Военна информация

Архив - от 16 до 30 ноември

 

 
Полицейски вертолет се разби в пъб
30.11.2013, 15:30

Eurocopter EC 135T2+ Полицейски вертолет Eurocopter EC 135T2+ падна върху препълнен пъб в шотландския град Глазгоу. По последни данни има поне трима загинали.

Инцидентът е станал в 22,25 часа местно време на 29 ноември, когато полицейският Eurocopter EC 135 е рухнал върху сградата на пъб The Clutha. В момента на инцидента на борда на вертолета е имало цивилен пилот и двама полицейски служители, а в пъбът е имало около 120 души посетители и персонал.

Според свидетелски показания вертолетът се е срутил върху сградата. В резултат на това не е избухнал пожар, но повечето хора в пъба са се оказали затиснати от рухналата сграда. Изваждането на оцелелите е продължило до сутринта на другия ден. 32 души са били приети в болница.

Вертолетът EC 135 е с регистрация G-SPAO и е бил опериран от частната компания Bond Air Services, но е изпълнявал задачи за местното полицейско управление.

http://aeropress-bg.com/

 
Китайската корпорация „Итун” започна тестове на китайски Ка-32
30.11.2013, 13:59

Ka-32Заводът за производството на Ка-32 е в предградието Пингу на Пекин и започна работа през тази година, въз основа на китайско-руски договор от 2012 година. Той още не е обявен официално, но в края на миналата година в руските медии се вдигна шум, по повод закриването на производството на вертолети в Кумертау и предаването на технологията на китайците.

Стандартният вертолет Ка-32А11ВС има два двигателя ТВ3-117 с мощност от 2200 конски сили и полетно тегло от 11000 килограма. Китайския вариант на вертолета има украински двигатели ТВ3-117ВМA-СБМ1В с мощност в извънреден режим от 2500 конски сили, които значително ще повишат характеристиките на машината.

Коментар:

Очаквам скоро да се появи на база Ка-32, китайски вариант за борба с подводници.

http://aeronews.alle.bg/

 
Израел иска KC-46 на лизинг
30.11.2013, 10:00

KC-46AИзраел разглежда вариант за лизинговане на нови летящи танкери Boeing KC-46A. За сега не е ясно за какъв брой самолети става въпрос, нито за времевата рамка за взимането на решението.

Новите танкери трябва да заменят ветераните KC-707, които Израел използва в момента. Израелските ВВС разполагат с осем такива цистерни. По-рано ВВС на САЩ са предложили три употребявани танкери KC-135E, но израелската страна ги е отхвърлила

KC-46A се създава на базата на Boeing 767. ВВС на САЩ вече поръчаха 179 броя от типа, като първия прототип се очаква да полети през лятото на 2014 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Започнаха тестовете на Storm Shadow на Eurofighter
30.11.2013, 09:55

Storm Shadow Започнаха изпитанията за интегрирането на крилатата ракета Storm Shadow на многоцелевия изтребител Eurofighter. Тестовете стартираха на 27 ноември.

Изпитанията се провеждат от Alenia Aermacchi от авиобаза Дечимоману в Сардиния. Те се провеждат с втория предсериен Eurofighter IPA2.

Storm Shadow е крилата ракета задвижвана от реактивен двигател и имаща далечина на полет от 250 km. Масата на ракетата е 1300 kg, а дължината ѝ е малко над 5 m. Планира се интеграцията й да приключи през 2015 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Продават излишните L-159 на частна компания
30.11.2013, 09:47

L-159 Чешкото правителство е близо до продажбата на 28 излишно дозвукови бойни самолети L-159 на частна компания. Това заяви чешкият военен министър днес, 19 ноември, цитиран от Reuters.

Частната компания е Draken International, която е базирана в САЩ. Компанията е дала оферта за покупката на 14 самолета и си запазва опцията за още толкова машини, като стойността на сделката е 516 млн. чешки крони или €18,8 млн. Чешкото правителство ще вземе решение по въпроса скоро и договора може да бъде подписан през януари 2014 г.

L-159 е далечно развитие на L-39. Самолетът е едноместен дозвуков лек боен самолет, снабден с радар и с интегрирано съвременно управляемо въоръжение. През 90-те Чехия поръчва 72 такива самолета, които компанията Aero Vodochody построява до 2003 г. Чешките ВВС, обаче си запазват само 28 машини, като преоборудват четири от тях в двуместната учебна версия L-159T1. За останалите самолети се търси безуспешно клиент вече няколко години.

Draken International има флот от над 50 бивши военни самолета, сред които са моделите А-4К, MB-339CB и L-39. Компанията е базирана във Флорида и предоставя самолетите си за тренировки, учения, изпитания, обучения и прочие задачи свързани с отбранителната индустрия и въоръжените сили. Наскоро компанията купи и 25 броя МиГ-21бис/УМ от Полша.

http://aeropress-bg.com/

 
Няма депутатски проблем с отмяната на възрастта за пенсиониране на военнослужещите
30.11.2013, 09:43

Готов е докладът на социалната комисия на Народното събрание за второто гласуване на промените в Кодекса за социално осигуряване във връзка с връщане на стария режим за придобиване право на пенсия от военнослужещите. В определения срок между двете четения няма предложения от депутати за отмяна на внесения от Атанас Мерджанов и група народни представители текст, който предвижда отпадане на възрастта, като второ изискване, освен 27 години осигурителен стаж, за пенсиониране. Няма и възражения промяната на кодекса да влезе в сила от деня на обнародването в Държавен вестник, а не от 1 януари 2014 г., както се предвиждаше първоначално.

Единственото предложение между двете четения е на група депутати от ГЕРБ начело с Доброслав Димитров. То предвижда право на придобиване на пенсия при 27 години осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени по Закона за отбраната и Въоръжените сили, да имат лицата, изпълнявали военна служба. Т.е. не само тези, които в момента на пенсионирането си са военнослужещи.

Парламентарната група на ГЕРБ от предишния състав на парламента бе внесла поправки на Кодекса за социално осигуряване, според които възрастта за пенсиониране да не важи само за тези военнослужещи, които са освободени поради организационно-щатни промени или при пълна или частична ликвидация въз основа на акт на Министерския съвет или при съкращаване числеността на въоръжените сили или на отделни техни формирования по решение на Народното събрание. През септември на пресконференция те обявиха, че ще подновят това предложение от февруари т.г. Това обаче не е направено до този момент, което подсказва, че при гласуване в пленарна зала от страна на ГЕРБ няма да има депутаски проблем. 

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
О.р. полк. Йордан Костадинов: Уволниха ме заради войната в Югославия
30.11.2013, 09:35

Полковникът от резерва Йордан Костадинов Навремето исках да стана летец. Кандидатствах във военното училище в Долна Митрополия и ме приеха. Заради ограничения в ръста обаче не ме взеха за пилот. Бях с три сантиметра над норматива и ме записаха в политическото класно. Аз бях от първият политически випуск на Военновъздушното училище. Не го крия и не съжалявам. Никога не съм се срамувал от миналото си за разлика от мнозина известни люде днес.

Почти целият ми офицерски път, а това са 25 години, премина в поделенията на ВВС. Уволних се преди 12 години. Сега осмислям много неща. Твърдя, че премахването на редовната казарма беше прибързана, груба грешка. С фатални последици. Наборната войнишка служба бе свято задължение за всеки мъж. Казармата имаше и социална роля. Тя правеше момчетата мъже, учеше ги на отговорност, патриотизъм, на съпричастност към другия до теб. Това  бе истинска школа за живота, чиито уроци не се преподаваха никъде. Може да е шаблонно, но е вярно. В нашето село имаше овчар с трима сина. Двамата отслужиха. Признавам, че му помагах тогава. Но ето, че бе дошло време да влиза в казармата и последният син. Идва при мен бащата, а аз вече съм пенсионер, и ми вика: „Помагай и за най-малкия.“ Беше неук човек и не бе разбрал, че задължителната казарма у нас е отменена. Като му казах, той ахна. Остана като гръмнат. Не можеше да повярва. Няколко минути ме гледа вцепенен. Човекът се примоли: „Помагай. Трябва да ходи в казармата на всяка цена. Иначе какъв мъж ще е? Момите в село няма да го искат!“............Прочети още

 
Преди 160 г. ескадрата на Нахимов унищожава турски флот край Синоп
30.11.2013, 09:29

Битката за Синоп, Иван Айвазовски, 1853Синопското сражение е последната морска битка на ветроходи, състояло се на 18 (30) ноември 1853 г. и представляващо начало на Кримската война (1853 - 1856), обявена от султана на 11 (23) октомври.

Руският флот, ръководен от вицеадмирал Павел Нахимов, разгромява и унищожава османския флот в течение само на няколко часа. Битката дава повод на Великобритания и на Франция да обявят война на Руската империя.

Важен момент е, че 13 дни преди сражението при Синоп, на 5 (17) ноември е проведен бой между руската парна фрегата „Владимир“ (адмирал Владимир Корнилов) и турския боен параход „Перваз Бахри“, завършил с пленяване на турския кораб.

Тази битка и последвалото я Синопско сражение стават първите военни сблъсъци от Кримската война...........Прочети още

 
Моряци от „Тихина” се готвят за Афганистан
30.11.2013, 09:25

Военнослужещи от Морския специален разузнавателен отряд на  Военноморските сили провеждат непосредствена подготовка за участие в мироопазваща мисия на ISAF, като група за охрана на национален елемент в Кабул, от състава на 26-ти континент в Афганистан.

Подготовката се провежда във в.ф. 52590 – Ямбол, където са застъпени широк спектър от дисциплини: езикова, тактическа, инженерна, огнева, физическа, военна топография, военномедицинска подготовки и др. Стрелбите се провеждат на ГУЦ “Победа”.

Изпълнени бяха стрелби с автомат и лека картечница „Калашников”, пистолет „Макаров” и “Sig Sauer”, РПГ 22-НЕТО, денем и нощем, както и хвърляне на ръчна граната в цел. Като част от подготовката, военнослужещите от „Тихина“ преминаха специално тактическо обучение по кормуване с автомобил с повишена проходимост „Хамър“ в бригада „Специални сили“ – Пловдив.

Командирът на групата за охрана взе участие в специално обучение по противодействие и борба с импровизирани взривни устройства в американските военни бази в Графенвьор и Хохенфелс (Германия), с част от участниците в контингента, както и целенасочени курсове във ВМА – София и Военна академия „Г.С Раковски”.

Моряците преминаха предварителна подготовка в пункта за постоянна дислокация, в периода 26.08 – 04.10.2013 г., където след подбор бяха определени 5 военнослужещи и 2 резерви за участие в мисията. Избраният личен състав е имал и други участия в задгранични мисии в Ирак и Либия. Към момента общата оценка от подготовката е „Отличен“. Мотивацията на военните моряци е голяма, тъй като това е първо участие на формирование от Военноморските сили в операция на ISAF.

Командирът на военното формирование, капитан II ранг Станчо Димитров е убеден, че момчетата ще се справят успешно с предизвикателството.

http://www.navy.mod.bg/

 

 
Нов космически център на Китай
29.11.2013, 17:08

"Yutu" Завършват строителните работи в новият китайски център близо до Винчан, остров Хайнан. Той е най-южната китайска територия и мястото е избрано от гледна точка на икономия при изстрелване на ракети. Общо са инвестирани около 3250 милиона юана, като 2500 от тях са в самия комплекс с две стартови площадки. Другите средства са за инфраструктура. До комплекса ще бъде изграден и тематичен парк, от който желаещите ще могат да наблюдават изстрелването на бъдещите кораби на Китай във Вселената.

Коментар:

Всеобщ ентусиазъм се наблюдава в Китай във връзка с изстрелването през следващите 10 дни на първия китайски луноход. Ракетата "Chang'e-3" ще го транспортира до Луната. След международен конкурс за негово име бе избрано "Yutu" ( в превод Нефертитово зайче), което според легендата е принадлежало на китайската богиня на нашия естествен спътник.

Мястото на новия китайски център е избрано близко до морето, по което от новия китайски завод в Тянцзин ще се транспортират бъдещите китайски ракети.

http://aeronews.alle.bg/

 
Новият ред в турската армия
29.11.2013, 15:00

Вече е взето решение за стартиране на важни дейности за преструктуриране на турските въоръжени сили (ТВС), които се нареждат сред най-уважаваните армии в света. Планира се с течение на времето ТВС да преминат напълно на професионална основа; да включват в състава си съединения части с висока и гъвкава мобилност; да се увеличи техният технологичен капацитет; да бъдат оборудвани с ракети със среден и далечен обсег на действие; в значителна степен да бъде увеличена силата на бойния флот в района на Средиземно море; жандармерийските войски да се отделят от ТВС и да се превърнат в своеобразна „полева полиция”.

Именно това е обсъждано и решено на проведеното на 28 ноември под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган редовно зимно заседание на Висшия военен съвет (ВВС) на ТВС турските въоръжени сили. Главни теми от дневния ред на заседанието:

   а) направен е преглед на сегашното състояние и готовност на ТВС;

   б) оценена е борбата срещу тероризма;

   в) разисквани са дейностите по преструктурирането на ТВС;

   г) разменени са мнения за превръщането на Военномедицинската академия в Анкара (ГАТА) в самостоятелен университет.

Основен акцент на заседанието на ВВС е била готовността на ТВС за водене на бойни действия. В тази връзка един от главните аспекти се е съсредоточил конкретно върху състава и структурата на Втора турска армия с щаб в Коня (Централна Турция) и нейната готовност за участие във военни операции. Сред обсъжданите въпроси е бил и процесът на изтегляне от Турция на въоръжените формирования на Кюрдската работническа партия (ПКК), както и състоянието и достигнатият етап от развитие на обстановката в районите за вътрешна сигурност в хода на решаването на Кюрдския проблем. Успоредно с ПКК, са оценени и терористичните елементи, като тези от Ал Кайда”, които са започнали да бъдат влиятелни в района.

Бойният флот в Средиземно море

Друга тема, обсъждана на заседанието на ВВС, е състоянието на бойния флот и по-специално увеличаване на неговата мощ и присъствие в Източното Средиземноморие. Според проучване на Генералния секретариат на Съвета за национална сигурност 30% от глобалната световна търговия и 25% от търговията с петрол се извършва през Средиземно море. Сирийската криза стана причина за засилване на военно присъствие в района на Средиземно море на великите сили и преди всичко на САЩ, Русия и Китай. Оценено е, че както за гарантиране на енергийните източници като петрол и природен газ, така и за обезпечаване на морската търговия, Турция трябва да държи много по-силен боен флот в Източното Средиземноморие. Турция планира с течение на времето да придобие морско присъствие и мощ в Средиземно море, подобни на тези на САЩ, Русия и Китай. В рамките на проекта за създаване на национални бойни кораби „Мил-Гем”, корветите собствено производство имат допълнително значение именно и в тази област.

Професионалните съединения и части

Освен това с течение на времето се планира ТВС все по-бързо да преминават изцяло на професионална основа. В момента в значителна степен е завършила професионализацията на бригадите тип „Командос”. Успоредно с това се полагат усилия за повишаване бойните възможности на другите военни формирования, като батальони и бригади. Започналата дейност цели да превърне съединенията и частите в ТВС в значително по-мобилни и маневрени. Правят се коментари, че на заседанието на ВВС са взети и други важни решения, насочени към увеличаване на технологичната обезпеченост на ТВС и въоръжаването им с ракети със среден и далечен обсег на действие.

Състоянието на жандармерията

В рамките на планираните от правителството мерки, стартира практическа дейност за пълното преподчиняване на Генералното командване на жандармерията, което в момента е в състава на Генералния щаб и на практика е четвърти вид въоръжени сили в Турция, изцяло към МВР. В рамките на тези дейности се предвижда близо 200-хилядната жандармерия да се трансформира в две основни структури. Първата е жандармерийски части, отговорни за вътрешната сигурност, които с течение на времето да се превърнат в професионална полева полиция. Втората част от жандармерийските войски вече ще отговаря за граничната сигурност и за сигурността на ГКПП.

http://asia.actualno.com/

 
На Саудитска Арабия и кроят „наказателен член за разстрел”?
29.11.2013, 14:54

Набиращият обороти публичен конфликт между Саудитска Арабия и западните държави внезапно придоби нови форми. Този път на монархията й беше предявено обвинение в желание да се сдобие с ядрено оръжие. На 7 ноември британският вестник „Гардиън” публикува новината за това, че Саудитска Арабия, както се твърди, има намерение да придобие от Пакистан готови балистични ракети със средна далекобойност с ядрени заряди. Желанието да има оръжие за масово поразяване е твърде сериозно обвинение, което не веднъж се е превръщало в причина за реални войни.

В статията се твърди, че Саудитска Арабия някога е финансирала създаването на ядрения потенциал на Пакистан и днес разчита, че ще успее да получи част от бойните глави и средства за доставка. В действителност слуховете за възможното придобиване от монархията на ядрени оръжия се появи още през 2009 г., когато властите в кралството предупредиха, че няма да търпят наличието им само у Иран.

Освен това изданието публикува снимки на пусковите установки на вече съществуващи балистични ракети, разположени на 300 км. от Ал-Рияд. По думите на изданието разположените там ракети също теоретично могат да носят ядрен заряд. Кралството беше принудено да се оправдава, като напомни, в частност, че Саудитска Арабия е подписала договор за неразпространение на ядрено оръжие.

Охлаждането между Саудитска Арабия и САЩ отдавна вече не е новина. В частност, свалянето на Саддам Хюсеин, който далеч не беше приятел на монархията, но пък беше сунит, се превърна в удар по Саудитска Арабия и ролята й на покровител на сунитската умма.

В последно време в световните средства за масова информация широко беше осветен демарша на Саудитска Арабия, която се отказа от мястото си в Съвета по безопасност на ООН и която заяви самостоятелната си подкрепа за някои групировки на въстаниците в Сирия въпреки позицията на САЩ.

Впрочем, инициаторът на новото влошаване на отношенията беше именно Запада. Той редовно засилва натиска си върху монархията чрез привичните „правозащитни механизми”. Под натиска на САЩ още през 2011 г. крал Абдалла обяви разширяването на политическите права на жените, включително възможността им да избират и да бъдат избирани в общински избори, както и да бъдат назначавани в консултативния съвет Шура – най-влиятелният политически орган. Саудитска Арабия дори позволи на жените си да участват в Олимпийските игри – за първи път през цялата й история. Но критиката все се засилваше.

През октомври правозащитната организация Amnesty International изведнъж откри, че властите в монархията продължават да се борят с опозицията чрез „произволни арести и задържания, несправедливи съдилища, изтезания и други видове жестоко отношение”.

Политическият натиск върху монархията от страна на САЩ постоянно нараства. САЩ постоянно изисква от СА борба с Ал Кайда и други терористични групи, което поставя „покровителя на сунитите” в двусмислено положение. При това кралството е обезпокоено от това, че Израел – регионалният съперник на монархията – вече има ядрено оръжие. Но САЩ си затварят очите за това и изобщо не искат да обсъждат темата. На рязка критика от Запада беше подложено участието на СА в потушаването на въстанието в Бахрейн. В последно време натискът на САЩ върху военните, свалили египетския президент Мохамад Мурси, и преговорите между Запада и Иран още повече засилиха раздразнението на Саудитска Арабия.

Понякога се създава впечатление, че Западът подготвя монархията за рязък демарш, за някакъв нов „Пърл Харбър”. Саудитска Арабия е най-богатата държава, имаща глобални интереси, чийто елит е частично интегриран в елита на Запада. Но парите са си пари, а страната няма достатъчно собствени военни или политически ресурси за защита на интересите си.

Досега най-силната страна на Саудитска Арабия беше наличието на най-големите в света запаси от нефт, които представляват 25 % от откритите световни запаси. Но днес САЩ постепенно се отървават от вноса на енергийни носители благодарение на революцията в областта на шифтовия нефт и газ. Голямата взаимна независимост разкрива пред двете страни и за целия свят нови политически перспективи.

http://infobalkani.wordpress.com, Сергей Исрапилов

 
BAE Systems предаде на ВВС на САЩ последния изтребител-мишена QF-4
29.11.2013, 14:30

изтребител-мишена QF-4На 19 ноември във военновъздушната база Tyndall е кацнал 316-я и последен самолет-мишена QF-4. Изтребителят F-4 Phantom II (с.н. 68-0599) е престоял над 20 години на съхранение във военновъздушната база Davis-Monthan (щат Аризона) преди да бъде доработен от BAE Systems в QF-4 с двойно управление – с пилот или дистанционно. Той е приет на въоръжение в 82-а ескадрила.

Според ВВС на САЩ в експлоатация са останали само 60 мишени QF-4 във авиобазите Tyndall (Флорида) и Holloman (Ню Мексико). През 1988 QF-4 започват да заменят QF-106, а сега на свой ред скоро ще бъдат наследени от QF-16. Първите от общо планирани 126 QF-16 ще бъдат доставени на американските ВВС през 2014.

http://www.pan.bg/

 
Шотландските националисти разкриха визията си за независими ВВС
29.11.2013, 14:25

TyphoonНезависима Шотландия ще има в състава на собствените си ВВС до 16 изтребителя-прехващачи, шест тактически транспортни самолета, вертолети и самолети за морско патрулиране, се казва в „Бялата книга”, публикувана от Шотландската национална партия (SNP). Числеността на ВВС според SNP ще е 2000 военнослужещи и 300 резервисти. Според националистите „първоначално във военновъздушната база Lossiemouth ще има минимум 12 изтребителя Typhoon, около шест транспортни самолета C-130J Hercules и вертолетна ескадрила”. Авиационната техника ще се придобие чрез преговори от сегашните кралски ВВС на Великобритания и ще осигури охрана на въздушното пространство на Шотландия.

До пет години след решението за обявяване на независимост ще бъде създаден структура за командване и контрол на въздушното пространство, която ще се интегрира в тази на НАТО, се казва по-нататък в документа.

Към момента краските ВВС имат разположени две ескадрили Typhoon във военновъздушната база Lossiemouth, които ще бъдат предислоцирани в авиобазата Lossiemouth през 2015 г.

Референдумът за независимост на Шотландия ще се проведе на 18 септември 2014 г.

http://www.pan.bg/

 
Войските ще получат два полка С-400
29.11.2013, 12:54

С-400До края на годината Въоръжените сили на Русия ще получат два нови полкови комплекта на зенитната ракетна система С-​400, заяви пред РИА „Новости” генералният директор на концерна за ПВО „Алмаз-​Антей” Владислав Меншчиков. Той каза, че техниката се доставя в единен комплекс, а не като отделни системи, както беше в предишните години.

Завършва се работата над нова зенитна управляема ракета с голям обсег за комплекса С-​400, съобщи „Интерфакс”. Според Меншчиков сега е в ход производството на партида нови ракети и се води подготовка за серийното им производство.

В средата на септември генералният директор на Конструкторското бюро „Алмаз-​Антей” Виталий Нескородов заяви, че от следващата година Въоръжените сили ще получат по два-​три полкови комплекса зенитни ракетни комплекси С-​400. Доставката на системите се осъществява в рамките на държавната програма за въоръжаване за периода 2011 – 2020 г.

Първият полк, въоръжен с комплекси С-​400, застъпи на бойно дежурство през 2007 г. Той е разположен недалеч от подмосковския град Електростал. Сега в състава на Въоръжените сили са сформирани пет полка с комплекси С-​400 -  два в Подмосковието, по един в Балтийския и Техоокеанския флот и един в Южния военен окръг. В състава на всеки полк влизат два дивизиона С-​400 с по осем пускови установки във всеки.

Действащата държавна програма за въоръжаване за периода 2011 – 2020 г. предвижда закупуването на 28 полкови комплекта С-​400. Планира се първите да бъдат разположени в приморските и граничните райони. – Още за С-400

 
Пентагонът плаща 50 млн. долара заради пиратски софтуер
29.11.2013, 12:24

Американското министерство на отбраната се е съгласило да плати 50 млн. долара в рамките на извънсъдебно споразумение, за да избегне съдебен процес за логистичен софтуер, използван от военните без лиценз. Според Dallas News само една малка част от действително използвания през последните осем години софуер за управление на инвентара и ERP софтуер на тексаския доставчик Apptricity е бил платен.

Извънсъдебното споразумение предвижда армията да продължава да бъде клиент на Apptricity, нещо, което е факт от 2004 г. насам. По онова време двете страни са се споразумели за договор за лицензиране на стойност 5 милиона долара. Той е предвиждал инсталиране на решенията на базирания в Тексас производител на софтуер на три сървъра и 150 работни станции. По-късно споразумението е било разширено до пет сървъра и 1000 работни станции.

Със своите 80 служители Apptricity е доста малка софтуерна компания. Посредник по сделката е бил CSC. „Ние се състезавахме за доставката с големите имена в софтуерната индустрия, като Oracle и PeopleSoft. Но те решиха да изберат нашето решение", казва президентът на Apptricity Тим Гарсия, който е и един от основателите.

Софтуерът е бил използван при военни операции в Близкия изток, както и при операции за оказване на хуманитарна помощ при бедствия. През 2009 г. изненадващо се оказва, че военните тайно са копирали софтуера на 98 сървъра и най-малко 10 000 клиенти. Това се разбрало случайно по време на среща за обсъждане на стратегическите умения, където висш служител е споменал за значително разпространение на софтуера на Apptricity на военните системи.

