Военна информация

Архив - от 16 до 30 ноември

 

 

Програма на руската военна телевизия "Звезда" - (Военная приемка) - «Земледелие». Минер - рекордсмен

 

Поставяме началото на партньорство в отбраната с Обединените арабски емирства

30.11.2022, 22:24

Без нито един глас „против“ или „въздържал се“ Комисията по отбрана подкрепи ратификацията на Меморандум за разбирателство за стратегическо партньорство между правителствата на Република България и Обединените арабски емирства, който е подписан на 1 септември т. г.
Документът създава основа за насърчаване развитието на двустранното сътрудничество в широк спектър от области, сред които е и отбраната. Другите са икономиката, търговията, хранителната промишленост, земеделието, инвестициите, туризма, образованието и науката, дигиталните технологии и изкуствения интелект, информацията и комуникациите, културата, младежта и спорта.
Подчертано бе, че в контекста на усложнената геополитическа обстановка и произтичащите от нея последици, задълбочаването на връзките със страните от Близкия изток има ключово значение за енергийната, продоволствената и икономическата ни сигурност.
На същото заседание народните представители се запознаха с възможностите, които израелската държавна военна компания RAFAEL предлага за модернизацията на Българската армия. Сред разработките са противотанковите ракети SPIKE за новите бойни машини, чийто проект бе рестартиран от Министерството на отбраната.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Награда от президента на Косово за участието ни в KFOR

30.11.2022, 22:22

Генерал-майор Валери Цолов получи почетен медал от президента на Република Косово Вьоса Османи – Садриу.
„Приемам тази награда като израз на признание и висока оценка за дейността на българските военнослужещи, участващи  в операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Българската армия вече 22 години дава своя принос за стабилността и изграждането на доверието в Косово. Уверявам ви, че всеки български военнослужещ е оставил частица от сърцето си във вашата държава и носи в душата си спомена от одобрението,  надеждата и доверието, които е видял в очите на косовското население.“ Това каза командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов на церемония в Гербовата зала на президентството, съобщава Пресцентърът на МО. На нея той получи от президента на Република Косово Вьоса Османи – Садриу почетен медал за приноса на българските военнослужещи, участвали в мисията на Многонационалните сили за стабилизиране в Косово (KFOR), към мира и стабилността в страната. В церемонията участваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Генерал-майор Цолов отбеляза, че наградата е и оценка за работата на Съвместното командване на силите като структура за ръководство и административно управление на българските военни контингенти, участващи в мисии извън територията на страната.
„Наградата е символ на ползотворното сътрудничество между нашите държави, основаващо се на усилията за запазване на мира, укрепване на сигурността  и защита на демократичните ценности в Югоизточна Европа“, заяви генерал-майор Цолов.
**********
Българската армия се включи в операцията на Многонационалните сили за стабилизиране в Косово (KFOR) през февруари 2000 г. с инженерно-строителен взвод с обща численост до 40 военнослужещи. Те изпълняваха задачи по изграждане, поддържане и ремонт на инженерни съоръжения и се включиха във възстановяването на сгради за нуждите на местното население. До 2009 г. Българската армия участва в състава на KFOR с инженерно-строителен взвод, щабни офицери в Щаба на операцията в гр. Прищина и с тренировъчна група, която подпомагаше подготовката на изграждащите се Косовски сили за сигурност. От  2010 г. продължи участието на български военнослужещи в Щаба на KFOR в Прищина.
Сега България участва в операцията на KFOR с военен контингент от 32 военнослужещи. Те изпълняват задачи в бази „Филм Сити“ и  „Ново село“ в района на Прищина. Допълнително се поддържат в готовност рота и национален елемент за развръщане в състава на Силите на оперативния резерв на KFOR.
От 2000 г. до сега в операцията на НАТО в Косово са участвали над 1250 военнослужещи.
Източник: https://otbrana.com/

 

Шефовете на руското разузнаване и ЦРУ обсъдили ядрената сигурност и Украйна, твърди Наришкин

30.11.2022, 20:27

По време на преговорите си на 14 ноември в Анкара директорите на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин и на ЦРУ Уилям Бърнс са обсъждали ядрената сигурност и ситуацията в Украйна. Това заяви самият Наришкин в интервю за агенция “Новости” и предупреди, че Полша подготвя анексиране на територии в Западна Украйна.
Сергей Наришкин посочи, че на срещата с Уилям Бърнс най-често употребяваните думи са били “стратегическа стабилност”, “ядрена сигурност”, “Украйна” и “киевски режим”. В интервю за агенция “Новости” в понеделник временно управляващата американското посолство в Москва Елизабет Руд отрече директорът на ЦРУ да е обсъждал с руския си колега ситуацията в Украйна.
Тогава Руд каза, че в дневния ред на преговорите са били въпроси, свързани с управлението на рисковете в ядрената сфера. Както и че Москва и Вашингтон запазват каналите за обсъждане на ядрената сигурност - нещо, което Наришкин потвърди в днешното си интервю.
Той каза още, че руското разузнаване разполага с информация за плановете на Полша да анексира Лвовска, Ивано-Франковска и по-голямата част от Тернополска област в Западна Украйна. За целта, твърди Наришкин, във Варшава било решено да се използва “успешният руски опит при връщането на изконни територии чрез провеждането на референдуми на тях”.
По думите му полските специални служби са подали на украинските медии информацията, че в Лвовска област се подготвя референдум за присъединяването ѝ към Полша, предаде БНР. Целта била да се проследят реакциите както на регионалните играчи, така и на обикновените хора. Според Наришкин поляците бързали, защото се притеснявали, че в близките месеци големите натовски държави ще се опитат да се споразумеят с Москва, пренебрегвайки както украинските, така и полските интереси.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Сергей Шойгу: Русия трябва да използва модернизирано въоръжение в Украйна

30.11.2022, 19:57

Руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу заяви днес, че въоръжените сили на страната трябва да използват по-развити оръжейни системи в конфликта в Украйна, предаде Ройтерс.
"Необходимо е да продължим с модернизацията и създаването на нови системи с потенциал, които впоследствие да се използват в специалната военна операция", каза Шойгу на среща с генерали във военното министерство.
Министърът на отбраната и близък съратник на руския президент Владимир Путин не уточни по време на срещата какво модернизирано въоръжение има предвид, но спомена, че иска да обсъди нови начини за подобряване на артилерийския и ракетен обстрел.
"Изпробват се нови начини за обстрел при бойни действия", каза още той, без да даде повече подробности. По думите му в Украйна се отбелязва подобрение в руския противоартилерийски обстрел чрез използването на ракетни системи с далечен обсег като "Торнадо-С" и артилерийските системи "Малка". "Това прави възможно поразяването на чужди ракети и артилерийски системи", коментира Шойгу.
Конфликтът в Украйна, който вероятно е най-смъртоносният в Европа след Втората световна война, отне живота на десетки хиляди души и от двете страни и породи страхове от по-голям сблъсък между НАТО и Русия.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Военноморският музей показва дарените през 2022 г. експонати

30.11.2022, 17:03

На 2 декември (петък) от 11:00 часа Военноморският музей - филиал на Националния военноисторически музей, открива традиционната си годишна изложба „Многото пътеки към морската история“, посветена на експонати, дарени през 2022 г. за фондовете на музея.
Сред тях са паметната монета и плакета от полагането на кила на многофункционален патрулен кораб за Военноморските сили, водолазно оборудване от 60-те и 70-те години на XX в., стоматологични инструменти, използвани във военните формирования на ВМС през 70-те и 80-те години. Особен интерес представлява българският национален флаг, с който капитан Николай Джамбазов прави своето самотно околосветско плаване през 1983 г.
Кортик, с красиви инкрустации и различни елементи от пилотското снаряжение са сред експонатите, свидетели на Втората световна война. Могат да бъдат видени още лични вещи на офицери, фотографии и документи от различни периоди и събития на XX в.
За далечни времена нашепват находки от морското дъно, сред които антична амфора и средновековна котва. Сред гостите на откриването ще бъдат дарителите, допринесли за увеличаването на музейното богатство през 2022 г.
Източник: https://morskivestnik.com/

 

Столтенберг постави условие на Украйна за НАТО - победа във войната

30.11.2022, 16:52

Предварителното условие Украйна да кандидатства за членство в НАТО, е да спечели войната срещу Русия. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг Букурещ след срещата на Северноатлантическия съвет.
Той подчерта, че страните членки на НАТО "не бива да подценяват" Русия, а да предоставят така необходимите системи за противовъздушна отбрана на Украйна.
Относно енергийната криза в Европа Столтенберг повтори, че членовете на Алианса трябва да преразгледат всички уязвимости, когато става въпрос за внос на стоки или услуги, включително на китайски технологии. НАТО обаче не гледа на Китай като на противник в този момент и ще продължи да ангажира Пекин, когато е в негов интерес, поясни той.
По отношение на процеса на присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО, Столтенберг заяви, че ратификацията е почти завършена и след като присъединяването на двете скандинавски страни стане факт, това ще направи евроатлантическата зона по-сигурна.
Източник: https://news.bg/

 

Генерал Хавиер Салто Мартинес-Авиал: Работим заедно и летим заедно

30.11.2022, 12:07

Началникът на щаба на Военновъздушните и Космическите сили на Кралство Испания генерал Хавиер Салто Мартинес-Авиал посети вчера авиобаза Безмер. Той беше посрещнат от командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров. Двамата командири обсъдиха сътрудничеството между българските и испанските военновъздушни сили и бъдещата съвместна работа като съюзници.
Визитата на испанската военна делегация е в рамките на съвместното изпълнение на задачи по усилена охрана на въздушното пространство на страната ни от българските и испанските ВВС.
„Ние сме тук, защото сме съюзници с България и българските Военновъздушни сили. Работим заедно и летим заедно. Благодарни сме за гостоприемството, което ни оказаха хората в авиобазата и нейният командир. Чувстваме се, все едно сме у дома“, заяви генерал Хавиер Салто Мартинес-Авиал.
На доброто сътрудничество при изпълнение на задачите акцентира и командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров. „С испанските си колеги работим в много добра координация. Имаме вече традиция в съвместната ни дейност. Определено съм доволен от сътрудничеството с ВВС на Кралство Испания“, посочи той.
Генерал Хавиер Салто Мартинес-Авиал се запозна с възможностите и дейността на авиобаза Безмер и проведе среща с пилотите и инженерно-техническия състав от ВВС на Испания. - (видео)

 

Кошмар в САЩ: Рекордни нива на въоръжено насилие от десетилетия

30.11.2022, 09:22

Процентът на убийствата и самоубийствата в Америка, свързани с оръжие, се е повишил с 8% миналата година, достигайки нива, невиждани от началото на 90-те години. Това са най-високите стойност от почти три десетилетия, показва ново проучване, цитирано от АП. 
Изследователите изследват тенденциите в смъртните случаи от огнестрелно оръжие от 1990 г. насам. Те откриват, че броят на смъртните случаи от огнестрелно оръжие постоянно нарастват от 2005 г. насам, но нарастването се ускорява напоследък, с 20% скок от 2019 до 2021 г.
Процентът сред жените расте по-бързо от този при мъжете. Увеличението сред жените - най-драматично при чернокожите жени - играе трагична и недостатъчно призната роля в резултата, който изкривява преобладаващо мъжете, казаха изследователите. Сред чернокожите жени процентът на убийствата, свързани с огнестрелно оръжие, се е увеличил повече от три пъти от 2010 г. насам, а процентът на самоубийствата, свързани с огнестрелно оръжие, се е увеличил повече от два пъти от 2015 г. насам.
Около 14% от убитите с огнестрелно оръжие са били жени. Около 7 са смъртните случая от огнестрелно оръжие на 100 000 жени през миналата година спрямо около 4 на 100 000 през 2010 г. - увеличение от 71%. Сравнимото увеличение при мъжете е 45%, процентът нараства до около 26 на 100 000 от около 18 на 100 000 през 2010 г.
При чернокожите жени процентът на самоубийствата с огнестрелно оръжие се е повишил от около 1,5 на 100 000 през 2015 г. до около 3 на 100 000 миналата година. Смъртността им от убийства миналата година беше повече от 18 на 100 000, в сравнение с около 4 на 100 000 за латиноамериканките и 2 на 100 000 за белите жени.
Най-високите нива на смъртност от убийства с огнестрелно оръжие продължават да са сред младите чернокожи мъже - 142 на 100 000 за тези в началото на 20-те. Най-високите нива на смъртност от самоубийства с огнестрелно оръжие са сред белите мъже в началото на 80-те им години - 45 на 100 000, казаха изследователите.
Факторите могат да включват прекъсване на работата и личния живот на хората, по-високи продажби на оръжие, стрес и проблеми с психичното здраве, казаха експерти.
Изследователите са преброили повече от 1,1 милиона смъртни случая с огнестрелно оръжие през тези три десетилетия - приблизително същият като броя на американските смъртни случаи, приписвани на COVID-19 през последните три години.
Изследването е един от най-изчерпателните анализи на смъртните случаи от оръжие в САЩ от години, каза Дейвид Хеменуей, директор на изследователския център за контрол на нараняванията към Харвардския университет.
Източник: https://blitz.bg/

 

Исторически календар

30,11,2022, 08:47

На 30 ноември 1865 година в гр. Мачин, Северна Добруджа (Румъния), е роден капитан І ранг Тодор Соларов (1865 – 1920).
Завършва Морското техническо училище в Кронщад, Русия, (1890) като стипендиант на Военното министерство на Княжество България и става първият български офицер с морско инженерно образование. През 1891 – 1899 г. служи на военните параходи „Крум“ и „Александър“ и в Арсенала на Дунавската флотилия.
От 1888 г. преподава машинно дело, огнярно дело и чертане в Машинното училище при флота, в което като негов началник (1900 – 1905) въвежда нови учебни планове и програми, съобразени със световния опит. Обосновава необходимостта от по-задълбочена подготовка на възпитаниците му, в резултат на което през 1904 г. със закон на Народното събрание училището става първото средно техническо учебно заведение в страната. В началото на 1906 г. е назначен за началник на Флотския арсенал във Варна.

Автор на първите учебници по морска техника – „Кочегарно дело“ (1899), „Водотръбни котли“ и др. Умира през 1920 година.

 

40 години от първия полет на Як-38М

30.11.2022, 08:24

На 30 ноември 1982 г. се е състоял първият полет (свободно висене) на модернизирания самолет с вертикално излитане и кацане (СВИК) Як-38М, пилотиран от летец-изпитателят Ю.И. Митиков.
Як-38М (вътрешно обозначение изделие ВММ, заводско обозначение: изделие 82, по кодификация на НАТО: Forger-A) е палубен щурмовик, разработен от ОКБ „Яковлев”. Той се явява по-нататъшното развитие на Як-38, произвежда се серийно - 2 прототипа + 50 серийни машини.
Двата прототипа Як-38М са построени през 1982. По-голямата тяга на двигателя позволява да се повиши масата при излитане с 500 кг, което дава възможност да се увеличи бойния потенциал. На първо място – далечината на полета с възможността да се носят два подвесни резервоара. Има промяна и в конструкцията, най-вече в областта на въздухозаборниците. Предната стойка на колесника става управляема, инсталира се ново оборудване и се увеличава арсенала въоръжение –Як-38М може вече да използва касетъчни бомби РБК-500 и ракети „въздух-повърхност” Х-25МР.
Системата за спасение на летеца е без аналог в света. Имайки предвид, че при вертикалното излитане и кацане аварийната ситуация може да възникне практически мигновено, то Як-38М е оборудван със система за принудително катапултиране СК-3М. Тя сработва при достигане на определени ъгли на крен, тангаж и кабриране, както и при съчетания на определени стойности на тези параметри и ъгловите скорости по крен, пикиране и кабриране.
Системата се изключва автоматично, ако ъгълът на соплото на ПМД превиши 67° от вертикалата. - Още за Як-38

 

Преди 169 г. ескадрата на Нахимов унищожава турски флот край Синоп

30.11.2022, 08:22

Синопското сражение е последната морска битка на ветроходи, състояло се на 18 (30) ноември 1853 г. и представляващо начало на Кримската война (1853 - 1856), обявена от султана на 11 (23) октомври.
Руският флот, ръководен от вицеадмирал Павел Нахимов, разгромява и унищожава османския флот в течение само на няколко часа. Битката дава повод на Великобритания и на Франция да обявят война на Руската империя.
Важен момент е, че 13 дни преди сражението при Синоп, на 5 (17) ноември е проведен бой между руската парна фрегата „Владимир“ (адмирал Владимир Корнилов) и турския боен параход „Перваз Бахри“, завършил с пленяване на турския кораб. Тази битка и последвалото я Синопско сражение стават първите военни сблъсъци от Кримската война...........Прочети още

 

 

Отиде си разузнавачът ген. Тодор Бояджиев

29.11.2022, 23:25

Днес си взехме последно сбогом с бившият депутат от Великото Народно събрание и бивш зам.-началник на Първо главно управление на Държавна сигурност ген. Тодор Бояджиев, починал в петък на 83-годишна възраст.
Генерал Тодор Бояджиев е роден на 10 октомври 1939 година в град Карнобат. Завършва гимназия в Бургас, а след това и радиоинженерство в МЕИ-София. Работил е повече от 30 години в българското разузнаване. Започнал като лейтенант разузнавач, стига до зам.-началник на Първо главно управление на "Държавна сигурност".
През 1990 г. става първият главен секретар на МВР и получава генералско звание. Паралелно с кариерата си на разузнавач е зам.-търговски представител на България в САЩ и пълномощен министър в мисията ни към ООН в Ню Йорк. С указ на губернатора на Оклахома е почетен посланик на добра воля на щата. Депутат в 7-то ВНС и 39-то НС .
Автор е на повече от 10 книги за разузнаването, някои от които издадени на руски и английски език. За книгата "Ким Филби - Разузнавача - Човека" е награден с руския медал Ветеран на студената война. Доктор хонорис кауза и почетен професор. - (видео)

 

САЩ обмисля да изпрати на Украйна HIMARS-боеприпаси с обсег 150 км

29.11.2022, 20:13

Пентагонът сериозно обмисля да изпрати на Украйна нов тип прецизно управляеми боеприпаси за реактивните артилерийски установки HIMARS и M270, които имат много по-голяма далекобойност в сравнение с използваните в момента муниции, твърди агенция Reuters в свой материал, който се позовава на няколко независими източници.
Става въпрос за системата Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), която е с обсег от 150 км и още преди няколко години е разработена от Boeing и SAAB. Основното предимство на тази технология е, че преработва съществуващи стари и свалени от въоръжение неуправляеми ракетни боеприпаси и им дава нов живот, превръщайки ги в "умни"......Прочети още

 

Провали се обществената поръчка за покупка на вертолети за HEMS

29.11.2022, 19:40

Обществената поръчка за доставка на шест вертолета за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS) бе прекратена на 23 ноември 2022 г. от служебния заместник-министър на здравеопазването д-р Тома Томов. Това става ясно от документи, публикувани на електронния портал за обществени поръчки.
В решението за прекратяване на процедурата е записано, че това става, тъй като офертата на единственият участник надвишава проектобюджета, който е залегнал в обществената поръчка. България искаше да се сдобие с шест вертолета за HEMS на стойност от 102,6 млн. лева без ДДС, докато офертата на италианската компания Leonardo е за 123,4 млн. лева без ДДС.
Припомняме, че на 19 юли 2022 г. Министерство на здравеопазването стартира процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставка на шест вертолета. Доставката на първия трябваше да стане факт до 1 декември 2023 г., а останалите пет да се доставят през шест месеца. Офертите трябваше да се подават до 1 септември, но в последствие, по искане на потенциални участници в процедурата, срокът бе удължен до 30 септември.
При подаване на офертата си компанията Leonardo е предала на здравното ведомство и писмо, в което дава интересен поглед към българските изисквания. Компанията заявява, че има интерес да участва в конкурса, но не може да го направи в рамките на зададения бюджет, поради рязкото повишаване на стойността на енергоизточниците, доставките и други, проблеми във веригите за доставка, както и заради нестабилното международно положение. Същите причини се посочват и за големите трудности за доставка на първия вертолет до декември догодина.
Може да се спекулира, че подобни са били причините, поради които потенциалните участници Bell и Airbus Helicopters въобще не са си направили труд да подготвят и подадат оферта.
Пазарното проучване по програмата бе направено през лятото на 2020 г., като програмата бе заложена с цени актуални към този момент. Много неща, обаче се промениха и то значително в следващите малко повече от две години. Пандемията от COVID-19 създаде огромни трудности с веригите за доставка в световен мащаб. Отделно стартираха тежки инфлационни процеси, а за капак и курса на долара спрямо еврото (за което е вързан и българския лев) достигна рекордно високи нива.
Всичко това правят цените заложени през 2020 г. нереалистични, положение, което е било факт и към момента на стартиране на поръчката.
Искането за доставка на първия вертолет до декември 2023 г. също е проблемно. Българската страна иска това, тъй като финансирането на тази машина става по оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020 и всички проекти по нея трябва да са приключили в края на 2023 г.
Всъщност, въпросните малко под 20 млн. от тази оперативна програма са единствените реални средства, които България има в момента за проекта за изграждане на система за HEMS. Останалата част от средствата трябва да дойдат по линия на т.нар. „Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България” от ЕС. Там, обаче все още няма плащания, като са нужни и редица законови промени от българска страна, които са далеч от приключване и затова тази част от доставката е под условие.
Отделно, България трябва да инвестира в изграждане на инфраструктура по проекта. Става въпрос за шест площадки разположени из страната. Предварителните планове бяха това да стане факт в рамките на около 12 млн. лева с ДДС, но високата инфлация и рязкото поскъпване на строителството може би ще направи и тези разчети проблематични.
На този фон, от здравното министерство излязоха с прессъобщение, в което се казва, че към настоящия момент няма риск от неспазване на сроковете, заложени по проект „Изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха“ – част от Националния план за възстановяване и устойчивост.
„С цел преценка и анализ на условията, при които би могъл успешно да бъде възложен и изпълнен проектът за спешната медицинска помощ по въздух, в Министерството на здравеопазването се сформира работна група, която да разгледа отново параметрите на поръчката и, в зависимост от потенциалните рискове, в случай на необходимост да предложи и промени в условията на процедурата”, пише в съобщението на министерството.
Какви варианти ще разгледа въпросната комисия, предстои да видим, но ако ще се ползват средствата от оперативна програма „Региони в растеж”, то решенията трябва да се взимат много бързо.
Паралелно със стартирането на поръчката, кабинета „Петков” в последните дни на управлението си създаде и държавно акционерно дружество „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД. За изпълнителен директор бе назначен бившия депутат от ПП Георги Гвоздейков, а в управителния съвет влезе още и Георги Клисурски, който бе съветник на бившия вицепремиер Асен Василев. През октомври, обаче бе стартиран конкурс за избор на нов управителен съвет на дружеството, тъй като настоящото е било назначено без конкурс.
През ноември пък, служебният министър на транспорта Христо Алексиев се похвали с факта, че компанията е започнала да наема екипажи.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Китай и Япония от пролетта ще имат гореща линия в сферата на отбраната, каза японският външен министър

29.11.2022, 17:45

През пролетта на идната година вероятно ще започне да действа гореща линия между министерствата на отбраната на Япония и Китай. Това каза днес външният министър на Япония Йошимаса Хаяши, предаде японската информационна агенция Киодо. Двете държави спорят за суверенитета върху острови в Източнокитайско море.
Горещата линия „ще играе изключително важна роля за изграждане на доверие и избягване на непредвидени ситуации“, заяви Хаяши на пресконференция. Той добави, че разговорите с Китай за осъществяването на проекта продължават.
На среща в Банкок този месец премиерът на Япония Фумио Кишида и китайският президент Си Цзинпин се договориха скоро да бъде създадена такава гореща линия. Това стана в момент, в който отношенията между двете държави се влошиха заради териториален спор.
Първата среща на високо равнище между двете азиатски страни от повече от три години се състоя в кулоарите на форума на държавите от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС).
През 2018 г. Япония и Китай задействаха Комуникационен механизъм за избягване на сблъсъци в морето и във въздуха, но не постигнаха особен напредък с горещата линия.
В последните години Япония неведнъж е изразявала протест срещу навлизането на кораби на китайската брегова охрана в японски води около архипелага Сенкаку в Източнокитайско море, контролиран от Токио. Китай смята ненаселените острови, които нарича Дяоюйдао, за своя територия.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Украинска военна делегация e посетила Израел в опит да осигури оръжие на Киев

29.11.2022, 17:38

Високопоставена украинска военна делегация е посетила Израел миналата седмица в опит да си осигури помощ в областта на отбраната, съобщи в. "Таймс ъв Израел", който се позовава на репортаж на израелска телевизия от вчера.
Делегацията, която включвала висш украински военен командир, е провела няколко срещи с представители на армията и на министерството на отбраната, съобщи новинарският "Канал 13", без да уточнява персонално кой е участвал. Съобщава се, че украинците са се опитали да постигнат напредък по въпроса за създаването на система за ранно предупреждение за ракетно нападение, която Израел, както си твърди, е обещал да изгради за Украйна, посочва "Таймс ъв Израел".
Украинските гости също така настояли Израел да им достави оръжейни системи, което досега Израел отказва да направи, като изпраща само хуманитарна помощ и защитно оборудване. Въпреки че многократно е изпращал хуманитарна помощ на Украйна, Израел отхвърля исканията на Киев за отбранителни оръжия, по-специално системи за противоракетна отбрана, които биха могли да се използват за отразяване на руски въздушни удари. Отказът на Израел се разглежда като опит на Йерусалим да поддържа работни връзки с Москва, защото Русия контролира сирийското въздушно пространство, където израелските ВВС са извършили стотици полети срещу предполагаеми ирански доставки на оръжие и с цел да попречат на установяването и укрепването на групировки, подкрепяни от Техеран, коментира вестникът.
Исканията на Киев за системи за противовъздушна отбрана - и публичните му критики срещу отказа на Израел да ги предостави - се изостриха през последните седмици, след като произведените в Иран безпилотни самолети играят все по-централна роля във въздушните атаки на Москва срещу украински градове и инфраструктура.
В телефонен разговор миналата седмица с израелския си колега Ицхак Херцог украинският президент Володимир Зеленски заяви, че се надява новото правителство, за чието създаване работи Бенямин Нетаняху, да си сътрудничи с Украйна, припомня "Таймс ъв Израел".
Източник: https://www.bta.bg/

 

Изведеният в космоса от Плесецк военен спътник е достигнал планираната орбита

29.11.2022, 12:32

Космическият апарат в интересите на Министерстото на отбраната на Русия, който по рано (на 28.11.2022 в 18:17мск.) бе изведен в космоса от космодрума Плесецк, е достигнал запланираната орбита.
От ведомството са отбелязали, че стартът на РН "Съюз-2.1б" и извеждането на космическият апарат на планираната орбита са преминали в планов режим. След стартът, средствата на наземния автоматизиран комплекс за управление на Главния изпитателен космически център "Г.С. Титов" са прихванали РН "Съюз-2.1б" за съпровождане.
"В планираното време , космическият апарат е изведен на планираната орбита от ускорителния блок 'Фрегат' и е приет за упралвние от наземните средства на Космически войски на ВКС" са заявили от ведомството.
На спътника е присвоен пореден номер "Космос-2564". С него е установена и се поддържа устойчива телеметрическа връзка. "Бордовите системи на космическият апарат фунционират в планов режим" са подчертали от военното ведомство на РФ. - (видео)

