Информация от средствата за масова информация


  Архив - март 2006 г.

 


   31.03.2006, 15:00 
Чили смята да смени всичките си учебни самолети с МиГ-АТЧили смята да смени всичките си учебни самолети с МиГ-АТ
ВВС на Чили са се заинтерисували от руския учебно-тренировъчен самолет МиГ-АТ, съобщава ИТАР-ТАСС. РСК "МиГ" е представила самолета на провеждащата се в Сантяго изложба FIDAE 2006.
    Според представители на корпорацията, МиГ-АТ може да смени едновременно няколко типа учебни самолета, които се използват в момента от ВВС на Чили.
    До сега командването на ВВС на страната се е стремяло да използва няколко типа самолета. Отчитайки икономическата целесъобразност, те смятат да преразгледат това положение.
    „Нашето предложение за единен самолет, а така е конструиран  МиГ-АТ, ще позволи съществено да намалеят разходите за подготовката на пилотите” – е заявил регионалния директор на корпорацията "МиГ" Павел Тришин.
    Компанията разчита на успех и за това, че Чили в бъдеще ще смята да модернизира и изтребителният си парк.

 


   31.03.2006, 09:00

Турция планира да изпраща совалки в космосаТурция планира да изпраща совалки в космоса

Тази година Турция пристъпва към реализация на национална програма за космически изследвания, която предвижда създаването на необходима инфраструктура за изучаване на космоса и изстрелването през 2014 година на космически кораб (совалка).За това в сряда съобщава вестник "Ени Шафак" (Yeni Safak).
    "Космическият проект", утвърден от Съвета за национална безопасност, си поставя за цел и присъединяването на Турция през тази година към Европейската космическа програма, разработването до 2010 г на собствена програма за подготовка на космонавти и строителство до 2012 г на национален космодрум.
    Космодрума, както се отбелязва, ще се строи като се вземе опита от експлоатацията на действащите в момента центрове за изстрелване на космически апарати на NASA в Хюстън и на Руската космическа агенция в Байконур (Казахстан).

 


   30.03.2006, 15:00

Руски високоточни боеприпаси за армията на ВенецуелаРуски високоточни боеприпаси за армията на Венецуела


Руски военни специалисти са извършили преглед на венецуелските артилерийски системи с цел проверка на тяхната пригодност да използват управляемите артилерийски снаряди "Краснополь-М", съобщава ИТАР-ТАСС.
    Този снаряд е разработен в тулското конструкторско бюро по приборостроене.
    По време на проверката е било установено, че съществуващите 152 и 155 мм венецуелски арт. системи могат да използват руските снаряди. На въоръжение в армията на Венецуела се намират артилерийски системи от ЮАР, САЩ и Белгия.
    "През юни-юли тази година са планирани демонстрационни стрелби във Венецуела, след което ще бъде взето решение за покупката на първата партида снаряди "Краснополь-М", - е заявил в интервю генералния директор по външноикономическата дейност на ОАО "Концерн Ижмаш" Александър Заварзин.
    Според руските военни експерти, Венецуела е заинтересувана от тези боеприпаси, за да осигури защита на бреговата си линия.  "Краснополь-М" може да се използва за поразяване както на земни, така и на морски цели.

 


   30.03.2006, 12:00

Компанията STK модернизира М113Компанията STK модернизира М113

Компанията Singapore Technologies Kinetics (STK) е произвела собствена модификация на американският бронетранспортьор  М113, който те сега предлагат на външния пазар.
    Бронетранспортьора М113 е бил разработен от компанията BAE Systems, Ground Systems Division, и до момента се явява един от най-популярните в своя клас. Растящите изисквания към бойната техника принуждават армиите да търсят начини за подобряване на характеристиките на намиращите се на въоръжение машини, които от бронирано такси се превръщат в бойна платформа с усилена защита и огнева мощ.
    За първи път модернизираната М113 е била демонстрирана на Азиатската аерокосмическа изложба в Сингапур през февруари 2006 година.

    Модернизацията  М113 от компанията STK има модулна структура.Монтиран е нов дизелов двигател Caterpillar 3126В с турбо-компресор, мощност от 330 кс и 2400 об/мин., отговарящ на стандарта Euro II. Машина има възможност да развива до 75км/ч и с едно зареждане да измине до 480 км.При стандартната комплектация бронетранспортьора тежи около 11 тона.
    На машината е монтирана купола с 40-мм гранатомет и 12,7 мм картечница. От всяка страна на куполата има монтирани по три установки за изстрелване на димни гранати с електрическо управления. На новата М113 са монтирани камери за преден и заден обзор, а също и допълнителна броня отпред, встрани и на дъното.
    Компанията STK вече е завършила разработката на модернизираната М113 и даже е провела необходимите изпитания.

 


   29.03.2006, 14:00 

Небето на балтийските републики ще се охранява от турски контингентНебето на балтийските републики ще се охранява от турски контингент

 В петък, 31 март ВВС на Турция ще приемат от полските летци дежурството в рамките на мисията на НАТО по охрана на въздушното пространство на балтийските страни. Церемонията по смяната ще се състои в базата на ВВС на Литва, Зокняй. Мисията на турския контингент ще продължи четири месеца.
    Както съобщава министерството на отбраната на Литва, в мисията ще участват представители на ВВС на Турция с четири изтребителя  F-16 Fighting Falcon. Предполага се, че в страната ще пристигнат около 80 турски военнослужещи. Поляците носеха преди тях бойното дежурство със самолети МиГ-29.
    В церемонията по приемане и сдаване на дежурството ще вземат участие министъра на отбраната на Литва Гядиминас Киркилас, секретарят на министерството на отбраната на Полша Станислав Козей, командващият на въоръжените сили на Литва генерал-майор Валдас Туткус, представителя на ВВС на Турция бригаден генерал  Неджат Билгин, а също и командващите на ВВС на Литва, Латвия и Естония.
    Изпълнявайки решение на НАТО за участие в мисии на въздушната полиция в небето над балтийските страни, на базата на ВВС на Литва, Зокняй край Шяуляя, от края на март 2004 г се дислоцират екипажи на НАТО със своите изтребители.
    Дежурства тук вече са носили представители на ВВС на Белгия, Дания, Великобритания, Норвегия, Холандия, Германия и САЩ. Предполага се, че турските пилоти ще бъдат сменени от испанските си колеги.


   29.03.2006, 09:00
RAFAEL представя SkyLite B на изложбата в ЧилиRAFAEL представя SkyLite B на изложбата в Чили

На изложбата FIDAE 2006, открита на 27 март в Сантяго, Чили компанията RAFAEL за първи път представя своя мини-БПЛА  SkyLite B.
SkyLite B представлява портативна система с малоразмерни безпилотни летателни апарати, която позволява да се извършва продължително разузнаване и наблюдение в дневно и нощно време в т.ч. и при вятър със скорост до 30 възела. Системата осигурява видео – и фотоснимки в интерес на подразделенията от ниските звена.
    SkyLite B се явява уникална система в своя клас. Благодарение на използването на стабилизирана оптико-електронна апаратура за наблюдение и специални режими за управлението на камерата, системата е в състояние продължително време да следи движещи се цели, да предава изображението с високо качество и да извършва точно целеуказване.
    Комплекса има и други достойнства - бързо развръщане, надежден пуск и приземяване на апарата, възможност за повторно пускане на апарата веднага след приземяването му.
    Всеки апарат SkyLite B има тегло около 6 кг и се комплектува с портативна станция за управление. БПЛА може да се намира във въздуха до 90 минути и да действа на разстояние до 10 км от мястото на старта. Скоростта му е от 32-55 възела.
    Компанията RAFAEL е извършила повече от 200 полета с БПЛА  SkyLite B, като на някои от тях са присъствали и представители на Министерството на отбраната на Израел.
    Експертите отчитат, че безпилотната система SkyLite B е предизвикала голям интерес сред военните среди по целия свят, включително и в страните от Латинска Америка.


FIDAEO FIDAEO
Сантяго, Чили, 27.03 - 02.04.2006 г.

Международна аерокосмическа изложба

 

SOFEX
 SOFEX
Аман, Йордания,  27.03 -  30.03.2006 г.

VI  Международна изложба за силите със специално назначение


  28.03.2006, 15:30

Концепция за използване на безпилотната авиация в САЩКонцепция за използване на безпилотната авиация в САЩ

 Командването на ВВС на САЩ е разработило концепция за развитието на безпилотните летателни апарати (БПЛА) в близките 25 години, съобщава Spacewar.com.
    Този документ определя направленията за развитие и интеграция на технологиите за развитие на този сегмент от авиацията, който в последните години бележи подем. Документа, озаглавен   "Перспективи за развитие на дистанционно управляеми и безпилотни летателни апарати според ВВС на САЩ" (The U.S. Air Force Remotely Piloted Aircraft and Unmanned Aerial Vehicle Strategic Vision), не се явява програмен – той само отбелязва най-важните аспекти на този процес.
    Сред задачите, които Пентагона поставя пред разработчиците на безпилотните системи са: - адекватно субсидиране на съответните научно-технически изследвания; координация на работите с другите служби; разработка и оптимизация на законодателната база за използване на БПЛА, а също и интегрирането на тези платформи в обикновената авиация и в космическата област.