В своята последваща жалба ищецът твърди, че Министерството на отбраната умишлено е нарушило авторските права на Apptricity. Той настояваше за близо 250 милиона долара под формата на допълнителни лицензионни такси. Въпреки че той е приел, че клиентът целенасочено е заблудил производителя за броя на използваните копия, той не е предявил никакви претенции за обезщетения за нанасяне на щети. Но и в сега изпратеното прессъобщение компанията твърди, че договорената сума отговаря на съвсем малка част от полагащата се според първоначалния договор сума.

http://www.investor.bg, Бойчо Попов

 
Няма ресурс за по-големи заплати на военните, повишават се допълнителните възнаграждения
29.11.2013, 12:17

Нямаме ресурс за увеличаване на основните възнаграждения на военнослужещите, каза със съжаление министърът на отбраната Ангел Найденов тази сутрин по ТВ7. От неговите думи стана ясно, че усилията на МО са насочени към нарастване доходите на хората в отбраната и армията.

На месец военнослужещите ще получават не 60, а 90 лв., потвърди Ангел Найденов, по отношение на увеличаването на порциона. По-големи стават и различните плащания по отношение на наредби за специфични условия на труд, включително по отношение на квалификацията, участие в полеви учения или мероприятия за повече от 48 часа. Тези плащания, според министъра, би трябвало да се разглеждат като допълнително материално стимулиране.

Тогава, когато се сблъскам с нелоялност, некоректност и липса на качества ще освобождавам хора в системата, отговори на въпрос министърът.

Телевизионното време не стигна, за да научат зрителите какви резултати дават усилията на МО за възстановяване на изправността на въоръжението и техниката. Министърът успя само да каже, че вече лети не само един вертолет „Кугър”, а три, като в първите три месеца на следващата година ще летят още три. Така той коментира индиректно едно вчерашно заглавие на журналистически материал „Йовчев и Найденов яхнаха единствения летящ Кугър”. Става въпрос за пристигането на двамата министри в района на елховското село Голям Дервент във връзка с приключването на първия етап от операцията на Сухопътните войски „Съвместни усилия 2013” в изпълнение на плана на правителството за справяне с бежанската вълна. 

http://www.otbrana.com/

 
Българското електронно разузнаване беше оценено високо на празника по случай 71 години от създаването му
29.11.2013, 12:00

Вчера, 28 ноември, служба „Военна информация“ отбеляза празника на електронното разузнаване. На тържествен коктейл в резиденция „Лозенец“ постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев поздрави присъстващите разузнавачи от името на ръководството на Министерството на отбраната. - (поздравителен адрес)

"Новите технологии, новите рискове и заплахи пред сигурността и съвременните задачи на войските налагат информационното превъзходство като ключово в съвременното военно изкуство“, отбеляза той. Акцентира и върху значимия принос на електронното разузнаване за информационното осигуряване на държавното и военното ръководство на страната, както и за разузнавателната поддръжка на българските военни контингенти зад граница.

В своя поздравителен адрес към бившите и настоящите разузнавачи от електронното разузнаване началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов им благодари за техните висок професионализъм, всеотдайност, саможертвена работа през годините и значим принос за утвърждаване на авторитета на Българската армия.

От името на ръководството на служба „Военна информация“ поздравления към присъстващите отправи заместник-директорът й полковник Митко Троански. „Вярвам, че и занапред ще продължите да предоставяте информация за рисковете и заплахите за националната сигурност, зараждащи се извън територията на страната, със същите целеустременост, бързи реакции и коректност“, каза той. Полковник Троански предаде също поздравления от ръководителя на Центъра за електронно разузнаване и война на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан и високата му оценка за добитата от българите разузнавателна информация.

На тържеството бяха представители на Министерството на отбраната и на ръководството на служба „Военна информация“, както и бивши и настоящи служители на структурите на електронното разузнаване.

Със заповед на министъра на отбраната ОХ-758/02.11.2012 г. последният четвъртък на ноември е обявен за официален празник на електронното разузнаване. – Още електронно разузнаване

http://dis.mod.bg/

 
Първата част въоръжена с AH-64E е вече боеготова
29.11.2013, 11:53

AH-64E Първата част на Американската армия, която се въоръжава с новия щурмови вертолет AH-64E Apache е достигнала до първоначално ниво на бойна готовност. Това съобщава Армията на САЩ в съобщение от 27 ноември 2013 г.

1-229-ти разузнавателно ударен батальон от Армейската авиация на САЩ е първата част получила AH-64E. До момента батальонът е направил 6000 часа нальот на модела, който се нарича Apache Guardian.

Батальонът се превъоръжава с AH-64E през януари 2013 г. и към май вече е приключено с първоначалното приучаване и започва бойното усвояване. Обучението е приключено в Форт Ървин, Калифорния, с пребазиране и опериране от високопланински площадки в Айдахо и бойни стрелби на полигон в щата Вашингтон.

AH-64E Apache Guardian (до 2012 г. известен като AH-64D Apache Block III) е подобрена версия на AH-64D, която има по-мощни двигатели T700-GE-701D, подобрена трансмисия, нови композитни носещи винтове, нова авионика, включително и възможност за контрол над безпилотни апарати и други подобрения.

http://aeropress-bg.com/

 
САЩ изпитаха на самолетоносач два палубни БПЛА едновременно
29.11.2013, 08:53

X-47B UCAS-DВМС на САЩ са провели разширени изпитания на палубния безпилотен летателен апарат X-47B UCAS-D, съобщава Defense News.

Проверките са се провели на палубата на самолетоносача «Теодор Рузвелт». За пръв път в програмата за изпитания на X-47B на палубата на самолетоносача са проведени изпитания на два апарата едновременно: единият е изпълнил излитане и кацане на кораба, а вторият е извършил полети между «Теодор Рузвелт» и брегова база. Общо за 11 дни изпитания безпилотниците са преминали проверка на управ-ляемост и възможност за маневриране на палубата на самолетоносача, а съ-що са изпълнили кацане на кораба при силен вятър.

Освен това военните съвместно с компанията Northrop Grumman, изработваща X-47B, са изпитали автоматична система за кацане на безпилотника на палубата, използваща и навигационни данни от GPS. Други подробности за изпитанията засега са неизвестни. Очаква се изпитанията на X-47B да се провеждат на самолетоносача до края на 2014 финансова година (завършваща на 30 септември догодина).

Проверките на апаратите се провеждат в рамките на продължена програма за изпитания. Основната програма завърши през юли т.г., когато единият от двата X-47B изпълни няколко автоматични кацания на палубата на самолетоносача «Джордж Буш». На основата на изпитанията на демонстратора на технологията X-47B командването на ВМС на САЩ има намерение да разработи изисквания към перспективните палубни безпилотници. – Още за X-47

http://www.duma.bg/

 

Холандия ще купува четири безпилотни апарата MQ-9 Reaper

29.11.2013, 08:47

MQ-9 ReaperМинистерството на отбраната на Холандия има намерение да закупи от САЩ четири безпилотни летателни апарата MQ-9 Reaper и наземни станции за управлението им.

Както съобщава Jane's, на холандците ще бъдат доставени версия на Reaper без въоръжения, безпилотниците ще се използват изключително за разузнаване и наблюдение. Първият апарат ще бъдат приет на въоръжение през 2016 г., а последният през 2017-а. Холандското военно ведомство потвърждава, че в перспектива безпилотниците Reaper могат да получат и въоръжение. При това апаратите ще бъдат «минимално преработени». Машините ще бъдат доставени на военните със стандартния набор от разузнавателно оборудване: електронно-оптически инфрачервени сензори, радиолокационна станция със синтезирана апертура и система за отделяне в информационен вид на движещи се обекти. За разлика от американските версии на RQ-9 ще бъде установен и по-мощен радар. Освен това апаратите ще получат система за радиоелектронно разузнаване, която липсва на стандартните американски версии на Reaper.

Къде именно ще бъдат базирани холандските безпилотници, засега е неизвестно. Решението за покупката на Reaper е било прието по условията на търга; американският апарат е бил избран, доколкото е способен да се намира във въздуха повече от 24 часа. В средата на 2013 г. американската компания General Atomics, изработваща безпилотниците Reaper, е получила контракт от министерството на отбраната на Холандия за техническо обслужване и доставка на запасни части за разузнавателни апарати. Контрактът с тази компания е бил също сключен по условията на конкурса, в който е участвала и Fokker Technologies.

Преди няколко години министерството на отбраната на Холандия разглеждаше възможността за съвместна с Франция разработка на безпилотен апарат с голяма продължителност на полета на базата на израелския IAI Heron. От тези планове военните се отказаха през 2006 г. По-късно министерството на отбраната на Франция обяви, че ще закупи американските бойни безпилотници Reaper. – Още за MQ-9 Reaper

http://www.duma.bg/

 
Китай изпрати военни самолети да патрулират в обявената наскоро зона за ПВО
29.11.2013, 08:43

Jh-7Китайските въоръжени сили изпратиха няколко изтребители и самолет за ранно предупреждение да патрулират в спорното въздушно пространство в Източнокитайско море, съобщи говорител на военновъздушните сили на страната, цитиран от агенция Синхуа.

В съобщението се отбелязва, че изпращането на самолетите представлява „нормално въздушно патрулиране” в обявената наскоро зона за противовъздушна отбрана.

Тази стъпка увеличава напрежението около спора със САЩ, Япония и Южна Корея относно зоната. В четвъртък Япония и Южна Корея изпратиха свои военни самолети в спорното въздушно пространство.

 
Полша: Корупция в кабинета и още оставки
29.11.2013, 08:39

Waldemar Skrzypczak Полският заместник-министър на отбраната генерал Валдемар Скшипчак, отговарящ за договорите за покупка на въоръжения, обяви днес, че подава оставка след обвиненията за нередности при обществените поръчки, предаде АФП.

"Подложен съм на несправедливи обвинения, които станаха прекалено тежко бреме за премиера, правителството му и министъра на отбраната", заяви 57-годишният генерал Скшипчак в изявление на сайта на министерството.

От септември той е обект на прокурорско разследване вследствие на обвинения в корупция, които той отхвърли. Полският всекидневник "Газета Виборча" публикува неотдавна копие на писмо, изпратено през март до високопоставен представител на израелското министерство на отбраната. В писмото Скшипчак изглежда фаворизира израелска фирма в обществената поръчка за закупуване на безпилотни самолети за полската армия.

Скшипчак подаде оставката си, приета от министъра на отбраната Томаш Шемоняк, в навечерието на посещение на френския президент Франсоа Оланд във Варшава. Визитата е свързана главно с френско-полското военно сътрудничество, отбелязва агенцията. Очаква се Полша да похарчи 33,3 милиарда евро за модернизация на армията си през идните години. За разлика от останалите европейски страни Полша, членуваща в НАТО от 1999 г., не пожертва бюджета си за отбрана заради кризата. Според закон от 2001 г. този бюджет е фиксиран на 1,95 на сто от БВП. Тази година той достигна 7,4 милиарда евро, една четвърт от които са посветени на модернизацията.

http://www.novini.bg/

 

 
След малко повече от два месеца ще е готово възпрепятстващото съоръжение на турската граница
28.11.2013, 16:32

Генерал-майор Нейко Ненов докладва за изпълнението на задачите.  Снимка Димитър Бебенов  Армията изпълнява успешно отговорностите си по плана на правителството за овладяване на кризисната ситуация, възникнала в резултат на засиления миграционен натиск на българска територия. Това стана ясно от днешната пресконференция на границата с Турция.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов инспектираха изпълнението на задачите през първия етап от операцията на Сухопътните войски „Съвместни усилия – 2013 г.“. С тях бяха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтеаннт Стефан Василев, заместник-директорът на Държавната агенция за бежанците генерал-майаор от запаса Васил Върбанов и представители на местното държавно и общинско ръководство. Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов представи изпълнението на задачите по подобряване и възстановяване на пътищата в район от югоизточната погранична зона. Брифингът бе в района на пирамида 246, намираща се на три километра южно от с. Голям Дервент, община Елхово...........Прочети още

 
Русия с две нови подводници клас "Борей" от 2014 г.
28.11.2013, 15:23

Руското военно министерство потвърди, че две стратегически атомни подводници клас „Борей" - „Александър Невски" и „Владимир Мономах" - ще влязат в състава на ВМФ на страната през 2014 година, предадоха руски агенции.

По-рано днес заместник-началникът на ВМФ контраадмирал Виктор Бурсук обяви, че „Владимир Мономах" ще влезе на въоръжение в края на тази година.

„Юрий Дългоръки" вече влезе в състав на Военноморските сили на Русия. „Александър Невски" пък премина заключителни изпитания по море.

Руският флаг се очаква да бъде издигнат на „Невски" в началото на следващата година, докато на „Владимир Мономах" през декември 2013 година.

Междувременно Русия открива нов център за унищожение на химически оръжия в Кизнер, Удмуртия. Там операциите ще започнат на 19 декември. Заводът се намира до инженерна зона на военно поделение 55498, където се съхраняват химически муниции. Очаква се той да унищожи 5 743 тона химически агенти (зарин зоман, VX и други).

Повече от 2 милиона химически муниции ще бъдат унищожени. Заводът е седми по рода си в Русия.

http://news.ibox.bg/

 
Сертифициране на 19-та разузнавателна група (HUMINT ТEAM)
28.11.2013, 15:13

На 26 и 27.11.2013 г. във военно формирование 24620 – Свобода, се проведе сертифициране на 19-та разузнавателна група (HUMINT ТEAM) и щабни офицери, предвидени да вземат участие в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR).

Комисията председателствана от подполковник Живко Тодоров, констатира подготовката на военнослужещите от групата като отлична, и те ще пристъпят към изпълнение на задълженията си в Косово.

http://landforce.mod.bg/

 
Контраадмирал Румен Николов участва в годишната среща MARCOMET 2013
28.11.2013, 15:02

Контраадмирал Румен Николов От 19 до 21 ноември 2013 г. командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов участва в срещата на командващите ВМС на страните-членки на НАТО – MARCOMET 2013 в гр. Лондон. С трансформацията на командната структура на Алианса и закриването на Военноморското командване в Неапол, тази традиционна за Южния регион конференция измени формáта си и сега обхваща всички ВМС на Северо-атлантическия пакт, а организатор е Обединеното военноморско командване (ОВМК) в Нортууд, Великобритания. В срещата взеха участие 54 международни делегации, представители на 20 страни-членки, на страни-партньори, щаб-квартирата и различни командвания на НАТО, правителствени организации, фирми, университети и научни институти.

Темата на конференцията тази година беше: „Разбиране за морето – 2013 – Предизвикателствата за изграждане и поддръжка на глобална опозната картина на морската обстановка”. Въведението включваше видео-обръщение от генералния секретар на НАТО Андерс Фогх Расмусен, приветствие от командващия ОВМК вицеадмирал Питър Хъдсън (ВМС, Великобритания), бележки за глобалния контекст и визия за морската сигурност от члена на британския Парламент д-р Андрю Мърисън и кратки презентации за значението на морската среда за глобалната сигурност и възгледите на НАТО по тези въпроси от професор сър Хю Страхан и г-н Стивън Иванс – помощник-генерален секретар на НАТО по операциите.

В няколко поредни сесии бяха разгледани въпроси, касаещи в по-широк обхват морската среда – влиянието на икономическите дейности в глобален мащаб, предизвикателствата на измененията в морската еко-среда, широкия Атлантически регион, включително крайния Север, Карибите, Западна Африка и Балтика и актуалните предизвикателства в Средиземноморието.

През втория ден на конференцията бяха разгледани аспекти на морската сигурност в райони извън традиционната зона за отговорност на НАТО – Арабския залив, широкия Близък Изток, Индийския океан и юго-източните азиатски морета и гледната точка за развитията в тях на страни партньори – Австралия, Русия, Индия.

На закрита сесия само за членовете на НАТО бяха обсъдени проблеми от операциите на Алианса за борба с тероризма и пиратството по море, пътища за органично свързване на националните военноморски способности с командната структура на Алианса, важността на обединяването и ефективното използване на националните и съюзни учения, ролята и бъдещето на Постоянните военноморски сили на НАТО.

Участие в конференцията взе и генерал Филип Брийдлав (ВВС, САЩ) – върховен главнокомандващ на НАТО в Европа.

http://www.navy.mod.bg/

 
Предстоящ първи полет на перспективния щурмовик Scorpion
18.11.2013, 14:47

щурмовик Scorpion Компанията Textron пусна видеоклип, показващ изпитания на рулиране на демонстратора на лекия щурмовик Scorpion. Първият полет на перспективния самолет се очаква да бъди на 5 декември от военновъздушната база McConnell, щат Канзас.

Scorpion се разработва от началото на 2012 година от компаниите Textron AirLand venture и AirLand Enterprises. Той е предназначен за нишата за леки и евтини за експлоатация щурмовици, като целта е да се достигне експлоатационен разход 3000 щ.д. на един летателен час. Опитът от войните в Афганистан и Ирак показва, че за непосредствена авиационна поддръжка, където САЩ имат пълно превъзходство във въздуха, са използвани съвременните F-15, F-16 и A-10, без да се налага де демонстрират големите си скоростни и маневрени възможности. При това по данни на Пентагона един летателен час на F-16 при изпълнение на тези задачи е 24899 щ.д.

Scorpion ще може да изпълнява различни мисии – разузнаване, контрол на границите, наблюдение, „еър полисинг” и нанасяне на удари по земни цели.

http://www.pan.bg/

 
В очакване на новия китайски военен бюджет
28.11.2013, 14:13

Повечето световни специалисти с любопитство очакват новия китайски военен бюджет. След декларираните намерения на последния партиен форум, сега е интересно, колко Китай ще повдигне завесата.

Известно е, че в сегашния бюджет липсваха статии, като научно-технически и опитно-конструкторски разработки, както и закупуването на резервни части за основен ремонт. До сега обяснението беше, че тези разходи представляват незначителна част от бюджета и са пренебрежение малки спрямо общия бюджет.

На фона на последните разработки на нови самолети, хеликоптери, ракети, кораби и подводници е ясно, че това вече не е така. Според заявените от специалисти суми, към тазгодишния бюджет от 120 милиарда долара, трябва да се прибавят още около 40 милиарда долара, за да стане адекватно на американския начин отразяването на военните разходи.

Коментар:

Ясно е, че ще останат още "тъмни" разходи, но основните, може би ще излязат на светло. Съвсем друг е въпроса, колко е покупателния курс на юана. Дори и за неспециалистите е ясно, че един долар, не е равен на 6,2 юана, а на много по-малко при купуване на произведени в Китай, самолети и хеликоптери.

http://aeronews.alle.bg/

 
ВКО на Русия в Арктика
28.11.2013, 13:38

Командващият Въздушно-космическа отбрана (ВКО) генерал-майор Александър Головко съобщи, че Русия започва разгръщане на поделения на ВКО в Арктика и строителство на радиолокационна станция на системата за предупреждение за ракетни нападения в Крайния Север.

„Важна насока на нашата работа е увеличаването на радиолокационното поле. Това особено се отнася до северната насока – вече започва разгръщането на радиотехнически поделения в арктическата зона” – добави Головко.

 
Комисията по отбрана ще гледа предложенията за заплатите на военните
28.11.2013, 11:42

Два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили ще обсъжда и гласува днес на първо четене Комисията по отбрана в Народното събрание. И двата са внесени от група депутати от ГЕРБ.

За промяна на коефициентите, с които се увеличава месечното възнаграждение за военнослужещи спрямо базата, приета ежегодно със закона за държавния бюджет, се настоява в единия проект. Предложението е коефициентът за  офицерските заплати да се повиши от 2,2 на не по-малко от 2,3, а за офицерски кандидати и сержанти  да стане не по-малко от 1.8.

Идеята на вносителите е военните заплати да не останат по-малки от полицейските, в резултат на предложения от правителството нов закон за МВР. По тази причина те искат въвеждане на подобен коефициент и за  работещи по трудово правоотношение, където месечното възнаграждение да се увеличава с коефициент спрямо базата за цивилни служители с висше образование – не по-малко от  1,8, а за тези със средно - не по-малко от 1,3.

С другия законопроект се търси нова правна уредба за изпълнение на военна служба в международна военна организация на територията на страната. Вносителите имат предвид  Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, който според проекта на нов Устройствен правилник на МО ще бъде закрит, а част от функциите му ще бъдат поети от аналогична структура във Военна академия „Георги С. Раковски”.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Централният музей на ВВС на Русия празнува 55 годишен юбилей
28.11.2013, 10:36

На 28 ноември Централният музей на ВВС на Русия отбелязва 55 годишен юбилей. По този повод Музеят в Монино провежда Ден на открити врати. В зали, хангари и на открити площи се излагат летателни апарати от 1009 г., от Първата, Гражданската и Втората световни войни, следвоенния период и образци на съвременни самолети и вертолети.

На открити площадки са разположени 120 летателни апарати от различни периоди, включително съвременни изтребители и вертолети: МиГ-29, Су-27, Як-130Д, Ми-24. В залите са изложени около 70 уникални летателни апарати, сред които макет на първи бомбардировач "Илья Муромец" и легендарни руски самолети По-2, Р-5, Як-9, Ла-7, ДБ-3, Пе-2 и Ту-2.

Като цяло в музея има над 60 000 експоната, като колекцията продължава да се увеличава – само през последната година са постъпили 11 летателни апарати.

През последните пет години в Монино са въведени в експлоатация зала-хангар №6А и нов административен блок. Предстои сдаването и на зала-хангар №6Б, където ще се разположат самолети от Втората световна война, както и на още един корпус на административната зала с четири зали. – Още авиационни музеи

http://www.pan.bg/

 
Украински учен е бащата на електромагнитния катапулт на китайските самолетоносачи?
28.11.2013, 10:26

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) е повдигнала обвинения срещу професора от Харковския национален университет Владимир Чумаков. Чумаков е обвинен в разкриване на секретна информация, свързана с конструкцията на електромагнитните ускорители - релсотрони, както и в предаване на материали, свързани с тяхната конструкция на съвместна китайско -украинска компания. В момента в Харков се провежда съдебен процес над учения, който е обвинен в държавна измяна.

Релсотроните са електродинамични ускорители, които могат да послужат като прототип за оръжието на бъдещето - електромагнитни оръжия. Те позволяват на снарядите да развиват скорости, непостижими за традиционните оръжия, които използват енергията на барута. По думите на Чумаков, той се занимава с релсотроните от 2005 г.

През 2008 г. към него се е обърнал бившият му студент Алексей Руд, който му е предложил да развива разработките на Чумаков в чужбина. Ученият се съгласил. Руд го свързал с китайско-украинската компания „Top Science Ukraine” . През 2009 г. Чумаков им предоставил материали за своята работа.

Но, според СБУ, Чумаков е дал на „Top Science Ukraine” не само своите разработки, но и секретните материали, основани на разработките на други украински учени, направени през 90-те години. Властите обвиняват Чумаков в предаване на прогресивни военни технологии на китайците и подкопаване на националната сигурност.

Влиянието на предадените технологии за сигурност на Украйна е спорно. В обозримо бъдеще, едва ли може да се очаква появата на серийно производство на бойни електромагнитни оръжия. Но технологията на електродинамичния ускорител вече има практическо приложение. На тази технология са базирани електромагнитните катапулти за самолетоносачите. Те трябва да заменят по-сложните, по-тежки и по-малко ефективни парни катапулти.

Доскоро, единствената страна, способна да произвежда електромагнитни катапулти, беше САЩ. Наземните изпитания на тази системата се проведоха през 2010 г., като те трябва да бъдат монтирани на най-новите самолетоносачи от типа „Джералд Форд”. Втората страна в света, където се работи по тези катапулти, е Китай . В началото на 2012 г. стана известно, за успехите на тяхната разработка и награждаването на конструкторската група, работеща по катапултите.

Ако обвиненията са верни, и ако разработките на Чумаков са изиграли съществена роля за успеха на китайската програма, то за Украйна това е огромна пропусната печалба. Вероятно, свързвайки се с конкретен учен, китайците за нищожни пари са успели да се снабдят с изключително важна технология, която открива нови перспективи за тяхната програма за самолетоносачи.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Спусната е на вода първата „Варшавянка” за Черноморския флот на Русия
28.11.2013, 09:55

ДПЛ проект 636 Фото: topwar.ruПетербургската корабостроителница „Адмиралтейские верфи” на 28 ноември 2013 година спусна на вода първата дизелова подводница „Новороссийск” проект 636.3 „Варшавянка” за Черноморския флот на Русия, съобщава ИТАР-ТАСС. - (видео)

Още две подводници от този проект – „Ростов на Дон” и „Старый Оскол” – в момента се намират в корабостроителницата на различни стадии на строителство.

„Новороссийск” беше заложена през август 2010 година. По-рано се съобщаваше, че тази субмарина може да влезе в състава на флота през 2014 година. Строителството на „Ростов на Дон” започна през ноември 2011 година, а на „Старый Оскол” – през август 2012 година. Общо се планира в състава на Черноморския флот на Русия да бъдат включени шест подводници проект „Варшавянка”, като последната трябва да бъде приет в състава на флота през 2016 година.

