Военна информация

Архив - от 1 до 15 март

 
 

 

Проектите за модернизация на армията остават за по-нататък

15.03.2020, 18:00

Разходите, които се налага да прави държавният бюджет във връзка с мерките за преодоляване на заразата с коронавируса, ще наложи отлагане и на проектите за модернизация на армията. Това стана ясно днес от думите на финансовия министър Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет.
„В следващите дни и седмици ще си преоценим приоритетите по големите инвестиционни проекта, в т.ч. и проектите, свързани с модернизацията на Въоръжените сили, колкото и да ни е неприятно. След няколко месеца, живот и здраве, като се върнем към нормален начин на живот, ще можем да се върнем и към дългосрочните приоритети“, каза министърът.
На практика става дума основно за придобиване на два многофункционални патрулни кораба за ВМС и бойни бронирани машини за Сухопътни войски. Договори за тях все още не са сключени. По първия е избран изпълнител, а по втория все още не е стигнат този етап. Държавата плати още миналата година на САЩ договорените изтребители.
Ако кризата се задълбочи, ролята на държавата ще бъде да гарантира основните функции и изплащането на разходите, свързани със здравеопазването, функционирането на системите за сигурност, МВР и МО, отбеляза още министър Горанов.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Турция и Русия започнаха съвместните патрули по ключова магистрала в Сирия

15.03.2020, 16:48

Турция и Русия завършиха първия си съвместен военен патрул по стратегическа магистрала в Северозападна Сирия, обяви турското Министерство на отбраната, цитирано от "Ал Джазира".
В рамките на Московското споразумение първият руско-турски патрул на магистрала M4 е завършен, се казва в съобщение на ведомството.
По-рано руски медии съобщиха, че Москва е изпратила военна полиция и бронирани автомобили за патрула, който започна от Тронба в провинция Идлиб.
Патрулите са част от споразумение за спиране на огъня, сключено този месец от Турция и Русия. Двете държави ще установят безопасен коридор от двете страни на ключовата магистрала M4, която свързва източната със западната част на Сирия. - (видео)
Коридорът е 6 километра на север и 6 километра на юг.
В края на февруари сирийските власти отвориха основната магистрала между Дамаск и Алепо, след като армията си върна голямата артерия при офанзива с подкрепата на Русия.
Източник: https://news.bg/

 

Малайзия получава комплекти френски гаубици

15.03.2020, 08:23

Малайзийската компания Advance Defense Systems (ADS) получава комплекти за сглобяване на шест 105-mm леки буксируеми гаубици LG1 от френската компания Nexter Systems за въоръжаване на малайзийската армия, съобщава IHS Jane's. Комплектите са част от по-голяма поръчка за 18 гаубици, договорени през април 2018 г.
Компанията ADS е малайзийският партньор на Nexter и отговаря за сглобяването на комплектите и доставката им до 1-ви Кралски артилерийски полк на Малайзийската армия. Доставките бяха забавени поради решението на настоящото правителство на Малайзия да преразгледа всички договори за отбрана, сключени от предишната администрация. Всичките 18 гаубици първоначално бяха планирани за доставка до февруари 2020 г.
Компанията Nexter потвърди, че през 2020 г. ще може да достави всичките 18 гаубици. Договорът включва леките гаубици LG1 Mk. III, компактния портативен балистичен компютър BACARA за ниво батарея и неопределен брой фугасни боеприпаси с увеличено разстояние G3, които имат максимален обхват до 17 km. Новите гаубици ще започнат да заменят част от 105-mm гаубици Model 56, произведени от италианската компания Oto Melara.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 

Коронавирусът провали антируските планове на НАТО

14.03.2020, 18:43

Коронавирусът принуди НАТО да отмени планираните зимни учения “Студен отговор”, планирано в Норвегия, където Русия е определена за вероятен противник. Войниците, пристигнали на ученията, бяха поставени под карантина. Няколко министри на отбраната на НАТО и високопоставени военни ръководители на блока бяха заразени с Covid-19. Всички те участваха в планирането на най-големите учения на НАТО в ЕС - Defender Europe 20.
Командването на норвежката армия реши да отмени ученията “Студен отговор” на НАТО поради заплахата от разпространение на коронавируса. Това съобщи в сряда генерал-лейтенантът Рун Якобсен, който отговаря за провеждането им. Според него решението е взето по искане на Министерството на здравеопазването на страната. Общо в кралството са регистрирани 429 случая на инфекция, като изминалия ден техният брой нараства с 29.
„Коронавирусът излезе извън контрола на обществото в Норвегия и това е нова ситуация за нас“, заяви генералът. Според него командването ще започне "контролирано" ограничаване на ученията, опитвайки се да предотврати заразяването на военните и загубата на бойна готовност на войските.
Сега военните лекари ще помагат в борбата срещу епидемията. Отменянето на ученията ще позволи да се избегне допълнителното натоварване на цивилните лекари, които в противен случай ще трябва да изследват участниците в маневрите.
Но ученията “Студен отговор”, които се провеждат веднъж на две години, трябваше да пристигнат общо повече от 15 хиляди души от страните на НАТО - САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Белгия, Дания, а също така от двете неутрални Швеция и Финландия. Целта на “Студения отговор” е да се изработят действията на многонационалния контингент на НАТО при зимни условия, докато сценарият предполага активни военни действия. Както отбелязаха анализаторите, най-вероятният противник в ученията е Русия, която граничи с Норвегия, при това в Арктика. Освен това, освен Русия, на практика няма други държави на света с толкова суров студен климат, които сами да не са част от НАТО.
Ученията бяха предвидени за 12-18 март. Въпреки това, на 6 март Норвежкото телеграфно бюро съобщи, че около 1,3 хиляди души, които е трябвало да участват в маневрите, са поставени под карантина в лагера “Шол” в северната норвежка провинция Тромс - на 5 март един от войниците се разболява Covid-19. След това Финландия обяви отказа си да участва в маневрите. Военните анализатори не вярват, че еднократното отменяне на “Студения отговор” ще повлияе на бойната ефективност на силите на Норвегия и на другите страни, които участват.
„Зачеркването на маневрите на полигоните не отменя съвместните действия и обучение, включително упражнения на персонала и обмена на кадри. Контактите между въоръжените сили между Норвегия и другите страни от региона и НАТО не са ограничени”, заяви Пьотр Топичканов, старши изследовател в Международния институт за изследване на мира в Стокхолм.
Ако епидемията продължи шест месеца или година, тогава страните от НАТО „ще продължат да ограничават ученията, ще избегнат всякакви действия, които ще повлияят неблагоприятно на бойната ефективност“, смята Топичканов. Според него вирусът може да попречи на дежурствата на корабите и самолетите на НАТО. „Ще повлияе ли разпространението на този вирус на боеспособността на въоръжените сили на страните от НАТО? Това се отнася за тези, които служат в патрулирането. Същите въпроси възникват и по отношение на други държави, като се започне от Китай и Южна Корея и дори до нашата собствена държава “, казва експертът.
Според Топичканов при епидемия във всяка страна въоръжените сили „са уязвими“. „Когато властите са принудени да предприемат действия в областта на гражданската защита, само полицията не е достатъчна и военните са привиквани. Въпросът тук е доколко са оборудвани въоръжените сили, колко подготвени са за подобни сценарии. В Русия и СССР подобни сценарии бяха разработени от Министерството на гражданската защита. Но доколко са готови руските военни сега, снабдени ли са с необходимата защита? Тук също има въпроси “, каза Топичканов.
Армията ни разполага с необходимите средства за защита, аргументира се редакторът на списание „Арсенал на отечеството” Алексей Леонков. „Руските военни евакуираха нашите граждани от китайския град Ухан - огнището на коронавируса, с всички предпазни мерки. Нямаше информация, че някой от военните е заразен. Нашите военни бяха адекватно обучени и оборудвани “, увери експертът.
Епидемията неизбежно ще "коригира" провеждането на ученията и събиранията на страните от НАТО тази пролет, убеден е Леонков. „В Русия също са настъпили подобни промени. Московската конференция за международна сигурност, която се провежда от Министерството на отбраната, е отложена за 2021 г. “, каза той.
Подобно на Топичканов, Леонков смята за преждевременно да говори за отслабването на норвежката армия. Той обаче не изключва, че на норвежците им липсва оборудване за биологична защита, което би трябвало да присъства във всяка армия. „Звената трябва да вземат подходящи класове. Но отменянето на учението означава: или в Норвегия липсва биологична защита, или действа некоректно спрямо своите съюзници. Военният персонал трябва да е готов при всякакви обстоятелства да изпълнява задълженията си и да провежда учения”, заяви Леонков.
Член-кореспондентът на Академията за военни науки Александър Бартош обаче частично защити норвежките военни от критики от страна на неговите колеги. „Войниците не могат да бъдат в оборудване за биологична защита през целия ден по време на всички учения. Те могат да действат в заразената зона за кратко време - например, там, където е имало еднократно отделяне на отровни биологични материали, и в ограничена зона. Но ученията, чийто план предполага достатъчно дълъг период и широко покритие, не могат да разчитат на средства за биологична защита”, заяви Бартош.
Междувременно вирусът вече започна да поваля генералите от НАТО. Така норвежкият министър на отбраната Франк Баке-Йенсен също е под карантина заради Covid-19. Вярно е, че все още не е известно дали министърът е болен, но няколко генерали от други страни от НАТО вече са пипнали вируса. Както припомня украинският телевизионен канал 24tv.ua, на 6 март във Висбаден, Германия, се проведе конференция за подготовка на другите учения на НАТО, “Защитник на Европа 20”, в които взеха участие 24 души от високото командване на Алианса. По-късно се появи информация, че много от тях са заразени.
Сред тях са командващият силите на САЩ в Европа генерал-лейтенант Кристофър Каволи, командирът на въоръжените сили на Полша Ярослав Мика и началникът на Генералния щаб на Италия генерал Салваторе Фарина (на снимката). Пентагонът вече потвърди, че Каволи е болен, добавяйки, че заедно с другите потенциални носители на инфекцията, генералът работи дистанционно, под лекарско наблюдение. Полското министерство на отбраната призна, че не само Мика, но и всички, които са били с него на борда на самолета, който се е върнал от от Висбаден, са влезли под карантината. Самият Мика се „чувства добре“. Фарина също каза пред пресата, че се чувства добре, но все пак се самоизолира в собствената си къща.
Източник: https://pogled.info/

 

Засега парадът на Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, не е под въпрос

14.03.2020, 17:45

На тоя етап извънредното положение на територията на България е до 13 април. В този смисъл Денят на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, не е под въпрос, към момента не отлагаме парада, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов тази сутрин по БНТ. Разбира се, теоретично би могло да се говори за ново решение на Народното събрание по предложение на правителството за удължаване на извънредното положение, но министърът не допусна, че това може да е до една година. В петък Министерския съвет беше поискал депутатите да гласуват решението без срок, но по настояване на ПГ „БСП за България“ извънредното положение бе ограничено в рамките на един месец.
Никакво военно положение и никакви танкове по улиците няма да има, заяви още министърът. Според него сигурно ще се появят спекулации, че това е военно положение. "Не е военно, извънредно положение е. Тук не се отменят правата на гражданите, не се суспендира НС, Конституцията и законите, въвеждат се повече правила за дисциплина и ред, защото в края на краищата държавата е длъжна да вземе мерки и ако някой гражданин, който е заразен още повече ако го знае и му е разпоредено да е под карантина, но не я спазва, той е опасен за другите", допълни министърът. Ако се наложи, армията може да подпомага при граничните пунктове и при други необходимости, стана ясно още от думите на министър Каракачанов.
Вземат се мерки и за защита на личния състав. Разпоредено е различни мероприятия, включително семинари, сборове, обучения, да се прекратят. Военно-почивните бази също са затворени. Цивилните служители, които могат да изпълняват задълженията си от домовете, ще си стоят вкъщи. Част от служителите, които имат натрупани отпуски, ще си ги вземат. 30 на сто от личния състав ще бъде пуснат в отпуск, но трябва да си бъдат в гарнизона, предупреди министърът.
Военнослужещият е длъжен да носи униформата, когато изпълнява задълженията си, бе категоричен министър Каракачанов. Така той отговори на някои упреци, че генерал-майор проф. Венцеслав Мутафчийски участва в ежедневните брифинги, като началник на Националния кризисен щаб с военна униформа. Военната униформа е чест за всеки български офицер, заяви министърът.
20 000 временни предпазни облекла с маски за военно време са разблокирани в момента и предоставени на МВР, стана ясно от интервюто. Част от тях могат да бъдат ползвани и от медицински екипи. Има готовност за още 40 000. На тоя етап няма необходимост от от развръщане на военно-полева болница, каза още минисърът.   
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Ако победим страха в душите си няма опасност, пред която да не можем да се изправим!

