Военна информация

Архив - от 1 до 15 март

 

 

Борис Писториус назначи нов началник на отбраната на Германия

15.03.2023, 21:54

Германският министър на отбраната Борис Писториус назначи генерал-лейтенант Карстен Бройер (на снимката) за началник на отбраната, най-висшата длъжност в германската армия – първото важно кадрово назначение след встъпването му в длъжност, съобщи Ройтерс.
Бройер, който в момента е началник на териториалното командване на армията, ще започне работа в петък, като ще наследи Еберхард Цорн, който заемаше поста от 2018 г., се казва в изявление на военното ведомство. Не се посочват никакви причини за смяната.
Писториус, който встъпи в длъжност преди два месеца, замени и държавния секретар – една от най-високите граждански длъжности в министерството на отбраната.
Бройер ръководеше оперативната група за извънредни ситуации COVID в канцлерството в Берлин от 2021 г. до 2022 г.
Източник: bta.bg

 

Димитър Стоянов: Манипулативни са твърденията, че се готви нов договор за предоставяне на оръжие за Украйна

15.03.2023, 21:30

"Абсолютно манипулативни са твърденията, че се готви ново споразумение за предоставяне на въоръжение на Украйна. Приетото днес решение на Министерския съвет е същото като това в края на 2022 г. То беше внесено в 48-ото Народно събрание, което не успя да го разгледа. С него се иска всяко предоставяне на оръжие за Украйна да бъде ратифицирано от Народното събрание“. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов днес в Сопот, където заедно с европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон проведе среща с представители на българската отбранителна индустрия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.
Министър Стоянов припомни, че 48-ото Народно събрание не е разполагало с време, за да разгледа предложението на Министерския съвет от края на миналата година всяко предоставяне на военна помощ за Украйна да бъде ратифицирано от Народното събрание. Затова днес Министерският съвет прие решение споразумението отново да бъде предоставено за разглеждане от следващото, 49-о Народно събрание. "Целта е обществото да има яснота какво се предоставя от Българската армия на Украйна, ако въобще се предоставя в бъдеще, и това да преминава през ратификация на Народното събрание“, заяви министърът на отбраната.
Той коментира и решението на Министерския съвет, прието днес, за промяна на Наредбата за условията и реда за създаване на ведомствени военновременни запаси на Министерството на отбраната. Министър Стоянов посочи, че измененията в Наредбата кореспондират с т. 7 от решението на Народното събрание от декември 2022 г. за обновяване на боеприпасите на Българската армия с изтичащ ресурс. "Ако ние не обновим сега боеприпасите си чрез замяна, т. е. ако не ги предоставим на военнопромишления комплекс, след това ще трябва да закупим нови боеприпаси, а за тези с изтекъл ресурс ще трябва да платим допълнително за утилизация и унищожаване. Това е една възможност да направим такъв обмен на боеприпаси, която ни даде Народното събрание, използвайки Закона за публичните предприятия“, посочи министър Стоянов.
Увеличаването на капацитета на отбранителната индустрия за произвеждане на повече боеприпаси, необходими за попълването на запасите на страните-членки на ЕС и НАТО е била основната тема на разговорите с европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон. В отговор на въпрос министър Стоянов посочи, че запасите от определени боеприпаси на държавите-членки на ЕС и НАТО са на изчерпване и това налага производството на по-голямо количество боеприпаси. По думите му, българската военна индустрия ще може да се възползва от финансирането за това производство, което ще бъде договорено на ниво ЕС. "Средствата на ЕС ще позволят обновяване на базата за производство на военно-промишления комплекс, който, както и други сфери от нашата икономика, е необходимо да бъде модернизиран“, посочи министър Димитър Стоянов. "Това е възможност да имаме по-модерен военнопромишлен комплекс, произвеждащ боеприпаси“, каза той. В бъдеще Българската армия също ще се възползва да придобие модерно оборудване, което използва 155 мм снаряди, категоричен беше министърът на отбраната.
Министър Стоянов коментира и необходимостта бюджетът на Министерството на отбраната за 2023 г. да остане в рамките на 1.85% от БВП, както е посочено в "Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от брутния вътрешен продукт на Република България до 2024 г.“ "Надявам се, че по никакъв начин няма да бъде компрометиран плана, който е предоставен и в НАТО“, заяви той.
Източник: https://www.focus-news.net/

 
 

Вдигнаха командировъчните на военнослужещите при участие в мисии и операции на ЕС и НАТО

15.03.2023, 17:50

Министерският съвет прие решение за изменение и допълнение на решенията, регламентиращи  размера на възнагражденията, изплащани на военнослужещи при участието им в операции и мисии под  егидата на международни организации.
С промените се унифицират категориите на военнослужещите, изпълняващи задачи в мисии и  операции на ЕС и НАТО, и се увеличава размерът на командировъчните дневни пари в съответствие с присвоеното им военно звание.
Решението предвижда военнослужещите, които изпълняват задачи във военната операция на  Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтея”, в операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово  (KFOR), в Операцията на НАТО за морска сигурност „Sea Guardian” и в постоянните военноморски групи на  НАТО, за срока на участие в операциите да получават командировъчни дневни пари в съответствие с  присвоеното им военно звание – от 54 евро (за военнослужещи с войнишки/матроски звания) до 60 евро (за  военнослужещи със старши офицерски звания).
Командировъчните дневни пари на военнослужещите с младши и старши офицерски звания, които  участват във Военноморската операция на ЕС за възпрепятстване, предотвратяване и възпиране на пиратски  действия и въоръжени грабежи край бреговете на Сомалия, както и в операцията на ЕС в централната част  на Средиземно море (EU NAVFOR MED), за срока на участие в операциите се увеличават на 75 евро.
На военнослужещите, които изпълняват задачи в мисията на НАТО в Ирак и в мисията на ЕС за  обучение на силите за сигурност на Мали, ще се изплащат командировъчни дневни пари в зависимост от  званията, които притежават – от 80 евро (за военнослужещи с войнишки/матроски звания) до 88 евро (за  военнослужещи със старши офицерски звания).
Източник: https://otbrana.com/

 

За ратификация е предложено изменението на споразумението с Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси

15.03.2023, 16:12

Министерският съвет прие решение, с което предлага на 49-то Народното събрание да ратифицира подписаното на 3 януари 2023 г. в София и в Киев Допълнително споразумение между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за изменение на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, подписано на 5 декември 2022 г.
С този документ се регламентира предоставянето на последваща помощ на украинската страна да се извършва с последващи споразумения към Споразумението от 5 декември 2022 г., които ще подлежат на ратификация от Народното събрание на Република България.
На основание чл. 85, ал. 1, т. 1 и 7 и ал. 3 от Конституцията на Република България Министерският съвет внася в Народното събрание проект на Закон за ратифициране на Допълнителното споразумение между министерствата на отбраната на България и Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

**********

Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за създаване на ведомствени военновременни запаси на Министерството на отбраната, приета с ПМС № 132 от 06.06.2008 г.
Изменението и допълнението на Наредбата касае начина на обновяване на съхраняваните във Въоръжените сили ведомствени военновременни запаси, представляващи въоръжение и боеприпаси. Освен чрез закупуване на въоръжение и боеприпаси при условията и по реда на Закона за обществените поръчки и нормативните актове по прилагането му обновяването на запасите от тях да може да се извършва и чрез замяна на наличните с новопроизведени такива.
Обновяването чрез замяна да се извършва от държавни публични предприятия след възлагане от Министерския съвет по реда на чл. 7, ал. 1 от Закона за публичните предприятия.
********
Боеприпаси на Въоръжените сили, имащи статут на запаси, които са в края на своя експлоатационен ресурс, да могат бъдат предоставяни на производители, които в договорен период от време да връщат съответните количества, но новопроизведени, включително и с подобрени характеристики.  Това е идеята на промените на Наредбата за условията и реда за създаване на ведомствени военновременни запаси (ВВЗ) на МО. Предвид значителните количества боеприпаси на Въоръжените сили, такова взаимодействие може да бъде основният подход за тяхното обновяване, се посочваше в мотивите към проекта. Основната част от наличните във Въоръжените сили ВВЗ от боеприпаси са българско производство и в случай, че бъдат създадени необходимите условия за реализация на посочения подход, проблемните въпроси ще бъдат решени в голяма степен.
Към момента боеприпасите, определени като ВВЗ, са годни за бойно използване, но предвид годините им на производство с основание може да се предполага, че са в края на своя експлоатационен ресурс. Основната част от тях са произведени в периода 70- 90-те години на миналия век, като конкретни номенклатури дори и по-рано. Това налага МО да предприеме спешни действия за обновяване на запасите. Друга, не по-малко важна, цел на обновяването е минимизиране на предпоставките за възникване на инциденти със сериозни последици, предизвикани от стари и неотговарящи на техническите изисквания боеприпаси. В близкото бъдеще значителни количества (стотици тонове) могат да се окажат опасни за бойно използване и дълговременно съхранение. Единствената перспектива в този случай, смятат от МО,  е тяхната утилизация (унищожаване), разбира се, при осигурени финансови средства. Когато, обаче, се отнася за значителни количества, дейностите отнемат голям период от време и зависят от много условия.
Друг аргумент за търсене на нов подход е променената средата за сигурност след агресията на Русия срещу Украйна. Изводите от хода на самата война категорично потвърждавали, че състоянието на ВВЗ е от определящо значение за боеспособността на всяка армия. Още повече, че  за изпълнение на Решението на Народното събрание от 9 декември м. г. за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, Министерският съвет следва да пристъпи към обновяване на ведомствените военновременни запаси на МО, представляващи въоръжение и боеприпаси, чиито срок на съхранение изтича до 3 години, включително и чрез замяна на наличните с новопроизведени от държавните публични предприятия на съответната равностойност.
В сега действащата нормативна уредба няма създаден ред за осъществяване на посоченото в решението на Народното събрание обновяване на запасите на МО. В тази връзка, след анализ на възможностите за нормативни промени е изготвен проектът на Постановление на Министерският съвет за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за създаване на ведомствени военновременни запаси на МО.

Източник: МС

 

Байдън издаде заповед за засилване на проверките при купуване на огнестрелно оръжие

15.03.2023, 11:57

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, с която се цели увеличаване броя на проверките при закупуване на оръжие, насърчаване на по-сигурното съхранение на огнестрелни оръжия и гаранции, че правоприлагащите органи на САЩ  прилагат максимално закона за контрол на оръжията, приет миналото лято, съобщи Асошиейтед прес.
Байдън трябваше да говори за усилията си за ограничаване на насилието с огнестрелни оръжия в реч от Монтерей парк, Калифорния. През януари въоръжен мъж нахлу в танцова зала в тази община близо до Лос Анджелис след празненство по случай Лунната нова година, простреля 20 души и уби единадесет.
Но правомощията на президента са ограничени и не му позволяват да излезе извън рамките на подкрепения и от двете партии в Конгреса закон, приет миналото лято – най-мащабния законов текст за насилието с оръжие от десетилетия насам. Законът беше приет след убийствата миналата година на 10 купувачи в магазин за хранителни стоки в Бъфало, щата Ню Йорк, и на 19 ученици и двама учители в начално училище в Ювалди, Тексас.
Този закон, известен като Закон за по-безопасни общини, се разглежда от защитниците на контрола върху оръжията като добро начало, което обаче не стига достатъчно далеч. Според базата данни за масовите убийства от 2006 г. насам, поддържана от Асошиейтед прес, “ЮЕсЕй тудей“ и Североизточния университет, след подписването на закона е имало 11 стрелби с множество жертви. Тези убийства не включват престрелките, при които са убити по-малко от четирима души. Освен това насилието с огнестрелно оръжие се увеличава в цялата страна, уточнява АП.
Източник: bta.bg

 

Български доброволец загина в Донбас, с дарения докараха тялото му в родината

15.03.2023, 09:55

Българският доброволец в Донбас Цветомир Гетов е починал във Виена, след като е бил тежко ранен на украинския фронт, съобщиха негови приятели. Гетов е в редиците на опълчението в Донецк от 2017 г., като първоначално се е занимавал само с хуманитарна дейност, а после се включва и в сраженията, в отряда за специални операции и бързо реагиране.
Българинът е бил тежко ранен, лекуван и транспортиран от Донбас в болница в Москва, откъдето негова близка го прехвърля в лечебно заведение във Виена, но след раняването той така и не се възстановява. Издъхва на 25 февруари в австрийската столица.......Прочети още

 

Военни от Хасково унищожиха противопехотна мина до границата край село Аврен

15.03.2023, 09:47

Военнослужещи от военно формирование 52740 - Хасково вчера участваха в обезвреждането на невзривен боеприпас в землището на граничното село Аврен.
Сигналът е подаден от кмета на крумовгрдското село Димитър Антоново.
Със заповед на командира на Сухопътните войски е бил задействан модулът за обезвреждане на невзривени боеприпаси от състава на 2 механизирана бригада, информира Xnews.bg.
Под ръководството на капитан Слави Красев модулът в състав от 3-ма военнослужещи и 2 единици техника са се отправили към пограничната бразда в землището на село Аврен.
След пристигане на указното място, екипът се е заел с изпълнение на мероприятията по обезопасяване и последващо унищожаване на невзривеният боеприпас - противопехотна мина.
Поради силно пресечената и трудно-достъпна местност, спазвайки стандартните процедури и мерки за безопасност мината е унищожена на място.

 

Военен календар

15.03.2023, 09:25

На 15 март 1862 година във Варна е роден генерал от пехотата Православ Тенев (1862 – 1943).
Завършва Военното училище в София (1882) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1892). Като младши офицер служи в 12-а пехотна раховска дружина (1882 – 1885) и 8-и пехотен приморски полк (1882 – 1886).
По време на Сръбско-българската война (1885) командва 3-та рота от 8-и пехотен приморски полк и се отличава в боевете при Сливница, Драгоман, Цариброд и Пирот. След войната е ротен командир във Военното училище (1886), 9-и пехотен пловдивски (1887 – 1888) и 21-ви пехотен средногорски полк (1889). Последователно заема длъжностите старши адютант в щаба на 6-а пехотна бдинска дивизия (1892 – 1894), началник на Оперативното отделение в Щаба на Армията (1895 – 1896), началник-щаб на 1-ва пехотна софийска дивизия (1897 – 1898), началник на Административния отдел във Военното министерство (1899), командир на 22-ри пехотен тракийски полк (1899 – 1902), началник-щаб на 4-та пехотна преславска дивизия (1902 – 1903), командир на 2-ра бригада от 9-а пехотна плевенска дивизия (1903 – 1905) и началник на Канцеларията на военното министерство (1906 – 1907). През 1907 г. поема командването на 6-а пехотна бдинска дивизия(1907 – 1914), с която воюва в Балканските войни (1912 – 1913) при Лозенград, Люлебургаз, Чаталджа, Дойран и в планината Беласица. От 6 март 1914 г. до 15 април 1915 г. е началник на Щаба на армията. Има голяма заслуга за възстановяване на материалните загуби след войните, за преработването на оперативните и мобилизационните планове и за превъоръжаване на армията с нови образци оръжие.
В Първата световна война (1915 – 1918) е началник на Главно тилово управление (1915 – 1917), началник на Македонската военноинспекционна област (1917) и генерал за поръчки в Щаба на Действащата армия (1917 – 1918). По негова инициатива главнокомандващият българската армия генерал Никола Жеков издава заповед № 391 от 4 юли 1916 г. за организирането на военен музей. На 31 октомври 1918 г е произведен в чин генерал от пехотата, след което преминава в запаса. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. 2 кл и ІV ст. 2 кл.

 

 

Шойгу нареди удвояване на производството на високоточни боеприпаси

14.03.2023, 22:33

Министърът на отбраната на РФ армейски генерал Сергей Шойгу нареди удвояване на производството на високоточни боеприпаси, съобщи Министерството на отбраната в канала си в Telegram.
Министърът проведе работна среща с ръководството на Корпорацията за тактическо ракетно въоръжение (КТРВ) и съответните военни власти в Московска област.
Министърът инспектира изпълнението на държавната поръчка в областта на отбраната и му бяха показани технологичният процес и производствените линии, както и най-новите оръжия, които са пуснати в серийно производство.
Според него предприятието разполага с необходимите резерви за това: висококвалифицирани специалисти и производствени мощности.
“Задачата е трудна, но изпълнима”, подчерта Шойгу.
Министърът продължи: “За някои от най-новите оръжия корпорацията вече е преминала към серийно производство, а не към производство на прототипи, и обещаващите разработки заслужават голямо внимание. Тези изделия отсъстват не само в съществуващите сили на противника, но и във въоръжените сили на други държави, посочи министърът. Той изброи и възможностите за модернизация на високоточните оръжия, използвани от руската армия.
Шойгу добави, че Корпорацията за тактическо ракетно въоръжение изпълнява достойно държавната поръчка за отбрана. - (видео)
Източник: БГНЕС

 
 

Естония купува израелски картечници Negev NG7

14.03.2023, 22:05

Държавният център за инвестиции в отбраната към министерството на отбраната на Естония (Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus - RKIK) съобщи, че на 8 март 2023 г. е подписал договор с израелската компания Israel Weapon Industries (IWI) за закупуване на около 1000 единни картечници Negev NG7 с патрони на НАТО 7,62х51 мм. Картечниците са предназначени за естонските въоръжени сили и Лигата за отбрана, доставките трябва да започнат от края на 2023 г.
Изборът на Negev NG7 беше направен от Естония след търг, в който шест компании участваха със свои предложения. В естонската армия новите картечници ще заменят използваните в момента единни картечници MG3 и KSP-58 (шведска версия на картечница MAG) под същия патрон. Картечниците Negev NG7 за Естония ще бъдат леко модифицирани според изискванията на RKIK, включително промяна във формата на дръжката, увеличаване на обхвата на разтягане на двуноги и инсталиране на топлинен кожух на цевта. Общото тегло на оборудваната картечница ще бъде 8,8 кг.
През 90-те години Естония вече закупи от Израел 200 ръчно изработени картечници Negev с патрон 5,56x45 мм на НАТО. - Още картечници

 
 

Испанската принцеса Леонор ще премине 3-годишно военно обучение

14.03.2023, 21:36

Испанската престолонаследничка Леонор ще започне 3-годишно си военно обучение през септември, съобщава France 24. То е част от подготовката ѝ за бъдеща кралица на Испания.
Най-голямата дъщеря на крал Фелипе Шести, която ще навърши 18 години през октомври, вече е записана в Главната военна академия на сухопътните войски, която се намира в североизточния град Сарагоса. След това тя ще прекара една година във военноморското училище в северозападната провинция Галиция, а след нея – ще завърши и военновъздушната академия в североизточната провинция Мурсия, посочват от Военното министерство на Испания, цитирано от NOVA.
От кралското семейство съобщиха, че принцесата „трябва да получи военно обучение, следвайки примера на своя баща”.
Източник: https://www.actualno.com/

 

Коригират границите на зенитния полигон Шабла

14.03.2023, 20:10

Проект на Постановление на Министерския съвет за разполагане и функциониране на полигон на Българската армия в района на нос Шабла предлага министърът на отбраната Димитър Стоянов. Очакваните резултати са синхронизиране на националната нормативна база, осигуряване на условия за понижаване на рисковете при провеждане на стрелби със съвременни образци военна техника и по – голяма ефективност в използването на въздушното пространство на Република България.
Сегашните граници на зенитен полигон Шабла са обособени с правителствено постановление от 1996 г., както и въоръжението и боеприпасите, които могат да бъдат използвани в тях.  През 2010 г. Министерският съвет е определил зоните във въздушното пространство на Република България, в които се ограничава въздухоплаването. Като опасна зона за въздухоплаване е публикувана и зоната над полигона, като са посочени и нейните конкретни въздушни хоризонтални и вертикални граници.
При съпоставяне на географските координати, определени в двете постановления, се посочва в мотивите на проекта, се откриват съществени разлики, които значително ограничават пространството, което може да бъде използвано за работа на зенитния полигон. Така се създават и предпоставки за допускане на инциденти.
През последните години, като част от големи международни учения, на зенитен полигон Шабла се провеждат учения и тренировки от военни формирования на държави – членки на НАТО. По време на подготовката за тях, нееднократно представители на тези страни заявявали желание да изпълнят тренировъчни пускове със съвременни оръжейни системи, но ограниченията не позволявали това. Констатирана е потребност от създаване на нови опасни за въздухоплаването зони и заличаване на вече публикувани зони, които са със статут на отпаднала необходимост.
Промените ще доведат до по-ефективно използване на зенитен полигон Шабла от съвременни зенитно – ракетни комплекси на въоръжение у нас и в държавите – членки на НАТО при провеждане на мащабни учения и тренировки. Еднозначно ще бъдат регламентирани статутът и границите полигона и ще се осигурят условия за понижаване на рисковете при провеждане на тренировки и учения със съвременни образци военна техника. Друга цел на проекта е увеличаване на обемите въздушно пространство за изпълнение на граждански полети. Ще бъде осигурена и безконфликтност на дейностите, извършвани на армейските полигони с изпълнението на полети на гражданската авиация, както и улесняване на процесите на гражданско – военна координация при резервиране на въздушното пространство.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Първи самостоятелен полет на Су-25 за млад пилот

14.03.2023, 13:57

На 10 март 2023 г. в авиобаза Безмер капитан Цветелин Пъловски, випуск 2016, изпълни първи самостоятелен полет на самолет Су-25К. Това съобщиха от авиобазата.
Капитанът е един от тримата обучаеми, стартирали през миналата година курс за приучване на самолет Су-25 на млад летателен състав. Летецът беше допуснат до изпълнение на самостоятелни полети след отлична оценка от проведения контролен полет по техника на пилотиране на средни височини от командира на 22-ра авиационна база полковник Милен Димитров.
Още много и безаварийни полети и броят на излитанията да бъде равен на броя на кацанията пожела на капитан Пъловски командирът на авиобазата полковник Димитров в присъствието на летателния и инженерно-техническия състав след изпълнения самостоятелен полет.
Началник на курса за приучване е командирът на авиационна ескадрила майор Радостин Люцканчев, а инструктор на младия пилот е заместник-командирът на авиационната ескадрила майор Илия Енчев. И двамата имат зад гърба си солиден опит и като пилоти, и като инструктори.
През изминалата година в авиобаза Безмер се проведоха паралелно три курса за приучване на самолет Су-25 на млад летателен състав. Първият от тях приключиха успешно капитаните Николай Георгиев, Владимир Икономов и Георги Енев. В близките месеци обучението си предстои да завършат и капитан Ивелин Ванчев и старши лейтенант Желязко Добрев.
До края на годината още един млад пилот – випуск 2020 ще започне курс за приучване на самолет Су-25 до достигане ниво на подготовка бойно използване по единично.
Реализираните курсове за приучване на самолет Су-25 допринесоха за осигуряване на приемственост между поколенията летателен състав в авиобаза Безмер и за натрупването на ценен опит както от младите пилоти, така и в организирането и провеждането на обучението.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Ежегодните военни учения “Баликатан” с участието на Филипините и Съединените щати ще бъдат най-големите досега, заяви официален представител

14.03.2023, 13:28

Филипините и САЩ ще проведат най-големите си съвместни военни учения следващия месец, заяви днес филипински говорител, визирайки ежегодните военни маневри между двете държави и изтъквайки подобрените двустранни връзки при управлението на президента Фердинанд Маркос-младши, съобщи Ройтерс. Тазгодишното издание на ученията “Баликатан” или в превод “Рамо до рамо” ще се проведат и на фона на действията на Китай в Южнокитайско море, определяни от Манила  като  “агресивни”.
Според полковник Майкъл Логико, директор на филипинския военен тренировъчен център и говорител на ученията, които ще се проведат между 11 и 28 април, в тях ще участват 17 600 души от двете страни, в това число около 12 000 американски военнослужещи, и за първи път по време на тях ще се проведат “военни маневри в реално време с бойна стрелба във вода”. “Това официално е най-голямото учение “Баликатан”, заяви Логико.
Най-големите съвместни маневри от този вид бяха проведени през 2015 г., когато в тях участие взеха над 11 000 военнослужещи, отбелязва Ройтерс.
Мащабните учения следват решението на президента Маркос-младши от миналия месец да разшири достъпа на САЩ до военните бази на страната, което според Китай подкопава регионалната стабилност.
“Имаме абсолютното и неотменимо право да защитаваме нашата територия. Тук сме, за да покажем, че сме готови за бойни действия”, заяви Логико по отношение на възможността съвместните учения да разгневят допълнително Китай.
Ученията “Баликатан” ще се проведат в няколко провинции, включително Палаван, която се намира в близост до Южнокитайско море.
В събитието ще вземат участие и около 111 военни от австралийските отбранителни сили, макар че тяхното участие ще бъде ограничено до по-малки по мащаби сухопътни маневри, заяви Логико.
Източник: bta.bg

 

Newsweek: Киев спешно трябва да изтегли войските от Бахмут

14.03.2023, 13:20

Решението за напускане и оставяне на Бахмут ще има "ужасен" ефект върху моралното състояние на украинските сили, но това е необходима стъпка, която ще позволи на Киев да спести ресурсите, необходими за продължаване на военните действия.
Това мнение се съдържа в статия, публикувана в американското списание Newsweek.
Според автора на статията, международния наблюдател и военен експерт Даниел Депетрис, необходимостта от подобна стъпка произтича от трудната ситуация, в която се намира Украйна след година на военни действия.
"Украйна е подложена на сериозно напрежение заради войната, загубила е 30 процента от икономиката си миналата година и е малко вероятно да се подобри, докато боевете продължават.
Президентът Владимир Зеленски също така е напълно зависим от чуждите държави, които го подкрепят; някои от оръжейните системи, боеприпаси и артилерийски снаряди, от които Украйна се нуждае за бъдещо контранастъпление, стават все по-оскъдни на Запад", пише Даниел Депетрис.
Той добавя, че властите в Киев трябва да вземат това предвид, когато изготвят планове за близко бъдеще.
Американските експерти и администрацията на президента Джо Байдън са прави, като призовават Зеленски да „съхрани жива сила и техника, за да увеличи шансовете за успешно контранастъпление“, заявява Депетрис.
Източник: https://blitz.bg/

 

Байдън поиска рекорден след ВСВ бюджет за отбрана

14.03.2023, 09:27

В Конгреса на САЩ е изпратен проектобюджетът за отбрана за следващата финансова 2024 година, който е в размер на 886 милиарда долара. Документът предвижда увеличение на заплатите с 5,2% за военния персонал и най-голямото разпределение за научноизследователска и развойна дейност. Ако бъде приет, то бюджетът за отбрана на САЩ ще бъде най-големият от годините на Втората световна война насам, отбелязва Reuters.
Необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана с 28 милиарда долара (от 858 милиарда долара миналата година) се дължи, наред с други неща, на продължаващата война в Украйна, обяснява агенцията.
Проектът осигурява 842 милиарда долара за Пентагона и 44 милиарда долара за програми, свързани с отбраната, на Федералното бюро за разследване, Министерството на енергетиката и други ведомства.
Освен това в отбранителния проект за първи път се посочва необходимостта от закупуване на ракети и други боеприпаси по многогодишни договори, които обикновено се сключват за флота и авиацията. Reuters отбелязва, че това може да се дължи на подготовка за потенциален военен конфликт с Китай.
Проектът също така предвижда ускоряване на темповете на закупуване от Пентагона на изтребители F-35 от пето поколение, модернизацията на ядрената "триада" на Щатите, както и корабостроенето и развитието на космическите способности.
145 милиарда долара в проектобюджета са предвидени за разработването на нови оръжия като хиперзвукови ракети.
Що се отнася до помощта за Украйна от Министерството на отбраната на САЩ, проектът за фискалната 2024 година включва 300 милиона долара, т.е. сумата остава непроменена. В същото време Пентагонът отбелязва, че при необходимост от допълнително финансиране може да бъде изготвена още една допълнителна заявка.
По-рано бе съобщено, че правителството на Украйна е поискало от САЩ да разширят военната помощ за въоръжените й сили.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Япония към ВВМУ: Напълно покривате нашите изисквания за морско обучение

14.03.2023, 08:54

Министерството на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма на Япония ресертифицира ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. След проведена детайлна инспекция, която експерти от японското министерство направиха на Морско училище в края на миналата година, на 9 март 2023 г. излезе и окончателният резултат от одита. Става ясно от писмо до началника на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, съобщават от учебното заведение.
Според доклада на одиторите, флотската Алма матер отговаря на стандартите на STCW конвенцията и напълно покрива изискванията на японската държава за морско обучение. Оценката от Министерството на транспорта в Страната на изгряващото слънце дава възможност на възпитаниците, завършили Морско училище, да плават на кораби под японски флаг без необходимост от допълнителни сертификати, изпити или лицензи.
Първият сертификат за признаване на морско образование, придобито извън пределите на Япония, бе издаден на Морско училище през 2015 г.