   28.03.2006, 09:00

Изтребители F-35 за ВВС на Турция

Изтребители F-35 за ВВС на Турция

 Турция смята да закупи 100 изтребителя от пето поколение F-35 Joint Strike Fighter (JSF), които се разработват в САЩ, съобщи главата на департамента на отбранителната промишленост на страната Мурад Баяр (Murad Bayar). Планирания контракт се оценява на 10 милиарда долара.
    За плана на Турция е било обявено във Вашингтон на годишната среща на Турско-американския делови съвет, съобщи днес турската телевизионна компания NTV. Самолетите от ново поколение ще трябва да заменят старите самолети F-16 и F-4, които в момента са на въоръжение в турските ВВС.
    Според ръководителя на турския ВПК, Турция в продължение на 20 години ще осигури 10 милиарда долара за покупката на изтребителите F-35. При това, тя ще настоява половината от сумата  да бъде реализирана в местни проекти свързани с производството на новия изтребител. В тях имат готовност да участват турски компании, имащи опит в производството на бойна техника, в това число и по американски лиценз.
    Към тях се отнася и аерокосмическата компания на Турция (TAI), която от 1985 година по лиценз на  Lokhееd Martin е произвела 240 изтребителя F-16 Falcon. Част от тях са продадени в чужбина.
    Изтребителя F-35 се планира да влезе на въоръжение през 2012 година. В неговото създаване участват девет страни, сред които и Турция.

 


   27.03.2006, 18:30

Съкращения във вътрешните войски на РусияСъкращения във вътрешните войски на Русия

 Вътрешните войски на МВР на Русия до 2011 година ще бъдат съкратени с 60 хиляди човека, съобщава агенция РИА Новости. Това е заявил главнокомандващият на ВВ на МВР на РФ генерал-полковник Николай Рогожкин. Общата им численост към 1 януари 2006 г. е 199 хиляди и 800 човека.
    Рогожин е подчертал, че числеността на войските трябва да съответства на средствата които се отпускат за тяхната издръжка, затова ще се провежда планова и качествена минимизация и оптимизация на ВВ на МВР.
    Днес, 27 март се навършват 195 години от създаването  на  вътрешните войски на МВР на Руската Федерация.

 


   27.03.2006, 18:00

118 танка Leopard 2 за армията на Чили118 танка Leopard 2 за армията на Чили

 Чили е сключила контракт с Германия за доставката на 118 танка  Leopard 2, които трябва да заменят 131 модификации на Leopard 1, снети от въоръжение, съобщава изданието Defensenews.
    Според данни на изданието, за въоръжения и обновяване на бронетехниката във въоръжените сили на Чили се насочват десет процента от доходите на компанията Codelco – най-големият производител на мед в света.
    В рамките на програмата за превъоръжаване на чилийската армия се планира да се закупят 300 танка Leopard 2. Наскоро на въоръжение постъпиха три фрегати от Великобритания, две френско-испански подводници Scorpene, 18 самолета от Холандия и противокорабни ракети Harpoon, американско производство.
    Германия продължава да се освобождава от излишната си техника, като танкове  Leopard 2 са продадени и на Финландия, Полша, Гърция и Турция. Машини от този тип се намират на въоръжение и в армиите на Австрия, Дания, Холандия, Норвегия, Швеция и Испания.
    Танка Leopard 2 постъпва на въоръжение в бундесвера през 1980 година, като всички модификации се изготвят в заводите на  Krauss-Maffei Wegmann.

 


   27.03.2006, 12:00

В Черно море започнаха учения на ЧФ на РусияВ Черно море започнаха учения на ЧФ на Русия

Под ръководството на командващия на Черноморския флот адмирал Александър Татаринов, от днес до 3 април в централната част на Черно море ще се проведат учения на съединения ракетни катери, заедно с корабни и авиационни групи на флота.
    Основната цел на ученията е усъвършенстване на подготовката на командирите и щабовете, отработване на въпроси по взаимодействието с тактически групи при изпълнение на бойни задачи.
    Отделни епизоди от учението са били детайлно отработени в пунктовете за постоянна дислокация с използване на наличната учебно – материална база.
    В маневрите ще участват 18 бойни кораба и катера, авиацията на флота (12 самолета и вертолета) и 12 кораба за осигуряване. Ще бъдат проведени бомбомятане и ракетно-артилерийски стрелби.
    По време на учението се предвижда да бъдат изпълнени повече от 100 бойни упражнения, част от които ще се проведат в рамките на състезателни мероприятия за приза на главнокомандващия на ВМФ на Русия.

 


   26.03.2006, 13:00

Американски есминец протарани търговски корабАмерикански есминец протарани търговски кораб

 В резултат на сблъсък на американски военен кораб и търговски съд в района на Персийския залив четири човека са получили наранявания, съобщава AFP. Двама от пострадалите са американски матроси.
    Ескадрения миноносец McCampbell е протаранил търговския кораб  Rokya, който е плавал под флага на островната държава Кирибати. Стълкновението е станало на 50 км от крайбрежието на Ирак. В заявлението на командването на 5-ти флот на ВМС на САЩ се казва, че и двата кораба са получили повреди, но са съхранили своята плавателност. 
    Есминеца се е намирал на обикновено бойно дежурство свързано с  охраната на акваторията на Персийският залив и нефтените терминали на Кувейт и южен Ирак.
    Причините за произшествието се разследват.

 


   25.03.2006, 09:00

Proekt-971Атомни подводници за Индия

Военно-морските сили на Индия ще вземат на лизинг две руски подводници проект 971 "Щука-Б". За това съобщава индийското издание  "Индиа дифенс".
    Според изданието, съответната договореност е била достигната по време на състоялата се миналата седмица визита в Индия на премиер-министъра на Русия Михаил Фрадков. Русия се е съгласила, пише изданието, да даде на лизинг две атомни подводници. Сроковете на лизинга не се споменават, но според информация на индийски правителствени чиновници, става въпрос за период не по-малък от три години.
    ВМС на Индия вече имат опит в експлоатацията на атомни подводници след като взеха на лизинг руска подводница проект -670А", тип "Чарли", въоръжена с крилати ракети. Тази подводница под името К-43 ("Чакра") Индия експлоатира от 1988 до 1991 година.

 


   24.03.2006, 11:00

Нов артилерийски кораб Нов артилерийски кораб за ВМФ на Русия

 Днес в корабостроителницата на санкт-перебургското предприятие  ОАО "Алмаз" се поставиха основите на пореден малък артилерийски кораб от проекта 21630 "Махачкала", съобщава РИА Новости.
    На церемонията са взели участие главнокомандващият на ВМФ на Русия адмирал Владимир Масорин, ръководството на корабостроителницата и представители на градската администрация.
    "Махачкала" е третият от серията артилерийски кораби по проекта  21630, строящи се за руските ВМС. Той е проектиран във фирмата  "Зеленодольское проектно - конструкторское бюро".
    Кораба е предназначен за охрана и защита на крайбрежната икономическа зона. Главния кораб по проекта - "Астрахань" сега се готви за държавни изпитания. Втория кораб - "Каспийск" още не е спуснат на вода.
    Според директора на фирмата "Алмаз" , предприятието има готовност да произвежда по един кораб по проект 21630 годишно.

 


   23.03.2006, 16:00

Унгарските ВВС получиха първите шведски изтребителиУнгарските ВВС получиха първите шведски изтребители
В Унгария днес прилетяха първите изтребители JAS-39 Gripen, построени за националните ВВС в Швеция, съобщава Defence Talk.
    Пет многоцелеви леки изтребителя от последната серия C и D станаха първата част от партидата от 14 машини, които Унгария закупи.
В доставката на машините са участвали четирима унгарски пилота и трима летци от ВВС на Швеция. По време на полета не е имало никакви забележки.
    Останалите девет машини ще бъдат доставени на Унгария до декември 2007 година. Те, както и вече доставените съответстват напълно на стандартите на НАТО.
    Освен Унгария, шведско – британски самолети (строят се съвместно от  Saab и BAE) закупи и Чехия. Тези самолети спечелиха конкурс, в който участваха и американски изтребители F-16.

 


   23.03.2006, 10:00

 

Учения на НАТО в Северно мореУчения на НАТО в Северно море


От утре, 24 март до 6 април в териториалните води на Норвегия, Дания и Швеция ще се проведат ученията на страни от НАТО Brilliant Mariner 2006. В ученията Brilliant Mariner 2006 провеждани в рамките на програмата „Партньорство за мир” ще вземат участие военнослужещи от 17 страни.
    Главната задача на ученията е проверка на боеготовността за съвместно изпълнение на операции в кризисни райони. Ще бъдат задействани подразделения на сухопътните войски, ВМС и ВВС: 60 кораба, подводници, 8 специални подразделения, 15 самолета и вертолета. Подразделения на ВМС ще проведат в крайбрежните райони учения в състава на Силите за бързо реагиране на НАТО.