14.03.2020, 12:35

На 13 март 2020 г. се навършиха 23 години от мига, в който генерал-майор Стоян Стоянов, български летец-изтребител, въздушен ас, защитник на небето над София през Втората световна война отлетя завинаги към небесните висини. По този повод служители на Регионалния исторически музей - Варна, отдел „Нова история“, „Най-нова история“, „Археология“, активисти на Отечествен съюз и движение „Възраждане“, бивши военни летци и морски труженици, представители на читалище „Васил Левски - Галата“ и множество граждани поднесоха венци и букети на паметната плоча пред родния дом на летеца в кв. Галата.
На поклонението присъства и г-жа Виолета Ангелова, племенница на Стоян Стоянов. Тя сподели, че бащата на Стоян Стоянов загива като знаменосец на 8-и Приморски полк, а неговият син сякаш по някакво чудо оцелява във въздушните боеве през Втората световна война, в Социалистическа България, когато е разжалван и доживява демократичните промените в страната, когато е реабилитиран. Нека не забравяме примера, който ни остави със своя живот българския въздушен ас, генерал-майор Стоянов: „Най-големият враг на човека не е по-многобройния и по-добре въоръжен противник, не е някой всесилен и непоклатим политически режим, не е дори невидим и смъртоносен вирус, а страхът. Ако победим страха в душите си няма опасност, пред която да не можем да се изправим!“
Източник: http://morskivestnik.com, Теодор Роков

 

Топ 5 на съветските военни самолети от Втората световна война

14.03.2020, 08:54

Як-3
От първата си поява в небето над бойните полета през 1944 г., Як-3 се превръща в истинско главоболие за немските пилоти. Най-лекият (над 2 т) изтребител от Втората световна война има впечатляващи характеристики за скорост и маневреност.
Як-3 e подобен на немските изтребители Bf 109 и Fw 190, но понякога е способен да извърши и невъзможното. В сблъсък на 16 юли 1944 г. 18 Як-3 се изправят срещу 24 германски изтребителя. В резултат съветите губят само една машина, а 15 вражески самолета са свалени.
Самолетът е похвален не само от съветските пилоти, но и от чужденците. Пилотите от френската военна ескадрила "Нормандия-Неман", които се бият в Съветския съюз срещу нацистите, предпочитат тези машини пред всички други, дори пред британските и американските, които Съветите получават по програмата "заем-наем". След войната, за да възстановят военновъздушни ѝ сили, 37 Як-3, управлявани от френски пилоти, са подарени от СССР на Франция. - Още за Як-3
Як-9
"Бих се срещу всички видове съветски изтребители, включително тези, доставяни чрез "заем-наем", но Як-9 беше най-добрият", казва асът на Луфтвафе Герхард Баркхорн. Изтребителят, от който вече са създадени 16 769 единици, се превръща в най-големият съветски изтребител ​в серийно производство от Втората световна война.
Основното предимство на този надежден, маневрен и лесен за управление съветски изтребител, е неговата универсалност: 15 модификации на изтребителя влизат в производство по време на Втората световна война. Сред тях са изтребител, изтребител-бомбардировач, разузнавач и самолет със специално предназначение.
Повечето от самолетите Як-9 са въоръжени с 20-мм оръдие ШВАК със 120 патрона и 12,7-мм картечница. Як-9Т ("Танк") обаче е много по-смъртоносно оръжие. Със своето 37-мм оръдие може да унищожи вражески изтребител само с един точен изстрел. Пилотът трябва да бъде истински снайперист, тъй като има само 30 патрона.
Як-9У е последната модификация на самолета с нов двигател, който му дава невероятна скорост. "Як-9У е по-добър от Як-1 и Як-3, има по-добра маневреност и максимална скорост - 724 км/час! Два Ме-262 (първият в света оперативен реактивен изтребител) нападнаха един Як-9У. Опитаха се да нападнат и нашето летище, а аз излетях. Не ги ударих, но ги държах далеч от летището", спомня си Константин Звонарев, пилот на 11-та гвардейска изтребителна авиационна дивизия. - Още за Як-9
Ла-7
В последния етап от Втората световна война, Ла-7 превъзхожда по-голямата част от съветските, американските и германските изтребители с височина на полета до 5 км. Въоръжен с две 20-мм оръдия ШВАК, той изпитва някои затруднения пред основния си конкурент - Fw 190, който има по-лоши характеристики, с изключение на скоростта на пикиране.
С Ла-7 съветското командване попълва редиците на своите най-добри гвардейски въздушни полкове. Германците реагират като изпращат своите най-добри пилоти срещу тези могъщи съветски самолети. Например, елитната германската ескадра "Ягдгешвадер", в която летят "знаменитости" като Ото Кител (267 убийства) и Валтер Новотни (258), често се пренасочва към зони на фронтовата линия, където служи Ла-7.
Лa-7 претендира и за първото "убийство на реактивен самолет". През февруари 1945 г. съветският ас Иван Кожедуб сваля немски реактивен изтребител-бомбардировач Ме-262 над река Одер. - Още за Ла-7
Ил-2
Щурмовият самолет Ил-2, известен като "летящ танк" и "черна смърт", отприщва ада на земята за противника, като ефективно унищожава пехотни и танкови колони, артилерийски и зенитни батареи, депа и влакове.
Много прост по конструкция, той се произвежда лесно от съветската индустрия. С 36 183 единици Ил-2 става най-големият боен самолет за масово производство в историята.
Тези добре защитени съветски летателни апарати имат репутация, че оцеляват и в най-лошото, което врагът може да им причини. Доста често Ил-2, осеяни със стотици дупки от малокалиберни артилерийски снаряди, успешно се връщат по летищата.
"Летящият танк" обаче има и своите недостатъци. Напълно въоръжен с две 23-мм (или 37-мм) оръдия, ракети и бомби, Ил-2 тежи над 6 т. Такъв тежък самолет е твърде тромав за добри въздушни маневри. Освен това стрелците страдат от лошата защита, което води до големи загуби за тях. Статистически за всеки убит пилот загиват седем стрелци. - Още за Ил-2
Ту-2
"Това беше добър, дори перфектен самолет, но дойде твърде късно. Ако беше влязъл в експлоатация една или две години по-рано, войната щеше да приключи няколко месеца по-рано. Това е мощен самолет. Пе-2 беше абсолютен боклук", казва Алексей Батиевски, пилот от 9-та щурмова авиационна дивизия на ВВС на Балтийския флот.
Въпреки че прави първия си полет през 1941 г., производството на Ту-2 е спряно след само 80 единици в полза на изтребителя Як. То е възобновено едва през 1943 г., а през следващата година масово се появява на бойните полета.
Много по-лесен за управление от основния си партньор Пе-2, Ту-2 може да носи до 3 т бомби (Пе-2 - само 1 т) и е по-добре защитен. Двете му 20-мм оръдия ШВАК и трите 12,7-мм картечници не позволяват на изтребителите Bf-109 да се доближат.
Ту-2 играе решаваща роля при разгромяването на немската група армии "Център" по време на операция "Багратион" - съветската офанзива срещу германските сили през лятото на 1944 година. Използван е и при бомбардировките над Кьонигсберг (сега Калининград) и Берлин. И накрая, той помага на Червената армия да унищожи японската армия Квантунг в Манджурия. - Още за Ту-2
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Пентагонът наложи забрана за пътуване на своите войски

14.03.2020, 07:48

Министерството на отбраната на САЩ наложи ограничения за пътуване на своите войски и техните семейства в страната поради избухването на коронавируса, предаде АП.
Ограниченията важат за "военнослужещи, цивилни служители на Министерството на отбраната и членове на техните семейства." Те влизат в сила на 16 март и ще продължат до 11 май.
Пентагонът забранява всякакви пътувания в рамките на страната, освен ако това не е "необходимо за изпълнение на задачите", "необходимо по хуманитарни причини" или "необходимо поради екстремни условия". Всъщност се въвежда забрана за движение на новобранци, повечето видове ваканции.
Според CNN броят на случаите на заразяване с нов коронавирус в САЩ възлиза на 2033 г., 47 души са загинали. Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи национален извънреден режим в петък, който ще премахне бюрократичните пречки за отпускането на средства от федералния бюджет на местните и държавните администрации за борба с избухването на коронавирус.
Епидемия, причинена от новата коронавирусна болест, беше регистрирана в края на декември 2019 г. в Централен Китай. На 11 март Световната здравна организация го призна за пандемия.

