Военна информация


Архив - от 16 до 30 ноември 2012 година

 

 
Вашингтон пише правила за целенасочени убийства
30.11.2012, 18:22

Predator 2Белият дом разработва правила за ликвидиране на терористи по света, съобщава в. "Ню Йорк таймс".

По информация на изданието правителството е започнало да кодифицира разпоредбите в тази област преди президентските избори в САЩ, когато е изглеждало, че републиканският претендент Мит Ромни има шанс да влезе в Белия дом. По думите на служител, пожелал анонимност, президентът Барак Обама не е искал да остави "безформена" програма на своя приемник.

Правилата сигурно ще останат в тайна, но самият факт, че се правят подобни усилия, е първата стъпка към признаване, че когато САЩ убиват хора извън бойното поле, това трябва да става съгласно официални ръководни принципи, основаващи се на върховенството на закона, особено когато е застрашен животът на американски граждани.

От осем години САЩ прилагат програма за убиване на терористи, свързани с Ал Кайда и талибаните, извън бойното поле в Афганистан, но никога не са признавали официално за това. ЦРУ е нанесло 320 удара с безпилотни самолети в Пакистан от 2004 г., при които са загинали най-малко 2560 души, включително поне 139 цивилни, показват данни на уебсайта "Лонг уор джърнъл", който следи операции за борба с тероризма. Още 55 удара са били нанесени в Йемен, посочва вестникът.

Американското правителство никога не е обяснявало в подробности как се избират тези мишени. То не е казвало дали САЩ убиват само хора, свързани с организации, участвали в атентатите на 11 септември – такова ограничение наложи Конгресът, когато позволи използване на военна сила през 2001 г. - или са свободни да ликвидират всеки, когото преценят като заплаха за Америка. Служители твърдят, че САЩ преследват само лица, които попадат в законовите разпоредби, одобрени през 2001 г., но американската общественост и светът няма как да разберат дали тези решения се вземат на момента за всеки конкретен случай, нито как те биха били тълкувани от бъдещите президенти на САЩ, отбелязва "Ню Йорк таймс".

http://www.temadaily.bg/

 
Военнослужещи от различни поколения се събраха, за да отпразнуват заедно празника на Електронното разузнаване
30.11.2012, 18:13

На тържествен коктейл в резиденция „Лозенец“ на 29.11. бе отбелязан 70-годишният юбилей от създаването на Електронното разузнаване. От името на министъра на отбраната Аню Ангелов бяха връчени наградни знаци „За принос към Министерството на отбраната“ на о.р. полк. Тасо Тасев и о.р. полк. Кръстю Кръстев за дългогодишна служба в структурите на военното разузнаване, принос към отбраната на страната и във връзка със 70-годишнината от създаването на Електронното разузнаване във въоръжените сили на Република България. Предметни награди получиха о.р. полк. Евгени Иванов и старшина от резерва Серафим Георгиев.

В поздравителния адрес от името на директора на служба „Военна информация“ Веселин Иванов беше изтъкнато, че истинската причина за успехите през изминалите гадини са всички високоподготвени и мотивирани личности, които, благодарение на своята инициативност и нетрадиционно мислене, допринесоха за внедряването на върхови постижения в комуникационните и информационните технологии и отредиха достойно място на българското електронно разузнаване в националната система за сигурност и сред аналогичните структури на страните от евроатлантическата общност.

Обръщение към присъстващите отправи и бившият началник на РУ-ГЩ генерал-полковник Васил Зикулов. „Нашето радиоразузнаване има историческа заслуга. Ние допринесохме за мира на България“ – отбеляза той.

На тържеството присъстваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, бивши и настоящи служители от структурите на Електронното разузнаване и представители на ръководството на служба „Военна информация“.

Със заповед на министъра на отбраната ОХ-758/02.11.2012 г. последният четвъртък на месец ноември е обявен за официален празник на Електронното разузнаване.

http://dis.mod.bg/

 
Трима български военнослужещи бяха отличени от командващия на Съюзното командване по операциите на НАТО
30.11.2012, 18:08

Адмирал Джеймс Ставридис, командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО, връчва медалът на НАТО на командващия ВВС компонента на НАТО генерал Ралф Джодис. Трима български военнослужещи от щаба на НАТО в Измир бяха наградени със заповед на командващия на Съюзното командване по операциите на НАТО адмирал Джеймс Ставридис за професионалното изпълнение на задачите.

С медали на НАТО бяха отличени бригаден генерал Стефан Петров, изпълняващ длъжността началник на щаба на Военновъздушния компонент на НАТО в Измир, капитан Кузман Шишков и старшина Стефан Денев от щаба на Военновъздушния компонент на НАТО в Измир.

Днес, 30 ноември, се състоя официалното откриване на Сухопътния компонент на НАТО в Измир, съгласно новата командна структура.

Командващият на Съюзното командване по операциите на НАТО адмирал Джеймс Ставридис връчи медала на НАТО за участието на Щаба в операцията на Алианса „Обединен защитник“ в Либия през 2011 г. на генерал Ралф Джодис, командващ ВВС компонента на НАТО в Измир, Република Турция.

На церемоните присъстваха командващият на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Брус Клингън и висши офицери от командната структура на НАТО.

http://www.mod.bg/

 
Министерски награди за военни лекари
30.11.2012, 17:35

„Създадена преди 121 години като софийска болница, днес ВМА е национална, уникална и значима здравна институция“, каза министърът на отбраната Аню Ангелов на тържественото събрание по повод 121-та годишнина от създаването на Военномедицинската академия.

Министър Ангелов отличи с наградни знаци на Министерството на отбраната, предметни награди и грамоти 11 лекари - военнослужещи и цивилни служители, за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения, професионализъм и всеотдайност и по повод празника на ВМА.

„Грижата за военнослужещите и тяхното здраве е приоритетна задача на ВМА както в състава на всяко военно формирование, така и във всички български контингенти зад граница“, подчерта министър Ангелов и допълни, че военните лекари участват и в десетки мисии в помощ на населението в най-горещите точки на света, издигайки авторитета на българската школа във военната медицина.

Министър Ангелов заяви, че военните лекари са в постоянна готовност да оказват помощ на българското население. „През тази година Военномедицинският отряд за бързо реагиране проведе учение за подпомагане на населението при кризи в областите Смолян и Кърджали и успоредно с това военните медици проведоха първични прегледи на над 1200 души от региона, повечето от които с ограничен достъп до медицинска помощ“, отбеляза министър Ангелов и подчерта, че ВМА се е превърнала в притегателен център за пациенти от цялата страна, поради изключително високото ниво на предлаганата здравна помощ. „Близо 80% от контингента на болницата са лица извън системата на Министерството на отбраната. И този дял расте всяка година – тази година потокът от пациенти се е увеличил с 6% спрямо миналата година“, каза още министър Аню Ангелов и допълни, че е важно българските институции да продължат да подкрепят дейностите във ВМА.

„Ръководният екип на Министерството на отбраната и мениджърският екип на ВМА, с неотменимата помощ от страна на правителството, вече трета година работи рамо до рамо, за да разплащаме натрупаните задължения и да задаваме адекватни и ефективни насоки и политиките за развитие и реформиране на системата, като запазваме мотивацията и сигурността на военните медици и специалисти“, заяви министър Ангелов и припомни, че от 1 февруари 2013 г. Военната болница в Сливен и от 1 ноември 2013 г . плевенската военна болница стават търговски дружества, за да бъдат запазени и да се развиват ефективно лечебните заведения.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова също поздрави лекарите, медицинските специалисти и служители на ВМА с празника и награди четирима лекари от състава на болницата.

На събитието присъстваха още председателят на комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Даниела Дариткова, заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, висши офицери, депутати и гости.

/Пресцентър на МО/

 
Обявен е конкурс за войнишки длъжности
30.11.2012, 17:19

Днес военното ведомство официално публикува на интернет страницата си новината за Конкурс за войнишки длъжности за лица, завършили граждански средни или висши училища.

Обявени са 305 длъжности за попълване след конкурс във военните формирования на град Хасково, Стара Загора, Карлово и Казанлък. Заповедта все още не е публикувана на сайта на МО и ЦВО. Въпреки това заповедта е получена в териториалните подразделения на ЦВО и има приложения с изброени в тях длъжности и бройки.

Конкурсът ще се проведе 18.02.2013 г. до 28.02.2013 г. в 61-ва механизирана бригада – Карлово и 2-ра механизирана бригада – Стара Загора.

Пълен текст на обявата в PDF

 
Финландците продължават да поддържат наборната армия
30.11.2012, 16:17

Според проведеното във Финландия през септември-октомври 2012 година социологическо изследване, 72% от запитаните жители на страната са за продължаване на окомплектоването на финландските въоръжени сили със срочнослужещи военнослужещи.

Това е с 10% повече от проведеното аналогично проучване преди една година. При това сред лицата на възраст до 25 години привържениците за съхраняване на наборната армия е 70%. Само 10% от запитаните са за преминаване напълно към контрактно комплектоване на армията.

Около 90% от запитаните финландци поддържат военното сътрудничество със скандинавските страни и около 80% - военното сътрудничество в рамките на Европейския Съюз. В същото време само 45% поддържат военното сътрудничество на Финландия с НАТО, а 46% са против това сътрудничество.

Изследването е извършено от компанията Pollster Taloustutkimus по поръчка на парламента на Финландия.

 
ВМС на САЩ обявяват търг за президентски вертолети
30.11.2012, 15:02

ВМС на САЩ са обнародвали предварително запитване за предложения, на основание на което в средата на 2013 финансова година ще бъде обявен търг за доставката на вертолети за превоз на президента на страната, съобщава Flightglobal. Конкурсът ще се провежда в рамките на програмите VXX.

Военните имат намерение да закупят вече съществуващи пускани серийно машини с минимални изменения. Съгласно обнародвания документ, сериозни изменения на системите на вертолетите, включително трансмисията, роторите, двигателите и фюзелажа, не се приветстват. Всички системи, установени на вертолетите, трябва да бъдат проверени и търговски достъпни. Освен това ВМС на САЩ имат намерение самостоятелно да установят на VXX системи за свръзка, също създадени от вече съществуващи компоненти.

Както се очаква, в търга ще вземат участие компаниите Boeing, Bell, AgustaWestland и консорциума Sikorsky/Lock-heed Martin.

http://www.duma.bg/

 
На Airshow China 2012 Китай учуди Запада с изобилие от собствени разработки!
30.11.2012, 13:30

Онези страни, които през 1960-е или 1970-и години купуваха китайски танкове, кораби или самолети, поставяха своите войски в двойна опасност пред врага, чието въоръжение беше по-добро от китайските имитации на остарелите съветски “боклуци”. Но на 9-я авиосалон (периодичност на провеждане веднъж на две години) тази тенденция беше значително пречупена. Имитациите на руски самолети, радари, ракети и друго военно оборудвате се изместват от китайска продукция с високо качество. Разбира се, значителна част от китайското оръжие и оборудване има руски или украински корени, но китайските инженери и производители са се научили да извличат от тях най-доброто. Военнопромишлената революция в Китай достигна “пълнолетие”.

Това беше най-големия, най-организиран и дружелюбен преглед на военна техника от провежданите досега от Китай. Много от видяното може да се отнесе към това, че китайците изпитват растящо чувство на гордост, че тяхната страна започва да заема нова роля в геостратегическия баланс на планетата.

Един американски анализатор, отдавнашен участник в изложбата, каза, че “никога по-рано ние не сме виждали толкова ново оръжие, имахме чувството, че пием вода от пожарникарски маркуч”. От 2004 година е видима тенденцията за ускоряване на разработката на въоръжения не само за Народоосвободителната армия на Китай (НОАК), но и за експорт. Китай се опитва да поеме ролята на водещ доставчик на въоръжения за другите страни........... Прочети още

 
Гърция изтегли военния си контингент от Афганистан
30.11.2012, 13:20

Министерството на отбраната на Гърция е приключило изтеглянето на своите подразделения от Афганистан, като гръцките военни са взели със себе си всички материални средства, съобщава РИА Новости.

В Афганистан остават седем гръцки летци-инструктори за подготовка на афгански пилоти на военнотранспортни самолети С-27J Спартан. След приключването на курса на обучение те ще се завърнат в родината.

Така завършва мисията на гръцките сили в Афганистан, започнала на 17 февруари 2002 г. Министерството на отбраната обяснява извеждането на военните със съкращаването на средствата на военния бюджет и икономията на разходите. През 2011 година за издръжката на военната мисия в Кабул са били изразходвани 6,8 милиона евро, а през 2010 година - 7,7 милиона, се казва в съобщението. – Още за Афганистан

 
Нападател е обрал оръжейната на австралийски военен кораб
30.11.2012, 13:14

Нападател е обрал оръжейната на австралийски военен кораб в петък, след като обезвредил охраняващия я военнослужещ, съобщи военното министерство, цитирано от АФП. Министерството на отбраната на Австралия посочва, че нападател е „надвил стоящия на пост на патрулен катер”, акостирал във военноморската база Кунавара в северния град Дарвин.

„Нарушителят надвил стоящия на пост, влязъл в оръжейната и откраднал оръжия. След това той напуснал кораба с оръжията”, се казва в изявлението на военните, без да се уточнява за какви оръжия става дума.

Австралийската медия Ей Би Си съобщава, че постовият е бил завързан.

http://www.focus-news.net/

 
Възстановяват 3 броя L-39 през 2013 г.
30.11.2012, 12:47

L-39През 2013 г. ще бъдат възстановени 3 броя L-39ZA. Това е част от договора, подписан след процедура с чешката фирма "Аероводоходи".

Осигурени са предвидените съгласно договора около 6 млн.лв. за възстановяване на първите 3 броя през следващата година.

Група от завод "Терем - Георги Бенковски"-Пловдив и група от ръководството на холдинг "Терем ЕАД" през миналата седмица са посетили авиобаза Долна Митрополия за последен оценъчен оглед на подлежащите за възстановяване L-39ZA съгласно вече проведена процедура от МО.

Припомняме, че на 24 септември българското МО сключи с чешката "АЕРО Водоходи" АД Договор № УД 03-22/24.09.2012 г. за Рамково споразумение за възстановяване на летателната годност на самолети L-39ZA и осигуряване на експлоатацията им.

Според Договорът се предвижда засега да бъдат възстановени 2 плюс 2 броя Л-39, като първите 2 вече са почти готови.

http://www.pan.bg/

 

 
Кевин Бейкър: В САЩ де факто има задължителна казарма – за бедните
29.11.2012, 17:05

Кевин Бейкър e американец, който не прилича на голяма част от сънародниците си нито по житейската си съдба, нито по политическите и социалните си убеждения. Сержант Бейкър е бивш морски пехотинец, служил две години и половина в Ирак. След уволнението си основава организацията March Forward!/Марширувай напред, която има за цел да подпомага и да защитава правата на американските военни - ветерани и все още на служба. Сержант Бейкър отрича принципите на модерния "американски империализъм", както самият той и съмишлениците му го назовават, и определя присъствието на западните войски в Афганистан, а допреди година и в Ирак, като "нелегално настъпление на Запада". Като американец, който първоначално иска да служи в Ирак, той описва една реалност, коренно различна от политическата риторика, която се представя на обикновените американци и пред света.

Бившият морски пехотинец сержант Кевин Бейкър разказа пред Дарик за шокиращите данни за самоубийствата в американската армия, за много често срещаното социално безсилие на младите американци пред изкушенията на добре платената военна система, за методите на пропаганда на същата тази система, както и за основите и действащите лица на американската военна политика.......... Прочети още

 
ВМФ на Русия акцентира върху атомния самолетоносач
29.11.2012, 16:35

самолетоносач-крайцер: „Адмирал Кузнецов”Тежкият атомен самолетоносач-крайцер ще стане най-важният елемент на сигурността на Русия по море. Както съобщиха във Военнопромишлената комисия, той ще се появи в състава на ВМФ до 2020 година.

Според плановете на конструкторите, самолетоносачът ще съчетава свойства на щабен кораб и мощно ударно средство, а по оборудване по много показатели ще изпревари съществуващите в света аналози.

Руският самолетоносач-крайцер на бъдещето трябва да изпревари времето си, са убедени в правителството. Главното изискване към такъв кораб е способността да действа в различни среди, т.е. да нанася удари по цели във въздуха, на водата, сушата и дори в космоса. Това ще бъде постигнато благодарение на тясното взаимодействие на самолетоносача с орбиталната групировка.

Сега в състава на ВМФ на Русия има само един тежък самолетоносач-крайцер: „Адмирал Кузнецов” е на въоръжение в Северния флот. До 2020 година той трябва да бъде модернизиран. А за необходимостта от създаване на нови групи от самолетоносачи, разговори се водят отдавна, разказа за „Гласът на Русия” директорът на Центъра за стратегическа конюнктура Иван Коновалов:

   - Съществуват някакви противоречия между Обединената корабостроителна корпорация и министерството на отбраната. В резултат те бяха преодоляни след като самото ръководство на страната заяви, че е необходимо да бъда създадени групировки от самолетоносачи. Тъй като Русия има четири флота, то и групировките явно ще бъдат четири. Програмата се развива именно изхождайки от този фактор.

На 23 ноември главнокомандващият ВМФ на Русия адмирал Виктор Чирков заяви: „разработването на проекта на самолетоносач трябва да бъде завършена до 2020 година. Финансови средства затова вече са отпуснати. Изискванията, които се предявяват към перспективния кораб – това е практически неограничена автономност на плаване (за сметка на оборудването с атомни реактори), възможност да се придвижва по всяко време и висока бойна устойчивост”.

На новия кораб се възлагат не само утилитарни функция, подчертава главният редактор на изданието „Износ на оръжие” Андрей Фролов:

   - Този кораб има много функции. Символичната функция – самолетоносач в състава на руския флот говори за това, че Русия претендира за една от водещите позиции като морска държава. И разбира се, той е необходим за устойчивостта на корабните групировки: осигурява на тях, и на подводниците, прикритие от въздуха. Прикритие могат да осигуряват и частите на морската пехота, които провеждат операции в отдалечени точки на света.

В състава на ударната група от самолетоносачи освен самият крайцер ще влизат минимум шест бойни кораби и една-две подводници. Водоизместимостта на самолетоносача ще надхвърля 50000 тона – това е повече, отколкото на „Адмирал Кузнецов”, но по-малко от съвременните американски аналози. На борда на руския кораб ще могат да кацат около 80 палубни самолети. С проекта се занимават няколко корабостроителни институти и конструкторски бюра. Планирано е работата да бъде завършена към 2018 година и веднага да започне строителството на самолетоносача.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Въоръжаваме Грузия със Су-25! МО продаде тихомълком 6 броя на частна бг фирма. Товарят се в Бургас
29.11.2012, 15:55

Продължава мълчанието на МО относно конкурса за 6 броя български Су-25 продадени през лятото.

Призоваваме в името на прозрачността МО най-накрая да оповести на страниците си, на кой и за каква сума са продадени щурмовите ни самолети.

Или пак ще ПР-ите им ще пишат опровержения?

В момента самолетите се товарят на части, както и оръжейното им оборудване в рибното пристанище на Бургас.

Припомняме, че през ноември те бяха разглобени пред сградата на ТЕЧ-а в авиобаза Безмер и оттам с автомобилен транспорт потеглиха за Бургас.

От 26 ноември те се товарят на кораба Pera, който е плава под флага на Сиера Леоне....... Прочети още

 
Провежда се тристепенно командно-щабно учение „Есен 2012“
29.11.2012, 15:04

Аню АнгеловМинистърът на отбраната Аню Ангелов бе запознат днес, 29 ноември, от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев с хода на тристепенното командно-щабно учение „Есен 2012“, което се провежда от 27 до 29 ноември 2012 година.

Министър Ангелов оцени високо работата на командирите на всички нива, участващи в учението, както и резултатите от изпълнението на поставените цели. Той отбеляза, че „Есен 2012“ е първото тристепенно командно-щабно учение от седем години насам и се провежда в подходящ период - след направената реорганизация в съответствие с Плана за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2014 г. „Считам, че всяка година трябва да се провеждат учения от този тип“, посочи министър Ангелов.

В „Есен 2012“ участват дирекциите от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Съвместното командване на силите (СКС) с командванията на видовете въоръжени сили и щабове на подчинените им формирования.

Целта е да се тества системата за командване и управление на войските и да се повиши подготовката на участващите структури и щабове от въоръжените сили. Задачите, които се отработват по време на учението, са проверка на координацията между нивата на управление – стратегическо, оперативно и тактическо, при планиране и провеждане на операция по поддържане на мира (ОПМ); тестване на стандартни оперативни процедури и моделите на работа при планиране и водене на операция от такъв тип и създаване на условия за ефективна подготовка с малък разход на ресурси.

http://www.mod.bg/

 
Вертолети Ми-24В във ВВС на Конго
29.11.2012, 14:05

Ми-24ВВ интернет се появиха снимки на бойни вертолети Ми-24В на ВВС на Конго, направени на 17 ноември 2012 година по време на бойни действия на правителствените войски с въстаници от движението "М23" край град Кибумба, намиращ се на 25 км к северно от Гома, където са базирани вертолетите. Летището на град Гома е близко до границата с Руанда и е най-важната авиобаза в източната част на Конго. На 20 ноември базата преминава в ръцете на въстаниците, като всичката авиотехника преди това е пребазирана Букаву.

Двата заснети вертолета Ми-24В с регистрационни номера 9Т-НМ17 и 9Т-НМ19 са най-новите вертолети от серията Ми-24 в състава на ВВС на Конго. Машините са били доставени през май 2010 година (общо четири Ми-24В) от състава на украинските ВС, като преди доставката те са преминали ремонт в "Конотопский авиаремонтный завод "Авиакон" (регистрационните номера в Конго на получените вертолети са от 9Т-НМ16 до 9Т-НМ19). – Още за Ми-24

 
Българското радиоразузнаване първо засича кипърската криза 1974 година
29.11.2012, 10:57

Полк. о.з. Тасо ТасевПрез лятото на 1974 г. армията на съседна Турция подозрително се раздвижва. Това остава скрито за чуждата агентура, но българското радиоразузнаване засича чести вдигания по тревога и масово изнасяне на войски към военни аеродруми. В същото време бил усетен и засилен радиообмен между части на гръцката армия.

Малко преди това кипърският президент архиепископ Макариос е отстранен и властта минава в ръцете на гръцката партия ЕОКА, която иска да присъедини острова към Гърция. Анализаторите на българската военна разведка събират две и две и стигат до извода, че Турция се готви да нахлуе в Кипър, за да попречи на гърците.

Ситуацията бе характерна за т.нар. застрашаващ период преди избухването на война, разказва о.з. полк. Тасо Тасев, един от създателите на българското радиоразузнаване. Прехванатите съобщения били пратени нагоре и още на другия ден получили официално потвърждение........ Прочети още

 
18 US войници се самоубиват всеки ден
29.11.2012, 10:27

18 американски войници и ветерани се самоубиват всеки ден, а общият брой на успешните самоубийства надвишава 6500 всяка година. Данните обяви в интервю за „Дарик” Кевин Бейкър от щатската неправителствена организация March Forward, която обединява хиляди военни, завърнали се от мисии или все още на служба в Ирак и Афганистан. Според Бейкър неуспешните опити за самоубийство в американската армия били двойно повече.

Официалната правителствена статистика сочи, че броят на посегналите на живота си военни е десет пъти по-голям от загиналите в сражения, като най-уязвими са младите войници до 24-годишна възраст, за които вероятността от самоубийство е четири пъти по-висока, отколкото сред цивилните.

http://www.monitor.bg/

 
Неоосманизмът – имперската мечта на Турция
29.11.2012, 09:57

Светът е потресен от турския сериен филм „Великолепният век” – златният 16-ти век на Империята с гордостта на Турция – османският султан Сюлейман Великолепни. В многосерийния филм се разказва за зверствата на османлиите в поробена България – изнасилвания, оргии, кървави касапници и оплискани с кръв трупове, които шокираха дори и турските зрители.

Най- унизени и низвергнати в сериала са българите, които са представени като поробени създания, доведени до животинско оцеляване – насилвани и убивани с повод и без повод от османците.

Европа е шокирана от филма, недоволства има и в самата Турция, а България мълчи!............ Прочети още

 
Британски екип ще търси заровени изтребители в Мианмар
29.11.2012, 09:46

изтребител „Спитфайър” Британски екип се подготвя за посещение в Мианмар, където се надява да извади заровени под земята изтребители „Спитфайър” от Втората световна война, предаде АФП.

Изкопните работи в Мианмар трябва да започнат през януари. Според екипа най-малко 36 изтребителя са положени в сандъци на около 10 метра под земята около международното летище в Янгон и на други две места в страната.

Чисто новите летателни апарати са били заровени от британските колонизатори, които са искали на всяка цена да предотвратят попадането на изтребителите във вражески ръце.

Според изследователския екип поради липсата на кислород под земята самолетите не са засегнати от корозия.

http://www.focus-news.net/

 

 
Първото радиоразузнавателно поделение в Българската армия ще отбележи 70 години
28.11.2012, 16:34

Настоящи и бивши военнослужещи и цивилни служители от структурите на Електронното разузнаване ще отбележат утре, 29 ноември, 70 години от създаването на първото радиоразузнавателно поделение в Българската армия.

По време на честването от името на министъра на отбраната Аню Ангелов ще бъдат отличени о.р. полк. Тасо Тасев и о.р. полк. Кръстю Кръстев с наградни знаци „За принос към Министерството на отбраната“ за дългогодишна служба в структурите на военното разузнаване и принос към отбраната на страната. Предметни награди ще получат о.р. полк. Евгени Иванов и старшина от резерва Серафим Георгиев.

Историята и развитието на Електронното разузнаване във Въоръжените сили е свързана преди всичко с Втората световна война и втората половина на 20-ти век. По това време назрява силната необходимост свързочни средства да бъдат използвани за добиване на сведения за противника, за неговата организация, дислокация и замисъла за използване на войските и бойните средства чрез подслушване на свързочните му средства.

Днес Електронното разузнаване е неделима част от добиващата дейност на служба „Военна информация“. То дава своя принос както в разузнавателното осигуряване на държавното и военно ръководство на страната, така и в разузнавателната поддръжка на военните ни контингенти зад граница, щабовете и командванията на операциите, ръководени от НАТО. Българското електронно разузнаване е пълноправен член и надежден партньор на Комитета по електронно разузнаване на НАТО. – Още за ЕР

http://www.mod.bg

 
Започнаха тържествата за 100-годишнината от създаването на Първа армия
28.11.2012, 16:52

Митрополит Кирил – наместник-председател на БПЦ, лично дойде в района на бригада „Логистика”, за да освети паметната плоча, Снимка Димитър БебеновПаметна плоча, която да напомня за Първа армия бе открита в София. Събитието бе в района на днешната бригада „Логистика” на бул. „Цариградско шосе”. То е част от честването на 100 години от Балканската война и създаването на Първа армия. Плочата, която припомня, че тук е било командването на Първа армия от 1974 до 2006 г. бе  осветена от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който е наместник-председател на БПЦ и Софийски митрополит. Честта да я открият имаха генерал от резерва Златан Стойков – председател на Столичния съвет на СОСЗР и генерал-полковник от запаса Петко Прокопиев, които е бил командващ Първа армия.

За откриването дойдоха заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, командващият СКС генерал-лейтеанант Атанас Самандов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, началникът на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев, съветникът на върховния главнокомандващ по военната сигурност комодор Георги Фиданов, председателят на ЦС на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов, председателят на Обществения съвет по въпросите на отбраната и на Асоциация „Сухопътни войски” генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков, председателят на Съюза на ветераните от войните д-р Тодор Анастасов, генерали и офицери от запаса и резерва служили в Първа армия, както и голяма група ученици от Националната гимназия за древни езици и култура.

С това започна празникът на първоармейци. Той бе организиран от Инициативен комитет с председател кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Тази вечер в ЦВК ще има тържествено събрание с концерт на Ансамбъла на Въоръжените сили, а по-късно – тържествена заря-проверка пред Паметника на Незнайния воин.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Индия се опитва да създаде своя ПРО
28.11.2012, 13:02

Индия осъществи успешно изпитание на ракета-прехващач AAD собствено производство. Тя улучи ракетата-мишена на височина 15 километра над Бенгалския залив. Подробности предава наш наблюдател.

