Военна информация

Архив - от 1 до 15 ноември 2010 година

 
15.11.2010, 23:45

Спусната е на вода корвета за Виетнам

Лека патрулна корвета проект 10412 зав. № 045 в петък (12 ноември) в 15 часа бе спусната на вода в руската корабостроителница "Алмаз".

Церемонията се е провела без присъствието на пресата, на което са настоявали купувачите.

Корветата проект 10412 (по руската класификация – граничен стражеви кораб) се явява експортен вариант на известните кораби проект 10410 "Светляк", носещи служба в състава на ФСБ на РФ.

Корабът е с водоизместимост около 350 тона, дължина 50 метра и скорост до 30 възла. Вторият кораб от проекта (зав.№ 044) в момента се достроява и ще бъде предаден на виетнамската страна през пролетта на 2011 г.

 
15.11.2010, 21:41

Турция иска командването на противоракетния щит

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е предал на президента на САЩ Барак Обама чувствителните за Турция въпроси в рамките на проекта за базиране на системите за противоракетен щит.

Ердоган подчерта, че ако системата ще бъде базирана в Турция, очакват да получат командването й, тъй като в противен случай въпросът ще бъде напълно изчерпан.

Премиерът Ердоган подчерта, че системата не трябва да е насочвана срещу нито една страна и че Турските Въоръжени Сили водят подготовки по проекта.

Той заяви, че проектът ще бъде обсъден на срещата на високо равнище на НАТО в Лисабон и ако бъде постигната съгласуваност, системата ще бъде базирана в Турция. /TRT/

 
15.11.2010, 17:52

100 години от първият полет на самолет над България

Точно преди 100 години, на 15 ноември 1910 г. за първи път в небето на България се издига апарат по-тежък от въздуха. Руският летец Борис Маслеников, пилотиращ биплан Fаrman III, е първия, които излита със самолет над родината ни.

Демонстрационните полети на Маслеников са организирани от новосъздадения тогава Български аероклуб и целят да популяризират авиацията у нас. Инициативата за тези демонстрации, обаче е на военното министерство, където усилено се разсъждава на потенциалното приложение на самолетите във военното дело.

Полетите на Маслеников продължават между 15 и 25 ноември и се провеждат на Софийския хиподрум (днес там се намира едноименния квартал). Изпълнени са многократни полети, включително и с пасажери на борда. Демонстрациите правят голямо впечатление на българските военни, които вече са уверени, че в самолетът има военен потенциал.

Самата оферта на Борис Маслеников за покупка на пет аероплана Fаrman и организирането на производството му у нас за сумата от 250 000 лева е отхвърлена, но само година по-късно започват конкретни действия за обучение на пилоти в чужбина и покупка на самолети, което довежда до датата 16 октомври 1912 г. – бойното кръщение на българската военна авиация. /Аеро/

 
15.11.2010, 17:48

Пета механизирана бригада става батльон

Министърът на отбраната Аню Ангелов представи днес в Плевен Бялата книга на отбраната, съобщи Darik News. Това е средносрочна визия на българската армия до 2015 год., която се основава на един подробен и задълбочен анализ на структурата на военните сили, уточни министърът в присъствието на председателя на парламента Цецка Цачева. С Бялата книга са поставени три основни задачи и мисии на въоръжените сили в България - осигуряване на отбраната на страната при необходимост, осигуряване на международен мир и сигурност, и подпомагане на държавните институции в различни екстремни ситуации...... Още

 
15.11.2010, 17:35

Стартира национално учение „Феникс 2010”

Националното компютърно-подпомагано командно-щабно учение „Феникс 2010”, което е с международно участие, започна днес, 15 ноември в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”. Общ ръководител на учението е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, а непосредствен ръководител - министърът на отбраната Аню Ангелов.

Учението беше открито от генерал-лейтенант Атанас Самандов, командващ на Съвместното оперативно командване и комисар Георги Гоцев, директор на дирекция „Управление при кризи и отбранително-мобилизационна подготовка” от Министерството на вътрешните работи.

За целите на учението, със заповед министър-председателя се създава Национален щаб, който планира, организира и координира действията на държавните органи за овладяване на възникналата криза.

Задачите на „Феникс 2010” са да се усъвършенстват стандартните оперативни процедури за действие при извънредни ситуации, стабилизация и възстановяване на национално ниво и в среда на международно взаимодействие. В експерименталната част участват представители от държави-членки на НАТО и държавите по програмата „Партньорство за мир”.

В учението ще бъдат използвани компютърни симулационни системи и модели. Това е първата подобна симулация, реализирана в национален мащаб. Сценарият включва прогресивно влошаваща се ситуация в резултат на бежанска вълна, природно бедствие и терористичен акт. В първия ден на учението на тест ще бъдат подложени уменията на държавните институции да координират действията си в ситуация на бежанска вълна. – Още за КЩУ „Феникс 2010”

 
15.11.2010, 13:23

Започна операция по потопяването на товарния кораб „Прогрес”

Специалисти от руския Център за управление на полетите започнаха подготовка за потопяването на товарния кораб „Прогрес”, в който след откачването от Международната космическа станция (МКС) в продължение на три седмици се провеждаше геофизически експеримент. Преди това руснаците от МКС натовариха на кораба повече от един тон отпадъци и отработено оборудване. Не изгорелите при влизането в плътните слоеве на атмосферата части от кораба ще потънат на „гробището” за космически кораби в специално определен район на Тихи океан. – Още космически системи

 
15.11.2010, 11:37

Комендантството на МО с 14 задачи, директор и заместник-директор - военнослужещи

Това е уредено в устройствен правилник, който е публикуван в последния брой на Държавен вестник. Министърът на отбраната е поставил 14 задачи на Комендантство – МО, като второстепенен разпоредител на бюджетни кредити...... Още

 
15.11.2010, 11:31

Държавният секретар и министърът на отбраната подкрепят по-скорошното ратифициране на договора за СНО

Хилъри Клинтън и Робърт Гейтс в съвместна статия, публикувана във „Вашингтон пост”, призовават сената към най-скорошно ратифициране на договора за стратегическите нападателни оръжия /СНО/. В статията в частност се казва: „споразумението ще позволи да бъдат намалени ядрените арсенали на двете страни до невиждано от 50- те години на миналия век равнище”. Политиците също отбелязват, че договорът се подкрепя от шест бивши държавни секретари и пет министри на отбраната в оставка. При това сред тях са както демократи, така и републиканци.

 
15.11.2010, 09:40

„БАе cистемз” е разработила новата купола SD-ROW, предназначена за различни типове бронетехника

Южнокорейското подразделение на компанията „БАе системз” е разработило нова лека купола, получила названието SD-ROW (Self Defence Remotely Operated Weapon).

Куполната установка SD-ROW за първи път е била демонстрирана по време на изложението „Африка аероспейс енд дифенс-2010”, провело се Кейптаун от 21 до 25 септември.

SD-ROW е предназначена за оборудване на широк спектър бронетехника. Куполата е оборудвана с малокалибрено оръжие и се управлява от един военнослужещ, леко се монтира и демонтира, може да се използва извън бойната машина.

Височината на SD-ROW е 610 мм, ширината – 470 мм, а теглото – 65 кг. – Още бойни модули

 
15.11.2010, 09:27

„Агуста/Уестленд” ще достави на ВВС на Италия 22 вертолета

Компанията „Агуста/Уестленд” (подразделение на „Финмекканика”) е сключила контракт за доставка на италианските ВВС на 22 вертолета, съобщава агенция „Блумберг”.

Контракта се оценява на 1,2 млрд евро (1,7 млрд дол) и предвижда доставката на 10 вертолета AW-139 и 12 бойни вертолета AW-101.

Според информация от сайта на италианския парламент, финансирането на програмата е било одобрено от Комитета за отбраната на Сената на 13 октомври.

 
 
 
14.11.2010, 20:03

На 14 ноември в американската армия

През 1965 година бойно кръщение получава B-52 в сраженията Ia Drang, Южен Виетнам.

През 1973 година е приет на въоръжение 40 мм гранатомет M203.

През 2008 година генерал-майор Енн Е. Дунвуди става първата жена четиризвезден генерал. Тя оглавява Командването за материално осигуряване на американските сухопътни войски.

 
14.11.2010, 17:53

Полът в армията вече няма никакво значение

Това се случи с излизането от печат на петъчния брой на Държавен вестник. С публикация в него се отменя Наредбата от  2005 г., която определяше дейностите при изпълнение на кадрова военна служба във въоръжените сили, за които поради тяхното естество или условията, при които се осъществяват, полът е съществено и определящо професионално изискване по смисъла на Закона за защита срещу дискриминацията. Изпълних едно от обещанията си пред Сдружението на жените военнослужещи, каза преди известно време по този повод министърът на отбраната Аню Ангелов.

В досегашния документ имаше списък на дейности, за които се регламентираше, че различното третиране на жените и мъжете - кадрови военнослужещи, не представлява дискриминация при тяхното осъществяване. Този списък вече е отменен. В него бяха изброени три дейности: извършване на претърсване или личен обиск; управление и обслужване на подводни лодки; отдаване на почести от гвардейското поделение за отдаване на почести от структурата на Националната гвардейска част. /Отбрана.com/

 
14.11.2010, 14:28

САЩ ще отпуснат 3 млрд. долара за развитието на ВВС на Афганистан до 2016 година

САЩ ще отпуснат 3 млрд. долара за развитието на ВВС на Афганистан до 2016 година. Това съобщи командващият ВВС на Афганистан генерал Мохамад Дауран пред местната телевизия „Толо”, съобщава РИА Новости.

Генералът отбеляза, че планът за развитие включва превъоръжаване на военновъздушните сили, обучение и повишаване на квалификацията на персонала в областта на тактиката на водене на бойни действия.

До момента САЩ са финансирани доставката в Афганистан на 50 военни и транспортни самолета. До 2014 година Вашингтон ще финансира доставката на още 50 самолета за ВВС на Афганистан.

 
14.11.2010, 14:28

100 години от първото излитане от кораб

На 14 ноември 1910 г. в 15.16 часа ентусиастът Eugene Ely излита за първи път в света от боен кораб...... Още

 
14.11.2010, 09:15

Обама иска бързо ратифициране на договора СТАРТ

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че оказва силен натиск за ратифицирането на новия Договор за съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения от сегашния състав на Конгреса. Договорът беше подписан от него и руския президент Дмитрий Медведев през април. "Потвърдих решимостта си да прокарам договора СТАРТ на последната сесия на Конгреса", заяви Обама. Американският президент направи това изявление в края на двустранна среща с Медведев в кулоарите на форума за Азиатско-Тихоокеанско сътрудничество в Йокохама, Япония. Договорът задължава Москва и Вашингтон да намалят с около 30 процента броя на ядрените си оръжия, намиращи се в бойна готовност. /DW/

 
14.11.2010, 09:08

Трима натовски военнослужещи са загинали в Афганистан

Трима военнослужещи от НАТО са загинали в събота в южната част на Афганистан, съобщава днес пресслужбата на ISAF. Националността на загиналите, както и мястото на инцидента, в съответствие с политиката на ISAF, не се съобщават. Известно е само, че военните са загинали, след като бронетранспортьорът им се натъкнал на бомба. В тази част на Афганистан са разположени сили на НАТО, в чийто състав са американски, британски и канадски военнослужещи. Вчера, радиоуправляема ракета се е взривила на пътя, по който е пътувала колона от литовски военни в афганистанската провинция Гор. Не се съобщава за пострадали или загинали.  Едновременно с това, министерството на вътрешните работи на Афганистан съобщи, че в ранния следобед на събота, в град Кандахар се е взривил миниран мотор, ранени са петима местни жители, между които и дете./КРОСС/ - Още за Афганистан 

 
14.11.2010, 09:00

САЩ са предложили на Израел изтребители в замяна на спирането на строителството в района на Западния бряг

САЩ са предложили на Израел нови изтребители и политическа подкрепа в международните организации в замяна на спирането на строителството на еврейски селища в района на Западния бряг, съобщава ИТАР-ТАСС.

Според вестник „Джерусалем пост” американските предложения са били разкрити от премиера Бенямин Нетаняху по време на среща с ключови членове на кабинета в събота вечерта. По данни на изданието Белият дом е обещал да поиска от Конгреса разрешение за доставката на Израел на още 20 изтребителя на стойност около 3 милиарда долара. Освен това Вашингтон се ангажира да блокира антиизраелските решения с ООН и в други международни организации в замяна на това израелските власти да удължат мораториума за строителство на нови селища за още 3 месеца.

Очаква се на днешното заседание на правителството Нетаняху да съобщи още подробности. /ИА „Фокус”/

 
 
 
13.11.2010, 23:22

Началникът на генералния щаб на израелската армия ще посети Канада и САЩ

Началникът на генералния щаб на израелската армия, генерал Габи Ашкенази, ще започне в неделя посещение в Канада, след което ще посети САЩ, предаде АФП.

Ашкенази трябва да се срещне с канадския си колега, както и с канадския министър на отбраната. Предвидено е посещение във военна база, в която се намират войските, участвали във войната в Афганистан.

Във Вашингтон израелският военноначалник ще се срещне с адмирал Майкъл Мълън, началник на генералния щаб на американските армии, и с високопоставени представители на американската администрация.

През февруари 2011 година генерал Ашкенази ще бъде заместен от генерал Йоав Галан, който ще застане начело на генералния щаб на армията. /ИА „Фокус”/

 
13.11.2010, 21:58

На този ден в американската армия

На 13.11.1976 г. в състава на флота влиза атомната подводница Лос Анджелис (SSN 688), където е на служба до 23.01.2010 г.

На 13.11.1982 г. в Мемориала на Ветераните е открита стена на загиналите във виетнамската война. На нея са изсечени имената на всичките 59 800 военнослужещи, убити в този конфликт.

На 13.11.2001 г. президентите Джордж У. Буш и Владимир Путин започват преговорите за СНВ-3.

На 13.11.2002 г. в централния Атлантик атомната подводница Оклахома Сити (SSN 723) се сблъсква с норвежки търговски кораб.

 
13.11.2010, 15:10

Над 20 организации са против американската ПРО у нас

Над 20 обществени организации са против разполагането на елементи  на противоракетната отбрана /ПРО/ на САЩ и НАТО в България. Това заяви днес в Националния пресклуб на БТА Светлана Шаренкова - председател на  Форум "България - Русия".

Движение "Русофили", чрез своите структури в страната, заедно с Форум "България - Русия" и Славянското дружество в България са приели декларация и са организирали подписка, в която по думите на Шарнекова са се включили 54 хиляди души. България е прекалено малка страна и на нейна територия не трябва да има военни бази на НАТО, посочи Шаренкова. Тя добави, че подобно решение може да се вземе единствено с референдум, защото засяга съдбата на всички българи.

Според Станка Шопова, председател на фондация "Устойчиво развитие за България", по-голямата част от българското общество е против разполагането на американска противоракетна отбрана на наша територия, защото това ще застраши националната сигурност и ще превърне страната в цел за военни атаки от страните на Близкия и Средния изток.  Българската държава трябва да води балансирана външна политика, да зачита националните интереси и да бъде предвидим партньор, както за съюзните държави от ЕС и НАТО, така и за всички останали приятелски държави в Източна Европа, Близкия и Среден изток, смятат от русофилските организации. /otbrana.alle.bg/

 
13.11.2010, 15:01

Презентация на въздушно-преносима система за целеуказване Sniper ATP в София

На 9 ноември 2010 г. в Информационния център на МО в София се проведе презентация на системата за целеуказване Sniper ATP от фирма „Lockheed Martin”.

Презентацията беше изнесена от г-н Луис Вилануева, директор „Международно бизнес развитие” на фирмата.

Системата Sniper ATP (AN/AAQ-33) се произвежда от „Lockheed Martin”. През 2001 г. компанията спечелва конкурс за проектиране и производство на системата Sniper ATP за изтребителите F-15 и F-16 от ВВС на САЩ.

Проектирана и предназначена за самолетите F-15E Strike Eagle, F-16 Fighting Falcon, A-10 Thunderbolt II, B-1, Harrier GR9, Tornado, CF-18 Hornet и др. Приета е на въоръжение в следните 10 държави: САЩ, Канада, Турция, Белгия, Норвегия, Полша, Сингапур, Саудитска Арабия, Оман и Пакистан. В допълнение може да се каже, че запитване за придобиване на тази система до САЩ е отправила и Румъния....... Още

 
13.11.2010, 10:21

САЩ и Казахстан подписаха споразумение за разширяване на въздушния транзит до Афганистан

САЩ и Казахстан са подписали споразумение за откриване на нови въздушни транзитни маршрути до Афганистан за американските военни части и снабдяване, предава АФП.

