Военна информация

Архив - от 1 до 15 ноември

 

 

САЩ ще похарчат 66 милиона долара за нови съоръжения във военни бази във Филипините

15.11.2022, 23:41

Филипините обявиха днес, че САЩ са се съгласили да похарчат 66,5 милиона долара за строеж на съоръжения за обучение и складове в три от военните си бази, съгласно споразумение за съвместна сигурност от 2014 година, предаде Ройтерс.
Работата по проектите в три от петте филипински обекта, разписани в Споразумението за засилено сътрудничество в областта на отбраната, ще започне догодина, се казва в изявление на министерството на отбраната. “Министерството е поело ангажимент да ускори прилагането на споразумението, като приключи работата по проекти за подобряване и ремонт, както и като разработи нови инфраструктурни проекти във вече съществуващи обекти”, добавя ведомството.
Филипините отдавна са верен съюзник на САЩ и това споразумение е смятано за важно от двете страни, които са разтревожени от все по-настойчивите опити на Китай за налагане на неговите териториални претенции в Южнокитайско море. Двете страни имат и договор за съвместна отбрана, сключен преди 70 години, и всяка година провеждат десетки съвместни учения.
Споразумението за засилено сътрудничество в областта на отбраната позволява на САЩ да поддържат военно присъствие в бившата си колония чрез ротация на кораби и самолети за хуманитарни операции и операции в областта на морската сигурност.
Началникът на щаба на въоръжените сили на Филипините генерал-лейтенант Бартоломе Бакарро вчера каза, че САЩ са предложили да включат още пет военни бази в СЗСОБ, но това трябва да бъде одобрено от министерствата на отбраната и на външните работи.
Източник: bta.bg

 

Сътрудничеството в сферата на киберотбраната обсъдиха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на националните сили за киберотбрана на САЩ генерал-майор Уилям Хартман

15.11.2022, 23:23

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на националните сили за киберотбрана на САЩ генерал-майор Уилям Хартман обсъдиха на работна среща днес, 15 ноември, въпроси, свързани с киберсигурността.
Адмирал Ефтимов подчерта важността на домейна за киберотбрана, довела до включването му като отделно направление за работа в приетата 10-годишна пътна карта за сътрудничеството със САЩ в областта на отбраната. Той отбеляза ключовото значение на обмяната на опит за развитието на националните ни способности за киберотбрана. Началникът на отбраната повдигна темата за набирането и задържането на служба в Българската армия на специалисти в тази силно конкурентна сфера.
В рамките на срещата бе обсъден напредъкът по инициативите за съдействие на Министерството на отбраната на САЩ за изграждането и развитието на способности на българското военно ведомство в областта на киберотбраната. Отбелязано бе влиянието на хибридните и киберзаплахи върху дейността на институциите. Обменен бе и опит по изграждането на специализирани полигони за провеждането на кибертренировки и учения.
Генерал-майор Хартман сподели, че целта на оказваната помощ е постигането на съвместимост в работата на българските и американските структури по киберотбрана. Той сподели опита по интегрирането на екипи за киберотбрана в други държавни институции по сигурността за наблюдение на заплахи в киберпространството и дейности за нерегламентиран достъп.
Генерал-майор Хартман сподели, че националните сили за киберотбрана на САЩ са отдадени на каузата за ползотворно партньорство и с готовност ще продължат да работят за предоставянето на експертиза в областта на киберотбраната, както и на поуки от практиката при борбата със заплахите в киберпространството.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Нидерландия не искала да ни дава F-16, а да обучи наши пилоти

15.11.2022, 17:17

Нидерландия е изразила готовност да обучи наши пилоти да управляват Ф-16, а не е искала да ни предостави такива самолети срещу нашите МиГ-29 при даване на Украйна, съобщи в Брюксел министърът на отбраната Димитър Стоянов.
"Да, имах среща с министъра на отбраната на Нидерландия. Това, което изразяват към момента като готовност, е да помогнат с тренинга на наши пилоти за Ф-16. Това е информацията, която мога да споделя с вас към момента", каза Стоянов, цитиран от БНР.
Той добави, че е скептичен, че след 2023 година самолетите МиГ-29 ще могат да бъдат поддържани в оперативна готовност.
След заседанието на Съвета на ЕС в Брюксел военният министър съобщи още, че България ще обучи 60 украинци за военни санитари.
Димитър Стоянов уточни, че страната ни ще участва и със състав, и с оборудване за трениране на украински военни в рамките на мисията за военна помощ на Украйна на ЕС, по време на която ще бъдат обучени общо 15 хиляди украински военни.
Служебният министър на отбраната добави, че все още се изяснява какво точно оборудване ще предостави страната ни.

 
 

Сергей Лавров: ЕС и НАТО отдавна са хибридни участници в конфликта в Украйна

15.11.2022, 15:50

Европейският съюз и НАТО отдавна са хибридни участници в конфликта в Украйна, като доставят оръжия и обучават украинската армия, каза пред репортери руският външен министър Сергей Лавров след участието си в срещата на върха на Г-20, предаде ТАСС.
“Европейският съюз и НАТО отдавна са хибридни участници в хибридния конфликт, хибридната война в Украйна. Става дума за доставки на оръжие, обучение, военна подготовка, помощ за осигуряване на огромно количество разузнавателна информация, участие в целеуказване, както знаете, американците го правят, това е и работата на инструкторите на място, да не говорим за хилядите наемници”, каза Лавров.
Според ръководителя на руската дипломация решението на ЕС да започне мисия за обучение на украински военнослужещи показва “политическо раздвоение на личността”, тъй като европейските лидери същевременно говорят за необходимостта от мирно уреждане на конфликта в Украйна.
“Що се отнася до конкретното решение на Европейския съюз да започне военна тренировъчна мисия, тук има някакво раздвоение на съзнанието, защото в същото време [френският президент Еманюел] Макрон, [германският канцлер Олаф] Шолц и други европейски лидери говорят за необходимостта да се върви към мирно уреждане”, каза Лавров. “Това е някакъв вид политическо раздвоение на личността или, както каза [руският президент Владимир] Путин, специфична неконвенционална форма на международни отношения. Но ние свикваме с това, нещата се случват”, добави руският министър.
Украйна, а не Русия се отказва от преговори с Киев, заяви още Лавров.
Освен това първият дипломат на Москва посочи, че речта на украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха на Г-20 показва, че той не се вслушва в съветите на Запада относно преговорите.
Руският външен министър обърна внимание и на времето на изявлението на Зеленски на форума, направено чрез видеовръзка. “Изявлението на Зеленски, което днес беше особено интересно на заседанието, продължи 20 минути, макар че на всеки участник се даваха около три минути, за да успеят да се изкажат всички. А Зеленски говори двадесет минути, беше невъзможно да бъде прекъснат, защото беше на запис.“
Лавров също така отхвърли като слухове съобщенията, че Вашингтон уж подготвя почвата за преговори между Русия и Украйна.
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров е изтъкнал руско-китайското сътрудничество по време на срещата с китайския си колега Ван И в рамките на форума на Г-20, съобщи ДПА, позовавайки се на ТАСС. От думите на Лавров става ясно, че Русия и Китай поддържат “всеобхватно партньорство и стратегическо сътрудничество”. Неговата говорителка Мария Захарова публикува видеозапис, на който се вижда как руският министър се ръкува с китайския си колега.
Източник: bta.bg

 

В Сухопътни войски са доволни от новата индивидуална екипировка

15.11.2022, 15:33

Към момента целите Сухопътни войски са оборудвани с новата индивидуална екипировка. Това са тактически елеци, колани, лопатки и др. Така командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов отговори на „Отбрана“ на въпрос след завършването на турнира по стрелба за журналисти и военни аташета на УЦ „Сливница“. Вече е сключено и рамковото споразумение за доставка на каски и бронежилетки. Ген. Попов прогнозира, че до април или май следващата година 100 процента от личния състав ще бъде оборудван с каски и бронежилетки, които държеше да отбележи, са „по наш проект“. Доста напред сме в процеса по модернизиране на автомат „Калашников“, каза още командирът на Сухопътни войски. През следващата година ще се търси финансиране, за да се продължи по първите договори. Очаква се да започне работа по подмяна на пистолет „Макаров“, но все още идейният проект е в началото си. Индивидуалната екипировка е добра, тя бе изпробвана през тази година на големите учения и сега на границата, подчерта командирът.
Нямаме промяна в режима на работа и на задачите, каза ген. Попов по повод участието на Сухопътни войски в охраната на границата. Военнослужещият, който бе патрул с убития полицай, се чувства добре, няма нищо тревожно, продължава да служи, стана ясно от неговите думи. Той призова да не се говори безотговорно за случая, за да не се притесняват излишно военнослужещите, които изпълняват задачи на държавната граница. Командирът на Сухопътните войски бе категоричен, че военнослужещият е действал, съгласно всички правила за използване на сила.
Продължаваме да работим по основния проект за модернизация на Сухопътни войски за придобиване на бойни бронирани машини, каза генералът. До над 10 производителя са изпратени искания за информация. Отговорите се очакват около средата на декември. След съответния анализ ще се реши на кого да бъде изпратено искане за оферти. Процесът е ускорен, след като са намалени сроковете за отговори.   Основните изисквания към машините, като нива на защита, колесна формула, въоръжение, типове машини и др. не са променени. Махнати са някой дребни подробности, но това не означава, че Сухопътните войски няма да получат най-доброто. Основната идея е да получим машини, които са в масово серийно производство и в момента, каза ген. Попов. Ще бъде внесен в парламента нов Проект за инвестиционен разход.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Нa този ден през 1988 г. полита совалката "Буран"

15.11.2022, 09:38

На 15 ноември 1988 г. в СССР се осъществява единственият полет на безпилотната космическата совалка "Буран".
Корабът е изведен в орбита с помощта на ракета-носител "Енергия". Живото-поддържаща система не е поставена, нито е инсталиран софтуер, с който да функционират компютрите.
"Буран" обикаля Земята два пъти за 206 минутен полет. При връщането си изпълнява автоматично кацане на площадката до космодрума "Байконур", където въпреки скоростта на странично духащия вятър от 17 м/сек. каца само на 3 метра встрани и 10 м по-напред от обозначеното за кацане място.
След разпадането на СССР проектът „Буран“ първоначално е замразен, а към 1993 г. е прекратен. По план е трябвало да бъдат построени 5 орбитални кораба, от които са построени само два, а третият е недостроен. Първият кораб е единственият летял в Космоса. На 12 май 2002 г. е унищожен, в резултат на разрушаване на покрива на зданието, в което е съхраняван, като при това загиват осем работници.
Вторият кораб се намира в Казахстан на космодрума "Байконур" и се явява собственост на тази република. В началото на 1993 г. готовността му за полет е 95-97%. Третият кораб е недостроен. Степента му на готовност се е оценявала различно - от 30 до 50%. Продаден е на авиационен музей в Германия. - Още за „Буран“

 

112 години от първия полет на самолет над България

15.11.2022, 09:35

Преди 112 години, на 15 ноември 1910 г. над България е извършен първият официален полет* с апарат по-тежък от въздуха. Това става в покрайнините на София от руския летец Борис Маслеников с аероплан Farman III.
Полетите на Маслеников са организирани с помощта на капитан Васил Златаров, по онова време началник на Въздухоплавателното отделение към Железопътната дружина, част от Инженерни войски. Маслеников, който тогава е едва на 23 години, току-що е завършил пилотското си обучение във Франция и с новозакупения си самолет Farman III прави серия демонстрации на Балканите.
Идеята на капитан Златаров е да популяризира авиацията у нас. На 14 ноември 1910 г. е създаден Софийския аероклуб – нарочна организация, която да се грижи за провеждане на летателните демонстрации. Тя просъществува сравнително кратко и е разпусната в навечерието на Балканската война.
За целта на демонстративните полети е избрано полето край пехотния лагер и хиподрума в покрайнините на тогавашна София по пътя за село Княжево (днес там се намират кварталите „Лагера” и „Хиподрума”).
Маслеников извърша първия си полет на 15 ноември около 16 часа. Той трае едва 5 минути, но е приветстван от многохилядно множество. Събитието е рекламирано с афиши и съобщения във вестниците, а до него зрителите се допускат след плащане на входна такса. Той извършва още три полета сам, а при петия, на борда е и капитан Златаров.
На следващия ден, на полетите присъстват и цар Фердинанд и князете Борис и Кирил. В следващите дни на борда на биплана се качват мнозина за кратки полети, чиято продължителност е около 10 минути, а височината, на която се издига Маслеников е до 100 m. Обикновено се лети по протежение на пътя за Княжево.
На 20 ноември, Маслеников вози последователно княз Борис, княз Кирил и цар Фердинанд. За тях това не е първият полет със самолет. През лятото на същата година те правят полети в Белгия.
Последните полети са проведени на 25 ноември. Два дни по-късно, Маслеников заминава по посока Белград, където провежда също серия от демонстрационни полети.
Полетите на Маслеников се радват на небивал интерес и са широко отразени в тогавашната преса. Руският летец прави предложение на правителството – срещу 250 000 лв. той ще достави пет аероплана Farman и ще организира у нас работилница за тяхната поддръжка, както и школа за обучение на пилоти и механици. Правителството, обаче отклонява офертата. До изграждането на българската авиация има още повече от 18 месеца.
Все пак, през февруари 1911 г. руският летец е награден от цар Фердинанд с орден „За граждански заслуги“ за демонстрациите, които провежда през ноември 1910 г.
* – има индикации, че през 1910 г. над България е имало и по-ранни полети, но тези случаи трябва да се изследват внимателно за да се смятат за исторически факти.

 

Междусъюзническата война

15.11.2022, 09:30

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл........Прочети  още

 

Исторически календар

15.11.2022, 07:51

На 15 ноември 1861 година в Карлово е роден генерал-лейтенант Петър Тантилов (1861 – 1937).
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и Офицерската артилерийска школа в Царское село, Русия (1884). По време на Сръбско-българската война (1885) командва 5-а батарея от 1-ви артилерийски полк при отбраната на левия фланг на Сливнишката позиция и овладяването на Пирот. След войната е командир на 2-ри и 3-ти артилерийски полк, от 1887 г. – инспектор и началник на артилерията. Под негово ръководство се въвеждат на въоръжение 12-см полски гаубици „Круп“ и 57-мм куполни оръдия „Грюзон“, създаден е Софийският арсенал за поправка на материалната част, съставя се първият устав на български език за строева служба в артилерията
От 1893 до 1899 г. е в запаса по собствено желание, след което командва новосформирания Планински артилерийски и 7-и артилерийски полк. Като инспектор на въоръжението в Българската армия (1908 – 1912) лично проверява познаването на оръжието от всички офицери, подофицери и войници.
През Балканските войни (1912 – 1913) е началник на артилерията в 3-та армия и участва в боевете при Ериклер, Лозенград, Бунархисар, Чаталджа и срещу сръбските войски. В Първата световна война (1915 – 1918) заема длъжностите началник на 1-ва софийска дивизионна област, на Нишкия укрепен пункт и на Главното тилово управление, български представител при военното управление в Румъния.
За големите си заслуги в създаването и укрепването на артилерийските войски е наречен „баща на българската артилерия“. Кавалер на военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас и ІV степен 2 клас.
*********
На 15 ноември 1872 година в Шумен е роден генерал-майор Иван Русев (1872 – 1945).
Завършва Военното училище в София (1892) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия (1900). Служи в 7-и пехотен преславски полк (1892 – 1897) и Оперативната секция в Щаба на армията (1900 – 1901). Заема последователно длъжностите редактор на военните издания (1902 – 1903), началник-щаб на 2-ра бригада от 9-а пехотна плевенска дивизия (1904 – 1907), командир на дружина в 33-и пехотен свищовски полк (1907 – 1908), началник на мобилизационната част във Военното министерство (1908 – 1909), началник на Школата за запасни офицери (1910 – 1912).
През Балканската война (1912 – 1913) е началник-щаб на 8-а пехотна дивизия. Участва в Първата световна война (1915 – 1918) като началник-щаб на 2-ра армия (1914 – 1916) и командир на 7-а (1916 – 1917) и 2-ра пехотна дивизия (1917 – 1918).
На 20 октомври 1918 г. преминава в запаса. Главен директор на Трудова повинност (1920 – 1921) и един от главните организатори на военния преврат през 1923 г. От 1923 до 1926 г. е министър на вътрешните работи.
Осъден от Народния съд на смърт като народен представител в ХХV ОНС (1940 – 1944) и разстрелян на 1 февруари. С решение №243 от 12 април 1996 г. на Върховния съд се признава за невинен. Автор на „Движение напред на пехотния взвод“ (1914), „Добро поле и 2-ра пехотна тракийска дивизия“ (1921), „Осма пехотна тунджанска дивизия“ (1921) във войната срещу турците 1912 – 1913“ (1923), „Принос към историята на Втора армия във войната 1915-1918 г. Кн. І-ІІ“ (1928). Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. и ІV ст. 2 кл.

 

 

Сръбия призова към доброволна военна служба всички граждани между 19 и 30 г.

14.11.2022, 20:32

Сръбското Министерство на отбраната призовава всички граждани на Република Сърбия на възраст между 19 и 30 години, които имат желание да облекат униформата на Армията на Сърбия, да се явят за доброволна военна служба в срок от шест месеца, съобщава се на сайта на МО на западвата ни съседка.
Приемът е отворен през цялата година, а до края на ноември трае и записването за декемврийския въвеждащ урок.
Заявлението за доброволна военна служба и военно обучение за офицери от резерва може да се подаде във всички филиали на Сръбските пощи, на сайта на електронната администрация и в центровете на Министерството на отбраната - някогашните военни отдели.
Момичетата и момчетата, които решат да служат доброволно в редиците на Армията на Сърбия, заедно с възможността да придобият нови умения, ще се запознаят и със съвременното въоръжение и военна екипировка. Те ще получават месечна заплата в размер на около 38 000 сръбски динара (300 евро), като ще им бъдат осигурени и обезщетения за пътните разходи, здравно осигуряване, подслон, храна, както и военно облекло и обувки, пише БТА. Също така, след отслужване на военната служба, заинтересованите младежи ще имат възможност веднага да постъпят на професионална военна служба в Армията на Сърбия по ускорена процедура.
Източник: https://dnes.dir.bg/

 

Формирования за противовъздушна отбрана от Военновъздушните сили и Сухопътните войски участват в съвместната тренировка „Ramstein Guard“

14.11.2022, 19:58

През ноември под ръководството на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Торехон, Испания, (САОС TJ), ще се проведе станалата вече традиционна тренировка „Ramstein Guard“ на българските сили и средства за противовъздушна отбрана (ПВО) за работа в условия на радиоелектронни смущения. Тренировката е съвместна и се провежда в съответствие с договореностите по Програмата за интегриране на силите на НАТО за електронна борба. В нея ще участват сили и средства от Военновъздушните сили и Сухопътните войски.
Като контрактор на НАТО в тренировката участва компанията DRAKEN Europe с един самолет DA‑20 Falcon, със способности за създаване на смущения.
Основни цели на тренировката са повишаване нивото на подготовка на участващия личен състав за работа в условия на радиоелектронни смущения и усъвършенстване на координацията между формированията за противовъздушна отбрана от състава на Военновъздушните сили и Сухопътните войски за действие в сложна радиоелектронна среда.
Участници в „Ramstein Guard BGR – 2022“ са екипажи и авиационна техника от изтребителната авиация, екипи от Зенитно-ракетни и Радиотехнически войски, както и специфични елементи от системата за командване и управление на активните сили и средства за противовъздушна отбрана на територията на страната.
Тренировката „Ramstein Guard“ на българските сили и средства за противовъздушна отбрана се провежда ежегодно от 2009 година.
Източник: mod.bg

 

Сухопътните войски честват своя боен празник 19 ноември

14.11.2022, 19:52

Сухопътните войски отбелязват 137-ата годишнина от Сръбско-българската война (1885 г.) и честват своя боен празник за отбелязване на славните победи при Сливница, Гургулят, Мека Црев, Три уши и Видин – 19 ноември, с поредица от мероприятия.
На 15 ноември на учебен център „Сливница” ще се проведе турнир по стрелба със стрелково оръжие за журналисти и членове на Асоциацията на военните аташета, акредитирани в Република България. След награждаването командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов ще отговори на въпроси на присъстващите журналисти.
На 16 ноември офицерите, сержантите и цивилните служители от командването на Сухопътните войски ще преминат по стъпките на сливнишките герои от Сливница до Гургулят. Ще бъдат поднесени венци и цветя на местата, на които през 1885 г. са се провели най-решителните боеве от Сръбско-българската война.
На 17 ноември в зала „Тържествена“ на Военна академия „Г. С. Раковски” от 10.00 ч. ще се проведе тържествено събрание, на което военнослужещи от Сухопътните войски ще бъдат отличени с награди от името на министъра на отбраната и на началника на отбраната за проявен професионализъм при изпълнение на служебните задължения. За високи постижения, заслуги към отбраната, дългогодишна безупречна служба от името на министъра на отбраната ще бъде награден о.з. генерал-лейтенант Стефан Василев – командир на Сухопътните войски в периода от 2010 г. до 2012 г. Същия ден празникът във военните формирования ще бъде отбелязан с „Ден на отворени врати с показ на въоръжение и бойна техника”.
Турнирът по тенис на корт в памет на генерал-майор Нейко Ненов ще се проведе на 18 и 19 ноември 2022 г. в района на Военна Академия „Г. С. Раковски“.
По повод празника бяха почистени и освежени войнишките паметници по места и проведени спортни турнири и състезания.
******
Дните на отворени врати са, както следва:
На 17 ноември, четвъртък от 10.00 ч във:
- 61-а механизирана бригада, райони Карлово и Казанлък;
- 101-и алпийски полк – Смолян;
- Единен център за начална подготовка – Плевен;
- 38-и батальон за ЯХБЗ и Е – Мусачево;
- Учебен полигон Корен;
- 55-и инженерен полк – Белене;
- военно формирование 22 790 – Горна Оряховица;
- Център за специалисти – Сливен;
- 20-и самоходен артилерийски дивизион във войскови район „Кабиле“ - Ямбол.
На 19 и 20 ноември (събота и неделя) 3-о Бригадно командване – Благоевград отваря врати с показ на въоръжение и техника от 10.00 ч. до 16.00 ч. за празника на Сухопътните войски 19 ноември и празника на 3-о Бригадно командване 20 ноември.
В Деня на отворени врати във всички формирования ще има статичен показ на техника, въоръжение и екипировка за различни дейности, изпълнявани от военнослужещите от най-големия вид въоръжени сили.

 

САЩ и Русия разговарят за Украйна в Анкара?

14.11.2022, 17:17

Представители на САЩ и Русия обсъждат Украйна по време на среща в турската столица Анкара, съобщава руското издание "Комерсант". Кремъл нито потвърждава, нито отрича информацията за разговорите, а турските власти отказват коментар по темата, отбелязва Ройтерс.
Според информацията на руското издание руската делегация е водена от директора на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин. Ройтерс отбелязва, че сайтовете за следенето на въздушния трафик показват, че руски самолет действително е кацнал по-рано днес (14 ноември) на летището Yoruk Isik, което според анализатори в Турция се използва единствено за правителствени цели.
В последно време срещите между официални лица на Русия и САЩ рядко са публични, нито се публикува информация за дискутираните теми, отбелязва още Ройтерс.
От седмици обаче в медиите, включително и американски, се дискутира възможността Вашингтон и Москва да се разберат за изхода от войната в Украйна. Официалната позиция на САЩ е, че ще оставят Киев да реши дали да преговаря с Русия и как ще продължи с военните действия, а Вашингтон ще продължи да подкрепя украинците с военна и финансова помощ.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Екипажи от Военновъздушните сили на Кралство Испания ще изпълнят опознавателни полети с Eurofighter F-2000 Typhoon

14.11.2022, 13:02

На 14 и 15 ноември изтребители от Военновъздушните сили на Кралство Испания ще изпълнят дневни опознавателни полети във въздушното пространство на Република България с облитане на граждански и военни летища в районите на градовете София, Пловдив, Бургас и на село Безмер, област Ямбол.
Шест самолета Eurofighter F-2000 Typhoon се предислоцираха в нашата страна в петък, 11 ноември, за предстоящото изпълнение на мисията на НАТО по усилена охрана на въздушното пространство с Военновъздушните сили на Република България. Полетите, които се изпълняват днес и утре, са планирани за опознавателно облитане на райони, свързано с предстоящото съвместно изпълнение на задачи.

Източник: https://www.mod.bg/

 

В Брюксел ще обсъждат готовността на ЕС за Военната мисия за подпомагане на Украйна

14.11.2022, 10:07

Министърът на отбраната Димитър Стоянов ще участва в заседанията на Съвета „Външни работи/Отбрана“ и на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана във формат министри на отбраната. Те ще се проведат на 15 ноември 2022 г. в Брюксел, Кралство Белгия, съобщава Пресцентърът на МО.
В рамките на заседанието на Съвета, в изпълнение на заложените приоритети в Стратегическия компас за постигане на напредък в областта на сигурността и отбраната, ще се проведе първата среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС. Министрите ще обсъдят възможностите за подобряване на съвместното придобиване на способности и съвместното възлагане на обществени поръчки с цел покриване на недостига на оперативни способности на ЕС.
На сесията, посветена на руската агресия срещу Украйна, министрите ще обсъдят готовността на ЕС за стартиране на Военната мисия с неизпълнителен мандат за подпомагане на Въоръжените сили на Украйна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще участва в дискусията. Очаква се и министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников да се присъедини към разговорите чрез видеоконференция.
На заседанието на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана министрите на отбраната ще обсъдят Доклада на Върховния представител за изпълнението на Координирания годишен преглед на отбраната, който очертава постигнатия напредък в развитието на отбранителните способности на ЕС за последните две години.

 

Варна преди фотографията: Изглед на Варна от птичи поглед - литография на Едмънд Уокър от 1854 г.