 

САЩ ще продаде на Финландия ракети за 323 млн. долара

29.11.2022, 09:22

Министерството на отбраната на САЩ е одобрило продажбата на тактически ракети AIM 9X Block II и AGM-154 Joint Stand Off Weapons на Финландия на стойност 323 млн. долара.
“Предложената продажба ще подобри възможностите на Финландия за използване на оръжия “въздух-въздух” и ” въздух-земя” и ще окаже положително въздействие върху отношенията на САЩ със страните от скандинавския регион”, се казва в изявление на Пентагона.
Съобщението за продажбата на 40 броя AIM 9X и 48 броя AGM-154 идва повече от девет месеца след нахлуването на Русия в Украйна, което накара Финландия и Швеция да потърсят членство в НАТО.
Държавният департамент на САЩ одобри евентуалната продажба, а в сряда Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността предостави необходимото уведомление на Конгреса.
Законодателите все още трябва да подпишат сделката, но това вероятно ще бъде формалност.
Продажбата ще “подкрепи външната политика и националната сигурност на Съединените щати чрез подобряване на сигурността на доверен партньор, който е важна сила за политическата стабилност и икономическия напредък в Европа”, заявиха от Пентагона.
Източник: БГНЕС

 

27 години от първия полет на F/A-18 Super Hornet

29.11.2022, 08:21

Над четвърт век измина от първия полет на F/A-18 Super Hornet. Дебютът във въздуха на машината става факт на 29 ноември 1995 г. - (видео)
Първият полет на типа става с едноместен F/A-18E (сглобен през септември, като на церемонията по изкарването му от линията за крайно сглобяване е дадено името Super Hornet) и той е осъществен от заводското летище в Сейнт Луис.
Всичко преминава нормално и през февруари 1996 г. прототипът е предаден за изпитания на ВМС на САЩ. Почти по същото време е облетян и втория прототип, отново едноместен изтребител. Първият двуместен прототип полита през април 1996 г.
Изпитателната програма приключва през ноември 1998 г., като в нея са задействани шест едноместни и два двуместни прототипа и са натрупани общо 2500 часа във въздуха.
За генерално подобряване на F/A-18 Hornet се заговаря още в края на 80-те. През януари 1988 г. McDonnell Douglas обявява официално, че води разговори по темата с ВМС на САЩ. Тогава проектът е известен, като Hornet 2000.
По това време ВМС на САЩ работят по множество програми, както за модернизация на наличните си модели, така и за покупка на изцяло нови типове. Краят на Студената война, обаче е и край на огромните харчове за Пентагона.
Още през 1989 г. е изоставен плана за масово производство на F-14D, a малко по-рано е отказан и ударния A-6F Intruder II. Флотът се прощава с тези проекти с надеждата, че ще може да финансира изцяло новите разработки, като ударния нискозабележим самолет A-12 Avenger II и палубната версия на F-22, която трябва да се създаде в рамките на програмата Navy Advanced Tactical Fighter (NATF).
Работата по A-12 е прекратена през 1991 г., а по морския F-22 на следващата година. От бюджетната касапница неочакван победител излиза проектът за подобрен F/A-18. McDonnell Douglas убеждава Пентагона, че може да създаде нов многоцелев изтребител, който да замени F-14, A-6 и A-7, като при това няма да бъдат похарчени твърде много пари, а технологичният риск ще бъде минимален.
Пентагонът, от своя страна, успява да убеди Конгреса, че новият изтребител ще е просто вариация на познатия Hornet. През декември 1992 г. е дадена поръчка за изработване на прототипи и техните изпитания.
В действителност, Super Hornet е практически нов самолет, като съвсем малко системи, агрегати и части остават непроменени в сравнение с базовия F/A-18 Hornet.
Първите серийни самолети са предадени на ВМС на САЩ през 1999 г., а първоначалното ниво на бойна готовност е постигнато две години по-късно.
Производството на Super Hornet продължава и до днес, но програмата е част от портфолиото на Boeing, след като компанията поглъща McDonnell Douglas през 1997 г. До момента са сглобени малко над 600 бройки, почти всички са на въоръжение във ВМС на САЩ. Австралия, първият експортен клиент, поръчва и получава 24 машини, а Кувейт, вторият и засега последен външен клиент, чака доставката на 28 машини.
На базата на двуместните Super Hornet е създаден и самолетът за РЕБ и електронна атака EA-18G Growler. - Още за F/A-18
Източник: https://aero-bg.com/

 

Нови моменти в изпълнението на военната служба

29.11.2022, 08:15

Правителството промени текстове в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили, които бяха представени от министъра на отбраната Димитър Стоянов. Те се отнасят до изпълнението на военната служба. Във връзка с разпоредби на Закона за развитие на академичния състав и Закона за висшето образование се създава нарочна уредба за реда и условията за заемане на академични длъжности от военнослужещи и цивилни служители в научните организации от системата на Министерството на отбраната.
Създадена е възможност за обучение на офицери, придобили професионална квалификация по военно дело във висшите военни училища в задочна форма за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“. Уреден е статутът на обучаващи се в задочна форма във „Военна академия“ и професионалните сержантски колежи за времето на присъствените занятия.
За своевременното окомплектоване на длъжностите „командир/началник на военно формирование“, изискващи старши офицерски звания, както и на длъжности, изискващи висши офицерски звания е дадена възможност на военнослужещите да могат да бъдат назначавани без да са престояли една година на заеманата длъжност.
Предвидена е възможност за период от две години в регистрите на вакантните длъжности да се обявяват само вакантни длъжности във военни формирования с висок некомплект и длъжностите на военнослужещите, които навършват пределна възраст за военна служба по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България в едногодишен период от датата на годишното разместване. Това ще допринесе за окомплектоване на длъжности от военни формирования с висок некомплект.
Подобрена е процедурата по прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба на основание Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България при настъпила негодност за военна служба или психологична непригодност, като са отчетени възможностите за обжалване от страна на военнослужещи.
Синхронизирани са процедурите за придобиване на медицинска специалност от военнослужещите в съответствие с Наредба № 1 от 22.01.2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.
Актуализирани са възможностите за прекратяване на командировки за участие в операции и мисии, извън територията на страната. Прецизирани са процедури за подбор на служители за заемане на длъжности извън територията на страната в задгранични представителства на Република България и в международни организации или в други международни инициативи.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
 

Москва отложи руско-американските ядрени преговори

28.11.2022, 23:28.

Насрочените за тази седмица преговори за ядрено разоръжаване между Русия и САЩ са били отложени, предаде Ройтерс, като се позова на посолството на САЩ в Москва и на руското министерство на външните работи.
Очакваше се официални представители от двете страни да се срещнат в египетската столица Кайро от 29 ноември до 6 декември, за да обсъдят подновяване на инспекциите по договора за ядрено разоръжаване "Нов СТАРТ", след като те бяха прекратени през март 2020 г. заради пандемията от COVID-19.
"Предварително насрочената сесия в Кайро (от 29 ноември до 6 декември) на Двустранната консултативна комисия по договора "Нов СТАРТ" между Русия и САЩ няма да бъде проведена на тези дати", съобщи руското министерство на външните работи. "Събитието беше отложено за по-късна дата", добави ведомството без да дава конкретна причина за отлагането. Руският в. "Комерсант" цитира посолството на САЩ, че решението за отлагането на разговорите е било взето от Русия.
Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков (на снимката) вече беше заявил, че очакванията за постигане на пробив на срещата са сведени до минимум, но разговорите бяха знак, че двете страни поне искат да продължат диалога, въпреки че отношенията между тях са най-ниското си ниво от края на Студената война, посочва Ройтерс.

 

Знаете ли къде се намира паметникът на загиналите поручици?

28.11.2022, 23:03

Той е издигнат в памет на загиналите поручици от 35-ти рилски випуск от Военното на Негово Величество училище. Поставен е през 1940 година по случай 25 годишнината от завършването на 35-ти рилски випуск.
На него са изписани имената на всички загинали поручици от випуска. Изграден е от оцелелите във войните от Рилския випуск - един на всеки десет. И се намира в ... двора на Рилския манастир.

 

Китай представлява все по-голяма заплаха във военната надпревара в Космоса, заяви американски генерал

28.11.2022, 19:55

Бързият напредък на Китай във военно отношение все повече заплашва превъзходството на САЩ в Космоса, каза днес Нина Армано, която командва космическото подразделение на американската армия, предаде Ройтерс.
Генерал-лейтенант Армано заяви, че Китай е постигнал значителен напредък в космическите технологии, включително в сфери като сателитните комуникации и космическите кораби за многократна употреба, което позволява на страните бързо да повишават нивото на космическите си програми.
“Мисля, че е напълно възможно те да ни настигнат и задминат, разбира се”, каза тя на събитие в Сидни, ръководено от Австралийския институт за стратегическа политика, отчасти финансиран от правителствата на САЩ и Австралия. Според нея “постигнатият от тях напредък е изумителен, изумително бърз”.
В исторически план Китай изостава в космическата надпревара, в която водеща роля имат САЩ и Русия. През последните години обаче Пекин постигна значителен напредък, който тревожи Вашингтон и други западни правителства.
Ръководителят на китайската програма за изследване на Луната Е Пейцзян сравни Луната и Марс с оспорваните острови в Южнокитайско море, към които Пекин има претенции. Китай също така разработва експериментални технологии, насочени към проучване на астероиди и малки планети, богати на природни ресурси.
“Китай е единствената страна, която възнамерява да промени международния ред и същевременно във все по-голяма степен разполага с икономическата, дипломатическата, военната и технологичната сила за постигането на тази цел”, заяви Армано.
По думите й Китай, наред с Русия, извършва “безразсъдни” ракетни опити, създаващи опасно количество космически отломки през последните години.
“Тези пространства с отломки заплашиха всичките ни системи в космоса, а тези системи са жизненоважни за сигурността, икономическите и научните интереси на всички държави”, каза тя.
Космическото подразделение на американската армия беше създадено през 2019 г., отчасти като опит за противодействие на нарастващите възможности на Китай. Утре се предвижда космическите сили на САЩ да изпратят трима астронавти в своя нова космическа станция.
Източник: bta.bg

 

ВВМУ представи новата специалност „Национална и регионална морска сигурност“

28.11.2022, 11:54

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти. Специалността предоставя възможности за реализация на позиции в структурите на Министерство на отбраната; Министерство на вътрешните работи; държавната и общинската администрация; звената за сигурност на водния транспорт и пристанищната инфраструктура и звената по защита на информацията и киберсигурността в държавни и частни институции, съобщават от ВВМУ.
Началникът на катедра „Национална сигурност“ в Морско училище – проф. Валери Стоянов, направи презентация на специалността, чийто срок на обучение е четири години за образователно-квалификационна степен „бакалавър“. Има възможност за продължаване на обучението и в ОКС „магистър“. Успешно завършилите получават познания в направленията:
– Контрол на националните морски пространства, безопасност и сигурност на пристанищната и цялата транспортна морска инфраструктура; охрана на морските граници; осигуряване на екологична безопасност на прилежащото море и морския бряг; правни аспекти на експлоатацията; опазване и развитие на морската инфраструктура в съответствие с интегрираната морска политика на Европейския съюз; използване на симулационна среда за моделиране на обекти и процеси от сферата на морската сигурност.
– Основи на управлението на информационната сигурност, системите за охрана, наблюдение и контрол на обекти и пространства; национални стандарти и стандартизация в областта на сигурността в ЕС и НАТО; използване на симулационна среда за моделиране на обекти и процеси от сферата на информационната сигурност.
– Източници и субекти на конфликти, глобални, национални и регионални предизвикателства към сигурността; причини за възникване на асиметрични заплахи към сигурността и методите за борба с тях; основни принципи, методи и средства за управление на екип; управление на човешки, финансови, материални, информационни ресурси; основни закони и методи за извършване на качествен и количествен анализ; процеси на управление на риска за сигурността на (критични) активи и дейности; процеси на управление при кризи от различен характер; използване на симулационна среда за моделиране на обекти и процеси от сферата на управлението на сигурността.
Обучението на студентите се провежда в най-модерната, позната у нас, среда в направлението „Национална сигурност“. На разположение на обучаемите са съвременни тренажори и симулатори с добавена и виртуална реалност. Чрез тях студентите се подготвят за справяне с конвенционални заплахи и бедствия, както и със заплахи в киберпространството.
След презентацията, в присъствието на всички преподаватели от катедрата, бе организиран тренинг по лидерска подготовка с участници от публиката. „Лидерската подготовка“ е една от дисциплините, залегнали в учебния план на специалността. През четиригодишния курс се изучават още: „Основи на националната сигурност“, „Основи на правото“, „Критична инфраструктура“, „Организация на морската транспортна система“, „Сигурност на корабоплаването и пристанищата“, „Психология на сигурността“, „Основи на киберзащита“ и др.
Източник: https://otbrana.com/

 

Исторически календар

28.11.2022, 08;36

На 28 ноември 1940 г. е извършен първият изпитателен полет на самолет КБ-6 „Папагал“. Той е и първият серийно произвеждан двумоторен самолет в България.
По проект на инженер Чезаре Павлавичина е създаден самолет Са-309 „Гибли“ като прототипът излита още в края на 1936 г. Снабден е с два шест цилиндрови двигателя „Алфа Ромео 115“ по 143kw. Конструкцията по крилата и предната част на тялото е дървена, а от пилотската кабина назад се състои от скелет със заварени стоманени тръби, покрити с плат. Кабината е с шест седалки. Предвидено е място за фотографска апаратура. Основното предназначение на самолета е превозването на военни материали, инсталации за фотографски апарати и др. Разузнавателният му вариант има клетки за 384 кг авиационни бомби и две неподвижни картечници „Сефат“ 7,7 мм калибър с по 500 патрона всяка. Са-309 „Гибли“ е с много добри летателни качества и се утвърждава като непретенциозна машина.
Във фабрика „Български Капрони“ са произведени серия от 24 машини с фабрични номера от 118 до 141, които получават наименованието КБ-6 „Папагал“. Разликата с италианските самолети „Гибли“, е че тук двигателите са заменени с по-мощните „Аргус“ 10С –3 осемцилиндрови, 240 к. с. с въздушно охлаждане. КБ-6 „Папагал“ влиза в редовна експлоатация към българските Въздушни войски като изпълнява свързочни, лекотоварни, транспортни и учебни задачи при обучение на летателен състав на бомбардировъчната авиация и на бордни радисти. Изпълнява и патрулни задачи за наблюдение на акваторията на Черно море по време на Втората световна война. Активно се експлоатира до 1946 г.
Максимална скорост на полета – 265 км/ч
Пътна скорост – 220 км/ч
Максимална височина на полета – 6250 м.
Максимална далечина на полета – 1200 км.
Максимална продължителност на полета – 5,50 ч.
Максимална полетна маса – 2860 кг.
Разпереност на крилото – 16,2 м.
Дължина на самолета – 12,95 м.

 

Капитан І ранг Димитър Добрев – офицерът, който е правел разлика

28.11.2022, 08:33

Легендарният капитан І ранг Димитър Добрев, победителят на „Хамидие“, има в кариерата си два звездни периода, докато е начело на флотски формирования.
Първият продължава само 13 дни, от назначаването му за временен командир на Подвижната отбрана на 1-ви ноември 1912 г., на мястото на заболелия титуляр, до излизането му в отпуск по болест на 13-ти ноември. След оздравяването му титулярният командир капитан-лейтенант Ковачев вече се е завърнал от лечение и Добрев е преназначен на друга длъжност.
Вторият му звезден период е през 1913 г., след злополучния край на Междусъзническата война, когато под негово командване учебният крайцер „Надежда“ и шест миноносеца, заедно с всички граждански кораби, собственост на Параходното дружество, извършват преход до Севастопол, и остават там до уреждане на статута им за в бъдеще.
За събитията през това време се знае всичко, включително за изявите на капитан Добрев като дипломат, но се говори по-малко, в сравнение с регулярното отбелязване на героичната атака на отряда от четири миноносеца под негово командване срещу турския крайцер „Хамидие“......Прочети още

 

Акварел на полковник Халеуел от Варна от времето на Кримската война

28.11.2022, 08:30

Кой е полковник Едмънд Халеуел? Едмънд (Бен) Гилинг Халеуел (Edmund (Ben) Gilling Hallewell) е роден на 16 април 1822 г. в гр. Страуд, област Глостършир (Stroud, Gloucestershire). Първороден син (едно от 12-те деца) на Едмънд Гилинг Халеуел, магистрат в Глостър и депутат в Камарата на общините (1851-1852) и жена му Марта Уотс. Завършва училището в Ръгби (Rugby School) (1836-1839). Военната си кариера започва на 31 декември 1839 г. като младши лейтенант (ensign) в 20-ти пехотен полк (20th (East Devonshire) Regiment of Foot). На 15 април 1842 г. е повишен в чин лейтенант, а на 1 март 1844 г. в адютант. От 29 декември 1848 г. е с чин капитан. От 17 септември 1850 г. капитан Едмънд Халеуел е офицер в 28-ми пехотен полк (28th (North Gloucestershire) Regiment of Foot).  
Капитан Едмънд Халеуел взима участие в Кримската война (1853-1856) като помощник квартирмайстер (Deputy Assistant-Quartermaster-General) на Леката дивизия, с командир генерал-лейтенант Джордж Браун. Участва с дивизията си в битките при Алма, Инкерман и при обсадата на Севастопол.
Капитан Халеуел е не само отличен офицер, но и талантлив художник. На 17 юли 1854 г. при Варна рисува акварела „Landing of British and French Troops at Varna”. Акварелът (20,5 х 27,9 см) се съхранява в музея „Виктория и Албърт“ в Лондон (Victoria & Albert Museum). Той представя дебаркирането на английски и френски части от английския военен ветроход „Белерофонт“ (H.M.S. Bellerophon) в залива Ески баалък (Старото вързало), на южния бряг на Варненския залив (под нос Галата). Частите дебаркират на брега, натоварени на плоскодънни лодки (мауни) и салове. Брегът е осеян с палатки и военни запаси. На преден план стоят двама английски войници. В долния десен ъгъл на рисунката е подписът на автора и датата (Hallewell, 1860).
Едмънд Халеуел достига до чин полковник на 2 ноември 1860 г. Оттегля се от активна военна служба на 22 март 1864 г.  От 1 април 1864 до ноември 1869 г. е комендант на Кралския военен колеж в Сандхърст (Commandant of the Royal Military College, Sandhurst). Умира (на 47 години) на 27 ноември 1869 г. .
Източник: http://morskivestnik.com, Анастас Ангелов

 

Заблуди за автомат "Калашников"

28.11.2022, 08:24

АК-47 е копие на "Щурмгевер"
Понякога се подчертава, че като основа за създаване на автомата е използвана немската щурмова винтовка StG-44 ("Щурмгевер"). Но това в никакъв случай не е така. Въпросът за създаването на комплекс стрелково въоръжение (автомат, карабина, картечница) с междинен патрон е повдигнат за първи път в СССР още през юли 1943 г., след като в качеството ѝ на трофей е изучена немската карабина Mkb-42(H).
По-късно на съветските конструктори e поставена задачата да създадат автоматично оръжие за междинен патрон модел 1943 г. В крайна сметка на състоялия се през 1944 г. конкурс побеждава автоматът на Судаев (АС-44).
Взето е решение, като се вземат предвид забележките и предложенията, автоматът на Судаев да се доработи и да бъде приет на въоръжение.
През 1946 г. обаче Судаев умира на 34 години. И, за съжаление, няма кой да довърши тази разработка. Въпросът за създаването на автомат остава отворен. Затова е обявен нов конкурс, в който техническото задание е базирано преди всичко върху характеристиките на вече преминалия изпитания автомат на Судаев, а не на немския Stg-44 ("Щурмгевер"), който, между другото, тогава се използва за сравнителните стрелби. По-късно, след поредица от сложни и продължителни конкурсни изпитания, на въоръжение е приет 7,62-милиметров автомат "Калашников" (АК) или АК-47.
АК-47 се появява през 1947 година
Често срещано мнение е, че автомат "Калашников" се появява в армията през 1947 година. Много често обаче годината на приемане на въоръжение, началото на масовото производство и времето, когато даден образец реално постъпва в армията, са различни. Такава е историята на ППШ-41, СКС-45 и много други модели стрелково оръжие.
В това отношение и автомат "Калашников" не е изключение. Независимо от маркировката "автомат "Калашников" образец 1947 година", приемането му на въоръжение, масовото му производство и съответно появата му във войските започват едва през 1949 година.
Първата бойна употреба на АК-47 е в операция "Вихър" в Унгария през 1956 г., а за първи път пред широката публика автомат "Калашников" е представен година по-рано, в съветската кинокомедия "Максим Перепелица".
"Калашникът" е обичан заради простата си сглобка
Често, когато става дума за достойнствата на автомат "Калашников", се отбелязват простотата и надеждността на оръжието. Но това съвсем не е така в началото. Реалното превъплъщение на това оръжие става приетият на въоръжение през 1959 г. модернизиран автомат "Калашников" или АКМ.
Проблемът е в това, че АК-47 се оказва извънредно сложен и скъп за производство, защото се налага връщане към по-сложната за производство фрезована цевна кутия.
Производството на автомата не върви гладко и се налага недостигът на стрелково оръжие в армията да се попълва с карабината "Симонов". Налага се производството на автомат "Калашников" да бъде опростено, като за целта в употреба влизат нови марки стомана и технологии за производство.
В конструкцията на оръжието са внесени редица промени. Тежестта на автомата е намалена с 600 грама, за първи път вместо "щик-меч" се въвежда тип "щик-нож". Едно от главните му достойнства в сравнение с АК-47 стават високата технологичност и относително ниската себестойност на производство на оръжието.
Известният съветски конструктор, създател на пистолетите ТТ и СВТ-40 Фьодор Токарев дава на АКМ следната характеристика: "Този образец се отличава с надлежната си работа, висока точност и далекобойност на стрелбата, относително ниско тегло".
АКМ се произвежда от 1960 до 1976 г. и се превръща във вероятно най-масовата модификация на автомат "Калашников" в Съветската армия. И в наши дни той остава на въоръжение във Въздушнодесантните войски в качеството си на безшумно оръжие (поставя се заглушител, за което с АК-47 по-рано е имало много проблеми).
"Калашникът" е уникален
Има ли в други страни модели стрелково оръжие, подобно на автомат Калашников, които обаче да не са негово копие?
Такъв образец е създаден в следвоенна Чехословакия.
Въпросът е, че понякога страните от Варшавския договор приемат на въоръжение не само разработено в СССР оръжие, но и свои собствени разработки. В това отношение Чехословакия, която има богати традиции в създаването и производството на стрелково оръжие, не е изключение. Така, през 1958 г., на въоръжение в чехословашката армия е приет автоматът на Чермак CZ SA Vz.58, който външно много прилича на "Калашников", но значително се различава в конструкцията си. Автоматът се отличава с високото качество на производство си, макар че по надеждност все пак отстъпва на "Калашника“.
АКС74У — оръжие за десант
Често се говори, че АКС74У, който има два пъти по-къса цев и сгъваем приклад, е предназначен за въоръжение на десантните войски. Но това не е така. Този модел е разработен като оръжие на екипажите в бойните машини, артилеристите, свързочните части – тоест, за тези военнослужещи, на които, поради спецификата на службата им, не им се налага продължително време да се намират на предната линия.
В този смисъл по-компактния образец е напълно оправдан. Но се случва така, че за изпитания в бойна обстановка новият автомат АКС74У е изпратен през 1982-83 г. в десантните войски, които тогава водят бойни действия в Афганистан.
И всичките неласкави отзиви и доста неприятни прозвища, които тази модификация получава, са свързани именно с опитите този автомат да се използва в части, водещи интензивни бойни действия.
В случая си казват думата основните недостатъци на скъсената версия: слабо групиране на попаденията, по-ниска прицелна далекобойност и бързо прегряване на цевта. След изтеглянето на съветските войски от Афганистан през 1989 г. са направени съответните изводи: АКС74У е снет от въоръжение, прибран в складовете, а след това, във връзка с изострената криминогенна обстановка, предаден на личния състав на МВР, където се използва и до ден днешен.
Това е и единственият вариант на автомат "Калашников", който се прави в Тула, производството на останалите модификации винаги е било съсредоточено в Ижевск. - Още за АК

 

Крим, Балаклава: подземната база за подводници

28.11.2022, 08:22

Но какво е Balaklava (Балаклава) според Гугъл? Балаклава е шапка от времето на Кримската война! В първата Кримска война 1853 -1856 г. англичаните воювали на страната на Турция. Когато завзели Балаклава, се наложило да презимуват заради обсадата на Севастопол. Зимата се оказала много сурова със смразяващи студове и силен морски вятър, които водели нощем до измръзване и окапване на ушите и носа.
Развалините на генуезката крепост Чембало са отгоре на склона. Следват останките на отбранителни съоръжения издигнати от татарите, турците, гърците, англичаните и руснаците.
Името "Балаклава“ се превежда от турски като "рибен чувал“ и това е свързано с факта, че наесен делфините погвали рибното ято от морето в Балаклавския залив и там го вкарвали в клопка. Рибите се мятат между скалите и делфините докато им станат лесна плячка. Местните рибари знаейки тази особеност, умело разполагали мрежите на таляна, като в сътрудничество с делфините си осигурявали богат улов.
Но какво се крие днес под маската Балаклава? ........Още за Балаклава

 

 

В дома на българската бойна авиация

27.11.2022, 21:43

Преди 110 години е направен първият български боен полет. Вероятно всяко българско дете научава това още в училище. Дни след като избухва Балканската война, на 16 октомври, летците Радул Милков и Продан Таракчиев осъществяват разузнавателна мисия по въздух над обсадената Одринска крепост с германски самолет "Албатрос". Пускат и две бомби.
Полетът е вторият боен в света - първият е на италианците във войната с Османската империя при Триполи. "Българската авиация е една от най-старите. В Европа първият боен полет е извършен от българин. В света първият боен полет е извършен от италианец малко преди това някъде в Африка, но в Европа ние сме първите", казва ген. Николай Русев, командир на авиобаза Граф Игнатиево........Прочети още

 