В момента в ЧФ на РФ има две подводници: „Алроса” и „Святой князь Георгий”. Последната в момента е на ремонт и модернизация. Новите и модернизираните стари подводници ще бъдат базирани в Севастопол и Новоросийск. – Още за проект 636

 
Камбоджа получи 12 вертолета Z-9
28.11.2013, 08:23

Z-9Камбоджа получи 12 вертолета китайско производство Z-9. Церемонията отбелязваща край на доставките бе проведена на 25 ноември 2013 г. в Пном Пен.

12-те вертолета бяха поръчани през август 2011 г. и стойността на сделката бе $195,5 млн. Това е една от най-крупните експортни сделки за вертолети китайско производство въобще.

Шест от вертолетите са в базова транспортна конфигурация, четири са от въоръжената версия Z-9W, а два са предназначени за VIP транспорт.

Z-9 се произвежда от Harbin Aircraft Manufacturing Corporation и се базира на френския вертолет AS365 Dauphin.

http://aeropress-bg.com/

 
8 атомни подводници ще постъпят на въоръжение на ВМФ на Русия до 2020 година
28.11.2013, 08:17

До 2020 година на въоръжение във ВМФ на Русия ще постъпят 8 стратегически атомни подводници.

Тези доставки трябва да бъдат синхронизирани с оборудване на подводниците с нови системи оръжие, заявил президентът Владимир Путин на съвещание по развитие на ядрените подводни сили на ВМФ.

„В януари на въоръжение на ВМФ вече постъпи новият стратегически самолетоносач „Юрий Долгорукий”. Следващата година трябва да постъпят още две подводници – „Александър Невски”, „Владимир Мономах”.

А към 2020 година – до 8 атомни стратегически подводни крайцери трябва да бъдат приети на въоръжение на нашия ВМФ”, посочил Путин. – Още руски подводници

 

 
Ще отбележим 1000 години от смъртта на цар Самуил
27.11.2013, 17:30

Правителството прие решение за създаване на национален и организационен комитет за отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил Български (юли - октомври 2014 година).

На 6 октомври 2014 г. се навършват 1000 години от смъртта на цар Самуил, покосен от инфаркт при вида на ослепените български войници, и от битката при Ключ (29 юли 1014 г.). Датата е повод за нов прочит на тези почти 50 години на военни сблъсъци между Византия и България, показали силата на българската държавна традиция и географския ареал на средновековна България.

Годишнината е подходящ повод за отбелязване и на Охридската архиепископия - последен духовен център на българската нация през време на османското владичество.

http://www.otbrana.com/

 
Полковник Крум Кацаров става шеф на ВМА
27.11.2013, 15:50

Досегашният заместник-началник на ВМА по учебно-научната част полковник Крум Кацаров е издигнат от правителството за нов шеф на елитната болница. За целта МС предлага на върховния главнокомандващ - Росен Плевнелиев, да освободи генерал-майор Стоян Тонев като началник на ВМА. и от военна служба поради навършване на пределна възраст за заемане на длъжността, съобщиха от правителствения пресцентър. Полковник Крум Кацаров бе сочен за фаворит сред евентуалните наследници на генерал Тонев, който беше освободен на извънредно заседание на Съвета по отбрана на 8 ноември от длъжност и от кадрова военна служба поради навършването на пределна възраст за заеманото звание.

Другите кандидати за поста му бяха проф. Евгени Белоконски, началникът на Клиниката по реанимация и интензивни грижи проф. Николай Петров, доц. Деан Йорданов, завеждащ Клиниката по гръдна хирургия и доц. Тихомир Евтимов, който ръководи Клиниката по неврохирургия.

Правителството предлага още на президента да освободи бригаден генерал Цветан Харизанов като началник на НВУ „В. Левски” и от военна служба поради навършване на пределна възраст за заемане на длъжността. За титуляр на поста се предлага бригаден генерал Стефан Янев. Той ще може да встъпи в длъжност от 2 май 2014 г.

За времето от 3 декември т. г. до 1 май 2014 г. временно изпълняващ задълженията на началник на НВУ „В. Левски” е определен полк. доц. Христо Атанасов, декан на факултет „Общовойскови” в университета.

http://www.blitz.bg/

 
UNTAC: Бързината доведе до неудачи
27.11.2013, 13:14

Генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов: Днес се навършват 20 години от края на участието на България в операцията по поддържането на мира в Камбоджа UNTAC под егидата на ООН.

Страната ни се включва в UNTAC с един пехотен батальон от 850 души, като е проведена една ротация, 10 офицери за работа в щаба на мисията, 34 военни наблюдатели и екип военна полиция от 11 души. Мисията на българските „сини каски” започва на 4 май 1992 г. и приключва на 27 ноември 1993 г. В хода на операцията българският контингент дава 10 жертви.

Бързината доведе до някои неудачи в подготовката на контингента ни за UNTAC. Това каза за в. „Българска армия” генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов, който е председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Той припомня за времето на изпращането на контингента и за цялата мисия.........Прочети още

 
Обявени са офертите на конкурса AJT за доставка на осем учебно-бойни самолета за полските ВВС
27.11.2013, 11:12

M-346 Фото: Alenia AermacchiКомпаниите Alenia Aermacchi, BAE Systems и Lockheed Martin/ KAI предоставиха в определения срок своите оферти за доставка на осем учебно-бойни самолета за полските ВВС, но само една от тях изпълнява ревизираната финансова рамка от 1,5 на 1,2 милиарда злоти ($387,6 млн), съобщава Lenta.ru по информация на Flightglobal. Предложенията са съответно 1,17 милиарда злоти за M-346, 1,75 милиарда злоти за Hawk и 1,8 за Т-50.

На следващия етап предстои проверка на съответствието на предлаганите самолети към изискванията на полските ВВС. Ще се разгледат стойността на експлоатация през целия жизнен цикъл и летателно-техническите характеристики. Очаква се договорът с победителя да бъде подписан през първото тримесечие на 2014 година.

Първоначално през 2010 Полша обявява намеренията си да закупи 16 учебно-бойни самолета за 1,5 милиарда злоти. През 2012 конкурсът е отменен, а през 2012 е стартиран отново при изменени условия –доставката е вече за осем самолета и съответното наземно оборудване.

С новите самолети се планира да бъдат заменени остарелите вече 47 TS-11 Iskra, които са на въоръжение от 1964. Полските ВВС използват за първоначално обучение и 23 самолета родно производство PZL-130 Orlik.

http://www.pan.bg/

 
Данни за производството на руската Обединена двигателостроителна корпорация
27.11.2013, 10:45

Двигател АЛ-31ФНПо време на съвещанието в петък (22 ноември 2013 година) шефът на ОДК Владислав Масалов съобщи, че в сравнение с 2009 година в ОДК произвежданите двигатели са нараснали във всички пазарни сигменти повече от два пъти (с изключение на ракетния сектор, където производството остава на стабилно ниво).

Стойността на произведената продукция се е увеличила 1,7 пъти от 92,1 милиарда рубли до 158,9 милиарда рубли през 2013 година.

През тази година държавната поръчка за отбраната е 38,9 милиарда рубли (24,49% от общия обем на ОДК), а експорта ще достигне до 30,84% или 49,0 милиарда рубли (около 1,5 милиарда долара).

Коментар:

Тази година Русия ще изнесе повече от 250 двигателя за Китай на стойност над 1 200 милиона долара.

В сумата влизат части за украински двигатели, който се изнасят за Китай, ремонтни комплекти и вградените във вертолетите двигатели. – Още авиационни двигатели

http://aeronews.alle.bg/

 
Супертежък US снайпер стреля на цели 5 км
27.11.2013, 08:43

Американски оръжейни конструктори създадоха далекобойна снайперова пушка SOP, която стреля точно на цели 5 км.

Супермощното оръжие, което тежи колосалните 32 кг, засега е само прототип и е предназначено за популярните в САЩ стрелкови състезания на свръхдалечни разстояния. Не е изключено обаче скоро да попадне в полезрението на военни специалисти, които внимателно следят развитието на спортните оръжия и пригодяват най-добрите образци за армейски цели.

За новия снайпер е разработен нестандартен патрон с калибър 14,9 мм. За база е взет 20-мм патрон от шестцевното автоматично авиационно оръдие Vulcan.

Гилзата на новия 14,9-мм патрон е скъсена, като зарядът осигурява огромна дулна енергия от невероятните 60 000 джаула. За сравнение може да се посочи, че дулната енергия на един от най-мощните снайперови патрони с калибър 14,5 мм (14,5х114) е едва 18 850 джаула.

В различни източници се отбелязва, че 14,9-милиметровият куршум тежи 110 г и се изстрелва с начална скорост над 1000 м/сек. Балистичните му характеристики са оптимизирани така, че на разстояние 4,9 км, куршумът продължава да лети със свръхзвукова скорост.

Специалистите, участвали в изпитанията на мощното оръжие, твърдят, че на 100 м отклонението на попаденията не превишава мизерните 1,27 см. Снайперът може да стреля само на единичен режим и се зарежда с по един патрон. Затворът е от болтов тип.

Масивната цев е закрепена само към патронника и е разположена в кожух, с който не контактува. Това е важно изискване за снайперовите пушки, благодарение на което се избягват външните въздействия.

В долната част на кожуха е монтирана телескопична двунога. В края на цевта пък е разположен дулен компенсатор, който разсейва встрани излитащите барутни газове и чувствително намалява отката.

Прикладът на снайпера може да се регулира по дължина и по височина..........Прочети още

 
Американски бомбардировачи навлязоха в идентификационната зона на китайското ПВО
27.11.2013, 08:11

B-52Два американски стратегически бомбардировача B-52H са навлезли на 26 ноември (в периода от 11:00 до 13:22 ч.) в идентификационната зона на китайската противовъздушна отбрана над Източнокитайско море.  Бомбардировачите са летели над група острови, за които Китай и Япония спорят в последните години.

На 23 ноември (събота) Китайската народна република обяви значителна част от въздушното пространство над Източнокитайско море за собствена идентификационна зона. Това значи, че всеки чужд военен летателен апарат ще подлежи на визуално опознаване от китайските изтребители и неговото ескортиране, докато е в зоната, като от него ще се иска и предварителен полетен план и ясни опознавателни знаци. В зоната влязоха и групата острови Сенкаку, за чиято собственост спорят Китай и Япония, но в момента са под японски контрол.

Китайската идентификационна зона за ПВО съвпада до голяма степен с японската зона, която значи, че зоната става място на постоянно военно напрежение, а военните авиации на двете страни ще са в постоянна конфронтация. Още на 24 ноември в зоната летяха китайски самолети Ту-154 и Y-8, и двата предназначени за радиоелектронно разузнаване.

Още на 23 ноември САЩ обявиха, че нямат намерение да променят стандартните си военни операции в района. Двата американски бомбардировача В-52, които са навлезли в китайската идентификационна зона са летели без оръжия на борда си и не са срещнали каквито и да е китайски бойни самолети. Машините са излетели от авиобазата в Гуам и след изпълнение на полета си са се завърнали пак там.

Разширяването на идентификационната зона на китайското ПВО значи и че всички преминаващи от там цивилни самолети трябва да подават полетен план към китайското РВД. Двете най-големи японски авиокомпании ANA и JAL вече обявиха, че няма да правят това, докато сингапурската Singapore Airlines и австралийската Qantas заявиха, че ще се придържат към новите правила, но китайския посланик в Австралия е бил привикан за обяснение.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Българската военноморска конфедерация излиза на „Оперативен простор”
26.11.2013, 16:40

Днес, 26 ноември 2013 г., по покана на г-н Карл Хайд – председател на Международната морска конфедерация, делегация на Българската военноморска конфедерация (БВМК) в състав:

   - капитан първи ранг (р) Станко Станков – председател на

конфедеративния съвет (КС);

   - капитан – лейтенант (р) Пламен Петров – секретар на КС;

   - капитан ІІІ ранг (р) Тихомир Димитров – член на Изпълнителното

бюро (ИБ) и

   - капитан – лейтенант (р) Павел Димитров – член на ИБ,

заминава за Венеция, където на 28 т.м. ще се състои заседание на Управителния съвет на Международната морска конфедерация (International Maritime Confederation, IMC), в която членуват организации на резервисти от ВМС на Австрия, Англия, Белгия, Германия, Италия, Франция, Холандия и Хърватска.

Презентацията на БВМК ще се състои от 15:00 часа на 28 ноември във Военноморския клуб на Венеция, в присъствието на делегати от всички държави-членки. Очаква се БВМК да бъде приета за асоцииран член с изпитателен срок от една година.

Мероприятието е плод на четиригодишните усилия, първоначнално на Съюза на подводничарите в Република България, а после и на всичките шест организации – съоснователи на БВМК – Асоциацията на възпитаниците на Морско училище, Клуб „Миноносец „Дръзки”, Съюзът на възпитаниците на военните на Негово Величество училища и ШЗО, Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик”, СПРБ и Федерацията по морски многобой и приложен туризъм.

Да пожелаем успех на нашите!

От КС на БВМК

http://morskivestnik.com/

 
НАТО стартира най-мащабните киберучения
26.11.2013, 16:19

НАТО стартира най-мащабните киберучения с цел да се практикува отблъскване на масивна кибератака еедновременно срещу няколко държави-членки и техните партньори, съобщава „Франс прес".

Ученията ще продължат три дни и са включени участници от над 30 европейски страни. Тe са базирани в центъра за киберотбрана в Естония.

„Кибератаките са ежедневна реалност и те се разширяват в своята прецизност и сложност", отбелязва се в съобщение на НАТО.

Около 400 правни и IT експерти, също правителствени официални лица, ще вземат участие в операцията с кодово име „Киберкоалиция 2013 година".

 
Русия унищожила 77% от химическите си оръжия
26.11.2013, 16:13

Русия за момента е унищожила около 77% от своя арсенал от химическия оръжия, съобщи представителят на държавната комисия по химическо разоръжаване Михаил Бабич, предаде „РИА Новости".

Съгласно по-рано постигнатите договорености всички химически оръжия в света трябваше да бъдат унищожени до 2012 година, но Русия и САЩ не успяха и срокът бе удължен до 31 декември 2015 година. В Русия химическите оръжия се унищожават в шест обекта.

Бабич заяви, че на територията на Русия ще бъдат унищожени на 100% всички химически оръжия и че работата се провежда не толкова в рамките да се изпълнят международните задължения, а да се гарантира безопасността на руските граждани. – Още химическо оръжие

http://news.ibox.bg/

 
Китай пусна на вода нова корвета Type 056B
26.11.2013, 16:08

Type 056Китай пусна на вода нова корвета Type 056B предназначена специално за борба с подводници. Тя има нова "тиха" електрическа трансмисия и специална апаратура за откриване на подводници, както и нови хеликоптери за борба с подводници Z9D, които се отличават с по-висока мощност на двигателите и възможности за по-голям оръжеен товар.

Разпознаването ще бъде лесно, защото корвети имат люк на кърмата за пускане на буйове. Предполага се, че от типа Type 056 ще бъдат доставени на НАОК 15 корвети, а от новият вид още толкова.

До момента са заложени над 25 кораба от този тип, като 8 вече са предадени, а още 10 са на вода. Не всички заложени кораби ще бъдат эа НОАК. Вече е известно, че най-малко 4 корвети ще бъдат за износ.

http://aeronews.alle.bg/

 
Пентагонът финансира университети в Германия
26.11.2013, 15:45

Американското Министерство на отбраната отделя милиони долари за германски висши учебни заведения за фундаментални и военни изследвания, установи разследване на в. "Зюддойче цайтунг". Само за последните десет години поне 22 университета и изследователски института са получили от военния бюджет на САЩ над 10 милиона долара. Ръководствата на висшите заведения потвърдиха тази информация пред радиостанция NDR.

Скандалното в случая е, че в правилниците за устройството и дейността на много от тях има специална гражданска клауза, която им позволява да провеждат само изследвания с мирни цели. Независимо от това университетът "Людвиг Максимилиан" в Мюнхен през 2012 г. е получил от Пентагона над 470 000 долара, за да подобри свойствата на взривните вещества. Сдружението Фрауенхофер, което е водещата организация на приложните изследвания не само в Германия, но и в Европа, е изследвало ефекта на бронирани стъкла за армията и бойните глави. Университетът в Марбург е разработвал система за ориентиране за безпилотни самолети и "боеприпаси за прецизно поразяване".

От 2000 г. поне 18 германски висши заведения са участвали в различни изследователски проекти на стойност 9.4 млн. долара, които са били финансирани от Пентагона, сочат официални данни на САЩ, цитирани от "Зюддойче цайтунг". От тях институтът "Макс Планк", сдружението Фрауенхофер, институтът "Алфред Вегенер" и един институт в Лайбниц са получили общо 1.1 млн. долара за военни разработки.

Разкритията предизвикаха буря от критики сред германските учени и интелектуални среди. "Научни изследвания в полза на войната са неморални", заяви Райнер Браун от критичното Сдружение на германските учени.

http://www.segabg.com/

 
Анкара сблъсква Пекин с Вашингтон
26.11.2013, 13:47

HQ-9САЩ усилено лобират за тяхната система за ПРО и вероятно  Турция ще бъде принудена да купи такава система на не съвсем изгодни за нея условия в сравнение с китайските.

Така директорът на Центъра за обществено-политически изследвания Владимир Евсеев коментира заявлението на външния министър на Турция Ахмет Давутоглу във Вашингтон. Министърът отбелязал, че Турция не е избрала окончателно китайската система за ПРО и може да преразгледа решението в полза на САЩ.

През септември американската компания Raytheon загуби тендера от Китайската износно-вносна компания за точно машиностроене. Китай получи правото да оборудва въоръжените сили на Турция със ЗРК HQ-9. Това са видоизменени копия на руската система С-300П. Но резултатите от тендера трябва да бъдат утвърдени от турското правителство. Неприятната загуба провокира силен политически натиск от Вашингтон върху Анкара. Американците, в частност, напомнили, че на китайската компания се разпространяват санкциите на САЩ за сътрудничество с Иран, КНДР и Сирия. Освен това, Белият дом отбеляза, че създаването от Турция съвместно с Китай на система не е съвместима със стандартите на НАТО, ще отслаби способността на съюзниците на Анкара да действат заедно, а също ще подкопае един от основните принципи на алианса.

В резултат във Вашингтон външният министър на Турция Ахмет Давутоглу заявил, че ако постъпи ново предложение, което задоволява Анкара, то Турция ще подпише сделка с друга компания - американска или европейска.

Явно турците се оказаха в много сложна ситуация и най-вероятно американците ще наложат своите системи за ПРО, заяви Владимир Евсеев:

   - Наблюдаваме игра. Може би за сметка на китайците, турците биха искали да намалят цената или да привлекат към себе си особено внимание. Но най-вероятно системата за ПРО ще бъде доставена от американците, макар и поради факта, че Турция е членка на НАТО. Но разбира се, тя ще се опита да изтъргува от САЩ по-добри условия за контракта.

Китай също провежда своя игра, опитвайки се да спечели от бъдещия контракт не само комерчески, но и политически дивиденти, смята Евсеев:

   - В същност, това е изход на страна на НАТО. Китай може за първи път да каже, че той има собствена система за ПРО и той може да я предлага в развити страни. Това действително е сериозна заявка.

В същото време американците до сега не са убедени, че силен политически натиск срещу Анкара ще бъзе достатъчен за да бъде изместен Китай. Американските компании Raytheon и Lockheed Martin водят интензивни преговори в промишлени кръгове и с правителството на САЩ за модификация на техните предложения за Турция. Целта е те да станат по-конкурентноспособни в сравнение с комплекса за ПРО, предложен от Китай.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Китай за първи път изпрати самолетоносача си на тестова мисия
26.11.2013, 11:32

 Liaoning Китай изпрати единствения си самолетоносач към Южнокитайско море за първи път на мисия, за да изпита екипажа и техническите му способности, съобщава АП.

Официалната китайска агенция "Синхуа" обяви, че Liaoning е придружаван от два разрушителя и кръстосвач, след като напусна пристанището Кингдао днес.

Самолетоносачът беше закупен от Украйна и обновен преди да влезе на въоръжение миналата година. Всичко това става на фона на морските спорове с Япония в Източнокитайско море, след като Китай обяви, че ще организира зона за отбрана на въздушното пространство, намираща се над води, оспорвани и от Япония.

До момента самолетоносачът на Китай е провел 100 изпитания и експерименти, но днес за първи път е изпратен в Южнокитайско море, отбелязва Ройтерс.

Макар че се смята, че е много назад от американската технология, самолетоносачът представлява китайските военноморски амбиции.

В съобщение се отбелязва, че мисията ще включва „научноизследователски проучвания, тестове и военни изпитания". „За първи път, откакто Liaoning влезе на въоръжение, провежда дългосрочни учения в отритите морета", допълва се още.

Последните изпитания, проведени в Жълто море, включваха кацане и излитане на самолети. Вчера китайското военно министерство обяви, че е изпратило протестни ноти до посолството на САЩ и Япония, след като те критикуваха китайския план за въвеждане на въздушна зона над оспорваните води.

Китай има спор с Тайван, Малайзия, Бруней, Филипините и Виетнам за групи острови в Южнокитайско море.

Китайският ВМФ обяви, че мисията е рутинна и че самолетоносачът все още е в изпитателна фаза.

http://news.ibox.bg/

 
Перу купува C-27J
26.11.2013, 09:07

С-27JПеру ще стане най-новия клиент на тактическия транспортен самолет C-27J Spartan. Страната обяви намеренията си да купи две от тези машини, а договорът предстои да бъде сключен скоро.

Стойността на сделката, заедно с пълен логистичен пакет се очаква да бъде около €100 млн. За сега не се съобщава, кога ще станат факт първите доставки. Перу е проучвало различни опции за нов тактически транспортен самолет три години и в рамките на проучването Spartan е бил изпитван в страната, включително и от високопланински площадки в Андите.

Перу става 11 клиент на C-27J след Италия, Гърция, България, Литва, Румъния, Мароко, Мексико, САЩ, Австралия и неназован африкански клиент. Тези страни са поръчали общо 74 самолета, като Словакия също формално е избрала C-27J за нов транспортен самолет, но там няма окончателен договор.

http://aeropress-bg.com/

 
Намерен е начин за удължаване на ресурсите във ВВС
26.11.2013, 09:03

Су-25ВВС ще могат да удължават техническите ресурси на летателната си техника. Това става отново възможно след промени в Наредба 21 от 2010 г.  на Министерство на отбраната, коитo бяха обнародвани в броя на "Държавен вестник" от 22 ноември 2013 г.

Промените в "Наредба  21 за условията и реда за сертифициране на летателната годност на военните въздухоплавателни средства" предвиждат възможност за изготвяне на експертна оценка за възможността за удължаване на техническите ресурси на авиационната техника.

С тези изменения се преодолява правно-нормативните пречки за удължаването на техническите ресурси на наличната авиационна техника. Използваната до средата на тази година процедура бе отменена от министър Ангел Найденов.

Тези промени ще позволят продължаването на експлоатацията на бойните самолети МиГ-21 и Су-25, които са с изчерпан технически ресурс по години. Изтребителите МиГ-21, които не летят от декември 2012 г. ще се върнат към полети в първите седмици на 2014 г.

http://aeropress-bg.com/

 
САЩ заплашиха да изтеглят военнослужещите си от Афганистан, ако споразумението за сигурност не бъде подписано веднага
26.11.2013, 08:48

САЩ ще пристъпят към планираното пълно изтегляне на войските си от Афганистан, ако президентът на страната Хамид Карзай не подпише споразумението за сигурност, заявиха от Белия дом. Мненията на президента на Афганистан и съветника на президента на САЩ за национална сигурност Сюзън Райс се разминават относно подписването на споразумението, казва се в съобщението. Срещата между Карзай и Райс се проведе в Кабул в понеделник. „Президентът описа нови условия за подписването на договора и даде да се разбере, че не е готов да го подпише незабавно”, посочва се в съобщението на Белия дом, цитирано от РИА Новости.

Райс подчерта, че без незабавното подписване, САЩ няма да имат избор, основен да започнат планиране на перспективите след 2014 година, в които няма да има присъствие на войските на САЩ или НАТО в Афганистан”, заявиха от Белия дом.

По думите на Райс, решението на Карзай да отложи подписването на споразумението до изборите в Афганистан през следващата година е „нецелесъобразно”. Райс смята, че неопределеността вреди както на САЩ и техните съюзници, така и на Афганистан.

http://www.focus-news.net/

 
Как Китай ще управлява своите бойни глави?
26.11.2013, 08:40

В наскоро публикуван доклад на комисията на конгреса на САЩ по отношенията с Китай в сферата на икономиката и сигурността, се казва, че китайската междуконтинентална балистична ракета с морско базиране „JL-2” е близо до достигане на начална бойна готовност. Това е второто такова изявление от американска страна в последно време, в което се казва, че морският компонент на китайските стратегически ядрени сили се превръща в реална заплаха за САЩ.

През юли американските медии, цитирайки правителствен източник съобщиха, че можем да очакваме първите излизания на китайски ракетни подводници на бойно патрулиране още през следващата година.

