Оперативна информация

 

Вашите телефони

0292/22122 и 0292/22126 - това са горещите телефони на управление "Личен състав" на Генералния щаб. Те са отворени за вас всеки работен ден от 9.00 до 17,30 ч.

На 0292/22122 можете да поставяте своите въпроси във връзка с професионализацията на Българската армия.

На 0292/22126 ще получавате информация за повикването на наборните войници в Българската армия.

На 0292/21199 - горещ телефон на Служба "Сигурност - ВП и ВКР". Звънете по всяко време за нередности и нарушения в поделенията и гарнизоните на БА.

  
Архив - март 2007 г.
 
 __________________________________________________________________________________________________________________
   
   30.03.2007, 16:00
The image “http://images15.snimka.bg/002529792-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Първият евровертолет за Австралия се вдигна във въздуха

Първият от 46 вертолета MRH-90, предназначени за въоръжените сили на Австралия, се вдигна във въздуха, съобщава Defencetalk.

    Първите четири машини трябва да бъдат доставени в Австралия до края на 2007 година. Останалите 42 вертолета ще бъдат произведени на място и използване на доставени от Европа части и комплекти.

    12 вертолета MRH-90 ще заменят американските машини UH-60 в състава на подразделенията спецназ на източното крайбрежие на страната. Останалите 34 машини ще заменят машините UH-60 в състава на армейската авиация и SH-3 в състава на авиацията на военноморските сили.

    MRH-90 представлява версия на многоцелевия NH-90 на концерна Eurocopter. Максималното му тегло при излитане е 10,6 тона, а максималната скорост достига 300 километра в час. Вертолетът може на превозва до 20 пехотинеца или товар с тегло до 4 тона, включително и торпеда, дълбочинни бомби и противокорабни ракети.
_________________________________________________________________________________________________________________  

   30.03.2007, 09:00
 The image “http://images15.snimka.bg/002527075-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Британската армия ще получи нов модулен БТР

Корпорацията BAE Systems е предоставила за изпитание опитен образец на бойна бронирана машина с модулна конструкция, Defense-Aerospace.

    Машината от семейство SEP с колесна формула 8х8 е построена по проекта FRES (Future Rapid Effects System) и е предназначена за въоръжените сили на Великобритании.

    Семейството бронемашини SEP включва машини с гъсенично и колесно задвижване. Бойните машини от този тип могат да се използват за изпълнение на различни задачи в зависимост от монтираното въоръжение и оборудване. Бронята осигурява защитата на екипажа от осколки и огъня на стрелково оръжие.

    Серийните доставки на машините SEP 8х8 се очакват през 2011 година. Великобритания планира да закупи около 4000 машини от този тип за своите въоръжени сили.

Още за бронетранспортьорите
__________________________________________________________________________________________________________________ 

    29.03.2007, 14:30
 The image “http://images15.snimka.bg/002522195-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Азърбейджан са закупили украински изтребители МиГ-29

ВВС на Азърбейджан са получили модернизирани изтребители  МиГ-29, съобщава "Интерфакс-АВН".

    Реактивните машини днес са били демонстрирани в авиобаза край Баку. Известно е, че са закупени от Украйна, но тяхното количество и точна модификация не се съобщават.

    Според източник от военното ведомство на Азърбейджан закупените самолети по своите характеристики превъзхождат западните аналози и изтребителите, намиращи се на въоръжение във ВВС на Армения.

    Редица специалисти предполагат, че получените изтребители се отнасят към модификацията 9-13, преминали модернизация с монтирана нова навигационна система. Машините, модернизирани в Лвовският авиоремонтен завод, могат да използват и коректируеми авиационни бомби и ракети "въздух-земя" с телевизионно насочване.
__________________________________________________________________________________________________________________ 

   29.03.2007. 09:00
The image “http://images15.snimka.bg/002520282-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Израел има намерение да купи 100 самолета F-35

Според заявление на ръководството на компанията Lockheed - Martin, израелските ВВС са заинтересувани от получаването на 100 от най-новите бойни самолета F-35, съобщава вестник  "Маарив".

    Ръководителите на компанията са пристигнали в Израел за да проведет срещи с командващия на ВВС генерал-майор  Елиезер Шкед и началникът на отдела за планиране на армията генерал-майор Идо Нехоштан. Lockheed-Martin се стреми да лобира за предвижване на сделката за покупка от Израел на крупна партия самолети именно сега, когато се разработва дългосрочен работен план на армията, който трябва да бъде представен на началникът на ГЩ Габи Ашкенази това лято. Първият самолет F-35 се вдигна във въздуха преди няколко месеца. В момента той преминава летателни изпитания и трябва да бъде приет на въоръжение във ВВС на САЩ след две години.

    F-35 е съвместна разработка на САЩ и редица страни, включително Великобритания, Австралия, Италия и Израел. Според думите на ръководството на Lockheed-Martin, стойността на един самолет е около 47 милиона долара, като трябва да се прибави и цената на израелската електроника която ще им се монтира. Ако сделката бъде сключена, първият самолет ще пристигне в Израел през 2014 година.
__________________________________________________________________________________________________________________ 

   28.03.2007, 21:00
The image “http://images15.snimka.bg/002519216-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

В Чили се разби военен самолет

Край южните части на Чили, в морето, се разби военен самолет, съобщава Ройтерс.

    Военен самолет “А-37”, на борда на който е имало двама души екипаж, падна в морето на 60 км от град Пунта Аренас”, заяви говорителят на министерството на отбраната на южноамериканската държава. “Спасителните служби намериха на мястото на катастрофата части от самолета, но телата на пилотите не са открити”, отбеляза още той. Операцията по издирването продължава. /Агенция "Фокус"/
__________________________________________________________________________________________________________________ 

   28.03.2007, 18:00
The image “http://images15.snimka.bg/002516712-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Япония започна да произвежда европейски вертолети

Корпорацията Kawasaki е произвела първият вертолет EH-101 за морските сили за самоотбрана на Япония, съобщава Defense – Aerospace.

    Многоцелевите вертолети EH-101 се произвеждат по лиценз на концерна Augusta-Westland. В авиацията на ВМС на Япония новите вертолети ще заменят американските машини CH-53 и S-61, използвани за борба с подводници и морски мини.

    EH-101 е създаден в края на 90-те години на миналия век. Машини от този тип се намират на въоръжение в Италия, Великобритания и Португалия. От предшествениците си EH-101 се отличава с подобрените си летателно-технически характеристики, по-голямата надеждност и икономичност.

   Mаксималната скорост на вертолета достига 309 километра в час, теглото му при излитане е 14,5 тона, а полезния товар - 5,4 тона. EH-101 може да носи разнообразно въоръжение, включително торпеда, дълбочинни бомби и противокорабни ракети с малък обсег на действие.

    Радиоелектронното оборудване осигурява поиск и унищожаване на цели в сложна метеорологична обстановка и обмен на информация в реално време.
_________________________________________________________________________________________________________________

  28.03.2007, 16:00
The image “http://images15.snimka.bg/002516382-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Турция отказа на САЩ да използват базата Инджирлик нощно време

Турция не разреши на самолети на ВВС на САЩ да извършват нощни полети над страната, съобщава РИА Новости. На самолетите от ВВС на САЩ е отказано и за извършват тренировъчни полети над новия турски район в Средиземноморието. Турската страна оправда отказа си като заяви, че искането на военното командване на САЩ не отговаря на споразумението за сътрудничество в отбраната между двете страни.

    Базата Инджирлик, разположена в покрайнините на град Адана в южната част на Турция, е създадена през 1954 година след подписването между Анкара и Вашингтон на договор за съвместна отбрана. Тя стана популярна през 1960 година, когато от нея излетя американския разузнавателен самолет U-2 с пилота Френсис Пауерс и бе същия свален над територията на СССР.