С три постановления правителството подкрепи финансово армията

27.11.2022, 21:22

Министерският съвет увеличи максималния размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от МО през 2022 г., със 220 млн. лв.  Защо се налага това? След направения анализ на етапите за изпълнение на обществените поръчки и състоянието на действащите договори се очаква  размерът на новите ангажименти към 31 декември 2022 г. да бъде около 947, 400 млн.лв. Така се очертава недостиг в размер на 220 млн. лв., посочва заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовски по време на правителственото заседание.
За какво са необходими още 220 млн. лв.?
Исканото увеличение на ангажиментите с тази сума е за осигуряване на основно сключени договори или за които предстои подписване.  В списъка са доставка на боеприпаси за нуждите на Българската армия в размер на 80 млн. лв. За придобиване на 324 - милиметрови самонасочващи се торпеда А244 Mod3 - 64, 104 284 млн. лв, от които за реализация през тази година 9, 615 643 млн. лв. За възстановяване летателната годност на вертолети Кугар и двигатели за тях - 7, 33 млн. лв. За обезпечаване на договори на Военномедицинска академия в - 61 млн. лв., от които за реализация през 2022 г. – 11 млн. лв.
За ремонта в авиобаза Граф Игнатиево
С правителствено постановление от 30 май т.г. са одобрени допълнителни разходи в размер на 100 млн. лв. по бюджета на МО за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет, включително и за съпътстващи разходи по придобиването му. Тези средства са за сметка на предвидените в закона за държавния бюджет за тази година и са предназначени за изграждане на част от необходимата летищна инфраструктура на Военновъздушните сили за усвояване, експлоатация и поддръжка на самолети Ф-16 Блок -70. С друго постановление от 20 октомври се одобряват и предоставят още 10 млн. лв. Общата сума става 110 млн. лв., като отпада изискването „на база фактически извършени разходи“.
Икономическите условия през настоящата година, обаче се промениха. И очакванията за следващата са висока и постоянно нарастваща инфлация, рязко покачване на цените на енергия, горива, суровини, материали и човешки труд. Като следствие от това в МО са постъпили и продължават да постъпват искания от изпълнители за индексиране на финансовите средства по сключените договори. По тази причина правителството осигурява още 60 млн. лв. към отпуснатите вече 110 милиона. МО предприема всички възможни действия за своевременно изпълнение на дейностите и плащанията свързани с интегрираната система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет, подчертава на заседанието заместник-министър Генчовска. Това е всъщност ремонтът на Авиобаза „Граф Игнатиево“, уточнява тя.
За два вертолета „Кугар“
За възстановяване на летателната годност на два вертолета „Кугар“ на Българската армия правителството отпусна 23, 167 млн. лв. допълнителни разходи по бюджета на МО. Те са необходими за изграждане и поддържане на способности за изпълнение на широк спектър от задачи, както в национален формат, като транспортиране на личен състав, товари, аварийно-спасително осигуряване, пожарогасене, авиомедицинска евакуация, за нуждите на други министерства и ведомства, така и за участието им в изпълнението на поетите към НАТО ангажименти.
Необходимите средства се превеждат на Агенцията на НАТО за поддръжка (NSPA),  която извършва изплащанията към изпълнителя. Тези 27, 167 млн. лв. са необходими за  своевременно въвеждане в сервизен център на два вертолета „Кугар“ през 2023 г. С тях ще се гарантират разходите по възстановяване на летателната годност на двата вертолета, които ще бъдат заявени от МО, респективно ВВС, през настоящата година.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Opъжeйни ĸoнцepни oт CAЩ и Eвpoпa cтpeмитeлнo yвeличaвaт пpoизвoдcтвoтo cи

27.11.2022, 20:06

Eдни oт нaй-гoлeмитe пpoизвoдитeли нa opъжиe в cвeтa yвeличaвaт пpoизвoдcтвoтo cи нa paĸeтни ycтaнoвĸи, тaнĸoвe и бoeпpипacи, зa дa oтгoвopят нa тъpceнeтo, възниĸнaлo зapaди ĸoнфлиĸтa в Уĸpaйнa. Toвa cъoбщи Тhе Wаll Ѕtrееt Јоurnаl, нa ocнoвaтa нa мнeния нa eĸcпepти.
Aмepиĸaнcĸaтa ĸoмпaния Rауthеоn Тесhnоlоgіеѕ въpнa нa paбoтa пeнcиoнepи, зa дa yвeличи пpoизвoдcтвoтo нa зeнитнo-paĸeтнитe ĸoмплeĸcи Ѕtіngеr. Aмepиĸaнcĸитe вoeнни нe ca ги пopъчвaли oт 2008 г. нacaм.
Aмepиĸaнcĸият ĸoнцepн Lосkhееd Маrtіn oт нaчaлoтo нa ĸoнфлиĸтa в Уĸpaйнa дoceгa, yдвoи пpoизвoдcтвoтo нa пpoтивoтaнĸoви cиcтeми Јаvеlіn и плaниpa дa yвeличи пpoизвoдcтвoтo нa МLRЅ НІМАRЅ и paĸeти зa нeгo c 60% cпpямo нaчaлoтo нa тaзи гoдинa.
Koмпaниятa L3Наrrіѕ, ĸoятo пpoизвeждa дpoнoвe, cиcтeми зa пpocлeдявaнe и cпeциaлнo oбopyдвaнe, пoлyчи oт Πeнтaгoнa пopъчĸa нa cтoйнocт 200 милиoнa дoлapa, cпeциaлнo зa Уĸpaйнa.
Гepмaнcĸият opъжeeн ĸoнцepн Rhеіnmеtаll АG, ĸaĸтo твъpди Тhе ​​Wаll Ѕtrееt Јоurnаl - пoзoвaвaйĸи ce нa дyмитe нa глaвния изпълнитeлeн диpeĸтop Apмин Πaпepгep - oчaĸвa дa пoлyчи пpeз cлeдвaщaтa гoдинa peдицa гoлeми opъжeйни пopъчĸи.
Зa дa мoжe дa ги изпълни, ĸoнцepнът нacĸopo пpидoби иcпaнcĸaтa ĸoмпaния Ехраl Ѕуѕtеmѕ Ѕ.А., ĸoятo e cпeциaлизиpaнa в пpoизвoдcтвoтo нa взpивни вeщecтвa. Aĸциитe нa гepмaнcĸия ĸoнцepн пocĸъпнaxa cъc 115% oт янyapи 2022 г. дoceгa, в oчaĸвaнe нa гoлeмитe пopъчĸи, въпpeĸи нeблaгoпpиятнaтa ĸaтo цялo иĸoнoмичecĸa oбcтaнoвĸa в Гepмaния.
A швeдcĸaтa ĸoмпaния Ѕааb АВ, cвиĸнaлa нa пo-cĸpoмнoтo тъpceнe нa opъжeйнa пpoдyĸция в миpнo вpeмe, ceгa имa нaдeжди зa гoлeми opъжeйни пopъчĸи, пopaди ĸoeтo и нeйнитe aĸции пocĸъпнaxa. - Още ВПК
Източник: https://fakti.bg/

 

Нов тежък разрушител тип 055 на китайските ВМС е постигнал оперативна способност

27.11.2022, 17:55

Нов тежък разрушител тип 055 – „Аншан“ 103, е постигнал оперативна способност след неотдавнашни тестове, и е готов за плавания в далечни води, съобщи вчера Централната китайска телевизия (ССТV).
„Аншан“, към който по време на тридневните изпитания в Жълто море са се присъединили разрушителите тип 052D „Баотоу“ и „Цицихар“ и други плавателни съдове, подводници, бойни и разузнавателни самолети и хеликоптери, симулирайки множество заплахи едновременно от морската повърхност, под водата и във въздуха. Екипажът на разрушителя е трябвало да се справя с различни извънредни ситуации в реалистични бойни сценарии и да тества противовъздушната отбрана, отбрана от морско нападение и способности за борба с подводници в сложна електромагнитна среда, докато навигира денонощно, се казва още в съобщението на телевизията.
Според предишни информации, кораби от същия клас като „Нанчан“ и „Лхаса“, които вече са постигнали оперативни способности, са извършили далечни мисии до места като Японско море, Западния Тих океан и Берингово море. „Нанчан“ беше част от групата на самолетоносача „Ляонин“ в няколко морски обучения.
Военноморските сили на Китай обявиха въвеждането в експлоатация на шест големи разрушителя тип 055, а именно „Нанчан“, „Лхаса“, „Далиен“, „Аншан“, „Йен'ан“ и „Уси“. Според съобщения, на вода са пуснати още два, с което общият брой на този клас кораби в китайската армия достига осем. Корабите от тип 055 имат водоизместимост над 12 000 тона, оборудвани са със 112-клетъчна система за вертикално изстрелване на ракети и силни способности за ориентиране в околната среда, което ги прави едни от най-мощните военни кораби в света, според анализатори.

 
317 години от създаването на Морската пехота на Русия
27.11.2022, 08:30

„Враги называют нас – черная туча,
Друзья называют нас - гвардия флота!
А мы же зовемся скромнее и лучше,
Красивей и проще - морская пехота!”
Морската пехота на Русия е род брегови сили на руския ВМФ, предназначени за водене на бойни действия в състава на морските десанти. В състава влизат бригади на Тихоокеанския, Северния, Балтийския и Черноморски флотове, както и два батальона на Каспийската флотилия. - (видео)
Създаването на руската редовна морска пехота е свързано с борбата на Русия за получаване на излаз към Азовско и Балтийско морета в края на XVII — начало на XVIII векове.
На 27(16) ноември 1705 г. излиза указ на цар Петър Велики за създаването на първия в Русия "полк морски войници". - Още за МП на Русия

 

Исторически календар

27.11.2022, 08:19

На 27 ноември 1920 г. в Русе е роден Стефан Николов Маринополски в семейството на командира на 5-и дунавски пехотен полк. През 1939 г. постъпва във Военното училище. След като сдава и двата си пилотски изпита, през юли 1940 г. извършва първия си самостоятелен полет на „Фоке-Вулф“-44. През 1941 г. заминава на специализация в Казерта – Италия, а две години по-късно е произведен в чин подпоручик-летец. Службата си започва в 1-ви разузнавателен орляк в Божурище. През 1943 г. завършва Изтребителната школа в Долна Митрополия, след което е назначен във 2-ри орляк на 6-и изтребителен полк, дислоциран в Карлово. По време на съюзническата бомбардировка на 10 декември 1943 г. Стефан Маринополски получава бойното си кръщене, а в боя на 20 декември сваля бомбардировач В-24 „Либърейтър”. Награден е с офицерски орден „За храброст“ – ІV степен, 2-ри клас.
През януари 1944 г. 5-о ято, на което е заместник-командир, е превъоръжено с изтребители „Месершмит”. С новите самолети ятото участва в боя на 17 април – „Черният Великден“. Подхождащите вражески самолети Р-51 „Мустанг“ са припознати като „Месершмит”-ите от 3-ти орляк. Заблудени, нашите летци понасят тежка загуба. Загиват шестима летци, унищожени са девет машини. Стефан Маринополски е ранен и с труд успява да приземи повредения си самолет.
След 9 септември 1944 г. Стефан Маринополски участва в бойните действия срещу Германия в състава на своя орляк. На 7 юли 1946 г. е арестуван и изпратен в „Куциян“, а през 1947 г. – в „Белене“. Освободен е през 1952 г., а през 1957 г. като строителен работник в Чехословакия успява да премине границата с Австрия. Шест години работи в радио „Свободна Европа”. От 1963 г. живее в САЩ, където създава своя строителна фирма. През 1993 г. се завръща в България. Умира на 30 септември 2008 г.
В изцяло обновената експозиция на Музея на авиацията са показани летателната книжка, личният часовник и ордени на поручик Стефан Маринополски, дарени от неговата съпруга Рени Маринополска през 2012 г.

На 27 ноември 1889 година в Габрово е роден генерал от артилерията Руси Русев (1889 – 1945).
Завършва Военното училище в София (1909). Участва в Балканската (1912 – 1913) и Първата световна война (1915 – 1918) като командир на батарея и артилерийско отделение в 4-и артилерийски полк. След войната служи в 4-и артилерийски полк (1919 – 1927) и Артилерийската инспекция (1927 – 1929).

Заема последователно длъжностите завеждащ въоръжението в Артилерийската инспекция (1930 – 1934), началник на артилерийския отдел в Държавната военна фабрика в Казанлък (1935 – 1936), началник на Техническия отдел при Щаба на армията (1936), инспектор на въоръжението (1936 – 1940), началник канцелария на Министерството на войната (1940 – 1941), инспектор на въоръжението (1941 – 1942), началник отдел „Доставки и поддържане“ (1942 – 1943).

Министър на войната от 14 септември 1943 г. до 2 септември 1944 г. Повишен в чин генерал от артилерията на 4 септември 1944 г. Осъден от Народния съд на смърт за дейността му като военен министър.
С Решение №172 от 26 август 1996 г. на Върховния съд присъдата е отменена. Автор на „Учебник по артилерия. Част V, Част VІ“ (1925 – 1927), „Въздушна отбрана на войските в страната“ (1929) и на статии в сп. „Артилерийски преглед“ (1923 – 1934). Награден с военен орден „За храброст“ IV ст. 2 кл.

 
 

Навършват се 103 години от подписването на Ньойския мирен договор

27.11.2022, 08:14

Навършват се 103 години от подписването на Ньойския мирен договор. Той е наложен на България след поражението ѝ в Първата световна война (1914 г.-1918 г.). Подписан е на 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой от министър-председателя Александър Стамболийски, а от страната на силите победителки - от ръководителите на техните делегации на Парижката мирна конференция (1919-1920 г.). Според него България е обременена с тежки репарационни задължения, възлизащи на 2 250 000 златни франка, които следва да бъдат изплатени в срок от 37 години след влизането му в сила с 2 % лихва върху общата сума за първата и 5 % за следващите години. Освен това България е задължена да предаде на своите съседи (съюзници на съглашенските сили победителки) - Сръбско-хърватско-словенското кралство (от 1929 г. Югославия), Румъния и Гърция, определено число добитък, както и 250 000 т. въглища. Наред с това тя губи Западна Тракия, която първоначално се предоставя за управление от самите западни съглашенски държави, които от своя страна през 1920 г. я предоставят на Гърция. От България се отнема Южна Добруджа, която повторно се включва в територията на Румъния, както и гр. Струмица и нейната околност, заедно с т. нар. Западни покрайнини (включващи земите на част от Царибродска, Босилеградска, Трънска и Кулска околия), които се предоставят на Югославия. По такъв начин страната ни е лишена от значителни територии, населени с компактно българско население. Пак по силата на Ньойския мирен договор на България е отнето правото да има своя наборна армия, като на нейно място й се разрешава рекрутирането на платена войска в размер на 33 000 души войници и офицери, с които да охранява границите си и да пази вътрешния ред. Като неделима част от договора по искане на Гърция е приложена и т. нар. конвенция за доброволна размяна на малцинствата между двете съседни държави, която впоследствие е използвана от атинските управляващи среди за насилствено прогонване на българското население от неговите родни огнища в Западна Тракия. Ньойският мирен договор просъществува до началото на Втората световна война 1939-1945 г. През този период България изплаща на съглашенските сили и техните балкански съюзници репарации в размер на 65 000 000 златни франка.
Ньойският договор влиза в сила на 9 август 1920 година.

 
 

Днес се навършват 74 години от създаването на Висшето артилерийско училище

27.11.2022, 08:10

С указ №1657 на Президиума на Великото народно събрание през 1948 г. се сформира Народно военно артилерийско училище „Георги Димитров“, разположено в гр. София.
През 1951 г. училището се дислоцира в гр. Шумен, като през 1954 г., се формира първия тригодишен курс за обучение на артилеристи – команден профил. Следващата година е разформирована артилерийската офицерска школа в гр. Самоков и обучението преминава изцяло в Шумен. По този начин в средата на петдесетте години на XX век училището се превръща в единен център за подготовка на офицерски кадри за земната и зенитната артилерия в Българската армия..........Прочети още

 

 

На този ден през 1944 година е формирана Първа българска армия

26.11.2022, 23:00

Военното обединение (99 662 души) с командващ генерал-лейтенант Владимир Стойчев е създадено в изпълнение на Съглашението за примирие (28 октомври 1944 г.) и договореностите от срещата в София (17 ноември 1944 г.) между командващия Трети украински фронт маршал Фьодор Толбухин и главнокомандващия Българската армия генерал-лейтенант Иван Маринов.

Оперативно подчинена на маршал Толбухин Първа българска армия воюва в междуречието на реките Дунав и Сава и провежда Сремската настъпателна операция (22 – 28 декември 1944 г.), след което се прегрупира в Южна Унгария по левия бряг на р. Драва. При тежки зимни условия два пъти преминава р. Дунав и до средата на януари 1945 г. заема определения й район.

От 6 до 19 март провежда Дравската отбранителна операция, която е част от Балатонската операция на 3-ти украински фронт за отразяване на немското настъпление в района на ез. Балатон и реките Драва и Дунав. В продължилите 14 денонощия боеве българските войски изтласкват противника от северния бряг на р. Драва и възстановяват целостта на отбраната.

По време на Мурската настъпателна операция (29 март – 14 април) те пробиват укрепената линия „Маргит“, форсират канала „Принципалис“ и р. Мур и достигат укрепената линия Велики Ког – Ястребци, след което преминават временно към отбрана. От 7 май преследват оттеглящия се на запад противник, а на 11 май се срещат с 5-и английски корпус в района на австрийския град Фьолкермаркт.

С цената на 5061 убити, 10 504 ранени и 790 измръзнали (16 366 души) до средата на май 1945 г. Първа българска армия освобождава значителна част от територията на Унгария, Югославия и Австрия с големите населени места Берзенце, Чурго, Чаковец, Вараждин, Марибор, Дравоград, Лайбниц, Ландсберг, Шванберг, Санкт Стефан и много други.

 

Командирът на ВМС беше на посещение в Италия

26.11.2022, 13:03

На 21 и 22 ноември 2022 г. командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов беше на посещение в Италия.
На 21 ноември в Рим контраадмирал Михайлов се срещна с началника на Генералния щаб на Военноморските сили на Република Италия адмирал Енрико Кредендино.
Срещата между двамата даде възможност да се потвърдят както взаимното уважение, което обединява военноморските сили на двете страни, така и желанието за сътрудничество между двете съюзнически държави в рамките на евроатлантическата общност.
След подписването на Почетния списък в Мраморната зала на Палацо Марина, посещението продължи в Командването на флота на Република Италия (CINCNAV), където контраадмирал Кирил Михайлов беше посрещнат от вицеадмирал Аурелио Де Каролис.
Посещението в Италия приключи с визита в Командването на подводната флотилия (COMFLOTSOM) в Таранто.
Връзки с обществеността на ВМС

 

144 години от създаването си чества Националният военен университет „Васил Левски

26.11.2022, 11:56

144 години от създаването си чества Националният военен университет „Васил Левски “. Празникът на най-старото военно училище в България започна с богослужение в православния храм „Свети Седмочисленици“. Тази година службата води Негово високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, съобщават от учебното заведение.
Началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната полковникът от запаса Владко Владов, генерал-майор Тодор Дочев, началник на Военна академия „Г.С.Раковски“, адмирал проф. д-р на военните науки Боян Кирилов Медникаров, началник на Висшето военноморско училище „Н. Вапцаров“ във Варна, бригаден генерал Димитър Хлебаров, командир на командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана, областните управители на Велико Търново, Шумен и Враца инж. Георги Гугучков, проф. Христо Христов и Георги Митов, зам.-кметът на старата столица проф. Георги Камарашев и още много ръководители на институции и обществени организации, както и директори на училища, с които Военният университет работи, уважиха празника. Сред официалните гости беше и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, който прие строя на курсантите........Прочети още

 
 

The Spectator: Сделка между Китай и САЩ осуетила предаването на полските МиГ-29 на Украйна

26.11.2022, 09:43

Предаването на полски изтребители МиГ-29 на Украйна е било осуетено заради споразумение между САЩ и Китай, твърди британското издание The Spectator.
От началото на руската инвазия в Украйна Китай играе решаваща - макар и публично слабо забележима - роля при вземането на стратегически решения както във Вашингтон, така и в Москва, пише изданието.
В случая става дума за задкулисна намеса Пекин с цел да накара САЩ да провалят сделката за предоставяне на съветски изтребители МиГ-29 на украинските ВВС през март. От септември насам личната дипломация на китайския външен министър Ван И с НАТО и САЩ е довела до рядък момент на публично съгласие по отношение на Русия, когато Си Цзинпин заяви, че светът "трябва да предотврати ядрена криза на евразийския континент" на среща с Джо Байдън на срещата на върха на Г-20 в Бали.
Източници твърдят, че Пекин е бил наясно с плановете на Москва за война срещу Украйна, но Москва е представяла предстоящата война като "връщане на загубените руски територии и обединение на Русия в историческите й граници". Илюзията за китайска подкрепа е била една от многото погрешни преценки, които повели Путин по пътя към войната, твърди изданието. Реалността обаче е, че Китай последователно е подкрепял само една страна - своята. Въпреки че Пекин официално подкрепи Путин по дипломатически път, обвинявайки НАТО за провокирането на конфликта, съществувала е дълбока (и напълно основателна) загриженост, че руският президент е прекалил и ще провокира Запада към обединен фронт, който една ограничена операция в Донбас би избегнала.
"Заплахите на Путин за ядрена ескалация на 27 февруари разтревожиха света, включително Китай. Ето защо основният приоритет на Пекин е да се избегне всякаква ядрена ескалация и да се улесни прекратяването на огъня", казва източникът. Поради това Китай е бил загрижен, че след предложението на Полша да предостави на Украйна самолети МиГ-29 може да се стигне до нова ескалация.
В замяна на това, че Варшава няма да предаде изтребителите на Киев, Китай е обещал на САЩ, че ще възпре Путин да използва ядрени оръжия.
"Именно обещанието на Пекин е принудило САЩ да се откажат от споразумението с Полша за доставка на съветски самолети МиГ-29 за украинските военновъздушни сили през март", твърди The Spectator.
Всъщност вероятността полските изтребители да имат голямо значение на бойното поле беше малка. Полските 26-33 МиГ-29 са произведени в началото на 80-те години на миналия век за източногерманските военновъздушни сили и през 2003 г. са продадени на Варшава за символичната сума от 1 евро всеки. Румъния, която е притежавала 20 подобни самолета МиГ-29, ги е свалила от въоръжение преди много години. Въпреки това предоставянето от страна на НАТО на изтребители от какъвто и да е вид на Киев представляваше важна символична, макар и не непременно оперативно значима, стъпка към пряко участие на НАТО в конфликта. Първоначално Вашингтон беше положително настроен. Но ден по-късно, на 8 март, Пентагонът рязко промени позицията си, обявявайки предложението на Полша за "неприемливо", припомня британското издание.
Източник: https://dnes.dir.bg/

 
 

 

Полша поръчва два шпионски кораба за общо 620 милиона евро на шведската компания “Сааб”

25.11.2022, 22:00

Шведската оръжейна компания “Сааб” обяви днес подписването на договор на стойност 620 милиона евро за доставка на два кораба за военно разузнаване на Полша на фона на нарастващото напрежение с Русия в Балтийско море, съобщи Франс прес.
Очаква се корабите да бъдат доставени “през 2027 г.”, се казва в изявление на  компанията.
Тези съдове са специализирани в електромагнитно разузнаване и прехващане на сигнали (SIGINT), посочва “Сааб”. Такива военни кораби “се използват за събиране на данни, като се използва целият спектър на морското разузнаване”, заяви шведската група.
“Сааб” ще бъде главен изпълнител на договора за проектиране и производство на корабите, но те ще бъдат произведени в Полша в корабостроителница, собственост на подизпълнителя “Ремонтова шипбилдинг”.
Решението беше взето на фона на нарастващото напрежение в Балтийско море след нахлуването на Русия в Украйна, особено около руския анклав Калининград – силно милитаризирана зона, разположена между Полша и Литва.
В края на септември саботажът на подводните газопроводи “Северен поток” 1 и 2, свързващи Русия и Германия, също превърна Балтийско море в център на международно напрежение.
Когато кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО бъдат одобрени, всички крайбрежни държави извън Русия ще станат членове на Алианса. Смятано за “съветско езеро” по време на Студената война, когато само Дания беше член на НАТО, Балтийско море се превърна в “езеро на НАТО”, казват експерти. След разпадането на Варшавския договор, Полша се присъедини към съюза през 1999 г., а Естония, Латвия и Литва – през 2004 г.
Източник: bta.bg

 
 

Напрежение по границата! Вашингтон със стратегическо предложение към Анкара

25.11.2022, 20:13

Съединените щати са предложили на Турция да изтласкат сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), които са смятани за терористична групировка от Анкара, но с които Вашингтон си сътрудничи в Сирия срещу "Ислямска държава", на 30 км навътре от турската граница, пише в. "Хюриет".
На среща с министъра на отбраната Хулуси Акар американският пратеник е отправил предложението като вариант, с който да се избегне турска сухопътна операция в Северна Сирия, посочва в колонката си в изданието журналистът Абдулкадир Селви, известен с контактите си в правителствените среди.
Според Селви СЗН са приклещени с въздушната операция на Турция, при която са били унищожени техните маршрути за снабдяване, петролни съоръжения, щабове и тренировъчни центрове.
"Терористичната организация, която няма да може да преодолее тези щети при евентуална сухопътна операция, отправя призиви за помощ към САЩ", отбелязва журналистът, добавяйки, че СЗН са разочаровани от изявленията на САЩ, че проявяват разбиране към загрижеността на Турция за сигурността.
Според Селви "осъзнавайки решимостта на Ердоган да сложи край на тероризма в региона, САЩ са започнали да предприемат действия за решаване на този проблем без операция".
Посланикът на САЩ в Анкара Джеф Флейк е предложил на среща с Акар да изтегли силите на СЗН на 30 км назад от границата, за да не се налага Турция да провежда сухопътна операция, твърди той.
Източник: https://fakti.bg/

 
 

На второ гласуване: НС одобри договора за още 8 самолета

25.11.2022, 16:05

БСП и "Възраждане" се обявиха "против" ратифицирането на договора за доставка на новите 8 самолета.
„Сагата с този унизителен договор продължава с втория етап, изпълняваме всички условия на производителя, плащаме си редовно милиарди, но не получаваме нищо. Тази цена - 1,6 млрд. лв. е прогнозна, тя може да достигне до 3,5 млрд., дори да стигне до 100 млрд. Тези цени са прогнозни и населението ще страда, защото производителят може да промени дължимата сума, когато поиска”, коментира Румен Гечев от БСП.
„Никакви резервни части, никакво обслужване. Не са предвидени и клаузи за обезщетяване на потребителя, ако със самолетите настъпят някакви проблеми. От икономическа, политическа и логическа гледна точка ще бъде национално предателство, ако се съгласим с този законопроект”, коментира още той, цитиран от "Дарик".
Николай Дренчев от "Възраждане" съобщи, че партията няма да подкрепи договора за нови самолети F-16. „Това е една обидна сделка за България, от икономическа, финансова и от гледна точка на националното достойнство”, заяви Дренчев.
На противоположната позиция останаха ГЕРБ и ДБ.
„Тази реторика е достойна за правителството на Жан Виденов, в което Гечев беше министър, но не е достойно за една социалистическа партия в рамките на съюзите, в които членуваме”, коментира Атанас Славов от ДБ.
„Надявам се БСП някога да го осъзнаят, че пари за отбрана на една страна винаги са необходими, особено сега като има война в близост до нас”, подчерта Христо Гаджев от ГЕРБ.