14.11.2022, 08:20

Литографията „A Birds-Eye view of the City of Varna” (Изглед на Варна от птичи поглед) е работа на английския художник Edmund Walker (Едмънд Уокър, 1814-1882), гравьор към литографската фирма „Day & Son” (Дей и син, Лондон). Тя е издадена от издателство „Lloyd Brothers & Co” (Лойд Брадърс и Ко, Лондон) на 22 юни 1854 г. в два варианта - тонирана (ръчно оцветена) и черно-бяла. Литографията е в два размера: 290 х 510 мм (405 х 545 мм) и 460 х 645 мм. Литографията е издадена в началото на Източната (Кримската) война (1853-1856 г.), за да задоволи интереса на английската публика към Варна - сборен пункт и главна база на съюзническите английски, френски и турски войски преди отплаването им към Крим.
Изборът на Варна е предопределен от нейните природни дадености. Градът е най-голямото турско пристанище по Западното Черноморие - крепост с шестхиляден гарнизон. Варна е на няколкодневен преход от Силистра и Шумен - големите турски крепости, преграждащи пътя на руската армия към Балкана. При пълното превъзходство на английския и френския флот в Черно море двете крепости стават за руснаците главни обекти в настъплението им към Константинопол (Истанбул).
Литографията представя Варна (Варненската крепост) от птичи поглед, гледана от югоизток. На преден план е Варненският залив, изпълнен с ветроходи и параходи. Вляво, в местността „Карантината“ и на пясъчната коса, разделяща Девненското езеро от Черно море) са разположени палаткови лагери на части от английската армия. В средата е представен оттокът, свързващ Девненското езеро с Черно море (река Девня / река Варна), каменният мост над него (Таш кюпрю) и кеят. На нос Галата е представена фарова кула, в близост до която на висока мачта се вее турското (червено) знаме с полумесец и звезда. В действителност през 1854 г. на нос Галата е нямало фар (той е открит за навигация на 15 август 1863 г.).
Под литографията има обяснителен текст (легенда) в 19 точки. Дадени са и разстоянията в мили от Варна до Силистра, Тутракан, Олтеница, Русчук, Гюргево, Шумен (главната квартира на главнокомандващия турската Дунавска армия Омер Лютфи паша), Константинопол (Истанбул), взети от карта на Европейска Турция (Map of Turkey in Europe).
Автор на рисунката „A Birds-Eye view of the City of Varna” е Натаниел Уиток (Nathaniel Whittock, 1791-1860). Тя е прехвърлена върху литографски камък от Едмънд Уокър. Уокър никога не е посещавал Варна, английската публика, за която е предназначена литографията – също.
Източник: http://morskivestnik.com, Анастас Ангелов

 

Исторически календар

14.11.2022, 08:05

На 14 ноември 1857 година в Стара Загора е роден генерал-лейтенант Михаил Савов.
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург през 1885 г. Служи в Източнорумелийската милиция.
По време на Сръбско-българската война командва войските при левия участък на Сливнишката позиция, които отблъскват противника и успешно отбраняват София. От 1886 г. е помощник на военния министър, а от 1888 г. – почетен флигел адютант на княз Фердинанд I.
Като военен министър през 1891 – 1894 г. и 1903 – 1907 г. допринася за организационното изграждане на Българската армия и нейното модернизиране. Въвежда дивизионната организация и разделя страната на три военни инспекционни области. В периода между двата министерски мандата е началник на Военното училище в София.
Назначен на 22 септември 1912 г. от цар Фердинанд І за помощник-главнокомандващ на Действащата армия, генерал М. Савов организира бързото провеждане на мобилизацията за Първата балканска война и ускореното съсредоточаване на частите в районите за настъпление. В хода на войната осъществява стратегическото ръководство и взаимодействие на българските войски на Тракийския и Македонския оперативен театър. Подписва Протокол за сключване на примирие с Османската империя на 20 ноември 1912 г. и участва в преговорите за мир в Лондон през май 1913 г.
Той е един от главните инициатори за започването на Втората балканска война. Със съгласието на цар Фердинанд І, на 15 юни 1913 г. заповядва нападение срещу сръбските и гръцките войски в Македония. Поради неуспеха на бойните действия е освободен като помощник-главнокомандващ, а след войната – уволнен от действителна служба и съден от Държавния съд като виновник за първата национална катастрофа.
През 1920 – 1923 г. Михаил Савов заема поста пълномощен министър във Франция, където остава да живее до смъртта си на 21 юли 1928 г. В своето предсмъртно завещание пожелава бюстът му да бъде обърнат към Македония, а на пиедестала да се гравират думите „На грядущите поколения да реализират идеята, към която са обърнати моите очи…“. Тленните му останки са пренесени и погребани в София на 19 август 1928 г.
С президентски указ № 436 от 20 декември 2012 г. генерал-лейтенант Михаил Савов е награден посмъртно с орден „Стара планина“ I степен с мечове за изключително големите му заслуги при планирането и осъществяването на военните операции през Първата балканска война 1912 – 1913 г. Кавалер на военния орден „За храброст“ ІІ степен и на ІІІ степен 2 клас.

**********
На 14 ноември 1943 година започва най-мащабната въздушна настъпателна операция срещу България.
Главен обект на бомбардировките е София, а основната цел – да се застави правителството да скъса с Оста. До 17 април 1944 г. общо 2000 самолета на англо-американската авиация нанасят 7 дневни и 5 нощни удара с 8800 фугасни и няколко хиляди запалителни бомби. Пуснати над предимно граждански обекти те убиват 836 и раняват 1025 столичани. Частично или напълно разрушени и опожарени са 12 567 жилищни, промишлени и обществени сгради, сред които тези на Министерския съвет, Народното събрание, БАН, Светия Синод, Археологическия музей, Държавната печатница, католическата катедрала „Свети Йосиф“, Народния театър, Столичната библиотека, в която изгарят 40 000 книги, Етнографския музей, Софийската синагога, църквата „Свети Спас“, двореца „Врана“ и др. Пилотите от 6-и изтребителен полк предприемат 273 излитания срещу многократно превъзхождащите ги сили на противника и свалят 30 негови самолета. На 20 декември 1943 г. поручик Димитър Списаревски извършва първия в историята на българската авиация въздушен таран. За първи път в историята на световната бойна авиация на 30 март 1944 г. поручик Христо Костакев сваля два бомбардировача с една атака. На 17 април 1944 г. поручик Неделчо Бончев извършва втори въздушен таран. Изключителна смелост проявяват поручик Стоян Стоянов, подпоручик Петър Бочев и капитан Чудомир Топлодолски, постигнали най-много въздушни победи. Завинаги в небето над София остават 16 български летци, посмъртно повишени в по-горен чин и наградени с военен орден „За храброст“.
************
Англо-американската авиация нанася първия масиран въздушен удар срещу София. Бойният ред на противника включва 91 средни бомбардировача Б-25 „Мичъл“, прикривани от 49 тежки изтребителя П-38 „Лайтнинг“. Ударът е нанесен от изток около 12,30 ч. с 606 фугасни бомби, пуснати над Малашевци, Орландовци, Централни гробища, кварталите „Хаджи Димитър“, „Надежда“, „Индустриален“ (между западния бряг на Владайска река и Малашевци), „Безжичен телеграф“, „Булина ливада“ (Красна поляна), над Централна жп гара и гара Военна рампа. Загиват 32 души, ранени са 120, разрушени са 44 и остават необитаеми 129 сгради. Падналите в района на Централна гара 26 бомби разрушават железопътната и телеграфната работилница, прекъсват всичките четири коловоза източно от моста над шосето София – Орландовци, повреждат 23 вагона. Българските Ме-109 Г-2 от 3/6 изтребителен орляк (летище Божурище) излитат минути преди първите бомби да паднат над столицата. Поради късното оповестяване 13-те пилоти не успяват да противодействат ефективно, а липсата на модерна оптическа и радиоапаратура влияе негативно върху действията на зенитната артилерия.
Съюзническата авиация губи три повредени бомбардировача Б-25 и един свален от подпоручик Михаил Григоров изтребител П-38. При захождане за кацане след раняване във въздушен бой загива фелдфебел Йордан Тодоров от 3/6 изтребителен орляк,

**********

На 14 ноември 1912 г. е предприет първият в световната военна история опит за „едновременен разузнавателен полет с три типа самолети – „Албатрос“, „Воазен“ и „Блерио“.
Те излитат по предварително уточнени различни маршрути и през определени малки интервали от време. Мисията и на трите самолета е наблюдение край Одрин.
Те са пилотирани от поручик Радул Милков, поручик Стефан Калинов и италианеца Джовани Сабели. Наблюдатели са поручиците Таракчиев, Митев и Лулчев.
Поради лошите метеорологични условия, гъстата мъгла и силния вятър те се завръщат петнадесет минути след началото на мисията над обекта Кадън кьой.

 

 

 

Флагът на мисията на ЕС за Украйна ще се вее в Полша и Германия

13.11.2022, 22:13

Звеното за планиране и провеждане на военни мисии и операции на ЕС ще бъде Щаб на стратегическо ниво. На оперативно ниво, в гр. Жаган, Полша, ще бъде развърнато многонационално Командване на ЕС за общовойсково обучение. В Германия ще се формира многонационално Командване за специализирана подготовка, което ще ръководи дейностите по обучение на нейна територия. Политическият контрол върху мисията ще се упражнява от Комитета по политика и сигурност.
Вече е в ход изпълнението на Решение на Съвета „Външни работи“ от 17 октомври т.г. С него Европейският съюз установява Мисия за военно подпомагане на Украйна (EUMAM). Тя е част от Интегрирания подход на ЕС за оказване на подкрепа на Украйна. Има, обаче, „не изпълнителен“ мандат, което означава без използване на сила и е с първоначална продължителност от 2 години, считано от нейното стартиране. Очаква се оперативна и тренировъчна дейност на терен в да започне в кредата на този месец, а до края, а до края да се декларира постигането на начални оперативни способности.
С приемането на Решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна на 3 ноември Народното събрание задължи Министерския съвет  до 10 ноември  да предприеме всички необходими действия за деклариране готовността на България за принос към мисията. Това правителството стори на 9 ноември.
Целта на мисията е да допринесе за подобряване на военните способности на Въоръжените сили на Украйна, тяхното възстановяване и повишаване на възможностите за ефективно провеждане на операции. Смята се, че това ще позволи на страната да защити украинските граждани и своята териториална цялост в рамките на международно признатите й граници, както и да упражнява ефективно своя суверенитет.
За постигането на тази цел, EUMAM предоставя на Въоръжените сили на Украйна индивидуална и колективна подготовка на тактическо ниво, специализирано обучение на личен състав, подготовка на бойни формирования за териториална отбрана. И още - въоръжение, техника и боеприпаси за окомплектоване на формирования от Въоръжените сили на Украйна. Мисията ще координира и синхронизира дейностите на държавите членки в подкрепа на Въоръжените сили на Украйна и няма да извършва дейности по придружаване на обучените от нея украински формирования, след тяхното развръщане на територията на Украйна. Тоест, участието ще бъде на територията на страна съюзник от НАТО.
Генералният щаб на Украинските въоръжени сили е изпратил писмо с искане за необходимата подкрепа. Основен приоритет е предоставяне на въоръжение и техника, подготовка и сглобяване на новосформирани механизирани, танкови и артилерийски подразделения на ниво рота, батальон, както и щабове на батальони и бригади. Необходимостта от специализирана индивидуална подготовка включва обучение за ремонт и поддръжка на материална част, въоръжение и техника, което включва бойни транспортни, зенитни, ракетни, артилерийски, авиационни, ПВО, безпилотни, електронна борба, ЯХБЗ средства. Приоритетна е специалната подготовката за снайперисти, по управление на авиационни операции, за сапьори и бойни санитари.
Съгласно чл. 41, параграф 2 от Договора за ЕС и в съответствие с Решение 2021/509 относно Общата външна политика и политиката за сигурност на ЕС, оперативните разходи, произтичащи от решението за установяване на EUMAM, имащи военни импликации или такива с отбранителен характер ще бъдат за сметка на държавите членки.
Предвижда се на наша територия да се подготвя модул на бойни санитари - до 15 военнослужещи на месец, до 4 модула в рамките на година. Участието на български военнослужещи в мисията, посочва министърът на отбраната Димитър Стоянов на правителственото  заседание, в т.ч. и щабни офицери ще допринесе за повишаване на оперативната съвместимост и придобиването на опит в планирането и провеждането на мисии на ЕС на стратегическо и оперативно ниво.
Източник: https://otbrana.com/

 

Два исторически военни самолета се сблъскаха във въздуха на авиошоу в САЩ, има жертви

13.11.2022, 20:22

Два исторически военни самолета се сблъскаха във въздуха на авиошоу вчера в американския град Далас и паднаха на земята в пламъци и дим, съобщиха федералните власти. Пилотът на изтребителя и 5-членният екипаж на бомбардировача са загинали.
Сблъсъкът между Boeing B-17G Flying Fortress (N7227C), т.нар. "летяща крепост" и Bell P-63F-1-BE Kingcobra (N6763) е станал в 13,21 ч.  местно време на възпоменателно шоу за американските ВВС, съобщи Федералната администрация по въздухоплаване (ФАВ).
Към мястото на катастрофата са се отправили спасителни екипи. Телевизионни кадри на живо показаха хора, поставящи оранжеви конуси около отломките на бомбардировача.
На няколко видеоклипа в “Туитър” се вижда как изтребителят се врязва в бомбардировача и двете машини падат на земята в кълбо от огън и дим. - (видео)

 

Възпоменателна церемония в Пловдив в памет на загиналите британски воини

13.11.2022, 16:26

На 13 ноември 2022 година на Централните гробища в Пловдив се проведе ежегодната Възпоменателна церемония в памет на загиналите британски воини в Първата световна война. Поклонението пред гробовете на 56-е британски военнослужещи се провежда всяка година по повод Деня на маковете – на  11-я ден на 11-я месец в 11.00 часа. Това са денят и часът, в които през 1918 година Първата световна война завършва с примирие и боевете са прекратени.
На церемонията, организирана от посолството на Великобритания и проведена в присъствието на техни превъзходителства посланиците на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия д-р Роб Диксън и на Ирландия Мартина Фийни, участваха заместник-командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) полковник Иван Райков, почетни часови, командири на формирования и офицери от СКСО, офицери от 3 авиационна база – Граф Игнатиево и 24 авиационна база – Крумово.
Героизмът и паметта на загиналите воини бе почетен точно в 11.00 часа с едноминутно мълчание и с поднасяне на венци и цветя от името на министъра на отбраната на Република България, началника на отбраната, командира на СКСО, командирите на 3 и 24 аб от Военновъздушните сили, заместник-кмета на Община Пловдив Георги Титюков, както и от представител на Областна администрация Пловдив, съобщават от СКСО.

 

Балканският Дахау е най-големият грях на Хърватска – дори немските нацисти се срамуваха от него

13.11.2022, 13:52

Този материал не се препоръчва за хора със слаби нерви, налични са кадри с насилие. Не се препоръчва на лица под 18-годишна възраст.
В хода на Втората Световна война ще открием, че Германия извършва редица престъпления срещу човечеството, следвана от СССР и САЩ. Войната няма красиво лице и често ще се връщаме към истории за Дахау, Катинското клане и още много други. Интересен факт е, че нито един от посочените лагери не може да стъпи на малкия пръст на истински грозната картина, която носи името – Ясеновац.
Вярвате или не, съществува концентрационен лагер, който не е създаден от германците, не е създаден и от руснаците. Един от най-свирепите лагери, който успява да изуми дори самите нацисти, е изграден изцяло от Хърватска. Според данните е 10-я най-голям в Европа и е основан от хърватските фашисти. В своя стремеж да успеят да се докажат като отделна и независима сила, спазваща всички наредби на Нацистка Германия, надзирателите там успяват да станат по-големи вярващи и от самия папа, но в негативния смисъл........Прочети още

 
 

Армията на САЩ вади от резерва знакови танкове

13.11.2022, 08:26

Американската армия започна да разконсервира няколко десетки танка M1A1 Abrams, които бяха извадени от въоръжение в морската пехота през 2021 г., съобщава Army Recognition.
Влаковете с танковете се отправиха към ремонтната база в Анистън за по-нататъшна реконструкция и модернизация. Корпусът на морската пехота на САЩ разполага с 400 танка M1A1 Abrams. Последните танкове от този тип са изведени от експлоатация в рамките на структурната реформа на американската морска пехота.
Не се съобщава колко общо изведени от експлоатация танка M1A1 Abrams на морската пехота ще бъдат върнати в строя. Известно е само, че американците искат да модернизират тези танкове до версията M1A2 SEP V3.
Полша може да получи тези модернизирани танкове. През юли 2022 г. Пентагонът обеща да предостави на Полша 116 употребявани M1A1 Abrams като компенсация за прехвърлянето на близо 250 съветски танка Т-72 на ВСУ.
По данни на The Military Balance към края на миналата година въоръжените сили на САЩ са имали на въоръжение около 2500 танка M1A1 Abrams от различни модификации, а още над 3700 от този тип са били на склад.
Припомняме, че по-рано САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 400 млн. долара, включително танкове Т-72.
Освен това Украйна се надява на директни доставки на танкове Leopard 2 от Германия. Преговорите по този въпрос вече са в ход. - Още за М1А1
Източник: https://news.bg/

 
 

 

Висш US генерал убеждава Байдън да притисне Зеленски за преговори с Москва

12.11.2022, 22:00

На най-високо ниво в администрацията на САЩ е възникнало разногласие по въпроса дали да се притисне сега Украйна да търси дипломатически край на войната с Русия. Американски висш генерал настоявал, че е време за преговори, докато други съветници на президента Байдън отбелязали, че е твърде рано, предава "Ню Йорк Таймс".
Ген. Марк А. Мили, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете, изтъкнал, че украинците са постигнали приблизително толкова, колкото биха могли разумно да очакват на бойното поле преди началото на зимата и затова трябва да се опитат да затвърдят своите успехи на масата за преговори, заявили запознати източници пред вестника.........Прочети още

 

125 години Военноморска база Варна

12.11.2022, 08:26

Днес се отбелязват 125 години от създаването на Военноморска база – Варна.
Базата е формирана с княжески указ № 40 от 12 ноември 1897 г. (18 години след създаването на флот на Дунав). С него се постановява създаването на Морска част с щаб във Варна. И преди тази дата военноморски флагове се веят над няколко съда, базирани в морския град, но получаването на построения в Бордо учебен крайцер „Надежда“ (1898 г.), включването във флота на 6-те миноносци – „Дръзки“, „Смели“, „Храбри“, „Строги“, „Летящи“ и „Шумни“ (1908 г.), както и някои други кораби, бележи важен етап в развитието на флота.
Бойното му кръщение през Балканската война превръща торпилирането на турския крайцер „Хамидие“ от миноносеца „Дръзки“ на 21 ноември 1912 г. в най-голямата българска морска победа. До излизането на България от Първата световна война във военния флот на Черно море, чиито приемник е днешната Военноморска база Варна, много неща се случват за пръв път – семафорно – наблюдателна служба, минно заграждение, монтиране на корабна радиостанция, подводно плаване, морски десант, използване на морска авиация, начало на миночистачната и противоподводна дейност. От „флотския район“ водят началото си Флотския арсенал, Морските специални школи, водолазното дело. Военните моряци дават жертви и на сухопътните фронтове.
Преживял най-тежкия си период от около 20 години след Ньойския договор, който всъщност го ликвидира, военният флот намира сили да участва активно във Втората световна война. До 1925 г. във Варна се базират новите стражеви кораби „Беломорец“ и „Черноморец“, четири ведети (катери) и учебния кораб „Асен“. В навечерието на войната във флотския район са доставени 3 торпедни катера тип „Люрсен“ и 4 – тип „Пауер“, 2 минни заградителя – „Дунав“ и „Свищов“ и 12 миночистачни катера, построени във флотския арсенал. В първата част на войната, като съюзник на Германия, флотът отбранява крайбрежието, минира акватории, охранява конвои и води борба с подводниците на противника. След включването на България в антихитлеристката коалиция от 1944 до 1948 г. военните моряци, предимно от базата, изпълняват важна военнополитическа и икономическа задача – водят борба с минната опасност на Черно море и Дунав. Унищожени са хиляди мини, преведени зад трал са десетки конвои, отново са дадени жертви. Един от най-отличилите се през войната кораби – миночистачът „Христо Ботев“, и днес е в състава на базата като спомагателен катер.
След войната Военноморска база Варна многократно получава кораби и техника предимно от бившия Съветски съюз, Полша, ГДР и от собствено производство. В нея служат най-големите бойни кораби – два ескадрени миноносеца, три стражеви кораба, една фрегата, корвети, миночистачи, торпедни катери, спомагателни кораби. Част от корабите, усвоявани в базата, след това попълват морските поделения в Бургас, Созопол и Балчик. В периода след 1950 г. във Варна се съсредоточават последователно 2 проекта торпедни катери, които през 60-те години стават основата на съединението леки сили в Созопол.
Базата развива своята структура, усвоява нови задачи, формира кадри, усъвършенства военноморската наука. Хиляди млади хора се учат на мъжество, професионализъм и родолюбие. Един от тях – старшина I степен Димитър Димитров, на 4 март 1965 г. с цената на живота си спасява екипажа и кораба, на който служи, от гибел.
След първия командир на Морската част – французинът на българска служба капитан II ранг Пол Пишон, още 32 флотоводци са били начело на поделението. То дава на България повече от половината адмирали, получили това звание за цялата история на флота.
Най-големият кораб във флотската летопис – ескадреният миноносец „Георги Димитров“ за първи път през 1957 г. напуска пределите на Черно море, за първи път през 1966 г. поход в Средиземно море извършват стражевите кораби „Дръзки“ и „Смели“, а кораби от съединението многократно осъществяват бойна подготовка в отдалечени райони, участват в крупни национални и международни учения. С кораби от Черноморския флот на СССР са осъществени плавания на 8 обединени ескадри в Средиземно море (1980 – 1987 г.) и 2 в Черно море (1988 и 1989 г.) - Още за ВМБ Варна

 

„УЗИ“ – израелският красавец с чешки корени

12.11.2022, 08:20

В периода 1947–1949 г. получилият офицерско звание Узиел Гал взема участие в конкурса по създаване на нови стрелкови оръжия за нуждите на израелската армия. Представените идеи от талантливия лейтенант бързо привличат вниманието на армейското командване, което дава зелена светлина на изработването и изпитването на новия му картечен пистолет.
Като участник в боеве в различни условия на обстановката – близки престрелки, нощни операции, действия в населени места, лейтенант Гал успял да осъзнае важността на малките габаритни размери на оръжието и бързината на неговото презареждане. В това отношение той оценявал високо качествата на чешкия картечен пистолет Sa vz. 23, като в новата конструкция внедрил редица технически решения на чешкия си колега......Прочети още

 

МиГ-21 в България - Началото

12.11.2022, 08:12

На 12 ноември 1963 г. майор Иван Бедрозов извършва първия полет с МиГ-21 в България. С това започва 52-годишната история на експлоатацията на типа у нас.

С 227 доставени машини МиГ-21 е вторият по многобройност (след МиГ-15) боен самолет, който е бил на служба у нас. Да си спомним как започва историята на този знаменит изтребител у нас.
През 1961 г. българската военна авиация вече е изцяло реактивна. На въоръжение са около 288 бойни самолета (75 МиГ-19, 71 МиГ-17, 108 МиГ-15 и още 34 спарки МиГ-15).
През 1962 г. идва ред и на България да получи един от най-съвременните самолети от арсенала на съветската военна авиация – МиГ-21. ........Прочети още

 

Исторически календар

12.11.2022, 08:10

На 12 ноември 1867 година в Севлиево е роден генерал от пехотата Стефан Нерезов (1867 – 1925).
Завършва Военното училище в София (1888) и Италианската академия на Генералния щаб в Торино (1896). Служи като младши адютант в 3-а пехотна балканска дивизия (1898 – 1899), старши адютант на 2-ра бригада от 6-а пехотна бдинска дивизия (1899 – 1900), инспектор на класовете във Военното училище (1900 – 1902), ротен командир в 14-и пехотен македонски полк (1902). На 1 януари 1903 г. постъпва в свитата на княз Фердинанд, а две години по-късно командва дружина в 1-ви пехотен софийски полк. От януари 1908 г. е началник на Оперативна секция в Щаба на армията, а от 1 юни 1909 г. – командир на 8-и пехотен приморски полк. През 1911 г. е назначен за началник на Оперативното отделение и помощник-началник на Щаба на действащата армия.
Участва активно в изпълнението на плана за съсредоточване и водене на бойните действия по време на Балканската война (1912 – 1913).
В Междусъюзническата война (1913) замества отстранения генерал Фичев на поста началник на Щаба на действащата армия.
През Първата световна война (1915 – 1918) е командир на 9-а пехотна плевенска дивизия (1915 – 1916), командващ 3-а армия на Добруджанския фронт (ноември 1916 – декември 1917), началник на Моравската военна област (декември 1917 – юли 1918) и командващ 1-ва армия на Южния фронт (юли – септември 1918).
След войната е инспектор на пехотата (декември 1918 – ноември 1919) и началник на Щаба на армията (2 ноември 1919 – 3 септември 1920). Със заповед от 3 септември 1920 г. е повишен в звание генерал от пехотата и уволнен от армията. Убит при атентата в църквата „Св. Неделя“ в София (16 април 1925). Награден с военен орден „За храброст“ ІІ ст., ІІІ ст. 1 кл. и ІІІ ст. 2 кл.

Преди 137 години, на 12 ноември 1885 г., в Сливен е роден Продан Стоянов Таракчиев.

Завършва гимназия в родния си град. След дипломирането си постъпва във Военното училище, произведен е в чин подпоручик през 1908 г. и назначен в 11-и пехотен сливенски полк. След конкурсен изпит през есента на 1911 г. е изпратен да изучава балонно дело във Въздухоплавателната школа в Санкт Петербург, Русия. Там усвоява теорията и техниката на въздухоплаването. Прекъсва обучението си и се завръща в България, за да участва в Балканската война. Лети като наблюдател в състава на 1-во аеропланно отделение. На 16 октомври 1912 г. поручик Радул Милков заедно с поручик Продан Таракчиев извършват първия разузнавателен боен полет със самолет „Албатрос-Ф2“ над Одрин – гара Караагач – Кадън кьой – Папаз тепе. До временното примирие на 17 ноември 1912 г. Продан Таракчиев изпълнява още два бойни полета. В началото на декември 1912 г. е доставен подареният от Русия змейков балон и се сформира втора балонна станция. За неин командир е назначен поручик Продан Таракчиев, който до края на войната участва в извършените въздушни наблюдения.
След края на Балканските войни завършва аеропланен курс в Русия и в началото на 1915 г. се дипломира като пилот. През Първата световна война е в състава на 1-во аеропланно отделение. На 21 април 1916 г. капитан Продан Таракчиев с наблюдател поручик Стефан Зарзанов излитат със самолет ЛВГ-Б2 от летище Белица и провеждат първия въздушен бой в историята на българската авиация.След войната за кратко време е началник на Аеропланното училище, а по-късно на Аеропланната работилница в Божурище. След уволнението си през 1920 г. работи в Дирекцията по въздухоплаване. Представител е на „Аерофлот“ в България. Произведен в чин полковник от ВВС на НРБ през 1948 г. Умира на 28 април 1957 г.

 

 

Завърши многонационалното учение „Balkan Shield – 22“ с участието на формирование от специалните сили

11,11,2022, 23:35

Днес завърши многонационалното учение на силите за специални операции „Balkan Shield – 22“, което се проведе в областите Атика и Виотия на територията на Република Гърция. В него участваха формирования от специалните сили на шест балкански държави – Албания, България, Гърция, Румъния, Северна Македония и Черна гора, както и наблюдатели от Босна и Херцеговина.
Завърши многонационалното учение „Balkan Shield - 22“ с участието на формирование от специалните сили
За целите на учението беше сформирано Съвместно командване на специалните операции от всички участващи страни, изградено от щабен елемент, съвместна тактическа група и съвместна авиационна група за специални операции. Българските военнослужещи от 86-а група „Специални сили“ на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) изпълниха заедно с другите участници в учението задачи по специално разузнаване и директни действия. Проведоха се съвместни тренировки по инфилтрация и ексфилтрация по въздух и по суша, обезвреждане на терористи, контакт с противник и медицинска евакуация.
Бяха постигнати целите на учението – да се повишат оперативните способности на участващите формирования, както и на уменията за работа в многонационална среда и в прилагането на системата за командване и управление на сухопътни, морски и авиационни тактически групи за специални операции.
Инициативата за многонационалните съвместни учения на силите за специални операции на балканските държави (B-9 CJSE-16) стартира през 2011 г. след среща на началниците на отбраната на страните от Балканския полуостров. Ученията се организират и провеждат всяка година от различна държава-членка на инициативата. Те включват провеждането на специални операции с цел укрепване на регионалното международно сътрудничество, синергията и оперативната съвместимост, както и увеличаване на бойните способности на силите за специални операции от участващите държави.
Източник: mod.bg

 

 

 

 

ЧВК "Вагнер". Контракт с Родиной - документален филм на руската телевизия RT Documentary

 

Испанските изтребители кацнаха в Безмер

11.11.2022, 17:37

Военновъздушните сили на Кралство Испания предислоцираха днес 6 самолета Eurofighter F-2000 Typhoon в авиационна база Безмер. Българските и испанските изтребители ще изпълняват съвместно задачи в рамките на мисията на НАТО по усилена охрана на въздушното пространство по Източния фланг на Алианса в периода 14 ноември – 2 декември 2022 г., съобщава Пресцентърът на МО
„Българските военновъздушни сили ще продължат да работят за националния принос към Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО (NATINAMDS). Съвместното изпълнение на задачи от ВВС на България и Испания в мисията на НАТО по усилена охрана на въздушното пространство осигурява способността на българската бойна авиация да действа интегрирано със силите на съюзниците и да охранява въздушното пространство на страните-членки на Алианса“, посочи командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.
„С това краткосрочно пребазиране Испания доказва своите способности и готовност да допринесе за колективната отбрана на НАТО в Черноморския регион“, заяви генерал-лейтенант Франсиско Брако Карбо, командир на испанското Съвместно командване по операциите. „Очакваме с нетърпение да работим с българския екип в авиобаза Безмер и да демонстрираме общите си ангажименти към колективната отбрана“, добави още генерал-лейтенант  Карбо.
При изпълнение на съвместните задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от Военновъздушните сили на България и Испания българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса.

