Военна информация

Архив - от 16 до 31 март

 

 

Министерският съвет одобри Доклада за състоянието на обраната и въоръжените сили през 2020 г.

31.03.2021, 17:36

Министерският съвет одобри днес, 31 март, Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2020 г. Документът е разработен на основание чл. 23 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и представя на Народното събрание и българското общество отчет за постигнатите резултати в сферата на отбранителната политика през 2020 г. и основните направления за работа през 2021 г.
Основният извод от доклада е, че и през 2020 г. състоянието на отбранителните способности на българските въоръжени сили позволяваше изпълнението на задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения за гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в национален формат и в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, но с ограничения по време и обем на изпълняваните задачи.
През годината в Министерството на отбраната успешно приключи Прегледът на отбраната, резултатите от който послужиха за разработването на новата Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2032, приета с решение на Народното събрание на 11 февруари 2021 г.
Документът отбелязва, че и през 2020 г. продължи тенденцията на поетапно нарастване на разходите за отбрана и успешното изпълнение от страната ни на Ангажимента за инвестиции в отбраната на НАТО от Срещата на върха в Уелс през 2014 г. Разходите за отбрана през 2020 г, съгласно класификацията на НАТО, са в размер на 1 920,2 млн. лв., което представлява 1,62% от БВП и минимално надхвърля нивото (1,61% от БВП), определено в Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на Република България до 2024 г.
Посочва се, че независимо от наложените ограничения във връзка с COVID-19, въоръжените сили бяха в състояние да изпълняват поставените им основни задачи, а в резултат на системните усилия, негативната тенденция към нарастване на броя на вакантните места за военнослужещи е спряна.
Докладът очертава основните направления за работа през 2021 г. Усилията са насочени към разработване на Плана за развитие на въоръжените сили до 2026 г. и на Инвестиционен-план програма на Министерството на отбраната до 2032 г., продължаване на превъоръжаването и модернизацията, изпълнението на съюзните ангажименти и попълване на вакантните места.
Предстои Докладът за състоянието на обраната и въоръжените сили през 2020 г. да бъде разгледан и приет от 45-ото Народно събрание.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Полковник Веселин Василев пое командването на НВУК „Чаралица“ – Горна Малина

31.03.2021, 17:32

На официална церемония днес беше подписан актът за сдаване и приемане на длъжността „Началник на НВУК „Чаралица“ между полковник  Кръстю Кръстев и полковник Веселин Василев. Актът бе утвърден от Командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, съобщават от СКС.
Със заповед на министъра на отбраната досегашният командир полковник Кръстю Кръстев беше освободен от военна служба, поради навършване на пределна възраст. Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров му връчи предметни  награди от името на министъра на отбраната, началника на отбраната и от свое име. Той изказа своята и на ръководството на СКС сърдечна благодарност за безупречната военна служба, за проявените воля, сили и енергия за развитието и утвърждаването на Националния военен учебен комплекс. Генерал-лейтенант Тодоров даде висока оценка на дейността на формированието под ръководство на полк. Кръстев и допълни: „Удовлетворен съм от достойно изпълнения Ви воински дълг, пожелавам Ви на добър час, бъдете винаги така отговорен във всички бъдещи начинания“.
Генерал-лейтенант Тодоров представи новия командир полковник Веселин Василев и изрази своята увереност, че той ще съхрани традициите, ще надгради започнато от полковник Кръстев и ще продължи да утвърждава авторитета на военното формирование, като формирование способно да провежда обучение, подготовка и тренировка на щабове и командири от тактическите и оперативните формирования в БА, както и да осигурява подготовката и участието в многонационални формирования при изпълнение на мисии под егидата на ООН, НАТО и ЕС.
„Вие може да постигнете всичко чрез Вашата компетентност, знания и изграждане на доверие, защото за мен доверието е ключова войнска добродетел, без която войнските колективи не могат да функционират“, подчерта генерал-лейтенант Тодоров.
„Службата ми в Българската армия беше природен дар. През всичките 36 години се усъвършенствах, трупах опит и знания. Благодаря на генерал-лейтенант Тодоров за доверието и подкрепата, за това че преди 3 години ми даде възможност да се докажа и ме покани да стана началник на  Националния военен учебен комплекс „Чаралица“. Благодаря на личния състав за екипната ни работа през годините и за постигнатия успех. За мен беше чест, че имах възможността да служа с всички вас“, каза в прощалното си слово полковник Кръстев.
Новоназначеният началник полковник Веселин Василев посочи, че в своята работа ще работи за повишаване на способностите на формированието и издигане на неговия авторитет и всички заедно ще се справят с поставените задачи безпрекословно, точно и в срок. „За мен е не само чест, но и висока отговорност да бъда началник на Националния военен учебен комплекс „Чаралица“. Формирование доказало се през годините, с традиции, лидер в симулационната подготовка на Българската армия, място на международни и национални учения“, заяви полковник Василев.     
********
Полковник Веселин Василев е роден на 30.07.1966 г. в гр. Ловеч.
През 1989 г. завършва ВНВУ "В.Левски" - Велико Търново със специалност „Свързочни войски”. 2001 година завършва Военна академия „Г.С.Раковски” със специалност „Свързочни войски – командно-инженерен”.
Военната му кариера започва като командир на радиоприемен  взвод в 75 свързочна бригада в гр.Ловеч през 1989 г. През годините службата му преминава през различни командни длъжности. Командир на Мобилна комуникационна и информационна система в Мобилна КИС от 2015 г до 2017 г. Участвал е в 5 мисии зад граница в Ирак и Афганистан. Последната длъжност, която заема е заместник-началник на отдел „Комуникационно-информационни системи“ на Съвместното командване на силите.       
Източник: http://otbrana.com/

 

За стража на небето над София

31.03.2021, 16:35

Исторически очерк за 18 изтребителен авиационен полк на летищата Доброславци и Габровница написа полковник от запаса Красимир Мунев. Озаглави го „Ние летяхме и пазехме небето над София“. Издателството е „Пропелер“. Това е същият полк, в който командир на ескадрила е бил първият български космонавт ген. Георги Иванов. Авторът пресъздава автентично изключително динамичната, психически и физически натоварена дейност на целия състав на полка, който през 1994 г. прераства в Първа изтребителна авиационна база с командир подполковник Стефан Разпопов, началник-щаб - подполковник Пламен Богданов и въоръжена със самолети МиГ-23 и Л-29.
Летателната дейност на авиополка включвала и изключително отговорната дейност  да се ескортират особено важни гости на НР България, като Леонид Брежнев, Николае Чаушеску, Фидел Кастро и други държавни и политически лидери. За целта е сформирано специално „ескортиращо звено“. Най-често  ескортът се извършвал от Трета ескадрила с командир подполковник Милчо Георгиев с МиГ-17, а по-късно от Първа ескадрила с командири подполковник Христо Ангелов и майор Георги Иванов с МиГ-19, МиГ-21 и МиГ-23.
Авиополкът участва в няколко въздушни паради, но най-впечатляващ е при отбелязването на 1300 години от създаването на българската държава през 1981 г. Разказано е и за 13-те пилоти от поделението,        загинали при изпълнение на служебния си дълг. В книгата има много снимки, които сами по себе си свидетелстват за напрегнатото ежедневие и достойно изпълнения дълг от служилите в полка.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

„Цибър“ се включи в противоминно учение на Гърция

31.03.2021, 13:00

Корабите от Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2), в чиито състав е и минен ловец „Цибър” 32 от Военноморските сили на Република България, акостираха в пристанище Патра, Република Гърция.
По време на прехода от пристанище Тузла в Република Турция през пролива Дарданели екипажите отработиха задачи по тактическо маневриране, проведоха различни комуникационни учения, както и тренировки за отразяване на атаки на въздушен противник и прехвърляне на леки товари и поща на ход.
В пристанище Патра, Република Гърция, корабите от Втората постоянна противоминна група на НАТО се включиха в бреговата фаза на противоминното учение на гръцките Военноморски сили „ARIADNE – 2021“.
В поредица от работни срещи съвместно с Военноморските сили на Република Гърция и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки започна планирането на морската фаза на учението.
След учението на ВМС на Румъния „SEA SHIELD – 2021“ двата кораба на ВМС, които участваха в него – „Бодри“ 14 и „Смели“ 11, се завърнаха в Пункта за базиране Варна.
Източник: Източник: http://mod.bg/

 

69 години от гибелта на героя-граничар Асен Илиев отбелязаха в Караманово

31.03.2021, 11:47

В изключително камерен състав и при строго спазване на задължителните противоепидемични мерки в с. Караманово, община Ценово, отдадоха почит на героя-граничар Асен Илиев. Пред белокаменния паметник бяха положени венци и цветя от признателните поколения.
На 31 март се навършват 69 години от гибелта на младежа, дал живота си за защита на държавната граница. В родното село на Асен, останал завинаги на 23 години, все още има хора, които си спомнят за усмихнатия русоляв младеж. За да почетат паметта на героя, дойдоха кметът на селото Бисер Блажев, служители на институции, представители на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Местната структура на запасното войнство е приела името на храбрия жител на Караманово за патрон на организацията. Слово за краткия, но достоен жизнен път на Асен Илиев, произнесе секретарят на Народно читалище „Светлина“ Петя Герасимова. Тя припомни героичните събития, разиграли се на граничната бразда в последния ден на март през 1952 година. „Името на Асен Илиев е не само символ на родолюбие, но и ярък пример за младите поколения как се защитава Отечеството, как опазването на държавната граница и сигурността на Родината се поставят пред собствения живот. В паметта на всички той ще продължи да живее като момчето на 23 години, което с геройската си постъпка записа името си със златни букви в историята на Гранични войски и попадна в безсмъртния легион на защитниците на Отечеството ни“, подчерта г-жа Герасимова. Ученици от местното училище представиха в онлайн формат рецитал за безсмъртието на героя. Във фоайето на читалището е подреден възпоменателен кът с документи и материали, посветени на безсмъртното дело на 23 годишния младеж..
*********
Асен Илиев е роден на 24 април 1929 г. в Караманово в семейство на трудови хора. През есента на 1949 г. е призован да отбие воинския си дълг в редовете на родната казарма. По собствено желание той постъпва в Школата за обучение на сержантски състав в Банкя, след което е разпределен да служи в малката застава „Орел“, разположена в Североизточните Родопи. Малко преди зазоряване, в ранното утро на 31 март 1952 г. трима истински българи влизат в ожесточена престрелка с нарушители на държавната ни граница. В 5,30 часа сутринта граничен наряд под ръководството на младши сержант Асен Илиев се натъква на шпионска група, проникнала за диверсионна дейност в България. Сред дъжд от куршуми загиват ефрейтор Георги Стоименов и редник Стоил Косовски. Асен Илиев се опитва да пресече пътя на бандитите към граничната бразда. В неравната схватка е повреден автоматът на Асен. Независимо от това той успява да застреля един от нарушителите и пада смъртно ранен на 200 метра от граничната бразда в местността „Кралимарковски камък“. По мнението на  военни специалисти престрелката под връх Сарабурун е най-тежкото сражение с диверсантска група в историята на Гранични войски. Президиумът на Народното събрание на Република България награждава посмъртно Асен Илиев с Орден за храброст – трета степен и го удостоява със званието младши лейтенант. От 15 май 1952 г. граничната застава „Орел“, на която служи Асен Илиев, носи неговото име. В навечерието на 2 юни 1973 г. в родното село на героя граничар е открит паметник. Любопитен факт е, че застава с името на Асен Илиев има и на грузинско-турската граница.
Източник: http://otbrana.com, Марий Пейчев

 

На този ден: Полагат се основите на Българската армия

31.03.2021, 10:22

На то​зи ден през 1878 година на наборен принцип ​е създадена Българската земска войска, чиято първа рота се формира в Пловдив. По-късно тя става Българска армия. Основа за изграждането на земската войска става Българското опълчение, участвало в Руско-турската освободителна война (1877-1878).  Още в първата точка на Правилата за военнослужещите изрично се подчертава, че в състава на Българската зем​ска войска служат всички постоянни жители на княжеството независимо от тяхното вероизповедание (в това число и мюсюлмани), но само ако са на възраст от 20 до 30 години. Войниците е трябвало да взимат участие в охраната на реда, безопасността и спокойствието в родния си край.
Междувременно главнокомандващият руската Дунавска армия генерал-адютант Едуард Тотлебен разпорежда за нуждите на новоформиращата се Българска земска войска да бъдат отпуснати значителни количества въоръжение, облекло и различно по вид снаряжение. Един о​т началниците на земската войска в България е бил генерал-майор Пьотр Паренсов, който е и първият български военен министър. Числеността е възлизала на около 25 500 души, от които около 23 000 българи и 2400 руси (300 офицери и 2100 унтерофицери), зачислени във войската поради липсата на достатъчно военно обучени български кадри.
Източник: https://www.marica.bg

 

Доставки на бронетехника във Въоръжените сили на Русия през 2020-2021 г.

31.03.2021, 09:00

- Първа част (кликни)

- Втора част (кликни)

 

 

Безполезното оръжие носи на Америка огромни разходи

30.0о3.2021, 23:03

"Прекалено много време и пари се губят." С тези думи американските военни експерти обобщават резултатите от изключително скъпите програми на Пентагона за разработване на най-новите оръжия. Изгубени са милиарди долари, похарчени за изграждането на цели оръжейни системи. За какво става въпрос и защо е така?
Легендарната способност на Пентагона да пропилява парите на американските данъкоплатци отдавна се обсъжда. Дори чуждестранни експерти посочват, че неспособността на Министерството на отбраната на САЩ да се разпорежда правилно с колосални финансови ресурси причинява огромни щети на интересите на националната сигурност на страната. Например тази гледна точка се споделя от изследователи от Американския корпоративен институт (Вашингтон). Те предупреждават в последния си доклад, че САЩ са изправени пред големи предизвикателства при модернизирането на своите военни сили през „ужасните 20-те години“ напред.......Прочети още

 

САЩ ще тестват хиперзвукова ракета

30.03.2021, 21:52

Американските военновъздушни сили могат да проведат още един полетен тест на хиперзвуковата ракета AGM-183A във вторник или четвъртък. Това съобщава специализираният портал The War Zone , който се позовава на съобщенията, издадени от Федералната авиационна администрация на САЩ за забраната за полети над част от Тихия океан югозападно от брега на Калифорния на 30 март и 1 април.
Както припомня порталът, изпитанието на ракетата първоначално беше планирано за 6 март, но ВВС обявиха отлагането ден преди тази дата, без никакво обяснение, посочвайки само, че може да се проведе "през следващите 30 дни".
Според служителите на военновъздушните сили се предполага, че ракетата, доставена в базата „Андрюс” на 1 март, ще се отдели от бомбардировача B-52 над Тихия океан на височина около 15 км и, ако всичко върви според плана, ще ускори до скорост, надвишаваща скоростта на звука повече от пет пъти. Първият полетен тест на AGM-183A, разработена по програмата ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon), се проведе през юни 2019 г., вторият през август 2020 г. Нейните създатели твърдят, че обхватът на такива ракети, изстреляни изпод крилото на B-52, ще бъде приблизително 925 км. ВВС са поискали 382 милиона долара от Конгреса на САЩ за изпълнение на програмата ARRW през фискалната 2021 година. Очаква се производството на хиперзвукови ракети да започне през фискалната 2022 година. Пентагонът, заедно с НАСА и Министерството на енергетиката, са похарчили около 14 млрд. долара от 2015 г. насам за усилията за създаване на хиперзвукови оръжия, според оценките, публикувани на 22 март от главния контролен и ревизионен орган на Конгреса, управлението за подотчетност на правителството.
Източник: https://www.actualno.com/

 

В пълна мъгла, Starship гръмна пак

30.03.2021, 21:02

Нов неуспех претърпя програмата за създаването на космически кораб за многократно използване SpaceX Starship. Четвъртият технологичен демонстратор, кръстен SN11, се взриви малко преди да се приземи на изпитателната площадка в Бока Чика, Тексас.
Демонстраторът излетя секунди след 09,00 часа местно време (16,00 часа българско време) на 30 март 2021 г. Тестовата площадка бе потънала в гъста мъгла и апаратът практически не се виждаше, нито на официалния видеострийм на SpaceX, нито на няколкото любителски стрийма.
Джон Инспракър, инженер от SpaceX, който коментираше официалния стрийм, заяви, че стартът и издигането на височина от 10 km са преминали нормално. След това, апаратът успешно премина в хоризонтален полет и се насочи към площадката за кацане.
Видеото, което идваше от борда на апарата замръзна на 5 минути и 49 секунди след старта. Някъде около този момент SN11, който бе на височина от 1 km, трябваше да премине от хоризонтален във вертикален полет и да намали скоростта си за да може да се приземи меко. - (видео)
След малко повече от минута мълчание, Джон Инспракър обяви, че сме станали свидетели на поредния „вълнуващ тест” на Starship. Към самия край на стрийма, той уточни, че SN11 няма да се върне цял на земята и че телеметрията е загубена.
От любителските видеостриймове се вижда, че около момента, в който бе загубена картината от борда на апарата, се чува силен взрив и малко по-късно големи парчета започват да падат в района на изпитателната площадка. - (видео)
Около половин час след инцидента, основателят на SpaceX Илон Мъск коментира в профила си в Twitter, че един от трите мотора Raptor е имал проблем и не е успял да развие очакваната тяга по време на спирачното запалване в края на полета. Той е уточнил, че само по себе си, това не е проблем, но явно нещо сериозно се е случило точно в този момент, като какво е точно то, ще бъде разбрано по-късно.
За момента, няма други официални коментари за инцидента от Мъск или компанията му.
Това е четвъртият взривил се технологичен демонстратор на космическия кораб Starship. Първите два апарата, SN8 и SN9, които полетяха съответно през декември 2020 г. и февруари тази година, не успяха да преминат от хоризонтален във вертикален полет преди кацане, което доведе до разбиването им в земята.
SN10, който полетя на 3 март, успя с тази маневра, но се приземи доста твърдо, имаше проблеми с шасито си и в крайна сметка се взриви борени минути след приземяването си. Твърдото кацане бе отдадено на лоша работа на моторите Raptor.
Днес Мъск съобщи, че следващият технологичен демонстратор, SN15, е готов за изпращане на тестовата площадка. Апаратът ще има сериозни подобрения в конструкцията, двигателите, авиониката и софтуера, в сравнение с досегашните демонстратори. Ако възникналият сега проблем не се решава от тези доработки, то демонстраторът ще бъде преработен.
Мъск каза още, че SN20 ще бъде прототип, който може да изпълни целия профил на бъдещия космически кораб – излитане, извеждане на орбита, навлизане в атмосферата и приземяване, но се застрахова, че успешното приземяване след орбитален полет ще е нещо, което няма да се постигне лесно.
Демонстраторите в момента имат за основна задача отработването на управляемото планиране към площадката за кацане и извършване на „премятането”, при което апаратът преминава от хоризонтално във вертикално положение. Тестват се, разбира се, и моторите Raptor. SN10 и SN11 носеха и няколко плочки от бъдещия топлинен щит на Starship.
Орбиталната система Starship ще се състои от две степени – първата степен е свръхтежката ракета-носител Super Heavy, а втората орбитална степен се казва също Starship. И двете степени ще са за многократна употреба. Четирите досега летели демонстратора повтарят аеродинамичната схема на Starship (и имат същите габарити), като и има действаща система за управление и три двигателя (реалният кораб ще има шест).
Работи се и по Super Heavy, но първият прототип, BN1, бе нарязан преди да бъде завършен, а Мъск съобщи, че той е служел основно да за отработване на процесите по производство. В момента се сглобява BN2, който ще лети, а според основателя на SpaceX, дори може да достигне орбита.
Мъск си е поставил за цел да достигне космоса със Starship през тази година. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

Ил-112 изпълни нов полет

30.03.2021, 20:12

Две години след дебютния си полет, преработения прототип на военно-транспортния самолет Ил-112В, полетя отново. Това се случи днес, 30 март 2021 г. - (видео)
Полетът е станал факт от заводското летище на Воронежкия авиационен завод. Екипажът на машината се е състоял от Николай Куимов – командир, Дмитри Комаров - втори пилот и Николай Хлудеев - борден инженер.
Основната задача на полета, който е продължил 30 минути, е била да се провери работата на двигателите, системата за управление, поведението в полет и работата на основните системи. Според екипажа, всички основни задачи са били изпълнени, а самолетът се е държал отлично.
„След провеждането на първия полет, при който бяха проверени основните аеродинамични характеристики, бяха доработени всички системи на самолета и бяха проведени дейности по намаляване на масата на машината, за да може да продължим към провеждането на предварителните съвместни изпитания с МО. Паралелно върви и подготовка за развръщане на серийно производство в рамките на 12 самолета годишно, което ще позволи задоволяването на нуждите на МО от подобни самолети и да се натовари завода във Воронеж”, заявява управляващия директор на компанията „Ил” Сергей Ярковой.
Ил-112В до момента е летял един, единствен път, на 30 март 2019 г. Малко по-късно, официално бе съобщено, че прототипът е преутежнен по време на проектирането си и ще премина през програма за олекотяване и доработка. Очакваше се, че самолетът ще полети отново някъде през 2020 г., но това стана едва сега.
Ил-112 се разработва от 90-те години на миналия век най-вече като заместник на Ан-24/26. През 2004 г. конструкцията е избрана за да бъде новия тактически транспортен самолет за руската военна авиация, но липсата на финанси не позволяват фактическото стартиране на работата. За кратко Русия смята да използва Ан-140 за тези роли, но след разрива на отношенията с Украйна, през декември 2014 г. е получено финансиране за проекта. Тогава се планираше първият полет да стане факт през 2016 г., но в последствие този срок бе многократно отлаган.
Ил-112В ще има полезен товар от около 5 тона и максимална излетна маса от 21 тона. Далечината на полет с 3,5 тона товар трябва да е 2400 km, а всеки от двата ТВ7-117СТ, които го задвижват, има максимална мощност от 3000 hp.
Руските въоръжени сили смятат да поръчат около 50 – 60 подобни машини за замяна на Ан-24/26. До момента, обаче има твърда поръчка само за два предсерийни самолета, които ще се използват за изпитания. Машините в момента се строят, като е наличен и един прототип, който се използва за статични изпитания.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Празник на 59-ти батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология – Горна Оряховица

30.03.2021, 13:40

Днес, 30 март,  личният състав на 59-ти батальон за ЯХБЗ и Е отбеляза 86-ата годишнина от създаването на формированието.
Мероприятието започна със слово на началника на щаба майор Пенко Костадинов, който поздрави личния състав с постигнатите през годината резултати и им пожела крепко здраве, щастие, лични и професионални успехи, сили и воля за посрещане на предизвикателствата.
Бяха прочетени заповеди за награждаване на отличили се военнослужещи и поздравителни адреси от името на командира на Сухопътните войски и командири на военни формирования.
*******
Военното формирование води началото си от 1935 година, когато със заповед № 63А от 30 март на Министъра на войната е сформирана Общовойскова химическа рота, придадена към Първа дружина на Първи инженерен полк в София. От май 1936 година до септември 1950 г. претърпява реорганизации и сменя местоположението си в няколко града- София, Брезник, Пазарджик и Карлово. От август 1959 г. военното формирование е предислоцирано в гр. Горна Оряховица. - Още ХВ
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Главните сержанти във ВВС обсъждаха мотивацията за военна служба

30.03.2021, 11:52

На 25 март 2021 г. в Командването на ВВС бе дадено началото на учебно-методическия сбор (УМС) на главния сержант.  Съгласно указанията на командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров, сборът се проведе в два последователни дни, като за главните сержанти, служещи в гарнизон София, беше присъствен, а останалите представители се включиха чрез видеоконферентен способ, съобщават от Щаба на Военновъздушните сили.
УМС беше открит от началника на Щаба на Военновъздушните сили полковник Евгени Генчев, който в обръщението си подчерта значението на главните сержанти за развитието на българските ВВС и тяхната роля като незаменими помощници на командирите в грижата за сержантите и войниците.
След това главният сержант на ВВС старшина Румен Петров изслуша докладите на главните сержанти на формирования, относно изпълнението на задълженията им по Устава за войсковата служба (УВС) да познават социалните интереси и потребности на подчинените си сержанти войници и да работят за тяхното решаване. С-на Генади Миков – гл. серж. на формирование от състава на База за командване, управление и наблюдение (БКУН), сподели, че понякога възникват финансови затруднения и се стреми да предпазва „закъсалите“ от рисковани финансови действия. С-на Пламен Николов – гл. серж. от 1-ва Зенитно-ракетна база, привлече вниманието към ролята на главните сержанти за стриктното изпълнение на наредбите и заповедите относно превенцията на зависимости от алкохол и наркотични вещества. Главният сержант на БКУН с-на Биляна Александрова добави, че освен възможността да възникне зависимост към жени, трябва да се отчита и вероятността от зависимост към мъже, за да има равнопоставеност и да няма дискриминация. Беше обобщено, че трябва да се предпазват хората от предпоставки за развитие на каквито и да е зависимости, защото те водят до рискови поведения, несъвместими с воинския начин на живот.
В последваща дискусия бяха обсъдени множество въпроси относно мотивацията на сержантите и войниците, включително необходимостта от актуализиране на Класификатора на длъжностите, както и осъвременяване на модела за кариерно развитие на войниците и сержантите. С-на Петров акцентира, че съгласно УВС, главните сержанти са длъжни да изготвят предложения за длъжностно развитие на подчинените си. Наблегна на факта, че новият алгоритъм за изчисляване на месечното възнаграждение и съответно Класификаторът отразяват намеренията да се създаде механизъм за заплащане, съобразен с обема на положен труд. Целта е оптимално да се реши проблема с огромния некомплект в Българската армия, като в Класификатора се поставят на по-високо ниво длъжности, за които няма кандидати.
Беше подчертан особено високият интерес на гражданите към военната професия, както и фактът, че за някои войнишки позиции постъпват по десет и повече кандидатури. От друга страна, в условията на текущата епидемична криза, информационната кампания на МО „Бъди войник“ се оказа полезен източник на информация за много хора, които с месеци се подготвят за конкурсите и идват в Армията.
Специалистът по психологическото осигуряване във ВВС старши лейтенант Жулиета Танева изнесе лекции на тема „Работа с трудните хора“ и „Лидерски стилове“. Възникнаха въпроси относно лидерската подготовка на главните сержанти във връзка със задълженията им по УВС да изучават и познават личностните особености, професионалните качества и възможности на подчинените си сержанти и войници и да изготвят предложения за длъжностното им развитие.
Гост на сбора беше и главният сержант на БA старшина Калин Крумов, който запозна колегите си с развитието на инициативите за двустранно сътрудничество между Българската армия и Националната гвардия на щата Тенеси, САЩ. Представен беше проектът за изграждане на партньорски двойки на ниво тактически формирования от двете страни. В последвалите дискусии беше направена съпоставка, където бяха очертани основните разлики между българските и американските главни сержанти на различните нива, като бяха посочени най-добрите примери от тях.
Сборът беше първата видеоконференция за много от главните сержанти. Телекомуникационната платформа работеше надеждно благодарение на майор Славена Чолакова и старши сержант Илиана Петрова от Отдел „КИНС“ в КВВС, които подпомагаха участниците в усвояването на киберпространството. Така поставеното начало ще бъде продължено, като се интегрира дистанционно участие в предстоящите сборове на главните сержанти на формированията, пряко подчинени на Командването на ВВС.
Източник: http://otbrana.com/

 

Стрелби на ОК "Батмиш" през април

30.03.2021, 09:38

Центърът за подготовка на специалисти в Сливен към Сухопътни войски обяви датите за месец април на планираните стрелби на огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен. Занятията по ОП ще се провеждат на 1, 2, 6 и 7 от 8 до 17 часа, а на 5, 8 и 9 април – от 8 до 13,30 ч.
За да се избегнат инциденти, живеещите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.