 
 

Берлин към Варшава: Германските системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" са предназначени за територията на НАТО

25.11.2022, 08:50

Берлин вчера даде се разбере, че системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът", които той предложи да предостави на Полша, са предназначени за използване само на територията на НАТО и по този начин контрира исканията на Варшава системата да бъде изпратена в Украйна, предаде Ройтерс.
"Тези системи "Пейтриът" са част от интегрираната противовъздушна отбрана на НАТО, което означава, че те са предназначени за разполагане на територията на НАТО", заяви в Берлин германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт (на снимката). "Разполагане извън територията на НАТО би наложило предварителни дискусии с НАТО и съюзниците", добави тя.
Берлин предложи на Варшава системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът", за да може Полша да обезопаси въздушно си пространство, след като миналата седмица заблудена ракета се разби на полска територия и причини смъртта на двама души. Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак вчера каза, че е поискал вместо това Германия да изпрати системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът" в Украйна.
Наземните ракетни системи за противовъздушна отбрана като "Пейтриът" на компанията "Рейтиън" са предназначени за прехващане на ракети. Но НАТО изпитва недостиг на тези системи, тъй като след края на Студената война много от страните членки извадиха от въоръжение част от тях, след като прецениха, че вече ще им се налага да се справят единствено с ограничена ракетна заплаха от страни като Иран. Това становище рязко се промени след руската инвазия в Украйна и страните от НАТО се опитват бързо да попълнят недостатъчните си запаси от боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана.
През Студената война Германия е имала на въоръжение 36 системи "Пейтриът" и дори тогава е разчитала на подкрепа от съюзниците си от НАТО. Днес германските въоръжени сили разполагат с 12 системи "Пейтриът", две от които са разположени в Словакия.
Източник: https://www.bta.bg/

 
 

Орбан обеща Унгария да ратифицира присъединяването на Финландия и Швеция в НАТО

25.11.2022, 08:36

Унгария възнамерява да ратифицира присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, предаде словашката новинарска агенция ТАСР, като цитира унгарския премиер Виктор Орбан.
“Вече информирахме Швеция и Финландия за това”, заяви Орбан след среща с ръководителите на правителствата на Словакия, Полша и Чехия.
Правителството на Орбан внесе законопроекта за ратификация още преди седмици, но парламентът, контролиран от партията на Орбан, още не го е вкарал за разглеждане в дневния си ред.
Турция също не е ратифицирала все още присъединяването на двете страни.
Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че Орбан е обещал на колегите си на срещата, че ратификацията ще бъде в дневния ред на парламента още на първото му заседание догодина, т.е. “след около един-два месеца”.
Източник: bta.bg

 
 

Какво се случи на 25 ноември 2007 г.?

25.11.2022, 08:30

С тържествена церемония пред Паметника на незнайния воин на 25 ноември 2007 г. се провежда ритуалът по зачисляване в резерва (запаса) на последната смяна срочнослужещи. С него е сложен край на задължителната наборна военна служба в България.
От 1 декември 2007 г. армията на България е напълно професионална. Приключва задължителната наборна военна служба в България, чието начало е положено със Закона за вземане на новобранци в българската войска от 1880 година. Последните 2413 наборни войници в българската армия са изпратени с тържествени ритуали не само в София, но и в Плевен, Пловдив, Сливен и Банско.
Министърът на отбраната Веселин Близнаков заяви, че това е исторически ден за България, защото от 1 декември българската армия става изцяло професионална. За бъдещите поколения на България наборната служба ще бъде непознат факт, за който ще четат в учебниците, но за Вас последните войници тя е школа за мъжество, каза още военният министър. Въпреки че по думите му последният набор си е мислил като влиза да служи, че е извадил лош късмет.
И министърът на отбраната, и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков благодариха на последния набор войници, че са изпълнили дълга си.
Ще има носталгия във всички по казармата и по традицията да се изпращат войници независимо от политическите решения, които изпълняваме, каза след церемонията министърът на отбраната.
Тържествен ритуал по изпращането на последния набор войници, отбили службата си в 13-та бронетанкова бригада, се проведе и в Сливен. 137 момчета от набор 88- трета смяна ще се уволнят от армията на 30 ноември. Те получават похвални грамоти, подписани от министъра на отбраната Веселин Близнаков и от началника на Генералния щаб генерал Златан Стойков.
При напускането си от казармата войниците от последния набор получиха ползвания по време на службата си комплект войнишка униформа, заради участието им във важен исторически момент от развитието на Българската армия.
Сред гостите на тържествената церемония бяха заместник-командващият на Сухопътни войски генерал-майор Кирчо Куртев и началникът на управление личен състав в Генералния щаб на Българската армия бригаден генерал Спас Спасов.
„В продължение на много години наборните войници бяха гръбнакът на БА. Днешният ден е особено вълнуващ и емоционален. Макар че ще преминете в резерва, вие ще продължите да бъдете добри български войници”, каза в словото си генерал-майор Кирчо Куртев. Той пожела на войниците здраве и успешна реализация в живота.
Последните наборни войници от Пета  Шипченска механизирана бригада и УБ
" Христо Ботев " се уволниха на тържествена церемония в Плевен. За достойна служба към родината младежите получиха похвална грамота от министъра на отбраната. На тържествения ритуал по на площад „Възраждане" присъства бригаден генерал Стефан Василев, помощник-началник в Главния щаб на Сухопътните войски. Последните 281 наборни войници, които служеха в Пета  бригада в поделенията в Плевен, Шумен и Враца, получиха за спомен от армията и комплект камуфлажно облекло.
На 12 май 2007 г. на централния площад “Възраждане” в Плевен се състоя последната клетва на наборниците и на новоназначените кадрови войници от Учебна база “Христо Ботев”. 1500-те момчета са от набор 1988 г. - трета смяна, а професионалните войници бяха от първия модул на обучение по попълването на съвременната армия. На клетвата в Плевен присъстваха министърът на отбраната Веселин Близнаков и началникът на Генералния щаб ген. Златан Стойков.
Министърът на отбраната на България Веселин Близнаков обяви тогава, че професионализацията на българската армия в момента върви по график и ако бъдат попълнени останалите свободни 1 520 места за професионални кадрови войници, в сухопътните войски последният набор ще бъде уволнен предсрочно с един месец с решение на Министерския съвет. Така и се случи.
Министър Близнаков определи този ден като исторически за българската армия, защото това е последната военна клетва. И допълни още, че във всички предизвикателства пред държавата българската армия е имала ключова роля, тя е символ на сила, мъдрост и съхранение на държавността
Според него тогава най-голямото предизвикателство пред политиците и Генералния щаб беше да създадат на бъдещите кадрови войници добри условия за професионална реализация и благоприятна социална среда за военнослужещите.
Пълната професионализация на армията от 1 януари и 2008 г. стана по волята на Народното събрание, коетопромени  Закона за отбраната и въоръжените сили. Съгласно поправките мъжете, които изпълняваха наборна или алтернативна служба и не бяха отслужили пълния й срок на 31 декември 2007 г., трябваше да се уволнят на 1 януари 2008 г.
Даваше се възможност на военнослужещите на наборна военна служба да могат да кандидатстват за приемане на кадрова военна служба след полагане на военната клетва. Дотогава това можеше да става само след изслужване на две трети от наборната военна служба.
С промените се повиши и пределната възраст за изпълнение на кадрова военна служба в Националната разузнавателна служба. Освен това към началника на Генералния щаб се създаде Военен съвет, като съвещателен орган.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Преди 79 г. е основан лагер за пленени англоамерикански летци край Шумен

25.11.2022, 08:26

На 25 ноември 1943 г. е основан лагер за военнопленници на 2,5 км. край Шумен в почивна станция.
Той функционира до 25 септември 1944 г., но военнопленниците са освободени още на 8 септември. За времето на съществуване на лагера в него са приети 32 групи военнопленници с обща численост 329 души. В този брой не влизат летците, които попадат в партизански отряди в България, Сърбия и Гърция.
В лагера са концентрирани основно оцелелите екипажи на свалени бомбардировачи, както над България, така и в окупираните от нея територии в Гърция и Югославия – общо 120 самолета заедно с изтребителите от ескорта. Някои от самолетите са свалени от български и немски пилоти, други са засегнати от ПВО на румънска територия (нефтените рафинерии край Плоещ), технически неизправности и др.
По правило екипажите на засегнатите самолети правят всичко възможно да излязат извън пределите на Румъния и се стремят към територията на неутрална Турция, но не всички успяват.........Прочети още

 
 

82 години от първия полет на de Havilland Mosquito

25.11.2022, 08:23

Преди точно 82 години, на 25 ноември 1940 г., първи полет изпълнява скоростният двудвигателен боен самолет de Havilland Mosquito – една уникална конструкция, която с пълно право може да бъде наречена многоцелева.
Сглобяването на първия прототип на бъдещия Mosquito стартира през ранната есен на 1940 г. Машината е завършена на 3 ноември, разглобена и превозена по земя до изпитателния център в Хетфийлд. Там започва нейното сглобяване и наземни тестове.
Прототипът носи борден номер E0234, което реално е заводския му номер и е боядисан в ярко жълто. Първите запуски на двата двигателя Merlin 21 са на 19 ноември, а на 24 ноември са направени и първите рулирания.
Първият полет е осъществен от главния пилот-изпитател на компанията Джефри де Хавиланд – син. В кабината е и Джон Уокър, един от инженерите проектирали самолета. Полетът преминава гладко, като се изключи лек проблем със створките на колесника. Достигната е скорост от 355 km/h.......Прочети още

 
 

 

САЩ: Турция застрашава нашия военен персонал в Сирия

24.11.2022, 22:30

Турските въздушни удари в Северна Сирия застрашиха безопасността на американския военен персонал, а ескалацията на обстановката изложи на риск постигнатия в течение на години напредък срещу бойците на групировката „Ислямска държава“, заяви Пентагонът, цитиран от Ройтерс.
Това публично изявление е най-острата досега критика от страна на САЩ на въздушните операции, предприети в последните дни от съюзника им в НАТО – Турция – срещу кюрдска милиция в Северна Сирия, пише БТА.
„Въздушните удари в Сирия напоследък пряко застрашиха безопасността на американския персонал, който работи там с местни партньори за разгрома на ИД и оставането под стража на повече от десет хиляди пленени членове на групировката“, заяви говорителят на Пентагона, бригаден генерал от военновъздушните сили Патрик Райдър.
Райдър отбеляза, че изострянето на ситуацията застрашава напредъка, постигнат в борбата срещу бойците на „Ислямска държава“ в района. Той подчерта, че САЩ признават „легитимните опасения за сигурността“, които има Турция.
„Необходима е незабавна деескалация, за да се запази фокусът върху мисията за нанасяне на поражение на ИД и да се гарантира безопасността и сигурността на военните, ангажирани с тази мисия“, допълни в изявлението си той.
САЩ имат приблизително 900 войници в Сирия (главно в североизточната част на страната), които работят със Сирийските демократични сили (СДС), ръководени от кюрдските Сили за защита на народа“, за справяне с остатъците от ИД.
Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че въздушните операции на Турция са само началото и тя ще започне сухопътни операция в подходящ момент след ескалация на ответните удари.
Анкара започна въздушни операции през уикенда в отговор на бомбения атентат в Истанбул седмица по-рано, при който загинаха шестима души и за който бяха обвинени Силите за защита на народа. Засега никой не е поел отговорност за акта, а Кюрдската работническа партия (ПКК) и Силите за защита на народа отричат да имат нещо общо. Турция и преди е предприемала военни набези в Сирия срещу кюрдската милиция, смятайки я за крило на ПКК – организация, която според Турция, САЩ и Европейския съюз е терористична.
Това не е първият случай, когато операциите на Турция в северната част на Сирия заплашват американски персонал. През 2019 г. американските войски в района бяха подложени на артилерийски обстрел от турски позиции, докато Турция осъществяваше настъпление срещу съюзническите на САЩ по това време кюрдски милиции.

 

Военната помощ, изпращана от САЩ в Украйна, поставя под натиск запасите от оръжия на Пентагона

24.11.2022, 20:05

Интензивните сражения в Украйна са накарали Пентагона да преосмисли доколко американските запаси от оръжия са достатъчни, предаде Асошиейтед прес.
Служители от военното ведомство се питат, дали ако днес избухне още една голяма война, САЩ ще имат достатъчно боеприпаси. Те задават този въпрос не само на фона на усилията си да снабдят Украйна с достатъчно оръжия за войната с Русия, която би могла да продължи с години, но и с оглед на потенциален конфликт с Китай, посочва АП.
Русия изстрелва до 20 000 единици боеприпаси на ден – от патрони за автоматично оръжие до крилати ракети с размерите на камион. Украйна отвръща с до 7000 единици боеприпаси на ден, сред които са снаряди за 155 милиметрови гаубици, противовъздушни ракети “Стингър” и ракети за системата за противовъздушна отбрана “НЕЙСАМС”, както и хиляди патрони за леки стрелкови оръжия.
Повечето от боеприпасите за украинската огнева мощ са от САЩ. Това са закупени от правителството оръжия, които се изпращат почти всяка седмица на фронта. Администрацията на президента Джо Байдън обяви вчера пореден пакет от помощи за Киев, в който се включват още 20 милиона патрона за леко стрелково оръжие. “Не сме били в позиция, в която от някои критични боеприпаси да ни остават запаси за само няколко дни”, заяви този месец пред журналисти финансовият инспектор на Пентагона Майкъл Маккорд. “Но сега ние подкрепяме партньор, който е (такава позиция)”, добави той.
Производствените линии на САЩ нямат капацитет да снабдяват голяма сухопътна война и някои, като например тази за производство на ракети “Стингър”, отдавна са спрели работа. По оценка на старшия съветник от Центъра за стратегически и международни изследвания Марк Кансиян, изпратените от САЩ в Украйна 1600 системи “Стингър” представляват около една четвърт от общите им запаси.
Системата “Хаймарс”, която Украйна използва толкова ефективно в своята контраофанзива, е изправена пред подобни проблеми, каза Бил Лапланте – служителят на Пентагона, който отговаря за закупуване на оръжия. Производството на “Хаймарс” е спряно от американската армия от 2014 г. до 2018 г., уточни той. Пентагонът този месец обяви договор на стойност 14,4 милиона долара за ускорено производство на нови “Хаймарс”, които да попълнят запасите на САЩ.
Източник: bta.bg

 

Оръжейната индустрия в Източна Европа отчита най-добрата си година от Студената война

24.11.2022, 17:50

Оръжейната индустрия в Източна Европа работи с темпове, невиждани от Студената война насам, пише Ройтерс. Компаниите увеличават съществено производството на оръжия, артилерийски снаряди и друго военно оборудване, които се доставят на Украйна.
САЩ и Великобритания са най-големите доставчици на директна военна помощ за Киев, но Полша е на трето място, а Чехия - на девето, сочи проучване на университета в Киел, цитирано от агенцията. Тя отбелязва, че много държави от бившия Варшавски договор смятат помощта за Украйна за въпрос на регионална сигурност.
Конфликтът обаче е и възможност за бизнес за оръжейните компании. Те не само изнасят своята продукция към Украйна, но и получават повече поръчки от националните правителства, които увеличават парите за отбрана. "Имаме реални възможности да навлезем на нови пазари и да увеличим приходите от износа през следващите години", казва Себастиан Хвалек (на снимката), директор на държавната оръжейна компания на Полша PGZ.
Компанията контролира повече 50 компании, произвеждащи от оръжия и амуниции до дронове и бронирани превозни средства. Компанията доставя оръжия, бронежилетки и амуниции за Украйна. Плановете ѝ са да инвестира 8 млрд. злоти (1,8 млрд. долара) през следващите 10 години за развитие на производството. Това е два пъти повече спрямо предвиденото преди войната в Украйна.
Хвалек коментира, че плановете са в заводите на компанията през 2023 година да бъдат произведени 1000 преносими системи за въздушна защита Piorun, като не всички ще са за Украйна. През тази година са произведени 600, а в миналите години производството е било в рамките на 300-350 годишно.
Други производители също разширяват капацитета си и наемат нови служители, коментират още източници от Полша, Словакия и Чехия.
Чехословакия беше вторият по големина производител на оръжие във Варшавския договор, пише Ройтерс. Днес Чехия даде голяма част от остарялото си оръжие още от съветски времена на Украйна и вижда това като добра възможност да обнови резервите си. Заради износа към Украйна индустрията в страната записва най-добрата си година от 1989 година насам, а компаниите увеличиха работните места и капацитета си.
Оръжейната индустрия в Източна Европа трябваше да се модернизира след разпада на СССР през 1991 година и разширяването на НАТО. Но компаниите все още могат бързо да настроят мощностите и да произведат оборудване, съвместимо със съветските стандарти, коментира анализаторът Сиймон Вецеман от Института по изследване на международния мир в Стокхолм.
В момента те доставят на Украйна амуниции с калибър 152 мм и 122 мм, които не се произвеждат от западните компании. Доставките са под формата на дарения, но много повече - по договори за покупка с украинските власти. Например чешките компании са доставили оръжие за 50 млрд. крони (2,1 млрд. долара) за Украйна и 95% от тези доставки са по търговски договори. - Още ВПК
Източник: https://www.investor.bg/

 

Актуализират състава на Въоръжените сили за военно време

24.11.2022, 17:44

За осигуряване и развитие на необходимите отбранителни способности на въоръжените сили за военно време и за гарантиране на националната и съюзна сигурност е разработен проект на постановление на Министерски съвет.  С неговото изпълнение ще  бъдат актуализирани структури от другите сили от системата за национална сигурност на Република България, както  и тяхната численост, за включване във въоръжените сили във военно време.
Според Закона за резерва на въоръжените сили в състава на въоръжените сили във военно време се включват структури от другите сили от системата за национална сигурност на Република България, определени с акт на Министерския съвет.
Проведеният Стратегическия преглед на отбраната, както и разработените в последствие стратегически документи за въоръжените сили на Република България (Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2032 и План за развитие на въоръжените сили на Република България до 2026 г.) определиха промяна в организационната структура и преход към нова функционална структура на въоръжените сили, се посочва в мотивите към проекта.
Това налага в рамките на процеса на планиране на отбраната, ръководителите на структурите по чл. 50, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, които влизат в състава на въоръжените сили във военно време, да определят структурата и числеността за включване във въоръжените сили във военно време. (Б.р. - чл. 50, ал. 2 от закона за резерва „В състава на въоръжените сили във военно време се включват запасните и техниката-запас по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, както и структури от другите сили от системата за национална сигурност на Република България, определени с акт на Министерския съвет.“)
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Полша - следващата военна суперсила в Европа

24.11.2022, 09:17

Правителството има амбициозна инвестиционна програма за армията, опасенията за която обаче са, че ще натеши сериозно на бюджета въпреки стабилния растеж
Когато заблудена ракета падна в полски граничен град миналата седмица и уби двама души, някои европейски лидери се разтревожиха за това как ще реагира дясното правителство на Полша също толкова, колкото и за възможността Русия да е наредила удара.
Дългогодишното недоверие на Полша към всичко руско и дълбоката антипатия на сегашното правителство към Москва предизвикват загриженост от Брюксел до Берлин, че Варшава може да направи нещо прибързано, пише в свой анализ Politico.
Полша обаче не си изпусна нервите. Страната постави въоръжените си сили в бойна готовност, като същевременно запази барута си сух, докато не станат ясни изводите от разследването.........Прочети още

 

Русия започва серийно производство на стратегическата ракета "Сармат"

24.11.2022, 09:05

Русия започна серийно производство на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат".
Това заяви в интервю за "Российская газета" генералният директор на Държавния ракетен център "Макеев" Владимир Дегтяр (на снимката).
"Ракетният комплекс вече е пуснат в серийно производство и е снабден с необходимите материали и производствено оборудване", каза Дегтяр.
Според него този тип въоръжение през следващите 40-50 години "ще укрепи бойния потенциал" на руската армия, както и ще защити страната от външни заплахи. Той също така нарече ракетата "основен фактор за ядрено възпиране и гаранция за запазване на мира".
РС-28 "Сармат" е руска стратегическа ракетна система от пето поколение, базирана на силоз, с тежка многостепенна междуконтинентална балистична ракета (МБР) с течно гориво. Тя трябва да замени системата "Воевода", която е на въоръжение в руските въоръжени сили от 1988 г. насам.
Ракетата беше успешно изпитана в полет през ноември. - Още за РС-28
Източник: https://news.bg/

 

В САЩ забраниха пистолет на руските VIP-гардове заради извънредната му мощ

24.11.2022, 08:42

Любимото оръжие за руските гардове на държавните VIP-персони са пистолетите СР-1МП „Гюрза” - Самозаряден Пистолет Сердюков (СПС). Затова, когато руските телохранители във Вашингтон според международните закони охраняват свои лица, те нямат право да носят „Гюрза”. Тези пистолети просто не са допускани на територията на САЩ заради прекомерната им огнева мощ, пише Electorat.info.
Експертите единодушно признават, че Пьотр Сердюков извършил революционен скок при проектирането на руски пистолети. При широко известните ТТ (Тулски Токарьов) и ПМ (Пистолет Макаров) има заети идеи от други оръжия. С развитие на индивидуалните средства за бронезащита те напълно престанали да изпълняват новите изисквания.
Потребността от ново оръжие на офицерите възникнала още в края на 1980-те години по времето на СССР. Работа е водена в няколко конструкторски бюра, но оптималният образец е представен от П. Сердюков през 1991 г. Това съвпаднало с разпадането на СССР и започналата тежка криза в Русия. Пари имали само спецслужбите и именно те избрали „Гюрза” за основно оръжие на своите служители.
В руската армия и в МВР пистолетите постъпили в началото на новия век под името СПС (Самозаряден пистолет Сердюков). Той станал любимо оръжие в спецназа на ГРУ (разузнаването) и в подразделенията на Силите за специални операции.
Пистолетът е достатъчно елегантен за мощта си, добре приляга в дланта, удобен и безопасен при употреба, много надежден. За пистолет е специално създаден патронът 9х21 – с 3 мм гилзата е по-дълга за повече барут. На 100 м пробива бронежилетки от два пласта титанови пластини с дебелина 1,4 мм и 30 слоя кевлар или стоманен лист с дебелина 4 мм. Пълнителят побира 18 патрона. Пистолетът снаряден е по-тежък с около 300 гр заради по-дългата цев с почти 3 см и двойно повечето патрони, но за неговите притежатели това не е пречка.
С несложна замяна на елементи пистолетът СПС може да стреля със стандартни патрони 9 мм за „Макаров” и дори 7,62 мм за ТТ. За предпазван от случаен изстрел трябва да се натисне малка планка в задната част на дръжката и бутон на спусъка.
Пистолетът е забранен в САЩ, след като през 1997 г. на полигон на морската пехота са демонстрирани нови руски стрелкови оръжия. Показан е и пистолетът на Сердюков. Представители на Секретната служба, охраняващи американския президент, помолили да изпробват здравината на техните бронежилетки. Те били пробити и агентите загубили увереност в своята неуязвимост. - Още за СПС
Източник: https://www.blitz.bg/

 

За турските оръдия - руски военни трофеи от Руско-Турската война от 1828-1829 г.

24.11.2022, 08:34

Турските оръдия - руски военни трофеи от Руско-Турската война от 1828-1829 г. имат интересна съдба. Те са снети от превзетите от руснаците крепости в европейска и азиатска Турция и пренесени в Одеса, а оттам в Санкт Петербург и Варшава.
Не много хора знаят, че най-голямата камбана в Новорусийският край - камбаната на Спасо-Преображенският събор в Одеса е излята от медни оръдия, взети от турските крепости, превзети от руската армия.
Една от тези крепости е Варна. Градът е превзет след почти 3-месечна обсада (22 юли - 29 септември 1828 г.), ръководена от вицеадмирал княз Александър Сергеевич Меншиков, а след неговото раняване от граф Михаил Семьонович Воронцов - Новорусийски и Бесарабски генерал-губернатор. Според руски официални източници при обсадата на Варна руснаците губят 290 убити офицери и около 3 хиляди войници, според майор Хелмут Молтке - 5-6 хиляди убити и ранени, според граф Кабога - около 15 хиляди. Крепостта се отбранява до изчерпване на продоволствените запаси. Руснаците пленяват 6 087 души и вземат като военни трофеи 178 оръдия и мортири с различни калибри (13 чугунени, останалите медни), запаси от гюлета и барут и до 40 хиляди пушки, пистолети, ятагани и кинжали......Прочети още

 

Втората най-жестока загуба на френската армия след Ватерло бетонира мексиканската независимост

24.11.2022, 08;16

Мексико може да се смята за една от страните с бушуваща латинска кръв. През последните години, докато се говореше за стена, мнозина забравят и някои интересни факти. Причината Франция да не успее да повлияе толкова пряко на САЩ и сформиращите щати, е единствено тяхна. Мексико празнува своята независимост на 5 май. И причината за всичко това е, че колкото и разбира да е тази страна, от средата на XIX век успява да се справи много добре с общия враг. В този период мексиканците не са в най-цветущата форма.
Първо са изгубили една частна война срещу Тексас, а след това са успели да спечелят вниманието на САЩ, за да изгубят още една. Очевидно жителите нямали нищо против да продължат битката и започнали един много сериозен вътрешен конфликт. Точно в тези години, държавата няма никаква възможност да изплати никакви външни дългове към Европа. Именно по тази причина до Европа достига и притеснителната вест, че нито един дълг не може да бъде изплатен. В този тежък момент, подкрепата от Европа била необходима за оцеляването и запазването на територията, но не всички били на това мнение. Наполеон III преценил, че след като няма да види никакви средства, по-добре да завземе територия и така да обезпечи Франция.......Прочети още

 

Исторически календар

24.11.2022, 08:12

На 24 ноември 1943 г. в 13 ч.и 15 мин. е проведена втората атака над София по време на Втората световна война. В българското въздушно пространство навлизат 60 тежки бомбардировача Б-24Д „Либърейтър“, прикривани от 40 изтребителя П-38Г „Лайтнинг“. Излитат всичките изправни 19 Ме-109Г-2 от летище Божурище, както и два Ме-109Е-4 от летище Скопие. Контакт с противника осъществява първоначално 3/6 изтребителен орляк. Сформирана е ударна група от 12 самолета от щабното крило, 672-ро и 682-ро ято и прикриваща група от 7 самолета от 692-ро ято. Важно тактическо предимство за българските пилоти е осъществената атака над съюзническата авиация от страната на слънцето. Капитан Чудомир Топлодолски води хладнокръвно действията на подчинените му пилоти. Той сваля един от бомбардировачите Б-24Д „Либърейтър“. Останките от самолета са намерени по-късно край Струмица. По време на боя самолетът на Топлодолски също е улучен на три места. В боя е свален и загива подпоручик Митьо Дисов – втората българска жертва в отбраната на страната. Самолетът му е открит близо до село Горни Пасарел. Въпреки неравностойните сили, българските пилоти от прикриващата група успяват да изтласкат „Лайтнингите“ към Пернишката котловина. Това увеличава дистанцията между тях и бомбардировачите и нарушава бойния ред на съюзническата авиация. Подпоручик Михаил Узунов и фелдфебел Никола Краличев прострелват два П-38Г ”Лайтнинг“ като ги вадят от строя и ги принуждават да се върнат. В битката е уцелен и ранен подпоручик Петър Бочев. Въпреки това, той успява с пикиране да се откъсне от врага и каца принудително край Брезник. Поелият командването на орляка поручик Николай Йорданов продължава атаката и българските летци не позволяват ефикасното прицелване на американските бомбардировачи. Повредени са още 3 „Либърейтъра“, които напускат строя в отстъпление. Приносът за това е на поручик Стоян Стоянов, подпоручик Михаил Григоров и фелдфебел Стефан Конзов. Два от нашите изтребители също излизат извън строя – на подпоручик Михаил Узунов и на подпоручик Григоров.Въздушната схватка продължава в Македония близо до Царево село, където българските пилоти преследват противника. Улученият по-рано от поручик Стоянов Б-24 „Либърейтър“ този път не успява да се спаси и е свален от фелдфебел Христо Коев до село Богомил. Екипажът е пленен. 15-та въздушна армия на САЩ потвърждава и двете си загуби.