    От 1980 година до март 2003 г. там бе разположено командването на 39-та тактическа група на ВВС на САЩ, като обикновено имаше дислоцирани около 100 бойни самолета, които се използваха в различни операции провеждани в региона.

    В момента е в сила споразумението между Анкара и Вашингтон от 2003 г. за разполагане на американски войски в базата в Инджирлик, допълва агенцията. През януари тази година след тригодишно прекъсване отново самолети на ВВС на САЩ се появиха в базата, като според съобщения на местните СМИ тук са пребазирани от Европа изтребители F-16, самолети за далечно радиолокационно откриване и управление AWACS, транспортни самолети и самолети-цистерни.

Още за авиацията
________________________________________________________________________________________________________________

   28.03.2007, 09:00
 The image “http://images15.snimka.bg/002512567-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

В САЩ искат създаването на слой на американската противоракетна отбрана на “космическо ниво”

Представителят на администрацията на американския президент Джордж Буш, отговарящ за реализация на плановете на САЩ в сферата на противоракетната отбрана, директорът на Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ Хенри Оберинг, се обяви за “контрамерки“ при противоракетната отбрана в космоса и създаването на слой на американската противоракетна отбрана на “космическо ниво”, предаде РИА Новости.
“Аз сериозно съм обезпокоен от неопределеността на бъдещите заплахи и разпространението на балистичните ракети и смятам че ефективността на системата за противоракетна отбрана ще бъде значително повишена при наличието на интегрирано космическо ниво”, се казва в доклад на Хенри Оберинг.
    “Космическите системи могат да осигурят необходимия, практически глобален достъп при отразяването на заплахи от страна на балистични ракети, свеждайки до минимум ограниченията, налагани от географията, отсъствието на стратегическо предупреждение или политиката около правото за разполагане на бази”, се казва в доклада. В документа също се посочва, че “космическото ниво ще удържа запуските на ракети с морско или наземно базиране, лишавайки противника от свободата на полет (на ракетата) в средата на траекторията посредством усъвършенствани контрамерки”.
    В редица разработки на известни американски експерти и политолози, сред които Тереза Хигинс от вашингтонския Център за информация на отбраната и други, в миналото вече са изразени притеснения във връзка с това, че плановете за създаване на ”космическо ниво” на противоракетната отбрана могат да бъдат завоалирана форма на разполагане в космоса на най-модерните въоръжения, сред които системи “с двойна употреба”, които много лесно от противоракетни могат да бъдат превърнати, например, в противоспътникови.
/Агенция "Фокус"/

___________________________________________________________________________________________________________________ 

   27.03.2007, 17:00
The image “http://images15.snimka.bg/002509178-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Великобритания унищожила последните си запаси от химическо оръжие

Великобритания обяви днес за унищожаването на последните си запаси от химическо оръжие.

В отбранителното предприятие в графство Уилтшир са били ликвидирани общо 4 хиляди единици химическо оръжие. Стойността на операцията възлиза на 10 милиона фунта стерлинги.

    "Тези снаряди са снети от въоръжение от много години, но унищожаването на ръждиво и взривоопасно оръжие е доста рискована задача", - каза министърът на отбраната на страната  Адам Инграм.

_________________________________________________________________________________________________________________

   27.03.2007, 16:30
The image “http://images15.snimka.bg/002508831-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Американските есминци - „невидимки" ще бъдат оборудвани с турбини "Ролс-Ройс"

Ескадрените „невидими” миноносци от типа DDG-1000 (Zumwalt) ще бъдат снабдени с най-мощните в света газови турбини, съобщава Defencetalk.

    Турбините MT-30, разработка на компанията Rolls-Royce, развиват мощност от 38 мегавата. Четирите двигателя, предназначени за първите два есминца от ново поколение, ще бъдат доставени през 2009 година. Корабите с водоизместимост  14000 тона, снабдени с MT-30, ще могат да развиват скорост над 30 възела.

    САЩ планира да използва MT-30 като основна унифицирана силова установка на корабите от ново поколение. Двете турбини МT-30 ще се използват, освен от есминците, и от многофункционалните бойни кораби от клас LCS. Корветите-"невидимки", снабдени с тези двигатели, за сметка на неголямата си водоизместимост ще развиват скорост над 50 възела.

    Газотурбинните енергетични установки в момента са основни за болшинството крупни бойни кораби.

    Важна особеност на съвременните газови турбини е това, че те могат на практика да работят с всеки вид органично гориво, освен тежките мазути.

Още за военноморските сили

_________________________________________________________________________________________________________________

   27.03.2007, 09:30
The image “http://images15.snimka.bg/002505381-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

САЩ проведоха изпитания на нова авиационна бомба

САЩ проведоха успешни изпитания на нова супербомба, предназначена за унищожаване на силно защитени цели, такива като желязобетонни бункери и ядрени обекти разположени дълбоко под земята.

    Изпитанията на 13,6- тонната бомба, разработена от корпорацията Boeing и получила името Massive Ordnance Penetrator (MOP), са извършени на полигона White Sands Missile Range в Ню-Мексико с цел проверка на ефективността на оръжието против подземни комплекси, които могат да се използват за създаване на оръжия за масово поразяване, съобщава UPI цитирайки директорът на проекта на Boeing Боб Макклерг.

    Супербомбата е била изпитана в подземен тунелен комплекс в пустинята. Програмата за създаването на MOP е започнала през  2004 година, когато ВВС на САЩ са сключили договор за 30 милиона долара с компанията Boeing.

    MOP ще може да бъде използвана от американските бомбардировачи B-52 и B-2.

    Супербомбата представлява снаряд с дължина по-голяма от 6 метра и може да бъде вдигната само с помощта на кран. Бойната част е с 2,5 тона взривно вещество, което превишава 10 пъти мощността на намиращите се на въоръжение „бункерни” бомби  BLU-109. При това, за разлика от BLU-109, MOP  е управляема, използвайки системата за глобално позициониране GPS.
__________________________________________________________________________________________________________________ 

   27.03.2007, 07:30
The image “http://images15.snimka.bg/002505068-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Навършват се 39 години от смъртта на Юрий Гагарин

Навършват се 39 години от смъртта на Юрий Гагарин (27 март 1968 г.). Първият човек, летял в Космоса (на 12 април 1961 г.), е завършил Военновъздушната академия “Н. Е. Жуковски” (1968 г.). Участва в обучението и тренировката на екипажи от космонавти, летец-изпитател. Загива по време на изпитателен полет на нов самолет. Юрий Гагарин лети в орбита на борда на съветския космически апарат Восток І на 12 април 1961 г., което го превръща в първия човек в космоса. Той прави една обиколка на Земята (капсулата му е контролирана от Земата), преди да се върне за безопасно приземяване на територията на Съветския съюз около 90 минути по-късно. Полетът му от 1961 г. го превръща в международен герой - награден е с Орден Ленин и е избран за депутат в съветския парламент. Полетът е считан и за политическа победа, понеже САЩ не изпращат човек в космоса до суборбиталния полет на Алан Шепърд от 5 май 1961 г. /Агенция "Фокус"/

Още  космонавтика

_______________________________________________________________________________________________________________ 

   26.03.2007, 20:00
The image “http://images15.snimka.bg/002501789-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Индия проведе изпитания на собствена ракета

Индия е провела успешни изпитания на ракета "въздух-въздух" със среден обсег на действие, съобщава Defensenews.

    Изпитанията на ракетата, получила името „Astra”, са се провели на полигон в щата Орисса в източна Индия. Далечината на действие на "Астра", според сведения на открити източници, достига до 80 километра по цели в предната полусфера и 20 – по цели намиращи се зад изтребителя.

    ВВС на Индия планират да извършат още няколко изпитателни пуска в различни условия, след което ракетата ще бъде приета на въоръжение в изтребителната авиация.