“Споразумението подсилва уговорката между двете страни, според която САЩ започнаха полети до Афганистан през въздушното пространство на Казахстан през 2001 година.”, се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ.

Споразумението позволява извършването както на военни, така и на търговски полети, се казва още в изявлението. /ИА „Фокус”/

 
13.11.2010, 08:43

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще посети Плевенския гарнизон

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще посети в понеделник, 15 ноември, Плевенския гарнизон. Той ще се срещне с военнослужещи от Плевен, Враца, Долна Митрополия, Белене и с представители на местните власти и обществеността в района. Посещението на министър Ангелов е първото от предвидените срещи на ръководството на Министерство на отбраната и Българската армия с военнослужещи и представители на местната власт за разясняване отражението на резултатите от Бялата книга за областите в страната.

В срещата ще вземат участие председателят на Народното събрание Цецка Цачева, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, началниците на щабовете на Сухопътни войски и Военновъздушните сили, генерал-майор Стефан Василев и генерал-майор Константин Попов, областният управител Иван Новкиришки. На срещата са поканени да присъстват кметът на града Найден Зеленогорски, депутати от областта, представители на общинските администрации в областта и граждани.

Срещата ще започне в 13.00 ч. в зала „Плевен” на Областната администрация на град Плевен. /МО/

 
13.11.2010, 00:20

НАТО пуска Русия до данни от сателити

НАТО ще предложи на Русия достъп до част от данните на US сателити, а в замяна ще поиска от Кремъл да участва в проекта за изграждането на щит за противоракетна отбрана (ПРО). Предложението ще бъде отправено по време на срещата НАТО-Русия, която ще се проведе непосредствено след срещата на върха на Алианса на 19 и 20 ноември в Лисабон, обяви в. "Независимая газета", позовавайки се на източник от НАТО. Сделката включва и обмен в бъдеще и от натовски сензори, размяна на информация за ранно предупреждение за ракетни пускове. "Подкупът" на първо време ще е от данни от сателити за Северна Корея. Русия смята, че е възможно да си сътрудничи с НАТО за създаването на единна ПРО, заяви вчера в Сеул руският външен министър Сергей Лавров. "Ако има равноправно взаимодействие, съвместен анализ на рисковете, то подобно сътрудничество е напълно възможно", каза той. На срещата Русия-НАТО ще бъде констатиран краят на периода "след студената война", каза още Лавров. По думите му това е период, в който все още имало "рецидиви от миналото, имало е недоверие и отклоняване от уверенията, давани през 90-те години". /Стандарт/

 
 
 
12.11.2010, 21:02

Нашите в Афганистан искат маневрени групи

Военните ни в Афганистан чувстват, че подходът на подбор от кандидати е неудачен и приветстваха решението да има щатни маневрени батальонни групи, които да се подготвят съвместно и така да участват в операции. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов пред журналисти. Въпросът за подбора и подготовката е бил сред поставените на министъра при посещението му в Афганистан преди два дена.

Друг въпрос е бил свързан с поддръжката на бронираните машини "Хъмви" и "Гардиън". Въпросът е решен, американското правителство ще сключи договор със съответните компании и с предвидените по американската програма FMF средства ще се покриват необходимите разходи. Средства от бюджета за тази цел няма да се харчат. Такива машини имат и други контингенти, отбеляза министърът.

Ангелов каза, че е поставил проблема за невъзможността военните ни да гледат българска телевизия. Поради липса на средства и изтичане на договора, прекратихме излъчването за контингентите, ще намерим възможности да го възстановим, посочи военният министър. В същото време МО спря електронният вестник "Българска армия", който даваше ежедневна и подробна информация, включително и на нашите миротворци. /Отбрана.com/

 
12.11.2010, 18:51

В Далечния Изток се строи бъдещ руски космодром

Бъдещето на космическия отрасъл в Русия е свързано с космодрума „Източен”, който се строи в приамурския град Углегорск, съобщиха от Роскосмос. През 2020 година 45% от всички изстрелвания на руски ракети-носители ще се осъществяват от далекоизточния космодрум. Той ще включва в себе си два стартови комплекса, центрове за подготовка на космонавти и медицински изследвания. В района на космодрума „Източен” ще бъде построен цял град за семействата на специалистите. От новият космодрум ще стартират пилотируемите космически обекти и различните спътници. Още руски космодруми

 
12.11.2010, 18:29

Руски стратегически бомбардировачи са патрулирали край Тихия и Северния ледовит океан в продължение на 15 часа

Четири руски стратегически бомбардировача Ту-95МС са осъществили въздушен патрул на акваторията на Тихия и Северния ледовит океан, съпровождайки десет чуждестранни изтребителя, съобщава агенция Интерфакс, цитирайки говорител на руското министерство на отбраната.

Бомбардировачите са ескортирали самолети на авиацията на Норвегия, Япония и Южна Корея.

Маршрутът на полета е преминал над неутрални води, като руските самолети са презареждали в полет от самолети-цистерни Ил-78. Общата продължителност на мисията е била 15 часа. /ИА „Фокус”/

 
12.11.2010, 17:12

САЩ предадоха на Пакистан още три изтребителя F-16

Американската компания Lockheed Martin е предала на ВВС на Пакистан поредната партия нови изтребители F-16 Block 52, съобщава Defence Talk. Три изтребителя са пристигнали в авиобазата Шахбаз. Общо Пакистан трябва да получи 18 нови американски бойни самолети, като последните трябва да бъдат предадени на страната през първото тримесечие на 2012 година.

До момента Пакистан е получил десет американски изтребителя от най-новата версия.

Паралелно с доставката на новите машини специалистите на Lockheed Martin се занимават с модернизацията на F-16, вече приети на въоръжение от пакистанските ВВС. Сега там се използват 96 F-16A/B Block 15, купени от САЩ през 1983 г. 45 от тези самолети ще бъдат модернизирани, а останалите – бракувани. – Още за F-16

 
12.11.2010, 16:26

Модернизиране на сръбската армия

Сръбският министър на отбраната Драган Шутановац разговаря с репортер на SETimes за плановете за модернизацията на сектора на отбраната в страната и възможността за присъединяване към НАТО.

 
12.11.2010, 12:50

Русия е предоставила 20 000 автомата „Калашников” на афганистанската полиция

Русия е предоставила безвъзмездно 20 000 автомата „Калашников” и боеприпаси на афганистанската полиция. Днес в Кабул е пристигнал последният самолет Ил-76 на Вътрешните войски на Русия, натоварен с оръжие, съобщава РИА Новости.

Общо в рамките на безвъзмездните доставки министерството на вътрешните работи на Афганистан е получило 20 000 автомата „Калашников” и над 2,5 милиона патрона. Оръжието е предназначено за полицаите в Кабул и околностите на афганистанската столица. Още за АК

 
12.11.2010, 12:42

Катастрофа с разузнавателен самолет RF-4C

Двама летци от ВВС на Южна Корея са загинали след като самолетът им RF-4C Phanotom се разбива в планина по време на рутинен тренировъчен полет. Катастрофата е станала в 12.30 часа местно време при полет на “малка височина” в селски район, разположен на около 260 км югозападно от Сеул.

Спасителните екипи са открили останките на двамата летци на мястото на катастрофата.

Това е втората загуба на RF-4C през последните години, но при инцидента през 2008 г. двамата летци успяват да се катапултират. Самолетите от този тип са на въоръжение във южнокорейските ВВС от 80-те години на миналия век.

ВВС на Република Корея са поставени в най-висока степен на бойна готовност за охрана на провеждащата се среща на G-20. /Pan.bg/

 
12.11.2010, 11:34

Руски кораби „Съюз” ще спасяват астронавти

НАСА изработи план за евентуално спасение на екипажа на последната американска „совалка” – в случай на повреда – с помощта на три руски пилотирани кораба „Съюз”. Астронавтите ще дойдат в Русия за изпробване на индивидуалните кресла и аварийно-спасителните скафандри. Изстрелването на „совалката” Атлантис е насрочено за 28-ми юни 2011 година. – Още космически системи

 
12.11.2010, 08:08

САЩ увеличава оръжията си за спешни случаи, складирани в Израел

Американската армия до края на 2012 г. значително ще увеличи количествата на въоръжението си за спешни случаи, което складира в Израел, съобщи в. „Аарец“, цитиран от АФП. Според изданието увеличението ще е в размер на около 400 млн. долара и ще се прибави към сегашните количества, които са на стойност 800 млн. долара.

Армията на САЩ поддържа складирано въоръжение в някои съюзнически страни, сред които Израел, Южна Корея и страните от Персийския залив в случай на необходимост при изпълнението на свои операции. Съгласно специално споразумение Израел може при извънредни случаи да използва това въоръжение с разрешението на САЩ. Такъв бе случаят при войната срещу движението Хизбула в южен Ливан през лятото на 2006 г., посочва БТА.

Сред складираното в Израел американско въоръжение има бронирани машини, артилерия, боеприпаси, както и авиационни бомби с висока точност.

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви на срещата си с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, че се отнася „много сериозно“ към преговорите с палестинците, предаде Ройтерс. „Ние ще говорим за това как да подновим и продължим този процес да постигнем историческо споразумение за мир и сигурност между нас и палестинците“, каза Нетаняху, като започваше продължителната си среща н Клинтън в Ню Йорк. Той добави, че Израел се надява мирният процес да се прехвърли и в много други арабски страни.

Срещата Нетаняху-Клинтън бе предшествана от израелското решение да продължи строежът на жилищни сгради на Западния бряг. В сряда Хилари Клинтън окачестви това решение като непродуктивно.

Клинтън увери израелския премиер, че изискванията на Израел относно сигурността ще бъдат „изцяло взети предвид“ в каквото и да е мирно споразумение с палестинците, предаде Ройтерс. В заключителния документ от продължилите близо ден консултации се казва, че палестинската държава трябва да бъде базирана върху границите от 1967 г. при „размени след споразумения“ на територии, така че Израел да запази част от Западния бряг в замяна на други израелски земи. /DarikNews/

 
12.11.2010, 00:05

Китайска подводница изплува до „Кити Хок”

По време на военноморско учение в Тихия океан край американския самолетоносач „Кити Хок” изплувала китайска подводница клас „Сун”, съобщи британският в. „Дейли мейл”.

„Кити Хок” с екипаж от около 4000 души се движи във военноморска група от няколко десетки бойни кораба и поне две подводници, които следят с радари и сонари за сигурността на огромния самолетоносач. Появата на китайска подводница до него, която не е била засечена от американската армада, според „Дейли мейл” е предизвикала шок сред американските военни. Според експерти, цитирани от вестника, с подводницата „Сун” Китай е изпратил послание до американския боен флот, който често патрулира в близост до китайските брегове. Китайската народноосвободителна армия има 13 от супертихите дизел-електрически подводници клас „Сун”, както и поне две атомни подводници. /Монитор/

 
 
 
11.11.2010, 23:48

Сертифицират "Прибой" по стандартите на НАТО

Екипажът на базов миночистач „Прибой” с командир капитан-лейтенант Теодор Кабаков от състава на Военноморска база Бургас участва в противоминното учение на ВМС на Република Турция „NUSRET 10”. Учението се провежда в гр. Измир, в турски териториални води и в Егейско море, съобщиха от Щаба на ВМС.

По време на учението съвместен сертификационен екип от Военноморското компонентно командване на НАТО в Неапол и от Военноморските сили на Република България ще сертифицира кораба на второ ниво за оперативна съвместимост по стандартите на Алианса. Днес и утре сертификационният екип ще оценява действията на екипажа на море.

Въпреки сложната хидро-метеорологична обстановка в района, екипажът успешно продължава изпълнението на плана на учението, включващ отработване на епизоди по борба с минната опасност в състава на многонационално съединение, отразяване атаки на въздушен противник, борба с асиметрични заплахи, търсене и спасяване, приемане и предаване на товари на ход, оказване на помощ на друг кораб. /Отбрана.com/

 
11.11.2010, 22:36

ВВС на Хондурас получиха 5 възстановени вертолета „Белл-412”

В състава на военновъздушните сили на Хондурас се върнаха 5 вертолета „Белл-412” след извършен ремонт и модернизация в САЩ, съобщава „Инфодифенса”.

Вертолетите са били официално предадени след ремонт, извършен както на територията на Хондурас, така и в САЩ. Стойността на възстановяването на машините е 3,432 милиона долара.

Вертолетите „Белл-412” се планира да бъдат използвани при провеждане на специални операции и оказване на хуманитарна помощ на населението.

Според информация на командващият на ВВС на страната Марко Вителио Кастильо, срокът на експлоатация на вертолетите е удължен с 20 години.

Освен 5-те вертолета „Белл-412”, в момента на въоръжение във ВВС на Хондурас се намират самолети F-5E „Тайгер-2”, A-37B „Дрегонфлай”, C-130A „Херкулес”, 2 C-47 „Скайтрен”, „Cessna-182”, „Cessna -185, „Cessna -401”, PA-31 „Навайо”, PA-32T „Саратога”, T-41B/D, EMB-312 „Тукано”, вертолети „Хю-500” и 2 UH-1H „Ирокез”. – Още за Белл-412

 
11.11.2010, 19:35

Комисия препоръчва спирането на F-35B

Националната комисията за финансова отговорност и реформи, която президента Обама сформира в САЩ за намиране на начини за справяне с финансовите проблеми на страната, препоръча сериозни орязвания на поръчаните бройки F-35 и пълно отказване на вертикално кацащата версия F-35B.

Комисията бе натоварена от президента Барак Обама да даде предложения за намаляване с поне $100 млрд. на сегашния военен бюджет, който надхвърля $600 млрд. Комисията наскоро излезе с доклад  в който изказва редица препоръки към Министерството на отбраната на САЩ. В една от точките, се казва, че биха били спестени над $11 млрд. ако до 2015 г. бъдат купени половината предвижданите сега 369 F-35A за ВВС и 311 F-35C за ВМС. Вместо изтребители от пето поколение, комисията препоръчва закупуването на новопостроени изтребители F-16C/D за ВВС и F/A-18E/F за ВМС. Според комисията цената им е съответно 1/3 и 2/3 от тази на F-35 JSF, a бойните им възможности са добри.

Другата препоръка на комисията свързана с F-35 е прекратяване на разработката на версията със скъсено излитане и вертикално кацане (STOVL) F-35B. Според доклада, точно тази версия е виновна за основния процент забавяния и преразход, а тоталното отказване от тази версия ще спести до $20 млрд. към 2015 г. Според комисията отказването от F-35B може да доведе до поевтиняване на F-35A/C и по-бързата им доставка, а мисиите по непосредствена поддръжка на морската пехота да се изпълняват от крилати ракети, артилерийски системи и вертолети.

Заключенията на комисията имат само препоръчителен характер и показват начини за намаляване на огромния американски военен бюджет. Малко е вероятно повечето от тези препоръки да се претворят в реалност. /Аеро/ - Още за F-35

 
11.11.2010, 19:25

Намерени са телата на екипажа от разбилия се израелски изтребител

Телата на екипажа на изтребител F-16I Sufa на израелските военновъздушни сили, който се разби вчера вечерта по време на учение, са били намерени днес в Южен Израел, предаде АФП.

Двамата пилота, на възраст 28 и 30 години, са загинали при въздушни учения. Първоначално двамата бяха обявени за изчезнали след катастрофата в планинския регион около Рамон, в пустинята Негев.

От армията са заявили единствено, че е намерена черната кутия на самолета.

След инцидента всички полети на самолетите F-16I са прекратени. В момента на въоръжение във ВВС на Израел има 100 изтребителя F-16I, които представляват израелска модификация на американската машина F-16 Block 52 Plus. - Още за F-16

 
11.11.2010, 19:20

Индонезия купува Super Tucano

Индонезия ще закупи осем въоръжени турбовитлови самолети EMB-314 Super Tucano. Страната си запазва и опцията за още осем самолета, а машините ще заменят сега използваните ветерани OV-10 Bronco.