 

NORAD вдигнато по тревога заради два руски патрулни самолета Ту-142

30.03.2021, 08:55

Командването въздушно-космическата отбрана на Северна Америка (NORAD) обяви, че е идентифицирало и проследило два руски самолета Ту-142, които са влезли в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Аляска в понеделник.
"NORAD идентифицира и проследи два руски патрулни самолета Ту-142, които влязоха в зоната за идентификация на ПВО в Аляска", се казва в изявление на NORAD в Аляска, цитирано от информационните агенции.
Подчертава се, че руските самолети "не са навлизали в суверенното въздушно пространство на САЩ или Канада", а в момента са "в международното въздушно пространство".
"Както винаги, NORAD остава бдителен и готов да защити суверенното въздушно пространство на Канада и САЩ, за да ограничи и премахне потенциалните заплахи за нашите въздушни и морски подходи", се казва в изявлението на американските военни.
По-рано пресслужбата на Северния флот на Русия уточни, че два патрулни самолета за борба с подводници Ту-142 (Bear по ASCC/NATO) са прелетели над водите на Северно море и в Североизточния Атлантик, както и над Баренцово море.
Беше отбелязано, че в началната фаза на полета над Баренцово море те са били придружавани от екипажите на изтребители Су-33. Продължителността на полета е била около 11 часа. По време на полета над Норвежко и Северно море те са били придружени изтребители на ВВС на Норвегия и Великобритания.
Източник: https://blitz.bg/

 

В Русия създадоха мощен бронебоен патрон за пистолета "Удав"

30.03.2021, 08:43

Специалистите на ЦНИИТОЧМАШ създадоха специален патрон, който ще се използва от най-новия пистолетен комплекс „Удав”. Според Иван Козлов, водещ инженер-конструктор в ЦНИИТОЧМАШ, още по време на форума "Армия-2019", при разработката на "Удав" конструкторите са акцентирали на „скритото поражение на живата сила”. При това експертите се взели предвид факта, че противникът най-вероятно трябва да бъде облечен в защитна екипировка от втори клас. А освен това с такава пробивна способност е трябвало да бъде снабдена патрон с понижена скорост.
Боеприпасите, обозначени като 7У4, наскоро бяха въведени в употреба. Характерна особеност на куршума е това, че той е направен под формата на длето, като по този начин той е в състояние лесно да проникне в основата на бронежилетката.
Експертът от Бюрото за военно-политически анализи Руслан Сергеев, коментирайки появата на новия патрон за "Удав", отбелязва важността на това събитие. Според специалиста способността за безшумен изстрел е ключов елемент в работата на снайперистите или войниците от специалните части, които се стремят да останат незабелязани.
Прави впечатление, че много конструктори са се стремели да намалят шума при изстрел, като усилията им са се свеждали до намаляване на началната скорост на куршума. Но това не позволява да се постигне добра бронепробиваемост. Пробив направиха руските експерти, които създадоха патрони за специалния автомат „Вал” и пушката „Винторез”. По-късно се появиха и боеприпасите за пистолетите "Вереск" и "Гюрза". Точно такъв мощен, но в същото време безшумен патрон се изисквал и за "Удав", което в крайна сметка се постигна от специалистите от ЦНИИТОЧМАШ. „За целта масата на куршумите беше увеличена, но най-важното е новото ядро, наподобяващо длето“, подчертава Сергеев. - Още боеприпаси
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

77 години от най-тежката бомбардировка на София

30.03.2021, 08:10

Това е най-тежката варварска бомбардировка над София, но извършената евакуация проваля плановете на противника да предизвика големи човешки жертви.
На 30 март 1944 година столицата е нападната от 450 бомбардировача Б-24 „Либърейтър, Б-17 „Флайнг Фортес”, Б-25 „Митчел” и „Халифакс”, които се охраняват от около 150 изтребителя Р-38 „Лайтинг”. В 9,45 ч. София е бомбардирана както при варварската бомбардировка на Дрезден с т.н. „бомбен килим”. В 10,10 ч. градът е бомбардиран повторно. Хвърлени са около 3000 фугасни и около 30 000 запалителни бомби, разрушени са 3575 сгради. Извършената евакуация на София проваля плана на нападателите да убият голяма част от населението – жертвите са 139 загинали и неизвестен брой ранени. Същия ден е бомбардиран град Ниш. При с. Пишурка са пуснати 64 бомби.
В отбранителните боеве вземат участие 1/6, 2/6 и 3/6 орляци, водени от своите командири - капитаните Русев, Бошнаков и Топлодолски. 1/6 орляк излита от летище Марно поле, Карловско, с 28 „Девоатин"-а, а 2/6 орляк (базиран на летище Враждебна) излита с 25 самолета - 19 Ме-109 Г-2 и 6 „Девоатeн"-а. Дислоцираният на летище Божурище 3/6 орляк излита с 20 Ме 109Г-6. От Изтребителната школа в Долна Митрополия излита една четворка от учебно-бойни изтребители „Авиа" Б-135 начело с капитан Кръстю Атанасов (началник на школата), в която влизат още пилотите инструктори: поручик Петър Манолов и фелдфебелите Йордан Фердинандов и Недю Колев.
На този ден българските летци изтребители свалят 4 бомбардировача. Особено се отличава подпоручик Христо Костакев, който улучва една крепост, която експлодира във въздуха, и разрушава още една, летяща до нея.
Другите два бомбардировача са свалени от поручик Неделчо Бончев и подпоручик Виктор Атанасов. Повредени са 9 бомбардировача. Свалени са и 3 изтребителя П-38 „Лайтнинг" - от поручиците Богдан Илиев и Васил Шишков и от подпоручик Генчо Димитров. Повредени са 3 противникови изтребителя.
Загиват поручик Иван Бояджиев и фелдфебелите Йордан Кубадинов и Христо Цанков. С парашут скачат подпоручиците Божидар Кузмов и Иван Касиянов. - (видео)

 

 

Как Червената Армия и българите освободиха Унгария - Преди 76 години започва операция Нагиканиджа-Керменда

29.03.2021, 23:00

На 29 март 1945 г. съветските, българските и югославските войски започват операцията Нагиканиджа-Керменда. По време на настъплението към нацистката позиция югозападно от езерото Балатон, съюзниците пробиват засилената отбрана и окупират нефтодобивните райони, в близост до гр. Нагиканиджа, като лишават германците и унгарците от важен източник на гориво. В България тази операция се счита за една от най-важните и най-успешните след излизането на страната от нацисткия блок.
Съвместна операция на съветските, българските и югославските войски
На 29 март 1945 г., на 1364-ия ден от Втората световна война, започва операцията Нагиканиджа-Керменда като част от стратегическата настъпателна операция във Виена, провеждана от войските на 2-ри и 3-ти Украински фронт. Боевете се водят на левия фланг на съветските войски, настъпващи в посока на австрийската столица. Това е съвместна операция на силите на Червената армия и 1-ва българска армия, с подкрепата на югославските партизани. Съюзниците се стремели да отсекат германските, хърватските и унгарските части от петролните находища в района на Нагиканиджа. Петролът е бил нужен на армейската група “Юг” и затова се е защитавал от внушителни сили......Прочети още

 

Преди 45 години във ВМС е приет хидрографският кораб „Адмирал Бранимир Орманов”

29.03.2021, 22:28

На днешната дата преди 45 години във ВМС е приет хидрографският кораб „Адмирал Бранимир Орманов”. Хидрографският кораб проект 861-МВ „Адмирал Бранимир Орманов” е построен в гр. Гданск, Полша, по поръчка на ВМС.
Приет е на 23.03.1976 г. Вдигането на българския военноморски флаг става на 29 март 1976 г., а през 1986 г. му е присвоено името „Адмирал Бранимир Орманов”.
Корабът има водоизместване 1533 т., дължина 73,34 м и широчина 10,8 м. Снабден е с два двигателя 6TD48 „Згода-Зулцер” с обща мощност 4400 кс, като развива максимална скорост 17,38 възла.
Има два дизелови генератора с мощност 250 и 60 KW. Район на действие – 10 000 мили (при скорост 12 възла), автономност – 25 денонощия. Корабът разполага с хидрографска апаратура, океанографска лебедка, катер, кранбалки, електрическа хидрографска лебедка, електромагнитен измервател на течения „ГМ-15”, съдови вълнограф „ГМ-16”, две радиолокационни станции „Дон” и една РЛС „Печора”, една РЛС „Sperry”.
През 1982–1984 г. са монтирани два преносими зенитно-ракетни комплекса „Стрела 2М-МТУ-4У”. Съдът е оборудван с електронно-изчислителна техника през 1988 г. През 2000 г. след модернизация на ехолота е монтиран GPS.Хидрографският кораб „Адмирал Бранимир Орманов” извършва редовни проучвания на нашите териториални води и шелфа.
През септември 1998 г. той участва в експедиция под егидата на ЮНЕСКО край нос Галата.
На 19 юни 2008 г. след успешната служба, неговият флаг е снет и корабът е изведен от строя.
Във Военноморския музей се пазят както неговият флаг, така и камбаната му.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Ски алпийски дисциплини: СКСО с най-много точки в Държавния военен шампионат

29.03.2021, 20:03

За времето от 23 до 25 март 2021 година в КК „Боровец“ се проведе Държавния военен шампионат по ски. В него участваха 10 отбора от Министерство на отбраната и Българската армия, съобщават от СКСО.
За първа година отборното класиране е отделно за жени и за мъже.
При жените се отчитат двата вида спускания – слалом и гигантски слалом. Безапелационен победител в двете дисциплини е р-к Даяна Симеонова от Съвместното командване на специалните операции (СКСО). В челната десятка и при двете спускания от СКСО е и сержант Христина Жулева. Тези постижения на момичетата донесоха първото им място в отборното класиране по ски при жените.
При мъжете освен двете спускания се отчитат и още две дисциплини – ски бягане и ски ориентиране. В отборното класиране при мъжете, СКСО е на второ място. В индивидуалните класирания в отделните дисциплини мъжете събраха един сребърен и два бронзови медала: 2-ро и 3-то място на слалом и гигантски слалом за миналогодишния шампион по ски к-н Димитър Присадов и 3-то място в ски бягането за редник Неделчо Василев.
Въпреки, че няма общо комплексно класиране, Съвместното командване на специалните операции събра най-висок брой точки от двата си отбора.
Източник: http://otbrana.com/

 

Американски военнослужещи наблюдаваха подготовката на танкови екипажи от Центъра за подготовка на специалисти - Сливен

29.03.2021, 17:08

Американски военнослужещи наблюдаваха подготовката на танкови екипажи от състава на Центъра за подготовка на специалисти. В залите на формированието бяха демонстрирани възможностите на тренажорите, на които  командирите, механик-водачите и мерачите от екипажа на танк Т-72 тренират и усъвършенстват уменията си.
На танкодрум „Камен“ българските танкисти изпълниха упражнение по кормуване, а на учебен център „Батмиш“ проведоха танкови огневи тренировки с въоръжението на танк Т-72.
По време на занятията американските военнослужещи имаха възможност  да обменят опит и знания с българските си колеги.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Специализиран екип от 55-и инженерен полк - Белене унищожи невзривен боеприпас

29.03.2021, 13:22

Специализиран екип от състава 55-и инженерен полк - Белене извърши днес, 29 март, разузнаване на корозирала 82 мм мина за минохвъргачка, открита вчера в частен имот в град Плевен. Военнослужещите действаха под ръководството на старши лейтенант Милен Сотиров. При спазване на мерките за безопасност боеприпасът беше транспортиран и унищожен.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Четиридесет и вторият български контингент в Афганистан встъпи в изпълнение на задълженията си

29.03.2021, 13:19

Официална церемония по предаване и приемане на отговорностите между 41-ри и 42-ри български контингенти, участващи в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа“ се проведе в база летище „Баграм“, съобщават от СКС. Командирите на 41-ри и 42-ри контингент полк. Тодор Тодоров и полк. Павлин Велков в присъствието на комисия по ротация подписаха акта за сдаване и приемане на длъжността национален командир на контингента.
От името на командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, председателят на комисията полк. Георги Манев, началник на сектор в отдел „Операции” на Съвместното командване на силите, изказа благодарност към военнослужещите от 41-ри контингент за отличното и достойно изпълнение на задачите.
Към личния състав на 42-ри контингент, полк. Георги Манев се обърна с пожелание за борбеност, войнски дух и професионализъм при изпълнение на функционалните им задължения в района на мисията.
Четиридесет и вторият военен контингент е с общ състав до 116 военнослужещи, изпълняващи задачи в база „Летище Баграм“ и в щаба на мисията в Кабул.
Помощник-национален командир на контингента, той и офицер по разузнаването е подполковник Тодор Тодоров от състава на Съвместното командване на силите, а командир на ротата за охрана е майор Милен Проданов от военно формирование 34840 – Карлово.
Българските военнослужещи изпълняват задачи, поставени от командването на мисията по охрана на базите за разполагане и по подпомагане работата на щаба на мисията в областите специални операции, личен състав и логистика.
Източник: http://otbrana.com/

 

Унгарските ВВС извадиха от въоръжение Ми-8Т

29.03.2021, 10:00

След 52 години (вярна) служба, унгарските ВВС (Magyar Légierö) извадиха от въоръжение вертолетите Ми-8.
В петък на 26 март 2021 г. вертолет Ми-8Т (р.н. 3304, з.н. 20284) от 86-та вае 'Szolnok' (MH 86.HE) направи последен прощален полет. Хеликоптерът бе съпровождан от Airbus H145 (р.н.14) Солнок и прелетяха над Папа, Сенткирайсабадя, Кечкемет и обратно в Солнок. Над Кечкемет към вертолетите се присъединиха и два изтребителя SAAB JAS39 Gripens (р.н. 35 и 37).
Според базата данни на Scramble, в 85-та вае до последно е имало четири Ми-8Т с р.н. 3301, 3304 , 3305 и 6215, като два от тях не са летели от години.
85-та вае има на въоръжение също пет Ми-17, от които три са в летателна годност. Те ще останат на въоръжение до 2025 г. и ще бъдат заменени от Airbus H225M. Унгарските ВВС са поръчали през декември 2018 г. общо 16 военно-транспортни вертолети Н225М, като първите ще бъде доставен през 2023 г.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

 

Столтенберг към Северна Македония: Членство ви в НАТО е значимо постижение

28.03.2021, 22:25

Република Северна Македония е ценен съюзник в НАТО, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в поздравително послание за успешната първа година на страната като членка на организацията, предаде МИА.
Във видеосъбщение Столтенберг каза, че Северна Македония е суверенна страна в един силен алианс с място на масата на НАТО и равноправен глас в оформянето на решенията на организацията, се посочва в съобщение на министерството на отбраната.
"Вашето членство в НАТО е значимо постижение. То бележи края на едно дълго пътуване, изпълнено със смелост и решителност. Членството в НАТО поставя Северна Македония на пътя на стабилността и просперитета, заобиколена от 29 приятели и съюзници. Това е добре за хората на Северна Македония, добре е за регионалната стабилност и добре за трансатлантическата сигурност", посочи Столтенберг.
Генералният секретар на НАТО приветства участието на армията на страната в ръководени от НАТО операции. Той също така похвали ясния план за разходите за отбрана, предвиждащ инвестиране на 2 процента от БВП в отбранителни проекти до 2024 г.
Той също така засегна темата за солидарността на алианса в условията на пандемията и новите заплахи за сигурността, като изтъкна, че "в тези несигурни времена е още по-важно да имаш приятели и съюзници".
"Поздравления още веднъж към Северна Македония за успешната първа година. Благодарим ви за трайния ви принос към нашата споделена сигурност!", посочи още Столтенберг.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Морско училище и БТА подписаха договор за сътрудничество

28.03.2021, 17:12

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ подписа споразумение за сътрудничество с Българска телеграфна агенция. С подписването на документа Морско училище и БТА обединяват усилията за развитие, насърчаване и популяризация на научната, спортната, културната и други дейности и инициативи. Страните се споразумяха и да си оказват подкрепа и съдействие при организиране, провеждане, кандидатстване и участие в различни проекти, поръчки и програми, съобщават от ВВМУ.
Двете институции ще организират и проведат практическо обучение за преподаватели от всички факултети на Висшето училище на тема „Как да представяме науката в медиите“, с лектори от БТА. По силата на договора, Агенцията става и медиен партньор на ВВМУ по повод навършването на 140 години от създаването на флотската ни Алма матер.
За подписването в Морско училище пристигна генералният директор на БТА г-н Кирил Вълчев. Той бе посрещнат от началника на ВВМУ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, който представи дейността, целите и мисията на Училището. Бе направен и показ на материално-техническата база.

 

Клуб „Топографи“ от СОСЗР ще отбележи 130 години от създаването на Военно географската служба

28.03.2021, 17:08

Клуб „Топографи “Ак. Владимир Христов” към Столичния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) се подготвя за отбелязване на 130-та годишнина от създаването на Военно географската служба у нас. В годишния план на клуба е залегнало участие в организирането и провеждането от Военно географската служба на  мероприятията, свързани с отбелязването на годишнината. С Указ № 170 от 27.12.1891 г. се създава Топографическо отделение в Генералния щаб, преименувано през 1901 г. в Статистическо топографическо отделение.
Днес Военно-географската служба  е работен орган на Министерството на отбраната за осигуряване на географска информация и извършване  на специализирани дейности по Закона за геодезията и картографията, се посочва в сайта на Службата. Като Географска служба на страна-членка на НАТО тя обезпечава както българските, така и въоръжените сили на страните-членки на НАТО, с географска информация, особено при планирането, обучението и изпълнението на всички видове операции. Мисия й е да удовлетворява нуждите от географска информация (карти, схеми, анализи на терена, цифрова информация за местността и др.) и да оказва специализирана и техническа помощ за осигуряване на въоръжените сили и държавните органи и структури, отговорни за отбраната и националната сигурност, в контекста на колективна система за сигурност. Освен географското осигуряване на системата за колективна сигурност, мисията на Военно-географската служба включва и дейностите по: изпълнение отговорностите на Министерството на отбраната, относно държавната политика в областта на геодезията и картографията, възложени със Закон за геодезията и картографията, както и осигуряване на правителството и другите органи на държавната и местната власт, а така също и обществените организации, с географска информация за посрещане на изискванията, произтичащи от техните задължения по отношение на националната отбрана и сигурност.
Историята:
- 1891 г. - С Указ № 170 от 27.12.1891 г. се създава Топографическо отделение в Генералния щаб, преименувано през 1901 г. в Статистическо топографическо отделение;
- 1901 г. - Статистическо топографическото отделение се реорганизира в Картографическата и топографическа част при Щаба на армията;
- 1906 г. - Картографическата и топографическа част се преименува във Военно Картографически институт към Щаба на Армията
- 1919 г. - Военно Картографическият институт се преименува в Географски институт на Министерството на войната;
- 1950 г. - Географският институт се реорганизира, като се създава Военнотопографска служба (ВТС) към Генералния щаб на Българската армия, с подчинени структури - Централна военна картографска база в гр. Троян, Централен склад за топографски карти в гр. Ловеч, Разходен склад за топографски карти в гр. София, Астрономическо отделение в гр. София и структури за топогеодезическо осигуряване на Видовете въоръжените сили;
- 1963 г. - Създава се Научно-изследователска и производствена лаборатория, която заедно със създадената през 1968 година Станция за наблюдение на ИСЗ през 1970 година се трансформират в Космическа част и Научноизследователски сектор по топогеодезично осигуряване, пряко подчинени на Военнотопографската служба;
- 2000 г. - ВТС се трансформира във Военнотопографски отдел  (ВТО) в Главно оперативно управление на ГЩ, с подчинени структури Централна военна картографска база и Център за геоинформационно осигуряване (ЦГИО);
- 2006 г. - Военнотопографският отдел се трансформира във Военногеографска служба на Българската армия, подчинена на Началника на Генералния щаб;
- 2011 г. - Военно-географската служба се реорганизира като самостоятелна структура от Въоръжените сили, пряко подчинена на министъра на отбраната.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Програма-2032 се нуждае от подобряване в интерес на желаното развитие на Въоръжените сили

28.03.2021, 14:51

Уважаеми читатели, както Ви обещахме продължаваме да Ви запознаваме със становището на Центъра за изследване на политиките в сигурността и отбраната по Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България-  2032, което имахме, когато документът, приет от Народното събрание, беше все още в проект. Нашето мнение продължава да бъде, че Програма-2032 има нужда от усъвършенстване, което излагам в двата материала. Първият можете да намерите в „Коментари“ на Otbrana.com.
Програма – 2032, е разработен в 9 (девет) основни точки в обем от 40 страници. Вече научихте нашето мнение по първите шест......Прочети още

 

България изпадна от Топ 30 по износ на оръжия

28.03.2021. 12:56

За първи път българската оръжейна промишленост изпада от Топ 30 по износ на оръжие. Това сочи световна класация, оповестена от svspb.net. Данните са за 2020 година, както и за последните 20 години. В момента страната ни е на 32 място, като преди нас са Йордания, Гърция, Финландия, а Сърбия е на престижното 25-то място. За 20 години сме продали въоръжение за стотици милиони и сме се движели в клуба на 30-те водещи страни.
В същото време Беларус е продала за над 2 млрд долара. Дори Северна Корея, въпреки наложеното ембарго, е изтъргувала оръжия за над 520 милиона.
САЩ е на първо място за 2020 година, държейки 41,1% от световния пазар. На второ място е Русия с 14% дял. На трето – Франция – 8,8 на сто. Общо през последните 20 години американците са държали средно 32,7% от световния износ, а Русия – 23,8 на сто.
Китай в момента държи едва 3,3% от продажбите в света, което е изненада за експертите. Израел е на 8-мо място, което е феноменално спрямо броя на населението – около 9 млн души.
57% от доставките са в Азия и Океания. 19 на сто от оръжията отиват в Близкия Изток (главно Египет и Ирак), 17% в Африка, 5,7 на сто в Европа и 0,8 на сто в Северна и Южна Америка.
За 5 години износът от САЩ се е увеличил с 23%. Китай обаче повишава темповете и бързо напредва.
Общо 98 страни изнасят въоръжение.
Стокхолмският международен институт за изследване проблемите на света (SIRLI) отбелязва, че през последните години Русия отстъпва от позициите заради спад на производствените мощности. Наука и постижения супер, но лоша материална база и недостиг на кадри.
Уникална в това отношение е Южна Корея, която е увеличила износа си на оръжия със 143% спрямо 2014 година.
Източник: https://frognews.bg/

 

 

Талибаните предупредиха срещу евентуално удължаване на американското военно присъствие в Ирак

27.03.2021, 21:00

Талибаните реагираха остро на неотдавнашните изказвания на американския президент Джо Байдън и удължаването на военното присъствие на Германия в Афганистан, пише турският вестник Yeni Safak
В изявление групировката предупреждава за "смърт и унищожение" в случай на нарушения на сделката от Доха със САЩ.
В него категорично се предупреждава срещу евентуално неизтегляне на всички чуждестранни войски от Афганистан до 1 май в съответствие със споразумението със САЩ, подписано в Катар.
„В такъв случай Ислямският емират (Талибан) -„ като представител на вярващите, доблестни и муджахидски афганистански нации “- ще бъде принуден да защитава своята религия и родина и да продължи своя „Джихад“ и въоръжена борба срещу чуждите сили за да освободи страната си. Цялата отговорност за удължаването на войната, смъртта и разрушенията ще бъде на плещите на тези, които са извършили това нарушение ", се казва в изявление на говорителя на групата Забиула Муджахед.
Това се случва, след като Германия реши да удължи мисията си в Афганистан до 2022 г. в очакване на одобрение от парламента. Според проекта, одобрен от кабинета на канцлера Ангела Меркел, германските войски ще останат до 31 януари 2022 г.
Германия има втория по големина контингент след САЩ в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан, с над 1100 военнослужещи в северната част на страната.
Афганистанското правителство приветства развитието.
Говорителят на Съвета за национална сигурност Рехматула Андар каза, че сделката от Доха служи само като примирие между САЩ и талибаните, докато афганистанците продължават да бъдат атакувани и избивани.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Ген. Борислав Сертов: Не съм имал нерегламентирани срещи със служители на руското посолство

27.03.2021, 08:51

След като "24 часа" публикува статията „Ексшефът на „Военна полиция”, изпуснала руския шпионин, е новият ни военен аташе в Москва”, бригаден генерал Борислав Сертов е предоставил на редакцията своето право на отговор.

Ето текста му.: „Във връзка с изнесените данни в статията от 25.03.2021 г. „Ексшефът на „Военна полиция”, изпуснала руския шпионин, е новият ни военен аташе в Москва” бих желал да се възползвам от даденото ми право на отговор.
Посочената статия съдържа неверни твърдения и откровени лъжи, уронващи честта и достойнството на военнослужещи от служба „Военна полиция”. Като бивш ръководител на служба „Военна полиция” заявявам:
1. Не съм още новият военен аташе в Москва, тъй като в момента тече сложна и дълга процедура, като най-вероятно целта на статията е нейното проваляне.
2. По „Изпускането на арестувания шпионин Иван Илиев” се води досъдебно производство срещу служители на Службата, за което имам пълните основания да считам, че вината им няма да бъде доказана в съда. Службата е една от малкото специализирани структури за обществен ред и сигурност, която в 29-годишната си история не е забърквана в скандали с изтичане на СРС-та в публичното пространство, корупционни практики или дори груби дисциплинарни нарушения. В нея работят не по-малко достойни мъже и жени.
3. Като директор на службата не съм получавал информация за група руски граждани, появили се до специализирана техника на НАТО във военен обект близо до Пловдив.
4. Военните дипломати са официални представители на държавите си и контактите с тях не са нарушения на закона. Препоръчително е обаче същите да стават по определен ред. Предвид функциите и задачите, които изпълнява Военната полиция, аз като неин директор категорично заявявам, че не съм осъществявал нерегламентирани срещи по никакъв повод със служители на руското посолство.
Като български висш офицер, спазващ стриктно изискванията на ЗОВС за политическа неутралност, недоумявам, защо една от от малкото останали деполитизирани структури в страната беше включена в предизборната кампания!“
Източник: http://otbrana.com/

 

Сухопътни войски тренираха задачи по трета мисия за помощ на населението

27.03.2021, 08:44

Военнослужещи от Сухопътните войски повишиха подготовката си с оттрениране на задачи, които изпълняват предимно по трета мисия - в помощ на населението. За целта в 55-и инженерен полк - Белене се проведоха сбор по водолазна подготовка и сбор за повишаване подготовката на екипите от Сухопътните войски за унищожаване на невзривени боеприпаси, съобщава Пресцентърът на МО.
Във водолазната подготовка в река Дунав участваха военнослужещи от 55-и инженерен полк, 2-ра механизирана бригада, Военноморските сили и нещатните водолази на Регионална служба „Военна полиция“ – Варна. Всички те затвърдиха знания и умения с водолазни спускания. Занятията бяха насочени към оттрениране на начини и способи за разузнаване наличието на заграждения и препятствия на водни прегради, невзривни заграждения, практически действия по търсене и изваждане на снаряди, авиобомби и други видове боеприпаси, тяхното разузнаване, обследване, обозначение и извличане на брега.
Сборът се проведе под ръководството на капитан Димитър Маринов и старши сержант Георги Начев.
В сбора за повишаване подготовката на екипите от Сухопътните войски за унищожаване на невзривени боеприпаси участваха военнослужещи от 55-и инженерен полк – Белене, 2-ра механизирана бригада - Стара Загора и 38-и батальон за ядрена, химическа и биологична защита и екология -Мусачево. Обучаемите преминаха теоретични и практически занятия за уеднаквяване действията на екипите. Под ръководството на капитан Мартин Станчев военнослужещите изпълниха задачи по разузнаване, транспортиране, извличане и унищожаване на невзривени боеприпаси и импровизирани взривни устройства.
Източник: http://otbrana.com/

 

Путин похвали руската армия заради военни учения в Арктика

27.03.2021, 08:18

Руският президент Владимир Путин похвали вчера представянето на руската армия по време на наскоро проведени военни учения в Арктика, които са част от усилията на Русия да разшири присъствието си в зоната около Полярния кръг, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Главнокомандващият на руския военен флот адмирал Николай Евменов рапортува на Путин, че в ученията са участвали три ядрени подводници, които за първи път успяват едновременно да изплуват, пробивайки арктическия лед с дебелина 1,5 метра в район с радиус само 300 метра, и бойни самолети, прелитащи над Северния полюс. - (видео)
Ученията, проведени тази седмица, са преминали около Александрова земя, остров от архипелага Франц-Йосифова земя, където руската армия наскоро изгради база.
Русия отдава приоритет на засилването на военното си присъствие в Арктика, където се смята, че се намират до една четвърт от неразработените залежи на нефт и газ на планетата. Путин по-рано е цитирал оценки, че природните богатства на Арктика са на стойност около 30 трилиона долара.
Русия, САЩ, Канада, Дания и Норвегия предявяват претенции върху части от Арктика, очаквайки, че топенето на арктическите ледове ще отвори възможности за разработване на природни ресурси и корабоплаване, отбелязва АП.