Не една година Индия реализира програмата за създаване на национална система за противоракетната отбрана (ПРО), което се потвърждава и от сегашното успешно изстрелване на ракетата ААD от полигона на остров Уилер. Учебна цел бе модифицираната ракета класа „земя-земя” „Притхви”, пусната от ракетния полигон в щат Орис. По време на изпитанието специалисти от Организацията за отбранителни изследвания и разработки на Индия (DRDO) за първи път тестираха конфигурацията на полета на ракетата-прехващач при унищожаване на учебната цел.

Освен това, специалистите от центъра провериха възможностите на ракетата на специален електронен стимулатор, където беше моделиран полетът на ракета, пусната от разстояние 1500 километра, и нейното унищожаване на височина 120 километра.

Ще успее ли Индия да създаде и разгърне, както тя планира, своята система за ПРО до 2015 година? Това е доста сложна задача, казва Пьотър Топичканов, експерт от „Център Карнеги” в Москва:

   - Този опит ще поиска огромни разходи. Междувременно, Индия няма дори съвременни радари и системи за космическо предупреждение за ракетни нападения от космоса .Днес в космоса се намират само два индийски спътника и само един от тях има чисто военно предназначение. С такива средства едва ли може да се засече пускане на някоя ракета, да не говорим вече за няколко. И затова е въпрос, дали тази система ще е ефикасна за защита от ракетно нападение, например, от страна на Пакистан? А именно този въпрос тревожи Индия. Времето на полета на ракетите до целите в Индия от Пакистан се изчислява с няколко минути.

Върху тези проблеми градят своите сметки САЩ, като настойчиво предлагат на Индия своя ракетно-ядрен „чадър”, изказват готовност да окажат помощ в създаването на индийска система за ПРО. Но Индия много внимателно се отнася към подобно сътрудничество, като предпочита създаване на собствена система за ПРО. Делхи не иска да се обвързва с американските геополитически планове в Азия. Защото една от главните задачи на САЩ е сдържането на Китай, и съгласието на Индия за сътрудничество със САЩ в създаването на ПРО би означавало разрушаване на крехкото доверие между Индия и Китай. А точно това Делхи не иска.

http://bulgarian.ruvr.ru

 
Учения на ПВО на членките на ОНД
28.11.2012, 12:57

МиГ-31Край Москва започнаха ученията на войските за ПВО на членките на ОНД. Тренират се съвместни действия за неутрализиране на самолети на условен противник при опит за пресичане на границата на Обединението. В маневрите участват 100 самолета и хеликоптера от Русия, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан и Украйна.

Задействани са над 9000 военнослужещи. Обединената система за ПВО на ОНД беше създадена през 1995 година и има за цел да осигурява безопасност на въздушното пространство на територията на страните-членки на общността. - (видео)

 
Руски кораби на посещение в Мумбай
28.11.2012, 12:40

Отряд кораби на Тихоокеанския флот на Русия е на неофициално посещение в индийското пристанище Мумбай. В състава на отряда влизат големият противолодъчен кораб „Маршал Шапошников”, танкерът „Иркут” и спасителният кораб „Аалатау”. Съобщението дойде днес от пресцентъра на Тихоокеанския флот.

Корабите пътуват за бойно дежурство и борба с пиратите в района на Африканския Рог. Освен Мумбай, руските кораби ще посетят пристанища в Тайланд, Южна Корея, Джибути и Сейшелските острови.

 
Правителството отваря вратичка всяко министерство и ведомство да си въведе военна служба
28.11.2012, 12:30

Правителството предлага Народното събрание да допълни Закона за отбраната и Въоръжените сили със следния текст: „Военната служба в Националната служба за охрана се изпълнява при условия и по ред, определени със Закона за Националната служба за охрана (НСО).“ Това е заложено в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за Националната служба за охрана, който вече е внесен в парламента.

Новият текст влиза в колизия с друга разпоредба на Закона за отбраната и Въоръжените сили, където изрично е записано, че дори и в друго ведомство, освен МО и Българската армия,  военната служба се изпълнява като професия при условия и по ред, определени именно със Закона за отбраната и Въоръжените сили, с правилника за прилагането му, с уставите на въоръжените сили и със сключения договор. Тук законодателят не е предвидил други закони, каквито претенции има новият текст на вносителя – да замени Закона за отбраната и Въоръжените сили със Закона за Националната служба за охрана.

На практика с едно допълнително изречение в Закона за отбраната и Въоръжените сили се въвежда военна служба в друго ведомство, която обаче, както личи по законопроекта за НСО, е много различна, както по структура и дейности, така и по кариерно развитие и социален статус на служителите. Внасяйки в парламента това предложение правителството създава прецедент, който може да даде основание всяко ведомство да се пребори за подобно допълнение в Закона за отбраната и Въоръжените сили и да си въведе военна служба. Защо например това да не стане в земеделското министерство? Като военна служба в горските стопанства например?!

И още един аргумент, който не би трябвало да допуска подобен прецедент. „Военната служба е държавна служба с особено предназначение за подготовка и осъществяване на въоръжена защита на страната. Гражданите, приети на военна служба, са военнослужещи.” Това е посочено в Закона за отбраната и Въоръжените сили. В законопроекта за НСО не става въпрос за защита на страната и никъде не се говори за военнослужещи.

Очевидна е и колизията по отношение на назначаването на ръководния състав на НСО- началник и заместник-началници. Не се предлага отмяна на разпоредбата в Закона за отбраната и Въоръжените сили, според която назначаването и освобождаването на офицерите с висши офицерски звания, както и удостояването с висши офицерски звания в НСО и НРС, се извършват по реда на Закона за отбраната и Въоръжените сили. В същото време законопроектът дава право на президента да назначава висшия офицерски състав в НСО без да се иска дори и съгласуване с Министерския съвет.

Ако депутатите гласуват законопроекта Националната служба за охрана ще бъде „специализирана военизирана държавна служба към Президента на Република България”. Където ще се носи доста уникална военна служба.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
В Русия е създадена система за „сляпо” кацане на палуба
28.11.2012, 12:24

Руското предприятие "Пилотажно- исследовательский центр" е създало и подготвило за държавни изпитания спътников радионавигационен комплекс (СРНК) за морската авиация, който може да осигури ‘сляпо’ кацане на палуба. Ако изпитанията се окажат успешни СРНК ще се постави първо на палубните изтребители Су-33 от 279-и корабен изтребителен полк.

Новият комплекс ще замени съществуващите инерциални и спътникови системи за навигация, изчисляващи координатите по движението на самолета от момента на излитането и с корекции по GPS и ГЛОНАСС. Новият комплекс използва т.н. ‘относителна’ навигация. Същността се заключва в това, че спътниковите сигнали от GPS и ГЛОНАСС се получават не от един, а от два самолета, които обменят помежду си координати в реално време. Така бордните компютри изчисляват координатите с точност до 10 см. Това позволява да се осигури ‘сляпо ‘ кацане до момента на докосване на пистата. Самият блок на системата е с малки размери и може да се постави на почти всеки тип самолет – от МиГ-29 до Ил-78.

Комплексът е изпитан до сега на граждански и боен самолет. Предварителните изпитания на СРНК за военната авиация са извършени на летяща лаборатория на основата на Су-30. Самолетът е изпълнявал в условията на липса на видимост заход за кацане и докосване на палубата на ТАК "Адмирал Кузнецов". 

http://www.pan.bg/

 
Сталин, нацистите, Западът и след това
28.11.2012, 10:26

Външният министър на СССР Вячеслав Молотов подписва Пакта за ненападение с Германия на 23 август 1939 г. в Москва. Зад него са Сталин и Рибентроп. Снимка: Национален архив на САЩ Външният министър на СССР Вячеслав Молотов подписва Пакта за ненападение с Германия на 23 август 1939 г. в Москва. Зад него са Сталин и Рибентроп. Снимка: Национален архив на САЩ

Кога според вас е завършила Втората световна война? През август 1945 г. след капитулацията на Япония?

Зависи от коя страна ще го погледнете. Ако вярвате, че краят на войната е трябвало да донесе „свобода“ на изстрадалите от нацистката окупация страни, значи за милиони хора войната завършва едва с падането на комунизма преди повече от двайсет години.

През лятото на 1945 г. в Полша, прибалтийските републики и много от източноевропейските страни просто една тирания е заменена с друга. Именно за да изразят своя протест срещу тази неприятна реалност, президентите на Естония и Латвия отказаха да посетят Москва през 2005 г. за участие в „тържествата“ по случай 60-годишнината от „края на войната“ в Европа....... Прочети още

 
DCNS предаде в срок първата фрегата FREMM на френската ВМС - D650 Aquitaine
28.11.2012, 10:02

FREMM AquitaineНа 23 ноември 2012 г. европейската организация за управление и контрол на отбранителни проекти OCCAR подписа формално от името на френската агенция по въоръженията DGA протокола за приемането на въоръжение на фрегатата. Тя бе спусната на вода през април 2010 г., а излезе за първи път на морски изпитания през април 2011 г.

В момента 5 фрегати FREMM са в процес на строеж в корабостроителницата на DCNS в Лориен:

   • втората - Mohammed VI за Кралските марокански ВМС, която в момента е на морски изпитания;

   • третата - Normandie в момента се насища със системи след като бе спусната на вода на 18 октомври 2012 г.;

   • четвъртата в момента се строи в сухия док;

   • На 5 септември 2011 г. започна строителството на блоковете за петата фрегата;

   • през август 2012 г. започна разрязването на първите метални плочи за шестата фрегата.

/Д.Ставрев, сп."Клуб ОКЕАН"/

 
Подозират КНДР в подготовка за изпитания на балистична ракета
28.11.2012, 09:43

Северна Корея има намерение да изстреля балистична ракета в края на ноември, предава РИА Новости  , като се позовава на  японски СМИ.

По техни данни, правителството на САЩ и  разказало за плановете на КНДР пред властите на Япония и Южна Корея. Съгласно тази информация, в началото на ноември била забелязано превозването на големи товари, вероятно части за ракета, от военния завод в Пхенян на космодрума Сохе.

След внимателно изучаване на фотографиите от спътници станало ясно, че ракетата е идентична на онази, която КНДР изстреля през април тази година.

През пролетта на тази година КНДР извърши запуск на ракета “Ънха-3″ с изкуствен спътник на Земята “Кванменсон-3″. Запускът беше извършен от космодрума Чхолсан в северозападната част на страната . Токио беше готов да свали ракетата или нейните фрагменти в случай, че възникне заплаха за японските територии. За целта Япония задейства седем комплекса “Пейтриът” и три бойни кораба, оборудвани със зенитни ракета Sm-3 и многоцелевата система за следене и насочване “Иджис”. Обаче ракетата “Ънха-3″ след старта се разпадна и падна в океана. Полетът продължи около десет минути.

Плановете на Пхенян да изстреля собствена космическа ракета предизвикаха рязко осъждане от страна на много страни, които прецениха намерението на КНДР като нарушение на международните задължения и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН 1718 и 1874, които забраняват на Северна Корея да провежда пускове на ракети с използване на балистични технологии.

 
Пакистан е провел изпитания на балистична ракета, способна да носи ядрена бойна глава
28.11.2012, 09:26

Пакистан в сряда е провел изпитания на балистична ракета, способна да носи ядрена бойна глава, с обсег на действие 1300 км, предаде АФП, позовавайки се на военните.

От армията описват „Хатф V Гаури” като ракета на течно гориво, която може да носи както конвенционална, така и ядрена бойна глава.

Това е осмото подобно изпитание на Пакистан тази година, и става само два месеца след изпитанията на ракетата „Хатф VII” с обсег на действие 700 км.

http://www.focus-news.net/

 
Самолет и вертолет се разбиха във Венецуела
28.11.2012, 09:20

К8Самолет К8, произведен в Китай, се е разбил вчера във Венецуела по време на въздушен парад в чест на Деня на авиацията в щата Арагуа, предава РИА Новости.

По предварителни данни машината е паднала близо до военната база ”Освободител”, и двамата пилоти на самолета са оцелели, след като са успели да катапултират и в момента се намират в болница.

Вторият инцидент е с изпратеният към мястото на аварията военен хеликоптер Cougar, който следваше да поеме на борда катапултиралите пилоти на К-8, който също катастрофира.

В заявление на министерството на информацията на Венецуела се казва, че причина на аварията на самолета са технически нередности. Относно хеликоптера версии за сега няма. Известно е само, че жертви няма.

 

 
Външен горивен резервоар на F-15 в крайбрежните води на Ивицата Газа: Хамас твърди, че е от свален от тях изтребител
28.11.2012, 09:07

Ф-15На 26 ноември повреден външен горивен резервоар е изхвърлен от морето на крайбрежната ивица в близост до град Рафах, южната част на Ивицата Газа. Според палестинската организация Хамас той е от свален от тях израелски изтребител, но до сега няма потвърждение на тази информация нито от независим източник нито от страна на Израел.

Външно горивният резервоар изглежда като тези, подкачвани на изтребителите F-15 и той може би наистина е изхвърлен от някои от самолетите, участвали в осемдневната операция „Pillars of Defense” и действащи по земни цели от дежурство във въздуха.

Подквачваемите резервоари увеличават продължителността на полета, но същевременно с това нараства съпротивлението и теглото на самолетите. Пилотите на изтребители се освобождават от тях при започване на маневрен въздушен бой, извършване на противоракетен маньовър с голямо претоварване или при възникване на технически проблем, изискващ аварийно кацане.

http://www.pan.bg/

 
Завършена е модернизацията на британски изтребители Typhoon
28.11.2012, 09:00

изтребител Typhoon Компанията BAE Systems успешно е завършила модернизацията на британски изтребители Typhoon от първата серия Tranche 1. В рамките на тази програма, известна като Retrofit 2, 43 изтребители Typhoon от кралските ВВС са доработени до стандарта Tranche 1 Block 5.

Проектът включва инсталиране на системата FLIR, подобряване на възможностите за въздушен бой, както и придобиване на способности за нанасяне на удари по земни цели и възможност за използване на контейнер с лазерна система за целеуказване.

http://www.pan.bg/

 

 
Русия е унищожила 70% от запасите си с химическо оръжие
27.11.2012, 22:30

Русия е унищожила 28 хил. тона отровни вещества, или 70% от обявения от нея запас химически оръжия. Това заяви заместник-министърът на промишлеността и търговията на страната Георги Каламанов на протичащата в Хага 17-та конференция на страните-участнички в Организацията за забрана на химическите оръжия, предава ИТАР-ТАСС.

„Конвенцията за забрана на химическите оръжия, която встъпи в сила преди 15 години, е един от най-ефективните международни инструменти в сферата на разоръжаването и неразпространението, забранявайки целия клас оръжия за масово унищожение”, заяви Каламанов.

„Русия, като една от страните от Конвенцията, смята, че основната цел за всички държави-участнички в Конвенцията е окончателното и неотменимото избавяне на света от химическите оръжия”, допълва заместник-министърът. – Още химическо оръжие

http://www.focus-news.net/

 
Имаме над 1000 свободни места за войници
27.11.2012, 20:54

ген.- майор Ненов

 

За десетте месеца на тази година 410 военни от пехотата са прекратили договорите си за военна служба по собствено желание – интервю с ген.- майор Ненов

 
ВМС на САЩ започват палубни изпитания на нов боен безпилотен апарат
27.11.2012, 20:38

безпилотен летателен апарат Х-47ВСАЩ за първи път ще проведат триседмични палубни изпитания на опитен образец на тежкия боен безпилотен летателен апарат Х-47В.

За провеждане на изпитанията безпилотният апарат на 26 ноември бе доставен на борда на самолетоносача CVN-75 „Harry Truman”, който се намира в базата „Норфолк” в щат Вирджиния.

Безпилотният апарат има ширина на крилете 18,9 метра, което превишава размерът на палубните изтребители F/A-18 Super Hornet, които са на въоръжение във ВМС на САЩ.

По време на полетите безпилотният апарат ще бъде управляван от оператор с помощта на специален портативен пулт с дисплей. Изпитанията ще се проведат както на място, в базата, така и в открито море. – Още БЛА

 
Наши гвардейци ще участват в честването на 100 години независимост на Албания
27.11.2012, 20:17

По покана на Министерството на отбраната на Република Албания четирима военнослужещи от Националната гвардейска част – един знаменосец с двама асистенти и придружаващ офицер, ще участват утре в Тирана в тържественото честване на 100-годишнината от независимостта на Република Албания.

От албанска страна покани за участие в честването са изпратени и до Великобритания, САЩ, Канада, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Норвегия, Полша, Румъния, Словакия и Турция, уточняват от НГЧ.

Участието на българските военнослужещи в честването на 100-годишнината от независимостта на Република Албания ще допринесе за утвърждаването и развитието на процеса на двустранно военно сътрудничество.

http://www.otbrana.com/

 
Вдигат възрастта за кандидатстване във военно училище
27.11.2012, 20:12

Това се отнася за военнослужещите, кандидатстващи за придобиване на образователно-квалификационан степен (ОКС) „професионален бакалавър по…” от професионално направление „Военно дело” и военнослужещите, притежаващи висше образование,  за придобиване на квалификация по военно дело.

За офицерски кандидати възрастта се вдига от 34 на 40 години, сержанти/старшини – от 32 на 40 години и за войници/матроси – от 30 на 34 години. Промяната е в Наредбата за условията и реда за приемане на обучаеми във висшите военни училища. Тя влиза в сила от деня на обнародването й в Държавен вестник.

Може и по-възрастни кандидати да бъдат допуснати до конкурсни изпити по решение на министъра на отбраната, ако това е предвидено в правилниците за устройството и дейността на висшите военни училища.

Не се променя изискването към кандидатите да бъдат с минимален ръст 150 см и минимално тегло 50 кг за мъжете и минимален ръст 150 см и минимално тегло 48 кг за жените, а тези за специализация „летец-пилот“ да бъдат  с максимален ръст 185 см и максимално тегло 80 кг; да бъдат със зрителна острота 1,0 без корекция за всяко око и без смущение в цветното зрение и да са с нормален слух – шепотна реч 6 метра за всяко ухо отделно.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Почина Ло Ян
27.11.2012, 16:37

Китайските СМИ разпространиха информацията, че след успешното начало на летателните (излитания и кацане) изпитания с прототипите на J-15 на самолетоносача "Ляонин" е починал началника на Шеньянската авиостроителна корпорация - Ло Ян.

Той е отговарял за създаването на този самолет и лично е присъствал на изпитанията на борда на самолетоносача "Ляонин", където е получил сърдечен пристъп. Ло Ян е бил доставен в болница, където в неделя е починал. Той е бил на 51 години.

 
Хеликоптерите на Русия: Какво не достига за пълно щастие?
27.11.2012, 14:22

Ми-38Обновяването на хеликоптерния парк на ВВС на Русия продължава с нарастващи темпове, но в същото време в производствената линия липсват няколко важни машини. Могат ли производителите оперативно да решат този проблем?

Само за последните три години ВВС на Русия получиха около 250 хеликоптери от различни типове. По вече действащите договори Министерството на отбраната ще получи над 500 машини, а до 2020 година промишлеността трябва да предаде на военното ведомство над 1200 хеликоптера, като обнови парка на 80%.

Основата на производствената линия днес са транспортните и многоцелеви хеликоптери Ми-28, Ка-52, Ми-35М. в по-малки количества се купуват учебни и транспортни машини от типа „Ансат” и Ка-226, а също свръхтежките Ми-26. За морската авиация в малки количества се купуват хеликоптери от конструкторското бюро „Камов”.

Експертите отбелязват, че ако за смяната на бойните хеликоптери са избрани перспективни машини, то ситуацията с транспортните хеликоптери е по-традиционна: средните Ми-8 и тежките Ми-26 ще бъдат сменени със същите машини, но с нови двигатели и оборудване. Принципни новости, способни да заменят тези типове хеликоптери, промишлеността засега не е предложила.

Недостатъчното разнообразие вече подведе руското хеликоптеростроене в Индия, където Ми-26 загуби конкурса, за сметка на американския „Чинук” - възможностите на свръхтежката машини бяха сметнати за ненужни от клиента, а с подходящ хеликоптер от „средно-тежък” клас в серийно производство руските производители не разполагат.

Впрочем, не може да се каже, че производителите въобще не са готови да представят нов модел на средна транспортна машина. Най-малкото трябва да се отбележи хеликоптерът Ми-38 (на снимката), който в момента преминава изпитания.

Той е много близък по характеристики до европейския EH-101 Merlin, който се използва активно за военни цели. Знае се, че Министерството на отбраната е готово да разгледа въпроса с покупките на Ми-38, но след като машината завърши изпитанията си - през 2013-2014 година. Около 100 такива хеликоптера ще бъдат оптималното звено между средните Ми-8 и тежките Ми-26.

От друга страна, може да се произвежда Ка-62, който може да запълни нишата между Ми-8 и леките машини от типа „Ансат”. Тъй като е с по-малки габарити, отколкото използващите се от ВМФ на Русия машини на основата на Ка-27, той може с успех да замени тези хеликоптери в състава на морската авиация, при това без загуби в бойните възможности.

Разширяването на производствената линия е нужно и заради увеличаването на предлагането на гражданския пазар на хеликоптери, без което устойчивото развитие на отрасъла е малко вероятно. – Още руски вертолети

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
307 години от създаването на Морската пехота на Русия
27.11.2012, 14:09

„Враги называют нас – черная туча,

Друзья называют нас - гвардия флота!

А мы же зовемся скромнее и лучше,

Красивей и проще - морская пехота!”

Морската пехота на Русия е род сили от руския ВМФ, предназначен за водене на бойни действия в състава на морските десанти. В състава влизат бригади на Тихоокеанския, Северния, Балтийския и Черноморски флотове, както и два батальона на Каспийската флотия.

Създаването на руската редовна морска пехота е свързано с борбата на Русия за получаване на излаз към Азовско и Балтийско морета в края на XVII — начало на XVIII векове. На 27(16) ноември 1705 г. излиза указ на цар Петър Велики за създаването на първия в Русия "полк морски войници". - Още за МП на Русия

 
Навършват се 93 години от Ньойския договор
27.11.2012, 14:00

На 27 ноември се отбелязва Деня на националната памет. Датата е включена като значима в календара през 1996 по предложение на националното сдружение "Мати Болгария". На този ден през 1919 година България подписва Ньойския мирен договор, по силата на който губи около 10 процента от територията си и й са й наложени непосилни за онези времена репарации и ограничения.

На 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньойи-сюр-Сен е подписан мирният договор между България и победителите от Първата световна война, групирани в т.нар. Антанта, останал в българската история като Ньойски договор.

По силата на разпоредбите му България губи 11 000 кв. км от довоенната си територия. Районите на Цариброд, Босилеград и Струмица, както и няколко села в Кулско са дадени на новосъздаденото Сърбо-хърватско-словенско кралство, територията между реките Места и Марица е поставена под управлението на Антантата, а после предадена на Гърция, а Южна Добруджа отново минава под румънски контрол.

На страната са наложени и изключително тежки репарации и контрибуции, които трябва да компенсират загубите на противниците от българското участие във войната. За срок от 37 години България трябва да изплати 2.25 млрд. златни франка, както и да предостави на съседите си 250 000 тона каменни въглища, 33 000 овце, 13 500 крави, 12 500 коне, 9200 волове и др. Договорът забранява на България да има наборна армия, а въоръжените й части могат да се състоят само от доброволци и да не надхвърлят 33 000 души.

В него са включени и специални клаузи за размяна на малцинства с Гърция, които са използвани от властите в Атина през 20-те и 30-те години за етническо прочистване на Южна Македония и Беломорска Тракия от българи. Подпис под договора слага българският премиер Александър Стамболийски, а според популярната легенда веднага след това публично чупи писалката си, за да покаже на Антантата отношението си към диктата, който тя налага над България

 
Безкрайната война в Близкия изток
27.11.2012, 10:14

Преди няколко дни израелски представител слушаше познатата критика, че Израел няма никаква стратегия за ивицата Газа, а предприема само периодични тактически нападения срещу Хамас. Накрая той не издържа и избухна: “Това е нашата стратегия. Не разбирате ли? Ние нямаме друг избор, освен да нанасяме удар по противника си на всеки няколко години”.

Най-депресиращият аспект на поредната война в Газа е, че тя илюстрира тази “безизходица” на израелско-палестинския конфликт. Войните се повтарят на всеки четири-пет години, но изглежда никога нищо не решават.

Израелците бомбардират палестинците, докато те приемат прекратяване на огъня, но то е само временно. Емоционалното състояние на война винаги продължава......... Прочети още

 
Кораби от ВМС на Иран и Пакистан ще посетят Судан
27.11.2012, 10:00

Кораби от състава на ВМС на Иран  и Пакистан ще посетят до края на месеца суданския порт на Червено море Порт Судан, съобщи говорителят на суданската армия, цитиран от РИА Новости, предаде Фокус.

„Военноморските сили на Судан ще приемат кораб на ВМС на Пакистан, който ще пристигне в Порт Судан на 29 ноември и ще остане там два дни, а след това ще пристигнат два военни кораба на Иран”, уточни Саад.

Полковникът отбеляза, че иранските бойни кораби ще пристигнат в Порт Судан на 30 ноември и ще останат там три дни.

Преди месец кораби на иранските ВМС посетиха Порт Судан за няколко дни, след като в оръжейния завод „Ярмук” избухна пожар. Суданските власти посочиха, че той е възникнал след обстрел на израелски самолети. Израелските власти не реагираха на тези обвинения.

 
Началникът на Военноморската академия на Полша ще посети ВВМУ
27.11.2012, 09:56

В тържественото честване на 140-годишнината на Военноморската академия на Румъния „Мирча чл Батран“ (Констанца), участва началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, кап. I ранг проф. двн Боян Медникаров.

Между ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и Военноморска академия на Румъния “Мирча чел Батран” са установени добри делови отношения в областта на учебната и научната дейност. Много полезна е ежегодната размяна на курсанти от I курс за участие в лагерите за морска подготовка на двете училища.

Контактите между командването на училищата и преподавателския състав с всяка година стават по-интензивни и полезни за двете страни.

Българското посещение е позволило разширяване на връзките и с гостуващите началници на военноморските академии на Полша и Турция. Уточнено е посещението на началника на Военноморската акдемия на Полша контраадмирал Чеслав Дърч във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Уточнени са въпросите за участие на курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ в провеждане на учебна практика на румънския ветроход  “Мирча”.

Разгледа на е учебно-материалната база на академията. Договорено е през следващата година да се проведе съвместно учение на тактически тренажор между български и румънски курсанти.

 
Военен полицай на годината
27.11.2012, 09:49

На 23 ноември в РСВП – София се проведе ежегодно състезание за излъчване на военен полицай на годината. Бяха излъчени 5 отбора (от всяка регионална служба ) с по трима участници. Състезателите мериха сили в точен изстрел с пистолет и майсторско кормуване на автомобил с оказване на първа помощ на ранен при спешно транспортиране от мястото на инцидента. След оспорвана битка и дузпи (първите двама с еднакъв резултат от стрелбата се срещнаха в стрелбището за повторно изпълнение) най – много точки събра сержант Мартин Георгиев от РСВП – Плевен. Той е и миналогодишният призьор, което показва, че е в завидна форма и тази година. На второ място се нареди сержант Томислав Тодоров, също от РСВП – Плевен, а наградата на публиката отиде при старшина Пенчо Митков от РСВП – Пловдив, заради атрактивното си изпълнение в майсторското кормуване.

Призьорите бяха наградени от полк. Борислав Сертов, зам. Директор на служба „Военна полиция”.

http://vp.mod.bg/

 
Брегови оръжеен комплекс „Бастион” на руските ВС
27.11.2012, 09:40

ПРК „Бастион”ПРК "Бастион” представлява съвременен брегови оръжеен комплекс, оборудван със свръхзвукови противокорабни ракети “Яхонт”.