 

 

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 23 ноември 2022 г.

23.11.2022, 22;17

Правителството предлага бригаден генерал Пламен Йорданов да бъде назначен на длъжността „Началник на щаба на Сухопътните войски“
Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ, с който да назначи бригаден генерал Пламен Йорданов на длъжността „Началник на щаба на Сухопътните войски“, считано от 01.01.2023 г.
Правителството предлага също така полковник Иван Иванов да бъде назначен на длъжността „Заместник-началник на щаба по операциите“ в щаба на многонационалния корпус „Югоизток” в Сибиу, Румъния и да бъде удостоен с виеше военно звание „бригаден генерал“, считано от 01.02.2023 година.
Бригаден генерал Маргарит Михайлов е предложен за назначаване на длъжността „Командир на 61-ва механизирана бригада“, считано от 10.12.2022 г.
Министерският съвет предлага още да бъде издаден указ за освобождаването на бригаден генерал Деян Дешков от длъжността „Командир на 61-ва механизирана бригада“ и за назначаването му на длъжността „Командир на Сухопътните войски”. Правителството предлага бригаден генерал Деян Дешков да бъде удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“, считано от 10.12.2022 година.
Кабинетът предлага още генерал-майор Михаил Попов да бъде освободен от длъжността „Командир на Сухопътните войски“, да бъде назначен на длъжността „Заместник-началник на отбраната” и да бъде удостоен с висше офицерско звание „генерал-лейтенант”, считано от 10.12.2022 година.
Генерал-лейтенант Димитър Илиев е предложен за освобождаване от длъжността „Заместник-началник на отбраната“ и от военна служба, считано от 10.12.2022 година., поради навършване на пределната възраст за притежаваното звание.

 
 

Парламентът прие средствата за F-16 да стоят на сметка в САЩ

23.11.2022, 13:45

Парламентът одобри законопроект за ратификация на две споразумения, свързани със средствата за плащането на първите 8 военни самолета F-16 Block 70. Документите бяха подкрепени със 159 гласа от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС и "Демократична България".
Целта на споразуменията е до момента, в който трябва да се платят изтребителите, парите да стоят на сметка, която да носи доходност на страната ни.
Споразуменията се отнасят до изпълнението на договорите за доставка на 8 самолета F-16 Block 70 със свързаното оборудване и въоръжение между България и САЩ. Съществен елемент от договорите е начинът на плащане, който предвижда определената цена да се депозира по сметка на федералното правителство. Сумите по договорите са обособени по отделна сметка (Trust Fund Account), предназначена за всички договори на България за придобиване на оборудване по Програмата за чуждестранни продажби за военни цели (FMS), предава БТА.
Условията на Програмата FMS дават възможност част от платените от България средства да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк за осигуряване на доходност от тези средства в полза на българската държава.
Тъй като се предвижда възможност за инвестиционни операции, според предоставената информация, стандартно средствата се инвестират в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове с различна срочност.
Министерството на отбраната (МО) ще има възможност да следи състоянието на сметката ежедневно и в случай, че бъде преценено, че по-нататъшното инвестиране на тези средства е нецелесъобразно, може да разпореди средствата, преведени по сметката на МО във FRB/NY, да се прехвърлят обратно към Trust Fund Account (предназначена за Република България).
Предвид факта, че МО не разполага с необходимата специфична експертиза по темата, в края на 2020 г. е сключен договор между МО и Българската народна банка (БНБ) за консултантска помощ от страна на БНБ с цел осигуряване на специализиран експертен анализ по отношение на макроикономическите показатели на САЩ и доходността на американските ценни книжа за времето на съществуване на сметката. Договорът предвижда изготвянето на начален и на периодични макроикономически анализи на САЩ и преглед на пазарните очаквания за развитието на паричния пазар в щатски долари и пазара на американски държавни ценни книжа, както и състояние и тенденции на тяхната доходност.
В чл. 11, ал. 5 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. е регламентирано, че преведените през 2019 г. от Министерството на отбраната по сметка на правителството на САЩ средства за нов тип боен самолет (ратифицирани със закон – ДВ, бр. 60 от 2019 г.) могат да се депозират и инвестират чрез сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк в полза на Министерството на отбраната въз основа на решение на Министерския съвет при условие на последваща ратификация. При необходимост БНБ  действа като агент на държавата въз основа на споразумение между Министерството на отбраната и Българската народна банка.
Двата документа засягат разпореждане с бюджетни средства, които ангажират дългосрочно българската държава по тяхното осигуряване до пълното изпълнение на договорите за доставка. Споразуменията съдържат клаузи, свързани с необходимостта от предприемане на законодателни мерки относно действието на чужди правни норми.
Срещу ратификацията на споразуменията в хода на дискусията се обявиха от БСП и "Възраждане".
„Тази сделка е неизгодна за българската държава, договорът е унизителен, опасен за ВВС на страната ни, за сигурността на България“, заяви Румен Гечев от "БСП за България". По думите му нищо не е готово в момента, парите са там и се въртят от американската държава, това е "един позорен договор". Към днешна дата закъснението е повече от две години, загубите за нас са стотици милиони долари, а ВВС вероятно догодина ще остане без самолети, изтъкна още депутатът. Българската държава ще спечели от тази сделка жалки трохи, това е жалка ПР акция, посочи Гечев.
С откриването на тази сметка връзваме военния бюджет на МО с този на САЩ, няма ги парите, за да покриваме американски дългове, коментира още представителят на левицата. И самолетите ги няма, добави той.
Според Николай Дренчев от "Възраждане" сме закупили де факто едно обещание. „Това е особено трагично на фона на лошото състояние на българските ВВС, каза той. Възлагаме на МО да работи спекулативно с пари, взети от българските данъкоплатци, не виждам мястото и ролята на българската отбрана в тази сделка, това е поредната гавра с военната авиация, с отбраната ни“, заключи депутатът.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Турция постави С-400 на бойно дежурство

23.11.2022, 13:33

Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар заяви, че системата за противоракетна отбрана С-400, закупена от Русия, е готова за действие и ще бъде използвана, ако страната бъде застрашена, предава Анадолската агенция.
Говорейки пред комисията по планиране и бюджет на турския парламент в столицата Анкара, Хулуси Акар каза, че "С-400 е на мястото си и е готова за употреба".
"Ако възникнат заплахи, ние ще решим къде и как да я използваме", добави Акар.
Отговаряйки на въпроси относно системата за противовъздушна отбрана С-400, той каза: "Нямаме проблем със С-400".
През април 2017 г., когато проточилите се усилия на Турция да закупи система за противовъздушна отбрана от САЩ се оказаха напразни, страната подписа договор с Русия за придобиване на най-съвременната тогава руска противовъздушна ракетна система С-400.
Американски служители изразиха съпротива срещу тяхното разполагане, твърдейки, че С-400 ще бъдат несъвместими със системите на НАТО.
През декември 2020 г. Съединените щати наложиха санкции на отбранителната промишленост на Турция, която е член на НАТО, заради С-400 и изхвърлиха Анкара от програмата за стелт изтребители F-35, в която страната беше производител и купувач. Анкара твърди, че този ход е несправедлив.
Турция обаче подчерта, че С-400 няма да бъдат интегрирани в системите на НАТО и не представляват заплаха за Алианса или неговите въоръжения. Анкара многократно е предлагала да се създаде комисия, която да изясни въпроса.
Турция стана първата страна от НАТО, която закупи от Москва системи за противовъздушна отбрана С-400 през 2017 г. Решението на Анкара обаче предизвика силно негативна реакция от страна на САЩ и Алианса като цяло. - Още за С-400
Източник: https://fakti.bg/

 

САЩ и Русия се договориха за нещо много важно за Черно море

23.11.2022, 13:15

Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия армейски генерал Валерий Герасимов и председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер по време на неотдавнашни контакти са се споразумели да бъдат внимателни в Черно море, "за да се избегнат инциденти". Това изявление направи в сряда Euractiv, позовавайки се на източник от Алианса.
Става въпрос, наред с другото, за поддържане на достатъчна дистанция между корабите на Руската федерация и НАТО, отбелязва изданието. Източникът отбелязва също, че някои членове на алианса, по-специално от Източна Европа, са изразили съмнения относно подобни контакти между военните. Други членове на блока отговориха, като посочиха, че поддържането на такъв комуникационен канал "е отговорност на Бауер", пише "Фокус".
Euractiv отбелязва още, че няма единство сред членовете на НАТО и като цяло по отношение на настоящата ситуация. Група държави-членки на алианса от Източна Европа, Скандинавия, бивша Югославия, както и Обединеното кралство подкрепят подхода на "играта с нулева сума“ (принципа, при който печалбата на едната страна ще бъде равна на загубата на другия).
В същото време "традиционните“ членове на алианса – САЩ, Турция, Франция, Италия и Гърция "са по-сдържани в това отношение“. Що се отнася до Германия, според източника тя не е била активна в НАТО през последните две години, изпълнявайки всички финансови задължения, но не изразявайки мнението си.
В същото време събеседникът на изданието отбелязва, че благодарение на водещата роля на Вашингтон умереният курс в момента, "за щастие", е надделял в НАТО. Посочва се, че Алиансът възнамерява да продължи да подкрепя Украйна дотолкова, доколкото това не представлява заплаха за националната сигурност на страните от блока.

 

Как армията ни оказа хуманитарна помощ на бежанците в съседна Македония през 1999 г.

23.11.2022, 09:10

Дори в лагера край Радуша бяха командировани един заместник-министър на отбраната и старши офицер от Генералния щаб, които да координират потока на стоките, които карахме като помощ и общата ситуация, за да имаме реална информация, казва тогавашният начаник на ГЩ на БА ген. Михо Михов......Прочети още

 

Как френски генерал предава Върховния управник на Русия

23.11.2022, 09:05

Този легендарен руски адмирал не позволява на чуждестранните интервенти да изнесат от Русия златния ѝ резерв. Това е причината те да го предадат и той е разстрелян от болшевиките.
"Пълнолуние, светла, мразовита нощ... На предложението ми да му завържа очите Колчак отговаря с отказ. Взводът е построен, винтовките са в готовност… Давам команда: Взвод, по враговете на революцията - огън!".
Така ръководителят групата по разстрела Иван Бурсак си спомня екзекуцията на един от главните врагове на съветската власт, Върховния управник на Русия Александър Василиевич Колчак.
Лидерът на антиболшевишкото Бяло движение лесно е можел да избегне тази горка участ, ако не е бил френският генерал Морис Жанен......Прочети още

 

Навършват се 98 години от откриването на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

23.11.2022, 09:00

Днес се навършват 98 години от откриването на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен.
След поражението и подписания Ньойски договор (1919 г.), войниците и офицерите от Шести артилерийски полк се завръщат от фронта в пълна мизерия. Не „благодарните потомци“, а те – оцелелите, болните, осакатените, вземат решение да отдадат чест на другарите си – „На тези, които завинаги останаха по бойните полета“.
В началото на 1923 г. командирът Стефан Сотиров издава заповед и назначава комитет, който да събере дарения за построяването на паметника за „загиналите светци в името на Отечеството и за утеха на вдовиците и сираците им. 232-ма обикновени войници, въпреки недоимъка си, даряват по 100 лева и така започва неговата история.
На днешната дата – 23 ноември 1924 г., паметникът на славния Шести артилерийски полк е открит. Изработен е от архитект Борис Бояджиев и скулптора Панайот Ципоранов от бетон, чакъл и врачански камък. Композицията е внушителна, около 7,5 метра. Върху постамент и колона се е изправил артилерист с насочена към Одрин ръка. До него е планинско оръдие „Шкода“, с пречупена ос и разбито дясно колело – символ на покрусата на народа. Върху паметника са изписани имената на близо 380 загинали командири и войници от полка.В тези исторически събития тяхната човешка саможертва е пример за възпитание на младите хора в дух на родолюбие и патриотизъм.

 

На този ден през 1944 г. - Последен въздушен удар на българските ВВС по време на Втората световна война

23.11.2022, 08:55

На 23 ноември 1944 г. българската авиация нанася последния въздушен удар по време на Втората световна война. За изпълнение на мисията са изпратени 6 Дo-17M от 1/5 бомбардировъчен орляк, прикривани от 12 Ме-109Г-6. Те успешно бомбардират немска моторизирана колона, движеща се по шосето Митровица - Рашка. Унищожени са 20 вражески машини.
На следващият ден – 24 ноември, е получена заповед от Главното командване бойните авиационни сили да се разположат за зимуване. Така до 5 декември 1944 г. задачи изпълнява само 73-то ято. То извършва 12 успешни разузнавателни полета.
/Музей на авиацията – Крумово/

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Янко Драганов Драганов

23.11.2022, 08:54

Навършват се 90 години от смъртта на генерал-лейтенант Янко Драганов Драганов, роден на 29 март 1859 г. в Тулча, Северна Добруджа. Участва в Руско-турската война (1877-1878) като доброволец в 12- та дружина на Българското опълчение. Завършва юнкерското пехотно училище в Одеса (1880). Като младши офицер е зачислен в 15- та пехотна Свищовска дружина. На 30 август 1883 г. е произведен в чин поручик. През Сръбско-българската война (1885) е началник на общия резерв при отбраната на Видин.
След войната е произведен в чин капитан (24 март 1886), в чин майор (2 август 1889), в чин полковник (2 май 1902). Командир е на 3- ти пехотен Бдински полк и 24- ти пехотен Черноморски полк, началник е на 2- ра бригада от 1- ва пехотна Софийска дивизия (1905), офицер от свитата на Н. В. цар Фердинанд и маршал на двореца (1909-1911). На 18 януари 1912 г. е произведен в чин генерал-майор. През 1913 г. е началник на 1- ва пехотна Софийска дивизия.
През Първата световна война (1915-1918) със своята дивизия се сражава срещу сръбската армия при настъплението на 1- ва армия към Пирот, Бела Паланка, Морава, Лесковац, Козница (1915). През 1916 г. с 1- ва Софийска дивизия участва във войната срещу Румъния и се проявява в боевете при Тутракан, Силистра и овладяването на Кубадинската укрепена линия. След разгрома на Румъния е назначен за началник на Главното интендантство в Министерството на войната. На 15 август 1917 г. е повишен в чин генерал-лейтенант. След демобилизацията излиза в запаса. Умира на 23 ноември 1932 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” II, III и IV ст. 2 кл.; ордена „Св.Александър” IV и V ст. без мечове и народния орден „За военна заслуга” III ст. на военна лента.

 

Великобритания изпраща хеликоптери на Украйна

23.11.2022, 08:49

Великобритания изпраща хеликоптери в Украйна. Това заяви министърът на отбраната Бен Уолъс, цитиран от БиБиСи. Страната ще осигури три хеликоптера Sea King, като първият вече е пристигнал в Украйна.
През последните шест седмици украински екипажи бяха обучени в Обединеното кралство да летят и поддържат хеликоптера. Обединеното кралство също така ще изпрати допълнителни 10 000 артилерийски снаряда.
Бен Уолъс направи изявлението от Осло, по време на среща със съюзници, на която се обсъжда текущата военна подкрепа за Киев. По думите му артилерийските снаряди ще помогнат на украинските въоръжени сили да осигурят наскоро освободената територия.
Хеликоптерите Sea King преди това са били използвани както от Кралските военновъздушни сили, така и от Кралския флот. Последната машина от този вид беше пенсионирана от Военноморските сили през 2018 г.
Малко страни са изпратили пилотирани самолети в Украйна от началото на конфликта, а исканията на нейното правителство към западните държави да изпратят изтребители досега остават без отговор.
Обединеното кралство също доставя на украинските войски зимно оборудване, включително тежки спални чували и постелки, както и отопляеми помещения и облекло за студено време.
Великобритания остава вторият по големина доставчик на военна помощ за Украйна след САЩ.
Източник: news.bg 

 

Германия изтегля своите войници от мироопазващата мисия на ООН в Мали до май 2024 г.

23.11.2022, 08:40

Германия ще изтегли своите войници от мироопазващата мисия на ООН в Мали до май 2024-та година. Това съобщи правителствен говорител, цитиран от агенция Франс прес. Така Германия става поредната европейска страна, която планира изтегляне от Мали, където общи сили бяха установени заради джихаджистки атаки.
Следващите избори в Мали, която в момента е под военно управление, са планирани за февруари 2024-та. На страната на армията в африканската държава действа и руската военна компания Вагнер, което е и причина за недоволство от страна на Европейския съюз.
Германия поддържа присъствие от 1400 военни в Мали, които срещат трудности заради ограничения в ползването на въздушното пространство, наложени от хунтата.
Източник: bnr.bg

 

 

Отличия за наши военнослужещи

22.11.2022, 23:30

По време на ротацията на българския контингент в Косово, председателят на комисията полковник Калин Гайдаров се срещна и обсъди обстановката в района и въпроси, касаещи българското участие с командващия на операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово – генерал-майор Анджело Микеле Ристуча, заместник-командира бригаден генерал Джозеф Списяк и началник на щаба на бригаден генерал Джон Божичевич.
В срещите взеха участие и двамата национални командири - подполковник Делев и подполковник Стаменов, съобщават от СКС.
Групата посети базите, в които българските военнослужещи изпълняват задачите си, и базите, планирани да бъдат използвани при необходимост при  развръщане на българското формирование от оперативния резерв на операцията.
Командването на операцията даде висока оценка за приноса на българските военнослужещи, като ключови думи бяха професионализъм, надеждност, отговорност, отдаденост и успешно изпълнение на поставените задачи.
В знак на признателност и уважение подполковник Коста Делев бе награден от командващия на КFOR с официалния плакет на операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово. Плакет беше връчен и на председателя на комисията по ротацията на контингента полковник Калин Гайдаров.

 

Хърватският президент официално отказа участие на хърватски войници в европейската мисия в Украйна

22.11.2022, 20:05

Хърватският президент Зоран Миланович официално отказа да даде съгласие за участието на хърватски войници в мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна, с оправданието, че това не е в съгласие с конституцията и не съществува международен договор, който да се уважи в този случай, предава ТАНЮГ.
Президентът каза още, че министърът на отбраната не е човекът, който да отправя към президента такова искане.
„Не са спазени условията за разглеждане на предложението на министъра на отбраната, с което се търси съгласието на президента на републиката (Хърватия) за участието на членовете на Въоръжените сили на Република Хърватия в мисията EUMAM“ (тренировъчна мисия на ЕС за военно подпомагане на Украйна), посочват от Президентството.
Става въпрос за молбата за съгласие за участието на хърватски войници в мисията на Европейския съюз, според която членовете на хърватските въоръжени сили трябва да предложат помощ в обучението на украински войници, което в последно време задейства буря в обществото, заедно с редица сблъсъци и престрелки на ниво правителство, парламент и президентството, отбелязва агенцията.
Миланович е отказал да даде съгласието си, излагайки отговора си в множество точки, между които и една, в която казва, че не е в правомощията на министъра да търси неговото съгласие.
„С оглед на оправдано големия интерес на хърватската общественост относно обявеното участие на Въоръжените сили на Република Хърватия в мисията на ЕС за военна помощ за Украйна, и в същото време неясните и неоправдани условия за участието на членовете на Въоръжените сили в споменатата мисия, Президентството на Република Хърватия известява обществеността, че посоченото предложение на министъра е неподходящо за разглеждане от президента на Републиката“, пише в съобщението, в което са изброени още формални и материални причини.
Източник: bta.bg

 

Путин участва чрез видеовръзка в церемонията в Санкт Петербург по спускането на вода на голям руски атомен ледоразбивач

22.11.2022, 17:07

Президентът на Русия Владимир Путин участва днес чрез видеовръзка в церемонията в Санкт Петербург по спускането на вода на руския атомен ледоразбивач “Якутия” и издигането на държавния флаг над ледоразбивача от същия клас “Урал”, предаде ТАСС. - (видео)
Новите универсални атомни ледоразбивачи от проекта 22220 се строят в Балтийския завод по поръчка на руската ядрена агенция “Росатом” и са най-големите и най-мощни в света. Проектът предвижда създаването на общо пет такива плавателни съда. От тях ледоразбивачите “Арктика” и “Сибир” вече са в състава на атомния флот на Русия. А строителството на петия кораб “Чукотка” продължава.
От резиденцията си в Ново Огарьово край Москва президентът Путин поздрави хората, които са постигнали такива важни резултати в развитието на ледоразбиваческия флот на Русия и в разработването на Северния морски път. По думите му значението на този път през Арктика ще нараства многократно, а развитието на северните територии на Русия ще осигури до голяма степен бъдещето на цялата страна. “Развитието на този маршрут, особено предвид променящия се климат, е изключително важно за нашата страна още сега, а в близка перспектива това значение ще се увеличи многократно”, каза Путин. Според него така Русия ще затвърди лидерската си позиция на Северния морски път. - Още за проект 22220
Източник: bta.bg

 

Бронирани машини, изтребители и радари. Какви военни проекти задейства служебният кабинет

22.11.2022, 16:58

Служебният кабинет задейства модернизацията на армията, продължавайки усилията на предишните правителства, но за реализирането на конкретни сделки ще са нужни действащ парламент и редовно правителство.
Екипът на служебния военен министър Димитър Стоянов продължи процеса по придобиването на още 8 изтребителя F-16 и проектът е на финалната права , след като бе подготвен от кабинета на Кирил Петков.
Продължава и процесът за въоръжение на новите многофункционални патрулни кораби.
Служебният кабинет финализира и работата по новата програма за модернизация, като я внесе в парламента. Служебният кабинет отчете приемственост в работата си с предишните екипи на МО, но не е изключено приоритетите да бъдат разместени, след като влязат в парламента.
Рестартиран е проектът за бронирани машини
МО прави опит да рестартира и най-приоритетният проект за придобиването на бронирани машини за Сухопътни войски. Министерството вече е изпратило искания за предоставяме на информация до 14 компании.
Очаква се обаче цените да са се повишили през последните две години и евентуално ще трябва да се променят изискванията на машините или броят им, за да се осигури поносим бюджет.
След като се получи информация, ще се прецени как да се действа.
Проектът бе блокиран в края на управлението на последното правителството на Бойко Борисов, след като очаквано се оказа, че и двете подадени оферти - на финландската фирма "Patria", която би трябвало да се конкурира с мултинационалната "General Dynamics" (с предимно американско участие), надвишават тавана на проекта от близо 1.5 млрд. лева. След това бе лансирана идея проектът да се движи от ведомствения холдинг "ТЕРЕМ", но на този етап не се възприема.
МО подготвя и искане за предоставяне на информация за доставка на 155 мм гаубици.
На по-напреден етап е проектът за трикоординатни радари и там вече се подготвя искане за оферти.
Екипът на Димитър Стоянов настоява и за придобиването на заместващи изтребители, докато бъдат доставени новозакупените F-16, но засега не е ясно дали тази идея ще получи политическа подкрепа.
Програмата
МО вкара в парламента програма за 13 приоритетни инвестиционни проекта на МО на обща стойност над 6.6 млрд. лева.
Много вероятно е тази финансова оценка да се окаже занижена, така че ще трябва политически консенсус за реализирането на модернизацията, която е все по-необходимо предвид войната на Русия срещу Украйна и невъзможността да се поддържа старата съветска техника, на която все още разчита България.
По-закон всички военни проекти над 100 млн. лева изискват санкция от парламента.
Очаква се политическите партии да нанесат корекции по някои параметри от програмата, но по основните проекти има съгласие.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 
 

Рестартът на модернизацията на армията обсъжда конференция

22.11.2022, 13:57

Днешната среда за сигурност, особено след инвазията на Русия в Украйна, изисква адекватни мерки за модернизация на Въоръжените ни сили във възможно най-кратки и ускорени темпове. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в приветствието си към участниците в конференцията на АФСЕА - секция „София“, която се провежда в ЦВК. Темата на проявата „Модернизация на въоръжените сили и техниката. Рестарт“ бе определена от него, като много актуална. Очакване за изясняване процесите на модернизацията бе изразено в поздравителния адрес на президента Румен Радев, прочетен от неговия съветник по сигурност и отбрана Илия Милушев.
За 30 години успяхме да изпразним от съдържание фразата „модернизация на Българската армия“, посочи министърът. Много правителства работиха за нея, но явно коефициентът за полезно действие в тази насока се оказа незначителен, е неговата констатация. Време е, призова, той, за отговорно поведение от всички институции и за стартиране на същинска модернизация. Основна задача на служебното правителство, припомни министърът, бе да дадем тласък на процеса. „За кратко време успяхме да рестартираме проекта за придобиване на бойна машина на пехотата. Изпратихме искания за предоставяне на информация до 14 компании. Подготвяме и скоро ще изпратим искане за предоставяне на информация за доставка на 155 мм гаубици. Подготвяме искане за оферти за доставка на трикоординатни радари. Подписахме договори, с което осигурихме въоръжението на многофункционалните патрулни кораби. През тази седмица предстои ратификация на международния договор за доставка на вторите Ф-16. Следващият проект, който ще започнем е за придобиване на брегови ракетни комплекси. Включихме се в общата инициатива на Европа за придобиване на зенитно-ракетни комплекси. Завършихме и вече е в Народното събрание Програма за 13 приоритетни инвестиционни проекта на МО“, съобщи министърът на участниците в конференцията. Всичко това, допълни той, стана възможно, благодарение на приемствеността между служебното и редовното правителство. Използва възможността, че там бе бившият заместник-министър Станимир Георгиев, за да благодари на свършеното от тях. Надявам се, че ще бъдем съмишленици в придобиването и разработването на нова техника, каза министърът, обръщайки се към представителите на наши и чуждестранни компании. При модернизацията на армията, обаче, не бива да бъдем обикновени купувачи, посочи той. Добре е, продължи министърът, България да бъде активен участник и в процеса на разработване и производство, за което са необходими инвестиции и съвместни научни изследвания и разработване на отбранителни продукти и технологии.
Благодарение на АФСЕА през годините натрупахме много потенциал, за който съм оптимист, че той скоро ще даде резултат, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Има, обаче, предупреди той, едно необходимо условие – военна експертиза и политическа воля. И бе категоричен „Поемам ангажимент, че военната експертиза вече е на етап, в който няма възможност да се влияе по отношение на изисквания и стартиралите процеси ще завършат така, както са започнали“.
Българската отбранителна промишленост може да участва активно в модернизацията на въоръжените сили, бе категоричен министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Той определи, като изключително важен диалогът между армията и индустрията. И аз като министър на икономиката ще работя за него всеки ден, обеща г-н Стоянов. Конференцията беше приветствана от генералния мениджър на АФСЕА Европа генерал-майор  Ерик Щаудахер.
Докладите и дискусиите в пленарната сесия акцентират върху модернизацията на трите вида въоръжени сили и на комуникационно-информационните системи. По всеки от тях има презентации на компании, като  Дженерал динамикс, Локхийд Мартин, Люрсен и други. Президентът Румен Радев, министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов бяха удостоени със сертификати за благодарност от АФСЕА Интернешънъл.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

„Ако искаш мир, готви се за война“ или пистолетът „Парабелум“

22.11.2022, 08:54

„Si vis pacem, para bellum” е латинска фраза, чието авторство се приписва на древногръцкия философ и математик Платон. В превод тя означава „Ако искаш мир – готви се за война”.