 

На днешната дата през 1999 г. е свален американския 'невидим' самолет F-117

27.03.2021, 08:04

На 27 март 1999 г. самолет F-117 “Стелт” от ВВС на САЩ, извършващ бомбардировки над Косово, е свален от сръбската противовъздушна отбрана.
Самолети на НАТО, включително F-117 “Стелт”, атакуват позиции на сръбските войски в Косово на 24 март 1999 г. Бомбардировките са част от операцията на алианса, обявена в защита на интересите на косовското албанско население в района. Бомбардировките продължават до 10 юни 1999 г., когато Белград се съгласява да оттегли силите си от Косово. На територията на областта са разположени многонационални сили под командването на НАТО. Администрацията на Косово е поета от мисия на ООН /ЮНМИК/. Армията за освобождение на Косово, демилитаризирана през септември 1999 г., се трансформира в Корпус за защита на Косово с цивилни служители. През февруари 2000 г., институциите на “Република Косово” са разпуснати. От друга страна, мисията на ООН формира автономни институции - президент, парламент и правителство. - Още за F-117

 

На този ден през 1968 година загива първият космонавт Юрий Гагарин

27.03.2021, 08:00

На 27 март 1968 г. загива първият летец-космонавт в света Юрий Гагарин по време на тренировъчен полет с учебно-боен изтребител МиГ-15УТИ заедно с инструктора си полковник Владимир Серьогин. По това време Гагарин е заместник-директор на Центъра за подготовка на космонавти край Москва, който по-късно получава неговото име.Катастрофата става в 10:31 ч. сутринта в района на село Новосьолово на 18 км от град Киржач, Владимирска област. Телата на Гагарин и Серьогин са кремирани и прахът им е погребан в стените на Кремъл на Червения площад в Москва.......Прочети още

 

 

Две компании се състезават за ремонт на Р-27

26.03.2021, 17:08

Две чужди компании, украинската „Укринмаш” и беларуската „Белспецвнеш-техника”, ще се състезават за поръчката за ремонт и удължаване на ресурса на ракетите за далечен въздушен бой Р-27. Това се чете от решение на министъра на отбраната от 24 март 2021 г.
Решението е на база процедура по подбор на кандидатите, в рамките на процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Извършване на основен ремонт/КВР и увеличаване на назначения срок на служба на авиационни управляеми ракети (АУР), изделие 470-1 – рамково споразумение”. Под индекса „Изделие 470-1” се крие ракетата с полуактивно радиолокационно насочване Р-27Р1, с която са въоръжени българските изтребители МиГ-29 (на снимката по време на стрелбите през 2011 г.).
От публикувания протокол се вижда, че беларуската и украинската компания са единствените кандидати по процедурата. При първоначалното разглеждане на документите на двамата кандидати са открити известни слабости, които обаче са били отстранени в срок. В решението на министър Каракачанов се чете, че няма причина за отстраняване на нито един от кандидатите.
Процедурата, чиято проектна стойност е 21,6 млн. лева без ДДС, е интересна с невероятно разтеглените срокове, в които се реализира. Процесът е стартиран с решение на министър Каракачанов от 20 декември 2019 г. Заявленията за участие са получени на 31 януари 2020 г. и са отворени на 5 февруари същата година. В началото на март комисията разглежда документите и отправя искане за отстраняване на документалните липси.
Заради пандемията от COVID-19 комисията не заседава няколко седмици и едва в началото на април разглежда допълнителните документи предоставени от кандидатите. От протокола се вижда, че възниква въпроса по линия, че юридическото лице, което участва в процедурата, да притежава ниво за достъп до класифицирана информация от ниво „Секретно”. Декларациите, предоставени от участниците, след това са проверявани от компетентните органи от българска страна.
Едва на 25 ноември 2020 г. ДКСИ, ДАНС и дирекция „Сигурност на информацията” в МО издават потвърждение на тези декларации, но комисията започва да заседава отново едва на 14 януари 2021 г.
Предмет на обществената поръчка е капитално-възстановителния ремонт и удължаването на ресурса на наличните ракети Р-27Р1. Всички дейности трябва да станат факт на територията на авиобаза Граф Игнатиево, а рамковото споразумение обхваща общо 18 ракети. След удължаването на техническия ресурс, ракетите трябва да имат срок на служба от още минимум осем години и 20 часа във въздуха (всички ракети „въздух-въздух“ имат ресурс за това, колко дълго може да се лети с тях). Рамковото споразумение ще е с продължителност от четири години, а всеки конкретен договор трябва да се изпълнява за не повече от девет месеца. Това се чете в публикуваната информация за процедурата. - Още за Р-27
Източник: https://aero-bg.com/

 

Серия от инциденти с учебни самолети по света

26.03.2021, 16:57

Серия от инциденти с учебно-тренировъчни самолети стана факт на 24 и 25 март 2021 г. Общо три машини бяха загубени, като при един от случаите има загинал.
Първо, на 24 март, учебно-тренировъчен самолет T-45C Goshawk от състава на ВМС на САЩ се разби в Тексас. Двучленният екипаж се е катапултирал успешно и е с леки наранявания. Машината, която се е разбила на около 5 km от авиобазата в Ориндж Гроув, е била част от учебната ескадрила VT-22 „Golden Eagles“.
На същата дата, но в Боливия, се разбива друг учебно-тренировъчен самолет. Иде реч за реактивния K-8VB, който се числи към ВВС на страната. Самолетът пада в населеното място Сакаба, намиращо се на около 200 km югоизточно от столицата Ла Пас. Екипажът на самолета се е катапултирал успешно, но машината се врязва в къща, при което има един загинал и един ранен.
Третият паднал учебно-тренировъчен самолет е Hawk T1А от състава от Кралския флот. Машината се разби в Корнуел, Великобритания на 25 март. Двамата пилоти са се катапултирали успешно и са получили само леки наранявания. Самолетът не е причинил щети на земята. Полетите с типа са спрени, до изясняване на случая.
А на 26 март, чешкото МО съобщи, че по време на редовен тренировъчен полет с двуместен L-159T се е откъснал фанара. Екипажът се е приземил успешно и е невредим. Води се разследване.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Войници положиха клетва във Военновъздушната учебна база

26.03.2021, 13:08

Днес във Военновъздушна учебна база – Долна Митрополия се проведе тържествен ритуал за полагане на военна клетва. Трима новоназначени военнослужещи редник 1-ви клас Иво Кунов, редник 1-ви клас Георги Николов и редник 1-ви клас Владимира Костова, целунаха бойното знаме и се врекоха във вярност на Родината.
Командирът на авиобазата полковник Петър Банков прие тържествения строй. В словото си той подчерта силата и значението на военната клетва. „Днешният ден ще остане незабравим във вашата памет. Това е тържествен акт за вярност към България, за която хиляди войни са дали живота си. Съдържанието и смисъла на нейния текст повеляват всеки да даде ясен и открит израз на своята готовност за безукорна, честна и съзнателна служба под знамената. Не случайно думите “Заклех се!” – се произнасят пред родния трибагреник и се съпровождат с целувка на неговите дипли - символ на нашата държавност. От днес вие ставате пълноценни защитници и истински войни на Родината. Никога не забравяйте, че да бъдеш верен на клетвата означава да я носиш в сърцето си, да се ръководиш от нея винаги и навсякъде. Още веднъж ви поздравявам с полагането на военна клетва и ви пожелавам много здраве, воля и вярност към бойните традиции, много благополучие и лично щастие!”
Командващият клетвения ритуал капитан Чавдар Атанасов подаде команда на знаменосеца ст. лейтенант Калин Стефанов и асистентите ст. сержант Анелия Летова-Савчева и ст. сержант Красимира Радева да заемат местата си. Пред присъстващите военнослужещи от авиобазата, гости и роднини капитан Атанасов прочете клетвените слова, които новоназначените войници повториха. С твърдост и решителност отекнаха думите „Заклех се!”. След това всеки от тях целуна бойната светиня на военното формирование и положи подписа си в клетвения списък.
(Съобщението е на ВВУБ)

 

Честваха празника на Втора армия

26.03.2021, 12:00

Пловдив чества празника на Втора армия. Днес пред паметника на Гюро Михайлов се състоя кратко тържество, посветено на празника на Втора армия и на Деня на Тракия!

Кратко слово изнесе последният командир полковник от запаса Румен Минчев. На 26 март (13 март ст. ст.) 1913 г. по време на Балканската война (1912-1913) обявената за непревзимаема Одринска крепост е овладяна от Втора българска армия. Смята се за най-грандиозна победа на българската войска в най-новата история на България.

На празника днес присъстваха председателят на ОУС на СВВБ Пловдив Атанас Хаджиев, почетният председател на общинския съвет на СОСЗР Пловдив полковник от запаса Сотир Докторов и други офицери от запаса, служили във Втора армия, съобщават от СВВБ-Пловдив.
Източник: http://otbrana.com/

 

Нови професори във Военна академия

26.03.2021, 11:32

От Военна академия „Георги С. Раковски“ съобщават, че на основата на заповед на министъра на отбраната са освободени от досега заеманите длъжности и назначени на нови двама полковници.
Полковник доцент д-р Георги Димов е назначен за професор в катедра „Политики, стратегии и отбранително планиране“ на факултет „Национална сигурност и отбрана“, а полковник доцент д-р Мирослав Димитров е назначен за професор в катедра „Логистика“ на факултет „Командно-щабен“.
Честито и успех!

 

Румъния получи последния поръчан, засега, F-16

26.03.2021, 07:30

Последният, 17-ти, поръчан изтребител F-16A MLU бе получен в Румъния. Машината прелетя от Португалия вчера, 25 март 2021 г. и кацна в румънската 86-та авиобаза Фетещи.
Самолетът с борден номер 1615, е последният от петте F-16 MLU, които Румъния поръча от Португалия през през януари 2020 г. Стойността на сделката (за самолетите и работата по тях) е €154 млн.
Другите четири пристигнаха по двойки през август и октомври 2020 г.
Петте изтребителя са произведени между август 1983 и юли 1984 г., като F-16A Block 15. Всички са на активна служба във САЩ до 1994 г., когато са изведени за дългосрочно съхранение. През 1999 г. са купени от Португалия, където също се съхраняват няколко години, преди да бъдат прекарани през основен ремонт и модернизация до стандарта MLU.
През януари 2020 г. Румъния сключи и договор със Съединените щати, който покрива доставка на оборудване и модернизация на машините. Той е на стойност €178 млн. Той покрива модернизацията на всички изтребители от стандарта M5.2R до новия модернизационен стандарт M6.XR. От румънското МО не дават детайли за това, какво ще включва тази модернизация, но се предполага, че тя ще е някаква вариация на стандарта M6.5, по който в момента могат да се доработват F-16 MLU. В рамките на този стандарт се интегрира ново въоръжение, подобрява се системата за самозащита, системата за обмен на данни Link 16 и навигационната система.
Работата по модернизацията ще се извършва в Румъния.
Румъния купи от Португалия през 2013 г. 12 броя F-16A/B MLU и те бяха получени между септември 2016 и септември 2017 г.
Румъния смята, че наличните изтребители имат ресурс, който ще им позволи да се експлоатират около 20 години след получаването им в страната.
Междувременно, през ноември миналата година, военният министър на Румъния Николае Чука, обяви, че страната се опитва да намери още една ескадрила F-16 MLU, която да бъде купена в най-скоро време, но до тогава няма друг избор, освен да продължи да поддържа наличните МиГ-21 Lancer, тъй като няма с какво те да бъдат заменени. - Още за F-16
Източник: https://aero-bg.com/

 

Честваме Деня на Тракия

26.03.2021, 07:20
Днес , 26 март, е Денят на Тракия. Отбелязваме го в чест на подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета. Почитаме и паметта на хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет.
Датата 26 март (13 по ст. ст.) през 1913 г. символизира две съдбовни събития: на бойната слава на българската войска и на стремежът на тракийските българи към свобода и присъединяване към отечеството. След падането на Одрин на същата дата по същество завършва Балканската война и се ускоряват преговорите за мир в Лондон между Отоманската империя и балканските съюзници. Така на 17/30 май е подписан договор за мир, чл. 2 на който гласи : "Н. В. императорът на отоманите отстъпва на Т. величества съюзените владетели всички територии на своята империя върху европейския континент-на запад от линията Енос от Егейско море и Мидия до Черно море, с изключение на Албания." В договора се изказва yвepeнocт, че ще настъпят вечен мир и приятелство както между сегашните владетели, така и между техните наследници.
Това е най-голямото, бленувано обединение на българските земи, защото освен Източна и Беломорска Тракия и голяма част от Македония, България запазва Южна Добруджа и Западните покрайнини. Общата територия на страната достига 180 хил. кв. км. И понеже договорът е подписан не само от Турция, България, Сърбия, Гърция и Черна гора, но и от шестте велики сили в Европа, той не подлежи на ратификация, т.е. е окончателен.
Ликуват не само тракийските българи, ликува целият български народ. За съжаление общонародната радост продължава caмo един месец. На 16 юни 1913 г. започва Междусъюзническата война, която завършва с поражение за България и загубване на голямата част от нейните придобивки.
Още от 1914 г. българите обявяват датата 26 март за Ден на Тракия. От 2006 г. той е официално признат и от Министерския съвет на България. Така че вече е общобългарски празник.

 

 

50 години от първия полет на Ил-76

25.03.2021, 22;47

Преди точно половин век, на 25 март 1971 г., първия си полет прави транспортния самолет Илюшин Ил-76. Това става факт от несъществуващото вече летище Худинка, в Москва.
Експерименталният завод на Илюшин, където се строи прототипа, се намира край Худинка, а изпитателната програма трябва да се проведе от тестовия център „Громов” в Жуковски, край съветската столица. Затова и първият полет на типа, реално е прелитане от Худинка за ценъра „Громов”.
Командир на екипажът е легендарния летец-изпитател Едуард Кузнецов. На борда се намират още втори пилот Г. Волохов, щурман В. Милютин, борден инженер И. Якимца и радистът И. Кондуров. Полетът трае едва 20 минути, но всичко по него е нормално.
Ил-76 започва да се замисля в средата на 60-те години на миналия век, като основното му предназначение ще бъде да обслужва въздушно-десантните войски. Машината трябва да може да десантира хора и товари, както и да се оперира от къси и лошо подготвени площадки.
През ноември 1967 г. със задачата официално е натоварено конструкторското бюро на Сергей Илюшин. За главен конструктор е назначен Хенрих Новожилов.
Освен първият прототип, който има цивилна съветска регистрация СССР-86712, в изпитанията са задействани още два прототипа – единият полети февруари 1973 г., а другият през май същата година.
Заводските изпитания приключват през септември 1974 г., а държавните през декември. Налетени са 1676 часа в рамките на 964 полета. Серийното производство стартира през същата година в Ташкентския авиационен завод.
След базовата версия, която е известна просто, като Ил-76, през 1978 г. започва серийното производство на подобрения Ил-76М, който има повишен полезен товар. Паралелно с това започва и строителството на цивилната версия Ил-76Т. Тя се различава най-вече по отсъствието на оръдейна установка и кабина на стрелеца, която се намира в опашната част при военната версия. В началото на 80-те започва производството на доработените версии Ил-76МД и Ил-76ТД.
Междувременно, Ил-76 става основа за редица специални варианти, като летящия радар А-50 и танкерът Ил-78.
След разпада на СССР Ил-76 намира огромно разпространение на цивилния каргопазар, където остава популярен избор и до днес.
Производството приключва в Ташкент през 2011 г., след построяването на около 960 машини. През 2010 г. в завода „Авиастар-СП” стартира производството на основно обновения модел Ил-76МД-90А. - Още за Ил-76
Източник: https://aero-bg.com/

 

Кораб на САЩ с военна техника за Украйна акостира в Одеса

25.03.2021, 21:14

Американски товарен кораб с военна техника за въоръжените сили на Украйна пристигна в пристанището на Одеса, съобщава местното издание "Думская".
Корабът Ocean Glory е влязъл в пристанището вчера вечерта. По информация на "Думская" товарният кораб е доставил около 350 тона военно оборудване, по-специално 35 тактически високопроходими автомобила HMMWV. Разтоварването на оборудването може да продължи до петък.
Товарният 19 000 тонен кораб Ocean Glory е построен през 2015 година и е специализиран за военни превози.
По-рано Пентагонът заяви, че САЩ ще предоставят 150 млн. долара в рамките на Инициативата за помощ на Украйна в областта на сигурността (USAI) - след като американските власти се уверят, че Киев е постигнал значителен напредък в реформите в тази област.
В същото време проектът на бюджета за отбрана на САЩ, съгласуван и от двете камари на Конгреса, предвижда военна помощ за Украйна в размер на 250 милиона долара през тази фискална година.
В началото на февруари държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън увери украинския външен министър Дмитро Кулеба, че администрацията на Джо Байдън е готова да предостави военна помощ на Киев, включително летални оръжия.
Русия многократно подчертава, че доставката на оръжие за Киев ще доведе до ескалация на конфликта в Донбас. Повечето европейски политици също се изказаха против. Например бившият председател на ОССЕ, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че изпращането на оръжия в Украйна е изключително рисков и контрапродуктивен начин за излизане от кризата.
Източник: https://news.bg/

 

Успешни изпитания на самолет МиГ-29 в авиобаза Граф Игнатиево

25.03.2021, 16:50

Успешно преминаха летателните изпитания на самолет МиГ-29УБ (борд 14) в авиобаза Граф Игнатиево. Подполковник Калин Атанасов и подполковник Любомир Славов осъществиха проверките по самолета и двигателите във въздуха в два последователни полета. С тях завърши етапа на контролно-възстановителните работи, изпълнявани на всеки 1000-часа нальот на самолет МиГ-29. Те са важна част от цялостния процес, съгласно който инженерно-техническият състав на ескадрилата за периодично обслужване и войскови ремонт осъществява реалната дейност по възстановяване на летателната годност на изтребителите. Това е изпълнението на българската част от мероприятията по авиационната техника от договорите, сключени между АО „РСК „МиГ“ и Министерство на отбраната.
Предстои комисия да приеме извършените наземни и летателни изпитания и да излезе със заключение по отношение на последващата експлоатация на самолета.
Командването на авиобазата благодари на инженерно-техническия състав и на летците-изпитатели за справянето с поредното предизвикателство.
Източник: Bulgarian Air Force

 

Израел и Словакия подписаха договора за доставката на 17 нови радари на IAI ELTA

25.03.2021, 16:46

Израел и Словакия подписаха споразумение за  доставката на 17 нови триизмерни (3D) радари със среден, близък и много близък обсег за нуждите на военновъздушните сили. Сделката е на стойност около €148 млн., а радарите ще бъдат произведени и доставени от израелската държавна компания Israel Aerospace Industries (IAI) и нейната дъщерна ЕLTA Systems.
С новите мобилни радари Словакия ще замени 24 стари съветски радара. По този начин словашката армия ще осигури денонощно наблюдение, контрол на въздушното движение (ATC) и непрекъсната опозната картина на въздушната обстановка (ASP) над държавата в рамките на интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО (NATINAMDS).
В началото на януари т.г. правителството на Словакия обяви, че е одобрило препоръката на Министерството на отбраната за закупуването на 17 радарни системи, произведени от IAI и дъщерната й ELTA Systems. Споразумението, за което преговаря Дирекцията за международно сътрудничество в отбраната (SIBAT) към Министерството на отбраната на Израел, включва трансфер на технологии и ноу-хау от Израел към Словакия, както и индустриално сътрудничество. Компонентите на радарите ще бъдат произведени в сътрудничество със словашката отбранителна индустрия под професионалното ръководство на IAI и на Министерството на отбраната.
Източник: https://armymedia.bg/

 

За четири години Народното събрание промени 13 пъти закона за отбраната

25.03.2021, 13:54

На 19 април 2017 г. тържествено бе открито 44-ото Народно събрание. Днес, 25 март 2021 г, то бе закрито с разминаващи се декларации на парламентарните сили. И обща снимка в пленарната зала. Друг път това ставаше на стъпалата пред парадния вход на старата сграда на Народното събрание, където пише „Съединението прави силата“...
За четири години Народното събрание промени 13 пъти Закона за отбраната и Въоръжените сили, т.е. по 3-4 пъти на година. Ремонтира седем пъти Закона за военното разузнаване, четири пъти Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, три пъти Закона за Резерва на Въоръжените сили и два пъти Закона за Военната полиция. Промени още Закона за изменение и допълнение на Закона за изпълнение на Конвенцията по касетъчните боеприпаси и Конвенцията за забраната на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване; Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия; Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и международни, които изискваха ратификация.
Обсъди и гласува четири Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили, съответно за 2016, 2017, 2018 и 2019 г. Актуализира Стратегията за национална сигурност, прие програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2032 г. Преобразува НВУ „Васил Левски“, възстановявайки самостоятелността на ВВВУ „Георги Бенковски“. Одобри промени в акта за създаване на Военна академия „Георги С. Раковски“.
Актуализира проекта за инвестиционен разход за строителството на двата бойни кораба. Прие проекта за инвестиционен разход за придобиване на нови бойни бронирани машини за Сухопътни войски, който преди няколко дни беше прекратен. Създаде временна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет. Актуализира проекта и упълномощи правителството да води преговори със САЩ за доставянето на нов тип боен самолет. Гласува Закон за ратифициране на Договор за покупка и доставка между правителството на Република България и правителството на Държавата Нидерландия за закупуване на минен ловец "Мааслуис", клас "Трипарти", с бордови № М856, и минен ловец "Хелевутслайс", клас "Трипарти", с бордови № М859.
Обсъди и гласува годишните доклади за състоянието на националната сигурност, на ДАНС, ДАР, Служба „Военно разузнаване“ и ДКСИ. Със закон ратифицира Протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония.
В рамките на парламентарния контрол министърът на отбраната Красимир Каракачанов е отговарял на 155 устни и писмени въпроси на народни представители.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Lockheed Martin получи договор за 3,7 милиарда долара за модернизиране на ПРО на САЩ

25.03.2021, 13:50

Агенцията за противоракетна отбрана (MDA) избра Lockheed Martin и партньора й Aerojet Rocketdyne за доставка на най-модерната система за противоракетна отбрана в страната - прехващач от следващо поколение (Next Generation Interceptor - NGI), съобщават от САЩ, Хънтсвил, Алабама.
Договорът за NGI е за 3,7 млрд. долара и е първата стъпка във фазата на разработка и демонстрация, отговаряща на изискванията на MDA за модернизиране на сегашната система за наземна ПРО (Ground-based Midcourse Defense - GMD).
NGI е специално разработена, за да отговори на нуждите за оцеляване и да даде възможност на Въоръжените сили ​​на САЩ да изпреварят противниковите заплахи за отбраната на страната. Този договор предвижда създаването на ракета-прехващач, която включва ускорител и полезен товар бойна глава тип "hit-to-kill", и ще стартира от текущата инфраструктура от силози (шахти) за GBI в базата на армията Ft. Greely (Аляска) и в авиобаза Vandenberg (Калифорния).
"Ние сме развълнувани и горди, че MDA повери на Lockheed Martin да ръководи разработването на тази система за "промяна на играта", която значително ще подобри сигурността на САЩ за следващите десетилетия. Работим в подкрепа на непрекъснати мисии като NGI от десетилетия и нашият екип разполага с експертния опит и споделената визия, необходими за постигане на необходимостта MDA да развива системата GMD", заяви Сара Рийвс, вицепрезидент на Програмата за прехващане от следващо поколение в Lockheed Martin.
Първата отбранителна линия на нацията
NGI е програма за прехващане, част от ПРО, предназначена да предпазва и защитава САЩ от междуконтинентални балистични ракети. Тази програма служи като първа линия на многослойната архитектура за ПРО срещу еволюиращите заплахи от страна на агресивни държави и е национален приоритет за MDA и Северното командване на САЩ. Първият прехващач ще бъде приет на въоръжение, изпреварвайки нуждите на нацията.
Устойчив и надежден
Lockheed Martin инвестира 580 млн. долара в технология hit-to-kill за унищожаване на множество обекти, опит натрупан при разработването на системата THAAD и предоставяните през десетилетията стратегически системи за програмата на американския флот за МБР Trident. Дизайнът на системата NGI осигурява значително подобрение от самото начало с възможността да се отговори на множество заплахи с една ракета-прехващач. Този значителен напредък, съчетан с освежен подход към дизайна за поддържане и надеждност, осигуряват оперативната наличност, която Въоръжените сили ​​изискват. Подобренията при разходите и достъпността, осигурени от цифровия инженеринг, са в основата на дизайна на Lockheed Martin.
About Lockheed Martin
Lockheed Martin, с централа в Бетезда, щата Мериленд, е световна компания за сигурност и авиокосмически технологии, която има 105 000 служители по света. Компанията се занимава с изследвания, разработване, дизайн, производство, интеграция и поддръжка на високо технологични системи, продукти и услуги. - Още ПРО

Източник: http://otbrana.com/

 

Адмирал Иван Добрев на 99 години! Поздравления!

25.03.2021, 09:30

Клуб „Военни моряци” към Столичната организация на СОСЗР сърдечно поздравява своя почетен председател адмирала от запаса Иван Добрев по случай неговия 99-ти рожден ден – 25 март. Той започва да служи на Родината като юноша партизанин, за което има издадена смъртна присъда. Във Военноморския флот командва ескадрения миноносец „Георги Димитров”, дивизион, военноморска база, от 1960 до 1972 г. е командващ ВМФ, а до излизането си в запаса през 1990 г. е заместник-министър на отбраната. Адмирал Добрев има изключителни заслуги за строителството на Военноморските сили. Под неговото ръководство са израснали поколения кадри за военния и гражданския флот. Носител е на много национални и чуждестранни отличия, между които 3 ордена „Георги Димитров”, а последните му награди са от министъра на отбраната Красимир Каракачанов юбилеен медал „75 години от  Втората световна война” - за активна и всеотдайна военно-патриотична дейност, и от Съюза на ветераните от войните на България  юбилеен медал „ 75 години от Победата над фашизма” - за личен принос към Победата.
Адмирал Добрев следи работата на клуба и помага със съвети и предложения. Желаем му здраве, сили, щастие и дълголетие!
Контраадмирал от запаса Петър Странчевски, председател на клуб „Военни моряци”

 

Курсант старшина Бойчо Златинов с номинация за Наградата на Шумен

25.03.2021, 09:25

13 номинации за Наградата на Шумен за образование и наука за 2020 г. подкрепи Експертна комисия, съощават от Общината. В категорията „Студент в областта на природните, математическите и технически науки” класира Валентин Борисов, IV курс в специалността „Компютърна информатика“ на ШУ, курсант старшина Бойчо Златинов от 622 класно отделение – студент във Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ по специалността „Военни комуникации и информационни системи”.
Подкрепените кандидати за приза ще бъдат разгледани и от Постоянната комисия по образование и наука към Общинския съвет, която ще определи по един от тях във всяка категория, а одобрените ще бъдат гласувани от Общинския съвет.
В категорията „Ученик на годината“ в хуманитарната и природо-математическата област експертната комисия класира Тонислав Троев, ученик от СУ „П. Волов” и Катерина Костадинова, ученичка от 12 в клас ППМГ „Нанчо Попович”.
В категорията „Ученик на годината“ в областта на изкуствата и спорта са класирани Денислава Герчева, възпитаничка на ЦПЛР – ОДК „Анастас Стоянов“ и Богомила Георгиева от 12 б клас на ППМГ „Нанчо Попович“.
В категорията „Студент в областта на природните, математическите и технически науки” класира Валентин Борисов, IV курс в специалността „Компютърна информатика“ на ШУ, курсант старшина Бойчо Златинов от 622 класно отделение – студент във Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ по специалността „Военни комуникации и информационни системи”.
В категорията „Учител на годината“ в начална степен на обучение изборът е за Мануела Недекова, главен учител в начален етап в СУ „Сава Доброплодни“.
В категорията „Учител на годината“ в сферата на природните, математическите и техническите науки“ комисията гласува за отличието да получи Мадлена Станчева – старши учител по информатика и информационни технологии в СУ „Сава Доброплодни“.
В категорията „Учител на годината“ в сферата на хуманитарните науки“ изборът е за Виолета Маразова, старши учител по история и цивилизации и гражданско образование  в ППМГ „Нанчо Попович“.
Наградата за принос в областта на природните, математически и технически науки е за доц. д-р Сунай Ибрямов от Факултета по природни науки на ШУ „Еп. К. Преславски“.
Комисията гласува в категорията „Педагогически колектив в системата на предучилищното възпитание” отличието да получи Педагогическият екип на ДГ „Изворче“.
Две са предложенията за Педагогически колектив в системата на училищното и извънучилищното образование. Това са педагогическият колектив на II ОУ „Д-р Петър Берон“ и педагогическият колектив на Професионална гимназия по икономика.
Носителите на Наградата на Шумен ученици и студенти получават диплом и парична награда в размер на 200 лв. Удостоените с приза директори/заместник-директори на детски заведения, училища и извънучилищни звена, учители и преподаватели във висши училища, научни работници и изследователи получават диплом, знак на Общината и парична награда в размер на 600 лв. При колективни награди се връчват диплом, плакет и парична награда в размер на 800 лв.
Наградите в системата на образованието се връчват в навечерието на 24 май.
Източник: http://otbrana.com/

 

Чехия поставя нова система за самозащита на Ми-171Ш

25.03.2021, 07:52

Чешките ВВС ще получат нова система за самозащита на вертолетите си Ми-171Ш. Тя е производство на израелската компания Bird Aerosystems. За това съобщава Defense News.
Bird Aerosystems съобщиха за сделката на 22 март 2021 г. Тя включва доставката на системата, която е наречена AMPS (Airborne Missile Protection System), която се състои от доплеров радар и система за предупреждение за облъчване от радар и лазер (на снимката се вижда сензорната глава).
AMPS трябва да открива и класифицира потенциалните опасности, като например ПЗРК. След това автоматично взима решение да използва топлинни капани или диполни отражатели.
Компанията вече е поставила подобни системи на вертолети Ми-17, които действат в интерес на ООН в Африка, както и на още няколко чешки Ми-171Ш. Цената на сделката не се съобщава, но с AMPS ще бъдат оборудвани нови седем от чешките вертолета, а другите машини, които в момента имат тази система, ще получат подобрения по нея, най-вече свързани с отсяването на фалшивите сигнали.
Чехия разполага с 15 броя Ми-171Ш, като част от тях са със задна товарна рампа. Страната влага сериозни усилия в тяхното непрекъснато обновяване. През миналата година бе подписан договор с местната компания LOM Praha за модернизация на авиониката и комуникацията, която ще се реализира до 2026 г. Част от машините ще получат и дисплеи в пилотската кабина. Модернизацията включва и нови транспондери.
Цената на програмата е 1,2 млрд. чешки крони (€46 млн.).
Чехия планира да използва машините, които са доставени през 2002 – 2004 г., поне до 2035 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Личната гвардия на Хитлер

25.03.2021, 07:44

В охранителния полк, а впоследствие и първа бронетанкова дивизия СС „Лейбщандарт Адолф Хиттлер“, чиято задача е личната охрана на фюрера, подбирали елита на германската младеж.
Преглеждали дори зъбите
Историята на създаването на охранителното подразделение на А. Хитлер започва през първата половина на 20-те години, когато бъдещият Фюрер все още не е дошъл на власт. В едно от произведенията си Хитлер пише, че след като излиза от затвора „Ландсберг“, той формира малък охранителен отряд от лоялни към него съратници. Според собствените признания на нацисткия лидер в него влизат хитлеристи, които са способни да се подчиняват безпрекословно и ако е необходимо са готови да убият дори собствените си братя. При подбора в „Лейбщандарт“ стриктно се спазват расовите и идеологически стандарти, които нацистите съблюдават.
Когато подразделението за лична охрана започва да се ръководи от бъдещия лидер на СС Хайнрих Химлер се установяват критерии за кандидатите за тази част. Височина – от 1 м. 70 см., липса на славянски и азиатски черти на лицето, пропорционално телосложение. Изискванията за кандидатите са да бъдат в добра физическа форма, без физически недостатъци и да имат идеално здраве. Преди да започне Втората световна война в „Лейбщандарт“ не приемат кандидати, дори ако има само един пломбиран зъб.
Проверка до пето коляно
В средата на 30-те години на XX век изискванията към подбора в „Лейбщандарт“ стават още по-трудни. Кандидатът се задължава да представи пред специална комисия документално потвърдена информация за своите предци до пето коляно (за войници – от началото на XIX век, за офицерите – от 1736 г.). Ако комисията открие съмнителни данни за кандидатите- междурасови бракове при техните предци, то приемът им в „Лейбщандарт“ е автоматично спиран. Всички, които криели подобна информация или предоставяли неверни сведения били изключвани от подразделението.
Охранителите на Хитлер дори не можели да си изберат съпруга по тяхно желание. Щабът на „Лейбщандарт“ изисквали архивна справка и за нейните предци, както и снимка на момичето в бански костюм – ако кандидатката не съответства на арийската представа за външност, тя също се отхвърля.
Къде и как са се обучавали „асфалтовите войници“
В своите книги историкът Волфганг Акунов пише, че полкът лична охрана на Адолф Хитлер е разквартируван в Лихтерфелдските казарми. Самите военнослужещи са набирани изцяло от академиите за обучение на Хитлерюгенд. Според писателя, войниците от Вермахта иронично наричат ​​бъдещата лична охрана на фюрера „асфалтови войници“, заради парадните им черни униформи и излишната, според тях, строева подготовка, която е била на особена почит сред офицерите в това подразделение.
Лейбщандарт Адолф Хитлер
От другите военни формирования от Третия райх са на мнение, че във военната школа в Лихтерфелд обръщат твърде голямо внимание на расовата чистота на кадетите, както и на строевите упражнения и маршировката, като същевременно омаловажават значението на военната подготовка. Въпреки всички тези мнения в кадетската академия се отделя сериозно внимание на атлетиката и като цяло на физическите упражнения.
Кои са обектите, които са охранявани от „Лейбщандарт“
Авторът на книгата „Третият райх“ Владимир Булавин посочва показанията на началника на личната охрана на Хитлер щандартенфюрер Йохан Ратенхубер, които той предоставя на СМЕРШ през 1945 г.
Както споделя Йохан Ратенхубер фюрерът пребивава основно в Берлин и Оберзалцберг, където се намира планинската му резиденция Бергхоф. Охраната се осъществява от 81 войници и един офицер от СС „Лейбщандарт Адолф Хитлер“. Освен това щандартенфюрер Ратенхубер отговаря за охраната на високопоставени лица от Третия райх, както и за мюнхенската резиденция на Хитлер.
Източник: http://worldrubric.com/

