Военна информация

Архив - от 16 до 30 ноември

 

 

МиГ-23 бе свален над Етиопия, няма жертви

30.11.2020, 21:20

Боен самолет МиГ-23 бе свален над северната част на Етиопия. Летецът се е катапултирал, а машината е участвала в боевете срещу сепаратистите в Тиграй.
Народно-освободителният фронт на Тиграй съобщи, че е свалил правителствен МиГ-23 вчера, 29 ноември 2020 г., около обед, но кадри от мястото на инцидента се появиха днес. Виждат се останки от самолет, както и е показан човек, за който се твърди, че е пилотът на сваления самолет, като на главата му е сложен и шлем ЗШ-7. Показан е и чеклист за МиГ-23. - (видео)
Представители на сепаратистите са съобщили за Reuters, че сваленият самолет е бомбардирал цели в Тиграй, но не се дават други подробности.
Загубата не е потвърдена от етиопското правителство.
Етиопското правителство предприе кампания срещу местните власти в Тигрей, които организираха местни избори в нарушение на разпоредбите на централните власти. Етиопия е силно федерализирана на етнически принцип, но настоящото правителство на Абий Ахмед предприе стъпки към засилване на централната власт в страната.
Етиопските ВВС разполага с около 10 броя МиГ-23БН/УБ. От началото на конфликта има индикации, че тези бойни самолети са използвани за въздушни удари по позиции на Народно-освободителният фронт на Тиграй.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Стрелбите на ,,Батмиш” продължават и през декември

30.11.2020, 19:27

Център за подготовка на специалисти обяви датите на планираните стрелби на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен през месец декември. Учебни стрелби ще се провеждат на 01, 02, 03, 04, 07, 08, 09, 10, 11, 14, 15, 16, 17 и 18 – от 8 до 13.30 часа. На 01, 02 и 03 декември се предвиждат  планирани стрелби и от 17 до 20.30 часа, а на 15 и 16 декември занятията ще започнат от 8 часа и ще продължат до 17 часа.
За да не се допускат инциденти, живеещите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.

 

Израел в разговор с канадска компания за продажба на F-16A/B

30.11.2020, 19:17

МО на Израел се надява да продаде 29 изтребителя F-16A/B от излишъците на ВВС на страната за 3-4 милиона долара всеки.
Израелското МО провежда преговори с базираната в Монреал канадската компания Top Aces за 29 изтребителя F-16 от излишъците на ВВС на страната за 3-4 милиона долара всеки, информира "Globes".
Първите General Dynamics F-16A/B Fighting Falcon израелските ВВС получават в началото на 1980-те години и през последните десетилетия постепенно част от тях се снемат от въоръжение.
Израелските F-16 са се доказали в поредица въоръжени конфликти и операции. Много от тях участват в Първата ливанска война през която са свалени 82 съветски МиГ-21 и МиГ-23 от състава на ВВС на Сирия. Дори преди войната в Долината Бекаа са свалени два сирийски вертолета, което е първата въздушна победа за F-16 в света. През 1981 г. израелски F-16 разрушават иракския ядрен реактор Osirak.
Top Aces е компания, специализирала се в закупуване на по-стари изтребители, които се използват в ролята на „агресор“ при обучението и ученията на ВВС и авиацията на ВМС. През миналата година Top Aces подписаха договор с ВВС на САЩ за участие в учения на американската изтребителна авиация. Канадската компания подпомага също ученията ВВС на Канада и Германия, като досега нейни изтребители SkyHawk и F-16 са налетели общо над 80 000 часа.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Организационен комитет събира средства за паметник на полковник Пеньо Пенев

30.11.2020, 16:58

Военният телевизионен канал и Граждански организационен комитет инициират поставяне на паметна плоча на полковника – легенда на Българското Военно разузнаване Пеньо Върбанов Пенев в родното му село Дългач. Вече има готов проект със снимка и надпис.
Паметникът ще бъде изработен от великотърновски скулптор от най-твърдия камък- черен гранит, по силата на волята, която полковник Пенев имаше приживе.
Надписът на паметната плоча ще гласи:"Полковник Пеньо Върбанов Пенев 1926 – 2015 г. Патриот. Легенда на Българското Военно разузнаване", съобщават от ВТК.
За изграждането на паметника са нужни около 1800 лв.
Разкрита е набирателна сметка:IBAN:BG48 IABG 7093 5000 5066 01
Лица за контакт: д-р Силвия Сиракова – 0882 46 43 06; Димитринка Велчева, с. Дългач – 0899 36 69 89

 

НАТО обсъжда бъдещето на мисията в Афганистан

30.11.2020, 16:35

Министрите на външните работи на страните от НАТО ще обсъдят тази седмица бъдещето на мисията в Афганистан, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той отбеляза, че решенията по този въпрос се очакват догодина, предава БТА.
Столтенберг поясни, че от 100 000 служители на алианса в Афганистан по-рано, заети с бойни мисии, днес там работят около 11 000 военни от пакта, които обучават местните сили за сигурност. Дори и след решението на САЩ да се изтеглят, в Афганистан остават военни представители на 40 други държави, отбеляза той.
По неговите думи, въпреки решението на Вашингтон за прибиране на контингента, САЩ ще продължат да допринасят за операцията с разузнавателни данни и въздушен превоз. Столтенберг посочи, че най-добрият подход е в обучението на афганистанските сили за сигурност, за чиято дейност са осигурени средства до 2024 година.
В договаряното споразумение между САЩ и талибаните се предвижда чуждите войски да се изтеглят от Афганистан до 1 май догодина. Изправени сме пред труден избор, никой не иска да остане там повече от необходимото. Ако напуснем, Афганистан може пак да се превърне в гнездо на международния тероризъм, а ако останем, мисията може да се проточи и насилието да се възобнови. Решението как да постъпим трябва да вземем заедно и съгласувано, заяви Столтенберг.
По неговите думи новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън е убеден поддръжник на връзката между Европа и САЩ, и се очаква да посети централата на НАТО в Брюксел в началото на следващата година. Генералният секретар добави, че догодина ще представи идеи за обновяване на алианса, които да отчитат променената среда на сигурността и нуждата от по-тясна политическа обвързаност между съюзниците.
Столтенберг съобщи, че тази седмица външните министри ще обсъдят също въпроса с растящата мощ на Китай и свързаните опасности и възможности. По неговите думи целта е Пекин да бъде привлечен към контрола над въоръжаването и опазването на околната среда. Той добави, че министрите ще обсъдят действията на Русия с разработването на ново оръжие и наближаващия край на досегашния ракетен договор между Вашингтон и Москва.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Акварел на полковник Халеуел от Варна от времето на Кримската война

30.11.2020, 11:40

Кой е полковник Едмънд Халеуел? Едмънд (Бен) Гилинг Халеуел (Edmund (Ben) Gilling Hallewell) е роден на 16 април 1822 г. в гр. Страуд, област Глостършир (Stroud, Gloucestershire). Първороден син (едно от 12-те деца) на Едмънд Гилинг Халеуел, магистрат в Глостър и депутат в Камарата на общините (1851-1852) и жена му Марта Уотс. Завършва училището в Ръгби (Rugby School) (1836-1839). Военната си кариера започва на 31 декември 1839 г. като младши лейтенант (ensign) в 20-ти пехотен полк (20th (East Devonshire) Regiment of Foot). На 15 април 1842 г. е повишен в чин лейтенант, а на 1 март 1844 г. в адютант. От 29 декември 1848 г. е с чин капитан. От 17 септември 1850 г. капитан Едмънд Халеуел е офицер в 28-ми пехотен полк (28th (North Gloucestershire) Regiment of Foot).  
Капитан Едмънд Халеуел взима участие в Кримската война (1853-1856) като помощник квартирмайстер (Deputy Assistant-Quartermaster-General) на Леката дивизия, с командир генерал-лейтенант Джордж Браун. Участва с дивизията си в битките при Алма, Инкерман и при обсадата на Севастопол.
Капитан Халеуел е не само отличен офицер, но и талантлив художник. На 17 юли 1854 г. при Варна рисува акварела „Landing of British and French Troops at Varna”. Акварелът (20,5 х 27,9 см) се съхранява в музея „Виктория и Албърт“ в Лондон (Victoria & Albert Museum). Той представя дебаркирането на английски и френски части от английския военен ветроход „Белерофонт“ (H.M.S. Bellerophon) в залива Ески баалък (Старото вързало), на южния бряг на Варненския залив (под нос Галата). Частите дебаркират на брега, натоварени на плоскодънни лодки (мауни) и салове. Брегът е осеян с палатки и военни запаси. На преден план стоят двама английски войници. В долния десен ъгъл на рисунката е подписът на автора и датата (Hallewell, 1860).
Едмънд Халеуел достига до чин полковник на 2 ноември 1860 г. Оттегля се от активна военна служба на 22 март 1864 г.  От 1 април 1864 до ноември 1869 г. е комендант на Кралския военен колеж в Сандхърст (Commandant of the Royal Military College, Sandhurst). Умира (на 47 години) на 27 ноември 1869 г. .
Източник: http://morskivestnik.com, Анастас Ангелов

 

Kathimerini: Гърция, Кипър, Египет, Франция и ОАЕ провеждат военноморски маневри в Източното Средиземноморие

30.11.2020, 09:20

Гърция и Република Кипър ще се присъединят към Египет, Франция и Обединените арабски емирства (ОАЕ) за провеждането на военноморски маневри в Източното Средиземноморие, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Съвместните учения "Medusa 2020" ще се проведат във водите край египетското пристанище Александрия и ще продължат от 30 ноември до 6 декември, съобщават от Министерството на отбраната на Република Кипър.
Преди това, в събота гръцката и египетската флоти са провели съвместно учение в района на юг от кипърския полуостров Карпатос, съобщава Protothema.
PASSEX (преминаващо учение), под егидата на Генералния щаб на гръцките въоръжени сили (HNDGS) и Генералния щаб на египетските въоръжени сили е трябвало да допринесе за повишаване на нивото на оперативна готовност, боеспособност и сътрудничество на подразделенията на двете държави.
Всичко това трябва да изпрати ясно послание на Турция, срещу чиито териториални претенции в Източното Средиземноморие се противопоставят Гърция, Република Кипър, Франция, Египет, ОАЕ и Израел, който не взе участие в последните маневри, но участва във всички формати на енергийно и отбранително сътрудничество с тези държави.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

38 години от първия полет на Як-38М

30.11.2020, 08:13

На 30 ноември 1982 г. се е състоял първият полет (свободно висене) на модернизирания самолет с вертикално излитане и кацане (СВИК) Як-38М, пилотиран от летец-изпитателят Ю.И. Митиков.
Як-38М (вътрешно обозначение изделие ВММ, заводско обозначение: изделие 82, по кодификация на НАТО: Forger-A) е палубен щурмовик, разработен от ОКБ „Яковлев”. Той се явява по-нататъшното развитие на Як-38, произвежда се серийно - 2 прототипа + 50 серийни машини.
Двата прототипа Як-38М са построени през 1982. По-голямата тяга на двигателя позволява да се повиши масата при излитане с 500 кг, което дава възможност да се увеличи бойния потенциал. На първо място – далечината на полета с възможността да се носят два подвесни резервоара. Има промяна и в конструкцията, най-вече в областта на въздухозаборниците. Предната стойка на колесника става управляема, инсталира се ново оборудване и се увеличава арсенала въоръжение –Як-38М може вече да използва касетъчни бомби РБК-500 и ракети „въздух-повърхност” Х-25МР.
Системата за спасение на летеца е без аналог в света. Имайки предвид, че при вертикалното излитане и кацане аварийната ситуация може да възникне практически мигновено, то Як-38М е оборудван със система за принудително катапултиране СК-3М. Тя сработва при достигане на определени ъгли на крен, тангаж и кабриране, както и при съчетания на определени стойности на тези параметри и ъгловите скорости по крен, пикиране и кабриране.
Системата се изключва автоматично, ако ъгълът на соплото на ПМД превиши 67° от вертикалата. - Още за Як-38

 

Преди 167 г. ескадрата на Нахимов унищожава турски флот край Синоп

30.11.2020, 08:10

Синопското сражение е последната морска битка на ветроходи, състояло се на 18 (30) ноември 1853 г. и представляващо начало на Кримската война (1853 - 1856), обявена от султана на 11 (23) октомври.
Руският флот, ръководен от вицеадмирал Павел Нахимов, разгромява и унищожава османския флот в течение само на няколко часа. Битката дава повод на Великобритания и на Франция да обявят война на Руската империя.
Важен момент е, че 13 дни преди сражението при Синоп, на 5 (17) ноември е проведен бой между руската парна фрегата „Владимир“ (адмирал Владимир Корнилов) и турския боен параход „Перваз Бахри“, завършил с пленяване на турския кораб. Тази битка и последвалото я Синопско сражение стават първите военни сблъсъци от Кримската война...........Прочети още

 

 

"За честта на пагона" е най-новата книга на ген. Стоимен Стоименов

29.11.20-20, 22:17

Най-новата книга на генерал-майор от запаса доктор Стоимен Стоименов носи заглавието “За честта на пагона”. Това е съвременен труд, посветен на българския офицер, на хората на дълга и честта, на тези, които са се врекли на вярна служба на род и Родина.
Авторът споделя "В книгата има история, но тя не е историческа книга. В центъра на моите творчески търсения са актуални въпроси на строителството на въоръжените сили на демократична България.
Опитвам се да дам задоволителен, научно-обоснован отговор на такива въпроси като как, защо и по какви причини се стигна до кадровия колапс на армията, до срива на престижа на офицерската професия, до помръкване честта на пагона и на военния мундир. Развил съм моите идеи и виждания за изход от тази проблемна ситуация.
Тази книга замислих и написах с идеята да бъде камбана, която бие тревожно и зове държавници, политици, военни, български патриоти дружно да спасят армията, защото, както е добре известно, няма държава без армия, както и няма армия без офицерски корпус.
Надявам се, освен за професионални военни, моята книга да бъде интересна и за широката публика! С удоволствие ще я подаря на всеки, който желае да я притежава!"
Източник: http://otbrana.com/

 

25 години от първия полет на F/A-18 Super Hornet

29.11.2020, 21:30

Четвърт век измина от първия полет на F/A-18 Super Hornet. Дебютът във въздуха на машината става факт на 29 ноември 1995 г. - (видео)
Първият полет на типа става с едноместен F/A-18E (сглобен през септември, като на церемонията по изкарването му от линията за крайно сглобяване е дадено името Super Hornet) и той е осъществен от заводското летище в Сейнт Луис.
Всичко преминава нормално и през февруари 1996 г. прототипът е предаден за изпитания на ВМС на САЩ. Почти по същото време е облетян и втория прототип, отново едноместен изтребител. Първият двуместен прототип полита през април 1996 г.
Изпитателната програма приключва през ноември 1998 г., като в нея са задействани шест едноместни и два двуместни прототипа и са натрупани общо 2500 часа във въздуха.
За генерално подобряване на F/A-18 Hornet се заговаря още в края на 80-те. През януари 1988 г. McDonnell Douglas обявява официално, че води разговори по темата с ВМС на САЩ. Тогава проектът е известен, като Hornet 2000.
По това време ВМС на САЩ работят по множество програми, както за модернизация на наличните си модели, така и за покупка на изцяло нови типове. Краят на Студената война, обаче е и край на огромните харчове за Пентагона.
Още през 1989 г. е изоставен плана за масово производство на F-14D, a малко по-рано е отказан и ударния A-6F Intruder II. Флотът се прощава с тези проекти с надеждата, че ще може да финансира изцяло новите разработки, като ударния нискозабележим самолет A-12 Avenger II и палубната версия на F-22, която трябва да се създаде в рамките на програмата Navy Advanced Tactical Fighter (NATF).
Работата по A-12 е прекратена през 1991 г., а по морския F-22 на следващата година. От бюджетната касапница неочакван победител излиза проектът за подобрен F/A-18. McDonnell Douglas убеждава Пентагона, че може да създаде нов многоцелев изтребител, който да замени F-14, A-6 и A-7, като при това няма да бъдат похарчени твърде много пари, а технологичният риск ще бъде минимален.
Пентагонът, от своя страна, успява да убеди Конгреса, че новият изтребител ще е просто вариация на познатия Hornet. През декември 1992 г. е дадена поръчка за изработване на прототипи и техните изпитания.
В действителност, Super Hornet е практически нов самолет, като съвсем малко системи, агрегати и части остават непроменени в сравнение с базовия F/A-18 Hornet.
Първите серийни самолети са предадени на ВМС на САЩ през 1999 г., а първоначалното ниво на бойна готовност е постигнато две години по-късно.
Производството на Super Hornet продължава и до днес, но програмата е част от портфолиото на Boeing, след като компанията поглъща McDonnell Douglas през 1997 г. До момента са сглобени малко над 600 бройки, почти всички са на въоръжение във ВМС на САЩ. Австралия, първият експортен клиент, поръчва и получава 24 машини, а Кувейт, вторият и засега последен външен клиент, чака доставката на 28 машини.
На базата на двуместните Super Hornet е създаден и самолетът за РЕБ и електронна атака EA-18G Growler.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Най-новият военен паметник е в село Яворово, област Стара Загора

29.11.2020, 19:03

Новият военен паметник в село Яворово, община Стара Загораq издигнат в памет на 62-мата местни жители, дали живота си във войните за национално освобождение и обединение на България, беше тържествено открит на 17 октомври т.г.  В ритуала участваха военнослужещи от военни формирования 24150, 48430, 44200 и 54140 от състава на   2 механизирана бригада с почетен караул и знаменна група с националното знаме. Военният духов оркестър на бригадата пресъздаде тържествена атмосфера на площада пред кметството на  с. Яворово.
Командирът на 2 механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов в качеството си на  началник на гарнизон Стара Загора прие строя на почетния караул, след което с кмета на  с. Яворово инж. Жечо Жечев откриха паметника.
В словото си господин Жечев припомни на присъстващите героизма на 62-мата герои на с. Яворово и благодари на представителите на община Стара Загора и членовете на  Народно читалище  „Ахинора 2006“ и Народно читалище  „Подбуда“ за инициираната от тях дарителска кампания за набиране на средства, която успя да обедини и приобщи към каузата десетки яворовци, които откликнаха на призива. Родолюбивото дело на наследниците беше осъществено с финансовата подкрепа на Община Стара Загора и Министерството на отбраната. Автор на проекта е художникът-скулптор Наско Настев, членове на авторския екип са арх. Красимир Добрев и инж. констр. Стефка Райнова. Паметникът е изпълнен от фирма „Скалгран“ ЕООД.
На събитието присъстваха госпожа Анелия Овчарова от отдел „Култура” на община Стара Загора, представител от Старозагорската митрополия и подполковник Николай Николов – командир на военно формирование 48430.
Тържествения ритуал завърши с поднасяне на венци пред паметника на славните герои на с. Яворово.
Източник: http://otbrana.com/

 

Великобритания получи първите си AH-64E

29.11.2020, 08:51

Великобритания получи първите два щурмови вертолета AH-64E Apache, които заменят сега експлоатираните WAH-64D. Машините са пристигнали по въздуха на 26 ноември 2020 г.
Двата вертолета са били превозени по въздуха от британски C-17 Globemaster III, след което са прехвърлени по земя до авиобаза Уатисхам, където те ще се базират.
„Пристигането на първите AH-64E за британската армейска авиация отбелязва началото на значителното подобряване на способностите на армейската ни авиация”, казва генерал-майор Джез Бенет от британската армия, цитиран от МО и СМИ на страната.
Великобритания поръча през май 2017 г. преработката на 38 броя WAH-64D в новия вариант AH-64E. През декември 2019 г. бяха заявени още 12 броя.
Точният обхват на преработката не се съобщава публично, но се смята, че голяма част от основните системи и агрегати на старите WAH-64D се влагат в нови фюзелажи. Сензорният пакет на старите вертолети също се пренася в новите корпуси. WAH-64D използват двигатели Rolls-Royce RTM 322, но те няма да се слагат на новите вертолети, а вместо това ще се използват нови стандартни General Electric T-700-GE-701D.
Стойността на преработката на 50 вертолета е малко над $1,1 млрд.
Всички машини ще бъдат получени във Великобритания до края на 2024 г. Британските AH-64E са от Version 6, който е най-новият стандарт при последната версия на Apache. При него има подобрения по сензорите, а радарът на вертолета получава увеличена далечина на откриване и нови режими на работа по морски цели.
Първите британски AH-64E ще преминат през серия от изпитания, преди да бъдат предадени за войскова експлоатация. Това ще стане през следващото лято.
През 1995 г. Великобритания поръчва 67 броя AH-64D Apache Longbow, които да се сглобяват по лиценз от местната компания Westland. По машините има известни модификации, за отговаряне на британските изисквания, най-видимата от които е използването на двигател Rolls-Royce.
Първият вертолет, известен като WAH-64D, полита през септември 1998 г. и е приет официално на въоръжение шест години по-късно. На служба в британската армейска авиация машините са известни, като Apache AH1.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Знаете ли къде се намира паметникът на загиналите поручици?

29.11.202, 08:25

Той е издигнат в памет на загиналите поручици от 35-ти рилски випуск от Военното на Негово Величество училище. Поставен е през 1940 година по случай 25 годишнината от завършването на 35-ти рилски випуск. На него са изписани имената на всички загинали поручици от випуска. Изграден е от оцелелите във войните от Рилския випуск - един на всеки десет. И се намира в ... двора на Рилския манастир.

 

 

Заблуди за автомат "Калашников"

28.11.2020, 08:25

АК-47 е копие на "Щурмгевер"
Понякога се подчертава, че като основа за създаване на автомата е използвана немската щурмова винтовка StG-44 ("Щурмгевер"). Но това в никакъв случай не е така. Въпросът за създаването на комплекс стрелково въоръжение (автомат, карабина, картечница) с междинен патрон е повдигнат за първи път в СССР още през юли 1943 г., след като в качеството ѝ на трофей е изучена немската карабина Mkb-42(H).
По-късно на съветските конструктори e поставена задачата да създадат автоматично оръжие за междинен патрон модел 1943 г. В крайна сметка на състоялия се през 1944 г. конкурс побеждава автоматът на Судаев (АС-44).
Взето е решение, като се вземат предвид забележките и предложенията, автоматът на Судаев да се доработи и да бъде приет на въоръжение.
През 1946 г. обаче Судаев умира на 34 години. И, за съжаление, няма кой да довърши тази разработка. Въпросът за създаването на автомат остава отворен. Затова е обявен нов конкурс, в който техническото задание е базирано преди всичко върху характеристиките на вече преминалия изпитания автомат на Судаев, а не на немския Stg-44 ("Щурмгевер"), който, между другото, тогава се използва за сравнителните стрелби. По-късно, след поредица от сложни и продължителни конкурсни изпитания, на въоръжение е приет 7,62-милиметров автомат "Калашников" (АК) или АК-47.
АК-47 се появява през 1947 година
Често срещано мнение е, че автомат "Калашников" се появява в армията през 1947 година. Много често обаче годината на приемане на въоръжение, началото на масовото производство и времето, когато даден образец реално постъпва в армията, са различни. Такава е историята на ППШ-41, СКС-45 и много други модели стрелково оръжие.
В това отношение и автомат "Калашников" не е изключение. Независимо от маркировката "автомат "Калашников" образец 1947 година", приемането му на въоръжение, масовото му производство и съответно появата му във войските започват едва през 1949 година.
Първата бойна употреба на АК-47 е в операция "Вихър" в Унгария през 1956 г., а за първи път пред широката публика автомат "Калашников" е представен година по-рано, в съветската кинокомедия "Максим Перепелица".
"Калашникът" е обичан заради простата си сглобка
Често, когато става дума за достойнствата на автомат "Калашников", се отбелязват простотата и надеждността на оръжието. Но това съвсем не е така в началото. Реалното превъплъщение на това оръжие става приетият на въоръжение през 1959 г. модернизиран автомат "Калашников" или АКМ.
Проблемът е в това, че АК-47 се оказва извънредно сложен и скъп за производство, защото се налага връщане към по-сложната за производство фрезована цевна кутия.
Производството на автомата не върви гладко и се налага недостигът на стрелково оръжие в армията да се попълва с карабината "Симонов". Налага се производството на автомат "Калашников" да бъде опростено, като за целта в употреба влизат нови марки стомана и технологии за производство.
В конструкцията на оръжието са внесени редица промени. Тежестта на автомата е намалена с 600 грама, за първи път вместо "щик-меч" се въвежда тип "щик-нож". Едно от главните му достойнства в сравнение с АК-47 стават високата технологичност и относително ниската себестойност на производство на оръжието.
Известният съветски конструктор, създател на пистолетите ТТ и СВТ-40 Фьодор Токарев дава на АКМ следната характеристика: "Този образец се отличава с надлежната си работа, висока точност и далекобойност на стрелбата, относително ниско тегло".
АКМ се произвежда от 1960 до 1976 г. и се превръща във вероятно най-масовата модификация на автомат "Калашников" в Съветската армия. И в наши дни той остава на въоръжение във Въздушнодесантните войски в качеството си на безшумно оръжие (поставя се заглушител, за което с АК-47 по-рано е имало много проблеми).
"Калашникът" е уникален
Има ли в други страни модели стрелково оръжие, подобно на автомат Калашников, които обаче да не са негово копие?
Такъв образец е създаден в следвоенна Чехословакия.
Въпросът е, че понякога страните от Варшавския договор приемат на въоръжение не само разработено в СССР оръжие, но и свои собствени разработки. В това отношение Чехословакия, която има богати традиции в създаването и производството на стрелково оръжие, не е изключение. Така, през 1958 г., на въоръжение в чехословашката армия е приет автоматът на Чермак CZ SA Vz.58, който външно много прилича на "Калашников", но значително се различава в конструкцията си. Автоматът се отличава с високото качество на производство си, макар че по надеждност все пак отстъпва на "Калашника“.
АКС74У — оръжие за десант
Често се говори, че АКС74У, който има два пъти по-къса цев и сгъваем приклад, е предназначен за въоръжение на десантните войски. Но това не е така. Този модел е разработен като оръжие на екипажите в бойните машини, артилеристите, свързочните части – тоест, за тези военнослужещи, на които, поради спецификата на службата им, не им се налага продължително време да се намират на предната линия.
В този смисъл по-компактния образец е напълно оправдан. Но се случва така, че за изпитания в бойна обстановка новият автомат АКС74У е изпратен през 1982-83 г. в десантните войски, които тогава водят бойни действия в Афганистан.
И всичките неласкави отзиви и доста неприятни прозвища, които тази модификация получава, са свързани именно с опитите този автомат да се използва в части, водещи интензивни бойни действия.
В случая си казват думата основните недостатъци на скъсената версия: слабо групиране на попаденията, по-ниска прицелна далекобойност и бързо прегряване на цевта. След изтеглянето на съветските войски от Афганистан през 1989 г. са направени съответните изводи: АКС74У е снет от въоръжение, прибран в складовете, а след това, във връзка с изострената криминогенна обстановка, предаден на личния състав на МВР, където се използва и до ден днешен.
Това е и единственият вариант на автомат "Калашников", който се прави в Тула, производството на останалите модификации винаги е било съсредоточено в Ижевск. - Още за АК