Първата машина ще пристигне през 2012 г., а поръчката е първа за лекия витлов бразилски щурмовик на азиатско-тихоокеанския пазар. Super Tucano е избран след разглеждане на няколко други алтернативи, включително и въоръжената версия на корейския KT-1, който се експлоатира от ВВС на Индонезия.

Super Tucano е бил избран, тъй като може да извършва редица мисии, включително непосредствена огнева поддръжка, разузнаване и наблюдения и мисии „въздух-въздух”. Машината е въоръжена с две вградени 12,7-mm картечници и възможност за поставяне на голям спектър от управляемо и неуправляемо въоръжение. EMB-314 се експлоатира вече в Бразилия, Колумбия, Доминиканската република, Чили и Еквадор. /Аеро/ - Още за Super Tucano

 
11.11.2010, 19:17

15 натовски страни съкращават разходите

Най-малкото 15 членки на НАТО в условията на световната икономическа криза обявиха съкращаване на националните разходи за отбрана, съобщи представител на алианса на агенция РИА НОВОСТИ.

Според него, само 6 от 28-те членки на НАТО – САЩ, Франция, Великобритания, Турция, Гърция и Албания – изпълняват натовските договорености за финансиране на отбранителните разходи на ниво 2% от брутния вътрешен продукт. По данни на западни медии, през 2010 година дефицитът на бюджета на Северноатлантическия алианс ще е над 500 милиона евро.

 
11.11.2010, 16:56

Растеж на печалбата от износа на руско оръжие

Световната икономическа криза не доведе до съкращаване на световната търговия с оръжия и има основание да се очаква, че растежът на печалбата от руския износ на отбранителна продукция ще продължи, заяви заместник ръководителят на компания "Рособронекспорт" Виктор Комардин на международното изложение за въоръжения и военна техника в Джакарта. Той отбеляза, че маркетинговите възможности на "Рособронекспорт" не са ограничени. Повече от 400 компании от 38 страни, в това число и Русия, демонстрират последни постижения на световната отбранителна промишленост. – Още руска военна промишленост 

 
11.11.2010, 14:20

Турция планира да разположи професионални военни части по иракската граница

Турция планира да разположи военни части, съставени от професионални войници, по своята граница с Ирак в опит да спре проникването на своя територия на кюрдски бунтовници от Северен Ирак, заяви във вторник (9 ноември) военният министър Веджди Гьонюл. В първия етап армията ще наеме около 50 000 души за период от най-малко три години за участие в борбата срещу тероризма, обясни министърът. Той обаче не съобщи срокове за евентуалното разполагане на професионалните военни части. /SETimes/

 
11.11.2010, 12:25

Днес 1-ви радио-технически полк чества своя празник - патрон на войните от РТВ е св. Мина

По този повод в Националния военно-исторически музей се състоя тържествен строй. На него присъства началникът на ВВС генерал-майор Константин Попов, командирът на 1-ви ртп полковник Борислав Лазаров, офицери, войници и цивилни служители. В словото си полк...... Още

 
11.11.2010, 09:22

Катастрофа с МиГ-21 на ВВС на Йемен

Според военен източник в сряда изтребител МиГ-21 на йеменските ВВС се е разбил близо до летище Hudaydah, разположено до Червено море. Летецът се е катапултирал успешно.

Води се разследване за причините на инцидента. /Pan.bg/ - Още за МиГ-21

 
11.11.2010, 08:51

Изтребителите се харчат най-много

Бойните самолети са най-продаваното оръжие в света, съобщи в доклада си Стокхолмският международен институт SIPRI. Делът им представлява една трета от всички продавани оръжия...... Още

 
11.11.2010, 08:25

10 хиляди летателни часа на чешките Грипен

По време на най-голямото изложение в централна Европа за техника в авиацията, армията и сигурността – Дни на НАТО – чешките ВВС отбелязаха 10 000 летателни часа с флотилията си от 14 изтребителя „Грипен”. Това прави средно 140 часа за самолет на година, което може да бъде определено като забележително постижение.

„През месец май успешно преполовихме лизинговия договор за изтребителите „Грипен” и сме много горди, че сме летяли вече 10 000 часа на тях. Изглежда лесно на пръв поглед, но в действителност това постижение означава много работа, технически умения и способности както на пилотите, така и на наземния екипаж,” каза Иржи Вернер, Командващ чешките ВВС.

„Наистина сме доволни от програмата „Грипен”, работи перфектно и с нетърпение очакваме да работим и в следващите пет години. Надявам се близкото сътрудничество между чешките и шведските ВВС да продължи. Пожелавам на програмата само най-доброто.” /Отбрана.com/ - Още за Грипен

 
11.11.2010, 08:17

Президентът на Русия ще участва в церемонията по предаване флага на крайцера "Варяг"

Президентът на Русия Дмитрий Медведев, който е на официално посещение в Република Корея, ще вземе участие в церемонията по предаването на руските власти флага на крайцера "Варяг" в южнокорейския град Инчхон, предаде РИА Новости. Заедно с други 13 предмети флагът е бил пленен през 1904 г. след сражение с японците в залива Чемулпо, но след поражението на Япония през Втората световна война флагът остава в Южна Корея.

Флагът се предава на Русия за постоянно съхранение, с условието периодично да бъде излаган в Южна Корея. /ИА „Фокус”/

 
 
 
10.11.2010, 21:14

ВМС подготвят декларираните сили

ВМС с началник контраадмирал Пламен Манушев подготвят за сертификация кораби от състава на декларираните сили. Става дума за фрегата, миночистач и минен ловец. На националното учение с международно участие през юли „BREEZE/CERTEX 2010 бе извършена сертификация на фрегата “Верни” и минен ловец „Цибър” на първо национално ниво. Това се посочва в отчета на МО за свършеното през деветмесечието. През първата половина на годината „Дръзки” участва в Силите за отговор на НАТО. През април и август „Верни” и „Прибой” участваха в активация на оперативната група за военноморско сътрудничество „BLACKSEAFOR. /Отбрана.com/

 
10.11.2010, 19:46

Сухопътни войски реално осигуряват сигурност в Афганистан

Ние не само консумираме, но и осигуряваме сигурност. Това четем в отчета за деветмесечието на Министерството на отбраната и то в най-пълна степен се отнася за Сухопътни войски. В момента в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Грузия, в мисии на НАТО и ЕС, служат над 800 офицери, сержанти и войници от различни поделения на войските.

Само в най-горещата точка на света, Афганистан, СВ участват с над 500  военнослужещи, като до края на годината техният брой ще надхвърли 600. В Кабул е трета рота за действие в зоната за охрана на летище Кабул от състава на 19-ия контингент. Национален командир за Афганистан е полковник Веселин Цековски, с няколко мисии зад гърба си. В Кандахар е осма рота за охрана на вътрешния периметър на летището. Национален командир за Южен Афганистан е подполковник Пламен Йорданов, герой от Кербала. Командир на ротата е майор Цветан Кочанков. /Отбрана.com/

 
10.11.2010, 17:37

В Афганистан няма да има руски военни

Русия няма да изпраща за Афганистан нито военнослужещи, нито военни специалисти за обслужване на военна техника или обучение на афганистански персонал, каза постоянният представител на Руската Федерация при НАТО Дмитрий Рогозин. Освен това, в Москва биха искали да получат подробна информация за стратегията на излизането на НАТО от Афганистан и предаването на отговорността на местните власти. Тези въпроси ще се обсъждат на срещата на високо равнище на Съвета "Русия-НАТО" на 20-ти ноември в Лисабон.

 
10.11.2010, 17:33

Русия ще достави на Индонезия авиационни ракети

Русия ще достави на Индонезия авиационни ракети клас „въздух-въздух”. Съответният контракт е подписан от "Рособронекспорт" на международното изложение за въоръжения в Джакарта. Стойността на контракта е за над 50 милиона долара.

 
10.11.2010, 14:52

На този ден в американската армия

На 10.11.1775 г. е основана  Континенталната морска пехота.

На 10.11.1988 г. за първи път пред обществеността е представен F-117A. Военновъздушните сили закупуват 59 F-117, като всеки самолет струва $42,6 милиона. – Още за F-117

 
10.11.2010, 14:41

Нортроп Грумманще достави на американските сухопътни войски 40 РЛС AN/ZPY-1 STARLite

Компанията „Нортроп Грумман” обяви за сключен контракт за доставка допълнително на 40 РЛС с електронно сканиране AN/ZPY-1 STARLite 1-D за оборудване на многоцелевите БЛА MQ-1C „Грей игл” („Скай Уорриор”) на СВ на САЩ.

Доставките на РЛС ще започнат през март 2011 г. и ще завършат през март 2012 г.

 
10.11.2010, 13:58

Преди един век: На пет години 12 месеца отпуск за офицерите

Офицерите на действителна служба ползват правото на един месец отпуск всяка година, като през това време запазват всичките си права и заплатата си. Тези, които не са ползвали отпуска си две години по ред, имат право на отпуск два месеца със запазване на пълната си заплата. Това право е само за последните две години и в никакъв случай не може да надвишава два месеца, регламентира „Положението за службата и правата на офицерите от Българската войска” от 15 октомври 1908 г., подписано от тогавашния военен министър генерал-адютанд, генерал-лейтенант Николаев.

По болест, установена с медицински акт, офицерът е имал право на отпуск със заплата до четири месеца. След изтичането на този период, той можел да получи още шест месеца отпуск, но с половин заплата. Ако и тогава не се излекува, се уволнява от действителна служба. Този, който е получил отпуск по болест, нямал право на полагащия се редовен отпуск от един месец годишно.

Интересно е, че на всеки пет години офицерът е имал право да ползва продължителен отпуск от 12 месеца без заплата, независимо от отпуска, който се ползва всяка година. Такъв продължителен отпуск се разрешавал за завършване на започнато образование; за усъвършенстване на чужди езици; за учебни курсове; за лекуване по болест и по домашни причини. /Отбрана.com/

 
10.11.2010, 13:28

Изтребител МиГ-27 се е разбил в западната част на Индия

Изтребител МиГ-27 на индийските Военновъздушни сили се е разбил в щата Раджастан в западната част на Индия. Пилотът е успял да катапултира, съобщава РИА Новости. Това е четвъртият подобен инцидент в Индия от началото на годината.

Предишните три катастрофи на изтребители МиГ-27 бяха в щата Западна Бенгалия. – Още за МиГ-27

 
10.11.2010, 13:16

Гърция ще разположи свои изстребители в Израел

Гърция ще предислоцира самолети на военновъздушните си сили в израелски бази, съобщава електронното издание на атинския в. “Вима“.

Въпросът за предислоциране на гръцки изтребители е бил разискван на разговорите между гръцкия заместник-министър на националната отбрана Панос Беглитис и неговия израелски колега Матан Вилнай, който бе на посещение в Атина. Двамата са потвърдили високото ниво на взаимодействие в отбранителната сфера.

Предислоцирането на гръцка ескадрила изтребители се оценява от гръцка страна като забележително, тъй като показва, че има доверие между двете страни. Израел рядко приема мисии от чужди военновъздушни сили на своя територия, заявил пред вестника висш представител на гръцкото военно министерство. В разговорите е била обсъдена обстановката в Близкия изток и Източното Средиземноморие. На масата е бил поставен и въпросът за “поведението на Турция“ в региона, пише “Вима“. Вестникът отбелязва, че според някои информации в Израел и САЩ цари силно безпокойство от твърдата позиция, която продължава да заема Анкара спрямо израелците след събитията в ивицата Газа, както и от отношението на Турция по въпроса за разполагането на част от противоракетния щит на нейна територия.

 
10.11.2010, 08:40

ВВС на САЩ събират идеи за изтребител от шесто поколение

ВВС на САЩ са изпратили официално запитване до авиационните производители за предаване на концепции за изграждане на тактически изтребител от следващо поколение. Това е първата реална стъпка на ВВС на САЩ към създаването на заместник на ултрамодерния изтребител F-22 Raptor.

Според предварително зададените параметри, концепциите трябва да се въртят около изтребител, който да може да работи в силно защитена враждебна среда в периода 2030 – 2050 г. Машината трябва да има пилотируем и безпилотен вариант, да има кинетични и енергийни оръжия, да има мощна система за самозащита и възможности за електронна атака. Според запитването изпитанията на този самолет трябва да започнат след 2020 г.

Първоначалното събиране на концепции и доклади за моментното технологично ниво трябва да помогнат на ВВС на САЩ да избистрят концепцията си за боен самолет от шесто поколение. Краен срок за подаването на концепциите е 17 декември 2010 г. /Аеро/

 
10.11.2010, 08:18

Руски генерали гинат мистериозно в реформата на корумпираната армия

Когато някогашният продавач на мебели Анатолий Сердюков беше неочаквано определен за министър на отбраната на Русия, много офицери от армията посрещнаха това с насмешка. Сега, след като заради неговите реформи десетки хиляди от тях губят работата си, подигравките преминават в ропот на назряващ бунт...... Още

 
10.11.2010, 08:07

Москва и НАТО ще договорят транзит на военни товари от Афганистан през Русия

Основният търговски резултат от срещата в Лисабон на 20 ноември ще стане споразумението между Москва и НАТО за обратен транзит на военни товари от Афганистан през Русия, съобщава руският вестник „Коммерсант”. Споразумението ще носи десетки милиони долари ежемесечни постъпления за страната.

В сряда в Брюксел дипломати от Русия и НАТО ще проведат последния кръг преговори преди срещата в Лисабон. /ИА „Фокус”/

 
 
 
09.11.2010, 22:26

OAE се интересува от AH-64D block III

Обединените арабски емирства (ОАЕ) възнамерява да закупи 30 вертолета AH-64D block III и да модернизира наличните 30 AH-64D. Стойността на потенциалната сделка ще достигне $5 млрд.

Модернизираните вертолета трябва да достигнат до стандарта block III. В потенциалната сделка се включва и голям брой резервни части, обучение и част от въоръжението. Днес ОАЕ има на въоръжение 30 AH-64D block II, доставени между 1993 и 1996 г.

AH-64D block III Apache е значително подобрен спрямо предшествениците си. Този модел ще има по-мощен двигател General Electric T700-GE-701D (2000 shp), композитни лопати на носещия винт и нов редуктор. Това значително ще подобри летателните характеристики на вертолета. Освен това авиониката е подобрена, като е добавена възможност за управление на БЛА от борда на вертолета. Шасито също е усилено.

Първите серийни AH-64D block III са вече поръчани за ВВС на САЩ, а Саудитска арабия ще закупи 36 машини. /Аеро/ - Още за AH-64

 
09.11.2010, 22:20

Япония се преориентира към F-35

Япония ще започне проучване за покупка на изтребители от пето поколение F-35, вместо да купува допълнителни изтребители F-2 местно производство. Това съобщава Kyodo News, цитирайки източник в японското министерство на отбраната.

Японските ВВС спешно се нуждаеха за изтребители, които да заменят ветераните F-4EJ след 2012 г. До скоро се планираше доставката на допълнителни 20 броя F-2 (уголемен и утежнен местен вариант на F-16), но наскоро бе обявено, че започва първоначалното проучване за покупката на 40 изтребителя F-35 JSF.

За сега не е ясно дали това е официален изход от конкурса FX в рамките на който се търсеха до 50 модерни бойни самолета за замяна на F-4. В конкурса участваха F-35, F/A-18E/F и Eurofighter Typhoon. /Аеро/ - Още за F-35

 
09.11.2010, 21:56

Несигурност в чакалнята на НАТО

Чудеса не са възможни. Реално на срещата на върха на НАТО в Лисабон през ноември не можем да очакваме нищо повече от повторение на заключението от предходната букурещка среща преди две години, ако не се реши въпросът за името...... Още

 
09.11.2010, 17:52

ВВС - с висока оценка за деветмесечието

Българските ВВС с началник генерал-майор Константин Попов получават висока оценка в отчета на МО за изпълнението на политиките и програмите през деветмесечието. Те  продължават да носят непрекъснато бойно дежурство за надеждна охрана и гарантиране неприкосновеността на въздушното пространство на страната. Подчертано е участието им в Интегрираната система за ПВО на НАТО и за охрана на въздушното пространство на Р България (мисия Air Policing). Продължава носенето на денонощно дежурство по аварийно – спасително осигуряване и за въздушно радиационно и химическо разузнаване........ Още

 
09.11.2010, 17:47

Министерството на отбраната на Турция е поръчало още 9 вертолета T-129

Компанията „Агуста/Уестленд” (подразделение на „Финмекканика”) е сключила със Секретариата за отбранителна промишленост на Турция контракт за доставката на 9 допълнителни ударни вертолета T-129.