Първата китайска ядрена ракетна подводница от проекта 092 „Великият поход-6” или „Xia” (по западна класификация) с 12 ракети беше пусната в експлоатация през 1987 година. Досега тя не е направила нито едно излизане на бойно патрулиране. Тя беше ограничена до краткосрочни излизания в морето за учения или изпитания.

Днес Китай строи цял флот от атомни ракетни подводници - серията от подводници от проекта 094 има пет кораба, три от които вече са готови; разработен е проектът за подводница 096, които, за разлика от 094 и 092 ще носи не 12, а цели 24 ракети. Именно ракетите дълго бяха слабото място на проекта. Новите подводници са оборудвани с междуконтинентални ракети, но дълги години изпитанията на тези ракети бяха неуспешни. През 2012 г., обаче, ситуацията се промени, и последните препятствия за развитието на китайските военноморски сили изчезнаха.

Първите три вече въведени в експлоатация китайски атомни ракетни подводници ще носят 36 междуконтинентални балистични ракети. Когато броят на подводниците достигне 5, ще говорим за 60 ракети. По-късно техният брой може да нарасне в зависимост от това, как ще бъдат построени големите кораби от проекта 096. В момента няма доказателства за наличието на китайски ракети с разделящи се бойни глави. Но, както изглежда, работата по усъвършенстването на тези ракети ще продължи и Китай, следвайки примера на други страни, които използват атомни ракетни подводници, ще оборудва своите морски ракети с разделящи се бойни глави с индивидуално насочване.

Смисълът от строителството на мощен морски компонент на стратегическите ядрени сили се заключва в постоянното разполагане на готово за използване ядрено оръжие на борда на намиращата се в морето ядрена подводница. Несъмнено, китайците вече имат своя собствена сложна система от процедури за работа с на ядреното оръжие на флота, които те са отработили по своята експериментална подводница 092. Въпреки това, с нарастването на ядрения арсенал на Китай тези въпроси стават предмет на внимателно наблюдение за целия свят.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 

 
Руски самолет ще лети във въздушното пространство на Турция в рамките на програмата „Открито небе”
25.11.2013, 16:45

An-30Руски военен наблюдателен самолет тип Ан-30 В ще проведе полет във въздушното пространство на Турция в рамките на програмата по международния договор „Открито небе”, съобщи информационната агенция ДЖИХАН.

Полетът ще се осъществи в периода 25-29 ноември. Съгласно международните договори, на борда на самолета ще се намират и турски военни инспектори.

Преди дни извън установената практика руски военен разузнавателен самолет Ил-20 проведе на четири пъти полети по протежение на граничната линия и в непосредствена близост до турското въздушно пространство над акваторията на Черно море.

Според официални съобщения на турския Генерален щаб тези полети са били проследени отблизо от турски изтребители, вдигнати по бойна тревога, посочи още информационната агенция ДЖИХАН.

http://www.focus-news.net/

 
Документи
25.11.2013, 15:12

 

 

SPECIFICATIONS - NATO STANAG 6001 English Language Proficiency Test for the Ministry of Defense of the Republic of Bulgaria in accordance with NATO STANAG 6001 ed.4, 9th revised edition (pdf)

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще открие утре обновената сграда на Първи гвардейски батальон от състава на Националната гвардейска част
25.11.2013, 14:50

Министърът на отбраната на Република България Ангел Найденов ще участва утре, 26 ноември, в церемония по откриването на обновената сграда на Първи гвардейски батальон от състава на Националната гвардейска част. Началникът на НГЧ полковник Боян Ставрев ще представи функциите и задачите на военното формирование.

Министър Ангел Найденов ще разгледа района на Първа и Втора гвардейска рота, медицинския пункт в обновената сграда, интендантската работилница и сградите, в които са настанени оркестрантите от Гвардейския представителен духов оркестър и изпълнителите от Представителния ансамбъл на въоръжените сили.

http://www.mod.bg/

 
Бюджетът на МО наближава 1,5 на сто от БВП
25.11.2013, 11:28

Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов обясни днес в предаването „Денят започва“ на БНТ, че бюджетът за 2014 г. на Министерството на отбраната е 1 млрд. и 45 млн. лв., а целево през следващата година ще бъдат преведени още два пъти по 20 млн. лв.“ Освен това от освобождаването на честоти, които ползват Въоръжените сили ще бъдат насочени към министерството не по-малко от 70 до 100 млн.лв. Следователно, ние ще отидем към процент за отбрана от 1,5% от БВП, толкова колкото е заложен в стратегическите документи“, заяви министърът на отбраната на въпрос за упреците от страна на бившите управляващи.

Той коментира още, че състоянието на отбраната е близо до критичното, заради бездействието на предишното управление, което налага сега да бъдат сключвани договори за възстановяване на техническата годност на техниката и въоръжението. „Благодарение на положените усилия от ръководството на  Министерството на отбраната още до края на годината част от авиацията ще бъде вдигната от земята“, заяви още министър Найденов.

„Посетих в Афганистан контингент, който по причини на предишното ръководство е заминал с 30 % униформи „втора ръка“, каза министър Найденов и заяви, че един от основните приоритети на ръководството на министерството е постигане на 100% осигуреност на участниците в мисии и никакви компромиси с качеството на оборудването, екипировката, техниката и въоръжението.  „Това, което видях е респектиращо – изпълнението на задачите от нашите военнослужещи и високите оценки на нашите партньори и съюзници ме накараха да се почувствам горд“, заяви министър Найденов.

На Консултативния съвет по национална сигурност беше показана способност да се постига съгласие дори и при толкова сериозни различия, които съществуваха преди неговото начало между представителите на парламентарните групи и институции, каза  министърът.

„В окончателното становище след КСНС бяха направени политически изводи за ситуацията с имиграционния натиск, а също така бяха определени конкретните посоки, в които да са насочени действията на различните институции. Това е показателно, че когато всички си дадем ясна сметка за важността на въпросите притежаваме способност да постигнем съгласие по техните решения“, каза министър Найденов.

Министърът на отбраната уточни, че близо четвърт милиард лева е общата стойност на програмата за пълна интеграция на хората, които ще получат статут на имигранти и които ще останат в страната. Това включва тяхната социална и трудова интеграция, както и здравното и образователното им обслужване. “Разходите за издръжката на един бежанец са 1 100 лв., те включват не само преките разходи, а и разходи за ремонт и издръжка на администрацията. При 10 000 бежанци сумата е 11 млн. лв. на месец, което прави около 130 млн. лв. за година“, посочи министър Найденов и заяви, че държавата разполага с определени постоянни ресурси и трябва да се търсят  механизмите за солидарност в  рамките на Европейския съюз, както и подкрепа от страна на европейските фондове при решаването на тези въпроси.

Министърът на отбраната подчерта, че разходите за изграждането на техническото съоръжение на границата ни с Република Турция са отпуснати целево. „Тази седмица приключваме с възстановяването на пътищата, в четвъртък организираме пресконференция „на терен“, за да се види всичко, което е направено досега“, поясни министър Найденов и допълни, че след окончателното утвърждаване на проекта ще започне  изграждането на теленото съоръжение с височина 3 метра и дължина 33 км. - (цялото интервю в pdf).

http://www.otbrana.com/

 
Руският ВМФ получи първите изтребители МиГ-29К
25.11.2013, 10:45

Руският ВМФ получи първите четири серийни палубни изтребителя МиГ-29К/КУБ – два едноместни и два двуместни.

До края на 2015 в състава на морската авиация трябва да постъпят общо 24 изтребителя от този тип – 20 броя МиГ-29К и 4 ‘спарки’ МиГ-29КУБ. Те ще бъдат на въоръжение в 279 корабен авиополк, базиран на самолетоносача „Адмирал Кузнецов”.

Към момента към крайцера се числят десет тежки изтребителя Су-33 и два щурмовика Су-25УТГ. Срокът на служба на Су-33 изтича през 2015 г.

Миг-29К може да лети със скорост до 2200 км/ч на разстояние до 1500 км. Има седем точки на окачване за голям спектър от ракети и авиобомби, въоръжен е също с 30 мм оръдие.

http://www.pan.bg/

 
САЩ снабдяват бойните си самолети с лазерни оръжия до 2030-та
25.11.2013, 09:54

ВВС на САЩ възнамеряват да снабдят многоцелевите изтребители с лазерни оръжия до 2030 година, отбелязва ANI.

Изследователската лаборатория към ВВС на САЩ инициира развитие на лазерни оръжия за следващо поколение бойни самолети, но скоро може да стартират такива програми и във ВМФ и армията на САЩ.

Според Business Insider елементи от оръжията ще бъдат готови за лабораторен тест през октомври 2014 година, а на самолет ще бъдат тествани до 2020 година.

В програмата е включено разработването на маломощни лазери за създаване на смущения на радарите на противника, лазери със средна мощност- за унищожаване на зенитни ракети и лазери с голяма мощност за нанасяне на удари по въздушни или наземни цели.

Отбелязва се, че лазерите ще могат да действат на височина между 2 и 3 километра и при скорост 0.6-2.5 Мах.

http://news.ibox.bg/

 
40-ят международен военноисторически конгрес ще се състои във Варна
25.11.2013, 09:30

Варна ще бъде мястото, където ще се състои 40-ят редовен конгрес на Международната комисия по военна история, научи „Морски вестник” от сайта на тази организация (International Commission of Military History http://www.icmh.info/). Конгресът ще се състои от 30 август до 6 септември 2014 г. Домакин ще бъде Националната комисия по военна история с председател о.з. полковник доц. д-р Димитър Минчев.

Темата на 40-я конгрес e: „Първата световна война 1914 – 1919 г.” Осемнадесет са под-темите, които впечатляват със своето многообразие: причините (икономически, политически и др.) за избухването на войната, която според едни е Европейската, а според други – Първата световна; войната в националната памет – музеи, архиви, паметници и военни гробища; малцинства, бежанци и военнопленници; революции и войнишки бунтове; загуби като убити, ранени и безследно изчезнали. Отделна под-тема ще включва действията на военноморските и военновъздушните сили.

Деловата част на конгреса ще премине в курортния комплекс „Златни пясъци”, а в програмата са включени посещения във Регионалния исторически музей, Военноморския музей, Парк-музея „Владислав Варненчик”, както и на редица още забележителности по българското Черноморие.

 
Русия, Армения и Казахстан създават единна система за противоракетна отбрана
25.11.2013, 09:22

Владимир Путин Русия, Армения и Казахстан ще създадат единна система за Противоракетна отбрана (ПРО), съобщи РИА „Новости”.

Това е било заявено от Владимир Путин по време на церемонията миналата седмица в Кремъл по произвеждане в звание на висши офицерски чинове. Подобно сътрудничество чувствително ще повиши отбранителния потенциал на нашата страна, на партньорите ни и ще заздрави стабилността в цялото евразийско пространство, обясни президентът.

Той добави, че ще бъде усилена и системата за противовъздушна отбрана с Беларус. С тази цел са били организираните неотдавна съвместни учения с Беларус „Запад-​2013″. Скоро ще бъдат създадени и регионални военни групи войски с участието на Таджикистан, Казахстан, Армения и Беларус. „Ще разширяваме взаимодействието с нашите традиционни партньори и съюзници, преди всичко с държавите-​участници в ОДКБ, ШОС и ОНД”, заяви руският президент.

Изграждането на съвместни отбранителни системи със съседите е единственият верен път за Русия, особено в момент, когато Западът с голяма настойчивост се стреми към откъсване на Украйна от Русия, а НАТО приближава системите си на ПРО все по-​близо до руските граници, коментира по този повод електронното издание „Кирил и Методий”.

В четвъртък Съветът на министрите на отбраната на страните от ОНД заседава в Москва, за да обобщи резултатите от съвместната дейност през 2013 г. По думите на руския министър Сергей Шойгу особено внимание е било отделено на усъвършенстването на съвместните военни системи. Участниците в заседанието са утвърдили план за общи действия на Обединената система за ПВО през 2014 г. Били са обсъдени и мерките за развитие на общата система за контрол и оценка на радиационната, химическата и биологическата обстановка, системата за обмен на информация по въпросите на авиационната сигурност, механизмите на взаимодействие на инженерните войски и военната метеорология.

Съвместно със спецслужбите и органите за сигурност на държавите от ОНД министрите са взели решение за организиране подготовката на специалисти в областта на антитерористичната дейност. Решено е било също така в рамките на хуманитарното сътрудничество догодина да бъде организирана Спартакиада на армиите от ОНД.

Сергей Шойгу е имал и отделни двустранни срещи с шефовете на военните ведомства на Азербайджан, Армения, Казахстан и Киргизстан, на които са били засегнати главно въпросите на военнотехническото сътрудничество.

http://www.rusiadnes.bg/

 
Богатирите на генерал Гурко освободиха Етрополе
25.11.2013, 09:00

Етрополци посрещат с хляб и сол генерал Гурко. В ролята на руския пълководец полковник от запаса Станчо Джумалиев.  Снимка Димитър БебеновЕтрополе отбеляза 136-годишнина от своето Освобождение. Кулминацията на програмата бе възстановката на боевете, в които богатирите на генерал Гурко побеждават турските войски и влизат тържествено в града, посрещнати от цялото българско население. Тя бе дело на НД „Традиция” от СОСЗР и самодейни състави от местното читалище „Т.Пеев – 1871”. Щастието да изиграе ролята на генерал Гурко и да почувства признателността на етрополци имаше заместник-председателят на дружеството полковник от запаса Станчо Джумалиев. Военен ръководител на възстановката бе подполковник Мануш Христов.

Кметът на общината полковник от запаса инж. Богомил Георгиев награди всички участници във възстановката, които бяха от различни краища на страната. В района на Етрополе има девет паметника на загинали руски войници, посочи той, и пожела този начин на отбелязване на празника да стане традиция. Преди това бе отслужена панихида при Руски паметник в двора на църквата „Св. Архангел  Михаил”, открит бе обновеният двор на ЦДГ „Еделвайс”, със специален ритуал бе вдигнато националното знаме и бяха положени венци и цветя пред паметника на загиналите етрополци във войните.

В тържествата се включиха народни представители, делегации от Русия и Събрия, председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят на НД „Традиция” полковник от запаса Агоп Казазян, представители на съседни общини, на БПЦ и много граждани. За участниците пя Сунай Чалъков от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Преди 70 г. е основан лагер за пленени англоамерикански летци край Шумен
25.11.2013, 08:54

На 25 ноември 1943 г. е основан лагер за военнопленници на 2,5 км. край Шумен в почивна станция. Той функционира до 25 септември 1944 г., но военнопленниците са освободени още на 8 септември. За времето на съществуване на лагера в него са приети 32 групи военнопленници с обща численост 329 души. В този брой не влизат летците, които попадат в партизански отряди в България, Сърбия и Гърция.

В лагера са концентрирани основно оцелелите екипажи на свалени бомбардировачи, както над България, така и в окупираните от нея територии в Гърция и Югославия – общо 120 самолета заедно с изтребителите от ескорта. Някои от самолетите са свалени от български и немски пилоти, други са засегнати от ПВО на румънска територия (нефтените рафинерии край Плоещ), технически неизправности и др.

По правило екипажите на засегнатите самолети правят всичко възможно да излязат извън пределите на Румъния и се стремят към територията на неутрална Турция, но не всички успяват.........Прочети още

 

 
Кризата в началото на октомври влияние на доставките на Ф-35
24.11.2013, 16:53

F-35Американската компания „Lockheed Martin“ реално е доставила през октомври само един самолет. В края на септември две приети машини бяха оставени на отговорно пазене във Fort Worth. Към тях в края на октомври се добавиха нови две. Една от 4-те беше доставена в началото на ноември за оперативни тестове в Edwards AFB.

За 2013 година до 15 ноември са предадени 26 изтребителя при обявени за цялата годината 36. Предаването на 10 машини за около месец, ми се вижда мисия невъзможно, но все пак ще видим.

Заедно с това напредва оперативното усвояване на самолета. Вече бойните машини правят по над 400 полета на месец и за този месец полетите им са над 4 пъти повече от тези на тестовите (над 415 срещу 95).

Коментар:

До края на годината броят на полетите с изтребители F-35 сигурно ще премине 8000. Все още няма съобщение, кога се е състоял 7000-ят полет.

http://aeronews.alle.bg/

 
В барокамерата се биеха и шамари
24.11.2013, 15:50

МйГ-29Близо шест години от службата ми като офицер преминаха в Обединения авиомедицински научноизследователски институт. Така се казваше по мое време. Институтът бе самостоятелна структура с добри специалисти.

Имаше много голям авторитет и работеше предимно за ВВС. Но след промените и той, като всичко работещо и читаво у нас, бе разбит. Без никой да мисли за последствията.

Аз бях техник на барокамерата, през която минаваха абсолютно всички пилоти и кандидати за курсанти във военновъздушното училище. Но сега чувам от медиите, че тези изключително важни изследвания за пилотите във военната авиация вече не се правят, тъй като от 2006 г. се била развалила. Трябвало да се купи нова, а тя е доста скъпа.

Затова ми се иска да разкажа как беше по наше време...........Прочети още

 
Пентагонът направи първата си военна стратегия за Арктика
24.11.2013, 15:30

Чък Хейгъл Американската армия се подготвя за климатичните промени в Арктика, като Пентагонът вече има стратегия за действия в този район. Документът беше представен от американския министър на отбраната Чък Хейгъл по време на конференция по сигурността в Халифакс, в Канада, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Той добави, че 22 000 военни и 5000 гвардейци са разположени в Аляска, като там има ядрени подводници и военнотранспортни самолети. В стратегията за Арктика се препоръчва броят на военните да не се увеличава, за да не бъдат подтикнати другите страни да направят същото и да се стигне до напрежение.

Топене на ледената покривка отваря нови проходи в морските пътища в Арктика и улеснява достъпа до все още неразработвани природни ресурси. Според Хейгъл страните, граничещи с тази територия - САЩ, Канада, Русия, Дания, Норвегия, Швеция, Финландия и Исландия, трябва да избягват какъвто и да е конфликт и да работят заедно, за да превърнат тази част от земята в сигурен и мирен район. 

"В човешката история хората винаги са водели надпревара, за да разширяват границите и всеки път откриването на нови територии бързо е било последвано от конфликти. Ние не можем да пренапишем историята, но можем да направим така, че тя да не се повтаря в Арктика", посочи Хейгъл.

Той поясни, че идеята на американците е да установят силни военни връзки с други страни и по-специално с Русия, която споделя с Канада и САЩ общи интереси.

http://www.dnevnik.bg/

 
Китайската навигационна система "Бейдоу"
24.11.2013, 13:58

Днес с навигационната система "Бейдоу (китайското име на съзвездие Голяма мечка)" са снабдени всички подразделения на НОАК. За това съобщиха от Главната станция за спътникова навигация и позициониране към Генералния щаб на НОАК.

Работата по системата е започнала през 1985 година, а през 1999 година се създава главната станция на НОАК. Първият спътник се извежда на орбита през 2000 година. Всички произведени военни самолети и хеликоптери в Китай след 1999 година задължително използват системата. Тя се монтира и на самолетите, които минават през модернизация след тази година. Повече от 70% от наличните самолети в НОАК използват системата. Останалите ще бъдат изведени от експлоатация в близките години.

От 2003 година терминали започват да постъпват в СВ, а от 2004 година се пристъпи и към ограничено гражданското използване на системата.

Коментар:

Последният 16-и спътник (BD-16) от системата беше изведен на орбита на 25 октомври 2012 година. Китайските специалисти смятат, че спътниците трябва да се удвоят.

http://aeronews.alle.bg/

 
Афганистан: съветът на старейшините одобри пакт със САЩ
24.11.2013, 13:50

На съвета на старейшините, който се провежда в Кабул, е бил одобрен проект за споразумение със САЩ по въпросите за сигурност, който ще позволи на хиляди американски военнослужещи да останат в Афганистан и след извеждането на основните сили на НАТО.

От над 2000 делегати на съвета три четвърти са гласували за подписване на споразумение до края на годината.

Това противоречи на желанието на президента Хамид Карзай, който е заявил на откриването на съвета, че би искал да изчака приключването на президентските избори през април.

Вашингтон даде да се разбере, че се стреми към най-скоро постигане на договорености, за да определи числеността на американските сили, които ще останат в Афганистан след 2014 г. – Още за Афганистан

 

 
Състоянието на въоръжените сили е критично заради предишните управляващи
23.11.2013, 17:47

Ангел Найденов

 

 

 

Интервю с министър Ангел Найденов за предаването „Добро утро, България" на Радио „Фокус

 
Русия е особен партньор на Индия във военнотехническото сътрудничество
23.11.2013, 14:05

Индия придава особено значение на но-нататъшното развитие на военнотехническото сътрудничество с Русия – подчерта в интервю за „Гласът на Русия” по резултатите от посещението си в Русия министърът на отбраната на Индия А.Ентъни.

По време на четиридневното си пребиваване в Русия, индийският министър прие в град Северодвинск – голям корабостроителен център в северната част на страната – предадения от Русия на Индия и напълно оборудван по нейна поръчка самолетоносач „Адмирал Горшков”, който сега носи наименованието „Викрамадитя”. В Москва А. Ентъни и министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу председателстваха 13-то заседание на Руско-индийската междуправителствена комисия за военнотехническото сътрудничество. По време на заседанието били обсъдени насоките на по-нататъшното сътрудничество в тази област. В заключителния протокол се отбелязва големият потенциал на взаимодействието в сферите на ракетните, военноморските технологии, хеликоптеростроенето, модернизацията на техника за сухопътните войски. Двете страни положително оцениха състоялите се през октомври в Индия съвместни антитерористични учения „Индра-2013” и се договориха да проведат щабни преговори по проблеми на глобалната и регионалната сигурност.

Министърът на отбраната на Индия, в частност, заяви:

   - Индия разчита на по-нататъшно развитие на многогодишното и задълбочено сътрудничество с Русия във военнотехническата област. Ние много ценим Русия като партньор по военнотехническото сътрудничество. Индия винаги се стремяла към развитие на многостранните връзки с Русия, но сътрудничеството на нашата страна с Русия във военнотехническото сътрудничество заема в общия формат на двустранните връзки лидиращо положение. Състоялите се в Русия преговори бяха много плодотворни и успешни. Те служат на по-нататъшното укрепване на връзките на Индия с Русия във всички насоки на военнотехническата сфера.

Получавайки все по-голям авторитет в световната политика и икономика, Индия диверсифицира интересите си, в това число по отношение на покупките на оръжие в чужбина. От модела продавач-купувач, фокусът на сътрудничеството на Русия и Индия се премества през последните десетилетия към съвместно разработване и производство на високотехнологична продукция. Такива са разработването сега на изтребител пето поколение, многофункционален изтребител и многоцелеви транспортен самолет, лицензионното производство на самолети Су-30 МКИ и танкове Т-90С, реализирането на програми по създаването и производството на ракетни комплекси „БраМос”.

Според посланика на Русия в Индия Александър Кадакин, който се изказа по един от телевизионните канали на Индия, за по-нататъшното успешно сътрудничество на Русия и Индия във военнотехническото сътрудничество би могъл да бъде отказ от тендери в сферата на отбраната и преминаване към междуправителствени споразумения в тази област. Подобни споразумения Индия вече реализира със САЩ. Защо тази практика да не се използва и по отношение на Русия?

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Л-39М подпомага обучението на летци на МиГ-29
23.11.2013, 12:32

L-39MУкраинската компания "Спецтехноекспорт” модернизира учебно-тренировъчните самолети Л-39С до стандарта Л-39М. Главната цел на проекта е създаването на ‘летящ тренажор’ за МиГ-29. Основното различие на Л-39М в сравнение с Л-39С е бордния тренировъчен комплекс БТК-39. Новата система е предназначена за имитация работата на прицелния комплекс на МиГ-29, за формиране на тактическа обстановка и за трениране на летците в решаване на тактически задачи с използване на въоръжението на МиГ-29.

Модернизацията включва и редица други елементи, които подобряват летателните характеристики и експлоатационните качества, сред които са:

    - Модернизация на двигателя АИ-24ТЛ с тяга от 16,87 kN (1719 kgf) до стандарта АИ-24ТЛШ /тяга 18,15 kN (1850 kgf )/

    - Нова система за запис параметрите на полета БУР-4-1-07 (записва 27 параметри и 32 ‘разови команди’, която замества САРПП-12ГМ

   - Спътникова навигационна система

   - Радиостанци Р-863 и нова система „свой-чужд” изд. 680

   - Спътникова навиагационна система (GPS/ГЛОНАСС) СН-3307-01

   - Нов индикатор на предното стъкло ИЛС-39

   - Удължаване назначения срок на служба до 35 години

Към момента има четири модернизирани Л-39М в Севастопoлската тактическа авиационна бригада, която има основно на въоръжение МиГ-29.

http://www.pan.bg/

 
В района на 61 мбр е открит и осветен параклис „Св. Мина”.
23.11.2013, 10:28

На 21 ноември 2013 г. в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово се извърши тържествен ритуал по откриване и освещаване на параклис „Св. Мина”. Идеята за построяването на светата обител е в памет на всички загинали военнослужещи  от състава на бригадата при изпълнение на служебния си дълг.