 

 
 
 

Пилотите на вертолети от Черноморския флот на Русия започнаха усвояването на новите Ka-31Р

13.03.2020, 15:54

Пилотите от военноморската авиация на Черноморския флот (ЧФ) на Русия започнаха пилотирането на вертолета за радиолокационно патрулиране Ka-31Р, който бе приет на въоръжение през 2019 г. Както обясниха в пресслужбата на МО на Русия, поради значителните разлики между тази машина и експлоатираните в момента Ка-27 и Ка-29 е разработена програма за преквалификация на екипажите на новия тип самолети.
Като част от подготовката на екипажите за пилотиране на Ka-31Р, инструкторите провеждат тренировъчни полети с обучаемите: на първия етап зад щурвала и след това на мястото на щурмана, предоставяйки възможност на обучаемите за придобиване на самостоятелни навици за пилотиране.
Пилотите на хеликоптери тренират рулиране, излитане, управление на Ka-31Р, използване на радарна станция, а също и кацане. Следващият етап от подготовката на полетните екипажи ще бъде изпълнението на тренировъчни полети с излитания и кацания на хеликоптерната палуба на кораб, който изпълнява задачи в морето - на котва и в движение.
Пресслужбата на военното ведомство отбеляза, че освен пилотите и ИТС усвоява новия вертолет, като провежда предполетна подготовка на хеликоптерите, овладява и новото оборудване.
Ka-31Р е палубен хеликоптер, предназначен за денонощно ранно откриване на въздушни заплахи за бойните кораби, който изпълняват бойни задачи извън обхвата на АУАКС-ите и крайбрежни радари. Оборудването, инсталирано на борда, позволява да се откриват всички цели, маневриращи под полетното ниво на Ka-31Р (надводни кораби, самолети и хеликоптери, крилати ракети). - (видео)
Източник: https://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 
 

Германия изтегля изтребителите си Tornado ECR от Йордания, разполага радар в Ирак

13.03.2020, 12:22

Според редица източници Германия планира да изтегли до края на този месец изтребителите си Tornado ECR. Техните разузнавателни мисии ще бъдат поети от италианските ВВС, но все още се очаква окончателното решение от Рим.
В същото време германските ВВС ще разположат радар а авиобаза Ain al-Asad в западната част на Ирак, за да запълнят част от непокритото въздушно пространство.
Германските разузнавателни самолети са използвани в операцията срещу ИД в Сирия и Ирак.
Германските ВВС ще продължават да осигуряват въздушен транспорт в региона за представителите на международните организации, съюзници и партньори.
Германското правителство е взело решение контингента от 700 военнослужещи на Бундесвера в Ирак да остане до 31 октомври 2020 г. Решението е продиктувано след като иракският парламент гласува за изтегляне на всички чуждестранни военни сили от страната.
https://www.pan.bg, Н.Димов

 
 

Какво пише в закона за отбраната за извънредното положение?

13.03.2020, 11:52

С 201 гласа от 201 гласували Народното събрание обяви извънредно положение на територията на Република България за един месец от 13 март до 13 април. Предложението направи днес премиерът Бойко Борисов след нощното заседание на правителството. Парламентът възложи на Министерския съвет да предприеме всички необходими мерки за овладяване на извънредната ситуация с разпространението на заразата от коронавируса. Министър-председателят благодари на народните представители за отговорното им поведение и специално отбеляза конструктивната роля на опозицията. В парламента бяха още министрите,  както и началникът на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген. проф. Венцислав Мутафчийски, проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център за заразни и паразитни болести, държавният здравен инсперктор д-р Ангел Кунчев.Мерки и ограничения при положение на война, военно или извънредно положение
Чл. 123. При обявяване на положение на война, военно положение или извънредно положение държавните органи и въоръжените сили:
1. извършват обща мобилизация, с изключение на случаите на обявяване на извънредно положение;
2. прилагат действия и мерки за охрана на обекти, застрашени от терористични актове;
3. ограничават или забраняват полети на граждански въздухоплавателни средства и въвеждат особен режим на корабоплаване в териториалното море и вътрешните морски води на страната;
4. контролират или забраняват преминаването през държавната граница на Република България;
5. ограничават движението по основни пътни артерии;
6. ограничават движението на влакове и установяват контрол върху пътниците и товарите;
7. ограничават свободното придвижване и установяват контрол върху гражданите и превозните средства;
8. контролират обектите от критичната инфраструктура на страната;
9. ограничават или забраняват достъпа до държавни учреждения;
10. при необходимост от защита на националния интерес, живота и здравето на гражданите прилагат и други мерки, които не противоречат на международните актове, гарантиращи защитата на човешките права в условията на война.

 
 

Доставката на изтребители Rafale за Индия може да бъде забавена вследствие COVID 2019 пандемията

13.03.2020, 09:13

Доставката на първите четири изтребителя Rafale за Индия, планирана за през месец май, може да бъде забавена. Делхи очаква Париж да отговори кога планира прелитането, но има индикации, че поради ситуацията с разпространението на коронавируса тези планове може да претърпят промени.
Предвиждаше се новите изтребители да кацнат в Индия през последната седмица на месец май, но командването на ВВС на Индия все още не е получило потвърждение от Dassault Aviation. Индийското правителство суспендира всички визи до 15 април, освен тези за дипломатите, официалните държавни лица, тези за представителите на ООН и други международни организации.
Военновъздушната база „Амбала“, където ще бъдат дислоцирани първите четири изтребители Rafale, се подготвя за церемонията по приемане на въоръжение на новите изтребители. Те ще бъдат в състава на 17-та иае Golden Arrows.
Втората ескадрила с Rafale ще се дислоцира в авиобаза „Хасимира“ в щат Западен Бенгал за да противодейства на заплахата от страна на Китай.
Поради взетите рестриктивни мерки, групата с техници от Франция може да срещне затруднения с пътуването до Индия.
Франция е втората в Европа най-засегната страна с регистрирани случаи на засегнати с коронавирус случаи от 2284 човека, а смъртните случаи достигат 55. В няколко града във Франция, включително и Бордо, който е близо до Merignac, където е производствената линия на Rafale, има регистрирани положителни проби за случаи на засегнати с коронавирус.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 
 

107 години от превземането на Одринската крепост

13.03.2020, 07:00

На 13 март (26 март) 1913 г. в хода на Балканската война (1912-1913 г.) след пробив на позицията на фортовия пояс българските войски овладяват "непревземаемата" Одринска крепост.
Одринската операция започва на 11 март 1913 г. Провежда се от Втора българска армия, подкрепена от две сръбски дивизии. Одринската крепост е създадена под ръководството на германски инженери и е едно от най-добрите и най-големите отбранителни съоръжения в Османската империя. Отбранителната линия включва три укрепени позиции. Първата е на 9-11 км. от града, а втората и третата са на 1-3 км от града. Позициите имат 24 каменни форта, стационарни големокалибрени батареи, окопи, ходове за съобщения, телени мрежи, вълчи ями и фугаси. Гарнизонът й е в състав от 65 000 турски бойци и офицери, 524 оръдия и 20 тежки картечници. Срещу тях българското командване противопоставя 120 000 български и 40 000 сръбски войници и офицери. Българите имат 1300 оръдия. Планът на българското военно командване предвижда настъплението да започне нощем с удар между фортовете Айвазбаба и Айджиолу в източния сектор на турската отбрана, като мощни демонстративни удари бъдат нанесени и в други участъци на отбранителната линия. Щурмът продължава до 13 март 1913 г. и завършва с превземане на крепостта. Пленени са 14 турски генерали, заедно с командващия Мехмед Ферик Шукри паша, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 4 картечници. Българите губят в атаката по-малко от 2000 бойци.

 

 

Четиридесетият контингент за участие в операцията „Решителна подкрепа” в Афганистан получи оценка „БОЕГОТОВ“

12.03.2020, 17:32

Сертификация на 40-ия контингент за участие в операцията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа” се проведе в Единния център за начална подготовка - Плевен от 10 до 12 март. Национален командир на контингента е полковник Светлозар Стефанов, офицер от Министерството на отбраната. Тактико-специалното учение за сертификацията на контингента беше на тема „Организиране на охрана, работа на контролно-пропускателен пункт и патрулиране в международна база”.
Ротата за охрана ще изпълнява задачи в база „Летище Кандахар”, свързани с контрол на трафика на автомобили и хора, охрана и патрулиране на определената зона за отговорност от летището и др.
Командир на ротата е капитан Христо Върбанов от военно формирование 42 800 – гр. Плевен. Занятието се проведе във войсковия район на формированието и след приключването му ротата получи оценка „БОЕГОТОВ“.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Валентин Радев от ГЕРБ е против вдигане пределната възраст за военно звание

12.03.2020, 17:27

Народният представител от ПГ на ГЕРБ Валентин Радев гласува против предложението за вдигане пределната възраст за военно звание на военнослужещите с три години. Няма достатъчно аргументи, че тази промяна ще има очакваното, според вносителите, отражение върху усилията за намаляване некомплекта от личен състав на Въоръжените сили, смята той. Това стана на днешното заседание на Комисията по отбрана, която гласува на второ четене измененията и допълненията на Закона за отбраната и Въоръжените сили, внесени от правителството и предложенията на депутати.
Бившият министър на вътрешните работи и заместник-министър на отбраната не е получил и достатъчно информация как стои въпросът с годините за военна служба в другите армии от НАТО. Той не смята, че тези военнослужещи, които са упражнили правото си на пенсия по КСО трябва да бъдат отделяни и увеличението на пределната им възраст да не става, както при останалите, а с мотивирано предложение. Гласуването на тази промяна, според него, не бива да става изолирано от съответните изисквания в МВР и другите структури в сектора на сигурността. Неговото притеснение е, че вдигането на пределната възраст за военно звание при военнослужещите може да доведе до поставяне на въпроса за ранното им пенсиониране.
Според заместник-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов действително има проблем с некомплекта от офицерски състав и тази промяна е необходима. За вдигане пределната възраст за военна служба според военното звание гласуваха 11 членове на комисията, един (Валентин Радев) беше против, а се въздържаха осем.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Армията продължава да приема кандидати за войници

12.03.2020, 17:23

Това е една от мерките на Министерството на отбраната във връзка с разпространението на заразата, каза заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов преди днешното заседание на Комисията по отбрана. Водещ в този процес по отношение на указания и мерки е главният лекар на Българската армия и началник на ВМА генерал-майор проф. Венцеслав Мутафчийски, посочи вицеадмиралът. Има заповед на министъра на отбраната, където най-общо се указват мерките за превенция на заразата от коронавируса.
Мерките са разпределени в две групи – за областите, където е констатирана заразата и където не е. На основата на министерската заповед вицеадмирал Ефтимов е издал указания за прецизиране на подготовката на Българската армия и носенето на бойно дежурство. И още – да се насочат усилията към дейности в армията, които се отнасят до изпълнението на конституционните й задължения. Прецизират се и ученията. Ограничения има по отношение на конференции, семинари, командирски сборове и други от този вид. Те се провеждат с видеокенферентни връзки и чрез други форми, които не изискват събиране на много хора на едно място.
Насочили сме вниманието си и към ротацията на контингента в Афганистан в края на месеца, отбеляза вицеадмиралът. Трябва на мисия да заминат здрави военнослужещи и да се вземат всички мерки във връзка със завръщащите се, подчерта той.
Медицинските специалисти във формированията на Въоръжените сили са осигурени с всичко необходимо, отговори на въпрос на „Отбрана” вицеадмирал Ефтимов. Раздадени са и респираторните маски, където е необходимо.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Преговаря ли България за нова подводница?