Стойността на съглашението е 150 милиона евро. Вертолетите ще бъдат сглобявани от компанията „Тюркиш аероспейс индастриз” (TAI). Този контракт увеличава общото количество на поръчаните от СВ на Турция T-129 до 60 единици.

През септември 2007 Секретариата за отбранителна промишленост на Турция в рамките а програмата ATAK (Attack and Tactical Reconnaissance Helicopters) подписа с компаниите „Тюркиш аероспейс индастриз”, „Аселсан” и „Агуста/Уестленд” контракт, според който в предприятията на TAI в Турция ще бъде организирано лицензно производство на 50 вертолета T-129 (плюс една машина в Италия), явяващ се модификация на A-129 „Мангуста”, намиращи се на въоръжение във ВС на Италия. Съглашението включва и опция за допълнително производство на 41 вертолета.

Според представител на „Агуста/Уестленд”, програмата T-129 се реализира в съответствие с графика. В близко време ще бъде защитен работния проект, който включва съществени усъвършенствания, включително оборудване на машината с допълнителни бойни системи. В тях влизат и турските ПТУР с голям обсег на действие UMTAS. Сега опитните образци се сглобяват в Италия и Турция. Началото на летателните изпитания е планирано за януари 2011 г. – Още за Т-129

 
09.11.2010, 16:47

Новата концепция на НАТО не бива да включва Иран

Турският президент Абдуллах Гюл се обяви категорично против включването на Иран в списъка на страните, представляващи заплаха, заради които НАТО създава новата си система за противоракетна отбрана. В интервю за Би Би Си по време на посещението си в Лондон Гюл заяви, че НАТО е отбранителен блок и новата система за противоракетна отбрана се създава "за защита от всички страни, които не са членки на Алианса и имат балистични ракети". Гюл обаче изтъкна, че нито една от тези държави няма да стане конкретна цел на ПРО.

"Ние категорично не приемаме това", каза турският президент.

Турция продължава да настоява новата концепция за отбрана на НАТО, която ще се обсъжда на срещата на върха в Лисабон, да не включва Иран и други съседни на Турция страни като потенциални и основни регионални заплахи. По отношение на създаващата се система за ПРО Анкара заявява, че противоракетният "чадър" трябва да покрива цялата територия на Турция, а данните от разузнаването, които ще се събират за функционирането на тази система, да могат да се ползват само от членките на НАТО. /DW/

 
09.11.2010, 16:34

Вертолет „Кугър” извърши оглед и локализиране на пожара в област Ловеч

Във връзка с възникналите пожари в района на област Ловеч, е получено искане от общините Етрополе и Тетевен и Министерството на отбраната оказва на помощ с военни вертолети.

Днес, 9 ноември сутринта, вертолет „Кугър” с екипаж от авиобаза „Крумово” и директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване” на МВР - главен комисар Николай Николов извършиха оглед и локализиране на пожара.

Военен вертолет Ми-17 е в готовност да се включи в гасенето чрез специализираната система за гасене на пожари от въздуха. Вертолетът ще бъде пилотиран от съвместен екипаж на Авиоотряд 28 и ВВС.

Щабът на отбраната повиши с две степени готовността на две специализирани мобилни формирования и те са в очакване и готовност за оказване на помощ в гасенето на пожара.

Ръководството на Министерство на отбраната, както и Щабът на отбраната са в постоянна връзка с представители на ГД „Пожарна безопасност и спасяване” за координиране на съвместните действия. /МО/

 
09.11.2010, 16:23

110 млн.лв. дало МО през септември за вертолетите

От извършените плащания през деветмесечието най-голям процент – 78, заемат средствата по договора с „Юрокоптер” ЕАДС, се посочва в анализа на МО за изпълнението на бюджета. Става дума за 110, 467 млн. лв., които са дадени през септември на основата на правителствено постановление от август за отпускане на финансови средства. За членски внос за НАТО са отишли 5,6 процента от плащанията, а за стратегически въздушен транспорт – 2,5 на сто.

Прави впечатление, че от разходите за текуща издръжка най-много пари – 4,7 на сто са похарчени за охрана на поделения на Българската армия. Покриват се частично задълженията по договорите за доставка на авиационно гориво. В пълен обем се изплащат средствата по договорите за застраховане.

Рестриктивният характер на бюджета за 2010 г., се посочва в анализа,  не дава възможност да се изплащат в пълен обем задълженията на МО по договори за доставки и услуги с български и чужди фирми. Известно облекчение създава създаденият механизъм за изплащането на дължимите задължения от 2009 г. чрез цесия, като от тях на този етап са платени около 72 %, както и отпуснатите с ПМС № 174/10.08.2010 г. финансови средства за разплащане на задълженията по международните договори, от които през месец септември са усвоени около 43 %. /Отбрана.com/

 
09.11.2010, 16:20

На 29 ноември Съветът по отбрана ще приеме Плана за развитие на Въоръжените сили

Това е следващият документ, след като Народното събрание прие Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили. На 11 октомври със заповед на министъра на отбраната е създадена организация за разработването на плана. Той обаче, се посочва в отчета на МО за свършеното през деветмесечието, ще бъде внесен на по-късен етап за разглеждане и приемане от Министерския съвет. Това ще се случи едва след като бъдат обнародвани предстоящите промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили, които целят реализиране на резултатите от Прегледа на структурата на Въоръжените сили и  концепцията за развитието им според Бялата книга. Планът за развитие на Въоръжените сили ще бъде с хоризонт до 2014 г., т.е. План  2014. /Отбрана.com/

 
09.11.2010, 16:03

Крайцерът „Варяг” акостира в корейското пристанище Инчхон

Гвардейският крайцер от Тихоокеанския флот на Русия „Варяг” акостира на петдневна неофициална визита в южнокорейското пристанище Инчхон. На кея руснаците бяха посрещнати от посланика на Русия в Сеул Константин Внуков, военни аташета и офицери от командването на Военноморските сили на Република Корея. Състоя се среща между руските моряци и представителите на южнокорейското военноморско командване.

 
09.11.2010, 15:34

Военното министерство с мизерни приходи

Военното министерство отчете провал на плана за формиране на собствени приходи. Според бюджета за 2010 година те трябваше да са над 74.5 млн. лева, но за първите девет месеца изпълнението е едва 39% от планираното или 28.8 млн. лева.....  Още

 
09.11.2010, 11:23

Полицаите и военните работят с 13 г. по-малко за двойни пенсии

Почти два пъти над средните пенсии за страната получават военни, полицаи и някои служители на съдебната власт срещу 13 години по-малко стаж, показва справка на НОИ, изготвена за "Сега". Те са най-привилегированите при пенсиониране лица в държавата. Още по-скандалното е, че тези служители не плащат нищо за привилегиите - осигурява ги държавата, вземайки пари от данъците на всички работещи...... Още

 
09.11.2010, 09:46

На този ден

На 09.11.1982 г. в американската армия започва да постъпва на въоръжение щурмовата карабина M16A2. Още за М-16

 
09.11.2010, 09:20

Ангелов лети за Афганистан

Военният министър Аню Ангелов ще посети българския контингент в Афганистан до Нова година, научи "Стандарт". Датата на визитата се пази в тайна заради мерките за сигурност. Заедно с министъра в Кабул ще пътува началникът на Съвместното оперативно командване ген. Атанас Самандов и чиновници от военното ведомство. По време на посещението Аню Ангелов ще разговаря с афганистанския си колега, както и с един от заместниците на президента Хамид Карзай.

Очаква се на среща с командването на силите на НАТО в Кабул да бъде обсъдено изпращането на български екипи за обучение на афганистанските сили за сигурност. София не се е отказала и от идеята да обедини контингентите си на едно място. В момента България има 580 военни, които са разположени в Кабул и Афганистан. Идеята е всички да бъдат събрани в натовската база в Кандахар. Засега обаче командването на силите на алианса не одобряват българските планове, тъй като рейнджърите ни много добре се справят с охраната на летището в Кабул.

Визитата ще е втората на министър на отбраната през тази година. В края на януари предшественикът на Ангелов - Николай Младенов, посети Афганистан. По време на посещението българският контингент в Кандахар бе атакуван. Тогава пострадаха четирима рейнджъри. /Стандарт/

 
09.11.2010, 09:05

Преди 100 години българските офицери били действащи, запасни и в оставка

В помощ на тези, които разработват проекта на закон за резерва

 
09.11.2010, 08:33

Канада ще задържи 1000 свои войници в Афганистан след 2011 година

След изтеглянето на канадския контингент от Афганистан през 2011 година Отава може да задържи в страната около хиляда свои войници, които ще участват в обучението на афганистанските сили за сигурност до 2014 година, предаде АФП.

Според информация на правителствен източник приблизително 750 от канадските войници ще участват в обучението на афганистанските сили, а останалите – в осигуряването на безопасността на страната.

Мисията на войниците след 2011 година ще бъде проведена извън зоните на сражения в провинция Кандахар, в които в момента вземат участие канадските части.

Говорителят на правителството се въздържа от коментар, но не отхвърли директно информацията. /ИА „Фокус”/ – Още за Афганистан

 
 
 
08.11.2010, 22:40

Министерството на отбраната на Франция ще закупи 100 бойни модула WASP

Генералната дирекция по въоръженията (DGA) на МО на Франция завършва преговорите за покупка на 100 куполни бойни модула с дистанционно управление WASP (Weapon under Armour for Self-Protection), предназначени за леки тактически бронемашини PVP и БМ VBL от СВ на Франция.

Преговорите за доставка на модулите WASP се водят с консорциума „Панар Дженерал дифенс” и „Сажем” (подразделение „Сафран”). Очаква се съглашението да бъде подписано до края на 2010 г.

Според оценка на представители на „Сажем”, в перспектива военното ведомство на Франция може да запупи до 50 допълнителни бойни модула, съобщава „Джейнс дифенс уикли”.

Куполния модул WASP може да бъде въоръжен с картечница калибър 7,62 или 5,56 мм и разработена от „Сажем” мултисензорна система за прицелване тип CM3, която позволява на екипажа да открива противника на голямо разстояние по всяко време на денонощието. Разглежда се възможността за оборудване на модула с 12,7-мм крупнокалибрена картечница.

Провежда се разработка и на морска версия на системата SeaWASP, като демонстрация на образеца е планирана за 2011 година. – Още бойни модули

 
08.11.2010, 21:16

Китай публикува първите си снимка на Луната

Днес Промишленото бюро за отбранителна наука и технологии при китайското Министерство на отбраната публикува за първи път снимки на Луната, направени от сателита „Чанъ-2", на мястото, където в бъдеще ще кацне сондата „Чанъ-3".

Снимките са направени на 28 октомври в 18:25 ч., от разстояние около 18,7 километра, а резолюцията й е около 1,3 метра.

На снимките (1,  2) се вижда част от височинния терен на Луната, съставен основно от скална маса. Върху повърхността личат кратери с различна големина, форма и структура.

Със заснемането на лунната повърхност „Чанъ-2" осъществи успешно задачата си и ще започне втория етап от китайските изследвания на земния спътник.

 
08.11.2010, 20:51

Поради липса на средства холандските F-16 не летят

Тежката икономическа криза се отразява особено негативно на процента боеготова техника в Кралските холандски ВВС. Според местния вестник Volkskrant ситуацията е добила измерения размери в последните месеци.

Volkskrant цитира представители на синдиката на холандските военни ACOM според, които 2/3 от общо 87-те налични в момента F-16AM/BM не летят поради липса на резервни части или финансови средства за извършване на ремонти и техническа поддръжка. До преди три години броя на летящите самолети е бил 45, но ситуацията сериозно се е влошила от тогава. Масово се канибализират самолети за да могат останалите около 30 изтребителя да се поддържат в изправно състояние. Според ACOM има F-16, които представляват “само скелет”, а всичко полезно от тях е свалено. Липсата на пари за нормално извършване на техническата поддръжка на самолетите води до сериозно недоволство във ВВС.

Говорител на холандското Министерство на отбраната е заявил, че е утопия да се очаква всички налични самолети да летят, но е отказал да спомене до колко истинно е твърдението на ACOM.

Допълнително масло в огъня внася и фактът, че наскоро Холандия продаде 18 изправни F-16 на Чили. Дългосрочните планове на холандското правителство включват покупката на около 85 от по-модерните, но и скъпи за поддръжка F-35, което също буди недоумение. /Аеро/ - Още за F-16

 
08.11.2010, 20:45

Финализирана е сделката за А400М

Страните клиентки на турбовитловия транспортен самолет А400М и производителя EADS се споразумяха за финалните условия по закупуването и доставките на самолета. Въпреки заплахите за прекратяване на програмата, страните клиентки по-скоро отстъпиха на условията на EADS.

Конкретните условия по споразумението включват съгласие на седемте страни клиентки (Германия, Франция, Великобритания, Турция, Испания, Белгия и Люксембург) да заплатят допълнително 3,5 млрд. евро по програмата, гаранция за оттегляне на всякакви правни претенции по закъсняващата програма и нарастващите цени и ограничават броя на общо отказаните машини до 10 от общо 180. Клиентите се съгласяват също на ускоряване на плащанията в периода 2010 – 2014 г. EADS от своя страна поема 1,8 млрд. евро от преразходите по програмата.

Германия ще откаже седем самолета от първоначално планираните 60. Великобритания пък ще откаже три А400М от първоначално заявените 25 машини. Първата серийна машина, чието производство вече започна, ще бъде доставена през 2013 г. на Франция, а страната ще получи още седем самолета през 2014 г. Като цяло програмата инкасира около четири години закъснение и сериозен преразход.

В същото време изпитателната програма върви гладко. Към края на октомври трите прототипа на А400М са налетяли общо 773,5 часа при 230 полета. Наскоро от самолета се извършиха първите реални парашутни скокове, а до края на годината ще полети и четвъртия прототип. /Аеро/ - Още за А400М

 
08.11.2010, 19:42

Парашутисти за първи път изпълняват скокове от А400М

На 4 ноември западноевропейският самолетостроителен концерн Airbus за първи път е провел изпитания за десантиране на парашутисти от борда на перспективния военнотранспортен самолет A400M Grizzly, съобщава Flightglobal.

Сковете са се изпълнявали от височина 1820 метра над полигона Фонсбор, близо до Тулуза. В изпитанията с участвали шестима военнослужещи от ВВС на Великобритания и Франция. Двама парашутисти са скочили от пусната рампа на товарния отсек, а четирима от десантната врата, разположена в дясната страна в опашната част на самолета. А400М може да лети с минимална скорост от 203 км/ч, което осигурява по-лесно и безопасно десантиране. Допълнително дясната врата е оборудвана с подвижен дефлектор, който отклонява скоростния въздушен поток и прави възможно едновременно десантиране от товарния отсек и от дясната врата.

A400M има максимална скорост до 790 км/ч и далечина на полета до 9300 км. Може да превозва товари до 38 тона или 116 десантчици в пълно бойно снаряжение. Първият изпитателен полет на самолета се е състоял на 11 декември 2009 г. /Pan.bg/ - Още за А400М

 
08.11.2010, 16:14

Началникът на отбраната ще посети Гърция

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов заминава  утре на тридневно официално посещение в Република Гърция по покана на началника на Генералния щаб на гръцките въоръжени сили генерал Йоанис Гягкос. По време на посещението ще бъдат обсъдени състоянието и перспективите на двустранното военно сътрудничество между Българската армия и гръцките Въоръжени сили, както и ще бъде направен преглед на съвместното ни участие в операции на НАТО, ЕС и регионалните инициативи. В рамките на визитата генерал Симеонов ще посети Военноморска база „Саламис”, съобщиха от Щаба на отбраната.

 
08.11.2010, 16:10

В Индия се е разбил хеликоптер на ВВС

В Индия се е разбил хеликоптер на военновъздушните сили на страната. Двамата пилоти са ранени, съобщават от министерството на отбраната. Инцидентът е станал в северния индийски щат Джаму и Кашмир в планинския район Ладакх.

„Малкият хеликоптер „Чита” извършвал планиран полет, летял е към ледника Сиачен”, отбелязват от ведомството. По данни на министерството, ранените пилоти са в стабилно състояние и са хоспитализирани, предаде ИТАР-ТАСС.