   23.03.2006, 09:00

Пентагона ще разполага в Европа ракетна базаПентагона ще разполага в Европа ракетна база

САЩ планира да разположи в една европейска страна база за ракетите-прехващачи в рамките на програмата за създаване на система за противоракетна отбрана /ПРО/. Решение за това, в коя именно страна ще бъде развърната базата, Пентагона ще вземе през есента на тази година.
Както съобщи вчера шефа на Агенцията за ПРО генерал-лейтенант Хенри Оберинг, САЩ ще водят преговори по този въпрос с редица европейски страни. 
  Според сведения на Асоциацията за контрола на въоръженията, интерес за разполагане на ракетите на своя територия са проявили Полша, Унгария и Чехия.
           Оберинг е отбелязал, че в проекта на бюджета на Агенцията за 2007 финансова година, който започва от 1 октомври тази година, са включени $119 млн. за закупуването на материали и оборудване за строителството на базата. Обекта трябва да е готов през 2010-2011 година.
    В момента Пентагона разполага с две бази, в които са разположени 10 противоракети, - в Аляска и Калифорния.


   22.03.2006, 15:30

Northrop Grumman представи пчела-убиецNorthrop Grumman представи пчела-убиец

Компания Northrop Grumman демонстрира на представители на Въоръжените сили на САЩ своя безпилотен летателен апарат KillerBee, с голяма продължителност на полата. Безпилотната система осигурява предаването на видео информация в реално време, необходима за определяне на целите за високоточните оръжия.
    KillerBee е представител на семейство многофункционални безпилотни системи, създадени за наблюдение, защита на военни бази, държавната граница и военни конвои. Версията на БПЛА, демонстрирана пред ВВС, има 9-футово крило и носи оптико-електронна и инфрачервена апаратура.
    Демонстрацията е била проведена в базата на ВВС на САЩ  Крич, щатa Невада.
    ”Двудневната демонстрация показа огромното значение на БПЛА KillerBee за провеждане на ефективни бойни операции” – е заявил  Джон Уокер, директор за развитието на компанията Northrop Grumman.
    При разработката на безпилотната система  KillerBee компанията Northrop Grumman и нейните партньори от компанията Swift Engineering са се ориентирали от потребностите на ВВС, ВМС и  Морската пехота от такава техника.


   21.03.2006, 18:30

Су-34 постъпва на въоръжение във ВВС на Русия Су-34 постъпва на въоръжение във ВВС на Русия

 ВВС на Русия са започнали пробна експлоатация на новият фронтови бомбардировач Су-34, който в бъдеще трябва да замени намиращият се в момента на въоръжение самолет от аналогичен клас  Су-24М, съобщи главнокомандващият на ВВС на РФ армейски генерал Владимир Михайлов.
    Планирано е провеждане на преподготовка на личния състав за работа с новата машина, уточняване на технологията за техническото и обслужване, разработването на методика и курс за бойно използване.
    Към 2010 година във ВВС на РФ трябва да има един полк окомплектован с такива самолети.
    Самолета е двуместен, с максимална скорост до 1900 км/ч и практически таван от 14000 метра. Оборудва е със съвременен пилотажно-навигационен комплекс, включително и с радар с електронна система за управление на лъча. Има вградено 30мм оръдие ГШ-301 с БК от 180 снаряда. На 12 външни точки може да се окачва до 8 тона разнообразно въоръжение.


   21.03.2009, 18:00 

HATF-7Пакистан проведе изпитания с крилата ракета

Пакистан проведе днес успешни изпитания с крилатата ракета  "Хатф-7" с наземно базиране. На изпитанията е присъствал президента на страната Первез Мушарраф.
Новата модификация на ракетата през февруари премина през стендови изпитания, показващи висока степен на точност на системата за насочване. Според разработчиците, ракета е с ниска радиолокационна контрастност.
    Първите изпитания с крилатата ракета " Хатф-7" са се провели през август 2005 година. Ракетата е способна да носи обикновена или ядрена бойна глава и поразява цели, включително и движещи се на разстояние до 500 км.
     Първият вариант на ракетата се е разработвал за подводниците на Пакистан. В последствие се е преминало към разработване на модификации с въздушно и наземно базиране.

 


   21.03.2006, 16:30

Катастрофа с МиГ-21 в ИндияКатастрофа с МиГ-21 в Индия
В Индия днес претърпя катастрофа учебен изтребител МиГ-21, съобщава Dailyindia.com.
Самолета се е разбил в 15:35 местно време при изпълнение на тренировъчен полет в провинция Раджастан. Машината е излетяла от военната база "Уттарлай", разположена в приграничният с Пакистан район Бармер. Пилотите не са успели да катапултират и са загинали.
    Причините за катастрофата са сега са неизвестни. Министерството на отбраната на Индия провежда разследване на инцидента.
    Изтребителя е паднал извън населено място, жертви на земята няма.     Това е вече трета авария с МиГ-21 за 2006 година. През януари  в резултат на такава катастрофа също загинаха двама пилота от ВВС на Индия. За последните седем години Индия е загубила 54 такива изтребителя.

    20.03.2006, 14:00 
САЩ ще изстреля ракета „Минотавър"САЩ ще изстреля ракета „Минотавър"

В края на март САЩ ще изстреля ракета "Минотавър" с шест военно - експериментални спътника от серията "Формосат-3" и експериментален свързочен апарат на НАСА LCT-2. Старта на носителя е предвиден за 30 март от ракетния полигон Ванденберг в щата Калифорния.
    По данни на печата, четиристепенната ракета "Минотавър", най-евтината американска ракета, е предназначена за извеждане в орбита на малоразмерни спътници. Първите две степени са взети от междуконтиненталната балистична ракета "Минитмън-2", която подлежи на унищожение съгласно договора СНВ-1. Третата и четвъртата степени на "Минотавър-а" са от ракетата с въздушно базиране "Пегас", която се използва за комерчески пускове от началото на 1990-та година. Подобна комбинация, отбелязват експерти, позволява да се намали почти с 1/3 стойността на извежданите полезни товари в космоса.
    "Минотавър" е способен да изведе на полярна орбита, на височина 724 км от земята  полезен товар с тегло до 340 кг.


   20.03.2006, 09:00

Японски Apache LongbowЯпонски Apache Longbow

На 15 март по време на тържествената церемония, която се проведе в завод на компанията Fuji Heavy Industries (FHI) в град Утсуномия (Utsunomiya), се състоя предаването на японското правителство на първият многоцелеви боен вертолет AH-64D Apache Longbow.
    FHI се обединиха с Boeing за производството по лиценз в Япония на  вертолетите Apache. Boeing ще осъществява интеграцията на различните системи. Производството на първата машина е по-рано от запланувания срок, което подсказва, че  през следващата година първите два вертолета ще постъпят на въоръжение в силите за самоотбрана на Япония.


   19.03.2006, 09:30 
100 години подводен флот в Русия100 години подводен флот в Русия

 Днес Русия отбелязва деня на моряка-подводничар. На този ден през 1906 година с указ на императора Николай II в класификацията на корабите във военно-морския флот е бил включен нов разряд кораби – подводници. До 1917 година този ден е бил официален празник в Русия. Сега празника се отбелязва със заповед на главнокомандващият на ВМФ на РФ от 15 юли 1996 г.
    В тържествата в Северодвинск е взел участие главнокомандващия на ВМФ адмирал Владимир Масорин, които е заявил пред журналисти, че в близко време е възможно да започнат работите по проектирането на нов тип подводници.
    Там той е присъствал и на церемонията по полагане на основите на атомната подводница от четвърто поколение "Владимир Мономах", третата по ред по проекта "Борей", строящи се в Северодвинск.
    Адмирала е съобщил, че в момента в корабостроителниците на  Севмаш се строи нова многоцелева подводница, но е отказал да съобщи подробности за проекта.


   17.03.2006, 18:30

Норвежки танк потъна в блатоНорвежки танк потъна в блато

Танк Leopard 2 от норвежката армия пропадна в заледено блато, в резултат на което загинаха двама члена на екипажа, съобщава агенция AFP.
Това е станало снощи, по време на ученията на НАТО Cold Response, които се провеждат в Северна Норвегия с участието на 10 хиляди офицери и войници от 11 страни. Състоянието на другите двама военнослужещи от екипажа е задоволително.
    Танка Leopard 2 се намира на въоръжение в армиите на Австрия, Дания, Германия, Холандия, Норвегия, Швейцария, Швеция и Испания. Покупки са направени и от Полша, Турция и Финландия.
    Прието е да се смята, че това е един от най-добрите танкове в света.


   17.03.2006, 18:00

F-16 за ВВС на Полша F-16 за ВВС на Полша

 Lockheed Martin построи и изпита първият изтребител, предназначен за полските ВВС, съобщава сайта F-16.net.
Полета се е състоял в авиобазата "Форт Уорт" в Тексас. Самолета се е управлявал от летеца-изпитател Пол Хаттендорф.
    По време на полета той е изпитал двигателя в различни режими на работа и на различна височина на полета. Освен това са проведени тестове и на РЛС.
    Това е първата машина от 48-те които Полша купува. Изтребителите ще започнат да постъпват във войската от октомври 2006 г., съобщава Defense News.
    До края на годината Полша ще получи осем такива самолета. Решението за подмяната на авиационния си парк Полша взе през 1999 г, след влизането си в НАТО. В момента нейните ВВС са въоръжени предимно с МиГ-21 и МиГ-29 съветско производство.
    Резултатите от тендера бяха обявени през 2002 г. Освен Lockheed Martin в него участваха BAE Systems в компания със SAAB и Dassault Aviation. Стойността на сделката е за 3,5 милиарда долара.