12.03.2020, 09:05

Преди година правителството огласи желанието си да закупи подводница, след като в края на 2011 г. българският военноморски флот се раздели с половинвековната "Слава". Премиерът Бойко Борисов обяви, че има възможност да се закупи подводница втора ръка от Норвегия, а преди няколко дни военният министър Красимир Каракачанов съобщи изненадващо, че вече се водят преговори с две държави.
От Министерството на отбраната обаче разясниха пред Mediapool, че все още няма конкретни финансови разчети. От там бяха много предпазливи по отношение на това до колко са напреднали преговорите.
"Министерството на отбраната проучва възможности за придобиване на подводници "втора употреба", но не е водило конкретни преговори и не е определяло ценови диапазони", съобщиха от МО в отговор на въпроси по Закона за достъп до обществена информация.
Ако действително вече са започнали преговори, както съобщи Каракачанов, те вероятно са на политическо ниво и в начална фаза.
От МО обясниха, че са влезли в контакт с военното министерство на Норвегия за "провеждане на военно-технически консултации относно усъвършенстване на надводното и подводното наблюдение и противоподводна борба".
"Тези консултации предстои да се проведат и все още не е обсъждано евентуално закупуване на подводници "втора употреба" от Кралство Норвегия", съобщиха от МО.
Ако България наистина има намерение да усвои отново подводници, тя ще трябва да побърза, за да може да използва наличните все още подготвени кадри, коментираха хора, запознати с темата.
Трябва ли ни подводница?
Подводниците притежават уникални за военноморските сили характеристики: скритост на действията, съчетание на мощно огнево въздействие с предимството на изненадата, голямата автономност, възможност да води както самостоятелни действия, така и в група, обясняват от МО.
Особеностите на хидрологията на Черно море допълнително благоприятстват използването на подводници.
Неслучайно сред първите десет държави, притежаващи подводници през 1916 г., са Великите сили и всички Черноморски държави, включително България.
Компенсира се с дронове
След над 50 години експлоатация, снемането от въоръжение на последната подводница "Слава" в края на 2011 г., бе продиктувано единствено от невъзможността да се поддържа в изправно техническо състояние, осигуряващо безопасност на екипажа, посочват от министерството.
Задачите, изпълнявани от подводниците, са недостиг в бойните способности на Военноморските сили и поради това се търсят възможности за тяхното допълване, включително и с безпилотни апарати.
Една от задачите на българските Военноморски сили е да изгражда и поддържа опозната картина на море, включваща надводната и подводна обстановка в националните морски пространства.
Проблеми с информацията
Тази картина е важна както за национални нужди, така и за нуждите на съюзниците ни от НАТО и ЕС.
"Въпреки усилията за усъвършенстване на ситуационната осведоменост за опозната картина на море, липсата на подводници силно ограничава придобиването на достоверна информация, особено за подводната обстановка", обясняват от МО.
В тази връзка придобиването на малки подводници "втора употреба", които са доказали своята ефективност в операции на НАТО, биха били много ефикасни за събиране на достоверна информация и за подобряване на способностите на Военноморските сили за противоподводна борба.
Подводница втора ръка
От Съюза на подводничарите в България призоваха наскоро правителството бързо да закупи подводница.
Обясниха, че въпросната машина от Норвегия ще бъде клас "ULA" (германски проект "U-210") и ще е полезна за Военноморските сили.
Съюзът уточни, че тези подводници са едно поколение след нашите последни, с много добри тактико-технически характеристики – изключително маневрени, безшумни, бързи под вода, въоръжени с модерни сензорни, технически и оръжейни системи, даващи възможност за успешно решаване на задачите им.
"Животът на една подводница зависи най-вече от състоянието на нейния здрав корпус. При износване до определена степен корпусът се наварява, а при по-сериозно износване се ограничават работната и пределната дълбочина на потапяне. При това, по-важна е не пределната дълбочина, а дълбочината, от която подводницата може да използва оръжието си, тъй като да остане скрита от противника е най-силното ѝ бойно качество, но то не е самоцел. Всички останали механизми, системи и устройства на подводницата в по-малка или в по-голяма степен подлежат на модернизация", обясниха от съюза.
Как изглежда военният флот към момента?
15 години след влизането ни в НАТО, Военноморските сили на България продължават да са далеч от стандартите на партньорските държави и да разчитат предимно на съветски кораби и трите стари фрегати, закупени преди повече от десетилетие от Белгия.
Съветските кораби вече са морално остарели и има сериозни проблеми с поддръжката и доставката на резервни части, а белгийските фрегати се нуждаят от сериозна модернизация.
Бяха закупени два минни ловци втора ръка от Нидерландия, а предстои да бъде сключен и договор за два нови патрулни кораба.
В същото време обаче военният флот разполага и със значителен потенциал. Всяка година има сериозен наплив към Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна, в това число и от стотици чуждестранни студенти. А професията на военния моряк е запазила високия си авторитет и кадровият срив не е толкова тежък като на други места в армията. - Още български подводници
Източник: https://www.mediapool.bg, Никола Лалов

 

Пентагонът започва нова безкрайна война

12.03.2020, 08:05

Пентагонът обявява почти всеки ден нанасянето на нови удари срещу ислямистите от "Аш Шабаб" в Сомалия, без да личи те да се отразяват на способността на тази свързана с "Ал Кайда" група да дестабилизира страната. Това изглежда е нова "безкрайна война" за САЩ.
В момент, когато Вашингтон планира да съкрати военното си присъствие в Африка, за да концентрира отново усилията си към стратегическите конкуренти на САЩ - Китай и Русия - за сметка на помощта за водената от Франция антиджихадистка операция в Сахел, войната на изтощение с "Аш Шабаб" не изглежда под въпрос.
Ислямистите от "Аш Шабаб са една от най-сериозните заплахи на континента. Те се стремят да нападнат нашата страна", подчерта неотдавна генерал Роджър Клутие, командващ американските сухопътни войски в Африка.
"Опасността, която те представляват, трябва да се приема много сериозно", добави той по време на конферентен разговор в Пентагона. "Затова се фокусираме върху тях".
Още на 6 март Африканското командване на въоръжените сили на САЩ (АФРИКОМ) обяви в изявление, че е нанесло удари в околностите на Кунио Бароу, в южната част на Сомалия, при което е бил убит един боец на "Аш Шабаб". Това беше 20-ият удар на американската армия срещу силите на "Аш Шабаб" в Сомалия от началото на годината. През 2019 г. бяха нанесени 64, а през 2018 г. - 43, според данни на центъра за анализи Ню Америка.
"Това се нарича "подстригване на тревата", обясни неотдавна американският министър на отбраната Марк Еспър в отговор на въпрос за въздушните удари на САЩ срещу джихадистките групи в Либия и Сомалия. "Това значи, че от време на време трябва да се правят подобни неща, за да се запазва известен контрол и да се избегне повторният им възход", добави той. Смята се, че "Аш Шабаб" разполагат в момента с между 5000 и 9000 бойци и ако САЩ се придържат към тази логика, елиминирайки един или двама на ден, ще имат нужда от най-малко 13 години, за да приключат с тях. Нова "безкрайна война", от тези, които президентът Доналд Тръмп мрази.
В публикувания през февруари първи публичен доклад за американската военна операция в Сомалия генералният инспектор на американското министерство на отбраната Глен Файн напомня, че мисията на Африком е официално "до края на 2021 г. да причини достатъчни щети на "Аш Шабаб", групата Ислямска държава в Сомалия и другите екстремистки групи в Източна Африка, за да не могат повече да вредят на интересите на САЩ".
Обаче, "въпреки продължаващите американски удари и американската помощ за силите на партньорските африкански страни, "Аш Шабаб" изглеждат като засилваща се заплаха, която иска да извърши нападения срещу територията на САЩ", добавя канцеларията на генералния инспектор, независим орган на Пентагона. Всъщност на 5 януари "Аш Шабаб" нападнаха база на американските и кенийските войски в окръг Ламу, в югоизточната част на Кения, близо до границата със Сомалия, при което убиха трима американци. А на 28 декември те извършиха в Сомалия една от най-смъртоносните си операции за последното десетилетие, взривяването на камион бомба в столицата Могадишу, при което бяха убити 81 души.
Американските конгресмени се притесняват от липсата на осезаеми резултати в тази дискретна война, водена предимно с дронове и с малка сила от елитни войници на терен. Запитан в края на януари за привидното безсмислие на тези почти всекидневни удари, началникът на Африком генерал Стивън Таунзенд защити американската стратегия. "Не мисля, че това ще е безполезно", увери той. "Опитваме се да намалим техните възможности".
Според Катрин Бестеман от института Уотсън, център за анализи, който изчислява всяка година цената на водените от САЩ войни, "военните намеси в Сомалия не са подобрили ситуацията, те засилиха контрола на "Аш Шабаб" над населението".
Според нея "Аш Шабаб" получават полза от военновременната икономика, като рекетират населението и му отнемат насила средствата от международните помощи. Освен това, според "Амнести интернешънъл", ударите на Вашингтон водят до жертви сред мирното население, макар че американската армия твърди противното. В публикуван миналата година доклад "Амнести" обвини американската армия в причиняването на съпътстващи жертви и дори в безразборни удари срещу мирни граждани и бойци на Аш Шабаб, при които са били убити фермери, работници и дори деца. След вътрешно разследване американската армия призна отговорността си за смъртта на една жена и едно дете в Сомалия.
Източник: https://www.dnevnik.bg, /БТА/

 

Обсъждат вдигане на възрастта за служба в армията

12.03.2020, 07:45

Комисията по отбрана в Народното събрание ще обсъди на второ четене промените, които вдигат възрастта за служба в армията на 40 години, съобщи Българското национално радио.
Решението мина на първо четене през пленарната зала въпреки критиката на БСП и ДПС, че предлаганите мерки няма да повлияят особено на проблема с недостига на военни.
Останалите мерки вдигат възрастта за служба в армията с три години. Три години повече ще имат право да работят и пенсионираните военни.
От министерството казаха, че мерките ще гарантират до 2025 г. и недостигът в армията да бъде намален с около 50 процента. А основният недостиг в армията са войниците и няма проблем със сержантския състав.

 

 

НАТО прекрати военни учения в Арктика

11.03.2020, 21:45

Норвегия реши да прекрати заради епидемията от коронавирус военните учения на НАТО в Арктика, съобщи командването на норвежките въоръжени сили.
Около 14 хиляди войници от 10 държави са се събрали за ученията "Колд респонс" (Студен отговор) край североизточната граница на алианса с Русия. Маневрите, насрочени за периода 2-18 март, трябваше да навлязат в същинската си фаза в четвъртък, 12 март.
"Искаме да запазим способността си да действаме ефективно", каза подполковник Руне Якобсен на пресконференция.
По думите му сега вирусът е "извън контрол в обществото, което е нова ситуация", и затова е взето решение за "постепенно привършване на ученията".
Досега в Норвегия са регистрирани 277 случая с носители на вируса.
Миналата седмица военен лагер с 1300 участници в маневрите бе поставен под карантина, след като един от войниците даде положителна проба за вируса.
В същинския етап от "Колд респонс" трябваше да участват около 6000 военнослужещи от Белгия, Великобритания, Дания, Германия, Нидерландия, САЩ, Швеция и Франция, както и около 9000 от Норвегия.

 

Във Варна ще почетат паметта на ген. Стоян Стоянов, въздушен ас и герой от Втората световна война.