Втората част на тази фраза „para bellum” е използвана за обозначаване на един уникален самозаряден пистолет, придобил изключителна популярност не само като надеждно, но и екзотично оръжие.

Самото име идва с търговска цел, ръководството на производителя – германската Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken, преценя, че такова наименование ще му донесе редица ползи, и не греши.

Често в България самият пистолет е наричан „Люгер“, това име навлиза от Русия, но дори самото изписване е грешно, защото името на конструктура се чете Лугер. Тази грешка се задълбочава от факта, че често фамилията на изобретателя се използва за име на оръжието – Силвестър Крънка, Джейкъб Снайдер, Фердинанд Манлихер и пр.

Самият Георг Йохан Лугер (на снимката) е роден на 06.03.1849 г. в австрийския град Щайнах на Бренер в семейството на известен хирург. Георг завършва средното си образование в Италия, където баща му е привлечен като университетски преподавател. Завършва висше образование във Виенската стопанска академия. През 1867 г. Лугер постъпва на военна служба в австроунгарската армия като кадет. За една година постига отлични резултати при обучението си и е произведен в звание ефрейтор-школник. Командирите му са впечатлени от точната му стрелба и той е изпратен във военна стрелкова школа. Тук се заражда интересът му към самозарядните оръжия, който е и в основата на бъдещата му кариера като оръжеен конструктор. През декември 1871 г. се уволнява като инструктор в стрелковата школа и е произведен в звание лейтенант от резерва........Прочети още

 

 

Гърция празнува Деня на въоръжените сили

21.11.2022, 23:30

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис излезе с обръщение към гръцкия народ за празника на въоръжение сили, предаде телевизия Скай.
В обръщението си той отбеляза, че „във време на национална нестабилност, война в сърцето на Европа, както и открити заплахи по границата ни, Денят на въоръжените сили се превръща в Деня на цяла Гърция и всички гърци. Възможност за сплотяване и самоувереност, но и за почит на вечните стражи на независимостта и прогреса на страната“.
Премиерът добави, че тази година родината им посреща празника на армията „по-силна от всякога“- с подобрена отбрана, с разпростираща се дипломатическа мрежа от съюзници, както и развиваща се икономика, която подкрепя гражданите си в справянето с инфлацията.
Завършвайки речта си Мицотакис каза, че „21 ноември е ден на национална благодарност към героите, които са се жертвали за свободата на страната ни. И същевременно момент за национално единство и национална решителност“.
В днешния празник президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу участва на поклонението в Митрополитския храм в Атина и в последствие поднесе венец на Паметника на незнайния войн, пише АНА-МПА. - Още за ВС на Гърция
Източник: bta.bg

 

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс ще обсъждат повече от 2 процента от БВП разходи за отбрана

21.11.2022, 23:06

Съюзниците от НАТО може да решат да харчат за отбрана повече средства, отколкото е сегашната цел от 2% от БВП, когато се съберат на следващата си среща на върха във Вилнюс през юли 2023 г., заяви шефът на алианса Йенс Столтенберг, предаде Ройтерс.
"Очаквам, че въпреки че тези 2% може би ще бъдат запазени, те ще бъдат запазени по-скоро като долна граница, отколкото като таван за разходите за отбрана", заяви Столтенберг по време на посещение в Испания. "Това са преговори, които ще продължат, но съм абсолютно сигурен, че амбициите ще се увеличат по един или друг начин - защото сега всички виждат необходимостта да се инвестира повече", добави той.
В отговор на анексирането на Крим от Русия през 2014 г. лидерите на НАТО се ангажираха да обърнат тенденцията към намаляване на бюджетите за отбрана и се съгласиха от 2014 г. да изразходват поне 2% от своя БВП за отбрана, припомня Ройтерс. След нахлуването на Русия в Украйна през февруари много съюзници увеличиха военните си разходи.
"Не мога да ви кажа точно какво ще договорят нашите съюзници, когато става въпрос за формулиране на ангажимента за разходите за отбрана за следващото десетилетие... но очаквам, че ще бъде още по-силен ангажимент за увеличаване на разходите за отбрана", посочи Столтенберг.
Генералният секретар на НАТО също така предупреди да не отслабва ангажираността на страните от пакта към Украйна, предаде ДПА. Столтенберг заяви пред парламентаристи от страните от НАТО, събрали се в Мадрид, че знае, че подкрепата за Украйна ще струва скъпо и че много хора страдат от увеличаващите се разходи за енергия и храна.
"Но цената, която плащаме като съюзници в НАТО, се измерва в пари, докато украинците плащат цена, която се измерва в кръв. И ако позволим на руския президент Владимир Путин да победи, всички ние ще трябва да платим много по-висока цена", предупреди той. "Авторитарните режими по света ще се научат, че могат да получат това, което искат, с груба сила", каза Столтенберг и посочи, че това ще има преки последици за сигурността на страните от НАТО, че светът ще стане по-опасен, а НАТО - по-уязвима.
Западните страни трябва да внимават да не създават нови зависимости от Китай, докато се откъсват от руските енергийни доставки на фона на войната на Москва срещу Украйна, предупреди още Столтенберг. "Виждаме нарастващи китайски усилия да контролират нашата критична инфраструктура, веригите за доставки и ключови промишлени сектори", каза той.
Столтенберг призова съюзниците да повишат устойчивостта на своите общества и инфраструктурата си. "Китайските редкоземни минерали са навсякъде, включително в нашите телефони, автомобили и военно оборудване," каза той. "Не можем да дадем на авторитарните режими никакъв шанс да се възползват от уязвимостта ни."
В новата си стратегическа концепция, договорена през юни, НАТО описа Китай като предизвикателство пред "интересите, сигурността и ценностите" на алианса, като икономическа и военна сила, която остава "непрозрачна по отношение на своята стратегия, намерения и военно строителство".
На годишната среща на Парламентарната асамблея на НАТО в Мадрид председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев (на снимката) представил решението на Народното събрание за военна помощ за Украйна и повдигнал темата за противоракетна и противовъздушната отбрана на Алианса в Черноморския регион.
Източник: https://otbrana.com/

 

Първият изтребител F-16 Block 70 за Бахрейн e сглобен

21.11.2022, 16:40

Завършени са окончателното сглобяване, проверка (FACO) и всички фази на боядисване на първия изтребител F-16 Block 70, произведен в производственото съоръжение в Грийнвил, Южна Каролина, съобщава  Lockheed Martin. Самолетът сега се подготвя за първия си полет, който се очаква да се случи в началото на следващата година.
В първото тримесечие на 2023 г. изтребителят ще бъде доставен на правителството на САЩ, като след това ще бъде тестван във ВВС базата Едуардс.
Този първи изтребител F-16 блок 70 е за Бахрейн, като в процес на производство са изтребителите за Словакия и България. През 2023 г. се очаква сериозен ръст на производството с планирани доставки към клиентите, които ще продължат до средата и края на десетилетието.

 

Politico: Полша се превръща в новата военна суперсила

21.11.2022, 14:45

Когато заблудена ракета падна в полски граничен град миналата седмица, убивайки двама души, някои европейски лидери се разтревожиха много за това как ще реагира дясното правителство на Полша, колкото и от възможността Русия да е наредила удара, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".
Дългогодишното недоверие на Полша към всичко руско и дълбоката антипатия на сегашното правителство към Москва предизвикаха загриженост от Брюксел до Берлин, че Варшава може да направи нещо прибързано.
Вместо да изгуби нервите си обаче, Варшава остана хладнокръвна, като постави въоръжените си сили в бойна готовност, но изчака, докато не стане ясно какво се е случило. (Припомняме, че се оказа ракета за противовъздушна отбрана, изстреляна от Украйна, срещу руска въздушна атака, която се е заблудила.)........Прочети още

 

Преговорите със САЩ за закупуването на Ф-15 са към края си, каза индонезийски министър

21.11.2022, 14:18

Преговорите със САЩ за закупуването на модерна версия на изтребители Ф-15 са към края си и предстои подписването на договора, каза днес министърът на отбраната на Индонезия генерал-лейтенант Прабово Субианто, цитиран от Ройтерс.
След среща в Джакарта с шефа на Пентагона Лойд Остин той съобщи, че корпорацията “Боинг” се е съгласила с финансовите параметри на сделката и изрази увереност, че Индонезия може да си я позволи. “Сега решението е на индонезийското правителство. Преговорите напредват много добре”, заяви Субианто.
От министерството на отбраната на САЩ припомниха, че през февруари Държавният департамент е одобрил възможността на Индонезия да бъдат продадени изтребители “Боинг Ф-15 Ай Ди” (Boeing F-15 ID) и съпътстващо оборудване. Сделката е на стойност до 13,9 милиарда долара, се казва в съобщението на Пентагона.
Индонезия иска да обнови остарялата си бойна авиация, която сега е съставена от американски Ф-16 и руски Су-27 и Су-30.
Миналата седмица Индонезия и Китай се споразумяха да подновят съвместните си военни учения и подготовка, прекратени поради коронавирусната пандемия. По-рано тази година САЩ и Индонезия участваха в маневрите “Супер Гаруда шийлд” – едни от най-мащабните многонационални военни учения в региона.
Днешната среща между Остин и Прабово е част от кампанията на Вашингтон за укрепване на отношенията с държавите от региона заради засиленото военно присъствие на Китай там и заплахата от конфликт заради Тайван. Вицепрезидентът на САЩ Камара Харис, която е на тридневна обиколка из Югоизточна Азия, днес е във Филипините, за да укрепи сътрудничество между Манила и Вашингтон в областта на сигурността. От Джакарта шефът на Пентагона Остин заминава за Камбоджа за срещата на министрите на отбраната на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). - Още за Ф-15
Източник: bta.bg

 

Президентът: За три месеца служебното правителство направи много в отбраната

21.11.2022, 13:58

Президентът Румен Радев призова парламентът да обсъди и приеме Програмата за приоритетни инвестиционни разходи на МО. Нека, каза още държавният глава, да не забравяме най-важната страна от националните и съюзните отбранителни способности – хората.  Това стана по време на поредните консултации за съставяне на правителство, които днес бях с ПГ на Демократична България.
Той изброи какво е направило служебното правителство в областта на отбраната за три месеца. Става въпрос за подготовката на проекта за инвестиционен разход за вторите осем самолета F-16, и за внесения договор за изтребителите в парламента. Разработени са нови спецификации и изпратени писма с искане на информация (RFI) за новата бойна машина на пехотата. Един проект, който, както отбеляза държавният глава,  не беше пипан две години. Има вече изпратени  запитванията на оферти (RFP) за трикоординатните радари.  Изпратени са RFI за 155-мм гаубици, сключени са три договора за липсващото въоръжение на многофункционалните модулни патрулни кораби. Служебното правителство, подчерта президентът,  присъедини България към инициативата на Германия за обща ПВО. И най-важното, посочи той, разработи Програма за приоритетни инвестиционни разходи на МО и я внесе в парламента.
Големият грях на българските политици, смята Румен Радев, е, че се говори само и единствено за въоръжение.   Забравя се, каза той, най-важната страна на националните и съюзните отбранителни способности –  хората. Всяко едно решение в процеса на модернизацията трябва да се пречупва през възможностите и необходимостите на тези хора, бе категоричен президентът.
Във връзка с изпълнението на част от решението на парламента от 3 ноември за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, държавният глава каза, че е силно скептичен.  Става въпрос за т. 3 от решението, в което е записано, че в срок от един месец Министерският съвет трябва да проведе преговори с правителствата на съюзниците в НАТО и партньорите в Европейския съюз за придобиване, предоставяне или разполагане на заместващи способности или усилващ отбранителните ни способности капацитет, което да позволи ускореното освобождаване от остарялото съветско въоръжение и техника. Аз, аргументира се, Румен Радев, съм участвал, водил съм преговори и зная колко време е необходимо.Тук, посочи той, трябва да бъдем реалисти.
Държавният глава даде и един пример. Месеци наред се говори, каза той, как Словакия дала своя зенитно-ракетен комплекс С-300 и получила „Пейтриът“. Нямало нищо подобно, което станало ясно, включително и в разговор с премиера на Словакия. На тяхна територия пристигнали две формирования „Пейтриът“ от Нидерландия и от Германия. В Словакия, обаче не знаели докога ще останат. Могат да си тръгнат всеки момент, а Словашките въоръжени сили нямат достъп до тях. Те, посочи президентът, не са правили и няма да правят в момента никакви заявки за придобиване на такива комплекси, които са изключително скъпи оръжейни системи. Ако сега заявим, желание за такъв комплекс, за да минем целия път до пристигането на комплекса, ще са необходими минимум три години, прогнозира Румен Радев. Въоръжените сили, продължи той, са изключително сложен организъм. Съвременните оръжейни системи са високо технологични и сложни комплекси. Те имат много свързани по между си елементи и подсистеми. Всичко това, включително и развърната логистична база, обучение, подготовка, системи за планиране, анализ на мисии, организационно-щатни промени, трябва да се отчита. Т.е. с един месец това не може и няма как да стане, заяви държавният глава. 
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

НВИМ ще открие изложба, посветена на 110 години от Балканските войни

21.11.2022, 12:18

На 24 ноември (четвъртък) от 11.00 часа в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще бъде открита изложбата „София – 100лица в Балканската война“, съобщават от културната институция.
Посветена на 110-ата годишнина от Първата балканска война, изложбата представя един не толкова познат аспект от случилото се преди повече от век. Наред с най-славните моменти от историята на Българската армия, експозиционният разказ се фокусира и върху ролята на столицата като средоточие на политическата и военната мощ на страната, а победоносният марш на войската е видян през бойния път на военните части, свързани генетично със София. Посетителите ще имат възможност да се потопят в атмосферата на града непосредствено преди и по време на войната, ще се запознаят с ролята на българските политици и военни дейци в събитията, ще разберат защо лозунгът „Сега или никога!“ се превръща във „Всичко или нищо!“ в края на войната.
Сред знаковите експонати в изложбата са оригиналните знамена на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк, щандарта на Лейбгвардейския конен полк и главното знаме на Македоно-Одринското опълчение. Само на 24 и 25 ноември  част от изложбата ще бъде голямото огърлие на ордена „Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий“, връчено на престолонаследника княз Борис през 1912 г. при встъпването му в редовете на Българската армия. Своето заслужено място в експозицията имат вещите на едни от най-изявените български военачалници, сред които ген.-лейтенант Михаил Савов, ген.-лейтенант Никифор Никифоров, ген.-майор Иван Фичев, ген.-майор Стефан Тошев, ген.-лейтенант Никола Генев и много други. Разказът за войната е допълнен от изключително редките Почетни знаци на царица Елеонора за награждаване на лекари, милосърдни сестри и самарянки, отличили се в грижа за ранените на бойната линия, както и револвер, подарен на ген.-майор Стилиян Ковачев от Али Фетхи Окяр – служител в посолството на Османската империя в София и по-късно министър-председател на Турция.   
Експозиционният разказ е обогатен с анимации и интерактивни приложения, които го превръщат в по-пълнокръвен и достъпен за широката публика. Чрез цифрова карта на Балканската война посетителите ще проследят бойните действия в тяхната времева динамика. Специално подготвени видео уроци по темата ще помогнат на младата аудитория да научи повече за Балканската война на разбираем и достъпен език.
Изложбата „София – 100лица в Балканската война“ се реализира с подкрепата на Столична община в партньорство с Българска национална филмотека, Фонда за опазване на историческото наследство „Цар Борис и Царица Йоанна“, образователната платформа Уча.се, Фондация „Активна историческа карта“, Научния архив на БАН и историка и колекционер Любомир Юруков.
Източник: https://otbrana.com/

 

Защо българските генерали не харесват F-16

21.11.2022, 10:05

Американските изтребители F-16, каквито България купи осем и предстои да вземе още осем, са скъпи и капризни машини.
Това мнение може да бъде чуто от почти всеки генерал от ВВС. А командирът на авиобаза “Граф Игнатиево” ген. Николай Русев дори стигна по-далеч, като заподозря, че се готви чистка във военната авиация на хората, които летят на МиГ-29. Направи го в интервю през октомври, когато стана ясно, че шведските изтребители “Грипен” са фаворит на назначеното от президента Румен Радев правителство за закупуване на т.нар. междинен изтребител. Всъщност, както стана ясно, този изтребител няма да е междинен, докато дойдат F-16, а ще се ползва поне 10 години.
“Замирисва ми на чистка в авиацията. Всички, които са обслужвали руската техника, да бъдат освободени, за да останат тези, които ще експлоатират F-16. Това е непристойно поведение. Те могат да продължават с усилията, ние ще ги гледаме отгоре – това е несериозно. Всички могат да се справят с американската техника”, обяви ген. Русев в интервюто си за Би Ти Ви през октомври. Тогава политици започваха да задават въпроси защо не се търсят стари F-16, а се говори за различна платформа. И дали няма да е прекалено скъпо ВВС да поддържат два вида бойни самолети. Още повече че преминаването на многофукционални бойни самолети има именно целта ВВС да престанат да експлоатират различни машини МиГ-29 за изтребителна авиация и Су-25 за щурмова.
В опит да успокои политиците военният министър Димитър Стоянов пък обясни, че вземането на европейски изтребители е обещано от президента Румен Радев като алтернатива, ако САЩ не ни дадат стари F-16, които да ползваме поне до 2027 г., когато българските 16 изтребителя ще са постигнали пълна оперативна готовност. И продължава да твърди, че не е решено междинният самолет да е “Грипен”, можело да е и “Мираж 2000”. Сред военните дори се твърди, че френският вариант бил по-изгоден, защото щели да бъдат взети машини втора ръка от Катар, който преминава на по-модерните пак френски самолети “Рафал”.
В мъглата около вземането на междинните изтребители обаче някак си се губи, че висшето командване на ВВС като че ли открито бойкотира F-16. Неведнъж именно ген. Русев споменава как още при преговорите за първите осем изтребителя станало ясно, че сделката е политическа, а самите американци предупредили, ако нямаме пари да ги поддържаме, да не вземаме F-16.
Всъщност Русев и останалите генерали от ВВС са прави да не харесват американските изтребители. Но не защото са скъпи. А защото заради F-16 генералите и полковниците във ВВС ще започнат да губят пари. Лични пари.
Според правилата във ВВС на военните пилоти се изплащат две добавки към заплатите. Веднъж на всички зачислени в летателния състав се плащат между 306 и 378 лв. на месец.
За пилотите на свръхзвукови самолети допълнителното заплащане е 378 лв. на месец. И правото за него се губи, ако летецът не изпълни поне два полета за полугодие. Допълнително за всеки полет се изплащат между 9 и 13 лв. добавка в зависимост от това дали е дневен, нощен и какви са метеорологичните особености. Това е и една от основните причини българските генерали да продължават да летят.
Всъщност основната разлика между F-16, “Грипен” и “Мираж” не е в качествата на самите самолети. Всички те са многоцелеви бойни самолети от 4-о поколение и имат сравними качества и като въоръжение, и като престой и поведение във въздуха. Американската програма за обучение на пилоти за F-16 обаче е изключително строга. И предвижда на новите изтребители да се обучават изключително млади офицери, взети от банките на военновъздушното училище. Логиката е, че когато влагаш огромни средства в това обучение, трябва да си сигурен, че ще ползваш летеца поне 20 години. Което автоматично приземява всеки летец, който е по-висш от лейтенант. Европейските програми на “Грипен” и “Мираж” за сметка на това са доста по-либерални. Няма изисквания към възрастта на пилотите, преотстъпва се и правото за сертифициране на летците. Което ще остави летящите в момента на МиГ-29 отново във въздуха.
Естествено, да си принуден да “кацнеш”, не е приятно на нито един летец. Не само заради парите. Но някак си странно е мълчанието във ВВС какво се случва с хората, които летят на Су-25. А истината е, че и те като тези на МиГ-29 ще бъдат приземени, щом дойде F-16. И също като за изтребителите трябва да се помисли какво бъдеще им се предлага. А то е Министерството на отбраната спешно да осигури максимално много обучения на тези хора в генералщабни академии, за да може да продължи да ги ползва. А не просто да саботира F-16, докато всички излязат в пенсия.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Германия предлага на Полша ракети "Пейтриът" след случая с падналата на полска територия ракета

21.11.2022, 09:44

Германия е предложила на Варшава противоракетна система "Пейтриът", за да ѝ помогне да гарантира сигурността на въздушното си пространство, след като тази седмица заблудена ракета се разби на полска територия, близо до границата с Украйна, предаде ДПА. Агенцията се позовава на изявление на германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт (на снимката) пред вестниците "Райнише пост" и "Генерал анцайгер".
След инцидента, който породи страхове, че войната в Украйна може да излезе извън границите й, германското правителство вече каза, че ще предложи на съседна Полша помощ за наблюдение на въздушното ѝ пространство с германски изтребители "Юрофайтър". "Предложихме на Полша да помогнем за безопасността на въздушното ѝ пространство с наши "Юрофайтъри" и с противоракетната система "Пейтриът", каза днес германската министърка на отбраната.
Ракетата, която удари полско село и уби двама души, изглежда е била изстреляна по-скоро от украинската ПВО, а не от руските сили, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
По време на Студената война Германия имаше 36 установки "Пейтриът". Сега германските въоръжени сили имат 12 такива установки, като две от тях са разположени в Словакия.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Забравените герои на България: Генерал-майор Петър Георгиев Лолов

21.11.2022, 09:16

Навършват се 158 години от рождението на генерал-майор Петър Георгиев Лолов, роден на 21 ноември 1864 г. в с. Медвен, Сливенско.
Завършва Военното училище в София (1887). Участва в Сръбско-българската война (1885) като доброволец в 6-та пехотна дружина на 1- ви пехотен полк. На 18 май 1890 г. е произведен в чин поручик, на 2 август 1894 г. в чин капитан, а на 1 януари 1905 г. в чин подполковник.
Завършва военноинженерната апликационна школа в Торино, Италия. Като военен инженер служи в инженерните части като командир на 2- ра пионерна дружина (1900), командир на жп рота към Инженерната инспекция и командир на жп дружина (1909). На 2 юли 1912 г. е произведен в чин полковник.
През Първата световна война (1915-1918) заема длъжност заместник-инспектор на Инженерните войски. На 30 май 1917 г. е повишен в чин генерал-майор. От армията се уволнява след края на войната (1918). Умира при атентата в църквата „Св. Неделя” в София на 25 април 1925 г.
Награден е с ордена „Св. Александър” III ст. с мечове по средата , IV и V ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” III ст. на военна лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 

Служители от различни ведомства завършиха във Военната академия курс за управления при кризи

21.11.2022, 08:30

По време на обучението специализантите бяха запознати с принципите, нормативната основа и подходите за работа в областта на управлението при кризи в страната, както и с участието на централната и териториалната администрация, агенциите, дружествата и учрежденията, съобщават от Военна академия „Георги С. Раковски“.
В интензивния двуседмичен курс се обучаваха експерти и специалисти в областта на управлението при кризи от централната и териториалната администрация. В курса участваха представители на Министерство на вътрешните работи, ДП „Национална компания Железопътна инфраструктура“ към Министерство на транспорта и съобщенията, ДА „Национална сигурност”, Националния осигурителен институт и Министерството на транспорта.
В комплекс „Царски зали“ в тържествена обстановка полковник професор д-р Георги Димов – декан на факултет „Национална сигурност и отбрана” и доцент д-р Никола Стоянов – ръководител на катедра „Политики, стратегии и отбранително планиране“, връчиха удостоверенията на специализантите от курс „Управление при кризи” с водеща катедра „Политики, стратегии и отбранително планиране”.

 

 

"Росенергоатом": Запорожката АЕЦ беше подложена на обстрел от украинска страна

20.11.2022, 19:50

Украинските въоръжени сили вчера са нанесли 12 удара по Запорожката АЕЦ, което се случва за първи път от септември насам, каза Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на концерна "Росенергоатом", цитиран от ТАСС.
"Между 17:15 и 17:41 ч. бяха нанесени 12 удара по Запорожката АЕЦ, като става дума за периметъра на самата централа, а не за промишлената зона и други прилежащи към централата райони", заяви Карчаа в ефира на телевизионния канал "Русия-24".
Той отбеляза, че шест снаряда са попаднали в басейна, който е част от системата за охлаждане на атомната електроцентрала, два – в периметъра на хранилището за сухи ядрени отпадъци и още три снаряда са попаднали в близост до един от контролно-пропускателните пунктове. "Въздействието беше наистина огромно", казва Карчаа. "Самата централа не е била атакувана от края на септември", допълни той.

 

Продължаваме участието си в Корпуса за бързо реагиране на НАТО в Италия

20.11.2022, 16:12

Правителството прие предложението на министъра на отбраната Димитър Стоянов да продължим участието си в Корпуса за бързо реагиране на НАТО в Италианската република (NRDC-IT). През 2021 г. Република България е предприела необходимите действия за прекратяване на това участие.
Това било резултат от изпълнението на План от 2019 г. за поетапно преструктуриране на българското участие в щабове и органи на международните организации и инициативи, включващ списък от длъжности, които следва да бъдат освободени поетапно в периода 2021 – 2023 г.

В същото време с  настъпилите промени в средата на сигурност от началото на 2022 г., свързани с военната инвазия на Русия в Украйна, Министерството на отбраната на Италианската република пое ангажимент за изпълнение на ролята на Рамкова държава за бойната група, разположена на наша територия. 