 

 

Калофер ще изгражда паметник на ген. Никола Иванов

13.03.2023, 21:18

В Калофер започва изграждане на военен паметник на ген. Никола Иванов, генералът под чието командване е превзета Одринската крепост по време на Балканската война /1912-1913 г./, съобщават от Общината в Карлово. Инициативата за построяване на монумента е на сдружение „Калоферски стопани“ с безусловната подкрепа на Община Карлово и е по повод 110 години от Балканската война.
„Ръководството на Община Карлово застава зад идеята на Инициативния комитет и ще я подкрепи финансово. Ще предложим на Общинския съвет да гласува средствата, които трябва да осигурим, за да бъдем спокойни, че паметникът ще бъде построен. Ген. Никола Иванов и Калофер заслужават това“, каза кметът на общината д-р Емил Кабаиванов в приветствието си към организаторите на събитието. Той поздрави сдружението „Калоферски стопани“ и Инициативния комитет за идеята им и благодари на Министерство на отбраната за подкрепата и осигурената помощ.
Тържествено слово, посветено на успехите и заслугите на ген. Никола Иванов, произнесе председателят на Общински съвет Карлово Доньо Тодоров.
Никола Иванов е роден на 18.02.1861 г. в гр. Калофер. Завършва Априловската гимназия в Габрово и Императорския лицей в Цариград. Участва като доброволец в Руско-турската война /1877-1878 г/, след което завършва Военното училище в София и военна академия в Русия. Изгражда успешна офицерска кариера, като заема висши ръководни постове в армията. Като командващ II-ра Българска армия, той обсажда Одринската крепост и на 13 март 1913 г. я превзема. Пленява 60 000 противника и над 600 оръдия. Командващият отбраната на Одрин – Шукри паша лично предава сабята си на ген. Никола Иванов в знак на капитулация и уважение за изградената стратегия.
Победата при Одрин е една от най-блестящите военни победи в света през 20-ти век и тя неизменно се свързва с името на ген. Никола Иванов.
За своята дейност ген. Иванов е отличен с медали и военни отличия от различни държави. На 6 май 1936 г. получава най-високото звание в българската войска – генерал от пехотата и му е присъден орден „Свети Александър I“ – Първа степен.
На днешната церемония по полагане на първа копка за изграждане на паметника присъстваха: Румен Стоянов – кмет на Калофер; полк. Димо Гюдженов – н-к щаб на 61-ва Стрямска механизирана бригада; Ася Николова – директор на НМ „Христо Ботев“; Атанас Василев – зам.-изпълнителен директор на ВМЗ ЕАД; Стоян Бозуков – председател на Инициативния комитет; Тодор Диклиев – председател на сдружение „Калоферски стопани“; Георги Балабанов – скулптор и автор на идейния проект на паметника, Николай Фитков – скулптор, представители на Министерство на отбраната, общински съветници, кметове на населени места, членове на СОСЗР, граждани на Калофер.
Източник: https://otbrana.com/

 

12-та авиационна база ще празнува на 25 март с открит летателен ден

13.03.2023, 21:15

С открит летателен ден 12-та авиационна база ще отбележи своя празник и 81 години от началото на летателната дейност на летище Долна Митрополия, съобщават от ВВС-формированието- Авиационното събитие ще се проведе на 25 март 2023 г. (събота) от 10 ч. на летище Долна Митрополия. Поканата е към всички любители и приятели на авиацията.
Вратите за посетители ще бъдат отворени в 9 часа. Пропускателният режим ще се осъществи през Портал № 2, който се намира от източната страна на летището (преди кръстовището в посока Плевен – Гулянци).
Тържествената церемония ще започне в 10 ч., а летателната програма – в 11 ч. Пилотите от 12-та авиационна база ще изпълнят полети със самолети “Pilatus” РС-9М, L-39 “Albatros” и ZLIN 242L. Във времето от 10 до 13 ч. посетителите могат да разгледат изложението на авиационна, самолетообслужваща и специална техника. Всички гости на празника ще имат възможност да влязат в пилотската кабина на самолетите и да си направят снимка за спомен.
В центровете за наземен показ ще бъдат представени различни видове леко стрелково оръжие, височинно оборудване и летателни костюми. Ще могат да се качат и в кабината на противопожарния автомобил „Мерцедес АКТРОС”, както и да разгледат оборудването му. И нещо много важно – входът е свободен!
Източник: https://otbrana.com/

 

Вносът на оръжие в Европа се е увеличил, САЩ водят в износа, сочат данни на мозъчен тръст

13.03.2023, 12:54

Вносът на големи оръжейни системи в европейските страни се е увеличил с 47% през последните пет години, докато дялът на износа на американско въоръжение на световния пазар е нараснал от 33% на 40%, съобщи днес водещ мозъчен тръст, специализиран в областта на конфликтите, предаде Ройтерс.
След години на нарастващо напрежение, руската инвазия в Украйна през миналата година подтикна европейските страни да побързат да укрепят отбраната си, отбелязва агенцията.
“Въпреки че трансферът на оръжие е намалял на световно равнище, в рамките на Европа той рязко се е увеличил заради напрежението между Русия и повечето от европейските държави”, каза в изявление старшият изследовател към Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ) Петер Веземан.
Според СИПРИ големите оръжейни системи са самолети, бойни кораби, танкове, артилерийски снаряди, ракети и различни тежки отбранителни системи.
Европейските страни членки на НАТО са увеличили вноса си на оръжие с 65% в сравнение с периода от предходните пет години, докато световният тансфер на оръжие е спаднал с 5,1%, според данни на СИПРИ.
САЩ и Русия са били съответно най-големият и вторият по големина износители на оръжие за последните тридесет години. Износът на американско оръжие се е увеличил с 14% за периода от 2013-2017 г., с което САЩ са допринесли за 40% от световния износ на оръжие. Колкото до руския дял в световния износ, той е спаднал от 22% на 16%, уточнява агенцията.
“Инвазията в Украйна вероятно ще ограничи още повече износа на руско оръжие”, каза друг представител на СИПРИ – Симон Веземан. “Това е защото Русия ще приоритизира въоръжаването на собствената си армия, а и търсенето на руско оръжие от страна на други държави ще остане ниско заради санкциите, наложени срещу нея”, добави той.
През 2022 г. СИПРИ предупреди, че ядреното оръжие в света вероятно ще се увеличи през следващите години.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Южна Корея и САЩ започнаха най-мащабните си съвместни военни маневри от пет години насам

13.03.2023, 12:50

Южна Корея и САЩ започнаха днес най-мащабните си съвместни военни маневри от пет години насам въпреки заплахите на Северна Корея, обявила часове по-рано, че е изстреляла от подводница две крилати ракети, предаде Франс прес.
Вашингтон и Сеул засилиха сътрудничеството си в отбраната с оглед нарастващите заплахи от страна на Пхенян и зачестилите през последните месеци изпитания на оръжия в КНДР.
Американско-южнокорейските маневри “Фрийдъм шийлд”, които ще продължат най-малко десет дни, ще бъдат фокусирани върху “развитието на средата на сигурността” поради засилената агресивност на Северна Корея, заявиха съюзниците.
В началото на март севернокорейската армия каза, че преди “Фрийдъм шийлд” специалните сили на Вашингтон и на Сеул ще организират военно учение “Тийк найф” – симулация на прецизни удари по ключови обекти в Северна Корея.
Всички тези учения предизвикват гняв у Пхенян, който вижда в тях генерална репетиция за нахлуване на територията му или за сваляне на севернокорейския режим.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Лондон обяви нови инвестиции в отбраната в размер на пет милиарда лири

13.03.2023, 12:35

Британският премиер Риши Сунак съобщи, че в контекста на "нови заплахи от страна на Русия и Китай" Обединеното кралство ще инвестира в отбраната си пет милиарда лири (5,6 милиарда евро) допълнително, предаде Франс прес.
Според комюнике от кабинета, представящо актуализация на правителствения "стратегически преглед" в отбранителната сфера, допълнителните пет милиарда лири ще бъдат отпуснати на министерството на отбраната през следващите две години.
Замисълът е "да се възстановят и увеличат запасите от боеприпаси, да се модернизира (базата за) британските ядрени дейности и да се финансира следващият етап от програмата за подводници АУКУС".
Британска парламентарна комисия предупреди миналата седмица, че запасите от боеприпаси в кралството са опасно малки, което според нея застрашава националната сигурност; подобни опасения изрази през януари и военният министър Бен Уолъс.
"В момент, когато светът става по-нестабилен и конкуренцията между държавите – по-интензивна, Обединеното кралство трябва да има готовност да устои", посочи Риши Сунак, цитиран в комюникето.
"Чрез дългосрочни инвестиции в нашите въоръжени сили ще сме готови да отвърнем на днешните и на утрешните предизвикателства", каза Сунак, който започва посещение в САЩ, където се очаква да бъде сключено споразумение за подводниците АУКУС с Австралия и САЩ – безпрецедентно сътрудничество, насочено срещу Китай.
В комюникето се уточнява, че Обединеното кралство е решило да обнови своя "стратегически преглед" на отбраната "с цел да отвърне на появяващите се геополитически заплахи, незаконното нахлуване на Русия в Украйна, икономическата принуда от страна на Китай и засилената конкуренция между държавите".
Премиерът Сунак освен това е изразил стремеж "в дългосрочен план разходите за отбрана да се увеличат на 2,5 процента от БВП".
Източник: https://www.bta.bg/

 

Русия изстреля от Байконур ракета-носител “Протон-М” с комуникационен спътник

13.03.2023, 09:23

Руска ракета-носител “Протон-М” с комуникационен спътник “Лъч-5Х” беше изстреляна тази сутрин от космодрума Байконур в Казахстан, предадоха Ройтерс и ТАСС, позовавайки се на съобщение на руската космическа агенция Роскосмос.
“Днес в 02:13 часа московско време от космодрума Байконур беше изстреляна ракета-носител “Протон-М” с ускорителен блок “Бриз-М” и комуникационен спътник “Лъч-5Х”, се казва в съобщението.
Роскосмос допълва, че изстрелването е преминало както обикновено. Ускорителният блок се е отделил на третия етап и в момента извежда спътника към планираната орбита.
Комуникационната система “Лъч” в момента се състои от три спътника в орбита. Тя има за цел да препредава данни и да осъществява информационна подкрепа, включително за руския участък от международната космическа станция, допълва агенция “Интерфакс”. - Още Космос
Източник: bta.bg

 

Топ 5 на съветските военни самолети от Втората световна война

13.03.2023, 08:57

Як-3
От първата си поява в небето над бойните полета през 1944 г., Як-3 се превръща в истинско главоболие за немските пилоти. Най-лекият (над 2 т) изтребител от Втората световна война има впечатляващи характеристики за скорост и маневреност.
Як-3 e подобен на немските изтребители Bf 109 и Fw 190, но понякога е способен да извърши и невъзможното. В сблъсък на 16 юли 1944 г. 18 Як-3 се изправят срещу 24 германски изтребителя. В резултат съветите губят само една машина, а 15 вражески самолета са свалени.
Самолетът е похвален не само от съветските пилоти, но и от чужденците. Пилотите от френската военна ескадрила "Нормандия-Неман", които се бият в Съветския съюз срещу нацистите, предпочитат тези машини пред всички други, дори пред британските и американските, които Съветите получават по програмата "заем-наем". След войната, за да възстановят военновъздушни ѝ сили, 37 Як-3, управлявани от френски пилоти, са подарени от СССР на Франция. - Още за Як-3
Як-9
"Бих се срещу всички видове съветски изтребители, включително тези, доставяни чрез "заем-наем", но Як-9 беше най-добрият", казва асът на Луфтвафе Герхард Баркхорн. Изтребителят, от който вече са създадени 16 769 единици, се превръща в най-големият съветски изтребител ​в серийно производство от Втората световна война.
Основното предимство на този надежден, маневрен и лесен за управление съветски изтребител, е неговата универсалност: 15 модификации на изтребителя влизат в производство по време на Втората световна война. Сред тях са изтребител, изтребител-бомбардировач, разузнавач и самолет със специално предназначение.
Повечето от самолетите Як-9 са въоръжени с 20-мм оръдие ШВАК със 120 патрона и 12,7-мм картечница. Як-9Т ("Танк") обаче е много по-смъртоносно оръжие. Със своето 37-мм оръдие може да унищожи вражески изтребител само с един точен изстрел. Пилотът трябва да бъде истински снайперист, тъй като има само 30 патрона.
Як-9У е последната модификация на самолета с нов двигател, който му дава невероятна скорост. "Як-9У е по-добър от Як-1 и Як-3, има по-добра маневреност и максимална скорост - 724 км/час! Два Ме-262 (първият в света оперативен реактивен изтребител) нападнаха един Як-9У. Опитаха се да нападнат и нашето летище, а аз излетях. Не ги ударих, но ги държах далеч от летището", спомня си Константин Звонарев, пилот на 11-та гвардейска изтребителна авиационна дивизия. - Още за Як-9
Ла-7
В последния етап от Втората световна война, Ла-7 превъзхожда по-голямата част от съветските, американските и германските изтребители с височина на полета до 5 км. Въоръжен с две 20-мм оръдия ШВАК, той изпитва някои затруднения пред основния си конкурент - Fw 190, който има по-лоши характеристики, с изключение на скоростта на пикиране.
С Ла-7 съветското командване попълва редиците на своите най-добри гвардейски въздушни полкове. Германците реагират като изпращат своите най-добри пилоти срещу тези могъщи съветски самолети. Например, елитната германската ескадра "Ягдгешвадер", в която летят "знаменитости" като Ото Кител (267 убийства) и Валтер Новотни (258), често се пренасочва към зони на фронтовата линия, където служи Ла-7.
Лa-7 претендира и за първото "убийство на реактивен самолет". През февруари 1945 г. съветският ас Иван Кожедуб сваля немски реактивен изтребител-бомбардировач Ме-262 над река Одер. - Още за Ла-7
Ил-2
Щурмовият самолет Ил-2, известен като "летящ танк" и "черна смърт", отприщва ада на земята за противника, като ефективно унищожава пехотни и танкови колони, артилерийски и зенитни батареи, депа и влакове.
Много прост по конструкция, той се произвежда лесно от съветската индустрия. С 36 183 единици Ил-2 става най-големият боен самолет за масово производство в историята.
Тези добре защитени съветски летателни апарати имат репутация, че оцеляват и в най-лошото, което врагът може да им причини. Доста често Ил-2, осеяни със стотици дупки от малокалиберни артилерийски снаряди, успешно се връщат по летищата.
"Летящият танк" обаче има и своите недостатъци. Напълно въоръжен с две 23-мм (или 37-мм) оръдия, ракети и бомби, Ил-2 тежи над 6 т. Такъв тежък самолет е твърде тромав за добри въздушни маневри. Освен това стрелците страдат от лошата защита, което води до големи загуби за тях. Статистически за всеки убит пилот загиват седем стрелци. - Още за Ил-2
Ту-2
"Това беше добър, дори перфектен самолет, но дойде твърде късно. Ако беше влязъл в експлоатация една или две години по-рано, войната щеше да приключи няколко месеца по-рано. Това е мощен самолет. Пе-2 беше абсолютен боклук", казва Алексей Батиевски, пилот от 9-та щурмова авиационна дивизия на ВВС на Балтийския флот.
Въпреки че прави първия си полет през 1941 г., производството на Ту-2 е спряно след само 80 единици в полза на изтребителя Як. То е възобновено едва през 1943 г., а през следващата година масово се появява на бойните полета.
Много по-лесен за управление от основния си партньор Пе-2, Ту-2 може да носи до 3 т бомби (Пе-2 - само 1 т) и е по-добре защитен. Двете му 20-мм оръдия ШВАК и трите 12,7-мм картечници не позволяват на изтребителите Bf-109 да се доближат.
Ту-2 играе решаваща роля при разгромяването на немската група армии "Център" по време на операция "Багратион" - съветската офанзива срещу германските сили през лятото на 1944 година. Използван е и при бомбардировките над Кьонигсберг (сега Калининград) и Берлин. И накрая, той помага на Червената армия да унищожи японската армия Квантунг в Манджурия. - Още за Ту-2

 
 

110 години от превземането на Одринската крепост

13.03.2023, 08:51

На 13 март (26 март) 1913 г. в хода на Балканската война (1912-1913 г.) след пробив на позицията на фортовия пояс българските войски овладяват "непревземаемата" Одринска крепост.
Одринската операция започва на 11 март 1913 г. Провежда се от Втора българска армия, подкрепена от две сръбски дивизии. Одринската крепост е създадена под ръководството на германски инженери и е едно от най-добрите и най-големите отбранителни съоръжения в Османската империя. Отбранителната линия включва три укрепени позиции. Първата е на 9-11 км. от града, а втората и третата са на 1-3 км от града. Позициите имат 24 каменни форта, стационарни големокалибрени батареи, окопи, ходове за съобщения, телени мрежи, вълчи ями и фугаси. Гарнизонът й е в състав от 65 000 турски бойци и офицери, 524 оръдия и 20 тежки картечници. Срещу тях българското командване противопоставя 120 000 български и 40 000 сръбски войници и офицери. Българите имат 1300 оръдия. Планът на българското военно командване предвижда настъплението да започне нощем с удар между фортовете Айвазбаба и Айджиолу в източния сектор на турската отбрана, като мощни демонстративни удари бъдат нанесени и в други участъци на отбранителната линия. Щурмът продължава до 13 март 1913 г. и завършва с превземане на крепостта. Пленени са 14 турски генерали, заедно с командващия Мехмед Ферик Шукри паша, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 4 картечници. Българите губят в атаката по-малко от 2000 бойци.

 

 

На този ден в историята: Германия анексира Австрия

12.03.2023, 20:00

На 12 март 1938 година германските войски нахлуват в Австрия и анексират държавата, присъединявайки я към Третия райх.
В началото на 1938 година австрийските нацисти правят план да свалят австрийското правителство, управляващо в този момент, и да обединят нацията с нацистка Германия.
Австрийският канцлер Кърт фон Шушниг научава за плана и се среща лично с Адолф Хитлер с надеждата, че ще може да разреши проблема. Усилията му се оказват напразни, като дори е принуден да назначи седем австрийски нацисти в своя кабинет. На 9 март Шушниг призовава за референдум, за да бъде решен въпроса с "Аншлуса“. Преди провеждането на плебисцита обаче, австрийският канцлер се поддава на натиска на Хитлер и подава оставка на 11 март. В своето обръщение към австрийския народ, след обявяването на оставката си, Шушниг казва на австрийците да не се съпротивляват срещу Третия райх.
На следващия ден германските войски нахлуват в Австрия, където ентусиазираните австрийци ги посрещат. Хитлер назначава пронацистко правителство и на 13 март обявява официално "Аншлуса“ за завършен.
Австрия остава в пределите на Германия до края на Втората световна война, когато Антифашистката коалиция обявява "Аншлуса“ за незаконен и възвръща независимия статут на Австрия.

 
 

През последната година са приети 698 военнослужещи и продължават конкурсите за 732 длъжности

12.03.2023, 13:34

Задълбочаващата се демографска криза в страната и увеличаването на заплатите в бизнеса доведе до текущ некомплект от военнослужещи. Това посочват от Министерство на отбраната (МО) в отговор на запитване на БТА във връзка с причините за увеличаващия се некомплект на военнослужещите в Българската армия и решенията на този проблем.
През 2022 г. и началото на 2023 г. са обявени общо 29 конкурса за приемане на военна служба за попълването на 1984 длъжности за военнослужещи. Резултатите към днешна дата (Б.р. - 12 март 2023 г.) показват, че са приети 698 военнослужещи и продължават конкурсите за 732 длъжности.
Предизвикателствата пред управлението на човешките ресурси както в национален мащаб, така и в частност в Министерството на отбраната, се определят от редица фактори, като тези с най-голямо влияние са демографският срив в България, мобилността на човешките ресурси и проблемите с набирането и подбора на личен състав, обясняват от ведомството.
Проблемът с некомплекта на военнослужещите в Българската армия беше тема и на анализа на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов за състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 г., който беше представен през февруари. Тогава адмирал Ефтимов подчерта, че няма смисъл от модернизационни проекти, ако не може да бъде осигурен подготвен и мотивиран човешки ресурс. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев коментира тогава, че освен недостига на хора, проблем е и свръхнатовареността на личния състав.
Увеличаващият се некомплект на военнослужещите още сега трябва да получи много сериозно внимание, посочи тогава министърът на отбраната Димитър Стоянов. По думите му освен увеличаване на възнагражденията, в краткосрочен план може да се търси съдействие от общините за настаняване в детски градини, възможности за трети пенсионен стълб и други области на социалната политика.
До момента са предприети редица мерки, насочени към преодоляване на некомплекта и създаване на условия за по-висока мотивация на военнослужещите. Една от тях е вдигането на възрастта за приемане на военна служба до 40 години, уточняват от Министерството в отговора си до БТА.
Своята роля за намаляване на некомплекта оказаха и промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (в сила от 24.04.2020 г.), даващи възможност на военнослужещите, които не са упражнили право на пенсия да служат с три години повече, посочват от МО.
Проведената кампания „Бъди войник" също има положителна роля за повишаването на броя на кандидатите за приемане на военна служба. Принос имат и проведените различни учения, тренировки и други мероприятия, отразени от медиите.
Основен способ за набиране на военнослужещи е провеждане на конкурси. Чрез тях се приемат на военна служба войници (матроси), сержанти (старшини) и офицерски кандидати, както и офицери на длъжности от кариерна област „професионална". Попълването на малко, но важни длъжности от кариерна област „професионална" се извършва и от завършилите обучение стипендианти, както и курсанти в Академията на МВР, обучавани за нуждите на МО.
От Министерството на отбраната отчитат увеличен интерес при кандидатите за обучение като курсанти във висшите военни училища. Сигурната реализация след края на обучението води до това, че все повече младежи припознават военната професия и се обучават за офицери. Випускниците на висшите военни училища получават гарантирана реализация във Въоръжените сили на България, заемане на длъжности в структури като НАТО, ЕС или други международни организации, участие в международни инициативи, съгласно утвърдените мисии на Въоръжените сили и кариерно развитие в съответствие с придобитото образование и квалификация, обясняват от военното министерство.
Предвижда се Министерството да направи анализ на профила на незаетите длъжности и да планира мерки за намаляване на некомплекта от военнослужещи.

 
 

110 години от рождението на въздушният ас генерал-майор Стоян Стоянов

12.03.2023, 07:45

На 12 март 1913 г. в с. Галата, Варненско, е роден Стоян Илиев Стоянов. Баща му Илия Стоянов е знаменосец на 8-и приморски пехотен варненски полк и загива в Първата балканска война на 16 октомври 1912 г. при атаката на Люлебургаз. Стоян Стоянов завършва училището за сираци във Варна, а през 1934 г. Духовната семинария.
Обучава се във 57-и випуск на Военното Н.В. училище и през 1937 г. му е присвоено звание подпоручик и специалност летец-пилот. През 1938 г.е включен в групата за специализация във Висшата изтребителна школа „Вернойхен“, Германия. Преминава подготовка за летци изтребители и инструкторска работа на самолет Месершмит 109.
В България се завръща през юли 1939 г. и е назначен на служба във Висшата изтребителна школа в Карлово. През 1940 г. във Въздушни войски постъпват на въоръжение самолетите Месершмит 109Е. Стоян Стоянов е изпитател на новопристигналите самолети и инструктор в школата за подготовка на български летци. От 1942 г. е командир на 682-ро ято на летище Балчик.
Участва активно във Втората световна война в състава на 3/6 изтребителен орляк от 6-и изтребителен полк. В периода август 1943 г. – септември 1944 г. със самолет Месершмит 109 провежда 35 бойни полета, участва в 15 въздушни боя. Сваля 3 бомбардировача: 2 Б-24 „Либърейтър“ , 1В-17„Фортрес“ , 2 изтребителя Р-38 „Лайтнинг“, поврежда и извежда от строя 5 противникови самолета.
Във втората фаза на войната срещу Германия участва в осигуряване бойните действия на щурмовата авиация и сухопътните войски до ноември 1944 г. След 9 септември 1944 г. последователно е командир на 36-и изтребителен полк, командир на изтребително-щурмова школа, през 1947 г. е инспектор по Изтребителната авиация към ПВО, от 1951 г. заместник-командващ ПВО, през 1953 г. е началниик на Главен команден пункт на ВВС. От 1954 до 1956 г. работи в ДОСО (Доброволна организация за съдействие на отбраната) за подготовка на млади летци в аероклубовете. Присвоени военни звания – капитан, майор, подполковник, полковник.
След уволнението си 30 години работи в Рилския манастир, където е фондовик, а по-късно екскурзовод в Националния музей „Рилски манастир“. Автор е на книгата „ Ние бранихме тебе, София“. Като запасен офицер е произведен в чин генерал-майор през 1992 г. Умира на 13 март 1997 г. в Карлово.