 

Засега няма да се променя базата за определяне на военните заплати

11.11.2022, 17:35

Базата от 380 лв. за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на лицата в сектор сигурност и отбрана засега няма да се променя. Това става ясно от внесения от служебното правителство законопроект за удължаване на действията и разпоредбите на тазгодишния държавен бюджет.
Запазва се и размерът от 340 лв. на обезщетенията по чл. 230, ал. 1 и чл. 231, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. То се полага на  съпругите (съпрузите) на военнослужещите, които са ги последвали при преместването им в друго населено място и поради това са прекратили трудовите или служебните си правоотношения. Както и на безработните съпруги (съпрузи) на военнослужещите, участващи в международни операции и мисии, се изплаща обезщетение в размер.
Удължен бюджет за 2022 г. бе приет вчера на първо четене от ресорната комисия в Народното събрание. Предложението на служебното правителство получи подкрепата на 11 депутати. 4 бяха против, а трима се въздържаха. Окончателното решение ще бъде взето в пленарна зала на две четения, като има възможност за предложения между двете четения.
Днес по време на парламентарния контрол премиерът Гълъб Донев припомни, че служебното правителство предлага на парламента да приеме т. нар. удължителен закон за бюджета, които да действа до момента, в който редовно правителство предложи свой бюджет. Според него една дългосрочна политика, каквато трябва да бъде тази по доходите, трябва да се разработва и да се формира и да се изпълнява от редовно правителство. "За това към настоящия момент служебното правителство не формира политика, няма право да формира такава политика по доходите, а изпълнява заварената от предходното редовно правителство", каза още министър-председателят.
********
В законопроекта се предлага продължаване действието на плащания, размери и квоти, които се запазват на нивата от 2022 г., като например:
• минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, предвидена за заемане от държавен служител;
• базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на лицата в сектор сигурност и отбрана;
• максималният размер на държавните парични награди за особени заслуги към българската държава и нация;
• максималният размер на присъдената издръжка, която се изплаща от държавата по чл. 152, ал. 1 от Семейния кодекс;
• средномесечният доход и размерите на месечните и еднократните помощи по Закона за семейни помощи за деца;
• размерът на обезщетенията по чл. 230, ал. 1 и чл. 231, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;
• размерът на задължителната здравноосигурителна вноска;
• размерите на осигурителните вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване;
• размерите на минималния и максималния месечен осигурителен доход;
• размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст;
• дневният минимален и максимален размер на обезщетението за безработица;
• размерът на паричното обезщетения за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя);
• размерът на общата годишна квота за ваучери за храна;
• общият размер на сумата, подлежаща за възстановяване на земеделските стопани от акциза за газьола;
• размерът на данъчните облекчения за деца по чл. 22в и 22г от Закона за данъците върху доходите на физическите лица;
• други размери на нормативно определени плащания
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

В 12-та авиобаза специализанти завършиха успешно обучението си

11.11.2022, 13:05

Днес в 12-та авиационна база завърши обучението на специализанти от курсовете за придобиване на военноотчетна специалност и квалификация „войник - първи етап общовойскова подготовка” и „войник, специалист от зенитно-ракетни войски”, съобщават от формированието.
Обучението се проведе в „Центъра за подготовка и обучение” с началник подполковник Ивайло Ницов. Ръководител на курса по общовойскова подготовка бе майор Павлин Павлов – началник на сектор „Общовойскови, административен и логистичен”. Учебната програма включваше теоретични и практически занятия по огнева, строева, тактическа и физическа подготовки, военна топография, Устав за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България, противопожарна подготовка и ЯХБЗиЕ.
Курсът за придобиване на военноотчетна специалност и квалификация „войник, специалист от ЗРВ” с ръководител капитан Евгений Господинов се проведе в три направления – оператори на ЗРК, стартово оборудване на ЗРК и технологично оборудване.
В края на обучението специализантите положиха комплексни теоретични и практически изпити. Постигнатите резултати, отразени в протоколните листи показват, че обучаемите са усвоили на много добро ниво необходимите знания и практически умения. Пълни отличници от курса „войник - първи етап общовойскова подготовка” са редник 1-ви клас Мария Пърчева от военно формирование 44510 – София, редник 2-ри клас Тодор Иванов от военно формирование 28000 – Граф Игнатиево, редник 2-ри клас Мирослав Христов от военно формирование 52090 – Долна Митрополия и редник 2-ри клас Николай Колев от военно формирование 52860 – Кичево.
Отличници от курса „войник, специалист от ЗРВ” са редник 3-ти клас Евгени Костуров от военно формирование 36150 – Стара Загора и редник 3-ти клас Емил Дринков от военно формирование 26720 - Черноморец.
Удостоверенията бяха връчени от заместник-командира на 12-та авиационна база полковник Ивайло Ангелов. Той ги поздрави за постигнатите резултати и им пожела успешна реализация като кадрови военнослужещи от Военновъздушните сили.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Украйна е на пълна издръжка от Запада

11.11.2022, 10:02

През август-септември т.г. руските войски в хода на Специалната военна операция (СВО) в Донбас напредват с няколко километра, превземат три села, едно градче и няколко улици от друго. През август-септември 1943 г. съветската армия на фронт 450 км разгромява 13 немски дивизии с 540 000 бойци, 900 танка и 1100 самолета, освобождава Донбас и се придвижва на 300 км към Днепър.
Качествена е разликата между СВО и реална война. Ако Русия има днешните украинци за тогавашните окупатори, войната да е приключила отдавна с подобен резултат. Затова настъпва много бавно с три, някъде и с пет пъти по-малко пехота. С епизодично използване на авиация и тежки ракети. Без удари по населението, за разлика от противника.
Днес по официални данни руската редовна армия наброява 1,2 - 1,3 милиона души. Предназначена е, както е и при американската, за бойни действия в една голяма и една малка войни. Затова от нейния състав в СВО се включват не повече от десетина процента. Стратегическият ресурс се запазва за възможна голяма война.........Прочети още

 
 

Връчиха бойното знаме на Флотилията бойни и спомагателни кораби

11.11.2022, 09:28

На 10.11.2022 г. във Военноморска база Бургас се проведе тържествен ритуал по връчване и освещаване на бойното знаме на Флотилия бойни и спомагателни кораби и отбелязване на 10 години от създаването на формированието. Бойното знаме е символ на Българската армия, приемствеността между поколенията, духа на българския войник, воинската чест, доблест и слава.
В изпълнение на заповед на министъра на отбраната, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов връчи бойно знаме на Флотилия бойни и спомагателни кораби. В присъствието на офицери от командването на ВМС, представители на държавната и местна власт, свещенослужители от Сливенската Света митрополия и бургаското духовенство, командири на военни формирования и гости, контраадмирал Михайлов поздрави личния състав с думите: „Дръжте бойното знаме винаги изправено! Пазете го чисто и неопетнено!“ Бойното знаме беше осветено от викария на Сливенския митрополит Агатополския епископ йеромонах Иеротей и представители на бургаската духовна околия.
Преди десет години, със заповед на министъра на отбраната, след организационно-щатни промени бе сформирано командване на Военноморска база - ВМС. През 2016 г. командването на Военноморска база - ВМС се реорганизира в командване на Флотилия бойни и спомагателни кораби.
Днес със заслужена гордост военните моряци от флотилията отбелязват своя празник. От създаването си до наши дни, въпреки трудностите и трансформациите, корабните дивизиони и екипажи са основата за изграждането и утвърждаването на героичния и славен образ на българския военен моряк. Те се представят достойно във всички изпитания, като утвърждават ролята на формированието си като водещо флотско съединение и всеотдайно работят за утвърждаване престижа и авторитета на Военноморските сили на Република България.
За безупречно изпълнение на функционалните задължения и постигнати отлични резултати и по случай празника, от името на министъра на отбраната, началника на отбраната и от свое име, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов връчи награди на отличили се военнослужещи.
Флотилен адмирал Велков награди заслужили военнослужещи и пожела на целия личен състав на флотилията да бъдат все така моряци по дух и призвание и да продължават да носят в сърцата си най-съкровените ценности: чест, достойнство, моряшки дълг, професионализъм на море, взаимопомощ и всеотдайност! - (видео)
Връзки с обществеността на ВМС

 
 

САЩ ще купят 100 000 южнокорейски снаряди за гаубици, които ще изпратят в Украйна; Сеул отрича

11.11.2022, 08:35

САЩ ще закупят 100 000 артилерийски снаряда за гаубици от южнокорейски производители, които ще предоставят на Украйна, съобщи американски служител, предаде Асошиейтед прес.
По думите на служителя по тази сделка двете правителства работят от известно време.
Споразумението идва в момент, когато украинските лидери не спират да настояват за повече оръжия и помощи, за да се възползват от контраофанзивата, която изтласква руските сили от някои райони, които те бяха превзели по-рано във войната. То облекчава и опасенията на американските военни - особено на армията и морската пехота - които се притесняват, че постоянните трансфери на боеприпаси за гаубици на Пентагона за Украйна намаляват техните запаси.
Други представители на отбраната потвърдиха общите очертания на договора и заявиха, че той ще помогне за справяне с натиска върху запасите, по-специално с боеприпасите за гаубици, които украинските сили използват с голяма скорост. Миналата седмица служител на отбраната, който информира репортерите, заяви, че Украйна изстрелва по 7000 боеприпаса на ден, докато Русия изстрелва около три пъти повече.
Служителите говориха при условие за анонимност, тъй като подробностите по сделката не бяха оповестени публично.
Досега Южна Корея беше ограничила подкрепата си за Украйна до несмъртоносно оборудване и доставки. През април украинският президент Володимир Зеленски настоя Южна Корея да предостави смъртоносни оръжия след руската атака срещу Мариупол. Тогава министерството на отбраната на Сеул потвърди, че е отхвърлило украинското искане за зенитно оръжие, позовавайки се на принципа на южнокорейското правителство да изпраща само несмъртоносна помощ, припомня АП.
В изявление подполковник Марти Майнърс, говорител на Пентагона, заяви, че правителството на САЩ води разговори за закупуване на боеприпаси от отбранителнаjd индустрия на Южна Корея. Боеприпасите няма да идват от южнокорейските военни запаси. Той отказа да предостави повече подробности.
Малко по-късно обаче министерството на отбраната на Южна Корея заяви, че по преговорите за продажба на  артилерийски снаряди САЩ ще са техен краен потребител, а не както съобщи "Уолстрийт джърнъл",  че Сеул се е съгласил да продаде оръжия, които ще бъдат предназначени за Украйна, предаде Ройтерс.
Позицията на Южна Корея да не предоставя смъртоносна помощ на Украйна е непроменена, се казва в изявление на министерството на отбраната.
Източник: https://www.bta.bg/

 
 

Легендарният Т-55 остава най-популярният танк в Африка

11.11.2022, 08:17

Разработен през втората половина на 1950-те години, съветският среден танк Т-55 все още е най-разпространената бойна машина от този клас на африканския континент.
В момента тази техника, произведена в СССР, а също и по лицензи в Полша и Чехословакия, продължава да е на въоръжение в над 25 страни. Според различни оценки най-малко 2500 машини остават в експлоатация, пише "Российская газета".
Най-големият парк принадлежи на Египет, който има повече от 800 "петдесет и петици". Известно е, че има няколко опита за модернизирането им, както самостоятелно, така и с помощта на западни специалисти.
Например германците са предложили да увеличат огневата мощ чрез инсталиране на 105-мм оръдие, допълнителна броня и по-мощен двигател. Също така трябвало да се заменят и прицелите. По ред причини, главно поради високата цена, този проект не е реализиран. Въпреки че някои от машините все пак получават нови оръдия и средства за комуникация. После са проведени работи по подсилване на защитата.
Алжирските сили продължават да използват 270 T-55МВ с "реактивна броня" "Контакт".
Либийската Джамахирия при Муамар Кадафи се сдоби с 2200 Т-55. Към днешна дата танковете, оцелели след битките от гражданската война, се използват от формированията на Правителството на националното съгласие и силите на фелдмаршал Хафтар. Последният наскоро проведе учения с участието на тези машини.
Т-55 воюват в Ангола, Конго, Мозамбик, Нигерия, Чад и Етиопия. Интересно е, че в някои страни има само няколко бронирани машини от този тип в експлоатация, например в Централноафриканската република има четири от тях, в Екваториална Гвинея - три, в Того - два, а в Лесото има един танк.
Имайки предвид ситуацията в Африка, може да се приеме, че тази техника ще остане в експлоатация в продължение на много години напред. - Още за Т-55
Източник: https://bg.rbth.com/

 

 
 

Министър Димитър Стоянов: Българската армия извършва огромен обем от работа за възстановяване на оградата на границата

10.11.2022, 20:16

Военнослужещи от Сухопътните войски са възстановили общо 121 км от инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип (ИВС) по българо-турската държавна граница, в изпълнение на решения на Министерския съвет от октомври 2021 г. и септември 2022 г. Министърът на отбраната Димитър Стоянов запозна днес, 10 ноември, народните представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред с възстановителните дейности по инженерното съоръжение по българо-турската държавна граница, изпълнени от военнослужещи от Сухопътните войски през 2021 г. и 2022 г.
„Ако това съоръжение беше надеждно, нямаше да се налага да се извършват тези ремонтни дейности. Това е изключителен обем от работа, който извършва Българската армия за възстановяване на целостта на преградното съоръжение“, заяви той.
В изпълнение на решение на Министерския съвет в периода октомври – декември 2021 г. инженерни формирования от състава на Сухопътните войски извършиха неотложни ремонтно-възстановителни дейности на инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип (ИВС) по българо-турската държавна граница и прилежащия път. В дейностите участваха около 50 военнослужещи и близо 20 специализирани машини. Задачите им бяха да възстановят целостта на проблемни участъци по съоръжението и прилежащия път, причинени от природни стихии и от човешка намеса, вследствие на увеличения миграционен натиск. В този период, със съдействието на Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП), военнослужещите извършиха неотложни ремонтно-възстановителни дейности на 49 км от съоръжението, определени като критични. Те ремонтираха около 365 оградни пана, подмениха 4 600 м спирала режеща тел, прочистиха над 27 000 квадратни метра растителност и над 40 водостока, възстановиха над 30 подпорни колони. Бяха положени и около 1 300 кубични метра инертен материал за възстановяване на проходимостта на отделни участъци от пътя с обща дължина 570 м. Военнослужещите изградиха и два нови водостока.
През октомври тази година военнослужещите от Сухопътните войски продължиха ремонтно-възстановителните дейности по инженерното съоръжение по българо-турската граница в районите на гранични полицейски управления Елхово, Средец, Малко Търново и Резово. В ремонтно-възстановителните дейности, които ще продължат до края на годината, участват около 30 военнослужещи и близо 10 пътни превозни средства и специализирана техника. До този момент са възстановени 4080 м спирала режеща тел, ремонтирани са 496 оградни пана и 70 опорни колони. Почистени от растителност са 195 квадратни метра. Възстановеният участък от съоръжението е 72 км.
Необходимите строителни и монтажни материали, стопански инвентар и оборудване се осигуряват от Главна дирекция „Гранична полиция“, в рамките на осигурените финансови средства по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2022 г.
Източник: mod.bg

 

България ще се включи в тренировъчната мисия на ЕС за военно подпомагане на Украйна - European Union

10.11.2022, 14:26

България ще се включи в тренировъчната мисия на ЕС за военно подпомагане на Украйна - European Union Military Assistance Mission in Ukraine (EUMAM UА). Решението за националния принос взе Министерският съвет в изпълнение на решението на Народното събрание от 3 ноември 2022 г., съобщава Пресцентърът на МО  
След решение на Съвета „Външни работи“ от 17 октомври 2022 г., ЕС установява тренировъчната мисия за подпомагане на Украйна EUMAM UА. Тя има „неизпълнителен“ мандат, което означава без използване на сила и е с първоначална продължителност от две години.
Целта е да допринесе за подобряване чрез обучение и тренировка на военните способности на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). За постигането на тази цел EUMAM UА ще предоставя на ВСУ индивидуална и колективна подготовка на тактическо ниво, специализирано обучение на личен състав, подготовка на бойни формирования за териториална отбрана и предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси за подготовка на формирования от въоръжените сили на Украйна.
С решението на Министерския съвет България декларира готовността си за принос към тренировъчната мисия. Подготовката ще се проведе на територията на Федерална Република Германия, Република Полша и други държави-членки на ЕС. Предвижда се и в обхвата на българското участие, след съгласуване с украинската страна, на територията на Република България да се проведе обучение с един модул за подготовка на бойни санитари (до 15 военнослужещи на месец, до 4 модула в рамките на година).
Източник: https://otbrana.com/

 

Италия прекратява доставките на оръжие за Украйна

10.11.2022, 12:30

Италия не подготвя нови оръжейни доставки за Украйна, заяви министърът на отбраната Гуидо Крозето пред вестник „Il Messaggero“.
"Не подготвяме шести пакет със списък на оръжия за Киев и не говорим за доставка на ракети за Украйна. Не изключвам, че в бъдеще ще има ново постановление в рамките на НАТО и ЕС за по-нататъшна военна помощ за Украйна, но засега приключваме с доставките на оръжие, обещани от предишното правителство", каза той.
Крозето припомни, че военната помощ е предоставена в рамките на резолюция, одобрена с мнозинство в парламента.
"Имаме рамка, която ни позволява да вземем решение за военни доставки до 31 декември", посочи началникът на отбраната.
Той обаче не изключва възможността властите да преразгледат подхода си.
Крозето определи преговорите като единственото истинско решение за разрешаване на конфликта.
"Още от началото на конфликта говоря за необходимостта от диалог между страните. Трябва да спрат сраженията, да се седне на масата за преговори и да се постигне мир", заключи министърът.
Вестник „La Repubblica“ съобщи, че в средата на ноември Италия може да приеме нов указ за военна помощ за Украйна. След това „Il Messaggero“ цитира правителствени източници, според които Рим е замразил шестия пакет от помощи. Тази седмица Ройтерс, позовавайки се на представител на италианската правителствена коалиция, съобщи, че Рим е готов да предостави на Украйна различни системи за противовъздушна отбрана, включително ЗРК със среден обсег SAMP/T, произведени от Франция и Италия, италиански ракети Aspide, както и преносими системи Stinger.
Русия изпрати дипломатическа нота до всички страни, участващи в доставките на оръжие за киевския режим. Външният министър Сергей Лавров заяви, че тези пратки са легитимна цел за руските военновъздушни сили.
Източник: https://dariknews.bg/

 

Полша и Словакия ще увеличат разходите си за отбрана

10.11.2022, 09:30

Полша ще увеличи значително разходите си за отбрана догодина до поне 3 процента от брутния си вътрешен продукт, а съседна Словакия също влага сериозно във въоръжените си сили. Това обявиха премиерите на двете натовски членки Матеуш Моравецки и Едуард Хегер, цитирани от Асошиейтед прес.
Двамата лидери присъстваха на многонационално военно учение в Полша, където направиха заявка за повишаване на отбранителните си способности и на военното сътрудничество помежду си с оглед на войната в съседна Украйна.
По думите на Моравецки догодина правителството му ще похарчи над 100 милиарда злоти (21,4 млрд. долара), “а може би дори и 130 млрд. злоти (27,8 млрд. долара)” за осъвременяване на въоръжените си сили.
Той поясни, че това ще се равнява на 3-4 процента от полския БВП – което автоматично ще направи бюджета за отбрана на Полша един от най-големите сред тези на 30-те членки на НАТО. Засега тя заделя за армията си малко над 2 на сто.
“Най-добрата стратегия е да сдържаш противника със силата на собствената си армия, както и чрез сътрудничество с другите страни”, каза Моравецки.
Словашкият му колега Хегер заяви, че правителството в Братислава “усилено модернизира въоръжените си сили” и добави, че руското нападение срещу Украйна е показало необходимостта от регионално сътрудничество в областта на отбраната.
Моравецки и Хегер наблюдаваха маневри, в които участваха около 2000 полски, словашки, чешки, унгарски, американски и британски военнослужещи. Учението “Пума-22” се състоя на полигона Нова Демба в Югоизточна Полша, на около 150 км от границата с Украйна.
“Искаме да създадем мир и затова искаме да покажем, че разполагаме с достатъчно сили за опазване на мира”, каза Хегер.
Източник: bta.bg

 

Спират Първата световна заради Коледа през 1914 г.

10.11.2022, 09:07

Утре, 11 ноември, се навършват 104 години от края на Първата световна война. Конфликтът започва от Балканите, кръвопролитните военни действия продължават 4 години от 1914-а до 1918-а, а загиналите по бойните полета са 17 милиона души. Ето някои любопитни факти за войната и за българското участие в нея.
Тази война променя изцяло хода на човешката история и е в резултат на стремежа на Великите сили да преразпределят зоните на световно влияние и ресурси. Сраженията се водят между два противникови лагера – Антантата, в която влизат основно Франция, Русия, Великобритания, Сърбия и са подкрепени от много други държави, и Централните сили – Германия, Австро-Унгария, Османска империя и България. В боевете участват повече от 70 милиона войници. По-голямата част от тях са европейци. Сражения се водят на три континента – Азия, Африка и Европа.
За символична причина за войната се смята Сараевският атентат на 28 юни 1914 година, при който сръбски терорист убива австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд. Като последствие на убийството Австро-Унгария обявява война на Сърбия. Останалите държави се включват, всяка да защити своите съюзници.
Първата световна война е първа в много отношения. Това е войната, която се води за първи път на три континента. В нея за първи път масово се използват, след като военните са се поучили две години по-рано от българския опит, самолети за военни действия. В този период за първи път се използват и танкове и огнехвъргачки. По време на тази голяма война се използват за първи път и кучета водачи, които да помагат на ослепените войници. Кучета са били използвани за свръзка между командването и фронта, носейки нареждания до предните линии в капсули, прикрепени към телата им. Що се отнася за медицината, по време на войната за пръв път влизат в употреба кръвните банки. По фронтовете в Западна Европа немската армия става първата военна сила, употребила химично оръжие. През 1918 г. Удроу Уилсън става първият американски президент, посетил европейска държава. Сраженията се характеризират с така наречената позиционна война. Огромни окопи опасват цяла Европа, като постепенно от усилени боеве битките се израждат във война на изтощение.
Пъpвaтa cвeтoвнa вoйнa e къpвaв вoeнeн кoнфликт, нeвиждaн пo cвoитe мaщaби и дaдeни жepтви дo oнзи мoмeнт – 17 милиона. Oбявeнa кaтo „вoйнaтa, кoятo щe cлoжи кpaй нa вcички вoйни“, тя e изпълнeнa c кyп любoпитни фaкти.
Един от тях е коледното примирие, сключено още в началната година на войната. Moжe дa изглeждa нeмиcлимo в нaши дни, нo пpeз 1914 г. къpвaтa cвeтoвнa вoйнa вpeмeннo e пpeкpaтeнa зapaди … Koлeдa. Ha 24 дeкeмвpи вoювaщитe дoтoгaвa бpитaнcки и нeмcки вoйници ce cъбиpaт зaeднo във Флaндpия, пeят кoлeдни пecни, игpaят фyтбoл, paзмeнят cи пoдapъци. Двeтe cтpaни жeлaят пoвeчe oт вcичкo дa бъдaт oтнoвo щacтливи и бeзгpижни, мaкap и caмo зa някoлкo чaca. - (видео)
Cпopeд cлyxoвeтe, нeмцитe пъpви иницииpaли идeятa зa пpимиpиe, зaпявaйки кoлeдни пecни. Ha cвoй peд, кaтo ги чyли, бpитaнцитe cъщo зaпoчнaли дa пeят и тoгaвa гepмaнcкитe вoйници ги пoкaнили дa пpeкapaт пpaзника зaeднo. Лeгeндaтa paзкaзвa, чe eдин бpитaнeц зaявил, чe пo-cкopo щe yмpe, oткoлкoтo дa пee нa нeмcки eзик. Toгaвa нeизвecтeн нeмeц c чyвcтвo зa xyмop мy oтвъpнaл: „Aкo гo нaпpaвиш, тoвa cъc cигypнocт щe ни yбиe!“. Taкa двaмaтa ce пoчyвcтвaли мaлкo пo-cпoкoйни, a cлeд тaзи cлyчкa oтишли зaeднo дa yкpacят колeднa eлxa. Пpимиpиeтo пpoдължилo дo 1 янyapи, cлeд кoeтo вoйницитe oтнoвo зaпoчнaли дa ce избивaт eдни дpyги.
Колкото и невероятно да звучи, но все още има неизбухнали снаряди от военните действия. Днес, 104 гoдини cлeд кpaя им, откриват останали бомби и мини, paзпoлoжeни пo cтapитe бoйни пoлeтa нa Фpaнция и Бeлгия. Зa нeщacтиe, и дo днec тe oтнeмaт живoти, нaй-чecтo нa фepмepи, paбoтeщи нa пoлeтo.
След включването на САЩ на страната на Антанта през 1918 година Централните сили капитулират една по една, като краят на войната е поставен на 11 ноември 1918 година с подписаното от Германия примирие.
Войната слага край на четири империи – Германската, Австро-Унгарската, Руската и Османската. Нарушени са моралните и религиозните възгледи на цяло едно поколение.
А къде сме ние в тази война? Историкът академик Георги Марков го е казал със сърцето и ума си: „Печелим битките. Но губим войната. Юнаци, вие изпълнихте дълга си към Отечеството! Вечна ви слава и спете в мир!“
Всъщност изборът и намесата на България в Първата световна война са със съдбоносни последици, които ще тегнат върху плещите и на бъдещите поколения. Разпъната на три фронта от Македония до Добруджа и през Влашко до Молдова, българската армия отстоява свещеното право на национално обединение. Ходът на Първата световна за нашата войска е изпълнен с изненадващи поврати, когато тя печели своите битки на Балканите, но краят ще бъде решен на Западния фронт. Българските воини записват с кръвта си славни подвизи от Тутракан до Дойран, които ще останат в нашата народна памет като неразрушими опори на националната гордост. Ноември 1919 г. обаче в парижкото предградие Ньой на Сена България е жестоко наказана от Съглашението, въпреки нейния стремеж към национално освобождение и обединение, защото геополитиката и стратегията зачеркват морала чрез отмъстителен вик „Победените са виновни и ще платят за всичко! Да, те плащат „с лихвите”, но Голямата война е последвана от друга – Най-голямата война и силата на правото продължава да се замества от правото на силата.
Първата световна война променя завинаги Европа и света. Изчезват империи, прекрояват се граници, появяват се нови държави. Възникват агресивни идеологии и социални системи – „диктатурата на пролетариата“ в Съветска Русия, националсоциализмът в Германия, фашизмът в Италия… Идеите за следваща война, която ще донесе победа на победените в Първата световна, остават, изострят се и се задълбочават. Парижката мирна конференция, свикана след войната във Версай (18 януари 1919 г.) посява в следвоенния свят семена на омраза и взаимно недоверие, на шовинизъм и реваншизъм, а на България отнема надеждата за постигането на национално обединение. И още нещо – краят на войната слага край и на няколковековното господство на Стария континент над останалата част на света.
Източник: https://trud.bg

 

37 години от първия полет на БТС-002

10.11.2022, 08:57

Преди точно 37 години, на 10 ноември 1985 г., своя първи полет прави експерименталният апарат БТС-002, който е част от съветската програма „Буран”.
Апаратът полита от летището на научно-изследователския институт Громов в Жуковски, край Москва. В кабината са двама пилоти-изпитатели Игор Волк и Римантас Станкявичюс. Полетът преминава нормално, като е достигната височина от 1500 m, скорост от 480 km/h и полетно време от 12 минути.
БТС-002 (Большой транспортный самолёт второй) е пълноразмерен летящ аналог на съветската совалка „Буран”. Неговото предназначение е да се отработват кацанията с апарата, които стават при планиране, а при „Буран” трябва да има и автоматичен режим за кацане.
БТС-002 отговаря абсолютно точно на „Буран”, както по размери, така и по маса и има неговата система за управление. За да може да оперира сам, в опашната част са монтирани четири реактивни двигателя АЛ-31, като сумарната им тяга достига 40 тона. Резервоарът за керосин е поставен в товарния отсек на совалката. Апаратът не е херметичен, а двучленният екипаж разполага с катапултни кресла К-36.
Строителството на БТС-002 приключва през 1984 г. и през декември същата година са направени първите рулирания.
Между ноември 1985 и април 1988 г. са извършени общо 24 полета, като е натрупан нальот от общо осем часа. При десетия полет, който става факт на 16 февруари 1987 г., е отработено и първото напълно автоматизирано кацане. Последните рулирания с апарата са от декември 1990 г., след което той е изваден от експлоатация, а днес може да бъде видян в техническия музей в германския град Зинсхайм.
Съветската совалка „Буран” прави един, единствен полет в космоса на 15 ноември 1988 г. На борда няма екипаж и той е извършен изцяло в автоматичен режим, включително и кацането на летището в Байконур. - Още Космос

 

Какво става в Трета армия на 10 ноември 1989 година?