Версията, която не се експортира, известна под наименованието “Оникс”, в близко време ще стане основно противокорабно въоръжение за надводните кораби и ядрените подводници на военноморския флот на Русия, пише Defense-Update.

Стандартната батарея се състои от:

   - четири самоходни пускови установки К-340P, всяка с по две пускови тръби за противокорабни ракети;

   - една или две машини за бойно управление К380R;

   - машини за осигуряване на бойното дежурство;

   - четири транспортно-зареждащи машини К3242R;

   - комплекс от средства за техническо обслужване.

През 2005 година Виетнам поръча два комплекса “Бастион-П” (подвижен), произведени от научно- производственото обединение “НПО Машиностроене” съвместно с белоруски партньори.

Виетнам получи един батальон брегови противокорабни ракети “Яхонт” през 2009 година. Това беше първият случай на експорт на “Яхонт” в друга страна. Започнаха и доставки на мобилния комплекс за брегова защита “Бастион-П К300P”.

Договорите за доставка на ракетни комплекси за брегова отбрана “Бастион”, въоръжени с противокорабни ракети “Яхонт” за Сирия и Виетнам заеха съответно 4 и 5 място в списъка на военните договори на Русия през 2011 година.

По думите на Игор Коротченко, генерален директор на руския Център за анализ на световната търговия с оръжие (ЦАМТО), Виетнам скоро ще стане един от тритe главни вносители на руско оръжие и военно оборудване, пише Army Recognition.

И. Коротченко каза: “Ние можем да кажем, че Виетнам скоро ще стане един от главните вносители на руско въоръжение в съответствие с обявената по-рано програма за оборудване на армията на страната”.

През периода от 2008 до 2011 година Русия е изнесла за Виетнам въоръжение на сума 1,88 млрд. долара, което представлява 6,3% от общия военен експорт на Русия. Виетнам в момента заема пето място по износ на оръжие сред страните, които внасят от Русия.

През 2012-2015 година Виетнам, както прогнозират, ще се окаже на четвърто място. По оценка на ЦАМТО, през посоченият период руският военен експорт във Виетнам ще достигне2,43 млрд. долара (7,6% от целия експорт на Русия).

През декември 2011 година Русия достави в Сирия два брегови комплекса “Бастион”. Сумата на договора беше около 300 млн. долара, информира Global Security.

Руските експерти твърдяха, че новите ракетни системи “ще позволят на Сирия да защитава своите брегове  от вероятни атаки откъм морето”. Обаче доставките на тези противокорабни ракети се осъществяваха по време, когато в Сирия се наблюдаваше крайно нестабилна обстановка. Ако режимът на Асад падне, това оръжие може да попадне в ръцете на неговите врагове – иранската поддръжка за Хизбула или в ръцете на екстремистки ислямски фракции.

Израел и САЩ се изказаха против доставките на руско въоръжение в Сирия, тъй като това ще позволи на Сирия да нанася удари по кораби на разстояние до 300 км с ултразвукови ракети. Те се опасяват също, че ракетите ще попаднат в ръцете на регионални терористични групи.

От страна на Израел бяха предприемани опити да се попречи на сделката на най-високо политическо равнище, но те не се увенчаха с успех. Вестник The Jerusalem Post цитира думите на генерал-лейтенант Габи Ашкенази: “Това е негативно развитие на събитията, но ние знаем как да се борим с това”.

В интервю за “Ню Йорк Таймс” Анатолий Исайкин, генерален директор на Рособоронекспорт каза: “Тези комплекси действително са прекрасно средство за отбрана при нападения от въздуха и морето, но те  представляват не заплаха, а предупреждение. Всеки, който планира нападение, трябва да има това предвид”. – Още за ПРК „Бастион”

 
Гонят обратните от армията
27.11.2012, 09:14

Хомосексуализмът ще бъде наказван с най-тежкото административно наказание в турската армия, съобщи в. „Миллиет”. Турските въоръжени сили са преразгледали системата си за административни наказания и съгласно новата система най-сериозно дисциплинарно наказание се предвижда за хомосексуализма, като провинилите се войници ще бъдат уволнявани.

Повод за преразглеждането на старата система са големият брой присъди, издадени от Европейския съд за правата на човека срещу Турция заради дисциплинарни наказания в армията, посочва "Миллиет".

В новия проект хомосексуалните връзки са окачествени като „противоестествени отношения” и за пръв път биват включени в закона за дисциплинарните наказания в турските въоръжени сили.

http://www.monitor.bg/

 
Израел тества успешно нова ПРО-система
27.11.2012, 08:59

Въоръжените сили на Израел са тествали успешно нова ПРО-система, наречена "Прашката на Давид", съобщава АП, като цитира официална информация на израелското министерство на отбраната.

Системата "Прашката на Давид" е разработена от израелската компания Rafael и американската Raytheon и е предназначена да унищожава ракети със среден обсег на действие (от 70 до 300 км). По време на изпитанията на полигон в пустинята Негев в южната част на Израел тя поразила успешно целта си.

Изпитанията на "Прашката на Давид" са били първоначално предвидени за 2013 г., но изострянето на ситуацията в ивицата Газа е принудило военните да изтеглят датата по-рано. Предполага се, че новата система ще бъде приета на въоръжение в израелската армия през 2014 година.

 
Чилийски безпилотен самолет извърши първия си полет
27.11.2012, 08:40

UAV Láscar В Чили се състоя първият полет на разузнавателния безпилотен самолет Lascar, разработен по поръчка на сухопътните войски. Освен да изпълнява военни задачи, безпилотният самолет ще може да участва в операции по издирване и спасяване и да провежда мониторинг на местности в случай на природни катаклизми и горски пожари.

По данни на Strategic Defence Intelligence, Lascar разполага с 2 електродвигателя, тежи 14 кг и може да се издига до височина 3,5 км. Радиусът на действие на самолета достига 30 км. Станцията за управление на апарата може да бъде поставена в автомобил. - (видео)

 

 
Армията търси снайпери
26.11.2012, 21:18

СВД  „Драгунов“, „Очакваме доставка на нови съвременни снайпери западен образец“, съобщи за „Преса“ новият командир на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов. Руските снайпери „Драгунов“, с които все още е въоръжена пехотата, обаче няма да бъдат снети.

Причината е, че предстои увеличение на снайперистите във войската заради борбата с тероризма. Ако сега по щат в пехотното отделение има един снайперист, бройката най-вероятно ще бъде удвоена. Все още не е ясно каква марка ще бъдат суперпушките, защото предстои да бъде открита обществена пор ъчка. Не се знае кои световни производители ще се явят на конкурса. В частите вече има известен брой снайпери на една от водещите световни фирми „Хеклер и Кох“.

Новите оръжия ще бъдат за батальонните бойни групи и Пловдивската бригада специални сили, която догодина става полк. Освен в града под тепетата командоси има и в двете механизирани бригади в Карлово и Стара Загора. Елитните ни бойци усилено се готвят за действия във всякакви условия. Наскоро те се върнаха от Катар, където тренираха в пустинята заедно с колегите си от емирството. Дотам и обратно те летяха с един от новите ни самолети „Спартан“. Западните снайпери ще бъдат предназначени и за рейнджърите ни в мисиите зад граница. Преди дни окончателно се завърна военномедицинският ни екип от Херат, Афганистан. А до края на януари се очаква да се прибере и охранителната ни рота в Кабул, която пази летището там. – Още снайпери

http://pressadaily.bg/

 
Съвместно рециклиране на оръжия на Русия и НАТО
26.11.2012, 20:30

Русия и НАТО планират съвместно рециклиране на боеприпаси, съобщават руски медии с позоваване на източници в щаб-квартирата на Северноатлантическия алианс в Брюксел и министерството на отбраната на Руската Федерация.

Пресата пише, че боеприпасите ще се рециклират по натовски технологии с руски средства. До края на годината страните разчитат да огледат завода за рециклиране на боеприпаси в турския Яхшихан, а след това ще изработят оптимален формат за взаимодействие и споразумение между Русия и Северноатлантическия алианс.

По-голямата част от боеприпасите в Русия се унижава от самите военни с помощта на взрив. НАТО има оборудване и технологии, които биха могли да съкратят броя инциденти, ставащи от време на време при взривяването им. Освен това, представляват интерес и технологиите на алианса за рециклиране на боеприпаси с течни и еластични експлозиви, касетъчни и кумулативни бойни части. А за НАТО споразумението с Русия е възможност да укрепи отношенията след поредицата разногласия по редица ключови международни въпроси. Отначало обаче е необходимо ясно да се претеглят всички „за” и „против”, казва военният експерт Виктор Литовкин:

   - Ще погледнем, как е организирана работата у тях, ще сравним с нашите технологии. Ако се изясни, че няма на какво да се учим от тях, ще се основаваме върху своите технологии. Аналогичен анализ ще се води и от другата страна. Това е един нормален процес на избор на най-доброто и ефикасно.

В края на 2011 година Русия прие нова федерална целева програма за промишлено рециклиране на боеприпаси за периода до 2020 година. Общият обем на финансирането е 39 милиарда рубли (примерно 1,2 милиарда долара).

Сега едва 10% от ненужните боеприпаси се рециклират от специализирани предприятия, останалото се унищожава от самите военни. Очевидно е, че отрасълът следва да се развива, но споразуменията с НАТО могат да доведат и до обратен ефект, казва главният редактор на списание „Национална отбрана” Игор Коротченко:

   - Засега това са само намерения, които не е известно – ще се реализират ли или не, защото опитът на НАТО в сферата на рециклирането на боеприпаси засяга основно онези оръжия, които се използват в членките на Северноатлантическия алианс. А нашите боеприпаси имат малко по-друга технология за рециклиране. И преди всичко е необходимо да се изучи, доколко натовските технологии стават и за нас. Няма ли да бъдат накърнени интересите на руските отбранителни предприятия, които се занимават с аналогични мероприятия по рециклиране на боеприпаси, ако част от работата дадем на НАТО.

Все пак, сътрудничеството с НАТО е от интерес на Русия. Според медиите, в страната ежегодно трябва да се рециклират 2 милиона тона боеприпаси. От тях се унищожават само 1/3, а и начините на рециклирането се нуждаят от коригиране.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Нальотът на руските военни летци се увеличи драстично
26.11.2012, 20:03

Ту-95Пилотите от Западния военен окръг на руската армия са повишили драстично нальота си през настоящата година - над 20 процента в сравнение с 2011 г.

До края на месец ноември той е 125 часа. Командирите на екипажи пък са достигнали повече от 175 часа.

Най-много налетени часове за годината имат летците от фронтовата и изтребителната авиация. Например - в авиационната група "Курск" нальота на пилотите е над 150 часа, в авиобаза Вязма — повече от 215 часа.

Във военнотранспортната авиация нальотът е 170 часа. – Още за ВВС на Русия

http://www.pan.bg/

 
Възстановяването на L-39ZA май ще стартира?
26.11.2012, 19:59

L-39ZA Група от завод "Терем - Георги Бенковски"- Пловдив и група от ръководството на холдинг "Терем ЕАД" през миналата седмица са посетили авиобаза Долна Митрополия за последен оценъчен оглед на подлежащите за възстановяване L-39ZA съгласно вече проведена процедура от МО.

Припомняме, че на 24 септември българското МО сключи с чешката "АЕРО Водоходи" АД Договор № УД 03-22/24.09.2012 г. за Рамково споразумение за възстановяване на летателната годност на самолети L-39ZA и осигуряване на експлоатацията им.

Според Договорът се предвижда засега да бъдат възстановени 2 плюс 2 броя Л-39, като първите 2 вече са почти готови.

http://www.pan.bg/

 
100 години от Балканската война: Премиера на книга в НВИМ
26.11.2012, 17:32

На 27 ноември /вторник/ в Националния военноисторически музей ще се състои премиера на книгата „Възкресението на българското опълчение: Душата на Македония и Одринско”.

Тя е посветена на Македоно-Oдринското опълчение, дало достоен доброволчески принос в Българската армия през Балканските войни. Книгата е от поредицата МАЛКА МАКЕДОНСКА БИБЛИОТЕКА № 1, издание на Българско сдружение на родовете от Македония.

Нейни автори са г-н Красимир Узунов и проф. Генчо Начев. Изданието ще бъде представено от д-р Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей. Премиерата е с начален час 17.30.

http://www.otbrana.com/

 
Китайски и беларуски десантчици ще проведат съвместно учение
26.11.2012, 17:04

От 26 ноември до 7 декември в Китай ще се проведат вторите съвместни маневри на китайските и беларуски въздушнодесантни войски, съобщи Пресслужбата на Министерството на отбраната в Пекин. В тях ще вземат участие отряди за специални операции. Представител на министерството поясни, че чрез съвместните учения, двете страни ще обменят опит, което е от полза за засилването на традиционно добрите контакти между тях.

Първите подобни учения се състояха миналия юли територията на Беларус.

 
Руската атомна подводница „Северодвинск” успешно изстреля крилата ракета „Калибр” по наземна цел
26.11.2012, 15:14

Многоцелевата атомна подводница К-329 „Северодвинск”, провеждаща държавни изпитания в Бяло море, днес успешно изстреля свръхзвукова крилата ракета „Калибр”, която порази наземна цел, съобщава информиран източник от отбранително-промишления комплекс на Русия.

Атомната подводница от четвърто поколение „Северодвинск” от проекта 885 клас „Ясен” в рамките на тазгодишните изпитания до месец октомври е прекарала в морето над 100 денонощия. Програмата предвижда серия ракетни пускове от различни положения по морски и наземни цели. Първият пуск се проведе на 7 ноември от подводно положение по морска цел и бе признат за успешен.

АП „Северодвинск" бе спусната на вода на 15 юни 2010 година и през септември 2011 г излезе на изпитания. Подводниците от проект 885 „Ясень” са способни да развиват скорост над 30 възла, да се потапят на дълбочина до 600 метра и да извършват автономно плаване в продължение на 100 денонощия. Екипажът на субмарината се състои от 90 човека, включително 32 офицера. – Още за проект 885

 
Израелският военен министър напуска политиката
26.11.2012, 12:38

Ехуд Барак заяви, че ще остане на поста си до изборите на 22 януариИзраелският министър на отбраната Ехуд Барак съобщи на специална пресконференция в Ерусалим, че напуска политиката, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той допълни, че няма да се кандидатира за парламентарните избори през януари, но ще остане на поста си до провеждането им.

Барак допълни, че е обмислял отдавна оттеглянето си, но е отложил обявяването на решението си заради операция "Защитен стълб" в Ивицата Газа, която Израел започна на 14 ноември и която продължи 8 дни.

На 21 ноември бе сключено примирие между Израел и Хамас, с което военните действия бяха прекратени.

"Изтощен съм от политиката и възнамерявам да отделя повече време за семейството си. А и чувствам, че има място и за други хора да заемат важни постове в Израел", категоричен бе Ехуд Барак, който е и бивш премиер на Израел.

70-годишният Барак, смятан за номер 2 в правителството след премиера Бенямин Нетаняху, е и израелският военен с най-много отличия.

Социологическите проучвания предричаха слабо представяне на малката партия "Ацмаут" ("Независимост"), която Барак понастоящем оглавява, но наскоро показаха, че подкрепата на избирателите се е засилила вследствие на осемдневната израелска офанзива в ивицата Газа.

Ехуд Барак е основен защитник на твърдия подход за обуздаване на иранските ядрени амбиции и една от най-важните фигури в стратегическите отношения на страната си със САЩ, отбелязва Ройтерс. Той е министър на отбраната от 2007 г. и беше министър-председател от 1999 до 2001 г.

http://dnes.dir.bg/

 
Ветерани от ЗРВ си спомниха славната служба във Втора бригада
26.11.2012, 12:07

Ветерани от 2 ЗРБР на ПВО и ВВС  проведоха 19-та поредна традиционна среща в ресторантски комплекс”Сарай” село Калояново, област Пловдив. Десетки епизоди от близо 46 годишната история на бригадата маркират ежедневен героизъм в мирно време от личния състав при носене на бойните дежурства и провеждането на тактически занятия с бойните стрелби. Достойно изпълнения войнски дълг през периода на създаването и утвърждаването на съединението налага да направим поклон и да отдадем признателност на мъжествените постъпки на първите офицери, сержанти и войници поставили началото.

Поредната среща на ветераните от на 2 ЗРБР показа че спомените и традициите на ветераните са живи, съхранени и ще бъдат пренесени в бъдещето от техните потомци. – Още ЗРВ

http://www.otbrana.com, Делчо Раленков

 
САЩ целят да запазят 10 000 военнослужещи в Афганистан след 2014 година
26.11.2012, 08:32

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама цели да запази около 10 000 американски войници в Афганистан след официалния край на бойните операции през 2014 година, съобщава „Уолстрийт джърнъл”.

Позовавайки се на неназовани високопоставени официални лица, вестникът посочва, че планът е във съответствие с препоръките на генерал Джон Алън, командващ силите на САЩ и на международните сили в Афганистан, който е предложил между 6 000 и 15 000 войници да останат в азиатската страна.

Те ще извършват обучение и контратерористични операции в Афганистан заедно с други 37 000 коалиционни войници и 337 000 местни войници и полицаи, които съставят афганистанските сили за сигурност.

На 15 ноември САЩ и Афганистан стартираха ключови преговори за статута на ставащите в Афганистан сили на САЩ след изтеглянето на НАТО през 2014 година. – Още за Афганистан

http://www.focus-news.net/

 
Отмениха паричните награди в МО за държавните служители
26.11.2012, 08:29

Парични награди в МО и армията вече няма да могат да получават цивилните служители по служебно правоотношение. Тази възможност остава за военнослужещите и за цивилните служители по трудово правоотношение. Това е резултат от постановление на правителството, с което е променен Правилникът за прилагане на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Със същия документ е променен и аналогичният текст в Устройствения правилник на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”. Поправките все още не са публикувани в Държавен вестник и не са влезли в сила.

Новият текст в правилника е: „За образцово изпълнение на служебните си задължения цивилните служители по служебно правоотношение в Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, които прилагат Закона за държавния служител, могат да бъдат награждавани с отличия при условията и по реда на този закон.” Т.е., както е записано в закона, държавните служители  ще бъдат стимулирани за добре свършена работа с грамота; сребърен почетен знак на съответната администрация и златен почетен знак на съответната администрация.

По сега действащия правилник цивилните служители в МО, независимо дали са по служебно или трудово правоотношение, имат право на парични награди до едно или до две основни месечни възнаграждения. Поправките са в съответствие с последните промени в Закона за държавния служител.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Полк. Пампоров: НАТО обстрелваше наши постове
25.11.2012, 21:43

MiG-23Първите изтребители МиГ-23 пристигнаха у нас през 1978г. Само 18-ти авиополк у нас беше въоръжен с този самолет. Полкът имаше три ескадрили, чиито самолети бяха в Доброславци и Габровница, които с течение на времето преминаха на  новия самолет. На въоръжение у нас бяха три модификации на МиГ-23: МЛА, МФ и МЛД. Това бе най-добрият изтребител, който сме имали.Той превъзхождаше по качества сегашния МиГ-29, с който охраняваме въздушното си пространство. За съжаление обаче бе снет от въоръжение. Всичките  бяха нарязани за скраб. Само два бяха продадени. Да оставим настрана, че това бе техника за стотици милиони. По-важното е, че ВВС, армията и държавата като цяло загубиха невъзвратимо уникални бойни спосодобности. 16 години летях на МиГ-23. Той е нещо по-различно от съществуващото дотогава, което имахме във ВВС. МиГ-23 е чист прехващач. Той е уникален изтребител. На Запад много се страхуваха от него. Просто се плашеха, че соцлагерът има самолет с такива бойни способности /бивши военни разузнавачи казаха пред репортер на вестника, че в НАТО е имало план в случай на война с Варшавския договор предварително да бъдат убити пилотите на МиГ-23 - б.а./. Там   го наричаха на английски „fox”, което означава лисица. Защото изтребителят притежава възможност за режим на работа „на топлопеленгатор“. Тоест, той може да приближи противниковата цел без да включва бордната радиостанция „на обзор“, а само по топлинното излъчване на целта да я открие. С този изтребител аз доближавам  противника без да ме види и на такова разстояние, че да не може да ми избяга. Тогава се извършва прехват по радиолокационната станция/РЛС/ и при сигнал за готовност на ракетите следва пуск. Всичко трае не повече от 3 сек. Ето от това се страхуваха на Запад пилотите: че този самолет може да се появи незабелязано и да те унищожи......... Прочети още

 
Уникален паметен знак „115 години пункт за базиране Варна”
25.11.2012, 20:42

Наскоро отбелязахме 115-та годишнина от създаването на Военноморска база Варна, която от 1 ноември т.г. е Пункт за базиране Варна.

Тогава неколцина изявени военнослужещи получиха от командира на Пункта за базиране Варна капитан І ранг Тодор Йотов паметен знак. Оказа се, че той е по своему уникален.

Идеята за създаването на знака е на майор Николай Колев (офицерът за връзки с обществеността) и на цивилната служителка Камелия Мирчева от военното формирование, което помним най-вече като Военноморска база Варна. Паметният знак е изработен от фирма „Делис” – Варна, само в 9 екземпляра. С него бяха наградени представители на всички категории военни моряци от Пункта за базиране Варна: офицери, старшини, матроси и цивилни служители.

Паметният знак ще остане спомен за всеки един от тях.

http://morskivestnik.com/

 
Генерал Симеонов замина за Социалистическа Република Виетнам
25.11.2012, 20:09

генерал Симеон Симеонов Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов замина на официално посещение в Социалистическа Република Виетнам. Визитата е по покана на началника на Генералния щаб на Въоръжените сили генерал-полковник До Ба Ти и има за цел да бъдат обсъдени състоянието и перспективите на двустранното военнотехническо сътрудничество между Българската и Виетнамската армии.

Програмата предвижда генерал Симеонов да проведе официални срещи и разговори със своя колега генерал-полковник До Ба Ти, с министъра на националната отбрана армейски генерал Фунг Куанг Тхан и с министър-председателя на страната Нгуен Тан Дунг. Генерал Симеонов ще посети и Втората школа за пехотни офицери и 935-ти военновъздушен полк.

В делегацията, водена от генерал Симеонов са бригаден генерал Красимир Кънев, заместник-командир на Сухопътните войски, бригаден генерал Цанко Стойков, командир на авиобаза Граф Игнатиево и полковник доц. д-р Петър Моллов, заместник-началник по учебната и научната част на Военна академия „Г.С.Раковски“.

Източник: Пресцентър на МО

 
Ниво на аварийност сред различните типове бойни самолети
25.11.2012, 19:30

На 15 ноември във Флорида се разби петият изтребител тип F-22 Raptor, пилотът успешно се катапултира, напомня на 23 ноември Strategypage и публикува коефициентите на аварийност сред различните типове военни самолети. При три от петте  катастрофи пилотите на „Рапторите” оцеляват. Първата катастрофа се случва през 1992 година, когато е бил загубен прототипа YF-22, първият сериен изтребител е бил загубен през 2004 година, а предпоследните катастрофи са през 2009 и 2010 година съответно.

На 13 декември беше произведен последния 187-ми сериен самолет  F-22. Производител на машината е компанията Lockheed Martin, която консервира производствената линия с надеждата да бъде възобновено производството на изтребители. Бяха построени и осем прототипа на самолета с които общото количество достига 195 машини (от тях като приспаднем петте загубени самолета общото количество на F-22 е 190 единици). Повечето прототипи са изведени от летателна експлоатация. В бойните части на ВВС сега се намират 182 самолета F-22 (15 ескадрили, от тях три учебни).

Отчитайки скорошната авария коефициента на аварийност на F-22 е 6 на 100 хиляди часа нальот. В числото на авариите влизат не само катастрофите със самолетите, но и всеки инцидент, водещ след себе си ремонт на самолета на стойност над 1 милион американски долара. Аварийността на F-15 и F-16 е съответно 3-4 на 100 хиляди часа нальот. ВВС на Индия, основно въоръжени с руски самолети , имат ниво на аварийност 6-7 (за сравнение, този показател за ВВС на страните от НАТО е 4-5). Нивото на аварийност в индийските ВВС е по-високо от това във ВВС на Русия и Китай.

Най-ниско ниво на аварийност сред американските стратегически бомбардировачи има В-52 (по-малко от 1,5 на 100 хиляди часа), В-1 има ниво 3,48. В сравнение със свръхзвуковия В-1 и високотехнологичния В-2 бомбардировача В-52 повече прилича на „летящ камион”. По този начин В-52, независимо от своята възраст, се явява най-евтиния и надежден самолет от бомбардировъчната авиация на САЩ..

Новите самолети винаги имат по-високо ниво на аварийност. Очаква се през многогодишната експлоатация нивото на аварийност при F-22 да бъде не-повече 2-3.

Бойните самолети стават все по-надеждни, като едновременно с това и по-сложни. Например в началото на 50-те години изтребителя F-89 е имал ниво на аварийност 383 на 100 хиляди часа нальот. През следващото десетилетие този показател за изтребителите от ново поколение е около 20. В същото време признатия за най-надежден изтребител-бомбардировач F-4 е имал ниво на аварийност до 5. Бойните самолети стават все по-надеждни и прости за обслужване, независимо от растящата сложност на конструкцията и оборудването. Това се достига чрез използване на вградени датчици за контрол, които оперативно откриват потенциалните проблеми.

 
Китай показва юмрук на САЩ в Тихия океан
25.11.2012, 11:43

Китайските военни корабостроители развиват „духа” на 18-я конгрес на Компартията. Те поднесоха на конгреса подарък – самолетоносача „Ляонин” и сега са готови да строят нови самолетоносачи, каза главата на Китайската държавна корабостроителна корпорация Ху Венмин, в завода на който бе дооборудван купеният от Украйна тежък съветски самолетоносач „Варяг”, превърнат в „Ляопин”.

Това е първото заявление след 18-я конгрес на Компартията, потвърждаващо курса към модернизиране и превъоръжаване на Военноморските сили на Китай, казва експертът от Института на Далечния Изток Яков Бергер:

   - Един от конструкторите на самолетоносача „Ляонин” беше казвал, че са получили „Варяг” като площадка за боклук, а са направили от него модерен самолетоносач. Китай отдавна планира да създава свой флот от самолетоносачи. Засега моделът се отработва само на базата на „Варяг”, след това ще строят сами. Тази цел е поставена още преди конгреса, но там беше потвърдена.

Ху Венмин съобщи, че Китай е готов да строи големи „авиационни бази в морето”, без да уточни техния брой. Освен това, страната ще увеличава производствените си мощности за оръжия и всичко необходимо на самолетоносачите. Според генерал-майора от запаса Владимир Дворкин, Китай напълно може да се преодолее положението си на единствен член на Съвета за сигурност на ООН, който няма самолетоносач, създаден със собствени сили:

   - Това е сложна задача, но мисля, че Китай ще успее, щом като създава собствен флот от ракетни подводници. Това е само въпрос на време и ресурси. Ресурси Китай има, времето, разбира се, няма да е кратко, но китайците никога не мислят с текущи категории.

Програмата за строителство на самолетоносачи е директно свързана с намерението да получи нови аргументи в териториалните спорове със съседите, подчертава експертът Яков Бергер:

   - На Япония спешно й потрябва да национализира островите Сенкаку, на китайски – Дяоюйдао. От гледна точка на Китай, това е търговия с китайски острови. И модернизирането на Военноморските сили следва да се разглежда като отговор на тази крачка.

Владимир Дворкин смята, че групата самолетоносачи е и нов аргумент на Китай в геополитическия спор със САЩ:

   - Задачата е в запазването на своето влияние в крайбрежните морета и проливи. Сега там господства американският флот. САЩ залагат на укрепване на присъствието си в Тихия океан, като го обясняват с интересите на държавната сигурност. Самолетоносачите са отговор на Китай на тези американски планове.