   17.03.2006, 16:00

Нови вертолети за италианските ВВСНови вертолети за ВВС на Италия

Авиостроителната компания „Агуста-Вестланд”, дъщерно предприятие на италианският промишлен концерн „Финмекканика”, връчи на полигона в Бриндизи (област Апулия) на представители на ВВС на Италия първият екземпляр на новия усъвършенстван боен вертолет НН-3F.
    Новата машина дава старт на многогодишна програма за модернизация на подвижния състав на ВВС на Италия и внедряването на нови многофункционални вертолети, които притежават подобрено навигационно оборудване, по голяма автономност на полета, система за търсене на военнослужещи, оказали се на територията на противника, подобрени условия за работа на екипажа.
    НН-3F постепенно ще заменят вертолетите, намиращи се на въоръжение в 15-ти авиополк, дислоциран в базата на НАТО Пратика-ди-Маре край италианската столица.


   17.03.2006, 12:30

Нови „Томахавки” за ВМС на САЩ и ВеликобританияНови „Томахавки” за ВМС на САЩ и Великобритания

Компанията "Рейтеон" е получила поръчка на стойност от 346 млн долара за производството на крилати ракети Tomahawkвъв версия "Блок-4" (тактически) за ВМС на САЩ и Великобритания, съобщават от прес-службата на компанията.
    Тази поръчка е трето продължение на многогодишен контракт, изчисляващ се на 1,6 милиарда долара. Договора за 2006 финансова година предвижда производството на 473 ракети, 65 от които предназначени за запуск от торпедни апарати на подводници от ВМС на Великобритания. Ракетите трябва да бъдат произведени до 2009 година.
    Първите доставки на крилати ракети от варианта "Блок-4" за ВМС на САЩ започнаха в средата на 2004 г. През май същата година стана известно, че министерството на отбраната на Великобритания е поръчало
Tomahawk” - "Блок-4" за въоръжаване на атомните си подводници от клас "Трафалгар" и "Естют".
    Ракетата
Tomahawk” е разработена за високоточно поразяване на важни и добре защитени цели. Във версията
 "Блок-4" ракетата се явява основа на новата бойна система "Безелин-4" и има 15 годишна гаранция, докато ракетата от варианта "Блок-3" има гаранция от 8 години. Стойността на една "Томахавка" "Блок-4" е два пъти по-ниска от стойността на нова ракета от варианта "Блок-3".


   16.03.2006, 16:00

Пентагона замразява финансирането на проекта F-35Пентагона замразява финансирането на проекта F-35

 Пентагона временно прекратява финансирането на програмата за създаването на изтребител от пето поколение F-35, съобщава  Scotsman. Финансирането ще бъде възстановено, след като самолета премине успешно летателните изпитания.
    Според американски конгресмени, контролиращи разработката на самолета, съществува сериозна опасност, че проекта в своето по нататъшно развитие няма да съответства на утвърдените финансови и технически планове.
    В проекта участва консорциум от девет страни – САЩ, Великобритания, Италия, Холандия, Турция, Канада, Австралия, Норвегия и Дания. Освен тях в проекта участват е белгийски и израелски компании.
    Както утвърждават от Пентагона, те имат готовност да закупят първата неголяма партида самолети още следващата година. Те ще бъдат произведени още преди да са завършили изпитанията и изтребителя да докаже своите качества, заложени в техническото задание.
    В края на февруари Lockheed Martin показа на пистата първия образец на F-35. Първите си полети той трябва да направи тази есен. Според специалисти, нито една от трите модификации на самолета няма да завърши изпитанията си до 2009 г, а пълната интеграция и отстраняване на всички недостатъци ще продължи до 2011 г. Joint Strike Fighter се планира да бъде приет на въоръжение през 2012 година.
    САЩ и Великобритания планират да изхарчат за покупката на 2593 самолета 256 милиарда долара.


   16.03.2006, 15:00

Продължава строителството на атомната подводница „Белгород”Продължава строителството на атомната подводница „Белгород”

Дострояването на подводницата "Белгород" в корабостроителницата на Севмаш в Северодвинск в включено във военния бюджет за 2006 година, съобщиха на кореспонденти на ИТАР-ТАСС представители на завода. Финансирането е в минимален обем, като през тази година трябва да се внесе яснота  в бъдещата съдба на атомохода, който е готов на 75%.
    Атомният подводен крайцер "Белгород" проект 949А "Антей" (по класификацията на НАТО - "Оскар-2") се отнася към многоцелевите подводници, не въоръжени с междуконтинентални ракети. Той има дължина от 154 метра, водоизместимост до 18 хиляди тона, скорост под водата до 28 възела, максимална дълбочина на потапяне 500 метра и екипаж от 130 човека. Подводницата е въоръжена с 24 пускови установки за крилати ракети "Гранит".
    Дострояването на "Белгород", работата по който беше законсервирана, започна по инициатива на Севмаш след гибелта на еднотипния атомоход "Курск" в Баренцово море.


   15.03.2006, 16:00

Измислиха преносими вертолети за военните Измислиха преносими вертолети за военните

Американската компания Tactical Aerospace Group (TAG) разработва за армията на САЩ нов клас бойни микро-вертолети TAG-Mxxx. Тези машини в събрано положение ще могат да се носят на гръб, като обикновена раница.
    Впрочем, американците не са първите, които са се заели с производството на микро-вертолети. Японската корпорация GEN смята веднъж за винаги да реши вечният въпрос „защо хората не летят?” – произвеждайки едноместен летателен апарат във вид на кресло-вертолет. Независимо от странната конструкция, твърдят, че апарата не само лети прекрасно лети със скорост от 90 км/ч , но вече е и готов за продажба. Неговата цена в момента е 3,6 милиона японски йени (около $31 200). Машината има два пропелера и един двигател с мощност от 8 конски сили.


   15.03.2006, 12:30

Катастрофа със СУ- 24МКатастрофа със СУ- 24М

 Днес в 11:48 по московско време на 56 километра източно от Воронеж, край населения пункт Илиьч се разби руски фронтови бомбардировач Су-24М, съобщава РИА Новости.
    Двамата пилоти – майор Владимир Сергеев и капитан Роман Островерхов   са катапултирали успешно. Състоянието им се смята за удовлетворително. Същите са доставени на летище „Воронеж”, къде им се извършва медицински преглед и от където е излетял самолета. Самолета е паднал в полето, жертви и разрушения на земята няма. Аварията е станало по време на планов учебен полет.
    В момента във Воронеж вече е пристигнала комисия на Министерството на отбраната  и главнокомандващия на ВВС на Русия, която ще разследва причините за аварията. По предварителни данни, причина за катастрофата е техническа неизправност в системата за управление на геометрията на крилата. На борда на самолета е имало само боекомплект за оръдието. За последните шест години са станали седем катастрофи със самолети от този тип.


   14.03.2006, 17:00

Нови камиони за Въоръжените сили на Русия Нови камиони за Въоръжените сили на Русия

Четири хиляди товарни автомобила "Урал" и "КамАЗ" ще закупят през тази година въоръжените сили, заяви началника на главното авто-бронетанково управление на МО на РФ генерал-полковник Владислав Полонский.
"Планира се да се закупят по две хиляди камиона от всяка марка. Към 2020 всяко тактическо звено от въоръжените сили ще бъде комплектовано с автомобили "Урал", а оперативното звено с автомобили  "КамАЗ", - е казал той.
    Авто-парка на бившата съветска армия се е формирал от производството на над 30 предприятия, с над 60 модели машини. В руските ВС са останали 40 базови модела, което също е много. Това създава трудности при експлоатацията им и осигуряването с резервни части.
    Според данни на Министерството на отбраната на РФ, в момента на базата на шасита на автомобилите "Урал" и "КамАЗ" са монтирани повече от 730 вида въоръжения и технически средства, като общото количество на товарните автомобили от посочените марки е повече от сто хиляди различни модификации.


   14.03.2006, 08:30

В Южна Корея се разби американски изтребителВ Южна Корея се разби американски изтребител

Реактивен изтребител на американските ВВС F-16С "Файтинг фалкон" от авиобазата Кунсан днес сутринта  претърпя авария и падна в акваторията на Жълто море. За това е съобщил говорител на щаба на 8-мо изтребително авиационно крило на ВВС на САЩ.
    Произшествието е станало по време на изпълнение на учебно-тренировъчен полет. Пилота е успял успешно да катапултира, след което е бил прибран от вертолет на южнокорейските ВВС. Започнало е разследване за изясняване на причините за катастрофата.


   13.03.2006, 15:00

Британия тайно разработва ново ядрено оръжиеБритания тайно разработва ново ядрено оръжие

 Великобритания тайно разработва нова ядрена бойна глава, съобщава Times. Разработките се водят съвместно с американски учени в Научно-изследователският институт за атомни въоръжения в графство Беркшир (Atomic Weapons Establishment).
    Независимо, че британското правителство официално утвърждава, че още не е взело решение за смяна на съществуващите ядрени ракети Trident с по нови оръжия, разработки се водят, поне от месец май на миналата година, когато Тони Блер беше преизбран за премиер-министър.
    Характеристиките на новия ядрен боеприпас са неизвестни. Според данни на Times, британците са си поставили за цел да създадат по евтино оръжие от съществуващите в момента образци.
    Освен това, новото оръжие трябва да включва в себе си само проверени технологии, за да не е нужно възобновяване на ядрените изпитания при неговото създаване.
    Аналогична програма се разработва и в САЩ.
    Както се съобщаваше по рано, в ядрените изпитания, които се проведоха на 23 февруари в Невада, са взели участие и британски специалисти.