11.03.2020, 21:31

На 13 март 2020 г. се навършват 23 г. от смъртта на ген. Стоян Стоянов, въздушен ас и герой от Втората световна война, съобщават от Регионалният исторически музей във Варна.
В тази връзка от 11 часа ще бъдат поднесени цветя и венци на паметната му плоча, която се намира в родната му къща в квартал Галата. Организатор на събитието е отдел „Нова история“ към Регионалния исторически музей - Варна.
Стоян Стоянов е роден на 12 март 1913 в село Галата, пет месеца след като баща му Илия Стоянов загива при Караагач дере край Одрин като знаменосец на 8 Приморски полк. Израства в училище за сираци във Варна. През 1930 постъпва в Духовната семинария, където обучението било безплатно. През април 1934 е приет в ШЗО като кавалерист, но като такъв служи едва до есента, когато кандидатства и е приет във Военното на Негово Величество цар Борис III училище. През 1937 постъпва в Авиаторската школа в Казънлък. Заради изключително добрите резултати, които показва, през юли 1938 е изпратен на специализация в Германия, а през септември същата година в школата за висш пилотаж „Вернойхен”. Там той става и първият българин, летял на Messerscmitt. Дипломира се като инструктор-изтребител и обучава други български летци, между които и героят-летец Димитър Списаревски.
През 1939 се завръща в България и е назначен за инструктор към Изтребителната школа в Карлово. На 1 август 1943, поручик Стоян Стоянов сваля В-24 Liberator и поврежда още един във въздушните боеве за защита на небето над София. На 7 август 1943 г., поручик Стоянов получава орден „За храброст“, с което става първият български офицер от Втората световна война, награден лично от цар Борис III с този орден. За цялата война участва в над 40 въздушни боя и се превръща в най-резултатният български ас.
След 9 септември 1944 г. поручик Стоян Стоянов участва в бойни полети срещу изтеглящите се на север германски войски в Югославия. В края на 1944 г. е произведен капитан и скоро след това майор. В началото на 1945 г. пръв преминава на съветския изтребител Як-9М и обучава българските летци да летят с него. През 1947 г. е подполковник и началник на изтребителната авиация, през 1949 г. - началник на бойната подготовка на ВВС, през 1951 г. - полковник, зам. командващ ПВО.
Като бивш царски офицер и обучаван от германски военни служители той и съпругата му, както и познатите му царски офицери са били постоянно обект на наблюдение от ДС и ВКР /разработка "ФРИЦ"/. За посещение в катедралата "Александър Невски" с униформа е засечен от ДС и за малко не е уволнен, но някогашният му подчинен, З. Захариев, който става началник на ВВС на НРБ, го спасява. Стоян Стоянов е уволнен от ВВС по политически и идейни „съображения за сигурност” през 1956 г. след опита на Унгария да се откъсне от Източния блок. На 43 години той остава без право на постоянна работа и с малка за чина му пенсия.
След демократичните промени България си спомня за своите герои от войните и повишава в чин загиналите и останалите живи от тях. Един от тях е и Стоян Стоянов, който през 1992 г. е произведен в чин генерал-майор от запаса на ВВС.
Ген. Стоян Стоянов почива в Карлово на 13 март 1997 г. През 1998 г. в родното му място – с. Галата (днес квартал на гр. Варна), по инициатива на подполковник Виктор Ценов и със съдействието на кмета на гр. Варна - Христо Кирчев, е поставена възпоменателна плоча.
Източник: http://www.moreto.net/

 

Инспектираща група от Въоръжените сили на Република Сърбия пристига на тридневно посещение в нашата страна

11.03.2020, 21:22

В изпълнение на Виенския документ от 2011 г. от днес, 10 март, до 13 март на посещение в нашата страна ще бъде инспектираща група от Въоръжените сили на Република Сърбия. Визитата е в съответствие с Протокола между министерствата на отбраната на двете страни относно мерките за укрепване на доверието и сигурността, допълващи Виенския документ. Групата, която ще посети военно формирование от състава на Българската армия, ще бъде съпровождана от български военнослужещи от дирекция „Стратегическо планиране“ към Министерството на отбраната.
Дейностите, проведени по време на визитата, ще допринесат за повишаване на прозрачността във военната сфера, както и за изграждането на взаимоотношения на доверие между държавите-участнички в договора.
Източник: www.mod.bg

 

Великобритания вече има договори за всички 50 вертолета AH-64E

11.03.2020, 20:45

Великобритания вече има договор за модернизацията на всичките 50 хеликоптера до варианта Boeing AH-64E Guardian, потвърди Министерството на отбраната (МО) пред Jane's на 10 март 2020 г.
Потвърждението дойде след като бе оповестено уведомление за договор от МО на САЩ (DoD) за поддръжка и обучение "за 50 вертолети AH-64E на Обединеното кралство". Преди това съобщение на DoD и последващото потвърждение на МО бе известно само, че 38 от ударните вертолети WAH-64D Apache Longbow AH1 на британската армия са със сключен договор за реконструкция до най-новия стандарт AH-64E Guardian.
През май 2017 г. Министерството на отбраната на Великобритания заяви, че Boeing е получил договор на стойност 488,1 милиона щатски долара за продажба чрез програма "Чуждестранни военни продажби" (FMS) за модернизация на британските Apache до най-новия стандарт AH-64E Guardian като част от по-широк производствен лот Lot 7-11, предназначен за армията на САЩ и други FMS клиенти. Тези вертолети ще бъдат доставени обратно във Великобритания до 31 май 2024 г.
Докато МО винаги е поддържало, че остава ангажирано с бройката от 50 модернизирани вертолети, забавянето на подписването на договор за останалите 12 хеликоптери, съчетано с нарастващата перспектива за съкращаване на поръчките за отбрана при предстоящия Стратегически преглед на отбраната през 2020 г., доведе до много въпроси: Дали останалите 12 Apaches могат да бъдат предложени като мярка за икономия на разходи?
За разлика от публичното обявяване през 2017 г. на модернизацията на първите 38 Apache за Обединеното кралство, договорът за останалите 12 хеликоптера изглежда е скрит в обявление на Boeing, направено на 26 декември 2019 г. за договор за модернизация на 47 вертолета AH-64E за три неназовани международни клиенти. При липсата на друго официално уведомление изглежда, че един от тези клиенти е бил Обединеното кралство. Boeing не дава никаква дата освен „началото на 20 години на XXI век“ за това кога ще бъдат доставени тези 12 модернизирани вертолети.
Източник: https://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

F-16 се разби в Исламабад при репетиции за военен парад

11.03.2020, 14:32

Пакистански изтребител F-16A MLU (р.н.92730) от състава на 38 крило, 9 ескадрила "Griffins" (Sargodha AB), се разби днес в 11:00 местно време в Исламабад при инцидент по време на репетиция за предстоящия на 23 март военен парад в столицата. Пилотът (wing commander Nauman Akram) е загинал, информира The News Internacional.
Кадрите в социалните медии показаха голям стълб дим, който се извиваше в небето, след като самолетът се удари в земята, като преди това се опита да избегне катастрофата. - (видео)

Няма данни за други жертви. - (видео)

 

42 години от първия полет на Mirage 2000

11.03.2020, 14:16

На 10 март е извършен първият полет с изтребител Dassault Mirage 2000. Mirage 2000 е многоцелеви изтребител от 4-то поколение на компанията Dassault Aviation, разработен за замяна на изтребителите Mirage III от състава на френските ВВС (Armée de l'Air), а на по-късен етап и на Mirage F-1.
Първоначално е разработван като прехващач и изтребител за завоюване на превъзходство във въздуха, но постепенно еволюра като многоцелеви самолет.
На негова база са разработени и ударните модификации Mirage 2000N и 2000D.
Произведени са над 600 машини, намира се на въоръжение във ВВС на девет държави. - Още за Mirage 2000
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Готви ли се НАТО за военен конфликт

11.03.2020, 08:31

САЩ и по-точно неолиберално-глобалистката прослойка с център Вашингтон, се готви повече от три десетилетия най-старателно за война. Целта е налагане на световна доминация чрез силово отстраняване на всички пречки към нейното постигане. Неоспорими факти и безспорни свидетелства, както и в анализите си, авторитетни наблюдатели, политици и висши военни, категорично подкрепят този стряскащ, но реален извод. Ето само част от тях:
Първо. От появата на държавата военни съюзи се формират и поддържат само в предвоенна или военна обстановка. Няма исторически документ, който да свидетелства за съществуването на военен съюз някъде на планетата по време на мир. Изключение прави само периодът на Студената война, макар че реално човечеството бе фактически изправено пред избухването на Трета световна война. Когато настъпи краят на Студената война, очакванията и желанията на международната общност бяха за разрушаване на двата военно-политически блока – НАТО и Варшавския договор. След сериозни дебати в ръководните американски институции, надделяват поддръжниците за съхраняването на НАТО и то не само като инструмент, който да продължи да държи в зависимост държавите от Европа, но и като внушителен военен потенциал, подкрепящ агресивните амбиции на новооформената вече глобалистка прослойка за световен хегемонизъм.
Второ. Бързото и дори припряно разширяване на НАТО и то в най-грубо нарушение на американо-съветските договорености от 1989 г. Само преди месеци международната общност стана свидетел на доста комичните усилия за приемане на Северна Македония в НАТО – една малка дръжавичка, без всякаква военна и стратегическа стойност. А още по-впечатляващо е, че Европейският съюз се използва като примамка за влизане в НАТО. Който не желае пакта, няма да получи членство в ЕС.
Трето. Огромните финансови средства, които се харчат за въоръжаването на САЩ и страните-членки на НАТО, надхвърлящи един трилион и двеста милиарда, и неистовите усилия на глобалистите от Вашингтон и грубият им натиск върху съюзниците да увеличат военните си бюджети от 1,2% на 2%, което е скок без аналог в световната история във време на мир.
„Международната практика е категорична – увеличават се средства за въоръжение само при неизбежно очертаващ се военен конфликт, или по време на избухнала вече война. В момента такава предвоенна и, още по-малко, военна обстановка не съществува. Освен, може би, в главите на глобалистите.
Несъмнено, съвременната човешка цивилизация има врагове. От фанатизираните ислямисти и техните военни формирования до крайните националисти. Тези врагове, обаче, които са сравнително маломерни по мащаб и възможности, не са в състояние да променят хода на историята. Това съвсем не означава, че срещу тях не трябва да се води борба.
Четвърто. Друг убедителен критерий, разкриващ недвусмислени намерения за използване на войната като средство за постигане на очевидни завоевателни цели, са рязко нарастващите военни учения, които в пъти превишават тези, провеждани по време на Студената война. Затова и началникът на руския Генерален щаб ген. Валери Герасимов основателно реагира: „Ученията на НАТО в балтийските страни, Полша, а също в акваторията на Черно и Балтийско море показват, че Алиансът се готви за пълномащабен конфликт“. Или, по-конкретно казано, глобалистите се готвят за Трета световна война.
Пето. Разкриването на нови военни бази и разполагането на значително по количество и качество въоръжение, както и разкриването на големи командни центрове, като, например, този във Варна, които да ръководят и координират военните учения и бойните действия на силите на Алианса в случай на война. Очевидно, това са поредни неоспорими доказателства не за пропагандна демонстрация на сила, а за старателна, методична и последователна подготовка за сериозен военен конфликт.
Шесто. Разработване на стратегия за инсталиране на ядрено оръжие в космическото пространство, както и предоставяне на значителни допълнителни средства за неговото усъвършенстване.
Седмо. На изразеното със задоволство мнение на водещи европейски политици и анализатори, според което след края на Студената война настъпва траен и стабилен мир, а мащабните, т. е. световните войни ще останат в историята, глобалистите запазват пълно мълчание. Само след няколко години, обаче, контролираните от тях медии и поръчкови „учени“ иронизират европейците като наивници и мечтатели и „доказват“, че войните не са в никакъв случай толкова страшни за човечеството. Нещо повече – те си остават като естествено състояние, присъщо на човешкия индивид. Имало е и ще има войни. Стъписана Европа така и не отреагира адекватно на тази стряскаща и цинична теза.
Осмо. Надпреварата във въоръжаването никога не е била по-упорита и ожесточена от днес. Трите държави с най-голям военен потенциал – САЩ, Русия и Китай – хвърлят огромни средства и усилия за разработване на нови образци оръжия с нападателно и отбранително предназначение. Всяка от тях се стреми да изобрети такова мощно оръжие, което да парализира възможността на противника за ответна адекватна реакция, както и такава устойчива отбранителна система, която да бъде в състояние да издържи на най-разрушителните ракетно-ядрени удари на врага. Несъмнено, постигането на такава цел, т. е. военно превъзходство на един от трите военни колоса, прави света по-несигурен, а войната – по-вероятна.
Тази тревожна за международната общност обстановка бе констатирана и от германския президент Щайнмайер, който на конференцията по сигурността, състояла се преди няколко дни в Мюнхен, заявява: „САЩ, Русия и Китай правят света все по-опасен и по-несигурен“.
Икономическите и кадрови ресурси на САЩ, Русия и Китай ще определят и начина на реагиране и целите, които те ще си поставят при евентуален военен конфликт. На този етап, а и в бъдеще, военната доктрина на Русия, базирана върху нейните възможности, налага отбранителната стратегия като най-приемлив вариант. Впрочем, при съществуващото съотношение на военните бюджети, икономически потенциал и човешки ресурси между САЩ (НАТО) и Русия, което е в полза на Алианса, руската страна няма друг избор. Още повече, войната провокират тези, които претендират за територии и ресурси. Русия ги има в предостатъчни мащаби.
Китай все още не е готов както икономически, така и военно, да предявява претенции за световен лидер и вероятността той да инициира световен военен сблъсък е нищожна.
Най-сериозна заплаха за световния мир и сигурност на този етап се очертава неолибералната глобалистка наднационална прослойка. Нейните цели и претенции са ясно очертани – световен хегемонизъм. Те бяха категорично потвърдени и от Мадлин Олбрайт – ярък представител на глобализма, бивш държавен секретар на САЩ. Несправедливо било, според нея, руснаците да притежават огромни територии и колосални ресурси. Те трябва да принадлежат и на други. Очевидно има предвид глобалистката прослойка. Но това означава да бъдат отнети от Русия и то – силово, чрез война. Но кога? Разбира се, тогава, когато САЩ наложат безспорно превъзходство над Русия и Китай във въоръженията, което означава, че след нанасяне на масирания първи ядрен удар от тяхна страна противникът да не бъде в състояние да отговори с адекватен контраудар. Разиграването на такъв военен сценарий гарантира съхраняване на значителна част от индустриалния и човешки потенциал, достатъчен да наложат пълна доминация над оцелелите след ядрения конфликт народи.
Русия, като най-ярък представител на една утвърдена национална държава, логично се идентифицира като враг №1 на глобалистите. С безпрецедентна по мащаби арогантност и злъч пропаганда тя трябва да бъде демонизирана и сатанизирана пред световната общност, която трябва да бъде убедена, че с нейното унищожаване се извършва едно велико дело в полза на демократичния свят и евро-атлантическите „ценности“.
Най-стряскащото е, че никога в историята не е имало такъв глобален, амбициозен и прецизно разработен план на една наднационална прослойка за планетарен хегемонизъм. Всички досегашни стремежи за световно лидерство на една държава са били нереализуеми и утопични. За първи път тази неолиберална глобалиска група разполага с безпрецедентна финансова мощ на една суперсила – САЩ, и на един военен съюз – НАТО, както и овладяната от нея администрация във всички възлови управленски сфери в САЩ и Европа. Прослойка, с която се съобразява и американският президент.
Единствената сила на този етап, която е в състояние да спре това чудовищно безумие, е Европа, но не такава, каквато е днес – сервилна, а единна, решителна и безкомпромисно отстояваща европейските интереси.
Източник: https://trud.bg, доц. д-р Йордан Величков