 

 

F-35 бе повреден от собствен снаряд

24.03.2021, 22:43

Изтребител F-35B от състава на Корпуса на морската пехота бе повреден от снаряд изстрелян от собственото му оръдие. Странният инцидент се е разминал без пострадали, макар и машината да е била повредена.
Инцидентът, за който писа първо американското издание military.com се е разиграл на 12 март 2021 г. при стрелба на полигона Юма в Аризона. Упражнението е включвало стрелба по земна цел, в рамките на тренировка за непосредствена авиационна поддръжка през нощта.
По неизвестни причини, един от 25-mm снаряди PGU-32/U е детонирал малко след изстрелването си. Изтребителят F-35B, част от изпитателната ескадрила VMX-1, е бил повреден, но пилотът му го е приземил успешно, без той самия да пострада.
Инцидентът е определен, като „Class A”, което е най-сериозното ниво по класификациите на Пентагона. Този клас инциденти се обявяват ако има човешка жертва или повреда за над $2,5 млн. В случая е второто. Води се разследване.
Американското издание съобщава, че изстреляния снаряд е SAPHEI-T – полубронебоен, осколачно-фугасен, запалително-трасиращ. Той е предназначен да пробива тънка броня и да се взривява след, като премине през нея. В сегашния случай, вероятно се касае за проблем с взривателя на снаряда.
Подобни инциденти не са нечувани, като дори са завършвали със загуба на летателен апарат.
F-35B няма вградено нарезно въоръжение. Той носи под фюзелажа оръдеен контейнер GPU-9/A с трицевно 25-mm оръдие GAU-22/A с 220 снаряда. - (видео)
Източник: https://aero-bg.com/

 

Турция е казала на САЩ, че въпросът за С-400 е окончателно затворен

24.03.2021, 21:11

Въпросът за придобиването от Турция на руски системи за противовъздушна отбрана С-400 е окончателно затворен, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу (на снимката) в разговор с американския държавен секретар Антъни Блинкен, пише руското издание „Взгляд“.
„Напомнихме му отново защо Турция е купила С-400 от Русия. Комплексите са закупени и сега въпросът е затворен“, категоричен е Чавушоглу.
Според турския външен министър, по време на преговори с Блинкен той е припомнил, че Анкара е закупила руски С-400 заради отказа на САЩ да продаде своите системи за ПВО.
Междувременно Държавният департамент отбеляза, че по време на преговорите с Чавушоглу Блинкен е призовал Турция да се откаже от С-400.
В сряда в кулоарите на срещата на външните министри на страните членки на НАТО в Брюксел се проведоха разговори между външните министри на Турция и САЩ.
По-рано член на турската парламентарна комисия по сигурност и отбрана Мурат Байбатур заяви, че Турция действа независимо, „не иска разрешение от САЩ или други“.
Припомняме, че САЩ отново поискаха Турция да се откаже от руските С-400. Американският посланик в Турция Дейвид Сатърфийлд заяви, че единственият начин, с който Анкара може да разреши разногласията с Вашингтон, е да се откаже от руските системи за ПВО.
Вашингтон предложи на Анкара да изостави С-400 срещу 100 милиарда долара, но Турция не се съгласи с това. Освен това Турция изрази готовност да закупи от Русия втори комплект системи за противовъздушна отбрана С-400, ако с това има и трансфер на технологии. - Още за С-400
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Пенсионерите в армията на запасното войнство продължават да намаляват

24.03.2021, 16:45

През 2020 г. новоотпуснатите лични пенсии по чл. 69 на Кодекса за социално осигуряване ( Б.р. - разбирай военнослужещи, полицаи и служители от службите за сигурност“) са 549, става ясно от информация на НОИ. Прекратените, обаче, в т. ч. поради смърт, са 2854, т.е. повече от пет пъти. По информация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва доста от военните пенсионери, които си отидоха от тоя свят през миналата година, са били поразен и от COVID-19. През 2019 г., например съотношението е съвсем друго. При 1101 новоотпуснати лични пенсии, прекратените са 2954.
Към края на 2020 г. числеността на пенсионерите в армията на запасното войнство е около 86 631. ( Б.р. - при 2200 повече през 2019 г.) Средният размер на личната пенсия при мъжете е 792, 11 лв., а при жените – 605, 77 лв.   До 250 лв. е месечният размер на пенсията на 853 души от тези категории, като 96 от тези пенсии са лични, а 757 – наследствени. Месечният размер на пенсията на 9119 пенсионирани по чл. 69 на КСО е над т.нар. таван от 1200 лв.  9899 от тези пенсии са лични, а 20 – наследствени. За цялата страна 43 263 души имат изчислени пенсии над 1200 лв.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Балканите и Черно море стават арена на най-мащабното военно учение на САЩ и НАТО

24.03.2021, 14:04

Балканите и Черноморският регион ще бъдат домакин на най-голямото военно учение на САЩ и НАТО тази година, съобщи БНТ.
"Дифендър Юръп" 21 е с отбранителна цел и ще демонстрира твърдия ангажимент на Америка като стратегически партньор за сигурността на региона. В него ще участват 28 000 войници от 26 партньорски страни от НАТО и САЩ. Ще се разиграе на 30 полигона в 14 държави от Балтика до Балканите и от Северно до Черно море.
"Дифендър Юръп" е най-мащабното, широкообхватното и централно военно учение на съюзниците тази година.
Учението е от март до средата на юни. В рамките на няколко по-малки учения хиляди войници едновременно ще провеждат отбранителни операции по море, суша и въздух.
Ролята на България? Освен като участник – и като домакин на три учения от средата на май до юни. 13 000 военни от 16 държави ще практикуват бойни стрелби, противовъздушни операции, медицинска евакуация, преминаване на съюзнически войски.
Освен че фокус е Черно море и Балканите, новото в "Дифендър Юръп" тази година е използването на военна екипировка, прехвърлена от САЩ в Европа на ключови позиции в Норвегия, Германия и Италия; участието на американски бригади за подпомагане на силите за сигурност, специално създадени в помощ на съюзниците през 2018-а; употребата на военновъздушни и ракетни активи.
Целта на всичко това: да потвърди ангажимента на САЩ и НАТО към сигурността на Балканите и Черно море – ключови зони на геополитическо напрежение, особено през последните няколко години.
Източник: dnes.dir.bg/

 

Артилеристите на Сухопътни войски пак са на полигон „Корен“

24.03.2021, 13:57

Полево лагерно обучение на артилерийските формирования от състава на Сухопътните войски се провежда на учебен полигон „Корен” от 22 март до 2 април, съобщава Пресцентърът на МО.
В него участват военнослужещи с бойна, специална и спомагателна техника от военните формирования на Сухопътните войски. По време на  полевото лагерно обучение артилеристите провеждат тренировки по стрелба и управление на огъня. Планирано е в обучението да вземат участие и американски военнослужещи. Началник на лагерния сбор е заместник-командирът на 4-ти артилерийски полк.
Въпреки планираните кратки срокове за провеждане на полевото лагерно обучение, наложени от епидемиологичната обстановка, поставените задачи и основните цели ще бъдат постигнати. Полевото лагерно обучение се провежда при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки за недопускане на разпространението на COVID-19, обявени със заповеди на министъра на здравеопазването, министъра на отбраната и указания на началника на отбраната.

 

Преди 820 години цар Калоян превзема Варна и отмъщава на византийците

24.03.2021, 12:54

Нa 24 мaрт 1201 г. Цaр Кaлoян прeвзeмa Вaрнa oт визaнтийцитe. Прeз 1201 гoдинa Бългaрия, пoд упрaвлeниeтo нa цaр Кaлoян, e във възхoд. Пo тoвa врeмe cилнaтa крeпocт Вaрнa e влaдeниe нa Визaнтия. Тя e нa вaжнo cтрaтeгичecкo мяcтo и прeдcтaвлявa зaплaхa зa бългaрcкaтa държaвa. Крeпocттa e зaщитeнa oт мoрeтo oт eднa cтрaнa, и oт рoв oт другитe три cтрaни.
Цaр Кaлoян oбcaждa Вaрнa oт 3 cтрaни. Гaрнизoнът oкaзвa cилнa cъпрoтивa. Тoгaвa бългaритe пocтрoявaт виcoкa oбcaднa кулa кoлкoтo cтeнитe и я прeoбръщaт в рoвa. Тaкa тя ce зaкрeпя нa cтeнaтa нa крeпocттa и пo нeя бългaритe нaхлувaт в крeпocттa, кaтo я прeвзeмaт зa 3 дни.
Кaлoян зaпoвядвa плeнeнитe рoмeи дa бъдaт хвърлeни в рoвa и дa бъдaт зaтрупaни живи c пръcт. Гeoрги Aкрoпoлит пишe: „Тoй oтмъщaвaл прoчee, кaктo кaзвa, зa злинитe, кoитo импeрaтoр Вacилий извършил cпрямo бългaритe. И кaтo кaзвaл, чe Вacилий ce нaрeкъл Бългaрoубиeц, ceбe cи нaзoвaвaл Рoмeoубиeц“.
Зa oбcaдaтa нa Вaрнa пишe визaнтийcкият иcтoрик Никитa Хoниaт: „Бeз дa ce уплaши oт cвeтocттa нa дeня (билo Вeликдeн) и бeз дa ce зacрaми oт имeтo Хриcтoвo, кoeтo тoй (т.e. цaр Кaлoян) прoизнacяшe caмo c уcтa, пoдтиквaн oт кръвoжaдни дeмoни, блъcкaшe в рoвa вcички, кoитo бeшe зaлoвил живи, и хвърляшe пръcт, дoкaтo изпълни рoвa. Тaкa мяcтoтo cтaнa oбщ грoб. Cлeд кaтo рaзруши крeпocтнитe cтeни, тoй ce зaвърнa в Мизия, кaтo oтпрaзнувa дeня c тaкивa жeртви и кървaви пoмeни.“ В крaя нa 1201 г. мeжду Бългaрия и Визaнтия зaпoчвaт прeгoвoри зa мир. Мирът e cключeн в нaчaлoтo нa 1202 г.
Източник: http://otbrana.com/

 

Министър Каракачанов: Военното разузнаване, прокуратурата и ДАНС си свършиха работата

24.03.2021, 09:03

Случаят с разкриването на обвинените в шпионаж за чужда държава се наблюдаава повече от шест месеца, потвърди министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред БТВ. Той подчерта, че Военното разузнаване, прокуратурата и ДАНС са си свършили работата. Въздържа се от подробности, за да не пречи на разследването. Според него, всеки, който се е ангажирал да работи за чужда държава, трябва да си получи наказанието.
Трудно може да се каже, че е изнесена сериозна информация, отговори на въпрос министърът. Една част от информацията е била и публична. Нека, обаче, предупреди той, да свърши разследването, за да видим какво от тази  информация е публична, т.е. качвано по сайтовете и гласувано от Народното събрание.
„Този засилен интерес от чужди държави, не само от Русия, към Българската армия се дължи на един факт, че през последните четири години Българската армия започна да се модернизира, започна да става по-силна и вероятно притеснява някой. Затова е този засилен интерес на няколко държави да събират шпионска информация какво се случва в Българската армия“, каза министърът.
Източник: http://otbrana.com/

 

Флотът на Япония получи нова подводница

24.03.2021, 08:32

Церемонията по предаването на новата атакуваща дизелово-електрическа подводница "Торю" (JS Tōryū, SS-512) на японския флот се състоя в сряда в корабостроителницата в град Кобе.
Това е втората подводница във военноморските сили на страната, оборудвана с най-новите литиево-йонни батерии, които й позволяват да остане под вода значително по-дълго, съобщава агенция Киодо.
"Торю" ("Боен дракон") е 12-та подводница от клас "Сорю", които сега се смята за гръбнака на японския подводен флот. Водоизместването на подводницата е 2950 тона, дължината е 84 м, максималната скорост под вода е около 20 възела (37 км/ч). Субмарината има екипаж от 65 души. Тя има шест 533 мм. торпедни апарата, които могат да се използват и за изстрелване на ракети Харпун.
През март следващата година във флота на страната ще бъде предадена нов тип подводница, която, както се казва, ще бъде още по-малко видима за врага. Тя ще бъде 22-рата японска подводница.
Източник: https://news.bg/

 

Торпедоносецът "Дръзки" във Варна - символ на българския военен флот

24.03.2021, 08:00

Торпедоносецът „Дръзки”, част от експозицията на открито на Военноморския музей във Варна, привлича стотици посетители целогодишно.
От музея разказват историята на знаменития кораб, превърнал се в символ на българския военен флот и с това - в една от най-ценните експонати за музея.
Торпедоносецът „Дръзки” е единият от шестте еднотипни кораба, поръчани на френската фирма „Шнайдер и Сие” с два договора – през 1904 г. и през 1906 г. Построени са в корабостроителницата в град Шалон сюр Сон по типов френски проект на “38-метров” миноносец. Те са транспортирани на части до Варна, където са сглобени. За пускането им на вода в района на Флотския арсенал е изграден хелинг......Прочети още

 

Албум на матросите от набор 1954 г., служили на стражеви кораб „Дръзки“ (1973 - 1976 г.)

24.03.2021, 07:55

По времето на наборната служба обръщението „Наборе!“ имаше съвсем друго звучене, за разлика от сега. Събрани на едно място по силата на различни обстоятелства, младите мъже от съответния набор изпълняват своя дълг към Родината под формата на „отбиване на военната служба“. (Непонятна от днешна гледна точка формулировка, защото сега звучи едва ли не като „отбиване на номера“). Ако е в Сухопътни войски или Военновъздушните сили - за две години, а късметлиите от Военноморския флот - за три. Е, в по-ранни години и момчетата в зелени униформи са служили три години, но пък във Флота - по четири. Друг път ще разсъждаваме защо е било така.
Службата във Флота, особено на бойните кораби, не беше никак лека, съпроводена с много лишения, физическо и психическо напрежение. Затова след уволнението мнозина набори от различни екипажи си организираха периодично другарски срещи, на които си припомняха преживяното, споделяха новите моменти в своите биографии. Приятелствата от времето на казармата бяха и все още са дълготрайни и кой знае защо, популярни с турцизма „аскер аркадаш“. Защо - нека оставим това на изследователите. „Морски вестник“ с удоволствие представя на своите читатели Албум на матросите от набор 1954 г., служили на стражеви кораб (СКР) „Дръзки“ през периода 1973 - 1976 г. За редакцията остана само дигиталният вариант на албума, защото оригиналният вече е предаден там, където му е мястото - във Военноморския музей във Варна. Сигурни сме, че не малко от нашите читатели ще срещнат познати лица и имена.
С пълния вариант на Албума (в PDF-формат) можете да се запознаете тук.

 

На този ден преди 76 г. започва Рейнската въздушнодесантна операция

24.03.2021, 07:52

На 24 март 1945 г. англо-американските войски провеждат Рейнската въздушнодесантна операция срещу немските войски по време на Втората световна война, като тя е част от Централната Европейска операция. Независимо от нейната скоротечност и привлечени относително малки сили, по своите резултати тя има стратегически характер, тъй като осигурява преминаването на Рейн от основните съюзни сили. Големият въздушен десант североизточно от Везел е в интерес на войските от британската 21-а група армии (командващ фелдмаршал Монтгомъри) при форсиране на Рейн.
Непосредственото провеждане на операцията е възложено на американския 18-и въздушен корпус (командващ генерал Матю Риджуей). За целта са отделени 1595 транспортни самолета и 1347 бойни самолета.
Разчетите са корпусът да бъде стоварен на 8-15 км източно от Рейн непосредствено след като британските предни отряди на пехотните съединения преминат на десния бряг на реката, като десантът остане в пределите на досегаемост на своята артилерия от среден калибър с цел артилерийска подкрепа.
Задача на десанта е да заеме важни в тактическо отношение участъци от местността, което би нарушило целостта на немската отбрана в района на Везел. Освен това ще бъде възпрепятствано придвижването на резервите на противника, ще бъде разширен британският плацдарм на източния бряг на Рейн и ще се осигури на 2-ра британска армия провеждането на по-нататъшните настъпателни операции.
Стоварването на десанта на 24 март се оказва пълна изненада за немците. С огън на зенитната артилерия са унищожени 53 американски самолета, а други 440 са сериозно повредени. Намиращите се в района около 8000 войници на Вермахта обаче не са в състояние да окажат сериозна съпротива, от тях 3500 са пленени. Американците дават общо около 2500 жертви, но те са основно от свалените самолети.
За сравнително малките загуби способства и обстоятелството, че десантът е стоварен в набелязаните пунктове достатъчно точно. За два часа в района на десанта са доставени 16 870 души, 286 оръдия и минохвъргачки, 1614 леки автомобили (джипове), стотици тонове боеприпаси, бензин и продоволствие.
Американският 18-и въздушен корпус изпълнява поставените задачи и овладява няколко по-големи населени пунктове на север от Везел. През втората половина на деня десантчиците се съединяват с войските, настъпващи по фронта от района на завладяния плацдарм.
До края на войната остават само 45 дни.

 

На този ден преди 22 години започнаха бомбардировките на САЩ и НАТО над Югославия

24.03.2021, 07:42

На 24 март 1999 г. САЩ и НАТО без мандат от ООН взеха решение да бомбардират територията на независимата европейска държава Съюзна република Югославия (СРЮ), а Атлантическият алианс да окупира сръбската Автономна област Косово и Метохия. Преговорите в двореца Рамбуйе, на които САЩ настояваше сили на НАТО да бъдат разположени на цялата територия на СРЮ, приключиха безрезултатно. Прибeгна се до правото на силата. - (видео)
Продължилите 78 дни варварски бомбардировки отнеха живота на 4000 души, две трети цивилни граждани, сред тях 90 деца, оставиха след себе си 10 000 тежко ранени. Тежки поражения бяха нанесени на икономиката, инфраструктурата, радио- и телевизионните предаватели, където загинаха 16 журналисти, електропреносната мрежа, на културни и исторически паметници, обществени и жилищни сгради. Бомбите на НАТО уцелиха и едно посолство - на Китайската народна република. Заразени за десетилетия напред останаха земите, ударени от опасните за човешкото здраве натовски оръжия с обеднен уран и касетъчните бомби. На 7 май 1999 година демократичното правителство на България взе участие в агресията на НАТО, като му предостави за ползване въздушното си пространство...........Прочети още

 

 

Кои са 37-те генерали удостоени със званието „Почетен граждани на Велико Търново“

23.03.2021 , 23:27

С решение №225 на свое заседание на 22 март 2021 г. Общинският съвет на Велико Тръново удостои посмъртно със звание  „Почетен гражданин на град Велико Търново” 37 българските генерали, родени във Велико Търново и произведени в звание до 1945 г. Кой са те?
1. Генерал – майор Сава Муткуров /1852-1891/;
2. Генерал – лейтенант Атанас Атанасов /1891 – 1944/;
3. Генерал – лейтенант Никола Михов /1891-1945/;
4. Генерал – майор Рашко Атанасов /1885 – 1945/;
5. Генерал – майор Никола Недев /1886 – 1970/;
6. Генерал – майор Иван Сарафов /1856 – 1935/;
7. Генерал – майор Димитър Недялкович /1858 – 1928/;
8. Генерал – майор Иван Паскалев /1860 – 1941/;
9. Генерал – лейтенант Иван Фичев / 1860 - 1931/;
10. Генерал – майор Рашко /Рашо/ Георгиев / 1863 – 1939/;
11. Генерал – лейтенант Христо Недялков /1864 – 1930/;
12. Генерал – майор Атанас Минчев /1865 – 1936/;
13. Генерал – майор Михаил Георгиев /1865 – 1923/;
14. Генерал – майор Христо Бояджиев /1865 – 1939/;
15. Генерал – майор Боян /Белю/ Христов /1866 – неизв./;
16. Генерал – майор Асен Николов /1867 – 1929/;
17. Генерал – майор Иван Марков /1869 – 1940/;
18. Генерал – майор Стефан Славчев /1869 – 1965/;
19. Генерал – майор Петър Ганчев /1874 – 1951/;
20. Генерал – лейтенант Иван Семерджиев /1877 – 1959/;
21. Генерал – майор Константин Григоров /1878 – неизв./;
22.Генерал от пехотата Константин Соларов /1881 – 1959/;
23. Генерал – лейтенант Никола Марков /1888 – 1974/;
24. Генерал – майор Иван Иванов /1886 – 1964/;
25. Генерал – лейтенант Никола Хаджипетков /1891 – 1949/;
26. Контраадмирал Сава Иванов /1891 – 1958/;
27. Генерал – майор Никола Алексиев /1894 – 1978/;
28. Генерал – майор Стефан Бояджиев /1895 – 1972/;
29. Генерал – лейтенант Георги Марков /1886 – 1966/;
30. Генерал – майор Иван Попов /1868 – 1925/;
31. Адмирал Сава Стефанов /1884 – 1970/;
32. Генерал – майор Иван Тулешков /1886 – 1959/;
33. Генерал – майор Христо Антонов /1886 – 1958/;
34. Генерал – майор Михаил Беджев /1893 – 1978/;
35. Генерал – майор Крум Колев /1890 – 1970/;
36. Генерал – майор Петър Атанасов /1880 – неизв./;
37. Генерал – майор Димитър Узунов /1884 – неизв./;
Източник: http://otbrana.com/

 

Трима руски пилоти на бомбардировач Ту-22М3 загинаха при нелеп инцидент край Калуга

23.03.2021, 17:50

При тежък инцидент на земята, трима души от екипажа на бомбардировач Ту-22М3 от състава на руските ВКС са загинали. Това е станало днес, 23 март 2021 г.
Инцидентът е станал при подготовка за тренировъчен полет от летище Шайковка. Командир на самолетът е бил майор, заместник-командир на ескадрилата, като инструктор до него е щял да лети полковник, командир на полка. Екипажът се е допълвал от щурман и щурман-инструктор.
По официална информация на руското МО, при подготовката за полета е сработила катапултната система на бомбардировача, което е изстреляла трима от екипажа извън самолета. Тъй, като катапултната система на Ту-22М3 не е от клас „нула – нула”, парашутите на тримата не са се отворили и те са загинали при удар в земята.
По неофициална информация, инцидентът е станал, след запуска на спомагателната силова установка. Като част от подготовката за полета, командирът на екипажа е включил целия панел с превключватели. По неясна причина, веднага след това се е задействала системата за аварийно напускане на самолета, която се задейства от командира. Тя дава възможност на командира на бомбардировача да изстреля членовете на екипажа, а след това той да задейства своя катапулт.
Катапултните кресла КТ-1М монтирани на Ту-22М3 могат да се използват безопасно само ако бомбардировача се движи със скорост от над 130 km/h, което е довело до гибелта на катапултиралите се. Командирът на бомбардировача е с наранявания, но без опасност за живота, и е настанен в болница.
Повредите по самолета, с който е станал инцидента, са малки и вероятно той ще бъде ремонтиран.
По инцидентът се води разследване.
Загиналият командир на полка е бил известен, като авиационен фотограф. Някои от неговите творби могат да бъдат видени тук.
Последната катастрофа с Ту-22М3 в руските ВКС  е от януари 2019 г., когато самолет каца лошо в сложни метеорологични условия. Машината излиза от пистата и се запалва. Русия продължава да експлоатира около 60 броя от този тип.
- Още за Ту-22М3

Източник: https://aero-bg.com/

 

Полковник Христо Христов е новия заместник-началник на щаба на Съвместното командване на силите

23.03.2021, 17;23

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров представи новия заместник-началник на Щаба на Съвместното командване на силите полковник Христо Христов.
Със заповед на министъра на отбраната той се освобождава от заеманата длъжност началник на отдел „Операции“ и се назначава на новата длъжност от 23.03.2021 г.
Генерал-лейтенант Тодоров поздрави полковник Христов и изрази своята увереност, че той ще оправдае доверието, което му е гласувано и достойно ще изпълнява воинския си дълг, използвайки богатия си професионален опит и заедно в екип ще продължат да допринасят за утвърждаване на авторитета на Съвместното командване на силите.
Полковник Христов е роден на 13.10.1970  г. в гр. Сливен. Завършва ВВОВУ „Васил Левски”, специалност „Танкови войски - строеви“ през 1993 година. Военната му служба започва в 13 бронетанкова бригада в град Сливен, по-късно достига до длъжност помощник-началник на отдел „Оперативен“ в 3 армейски корпус. След завършване на Военна академия „Г.С.Раковски“ през 2003 година, той продължава службата си като главен специалист в Инспекция „Контрол на въоръженията“  - ГЩ, а след това и на различни длъжности в дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната. През 2017 година се обучава в Националния Университет по отбрана на САЩ, Вашингтон. От 2018 година е началник на отдел „Операции“ на Съвместното командване на силите.
Завършил е „Стратегически курс“ и има магистърска степен по „Национална стратегия за сигурност” в Националния Университет по отбрана на САЩ, Вашингтон.
Източник: https://jfc.armf.bg/

 

НВИМ с приз „Музей на годината“

23.03.2021, 13:52

Националният военноисторически музей (НВИМ) получи голямата награда на Сдружение „Български музеи“ в най-престижната категория „Музей на годината“.
Жури в състав доц. д-р Людмил Вагалински (археолог, дългогодишен директор на Националния археологически институт с музей – БАН), д-р Светла Казаларска (културен антрополог), Весела Ножарова (изкуствовед и куратор), д-р Николай Тодоров (директор на РИМ – Силистра) и д-р Екатерина Цекова (директор на Националния политехнически музей) определи носителите на наградите за 2020 г. НВИМ е отличен за най-новата си експозиция „Армията във време на промени“, която проследява развитието на Българската армия през дългия преход от комунизъм към демокрация и сблъсква различните гледни точки по ключовите проблеми, свързани с армията и обществено-политическите промени след 1989 г., съобщават от музея.
Това е поредното признание за целия екип на НВИМ и то в годината, в която Музеят отбелязва 105 години от създаването си. Тази награда е особено ценна за Музея не само защото е дадена от колеги, които в най-голяма степен са съпричастни към предизвикателствата, пред които ежедневно е изправена музейната гилдия, но и заради оценката, дадена на Музея, в тези трудни за всички културни институции времена. Призът доказва, че въпреки периодичното затваряне заради пандемията, НВИМ продължава да предлага качествени иновативни проекти, умело бяга от стандартната и понякога монотонна музейна интерпретация и така превръща посещението на Музея в изживяване.
Източник: http://otbrana.com/

 

Външните министри на НАТО се срещат за пръв път от 2019 г.