Причината за инцидента се изяснява.

 
08.11.2010, 11:50

ВМС на Тайланд смятат да закупят шведската система за бойно управление 9LV за фрегатите клас „Наресуан

Военноморските сили на Тайланд са избрали разработената от СААБ система за бойно управление 9LV за двете построени в Китай фрегати клас „Тип-25T” „Наресуан (Naresuan), съобщава „Джейнс дифенс индастри.

Преговорите за сключване на договора вече са започнали. ВМС на Тайланд разчитат, че последната версия на системата 9LV Mk.4 ще бъде поставена в началото на следващата година. Работите по интеграцията ще се извършват в тайландска корабостроителница с помощта СААБ.

Монтирането на шведската система ще разшири възможностите на фрегатите при патрулиране, водене на разузнаване, командване и управление, идентификация на целите и използване на въоръжението. Източник от СААБ е съобщил, че съглашението включва и предаване на технологията.

Покупката на системата 9LV се извършва една година след като фрегатите клас „Наресуан (Наресуан и Таксин) бяха оборудвани със системи за кацане на вертолети MH-60S, доставени през 2009 г.

 
08.11.2010, 10:32

Азербайджан и Турция ще произвеждат заедно оръжия

Азербайджан и Турция се договориха за съвместно производство на няколко типа въоръжения, съобщава агенция АПА.

В частност, между Министерството на отбранителната промишленост (МОП) на Азербайджан и турската компания „Рокетсан” е подписан договор за съвместно производство на 107-мм и 122-мм ракети за РСЗО.

Компонентите за ракетите ще се доставят от „Рокетсан, а самото сглобяване ще бъде организирано в Азербайджан. Ракетите, разработени от „Рокетсан, притежават повишен обсег на действие в сравнение с щатните боеприпаси.

Освен това МОП на Азербайджан е подписало с турската компания MKEK съглашение за съвместно производство на 40-мм гранатомети от револверен тип. Гранатометите ще се произвеждат по технология на компанията MKEK. Водят се преговори и за производството в Азербайджан на боеприпаси за тези гранатомети.

Подписан е договор и за съвместно производство на маскировъчни мрежи в завод „Азон. Изходните материали за производството им ще се доставят от Турция.

Контрактите са били подписани по време на визита на турска военна делегация в Азербайджан.

 
08.11.2010, 08:50

Русия остава на върха в търговията с оръжие

В близките 10-20 години Русия най-малкото ще запази своите позиции на световния оръжеен пазар, твърди в анализ военният наблюдател на РИА Новости Иля Крамник. През изтеклото десетилетие руският оръжеен износ видимо нарасна - от 3,7 милиарда долара през 2000 г. на 10 милиарда през 2010 г., както сочат предварителните оценки. Русия стабилно заема второ място след САЩ по износ на военна техника и въоръжения, към началото на годината бе събрала поръчки за 34 милиарда долара и присъствието й на пазара трайно се разширява, изтъква експертът...... Още

 
08.11.2010, 08:36

Догодина властите в Афганистан ще поемат контрола над сигурността в части от страната

Американският държавен секретар Хилари Клинтън е заявила, че е убедена, че афганистанските сили ще поемат контрол върху някои части от територията на Афганистан до следващата година, предава АФП. Според нея не могат да бъдат дадени времеви рамки кога те ще овладеят ситуацията в страната, тъй като това зависи от предстоящите „условия”.

„Това е тежка битка, но сме убедени, че през следващата година ще има зони от Афганистан, които ще бъдат под контрола на афганистанското правителство и неговите сили за сигурност.”, е заявила Клинтън.

Продължителната война в Афганистан, в която Австралия участва с 1550 войници, беше на фокус по време на годишната среща на Клинтън, американския министър на отбраната Робърт Гейтс и австралийските им колеги. – Още за Афганистан

 
08.11.2010, 08:31

Канада обмисля удължаването на мисията си в Афганистан

Канадското правителство обмисля дали да удължи престоя на военния си контингент в Афганистан, които би продължил след изтичането на мандата му, предава АФП.

Канадският министър на отбраната Петер Маккей е заявил, че правителството „обмисля” искането на САЩ и НАТО канадските военнослужещи да помагат в тренирането на афганистанските войници след приключване на официалната мисия”. Той заяви, че 2800 канадски военнослужещи от Международните сили за сигурност за на НАТО се върнат в Канада следващата година. /ИА „Фокус”/

 
08.11.2010, 08:25

Китайският многоцелеви хеликоптер АС-311 успешно е осъществил първия си полет

Многофункционалният хеликоптер АС-311, произведен в Китай, е осъществил успешно първия си полет, съобщава агенция Синхуа.

Летателният апарат е самостоятелна разработка и се произвежда в създадения преди година завод за производство на хеликоптери в Тянцзин.

АС-311 е с тегло 2,2 тона и може да превозва до шестима души. Машината ще може да бъде използвана за учебни полети и транспорт на хора. Хеликоптерът ще бъде използван от китайските сили за сигурност, както и за борба с пожари и вредните насекоми в аграрния сектор.

Според плановете на компанията AVIC, до октомври 2011 г. машината трябва да получи необходимите сертификати и да излезе на пазара през 2012 г. Специалистите смятат, че в близките десет години Китай ще получи 500 такива машини.

 
08.11.2010, 00:10

На този ден в американската армия

На 08.11.1985 г. е приет новия Медал на Военнопленника (Prisoner of War Medal . С него могат да бъдат награждавани всички военнослужещи, попадали в плен след 5 април 1917 г.

Във ВМС пък званието коммодор (commodore) е изменено на контраадмирал (rear admiral).

 

 
 
 
07.11.2010, 23:41

Нова американска ядрена подводница

В САЩ е построена шестата щурмова подводница от клас "Вирджиния", задвижвана от атомен реактор. На церемония на 6 ноември в доковете на корпорацията "Нортроп Груман" в град Нюпорт нюз на подводницата бе дадено името "Калифорния" (SSN-781). Традиционната бутилка шампанско бе разбита в корпуса от съпругата на адмирал Робърт Уилърд, командващ Тихоокеанското командване на ВМС на САЩ.  База на "Калифорния" ще бъде Пърл Харбър на Хаваите. Там са базирания още три подводници от същия клас. Цената на една подводница от клас "Вирджиния" е 2,5 млрд. долара. Плановете са да бъдат изградени 30 такива подводници. – Още подводници „Вирджиния”

 
07.11.2010, 20:31

Преговори със САЩ за изтеглянето от Афганистан

Преговорите с представители на САЩ в понеделник ще имат за цел изграждането на ясна пътна карта за евентуалното изтегляне на австралийските военнослужещи от Афганистан, пише в-к „Оустрелиън”.

Правителството на премиера Джулия Гилард ще работи с американска делегация на най-високо ниво, като впоследствие планът ще бъде представен на срещата на НАТО и съюзниците на Алианса в Лисабон следващата седмица.

Но Гилард предупреди да не се избързва с изтеглянето на австралийските войски, като заяви, че би било „лоша грешка” да се напусне преди афганистанските сили да могат да поемат контрола върху сигурността в страната, само за да се наложи връщане в Афганистан при влошаване на ситуацията.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън и министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс ще коментират Афганистан, засилващата се военна мощ на Китай, защитата срещу кибер-нападения, изграждането на система за предупреждение срещу нападение с балистични ракети и други ключови проблеми с австралийските им колеги – министърът на отбраната Стивън Смит и външния министър Кевин Ръд.

Очаква се на срещата да бъде договорено засилване на военните връзки между Австралия и САЩ, като повече американски кораби, самолети и военнослужещи ще посещават Австралия и ще провеждат учения в страната. /ИА „Фокус”/

 
07.11.2010, 20:25

Робърт Гейтс обяви, че САЩ няма да създават нови военни бази в Азия

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс заяви, че разширяването на военните контакти със страните от Югоизточна Азия и Австралия не е предизвикателство към набиращия сила Китай, пише в-к „Чайна дейли”.

Гейтс заяви, че тези ходове „въобще не са заради Китай”, както и че САЩ и Китай имат много общи цели в региона.

Американският министър коментира, че САЩ не планират изграждането на нови военни бази в Азия, но търсят нови начини за сътрудничество и разширяване на американското присъствие в региона.

Една от разгледаните по време на срещата с представители на австралийските власти възможности е била американската армия да използва съществуващите австралийски военни бази.

 
07.11.2010, 16:51

Турски военен съд остави в ареста генерал, заподозрян за смъртта на шестима войници

Военен съд в Анкара е постановил временното задържане на генерал, разследван за смъртта на шестима войници, убити при взрив на мина в югоизточната част на Турция през 2009 година, предаде АФП.

В петък съдът е постановил задържането в ареста на бригаден генерал Зеки Ес, който е заподозрян за смъртта на шестимата войници. За виновник за инцидента от 28 май 2009 година, при който бяха ранени и осем войници, първоначално бяха посочени сепаратистите от Кюрдската работническа партия (ПКК). По-късно обаче се изясни, че взривното устройство, избухнало при преминаването на автомобила с жертвите и пострадалите, е от арсенала на армията. Според турските вестници съществуват записи на телефонни разговори, в които генерал Ес признава, че е поставил мината от съображения за сигурност. /ИА „Фокус”/

 
07.11.2010, 14:18

Typhoon първи на финалната права

Западноевропейският изтребител Typhoon е на път да спечели конкурса на ВВС на Индия за доставка на 126 изтребителя на обща стойност 11.5 милиарда долара. Многоцелевият изтребител, съвместно производство на английската компания BAE Systems, италианската Alenia Aeronautica и испано-немският гигант EADS, отговаря в най-голяма степен на техническите изисквания на индийските ВВС, поставени в тендера. Така Typhoon излиза начело пред американските F16 и F-18, шведския Gripen, руския МиГ-35 и изпреварва най-големия си съперник - френския Dassault Rafale. Според висш индийски служител резултатите от крайната оценка на тактико-техническите характеристики на участващите в конкурса изтребители, извършена от индийските ВВС, е предадена на Министерството на отбраната, където ще бъде взето крайното решение.

Великобритания, Германия, Италия и Испания започват съвместна дипломатическа кампания за подкрепа на своя изтребител. Очаква се те да повдигнат въпроса пред индийския премиер министър д-р Синх на предстоящата среща на G20 в Сеул. Президентът на САЩ вероятно също ще потърси подкрепа за американските F-16 и F-18 по време на визитата си в Индия този уикенд. /Pan.bg/ - Още за Typhoon

 
07.11.2010, 11:15

Робърт Гейтс е против забраната за гейове в армията на САЩ

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс заяви, че се надява отиващият си Конгрес да одобри законодателство, което да сложи край на забраната за служене в армията на гейове, но не е сигурен в перспективите за успех..... Още

 
07.11.2010, 11:11

НАТО запазва тактическите ядрени арсенали

Ръководителите на НАТО едва ли ще се съгласят да намалят тактическите ядрени арсенали на пакта по време на срещата си по-късно този месец, заявиха представители по отбраната.

Ръководителите се срещат в Лисабон на 19-20 ноември, за да набележат бъдещето на 61-годишния алианс. Руският президент Дмитрий Медведев също ще присъства на преговорите, които се очаква да засегнат ракетната отбрана..... Още

 
07.11.2010, 09:35

Излетя ракета с последния спътник КОСМО-СкайМед

От военновъздушната база Ванденберг в щата Калифорния в САЩ бе изстреляна ракета Делта-2 с последния спътник КОСМО-СкайМед, съвместна разработка на френската компания „Талес” и италианската „Аления”.

Това е последния спътник от системата КОСМО-СкайМед. Предвижда се комплексът да започне наблюдения над средиземноморския регион с военни и научни цели. – Още космически системи

 
 
 
06.11.2010, 21:45

Турция се съгласи с разполагането на система ПРО на НАТО на територията й

Турция е обявила съгласието си за разполагане на система за противоракетна отбрана (ПРО) на НАТО на територията й, съобщава РИА Новости, като се позовава на турските медии.

Разполагането на системата ПРО обаче ще стане при три условия. Първо, турските власти искат създаването на система ПРО на НАТО, а не на САЩ. Второ, тя трябва да осигурява безопасността на всички страни, членки на алианса. И трето, това не трябва да превръща Турция във „флангова” държава, както по времето на Студената война.

Въпросът за създаване на противоракетен щит на НАТО ще бъде обсъден на срещата на алианса на 19-20 ноември в Лисабон. /ИА „Фокус”/

 
06.11.2010, 20:04

Технически проблеми с корейските F-15K

Един от трите F-15K, които през септември 2010 г. са доставени от концерна Boeing на ВВС на Южна Корея, има сериозни технически неизправности поради ниско качество на производството в завода в St. Louis. На 9 септември в Корея прелитат три F-15K от общо закупените 21 изтребители. Това е втората партида самолети, след като през 2002 г. Южна Корея получава 40 F-15K. По информация от техническия състав от военновъздушната база К2 в Даегу, където са разположени изтребителите F-15K, един от новопристигналите нови бойни самолети имал сериозна повреда на двигателя, причинена от попадане на чужд обект (FOD), както и проблеми с горивната система и авиониката. Двигателят Pratt & Whitney е бил сменен с нов, а в хода на разследване на причината за повредата се установяват сериозни пропуски по извършване на контрола при производството и приемане на авиационната техника от страна на DAPA (корейска агенция по аквизиционни програми, която отговаря за качеството на закупуваните системи и извърша инспекции по техническото състояние). Установено е, че след попадане на чужд предмет на двигателя е извършена проверка от специалист на DAPA. Но поради липса на достатъчен опит не е изпълнен цялостен задълбочен преглед, а са отстранени само видимите повреди. Така самолетът прелита няколко хиляди километра от завода в St. Louis до базата си в Южна Корея, където техническият състав от корейските ВВС откриват сериозната повреда в двигателя, изискваща подмяна на същия с нов. При определени обстоятелства двигателят е можел да излезе от строя по време на прелитането над океана, което да доведе до загуба на самолета и никога да не се разбере причината за евентуалната катастрофа.

Същият източник изразява тревога и от факта, че една трета от намиращите се в базата К2 в Даегу F-15K имат отказали системи от авиониката. Една от причините за това е слабият контрол на DAPA в заводите-производители. Така например корейският представител от DAPA, отговарящ за инспекциите на двигателите на F-15K, е артилерийски офицер, който няма необходимата инженерно-техническа подготовка.

Двигателите Pratt & Whitney F100-PW-229 (EEP) се произвеждат от корейската компания Samsung Techwin по лиценз на P&W, като крайното сглобяване става в завода в St. Louis, САЩ. /Pan.bg/ - Още за F-15

 
06.11.2010, 17:38

Паметник на загиналите във войните откриха в село Васил Друмев, Шуменско

Паметник на загиналите във Балканската, Първата и Втората световна война откриха в с. Васил Друмев, Шуменско. Доста хора се събраха в местността „Чешмата” в селото, за да почетат паметта на загиналите точно на Архангелова задушница. 16 души, местни жители, са останали по бойните полета. Техните имена са увековечени на паметна плоча. Още преди две години е започнало издирването на данни за загиналите, използвани са родовата книга, която местен жител е направил, сведения от внуци и правнуци, както и документи на Архива във Велико Търново. Това е първият войнишки паметник в селото, каза кметицата Йорданка Йорданова, която има основна заслуга за тази родолюбива инициатива. По думите й вече местните хора ще има къде да отдават почит и преклонение към героите. /otbrana.alle.bg/

 
06.11.2010, 08:30

Германия се разделя с нежелание с британските части

Берген, малък град в северната част на Германия, се готви за мъчително сбогуване с британския си контингент, след като Великобритания обяви, че изтегля до 2020 година 20-те хиляди войници, разположени от 60 години в Германия........ Още

 
 
 
05.11.2010, 14:14

България и САЩ - чисти сметки, добри приятели

Американските F-16 използват въздушни коридори и пускат учебни бомби тук, без да си плащат.......