 
 

Защо трябва да пестим от военната си история?

12.03.2023, 07:40

От 9 септември 1944 г. до 9 май 1945 г. България не е на земното кълбо, най-малкото е отишла на друг континент. Не е вярно, но е. За учениците от 7 клас на родното училище е точно така. И аз си мислех нещо друго, дори предположих, че има скъсан лист от учебника по история и цивилизация, но той се оказа напълно здрав. Само, дето, като някои хора и него го хванала своеобразна деменция. Който не вярва, сам да се запознае с това природно чудо една държава и един народ временно да се пресели някъде и, когато е удобно за тези, които пишат историята му и я предават на поколенията, да се върне на старото си място.
Сега за урока „България в годините на Втората световна война“. Търсих още една страница, защото той завършва с датата 9 септември 1944 г. После България не е била във войната, а изобщо имало ли е война? Впрочем след четири урока в един от поредните политически текстове има следното изречение: “От октомври 1944 до май 1945 г. българските войски участват във войната срещу Германия, като дават 30 000 убити и ранени.“ Толкова! Поне разбрах, че България не е местена временно.
Какво е направила войската ни в тази война, няма дори една картинка. За сметка на това може да се види усмихнатият Хитлер на среща с нашия цар и тържественото подписване от Богдан Филов на Тристранния пакт. Това, че България с цената на жертви, ранени и стопански загуби, участва в освобождението на Европа от хитлеризма, изобщо не е важно. След това се чудим защо някои среди при съседите ни, не признават какво сме направили за тях през есента на 1944 г. Ако и те четат учебника за 7 клас, няма какво да им се сърдим?!
Впрочем, ако на авторите на учебниците и на отговорните институции са необходими доказателства, примери и разкази, има не само историци, но и живи българи ветерани от Втората световна война. Налице е и богат снимков материал, защото през войната сме имали няколко фронтови вестника. Не само това. Снимката на командира на Първа българска армия генерал-лейтенант Владимир Стойчев е широко разпространена, включително в интернет пространството. Но, изглежда, това не е достатъчно. Интересно ми е, дали в учебниците по история за 7 клас, например, на други държави отсъства ролята на армиите им в тази война?
Хубавото е, че чрез този учебник учениците научават с подробности за участието на Българската армия в Сръбско-българската война, двете Балкански войни и Първата световна война. За това поздравления? Парадоксално е, обаче, премълчаването на участието във Втората световна война. Въпросът е защо трябва да пестим от военната си история.
*********
Като допълнение ще цитирам текст от сайта на НВИМ от този период на военната ни история: “През септември – ноември 1944 г. се извършва мобилизация, съсредоточаване и стратегическо развръщане на българската армия, включена в състава на съветския Трети украински фронт. Предвижда се настъпление на запад, прекъсване на пътищата и разгромяване на отстъпващата германска армейска група „Егея“. Главнокомандващ българската армия е генерал-лейтенант Иван Маринов. Проведени са четири настъпателни операции: Нишката и Косовската – от 2-ра армия с командващ генерал-лейтенант Кирил Станчев, Страцин – Кумановската – от 1-ва армия с командващ генерал-лейтенант Владимир Стойчев и Брегалнишко – Струмишката – от 4-та армия, с командващ генерал-майор Асен Сираков. При Ниш, Страцин и Стражин, при Щип и Велес българският войник показва масов героизъм. Имената на хиляди бойци и командири остават в славната летопис на военната ни история.
През периода декември 1944 г. – юни 1945 г. България участва в заключителния етап на Втората световна война с формираната Първа българска армия, в състав от 130 000 души, с командващ генерал-лейтенант Владимир Стойчев. През януари 1945 г. българските войски извършват 250 км преход с двойно преминаване на р. Дунав и заемат за отбрана полоса по левия бряг на р. Драва. Проведени са Сремската, Дравската, Мурската и Чаковецката операции. От основните сили на армията са формирани 3-ти и 4-ти корпуси с командири генерал-майор Тодор Тошев и генерал-лейтенант Стоян Трендафилов.
Активните отбранителни действия на българските войски при селата Дравасоболч, Дравачехи и Драваполконя са отразени в най-авторитетните вестници в Европа и в света. Първа българска армия завършва бойния си път в подножието на австрийските Алпи и на 17 юни 1945 г. се завръща в родината с победно развети знамена. Загубите на Българската армия във Втората световна война възлизат на 40 450 души. От тях убитите са 8 337, ранените – 22 958, а безследно изчезналите – 9 155.“
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Корабите на НАТО ще пристигнат в Сплит за съвместно обучение с военноморските сили на Хърватия

11.03.2023, 21:51

Кораби на Втора постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2) ще пристигнат в хърватския град Сплит за съвместни учения с хърватските военноморски сили от 12 до 16 март, съобщи днес министерство на отбраната Хърватия, цитирано от агенция Хина.
Втора постоянна военноморска група на НАТО ще пристигне със своя флагмански кораб USS James E. Williams (DDG 95) и още четири кораба.
Те ще плават в пристанището на Сплит под командването на контраадмирал Скот Скирета.
„Втората постоянна военноморска група на НАТО е многонационална интегрирана работна група, която представлява постоянно и видимо напомняне за солидарността и сплотеността на Алианса на вода и осигурява на Алианса постоянен морски капацитет за изпълнение на широк набор от задачи, включително учения и реални операции в периоди на кризи и конфликти", се посочва на сайта на НАТО.
По време на престоя на Втората постоянна военноморска група на НАТО ще бъдат проведени съвместни маневри от тези кораби и корабите на хърватския военноморски флот, уточни министерството.
Членове на тази група на НАТО са посещавали Хърватия и преди, например през 2007 г. за участие в учението Noble Midas 07.
Източник: https://www.cross.bg/

 

Полша строи най-голямата армия в Европа

11.03.2023, 21:40

Полша създава най-голямата армия в Европа, пише The Telegraph.
Страната планира да похарчи 4% от своя БВП за отбрана, два пъти повече от нормалната цел на НАТО. Страната е направила поръчки за оръжия на стойност над 117 милиарда долара до 2035 г., с рекорден бюджет за отбрана от 26 милиарда долара за текущата година.
Програмата за модернизация включва закупуването на 1000 танка от Южна Корея, 250 от САЩ, 600 самоходни гаубици, 18 пускови установки HIMARS, 288 реактивни системи за залпов огън от Южна Корея, повече от 1000 бойни машини на пехотата полско производство, 96 AH-64E Хеликоптери Apache и 48 бойни самолета FA-50 от Южна Корея.
Предвижда се също да се удвои числеността на полската армия, като тя ще достигне 300 000 души.

 
 

Иран купува от Русия Су-35

11.03.2023, 20:00

Военновъздушните сили на засегнатия от санкции Иран разполагат със застаряващ флот и страната се бори да придобие резервни части, с които да задържи бойните си самолети във въздуха. В изявление до ООН Техеран каза, че е започнал да се обръща към "държави за закупуване на бойни самолети", за да попълни флота си след войната между Иран и Ирак през 1980-88 г.
Русия е изразила готовността си да ги продаде, след изтичането през октомври 2020 г. на ограниченията върху закупуването на конвенционални оръжия от Иран съгласно Резолюция 2231 на ООН, става ясно още от изявлението.
През последната година Техеран изгради силни връзки с Москва в различни сектори, включително по отношение на отбраната. Киев обвини Техеран, че доставя на Москва безпилотни самолети Shahed-136 "камикадзе", използвани при атаки срещу цивилни цели след нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година - твърдение, което Ислямската република отрича.
Съединените щати изразиха безпокойство относно нарастващото военно сътрудничество между Иран и Русия, като говорителят на Пентагона Джон Кърби предупреди през декември, че изглежда Русия вероятно ще продаде на Иран своите бойни самолети.
Кърби твърди, че според съобщенията ирански пилоти са се учили да управляват бойните самолети Сухой в Русия и че Техеран може да получи самолета през следващата година, което ще "значително укрепи военновъздушните сили на Иран спрямо регионалните му съседи".
В момента Иран разполага предимно с руски изтребители МиГ и Сухой, които датират от съветската епоха, както и някои китайски самолети, включително F-7. - Още за Су-35

 
 

Пентагонът ще поиска 170 млрд. долара за оръжия през 2024 г.

11.03.2023, 11:36

Пентагонът ще поиска 170 млрд. долара за попълване на арсенала си, след като прехвърли оръжия на Украйна и закупи ракети с голям обсег, които биха били необходими в случай на конфликт с Китай. Искането ще бъде отправено на 13 март, като част от оповестяването на информацията за финансовата 2024 г. (която ще започне на 1 октомври). Като цяло министерството на отбраната ще поиска около 300 млрд. долара за закупуване и разработване на нови оръжия. Това съобщи агенция Bloomberg, като се позова на вътрешен документ на Министерството на отбраната на САЩ.
От тези средства 76,8 млрд. долара ще бъдат отделени за въоръжаване на военноморските сили и морската пехота; 61 млрд. долара за военновъздушните сили, включително космическите сили, и 24,4 млрд. долара за сухопътните войски.
По данни на Bloomberg Пентагонът планира да закупи 28 многоцелеви ракетни системи (MLRS) HIMARS и 5016 ракети за тях, 541 противотанкови ракетни системи Javelin, 831 ракети въздух-въздух за изтребителите, 91 противокорабни ракети с голям обсег за ВМС, както и нова версия на преносимата зенитно-ракетна система Stinger за удари по безпилотни самолети и други нисколетящи въздушни цели.
Пентагонът ще отпусне и 3,7 млрд. долара за създаване на нова междуконтинентална балистична ракета Sentinel, 3 млрд. долара за бомбардировач B-21 и 2,3 млрд. долара за подмяна на изтребителите F-22.
Миналата година Сенатът на САЩ прие бюджет за отбрана в размер на 858 млрд. долара за 2023 г. Средствата ще бъдат използвани за поръчки, изследвания, дейности в областта на ядрената енергетика, експлоатация и поддръжка на въоръжението.
Източник: БГНЕС

 
 

CNN: Нито войната, нито санкциите засегнаха военното сътрудничество между Китай и Русия

11.03.2023, 08:37

През изминалата година санкционираните от Запада руски отбранителни компании продължиха да поддържат активни търговски отношения с китайски държавни отбранителни предприятия, съобщава CNN.
Митническите документи, разгледани от CNN, показват, че само до средата на ноември базираният в Пекин отбранителен изпълнител Poly Technologies е изпратил най-малко дузина пратки оборудване на санкционирана руска компания. Доставките включват по-специално резервни части за хеликоптери и радиооборудване.
Дългогодишният търговски партньор на PolyTechnology, авиационният завод в Улан-Уде, който произвежда военни хеликоптери, също продължи да изпраща части и хеликоптери на пекинската компания през последната година.
Най-малко три пратки от Poly Technologies включват оборудване за експлоатация или поддръжка на руския Ми-171Ш, военнотранспортен хеликоптер, който може да носи оръжия и е бил използван в операциите на Москва в Украйна.
В същото време, отбелязва CNN, няма доказателства, че стоките, доставени от Китай, се използват директно от руската армия в Украйна.
Военни анализатори и експерти по сигурността казват, че частите, изпратени от китайската фирма в Русия, са доста основно руско авиоцианно оборудване. Доставките могат да бъдат част от съществуващи договори и стандартни бизнес отношения между компаниите.
"Този ​​тип износ трябва да бъде одобрен от правителството. Но предвид естеството на тези части и факта, че Poly Technologies е под санкции на САЩ от 2013 г., правителството може да не вижда причина да не одобри доставките", обяснява Юн Сонг, директор на Китайската програма на мозъчния тръст във Вашингтон Stimson Center.
В същото време статистиката за търговията от миналата година показва, че ключовите играчи в отбранителния сектор поддържат много силни връзки помежду си. Според експерти такива добре установени връзки могат да бъдат използвани за доставка на оръжия за Москва - ако официален Пекин не възрази срещу това.
В края на февруари директорът на ЦРУ на САЩ Уилям Бърнс заяви, че според разузнаването Китай обмисля изпращането на оръжие на Русия, но Пекин все още не е взел окончателно решение.
В отговор китайският външен министър Цин Ган сравни доставките на китайски оръжия за Русия с доставките на американски оръжия за Тайван.
"Защо САЩ искат от Китай да не предоставя оръжия на Русия, но в същото време продават оръжия на Тайван? - попита министърът на пресконференция.
В същото време Цин Ган повтори, че Китай не доставя оръжие на никоя от страните в украинския конфликт и подкрепя мирното уреждане на този конфликт.
Източник: https://news.bg/

 

11 март е Ден на Ракетни войски и артилерия

11.03.2023, 08:18

От 11 до 13 март 1913 година втора армия провежда Одринската операция. След спиране на противника при Чаталджа и Мраморно море (януари 1913) българското командване решава да овладее Одринската крепост.
Замисълът предвижда открита нощна атака с нанасяне на главен удар в най-силно укрепения сектор на обсадата – Източния, и три спомагателни в останалите сектори. В началото на март 1913 г. 2-ра армия е усилена и в състава й влизат 4 дивизии и 4 отделни бригади (153 700 души) с 424 оръдия и 94 тежки картечници. От тях 71 000 души с 230 оръдия са съсредоточени в Източния сектор под командването на генерал-майор Георги Вазов. За отбрана на крепостта нейният комендант Шукри паша разполага със 70 000 души (5 дивизии и 2 отделни полка) с 479 оръдия, а в направлението на главния удар на българската армия– с 40 000 души и 160 оръдия.
Операцията започва в 13, 30 ч на 11 март 1913 г. с мощна артилерийска подготовка, която продължава до настъплението на пехотата в 03, 30 ч. на 12 март. В 09,00 ч. същият ден войските в Източния сектор овладяват предната отбранителна линия. Атаката на главната позиция започва вечерта на 12 март в 22,40 ч. и след близо 8-часов щурм всички укрепления са превзети. До обяд на 13 март българската армия овладява Одрин и разгромява голяма противникова групировка, с което са постигнати важни военнополитически и стратегически резултати, довели до края на Първата балканска война (1912 – 1913).
Със заповед на министъра на отбраната от 7 май 1992 г. датата 11 март е определена за професионален празник на ракетните войски и артилерията на Българската армия. - Още артилерия

 

ЦИК съобщи държавите, където ще има избирателни секции, включително Босна и Косово

11.03.2023, 07:55

Със своe решение ЦИК определи местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната, и броя на избирателните секции във всяко място при произвеждане на изборите за народни представители на 2 април 2023 г. От решението става ясно, че ще има секции в посолствата ни в Сараево, Босна и Херцеговина и в Прищина, Косово. Това създава възможност на военнослужещите, които изпълняват задачи в операциите на ЕС – „Алтеа“, и на НАТО – КФОР, да упражнят правото си на глас.
За предишните парламентарни избори на 5 октомври 2022 г. националните командири на контингенти, участващи в операции и мисии зад граница, получиха указания какви условия трябва да създадат, за да могат военнослужещите да дадат вота си, което ще бъде направено и сега.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

ЕК предлага мерки за използване на космоса с цел сигурност и отбрана

10.03.2023, 21:40

Европейската комисия представи днес предложения за разширяване на възможностите за използване на космоса за целите на сигурността и отбраната. Предвижда се върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността да изготвя годишен поверителен доклад за космическите заплахи срещу европейските държави, основан на разузнавателни данни, се посочва в съобщение на комисията.
Пояснява се, че космическите системи и услуги имат решаваща роля за обществото и икономиката, за сигурността и отбраната. Комисията допълва, че във времена на съревнование между различните властови центрове по света и на нарастване на заплахите е още по-важно ЕС да бъде в състояние да защити своята космическа инфраструктура, да определи своите интереси и да бъде в състояние да сдържа злонамерени действия в космоса, като подобри своята самостоятелност.
Днешното предложение въвежда общо определение за космическо пространство и разглежда възможността за изготвяне на космическо законодателство. Предвижда се възможност за обмен на данни между държавите от ЕС по отношение на защитата на космическите съоръжения, както и за създаване на европейски възможности за независим европейски достъп до космоса и намаляване на стратегическите зависимости в тази област и в полето на отбраната.
ЕК предлага средствата, които служат за защита на европейската спътникова мрежа "Галилео", да бъдат използвани за всички останали европейски космически съоръжения. Според комисията е необходимо да се извършват общоевропейски космически учения с участието на партньорски страни. Предлага се също все по-тясното свързване на европейската космическа програма с нуждите съоръженията да бъдат използвани не само за граждански, а и за военни цели. - Още Космос
Източник: https://www.cross.bg/

 
 

Митко Делев: Имало ли е съветска окупация в България?

10.03.2023, 17:15

Хич не ми се пише това, защото съм медиевист и познанието ми върху XX век е многократно по-малко отколкото това за XI в. и XII в. примерно. Ама да си кажа.
Понятието окупация е въведено от Хагската конференция от 1907 година. Нейните решения се концентрират не върху дефиницията на понятието, а върху правилата за нейното упражняване - окупационните войски трябва да уважават всички права на окупираното население т.е. да няма незаконни екзекуции, да не се посяга на имуществото на гражданите, да няма депортации, принудителни разселвания.
Това припомня във "Фейсбук" историкът Митко Делев.........Прочети още

 
 

„Сигнал 23“ се проведе на „Чаралица“

10.03.2023, 12:47

Националният военен учебен комплекс „Чаралица“ (НВУК "Чаралица") беше домакин на компютърно подпомагано командно-щабно учение (КПКЩУ) „Сигнал 23“, съобщават от СКС. В учението участваха офицери от командването и секторите на Мобилна КИС (МКИС).Директор на учението беше командирът на МКИС полковник Теодор Тодоров, а офицер провеждащ учението началникът на щаба на формированието подполковник Стефко Стефанов.
Основните задачите, поставени за изпълнение в хода на учението бяха свързани с оттрениране на оперативните процедури при провеждане на операции, повишаване оперативната подготовка на офицерите, проверка координацията на всички звена в процеса на провеждане на операция по мисия „Отбрана“.
В заключителния етап на учението полковник Тодоров изрази своето задоволство от постигнатите добри резултати и начерта направления за надграждане на уменията на младшите командири от секторите. Той също така изказа благодарност на заместник-началника на НВУК „Чаралица“ подполковник Бончо Бонев за логистичното и техническо осигуряване по време на учението.

 
 

67 години от изчезването на американски бомбардировач Boeing B-47 Stratojet с ядрени бомби на борда

10.03.2023, 07:45

На 10 март 1956 г. американски бомбардировач В-47 Stratojet с две ядрени бомби на борда (без взриватели) изчезва по време на полет. Самолетът е прелитал без междинно кацане от авиобаза във Флорида до военновъздушната база «Ben Guerir» в Мароко.
При прелитането е трябвало да се извършат две дозаправки във въздуха. Първата е преминала успешно. Втората над Средиземно море така и не е осъществена и бомбардировачът е обявен за изчезнал.
Независимо от мащабната операция по търсене на самолета, не са открити никакви следи от бомбардировача, ядреното оръжие и екипажа.
Една от версиите е, че самолетът се е взривил във въздуха.

 
 

45 години от първия полет на Mirage 2000

10.03.2023, 07:37

На 10 март 1978 година е извършен първият полет с изтребител Dassault Mirage 2000.
Mirage 2000 е многоцелеви изтребител от 4-то поколение на компанията Dassault Aviation, разработен за замяна на изтребителите Mirage III от състава на френските ВВС (Armée de l'Air), а на по-късен етап и на Mirage F-1.
Първоначално е разработван като прехващач и изтребител за завоюване на превъзходство във въздуха, но постепенно еволюра като многоцелеви самолет.
На негова база са разработени и ударните модификации Mirage 2000N и 2000D.
Произведени са над 600 машини, намира се на въоръжение във ВВС на девет държави. - Още за Mirage 2000

 
 

 

Румъния ще купува американски "Ейбрамс"

09.03.2023, 23:02

Румънската армия възнамерява да купи американски танкове "Ейбрамс". Става дума за батальон от 54 бронирани машини според началника на Дирекция "Въоръжение" в Министерството на отбраната на северната ни съседка генерал-лейтенант Теодор Инчикаш. - (видео)

Предстои одобрение от парламента, което най-вероятно ще бъде дадено. Като причина за превъоръжаването се посочва кризата на съседна Украйна.
Все още не е известно колко ще струват танковете, но от Букурещ съобщават, че вече водят преговори с Пентагона. Преди година Полша сключи договор за доставката на 116 такива машини на цена от 1,4 млрд. долара.
В близките дни ще бъде поискано парламентът в Румъния да одобри покупката от САЩ на три батальона верижни гаубици и неуточнен брой бойни машини за пехотата, системи за ПВО с малък и среден обсег и два типа ракети за изтребителите Ф-16. Обмисля се и покупка на танкове "Леопард-2" от Берлин.
Източник: https://duma.bg/

 

Плевен посрещна контингента от Босна и Херцеговина

09.03.2023, 19:42

„В продължение на шест месеца, на километри от Родината, в напрегната обстановка, Вие достойно защитихте името на България и Българската армия“. С тези думи командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков приветства поредния български контингент, който приключи участието си във военната мисия на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа”, съобщава Пресцентърът на МО.
Военното формирование от Въоръжените сили за участие в състава на многонационалния батальон на EUFOR в операция „Алтеа“ в Босна и Херцеговина „Алтеа” бе посрещнато тържествено днес в Плевен.
„Вие показахте висок професионализъм при изпълнението на поставените Ви нелеки задачи по патрулиране и охрана, проявихте чувство за отговорност, като дадохте своя принос за по-нататъшното укрепване авторитета на нашата армия сред контингентите на страните от НАТО и Европейските сили за сигурност“, подчерта още генерал-майор Дешков.
„Българската армия изпълнява достойно и отговорно своите ангажименти като надежден съюзник на страните от НАТО и ЕС в и извън територията на страната. Повече от две десетилетия българските военнослужещи допринасят за запазването на мира и сигурността в Западните Балкани, повишават способностите си за работа в международна среда, утвърждават авторитета на Родината зад граница“. Това се посочва в поздравителния адрес от министъра на отбраната Димитър Стоянов към военнослужещите.
Помощник-националният командир на формированието подполковник Калоян Стоянов благодари на своите подчинени за усърдието и старанието при изпълнението на задачите. „Благодарение на Вас сега стоя тук. Един командир е нищо, ако не е заобиколен от отдадени на работа си професионалисти, които да го следват и подкрепят. С поведението си навсякъде Вие бяхте едни отлични посланици на България пред света“, подчерта той.
Военнослужещите от контингента бяха наградени от името на министъра на отбраната Димитър Стоянов, както и от командира на Съвместното командване на силите (СКС), командира на Сухопътните войски и командира на Единния център за начална подготовка полковник Иван Вълев.
На тържествения ритуал присъстваха още генерал-майор Валери Цолов -командир на СКС, представители на държавната и местната власт, командири на военни формирования и военнослужещи от гарнизон Плевен, представители на военно-патриотичните организации. - (видео)
**********
Основната част от контингента бе сформирана от 4-и механизиран батальон от състава на Единен център за начална подготовка – Плевен, допълнен с военнослужещи от 61-а механизирана бригада – Карлово и 110-и логистичен полк – Пловдив. Контингентът бе в състав до 110 военнослужещи. Застъпването в дежурство на механизираната рота бе в периода от 1 юли 2022 г. до 28 февруари 2023 г. За това време военнослужещите от контингента са изпълнили около 200 задачи. Национален командир е полковник Красимир Христов Ценов – заместник-началник на отдел „Логистика“ на СКС. Помощник-национален командир на контингента и командир на национален поддържащ елемент е подполковник Калоян Стоянов – командир на 4-и механизиран батальон.

 

Полша съобщи, че е доставила на Украйна още 10 от обещаните 14 танка "Леопард 2"

09.03.2023, 17:31

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак съобщи днес, че страната му вече е доставила на Украйна обещаните допълнително 10 танка "Леопард 2А4", предаде Франс прес.
"Става дума за един батальон тежки танкове, които в случая с Полша вече са доставени, а що се отнася до нашите съюзници – ще бъдат доставени на Украйна много скоро", каза министърът пред журналисти.
През януари Полша обеща да изпрати на Киев общо 14 танка "Леопард 2" и първите 4 вече бяха доставени на 24 февруари, в деня на първата годишнина от нахлуването на Русия.
"Освен 14-те полски танка "Леопард" в батальона има 8 канадски, 8 норвежки и 6 испански танка", уточни Блашчак.
След разговор с испанската си колежка Маргарита Роблес той посочи, че Мадрид може би ще достави на Киев още 4 танка допълнително.
Обучението на украински танкисти вече приключи, каза полският министър.
Той изтъкна, че е започнало изграждането на център за поддръжка и ремонт на танковете, доставени на Украйна, и е разговарял за това с германския си колега Борис Писториус.
По думите му осигуряването на резервни части за тези бронирани машини германско производство е "предизвикателство", тъй като производството им е спряно преди 20 години.
"Готови сме да го подновим, естествено в сътрудничество с германците", поясни Блашчак.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Юрий Игнат: Украйна не може да сваля руските свръхзвукови ракети "Кинжал"

09.03.2023, 14:27

Украйна не може да сваля руските свръхзвукови ракети "Кинжал", това съобщава говорителят на командването на военновъздушните сили на Украйна полковник Юрий Игнат, цитиран от руската осведомителна агенция ТАСС.
Киев очаква  да получи  американските системи за противовъздушна отбрана Пейтриът (Patriot), но и те "не са панацея", тъй като е необходимо голямо количество от тях, цитират от ТАСС.
"Нашите средства за  противовъздушна отбрана могат да свалят крилати ракети, но за съжаление все още не можем да противодействаме точно на тези, тъй като те летят по балистична траектория. А ние нямаме средства против тях", казва Игнат в ефира на украинския телевизионен канал  "Рада".
Както по-рано днес съобщиха пред журналисти от Министерството на отбрана на Руската федерация,  Въоръжените сили на Русия  са нанесли масиран удар по украински обекти, в отговор на терористичния акт в Брянска област, уточнява ТАСС, като подчертава, че ударът е нанесен включително и със свръхзвукови ракети "Кинжал", по ключови обекти на военната инфраструктура, военни заводи и обекти на енергетиката.