23.03.2021, 13:46

Министрите на външните работи на 30-те държави членки на НАТО се срещат днес на живо в централата на алианса в Брюксел за пръв път от повече от година, съобщи ДПА.
Те ще направят приготовления за предстояща среща на върха, като обсъдят редица предложения за реформиране на военния блок.
Новият държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън (на снимката) участва в първата си министерска среща на НАТО. Това може да помогне за рестарт на трансатлантическите отношения, които се влошиха при предишната американска администрация, отбелязва ДПА.
Заради мерките за възпиране на коронавируса последният път, когато външните министри от НАТО се срещнаха на живо, бе през ноември 2019 г.
Срещата ще приключи утре.
Съюзниците ще обсъдят бъдещето на мисията на алианса в Афганистан, но не се очаква да бъде взето решение.
При взимането на решение за изтегляне от Афганистан САЩ ще се съобразят с мнението на съюзниците в НАТО. Това заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън при пристигането си в централата на алианса за двудневното заседание.
Ще напуснем Афганистан заедно, когато дойде времето за това, добави той. Тук съм, за да чуя мнения. Влязохме в Афганистан заедно и заедно ще напуснем, посочи Блинкън, като отбеляза виждането на президента на САЩ Джо Байдън, че ще бъде трудно изтеглянето да се осъществи до 1 май, както настояват талибаните.
Блинкън добави в отговор на въпрос на пресконференция, че ще потвърди пред германския външен министър Хайко Маас становището на САЩ срещу разширяването на газопровода "Северен поток". Очаквам въпросът да бъде част от разговорите с Маас и ще повторя мнението на президента Байдън, че газопроводът е нещо лошо за Европа и за САЩ, противоречи на целите за енергийна сигурност, насочен е срещу Украйна, Полша и други страни, добави Блинкън.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

Великобритания обяви съкращаване на въоръжените си сили

23.03.2021, 08:50

Великобритания ще намали числеността на въоръжените си сили от 76 500 на 72 500 души до 2025 г. Това заяви британският министър на отбраната Бен Уолас (на снимката) при представянето вчера в парламента на плана за укрепване на британските сили, така че те да могат да се справят с бъдещи заплахи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
"Въоръжените сили трябва да мислят и да действат различно. Те не трябва повече да са възприемани като сила, към която се прибягва в крайна нужда, а да станат по-присъсваща активна сила по света", заяви Уолас. Той подчерта, че увеличаването на способността на армията да се разгръща и на нейните технологически предимства, ще означава, че по-голям ефект ще може да бъде постигнат с по-малко хора. Така че министърът е взел решение за намаляване на въоръжените сили на 72 500 души до 2025 г. от настоящите 76 500 души.
По-рано днес британското правителство представи проектите си за модернизация на армията, изправена пред нови заплахи, припомня Франс прес. Планът предвижда засилване на инвестициите в технологии за армията като дронове и в методите за водене на кибервойни, както и в космическите технологии. Последният от тези сектори ще получи 6,6 милиарда лири за четири години, за да разработи мрежа от сателити за следене и разузнаване. Министерството на отбраната залага и на повече кораби и подводници. Корпусът на кралските морски пехотинци ще стане нова единица, наречена Сили на командосите на бъдещето, които ще получат над 200 милиона лири преки инвестиции в идното десетилетие. Тази единица ще бъде натоварена с военноморски операции и париране на заплахи на държавно ниво. На суша пък ще бъде разгърната бригада за специални операции, способна да действа дискретно във високорискова среда и да се разполага бързо в целия свят.
През ноември британският премиер Борис Джонсън обяви инвестиции в отбраната, които са най-високи от 30 години насам. Той спомена за допълнителни 24,1 милиарда лири за четири години в сравнение с бюджета през 2019 г. По този начин страна ще инвестира 190 милиарда лири в отбраната си четири години, което е 2,2 процента от БВП. - Още за ВС на Великобритания
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Тежки съкращения в британската военна авиация

23.03.2021, 08:00

Авиацията от състава на ВВС и Сухопътни войски на Великобритания ще премине през тежки съкращения. Това се чете в Бяла книга, която залага развитието на британските въоръжени сили до 2025 година.
Документът, озаглавен „Defence in a competitive age”, бе публикуван вчера, 22 март 2021 г., обещава тежки съкращения за британската военна авиация, но като цяло, рязането сериозно в целите въоръжени сили.
Кралските ВВС ще съкратят своите Eurofighter Typhoon Tranche 1. В момента на служба са около 24 бройки от този тип. Освободените средства ще се използват за модернизация на останалите изтребители от Tranche 2 и 3. Това ще включва поставянето на AESA радари и интеграция на нови оръжия, включително управляемия боеприпас MBDA Spear 3. Кралските ВВС ще продължат да поддържат седем ескадрили многоцелеви изтребители, плюс съвместна ескадрила с ВВС на Катар.
Документът дава много мъгляви обяснения за бъдещето на британските F-35B. Казва се, че флотът ще се развива над поръчаните в момента 48 бройки, но не се дават нито срокове, нито измерения на допълнителните количества от вертикално кацащия изтребител. Преди няколко седмици изтече информация в британската преса, че няма да се поръчват още изтребители, освен заявените в момента 48. Това явно няма да е точно така, но и явно няма да се достигнат декларираните 138 самолета от този тип.
Тъй като, сегашната поръчка от 48 F-35B ще се изпълнява до 2025 г. е възможно финалното решение за това, колко такива изтребителя да бъдат купени, да остане за периода след това, който ще се обхване от друг Стратегически преглед на отбраната и друга бяла книга.
В четиригодишния период, който се покрива от документа, ще бъдат вложени 2 млрд. британски пануда (€2,3 млрд.) в програмата FCAS, която предвижда създаването на изтребителя Tempest в пилотируема и безпилотна версия, „верен воден“ на име Mosquito и други безпилотни технологии.
До края на 2021 г. Великобритания смята да пенсионира шестте си летящи радара E-3D, но вместо да ги замени с пет броя E-7A Wedgetail (на базата на Boeing 737-700), както това се планираше в момента, ще ги замени с едва три броя Wedgetail. При това, първият от новите летящи радари ще бъде получен през 2023 г.
Всички налични тактически транспортни самолети C-130J-30 ще бъдат пенсионирани до 2023 г. Става въпрос за около 15 машини на средна възраст около 20 години. Техните задачи ще се прехвърлят на A400M. Догодина от въоръжение ще бъдат изведени и няколкото BAe 146, които се използват за спомагателни транспортни задачи.
24-те броя Puma ще бъдат свалени от въоръжение и заместени от нов тип среден транспортен вертолет, който ще бъде избран след 2025 г. В рамките на същата програма ще се подменят и наличните Bell 212/412 и Gazelle. Най-старите CH-47 Chinook ще бъдат премахнати от въоръжение.
Всички учебно-тренировъчни самолети Hawk T1 (около 50 броя) ще бъдат пенсионирани до 2023 г., с изключение на машините, които летят в демонстрационната група Red Arrows, които ще се експлоатират до 2030 г. За напреднало обучение ще се използват по-новите Hawk T2 и симулатори.
Деветте сега използвани безпилотни апарата Reaper ще бъдат заместени от 16 Protector RG1, които също се базират на MQ-9 Reaper, но са по британски спецификации. - Още за ВВС на Великобритания
Източник: https://aero-bg.com/

 

Ми-17 бе свален в Афганистан

23.03.2021, 07:54

Транспортен вертолет Ми-17В-5 от състава на въоръжените сили на Афганистан е бил свален от талибаните в провинция Вардок. При инцидента са загинали девет души.
Вертолетът е бил свален на 18 март 2021 г., като няколко дни по-късно бяха публикувани и видеокадри от свалянето.
Афганистанското МО съобщи, че машината е била поразена през нощта, след като е доставила припаси и персонал в рамките на специална операция в окръг Бехсуд, в централната провинция Вардок. Загиналите при инцидента са четиричленния екипаж и петима пасажери.
Няколко дни по-късно, местният информационен сайт Tolo News публикува видео, на което се вижда свалянето на вертолета. То е заснето от безпилотен апарат летящ над района. На него се вижда, че секунди след излитането, вертолетът Ми-17 е поразен от ракета, която откъсва опашния му винт. Машината влиза в неконтролируемо въртене и се разбива в руслото на река.
Няма яснота с какво точно е свален вертолета. Талибаните са заявили, че това е станало в лазернонасочвана ракета. Използването на ПЗРК е изключително рядко в Афганистан, така може да се спекулира, че става въпрос за противотанкова управляема ракета.
2020 г. беше много тежка за афганистанската военна авиация. Бяха загубени пет вертолета от семейството Ми-17 и по един MD 530F, UH-60 и A-29 Super Tucano. Поне три от тези загуби са в резултат на неприятелски огън.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Защо Съветският съюз създаде свое атомно оръжие?

23.03.2021, 07:34

В наши дни ядреното оръжие е сериозен проблем за човечеството, но именно с неговото създаване приключва епохата на грандиозните световни войни. Гарантираното взаимно унищожение накара свръхдържавите да постигат договорки там, където преди лесно биха поели пътя на въоръжения конфликт.
В първите години на ядрената ера монополът върху атомната бомба се държал от САЩ. През август 1945 г. те демонстрирали, в каква опасност се намират държавите, които не принадлежат към западния блок и хвърлят две бомби над Япония.
Ситуацията се променя на 29 август 1949 г., когато Съветският съюз провежда изпитания на собствено ядрено оръжие.
Началото на надпреварата
Мисълта за това, че получаваната при разпадането на ядрото на урана колосална енергия може да се използва за военни цели, била за първи път огласена от физиците в края на 30-е години. Първопроходци се оказали немците. Именно Германия стигнала най-далеч от всички страни при теоретичните разработки на ядрена тематика. Немският атомен проект стартирал още през лятото на 1939 г. Физиците, избягали от Германия след идването на власт на Хитлер, бързо разбрали, до какво може да доведе неговото успешно завършване. Налагало се немците да бъдат изпреварени, при това колкото по-бързо, толкова по-добре.
През август 1939 г. президентът на САЩ Ф. Д. Рузвелт получил писмо от изтъкнатия физик А. Айнщайн. Носителят на Нобелова награда по физика обръщал вниманието на президента към факта, че нацистите провеждат изследвания с цел създаване на ядрено оръжие и предлагал да се започне реализация на аналогичен проект и в САЩ. През следващите две години оттатък океана се разгърнала мащабна дейност, в която били вложени значителни средства и привлечени най-големите умове на епохата – Н. Бор, Е. Телер и други.
Всичко това било добре известно на СССР. Съветските физици били информирани за дейността на чуждестранните им колеги. И разузнаването не стояло със скръстени ръце. През юни 1940 г. то съобщило, че американците започват изследвания с уран-235. Година и половина по-късно, вече след началото на Великата Отечествена война, постъпили още по-тревожни сведения: още през 1943 г. Англия може да създаде свое ядрено оръжие. Това означавало, че немците, чиито войски вече били край Москва, излизат на финалната права. Съветският съюз сериозно изоставал в ядрената надпревара.
Физиците и разузнаването запретват ръкави
Цялата информация за успехите на западните страни в разработката на ядрено оръжие се стичала в Кремъл. Й. В. Сталин бързо разбрал, че става дума за жизненоважен за страната въпрос. Неговият вердикт звучал еднозначно: "Нямаме бомба, лошо работим!". Немците под Москва били спрени, а скоро бил постигнат и поврат във войната. Но нямало никакви гаранции, че ситуацията няма да се промени, ако немците получат в ръцете си свръхмощното оръжие. Успехите на американците и англичаните също се оценявали с тревога: ако успеят да направят атомна бомба, те биха могли самостоятелно да победят Хитлер, а след това да заплашват и Съветския съюз.
През септември 1942 г. ръководството на СССР санкционирало създаването на специална лаборатория, занимаваща се с ядрената проблематика. Именно от нея започва историята на съветския атомен проект. В нея работил малък, но висококвалифициран колектив физици, ръководени от И. В. Курчатов. Той ще влезе в историята като бащата на съветската атомна бомба. В тясно взаимодействие с учените работело разузнаването. Съветската шпионска мрежа в САЩ разполагала с пълна информация за хода на американския атомен проект, включително и за местонахождението на основните изследователски центрове. Голяма помощ оказвали и американските ядрени физици, които симпатизирали на СССР. Благодарение на тях чертежите на американската бомба се озовали на бюрото на Курчатов само две седмици след нейното създаване през 1945 г.
Краят на американския ядрен монопол
Германия била разбита без употребата на ядрено оръжие. Американските атомни бомбардировки над Хирошима и Нагасаки през август 1945 г. били по-скоро символичен акт: Вашингтон обявил пред целия свят, че той притежава свръхмощна бомба. Това послание било адресирано на първо място към Москва. След края на Втората световна война бившите съюзници от антихитлеристката коалиция се озовали от различни страни на барикадите. Американските и британските военни разработвали планове за евентуална война срещу СССР. Те предполагали бомбардировка на най-големите съветски градове с използване на атомно оръжие.
Това можело да бъде избегнато само при условие, че американският ядрен монопол бъде унищожен. Само две седмици след разрушаването на Хирошима, по заповед на Сталин бил създаден Специален комитет, който започнал да координира всички дейности по атомния проект. Фактически учредявало се суперминистерство, притежаващо огромни ресурси и извънредни правомощия. Той бил оглавен от приближения съратник на Сталин Л. П. Берия.
Под неговото непосредствено ръководство в СССР за няколко години се сформирал нов промишлен отрасъл – атомният. В най-кратки срокове били създадени предприятия за обогатяване на уран, реактори, центрофуги, заводи за производство на бомби. В Сибир и Урал новите промишлени комплекси се изграждали в недрата на планините, от които се изкарвали стотици тонове скална маса. Около тях възникнали цели градове, които често не били отбелязани на гражданските карти. За тяхното съществуване знаели само тези, които били пряко свързани с ядрения проект.
Американското ръководство било убедено, че СССР ще успее да създаде атомно оръжие не по-рано от 1954 г. Проведените през 1949 г. изпитания на полигона в Семипалатинск станали неприятен сюрприз за САЩ. Мобилизирайки всички сили, в условията на следвоенна разруха Съветският съюз успял да унищожи ядрения монопол на САЩ. По този начин били положени основите на международната сигурност, върху които и до ден днешен стои световният ред. - Oще ЯО

 

 

Гранична полиция иска да купи безпилотни апарати

22.03.2021, 21:35

Главна дирекция „Гранична полиция” към МВР пусна обществена поръчка за доставка на дистанционно управляеми летателни системи за нуждите на граничния контрол на държавната граница.
Поръчката, пусната на 16 март 2021 г., има стойност от малко под 2,5 млн. лева без ДДС. Предвижда се покупката на общо пет системи, всяка от които ще се състои от два, вертикално излитащи и кацащи апарата, превозвани на автомобилна платформа. Апаратите трябва да са с електрическо задвижване и да се захранва посредством кабел от автомобилната платформа. Освен това трябва да има алтернативно акумулаторно захранване на борда си, което да осигурява полет от поне 50 минути.
Апаратът трябва да е снабден с оптико-електронна система за наблюдение, която включва цветна дневна камера и инфрачервена камера. Масата на апаратът трябва да е между 4 и 25 kg и той трябва да може да лети на надморска височина от поне 1500 m. Всеки апарат трябва да може да предава картина на базовата станция, когато е на отдалечение 5 km от нея.
От оптичните сензори се иска да откриват обект с размери 1,8 на 0,5 m на дистанция от поне 700 m и да го идентифицира със сигурност, като човешка фигура на разстояние от 180 m.
Всяка система трябва да се побира на високопроходим автомобил, който да играе и роля на станция за управление.
Заявления за участие се подават до 14 април 2021 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Два тайвански изтребителя се сблъскаха над Тихия океан

22.03.2021, 19:00

Има съобщения от остров Тайван, че днес в 15:06 местно време два изтребителя са се сблъскали. Според последната информация става дума за два самолета Northrop F-5E Tiger II (р.н. 5486, с.н. VG.1013 и р.н. 5387, с.н. VG.1014) на тайванските ВВС.
Това са американски самолети. Те са разработени преди повече от половин век. F-5 направи първия си полет до САЩ още през 1972 година. В самите САЩ преди няколко години те бяха изведени от експлоатация и изпратени в резерва на ВВС. Във версиите на F-5E днес, освен във военновъздушните сили на Тайван, те се експлоатират в Саудитска Арабия и Иран.
Тайванската преса съобщава, че сблъсъкът е станал над водите на Тихия океан, на няколко километра от брега на Тайван. Причините за сблъсъка, както и съдбата на пилотите, не се съобщават.
Според непотвърдени съобщения, един от самолетите, докато са пилотирали по двойки, е ударил крилото си в опашката на другия изтребител. Според азиатската военна тематична медия и двамата пилоти са успели да се катапултират, но единият е намерен в безсъзнание и по-късно е починал в болница. - (видео)
Известно е, че се извършва операция по издирване с кораби на тайванския флот. Създава се специална комисия за разследване на този инцидент с участието на авиационни средства.
Известно е и, че общо четири изтребителя F-5 са участвали в планирания полет,

От началото на 2020 г. са загубени други четири военни летателни апарата. През ноември 2020 г. се разби F-16A, през октомври друг F-5E. Пилотът му загина. През юли катастрофира разузнавателно-ударен вертолет OH-58D с двучленен екипаж, а през януари транспортен вертолет UH-60 се разби в склона на планина, при което загинаха осем души, включително и висши тайвански военни.

 

Минен ловец „Цибър“, фрегатата „Смели“ и корветата „Бодри“ от ВМС продължават участието си в международни военноморски учения

22.03.2021, 18:44

Минен ловец „Цибър” 32 от Флотилия бойни и спомагателни кораби се присъедини към състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2). По време на прехода през Босфорския проток до пристанище Тузла, Република Турция, корабите от състава на групата отработиха сериали по тактическо маневриране и комуникационни учения. В пристанище Тузла командирите на корабите от Втората постоянна противоминна група на НАТО проведоха работни срещи при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Екипажът на минен ловец „Цибър” проведе на борда на кораба самостоятелна тренировка за действия при възникнал пожар, както и за медицинска евакуация на пострадал. Днес, 22 март, визитата на Втората постоянна противоминна група на НАТО в пристанище Тузла завършва и корабите от нейния състав ще поемат курс към пристанище Патра, Република Гърция. Те ще участват в противоминното учение на ВМС на Република Гърция „Ariadne - 2021“.
В пристанище Констанца, Румъния, фрегатата „Смели” 11 и корветата „Бодри” 14 продължават участието си в учението на ВМС на Румъния „Sea Shield - 2021“. Бреговата фаза на учението с международно участие приключи и от днес корабите ще изпълняват задачи на море. Част от тях са: провеждане на кораби през предварително протрален канал, тактическо маневриране, ескорт на кораб, действия за отразяване атаките на въздушен противник, симулирани противоподводни учения, проверка на подозрителен кораб, отразяване на атаките на ракетни катери.
Фрегатата „Смели“ като представител на българските ВМС във Втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2) ще проведе артилерийска стрелба по морска цел.
На 26 март участниците в „Sea Shield - 2021" ще се завърнат в пристанище Констанца за работна среща и разбор на учението. На 27 март корветата „Бодри” ще отплава към Пункта за базиране във Варна, а фрегатата „Смели” ще продължи участието си във Втората постоянна военноморска група на НАТО с плаване към пристанище Самсун, Република Турция.
Източник:https://www.mod.bg/

 

Участваме в годишното сертификационно учение на Алианса – „Steadfast Cobalt - 21”

22.03.2021, 18:40

Група за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F) участва в годишното сертификационно учение на Алианса – „Steadfast Cobalt - 21”, което се провежда в Кралство Нидерландия. Това е едно от най-мащабните учения, ръководени от КИС групата на НАТО (NATO CIS Group) за тази година, с участието на представители от 25 държави, съобщава Пресцентърът на МО.
Учението „Steadfast Cobalt - 21” ще продължи до края на април и е предназначено да имплементира, сертифицира и оцени комуникационните и информационни системи на Алианса с цел постигане на оперативната съвместимост и стандартизиране на процесите за Силите за бързо реагиране на НАТО за следващата година.
Задачата на българските специалистите от модула е да осигурят комуникационно-информационната поддръжка (КИП) на Съвместния оперативен щаб, определен да ръководи Силите за бързо реагиране на НАТО през 2022 г., както и да действат като група за съдействие по КИП на офицерите от щаба на Съюзното командване на НАТО в Брунсум, участващи в учението.
Основната част от групата за комуникационно-информационна поддръжка, която осигурява учението, е в България, а екип от седем военнослужещи, ръководени от командира на Националния мобилен модул по КИС майор Калоян Стоянов, са дислоцирани в Нидерландия.

 

Две компании готови да строят новия кораб на Гранична полиция

22.03.2021, 13:05

Две корабостроителници са подали оферти за строителството на нов гранично-полицейски кораб за нуждите на българската Гранична полиция, установи справка на Maritime.bg. Припомняме, че за строителството на нов кораб бяха осигурени малко над 29,3 млн. лева без ДДС.
Плавателният съд ще извършва наблюдение и контрол на морската държавна граница и ще бъде активиран при необходимост в операции по търсене и спасяване.
Корабът ще осъществява преследване, спиране, проверка и задържане на невоенни кораби и плавателни средства, които нарушават граничния режим, правилата за мирно преминаване и суверенните права и юридисдикцията на България.
Припомняме, че съдът трябва да има максимална дължина 45 м, максимална широчина до 10 метра, газене до 2,5 метра и проектно водоизместване до 350 тона.
На борда му ще има помещения за не по-малко от 20 души. Корабът трябва да достига максимална скорост не по-малка от 28 kn, а далечината на плаване при крайсерска скорост (не по-малко от 15 kn) е не по-малко от 1 500 nm. Автономността е най-малко 5 дни.
Към момента „Гранична полиция“ разполага с общо 13 кораба. Три от тях са големи и мореходни съдове, 6 средни и 4 малки. През 2018 година кораби на „Гранична полиция“ са активирани в 10 операции по търсене и спасяване, година по-рано – в 8, а през 2016 г. граничарите са се включили в спасяването на животи на море при общо 11 инцидента.
Средствата за строителството на новия кораб на ГДГП са осигурени от фонд „Вътрешна сигурност“, специфична цел „Граници”, национална цел „Бъдещи предизвикателства”, по проект „Оборудване за Европейската агенция за гранична и брегова охрана“.
В процедурата оферти са подали Baltic Workboats AS – на 2-ри март, и Fr. Lürssen Werft GmbH & Co. KG. – на 4-ти март.
Офертата на естонската Baltic Workboats възлиза на 25 484 043 лева без ДДС. Според справката на Maritime.bg, 24 253 872 лв. ще струва самият плавателен съд, цената за провеждане на обучение на екипажите е в размер на 338 229,00 лв., а сумата за извършване на гаранционното поддържане е в размер на 891 942,00 лв. без включен ДДС.
Немската корабостроителница Lürssen Werft GmbH & Co. KG. е подала оферта на обща стойност 29 239 659 лв. За самия кораб – 27 283 829 лв., за обучение – 684 540 лв. и за гаранционна поддръжка – 1 271 290 лв. без ДДС.
Maritime.bg припомня, че в края на миналата година Lurssen подписа договор за близо милиард лева с Министерството на отбраната за строителство на два нови многофункционални кораба за Военноморските сили. Новите кораби ще бъдат построени на територията на варненския МТГ Делфин. Финансовата рамка на проекта е на стойност 984 000 000 лв. с ДДС. Корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година. Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Като даваме за пример шпионските скандали у нас

22.03.2021, 11:24

Когато стане дума за шпионски скандал, особено свързан с Русия, повечето коментатори се връщат назад и дават за пример случаят с полк. Яни Янев и Лиляна Гешева, които бяха арестувани в началото на 2001 година.
За съжаление полк. Янев си отиде от този свят на 31 октомври м.г.
Коректно е, обаче, когато се говори за неговата шпионска дейност да се посочва и фактът, че след 8 години и 4 месеца, двамата с Лиляна Гешева  бяxa изцялo и oĸoнчaтeлнo oпpaвдaни oт Bъpxoвния ĸacaциoнeн cъд.......Прочети още

 

Ракета "Союз" с 38 спътника излетя от Байконур

22.03.2021, 09:52

Ракетата носител "Союз-2.1а", която за първи път от 45 години промени цветовата си гама от сиво-оранжево на бяло-синьо, излетя от космодрума Байконур. - (видео)
Изстрелването беше планирано за 20 март, но беше отложено с два дни. Според източници на РИА "Новости" в ракетно-космическия отрасъл, причината е скок на напрежението в системата за електрозахранване на стартовия комплекс и необходимостта от повторна проверка на ракетните системи.
В 8:17 часа ускорителния блок "Фрегат" с 38 сателита от 18 страни се отдели от третата степен на ракетата. Първо, той ще достави южнокорейския спътник за наблюдение на Земята CAS500-1 до целевата орбита, за което ще извърши две включвания на задвижващата система. Планират се още две включвания на двигателя на ускорителния блок в 10:35 до 10:37 часа, когато четири японски сателита GRUS трябва да се отделят от "Фрегат".
След включването на още два двигателя от 12:13 до 12:53 часа се очаква отделянето на останалите 33 сателита: южнокорейските KMSL, Pumbaa и Timon, японския ELSA-d, NAJM-1 и KSU CubeSat от Саудитска Арабия, DMSAT -1 от ОАЕ, три израелски ADELIS-SAMSON, два канадски Kepler, бразилския NANOSATC-BR2, четири германски Beesat, холандския Hiber-3, италианските SIMBA и Unisat-7 , руските CubeSX-HSE, CubeSX-Sirius-HSE и OrbiCraft-Zorkiy, словашкия GRBAlpha, британския LacunaSat-2B, испанския 3B5GSAT и тунизийския Challenge One.
За това изстрелване ракетата "Союз" беше пребоядисана: вместо в традиционните сиво и оранжево, тя се появи в бяло и синьо. Преди това в цялата история на полетите от 1966 г. (1087 изстрелвания с всички модификации) "Союз" е пребоядисан само веднъж - през юли 1975 г., за да изстреля пилотиран космически кораб с космонавти Алексей Леонов и Валери Кубасов по програмата "Союз-Аполон". Тогава ракетата побеля.
Както разказаха от пресслужбата на компанията оператор на изстрелването "Главкосмос изстрелващи услуги", моделът за новото оцветяване беше моделът на ракетата "Восток", която се намира във ВДНХ. Първият космонавт Юрий Гагарин излетя на такава ракета преди 60 години.
Това изстрелване е четвъртото космическо изстрелване в Русия от началото на годината. Общо тази година, по думите на Дмитрий Рогозин, генерален директор на "Роскосмос", са планирани 29 изстрелвания.
А за Главкосмос стартови услуги, които Роскосмос е упълномощил да сключва договори за изстрелване на космически кораби от руски космодроми, това е първото търговско изстрелване. Второто е планирано за 2022 г. - тогава трябва да бъде изстрелян южнокорейският спътник CAS500-2. - Още Космос
Източник: https://news.bg/

 

Няма нищо по-измамно от прекалено очевидните факти

22.03.2021, 08:44

В края на 80-те години, въпреки съпротивата на английското правителство начело с Малгарет Тачър, излиза от печат предизвикалата изключителен интерес в западните общества автобиографична книга „Ловец на шпиони“. Авторът й Питър Райт, с повече от двадесет години служба във висшия ешелон на британската контраразузнавателна служба Ми-5, разказва от първо лице участието си в издирването на „къртици“, внедрени в британската служба за сигурност. Скандалните разкрития на Райт повдигат завесата на най-често използваните методи за работа на контраразузнавачите по онова време - шантаж, психологически тормоз, необосновани подозрения и фалшиви взаимоотношения. Самият той се пенсионирва неудовлетворен и с чувството, че не е бил разбиран правилно и незаслужено употребен. В края на дългогодишната си кариера, стига до извода, че „само фактите, и то проверените факти могат да внесат яснота във вечната тайна"........Прочети още

 

Програма-2032 се нуждае от подобряване в интерес на желаното развитие на Въоръжените ни сили

22,03,2021, 07:46

По проекта на Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България-  2032, Центърът за изследване на политиките в сигурността и отбраната имаше свое становище. Документът вече е факт с приемането му от Народното събрание на 11 февруари т.г. Публикуван е и в Държавен вестник. Нашето мнение продължава да бъде, че Програма-2032 има нужда от усъвършенстване, което излагам в следващите редове.  
Програма – 2032, е разработен в 9 (девет) основни точки в обем от 40 страници. Министерството на отбраната представи проекта като резултат от Стратегическия преглед на отбраната. Съгласно изискванията програмата трябва да представи идеи, цели и насоки за развитие на отбранителните способности в краткосрочен и дългосрочен план. В нея не е необходимо да се посочват срокове, отговорници и подробни разчети на ресурсите за реализиране. Последователно ще разгледаме най-важните точки от програмата........Прочети още

 

155 години от рождението на първият българин-моряк командвал Българския военен флот

22.03.2021, 07:36

Днес се навършват 155 години от рождението на капитан І ранг Станчо Димитриев, който е един от основоположниците на Черноморския ни флот и първият българин-моряк командвал Българския военен флот, съобщават от Щаба на ВМС.
Станчо Димитриев е роден на 22 март 1866 г. в с. Беброво. През 1883 г. постъпва във Военното на Негово Княжеско Височество училище. При избухването на Сръбско-българската война (1885) е включва в редовете на 7-и пехотен преславски полк и взема участие в боевете при с. Радейна и Пирот (14 – 15 ноември), където е ранен. За участието си във войната е награден с Войнишки кръст „За храброст“ IV степен.
През 1886 г. взема участие в детронацията на Александър I Батемберг и в състава на конвоя, който го е есктернирал по Дунав. След контрапреврата е разжалван и изпратен да служи в 9-и пехотен пловдивски полк като редник. По-късно е амнистиран и продължава обучението си във военното училище. На 27 април 1887 г. се дипломира като е произведен в чин подпоручик и е зачислен в 6-и пехотен търновски полк.
През 1888 г. е зачислен във флотилията в Русе. На 18 май 1890 г. е произведен в чин мичман I ранг. Същата година като мичман I ранг от Флотилията и Морската част е командирован за обучение в Кралски военноморски колеж в Гринуич, Англия, като завършва през 1893 г. На 2 август 1894 е произведен в чин лейтенант, а в периода 1897 – 1998 г. специализира във Френски военноморски флот.
На 14 февруари 1900 г. е произведен в чин капитан-лейтенант, а през следващата година е назначен за командир на крайцера „Надежда“. На 14 февруари 1904 г. е произведен в чин капитан ІІ ранг и през 1905 г. е назначен за началник-щаб на флота. На 15  октомври 1908 г. е произведен в чин капитан І ранг. В периода от 1 юли 1908 г. до 15 април 1911 г. командва Военноморския флот на България.