 
05.11.2010, 13:50

Договорът за СНО може да бъде ратифициран до края на годината

От международния комитет на Сената на САЩ смятат за „неотложна необходимост” ратификацията на новия Договор за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СНО). Ние разчитаме, че това ще бъде направено до края на годината, заяви прессекратарят на комитета Дженифър Бърлин. По думите и, военното ръководство на САЩ единодушно подкрепя този документ. В четвъртък президентът Барак Обама, на среща с журналисти, изрази надежда, че до края на годината договорът ще бъде ратифициран. Руско-американският Договор за СНО бе подписан от президентите на двете страни през април. Той предвижда унищожаване на почти една трета от ядрените бойни глави на двете държави.

 
05.11.2010, 13:45

Доставени са първите четири модернизирани F-15

Първите четири изтребителя F-15C снабдени с новия радар с фазирана решетка (AESA) AN/APG-63(V)3 са били доставени на ВВС на САЩ. Четирите машини са предназначени за авиобаза Кадена, Япония.

Тези четири изтребителя са част от първата партида самолети, които трябва да се модернизират в следващите 10 месеца. Тя включва общо 27 машини за ВВС на САЩ и още 18 за Въздушната национална гвардия. В следващите няколко години обаче всички изтребители F-15C/D на въоръжение в САЩ трябва да преминат през тази модернизация, която още включва поставяне на дейта линк, нашлемна система за целеуказване JHMCS и GPS навигация. До 2013 г. в Кадена трябва да се базират 54 модернизирани изтребителя F-15.

AN/AGP-63(V)3 представлява дълбока модернизация на стандартния AN/AGP-63(V)1, който е стандартен за всички американски F-15C/D. При него се използва софтуера на AN/AGP-63(V)2 (вариант с активна фазирана решетка поставен на 18 американски F-15), но антената е взета от друг радар на Raytheon – AN/AGP-79 (радара на Super Hornet). Новият радар значително ще повиши способностите на F-15 при изпълнение на задачи „въздух-въздух”. /Аеро/ - Още за F-15

 
05.11.2010, 13:38

Първа ескадрила, която остава без изтребителите си Harrier

41-ва авиоескадрила, базирана във военновъздушната база Coningsby, става първата авиационна част от Кралските ВВС, от която са извадени от експлоатация изтребителите Harrier GR9. На 4 октомври трите самолета Harrier GR9 отлитат за базата Cottesmore. Те прелитат прощално над Coningsby, съпровождани от Tornado GR4, пилотиран от командира на ескадрилата.

41-ва авиоескадрила е оперативна изпитателна ескадрила за Harrier GR9 и Tornado GR4, но след обявените в Стратегически преглед на отбраната съкращения, тя ще остане само с изтребителите Tornado.

“Новината от 19 октомври бе пълна изненада, официално съобщението пристигна по командната верига в 14 часа. Това бе пълен шок и може би един от най-лошите дни в моята кариера”, казва командира на 41-ва авиоескадрила подп. Рич Дейвивс. “Бързината може би бе най-големият шок. Ние знаехме за готвените съкращение, но не очаквахме да стане толкова бързо. Деляха ни три дни от голяма изпитателна програма за Harrier GR9, заради подготовка на която не ползвахме отпуски и планирахме полети и в събота”, продължава с болка командирът.

Но ескадрилата ще продължи да съществува – ще получи още два изтребители Tornado, довеждайки общият брой до пет. /Pan.bg/ - Още за Harrier

 
05.11.2010, 09:48

Инициативен комитет „120 г. От рождението на контраадмирал Вариклечков

Вчера в Община Варна бе създаден инициативен комитет за отбелязването на 120-та годишнина от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков (1891 – 1974 г.).

За съпредседатели на инициативния комитет бяха избрани кметът на Варна Кирил Йорданов и началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев. В комитета са включени председателят на Съюза на подводничарите в Република България капитан I ранг от резерва Станко Станков, роднини и наследници на контраадмирал Иван Вариклечков, директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева, главният редактор на „Морски вестник” капитан II ранг от резерва д-р Атанас Панайотов, председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Варна: контраадмирал от резерва Константин Богданов, представители Щаба на ВМС, на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и на Община Варна.

Инициативният комитет ще подготви подробен план за своята работа, като кулминацията на начинанията се предвижда да бъде на 7 юли 2011 г., когато се навършват 120 години от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков. Обсъждат се идеи като поставянето на барелеф на адмирала на сградата на Щаба на ВМС, провеждане на научна конференция, поставяне на табели на улицата, която носи неговото име и др. /МВ/

 
05.11.2010, 09:09

Пета бригада ще отбележи Архангелова задушница

Пета шипченска бригада ще почете на 6 ноември паметта на загиналите воини на Архангелова (мъжка) задушница, информират от военното подразделение.

На този ден по традиция с военен ритуал се изразява вечна признателност към офицерите и войниците, загинали за България, и към всички, паднали в редовете на Българската армия. Почетен караул и представителният духов оркестър на Сухопътните войски от Пета шипченска механизирана бригада ще отдадат военни почести.

Ритуалът ще започне в 11.30 часа пред Параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец" на площад „Възраждане" в Плевен.

Архангелова задушница се провежда ежегодно на местата, където са положени костите на загиналите по бойните полета - пред паметници, мемориали и мавзолеи, свързани с бойната слава на страната ни. 

 
05.11.2010, 09:00

Русия може да измъкне НАТО от афганистанския капан

Явно се готви пробив в отношенията между Русия и НАТО. Москва и алиансът никога не са демонстрирали тъй невероятна дипломатическа активност, каквато виждаме преди есенната среща на пакта на 19 и 20 ноември в Лисабон. Ако сравним нещата с положението веднага след “кавказката война” от 2008 г., днешното развитие направо си е “пълно рестартиране”, дори по-яко от това със САЩ...... Още

 
 
 
04.11.2010, 20:40

Корея ще произвежда част от F-15SE

Корейската аерокосмическа корпорация KAI постигна споразумение с Boeing за производство в страната на елементи от най-модерната версия на F-15 – Silent Eagle. KAI ще произвежда оръжейния отсек поставян на мястото на стандартните конформни горивни резервоари.

Корея е ключов клиент на който Boeing се старае да пласира обновената версия на легендарния самолет F-15SE. Споразумението се разглежда като сериозна стъпка към осъществяването на тази сделка. ВВС на Корея в момента търси 60 многоцелеви бойни самолета, за замяна на остарелите F-4 и F-5.

F-15SE е обновена версия на многоцелевия F-15E, снабдена с нов радар, нова авионика и мерки за намаляване на радарната забележимост. Най-съществените от подобренията са свързани със създаването на конформни оръжейни контейнери, поставяни на мястото на конформните горивни резервоари. Благодарение на тях част от въоръжението на F-15SE се поставя вътре, което намалява ефективната отразяваща повърхност. /Аеро/ - Още за F-15

 
04.11.2010, 20:37

Генерал Симеонов участва в конференция на началници на генерални щабове

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов участва днес в 13-та регионална конференция на началниците на Генерални щабове на армиите от Адриатическата харта в Скопие, Македония. По време на форума се обсъждат процесите в Западните Балкани, развитието на многостранното сътрудничество в Югоизточна Европа и реализацията на регионалните инициативи в контекста на европейската перспектива на региона, съобщиха от Щаба на отбраната. Началникът на отбраната генерал Симеонов ще проведе срещи с командващия на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Самюел Локлиър ІІІ, със заместник-командващия на Европейското командване на САЩ генерал-лейтенант Джон Гарднър, и с началника на ГЩ на армията на Македония генерал-подполковник Мирослав Стояновски. /Отбрана.com/

 
04.11.2010, 15:53

Военният министър обезглави още една своя служба

Военният министър Аню Ангелов обезглави още една своя служба, като прехвърли отговорностите и задачите на заместници. Новият правилник за работата на инспектората на Министерството на отбраната, който влезе в сила на 2 ноември, дава възможност министърът да възлага изпълнението на проверки директно на зам. главния инспектор. Така не се налага службата дори да има главен инспектор..... Още

 
04.11.2010, 14:00

Седем на сто от военния бюджет - сто на сто признание за Афганистан

За осигуряване на българското участие в Афганистан ръководството на армията заделя  около 7 на сто от бюджета за отбрана. В момента България участва в мисията ИСАФ с 536 миротворци в Кабул и Кандахар, а до края на годината българското участие ще достигне бройката от 600 военнослужещи. При това ние ще  стоим в Афганистан, без да обявяваме  начален  и краен срок за оттегляне. Ще подпомагаме операцията, докато има мандат на Съвета за сигурност на ООН за действие на коалиционните сили и докато няма единодушно решение на НАТО за изтегляне от страната..... Още

 
04.11.2010, 13:53

Текстовете, които ощетяват военнослужещите при пенсиониране остават

Това, което се очакваше с тревога, по отношение на бъдещото пенсиониране на военнослужещите, се случи. Правителството не се отказа от текстовете в Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване,  които ощетяват голяма група от офицерите, сержантите и войниците..... Още

 
04.11.2010, 13:30

САЩ ще увеличат военната си помощ за Йемен

Министерството на отбраната на САЩ планира да увеличи значително военната помощ за Йемен през 2011 г., предлагайки да инвестира в доставката на оръжия и обучение на военни 250 млн. долара, с което да помогне на страната в борбата с терористичните организации, съобщават световните медии.

Военната помощ за Йемен оказана от американското правителство през 2010 г. възлиза на 155 млн. долара. За 2011 г. бе планирано помощта да бъде 200 млн. долара. /ИА „Фокус”/

 
04.11.2010, 13:15

Твер, Владивосток и Тихвин станаха „Градове на воинската слава”

Президентът на Русия Дмитрий Медведев подписа указ за присвояването на Твер, Владивосток и Тихвин на званието „Град на воинската слава”, съобщава пресслужбата на Кремъл. Това почетно звание градовете получиха „за мъжество, непоколебимост и масов героизъм, проявени от защитниците на града в боевете за свободата и независимостта на Отечеството”, се казва в съобщението.

 
04.11.2010, 10:01

Изпитанията на първият индийски самолет за ДРЛОиУ ще започнат през 2011 година

Изпитанията на системата за ДРЛОиУ, създавана от организацията за отбранителни изследвания и разработки (DRDO) на МО на Индия, ще бъдат проведени до края на 2011 година.

В момента пет лаборатории на DRDO са ангажирани с разработката на системата за ДРЛОиУ, като в нея ще се използват до 85% индийски компоненти. С тази система се планира да бъдат оборудвани общо 9 самолета. Първите три самолета вече са поръчани на бразилската компания „Ембраер” (ЕМВ-145). Очаква се тези самолети да влязат в състава на индийските ВВС в периода 2014-2015 г. Платформите са останалите шест системи за сега не са уточнени.

 
04.11.2010, 09:15

Италианските C-130J налетяха 3000 часа в Афганистан

От разполагането си през февруари 2007 г. до днес италианските тактически транспортни самолети C-130J Super Hercules са натрупали нальот от 3000 часа. Това съобщава италианското министерство на отбраната.

За тези 3000 часа са били изпълнени 2600 мисии, пренесени са над 50 000 души и 5000 тона товари. Една от основните задачи на италианските машини е била доставка на припаси за предни оперативни бази, които по правило се намират в далечни и изолирани райони. Във връзка с това са били извършени 70 парашутни доставки на припаси.

Италианските военни са оценили високо C-130J за способността му да оперира от слабо подготвени площадки в тежки климатични условия. Италия има 21 подобни машини на въоръжение. /Аеро/ - Още за С-130J

 
04.11.2010, 09:00

F-35 – все по-голямо забавяне и преразходи

Преразход от около $5 млрд. и забавяне с около година. Това е последната тъжна статистика оформяща се около мега проектът F-35 JSF, изтекла от добре информирани източници в Пентагона и цитирана от ред световни медии.

Ако тази информация се потвърди официално и бъде приета от надзорния съвет на програмата, то проектът за създаване на нов единен ударен изтребител JSF може да се изправи пред трето сериозно преструкториране, което ще е и второто за 2010 г.

Според източниците конвенционалната версия F-35A и палубната F-35C ще могат да бъдат приети на въоръжение през 2017 г., или с година по-късно от сега планираното. Вертикално кацащатa версия F-35B ще се забави с две години и ще е готова за приемане на въоръжение през 2014 г. Точно версията В за сега страда от най-голямо забавяне в изпитателната програма. Като цяло обаче до момента са налетени едва 10% от необходимите часове за завършване на изпитателната програма.

В същото време общите разходи по програмата се изчисляват вече на над $55 млрд. Според различни изчисления цената за експлоатация на F-35 ще бъде поне 1,5 пътни по-голяма от тази на днешните американски изтребители.

Остава неясен и въпроса с единичната цена на F-35. Според предварителните оценки, при покупката на 2443 самолета за САЩ единичната цена ще бъде около $104 млн. Според последни изчисления обаче средната единична цена най-вероятно ще бъде $128,5 млн.

Все по-високата цена и забавяния на F-35 определено ще забавят приемането му на въоръжение и ще натоварят допълнително все по остаряващия флот от бойни самолети на въоръжение в САЩ. /Аеро/ - Още за F-35

 
 
 
03.11.2010, 20:48

ВМС  на Гърция приеха на въоръжение немска подводница

Гръцките военноморски сили на 2 ноември 2010 г. приеха на въоръжение първата от шестте германски дизел-електрически подводници Type 214, съобщава DefPro. Предаването на субмарината е станало в корабостроителницата на компанията Howaldtswerke-Deutsche Werft в Германия. Строителството на подводницата, получила името „Папаниколис”, е започнало на 27 февруари 2001 г.

Гърция поръча на Германия четири подводници Type 214 през 2000 г., като сумата на сделката не се съобщава. Втората подводница от този проект - "Пипинос" – беше заложена през 2003 г., третата - "Матрозос" – през 2004 г., а четвъртата - "Катсонис" – през 2005 г.. В началото на 2010 г. ВМС на Гърция закупиха от Германия още две подводници от този тип. Кога Гърция ще получи всичките поръчани подводници, за сега не е известно. – Още за подводниците Type 214

 
03.11.2010, 17:00

Докажи, че си гей!

Турската армия притежава най-богатата колекция от... гей-порно. Причината: гейовете нямат място в казармата, тъй като били душевно болни. Но за да убедят военните, че не симулират, те трябва да показват видеоматериал...... Още

 
03.11.2010, 16:53

Руските бойни кораби ще останат в Аденския залив

Руските бойни кораби ще останат в района на Аденския залив и Африканския рог за да се борят с морските пирати и през 2011 година. Тяхното присъствие там ще бъде постоянно, съобщи официалният представител на военноморският флот на Русия. През декември тази година към изпълнение на дадените задачи ще пристъпи отряд бойни кораби от Тихоокеанския флот.

 
03.11.2010, 16:50

На каква цена Русия е готова да спаси НАТО в Афганистан?

В отношенията между Русия и НАТО явно се подготвя пробив. Такава невероятна военно-дипломатическа активност като в момента, в навечерието на есенната среща на Алианса на 19-20 ноември в Лисабон, Москва и НАТО никога до момента не са демонстрирали. В сравнение с това каква беше ситуацията след кавказката война през 2008 година, сега сме свидетели на „пълно рестартиране”, при това много по-голямо отколкото със САЩ...... Още

 
03.11.2010, 16:44

Спуснат е във вода фрегатата “Адмирал на Флота на Съветския съюз Горшков”

Корабостроителният завод "Северная верфь” пусна във вода фрегатата по проект 22350 “Адмирал на Флота на Съветския съюз Горшков”. Работа по фрегата е започната на 1 февруари 2006 г. Към момента на кораба са монтирани основното оборудване и системите, осигуряващи безопасното пускане на фрегатата във вода. Като цяло техническата завършеност е на 40%. Фрегатите Проект 22350 са разработени за водене на бойни действия в близката и далечна морска зона, както и в океана. Водоизместимостта на фрегатата е около 4500 тона, дължина - над 130 м., ширина – над 16 м. и далечина на плаване – 4000 мили (7400 км). На фрегата може да се базира и вертолет.

Първата серийна фрегата по проект 22350 “Адмирал на флота Касатанов” е започната в същия завод на 26 ноември 2009 г. Това е многоцелеви кораб за действия в далечната морска зона, като е планиран за сдаване на ВМС през 2012 г. /Pan.bg/ - Още за проект 22350

 
03.11.2010, 16:34

ВВС на Индия ще получат свръхзвукови ракети "BrahMos” с наземно базиране през 2011 година

Руско-индийското предприятие “BrahMos Aerospace” Ltd. ще достави на ВВС на Индия първата партида свръхзвукови ракети "BrahMos” с наземно базиране през 2011 година. В момента по поръчка на ВВС на Индия тече производството на пусковите установки и ракетите към тях, като през 2011 ще бъде доставена една ескадрила.