 

Продължава приемът за срочна служба в доброволния резерв

09.03.2023, 13:16

Със заповед на министъра на отбраната Димитър Стоянов са обявени вакантни длъжности за приемане на срочна служба в доброволния резерв на български граждани. 150 от тях са в НВУ „Васил Левски“, съответно 90 във Велико Търново и 60 в Шумен, както и 100 във военно формирование 22160 – Плевен. Срочната служба на приетите ще започне на 7 септември 2023 г. До 28 април кандидатите могат да подават писмени заявления, чрез военните окръжия.
Със заповедта е създадена необходимата организация по осъществяване на приема. Началникът на Централно военно окръжие е определен за длъжностно лице, отговорно за провеждане на подбора на кандидатите за срочна служба в доброволния резерв. Процедурите по провеждане на подбора ще приключат до 19 май. Началникът на НВУ „В. Левски“ и командирът на  военно формирование 22 160 - Плевен, са опровамощени да сключват и прекратяват договори за срочна служба в доброволния резерв, да приемат на срочна служба в  доброволния резерв, да назначават на длъжност и да присвояват военно звание „редник 1-ви клас“ на кандидатите, явили се за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв.
За времето на срочната служба резервистът получава основно месечно възнаграждение в съответствие със заеманата длъжност и присвоено звание.
Завършилите срочна служба могат да кандидатстват без конкурс за вакантни длъжности за войници във военни формирования от Българската армия и ползват предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, в т. ч. в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност при постигнати равни крайни резултати от проведена процедура. Срочнослужещите, които не желаят да сключат договор за военна служба, се вписват в запаса.
Подробности на https://www.mod.bg/
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Швейцарският парламент отхвърли искане на Германия да разреши изпращане на боеприпаси на Украйна

09.03.2023, 12:00

Швейцарските депутати отхвърлиха искане на Германия да ѝ позволят да изпрати на Украйна танкови снаряди швейцарско производство, предаде ДПА.
По този начин Националният съвет на Швейцария остави в сила действащите строги правила за износ съгласно швейцарския Закон за военните материали, който забранява на страните, закупили оръжия или боеприпаси от швейцарски фирми, да ги предоставят на трети страни, участващи в международен конфликт.
Отхвърленото предложение предвиждаше възможност да се позволи доставката на Украйна на муниции швейцарско производство на основание на това, че Общото събрание на ООН е приело резолюция, осъждаща руската инвазия в Украйна.
Забраната има за цел да съхрани швейцарската политика на неутралитет при международни конфликти.
Германия се надяваше да изпрати на Украйна свои запаси от стари боеприпаси, закупени от Швейцария, за да може Киев да ги използва във войната с Русия.
Някои представители на германското ръководство предупредиха, че ако Швейцария продължи да отказва да разреши доставките на военна продукция за Украйна, това може да се отрази на бъдещи сделки за закупуване на швейцарско въоръжение за германската армия.
Германия освен това поиска от алпийската си съседка да ѝ продаде обратно танкове “Леопард” германско производство, с които да замени танковете, които предостави на Украйна. За да стане продажбата възможна, швейцарският парламент ще трябва официално да разреши снемането им от въоръжение, но засега нищо не подсказва, че швейцарските депутати ще одобрят и тази стъпка.
Източник: bta.bg

 

Обсъдиха основни въпроси по охраната на въздушното пространство

09.03.2023, 11:49

В района на Втора зона за управление и наблюдение се проведе ежегодният командирски сбор на Базата за командване, управление и наблюдение (БКУН) на Военновъздушните сили. В него взеха участие командирът на БКУН полковник Юрий Луканов, ръководният състав от командването на базата, командирите и началниците на щабове на подчинените военни формирования, съобщават от ВВС. Бяха поканени за участие в сбора офицери от ВА „Г. С. Раковски”, ВВВУ „Г. Бенковски”, факултет „A, ПВО и КИС“ към НВУ „В.Левски“ и командването на Военновъздушните сили.
В продължение на два дни бяха разгледани въпроси, свързани със задачите и развитието на Базата за командване, управление и наблюдение, в контекста на предстоящите предизвикателства към Военновъздушните сили.
По време на докладите бяха обсъдени въпроси, свързани и с воденето на ефективен учебен процес с младите кадри, осигуряване на тактическа и специална подготовка на щурманите-насочвачи, разчетите на радиолокационните станции, военнослужещите от подразделенията за комуникационно-информационни системи и логистика в условия на дефицит от материални средства и ограничени финансови ресурси.
Във връзка с основната тема активно участие взеха командирите на подчинените военните формирования, като акцентираха върху спецификата на експлоатацията и обслужването на техниката и предложение на последователни стъпки за по-нататъшни решения и действия.
Основните акценти на дискусиите по време на сбора бяха осигуряване носенето на непрекъснато бойно дежурство с националните сили и средства, както и с тези временно развърнати от НАТО за усилен Air Policing. Участниците в сбора обсъдиха също така и подготовката за участие и осигуряване провеждането на национални и международни учения, и летателни тренировки, процеса на развитие и адаптиране на системата за гражданско-военната координация по използването на въздушното пространство.
В своето обръщение към присъстващите полковник Юрий Луканов благодари на личния състав за постигнатите добри резултати, пожела здраве и бъдещи професионални успехи при преодоляване на предизвикателствата през настоящата 2023 година.
Източник: https://otbrana.com/

 

Той беше Първият!

09.03.2023, 08:02

На днешната дата през 1934 г. е роден Юрий Гагарин, който влезе в история като първият човек, полетял в космоса.
Първият космонавт е роден в семейство на колхозници в село близо до град Гжатск, Смоленска област.
На 1 септември 1941 г. той започва да ходи на училище, но на 12 октомври същата година селото е окупирано от немците и учението му се прекъсва за почти година и половина. Семейството е изгонено от къщата им и си прави землянка преди зимата. Малко преди освобождението на селото сестра му Зоя и брат му Валентин са изпратени на принудителна работа на запад. На 9 април 1943 г. селото е освободено от Червената армия и занятията продължават. По това време Юрий обича да играе на баскетбол.
През 1945 г. семейството напуска напълно унищоженото от Вермахта с. Клушино и се заселва в разрушения гр. Гжатск. Тук през 1949 г. завършва шести клас на Гжатското средно училище. От есента продължава образованието си в Люберецкото професионално училище № 10. Завършва с отличие професионалното училище с квалификация леяр-формовчик. През август 1951 г. се записва в Индустриалния техникум в град Саратов. Занимава се активно със спорт.
Именно в тези години се увлича по авиацията и на 25 октомври 1954 г. посещава за пръв път Саратовския аероклуб. През юни 1955 г. завършва с отличие Саратовския техникум. През юли извършва първия си самостоятелен полет на самолета Як-18. На 10 октомври завършва обучението си в Саратовския аероклуб. За това време има 196 полета и общо 42 часа и 23 минути във въздуха. На 3 август 1955 г. саратовският областен вестник „Младежка заря“ публикува статия „Ден на летището“ в която се споменава името на Гагарин. „Първата похвала в печата значи много в живота на човека“, пише след време Юрий Алексеевич.
От 27 октомври 1955 г. е повикан да отбие военната си служба. Изпратен е в I-во Военноавиационно училище „Климент Ворошилов“ в град Чкалов (днес Оренбург), в което се подготвят летци. Завършва обучението си в него с отличие на 25 октомври 1957 г. независимо от някои трудности, а след 2 дни сключва брак с Валентина Ивановна Горячева. В края на 1957 г. Гагарин е изпратен в изтребителен авиационен полк на Северния флот. Там извършва полети на военния самолет МиГ-15 в условията на полярните дни и нощи и открива, че му доставя удоволствие да лети. Към октомври 1959 година е направил 265 часа.
На 9 декември 1959 г. подава писмено заявление с молба за включване в групата на кандидатите за космонавти. След седмица го викат в Москва за цялостен медицински преглед в Централната военна болница. В началото на 1960 г. специална медицинска комисия признава старши лейтенант Гагарин като годен за космически полети.
На 12 април, 1961 г. в 6 часа и 7 минути по Гринуич - 9 часа и 7 минути московско време излита с Юрий Гагарин на борда си космическият кораб „Восток 1“, който за първи път извършва пълна обиколка около Земята.
Първите му думи в открития космос са „Поехали !“.
Целият космически полет продължава 1 час и 48 минути. Епичният полет на Гагарин приключил като на височина от 7 км катапултира от капсулата за кацане. И веднага става световна знаменитост.
Усмивката на Гагарин направи повече от всички съветски ракети заедно. Може би е избран за първи космонавт и заради нея. Може да се каже, че изборът на Гагарин е невероятно успешен пиар.
След полета, Гагарин прави световно турне, посещава 30 страни, в т.ч. и България, навсякъде посрещан с любов и възторг.
Но Гагарин иска да лети. В продължение на седем години след епохалния полет Юрий Алексеевич успява да завърши Военновъздушната академия Жуковски и да стане дубльор на Владимир Комаров за полета на "Союз-1".
Комаров загива. И по-малко от година по-късно загива и Гагарин по време на тренировъчен полет с МиГ-15УТИ.
По решение на Международната федерация по авиация 12 април е обявен за Международният ден на Авиацията и космонавтиката. - Още Космос

 

9 март 1987 г.: Първи полет на свръхзвуковия многоцелеви изтребител с вертикално излитане и кацане Як-141

09.03.2023, 07:58

Як-141 (изделие 48/48М, по кодификация на НАТО: Freestyle) е многоцелеви свръхзвуков палубен изтребител с вертикално (или с къс разбег) излитане и кацане (ИВИК), разработен от ОКБ „Яковлев”. Става третият ИВИК в света, след EWR VJ 101 и Dassault Mirage IIIV, който преодолява скоростта на звука.
Предназначен е за осигуряване на прикритие на авионосни съединения от противниковата авиация, завоюване превъзходство във въздуха, водене на близък маневрен и далече бой, както и за нанасяне на удари по наземни и водни цели.
Изтребителят се разработва от средата на 1970-те години, първият полет е извършен преди 34 години – на 9 март 1987 г. Предполагало се е, че Як-141 ще бъде в състава на авиогрупите на тежките авионосещи крайцери «Новороссийск», «Баку» (по-късно «Адмирал Горшков»), «Тбилиси» (по-късно «Адмирал Кузнецов»), «Рига» (по-късно «Варяг») и «Ульяновск», като замени остарелите Як-38 на «Киев» и «Минск». Очаквало се е също да бъде приет на въоръжение и във ВВС.
За съжаление изпитанията на новия самолет забуксуват и първото кацане на палубата на авионосещ крайцер е едва през 1991 г. През април 1991 г. летец-изпитателят Андрей Синицин поставя 12 световни рекорда по скороподемност, максимално натоварване и височина на полета с товар.
Независимо, че полетите са извършвани в далеч не най-идеалните условия, Як-141 е показал пълно превъзходство над британския „Хариер”.
Поради настъпилата криза след разпада на СССР, както и тогавашното негативно отношение на военните към „вертикалните”, водят до спиране финансирането и закриването на проекта.
Произведени са общо четири изтребителя Як-141 и сега може да се видят само по музеите. По информация от редица източници, част от използваните технологии и технически решения при проектирането на Як-141 са предадени на САЩ, които по-късно ги използват при разработването на F-35. - Още за Як-141

 

Военен календар

09.03.2023, 07:54

На 9 март 1230 година цар Иван Асен ІІ (1218 – 1241) разгромява епирската армия при Клокотница. В началото на март 1230 г. многобройна войска под предводителството на Теодор Комнин, деспот на Епир, се насочва през Адрианопол (дн. Одрин) по горното течение на р. Марица към Пловдив и спира на десния бряг на р. Клокотница. Цар Иван Асен ІІ потегля от Търново и разполага армията си северозападно от днешното с. Сталево, Хасковско.
Решителното сражение започва рано сутринта на 9 март (денят на Свети Четиридесет мъченици) в близост до днешното с. Клокотница, Хасковско. Българската войска подхожда към противника, а на знамето й е прикрепен нарушеният от Теодор Комнин съюзен договор. Първоначално действията на епирската армия са успешни и тя се вклинява в бойния ред на българите. Тогава цар Иван Асен ІІ въвежда оставения в резерв конен отряд, който излиза в тил на противника. Теодор Комнин и цялата му войска се оказват обкръжени, без възможност за оттегляне в която и да е посока. В резултат на победата към българската държава са присъединени Източна Тракия с Одрин и Димотика, Беломорието със Сяр, цяла днешна Македония, Далмация и значителни части от Албания. България става първостепенна сила в европейския югоизток, а нейният владетел Иван Асен ІІ започва да се титулува „цар на българи и гърци“.

 

 

Министър Димитър Стоянов: Всяко искане на Украйна се разглежда в съответствие с нашите възможности

08..03.2023, 21:05

„България отстоява суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и подкрепя нейната европейска интеграция“. Това заяви министър Димитър Стоянов на неформалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на Европейския съюз в Стокхолм. На нея бяха обсъдени развитието на мисията на ЕС за предоставяне на помощ в подкрепа на Украйна (EUMAM) и помощта за страната в рамките на Европейския механизъм за подкрепа на мира, съобщава Пресцентърът на МО.
Министър Стоянов изтъкна ролята на Европейската агенция по отбрана (ЕАО) за инициирането на конкретни проекти за съвместни обществени поръчки. „Агенцията има опит и капацитет да изпълни успешно тази задача. Смятаме, че проектът за боеприпаси на ЕАО е особено подходящ за осигуряване на необходимите боеприпаси на Украйна и ние го подкрепяме“, посочи той.
„Ние работим успешно с Украйна на двустранна основа и всяко украинско искане се оценява внимателно, в съответствие с нашите възможности. В изпълнение на решението на Народното събрание,   военна техника и боеприпаси бяха транспортирани в Украйна по-рано тази година“, посочи министър Стоянов. Той отбеляза, че наред с военно-техническата подкрепа, страната ни участва в EUMAM с инструктори, които ще обучават украински военнослужещи на територията на държави-членки на ЕС за използването на предоставеното в рамките на мисията въоръжение и техника, както и с обучение на бойни санитари на българска територия.  
На форума министрите на отбраната обсъдиха и актуалното състояние на военните мисии и операции на Съюза, както и готовността на общността да отговори на съвременните рискове и заплахи за сигурността.

 

Британската армия открива база в Далечния север на Норвегия

08.03.2023, 20:32

Британската армия обяви днес откриването на военна база в Далечния север на Норвегия, за да подсили способностите на НАТО в Арктика на фона на опасенията, свързани с руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.
Макар граничещата с Русия Норвегия да отказва да приеме постоянни бази за чуждестранни войски, базата "Кемп Вайкинг" ще бъде отворена за период от 10 години северно от Тромсьо и в нея ще бъдат разположени командоси, които ще се обучават за водене на бойни действия в арктически условия.
„Местоположението на базата е идеално за възпиране на заплахи в региона и позволява на Великобритания да реагира бързо, когато е необходимо, за да защити северния фланг на НАТО и своя близък съюзник, Норвегия“, посочи в изявление британското министерство на отбраната.
Тази база, която е близо до норвежки военни бази, ще установи задълго присъствието на британски командоси в района, където хиляда от тях участваха в учения тази зима.
Изграждането ѝ беше обяснено с „възвръщането на значението на Далечния север като ключов театър на операциите“, което оправдава „новите отбранителни съоръжения за съвременната епоха“.
Скандинавската страна, която има 98-километрова граница с Русия в Далечния север, предостави на Украйна голям брой единици военно оборудване, включително артилерия и боеприпаси, за защита срещу руската инвазия, посочва АФП.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Южна Корея одобри износа на гаубици с нейни части от Полша за Украйна

08.03.2023, 15:10

Правителството на Южна Корея е одобрило миналата година експортни лицензи за Полша, за да предостави на Украйна гаубици "Краб", които са произведени с южнокорейски компоненти, предаде Ройтерс, като се позова на негов служител.
Това е първото потвърждение, че Южна Корея официално е дала съгласието си поне косвено за предоставянето на оръжия на Украйна.
Официални представители на Сеул преди това са отказвали да коментират казуса, което подхранваше спекулациите дали Южна Корея официално се е съгласила или съзнателно не обръща внимание на неправомерни действия на трети страни, отбелязва Ройтерс.
Администрацията на програмата за отбранителни придобивки (DAPA) за контрол на технологиите прегледа и одобри трансфера на шасито на гаубицата, произведено в Южна Корея, заяви Ким Хьонг-чол, директор на отдела за Европа и Азия на Бюрото за международно сътрудничество.
"Прегледахме цялата документация и възможните проблеми вътре в DAPA... след това взехме решение да издадем лиценз за износ на Полша", каза той в интервю, което даде за Ройтерс в централата на DAPA в Сеул.
В същото време южнокорейският служител подчерта, че позицията на правителството е страната да не доставя оръжейни системи на Украйна.
"Краб" са самоходни гаубици, произвеждани от полската компания "Хута Сталова вола" (Huta Stalowa Wola) чрез комбиниране на южнокорейско шаси К9 "Тъндър", кула от британската Би Ей И Системс, 155-милиметрово оръдие на френската "Некстер" и полска система за управление на огъня.
След нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година Полша изпрати 18 гаубици "Краб" на Киев през май и се готви да му достави още десетки бройки.
Миналата година руският президент Владимир Путин обвини Южна Корея, че е предоставила оръжия на Украйна, заявявайки, че това ще унищожи техните двустранните отношения, отбелязва Ройтерс.
В отговор южнокорейският президент Юн Сук-йол каза, че неговата страна, която е съюзник на САЩ, не е изпращала никакви оръжия на Киев. Администрацията на Юн заяви, че не планира да променя тази политика.
Юн посочи, че южнокорейското законодателство прави трудна пряката продажба на оръжия на държави в активен конфликт. Сеул също така не желае да разгневи Москва въпреки нарастващия натиск от страна на Съединените щати и страните от НАТО да предостави оръжия и боеприпаси, посочва Ройтерс.
По време на посещението си в Сеул през януари генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Южна Корея да увеличи военната си подкрепа за Украйна, като се аргументира с действията на други държави, които след руската инвазия са променили своята политика да не доставят оръжия на държави, участващи в конфликт.
Южна Корея се възползва от бързането на Европа да се превъоръжи и миналата година подписа с Полша голяма оръжейна сделка на стойност 5,8 млрд. долара за стотици ракетни установки "Чунму", танкове K2, самоходни гаубици K9 и изтребители ФA-50.
Източник: bta.bg

 

Засилването на китайската армия в числа

08.03.2023, 14:07

Китайската армия е най-голяма в света по брой на личния състав и втора по бюджет, а през 2023 г. предстои и увеличение със 7,2 на сто, съобщи в неделя правителството – така страната ще получи възможност да продължи модернизацията на своите въоръжени сили.
Народоосвободителната армия (НОАК) уверява, че има изцяло “отбранителен характер”, но друга нейна задача е да утвърждава претенциите на Китай за суверенитет пред съседните страни и да се тренира за евентуално нахлуване в Тайван.
Ето основните неща, които трябва да се знаят за нея:
Личен състав
През последното десетилетие той бе силно съкратен в рамките на кампания за модернизация, професионализация и оптимизация на разходите.
Днес НОАК наброява 2 035 000 военни, сочат данни на британския аналитичен Институт за стратегически изследвания (IISS – Institute for Strategic Studies).
В сухопътните сили служат 965 000 от тях, във военновъздушните – 395 000, във военноморските – 260 000, а още 120 000 – в ракетните войски със стратегическо предназначение.
Президентът Си Цзинпин призова армията да завърши модернизацията си до 2035 г. и към 2050 г. да стигне “световна класа”.
Ядрени бойни глави
Китай разполага с около 350 ядрени бойни глави по сведения на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ) от 2022 г.
Запаси, далеч по-малки от тези на САЩ (5428) и на Русия (5977), но по-големи, отколкото има Обединеното кралство (225) или Франция (290) според същия източник.
Американското министерство на отбраната впрочем обвини през ноември Пекин, че смята до 2035 г. да увеличи ядрения си арсенал до 1500 бойни глави.
Противно на САЩ Китай се ангажира никога да не използва пръв ядрени оръжия – освен ако сам не бъде нападнат с такива.
Самолетоносачи
Китай притежава три самолетоносача, от които само два са годни за експлоатация в момента. Третият преминава морски изпитания.
Излитането и кацането на самолети върху палубите им обаче са сложни операции, изискващи да бъдат обучени много пилоти – твърде продължителен процес.
Докато САЩ разполагат по данни на Института за стратегически изследвания с 11 самолетоносача – кораби, възможно най-подходящи за демонстрация на сила.
Бази в чужбина
Китай има една-единствена военна база в чужда страна (Джибути), предназначена според него главно за антипиратски операции в региона. Съединените щати пък държат стотици по света.
Китайското военно присъствие в чужбина е ограничено, с изключение на участието в мироподдържащи мисии на ООН.
Военновъздушни сили
Въоръжаването им напредва с високо темпо – те получават по-специално нови стелт изтребители като Джей-16 и най-вече Джей-20 – самолети, чието годишно производство според Института за стратегически изследвания “вероятно се е удвоило” през последните три години.
Пентагонът твърди в доклад, че Китай “бързо догонва въздушните сили на Запада”.
Най-голямата военна марина в света?
Понякога представят Китай като първата военноморска сила в света, изпреварваща по брой на корабите САЩ.
Китайският военен флот обаче разчита предимно на кораби от по-малки типове и все още е далеч от мощта на американския.
В надпревара със САЩ
От 80-те насам, благодарение на силно нарастващия си през годините БВП, Китай отпуска все повече средства за усъвършенстване на армията си.
“Някои военни формирования са сред най-добре обучените и екипираните в света, но други все още изостават с десетилетия”, изтъква пред АФП Никлас Сванстрьом, директор на Института за политики по сигурността и развитието (Institute for Security and Development Policy) в Стокхолм.
Задачата на НОАК в общи линии се ограничава до защита на претенциите на Китай за суверенитет върху погранични области и поддържане на готовност да възпрепятства евентуална намеса на САЩ в региона. - Още за ВС на Китай
Източник: bta.bg

 

Ален Берсе: Швейцария няма да изнася оръжия за Украйна

08.03.2023, 12:34

Швейцария продължава да се противопоставя на износа на свои оръжия за разкъсваната от война Украйна, заяви президентът на страната Ален Берсе, позовавайки се на неутралитета на страната си, предаде АФП.
Швейцария забранява реекспорта на швейцарско оръжие за държави, които са във война, но въпросът за дългогодишната традиция на неутралитет на страната се обсъжда след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди малко повече от година.
“Дискусията за износа на оръжия, въоръжения /за Украйна/… докато имаме (нашата) правна рамка в Швейцария не е възможно да го направим”, заяви Берсе пред репортери в рамките на срещите на ООН, посветени на правата на жените.
“За правителството и за Федералния съвет ние трябва и искаме да запазим тази правна рамка и да работим по нея”, каза той.
Коментарите му дойдоха, след като в края на февруари Берлин поиска от германския производител на оръжие Rheinmetall да бъде разрешено да придобие стари швейцарски танкове Leopard, като гарантира, че те няма да бъдат прехвърлени на Украйна.
Богатата алпийска държава, която не е член на Европейския съюз, следва примера на блока по отношение на санкциите срещу Москва, но досега не е проявявала гъвкавост по отношение на военния си неутралитет.
“Тези санкции, те са абсолютно съвместими с неутралитета”, каза Берсе.
Въпреки натиска от страна на Киев и неговите съюзници, Швейцария досега отказваше да разреши на страните, които притежават оръжия, произведени в Швейцария, да ги реекспортират в опустошената от войната Украйна и досега е отхвърлила подобни изрични искания на Германия, Испания и Дания.
В парламента има няколко инициативи за облекчаване на правилата за реекспорт, но до вземане на решение вероятно ще се стигне след месеци.
Източник: БГНЕС

 

Доброволката Янка Кирова загина на фронта на 8 март 1945 г.