    Ракетата е снабдена с активна радиолокационна глава и издържа претоварвания до 40 G, което осигурява висока вероятност за поразяване на маневриращи цели.
__________________________________________________________________________________________________________________ 

  26.03.2007, 17:30
The image “http://images15.snimka.bg/002500337-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Гърция е приютявала атомни бомби

В продължение на 40 години Гърция е приютявала атомни бомби в различни части на страната. Официално нито едно правителство не призна, че бомбите са съществували някога. Това се казва в статия на вестник “Та неа”, като се отбелязва, че намиралите се на гръцка територия бомби са били по-разрушителни от тази, пусната над Хирошима.

    През пролетта на 2001 г. от базата в Араксос, полуостров Пелопонес, при пълна секретност са били изнесени последните 20 атомни бомби. И в момента във въпросната база има възможност във всеки един момент да приемат атомни оръжия. Преди няколко дни в района се е появил за първи път от 2001 г. насам екип на американските въоръжени сили.

    Първите атомни бомби са били докарани в базата на 14 юли 1962 г. Преди това - в края на 1959 г. е било подписано тайно споразумение между САЩ и Гърция с кодовото название “Провия” (“Овча кожа”) за разполагане на ядрени оръжия в страната в рамките на политиката на Студената война. Споразумението предвижда разполагането на въздушнопреносими атомни бомби, които биха могли да се насочат към държавите със социалистически режим, както и атомни ракети на военни полигони главно в Северна Гърция с цел България, Югославия и Албания. Ракетите с диаметър 8 инча първоначално са транспортирани в базата в Елевсина, а след това - на военните полигони в Кликис, Яница и Драма. През 1984 г. със споразумение последните атомни ракети са транспортирани от базата в Елевсина в Корпи и след това са били върнати на американците, пише “Та неа”.

    В базата в Араксос, на 25 км от Патра, са складирани въздушнопреносими ядрени бомби, които могат да се транспортират с Α-7 Corsair. През 1974 г. в същата база са транспортирани атомни бомби тип Β-61 като жест на добра воля на американското правителство, което изтегля от Гърция ракетите Nike Hercules предвид гръцко-турското напрежение. Всяка Β-61 има 15 пъти по-голяма разрушителна мощ от бомбата, пусната над Хирошима, пише вестникът./Агенция „Фокус”/

Още за ядреното оръжие
__________________________________________________________________________________________________________________ 

   26.03.2007, 17:00
The image “http://images15.snimka.bg/002500081-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Израел е разработил преносима свързочна и навигационна апаратура за пехотата

Израелската компания Elbit Systems е разработила преносима апаратура, обединяваща в себе си нашлемна система за целеуказване, комплекс за спътникова свръзка и навигация, съобщава Gizmag.

    Главното достойнство на новата система е това, че малогабаритното устройство обединява няколко функции, позволяващи на всеки войник да има пълен достъп до информацията за ситуацията на бойното поле.

    Комплексът включва няколко видеокамери, позволяващи да се предава изображение в реално време, електронен планшет, изобразяващ изобразяващ тактическата обстановка и нашлемен дисплей. В него влиза и приемник на спътниковата система за позициониране GPS.

    С помощта на комплекса военнослужещите могат и да управляват безпилотни летателни апарати, коригират огъня на артилерията, а също и бомбово-щурмовите удари на авиацията.

__________________________________________________________________________________________________________________

26.03.2007, 16:00
The image “http://images14.snimka.bg/002499771-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Румънският премиер се обяви за изтеглянето на военния контингент на страната от Ирак

Премиерът на Румъния Калин Попеску Търичану обяви днес, че ще предприеме инициатива за изтегляне до Коледа на румънския контингент от Ирак, като преди това постигне съгласие по този въпрос с коалиционните сили, предаде АФП.

    “Време е да върнем войниците ни вкъщи. Ще направя всичко съобразно дадените ми от Конституцията правомощия, за да върна войниците ни до Коледа обратно в Румъния. Решението за това ще бъде взето след съгласуване на позициите със съюзниците и партньорите ни”, каза Търичану, като отбеляза, че ще се опита да разубеди всички противници на идеята румънските войници да бъдат на Коледа със семействата си.

   Румъния, която е един от съюзниците на САЩ във войната в Ирак, разполага с 605 войници в арабската страна. По-голямата част от тях са разположени в попадащите под британското военно командване градове Басра и Талил./Агенция "Фокус"/

___________________________________________________________________________________________________________________ 
   25.03.2007, 12:30
The image “http://images14.snimka.bg/002486077-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Владимир Путин призова ЕС към колективно решаване на проблема, свързан с ПРО на континента

Руският президент Владимир Путин призова ЕС към колективно решаване на проблема, свързан с противоракетната отбрана на континента, както и с противодействието на международния тероризъм, предаде РИА Новости.

    “Само въз основа на взаимното доверие е възможно решаването на който и да било въпрос – дали, свързан с противоракетната отбрана на континента, дали с Афганистан или борбата с тероризма”, пише руският държавен глава в статия, посветена на 50-годишното сътрудничество между ЕС и Русия.
    “Русия е готова за това. Надявам се, че изборът ще бъде в полза на съвместното изграждане на общо бъдеще”, допълва президентът.
/Агенция "Фокус"
/

___________________________________________________________________________________________________________________ 
   24.03.2007, 22:00
The image “http://images14.snimka.bg/002483365-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Още един ден на кръвопролития в Ирак

Терористи осъществиха днес серия от бомбени нападения в Ирак, в резултат на които загинаха повече от 60 иракчани. Експлозии разтърсиха полицейски участък и жилищен квартал на Багдад, оживен пазар в Тал Афар, Ел Хасва, на 60 км южно от столицата Багдад, и селище в провинция Анбар на границата със Сирия.
    Град Тал Афар, разположен на около 420 км северозападно от Багдад, бе даван за пример от Вашингтон за това, как там американските военни си взаимодействат добре с иракските подразделения в поддръжката на сигурността. Въпреки тази добра координация, отбеляза Ройтерс, международната терористична организация “Ал Кайда” и други групировки намират начин и способности да нанесат удар дори в толкова "благополучен" град като Тал Афар.
    От началото на февруари в иракската столица и околностите й американските сили и иракската армия провеждат мащабна операция по поддръжка на сигурността.
Атентатор се самовзриви в района на оживен пазар в северозападния иракски град Тал Афар, който се намира недалеч от границата със Сирия. В резултат на бомбеното нападение бяха убити най-малко 10 души, а други 10 бяха ранени, съобщи кметът на града Наджим ал Джибури.
    По последни данни 20 души са загинали при атентата срещу полицейски участък в Багдад. Местните власти съобщават, че камион, пълен с експлозиви, се е врязал в полицейския участък. Сред загиналите има 16 полицаи.
Иракски екстремисти убиха двама американски войници при две отделени нападения срещу военни патрули в Багдад и в провинция Анбар, съобщи военното командване на коалиционните сили.
    Един войник е загинал при експлозия на бомба в южната част на Багдад, а друг американски войник е бил убит по време на бойна операция в западната иракска провинция. Общият брой на убитите американски войници от началото на конфликта в Ирак през март 2003 г. достигна 3 229. /Агенция "Фокус"/

___________________________________________________________________________________________________________

   24.03.2007, 16:00
 The image “http://images14.snimka.bg/002480766-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Леко бронирана кола Gavial 4x4