 

Крим, Балаклава: подземната база за подводници

28.11.2020, 08:00

Но какво е Balaklava (Балаклава) според Гугъл? Балаклава е шапка от времето на Кримската война! В първата Кримска война 1853 -1856 г. англичаните воювали на страната на Турция. Когато завзели Балаклава, се наложило да презимуват заради обсадата на Севастопол. Зимата се оказала много сурова със смразяващи студове и силен морски вятър, които водели нощем до измръзване и окапване на ушите и носа.
Развалините на генуезката крепост Чембало са отгоре на склона. Следват останките на отбранителни съоръжения издигнати от татарите, турците, гърците, англичаните и руснаците.
Името "Балаклава“ се превежда от турски като "рибен чувал“ и това е свързано с факта, че наесен делфините погвали рибното ято от морето в Балаклавския залив и там го вкарвали в клопка. Рибите се мятат между скалите и делфините докато им станат лесна плячка. Местните рибари знаейки тази особеност, умело разполагали мрежите на таляна, че в сътрудничество с делфините си осигурявали богат улов.
Но какво се крие днес под маската Балаклава? ........Още за Балаклава

 

 

Су-25 продължават регулярни полети (галерия)

27.11.2020, 16:53

Първите полети с ремонтираните и модернизирани щурмови самолети Су-25 започнаха на 14 октомври 2020 г. и продължиха през целия ноември, за да се възстанови подготовката на летателния състав на базата за предно базиране Безмер.
Първоначално в таях участваха двата първи самолети, Су-25УБК (борд 002) и Су-25К (борд 246), пристигнали в България в разглобен вид с Ил-76 през втората половина на септември. Машините преминаха през ремонт, удължаване на ресурса и модернизация в беларуското предприятие „558-ми авиационен завод“. През втората половина на месеца към тях се присъединиха и останалите два бойни самолета, борд 253, пристигнал на 19 октомври и борд 252 на 26 октомври. Останалите четири машини ще бъдат доставени до февруари 2021 г.
Стойността на договора за ремонт, удължаване на техническия ресурс и модернизация на общо осем щурмови самолета Су-25К/УБК е 82,51 млн. лв.........Прочети още

 
 

Полемики около МКС в Русия

27.11.2020, 16:38

Русия трябва да се откаже от участието си в Международната космическа станция (МКС) през 2025 г. Такова мнение бе изказано от руските космически среди, но то бързо бе отречено от официалните лица в руската космическа индустрия.
„До 2025 г. Русия има задължение да участва в програмата МКС. Дори и в момента има множество елементи, които са с повреди и са пред излизане от експлоатация. Много от тях не могат да бъдат заменени. След 2025 г. очакваме лавина от откази и излизане от строя на редица елементи на борда на МКС. По оценка на РКК „Энергия” да влагаме още финанси в станцията, които се оценяват на 10 – 15 млрд. рубли (€110 – 170 млн.) годишно, е безсмислено. Необходимо е да преосмислим бъдещето си участие в програмата и да се съсредоточим върху други цели”, е заявил Владимир Соловьов (на снимката), заместник-директор на РКК „Энергия”.
Той е участвал в конференция на Руската академия на науките посветена на бъдещето на руската пилотируема космонавтика.
Алтернативата, според Соловьов, се нарича РОСС (Российская орбитальная служебная станция) – по-малка руска орбитална станция, която да се състои от 3 – 7 модула и да има екипаж от 2 – 4 човека, като тя трябва да може да функционира и без екипаж. Конкретната работа по нея трябва да стартира през 2024 г.
Предвид позицията на Соловьов (заместник-директор на основната компания от руската космическа индустрия) думите му имаха широк отглас, но и почти веднага бяха отречени, поне до известна степен.
Руската космическа агенция „Роскосмос” излезе с прессъобщение, в което се казва, че в момента няма планове да прекратяване на работата по МКС след 2025 г. От агенцията уточниха, че руското участие в МКС е на ниво междудържавни договори и всякакви промени там ще са плод на правителствени решения, каквито в момента няма.
Самият Соловьов, по-късно бе цитиран от руски медии с обяснението, че думите му са извадени от контекста и неправилно интерпретирани.
Дмитрий Рогозин, колоритният шеф на „Роскосмос”, също се включи в „гасенето на пожара”, като призна, че действително някои модули на МКС вече надвишават проектния си живот от 15 години, но за пенсиониране на станцията е рано да се говори, а дори и някой модули да трябва да бъдат изведени от експлоатация, това няма не значи автоматично прекратяване на работата на МКС.
Рогозин е уточнил още, че действително има бъдещи планове за руска орбитална станция, но за тях се чакат конкретни предложения от РКК „Энергия”, а през това време работата по МКС продължава в пълна сила, включително и подготовката за изстрелването на новия модул „Наука”, което се планира за есента на 2021 г.
Интересно е, че официалните руски лица и организации не отричат лошото техническо състояние на част от станцията. Най-старите модули са на орбита вече 22 години. Един от най-видимите технически проблеми е постоянният теч на атмосфера от борда на станцията. Той бе локализиран в руския модул „Звезда” (изведен на орбита през юли 2000 г.), но опитите за ликвидирането му, засега са неуспешни.
Колкото до плановете за нова руска орбитална станция, за това се говори от повече от 15 години, като идеята най-вече се върти около това, руските модули, част от МКС, да се откачат и обособят в отделна станция, след като МКС прекрати съществуването си. С напредването на възрастта на модулите, обаче тази идея е все по-малко реалистична. Отделно, иска се новата руска станция да е с по-голяма орбитална инклинация за да преминава над арктическите райони на Русия. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

Министерството на отбраната спечелило повече от 51 млн. лв. през годината

27.11.2020, 16:16

Над 51 563 000 лева са постъпленията от собствени приходи на Министерството на отбраната при планирани за тази година близо 51 516 000 лева. Това сочат отчетните данни към ноември 2020 г. Изпълнението на плана за реализация на собствени приходи към момента превишава 100%, което се случва за първи път от десет години насам, съобщава Пресцентърът на МО.
Приходите са основно от разпоредителни действия с имоти – частна държавна собственост, в управление на Министерството на отбраната. Близо 32 940 000 лева са постъпленията в резултат на проведените тръжни процедури за продажба на поземлени имоти и сграден фонд, с отпаднала необходимост за Българската армия, при планирани за тази година 20 724 000 лева.
Открояват се и приходите от продажба на стоки и продукти с отпаднала необходимост за Българската армия, които през тази година са над 11 080  000 лева.

 
 

Какви ще са приоритетите на Джо Байдън относно контрола във въоръжаването?

27.11.2020, 09:01

Удължаването на СТАРТ-3 ще бъде приоритет за администрацията на Джо Байдън в областта на контрола върху оръжията, но връщането към Договора за открито небе /ДОН/, е малко вероятно. Това заяви Ричард Вайц, директор на Центъра за политико-военен анализ в Института Хъдсън, цитиран от БГНЕС.
"Байдън ще направи удължаването на СТАРТ-3 приоритет номер едно в контрола на оръжията. Той има правомощието да удължи договора за срок до пет години с президентски указ, без да е необходимо да получи одобрение от Конгреса", каза той пред РИА Новости.
Байдън е склонен да удължи договора до няколко години, за да даде време на преговарящите да обсъдят как да разширят сегашната "тясна двустранна рамка“ на документа, за да обхванат нови оръжейни системи и други държави в бъдещ нов договор или споразумение, смята Вайц. "Връщането към ДОН ще бъде по-трудно. Сенатът на САЩ ще трябва да ратифицира договора с мнозинство от две трети, което е малко вероятно, или всички останали страни ще трябва да се съгласят, че САЩ могат да се върнат без ратификация. Русия може да поиска отстъпки във връзка с това", заяви Вайц. Новата администрация на Байдън може просто да се върне към друг важен механизъм - Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) по иранската ядрена програма. "Споразумението за JCPOA не беше договор, така че Байдън също може да възстанови участието си в него с президентски указ, но някои от първоначалните или свързани условия са загубили своята сила, като забраната на ООН за внос и продажба на оръжие за Иран. Така че би било по-добре имат актуализирано споразумение", казва Вайц. Според него във всеки случай дискусията ще се фокусира върху въпроса за облекчаване на санкциите на САЩ срещу Иран в замяна на връщането на Техеран в рамката на договора, предвидена в плана.
Източник: https://www.actualno.com/

 
 

Навършват се 101 години от подписването на Ньойския мирен договор

27.11.2020, 08:11

Навършват се 101 години от подписването на Ньойския мирен договор. Той е наложен на България след поражението ѝ в Първата световна война (1914 г.-1918 г.). Подписан е на 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой от министър-председателя Александър Стамболийски, а от страната на силите победителки - от ръководителите на техните делегации на Парижката мирна конференция (1919-1920 г.). Според него България е обременена с тежки репарационни задължения, възлизащи на 2 250 000 златни франка, които следва да бъдат изплатени в срок от 37 години след влизането му в сила с 2 % лихва върху общата сума за първата и 5 % за следващите години. Освен това България е задължена да предаде на своите съседи (съюзници на съглашенските сили победителки) - Сръбско-хърватско-словенското кралство (от 1929 г. Югославия), Румъния и Гърция, определено число добитък, както и 250 000 т. въглища. Наред с това тя губи Западна Тракия, която първоначално се предоставя за управление от самите западни съглашенски държави, които от своя страна през 1920 г. я предоставят на Гърция. От България се отнема Южна Добруджа, която повторно се включва в територията на Румъния, както и гр. Струмица и нейната околност, заедно с т. нар. Западни покрайнини (включващи земите на част от Царибродска, Босилеградска, Трънска и Кулска околия), които се предоставят на Югославия. По такъв начин страната ни е лишена от значителни територии, населени с компактно българско население. Пак по силата на Ньойския мирен договор на България е отнето правото да има своя наборна армия, като на нейно място й се разрешава рекрутирането на платена войска в размер на 33 000 души войници и офицери, с които да охранява границите си и да пази вътрешния ред. Като неделима част от договора по искане на Гърция е приложена и т. нар. конвенция за доброволна размяна на малцинствата между двете съседни държави, която впоследствие е използвана от атинските управляващи среди за насилствено прогонване на българското население от неговите родни огнища в Западна Тракия. Ньойският мирен договор просъществува до началото на Втората световна война 1939-1945 г. През този период България изплаща на съглашенските сили и техните балкански съюзници репарации в размер на 65 000 000 златни франка.
Ньойският договор влиза в сила на 9 август 1920 година.

 
 

Япония се сбогува с F-4

27.11.2020, 07:52

Последната строева ескадрила на японските ВВС, която лети на изтребителя F-4 Phantom проведе церемония по прощаване с типа. Това стана на 20 ноември 2020 г.
Церемонията се състоя в авиобаза Хякури, намираща се на около 50 km от столицата Токио. Тя е дом на 301-ва ескадрила, която е последната строева ескадрила използваща ветераните F-4EJ. Очаква се последните полети в ескадрилата да станат факт през декември, след което F-4 ще продължи да се използва в Япония само за изпитателни цели.
В рамките на церемонията, на която са присъствали представители на всички авиобази на японските ВВС, е имало прощални полети със специално оцветени изтребители.
Япония е един от най-големите оператори на F-4. През 1968 г. е направена поръчка за 140 броя F-4E, като всички без първите два самолета ще бъдат сглобени в страната от Mitsubishi Heavy Industries (MHI).
Първите изтребители започват да постъпват точно в същата 301-ва ескадрила през 1971 г. Тя е обявена за частично боеготова на следващата година. Сглобяването по лиценз продължава до 1981 г., когато е завършен последният F-4EJ.
През 1982 г. стартира модернизационната програма “Kai”. В нейните рамките изтребителите получават новия радар AN/APG-66, нова навигационна система, дисплеи в кабините, нова система за опознаване, нова система за предупреждение за облъчване и други подобрения. Освен това е удължен техническия ресурс по часове. Първият F-4EJ Kai влиза на въоръжение през 1989 г.
По-късно на типа е интегрирана противокорабната ракета ASM-2, ракетата за въздушен бой AAM-3 и управляеми боеприпаси от семейството JDAM.
F-4EJ оборудват общо шест ескадрили от японските ВВС, но започват да бъдат подменяни с F-15 и F-2. Междувременно, Япония се сдобива и с разузнавателни RF-4, последният от които е спрян от полети през този март.
301-ва ескадрила ще смени своите F-4 с новите F-35A.
Гърция, Турция, Иран и Южна Корея са последните страни, които все още използват изтребителите F-4.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

 

Сръбското МО се похвали с първа жена пилот на боен самолет

26.11.2020, 23:45

Първи самостоятелен полет на изтребител-бомбардировач J-22 Orao е извършил капитан Ана Перишич. Това е първата жена, която лети самостоятелно на боен самолет в сръбските ВВС. За това съобщиха от МО на Сърбия.
Събитието, на което е присъствал и сръбския Небойша Стефанович, е станало вчера, 25 ноември 2020 г., на военното летище в Ладжевци, край Ниш. Там е базирана 241-ва изтребително-бомбардировъчна ескадрила.
Капитан Перишич, която е майка на две деца, преди това е летяла на реактивния учебно-тренировъчен самолет G-4 Super Galeb. Тя е от първите три жени, които са приети да се обучават за военни пилоти през 2010 г.
Интересно е да се направи паралел с българските ВВС. В началото на 50-те група от няколко девойки преминават на витловия изтребител Як-9, но летят на него кратко. През 2003 г. в Долна Митрополия е приета Антоанета Чавдарска, която става и първия военен пилот жена в новата история на ВВС. Днес жените военни пилоти са честа гледка у нас, но всички те летят, или на транспортни самолети, или на вертолети. През 2019 г. на щурмовия вертолет Ми-24, като оператор, започва да лети Станислава Балчева, което я прави първата жена пилот на боен летателен апарат в най-новата ни история.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Планът на реформа на НАТО е готов

26.11.2020, 19:13

Една година след като френският президент Еманюел Макрон заяви, че НАТО e в "мозъчна смърт", експертна група предложи редица реформи за съживяване на алианса, съобщи ДПА.
Докладът е бил предаден на 30-те страни членки вчера. В него се правят предложения като по-тясно сътрудничество чрез повече срещи на външните министри или добавяне на нови видове срещи в графика на алианса, например на вътрешните министри за обсъждане на тероризма.
Експертите препоръчват също да се ускори реакцията на държавите на политически възникващи заплахи за сигурността или международни кризи.
В момента на страните членки, които имат ангажимент за колективна отбрана при нападение над една от тях, понякога са нужни няколко дни да направят съвместно изявление, отбелязва ДПА.
В доклада се съдържат около 140 конкретни препоръки. Той ще бъде обсъден на започващата във вторник среща на външните министри на НАТО.

 
В Русия проведоха изпитания на хиперзвуковата ракета "Циркон”
26.11.2020, 18:05

В акваторията на Северния ледовит океан се проведоха изпитания на руската хиперзвукова ракета „Циркон”, съобщиха от Военното министерство. Тя е била изстреляна от главната фрегата на проекта 22350 „Адмирал Горшков” и изминавайки разстоянието от 450 км, е поразила цел в Баренцово море, уточнява БГНЕС.
В съобщението се отбелязва, че скоростта на ракетата е била 8 маха, а височината на полета – 28 км.
Министерството на отбраната на Русия обяви през 2011 г. плановете си за създаване на корабен комплекс „Циркон” с хиперзвукова ракета. Летните изпитания започнаха през 2015 г., а през 2019 г. президентът Владимир Путин заяви, че ракетата „Циркон” може да развие скорост около 9 маха и да достигне наземна цел на разстояние над 1000 км. - (видео)
Източник: https://www.actualno.com/

 

Турция опроверга слуховете, че е разочарована от руските С-400

26.11.2020, 17:33

В Турция опроверга слуховете, че са разочаровани от руските комплекси С-400. Според дипломатически източник в Анкара информацията, че турците не са доволни от системата за ПВО, не е вярна.
Преди няколко дни в медийното пространство започнаха да се появяват статии и публикации, че Турция е разочарована от покупката на С-400, въпреки високата ефективност на комплексите и успешните изпитания.
Възможно е слуховете да са пуснати някъде на Запад, тъй като турците са предпочели руските комплекси С-400 пред американските F-35.
Като цяло САЩ реагираха много негативно на закупуването на руските системи за ПВО и дори настояха, че Турция, като член на НАТО, не може да си сътрудничи с Русия и да купува оръжия от нея. Но Ердоган така или иначе го направи по своя си начин и сега е естествено да се чуят слухове за някакво разочарование от руските С-400.
Просто САЩ по някакъв начин трябва да оправдаят загубата си: колкото и да заплашват Ердоган, включително със санкции, той все пак постъпи както му е угодно. И най-интересното е, че Вашингтон не успя да направи нищо на Анкара за закупуване на руското оръжие. Това означава, че заплахите му са безполезни. - Още за С-400
Източник: https://blitz.bg/

 

Всеки курсант с книга от министър Каракачанов за 142 години от създаването на НВУ

26.11.2020, 16:42

600 книги на военно-историческа тематика с лично послание от министъра на отбраната Красимир Каракачанов ще получат всички курсанти на НВУ. В тържествена обстановка и при спазването на противоепидемичните мерки най-старото висше военно училище отбеляза 142 години от създаването си с няколко родолюбиви и емоционални събития. Техни гости бяха още депутати, представители на местната и държавната власт, ветерани и други, съобщава Пресцентърът на МО.
В НВУ бе официално открит и осветен кабинет по военна история, който носи името на Гоце Делчев (навремето също възпитаник на военното училище). Министър Красимир Каракачанов дари на университета книги с историческо съдържание, които да бъдат от полза в учебния процес.
В православния храм „Свети Седмочисленици“ в двора на НВУ бяха положени урни с пръст от военните гробища в Сливница и Гургулят (от времето на Сръбско-българската война) и в Прилеп (от времето на Първата световна война). Военният ритуал бе изпълнен от курсантите в тържествена обстановка в знак на почит към паметта на българските воини, загинали във войните за национално освобождение и обединение.
В Националния военен университет получавате образование и подготовка не само като командири на българската войска. Получавате възможност да се изградите като лидери на българското общество, стожери на българщината, на българския национален интерес, на българския дух, благодарение на който българската държава съществува и днес. Това каза днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов в приветственото си слово по повод 142 години от създаването на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“. По думите му малко са онези политици, намерили място в българската история със своите дела, но стотици хиляди са българските воини, благодарение на които България съществува. „Благодарение на техния героизъм, дела и гениално ръководство, сме записали най-гордите страници в българската история“, посочи той. Министър Каракачанов подчерта пред курсантите, че учат в едно от най-елитните военни учебни заведения не само в България, а и в Европа.
„Получавате подготовка, с която утре ще се гордеят не само вашите подчинени и вашите родители, а и цялата българска нация. Защото няма друго в дългата българска история, на което да сме разчитали, за да съществуваме като народ и държава, освен силата и духа на българския войник и неговите командири и офицери“, каза още министърът на отбраната. По повод актуалната пандемична обстановка, той се обърна към курсантите с думите: „Не се страхувайте от тази пандемия. Знам, че за пореден път се налага да живеете изолирано във военното училище. Но повярвайте ми, пред вас като бъдещи командири предстоят много по-сериозни изпитания, които съм убеден, че както и това вие ще преодолеете със силен дух“.
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов благодари на ръководния и преподавателския състав на НВУ „Васил Левски“ за полаганите грижи за бъдещето на Българската армия. Той още веднъж поздрави курсантите за това, че са избрали професията „защитник на Родината“. „Да завършиш висше военно училище е предизвикателство. Още по-голямо предизвикателство е да го завършиш в условията на здравна пандемия. Нови предизвикателства предстоят и от това, че този процес е пряко свързан с модернизацията на Българската армия“, категоричен бе адмирал Ефтимов.
Той заяви, че приоритетна задача и основна отговорност на военното ръководство и на военнослужещите от всички нива е превръщането на отделения финансов ресурс от държавата в реални, адекватни отбранителни способности. „Разчитаме на вас да бъдете мозъкът и двигателят на този процес, за да бъде Българската армия достоен гарант на независимостта и териториалната цялост на нашата Родина“, обърна се началникът на отбраната към курсантите. Той ги призова да учат, да усвояват успешно учебния материал и да възпитават професионалните си качества, за да бъдат готови да се влеят в редиците на Българската армия, адекватни на съвременната динамична и сложна среда на сигурност.
За 142 години Националният военен университет се е утвърдил като основното висше учебно заведение, подготвящо кадри за Българската армия и Министерството на отбраната“, каза бригаден генерал Иван Маламов, началник на НВУ, в словото си по повод празника. „Основен приоритет за мен е възпитанието на нашите курсанти – бъдещите командири на военните формирования, бъдещите лидери на армията и на държавата. Техният имидж и авторитет ще се градят на моралните навици и умения, които придобиват, на знанията, опита и всичко, което е нужно те да станат достойни офицери и пазители на нашите традиции. НВУ има особена характерна черта: Ние сме пазители на националните традиции; много пъти сме били съорганизатори и участници в национални ритуали“, посочи още бригаден генерал Иван Маламов. Началникът на НВУ подчерта, че предстои много работа по подобряване на научно-изследователската инфраструктура, спортните и битови бази, както и всичко, което е нужно, за да се изградят нормални и комфортни, съвременни условия на работа.
Източник: http://otbrana.com/

 

Китайският лидер изиска да се повиши боеспособността на армията

26.11.2020, 11:15

На 25 ноември в Пекин се проведе заседание на Централната военна комисия на ККП за военната подготовка. В речта си генералният секретар на ЦК на ККП, председател на КНР и на Централната военна комисия Си Дзинпин посочи, че тя е от ключово значение за армията, основен начин за засилване на боеспособността ѝ и от важно значение за повишаване на нивото като цяло, съобщава Радио Китай.
Китайският лидер подчерта, че в момента свързаните с националната сигурност, мисиите и задачите на армията и военната ситуация в света промени са големи. Затова армията се нуждае от преорганизиране и модернизиране. Това изисква да се разбере новата епоха и задачите, за да се ускори трансформацията и обновяването на военното обучение на китайската армия, каза Си Дзинпин. - Още за ВС на Китай

 

Доставиха първия „Ансат” за Република Сръбска

26.11.2020, 08:13

Първият вертолет „Ансат” предназначен за Република Сръбска е бил вече доставен. Това съобщават от производителя „Вертолеты России“.
Вертолетът е оборудван за изпълнение на медицински задачи и на борда му има място за носилка и две кресла за придружаващия медицински персонал. Освен това на борда има медицинско оборудване за следене и поддържане на жизнените функции на тежко болни или пострадали.
Вместо медицинския модул, вертолетът може да бъде оборудван и със седем седалки за превоз на персонал.
Новината, че Република Сръбска е купила три броя „Ансат” бе съобщена през юни тази година. Всички машини ще бъдат получени от Министерство на вътрешните работи на страната. Следващите два вертолета, които ще се получат съответно в средата на 2021 г. и началото на 2022 г. ще са в конфигурация за изпълнение на полицейски задачи. Те ще имат прожектор, система за носене на товари на външно окачване, лебедка и система за спускане по рапел.
Стойността на сделката, която е била подписана през януари тази година е €22 млн.
Република Сръбска влиза в състава на федерацията Босна и Херцеговина. В страната действа държавен оператор под името „Хеликоптерски сервис Републике Српске”, който разполага с един вертолет AW119Kx и един Bell 206. До скоро се използваха и три SA 341 Gazelle, но остарелите машини бяха спрени от полети през миналата година.
Операторът изпълнява разнообразни правителствени и парацивилни задачи, включително гасене на горски пожари, медицинска евакуация, търсене и спасяване, полицейски задачи и други.
Сръбската авиационна медия Tango Six, обаче съобщава, че трите „Ансат” ще са част от ново звено, което ще е директно подчинено на МВР на страната.
Това е първата доставка на „Ансат” за европейски оператор.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Бяха доставени последните три Су-35 по договора от 2015 г.