   13.03.2006, 11:00

Ми-171Ирак купува руски вертолети

 ВВС на Ирак показаха осем нови средни транспортни вертолета Ми-17, включително и един Ми-171, предназначен за превозване на висшето командване. Всичките са били доставени на модернизираната база Ел-Мутана с транспортен самолет Ан-124, нает от полската фирма "Бумар". Още два Ми-17 ще бъдат доставени след няколко седмици, когато в Русия ще завърши тяхната доработка, съобщава ежеседмичника "Джейнс дифенс уикли".
    Източници от изданието съобщават, че тези вертолети се явяват „първата система оръжия, която ВВС на Ирак е купила самостоятелно”, и че Ми-17 е бил избран защото не е сложен, има голяма вместителност и се експлоатира в Ирак от много години. Машините ще бъдат дислоцирани в авиобаза Таджи и ще бъдат основа на нова ескадрила във ВВС.
    Официални представители на "Бумар" са заявили, че ВВС на Ирак са започнали преговори за покупката на още една партия вертолети  Ми-17.
    Намеренията на иракската страна е да има 24 вертолета Ми-17 в своите ВВС, но окончателната цифра ще бъде определена отчитайки възможностите на бюджета на страната.


   12.03.2006, 16:00

Втори ескадрон на ВВС на САЩ с F-22Втори ескадрон във ВВС на САЩ с F-22

В  94 изтребителен ескадрон на ВВС на САЩ, създаден още по време на първата световна война, започнаха да постъпват на въоръжение  F-22 Raptor, ставайки втория ескадрон във ВВС, получил в свое разпореждане изтребители от пето поколение.
    В момента в заводите на Lockheed Martin завършва сглобяването на 71 от 107-те планирани по контракти машини.
    Първите F-22A Raptor започнаха да постъпват на въоръжение във ВВС през декември 2005 година. Първото подразделение получило тези самолети стана 27 изтребителен ескадрон от базата на ВВС на САЩ Ленгли, Вирджиния. Официално се предвижда този самолет да се използва за осигуряване на превъзходство във въздуха и за нанасяне на удари по земни обекти. Според конструкторите на  Raptor, той е два пъти по надежден и три пъти по ефективен от F-15C Eagle. Специалистите на Lockheed Martin характеризират своята машина като най-добрата в света, и че тя ще бъде актуална още 40 години.
     Неотдавна стана известно, че фирмите, участващи в създаването на самолета, заради съкращаване на първоначалната поръчка от  381 на 180 машини, смятат да предложат F-22 на международния пазар.


   11.03.2006, 09:00

Мини БПЛА в армията на ИзраелМини БПЛА в армията на Израел

 Министерството на отбраната (МО) на Израел планира следващия месец  да извърши оценка на претендентите за доставка на безпилотни авиационни системи за „взводно” ниво, осигуряващи разузнавателна информация „зад хълма”. МО на Израел обещава да направи своя избор до края на годината.
    Системите Orbiter на компанията  Aeronautics Defense Systems, Skylark на компанията Elbit Systems, I-View 50 на Israel Aircraft Industries, Rainbow на фирмата Israel Military Industries Rainbow и Skylite B на компанията Rafael трябва да преминат през повече от 100 часа тестове, подготвени от военно ведомство. Всеки от безпилотните апарати има електрически двигател и е способен да се намира във въздуха до 1,5 – 2 часа.
    Според информация, сделката с победителя може да възлезе на няколко десетки милиона долара.


  10.03.2006, 15:30 
Як -130 за ВВС на АлжирЯк -130 за ВВС на Алжир

 

 По време на започналата днес първа  визита на президента на РФ Путин в Алжир ще бъде подписан договор за доставката на 16 руски учебно-бойни самолета Як-130, съобщава РИА Новости.
    Самолетите, които ще се доставят ще бъдат снабдени с руско-украински двигатели АИ-222-25, разработени от фирмите "Салют" и "Прогрес".
    Як -130 може да бъде оборудван и с двигатели F124-GA-200 , съвместно производство на фирмите Honeywell и Fiat Avio или с двигатели DV-2S произведени от словашката фирма Povazke Strojarne L.M.
    Както отбелязват експерти, тяговъоръжеността  на този самолет позволява на него да тренират пилоти от различни класове – щурмовици и изтребители. Двигателите се отличават с максимална безопасност и дълъг живот при ниски експлоатационни разходи.
    Освен това, по желание на клиента руско-украинските двигатели могат да бъдат комплектовани със сопла с управляем вектор на тягата, а също и да се монтира модифицирана форсажна камера.
    Самият Як-130 може да се използва не само като учебен самолет, но и като лек щурмовак. Той има възможност да носи до три тона боен товар. С Як-130 могат да се изпълняват всички маневри характерни за изтребителите в дозвуков режим.
    Експертите оценяват потенциалното търсене на световния пазар на самолети от класа на Як-130 в рамките на 2500 единици за периода до  2020 година.
    Общата стойност на договорите, подписани между Русия и Алжир възлизат на около 7,5 милиарда долара. Те включват доставката на  36 многофункционални изтребителя МиГ-29СМТ (около 1,6 милиарда долара), 28 изтребителя Су-30 (около 1,2 милиарда долара), осем дивизиона зенитни ракетни системи С-300ПМУ2 "Фаворит" (около милиард долара), а също и танкове Т-90С (няколко стотин милиона долара). Освен това Русия ще модернизира алжирските танкове Т-72, две подводници клас "Варшавянка" и две корвети.
    В момента на въоръжение в ВВС на Алжир се намират 36 МиГ-29. Всичките са със срок на експлоатация 15 и повече години.


   10.03.2006, 08:00

В Боливия се разби самолет на ВВС на АржентинаВ Боливия се разби самолет на ВВС на Аржентина

 Самолет T-21 на ВВС на Аржентина се разби вчера на територията на Боливия, съобщава AFP.
    Както заявиха представители на Министерството на отбраната на Боливия, самолета, на борда на който са се намирали 6 аржентински военнослужещи, е паднал в предпланинската част на Андите на около 10 километра от град Ла-Пас (La Paz). Самолета е изчезнал от екраните на радарите 10 минути след като е излетял от военното летище "Ел-Алто" (El Alto).
    "Никой от намиращите се на борда не е оцелял, отломки от самолета са се разпръснали на територия от 2 кв. километра", - съобщиха от боливийското отбранително ведомство.
    Причините за катастрофата се изясняват.


   09.03.2006, 16:00

BAE Systems разработва електромагнитно оръдие за ВМС на САЩBAE Systems разработва електромагнитно оръдие за ВМС на САЩ


Британската отбранителна компания BAE разработва за Пентагона електромагнитно оръдие, съобщава Defense Industry Daily.
    Американското подразделение на корпорацията BAE Armament Systems е сключило с Пентагона 5,5-милионен контракт за разработката и строителството на прототипа 32 MJ Laboratory Launcher. След като този прототип бъде изпитан, компанията ще започне изработката на артилерийската система MJ EM за ВМС на САЩ.
    Работата по разработката и строителството на прототипа ще се води в изследователските центрове в Минеанаполис и Дейтона и ще завършат през 2007 година.
    Както отбелязва Defense Industry Daily, проекта за това въоръжение е бил разработен в института за нови технологии на Тексаският университет (University of Texas Institute of Advanced Technology).
    Този проект предвижда разработката на артилерийски системи за ВМС и сухопътните войски, като последния вариант е предвиждал разполагането на оръдието на ЖП платформа.
    Проекта предвижда разработката на специални боеприпаси, напълнени с игли и волфрамови осколки. Теглото на всеки снаряд е около 15 кг. Съгласно тексаският проект, дулната енергия на оръдието ще бъде  64 мегаджаула, началната скорост на снаряда - 2500 метра в секунда, максималната далечина на действие - 500 километра.
    Електромагнитните оръдия в бъдеще се предвижда да се монтират на есминците от перспективния проект DDX, както и на всяка друга платформа.


   09.03.2006, 10:00 
РСЗО "Смерч" за ИндияРСЗО "Смерч" за Индия

Пермското предприятие "Мотовилихинские заводы" започна да доставя реактивни системи за залпов огън (РСЗО) "Смерч" за индийската армия. Сумата на контракта, която завода чака повече от пет години, е за около 150 милиона долара, съобщи председателя на комитета за стратегическо развитие на предприятието Марат Загидуллов.
    Според него, през следващите три години завода трябва да достави на Индия около 30 РСЗО, предназначени за превъоръжаване на три полка. "На индийската армия ще се доставя модифициран модел, вече известен със своите бойни характеристики, на базата на шаси на "Татра" с изменени и подобрени системи за управление на огъна", - е заявил представител на предприятието. Сделката се координира от "Рособоронэкспорт".
    В бъдеще "Мотовилихинские заводы" разчитат на ежегоден ръст на поръчките с 20-25%.