Създадена е от германската компания Rheinmetall Land Systemе на базата на шаси от леко бронираната машина А4 4х4 на френската фирма Auverland. Тя може да бъде използвана като командна кола и за водене на бойни действия. Машината Auverland A4 се отличава с тръбна конструкция на шасито, към която е пригодена бронирана каросерия, осигуряваща защита на екипажа по STANAG 4569 ниво 2. Подът и корпусът осигуряват защита по ниво 1. Gavial може да превозва пет души, има обща маса 5 тона, полезен товар 1 тон и е превозима с хеликоптера СН-53. Силовият възел се състои от четирицилиндров турбодизелов двигател Iveco с мощност 146 к.с., куплиран към автоматична скоростна кутия и електрически действащ предавателен механизъм, който осигурява максимална скорост по шосе 120 км/час и далечина на действие 750 км. Спирачната система е стандартна и е специално пригодена против буксуване. Опционалната екипировка включва защитна NBC система, лебедка, централна система за поддържане на налягането на гумите и монтирана на покрива оръжейна станция RLS 609, която може да бъде въоръжена със 7,62-мм или 12,7-мм картечница или с 40-мм автоматична гранатохвъргачка./БВ/

__________________________________________________________________________________________________________________  
   24.03.2007, 07:00
The image “http://images14.snimka.bg/002478002-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Полуавтоматична гранатохвъргачка MGL-140

Новата придобивка на морската пехота на САЩ се произвежда от американската компания Milkor и използва шесткамерен револверен цилиндър, който може да се зарежда с различни типове гранати с калибър 40х46 мм. Оръжието действа “от рамо” и изстрелва всичките шест гранати за около 3 сек, обслужва се от един човек и може да покрие площ с размери 20х60 м. Неговият обхват срещу конкретни обекти е 150 м, а при площни цели ­ 375 м. MGL-140 има тяло, изработено от неръждаема стомана, приклад с разглобяема и настройваща се дръжка, завършващ с четиристранна гумена подложка за намаляване на ефекта на отката и с четиристранна релсова система на горната част на ложата. Това позволява да се монтират различни тактически прицелни устройства и апарати за нощно виждане. Оръжието има монтиран отгоре рефлексен оптически мерник и за по-добра безопасност използва двустъпален спусък. При обща дължина 812 мм MGL-140 тежи 5,9 кг без боеприпаси./БВ/

Още гранатомети

___________________________________________________________________________________________________________________ 
   23.03.2007, 13:00
The image “http://images14.snimka.bg/002472616-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Катастрофира вертолет на ВМС на Тайланд

В резултат на катастрофата на вертолет "Белл" 214ST на тайландските ВМС днес загинаха девет човека, намиращи се на неговия борд. В провинция Сурин, на 460 км северозападно от Бангкок, машината е загубила управление и е паднала в оризово поле, след което се е запалила, съобщи представител на ВМС, цитиран от АРМС-ТАСС.

    Вертолетът след тренировъчен полет се е връщал в базата си в провинция Чонбури.

    По предварителна информация, причина за инцидента е станал отказ на двигател.

    Според данни на агенцията, през 2005 година ВМС на Тайлад са експлоатирали осем вертолета "Белл" 214ST "Супертранспорт". Всяка от 107 такива машини, серийно произведени в периода  1979-1989 г., е снабдена с два газотурбинни двигателя "Дженерал Електрик" с мощност 1625 к.с.

    Агенция „Ройтер” е съобщила, че катастрофиралата машина се е експлоатирала във ВМС в продължение на 11 години, след като е била получена от армията на Тайланд.

___________________________________________________________________________________________________________________ 
  23.03.2007, 10:30
The image “http://images14.snimka.bg/002471497-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Унищожен е главатар на местна бандитска група 

Днес в град Хасавюрт (Дагестан) около 06:00 ч., местно време, в резултат на проведена спецоперация е унищожен главатарят на местната бандитска група Рустам Башаев. Спецназ на МВД и ФСБ на републиката са блокирали къща на улица  Кандауровская, където се е намирал Башаев. На предложението да се предаде той открил огън. При опит да избяга от сградата е бил убит. Операцията е продължила около 30 минути. В къщата, където е бил унищожен, са открити автомат, пистолет и няколко гранати. Загуби сред сътрудниците на специалните органи няма.  
    29-годишният Башаев от няколко години се издирва от федералните правоохранителни органи на Русия. Освен терористична дейност той е финансирал и малки терористични групи в северен Дегестан. Преди около година при проведена подобна операция в Хасавюрт обявиха за неговото унищожаване, но след разчистване на разрушенията на изгорялата сграда, където се е предполагало че се е намирал, неговото тяло не е било открито. /Братишка/ 

Още за спецназ

__________________________________________________________________________________________________________________ 
  23.03.2007, 09:30
The image “http://images14.snimka.bg/002470851-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Многоцелева бронирана машина Nimr II производство на Bin Jabr Group

Компанията Advanced Industries of Arabia, дъщерно предприятие на Bin Jabr Group е демонстрирала, разработена по нейна инициатива, модулната многофункционална тактическа машина  (HMTV) Nimr II с колесна формула 4х4, съобщава Аrmy-Guide.

    Nimr II, както и създадените на нейна база – противовъздушна Nimtad 4x4, противотанкова Nimrat 4x4 и бронетранспортьор с колесна формула 6х6 бяха показани за първи път на изложбата IDEX-2007 в  Абу-Даби от 18 до 22 февруари.

    Nimr II е разработена на основата на базовата машина Nimr, която пък за първи път бе демонстрирана на изложението IDEX -  2005 . В Nimr II са направени следните подобрения: кръговата балистична защита е доведена до ниво 3 В6 по стандарта  STANAG 4569; базовата противоминна защита защитава от взрив с тегло до 6 кг (в момента се разработва и по-висока степен на защита); мощността на двигателя е увеличена от 320 на 350 к.с., а товароподемността е увеличена до 2,5 тона.

    Освен колелата, двигателя и предавателната кутия, всички останали съставляващи на платформата Nimr, включително карданното предаване, шасито и бронята са разработени и произведени от компанията BJG.   

    До момента BJG е продала 500 машини Nimr в базова комплектация на въоръжените сили на ОАЕ. Очакват се и нови поръчки, но за сега не е неизвестно, какви точно машини ще бъдат предпочетени (Nimr, Nimr II или други модификации).

    Nimtad и Nimrat са създавани заедно с компаниите MBDA (европейски производител на ракетни системи) и немската  Rheinmetall Defence Electronics (RDE).

    Противовъздушната модификация Nimr II е снабдена с многоцелева бойна система (MPCS), производство на MBDA/RDE, която включва в себе си въртяща се на 360° купола, на която е монтирана стабилизирана електрооптическа система за прицелване с прибори за дневно/нощно наблюдение и вграден лазерен далекомер. От двете страни на системата са монтирани две пускови установки за ракети клас земя – въздух  Mistral 2, производство на MBDS, допълнително 4 запасни ракети се съхраняват вътре в машината. Такъв боен модул за първи път бе демонстриран на изложението Eurosatory 2006 на машина Panhard VBR 4x4.

    На противотанковата модификация вместо ракети Mistral 2 са монтирани противотанкови управляеми ракети Milan/Milan ER. От компанията твърдят, че преоборудването на машината от един в друг боен вариант става за 12 часа. И двете модификации могат да са въоръжени с картечници калибър 0.5.

 The image “http://images14.snimka.bg/002470850-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

107 mm РСЗО

    Компанията BJG е разработила Nimr II също и като бронетранспортьор с колесна формула 6х6 за армията на ОАЕ. На изложението IDEX-2007 тази машина бе въоръжена с 30 мм гранатомет, а от двете му страни имаше три пускови димови установки. На БТР е възможно да се монтира дистанционно управляем боен модул, а също може да се произвежда и във вариант командирска или санитарна машина.

    Неотдавна компанията BJG в сътрудничество с въоръжените сили на ОАЕ е разработила модулна 48-цевна ракетна установка калибър 107 мм (вероятно ще бъдат използвани китайски или сръбски боеприпаси) които могат да бъдат монтирани на машините Nimr II 4х4 или 6х6.