26.11.2020, 08:06

Последните три многоцелеви изтребителя Су-35, които са в рамките на договора от 2015 г., бяха доставени официално на руските ВКС днес, 25 ноември 2020 г. Това съобщиха от руското МО.
В съобщението се казва, че машините са преминали през приемката на руското военно ведомство в завода в Комсомолск на Амур, след което са били изпратени на летищата за постоянно базиране.
Два от изтребителите са предназначени за изпитателния и учебен център в Липецк, Западна Русия, а другият самолет ще иде в 23-ти изтребителен авиополк, базиран в Дзьомги, край Хабаровск.
Това са последните машини договорени в рамките на споразумението от 2015 г., което покрива доставката на 50 броя Су-35. По него, в периода 2016 – 2020 г., годишно се доставяха по 10 изтребителя. Преди това, през 2009 г. бе сключен друг договор за 48 машини, който бе изпълнен между 2012 и 2016 г.
През август 2020 г. бе съобщено, че в рамките на изложението „Армия 2020” е бил подписан договор за още 30 броя Су-35, чиято доставка ще започне догодина. Вероятно самолетите ще се доставят също в темп от 10 машини годишно, като така заводът ще е зает с поръчки до 2023 г. Паралелно с това заводът сглобява и Су-35 за Египет и още един неназован експортен клиент. - Още за Су-35
Източник: https://aero-bg.com/

 

Старт номер 100 на Falcon 9 мина успешно

26.11.2020, 07:00

Стотният старт на ракетата-носител SpaceX Falcon 9 премина успешно. Той стана факт на 24 ноември 2020 г.
Ракетата-носител Falcon 9 Block 5 излетя от космодрума Кейп Канаверал в 21,13 часа местно време (04,13 часа на 25 ноември българско време). На борда си той носеше 60 сателита от серията Starlink.
Стартът премина абсолютно нормално и 15 минути по-късно сателитите започнаха да се разполагат на ниска околоземна орбита. - (видео)
Първата степен на ракетата се приземи успешно на безекипажна баржа разположена в Атлантическия океан.
Стартът е уникален с три неща. Първо, това е стотният старт на ракетата-носител Falcon 9. Първият старт на ракетата става факт преди малко повече от 10 години – на 4 юни 2010 г. 98 от тези стартове са напълно успешни, един е частично неуспешен и един е завършил с пълна загуба на товара.
Второ, това е 22-рото изстрелване за SpaceX за годината, като така компанията подобри предишния си рекорд от 2018 г., когато бяха проведени 21 изстрелвания (едно от които с Falcon Heavy).
И трето, това е седмият полет на първата степен. Тя носи индекса B1049 и е изстреляна за първи път през септември 2018 г. След това има още шест успешни изстрелвания и кацания.
SpaceX вече има 895 сателита Starlink на орбита и стартира бета теста на услугата си за предлагане на високоскоростен сателитен интернет. Тестът се провежда в северната част на САЩ и южните райони на Канада. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

80 години от първия полет на de Havilland Mosquito

25.11.2020, 23:00

Преди точно 80 години, на 25 ноември 1940 г., първи полет изпълнява скоростният двудвигателен боен самолет de Havilland Mosquito – една уникална конструкция, която с пълно право може да бъде наречена многоцелева.
Сглобяването на първия прототип на бъдещия Mosquito стартира през ранната есен на 1940 г. Машината е завършена на 3 ноември, разглобена и превозена по земя до изпитателния център в Хетфийлд. Там започва нейното сглобяване и наземни тестове.
Прототипът носи борден номер E0234, което реално е заводския му номер и е боядисан в ярко жълто. Първите запуски на двата двигателя Merlin 21 са на 19 ноември, а на 24 ноември са направени и първите рулирания.
Първият полет е осъществен от главния пилот-изпитател на компанията Джефри де Хавиланд – син. В кабината е и Джон Уокър, един от инженерите проектирали самолета. Полетът преминава гладко, като се изключи лек проблем със створките на колесника. Достигната е скорост от 355 km/h.......Прочети още

 

Обявен е нов конкурс за заемане на вакантни войнишки длъжности във военните формирования на Съвместното командване на специалните операции

25.11.2020, 17:03

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов е обявен конкурс за заемане на 16 войнишки длъжности във военните формирования на Съвместното командване на специалните операции в гарнизон Пловдив. В него могат да участват български граждани, завършили средни или висши училища в страната или в чужбина. Кандидатите трябва да подадат до 20 януари 2021 г. писмено заявление за участие в конкурса до командира на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) чрез структурите на Централното военно окръжие (ЦВО) в страната.
Във военно формирование 48 650 – Пловдив са обявени 7 вакантни длъжности за автомонтьор, сапьор, санитар и младши оператори по специални операции. По две са вакантните длъжности, обявени във военните формирования 54 120, 56 100 и 56 110 в Пловдив. Те са за радиотелеграфист, радиооператор, химик-дегазатор, младши оператори по специални операции и шофьори. Три са обявените длъжности за военно формирование 56 120 – Пловдив. Те са за работник в кухня, шофьор и пожарникар. Освен завършено средно образование, за повечето длъжности кандидатите трябва да притежават и авиомедицинска годност за изпълнение на парашутни скокове.
Конкурсът ще се проведе в периода 9 – 10 февруари 2021 г. и включва изпит по физическа подготовка, изпит-тест за обща култура и събеседване с кандидата. Изпитът по физическа подготовка ще се проведе чрез определяне на качествата на кандидатите за сила (лицеви опори и коремни преси), бързина (бягане совалка 10х10 м) и издръжливост (крос 1000 м). Тестът за обща култура включва 100 въпроса, като за всеки правилен отговор на въпрос се дава по една точка. Времето за провеждане на теста е с продължителност до 60 минути.
Кандидатите за войници, спечелили конкурса, се приемат на военна служба, ако към датата на сключването на договора не са навършили 40 (44) години.
Изискванията, на които трябва да отговарят кандидатите, необходимите документи и критериите за подбор са посочени в обявата, публикувана на 24 ноември 2020 г. в интернет страницата на Министерството на отбраната, рубрики „Документи“ - „Обяви и конкурси“.
Кандидатите за участие в конкурса могат да получат допълнителна информация освен на телефоните, посочени в обявата, и на телефона на националната кампания „Бъди войник“: 0700 20 407.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Парламентът не пожела да увеличи разходите за отбрана с 30 млн. лв.

25.11.2020, 16:45

Народното събрание не прие предложението на депутата от ПГ „Обединени патриоти“ доц. д-р Милен Михов да се увеличи разходната част на бюджета на МО за следващата година с 30,860 млн. лв. Това стана по време на второто гласуване на предложения от правителството Законопроект за държавния бюджет за 2021 г. За увеличението бяха 15 народни представители, 60 - против, а 63 се въздържаха. В пленарна зала изказвания по този текст нямаше. Предложението не беше подкрепено и от бюджетната комисия.
Според депутата предвидените 2, 011 млрд. лв. разходи за отбрана, които включват бюджета на министерството за 2021 г., трансфери за висшите военни училища и заложените средства от централния бюджет, са недостатъчни. Причината е, че те представляват 1, 61 на сто от БВП, а според Националния план за достигане на 2 процента до 2024 г., трябва да бъдат 1,64 процента. За това, смята доц. Михов, разходите за отбрана в бюджета трябва да бъдат 2,042 млрд. лв. Става дума за увеличение с 30, 860 млн. лв. Депутатът предлагаше и конкретни промени в таблицата за разходите. Те са в перата за текущи разходи - специално за персонал, бюджетни взаимоотношения с централния бюджет, политика за отбранителни способности и тавана на позволените разходи.
Доц. Михов има още едно предложение, но и то не е подкрепено от бюджетната комисия. Той иска чл. 106 да се промени, така че ограниченията за 95 процента да не се отнасят за средствата за персонал. Намалението с 5 процента да се изчислява само върху останалите текущи и капиталови разходи. В разпоредбата на чл. 106 е записано, че месечните разходи се извършват в размер на 95 процента от бюджета, включително за персонал. Така, според него, МО трябва да разчете 83 млн. разходи под условие за декември 2021 г. Това, посочва депутатът в мотивите си, са доста средства, което ще блокира назначаването на военнослужещите и ще наврени на подготовката на формированията. - (видео)
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

F-35A преминава през тестове за използване на атомната бомба B61

25.11.2020, 15:45

През това лято изтребители F-35A от състава на ВВС на САЩ са преминали през тестове за използване на новата атомна бомба B61-12. Това съобщиха от Sandia National Laboratories, американска правителствена научна организация, натоварена с разработката на ядрено оръжие.
Това са първите официално обявени изпитания на новия американски изтребител с новата атомна бомба, която се разработва в момента. През миналата година Пентагона разпространи кадри на които се вижда F-35 с габаритно-масови макети на B61, но тогава не бе дадена друга информация.
В съобщението на Sandia National Laboratories се казва, че на 25 август 2020 г. един F-35A е извършил тестово бомбопускане на B61-12 с инертна бойна глава от височина 3200 m. Изтребителят се е движел със свръхзвукова скорост. Бомбата е попаднала в целта си след около 42-секунден полет.
От организацията са публикували видео на което се вижда цялото бомбопускане – от отделянето на бомбата, до забиването ѝ в земята. Такова нещо се публикува за първи път.
Основната разлика при F-35 е че за разлика от другите платформи на които ще се интегрирана бомбата B61-12, той носи оръжието във вътрешен оръжеен отсек и може да прави бомбопускания на свръхзвукова скорост, което добавя предизвикателства при използването му.
Комбинацията „F-35 + B61-12“ е преминавала и през по-ранни тестове, но от Sandia National Laboratories подчертават, че сега се използва бомба в серийна конфигурация, но без ядрена бойна глава и освен това изтребителят лети на свръхзвукова скорост.
Проектът B61-12 цели замяна на всички тактически атомни бомби от семейството B61 на въоръжение в САЩ. Бомбата ще включва нова бойна глава, чиято мощност може да се програмира и система за GPS насочване. Целта е създаване на високоточно ядрено оръжие. Според някои данни, новата бомба ще може да се използва и срещу подземни цели, според други, за тази цел и за в бъдеще ще се разчита на съществуващата B61-11.
Стойността на проекта е около $9 млрд. и по него се работи от близо десетилетие. Планира се бомбата да бъде интегрирана на F-15E, F-16 и B-2, както и на F-35 и новия бомбардировач B-21, но в по-далечно бъдеще. Бомбата ще стане част и от т.нар. „ядрено споделяне” в рамките на НАТО.
Сертификацията на бомбата приключи през юни 2020 г., но ВВС на САЩ не планират да започват да купуват новата бомба преди 2022 г., като въоръжените сили на Съединените щати смятат да се сдобият с около 400 броя.
Точните характеристики на B61-12 не са известни, но се предполага, че масата ѝ е около 400 kg., a бойната глава може да се настройва да избухва с тротилов еквивалент от 0,3 до 50 kT.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Какво се случи на 25 ноември 2007 г.?

25.11.2020, 15:36

С тържествена церемония пред Паметника на незнайния воин на 25 ноември 2007 г. се провежда ритуалът по зачисляване в резерва (запаса) на последната смяна срочнослужещи. С него е сложен край на задължителната наборна военна служба в България.
От 1 декември 2007 г. армията на България е напълно професионална. Приключва задължителната наборна военна служба в България, чието начало е положено със Закона за вземане на новобранци в българската войска от 1880 година. Последните 2413 наборни войници в българската армия са изпратени с тържествени ритуали не само в София, но и в Плевен, Пловдив, Сливен и Банско.
Министърът на отбраната Веселин Близнаков заяви, че това е исторически ден за България, защото от 1 декември българската армия става изцяло професионална. За бъдещите поколения на България наборната служба ще бъде непознат факт, за който ще четат в учебниците, но за Вас последните войници тя е школа за мъжество, каза още военният министър. Въпреки че по думите му последният набор си е мислил като влиза да служи, че е извадил лош късмет.
И министърът на отбраната, и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков благодариха на последния набор войници, че са изпълнили дълга си.
Ще има носталгия във всички по казармата и по традицията да се изпращат войници независимо от политическите решения, които изпълняваме, каза след церемонията министърът на отбраната.
Тържествен ритуал по изпращането на последния набор войници, отбили службата си в 13-та бронетанкова бригада, се проведе и в Сливен. 137 момчета от набор 88- трета смяна ще се уволнят от армията на 30 ноември. Те получават похвални грамоти, подписани от министъра на отбраната Веселин Близнаков и от началника на Генералния щаб генерал Златан Стойков.
При напускането си от казармата войниците от последния набор получиха ползвания по време на службата си комплект войнишка униформа, заради участието им във важен исторически момент от развитието на Българската армия.
Сред гостите на тържествената церемония бяха заместник-командващият на Сухопътни войски генерал-майор Кирчо Куртев и началникът на управление личен състав в Генералния щаб на Българската армия бригаден генерал Спас Спасов.
„В продължение на много години наборните войници бяха гръбнакът на БА. Днешният ден е особено вълнуващ и емоционален. Макар че ще преминете в резерва, вие ще продължите да бъдете добри български войници”, каза в словото си генерал-майор Кирчо Куртев. Той пожела на войниците здраве и успешна реализация в живота.
Последните наборни войници от Пета  Шипченска механизирана бригада и УБ
" Христо Ботев " се уволниха на тържествена церемония в Плевен. За достойна служба към родината младежите получиха похвална грамота от министъра на отбраната. На тържествения ритуал по на площад „Възраждане" присъства бригаден генерал Стефан Василев, помощник-началник в Главния щаб на Сухопътните войски. Последните 281 наборни войници, които служеха в Пета  бригада в поделенията в Плевен, Шумен и Враца, получиха за спомен от армията и комплект камуфлажно облекло.
На 12 май 2007 г. на централния площад “Възраждане” в Плевен се състоя последната клетва на наборниците и на новоназначените кадрови войници от Учебна база “Христо Ботев”. 1500-те момчета са от набор 1988 г. - трета смяна, а професионалните войници бяха от първия модул на обучение по попълването на съвременната армия. На клетвата в Плевен присъстваха министърът на отбраната Веселин Близнаков и началникът на Генералния щаб ген. Златан Стойков.
Министърът на отбраната на България Веселин Близнаков обяви тогава, че професионализацията на българската армия в момента върви по график и ако бъдат попълнени останалите свободни 1 520 места за професионални кадрови войници, в сухопътните войски последният набор ще бъде уволнен предсрочно с един месец с решение на Министерския съвет. Така и се случи.
Министър Близнаков определи този ден като исторически за българската армия, защото това е последната военна клетва. И допълни още, че във всички предизвикателства пред държавата българската армия е имала ключова роля, тя е символ на сила, мъдрост и съхранение на държавността
Според него тогава най-голямото предизвикателство пред политиците и Генералния щаб беше да създадат на бъдещите кадрови войници добри условия за професионална реализация и благоприятна социална среда за военнослужещите.
Пълната професионализация на армията от 1 януари и 2008 г. стана по волята на Народното събрание, коетопромени  Закона за отбраната и въоръжените сили. Съгласно поправките мъжете, които изпълняваха наборна или алтернативна служба и не бяха отслужили пълния й срок на 31 декември 2007 г., трябваше да се уволнят на 1 януари 2008 г.
Даваше се възможност на военнослужещите на наборна военна служба да могат да кандидатстват за приемане на кадрова военна служба след полагане на военната клетва. Дотогава това можеше да става само след изслужване на две трети от наборната военна служба.
С промените се повиши и пределната възраст за изпълнение на кадрова военна служба в Националната разузнавателна служба. Освен това към началника на Генералния щаб се създаде Военен съвет, като съвещателен орган.
Източник: http://otbrana.com/

 

Преди 77 г. е основан лагер за пленени англоамерикански летци край Шумен

25.11.2020, 15:31

На 25 ноември 1943 г. е основан лагер за военнопленници на 2,5 км. край Шумен в почивна станция.
Той функционира до 25 септември 1944 г., но военнопленниците са освободени още на 8 септември. За времето на съществуване на лагера в него са приети 32 групи военнопленници с обща численост 329 души. В този брой не влизат летците, които попадат в партизански отряди в България, Сърбия и Гърция.
В лагера са концентрирани основно оцелелите екипажи на свалени бомбардировачи, както над България, така и в окупираните от нея територии в Гърция и Югославия – общо 120 самолета заедно с изтребителите от ескорта. Някои от самолетите са свалени от български и немски пилоти, други са засегнати от ПВО на румънска територия (нефтените рафинерии край Плоещ), технически неизправности и др.
По правило екипажите на засегнатите самолети правят всичко възможно да излязат извън пределите на Румъния и се стремят към територията на неутрална Турция, но не всички успяват.........Прочети още

 

 

Aero Vodochody презентира L-39NG в Унгария

24.11.2020, 21:37

Чешкият самолетостроител Aero Vodochody презентира новия си учебно-тренировъчен самолет L-39NG в Унгария. Това съобщават от компанията.
Вторият прототип, с борден номер 7004, е бил изпратен в Унгария на 17 ноември 2020 г. и на другия ден с него са били изпълнени три полета в смесен чешко-унгарски екипаж. Полетите са били проведени от авиобаза Кечкемет.
Един от унгарските пилоти, които е летял на L-39NG, е бил командващият ВВС на страната генерал-майор Нандор Килиан. Той е споделил, че впечатленията му от самолета са повече от добри и той има сериозен потенциал.
Унгарските ВВС в момента нямат способност да обучават самостоятелно военните си пилоти. След скрийнинг и първоначално обучение, бъдещите пилоти се изпращат в Канада в учебния център NFTC.
В рамките на програмата за развитие на въоръжените сили до 2026 г. Унгария планира да възстанови способностите си да обучава военните си пилоти, а това значи и покупка на нов учебен самолет за напреднало и преходно към изтребител обучение. Точно в тази връзка се извършват опознавателните полети с L-39NG.
Aero Vodochody се опитва да разшири портфолиото си от поръчки за L-39NG. В момента има 26 твърди заявки – 12 са за частната компания RSW Aviation, други 10 са за друг частен доставчик на военни услуги SkyTech. Останалите четири самолета са за африканската страна Сенегал.
През това лято, 51% от Aero Vodochody бяха купени от унгарския бизнесмен Андраш Томбор, смятан за приближен до унгарския премиер Виктор Орбан, а останалите 49% са собственост на чешката компания Omnipol.
Очаква се Чехия да поръча известно количество от самолета в скоро време, като паралелно с това страната е отправила предложение до Словакия за създаване на обединен учебен център с един тип учебен самолет.
Междувременно, през септември 2020 г., самолетът получи типова сертификация от чешкото МО, което дава зелена светлина за стартиране на експлоатацията му.
Проектът L-39NG бе стартиран на изложението във Фарнбъроу през лятото на 2014 г. Промените в класическия дизайн на L-39 са няколко. Първо, самолетът се задвижва от модерния реактивен двигател Williams International FJ44-4M (тяга от 1700 kgf), който има цифрово управление. Новият мотор има редица предимства пред сега използвания АИ-25ТЛ – той ускорява по-бързо, има по-нисък горивен разход, няма нужда от спомагателна силова установка, има значително по-голям ресурс и по-евтина поддръжка. Освен това самият двигател е с около 100 kg по-лек, плюс още толкова от премахването на някои ненужни системи използвани от АИ-25, води до олекотяване на самолета със 200 kg.
Крилото е ново, при него се използват частично композитни материали и в него има горивни резервоари (а не в краищата му, както е при сегашните L-39). Авиониката е нова на компанията Genesys Aerosystems – дисплеи в пилотската кабина, съвместими с очила за нощно виждане, модулен архитектура и възможност за виртуален тренинг. Нов е и фанара на пилотската кабина, като той ще осигурява по-добра видимост. Самолетът ще има пет точки за окачване на въоръжение (четири под крилото и една под фюзелажа) и ресурс от 15 000 часа.
Повече за L-39NG може да прочетете тук.
Източник: https://aero-bg.com/

 

САЩ спира извеждането на войски от Афганистан до 15 януари

24.11.2020, 21:28

Съединените щати потвърдиха, че изтеглянето на войските им от Афганистан е замразено до 15-ти януари. Краят на мисията зависи от резултатите от преговорите с радикалното движение „Талибани“, каза германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер.
По време на участието си във форума по външна политика, организиран от фондация Кербер, тя заяви, че от Белия дом са потвърдили, че до 15-ти януари ще се запази числеността на контингента от 2 500 военни, което е „важно за по-нататъшното планиране“.
„В следващите дни американците трябва да съобщят конкретно кого и къде ще изведат и какво означава това за нас в краткосрочна перспектива“, каза министърът. Тя подчерта, че приключването на мисията в Афганистан ще зависи от това дали са изпълнени условията, по които в момента преговарят Талибан и афганистанското правитество. Крамп-Каренбауер подчерта, че „преждевременното деструктивно извеждане на войските на САЩ и вероятно впоследствие тези на НАТО, няма да предоставят необходимото за тези сложни преговори време. Преди седмица от Пентагона потвърдиха, че 2500 войници ще бъдат изтеглени от Афганистан и Ирак, и че съкращението ще се извърши преди Доналд Тръмп да напусне поста си, припомня БГНЕС.
Източник: Actualno.com

 

Втората най-жестока загуба на френската армия след Ватерло бетонира мексиканската независимост

24.11.2020, 20:22

Мексико може да се смята за една от страните с бушуваща латинска кръв. През последните години, докато се говореше за стена, мнозина забравят и някои интересни факти. Причината Франция да не успее да повлияе толкова пряко на САЩ и сформиращите щати, е единствено тяхна. Мексико празнува своята независимост на 5 май. И причината за всичко това е, че колкото и разбира да е тази страна, от средата на XIX век успява да се справи много добре с общия враг. В този период мексиканците не са в най-цветущата форма.
Първо са изгубили една частна война срещу Тексас, а след това са успели да спечелят вниманието на САЩ, за да изгубят още една. Очевидно жителите нямали нищо против да продължат битката и започнали един много сериозен вътрешен конфликт. Точно в тези години, държавата няма никаква възможност да изплати никакви външни дългове към Европа. Именно по тази причина до Европа достига и притеснителната вест, че нито един дълг не може да бъде изплатен. В този тежък момент, подкрепата от Европа била необходима за оцеляването и запазването на територията, но не всички били на това мнение. Наполеон III преценил, че след като няма да види никакви средства, по-добре да завземе територия и така да обезпечи Франция.......Прочети още

 

Китай успешно изстреля мисия към Луната

24.11.2020, 19:42

Китай успешно изстреля космически апарат, който има за задача да върне проби от почвата на Луната. Това стана вчера, 23 ноември 2020 г.
Апаратът наречен Chang’e 5 бе изстрелян от космодрума Венчан, намиращ се на китайския остров Хайнан. Това стана в 04,30 часа местно време на 24 ноември (22,30 часа на 23 ноември българско време) с ракета носител Chang Zheng 5 (CZ-5). - (видео)
Chang’e-5 има стартова маса от около 8,2 тона. Стартът му бе успешен, като той бе изведен на орбита, която ще го отведе до Луната след около 112 часа полет. От китайската космическа агенция CNSA съобщиха, че апаратът успешно е разгърнал слънчевите си панели и функционира нормално в космоса.
Очаква се апаратът да влезе на лунна орбита около 27 ноември, след което спускаемият апарат ще се отдели и ще се приземи около планината Рьомкер в Океана на Бурите. Той трябва да се приземи меко, след което да започне да сондира почвата и да събере общо около два килограма почва от дълбочина до 2 m. След това част от спускаемият апарат ще се изстреля обратно на лунна орбита, където ще се срещне с Chang’e-5. Там пробите ще бъдат прехвърлени в спускаема капсула.
Апаратът ще се насочи към Земята, като на дистанция около 5000 km от Chang’e-5 ще се отдели спускаемата капсула. За да намали скоростта си, тя ще навлезе под кос ъгъл, ще „отскочи” веднъж от атмосферата и след това ще навлезе в нея с по-малак скорост. Маньовърът вече бе тестван през 2014 г. с експерименталния апарат Chang’e 5-T1.
Очаква се спускаемата капсула да се приземи в района на Вътрешна Монголия около 17 декември 2020 г. Лунните проби след това ще бъдат прехвърлени в специална лаборатория, където ще се проведе тяхното изследване.
Ако мисията е успешна, Китай ще се нареди до САЩ и СССР, като страна която е върнала на Земята проби от лунната повърхност. САЩ направиха това между 1969 и 1972 г. с пилотираните мисии Apollo, а Съветския съюз в рамките на автоматични мисии Луна-16/20/24 между 1970 и 1976 г.
Смята се, че повърхността в района, в който Китай иска да приземи своя апарат, е много по-млада от районите, от които са съветските и американски проби, което ще даде ценни данни за по-новата геологична история на Луната.
Паралелно с Chang’e-5 се работи по аналогичния апарат Chang’e-6. Той трябва да е резервен в случай на провал на сегашната мисия. Ако това се случи, той ще бъде изпратен за да изпълни същата задача, но ако Chang’e-5 е успешен, то следващата сонда ще бъде изпратена на Южния полюс на Луната около 2023 г. За 2024 г. се планира изстрелването на апарата Chang’e-7, който също ще изследва района на Южния лунен полюс.
Спекулира се, че доста усложнения метод, по който работи Chang’e-5 (с множество отделни части на апарата, които извършват сложни маневри), е с цел да се проверят технологиите за бъдеща пилотируема китайска мисия до Луната. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

Лек УТС на ВВС се е разбил в Израел, име жертви

24.11.2020, 18:50

Учебно-тренировъчен самолет Grob G-120A-I Snunit („Лястовица“) на ВВС на Израел се е разбил в околностите на Беершеба. Намиращите се на борда инструктор и кадет са загинали. Инструкторът е бил майор от резерва, пилот на F-16. - (видео)
Връзката със самолета е била загубена малко преди катастрофата и не е имало преди това доклад за проблем.
УТС Grob G-120A-I Snunit се използват от 2002 г. за скрининг и първоначално обучение на летци на израелските ВВС. Самолетите са взети на лизинг от компанията Elbit, която и извършва техническото обслужване на машините.
Назначена е комисия за разследване на причините за катастрофата. Всички полети в учебната авиация на страната са спрени до второ нареждане.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

ВМС обявяват конкурс за вакантни длъжности за матроси

24.11.2020, 17:30

Със заповед на министъра на отбраната е обявен конкурс за попълване на 30 вакантни матроски (войнишки) длъжности във военни формирования на Военноморските сили (ВМС). Могат да кандидатстват лица, завършили граждански средни или висши училища, в страната и в чужбина.
Обявените свободни места са във военните формирования във Варна и Приселци (община Аврен). Длъжностите са за водолази, разузнавачи, боцман, мотористи, механици, шофьори и др.
Сред изискванията към кандидатите са да имат българско гражданство, минимум завършено средно образование, да са годни за военна служба, да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер и др. За длъжностите на спасителен кораб, моторен катер, минен ловец и др. се изисква кандидатът да покрива медицинските стандарти за годност за плавателна служба на надводни кораби.
В срок до 8 януари 2021 г. кандидатите трябва да подадат лично писмено заявление и всички необходими документи до командира на ВМС чрез структурите на Централното военно окръжие (ЦВО) по постоянен адрес.
Конкурсът ще се проведе по график от 4 до 11 март 2021 г. Той включва тест за обща култура, изпит за определяне на физическата годност и събеседване.
Тестът за обща култура обхваща 80 въпроса от 4 области (български език и литература; математика и логика; история; информатика) и се провежда за 60 минути. Изпитът по физическа подготовка включва изпълнение на брой коремни преси и лицеви опори за 90 секунди, тичане совалка 10х10 метра и крос 1000 метра. За някои от длъжностите кандидатите изпълняват още и набиране и плуване и плуване под вода за време.
Кандидатите за приемане на военна служба, които навършват посочената в закона възраст от 40 години през 2021 г. могат да се обръщат към длъжностното лице, приемащо заявленията, за допълнителна информация за сключването на договорите за военна служба.
Информация за всички обявени вакантни длъжности във Военноморските сили, условията и сроковете за кандидатстване може да намерите в интернет страницата на Министерството на отбраната тук - https://www.mod.bg/bg/doc/obiavi/2020/20201119_Obyava_konkurs_matrosi.pdf

 

През следващата година няма да водим война?!