Светата литургия по случай откриването на новоизградения православен храм отслужи Негово Високопреосвещенство Пловдивски Митрополит Николай, а лентата за откриването бе прерязана от командира на 61 мбр бригаден генерал Димитър Шивиков. Параклис „Св. Мина” е създаден под ръководството на архитект Атанас Каджебов – проектант, инж. Камен Славов – конструктор и инж. Димо Ненов – строителен надзор и е изграден изцяло с труда на военнослужещи и цивилни служители от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Храмът е изграден съобразно всички православни канони и изцяло от дарения. Списъка с редицата благодетели, помогнали със средства е дълъг и достатъчно стойностен, за да бъде осъществено благородното начинание. Командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада получи икони на светии, като подаръци за новооткрития параклис от военни и граждани.

Ритуалът по откриването на православния храм завърши с рибен курбан за всички присъстващи на събитието миряни. След освещаването си новоизградения параклис „Св. Мина”  ще бъде използван както за военни, така и за църковни ритуали и обреди.

На мероприятието присъстваха командири на военни формирования от Сухопътни войски, представители на местната и държавна власт, дарители, военнослужещи и цивилни служители.

http://landforce.mod.bg/

 
Ще променят пределната възраст за военна служба на полковниците и генералите
23.11.2013, 09:20

Обмисля се промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили в частта му за пределната възраст за военна служба на полковниците и генералите. По този въпрос се водили разговори между министъра на отбраната Ангел Найденов и председателя на Комисията по отбрана в парламента Янко Янков. В момента в Министерството на отбраната се правят разчети.

Този въпрос е поставен и на последното заседание на комисията от народния представител вицеадмирал от резерва Пламен Манушев. По всичко личи, че идеята е да се вдигне пределната възраст за военна служба на полковниците и генералите.

В момента законът определя, че пределната възраст за военна служба на полковниците е 56 г., на бригадните генерали и генерал-майорите – 58, на генерал-лейтенантите – 59 и на генералите -62. Според предишния Закон за отбраната и Въоръжените сили, който бе приет през декември 1995 г. и многократно променян, пределната възраст за военна служба на полковниците бе 55 години, на бригадните генерали – 57, на генерал-майорите, генерал-лейтенантите и генералите – 60 години.

Тази възраст няма нищо общо с онази, която в миналия парламент ГЕРБ въведе, като изискване за право на пенсиониране на военнослужещите, освен 27 години осигурителен стаж.  Този акт на предишните управляващи предстои да бъде отменен с гласуването на промяна в Кодекса за социално осигуряване. На първо четене това вече бе направено.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Официално посещение на командира на ВВС в Израел
22.11.2013, 16:30

генерал-майор Константин Попов Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов заминава на 24 ноември на официално четиридневно посещение в Държавата Израел.

Визитата е по покана на командира на израелските ВВС генерал-майор Амир Ешел.

По време на посещението генерал-майор Попов ще участва в Деня за високопоставени гости и наблюдатели на международното учение „Blue Flag”. В хода на визитата ще посети авиационни бази от състава на ВВС на Израел.

Предвидена е и официална среща с началника на Генералния щаб на армията генерал Бени Ганц.

http://airforce.mod.bg/

 
Среща на командващия на СКС с началника на “Офиса за логистични операции, планове и политики” към Агенцията на НАТО за поддръжка /NSPA/
22.11.2013, 16:25

Днес, 22.11.2013 г. командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов се срещна с началника на  “Офиса за логистични операции, планове и политики” към Агенцията на НАТО за  поддръжка /NSPA/ г-н Орхан Муратли.

По време на срещата бяха обсъдени опита на Съвместното командване на силите  в изпълнението на приетите цели за способности 2013 и декларираните формирования и способности, отговорност на Съвместното командване на силите за участие в колективната отбрана на Алианса  и по специално -  изграждането на Центъра за поддръжка на конвои - „Convoy Support Centre (RSOM-CSC)” и възможностите на Агенцията за подпомагане дейността на Командването  за изпълнението на поставената цел.

В срещата участваха още заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, изпълняващият длъжността началник на отдел „Логистика” полковник Иван Иванов и началникът на сектор „Планиране на логистичната поддръжка и логистични процедури” – полковник Петър Киров.

По – късно началникът на „Офиса за логистични операции, планове и политики” изнесе пред офицери и служители от Съвместното командване на силите и дирекции от Министерството на отбраната брифинги относно  дейността на Агенцията за логистично осигуряване на силите от страните-членки на НАТО, както и за възможността за подпомагане изграждането на декларираното формирование за силите на НАТО отговорност на СКС - „Convoy Support Centre (RSOM-CSC)

http://jfc.mod.bg/

 
Китай пусна на вода 4-ти разрушител Type 52D
22.11.2013, 13:34

Type 052В Китай беше пуснат на вода 4-ти разрушител "Chengdu" борд 176 Type 52D клас Luyang III. Корабите от този клас са с най-голяма огнева мощ в НОАК. Предназначението му е да защитава самолетоносача "Ляонин". До края на годината първите два кораба ще постъпят на въоръжение, а от 2014 година ще придружават първия китайски самолетоносач в неговите плавания. До края на годината се очаква да бъдат пуснати на вода още 1-2 разрушителя.

Коментар:

Предполага се, че първоначално в авиогрупата ще бъдат включени още две фрегати Type 54A, две корвети Type 56 и два спомагателни кораба. Общо на палубите придружаващите кораби ще има около 6-10 вертолета. След две години вероятно авиогрупата ще нарасне до 10 съда.

http://aeronews.alle.bg/

 
Строят нови серийни кораби за ВМФ на Русия
22.11.2013, 13:00

проект 18280През миналата седмица петербургското корабостроително предприятие „Северная верфь” започна строителството на първия сериен разузнавателен кораб от проекта 18280, съобщи „Интерфакс”. Корабът получи името „Иван Хрус” в чест на заместник-​началника на разузнаването на ВМФ на СССР вицеадмирал Иван Хрус. Разузнавателният съд ще бъде включен в състава на Тихоокеанския флот през 2017 г.

„Северная верфь” разчита да построи серия от четири кораба от проекта 18280. Очаква се договорът за строителството на втория сериен кораб и за проекта на третия да бъде подписан през следващата година след предаването на руския флот на главния кораб от проекта - „Юрий Иванов”. Споразумението за изграждането на третия кораб може да бъде подписано през 2015 г.

Главният кораб от проекта 18280 беше спуснат на вода през септември. Сега той преминава държавни изпитания, след което ще бъде предаден на флота. Строителството на кораба (официалното му название е кораб за свръзка) се води от 2004 г. Неговото водоизместване е 2,5 хил. тона при дължина 95 и ширина 16 метра. Корабът няма собствено въоръжение.

„Северная верфь” започна строителството и на третата серийна фрегата от проекта 22350. Корабът, който е четвърти поред от проекта, получи името „Адмирал на флота на Съветския съюз Исаков”. Потребността на ВМФ от съдове от този тип се оценява на 20 единици.

Строителството на главния кораб на проекта 22350 „Адмирал на флота на Съветския съюз Горшков” започна през февруари 2006 г. Той беше спуснат на вода през октомври 2010 г. Сега фрегатата преминава ходови изпитания. Първият и вторият серийни кораби от проекта 22350  - „Адмирал на флота на Съветския съюз Касатонов и „Адмирал на флота на Съветския съюз Головко” - сега са в корабостроителницата „Северная верфь”.

Според действащия график главната фрегата от проекта ще влезе в състава на руския флот до края на тази година, а първият и вторият серийни кораби -съответно през 2014 и 2015 г.

Дължината на фрегатите е 130 м, ширината - 16 м, а водоизместването  - 4,5 хил. тона. Корабите развиват скорост до 29 възла, а запасът им от ход е около 4 хил. мили. Фрегатите са въоръжени със 130-​мм артилерийски установки А-​192М, с противокорабни ракети „Калибър” и със зенитни ракетни комплекси „Полимент-​Редут” и със зенитни ракетно-​артилерийски комплекси „Палаш”. Те могат да носят по един вертолет Ка-​27ПЛ.

http://www.rusiadnes.bg/

 
Донаборниците в Русия ще избират вида на службата
22.11.2013, 12:47

Министерството на отбраната на РФ предлага в нов законопроект да бъде дадено право на избор на донаборниците -  да служат в продължение на две години като професионални войници или една като обикновени, съобщи заместник-​министърът на отбраната Николай Панков.

На сбор на длъжностни лица от юридическата служба на Въоръжените сили той каза: „В рамките на решаването на задачите по комплектуването на воинските длъжности на редовия и сержантския състав и повишаването на престижа на воинската служба е разработен проект на федерален закон „За внасяне на промени в Закона за воинската обязаност и военната служба”, който предвижда предоставяне на гражданите на РФ право на избор.”

Панков отбеляза, че Министерството на отбраната е извършило мониторинг на отзивите на военнослужещи за това предложение. Според него тези промени се очакват по места.

Панков коментира и зоконотворческата дейност на военното ведомство през тази година. Той каза, че са внесени редица промени в законодателни актове - по въпросите за създаване на мобилизационен резерв, за повишаване на престижа и привлекателността на воинската служба. Внесени са промени в закона за военната служба, които уточняват основанията за освобождаване от военна служба на онези граждани, които са служили в други държави.

 
Успешен старт на РН „Днепър” с 33 спътника на борда
22.11.2013, 10:12

На 21 ноември 2013, от района на Ясненската ракетна дивизия в Оренбургска област на Русия, е реализиран старт на РН „Днепър” по поръчка на компанията „Космотрас” със спътниците DubaiSat-2 и STSAT-3 и още 31 малки космически апарати в качеството на допълнителен товар. - (видео)

Стартът е успешен, всички космически апарати са изведени на орбити. Някои от тях се намират на спътника UniSat-5 и ще бъдат отделени след определено време.

КА DubaiSat-2 е създаден от южно корейската компания Satrei по поръчка на Института за авангардни изследвания и разработи ОАЕ (Emirates Institution for Advanced Science and Technology, EIAST). Маса на КА - около 300 кг. Спътникът е предназначен за дистанционно изследване на Земята и отработка на нови технологии.

КА STSAT-3 (Science and Technology Satellite-3) е разработен от специалистите от Корейския институт за перспективни изследвания и технологии (Korea Advanced Institute of Science and Technology, KAIST). Маса на КА - 150 кг. Предназначение - технически експерименти, астрономически изследвания , дистанционно изследване на Земята.

Останалите апарати са разработени от различи фирми и институти и университети и са с маса от 12 кг до по малко от килограм.

По този начин, този старт постави нов рекод по количество на едновременно изведени на околоземна орбита космически апарата.

Ракетата-носител ”Днепър” е създаден на базата на най-мощната в света военна междуконтинентална балистична ракета РС-20Б, която се отличава с високи енергийни възможности и надеждност.

Стартовото тегло на ракетата „Днепър” е 211 тона, дължината – 34 метра, диаметърът – 3 метра. Тя може да изведе на орбита с височина от 300 до 900 км. група спътници с различно предназначение.

Едно изстрелване на „Днепър” струва около 18 милиона евро. – Още Космос

 
Страни от ЕС учредиха „клуб на безпилотните“
22.11.2013, 09:11
Седем страни от Европейския съюз се договориха за съвместно проектиране и производство на ново поколение безпилотни самолети (дронове), съобщи АП. Целта е до 10 г. да се създаде европейско поколение летателни апарати, които да се конкурират с американските и израелските машини.
В „клуба на безпилотните“ влизат Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Полша и Испания. Групата беше създадена на срещата на министрите на отбраната в Брюксел в началото на седмицата.
Очаква се на идеята да бъде дадена зелена светлина на срещата на върха на ЕС през следващия месец. Сътрудничество за осъществяването на проекта ще окаже Европейската агенция по отбраната, която ще състави списък с изискванията от военно естество, на които да отговаря безпилотната машина.
Още през юли водещи европейски фирми в сферата на отбранителната индустрия призоваха европейските правителства да подготвят съвместна програма за производство на безпилотни разузнавателни самолети, позволяващи обхващането на големи зони за наблюдение. Страните от ЕС в момента използват израелски и американски дронове, които нямат сертификат за летене в европейското въздушно пространство.
Безпилотните самолети се използват за разузнаване и ликвидиране на терористи в отдалечени райони.
Германия вече използва дронове като израелския „Херон 1“ за разузнавателни цели в Афганистан. При военната си намеса в Мали през януари Франция разчиташе на американски дронове. – Още БЛА
http://pressadaily.bg/
 
Alenia Aermacchi с най-ниска оферта в полския конкурс за УТС
22.11.2013, 09:03

М-346Италианската компания Alenia Aermacchi е дала най-ниска оферта оферта в конкурса за доставка на нови учебно-тренировъчни самолети за напреднало обучение за ВВС на Полша. Компанията предлага M346 Master.

През април Полша стартира конкурс за доставка на осем нови УТС. Проектният бюджет за тази сделка е 1,2 млрд. злоти (€286 млн.) Тогава за участие заявиха желание четири компании – Alenia Aermacchi M346, BAE Systems Hawk AJT, Lockheed Martin/KAI T-50 и Aero Vodochody L-159T1. В последствие чешката компания се отказа от по-нататъшно участие.

При отварянето на ценовите оферти на 20 ноември са показани следните резултати - Alenia Aermacchi дава оферта за €278 млн., BAE Systems - €418 млн. и Lockheed Martin – €429 млн. Предстои проучване на тръжната документация и окончателно обявяване на победителя. Очаква се договора да бъде подписан в началото на 2014 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Boeing закрива производството на Globemaster III през 2015 г.
22.11.2013, 08:57

С-17Американският самолетостроителен концерн Boeing е взел решение да закрие производството на военнотранспортните самолети C-17 Globemaster III през 2015 г., когато ще бъде изпълнен последният експортен контракт за доставка на тези машини.

Това, както съобщава Defense News, е заявил президентът на военното подразделение на концерна Денис Мюленбург. По думите му, повод за това е съкращаването на разходите за отбранителния бюджет на САЩ. Освен приетото решение за закриване на производството на C-17, Boeing също е отказал на ВВС на САЩ предложението за изкупуването на 20 поддържани транспортни C-17 с последващата им замяна с 20 нови самолета от този тип. Поддържаните американски самолети концернът е планирал да възстанови, модернизира и предложи на купувачи от външния пазар. В частност, някои страни от Близкия изток се интересуват от възможността да купят C-17.

Както отбелязва изданието, линията за производство на C-17 ще бъде закрита независимо от трайното световно търсене на самолети от този тип. В момента Boeing строи 13 транспортни C-17, въпреки че няма сключени твърди договори.

Транспортният самолет C-17 развива скорост до 830 километра в час и изпълнява полети на разстояние до 10,4 хиляди километра. Товароподемността на самолета е около 77 тона. – Още за С-17

http://www.duma.bg/

 
Сааб с поръчка от американската армия
22.11.2013, 08:43

Подразделението на шведката компания за отбрана и сигурност Сааб в САЩ - Saab Defense and Security USA LLC – получи допълнителна поръчка от американската армия за радио системи, които се използват за комуникация при живи военни учения. Общата стойност на поръчката е 20 милиона долара (135 милион шведски крони).

Договорът включва опция за допълнителна поръчка на системата Live Training Transformation Interim Range System (LT2-IRS). През април 2011 г. Сааб получи поръчка от подразделението на американската армия за симулации и учения PEO STRI. Новата поръчки се оценява на 20 милиона долара. Разработването и производството на системата ще се осъществи в Швеция и САЩ.

Сааб ще достави комуникационни системи с повече от 11000 радио станции.

„Допълнителната поръчка е потвърждение за силната ни позиция като дългосрочен партньор на Въоръжените сили на САЩ в областта на ученията,“ каза Ларс Боргвинг, президент на Saab Defense and Security USA LLC.

„В рамките на LT2-IRS Сааб доставя доказала се и модерна система за комуникация, която включва наличната тренировъчна техника на армията на САЩ в едно интегрирано решение.“

Сааб присъства на световния пазар с водещи продукти, услуги и решения в областта на отбрана и гражданската сигурност. Сааб има заводи и служители на всички континенти и постоянно развива, прилага и подобрява нови технологии, за да посрещне нуждите на клиентите си.

http://www.pan.bg/

 

 
До края на годината ще бъде възстановена летателната годност на един вертолет "Кугър"
21.11.2013, 16:50

До края на годината ще бъде възстановена летателната годност на един вертолет "Кугър", а до края на февруари 2014 г. - на още един. Това каза зам.-министърът на отбраната Неджми Али на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Във връзка с осигуряването на летателната годност на самолетите МиГ-29, има рамково споразумение, в рамките на което има три конкретни сключени договора, като по единия от тях са доставени резервни части за самолетите. По втория договор ще се ремонтират осем двигатели и агрегати, като това ще осигури експлоатацията на четири самолета. По третия договор, се извършва удължаване на ресурса с 50 часа на 10 двигатели, и ще се осигури експлоатация на пет самолета МиГ-29. В момента се съгласува договор за удължаване на ресурса на още десет двигателя, което е експлоатация до пет самолета”, обясни зам.-министърът.

„За вертолетите „Пантер” – в момента се разработва техническа спецификация и предстои стартирането на процедура за рамково споразумение.

За самолетите „Спартан” - към момента два броя са в експлоатация. Има сключен договор, като поддържането им е до 16 декември 2016 г.

За възстановяване на летателната годност на вертолети „Бел”, има сключено рамково споразумение, и се съгласуват два договора за инспекция на два двигателя, и за ремонт на два двигателя. Има процедура за доставки на резервни части за "Бел", като крайният срок изтича на 22 ноември т.г.

За самолети „Пилатус” - има рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка, което предстои да бъде подписано до края на месеца, и което ще осигури поддръжката им. Към момента, имаме за експлоатация три учебно-тренировъчни самолети и един транспортен "Пилатус".

Във връзка с възстановяване на вертолетите Ми–24, предстои сключване на рамково споразумение с избрания изпълнител - "Терем" за четиригодишен период, като идеята е да се възстановят шест вертолета”, каза още зам.-министър Али.

По думите му, в началото на следващата година, се подготвя процедурата за поддържане на летателната годност.

„На фона на това, че в момента летят два „Спартана”, два „Ан-а”, един „Кугър” и три „Ми-17”, информацията за вдигането на една немалка част от българските въздухоплавателни средства никак не е за подценяване. Тя не е толкова лесна и безпроблемна”, добави министърът на отбраната Ангел Найденов.

http://www.focus-news.net/

 
Военнослужещи от морския специален разузнавателен отряд и от авиобаза „Чайка” проведоха съвместна тренировка
21.11.2013, 16:47

Военнослужещи от морския специален разузнавателен отряд и от морската вертолетна авиобаза „Чайка” проведоха вчера, 20 ноември, в околностите на град Варна съвместна тренировка. Изпълнени бяха над 30 учебно-тренировъчни парашутни скокове от средна височина с парашут тип „летящо крило” от вертолет AS 565 MB “Panther”. - (видео)

Съвместната подготовка на морските авиатори и специалния отряд на флота започна през миналата година, като през октомври 2012 г. бяха изпълнени първите парашутни скокове от вертолет.

Този вид подготовка продължава да се усъвършенства и до момента се провежда само във Военноморските сили.

http://www.mod.bg/

 
Възрастта за пенсиониране на военните може да отпадне и преди 1 януари 2014 г.
21.11.2013, 16;13

Предложенията за замразяване възрастта и стажа за пенсиониране при трета категория труд и отпадането на изискването военните да придобиват право на пенсия при навършване на определена възраст влязоха в общ законопроект. Гласуваните на първо четене от Народното събрание промени на Кодекса за социално осигуряване бяха събрани заедно на вчерашното извънредно заседание на Комисията по труда и социална политика.

Според проекта военнослужещите придобиват право на пенсия при освобождаване от служба, независимо от възрастта им, при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

От гласувалите 17 народни представители 11 са били „за”, 5 - „против”, а един се въздържал. От тук нататък общият законопроект трябва да се заведе в деловодството на Народното събрание и след обявяването му от председателя на Народното събрание в зала започва да тече 7-дневен срок за предложения между първо и второ четене. Ще има поне още едно заседание на социалната комисия за обсъждане и гласуване на предложенията и едва тогава законопроектът ще бъде предложен за влизане в дневния ред на Народното събрание и окончателно приемане.

Проектът предвижда промяната в Кодекса за социално осигуряване, която се отнася до пенсионирането на военнослужещите, да влезе в сила от датата на обнародването в Държавен вестник. Останалите текстове от общия законопроект ще влязат в сила от 1 януари 2014 г.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Китай извършва изпитания на нов ‘стелт’ БЛА
21.11.2013, 13:32

Китай започна летателни изпитания на нов ‘стелт’ БЛА Lijian («Остър меч»), разработен от компаниите Shenyang и Hongdu. Снимки от първия полет на БЛА Lijian, състоял се на 21 ноември 2013 г., са качени на китайски интернет сайтове. Полетът е продължил само 20 минути и е оценен като успешен.

Наземните изпитания на Lijian се извършват от края на юни 2013. Подробности по проекта практически няма. Външно, съдейки по снимките, китайският БЛА прилича на американския палубен БЛА-демонстратор на нови технологии X-47B UCAS-D и е построен по схемата „летящо крило”.

Първият опитен образец на перспективния китайски БЛА е с борден номер „001”. Предполагаемите размери на БЛА са:дължина около 14 м и дължина – около 6 метра.

Разработването на Lijian се води в рамките на програма за създаване на серия БЛА AVIC 601-S, разработвани основно от Shenyang. Всичките БЛА от това семейство са построени по схемата „летящо крило” Tiannu, Fengren , Yungong ,Zhanying , Anjian и БЛА с променлива геометрия на крилото.

http://www.pan.bg/

 
Още една надпревара между Китай и Русия
21.11.2013, 12:54

След като наскоро в Русия обявиха, че ще организират производство на тежка космическа система от Китай идват информации, че приключва разработката на система подобна на съветската "Енергия". Първият полет се очаква до 1-2 години. Работите са започнали преди 10 години.

Още не е известно, кой "Велик поход" ще бъде тя, но е сигурна, че ще струва повече от 12 милиарда юана (2 милиарда долара).

Приключили са работите по ракетата "Велик поход 5" и можем да очакваме пробен старт (може би вече се е състоял). Ракетата трябва да изведе следващия орбитален китайски модул „Тянгун 2” (маса около 20-25 000 килограма) през следващата година. За сравнение „Тянгун 1”, който сега е на орбита има маса само 8 500 килограма.

Коментар:

Питам се, дали ще има китайски "Буран"?

При около 1200 милиарда юана (197 милиарда долара) за научни изследвания през 2013 година, колко са за тайконавската програма е другия ми въпрос?

Вчера, 20 ноември 2013 година, се навършиха 15 години от изстрелването на първия модул Заря (маса 19 300 килограма) на Международната космическа станция.

http://aeronews.alle.bg/

 
Започна изтеглянето на американските военни от киргизката база „Манас”
21.11.2013, 12:35

Министърът на отбраната на Киргизстан генерал-майор Таалайбек Омуралиев информира руския си колега генерал Сергей Шойгу, че на САЩ е връчена нота за изтеглянето на Центъра за транзитни превози от летището „Манас” през 2014 г., предаде Интерфакс.

„Наскоро киргизкият министър на външните работи връчи на САЩ нота за въздушната база „Манас”. В базата вече е създадена комисия, като те (американците) ще предават контрола върху обектите, т.е. този процес вече тече”, отбеляза Омуралиев пред руския си колега по време на двустранна среща в Москва в кулоарите на 65-тото заседание на министрите на отбраната от страните в Общността на независимите държави (ОНД). Шойгу и Омуралиев също така подписаха план за двустранно сътрудничество между министерствата на отбраната на Русия и Киргизстан за 2014 г.

 
Предстоящи летателни изпитания на Storm Shadow и Taurus
21.11.2013, 09:45

Storm Shadow Наземните изпитания на двата типа ракети с изтребител EF2000 са приключили успешно. Това бе съобщено по време на авиошоуто в Дубай на 20 ноември 2013 г. Предстои широко мащабна летателна изпитателна програма, която ще започне съвсем скоро. И двете ракети ще разширят допълнително способностите на самолета в мисията „въздух-повърхност”.

Главната задача на предстоящите летателни изпитания е да се провери ракетата Storm Shadow в полет и да се постигне разрешение за пълната й интеграция в авиационния комплекс Eurofighter Typhoon през 2015 г. Полетните изпитания ще бъдат проведени с използването на втория предсериен самолет (Instrumented Production Aircraft 2 - IPA2) от компанията Alenia Aermacchi на полигона Дечимоману на остров Сардиня в Италия.

Ракетата Storm Shadow се произвежда от европейският ракетен концерн MBDA и вече е приета на въоръжение на борда на изтребител бомбардировачи Tornado на италианските, британските и ВВС на Саудитска Арабия. Тя е конвенционална, със СТЕЛТ форма и с голям радиус на действие прецизна ракета от типа „стреляй и забрави” за поразяване на стратегически обекти на противника.

Като част от интегрирането на ракетата Storm Shadow, Cassidian, подразделението на EADS за отбрана и сигурност, започва полетни тестове с ракетата Taurus на борда на седмия предсериен самолет (Instrumented Production Aircraft 7 - IPA7) през декември 2013 г. Конкурентните изпитания на двете ракети ще оптимизира интегрирането на Storm Shadow и ще подпомогне бъдещата интеграция на Taurus.