 

Military Watch: Пентагонът се отказа от прехваления израелски "Железен купол"

11.03.2020, 08:20

Американската армия взе решение да не купува от Израел системата за противоракетна отбрана с малък обсег "Железен купол" (Iron Dome). По-рано, през 2019 г., беше съобщено за потенциален договор за закупуване на тази система за общо 1 милиард US$, пише американското издание Military Watch.
„Железният купол“ се произвежда от израелската компания Rafael Advanced Defense Systems, но все още не е намерил експортен клиент, въпреки факта, че се оферира за продажба повече от десет години. Американските сухопътни сили поставят под въпрос способността на този комплекс да прехваща крилати ракети, което би било изключително важно да се запълни празнината съществуваща в американската ПРО. Освен това израелците, според представители от командването на US Army, отказаха да предоставят изходните кодове за "Железния купол".
Този подход сериозно ограничава възможността за интегриране на този комплекс в съществуващата мрежа за противовъздушна отбрана. Американските военни също отбелязват кибер-уязвимостта на системата "Железен купол".
В същото време не са малко експертите, които се съмняват, че тази система ще може да бъде интегрирана в системата за ПВО и ПРО, състояща се от американски комплекси. Факт е, че системата "Железен купол" от много години е интегрирана в израелската мрежа за ПВО и ПРО, която включва в голяма степен системите MIM-23 Hawk, MIM-104 Patriot и David's Sling, които са разработени по американска технология, предоставена от компанията Raytheon. - Още за Iron Dome
Източник: https://www.pan.bg/

 

Над 10 тона боеприпаси чакат да бъдат унищожени

11.03.2020, 08:05

Към момента на утилизация подлежат около 10 400 т излишни боеприпаси само в армията. Прогнозите на Щаба на отбраната са за постоянното увеличаване на количествата. В края на ноември 2018 г. правителството на Бойко Борисов създаде междуведомствена работната група за изпълнение на две основни задачи. Тя трябваше да направи анализ с цел промяна и оптимизиране на нормативната база, която регламентира комплекса от дейности, свързани с боеприпасите. Другият анализ, възложен на групата, бе за необходимостта, условията и възможностите за създаване, финансиране и функциониране на Център за утилизация на боеприпаси. Представители на 10 министерства и ведомства следваше до три месеца да докладват какво са свършили. Правителството обаче си промени решението през септември м.г. и даде нов срок - 20 декември 2019 г. Конкретизира какво трябва да се предложи във връзка с изграждане на Центъра за утилизация на боеприпаси. Става дума за определяне обхвата на необходимите способности за утилизация; разработване на концепция и изготвяне план на етапите на изграждане - икономическа обосновка, финансови параметри и др.; избор на район/райони за разполагане, определяне на необходимите инфраструктура и технологично оборудване. Изглежда, че и този срок се оказа непосилен за изпълнение. На 28 февруари т.г. правителството го удължи за трети път. Излишните боеприпаси ще трябва да почакат до края на април
Сещам се за една скорошна информация на Би Би Си. Жителите на швейцарското село Митхолц ще бъдат евакуирани за поне 10 години, докато властите разчистят склад с боеприпаси от Втората световна война. Военното министерство обявило миналата година, че арсеналите представляват "неприемлив" риск. Швейцарците ще решат проблема след 75 години. Да видим ние кога?
Тук е добре да припомним, че правителството на НДСВ още през март 2004 година прие Националната програма за утилизация, като се обсъждаше и изграждане на център в Костенец, който да бъде и регионален. Тогавашните депутати не й обърнаха внимание. Следващите също. С приетите през 2015 г. изменения и допълнения на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите средства, според които утилизацията на боеприпасите трябва да се извърши само от производителите им, на практика беше блокиран процесът в Българската армия. Процедурите за възлагане на обществени поръчки бяха спрени, се посочва в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2016 г.
Никой не подлага на съмнение, че освобождаването на армията от излишните боеприпаси е въпрос от изключителна важност. Утилизация, обаче не е извършвана от 2013 г. Въпреки че всяка година се отделят финансови средства, проведените през последните години процедури за избор на изпълнител са прекратени. Като основна причина за това състояние бригаден генерал Митко Григоров, директор на дирекция "Логистика" в Щаба на отбраната, посочва липсата на кандидати за участие в процедурите. От МО са били предприети законови промени, които да подпомогнат процеса по утилизация на боеприпаси за армията. Наложително било да се търсят и други решения на проблемите. В резултат на подетата от МО инициатива е сформирана въпросната Междуведомствена работна група. Разглеждат се и възможности за изграждане на този етап на ограничени способности за утилизация на боеприпаси във военно формирование.
Защо се налага нова промяна на срока? Комплексът от дейности се оказал много сериозен, твърди заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. Работи се върху ясно дефиниране на всички боеприпаси, които се намират в складовете за съхранение на въоръжените сили. Както и на тези, които са в частни фирми, придобити чрез търгове и процедури от Министерство на отбраната. Оказва се, че  разнообразието е доста голямо. За една част от тях има технологии за унищожаване. За други обаче, като авиационни средства за поразяване, морски и артилерийски боеприпаси, които са произведени преди повече от 30-40 години, нещата не стоят така. За тях нямало техническа документация, която предполага възможности за тяхната утилизация. Засега се знае, че Центърът не е дефиниран във финалния му вариант. Не се знае  как ще бъде композиран, като държавна структура, държавно предприятие или ще бъде търговско дружество и към кое ведомство, дали към Министерството на отбраната или на друго място. Заместник-министър Величков смята, че до 30 април ще има доклад за извършена и предложение за решение.  Така че обещанията са да няма ново отлагане.
Данните показват, че този проблем е толкова важен, колкото превъоръжаването ни. Към 1 януари 2019 г. излишните въоръжения в армията са над 16 000 броя, а излишните боеприпаси - около 11 000 тона. Анализът показва, че е налице относително постоянен средно годишен темп на формиране на нови излишни количества оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия за Българската армия. Прогнозите са за тяхното бъдещо нарастване - респективно и на тези, които ще подлежат на утилизация. Съществен проблем се явява връщането във военните формирования на получените в резултат на утилизация на боеприпаси отпадъчни барути, взривни вещества, празни опаковки, черни и цветни метали. За решаването на проблема бе разработен Проект на закон за изменение и допълнение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, внесен за разглеждане от Народното събрание. С решение на министъра на отбраната беше открита процедура за възлагане на обществена поръчка за услуга с предмет "Унищожаване на боеприпаси, елементи за тях, взривни вещества и пиротехнически изделия чрез контролирано изгаряне/взривяване" за общо 380 тона. Процедурата беше прекратена, тъй като в определения от възложителя срок не беше подадено нито едно заявление за участие. Ето една от съществените причини за проблема. Решение за него трябва да намерят управляващите. В противен случай ще стигнем до швейцарския пример с преместването на цели села. 
(Коментарът е публикуван във в. Дума, 11.03.2020 г. ), Спирдон Спирдонов

 

11 март е Ден на Ракетни войски и артилерия

11.03.2020, 07:45

Денят 11 март е определен за професионален празник на ракетните войски и артилерията в българската армия със заповед на министъра на отбраната от 7 май 1992 г. Свързан е с участието на българската артилерия в решителната атака за превземането на Одринската крепост през Балканската война /1912 -1913 г./. На 11 март 1913 година в 13:00 часа е дадено началото на артилерийската подготовка на атаката на крепостта. За първи път празникът се чества през 1993 година по повод годишнината от щурма и превземането на Одринската крепост. - Още артилерия

 

 

Първи женски екипаж в Черноморския флот на Русия

10.03.2020, 19:50

Във Военноморския флот на Русия сформираха първия експериментален женски екипаж. Три жени ще служат на патрулен катер от типа „Раптор“ в състава на Черноморския флот.
Военнослужещите, както съобщават от руското министерство на отбраната, вече са пристигнали за подготовка в Обединения учебен център в Санкт Петербург.
Както каза главнокомандващият на руския ВМФ адмирал Николай Евменов, обучението на женския екипаж ще продължи до 27 април. През това време момичетата трябва да овладеят енергийната установка, системите за навигация и комуникация, въоръжението и да отработят управлението, пише „Российская газета“, предаде RB.
„В следващите дни екипажът ще започне планови тренировки по борба за оцеляване, включително борба за живучест, както и спускане на спасителен плот“, заяви адмирал Николай Евменов.
След приключване на обучението първият женски екипаж ще се върне на Черноморския флот за служба.
Патрулните катери по проект 03160 „Раптор“ са предназначени за патрулна служба в крайбрежната зона на морето, проливите и устията с максимално разстояние до 80 мили от пункта на базиране. Съдовете от серията развиват до 50 kn. - (видео)
„Раптор“ могат да превозват до 20 морски пехотинци и да евакуират ранени. Въоръжени са с две картечници „Печенег“ с калибър 7,62 мм, както и с 14,5-мм боен модул КПВТ. - Още за проект 03160
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Какво реши Министерският съвет днес?