Крилатите ракети "BrahMos” вече са приети на въоръжение в Сухопътните сили и надводните кораби на ВМС на Индия. Рзработва се модификация за въоръжаване на индийските изтребители Су-30МКИ.

Далечината на полета на военноморският вариант е до 300 км, скорост – до 750 м/сек. Теглото на бойната глава е до 300 кг, а стартовата маса – 3000 кг. /Pan.bg/ Още ракети "BrahMos”

 
03.11.2010, 16:16

НАТО няма да разполага ядрено оръжие на териториите на новите страни-членки на Алианса

НАТО няма да разполага ядрено оръжие на териториите на новите страни-членки на Алианса. Това заяви генералният секретар на НАТО Андрес Фог Расмусен по време на посещението си в Русия, съобщава радио „Ехото на Москва”.

„По-рано обявеното ни намерение остава в сила. Ние ще спазим дадената дума”, каза Расмусен.

Той отбеляза, че новата стратегическа концепция на НАТО няма да противоречи на Устава на ООН.

 
03.11.2010, 16:13

Кабинетът на Словакия е взел решение за увеличаване на контингента на страната в Афганистан

Братислава. Кабинетът на Словакия е взел решение Братислава да засили присъствието си във водената от НАТО мисия на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан до максимум от 348 войници спрямо сегашните 299 военнослужещи, съобщава АФП.

Повечето словашки военнослужещи в Афганистан охраняват военновъздушната база в град Кандахар.

Очаква се парламентът да приеме мярката за увеличаване на контингента до края на годината. Засилването на словашкото присъствие в Афганистан ще коства на Братислава 5,2 млн. евро.

Очаква се Словакия, както и Чехия, която също обяви увеличение на своя контингент, да увеличат контингентите си в Афганистан за сметка на редуцирането на броя на военнослужещите в Косово. /ИА „Фокус”/

 
03.11.2010, 16:10

По време на срещата в Лисабон няма да бъде взето решение за разширяването на НАТО

По време на срещата в Лисабон на 19-20 ноември няма да бъде взето решение за разширяването на НАТО. Това заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен по време на посещението си в Русия, предаде РИА Новости.

„По време на предстоящата среща в края на месеца няма да бъде взето решение за разширяването на НАТО. Нашите врати остават открити. Това е част от нашата политика – всяка страна има правото да решава дали да бъде част от НАТО или не”, каза Расмусен.

 
03.11.2010, 12:37

„Ербас милитери” започна сглобяването на петият самолет A400M

В завода в град Севиля започна финалното сглобяване на петият опитен образец на военнотранспортния самолет A400M, съобщава „Ербас милитери”.

Комплекта крила за самолета, получил обозначението MSN6, беше доставен в Испания на 28 октомври със самолет „Белуга”. Вертикалния стабилизатор, произведен в Германия, ще пристигне през следващата седмица, а фюзелажа и носовата част ще бъдат доставени в предприятието в края на годината. Първият полет на MSN6 е планиран за средата на 2011 г. – Още за А400М

 
03.11.2010, 11:40

Китайският „Чанъ-2" влезе в орбита около Луната

На 2 октомври Пекинският център за контрол на космическите полети е започнал дългосрочното управление на сателита „Чанъ-2", който влезе в орбита около Луната и се подготвя за провеждането на тестове за научни изследвания.

По време на половингодишното управление на спътника, от центъра ще осъществяват проверка на функциите, както и анализи на орбитата му, за да се запази нормалната му работа. Успоредно с това, и ще бъдат извършени и различните опити за заснемане на лунната повърхност.

Контрола на сателита се осъществява със специално създаден за целта софтуер. – Още космически системи

 
03.11.2010, 11:31

КЩУ „ФЕНИКС” 2010

От 15 до 19 ноември 2010 г. ще се проведе КЩУ „ФЕНИКС 2010".

То ще бъде  разпределено, национално, компютърно-подпомагано, командно-щабно учение с международно участие в експерименталната част. Учението ще се фокусира върху тренирането на управление при криза. По време на учението ще се отработват въпроси, свързани с борбата с тероризма, минимизирането на последствията от екологични инциденти, природни бедствия и други ситуации, предвидени в сценария......... Още за КЩУ „ФЕНИКС” 2010

 
03.11.2010, 10:43

Войната

Броят на чуждестранните военнослужещи, загинали в Афганистан през настоящата година, достигна 615 души в сряда, след смъртта на войник в доскоро мирната северна част на страната, съобщава АФП, позовавайки се на съобщение на НАТО.

От Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) обявиха, че военнослужещият е „загинал след нападение на екстремисти в Северен Афганистан”.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври 2001 г – 2 ноември 2010 година, са загинали 2184 коалиционни войници и офицери, от които: австралийци – 21, белгийци – 1, канадци – 152, чехи – 3, датчани – 38, естонци – 8, финландци – 1, французи – 50, грузинци - 5, германци – 45, унгарци – 4, италианци – 33, йорданци – 1, латвийци – 3, литовци – 1, холандци - 24, новозеландци – 1; норвежци – 9, поляци – 22, португалци – 2, румънци – 17, южно корейци – 1, испанци – 30,  шведи – 5, турци – 2, англичани – 342 и американци – 1362. - Още за Афганистан

 
03.11.2010, 10:30

Във въздушното пространство на Литва, Латвия и Естония се провеждат учения на ВВС на НАТО

Във въздушното пространство на Литва, Латвия и Естония се провеждат учения на ВВС на НАТО, съобщава ИТАР-ТАСС. Маневрите са организирани от щаба на ВВС в американската авиобаза в град Рамщайн в Германия.

Целта на ученията е отработване на взаимодействията на националните армии за контрол на въздушното пространство на Балтийските страни.

 
03.11.2010, 09:58

Вчера се е разбил руски вертолет Ми-8

Катастрофата е станала вчера в 12.47 мск, съобщава ИТАР-ТАСС .

Вертолетът е летял на малка височина в сложна метеорологична обстановка. Причините за аварията за сега не са известни. След падането вертолетът се е запалил. На борда му са се намирали четирима човека от ФСБ на РФ,  които са загинали. – Още за Ми-8

 
03.11.2010, 09:10

МО подбира миротворци за четири OMLT-та за Афганистан

43 военнослужещи са необходими за окомплектоване на първа, втора, трета и четвърта оперативна група за обучение и връзка (OMLT) в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Кабул, Афганистан. МО започва подбора, става ясно от съобщение на СОК. До 17 ноември е срокът за подаване на рапорти от желаещите. Самият подбор ще бъде една седмица по-късно.

Само преди няколко дни на международна конференция у нас министърът на отбраната Аню Ангелов подчерта, че  се отделя особено внимание на приноса ни към Оперативните групи за подпомагане и връзка (Operational Mentoring and Liaison Teams (OMLTs) поради тяхната важна роля в развитието и обучението на Афганистанските сили за сигурност. Към момента, българските въоръжени сили участват с една оперативна група, като други три OMLT - групи и един хирургичен медицински екип са в процес на подготовка за изпращане и ще бъдат развърнати в Афганистан до края на 2010 година, каза той тогава. Така, уточни министърът,  общият брой български военнослужещи в Афганистан ще надхвърли 600 души. /Отбрана.com/

 
03.11.2010, 08:56

Учения

В индийската ВВС база в Калайкунда, на около 130 км северно от Калкута, вчера завършиха съвместните индийско-британски военновъздушни учения, целящи да укрепят процедурите за съвместни операции между Делхи и Лонодон.

 
03.11.2010, 08:52

Изплатиха 22 милиона лева на 1300 бивши военни

За последната година са напуснали 1375 военнослужещи, като Министерството на отбраната им е изплатило близо 22 милиона лева. Това показва справка на военното министерство. В същото време за същия период са били съкратени 161 служители на министерството, от които 147 цивилни, заради което са били платени малко над 3 милиона лева за обезщетения. Според данните за периода август 2009 - септември 2010 година са напуснали 1375 военнослужещи, като на тях са им били изплатени близо 17 милиона лева обезщетения и около 5 милиона лева за неползван отпуск. Информацията на военното министерство показва, че за последната година са съкратени 147 цивилни служители и 14 военнослужещи. Те са получили около 3 милиона лева. От началото на 2012 година военните трябва да започнат да набират 3000 резервисти, които ще струват около 12 млн. лв. годишно. /Монитор/

 
 
 
02.11.2010, 08:23

Румъния спря полетите с МиГ-21

След вчерашната катастрофа с румънски учебно-боен МиГ-21 при която загинаха двама пилоти, от днес ВВС на Румъния спира всички учебни полети с този тип изтребител. Забраната за полети ще бъде вдигната едва след изясняването на причините за катастрофата.

На 1 ноември 2010 г. след полет за облитане на времето двуместен МиГ-21 LanceR B се разбива при опит за кацане в авиобаза Кампиа Турзи. Загиват и двамата пилоти намиращи се на борда. Според предварителната информация и двамата летци са били изключително опитни с по над 800 летателни часа на типа. За сега не се съобщава вероятна причина за инцидента.

В момента ВВС на Румъния разполагат с пет ескадрили модернизирани МиГ-21 LanceR, които са единствения тип изтребител на въоръжение в северната ни съседка. Освен това те са един от най-старите МиГ-21 на въоръжение в момента в света, като са произвеждани между 1970 и 1975 г. Още от 2006 г. е започнала процедура за избор на нов боен самолет. През март 2010 г. правителството на страната избра вариант за покупката на 24 употребявани изтребители F-16. Поради икономически проблеми и сериозна съпротива в обществото, сделката не бе задвижена, оставайки избора на нов боен самолет за Румъния в безтегловност. /Аеро/ - Още за МиГ-21

 
02.11.2010, 20:15

Невиждано ниво на военно сътрудничество между Франция и Великобритания

По време на двустранната среща между Франция и Великобритания, проведена днес в Лондон, бе постигнато съгласие за военно сътрудничество на безпрецедентно до момента ниво. Според него двете страни ще използват заедно своите самолетоносачи и ще комбинират ред други свои бойни способности.

Най-съществената част от споразумението е за съвместното използване на самолетоносачите на двете страни. Така към 2020 г. ще бъде възможно да се създава авианосна ударна група, в сърцето на която ще стои или френският самолетоносач Charles de Gaulle или британския HMS Queen Elizabeth. Според последните военни реформи и в Великобритания и във Франция, всяка от тях ще разполага само с по един самолетоносач, което сериозно нарушава бойните способности на страните, когато корабът е на ремонт. След това споразумение всяка от страните ще може да използва чужд самолетоносач за тренировъчни полети на палубната си авиация и извършване на военни операции в случай на криза.

Освен това се предвижда съвместна експлоатация и на модерните турбовитлови транспортни самолети А400М. Освен това споразумението предвижда евентуална съвместна експлоатация на самолети цистерни, съвместна разработка на БЛА и изграждането на обединен експедиционен корпус от 5000 души. /Аеро/

 
02.11.2010, 20:08

Южна Корея ще върне на Русия флага от крайцера „Варяг”

Властите на южнокорейския град Инчхон съобщиха, че на срещата на „двайсетте”, която ще се проведе в Сеул на 11 и 12 ноември, възнамеряват да предадат на президента на Русия флага от крайцера „Варяг”. Този флаг, а също така ред други предмети от борда на кораба „Варяг” и канонерската лодка „Кореец”, участвали в руско-японската война, са били намерени от японските военноморски сили през 1905 година и се пазят в музея „Метрополитен” в Инчхон. От Сеул решиха да върнат реликвата във връзка с 20-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни и провеждането на срещата на лидерите на двайсетте най-развити промишлени държави.

 
02.11.2010, 19:46

Учение на Стратегическата авиация на Русия

От 25 до 28 октомври в Русия е проведено учение на стратегическата авиация , в което са взели участие около 40 самолети Ту-160, Ту-22М3, Ту-95МС, Ил-78, А-50, МиГ-29, МиГ-31 и Су-27СМ от различни авиационни бази. Поставените задачи са изпълнявани от летищата за постоянно базирне, както и от временни такива, разположени в различни райони – от Централна Русия до Далечния изток и Крайния Север, в прости и сложни метерологически условия.

Съгласно плана за реформата във Въоръжените сили на Русия от 249 военни летища ще останат 33, а по-късно само по две във всеки от новите военни окръга. На тях ще бъде базирана цялата военна авиация. От останалите ще бъде изведен военния пердонал и ще се поставят под охрана или ще се предадат за ползване на цивилни фирми и организации. Периодически на тях ще пребивават дежурни екипажи на изтребители-прехващачи или транспортни самолети.

В хода на учението са отработени въпроси по взаимодействието на летателните екипажи, тактически и реални стрелби с управляеми и неуправляеми средства за поразяване, дозареждане във въздуха. Управлението и контрола на въздушното пространство в районите на учението се е осъществявало от екипажите и разчетите за бойно управление от самолетите А-50. /Pan.bg/

 
02.11.2010, 16:56

ВМС на Индия приеха на въоръжение седмият кораб клас „Кар Никобар”

ВМС на Индия официално приеха на въоръжение новия бързоходен стражеви кораб WJFAC (Water Water Jet Fast Attack Craft) „Калпени”, съобщава „Таймс оф Индиа”.

Корабът е влязъл в състава на Южното командване на ВМС и ще се използва за патрулиране в крайбрежната акватория, прехват и унищожаване на малоразмерни надводни катери на противника, борба с контрабандата, защита на икономическата зона и спасителни операции.

Корабът „Калпени” е от клас „Кар Никобар” и е седми по ред от серията. Той е построен за 24 месеца, като за строителството му използваните местни комплектуващи са достигнали до 95%. Първите два кораба „Кар Никобар” (T-69) и „Четлат” (T-70) ВМС на Индия са приели на въоръжение на 16 февруари 2009 г.. Компанията „Гарден Рич шипбилдерс енд инжинирс” трябва да достави на индийските ВМС 10 кораба клас „Кар Никобар”.

 
02.11.2010, 16:21

Правителството и синдикатите дадоха една година на военните да мислят как да се пенсионират

От 1 януари 2012 г. ще се променят условията за пенсиониране на военнослужещите. Това става ясно от Националното споразумение за нова стратегия за финансова стабилизация на ДОО и усъвършенстване на пенсионното законодателство. На негова основа са промените в Кодекса за социално осигуряване, които, както обеща премиерът Бойко Борисов, ще бъдат обсъдени и приети на правителственото заседание в сряда, за да влязат по-късно и за гласуване в Народното събрание. Буквалният текст е следният: „От 1 януари 2012 година увеличаване на стажа за работещите при трета категория труд (чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване) по 4 месеца на всяка календарна година до достигане на 37 години стаж за  жените  и  40   години  стаж  за  мъжете  през   2020  г.   Същото нарастване на стажа ще се прилага и за общия изискуем се стаж за работещите в специалните ведомства (МВР и МО) и за учителите.”

Потвърждават се думите на министъра на отбраната Аню Ангелов, че увеличаването на осигурителния стаж за пенсиониране на военнослужещите няма да стане изведнъж от 25 на 28 години. Засега не е ясно дали ще останат текстовете, които ощетяват определени категории военнослужещи, като летци, подводничари, водолази, участници в мисии и др. Те бяха в законопроекта, който правителството изтегли от Народното събрание.

В споразумението прави впечатление, че условията за пенсиониране на категорийните работници няма да се променят до 31 декември 2014 г. За военнослужещите и работещите в МВР това обаче няма да бъде така. Другата сметка, която трябва да си направят военнослужещите, е, че от 1 януари 2014 г. ще падне таванът на новоотпуснатите пенсии. Сега той е 700 лева. /otbrana.com/

 
02.11.2010, 16:06

Русия започна доставки на стрелково оръжие за Афганистан

Русия започна безвъзмездни доставки на стрелково оръжие и боеприпаси за МВР на Афганистан. Както съобщава РИА-Новости, първият самолет Ил-76 с оръжието вече е кацнал на летището на афганистанската столица. Общо се очакват 16 такива самолета. Доставките се осъществяват в рамките на постигнатите между Русия и Афганистан споразумения, имайки предвид традиционните връзки между приятелските държави в сферата на военното и военно-техническото сътрудничество.