24.11.2020, 17:22

Това стана ясно от тазсутрешното интервю по БТВ на бившия финансов министър Симеон Дянков. С кого ще се борим през следващата година, с кого ще водим войни, попита той отвъд Океана. Та затова нямало нужда от пари за отбраната, които в момента не били необходими. И препоръча тези около 3 млрд. лв., според него, да влязат веднага „за справяне с кризата и по-конкретно за образование, здравеопазване и бизнес“. (Б.р. -  Днес в парламента започва второто четене на бюджета за следващата година. 2, 099 млрд. лв. се предвиждат за отбрана за 2021 г. в гласувания на първо четене бюджет.  МО ще разполага с 1, 625 116 млрд. лв. От тях текущи разходи - 1, 477 820 млрд.лв, а капиталови – 147, 296 млн. лв.)
Подобни гласове не се чуват за първи път. Навремето, когато все още имахме първа, втора и трета армия, прозвучаваха интересни предложения. „Закриваме Трета армия и връзваме бюджета“. Така и сега. Разпускаме армията за една година, стопираме току-що започналите проекти, а някои, като на Сухопътни войски, все още чакат, и се справяме с кризата. Нали няма да има война! Впрочем през последните три десетилетия на тази мисъл се осланяхме и свивахме армията методично и последователно. То така си мислехме и за здравната ни система, но, когато дойде коронавирусът, се оказа, че много неща не стигат.  
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Приключи първият етап от реставрацията на Паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

24.11.2020, 11:20

Приключи първият етап от реставрацията на Паметника на Шести артилерийски полк в Сливен – подмяна на бетонната фигура с реплика от месинг, която вече е монтирана на постамента, съобщават от Общината. Това стана възможно след като Общината инициира кампания за набиране на средства за спасяването на паметника. Благодарение на събраните по дарителската сметка 20 576 лева, средства от Общината, от сливенски фирми и граждани, първият етап от реставрацията е завършен.
Проектът и пластичният модел на обновения монумент са дело на известния сливенски скулптор Стефко Кънев, с помощта на скулптора Кирил Стоянов – преподаватели в Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ и сливналията Мартин Добрев – художник-реставратор в София. Отливката на фигуралната композиция е направена в „Марков студио“ ООД-София, под ръководството на управителя – скулптора Марин Марков. Голяма част от материалите за леенето са дарения от Министерството на отбраната и Централен артилерийски технически изпитателен полигон-Змейово.
Следващият етап включва реставрация на постамента и благоустрояване на пространството около паметника, като за това дарителската кампания продължава. Паметникът се намира в двора на бившия зенитен полк, като инфраструктурата около него не е облагородена и към момента няма достъп до него. Преди време Общинският съвет на Сливен реши фигуралната композиция да бъде изградена отново в близост до Колодрума, до Градската градина, но Министерството на отбраната не позволи преместването.
Автентичната фигура, която е силно ерозирала и с липсващи части, е пренесена в Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ в сградата на Първата текстилна фабрика. Дълги години Паметникът на Шести артилерийски полк в Сливен се намираше в риск от саморазрушение. Вследствие от ерозията на материала, скулптурната композиция имаше много сериозни проблеми: липсващи части, дълбоки пукнатини в бетона, силно ерозирали архитектурни и пластични символи, носещи реална опасност от рухване. В началото на 2017 година Община Сливен инициира кампания за набиране на средства за спасяването на Паметника на Шести артилерийски полк. Това е първата стъпка по обновяване на паметника, точно 96 години след неговото освещаване от Н. В. Пр. митрополит Иларион на 23 ноември 1924 година.
Източник: https://sliven-news.com/

 

Връх над Мугла ще носи името на полк. Владимир Серафимов

24.11.2020, 11:14

Кметът на Смолян Николай Мелемов иска съгласието на общинските съветници да предложи на президента Румен Радев да именува безименен връх в Родопите на името на полк. Владимир Серафимов, съобщава otzvuk.bg. Заседанието на местния парламент е насрочено за 26 ноември. Местоположението на върха е в община Смолян, землище на с. Мугла, между връх Голям Перелик и връх Снежник, с координати: 41,618659N и 24,54873Е.
Инициативата е на кмета на община Брезово Христо Енков. На територията на тази община е родното място на Освободителя на Родопите – с. Свежен. Полк. Владимир Серафимов е командир на 21-ви Средногорски полк, който ръководи военните действия в Средните Родопи срещу турската армия през Балканската война. По време на сраженията на връх Средногорец получил заповед за отстъпление от командването, с която полк. Серафимов не се съобразява. „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител“, казва той.
Източник: http://otbrana.com/

 

Бундестагът даде благословия за покупка на 31 морски NH90

24.11.2020, 08:18

Германският парламент одобри покупката на 31 морски вертолета NH90, като стойността на покупката ще достигне €2,3 млрд. Решението е било взето на 19 ноември 2020 г.
Машините са предназначени за морската авиация на страната и ще заместят сега използваните 24 броя Sea Lynx Mk. 88, които изпълняват основно задачи за борба с противниковите подводници и  кораби от палубите на германските фрегати и корвети.
Вертолетът ще бъде наречен Sea Tiger и е вариация на двудвигателния NH90 NFH.
Германските ВМС искат подмяна за остарелите Sea Lynx от години. През 2019 г. формално бе избран NH90, след сравнителни изпитания с AW159 Wildcat и MH-60R Seahawk. Изборът на NH90 бе и заради това, че Германия вече е поръчала 18 броя NH90 Sea Lion, които да заменят наземно базираните Sea King Mk.41, използвани за разнообразни задачи, включително търсене и спасяване, наблюдение, транспорт на товари и персонал. Отделно, армейската авиация на страната също използва типа.
Очаква се първите NH90 Sea Tiger да започнат да се получават от 2025 г.
NH90 има две основни модификации – тактическият транспортен вариант TTH и морският вариант NFH. Морските варианти се използват от Франция, Холандия, Италия и Норвегия. Германските ВМС получиха първите си NH90 Sea Lion през това лято.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Франция ще купи три E-2D

24.11.2020, 08:00

Франция скоро ще подпише договор за покупката на три летящи радара E-2D Advanced Hawkeye, предназначени за флотската авиация на страната. Това е съобщило френското МО на 21 ноември 2020 г.
Трите самолета трябва да бъдат получени между 2027 и 2030 г., като това ще гарантира плавна подмяна на сега експлоатираните E-2C. Стойността на сделката не се съобщава.
Държавният департамент на САЩ одобри сделката през юли и посочи, че очакваната ѝ стойност е $2 млрд., но реалната сума, на която ще бъде подписан договора, ще бъде по-ниска.
За покупката на E-2D се заговори през миналата година, когато от френското МО обявиха, че ще замени сега използваните три E-2C със същия брой от по-новия модел D. В момента френските ВМС използват тези самолети, в състава на ескадрилата 4F, от палубата на самолетоносача „Charles de Gaulle”. Франция днес е единствената страна в света, която оперира с E-2 от палубата на самолетоносач.
E-2D е последният вариант на двудвигателния турбовитлов E-2. Той започна да се приема на въоръжение в САЩ през 2010 г. Самолетът има нов радар AN/APY-9, нова авионика, нов борден компютър, нова сателитна комуникация, подобрени двигатели T56-A-427A, а наскоро започна и производството на самолети с щанга за дозареждане във въздуха.
Франция ще бъде вторият експортен клиент на E-2D след Япония. Азиатската страна e поръчала общо 13 такива самолета, като доставени към тази пролет са три броя. Те, обаче се използват от наземни летища.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Делото за МиГ-29 срещу Ненчев стигна до ВКС

24.11.2020, 07:55

Делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев, по обвинение в престъпление по служба заради поддръжката на МиГ-29, достигна до последната възможна инстанция – Върховния касационен съд (ВКС). За това информира БГНЕС.
Първото заседание по делото ще бъде утре, 24 ноември 2020 г. Делото във ВКС е образувано по касационен протест на прокуратурата. В него се прави искане решението на Софийския апелативен съд да бъде отменено и делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на този съд.
През юли 2020 г. Софийският апелативен съд потвърди изцяло решението на Софийски градски съд, с което Ненчев бе оправдан.
На 16 януари 2017 г. Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Ненчев, който по онова време все още беше военен министър в кабинета „Борисов 2”.
Според прокуратурата през 2015 г. Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни. От държавното обвинение съобщиха, че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и РСК „МиГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на два двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на два двигатели РД-33 и един брой кутия за самолетен агрегат КСА -2 за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лв.)
Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в РСК „МиГ“. Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството.
В периода от 7 ноември 2014 г. до 29 март 2016 г. Ненчев също не е изпълнил служебните си задължения, като не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на България.
От престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия, посочиха от прокуратурата.
В мотивите по оправдателната присъда за Ненчев, която дойде на първа инстанция, обаче до голяма степен се потвърждава, че състоянието на изтребителната авиация в периода, когато Ненчев е бил министър, е било изключително тежко.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Специалните части „камикадзе”

24.11.2020, 07:30

Преди Втората световна война Япония е вече първа сила във военно- икономическо отношение в Далечния Изток. Поела по пътя на милитаризма и експанзионизма, улеснявана от събитията в Европа, до началото на 1942 г. нейната империя се разпростира над Корея, Манджурия, Тайван, Френски Индокитай. През 1937 г. след инцидента на моста Марко Поло избухва широкомащабен конфликт в Китай, където силите на Гоминдана и комунистите, водени от Мао Дзедун, се обединяват срещу японците, но независимо от това японците завладяват значителни територии по китайското крайбрежие и на североизток.
Тази агресивна политика се посреща изключително остро от САЩ, които предприемат серия от икономически стъпки за сдържане на японското настаняване в региона. Най-значимата от тях е прекратяване на износа на нефт, стомана и железен скрап. В резултат на това островната държава губи 88% от вносния си петрол, което ѝ позволява да издържи около година и половина, ако води активни военни действия по море и суша......Прочети още

 

 

Естонската армия показа възможностите на ракетите SPIKE SP на израелската RAFAEL

23.11.2020, 20:08

Израелската държавна компания  RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd., която е част от EuroSpike, участва активно в процеса на модернизация на Българската армия, в това число и в търга за доставката на 150 нови бронирани машини за нуждите на българските Сухопътни войски в партньорство с мултинационалната GDELS.  
Тя бе представена и на тазгодишната изложба за отбранителна техника в Пловдив.......Прочети още

 

Доклад за американските ВВС показа мрачна картина

23.11.2020, 17:48

Американското издание The Drive публикува коментар относно доклад на Сметната палата на американското правителство (GAO) под заглавие New Report On Military Aircraft Reliability Is Downright Miserable с автор Джоузеф Тревитик.
В него се разглежда техническото състояние на парка на военната авиация и разходите по нейната експлоатация, като анализът е придружен с много таблици по типове самолети.
Картината е прекалено мрачна: за последните 9 години само остарелите вертолети UH-1N Twin Huey (използвани за обучение на курсанти и транспортиране на началници) ежегодно са били в състояние да изпълни поставените задачи. От 46 типа авиационна техника 24 никога не са достигали до зададените показатели за готовност.
Важно е да се отбележи, че GAO е проверявала годишните коефициенти за различните типове самолети, а не пълните показатели за изпълнение на полетите. Разликата е там, че в първия случай самолетът или вертолетът се счита пригоден, ако е в състояние да изпълнява поне една от поставените му задачи.
Малко по-благополучно стоят нещата при морските самолети-разузнавачи ЕР-3E Aries II и летящите командни пунктове E-6B Mercury, играещи важна роля в управлението на ядрения арсенал. Те предават командата за старт на балистичните ракети на поводниците и в шахтите.
Фронтовите изтребители F-15E Strike Eagle достигнали показателите за готовност само в половината от случаите. Още 17 типа самолети, включително стратегическите бомбардировачи B-52 Stratofortress и B-2 Spirit се вложили в норматива макар веднъж на 9 г.
Има други 24 типа авиационна техника, които изобщо не са достигали равнището на бойна готовност. Сред тях са стратегическият бомбардировач В-1В, „невидимите” изтребители F-22 Raptor и палубните изтребители F/A-18 Hornet. GAO засегнала и стойността на експлоатация на различните типове самолети. Разликата е впечатляваща. Например интензивните полети по целия свят на обширния парк транспортни С-130 Hercules през 2018 финансова година са стрували на бюджета едва 118 млн долара, докато използването от флота на по-малкия по размер KC-135 Stratotanker е струвало $ 4,24 млрд.
Източник: https://www.actualno.com, Ганчо Каменарски

 

Пред фрегата „Смели“ предстои поредното предизвикателство

23.11.2020, 16:16

Завърши поредния етап от плаването на фрегата „Смели”, като част от състава на Втората постоянна група кораби на НАТО в Средиземно море (SNMG2).
По време на съвместното плаване, с корабите от групата се проведоха учения по провеждане на кораб през обезопасен район, тренировка по приемане и предаване на гориво на ход и тактическо маневриране.
След края на съвместното плаване българският кораб бе изпратен от групата със церемония по приветстване на военните кораби на море (SAILPASS).
Пред фрегата „Смели“ предстои поредното предизвикателство – участието в операцията на НАТО в Средиземно море по морска сигурност „Sea Guardian”.
След заставане на 21 ноември 2020 г. във Военноморска база Суда, о. Крит, се проведе разбор на съвместните действия на море и започна подготовка в базови условия на вахтените офицери и групата за проверка на съмнителен кораб.
На 24 ноември ще се формира тактическата група за операция „Sea Guardian”. Освен фрегата „Смели”, в тактическата група ще влязат фрегатите „Spetsai“ от ВМС Гърция и патрулния кораб „Trent“ от Кралските ВМС на Великобритания.
Предстоят работни срещи с основния команден състав, на участващите в операцията кораби, които ще напуснат  Военноморска база Суда на 26 ноември 2020 година.
По план в началото на декември корабите ще посетят пристанище Александрия, Египет.
Източник: http://otbrana.com

 

Бразилия работи по хибриден транспортен самолет

23.11.2020, 08:17

Бразилският самолетостроител Embraer работи заедно с ВВС на Бразилия по създаването на транспортен самолет с хибридно електрическо задвижване, който да може да оперира от къси и неподготвени площадки.
Embraer и бразилските ВВС подписаха меморандум за разбирателство за работата по нов лек военно-транспортен самолет през декември 2019 г., но до момента за него бе известно малко. Сега бразилските ВВС дадоха основна информация за проекта в рамките на видеопрездентация по време на конференция.
Проектът, който е известен с абревиатурата STOUT (Short Take Off Utility Transport ) трябва да замести използваните в момента от бразилските ВВС турбовитлови военно-транспортни самолети EMB-110 Bandeirante и EMB-120 Brasilia. Самолетът ще има два турбовитлови мотора, които освен това ще произвеждат електричество за два други електромотора, разположени в краищата на крилото.
Бразилските ВВС в момента разполагат с 64 броя EMB-110, чиято средна възраст е над 38 години и 19 броя EMB-120 със средна възраст от почти 27 години.
Новият проект STOUT цели създаването на машина, която има приблизително същите размери и технически характеристики, като EMB-120, а основната цел е да се обслужват отдалечените краища на страната от къси, тесни и неподготвени площадки. Далечината на полета трябва да достига 2400 km, максималният полезен товар да е поне три тона и да има място за превоз на 30 напълно екипирани войници или 24 парашутиста. Машината ще има и задна товарна рампа.
Няма индикации, кога се планира да се появи новия самолет, нито колко напреднала е работата по него. Предвид, че в момента има подписан само меморандум за разбирателство, може да се предположи, че появата на реалния самолет ще стане към края на десетилетието.
Хибридното електрическо задвижване се смята за обещаваща технология, особено за самолети, които ще летят по къси отсечки от малки летища, тъй като така тези машини ще имат голяма тяговъоръженост на излитане и в същото време нисък горивен разход на крайсерски височини и скорости.
Вероятно Embraer ще опита да интегрира технологията и в цивилните си модели, макар и в момента да няма официално такива планове. - (видео)
Източник: https://aero-bg.com/

 

Франция поръча нови морски патрулни самолети

23.11.2020, 08:13

Френският министър на отбраната Флоранс Парли подписа договор с Dassault Aviation за строителството на седем морски патрулни самолета на базата на бизнесджета Falcon 2000LXS. Това стана на 19 ноември 2000 г.
Програмата, в чийто рамки се прави договора, се нарича AVSIMAR (Avions de Surveillance et d’Intervention Maritime). Смята се, че по нея ще бъдат купени общо 12 машини. Основната ѝ цел е да бъдат заместени петте Falcon 200 Gardian и осемте Falcon 50M, които в момента се използват от френските ВМС за патрулиране на морските икономически зони на страната. Gardian трябва да бъдат свалени от въоръжение през 2025 г., а Falcon 50M през 2029 г. Службата на тези типове продължава вече над 40 години.
От своя страна, новите патрулни самолети, които са наречени Falcon 2000 Albatros, ще започнат да постъпват на въоръжение от 2025 г. Не се съобщава стойността на сделката.
Вариантът на Falcon 2000 ще има радар за обзор на морската повърхност Thales Searchmaster, оптико-електронна система за наблюдение Safran Euroflir, дейта линк, подобрена система за навигация и комуникация, оголемен илюминатор предназначен за визуално наблюдение и възможност за пускане на спасителни средства във водата. Максималната продължителност на полета ще достига осем часа.
Интересно е, че фюзелажите на част от самолетите ще бъдат построени в Индия, след това превозени Франция за крайно сглобяване. Това е част от офсетното споразумение в рамките на сделката за покупката на 36 изтребителя Rafale за индийските ВВС.
През 2018 г. японската брегова охрана поръча пет самолета в сходна конфигурация.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Как армията ни оказа хуманитарна помощ на бежанците в съседна Македония през 1999 г.

23.11.2020, 07:48

Дори в лагера край Радуша бяха командировани един заместник-министър на отбраната и старши офицер от Генералния щаб, които да координират потока на стоките, които карахме като помощ и общата ситуация, за да имаме реална информация, казва тогавашният начаник на ГЩ на БА ген. Михо Михов......Прочети още

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Янко Драганов Драганов

23.11.2020, 06:47

Навършват се 87 години от смъртта на генерал-лейтенант Янко Драганов Драганов, роден на 29 март 1859 г. в Тулча, Северна Добруджа. Участва в Руско-турската война (1877-1878) като доброволец в 12- та дружина на Българското опълчение. Завършва юнкерското пехотно училище в Одеса (1880). Като младши офицер е зачислен в 15- та пехотна Свищовска дружина. На 30 август 1883 г. е произведен в чин поручик. През Сръбско-българската война (1885) е началник на общия резерв при отбраната на Видин.
След войната е произведен в чин капитан (24 март 1886), в чин майор (2 август 1889), в чин полковник (2 май 1902). Командир е на 3- ти пехотен Бдински полк и 24- ти пехотен Черноморски полк, началник е на 2- ра бригада от 1- ва пехотна Софийска дивизия (1905), офицер от свитата на Н. В. цар Фердинанд и маршал на двореца (1909-1911). На 18 януари 1912 г. е произведен в чин генерал-майор. През 1913 г. е началник на 1- ва пехотна Софийска дивизия.
През Първата световна война (1915-1918) със своята дивизия се сражава срещу сръбската армия при настъплението на 1- ва армия към Пирот, Бела Паланка, Морава, Лесковац, Козница (1915). През 1916 г. с 1- ва Софийска дивизия участва във войната срещу Румъния и се проявява в боевете при Тутракан, Силистра и овладяването на Кубадинската укрепена линия. След разгрома на Румъния е назначен за началник на Главното интендантство в Министерството на войната. На 15 август 1917 г. е повишен в чин генерал-лейтенант. След демобилизацията излиза в запаса. Умира на 23 ноември 1932 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” II, III и IV ст. 2 кл.; ордена „Св.Александър” IV и V ст. без мечове и народния орден „За военна заслуга” III ст. на военна лента.

 

На този ден през 1944 г. - Последен въздушен удар на българските ВВС по време на Втората световна война

23.11.2020, 06:44

На 23 ноември 1944 г. българската авиация нанася последния въздушен удар по време на Втората световна война. За изпълнение на мисията са изпратени 6 Дo-17M от 1/5 бомбардировъчен орляк, прикривани от 12 Ме-109Г-6. Те успешно бомбардират немска моторизирана колона, движеща се по шосето Митровица - Рашка. Унищожени са 20 вражески машини.
На следващият ден – 24 ноември, е получена заповед от Главното командване бойните авиационни сили да се разположат за зимуване. Така до 5 декември 1944 г. задачи изпълнява само 73-то ято. То извършва 12 успешни разузнавателни полета.
/Музей на авиацията – Крумово/

 

Удар от "Комета": Как първата съветска крилата ракета изненадва своите конструктори

23.11.2020, 06:40

През ноември 1952 г. във водите край Феодосия крайцерът "Чевен Кавказ" е пратен на дъното на морето. Легендарният съд се разпада на две в резултат на удар от първата руска серийна противокорабна крилата ракета с въздушно базиране КС-1 "Комета" – един от първообразите на съвременните крилати ракети. - (видео)
Работата по "самолета-снаряд" започва пет години по-рано в Специалното бюро № 1 на Народния комисариат на вътрешните работи (НКВД). Съкращението на СБ-1 съвпада случайно с инициалите на Сергей (Серго) Берия, син на Лаврентийний Берия.