10.11.2022, 08:54

армейски генерал Йордан Мутафчиев На 10 ноември 1989 г. новината е, че пленумът на ЦК на БКП е удовлетворил „молбата на другаря Тодор Живков да бъде освободен като генерален секретар  и член на Политбюро на ЦК на БКП”. Другото решение е, че на негово място е избран Петър Младенов. От този ден България тръгва по т.нар. преход към демокрация. Какво прави армията тогава?
Отварям книгата на армейски генерал Йордан Мутафчиев „На главното направление”. Той е последният военен министър у нас. След него армията се ръководи от цивилни политици. По това време, като генерал-летенант, е командващ на Трета армия, чийто щаб е в Сливен. (Б.а. – припомням този случай, писал съм и друг път за него. Ген. Мутафчиев почина на на 24 май 2015 г.)
На 10 ноември 1989 г., пише генералът, в гарнизонния стол на Сливен празнувахме рождения ден – 50-годишния юбилей, на началник-щаба на армията генерал-майор Люцкан Люцканов. (Б.а.- генерал Люцканов е роден на 8 ноември. Уволнява се като командващ Сухопътните войски. Беше председател на Клуб „КСВ” в СОСЗР, но, за съжаление, вече не е между нас. Почина на 24 януари 2018 г.) Тържеството било обявено за 18 ч. Около този час всички поканени пристигнали. Нямали ги само секретарят на градският комитет на партията Симеон Славов и кметът Николов. Те се появили към 19 ч. и на забележките, че на такива отговорни лица не е позволено да закъсняват, отговорили: „Като ви кажем защо закъсняваме, ще ни простите.” От тях, спомня си армейски генерал Мутафчиев, най-напред разбрахме, че в София се е провел пленум на ЦК на БКП, но не и какви са били решенията му.
Късно вечерта, а може би и към полунощ, на генерал Мутафчиев се обажда дежурният по щаб, че го търси министърът на отбраната армейски генерал Добри Джуров. Обадих се на министъра по закритата свръзка, пише авторът на „На главното направление”, обясних му повода на нашето събиране. Министърът попитал кои присъстват и по-точно дали там са командирите на дивизии и бригади. След като получил утвърдителен отговор казал: ”Продължете си срещата, но не прекалявайте. Предупредете командирите след прибирането им по гарнизоните, да не се отлъчват без необходимост от тях. Същото се отнася и за вас и заместниците ви.” Не уточнил защо. Пожелал приятно прекарване и с това разговорът приключил. На следващата сутрин разбрахме за смяната на Тодор Живков и причината за средношното обаждане, уточнява авторът.
На другия ден генерал Мутафчиев разговаря в кабинета си с началника на политическия отдел полковник Стоимен Стоименов. (Б.а. - по-късно генерал-майор. Напуска МО, като заместник-началник на Служба „Военна информация”. Беше съветник по националната сигурност на президента и съвтник в парламента. Днес е пенсионер на свободна практика с активна гражданска позиция.)
В първите дни след промяната трудно се ориентирахме в обстановката, посочва авторът. Армията винаги е стояла встрани от обществените процеси, продължава той, и може би бе по-изненадана от останалите членове на обществото. Опитахме се, казва генералът, да направим свой анализ на обстановката и изводи за своята работа. Нямаше никакви указания от старшите инстанции, но, отбелязва той, това не означаваше, че трябва да останем в, да го наречем, „изчакващо бездействие”. На началниците на отдели били дадени указания да подготвят свои доклади, в които да се спрат основно на настроенията на колективите и отражението им в дейността на поделенията.
На следващия ден в своя кабинет генерал Мутафчиев провел съвещание със заместниците си и началниците на отдели. Направил кратък политически обзор и анализ на обстановката в армията. Настроенията били приповдигнати. Трябваше, пише той, да ги използваме в интерес на нашата работа и да не допуснем отрицателно влияние на новия полъх върху дисциплината, на – не дай си Боже, и до усложняване на живота в поделенията.
Един от изводите на това съвещание е, че започналото политиканстване и началните поряви на различна политическа ориентация ще доведат до задълбочаване на противоречията и повишаване на отрицателното влияние на всички тези фактори , ако не се вземат навременни мерки. В новите условия в работа на щаба на армията трябвало да се засили конкретността и взискателността, а членовете му да стоят по-близо до подчинените им поделения, да изучават обстановката в тях, своевременно и адекватно да реагират на нарушенията.
Няколко дни по-късно пристигнали някакви инструкции и указания за провеждане на събрания, на които да се сведат решенията на пленума. Голямата машина за „розови сънища” се беше задвижила, пише генерал Мутафчиев. Най-напред тези указания били изпълнени от градската партийна организация, на която имало и представители на щаба на армията.
Първата реакция, подчертава авторът, беше поголовно отричане на всичко, постигнато в страната, включително и направеното от армията. По-нататък, все на тази база, посочва той, се стигна и до етапа да се постави под съмнение самото съществуване на армията. Критикуваха се годността и качествата на командния състав да изпълнява задачите си, както в новото и сложно време, така и в бъдеще.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Армията само помага за охрана на границата

09.11.2022, 22:55

На днешното заседание на Комисията по отбрана, освен да отговаря на въпроси, на министъра на отбраната Димитър Стоянов се наложи да опровергава слухове и манипулации, които се носят в общественото пространство.
Във връзка с трагичния инцидент на границата, при който загина полицай в съвместен патрул с военнослужещ, Христо Гаджев поиска да се разсеят някои слухове. Например, вярно ли е, че оръжието на военнослужещите не е окомплектовано и, едва ли не, е без пълнители. Поставен е и въпросът за екипировката. Най-отговорно заявявам, че това са спекулации, няма махане на затвори, няма как да бъдат без пълнители, каза министърът. Той припомни, че по време на самия инцидент са произведени изстрели от военнослужещия. И добави, че всеки военнослужещ е снабден с тактическо елече, където се поставят трите пълнителя, а четвъртият е в автомата.
По време на инцидента е имало една ТЕТРА за мобилна комуникация, която е била в полицая, отговори министърът на въпрос на Ивелин Първанов. Тези комуникационни средства, обаче са несъвместими между министерството на отбраната и вътрешните работи, уточни той. По тази причина е разговарял  с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, да бъдат предоставени от МВР апарати и за  военнослужещите на границата. Когато полицаят е бил покосен, военнослужещият се прикрил и нямало как да използва ТЕТРА-та. Успял е да уведоми колегите си чрез личния си телефон.
„От утре всички военнослужещи, които помагат за охраната на държавната граница, ще бъдат снабдени с очила за нощно виждане, с бронежилетки.“ Тези допълнителни мерки оповести министърът. Ще бъдем много по-внимателни как са екипирани нашите военнослужещи и как действат на границата, каза още той и допълни, че българските военнослужещи имат добра подготовка.
За пореден път министърът обясни, че съоръжението, т.е. оградата, не е собственост на Министерството на отбраната. До миналата година то бе собственост на областните управители и те бяха задължени да се грижат за него. Сега е на Гранична полиция. В момента там има 150 души от армията за охрана и 40 за логистична поддръжка. Военнослужещите само помагат за поддържането на оградата, уточни министърът. Финансови средства не се отпускат на МО, а на МВР. Преди месец са били над 700. Дали трябва да бъдат повече или по-малко, зависи от заявката на МВР. Армията има отговорност за прикриване на държавната граница, но във военно време, отговори министърът на въпрос на  Христо Симеонов.
През тази година има сериозно забавяне по реализиране на капиталовите разходи, каза министърът по повод въпрос на Джейхан Ибрямов. Причината е, че Планът за обществените поръчки в МО е приет в края на юни, вместо три месеца по-рано, което най-вероятно се дължи на честите политически промени.  Въпроки това служебното правителство е успяло да организира набирателна сметка, където да влизат средства за капиталови разходи, които остават нереализирани  през годината. Т.е. практиката да се връщат в централния бюджет и следващата година да се планират отново, ще се прекрати. Тази набирателна сметка, уточни министърът, е контретно за самолетите Ф-16, за да може впоследствие да се изплащат вноските. Става дума за вторите осем самолета и за модернизацията на летищната инфраструктура на авиобаза Граф Игнатиево. Подготвя се един, с възможност за още един, вертолет „Кугър“ за наблюдение на границата. Летателната система Аеросонда МК-47 MG вече имала облитания.
В момента в България няма украински военнослужещи, бе категоричен министърът в отговор на въпрос на Ивелин Първанов. Що се отнася до придобиването на две подводници, от което се интересуваше Атанас Зафиров, министърът информира, че разговорите с италианската страна продължават. Предоставената оферта не ни е задоволила. След разговор министърът на отбраната на Италия е казал, че ще направи всичко възможно офертата да стане приемлива за нас. На друг въпрос на Атанас Зафиров бе отговорено, че попадането на ТЕРЕМ ЕАД в обявения от Руската федерация забранителен списък за военнотехническото сътрудничество ще породи определени проблеми, те обаче са още от 24 февруари, когато започна войната и бяха наложени санкциите.
Във връзка с въпрос на Атанас Славов, министърът каза, че в изминалия период от девет месеца има две докладни записки до правителството за военно-техническа помощ на Украйна. Той, обаче не приема подходът, който е използван в тях. По тази причина е заповядал да се подготви от военната експертиза нов анализ с конкретни предложения. Трябва първо да се осигурят оперативните способности на Българската армия, да са налице необходимите въоръжение и техника за мирновременните и военновременните формирования и процентът техника за запълване на загубите при евентуален конфликт. Така министърът обясни своето разбиране за консервативен подход при изпълнение на решението на Народното събрание за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна.
Министърът на отбраната коментира и предприетите действия за осигуряване на заместващи самолети за Военновъздушните сили, като даде отговор на някои информации с характер на манипулации, които твърдяха, че едва ли не служебното правителстнво купува самолети Грипен от Швеция. „На 10 август изпратих четири писма до Франция, САЩ, Израел и Швеция. Писмото до Швеция е изпратено през Министерството на външните работи, а до другите страни – чрез военните аташета“, уточни министърът. Той допълни, че през юни правителството е изпратило писма и до Нидерландия, Испания, Италия, САЩ, Швеция, Франция. Тогава е бил получен отговор от Нидерлания, Испания и Италия, че не могат да предоставят самолетите. Министър Стоянов разясни, че до този момент са получени отговори от Швеция и Франция и са проведени разговори с техните представители. Предстои те да посетят България и да огледат българските бази в Граф Игнатиево и Безмер, за да видят къде могат да разположат техниката и дали е необходимо допълнително оборудване за нея. „Търсим оферти за заместващи самолети, решението ще го вземе Народното събрание“, подчерта министър Стоянов и предостави на членовете на комисията писмата.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

С тържествен ритуал парк-музей „Владислав Варненчик“ отбелязва 578-ата годишнина от битката при Варна

09.11.2022, 21:04

На 10 ноември 2022 година се навършват 578 години от битката на обединената европейска армия, предвождана от полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело (Варненчик) и трансилванския воевода Януш Хуняди, срещу турските войски на султан Мурад ІІ.
В навечерието на годишнината, в Парк-музея на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик”, представителна част от Военноморските сили,  Представителният духов оркестър на ВМС и командири на военни формирования от Варненския гарнизон участваха във военен ритуал по отдаване на почит и полагане на венци и цветя.
На ритуала присъстваха областният управител на Варненска област господин Марио Смърков, заместник-кметът на Община Варна господин Коста Базитов, районни кметове, представители на военно-патриотични и родолюбиви съюзи.
Строят на почетен караул на Военноморските сили беше приет от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.
След словото на директора на музея д-р Невян Митев, свещеници от Варненска и Великопреславска Света митрополия отслужиха заупокойна молитва.
С минута мълчание беше отдадена почит към загиналите в битката при Варна унгарски, полски, български, румънски, чешки, словашки, босненски, украински, хърватски, саксонски, литовски войни и папските рицари. Бяха поднесени венци и цветя пред мавзолея на крал Владислав ІІІ Ягело (Варненчик) и паметника на трансилванския воевода Януш Хуняди. - (видео)

 

44 новоназначени военнослужещи положиха военна клетва за вярност към народ и Родина.

09.11.2022, 20:43

Новото военно формирование 57 260 – Ловеч от състава на Командването за логистична поддръжка (КЛП) прие първите си военнослужещи. Днес, 9 ноември, 44 новоназначени военнослужещи положиха военна клетва за вярност към народ и Родина.
Военното формирование 57 260 с дислокация Ловеч е сформирано на 1 октомври 2022 г. като част от състава на военно формирование 48 940 – Бургас
Церемонията започна с посрещане на бойното знаме и молебен и освещаване на новосъздаденото формирование.
„Днешният ден е празничен, защото в нашите редици постъпват достойни млади хора, решили да посветят живота си в служба на Родината“, заяви командирът на КЛП бригаден генерал Тодор Тодоров. Той пожела на младите войници здраве, лични и професионални успехи, всеотдайност, упоритост, дисциплинираност и непреклонност пред трудностите и подчерта високата отговорност, която носи изборът на военната професия.
„Военната клетва е акт на вярност и признателност към Родината. Съдържанието и смисълът й повеляват всеки да даде своя израз на готовност за съзнателна и вярна служба под знамената“ каза в приветствието си началникът на щаба на военно формирование майор Свилен Младенов.
На мероприятието присъстваха представители на местната администрация, командири и началници на военни формирования от Българската армия, близки и роднини на новоназначените военнослужещи и официални гости.
Във връзка с полагането на военна клетва и освещаване на новосформираното формирование беше проведен Ден на отворени врати в района на военно формирование 24 480 – Ловеч. Жители и гости на града имаха възможност да разгледат уникалния музей „Въоръжение и техника“, както и изложбата „Бойни припаси“. - (видео)
Източник: https://otbrana.com

 

Подкрепиха ратификацията на Споразумение за сметка между МО и Федералната резервна банка

09.11.2022, 20:34

С 10 гласа „за“, един „против“ и двама „въздържали се“ на днешното си заседание Комисията по отбрана подкрепи предложението на правителството за ратифициране на Споразумение за сметка между Министерството на отбраната на Република България и Федералната резервна банка на Ню Йорк. Проектът беше представен от министъра на отбраната Димитър Стоянов. Втората част от решението касае Споразумение, относно определени сметки, свързани с финансиране на чуждестранни военни продажби от правителството на Република България, между Министерството на отбраната на Република България, Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността и Федералната резервна банка на Ню Йорк.
Влизането в сила на двете Споразумения ще позволи преведените през 2019 г. от Министерството на отбраната средства за нов тип боен самолет (ратифицирани със закон - ДВ, бр.60 от 2019 г.), да се депозират и инвестират чрез сметка във Федералната резервна банка на Ню Йорк в полза на Министерството на отбраната.
Министерството на отбраната ще има възможност редовно да следи състоянието на откритата сметка и да преценява целесъобразността от по­нататъшно инвестиране на тези средства.
Тези споразумения са свързани с изпълнението на Договорите за доставка на 8 броя самолети Ф-16, Блок 70. На 7 август 2019 година, Република България е превела по сметка на Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността договорената сума от 1,2 милиарда щатски долара, тъй като към тази дата страната ни не е имала право на разсрочено плащане. В тази сметка не се начисляват лихви и не се заплащат такси за обслужване на сметката.
Условията на Програмата FMS дават възможност част от платените от Република България средства да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк за осигуряване на доходност от тези средства в полза на българската държава.
Подписаните споразумения уреждат правата и задълженията на страните във връзка с откриване на сметки и тяхното управление с цел осигуряване на доходност.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Шойгу нареди изтегляне на руските сили от западния бряг на Днепър при Херсон

09.11.2022, 20:25

В сряда руският министър на отбраната Сергей Шойгу нареди на войските да се изтеглят от западния бряг на река Днепър пред лицето на украинските атаки близо до южния град Херсон, предаде Ройтерс.
Новината бележи едно от най-значимите отстъпления на Русия и потенциална повратна точка във войната към края на деветия месец от руската инвазия в Украйна.
В телевизионни коментари генерал Сергей Суровикин, който преди време стана ръководител на офанзивата в Украйна, каза, че вече не е възможно да се снабдява град Херсон. Той каза, че е предложил да се заемат отбранителни линии на източния бряг на река Днепър.
Новината последва седмици на украинско настъпление към града и опитите на Русия да премести повече от 100 000 от жителите на Херсон.
“Ние ще спасим живота на нашите войници и боеспособността на нашите части. Задържането им на десния (на западния) бряг на р. Днепър е безполезно. Някои от тях могат да бъдат използвани на други фронтове”, каза генерал Суровикин. - (видео)
Източник: bnr.bg

 

Второто тестово изстрелване на Сармат може да бъде завършено преди края на годината

09.11.2022, 17:32

Второто изпитателно изстрелване на най-новата тежка течна междуконтинентална балистична ракета "Сармат" може да бъде завършено преди края на 2022 г., съобщи източник, близък до руското военно министерство, пред държавна информационна агенция.
„До края на тази година летателно-проектните изпитания на „Сармат“ могат да продължат с второто изстрелване на продукта“, каза той.
Първият пуск на "Сармат" по време на летателно-проектните изпитания беше извършен на 20 април 2022 г. Според събеседника на агенцията, както и при първото изстрелване, ракетата ще стартира от космодрума Плесецк с доставката на единици за бойна подготовка на полигона Кура в Камчатка. Той отбеляза, че след оценка на резултатите от този пуск може да се вземе решение за разполагане на първия полк с междуконтинентални балистични ракети „Сармат“.
Друг източник на руската държавна информационна агенция каза, че "според договора, подписан в края на 2020 г., стратегическите ракетни войски ще получат първоначално полков комплект". Той не уточни сроковете за постъпване на полка в пълен състав на бойно дежурство.
Държавната информационна агенция няма официално потвърждение на тази информация.
Смята се, че пълномащабните летателно-проектните изпитания могат да се считат за завършени, след като са извършени поне пет изстрелвания. В случая със „Сармат“ трябва да се извърши един пуск с азимут в южна посока, през Южния полюс.
Ракетата "Сармат" е разработена в Държавния ракетен център на името на В. П. Макеев, чиято основна специализация е разработването на междуконтинентални балистични ракети с морско базиране. Според експерти, междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" е в състояние да достави многократно спускаема ракета с тегло до 10 тона до всяка точка на света, както през Северния, така и през Южния полюс. - Още ракети
Източник: https://trud.bg/

 

Следващата годишна среща на върха на НАТО ще бъде в Литва

09.11.2022, 13:38

Срещата на върха на НАТО догодина ще бъде в Литва, съобщи днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Срещата е насрочена за 11 и 12 юли във Вилнюс.
Изправени сме пред най-сложната и непредсказуема среда на сигурност от края на Студената война и срещата във Вилнюс ще бъде възможност държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО да одобрят следващите стъпки за укрепване на нашите възможности за сдържане и отбрана, посочи генералният секретар. По неговите думи участниците в срещата ще обсъдят повишаването на отбранителните разходи и помощта за Украйна.
Във време на нарастваща стратегическа надпревара връзката между Европа и Северна Америка в НАТО остава решаваща за сигурността на един милиард граждани на страните от пакта, допълва Столтенберг.

 

Заседнали американски кораби осигуряват победа за съюзниците по време на Втората световна война край плажа „Омаха”

09.11.2022, 09:22

Често пъти случайности, определят развръзката на някоя битка и дори хода на войната, а от там и самата история. Такъв е и случаят с битката при плажа „Омаха”.
След като американският флот търпи поражение капитаните на миноносците решават да приближат своите кораби толкова близо до брега, че те почти засядат, но това им дава възможност да хванат на прицел германските стрелкови позиции с пряк огън, който се оказва смъртоносен.
Какво следва от това ще научите само, ако прочетете текста по-долу до край. Той е откъс от книгата „Двайсетте битки, които промениха света”......Прочети още

 

Армията на Китай засилва военната подготовка

09.11.2022, 08:56

Китайският президент Си Дзинпин настоя въоръжените сили на страната да засилят обучението и подготовката си.
В своя реч по време на посещението си в Отдела на съвместния щаб на Централната военна комисия, щабът на Народната освободителна армия, Си подчерта, че светът е подложен на дълбоки промени, невиждани от 100 години.
Последните събития в световен мащаб доведоха до повишена нестабилност и несигурност по отношение на ситуацията със сигурността на Китай, поради което Народната освободителна армия трябва да изпълни своята мисия и задачи в новата ера и да извърши иновации в командването и операциите, според китайския лидер.
Преди дни Си притисна световните лидери да спрат да отправят заплахи и да предотвратят използването на ядрени оръжия в Европа и Азия.
Си Дзинпин получи безпрецедентен трети 5-годишен мандат като лидер на Китай в края на Конгреса на комунистическата партия, който се провежда два пъти на всеки десет години.
През октомври администрацията на американския президент Джо Байдън заяви, че Китай е единственият конкурент на Съединените щати, “както с намерението да прекрои международния ред, така и все повече с икономическата, дипломатическата, военната и технологичната мощ за постигане на тази цел”. - Още за ВС на Китай
Източник: news.bg

 

САЩ и Русия ще се опитат да рестартират инспекциите на руски обекти за ядрено оръжие

09.11.2022, 08:47

САЩ и Русия се споразумяха да възобновят преговорите във връзка с договора Нов СТАРТ за ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения, заяви вчера говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс, цитиран от Ройтерс.
Преговорите във връзка с договора бяха преустановени още преди нахлуването на руските сили в Украйна, припомня Ройтерс.
Прайс съобщи, че двустранната консултативна комисия, която е част от механизма за прилагане на договора, ще проведе заседание “в близко бъдеще”.
През август Русия преустанови сътрудничеството, изразяващо се в провеждането на инспекции по силата на договора, като се аргументира със забраните за пътуване, въведени от САЩ и съюзниците им във връзка с нахлуването в Украйна.
Нов СТАРТ, който влезе в сила през 2011 г., въвежда ограничения за това какъв брой стратегически ядрени бойни глави могат да разполагат САЩ и Русия.
Двустранната консултативна комисия последно заседава през октомври 2021 г., малко преди Русия да започне да придвижва войските си към границата с Украйна.
Източник: bta.bg

 

 
 

Шойгу инспектира командването на руските войски, участващи във войната в Украйна

08.11.2022, 21:45

Руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу инспектира командния пункт на Обединената войскова групировка, участваща във войната в Украйна, която Москва нарича "специална военна операция", съобщи ТАСС.
"Министърът на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу инспектира командния пункт", съобщи руското министерство на отбраната.
Шойгу е изслушал и доклада на командващия войсковата група армейски генерал Сергей Суровикин за текущата оперативна обстановка, характера на действията на противника и изпълнението на бойните задачи на руските войски в различни оперативни райони. Суровикин докладва и за подсигуряването с всичко необходимо на войниците, които са пристигнали в състава на групировката и са били призовани на военна служба в рамките на частичната мобилизация.
Министър Шойгу се срещна с военнослужещи и връчи отличия "за проявена храброст и героизъм", включително медала "Златна звезда" към почетното звание "Герой на Русия", ордени за храброст и други държавни награди, съобщи още руското министерство. - (видео)
Източник: https://www.bta.bg/

 

Припомниха блестящата победа на българския флот преди 110 години

08.11.2022, 21:21

Блестящата победа на отряда български торпедоносци срещу турския конвой в Балканската война преди 110 години бе отбелязана днес в столицата. На традиционното поклонение в Централните софийски гробища  на гроба на капитан I ранг Георги Купов, командир на миноносеца „Дръзки”, поразил с торпедо турския крайцер „Хамидие”, дойдоха представители на няколко поколения военни моряци.
Поднесен бе венец от името на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Организатор на паметната проява бе клуб „Военни моряци” към Столичната организация на СОСЗР с председател контраадмирал от запаса Петър Странчевски. В нея се включиха офицери от Щаба на отбраната и ВМС. Заедно с членовете на клуба бяха председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, председателят на Столичната организация на Съюза бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, секретарят полковник от запаса Добри Добрев и председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев.. Слово за геройския подвиг на отряда торпедоносци, жизнения път и делото на капитан І ранг Георги Купов произнесе капитан I ранг от запаса Никола Ялъмов.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военнослужещият на мястото на инцидента край Елхово е действал професионално и съгласно инструкциите

08.11.2022, 21:17

Военнослужещият, който е бил на място на трагичния инцидент от тази нощ край Елхово, е действал професионално и съгласно инструкциите. Той се е прикрил зад служебния автомобил и е произвел изстрели в посоката, от която първоначално е дошла стрелбата. Това заяви пред журналисти в Елхово служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, съобщи БТА. Той е имал среща със военнослужещия, който е разказал подробно какво се е случило. През нощта полицай от Гранична полиция загина след престрелка на българо-турската граница. Той е патрулирал заедно със служител на Министерството на отбраната.
Двамата са видели проход, направен в оградата. Граничният полицай е слязъл от автомобила, тогава е проехтял изстрел. Колегата от Гранична полиция пада, военният се е прикрил зад автомобила и е произвел няколко изстрела в посока Турция. Военнослужещият не е успял да види в тъмнината колко са нападателите. Важното е, че той е отвърнал на изстрелите, което е точно по инструкция. Отвърнали са му многократно с изстрели, разказа Стоянов.
Имаме точни и ясни инструкции кога може да се ползва оръжие. Той е действал изключително професионално, категоричен бе военният министър. "Силата трябва да бъде съизмерима. Не може насреща да има майка с деца, невъоръжени хора, и да се употреби оръжие", каза военният министър.
Набелязваме мерки как да продължим оттук-нататък. Сред тях са повече предпазни средства. Военните са подготвени и това не подлежи на никакъв коментар, каза още Димитър Стоянов. Опитите да се коментира, как един вид въоръжени сили или част от тях са по-подготвени от други, е крайно непрофесионално, каза още той.
Военнослужещите от Сухопътни войски са изключително опитни по отношение охраната на границата. Тази дейност се осъществява от 5-6 години. За неопитност не може да се говори. В момента има около 150 военни, които патрулират заедно с Гранична полиция. В близките години са били на смяна около 500-600 души, коментира началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Военнослужещият в обходния патрул при инцидента е бил опитен, действал е адекватно, постъпил е преди три години в армията, уточни Ефтимов.
Утре заместник-министрите на вътрешните работи ще имат среща с колеги от турска страна, допълни министърът на отбраната.
Източник: https://otbrana.com/

 

Боен кораб от ново поколение беше приведен в първоначална готовност във Франция

08.11.2022, 08:27

Първият от ново поколение бойни кораби беше приведен в първоначална оперативна готовност във водите край френския град Лориен в департамента Морбиан, предаде Франс прес. Поръчката на корабите беше направена преди единадесет месеца, като пет от тях са за френските военноморски сили, а три – за Гърция.
Очаква се фрегата да се превърне в острието на френския военен флот, след като бъдат построени и други осем многофункционални кораба “Фрем”.
Първите тестове на бойния кораб предстоят, а влизането му в състава на френските военноморски сили се предвижда за 2024 г. Останалите четири фрегати трябва да бъдат доставени в периода 2026-2029 г.
Други два бойни кораба се строят по поръчка на Гърция и трябва да бъдат готови след три години. Властите в Атина очакват и трета фрегата през 2026 г, като имат възможност за заявка на четвърти допълнителен кораб.
Министърът на националната отбрана на Гърция Никос Панайотопулос присъстваше на церемонията по привеждането в готовност на кораба и заяви, че “това е исторически момент не само за Франция, но и за европейската отбрана и стратегическата самостоятелност на континента”.
Френският министър на въоръжените сили Себастиан Льокорню коментира, че “за жалост, тези бойни кораби ще са необходими, тъй като морето се превръща в зона на съревнование и конфронтация”.
Фрегатата от ново поколение е кръстена на генерал Пиер-Алексис Ронарк, а извън Франция ще се нарича “Белара”. Тя ще има екипаж от 125 моряци и може да приеме 150 души. Тя ще е първата с интегрирана система за киберсигурност и радар “Сий Файър” (Sea Fire), който осигурява 360-градусово постоянно наблюдение, водещо до по-ефективна противовъздушна отбрана.
Бойните кораби, предназначени за Гърция, ще имат капацитет от 32 противовъздушни ракети “Астер 30”, а тези за Франция – 16.
Източник: bta.bg

 

Варна върху две картини на Максим Воробьов от времето на Руско-турската война от 1828-1829 г.