   08.03.2006, 15:00

Пентагона сгреши при оценката на стойността на перспективните корабиПентагона сгреши при оценката на стойността на перспективните кораби

Стойността на перспективните американски бойни кораби от клас  LCS (Littoral Combat Ship), предназначени за патрулиране в близката морска зона, трябва да бъде увеличена с 44% и през 2008 година да достигне 307 милиона долара за единица, пише изданието Defense News.
    Ранното финансиране на проекта е планирало да бъдат заделени по 220 милиона долара за всеки кораб. Тази цена е била утвърдена от Конгреса на САЩ в отбранителния бюджет за миналата година.
    В докладната на командването на ВМС, която е била представена на конгресмените на 27 февруари, е предложено да се направи промяна на разходите, свързани с проекта Littoral Combat Ship, за  2007 финансова година. За строителството на два кораба клас LCS флота е поискал 520,7 милиона долара.
По този начин средствата се увеличават с 40,4 милиона за единица. Според мнение на чиновници от Пентагона, увеличените разходи трябва да покрият инфлацията и част от други разходи, свързани с тестови изпитания, отработката на технологията на използваните материали в корпуса и електронното осигуряване на бойните кораби.
    Общото количество LCS във ВМФ на САЩ се планира да бъде 55 броя.
    Корабите LCS ще са многофункционални – патрулиране  морските граници на САЩ, събиране на разузнавателна информация, тралене на мини, лов на поводници и скоростни катери-нарушители. В особени случаи тези кораби могат да поддържат и наземни операции.
Според техническото задание на Пентагона, корабите трябва да носят безпилотни самолети, а също и пилотируеми и безпилотни вертолети.


   07.03.2006, 19:00

Бюджета на Сухопътните войски на САЩ ще бъде 111,8 милиарда долара.Бюджета на Сухопътните войски на САЩ ще бъде 111,8 милиарда долара.

Бюджета на армията (СВ) на САЩ за 2007 финансова година ще се увеличи с 4 милиарда долара и ще стане 111,8 млрд дол. Източник от армията на САЩ е съобщил, че допълнителни средства се планира да бъдат изразходвани за финансиране на работите по бойните системи на бъдещето, в частност, за безпилотни летателни апарати и съответната наземна техника, бойни системи за управление и свръзка.
    Като цяло американския отбранителен бюджет за финансовата 2007 година е в размер на 439,3 млрд дол, което е със 7% (29 млрд дол) повече от бюджета за миналата 2006 ф.г.
    Около половината от този бюджет се планира да бъде изразходван за заплати, за военния и граждански персонал, а също и за пенсии.
    За преподготовка и тренировки на резервистите и националната гвардия, за тяхна екипировка през 2007 ф.г. са планирани 21 млрд дол. В хода на реформата в армията на САЩ количеството на армейските бригади ще се увеличи от 33 на 42, а числото на бригадите от Националната гвардия ще се увеличи от 15 на 28.


   07.03.2006, 17:00

Развитие на радиоелектронната борба в РусияРазвитие на радиоелектронната борба в Русия

 На базата на компаниите "Оборонительные системы" ще бъде създаден холдиг за разработка и производство на системи за РЕБ. За това в интервю за списанието "Russia/CIS Observer" е заявил генералния директор на "Оборонпром" Денис Мантуров.
    Компаниите "Оборонительных систем" имат свои собствени разработки в областта на РЕБ – това е комплекса за радиотехническа защита, - е отбелязал Мантуров.  Сега се извършва техническа работа по разработката на концепцията за формиране на холдинга за РЕБ. Окончателната структура на структурата ще се определи към 2007 г. и ще обедини повече от 20 предприятия от отрасъла. Според оценки на специалисти, продажбите на системи и средства за РЕБ няма да отстъпват на продажбите на вертолетна техника например.


   07.03.2006, 11:30

Ми-28Н завършва държавните изпитанияМи-28Н завършва държавните изпитания

Вертолета Ми-28Н завършва първият етап на държавните съвместни изпитания, съобщи главнокомандващия на ВВС на РФ армейски генерал Владимир Михайлов.
  
  Първият полет на серийния образец на Ми-28Н се състоя в края на 2005 година на летището на компанията ОАО "Роствертол".
    Според сведения на АРМС-ТАСС, разработката на вертолета е започнала през 1993 г. на базата на машината  Ми-28 и програма, разработката на която по рано е била прекратена. Отличието на Ми-28Н от Ми-28 е в това, че на тази машина е монтиран  нов интегриран комплекс на бордовото оборудване, позволяващ да се извършват нощни полети на малка височина.
    В състава на бордовото оборудване влиза и РЛС с кръгов обзор. За разлика от РЛС на американския вертолет AH-64D "Апач" тя е способна да осигурява изпълнението и на пилотажно-навигационни задачи.
    В състава на въоръжението на Ми-28Н влиза артилерийска установка НППУ-28Н с 30-мм автоматично оръдие 2А42, противотанкови управляеми ракети на комплекса "Атака", блокове с неуправляеми реактивни снаряди, контейнери с минно въоръжение и управляеми ракети "Игла-В" от клас "въздух-въздух". Общата маса на бойният товар достига 
до 2300 кг.
    Максимална скорост на полета на машината - около 320 км/ч, крейсерска скорост – повече от 250 км/ч, статически  таван - 3700 м, динамически таван - 5700 м.
    Максимална маса на вертолета при излитане - 12 тона, нормална маса при излитане – 10,7 тона. Има монтирани два турбинни двигателя ТВ3-117ВМА с по 2200 к.с. всеки.

    Вертолета има висока степен на защита. Двуместната тандемна кабина е напълно бронирана,а  стъклата издържат пряко попадение на 12,7 мм. куршум.
    По план вертолета трябва да започне да постъпва във ВС  на РФ тази година.


   06.03.2006, 19:00 

Британия празнува 70 години от полета на изтребителя Spitfire Британия празнува 70 години от полета на изтребителя Spitfire

Във Великобритания отбелязаха годишнината от първият полет на един от знаменитите изтребители от времето на Втората световна война - Spitfire, съобщава BBC News.
    Тържествата свързани с изтребителя, които преди няколко дни бе признат за един от символите на страната, ще продължат през цялата 2006 година. По време на вчерашното тържествено мероприятие в небето над императорският военен музей в град Даксфорд беше извършен полет на пет действащи изтребителя Spitfire от двуместната учебна модификация.
    Един от самолетите е бил пилотиран от ветерана от Втората световна война Алекс Хеншоу, който през 40-те години е бил летец-изпитател на фирмата Supermarine.
    На 5 март 1936 година се е състоял първият полет на прототипа на Spitfire - самолет, който е бил обозначен с индекса K5054. Полета е извършил летеца-изпитател капитан Матт Саммерс (Capt Mutt Summers). Самолетът е разработен от знаменития британски авиоконструктор  Реджинальд Митчелл.

    Както се съобщава на сайта „Уголок неба", първият сериен  Spitfire е бил доставен на Кралските ВВС през 1938 година.  Към началото на войната през септември 1939 г. в RAF е имало девет плътни дивизиона.
    Първият бой, в който са участвали тези самолети, се е състоял на 16 октомври 1939 г. На този ден Spitfire от 602-ри и 603-ти дивизиони са встъпили в бой с немски бомбардировачи He-111 в небето над Фирт-оф-Форт. В резултат на това са били свалени два немски самолета.
    В хода на войната Spitfire непрекъснато са модернизирани и усъвършенствани. Тази машина е участвала във всички основни въздушни операции на Кралските ВВС. Общо са били произведени 20351 самолета "сухопътна" версии и 2408 изтребителя Seafire, воюващи в състава на ВМС.
    Последната модификация Spitfire MkXXII е била създадена през 1945 г. За времето на производството на самолета скоростта се е повишила от 562 на 724 километра в час, скороподемноста – от 12,7 на 22,9 метра в секунда, мощността на секундният залп – от 1,8 на 5,5 килограма.

    Първоначално на самолета са били монтирани осем картечници Browning калибър 7,69-мм, но е имало и версии, въоръжени с две, и даже с четири 20 мм. оръдия.
    Самолети са се строили не само за британските ВВС, но и са се изнасяли. Те са воювали и в състава на ВВС на СССР.


   06.03.2006, 15:00

35000 автомата Калашников за ВС на Венецуела35000 автомата Калашников за ВС на Венецуела

 През май тази година на Венецуела ще бъдат доставени 35 хиляди автомата Калашников, закупени от Русия, съобщи министъра на отбраната на страната Орландо Маниглия.
    Контракта за доставката на 100 хиляди автомата Калашников АК-103 бе подписан на 17 май 2005 г. в Каракас. Преговорите за тази сделка са били транспарентни, съгласно законите на Венецуела. Стойността на един автомат е 386 долара.
    В рамките на този контракт 45 венецуелски специалиста са изпратени в Русия за изучаване на технологията за производство на автоматите АК, които в бъдеще се планира да се произвеждат във Венецуела по лиценз.
    Първоначално се предвиждаше, че  първата партия от 28 хиляди автомата  Венецуела ще получи през октомври 2005 година, а целия контракт ще бъде изпълнен до март тази година.
    Независимо от някои промени в сроковете на доставка, властите във Венецуела са удовлетворени от военно-техническото сътрудничество с Русия.