Съдейки по всичко, противоборството на САЩ и Китай в Тихия океан ще се изостря. Това е свързано с намерението на Пентагона да прехвърли там до 60% на Военноморските си сили, в това число основните групи самолетоносачи. А това пък е удар по интересите на Китай, която смята региона за свой и има намерение да играе там по свои правила. Изглежда обаче, че самолетоносачите ще се окажат недостатъчни за да се преломи положението във военнополитически план. И Пекин го разбира това много добре. Значи напълно може да се очаква появата и на нови военнополитически „подаръци”. Този път за пролетната сесия на Общокитайското събрание на народните депутати, на която ще бъде избрано новото ръководство на страната.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
България е 25-а в света по висока милитаризация
25.11.2012, 10:00

Излезе докладът на международния център за конверсия в Бон, измерващ глобалния индекс на милитаризация чрез гарантирания минимален доход. Според екипа изследователи България заема 25-о място в света (стойност на индекса на милитаризация 607.87) сред 135 страни и е причислена към групата на високомилитаризираните. От членовете на ЕС преди нас са единствено Кипър - 6-о място (стойност на индекса 725.33) и Гърция - 14-о място (стойност на индекса 662.04). Индексът регистрира видимо разделение в Европа - на Източна и Западна, отчитайки, че финансовата криза е принудила много от западноевропейските държави да намалят военните си разходи. Далеч зад нас са Франция - 61-во място (стойност на индекса 483.35), Австрия 67-мо място (стойност на индекса 465.74), Испания - 68-мо място, Италия - 69-о място. Германия е на 86-о място, а Ирландия заема 114-о място (стойност на индекса 331.39) - най-ниското сред страните членки на ЕС.

След края на студената война в периода между 1989 и 2000 г. беше отбелязана трайна тенденция за намаляване на въоръжаването, която освободи финансови ресурси поради съкращаване на военните разходи с 43%. Атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ срещу кулите близнаци на Световния търговски център обаче върнаха процесите обратно. Военните разходи в световен мащаб се увеличават с 49%, за да достигнат своя връх през 2009 г.

Глобалният милитаризационен индекс подрежда страните по брой точки от 0 до 1000, което позволява да се наблюдават тенденциите на разоръжаване или въоръжаване. От средата на 90-те години може да се отбележи, че някои бивши членове на Варшавския договор показват значително по-ниски нива на милитаризация - Полша (2000, позиция 41: 2009: позиция 84), Румъния (позиция 2000: 18; 2009: позиция 48) и Унгария (позиция 2000: 37; Позиция 2009: 68).

Изключения са България и Беларус. Възможните причини за това, според авторите на изследването, са широкото участие в международни военни операции.

По данни от настоящия доклад на центъра по конверсия най-милитаризирани са Израел (стойност на индекса 877.05), заемаща първо място, следвана от Сингапур (стойност на индекса 807.26) и Сирия (стойност на индекса 782.23). В първата десетка на най-милитаризираните страни в света влизат шест страни от Близкия изток - Сирия, Израел, Йордания, Кувейт, Бахрейн и Саудитска Арабия. Други шест страни от Близкия изток и Северна Африка влизат във втората десетка - Оман, Алжир, ОАЕ, Либия, Ливан и Мароко. Най-слабо милитаризирани са Мадагаскар, Нигер, Ямайка, Гана и Мавриций, който е на последно място със стойност на индекса 104.7.

Амбицията на изследователския екип, провеждащ изследването от 1990 г., е данните да станат инструмент за оценка на отношението между военните ресурси и посоката на развитие на държавите. Традиционно разходите за отбрана са област на политиката, която е забулена с тайни и е лишена от прозрачност. Глобалният индекс хвърля светлина върху значимостта на военния апарат за състоянието на цялото общество, като определя степента на милитаризация в поведението на държавата при разпределянето на ресурсите.

Дебатът за връзката между въоръжение и развитие, който не престава да се води в съвременното общество, има два основни аргумента. От една страна, се твърди, че военните разходи стимулират икономическия растеж, създават сигурни работни места, устойчиви високи доходи и предлагат повече възможности за образование. Инвестирането в изделия, технологии и инфраструктура с двойна употреба засилва цялостното развитие. От друга страна, тези, които критикуват разходите на военните, казват, че се отнемат ресурси от сектори, които са от особено значение за развитието. Констатирана е тенденция при много от бедните страни, отделящи средства над средното ниво, че това се случва за сметка на здравеопазването. Отчита се също, че прекомерната милитаризация пречи на структурните промени в икономическата и социалната сфера и налага дефицити в развитието на местната промишленост и селското стопанство. От друга страна, твърде ниската милитаризация също може да е проблематична, защото генерира проблеми в сектора на сигурността, която, ако е слаба и нефункционираща, не може да предотврати насилие и конфликти. Това пък рефлектира негативно върху населението и развитието на страната.

От двете становища става ясно, че е необходимо диференцирано наблюдение на процесите, което да идентифицира преките последици от високото ниво на милитаризация върху икономическото развитие на всяка страна.

Глобалният индекс анализира три категории - разходи, персонал и оръжия, по отношение на гарантирания минимален доход за страната. За всяка категория има индикатори, които носят различна тежест в крайната оценка.

Индикаторите, даващи основание за оценка на разходите са два - военните разходи като процент от БВП (теглови коефициент 5) и съотношението на военните разходи към разходите за здравеопазване (теглови коефициент 3). Приема се, че това са най-важните показатели за определяне нивото на милитаризация. Данните за военните разходи са взети от Международния институт за мира в Стокхолм (Stockholm International Peace Research Institute - SIPRI), считан за надежден източник. Данните за брутния вътрешен продукт са получени от Международния валутен фонд, а отнасящите се до здравеопазването, са взети от Международната здравна организация.

Освен чрез военните разходи, нивото на милитаризация се оценява и по персонала. Индикаторите за отчитане са съотношенията между броя на военните и населението (теглови коефициент 4), запасните военни и населението (теглови коефициент 2) и съотношението военни и запасни военни към количеството на лекарите (теглови коефициент 2). Всички данни за военния персонал са взети от годишника на Института за стратегически и международни изследвания (Institute for Strategic and International Studies - IISS), за населението от демографската статистика, а за броя на лекарите от Световната здравна организация.

Последната категория, по която се прави анализ на милитаризацията на дадена страна, отчита броя на тежкото въоръжение към броя на населението. Тези данни са събирани от изследователите от различни източници в т.ч. и от военните баланси на Института за стратегически и международни изследвания.

Данните от доклада на Международния център за конверсия в Бон, съотнесени към Бюджет 2013 не будят основание за оптимизъм. По-скоро

България ще си остане в групата на високомилитаризираните държави с всички произтичащи от това негативни последици за обществото. Министерството на отбраната е едно от ведомствата, които заедно с МВР, ДАНС, Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и др., ще получи повече пари през идната година. За военното министерство ръстът е от 980.6 млн.лв. на 1 052.9 млн.лв., или увеличението е в размер на 7.4%. И това едва ли е всичко, предвид готвената за 2013 г. покупка на многоцелеви изтребител, оценяван на 600 млн.лв. В същото време средствата на здравното министерство са орязани с 19.8% от 458.2 млн.лв. на 368.2 млн.лв. - точно както пише в доклада на центъра по конверсия. Образованието и то е "уважено" от ножицата на Дянков, която отрязва от средствата на министерството 10% и ги свежда до 430.2 млн.лв. Но кой да ти гледа образование и здравеопазване. Учители и лекари оръжия не носят, не дрънчат с тях и следователно не са заплаха. Друго си е да се скрие всичко зад етикета "национална сигурност" и да се развърже кесията, а за пред обществото да се твърди, че образованието и здравеопазването са приоритетни за властта. Гледани от нашата кула, може и да са приоритетни. За онези, които все още вярват на управляващите. Международните доклади обаче показват друго. И то ни нарежда сред високомилитаризираните държави в света.

http://www.duma.bg, Светла Василева

 
На фокус: Афганистан

A U.S. marine from the 2nd Marine Expeditionary Brigade looks through his binoculars in Khan Neshin district of Helmand province July 8, 2009. (REUTERS/Ahmad Masood)

 
Руски военни инспектори ще проведат наблюдателен полет над територията на САЩ
25.11.2012, 09:02

Ту-154М Лк-1Руски инспектори, в рамките на международния Договор за открито небе, ще проведат наблюдателен полет над територията на САЩ, съобщи пред журналисти представител на руското министерство на отбраната.

„В периода 25 ноември до 3 декември руска група инспектори ще проведе наблюдателен полет над територията на САЩ със самолет Ту-154М Лк-1, каза той.

По думите му, полетът ще бъде осъществен от летище Травис в Калифорния, а максималната дължина на полета ще бъде 4250 км, предаде РИА Новости.

 
Наши изтребители кръжат над Тексас
25.11.2012, 08:54

МиГ-23Български изтребители могат да се видят все по-рядко в небето над България. Финансовата криза и реформата в армията съвсем ограничиха възможността бойните ни пилоти да вдигат машините във въздуха.

За сметка на това в небето над американския щат Тексас често може да се види как наш изтребител МиГ-23 пори въздуха. До него строго ръмжи щурмови хеликоптер Ми-24, който допреди няколко години е бил на служба в авиобаза Крумово.

На 20 минути южно от Далас се намира Ланкастърското градско летище. В три от хангарите му е разположен единственият в света Музей на въздушната техника от Студената война (Cold War Air Museum).

Докато складовете и площадките на нашата войска са превърнати в място за складиране на изоставена военна техника в този музей всички експонати са напълно годни да летят и дори да влязат във всеки един момент в бой.

Музеят е разположен на площ от 4150 квадрата. Освен хангари за съхранение на техниката той разполага и с множество съоръжения за ремонт и възстановяване на машините........... Прочети още

 

 
Нови ПТРК "Хризантема-С" постъпват на въоръжение в ЮВО
24.11.2012, 17:05

ПТРК 9К123  „Хризантема-С”Пресслужбата на Южния военен окръг (ЮВО) на Министерството на отбраната на Русия съобщи, че в 291-ва артилерийска бригада, дислоцирана в селцето Троицкая (Ингушения) в рамките на държавната поръчка за подмяна на противотанковите комплекси  (ПТРК) „Штурм” са постъпили над 10 нови ПТРК 9К123  „Хризантема-С” на верижно шаси.

Заедно с тях пристигат и представители на завода-производител, които ще помогнат на личния състав при овладяване на техниката. – Още за "Хризантема-С”

 
ЗРАК "Панцирь-С" официално е приет на въоръжение
24.11.2012, 16:43

ЗРАК "Панцирь-С"Тулското ОАО "Конструкторское бюро приборостроения" (КБП) в свое прессъобщение информира, че на 16 ноември 2012 година с Разпореждане на Председателят на Правителството на РФ А. Медведев зенитния ракетно-артилерийски комплекс „Панцирь-С” и бил приет на въоръжение във Въоръжените сили на Русия. – Още за ЗРАК "Панцирь-С"

 
Кораби на ЧФ са готови да евакуират руснаците от Газа
24.11.2012, 15:42

Отряд от кораби на Черноморския флот на Русия в състав: гвардейския ракетен крайцер „Москва”, стражевия кораб "Сметливый", големите десантни кораби "Новочеркасск" и "Саратов", морския буксир МБ-304 и големия морски танкер "Иван Бубнов", е пристигнал в източната част на Средиземно море, откъдето при необходимост може да започне операция по евакуация на руснаци в случай на ескалация на палестинско-израелския конфликт, съобщи източник в главното командване на ВМФ на Русия.

„Отрядът от кораби на ЧФ пристигна в определения район на Средиземно море, където очаква заповед за евакуация на руски граждани”, посочи той.

Според източника, военните моряци следят обстановката в района на конфликта и проработват варианти за възможна операция по евакуация на руските граждани.

 
В Индия е катастрофирал изтребител МиГ-21
24.11.2012, 12:55

Изтребител МиГ-21 Bison на ВВС на Индия днес е катастрофирал в западния индийски щат Гуджарат. Пилотът e успял да се катапултира, предава Business Line.

Причината на катастрофата се изяснява.

По-рано беше съобщено, че в 2014 година ВВС на Индия ще започнат масово да бракуват изтребители МиГ-21, които са на въоръжение от края на 60-те години на миналия век. Те могат да бъдат снети от въоръжение на страната до края на 2017 година. Тяхното място ще заемат изтребителите от следващото поколение FGFA и MMRCA.

Решението за бракуване на изтребителите беше прието защото самолетите са остарели и освен това най-много катастрофи и аварии в индийските ВВС са свързани именно с този тип самолети. – Още за МиГ-21

 
Преместиха „Искър” и „Добротич”
24.11.2012, 12:38

„Искър” е вече на борд на „Протео” (бордови номер 224).В петък след обяд в Пункта за базиране Варна можеха да се наблюдават действията на базовия буксир „Христо Ботев” и моторния катер влекач-тласкач № 211. Те провлачиха изведения от строя базов миночистач „Искър” до борда на аварийно-спасителния кораб „Протео”. Там, с използването на един от крановете на кораба, за да вдигнат от миночистача ненужното му вече сдвоено 30 мм оръдие АК 230.

Преди това същата процедура бе извършена и с изведения от строя базов миночистач „Добротич”, като обаче той бе довлачен близо до мястото, където са базирани рейдовите миночистачи, останали на служба в новото формирование Отряд противоминни кораби.

На запитването на „Морски вестник”, от командването на Пункта за базиране обясниха, че преместването има за цел изведените от строя кораби да бъдат под наблюдение на разположените на това място военни формирования. Мястото, на което бяха до сега, вече не е подходящо за тази цел. Бившите базови миночистачи, след приключване на необходимите процедури в Министерството на отбраната, ще бъдат обявени за продажба и трябва да бъдат предадени на купувачите в добро състояние. Практиката показва, че купувачи, поне за бракуваните вече други четири базови миночистача от този проект, се намират.

http://morskivestnik.com/

 
Дания повторно в търсене на нов изтребител с който да замени F-16
24.11.2012, 12:24

FA-18F Super HornetДатски военни експерти са били на посещение в САЩ, както част от възобновената програма за замяна на намиращите се на въоръжение вече остарели изтребители F-16. На 12 ноември делегацията, начело с генерал-майор Flemming Lentfer, е посетила завода на Boeing в St Luis за разглеждане на изтребителите F/A-18E/F Super Hornet. На 13 и 14 ноември са проведени разговори във Вашингтон, а на 15 ноември датските военни са имали възможност непосредствено да се запознаят с програмата F-35 Joint Strike Fighter (JSF) в завода на Lockheed в Fort Worth (Тексас).

Според ръководителят на групата генерал-майор Lentfer посещението е било”много продуктивно и очаква в бъдеще да продължи работата с двете американски компании”. Но решение не е взето и „ние искаме открит и честен конкурс” за придобиване на нов изтребител, заявява помощник военното аташе на Дания в САЩ подп. Размусен.

Още през 2005 г. Дания обявява намерението си да замени своите F-16, но през 2010 г. програмата е замразена поради финансовата криза, както и от решението да бъде удължен срока на експлоатация на намиращите се на въоръжение изтребителите повече от първоначално планираното. Проектът е предвиждл придобиването на 48 изтребители от ново поколение, но бройката е намалена на около 30. Освен американските изтребители JSF и Super Hornet, Дания разглежда като възможен вариант и шведския Saab JAS 39 Gripen. Консорциумът Eurofighter също предвижда да участва отново в конкурса с изтребителя си Typhoon.

http://www.pan.bg/

 
Катастрофа с пакистански изтребител Mirage V
24.11.2012, 10:09

Mirage V На 22 ноември пакистански изтребител Mirage V се е разбил по време на рутинен нощен тренировъчен полет. Пилотът майор Bilal Babri е загинал. Катастрофата е станала близо до град Jhang, провинция Punjab.

Това е четвъртият изтребител от този тип, който пакистанските ВВС губят през последните две години - 3 май 2011 г, 19 октомври 2011 г и на 11 май 2012 година.

http://www.pan.bg/

 
Сливенските генерали
24.11.2012, 09:35

Книгата "За славното българско войнство – генерали от Сливен и сливенския край 1878 - 2012 г.” беше представена вчера в зала „Май” на община Сливен. Авторите Веселина Янакиева, Вяра Владова и подполковникът от резерва Владимир Рангелов предлагат на читателите задълбочено изследване на генералите от редиците на Българската армия, както и историята на много събития, свързани със славното българско войнство.

На представянето, организирано от община Сливен и Регионален исторически музей, присъстваха кметът на общината Кольо Милев, директорът на Регионалния исторически музей Георги Кюпчуков, генерали от резерва, офицери и сержанти от резерва и запаса, военнослужещи и граждани.

За кмета Кольо Милев, който е генерал от резерва, изданието е ценно и затова, че чрез именитите сливенци то разказва и пази част от славната история на град Сливен. Директорът на Сливенския музей Георги Кюпчуков подчерта, че това е първото сериозно историческо изследване и научен труд, посветен на генералите от региона.

Авторският екип на книгата, която е събирателен образ на сливенското войнство през годините, е обединен от отношението към генералите - хората с най-висши звания във военната йерархия и личности с огромен експертен опит, чиито решения влияят в общественото развитие.

Генерал майор Съби Събев, роден в село Желю Войвода, получил професионална подготовка в чуждестранни военни академии и школи, е консултант на изданието.

 
Защо е нервен военният министър?
24.11.2012, 09:28

Аню Ангелов"Вие явно сте много осведомен. Гледайте вие да не катастрофирате, многоцелевият изтребител няма да катастрофира!".

Какво може да накара един министър да каже такива тежки думи на журналист, който го пита... защо военното разузнаване е проспало кацането на тримата френски парашутисти край с. Коиловци? Ясно е, че по инерция политикът издава яда си от очевидно бламирания му проект за покупка без конкурс на изтребители. Гафът е явен и се наложи личният му медиен съветник да се извинява на журналиста, че е станала грешка. Само че фактът, че напоследък военният министър Аню Ангелов е много нервен, не може да бъде скрит. А той със сигурност има много причини да бъде неспокоен, защото нещата в ресора му не вървят.......... Прочети още

 
Сянката на ядрената гъба изчезна
24.11.2012, 09:03

До края на 2013 г. на Нова Земя ще бъдат разположени свръхзвукови изтребители-прехващачи МиГ-31, а кораби на Северния флот на РФ ще започнат да дават постоянно бойно дежурство в близост до бреговете. През съветско време подобни мерки винаги бяха свързани с началото на провеждане на пълномащабни изпитания на ядрено оръжие.

„Ядрените боеприпаси са жив организъм, - казва един от специалистите на „Росатом”, отговарящ за ядрено-оръжейния сектор. – Процесите, протичащи вътре в намиращия се в него материал, изискват постоянен контрол. Трябва да се следи и за механичните и електронни възли на изделието.

През 1996 г. в рамките на съблюдаването на Договора за пълна забрана на ядрените опити, пред нашето ведомство бе поставена задачата, казва специалистът, без да нарушаваме положенията в договора да се заемем с потвърждаване на надеждността и безопасността на съхраняване и експлоатация, както и на съответствието на тактико-техническите характеристики на ядрения арсенал. Беше разработена технология, с помощта на коята може с висока точност да се гарантира бойната готовност на ядреното оръжие в часа „Х” и в същото време – неговата пълна безопасност по време на съхраняването му”.

Технологията на т.нар. неядрени – хидродинамични, или подкритични, - взривове се превърна в своебразен изход за всички ядрени държави. В голяма степен благодарение на нея САЩ и Великобритания измениха позицията си по отношение на международните договори за забрана на ядрените опити. Експериментите с макети на ядрени устройства се провеждат в същите шахти и по същата технология, както и при пълноценните ядрени устройства. Единственото и главно отличие от пълномащабните взривове е това, че в макета на ядреното устройство се използва некритичен по своята маса дял ядрено вещество, което при взрив отделя не повече от 0.1 мкг тротилов еквивалент.

Макетът на устройството се поставя в специален контейнер, който се облепя с бентонитова глина, а входът в шахтата се бетонира. Експериментите са екологично безопасни. За безопасността на тези опити говори най-малкото фактът, че самите изпитатели се намират едва на 30 метра от епицентъра на взрива. Всяка година по тази технология на Нова Земя се провеждат от 4 до 6 „взрива”. Благодарение на това Русия може да каже, че ядреният и арсенал е напълно безопасен и е в бойна готовност.

Стойността на руската програма за поддръжка и проверка на работоспособността и безопасността на експлоатацията на ядрените боеприпаси струва на хазната 2 млрд. рубли и е записана като отделна точка в държавния бюджет.

„През изминалите години ние свършихме толкова голям обем работа в областта на разработването и проверката на ядрените боеприпаси, - разказва конструкторът Херберт Ефремов, - че няма необходимост от пълноценни ядрени опити”. – Още ядрено оръжие

http://www.duma.bg/

 
До 1 февруари военната болница в Сливен става търговско дружество
24.11.2012, 08:40

Аню АнгеловМинистърът нa отбраната Аню Ангелов е поставил краен срок за преобразуването на военната болница в Сливен в търговско дружество  – да бъде подготвено и извършено до 1 февруари 2013 г. Това той каза в отговор на въпрос на народния представител Ваньо Шарков. Извършено бе много за подготовка на преструктурирането, но не всичко зависи от Министерството на отбраната, допълни той.

Със заповед на министъра през месец май е сформирана работна група с цел създаване на организация за преобразуването на болницата от състава на Военномедицинска академия в търговско дружество. На 28 май е утвърден предложеният план за документи и дейности при преобразуването, който се състои от 16 дейности с конкретни отговорни изпълнители и срокове.

В края на юни е констатиран проблем при попълването на обособените части на имота, кадастралната карта на град Сливен от Службата по геодезия, картография и кадастър. Забавянето възниква от необходимостта за изготвяне на подробен устройствен план за имота, което не е от правомощията на Министерството на отбраната и изисква технологично време. В резултат на това са преразгледани и всички утвърдени срокове за преобразуването.

Тази седмица в Министерството на отбраната са получени окончателните скици, необходими за преобразуването и вчера министърът е утвърдил новите актове за публична държавна собственост. Стартирала и процедура за промяна на статута от публична в частна държавна собственост, която предстои да се разгледа от Министерския съвет в началото на декември, след което ще се пристъпи към преобразуване на болницата в ЕООД с принципал – министърът на отбраната.

В момента е извършена инвентаризация и се определя цената на апортната вноска. Също така се подготвят промени в длъжностното разписание и Правилника за  устройство на Военномедицинска академия, които са следващи етапи.

След като бъдат изготвени всички необходими документи, ще бъдат предоставени на Министерството на здравеопазването за изпълнение на чл. 35, ал. 1 от Закона за лечебните заведения, тоест самото преобразуване. Има съгласието на министъра на здравеопазването за това.

В плана също така е заложено да се информират представителите на синдикалните организации относно предвижданата промяна. Срокът е 45 дни преди окончателното преобразуване, така че до средата на месец декември те ще бъдат изцяло информирани, каза министърът. Както е видно, посочи той, дейностите са взаимно свързани и изпълнението им следва едно след друго.

http://www.otbrana.com/

 
В МО свиват щатове на дирекции за Център на НАТО
24.11.2012, 08:35

С постановление Министерският съвет създаде в МО Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.

27-те щатни бройки правителството събра от различни структури на министерството. Своеобразните донори са както следва: коменданството – с 4 щата; ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”, дирекция „Стратегическо планиране” и Институтът по отбрана – с по 3; политическият кабинет, Инспекторатът, дирекция „Логистика” и НВИМ – с по 2; дирекции „Отбранителна политика”, „Планиране, програмиране и бюджет”, „Управление на човешките ресурси”, „Операции и подготовка”, „Комуникационни и информационни системи” и звено „Финансов контрол и материални проверки” – с по 1.

Центърът ще представлява приносът на България към съвместното изграждане на способности за изпълнение на една от трите основни задачи на Алианса, посочени в Стратегическата концепция – управление на кризи. След акредитация от НАТО той ще придобие статут на международна военна организация и бюджетът за осигуряване на дейността й ще се формира от вноските на страните-участнички.

Задачите на Центъра са свързани с обединяване на усилията за повишаване на оперативната съвместимост, разработването и усъвършенстването на стандартите на НАТО при изграждането на способности за управление на кризи и реагиране при бедствия; оказване на съдействие за ефективно използване на съвместния опит и способности на НАТО, страните-членки, партньорите и международните организации в областта на управлението на кризи и реагирането при бедствия; обучението и подготовката на военнослужещи, държавни служители и граждански лица, както и на организационни структури за реагиране при кризи и бедствия и т. н.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Ердоган: Руският подход за "Пейтриът" е погрешен
23.11.2012, 22:21

ЕрдоганТурският министър-председател ислямист Реджеп Ердоган нарече погрешен подхода на Русия към разполагането на ракетните комплекси "Пейтриът" на турско-сирийската граница.

Анкара не вижда основания Москва да се вълнува толкова от плановете за укрепване на отбранителната способност на страната.

"Смятам за напълно погрешно изявлението, направено от Русия. Не е правилно да се представя една вътрешно турска тема, нямаща отношение към Русия, за свой собствен проблем. Ситуацията е такава, че ракетите се разгръщат с отбранителна цел", заяви Ердоган.

Същото изявление е направил и председателят на парламентарната комисия по външна политика Волкан Бозкър. "Тези комплекси не се разполагат за пръв път в Турция, преди това е правно още два пъти. Системите "Пейтриът" ще изпълняват изключително отбранителни задачи. В искането си до НАТО ние сме посочили, че ракетите няма да бъдат използвани за нападение", каза парламентаристът. Според него, благодарение на комплексите "Пейтриът" Турция ще може да защитава своята територия.

По-рано руският заместник-външен министър Сергей Рябков заяви, че "милитаризацията на сирийско-турската граница е тревожен сигнал".

През последните няколко месеца сраженията между силите на сирийския президент Башар Асад и бунтовниците в близост до турско-сирийската граница станаха все по-интензивни. На няколко пъти на турска територия падаха снаряди, за които се смята, че са изстреляни от сирийската армия. Това принуди Анкара да усили своето военно присъствие по границата, включително с тежка бронетехника и ПВО системи.

http://www.temadaily.bg/

 
Българските войници в Афганистан ходили окъсани и омачкани
23.11.2012, 19:56

Аню АнгеловВоенният министър Аню Ангелов съобщи, че са били засечени скъсвания по шевовете на панталоните на българските войници в Афганистан. В отговор на парламентарен въпрос в петък той обясни, че облеклата са били в гаранционен срок и веднага е било поискано от производителя им да отстрани за своя сметка дефекта.

Сключен бил договор с германска фирма, която извършва такава дейност във военните бази в Кабул и Кандахар, и шевовете оправени. Част от дефектните панталони са били върнати в България за допълнителен анализ.

Междувременно същият проблем бил открит и при намиращи се на склад в България облекла и бил отстранен отново за сметка на производителя.

В лабораторията на Института по отбрана са били извършени и изпитания на контролни проби от облеклата за водоустойчивост - като нови и след 20 изпирания.

Резултатите показали съответствие със заложените технически изисквания, а след всички предприети действия нямало други оплаквания от качеството на полевите облекла в контингентите, каза Ангелов.

"Това, че се мачкат, все пак имайте предвид - това е бойна форма, тя не е парадна", коментира военният министър.

Депутатът от БСП Ангел Найденов поиска министърът да опровергае информация, че конкурсите за униформи са нагласени.

"Има контролни органи в страната – Сметна палата, Агенция за държавна финансова инспекция. Нито знам кои фирми са свързани с управляващите, нито са нарушени правилата на обществените поръчки. Разпоредил съм 100% продукцията да се проверява на входа, преди да стигне до потребителя. Това е с цел да не се допуска в контингентите да постъпват облекла и обувки с недостатъци”, каза Аню Ангелов.

Най-сериозното българско военно участие в момента е в Афганистан, където служат около 600 души, които изпълняват най-вече задачи по охраната на летищата в Кабул и Кандахар.

Предстои България да изтегли поетапно военния си контингент от Афганистан, като се очаква до края на 2014 година там да останат около 150 души.

http://www.mediapool.bg/

 
Франция може да участва в създаването на база за „Мистралите” в Русия
23.11.2012, 19:20

Москва е готова да предложи на Париж да сътрудничи при строителството в руския Далечен Изток на базата за вертолетоносачи от типа „Мистрал”, които се строят във Франция. Това заяви посланикът на Русия във Франция Александър Орлов.

Първите два универсални вертолетоносача за ВМФ на Русия се строи във Франция според договора за 1,2 милиарда евро.