08.11.2022, 08:00

Картината „Вид военного телеграфа под Варною“ (вляво) се съхранява в „Государственный Русский музей“ (Държавен руски музей, Санкт Петербург). Тя е рисувана по поръчка на генерал-адютант Александър Христофорович Бенкендорф, началник на Императорската главна квартира. Картината е поглед от „Турна тепе“ (Жеравен връх) с военния телеграф и императорската палатка към Варненската крепост, обстрелвана от руския флот.
През 1828 г. (по време на Руско-турската война от 1828-1829 г.) Максим Воробьов, художник пейзажист, професор в Художествената академия в Санкт Петербург, е командирован към Главната квартира на Втора армия (армията на Балканите).
При обсадата на Варна (22 юли - 29 септември (11 октомври) 1828 г.) Воробьов се намирал (заедно с императора) на адмиралтейския кораб „Париж“. Тук той прави много рисунки* и акварелни етюди, послужили за основа на неговите картини: „Вид военного телеграфа под Варною“ (1829), „Берег моря близ Варны“ (1828-1829), „Взрыв города Варны“ (1830),  „Вид близ Варны на берегу Чёрного моря“ (1832) и други.
Картината „Взрыв города Варны“ била нарисувана по незапазена рисунка, направена от Воробьов в хода на войната (21 септември / 3 октомври) 1828 г. Картината е поглед от Варненския рейд към взривената от мина Варненска крепост. На преден план е представен адмиралтейския кораб „Париж“. В далечината гъстият дим и прах от взривения бастион. Между двата кораба (вдясно) - „Турна тепе“ (Жеравен връх) с бялата императорска палатка.
Източник: http://morskivestnik.com, Анастас Ангелов

 

110 години от атаката на „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие”

08.11.2022, 07:56

В началото на месец ноември отбелязваме годишнините от две знаменателни събития в пантеона на българската бойна слава – годишнината от победата при Сливница през Сръбско-българската война от 1885 година и на 110 години от успешната атака на торпедоносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие” през 1912 година по време на Балканската война.
През нощта на 8 ноември 1912 г. „Хамидие“ е атакуван от 4 български торпедоносци, ръководени от капитан Д. Добрев и е обстрелван с торпеда от тях, като торпедото на единия – „Дръзки“ (с командир капитан Г. Купов) – е изстреляно от едва 60 метра и улучва носа на османския крайцер, отваряйки пробойна от 10 m². Морската битка е сериозна. С потънала носова част и човешки загуби от 8 убити и над 30 ранени корабът е провлачен от придружаващ го турски разрушител с кърмата напред към Цариград, където е ремонтиран.
Удържането му на вода е по чудо и се дължи не толкова на водонепроницаемите прегради, колкото на абсолютно тихото море.
Торпилирането на „Хамидие“ е голяма победа за малкия Български флот и фактически неутрализира всякакви активни операции на турските военноморски сили в Черно море до пълното поражение на Турция във войната.
За тази победа най-точни са думите на командира на извадения от строя флагман на турския флот, Хюсеин Рауф бей, който казва: „Ако разгледаме безпристрастно случката с „Хамидие” и кажем самата истина, трябва да признаем, че тази голяма и успешна атака на българския флот, който няма никакво минало, е едно славно начало, с което той може да се гордее”. - Още за "Дръзки"

**********

Днес, 8 ноември (вторник), от 11.00 часа пред сградата на Военноморския музей с военен ритуал ще бъде отбелязана 110-ата годишнина от Първата балканска война и успешната атака на торпедоносеца „Дръзки“ срещу турския крайцер „Хамидие“.
По повод кръглата годишнина всички посетители на музея ще имат възможност в часовете 12:00, 14:00 и 16:00 часа да се включат в безплатен тематичен музеен тур. Те ще се върнат 110 години назад и ще се запознаят с важни и любопитни факти от случилото се във Варненския залив през 1912 г. Ще имат възможност да видят отблизо униформата на командира на отряда миноносци капитан II ранг Димитър Добрев, личното оръжие, отличия и вещи на участниците в атаката и много други свидетелства на защитата на българското крайбрежие в Балканската война. В края на тематичния тур гостите на музея ще имат възможност да изгледат и документалния филм „Дръзки“.

 

„Летящите банани“ Н-21 и грешната им употреба във Виетнамската война

08.11.2022, 07:48

На 21 декември 1962 г. група от 15 „Летящи банани“ – името на транспортните хеликоптери H-21, се подготвят за излитане от военната база в Плейку от Южен Виетнам. Обикновено максималният брой във формация е около 12 хеликоптера, но 15 е нереална гледка за абсолютно всеки. Мисията на летателните апарати е да прави курсове от базата до джунглите на Северен Виетнам, където трябва да се разтовари военния персонал.
На 12 декември базата е преведена под бойна тревога, военният персонал трябва да се подготви за мисия, а детайлите ще бъдат предадени малко по-късно. Военното командване в помощ на Виетнам призовава всички 30 H21 за транспортирането на бойците от 81-а и 8-а транспортна бригада. В историята на Виетнамската война това ще бъде една от най-големите мисии и транспортът на огромна войска по въздух. Нарежданията са изпратени само до офицерите, които трябва да се запознаят с тяхната задача – да отговарят за логистиката и да водят сражението. Повече подробности се очаква да бъдат обявени......Прочети още

 

 

Полша модернизира и разширява ВВС база на САЩ в центъра на страната

07.11.2022, 20:46

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак обяви в понеделник, че страната ще разшири военновъздушната база в Повидз, използвана за приемане на бойната авиационна бригада на Съединените щати и техните щурмови хеликоптери Apache.
Блашчак каза, че новата инвестиция в базата ще включва хангари и складове, както и горивна база за американски хеликоптери. Той добави, че Повидз "се превръща във военен комплекс, който се готви да подкрепя полските и натовските сили на източния фланг на Северноатлантическия алианс".
Министърът също така отбеляза, че Варшава е поискала от САЩ да доставят на страната хеликоптери Apache и танкове Abrams през следващата година.
"За тези хеликоптери през следващите години ще подготвим база под формата на хангари и складове, както и депо за гориво, така че хеликоптерите да могат да действат от Повидз и да подкрепят силите на Полша и Северноатлантическия алианс", поясни Блашчак.
Строителната площадка на новото съоръжение бе посетена от Блашчак и посланика на САЩ в Полша Марк Бжежински в понеделник.
Той обясни, че работата е резултат от Споразумението за засилено сътрудничество в областта на отбраната (EDCA), подписано със САЩ на 15 август 2020 г. и изрази благодарността си за интензивно нарастващото полско-американско сътрудничество.
От своя страна посланикът на САЩ в Полша Марек Бжежински определи изграждането на депото като още една важна глава в полско-американските отношения. Той смята, че работата трябва да гарантира повече сигурност и стабилност за Полша и целия регион.
Бжежински отбеляза, че Повидз е местност, където през юни е започнало изграждането на складове за боеприпаси. В понеделник започна изграждането на два големи проекта. Първият е мобилна система на въздушна база на ВВС на САЩ, предлагаща всички съоръжения за осигуряване на готовността на ВВС на САЩ, включително сгради, оборудване и превозни средства. Вторият е депо за гориво със значителен обем за съхранение, достигащ 5,68 милиона литра гориво.
Дипломатът подчерта, че способността за бърза реакция при заплаха е от решаващо значение. Той каза още, че сухопътните и военновъздушните сили на САЩ, полските въоръжени сили и съюзническите сили ще могат да отговорят на заплаха не в рамките на няколко седмици или месеца, а веднага щом се появи заплаха.
Посланик Бжежински припомни, че в Полша има 10 000 американски войници и добави, че президентът на САЩ Джо Байдън е взел историческо решение за разполагането на предния команден пункт на Пети корпус на американската армия в Полша и с постоянното присъствие на американски войници в Познан, Полша.
Той каза, че американската армия ще бъде постоянно разположена и в Повидз.
Дипломатът завърши с думите, че Полша и САЩ стоят рамо до рамо и са готови за всичко, като добави, че тяхната цел остава непроменена, а именно - да възпират, но не и да ескалират и да помагат на съюзниците, смелия украински народ, докато и колкото е необходимо.
Източник: https://news.bg/

 

US адмирал: Украйна е само загрявката, предстои голямата война

07.11.2022,  17:27

Адмирал Чарлз Ричард, ръководител на Стратегическото командване на САЩ, е заявил, че украинският конфликт е "само загрявка" и че САЩ трябва да се подготвят за глобален конфликт с участието на Китай, съобщава The Wall Street Journal.
"Украинската криза, в която се намираме в момента, е само загрявка", казва адмиралът, говорейки на годишния симпозиум на Лигата на подводния флот на ВМС (Naval Submarine League 2022 Annual Symposium).
"Големият конфликт е пред нас. И не след дълго ще се изправим пред предизвикателства, пред които не сме се изправяли от много отдавна.
- Трябва бързо да променим подхода си към отбраната, да го променим по фундаментален начин. Ще ви кажа следното: настоящата ситуация показва много ясно как изглежда принудата за използването на ядрени оръжия и как или реагирате, или не.
"Оценката ми за нашето сдържане на Китай е, че корабът ни бавно потъва. Да, бавно, но потъва" - адмиралът използва позната морска метафора.
"Те (Китай - бел. ред.) внедряват нови разработки много по-бързо от нас. И докато тази тенденция се запазва, няма значение колко добър е оперативният ни план, колко добри са командирите ни, колко добри са конете ни - просто никога няма да имаме достатъчно от тях. И това е проблем, с който ще се сблъскаме много скоро", заключава той.
Ричард казва също, че САЩ трябва да се върнат към тези подходи във военната сфера, които са били използвани в следвоенните години, по време на Студената война.
"Тогава се движехме много бързо, а сега сме загубили тази способност. Какъв е проблемът сега? В средствата? В хората? Липса на власт? В рисковете? Когато не се страхувахме от всичко това, бяхме първите, които достигнаха Луната през 1969 г.
- Трябва да се върнем към подходите от онези години. В противен случай Китай просто ще ни изпревари, а на Русия трябва да се попречи да постигне това, което иска през следващите години", завършва адмиралът.
Източник: https://blitz.bg/

 

Вече има обвиняем за падането на МиГ-29 през юни миналата година

07.11.2022, 17:08

Военно-окръжна прокуратура-София, привлече като обвиняем полковник М.О. за причиняване на смърт по непредпазливост и на тежки вредни последици за Министерство на отбраната на стойност 9 млн. лева по време на тактически учения, съобщават от институцията.
Досъдебното производство е образувано на 09.06.2021 г., след като по време на тактическо учение с бойни стрелби самолет МиГ-29 е паднал в акваторията на Черно море срещу гр. Шабла, обл. Варна.
Военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем полковник М.О. за престъпление по чл.123, ал.1, вр. с чл. 23, ал. 1, пр. 1 от НК и по чл. 387, ал. 4, пр.2 вр. ал.2, пр.1, вр. ал. 1, пр. 3, във вр. с чл. 23, ал. 1, пр. 1 от НК, се уточнява в информацията.
Поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – ръководство на  стрелби по време на тактическо учение, при възникването на особен случай в полет, поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, М.О. не  забранил на пилота да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта на пилота майор В.Т., тъй като след като провел стрелба от височина малко над 1000 метра, пилотът не разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност.
Със същото деяние обвиняемият не изпълнил задълженията си по служба като ръководител на стрелбите и не взел необходимите мерки за безопасност, с което по непредпазливост е причинил тежки вредни последици за Министерство на отбраната - разрушаване на самолет МиГ-29 на стойност от 9 032 587,09 лева / девет милиона тридесет и две хиляди петстотин осемдесет и седем лева и девет стотинки/.
Спрямо обвиняемия М.О. е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

 

78 години от смъртта на Рихард Зорге

07.11.2022, 14:45

На днешната дата през 1944 г. е обесен Рихард Зорге - руски разузнавач и журналист.
Внук е на Фр. Зорге - ученик и съратник на К. Маркс и Фр. Енгелс. Зорге е мобилизиран в немската армия през 1914 г. и участва в Първата световна война. Член е на Независимата социалдемократическа партия от 1917 до 1919 г., членува в Германската комунистическа партия от 1919 г. Пропагандист е във Вупертал и Франкфурт на Майн, редактор на комунистическия вестник в Солинген. От 1924 г. е в СССР. Член е на КПСС от 1925 г.
През 30-те и 40-те години на миналия век е разузнавач на СССР в Германия, Япония и други страни. Успява да получи сравнително точна информация за броя на немските дивизии, съсредоточени през лятото на 1941 г. на границите на СССР, за датата на нахлуването на войските и за планираните военни действия.
През октомври 1941 г. е арестуван от японската полиция, през септември 1943 г. осъден на смърт и обесен. Погребан е в Токио.

 

Забравените герои на България: Генерал-майор Йордан Тимофеев Венедиков

07.11.2022, 14:37

Навършват се 65 години от смъртта на генерал-майор Йордан Тимофеев Венедиков.

Той е роден на 15 януари 1871 г. в с. Баня, Петричко. Завършва Военното училище в София (1892) и Генаралщабна академия в Торино, Италия (1908). На 2 август 1892 г. е произведен в чин подпоручик. През 1895 г. участва във въстание в Македония, а през 1896 г. в арменското въстание в Цариград, а по-късно и в Илинденското (1903). На военна служба постъпва отново през 1896 г. На 2 август е произведен в чин поручик, на 30 декември 1908 г. в чин майор. Служи в кавалерията: в 3- ти конен полк (1900) и в Кавалерийската школа в София (1904). Става адютант в Кавалерийска инспекция (1909) и командир на ескадрон в 1- ви конен полк (1910).

През Балканската война (1912-1913) с чин майор командва ескадрон в Кавалерийската дивизия, взема участие в сраженията около Лозенград и Люлебургас. През 1914 г. е произведен в чин подполковник.
По време на Първата световна война (1915-1918) командва 4- ти конен полк от Кавалерийската дивизия, с който се сражава в Македония и Добруджа. През март 1917 г. до юли 1918 г. е Главен редактор на военните издания, след това командва пехотна бригада. През 1918 г. е произведен в чин полковник.

От армията се уволнява през 1919 г., като работи във Военно-историческата комисия. Изследва войните през 1885 и 1912- 1913 г. През 1936 г. е произведен в чин генерал-майор (о.з.). Член е на Историческото дружество. Умира на 7 ноември 1957 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст.; орден „Св.Александър” III ст.; народния ордена „За военна заслуга” III ст. и IV ст.

 

Специалните ни сили участваха в многонационално учение в Гърция

07.11.2022, 13:16

Ден за високопоставени гости на "Balkan Shield 22" се проведе на 4 ноември на полигон „Авлон" в Република Гърция. В учението участват формирования от Специалните сили на шест балкански държави – Албания, България, Гърция, Румъния, Северна Македония и Черна гора, както и наблюдатели от Босна и Херцеговина.
Целта на учението е да повиши оперативните способности на страните участнички и да се повишат уменията за работа в многонационална среда.
Началникът на Генералния щаб на националната отбрана на Гърция генерал Константинос Флорос лично приветства командира на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия генерал-майор Явор Матеев и неговите колеги от държавите участнички. Те заедно с командирите на главните щабове на Сухопътни войски, Военновъздушните и Военноморските сили на Гърция наблюдаваха демонстрация на способности от участниците.
Задачите и целите на учението бяха представени на официалните гости от командира на гръцкото Командване за специална война генерал-лейтенант Георгиос Цицикостас, които по-късно бяха демонстрирани от участниците в учението. Те показаха инфилтрация по въздух по способа „бързо въже“ и по суша с високопроходими военни машини, умения при провеждане на директни действия, обезвреждане на терористи, контакт с противник, ексфилтрация по способа външен товар чрез използване на тактическа платформа за ексфилтрация, както и медицинска евакуация. Непосредствената въздушна поддръжка по време на действията оказваха ударни вертолети AH-64 "Apache".
Генерал-майор Матеев изказа своята благодарност към домакините, за отличната организация, и към всички участници в учението за ползотворната съвместна работа. Той поздрави българските воини от СКСО за успешното представяне и изпълнение на  поставените задачи.
Източник: https://otbrana.com/

 

Как Червената армия пленява първото знаме на Вермахта

07.11.2022, 07:50

Точно преди 81 години се случва събитие, което постави основата на един от най-символичните епизоди на легендарния Парад на победата. През есента на 1941 г. части на Червената армия пленяват първите бойни знамена на настъпващите нацистки войски. Наскоро открити документи от военните години разказват как се е случило това.
Бойното знаме на военно формирование е символ на неговата военна чест, достойнство и слава. Това е знак, който обединява военна част и показва принадлежността ѝ към въоръжените сили на държавата. Не е изненадващо, че знамето има специално място във военната церемония. Например, добре познатият израз „преклони знамената“ означава да се признаеш за победен, да се подчиниш на силата на врага, тоест да бъдеш победен в битка или война. Но загубата на знамето става много по-голям срам, а залавянето му в битка, напротив, е голяма чест........Прочети още

 

7 ноември 1917 г. Октомврийската революция в царска Русия

07.11.2022, 07;45

На 7 ноември 1917 г. започва Октомврийската революция в Русия. В Петербург болшевиките на Владимир Ленин и Лев Троцки свалят правителството на Александър Керенски.
Революцията довежда до създаването на Съветския съюз - първата комунистическа държава в света, както и първата от класическите тоталитарни системи на ХХ в.
На 16 март 1917 г. абдикира последният руски император Николай II. Властта в Русия е поета от временното правителство на Керенски. Малко след това в Петроград пристига Ленин. Той констатира, че има великолепна възможност малобройната, но дисциплинирана комунистическа партия да вземе властта.
Първият опит за въстание през юли 1917 г. се проваля и вождът на революцията е принуден да се укрива. Но вторият опит през октомври 1917 г. вече е успешен. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”. С щурм, въпреки липсата на съпротива, е превзет Зимният дворец и са арестувани членовете на Временното правителство. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”. Ключова роля в болшевишкия преврат изиграва Лев Троцки, чието истинско име е Лейба Давидович Бронщейн.
В качеството си на председател на Петроградския съвет на работническите и войнишките депутати той е на практика военен ръководител на преврата. Именно по негови указания първо са атакувани ключови обекти като Централната поща, Държавната банката, гарите и др. Болшевиките бързат да сложат ръка и върху всички търговски и частни банки, бижутерийните магазини, сейфовете на големите търговски предприятия, частните взаимоспомагателни каси, банковите филиали в заводите.
Установена е „диктатура на пролетариата”, създадено е първото съветско правителство - Съвет на народните комисари начело с Ленин.
По негова заповед на 6 януари 1918 г. е разпуснато законно избраното чрез свободни и демократични избори Учредително събрание. Последица от октомврийския преврат е разрушителната гражданската война в Русия.
Създадената през октомври 1918 г. от Ленин първа в света Социалистическа държава на работниците и селяните всъщност представлява германски протекторат чак до разгрома на Германия, през ноември 1918 г. Немците осигуряват на новия режим военна и материална помощ. Финансовата подкрепа за болшевиките започва още от края на 1914 г. Според германските официални документи болшевиките са получили 72 млн. златни марки, като по-голямата част от сумата е връчена след 7 ноември 1917 година. Финансирането е прекратено през юли 1918 г., когато е убит германският посланик в Москва граф Мирбах.
Идеята, че революцията била организирана от световното еврейство, се появила малко по-късно, около 1918 г., когато Троцки поел военното министерство на новосъздадената Съветска държава. Сред комисарите и началниците на различни политически управления действително имало много евреи. Но този факт не бил свързан с митичния “световен заговор”, а с факта, че евреите в царска Русия били една от дискриминираните и преследвани нации. Протестните настроения в еврейските кръгове били по-популярни отколкото в руското общество. Но имало недоволни и сред другите малцинства в Русия – фини, латиши, литовци, естонци.
Историците в цял свят смятат тезата за “еврейската революция” в Русия за нищо повече от мит. Според тях Великата октомврийска социалистическа революция е чисто руски феномен. На Запад дори не обособяват двете революции – Февруарската и Октомврийската, а обсъждат само една революция – от 1917 г. Историците посочват като причини за нея: социалните, класовите и икономическите проблеми в самата Русия. Обясняват природата на революцията с положението на работниците, с не докрай разрешените въпроси за собствеността на земята, с националните проблеми в отделните райони, плюс огромното натоварване на руското общество, свързано с участието на страната в Първата световна война. Русия била изтощена от загубите, от постоянните поражения; настроенията сред армейските части били крайно лоши; след три и повече години война Русия не искала повече да воюва.

 

Ухажването на България в навечерието на Първата Световна война

07.11.2022, 07:40

Първата Световна война може да се разглежда много сериозно от всеки истински анализатор, който търси основните причини за поредната национална катастрофа, която ще последва след нея. Във време, в което света вярва, че тежката индустрия ще позволи издържането и воденето на по-дълга и сериозна война, можем да забележим, че България се намира в окото на бурята. Отпускането на примката и воденето на междусъюзническа война, се оказва пагубно.
Погледът на съседките е много ясен, те не желаят да имат силен съюзник в този глобален конфликт, те искат само да разграбят територията и бързо да я поделят. Единственият апетит, който стои в този момент, преди повече от век е обединение на териториите, в които има многобройно българско население. Водената политика за включването на България в Първата Световна война продължава точно с това изкушение и всеки има огромното желание да използва военната сила на страната за свои собствени цели, като не забравя да предлага именно това......Прочети още

 

Пропагандата на Гьоблес превръща немското общество в убийци

07.11.2022, 07:33

В края на Втората Световна война, когато германците осъзнават, че целият свят е настръхнал срещу тях, отчаяните мерки започват да се предприемат по всички параграфи. Един чутовен фанатизъм най-накрая ще използва дори децата за бой, но преди това ще има въвеждането и на други интересни мерки за действие. Когато започват бомбардировките над немска територия, повечето съюзници се озовават в един особен и специално подготвен ад.
Противовъздушната защита на Германия може да се смята за особено добра по това време. Стотици пилоти предпочитат да скочат от самолета и да се надяват, че ще оцелеят на вражеска територия. На земята обаче ги чака друга изненада. Местното население по никакъв начин не прави престоя им малко по-добър. Някои пилоти си спомнят, че освен псувните и плюенето, често към главите им политали и камъни......Прочети още

 

 

САЩ изпратиха спешно изтребители F-22 Raptor около Иран

06.11.2022, 23:10

Централното командване на САЩ (CENTCOM) изпрати изтребители, включително и F-22 Raptor към Иран, след като получи информация за подготовка за нападение срещу Саудитска Арабия, съобщава вестник „Вашингтон пост". В публикацията се твърди, че CENTCOM, чиято оперативна отговорност включва, наред с други райони и Близкия изток, е изпратило  към Иран бойни самолети, базирани в района на Персийския залив. Това се е случило след получаване на разузнавателни данни, че срещу цели в Саудитска Арабия се "подготвят ирански балистични ракети и безпилотни летателни апарати".
За операцията съобщава и The Jerusalem Post.
Според "Вашингтон пост", намиращите се в кралството въоръжени сили на САЩ и саудитската армия бяха приведени в състояние на висока бойна готовност. Излитането на самолетите към Иран е "демонстрация на военна мощ" и "илюстрация за важността на (американско-саудитското) партньорство" в областта на отбраната, твърдят източниците на медията, цитирани от БГНЕС.
"CENTCOM се ангажира с нашето дългогодишно стратегическо военно партньорство със Саудитска Арабия", каза говорителят на командването Джо Бучио пред изданието. "Няма да обсъждаме подробностите за операцията."
Вестникът припомня, че САЩ "разполагат със значителни въздушни средства в региона, включително изтребители F-22 в Саудитска Арабия, въпреки че не е посочено мястото, от което са излетели”.
F-22 Raptor ("Граблива птица") е оборудван с най-модерни стелт-технологии. Освен като изтребител, самолетът може да се употребява и за бомбардировки, радиоелектронна борба и разузнаване. Той е един от малкото самолети, които САЩ не продават на нито една държава и го имат само за собствена употреба.
Белият дом отказа да коментира информацията на изданието.
Вестникът посочва този случай като потвърждение, че администрацията на САЩ иска да спаси отношенията между САЩ и Саудитска Арабия, които се влошиха след решението на ОПЕК+ да намали производството на петрол. "Прекратяваме ли отношения? Не - каза източникът. - Имахме фундаментални разногласия за състоянието на петролния пазар и световната икономика и анализираме случилото се. Но ние имаме заложени важни интереси в тези отношения“, добави високопоставен служител на американската администрация.
В Саудитска Арабия има около 2500 американски военни, много от които участват в разузнавателни дейности и обучение на местни сили. САЩ са доставили близо три четвърти от оръжейните системи на кралството.
Техеран отрече да извършва подготовка за нападение срещу Саудитска Арабия.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Защо им е нов калибър на руските автомати?