Отчитайки тези аспекти и задълбочаването на сътрудничеството в областта на отбраната между България и Италия, министърът предложи, а правителството сметна за целесъобразно българското участие в Корпуса за бързо реагиране на НАТО да бъде продължено и да се отмени денонсирането на Меморандума, извършвано с Решение на Министерски съвет № 767 от 4 ноември 2021 г.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Турската ЗСУ Korkut

20.11.2022, 09:17

Турската зенитна самоходна установка (ЗСУ) „Коркут“ (в свободен превод от турски означава плашило) е съвместна разработка на местната фирма „Аселсан“ и FNSS (Nurol Holding of Turkey и BAE Systems Inc.). В заданието й е заложено тя да бъде с десантни възможности, затова базата й е плаващият БТР ZMA.
За първи път е представена през 2013 г. на изложението IDEF. Върху шасито е монтирана необитаема купола със сдвоени 35-mm оръдия на турската държавна фирма MKEK. Темпът на стрелбата е 1100 изстр/мин. на оръдие. В задната част на куполата има 3D РЛС за откриване и оптикоелектронна система за търсене и съпровождане на целите. Разчетът на ЗСУ се състои от: командир, оператор и механик-водач, които се разполагат в шасито на машината.
Зенитноартилерийският комплекс ПВО (SPADGS) се формира от 3 машини ЗСУ „Коркут“ и една машина за управление и командване, монтирана върху същата мобилна база. Машината за управление има модул с 3D РЛС за търсене и откриване на въздушни цели на максимално разстояние до 70 km, също така оптикоелектронна система за търсене и опознаване на целите. Двигателят на ЗСУ е дизел с мощност от 600 к.с., който й позволява да развие скорост от 70 km/h по шосе (при плаване 6 km/h), има запас от ход 500 km, бойната й маса е 29,5 t. Дължината на корпуса е 2,2 m, може да преодолява вертикални препятствия с височина до 0,9 m и ров с ширина до 2 m.
Връзката между ЗСУ и машината за управление се осигурява от широколентови УКВ радиостанции. Шасито на машините е изработено от уникална стоманено-алуминиева сплав, която осигурява защита от огъня на стрелковото оръжие в съответствие със STANAG 4569 на ниво 4 и от взривове на мини – STANAG 4569 на ниво 2. Във вода движението се осъществява от два водомета в задната част на корпуса.
Източник: http://www.pan.bg/

 

Един по-„военен“ поглед върху победоносните действия на отряда български торпедоносци в морския бой от 8 ноември 1912 г.

20.11.2022, 09:10

Когато разглеждаме събитията от 8 ноември 1912 г., трябва да сме наясно, от една страна с геополитическата обстановка в региона и влиянието ѝ върху хода на военните  действия,  а  също  така  и  със  състоянието  и  задачите,  възлагани  на българските военноморски сили в този период.
Създадени първоначално на река Дунав, ВМС имат предимно транспортни, патрулни и представителни функции. Никой в Българската армия тогава, няма концепция за тяхното развитие и не им възлага сериозни задачи. Още Сръбско-Българската война опровергава това неглижиране на Флота. До началото на Балканската война по отношение на развитието на Флота не е направено много.
Неговите задачи и възможности се свеждат до отбраната на Варненския залив и зрителното наблюдение на крайбрежието.
Флотът се състои от един учебен кораб – крайцерът „Надежда“, шест торпедоносеца, скромни възможности за минозаградни действия, няколко брегови оръдия и три плаващи торпедни батареи. Сравнени с възможностите на противника към 1912 г., българските ВМС наистина изглеждат незначителни. Към този момент те се  състоят от Дунавска флотилия, дислоцирана в Русе, и Морска част, развърната като елемент от Варненския укрепен район.........Прочети още

 

Операция „Морски лъв“ – завладяването на Великобритания, което никога не се състои

20.11.2022, 09:00

Какво е Операция „Морски лъв“?
Операция „Морски лъв“ е кодовото име на планирана инвазия на нацистка Германия във Великобритания. Тя трябва да се състои през септември 1940 г. и ако е успешна, с нея доминирането на Хитлер в Западна Европа ще бъде завършено.
През предходните месеци германската армия вече бе обхванала голяма част от континента. Западна Полша пада рано, през есента на 1939 г. Дания и Норвегия са победени 6 месеца по-късно, през пролетта на 1940 г. Следват Белгия, Холандия и Северна Франция през май и юни. Британските войски на континента също са победени: при Дюнкерк те са принудени да изоставят оборудването си и да се оттеглят обратно през Ламанша.
Следователно на хартия нашествието във Великобритания е логичната следваща и последна стъпка......Прочети още

 

Какво знаем за най-способния снайпер на планетата

20.11.2022, 08:55

Историята на може би най-мощният и най-ефективният снайпер в света започва през 80-те години на миналия век. Предприемачът Рони Барет решава да експериментира в създаването на високоточна пушка с голям калибър.
Барет първоначално нямал опит в производството на оръжия, но започнал да се самообучава. Скоро той нарисувал на ръка опростени скици и чертежи на оръжието, което построил в гаража си. Това се превърнало в прототипа на неговият снайпер и калибърът Barrett .50 BMG.
Макар да тръгва от гаража си, разработките на Барет бързо предизвикват интереса на специалните части на САЩ и дори на ЦРУ.
Така на бял свят през 1982 година се появява Barrett M82. Снайперът използва голямокалибрени боеприпаси с калибър 12,7 x 99 мм. Те са изключително мощни. Куршумът развива максимална скорост от 928 м/с и може да носи кинетична енергия до приблизително 20 200 J. Той пробива метал, броня и бетон, без проблеми от километър и половина. Доказано е, че може да проникне през бронята на военни камиони и джипове. Тестове показват, че подобен куршум има бойна ефективност и след 2 километра.
Началната скорост на куршума при снайпера на Барет е 853 м/с. Дължината на цевта е 737 милиметра, а самият снайпер е дълъг повече от метър - 1220 мм.
Пълнителят побира 10 патрона, а цялостното тегло на снайпера е 14 килограма. Тук обаче е включена и оптиката, която стандартно предлага 10-кратно увеличение.
Най-далечното потвърдено убийство, направено със снайпера, е от Войната в Афганистан. През 2012 година австралийски войник поразява цел на 2815 метра разстояние. Служещите са доволни от снайпера, тъй като Рони Барет полага големи усилия в намаляването на отката до приемливи нива. Като недостатък се посочва малката мобилност на оръжието, тежащо 14 килограма.
Американската брегова охрана използва М82 за възможен обстрел на бързи лодки с незаконни търговци на наркотици и други. Някои полицейски части като NYPD също са закупили винтовката. Когато бърза кола трябва да се спре също така бързо, .50 BMG пробива и спира двигателя без проблеми. Ако се налага да се прониква през препятствия, М82 лесно пробива повечето тухлени стени и бетонни плочи. Пушката на Рони Барет е била използвана в многобройни конфликти и изглежда, че няма бронежилетка или каквато и да е защита на тялото, която да не може да пробие.
Особено ефективна, винтовката се оказва в Афганистан, Ирак и местата, където преобладава открит или планински терен.
Barrett М82 е била закупена от военни и полицейски части на над 30 страни.
Барет обаче не спира работата си, създавайки по-късно друга винтовка. Снайперът M107 може да поразява цели на 4 километра разстояние, но за него ще ви разкажем по-късно. - Още снайпери
Източник: https://it.dir.bg, Стоян Гогов

 

 

Къде CCCР е воювал срещу Китай?

19.11.2022, 22:40

Проверка на силата на Червената армия
Конфликтът на Китайско-източната железопътна линия може да бъде отнесен към граничните. Самата линия и територията около нея според договора между Съветска Русия и Китай от 1924 година се смята за съвместна собственост. Линията даже имала свой флаг, "компилиран" от китайския петцветен флаг отгоре и съветския червен флаг отдолу. На Запад конфликтът се обяснява с това, че китайците не ги устройва обстоятелството, че през втората половина на 20-те години Китайско-източната железопътна линия носи все по-малка печалба, ставайки губеща именно заради позицията на Съветска Русия.
В СССР причините за сблъсъка се обясняват с това, че управникът на Манджурия (по територията на която минавала Китайско-източната железопътна линия и която в онзи момент де факто била независима от Китай) Джан Сюлян е подтикнат от "западните империалисти" и заселилите се в крайграничните китайско-манджурски градове бело-емигранти, жадуващи да проверят колко е силна Червената армия.
Традиционно за руско-китайските конфликти, армията на Поднебесната империя е много по-многочислена. Манджурците изпращат на война със Съветска Русия повече от 300 хил. войници, а от съветска страна в бойните действия участват едва 16 хил. военнослужещи. Вярно, че са по-добре въоръжени. В частност, от съветска страна активно се използват аероплани. Именно те съдействат за успеха на Сунгарийската настъпателна операция.  
В резултат на въздушно нападение на 12 октомври 1929 година, 5 от 11-те китайски кораба са унищожени, а останалите отстъпват нагоре по течението. След това от корабите на Далекоизточната военна флотилия е  направен десант. При поддръжката на артилерията червеноармейците завладяват китайския град Лахасусу. При това тактиката на съветските войски е такава, че скоро след разгромяване на противника отстъпват на съветска територия. Така става и по време на започналата на 30 октомври Фугдинска операция. В устието на река Сунгари 8 кораба на Далекоизточната военна флотилия с десант унищожават намиращите се тук кораби на китайската Сунгарийска флотилия, после два полка на 2-ра стрелкова дивизия окупират град Фуцзин (Фугдин), който удържат до 2 ноември 1929 година, а след това се връщат на съветска територия.
Продължилите до 19 ноември военни действия убеждават противника в моралното и военно-техническо превъзходство на съветските войски. Според някои оценки китайците по време на боевете дават около 2 хил. жертви и 8 хил. ранени. А загубите на Червената армия са 281 души.
Характерно е това, че съветската страна проявява по-голяма хуманност към пленниците и провежда с тях идеологическа работа, убеждавайки ги, че "руснаците и китайците са братя завинаги". В резултат на това повече от хиляда военнопленници молят да бъдат оставени в СССР.
Манджурската страна бързо поисква мир и на 22 декември 1929 година е подписан договор, според който Китайско-източната железопътна линия продължава да се експлоатира съвместно от СССР и Китай при предишните условия.
Китайско-съветският конфликт. На прага на голямата война
В серията руско-китайски сблъсъци този далеч не е най-големият, но е най-значимият по своите геополитически и исторически последствия. Никога до тогава двете големи световни сили не са толкова близо до пълномащабна война, последствията на която биха могли да са катастрофални за двете страни. В боевете за остров Дамански загиват 58 съветски граничари и според различни данни от 500 до 3000 китайски военнослужещи (тази информация продължава да се пази в тайна от китайската страна).
Но, както това се е случвало често в руската история, това, което е постигнато със силата на оръжието, е предадено от дипломатите. През есента на 1969 година са проведени преговори, в резултат на които е решено, че китайските и съветските граничари ще останат на бреговете на Усури, без да навлизат на остров Дамански. Фактически това означава предаване на острова на Китай. Юридически островът преминава към КНР през 1991 година. - Още за инцидента на о. Дамански
Битката при езерото Жаланашкол
Няколко месеца след Китайско-съветския конфликт китайците още веднъж (последен за момента) се опитват със силата на оръжието да проверят силата на "северния си съсед". На 13 август 1969 година в 5.30 сутринта около 150 китайски военнослужещи нахлуват на съветска територия в района на казахското езеро Жаланашкол.
Съветските граничари до последно се опитват да избегнат бойните действия и да започнат преговори. Китайците не реагират. Те заемат отбранителни позиции на хълма Каменная и започват да се окопават. Граничарите от заставите "Родниковая" и "Жаланашкол" при подкрепата на 5 БТР-а атакуват хълма. Само за няколко часа височината е превзета. От съветска страна загиват 2-ма граничари, китайците губят 19 души.
По-малко от месец след този конфликт – на 11 септември 1969 година в Пекин, Алексей Косигин и Чжоу Енлай се споразумяват за мерки по прекратяването на бойните действия на руско-китайската граница. От този момент напрежението в отношенията между страните започва да намалява.
В момента дължината на руско-китайската граница е 4209,3 километра, има сухопътна и речна част на граница, морска няма.
Източник: http://bg.rbth.com/

 

Министърът на отбраната: "Основното ми виждане е Българската армия да бъде модернизирана"

19.11.2022, 14:40

"Основното ми виждане е, че Българската армия трябва да бъде модернизирана“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ на БНТ днес, 19 ноември. По думите му – при решаването на проблемите в сферата на отбраната, политиците трябва да подхождат сериозно, а не с популизъм. Той отхвърли опитите за противопоставяне на необходимостта от нова техника и въоръжение за армията със социалните придобивки. "Всички големи модернизационни проекти над определена стойност преминават два пъти през Народното събрание и се приемат от него", подчерта той.
Министърът на отбраната очаква следващата седмица парламентът да приеме проектозакона за ратифициране на договора за откриване на сметка във Федералната банка, както и договора за закупуване на още осем самолета F-16, необходими за българската авиация. „Разкриването на подобна сметка ще донесе позитиви за държавата, която до момента е изгубила от лихви близо 10 милиона“, посочи министър Стоянов.
Министерството на отбраната е в етап на подготовка за изпълнение на друго решение на 48-ото Народно събрание – за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна. „Подготвяме пакет, включително с въоръжение, който ще бъде предоставен на тренировъчната мисия на Европейския съюз в Полша, която обучава украинската армия“, посочи министърът. В ход е и организацията на логистична операция по земя и въздух, съвместно със съюзниците на България в НАТО, за транспортирането на техниката и въоръжението. Те са предназначени за обучението и подготовката на украински военнослужещи на територията на страна-член на НАТО, каквото включва мисията на ЕС, посочи той.
При предоставянето на техника и въоръжение за Украйна подходът е бил консервативен, доколкото Българската армия трябва да има необходимото оборудване за изпълнение на своите конституционни задължения. „Не можем да дадем нито комплексите С-300, нито самолетите, без да гарантираме първо нашата национална сигурност. Нека се освободим от нашата стара техника, но нека се освободим за сметка на нова техника, а не за сметка на друга стара техника“, предупреди министър Стоянов. „Много е лесно т.нар. моливни бивши генерали, които обикалят студиата, да говорят как ще „дадем“ този или онзи дивизион. Още по-странно е, когато говорят как ще търсят отговорност от министъра на отбраната. Няма как те да търсят отговорност; отговорност трябва да бъде търсена от тях, защото те доведоха армията до това положение: да разполагаме със стара техника, произведена преди 30 – 40 години", коментира министърът на отбраната.
Министър Стоянов категорично отхвърли политическите спекулации около състоянието на Военновъздушните сили и готовността на личния състав да изпълнява задълженията си. По думите му продължават разговорите за предоставяне на самолети за мисията по охрана на въздушното пространство в т.нар. транзитен период, който е вероятно да продължи до около 2029 – 2030 г. "Не е необходимо нито някой да преквалифицира нашите бойни пилоти в гражданска авиация, нито някой да плаща обучение на инженерно-техническия състав. Имаме нужда политиците да осигурят необходимите летателни средства и часове затова да продължим да гарантираме опазването на въздушния суверенитет“, изтъкна министърът н отбраната.
Министър Димитър Стоянов поздрави Сухопътните войски с днешния боен празник 19 ноември с думите: „Пожелавам им да бъдат все така достойни защитници на Родината, все така успешни и дано най-накрая има политическа воля да модернизираме Сухопътните войски, чиято модернизация изостана“. - (видео)
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Началника на Главния щаб на Военноморските сили на Гърция беше на визита в България

19.11.2022, 09:05

На 16, 17 и 18 ноември 2022 г., на посещение в град Варна беше началника на Главния щаб на Военноморските сили на Република Гърция вицеадмирал Стилиянос Петракис.
Пред сградата на Адмиралтейството, с тържествена церемония, гостът беше посрещнат от контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на Република България.
По време на разговорите в Командването на Военноморските сили вицеадмирал Петракис беше запознат с мисията, задачите, състава и проектите за развитие на българските Военноморски сили. Двамата адмирали отбелязаха традиционно доброто сътрудничество между военноморските сили на двете съседни държави и набелязаха мероприятия за бъдещи съвместни учения и проекти по партньорски програми.
Беше обсъдена текущата ситуация в региона на Черно море, както и важността на сътрудничеството между военноморските сили на страните членки на НАТО, за запазване на сигурността и осигуряване на безопасността на корабоплаването.
По време на посещението му във ВВМУ ,,Н. Й. Вапцаров”, пред вицеадмирал Петракис бяха представени организацията на учебния процес, проектите за развитие на морското образование в България  и съвременните тренажори и симулатори, на които се обучават курсантите и студентите.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 
 

80 г. от съветското контранастъпление при Сталинград

19.11.2022, 08:37

На 19 ноември 1942 г. Съветската армия започва контранастъпление при Сталинград (днешния Волгоград) в Южна Русия. Резултатите от тази операция оказват решително влияние върху хода на войната, като дават началото на постепенното изтласкване на Вермахта от окупираните съветски територии.
Това е най-кървавото сражение на съветско-германския фронт по време на цялата война. По приблизителни изчисления в него войските на Германия и съюзниците ѝ Румъния, Италия и Унгария губят около ¼ от личния си състав, воюващ на Източния фронт – загуба, от която те така и не успяват да възстановят.
Съветският съюз, от своя страна, губи над един милион убити, ранени, пленени или депортирани войници и мирни жители......... Прочети още

 

 

На крилете на "Байрактар": каква е тайната на бързия възход на турската отбранителна индустрия

18.11.2022, 20:37

Турция успя да създаде втората по големина армия в НАТО и най-боеспособните въоръжени сили в региона на Близкия изток. През последните десет години страната направи истински пробив в производството на военна техника, а думата "Байрактар" стана нарицателна. Ето каква е тайната на турския успех и в какво може да се препъне ръководството на страната в стремежа си да стане регионален военен лидер.
Военно-политическите амбиции на Анкара могат да бъдат описани с известната фраза на един турски политолог: „Напомняме на всички, че сме потомци на империята, която превърна Средиземно море в турско езеро“.

Един от основните инструменти за реализиране на външнополитическия курс са въоръжените сили на страната, които участват много активно в конфликтите в Близкия изток.......Прочети още

 

Втора неуспешна украинска провокация за въвличане на НАТО във война с Русия

18.11.2022, 15:14

Изстрелването на ракетата от Русия и попадането ѝ в Полша е технически невъзможно. Засега остават няколко въпроса без отговор. Първият от тях е естествено ли е възникнала техническа неизправност в ракетата и тя е полетяла към Полша или е била предварително подготвена за този полет?
Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) губят все повече личен състав, въоръжение и бойна техника, попълването на които става все по-трудно. Проведените от 2014 г. досега 12 мобилизации почти са изчерпали възможността за набиране и подготовка на качествени войници и офицери. Постоянните руски артилерийски, авиационни и ракетни удари методично унищожават не само получаваната от Запада военно-техническа помощ, личен състав на ВСУ и наемници, но и разрушават транспортната и енергийна инфраструктура на страната, което силно затруднява мобилността на войските и тяхното бойно и тилово осигуряване. Изводът от това състояние не е необоснован – ВСУ сами могат да се сражават още броени месеци, а бъдещето на страната никак не е добро........Прочети още

 
 

Натрупаният извънреден труд в армията създава проблеми

18.11.2022, 14:45

Проблемът с компенсирането на военнослужещите за изпълнение на възложените им задължения над общата продължителност на служебното време е много сериозен, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов. Той го коментира в отговор на въпрос на народния представител Николай Дренчев за възмездяването на извънредния труд на пилотите, които носят бойно дежурство.
По този казус има тълкувателно решение на ВКС от 27 януари т.г.  В него се посочва, че „вземането за заплащане на обезщетение на военнослужещ, положил труд повече от нормативно определения при даване на двадесет и четири часови дежурства, некомпенсиран с почивка, възниква от датата на прекратяване на служебното правоотношение. От този момент то става изискуемо и военнослужещият може да упражни правото си на иск“. От същия момент започва да тече тригодишната погасителна давност по съответните текстове на Кодекса на труда.
Некомплектът от военнослужещи в Българската армия и големият обем задачи пораждат този проблем със заплащането във всички формирования на Въоръжените сили, бе посочено в отговора. От думите на министъра стана ясно, че МО търси варианти за решаване на проблемите с компенсиране на военнослужещите за изпълнение на възложените задължения над общата продължителност на служебното време. В края на миналата година е сформирана работна група, която трябва да извърши преглед на цялостната уредба на служебното на военнослужещите и при нужда да предложи промени в нея.
Има два подхода за излизане от това положение, смята министърът. Единият е със законови промени да се осигури плащането от МО на компенсираното време. Другият е свързан с решаването на редица отдавна съществуващи проблеми в армията.   Факт е, че тези компенсации, специално във ВВС, са натрупани в резултат на недостатъчния брой авиационна техника. Ако има, подчерта министърът, необходимия брой изправна техника, пълно окомплектоване с личен състав на Българската армия и адекватно заплащане на военнослужещите, тогава няма да има проблем с компенсациите. Едно, обаче е сигурно, отбеляза той. Финансовите средства не компенсират натрупаната умора в личния състав и най-вече в летателния. Така че те не са най-доброто решение в случая. Целесъобразният подход, подчерта министърът на отбраната, е осигуряване на достатъчно изправна авиационна техника и личен състав.
Като народен представител, член на Комисията по отбрана и бивш военен пилот Николай Дренчев изрази готовност да работи за законодателно решаване на проблема. 

*********
Тълкувателното решение на ВКС от 27 януари т.г. е подписано с особено мнение от съдия Марио Първанов и съдия Маргарита Георгиева. Те смятат следното “На военнослужещия се дължи компенсиране на положения в повече труд през нормативно определения шестмесечен период за сумирано отчитане на работното време. Когато това не е направено, военнослужещият не разполага с правни средства да наложи ползването на необходимата почивка. Затова след изтичането на периода за сумирано отчитане на работното време, той може да претендира възнаграждение като при извънреден труд. Вземането става изискуемо заедно с основното възнаграждение за месеца, следващ края на шестмесечния период за сумирано отчитане на работното време, в който не е извършена дължимата компенсация. От същия момент започва да тече погасителната давност за вземането.“
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Ретро фоторепортаж за службата във военния ни флот от първата половина на ХХ век

18.11.2022, 08:22

Торпедоносецът „Смели“ във Военноморска база Варна. Снимката е направена преди 19 май 1943 г., когато корабът с командир мичман І ранг (старши лейтенант) Петър Стилянов се обръща и потъва при силен щорм пред „Малаците“ - нос Св. Никола (пред днешния град Черноморец). От 36 души екипаж са спасени 21 души (двама от тях по-късно умират в болницата), на място загиват 15........Прочети още

 
 

На този ден преди 106 години спират боевете край Сома

18.11.2022, 08:15

На 18 ноември 1916 г. приключват сраженията при река Сома в Северна Франция. Те започват на 1 юли 1916 г.
Битката е една от най-мащабните и кървави по време на Първата световна война. Най-често споменавани цифри за загубите са за 623 907 британци и французи, а за Германия се счита, че загубите й възлизат на 434 500 души.
Известно е също, че Британският въздушен корпус загубва 782 самолета и 576 пилоти.
В битката при река Сома няма категоричен победител от стратегически мащаб. Съюзниците завладяват едва 8-километрова ивица, а това е доста по-малко от очакваното. Същевременно Германия загубва много високо квалифицирани военни кадри.
В началото на битката съюзниците разполагат с 24 дивизии - 13 британски и 11 френски, а към края на битката те нарастват до 99 - 51 британски и 48 френски дивизии. Германците съответно започват бойните действия при Сома с 10 дивизии, а към края те вече са 50.
На 15 септември 1916 г. започва последната битка при Флерс-Корселе, когато е дебютът на танка. Първите танкове са много бавни (максимална скорост 3,2 км/час), често се повреждат и са уязвими от артилерията. От 49 английски танка, едва 32 достигат до мястото на сражението, а от тях само 21 успяват да влязат в битката – останалите имат технически проблеми или засядат в окопите. По-късно се присъединяват и танкове D-17, което вдъхва кураж на Съюзниците, но не променя чувствително развоя на бойните действия. Унищожени са 100 танка. - (видео)

 
 

44 години от първия полет на F/A-18

18.11.2022, 08:09

Днес, 18 ноември, се навършиха точно 44 години от първия полет на многоцелевия изтребител F/A-18.
Първият прототип на F/A-18A Hornet (сериен номер 160775) излита от летището Ламбърт Фийлд, край Сейнт Луис на 18 ноември 1978 г. Машината се управлява от шеф-пилота на McDonnell Douglas Джон Крингс. Самият полет продължава 50 минути и приключва без забележки. - (видео)
Общо в изпитанията на Hornet са задействани девет едноместни машини и два двуместни. Изпитанията на машината вървят бързо и относително безболезнено, макар и ВМС на САЩ да имат сериозни забележки към тактико-техническите способности на типа. Първият сериен F/A-18 е предаден на американския флот през май 1980 г., а първата тренировъчна ескадрила започва да лети с него в началото на 1981 г.
Hornet се ражда от програмата Navy Air Combat Fighter (NACF), която цели създаване на заместник на палубните самолети F-4, A-4 и A-7. Макар, че първоначално се е целяло проектирането на изцяло нов тип, Конгресът на САЩ задължава ВМС на страната да избере един от двата изтребителя, които се създават в рамките на програмата LWF/ACF за нов лек боен самолет за ВВС на САЩ.
През май 1975 г. ВМС на САЩ избират палубното развитие на YF-17. Типът губи от бъдещия F-16 конкурсът на Военновъздушните сили, но заради двудвигателната си конструкция и перспективата за растеж е харесан от Флота.
YF-17 е преработен в бъдещия F/A-18 чрез усилване на конструкцията и шасито, добавянето на повече гориво, преработка на крилната механизация и увеличаване площта на крилото и вертикалните стабилизатори. Механичната система за управление е подменена с електро-дистанционна. Двигателите YJ101 на YF-17 са преработени в серийните F404.
Първоначално се е планирало да има три варианта на конструкцията – F-18A – изтребител, A-18A – ударен самолет и TF-18A – двуместен учебно-боен. Разликата между изтребителя и ударния е щяла да бъде основно в авиониката. Бързо става ясно, че един самолет ще може да изпълнява и двете задачи и още през 1980 г. машината започва да се нарича F/A-18A в едноместната версия и F/A-18B в двуместната.
Общо до края на производството през август 2000 г. са сглобени 1480 броя F/A-18 от двете основни версии A/B и C/D (която влиза в производство в средата на 80-те). Освен във ВМС и Корпуса на морската пехота на САЩ, типът е приет на въоръжение и в Канада, Испания, Швейцария, Финландия, Кувейт, Малайзия и Австралия.
В началото на 90-те Hornet е основно преработен в модела Super Hornet, който макар и да има същия индекс (F/A-18) се отличава значително от него и може да се разглежда, като отделна конструкция.
Първият прототип на F/A-18 е изложен в авиобазата Чайна Лейк в Калифорния. - Още за F/A-18

 
 

Настъплението в Тракия и битката при Чаталджа (4-5/17-18. XI.1912 г.)