Планира се първият „Мистрал” да бъде спуснат на вода през 2014 година, а втория през 2015 година. Корпусът на третия и четвъртия „Мистрал” ще бъдат построени в руските корабостроителници.

 
Индия проведе успешни изпитания на нова ракета-прехващач
23.11.2012, 19:15

По информация на медиите, ракетата-прехващач AAD е била изстреляна днес утринта от полигона на остров Уилер, разположен в Бенгалския залив край бреговете на източния щат Ориса.

AAD успешно е поразила целта си, която е била изстреляна от полигона Чандипур, също разположен в щата Ориса. Каква именно ракета е играла ролята на мишена, засега не се съобщава.

Индийските специалисти работят над национална система за противоракетна отбрана, част от която трябва да станат ракетите-прехващачи.

 
Катастрофа в САЩ със самолет, копие на биплан от Първата световна война
23.11.2012, 17:39

RAF SE.5 (Scout Experimental 5)Недалече от Денвър (щат Коларадо) в авиокатастрофа е загинал бившият пилот от британските ВВС 70 годишният Брайан Норс. Той е пилотирал изработеният от него самолет-копие на едноместния биплан RAF S.E.5 (Royal Aircraft Factory Scout Experimental 5 – един от най-добрите английски изтребители по времето на Първата световна война.

Катастрофата е станала тази сряда вечерта. По данни на полицията, по неизвестни за сега причини, самолетът се е запалил във въздуха и малко по-късно се е разбил в земята.

http://www.pan.bg/

 
В Азербайджан са изпратени поредните четири Ми-35М
23.11.2012, 14:52

Ми-35МВ руски електронни издания се почви информация, че ОАО „Роствертол” в Ростов на Дон е произвело и на 22 ноември 2012 година е изпратило в Азербайджан поредните четири вертолета Ми-35М съгласно контракт с „Рособоронэкспорт” от 2010 година за 24 машини Ми-35М (според някои сведения в момента контракта е увеличен до 36 вертолета).

Поредните четири вертолета имат бордови номера 20109, 20110, 20111 и 20112. Вертолетите са изпратени в Баку с транспортен самолет Ан-124-100 (регистрация RA-82047) на авиакомпанията "Волга-Днепр".

По този начин, Азербайджан вече е получил 16 нови машини Ми-35М. Първите четири вертолета Ми-35М съгласно контракта са били доставени през декември 2011 година, още четири – през април 2012 година и четири – през август 2012 г. – Още за Ми-35

 
Новият танк на Турция
23.11.2012, 12:13

танк AltayТурската компания Otokar, която създава новия основен боен танк Altay, обнародва някои характеристики на перспективната машина, съобщава Defense Aerospace.

Съгласно данни на Otokar, Altay има тегло 60 тона, двигател с мощност 1500 конски сили и хидро-пневматично окачване. Танкът има оръдие калибър 120 милиметра и ствол с дължина 55 калибъра., както и стабилизиран дистанционно управляем модул с картечници 12,7 и 7,62 милиметра.

Машината ще бъде оборудвана със спомагателна силова установка, която ще произвежда енергия за бордовите системи, в това число системите за управление на огъня, за идентифициране на целите, информационната система за управление и свръзка, системата за жизнеосигуряване и кръгов обзор. - (видео)

 
Плевнелиев забрави за разклатената ни държавност и за хората
23.11.2012, 11:57

Росен Плевнелиев Защо ли му трябваше на президента Росен Плевнелиев да изнася точно вчера лекция по актуални въпроси на националната сигурност? Навярно не е искал да повтаря неща, които са казвани много пъти, включително и от него, но се получи нещо такова. Като че ли преди да излезе на трибуната на Атлантическия клуб беше преглътнал най-важното, т.е. това, което интересува хората.

Тезите му бяха формулирани и обърнати най-вече към Брюксел. Сякаш тази лекция беше подготвена за някой международен форум далеч от границите на България.

Държавният глава се загуби в ключовите думи, които той сам изведе: интеграция, технологии, ресурси и демография. Говорейки за национална сигурност, пропусна една друга, която се нарича държавност. Точно държавността е разклатена днес и причината за това е в тези, които упражняват властта. Колко струват стратегиите, доктрините и законите, за които Плевнелиев говори надълго и нашироко, след като у нас назначенията на важни държавни постове са съпроводени със скандали или със сериозни съмнения за непрозрачност? Достатъчно е да си припомним сагата с избора и назначенията в Конституционния съд, включително и с полагането на клетвата, за да видим, че състезателността при избора на кандидатите не е на професионална основа, а наблюдаваме надцакване от страна на управляващите спрямо една или друга партия........... Прочети още

 
Аварийно кацане на канадски военен хеликоптер
23.11.2012, 11:21

Sikorsky CH-124 Sea KingКанадски военен хеликоптер Sea King е направил аварийно кацане на празен паркинг в близост до магазин за зеленчуци в Халифакс. Вертолетът е изпълнявал рутинен тренировъчен полет от военновъздушната база Shearwater, когато е светнала контролната лампа за отказ на хидравличната система. Екипажът, в съответствие с инструкциите за експлоатация решава да предприеме контролирано аварийно кацане. Никой от намиращите се на борда петчленен екипаж не е пострадал.

Вертолетите CH-124 Sea King са на въоръжение в канадските ВВС 1963 година. В момента канадското правителство преговаря сключения преди осем години договор на стойност 5.7 милиарда долара за доставка на 28 нови вертолети CH-148 Cyclone, който е продължение на сагата от 1993 г., когато тогавашният министър председател Жан Кретиен отменя подписан договор за доставка на нови вертолети.

http://www.pan.bg/

 
Бойко Борисов брани 20-те заплати от Симеон Дянков
23.11.2012, 11:16

Бойко Борисов се чуди на предложенията на Симеон ДянковПремиерът Бойко Борисов храбро брани от финансовия си министър 20-те заплати, които офицерите получават при уволнение. Това се случва на последното правителствено заседание, когато министрите обсъждат пакета от закони, свързани с националната сигурност. Оказа се, че голямото обществено обсъждане на проектите не е изчистило текстовете и се наложи правителството да ги приема на вносител. Нещо повече, от ход Бойко Борисов уточнява някои юридически термини и се успокоява с факта, че в парламента ще има време да се дооправят нещата.

Очаквано Симеон Дянков скача срещу статута на служителите в специалните служби. „По този начин направени законите и при липса на такива правила в основния закон продължава за мен това изкривяване, където и административните работници в тези служби и специалните продължават да получават за мен преференции, които са извън това, което всички останали получават. Например, при пенсиониране 20 работни заплати – защо за всички други е до 10, а за тях е 20?”

В един момент от заседанието, както става ясно от стенограмата, Симеон Дянков казва „Някои от нашите предложения ги приехте, но това, което опира до вашите преференции, защото това за мен е незаслужена преференция от тоталитарно време – сега е моментът вие да я махнете в общия закон.”

Тук вече се намесва Бойко Борисов, който си признава, че трябва да преведе това, което казва Симеон Дянков: „И това касае администрацията, не офицерите и служителите.” Малко след това премиерът отново се намесва: „Пак искам да повторя: тук става въпрос за цивилни служители, за тези, които извършват абсолютно една и съща дейност и всички останали.  Нали така, Ангелов?”

Министърът на отбраната поставя един много актуален въпрос. Служителите в НРС са военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили. В Държавна агенция „Разузнаване”, както е по новия закон те стават държавни служители. Дали да имат особен статут или да нямат, това е друг въпрос, пита Аню Ангелов. От последвалия коментар на Бойко Борисов не става ясно как ще се реши този проблем. Може би и за това ще се разчита на парламент.

По отношение на държавната служба, за съжаление, според мен на този етап трудно можем да направим някакви промени в законите, дори аз лично да смятам, че наистина трябва да се уеднакви статутът на държавните служители в различните разузнавателни служби и в МВР, защото военното разузнаване и НСО, както беше решено предварително, ще продължат да се подчиняват на Закона за отбраната и въоръжените сили, посочва заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Там ще има генерали, офицери и сержанти, уточнява той. Дали в НСО това трябваше да остане така или не, е отделна тема, пита се заместник-министърът, но общо взето цялата работна група работеше на тези основи.

Иначе той е склонен да подкрепи вицепремиера Дянков по отношение на това, че е добре поне в Държавна агенция „Разузнаване” работата да се подчинява на три закона по отношение на държавния служител. Това са специфичната служба по Закона за Държавната агенция „Разузнаване”, втората група е по Закона за държавния служител и третата група е за лица, работещи по трудови договори. 

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Кой още чука на вратите на НАТО?
23.11.2012, 11:03

Повечето европейски държави членуват в НАТО. Десет години след голямото разширяване на алианса нови 4 страни очакват да бъдат приети в него. Както винаги Русия е против.

Преди 10 години Северноатлантическият отбранителен съюз взе решение за разширяването си със 7 държави от Източна Европа, което се осъществи 2 години по-късно. На срещата на върха в Прага през 2002 г. тогавашният генерален секретар на пакта лорд Джордж Робъртсън увери, че разширяването не е насочено срещу Русия или други държави, и че вратата на НАТО остава отворена и за други кандидати.

През 1999 г. към алианса се присъединиха Полша, Чехия и Унгария, които станаха и първите приети в НАТО страни от бившия Варшавски договор, който малко преди това беше прекратил съществуването си. Пет години по-късно те бяха последвани от други 7 страни от някогашния отбранителен съюз на Източния блок - България, Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Румъния. "През 90-те години и в най-смелите си мечти не можехме да си представим, че един ден ще станем пълноправен член на НАТО", заяви тогава естонският премиер Сийм Калас.

През отворената врата

В потвърждение на казаното от лорд Робъртсън през 2002-ра, 6 години по-късно - на срещата на върха в Букурещ - бе взето решение да бъдат поканени Грузия и Украйна. А преди няколко дни генералният секретар Андерс фог Расмусен заяви в Брюксел, че Грузия ще бъде приета в НАТО. Премиерът на страната Бидзина Иванишвили на свой ред обяви, че Тбилиси ще работи за подобряване на отношенията с Русия. Преди 4 години двете страни водиха война за отцепническите региони, а Москва не гледа с добро око на грузинския курс на сближаване с НАТО.

Досега Русия винаги е реагирала болезнено на всяко следващо разширяване на Северноатлантическия пакт, макар между тях да съществува особен вид партньорство, чийто продукт е т.нар. Съвет НАТО-Русия. Русия обаче няма право да участва във вземането на решения на пакта. "Прозрачността и диалогът определят отношенията между НАТО и Русия. Но участие на Русия във вземането на решения не бива и няма да има", уверява членът на Парламентарната асамблея на НАТО Карл Ламерс. Според него Русия най-сетне трябва да разбере, че разширяването на НАТО не е насочено срещу нея. "НАТО е партньор на Русия в името на повече сигурност и стабилност в света", казва той.

Трима от Балканите на опашката

Хърватия и Албания бяха приети в НАТО през 2009 година. Критериите за членство в пакта не са толкова строги колкото тези за ЕС: кандидатите трябва да са демократични страни с установен граждански контрол върху въоръжените си сили, които (донякъде) трябва да отговарят на стандартите на НАТО.

Босна и Херцеговина, Черна гора и Македония работят усилено за въвеждане на тези стандарти, а Македония дори вече ги е изпълнила. Гърция обаче от години блокира присъединяването на Македония заради спора за името на страната. "Решението за приемането на тези държави зависи от постигнатия от тях напредък. Все още няма конкретна дата за приемането на нито една от тези три страни", уверява Карл Ламерс.

http://www.dw.de, Б. Ригерт, К. Цанев; Редактор: Е. Лилов

 
Два военни самолета са се сблъскали във Венецуела
23.11.2012, 08:50

OV-10 Bronco Два венецуелски военни самолета OV-10 Bronco са се сблъскали по време на репетиция за военен парад, посветен на 92-та годишнина на ВВС, като при инцидента е загинал един пилот, предава АФП, позовавайки се на информация от правителството.

Двамата летци на другия самолет са се катапулнирали успешно. Инцидента е станал в района на въздушната база Пало Негро в северния щат Арагуа, пояснява министърът на отбраната Диего Молеро.

Министърът заяви, че пилотът на единия самолет, майор Хосе Рафаел Мартин "героично е насочил своя летателен апарат към ненаселен район, за да предотврати по-голяма трагедия”.

OV-10 Bronco е американски турбовитлов самолет, серийно произвеждан от 1967 до 1976 година. На въоръжение във ВВС на Венецуела е имало 10 машини OV-10А и 16 машини модификация OV-10E. От тях през 2012 година само седем са били в експлоатация.

 

 
В Чехия се е разбил военен самолет, пилотът е загинал
22.11.2012, 23:54

Л-159Лек многоцелеви самолет L-159 се разби днес в централната част на Чехия, недалеч от град Колин, предава ИТАР-ТАСС.

При катастрофата е загинал пилотът на летателни апарат, съобщава представителят на генералния щаб на чешката армия Яна Ружичкова. „Самолетът е паднал в ненаселена местност”, уточнява тя.

Военният самолет е изпълнявал учебен тренировъчен полет.

 
Серийното производство на турския вертолет T129 ще започне през следващата година
22.11.2012, 23:00

TAI/AgustaWestland T129. Фото от сайта kaliteliresimler.comСерийното производство на ударния вертолет T129 в Турция ще започне през 2013 година, съобщава UPI.

Вертолета Т129 се разработва от компаниите AgustaWestland и Turkish Aerospace Industries (TAI) на базата на италианската машина A129 Mangusta. Първият полет вертолета извърши през септември 2009 година.

Точните технически характеристики на машината не са известни. Предполага се, че Т129 ще може да развива скорост до 270 километра в час при боен радиус 561 километра.

На въоръжение вертолета ще има 20-милиметрово трицевно оръдие, четири пускови установки за неуправляеми ракети калибър 70 и 81 милиметра, а също и 12,7 картечни контейнери. Освен това Т129 ще има възможност да използва управляеми ракети клас "въздух-въздух" и "въздух-повърхност".

Първата партида от 51 вертолета Турция поръча през 2007 година за 1,9 милиарда евро. Допълнително още девет вертолета Анкара поръча за 150 милиона евро през ноември 2010 година.

Освен Турция към новия вертолет интерес са проявили Азърбайджан, Малайзия, Пакистан, Йордания и ОАЕ. – Още за Т129

 
Франция е увеличила продажбата на оръжие с почти 30%
22.11.2012, 21:23

Според публикувания в Париж в четвъртък ежегоден доклад на министерството на отбраната, доставките на оръжие в други страни са донесли в хазната на Франция 6,5 млрд. евро през 2011 година, което е с 27% по-вече от показателите на предишната година.

Министърът на отбраната Жан-Ив Ле Дриан изказвайки се на слушанията в националното събрание, съобщил, че „Франция остава в петицата водещи износители на оръжие”.

По резултатите от миналата година, най-големи купувачи на френско оръжие са станали страни на Азия, на които се пада 42% от износа.

 
Доставиха първите два Су-30СМ
22.11.2012, 20:34

Су-30СМПървите два многоцелеви изтребителя Су-30СМ бяха официално предадени на руските ВВС днес, 22 ноември. Това съобщава производителя корпорация „Иркут”.

Двата самолета носещи бордни номера 01 и 02 са били предадени на церемония в Иркутския авиационен завод. Това са първите машини от договора сключен през март 2012 г. за доставката на 30 самолета Су-30СМ. Цялата сделка трябва да бъде изпълнена до 2015 г. През миналата година бе обявено, че в периода 2011 – 2020 г. ще бъдат поръчани общо 40 броя Су-30СМ, като 28 от тях ще идат във ВВС, а останалите 12 са предназначени за авиацията на Черноморския флот, където ще заменят Су-24.

Су-30СМ е развитие на произвеждания за експорт многоцелев изтребител Су-30МКИ, като при него цялото чуждестранно оборудване е заменено с такова руско производство. Първият полет на Су-30СМ бе извършен на 21 септември 2012 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Приключи операция „Стълб на отбраната”
22.11.2012, 20:28

В 21 часа местно време на 21 ноември влезе в сила примирието между Израел и групировката Хамас, което за сега слага край на въоръжените сблъсъци в Ивицата Газа и спира израелската операция „Стълб на отбраната”.

Израелските сили за самоотбрана са ударили над 1500 обекта между 14 и 21 ноември, като основно са използвани сили и средствата на израелските ВВС. Сред ударените цели има 19 командни пункта, 26 цеха за производство на ракети и техните складове, 140 тунели за контрабанда от Египет и над 12 площадки за изстрелване на далекобойните ракети Fajr-5. Освен това са унищожени 30 висши ръководители на Хамас и Ислямски джихад.

От своя страна Хамас са изстреляли към Израел над 1500 ракети „земя-земя”. От тях 421 са унищожени от зенитните комплекси Iron Dome, от който в момента в експлоатация се намират пет батареи. Ефективността на Iron Dome е била 84%. От останалите ракети 875 са поразили ненаселени райони, 58 са паднали в населени пунктове, а други 152 не са достигнали цели в Израел.

http://aeropress-bg.com/

 
Среща с новоназначения аташе по отбраната на Гърция у нас в командването на СВ
22.11.2012, 17:35

На 22.11.2012 г., в Командването на Сухопътните войски беше проведена протоколна среща за представяне на новоназначения аташе по отбраната на Република Гърция у нас полковник Григориус Руманис.

По време на срещата на госта бе изнесен брифинг за състоянието и перспективите за развитие на Сухопътните войски на Българската армия и бяха дискутирани въпроси по двустранното военно сътрудничество.

Полковник Руманис изрази задоволство от отличните връзки между двете страни и изрази готовност усилено да работи за утвърждаването и задълбочаването на сътрудничеството между Сухопътните войски на двете страни.

От Командването на Сухопътните войски присъстваха бригаден генерал Андрей Боцев – началник на щаба на Сухопътните войски и полковник Ивайло Братойчев.

http://landforce.mod.bg/

 
Според президента пред Въоръжените сили има три предизвикателства
22.11.2012, 17:26

Росен Плевнелиев Модернизацията и превъоръжаването са първото предизвикателство пред Въоръжените сили. Така определи днес президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев в лекцията си “Актуални проблеми и приоритети в системата за национална сигурност на Република България” пред Атлантическия клуб в столичния хотел “Шератон”. И поясни „Прагматичният подход, който аз изповядвам, означава, че ние трябва да имаме ясни приоритети и да се опитваме с по-малко ресурси да постигаме повече.”

Какво точно заяви президентът:

„Към настоящия момент най-сериозните предизвикателства пред въоръжените сили са:

Първо, модернизацията и превъоръжаването на армията в съответствие с инвестиционната програма на Министерство на отбраната;

Второ, преструктуриране на бойните, осигуряващите и поддържащите сили;

И трето, ресурсното и логистично обезпечаване на участието ни във формирования от Българската армия и в техните действия във всяка точка на света, например, операцията ISAF в Афганистан.

Прагматичният подход, който аз изповядвам, означава, че ние трябва да имаме ясни приоритети и да се опитваме с по-малко ресурси да постигаме повече. Затова изведохме като национален приоритет включването в концепцията на НАТО за интелигентна отбрана и в концепцията на Европейския съюз „Обединяване на способности и споделяне на разходи”.

Финансовата криза, знаем - тежък проблем, е голям риск. Но, да, тя е и огромна възможност. Много се каза за това. Но наистина тя стимулира и това е факт - сътрудничеството, споделянето на ресурси. Тя ни учи да се интегрираме и да действаме заедно. И това беше и посланието на срещата на върха НАТО в Чикаго - трябва да обединяваме усилия за изграждане и за развитие на способностите чрез прилагане на кооперативни, многонационални и регионални подходи. Сътрудничеството и интеграцията нямат алтернатива за осигуряването на траен мир и стабилност. Повече интеграция – повече стабилност! Това води до по-малко риск и повече инвестиции и развитие на регионите.”

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
В Чехия през 2015/2016 ще се започне работа център на НАТО за хеликоптери
22.11.2012, 16:48

Mi-171CTK - В района на Пардубице (Чехия) през 2015/2016 ще се започне работа тренировъчен център на НАТО за обучение на летателен и технически състав за пилотиране и експлоатация на хеликоптери. Това бе заявено от чешкия министър на отбраната Александър Вондра след разговори с неговия американски колега Леон Панета.

Решението за създаване на този център бе взето по време на годишната среща на НАТО в Чикаго тази година. Многонационалният център ще осигури обучение на пилоти за руските вертолети „Ми”, както и на технически персонал за обслужването им от страни членки и партньори на НАТО. Там ще се обучават също и летци и техници от Афганистан – обучение, което в момента Чехия частично осигурява.

В проекта участват САЩ, Чехия, Хърватска, Латвия и Словакия, водят се преговори с Унгария и Литва.

http://www.pan.bg/

 
Руски военни кораби могат да посетят сирийското пристанище Тартус
22.11.2012, 13:45

Тактическа група от кораби на руския Черноморски флот, които се готвят за изпълнение на антипиратска мисия край бреговете на Сомалия, могат да посетят сирийското пристанище Тартус, съобщи министерството на отбраната на Русия, цитирано от РИА Новости.

„На корабите от тактическата група на Черноморския флот според плановете на похода се провеждат мероприятия по техническо обслужване, за изпълнение на които при необходимост от лек ремонт могат да бъдат привлечени специалисти от пристанището в Тартус”, се посочва в съобщението.

В момента групата кораби на Черноморския флот се подготвя за следващия етап по отработване на учебно-бойни задачи за борба с морското пиратство в района на сомалийското крайбрежие, за изпълнение на които към тях в началото на декември ще се присъедини тактическа група от кораби на руския Тихоокеански флот.

http://www.focus-news.net/

 
Нов модел боен самолет за българските ВВС или модернизация – възможният избор
22.11.2012, 12:54

МиГ-29За нашата общественост не е тайна, че съвременното състояние на българската военна авиация е критично. Това се определя от ниското равнище на изправност на авиационната техника (AT), физическото износване и моралното остаряване не само на авиационните комплекси (АК), но и на системите и средствата за управление и осигуряване и на инфраструктурата, незадоволителната подготовка на летателния състав, отказа от модернизация на наличните АК, забавените темпове за придобиване на нов основен боен самолет за замяна на образците, излизащи от въоръжение и на високоточни (управляеми) авиационни средства за поразяване (АСП). Основната причина за това състояние на военната авиация е недостатъчното финансиране на ВВС през целия посткомунистически период на развитие. Независимо от икономическата криза остро възниква въпросът за нейното развитие в дългосрочна перспектива (до 2020г.). Анализът на новите стратегически документи (основно Бяла книга за отбраната, План за развитие на ВС и Инвестиционен план-програма на МО) показва, че в близка перспектива (до 2015г.) системата въоръжение на тактическата авиация най-вероятно ще включва в състава си единствено намиращият се днес на въоръжение тактически изтребител от 4-то поколение МиГ-29. След тяхната модернизация те могат да придобият и ударни способности за високоточно поразяване на наземни и морски обекти...... Прочети още

 
Първо кацане на китайски изтребител на самолетоносача „Ляонин"
22.11.2012, 12:50

изтребител J-15 ВВС на Китай са извършили кацане на самолетоносача „Ляонин" с изтребител J-15, съобщава Российская газета по информация от "Саут Чайна Морнинг пост". Това първо кацане на борда на самолетоносача е станало по време на поредния етап на морски изпитания, провеждани в Бохайския залив. През октомври китайските летци извършиха няколко тренировъчни кацания на конвейер (само докосвайки палубата на самолетоносача), което е обичайна практика при обучение на летци от палубната авиация. Очевидно китайските специалисти са монтирали аерофинишери, позволяващи спирането на кацащите на самолетоносача изтребители.

Пред време в медиите се появиха съобщение, че китайските инженери изпитват трудности в разработването на аерофинишери и търсят възможности за придобиването им от чужбина. Тогава военните отрекоха тази информация и явно китайските специалисти са постигнали успех в създаването и на тази важна система. - (видео)

http://www.pan.bg/

 
Първата индийска атомна подводница с ракети с ядрени бойни глави
22.11.2012, 12:24

INS Arihant INS Arihant ще получи ракети К-15, чийто изпитания от понтонна установка край крайбрежието на град Висакхапатнам са завършили успешно. Обсегът им е 700 километра. С това Индия ще стане петата държава в света след Русия, САЩ, Великобритания и Франция чийто атомни подводници могат да изстрелват ракети с ядрена БЧ от подводно положение.

INS Arihant ще носи 12 ракети К-12. Подводницата е построена в корабостроителницата Висакхапатнам, още 2 атомни подводници се строят във Вадодар.

Ракетите К-15 с дължина 10 метра се изстрелват с газогенератор, над водата се включва маршевия двигател, като височината на полета достига 20 километра, а далечината 700 километра. В момента в Индия се разработва ракетата К-4 с далечина на полета 3000 километра, която предстои да се изпита в съвсем скоро време от понтонната установка.

Реакторът на INS Arihant е с мощност 80 мегавата и ще е готов до края на 2012 г. Той използва уран за гориво и лека вода за охлаждане. Прототипът е построен в град Калпаккам, където е центъра за обучение на индийските екипажи на атомни подводници.

С К-15, а след това К-4, ще бъде завършена индийската ядрена триада - ракетите Agni са с земно базиране, а изтребители Су-30 и Mirage 2000 са въздушните носители на ядрено оръжие.

http://www.airgroup2000.com/forum/

 
Първата мишена QF-16 кацна във военновъздушната база Tyndall
22.11.2012, 11:50

QF-16 Първата мишена QF-16, създадена от Boeing на основата на излезли от въоръжение изтребители F-16, кацна във военновъздушната база Tyndall. От там ще започне фазата на изпитанията на мишената четвърто поколение, която ще замени остарелите вече QF-4 Phantom, разработени от ВАЕ.

В продължение на шест месеца ще се тества съвместимостта и интегрирането на QF-16 със системите за контрол на въздушни мишени Gulf Range и други четири месеца – с DFCS в базата White Sands, Ню Мексико. След завършване на изпитанията, ако те са успешни, QF-16 ще бъде върната в Tyndall и приета на въоръжение. Първият полет на QF-16 се е състоял през месец май 2012 и е продължил 66 минути, като самолетът е бил с пилот на борда.

През 2010 г. Boeing сключва договор с ВВС на САЩ на стойност 69 милиона долара за конвертиране на 126 извадени от въоръжение изтребители F-16 във въздушни мишени QF-16.

http://www.pan.bg/

 
САЩ само с един самолетоносач в Персийския залив за два месеца
22.11.2012, 11:23

самолетоносачът Dwight D. Eisenhower Само един американски самолетоносач ще остане в района на Персийския залив. От края на 2010 година това е първият път, в който ВМС на САЩ оставят един кораб на дежурство. Това съобщиха представители от силите.

През следващия месец самолетоносачът USS Dwight D. Eisenhower CVN-69 да бъде върнат в базата в Норфолк, Вирджиния. Причината е нужда от подмяна покритието на летателната палуба. След извършване на ремонта, авионосецът ще бъде изпратен отново в района на Персийския залив. Очаква се това да стане в края на февруари.

За два месеца в района на Персийския залив ще остане на дежурство само 1 самолетоносач на САЩ – USS John C. Stennis CVN-74.

 
Румънски генерал не е оптимист за покупката на F-16
22.11.2012, 11:07

F-16Генерал майор Виктор Стримбеану, отговарящ за обучението и доктрината в румънските ВВС е изразил липса на оптимизъм, че страната му ще купи употребяваните изтребители F-16. Това съобщава Jane’s Defence Weekly.

“Не съм много оптимистично настроен (за покупката на употребявани F-16 – бел.ред.), защото в миналото видяхме подобни опити, които се оказаха неуспешни.”, - заявява генерал майор Стримбеану.

Според него последните румънски МиГ-21 Lancer ще летят до 2017 г., като Румъния има пет години да реши проблема със замяната на модернизирания ветеран. Генералът, обаче не е оптимист, че намерението за покупката на 12 употребявани F-16A/B ще се материализира по икономически причини.