Още за бронетранспортьорите

___________________________________________________________________________________________________________________ 
  22.03.2007, 20:00
The image “http://images14.snimka.bg/002467544-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Среща между китайски и американски военни представители

По съобщение на агенция Синхуа, на 22 т. м. в Пекин, китайският министър на отбраната, Цао Ганчуан се срещна с пребиваващия тук председател на съвместното заседание на генералните секретари на американските войски, Питър Пейс и придружаващите го лица.

    По време на срещата, Цао Ганчуан посочи, че отношенията между Китай и САЩ са едни от най-главните двустранни отношения в света. Стабилното развитие на отношенията между Китай и САЩ е от полза за коренните интереси както на двете страни, така и на двата народа, както и за мира, стабилността и просперитета в района и в света.

    Той отново заяви принципиалната позиция на Китай по тайванския проблем.

    Питър Пейс отново заяви, че американското правителство поддържа принципа за единен Китай и се надява тайванския проблем да се разреши чрез мирен начин.

__________________________________________________________________________________________________________________ 
   22.03.2007, 16:00

The image “http://images14.snimka.bg/002465438-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

 CVN-76 Ronald Reagan

Отправиха Рейгън към бреговете на Корея

ВМС на САЩ отправиха към бреговете на Южна Корея най-новия си атомен самолетоносач, съобщава Defencetalk.

    Самолетоносачът "Роналд Рейгън" съпровождан от ракетен крайцер и два есминеца ще вземе участие в крупни военни учения на територията на Южна Корея. В ученията участие ще вземат и американските войски разположени на полуострова.

    Ученията, които трябва да стартират на 25 март, предизвикаха остра реакция на Северна Корея. Пхенян обвини САЩ и Южна Корея в нагнетяване на обстановката в района и стремеж да се прекъсне процесът на водените преговори по корейския ядрен проблем.

    CVN-76 Ronald Reagan влезе в строя през 2003 година и стана деветият самолетоносач от типа "Честер Нимиц". Водоизместимостта на кораба превишава 100 хиляди тона, а скоростта на пълен ход достига до 32 възела. На самолетоносача са базирани изтребители F/A-18 Hornet и Super Hornet, самолети за радиоелектронна борба EA-6B, "летящи радари" E-2C, самолети за борба с подводници Viking и вертолети. Числеността на летящите машини превишава 70 единици.

Още за самолетоносачите

 _________________________________________________________________________________________________________________
   22.03.2007, 14:00

The image “http://images14.snimka.bg/002463913-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

 БТР - Д

Руските десантчици получиха нов бронетранспортьор

В Русия завършиха изпитанията на многоцелеви бронетранспортьор и бронирана медицинска машина за въздушнодесантните войски, съобщава РОСПРОМ.

    Многоцелевият бронетранспортьор БТР-МД и медицинската машина БММ-Д са изработени на основата на бойната машина на десанта БМД-3. Новият БТР се отличава от своите предшественици с усилената броня и по-големите размери.

    Бронетранспортьора е предназначен за превозването на товари и личен състав при водене на бойните действия, а също и за монтирането на различни системи въоръжения – противотанкови ракети, малокалибрени оръдия, средства за наблюдение и целеуказване.  

    Бронираната медицинска машина е предназначена за търсене, събиране и извозване на ранени от бойното поле с оказване на първа медицинска помощ. Тя е снабдена с товарно-разтоварно устройство за разполагане на ранените на носилки, лебедка и кран за извличане на ранени от труднодостъпни места (оврази и поразена техника).

    Двете машини могат да се десантират с помощта на товарни парашутни системи. За транспортиране на машините по въздуха могат да се използват самолетите Ан-12, Ил-76 и товарните вертолети Ми-26. Както и БМД-3, тези машини са снабдени с хидропневматична подвеска, осигуряваща променлив клиренс.

Още за десантната техника

__________________________________________________________________________________________________________________
   22.03.2007, 06:30
The image “http://images14.snimka.bg/002460844-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

САЩ са провели успешно изпитание на елементи за ПРО с пуск на междуконтинентална балистична ракета

САЩ са провели изпитание с ракета – мишена, междуконтиненталната балистична ракета Minuteman-2, за да проверят ефективността на елементи от системата за противоракетна отбрана, предаде РИА НОВОСТИ.

    Изпитанието е било извършено в 21:27ч.. на 20 март (08:27ч. бълг. време на 21 март) на базата на ВВС на САЩ Ванденберг, щат Калифорния.

    Целта е била да се провери дали радара с морско базиране (SBX) и два военни кораба, оборудвани със системата за ПРО (Aegis Ballistic Missile Defense) използващи радари SPY-1, ще могат да различат истински бойни глави от тези, предназначени да заблудят системата за противоракетна отбрана. Разделящите се бойни глави са в основата на руския “асиметричен план” на американските планове за разполагане на елементи от системата за противоракетна отбрана в Европа. Русия обаче планира да подобри бойните глави.

Още ракетно оръжие

__________________________________________________________________________________________________________________ 
   21.03.2007, 20:30

The image “http://images14.snimka.bg/002458255-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

 подводница "Tireless"

В британска подводница загинаха двама моряци

В резултат на произшествие в атомната подводница на ВМС на Великобритания HMS Tireless са загинали двама моряци, съобщава сайта на BBC News.

    От министерството на отбраната не съобщават, какво е довело до гибелта на военнослужещите, но според предварителни данни, тя е свързана с системата за кондециониране на въздуха, уточнява агенция France Presse.

    Когато е станал нещастния случай, подводницата с екипаж от 140 човека е участвала в учения в Северния ледовит океан. Точното място на инцидента не се съобщава.

Още за подводниците

__________________________________________________________________________________________________________________ 
   21.03.2007, 20:00
The image “http://images14.snimka.bg/002458065-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Атина отхвърля категорично заключителния доклад на турските власти за самолетен инцидент над гръцки остров

Турското външно министерство е представило пред гръцкото посолство в Анкара официално съобщение с прикрепено резюме на заключителния доклад на турските власти за самолетния инцидент над гръцкия остров Карпатос, при който загина гръцки пилот, съобщи гръцкият интернет сайт Нюз ин. Атина категорично е отхвърлила турските твърдения, като ги е окачествила като необосновани, и като влизащи в разрез с принципите на добросъседство.
    Съобщението на Анкара е изпратено по повод връчена на 19 март гръцка нота, в която се посочва за нарушения на гръцкото въздушно пространство и на законите за въздухоплаване в атинското въздушно пространство, отбелязва сайтът.
    На 23 май миналата година два бойни самолета Ф-16 – един гръцки и един турски – се сблъскаха над остров Карпатос при операция по прихващане на турския изтребител за извеждането му от гръцкото въздушно пространство, което според Анкара е турско. При трагичния инцидент загина пилотът на гръцкия самолет.
/Агенция "Фокус/

___________________________________________________________________________________________________________________ 
   21.03.2007, 18:00

The image “http://images14.snimka.bg/002457337-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

изтребител МиГ-29

Два руски изтребителя се сблъскаха по време на учебни полети

    Днес, в 16:02 (моск. вр), по време на планови полети на 40 километра от авиационния гарнизон Миллерово се сблъскаха два военни изтребителя МиГ-29. Военната прокуратура на Северо – Кавказкия военен окръг е възбудила наказателно дело по статия 351 НК РФ („нарушение на правилата на полети или на подготовката за тях”), предаде РИА НОВОСТИ.

    На мястото на произшествието вече работи специалната следствена група на военната прокуратура.

    Съобщава се, че пилотите успешно са катапултирали. Те са прибрани от спасителните вертолети и доставени в болница. Състоянието им се оценява като задоволително.

    Според последни данни, при инцидента жертви и разрушения на земята няма.