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
Износът на боеприпаси скочи с 50 млн. лв.
21.11.2013, 08:52

Износът на продукти на оръжейната индустрия през 2012 г. е нараснал с около 50 млн. лв., научи "Стандарт". Този ръст се дължи основно на износа на боеприпаси. През последните няколко години България увеличава износа на продукцията на отбранителната ни индустрия. Това става ясно от доклад на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет за 2012 г., който беше приет от икономическата комисия към парламента. Тази тенденция се задържа и през миналата година, става ясно от документа. Данните бяха потвърдени и от депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който през 2012 г. беше министър на икономиката. Според думите му увеличеният износ се дължи предимно на експорт на боеприпаси. Така страната ни се нарежда в топ 10 на износителите на боеприпаси в света, отбеляза Добрев. Той допълни, че за съжаление обаче не се наблюдава увеличение при износа на продукция с двойна употреба.   

Между 2007 и 2012 г. се отбелязва сериозно увеличение на лицензите за търговия с оръжие и стоки с двойна употреба, издадени на български предприятия, сочат още данните от доклада. През 2007 г. броят им е бил 202, а в края на миналата година те вече са 292. Това обаче не означава, че повече родни компании са започнали да работят в тази сфера. Увеличеният брой лицензи се дължи предимно на промени в нормативната уредба, които задължиха фирмите за скрап, които изкупуват излезли от употреба оръжия или части, да вземат лицензи за търговия с такава стока, обясни Иван Дочев, секретар на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките.

http://paper.standartnews.com/

 
Споразумението между САЩ и Афганистан ще направи възможно оставането на американските войски до 2024 г.
21.11.2013, 08:15

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви в сряда, че САЩ и Афганистан са финализирали формулировката на двустранното споразумение за сигурността, което ще направи възможно присъствието на американските военнослужещи до 2024 година и позволи запазването на потока от международна помощ в размер на милиарди долари за правителството в Кабул, съобщава New York Times.

Споразумението, което в четвъртък ще бъде представено за одобрение от афганистанския Съвет на старейшините, идва след дни на преговори между афганистански и американски чиновници, включително два директни телефонни разговора между Джон Кери и президента Хамид Казрзай.

По-рано високопоставен съветник на Карзай заяви, че афганистанският лидер няма да одобри споразумението, освен ако президентът Обама не изпрати писмо, в което признава американските военни грешки по време на 12-годишната война. В сряда обаче Кери подчерта, че споразумението е достигнато без обещание за извинение.

http://www.focus-news.net/

 
И след 2014 г. сме в Афганистан, но с до 110 военнослужещи
21.11.2013, 08:10

Ангел Найденов България ще участва с до 110 военнослужещи в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа”. Това реши на вчерашното си заседание Министерският съвет. Този ангажимент, поет от правителството, се посочва в съобщението, съответства на отговорностите на страната ни като член на НАТО за подкрепа на Афганистанските сили за сигурност и развитието на институциите в страната.

Имаме готовност началото на новата международна мисия в Афганистан „Решителна подкрепа“ (Resolute Support), да бъде поставено на 1 януари 2015 г., съобщи в началото на месеца на пресконференция генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Очаква се планът на мисията да бъде утвърден в началото на 2014 г. След одобряването му и изготвянето на списък с изискванията към състава на силите, Министерството на отбраната ще внесе и правителството ще разгледа конкретните параметри за българското участие.

Новата мисия на НАТО след 2014 г., каза през септември министърът на отбраната Ангел Найденов на международната конференция „От консуматор на сигурност до важен регионален играч: Афганистан след ISAF“, е насочена именно към поддържане на необходимия капацитет на централните и местните власти и силите за сигурност, които да бъдат способни да гарантират сигурността в страната. Предварителните разчети сочели, че ако се постигне споразумение за оставане на военен контингент, той би бил в численост от 8000 до 12 000 военнослужещи.

В Министерството на отбраната е извършен анализ на възможностите за участието ни в операцията на НАТО в Афганистан, след 2014 г. На основа на извършената военна оценка като база за по-нататъшното планиране ще бъде избрана опция, която след бъдещо конкретизиране в съответствие с плановете на Алианса ще бъде представена в Министерския съвет за взимане на окончателно национално решение.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
САЩ достави на Египет поръчан при Мубарак военен кораб
21.11.2013, 08:02

„S. Ezzat” Независимо от факта, че правителството на САЩ спря военната помощ за Египет, поради политическата нестабилност в страната, частна корабостроителница достави на египетските ВМС ракетен катер, строителството на който е било поръчано още при Мубарак.

Ракетният катер, наречен „S. Ezzat” 682, бе предаден на египетските военни на церемония, проведена в Съединените щати. Той се отнася към типа кораби „Ambassador III” и е построен от корабостроителницата „VT Halter-Marine”. - (видео)

Дизайнът на кораба, в които е използвана технология „стелт”, е разработен от „Lockheed Martin”. Той е с водоизместимост 500 т., дълъг е 62 метра и достига скорост от 41 възела.

 
Индия развали договора с Италия за доставка на хеликоптери AW101
21.11.2013, 07:55

AW101Правителството на Индия реши да развали договора с компанията „Agusta Westland” (дъщерна компания на италианската индустриална група „Finmeccanica”), на фона на продължаващото разследване за подкуп при подписването му.

Някои източници твърдят, че ВВС на Индия, поради скандала около „Agusta Westland”, разглеждат възможността вместо тях да купят допълнителна партида хеликоптери Ми-17В-5 от Русия.

 
Американски конгресмени против изваждането от въоръжение на А-10
21.11.2013, 07:50

А-10В писмо до министъра на отбраната, подписано от 33 конгресмени от двете камери на американския Конгрес, се настоява да се замразят всякакви планове за изваждането от въоръжение на А-10 и по-критичен анализ на бюджета на ВВС.

Според ВВС задачите на А-10 може да се поемат от бомбардировачите В-1В и изтребителите F-15E и би довело до спестяването на милиарди долари. Уточнява се, че това са само предварителни планове, а не решения.

В писмото си законодателите подчертават, че „А-10 е най-способният боен самолет за осигуряване на непосредствена огнева поддръжка от въздуха. Евентуалното изваждане от въоръжение на а-10 би довело до намаляване на бойната мощ на ВВС и да подложи на излишен риск американските военнослужещи в бъдещите конфликти”.

През последните години ВВС са изразходвали над един милиард долара за модернизация на А-10.

На въоръжение в американските ВВС са 340 самолета А-10. Влиза на въоръжение в края на 1970-те години и участва във войните в Ирак, Афганистан и Либия. – Още за А-10

http://www.pan.bg/

 

 
МиГ-31 от военновъздушни ще се превърнат във въздушнокосмически
20.11.2013, 17:28

Комитетът по отбраната на Държавната дума проведе на 6 ноември закрито изслушване за реформирането на системата за Въздушнокосмическа отбрана (ВКО). По време на обсъждането беше направено предложение да се предаде ръководството на групировката от самолети МиГ-31 на войските за ВКО от депутатите от КПРФ Александър Тарнаев и Вячеслав Тетьокин. По тяхно мнение, това предаване на управлението трябва  съществено да повиши скоростта на реакция при потенциална заплаха от въздуха. Обаче ВВС не искат да си дадат самолетите-прехващачи.

   - В препоръките към правителството и президента е записано: групировката от МиГ-31 да се предаде изцяло на войските за  ВКО. На изслушването присъстваше командващият ВКО, той чу нашето предложение. Ние отработваме в този момент подробностите по това предложение, – съобщи Александър Тарнаев.

На изслушването на тази идея на депутатите беше подкрепена от члена на Военнопромишлената комисия към правителството Михаил Кащан и командващия войските на ВКО Александър Головко.

За тази идея се чу още преди половин година. При априлските парламентарни изслушвания, когато се  обсъждаше модернизацията на МиГ-31, Олег Остапенко, тогава на длъжност командващ войските за  ВКО (сега Остапенко оглавява Роскосмос), подчерта важността на  присъствието на МиГ-31 във ВКО. Обаче в щаба на ВВС смятат друго, посочвайки остаряването на МиГ-31 и продължават да го използват като  бомбардировач.

   - На Военновъздушните сили МиГ-31 не им трябва – самолетите не са подходящи за изпълнение на техните цели, но те не могат и да ги дадат. Тогава ще имат само далечната и транспортната авиация и “Су”, които още не са доведени до кондиция. На тях им остава да приспособяват МиГ-31 за своите задачи, – поясни Николай Гамаюнов, помощник на депутата Александър Тарнаев.

При априлските изслушвания повечето участници подкрепиха идеята за модернизация на МиГ-31. Против се изказа главнокомандващия ВВС Виктор Бондарев, който, като призна, че МиГ-31 са остарели, в края на краищата заяви, че “нито една страна в света няма да може да се  защити от външни заплахи, от нападението на приблизително такъв противник, какъвто сме ние”.

Заместник председателят на комитета на Държавната дума по отбраната Светлана Савицкая тогава изказа недоумение по повод съвременното използване на МиГ-31.

   - МиГ-31 – това даже не е самолет, това е авиационен комплекс, той е създаден именно за войските на ПВО. Машината МиГ-31 – това не е машина за сегашните ВВС. Това е машина за войските на Въздушнокосмическата отбрана, – каза Савицкая.

Летецът-изпитател на КБ “Микоян” Роман Таскаев подчерта,  че  МиГ-31 е предназначен за изпълнение на задачи, различни от задачите на високоманеврения “Су”, но при това не бива да се отказваме от единия от двата  – самолетите прекрасно се допълват.

Обаче оперативното ръководство, смятат депутатите, е необходимо да се предаде непосредствено на войските за ВКО – за максимално бързо реагиране срещу евентуална заплаха. Съвременната ракета прелита разстояние от 1000 км за по-малко от 10 минути – за това време трябва да се даде заповед за излитане на прехващачите и тя да бъде изпълнена. За съгласуване на заповедите от щабовете на ВВС и ВКО в такава обстановка не остава нито минута.

   - Това, което е останало, ние предлагаме да се запази, да оставим самолетите да се обслужват от ВВС – те имат цялата инфраструктура, – но да се предаде оперативното ръководство на  групировката на ВКО. Когато излязохме с предложение да се проведе парламентарно изслушване по тази тема, идеята подкрепиха  всички, освен ВВС, – каза Николай Гамаюнов.

В препоръките от ноемврийските изслушвания председателят на  комитета на Държавната дума по отбраната Владимир Комоедов подчерта необходимостта от използването на  МиГ-31 за осигуряване на защитата от всички видове най-ново въоръжение.

Авиационната съставляваща в системата за ВКО е в упадък. Нейната основа – изтребителите-прехващачи за далечно действие МиГ-31 под различни предлози се  унищожават набързо, обаче равноценна, а още повече превъзхождаща по бойни възможности смяна за тях в изпълнението на задачите за прехват на съвременни въздушни и космически цели няма”, – се казва в документа, подготвен за изслушванията.

Официалният представител на Военновъздушните сили  отказа коментар. - Още за МиГ-31

http://infobalkani.wordpress.com, Алексей Криворучек

 
В Индия отбелязаха 25-та годишнина от получаването на Ту-142МЭ
20.11.2013, 17:02

Ту-142МЭПървите три самолета Ту-142 пристигат в база  Dabolim на остров Goa през март 1988 година. През април са доставени още два и през октомври заключителните 3. Има слухове, че договорът е бил за 10 патрулни самолета, но няма реални факти, които да потвърждават това.  Те получават бордови номера от IN 311 до IN 318, като е създадена отделна ескадрила INAS 312 "Albatross". Момента самолетите са базирани в  INS Rajali, Arakkonam.

На 18 ноември 2013 година беше отбелязана 25 годишнината от приемане на въоръжение на Ту-142МЭ в Индия. На тържеството присъства командващият източния флот на Индия Vice Admiral Anil Chopra.  В момента ескадрила INAS 312 "Albatross" се командва от Commander P Mahesh Raju. Към момента 8 самолета са налетели безпроблемно общо над 28 000 часа. Индия ще продължава да разчита на тях въпреки американските самолети, които почна да получава. През последните години по 1-2 машини бяха ремонтирани в Русия.

Коментар:

Проста сметка показва, че годишно средно по над 140 часа има всеки един от самолетите.

http://aeronews.alle.bg/

 
Още за инцидента с американския ракетен крайцер Chancellorsville CG-62
20.11.2013, 16:31
BQM-74

Както вече Ви информирахме, на 16 ноември в 13:25 местно време безпилотен летателен апарат се вряза в ракетния крайцер USS Chancellorsville (CG-62), въоръжен със системата „Иджис”.

Оказва се, че инцидентът е станал по време на учения, в хода на които са е тествала бойната система „Иджис”. По време на изпитанията от военноморската база Point Magu e била запусната дозвукова ракета-мишена BQM-74 Chukar . Същата се е врязала в кораба, което може да се оцени като провал на "Инжис" и загуба на есминеца. При инцидента леко са ранени двама души.

 
Израел проведе изпитания на „Прашката на Давид”
20.11.2013, 15:34

Израелските военни, заедно с американските си колеги, успешно завършиха вторите стрелби в рамките на изпитанията на новата система за противоракетна отбрана „Прашката на Давид”, създадена за прихващане на ракети с малък обсег, заявиха от Министерството на отбраната на Израел.

В изявлението се отбелязва, че „новата система ще запълни една празнота в многопластовата система на Израел за противоракетна отбрана”.

В момента тя включва противоракетния комплекс „Хец”, предназначен за прихващане на балистични ракети и системата за противоракетна отбрана „Железен купол” за прихващане на ракети със среден и малък обсег на десйтвие. – Още за ПРО на Израел

 
ОСВО с декларация за предстоящите промени в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите
20.11.2013, 13:59

Декларация призовава ръководството на МО да побърза с внасянето в правителството на подготвения проект за изменение и допълнение на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.  Документът е подписан от председателя на Обществения съвет по въпросите на отбраната генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков и председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев.

Проектът на промените на закона е готов и в момента тече междуведомствената съгласувателна процедура, каза за „Отбрана.com” Николай Икономов от дирекция „Управление на човешките ресурси” на Министерството на отбраната.

***********

Декларация на Обществения съвет по въпросите на отбраната

Общественият съвет по въпросите на отбраната (ОСВО), като координиращ орган на 28 организации от сферата на отбраната, изразява своето и на съставните му организации безпокойство от непрекъснатото влошаване на и без това тежкото социално положение, в което от години се намират българските военноинвалиди и военнопострадали. Тези заслужили пред Родината ни граждани са принудени да преживяват всеки месец от живота си с пенсии в размер от 151 до 181 лева. Тази ситуация спешно следва да се променени в интерес на българските военноинвалиди и военнопострадали. Защото става въпрос за граждани, пострадали при изпълнение на войнските си конституционни задължения, произтичащи от чл. 59, ал. 1 от Конституцията на Република България. 

Несъмнено проблемите на тези хора са се натрупвали дълго време, като са се задълбочили драстично през последните 3-4 години. Това налага предприемането на спешни мерки за физическото оцеляване на военноинвалидите и военнопострадалите, които вече са изпаднали под дъното на всякакви социални класации. В този смисъл, предлаганите от ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВВП) изменения и допълнения в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите (ЗВИВП), са насочени към засилване на грижата на държавата към засегнатата група лица и подобряване на изключително тежкото им социално и здравно положение, чрез приравняване на правата им с тези на ветераните от войните.

Измененията и допълненията в ЗВИВП очертават скромни стъпки към облекчения при снабдяване с лекарствени продукти по лекарско предписание, подобряване на достъпа до медицинска рехабилитация и добавка към военноинвалидните пенсии в размер на определен процент от социалната пенсия за старост, фиксиран чрез Закона за държавния бюджет за съответната година. Увеличаването на символичните пенсии на пострадалите във военно и мирно време защитници на Родината, ще способства за премахване на бариерите пред социалното включване и равноправната интеграция на военноинвалидите и военнопострадалите. Внасянето на тези промени в ЗВИВП няма да доведе до пряко и/или косвено осезаемо натоварване на държавния бюджет. По този начин правата им ще се изравнят с тези на ветераните от войните, получаващи добавка в размер на една цяла социална пенсия, съгласно Закона за ветераните от войните.

Предвид изключително тежкото социално положение, в което се намират българските военноинвалиди и военнопострадали, призоваваме ръководството на Министерството на отбраната да побърза с внасянето и разглеждането от Министерския съвет на Проекта на Закон за изменение и допълнение на ЗВИВП. Нека и ние, така както го правят съюзниците ни от ЕС и НАТО, проявим необходимото милосърдие, уважение и цивилизовано отношение към пострадалите защитници на Отечеството.

Предс. на ОСВО ген.-лейт. (р.) Кирил Цветков

Предс. на СВИВП мл. лейт. (з.) инж. Петър Велчев

София, 20 ноември 2013 г.

http://www.otbrana.com/

 
Т-50-5 е вече в Жуковски
20.11.2013, 10:52

Т-50На летището на "ЛИИ М.М.Громов" в Жуковски днес 20 ноември 2013 година е кацнал петият летящ ПАК-ФА. От компанията «Сухой» съобщиха, че изтребителят е извършил самостоятелен прелет с три междинни кацания от Дземги до Жуковски. Според пилотът Юрий Ващук, началник на изпитателната служба на "Сухой" полетите са протекли без забележки. - (видео)

Справка:

Героят на РФ Юрий Михайлович Ващук роден на 12 юни 1963 година в Барнаул, Алтайския край. От 1992 година е летец- изпитател в "Сухой. Пилотира всички видове самолети на компанията, като първи вдига във въздуха Су-35УБ борд 801.

Коментар:

Според слухове от Русия, подготвения за шести летящ изтребител Т-50-6, няма да лети. Вместо него се изработва друг Т-50-6-2. Не се споменават причините за това решение. Възможно е да е променена конструкцията, според изводите направените след интензивните полети през тази година. В процес на изработка са още две машини Т-50-7 и Т-50-8. – Още за ПАК-ФА

http://aeronews.alle.bg/

 
Норвежката армия въвежда вегетариански понеделници
20.11.2013, 09:12

Норвежката армия ще въведе вегетариански понеделници за военните си, предаде Франс прес.

Целта на мярката е всеки понеделник на военните да се сервира само храна, щадяща околната среда. Мярката ще позволи да се икономисат 150 т месо на година. Според ФАО, Организацията на ООН по прехраната, отглеждането на добитък произвежда 18% от парниковите емисии в атмосферата.

Данните показват, че един норвежец яде средно над 1200 животни през живота си, от които 1147 пилета, 6 крави или телета, 22 агнета и овце и средно 2,6 представители на еленските видове.

http://www.classa.bg/

 
Saab с поръчка за защитна система за германските Tornado
20.11.2013, 09:15

Шведският отбранителен концерн Saab получи 3 поръчки за оборудване за самозащита за нуждите на германските ВВС. Общият обем е около 100 млн. шведски крони.

Договорите включват завършване на сертификацията и ограничено производство на подтелния контейнер за самозащита BOZ-101 EC, включително системата за предупреждение за приближаващи ракети MAW-300, като разработване и квалификация на нов контролен модул в кокпита за управление на контейнера.

„Тези поръчки са първия договор на Германия за произвежданата от Saab система за предупреждаване за приближаващи ракети MAW-300. Това е пробив и силен вот на доверие към Saab като производител на електронни оръжейни системи” сподели по повод договора Микаел Йоханиссон, ръководител на бизнес подразделението Saab Electronic Defence System.

Германските самолети Tornado IDS и ECR се предвижда да са в експлоатация още дълги години. Фамилията подтелни контейнери BOZ EC осигуряват на флота от Tornado интегрирана система за предупреждение за приближаващи ракети (MAW-300) и способности за изстрелване на различни видове капани за отклоняване на заплахите. Вариантът на контейнера BOZ-102 EC се използва в италианските ВВС от 2008 г.

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
Пентагонът злоупотребил с $8,5 млрд. за 18 години
20.11.2013, 08:50

Американското министерство на отбраната е злоупотребило с 8,5 милиарда долара от 1996 г. насам. Такова е заключението на разследване, проведено от журналистите от агенция Ройтерс, според което Пентагонът сам не може да се оправи във финансовата си документация. Освен това никой не може за отговори колко от всичките 565 милиарда долара отделени от Конгреса за работата на Пентагона, са били похарчени за необходими за ведомството покупки. От разследването на Ройтерс става ясно, че министерството не може да води само счетоводството си и липсват документи за редица разходи. Друг проблем е, че военните непрестанно пазаруват нова апаратура, която обаче отлежава на склад и не се използва.

Не е изключено и част от средствата да са били откраднати и да става дума за злоупотреба, която ще бъде разследвана от службите.

Освен всичко между 2003 и 2011 г. въоръжените сили на САЩ не са успели да проконтролират изразходването на 6 милиарда долара от държавния бюджет. Като резултат от това редица подразделения не са получили необходимото оборудване. Министерството на отбраната на САЩ е единствената структура, която е задължена да представя на властите на страната документите за отчет за одит.

Заради неразбориите със сметките през 2009 г. Конгресът прие законопроект, съгласно който такива отчети трябва да предоставят до 2017 г. Тогавашният министър на отбраната Лиън Панета поиска основните данни за злоупотребите от страна на министерството на отбраната да бъдат ясни в доклад още през 2014 г.

Същевременно САЩ предлагат да въведат закон за ограничаване на дейността на станалата печално известна Агенция за национална сигурност на САЩ (АНС). Част от лидерите на партиите в американския сенат са готови да настояват за прозрачност по програмите на агенцията.

http://www.monitor.bg/

 
Москва подготвя за война системата ГЛОНАСС
20.11.2013, 08:33

Министерството на отбраната в Москва планира да защити по-стабилно руската глобална навигационна система ГЛОНАСС срещу изкуствени смущения, създавани от противника при бойни действия. Ведомството поръча да бъде разработен специален имитатор, който да “научи” армейските приемници да различават шума от полезния сигнал, информира в. “Известия”, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Трябва да бъдат защитени не само приемниците, а най-вече самите навигационни сателити, коментира Иван Моисеев, научен ръководител на Института за космическа политика. Според него съответните орбитални групировки на потенциалния противник разполагат с такава защита за разлика от руските.

Системата ГЛОНАСС използва в момента целево 24 апарата, които покриват цялата територия на планетата целологодишно, независимо от сезона, часа и метеорологичните условия. Още 4 апарата кръжат в орбита като резерв, съобщи през лятото руската агенция.

За създаване на новия изпитателен комплекс, който трябва да бъде разработен до 25 ноември 2017 г., руското отбранително ведомство вече отпусна 350 милиона рубли (7,96 милиона евро). Ще ги получи конструкторската фирма победител в предстоящия търг за изпълнител на държавната поръчка, посочва в. “Известия”.

Пентагонът и ЦРУ се стремят да не допуснат ГЛОНАСС да разположи свои станции на територията на САЩ, пише в. “Новие известия”, като се позовава на “Ню Йорк таймс”.

Според американското издание военните и разузнавачите се страхуват Кремъл да не използва тези обекти за военни цели - за да насочва по-точно чрез сателити руските ракети. Освен това тайните служби в САЩ предполагат, че станциите на ГЛОНАСС ще помагат на Москва по-лесно да шпионира Щатите.

Експерти на “Новие известия” впрочем смятат, че американците просто не желаят да допуснат Русия на световния пазар за космически навигационни услуги.

Обвиненията в “шпионаж” са част от неконкурентната борба за един многомилиарден пазар между САЩ и Русия, смята Игор Коротченко, директор на руския Център за анализ на световната оръжейна търговия.

ГЛОНАСС все повече набира сили като конкурент на американците, но “естествено никой няма да забрани в Русия Джи Пи Ес”, казва той.

От друга страна, САЩ могат при нужда да намалят точността, с която тяхната система определя координатите, или изобщо да прекъсне услугата Джи Пи Ес за потребители от Русия, предполага експертът.

САЩ имат далеч повече “аргументи” срещу Русия в “звездните войни” за потребителските кесии, признава и Алексей Арбатов, директор на Центъра за международна сигурност към Руската академия на науките.

За разлика от руската системата Джи Пи Ес не е толкова зависима от наземни станции, съответно САЩ не са изграждали такива в Русия. “Тъй че няма какво да затворим у нас, ако стане нещо”, пояснява експертът.

По данни на “Независимая газета” Русия разполага в момента с 19 станции в помощ на ГЛОНАСС, затова сигналът на руската система в полярните зони е много по-точен от Джи Пи Ес.

Станциите са автоматични, но ако потрябва да се наглеждат, с това може да се занимават местни специалисти, както стоят нещата с обекта на ГЛОНАСС в Бразилия - “затова всички разсъждения за шпионаж са лукавство”, твърди “Независимая газета”. – Още за ГЛОНАСС

БТА

 
САЩ готвят дългосрочно присъствие в Афганистан
20.11.2013, 08:25

Докато много американци са подведени да вярват, че войната в Афганистан скоро ще приключи, проектодокумент на ключово споразумение между САЩ и Афганистан за сигурността след края на 2014 г., получено от NBC News, показва, че САЩ се готвят да поддържат военно присъствие в страната много години напред.