 

 

В Шумен почетоха загиналите в Дравската епопея

21.03.2021, 20:10

Цветя и венци в памет на загиналите в Дравската епопея бяха поднесоха на 18 март  от името на кмета на община Шумен Любомир Христов и председателя на Общинския съвет Красимир Минчев. Заради усложнената епидемична обстановка традиционният военен ритуал на площад „Кристал“ в Шумен беше отменен, съобщават от Общината.
Историческите архиви говорят, че над 3 хиляди български офицери и войници отдават живота си за освобождението на Унгария и за разгрома на нацистката армия по време на Втората световна война. В боевете при река Драва загиват и 72-ма шуменци. В народната памет завинаги остават героизъм на обикновените бойци, на българските военачалници и командири, завещали за поколенията образци на военното изкуство.
Източник: http://otbrana.com

 

С министър и генерал от армията ВМРО води битката за парламента

21.03.2021, 18:35

Познати имена от Министерството на отбраната ще се опитат да продължат и през следващите четири години политиката по отношение на Въоръжените сили. В листите на ВМРО виждаме министърът на отбраната Красимир Каракачанов, директорът на дирекция „Връзки с обществеността“ в МО Александър Урумов, журналистът от ВТК и настоящ депутат Мария Цветкова, бившият заместник-министър на отбраната Спас Панчев и бившият парламентарен секретар на МО проф. Христо Смоленов.  Има един армейски офицер – бригаден генерал от запаса Валентин Буров, който е председател на Областната организация на СОСЗР в Плевен. За място в 45-я парламент се борят сегашният заместник-председател на Комисията по отбрана Борис Вангелов и доц. Милен Михов, който е член на същата комисия. (С тази публикация изпълняваме обещанието си да ви запознаваме с някои интересни акценти в областта на отбраната в предизборните програми. Разбира се, на тези политически партии и коалиции, които са ги обявили.)
Логично намеренията на ВМРО се основават на наскоро приетата Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г., „залегналите в нея модернизация и превъоръжаване на армията, поетапен ремонт и поддържане на съществуващата техника, придобиване на нова и висока мотивация на личния състав“.
Доброволната военна служба остава, като средство за попълване на резерва на въоръжените сили и преодоляване на недокомплекта на ВС. Възстановяване на наборната военна служба е определено, като перспектива.
Друг акцент е продължаване на политиката за насърчаване на българската отбранителна индустрия (включително държавните заводи) с цел създаване на повече работни места и развитие на високотехнологични отбранителни способности на страната. Що се отнася до финансирането, ВМРО се придържа към изпълнението на националния план за достигане на ниво не по-ниско от 2% от БВП до и след 2024 г. Предвижда се военните заплати да се увеличавт всяка година с по 10 процента, докато стигнат европейско ниво. Планира се нова жилищна политика, която да доведе до придобиване на поне 3100 апартамента в рамките на мандата, с които да се задоволят потребностите на всички нуждаещи се военнослужещи.
Интересни моменти има в частта на предизборната програма за военното образование. Например: „Засилване на патриотизма в редовете на българската армия. Създаване на военни факултети в университетите. Засилване на сътрудничеството по съвместни проекти между граждански и военни висши учебни заведения, включително обмен на кадри. Разкриване на специалности в средното образование, насочени към военното дело, чрез съвместни проекти между военните училища и професионалните гимназии.“
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Всичките шест нови подводници на руския Черноморски флот са на бойно дежурство за първи път от дълго време

21.03.2021, 16:38

Севастопол. За пръв път от много време шестте съвременни подводници на 4-та отделна бригада подводници на Черноморския флот са на бойно дежурство. Според мнението на командването това е безпрецедентен случай, който „не съществува нито във флота на Русия, нито във флота на чужди държави“. Наистина ли толкова мащабно разполагане на подводници е уникално за Русия и до какво би могло да доведе то, коментира руският вестник „Взгляд“.
В петък командирът на руския Черноморски флот вицеадмирал Игор Осипов заяви, че всичките шест подводници на флота от проект 636.3 „Варшавянка“ са излезли в морето на бойно дежурство и са започнали да изпълняват задачите си. Черноморският флот отговаря за Черно и Средиземно море. „В базата няма нито една подводница“, каза Осипов на тържествено събитие в Севастопол, посветено на Деня на подводничаря, който се чества на 19 март.
„Подводничарите на Черноморския флот празнуват празника на бойния си пост, изпълнявайки задачи в морето. Някои от тях сега са в далечната морска зона - Средиземно море ”, каза вицеадмиралът.
Подводниците, които се използват в момента са получени от руския Черноморски флот след 2014 г. и са оборудвани с ракетни комплекси "Калибър", отбелязва ТАСС. Седмата подводница на ЧФ „Алроса“ е от по-стария проект  877 „Палтус“ и в момента се намира на ремонт и модернизация.
Това е първият път, когато този формат за бойна готовност се практикува в света, подчерта капитан Първи ранг Анатолий Варачкин, който също взе участие в събитието. „Това е безпрецедентен случай, който не съществува нито във флота на Руската федерация, нито във флота на чужди държави. И шестте съвременни подводници изпълняват различни задачи в морето ”, каза той.
Това, което се случва, може да се нарече отговор на демонстрацията на сила от Съединените щати и НАТО в региона. „Те ни показват своите възможности, ние показваме нашите“. Предвид съотношението на силите в този театър на операциите, отговорът не е много впечатляващ. „Въпреки всички проблеми с боеспособността, не може да се игнорират действията на врага“.
Според доктора на военните науки Константин Сивков влизането на шест подводници на бойно дежурство показва, че в региона се е развила „сериозна ситуация“, „това се случва само в периоди на силно влошаване на военното напрежение“. Експертът предположи, че от руска страна могат да се провеждат мащабни учения, в рамките на които се разработва изтеглянето на всички военни кораби в морето и проверката на бойната ефективност на флота. „Фактът, че и шестте подводници са излезли безопасно в морето, е добра новина. Това означава, че всички те са готови за бой ”, каза източникът.
Експертите също не виждат проблем във факта, че с едновременното излизане на всички подводници в морето би могъл да бъде нарушен традиционният ред за организиране на бойното дежурство, включващ запазването на няколко подводници в районите на базиране. Такова разполагане се прилага, когато „има специална нужда от това“. „Излизането в открито море зависи от ситуацията. Не знаем точно по какви задачи работят подводниците. Може би това е съвместно пътуване. Не изключвам някои от подводниците да изпълняват задачата да наблюдават корабите на НАТО. Но основната задача е да подобрим бойните умения“, заяви представител на флота. - Още за проект 636.3
Източник: http://www.focus-news.net

 

FAS с шокираща новина за САЩ и ядрените им бомби в Европа

21.03.2021, 13:25

Изследователската организация "Федерация на американските учени" (FAS) научи, че САЩ тайно изнася ядрени бомби от Европа.
Експертите от FAS отбелязват, че през последните няколко години броят на ядрените бомби в Европа е намалял с една трета поради действията на Вашингтон.
Ханс Кристенсен и Мат Корда предоставиха обзор, според който броят на ядрените бомби B61, съхранявани в шест бази на НАТО (в Германия, Холандия, Италия, Белгия и Турция) е намален от 150 на 100.
Белият дом все още не е коментирал официално намаляването на броя на американските тактически ядрени оръжия в Европейския съюз (ЕС), пише Дарик.
Експертите смятат, че причината за извеждането на бомби, например от бази в Турция, може да се корени във влошаване на отношенията между Вашингтон и Анкара след опита за преврат през 2016 г. в Турция.
Източник: https://blitz.bg/

 

Първият командир на българския дивизион подводни лодки

21.03.2021, 08:07

През 1947-1948 г. между съветското и българското правителство се водят секретни преговори за създаване на български военен флот по съветски образец. Взето е решение, заедно с корабите, които получава флота ни - ескадрен миноносец, преследвачи на подводници и други, да се приемат на въоръжение и подводници и торпедни катери. С пис­мо № 1670/ 27.03.1948 г. на щаба на Морските войски започва набиране на личен състав за формиране на т.н. група „А” (бъдещи катерници) и група „Б” (за усвояване на подводното дело). Във втората група са включени 120 души (офицери, старшини и матроси). Първият й командир е мичман I ранг (дн. „старши лейтенант“) Минко Стаевски от 38 випуск на Военноморското училище - Варна. Сред бъдещите подводничари е и мичман II ранг (дн. „лейтенант“) Матей Иванов Матев - първият командир на българския дивизион подводни лодки.
Един от най-изтъкнатите ни флотски командири е роден на 12.12.1923 г. в града на Васил Левски - Карлово, в семейството на Иван и Ана Матеви. Учи в Смесената народна прогимназия (до 27.06.1937 г.), а след това и в гимназията в родния си град (завършва с отличен успех през  1941г.). Трудно е да се отгатнат подбудите (романтиката или осигуреността на военната служба), които са го довели във Варна, но от 23.08.1941 г. юношата Матей Матев е вече кадет в Гимназиалния отдел на Военноморското училище.
След това, от 02.08.1944 г., без колебание и отлично подготвен, продължава образованието си като юнкер във Висшия мореходен отдел на училището и се дипломира на 02.08.1947 г. Високото ниво на обучение и спартанския режим в най-старото техническо учебно заведение у нас формират у бъдещия офицер образованост, дисциплинираност, закалка на волята и родолюбие...........Прочети още

 

Дравската операция приключва успешно на този ден

21.03.2021, 08:03

Дравската операция или Дравска епопея е отбранителна операция на българската армия по време на участието на България във Втората световна война срещу войски на Третия райх, настъпващи в района на Нагятад-Хересне в опит да създадат предмостие на северния бряг на река Драва. Тя е част от отбранителната Балатонска операция на Червената армия от периода 6 до 21 март 1945.
На Първа българска армия с командващ ген. лейтенант Владимир Стойчев е поставена задача за упорита отбрана по северния бряг на р. Драва. В процеса на подготовката със заповед на командващия армията на 17 февруари 1945 г. са формирани два корпуса - 3-ти и 4-ти корпуси. За тяхното управление от България са изпратени два напълно окомплектовани с офицерски състав корпусни щаба.
Трети корпус с командващ ген. лейтенант Тодор Тошев заема позиции на западния участък, граничещ на север с разграничителната линия на Първа българска армия със съседната от север 57-а съветска армия от III-ти украински фронт - Кадаркут-Надкорпад-Йотвьошкони; на юг-река Драва; на запад-каналът Риняпатак и на изток разграничителната линия с Четвърти корпус на Първа българска армия.
Четвърти корпус, командван от ген. лейтенант Стоян Трендафилов заема позиции за отбрана на южния, т.нар. дравски участък с югоизточна разграничителна линия с 3-та югославска армия Мадярбой (днес Бой)-Беременд-Торянц, на юг и югозапад северния бряг на р. Драва, на северозапад разграничителната линия с Трети корпус Сигетвар-Даран-Барч.
Хитлеристкото настъпление има за цел да отвлече главните съветски сили от Берлин, да обкръжи и унищожи 57-ма съветска и Първа българска армия и да достигне река Дунав. Вермахтът нанася три удара:
 1) основен - между езерата Балатон и Веленцейто по направление на Дунафьолдвар;
 2) срещу силите на 57-ма съветска армия и българската 10-та пехотна дивизия по направление на Печ;
 3) през Драва, при Долни Михоляц, срещу 4-ти български корпус и при Валпово срещу 3-та югославска армия.
Пробивът по направлението на главния удар е спрян от съветските войски на 15 март. Настъплението в стика между 57-ма съветска армия и българската 10-та пехотна дивизия е спряно с помощта на 12-та пехотна дивизия. Опитът за подновяването му е спрян на 10 март. В района на Долни Михоляц хитлеристките войски успяват да форсират Драва и да създадат предмостие с дължина 18-20 километра и дълбочина 5-6 километра. Тяхното настъпление е спряно с помощта на две дивизии от 133-ти съветски корпус. От 12 до 19 март, след ожесточени боеве при селата Дравасоболч, Дравапалконя, Дравачехи, с помощта на 16-та пехотна дивизия предмостието е ликвидирано, войските на Вермахта са отхвърлени на юг от Драва и отбраната на българите в участъка е стабилизирана. До 21 март, с помощта на български и съветски части, 3-та югославска армия ликвидира предмостието при Валпово.
Успешното провеждане на Дравската операция проваля настъпателните планове на Вермахта, спомага за създаване на условия за настъпателната Виенска операция на Червената армия и по този начин ускорява края на войната. Победата при Драва допринася и за бойния престиж на българската армия.
Загубите на българската армия наброяват 1614 убити, а ранените са около 2500.

 

 
 

САЩ изпратиха още един кораб в Черно море

20.03.2021, 19:48

„Втори американски кораб – миноносецът „Томас Хъднър“ (DDG-116, Arleigh Burke-class), започна маневри в Черно море, в рамките на операцията за осигуряване на морската сигурност в региона", се казва в съобщение на командването на Шести американски флот в Twitter.
„Американски разрушители и самолетоносачи извършват операции в Черно море редовно в подкрепа на нашите съюзници и партньори от НАТО", гласи още то.
Националният център за контрол на отбраната на Руската федерация съобщи в петък, че руските военни наблюдават внимателно действията на американския военноморски крайцер "Монтерей" (CG-61, Ticonderoga-class), който вече се намира в Черно море.
На 17 март Руският национален център за контрол на отбраната съобщи, че руските военни наблюдават и действията на испанската бойна фрегата „Mendes Nunes” (F-104, Álvaro de Bazán-class), която е влязла в Черно море.
Руското външно министерство многократно отбелязва, че военното присъствие на бойни натовски кораби във водите на Черно море не допринася за укрепването на стабилността в района.

 
 

NASA успешно проведе стендовия запуск на SLS

20.03.2021, 12:40

NASA успешно реализира стендовите изпитания на свръхтежката ракета-носител SLS (Space Launch System). Това стана два месеца, след като се провали първия тест, който бе прекратен предсрочно заради технически проблеми.
Стендовият запуск на първата степен на SLS стартира на 18 март в 15,37 часа местно време (22,37 часа на българско време) в космическият център Стенис, Мисисипи. Четирите двигателя RS-25 работеха в продължение на 8 минути и 20 секунди, преди да бъдат спрени.
Първоначалният анализ на данните е показал, че изпитанието е протекло абсолютно нормално. - (видео)
„Всичко, което видяхме по време на днешния тест е в рамките на нормалното”, заяви Джон Хоникът, програмен мениджър за SLS, на брифинг след изпитанието.
Джон Шанън, който е програмен мениджър на програмата от страна на производителя Boeing е казал, че са събрани достатъчно данни и всичко, към момента показва, че ракетата се държи точно така, както се очаква от нея.
Преди теста, от NASA казаха, че искат ракетата да работи поне четири минути за да съберат всички нужни данни, но ако тя и двигателите ѝ се държат добре, ще продължат с изпитанието по-дълго време.
Първият стeндов запуск бе извършен на 16 януари 2021 г., но приключи след само 67 секунди. Анализът след това показа, че хидравличната система на един от двигателите е достигнала до параметри, които са сметнати за рискови, което е прекратило изпитанието. В края на януари бе решено, че тестът ще се повтори.
Очаква се първата степен на SLS да бъде пренесена в космическия център „Кенеди”, където ще започне подготовката ѝ за мисията Artemis 1. Очаква се тази операция да стартира в края на април.
Artemis 1 трябва да стане факт през ноември, но е много вероятно датата да бъде изместена, заради технически трудности, пандемията и тропическите бури. Очаква се NASA да излезе с решение за датата на теста през следващите седмици.
Artemis 1 ще е безпилотен тест на SLS и космическия кораб Orion. Очаква се в неговите рамки да достигне Луната, да влезе на висока ретроградна орбита и да се върне на Земята след общо 21 дни в космоса.
От изпълнението на Artemis 1 зависи и изпълнението на последващите Artemis 2 и 3, които вече ще са с екипаж. В рамките на Artemis 3 трябва да бъде осъществено кацане на лунната повърхност – първото от декември 1972 г. насам. Полетът се планирашe за последното тримесечие на 2024 г. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

На този ден през 1963 година се сформира 2 ордн (301 рдн)

20.03.2021, 07:17

Още ракетни войски

 

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Впечатлен съм от способностите на 101-ви алпийски полк

19.03.2021, 20:33

„Впечатлен съм от способностите на 101-ви алпийски полк. Военнослужещите демонстрираха уменията си за оцеляване в тежки зимни условия по няколко различни способа, за извършване на преход по заснежени планински терени, за оказване на помощ на пострадал от лавина и това е една малка част от учението, което продължава.“ Това каза днес, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след демонстрациите на участниците в съвместната подготовка „Родопи – 21“, съобщава Пресцентърът на МО.
„Всички участници в учението заслужават уважение“, заяви той и им благодари за вложените труд, дисциплина, отговорност и желание в работата. Началникът на отбраната похвали усилията на  Командването на Сухопътните войски - на техния командир генерал-майор Михаил Попов и на неговия заместник бригаден генерал Валери Цолов, както и на командира на 101-ви алпийски полк полковник Димитър Кацаров за това нашите алпийци да бъдат подобаващо оборудвани и да отговарят адекватно на съответните стандарти.
Адмирал Ефтимов съобщи, че 43-ият контингент, който ще се включи в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан, ще бъде съставен от военнослужещи от 101-ви алпийски полк и от 4-ти артилерийски полк в Асеновград. „Наред с това, което демонстрират в зимни условия, военнослужещите трябва да бъдат готови да изпълняват мисия и в съвсем различна среда“, заключи адмирал Ефтимов.
Началникът на отбраната посочи, че 101-ви алпийски полк е пример за ролята на сержантския корпус в подготовката на военнослужещите и поясни, че в професионалната армия това е един от начините за намаляване на влиянието на некомплекта. „През тази година 85% от обявените вакантни войнишки длъжности ще бъдат за попълване на състава на военните формирования от Сухопътните войски“, каза той.
„Родопи – 21“  е част от подготовката на 101-ви алпийски полк за  международното учение „Mountain Phalanx”, което ще се проведе през 2022 г. на територията на Австрия и Италия. Целта е военнослужещите да повишат уменията си  по  стрелба, патрулиране, придвижване по заснежен терен (ски туринг), оцеляване, търсене и спасяване, оказване на първа медицинска помощ и медицинска евакуация. Те изпълняват задачите в зимни условия при  надморска височина над 2 000 м.  
Днес в района на връх „Голям Перелик“ участниците в съвместната подготовка демонстрираха способностите си при придвижване с пълно бойно снаряжение по стръмни заснежени склонове, изграждане на зимни съоръжения за бивакуване в зимни условия (снежна пещера и иглу), търсене и спасяване на затрупан от лавина и медицинска евакуация на пострадал.
Съвместната подготовка „Родопи – 21“ ще завърши на 27 март. В нея участват над 240 военнослужещи от командването на Сухопътните войски, 101-ви алпийски полк, логистичния модул от 110-ти логистичен полк, НВУК „Чаралица“, както и представители от Центъра на НАТО за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите за водене на планинска война. - (видео)
*************
Република България е пълноправен член на Европейската инициатива за обединяване и споделяне в областта на военно-планинската подготовка от 2015 г. Това дава възможност на българските военнослужещи да повишават подготовката си в съвместни  учения и да обменят опит във всички срещи на експертно ниво. Досега в рамките на Европейската инициатива военнослужещи от Сухопътните войски са участвали в международното лятно учение CAPRICORN – 2016, в международно зимно учение CAPRICORN – 2018, а преди две години страната ни беше домакин на многонационалното учение „Родопи - 2019“. В него участваха над 600 военнослужещи от Румъния, Чехия, Австрия, Словения и Полша.
Източник: http://otbrana.com/

 

Началникът на НВУ участва в международна конференция за електронното обучението при пандемия

19.03.2021, 20:28

Началникът на Националния военен университет „Васил Левски” бриг. ген. Иван Маламов и доц. д-р на науките Елица Петрова, която е преподавател в катедра „Логистика на сигурността” участваха в Международна научна конференция на тема „Социални и потенциално вредни последици от пандемията“, съобщават от НВУ. Научният форум се проведе онлайн и беше организиран от Университета по военни науки във Вроцлав, Университета на Вроцлав и Педагогическия университет в Краков.
„За мен е гордост да участвам в това научно събитие, дори отдалечено. Вярвам, че силните отношения между университетите трябва да се поддържат и увеличават. Когато работим заедно, успехът е само на крачка. Всичко, което правим като лектори и изследователи, е насочено към изграждането на по-сигурен свят за настоящите и бъдещите поколения. Убеден съм, че целта на една академична общност е, че образованието на младото поколение трябва да бъде полезно за целите на практическата му реализация”, каза в словото си при откриването на конференцията бриг. ген. Маламов. И допълни, че мисията на Националния военен университет „Васил Левски“ е да изгради своите възпитаници морално, психически и физически, да ги формира като личности и лидери, способни да развиват и прилагат научни знания, да управлява публични и специални структури в мирно време и кризи и да участва в национални и многонационални проекти за поддържане на сигурността, запазване на мира и развитие на обществото.
„Международното и регионалното сътрудничество е жизненоважно за Обединена Европа, защото партньорството на различни нива води до генериране на нов тип взаимодействие. За нас е чест да установяваме и поддържаме отношения на сътрудничество в областта на образованието и обучението на младите хора. Това може да стане чрез прилагането на съвместни международни и регионални бакалавърски и следдипломни програми по различни специалности и споделяне на добрите практики в обучението, изпълнение на съвместни проекти и изследователски инициативи”, каза още бриг. ген. Маламов.
Началникът на Военния университет и доц. д-р на науките Елица Петрова представиха съвместната си презентация, на тема: „Концепцията за електронно обучение, глобалната пандемия от COVID-19 и отговорът на образователните системи в световен мащаб”. Те говориха за структурата на онлайн обучението в НВУ и за разликите с традиционното обучение. След това доц. Петрова направи и демонстрация на виртуалната класна стая, в която тя работи по време на пандемия.
Източник: http://otbrana.com/

 

Президентът подписа промените в закона за отбраната, ред е на План – 2026

19.03.2021, 12:31

С Указ на президента Румен Радев от 12 март е обнародван Законът за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България. Приетият на 4 март от Народното събрание закон е публикуван в днешния брой на Държавен вестник. Поправките се наложиха в резултат на приетата Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г. Вече има основание правителството да приеме и Плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г.
„Най-важното, заложено в План 2026, е реорганизирането на командната структура на Българската армия“, каза началникът на отбраната адмирал Ефтимов преди няколко дни. „Стремим се да въведем командвания за всяка мисия и операция, за да може на военното и политическото ръководство да бъде представен най-добър вариант за използването на Въоръжените сили в случай на криза, който да отговаря на обстановката, действията и синхронизирането с механизмите на колективната отбрана, за да се спести и ресурс“, коментира той.
Законът влиза в сила от 1 септември 2021 г. Само три от разпоредбите влизат в сила след обнародването. Това предполага, че реорганизацията на командната структура, включително създаването на двете командвания - Командването за логистична поддръжка и Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана, ще стане факт от 1 септември т.г.  Също до тогава начело на СКС ще има командващ, след което – командир, както на видовете въоръжени сили.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Продължава съвместната подготовка „Родопи-21“

19.03.2021, 09:08

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще наблюдава днес етап от съвместната подготовка „Родопи-21“. Тя се провежда от 15 до 27 март 2021 г. в района на гр. Смолян и в нея участват над 240 военнослужещи от Сухопътните войски, Националния военен учебен комплекс „Чаралица“, Военномедицинска академия – София, както и представители на Центъра на НАТО за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите за водене на планинска война (NATO MW COE) в Словения, съобщава Пресцентърът на МО.
Под ръководството на командира на 101-ви алпийски полк полковник Димитър Кацаров, участниците в „Родопи–21“ ще демонстрират техники за придвижване в пресечен зимен терен, бивакуване, оцеляване, търсене, спасяване и медицинска евакуация на пострадал.
Действията на военнослужещите в района на връх „Голям Перелик“ ще наблюдават и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и неговият заместник бригаден генерал Валери Цолов.

 

Уилям Бърнс е новият директор на ЦРУ

19.03.2021, 08:12

Сенатът на американския Конгрес утвърди за директор на ЦРУ ветерана дипломат Уилям Бърнс, предадоха световните агенции.
Това става в момент, в който американското правителство трябва да се справи със заплахи, идващи от Китай, Русия, Иран и от други места от света. Гласуването стана възможно, след като сенаторът републиканец Тед Круз оттегли ветото си над кандидатурата на Бърнс.
Бърнс е бивш посланик на САЩ в Русия и в Йордания. Той е работил в системата на Държавния департамент над 30 години както при президенти републиканци, така и при демократи. При изслушването си миналия месец в Сената той увери, че ще предоставя на Белия дом откровени и неподправени разузнавателни данни. По време на изслушването си той определи Китай като страна, която представлява най-големия геополитически тест за САЩ и каза, че Русия си остава мощна силна и разрушителна заплаха.
Бърнс беше приет добре от републиканците по време на изслушването в Сената, но утвърждаването му се забави заради Круз. Сенаторът каза, че ще оттегли възражението си само ако американската администрация изпълни законовите си задължения да докладва и санкционира корабите и компаниите, изграждащи новия газопровод от Русия, който среща силна съпротива от САЩ и от Източна Европа, отбелязва Асошиейтед прес.
Миналия месец администрацията на Джо Байдън наложи санкции на руски плавателен съд и на собственика му заради тяхната работа по газопровода. А днес държавният секретар Антъни Блинкън определи газопровода като лоша сделка, предназначена да раздели Европа и да отслаби европейската енергийна сигурност. Малко след това изявление Круз вдигна ветото си над номинацията на Бърнс и той бе одобрен от Сената.
Утвърждаването му идва броени дни, след като разузнавателните агенции в САЩ публикуваха оценка, според която Русия и Иран са се опитали да повлияят на изхода от президентските избори в САЩ миналата година. - Още за ЦРУ
Източник: https://www.24chasa.bg/

 
 

24 години от първия полет на NH-90

19.03.2021, 07:35

На 19 март 1997 г. се е състоял първият полет на многонационалният вертолет NH Industries NH-90. Пълномащабното разработване на многоцелевия хеликоптер NH-90 (NATO Helicopter-90 – Вертолет на НАТО 90-те години) започва през декември 1986 г. с участието на компании от Великобритания, Франция, Италия, Германия и Холандия.
През април 1986 г. Великобритания се отказва от участие в програмата, предпочитайки британско-италианския проект ЕН-101.
За по-добра координация при разработването на вертолета и неговото серийно производство се създава консорциума NH Industries, в който влизат компаниите "Агуста" (26,9%), "Еврокоптер Дойчланд" (24,0 %), "Еврокоптер Франс" (42,4%) и "Фоккер" (6,7%). Понастоящем NH-90 се намира на въоръжение във ВС на 15 държави. - Още за NH-90

 

На този ден през 1982 година започва Фолклендската война

19,03,2021, 07:32

Фолкландската война, известна още като Фолкландска криза, е фактическо състояние на война между Аржентина и Великобритания през 1982 във връзка със спора им за Фолкландските острови (наричани от Аржентина Малвински острови) и Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови.
Островите са британско владение и са разположени в южната част на Атлантическия океан, на изток от Аржентина, която ги смята за част от своята територия. Нито една от двете страни не обявява война и между тях не се водят военни действия извън района на островите.
В навечерието на Фолкландската война Аржентина се намира в тежка икономическа криза и масови граждански протести срещу управляващата военна хунта. Правителството, начело с генерал Леополдо Галтиери, решава да повиши популярността си, като заложи на национализма и с бързи и лесни военни действия завземе Фолкландските острови.
На 19 март 50 аржентинци слизат на остров Южна Джорджия и издигат аржентинското знаме. На 2 април Галтиери издава заповед за нападение на Фолкландските острови. Макар и изненадано от нападението, британското правителство незабавно изпраща военни сили, които да възстановят британския контрол. След сблъсъци, довели до 255 убити британци и 649 аржентинци, британците надделяват и си връщат островите.
На 14 юни аржентинските сили капитулират, като над 11 000 души са пленени от британците.
Войната има силен вътрешнополитически ефект и в 2-те страни. Загубата на Аржентина довежда до още по-широки протести срещу военното правителство, които ускоряват падането му. В същото време патриотичната вълна във Великобритания помага на министър-председателката Маргарет Тачър да спечели изборите през 1983 г.  - (видео)

 

Въоръжените сили на Руската федерация през тази седмица

19.03.2021, 07:00
 

 

60 години от първия полет на Ту-128

18.03.2021, 23:45

Преди точно 60 години, на 18 март 1961 г., първия си полет прави прототипа на Ту-128, който остава в историята, като най-големия серийно строен изтребител в историята на световната авиация.
Първият прототип полита от изпитателния център Жуковски, край Москва. На борда на машината се намира командира Михаил Козлов и щурмана-изпитател Константин Малхасян. Полетът продължава 30 минути и минава без забележки. На 21 март последва нов полет и така изпитателната програма на типа тръгва.
Ту-128 е замислен в средата на 50-те години на миналия век, като тежък баражиращ изтребител, който да охранява северните райони на СССР от потенциалните атаки на американски стратегически бомбардировачи. По това време с тази задача е натоварен разработвания  Ла-250, но проектът има много трудности и в крайна сметка е прекратен. Туполев успява да убеди командването на Съветските ВВС да подкрепи работата по прехващач на базата на скоростния бомбардировач Ту-98, който полета през септември 1956 г.
На 4 юни 1958 г. проектът е официализиран с постановление на ЦК на КПСС и Министерския съвет на СССР, с което се оторизира създаването на комплекса Ту-28-80, който включва изтребител, управляема ракета К-80 и радар „Смерч“.
През 1960 г. започва строителството на прототипа, което приключва през януари 1961 г. Паралелно с това започва работата по първите четири предсерийни машини. През март 1962 г. започват държавните изпитания, които се извършват от прототипа и предсерийните Ту-128. Те продължават до юни 1964 г. Навъртени са 799 полета и тестовете са сметнати за успешни.
Серийното производство е оторизирано още през декември 1963 г., а Ту-128 и ракетите му Р-4, са официално приети на въоръжение на 30 април 1965 г.
Ту-128 се строи едва в 188 бройки и остава нишов изтребител, който охранява замръзналата пустош на Сибир и Далечния Изток. Общо шест полка експлоатират машината, която обаче се радва на сравнително дълга и безметежна кариера. Ту-128 започва да се сваля от въоръжение едва към средата на 80-те години, когато започва да се подменя от МиГ-31. Типът официално е пенсиониран през 1992 г.
С дължината си от 30,06 m, размах на крилото от 17,53 m и височина от 7,15 m, Ту-128 остава серийния изтребител с най-големи геометрични размери в историята. Масата му празен е 24,5 тона. Единствено по максимална излетна маса (43,7 тона) той отстъпва на МиГ-31, чиято максимална излетна маса е 46,7 тона.
Първият прототип на Ту-128 лети активно за различни изпитания до 1973 г., след което е изпратен в Централния музей на ВВС в Монино, край Москва. Той там може да бъде видян и днес. - (видео)
Източник: https://aero-bg.com/

 