Именно неговата дипломна работа, защитена с отличие в Ленинградската военна академия по комуникации "Буден", става основата на проекта за бъдещ ракетен комплекс, иновативен за СССР от този период......Прочети още

 

 

САЩ изпрати стратегически бомбардировачи в Близкия Изток

22.11.2020, 20:49

Съединените щати изпратиха в Близкия Изток стратегическите си бомбардировачи B-52H Stratofortress, съобщава "Спутник".
Бомбардировачите B-52H Stratofortress бяха изпратени в Близкия Изток, за да "потушат агресията и да успокоят съдружниците и съюзниците на Съединените щати", посочва се в изявление на Централното командване на САЩ.
За първи път от началото на годината Вашингтон изпраща бомбардировачи с дълъг обсег в Близкия Изток.
Способността за придвижване на сили вътре, вън и около оперативната територия за задържане или вземане на инициативата, е ключова за предотвратяване на евентуална агресия, заяви лейтенант Грег Гийо, командир от 9-та въздушна бригада.
Не е ясно колко самолета са били включени в мисията, започнала няколко дни, преди Пентагонът да обяви, че американският военен контингент в Афганистан и Ирак ще бъде намален, съответно от 4500 на 2500 и от 3000 на 2500 военнослужещи.
Източник: https://news.bg/

 

Франция: Опасно е САЩ да изтеглят войските си от Ирак

22.11.2020, 20:45

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан определи като "опасно" намерението на САЩ да изтегли войските си от Ирак, тъй като заплахата от Ислямска държава остава, съобщава "Спутник".
"Ислямска държава все още съществува и се изненадах да узная, че Съединените щати може да изтеглят войските си от Ирак, което би било опасно", заяви Льо Дриан.
Новият шеф на Пентагона Кристофър Милър обяви тази седмица, че американският контингент в Ирак и Афганистан ще бъде съкратен от настоящите 4 500 военнослужещи на 2 500 за всяка от двете страни до 15 януари 2021 г. Той подчерта, че това отговаря на стратегическите интереси на САЩ.
По-късно Белият дом заяви, че Доналд Тръмп планира изтеглянето на всички американски войски от Афганистан и Ирак до май 2021 г.
В Афганистан правителствените сили се сражават с въоръжени групировки от радикалното движение на талибаните.
През февруари САЩ и талибаните подписаха споразумение, съгласно което Вашингтон се ангажира да изтегли военните си части от Афганистан, при условие че талибанското движение престане да използва афганската територия като отправна точка за нападенията си срещу Съединените щати и съюзниците им.
Източник: https://news.bg/

 

Готви ли се за война Великобритания, страната вкарва на въоръжение нов тип оръжие

22.11.2020, 16:44

До 2024 г. всеки британски пехотинец ще бъде оборудван като войник от научно-фантастични филми. Такива прогнози се правят в Лондон, след като премиерът Борис Джонсън реши драстично да увеличи военния бюджет. Войските на Нейно Величество ще бъдат въоръжени с лазери, предвижда се изстрелване на ракети в космоса и да се формира командване на бойни хакери. С кого ще се бие Великобритания?
В четвъртък британският премиер Борис Джонсън обяви пред парламента увеличение на военните разходи на Великобритания през следващите четири години.
"Днес ерата на съкращаване на разходите за отбрана приключва ... Положението в света сега е по-опасно и конкурентно, отколкото някога е било след Студената война", заяви ръководителят на британския кабинет.
"Увеличаването на способностите във всички посоки", за което говори министър-председателят, предполага: през 2020-2024 г. правителството ще отпусне допълнителни 16,5 милиарда лири, или 22 милиарда долара, за укрепване на отбранителните способности.
Това трябва да е най-голямото увеличение на военните инвестиции в Лондон през последните 30 години. Според Джонсън Великобритания става лидер в разходите за отбрана сред европейските страни, и втора страна - след САЩ - по този показател в НАТО.
Бюджетът на Министерството на отбраната на Кралството за тази година е около 55 милиарда долара. От тях се планира да похарчат 48,7 милиарда долара за военни разходи, според авторитетния Стокхолмски институт за изследване на мира.
Така Великобритания все още изостава не само от САЩ, но и от Франция с нейните 50,1 милиарда долара за военни нужди и Германия (49,3 милиарда долара). Но след увеличаване на бюджета Лондон наистина ще излезе на върха в НАТО по отношение на военните разходи.
В обръщението си към Камарата на общините Джонсън подчерта, че Великобритания трябва да се „съгласува със своите съюзници“ в Алианса и по-интересното е, че Кралството трябва да остане вярно на своята история.
Очевидно премиерът е имал предвид възраждането на някогашната слава на империята - британските военни кораби. Планирано е да се създаде най-големият надводен флот в Европа, който ще включва осем фрегати тип 26 (многофункционални противоподводни и противовъздушни отбранителни кораби, използвани при операции с общо предназначение) и пет фрегати тип 31 - многофункционални военни кораби.
И в двата случая говорим за оръжия от последно поколение. Първият кораб от Проект 26 - фрегатата "Глазгоу" - започна да се строи през лятото на 2017 г., Проект 31 е в процес на финализиране.
Предполага се, че корабите от първия тип ще бъдат оборудвани с американски „Томахоук“, а за втория - със собствена британска система за ПВО „Си Каптор“ (също нова разработка, първата стрелба се проведе през 2017 г.). Освен това беше решено да се засилят флота и сухопътните войски с лазерни оръжия.
„Нашите военни кораби и бойни машини ще носят насочено енергийно оръжие, което унищожава цели с неизчерпаеми лазери. За тях фразата „без боеприпаси“ ще остарее “, заяви премиерът. Той обеща, че ако плановете на британското министерство на отбраната се сбъднат, до 2024 г. обикновеният пехотинец в оръжията и оборудването си ще прилича на войника на бъдещето от научно-фантастичните филми.
Съдейки по речта на Джонсън, Англия възнамерява да разчита не толкова на развитието на традиционните клонове на въоръжените сили, а да инвестира в две съвременни области - кибервойски и военно-космически сили.
Премиерът обяви създаването на нова агенция за изкуствен интелект - Национални киберсили, която да защитава населението от злонамерена дейност. Освен това се очаква новосъздаденият Център за космически операции да изстреля първата британска ракета в космоса през 2022 година.
"Бюджетът на Великобритания за отбрана ще бъде изразходван за хакерски щаб и космическо командване", обобщи Джонсън, добавяйки, че новият център за космически операции на Обединеното кралство в Хай Уикомб край Бъкингам, ще се появи по-малко от година след това.
Също като американския президент Тръмп, той обяви създаването на космическите сили. Тогава Тръмп заяви, че космосът е новата зона на война и подчерта, че запазването на господството над Русия и Китай ще бъде жизненоважно.
Великобритания, която реши да тръгне по стъпките на САЩ, набира персонал на космическото командване от офицери от трите клона на военните - сухопътни, военновъздушни и военноморски сили.
Но има големи съмнения, че сред тях наистина има компетентни специалисти, смята бивш висш държавен служител. „Трябва да се има предвид, че британските космически възможности са много по-слаби от тези на САЩ, Русия или Китай“, отбеляза скептично „Гардиън“.
След Брекзит, в Лондон се заговори за модернизация на въоръжените сили. По-специално сър Николас Картър, началник на британския отбранителен щаб, заяви, че страната се нуждае от нова военна доктрина. Според генерал Картър това е необходимо, за да се отблъснат някои държави, „които не правят разлика между мир и война“. Очевидно това се отнася до участието на Великобритания в нов тип войни - мрежово ориентирани и опосредствани.
Освен това бе съобщено, че британските генерали обмислят възможността да се откажат напълно от модернизацията на бронираните превозни средства от собственото си производство - танковете „Чаланджър“ и бронетранспортьорите „Уориър“. Съвременната война изисква големи инвестиции в кибероръжия, космически и други технологии, отбелязва „Таймс“, цитирайки министерството на отбраната на кралството.
Джонсън на първо място ще използва парите за създаване на космическо командване, смята Константин Сивков, доктор на военните науки. „Великобритания е свързана със САЩ в единна трансатлантическа система и в тези условия, когато Америка вече има такова командване, Великобритания трябва да приведе военния си потенциал в съответствие със съвременните изисквания“, каза Сивков.
По-различна прогноза дава главният редактор на списание „Арсенал на отечеството“, полковник от запаса Виктор Мураховски. Според него допълнителните бюджетни кредити ще бъдат разпределени равномерно между различните видове въоръжени сили, и на първо място - върху флота.
"Въпреки че Великобритания е бивша морска сила, тя, въпреки това, съдържа два самолетоносача – „Кралица Елизабет“ и „Принцът на Уелс", каза Мураховски.
„Това е много скъпо удоволствие. Освен това британците трябва да подобрят ядрения си арсенал, който е представен от балистични ракети на ядрени подводници. Те планират да направят това в тясно сътрудничество със САЩ“, допълни той. Работата на британските кибервойски също ще се извършва в координация с американците, каза военният експерт.
Що се отнася до собствените възможности на британския военно-индустриален комплекс, Сивков е скептичен по отношение на перспективите му за производство на модерни зенитно-ракетни системи, бойни изтребители и междуконтинентални балистични ракети. "Що се отнася до флота и торпедните оръжия, на Великобритания ще са необходими около 20 години, за да възстанови потенциала си", каза Сивков.
Като цяло е доста трудно да се предскаже подробно разпределението на новите военни разходи във Великобритания, отбеляза събеседникът, но със сигурност може да се каже срещу кого е насочено превъоръжаването.
„Всички въоръжени сили са създадени с фокус върху определен враг. Великобритания вижда Русия като свой основен враг. А за Русия Великобритания е традиционен враг, убеден е Сивков. "Случаите, когато се бихме редом в първата и втората световни войни, са принудителни“, припомни той.
Източник: https://blitz.bg/

 

Бойни санитари и военни химици влязоха в болниците

22.11.2020, 13:55

Военнослужещи от различни военни формирования в страната се включват в помощ на многопрофилните болници от състава на Военномедицинска акдемия (ВМА), съобщават от академията. Първа на терен във ВМА бе  групата от Мусачево, Горна Малина и Служба „Военна полиция” и помага на експертите от Научно-приложния център по военна епидемиология и хигиена, ръководен от полк. доц. Андрей Галев.
На военнослужещите са възложени задължения, свързани с дезинфекция и термометриране, както и помощни дейности в Лабораторията по „Вирусология” на ВМА. Началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS лично им благодари за оказаната подкрепа в тези времена на тежки изпитания.
Екипите ще се сменят на ротационен принцип на всеки две седмици и ще бъдат разпределени във всички военни болници в страната. Част от тях са преминали и курсове за „Бойни санитари” във ВМА. Ежегодно десетки военнослужещи от различни военни формирования получават начална военномедицинска подготовка, която им дава възможност след това – при нужда, да се включат както на бойното поле, така и при различни инциденти с масово постъпване на пострадали.
Как химиците от армията помагат на ВМА в София разказа и БНТ. Младши сержант Антон Иванов е част от 38 батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология. Командир е на отделението за химическо и биологическо разузнаване. Сега работи в лабораторията по вирусология на ВМА. З БНТ той каза“ "Нашата дейност с колегата ни е да пълним епруветките, които са необходими за PCR тестове. На ден правим някъде между 1500 и 2000 в зависимост от нуждите. Аз съм военнослужещ, дал съм клетва да браня населението. Съответно за какво трябва да се притеснявам. Така е нормално и така е редно хората да помагат възможно най-много в тази среда и в тези трудни времена, в които в момента сме поставени". Ивайло Костов от 30 отряд за контрол на придвижването: "По принцип сме с курсове за бойни санитари и където има нужда, когато има нужда се отзоваваме. Тук сме добре екипирани , обучени, защитени, така че няма какво да ни притеснява".
Бойни санитари помагат и във военните болници във Варна, Пловдив, Сливен и Плевен. Така облекчават работата на служителите във военното РЗИ, които са отговорни за здравния контрол в армията.
Полк. доц. Андрей Галев - началник Научно-приложния център по военна епидемиология и хигиена, ВМА посочи пред репортера на БНТ: "Работата стана изключително много. Освен това във военните формирования работата нарасна с дезинфецкия. Така, че за да успеем да направим всичко за цялата армия, това за нас е изключително важно".
Източник: http://otbrana.com/

 

Знаете ли за военния паметник под връх Тумба?

22.11.2020, 13:50

Тумба  е връх в планината Беласица, който се издига на главното планинско било. Там се пресичат държавните граници между България, Гърция и Република Северна Македония. На него е разположена гранична пирамида №1. Върхът има куполовидна форма със стръмни южни и северни склонове.
Под връх Тумба на 1800 м. надморска височина  Министерство на отбраната и Община Петрич изградиха преди малко повече от месец военен паметник в местността Щабо. Монументът е изграден по предложение на Инициативен комитет от село Габрене.
По сведения на Инициативния комитет българска войскова част, разположена в района на връх Тумба, издига през 1916 г. паметник, който през 1926 година е разрушен от гръцки войски. 11-а пехотна Македонска дивизия е била под командването на генерал Кръстю Златарев. През 1918 година две бригади на дивизията са придадени на Втора армия, а една заема част от Дойранската позиция (защитавана от ген. Владимир Вазов) до връх Висока чука в Беласица и участва в епичните Дойрански сражения през есента на 1918 година, в които Първа българска армия отблъсква англо-гръцкото настъпление.
През август се организира международен туристически поход за изкачването на върха под надслов Балкани без граници. Маршрутът, чието мото е „Балкани без граници“ започва от центъра на с. Скрът, маркиран с жълта маркировка. В този район северните склонове на планината са доста стръмни. Пътят е със значителен брой серпентини и постепенно набира височина. След около 10 км. от началото към него се присъединява път, идващ от дясно, от с. Габрене. Пътят преминава през широка планинска заравненост, където може да се устрои палатъчен лагер. След още 5 км.  или общо около 4 – 5 часа  ходене се стига в местността Щаба, намиращ се на 1540 м. н.в.
От тук изкачването на връх Тумба става като се следва червена маркировка, допълнена на места от стълбова. Първоначално маршрута е по автомобилен път, а след това пътека, като в последния участък до върха няма такава. Минава се край малки храсти и сипеи от камъни.  За по малко от 2 часа се стига на върха, където се събират границите на България, Гърция и Македония. От върха на юг се открива най- хубавата гледка към Дойранското езеро.
В местността Щабо има редица други материални следи, сред които и каменен надпис в близост до т.нар. Фердинандов път. За новоизградения сега паметник, увековечаващ подвига на 11-а пехотна Македонска дивизия, са изготвени необходимите документи от Община Петрич и проект, които се съгласува с Министерство на отбраната, което отпусна за целта 6 000 лв. Допълнително от бюджета на Община Петрич са насочени средства за изграждането на този военен паметник от гранит и за облагородяване на пространството около монумента.
През 2018 година Министерски съвет и Министерство на отбраната с две постановления осигуриха средства за възстановяване на три паметника, в т.ч. на Седма Рилска дивизия в село Кромидово (паметник от 1917 година), на Българското военно гробище от 1944 година в района на Гробищен парк-Петрич и Военен паметник на 11-а пехотна Македонска дивизия в м. Щабо. Завършени при всички са ремонтно-възстановителни работи. Има осигурени средства от Министерство на отбраната и за Военен паметник край село Тополница, където са убити двама войници и един цивилен при т. нар. „Петрички инцидент“ от 1925 година. Паметникът е в района на някогашния десети пограничен пост. Предстои и неговото възстановяване.
През последните години Община Петрич възстанови редица военни паметници, включително и новооткрити, съвместно с Областна комисия „Военни паметници“. За продължаване на тази общинска политика идва и подкрепата от Министерство на отбраната.
Източник: http://otbrana.com/

 

САЩ скъсаха ключов договор

22.11.2020, 11:14

От днес Съединените американски щати прекратяват участието си в договора "Открито небе". На 22 ноември изтича срокът на уведомлението на Вашингтон за излизането им от споразумението. Повод за стъпката според американската страна са "нееднократните нарушения от страна на Москва".
Русия определи действията на Съединените щати като такива, които разрушават международната система за контрол на въоръженията. Те предизвикаха реакцията и на много други държави и организации, като се появиха призиви за преосмисляне, предаде БНР.

Договорът за установяване на режима „Открито небе” (ДОН) е подписан през 1992 г. в Хелзинкии и влиза в сила през 2002 г. след ратифицирането му. Република България го ратифицира през 1994 г.
Договорът "Открито небе" дава право на страните по него да извършват взаимни облитания на териториите си по определени квоти, като получената информация се събира в обща база данни. Тя се ползва от над 30 държави, включително и от България.
Източник: https://fakti.bg/

 

 

Малкият ракетен кораб "Одинцово" със ЗРОК "Панцирь-М" е приет в състава на Балтийския флот на РФ

21.11.2020, 20:00

Малият ракетен кораб "Одинцово" по проект 22800 (шифър Каракурт) със зенитен ракетно-оръдеен комплекс "Панцирь-М" е приет във ВМС на Русия. това пред журналисти на ТАСС каза официалният представител на Балтийския флот Роман Мартов. Според него церемонията по издигане на Андреевския флаг се е състояла днес в основната база на Балтийския флот в Балтийск.
"Със заповед на главнокомандващия на ВМФ на РФ "Одинцово" е включен в бойния състав на Балтийския флот, който вече разполага с два кораба от този проект. Основната разлика между новия МРК е, че това е първият надводен кораб, оборудван с "Панцирь-М", каза Роман Мартов, официален представител на Балтийския флот
Командващия на Балтийския флот адмирал Александър Носатов, който взе участие в церемонията, припомни, че МРК е създаден в Ленинградския корабостроителен завод "Пелла". "Одинцово" успешно се доказа в държавни изпитания, които бяха организирани на полигоните на Балтийския и Северния флот.

Въоръжението на кораба включва още модернизирана 76,2-мм артилерийска установка АК-176МА и ударен ракетен комплекс "Калибр-НК" (8 ракети). - Още за проект 22800

 

МО продава летище Габровница

21.11.2020, 19:36

Министерство на отбраната пусна за продажба част от бившето летище Габровница, край Монтана. Началната цена на имота е малко над 1 млн. лева.
МО обяви част от някогашното летище за продажба на 12 ноември 2020 г. Описанието на имота е скромно – „ПИ № 14180.258.2 с площ 468,632 декара в село Габровница, община Монтана, област Монтана”. Вероятно става въпрос за частта му, която не е застроена. Площта на цялото летище е над 3100 декара.
Началната цена на летището е 1 095 400,00 лева, от участниците се иска 438 160 лева депозит, а тръжната документация е на цена от 840 лева. Наддаването за летището ще е тайно и ще се осъществи на 15 декември от 15,00 часа в София.
Летище Габровница се експлоатира активно до есента на 1998 г., когато е закрита 2-ра изтребителна авиобаза. В следващите две години на летището кацаха самолети с ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй”.
Площадката до Габровница се използва от септември 1944 г., когато там е базиран съветски щурмови авиополк с Ил-2. През 1952 г. там е изградена бетонна полоса и е пребазиран 11-ти изтребителен авиополк с Як-23, а малко след това с МиГ-15. До 1963 г., когато е разформирован полка, той лети през различно време с МиГ-17Ф/ПФ и МиГ-19С/П. За около година на летището няма постоянно базирана част. През есента на 1964 г. 2-ра ескадрила на 18-ти изтребителен полк е прехвърлена на Габровница.
Ескадрилата лети на различни варианти на МиГ-21 (ПФ, ПФМ и М) до 1984 г., когато преминава на МиГ-23МЛД/УБ. През 1994 г. ескадрилата, заедно с осигуряващите си тилови и свързочни поделение е обособена в отделна авиобаза. Тя просъществува само четири години и е закрита в рамките на „План 2004”. През лятото на 1998 г. летящите МиГ-23 са прехвърлени в Доброславци, а на следващата година по земя са прехвърлени и нелетящите. Авиобазата е трансформирана в техническа база и просъществува, като такава до 2002 г.
В следващите години държавата се чудеше какво да прави с някогашното летището. През 2016 г. статута му беше сменен от публична в частна държавна собственост, което даде възможности за продажбата му.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Силите за специални операции ще получат 68 бронирани машини за 50 млн. лв.

21.11.2020, 11:03

Правителството прие решение за определяне наличие на основен интерес, свързан със сигурността на страната, който да бъде защитен при сключване на договор за обществена поръчка при реализация на Инвестиционен проект „Повишаване на мобилността и защитата на личния състав от Силите за специални операции“.
Предстои реализирането на проект за придобиване от Силите за специални операции на 68 броя бронирани машини 4 х 4, предложен от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Става дума за 12 броя 4 х 4 тежкобронирани с дистанционно и ръчно управляеми куполи, които са по стандартите на НАТО. Те са за борба с терористични групи. И още: 44 броя машини – това е основната група машини – 4 х 4, частично бронирани за групите за специални операции; 4 броя командно-щабни машини за управление на специалните операции; 4 броя медицинско евакуационни машини; 3 броя машини за електронно подаване и 1 брой ремонтно-евакуационна машина.
Общата стойност на проекта е 50 млн. лева с период за плащане три години – от 2020 до 2022 година, като тази година се отпускат 10 милиона, в следващите две години – по 20 милиона. Средствата са от бюджета на Министерство на отбраната, уточнява министър Каракачанов. Проектът ще се изпълнява от  българска фирма, която вече има реализирани продажби за Федерална република Германия и поръчка за други европейски и НАТО-вски държави.
Това е проект, подчертава министърът, за сметка на бюджета на Министерството на отбраната, не става въпрос за никакви допълнителни разходи, тъй като след това решение могат да възникнат политически спекулации. Тоест, продължава той, това не са пари, които сме придобили следствие на някакви заеми или нещо друго, това са средства от бюджета за 2020 година, а за следващите две години са предвидени в бюджетите, съответно за 2021, надявам се да гласуваме и за 2022 година.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Русия изпрати още войници в Армения

21.11.2020, 09:40

Русия изпрати допълнителни подкрепления, за да подсили своя контингент за гранична охрана в Армения и за за да обезпечи изпълнението на споразумението с Азербайджан за Нагорни Карабах, съобщи директорът на руската Федерална служба за сигурност, Александър Бортников, цитиран от "Ройтерс".
Разполагането на силите е извършено по молба на Армения, за да се поддържа мира в Нагорни Карабах, каза директорът на службата във видеоразговор с руския президент Владимир Путин, предаде БНР.
Мисията включва 188 военнослужещи и военна техника. Руски контингент за гранична охрана е разположен в Армения след разпада на Съветския съюз, съгласно клаузите на договор от 1992 г. между двете страни.

 

Rocket Lab успешно върна първата степен на Electron

21.11.2020, 07:38

Компанията Rocket Lab успешно върна първата степен на ракетата-носител Electron, след като тя изведе на орбита 29 микросателита. Стартът стана факт вчера, 19 ноември 2020 г. от Нова Зеландия. - (видео)
Ракетата Electron стартира от полуостров Махия в Нова Зеландия, където компанията има свой стартов комплекс. Пускът е бил осъществен в 15,20 часа местно време, а на борда на ракетата са се намирали 29 микросателита, които е трябвало да се изведат на хелиосинхронна орбита.
По-рано през ноември от Rocket Lab обяви, че при този старт ще се направи опит първата степен на Electron да се върне обратно и да се приводни меко във водите на Тихия океан, на около 400 km от стартовата площадка.
От компанията обявиха едва днес, че първата степен се е приводнила успешно, след като падането ѝ е било забавено достатъчно от парашут и в крайна сметка тя се е срещнала с океанската вода със скорост от 10 m/s. Основателят на компанията Питър Бек публикува и снимка на степента в социалната мрежа Twitter.
Rocket Lab обяви през миналата година, че ще насочи усилията си към това да се опита да върне на Земята първата степен на ракетата, като в последните месеци тества елементи от това. Сега компанията ще изследва върнатата степен, за да прецени какви са пораженията по нея и до колко ще е възможно нейното повторно използване.
Според Питър Бек, основната идея зад повторното използване на първата степен на Electron е възможността да се извършват повече стартове, без да се увеличава драматично капацитета на завода за крайно сглобяване на Rocket Lab.
Това беше 16-ият успешен старт за Electron. Леката ракета-носител може да извежда товари с маса до 300 kg на ниска околоземна орбита. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

Забравените герои на България: Генерал-майор Петър Георгиев Лолов

21.11.2020, 07:26

Навършват се 156 години от рождението на генерал-майор Петър Георгиев Лолов, роден на 21 ноември 1864 г. в с. Медвен, Сливенско.
Завършва Военното училище в София (1887). Участва в Сръбско-българската война (1885) като доброволец в 6-та пехотна дружина на 1- ви пехотен полк. На 18 май 1890 г. е произведен в чин поручик, на 2 август 1894 г. в чин капитан, а на 1 януари 1905 г. в чин подполковник.
Завършва военноинженерната апликационна школа в Торино, Италия. Като военен инженер служи в инженерните части като командир на 2- ра пионерна дружина (1900), командир на жп рота към Инженерната инспекция и командир на жп дружина (1909). На 2 юли 1912 г. е произведен в чин полковник.
През Първата световна война (1915-1918) заема длъжност заместник-инспектор на Инженерните войски. На 30 май 1917 г. е повишен в чин генерал-майор. От армията се уволнява след края на войната (1918). Умира при атентата в църквата „Св. Неделя” в София на 25 април 1925 г.
Награден е с ордена „Св. Александър” III ст. с мечове по средата , IV и V ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” III ст. на военна лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 

 

Пет европейски страни се обединяват за създаване на нов вертолет

20.11.2020, 22:51

Пет европейски членки на НАТО подписаха писмо за намерение (LOI) за стартиране на разработката на нов военен вертолет от среден клас. Това стана вчера, 19 ноември 2020 г., и се случва под шапката на НАТО.
Петте страни са Франция, Германия, Италия, Великобритания и Гърция, а програмата е наречена Generation Rotorcraft Capability (NGRC).
В официалното съобщение на НАТО се казва, че предназначението на програмата е да отговори на бъдещите необходимост от военни вертолети, предвид очакването, че около 2035 – 2040 г., значителна част от вертолетите от среден клас, които в момента са на въоръжение, ще започнат да се пенсионират.
Подписването на писмо за намерение е едва първата стъпка към създаването на нов вертолет, като в следващите години може да се очаква, че трябва да бъде подписан реален договор за проектиране и изпитания на новата машина. Преди това, обаче предстои дефиниране на изискванията към нея.
Прави впечатление, че в програмата се присъединяват четирите основни вертолетостроителки в Европа – Франция и Германия, където се намират основните мощности на Airbus Helicopters и Италия и Великобритания, където се намира Leonardo Helicopters.
Евентуалният вертолет, който може да се появи от програмата NGRC ще трябва да замени широк кръг от машини, като например NH90 (на снимката), AW101 и Super Puma/Cougar. Струва си да се отбележи, че NH90 се ражда от подобна инициатива, която датира от края на 80-те.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Великобритания обеща инвестиции в проекта Tempest