08.03.2023, 08:38

Недялка Тенева, секретар на СВВБ-Стара Загора
В българското военно гробища край унгарския град Харкан е гробът на доброволката Янка Кирова Иванова от 41-ви пехотен полк. Тя е от с.Громшин Фердинандско, днес Монтанско.  Тази жена спасява 170 български войника с цената на собственият си живот.
По време на Дравската отбранителна операция, 3 рота от 41-и пехотен полк, където служи Янка Кирова, изпада в обкръжение от силите на Вермахта. Командирът призовава за доброволци, които да прикрият отстъплението. Ротата, е застрашена от унищожение. Необходими са войници, които да се жертват. Отзовават се дванадесет души, сред които две жени.
При опита на командира да изтегли жените от групата Янка Кирова казва: Тук аз не виждам жени, а само войници! С настъпването на нощта противниковият огън от отсрещния бряг на Драва намалявал и командването решава да изтегли ротата от обкръжението. Сражението било неравно. Сред 7 убити, трима ранени (Милка - също), Янка остава сама и продължава да стреля с картечницата. Улучва я снайперист. Загива сутринта на 8 март 1945 г. Само да 20 години!
********
Дравската операция или Дравската епопея е отбранителна операция на българската армия по време на участието на България във Втората световна война срещу войски на Третия райх, настъпващи в района на Нагятад-Хересне в опит да създадат предмостие на северния бряг на река Драва. Тя е част от отбранителната Балатонска операция на Червената армия от периода 6 до 21 март 1945. На Първа българска армия с командващ ген. лейтенант Владимир Стойчев е поставена задача за упорита отбрана по северния бряг на р. Драва. В процеса на подготовката със заповед на командващия армията на 17 февруари 1945 г. са формирани два корпуса - 3-ти и 4-ти корпуси. За тяхното управление от България са изпратени два напълно окомплектовани с офицерски състав корпусни щаба.
Трети корпус с командващ ген. лейтенант Тодор Тошев заема позиции на западния участък, граничещ на север с разграничителната линия на Първа българска армия със съседната от север 57-а съветска армия от III-ти украински фронт - Кадаркут-Надкорпад-Йотвьошкони; на юг-река Драва; на запад-каналът Риняпатак и на изток разграничителната линия с Четвърти корпус на Първа българска армия.
Четвърти корпус, командван от ген. лейтенант Стоян Трендафилов заема позиции за отбрана на южния, т.нар. дравски участък с югоизточна разграничителна линия с 3-та югославска армия Мадярбой (днес Бой)-Беременд-Торянц, на юг и югозапад северния бряг на р. Драва, на северозапад разграничителната линия с Трети корпус Сигетвар-Даран-Барч.
В състава на Трети и Четвърти корпус влизат следните съединения:
- Трети корпус
* 8-ма пехотна Тунджанска дивизия с командир ген. майор Борис Харизанов
* 10-та пехотна Родопска дивизия с командир ген. майор Иван Хубенов
* 12-та пехотна дивизия с командир ген. майор Стефан Таралежков
* 16-та пехотна Беломорска дивизия с ген. майор Цоньо Ганев
- Четвърти корпус
* 3-та пехотна Балканска дивизия с командир ген. майор Васил Любенов
* 11-та пехотна дивизия с командир ген. майор Ангел Доцев
Хитлеристкото настъпление има за цел да отвлече главните съветски сили от Берлин, да обкръжи и унищожи 57-ма съветска и Първа българска армия и да достигне река Дунав. Вермахтът нанася три удара:
1) основен - между езерата Балатон и Веленцейто по направление на Дунафьолдвар;
2) срещу силите на 57-ма съветска армия и българската 10-та пехотна дивизия по направление на Печ;
3) през Драва, при Долни Михоляц, срещу 4-ти български корпус и при Валпово срещу 3-та югославска армия.
Пробивът по направлението на главния удар е спрян от съветските войски на 15 март. Настъплението в стика между 57-ма съветска армия и българската 10-та пехотна дивизия е спряно с помощта на 12-та пехотна дивизия. Опитът за подновяването му е спрян на 10 март. В района на Долни Михоляц хитлеристките войски успяват да форсират Драва и да създадат предмостие с дължина 18-20 километра и дълбочина 5-6 километра. Тяхното настъпление е спряно с помощта на две дивизии от 133-ти съветски корпус. От 12 до 19 март, след ожесточени боеве при селата Дравасоболч, Дравапалконя, Дравачехи, с помощта на 16-та пехотна дивизия предмостието е ликвидирано, войските на Вермахта са отхвърлени на юг от Драва и отбраната на българите в участъка е стабилизирана. До 21 март, с помощта на български и съветски части, 3-та югославска армия ликвидира предмостието при Валпово.
Успешното провеждане на Дравската операция проваля настъпателните планове на Вермахта, спомага за създаване на условия за настъпателната Виенска операция на Червената армия и по този начин ускорява края на войната. Победата при Драва допринася и за бойния престиж на българската армия.
Загубите на българската армия наброяват 1614 убити, а ранените са около 2500.
Източник: http://otbrana.com/

 

 

САЩ, Германия и Украйна са разработили два варианта за офанзива

07.03.2023, 22:22

САЩ и Германия са отработили два варианта за настъпление на въоръжените сили на Украйна в рамките на щабно учение, съобщава New York Times. На него е присъствал и началникът на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили.
Двата варианта за украинската офанзива са: срещу руските отбранителни линии в североизточната или източната част на страната, включително в Донецк и Луганск, или към сухопътния коридор, свързващ континенталната част на Русия с Крим, за да се разцепи групировката на руските войски на две части, принуждавайки ги да напуснат левия бряг на Днепър.
Логично е да се очаква, че Русия ще положи всички усилия, за да прекъсне украинската офанзива на юг и да задържи фронтовата линия. Освен това Украйна се сблъсква със значителни трудности, свързани със скоростта и количеството на доставките на оръжия и боеприпаси от Запада......Прочети още

 
 

"Уолстрийт джърнъл": САЩ не са готови за нова епоха на съперничество между великите сили

07.03.2023, 21:55

Съединените щати сега не са готови да се противопоставят на Русия и Китай, тъй като през последните десетилетия се фокусираха върху борбата срещу метежниците и бунтовниците в страните от Близкия изток.
Това съобщи "Уолстрийт джърнъл". Изданието отбелязва, че днес САЩ не произвеждат достатъчно оръжия и боеприпаси, които са необходими за ефективно възпиране и, при необходимост, за противопоставяне на други водещи играчи в световната политика, съобщава ТАСС.
Вестникът посочва, че въпреки че осъзнават настъпването на нов етап, борбата между великите сили нараства, а редица обстоятелства пречат на САЩ да реагират бързо на новите условия. Сред тези обстоятелства са вътрешните противоречия в Америка, различните оценки на заплахата от Китай и отвличането на вниманието от текущите проблеми. През годините на борба с терористичните групировки в Близкия изток е намаляло производството на подводници, които са необходими за конфронтация с Китай, както и на ракети. Щабните учения са показали, че в случай на конфликт за Тайван запасът от американски ракети с голям обсег ще бъде изчерпан за около седмица.
САЩ изостават от Москва и Пекин в разработването на свръхзвукови оръжия. Привлекателността на военната служба намаля, през последните години въоръжените сили редовно се сблъскват с недостиг на доброволци. Вестникът посочва, че в случай на изостряне на международната обстановка САЩ могат да бъдат принудени да водят военни действия на два фронта – срещу Китай и Русия. Един театър на операции може да бъде Арктика, като Съединените щати изостават от Русия по отношение на броя на ледоразбивачите, които ще бъдат необходими за подпомагане на операциите на флота.
Според "Уолстрийт джърнъл" Съединените щати ще могат да осигурят технологично предимство пред Китай и Русия чрез създаване на нови видове оръжия едва към 2030 г., докато конфликтът с Китай за Тайван според американските разузнавателни служби може да възникне по-рано.
Същевременно вестникът признава, че в момента американската армия все още превъзхожда основните си противници, военният бюджет се увеличава всяка година, а разходите за научноизследователска дейност през 2023 г. ще възлязат на 140 милиарда долара, което е абсолютен рекорд.
Източник: https://epicenter.bg/

 

В Белград се провежда Световният конгрес на ветераните от войните

07.03.2023, 19:41

От 6 до 10 март в Белград се провежда Световният конгрес на ветераните от войните, който включва и 39-ата Генерална асамблея на федерацията. Участват делегати от 38 страни. Форумът се провежда от SUBNOR с подкрепата на Министерството на труда и социалните работи под патронажа на президента на Сърбия Александър Вучич.
„Сигурни сме, че мотото на конгреса "Уважение към многообразието" ще съпътства всички заседания и срещи в Република Сърбия. Днес темата е много актуална и сме уверени, че ще бъде разгледана внимателно и от всички гледни точки в сесията за мир и сигурност по време на конгреса.
Съюзът на ветераните от войните в България прави всичко възможно за подобряване социалното положение на своите членове и защитата на мира, както ни призовава ООН. За съжаление, усложнената обстановка не ни позволи да участваме в конгреса, но ние сме с вас през тези дни“, се посочва в поздравителния адрес на доц. д-р Иван Сечанов.
В началото на конгреса социалният министър Никола Селакович подчертал, че всички в Сърбия са потомци на ветераните. Акцент в словото му била защитата на ветераните-инвалиди. За това за тази година бюджетът е отделил 17,9 млрд динара в резултат на приетия Закон за защита на ветераните-инвадили.
Нашата организация е открита за сътрудничество с ветераните от целия свят, много е важна концепцията за уважение към многообразието, посочил президентът Дан-Виго Бергтун. Ние сме неполитическа организация и не всемаме страна в нито един конфликт, дори за това да ни подтикват правителствата, казал още той.
Ние следваме политиката на президента Александър Вучич, развиваме регионалното сътрудничество, отминаваме въпросите, по които нямаме съгласие и продължаваме да обсъждаме останалите, посочил ген. Ковачевич. Така, допълнил той, оставаме приятели.
Световната федерация на ветераните (WVF) е международна неправителствена организация за ветерани с нестопанска цел. Мисията на WVF е да бъде водещата организация, насърчаваща благосъстоянието и предоставяща помощ и помощ на ветерани и жертви на войни и подпомагаща международната общност в насърчаването на международния мир и сигурност
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

НВУ „Васил Левски“ е пред последваща институционална акредитация

07.03.2023, 19:38

Експертна група от Националната агенция по оценка и акредитация е вече в Националния военен университет „Васил Левски“. Целта й е да приключи на процедурата по институционалната акредитация на учебното заведение.
„Процедурата по институционална акредитация се извършва по три основни стандарта - система за управление на качеството, академичен състав на НВУ и третият стандарт е учебно-материална база и подпомагане на обучаемите. По всеки стандарт в хода на проверката ще бъдат представени постиженията на Военния университет, ще бъде представен доказателствен материал за всички наши успехи“, коментира заместник-началникът по учебната и научна част на Военния университет полк. доц. д-р Николай Урумов, който представи на експертната група актуализираните данни по критериите за последващата институционална акредицатия.
Както съобщават от НВУ ръководител на експертната група е проф. д.н. Асен Кожухаров от Висшето военно-морско училище „Н.Й.Вапцаров“. Заедно с него във Военния университет са и полк. доц. д-р Никола Стоянов от Военна академия „Г. С. Раковски“, доц. д-р Милорад Йорданов от Висшето училище по сигурност и икономика, проф. д-р Розалина Димова от Техническия университет във Варна и студентът от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Мирослав Георгиев. Наблюдаващи процедурата са доц. д-р Екатерина Гетова, която е и председател на постоянната комисия в област „Социално-правни науки сигурност и отбрана“ в Националната агенция по оценка и акредитация, както и докторантът майор Лъчезар Русеков.
Посещението, което ще продължи до 9 март, започнало от храма на Военния университет „Св. Седмочисленици“, след което била първата си среща с началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов. С неговата презентация за историята и съвременното развитие на Военния университет започнала работата на експертната група.
Източник: https://otbrana.com/

 

Успешно участие на военнослужещи от 101-ви алпийски полк в най-тежкото планинско състезание

07.03.2023, 19:35

От 28 февруари до 3 март във високия лагер на военната тренировъчна зона Lizum/Walchen-Австрия се проведе най-тежкото военно планинско състезание в света, "Edelweiss Raid 2023 ".   В него взеха участие 22  отбора от девет държави, съобщават от Сухопътни войски.
От Република България участваха девет военнослужещи от 101-ви алпийски полк с ръководител капитан Николай Соколов. В това състезание отборите тръгват едновременно като част от масов старт, като екип, състоящ се от осем военнослужещи всеки. Първото изкачване е направено с висока скорост, преминават се за два дни 40 километра и 4000 метра надморска височина през Алпите, също така трябва да се овладеят и допълнителни дванадесет военни задачи по пътя през групите във високо алпийски терен.
В първия състезателен ден отборите имат задачи за решаване на пет гари, които изискват не само способност за бързо реагиране, но и високо ниво на военно ноу-хау. Предизвикателствата пред екипите в детайли са станциите за търсене и спасяване на пострадали от лавини, военни тренировки във високите алпийски терени, движение в планината, групово тръгване по въжената пътека с пострадал, както и изкачване на 2642 метра надморска височина. След последната гара участниците успяват да си починат в направени от тях биваци. След напрегнат и изтощителен ден, състезателите събират нови сили за следващия ден.
През втория ден състезателите трябва да поемат още шест предизвикателни теста. На първата гара един участник ляга на универсална носилка 2000, за да се симулира транспорт на пострадал, след това на стръмен склон трябва да изградят временно стрелбище, а най-важни са  целите, поставени на дъното на долината, които да се отстрелят най-бързо.
След два изключително напрегнати състезателни дни, десетото издание на "Edelweiss Raid 2023" завършва, като тимът на 101-ви алпийски полк се класира на 15 място  от всичките 22 отбора.
Всички участници са посрещнати с аплодисменти, защото в това тежко състезание всеки финиширал е победител.
Източник: https://otbrana.com/

 

John Cockerill Defense подписа споразумение за стратегическо сътрудничество с NIMR

07.03.2023, 12:43

Белгийският отбранителен гигант и NIMR подписаха споразумение за сътрудничество за съвместно проучване на възможностите за разработване и маркетинг на иновативния Cockerill i-X - първият наземен прехващач на съвременния пазар, разработен от JCD
John Cockerill Defense и NIMR – част от EDGE Group, подписаха споразумение за сътрудничество за съвместно проучване на възможностите за разработване и маркетинг на иновативния Cockerill i-X. След успешното представяне на Cockerill i-X през 2022 г., John Cockerill Defense изпълни серия от изпитания за мобилност и стрелба с прототипа на машината, който бе демонстриран от белгийската отбранителна компания и по време на Международното изложение и конференция за отбрана (IDEX), съобщават от компанията.
Cockerill i-X е първият наземен прехващач на съвременния пазар – високоскоростна машина, която може да достигне изключително бързо до критична зона и същевременно да осигури достатъчно огнева мощ при контакт с противник. По време на всички тестове Cockerill i-X постигна впечатляващи резултати по отношение на скорост на движение по офроуд настилки, стабилност по време на стрелба, точност и огнева мощ.
В следствие на изключително позитивните резултати от изпитанията, Cockerill i-X предизвиква активен пазарен интерес в международен план. Споразумението между John Cockerill Defense и NIMR ще позволи на двете страни да разработят съвместно предложение, което да отговаря на това търсене по оптимален начин
Съгласно условията на споразумението, John Cockerill Defense и NIMR ще си партнират ексклузивно в следващата фаза, дефинирайки общ подход за извеждане на Cockerill i-X на пазара. Комбинацията между дългогодишния опит на John Cockerill Defense в разработването на отбранителни решения и експертизата на NIMR в решенията за мобилност се очаква да ускори този процес.
„Ние от John Cockerill сме ентусиазирани да започнем да работим с NIMR – компанията има богат опит в разработването и производството на машини, доказани в реални бойни действия. Съвместната ни експертиза ще позволи да наложим Cockerill i-X като оръжейната система на бъдещето, която най-добре ще отговори на нуждите на въоръжените сили в международен план.“, заяви Тиери Реноден, президент на John Cockerill Defense.
Белгийската компания John Cockerill Defense има 200-годишна история и богат опит в дизайна, производството и интеграцията на куполи и оръжейни системи за бронирани машини. Модерни и адаптивни, продуктите на компанията могат да се интегрират с редица бронирани машини, независимо от техния производител. John Cockerill Defense е на българския пазар от години и работи активно с компании от местната отбранителна индустрия. Компанията предлага своите куполи и оръжейни системи като част от цялостно решение за модернизацията на българските Сухопътни войски.  
Източник: https://otbrana.com/

 

Чехия също иска да закупи стари танкове “Леопард 2” от Швейцария

07.03.2023, 08:59

Подобно на Германия, Чехия също е поискала от Швейцария стари танкове “Леопард 2”, които в момента са изведени от експлоатация в алпийската страна, каза вчера швейцарската министърка на отбраната Виола Амхерд (на снимката), цитирана от Франс прес.
„Имахме искане от Германия и оттогава имаме искане и от Чехия“, каза Амхерд пред обществената телевизия Ес Ер Еф.
„Не сме обсъждали закупуването на танкове от Швейцария, но ако Швейцария искаше да ни даде своите танкове “Леопард 2” като награда за нашата помощ за Украйна, ние със сигурност нямаше да сме против това“, уточни говорителят на чешката министърка на отбраната Яна Чернохова, Давид Яреш, запитан от АФП.
След като нуждите на отбраната на Швейцария бъдат задоволени, „ще има известен брой танкове, от които няма да имаме нужда и които можем да предоставим, ако парламентът ги обяви за неизползваеми“, обясни Амхерд в интервюто си.
Тя не даде никакви подробности за искането на Прага и по-специално за броя на танковете, поискани от Чехия.
В края на февруари Германия поиска от министърката да „одобри“ придобиването от германската отбранителна компания “Райнметал” на бойни танкове “Леопард 2” на швейцарската армия, които в момента са изведени от експлоатация и се съхраняват на склад.
Тъй като Швейцария забранява заради своя неутралитет трансфера на военно оборудване към страни във война, Берлин я увери, че танковете няма да бъдат реекспортирани в Украйна, съобщи министерството.
Същото правило следва да се прилага за искането на Чехия. Прага е много важен доставчик на оръжие за Украйна и по-специално на бронирана техника от съветски произход от същия тип, която е на въоръжение в украинската армия.
Поддръжката на швейцарските танкове “в Германия или с партньори от НАТО и Европейския съюз ще бъде гарантирана”, за да се запълнят дефицитите, създадени от предаването на танковете “Леопард 2”, отстъпени от тези страни на Украйна, и да се подобри доставката на резервни части, уточни швейцарското министерство на отбраната към момента на обявяване на германското искане.
Швейцарската армия от години съхранява на склад 96 танка “Леопард 2”. Те редовно се тестват, но не са модернизирани.
Швейцарската армия разполага също със 134 танка “Леопард 2” на въоръжение. Тя преценява, че може да се справи без “ограничен” брой изведени от експлоатация танкове “Леопард 2”.
Дебатът за неутралитета разбуни духовете в Швейцария след руската инвазия в Украйна. Макар алпийската държава, която не е член на ЕС, да е приела всички санкции, въведени срещу Русия от Брюксел, тя от друга страна не е показала гъвкавост по отношение на военния си неутралитет.
Въпреки че е притиснато от Киев и неговите съюзници да разреши реекспорта на швейцарски оръжия и боеприпаси за Украйна, правителството досега е отхвърляло исканията, отправени от Германия, Испания и Дания.
В швейцарския парламент се обсъждат различни инициативи за облекчаване на тези правила, но до няколко месеца не се очаква да има конкретно решение, посочва АФП.
Източник: bta.bg

 

Легално ли е една страна да привлича чужди граждани като доброволци за водене на война

07.03.2023, 07:43

В историята на военното дело можем да открием, че нито една армия не е минала без употребата на доброволци. През последните няколко седмици наблюдаваме, че различни хора с военен опит обявяват своето желание, за да пътуват директно към дадена страна и да изберат да помогнат доброволно със своите знания. Историята на доброволците в армията ще датира от най-ранно време и не случайно се използва като един от сигурните източници за доставката на човешки капитал, като освен това той е и безплатен. Какво обаче представлява доброволеца и възможно ли е чужденец да се зачисли към конкретна армия, при това без да наруши евентуалните конвенции и политиката.
Това е интересният въпрос, особено след като се досетим, че няма нито една армия, която да не е използвала някога доброволците. Замислете се, ако трябва да се използва наемна войска, то шансовете на едно правителство и един генерал да успее да спечели сражение, са абсолютно минимални. Следователно ако не можем да набавим средствата за една армия, най-доброто решение е да открием мотив. Той може да бъде идеологически, патриотичен и дори лъжлив, но е от особено значение да се обясни на всеки един войник, че на първо място изпълнява дълга към родината си. В минималистичен план ще се бори за семейството си и роднините, както и за земята си........Прочети още

 

Как хърватски военни формирования воюват срещу СССР във Втората световна война

07.03.2023, 07:39

Хърватският легион е единственото чуждестранно подразделение, което немците успяват да привлекат да се включи в щурма на Сталинград. Хърватските легионери възприемат това като голяма чест, без да осъзнават какъв кошмар ги очаква там.
Т. нар. Независима хърватска държава (НХД) е създадена под патронажа на Германия и Италия върху руините на разгроменото кралство Югославия през април 1941 година. Когато два месеца по-късно немците нахлуват в СССР, НХД може да остане напълно встрани от този конфликт: Източният фронт е далеч, а и Хитлер няма нужда от нейните въоръжени сили за този конфликт.
Въпреки това, на 23 юни, ден след началото на операция "Барбароса", лидерът на хърватските нацисти Анте Павелич официално съобщава на фюрера желанието на НХД да се присъедини към борбата "на всички свободолюбиви нации срещу комунизма" и готовността да прати своите войски на Източния фронт. Хитлер приема това предложение.......Прочети още

 

Най-скандалните провали на агенти на западните спецслужби в СССР

07.03.2023, 07:33

Несполучливият полет на Пауърс
На 1 май 1960 г. в 8 часа и 53 минути сутринта над "столицата на Урал" Свердловск (днес Екатеринбург) съветските сили на противовъздушната отбрана (ПВО) свалят американския високолетящ разузнавателен самолет U-2, който е нарушил държавната граница на СССР. Скочилият с парашут пилот Франсис Хари Пауърс е задържан на земята от местни жители.
Силите на ПВО не успяват да свалят американския самолет веднага, след като пресича пакистанско-съветската граница, защото U-2 лети на недосегаема за тях височина от 24 км. Едва когато се снижава до 14 км над Свердловск, той е ударен от една от осемте изстреляни по него ракети. Друга ракета по погрешка поразява насочилия си към него МиГ-19, за да го прехване. Пилотът на съветския самолет загива......Прочети още

 

 

EurActiv: България е доставила оръжие за над 1 млрд. долара на Украйна през трети страни

06.03.2023, 19:52

През последната година България е доставила оръжие за над 1 млрд. долара за Украйна през трети страни, сочи разследване на българския екип на EurActiv. Според тях страната ни в последните години, дори и преди началото на войната, не е доставяла директно оръжие за Украйна.
Темата е много чувствителна за българското общество и разделя политиците. Буквално дни след началото на войната тогавашният вицепримиер и министър на икономиката Корнелия Нинова, лидер на БСП, заяви, че България няма да достави "и един патрон" за Киев.
В периода 24 февруари 2022 година - 19 януари 2023 година няма нито едно постъпило заявление за износ на оръжие за украински търговски компании или институции, съответно и нито едно издадено разрешение за износ от Комисията по експортен контрол, потвърждават от Министерството на икономиката в изявление, получено по Закона за достъп до обществена информация.
Но източници на EurActiv са категорични - през последните месеци българската оръжейна индустрия изнася рекордни количества оръжия и муниции към Румъния и Полша, а крайната им дестинация е Украйна. Държавните оръжейни компании в Сопот, Карлово и Казанлък съобщават за 100% увеличение на продажбите.
Бившият директор на "Кинтекс" Александър Михайлов потвърждава ръста. Според него през 2022 г. са издадени разрешителни за износ на оръжия на стойност между 1,1 млрд. и 1,3 млрд. евро.
Велизар Шаламанов, който беше служебен министър на отбраната в кабинета "Близнашки", обяснява пред изданието, че България не изнася оръжие директно към Украйна, защото обикновено доставките минават през международни програми. Те се финансират от Великобритания, САЩ или Полша и парите не са украински, коментира още той. Основание износът да минава през Полша е и логистиката, допълва още Шаламанов.
Но продажбите през трети страни съвсем не са единствено по време на пълномащабната война в Украйна, твърдят източниците на EurActiv. Още преди това доставките са били по тази схема. Техните данни съвпадат с публикувания наскоро материал в германското издание Die Welt, в който се разказва как кабинетът "Петков" е доставял тайно за Украйна оръжия и горива още в първите дни на войната.
Макар и позициите в политическите среди относно Украйна да не са единни, 48-ото Народно събрание гласува военна помощ за страната. Списъкът с исканията на Киев обаче беше засекретен. В допълнение депутатите признаха Голодомор за геноцид над украинския народ.
В края на февруари стана ясно, че "Терем" възстановява производството на 122-милиметрови снаряди в своя завод в Костенец. Работата беше спряна през 1988 година, но сега пазарът отново се отваря.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Военен календар

06.03.2023, 15:12

На 6 март 1965 година умира старшина I ст. Димитър Атанасов Димитров (1943 – 1965), роден на 3 ноември 1943 г. в с. Сушица, община Стражица, област Велико Търново. Баща му загива през Втората световна война на фронта при Мохач, Унгария. Малкият Димитър е отгледан от баба си Кина.
На 23 октомври 1962 г. постъпва в казармата в Горна Оряховица, в школата за химици. След успешно завършване на школата е изпратен във Военноморския флот като специалист химик. Служи като командир на отделение химици на голям преследвач на подводници (БО) с бордови № 17 в Първи отделен дивизион противолодъчни кораби (1 ОДПЛК) – Варна. На 24 септември 1963 г. е произведен в звание старши матрос.
На 4 март 1965 г., докато корабът е на бойно учение в морето, невнимателен изстрел попада в кутия със снаряди в погребите на кораба. Складът с оръжията и взривните материали се изпълва с гъст, отровен дим. Има опасност от взрив на кораба. Тогава в погреба слизат командирът на отделение химици старши матрос Димитър Димитров, главен старшина Васил Вачев и старшина II степен Васил Ангелов и започват да изхвърлят сандъците с боеприпаси. Противогазът му пречи, окулярите му се замъгляват и Димитър Димитров го сваля. Димящият сандък е открит и изхвърлен зад борда. Корабът и 57-членният екипаж са спасени, но отровните газове са поразили белите дробове на старши матрос Димитър Димитров.
Откаран е по спешност за лечение във Военноморска болница, но два дни след инцидента (6 март 1965 г.), едва 22-годишен, умира от белодробен оток.
Погребан е в родното си село Сушица с военни почести.

За проявен героизъм в мирно време с указ № 324 на Президиума на Народното събрание от 30 април 1965 г. за „спасяване на боен кораб и екипажа му“ на Димитър Атанасов Димитров е присвоено званието „Герой на социалистическия труд“, златна звезда и орден „Георги Димитров“.
Командването на флота му присвоява посмъртно звание старшина I степен.
На 6 март 1966 г. във Военноморска база – Варна е открит паметник на героя.
В с. Сушица е създаден Моряшки парк, носещ неговото име, а в двора на родната му къща е поставена паметна плоча.

 

За осма поредна година Китай увеличава военния си бюджет

06.03.2023, 13:01

Китай ще увеличи разходите си за отбрана със 7,2% през тази година. Това стана ясно в неделя след официалното годишно заседание на парламента в Пекин. Така вторият най-голям военен бюджет в света нараства за осма поредна година.
Увеличението на разходите ни за отбрана е необходимо, за да отговорим на все по-сложните предизвикателства в сферата на сигурността, заяви говорител на китайския парламент.
Различни източници посочват, че китайската армия е най-голямата и най-добре въоръжена в света. По данни на американските служби пък Пекин разполага и с най-големия военновъздушен флот в Тихоокенаския регион.
Вече близо десетилетие Китай неизменно увеличава военния си бюджет. В момента той възлиза на 210 милиарда евро, като се наблюдава темп на нарастване с малко над 7% през последните две години. И все пак, лидер в тази сфера остават САЩ, които харчат близо 4 пъти повече за отбрана.
Новината за увеличенето идва на фона на изключително сложна международна обстановка. Отношенията между Пекин и Вашингтон също са в особен пик на напрежение –заради войната в Украйна и тесните връзки на китайците с Москва, заради скорошния скандал с шпионските балони над американска земя, както и заради очакваното нахлуване на китайската армия в Тайван. Пентагонът неколкократно предупреждава, че подобна инвазия предстои, а Пекин устойчиво демонстрира военния си потенциал в небето и морето около спорния остров, като дори изстрелва балистични ракети.

 

NYT: Южна Корея е изнесла оръжия за 17,3 млрд. долара през 2022 г.