 
02.11.2010, 14:56

От 4 до 30 лева за леглоден в Хисар, Поморие и Банкя

Публикувана е наредбата на МО, която урежда условията и реда за ползване и заплащане на медицински дейности - лечение, рехабилитация и профилактика, извършвани в болниците за долекуване, продължително лечение и рехабилитация (БДПЛР) в структурата на Военномедицинска академия.

Става дума за БДПЛР в Хисар „Калероя”, в Поморие „Св. Георги Победоносец” и в Банкя. В документа се изброяват категориите лица, които могат да постъпват на лечение, рехабилитация и профилактика в тези болници. Сред тях са военнослужещи, участвали в мисии или не, цивилни служители, пенсионирани военнослужещи, ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали и членове на семействата им. Документът може да прочетете в днешния брой на Държавен вестник.

В общия случай цената за един леглоден варира от 4 до 30 лв. в зависимост от битовите условия. За военноинвалидите и военнопострадалите е от 2 до 15 лв. За граждани, които не работят в в МО и за чужденци – от 8 до 60 лв. Цената за леглоден включва нощувка, медицинско обслужване и лечебни процедури, назначени от лекаря. 

За сметка на бюджета на Министерството на отбраната са разходите за лечение, рехабилитация и профилактика на военнослужещите, участвали в международни операции и мисии, и членовете на техните семейства, когато постъпват по съответния ред и ветераните от войните. Храненето на всички категории лица, приети в съответната болница, се осъществява по диети по ред, определен с акт на министъра на отбраната, или по меню по избор. Военноинвалидите и военнопострадалите заплащат 25 на сто от стойността на храната. Членовете на семействата на пенсионираните военнослужещи не заплащат цената на леглоденя, когато постъпват на лечение заедно със съпруг/а си при настаняване в стая с 2 легла, пише още в наредбата. – Още наредби

 
02.11.2010, 14:38

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва в 13-та регионална конференция на началниците на Генерални щабове на армиите от Адриатическата харта

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов заминава утре, 3 ноември, за гр. Скопие, Македония за участие в 13-та регионална конференция на началниците на Генерални щабове на армиите от Адриатическата харта.

По време на тридневния форум ще бъдат обсъдени процесите в Западните Балкани, развитието на многостранното сътрудничество в Югоизточна Европа и реализацията на регионалните инициативи в контекста на европейската перспектива на региона.

В рамките на конференцията началникът на отбраната генерал Симеонов ще проведе срещи с командващия на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Самюел Локлиър ІІІ, със заместник-командващия на Европейското командване на САЩ генерал-лейтенант Джон Гарднър, и с началника на ГЩ на армията на Македония генерал-подполковник Мирослав Стояновски. /МО/

 
02.11.2010, 14:36

В Червената книга на турската армия не ни броят за врагове

За разлика от  характеристиката на заплахите в нашата Бяла книга, то в Червената книга на турската  армия  ясно и конкретно са определени кои са враговете на Турция. Слава богу България не е сред тях. През 1996 г.  в тогавашната Червена книга на турската армия  нашите ВМС са охарактеризирани като “ВМС без военно предназначение...” Каква ли е точно преценката за Българската армия в момента? ...... Още

 
02.11.2010, 11:14

Ескадрила от политици лобира за нови изтребители за 1 млрд. лева

Българският политически елит впери поглед в 1 млрд. лева. Такава е най-ниската цена, която трябва да платим за придобиване на нови изтребители - до 20, за българската армия...... Още

 
02.11.2010, 09:12

Не само войната ражда военноначалници

Нацията ни има навика да забравя своите военноначалници и да се сеща за тях след десетки години. Ако не са участвали във война, историята не се интересува много от тях. Едва ли подобен подход е най-правилният! Нещо повече, в последно време повечето  високопоставени български офицери, които с години са носили несравними отговорности, стават безинтересни за обществото веднага след президентския указ за тяхното освобождаване. Освен ако не се налага да свидетелстват по някое съдебно дело...... Още

 
02.11.2010, 09:01

Започва битка за дрехите на армията

Военното министерство обяви конкурс за шивач на армията. Победителят в състезанието ще вземе поръчката за 1,27 млн. лв. Апетитният търг обещава отново да изправи един срещу друг най-големите производители на военни униформи.

Става въпрос за зимни и летни камуфлажи, които рейнджърите ще ползват при операциите в Афганистан, Ирак, Косово и Босна. Само за контингентите в Кабул и Кандахар армията смята да поръча 3195 ризи за пустинята и 2130 пустинни панталони. Освен камуфлажи ведомството търси и доставчик на войнишки обувки за пустинята. Поръчката е за 380 хил. лв. Рейнджърите се нуждаят от 1065 зимни и 1166 летни обувки. Оферти за дрехите ще се получават до 6 декември, за обувките - 29 ноември.

По традиция конкурсите за облеклото на армията предизвикват сериозен интерес сред компаниите. Последното състезание за униформи беше обявено от бившия министър на отбраната Николай Цонев. Тогава армията купи 2400 нови униформи за 2,64 млн. лв. - т.е. по 1100 лв. за брой. Поръчката беше засекретена. По същото време беше подписан друг договор с компанията "Интендантско обслужване" (собственост на Министерството на отбраната) за доставка на униформи за армията, в това число и за военните контингенти зад граница. Договорът беше за повече от 12 хил. униформи за около 9 млн. лв. /Стандарт/

 
02.11.2010, 08:56

Русия иска яснота от НАТО за ПРО

Руският външен министър Сергей Лавров заяви вчера, че Москва иска по-голяма яснота за планираната от НАТО противоракетна система (ПРО) и за това каква роля може да играе Русия в нея, преди да реши дали да участва. На среща в Москва с германския си колега Гидо Вестервеле, който се обяви за участие на Русия в ПРО, Лавров каза, че се надява генералният секретар на алианса Фог Расмусен да представи повече подробности за ПРО и да обясни как вижда ролята на Русия в нея. Расмусен ще посети Москва по-късно тази седмица.

Лавров заяви, че се надява на срещата на върха в Лисабон, в която ще участва руският президент Дмитрий Медведев, НАТО да изрази ясно позицията си за това как смята да се отнася към Русия в бъдеще. Лавров подчерта, че "при всички случаи Москва вече няма усещането, че НАТО гледа на нея като на враг".

 
 
 
01.11.2010, 21:33

Париж и Лондон влизат във военен съюз

На срещата на върха в Лондон френският президент Никола Саркози и британският премиер Дейвид Камерън ще обявят ново споразумение за сътрудничество във военната област, съобщи в. "Дейли телеграф", като цитира свои анонимни източници. Според изданието обаче плановете не касаят сливането на армиите на двете държави. Споразумението няма да засегне суверенитета на Великобритания, нито специалните й взаимоотношения със САЩ. Тази стъпка ще позволи на страните да намалят разходите за отбрана.

По силата на споразумението двете страни ще координират военните действия помежду си, ще споделят машини и бойна техника, както и войници, които ще бъдат пращани да служат в чужбина. Сътрудничеството ще засяга различни изследователски проекти и като цяло "по-практичната страна" на взаимоотношенията. /Дума/

 
01.11.2010, 21:19

Боливия ще закупи ирански транспортни самолети

Боливия ще закупи ирански транспортни самолети, съобщава медията Росбалт. Споразумението е сключено в Техеран по време на визитата на президентът на Боливия Ево Моралес. Според боливийският министър на икономиката става въпрос за иранските самолети “Фаджар-3”, С-68 и Iran-140 (лицензирана модификация на Ан-140), които основно ще се използват за обучение на летците от ВВС на Боливия.

Подписан е и меморандум за намерение за създаване на съвместна компания за производство в Боливия на литиеви акумулатори. Иран е предложил също така помощ в оборудването на атомна централа в Боливия, както и учредяване на обща банка за развитие. /Pan.bg/

 
01.11.2010, 21:13

Норвежката армия закупува Dingo 2

Норвежката армия отговаря на нарасналото ниво на заплахи срещу своите военнослужещи, като купува 20 тежко бронирани колесни машини Dingo 2 на компанията Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

Действащият в афганистанската провинция Хиндукуш контингент има остра нужда от бронирани машини. Там от началото на годината норвежките войници се сблъскаха с увеличени по брой нападения на афганистанските бунтовници. До края на ноември първите десет машини трябва да бъдат доставени от KMW и изпратени в Афганистан, като останалите машини ще ги последват през февруари 2011 г..

Контракта предвижда доставката на специализирани инструменти, подготовка на екипажите и опция за получаване в бъдеще на допълнителни машини.

KMW поема задълженията да обслужва норвежките машини с помощта на своята служба за техническо осигуряване, която е развърната я Афганистан. – Още за Dingo 2

 
01.11.2010, 20:33

Аржентина се присъедини към програмата за разработването на бразилския КС-390

Бразилската компания Embraer и Министерството на отбраната на Аржентрина сключиха меморандум за намерения, който ще позволи на аржентинската самолетостроителна фирма FAdeA да вземе участие в разработването на перспективния транспортен самолет КС-390. Споразумението е подписно на 29 октомври 2010 г., като в него се предвижда и закупуване на шест самолета от този тип. Подобни споразумения са подписани също с Чехия, Португалия, Колумбия, Чили и бразилското Министерство на отбраната. До този момент има предварителни поръчки за доставка на 60 самолета КС-390. Водят се преговори и със Саудитска Арабия за присъединяване към програмата.

Максималната скорост на КС-390 е 920 км/ч, далечина на полета – 6200 км. и товароподемност 23.6 тона.

KC-390 ще се използва за транспортиране на личен състав и военна техника. Предвижда се производството на три модификации – транспортен самолет, самолет за дозареждане във въздуха и траснпортен самолет-цистерна. Компанията Embraer планира сключването на договори за съвместното разработване на самолета да приключи през 2011 година. Основният конкурент на КС-390 на международния пазар е Lockheed Martin C-130J Super Hercules на компанията Lockheed Martin. /Рan.bg/

 
01.11.2010, 19:55

Русия и Франция създават корабостроителен консорциум

Руската „Обединена корабостроителна компания" и френската „DCNS" подписаха споразумение за създаването на консорциум за строежа на военни и пътнически кораби, включително от типа „Мистрал", съобщи агенция „Интерфакс". На церемонията днес в Санкт петербург подписи под споразумението положиха президентът на „ОСК" Роман Дроценко и генералният директор на „DCNS" Патрик Боасьо. /КРОСС/

 
01.11.2010, 19:47

Американците ни натискат за боен батальон в Афганистан

Американците били недоволни от последните  ходове на българското министерство на отбраната за  включване в американската програма  за подпомагане при участие  в мисията в Афганистан с бойни  подразделения, научи «Отбрана”. Преди няколко месеца, по време на посещението си в САЩ, българският военен министър заяви пред  държавния секретар на отбраната на Съединените щати своя инетерес  и България да се включи в тази програма за подпомагане. Това бе афиширано в медийното пространство като  възможност да се проучат възможностите на тази програма. Но всъщност вече се обмисляха начините за промяна на нашето участие в натовската операция в Афганистан........ Още

 
01.11.2010, 19:30

ВВС на САЩ може да закупят от Сухопътните сили хеликоптери UH-60M Black Hawk

ВВС на САЩ може да сключат договор със Сухопътните сили за придобиване на използвани от тях 93 транспортни хеликоптери UH-60M Black Hawk, съобщава Lenta.ru по информаяция на Defense News. Те ще заменят остарелите UH-1N Huey. Предполага се, че споразуменето ше е на базата на закона “Economy Act” от 1932 г., който позволява едно държавно ведомство да закупува от друго без да се обявява търг.

Все още не е взето окончателно решение за закупуване на вертолети Black Hawk, които се използват масово в американската армия. ВВС са подготвили какви са изискванита към новия вертолет по проекта Common Vertical Lift Support Platform. Част от изискванията са да превозва до девет пасажери или товар до 1450 кг. със скорост 250 км/ч на височина 1980 м.

За сравнение Huey превозва 13 пасажери или товар до 2 тона със скорост 185 км/ч. Вертолетите Black Hawk биха били добър вариант, тъй като ще са на ниска цена, а така също са с по-добри тактико-технически характеристики от изискванията. Така например UH-60M побира 13 души, лети със скоост 280 км/ч. В армията на САЩ се експлоатират 101 вертолети HH-60 Pave Hawk, една от модификациите на Black Hawk. Те основно се използват за транспорт, десантиране и евакуация. ВВС използват 62 UH-1N за наблюдаване райните, в които се намират баите с междуконтинентални ракети, както и за превозвне на команден състав. /Pan.bg/ - Още за UH-60 Black Hawk

 
01.11.2010, 16:28

Катастрофа на военен самолет отне живота на двама души в Румъния

Военен самолет Миг-21 „Лансър” (MiG-21UML Lancer B) се е разбил днес в централната част на Румъния, причинявайки смъртта на двамата пилоти, предаде АФП, позовавайки се на информация от румънското министерство на отбраната.

Самолетът, който е от състава на въздушната база Къмпия Турзий, се е разбил в близост до пистата, докато се е опитвал да се приземи. Машината е „изпълнявала мисия за определянето на метеорологичните условия преди началото на учебни полети”.

След инцидента е започнато разследване. – Още за МиГ-21

 
01.11.2010, 13:47

Русия иска повече подробности за плановете на НАТО за „евроПРО”

Москва се надява да получи допълнителна информация за плановете на НАТО за европейски противоракетен щит преди срещата на Съвета Русия-НАТО на 20 ноември в Лисабон, предаде РИА Новости.

„Бихме искали да получим повече информация преди срещата за това как нашите партньори от Северноатлантическия алианс виждат възможното участие на Русия в тази система”, каза руският външен министър Сергей Лавров.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен нееднократно е предлагал да бъде създаден противоракетен щит от Ванкувър до Владивосток, като се свърже системата за ПРО на САЩ с тази на НАТО и на отделните страни в Европа, в това число и Русия. /ИА „Фокус”/

 
01.11.2010, 13:02

Армията ще плаща на работодателите за резервните бойци

Армията ще плаща на работодателите, които наемат доброволни резервисти. Това е записано в новия закон за резерва, който ще бъде внесен в началото на следващата година за гласуване в парламента....... Още

 
01.11.2010, 12:54

Внимание! 20 тона опасни вещества залежават в армейските складове

Армията е натрупала около 20 тона токсични химикали, които трябва да бъдат унищожени, а излишните боеприпаси, които подлежат на утилизация, нарастват с около 15 000 тона годишно, твърди Медиапул…Още

 
01.11.2010, 12:50

Режат 50% от заплатата на военните, учещи чужди езици

Режат до 50% от заплатата на военните, които посещават курсове по чужд език. Храната и транспортът им е за тяхна сметка по време на четиримесечното обучение, съобщава БиТиВи.

Над сто военни от различни поделения в страната учат английски в департамента по чуждоезиково обучение в Шумен. Курсовете са започнали в началото на септември и ще приключат през декември. Повечето от курсистите очакват след успешно завършване да заминат на военни мисии в чужбина. Тук са изпратени с министерска заповед.

Съгласно нормативната база от лятото на тази година е регламентирано, че докато са на курс, военните получават с до 30% по-малко месечно възнаграждение.

Разходите им за храна и транспорт също не се покриват, но е осигурено настаняване във военното поделение в Шумен. Най-потърпевши са пилотите и моряците, които заради спецификата на работата получават допълнителни възнаграждения, но докато са на курс са лишени от тях.

Ръководството на департамента е сигнализирало Министерство на отбраната за проблема. Назначена е работна група, която трябва да предложи на военното ведомство решение. От департамента очакват предложение за промяна в нормативната база. /news.bg/

 
01.11.2010, 08:11

Китай изведе в орбита нов сателит от навигационната система „Бейдоу”

Китай успешно изведе в космоса шести сателит от своята навигационна система „Бейдоу” (Компас), предаде агенция Синхуа. Космическия апарат е изстрелян с ракета-носител "Changzheng-3С" от космодрума Сичан, провинция Сичуан.

Сателитът е шестия от системата „Бейдоу” и четвъртият изведен в орбита тази година.

Китайската система „Бейдоу” е аналог на американската GPS и руската ГЛОНАСС. – Още навигационни системи

 
 
 

Още военна информация - архив

 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.





{START_COUNTER}