10.03.2020, 19:15

За ратификация е предложен Шестия допълнителен протокол към Споразумението за Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа
Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира със закон Шестия допълнителен протокол към Споразумението за Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа (ММСЮИЕ).
Шестият допълнителен протокол е одобрен с т.15 от Протоколно решение на Министерски съвет от 03.10.2018 г. и е подписан от директора на Щаба на отбраната, генерал-майор Красимир Кънев на 12 юни 2019 г. в Скопие, Република Северна Македония.
Шестият допълнителен протокол към Споразумението за Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа отразява необходимите изменения в досегашното Споразумение и петте допълнителни протокола към него, предизвикани от оттеглянето на Италианската Република от Споразумението през 2015 г.
С Шестия допълнителен протокол не се променят параметрите на българското участие в ММСЮИЕ. Инициативата има съществен принос за подобряването на взаимоотношенията между страните-членки, за тяхната интеграция в евроатлантическите структури и за повишаването на регионалната сигурност и стабилност в региона на Югоизточна Европа.

 

САЩ разполагат системи за противоракетна отбрана в Ирак

10.03.2020, 19:08

Ръководителят на централното военно командване на САЩ заяви днес, че Пентагонът започва да разполага системи за ПВО в Ирак за защита на американските войски, в случай на потенциална иранска атака, предаде Ройтерс.
"Ние сме също в процес на разполагане на системи за противовъздушна отбрана, на системи за балистична ракетна защита конкретно в Ирак, за да се защитим от потенциална иранска атака", посочи началникът на американското Централно командване, генералът от морската пехота Кенет Макензи, по време на изслушване в комисията по въоръжените сили към Камарата на представителите, съобщава БТА.
По-рано тази година Пентагонът каза, че се опитва да получи разрешение от Ирак да разположи ракетни системи "Пейтриът" в страната за по-добра защита на американските сили след ракетната атака на Иран от 8 януари.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски разузнаха и унищожиха невзривен боеприпас

10.03.2020, 18:32

Вчера, 9 март, формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ)   от батальона за защита на силите  – Стара Загора, от състава на Втора механизирана бригада, беше задействан за обезвреждане на невзривен боеприпас, открит на частен адрес в гр. Крън, община Казанлък.
Формированието в състав 6 военнослужещи, товарен автомобил и санитарен автомобил, под ръководството на капитан Росен Русанов, извърши разузнаване на 152 мм артилерийски снаряд.
При спазване на мерките за безопасност, боеприпасът беше транспортиран и унищожен на Учебен център „Тюлбето” – гр. Казанлък.
Източник: landforce.armf.bg

 

Американската армия поръча още вертолети UH-72A Lakota

10.03.2020, 18:25

На 3 март 2020 г. Министерството на отбраната (DoD) на САЩ обяви договор за 121,7 милиона щатски долара за допълнителни 15 цивилни вертолети UH-72A Lakota/Eurocopter EC145. Планира се, че хеликоптерите ще бъдат доставени до 31 август 2022 г. След приключването на доставките американската армия ще е получила 478 вертолета Lakota.
СВ на САЩ поръча вертолетите Lakota, за да освободи първоешелонните вертолети Sikorsky UH-60 Black Hawk и да даде възможност за постепенно извеждане от въоръжение на по-стари типове като Bell UH-1 Huey и OH-58A Kiowa Warrior. Lakota се предлага в 7 конфигурации за мисии, включващи обучение, гранична охрана, търсене и спасяване, медицинска евакуация, реагиране при бедствия, VIP транспорт и наблюдение.
Както отбелязва Airbus Helicopters, тези най-нови платформи, които са поръчани сега, ще бъдат доставени в базовата тренировъчна конфигурация. Нарастването на общия флот на UH-72A Lakota ще даде възможност на този тип вертолети да се използва по-широко в подкрепа на мисии за гражданска отбрана, като същевременно няма да повлияе на нуждите за обучение на пилоти.
Докато UH-72A Lakota бяха закупени за небойни операции в тила, DoD преразгледа опциите, за да им даде по-оперативна роля. Въпреки това, проучване на Пентагона по въпроса установи, че модификациите на вертолетите, за да ги направят подходящи за използване в бойни среди, са нецелесъобразни и че те ще добавят тегло, което "значително ще намали производителността на вертолета".
Източник: https://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Нальотът в авиобаза Граф Игнатиево е драстично малък – по-малък от предишни години

10.03.2020, 18:15

Независимо от заявената политическа воля и инвестираните сериозни средства в поддръжката на съществуващата техника, все още нямаме необходимото количество изправна авиационна техника. Нальотът е драстично малък - по-малък от предишни години. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси при посещението си в авиобаза „Граф Игнатиево“.
Командирът на 3-та авиобаза бригаден генерал Димитър Петров информира върховния главнокомандващ за общата подготовка на военното формирование, възможностите за изпълнение на задачи, състоянието на авиационната техника и на инфраструктурата.
Личният състав инвестира в бъдещето за дълбока трансформация на авиобаза „Граф Игнатиево“ към бъдещия изтребител и бъдещите бойни способности. Това е огромно натоварване за хората, проблемите са сериозни и изискват неотложни и политически, и организационни мерки и подкрепа, заяви Румен Радев. Върховният главнокомандващ поздрави личния състав, че в тежки условия на опасно малък брой летателни часове работят за поддържане на способности, придобиване на нови, за охрана на въздушното пространство, гарантиране на безопасност на полетите.  Държавният глава призова за още по-енергични мерки от Министерството на отбраната и от Командването на ВВС за създаването на необходимите условия за достатъчна летателна дейност. Малкият нальот рефлектира върху бойните способности, готовността за дежурство и най-вече безопасност на полетите, допълни Румен Радев.
Участието на България в охраната на въздушното пространство на Република Северна Македония също е било обсъдено по време на срещата. По думите на държавния глава това е национална и съюзническа задача и дълг на България. „Обсъдил съм темата много сериозно и с президентите, и с премиерите и на Гърция, и на Република Северна Македония. Министърът на отбраната, Щабът на отбраната водят своя диалог, включително и в Брюксел“, добави президентът.
В отговор на въпрос за мерките, предприети у нас за овладяване на разпространението на COVID-19, президентът призова за обединяване на усилията на всички институции и на обществото. По думите на държавния глава най-голямата опасност в тази ситуация е да се поддадем на паниката и страха. „Трябва да се вслушваме повече в експертите, в техните препоръки, да следваме техните указания. Самодисциплината, самоконтролът, самосъзнанието са най-ефективното средство за справяне с този проблем“, заяви Румен Радев. Президентът призова и да не се допуска парализа на икономиката, а бизнесът да предприеме необходимите мерки за намаляване на риска, за да не се стига до прекъсване на  производствения процес. „Редно е и правителството да обмисли мерки за подкрепа на тези сектори, които вече носят последствия – транспортът, туризмът, културата, спортът“, посочи още държавният глава.
Попитан за определението на Конституционния съд (КС), който допусна за разглеждане искането на главния прокурор за имунитета на президента, Румен Радев посочи, че КС е компетентният орган по този въпрос. „Оценявам високо активността на прокуратурата да се бори с корупцията, да се бори с битовата престъпност, но тази борба не може да се води само с репресивната сила на държавата. Това означава да изкореняваме бедността и да има борба с корупцията там, където има течове и е нейната хранителна среда, а това е именно изпълнителната власт, където са всички големи обществени поръчки. Там трябва да бъде насочено сериозно внимание“, посочи Румен Радев.
На авиобаза „Граф Игнатиево“ президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили беше посрещнат с почетен строй, след което отдаде почит пред паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг летци. Посещението е част от програмата на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили за срещи с личния състав в различни формирования на Българската армия. - (видео)
(Информацията е на прессекретариата на държавния глава)

 

Отиваш на обучение зад граница по линия на модернизацията, но задължително служиш още 7 години

10.03.2020, 14:40

В противен случай възстановяваш разходите на държавата. Това е едно от предложенията след първото гласуване на измененията и допълненията на Закона за отбраната и въоръжените сили. То е на доц. Милен Михов от ВМРО, ПГ на Обединените патриоти. Например, тези военни пилоти, които отидат в САЩ да се подготвят на F-16, ще трябва да подпишат допълнително споразумение да изпълняват военна служба за срок от 7 години след командировката. Ако не спазят този срок по тяхна вина ще се наложи да възстановят съответните разходи.
Предлага се допълнителна разпоредба в закона, която да регламентира, че командированите военнослужещи извън територията на страната на длъжности, свързани с изпълнението на програми или проекти за инвестиционни разходи за придобиване или за модернизация на въоръжение, техника и оборудване за нуждите на въоръжените сили, които са приети от Народното събрание или от Министерския съвет, са длъжни да изпълняват военна служба за срок от 7 години след изтичане на командировката, за което се сключва допълнително споразумение по реда на правилника за прилагане на закона. Подобен текст е предложен и за цивилните служители, командировани в чужбина по същите причини.
Ако при подобна ситуация военнослужещият или цивилният служител не възстанови определените средства, те ще се удържат от обезщетението или от другите вземания, които има право да получи  или по реда на Гражданския процесуален кодекс.
Защо 7 години?
Това произтича от обстоятелството, пише в мотивите си доц. Михов, че обичайно длъжностите извън територията на страната се изпълняват за срок от 3 години с цел натрупване на необходимия опит и практически умения в международни структури, за които МО, респ. Република България, ще изразходва значителен финансов ресурс. Според него натрупаните знания и опит ще се реализират като пълни оперативни способности едва на третата година. С цел защита на инвестициите си и за осигуряване на приемственост, МО и въоръжените сили, посочва вносителят, е необходимо да използват способностите на военнослужещ поне още 4 години. Смята се, че през този период може да стартира процесът по определянето, изпращането и изпълнението на международна длъжност на друг военнослужещ.
Освен това, доц. Михов предлага да се увеличи броят на постоянните членове на Съвета по отбрана. Според него в този съвещателен орган на министъра на отбраната трябва да се включат командирът на Съвместното командване на специалните операции, директорът на Служба „Военна информация” и началникът на Военна академия „Георги С. Раковски”.
Народните представители от ПГ „БСП за България” Таско Ерменков, Николай Цонков, Георги Вергиев, Георги Андреев, Кольо Милев, Любомир Бонев и Васил Антонов предлагат в Закона за военното разузнаване да отпадне възможността за директор на Служба „Военна информация” да бъде назначавано цивилно лице. Т.е. да остане текстът „Длъжността „Директор на службата“ може да бъде определена за офицер от висшия команден състав на въоръжените сили.”
Третото предложение е на председателя на Комисията по отбрана ген. Константин Попов. То, както твърди той, е техническо. Става дума за следния текст по вносител от Министерския съвет: „Военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „полковник“ (капитан I ранг), които са  на длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на друга предложена им длъжност в същото или по-високо длъжностно ниво, продължават да заемат длъжността си за срок 1 година.“ Ген. Попов предлага текстът да придобие следния вид: „Военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „полковник” (капитан I ранг), които заемат длъжност повече от 4 години и откажат преназначаване на друга предложена им длъжност в същото или по-високо длъжностно ниво, продължават да заемат длъжността  си за срок от 1 години.”
Срокът за предложения между двете четения изтече вчера.  Все още няма съобщение кога ще бъде заседанието на Комисията по отбрана за тяхното обсъждане и гласуване.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