Генерал майор Виктор Стримбеану също е заявил, че ВВС на Румъния искат да разполагат със 78 многоцелеви бойни самолети, но реалните икономически разчети са свалили бройката до 48. Стримбеану е посочил, че страната му все още планира покупката на нови F-16, след първоначалната партида употребявани машини, а към 2025 г. трябва да започне доставката на изтребителят от следващо поколение F-35.

„За момента е чиста фантастика да се мечтае за F-35, след като нямаме пари да купим дори F-16”, - заявява генерал Стримбеану.

http://aeropress-bg.com/

 
Алиансът и неговите партньори: акценти и перспективи след срещата на НАТО в Чикаго
22.11.2012, 09:02

НАТО осъществява сътрудничество с редица страни-партньори, за което са разработени съответните механизми. През последните години, сред особеностите на функционирането на пакта е нарастващото участие на партньорите му. Те вече редовно се ангажират във военни операции и политически консултации или финансират изграждане на военни капацитети в различни страни.

Приетата през 2010 в Лисабон нова Стратегическа концепция на НАТО определи „кооперативната сигурност” (cooperative security) като една от трите сърцевинни задачи (core tasks) на НАТО – другите две са колективна отбрана и възпиране и управление на кризи. Партньори на алианса бяха поканени и участваха в изработването на самата концеция. В нея се изтъква, че укрепването на евроатлантическата сигурност се постига най-добре посредством широка мрежа от партньорски отношения със страни и организации по целия свят. Концепцията позволи провеждането на по-мащабен и гъвкав диалог и сътрудничество с трети страни, а в Лисабон съюзниците се договориха да разговарят с тях по-активно относно сигурността на НАТО. – Прочети още

 
Царят с румънски военен орден
22.11.2012, 08:23

Симеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски бе удостоен с Почетния знак на румънските въоръжени сили на тържествена церемония в Националния университет по отбрана в Букурещ. Той бе отличен с приза за заслугите му в развитието на сътрудничеството между българските и румънските военни.

Знакът бе връчен на царя от министъра на отбраната на северната ни съседка Корнелиу Добриту в присъствието на висши военни и професори и студенти от висшето училище. На церемонията присъстваше и принцеса Маргарита, която е престолонаследничка на румънския кралски двор, както и нейният съпруг принц Раду. По-рано експремиерът и съпругата му Маргарита бяха посрещнати на входа на военния университет от неговия ръководител ген. Тодор Фрунзети.

 
Дойдоха си последните ни военни медици от Херат
22.11.2012, 08:00

Завърнаха се последните два екипа от военни медици, участвали в състава на испанската военнополева болница, осигуряваща Регионално командване „Запад” на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в гр.Херат, Афганистан. След пристигането си днес десетте медици, начело с ръководителя на екипа подполковник д-р Желязко Филипов (военен хирург) предадоха официално знамето на закриващата се българска мисия в Херат.

Първите ни военни медици пристигат в Херат през 2005 г., водени от полковник д-р Александър Парашкевов (сега заместник-началник на ВМА по осигуряване на мисиите и войските и командир на Военномедицинския отряд за бързо реагиране). Преди това полковник Парашкевов е главен хирург на военнополевата болница, обслужваща базата на ISAF на летището в Кабул, която под негово ръководство се мести в Херат – една от най-размирните зони на Афганистан.

За близо 7 години в испанската военнополева болница в Херат работят около 300 български военни медици - военни хирурзи, травматолози, анестезиолози и медицински сестри. Двата български екипа с по петчленен състав се ротират на всеки три месеца и половина. За целия период българските екипи са извършили близо 4 000 прегледа и около 700 хирургични интервенции както на военнослужещи от силите на ISAF, така и на местно население. В много от случаите намесата им след тежки взривни атентати и нападения над военнослужещи е животоспасяваща и решаваща за оцеляването им. Такъв е случаят с д-р Стефка Борисова, чийто екип през 2009 г. спасява над 20 испански военнослужещи, тежко пострадали при нападение над патрулираща група. В продължение на дни след атентата всички испански медии пишат за българската лекарка – военен хирург.

Днес екипите се прибират от Херат с поредните отличия и почетни знаци от командването на базата, оставяйки зад себе си както отлични впечатления за висок професионализъм, така и благодарности за помощта, осигурена на местното население.

Два български военни медицински екипи продължават участието си в операцията на НАТО в Афганистан във военните болници в Кабул и Кандахар.

Източник: Пресцентър на МО

 
Китай се нуждае от самолетоносачи
22.11.2012, 07:57

Два месеца след като прие на въоръжение първия си самолетоносач, Китай заяви за готовността си да създава самолетоносачи със собствени сили, пише вестник „Взгляд”.

Според експерти страната е напълно способна да се справи със задачата. Пекин притежава и финансовия и техническия потенциал.

„Китай е готов да строи повече самолетоносачи. Ние сме единствената страна от петте члена на постоянния Съвет по безопасност на ООН, която не притежава самолетоносачи, построени със собствени сили” заявява ръководителят на държавната корабостроителна корпорация на Китай, Ху Венмин.

http://www.focus-news.net/

 

 
Самолетоносачът George Washington завърши програмата за патрулиране за 2012 година
21.11.2012, 23:40

CVN73 George Washington Единственият атомен самолетоносач с постоянно предно базиране на ВМС на САЩ George Washington на 20 ноември се завърна в своята авиобаза Йокосука в Япония, завършвайки програмата за патрулиране през втората половина на 2012 година, съобщава сайта на американския флот.

CVN73 George Washington с базираното на него 5-то палубно авиационно крило взе участие в три международни учения на ВМС, посети три страни в Азиатско-Тихоокеанския регион и отработи съвместно със самолетоносача CVN74 John C. Stennis реда за взаимодействие в състав на авионосна ударна група с два самолетоносача.

Заключителен етап на патрулирането стана 12-дневното съвместно учение Keen Sword, проведено със силите за самоотбрана на Япония. - Още за CVN73

 
Руският Черноморски флот със сигурност ще получи 2 нови фрегати и 2 нови подводници
21.11.2012, 21:20

Вече се набират кандидати за строящите се в момента в Калининград 2 нови фрегати и строящите се в Санкт-Петербург 2 нови подводници. Покани са дадени на випускниците на висшите военноморски училища и на вече служещите в подразделенията на ЧФ на Руската федерация. Подборът ще е на конкурсен принцип. По стара практика екипажите се сформират още преди корабите да са предадени на ВМФ, като те започват да се запознават и да усвояват новата техника в процеса на заводските изпитания, в тясно взаимодействие с корабостроителите и специалистите от заводите.

С тази новина от Южния военен окръг в голяма степен се разсейват слуховете че новите кораби и подводници няма да дойдат в Черно море, а в другите флотове на Русия. Явно събитията в Сирия още веднъж са подчертали необходимостта Русия да поддържа мощна морска групировка в Черно море която при нужда бързо да навлиза в Средиземно море и да защитава интересите на страната. - Още за ЧФ на РФ

http://www.airgroup2000.com/forum/

 
Поредния китайски MRAP
21.11.2012, 20:51

CS/VP3 На проведения авиокосмически салон Airshow China 2012 в Чжухае китайската промишлена група China South Industries Group Corporation (CSGC) е представила бронирана машина собствена разработка CS/VP3 клас MRAP с колесна формула 4х4. Машина е с тегло около 15 тона, бронекорпус с V-образно дъно и побира до 12 военнослужещи.

Създаването на машината CS/VP3 е било извършено по инициатива на CSGC и е предназначена преди всичко за износ.

Списанието "Jane's Defence Weekly" съобщава, че представители на компанията CSGC са заявили, че НОАК не е заинтересована от тази бронирана машина, но са посочили Пакистан и Шри Ланка като потенциални купувачи.

 
Израел атакува производството на БЛА в Газа
21.11.2012, 20:17

Израелските сили за самоотбрана са нанесли удари по обекти в Ивицата Газа, които са свързани с производството и изпитанията на безпилотни самолети.

Източници в израелските ВВС, цитирани от списание Flight International, са посочили, че са нанесени удари по сграда, в която са се разработвали безпилотни самолети, както и по летателна площадка използвана за техните изпитания. Според израелските източници тези безпилотни апарати са разработвани с иранска помощ.

В последните години израелските ВВС на няколко пъти сваляха безпилотни апарати летящи над Израел. През октомври 2012 г. бе свален апарат на Хизбула идващ от Ливан. Машината бе свалена от изтребител F-16 и според израелски източници е бил силно модифициран. През лятото на 2006 г. бе свален друг БЛА на Хизбула идващ от Ливан. Подобен инцидент е отбелязан и през ноември 2004 г.

 
Защо Турция се отказа от израелските безпилотни апарати?
21.11.2012, 19:24

IAI HeronВсе още се запазва напрежението в турско-израелските отношения, както и тенденцията към минимизиране на двустранното сътрудничество във военно-техническата сфера.

Поредна проява на тази тенденция стана решението на Турция да върне на Израел купените по-рано супер съвременни безпилотни летателни апарати.

Решението е обосновано с „недостатъчната техническа поддръжка от страна на Израел”. Но експерти са на мнение, че в основата на това решение са залегнали дълбоки причини, свързани с общото състояние на турско-израелските отношения. Ето мнението на вицепредседателя на Центъра за международни и стратегически изследвания, полковник от запаса на Въоръжените сили на Турция Джелалетин Явуз:

   - Навремето Турция купи в Израел 10 безпилотни апарата марка Heron за 15 милиона долара, но те така и си лежат в течение на 8 месеца. Има проблеми с ремонтирането и техническото им обслужване. Да се връща това, което не се използва, е правилно. Решението на турските власти може да се възприема и като намерение за прекъсване на сътрудничеството с Израел в закупуването на безпилотни апарати. Освен това, в Турция се провеждат работи по организиране на производство на свои апарати, и след година-две Военновъздушните сили на Турция ще получат собствени безпилотни самолети.

Всичко това по косвен начин отразява днешното състояние на турско-израелските отношения. През 2009 година, съгласно „Червената книга” – секретен документ относно политиката за национална безопасност на Турската Република – за единствен противник на Турция е посочен Израел.

Според израелския политолог и съветник на посланика на Турция в Израел през 2006-2008 година Арие Гута, е още преждевременно да се говори за окончателно скарване на двете страни. Израел и Турция, според него, обективно се нуждаят един от друг:

   - Турция се нуждае от Израел не по-малко отколкото Израел от Турция. Турция винаги е била за Израел много важен икономически и военен партньор. И турското ръководство е длъжно да набляга не върху личните си амбиции, а националните интереси на страната си. Израелското ръководство, на свой ред, би искало да даде нов тласък на двустранните отношения. Това е важно и за самата Турция. Виждаме, че положението в Сирия се влошава. Турция, от една страна, поддържа силите против Башар Асад, но, от друга, надигат глава силите, които представляват опасност за самата Турция. Говоря за организациите, свързани с кюрдските сепаратисти. В течение на дълги десетилетия Израел беше оказвал голяма помощ на Турция в борбата с този проблем, а и до сега се придържа към протурската позиция по въпроса. Ръководството и на двете страни е длъжно да разбира, че тесните взаимни отношения между страните не бива да прекъсват, защото няма друга алтернатива. – Още БЛА

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Учебен изтребител МиГ-21 се разби в Египет
21.11.2012, 17:00

МиГ-21Учебен самолет МиГ-21 на египетските военновъздушни сили се разби в южната провинция Асуан, съобщи военното командване в провинцията, цитирано от РИА Новости.

Изтребителят се разби почти веднага след излитането от военно летище, разположено на няколко десетки километра от столицата на провинцията град Асуан. По предварителни данни пилотът е изгубил съзнание при излитането и в продължение на няколко минути не е имало никаква комуникация със самолета. Очевидци посочват, че преди падането на земята самолетът се е взривил във въздуха.

Пилотът на изтребителя, капитан от египетските ВВС, е загинал. – Още за МиГ-21

 
Генерал Васил Делов – почетен член на СОСЗР
21.11.2012, 16:24

Освободителят на Кърджали генерал Васил Делов стана почетен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР). Това реши днес Изпълнителното бюро на военно-родолюбивата организация. Предложението дойде от общинската и областната организация на СОСЗР в Кърджали. Бюрото подкрепи декларациите от структурите в страната, с които запасните и резервистите изразяват своето възмущение във връзка с отказа генерал Делов да получи престижното звание „почетен гражданин на Кърджали” и изказванията за пренаписване на българската история.

За почетни членове на СОСЗР бяха утвърдени посмъртно още военният разузнавач старшина Петър Шарков, спасил с цената на живота си от удавяне дете и изтъкнатият краевед и изследовател на бита и историята на Родопите и Смолянския край старшина Георги Казалиев.

От днес почетен член на СОСЗР е и Алтенка Сапунджиева (Латинка-Златна) – ръководител на направление „Творци” в творчески клуб на съюза в Ловеч. Тя е автор на 8 стихосбирки, носител е на трета награда на министъра на отбраната от Преглед на любителското художествено творчество. Отличена е с международни и национални награди. Носител е на почетния знак на Ловеч.

http://www.otbrana.com/

 
Кабинетът одобри проектите на закони за националната сигурност
21.11.2012, 16:19

Правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме пакет от закони, които регламентират сферата на националната сигурност. Четирите законопроекта са за управление на системата за защита на националната сигурност, за Държавна агенция „Разузнаване”, за военното разузнаване и за Националната служба за охрана.

Проектите бяха изготвени от работна група с представители на изпълнителната власт и администрацията на Президента на Република България, като следваха насоките в Стратегията за национална сигурност и от септември са предложени за обществено обсъждане. С изготвянето им се изпълнява една от задачите, които правителството пое в началото на мандата си, за преодоляване на съществуващата празнота в нормативната уредба относно задачите и функционирането на ключови институции в сферата на националната сигурност. Създава се регламентация за парламентарен контрол над разузнавателните служби и НСО, както и законови възможности за участие на гражданите чрез техни организации в политиката за национална сигурност.

Проектът на закон за управлението на системата за защита на националната сигурност е рамков. Посочени са принципите на функциониране на системата и ролята на институциите, както и задачите и правомощията на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Нов момент е включването в управлението на системата за защита на националната сигурност на правомощието да се осъществява парламентарен и граждански контрол върху разходването на ресурсите за осъществяване на дейностите, механизмите за тяхното управление, разпределението между различните органи и организации.

В проекта на закон за Държавната агенция „Разузнаване” е регламентирана цялостно разузнавателната дейност (с изключение на военноразузнавателната), функциите и дейностите на агенцията, както и основните методи и средства, които ДАР прилага и използва за изпълнение на поставените й задачи. Определен е редът за предоставянето на информация на други държавни органи, организации и лица. Спазен е принципа на председателя на Народното събрание, на президента и на министър-председателя да се предоставя еднаква по обем и съдържание информация. Регламентирано е правото на президента, съгласувано с министър-председателя, да възлага задачи на агенцията и да се запознава с доклада за дейността й преди внасянето му от МС в Народното събрание за приемане.

Третият законопроект предлага правна регламентация на организацията, дейностите, задачите и функционирането на разузнаването във въоръжените сили, както и на статута на неговите служители, правомощията и отговорностите за управлението му. Регламентирано е сътрудничеството с военноразузнавателни органи на други държави и структури в НАТО и ЕС. Общото ръководство на военното разузнаване и контролът върху дейността на Служба „Военна информация” се осъществяват от министъра на отбраната, а върху разузнаването в Българската армия – от началника на отбраната. Изрично е посочено, че на структурите за военно разузнаване не се възлагат задачи от вътрешнополитически характер и че те не събират, обработват и анализират информация от вътрешнополитически характер.

Проектът на закон за НСО предвижда да се запази военният статут на служителите, като основание за това е особеният характер на дейностите, свързан с изпълнение на държавната служба. Общото ръководство на НСО се осъществява от Президента на Република България, който назначава и освобождава началника съгласувано с МС, назначава и освобождава заместник-началниците, утвърждава структурата и числения състав, удостоява офицери с висши офицерски звания. Изброени са длъжностните лица, които имат право на охрана, както и видовете охрана, които се предоставят на територията на страната и извън нея, а също и в мирно и военно време, посочени са дейностите, които съставляват охраната. Охраняваните лица не могат да откажат охрана и са длъжни да се съобразяват с указанията за безопасност, дадени от НСО.

http://www.otbrana.com/

 
Ислямисти са проникнали в белгийската армия
21.11.2012, 13:17

Военното и цивилното контраразузнаване на Белгия проверяват десетки военни, за които се предполага или с течение на времето е доказано, че принадлежат към ислямистки салафитски групировки, съобщи вестник "Либр Белжик". Изданието се позовава на информирани анонимни източници от службите за сигурност.

В статията са цитирани конкретни случаи, които показват, че при набирането на служители във войската проверките са прекалено слаби, а това позволява подобни хора да получават специфично образование, без да попаднат навреме в полезрението на службите. За някои от тях е установено, че след като бъдат обучени в тънкостите на работата на армейските служители, те се прехвърлят да водят свещена война по четирите краища на света.

Съществува опасението, че такива военни могат да се обърнат срещу колегите си в бойни мисии, например в Афганистан........... Прочети още

 
Индия увеличава поръчките за купуване на хеликоптери „Апач”
21.11.2012, 12:23

AH-64D ApacheМинистерството на отбраната на Индия има намерение да увеличи обема на закупките на хеликоптери AH-64D Apache от американския авиостроителен концерн „Боинг”.

През октомври 2011 година „Боинг” спечели тендер за доставка за ВВС на Индия на 22 хеликоптера „Апач” на сума 1,3 млрд. долара. Министерството на отбраната на Индия има намерение да купи още толкова хеликоптери за сухопътните войски.

До сега всички ударни хеликоптери в Индия се намираха в състава на ВВС, но през октомври 2012 година индийското военно ведомство разреши на сухопътните войски да формират под свое командване на армейска авиация. – Още за AH-64D Apache

 
Су-35: нужен ли е на Русия китайски контракт?
21.11.2012, 12:16

Су-35В медиите се появи информация за предварителна договореност между Русия и КНР за доставка на 24 изтребителя Су-35. Такъв контракт може да открие на Су-35 път към световния пазар, но сътрудничеството с Китай крие немалки рискове.

Изтребителят Су-35БМ стана последният вариант на самолета Т-10С. А първият му представител е известният изтребител Су-27, за който пътят към световния пазар откри именно Китай. След контракти с Китай, които бяха подписани през 1991 и 1996 години, последваха споразумения с Индия, Малайзия, Виетнам, Алжир и други страни. Но историята на комерческия успех на руските изтребители имаше и друга страна.

С течение на времето КНР премина към копиране на руския изтребител и започна производство на свой собствен самолет J-11. Независимо от това, че китайското копие отстъпваше на оригинала, самият процес на копиране силно разшири възможностите на китайската авиационна промишленост. Това даде възможност да бъдат обновени ВВС на КНР, които в началото на 2000-те години още запазваха в строя старите самолети от типа J-6 – копие на съветския МиГ-19 от 50-те години.

Интерес към Су-35, който по възможности се приближава до самолетите от пето поколение, Китай проявява отдавна. Но съдбата на Су-27 в Китай ни кара да се замислим за възможностите от повторение на тази история със Су-35. Частично да намали потенциалния ущърб може само голяма партида /не по-малко от 50/ самолета, чието купуване ще направи безсмислено копирането. Партида от 24 самолета едва ли е достатъчна за Русия за да се смири с риска, че след 10-15 години ще види в небето поредният китайски клониран самолет.

Този риск може да бъде намален, ако в Китай се доставя опростена версия на Су-35. Напълно вероятно е, че именно този вариант ща бъде използван на практика: предлаганата цена от 1,5 млрд. долара за 24 самолета съвсем не е извънредно голяма, като имаме предвид че най-добрите версии на самолета на базата на Т-10 вече струват по 100 млн. долара за единица.

Още един вариант за развитие на събитията може да стане ограничаването на доставки в Китай на руски военни технологии. А потенциалните загуби ще могат да бъдат компенсирани за сметка на вътрешни поръчки. – Още за Су-35

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Военен самолет падна в центъра на йеменската столица - 10 загинали
21.11.2012, 11:53

Йеменски военен самолет е катастрофирал рано тази сутрин по време на тренировъчен полет над столицата на страната Сана. 10 души са загинали на борда, съобщиха официални лица, цитирани от „Дейли Стар".

Военнотранспортен самолет Ан-26 е паднал върху необитаем пазар в квартала ал-Хасаба в сърцето на столицата, унищожавайки няколко магазина, допълниха източниците.

Пазарът е бил изоставен заради сблъсъците между племената и силите за сигурност в страната през последната година.

Пилотът на самолета се е опитал да кацне аварийно, след като един от двигателите на самолета спрял да работи. Няма индикация за саботаж.

http://news.ibox.bg/

 
"Хамас" изправи Нетаняху пред първата му война
21.11.2012, 10:44

През дългата политическа кариера израелският премиер си спечели репутацията на човек с безкомпромисен език. Като яростен ястреб, написал книга за това как да бъде сразен тероризмът, Бенямин Нетаняху вече бе заплашвал да нападне Иран, да свали лидерите на “Хамас” в Газа и да нанесе силен удар по бойците на “Хизбула” в Ливан.

Но едва сега, след седем години на властта, той най-сетне натисна спусъка, започвайки офанзива за спиране на ракетния обстрел от Газа. Обществеността и дори политическите му опоненти застанаха зад него. Изключвайки фиаско с големи жертви от израелска страна, операцията трябва да помогне на Нетаняху да спечели лесна победа в наближаващите избори в Израел......... Прочети още

 
Миноносецът "Дръзки" претопен на лъжици?
21.11.2012, 10:37

Музейният експонат “Дръзки” пред Военноморския музей във Варна“Тридесет години след битката с „Хамидие”, „Дръзки” потъва на кея във Варна – след взрив на съхраняван на борда му барут. По-късно е изваден, но през 1950 г. е окончателно пенсиониран. След това е плаваща мишена и по-новите кораби изпробват артилерията си върху ветерана. Миноносецът е в окаяно състояние, закаран е до гара Горна Оряховица и претопен като старо желязо… Металът на „Дръзки” може и да е бил използван за производството на лъжици и вилици от завода в Търново, намиращ се наблизо.“......... Прочети още

 
Близо 2% от военните след мисия са със стрес
21.11.2012, 10:12

Военните, които са развили начален посттравматичен стрес след мисия, са между 1,6 и 1,8%. Това е среден процент в период от 10 години, съобщи полк. д-р Илия Маринов, началник на Центъра по психично здраве и превенция. Психичната устойчивост зависи от няколко фактора, обясни той. Първият е да се проведе реалистична подготовка преди заминаване, другите са характерът на мисията, времетраенето й и специфичността на задачите. Мисиите, които българите изпълняват, са предимно охранителни, а контингентите стоят зад граница по 6 месеца. За американската армия, където мисията продължава 12 месеца, процентът е между 8 и 15.

В армията има разработена система за психологичното осигуряване на мисиите и операциите извън страната. Първо се прави психологически подбор и скрининг с кандидатите. Психолог има и в състава на контингента по време на всяка мисия. След връщането психолозите отново правят скрининг на симптомите за посттравматичен стрес и между 3 и 6 месеца следят как военните се адаптират след мисията. Не мога да кажа, че има отлив от кандидати за мисиите, заяви полк. д-р Александър Парашкевов, началник на Военномедицинския отряд за бързо реагиране.

България има и военнополева болница, сертифицирана от НАТО, за която имаше идеи и да се изпрати на мисия в Афганистан.

Тази година Центърът по психично здраве и превенция и Военномедицинският отряд за бързо реагиране на ВМА навършват 20 години от създаването си.

http://www.duma.bg/

 
„Протон-М” изведе в орбита американски спътник за съобщения
21.11.2012, 08:12

EchoStar-16 Представител на „Роскосмос” съобщи, че ракета-носител „Протон-М” с ускорителен блок „Бриз-М” и американски спътник за съобщения била изстреляна от Байконур.

„Изстрелването е било извършено в 22:31 часа по московско време, а отделянето на космическия апарат от ускорителния блок „Бриз-М” е станало на 21 ноември в 7:43 часа”, отбеляза събеседникът. По късно той е изведен на планираната орбита и предаден за управление на американската компания.

EchoStar-16 е построен от компанията Space System/Loral за американския оператор за спътникови съобщения EchoStar и ще се присъедини към групата спътници EchoStar, служещи за съобщения, комерческа дейност и развлечения в целия свят.

Контрактът за изстрелване на спътник с използване на ракета-носител „Протон-М” е подписан с американският спътников оператор EchoStar и предприятието International Launch Services Inc. – Още космически системи

 

 
Още 100 цели поразени в Газа
20.11.2012, 23:13

зенитната система Iron DomeИзраелската военна авиация е поразила още 100 цели на територията на ивицата газа и така от началото на конфликта там поразените цели са поне 1400 на брой. В същото време израелските ВВС са успели да минимизират времето между откриването на целите и тяхното поразяване.

Повечето пускови установки на ракетите използвани от сподвижниците на Хамас са скрити под земята. Обикновено с кола или мотоциклет пристига импровизиран разчет, който само за няколко минути приготвя установката, извършва пуска и отива до друга установка. Точно тези няколко минути са времето, в което израелските военни трябва да реагират за да унищожат не само установката, но и обучения ѝ разчет.

Според непотвърдени данни, цитирани от списание Flight International израелските сили са успели да намалят времето на реакция до „няколко секунди” от ракетния пуск до ответния израелски удар.

За сега от израелска страна не се разяснява как времето за реакция е намалено толкова, но се предполага, че освен добрата система за командване и контрол, в играта влизат и безпилотни апарати, които непрекъснато наблюдават територията на Газа.

В същото време се съобщи, че петата батарея от зенитната система Iron Dome, която бе срочно въведена в експлоатация след старта на конфликта е трябвало да започне работа през януари 2013 г. Израелските сили за самоотбрана имат нужда от още пет батареи за да покрият ефективно страната.

 http://aeropress-bg.com/

 
Военнослужещите от 101-ви Алпийски батальон ще участват в празника на град Златоград
20.11.2012, 22:50

град ЗлатоградСъгласно писмо на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов военнослужещите от 101-ви Алпийски батальон ще участват в празника на град Златоград, посветен на 100 години от Балканската война – 21 ноември, съобщиха от 101-ви Алпийски батальон. Тържествата започват в 15.00 часа с откриване на новопостроени обекти в централната част на града. От 17.00 часа ще се състои ритуал по поднасяне на венци пред паметната плоча на загиналите във войните.

От 18.00 часа на централния градски площад ще се проведе тържествена заря-проверка. В нея ще вземе участие и министър-председателят на Република България Бойко Борисов.

http://www.focus-news.net/

 
Кораби на ВМС на САЩ бяха изпратени в източно Средиземно море
20.11.2012, 14:11

USS Fitzgerald DDG62Пентагонът изпрати 3 десантни кораба в източната част на Средиземно море, за да окажат помощ при евакуацията на американските граждани от Израел в случай на рязка ескалация на напрежението по време на операцията в Ивицата Газа.

Пред екипажите на корабите от ВМС на САЩ „не са поставени никакви военни задачи”, - съобщи в понеделник телевизия CNN, като се позова на официални лица.

„Това е елементарна предпазна мярка. По-добре да сме готови, ако това е нужно”, - е казал един от източниците. Той е уточнил, че в момента вероятността за евакуация на американските граждани от Израел е „крайно малка”.

 
Бангладеш получава китайски танкове VT1A
20.11.2012, 13:48

танк VT1AВ интернет се появиха снимки на китайски танкове VT1A (MBT-2000), постъпващи на въоръжение в сухопътните войски на Бангладеш.

Според информация местния вестник "The Daily Star", министерството на отбраната на Бангладеш на 14 юни 2011 година е подписало контракт с китайската група Norinco за покупка на 44 танка VT1A и три бронирани ремонтно-евакуационни машини на обща стойност около 147 млн. долара. Контракта е бил сключен след проведен тендер, на който са били представени предложения и от Русия, Украйна и Пакистан, като китайската страна е заявила най-ниската цена. Освен това, китайците са се съгласили безвъзмездно да подготвят личния състав за танковете.