20.11.2020, 22:46

Британският премиер Борис Джонсън обяви мащабен план за увеличаване на парите, които страната му влага в отбрана. Сред приоритетите е и проекта за създаване на изтребител от по-следвщо поколение Tempest.
Джонсън обяви плана си вчера, 19 ноември 2020 г., според който в следващите четири години ще се вложат допълнително £16,5 млрд. (€18,5 млрд.) в отбранителни проекти.
Сред инициативите, които британският министър-председател обяви е и Future Combat Air System Technology Initiative (FCAS TI). В нейните рамки трябва да се изгради система от системи, включително и изтребителят от по-следващо поколение Tempest.
Малко под 10% или около £1,5 млрд. от вложението ще отидат в изследователски програми, включително и FCAS TI. Ще се финансират и безпилотни технологии, включително и дрон рояци.
Британската въздушна мощ, обаче взима малък дял от отпуснатите £16,5 млрд., като основното ударение ще се постави на корабостроителните програми, кибер сигурност, изкуствен интелект и изграждане на Космическо командване.
Tempest е изтребител от шесто поколение, който трябва да бъде приет на въоръжение около 2035 г. До 2025 г. в програмата трябва да бъдат налети £2 млрд., като Великобритания си партнира с Италия.
Изказването на Джонсън, обаче не дава яснота по основния въпрос, който в момента стои пред Кралските ВВС – колко точно F-35 ще бъдат поръчани. Кралството в момента е поръчало 48 броя F-35B, чиято доставка тече в момента. Според сега действащите планове за развитие на въоръжените му сили, се планира покупката на общо 138 броя от този изтребител. Поръчката на още 90 изтребителя, обаче изглежда все по-малко реалистична.
През миналото лято излезе информация в британската преса, че повечето допълнителни F-35 могат да бъдат жертвани в името на инвестиции в Tempest.
Източник: https://aero-bg.com/

 

ЕС оцени военните си способности - има проблеми, отстраняват ги до 5 г., поверително е

20.11.2020, 21:38

Министрите на отбраната на страните от Европейския съюз проведоха първата по рода си стратегическа оценка на отбранителния потенциал на общността, заяви в петък ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел (на снимката) на пресконференция след заседание на Съвета по отбрана на ЕС, съобщава ТАСС.
"Днес за първи път проведохме стратегическа оценка на нашия отбранителен потенциал. За първи път в историята всички разузнавателни служби на страните от ЕС, както военни, така и цивилни, обединиха усилията си, за да подготвят единен документ за оценка на заплахите за сигурността на Европейския съюз, който се нарича "Стратегически компас". Завършването на тази работа ще отнеме няколко години и ще бъде поверително", обясни той.
Борел посочи американската армия като пример. "САЩ имат само един тип бойни танкове, докато ние имаме 16. Имаме повече от 30 различни типа бойни кораби, докато САЩ имат само 4. Същото важи и за военновъздушните сили".
Раздробеност на военните способности - Отбранителната структура на ЕС е изправена пред сериозни проблеми поради фрагментацията на военните си способности, каза Борел.
"Виждаме, че отбраната на ЕС страда от фрагментация, дублиране и недостатъчни операции".
Военно партньорство - Стратегическата автономия на Европейския съюз не означава желание за напускане на НАТО или за прекъсване на съюза със САЩ, ЕС не иска военна независимост, добави Борел.
"Няма нищо ново във факта, че ЕС трябва да има стратегическа автономия. Не става въпрос за независимост и оттегляне от НАТО или за прекъсване на стратегическото партньорство със САЩ, както се страхуват мнозина".
Програма за военно сътрудничество на PESCO - Европейският съюз започва втората фаза на програмата за военно сътрудничество на PESCO, насочена към разширяване на оперативните способности за разполагане на сили, коментира Борел.
"Започваме нова фаза, която ще продължи до 2025 г. Министрите подкрепиха призива ми за по-голямо участие в оперативни проекти, които допринасят за разполагането на сили на земята. Имаме 26 конкретни проекта, които трябва да бъдат изпълнени до 2025 г.".
ЕС признава, че му липсват способностите да постигне целта си да се превърне в самостоятелна военна сила, пише "Ройтерс".
В стремежа си да се справи с големите недостатъци, първият годишен преглед на отбраната на ЕС, представен на министрите на отбраната, установи, че само 60% от националните войски и оръжия, номинално достъпни за НАТО, са в състояние да бъдат разположени.
Правителствата на ЕС все още не са склонни да разполагат тези войски, се посочва в доклада. Официалните военни мисии на ЕС са само 7% от всички военни на държавите от ЕС.
Докато подобни слабости на ЕС бяха известни до голяма степен, тъй като блокът никога не е разполагал с военна сила, която да съответства на икономическата му мощ, водещите правителства на ЕС, включително Франция, Германия, Италия и Испания, се надяват подробният преглед и публичното признаване на провалите да бъдат необходим прелом.
"ЕС не разполага с всички необходими военни способности, за да изпълни (своето) ниво на амбиция", се казва в доклада.
По-малките държави-членки, като Гърция, Швеция и Полша, се стремят да защитят вътрешните си оръжейни индустрии, което води до дублиране на производството на оръжия, което осуетява координацията, насочена към защитата на континента като цяло.
Междувременно малките Белгия и Люксембург са сред тези с най-ниски военни разходи в Европа, а Дания се отказа от инициативите за отбрана на ЕС.
Франция и Германия все още не са наясно доколко да се развива военното сътрудничество на ЕС, независимо от Съединените щати, най-голямата сила в НАТО, възприемана като ефективен гарант за сигурност след ВСВ.
Но след четири години на враждебност към НАТО от страна на американския президент Доналд Тръмп, ЕС заяви, че вече не може да разчита единствено на САЩ за решаване на близки до Европа кризи.
Със създаването на фонд за развитие на оръжията, подкрепен с 8 милиарда евро от бюджета на ЕС за първи път през следващата година, френският президент Еманюел Макрон призова за повече "суверенитет" в способността на ЕС да се защитава.
27-членният ЕС има за цел да изготви военна доктрина до 2022 г.
Докладът, част от стратегия на ЕС за развиване на самостоятелен военен капацитет през следващото десетилетие, призова правителствата на ЕС да произвеждат съвместно в шест оръжейни области.
Източник: https://news.bg/

 

Руското министерство на отбраната получи поръчаните за 2020 г. вертолети Ka-52

20.11.2020, 20:42

Руското министерство на отбраната получи всички бойни разузнавателно-ударни хеликоптери Ка-52 "Алигатор", които бяха планирани за доставка през 2020 година. Договорът беше изпълнен в срок.
В момента машините се подготвят да се отправят към местата за постоянно разполагане. Това съобщиха от пресслужбата на холдинга "Веролеты России", цитирана от "Российская газета".
Ка-52М получи ново оборудване. Става въпрос за модернизирана оптико-електронна система с увеличен обхват на откриване и разпознаване на цели, ново цифрово устройство, което позволява да се увеличи точността на стрелба с оръдие. Освен това вертолетът е въоръжен с управляема ракета с голям обсег и е оборудван със съвременен радиолокационен комплекс с активна фазирана антенна решетка.
Модернизираният хеликоптер вече може да се използва в различни температурни диапазони, включително арктически условия - лопатките на ротора са оборудвани с по-мощен нагревателен елемент. Шасито също е по-устойчиво на износване. Кабината е променена, сега пилотът ще може да лети в тъмното с очила за нощно виждане. - Още за Ка-52
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Операция „Морски лъв“ – завладяването на Великобритания, което никога не се състои

20.11.2020, 20:33

Какво е Операция „Морски лъв“?
Операция „Морски лъв“ е кодовото име на планирана инвазия на нацистка Германия във Великобритания. Тя трябва да се състои през септември 1940 г. и ако е успешна, с нея доминирането на Хитлер в Западна Европа ще бъде завършено.
През предходните месеци германската армия вече бе обхванала голяма част от континента. Западна Полша пада рано, през есента на 1939 г. Дания и Норвегия са победени 6 месеца по-късно, през пролетта на 1940 г. Следват Белгия, Холандия и Северна Франция през май и юни. Британските войски на континента също са победени: при Дюнкерк те са принудени да изоставят оборудването си и да се оттеглят обратно през Ламанша.

Следователно на хартия нашествието във Великобритания е логичната следваща и последна стъпка......Прочети още

 

Американските войници нямало да се изтеглят от Косово

20.11.2020, 16:17

Американските войници няма да се изтеглят от Косово, въпреки че Пентагонът започна планираното изтегляне на американските войски от Ирак и Афганистан, предаде Танюг, цитирана от БТА.
Това бе потвърдено от източник от НАТО, съобщава косовският онлайн портал "Зъри" от Прищина.
"Редовно правим оценка на нашата мисия КейФОР и въз основа на тази оценка всички съюзници са съгласни, че трябва да оставим там нашите около 3000 войници. Нашата мисия ще продължи да осигурява мирна и безопасна среда и свобода на движението за всички общности в Косово", каза неназован представител на НАТО.
НАТО подкрепя напълно диалога между Белград и Прищина с посредничеството на ЕС. Той е от решаващо значение за Белград и Прищина, както и за регионалния мир и сигурност", добави представителят на алианса.
От Центъра за проучване на сигурността в Косово казват, че засега няма опасност от изтегляне на американските войски, но директорът на центъра Ментор Враньоли заяви, че косовските институции трябва да бъдат наясно, че КейФОР няма вечен мандат в Косово и трябва да изградят защитни капацитети, за да бъдат готови да запазят суверенитета на Косово.
Източник: 24chasa.bg/

 

Шуменски курсанти с успешно изпълнени задачи в практическо занятие по оцеляване

20.11.2020, 12:40

Завърши практическото занятие по оцеляване на курсантите 5 курс, съобщават от факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „Васил Левски“. Курсантите, които получават висшето си военно образование в Шумен, са  имали поставени различни задачи за изпълнение, както и преходи до различни локации.
Успешно са изпълнени задачите по ориентиране по карта и компас в непозната местност; запалване на огън; добиване на вода; създаване на подслон; изпълнение на задачи във вражеска територия; заличаване на лагер и изтегляне от компрометиран район; достигане на зададена точка за определено време и други.
Източник: http://otbrana.com/

 

Военнослужещи даряват следващата седмица кръвна плазма за лечение на Covid-19

20.11.2020, 12:37

Първите двадесет военнослужещи, които са заявили желание да станат дарители на реконвалесцентна плазма за лечение на тежки случаи на Covid-19, ще го направят в седмицата между 23 и 27 ноември. Акцията се провежда в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА). За да не се получават струпвания, е създаден график и военнослужещите са разпределени по дни, съобщава Пресцентърът на МО.
Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов N РД – 103-16 от 9 ноември 2020 г. бе създадена организация за даряване на кръвна плазма от военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Желаещите могат да дарят кръвна плазма без да има какъвто и да е риск за здравето им, а по този начин може да бъде спасен животът на пациенти в критично състояние, уверяват от ВМА.
Продължителността на целия процес по снемане на анамнеза, диагностика и даряване на плазма отнема около 60-90 минути. На всеки дарител се прави предварителна картотека на място във ВМА и изследване за наличие на антитела.
Всеки преболедувал COVID-19, на възраст от 18-65 г., може да стане дарител на реконвалесцентна плазма и по този начин да помогне на други заразени да живеят.
За повече информация: 02/ 92 25 506
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Нови стъпки към блокирането на сделката с ОАЕ за F-35

20.11.2020, 08:54

В Сената на САЩ бе внесен законопроект, който да блокира мегаоръжейната сделка с Обединените арабски емирства (ОАЕ), която включва F-35, безпилотни апарати и голямо количество боеприпаси. Това съобщава Reuters.
Законопроектът е внесен от двама члена на Демократическата партия и един републиканец, което е важен символ, че неодобрението за сделката идва от двете основни партии в страната. Това е поредния сигнал от Конгреса на САЩ, че сделката с ОАЕ повдига твърде много въпроси, а администрацията на президента Тръмп не се старае да им отговоря ясно.
Притесненията са по няколко линии – застрашаване на военното превъзходство на Израел в региона, изтичане на американски военни технологии към Китай и Русия и използване на въоръжението за целенасочени удари срещу цивилни в Йемен.
Американското законодателство предлага сложна процедура за блокирането от Конгреса на оръжейна сделка, която вече е минала през одобрението на Държавния департамент. Законопроектът за това трябва да мине гласуване в двете камари на Конгреса – Сената и Камарата на представителите. Републиканците в момента контролират Конгреса, а Демократите Камарата на представителите.
Президентът Тръмп, обаче има право на вето, а дори и то да бъде преодоляно, той може да откаже да заобиколи блокадата, както вече направи на няколко пъти, отново във връзка с оръжейни сделки за страни от Близкия изток.
Все пак, администрацията на Тръмп има два месеца да реализира сделката, преди на власт да дойде избрания за следващ президент Джо Байдън. Засега, не е ясно какво е отношението на Байдън към сделката, чиято стойност почти достига $24 млрд. Той може директно да я зачеркне или да я прокара с лекота.
През миналата седмица администрацията на Тръмп информира Конгреса, че смята да реализира сделка за 50 броя F-35A, 18 безпилотни самолета от висок клас MQ-9B Reaper и няколко хиляди управляеми боеприпаса „въздух – въздух” и „въздух – земя”. - Още за F-35
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

Какво знаем за най-способния снайпер на планетата

20.01.2020, 08:10

Историята на може би най-мощният и най-ефективният снайпер в света започва през 80-те години на миналия век. Предприемачът Рони Барет решава да експериментира в създаването на високоточна пушка с голям калибър.
Барет първоначално нямал опит в производството на оръжия, но започнал да се самообучава. Скоро той нарисувал на ръка опростени скици и чертежи на оръжието, което построил в гаража си. Това се превърнало в прототипа на неговият снайпер и калибърът Barrett .50 BMG.
Макар да тръгва от гаража си, разработките на Барет бързо предизвикват интереса на специалните части на САЩ и дори на ЦРУ.
Така на бял свят през 1982 година се появява Barrett M82. Снайперът използва голямокалибрени боеприпаси с калибър 12,7 x 99 мм. Те са изключително мощни. Куршумът развива максимална скорост от 928 м/с и може да носи кинетична енергия до приблизително 20 200 J. Той пробива метал, броня и бетон, без проблеми от километър и половина. Доказано е, че може да проникне през бронята на военни камиони и джипове. Тестове показват, че подобен куршум има бойна ефективност и след 2 километра.
Началната скорост на куршума при снайпера на Барет е 853 м/с. Дължината на цевта е 737 милиметра, а самият снайпер е дълъг повече от метър - 1220 мм.
Пълнителят побира 10 патрона, а цялостното тегло на снайпера е 14 килограма. Тук обаче е включена и оптиката, която стандартно предлага 10-кратно увеличение.
Най-далечното потвърдено убийство, направено със снайпера, е от Войната в Афганистан. През 2012 година австралийски войник поразява цел на 2815 метра разстояние. Служещите са доволни от снайпера, тъй като Рони Барет полага големи усилия в намаляването на отката до приемливи нива. Като недостатък се посочва малката мобилност на оръжието, тежащо 14 килограма.
Американската брегова охрана използва М82 за възможен обстрел на бързи лодки с незаконни търговци на наркотици и други. Някои полицейски части като NYPD също са закупили винтовката. Когато бърза кола трябва да се спре също така бързо, .50 BMG пробива и спира двигателя без проблеми. Ако се налага да се прониква през препятствия, М82 лесно пробива повечето тухлени стени и бетонни плочи. Пушката на Рони Барет е била използвана в многобройни конфликти и изглежда, че няма бронежилетка или каквато и да е защита на тялото, която да не може да пробие.
Особено ефективна, винтовката се оказва в Афганистан, Ирак и местата, където преобладава открит или планински терен.
Barrett М82 е била закупена от военни и полицейски части на над 30 страни.
Барет обаче не спира работата си, създавайки по-късно друга винтовка. Снайперът M107 може да поразява цели на 4 километра разстояние, но за него ще ви разкажем по-късно. - Още снайпери
Източник: https://it.dir.bg, Стоян Гогов

 
 

 

Швейцария получи финални оферти за нов изтребител

19.11.2020, 22:13

Швейцарската агенция за покупка на въоръжение Armasuisse е получила вчера, 18 ноември 2020 г. финалните оферти за покупката на нов многоцелев изтребител за ВВС на страната.
Пристигнали са оферти за Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale, Boeing F/A-18 Super Hornet и Lockheed-Martin F-35A. Тъй като се цели договор „правителство – правителство”, офертите са дошли от съответните правителствени агенции на Германия, Франция и САЩ.
От всички участници се иска ценово предложение за 36 и 40 броя изтребители, с включена логистика и въоръжение. На базата на тази оферта ще се извършват бъдещите точни договорки, в случай че кандидатът бъде избран.
Освен това се изисква план за кооперация между въоръжените сили на страната-доставчик и Швейцария, както и план за офсетно споразумение, което да достигне 60% от цената на сделката.
В края на септември в страната се проведе референдум, на който на косъм бе одобрено правителственото решение за покупка на нов многоцелев изтребител, който да замени сега експлоатираните типове F-5E/F и F/A-18C/D.
Швейцария избира паралелно и нова наземна зенитно-ракетна система. Там конкуренцията е между Eurosam SAMP/T и Raytheon Patriot. Там се иска избраната система да може да прикрива територия с площ от 15 000 km2, като също се иска сътрудничество с въоръжените сили на страната-доставчик и офсет.
И по двете програми, чиято обща стойност ще достигне $9 млрд., ще бъде изготвен финален доклад, в който ще се оценят получените оферти, като под внимание ще се вземат множество фактори, включително финансови, икономически, технически и геополитически. Докладите ще са готови в първото тримесечие на 2021 г., а финалното решение ще бъде взето от Федералния съвет на Швейцария.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Великобритания ще построи 13 фрегати и бойни кораби от ново поколение

19.11.2020, 20:53

Британският премиер Борис Джонсън обеща Обединеното кралство да възстанови статута си на най-голяма морска сила в Европа и изтъкна, че корабостроенето може да изглади различията между четирите народа в държавата, предаде "Ройтерс".
В реч пред Камарата на общините той огласи днес план за построяването на 13 нови фрегати и бойни кораби от ново поколение, което по думите му ще възроди корабостроенето в страната. Това ще освети "като с бяла светлина на волтова дъга ползите от съюза", заяви Джонсън. Според него "ако има някаква политика, която да укрепи Обединеното кралство във всякакъв смисъл, това е построяването на повече кораби за Кралския боен флот".
По-рано тази седмица той разгневи мнозина шотландци с изявлението си, че прехвърлянето на пълномощия на Шотландия е "катастрофа" - думи, които са изгодни за шотландските националисти. Джонсън никак не е обичан в Шотландия, където го смятат за надменен и арогантен. Според проучване на консултантската компания Джей Ел партнърс непопулярността на британския премиер е основен фактор в движението за шотландска независимост.
Тъй като много анкети свидетелстват, че мнозинството хора в Шотландия подкрепят независимостта, Борис Джонсън се стреми да сложи акцент върху това как Англия и Шотландия могат да работят заедно, коментира "Ройтерс".
Източник: https://bnr.bg/

 

Втора механизирана бригада чества празника на Сухопътните войски

19.11.2020, 16:25

Днес в района на военно формирование 24150, във връзка с усложнената епидимиологична обстановка в страната, се проведе тържествено строяване и прочитане на заповеди  за награждаване на военнослужещи и цивилни служители от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на 2 механизирана бригада, се посочва в съобщение от формированието.
Полковник Емил Симеонов, заместник - командир на 2-ра механизирана бригада поздрави личния състав  по случай Празника на Сухопътните войски. Той посочи: „Въпреки затрудненията, известни на всички, които съпътстват дейността на бригадата, както и ограниченията, произтичащи от епидимиологичната обстановка заради коронавирус, личният състав неуморно и с изключителна отговорност продължава да изпълнява всички задачи, които се възлагат и произтичат от трите мисии на Българската армия, като и в този момент военнослужещи от 42-ри механизиран батальон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион изпълняват своите задължения в Афганистан.
Това, което не се променило е, че Вие продължавате да демонстрирате чувство за дълг и отговорност. Добре свършената работа кара всеки един от нас да се гордее, че е част от 2-ра механизирана бригада и от Сухопътните войски”.
Полковник Симеонов връчи награди на военнослужещи. Със заповеди на министъра на отбраната с наградни знаци бяха удостоени двама военнослужещи, на началника на отбраната с предметни награди – 2 военнослужещи, на командира на Сухопътни войски с предметни награди – 2 военнослужещи и със служебна благодарност от командира на бригадата – 20 военнослужещи.

 

61-ва бригада отбеляза празника на Сухопътни войски

19.11.2020, 16:22

Днес  във войсковите райони Карлово и Казанлък на 61-ва Стрямска механизирана бригада беше отбелязан празника на Сухопътните войски – 19 ноември.
С приветствено обръщение командирът на бригадата бригаден генерал Деян Дешков изрази своята благодарност към личния състав за всеотдайността в ежедневната дейност, пожела им здраве и да продължават да служат с чест и достойнство, съобщават от бригадата.
Беше прочетен поздравителен адрес към личния състав на бригадата от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на 61-ва механизирана бригада бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от бригадата, показали високи резултати в бойната подготовка, усърдие и професионализъм.

 

Флотът унищожи мини от Първата световна война в Несебърския залив

19.11.2020, 13:30

По време на българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2020” бяха открити пет бойни морски мини тип „ЕМА“ и една морска мина тип „EMC“. Мините от времето на Първата  световна война са открити, лежащи на дъното, по време на планираната в рамките на учението противоминна операция от минните ловци от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2).
Мините  тип  „EMA“  са  котвени,  контактни мини с размери 1,6 х 0,8 м. и тегло 150 кг. Те могат да бъдат поставяни от надводен кораб или подводница. Мината тип „EMC“ е също котвена, контактна мина, но с по-голям диаметър и боен заряд от 300 кг.
За осигуряване на безопасността, районът в който са открити морските мини беше изолиран за корабоплаване и подводни дейности.
От 6 ноември до 18 ноември 2020г. бяха проведени противоминни действия в Несебърския залив за унищожаване на мините. За техен координатор и ръководител на взривните дейности беше назначен капитан III ранг Илия Стойчев – началник на центъра за подготовка на водолази и бордни спасители.
В противоминни действия учасваха минен ловец „Цибър“ водолазните катери „Капитан II ранг Никола Фурнаджиев“ и „Форос“, водолазните групи за извършване на обследване, откриване, маркиране и подривявяне на открити морски мини от Пункт за базиране Варна и Пункт за базиране Бургас, както и водолазната група на минен ловец „Цибър“.
На 6 ноември водолазната група на минен ловец „Цибър“ унищожи 1 мина тип „ЕМА“. На 16 ноември  водолазният катер „Форос“ и групата от Пункт за базиране Бургас  унищожи 1 мина тип „ЕМА“. На 17 ноември водолазният катер „Капитан II ранг Никола Фурнаджиев“ и групата от Пункт за базиране Варна унищожи 2 мини тип „ЕМА“. На 18 ноември минен ловец „Цибър“ и водолазният катер „Капитан II ранг Никола Фурнаджиев“ унищожиха последните две мини една тип „ЕМА“ и една тип „EMC“.
Действията на личния състав по откриването, идентифицирането и унищожаването на мините свидетелства за професионализма и високото ниво на подготовка, като същевременно демонстрира, че минната опасност остава актуална дори и сто години след края на Първата световна война.
Източник: https://www.navy.mod.bg/

 

Вертолет избухва в пламъци при аварийно кацане, няма жертви

19.11.2020, 13:06

Във вторник, 17 ноември, вертолет Bell 212 на ВВС на Тайланд с 11 души на борда, сред които е бил и заместник-губернаторът на провинцията, е избухнал в пламъци при извършване на аварийно кацане в окръг Мае Чаем. Екипажът и пасажерите са успели да напуснат своевременно хеликоптера, няма пострадали.
Инцидентът е станал след възникнал проблем с двигателя. Назначена е комисия за разследване на авиационното произшествие.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Награди по повод 130 години от откриването на Военния клуб в Русе

19.11.2020, 09:16

Министерството на отбраната отличи със специални грамоти служители на клуба. Те бяха връчени вчера от изпълнителния директор на ИА "Военни клубове и военно-почивно дело" Валери Стоянов. На скромното поради пандемията тържество присъстваха и главният директор на Главна дирекция "ВПД ВК" Гергана Александрова, както и Йордан Йорданов – началник сектор „Военни клубове“ към Териториален отдел – Варна. Наградени бяха ръководителят на Военен клуб - Русе Деница Аспарухова, Красимира Игнатова, други служители, както и офицерите от запаса Евгени Алексиев и Димитър Вълков.
Изтъкната бе активната дейност на Военен клуб – Русе и многото подобрения в клуба, реализирани със съдействието на Изпълнителната агенция и Министерството на отбраната. Сред най-важните събития за 2020 г. е ремонтът и реконструкцията на Летния театър към Военен клуб - Русе.  С обновения си вид той ще даде възможност на русенци и гостите на града да се срещнат през идващото лято с различни постановки и концерти.
Източник: http://otbrana.com/

 

Lockheed Martin е намерил клиент за олекотения контейнер Legion

19.11.2020, 09:07

Lockheed Martin е намерил клиент за олекотения контейнер Legion, който е предназначен за откриване и проследяване на въздушни цели в инфрачервения диапазон. Това съобщава Aviation Week.
Клиентът, който за сега не се назовава, е поръчал контейнера Legion ES, заедно с поръчката си за F-16 Block 70/72. Самият контейнер може да бъде доставян на клиенти след 2023 г.
Legion-ES е олекотен вариант на контейнера Legion, който се използва на F-16 и F-15 от състава на ВВС на САЩ. Той е с тегло от 136 kg, дължина от 1,96 m и диаметър от 0,25 m. Поставя се на точките за окачване, които са отстрани на въздухозаборника на F-16. С цел намаляване на теглото на контейнера, процесорът, кой обработва картината, се намира на борда на изтребителя.
Въпреки, че контейнерът e поставен под самолета, той няма ограничения да открива въздушни цели намиращи се пред изтребителя. Той е спрегнат с радара и може да се използва за допълнителна идентификация на цели или може да бъде основен сензор.
Контейнерите Legion, които са значително по-големи, имат възможност за добавяне на допълнителни способности, като нови сензори или дейта линк. Освен това, процесорът е на борда на контейнера. Той се използва от години от ВВС на САЩ.
F-16 Block 70 е поръчан от Бахрейн, Словакия, България и Тайван, а Мароко е поръчало Block 72. Предвид високотехнологичността на въпросния контейнер и възможността му да работи по нискозабележими цели, може да се предположи, че е поръчан от Тайван.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Тайван спря полетите с F-16 след катастрофа