18.11.2022, 08:03

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл.......Прочети още

 
 

 

Нов живот за “Мизар” във Военноморските сили

17.11.2022, 23:12

Утре с военен ритуал ще бъде отбеляза 125-ата годишнина от създаването на Военноморска база – Варна. Тържествено ще бъде издигнат флага на моторен влекач "Мизар", който е част от състава на дивизион кораби със спомагателно назначение.
"Мизар" започва нов живот в състава на Военноморските сили, след изминали 14 години в практическа кома.
През 2008 г. влекачът бе прехвърлен в активите на Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура” заедно със спасителния кораб ПЕРУН.
Над десетилетие двата съда бяха част от трагичния пейзаж на чиновническата безнаказаност до 2020 г., когато ПЕРУН пое към турско корабно режище.
„Мизар“ (MIZAR) е единият от серията 10 еднотипни влекачи, поръчани чрез дъщерната компания на Параходство БМФ „Болкън енд Блек Сий Шипинг” – Лондон, в Сингапур, припомня “Морски вестник”. Затова и серията е известна с прозвището „сингапурските“ влекачи. Всички те пристигат от Сингапур до Варна и до Бургас на собствен ход.
Построен е в корабостроителницата „Промет Прайвит Лимитид” – Сингапур (стр. № 1117) през 1990 г. Регистриран е на 12 ноември 1990 г. в Морската администрация – Варна. И той, като останалите, е класифициран като Tug/Fire Fighting ship Deep Sea.
Дължината му е 28,0 м, широчината – 8,2 м, максимално газене – 3,03 м, височина на борда – 4,0 м (DWT: 239). Два дизелови двигателя „Дженерал Мотърс“ GM-16V-149T, произведени в Detroit diesel (USA), всеки с мощност по 1215 к.с., дават възможност на влекача да развива скорост 12,5 възла. Екипажът е от 10 души.
“Ако се налага, "Мизар" ще бъде активиран в аварийно-спасителни операции”, каза пред Maritime.bg командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. - (видео)

 

Конвой от френски танкове Льоклер пристигна в Румъния

17.11.2022, 21:55

Вторият конвой с френска военна техника, състоящ се от рота с танкове Льоклер, пристигна снощи с железопътен транспорт до гара Воила в окръг Брашов, съобщи министерството на отбраната на Румъния.
Военната техника е влязла в страната в понеделник през граничния пункт Куртич в западния окръг Арад (на границата с Унгария) и е предназначена за допълване на военно-техническото оборудване на Бойната група на НАТО (Battle Group Forward Presence-BGFP), разположена в базата Чинку в окръг Брашов.
Първият конвой с френска военна техника, състоящ се от бронетранспортьори, пристигна в Румъния на 23 октомври.
Министерството на отбраната напомня, че Бойната група на НАТО (BGFP) в Румъния е съставена през месец май чрез трансформирането на многонационални съюзнически елементи в рамките на Силите за отговор на НАТО, дислоцирани в страната.
По предложение на Франция, която пое ролята на рамкова страна, разположеният в Румъния френски батальон, считан за острието на Силите на НАТО с много високо ниво на реагиране (VJTF), сформира BGFP на румънска територия, интегрирайки на ротационен принцип сили на Белгия и Нидерландия.
Бойната група допринася за засилването на военното сътрудничество на Румъния с Франция и съответно за укрепване на сигурността на евроатлантическото пространство в източния фланг. Сътрудничеството със стратегическите партньори и съществуването на територията на страната на важни бойни структури спомагат за подобряването на отбранителния и възпиращ капацитет в контекста на войната в Украйна и кризата в черноморския регион, се отбелязва в съобщението. - (видео)
Източник: https://dnes.dir.bg/

 

Очаквам Перестройка и в Русия, и в Америка

17.11.2022, 21:47

Очаквам едно десетилетие на Перестройка - и на Запад, и на Изток. Очаквам поумняване на политиците и предотвратяване на Трета световна война с помощта и на тайната дипломация.
Това заяви в интервю за Dir.bg доайенът на разузнаването у нас генерал Тодор Бояджиев.
Според него България е пропуснала поредица от възможности, като тази да бъде естествен медиатор между воюващите Русия и Украйна.

Той разкритикува и сделката за самолетите F-16, въпреки че изрично отбелязва, че Българската армия има нужда от превъоръжаване........Прочети още

 

Вашингтон трябва да спре военните помощи за Европа

17.11.2022, 21Л95

Месеци наред Обединеното кралство води своите обвинения срещу Русия за Украйна. Докато беше министър на външните работи, Лиз Тръс, наскоро свалена от поста премиер, използва славата на групата Бийтълс, за да лобира пред държавния секретар Антъни Блинкен да заеме по-твърда позиция спрямо Москва. Тогавашният премиер Борис Джонсън още по-наперено си играеше на супер-ястреб, когато посещаваше Украйна, имитирайки Уинстън Чърчил, за когото Джонсън написа биография. Съобщението на Лондон изглеждаше на „Следвай ме!“
Уви, всичко беше едно шоу. Джонсън призова съюзниците от НАТО да „копаят дълбоко“ в отбраната, но отказа да увеличи британските военни разходи. Той обеща да го направи в бъдеще, но стойността на неговите обещания винаги беше силно омаловажавана. Като министър на финансите на Джонсън, Риши Сунак отказа да одобри увеличаването на военните разходи до 3% от БВП. При краткотрайния премиер Тръс, както съобщи Times, министърът на финансите Джереми Хънт „обмисляше да запази разходите за отбрана на около 2% до 2026 и 2027 г., но се ангажира да ги увеличи значително, за да достигне целта от 3% към 2030 г..“........Прочети още

 

110 млн. лв. са постъпили в набирателната сметка по проекта за изтребителите F-16

17.11.2022, 17:56

„В набирателната сметка по проекта за придобиване на изтребителите F-16 до момента са постъпили 110 млн. лв. Очакваме до сряда да предложим на Министерски съвет средствата да се увеличат до 170 милиона лева“. Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов. Набирателната сметка бе една от задачите, които министърът обяви в началото на мандата на служебното правителство. Тя бе създадена с решене на Министерския съвет и в нея постъпват средствата от бюджета на Министерството на отбраната, които не могат да бъдат усвоени по предназначение в рамките на годината. „Практиката досега беше финансовите средства, които не са усвоени в края на годината, да се връщат в държавния бюджет. В набирателната сметка ще бъдат отделени средства и за инфраструктурата на авиобаза Граф Игнатиево“, поясни министърът.
Той е домакин на Годишната среща на министрите на отбраната от Югоизточна Европа. Тя се провежда в София в рамките на българското председателство на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM).
По време на срещата бе направен анализ на изминалия период, на постиженията и резултатите. Очертани са насоките за развитие през следващите три години. „Обединихме се около това, че инициативата е необходима и трябва да бъде продължена. Тя се явява стабилизиращ фактор не само в Югоизточна Европа, но и в света“, каза министър Стоянов. Той подчерта, че всички участници са осъдили агресивните действия на Руската федерация по отношение на Украйна.
„Голяма част от страните, участващи в инициативата SEDM, са представени в бойната група, формирана на територията на нашата страна. Амбициите на България са батальонната група да прерасне в бригадно ниво. Бойната група трябва бъде сертифицирана след провеждане на учение до края на годината, с което ще докажем постигането на пълни оперативни способности“, акцентира министър Димитър Стоянов.
Източник: https://otbrana.com/

 

125 години Военноморска база Варна

17.11.2022, 17:39

След Освобождението от османско иго България няма и не строи крепости за отбрана на морския си бряг. Дори военния си флот тя започва да изгражда усилено не на морето, а на река Дунав. На Черно море е създадена не крепост, а пункт за базиране на военните кораби. Вместо цитадели, страната ни започва да създава морски традиции, а вместо крепостни зидове - поколения военни моряци с висок боен дух и с воля за победа.
Като пункт за базиране на кораби от военния флот на България, Варна влиза в морската ни история още преди официалното тържество в Дунавската флотилия на 12 август 1879 г., защото тук вече са плавателните съдове на Портовото капитанство. Институционално Морската част с щаб във Варна е създадена на 12/24 ноември 1897 г. с началник капитан ІІ ранг Пол Пишон - ръководител на френската военноморска мисия у нас.......Прочети още

 
 

Франция и Германия са готови да преминат към следващата фаза на своя проект за изтребител

17.11.2022, 11:50

Франция и Германия са готови да преминат към следващата фаза на своя проект за изтребител, като възобновят най-голямата оръжейна програма в Европа.
Двете държави и две от основните участващи компании, Airbus и Dassault Aviation, са близо до решаващ етап от проекта Future Combat Air System (FCAS), по време на който ще бъде построен демонстрационният самолет, посочват запознати източници, цитирани от FT.
Сделка може да бъде постигната в следващите дни, казват двама от източниците на медията, пожелали анонимност.
Около 3,8 млрд. евро бяха заделени за тази фаза – известна още като „Фаза 1b“, а крайният срок за осъществяването ѝ изтече в края на миналата година. Преговорите замряха заради разногласия относно споделянето на интелектуална собственост между компаниите, разпределянето на работата и спецификациите на самолета.
Напрежението между Германия и Франция и отмяната на съвместното заседание на правителствата на двете страни допълнително усложни нещата.
Двете страни се оказаха в противоречие по всичко - от предложението за общоевропейски таван на цената на газа до предложенията за нови газопроводи и програми за спешна помощ за хора и компании, засегнати от енергийната криза в Европейския съюз (ЕС).
Майк Шьолхорн, ръководител на отдела за отбрана и космос на Airbus, сигнализира, че следващата фаза на FCAS е на по-сигурна основа. „Франция и Германия са убедени във важността на FCAS. Няма алтернатива, трябва да работим“, допълва той.
Проектът беше стартиран от Берлин и Париж с фанфари през 2017 г. Към него се присъедини и Мадрид.
FCAS е най-големият отбранителен проект в Европа. Той е предназначен да подобри стратегическата автономия на континента, да укрепи политическите и военните връзки между най-големите му икономики и да вдъхне нов живот на европейската аерокосмическа индустрия.
Френски парламентарен доклад от 2020 г. прогнозира разходите за развитие до 2030 г. на 8 млрд. евро. Външни анализатори обаче очакват, че сумата може да набъбне и до 80 млрд. евро.
Опасенията сред военни и политически служители, че проектът може никога да не стартира, се задълбочиха поради споровете между Airbus, който представлява Германия в проекта, и конкурента Dassault. Компаниите водиха битки за споделяне на технологии и за това кой ще ръководи критични части от програмата.
Имаше и разочарование от неспособността на френското и германското правителства да преодолеят задънената улица. „Това е най-големият оръжеен проект в Европа и липсата на политическа подкрепа за него е просто аматьорство“, коментира Кристиан Мьолинг, анализатор на отбраната в Германския съвет за международни отношения.
Париж също беше разтревожен от решението на Германия през март да закупи 35 американски изтребителя F-35. Според Франция това означава, че Берлин намалява желанието си да работи по FCAS или иска да забави графика за разработка. Германия твърди, че F-35 са спешно необходими, за да се гарантира продължаването на ролята ѝ в системата на НАТО за споделяне на ядрени оръжия.
FCAS включва реактивен самолет от следващо поколение, който е проектиран да работи безпроблемно с дронове и да бъде оборудван с модерни комуникационни системи. Ако бъде финализиран, той може да замени бойните самолети, използвани от европейските военновъздушни сили, като Eurofighter, немския Tornado и френския Rafale.
Airbus и Dassault се сближиха на основата на споразумение преди малко повече от две седмици, като всяка компания направи отстъпки, казват източниците на FT. Dassault е водещият изпълнител на демонстрационния изтребител от самото начало, но Airbus оспори част от дребния шрифт при възлагането на ролите. Dassault и Airbus отказаха да коментират подробности от дискусиите между компаниите.
Споразумението спасява FCAS, макар и само за фазата на прототипа. Закъсненията означават, че доставката на самолет преди 2040 г. е малко вероятна. Главният изпълнителен директор на Dassault Ерик Трапие предупреждава, че 2050 г. е по-реалистичен срок.
Подобно забавяне може да постави в неравностойно положение FCAS в надпреварата срещу конкурентен проект, Tempest, който е разработен от Обединеното кралство и Италия с компании, сред които са BAE Systems и британското подразделение на италианската Leonardo. Продължават преговорите с Япония дали да интегрира своята програма за изтребители F-X с Tempest.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Карабината Ruger AR-556 300 Blackout

17.11.2022, 09:45

Компанията Sturm, Ruger & Company, Inc. добави в каталога си пълноразмерна версия на полуавтоматичната карабина AR-556 с калибър .300 Blackout. Оръжието е оборудвано с „тежка“ 40,8 cm цев, изработена от хром-молибденовата стомана марка 4140 със стъпка на нарезите на канала от 177 mm, направена чрез студено коване и завършваща с фирмен подвижен огнегасител на резба 5/8" -24.
Направляващите на патроните М4 повишат надеждността на подаването на такива дори с различна форма на куршумите. На капака на цевната кутия от кован алуминий марка 7075-T6 е интегрирана планка Пикатини за мерниците, а отстрани са добавени отражател на гилзите и спомагателен водач на затвора. Главата (болта) на затвора, изработена от стомана марка 9310 и тестван под налягане е монтиран в тялото на затвора изработен от стомана марка 8620 с хромиран вътрешен канал и газов ключ/бутало. Свободно монтираната 27,9- cm алуминиева вентилираща цевна кутия с монтажни слотове M-Lok и дълга релса Пикатини отгоре затваря "пистолетната" газоотводна система за съвместимост дори с най-леките дозвукови патрони, както с използване на заглушител, така и без него. Телескопичният приклад формат M4 на буферна военен стандарт тръба позволява на стрелеца да конфигурира оръжието според собствените си изисквания и необходимото оборудване. Стандартната полимерна ръкохватка с наклон има нарези против приплъзване от всичките си страни и на и е на сравнително по-голямо разстояние от обикновеното от спусковия лост заради спусковата скоба с по-голям размер. Снемаемият метален пълнител с 30 патрона и капачето на прозореца за изхвърляне на гилзите са маркирани с препоръчвания калибър на патроните за безопасност.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

66 години от първият полет на Mirage III

17.11.2022, 09:00

На 17 ноември 1956 г. своя дебютен полет осъществява прототипа на легендарния френски реактивен изтребител Dassault Mirage III.
Полетът, проведен с първия прототип означен, като Mirage III-01, e осъществен от парижкото летище Мелун-Виларош. Машината излита в 16,00 часа пилотирана от летеца-изпитател Ролан Главани. Полетът преминал нормално и продължава общо 40 минути, като е достигната скорост от 700 km/h.
По време на 10-тия полет на прототипа, който става факт на 30 януари 1957 г. е достигнаха свръхзвукова скорост в хоризонтален полет. На 9 май френското МО и Dassault подписват договор за 10 предсерийни Mirage IIIA.
Изтребителят с триъгълно крило ще се превърне в най-добре продаващия се френски боен самолет след края на Втората световна война.......Прочети още

 

17 ноември 1912: Първи целенасочен боен полет в Европа

17.11.2022, 08:55

На 17 ноември 1912 г. по време на Първата балканска война в бойния дневник на I-во аеропланно отделение е фиксиран и описан първият боен полет в Европа с целенасочено и признато използване на боеприпаси от въздуха.
Задачата за нанасяне на бомбен удар се изпълнява с двуместния „Блерио“ XI-2. Джовани Сабели е пилот, а майор Златаров – наблюдател. Заедно с прокламациите за предаване на гарнизона майор Златаров хвърля над Одрин и две ръчни бомби.
На тази дата поручик Радул Милков с Албатрос Ф2 с помощта на британския кореспондент Гор прави първото фотозаснемане от самолет в бойни условия в Европа и поставя началото на нов способ за въздушно разузнаване.
Музей на авиацията – Крумово

 

Забравените герои на България: Генерал-майор Георги Николов Бошнаков

17.11.2022, 08:50

Навършват се 160 години от рождението на генерал-майор Георги Николов Бошнаков. Той е роден на 17 ноември 1862 г. в Горна Оряховица. Завършва Военното училище в София (1885). Участва в Сръбско-българската война (1885) като дружинен адютант в отряда на капитан Кисов.
След войната служи в пехотата. На 1 януари 1887 г. е произведен в чин поручик, в 1890 г. в чин капитан, а на 18 май 1906 г. в чин подполковник. Служи във военното училище като ротен командир и помощник- командир на 10- ти Родопски полк (1909).
През Балканската война (1912-1913) е командир на 35-ти пехотен Врачански полк. На 27 януари 1913 г. е произведен в чин полковник.
През Първата световна война (1915-1918) е началник на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия (1916), а след това началник на 9- та дивизионна област. На 27 февруари 1918 г. е повишен в чин генерал-майор.
Годината и мястото на смъртта не са установени.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст., 1 и 2 кл.; ордена „Св.Александър” V ст. без мечове, IV ст. с мечове по средата; народния орден „За военна заслуга” 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на военна лента и на обикновена лента.

 

 
Програма на руската военна телевизия "Звезда" - «Военная приемка» «ТОС-1А «Солнцепек». Термобарический удар»
 

Мисията на Artemis 1

16.11.2022, 22:23

След месеци на технически и организационни проблеми, както и цели два урагана, днес, 16 ноември 2022 г., в 01,47 часа местно време (08,47 часа българско) от стартовата площадка 39B на космическия център Кенеди бе изстреляна гигантската ракета SLS, която носи на борда си космическия кораб Orion.
Той в безпилотен режим ще достигне Луната и след няколко дни на нейна орбита ще се завърне обратно на Земята. Ако полетът е успешен, това ще постели пътя за следващите мисии –  Artemis 2, която ще изпрати четирима астронавти до лунна орбита и обратно и разбира се, Artemis 3, при която хора за първи път ще кацнат на лунната повърхност от декември 1972 г. насам.
Как се стигна до програмата Artemis и как ще изглежда полетът на SLS и Orion?.......Прочети още

 

Министърът на отбраната ще поздрави Сухопътните войски за бойния им празник

16.11.2022, 22:06

Министърът на отбраната Димитър Стоянов ще поздрави Сухопътните войски по повод бойния им празник и 137-ата годишнина от Сръбско-българската война (1885 г.). Тържественото събрание за годишнината ще се проведе на 17 ноември във Военната академия „Г. С. Раковски”. На събитието ще присъства и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, съобщи Пресцентърът на МО.
За проявен професионализъм при изпълнение на служебните задължения ще бъдат отличени военнослужещи от Сухопътните войски с награди от името на министъра на отбраната и на началника на отбраната. За високи постижения, заслуги към отбраната и дългогодишна безупречна служба, от името на министъра на отбраната ще бъде награден о.з. генерал-лейтенант Стефан Василев (командир на Сухопътните войски в периода от 2010 г. до 2012 г.).

 

Конашенков: Отломките в Полша са от ракета С-300 на украинската ПВО - Труд

16.11.2022, 20:54

"Разпространените снощи в Полша снимки на отломки, намерени в населеното място Пшеводув, са еднозначно идентифицирани от руски военни специалисти като елементи от зенитна управляема ракета на ПВО С-300 на украинската армия", съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.
Министерството каза днес, че руските ракетни удари срещу Украйна вчера са били нанасяни по цели, намиращи се поне на 35 км от полската граница. "Искаме да подчертаем, че ракетните удари са нанасяни само на територията на Украйна и на разстояние не по-близо от 35 км от полско-украинската граница", каза говорителят на отбранителното ведомство генерал-лейтенант Игор Конашенков.
"Изявленията на различни украински източници и чуждестранни представители за падане в населеното място Пшеводув на предполагаеми "руски ракети" са умишлена провокация с цел ескалация на положението", каза той. "На 15 ноември руските въоръжени сили нанесоха масирани удари с високоточни оръжия с голям обсег с въздушно и морско базиране срещу системата за военно управление на Украйна и свързаните с нея енергийни обекти", каза Конашенков и добави, че вчера не са нанасяни никакви удари по обекти в Киев. - (видео)
Източник: https://trud.bg/

 

Правителството предлага за ратификация международни договори за придобиване на F-16

16.11.2022, 17:06

Министерският съвет одобри международни договори (LOA) BU-D-SAD „Придобиване на 8 (осем) нови самолета F-16C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за българските Военновъздушни сили“ и (LOA) BU-P-LBC „Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване“.
С решението се предлага на Народното събрание на основание чл, 85, ал.1, т.4 и т.7 от Конституцията на Република България да ратифицира със закон тези договори.
След влизане в сила по условията на Закона за международните договори на Република България на същите, ще се пристъпи към придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70, въоръжение, оборудване, резервни части, поддръжка и обучение в изпълнение на Етап 2 от проект „Придобиване на нов тип боен самолет“.

 

Норвегия купи от САЩ ракети за изтребители за 500 млн. долара

16.11.2022, 15:00

Норвежките власти подписаха най-голямата в историята на страната сделка със САЩ за закупуване на ракети “въздух-въздух” AMRAAM-D за норвежките изтребители F-35 на стойност около 5 млрд. норвежки крони (около 500 млн. долара), съобщи министерството на отбраната на кралството.
“Това е много важна стъпка както за подобряване на отбранителните способности на Норвегия, така и за норвежко-американското сътрудничество”, заяви норвежкият министър на отбраната Бьорн Арилд Грам.
Според него подобни споразумения са много важни в настоящата нестабилна ситуация със сигурността в света.
Министерството информира, че ракетите ще бъдат доставени в кралството до 2028 г.
Източник: bnr.bg

 

Годишната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на SEDM ще се проведе в София

16.11.2022, 14:48

Министър Димитър Стоянов ще бъде домакин на годишната среща на министрите на отбраната във формат SEDM, която ще се проведе в София от 16 до 18 ноември. Тя е организирана от нашата страна в рамките на българското председателство на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM). Ротационното председателство е под ръководството на заместник-министър Теодора Генчовска, която ще бъде модератор на форума. Сред участващите са министрите на отбраната на Румъния, Грузия и Молдова, както и представители на министерствата на отбраната на държавите-членки.
Във фокуса на дискусиите по време на срещата ще бъдат постигнатият напредък и възможностите за по-нататъшно развитие на Процеса, както и актуални въпроси на регионалното сътрудничество в областта на сигурността и отбраната. Тазгодишният форум ще премине под знака и на събитията, развиващи се на територията на независима Украйна.
Източник: mod.bg

 

Швеция ударно въоръжава Украйна

16.11.2022, 14:31

Швеция ще достави нова военна помощ на Украйна, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на премиера Улф Кристершон.
На стойност 3 милиарда крони (287 милиона долара) това е най-големият пакет от отбранителни средства, който страната изпраща до момента, като той включва система за противовъздушна отбрана.
Предишният оръжеен принос на Швеция, която е кандидат за членство в НАТО заедно с Финландия, варираше от обикновено оборудване, като каски и бронежилетки, до гранати и ракети.
Това е по-голям пакет за военна подкрепа от всичките осем предходни взети заедно, изтъкна на пресконференция Кристершон и допълни: "Това е най-големият военен пакет, който сме направили, като следваме точно украинския списък с приоритети от това, от което самите те считат, че се нуждаят в момента".
Министърът на отбраната Пал Йонсон уточни, че новият пакет военна помощ включва система за противовъздушна отбрана, боеприпаси и зимно оборудване от запасите на шведските въоръжени сили, крайно необходими за защита на Украйна срещу яростните удари с руски ракети през последните седмици.
Предишното социалдемократическо правителство на Швеция, което загуби изборите през септември от дясната коалиция на Кристершон, се договори за няколко транша помощ за Украйна - както военна, така и хуманитарна, за над 1 милиард крони.
От известно време насам артилерийската система Archer е на първо място в украинския списък с желания. Тя обаче не беше включена в новия помощен пакет, въпреки че шведският военен министър не я изключи за в бъдеще, уверявайки, че ще има още подкрепа.
Шведският премиер заяви и че правителството следи отблизо развитието на събитията в Полша край украинската граница. Според него е необходима повече информация, за да се добие по-ясна представа за случилото се.
Източник: https://news.bg/

 

Йенс Столтенберг: НАТО следи ситуацията в Полша

16.11.2022, 08:57

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че НАТО следи ситуацията в Полша, а съюзниците са в тясна консултация помежду си, предаде агенция Ройтерс.
По-рано официален представител на Алианса каза, че НАТО проверява съобщенията за взрив в Източна Полша, близо до украинската граница.
“Разглеждаме тези съобщения и координираме работата си с нашия съюзник Полша”, каза представителят на НАТО, цитиран от Ройтерс.
Високопоставен представител на американското разузнаване, цитиран от Асошиейтед прес, съобщи по-рано днес, че руски ракети са паднали днес в Полша близо до границата с Украйна и са причинили смъртта на двама души.
Правителството на Полша, която е член на НАТО, засега не е потвърдило новината, но неговият говорител каза, че е свикано извънредно заседание на правителствената комисия за национална сигурност и отбрана, информира ДПА.
Русия отрече изстреляни от нея ракети да са паднали в Полша днес, предаде ТАСС, като се позова на руското министерство на отбраната. В изявление ведомството нарече информацията “умишлена провокация” с цел разпространяване на фалшиви новини за Русия. Руското министерство на отбраната отрече въоръжените сили на страната да са изстрелвали ракети в района на полско-украинската граница.

*********

Трима американски официални представители съобщиха, че по първоначални данни ракетата, ударила Полша, е била изстреляна от украинските сили по приближаваща руска ракета, предаде Асошиейтед прес.
Според тях това е станало на фона на вчерашния опустошителен ракетен залп, изстрелян от Русия по електроенергийната инфраструктура на Украйна.
Цитираните от Асошиейтед прес официални представители са пожелали да останат анонимни.
Тази оценка и изказванията на президента на САЩ Джо Байдън на срещата на върха на Г-20 в Индонезия се разминават с информацията, дадена по-рано от високопоставен служител на американското разузнаване, който заяви пред Асошиейтед прес, че на полска територия са паднали руски ракети, отбелязва агенцията.

 

Преди 97 години: първи полет на ДАР-1

16.11.2022, 08:50

На 16 ноември 1925 г. Марко Първанов – началник на работилницата в ДАР – Божурище, заедно с конструктора Херман Винтер облитат първия български самолет, заложен за индустриално производство в България – ДАР-У-1 (Узунов-1). Самолетът носи името на загиналия при катастрофа през 1925 г. пилот Иван Узунов.
Машината е копие на известния по това време в Германия самолет ДФВ-CV. Произведени са седем машини. При построяването на У-1 са използвани двигателите „Бенц“- 220 к. с. и металическите схватки от самолетите ДФВ. Конструкцията му е дървено-платнена, тялото се състои от дървени надлъжници и обшивка от напластено дърво.
Музей на авиацията - Крумово

 

Преди 148 г. е роден адмирал Колчак - командващ антиболшевишката Бяла гвардия

16.11.2022, 08:45

На 16 ноември 1874 г. е роден Александър Василевич Колчак - руски адмирал, полярен изследовател, учен-океанограф, участник в Руско-японската война, в Първата световна война и в Гражданска война в Русия като неин Върховен управител и главнокомандващ антиболшевишките сили (т.нар. Бяла гвардия) през 1918-1920 г.
След всяка гражданска война само победителите имат герои и мъченици. Победените са низвергнати, обречени на позор и забрава.
Но ако в Русия е нямало братоубийствена Гражданска война, като какъв щеше да остане Колчак в паметта на поколенията?
Дали нямаше да е героят от няколко войни с външни врагове на Русия, известен полярен изследовател и дори като военен философ и теоретик?........Прочети още

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}