Също така става ясно, че американските граждани ще плащат, за да поддържат стотици хиляди афганистански войници.

Документът, който все още не е подписан от двете страни, има потенциал да ангажира хиляди американски войници в Афганистан и да бъдат изхарчени милиарди долара на данъкоплатците.

„Споразумение за сътрудничество в сигурността и отбраната между Съединени американски щати и Ислямска република Афганистан" е от 25 страници и представя всичко за бъдещите мисии на САЩ в страната и други въпроси. Споразумението ще бъде обсъдено тази седмица в Кабул от около 2 500 старейшини - Съвет на старейшините (Лоя Джирга) - академици и официални представители. Копието на проектодокумента е с дата 25 юли 2013 година.

Според него афганистанците ще позволят на Вашингтон да действа във военни бази с цел обучение на афганистански войници за военни операции срещу „Ал Кайда" след приключване на мисията в края на 2014 година. Споразумението между двете страни трябва да влезе в сила от 1 януари 2015 година и да действа до края на 2024 година, дори и след тази дата при взаимно съгласие. Няма да бъде позволено на американските войници да арестуват и да влизат в афганистански домове.

Не се отбелязва колко войници от НАТО и САЩ ще бъдат оставени. Афганистански представители заявиха за американската медия, че очакват между 10 и 15 хиляди войници, а американски представители обявиха за около 7 хиляди.

Документът трябва да мине първо през Съвета на старейшините, а после трябва да бъде одобрен в парламента на Афганистан. Военни представители очакват да минат 60 дни преди да се подпише.

http://news.ibox.bg/

 
Китай инвестира в чужбина 69,5 милиарда долара за 10 месеца
20.11.2013, 08:15

По информация на министерство на търговията на Китай страната е инвестирала в чужбина 69,5 милиарда долара за първите 10 месеца на 2013 година. Увеличението е повече от 20% спрямо същия период на миналата година. Около 70% (около 48,9 милиарда долара) от всички средства са вложени в Хонг Конг, АСЕАН, ЕС, Австралия, САЩ, Русия и Япония.

Спрямо същия период на миналата година са инвестирани в Хонг Конг с 13,2% по-малко, Япония с 37,3% по-малко, Русия 858% повече, САЩ 227% повече, ЕС 92,4% повече, Австралия 94% повече и АСЕАН 25% повече.

Коментар:

За първите 6 месеца китайските инвестиции в Русия бяха само 246 милиона или само с 23% повече спрямо същия период на миналата година. През последните 4 месеца са инвестирани големи суми и вече нарастването е повече от 858%. Според анализатори, Китай е инвестирал в Русия над 3 милиарда долара за 4 месеца. Значителна част от тези пари са отишли ВПК на Русия и по-точно в авиостроителните заводи.

По данни на министерство на търговията Китай инвестира в Русия през 2012 година 660 милиона долара (по руски данни 575 милиона долара). За сравнение през 2011 година преките китайски инвестиции са били 567,5 милиона долара (информация от Китай). Общо до началото на 2013 година преките китайски инвестиции са 3581 милиона долара, като увеличението за последната година е 22,59%.

http://aeronews.alle.bg/

 
Първи полет P.1HH HammerHead UAV на Piaggio
20.11.2013, 08:08

P.1HH HammerHead UAV на PiaggioНа 14 ноември 2013 година в италианската база Trapani “Birgi” първи полет е направил БЛА P.1HH HammerHead. Той е създаден на база бизнес джета P.180 Avanti II на Piaggio Aero Industries. Има максимално полетно тегло от 6146 килограма и два двигателя  Pratt & Whitney Canada PT6A-66B с мощност 850 конски сили, които му осигуряват скорост повече от 700 километра в час. - (видео)

Коментар:

На пазара вече има една сериозна машина с големи възможности. Лично аз я виждам, като скоростен безпилотен фронтови бомбардировач. При по-малък товар до 250 килограма, може да се използва и като разузнавателен БЛА с продължителност на полета над 16 часа.

http://aeronews.alle.bg/

 
Решаваме за участието ни в новата мисия на НАТО в Афганистан
20.11.2013, 07:53

Решение за участие на Република България в международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа” (Resolute support) ще вземе на днешното си заседание правителството на Пламен Орешарски.

Новата международна мисия в Афганистан ще се нарича „Решителна подкрепа“ (Resolute Support), имаме готовност началото й да бъде поставено на 1 януари 2015 година, съобщи в началото на месеца на пресконференция генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Той изрази увереност, че до тази дата афганистанските сили ще бъдат в състояние да обезпечат изцяло сигурността в страната предвид планираното изтегляне на войските на ИСАФ до края на следващата година.

Според приетата от предишното правителство стратегия до края на следващата година трябва да прекратим участието си с рота за охрана на вътрешната зона на летище Кандахар. С това ще намалим с около 78 % на числеността на миротворците ни в Афганистан, отнесено към общия брой на личния състав на българския контингент през 2011 г. След 2014 г. се включваме в обучението и подготовката на Афганистанските сили за сигурност.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Русия създава единни системи за ПВО с Армения и Казахстан
19.11.2013, 17:42

Владимир ПутинРусия има намерение да засили единната система за ПВО с Беларус и да започне формирането на подобни системи с Армения и Казахстан, заяви президентът на Русия Владимир Путин.

Според него, такова сътрудничество значително повишава отбранителния потенциал на Русия и партньорите, служи на укрепването на мира и стабилността на евразийското пространство.

Президентът отбеляза, че тази година успешни били проведени руско-белоруските стратегически учения „Запад-2013”, а предстои създаването на регионални групировки войски с участието на Армения, Беларус, Казахстан и Таджикистан.

 
Контраадмирал Румен Николов ще участва в годишната среща на колегите си от НАТО
19.11.2013, 17:14

Контраадмирал Румен Николов На 20 и 21 ноември 2013 г. командирът на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов ще участва в годишната среща на командващите на военноморските сили на НАТО (MARCOMET 2013), която ще се проведе в Лондон, съобщават от Щаба на ВМС.

Поканата за участие в срещата е получена от командващия на Обединеното военноморско командване на НАТО в Нортууд вицеадмирал Питър Хъдсън.

На ежегодните срещи, на които присъстват всички военноморски командващи от НАТО, се обсъждат актуални проблеми за сигурността на Алианса и се определят насоки за дейността на съюзническите военноморски сили.

Основната тема на форума, чийто домакини са британските военноморски сили, ще бъде „Разбиране за морето 2013 – Предизвикателството за изграждане и поддръжка на глобална опозната картина на морската обстановка” (Sea Sense 2013 – The Challenge of Building and Sustaining Maritime Awareness).

http://www.otbrana.com/

 
Министър Найденов и генерал Симеонов са в Афганистан
19.11.2013, 17:10

Министерството на отбраната даде отговор защо министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов не участваха в тържеството за отбелязване на Празника на Сухопътни войски – 19 ноември, което се проведе вчера в театър „Българска армия”. Някои побързаха да ги обвинят, че едва ли не това е израз на неуважение. Оказва се, че не е така.

Министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов са на посещение  при българския контингент  в Афганистан, съобщават от Пресцентъра на МО. Очевидно там са отбелязали Празника на Сухопътните войски.

Двамата заедно с командващия СКС генерал-лейтенант Атанас Самандов са имали срещи с командирите на база „Феникс“- Кабул и на летището в Кандахар.  На тях са дискутирани обстановката и изпълнението на задачите, възложени на българския контингент.

Пред българските военнослужещи от Кабул и Кандахар министър Найденов  представил приоритетите в работата на ръководството на Министерството на отбраната и  дискутирал по всички въпроси свързани с ежедневното изпълнение на задачите.

Утре министърът на отбраната и началникът на отбраната трябва да участват в свикания от президента Консултативен съвет за национална сигурност.  Темата  е "Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България - състояние на средата за сигурност: организационни, функционални и ресурсни способности на държавата за противодействие на актуалните рискове и заплахи. Предприети мерки в съответствие с настъпилите промени в средата за сигурност и тяхното финансово осигуряване".

http://www.otbrana.com/

 
Руските ВВС започнаха формирането на нова пилотажна група с Як-130
19.11.2013, 12:36

Як-130 Фото: Министерство на отбраната на РусияВВС на Русия започнаха формирането на нова пилотажна група, която ще изпълнява полети на учебно-бойните самолети Як-130, съобщава РИА Новости.

Съгласно сегашните планове новата пилотажна група ще вземе участие в Парада на Победата на 9 май 2014 г.

Подготовката на летците се извършва във военно-въздушната академия „Гагарин” с помощта също на специалисти от ОКБ „Яковлев”. За сега не се дава информация от колко самолета ще е групата, както и каква ще окраската им.

ОКБ „Яковлев” разработва и специални цветни димни генератори. Самолетите от групата ще са със авионика, която ще им позволи да кацат на граждански летища в Русия и чужбина. – Още за Як-130

http://www.pan.bg/

 
Японците съобщиха за полет на Tu-154M/D ELINT
19.11.2013, 10:40

Tu-154M/D ELINTЯпонските сили за самоотбрана са засекли китайски разузнавателен самолет Tu-154M/D ELINT регистрация В-4015 в близост до южните граници на страната.  Част от закупени от китайските ВВС съветските самолети преди около 25 години бяха превърнати в разузнавателни.

Първи полет на такъв самолет е засечен през 1992 година. Дълго време те бяха спрени от полети. Имаше информация, че ще бъдат бракувани, но явно са минали през ремонт с модернизация.

Комеитар:

Китайските ВВС разполагат с около 12 самолета Ту-154 произведени между 1985 и 1993 година. Някои от тях са закупени втора ръка на по 1-3 години. Поне половината от всичките са преоборудвани във вариант ELINT.

http://aeronews.alle.bg/

 
Новини от военното ведомство
19.11.2013, 10:22

заместник министъра на отбраната Неджми Али

 

 

 

Интервю на заместник министъра на отбраната Неджми Али за вестник „Преса“ (pdf)

 
"Тянхе-2" - китайският суперкомпютър рекордьор
19.11.2013, 10:13

В Националния университет за военни технологии на Китай National University of Defense Technology(NUDT) в гр. Чанша, провинция Хунан бе създаден най-бързият компютър в света. В момента той се намира в National Super Computer Center в Guangzhou, а името му е TH-2 (Тян Хе 2) в превод "Млечен път 2". Съставен е от 16000 компютърни секции, всяка от които се състои от 2 процесора Intel Ivy Bridge Xeon(Xeon E5-2692 v2) и 3 копроцесора Xeon Phi(Intel Xeon Phi 31S1P) или общо за компютъра 3 120 000 ядра. Консумирана мощност е 24 MW (17,6 MW за изчисления, а останалата е за охлаждане) при производителност от 33,86 петафлопа (10 на 15 степен операции с плаваща запетая в секунда). Цената на суперкомпютърът е 2,4 милиарда юана (394 милиона долара) и за разполагането му е необходима площ от 720 квадратни метра. Всички части на компютъра са произведени в Китай.

Вторият в класацията е американския Titan в Oak Ridge National Laboratory(ORNL), Тенеси към министерството на енергетиката на САЩ има възможности само за 17,59 петафлопа или почти два пъти по-малко, а последният 0,1178 петафлопа или 287,4 пъти по-малко.

Коментар:

Общо миналата година в Китай са дадени над 1000 милиарда юана за научни изследвания. Супер компютърът TH-2 е един пример, как част от тези пари се използват за военни цели. Сред първите 500-те най-бързи компютри в света 72 са в Китай според класацията от юни тази година. 42-та класация(обявява се два пъти в годината през юни и ноември) на най-бързи компютъра беше обявена на 18 ноември 2013 година на 13-та конференция на SC (Super Computing) в Denver, Колорадо и за втори път през тази година водач е TH-2 (Тян Хе 2).

Голяма част от тях се използват при проектирането на военни системи. Скоро тези инвестиции трябва да дадат резултат.

http://aeronews.alle.bg/

 
Близо 70 на сто подкрепят военното обучение на учениците
19.11.2013, 08:40

Според социологическо изследване на Института за модерна политика  на обществено-политическите нагласи въвеждането на т.нар. военно обучение в средните училища е необходимо. Данните показват, че 69,2% от анкетираните заявяват подкрепа за идеята, а 25,7 % не я подкрепят. 5,1 % от респондентите не изразяват отношение в едната или другата посока.

Гражданите на Република България в девети и десети клас на средното си образование преминават подготовка за усвояване на знания, свързани със задълженията им по отбраната на страната, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисията и задачите на въоръжените сили, тоест т.нар. военно обучение. Подготовката се осъществява в рамките на 5 учебни часа за девети клас и 5 учебни часа за десети клас от определените в учебните планове часове на класа. Това е регламентирано в Закона за резерва на Въоръжените сили. Началото е 1 декември тази година.

Занятията ще се водят в 4548 пралелки в цялата страна, казва полковник Стоян Стаматов, началник на Централното военно окръжие. Девети клас са 2267, а десети – 2281. В окръжието са на финала на подготовката за старт на обучението. Разработени и разпространени са определените теми. Води се подготовка на ръководителите на занятията. На разположение е и учебен филм с два открита урока в 68 бригада „Специални сили” в Пловдив и в 61 механизирана бригада в Карлово.

Теми за задължителна подготовка на учениците от девети и десети клас в средните училища, свързани със задълженията на гражданите по отбраната на страната:

Девети клас

„Същност и съдържание на гражданско-военните отношения”, „Действия за оцеляване при актове от терористични, екстремистки и престъпни групировки и военни действия, както и при откриване на невзривени бойни припаси”, „Задължения на гражданите на Република България по отбраната на страната”, „Критична инфраструктура.Спасителни и евакуационни дейности с участието на въоръжените сили”, „Оказване помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер”

Десети клас

„Въоръжените сили на Република България – история и настояще”, „Въоръжения и екипировка на военнослужащите във видовете въоръжени сили”, „Мисия и задачи на въоръжените сили на Република България. Участие в операции и мисии извън територията на страната”, „Приемане на военна служба и на служба в резерва на въоръжените сили на Република България”, „Същност, цели и задачи на резерва на въоръжените сили на Република България”

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Днес пехотата празнува!
19.11.2013, 08:11
 
Колумбия търси още една ескадрила изтребители
19.11.2013, 08:05

Kfir C.10.Колумбийските ВВС ще разгледат варианти за придобиване на още една ескадрила бойни самолети, която да усили възможностите им. В момента страната разчита само на една ескaдрила Kfir C.10.

В момента ВВС на Колумбия разглеждат различни опции за придобиване на както нови, така и употребявани изтребители. Сред споменаваните модели са Су-30, F/A-18, Mirage 2000 и F-16. Придобиването на 18 нови изтребители ще позволи сегашната ескадрила Kfir да се съсредоточи изцяло върху ударни задачи.

Колумбия планира да пенсионира последните си OV-10 Bronco в рамките на следващите пет години и да ги замени с допълнителни Super Tucano. Експлоатацията на леките щурмови самолети A-37B Dragonfly, обаче ще продължи по-дълго и в момента са чака доставката на поне три подобни самолета от Чили и Доминиканската република, които имат голям остатъчен ресурс.

http://aeropress-bg.com/

 
Италианските ВВС ще купят MC-27J
19.11.2013, 08:00

MC-27JВВС на Италия ще финансират проекта за създаване на въоръжена версия за специални операции на тактическия транспортен самолет C-27J Spartan (наречен MC-27J Praetorian) и след това ще приеме на въоръжение модела.

Договорът между италианското правителство и Alenia Aermacchi бе сключен днес, 18 ноември, на авиационното изложение в Дубай. В италианските ВВС MC-27J ще се използва в интерес на спецчастите на италианската армия (Comando Operativo Forze Speciali).

Договорът предвижда две фази. Във Фаза 1, която ще започне през пролетта на 2014 г., италианските ВВС ще получат един прототип на MC-27J, който ще бъде изпитван в рамките на различни оперативни сценарии. Фаза 2 предвижда изясняване на финалният вариант на самолета, на база на изпитанията и неговото приемане на въоръжение. За сега ВВС на Италия планират да преоборудва три от наличните C-27J в новия вариант, като това ще започне през 2016 г.

MC-27J е вариант на C-27J, който има възможност да извършва разузнавателни и командни функции при спецоперации, както и да възможност за оказване на непосредствена огнева поддръжка със стрелящо настрани 30-mm оръдие.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Нов ирански безпилотен апарат
18.11.2013, 18:01

 Fotros Министърът на отбраната на Иран Хосейн Дехкан демонстрира днес стратегическия безпилотен летателен апарат Fotros иранско производство.

Според министъра, апаратът е най-голям сред произвежданите някога в Иран.

Fotros е предназначен за разузнаване, наблюдение и нанасяне на точкови удари по обекти на противника. Безпилотният апарат може да се намира във въздуха до 30 часа и да достига до 25000 метра височина, като далечината на полета му е над 2000 километра. – (видео)

Според снимките, публикувани от ирански агенции, се вижда, че Fotros външно напомня израелския ударен безпилотен апарат IAI Neron.

 
САЩ подготвят военно обучение за либийци в България
18.11.2013, 15:59

Въоръжените сили на САЩ разработват планове за обучаване на между 5000 и 7000 представители на либийските сили за сигурност, както и на либийските специални части за антитерористични операции, съобщи Ройтерс.

Според високопоставен представител на САЩ, пожелал да запази анонимност, малки групи представители на либийските сили за сигурност ще бъдат подготвяни на ротационен принцип през годините в България.

Много детайли все още трябва да бъдат уточнени, преди да пристъпим към обучението, отбелязал той по време на отбранителен форум в Калифорния в събота. Високопоставеният представител признал, че трябва да бъдат поети някои рискове при обучението на либийските сили за сигурност, в името на това те да не бъдат контролирани от въоръжени милиции.

"Вероятно има известен риск някои от хората, които ще тренираме, да нямат най-чистите досиета. В крайна сметка обаче това е най-доброто решение, което можем да намерим за тяхното обучение, за да могат да се справят със собствените си проблеми", казал източникът на Ройтерс.

През септември българският министър на отбраната Ангел Найденов заяви, цитиран от медии, че Съединените щати възнамеряват да тренират либийските сили за сигурност в страната в продължение на до 8 години. България и САЩ ползват съвместно на българска територия полигона "Ново село" и авиобазите "Граф Игнатиево" и "Безмер".

Нестабилността в Либия и слабият контрол на нейните граници безпокоят съседните страни в Северна Африка, отбелязва агенцията. По-рано този месец Франция обяви, че обмисля да предостави повече помощ на Либия и да обучава нейните сили за борба с тероризма, за да предотврати разпространението на екстремизма отвъд границите й.

http://www.mediapool.bg/

 
Танзания с нови китайски изтребители F-7TN
18.11.2013, 13:38

F-7TNТанзанийските ВВС съобщават, че изтребителите F-7TN са вече в оперативна готовност. Новите изтребители, 12 едноместни F-7TN и два учебно-бойни ТF-7N, са получени в периода 2009-2011 г., но официално тази сделка не е оповестявана. С тях се заменят остарелите вече 12 бойни самолета F-7, придобити през 1970-те години.

F-7TN (китайското обозначение J-7G) e една от най-новите модификации на J-7, които от своя страна са доработени и модернизирани копия на съветските МиГ-21.

Една от основните разлики на танзанийските F-7TN е РЛС KLJ-6E Falcon, китайско производство. Обикновено на експортните модификации (F-7NM и F-7NI, доставени съответно на Намибия и Нигерия) са инсталирани италиански РЛС Selex Galileo Grifo 7.

http://www.pan.bg/

 
В Куба ще се състоят големи военни учения
18.11.2013, 11:13

От 19 до 22 ноември в Куба ще се състоят най-големите през последните четири години военни маневри „Бастион 2013”, съобщава държавната преса.

Ученията ще се състоят по цялата територия на страната. В тях ще участват въоръжените сили, резервисти, а също представители на комунистическата партия и обществеността, пишат вестниците.

Отбранителната стратегия на Куба е изградена на принципа на „народна война”, в която трябва да участва цялото население на страната.

Маневрите трябваше да се състоят през 2012 година, но бяха отменени заради урагана „Сънди”.

 
Китай с ускорена програма за модернизация на ВС
18.11.2013, 10:37

Завършилият в Пекин 3-ти пленум на 18-ят конгрес на ЦК на КПК набеляза множество промени в Китай. Във военната област се създава нова Комисия за национална сигурност. Няма подробности с какво точно ще се занимава комисията. Според някои тя ще има функции на National Security Council in the United State.

 Пленумът реши за следващата година военните разходи да бъдат увеличени с 10,3% при прогнозирано нарастване на БВП около 7%.

Коментар:

Според Reuters разходите за отбрана през следващата година  ще бъдат около 750 милиарда юана (123 милиарда долара).

Много наблюдатели смятат, че  Китай изразходва над 1000 милиарда юана. При реална покупателна способност около 2 юана за долар това прави около 500 милиарда приравнени долара или в следващите 2-3 години, реално Китай ще получава повече оръжия годишно от ВС на САЩ.

http://aeronews.alle.bg/

 
Руски бомбардировачи са вдигнали по тревога японски изтребители
18.11.2013, 10:30

Ту-95Днес, 18 ноември, изтребители на японските ВВС бяха вдигнати по тревога заради полета на два руски самолета близо до въздушното пространство на страната.

Два стратегически бомбардировача Ту-95 прелетяха покрай японски архипелаг от страната на остров Окинава към островите Хокайдо. След това самолетите се насочиха към Сахалин. Въздушното пространство на Япония не беше нарушено.

Вчера, 17 ноември, изтребители на Япония също бяха вдигнати по тревога поради прелитането на самолети за борба с подводници Ту-142 близо до границата на страната.

 
Подобряват бащинството в армията
18.11.2013, 10:10

Военнослужещите мъже, които са самотни родители (осиновители), да ползват отпуски, свързани с отглеждането на децата им, при условията и по реда на Кодекса на труда. Това предвиждат поредните поправки в Закона за отбраната и Въоръжените сили.  Този текст от внесения от правителството законопроект за промяна на военния закон бе подкрепен с пълно единодушие от Комисията по труда и социалната политика на парламента. Идеята е родена от Сдружението на жените военнослужещи и бе предложена на министъра на отбраната Ангел Найденов през юли т.г.

Целта на промяната е осигуряване на изпълнението на родителските задължения и създаване на условия за реални грижи за децата. Както и да насърчи политиката за съвместяване на семейния с личния и професионалния живот. По сега действащите текстове Военнослужещите мъже могат да ползват отпуск за отглеждане на дете в случаите при смърт или тежко заболяване на майката. Текстът за жените с пагони не се променя. В него е регламентирано, че военнослужещите жени имат право на отпуск поради бременност, раждане и осиновяване, за отглеждане на дете, за кърмене на дете, за гледане на болно дете и на допълнителен отпуск за две и повече живи деца в размерите и при условията на Кодекса на труда...........Прочети още

 
Военнослужещите от Българската армия отбелязват днес празника на Сухопътните войски
18.11.2013, 09:10

Заместник-министърът на отбраната Неджми Али и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев ще участват днес, 18 ноември, в тържественото събрание - концерт, с което ще бъде отбелязан празникът на Сухопътните войски. Тържеството е посветено на 128-та годишнина от Сръбско-българската война и 40-та годишнина от създаването на Командването на Сухопътните войски и ще бъде открито от командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.

Днес военните формирования от Сухопътните войски в Пловдив, Асеновград, Шумен, Корен, Плевен и Белене ще отворят врати за ученици и граждани по повод празника.

Паметният за Българската армия ден - 19 ноември, е обявен за празник на Сухопътните войски с решение на Министерския съвет № 477 от 16 ноември 1992 г. На 19 ноември 1885 г., при решителното сражение край Сливница по време на Сръбско-българската война, българската войска сразява нашествениците. Така тя защитава достойно Съединението на България и правото на нашия народ да живее обединен и свободен.

http://www.mod.bg/

 
Boeing и центъра Хруничев са подписали договор за удължаване на ресурса на МКС
18.11.2013, 09:04

блок ('Заря') Компанията Boeing Defense & Space Group - главен под изпълнител по МКС на НАСА и Държавният (руски) космически научен център Хруничев са подписали договор за удължаване на ресурса на товарния блок ('Заря') на МКС до 2020 г

В съответствие с условията на договора, Boeing ще инвестира в програмата от порядъка на 70 млн долара, това е съобщил представителя на Boeing в Русуя и СНГ - Сергей Кравченко. По негови думи, средствата ще бъдат употребени за реконструкцията на фунционално-товарния блок 'Заря' на МКС и неговата без проблемна работа до 2020, но може и до 2028 г.

В съответствие с условията на договора, руския център ще разработва, произвежда, изпитва и доставя основни компоненти за фунцтионално-товарния блок 'Заря' - модифициран космически апарат - с цел осигуряване на непрекъсната и безпроблемна експлоатация, се казва в информацията на компанията.