   06.03.2006, 09:00

Успешна демонстрация на два БПЛА X-45Успешна демонстрация на два БПЛА X-45

Два безпилотни летателни апарата, създадени от компанията Boeing по програмата за обединен боен БПЛА (J-UCAS), неотдавна в изпитателния център на NASA Dryden (база Едвардс, щат Калифорния) завършиха поредния етап от изпитания, свързани с изпълнение на тестови бойни задачи, съобщават в сайта на spacewar.com.
    По време на тестовите полети №63 и 64 X-45A са се вдигнали във въздуха на необходимата височина, след което са преминали в автономен полет, по време на който бордовата система е трябвало да определи най-подходящият и безопасен маршрут в зоната на бойните действия. Пилотът, намиращ се на земята е потвърдил маршрута. Задачата е включвала идентификация, атака и унищожаване на РЛС и ракетни ПУ от системата за ПВО.
    В хода на полета X-45A, при заплашване от използване на средства за ПВО, са провеждали маньовър и автоматично са определяли кой от апаратите е в най-изгодно положение за нанасяне на удар по приоритетни цели. БПЛА са имитирали хвърляне на бомби по цел. След откриване и унищожаване на втора цел X-45A са завършили своята мисия и са се завърнали в базата Edwards.
    Следващата стъпка на Boeing ще бъде създаване и изпълнение на тестови полети с три апарата X-45C и интеграция на обединената операционна система (COS) за  J-UCAS. Програмното обезпечение, използвано и тестирано на X-45A, може да бъде в основата на COS за J-UCAS.
    Първият X-45C ще се появи тази година, полетните му изпитания са планирани за 2007 година. Той ще има дължина от 39 фута (1фут=0,305 метра), и размах на крилата – 49 фута. Крейсерска скорост на БПЛА - 0,8М при височина на полета 40000 фт. Полезен товар - 4500 фунта (1фунт=0,545кг) и боен радиус - 1200 морски мили.


   05.03.2006, 07:30

ВМС на САЩ спират всички полетите на авиациятаВМС на САЩ спират всички полетите на авиацията


Вчера ръководството на ВМС на САЩ обяви, че полетите на всички намиращи се в експлоатация въздушни апарати през следващата седмица ще бъдат спрени за щателни проверки, предава агенция  Associated Press.
    Тази мярка ще засегне около 3800 единици въздушна техника, в това число и базиращата се на 12-те самолетоносача по целия свят, и няколко хиляди военнослужещи от флота.
    За последен път такава проверка се е правила през септември 1997 година.
    Спирането на експлоатацията на машините не е свързано с някакви конкретни неизправности, отбелязват от ВМС, тя е необходима за да се направи оценка на безопасността на полетите и факторите за риска при експлоатация на военните самолети и вертолети.
    На подразделенията на флотската авиация е заповядано да приключат с проверката до края на следващата седмица.
    От 1 октомври 2005 година, напомня агенцията, са станали девет крупни аварии, довели до гибелта на личен състав и загуба на самолети.


   04.03.2006, 16:30

"Русские витязи" ще участват във въздушно шоу в небето над КитайВъздушно шоу в небето над Китай

Въздушните асове на пилотажната група "Русские витязи" ще участват в националният празник на Китай "Орел на Победата", който ще се проведе в края на март в град Чжанзяцзе провинция Хехуа. За това съобщи началника на прес-службата на ВВС на Русия Александър Дробъшевский.
    "В продължение на четири дни зрителите на празника"Русские витязи" ще участват във въздушно шоу в небето над Китай ще видят групов пилотаж на пет машини Су-27, насрещен пилотаж на два самолета и единичен пилотаж на командира на групата полковник Игор Ткаченко", - е уточнил  Дробъшевский.
    Той е допълнил, че за участието в празника летците ще преодолеят 11 хиляди километра. Петте  Су-27 и съпровождащият ги Ил-76 ще излетят от московското летище "Кубинка" на 9 март. За дозареждане с гориво те ще направят четири междинни кацания.
    "Русские витязи" ще участват във въздушно шоу в небето над КитайПилотажната група отива в Китай заедно с делегация на ВВС на Русия, която от 15 до 22 март ще участва в празника. Начело на делегацията ще бъде заместника на командващия на ВВС по въпросите на обединената ПВО на страните от СНГ генерал-лейтенант Айтеч Бижев.

    Както съобщава China Daily, на 17–19 март 2006 година в Китай ще се състои единствената по рода си демонстрация на възможностите на руските изтребители. Тежките свръхзвукови машини ще прелетят през китайската пещера Тяньмень. "Русские витязи" ще участват във въздушно шоу в небето над Китай
    Пещерата Тяньмень е най-високата пещера в света, образувана по естествен път вследствие на ерозионни процеси. Тя представлява гигантска арка в скалите в направление север-юг. Максималната височина на пещерата е 131 м, максимална ширина - 57 м,  а дълбочината - 60 м. В най-тясното си място ширината на пещерата е само 28 м. Размаха на крилете на самолета Су-27 е  14,5 м. През пещерата трябва да прелетят 10 изтребителя.
    „Ние се готвим за тези полети от две години”, - е отбелязал организатора на шоуто за туристи Е  Венжи (Ye Wenzhi), очакващ печалбата от него да е около $6,4 млн. Предполага се, че за безпрецедентното шоу, което ще се проведе в рамките на годината на Русия в Китай, ще бъдат продадени до 20 хиляди билета, всеки с цена от $840.
 


   04.03.2006, 08:00

PF-89Китай се въоръжава със собствени гранатомети

Китайската армия е започнала да получава нови гранатомети, които в бъдеще напълно ще сменят в арсенала и съветските РПГ-7, съобщава Strategy Page.
    Новият гранатомет PF-89 тежи само 1,8 килограма. Примерно толкова тежи и 80 мм му граната. Дължината на тръбата на гранатомета е 90 сантиметра.
    Ефективната далечина на изстрела е около 200 метра. Бронепробиваемоста му е 630 мм, която е съпоставима с някои гранати, разработени за РПГ-7.
    По своите характеристики китайският гранатомет е съпоставим с американският  AT4/M136.
    Както отбелязва сайта Chineese defence today, PF-89 се явява универсално оръжие за поразяване на лека бронетехника и бункери.
    Според прогнозите на американската агенция Forecast International, руските гранатомети и техните аналози ще останат лидери на пазара за противотанкови оръжия до 2014 година. По оценки на експерти, до 2014 г.  в света ще бъдат произведени до 1,9 милиона единици от това оръжие на обща стойност 5,33 милиарда доларова. На руските производители ще се пада 51% от това производство.
    Най-разпространените модели в света ще бъдат гранатометите РПГ-26 и РПГ-27. Те ще представляват 54% от всичките нови подобни оръжия и 31% от общото количество произведени гранатомети.


   03.03.2006, 12:30 
KAMAZ-43269 На Московският военен салон ще покажат нов военен автомобил

 На изложбата за продукция предназначена за сухопътните войски в Москва „МВСВ-2006" (IDELF-2006) ще бъде показан новият армейски автомобил с повишена проходимост КАМАЗ-43269 "Изстрел".
    ОАО "КАМАЗ" също ще представи и новият камион КАМАЗ-43501, разработен специално за военно-десантните войски.
    Изложбата ще бъде развърната на територията на Руският изложбен център. Демонстрацията на военна техника ще бъде на военни полигони край Москва.
    КАМАЗ-43269 е бил разработен като машина за съпровождане с използване на възли и агрегати от автомобили от семейство "Мустанг". "Изстрел" има балистическа защита от шести клас. Дъното на бронекорпуса има
V-образно сечение, което му осигурява допълнителна защита от мини.
    Автомобила има постоянен пълен привод на четирите колела, има сто процентова блокировка на между осевите и междуколесните диференциали, централна система за регулиране на въздуха в колелата, лебедка и е разчетен за превоз на 10 военнослужещи със снаряжение.  А, камиона КАМАЗ-43501 е предназначен за десантиране с платформа от военно-транспортни самолети. Има колесна формула  4х4 с постоянен пълен привод и блокируеми диференциали.GAZ-2330
    В момента подобни автомобили с повишена проходимост се произвеждат и от ОАО "ГАЗ". Миналата година машините ГАЗ-233036 "Тигър" започнаха да постъпват на въоръжение в частите на МВР на РФ. Тези машини са оборудвани с броня от пети клас и система за блокиране на радиоуправляеми взривни устройства. Автомобила също има пълен привод, автоматична регулировка на налягането в гумите и пълно независимо окачване.


   03.03.2006, 11:00

futureСобствен танк за Турция за 10 милиарда долара
Няколко чуждестранни производители ще участват в програмата за създаване на турски танк. Американски, израелски, южнокорейски и европейски производители ще трябва да се преборят за този амбициозен турски проект, насочен за създаване на танк от ново поколение, способен да удовлетвори нуждите на страната в сферата на безопасността.
    "Предложените заявки на чуждите компании варират от доставката на комплектуващи до доставката на цялата технология”, -  е казал източник близък с военното ведомство на Турция. Чиновник по военните доставки е  заявил, че за местните производители, конкуриращи се с чужденците, е създаден особено благоприятен режим, които ще се отрази положително на турската промишленост. Вече три турски компании, имащи съответния опит в производството на бронирани машини, са успели да удовлетворят началните изисквания на конкурса. Това са: FNSS, Otokar и BMC. На тези компании също се възлагат надежди, че тяхното участие: първо, ще създадат отечествен танк при минимално участие на чужди фирми и  второ, ще се обединят в консорциум.     След няколко годишно обсъждане и колебания, турските военни чиновници се съгласиха с това, че на страната е нужен собствен танк от трето поколение. Според военната програма, на Турция ще са необходими около 1000 танка, за което ще трябва да заплатят повече от 10 милиарда долара.