Още за бойната авиация

 __________________________________________________________________________________________________________________
   21.03.2007, 16:00
The image “http://images14.snimka.bg/002455736-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Великобритания забрани неуправляемите касетни бомби

Британското правителство забрани използването на управляеми касетни боеприпаси, съобщава Defencetalk.

    Причина за забраната стана неизбирателното действие на неуправляемите касетни боеприпаси, водещо до голямо количество жертви сред мирното население както при взривяването на бомбите, така след това , от взривяването на несработилите боеприпаси.

    Сега британските въоръжени сили могат да използват само касетни бомби и снаряди, снабдени със система за управление и самоликвидация, осигуряваща унищожаването на воеприпаса в случай че взривателят не сработи.

    Инициатор на забраната са станали правозащитни организации, в това число „Международна амнистия”, предоставила данни за голямо количество поразяване на мирни жители от несработили боеприпаси, понякога години след завършване на въоръжения  конфликт.

    Трябва да се отбележи, че Великобритания е първата голяма страна забранила използването на неуправляеми касетни боеприпаси.
 
____________________________________________________________________________________________________________________
    21.03.2003, 08:00
 The image “http://images14.snimka.bg/002450809-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Boeing е получил допълнително 15 млн. долара за работи в областта на безпилотните летателни апарати

Компанията Boeing Co. Сент-Луис, щат Миссури е получила допълнително 9,22 млн. долара по сключения по-рано контракт  N00019-05-C-0045 за работи, свързани с безпилотни системи за разузнаване и наблюдение, съобщава министерството на отбраната на САЩ.

    Това е системата, която компанията Boeing в момента доставя на ВС на САЩ за поддържане на операцията „Свобода за Ирак” и глобалната война срещу тероризма.

    Работите се извършват в Сент-Луисе и трябва да завършат до март 2008 година. Поръчката е направена от Командването на морската авиация, Патаксен Ривер, щат Мериленд.
____________________________________________________________________________________________________________________
   21.03.2007, 07:00
The image “http://images14.snimka.bg/002450770-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
 артилерийскa системa  NLOS-M

В САЩ е създаден управляем минометен боеприпас

Американската корпорация ATK е разработила управляем боеприпас за 120 милиметрова минохвъргачка, съобщава Spacewar.

    Изпитанията на боеприпаса са проведени на полигона Джума в щата Аризона. Управляемата мина успешно е поразила цел на разстояние 4,2 километра.

    Високоточните минометни боеприпаси (precision guided mortar munitions - PGMM) калибър 120 милиметра могат да се използват както от традиционните минохвъргачки, така и от най-новите гладкоцевни артилерийски системи, такива като руските  САУ "Вена" или финландската Patria NEMO. Армията на САЩ смята да използва тези боеприпаси в артилерийските системи  NLOS-M, разработвани по програмата FCS (Future Combat System).

    Мината се насочва към целта с помощта на лазерен лъч, което осигурява точност на поразяване до няколко сантиметра и позволява да се намали разхода на боеприпаси.

Още за артилерийските системи

____________________________________________________________________________________________________________________ 
   20.03.2007, 16:30
The image “http://images14.snimka.bg/002445236-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

През 2007 година Полша ще отдели за модернизация на въоръжените си сили повече от 1,5 млрд. долара

Полша през 2007 година ще отдели за модернизация на въоръжените си сили 1,576 млрд. долара. За това съобщи заместник министъра на националната отбрана Марек Заенкала. (Marek Zajakla, роден на 25.04.1955 г. в Гданск).
    Сухопътните войски ще получат 2,3 млрд. злоти (790 млн. долара), ВВС - 1 млрд. злоти (344 млн. долара), ВМС - 473 млн. злоти (163 млн. долара), останалите военизирани формирования -  679 млн. злоти (233 млн. долара). Покупките на ново въоръжение и бойна техника се увеличават в сравнение с 2006 година с 25%.
    Приоритетни програми по които ще се закупува въоръжение и техника през 2007 г. са теза за: многоцелеви изтребители F-16С/D block 52М+; бронирани машини "Росомак" (XC-360P "Патриа"); военнотранспортни самолети C-295М; противотанкови ракетни комплекси "Спайк-LR"; преносими зенитноракетни комплекси "Гром"; мини-БЛА; учебни вертолети и вертолети ВИП комплектация; портативни средства за свръзка; многоцелеви корвети "Гаврон" ("Меко" А-100); противокорабни ракети RBS-15 Mk.3.

____________________________________________________________________________________________________________________ 
    20.03.2007, 16:00
 The image “http://images14.snimka.bg/002444764-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Австралия е изпитала умни бомби с увеличен обсег на действие

Австралия е провела изпитания на управляеми авиационни бомби JDAM с увеличен обсег, снабдени с аеродинамични комплекти австралийска разработка, съобщава Defencetalk. Две бомби, хвърлени от изтребител F/A-18, успешно са поразили отдалечени цели с пряко попадение. Боеприпасите са хвърлени от височина 6000 метра, дистанцията до целта не се съобщава. Далечината на обикновената авиационна бомба JDAM в зависимост от височината на хвърляне достига от 8 до 24 километра.

    Австралийските авиационни бомби JDAM са създадени на основата на 500-фунтовите (227-килограмови) свободно падащи американски авиационни бомби. Те се насочват към целта с помощта на приемник от глобалната система за позициониране GPS. В момента се провеждат опити за снабдяване на JDAM  с лазерна система за насочване, която ще позволи да се поразяват и подвижни цели.

 ____________________________________________________________________________________________________________________
  20.03.2007, 09:30
The image “http://images14.snimka.bg/002441126-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Утре започва тактическо учение на военнотранспортната авиация

От 21 до 24 март 2007г., под ръководството на командващият на военнотранспортната авиация на Русия генерал-майор Виктор Качалкин ще се проведе тактическо учение с извършване на десанти. Летците от гвардейския Мински военнотранспортен авиационен полк ще извършат десантиране в района на Житово (Резанска област), а летците от Берлинския Червенознаменен военнотранспортен авиационен полк ще извършат десантиране на площадка в района на Кислово (Псковска област).

    По време на летателното тактическо учение ще бъдат извършени повече от 20 полета със самолети Ил-76 и повече от  30 полета на самолети МиГ-29, Су-27, Су-24 и Су-25, ще бъде извършен десант от около 2000 военнослужещи и 10 единици бойна техника.

    При провеждане на десантирането ще се отработват въпроси свързани с взаимодействието с изтребителната, щурмовата и бомбардировъчната авиация.

    Въпросите по въздушното прикритие на самолетите ИЛ-76 ще се решават от летците на пилотажната група „Руски витязи” със самолети Су-27.