'Зяря' бе изготвена от центъра Хруничев в съответствие с договор, сключен с компанията Boeing и бе изведен в космоса от Байконур през 1998 г. – Още Космос

http://www.spacenewsbg.com/

 
Възхвала за летище Каменец
18.11.2013, 07:58

На  21 ноември (четвъртък)  от 17, 30 часа  в Плевенския Военен клуб ще бъде представена поредната книга  за славната история на българската бойна авиация.  „Възхвала за летище Каменец” с подзаглавие „Порталът към небето и звездите” е интересно четиво за  52-годишната динамична  история на емблематичното в родната ни авиация летище Каменец.

За  списването на истините и легендите на авиогарнизон Каменец се създава инициативен комитет от 11 души и  работна група в състав генерал Михо Михов, полковник Валентин Киров, подполковник д-р Мануш Христов, полковник Васил Жилевски и подполковник Красимир Йорданов. Чрез интервюта в стил посочване на факти с датировка и преразказ на спомени с коментар те съживят и онагледяват житието и битието на „Каменската школа”, „Стартовият катапулт за командири”, защото „В небето на Каменец се става летец” и това е „Авиогарнизон на човешки съдби”.

В историческата справка, разработена от полковник Веско Пенчев и подполковник д-р Мануш Христов и последващите 35 лични изповеди на летци, техници, свързочници, оръжейници, тиловаци и други авиоспециалисти, заемали различни длъжности, се разкриват известни, но и незнайни лични емоционални преживявания, оценки за минали и настоящи събития, очертаващи мястото на авиогарнизон Каменец в  авиационната история на България. Това са разкази и за 9-те типа бойни самолети,  на които се обучавали  и изпълнявали бойни задачи поколения военни пилоти. За живота в авиоградчето Каменец и отношението на местните хора към военнослужещите и семействата им. За силата на българския дух, патриотизъм и творчески постижения.

„Възхвала за летище Каменец” под общата редакция на  полковник Валентин Киров, издадена от  ИВКО ООД ,  ще обогати авиационната ни литература  и със съпровождащия я диск  с филмите „Криле на младостта”„ и „ Едно ново начало” на режисьора Петко Горанов.

Книгата ще бъде представена  на 21 ноември  и в София, и в Плевен.

http://www.otbrana.com, Валя  Минкова

 
Полските ВВС получиха четвъртият модернизиран МиГ-29А
18.11.2013, 07:53

МиГ-29На 12 ноември в полската 23-а тактическа авиобаза Минск-Мазовецки кацна четвъртия модернизиран МиГ-29.

Изтребителят бе обновен в самолетната фабрика WZL в Бидгошч.

Първият модернизиран МиГ- 29А полските ВВС получиха в края на юли 2013 година.

Припомняме, че полското МО подписа договор с WZL два договора за ремонт и модернизация на авиониката на 16 самолета МиГ-29 (13 бойни и 3 спарки) на стойност 40 млн. долара. Модернизацията ще удължи живота на МиГ-29 до 2028 г.

Контракта предвижда още и доставката на резервни части, обслужване на самолетите, обучение на летателния и техническия състав. Целта на модернизацията е да се увеличи срока за експлоатация на машините поне до 2028 година, повишаване на техните бойни възможности и съвместимост с новите F-16.

Самолетите ще бъдат оборудвани с ново БРЕО, включително бордови компютър за планиране на задачите MDP, шина за предаване на данни MIL-Std-1553B, интерфейси INSB-29, AVB-29 и HDB-29, цветни многофункционални дисплеи 127x102 мм, система за навигация с модул за защита на сигнала от смущения GPS SAASM (Selective Availability Anti-Spoofing Module). Поставя се и втора двудиапазонна UHF/VHF радиостанция със система за кодиране HaveQuick I / II и SATURN и нов панел RS-COM-01 на радиостанция Р-862.

http://www.pan.bg/

 

 
Ми-17 за Афганистан или за борбата на доброто със здравия разум
17.11.2013, 19:29

Ми-17Американското военно ведомство прие решение да се откаже от закупуването на поредната партида руски хеликоптери Ми-17В-5 в рамките на програмата за преоборудване на въоръжените сили на Афганистан.

Лобито на американския военнопромишлен комплекс в съчетание с някакво охлаждане в отношенията между Вашингтон и Москва поставят под заплаха сътрудничеството на двете страни по афганистанския въпрос.

На 17 юни тази година американското военно ведомство подписа споразумение за получаването на 30 Ми-17 за Афганистан, а също и за доставянето на резервни части за машините и тяхното обслужване. Стойността на договора възлезе на около 572,2 милиона долара. Пентагона възнамеряваше да прибави към бройката още 15 машини, но опонентите на сделката в Конгреса са принудили военните да отстъпят – временно или окончателно – засега е неясно. За отмяната на сделката съобщиха от агенция Associated Press с позоваване на сенатора на Републиканската партия Джон Корнин, който е един от основните противници на сделката.

Ми-17 – експортната версия на постоянно развиващата се платформа Ми-8 – е известен в Афганистан от началото на 70-те г. Хеликоптери от този тип Съветският съюз е доставял там още по времето на крал Мохамед Закир Шах. По-нататък Ми-8 става основен хеликоптер на Въоръжените сили на Афганистан. Използването им е продължило и след разпадането на СССР и падането на правителството на Наджибула. По същество това е единственият хеликоптер, който е усвоен вече от няколко поколения афганистански пилоти и техници. Това обстоятелство в съчетание с отличната приспособеност на Ми-17 за работа в афганистански условия е направило избора на тази машина в нейния обновен вид абсолютно естествен. Предвид бъдещото извеждане на американските войски и съюзниците им от страната обемите на разходите за превъоръжение и преподготовка на афганистанската национална армия през последните години постоянно се увеличаваха.

САЩ са едни от водещите хеликоптерни държави в света и естествено американските компании не възнамеряват да изпуснат възможността да припечелят. Противодействие на споразумението с Русия имаше още на етапа на подготвянето на първия договор и по-нататък – в зависимост от влошаването на отношенията между Русия и САЩ. Все по-забележими те ставаха при нарастването на бюджетните проблеми в САЩ.

През август в САЩ беше възбудено наказателно дело за придобиването на хеликоптери Ми-17 от Рособоронекспорт. Пентагона беше обвинен, че е закупувал техника от руския специален износител по завишени цени.

В медиите се отбелязва, че сенаторите, които са се обръщали към шефа на Пентагона Чък Хейгъл с открито писмо с искане да се откаже партидата на Ми-17, материално са заинтересувани в провалянето на сделката. Известно е, че гигантите на американското отбрана, в това число и Sikorsky и Boeing, изразходват немалко средства за лобистка дейност. – Още  за Ми-17

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Безпилотен самолет се вряза в американски ракетен крайцер
17.11.2013, 10:11

Вчера в 13:25 местно време безпилотен летателен апарат се вряза в ракетния крайцер USS Chancellorsville (CG-62) край бреговете на щата Калифорния. Двама души са ранени, съобщава Los Angeles Times.

Инцидентът е станал по време на учения, в хода на които са се тестирали бойните системи на корабa. По предварителни данни по време на полета на безпилотния апарат (мишена BQM-74) се е появил технически проблем, в резултат на което той е паднал върху военния кораб, при това двама моряци са получили изгаряния.

След инцидента крайцерът е поел курс към базата на американските ВМС в Сан Диего, където експертите ще оценят нанесените щети на кораба.

 
ЦРУ и Пентагона се противопоставят на разполагането на станции на ГЛОНАСС на територията на САЩ
17.11.2013, 10:00

ЦРУ и Пентагона се опитват да склонят държавния департамент на САЩ да не издава разрешение на Роскосмос да строи на американска територия няколко измервателни станции н системата ГЛОНАСС, пише New York Times.

По данни на вестника, американските спецслужби се опасяват, че ако на руската компания бъде разрешено да разположи станции на навигационната система, то Русия ще получи плацдарм на американска територия, който значително ще увеличи точността на руските управляеми ракети.

Също така се предполага, че станциите може да бъдат използвани за разузнавателна дейност. – Още за ГЛОНАСС

 
Българи, пазете се от „компетентни” експерти!
17.11.2013, 09:51

 

 

Коментар на капитан първи ранг (р) Станко Станков, ветеран – командир на подводница от Българските ВМС

 
НД „Традиция” с по-големи амбиции в родолюбивата си дейност
17.11.2013, 09:46

Генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов награди регионални клонове и изявени членове на НД „Традиция”Годишно отчетно-изборно събрание проведе в Академията на МВР Национално дружество (НД) „Традиция”. Родолюбивата дейност на членовете на сдружението е позната по всички кътчета на България. Техни са многобройните възстановки на исторически събития.

За активна дейност и  постигнати видими резултати в укрепването на българщината делегатите бяха поздравени от председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов. Той награди с юбилейни грамоти „100 години от Балканските войни – 1912-1913 г.” регионалните клонове във Велико Търново и Панагюрище, председателят на НД „Традиция” полковник от запаса Агоп Казазян, неговият заместник полковник от запаса Станчо Джумалиев и още 28 членове на дружеството от цялата страна.

Участниците в събранието бяха категорични, че за следващата година амибциите им са по-големи и няма да отстъпят от завоювания авторитет сред българското общество.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Корея ще купи 40 броя F-35
16.11.2013, 22:53

F-35Южна Корея ще купи 40 бройки F-35A и ще си запази опция за още 20 изтребителя. Това казват високопоставени източници, цитирани от информационната агенция Reuters.

Решението за взимане на F-35 ще бъде оповестено публично след среща на Генералния щаб на армията на Южна Корея, която ще се състои на 22 ноември. Решението ще бъде окончателно след друго заседание на Генералния щаб, ръководено от корейския министър на отбраната, което ще стане факт в началото на декември.

Решението да се заложи само на F-35 ще бъде сериозен удар за Boeing, които предлагат F-15SE. През септември опцията на Boeing остана единствена, която се вписваше в бюджета ($7,8 млрд.), в конкурса за доставка на 60 нови многоцелеви самолети. Корейските ВВС, обаче се възпротивиха на този вариант, защото не е достатъчно нискозабележим.

Корея иска да вземе решение по въпроса до края на 2013 г., за да може да получи първите от новите си изтребители още през 2017 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Белгия търси нов изтребител
16.11.2013, 22:50

F-16Белгия ще стартира процедура по търсене и избор на нов многоцелев боен самолет за въздушните сили на страната, който да замести сега използваните F-16 MLU.

Първата стъпка в този процес ще бъде пускането на запитване за информация към потенциални доставчици в началото на 2014 г. За сега не се упоменават потенциалните опции за един бъдещ нов белгийски изтребител. Холандия, страна с която Белгия си сътрудничи тясно се е спряла на 37 броя F-35A JSF.

В момента белгийските въздушни сили разполагат с 54 активни F-16 модернизирани до стандарта MLU, като се пазят в резерв още четири машини. Те ще приключат жизнения си цикъл около 2023 г. В момента четири белгийски изтребителя осигуряват патрулирането над въздушното пространство над Балтика, а други шест са на мисия в Афганистан.

http://aeropress-bg.com/

 

Видео

16.11.2013, 22:08

Кликни

 

 

Спасителен отряд на американските ВВС, 38-ма ескадрила в Афганистан. Филм на National Geographic (руски език)

 
Албанците подкрепят решението на страната да не приеме химическите оръжия
16.11.2013, 21:21

Решението на албанския премиер Еди Рама да откаже на САЩ за сирийския химически арсенал бе посрещнато с одобрение от опозицията и албанците, които по-рано проведоха митинги срещу възможността страната им да бъде използвана като "кошче за отпадъци".

Балканската страна преди няколко години унищожи около 16 тона химически оръжия, останали от комунистическия режим и по тази причина САЩ изпрати молба до Тирана да помогне за ликвидирането на сирийските запаси.

Албанската опозиция предложи по-рано провеждане на референдум за това важно решение.

Засега нито една държава не е приела на нейна територия да бъде доставен и унищожен химическият арсенал на Башар Асад, включително и самата Сирия. Норвегия изпрати два свои кораба, за да вземе оръжията.

Самият Асад не скри, че унищожаването ще отнеме време, опасно е за околната среда и е много скъпо. Според постигнатото между САЩ и Русия споразумение сирийските химически оръжия трябва да бъдат унищожени извън Сирия, ако е възможно, до средата на 2014 година.

Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) при ООН прие план за унищожаването на химическия арсенал на Сирия, предаде АФП.

До 5 февруари 2014 г. опасният арсенал трябва да бъде изнесен от страната. Все още не е известно къде той ще бъде унищожен. Освен това експертите ще останат в Сирия до 30 юни 2014 г.

Освен това на приключилото заседание е било решено да се създаде фонд от $10 млн. Момента в него са набрани $2 млн.

http://news.ibox.bg/

 
Преносима радиостанция AN/PRC-155 Manpack в Арктическия кръг се свърза със сателита MUOS
16.11.2013, 20:50

 AN/PRC-155 Manpack Радиостанцията AN/PRC-155 Manpack в Арктическия кръг се свърза със сателита MUOS, който е в орбита около Екватора

Преносимата радиостанция AN/PRC-155 Manpack радио е първият и единствен тактически избор на армията на САЩ, за да достави защитен пренос на глас и данни, свързан със системата MUOS в полярните региони.

Двуканалните Manpack радиостанции на General Dynamics C4 Systems извършиха успешни обаждания със защитен пренос на глас и данни от Аляска и Арктическия кръг, с помощта на Mobile User Objective System(MUOS) форма на вълната, за да се свържат със сателитната и наземна комуникационна мрежа MUOS . Успехът на демонстрацията е значително оперативно събитие за радиостанцията.

"Изложено на ниски минусови температури и силни арктически ветрове, радиото AN/PRC-155 Manpack е първата и единствена военна радиостанция, която успя да достави защитен пренос на глас и данни, свързани с MUOS система от най-високите географски ширини на планетата", каза Крис Marzilli, президент на General Dynamics C4 Systems.

"Успехът на тази демонстрация доказва, че с използване на възможностите на MUOS, радиостанциите AN/PRC-155 радио Manpack дават възможност на войници, работещи в екстремни и изолирани места винаги ще бъде свързан към военната мрежа".

Демонстрацията се проведе в средата на октомври и покри редица реалистични оперативни сценарии, които включват точно фиксиране на места из Aнкоридж и Бароу, Аляска, както и на борда на самолети, прелитащи през Полярния кръг. По време на демонстрацията, по радиостанцията бяха проведени множество разговори "един-към-един глас" и предаване на данни, както и конферентни разговори свързване на повече от пет участници.

Връзката на сателитна комуникационна мрежа MUOS от е особено предизвикателство поради особеностите, свързани с начина на достигане на радиосигнали до спътниците в геосинхронна орбита около екватора.

Армията на САЩ е разглежда възможността да поръча 221000 броя преносими радиостанции, на цена по 26000 долара едната. – Още КИС

http://www.airgroup2000.com/

 
Denel и Patria обявиха Споразумение за производство на бронирани колесни машини за Южна Африка
16.11.2013, 20:40

Patria AMV 8x8 Denel Land Systems и Patria са подписали споразумение относно серийно производство на бронирани колесни машини Patria AMV 8x8 и доставка за Южна Африка. Споразумението включва 238 броя, от които 5 машини като предварителна серия вече са били доставени по време на фазата на разработване. Първите 16 серийни бронирани машини ще бъдат сглобени от Patria във Финландия, Hämeenlinna. След сглобяването ще бъдат транспортирани в Южна Африка, за Denel Land Systems.

Тези машини са специално проектирани и персонализирани да отговаря на специфичните изисквания за оперативно внедряване във взискателната африканска среда. Patria AMV 8x8, известна като Badger в Южна Африка, е най-добра бронирана машина по рода си в своя клас и ще допринесе за модернизацията на южноафриканските национални отбранителни сили (SANDF), като предоставя на войските им ефективна защита и мобилност.

"Това споразумение е продължение на доброто сътрудничество през последните няколко години. Ние имаме в Patria уникална технология, ноу-хау и доказан професионален опит. Ние просто предоставяме средство с много високи стандарти и вярваме, че Денел е най-добрият партньор, който може да персонализира превозното средство да отговаря на специфичните нужди на южноафриканските национални отбранителни сили (SANDF)", казва Seppo Seppälä, председател на Patria Land Systems и Patria Land Services.

Denel Land Systems е водеща компания в отбранителната индустрия на ЮАР на вътрешния пазар и ключов доставчик на SANDF, който действа и като производител на оригинално оборудване (OEM). Denel Land Systems също така е основен партньор в ремонт, поддръжка, ремонт, реконструкция, обновяване и услуги за техническия арсенал на SANDF.

Patria има десетилетия опит в производството на бронирани колесни машини и нейните продукти са в процес на непрекъснато развитие и са снабдени с най-новите технологии. Patria AMV е ненадминат лидер на пазара на модерни 8x8 бронирани колесни бойни машини през последното десетилетие с близо 1400 договорени единици, избрани от седем различни страни и доказани в реална бойна среда.

http://www.airgroup2000.com/

 
Преизбраха ръководството на Обществения съвет по въпросите на отбраната
16.11.2013, 13:44

Генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков – председател на ОСВОНа годишно събрание Общественият съвет по въпросите на отбраната (ОСВО) избра отново за свой председател генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков – председател на Асоциацията на Сухопътните войски. Негов заместник е генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов – председател на СОСЗР.

ОСВО е координиращ орган вече на 28 неправителствени организации от сферата на отбраната. Скоро към него ще се присъедини и Българската авиационна асоциация, която в момента има статут на наблюдател. Днес бе приет Общобългарският граждански алианс с председател полковник от запаса Методи Томанов.

Очакваните в проектозакона за държавния бюджет за 2014 г. 1,28-1,33 процента от БВП за отбрана задълбочават кризата и едва покриват елементарните нужди на МО за издръжка на пресонала, се посочва в приетата декларация.

ОСВО се обръща към Народното събрание и правителството да вземат мерки за изпълнение на приетите решения и да доведат разходите за отбрана до планираните в Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили, т.е. 1,5 на сто от БВП. Това, се посочва в документа, ще даде глътка въздух на армията и на родната отбранителна индустрия, ще постави началото на истинското преустройство на въоръжените сили и превръщането им в гарант на суверенитета на страната.

http://www.otbrana.com/

 
Започна строителството на руската фрегата "Адмирал Истомин"
16.11.2013, 13:30

На 15 ноември 2013 година в калининградската корабостроителница "Янтарь" се състоя церемония по залагането на фрегатата "Адмирал Истомин" (заводски номер 01361), която ще бъде петият кораб от модернизирания проект 1135.6 за ВМФ на Русия (използва се също и обозначението за проекта 11356Р и 11357).

Строителството на кораби от модернизирания проект 11356 се извършва от завода "Янтарь" по два контракта по три кораба всеки, сключени с министерството на отбраната на Русия през 2010 и 2011 година съответно. Стойността на всеки контракт е 40 млрд рубли.

Сега в корабостроителницата за нуждите на руския ВМФ в различните степени на готовност се намират еднотипните фрегати "Адмирал Григорович" (заложена на 18 декември 2010 година, заводски номер 01357), "Адмирал Ессен" (8 юли 2011 година, заводски номер 01358), "Адмирал Макаров" (29 февруари 2012 година, заводски номер 01359) и "Адмирал Бутаков" ( (12 юли 2013 година, заводски номер 01360). – Още за проект 1135.6

 
БЛА Skeldar на SAAB на експлоатация в испанските ВМС
16.11.2013, 10:55

БЛА Skeldar на SAAB Безпилотната система беше успешно използвана след оперативно разполагане на борда на патрулния кораб за прилежащата зона (OPV) BAM Meteoro. БЛА Skeldar осигурява на испанските ВМС способности за наблюдение по време на участие на кораба в операцията на ЕС „Аталанта” в Аденския залив край бреговете на Сомалия.

В началото на 2013 г. SAAB оповести договор за разполагането на безпилотната въздушна система Skeldar за морски операции. Сега системата е разположени на борда на кораба на испанските ВМС за прилежащата зона BAM Meteoro.

Микаел Франзен, директор на продуктовото направление „Тактически БЛА” заяви по този повод: „БЛА Skeldar се експлоатира съвместно с пилотируем вертолет с цел подобряване на способностите на кораба за наблюдение и контрол по време на мисията за борба с пиратството като част от задачите в рамките на операцията на ЕС „Аталанта” в Аденския залив.

Преди заминаването за тази мисия БЛА Skeldar успешно премина програма за интегриране на борда на кораба BAM Relámpago във водите около Канарските острови.

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
Американска военна делегация на посещение в Китай
16.11.2013, 09:34

Adm. Mark E.Ferguson IIIНа 14 ноември 2013 година базата на източния китайския флот в Нинбо е била посетена от американска делегация. Начело на делегацията е бил адмирал Марк Фергюсън (Mark E. Ferguson III) заместник командващ морските операции на САЩ. Домакин му е бил генерал-лейтенант Су Чжицян командващ на източния китайски флот.

Американската делегация се е запознала с нова техника. Тя е посетила разрушителя «Чанчун» (клас Lanzhou, Type 052C) борд 150 приет на въоръжение на 31 януари тази година, корветата «Шанжао» (клас Jiangdao Type 056) борд 583 приета на въоръжение на 10 юни тази година и подводна лодка от нов тип 333, AIP (означението е според китайски медии, а според нас се отнася за AIP (air independent propulsion) клас Yuan Type 041 борд 333).

След запознаването американската делегация се е качила на кораб за наблюдение и е проследила обучение на екипажа на корветата «Шанжао» в открито море. В показното занятие са взели участие хеликоптерите от ВМФ на Китай.

http://aeronews.alle.bg/

 
„Викрамадитя” става индийски
16.11.2013, 09:21

Русия предаде на индийските военноморски сили самолетоносача „Викрамадитя” R-33 (бившия тежък крайцер-самолетоносач „Адмирал Горшков”), предаде РИА Новости. - (видео)

Тържественото предаване и повдигането на индийския флаг на кораба се проведе в най-голямото руско корабостроително предприятие „Севмаш”. На церемонията присъстваха вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин и индийският министър на отбраната Аракпарамбил Куриен Антъни.

След мащабна реконструкция в „Севмаш” самолетоносачът бе оборудван със съвременна полетна палуба и трамплин за излитане на изтребители „МиГ-29К/КУБ”, навигационни и радиолокационни системи за комуникация и управление на авиацията, както и друго оборудване.

„Викрамадитя” според плановете ще напусне руските териториални води в края на ноември. Корабът ще извърши далечен преход и ще пристигне в Индия в края на януари-началото на февруари 2014 г.

Контрактът за модернизиране на самолетоносача „Викрамадитя” е изпълнен, и сега Русия започва да изпълнява гаранционните си задължения. Страната пое ангажимент да обучи индийския екипаж от 1500 души и да създаде съответна инфраструктура за базиране на самолетоносача в Мумбай.

След получаването на „Викрамадитя” Индия ще има вече 2 самолетоносача.

 
Русия ще увеличи предаването на военни технологии на Виетнам
16.11.2013, 01:57

Посещението на президента Путин във Виетнам не беше съпроводено с подписването на някакви договори за доставка на конкретни образци на руската военна техника в страната. В същото време, фактът, че по време на посещението беше подписано ново междуправителствено споразумение за военнотехническо сътрудничество между двете страни позволява да предположим, че тези договори са въпрос на време.

Руското военнотехническото сътрудничество с Виетнам може да се развива по същия начин, както и сътрудничеството на Русия с Китай - от доставката на готова техника до предаването на технологии и развитието на производствената база на военната промишленост във Виетнам.

Новото руско-виетнамско споразумение, според прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, засяга „въпросите на технологиите” и „разширяването на асортимента на доставяната военна техника”.

Желанието на Виетнам за развитие на националната отбранителна промишленост е очевидно и естествено. Населението на страната сега е близо 90 милиона души, а брутният вътрешен продукт тази година, според Международния валутен фонд, ще бъде около 170 милиарда долара. Виетнамският военен бюджет през 2012 г. е бил 3,33 милиарда долара при численост на въоръжените сили повече от 480 хиляди души. У въоръжените сили е останало голямо количество съветско оръжие, доставено по време на „студената война” и се нуждаещо се от подмяна. С по-нататъшното увеличение на военния бюджет може да се предположи, че виетнамската армия ще премине към в по-мащабни покупки на нова техника. По този начин инвестицииите в създаването на производствени мощности на виетнамска територия ще бъдат напълно оправдани. Такива проекти ще послужат и за общия растеж на промишления потенциал на икономиката на Виетнам.

Първите стъпки в тази насока вече са предприети, те се отнасят до строителството на 10 от 12-те закупени от Русия ракетни катери „Молния” и производството на определени видове оборудване за тях във Виетнам. Може да се предположи, че Виетнам ще се интересува от разширяване на гамата на производството на сравнително проста техника за армията, както и от самостоятелното производство на определени видове оръжия за Военновъздушните и Военноморските сили. Очевидно е необходимо да се замени и усъвършенства паркът от танкове и бронирани бойни коли на виетнамската армия.

В момента военната динамиката на модернизацията на Виетнам се определя от същите фактори, както и модернизацията на армията на Китай. Става дума за бързо развиваща се страна, която с голямо закъснение започва техническо оборудване на въоръжените си сили в съответствие с новите възможности на своята икономика и бюджет.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.
 

 




{START_COUNTER}