МКО на десет години! От президиума на Конфедерацията поздравяват всички членове

18.03.2021, 23:30

Президиумът на Международната конфедерация на генералите, адмиралите и офицерите от резерва (МКО) сърдечно поздравява ръководителите и всички членове на организациите от Конфедерацията с десетата годишнина от нейното учредяване – 18 март 2011 г. Поздравлението е изпратено до централата на СОСЗР. Съюзът е член на Конфедерацията, като неговият председател ген. Златан Стойков е вицепрезидент на МКО.
Независимо от трудностите, набелязаните проекти са изпълнени, пишат от президиума на МКО. Посочва се още, че създаването на Конфедерацията се превърна във важно международно събитие. То е доброволно обединение на неправителствени и неполитически организации на ветерани, офицери от запаса и резерва от различни страни, които си сътрудничат с цел запазването на мира. На това е посветена и инициативата „Мисия на мира и дружбата“ в столиците на различните страни. Символично е, че военнослужещи с различна специална подготовка, посветили своя живот за защита на държавите си, търсят разширяване на контактите си и обединяват усилията си за запазване на мира, укрепване на доверието и дружбата между народите и страните, за противодействие на факторите, които създават ескалация на напрежението, се подчертава в поздравлението.
От президиума на МКО благодарят на всички членове на  Конфедерацията за сътрудничеството и им пожелават здраве, оптимизъм, бодър дух и по-нататъшни успехи в техните дела.
Източник: http://otbrana.com/

 

2/3 от пилотските места са все още свободни във ВВВУ

18.03.2021, 21:35

17 от обявените 25 места за „летец – пилот” във Висшето военновъздушното училище „Георги Бенковски” са останали свободни след края на първия етап на предварителния прием там. Това става ясно от съобщение на училището, публикувано във Facebook.
„Проблем при подбора за „летец-пилот“ в последните години се оказва здравословното състояние на кандидатите и стриктното спазване на изискванията от страна на Авиолекарската комисия. Така е и тази година”, признават от училището.
Така, след първия етап са били заети осем от наличните 25 места. Три от тях са за вертолетни пилоти за нуждите на Гранична полиция. На първия етап е нямало интерес към тях и всички приет са разпределени за нуждите на ВВС.
Общо при налични 54 места за курсанти, до мандатната комисия са достигнали 27 момичета и момчета, от които 26 изявиха предпочитанията си за обучение по петте специализации. Членовете на комисията са били впечатлени от добрите резултати показани по време на приемните изпити – бал, доближаващ се до максималния, казват от ВВВУ.
Две от специализациите – „Летателни апарати и авиационни двигатели“ и „Летищно осигуряване (Логистика на ВВС)“ са попълнени. При тях имаше по пет бройки.
Освен вече споменатите 17 незаети места за „летец – пилот”, са свободни и три места за „Ръководител на въздушното движение“ , три места за специализация „Авиационни, електроприборни и автоматични системи“ и пет за „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати“.
От 11 март 2021 г. до 29 април 2021 г. продължава вторият етап на ранния прием за курсанти. Документи могат да се подават във ВВВУ „Георги Бенковски“, военните окръжия и на електронната платформа на сайта на училището.
През тази година приемът за пилоти в Долна Митрополия е абсолютно рекорден. За последно е имало такъв прием преди повече от 20 години. На този фон, през 2020 г. от 16 места за „летец – пилот” (две от тях за нуждите на МВР), бяха намерени 10 курсанта (и нито един за полицейската авиация), един от които повтаря първи курс. Дали ВВВУ ще намери достатъчно кандидати, които да са физически годни за летци, предстои да видим.
Сред условията, на които трябва да отговарят кандидатите за обучение във висшите военни училища, са: да имат средно образование; да са годни за военна служба; да нямат друго гражданство освен българско; да не са осъждани и да нямат образувано наказателно производство; да не са освобождавани от военна служба с дисциплинарно наказание „уволнение“; да не страдат от психично заболяване; към 31 декември в годината на кандидатстване да са пълнолетни и гражданските лица да не са по-възрастни от 31 години; минимален ръст и тегло и др.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Съвместно учение „PLUTO RISING“ на учебен полигон „Ново село“

18.93.2021, 20:12

На учебен полигон „Ново село“ се проведе българо-американско учение „PLUTO RISING“. От американска страна в него участваха танкова рота и поддържащи подразделения от 2-ри танков батальон на пети кавалерийски полк  от Въоръжените сили на САЩ, а от българска страна – танков взвод  от  Центъра за подготовка на специалисти-Сливен,  взвод от 20-ти самоходен артилерийски дивизион-Ямбол от състава на 2-ра механизирана бригада.
През първия ден се състоя брифинг на командира на американската рота с командирите на взводове във връзка с планирането на учението, бойния ред и огневото поразяване. Уточнени бяха интегрирането и задачите на българския танков взвод с командир лейтенант Николай Петров. Беше избрана  и съвместима честота между станциите на танковете и проверена свръзката. Вчера се проведоха тактически действия и тренировка на маньовъра, а днес, 18 март, се проведе тактическо учение с бойна стрелба в настъпление с танкове Т-72 и танкове Абрамс.
Средствата за огнево поразяване от българска и американска страна се управляваха от Единен център за управление на огъня. Целите се засичаха от безпилотните летателни апарати и предните наблюдатели, а се поразяваха от нашите самоходни артилерийски установки.
Танковият взвод изпълняваше задачи в състава на танкова рота, управлявана от американска страна.
Източник: landforce.armf.bg/

 

Военнослужещи от 2-ра механизирана бригада с призови места в снайперско състезание „T-Class March Sniper Challenge”

18.03.2021, 20:07

На 14 март представителният отбор на 38-ми механизиран батальон – Стара Загора от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада взе участие в снайперско състезание „T-Class March Sniper Challenge” на Българската  „T – Class” федерация, което се проведе на учебен център „Сливница”.
В надпреварата участваха 30 състезатели от различни спортни клубове от страната. Състезанието беше индивидуално, като всеки състезател участваше с определен вид оръжие /полуавтоматично оръжие или болтова карабина/.
В общото класиране в клас полуавтоматично оръжие първото място извоюва ефрейтор Димчо Русев, трето място зае редник  Виделин Чолаков. В клас болтови карабини на четвърто място се класира редник Димитър Демирев.
Източник: landforce.armf.bg/

 

България и Румъния модифицираха споразумението за трансграничен „ер полисинг”

18.03.2021, 19:42

България и Румъния подписаха допълнителен протокол с който модифицират споразумението си за трансграничен „ер полисинг”. След промяната, изтребители от трети страни от НАТО, които са базирани в у нас или в свърната ни съседка, ще могат да извършват презгранични операции.
Споразумението беше подписано днес, 18 март 2021 г., в Русе след официална среща между заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и държавния секретар по отбранителна политика, планиране и международни отношения в Министерството на националната отбрана на Румъния Симона Коджукару. - (видео)
Подписаният протокол е за изменение и допълнение на „Споразумението между правителството на Република България и правителството на Румъния относно презгранични операции за ер полисинг”. Протоколът е одобрен с решение на Министерския съвет от 16 декември 2020 г. и доразвива и надгражда датиращото от 2011 г. Споразумение между правителството на Република България и правителството на Румъния относно трансгранични операции за охрана на въздушното пространство. Заместник-министър Запрянов е упълномощен да проведе преговорите и да подпише Протокола от името на правителството на Република България.
„С подписването днес на Протокола за изменение и допълнение на датиращото от 2011 г. Споразумение между нашите две правителства относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство ние доразвиваме и надграждаме не само националните си способности, а и тези на трети страни успешно да изпълняват задачи по охрана на въздушното пространство на Алианса над двете държави“, това каза заместник-министър Атанас Запрянов след подписването на Протокола.
Така с подписването на Протокола, при последваща ратификация от парламентите на България и Румъния, ще се даде възможност на трети страни-членки на Алианса, базирани на териториите на двете държави, да осъществяват трансгранични операции в условията на изпълнение на задачи по охрана на въздушното пространство. В рамките на споразумението от 2011 г. български изтребители могат да навлизат над румънска територия, при изпълнение на операции по „ер полисинг“ и обратно.
В доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2019 г., който бе приет от Народното събрание миналата пролет, бе заявено, че се работи за сключване на подобно споразумение.
В последните години, почти перманентно в румънската база „Михаил Когалнечану“, край Констанца, се базират изтребители от натовски страни. В момента там са разположени испански Eurofighter. В същото време, чуждите изтребители рядко изпълняват съвместен „ер полисинг” от българска територия. От 2016 до днес, това се е случвало три пъти – през септември – октомври 2020 г., през лятото и есента на 2017 и за седмица през септември 2016 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Специалните сили вече имат нов учебно-тренировъчен комплекс

18.03.2021, 15:08

„Специалните сили в Българската армия имат своята славна история. Те не са създадени на книга в мирно време, а по време на война. Учили от най-добрите по онова време, влезли в сражения, дали много жертви в името на защитата на българските национални интереси и териториалната цялост на тогавашното Царство България. Специалните сили винаги са били един род войска, към която се стремяха най-будните, най-силните, най-смелите и може би най-романтично настроените.“ Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който днес участва в честването на 78-ата годишнина от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Специални сили и откриването на новия учебно-тренировъчен комплекс на Учебен център „Црънча“, съобщава Пресцентърът на МО. - (видео)
„Преди 4 години имаше един незапочнат проект и няколко обещания от предишни мандати… Днес откриваме един възобновен тренировъчен център, с нови сгради и с нови възможности за по-добра подготовка на личния състав. Личен състав, който се обучава не за паради, а за да изпълни най-тежките, отговорни и рисковани мисии, тогава, когато се наложи “, подчерта министърът на отбраната. Той пожела новият учебен център да бъде добър пример за това какво и в бъдеще трябва да се прави, за да имаме силна и боеспособна армия. „Радвам се, че увеличихме личния състав, направихме командване и успяхме да осигурим 98 бронирани  машини, които ще бъдат разположение на Специалните сили“, добави министър Каракачанов.  Той пожела на военнослужещите здраве, хъс в подготовката и успешно изпълнение на задачите.
„Ускореното развитие на Специалните сили в Българската армия през последните години не е прищявка на държавното и военното ръководство. То е резултат от трезв анализ на динамиката на средата на сигурност, възможните кризисни ситуации и намирането на адекватен отговор“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в своето приветствие към личния състав на  Съвместното командване на специалните операции (СКСО). Той подчерта, че с вложените инвестиции в развитие на инфраструктура и в осигуряването на ново въоръжение, техника и екипировка, държавното и политическото ръководство на Министерството на отбраната изпълнява своя ангажимент. „За нас остава отговорната задача да напълним със съдържание останалите елементи от отбранителната способност „адекватни Специални сили“, а именно – доктрини, командване и управление, организационна структура, подготовка, личен състав, оперативна съвместимост“, категоричен бе адмирал Ефтимов.  Той връчи награди на отличили се военнослужещи и благодари на командването и целия личен състав на СКСО за полаганите усилия и професионализъм в изпълнение на поставените задачи.
В словото си командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев подчерта славната история на Парашутната дружина. „И днес личен състав и формирования от Специалните сили работят, тренират, носят службата на три континента“, каза командирът на СКСО.  Той се обърна с благодарност към министър Каракачанов с думите: „През вашия мандат в Силите са специални операции се извършиха промени, които бяха немислими десетилетия преди това. Беше създадена нова организационна структура, развиха се формированията, реализираха  се проекти за милиони, свързани с мобилността, с личната екипировка, с приборите за нощно виждане, със средствата за защита.“  Генерал-майор Матеев благодари и на началника на отбраната за оказаната подкрепа в реализирането на тези проекти.
Гости на тържествата и на откриването на новия учебно-тренировъчен център „Црънча“ бяха още председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов, постоянният секретар по отбраната Антон Ластарджиев, висши военни, представители на местната власт и родолюбиви организации. Всички те наблюдаваха и демонстрации на способности на военнослужещи от Специалните сили.
Източник: http://otbrana.com/

 

От ГЕРБ акцентират на Сухопътни войски при продължаване на превъоръжаването

18.03.2021, 15:03

Бърз преглед на листите за кандидати за народни представители на ПП ГЕРБ и съюзниците й показва, че единственият работил в системата на МО и отбраната и то на високо ниво – заместник-министър на отбраната, е полковник от запаса доц. д-р Валентин Радев. От него научаваме, че е ръководител на експертния екип, който подготви частта за отбраната в предизборната програма на партията, както и при предишните парламентарни избори. Той е и активен член на Комисията по отбрана. (С тази публикация изпълняваме обещанието си да ви запознаваме с някои интересни акценти в предизборните програми. Разбира се, на тези политически партии и коалиции, които са ги обявили.)......Прочети още

 

НВУ „Васил Левски” подписа договор с военни академии в Румъния, Гърция, Полша и Франция

18.03.2021, 11:25

Договор за партньорство с четири университета в Румъния, Гърция, Полша и Франция подписа Националният военен университет „Васил Левски”. Официалната церемония, на която присъства и началникът на Военния университет бриг. ген. Иван Маламов, беше част от първата работна среща по проекта „Международен технически семестър по отбрана и сигурност”, финансиран по европейската програма „Еразъм+”. Домакин на срещата, която се проведе онлайн, беше Шуменският факултет на Националния военен университет, където са концентрирани техническите инженерни специалности, съобщават от НВУ.
Военно-техническата академия „Фердинанд I” в Букурещ, Румъния, която е водещата организация по проекта, Военният университет по технологии в Полша, Гръцката военно-въздушна академия и Военно-въздушната академия на Франция са четирите вуза, с които Националният военен университет „Васил Левски” във Велико Търново ще работи.
„Националният военен университет „Васил Левски” е основна военнообразователна институция в Република България и подготвя офицери за Българската армия и други структури в сектора на сигурността и отбраната, както и студенти в 6 професионални направления. Радвам се, че сме партньори в този проект, чиято история е свързана с нашата съвместна работа с Европейския колеж по сигурност и отбрана и с ползотворното ни сътрудничество с полковник Харалд Гел, за което бих искал да му благодаря. Вярвам, че отношенията между университетите трябва да се поддържат и увеличават. Вярвам, че „ние“ означава повече от „аз“. Когато работим заедно, успехът е само на крачка. Един от най-почитаните национални герои в България, който е и покровител на нашия университет Васил Левски, е казал преди много години „Времето е в нас и ние сме във времето“. Нека това послание ни вдъхнови да работим за по-добри дни на партньорство и сътрудничество в Европа”, каза в приветствието си към всички участници в работната среща началникът на Националния военен университет бриг. ген. Маламов, по време на първата работна среща, в която и петте университета представиха историята си и своята мисия.
„Като част от сътрудничеството ни с четирите военни академии, ще бъде подготовката на учебно съдържание, което да бъде валидно във всяка една от партньорските организации. Курсантите, които изберат да завършат техническа специалност в някой от тези университети, ще получат шанса за един семестър да се обучават в някой от останалите четири военни академии и този семестър ще им бъде признат навсякъде. Ще им бъдат признати оценките, както и кредитите”, уточнява майор гл. ас. Красимир Славянов, който е координатор на проекта за Военния университет и преподавател в катедрата по компютърни системи и технологии във факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и компютърно-информационни системи”.
Курсантите ще могат да участват в тази мобилност след шестия семестър, а модулите, които са включени в международния договор, са по военни и технически науки, мехатроника и механика, електроника и компютърни науки, базов инженеринг.
Проектът е за две години, но и след като тези две години изтекат, петте военни университета ще продължат партньорството си. Средствата, отпуснати по европейската програма „Еразъм+”, са в размер около 194 000 евро, от които за Националния военен университет - 50 000 евро.
Източник: http://otbrana.com/

 

78 години от създаването парашутната дружина, предшественик на съвременните Сили за специални операции

18.03.2021, 08:00

През 1942 г. Министерството на войната и Щабът на войската планират създаването на парашутна рота към Въздушни войски. Извършва се подбор на военнослужещи от всички поделения на българската армия. Подготовката се провежда в Парашутното училище в гр. Брауншвайнг, Германия в периода 29.12.1942 г.- 26.03.1943 г. За там заминават две групи военнослужещи – първата с командир капитан Любомир Ноев Ноев в състав от 144 души, и втората с командир капитан Георги Велинов Алайков в състав от 146 души. Скоковете се извършват от самолети Юнкерс-82 и Хайнкел-111 с немски парашути РС-20. Подготовката се смята за завършена при изпълнение на шест скока. След приключване на обучението, двете групи се завръщат в България. С поверително Писмо І-УО № 2019 от 18.03.1943 на Началника на въздушните на Н.В. войски генерал- майор Димитър Айрянов е сформирана парашутната дружина, с което се поставя началото на парашутните поделения в армията. За първи командир е назначен капитан Любомир Ноев. Окомплектована с най- модерното за времето си въоръжение, дружината се превръща в елитна част на българската войска.
Във втората фаза на Втората световна война, дружината е включена в състава на 1-ва армия с командир генерал Владимир Стойчев. В първия период на войната участва в сраженията срещу немските войски при Стражин, Страцин,Старо Нагоричино, Куманово в Югославия. Най-много жертви дружината дава на 18 октомври 1944 г. в боевете при Стражин –35парашутисти. Във втория период на войната в Унгария загиват още двама души, в това число и командирът на дружината майор Ноев. От 470 човека в боевете намират смъртта си 59 парашутисти, ранени са151. Загиналите са погребани на родна земя в Централните софийски гробища в новосъздадената Алея на парашутиста. През 1963 г. е взето решение датата 18 октомври да бъде обявена за празник на военните парашутисти.

 

18 март - Празник на Радиотехническите войски!

18.03.2021, 07:56

На 18 март отбелязваме професионалния празник на Радиотехническите войски (РТВ). Войските са приемник на създадената през 1940 г. Въздушнопредупредителна служба. През 1950 г. съществуващите тогава батальони за въздушно наблюдение, оповестяване и свръзка са реорганизирани в три полка. През 1952 г., в изпълнение на министерска заповед № 103/18.03.1952 г., подписана от тогавашния министър на народната отбрана, армейски генерал Петър Панчевски е формирана първата радиотехническа част в България.
РТВ са основна съставна част от системата за противовъздушна отбрана. Водят непрекъснато разузнаване и контрол на въздушното пространство на страната. Формированията от РТВ осигуряват ежедневната дейност на авиацията и зенитно-ракетните войски и участват в Интегрираната система за ПВО на НАТО.
В днешни дни радиотехническите специалисти, намирайки се организационно-щатно в състава на Базата за командване, управление и наблюдение, поддържат живи традициите, славния опит на своите предшественици и постоянно усъвършенстват своя професионализъм. - Още за РТВ

 

 

Фрегата „Смели“ продължава задграничното си плаване

17.03.2021, 20:21

Днес фрегата „Смели“ застана в грузинското пристанище Поти, където влезе в състава на Втората постоянна корабна група на НАТО (SNMG2), съобщават от Военноморските сили.
Командирът на кораба, капитан ІІ ранг Трифон Митишев, заедно с останалите командири на кораби от SNMG2 се срещна с командира на групата. По късно оперативните офицери участваха в работна среща за планиране на учение от типа PASSEX с кораби от бреговата охрана на Грузия.
По план на 18 март година корабите ще напуснат пристанище Поти.

 

Над 2400 военни участват в натовското учение "Морски щит" в Черно море

17.03.2021, 20:00

Над 2400 военни от осем страни, 18 военни кораба и 10 самолета ще участват в периода от 19 до 29 март в учението "Морски щит 21" ("Sea Shield 21") - най-голямото и сложно многонационално учение на НАТО, организирано от румънските военноморски сили през 2021 г. в Черно море, съобщи Аджерпрес.
Главният щаб на военноморските сили на Румъния информира в прессъобщение днес, че в учението ще се включат сили от България (с корвета "Бодри"), Гърция, Нидерландия, Полша, Румъния, Испания, Съединените щати и Турция.
Съюзното военноморско командване на НАТО ще участва с постоянната военноморска група SNMG-2, част от която е и румънската фрегата "Кралица Мария", поясни БТА.
Основната цел на многонационалното учение "Морски щит 21" е да се провери и подобри нивото на оперативна съвместимост и сътрудничество между румънските военноморски сили и на други категории сили в румънската армия с други натовски военноморски сили, се посочва в съобщението. - (видео)
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Какво реши Министерския съвет днес?

17.03.2021, 19:24

Правителството днес одобри на проект на Нота за присъединяване на Министерството на отбраната на Република България към Техническото споразумение между Министерството на националната отбрана на Румъния и Върховното главно командване на силите на НАТО в Европа (SHAPE) относно реда за осъществяване на командването и управлението на щаба на многонационална бригада „Югоизток“.
Присъединяването на Министерството на отбраната на Република България към Техническото споразумение е заключителен етап от процедурата по присъединяване (афилиране) на 38-ми механизиран батальон от 2-ра механизирана бригада от Сухопътните войски към щаба на многонационална бригада „Югоизток“.
Афилирането е мирновременно споразумение за провеждане на съвместна подготовка с цел повишаване на способностите и оперативната съвместимост.
Същото има съществен принос както за повишаване нивото на подготовката на 38-ми батальон, така и за гарантиране на сигурността и стабилността в региона на Черно море,

**********

Министерският съвет одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2021 г. в размер на 69 875 лв., за сметка на предвидените средства по централния бюджет за 2021 г.
Средствата са необходими за възстановяване на извършени разходи от Военномедицинска академия и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ за нормативно регламентирани дейности и услуги на правоимащи лица по чл. 4, т. 4 от Закона за ветераните от войните на Република България и по чл. 16 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

 

Командирът на 38 батальон за ЯХБЗ и Е - Мусачево подполковник Анатолий Димитров сдаде длъжността

17.03.2021, 19:19

Днес, 17 март, в 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е - Мусачево, по време на тържествен ритуал командирът на батальона подполковник Анатолий Димитров сдаде длъжността на заместник-командира майор Наталия Иванова.
Със заповед на министъра на отбраната подполковник Анатолий Димитров е повишен в звание полковник и е назначен на нова длъжност - началник на сектор „Подготовка на формированията за ЯХБЗ и Е” в командването на Сухопътните войски.
Началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов връчи новите пагони на полковник Анатолий Димитров в присъствието на комисия от Щаба на Сухопътните войски и му пожела успешна реализация на новата отговорна длъжност.
На тържеството присъстваха кметът на община Елин Пелин доцент д-р инж. Ивайло Симеонов, кметът на с. Мусачево г-н Милиян Илиев и други гости.
Новият временно изпълняващ длъжността командир на батальона майор Наталия Иванова прие бойното знаме и обеща да продължи да изгражда, утвърждава и издига авторитета на формированието  и на Сухопътните войски.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Обявен е конкурс за заемане на 195 вакантни войнишки длъжности в Сухопътните войски

17.03.2021, 19:12

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов е обявен конкурс за попълването на 195 вакантни длъжности за военнослужещи във формированията на Сухопътните войски. Местата следва да се заемат от лица, завършили граждански средни или висши училища в страната и в чужбина.
Обявените длъжности са във формирования на Сухопътните войски, дислоцирани в гарнизоните Стара Загора, Ямбол, Плевен, Карлово, Казанлък, Благоевград, Враца, Смолян, Свобода и Мусачево.
Част от изискванията към кандидатите са: да имат средно или по-високо образование; към датата на приемане на военна служба, да не са по-възрастни от 40 години, да са годни за военна служба; да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията; да нямат друго гражданство.
Заявления за участие в конкурса, както и целият набор от документи, се подават лично, чрез структурите на Централно военно окръжие (ЦВО) до 23 април 2021 г. Конкурсът ще се проведе от 21 юли до 28 юли 2021 г. Той включва изпит по физическа подготовка, тест за проверка на общата култура на кандидатите и събеседване.
Пълните условия на конкурса, списък с вакантните длъжности, сроковете и документите за кандидатстване са публикувани на интернет страницата на Министерството на отбраната, рубрики „Документи“ - „Обяви и конкурси“. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 

САЩ увериха Южна Корея: Военният ни ангажимент е все така силен

17.03.2021, 17:35

Ангажиментът на САЩ към Южна Корея е все така силен, увери днес американският министър на отбраната Лойд Остин домакините си при своето първо посещение в Сеул, откакто е на поста, в контекста на предизвикателства за сигурността от страна на Китай и Северна Корея, предаде ДПА.
САЩ поддържат военно присъствие в Южна Корея от Корейската война през 50-те години на миналия век, на която технически не е сложен край. При управлението на предишния президент Доналд Тръмп обаче, ангажиментът на Вашингтон да гарантира сигурността на Южна Корея нееднократно беше поставен под въпрос, предаде БТА.
"Днес съм тук, за да потвърдя отново обвързаността на Съединените щати с отбраната на Република Корея", заяви Остин в изказване, цитирано от агенция Йонхап. Ние сме единодушни, че боеготовността е основен приоритет и че нашата обща готовност трябва да гарантира, че сме готови да воюваме още тази нощ, ако е необходимо, допълни той.
Министърът на отбраната е в Сеул след посещение в Япония, където също изтъкна ангажиментите на САЩ в района. Днес той отново обърна внимание на "безпрецедентните предизвикателства", които отправят Китай и Северна Корея. В посещението в Япония и Южна Корея участва и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън. Двамата министри имаха двустранни срещи с южнокорейските си колеги, а за утре са предвидени общи разговори между четиримата. На срещата с южнокорейския външен министър Блинкън заяви, че Северна Корея продължава да извършва системни и масови посегателства срещу собствения си народ. Той каза, че САЩ отстояват основните права и свободи и ще застанат срещу всеки, който ги погазва, посочи Ройтерс.
Източник: https://fakti.bg/

 

Военноморските сили провеждат бойна подготовка в условията на COVID - 19

17.03.2021, 17:06

Варна. От 16 до 19 март 2021 година кораби от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби извършват плавания, като част от годишния план за подготовка на корабните съединения. Това съобщиха от пресцентъра на Военноморските сили на Р. България .
Екипажът от спасителен кораб „Протео“, дислоциран в Пункт за базиране Варна ще извърши поредица учебни водолазни спускания. Ще бъдат разиграни разнообразни сценарии по извършване на подводни ремонтни дейности (заваряване, подемни работи, подводни дейности с пневматични/хидравлични инструменти), както и тренировка по организацията и използването на техническите средства за аварийно-спасителни действия. По време на учебното плаване корабът, съвместно с Хидрографска служба на ВМС ще извърши дейности по поддръжка на технически съоръжения от системата за разделно движение на корабоплаването в морските пространства на Република България.
Танкер-бункеровчик „Акин“ и противопожарен кораб „Ахелой“, дислоцирани в Пункт за базиране Бургас ще извършат плавания, по време на които ще се проведат учения по тактическо маневриране и отбрана на кораба, както и тренировки за усъвършенстване на уменията на екипажите при оказване на помощ на повреден (горящ) кораб самостоятелно и във взаимодействие с други аварийно-спасителни средства на ВМС.
Целта на ученията е да се затвърдят знанията и подобрят и надградят уменията на екипажите от спомагателните кораби на флотилията за справяне с широк спектър от ситуации по аварийно спасяване, ремонти и гасене на пожари на море.
Ученията ще бъдат проведени в български териториални води, в морските полигони в Бургаски и Варненски заливи, използвани обичайно от ВМС, без да бъде смущаван редовния търговски корабен трафик.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Навършват се 70 години от създаването на авиобаза Граф Игнатиево

17.03.2021, 16:57

Трета авиационна база в Граф Игнатиево навършва днес, 17 март, 70 години от своето създаване. Това е най-голямото и боеспособно съединение на Военновъздушните ни сили, наследник на сформирания 19-ти изтребителен авиационен полк. От създаването си на 17 март 1951 година до днес военното формирование носи непрекъснато бойно дежурство, като осигурява охраната и отбраната на въздушните граници на страната ни в интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО.
„Авиобазата е не просто дом на изтребителите - тя е школа, съхранила и надградила опита на поколения командири, летци, инженерно-технически и осигуряващ състав, които следваха мечтата да пазят небето ни чисто и свободно". Това посочва командирът на Трета авиационна база бригаден генерал Николай Русев в обръщението си към личния състав по повод празника.
Бригаден генерал Русев отбелязва приноса на поколения летци и авиационни специалисти през изминалите седем десетилетия, на които от първото бойно дежурство в авиобазата до днес Военновъздушните сили дължат възхода си. - (видео)
„Именно в годината на този знаменателен юбилей започна новото възраждане на нашето бойно летище и ние сме хората, които времето избра за това дело. Ще положим основите на неговата модернизация и ще извървим заедно пътя на цялостното му изграждане. Няма да жалим сили и наред с изпълнението на летателната дейност, бойните дежурства и ежедневните задачи, ще подготвим летателния и инженерно-техническия състав за новия многоцелеви самолет", заявява командирът на авиобаза Граф Игнатиево.
По повод 70-годишнината от създаването на авиобазата специален гост на военнослужещите на 18 март ще бъде о.з. подполковник Ангел Кибарски. Той е един от първите летци, усвоили реактивната авиация в България от летище Граф Игнатиево през далечната 1951 г. Събитието се организира и по повод неговия рожден ден, когато о.з. полковник Кибарски ще навърши 91 години. На срещата ще присъства командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.
Личният състав на Трета авиобаза се подготвя за официалното честване на празника на 24 юни 2021 г. Предвижда се на 26 юни 2021 г. авиобазата да отвори врати за приятелите на авиацията, когато ще се проведе открит летателен ден. - (видео) - Още за 3АБ

 

Генерал Русев: През 2021 г. ни предстоят много сериозни задачи

17.03.2021, 16:50

– Какво бе състоянието на авиобазата при приемането на командването?
– Не бих могъл да разделям периода преди и след встъпването ми в длъжността командир на авиобаза Граф Игнатиево, първо, защото с генерал-майор Димитър Петров работихме в единомислие относно всички аспекти, свързани със съхраняването на бойните способности на базата, поддръжката на МиГ-29 и подготовката на летателния състав. Голяма част от предизвикателствата не са нови, и както той, от предходната позиция, така и аз търсим правилните начини за тяхното преодоляване, предлагаме решения и обсъждаме варианти съвместно с по-горните инстанции........Прочети още

 

Да си спомним за тези, които бяха в началото на днешните ни Специални сили

17.03.2021, 16:42

Утре министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще присъстват на честването на 78-ата годишнина от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Специални сили и откриването на новия учебно-тренировъчен комплекс на Учебен център „Црънча“, съобщава Пресцентърът на МО. Ще бъдат наградени отличили се военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО). След освещаването на учебно-тренировъчния комплекс „Црънча“ командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев ще представи пред гостите условията в него и непосредствените задачи пред командването за годината.
Нека, обаче със спомените на полк. Никола Костадинов, адютант и началник-щаб на Парашутната дружина по време на войната,  да си спомним за първите, т.е. за тези, които поставиха началото на Специалните ни сили.........Прочети още

 

Серия от успешни изпитания на “Железен купол”

17.03.2021, 14:34

Израелската държавна компания Rafael Advanced Defense Systems Ltd. и Израелската организация за противоракетна отбрана (IMDO) към Министерството на отбраната успешно завършиха тестовете на усъвършенстваната система “Железен купол” (Iron Dome). Тези изпитания, заедно с последните тестове на “Железен купол”, показаха значително надграждане на технологичните способности на системата. Тя беше тествана чрез различни сложни сценарии, като успешно прихвана и унищожи цели, симулирайки съществуващи и новопоявяващи се заплахи, включително едновременно прихващане на множество безпилотни летателни апарати и залп от ракети, съобщават от компанията.  
Изпитанията бяха извършени на тестови полигон в южната част на Израел с участието на военнослужещи от Израелските военновъздушни сили. Новата версия на системата “Железен купол” ще бъде доставена на израелските ВВС и на Флота за оперативна употреба и ще укрепи многопластовите способности на  противоракетната отбрана на Израел.
Основният изпълнител на разработката е компанията Rafael Advanced Defense Systems Ltd. към Израелската организация за противоракетна отбрана, която е част от Министерството на отбраната. MMR радарът е разработен от компанията ELTA, която е дъщерна на Israel Aerospace Industries (IAI), а Центърът за управление на битките е дело на Rafael и на подразделението й mPrest.
С повече от 2500 бойни прихващания при над 90% успеваемост, разработката на “Железен купол” започна през декември 2007 г. “Железен купол” действа като мобилни системи с двойна мисия, предназначени да унищожат ПВО системи с много малък обсег (VSHORAD), а също заплахи от ракети, артилерия и мини (C-RAM), самолети, хеликоптери, безпилотни летателни апарати, високоточни управляеми боеприпаси и крилати ракети.
Усъвършенстването на “Железен купол” продължава през годините и възможностите на системата днес включват по-голямо покритие, по-широк спектър за прихващане на заплахите, способност да се справи с големи залпове от ракети и много други.
Израелският министър на отбраната, Бени Ганц, заяви: “Технологичните способности, разработени от отбранителната индустрия, включително “Железен купол” и многопластовата система за противоракетна отбрана, са от основно значение за отбраната на Израел. Изправени сме пред новопоявяващи се и бързо променящи се заплахи, а тези нови способности осигуряват на политическия ешелон и отбранителните сили оперативна гъвкавост, която е от решаващо значение за националната ни сигурност. Бих искал да благодаря на екипите от инженери на Израелската организация за противоракетна отбрана и на Rafael – благодарение на тях гражданите на Израел могат спокойно да спят през нощта. “
Ръководителят на Израелската организация за противоракетна отбрана към Министерството на отбраната, Моше Пател, коментира: “30 години след войната в Персийския залив, която доведе до създаването на Израелската организация за противоракетна отбрана, и 10 години след първото оперативно прихващане, извършено от “Железен купол”, постигнахме важен скок напред по отношение на технологичните способности на системата. В трите тестови кампании, осъществени в последните няколко месеца, системата “Железен купол” демонстрира изключителни способности срещу променящите се заплахи, включително успешно прихващане на залпове от ракети, както и едновременно прихващане на множество безпилотни летателни апарати. Новата конфигурация на системата “Железен купол” ще бъде доставена на Израелските ВВС за оперативна употреба и ще укрепи допълнително многопластовата противоракетна отбрана на Израел. “
Бригаден ген. (о.з.) Пини Юнгман, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на Дирекцията за въздушни и ракетни отбранителни системи в Rafael, заяви: “Rafael и Израелската организация за противовъздушна отбрана непрекъснато усъвършенстват възможностите на “Железен купол” в последното десетилетие, като подобряват технологичните и оперативните показатели. Нашият напредничав подход ни позволява да се справим с очакваните заплахи, които се появяват около нас. Възможностите, които бяха демонстрирани при последния тест ще осигурят допълнителна защита на Израел.“ -  Още ПРО на Израел
Източник: http://otbrana.com/

 

ЦИК регистрира СОСЗР за участие в изборите с наблюдатели

17.03.2021, 14:30

На 10 март Централната избирателна комисия прие решение за регистрация на сдружение Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) за участие с наблюдатели в изборите за народни представители на 4 април 2021 г.