19.11.2020, 08:26

Тайван е спрял полетите със своите изтребители F-16, след като една машина изчезна след нощен полет над морето. Това съобщава Reuters.
Инцидентът е станал на 17 ноември 2020 г. в 18:07 местно време, когато едноместен F-16 е излетял за тренировъчен полет от авиобаза Хуалян, намираща се на източното крайбрежие на островната държава. Самолетът е бил пилотиран от 44-годишен полковник и е излетял в 18,05 часа местно време.
Две минути по-късно, когато машината се е намирала на около 15 km от летището, тя е изчезнала от радарите. Пилотът не е дал индикации за проблеми на борда. Въпреки, че веднага са стартирани действия по търсене и спасяване, останките от самолета не са открити до момента.
Вчера, 18 ноември, президентът на страната Цай Инуън е дала разпореждане да се спрат полетите с F-16, до изясняване на причините за инцидента. Тя е разпоредила да продължи да се поддържа нормалното ниво на бойна готовност в тайванските ВВС.
Катастрофиралият изтребител е бил с борден номер 6672 и е принадлежал на 5-то тактическо изтребително крило. Машината е била базов F-16A Block 20 и не е била преминала през модернизация до стандарта V.
Само преди три седмици, лек изтребител F-5E се разби при учебен полет над морето. Пилотът му загина. През юли катастрофира разузнавателно-ударен вертолет OH-58D с двучленен екипаж, а през януари транспортен вертолет UH-60 се разби в склона на планина, при което загинаха осем души, включително и висши тайвански военни.
За 23 години експлоатация, Тайван е загубила осем F-16 от общо доставени 150. В момента се чака доставката на 66 новопроизведени F-16 Block 70. - Още за F-16
Източник: https://aero-bg.com/

 

Карабината Ruger AR-556 300 Blackout

19.11.2020, 08:10

Компанията Sturm, Ruger & Company, Inc. добави в каталога си пълноразмерна версия на полуавтоматичната карабина AR-556 с калибър .300 Blackout. Оръжието е оборудвано с „тежка“ 40,8 cm цев, изработена от хром-молибденовата стомана марка 4140 със стъпка на нарезите на канала от 177 mm, направена чрез студено коване и завършваща с фирмен подвижен огнегасител на резба 5/8" -24.
Направляващите на патроните М4 повишат надеждността на подаването на такива дори с различна форма на куршумите. На капака на цевната кутия от кован алуминий марка 7075-T6 е интегрирана планка Пикатини за мерниците, а отстрани са добавени отражател на гилзите и спомагателен водач на затвора. Главата (болта) на затвора, изработена от стомана марка 9310 и тестван под налягане е монтиран в тялото на затвора изработен от стомана марка 8620 с хромиран вътрешен канал и газов ключ/бутало. Свободно монтираната 27,9- cm алуминиева вентилираща цевна кутия с монтажни слотове M-Lok и дълга релса Пикатини отгоре затваря "пистолетната" газоотводна система за съвместимост дори с най-леките дозвукови патрони, както с използване на заглушител, така и без него. Телескопичният приклад формат M4 на буферна военен стандарт тръба позволява на стрелеца да конфигурира оръжието според собствените си изисквания и необходимото оборудване. Стандартната полимерна ръкохватка с наклон има нарези против приплъзване от всичките си страни и на и е на сравнително по-голямо разстояние от обикновеното от спусковия лост заради спусковата скоба с по-голям размер. Снемаемият метален пълнител с 30 патрона и капачето на прозореца за изхвърляне на гилзите са маркирани с препоръчвания калибър на патроните за безопасност.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Днес пехотата празнува!

18.11.2020, 08:00

Днес по традиция Сухопътните войски честват своя боен празник. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Тази година той съвпада с отбелязването на 135-ата годишнина от Сръбско-българската война.
19 ноември е определен за Празник на сухопътните войски на българската армия с Решение 477 на Министерския съвет от 16 ноември 1992 г. по повод блестящата победа на младата българска войска при Сливница на по време на Сръбско-българската война. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 г. Впоследствие с победата в Сръбско-българската война е защитен актът на Съединението между Източна Румелия и Княжество България и правото на българския народ да живее обединен и свободен. - Още за СВ на България

 

78 г. от съветското контранастъпление при Сталинград

18.11.2020, 07:55

На 19 ноември 1942 г. Съветската армия започва контранастъпление при Сталинград (днешния Волгоград) в Южна Русия. Резултатите от тази операция оказват решително влияние върху хода на войната, като дават началото на постепенното изтласкване на Вермахта от окупираните съветски територии.
Това е най-кървавото сражение на съветско-германския фронт по време на цялата война. По приблизителни изчисления в него войските на Германия и съюзниците ѝ Румъния, Италия и Унгария губят около ¼ от личния си състав, воюващ на Източния фронт – загуба, от която те така и не успяват да възстановят.
Съветският съюз, от своя страна, губи над един милион убити, ранени, пленени или депортирани войници и мирни жители......... Прочети още

 

 

На този ден преди 104 години спират боевете край Сома

18.11.2020, 08:14

На 18 ноември 1916 г. приключват сраженията при река Сома в Северна Франция. Те започват на 1 юли 1916 г.
Битката е една от най-мащабните и кървави по време на Първата световна война. Най-често споменавани цифри за загубите са за 623 907 британци и французи, а за Германия се счита, че загубите й възлизат на 434 500 души.
Известно е също, че Британският въздушен корпус загубва 782 самолета и 576 пилоти.
В битката при река Сома няма категоричен победител от стратегически мащаб. Съюзниците завладяват едва 8-километрова ивица, а това е доста по-малко от очакваното. Същевременно Германия загубва много високо квалифицирани военни кадри.
В началото на битката съюзниците разполагат с 24 дивизии - 13 британски и 11 френски, а към края на битката те нарастват до 99 - 51 британски и 48 френски дивизии. Германците съответно започват бойните действия при Сома с 10 дивизии, а към края те вече са 50.
На 15 септември 1916 г. започва последната битка при Флерс-Корселе, когато е дебютът на танка. Първите танкове са много бавни (максимална скорост 3,2 км/час), често се повреждат и са уязвими от артилерията. От 49 английски танка, едва 32 достигат до мястото на сражението, а от тях само 21 успяват да влязат в битката – останалите имат технически проблеми или засядат в окопите. По-късно се присъединяват и танкове D-17, което вдъхва кураж на Съюзниците, но не променя чувствително развоя на бойните действия. Унищожени са 100 танка. - (видео)

 

42 години от първия полет на F/A-18

18.11.2020, 22:00.

Днес, 18 ноември, се навършиха точно 42 години от първия полет на многоцелевия изтребител F/A-18.
Първият прототип на F/A-18A Hornet (сериен номер 160775) излита от летището Ламбърт Фийлд, край Сейнт Луис на 18 ноември 1978 г. Машината се управлява от шеф-пилота на McDonnell Douglas Джон Крингс. Самият полет продължава 50 минути и приключва без забележки. - (видео)
Общо в изпитанията на Hornet са задействани девет едноместни машини и два двуместни. Изпитанията на машината вървят бързо и относително безболезнено, макар и ВМС на САЩ да имат сериозни забележки към тактико-техническите способности на типа. Първият сериен F/A-18 е предаден на американския флот през май 1980 г., а първата тренировъчна ескадрила започва да лети с него в началото на 1981 г.
Hornet се ражда от програмата Navy Air Combat Fighter (NACF), която цели създаване на заместник на палубните самолети F-4, A-4 и A-7. Макар, че първоначално се е целяло проектирането на изцяло нов тип, Конгресът на САЩ задължава ВМС на страната да избере един от двата изтребителя, които се създават в рамките на програмата LWF/ACF за нов лек боен самолет за ВВС на САЩ.
През май 1975 г. ВМС на САЩ избират палубното развитие на YF-17. Типът губи от бъдещия F-16 конкурсът на Военновъздушните сили, но заради двудвигателната си конструкция и перспективата за растеж е харесан от Флота.
YF-17 е преработен в бъдещия F/A-18 чрез усилване на конструкцията и шасито, добавянето на повече гориво, преработка на крилната механизация и увеличаване площта на крилото и вертикалните стабилизатори. Механичната система за управление е подменена с електро-дистанционна. Двигателите YJ101 на YF-17 са преработени в серийните F404.
Първоначално се е планирало да има три варианта на конструкцията – F-18A – изтребител, A-18A – ударен самолет и TF-18A – двуместен учебно-боен. Разликата между изтребителя и ударния е щяла да бъде основно в авиониката. Бързо става ясно, че един самолет ще може да изпълнява и двете задачи и още през 1980 г. машината започва да се нарича F/A-18A в едноместната версия и F/A-18B в двуместната.
Общо до края на производството през август 2000 г. са сглобени 1480 броя F/A-18 от двете основни версии A/B и C/D (която влиза в производство в средата на 80-те). Освен във ВМС и Корпуса на морската пехота на САЩ, типът е приет на въоръжение и в Канада, Испания, Швейцария, Финландия, Кувейт, Малайзия и Австралия.
В началото на 90-те Hornet е основно преработен в модела Super Hornet, който макар и да има същия индекс (F/A-18) се отличава значително от него и може да се разглежда, като отделна конструкция.
Първият прототип на F/A-18 е изложен в авиобазата Чайна Лейк в Калифорния. - Още за F/A-18

 

Иракските F-16 отново участват в бойни действия

18.11.2020, 21:35

След почти година прекъсване, иракските многоцелеви изтребители F-16 отново участваха в бойни действия. Това става, след като американските контрактори, които поддържат машините се върнаха в страната, съобщават от Janes.
Иракските ВВС разполагат с 34 броя F-16, които обаче летяха малко и не участваха в бойните действия срещу Ислямска държава през годината. В началото на 2020 г., след като САЩ убиха иранския генерал Касем Солеймани и напрежението между двете страни ескалира, Щатите започнаха да изтеглят своя персонал от значителна част от иракските си бази.
Заради влошаването на средата за сигурност, частните контрактори, които поддържаха иракския флот от F-16, също напуснаха страната. След това дойде и пандемията от COVID-19. Въпреки, че иракските ВВС оперират с типа от повече от пет години, те нямат нужния технически персонал да поддържат машините си и са тежко зависими от услугите на американски компании.
На 17 ноември 2020 г., обаче иракските ВВС и Централното военно командване на САЩ (CENTCOM) съобщиха, че неназован брой F-16 са участвали във въздушен удар срещу сили на Ислямска държава. Това е станало западно от столицата Багдат.
„Иракски F-16 нанесоха въздушен удар срещу убежище на Ислямска държава в района на ал-Зоур, провинция Дияла. Това показва нарастващите способности на иракските ВВС да се борят срещу терористичните организации на своя територия”, пише в съобщението на CENTCOM.
През септември Janes съобщи, че контракторите поддържащи иракските F-16 са се върнали в страната, след нормализиране на обстановката и отминаване на пандемията в Ирак. - Още за F-16
Източник: https://aero-bg.com/

 

Отказът на ракетата Vega се корени в човешка грешка

18.11.2020, 21:06

Отказът на ракетата Vega, която не успя да изведе товара си на орбита на 17 ноември 2020 г., се дължи на човешка грешка при инсталиране на кабелите на системата за управление. Това са заявили от оператора на ракетата Arianespace.
Роланд Лагиер, технически директор на Arianespace, е заявил пред журналисти, че първите три степени на Vega са сработили перфектно, но проблемът е възникнал при работата на последната степен наречена Avum.
Веднага след старта на двигателя на последната степен тя е излязла от контрол, като той не е могъл да бъде възстановен. Степента бързо е излязла от желаната траектория, навлязла е обратно в атмосферата, което е довело до загуба на двата спътника, намиращи се на борда.
Анализ на телеметрията от полета е показа, че най-вероятната причина за инцидента са кабелите, които контролират задвижващия механизъм за управлението на вектора на тягата на ракетния двигател на последната степен. Според Лагиер, кабелите на два от тези механизми са били разменени, което е довело до грешни команди и излизане от контрол.
„Касае се за серия от човешки грешки при производството и качествения контрол на готовата продукция. Няма индикации, че проблемът е конструктивен”, обяснява още Лагиер.
Механизмите, за които говори Лагиер са част от ракетния двигател РД-843, произведен от украинската компания „Южмаш”.
Инцидентът ще се разследва в дълбочина от комисия, чийто председател ще е главния инспектор на ESA. Комисията ще трябва да даде препоръки за избягване на подобни проблеми в бъдеще.
Лагиер е подчертал, че отказът няма общо с причината за загубата на друга ракета Vega през юли 2019 г. Тогава имаше структурен проблем с втората степен на ракетата, който вече е коригиран.
Arianespace ще продължи нормално операциите си с другите си ракети-носители.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Какво реши правителството днес

18.11.2020, 18:26

Бригаден генерал Анатолий Кръстев е предложен за назначаване на длъжността Директор на дирекция „Стратегическо планиране“
Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ, с който да назначи бригаден генерал Анатолий Кръстев на длъжността „Директор на дирекция „Стратегическо планиране", считано от 25.01.2021 година.

Бригаден генерал Кръстев ще дойде на новата длъжност от аташе по отбраната във Вашингтон. Той е летец- пилот първи клас. Командвал е ВВУБ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Преди да замине за САЩ бе заместник-командир на ВВС.
Правителството прие решение за определяне наличие на основен интерес по отношение изпълнението на проекта за повишаване на мобил­ността и защитата на личния състав от Силите за специални операции
Министерският съвет одобри доклад на министъра на отбраната за определяне на наличието на основен интерес, свързан със сигурността на страната, който трябва да бъде защитен при сключване на договор за обществена поръчка в случаите по чл. 149, ал. 1, т. 2 от Закона за обществените поръчки при реализация на инвестиционен проект „Повишаване на мобилността и защитата на личния състав от Силите за специални операции".
Решението на Министерския съвет е свързано с изпълнението на проекта за придобиване на въоръжение, техника и специално оборудване, които ще допринесат за успешното изпълнение от Силите за специални операции на задачите по трите основни мисии на Въоръжените ни сили, свързани с отбраната на страната, подкрепа на международния мир и сигурност и принос към националната сигурност в мирно време.
С решението се дава възможност за участие на предприятия от българската отбранителна промишленост в производството, обслужването и ремонта на придобитото въоръжение и техника, което ще подпомогне непрекъснато поддържане на отбранителните способности на Силите за специални операции и ще гарантира максимална възвращаемост в националната икономика на изразходваните средства.

 

Отново санитарна задача за български C-27J

18.11.2020, 16:50

Вчера, 17 ноември 2020 г. 16-та транспортна авиогрупа (траг) изпълни поредната хуманитарна транспортно-санитарна задача със самолет С-27J Spartan. Това съобщават от ВВС.
С полет от Париж до София се завърна у нас малката Марая, която бе на лечение в клиниката „Роберт Дебре“. Тя бе транспортирана до Франция на 12 октомври 2020 г. със самолет С-27J.
Вчера, в 10,11 часа военно-транспортния самолет излетя за парижкото летище „Шарл дьо Гол”, като на борда предварително бе монтирана необходимата медицинска апаратура и екипировка. На борда на машината бяха и двама лекари от МБАЛ „Лозенец“. В 20,15 часа самолета кацна на летище София с Марая, нейните родители и медицинския екип.
Самолетът, с борден номер 071, бе с екипаж в състав подполковник Пламен Дончев – командир, майор Веселин Асенов – помощник-командир и майор Мирослав Пипев – борден инженер (той и инженер по медицинска апаратура и оборудване).
Целият личен състав на 16-та траг пожелава скорошно възстановяване на малката принцеса и щастливо детство. Специални благодарности на медицинския персонал и държавните структури, които организираха изпълнението на тази високо благородна мисия, пише в съобщението на ВВС.

 

Откриване на Център за учения и тренировки на Сухопътни войски

18.11.2020, 16:35

Днес, 18 ноември, министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри Център за учения и тренировки на Сухопътни войски в района на 78-ми батальон за осигуряване - София. На официалната церемония присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов, началникът на Щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Валентин Кръстев, началникът на Служба «Военна полиция» бригаден генерал Борислав Сертов и заместник-командирът на СВ бригаден генерал Валери Цолов.
Изграждането на Центъра продължи 4 години и е финансирано изцяло от бюджета на Сухопътните войски. Създаването му е продиктувано от необходимостта да се поддържат и усъвършенстват съществуващите способности за планиране и провеждане на операции при изпълнение мисиите на Сухопътните войски, с приоритет мисия „Отбрана”.
Центърът за учения и тренировки на Сухопътни войски ще допринесе за повишаване на подготовката на щабовете и формированията на Сухопътни войски за планиране и провеждане на щабни тренировки, командно-щабни учения, както и участие в национални и международни учения.
Центърът осигурява достъп до всички услуги, предоставяни от автоматизираната информационна система на Българската армия - възможност за осигуряване на глас, данни и видео през ИНТЕРНЕТ.  В него има две зали – зала „Сливница“ и зала „Генерал-лейтенант Владимир Вазов“, работни помещения, комуникационна стая и регистратури.
„Впечатленията ми от направеното от Сухопътни войски, както винаги са блестящи“, сподели министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред представители на военните медии. „Хората са положили много усилия и аз съм сигурен, че резултатите няма да закъснеят . В навечерието на празника пожелавам на всички здраве, късмет и да им е честита новата придобивка“. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също даде висока оценка на ръководството на Сухопътни войски с думите: „Всеки ден се убеждавам, че командирите осъзнават своята отговорност и правилно определят приоритетите си. Пожелавам на всички здраве и нови успехи!“
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Как дадохме танковете и гаубиците на македонците?

18.11.2020, 13:57

„Искаха и да им преведем техническата документация за бойните машини на македонски. Поради тази причина възникна известно напрежение между двете делегации.

Бай Илия Гльозев - 90-годишен старец, съратник на Гоце Делчев, Даме Груев, Ванче Михайлов, тогава бе съветник на техния министър на отбраната Никола Клюсев, събра своите хора и ги смъмри: „С българите пишем с едни букви, имаме една азбука, говорим на един език, защо ви е превод?“, си спомня полковник от запаса Христо Станимиров.......Прочети още

 

Великите военни изцепки: Настъплението в Тракия и битката при Чаталджа (4-5/17-18. XI.1912 г.)

18.11.2020, 13:50

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл.......Прочети още

 

САЩ намаляват военните си контингенти в Афганистан и Ирак

18.11.2020, 13:34

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Кристофър Милър (на снимката) съобщи, че Вашингтон възнамерява да намали военните си контингенти в Ирак и Афганистан.
По думите му с това решение се изпълнява обещанието на президента Доналд Тръмп войските да се завърнат у дома въпреки предупрежденията на републиканци и съюзници на САЩ да не се прибързва с изтеглянето, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Президентът на САЩ отказа да признае победата на изборите на Джо Байдън, който встъпва в длъжност на 20 януари, само пет дни след датата 15 януари, когато е предвидено да приключат планираните изтегляния на войските.
Милър, който отказа да отговори на въпросите на репортерите, каза, че съгласно плана числеността на войските в Афганистан ще бъде намалена от сегашните над 4500 души на 2500, а на тези в Ирак от около 3000 сега също на 2500. Министърът добави, че САЩ са готови да реагират, ако обстановката в двете страни се влоши.
Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, обикновено пламенен защитник на Тръмп, нарече плана „грешка“.
И предупреди президента да не взема „никакви гръмовни промени в политиката по отбрана и външните работи“ преди да напусне Белия дом.
Междувременно иракската армия съобщи, че в строго охраняваната т. нар. зелена зона в иракската столицата са паднали четири ракети. Загинало е дете, а най-малко пет души са ранени. Това е знак за край на неофициалното примирие, обявено от подкрепяните от Иран милиции през октомври, отбелязва Асошиейтед прес. Засега никой не е поел отговорност.
Източник: https://www.dnes.bg/

 

Честито на всички, които служат в органите на артилерийско въоръжение

18.11.2020, 13:11

Днес се навършват 142 години от създаването на структури, отговарящи за съхранението, техническото обслужване и снабдяването на Българската армия с въоръжение и боеприпаси.
На 18.11.1878 г. княз Дондуков – Корсиков утвърждава „Временно положение на артилерийските складове на Българската земска войска”, с което се поставя началото на органите на службата артилерийско въоръжение в Българската армия. Затова и през 1997 г. със заповед на началника на Генералния щаб на Българската армия датата 18 ноември е утвърдена за празник на органите за ракетно-артилерийско въоръжение и боеприпаси.
Органите за въоръжение, съхранение, ремонт и осигуряване на армията с въоръжение и бойни припаси са създадени в най-дълбока древност. Те са едни от най-старите служби не само в Българската армия, но и в световната военна история.
Всички велики военни пълководци, оставили имената си в историята с постигнатите от тях военни победи са обръщали особено внимание и са полагали големи усилия за въоръжението на предвожданите от тях войски. Много често именно превъзходството във въоръжението е бил един от ключовите фактори за завоюваните победи. Българската история не прави изключение.
Източник: http://otbrana.com/

 

Унгария купува C-390

18.11.2020, 13:07

Унгария купува два военно-транспортни самолета C-390 Millennium. Това съобщи вчера, 17 ноември 2020 г., производителят Embraer.
Договорът, чиято стойност не се посочва, е бил подписан също вчера. В неговите рамки влизат не само двата самолета, но и обучение, логистика и други съпътстващи стоки и услуги.
Двата самолета ще се доставят през 2023 и 2024 г. Те ще са конфигурирани да играят и роля на въздушен танкер, който да дозарежда самолети и вертолети по системата „шланг – конус” (каквато е системата на унгарските Gripen C/D). Поради това, означението на унгарските самолети ще е KC-390.
Освен това самолетите ще имат и модул за транспортиране на пациенти в критично състояние, нещо което унгарските самолети ще получат първи.
Унгария става вторият експортен клиент на бразилския самолет. През август 2019 г. Португалия подписа договор за пет машини, които трябва да се доставят между 2023 и 2027 г. Сделката бе на стойност €827 млн.
Преди това, Бразилия поръча 28 броя, като три вече са доставени, до края на годината се чака четвъртата, а цялата сделка ще бъде изпълнена до края на 2027 г.
C-390 е тактически-транспортен самолет задвижван от два реактивни двигателя IAE V2500-E5. Максималният му полезен товар е 26 тона, обемът на товарната кабина е 170 m3 и в нея могат да се превозват 80 екипирани бойци, или 66 парашутисти, или четири стандартни палета 463L.
Унгарските ВВС пенсионираха последните си два Ан-26 през юни 2020 г. През 2018 г. Унгария купи два употребявани A319 и два бизнесджета Dassault Falcon 7X, които формално предаде на ВВС, но реално използва най-вече за VIP полети. Отделно, страната е част от НАТО-вската програма за съвместна експлоатация на C-17, а през септември тази година обяви, че влиза в обединение с Германия за експлоатация на част от немския флот от A400M.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Ретро фоторепортаж за службата във военния ни флот от първата половина на ХХ век

17.11.2020, 21:17

Торпедоносецът „Смели“ във Военноморска база Варна. Снимката е направена преди 19 май 1943 г., когато корабът с командир мичман І ранг (старши лейтенант) Петър Стилянов се обръща и потъва при силен щорм пред „Малаците“ - нос Св. Никола (пред днешния град Черноморец). От 36 души екипаж са спасени 21 души (двама от тях по-късно умират в болницата), на място загиват 15........Прочети още

 

Австрия загуби делото за Eurofighter

17.11.2020, 19:41

Австрийското правителство е загубило делото за финансови компенсации за покупката на Eurofighter. Това съобщава австрийската обществена телевизия ORF.
Решението на австрийския Върховен съд е от началото на ноември, като военният министър на страната Клаудия Танер (на снимката) е заявила, че не е съгласна с мотивите на съда, но в правовата държава всички съдебни решения трябва да се зачитат.
Австрийското правителство искаше да получи компенсация от Airbus на стойност €183,4 млн. за това, че е било подведено при сключването на договора за изтребителите. Според правителството, самолетостроителят не е бил коректен, когато е предлагал условията по сделката, което в крайна сметка е ощетило Австрия. Искаше се и разтрогване на сделката, без плащането на неустойки.
Паралелно с това, Австрия се опитваше да докаже, че при сключването на сделката е имало корупционни практики.
В крайна сметка, искането за компенсации бе отхвърлено на две инстанции, а австрийската прокуратура, както и независимия орган за разследване на корупционни практики в особено големи размери, не са успели да достигнат до категорични доказателства.
Министър Танер е заявила, че в момента правителството обмисля евентуално следващи правни ходове.
В началото на лятото австрийското правителство взе решение да свали от въоръжение учебно-тренировъчните самолети Saab 105. Това трябва да стане в началото на 2021 г. Машините бяха използвани освен за учебни цели и за изпълнение на задачи по „ер полисинг”. Тогава Танер заяви, че финалното решение за съдбата на австрийските Eurofighter ще бъде взето след излизането на съдебното решение делото, което правителството води срещу Airbus.
Вече повече от две години в Австрия текат усилени политически дебати за това, какво да се случи с бойната ѝ авиация, чиято основна задача е охрана на въздушното пространство на страната. В момента задачата се извършва от 15 изтребителя Eurofighter и 12 броя Saab 105.
В началото на 2018 г. тогавашният военен министър Ханс Петер Доскозил обяви решение за сваляне на Eurofighter от въоръжение през 2020 г. и подмяната му с по-евтин изтребител. Политическите сътресения в страната, обаче не позволиха това решение да се преведе за изпълнение, а и в коалиционното правителство на премиера Себастиян Курц възникнаха противоречия за това, какво да се прави по темата – дали да се замени изцяло Eurofighter или вместо това да се допълни с евтин учебно-тренировъчен самолет, който да може да изпълнява и задачи по „ер полисинг“.
В момента, Австрия плаща по няколко десетки милиона евро годишно за поддръжка на изтребителите си Eurofighter, като срещу това получава 1500 летателни часа. Освен, че тези разходи се смятат за твърде високо има и друг проблем – австрийските самолети са от Tranche 1, който или се сваля от въоръжение или се модернизира. Това значи, че или австрийците трябва да модернизират машините си или да плащат повече за поддръжката им.
Междувременно, стана ясно, че Индонезия е поискала да купи австрийските изтребители, като по темата вървят официални разговори.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Столтенберг: Преждевременно изтегляне от Афганистан ще струва скъпо на НАТО