06.11.2022, 17:14

Може би основният калибър на руските стрелкови оръжия ще бъде променен и това ще засегне легендарните автомати “Калашников”. Поне оръжейниците правят съответните изявления. Защо в момента менят калибъра на автоматичните оръжия в СССР, какъв може да бъде новият калибър и защо се предполага такава реформа?
Един патрон за двама - основният калибър на автоматичните оръжия в руската армия от 1974 г. е патронът с калибър 5,45 х 39 мм, създаден за щурмова пушка AK-74. В същото време са запазени и боеприпасите от 7,62 мм патрони, използвани от автоматите АКМ и АК-47. По ред причини предимството е дадено на по-малкия калибър, но се запазва и по-тежкият.........Прочети още

 

На тази дата

06.11.2022, 13:05

На 6 ноември 1915 година загива Христо Чернопеев (Черньо Пеев) – деец на националноосвободителното движение в Македония и Одринско.
Роден през 1868 г. в с. Дерманци, Ловешко, той завършва ІІІ прогимназиален клас в Плевен, отбива редовната си военна повинност и остава на служба като унтерофицер и фелдфебел от 15-и пехотен ломски полк.
През 1899 г. напуска армията, за да се включи в македоно-одринското освободително движение. Войвода на чета в Кукушко (1900), Горноджумайско (1901 – 1902) и по време на Илинденско-Преображенското въстание (1903). След Младотурската революция (1908) участва в създаването на Народната федеративна партия (Българска секция) и на Българската народна македоно-одринска революционна организация (1910).
В Първата балканска война (1912 – 1913) начело на голяма чета подпомага действията на Родопския отряд при освобождаването на Банско, Разлог, Кавала и др., а във Втората балканска война (1913) – действията на 27-и чепински и на 28-и стремски полк в Радовишко, Македония. За бойните си заслуги е произведен в подпоручик (1913). Народен представител в ХVІ и ХVІІ Обикновено народно събрание.
След включването на България в Първата световна война (1915) се отказва от депутатския имунитет, за да замине на фронта като командир на 1-ва рота в 6-и пехотен македонски полк. Загива в бой с френска войскова част при Криволак в Македония. През 1945 г. гробът му в двора на църквата „Успение Богородично“ в щипския квартал Ново село е заличен от югославската власт. Кавалер на войнишки кръст „За храброст“ ІІІ степен.

 

Румъния купи 32 изтребителя F-16 „втора ръка“ за €388 млн.

06.11.2022, 12:42

Правителството на Румъния официално подписа договор за придобиването на 32 изтребителя F-16‚ "втора ръка“ от Норвегия за 388 млн. евро. Съгласно него първият самолет ще бъде доставен към края на 2023 г. Изтребителите ще бъдат доставени с резервни двигатели и логистична поддръжка. Те ще бъдат доставени в Румъния в изправно състояние и се очаква да бъдат използвани от страната поне 10 години, съответно през преходния период към бойни самолети пето поколение.
Припомняме, че България също обмисляше закупуването на използваните самолети на Португалия – още преди поръчката на първата партида F-16 от САЩ през 2019 г. Въпреки че тяхната доставка закъснява, в момента по инициатива на служебното правителство на Румен Радев България е напът да закупи и втора партида нови F-16. Прогнозната цена за новите изтребители е около 2.5 млрд. лв., т.е. общо 16-те нови машини струват на България около 4.6 млрд. лв.
Покупката ще повиши отбранителната способност на Румъния и ще гарантира нейния принос към колективната отбрана в рамките на НАТО.
Румънското правителството одобри сделката през юни, а парламентът даде зелена светлина за придобиването в края на 2021 г. Министерството на отбраната каза, че покупката ще позволи на Румъния да изтегли от употреба своите съветски изтребители МиГ-21.
През май министерството на отбраната заяви, че е получило необходимите одобрения за летене на своите изтребители МиГ-21 от съветската ера за още една година, след като ги спря за два месеца след катастрофа.
Президентът Клаус Йоханис каза през февруари, че Румъния планира да купи и самолет F-35 на Lockheed Martin като част от програмата си за модернизация на военновъздушните сили. През март Йоханис обяви, че Румъния трябва да увеличи разходите за отбрана до 2.5% от брутния вътрешен продукт от 2% след руското нахлуване в Украйна.
Румъния в момента разполага с флот от 17 бойни самолета F-16, всички закупени от Португалия. Румъния, която се присъедини към НАТО през 2004 г., заяви, че планира да похарчи общо 9.8 млрд. евро до 2026 г., за да засили отбранителните си способности.
Източник: https://fakti.bg/

 

Почетохме българските воини, погребани в Ново село, Струмишко

06.11.2022, 09:24

Заупокойна литургия в памет на загиналите в битките за национално обединение български воини бе отслужена от секретаря на Струмишката митрополия – отец Константин, на военния мемориал в Ново село, Република Северна Македония, по случай Архангелова задушница на 5 ноември 2022 г., съобщават от ВВМУ
Домакини на събитието бяха Българското посолство в Северна Македония и Фондация „Българска памет“, а да уважат поклонението на мемориала, присъстваха заместник-министърът на отбраната – Катерина Граматикова, началникът на политическия кабинет Владко Владов и директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Стайко Прокопиев. представители на Националната гвардейска част и на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, гр. Варна, както и представители на българската дипломатическа мисия в Република Северна Македония.
Мемориалът в Ново село е възстановен през 2006 г., а впоследствие и поддържан със средства на д-р Милен Врабевски. Така от изоставено военно гробище той се превръща във важно историческо място, което се посещава от хиляди хора, решили да отдадат почит на погребаните там 71 български войници, дали живота си в битките за национално обединение.
Българският военен мемориал в Ново село, Струмишко, е паметник с национално значение за Република България и Република Северна Македония, а инициативата цели подобаващо отбелязване на значими за нашата история събития и вече повече от 16 години е пример за приемственост в отдаването на почит към героите.
След поклонението в Ново село, делегацията се отправи и към гробищата в Струмица, за да отдаде почит на погребаните и там български герои.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

87 години от първия полет на Hawker Hurricane

06.11.2022, 07:40

На 6 ноември 1935 г. първи полет прави прототипът на витловия изтребител моноплан Hawker Hurricane – машина, която често е засенчвана от появилия се малко по-късно Supermarine Spitfire, но която има важно място в Кралските ВВС в първите години на Втората световна война.
Първият прототип, носещ борден номер K5083, е произведен през август 1935 г. в завода на Hawker в Кингстън, след което е превозен на части и сглобен на летището в Бруклендс в края на октомври. След две седмици наземни тестове и рулирания, първият полет става факт на 6 ноември 1935 г. Машината е пилотирана от капитан Джордж Булман.
В началото на 30-те години на миналия век Кралските ВВС разполагат с едва 13 ескадрили биплани, като Hawker Fury, Hawker Demon и Bristol Bulldog. По това време пари и желания за сериозни технически иновации няма. В началото на 1934 г. Въздушното министерство на Великобритания пуска спецификация F.7/30, която цели създаването на изтребител с максимална скорост от 400 km/h и който да е въоръжен с четири картечници.
Главният конструктор на Hawker Сидни Кам има готовност да създаде изтребител моноплан, но се сблъсква със скептицизъм на много нива и предлага подобрена версия на моноплана Hawker Fury. Проектът му е отхвърлен и в крайна сметка, по спецификация F.7/30 е приет на въоръжение друг биплан – Gloster Gladiator.
Кралските ВВС и Въздушното министерство, обаче започват да си дават сметка, че в бъдеще ще има нужда от по-скоростен и по-тежко въоръжен изтребител. В края на 1934 г. е пусната спецификация F.5/34, която цели създаването на скоростен изтребител с осем картечници, а през януари 1935 г. е дадена нова спецификация (F.36/34), която цели създаването на едноместен еднодвигателен моноплан изтребител с осем картечници.
Паралелно с това Кам работи усилено по създаване на моноплан изтребител. Той първоначално е задвижван от Rolls-Royce Goshawk, но след това се минава на новия и непроверен Merlin. Така и се стига до създаването на Hawker Hurricane.
Заводските му изпитания приключват през пролетта на 1936 г., след което прототипът е предаден за изпитания от Кралските ВВС. Те приключват с повече от положителна оценка, въпреки капризите на мотора Merlin. През юни е дадена първата поръчка за общо 600 изтребителя.
Hurricane се появява почти паралелно с доста по-съвършенния Spitfire, но първоначално той получава приоритет в производството, а причината за това е прозаична – изделието на Hawker е много по-просто и евтино за производство, а Кралските ВВС имат отчаяна нужда от модерни изтребители в голямо количество.
Първият сериен Hurricane полита през октомври 1937 г., а към средата на следващата година на въоръжение са вече 50 самолета.
Изтребителят се сражава от първия ден на британското участие във Втората световна война. По време на Битката за Англия, 31 от общо 61 изтребителни ескадрили с които разполагат Кралските ВВС са въоръжени с Hurricane. Макар и засенчен от Spitfire, изтребителят става работния кон на британците по време на битката, като повече от половината въздушни победи са на сметката на летци, които ползват Hurricane.
Изтребителят, обаче бързо достига максимума, който може да се изстиска от конструкцията. Наличните машини се насочват към второстепенни задачи и фронтове, а новите варианти са предназначени основно за удари по земни цели.
Производството е спряно през 1944 г. след 14 487 произведени бройки.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 
 

ВВС гасиха с два Ми-17 горски пожари

05.11.2022, 23:08

Военновъздушните сили се включиха с два вертолета Ми-17 в гасенето на големия горски пожар в Кърджелийско и сливенско. Това стана днес, 5 ноември 2022 г., съобщиха от МО.
В 13,12 часа вертолет Ми-17 излетя от авиобаза Крумово със задача да изпълни специален полет за разузнаване и пожарогасене от въздуха на огъня в района на връх Вейката в землището на село Горно Къпиново, община Кирково, област Кърджали. Вертолетът е снабден с подвесна система за гасене на пожари от типа „Бамби Бъкет”.
Втори вертолет Ми-17 излетя в 14,33 часа за да окаже помощ за потушаването на пожар, възникнал в землището на село Мокрен, Сливенско, където огънят е обхванал смесена гора.
Участието на военнослужещите е по искане от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и разрешение от началника на отбраната.

 

Исторически календар

05.11.2022, 21:07

На 5 ноември 1887 година в Пловдив е роден генерал от артилерията Георги Попов (1887 – 1953).
Завършва Военното училище в София (1907) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург (1914). Участва във войните за национално обединение (1912 – 1918) като офицер от артилерията и началник на строева секция в щаба на 8-а пехотна дивизия.
След края на Първата световна война е началник на секция и отделение в Щаба на армията (1918 – 1921), командир на 8-а пехотна дружина (1921 – 1923), началник на 6-и пограничен сектор (1931 – 1933), командир на 8-и пехотен полк (1933 – 1934), помощник-началник на Щаба на армията (1935), командващ 3-та армия (1935 – 1940).

Включването му в състава на българската делегация, която води преговори за възвръщането на Южна Добруджа, допринася за очертаване на граничната линия в зависимост от топографските и тактическите условия и изгодите за отбраната на страната. От 11 септември 1940 г. е генерал-губернатор (управител) на възвърнатата територия. Ръководи военната операция по нейното заемане (21 септември – 1 октомври 1940 г.) и лично командва колоната, настъпваща в направлението Варна – Балчик – Добрич. Като управител на Южна Добруджа организира настаняването, оземляването и реинтегрирането на завърналите се от Северна Добруджа близо 68 000 българи.
На 6 август 1941 г. е произведен в най-висшето звание – генерал от артилерията, но на 11 август с. г. подава оставка и по собствено желание преминава в запаса, с което открито изразява несъгласие с политиката на обвързване със силите на Оста (Германия, Италия, Япония).

Представител на България при Съюзническата контролна комисия (1944 – 1946). Кавалер на военен орден „За храброст“ ІV степен 1 клас и ІV степен 2 клас. Умира на 10 октомври 1953 година в София.

Изтегляне на 2-ри корпус от Беломорието, октомври 1944 г.На 5 ноември 1943 година е формиран е 2-ри български корпус с щаб в Драма.
След капитулацията на Италия (8 септември 1943 г.) немските войски, съсредоточени на Халкидическия полуостров, се изтеглят и прехвърлят на Източния фронт.
Принудена от съюзническите си задължения България увеличава своята военна ангажираност в отбраната на беломорския бряг и формира 2-ри български корпус (7-а, 16-а и 28-а пехотна дивизия, Беломорски флот, придадени части), който да окупира Халкидическия полуостров и част от Гърция между реките Струма и Вардар, но без Солун.
Корпусът, оперативно подчинен на командващия германската група армии „Е“ с щаб в Солун, се задължава да осигурява прикритието, охраната и отбраната на беломорското крайбрежие между Дедеагач и нос Епаноми, включително островите Самотраки и Тасос, от евентуален англо-американски десант в Пелопонес и Тесалия.
От 9 септември 1944 г. води бойни действия срещу оттеглящите се от Гърция немски части, а в края на същия месец е преименуван на 7-а армия със задача да прикрива южната граница. След успешния британски десант в Пелопонес (4 октомври 1944 г.) започва оттеглянето на българските армейски тилови части, а на 9 октомври и евакуацията на гражданските учреждения. По време на срещата в Москва (9 октомври 1944 г.) Чърчил и Сталин се договарят България да бъде включена в съветската зона на влияние, а Гърция – в британската.
На 11 октомври от името на трите велики сили българското правителство е уведомено, че в 15-дневен срок трябва да приключи с изтеглянето на войските си от Западна Тракия. Със заповед на командващия 7-а армия ген.-майор Асен Сираков бойните части се насочват към довоенната българо-гръцка граница и до 25 октомври се прибират с цялото си имущество и въоръжение. Част от тях се включват в първия период на войната срещу Германия. Към края на ноември 1944 г. 7-а армия е разформирана.

 

Сеул и Вашингтон приключиха военното си учение след поредното изстрелване на балистични ракети от Северна Корея

05.11.2022, 17:20

Сеул и Вашингтон приключиха шестдневното си военно учение “Бдителна буря”, по време на което над територията на Южна Корея прелетяха американски стратегически свръхзвукови бомбардировачи Б-1Б, съобщиха световните агенции.
Учението “Бдителна буря” започна в понеделник, като в него участваха около 240 военни самолета и два американски стратегически бомбардировача Б-1Б, както и четири изтребителя Ф-16 и четири Ф-35A. Това е първият случай от 2017 г., когато бомбардировач Б-1Б участва в съвместни американско-южнокорейски учения. Това показва “комбинираните отбранителни способности и решимостта на Република Корея и САЩ да отговорят решително на всякакви провокации от Северна Корея, както и готовността на САЩ” да приложат разширени мерки за възпиране, се добавя в изявлението.
Вчера Пхенян поиска от Съединените щати и Южна Корея да спрат “провокативните” въздушни учения. Тази сутрин Северна Корея изстреля четири балистични ракети с малък обсег в Жълто море. Те са прелетели около 130 км на надморска височина от около 20 км по данни на южнокорейската армия.
Северна Корея извърши серия от изстрелвания на ракети тази седмица, едно от които може да е било неуспешен опит за изстрелване на междуконтинентална балистична ракета. Тези действия бяха осъдени от Вашингтон, Сеул и Токио.
Изстрелването на ракети доведе до спекулации, че Северна Корея може да се готви за възобновяване на ядрените опити за първи път от 2017 г.
Източник: bta.bg

 

САЩ ще създадат в Германия нов щаб за дългосрочна военна помощ за Украйна

05.11.2022, 08:04

САЩ създават щаб в Германия, който да контролира и координира всички доставки на оръжие за Киев и военното обучение на украинските военнослужещи, заяви пред репортери говорителката на Пентагона Сабрина Сингх.
Новата структура в германския град Висбаден ще бъде "специален щаб, който ще работи под ръководството на Европейското командване на американската армия за координиране на усилията", заяви тя на брифинг.
Сингх заяви, че щабът ще се нарича "Група за подпомагане на сигурността в Украйна", като създаването му е знак, че програмата за подпомагане на Киев е планирана в "дългосрочен план".
Агенция Associated Press, коментирайки обявяването на новата структура, заяви, че откакто Русия е започнала специална военна операция, САЩ са отпуснали на Украйна оръжия и друго оборудване на стойност над 18,2 млрд. долара.
Сега САЩ се съсредоточават върху дългосрочни усилия за подобряване на отчетността на тези доставки и контрол върху това тези оръжия да не попадат в неподходящи ръце.
Агенцията пише, че миналата седмица Държавният департамент е заявил, че се опитва да предотврати кражбата в Украйна на някои от оръжията, за които се е ангажирал.
Планът за контрол на доставките на оръжие включва ограничено наземно наблюдение от страна на американски военен персонал, заяви говорителят на Пентагона Пат Райдър по-рано тази седмица.
Източник: https://news.bg/

 
 

Варна преди фотографията: Немска гравюра от 1840 г. - руският император Николай I приема ключовете на Варненската крепост

05.11.2022, 07:53

Гравюрата (с неизвестен автор) представя руският император Николай I на кон, с част от войските си, приемащ ключовете на Варненската крепост на 29 септември (11 октомври) 1828 г. от капудан паша Иззет Мехмед (Topal Іzzet Mehmed Pasa). На заден план - Варненската крепост с 4 извисяващи се над крепостните стени островърхи минарета на джамии. В залива - руският военен флот.
На 30 септември (12 октомври) във флота и в обсадния лагер е отслужен молебен за превземането на Варна. В 11 часа на адмиралтейския кораб „Париж“ пристига гръцкият митрополит Филотей с хляб и сол и поздравява императора за превземането на Варна. На 1 (13) октомври императорът със своя щаб, придружен от адмирал Грейг и чуждите посланици се отправя на брега, където към тях се присъединяват великият княз Михаил Павлович и граф Воронцов*.
Иван Василев Ботянов (Иван Васильев Ботьянов), чиновник от Министерството на външните работи, ориенталист, преводач от източни езици при щаба на адмирал А. С. Грейг (командир на руския Черноморски флот) пише в своите записки за влизането на руските войски (и император Николай I) на 1 (13) октомври 1828 г. във Варненската крепост:
„После удаления капудана-паши из крепости, вся остальная част наших войск, вступив в нее, заняла и цитадель; и тогда же на главном бастионе поднят был Императорский флаг, при появлении которого произведен был со всего флота и с сухопутных батарей салют; в то же самое время граф Воронцов поднес Государю ключи крепости Варны“.
За влизането на император Николай I и неговият щаб във Варна на 1 (13) октомври 1828 г. Иван Василев Ботянов пише:
„Господарят, съпроводен от адмирал Грейг, целия свой щаб и чуждестранни посланици, с присъединилите се велик княз Михаил Павлович и граф Воронцов, направи тържествено влизане във Варна. Господарят първо се отправи към църквата, по чуден начин оцеляла от разрушения, в която беше отслужено, от същия митрополит, благодарствено молебствие за подарения от Бог успех и победа. При прославянето за дълголетие на Господаря и на целия августейши дом, бе направен салют от крепостта и целия наш флот с всички оръдия“
* Обсадата на Варненската крепост (юли 1828 г. - 29 септември (11 октомври 1828 г.) се ръководи от вицеадмирал княз Александър Сергеевич Меншиков и неговият началник-щаб генерал-майор Василий Алексеевич Перовски, а след раняването на княз Меншиков - от граф Михаил Семьонович Воронцов (18 август - 29 септември/11 октомври 1828 г.).

 
 

 

Завърши българо-румънското противоминно учение „ПОСЕЙДОН 2022”

04.11.2022, 17:05

Завърши последният ден от фазата на море от българо-румънското противоминно учение с международно участие „ПОСЕЙДОН 2022”.
Екипажите на противоминните кораби и този ден се отличиха с висок професионализъм, отлична подготовка и синергични действия между отделните единици. Както и в предходните дни те имаха възможност да тренират обследване за мини по фарватерите с различни видове противоминно оръжие.
Беше проведена тренировка за приемане и предаване на товари по вертикален способ, което в голяма степен повиши способностите за съвместна работа с вертолет.
Паралелно с противоминните кораби, съвместно работиха групите за подводно обследване на плитководни райони от Белгия, разчетите за безпилотни противоминни действия от България и водолазните групи за идентифициране на подводни обекти и унищожаване на невзривени боеприпаси.
След приключването на анализа на данните от подводното обследване един от обектите беше идентифициран от водолазните групи като мина. Данните, събрани от водолазите, доведоха до класифицирането ѝ като историческа немска мина от Втората световна война. Тя беше неутрализирана чрез взривяване под вода, при спазване и прилагане на процедурите на НАТО по унищожаване на невзривен боеприпас.
Унищожената мина беше открита в район, интензивно използван за корабоплаване и заставане на котва. Неутрализирането ѝ гарантира чистотата на фарватерите в териториалните води на Република България.
Източник: navy.mod.bg/

 

162 депутати подкрепиха придобиването на още 8 самолета Ф-16 Блок-70

04.11.2022, 16:43

Народното събрание прие Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ – втори етап. За новите 8 самолета Ф-16 Блок 70 гласуваха 162 депутати, 44 бяха против, а 8 се въздържаха. Дискусията в пленарна зала продължи около 2,5 часа. След решението на парламента предстои подписването на договорите и последващата им ратификация от народните представители. Крайният срок, както вече няколко пъти бе съобщавано е, 15 декември.
След като благодари от парламентарната трибуна за гласуваното решение, министърът на отбраната Димитър Стоянов отговори на поставения няколко пъти въпрос защо трябваше да има втори проект за инвестиционен разход и съответно втори договор. Според първия, сключен през 2019 г., първите 8 самолета трябваше да дойдат през 2025 г. Те, обаче, каза министърът, са крайно недостатъчни за носене на бойното дежурството по Air Policing. Световните тенденции показвали, че възможностите за поддържане на изправността са на 70 процента. Това означава, че при 8 самолета ще разполагаме с 6 изправни. Два от тях ще бъдат постоянно на дежурство. Реално само с 4 машини дежурните авиатори ще могат да водят подготовка. По-нататък министърът направи следния разчет „Четири самолета по 150 часа могат да направят 600 часа. На 14 авиатора се падат по-малко от 50 часа на един.“ Смятате ли, попита той депутатите, че с по-малко от 50 часа може да се пилотира нов боен самолет, при норма от 150 часа за изпълнение на задачата по Air Policing. За това, обясни министърът, трябва да имаме още 8 самолета, за да станат едва пълна ескадрила от 16. В същото време, стана ясно от неговите думи, при първия договор няма достатъчно въоръжение, т.е. пълен боекомплект за осемте самолета. Няма въоръжение въздух-земя, няма и високоточно оръжие. За това по втория договор се предвижда да се доставят допълнително резервни двигатели, радиолокационни станции, контейнери за целеуказване и високоточно въоръжение.
Ако вторите 8 самолета пристигнат през 2027 г., няма да могат да придобият пълни оперативни способности до 2029-2030 г., прогнозира министърът. Той припомни, че жизненият цикъл на МиГ-29 приключва през 2028-2029 г.. Няма как да бъдат доставени резервни части и агрегати. Така че жизненият цикъл на МиГ-29 ще приключи най-вероятно през 2023 г., смята министърът. Тук той говори за необходимостта от транзитна платформа. Без нея България няма да може да охранява въздушното си пространство. От края на 2023 до 2029 г., т.е. 6-7 години, нашите авиатори няма да имат възможност да летят, което налага да разполагаме с транзитна платформа. В Прегледа на отбраната от 2020 г. е записано, че трябва да имаме три ескадрили, отбеляза министърът. Това са необходимостите на България, но ние гледаме по-скромно на нещата, т.е. към една ескадрила.   
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Във Военната академия повишават подготовката на капитани и майори

04.11.2022, 16:38

Във Военна академия „Г. С. Раковски” се проведе пилотен „Специализиран тактически курс за офицери“, модул „Сухопътни войски“, в който взеха участие офицери от СКС, СВ, СКСО и НВУ „Васил Левски“. Курсът се проведе от преподаватели от различни катедри на факултет „Командно-щабен“, като основен отговорник за провеждането бе катедра „Сухопътни войски“, съобщават от учебното заведение.
Целта на модула „Сухопътни войски“ от „Специализиран тактически курс за офицери“ е да се повиши подготовката на офицери с военно звание „капитан“ и „майор” в областта на използването на формирования на батальонно ниво, като едновременно с това се оптимизира и процеса по подготовката на кандидатите за слушатели във Военна академия по специалността „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“, специализация „Сухопътни войски“ за придобиване на ОКС „Магистър“ по Военно дело.
Модулът има теоретико-практическа насоченост в следните направления: основи на сухопътните тактически действия и операции; ръководство, командване и управление на тактическите формирования на батальонно ниво; щабни процедури и работа на щабовете; планиране на тактически действия и операции; както и прилагането на отделните бойни функции в основните тактически действия и операции.
Успешно завършилите курса придобиват знания и умения за успешна реализация в щабове на тактическо ниво, както и уеднаквяване на необходимите знания за кандидатстване във Военна академия „Г. С. Раковски“ в специализация „Сухопътни войски“.
Източник: https://otbrana.com/

 

Турция все още не пуска Швеция и Финландия в НАТО

04.11.2022, 12:18

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу е заявил, че Швеция и Финландия все още не са изпълнили всички задължения по споразумението им с Анкара, която засега блокира кандидатурите им за присъединяване към НАТО, и те все още трябва да предприемат конкретни стъпки, предава Ройтерс.
Чавушоглу, разговаряйки с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Истанбул, същевременно каза, че Турция е забелязала, че новото правителство на Швеция под ръководството на премиера Улф Кристерсон предприема решителен подход към изпълнението на задълженията, поети към Турция.
Швеция и Финландия подписаха меморандум през юни, в резултат на който членката на НАТО Турция вдигна ветото върху техните кандидатури за присъединяване към трансатлантическия съюз за сигурност. От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да подкрепят мрежата на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. и която Турция определя като терористична организация с акронима FETO.
Двете скандинавски страни кандидатстваха за присъединяване към НАТО миналия месец в отговор на руската инвазия в Украйна, но се сблъскаха с опозиция от Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи.
Източник: https://news.bg/

 

Българската армия провежда Чаталджанската операция (4-5 ноември 1912 г)

04.11.2022, 09:12

Спечелените от Българската армия победи при Лозенград, Бунархисар и Люлебургаз заставят Османската империя да направи предложение за спиране на военните действия и сключване на примирие, което цар Фердинанд І отхвърля. В резултат на това турското командване предприема мерки за защита на столицата и формира Чаталджанската армия в състав от шест корпуса със 190 000 души личен състав и 350 оръдия.
Заслепен от блясъка на тържественото влизане в Цариград, върховният главнокомандващ пренебрегва трезвите гласове на преобладаващата част от генералите, че армията е покосена от холера и че липсва редовно муниционно и продоволствено снабдяване. В изпълнение на заповяданото от него на 24 октомври 1912 г. всеобщо настъпление започва усилен марш-маньовър към силно укрепените турски позиции на Чаталджа.
На 31 октомври Съединените армии (1-ва и 3-та) под командването на генерал-лейтенант Радко Димитриев излизат пред Чаталджанския отбранителен рубеж, който отстои на 48 км от Цариград и представлява система от 29 укрепления. Подготовката на операцията е кратка и незавършена, а замисълът за пробиване на противниковата отбрана – недостатъчно материализиран със сили. Съединените армии при Чаталджа разполагат със седем пехотни и една кавалерийска дивизия – около 118 000 души с 462 оръдия. Съотношението в пехота е 1,6:1 в полза на турците, в артилерия – 1,3:1 в полза на българските войски. На 3 ноември, въпреки състоянието на войските, помощник-главнокомандващият генерал-лейтенант Михаил Савов отдава заповед за ускорена атака.
Настъплението на 1-ва и 3-та армия започва в 05, 00 ч. на 4 ноември. Подложени на силен артилерийски огън частите форсират реките Карасу, Катарчису и Лазаркьойска. През нощта срещу 5 ноември 29-и пехотен ямболски полк овладява форта Илеритабия. Българските войски се сражават храбро, но понасят тежки загуби от огъня на турската артилерия и се оттеглят на изходното положение. На 5 ноември българското Главно командване прекратява операцията и се съгласява на преговори за спиране на военните действия. В двудневните боеве общите загуби на Съединените армии достигат 17 500 души, от които 1480 убити, 1400 изчезнали, 1600 умрели от болести и рани и около 13 000 ранени. Загубите на турците от бойните действия са около 3500 души, а с тези от холерната епидемия достигат до 22 000 души.
На 20 ноември 1912 г. балканските съюзници сключват примирие с Османската империя, а на 3 декември с. г. в Лондон започват мирни преговори.