Всичките бронирани машини трябва да бъдат доставени за 27 месеца от момента на подписване на контракта. По този начин, Бангладеш стана третата страна, получила от този тип китайски танкове след Мароко и Мянма. Танковете VT1A се оборудват с доставени от Украйна моторно-трансмисионни системи на харковския завод „В.А.Малышева” и дизелови двигатели 6ТД-2. - Още китайски танкове

 
Франция приключи бойната си мисия в Афганистан
20.11.2012, 09:28

Франция днес сложи край на последната си бойна мисия в Афганистан и изтегли своите военнослужещи от стратегическа провинция, разположена североизточно от Кабул, предаде АФП.

Париж обяви, че всички войници, участвали в бойни мисии, ще си тръгнат от Афганистан през следващия месец – две години преди официалното приключване на мисията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ).

Около 1500 военнослужещи ще останат в централноазиатската страна и през 2013 година. Те ще отговарят за снабдяването с екипировка и за обучението на афганистанската армия.

Франция се присъедини към коалицията на НАТО в Афганистан в края на 2001 година.

Днес последните 400 войници, разположени в провинция Каписа, започнаха да напускат базата в Ниджраб- последната френска база извън Кабул.

От началото на мисията Франция е изгубила 88 свои военнослужещи в Афганистан. – Още за Афганистан

http://www.focus-news.net/

 
Русия и САЩ са готови да търсят компромиси по проблема за ПРО
20.11.2012, 09:07

Русия и САЩ потвърдиха готовността си да търсят компромиси по проблема за Противоракетната отбрана. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров след края на преговорите с държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън в столицата на Камбоджа Пномпен.

По думите му, Клинтън го е уверила, че президентът на САЩ Барак Обама е настроен за търсене на взаимноприемливи решения по Противоракетната отбрана. Лавров каза, че „Москва също е готова да продължава да търси договорености, които да защитават безопасността на Русия”. Срещата на руския министър с държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън беше първата след президентските избори в САЩ.

 
Екипажа на 'Съюз ТМА-05М' се завърна на Земята
20.11.2012, 09:02

Екипажът на 'Съюз ТМА-05' благополучно се приземи в Казахстан на 19 ноември 2012. по информация от руския ЦУП.

Космическият кораб , на борда на който са се намирали руският космонавт Юрий Маленченко , американската астронавтка Сунита Уилямс и японският астронавт Акихико Хошиде, се е приземил на североизток от град Аркалик.

Космонавтите се завърнаха след 127 дни на МКС. През това време екипажа направи 4 излизания в открития космос, посрещна три товарни кораба 'Прогресс' и частният космически товарен кораб Dragon", а също така, от втория път разкачи европейският товарен кораб "ATV-3".

'Съюз ТМА-05' полетя към МКС на 15 юли 2012 г и се разкачи на 19 ноември 2012. Безопасността на кацането са осигурявали три самолета, дванадесет въртолета и шест специализирани машини.

На орбита останаха Олег Новицкий, Евгений Тарелкин и американеца Кевин Форд, които са на станцията от 25 октомври. Планира се, следващият кораб 'Съюз ТМА-07М' да замине за МКС на 19 декември. В състава на експедицията ще бъдат руският космонавт Роман Романенко , американският астронавт Томас Машберн и канадеца Крис Хадфилд.

http://www.spacenewsbg.com/

 
За по-малко от година представят две книги за генерал Васил Бойдев
20.11.2012, 08:53

генерал Васил БойдевВоенното издателство ще представи днес в ЦВК книгата на генерал Васил Бойдев "От поручик до генерал". Това са спомените на Васил Бойдев, записани и обработени от неговия приятел Венелин Димитров в периода 1964-1967 г. в Троян.

През февруари също в ЦВК Гачно Бакалов представи своята книга за Васил Бойдев „Генералът”. Тогава подполковник от резерва Кольо Ралков съобщи, че „Военно издателство” ЕООД ще издаде автентичните спомени на генерал Бойдев, които той е писал в Троян през 60-те години на миналия век. Те са били предоставени на неговия приятел адвоката Венелин Димитров със съответните права за тяхното издаване. Тогава се очакваше тази книга да излезе във връзка със 120-годишнина от рождението на генерал Бойдев, което се случва днес.

Спомените на Васил Бойдев „От поручик до генерал” са автентично свидетелство за духа и атмосферата в Българската армия през първата половина на ХХ век, както и за сложните политически борби, в които е въвличано офицерството в този период. Те са написани живо и увлекателно и представляват голям интерес не само за професионалните историци.

Изданието е част от поредицата български военачалници - спомени, дневници, биографии. В представянето ще участва академик Георги Марков, който е познавал и интервюирал ген. Васил Бойдев, когато той е живял като интерниран със съпругата си в Троян. Присъстващите на представянето ще могат да видят изложба от медни пластики с лика на ген. Бойдев и на велики български ханове, царе, пълководци, просветители, със съдействието на Сдружение "България може" и художника Тодор Маринов.

Офицер с дългогодишна кариера, през 30-те и началото на 40-те години Васил Бойдев заема високи командни длъжности в армията. Бил е началник на Военното училище, след което през 1936 г. му е възложено да създаде почти от нулата военновъздушните войски на България, които са били забранени от Ньойския мирен договор. В качеството си на командир на Въздушните войски Васил Бойдев участва в редица военно-политически мисии в чужбина. В Германия се среща многократно с Херман Гьоринг, а през есента на 1939 г. е изпратен от цар Борис III в Москва с мисия да иска доставка на съветски оръжия за Българската армия. През 1941 г. генерал Бойдев води преговорите при сключване на споразумение и протокол за навлизане на немските войски в България.

От 1942 до май 1944 г. генерал Бойдев е командир на разположената във Вардарска Македония Пета армия след което се уволнява от войската по собствено желание.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Китайците влязоха в зоната около островите Сенкаку
20.11.2012, 08:48

Четири китайски патрулни кораби демонстративно влязоха в зоната около спорните острови Сенкаку, които Токио смята за свои, съобщиха световните агенции. От своя страна патрулните кораби на Япония, които също са в близост, изпратиха съобщение до китайците да напуснат зоната. Засега китайските кораби игнорират исканията на японците, като от един от патрулните кораби е изпратен сигнал до японците да се изтеглят на подходящо разстояние. Това не е първото навлизане на китайски кораби в зоната около Сенкаку. Последно на 30 октомври имаше подобен инцидент, който тогава приключи миролюбиво.

Спорът около островите се изостри, след като през септември правителството на Япония изкупи от частни собственици островите. Преди това Китай смяташе островите на свои, тъй като според дипломатите от Пекин те са станали японска територия след война и сега трябва да бъдат върнати.

 
Китай ще поръча от Русия 24 нови изтребителя
20.11.2012, 08:24

Су-35Русия и китайското министерство на отбраната са постигнали предварително споразумение по важна точка от договора за доставка на нови изтребители Су-35 за Пекин, а именно за тяхното количество.

В продължение на няколко години двете страни не можеха да се договорят за мащаба на поръчката. Докато руската страна настояваше в сделката да фигурират 48 самолета, Китай искаше да поръча едва четири летателни апарата. В крайна сметка, според източници на вестник „Ведомости”, партньорите са се споразумели за сделка за 24 изтребителя.

Начало на финалните преговори може да бъде дадено по време на посещението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Китай в края на ноември. Така договорът ще може да бъде подписан през следващите две години, а доставките ще започнат след 2015 г. – Още за Су-35

 

 
Есминецът Duncan започва вторият етап на ходовите изпитания
19.11.2012, 22:32

Type 45Британския есминец Duncan – шести и последен от серията кораби Type 45, построен от компанията BAE Systems, ще започне вторият етап на ходовите изпитания край западното крайбрежие на Шотландия. Изпитанията ще продължат 19 дни.

Ще бъдат изпитани енергийната установка на кораба, бойните системи, навигационното и комуникационно оборудване. Планирано е кораба да бъде предаден на кралските ВМС на Великобритания през март 2013 година.

Есминците Тип 45 през близките 30 години ще бъдат основата на морската отбрана на Великобритания, като основната им задача ще бъде осигуряване на ПВО на авионосните групи. – Още за Type 45

 
Генерал Симеонов награди вицеадмирал Пламен Манушев, генерал-майор Йордан Йорданов и контраадмирал Валентин Гагашев
19.11.2012, 21:47

генерал Симеон Симеонов Церемония по награждаването на вицеадмирал Пламен Манушев, генерал-майор Йордан Йорданов и контраадмирал Валентин Гагашев по повод тяхното преминаване в резерва се състоя днес, 19 ноември, в Министерството на отбраната. Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ги награди с офицерски шашки.

Тримата висши офицери бяха отличени за тяхната компетентност, всеотдайност и отговорност, проявени в годините на служба в ръководния състав на Българската армия и по повод преминаването им в резерва.

„Нека тази награда остане спомен за вашата служба в армейските редици. Суровата школа по море, въздух и полигони възпитава и остава завинаги. Въпреки трудностите на професионалния живот, всеки военнослужещ излиза победител“, каза в приветствието си началникът на отбраната генерал Симеонов. Той каза още, че пред тримата офицери предстоят нов път и нови предизвикателства и им пожела здраве и успех в новите начинания.

От своя страна и тримата висши офицери изразиха благодарност за високата оценка както на ръководството на Министерството на отбраната, така и на техните колеги за съвместната ползотворна работа. Те изразиха желанието си и занапред да работят за издигане на авторитета на Българската армия и пожелаха успех на новоназначените висши офицери на тези длъжности.

http://www.mod.bg/

 
Израел е ударил 1300 цели в Газа
19.11.2012, 21:18

F-16Израелските сили за самоотбрана са ударили над 1300 цели в Ивицата Газа от 14 ноември насам, когато бе стартирана операция „Стълб на отбраната”. В същото време силите на Хамас са изстреляли по цели в Израел около 1000 неуправляеми ракети.

Ескалацията на напрежение между Израел и групировката Хамас, която контролира Ивицата Газа започна на 14 ноември, когато израелски ракетен удар уби Ахмед ал-Джабари, командващ военните операции на Хамас. Ударът нанесен от израелски щурмови вертолет AH-64 завари ал-Джабари в колата му, докато се движеше из улиците на Газа Сити.

От изстреляните около 1000 ракети от Ивицата Газа 546 са достигнали израелската територия, като са причинили смъртта на трима цивилни израелци. 302 ракети са прехванати и унищожени от зенитната система Iron Dome, а останалите ракети са загубени по време на полет, като поне 100 от тях са паднали на територията на Газа.

Зенитната система Iron Dome бе приета на въоръжение през 2011 г. и в момента пет такива батареи охраняват израелското въздушно пространство. Iron Dome е създадена от израелската компания Rafael и е предназначена да се бори с неуправляеми ракети с малък обсег, артилерийски и минометни снаряди. За момента системата демонстрира 90% ефективност.

Израелските ВВС участват в операцията с многоцелеви изтребители F-16 и F-15, които нанасят високоточни удари срещу лидери на Хамас, ракетни площадки, тунели, през които се вкарва контрабанда от Египет, комуникационна инфраструктура и тренировъчни бази. До момента при израелските въздушни удари са загинали около 60 бойци на Хамас и около 50 цивилни палестинци. Над Ивицата Газа се извършва постоянно наблюдение чрез безпилотните апарати Heron 1 и Heron TP.

Различни палестински групировки вече на няколко пъти пускат съобщения за унищожени израелски бойни самолети и вертолети, но за сега няма независимо потвърждение за подобни бойни загуби.

http://aeropress-bg.com/

 
Ракетните войски на Русия ще станат невидими
19.11.2012, 20:34

Машина за инженерно осигуряване и маскировка (МИОМ 15М69) Мобилните ракетни комплекси ще бъдат маскирани по нов начин. Машини, способни да имитират пускови установки, ще постъпят в Ракетните войски през 2013 година. Както поясниха от Министерството на отбраната на РФ, новата техника ще повиши защитата на личния състав и въоръженията от удар на вероятен противник.

Новите машини позволяват да бъде скрито движението на ракетните комплекси по полевите позиции. Те променят истинските следи и оставят фалшиви, които водят до лъжливи позиции и обекти. В интернет вече се появиха снимки на техниката.

Машината за инженерно осигуряване и маскировка (МИОМ 15М69) има екипаж от 7 души. Тя може да работи както с мобилните ракетни комплекси „Ярс” и „Топол-М”, така и самостоятелно. Всяка машина е снабдена с оборудване за създаването на фалшиви следи, а също и с контейнери, служещи за визуална и топлинна имитация на стартовите ракетни установки. Една МИОМ имитира дивизион от 6 ракетни установки.

Трябва да признаем, че не всички експерти са във възторг от новата разработка. Съмнения в нуждата от финансиране на подобни технологии, например, изказа военният наблюдател на вестник „Комсомолская правда”, полковник Виктор Баранец:

   - Възниква въпросът: доколко е важно това сега, когато всяка копейка трябва да отива за истински ракети. Ние имаме сериозни проблеми с производството на ракетите, които трябва да сменят остарелите екземпляри, гаранционният срок на които вече продължавахме 3-4 пъти.

Съмненията на експерта, може би, са оправдани. Но също така не трябва да се забравя, че стоящите на въоръжение ракети трябва да се маскират, убеден е редакторът на вестник „Независимое военное обозрение” Виктор Литовкин:

   - В Договора за Съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения е обозначен участъкът от местността, предназначен за разполагане на подвижните ракетни комплекси. Той е 50 кв. км, но точните му координати не са посочени. Тъй като американците развиват системата за бърз глобален удар - ракетите без ядрени бойни глави, които имат, са повече от 4 хиляди - не е изключени тези ракети да могат да нанесат удар по нашите стратегически и ядрени сили. За да не попаднат под този удар нашите ракети, те трябва да бъдат маскирани.

В момента Министерството на отбраната на РФ продължава превъоръжаването на Ракетните войски. През 2012 година те ще получат около 20 единици инженерна техника. А през септември войските бяха снабдени със съвременните ракетни комплекси „Ярс” и „Топол-М”. – Още за МИОМ

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Петият P-8A е доставен на ВМС на САЩ
19.11.2012, 14:30

P-8A Петият P-8A е един от 24-те самолети за морско патрулиране от малобройната първоначална производствена серия (LRIP), която компанията Boeing ще достави на американските ВМС по силата на договори, подписани през 2011 и 2012.

Следващите три самолета Poseidon са пред инсталиране на специалното оборудване и полетни изпитания в Сиатъл, а други два са пред излизане от монтажната линия в завода в Renton, щат Вашингтон.

ВМС на САЩ възнамеряват да закупят общо 117 самолета P-8A за борба с морски цели, разузнаване и наблюдение, които да заменят остарелите вече Р-3. P-8A е конструиран на базата на пътническия Boeing 737. – Още за P-8A

http://www.pan.bg/

 
Сухопътните войски отбелязват своя празник
19.11.2012, 13:07

генерал-майор Нейко НеновДнес в театър „Българска армия” се проведе тържествено събрание-концерт по случай празника на Сухопътните войски 19 ноември!

„Нашият ежедневен труд е насочен към изпълнение на задачи по трите мисии на Българската армия. В изпълнение на първата мисия „Отбрана” с гордост може да заявим, че през годината в Сухопътните войски няма провалени учения. По втората мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност” и в този момент повече от 500 офицери, сержанти и войници от Сухопътните войски, с всяко свое действие, денонощно, на хиляди километри от родината, защитават честта на България. Всеки ден и във всяка ситуация ние сме готови да се притечем в помощ на населението, така както повелява третата мисия на Българската армия – „Принос към националната сигурност в мирно време”. През годината бяхме плътно до пострадалите от тежките наводнения в Бисер, Харманли и Симеоновград, наши специалисти в изключително тежки условия и с риск за живота си бяха в Челопечене, Ловни дол и на Петолъчката. През тежката зима нашите военнослужещи действаха винаги точно и навреме, там където имаше нужда от нас. Участвахме и в гасенето на пожари, възникнали на териториите на осем области от страната. Напълно наясно съм, че това не би било възможно без старанието и професионализма на всеки един от нас – войник, сержант, офицер и цивилен служител. За Вашето старание отдаденост и вярност, днес в деня на празника, Ви изказвам своята най-дълбока благодарност, уважение и респект към всеки един и всички вас.” – каза в приветствието си командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.

По случай празника от името на министъра на отбраната господин Аню Ангелов и началника на отбраната генерал Симеон Симеонов бяха наградени 25 военнослужещи и цивилни служители от Сухопътните войски.

От името на Президента на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, ръководството на Министерството на отбраната и висшето военно ръководство, военнослужещите и цивилните служители от Сухопътните войски бяха поздравени по случай празника от комодор Георги Фиданов, съветник на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военна сигурност, господин Валентин Радев, заместник-министър на отбраната и генерал Симеон Симеонов, началник на отбраната. Официалната част беше последвана от концерт на представителния ансамбъл на въоръжените сили.

На тържеството присъстваха заместник-министърът на отбраната господин Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов,  заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, командващият на ВМС контраадмирал Румен Николов, началникът на щаба на СКС бригаден генерал Васил Димитров, съветникът на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военна сигурност комодор Георги Фиданов, директори на дирекции от МО, ветерани, офицери и сержанти от запаса и резерва, командирите на военните формирования от Сухопътните войски, личния състав на Командването на Сухопътните войски и много гости.

http://landforce.mod.bg/

 
Ан-70 ще се произвежда серийно най-рано от 2015 година
19.11.2012, 13:00

A-70Серийното производство на Ан-70, разработван от украинското КБ „Антонов” със съдействието на руски инженери, ще започне не по-рано от 2015 година поради недостиг на финансови средства. Украйна ще произвежда крилата и двигателите.

Разработването на самолета Ан-70 е започнато от Украйна от началото на 90-те години от миналия век. Русия се присъединява през 2002 г., като през 2010 г. проектът е замразен поради технически причини, след което е взето решение самолетът да се модернизира. Летателните изпитания на модернизираната версия на Ан-70 започват от 2012 г, когато на 27 август е извършен първият полет.

Стойността на един самолет се оценява на около 60 милиона долара. Русия планира да закупи около 60 самолета от този тип, Украйна – три. – Още за А-70

http://www.pan.bg/

 
Нов проект на ЕС в областта на отбраната
19.11.2012, 12:54

Европейски държави ще направят крачка към преодоляване на една празнота в областта на отбраната – повишаване възможностите за дозареждане на бойната авиация във въздуха. Това е една от основните слабости, която особено се открои по време на конфликта с Либия. Тогава изтребителите от европейските страни, участващи в бойните действия, разчитаха изключително много на самолети-цистерни от ВВС на САЩ.

Група страни от ЕС ще подпишат „писмо за намерения” ("letter of intent") по време на провежданата в момента в Брюксел среща на министрите на отбраната. Около шест страни са дали индикация, че ще подпишат споразумението, като най-активни сред тях са Холандия, Франция и Германия.

Ще бъдат дискутирани различни възможности – закупуване на нови самолети-цистерни, лизинг на такива или наемане на танкери от страни, които в момента не ги използват. Като възможна мярка за близкото бъдеще Европейската агенция по отбраната (EDA) ще препоръча на европейските страни да придобият повече контейнери за дозареждане (производство на британската компания Cobham), които могат да се използват от редица самолети, като например от A400M.

http://www.pan.bg/

 
70 г. от съветското контранастъпление при Сталинград
19.11.2012, 09:50

Съветски войник развява Червеното знаме над централния площад на Сталинград през 1943 г.На 19 ноември 1942 г. Съветската армия започва контранастъпление при Сталинград (днешния Волгоград) в Южна Русия. Резултатите от тази операция оказват решително влияние върху хода на войната, като дават началото на постепенното изтласкване на Вермахта от окупираните съветски територии.

Това е най-кървавото сражение на съветско-германския фронт по време на цялата война. По приблизителни изчисления в него войските на Германия и съюзниците ѝ Румъния, Италия и Унгария губят около ¼ от личния си състав, воюващ на Източния фронт – загуба, от която те така и не успяват да възстановят. Съветският съюз, от своя страна, губи над един милион убити, ранени, пленени или депортирани войници и мирни жители......... Прочети още

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва в заседание на Съвета „Външни работи“ на Европейския съюз
19.11.2012, 09:23

Аню АнгеловМинистърът на отбраната Аню Ангелов ще участва днес, 19 ноември, в заседанието на Съвета „Външни работи“ на Европейския съюз с участието на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС, което ще се проведе в Брюксел, Белгия.

Срещата в Брюксел ще започне със заседание на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана (ЕАО) във формат „министри на отбраната“. На него ще бъдат обсъдени въпроси от областта на инициативата за обединяване и споделяне на способности на Европейския съюз (pooling and sharing) съвместно с по-широки политики на ЕС, включително научни изследвания и развойна дейност.

Съветът „Външни работи“ ще започне със заседание във формат министри на отбраната, с водеща тема - военните операции на ЕС. Министрите ще обсъдят и направеното предложение на председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, през 2013 г. да се проведе заседание на Европейския съвет, посветено на отбраната. Европейският комисар Мишел Барние ще ги запознае с работата на Група „Отбрана“ на Европейската комисия, с акцент на възможностите за подкрепа на конкурентоспособността на отбранителната индустрия в рамките на единния пазар.

http://www.mod.bg/

 
Текучеството на войници е най-голямо
19.11.2012, 09:04

генерал-майор Нейко Ненов

 

От няколко дни Българската армия има сертифицирана Първата батальонна бойна група. Защо ни е тя? По този и други въпроси в навечерието на Празника на Сухопътните войски – 19 ноември, разговаряме с генерал-майор Нейко Ненов.

 

 
Полицейски въртолети се сблъскаха в САЩ
18.11.2012, 22:45

Bell OH-58A Два полицейски въртолета Bell OH-58A се сблъскаха над площадка за излитане и кацане в Лос Анджелис, щата Калифорния. Пострадали са шест души, съобщи АП.

По данни на лейтенант от местната полиция сблъсъкът е станал в момент, когато едната машина се е приземявала, а другата се е издигала.

Предполага се, че въртолетите са били на твърде малко разстояние един от друг и са докоснали витлата си.

Летателните апарати са пострадали сериозно, но ранените са в болница без опасност за живота.

Службите за сигурност на авиацията и транспорта са започнали разследване.

/БГНЕС/

 
През 1962г. Би Би Си съобщи: България е ракетна сила
18.11.2012, 20:27

ген. Димитър Тодоров

 

 

На полигона ''Капустин яр'' в Казахстан ни беше първият боен пуск, разказва ген. Димитър Тодоров

 
Новата индийска фрегата и нейните ракети
18.11.2012, 16:36

Заводът „Янтар”, разположен в Калининградска област, предаде на индийския флот поредната ракетна фрегата от проекта 11356 - „Таркаш”. Това е втората от серията три фрегати, поръчани от Индия през 2010 година. Тези малки кораби ще бъдат въоръжени с тежки свръхзвукови крилати ракети „БраМос” с далекобойност до 300 км, способни да преодоляват противовъздушната отбрана на големите кораби. Първата предадена от „Янтар” на индийския флот фрегата вече проведе успешни стрелби с ракетите „БраМос” в морето.

Трябва да отбележим, че крилатите ракети, като руско-индийската „Брамос” и китайската YJ-62, освен противокорабните модификации с относително малка далекобойност, могат да се произвеждат и в модификации за стрелба по неподвижни наземни цели. Но, тъй като Русия е обвързана с условията на Режима за контрол на ракетните технологии, а „БраМос” е произвежда на съвместно руско-индийско предприятие, далекобойността и е ограничена до 300 км. Затова пък ракетата има други предимства: в момента тя се смята за най-бързата в света от ракетите, които се произвеждат серийно.

За увеличаването на нейната далекобойност индийците трябва да проведат самостоятелна работа по ракетата. Очевидно е, че за това ще е нужно време, но то ще бъде направено със сигурност. Освен това, Индия работи над дозвуковата ракета със средна далекобойност Nirbhay.

Китай изначално не е свързан с такива ограничения. Новите китайски бойни кораби ще могат да използват крилати ракети с далекобойност над 2000 км.

Практически всяка голяма икономическа държава в региона се стреми да се обзаведе с арсенал от крилати ракети със средна далекобойност, наземно, морско и въздушно базиране. Наличието на такива арсенали ще стане важен фактор в стратегическите взаимоотношения между тях. В същото време, това ще доведе до влагане на повече средства в системата за защита от крилати ракети - зенитни ракетни комплекси от средна и малка далекобойност, а също и в съвременната изтребителна авиация.

Така, режимът на контрол на ракетните технологии в Азия постепенно губи всякакъв смисъл. Най-малкото, що се касае до крилатите ракети, които могат да бъдат монтирани даже на такива малки кораби като фрегати и корвети.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Нови детайли за аварията с F-22 Raptor
18.11.2012, 09:54

F-22На 15 ноември 2012 при завръщане към летището си след изпълнение на рутинна тренировъчна мисия, възниква неизправност в изтребител F-22 Raptor от военновъздушната база Tyndall, Флорида.. След като пилотът се убеждава, че самолетът е насочен в ненаселен район, той се катапултира успешно.Няколко минути по-късно той е открит от пристигналите пожарникарски екипи и е откаран в базата. Летецът е без наранявания и оказва пълно съдействие на комисията, назначена да разследва причините, довели до аварията. ВВС на САЩ почти веднага съобщават за инцидента, като бързат да заявят, че няма данни, аварията „да е свързана” с неизправност на кислородната система.

Случайно аварията съвпада с публикувания същия ден доклад за инцидент от 31 май с друг изтребител F-22 от същата авиобаза. Тогава обучаем пилот, извършващ кацане на конвейер, не поставя РУД (ръчка за управление на двигателя) на „максимал”, предварително прибира колесника, в резултат на което изтребителят се плъзга по корем. Получените повреди се оценяват на 35 милиона долара, а причината за инцидента е пилотска грешка поради недостатъчен опит на летеца в пилотиране на F-22. – Още за Raptor

http://www.pan.bg/

 
Израелското правителство ще обяви дали ще мобилизира 75 хиляди военни от запаса в рамките на конфликта с Ивицата Газа
18.11.2012, 09:16

Тази сутрин израелската армия е провела нови обстрели срещу Ивицата Газа, убивайки най-малко двама души и ранявайки шестима журналисти при удар срещу сграда на телевизия „Ал Кудс”, която е смятана за близка до ислямисткото движение „Хамас”, предаде АФП. Един от журналистите е изгубил крака си при бомбардировките.

Израелският флот, който е разположен край бреговете на палестинската територия, също е провел засилен обстрел срещу град Газа през изминалата нощ.

Конфликтът между Ивицата Газа и Израел продължава, като днес се очаква израелското правителство да се произнесе по възможността за свикване на 75 хиляди военни от запаса, за да участват в бойните действия.

http://www.focus-news.net/

 

На фокус: Сирия

A rebel fighter fires a gun toward a building occupied by Syrian troops in the Jedida district of Aleppo on November 4, 2012. (Narciso Contreras/Associated Press)

 

 
ПРО системата „Железен купол” защитава Тел Авив
17.11.2012, 17:07

Системата “Железен купол”. Илюстрация: дифенстекИзраелската армия разположи в Тел Авив батарея за противоракетна отбрана, след като последните дни по данни на палестинците техни ракети са успели да достигнат столицата.

Такива не успяха да бъдат намерени на територията на града, но полицията и военните предположиха, че са могли да паднат в морето.

Пета батарея „Железен купол" е разположена в покрайнините на града, докато другите четири действат в южната част на Израел, където е най-уязвимият район от палестински ракети.

ПРО системата е разработена да прехваща ракети с малък и среден обсег на действие от видовете „Касам", „Град" и „Фаджар", с каквито разполагат палестинските и ливански бойци.

От сряда, когато започнаха новите сблъсъци системата е неутрализирала 200 ракети, съобщават източници от армията, цитирани от „Новости".

Неин недостатък обаче, коментират експерти, е високата стойност на всяко ракетно прехващане - няколко хиляди долара, срещу няколкостотин, колкото струва една ракета Касам.

От друга страна, обясняват конструкторите, системата е способна да изчислява траекторията на всяка една ракета и да игнорира тези, които не представляват опасност за отбранявания обект.