Още за авиацията

____________________________________________________________________________________________________________________ 
   20.03.2007, 08:00
The image “http://images14.snimka.bg/002440703-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Танк от ново поколение

В Южна Корея е изработен нов боен танк собствена разработка. Прототип на новата машина е станал танка K-1, създаден на основата на американския М-1 Abrams. Танка XK-2 Black Panther (Черна пантера), според думите на конструкторите, притежава всички възможности на на най-добрите съвременни танкове. Той е способен да преодолява водни прегради по дъното без предварителна подготовка, да води огън с управляеми снаряди и е снабден с комплекс за активна защита. Комплексът за активна защита, разработен на основата на руската КАЗ „Арена”, позволява на бойната машина да открива летящи апарати и унищожава снаряди и противотанкови ракети в полет. „Черная пантера” е снабдена със 120-мм. гладкоцевно оръдие M-256 с автомат за зареждане. Скорострелността му достига до 15 изстрела в минута, което е най-добрия резултат в света за сега. /КЗ/

Още основни бойни танкове

___________________________________________________________________________________________________________________ 
   19.03.2007, 22:30
 The image “http://images14.snimka.bg/002439322-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

В Дегестан откриха уникален специален учебен център на ФСБ на Русия

    На брега на Каспийско море на площ от 25 хектара е построен комплекс за тренировки на сътрудниците на спецподразделенията, в който те на практика ще отработват действия в градски условия и селска местност. Обектът е получил името "Кавказский дворик". Отвън – обикновена къща с висока ограда. Отвътре – истинска крепост, с подземни коридори и укрития. На практика това е точно копие на едно от убежищата на Басаев. "Кавказский дворик" е част от единственият по рода си център за подготовка на елитните руски специални служби. Според думи на специалисти, условията при провеждане на тренировките са максимално близки до „бойните”.
    На 25 хектара компактно са разположени многофункционален комплекс с три спортни зали, модерни спортни тренажори и стрелбища. Сложната полоса с препятствия е голямо предизвикателство за всеки професионалист. Изградени са и редица уникални полигона, начело със седеметажен комплекс. На всеки етаж е създадена отделна специална обстановка. Например: 1-ви етаж – магазин за хранителни стоки, 2-ри – магазин за промишлени стоки, 3-ти – детска градина, 4-ти – жилище от 70-те години и т.н. Освен това там могат да се отработват елементи от промишлен алпинизъм. Всичко това е близо до столицата на Дегестан Махачкала.

    На откриването присъстваха шефовете на ФСБ Николай Патрушев и на Министерството за икономическо развитие Герман Греф. След откриването в центъра пуснаха представители на пресата. По всяка вероятност, за първи и последен път.

 ____________________________________________________________________________________________________________________
   19.03.2007, 20:30
 The image “http://images14.snimka.bg/002437459-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Гърция може да купи ракетна система с голям радиус на действие

Франция в съгласна да продаде на Гърция ракетата с голям радиус на действие Scalp, съобщава гръцкият вестник “Елевтеротипия”. Изданието посочва, че американското правителство от години отказва да издаде разрешително за износ на ракетата “Круз”, която е позволена за продажба в други държави и е подобна на Scalp. Сега Париж дава на Гърция възможността заедно с новата фрегата “Фрийм” да получи и ракетната система Scalp, която има обсег от 1 000 км. Тя може да бъде изстреляна от кораб и да унищожи цел във вътрешността на вражеската държава, отбелязва изданието като допълва, че става дума за т.нар. умни оръжия. Ракетата разполага с GPS и когато стигне набелязаната цел, я разпознава чрез снимки. Тази оръжейна система има стратегическо значение, отбелязва изданието като посочва, че подобни американски ракети са били използвани при всички нападения в Ирак, Косово и Белград.
    Купуването на подобна ракетна система от Гърция вече предизвиква безпокойството на турското министерство на отбраната, но и на американското посолство в Атина. Смята се, че тя може да промени баланса в Егейския регион. Според високопоставен служител на американското правителство причината до момента Вашингтон да не издава разрешително за продажбата на системата тип “Круз” на Гърция е именно за да не се създаде напрежение в Егейския регион.
/Агенция "Фокус"
/

____________________________________________________________________________________________________________________ 
 
   19.03.2007, 20:00
 The image “http://images14.snimka.bg/002437501-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Турция разположи военни части на границата си с Ирак

Турция разположи военни части на границата си с Ирак, предаде РИА Новости.
    Маневрата е с цел да се предотврати навлизането на турска територия на бойци от сепаратистката групировка Кюрдска работническа партия (ПКК). Турски военни източници съобщават, че дислоцираните на границата с Ирак военни подразделения ще създадат зона за сигурност.
    Най-голяма част от военния контингент е разположена в провинцията Ширнак, а в съседната провинция Мардин пристигат танкове и бойна техника.
    Агенцията припомни, че дългогодишният конфликт но Турция с ПКК, която се стреми към създаването в спорната зона на независима държава Кюрдистан, е довел до смъртта на 37 хиляди души. Понастоящем на границата между Ирак и Турция се намират повече от 3 хиляди сепаратисти.
    Турските власти отказват да преговарят с представители на ПКК и възнамеряват да разрешат конфликта по пътя на силата.
/Агенция "Фокус"
/

____________________________________________________________________________________________________________________ 
   19.03.2007, 18:30 
The image “http://images14.snimka.bg/002436304-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Руските посолства ще следят полета на противниковите ракети

Космическите войски на Русия смятат да следят за запуска на космически апарати от територията на руските посолства, заяви командващият на космическите войски, генерал-полковник Владимир Поповкин в интервю за изданието „Новости космонавтики”.

    Става въпрос за използването на станцията за оптическо следене "Сажень-ТМ" в модификацията и "видеотеодолит". Това устройство позволява, по предварително подготвена програма, да се следи траекторията на полетите на изстреляни обекти и да предава в контролния център телевизионен репортаж за включването и изключването на степените на ракетите, за да може при нещатна ситуация оперативно да се коригира полетното задание.

    Данните за планираната траектория на полета на апарата, които визуално ще контролира  "Сажень", космическите войски планират да предават в посолствата по радиоканал.

    На територията на Русия, както е казал Поповкин, такава станция действа на космодрума "Плесецк", но от руска територия всичките пускове на ракети-носители не могат да се следят.

    Според думите на генерала, тази система позволява да се идентифицира конкретен обект по неговия външен вид и той да се следи. Тези задачи нямали отношение към противоракетната отбрана, за което се съобщаваше в някои сайтове. /Lenta.ru/

 ___________________________________________________________________________________________________________________
   19.03.2007. 16:30 
The image “http://images14.snimka.bg/002435075-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Директорът на румънската Служба за външно разузнаване подаде оставка

Шефът на румънската Служба за външно разузнаване(SIE) Клаудиу Сафтою (Claudio Saftoiu) подаде оставка днес, след като даде “противоречиви” показания пред парламентарна комисия, разследваща възможни антиконституционни действия на президента Траян Бъсеску, за подслушването на телефонни разговори, предаде АФП.

    К. Сафтою е роден на 11 октомври 1968 г. във Focsani –Vrancea, женен, с едно дете.

Още за специалните служби

______________________________________________________________________________________________________________________ 
   19.03.2007, 14:00 
The image “http://images14.snimka.bg/002433802-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Руската ядрена подводница "Юрий Долгорукий" ще бъде спусната на вода през април

Новата ядрена подводница от четвърто поколение на руския военен флот "Юрий Долгорукий" която се строи в корабостроителницата "Севмаш" в Северодвинск, ще бъде спусната на вода през април, тази година, съобщи на кореспондент на ИТАР-ТАСС представител на ръководството на завода.

"Юрий Долгорукий" се строи в "Севмаш" от 1996 година.

 

Още за подводниците

_____________________________________________________________________________________________________________________ 
   18.03.2007, 07:30
The image “http://images14.snimka.bg/002422672-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Японското министерство на отбраната реши да разположи ракети “Пейтриът” в Токио

Министерството на отбраната на Япония реши до края на месеца да разположи противоракетни системи “Пейтриът-3”(РАС-3) в пределите на токийския мегаполис в районите Итигая и Нерима, предаде агенция Ройтерс.  

    Според японския вестник “Асахи”, позовавайки се на военни източници, установките и радарите на системите ще бъдат доставени от базата на силите за самоотбрана на префектурата Сайтама. 

    РАС-3 е отбранителна система, която може да следи летящи обекти и да ги унищожава в радиус от 20 километра. Предвижда се в близките 10 години, регионите на Япония с най-голяма плътност на населението да бъдат прикрити  от 16 противоракетни комплекса.