 
 
 
 
 
 

54 години от първия полет на L-39

04.11.2022, 07:50

Преди повече от половин век, на 4 ноември 1968 г., първи полет изпълнява първия прототип на реактивния учебно-тренировъчен самолет L-39.
Първият прототип на самолета, получил звучното име „Албатрос” и означение L-39 X-01, остава за наземни изпитания. Вторият прототип е заложен през пролетта 1968 г. Събитията от Пражката пролет и нахлуването на армиите на страните членки на Варшавският договор през 1968 г., колкото и странно да е, не се отразяват върху темповете на работата. Това което се оказва реална пречка е закъснението в доставката на двигателя АИ-24ТЛ от СССР. За да не се бавят летателните изпитания, на първият летателен прототип L-39 X-02 e решено да се постави двигател местно производство AI-25W.
На 25 октомври започват наземните изпитания на прототипа на заводското летище. На 4 ноември 1968 г. в 9 часа и 15 минути местно време летецът-изпитател Рудолф Духон, за първи път издига във въздуха L-39. При излитането задкрилките не са спускани и са изпробвани едва на височина 1000 m. За качествата на самолета говори факта, че след спускането им пилотът поддържа минимална устойчива скорост на хоризонтален полет от 160 km/h. След 35 минути във въздуха първият полет приключва успешно.
Общо в изпитанията са задействани пет летящи и два наземни прототипа. Серийното производство стартира през 1972 г.
L-39 е строен в две основни версии – базовата учебно-тренировъчна версия L-39C и по-сериозно въоръженият учебно-тренировъчен L-39ZO/ZA. В края на 80-те години на миналия век конструкцията е развита в подобрения L-59, а през 90-те се появява и чисто бойната едноместна версия L-159. Построените самолети от фамилията L-39 са над 3000.
Компанията Aero Vodochody наскоро рестартира производството на типа и започна да предлага усилено най-новото развитие на самолета L-39NG. - Още за L-39.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 
 

 

Какви заплати получават руските военни, воюващи в Украйна?

03.11.2022, 21:46

Зaплaщaнeтo нa мoбилизиpaнитe вoeннocлyжeщи в Pycия щe дocтигнe 195 000 pyбли нa мeceц, ĸaзa пpeзидeнтът нa cтpaнaтa нa зaceдaниeтo нa Cъвeтa зa cигypнocт нa Pycĸaтa фeдepaция нa 19 oĸтoмвpи, cъoбщи "Beдoмocти".
Moбилизиpaнитe вoeнocлyжeщи бяxa пpиpaвнeни ĸъм cтaтyтa нa вoeннитe, yчacтвaщи в т.нap. "cпeциaлизиpaнa вoeннa oпepaция" в Уĸpaйнa, нa ĸoитo ce пpeдлaгaт дoxoди oт 200 000 pyбли мeceчнo (oĸoлo 3300 дoлapa нa мeceц).
Πocoчeнoтo зaплaщaнe e в пъти пo-виcoĸo oт тoвa нa вoeннитe в "тилa". Eтo зaщo, cpeднoтo мeceчнo зaплaщaнe нa личния cъcтaв нa въopъжeнитe cили в Pycия ĸaтo цялo пpeз 2022 г. мoжe дa нapacнe дo 51 400 pyбли (oĸoлo 856 дoлapa), или c 32%, пoвeчe cпpямo минaлaтa гoдинa, cлeдвa oт oфициaлнитe дaнни......Прочети още

 

Германските военноморски сили помагат на Норвегия да защитава петролните си платформи и тръбопроводи

03.11.2022, 20:06

Германските военноморски сили помагат на Норвегия да защитава критична морска инфраструктура, като петролни платформи, подводни кабели и тръбопроводи, и са готови на направят същото и край бреговете на Дания и Швеция, заяви днес командващият германския флот вицеадмирал Ян Кристиан Каак (на снимката), предаде Ройтерс.
Норвегия, която граничи с Русия на север, е най-големият производител на природен газ и нефт в Европа и има изключително дълго крайбрежие, което трудно се отбранява. Скандинавската страна разполага с широка мрежа от тръбопроводи, които я свързват с Великобритания и Европа.
НАТО обеща да засили защитата на критичната инфраструктура след пробойните, появили се през септември по газопроводите "Северен поток-1" и "Северен поток-2", прокарани между Русия и Германия по дъното на Балтийско море.
Премиерът на Норвегия Юнас Гар Стьоре също заяви, че страната ще изпрати военни, за да защитава своите нефтени и газови инсталации.
И Швеция, и Дания стигнаха до заключението, че четири от течовете на природен газ от газопровода "Северен поток" са причинени от експлозии, но не посочиха кой може да е отговорен за тях. В събота руското министерство на отбраната заяви, че британски военноморски персонал е взривил тръбопроводите - твърдение което Лондон определи като невярно.
В средата на миналия месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че отбранителният алианс вече е удвоил присъствието си в Балтийско и Северно море до над 30 кораба, подпомагани от  въздушнш и подводни дейности. Обикновено не се дават подробности за местонахождението и вида на плавателните съдове, припомня Ройтерс.
Командващият германските военноморски сили вицеадмирал Каак посочи в изявление, че Берлин разполага с три фрегати в района на Норвегия, както и със снабдителен кораб с около 700 моряци за учения, които в координирани с НАТО действия също ще помогнат за наблюдение на ситуацията. Военноморските сили изпълняват обещанието на германския канцлер Олаф Шолц да подкрепят Норвегия, Дания и Швеция в защитата на морската инфраструктура след инцидентите със "Северен поток", добави Каак.
"С присъствието си в норвежки води германските военноморски сили изпълняват обещанието на НАТО "един за всички, всички за един", заяви вицеадмиралът и добави, че прелитанията на морски патрулни самолети също ще допринесат за поддържането на ситуационна осведоменост.   
Източник: https://www.bta.bg/

 

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Ще бъде изготвен анализ на излишната техника и въоръжение

03.11.2022, 16:05

„В Министерството на отбраната ще бъде изготвен пълен анализ, в съответствие с решението на 48-ото Народно събрание, за предоставяне на военна и военно-техническа помощ на Украйна". Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов в отговор на въпрос на журналисти в Народното събрание днес, 3 ноември. „След като бъде готов анализът на излишната техника и въоръжение, ще бъде подготвено предложение в Министерски съвет, което да бъде гласувано в Народното събрание. Тогава ще има конкретика - каква техника и въоръжение може да бъде предоставена на украинската страна“, поясни той.
Министър Стоянов обясни, че при подготовката на анализа водещо ще бъде да не се засягат способностите на въоръжените ни сили и Българската армия да продължи да изпълнява конституционните си задължения. Необходимо е да се прецени и каква техника получават в замяна останалите страни, предоставили старото си въоръжение. „Тя не е по-нова, но е западен образец и е съвместима с техниката на НАТО“, подчерта министър Стоянов.
Досега, съгласно нормативната уредба, освобождаването от излишна техника е ставало след разпродажба на търгове. „Ще бъде направен силно консервативен анализ. Ние трябва да изпълняваме нашите задължения, да сме наясно - какво и как даваме, какво получаваме и след като го придобием - как го експлоатираме“, подчерта министър Стоянов.
„На този етап тежко въоръжение няма как да бъде предоставяно, тъй като преди това трябва страната ни да получи заместващи платформи“, изтъкна министърът на отбраната.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Вертолет Ми-17 помага в гасенето на горски пожар в Родопите

03.11.2022, 12:33

Вертолет Ми-17 с екипаж от Военновъздушните сили (ВВС) се включи днес, 3 ноември, в гасенето на голям горски пожар в землището на село Горно Къпиново, община Кирково, област Кърджали.
Пожарът е възникнал вчера в гръцката част на Родопите, като по-късно се е прехвърлил на българска територия в района на връх Вейката.
Участието на военнослужещите е след искане от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и разрешение от началника на отбраната.

 

Варна преди фотографията: Предаването на Варненската крепост на 11 октомври 1828 г – една гравюра на Венцел Побуда от 1840 г.

03.11.2022, 10:07

На 29 септември (11 октомври) 1828 г., след 3-месечна обсада по време на Руско-турската война от 1828-1829 г., Варна е превзета от руските войски. Най-голямата турска крепост и пристанище по западния бряг на Черно море, прикриваща един от пътищата, водещи към столицата на Османската империя е в руски ръце. Крепостта капитулира и командирът на гарнизона - капудан паша Иззет Мехмед (Topal Іzzet Mehmed Pasa), предава ключовете на крепостните порти.
Венцел Побуда представя предаването на Варненската крепост на руски генерал (граф Воронцов), пред една от крепостните порти от капудан паша Иззет Мехмед, който държи в ръце поднос с ключовете на крепостта. Това е представата на немския художник за капитулацията на Варна.
Всъщност церемония по предаване на Варненската крепост на сушата не е имало. Ключовете на крепостта са предадени на 29 септември (11 октомври) в 1 часа след обед на борда на адмиралтейския кораб „Париж“.
Иван Василев Ботянов, чиновник от Министерството на външните работи при щаба на адмирал А. С. Грейг (командир на руския Черноморски флот) пише в своите записки за влизането на руските войски (и император Николай I) на 1 (13) октомври 1828 г. във Варненската крепост:
„После удаления капудана-паши из крепости, вся остальная част наших войск, вступив в нее, заняла и цитадель; и тогда же на главном бастионе поднят был Императорский флаг, при появлении которого произведен был со всего флота и с сухопутных батарей салют; в то же самое время граф Воронцов поднес Государю ключи крепости Варны“ (И. В. Ботьянов. Пребывание императора Николая Павловича на Черноморском флоте в 1828 году. // Морской сборник, 1869, Т. 103, № 8, с. 27).
Източник: http://morskivestnik.com, Атанас Ангелов

 

40 години от придобиването на българските МиГ-25

03.11.2022, 10:00

На 3 ноември 1982 г. на летище Толбухин (Добрич) кацат закупените за България три броя самолети МиГ-25РБ и един МиГ-25У (учебен). Предназначението на самолета е за изпълнение на фото и радиотехническо оперативно разузнаване и в качеството си на бомбардировач. С основни ешелони на летене от 19 000 до 24 000 м и скорости до 3000 км/час самолетът е недосегаем за противниковите противовъздушни средства по това време. Освен разузнавателното оборудване той може да носи и бомбов товар до пет тона. Самолетите са в състава на 26 разузнавателен авиополк в сформираното звено за оперативно разузнаване, пряко подчинено на Генералния щаб на БНА (Българската народна армия). Бордни номера: за МиГ-25РБ – 731,736, 754 за МиГ 25У – 51.
Първият полет се осъществява на 8 декември 1982 г. с учебния МиГ-25У. Самолетът е пилотиран от полк. Влаю Генов и руския изпитател майор Мироненко. В рамките на 30-35 минути екипажът извършва полет над България на височина 22 000 м и скорост до 2500 км/ч.
Самолетите МиГ-25РБ и МиГ-25У в България изпълняват преди всичко разузнавателни задачи за нуждите на българската армия и Варшавския договор. Те са най-скъпата авиационна техника на Балканския театър на войната. На 12 април 1984 г. губим МиГ-25РБ с борден номер 736. Експлоатацията на самолетите продължава до месец май 1991 г. В резултат на настъпилите промени през 1990 г. и скъпата поддръжка се взема решение МиГ-25 да бъдат разменени със СССР за пет самолета МиГ-23МЛД .
Тактико-технически характеристики на МиГ-25 са:
Страна производител – СССР
Разпереност – 14,10 м
Дължина – 22,30 м
Носеща площ – 61,40 м2
Маса празен – 19500 кг
Максимална стартова маса – 41200 кг
Максимална скорост – 3200 км/ч
Статичен таван – 23000-25000 м
Динамически таван – 37000 м
Далечина на полета -1600 км
Двигател: 2 х Р-15Б-300 с тяга по 11 200 кг./114.5 кН
Разузнавателна апаратура: система за радиотехническо разузнаване „Вираж СРС-4А“, аерофотокамери АФА-А-72, А-10/10 и др. с възможности в инфрачервения сектор
Въоръжение – до 10 бомби с калибър 250-500 кг. - Още за МиГ-25

 

Държавният департамент на САЩ одобри евентуална продажба на реактивни системи за залпов огън на Финландия

03.11.2022, 08:33

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на управляеми ракетни системи за залопов огън и свързаното с тях оборудване на Финландия в сделка, оценена на приблизителна цена от 535 милиона долара, се казва в изявление на Пентагона, цитирано от Ройтерс.
Главен изпълнител ще бъде компанията Локхийд Мартин, съобщиха вчера от Пентагона. “Финландия възнамерява да използва тези артикули и услуги за отбрана, за да увеличи националните си запаси, като подсили способностите за сухопътна и въздушна отбрана в северния фланг на Европа”, се казва в съобщението. “Увеличените национални запаси са от решаващо значение за финландската отбрана и способност за възпиране, предвид влошената ситуация със сигурността в Европа“, се добавя в изявлението.
Държавният департамент на САЩ одобри вчера и потенциалната продажба на 24 военнотранспортни самолета Супер Херкулес и свързаното с тях оборудване на Австралия в сделка, чиято стойност може да достигне 6,35 милиарда долара, съобщи Пентагонът. Локхийд Мартин е отново главният изпълнител за предложената продажба, която цели да помогне на Кралските австралийски военновъздушни сили да заменят стареещия си товарен флот и да подобрят цялостната си оперативна способност, според изявление на Пентагона.
“Австралия е един от най-важните ни съюзници в Западната част на Тихия океан”, се подчертава в съобщението. Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на Пентагона уведоми Конгреса за възможната продажба вчера. В съобщението не се уточнява дали е подписан договор и дали преговорите са приключили.
Източник: bta.bg

 

На тази дата

03.11.2022, 08:25

На 3 ноември 1869 година в Гюргево (дн. в Румъния) е роден полковник Васил Златаров (1869 – 1932).
Завършва Военното училище в София (1891) и Въздухоплавателната школа в Гатчина, Русия, която подготвя офицери за управление на балони (1903). Служи в инженерни войски. По време на първото международно изложение в Пловдив (1892) лети четири пъти с балона „Ла Франс“ на френския въздухоплавател Еужен Годар.
На 23 февруари 1906 г. е назначен за командир на новосформираното Въздухоплавателно отделение. Под негово ръководство и с помощта на поручик Йордан Казанджиев е конструиран първият наш сферичен балон „София-1“ (1912).
Участва в Балканската война (1912 – 1913) като началник на Въздухоплавателния парк, състоящ се от три аеропланни и две балонни отделения. Заедно с италианския пилот Джовани Сабели летят със самолет „Блерио“ над Одрин, разузнават и извършват бомбардиране на противников обект (17 ноември 1912).
През Първата световна война (1915 – 1918) е командир на Въздухоплавателната дружина към Инженерни войски. След войната преминава в запаса. Автор на „Записки по въздухоплаване“.

Умира на 17 май 1932 г. в София.

 

Комисията по отбрана даде път на вторите осем F-16. Остава гласуване в пленарна зала

03.11.2022, 08:05

Със 12 гласа „за“, 2 „против“ и един въздържал се на снощното си заседание Комисията по отбрана подкрепи внесения от служебното правителство Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ – втори етап. Очаква се днес или най-късно утре Народното събрание да гласува решението и да даде път на вторите осем изтребителя F-16C/D Block 70 от САЩ до авиобаза „Граф Игнатиево“ в България. Ако съдим от гласуването в комисията в пленарна зала може да се прогнозира подкрепа от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, Продължаваме промяната, ДПС, Демократична България и Български възход.
Проектът беше представен от министъра на отбраната Димитър Стоянов. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов изрази пълна подкрепа, като подчерта, че това е важен проект за придобиване на нови стособности от Българската армия. След решението на парламента предстои подписването на договорите и последващата им ратификация от народните представители. Срокът е 15 декември, след което, както за пореден път потвърди министърът, цената може да се окаже доста по-висока.  С втория договор, освен самолетите, ще придобием и въоръжение въздух-земя и въздух-въздух. За разлика от първия договор, в който е включено само въоръжение въздух-въздух и то не за всички самолети, с втория се придобиват и тези способности. Таза министърът отговори на въпроса от депутати, че цената на втория договор изглежда по-висока, а в същност е съпоставима с първия.
Правителството вече одобри проектите на два межодународни договора. Единият е „Придобиване на осем нови самолета F-16C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските Военновъздушни сили“ на стойност 1 милиард 292 милиона 740 хиляди 102 долара. Другият е за „Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване“ на стойност 3 милиона 672 хиляди 083 долара. Има още един. Той е за придобиване на авиационни управляеми ракети и свързани с тях материали и услуги на обща стойност 24 милиона 357 хиляди 633 долара. Той ще се финансира изцяло от правителството на САЩ. Така сметката за реализацията на проекта за излиза на 1 296 412 185,00 щатски долара (2 540 967 882,60 лв.) без ДДС. Плащанията са разпределени за десет години напред. За 2022 г., например, сумата е 16 млн. долара, за 2023 г. – 21 млн. долара, за 2024 г. – 44 млн. долара  и за 2025 г. – 70 млн. долара. Голямото плащане е през 2026 г. – 768 млн. долара, за да стигне до 670 хил. долара през 2031 г. За тези пари се предвижда доставката на вторите 8 броя F-16 Block 70 да се извърши през 2027 г.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Арабската лига отказа да вземе страна в конфликта в Украйна

02.11.2022, 23:21

Лидерите от Арабската лига отказаха днес да вземат страна във войната в Украйна и призоваха за политическо решение на конфликта, който засегна икономиките на държавите от организацията, предаде ДПА.
Това бе първата среща на върха на Арабската лига от три години заради пандемията от коронавирус. Двудневният форум се проведе в Алжир.
Лидерите на арабските държави изразиха "ангажимент към принципите на необвързването и обща арабска позиция за войната в Украйна, основана на отказ от използване на сила", се казва в заключителната декларация на срещата.
Едно политическо решение на кризата трябва да съответства на Устава на ООН и да отчита "опасенията в сферата на сигурността" на всички засегнати страни, пише още в текста.
Няколко арабски страни казаха, че могат да играят посредническа роля във войната, по всяка вероятност в опит да запазят добри отношения с Москва, отбелязва ДПА.
Почти всички арабски държави обаче гласуваха миналия месец в подкрепа на резолюция на Общото събрание на ООН, осъждаща анексията от Русия на четири украински региона.
В послание към двудневния форум руският президент Владимир Путин каза вчера, че страната му иска "да развие по-нататъшно всеобхватно сътрудничество с Арабската лига и всички нейни държави членки за укрепване на регионалната и глобалната сигурност".
Срещата на върха в Алжир се проведе на фона на енергийна и продоволствена криза, причинени от войната в Украйна.
Египет, който е арабската страна с най-голямо население - над 100 милиона души, е световен вносител номер едно на пшеница. Той неотдавна преживя повишение на цените на храните, което се обяснява с проблеми с вноса, причинени от войната, посочва ДПА.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Как USS William D. Porter щеше да убие Франклин Рузвелт

02.11.2022, 21:17

Каква е мечтата на всеки един немец по време на Втората Световна война? Това е мечтата да успеят да премахнат американския президент Франклин Рузвелт. Историята обаче ни показва, че има достатъчно случаи, в които немските войници са били доста близо до изпълнението на тази история, но те никога не са се доближавали до самите американци. Точно така, има момент в историята, когато американския флот е много близо до изпълнението на немската мечта. Нека започнем от самото начало:
На 6 юли 1943 г. USS William D. Porter (DD-579) познат още като кораба „Willie Dee“ е готов да влезе в бой. Корабът взима своето име от един морски офицер на флота със същото име. Поставен е под командването на лейтенант-командир Уилфред А. Уолтър. Уили Ди скоро се превръща в един от най-верните кораби и по някаква причина се озовава на грешното място в грешното време. Това е един от най-опасните кораби на американската флота, готов да унищожи дори Рузвелт.......Прочети още

 

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Ще препоръчам да бъде дадена такава военна помощ на Украйна, че да не бъдат редуцирани способностите на Българската армия

02.11.2022, 20:16

„Ще препоръчам да бъде дадена такава военна помощ на Украйна, че да не бъдат редуцирани способностите на Българската армия“. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти след заседанието на Комисията по отбрана днес, 2 ноември, в отговор на въпрос какво би могла да изпрати страната ни на Украйна, ако решението за предоставяне на оръжие бъде прието от Народното събрание. Той разясни, че трябва да се поддържа необходимия запас от техника за военните формирования в мирно и във военно време. „Нашите норми ще бъдат спазени. Това, което е необходимо за Българската армия, тя ще го има, така че да гарантираме конституционните й задължения по чл. 9. Трябва да бъдем много внимателни при предоставянето на конкретна техника, за да не губим способности“, категоричен беше министърът на отбраната. По думите му, заместващата техника не може да бъде предоставена в кратки срокове.
„Трудно бихме предоставили тежко въоръжение, искано от Украйна, поради простата причина, че ние ще загубим конкретни способности, които няма да може да бъдат толкова бързо възстановени. Да не забравяме, че България е гранична страна с конфликта и в един момент може да се окажем в доста трудна ситуация“, подчерта министър Стоянов. Той каза още, че ако бъде взето решение за предоставяне на оръжие от народните представители, в него няма да бъде определено какъв тип да е въоръжението. „Те ще вземат политическо решение, експертното очаквам да ни бъде възложено с този анализ, който споменах в доклада пред комисията. Анализът е същината на цялото предоставяне на оръжие. Ако някой очаква от нас, че ще си дадем зенитно-ракетните комплекси, съжалявам, но няма как да се случи“, заяви министърът на отбраната.
„Комисията по отбрана прие проекта за инвестиционен разход за придобиване на вторите осем F-16 Block 70, така че продължаваме с проекта за развиване на способностите на Военновъздушните сили. Разходите за реализиране на проекта са разсредоточени в рамките на 10 години, като през тази година те са в размер на 30 милиона, за следващата година са около 36 милиона и така до 2031г.“, съобщи министър Димитър Стоянов. Той посочи, че с втория договор освен самолетите, ще придобием и въоръжение въздух-земя и въздух-въздух. „За разлика от първия договор, в който е включено само въоръжение въздух-въздух и то не за всички самолети, с втория договор се придобиват и тези способности. Това е причината цената на втория договор да изглежда по-висока, но в действителност тя е съпоставима с първия договор“, разясни министърът на отбраната.
„Сроковете за одобряване от Народното събрание на международния договор са много сгъстени, надявам се да успеем до 15 декември. Вероятността да се забавим след тази дата не е малка, но ако това се случи, новата оферта, която ще получим, със сигурност ще бъде на по-висока цена“, категоричен беше министър Стоянов.
В отговор на журналистически въпрос министър Стоянов припомни, че през тази седмица се очаква да бъде получена офертата на Полша за закупуване на два нови двигателя за самолетите МиГ-29. Той допълни, че Министерството на отбраната има готовност и е поискало наши експерти да бъдат изпратени, за да извършат оглед на двигателите.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Българо-румънското противоминно учение „ПОСЕЙДОН 2022” продължава с действия на море

02.11.2022, 17:56

Българо-румънското противоминно учение с международно участие „ПОСЕЙДОН 2022” навлезе в нова фаза.
След като приключи предпоходната подготовка на екипажите и бяха проведени планираните работни срещи, днес започнаха действията на море.
При снемането на корабите бяха отработени действията при заплаха от терористичен акт и провеждане на кораб през обезопасен от мини канал.
За деня са планирани сериали по водене на противоминна война, търсене на невзривени боеприпаси под вода, артилерийска стрелба, тактическо маневриране, управление на корабите в аварийни условия, оказване на помощ на пострадал кораб.
Започна и поредния етап от оценяването на базов миночистач „Прибой” по стандартите на НАТО, което се извършва от екип от Щаба на Военноморските сили.
До момента всички участници в учението демонстрират висок професионализъм и много добра подготовка както в процеса на планиране, така и при изпълнението на всички задачи.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Шойгу: Напрежението в света расте бързо, а конфронтацията между Запада и Русия се засилва

02.11.2022, 13:52

Киев използва забранени методи за конфронтация, но страните от Запада не ги забелязват. Това заяви в сряда министърът на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу на заседание на съвместната руско-беларуска колегия, съобщават руски медии.
„Киевският режим прибягва до забранени методи на конфронтация, включително терористични атаки, поръчкови убийства, обстрел на цивилни с тежки оръжия, използването им като живи щитове“, каза Шойгу, подчертавайки, че западните страни се опитват да не забелязват това.
Според руския министър на отбраната западните страни насърчават ескалацията на конфликта в Украйна: „Украинските въоръжени сили непрекъснато се допълват с модерни оръжия и боеприпаси. НАТО им предоставя разузнавателна информация, извършва пряко целеуказване, изпраща свои военни съветници, доставя чуждестранни наемници на въоръжените сили на Украйна, води информационна и санкционна война срещу нас.“
„Напрежението в света расте бързо, а конфронтацията между Запада и Русия се засилва.  Това е особено важно днес, когато напрежението в света бързо нараства, основите на стратегическата стабилност се разрушават, ролята на международните институции намалява, а конфронтацията между Запада и Русия се засилва“, коментира още Шойгу.
Беларус е бил и остава най-близкият съсед на Русия, лоялен съюзник и надежден партньор, подчерта ръководителят на руското военно ведомство.
Източник: https://trud.bg/

 

Корабен състав на ВМФ на Русия към 01.11.2022 г.

02.11.2022, 09:10
 

Исторически календар

02.11.2022, 07:51

На 2 ноември 1861 година в с. Бейдаут, Тулчанско (дн. в Румъния), е роден генерал-лейтенант Вичо Диков (1861 – 1928).
Шестнадесетгодишен участва в Руско-турската война (1877 – 1878) като доброволец в корпуса на генерал Цимерман. Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879), Стрелковата офицерска школа в Ораниенбаум, Русия (1883) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия (1890).
През Сръбско-българската война (1885) командва 7-и пехотен преславски полк, с който се сражава при Сливница (5 – 7 ноември). Има голям принос за заемането на височината Вишая и осигуряване тила на Сливнишката позиция. Взима участие в детронирането на княз Александър І (1886) и бунта на офицерите русофили (1887), след което емигрира в Русия и постъпва в руската армия.