Пета батарея на „Железен купол" трябваше да бъде приета на въоръжение през 2013 година, но започналата операция принуждава военните да изтеглят два месеца по-рано от изпитателния полигон.

http://news.ibox.bg/

 
Сааб участва в ден на шведската отбрана и сигурност в България
17.11.2012, 16:31

изтребител „Грипен”.На 15 ноември 2012 г. шведската компания Сааб взе участие в еднодневната конференция „Шведските технологии в отбраната и сигурността, и концепцията на НАТО за интелигентна отбрана”, съобщиха от  „Кук къмюникейшънс”. Конференцията, организирана от АФСЕА София, бе открита от заместник-министъра на отбраната на България Августина Цветкова. Експерти от българското министерство на отбраната, военновъздушните сили, министерство на вътрешните работи и други също присъстваха на събитието.

Представители на различни звена от Сааб говориха за продуктите на компанията, които биха били от интерес за България. Шведската агенция за експорт на отбранително имущество (FXM) също бе представена на конференцията и генерал-майор от резерва Ян Андерсон от FXM направи презентация за споделянето на ресурси и концепцията за интелигентна отбрана и как те се прилагат в Централна и Източна Европа по отношение на изтребителя „Грипен”.

„Много се радваме, че участвахме в тази конференция и имахме възможността да представим част от продуктите на нашата компания на съответните заинтересовани министерства в България. Сааб и Швеция са силно ангажирани  в България и вярваме, че имаме висококачествени продукти, които можем да предложим,” каза Даниел Боестад, вицепрезидент за Централна и Източна Европа и Балкани в Сааб.

От Сааб представиха и продукти за противовъздушна отбрана, за военноморските и сухопътните сили. Сред представените продукти беше и тренировъчната система за сухопътни войски DITS, която отскоро се използва и от българската армия. Сделката, на стойност 2.4 милиона долара, е по програмата на САЩ за чуждестранно военно финансиране

FMF (Foreign Military Fund). Договорът е от програмата за задгранични военни доставки FMS (Foreign Military Sales) на подразделението за симулации и обучения на армията на САЩ.  Договорът включва механизирана система с 95 сухопътни комплекта и 10 комплекта за бойни машини за пехотата.

http://www.otbrana.com/

 
Германия може да достави на Турция зенитно-ракетни комплекси „Пейтриът”
17.11.2012, 16:07

MIM-104 PatriotГермания може да снабди Турция със системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът” в рамките на мисия на НАТО в помощ на турските власти да овладеят нарастващото напрежение по границата на страната със Сирия, предаде АФП, позовавайки се на публикация в германски вестник.

Според вестника германската армия ще изпрати в Турция 170 войници, както и ще достави на страната зенитно-ракетни комплекси „Пейтриът”, в случай че НАТО получи разрешение за мисия в помощ на Анкара.

http://www.focus-news.net/

 
Ще напуснете армията? Няма да прокопсате навън!
17.11.2012, 14:02

Аню Ангелов От няколко месеца напрежението в армията расте. Причината са подготвяните пенсионни реформи и направените съкращения. За да успокоят страстите, на 8 ноември министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов се срещнаха с пилоти в база "Граф Игнатиево".

Разговорът красноречиво показва на колко различни езици разговарят ръководството на МО и военните. Седмица след срещата стана ясно, че във войската ще се раздават награди вместо бонуси за Коледа. Вчера пък вирус блокира сайта pan.bg, който стана трибуна за недоволството в армията и организира безпрецедентния протест на офицери пред Министерския съвет на 14 октомври. В разговора с военните министър Ангелов ги призовава да не вярват на сайта....... Прочети още

 
„Калибр” ще позволи на руските подводници да поразяват цели на сушата
17.11.2012, 13:52

Руския подводен флот ще получи възможност да нанася удари по наземни обекти. През 2013 година военното ведомство на Русия ще започне да въоръжава многоцелевите подводници проект 971 „Щука-Б” и 877 „Варшавянка” с крилати ракети „Калибр”, способни да поразяват и наземни цели на разстояние от 300 до 2500 километра. Изстрелването се извършва от обикновени 533-милиметрови торпедни апарати, с които е снабдена всяка съвременна подводница. Това прави многоцелевите субмарини, които сега са предназначени само за морски бой, универсално оръжие.

Новата крилата ракета може да попадне в цел с размери 1–2 м. , като с 400-килограмовата си бойна част може да унищожи всеки защитен обект, а в противокорабен вариант – да потопи всеки кораб с размери на крайцер.

В момента в състава на ВМФ на РФ се намират над 20 подводници проект „Щука-Б” и „Варшавянка”, които могат да поразяват с ракети и торпеда само кораби и подводници на противника.

Изданието „Известия” информира, че вече се работи по адаптирането на „Калибр” на подводница К-328 „Леопард” (проект 971). От юни миналата година тя се намира на среден ремонт в Северодвинск.

Освен това, в началото на ноември успешни стрелби с „Калибр” изпълни новата АП проект „Ясень»” – „Северодвинск”, при която новата ракета влиза в състава на щатното въоръжение.

Ракетата „Калибр” е разработена в едностепенен противокорабен вариант (индекс 3м54) и двустепенен – за наземни цели (3м14). Двустепенната модификация е създадена на базата на съветската крилата ракета КС-122 на комплекса С-10 „Гранат”. За разлика от „Калибр”, „Гранат” може носи само ядрена бойна глава и подлежи на ограничение съгласно договора за съкращение на стратегическите настъпателни въоръжения.

Ракетата първо ще бъде поставена на „Щуките” на 24 дивизия на Северния флот, а впоследствие с нея ще бъдат въоръжени и „Щуките” на Тихоокеанския флот.

От „Варшавянките” първа ракети „Калибр” ще получи подводница Б-261 „Новороссийск”, която в момента се строи в корабостроителницата „Адмиралтейские верфи” и трябва да бъде предадена на флота през следващата година.

По-нататък новата ракета ще получат и действащите „Варшавянки” от 165 бригада на Северния флот. Обсъжда се и идеята с новите ракети да бъдат въоръжени и новите подводници проект 677 „Лада”. – Още морско оръжие

 
Русия и пазарът на безпилотните апарати: какво ще донесе късният старт?
17.11.2012, 12:52

Руската продукция на световния пазар за безпилотни летателни апарати (БЛА) през близките 10 години може да състави до 5%, смята ръководителят на департамент „Военновъздушни сили” на компания "Рособоронекспорт" Сергей Корнев.

Днес основни износители на БЛА са САЩ и Израел, контролиращи над 70% от пазара. Към тях се доближава Китай.

Основата на руската гама БЛА днес съставляват апаратите с относително малко тегло и размери, предназначени за решаване на тактически задачи. Създаването на стратегически БЛА, способни да се държат във въздуха с десетки часове, е задача на следващия етап и може да бъде решена само с натрупването на съответен опит.

Наред с това, именно малките и средни апарати днес са популярни както сред държавни, така и сред частни структури. И тук нарастващото разнообразие руски апарати може да донесе значителни дивиденти. За пример на сполучливи решения могат да послужат комплексите Т10 „Елерон-10” и „Орлан-10”. Стартовото тегло на тези апарати съставлява 12-14 килограма, времето на патрулиране е няколко часа, товароподемността им позволява да носят доста развити системи за телевизионно и топлинно разузнаване.

Конструкцията и на двата апарата позволява те да се разглобяват за по-удобно пренасяне, в това число и с помощта на обслужващия ги персонал.

За съжаление, руската армия сега използва БЛА далеч не толкова мащабно, както другите развити страни. За възможностите на САЩ и Израел, които активно използват БЛА за коригиране на артилерийски и авиационни удари в реално време, а често и за точково унищожаване на цели с помощта на собствено оръжие, нашите военни засега могат само да мечтаят.

Въпреки това, положението се оправя, при това едновременно по две насоки: успоредно с интереса на армията от ново оборудване нарастват и възможностите на производителите, изнасящи на пазара нови изделия с разширени параметри. – Още БЛА

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
17 ноември: 100 г. от битката при Чаталджа
17.11.2012, 10:11

Чаталджанската операция от 17-18 ноември (4-5 ноември стар стил) 1912 година е едно от най-тежките и при това неуспешни сражения по време на Балканската война.

Българските войски под командването на генерал-лейтенант Радко Димитриев правят опит да преодолеят защитната линия на османската Чаталджанска армия на подстъпите към столицата Константинопол.

След понесени тежки жертви българските войски са принудени да се откажат от настъплението.

Това е най-значителният военен успех на Османската империя в хода на Балканската война и първото голямо поражение на българската армия след създаването на Третата българска държава........ Прочети още

 
На този ден е създадена авиобаза Каменец
17.11.2012, 09:29

Авиобазата започва своето съществуване на 17 ноември 1955 г., когато една от ескадрилите на учебния полк в Телиш се пребазира на новопостроеното на тридесетина километра източно от Плевен ново летище. Там е формиран 2-ри учебно-боен авиополк (УБАП) с първи командир Сотир Младенов. В състава на полка влизат две ескадрили, които първоначално са въоръжени с учебни самолети Як-11 и Як-17У; и едноместни изтребители Як-23. От 1956г.обучението на курсантите-летци се провежда на по-модерните изтребители МиГ-15 в едноместен и двуместен вариант. През 1963 г. едноместните МиГ-15 са заменени с МиГ-17, които остават на служба чак до средата на 80-те години.

Превъоръжаването с нова авиотехника в полка започва през 1984 г, когато първа ескадрила заменя МиГ-15УТИ и МиГ-17 със свръхзвуковите изтребители МиГ-21ПФ и МиГ-21УС/УМ. Първият випуск, обучен на този тип самолет, постъпва в бойните части през 1986 г., последният - през 1992 г. През 1986 г. втора ескадрила получава новия чешки учебен самолет L-39ZА "Албатрос" (доставени са 18 броя). През 1992 г. и първа ескадрила преминава на този самолет, получавайки 18 броя.

През септември 1994 г. 2-ри УБАП е трансформиран в 12-а учебна авиобаза, подчинена на военновъздушното училище. Четири години по-късно поделението получава още един тип самолет - учебният L-29 „Делфин" прехвърлен от закритата 11-а учебна авиобаза Щръклево. От началото на 2000 г. авиобаза Каменец е в състава на корпус Тактическа авиация. Според официална информация от Главния щаб на ВВС към началото на 2000 г. в авиобазата са на въоръжение 19 самолета L-29 и 29 самолета L-39ZА. Известен брой самолети от двата типа е предаден на бойните авиобази за поддържане на тренировката на летателния състав.

От 2004 г. на въоръжение в авиобазата постъпват ново поколение учебни самолети РС-9М – Пилатус.

 
Времената след Петреъс
17.11.2012, 08:50

Значи се оказа, че висшето ръководство на ЦРУ е имало пощенска кутия за тайните си от съвсем човешко, сексуално естество. Безспорно това е интригуващо. Но как стоят нещата с другите тайни - разузнавателните, заради които съществуване управлението? Какво е  положението с тях?

Когато шумът около погрешните лични преценки на Дейвид Петреъс утихне, ще остане въпросът за целите и мисиите на разузнаването. И ще възникне необходимостта от решаване на един проблем, пренебрегван по времето на Петреъс............ Прочети още

 

 
Недоволство от темпа на доставка на Су-34
16.11.2012, 23:15

Su-34Руските ВВС са изразили недоволството си от забавянето в доставките на изтребителите-бомбаридорвачи Су-34. До този момент на ВВС се доставят 16, а е било планирано да има налични 26 самолети от този тип. Това съобщава руския вестник Известия.

Основната причина за забавянето на доставките е бавното производство на бордните радиолокационни станции Ш121, а причина за забавянето пък била факта, че част от елементната база на радара се произвежда от чужди фирми. Това от своя страна налагало различни проверки на сигурността на тези електронни елементи, които отнемат време.

Сериозността на ситуацията била такава, че командването на руските ВВС искало да постави въпроса пред вицепремиера на Русия Дмитрий Рогозин и новия министър на отбраната Сергей Шойгу.

До 2020 г. се планира доставката на 92 броя Су-34 за ВВС на Руската федерация. – Още за Су-34

http://aeropress-bg.com/

 
Военнослужещите и цивилните служители от Сухопътните войски отбелязват своя празник
16.11.2012, 21:22

Военните формирования на Сухопътните войски днес, 16 ноември, „отвориха врати“ по повод Празника на Сухопътните войски – 19 ноември.

Военнослужещите от военните формирования в Карлово, Плевен, Белене, Пловдив, Шумен, Благоевград, Асеновград, Смолян, Ямбол, Хасково, Стара Загора и Казанлък запознаха своите гости със задачите, които изпълняват. Децата и учениците разгледаха въоръжението и техниката във формированията.

По повод празника, личният състав на командването на Сухопътните войски днес проведе поход „По стъпките на Сливнишките герои”. Към военнослужещите и цивилните служители от командването се присъединиха и представители на Подофицерско дружество „Гургулят –потомци”, както и на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от гр. Русе.

В гр. Сливница участниците в похода с военни ритуали отдадоха почит на героите пред Паметника на капитаните и пред Паметника на загиналите и поднесоха венци и цветя.

Пред Пантеона на загиналите край село Гургулят командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов награди военнослужещи и цивилни служители от командването и военните формирования на Сухопътните войски, отличили се със своята работа през годината.

На 19 ноември (понеделник) Празникът на Сухопътните войски ще бъде отбелязан с тържествено събрание, в което ще участват заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов.

Награди от името на министъра на отбраната Аню Ангелов и началника на отбраната генерал Симеон Симеонов ще бъдат връчени на военнослужещи и цивилни служители от Сухопътните войски, отличили се с достойно и професионално изпълнение на задачите през годината.

Тържественото събрание по повод Празника на Сухопътните войски ще започне в 10.00 ч. на 19 ноември (понеделник) в театър „Българска армия”.

http://www.mod.bg/

 
Министерство на отбраната опроверга информация за 300 лв допълнително към ноемврийските заплати на военнослужещи
16.11.2012, 20:36

Не отговаря на истината разпространената информация, че министърът на отбраната Аню Ангелов е издал заповед, в която е описано, че военнослужещи от БА получават по 300 лв. допълнително към ноемврийските заплати.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Със своя заповед министърът на отбраната е оправомощил второстепенните разпоредители с бюджетни кредити да наградят с парична награда, спрямо резервите във фонд Работна заплата, военнослужещи и цивилни служители за постигнати високи резултати през годината. В тази заповед не е указана конкретна сума.

Ръководителите на второстепенните структури ще определят паричната награда, спрямо икономията във фонд Работна заплата и спазвайки ограниченията на закона.

 
Предстои честване на 100 години от създаването на Първа армия
16.11.2012, 20:33

 Заседание на Инициативния комитет под ръководството на неговия заместник-председател генерал от резерва Златан СтойковТържеството във връзка със 100-годишнината от Балканската война и 100 години от създаването на Първа армия ще се проведе в София на 28 ноември. Председател на Инициативния комитет за подготовка и провеждане на честването е кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, а неин заместник – генерал от резерва Златан Стойков – председател на Столичния съвет на СОСЗР. В състава на комитета има представители на СОСЗР, Военна академия „Георги С. Раковски” и Столична община.

Предвижда се в района на бригада „Логистика”, където е било командването на армията, да бъде поставена паметна плоча. Тържественото събрание с концерт на Ансамбъла на Въоръжените сили ще бъде в ЦВК, а след него пред Паметника на Незнайния воин  - тържествена проверка (заря).

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
ВМС отбелязаха 115 години от създаването на Пункт за базиране Варна
16.11.2012, 15:00

Днес бе отбелязана 115-годишнина от създаването на Пункт за базиране Варна (Военноморска база Варна). Тържествено бяха вдигнати националното знаме,  военноморските флагове и флаговете за разцветяване, командирите на военноморската база и на пункта за базиране Варна комодор Митко Петев и капитан I ранг Тодор Йотов наградиха военнослужещи и цивилни служители, отличили се с достойно и професионално изпълнение на задачите. – (видео)

Награди поднесе и кметът на Варна Кирил Йорданов. Той връчи отличия на 15 пожарникари от противопожарната служба в пункта за базиране, както и от ОД „ПБЗН“, за успешното потушаване на опасен пожар, възникнал в района на петролната база в края на миналия месец.

Тържествата, посветени на годишнината, ще завършат със събрание-концерт, което ще започне в 17.00 ч. в зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна. За гражданите и гостите на града входът е свободен.

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов разговаря със своя турски колега Исмет Йълмаз в София
16.11.2012, 14:15

Министърът на отбраната Аню Ангелов и неговия турски колега Исмет Йълмаз обсъдиха днес, 16 декември, сътрудничеството в областта на отбраната на двустранна среща в София.

„Българо-турските отношения са пример за сътрудничество между добри съседи, съюзници в НАТО и партньори”, подчерта министър Ангелов по време на срещата. „Отдаваме голямо значение за развитието на нашите контакти както по линия на НАТО, така и в регионален план”, допълни още той и посочи за пример Процеса на Срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM) като важна регионална платформа в областта на отбраната и Оперативната група BLACKSEAFOR – като значим формат за регионално сътрудничество по въпросите на военноморската сигурност и основен механизъм за повишаване на оперативната съвместимост на Военноморските сили на страните.

Министър Ангелов и министър Йълмаз обсъдиха и възможностите за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството в сферата на отбранителната индустрия на двете страни.

Те обмениха мнения по актуални въпроси от международната сигурност и от дневния ред на НАТО.

Двамата министри обсъдиха възможността турски представител да се включи в работата на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (Crisis Management for Disaster Reponse Centre of Excellence) в България. България има свой представител в Центъра за усъвършенстване за борба с тероризма в Анкара /CoE-DAT/.

Министърът на националната отбрана на Република Турция Исмет Йълмаз беше официално посрещнат пред паметника на Незнайния воин с пълен военен церемониал и церемония по полагане на венци и цветя.

http://www.mod.bg/

 
Сделката за Gripen в швейцарския парламент за одобрение
16.11.2012, 12:45

Gripen Швейцарското правителство поиска от парламента да одобри финансирането на сделката за закупуване на 22 изтребители Gripen, предупреждавайки, че ако се стигне до референдум резултатите няма да са ясни.

Швейцария възнамерява да закупи 22 изтребители JAS-39 Gripen на стойност 3.3 милиарда долара, с които да замени остарелите F-5E/F Tiger.

В сряда швейцарското правителство представи финансовия пакет за закупуване на шведските изтребители Gripen, който пакет сега трябва да бъде гласуван в парламента. Съществува сделката да може да бъде провалена при евентуален референдум. Според министърът на отбраната Ueli Maurer парламентът ще одобри договора, но много по-предизвикателно ще е да се убедят гражданите.

За провеждането на референдум в Швейцария е необходимо най-малко 50 000 души или осем кантона да заявят провеждането му в рамките на 100 дни от официалното обявяване на въпроса. – Още за Gripen

http://www.pan.bg/

 
Френските СВ ще получат 200 леки бронирани машини
16.11.2012, 12:30

Бронемашини PVP. Фото от сайта panhard.frАгенцията за отбранителни покупки на Франция (DGA) през декември 2012 – началото на 2013 година ще получи последната партида от 200 леки бронирани машини PVP Mk3, производство на компанията Panhard, съобщава Jane’s.

Поръчката за 200 БМ за сухопътните войски на Франция беше оформена през септември 2011 година. Контрактът стана част от голям договор за доставка за френските военни на 933 БМ PVP на стойност 237 млн. долара.

Освен във френските ВС бронемашините PVP се намират на въоръжение и в Чили (девет машини) и Того (шест машини). Още 15 такива бронирани автомобила през април 2012 година е поръчала Румъния. Тяхната доставка ще започне през март 2013 г. и ще завърши в края на 2014 г.

 
Тайланд стартира модернизацията на F-16
16.11.2012, 11:58

 F-16 на ВВС на Тайланд. Фото от сайта taithailand.comВВС на Тайланд са предали първият изтребител F-16 за модернизация в рамките на програмата MLU (Mid-Life Upgrade), която ще обхване всичките 18 налични самолета, като процеса трябва да завърши за 4 години, съобщава сайта на компанията Thai Aviation Industries.

Самолетите са от модификацията F-16A/B на Lockheed Martin и трябва да получат импулсно-доплерови радари APG-68(v)9, система за РЕБ ALQ-213, система за самозащита ALE-47 и друга бордова авионика.

Целта на тайландските ВВС е да удължат живота им с 20 години и така да могат да изведат най-накрая остарелите изтребители Northrop Grumman F-5E Tiger.

Решението за модернизацията е взето през 2010 година и е на стойност 700 милиона долара. – Още за F-16

 
МО взема мерки срещу кадрови изненади в следващите три години
16.11.2012, 11:20

На Министерския съвет му предстои да поправи Правилника за прилагане на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Вчера Съветът по отбрана е обсъдил проектопромените, които се очаква да бъдат публикувани на сайта на министерството. От първоначалната информация се вижда, че се вземат мерки срещу кадрови изненади във Въоръжените сили през следващите три години.

До 31 декември 2015 г. командирски длъжности за звание „майор” ще могат да се заемат от военнослужещи и без завършена военна академия, т.е. без придобита образователно-квалификационна степен „магистър” по специалност oт професионално направление "Военно дело".

Другите облагодетелствани са полковниците, които нямат  завършен стратегически курс (висш щабен курс) или курс по мениджмънт на отбраната. Независимо от това до 31 декември 2015 г. те ще имат право да заемат длъжности за полковници, които изискват такова образование.

По сега действащия правилник тези майори и полковници без съответно образование могат да заемат длъжностите до края на 2013 г. Поправките ще им дадат хоризонт от още две години. Подобно решение няма за  офицерите със звание "подполковник" ("капитан II ранг") от кариерни полета "логистично и инженерно-техническо", "комуникационно-информационно" и "административно", става ясно от съобщението на Пресцентър ана МО.

Промените в правилника предвиждат още увеличение на възрастта, до която офицери могат да кандидатстват за обучение във военни академии, съответно от 38 на 40 години за редовна форма на обучение и от 43 на 45 години за задочна и дистанционна форма на обучение.

На следващо място поправките ще дадат възможност на сержантите в рамките на определените квоти от личен състав по звания за съответните структури да заемат длъжност с едно звание по-ниско от притежаваното от тях до 31 декември 2015 г.

След като промените бъдат одобрени от правителството ще се даде възможност за провеждане на курсове за придобиване на военно звание "младши сержант" ("старшина II степен") не само в учебните центрове, а и във висши военни училища, в сержантски (старшински) професионални колежи. На войниците (матросите), завършили такива курсове ще се присвоява първо сержантско звание "младши сержант" ("старшина II степен"). Това очевидно е един шанс за войниците да минат в сержантския състав, което ще им даде възможност, продължавайки кариерата си, да придобият право на пенсия според новите промени в Кодекса за социално осигуряване, при 27 години осигурителен стаж и достигане на възраст от 52 години. Проектопромените в кодекса не предвиждат войниците да придобиват право на пенсия. То се дава само на офицерите и сержантите.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
20-a ескадрила въоръжена с Eurofighter
16.11.2012, 09:08

EurofighterВ италианската авиобаза Трапани в Сицилия бе активирана ескадрилата 18 Gruppo, която става 20-ата ескадрила въоръжена с Eurofighter Typhoon.

Новата ескадрила наскоро получи екипажи и самолети от авиобазите в Гросете и Джоя дел Коле и започна да носи бойно дежурство по мисията „ер полисинг”. На летището в Трапани бяха базирани италиански Eurofighter по време на операциите срещу Либия, което демонстрира стратегическата важност на базата.

На 2004 г. насам са доставени над 340 серийни самолета Eurofighter, които се експлоатират от шест държави (Италия, Испания, Германия, Великобритания, Австрия и Саудитска арабия), като тези машини са достигнали над 160 000 часа нальот. – Още за Eurofighter

http://aeropress-bg.com/

 
Войната надвисна над ивицата Газа
16.11.2012, 08:43

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се зарече да защитава държавата си. Фото РойтерсВойната надвисна над Газа, след като Израел отговори с военна операция от въздуха на извършваните от ислямистката групировка Хамас през последните четири дни нападения с ракети срещу градове и селища в южната част на страната. Трима израелци загинаха, а много къщи бяха разрушени. Вчера израелските въоръжени сили съобщиха за ракета, иранско производство, изстреляна от ивицата Газа. Ракетата се е взривила в околностите на Тел Авив, но няма жертви и сериозни разрушения. Ударите на Израел са поразили 156 цели в Газа, 126 от които ракетни установки. Същевременно 200 ракети на терористите са паднали на израелска територия от началото на операцията.

Израел започна да отвръща на ударите на Хамас в сряда с удари от въздуха, при които бе убит лидерът на въоръженото крило на палестинската групировка Хамас, "Бригадите Езедин ал Каосам" Ахмед Джаабари. Той е бил ликвидиран при израелски въздушен удар срещу автомобила му в Газа. Операцията срещу Ахмед Джаабари, реализирана съвместно от "Шин Бет" и израелските въоръжени сили, е част от мащабна акция срещу въоръжените палестински групировки и цели "да нанесе съкрушителен удар по военното командване на Хамас.

Освен Джаабари загинали са още 14 палестинци. Израел предупреди жителите на Газа да стоят далече от обектите на групировката Хамас. Въздушните удари на израелската авиация вчера следобед целяха да унищожат складовете за ракети на терористите. Хамас разполага с доставени от Иран ракети "Фаджр" с далекобойност 74 км, които са голяма опасност за неголямата територия на Израел. Именно една от тези ракети е изстреляна срещу Тел Авив.

Ескалацията на ракетните нападения на Хамас и решителният отговор на Израел могат да бъдат последвани и от широкомащабна наземна операция на израелската армия на територията на Газа, прогнозират експерти. Тази прогноза се подсилва и от спешното заседание на силовите министри в кабинета на премиера Бенямин Нетаняху. След заседанието в армията спешно бяха призовани и част от резервистите в Израел.

http://paper.standartnews.com/

 
Резултати от разследване катастрофата при гасене на пожар с американския C-130
16.11.2012, 08:38

Военновъздушното транспортно командване (Air Mobility Command) публикува резултатите от разследване катастрофата на C-130 (със система за гасене на пожари от въздуха - MAFFS /Modular Airborne Fire Fighting System/), станала на 1 юли 2012 при гасене на горски пожар в Южна Дакота.

Основната причина е недооценяване от страна на екипажа на С-130 на условията на полета и метеорологичната обстановката, довела до навлизане самолета в зоната на кратковременна буря (известна като „microburst” - силен порив на вятъра, обикновено развиващ се в район, с площ около 4 км в диаметър и траещ около 5 мин).

Способстващи причини са несподеляне на критична информация между екипажите на насочващия самолет и С-130, както и противоречиви инструкции относно избягване на зони с гръмотевична активност и бури.

http://www.pan.bg/

 
F-22 се е разбил във Флорида
16.11.2012, 08:22

F-22ВВС на САЩ са потвърдили, че изтребител F-22 Raptor се е разбил вчера в 15.30 мин местно време (22:30 българско), малко преди кацане в базата си Tyndall, Флорида. Пилотът се е катапултирал успешно. Военновъздушната база Tyndall е учебна, но пилотът не е бил обучаем. - (видео)

‘Стелт’ изтребителят пето поколение се е разбил на около 400 метра от пистата на Tyndall за БЛА и в близост до магистрала Highway 98.

През 2010 г. при катастрофа с друг F-22 в Аляска загива капитан Jeff Haney. Проведеното тогава разследване установява, че една от причините за катастрофата е неизправност в кислородната система на самолета. На два пъти всички F-22 са спирани временно от полети за съмнение в откази на същата система.

Според американските ВВС няма данни аварията вчера „да е свързана” с неизправност на кислородната система.

Започнато е разследване за установяване причините за аварията. Средната цена на един F-22 Raptor е 140 милиона долара, а общите разходи за целия жизнен цикъл са 412 милиона долара (с включени разходите за разработване и изпитания). – Още за F-22

http://www.pan.bg/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 

 





{START_COUNTER}