06.03.2023, 09:20

Износът на оръжия от Южна Корея се е увеличил със 140% до рекордните 17,3 млрд. долара през 2022 г., съобщава „The New York Times”. Според информация на вестника източноазиатската страна се е съсредоточила върху запълването на “глобалната празнина” в областта на въоръженията, която се е създала на фона на мащабната военна подкрепа за Украйна.
Междувременно южнокорейските власти отказаха да доставят смъртоносни оръжия на Украйна и наложиха строги правила за експортен контрол, които не позволяват на южнокорейския износ на оръжие да достигне до Украйна.
“Предпазливостта на Южна Корея отчасти се дължи на нежеланието ѝ да се конфронтира открито с Москва, от която се надява на съдействие при налагането на нови санкции срещу все по-войнствената Северна Корея”, смятат анализаторите на NYT.
Най-големият купувач на южнокорейски оръжия през 2022 г. е Полша – сумата на полския износ надхвърля 12,4 млрд. долара. Той включва танкове, ракетни установки, гаубици и изтребители.
Източник: БГНЕС

 
 

T-54 и T-55 оглавиха класацията на най-масовите танкове

06.03.2023, 08:54

"От 1946 до 1983 г. са произведени над 100 000 танка T-54/T-55, което прави тази серия най-широко произвежданият танк в историята", пише изданието The National Interest (то отчита всички копия и модификации на танка, произведени в Китай и страните от Организацията на Варшавския договор (ОВД)
По време на Студената война произведените в СССР и страните от социалистическия блок танкове се използват от Сирия в Шестдневната война срещу Израел, където се изправят срещу американските танкове M48 Patton и английските Centurion. T-54 и T-55 се доказват и в бойни действия в Индия, Камбоджа и Уганда. Ако символ на поражението на САЩ във Виетнам е вертолетът Bell UH-1 Iroquois, то символът на победата на виетнамската армия е танкът Т-55, който превзема Двореца на независимостта в Сайгон, пише "Российская газета".
Отбелязва се, че "отрочето" на съветските конструктори е доказало своята ефективност във войните от XXI в. в Близкия изток.
Тайната на популярността на Т-54 и Т-55 се крие в комбинацията от мобилност, висока огнева мощ, броня и лесна поддръжка. Конструкторите са обезпечили танка със 100-мм нарезно оръдие и 7,62-мм картечница, които се вместват в уникален полукръгъл купол. Там, без да се ощетява вътрешното пространство, може да се разположат оръжия и екипаж. За първи път на Т-55 освен 100-200-мм стоманена броня е инсталирана система за ядрена, химическа и биологическа защита.
Мощният двигател с 580 к.с. позволява на 30-тонната бойна машина да ускорява до 50 км/час. Запасът на хода е 500 км. Високата мобилност на танка се дължи на съчетание от мощност на двигателя и тегло. Той има добра подвижност дори в лепкава кал и извън пътя.
Както отбелязва изданието, танковете Т-54 и Т-55 са широко изнасяни и все още се използват в армиите на 50 държави. През ноември 2020 г. в Индия Т-55 беше превърнат в паметник и инсталиран на пиедестал в град Алибаг. - Още за Т-54/Т-55

 
 

59 години от първия полет на МиГ-25

06.03.2023, 08:51

На днешната дата се навършва 59 години от първия полет на МиГ-25. Прототипът на разузнавателната версия МиГ-25Р, по това време означен, като Е-155Р-1 прави първия си полет на 6 март 1964 г.
Партийно-правителственото решение за създаването на МиГ-25 е взето през февруари 1961 г., а на 10 март заповедта е дадена на ОКБ-155. Първоначално проектът се ръководи от Михаил Гуревич, а след това от Николай Матюк. Проектът предвижда създаването на три самолета на една и съща база – прехващач (Е-155П), разузнавач (Е-155Р) и носител на балистични ракети с въздушен старт (Е-155Н). Последният проект в последствие е изоставен.
Първи полита разузнавателния вариант. Първият прототип носи борден номер 1155 и прави дебютен полет в Жуковски на 6 март 1964 г. В кабината е прочутият летец-изпитател Александър Федотов. На 9 септември 1964 г. полита и прототипа на изтребителя-прехващач. В кабината е Петър Остепенко.
МиГ-25 се развива в двете си основни роли, изтребител и разузнавач. Серийното производство върви от 1969 до 1985 г., като са построени 1190 машини. – Още за МиГ-25

 
 

78 години от Дравската епопея на Първа българска армия

06.03.2023, 08:45

Изминаха 78 години от Дравската отбранителна операция на Първа българска армия. Тя е част от отбранителната Балатонска операция на Червената армия, проведена през периода от 6 до 21 март 1945 г. - (видео)
Пред Първа българска армия е поставена задача от командването на Трети Украински фронт да отбранява 130-километрова полоса от Йотвьошкони до Барч и от там по река Драва до Торянц, да не допусне пробив на противника и излизането му във фланг и тил на основната групировка на Трети Украински фронт. Полосата на армията е разделена на два участъка - Западен и Южен.
Със заповед на командващия армията, генерал лейтенант Владимир Стойчев на 17 февруари 1945 година са формирани 3-ти и 4-ти корпуси. За тяхното управление от България са изпратени два напълно окомплектовани с офицерски състав корпусни щаба. Трети корпус /8-а, 10-а и 12-а пехотни дивизии/ с командир, генерал Тодор Тошев заема позиции на Западния участък от полосата на Първа българска армия, граничещ отдясно с 57-а съветска армия от III-ти украински фронт. Вляво от него се разполага Четвърти корпус /3-а и 11-а пехотни дивизии/ командир от генерал Стоян Трендафилов.Той заема позиции за отбрана на Южния, така наречен Дравски участък, граничещ отляво с 3-та югославска армия, съставена от бивши партизански части от ЮНОА на Йосип Броз Тито..........Прочети още

 
 

 

Запасното войнство от Казанлък се включи активно в честванията за 3 март

05.03.2023, 20:17

За нас българите Руско-турската освободителна война от 1877-1878г. е велико достояние не само защото възстанови поробената от 485 години българска държава, а защото осъществи това чутовно дело в името на най-висшите християнски добродетели. В историята на света няма подобен нравствен подвиг, който извършиха народите на Русия за възкресението на България.
Тържественото честване на националния празник започна на 2 март с официална церемония по издигане на трибагреника на България на площад „Севтополис“. Тук бе построен почетен караул от 61 СМбр и 8-ми ученически гвардейски отряд от ПГ „Иван Хаджиенов“ – първи в област Стара Загора. В строя бяха и ученици от всички основни и средни училища от столицата на Розовата долина. Началото бе с приемането на строя от командира на 61 СМБр бригаден генерал Маргарит Михайлов и музикален поздрав от децата на вокална група „Искрица“ с музикален педагог Стефка Денева.
Издигнат бе националният флаг на Република България, след което водосветът за здраве и благополучие на българския народ и на жителите на Казанлък, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприян в съслужение с казанлъшки свещеници. След като честити националния празник дядо Киприян каза: „Да съхраним нашите православни Христови истини, и в семейството и в нашето общество. За много и благословени години.“
Вечерта в театър „Любомир Кабакчиев“ бе изнесен концерт от ученици на казанлъшките училища. Тържеството започна с рецитал на децата от детските градини със стихотворението „От Батак съм чичо“. След това програмата продължи с празничен концерт на Софийския катедрален хор „Света неделя“ с главен диригент професор протопсалт Мирослав Попсавов.
На 3 март представителна група от Общинската организацията „Шипка“ на СОСЗР начело със знамето се изнесохме към град Шипка, където в храм-паметника „Рождество Христово“ след тържествените звуци на 16 камбани започна благоденствен молебен, отслужен от митрополит Киприян. Той отбеляза: „Да не забравяме нашата величава история, свободата си дължим на всички мъченици загинали за България.“ Групата от СОСЗР влезе в криптата на храма, където са положени костите на загиналите руски войници и български опълченци и положи цветя в памет на героите от Шипка. След поклонението групата се изнесе на връх „Шипка“ за участие в националните тържества. Тук въпреки мъгливото и студено време обгърнало легендарния връх се изкачиха хиляди българи с развети знамена за да се поклонят на загиналите войни за свободата на България.
На площадката под Паметника на свободата почетният караул бе приет от служебния председател на Министерски съвет Гълъб Донев, който произнесе кратко слово, с което поздрави хилядите млади хора. Той подчерта героизма и жертвоготовността на руските воини и български опълченци във войната. На връх „Шипка“ Великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва за душите на загиналите герои за свободата на България.
След кратка литературно-музикална програма започна поднасянето на венци и цветя от официалните представители на властта и от хилядите граждани. Цветя поднесе и Председателят на общинския съвет на СОСЗР майор от запаса Евгени Пейчев.  Заедно със знамето на организацията воините от запаса и резерва по традиция посетиха малко известния паметник на 276 руски войници, убити от засада край единственото изворче за питейна вода в този район. Управителят на хижите на „Арсенал“ АД Бончо Келчев , който поддържа лобното място разказа как от буковата гора скрити турци методично за избивали войниците от руската войска. Тук в подножието на командния пункт на командира на българското опълчение генерал Столетов бяха поднесени цветя.
Измина един вълнуващ ден, ден който никога няма да се забрави, ден който ни кара да се гордеем, че сме българи, ден който ни внушава, че българския дух е несломим. Затова 3 март не може да ни бъде отнет като национален празник. Да пребъде 3 март – българското начало и българския връх.
Източник: https://otbrana.com, подполковник от запаса Георги Лютaков

 

В резерва премина пилот, активно участвал в гасенето на пожари

05.03.2023, 20:10

Майор Александър Славчев направи на 2 март последния си полет на вертолет Ми-17 и беше изпратен в резерва на емоционално събиране пред хангарите на 24-та авиационна база, съобщават от формированието.
Командирът на авиобазата бригаден генерал Димитър Иванов му благодари за професионализма и отговорността, които винаги е проявявал по време на дългогодишната си служба, и му пожела да бъде здрав и да се радва на много щастливи моменти и нови успехи в бъдещите си начинания.
Майор Славчев е роден в гр. Перник. Завършва магистърска степен  във ВВВУ “Г. Бенковски” през 1993 г., а през годините има няколко езикови курса в различни университети и във ВА “Г. С. Раковски”. Майор Славчев прекарва цялата си 30-годишна военна кариера в 24-та авиационна база – Крумово, като започва като младши пилот и преминава през редица длъжности – старши пилот, щурман на звено, командир на звено, заместник-командир по аварийно-спасителна и разузнавателна подготовка на ескадрила, старши помощник-началник на служба и инспектор по летателна подготовка.
Майор Славчев е летял на L-29, Bell 206 и Ми-17. Той е един пилотите, които активно участваха в изпълнението на задачи за гасене на пожари през последните години. Многократно е награждаван, като е получавал благодарствени грамоти и предметни награди от командира на Военновъздушните сили, началника на отбраната и министъра на отбраната.
Източник: bnr.bg

 

"Св. св. Кирил и Методий" пое обратно към България

05.03.2023, 19:53

Българският военен научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий", част от 31-вата българска антарктическа експедиция, вдигна котва в 01.30 часа на 5 март местно време (06.30 часа българско време) от Южния залив на остров Ливингстън, където е разположена българската антарктическа база "Св. Климент Охридски", съобщава БТА.
НИК 421 качи на борда си последните 26 български антарктици, които извършиха подготовка по зазимяване на базата. Различна техника, оборудване и провизии бяха складирани, за да не бъдат изложени на суровите метеорологични условия в Антарктика по време на настъпващата зима там.
От Ливингстън НИК 421 ще държи курс към Пунта Аренас в Чили, където ще остави българските полярници, които ще се приберат в България със самолет след няколко прекачвания от Южна Америка. От Пунта Аренас корабът и екипажът пък ще поемат обратно през Магелановия проток към Мар дел Плата в Аржентина, откъдето ще се отправят обратно през Атлантика, Средиземно, Егейско, Мраморно и Черно море към Варна.......Прочети още

 

 

 

Военная приемка. «Оружейная ярмарка в Персидском заливе» (видео)

 

За живите и мъртвите флотски герои

05.03.2023, 09:37

Историците в САЩ твърдят, че няма човек, който да не помни деня, в който е научил за смъртта на президента Кенеди. Може и да са прави. Защото аз по същия начин съм запомнил датата 17 март 1965 г. Помня я и днес в залеза на годините си.
Беше обикновен ден на второкурсник от Морско училище. В класната стая разгръщах тетрадките си със записки и гледах през прозореца закотвените на рейда търговски кораби с мисълта „Ще дойде и моят ред!“ Вече не помня как ежедневно в клас попадаха броевете на в-к „Народна армия“, но помня, че в този ден прочетох как един военен моряк, спасил кораба и екипажа си от гибел с цената на своя живот. Запомних пожизнено и името му: Димитър Атанасов Димитров. Тогава още никой не сееше върху корена ряпа: дали Втората Световна война е Велика и дали е Отечествена. Вероятно за това във все още непретоварената ми памет се врязаха и думите, че бащата на този моряк е загинал някъде из Унгарската пуста. „Ето ти тебе щафета!“ - помислих си. Времената тогава бяха други, и за това бях сигурен, че в младите главици на много мои съвипускници се мярна мисълта: „Ами аз какво бих направил на негово място!?“........Прочети още

 

Военен календар

05.03.2023, 09:33

На 5 март 1883 година в Пловдив е роден полковник Радул Милков (1883 – 1962).
Завършва Военното училище в София (1906) и служи в 36-и пехотен козлодуйски полк и 8-а тунджанска пионерна дружина. През 1912 г. преминава 6-месечно обучение във фабриките „Райт„ и „Албатрос“ в Берлин, където получава знания за произвежданите самолети и придобива умения за управлението им във въздуха.
През Първата балканска война (1912 – 1913) е командир на 1-во аеропланно отделение, а през Втората балканска война (1913) – пилот от 2-ро аеропланно отделение. На 16 октомври 1912 г. заедно с поручик Продан Таракчиев извършват първия боен полет в историята на българската авиация с биплан Albatros F.ІІ, разузнават за местоположението на противника в Одринската крепост и хвърлят две ръчни гранати над гара Караагач.
По време на Първата световна война (1915 – 1918) командва последователно 1-во аеропланно отделение (1915 – 1916) и Аеропланната група (1917 – 1918). На 11 ноември 1920 г. преминава в запаса. След 1939 г. работи в самолетната фабрика „Български Капрони“ в Казанлък и издава сп. „Нашата авиация“. През 1948 г. е повишен в чин полковник. Награден с военен орден „За храброст“ ІV ст.

На 5 март 1908 година във Виена умира генерал-майор Върбан Винаров (1856 – 1908).
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия (1883). Служи в 23-та пехотна русенска дружина (1879 – 1880), 4-та пехотна плевенска дружина (1883) и като флигел-адютант на княз Александър І (1884 – 1885).
По време на Сръбско-българската война (1885) е началник-щаб на конницата и помощник-началник на Щаба на армията (1885 – 1887). Последователно заема длъжностите началник на Военното училище (1887), флигел-адютант на княз Фердинанд I (1887), началник-щаб на 1-ва пехотна бригада (1887 – 1891), командир на 9-и пехотен пловдивски полк (1891 – 1892), началник-щаб на 2-ра пехотна тракийска дивизия (1892 – 1894), началник-щаб на 1-ва пехотна софийска дивизия (1894 – 1897), командир на 4-та пехотна преславска дивизия (1897 – 1898) и началник на отделение във Военното министерство (1898 – 1899). От 24 юни 1899 до 18 февруари 1900 г. е началник на Щаба на армията и има съществен принос за модернизирането на българската войска. След освобождаването му е назначен за инспектор на конницата (1900 – 1908). Награден с военен орден „За храброст“ III ст. 2 кл. и IV ст. 2 кл.

 

77 г. „студена война“: знаменитата реч на Чърчил, която постави началото

05.03.2023, 09:30

Точно преди 77 години, на 5 март 1946 г., английският политик и бивш премиер на Великобритания Уинстън Чърчил заявява в реч в американския град Фултън, че Великобритания и САЩ имат особена отговорност да възпрат СССР и комунизма. Въпросната реч се смята за един от ключовите моменти, от които започва т. нар. „студена война“, пише РИА „Новости“.
Чърчил, който вече е в оставка, е поканен да изнесе лекция в Уестминстърския мъжки колеж във Фултън в качеството си на гражданин, който има голям принос към световната история.
Като подчертава, че се изказва като частно лице, Чърчил облича речта си във формата на „честен и верен съвет“ към американците съвместно да се борят против двете „основни бедствия“ – войната и тиранията.
Според Чърчил над Европа се е спуснала „желязна завеса“, държавите от Централна и Източна Европа се управляват от „полицейски правителства“ и се подчиняват на влиянието и контрола на Москва. Същата тази Москва ръководи комунистически „пети колони“ или партии, които са все по-голямо предизвикателство за християнската цивилизация.
Чърчил говори за непредсказуемата Съветска Русия, за желанието ѝ да разпространи безгранично своята „мощ и доктрина“ и в тази връзка призовава Великобритания и САЩ „неуморно и безстрашно“ да прокарват принципите на свобода и човешки права като „съвместно наследство на англоезичния свят“.
Чърчил твърди също, че руснаците разбират само езика на силата и презират военната слабост, затова старата доктрина за баланс на силите е неразумна. Според оратора западните съюзници трябва да си гарантират „поразително превъзходство“, включително в атомното въоръжение, като ефективно средство за сплашване на противника.
В интервю за вестник „Правда“ на 14 март Йосиф Сталин определя речта на Чърчил като „опасен акт, който цели да се посее семето на раздора между съюзниците и да се затрудни сътрудничеството им“, а самият Чърчил нарича „подстрекател на войни“, като го сравнява с Хитлер.
Сталин отбелязва, че Хитлер е разпалил война, като е обявил, че само хората, говорещи немски, са „пълноценна нация“, а Чърчил започва с това, че само нациите, говорещи английски, са призвани да управляват света.
Самият Чърчил в писмо до премиера Клемент Атли и министъра на външните работи Ърнест Бевин от английското посолство във Вашингтон признава, че известната доза „демонстрация на мощ и сила на съпротивление“ в речта му е важна от гледна точка на „урегулирането на отношенията с Русия“. Чърчил изразява надежда, че това ще стане „преобладаващото мнение“ в САЩ.
Известно е, че още преди изказването на Чърчил във Фултън, през февруари 1946 г., американският дипломат Джордж Кенън в т. нар. „дълга телеграма“ от посолството в Москва излага основните принципи на политиката на „сдържане“ на СССР. От негова гледна точка САЩ трябва остро и последователно да реагират на всеки опит на СССР да разширява сферата си на влияние.
След Фултън събитията се развиват по чърчилския сценарий на голямо англо-американско единство в борбата между двата свята. Речта на Чърчил предугажда основните елементи на настъпващата епоха на „студена война“ с нейното биполярно разделение на света, централна роля на англо-американската „ос“ в западната система, идеологическа конфронтация и надпревара за военно превъзходство.
Американската политика спрямо СССР тръгва в нова посока: възприет е курс на ограничение на разпространението на комунистическата идеология в страните от Западна Европа и подкрепяните от СССР комунистически движения.
Източник: http://bg.rbth.com/

 
 

87 години от дебютния полет на Spitfire

05.03.2023, 09:22

Преди точно 87 години, на 5 март 1936 г., първия си полет прави легендарният изтребител Supermarine Spitfire.
Първият полет става факт от летището на Саутхемптън, където компанията Supermarine поддържа своя изпитателен център. На пилотското място на първия прототип е капитан Джоузеф Съмърс, главен тестов пилот на Vickers-Armstrong – компания-майка на Supermarine.
Прототипът носи регистрацията K5054 и е оцветен в светло синьо. Полетът продължава едва осем минути, колесникът не е пробран, но иначе, всичко преминава напълно нормално.
Създаването на Spitfire започва пет години по-рано. През 1931 г. Въздушното министерство на Великобритания пуска спецификация F7/30, за създаване на изтребител, който може да развие 400 km/h. По онова време компанията Supermarine е дребен играч на полето на британската авиационна индустрия, но главен неин конструктор е изключително кадърния Реджиналд Мичъл. За участие в конкурса е създаден изтребител моноплан под означението Type 224, който полита през февруари 1934 г., но за победител е избран биплана Gloster Gladiator.
Мичъл е разочарован, но убеждава собствениците на компанията да продължи да се инвестира в създаването на нов моноплан изтребител. Конструкторът решава да започне на чисто с проекта Type 300, като заимства конструкторски решения от няколкото скоростни водосамолета, които той създава за Supermarine в началото на 30-те.
Първоначалният проект не буди интерес във Въздушното министерство. Мичъл решава да усъвършенства още повече проекта си, като минава на закрит кокпит, ново елептично крило с тънък профил и новият 12-цилидров мотор Rolls-Royce PV-XII (по-късно станал известен, като Merlin). Най-важното е, че гигантът Vickers-Armstrong решава да лобира сериозно за новия изтребител.
На 1 декември 1934 г. Въздушното министерство дава поръчка на стойност 10 000 паунда за създаването и тестването на един прототип на база проекта Type 300.
Първоначалните изпитания на изтребителя показват, че той е доста добър, но далеч от перфектното. По машината има голям брой дребни несъвършенства, по които трябва да се работи.
Междувременно, изтребителят получава името Spitfire. Това става по предложение на сър Робърт МакЛиън, директор на Vickers-Armstrong. Думата е архаична в английския и означава, най-общо, необуздан, неудържим човек, като към края на XIX и началото на XX век се използва най-вече за описание на млади жени с буен и бунтовен нрав.
На 3 юни 1936 г. Въздушното министерство поръчва 310 броя Spitfire, но по това време все още не са приключили изпитанията на самолета. Когато това става факт, на масата са поставени редица проблеми, които трябва да се разрешат преди стартиране на серийното производство. Supermarine пък се чуди къде и как да произвежда изтребителя, защото няма свободен производствен капацитет.
Първият сериен Spitfire е облетян едва в средата на май 1938 г. – повече от две години след първия полет на прототипа. Забавяне, което за онова време е нещо необикновено.
Но както се казва, останалото е история. Spitfire бързо се превръща в предпочитан изтребител за Кралските ВВС. Той добива бойната си слава по време на Битката за Англия, където изиграва решаваща роля. Той се превръща и в единственият британски боен самолет, който се произвежда преди началото на Втората световна война, произвежда се без прекъсване по време на целия конфликт, а последният Spitfire слиза от поточната линия чак през 1948 г. За това време са сглобени 20 351 броя от машината.
За съжаление, Реджиналд Мичъл не доживява да види гигантския успех на своето отроче. Той умира на 11 юни 1937 г. след продължително боледуване на едва 42-годишна възраст.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Четири самолета F-16 и около 100 румънски военни отиват на мисия по въздушна полиция в Балтика

04.03.2023, 22:54

Отряд от около 100 военнослужещи и четири самолета F-16 Fighting Falcon на румънските военновъздушни сили (ВВС) ще участват в мисия по засилена охрана на въздушното пространство на балтийските държави между април и юли, предаде специално за БТА агенция Аджерпрес.
Министерството на отбраната съобщи, че основната цел на мисията, която ще се изпълнява във въздушното пространство на Литва, Латвия и Естония, е да се предотврати нарушаване на въздушното пространство на НАТО и да се окаже помощ на военни и граждански въздухоплавателни средства при извънредни ситуации по време на полет.
Военнослужещите, които ще бъдат изпратени в Литва във военновъздушната база в Шауляй, идват предимно от 53-та изтребителна ескадрила “Уорхоукс” на 86-та авиационна база “Лейтенант Георге Мочорница”.
Командир на отряда, който носи символичното име “Карпатски пепелянки”, е Козмин Влад. Той е опитен пилот, член на екипа на Щаба на отбраната на ВВС и е представлявал румънските ВВС в множество национални и международни мисии.
Министерството на отбраната съобщава, че между 27 февруари и 3 март екип от Съвместното командване на силите и Щаба на отбраната на ВВС е тествал готовността на отряда “Карпатски пепелянки” в 86-та военновъздушна база. Тестът е включвал проверка и оценка на оперативните процедури, оборудването и окомплектоването с личен състав и проверка на оперативния капацитет.
Засилената мисия на въздушната полиция в балтийските държави под командването на НАТО – Baltic Air Policing, като част от военното наблюдение на въздушното пространство на балтийските държави, се осъществява на ротационен принцип на база задачи, изпълнявани от страните от НАТО от 2004 г. насам. През 2007 г. румънските ВВС също участваха в тази мисия с четири МиГ-21 LanceRs от 71-ва авиобаза “Генерал Еманоил Йонеску” в Къмпия Турзий.
Източник: bta.bg

 

Модернизирането на въоръжените сили на Китай не представлява заплаха за никоя страна, заяви говорител на парламента

04.03.2023, 14:45

Разходите на Китай  за отбрана като дял от брутния вътрешен продукт се поддържаха като цяло стабилни в течение на много години, с умерени и разумни повишения, заяви днес говорителят на парламента, цитиран от Ройтерс.
“Модернизирането на китайските въоръжени сили не представлява заплаха за никоя страна”, подчерта пред репортери говорителят на Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП) Ван Чао.
На пресконференция Ван беше запитан с каква сума ще нарасне бюджетът за отбрана тази година и дали увеличението ще надвишава тези от предишни години, но говорителят отказа да посочи конкретни цифри.
Данните за разходите в националния бюджет ще бъдат официално огласени утре, в началото на тазгодишната сесия на парламента, която ще се следи внимателно от съседите на Китай и от Вашингтон като “барометър” доколко “агресивно” ще подсили страната своите въоръжени сили, отбелязва Ройтерс.
Пекин редовно казва, че разходите за отбрана са сравнително малък процент от БВП на страната и че критиците му се опиват да го демонизират, представяйки го като заплаха за световния мир.
Китай е обезпокоен от предизвикателствата на няколко фронта – от Тайван (над който Пекин има териториални претенции) до военноморските и въздушните мисии на САЩ в оспорваното Южнокитайско море близо до окупирани от Китай острови и разразилия се спор за границата с Индия.
През август Китай организира военни учения близо до Тайван в отговор на посещение в Тайпе на тогавашната председателка на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.
Източник: bta.bg

 

Израел прие председателя на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили, за да обсъди необходимостта от сътрудничество срещу Иран

04.03.2023, 09:10

Израел прие най-високопоставения американски военен, председателя на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили, предаде Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че в дискусиите с израелската страна ще бъде обсъдена и необходимостта от сътрудничество за предотвратяване на възможността Иран да разполага с ядрено оръжие.
Генерал Мили пристигна на необявеното предварително посещение преди пътуването на американския министър на отбраната Лойд Остин до Израел. Остин ще посети и съседните Египет и Йордания – арабски държави, съюзници на САЩ, които имат влияние върху израелско-палестинските въпроси.
“Необходимо е постоянно сътрудничество, за да се предотврати възможността Иран да се сдобие с ядрено оръжие”, каза израелският министър на отбраната Йоав Галант на председателя на Съвета на началник-щабовете на САЩ.
Наред с намиращите се в застой преговори със световните сили за подновяване на ядреното споразумение от 2015 г. западните страни твърдят, че Иран е постигнал напредък в технологиите, които потенциално биха могли да му осигурят направата на атомна бомба. Техеран отрича да има такива планове.
Според говорител на генерал Мили гостът и неговите домакини ще разгледат многобройните предизвикателства и възможности, пред които са изправени Израел и близкоизточния регион.
Не се съобщават повече подробности за дневния ред.
Източник: bta.bg

 

За руската обсада на Варненската крепост на 30 октомври 1773 година

04.03.2023, 08:55

На 30 октомври (10 ноември) 1773 г., по време на първата Руско-турската война от 1768-1774 г., Варненската крепост (Ески кале) е обсадена от руските войски, пехота и кавалерия, под командването на генерал-поручик барон Карл Карлович Унгерн-Щернберг (Karl Karlovich Ungern-Sternberg).
Обсадата на Варненската крепост на 30 октомври 1773 г. е далеч от блестящите победи на руската армия по време на войната.
В книгата си „История на османските турци, от началото на тяхната империя до наши дни“ английския историк Едуард Шепърд Кризи (Edward Shepherd Creasy) пише:
„Успешната защита на Варна и възвръщането на Базарджик [Хаджиоглу Пазарджик/Добрич] са двете последни събития от кампанията през 1773 г.; кампания, в която балансът на предимствата е значително на страната на турците“........Прочети още