   03.03.2006, 10:00

F-35Австралия води преговори за покупка на F-35

Австралийското правителство е започнало преговори с Lockheed Martin за покупката на изтребители F-35 Joint Strike Fighter. В хода на преговорите ще бъде определено количеството самолети, което иска да получи Австралия, и сумата която тя трябва да заплати до края на 2006 година. През 2002 г.  Австралия даде съгласието си да заплати 221,28 милиона долара за встъпване  в програмата JSF. С новите изтребители австралийската армия има намерение да замени F/A-18 Hornet и остарелите F-111 до средата на следващото десетилетие. Окончателно решение за количеството на F-35 които ще се купуват обаче още не е взето. Решението се окачва да бъде факт през 2008 година, съобщава Military.com.
    Неотдавна бе обявено, че САЩ са завършили сглобяването на първата серийна машина F-35 Joint Strike Fighter, разработена от компанията Lockheed Martin.
    В момента се правят изпитания на горивната система, след което ще се продължи с тестовете за здравина на конструкцията. Първия запуск на двигателя е планиран за края на 2006 г, след което започват летателните изпитания.


   02.03.2006, 15:30

Skylark ("Чучулига") Израелски „Чучулиги” срещу палестиците
Армия за отбрана на Израел развърна четири системи тактически безпилотни разузнавателни самолета Skylark ("Чучулига"), съобщава изданието The World Tribune.
    Новият мини самолет, бойните изпитания на който се проведоха в края на миналата година, ще се използва против палестинските бойци в северните територии на Западния бряг на река Йордан.
    В неговите разузнавателни задачи влиза следенето на бойците от  "Ислямски джихад" и операторите на пусковите установки на ракетите "Кассам".
    През февруари по време на изпитателен полет една  "Чучулига" се изгуби  близо до град Наблус. Подробности за аварията на безпилотника не се съобщават, но израелските военни признават, че инцидента с БПЛА е станал в резултат на грешка в управлението.
    Тактическата система Skylark, която включва три стартови площадки за апаратите и наземна станция за следене и управление, се предвижда да влезе на въоръжение във всеки батальон на АО на Израел. 


  02.03.2006, 08:00

ВойнатаВойната

Към 1 март  във военната операция в Ирак са загинали 2501 военнослужещи, от които 2296 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.com
    Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военното командване на Великобритания е съобщило за гибелта на 103 свои войника и офицера, Италия е загубила 26 военнослужещи, Украйна – 18, Полша – 17, България – 13, Испания – 11, Словакия – 3, Дания, Салвадор, Естония, Тайланд и Холандия – по двама, Казахстан, Латвия и Унгария – по един.

    Над една трета от американските войници и офицери, завърнали се от Ирак, се обръщат към психиатри за помощ. Това сочат изследвания, публикувани в сп. "Журнал на американската медицинска асоциация". Според експертите 35% от военнослужещите търсят помощ от психиатри през първата година след завръщането си от Ирак. 19% се тревожат за психическото си здраве, а при 12% са открити психически заболявания. Изследването е сред над 220 000 души, воювали в Ирак, над 16 000, завърнали се от Афганистан, и близо 65 000, служили в други конфликтни точки. Резултатите сочат, че завърналите се от Ирак изпитват повече психически проблеми през първата година след завръщането си от останалите си колеги в други "горещи" зони.
 


   01.03.2006, 21:30

Операционната система Linux в армиятаОперационната система Linux в армията

 Армията на САЩ ще вземе на въоръжение  ОС Linux, съобщава  Defence Industry Daily. Както е заявил координатора на програмата  Future Combat Systems (FCS), свободната операционна система ще стане "обща изчислителна среда" за разнообразните автоматизирани устройства, безпилотните разузнавателни самолети, бойните роботи и др.
    В средата на Linux се планира да работят специални програми, които са предназначени за управление на „армията на бъдещето”. Най-добрата апаратна платформа за „военния Linux" конструкторите считат Intel-съвместими процесори и чипове, на основата на които да бъдат построени повечето персонални компютри.
    Според проекта FCS, първите изпитания на високотехнологичните бойни системи ще се проведат през 2008 г. Независимо от това, отделни „подсистеми”, снабдени с Linux, вече са били представени на командването. С такава безплатна ОС например работи безпилотния военен камион на компанията iRobot, а също и редица роботи и комуникационни устройства.
    Ядрото на ОС Linux се разпространява безплатно (по лиценз на  GPL, разрешаващ на се правят всякакви изменения ) и се поддържа от доброволци, действията на които се координира от създателя и Линус Торвальдс. По – голямата част от програмното осигуряване за  Linux също е безплатно и достъпно заедно с изходния код.


   01.03.2006, 21:00

Пентагона изпраща конвертоплани Osprey на войнаПентагона изпраща конвертоплани Osprey на война

Командването на морската пехота за САЩ през тази година ще изпрати конвертоплани V-22 Osprey в Ирак, съобщава Osprey.
    Според думи на представител на Пентагона, плановете вече са съгласувани и утвърдени, но кога ще започнат да се изпълняват, не се съобщава от съображения за сигурност.
    Първата ескадрила конвертоплани ще получат допуск за участие през тази седмица. Тя е дислоцирана в базата на морската пехота  "Нью-Ривър".
    Военно-транспортния V-22 Osprey, е приет на въоръжение в частите на морската пехота и ВВС на САЩ. В морската пехота ще получават по 48 машини годишно. Общото количество "Оспреи" ще бъде 410 единици, от които ВВС ще получат 50.
    По време на разработката на този летателен апарат, които е способен да излита като вертолет и да лети по правата като самолет, станаха няколко аварии.
    Най-голямата стана през 2000 г. Тогава в резултат на катастрофа с  "Оспрей" загинаха 23 военнослужещи. Именно тази катастрофа доведе до това, че в конструкцията на апарата бяха направени сериозни изменения. Те от своя страна доведоха до поскъпване на програмата за неговото строителство.
     В хода на изпитанията той вече бе по-скъп с 40 милиона долара, и сега крайната му цена е 71 милиона. Според чиновниците, по време на серийното производство цената трябва да падне до 58 милиона долара.


   01.03.2006, 16:00

Мини-подводница ще извърши уникално пътешествие от Германия до ЮАРМини-подводница ще извърши уникално пътешествие от Германия до ЮАР

 Подводницата S101 на ВМС на ЮАР, претърпяла авария в акваторията на немското пристанище Кил, се отправи към мястото си за постоянно базиране в Симонстаун след ремонт, съобщава Defence Talk.
    Тази подводница от клас 209/1400  е била в района на Норвегия, където са се провели изпитанията, в които са участвали кораби на германския ВМФ. От там тя се отправила към Ла-Манша и  през Атлантика е поела към Африка. Очаква S101 да пристигне в ЮАР на 7 април.
    Подводницата претърпя авария в края на януари. В този момент на борда и е бил немски заводски екипаж и технически персонал – подводницата е преминавала завършващи заводски изпитания.
    След редица тестове в средата на февруари тя трябваше да замине за ЮАР.
    Какво точно е станало на борда на S101, не се съобщава. Никой от намиращите се на борда моряци не е пострадал.
    По пътя и до Южна Африка подводницата се съпровожда от кораба на ВМС на ЮАР "Дракенсберг". Както отбелязват експерти, това пътешествие ще е уникално за подводници от този клас. Машината е предназначена за действие в крайбрежни води, близко до снабдителните бази – тя не е приспособена за такива дълги походи.
    Подводниците от клас 209 се произвеждат от 1960 година и се правят изключително за износ. До сега са построени повече от 60 кораба. Това са едни от най-успешните модели немски подводници. Конструкцията на подводницата е позволила за последните 30 години няколко пъти да и се извършват модернизации.
    Германия продължава да произвежда 209А, успоредно модернизира и по-рано построените машини – намиращи се на въоръжение в 13 страни.
    ЮАР е поръчала 3 такива подводници през 1999 година. S101 беше спусната на вода на 15 юни 2005 г., предадена на ВМС през септември  2005 г. , а  на 3 ноември включена в състава им.


   01.03.2006, 08:30
RQ-4 Global Hawk-САЩ ще разполагат разузнавателни самолета в центъра на Тихия океан

От три до шест американски безпилотни разузнавателни самолета  Global Hawk ще бъдат разположени до края на 2009 година на принадлежащия на САЩ остров Гуам в централната част на Тихия океан. За това е съобщил вчера представител на ВВС на САЩ в интервю за японската информационна агенция Киодо Цусин. Строителството на хангарите за самолетите ще започне през тази година. Американските военни за първи път ще разположат в западната част на Тихия океан разузнавателни самолети от този тип, които са способни да летят непрекъснато в продължение на повече от 24  часа на височина до 21 километра и скорост от 630 км/час.
    От Гуам те ще могат да осъществяват въздушен контрол на района на Тайванския пролив и Корейският полуостров. По този начин САЩ значително разширяват възможностите си за събиране на разузнавателна информация от този район.
    БПЛА Global Hawk вече се използват от Пентагона в Афганистан и Ирак. Тези самолети са оборудвани с видеокамери с висока разделителна способност и инфрачервени датчици, способни са да откриват цели нощно време и при лоши метеорологични условия.
     Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

{START_COUNTER}