Завръща се в България през 1898 г. и служи като щабен офицер. От 1905 до 1907 г. е командир на 6-а пехотна бдинска дивизия, след което заема длъжностите началник на 3-а военна инспекционна област (януари – март 1907), началник на Щаба на армията (март 1907 – ноември 1907), началник на Военното училище (ноември 1907 – април 1910), началник на Главното интендантство (1910 – 1912).
По време на Балканската война (1912 – 1913) е началник на Главно тилово управление, а в Междусъюзническата война (1913) поема командването на 4-а армия. Под негово ръководство тя отбранява Калиманската позиция срещу сръбските войски, а по-късно заедно с 2-ра армия настъпва срещу гръцките части в Кресненското дефиле. На 5 август 1913 г. е произведен в чин генерал-лейтенант, а на 2 септември 1913 г. излиза в запаса. Награден с военен орден „За храброст“ ІІ ст. и ІІІ ст. 2 кл.

На 2 ноември 1885 година започва Сръбско-българската война.
Съгласно плана на сръбското командване на главното направление Пирот – Сливница – София настъпва Нишавската армия, а северно от Стара планина – Тимошката армия.
Срещу този замисъл българското главно командване противопоставя активна отбрана за спиране настъплението на противника, прегрупиране на войските и създаване на условия за преминаване в решително контранастъпление. След тридневни боеве на прикриващите отряди (2, 3 и 4 ноември) Нишавската армия овладява височините западно от Сливница. От 5 до 7 ноември 1885 г. българските войски водят Сливнишкото отбранително сражение срещу основните сили на Нишавската армия, разгромяват противника и създават условия за преминаване в контранастъпление, завършило с двудневното сражение при Пирот (14 – 15 ноември). Тимошката армия не успява да превземе Видинската крепост, където защитниците под командването на капитан Атанас Узунов принуждават противника да се оттегли.
Войната завършва с победа за България и след 15-дневни кръвопролитни боеве се сключва примирие (16 ноември 1885). Загубите на България възлизат на 700 души убити и 4 500 ранени, а на Сърбия – 746 убити и 4 570 ранени.

 

Тежък дневен ред на първото заседание на Комисията по отбрана

02.11.2022, 07:43

Днес, 2 ноември, е първото заседание на новоизбраната Комисия по отбрана в 48-ото Народно събрание с председател Христо Гаджев. В предварително обявения дневен ред има три точки. Втората е внесеният от правителството още в първия ден на този парламент, т.е. на 19 октомври, Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ – втори етап.
За вторите осем самолета
В последните дни почти стана ясно отношението на парламентарните групи към купуването на вторите осем самолета F-16 Block 70 от САЩ. Ясни са, обаче, и потребностите на бойната ни авиация, за чието подценяване едва ли могат да се намерят сериозни аргументи.  
На първо място депутатите ще трябва да побързат с гласуване на решението, става ясно от мотивите на служебното правителство. Има поне три обстоятелства за това. Те са промяната в геополитическата среда за сигурност в Европа; необходимостта от запазване на конфигурацията на вторите 8 самолета, съобразно първите осем; реалните срокове за доставка на първите самолетите се различават от прогнозните, предвидени в Актуализирания проект за инвестиционен разход (АПИР), приет от Народното събрание през 2018 г. И още едно не по-малко важно обстоятелство. До 15 декември е удължен срокът, в който България трябва да отговори на американската страна за купуването на нови осем изтребителя F-16. Първоначалният краен срок беше 1 ноември.
Гласуването на проекта за вторите осем изтребителя от парламента е задължително условие, за да се премине към подписвонето и последващо ратифициране на международните договори. Основният въпрос, по който се спори, е защо да даваме толкова много пари, след като страната е в криза. Има едно недочитане на проекта. В него фигурира една табличка за т.нар. разсрочено плащане в рамките на десет години. За 2022 г., например, сумата е 16 млн. долара, за 2023 г. – 21 млн. долара, за 2024 г. – 44 млн. долара  и за 2025 г. – 70 млн. долара. Голямото плащане е през 2026 г. – 768 млн. долара, за да стигне до 670 хил. долара през 2031 г.
На този етап правителството побърза с необходимите стъпки, за да може Народното събрание да извърши необходимите гласувания така, че да се спазят сроковете. То одобри проектите на два межодународни договора. Единият е „Придобиване на осем нови самолета F-16C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските Военновъздушни сили“ на стойност 1 милиард 292 милиона 740 хиляди 102 долара. Другият е за „Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване“ на стойност 3 милиона 672 хиляди 083 долара. Има още един. Той е за придобиване на авиационни управляеми ракети и свързани с тях материали и услуги на обща стойност 24 милиона 357 хиляди 633 долара. Той ще се финансира изцяло от правителството на САЩ.
Така сметката за реализацията на проекта за излиза на 1 296 412 185,00 щатски долара (2 540 967 882,60 лв.) без ДДС. Плащанията, както вече бе отбелязано, са разпределени по години на базата на предложението от правителството на САЩ и се допуска изменението му през годините при промяна на конкретен договор по реда на Закона за международните договори на Република България и/или съгласувано с Министерството на финансите. За тези пари се предвижда доставката на вторите 8 броя F-16 Block 70 да се извърши през 2027 г. Ако, обаче, не спазим срока има реална опасност цената да стане по-висока.
Трябва да се знае, че за американската страна договорите влизат в сила не само след тяхното подписване, съответно ратификация от Народното събрание на Република България, а и след регулярно превеждане на финансови средства по тях в рамките на заложения в договорите начин на плащане.
И още нещо, което вълнува широката общественост. При извънредни и непреодолими обстоятелства, когато националният интерес на САЩ го изисква, правителството на САЩ си запазва правото да прекрати прилагането изцяло или частично на договорите във всеки един момент преди доставката на отбранителните изделия и изпълнението на услуги за отбрана.
От своя страна купувачът, тоест българската страна, може да отмени изпълнението на договорите изцяло или да заличи отделни точки във всеки един момент преди доставка на отбранителните изделия или извършването на услуга по отбраната, но той носи отговорност за всички разходи вследствие на отмяната.
Всичко това министърът на отбраната Димитър Стоянов го обяснява няколко пъти, включително и н адве заседания на правителството. Най-вероятно той ще направи това и пред членовете на Комисията по отбрана и в пленарната зала на парламента, коят осе гласуват проекторешенията за модернизацията на българската изтребителна авиация.
Военна подкрепа за Украйна
Има още две точки в дневния ред на утрешното заседание на комисията. Първата е обсъждане и гласуване на проект на решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна, внесен от Атанас Петров Атанасов и група народни представители от ПГ на Демократична България и проект на решение за възлагане на Министерския съвет да предостави военна и техническа помощ на Република Украйна, внесен от Десислава  Атанасова и депутати от ПГ „ГЕРБ – СДС“. По тази точка заседанието ще бъде съвместно с Комисията по външна политика.
Депутатите от ПГ на Демократична България предлагат в кратък срок правителството да подготви пакет за военна помощ за Украйна и да организира подписването на споразумение за предоставяне на необходимото оборудване  - въоръжение, боеприпаси и техника, което да се ратифицира от Народното събрание. До 30 дни, е записано в проекта за решение, правителството да внесе в парламента всеобхватна Програма за превъоръжаване на Българскат аармия с отчитане на решението за предоставяне на военна техника и въоръжение  на Украйна и плановете за придобиване на заместваща техника от съюзниците.
Депутатите от ПГ „ГЕРБ-СДС“ настояват Министерският съвет да подготви и внесе в Народното събрание проект на решение за предоставяне н авоенна и техническа помощ на Украйна, в това число и от наличността с отпаднала необходимост за въоръжените сили. Дават срок от един месец за преглед на възможностите за предоставяне на налично въоръжение и техника, като се отчита тази помощ да доведе до укрепване на отбранителните ни способности чрез подмяната със съвременни системи.
Позиция на председателя на Комисията по отбрана Христо Гаджев
Накрая ще припомня изразеното преди десетина дни становище от Христо Гаджев, който бе избран за председател на Комисията по отбрана: „Имаме 3 спешни задачи, относно отбраната и националната сигурност.
Първо – трябва в спешен порядък да бъде приет проектът за решение за придобиване на новите 8 самолета F-16 и до края на м. ноември служебният кабинет да внесе проекта за междудържавен договор. До 15 декември трябва да завършим процедурата. Този път ще може да ги разплатим разсрочено, както обещахме, а разходите през следващите 3 години не са големи.
Второ – трябва да приемем проекта за инвестиционна програма на Българската армия. Този проект бе разработен по времето на управлението на "Борисов" 3, след това само отлежаваше на бюрата на различни служебни и редовни министри на отбраната. Важно е да се разгледа, за да се отпуши процеса на модернизация на българската армия.
Трето – трябва да разгледаме проекта на решение за военна и техническа помощ за Украйна, както и възможностите той да бъде съчетан с модернизацията на армията ни. Целта ни е да се получи качествено и работещо решение, за разлика от това, което ПП внесоха и наложиха в предния парламент.“
Няма да е леко първото заседание на Комисията по отбрана в 48-ото Народно събрание. Третата точка от дневния ред, ако някой се интересува, е разни.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Държавният департамент на САЩ публикува справка за сътрудничеството с България в сферата на сигурността

01.11.2022, 22:40

Повече от 15 години САЩ и България поддържат стабилно партньорство в сферата на сигурността като договорни съюзници, с общ ангажимент към сигурността на Балканите, Източното Средиземноморие и Черноморския регион, посочва американският Държавен департамент в справка, публикувана на страницата му в интернет.
Съединените щати работят в тясно сътрудничество с България в свързани със сигурността дейности както на двустранна основа, така и чрез регионални и многонационални организации, включително НАТО, Европейския съюз, Евроатлантическия съвет за партньорство и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, се казва в справката.
Според документа през последните пет години Съединените щати са предоставили на България повече от 238 милиона долара помощ в областта на сигурността за повишаване на професионализацията на армията, капацитета на човешките ресурси, киберсигурността, освобождаването от съветско и руско оборудване, информираността за морските пространства и оперативната съвместимост в НАТО. На преден план в американско-българското партньорство в сигурността е споразумението за сътрудничество в отбраната между САЩ и България от 2006 г., което предоставя на американската армия достъп до, както и съвместно използване на няколко български военни съоръжения, сред които учебният полигон „Ново село“, и дава възможност за съвместно обучение на въоръжените сили на двете страни. Наред с това 10-годишната пътна карта за сътрудничество в отбраната, подписана през 2020 г., установява рамка за непрекъснато развитие на военната готовност и способностите на България чрез устойчиво отбранително сътрудничество.
В справката се отбелязва, че със закупуването на осем изтребителя „Ф-16“ разходите на България за отбрана са се увеличили до над три процента от брутния вътрешен продукт през фискалната 2019 г. Средните годишни разходи за отбрана на България продължават да се увеличават и са напът да постигнат до 2024 г. целта на НАТО от два процента от БВП. От финансовата 2017 до финансовата 2021 г. Държавният департамент е предоставил над 55 милиона долара чуждестранно военно финансиране за повишаване на способностите на България в областта на военното разузнаване, сигурните комуникации и отбранителната киберсигурност.
От 2017 до 2022 г. Държавният департамент е предоставил по линия на програмата за Международно военно образование и обучение (МВОО) над 11,2 милиона долара, за да могат български военнослужещи да участват в курсове за професионално военно образование и техническо обучение заедно с американските си колеги. От 1992 г. 5395 души от българските сили за сигурност са получили официално обучение от САЩ, включително 1346 по линия на МВОО.
Според справката САЩ имат активни междуправителствени продажби с България в размер на 1,4 милиарда долара по линия на програмата за чуждестранни военни продажби. От 2019 до 2021 г. САЩ са разрешили постоянен износ на отбранителни продукти за България на стойност над 28,8 милиона долара чрез преки търговски продажби.
В документа се отбелязва, че през 1993 г. България е станала една от първите страни, присъединили се към Програмата за партньорство с чужди държави на Националната гвардия на САЩ, първоначално създадена, за да подпомогне изграждането на връзки между САЩ и страните от бившия Източен блок и да професионализира техните армии. През последните 29 години България и американския щат Тенеси са участвали в над 600 прояви на военно сътрудничество, учения и културни мероприятия, които са насърчили оперативната съвместимост и взаимното разбирателство.
България участва в многобройни двустранни и многостранни военни учения със САЩ. През 2021 г. е имало 127 прояви на военно сътрудничество между България и САЩ с повече от 1500 български участници, а над 1300 български военнослужещи са участвали в девет учения, спонсорирани от САЩ. Тези взаимодействия са помогнали за превръщането на България в по-способен съюзник и са допринесли за засилване на регионалното сътрудничество в отбраната, се казва в справката на Държавния департамент.
Източник: bta.bg

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха открит в Плевен невзривен боеприпас

01.11.2022, 22:08

Формирование за обезвреждане на невзривени боеприпаси от 55-и инженерен полк – Белене, унищожи днес ръчна немска граната М 39, открита в частен имот в парк „Кайлъка“ в Плевен.

Екипът с ръководител старши лейтенант Милен Сотиров извърши задача по разузнаване и транспортиране на боеприпаса вчера, 31 октомври.
Унищожаването беше изпълнено при стриктно спазване на мерките за безопасност. Формированието действа на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски.

 

Шумен поддържа възрожденския си дух

01.11.2022, 21:34

С общоградско тържество пред паметника на един от най-големите благодетели и възрожденски дарители Нанчо Попович днес в Шумен беше отбелязан 1 ноември – Ден на народните будители. Много граждани, деца и ученици се събраха в градинката пред Народното читалище „Добри Войников-1856“, за да изразят своята признателност към делото на просветители, книжовници, революционери и строители на отечеството, допринесли за възраждането на българското самосъзнание и дух. В знак на почит пред паметника на Нанчо Попович бяха поднесени венци и цветя, съобщават от Общината.
Слово за будителите изнесе Юриета Иванова, студентка в ШУ „Еп. Константин Преславски“. „В годината, в която се навършват 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на неговата „История славянобългарска“, ще ви припомня само едно изречение от нея, познато на всички ни – четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи. Пише, слага тънката книга в монашеската торба и тръгва в дългото си вечно пътуване към заспалия тогава български ум, съвест и свяст. Нека продължим пътуването му. Заедно с всички онези, които оставиха живот и имена в националната ни история“, каза Иванова.
В празничната програма се включиха деца от група „Мики Маус“ при НЧ „Стилиян Чилингиров-1963“, трио „Унисон“ при СУ „Сава Доброплодни“ и ученици от детско-юношеското студио „БИС“ при ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“. В ритуала взеха участие Градският духов оркестър „Михаил Биков“ и курсанти от Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ „Васил Левски“.
На тържеството присъстваха кметът Любомир Христов, облaстният управител проф. Христо Христов, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, народният представител Ралица Тодорова, зам.-кметовете Росица Антонова, Татяна Костова и Найден Косев, зам.-ректорът на ШУ „Еп. Константин Преславски“ проф. Чавдар Сотиров, началникът на Шуменския гарнизон полк. Добромир Добрев, началникът на Военното окръжие подполк. Георги Георгиев, представители на културни и просветни организации и граждани.
По случай Деня на народните будители тази вечер в Шумен имаше и празничен концерт. Той започна от 18.00 часа в концертната зала на НЧ „Добри Войников-1856“ и бе с вход свободен за зрители. В него  участваха съставите към читалището – Смесеният хор „Родни звуци“, Балетното студио „Перли“ и Вокалната формация „Малка серенада“, както и Дария Колева и Ерато Николова, които представих индивидуални изпълнения.
Източник: https://otbrana.com/

 

FAZ: Швейцария забрани на Германия да прехвърля боеприпаси за Gepard в Украйна

01.11.2022, 21:14

На 14 октомври Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че армията ѝ привършва боеприпасите за германските оръдейни системи за ПВО Gepard – съобщение, което бе индиректно насочено към Берлин, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Бундесверът разполага с определени запаси от боеприпаси за Gepard в складовете си, а Министерството на отбраната на Германия изрази готовност да ги прехвърли в Украйна. Проблемът обаче се крие във факта, че 35-милиметровите снаряди за Gepard, останали в германските складове, някога са били произведени от швейцарската оръжейна компания Oerlicon-Buhrle. Берлин се ангажира да не доставя боеприпасите на трети страни без съгласието на швейцарската страна. А междувременно Швейцария забрани износа на оръжия за Украйна поради нейния неутрален статут.
Германският министър на отбраната Кристина Ламбрехт (на снимката) направи опит да убеди Швейцария да промени позицията си, припомня FAZ. В съобщение до своя швейцарски колега Ламбрехт поиска разрешение да прехвърли швейцарски боеприпаси в Украйна, като отбеляза, че Gepard може да защити украинската инфраструктура от въздушни атаки.
Въпреки това все още няма отговор от швейцарска страна: според изданието всичко показва, че тя няма да промени позицията си, като се позовава на собствените си закони, забраняващи трансфера на оръжие на страни, участващи във въоръжен конфликт.
Позицията на Швейцария е критикувана от много германски политици, подчертават от редакцията. По-специално, депутатът от Християндемократическия съюз (ХДС) Родерик Кизеветер смята, че при сегашните условия Швейцария не може да се позовава на своя неутралитет. Депутатът от свободните демократи (СвДП) Маркус Фабер на свой ред отбеляза, че в отговор Германия може да спре да купува швейцарски оръжия.
Източник: focus-news

 

Иран ще снабди Русия с нова порция бойни дронове и ракети

01.11.2022, 21:05

"Техеран смята да въоръжи Москва с около 1200 реактивни снаряда и бойни безпилотни самолета. Очаква се Русия да получи партида от 200 дрона още в началото на ноември. Летателните апарати ще бъдат транспортирани в разглобен вид от Ислямската република в руския град Астрахан.
В пристанището на брега на Каспийско море дроновете бъдат сглобени, маркирани с опознавателни знаци на въоръжените сили на Москва и транспортирани към Украйна", добави американската телевизия.
"Освен това близкоизточната държава смята да достави  на Русия ракети с малък обсег на действие (с дължина на полета от 500 до 1000 километра) земя-земя. Броят на реактивните снаряди и сроковете  за доставка не са уточнени", посочи още Си Ен Ен.
"Последната иранска оръжейна пратка наброяваше 450 дрона-камикадзе. Руските сили вече ги използваха", допълни медията от САЩ.
Източник: https://frognews.bg/

 

Швеция ще достигне заложената цел от 2 процента от БВП за отбраната през 2026 г., две години предсрочно

01.11.2022, 16:32

Покачването на цените и евтината крона ще доведат до това, че Швеция ще достигне целта на НАТО за отделяне на 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана през 2026 г., две години предсрочно, съобщи началникът на шведските въоръжени сили ген. Микаел Бюден, цитиран от Ройтерс.
"Намираме се в много тежка среда на сигурност", каза Бюден на пресконференция, дадена от него, след като представи на правителството препоръки за отбранителните разходи.
Той посочи, че Швеция ще увеличи военните си способности по суша, вода и въздух, но и по отношение на автономните системи като дроновете, и ще засили военното си присъствие на стратегическия остров Готланд. Предвижда се и до 2035 г. числеността на въоръжените ѝ сили да се увеличи почти двойно - от 24 000 сега на 50 000 военнослужещи.
Нарастването на цените на военната техника, увеличението на лихвите и евтината шведска крона правят покупките на военно оборудване от чужбина още по-скъпи, което от своя страна означава, че Швеция ще достигне предсрочно целта за отделяне на 2 на от БВП за отбрана, посочи Бюден.
Той допълни, че е препоръчал на правителството да не поставя никакви червени линии, преди Швеция да се е присъединила официално към НАТО, както по отношение на разполагането на нейна земя на бази на алианса, така и по отношение на разполагането в Швеция на ядрени оръжия.
"Да се изразяват резерви на толкова ранен етап, преди още да сме се присъединили, означава да създаваме напрежение и блокажи, а ние искаме да избегнем това", каза Бюден.
През лятото Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в НАТО като пряка последица от руската инвазия в Украйна. Присъединяването на двете скандинавски страни досега са одобрили 28 от общо 30-те членки на алианса.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Министърът на отбраната на Сърбия: Армията е в готовност, с Курти никога не се знае

01.11.2022, 13:17

Министърът на отбраната Милош Вучевич (на снимката) заяви, че президентът Александър Вучич, като главнокомандващ, е издал заповед на сръбските въоръжени сили да бъдат в готовност и да повишат нивото на бойна готовност до ниво, при което могат да отговорят на всяка задача, заявявайки, че Сърбия не се готви за война, но че не може да бъде напълно неподготвена за всичко, което се случва, съобщава Hepi televizija.
"Сърбия е сериозна държава, тя поема отговорност за всички възможни проблеми. Не бих казал, че това е решено, с Курти не можеш да си чист, защото никога не се знае. Тази сутрин издадоха първото предупреждение за номерата. Изглежда, че те не искат никаква ескалация, че трябва да приеме формата на диалог, не можем да бъдем спокойни, но искаме диалог. Армията на Сърбия е готова да изпълни всяка задача на главнокомандващия. Сега никой не е във война", каза още Вучевич.
Вучевич заяви, че когато Сърбия говори за мир и стабилност, това не означава, че е слаба и че може да бъде тормозена и унижавана.
„Това, което трябва да се знае, е, че сръбската армия е многократно по-силна, отколкото беше, заслужава уважение и действа в съгласие с държавното ръководство. Трябва да работим за по-голямо окомплектоване, по-мощно въоръжение, обучение на резерва. Ние не сме в подготовка за война, но не можем да бъдем напълно неподготвени за всичко, което се случва. Армията е първа, когато има отломки, пожари, наводнения, природни бедствия. Заплатите в армията трябва да се увеличат с 20 процента. Ако не инвестираме в нашата армия, страх ме е какво ще стане, трябва да разберем защо трябва да се укрепва армията“, заяви Вучевич.
По думите му Сърбия чака нови оръжия от Франция, както и хеликоптери от средиземноморската държава.
Властите на Косово решиха от 1 ноември 2022 г. да глобяват онези, които не сменят сръбските си регистрационни номера. Глобите ще са в размер на 150 евро, а на гражданите ще се дават инструкции как да сменят сръбските табели с регистрационни номера на непризнатото Косово. Преходният период ще продължи до 21 април 2023 г., след което косовската полиция ще започне да конфискува превозни средства със сръбски номера.
Косовският премиер Албин Курти предупреди, че процесът на смяна трябва да приключи до 31 октомври. След това на територията на областта ще бъдат конфискувани автомобили със сръбски номера. В отговор сърбите, живеещи в Косово и Метохия, заявиха, че ще дадат мирен отпор на Прищина, ако косовските албанци започнат да отнемат колите им със сръбски регистрационни номера. Лидерът на сърбите от Косово и Метохия Горан Ракич заплаши да блокира всички влизания и излизания от Косово при такъв сценарий.
Източник: https://trud.bg/

 
 

САЩ правят проверки в Украйна, за да следят предоставяните оръжия, заяви американски служител

01.11.2022, 08:12

Американската армия извършва проверки на място в Украйна, за да следи дали украинските сили се грижат както трябва за оръжията, които получават от САЩ, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като се позоваха на висш американски служител в областта на отбраната.
Служителят, пожелал анонимност, не каза къде са извършвани проверките или колко близо до зоните на бойните действия стигат американските военни, които правят инспекциите. По думите му те не могат да правят проверки „близо до фронтовите линии“, а ходят на места, където условията със сигурността позволяват.
Той заяви, че досега са извършени няколко проверки. Те се осъществяват от американския военен аташе и службата на САЩ за сътрудничество в отбраната към американското посолство в Киев.
Според него засега украинските власти са прозрачни за разпределението на оръжията и подкрепят проверките. Служителят призна, че невинаги е лесно да бъдат проследени оръжия в район на действащ конфликт.
Проверките са част от усилията на Вашингтон да не позволи предоставяните оръжия да попаднат в погрешни ръце.
Досега САЩ са предоставили на Украйна оръжия за около 18 милиарда долара от началото на руската инвазия през февруари, отбелязва Ройтерс.
Източник: bta.bg

 

Изповедта на Махмуд Мухтар за падането на Лозенград през Балканската война

01.11.2022, 07:10

Със сигурност мнозина са чували за военното чудо, което българската армия постига в Балканската война. Погледът на световните медии е насочен именно към този свиреп военен конфликт. Всеки военен стратег ще остане без думи, спрямо изпълнението на всяко сражение, а на днешната дата в историята ще обърнем внимание на бързото неутрализиране на Лозенград.
Генерал-лейтенант Радко Димитриев остава в историята като един от най-жестоките палачи на турската армия, а що се отнася до Лозенград, там няма място за лъжи. Абдулах паша има тежката задача да се изправи срещу онзи народ, който е търпял зверства V века. Веднъж щом силите са изравнени и българската армия е добре въоръжена, историята бързо променя своя курс, както ще забележим в следващите редове.
Турският главнокомандващ не се намира в особено добро положение, моралът на войниците му отдавна не е на необходимата висота, а липсата на артилерия ще натежи в бъдещето сражение. Междувременно родната армия прави един сериозен маратон, при това в много тежки условия. Според различни изчисления, скъсяването на разстоянието става с изминаването на около 40 километра на денонощие в рамките на пет дена.......Прочети още

 

На този ден

01.11.2022, 07:00

На 1 ноември 1911 г. италианският младши лейтенант Джулио Гавоти (Julius Gavotti) извършва първата в световната авиационна история бомбардировка от въздуха с моноплан "Етрих Таубе” (Etrich Taube), като хвърля 4 ръчни гранати Cipelli в района на Триполи (3 по турския лагер Аин Зара и 1 по оазиса Таджера, където са съсредоточени около 1500 турски войници. Това става по време на започналата на 29 септември итало-турска война в Северна Африка.
Първопроходците
Запазено е писмото на Джулио Гавоти до баща му, в което той подробно описва този полет /преразказано със съкращения/: Решава да експериментира хвърляне на бомби от самолет, тъй като нямало други. Близо до седалката си приковава кутия, облицована с кожа и вата. В нея слага три сферични бомби с тегло по около 1,5 кг. Четвъртата бомба Гавоти поставя в джоба на коженото си яке. В другия джоб пъха малка картонена кутия с 4 детонатора с гърмящ живак. Излита успешно и се насочва право към морето. Минава над кораба „Сицилия”, закотвен западно от Триполи. Когато набира 700 м. се отправя към линията на италианските предни постове. Взема курс към оазиса Аин Зара, където предишните дни е видял вражески лагер с около 2000 войници. Когато оазисът се появява пред погледа му, той поема управлението на самолета само с една ръка. Отваря кутията, изважда бомба и я полага на коленете си. Изважда кутията с детонаторите, измъква един и го захапва. Затваря кутията, поставя детонатора в бомбата и поглежда надолу към земята. От оазиса го разделя само една миля, вече перфектно наблюдава двата лагера, вижда арабските палатки. Взема бомбата с дясната си ръка, със зъби издърпва предпазителя и хвърля бомбата пред крилото. Следи я с поглед няколко секунди, докато изчезне. След това съзира в средата на малкия лагер тъмен облак от взрива. Оттам отива над оазиса на Триполи. Командването отчита резултатите като отлични...............Прочети още

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}