 
 

Преди 18 г. българин беше убит от приятелски огън в Ирак

04.03.2023, 08:47

На днешната дата се навършват 18 години от гибелта на редник Гърди Гърдев от българския военен контингент в Ирак, който загина от приятелски огън.
Дир.бг припомня трагичните събития, довели до смъртта на 31-годишния мъж.
Роден в Казанлък на 18 май 1974 г., през 2003-а Гърдев постъпва в Българската армия като кадрови военнослужещ. Кратката му служба преминава в казанлъшкото поделение 38220. В Ирак е първата му задгранична мисия - като картечар.
На 4 март 2005 г. той е смъртоносно ранен на 45 км от българската база в Дивания, след обстрел с леко стрелково оръжие. Малко по-късно издъхва от раните си.......Прочети още

 
 

На този ден: През 1970 г. мистериозно потъва френската подводница S-644 Eurydice

04.03.2023, 08:41

В ранната утрин на 4 март 1970 г. мистериозно изчезва модерната френска подводница S-644 Eurydice (също Eridis и Еридис). Независимо че мястото на произшествието е установено почти веднага, подводницата не е намерена в продължение на повече от месец и половина. И това не е единственият загадъчен детайл от тази катастрофа. Eridis принадлежи към дизел-електрическите подводници от клас „Дафне”, от които за френския флот са построени 11 броя – всичките с имена на митични богини, нимфи и дриади. Подводници от този клас са построени също и за Военноморските сили на Испания, Португалия, Южна Африка и Пакистан. Пълната водоизместимост на подводницата е малко над 1000 тона, има дължина около 58 м., снабдена е с 12 торпедни тръби, като в последното отношение превъзхожда руските подводници от този клас.
Първата S-644 Eurydice е заложена за построяване през юли 1958 г. в корабостроителницата Direction des Constructions et Armes Navales в Шербур. Спускането на вода става на 19 юни 1960 г., а на 26 септември 1964 г. влиза в състава на френския флот. Нейната подводна служба е обичайна за френските подводници: бойна подготовка на екипажа в базата и в морето, патрулиране край южните брегове на Франция и Северна Африка, съпровождане на граждански кораби с важни за Франция товари. „Еридис” никога не напуска акваторията на Средиземно море.
Рано сутринта на 4 март 1970 г. „Еридис” излиза от базата си в Сан Тропе с 57-членен екипаж. В морето подводницата във взаимодействие с авиацията трябва да отработи търсене и условна атака на подводница на вероятен противник, като за целта „Еридис” държи постоянна връзка с базовия патрулен самолет „Атлантик” (Breguet Br.1150 Atlantic), излетял от морската авиобаза Ним Гарон. Морето е напълно спокойно. От самолета обаче няколко пъти виждат пенеста вълна около перископа на „Еридис”, докато тя се намира на 7 мили югоизточно от нос Камара.
Неочаквано в 7:13 ч. сутринта местно време всички съобщения от борда на „Еридис” секват. Самолетът „Атлантик” напълно губи радиолокационен контакт с подводницата.
В последната радиограма командирът на „Еридис” е съобщил, че взема курс към зоната за провеждане на учението и започват да се потапят. Почти веднага след прекъсването на връзката, подводницата започват да я търсят не само флотските самолети, но и корабите от противоподводната отбрана. Френският флот изпраща в морето всички възможни средства: надводните кораби „Сюркуф”, „Дюпер”, „Вандея”, „Алерт”, „Араго”, „Жан Шарко” и шест тралчика (миночистачи), а също така подводниците „Дафне” и „Дорис”, самолети и вертолети. Спасителни сили от цялото Средиземно море се отправят към района на издирване.
В търсенето участват и италианци, които отправят към района 6 тралчика, а американците изпращат на помощ военния спасителен съд „Скайларк”.
Достатъчно бързо е определен приблизителният район на гибелта на „Еридис” с площ 4 квадратни мили (14 кв. км.). Установено е мястото, където патрулният самолет „Атлантик” е наблюдавал подводницата по време на последния радиосеанс.
След известно време край това място е открито голямо петно от мазут, а по-късно парчета шперплат и перфокарта с кода на „Еридис”. Тези неоспорими доказателства донасят страшната истина, че подводницата е погубена.
След това в работата се включват и експерти, проведено е идентификационно изследване на дизеловото гориво, взето от откритото петно в морето. Оказва се, че мазутът има високо съдържание на сяра, което е характерно за използваното от „Еридис” гориво.
Четири денонощия след началото на издирването командването на френския флот обявява „Еридис” и нейния екипаж за загинали. Офицерите на спасителните съдове снемат фуражки, а всички кораби от флота на Франция включват сирените си. Този своеобразен салют е своеобразно прощаване с подводницата.
По-късно, след анализ на показанията на сеизмографите на бреговите геодезични лаборатории, е установено, че в 7:28 часа на 4 март те са регистрирали взрив. А съпостяването на пеленгите на зоната на взрива от различните сеизмични станции позволява да се определи точното място, където става трагедията.
„Еридис” обаче не е открита. Вдига се вълна от обществено недоволство. Роднините на загиналите подводничари настояват на всяка цена да бъде открита подводницата и да се установи причината за нейната гибел. Френското правителство се обръща към САЩ с молба за оказване на помощ при издирването на „Еридис”. В Тулон спешно пристига американският спасителен съд „Мизар”, успешно представил се при издирване на подводницата „Трешър” и при загубената край Паломарес водородна бомба.
Едва на 22 април, повече от 1,5 месеца след катастрофата, американците откриват и идентифицират няколко големи отломки от „Еридис”, разпръснати на дълбочина от 600 до 1100 м.
После е установено, че голям фрагмент от кърмовата (задната) част на „Еридис” лежи в центъра на странна яма с диаметър 30 м. Всички металически части от подводницата са странно огънати и деформирани.
Европейските вестници се изпълват с всевъзможни догадки. Очевидно в подводницата е станала голяма експлозия, не са известни само причините. Конструктивни недостатъци? Грешка на екипажа? Особено популярна тогава е версията за вмешателството на пришълци. Изказани са предположения за сблъскване с търговски кораб.
Резултатите от проведените изследвания никога не са огласени пред обществеността. Гибелта на „Еридис” предизвиква истински шок във Франция. В близост до Тулон предните години една след друга потъват с екипажите си три френски подводници: На 6 декември 1946 г. потъва U-2326, предадена на Франция след победата над Германия; На 23 септември 1952 г. е загубена подводницата „Сибил” (бившата британска Р.229 Sportsman. На 27 януари 1968 г. загива подводницата „Минерва” (еднотипна с „Еридис”). Причината за гибелта на тези подводници, както и на „Еридис”, остават неизвестни и до сега.
В Тулон, една от главните бази на ВМС на Франция, е поставен паметник на загиналите подводничари. Той представлява макет на огражденията на бойната рубка на подводница от класа на „Еридис”.
Две години преди това, през февруари 1968 г., френският президент Шарл дьо Гол присъства на възпоменателна литургия в Тулон в чест на 52 военноморски екипажа, изчезнали с корабите си, и там произнася реч. За изненада на командването на ВМС президентът дьо Гол пожелава да се потопи за кратко на борда на подводницата „Еридис” (еднотипна със загиналата само месец преди това подводница „Минерва”) на дълбочина 130 фута. Така той проявява галантен жест на доверие в подводниците от клас „Дафни”, към който принадлежат „Минерва” и „Еридис”. По-късно обаче никой френски президент не изявява желание да преживее подобни емоции.
/По материали в интернет/

 
 

 

Военен календар

03.03.2023, 21:20

На 3 март 1872 година в Скопие е роден полковник Борис Дрангов (1872 – 1917).
Завършва Военното училище в София (1895) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия (1907). Служи в 3-ти (1895 – 1898) и 2-ри конен полк (1898 – 1903). По време на Илинденско-Преображенското въстание (1903) постъпва в четата на поручик Владислав Ковачев и се сражава в планината Плавица, Кратовско. От 1907 до 1912 г. заема длъжностите командир на ескадрон в 10-и конен полк, офицер от Щаба на армията, преподавател в Школата за запасни подпоручици в Княжево и във Военното училище. Участва в Балканските войни (1912 – 1913) като началник-щаб на 1-ва бригада от 1-ва софийска дивизия и воюва при Селиолу, Люлебургаз и Чаталджа, а след войните командва дружина в 21-ви (1914 – февруари 1915) и 32-ри пехотен полк (февруари – август 1915). През Първата световна война (1915 – 1918) воюва на Южния и Добруджанския фронт като командир на 5-и пехотен македонски полк (септември 1915 – май 1916), началник на Школата за запасни подпоручици в Скопие (май – септември 1916), началник-щаб на 1-ва пехотна софийска дивизия (септември 1916 – март 1917) и командир на 9-и пехотен пловдивски полк (март – май 1917). На 26 май 1917 г. при завоя на р. Черна (Македония) е улучен от вражески снаряд и по-късно същият ден умира от раните си. Произведен посмъртно в чин полковник и погребан в двора на църквата „Св. Димитър“ в Скопие. Автор на „Подробна програма за обучение на млади войници и редници“ (1898), „Помни войната“ (1916) и на повече от 60 статии по въпроси на военното обучение и възпитание. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. 2 кл. и ІV ст.
На 3 март 1886 година е подписан Букурещкият мирен договор.
С него е сложен край на Сръбско-българската война (1885) и е възстановено довоенното положение. Решенията на мирната конференция са предопределени от Великите сили, които се обявяват за поддържане на териториалното статукво между България и Сърбия.

Текстът на договора се състои от един член и гласи следното: „Между Кралство Сърбия и Княжество България се възстановява мир от подписването на настоящия договор.“

Победата на България във войната изиграва важна роля за укрепване на международното й положение и за признаване акта на Съединението.

 

видео

 

Путин подписа указ за поставяне на икономиката на военновременни основи

03.03.2023, 17:41

Руският президент Владимир Путин подписа днес указ, по силата на който компании, неизпълнили в срок дадените им от държавата военни поръчки, могат да бъдат поставяни под “външна администрация”, предаде Ройтерс.
Указът на практика поставя руската икономика на военновременни основи, макар и официално военно положение в страната да не е обявено, освен в частично или напълно окупираните украински Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области, посочва агенцията.
По силата на указа на президента министерството на икономиката има пълното право да отстранява управата на всяка неизпълнила навреме поръчките компания и да назначава на нейно място нова външна администрация.
През октомври Путин наложи военно положение в окупираните зони на Украйна, но се въздържа да стори същото и в самата Русия. Икономиката на страната обаче все повече минава във военновременен режим, като фабрики и заводи работят на три смени, за да осигурят нужните на армията, опитваща се да окупира големи части от Украйна, материали и продоволствие.
Новият указ ще се прилага спрямо компании, които “нарушават задълженията си по договори с държавата, включително и не вземат мерки, за да гарантират навременните доставки”, се посочва в документа.
На въпрос дали Путин възнамерява да обяви военно положение в страната говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори, че това е прерогатив на президента, но не посочи, дали той планира да го стори.
Източник: bta.bg

 

Нови паметни плочи на опълчението от Шумен и Шуменско бяха тържествено открити

03.03.2023, 17:16

Нови паметни плочи на опълчението от Шумен и Шуменско бяха тържествено открити на днешния 3 март в Шумен. Покривалото от тях свалиха кметът на Шумен Любомир Христов и началникът на шуменския гарнизон полк. Добромир Добрев.
Новите плочи са поставени до входната врата на църквата „Свето Вознесение Господне“, на метри от старите метални плочи, които са в двора на храма. Те бяха осветени от архиерейския наместник отец Димитър и от отец Красимир.
„Наш дълг е да не забравим стотиците и хиляди загинали за свободата на нашата Родина. Народ без история е народ без бъдеще. Затова ние откриваме днес тези паметни плочи и ще преобразим целия район, за да може за поколенията да остане това, за което са си дали живота тези герои“, каза пред събралите се граждани кметът Христов.
Новите плочи са изработени от черен гранит. На тях са изписани имената на 119 опълченци от Шумен и Шуменско, участвали във войните за освобождението на България. За тях община Шумен даде 28 000 лв.
Честването за днешния празник ще продължат в 18,30 часа на площад „Кристал“ пред Паметника на загиналите във войните шуменци, където ще има тържествена заря-проверка.
Организатори са община Шумен и командването на Шуменския военен гарнизон, Военното окръжие в Шумен и Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „Васил Левски“., съобщава ШУМ.БГ

 

Подводничарят капитан II ранг Тодор Христов Георгиев (Големият Федя)

03.03.2023, 08:24

Сред ярките личности и изтъкнати командири от периода на възстановяване на подводното плаване у нас е и капитан II ранг Тодор Христов Георгиев (Големият Федя). Роден е на 15.06.1926 г. в гр. Варна в семейството на Христо Георгиев Тодоров. Баща му е иконом в двореца Евксиноград, а по-късно началник на охраната. Майка му Руска е домакиня и се грижи за децата (Тодор има още двама братя - Георги и Божидар).
В тогавашните условия на живот морето не е свързано само с романтиката, но и с надеждата за препитание и не малко младежи са постъпвали във военно училище именно с такава цел. Но преди всичко романтиката отвежда юношата Тодор на 15.09.1943 г. в гимназиалния отдел (Втори мореходен взвод) на Народното военноморско училище във Варна и го завършва през 1946 г. (Свидетелство за зрелост № 5526/24.10.1946 г.).
След това кадетът Тодор Георгиев продължава обучението си в Мореходния отдел на висшето училище. Негови съвипускници са и бъдещите подводничари Илия Мазнев, Тодор Неделчев, Тончо Тончев. Придобиването на знания по много дисциплини върви паралелно с каляването на волята и формирането на военния моряк - бъдещ офицер.
След усилена общообразователна и военна подготовка Тодор Георгиев завършва обучението си в НВМУ на 09.09.1948 г.......Прочети още

 

Когато САЩ свалиха повече свои самолети от противника във Виетнам

03.03.2023, 08:20

Виетнамската война е може би един от най-големите военни позори на САЩ. Липсата на каквито и да било умения, както и фактът, че противникът владее до съвършенство изкуството на партизанската война, се оказват и най-голямото проклятие на света. Ще открием, че в този конфликт, армията не е запозната срещу какво се изправя, но и предоставените инструменти не отговарят на изискванията.
Още по-смешното е, че Северен Виетнам не само доказва своето преимущество, но и успява да се справи с техника, която всеки друг би отказал  да използва.
Един добър пример е МиГ-17, който не само се оказва много проклет противник, но и работи повече от добре в ниските полети, елиминирайки шансовете на американците да пренесат сражението високо в небето.........Прочети още

 

Паметникът на свободата: Как се появява един от най-значимите монументи на България

03.03.2023, 08:00

В Стара планина, на изток от Шипченския проход, на височина 1326 метра, се намира връх Свети Никола. Поне до 23 ноември 1951 г., когато върхът променя името си на Столетов – за предпоследен път, до 7 октомври 1977 г.
В началото на август 1877 година, по време на Руско-турската война генерал Николай Столетов заедно със своя Шипченския отряд, в който влизат и 1, 2, 3, 4 и 5 дружина на Българското опълчение, е отговорен за защитата на Шипченския проход и върховете около него. Въпреки численото превъзходство на врага, по време на сраженията от 21 до 26 август 1877 г. атаките им са отблъснати.
На връх Свети Никола днес се издига Паметникът на свободата – Паметник на Шипка.
Целта на монумента, издигнат мястото отбранявано по време на Шипченската битка, е да увековечи подвига на падналите за свободата на България. Паметникът е част от Парк-музей „Шипка“.......Прочети още

 

Уникален поход научи руските подводничари на нов начин за противодействие на САЩ

03.03.2023, 07:55

Точно преди 57 години две съветски подводници стартират първото изцяло подводно околоземно пътешествие. Петдесет и два дни под вода се оказват колосално изпитание както за техниката, така и за хората.
Резултатите от този безпрецедентен преход обаче все още са актуални за руските подводници и за врага това събитие е много неприятна изненада.
На 28 февруари 1966 г. две ядрени подводници тръгват от базата „Западна Лица“ на Северния флот на междутеатрална маневра от Северния флот до Тихоокеанския флот. Първата, K-116, принадлежи към класа „Атомни подводници с крилати ракети“ (АПКР) от проект 675. Втората, K-133, принадлежи към многоцелевите подводници от проект 627A – първите руски атомни подводници.
Подводниците имат необичайна задача - да обиколят планетата през Южното полукълбо и тайно, без да изплуват, да стигнат до Камчатка, до новото място за постоянно базиране.......Прочети още

 

Кой е единственият руски генерал, загинал в Руско-турската война, погребан на българска земя?

03.03.2023, 07:50

В Руско-турската война от 1877 година руската имперска армия губи 14 генерали на двата фронта - на Балканите и в Кавказ. Почти всички те са от дворянски произход и като висши военни са транспортирани и погребани в родината си. Единственото изключение прави генерал Вилхелм Карлович фон Олдекоп. Както подсказва името му, с немски корени. Неговите кости са положени в малък гроб в двора на църквата в тогавашния Турски тръстеник, днешно Славяново край Плевен.
1 септември 1877 г., и третата атака на Плевен е неуспешна. Загиват близо 13 000 руски, румънски и фински войници и офицери. За младия генерал Вилхелм Олдекоп това е последната битка. Тежко ранен при атаката на Гривишкия редут, той е откаран в лазарета в Турски тръстеник, където 9 дни по-късно умира (на 54 г.).
Руското главно командване решава да не спази традицията и да погребе генерала на българска земя вместо в родината. За да го изпрати в последния му път пристига лично братът на императора великия княз Николай Николаевич, военният министър на Русия Дмитрий Милютин и командващият румънските части генерал Кристодор Черкез.
Княз Николай Николаевич: Нека завинаги да помним делото на нашия славен генерал, който завинаги остава на българска земя. Благодаря на църковното настоятелство за възможността ген. Вилхелм Олдекоп да бъде погребан тук, където отдаде живота си за освобождението на Плевен.
Ген. Олзекоп е положен в малък гроб южно до олтара на църква „Свети Николай".
Валери Какачев - историк: Има една паметна плоча с надпис: „Здѣсь погребено тѣло Командира 2-й бригады 9-й Кавалерийской Дивизiй Генералъ-Маiора Ольдекопа. Умеръ 9-го Сентября 1877 года въ Турскомъ Тростеникѣ.“, сложена от войсковата му част. През 1902 година съпругата му идва, за да види неговия гроб, заедно с двамата му сина и дъщеря му и слага от името на семейството още една паметна плоча" с надпис: „Любимому мужу и отцу жена и дѣти. Здѣсь покоится тѣло генералъ маiора Вильгельма Карловича Ольдекопъ родившагося 6 марта 1823 года и скончавшагося 9 сентября 1877 года.“
Хората от Славяново никога не забравят саможертвата на генерала.
Кристина Христанова - читалище „Кл. Браницик" - гр. Славяново: От Освобождението на България на нашия национален празник 3 март всички тържества, които провеждаме, са именно тук, в двора на църквата, за да отдадем почит на героя.
На 10 декември 1877 г. Плевен е освободен. Пътят към София е открит. Краят на войната е близо.
Източник: https://www.cross.bg/

 

3 март: Преди 145 г. e сключен Санстефанският мирен договор

03.03.2023, 07:45

На 19 февруари/3 март 1878 г. в Сан Стефано край Цариград е сключен мирен договор между Русия и Турция, който слага край на Освободителната война. Договорът е прелиминарен (предварителен), което означава, че подлежи на процедура по утвърждаване след преразглеждане, което после е направено на Берлинския конгрес. - (Руско-турската освободителна война в снимки)
Датата е подбрана специално: На 19 февруари 1855 г. император Александър II се възкачва на престола, пак на 19 февруари 1861 г. той подписва манифеста за освобождаването на крепостните селяни, за което е наречен Цар Освободител.
Договорът съдържа 29 члена. С чл. 1-5 се дава независимост на Черна гора, Сърбия (която получава Нишката област) и Румъния (която получава Северна Добруджа като компенсация за южната част на Бесарабия, която се присъединява към Русия).
Чл. 6–11 се отнасят за новосъздаденото Княжество България: то е признато за автономно, трибутарно (зависимо от сюзерен) княжество с християнско правителство и народна милиция.
В границите му се включват териториите от Мизия, Тракия и Македония, заселени с компактно българско население. Границите на княжеството с известни изключения са идентични с тези на Българската екзархия, създадена през 1870 г., и с проекта, изработен от великите сили на Цариградската конференция от 1876 г.
Князът на България се избира от нейното население и се одобрява от султана със съгласието на великите сили. Препоръчва се събрание от български първенци да изработи Органически устав (конституция) на княжеството.
Новото управление се въвежда за срок от 2 години под надзора на руски комисар. За същия период от време в княжеството остават руски войски за поддържане на реда.
България трябва да плаща годишен данък на Османската империя, която няма право да държи войски на територията на княжеството, но може да прекарва войски и бойни материали по определени пътища. Всички османски крепости в княжеството подлежат на разрушаване.
Мюсюлманските изселници запазват недвижимите си имоти.
Договорът обхваща и проблеми извън България, например урежда корабоплаването по Дунав, необходимите реформи Босна, Херцеговина остров Крит.
Урежда се обезщетението, което Османската империя трябва да изплати на Русия. От общата сума 1410 млн. рубли се приспадат 1100 млн. рубли за териториите, които империята отстъпва на Русия: Северна Добруджа, част от Североизточна Мала Азия, Карс, Батуми и Баязид.
Останалите членове уреждат въпроси, свързани с правата на руските граждански и духовни лица в Османската империя, с военнопленниците, с преминаването на неутралните плавателни съдове през Проливите, с изтеглянето на руските войски.
Санстефанският договор е опит от страна на руската дипломация да засили позициите на Русия на Балканите и по Източния въпрос преди началото на Берлинския конгрес, да пропагандира каузата на Русия като загрижена за разрешаването на националните проблеми на българския народ.
Срещу договора се обявяват останалите велики сили, най-вече Англия и Австро-Унгария, както и християнските балкански държави, които възразяват срещу създаването на голяма българска държава, нарушаваща баланса на силите на Балканите. Румъния е недоволна и от замяната на Южна Бесарабия със Северна Добруджа.
Санстефанският договор е посрещнат с въодушевление и възторг единствено от българите, тъй като той възстановява независимата българска държава в максимално възможните етнически граници. В интерес на истината повечето българи не знаят, че ще има Берлински конгрес, и изобщо не подозират какви несправедливи решения ще вземе той.  - (3 март - митове и истина, беседа на проф. Андрей Пантев)

 

 

Успешна ротация в операцията на европейския съюз в Босна и Херцеговина

02.03.2023, 22:26

Българската рота, участваща в междинния регионален резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „АЛТЕА" предаде отговорностите си на българска механизирана рота от състава на  многонационалния батальон на  EUFOR на 28.02.2023 г. в база Бутмир, Босна и Херцеговина, съобщават от СКС.
Церемонията започна с посрещане на националното знаме на Република България и приемане на строя от националния командир на контингента полковник Красимир ЦЕНОВ, след което беше изслушан националният химн на Република България.
В присъствието на полковник Красимир ЦЕНОВ и  командира на многонационалния батальон подполковник Матиас ЛАМПЪЛ досегашният помощник-национален командир на контингента и командир на националния поддържащ елемент подполковник Калоян СТОЯНОВ предаде националното знаме на новия помощник-национален командир подполковник Момчил ДИМИТРОВ.
В обръщението си към военнослужещите, полковник ЦЕНОВ и подполковник ЛАМПЛ дадоха висока оценка за приноса на българските военнослужещи и им благодариха за високия професионализъм, отговорност и успешното изпълнение на всички поставени задачи.
От името на командира на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-майор Валери ЦОЛОВ, председателят на комисията за ротация полковник Деян ВАСИЛЕВ, заместник-началник на отдел „Операции“ на СКС, благодари за достойната служба на военнослужещите, участвали ротата от междинния резерв и пожела много успехи на новия контингент.
Церемонията по приемане и предаване на отговорностите беше предшествана от сертификация за придобиване на пълни оперативни способности от новата рота. Ротата покрива всички изисквания и е готова за изпълнение на задачи свързани с осигуряване на безопасна и сигурна среда на територията на Федерация Босна и Херцеговина.
*************
В изпълнение на Решение № 484 от 14.06.2012 г. на Министерския съвет на Република  България за участие на контингент от въоръжените сили във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „АЛТЕА”, активираща заповед на командващия на операцията на Европейския съюз „АЛТЕА", и заповед на началника на отбраната до 140 български  военнослужещи с необходимото въоръжение и техника бяха развърнати в Босна и Херцеговина, заедно с формирования от Австрия, Румъния и Словакия в състава на междинния резерв на EUFOR, с обща численост около 500 военнослужещи.
С Решение № 116 от  9 февруари 2023 г. на Министерския съвет на Република България е разрешено изпращането и използването на рота и национален поддържащ елемент – до 140 военнослужещи и до 50 единици военна техника, от Въоръжените сили на Република България в състава на многонационалния батальон на EUFOR във Военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина (EUFOR ALTHEA.
Източник: https://otbrana.com

 

Издадоха книга за 3343 свързочни офицери

02.03.2023. 22:22

„Ние свързочниците. Великотърновци“ е книга, посветена на курсантите свързочници , възпитаници на ВНВУ „Васил Левски“ и на ВВОВУ „Васил Левски“ – Велико Търново, обучавали се в периода 1963-2002 г., както и на техните командири и преподаватели. Нейното представяне ще бъде на 21 март от 16 ч. във Военна академия „Георги С. Раковски“. Тя разказва за 3343 свързочни офицери от 34 випуска. Това е значителна част от офицерския свързочен кадър на армията, който наброява на 6 000 души за времето ат 1944 до 2002 г.
Авторът на книгата полковник от запаса Георги Караиванов е възпитаник на ВНВИСУ „Георги Дамянов“ – Силистра, ВВУЗ „Георги Раковски“ – София и Военна академия „Георги Раковски“. Той е преминал през нелекия път на обучение и възпитание на новата вълна от свързочни офицери с инженерна подготовка, а по-късно служи изцяло н Свързочните войски на БНА. Автор е на осем книги в тази област. Последната у първи опит за обобщено представяне на свързочниците от випуските на военното училище.
В разделите за випуските са включени биографични данни и справки за служебното развитие на над 320 випускници. В книгата има над 1700 снимки, лични фотографии на възпитаниците, като курсанти и офицери от времето на обучение в училището и след това.
През 2018, 2020, 2022 г. и 2023 г.излизат от печат книгите  на полк. Караиванов „Ние свързочниците.“Академиците“, „Ние свързочниците. Нашето училище“, „Ние свързочниците. Нашата фотографска памет“ и „Ние свързочниците. Великотърновци“. Три от тях са посветени изцяло на подготовката , обучението и развитието на офицерските свързочни кадри през периода след 1945 до 2002 г .в различните свързочни училища - НВУ, НВСУ, НВИСУ, ВНВИСУ, ВНВУ, ВВОВУ , НВУ и военни академии, на техните командири и  преподаватели от свързочните катедри, курсантските и слушателски курсове, класни отделения и формирования. Неотменна част от съдържанието на тези книги са поименните списъци на завършилите свързочни випуски от курсанти и МЗ за производство, преподаватели и командири, слушатели от академиите.Така се оформя пълна картина на завършилите през този период  над 5350 офицери свързочници. Характерна особеност на книгите и стила на автора е стремежът максимално да бъдат обхванати имената на випускниците. Извършени са продължителни проучвателни  и сравнителни дейности.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