17.11.2020, 17:20

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди днес, че организацията може да плати висока цена, ако напусне Афганистан твърде рано. Това изявление бе направено, след като американски представител каза, че се очаква през следващите седмици президентът Доналд Тръмп да изтегли значителен брой американски войници от опустошената от конфликт държава, предаде Асошиейтед прес.
НАТО има близо 12 000 войници от десетки държави в Афганистан, които съветват и помагат за обучението на националните сили за сигурност. Американските войници са около половината от общия брой, а НАТО разчита до голяма степен на въоръжените сили на САЩ за транспорт, логистика и друга подкрепа.
Изправени сме пред трудно решение. От близо 20 години сме в Афганистан и нито един член на алианса не иска да остане повече от необходимото. Но същевременно цената на преждевременното или некоординирано изтегляне може да е много висока, се казва в изявление на Столтенберг, предава БТА.
Той изтъква, че за пореден път страната рискува отново да стане плацдарм на международни терористи, които да планират и организират нападения "в родните ни страни".
Столтенберг изтъкна още, че "Ислямска държава" може да изгради наново в Афганистан терористичния халифат, който загуби в Сирия и Ирак.
Решението на САЩ идва броени дни, след като Тръмп назначи на висши постове в Пентагона нова група верни свои хора, споделящи разочарованието му от продължаващото военно присъствие във военни зони.
Очакваните планове може да съкратят броя на американските войници почти наполовина, считано от 15 януари, оставяйки в Афганистан 2500 войници.
Американски представители казаха, че през почивните дни военни ръководители са били уведомени за планираното изтегляне и че заповедта е в процес на изготвяне, но още не разпратена.
НАТО пое отговорност за международните усилия по сигурността в Афганистан през 2003 г., две години след като международната коалиция отстрани талибаните заради предоставянето на убежище на бившия лидер на Ал Каида Осама бин Ладен.
През 2014 г. алиансът започна да обучава и съветва афганистанските сили за сигурност, но постепенно изтегли войските си по силата на мирно споразумение с американско посредничество.
Столтенберг изтъкна, че дори при по-нататъшно намаление на американските сили НАТО ще продължи мисията си да обучава, съветва и и подпомага афганистанските сили за сигурност. Поели сме ангажимент да ги финансираме до 2024 г., каза той.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Президентът награди фронтови кореспондент

17.11.2020, 16:38

Държавният глава Румен Радев награди днес с „Почетния знак на президента“ трима известни български журналисти Милен Гетов, Даниела Кънева и Лилия Райчева. Тяхната дейност е пример за отстояването на смисъла и честта на професията и безспорно могат да бъдат наречени съвременни будители, посочил държавният глава, съобщава неговата пресслужба.
95-годишният Милен Гетов е доайен на българската журналистика, ветеран от Втората световна война. Той получава високо отличие в годината, когато отбелязваме 75 години от края на Втората световна война и участието на Българската армия в нейния заключителен етап.......Прочети още

 

Испански контраадмирал хвали екипажа на „Смели“

17.11.2020, 14:13

Продължава участието на фрегата „Смели” в състава на Втората постоянна група кораби на НАТО в Средиземно море (SNMG2), съобщават от ВМС.
След извършения преход от Военноморска база „Аксаз“, Турция до Военноморска база „Суда“ на остров Крит, Гърция, корабът бе посетен от командира на групата контраадмирал Мануел Агире Алдерегиа. Испанският адмирал даде висока оценка на нашето участие и подчерта че българските Военноморски сили за пореден път допринасят за успешното изпълнението на задачите на Алианса в региона.
На 14 ноември 2020 г. капитан II ранг Трифон Митишев, командир на фрегата „Смели“, участва във военен ритуал по смяна на флагманския кораб на групата. Новият флагман е фрегата „Христофор Колумб“ от ВМС на Кралство Испания.
В периода 16 – 21 ноември 2020 г. предстои съвместно плаване на SNMG2 и провеждане на учения от типа PASSEX с десантния кораб-док „Албион“ от Кралските ВМС на Великобритания и кораби, подводници и авиация на гръцките ВМС.

 

Руският флот разшири обхвата си с нова база в Африка

17.11.2020, 12:16

Руският президент Владимир Путин одобри разполагането на логистичен хъб на Руския флот в Червено море, което лежи между континентите Африка и Азия.
Владимир Путин натовари Министерството на отбраната с подписването на вече дискутирано споразумение със Судан.
Предложението за установяване на съоръжение в северноафриканската страна, за което президентът Владимир Путин даде зелена светлина в понеделник, беше представено на руското правителство миналата седмица.
Москва и Хартум подписаха седемгодишно споразумение за военно сътрудничество миналата година.
Още тогава възможностите за хъб за военноморска логистика бяха обсъждани от двете страни.
Суданското съоръжение има за цел да стационира и поправя руски кораби, както и да съхранява ключови за военноморските съдове запаси, които им трябват на дълги мисии.
То ще бъде окомплектовано и поддържано от 300 души. В него ще могат да акостират до четири бойни кораба наведнъж, включително тези с ядрени системи. Проектоспоразумението има за цел да издържи и продължи поне 25 години. То ще бъде автоматично продължено за период от десет години ако е нужно.
Руското правителство вече заяви, че логистичният хъб в Судан ще допринесе за мира и стабилността в региона, подчертавайк, че това е с изцяло защитен характер. Според медийни репортажи, военноморската база ще се намира близо до град Порт Судан, който е основното пристанище на африканската държава.
Източник: https://pogled.info/

 

Ядрените оръжия: Какво очаква Байдън и какво да очакваме от него?

17.11.2020, 11:42

Веднага щом встъпи в длъжност на 20 януари догодина, Джо Байдън ще се изправи пред многобройни приоритети – здравната и икономическа криза, обединението на американското общество, климатичната криза. По време на предизборната кампания мястото на външната политика и на отбраната беше ограничено. Но някои решения в Белия дом трябва да бъдат взети в кратки срокове, включително свързани с контрола върху ядрените оръжия, пише френският вестник La Tribune.
Удължаването на договора Нов СТАРТ с Русия
Той изтича през февруари 2021 г. В опит в последната минута администрацията на Доналд Тръмп се надяваше да размени с Москва споразумение за удължаване на договора с една година срещу разширяване на преговорите с Китай, включването на „новите руски оръжия“ и замразяване на броя на ядрените бойни глави в очакване на нов договор.
Русия отхвърли тези условия. Байдън винаги е бил ясен по въпроса – той е склонен да удължи Нов СТАРТ с пет години без предварителни условия и да започне преговорите за ново споразумение за съкращаване на офанзивните оръжия. Малко е вероятно обаче той да приеме руското искане да постави на масата на преговорите дефанзивните системи, чиято необходимост потвърди в съответствие с общата позиция на демократите и републиканците.
Иранското ядрено споразумение
Байдън критикува оттеглянето на САЩ по решение на Тръмп от сключеното от Барак Обама споразумение през 2015 г. Той обеща да присъедини отново страната си към него, „ако Иран се върне към пълно спазване на споразумението“. Впрочем основната последица от американското изтегляне беше повторното въвеждане на „максимални“ санкции срещу Иран.
Байдън е готов да отмени незабавно тези от тях, които не позволяват на Техеран да се бори ефективно с пандемията от COVID-19, както и отказа на визи за жители на мюсюлмански страни. Той обаче иска да предоговори споразумението, като включи в него иранската ракетна програма и външната политика на ислямската държава. Във всеки случай подходът му се основава на диалога и преговорите „в съгласие с европейските съюзници“.
Освобождаването на Северна Корея от ядрено оръжие
Байдън не скри неодобрението си на политиката на срещите на върха „за едната снимка“, водена от Тръмп, която не донесе никакъв напредък към ядрено разоръжаване на Пхенян. Затова той трябва да възобнови преговорите – двустранни или многостранни, за да позволи прекратяването на състоянието на война и отмяната на санкциите в замяна на постепенно премахване на ядрения арсенал на Северна Корея.
Американската доктрина за отбрана
С необходимия срок за създаване на екипите новият президент ще трябва да публикува „Преглед на позицията в ядрената област“, за да се разграничи от този на Тръмп през 2018 г. и да се върне към по-близка доктрина до тази на Обама през 2010 г. По-конкретно Байдън прие в програмата на демократите постановката на първо място да не се използват ядрени оръжия, чието приемане от Пентагона не беше издействано от Обама. Ядрените оръжия трябва да служат само за въздържане от ядрена атака или за ответна реакция на подобно нападение, но в никакъв случай не бива да бъдат използвани за нанасянето на първия удар.
Тази инициатива, ако успее и Байдън съумее да убеди останалите ядрени сили да се присъединят към нея, ще допринесе за значителното ограничаване на ядрения риск. Демократите в Конгреса искат също правомощието на президента да нарежда ядрена атака вече да не е едностранно, а споделено с Конгреса. Подобен закон може да бъде приет от Камарата на представителите, но вероятно ще бъде отхвърлен от Сената.
Модернизирането на американския ядрен арсенал
Байдън ще трябва да вземе решение дали да подкрепи, или не, чрез бюджета, който ще представи през март догодина, задействането на започнати от Тръмп проекти в рамките на програмата за модернизиране на американските ядрени оръжия с 1,2 трлн. долара през идните 30 години. Решението вече беше утвърдено от Обама. Байдън вече се противопостави на въвеждането на ядрени бойни глави с т. нар. „малка мощ“ за снабдяване на крилати ракети, изстреляни от подводници, защото те подтикват към ядрена битка.
Не е сигурно обаче, че той ще прекрати програмата за замяна на междуконтиненталните балистични ракети на стойност 264 млрд. долара, както искат редица организации като Съюза на загрижените учени. Освен това той ще остане чувствителен към влиянието на военно-индустриалното лоби, част от което финансира кампанията му, и ще продължи да подкрепя опитите с противоракетна отбранителна система, макар че тя е смятана за неефективна и ненужна от учените.
Забрана на ядрените опити
И тук Байдън критикува Тръмп, който смяташе да прекрати мораториум върху ядрените опити. Според него това би било лош пример за други страни като Китай, Индия, Пакистан, Северна Корея. Подобно на предшествениците му от Демократическата партия той защитава ратифицирането от САЩ на Договора за пълна забрана на ядрените опити, подписан през 1996 г. Но той остава зависим от Сената, който вероятно ще продължи да му се противопоставя.
Тактическите ядрени оръжия, разположени в Европа
Байдън не е говорил по този въпрос, но може да се очаква, че ще проявява по-голямо уважение към съюзниците си от НАТО, без обаче да се отказва от настояването за увеличаване на разходите за отбрана на останалите страни членки до целта от 2% от БВП. Той знае, че в НАТО страните, които се страхуват най-много от Русия (Полша и балтийските държави) настояват за запазване и модернизиране на 150 до 250 американски ядрени бомби, разпределени между Германия, Белгия, Италия, Холандия и Турция.
За сметка на това дебатът за намаляването или изтеглянето им започна в редица страни в Европа. Може би Байдън ще ги включи в нови преговори с Русия за унищожаване на тактическите й оръжия, които са по-многобройни.
Договорът за забрана на ядрените оръжия
В това отношение няма изненади – Байдън ще продължи да се придържа към неупотребата на ядрено оръжие в най-строгите граници, определени на най-високо равнище. Затова той ще продължи политиката и на двете партии за отхвърляне на Договора за забрана на ядрените оръжия, но вероятно не толкова агресивно, като се откаже от упражнявания от Тръмп натиск за блокиране на влизането му в сила, игнориран от страните, които бяха подложени на заплахите.
Източник: https://www.investor.bg/

 
Провали се мисията на европейската ракета носител „Вега“
17.11.2020, 09:26

Мисията на европейската ракета носител „Вега“ се провали, след като осем минути след изстрелването ѝ се отклони от траекторията, предаде БТА.
Ракетата беше изстреляна в 22.52 часа местно време от космодрума в Куру, френска Гвиана. Тя трябваше да изведе в орбита два научни сателита. - (видео)
„Осем минути след старта на ракетата, веднага след първото запалване на двигателя на четвъртата степен, беше констатирана аномалия в нейната траектория, което доведе до провал на мисията“, посочи в компанията оператор „Арианспейс“. Причините за станалото се разследват.
„Вега“ трябваше да изведе два сателита – включително първия испански, в орбита на около 700 км от земната повърхност. Двата сателита се смятат за изгубени.

През юли 2019 г. Vega претърпя още един провал. Тогава отказа втората степен на ракетата, което доведе до загуба на товара – разузнавателен сателит за ОАЕ.
От 2012 г. досега Vega е направила 17 старта – 15 от тях са успешни. Следващият старт се планираше за първото тримесечие на 2021 г.
Vega е четиристепенна ракета-носител от лекия клас. Първите три степени са твърдогоривни. Ракетата е предназначена да извежда на ниска околоземна орбита товари до два тона. Vega e разработка на италианската космическа агенция, като останалите около 1/3 разходи по програмата са поети от Франция, Испания, Белгия и Швеция. Оператор на ракетата е Arianespace. - Още Космос
Източник: https://bnr.bg/

 

Военни медици с отличия от министъра на отбраната

17.11.2020, 09:03

24-ият военномедицински екип се завърна след успешна мисия в Мали. В края на миналата седмица те предадоха щафетата на техните колеги, които в следващите 4 месеца ще подсигуряват мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност в малийската столица Бамако, съобщават от ВМА.
Полковник доц. д-р Димо Димов, д.м., заместник-началник на ВМА по  войсковото медицинско осигуряване, връчи на целия екип от медицински специалисти награди от името на министъра на отбраната. Признанието идва за високите постижения в службата, изпълнение на служебните задължения в сложна обстановка и за проявения висок професионализъм, отговорност и издържливост.
„Благодаря ви за това, че за пореден път отзивите за представянето на нашите специалисти там са отлични. За нас най-важното е, че се върнахте живи и здрави”, заяви полк. доц. д-р Димо Димов при посрещането на екипа. - (видео)
Българските лекари под пагон участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си.

Източник: http://otbrana.com/

 

Забравените герои на България: Генерал-майор Георги Николов Бошнаков

17.11.2020, 07:55

Навършват се 158 години от рождението на генерал-майор Георги Николов Бошнаков, роден на 17 ноември 1862 г. в Горна Оряховица. Завършва Военното училище в София (1885). Участва в Сръбско-българската война (1885) като дружинен адютант в отряда на капитан Кисов.
След войната служи в пехотата. На 1 януари 1887 г. е произведен в чин поручик, в 1890 г. в чин капитан, а на 18 май 1906 г. в чин подполковник. Служи във военното училище като ротен командир и помощник- командир на 10- ти Родопски полк (1909).
През Балканската война (1912-1913) е командир на 35-ти пехотен Врачански полк. На 27 януари 1913 г. е произведен в чин полковник.
През Първата световна война (1915-1918) е началник на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия (1916), а след това началник на 9- та дивизионна област. На 27 февруари 1918 г. е повишен в чин генерал-майор.
Годината и мястото на смъртта не са установени.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст., 1 и 2 кл.; ордена „Св.Александър” V ст. без мечове, IV ст. с мечове по средата; народния орден „За военна заслуга” 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на военна лента и на обикновена лента.

 

17 ноември 1912: Първи целенасочен боен полет в Европа

17.11.2020, 07:52

На 17 ноември 1912 г. по време на Първата балканска война в бойния дневник на I-во аеропланно отделение е фиксиран и описан първият боен полет в Европа с целенасочено и признато използване на боеприпаси от въздуха.
Задачата за нанасяне на бомбен удар се изпълнява с двуместния „Блерио“ XI-2. Джовани Сабели е пилот, а майор Златаров – наблюдател. Заедно с прокламациите за предаване на гарнизона майор Златаров хвърля над Одрин и две ръчни бомби.
На тази дата поручик Радул Милков с Албатрос Ф2 с помощта на британския кореспондент Гор прави първото фотозаснемане от самолет в бойни условия в Европа и поставя началото на нов способ за въздушно разузнаване.
Музей на авиацията – Крумово

 

 

Военнослужещи от Сухопътните войски разузнаха и унищожиха невзривен боеприпас

16.11.2020, 15:05

Специализиран екип от военно формирование 44200 – Стара Загора от  2-ра механизирана бригада разузна и унищожи днес, 16 ноември,  120-мм мина със стабилизатор и взривател. Силно корозиралият боеприпас е бил открит при изкопни дейности в частен имот в село Хаджи Димитрово, община Казанлък, съобщават от МО.
Екипът, в състав 4 военнослужещи и 4 броя техника, действа под ръководството на капитан Йордан Йорданов. Боеприпасът е бил транспортиран и унищожен на учебен център „Тюлбето“ при спазване на всички мерки за безопасност.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

 

Гърция укрепва бойната си авиация

16.11.2020, 13:40

Министерството на отбраната на Гърция продължава с усилването на военновъздушните сили с френски Rafale и американски изтребители F-35, както и безпилотни летателни апарати и системи за защита от дронове, вероятно в рамките на 2021 година, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
В същото време поддържането и модернизирането на съществуващите системи напредва бързо, което ще облекчи тежестта за поддържане на баланса в Егейско и Източно Средиземноморие спрямо Турция. Крайната цел е създаването на условия за трансформиране на гръцките ВВС в сила, която в допълнение към доказаната стойност на своите човешки ресурси ще бъде в състояние да поддържа значителен набор от операции в цялото Източно Средиземноморие, предаде агенция "Фокус".
Ако тези планове се осъществят, балансът между гръцките и турските ВВС ще се промени след относително кратко време. На практическо ниво гръцката авиация ще има достъп до оборудване и технологии от три различни държави, САЩ, Франция и Израел. Според източници, запознати с въпроса, министърът на отбраната Никос Панайотопулос (на снимката) вече има готово предложение за САЩ за придобиване на шест изтребители от пето поколение F-35 с малко летателни часове, които дори могат да бъдат доставени до Гърция в рамките на 2021 година.
Атина ще осъществи плана за придобиване на още 18 нови самолета от този тип в кратък срок, така че гръцките ВВС ще се окажат с общо 24 F-35. Що се отнася до доставките на френските самолети Rafale, въпросът се очаква да стигне в парламента през декември. Междувременно първите шест използвани самолета се очакват през първата половина на 2021 година. В същото време 114-то бойно крило в Танагра, известно още като „гнездото“ на Mirage 2000, непрекъснато се надгражда, като броят на френските бойни самолети нараства бързо. - Още за ВВС на Гърция
Източник: https://fakti.bg/

 

Още 18 самолета с руски миротворци пристигнаха в Армения

16.11.2020, 09:52

Още 18 военно-транспортни самолета Ил-76 на руските аерокосмически сили с миротворци на борда кацнаха на летищата в Ереван, съобщи руското министерство на отбраната.
„Приземиха се още 18 самолета Ил-76 и два самолета Ан-124 „Руслан“ от военно-транспортната авиация на Авиационно-космическите сили на Русия с техника и персонал на 15-та миротворческа бригада, изпратени в Армения за участие в миротворческата операция в зоната на конфликта в Нагорни Карабах на летищата в Ереван. Руските военнослужещи разтовариха материални средства, оръжия и военна техника", се казва в съобщението.
Военното ведомство добави, че за едно денонощие с 58 самолета в Армения са доставени бронетранспортьори, високопроходими камиони, цистерни, багери и друго логистично оборудване.
Прехвърлянето на руски миротворци в зоната на конфликта в Нагорни Карабах протича в съответствие със споразуменията, записани на 9 ноември в съвместно изявление на руския президент Владимир Путин, президента на Азербайджан Илхам Алиев и министър-председателя на Армения Никол Пашинян за пълно прекратяване на огъня в Карабах.
Източник: https://www.actualno.com/

 

Frankfurter Allgemeine: Бундесверът вече не е толкова безнадежден, но на неговия ръководител му липсва решителност

16.11.2020, 07:36

Бундесверът бавно започва да излиза от тежкото положение, в което се е озовал заради политиката на икономии на Берлин, пише Frankfurter Allgemeine. Бюджетът на Германия за отбрана нараства, армията става все по-силна, но основните проблеми с доставките и недостига на кадри все още са на лице. Освен това ръководителят на въоръжените сили е човек, на когото липсват „амбиция“ и „решителност“, отбелязва авторът на статията Питър Карстенс.
Преди 65 години създаването на Бундесвера беше поредната стъпка на младата република Германия към Запада, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung. Така Западна Германия заяви своята готовност, заедно с партньори в алианса, да се противопостави на „тоталитарната заплаха“ в лицето на съветската империя. През следващите години малкият отряд от стотици новобранци се превърна в сериозна военна сила, но от изток на него се противопостави Националната народна армия на ГДР. За щастие въпросът не стигна до пряка конфронтация и по-късно, след обединението на Германия, Бундесверът се превърна в символ на успешно сътрудничество между източната и западната част на държавата, казва авторът на статията Петер Карстенс.
По-късно обаче Берлин започва да провежда политика на икономии, като систематично намалява военните разходи, продължава изданието. Реформа след реформа и практически нищо не остана от бившата „армия на единството“. Заключителната фаза на този процес се състоя през 2014 г., когато Русия „анексира“* Крим и се превърна в „заплаха“ за Прибалтика. Преди пет години Германия и нейните съюзници в НАТО дори не разполагаха с една достойна за битка танкова бригада, която да служи като възпиращ фактор. Бундесверът също практически нямаше военни кораби, а немските ВВС страдаха от остър недостиг на резервни части. 90% от самолетите бяха само ограничено годни за война или изобщо не бяха годни. Отмяната на военната повинност също нанесе силен удар на армията, отбелязва авторът.
В същото време, освен Русия, сега има и други заплахи - тероризъм, вълненията в Африка, нестабилната обстановка в Източното Средиземноморие, както и засилването на Китай, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung. И все пак през последните пет години Бундесверът започна бавно да излиза от тежкото положение, в което се намира. И той вече не е толкова „безнадежден“, както преди. Бюджетът на Германия за отбрана нараства. Армията става все по-силна. Основните проблеми обаче не изчезнаха, а именно материално-техническото осигуряване на войските и острия недостиг на кадри.
Освен това военните се водят от лидер, на когото липсват „амбиция“ и „решителност“, подчертава Карстенс. Министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер (на снимката) планираше да използва настоящия си пост като трамплин, за да стане канцлер, но трамплинът се счупи. Освен това за нея стана по-трудно да изпълнява служебните си задължения поради пандемията на коронавируса. Месеци наред тя беше неактивна, наблюдавайки катастрофалната ситуация в сферата на снабдяването. Като ръководител на Християндемократическия съюз тя не направи силно впечатление. А ако не направи нищо дори като министър на отбраната, ще бъде запомнена от всички като „флегматичен, временен“ ръководител, заключава авторът.
* Крим стана част от Русия, след като огромното мнозинство от жителите на полуострова гласуваха за него на референдум на 16 март 2014 г. (бел. ИноТВ).
Източник: https://pogled.info, М.Желязкова

 

Преди 95 години: първи полет на ДАР-1

16.11.2020, 07:10

На 16 ноември 1925 г. Марко Първанов – началник на работилницата в ДАР – Божурище, заедно с конструктора Херман Винтер облитат първия български самолет, заложен за индустриално производство в България – ДАР-У-1 (Узунов-1). Самолетът носи името на загиналия при катастрофа през 1925 г. пилот Иван Узунов.
Машината е копие на известния по това време в Германия самолет ДФВ-CV. Произведени са седем машини. При построяването на У-1 са използвани двигателите „Бенц“- 220 к. с. и металическите схватки от самолетите ДФВ. Конструкцията му е дървено-платнена, тялото се състои от дървени надлъжници и обшивка от напластено дърво.
Музей на авиацията - Крумов

 

Преди 146 г. е роден адмирал Колчак - командващ антиболшевишката Бяла гвардия

16.11.2020, 07:00

На 16 ноември 1874 г. е роден Александър Василевич Колчак - руски адмирал, полярен изследовател, учен-океанограф, участник в Руско-японската война, в Първата световна война и в Гражданска война в Русия като неин Върховен управител и главнокомандващ антиболшевишките сили (т.нар. Бяла гвардия) през 1918-1920 г.
След всяка гражданска война само победителите имат герои и мъченици. Победените са низвергнати, обречени на позор и забрава.
Но ако в Русия е нямало братоубийствена Гражданска война, като какъв щеше да остане Колчак в паметта на поколенията?
Дали нямаше да е героят от няколко войни с външни врагове на Русия, известен полярен изследовател и дори като военен философ и теоретик?........Прочети още

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}