Със същото решение регистрира като наблюдатели 12 (дванадесет) упълномощени представители на СОСЗР.

Регистрираните наблюдатели се вписват в публичния регистър и им се издадат удостоверения.

 

Австрия получи първия модернизиран Black Hawk

17.03.2021, 07:57

Австрийските въоръжени сили получиха първия модернизиран вертолет Sikorsky S-70A Black Hawk. Той премина през сериозно обновяване на авиониката, съобщават от Flightglobal.
Машината с регистрация 6M-BC е пристигнала в авиобазата си Брумовски, край Лангенлебарн на 15 март 2021 г. Тя е първата, от общо девет, които ще бъдат доработени в американската компания Ace Aeronautics. Договорът за това е сключен през юни 2017 г. - (видео)
Договорът е на стойност $40 млн. и включва интеграция на комплекса авионика Garmin G5000H, система за мениджмънт на Avalex Technologies, подвижна цифрова карта. Освен това са добавени нови радиостанции, нашлемна система за изобразяване и възможност за GPS заходи за кацане.
Военният министър на страната Клаудия Танер е отбелязала, че модернизацията на флота от Black Hawk е сериозна стъпка напред за въоръжените сили на Австрия. Това позволява вертолетите да се експлоатират още десетилетия.
Австрия разполага с девет броя S-70A-42, чиято възраст е 18 години.
Освен модернизацията на наличните Black Hawk, Австрия поръча от Ace Aeronautics и три употребявани вертолети от същия тип, които трябва да се ремонтират и модернизират, както останалите австрийски машини. Американската компания е купила три бивши йордански UH-60L, които ще достави през 2022 г. Работата по тях, както и по другите австрийски вертолети се извършва в Гънтерсвил, Алабама.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Българско-гръцките отношения в навечерието на Втората световна война и завземането на Беломорието

17.03.2021, 07:51

България излиза от Първата световна война победена, с тежък мирен договор – значителна част от българските земи и население са оставени в съседните на България държави. Хиляди бежанци, напуснали родните си огнища, търсят подслон на българска територия, а българската държава е разорена и заставена да плаща непосилни за стопанските ѝ възможности репарации. Това положение определя основната цел на българската външна политика – освобождаване на страната от заробващите клаузи на Ньойския договор, което в същността си означава ревизия на наложеното след войната статукво.
Политиката, насочена към мирна ревизия на Ньойския договор, се основава на член 19 от Пакта на Обществото на народите, който предвижда възможност за промяна на мирните договори, и член 48 от самия Ньойски договор, задължаващ Великите сили да гарантират свободата на икономически излаз на България на Егейско море. При това българските управляващи неизменно подчертават, че разглеждат ревизията на договорите като непременно условие за справедлив и дълготраен мир. Оттук и нейното искане предварително да се разрешат съществуващите между балканските държави проблеми, особено тези, които се отнасят до правата на малцинствата, и едва след това да се пристъпи към преговори за по-широко балканско споразумение......Прочети още

 

 

Турция ще прави следващия си щурмови вертолет с украински мотори

16.03.2021, 22:30

Щурмовият вертолет T929, който в момента се създава от турската компания TAI, ще бъде задвижван от украински газотурбинни двигатели. Това е заявил изпълнителният директор на компанията Темил Котил.
Котил е казал, че максималната излетна маса на T929 ще достигне до 11 тона и ще има боен товар от 1,5 тона. При тази маса, вертолетът трябва да използва импортни двигатели, тъй като няма турски алтернативи. Украйна е избрана, като доставчик. Всеки от двигателите ще има максимална излетна мощност от 2500 hp.
Шефът на TAI е посочил още, че прототипът на вертолета ще полети през 2023 г.
Украинската компания „Мотор Сич” в момента разполага с няколко различни модификации на газотурбинния двигател ТВ3-117ВМА-СБМ1В, които имат мощност, в рамките на това, което турската страна иска. Тези мотори са развитие на добре познатия ТВ3-117.
T929 се създава в рамките на програмата ATAK II, която предвижда проектирането на турски щурмови вертолет, който да има по-високи характеристики от наличния TAI T129 (излетна маса от 5 тона). В първоначалния проект машината имаше излетна маса от 10 тона и боен товар от 1,2 тона, но от думите на Котил излиза, че проектът е наддал.
Проектът ATAK II бе стартиран през февруари 2019 г., като турското правителство даде на TAI договор за разработка и изпитания на новата машина. В неговите рамки ще бъдат построени три прототипа, като поне един от тях, ще отговаря на изискванията за палубно базиране.
В момента не е известно колко серийни вертолета ще поръча турското правителство.
Турция има проблеми около експорта на T129, който използва американските двигатели LHTEC T800. Наскоро турската страна призна, че САЩ директно са блокирали износа на 30 машини за Пакистан. Така търсенето на алтернативи е повече от логично.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Голям е интересът към местата за курсанти и студенти на Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски”

16.03.2021, 19:32

Голям е интересът към новите места за курсанти и цивилни студенти на Висшето военновъздушно училище /ВВВУ/ "Георги Бенковски". Това съобщи началникът на училището, бригаден генерал Юлиян Радойски – командир на Плевенския гарнизон, след ритуала, с който бе отбелязан днес празникът на гарнизона. - (видео)
ВВВУ има двойно увеличен прием на курсанти за новата 2021-2022 учебна година, уточни генералът. "Успешен е т.нар. ранен прием – имаме 27 записани курсанти от 55 места. Ще обявим още един Ранен прием и се надявам на него да бъдат запълнени всички бройки, а това говори за популярността на нашето училище в страната, каза той.
Генералът поясни, че имат обществена поръчка и след няколко седмици започва ремонтът на нова база, която е предоставена на училището в Плевен. Тя ще бъде използвана за цивилни студенти, които ще се подготвят за гражданската авиация и за авиационен мениджмънт от септември. Приемът за тях също е започнал.
По думите му учебното заведение очаква през юли нови самолети "Злин 242", за да могат младите пилоти да се обучават на нова авиационна техника.
Бриг. ген. Радойски подчерта, че нямат заболели курсанти от коронавирус благодарение на стриктните мерки, които са въвели. Трябва да се научим да живеем в тази пандемия – имаме списък с желаещи да се ваксинират, очакваме ваксините, когато ни дойде времето, каза още началникът на ВВВУ "Георги Бенковски".
Източник: https://armymedia.bg, БТА

 

Минен ловец „Цибър“ от състава на ВМС ще се включи в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО

16.03.2021, 19:24

Минен ловец „Цибър“ 32 от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби на ВМС от 18 март до 8 април ще изпълнява задачи в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2) в акваторията на Черно и Средиземно море. В рамките на този период българският военен кораб ще участва и в учението на ВМС на Република Гърция „Ariadne - 2021”, което ще се проведе от 27 март до 4 април 2021 г.
Участието на минен ловец „Цибър“ в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО ще даде възможност на българските военнослужещи да повишат бойната си подготовка при изпълнение на задачи по тактическо маневриране, оказване на помощ на аварирал кораб, прехвърляне на леки товари на море, както и при провеждане на операции по откриване и унищожаване на морски мини.
Съвместните действия на екипажи от военноморските сили на България, Гърция, Испания, Италия и Турция спомагат за повишаване на нивото на оперативната им съвместимост. Те допринасят за усъвършенстване на способностите на военнослужещите за участие в противоминни операции, както и за ефективно прилагане на тактиките, техниките и процедурите при съвместно плаване с кораби от военноморските сили на страни-членки на НАТО.
По време на 20-дневното плаване минен ловец „Цибър“ ще посети пристанищата Истанбул (Турция) и Патра (Гърция).
Подготовката на екипажа за участие в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО се осъществи в сложните условия на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19. На личния състав бяха направени PCR тестове. Военнослужещите бяха карантинирани на борда на кораба, където се проведе и последният етап от подготовката.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Мечтата на пехотата да има нови бойни бронирани машини се връща на проучвателен етап

16.03.2021, 19:17

Министерството на отбраната е изпратило писма до фирмите „Патриа“ и „Дженерал дайнамикс“, че прекратява процедурата за придобиване на бойни бронирани машини за Сухопътните войски. Ценовите предложения на двете фирми, допуснати до втория й етап, значително превишават рамката, утвърдена от Народното събрание, съобщава Пресцентърът на МО.
Става дума за решение на Народното събрание от 8 юни 2018 г. за приемане на  Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“. Междувременно, се отбелязва в съобщението,  министърът на отбраната възложи на ръководството на държавното дружество „ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ“ ЕАД да проучи възможностите за организиране на съвместно производство на бойни машини на територията на България с максимално участие на българската отбранителна индустрия. Т.е. мечтата на пехотата да има нови бойни бронирани машини се връща на проучвателен етап. Грижата ще имат  ръководството на Министерството на отбраната , правителството и парламентът след изборите на 4 април.
До прекратяване на процедурата се стигнало, след като министърът на отбраната Красимир Каракачанов възложил на специална политико-военна работна група да проведе информативни срещи с представители на фирмите, относно възможностите за намаляване на цените. От разговорите станало ясно, че това е невъзможно без съществена промяна на изискванията на тактико-техническите задания по проекта, които биха позволили на фирмите да предложат алтернативни технически решения при запазване на изискваните бойни способности на машините. В същото време евентуална промяна в изискванията пък би довела до дискриминиране на отстранените вече участници в процедурата.
През първия етап на периода проектът предвиждаше придобиването до 8 години след подписване на договор на 150 единици бойна и специална техника за 3 батальонни бойни групи.  Вторият етап трябваше да осигури придобиване на специални машини с основни подсистеми за постигане на пълни оперативни способности на 3 батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. Етапът щеше да започне с приемане на отделен проект за инвестиционен разход след завършване на първия етап или едновременно с първия етап, след осигуряване на необходимото финансиране.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Един от петима българи не подкрепя НАТО, сочат данни на алианса

16.03.2021, 17:26

Подкрепата за НАТО в държавите от алианса е средно 62 на сто, а 11 на сто от гражданите биха искали страната им да напусне организацията. Това показват данните от годишния доклад на НАТО, представен днес от генералния секретар Йенс Столтенберг.
В България 57 на сто подкрепят НАТО, а 22 на сто желаят страната ни да се оттегли от организацията. Докладът сочи, че миналата година нашата страна е отделила за отбрана 1,6 на сто от БВП (1,843 милиарда лева) при цел от два процента до 2024 година. От тази сума 19,2 на сто са били насочени към оборудване при цел от 20 на сто, предаде БТА.
Бюджетът за отбрана у нас е бил свързан с разходи по служителите (56 на сто), 18 на сто са били за дейности и поддръжка, 6,9 на сто за инфраструктура. Столтенберг съобщи, че въпреки пандемията, през 2020 г. разходите в НАТО продължават да нарастват за шеста поредна година. Той изрази очакване тази година посоката да се запази.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Беларус и Русия създават съвместен център за бойна подготовка на ВВС и ПВО

16.03.2021, 12:50

В Беларус създават белоруско-руски център за бойна подготовка на ВВС и ПВО в съответствие със споразуменията, постигнати от отбранителните ведомства на двете страни. Това беше съобщено във вторник от пресслужбата на Министерството на отбраната на Беларус, цитирано от ТАСС.
"На територията на Република Беларус се предвижда да се създаде център за бойна подготовка за съвместна подготовка на ВВС и ПВО. В базата на центъра ще бъде организирано съвместно обучение на екипажите на самолети Су-30СМ, Беларуските специалисти ще бъдат обучени за работа по съвременни зенитно-ракетни системи в експлоатация на въоръжените сили на Руската федерация, както и съвместното изпълнение на учебни и бойни мисии", се отбелязва в съобщението на телеграмния канал на Министерството на Отбрана на републиката.
Минск вярва, че работата на центъра значително ще повиши нивото на подготовка на специалисти и подготовката на подразделенията както на ВВС и ПВО на Беларус, така и на аерокосмическите сили на Руската федерация, ще укрепи практическия компонент на развитието на единната регионална система за противовъздушна отбрана на Съюзната държава.
В резултат на преговори, проведени на 5 март в Москва между ръководителите на руското министерство на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу и министъра на отбраната на Беларус генерал-лейтенант Виктор Хренин, е решено да бъде създаден съвместен учебно-боен център на територията на Беларус създаден в района на Гродно. Още два съвместни центъра ще бъдат разположени в областите Нижни Новгород и Калининград на Руската федерация.
Според беларуското министерство на отбраната съвместната подготовка на сухопътните войски ще се извършва в един от центровете за бойна подготовка. "Тя ще обучава моторизирани стрелкови и танкови подразделения по методи, отчитащи бойния опит на руските въоръжени сили".
Съвместното обучение ще позволи да се изработят елементите на взаимодействие между подразделенията на белоруските въоръжени сили със силите на регионалната група войски (силите) на въоръжените сили на Руската федерация и в крайна сметка, значително увеличават ефективността.
Министерството на отбраната също заяви, че страните са определили възможността за създаване на учебно-боен център в Калининградска област на базата на Балтийския флот на Западния военен окръг.
"Това направление ще даде възможност за обучение на белоруски части на базата на военни части на морските пехотинци на Руската федерация, въоръжени с БТР-82A", обясниха от ведомството. Те припомниха, че БТР-82A ще бъде приет във въоръжените сили на Беларус тази година. Центърът също така ще позволи да се използва съвременна материална база за обучение по гмуркане на беларуски специалисти, съобщи Министерството на отбраната на Беларус.
Източник: https://news.bg/

 

В град Раковски изграждат Гората на мъртвите герои

16.03.2021, 12:40

Членове на СОСЗР в Раковски под ръководството на сержант от запаса Любомир Стрехин осигуриха над 150 дъбови еднометрови фиданки за Гората на мъртвите герои в града. Предстои тържественото им засаждане съвместно с общината, съобщава председателят на Общинската организация на СОСЗР подполковник от запаса Стефан Марушкин.
Първият дъб от Гората на мъртвите герои бе засаден на 9 май 2020 г. В изкопаната земя първата пръст, която бе посипана, бе донесена от полетата на бойната слава – от връх Стражин, Страцин, Деве баир, Каймакчалан, Дойран и други паметни за военната ни история места. Всички участници   хвърлиха по една лопата пръст и пожелаха да израсте голям вековен дъб.
Работата в тази посока продължи. Инициативата е за създаване на гора на мъртвите герои, в която ще се насадят 229 от поникналите фиданки от дъб, които учениците от  ОУ „Хр. Смирненски“ отгледаха. 229 са загиналите във войните от гр. Раковски. Имената им са изписани на военния паметник, който беше завършен през 2018 г. и тържествено открит на 21 юни с.г. След това продължи работата по мемориалния комлекс чрез изграждане на ниша, в която се поставихаа артилерийски гилзи с пръст от полетата на бойната слава и постамент, върху който да стои дареното от Министерството на отбраната 100 - мм противотанково оръдие. Нишата е с формата на постамента на военния паметник – четиристранна пресечена пирамида, като негово своеобразно продължение. Към паметника и останалите елементи се изгради широк плочник.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Все още не преговаряме със САЩ за новите 8 самолета. Това ще прави следващото правителство

16.03.2021, 11:15

Министерството на отбраната не води нито разговори, нито преговори с правителството на САЩ за придобиване на още 8 самолета F-16 Block 70. Това ще бъде задача на някое от следващите народни събрания и правителства на страната. Така министърът на отбраната Красимир Каракачанов отговаря на писмен въпрос на доц. д-р Николай Цонков, заместник-председател на Комисията по отбрана.  Питането и отговорът са актуални от гледна точка на коментирането на тази тема в общественото, по-точно, в политическото пространство. Въпросът е „В края на миналата година бяха започнати разговори за придобиване на още 8 самолета F-16, за които съобщи премиерът г-н Бойко Борисов. В тази връзка Ви питам:  Получено ли е предложение за закупуване от САЩ на още 8 броя бойни самолети F-16, при какви условия и каква е финансовата рамка на предложението?“
За реализацията на втория етап, т.е. придобиване на още 8 самолета, се предвижда да се изготви нов проект на инвестиционен разход, припомня министърът. Според сключения договор с правителството на САЩ  за първия етап доставката на изтребителите трябва да приключи през 2024 г. В тази връзка, се посочва в отговора, и в контекста на подготвящия се План за развитие на въоръжените сили до 2026 г. в края на август 2020 г. МО е изпратило запитване до правителството на САЩ за цени и наличности за 8 самолета F-16 Block 70 (в същата конфигурация, както вече поръчаните 8) за доставка през 2024-2025 г., съпътстващото си оборудване  и въоръжение, в т. ч. и високоточни боеприпаси „въздух-повърхност“.
Според министър Каракачанов изпратеното запитване през август м.г. няма обвързващ характер, а получената информация ще бъде използвана от ВВС за подготовка на Проект за инвестиционен разход, който ще бъде внесен за обсъждане и гласуване в Народното събрание.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Британия увеличава ядрените оръжия Trident с над 40% и се готви за 2030 г.

16.03.2021, 09:10

Великобритания увеличава броя на ядрените си бойни глави на Trident, с които може да повиши запасите си, с повече от 40%, обяви Борис Джонсън във вторник, приключвайки 30-годишно постепенно разоръжаване след разпадането на Съветския съюз, съобщава "Гардиън". - (видео)
Увеличаването от 180 на 260 бойни глави се съдържа в копие на интегрирания преглед на отбраната и външната политика. Това проправя пътя за противоречиво превъоръжаване с 10 милиарда паунда в отговор на предполагаеми заплахи от Русия и Китай.
Прегледът също така предупреждава за "реалистичната възможност" терористична група да "предприеме успешна ХБРЯ (химическа, биологична, радиологична или ядрена) атака до 2030 г.", въпреки че има малко допълнителни подробности в подкрепа на тази оценка.
Той включва личен ангажимент от Джонсън, като добавка в последната минута към предговора, за възстановяване на разходите за чуждестранна помощ до 0,7% от националния доход, "когато фискалната ситуация позволява", след ожесточена критика на съкращенията на облекченията за Йемен и другаде.
Документът от 100 страници казва, че увеличаването на ядрените бойни глави е "в знак на признание за променящата се среда за сигурност" и че има "развиващи се технологични и доктринални заплахи".
Участниците в кампанията предупредиха, че Великобритания е изложена на риск да започне "нова надпревара в ядреното въоръжаване" в момент, когато светът се опитва да излезе от пандемията на Covid. Кейт Хъдсън, генерален секретар на Кампанията за ядрено разоръжаване (CND), заяви: "С правителството, изправено пред недостиг на пари, нямаме нужда от грандиозни разходи за оръжия за масово унищожение."
Ангажиментът е един от най-забележителните в интегрирания преглед на отбраната и външната политика след Брекзит, който също включва:
Ясното изявление, че Русия при Владимир Путин представлява "активна заплаха", а Китай се описва като "системно предизвикателство" по начин, който е малко вероятно да зарадва консервативните ястреби в партията.
Ангажимент за стартиране на допълнителен режим на санкции, даващ на Обединеното кралство "правомощия за предотвратяване на въвлечените в корупция от свободно влизане в Обединеното кралство или насочване на пари чрез нашата финансова система".
Стремеж към Обединеното кралство да бъде "суперсила с мека сила" с похвала за БиБиСи като "най-довереният телевизионен оператор в света", въпреки че Даунинг Стрийт бойкотира телевизията миналата година. Британската монархия също е цитирана като принос.
Прегледът започна след общите избори през 2019 г. и има за цел да помогне да се определи визията на премиера за "глобална Великобритания" и да се оформи бъдещата стратегическа посока до 2030 г. след напускането на ЕС.
Той съдържа само няколко преходни препратки към блока, като вместо това се аргументира за "индо-тихоокеански наклон", при който Великобритания задълбочава отбранителните, дипломатическите и търговските отношения с Индия, Япония, Южна Корея и Австралия срещу Китай.
"Ние ще бъдем европейският партньор с най-широкото и интегрирано присъствие в Индо-Тихия океан", се казва в рецензията, като се твърди, че инвестирането в способности за кибервойни и разполагането на новия самолетоносач "Кралица Елизабет" в региона по-късно тази година е съобщение до Пекин.
Но именно ангажиментът за значително увеличаване ядрените бойни глави е най-значимото развитие, след като Обединеното кралство обеща да намали запасите след края на Студената война.
Великобритания има много по-малко складирани бойни глави, отколкото Русия, които се изчисляват на 4300 или САЩ с 3800, или Китай, който има около 320.
Но всяка бойна глава, която Великобритания притежава, има експлозивна мощност от 100 килотона. Атомната бомба, хвърлена върху Хирошима в края на Втората световна война, е около 15 килотона.
"Минималният, достоверен, независим ядрен възпиращ фактор, определен за отбраната на НАТО, остава от съществено значение, за да се гарантира нашата сигурност и тази на нашите съюзници", се казва в прегледа на Обединеното кралство в раздел, обясняващ контекста на увеличаването на запасите.
Стюарт Макдоналд, говорител на отбраната на Шотландската национална партия, която се противопоставя на обновяването на Trident, обвини правителството, че е обвързано с остаряла отбранителна политика, а Джонсън обяснява с еднакъв ентусиазъм как защитава международната система, основана на правила, докато обявява, че Обединеното кралство планира да наруши ангажиментите си към международния договор за неразпространение на ядрени оръжия.
Лобистки групи заявиха, че смятат, че прегледът не е стигнал достатъчно далеч. Говорител на Междупарламентарния алианс за Китай заяви, че Пекин не е трябвало да бъде пропуснат от списъка на страните, ангажирани с враждебна държавна дейност.
"Това е въпреки многократните кибератаки, подкрепяни от държавата от Китай, срещу обекти на Обединеното кралство и опитите на китайски правителствени агенти да сплашат и заплашват жителите на Обединеното кралство на британска земя - както Русия, Иран и други авторитарни държави, които също са заплаха за Обединеното кралство", допълва говорителят.
Допълнителни подробности за плановете за въоръжените сили се съдържат в официален документ за командване на отбраната, който ще бъде публикуван по-късно. Това се очаква да потвърди намаляването на размера на британската армия до 72 500 и инвестициите в безпилотни летателни апарати.
Една от идеите, които не са споменати по-рано, е предварителното предложение за създаване на доброволческа сила на гражданите - "цивилен резервистки състав" - които да работят заедно с военните в отговор на бъдещите кризи, като пандемия. - Още за ВС на Великобритания
Източник: https://news.bg/

 

В НАТО са притеснени заради Турция

16.03.2021, 09:00

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че има "сериозни притеснения" относно действията на страната-членка Турция, но настоя, че Алиансът бил важна платформа за разрешаване на спорове, свързани с Анкара, предаде News.bg, цитирайки AFP.
"Изразих сериозните си притеснения, а всички знаем, че са налице сериозни различия и някои въпроси, вариращи от Източното Средиземноморие, турското решение за закупуване на руската система за противовъздушна отбрана С-400 или свързани с демократичните права в Турция", отбеляза Столтенберг пред депутати от Европейския парламент. "Но вярвам, че НАТО поне може да осигури важна платформа за обсъждане на тези въпроси, повдигане на тези въпроси и провеждане на сериозни дебати и дискусии относно различни опасения", подчертал още шефът на НАТО.
Турция предизвика гнева на някои от съюзниците си в алианса от 30 държави заради позицията си в морския териториален спор с друга страна членка на НАТО Гърция и ролята си в конфликтите в Сирия, Либия и Нагорни Карабах. През декември Вашингтон наложи санкции срещу турската агенция за военни поръчки заради решението на Анкара да придобие системата за противоракетна отбрана С-400 от съперника на НАТО Русия. Новият президент на САЩ Джо Байдън поддържа твърда позиция по отношение на закупуването на руско оръжие, докато администрацията му продължава да обмисля подхода си към държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган.
Външните министри на страните членки НАТО ще се съберат следващата седмица в Брюксел за първата среща на живо на алианса, подкрепена от САЩ, с участието на екипа на Байдън. НАТО отдавна се опитва да изглади вътрешните спорове с Турция, посочвайки ролята, която Анкара е изиграла в приютяването на милиони бежанци от Сирия и в борбата с терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"). Миналата година алиансът създаде "механизъм за деконфликт", за да се опита да избегне сблъсъци между Турция и Гърция, след като напрежението се засили около Източното Средиземноморие и конфликтът след това се поуспокои. Самата Анкара предприе по-широка дипломатическа мисия през последните месеци, като се опитва да подобри отношенията с Европейския съюз и регионалните съперници като Египет в контекста на несигурността относно подхода на Байдън. - Още за ВС на Турция
Източник: https://fakti.bg/

 

131 години от рождението на пилота майор Милчо Митев

16.03.2021, 07:00

На 16 март 1890 г. в Лом е роден Милчо Тодоров Митев. Завършва Военното училище през 1908 г., звание подпоручик, поручик 22.09.1911 г., капитан 01.01.1918 г., майор 01.04.1918 г.
Служи във 2-ри кавалерийски полк и Лейбгвардейски кавалерийски полк. Явява се на конкурсен изпит за летец-пилот и е избран в групата за обучение във Франция, фабрика „Сомер“.
Поради започването на Първата балканска война не успява да завърши подготовката си и е изпратен на служба в 1-во аеропланно отделение. Лети като наблюдател със Стефан Калинов и Джовани Сабели.
При сформиране на 3-то аеропланно отделение прелита на летище Урша и лети като наблюдател с Джовани Сабели на самолет „Воазен“.
След войната се завръща в кавалерията в състава на 3-ти и 2-ри кавалерийски полк. Участва в сраженията през Първата световна война.
Уволнен от армията на 14.12.1920 г. Назначен на служба в Българското консулство в Бреслау (Германия).
Умира през 1942 г.
Музей на авиацията - Крумово

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}