На 3 март отбелязваме 145 години от Освобождението на България

02.03.2023, 20:00

Министърът на отбраната Димитър Стоянов, заместник-министрите Теодора Генчовска и Катерина Граматикова и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържествените прояви в чест на Националния празник 3 март в София.
145-ата годишнина от Освобождението ще бъде отбелязана от 11.00 ч. пред Паметника на незнайния войн в София с тържествен ритуал по издигане на националното знаме на Република България. В него ще участват представителни формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. По време на церемонията, при изпълнение на химна, ще бъде произведен салют от двадесет артилерийски залпа.
По повод Националния празник в 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.
От 18,30 ч. на площад „Народно събрание“ ще се състои тържествена проверка (заря). В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената проверка (заря) ще бъде бригаден генерал Пламен Йорданов – началник на щаба на Сухопътните войски.
В строя ще бъдат знамената-светини, символ на най-възвишените традиции и добродетели на българското воинство, напомнящи за героичния подвиг на Българската армия: Самарско знаме, Щандарт на 1-и конен полк, Знаме на 23-и пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк, Знаме на 13-и пехотен Рилски полк, Знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-и пехотен Търновски полк.
В много градове честванията започват днес, 2 март. В Казанлък на площад „Севтополис“ от 16.00 ч. ще бъде издигнато националното знаме, а в 18,30 ч. в Сопот ще се състои тържествена проверка (заря) с участието на военнослужещи и военния духов оркестър на 61-ва механизирана бригада – Карлово. По същото време в Благоевград и Оряхово проверки (зари) ще проведат военнослужещите от 3-то бригадно командване. В 19.00 ч. започва тържествена проверка (заря) в Челопеч с участието на военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции. От 18,30 ч. в Провадия ще се състои тържествена проверка (заря), в която ще участва представителна част на ВВМУ. От 19.00 ч. в град Бяла тържествена проверка (заря) ще проведат военнослужещите от НВУ.
По-рано днес в с. Гроздьово, община Долни Чифлик, почетен караул и Представителният духов оркестър на ВМС участва в церемонията по полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите руски воини.
На 3 март военнослужещи от Сухопътните войски, Военноморските сили, Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, Командването за логистична поддръжка, както и от висшите военни училища ще участват в тържествените ритуали по издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя пред паметниците на загиналите за Освобождението в с редица градове в страната: Карлово (10.00 ч., площад „20-ти юли“), Белене (9.30 ч. в Парка на признателността пред Паметника на загиналите във воините беленчани), Свищов (на площад „Алеко“ от 11.00 ч. и на площад „Свобода“ от 11.30 ч.), Плевен (11.00 ч. на площад „Възраждане”), Благоевград (10.30 ч. полагане на венци и цветя на паметната плоча на първия освободител на града - майор Орлински и 11.00 ч. пред паметника на Гоце Делчев), Разлог (18.00 ч. пред паметника на Васил Левски), Враца и Бяла Слатина (10.30 ч. на централните площади в градовете), Монтана и Козлодуй (11.00 ч.), Стара Загора (Тържествата започват в 10.30 ч. пред Общината), Димитровград и Хасково (11.00 ч. на централните площади в градовете), Ямбол (10.00 ч. пред Общината), Чирпан (10.30 ч. пред Паметника на освободителите), Смолян (11.00 ритуал по поднасяне на венци пред паметника на Борците за свобода на площад „Възраждане“ в кв. Устово, Асеновград (10.30 ч. на паметника на прапоршик Вишняков в двора на църквата „Свети Димитър“, а след това на площад „Николай Хайтов“), Пловдив (13.30 ч. полагане на венци пред Паметника на опълченците в Централните гробища), Елин Пелин (11.00 ч. площад „Независимост“), Русе (11.00 часа - Паметника на Свободата), Велико Търново (10.30 ч. в центъра на града) и Шумен (19.00 ч на площад „Кристал“), Добрич (10.00 ч. пред мемориален комплекс „Хан Аспарух“), Бургас (10.00 ч. на площад „Атанас Сиреков“), Созопол (10.00 ч. в центъра на града) Варна (10.00 ч. – ритуали по поднасяне на венци и цветя), Черноморец (11.00ч.).
С проверки (зари) на 3 март Националният празник ще бъде отбелязан и в Пловдив от 18.30 ч., Варна – 19,30 ч., в Сливен от 19.00 ч., Сандански от 17.30 ч. и Чепеларе от 19.00 ч.

 
 
 
 
 

САЩ продават на Тайван боеприпаси за Ф-16 за 619 млн. долара

02.03.2023, 12:02

САЩ са одобрили продажбата на Тайван на боеприпаси за изтребители Ф-16 на стойност 619 млн. долара, съобщи Пентагонът, което вероятно ще разгневи Пекин, предаде АФП.
Пакетът включва 100 високоскоростни противорадиолокациони ракети AGM-88B (HARM), 200 усъвършенствани ракети въздух-въздух със среден обсег AIM-120C-8 (AMRAAM), както и пускови установки и макетни ракети за обучение, се казва в изявление на Пентагона.
Продажбата ще повиши “способността на Тайван да осигури защитата на въздушното си пространство, регионалната сигурност и оперативната съвместимост със Съединените щати”, се казва още в съобщението.
Съобщението идва на фона на повишеното напрежение между Съединените щати и Китай по отношение на Тайван, както и свалянето миналия месец на балон над въздушното пространство на САЩ, който според Вашингтон е бил китайско наблюдателно устройство.
Държавният департамент на САЩ заяви отделно, че продажбата е в съответствие със Закона за отношенията с Тайван и политиката на Вашингтон за един Китай.
“Подкрепата на Съединените щати за Тайван и стъпките, които Тайван предприема, за да повиши способностите си за самоотбрана, допринасят за поддържането на мира и стабилността в Тайванския проток и в региона”, заяви Държавният департамент.
Тайван заяви, че приветства първата продажба на американско оръжие за тази година и деветата досега по време на мандата на президента Джо Байдън.
“Пред лицето на продължаващата военна експанзия и провокативното поведение на Китай Тайван ще продължи активно да подобрява възможностите си за самозащита”, заяви говорителят на външното министерство Джеф Лю.
Източник: БГНЕС

 
 

Как българският селянин „Дед Новак“ получава най-високата степен на Гергьовския кръст

02.03.2023, 08:45

Казва се Новак Димитров от с. Зелено дърво, Габровско. Роден е около 1830 г. и се е препитавал с кираджийство – превозва стоки на габровски търговци чак до Одрин. По време на летните боеве на вр. Свети Никола на 21, 22 и 23 август 1877 г. със своята биволска кола на отиване към върха е карал вода и муниции, а на връщане – ранени войници.
От средата на август до края на декември 1877 г. с. г. дядо Новак Димитров е назначен за водач на Десния (или Западен) отряд на ген. Скобелев и ген. Столетов, установени на бивак в района на селата Зелено дърво, Баевци и Топлеш.
Негово задължение било да проучва пътищата, през които може да мине този отряд отвъд Балкана, за да удари армията на Вейсел паша в Шейновския укрепен лагер.....Прочети още

 

Навършват се 148 години от рождението на кап. I ранг Неделчо Недев

02.03.2023, 08:43

Неделчо Недев е роден на 2 март 1875 г. в Шумен, разказват от Военноморския музей във Варна. Учи във Варна и след завършване на IV клас на мъжката гимназия е изпратен в Австро-Унгария, където през 1894 г. завършва Императорската и кралска академия по търговия и мореплаване в Триест. След завръщането си в България постъпва на служба във Флотилията и Морската част в Русе. От 1 май 1895 г. е изпратен на практика на параходите на Българското търговско параходно дружество във Варна, където получава и първото си морско офицерско звание – мичман II разряд. За кратко е адютант на Дунавската флотилия. В края на 1897 г. е приведен да служи в новосъздадения морски екипаж на Черно море под командването на капитан II ранг Пол Пишон, с което става един от основоположниците на Българските военноморски сили на Черно море. В периода 1897 – 1900 г. служи на парахода „Крум“ на р. Дунав, назначен е за младши офицер на крайцера „Надежда“ и участва в първото му задгранично плаване през 1899 г. Продължава образованието си във Франция (06.1900 – 01.1905 г.), където завършва Висшето училище по електротехника в Париж и Факултета за точни науки в Сорбоната, както и астрономически курсове в обсерваторията в Парк Монсури и в Централната физическа обсерватория в Парк Сен Мор. След завръщането си в България става преподавател и заместник началник на Машинното училище във Варна. През 1906 г. завършва Артилерийски офицерски курс в Кронщад (Русия). На 32 години завършва шест учебни курса, от които два му дават висше образование, владее отлично френски, италиански и руски език. Той е в състава на българската делегация на Международната учредителна радиотелеграфна конференция в Берлин (3.10 -3.11.1906 г.). Лейтенант Недев участва и в поставянето на подводния кабел от Варна до Севастопол през лятото на 1908 г. с английския кораб „Фарадeй“. През 1910 г. е част от комисията, която приема първата българска радиостанция край Варна (в местността Франга). След инсталирането на радиостанцията на крайцера „Надежда“ (1911 г.) той разработва първите правила за радиообмен между двете радиостанции, както и правилник за обучението на военни радиотелеграфисти на станция „Франга“.
До Първата балканска война лейтенант Недев се утвърждава като специалист в областта на хидрографията. В периода 1905 – 1906 г. плава на борда на катерите „Амалия“ и „Раковски“ и съставя карта-план на Варненския залив и околностите му. Включен е в комисията по определяне границата по р. Дунав между България и Румъния. Участва в комисията по приемане на миноносците „Шумни“, „Летящи“ и „Строги“ и става първият командир на „Летящи“. През 1911 г. с разрешение на Негово Величество Царя е изпратен като дипломатически емисар в Италия през Триполитанската война.
Командир е на миноносец „Смели“ (17.07.1910 - 22.11.1913 г.) и участва в атаката на турския крайцер „Хамидие“. Написва и издава теоретичен труд по организационната структура на флота с принос във военноморската наука, който заляга в „Устав на самостойните действия на миноносците“ – 1915 г. През 1914 г. ръководи курс за строеви морски офицери и преподава лоция, сферична тригонометрия, навигация и астрономия. Превежда труда на професор Пол Жане: „Основи на индустриалното електричество“. На 7.04.1915 г. е назначен за преподавател във Военната академия в София, а година по-късно е повишен в звание капитан II ранг. Участва в поставянето на минни заграждения в района на Бургаския залив, Калиакра и пред Балчик (1916- 1917 г.). През 1917 г. издава „Дунав от гледище на съвременното речно конвенционално право“. В края на Първата световната война капитан II ранг Недев е емисар по морско право в Берлин, Браила и Букурещ. По време на военната си служба изпълнява следните командни длъжности – Началник на Учебната част на флота; Началник на неподвижната отбрана на флота; Началник на подвижната отбрана на флота и Временен началник на флота. Напуска флота по собствено желание на 10.09.1919 г.
Той е един от основателите и активен деятел на създадения през 1920 г. Български Народен Mорски Сговор. В периода 1932 – 1941 г. е директор на Българското Търговско Параходно Дружество (БТПД).
Умира във Варна на 11.04.1948 г.

 

Противотанков ракетен комплекс Javelin

02.03.2023, 08:33

Американският преносим противотанков ракетен комплекс (ПТРК) "Джавелин" се прояви в редица от последните военни конфликти като много ефективно оръжие. Произвеждан в значителни партиди (според някои източници само ракетите са над 40 000 единици), той е на въоръжение в армиите на редица страни по света. ПТРК, въпреки значителната си възраст (над четвърт век), все още е заплаха за съвременните бронирани превозни средства и не само. За него си мечтаят много армии по света, особено тези от Източна Европа, които демонстративно или сериозно се страхуват от нахлуване от Изток на ордите на „механизирания Чингис хан“. ПТРК "Джавелин" (от англ. Javelin - "копие, стрела"; е с оръжейен индекс - FGM-148) е предназначен за унищожаване на бронирани превозни средства и на нисколетящи нискоскоростни цели (хеликоптери, дронове, и кацащи витлови самолети и др.), както и за унищожаване на различни полеви укрепления и на други обекти. Сред експертната общност има две мнения за ефективността на оръжията: те могат да унищожат всеки съвременен танк на принципа „изстреляй и забрави“; а целите, по които стрелят, обикновено струват по-малко от ракетите, изразходвани за тях......Прочети още

 

 

Подписан е контракт за покупка на БМП за полската армия

01.03.2023, 23:04

На 28 февруари 2023 г. на територията на полското машиностроително предприятие Huta Stalowa Wola SA (HSW) в град Сталова Вола в присъствието на министъра на националната отбрана на Полша Мариуш Блашчак беше подписан рамков договор за доставката на почти 1400 перспективни бойни машини на пехотата Borsuk, проектирани в Полша, и специални бронирани машини за полската армия на тяхната база. Договорът беше подписан между Агенцията по въоръженията към Министерството на националната отбрана на Полша и консорциум в състав полската държавна индустриална асоциация за отбрана Polska Grupa Zbrojeniowa SA (PGZ) и влизащия в нейния състав HSW (като водещ разработчик и производител по програмата Borsuk). - (видео)

 

Връчиха награди за Деня на логистиката

01.03.2023, 22:03

„В контекста на съвременните предизвикателства пред сигурността политиките по логистично осигуряване са водещи във всяка една държава и взаимните ни усилия трябва да са насочени към подпомагане на подразделенията, които осъществяват материално-техническото осигуряване на въоръжените ни сили“. С тези думи заместник-министърът на отбраната Катерина Граматикова се обърна към военнослужещите и цивилните служители, които днес отбелязват празника на логистиката, съобщава Пресцентърът на МО. „Трудът на всички вас е достоен за уважение. Резултатите са видими във всички ключови аспекти за развитието на управляваната от вас сфера както за Българската армия, така и за нашите съюзници. Те могат да бъдат само повод за гордост и стимул за още по-големи постижения“, заяви тя.
На церемония в Министерството на отбраната заместник-министър Граматикова награди военнослужещи и цивилни служители от логистичните структури на Министерството на отбраната, щабовете и формированията на Българската армия, отличени със заповед на министъра на отбраната за проявен висок професионализъм при изпълнение на служебните си задължения. В тържеството участваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска, директорът на дирекция „Логистика“ бригаден генерал Митко Григоров и военни и цивилни експерти от логистичните структури на Министерството на отбраната и Българската армия.
„Логистичната дейност безспорно е трудна, средствата са недостатъчни, а въоръжението и техниката са морално остарели. Но именно трудното време и тези предизвикателства открояват добрите командири, експерти и специалисти. Дава шанс на компетентните, които правят всичко възможно да изпълнят поставените задачи. Радвам се, че нашите логистици са именно такива“, посочи адмирал Ефтимов в обръщението си по повод празника. Той изрази признателност за вложените труд, упоритост и отговорност към целия личен състав на логистичните структури на Министерството на отбраната и Българската армия и почерта положените от тяхна страна сериозни усилия за поддръжка на военните формирования при участието им в операции и по трите мисии. „Ще отбележа професионалната подкрепа при сформирането и осигуряването на бойната група на НАТО на територията на България, както и важната логистична поддръжка при участието на армията ни в преодоляването на кризи от различен характер като наводнения, пожари, мигрантска криза“, посочи началникът на отбраната.
Адмирал Емил Ефтимов награди отличили се военнослужещи и цивилни служители от логистичните структури във въоръжените ни сили.
Източник: https://otbrana.com/

 

Военният клуб в Русе представи книгата „Дунавската флотилия“

01.03.2023, 15:45

Във Военен клуб – Русе, бе представена книгата „Дунавска флотилия“(1879-1945), издадена по ръкописа на капитан I ранг Васил Христов, съобщават домакините. Редактор на изданието е дългогодишният служител на военния клуб Красимира Игнатова. Това е своеобразен алманах на историята на Дунавската флотилия, който тепърва ще се надгражда и допълва в близките години. Сред присъстващите бе и директорът на Държавен архив – Русе, Толя Чорбаджиева, която благодари на г-жа Игнатова и на Военния клуб Русе за дарената папка с ръкописа на капитан I ранг Васил Христов, която занапред ще се съхранява при тях.
Чрез книгата „Дунавска флотилия“ (1879-1945) русенският Военен клуб отдава заслуженото на стотиците военни моряци, служили като капитани, лейтенанти, мичмани или просто моряци в Дунавската военна флотилия, защитавали страната и нейната северна граница и свързали живота си с река Дунав.
Специален гост на събитието бе 100 - годишният ветеран от Втората световна война, участник в разминирането на р. Дунав Борис Ташков. Представянето бе осъществено със съвместните усилия на Военен клуб-Русе и клуб на творците „Родолюбие“ към РСОСЗР-Русе при ВК-Русе  в лицето на майор от запаса Евгени Алексиев.
Източник: https://otbrana.com/

 

Проект въвежда нова форма на обучение по английски език

01.03.2023, 09:08

Заключителният етап на проекта „Хибридизация на специализираното обучение по английски език за специалисти по сигурността“ (HELPSec) се проведе във Военна академия „Г. С. Раковски“. Става дума за въвеждане на нова форма на обучение чрез внедряване на нови ИТ технологии и съвременни подходи. Тя е предназначена, както за военни, така и за цивилни, специалисти по сигурността  в  партньорските висши училища от България, Португалия и Швеция. .
Участниците, които бяха приветствани от началника на академията генерал-майор Тодор Дочев,  се обединиха около мнението, че модернизацията, дигитализацията, хибридизацията и интернационализацията са неразделни в съвременния образователен процес. Все повече се налага необходимостта от отлична специализирана английска лексика и терминология, както и от комуникативни умения, за да се подобри  оперативната съвместимост в мироопазващи мисии, при защитата от хибридни заплахи и създаване на по-сигурна среда в световен мащаб.
Около 2600 са студентите – участници от партньорските институции, които бяха пряко ангажирани в проекта. Те не само се възползваха от неговите резултати, но и допринесоха за доказване на уместността и ефикасността на разработените нови учебни материали чрез изпробване и предоставяне на обратна връзка на своите преподаватели. Пряко участващите бенефициенти в проекта са цивилни студенти, военни кадети и следдипломни стажанти, които се обучават по сигурност и отбрана в партньорските институции.  
Източник: https://otbrana.com/

 

За секунди се сменят всички части на пистолет без ударно-спусковия механизъм

01.03.2023, 07:46

Пистолетът Sig-Sauer P-320 бе един от хитовете на най-голямото в света оръжейно изложение SHOT SHOW.
Уникалното оръжие впечатли с редица новости в конструкцията, които го правят подходящо както за армия, полиция и спецслужби, така и за спортна стрелба и самозащита.
Тайната на новия пистолет се крие в модулната конструкция, която позволява бързо преобразяване в различни варианти. Освен това той се разглобява и сглобява с голи ръце без нито един помощен инструмент, и то само за няколко секунди.
Корпусът и цевта може да се сменят така, че оръжието да е удобно за всяка длан без необходимост от допълнителни наставки на ръкохватката. Освен това със замяната на корпуса и цевта удължената версия на Sig- Sauer P-320 бързо се превръща в компактен вариант - лек и удобен за скрито и продължително носене. Единственото, което не се сменя, е ударно-спусковият механизъм.
Конструкторите са предвидили възможност основната версия да използва цев, дълга 119 мм, като общата дължина на оръжието не надвишава 230 мм. Цевта на компактния вариант е дълга 99 мм при обща дължина на пистолета 183 мм. Тези размери са за пистолетите, предназначени за патроните 9 mm Parabellum.
Разработени са и версии за популярните в САЩ патрони .40 Smith&Wesson, както и за патроните .357 SIG. Дулната енергия на изстреляния куршум на патроните 9 mm Parabellum е около 450-490 джаула, на .40 Smith&Wesson - 560-750 джаула, а на .357 SIG е в границите на 750-800 джаула. Граничните стойности на дулната енергия са определени за куршуми с различна маса.
Вместимостта на пълнителя зависи от вида на използваните патрони. При вариантите, предназначени за патрони .40 Smith&Wesson, пълнителят събира 14 патрона. Моделите за патрони .357 SIG са снабдени с пълнители за 17 патрона, а компактните модели използват 13 или 15-зарядни пълнители.
Конструкторите са разработили два вида спускови лостове. Единият е традиционен с гладка челна повърхност, а другият е по подобие на австрийския “Глок” - с монтирано допълнително лостче за безопасност. То не позволява произвеждане на случаен изстрел. Усилието за задействане на спусковия лост и на ударника е от 2,5 до 3,4 кг при различните варианти на пистолета. То се дължи на избрания тип ударно-спусков механизъм, който е само с двойно действие (DAO-дабъл екшън онли). При него ударникът се намира винаги в предно (изходно) положение и за задействането му е необходимо пълно натискане на спусъка.
Неудобство при този вид механизми е в по-дългия ход на спусковия лост при всеки изстрел, необходим за придвижване на ударника от изходно в задно крайно положение.
Ударно-спусковият механизъм е изработен в едно тяло и може да се монтира във всяка разновидност на пистолета. Високата степен на безопасност на оръжието се осигурява и от специалната система за сигурност, която блокира огъня при незаключен затвор.
Рамката на пистолета е изработена от удароустойчива пластмаса. Тя е снабдена с “Пикатини релса” по военния стандарт MIL-STD-1913. Към нея могат да се монтират оптически мерници, тактически фенери, бързомерци и други тактически принадлежности. За комплектоване на пистолета се използват три типа рамки - Small, Medium, Large, наименованията на които подсказват, че от тях произлизат съответно компактни, средни и дълги варианти.
За удобство при ползване с дясна и лява ръка бутоните за пълнителя и
затворната задръжка са разположени симетрично.
Изключително прецизната изработка на частите на пистолета му гарантира висока надеждност и дълготрайност на работа, характерна за оръжията с марката Sig-Sauer. Благодарение на това пистолетът бързо навлиза в арсеналите на специалните структури, но успешно дебютира и на цивилния пазар. - Още пистолети Sig-Sauer
Източник: https://www.24chasa.bg, доц.д-р Георги Маринов

 

Военен календар

01.03.2023, 07:40

На 1 март 1858 година в Ески Джумая (дн. Търговище) е роден капитан Васил Данаджиев (1858 – 1885).
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879). Като младши офицер служи в Артилерийските паркове в Разград (1879 – 1880) и Артилерийската лаборатория в Русе (1881 – 1883).
През 1883 г. е командирован в Москва, Русия, за практическо изучаване на артилерийската служба.
На 30 август 1885 г. е произведен в чин капитан и назначен за командир на 3-та батарея от 1-ви артилерийски полк, с която воюва в Сръбско-българската война (1885).
На 5 ноември вражески снаряд улучва управляваното от него оръдие в боя за Преславския редут край с. Алдомировци по време на Сливнишкото отбранително сражение (5 – 7 ноември). Награден посмъртно с орден „За храброст“ IV ст.

На 1 март 1884 година в Търново е роден контраадмирал Сава Стефанов (1884 – 1970).
Завършва Военното училище в София (1905). Служи като вахтен офицер на учебния крайцер „Надежда“ (1905 – 1906), адютант на Дунавската флотилия (1907 – 1908) и младши офицер в Морската част – Варна (1909). Следва в артилерийските и минни класове в Кронщад, Русия (1909 – 1910) и специализира радиотелеграфия (1910 – 1911). След завръщането си завежда радиотелеграфната станция на „Надежда“, организира първия в България радиотелеграфен курс с курсисти от Военноморския флот и полага основите на радиоразузнаването в българската армия. Последователно заема длъжностите началник на Минната школа при Флота (1913), старши офицер на „Надежда“ (1913 – 1914) и преподавател по радиотехника в курса за морски офицери (1914 – 1915).
По време на Първата световна война (1915 – 1918) командва торпедоносеца „Строги“, Прожекторната рота, Флотския арсенал, Портовата дружина и Щаба на Черноморската част.
След войната е преподавател по минно, торпедно и радиотелеграфно дело в офицерския курс при Морската учебна част (1919), началник на Щаба на Флота (1919 – 1920) и интендант на Флота (1920 – 1921). На 1 април 1921 г. преминава в запаса и до 1933 г. управлява нелегалните флотски структури. Има голям принос за опазването на военноморските сили на България след тежките забрани, наложени от Ньойския договор (1919).

На 1 март 1912 година е създадена Военна академия „Георги Стойков Раковски“.

На 11 декември 1911 г. министърът на войната генерал-майор Никифор Никифоров представя пред цар Фердинанд І законопроект за създаване на военна академия. Той е внесен в ХV Обикновено Народно събрание и приет на 1 март 1912 г като „Закон за създаване на Българска военна академия“. Законът влиза в сила от 8 май 1912 г., но последвалите Балкански войни (1912 – 1913) отлагат съществуването на новото учебно заведение. На 4 януари 1915 г. Военната академия е тържествено открита и в нея започва обучението на първия випуск слушатели. След включването на България в Първата световна война (1915 – 1918) занятията са прекратени, а преподавателите и слушателите получават назначения в щабовете и войските. По силата на наложените ограничения от Ньойския договор (1919) на България е забранено да има Военна академия. През периода 1922 – 1938 г. тя функционира скрито на територията на Военното училище под името Преподавателски курс, предназначението на който е да дава академично военно образование. До 1944 г. в нея се обучават 16 офицерски випуска, а след Втората световна война се подготвят кадри за тактическите и оперативните звена на българската армия. С Регентски указ № 6 от 5 март 1946 г. за патрон на Академията е определен първият военен теоретик Георги Стойков Раковски. Днес Военна академия „Г.С. Раковски“ е основната образователна институция в България по въпросите на сигурността и отбраната, военното изкуство и оперативната съвместимост със съюзническите армии от НАТО.

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}