Още системи за ПВО _____________________________________________________________________________________________________________________

   17.03.2007, 15:00 
The image “http://images14.snimka.bg/002417213-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Американската армия тества ново оръжие

Американското министерство на отбраната проведе успешно първи подземен опит със специална бомба за разрушаване на бункери. Тестът, подготовката за който е продължила три години, е бил извършен в тунел на ракетен полигон в щата Ню Мексико, предаде РФИ. Опитът е бил осъществен като част от програмата на Съединените щати за създаване на неядрена бомба за разрушаване на бункери.

Пентагонът се стреми да придобие на въоръжение боеприпаси, които могат да ликвидират подземни обекти и планински тунели, където е възможно потенциалният противник да съхранява оръжия за масово унищожение.

Конструктори работят в момента над бомба с тегло 13,6 тона, която да може да бъде пускана от голяма височина от тежки бомбардировачи Б-2 и Б-52. Само взривните вещества ще надхвърлят 2,5 тона. Предполага се, че високотехнологичното оръжие ще бъде оборудвано с навигационна система за определяне местоположението на целите с помощта на спътници. /Aгенция „Фокус”/ 

 ____________________________________________________________________________________________________________________
   17.03.2007, 13:00
The image “http://images14.snimka.bg/002416100-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Фантастическа бойна машина за Бондарчук са направили украинските танкостроители

    Конструкторското бюро А. А. Морозов, водещ украински разработчик на бойна техника, е изготвило фантастическа бойна машина, която ще вземе участие в снимките на филма на Федор Бондарчук „Обитаемият остров”.

    Филмът на един от най-добрите в момента руски режисьори представлява екранизация на фантастическият разказ на братя Стругацки. Този филм ще бъде най-скъпият в историята на руската филмова индустрия. Бюджетът му е $28 млн., от които $18 млн. са планирани за производство,  а $10 млн. – за разпространение и реклама.

    Според думите на Бондарчук, филмът е наситен със специални ефекти и компютърни графики – за това са планирани до 80% от бюджета.

    Снимките на филма са започнали през февруари тази година и ще продължат 10 месеца. За това време ще бъдат снети два пълнометражни филма. Представянето на продукцията е предвидено за октомври 2008 година.

_____________________________________________________________________________________________________________________ 
 
   16.03.2007, 20:00
The image “http://images14.snimka.bg/002412172-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Първия полк, снабден със системата С-400, ще застъпи на бойно дежурство на 1 юни

До 1 юни първия зенитноракетен полк, въоръжен със системата  С-44, ще застъпи на бойно дежурство край Москва, съобщи днес пред журналисти генерал-полковник Юрий Соловьев.

    "През тази година планираме да поставим на бойно дежурство един от нашите полкове (въоръжени със С-400). Преподготовката на личния състав е завършила, стартовите позиции за носене на дежурството са оборудвани на 80-90%", - отбелязал генерала.

    Към 1 юни, когато полка се планира да застъпи на бойно дежурство, тези позиции ще бъдат готови на 100%, е добавил той.

    Зенитноракетния комплекс С-400 е предназначен за поразяване на всички типове летателни апарати: самолети, безпилотни летателни апарати и крилати ракети, използва се и за борба с балистични ракети. Максималната далечина на стрелбата на комплекса по аеродинамични цели достига до 400 километра, а височината на поразяване достига 30 километра./РИА Новости/

Още средства за ПВО

 ____________________________________________________________________________________________________________________
   16.03.2007, 15:30
The image “http://images14.snimka.bg/002410281-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Създават сили за бързо реагиране в Япония 

    Правителството на Япония е взело решение за създаване в състава на сухопътните си войски сили за бързо реагиране с численост 3200 човека. Тези сили, които ще бъдат създадени официално на 28 март са предназначени за вземане на мълниеносни контрамерки срещу терористи и диверсанти, а също и за участие в миротворчески операции.

    Съгласно разпореждането, утвърдено днес на заседание на кабинета на министрите, главния щаб на силите за бързо реагиране ща бъде разположен в базата Асака в токийския район Нерима. В състава на силите ще влязат бойци на антитерористичния спецназ, а също и инструктори, които ще обучават личния състав на спецификата при осъществяване на операции по поддържане на мира зад граница.

___________________________________________________________________________________________________________________ 
   16.03.2007, 13:00 
The image “http://images14.snimka.bg/002409055-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Пентагонът финансира модернизацията на ядрения арсенал на САЩ

Пентагонът влага значителни средства за модернизацията на ядрения арсенал на САЩ, съобщава електронното издание “Независимое военное обозрение”, цитирайки изказване на генерал Джеймс Картрайт.
    В свой доклад пред Конгреса командващият военностратегическите сили на САЩ заяви, че през последното десетилетие Пентагонът е изразходвал големи суми за модернизацията на ядрените оръжия и удължаването на жизнения цикъл на ядрените боеприпаси, произведени през Студената война. Картрайт допълни, че бъдещата модернизация на арсенала е свързана със значителни финансови разходи и крие рискове. /Агенция "Фокус"/

___________________________________________________________________________________________________________________
   16.03.2007, 08:00
The image “http://images14.snimka.bg/002407401-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

САЩ развръща в Ирак нова система за разузнаване 

Командването на обединените въоръжени сили на САЩ в Ирак планира през тази година да развърне в Ирак клетъчната система за разузнаване, наблюдение и събиране на разузнавателна информация ISRIS (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance Information Service). Тази ситема осигурява събирането на данни и видеофайлове от различни разузнавателни платформи, като безпилотни летателни апарати (БЛА), и разполагането им в сървър, достъпен за военните специалисти чрез стандартни интернет браузери.

    Системата ISRIS се явява развитие на разработваната от 2003 година от Пентагона и НАТО архитектура за разпространяване на разузнавателна информация във време, близко до реалното.  Тя получи обозначението на многосензорната аерокосмическа обединена система за разузнаване, наблюдение и събиране на разузнавателна информация MAJIIC (Multi-Sensor Aerospace-Ground Joint ISR Interoperability Coalition). Въвеждането на системата MAJIIC в експлоатация трябва да стане през 2008 година.
    Дистанционния достъп до възможностите на MAJIIC става а помощта на веб-сървъри. Данните от произволни източници ще се представят в формат XML. Преди известно време в системата са били тествани два Unix-сървъра MAJIIC, единият обработва видеоинформацията на базата на решение на фирмата "ЕхоЩорм", другият – статичните изображения и сведения от радарите и датчици от различни типове.

    В момента Командването на обединените ВС на САЩ е получило разрешение от управлението за перспективни разработки на министерството на отбраната на отделянето на системата ISRIS от проекта MAJIIC. През тази година проектът  ISRIS ще получи допълнително финансиране за развръщане на елементите му в Ирак.

 Още за военното разузнаване

___________________________________________________________________________________________________________________
   15.03.2007, 15:30
The image “http://images14.snimka.bg/002404799-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Пакистан получи китайски изтребители с руски двигатели

Първите серийни китайски изтребители JF-17 "Малкия Дракон", снабден с руски двигатели, са предадени на Пакистан за войскови изпитания и откриване на недостатъци, съобщава Earthimes.org.

    Според сведения на редица източници, предаването на Пакистан на самолети от този тип нарушава договора между Китай и Русия, забраняващ продажбата на изтребители, снабдени с руски двигатели на трети страни без съгласието на РФ. Ситуацията допълнително се усложнява от напрегнатите отношения между Пакистан и Индия, което може да повлияе на руско – индийските отношения.

    Изтребителят JF-17 е съвместна разработка на Китай и Пакистан за нуждите на ВВС на тези страни, а също и за износ в други страни. Предполагаше се, че с руски двигатели ще бъдат оборудвани самолетите за ВВС на Китай, а експортните версии на машината ще имат турбини китайско производство, но според специалистите, заради сложността в разработката и производството на съвременни двигатели, Китай е решил да използва руски двигатели и за тези машини.

Още за изтребителната авиация


    Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

Снимки: Интернет
{START_COUNTER}