САЩ започнаха частично изтегляне от Афганистан

10.03.2020, 08:58

Съединените щати започнаха частично изтегляне на войските си от Афганистан. Съгласно споразумението с талибаните от 29 февруари, до средата на юли американският контингент в страната ще бъде сведен от 12 000 на 8 600 войници.
Дори и след това американските сили в Афганистан ще са достатъчни за продължаване на контра-терористичните операции срещу "Даеш" и "Ал Кайда", увери говорител на Пентагона. Афганистанският президент Ашраф Гани се кани да освободи 1000 талибани, задържани от властите.
Според агенция "Ройтерс", която цитира официални източници, указът за освобождаването на бунтовниците ще бъде подписан тази седмица. Талибаните настояват да бъдат освободени поне 5000 души. Това е условието им за започване на мирни преговори с Гани, предаде БНР.

 

Китай изстреля предпоследния сателит от навигационната система Бейдоу-3

10.03.2020, 08:28

Китай изстреля предпоследния спътник от навигационната спътникова система „Бейдоу-3", проправяйки път за скорошното ѝ завършване и пълно глобално покритие през месец май, съобщава "Радио Китай".
Сателитът, който е 54-ия от Бейдоу, бе изстрелян в понеделник в 7:55 ч. пекинско време от Центъра „Сичан".  Той е вторият геостационарен спътник на Бейдоу-3, с най-големия размер и продължителност на експлоатация и най-много функции, заявиха разработчиците му Китайската академия за космически технологии. Сред функциите му са радио навигация, прецизно позициониране, синхронизиране на времето и мястото между станции и др. - (видео)
Навигационната спътникова система Бейдоу-3 ще бъде съставена от общо 30 спътника, сред които 24 в средна земна орбита, три в геостационарна и три в наклонена геосинхронна орбита. - Още за „Бейдоу-3“

 

Полша може да стане 7-та ядрена база на САЩ в Европа

10.03.2020, 08:11

В медиите се появи информация, че САЩ са транспортирали голяма част от ядрените си оръжия от Турция в Полша. Според информацията, тази операция е извършена на 20-21 февруари с участието на транспортни самолети C-17 Globmaster III. Новината за разполагането на част от запасите от ядрено оръжие на САЩ в Полша, разбира се, предизвиква много емоции, но е съмнително това да е истина, коментират от варшавското издание Polityka в материал, представен от Агенция Фокус.
САЩ вече имат ядрено оръжие в Европа
САЩ разполагат с шест бази за ядрено оръжие в Европа. Става дума за бомби В61 с различна мощност. Тези бомби са на въоръжение от 1979 г., а първо са разработени през 1963 г. Два американски склада с ядрено оръжие има в италианските авиобази Авиано и Геди и по един в турската авиобаза Инджирлик, германската Бюхел, нидерландската Волкел и белгийската Клайне Брогел.
В Турция се предполага, че има 50 ядрени оръжия, а в останалите бази – по 20.
В Авиано е базирана 31-а изтребителна ескадрила на ВВС на САЩ, състояща се от машини F-16C Attacking Falcon. В Бюхсел се намира 33-а тактическа ескадрила с бомбардировачи Tornado. В останалите бази се намират още шест ескадрили, които разполагат с тактически бомбардировачи и самолети F-16AM MLU.
Преместване на ядреното оръжие от Турция
Четири държави участват в програмата на НАТО за споделяне на ядрени оръжия: Белгия, Холандия, Германия и Италия. Доскоро Турция също принадлежеше към тази група, но бомбите, предназначени за нейните изтребителни ескадрили в базите Акънджъ и Балъкесир бяха прехвърлени в Инджирлик, където не са разположени нито турски, нито американски военни сили. Там е разположено 39-то авиационно крило на ВВС на САЩ, а мястото е логистична база за единици, които могат да бъдат разположени там. До 2001 г. и в Гърция се съхраняваха ядрени оръжия, а до 2006 г. такива имаше и в британската база Лахенхет, където е разположена американската 48-ма изтребителна ескадрила със самолети F-15E.
Американците отдавна обмислят възможността да преместят ядрения си арсенал от Турция в Германия. По тази тема се води дискусия и тя продължава от октомври 2019 г. Тъй като НАТО се връща към стратегията за ядрено задържане на потенциални противници, това означава, че САЩ ще запазят арсенала си в Европа, като се предполага, че ядрените оръжия ще останат причислени към авиационни бойни единици.
Ядрените оръжия не стоят на склад
Ядрените оръжия не стоят по складовете просто така. Съхраняването им се извършва в съответствие със специални процедури и изисква скъпо оборудване. Безопасността стои на първо място: бомбите трябва да се съхраняват в специални условия. Всички изброени бази са снабдени с бетонни бункери, наподобяващи хангари за военни самолети. Вътре има системи за съхранение и сигурност на ядрените оръжия, скрити в подземни ниши с много електронни сензори, оборудвани с камери за видеонаблюдение и термични изображения, които се наблюдават постоянно.
Има сензори за движение, сензори за околната среда и вероятно устройства, които реагират на звуци. Цялото оборудване за едно ядрено оръжие струва около милион долара. В бункерите няма запалими материали. Има само бетон, стомана и огнеупорна изолация. Всяко такова съоръжение се охранява от специален екип, чийто персонал е внимателно подбран и преминава през обучение.
Ядрено оръжие в Полша?
Какво означава всичко това за Полша? Да започнем с политическите аспекти. По-рано заместник-министърът на отбраната Томаш Сатковски каза, че Варшава желае да се присъедини към програмата за споделяне на ядрени оръжия на НАТО. Изглежда обаче, че американците няма да се съгласят на това, защото смятат страната за недостатъчно стабилна. Освен това те не искат да провокират Русия с подобно действие. Новината за разполагането на американско ядрено оръжие в Полша със сигурност би предизвикала възмущение в Кремъл.
Нека да преминем към военните аспекти. В момента няма потвърждение, че самолетите F-16 на полските ВВС са пригодени за носители на ядрено оръжие. Освен това е известно, че в страната не е разположена нито една американска авиационна единица, която може да използва ядрено оръжие. В Полша няма специални складове с подходящо оборудване. Разбира се, те винаги могат да бъдат построени. Американските военни вече са в Полша, а базите непрекъснато се разширяват и ремонтират. Такъв проект обаче ще бъде трудно да се запази в тайна в Полша, където за такава необичайна инвестиция би се разчуло бързо.
И накрая, най-важният аспект. Тъй като САЩ разполагат със складове с такова оръжие в Германия, Холандия и Италия, в случай на конфликт, тези оръжия могат да бъдат транспортирани и до Полша. Операцията отнема от четири до шест часа, но ще се изисква много повече време, за да се вземе решение за използването на ядрено оръжие.
Този метод на действие гарантира повече сигурност, отколкото съхраняването на ядрено оръжие в набързо построени бази в страната, където врагът може бързо да ги неутрализира, като това важи и за балтийските страни. - Още ЯО
Източник: https://www.segabg.com/

 

САЩ прехвърлиха стратегически бомбардировачи в Европа

10.03.2020, 07:54

САЩ са разположили в Европа стратегически бомбардировачи B-2 Spirit. Това съобщават световните издания, позовавайки се на прессъобщението на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ.
В понеделник, 9 март, самолетите са пристигнали на базата на португалските Азорски острови от въздушната база в Мисури. Отбелязва се, че те ще участват в учения. Броят на бомбардировачите, пристигнали на Азорските острови, не е уточнен.
„Прехвърлянето на стратегически бомбардировачи предоставя възможност на членовете на екипажа да се запознаят с европейските локации и показва подкрепата към съюзници и партньори от страна на Съединените щати“, отбелязва Европейското командване на американските въоръжени сили.
Northrop B-2 Spirit се явява най-скъпият самолет в историята. Цената на един бомбардировач (без оборудване) се изчислява на един милиард долара, а когато е напълно оборудван, цената се повишава повече от два пъти. Между 1987 и 2000 г. Northrop произвежда 21 такива машини. - Още за В-2
Източник: https://blitz.bg/

 

55 години от подвига на старшина първа степен Димитър Атанасов Димитров

10.03.2020, 07:40

В с. Сушица на 6 март се проведе ритуал по случай 55 години от подвига на старшина първа степен Димитър Атанасов Димитров, спасил от гибел бойния кораб и другарите си по време на учение във Военноморския флот с цената на своя живот.
Пред барелефа в родната му къща, се поклониха в знак на признателност почетен караул от дивизиона, в който е служил, воден от заместник-командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Ванъо Мусински, капитан I ранг Петко Якимов – командир на ПБ Варна, капитан I ранг Божидар Иванов – командир на 1 дпк, представители на Клуб „Първи дивизион патрулни кораби”, полковник Иван Маламов - началникът на Националния военен университет и неговия заместник полковник Евгени Пенчев, кметът на селото г-жа Надка Никова, инж. Катя Петрова – заместник-кмет на община Стражица, Илия Маринов – председател на общинския съвет на гр. Стражица, много жители и гости на Сушица. Те поднесоха венци и цветя, след което разгледаха музейната експозиция.
В салона на читалището в с. Сушица бе изнесена литературно-музикална програма. Тържествените прояви завършиха с поднасяне на венци  и цветя на паметника на загиналите за Отечеството и тържествена проверка (заря), в която взеха участие представителна рота от ВМС, както и представителна рота и военен оркестър от Национален военен университет "Васил Левски”, съобщават от ВМС.
Източник: http://otbrana.com/

 

Ръководството на СОСЗР с препоръки към структурите си във връзка с разпространението на коронавирус

10.03.2020, 07:36

Във връзка с актуалната обстановка в страната по отношение на общественото здраве, свързано със заболяването СОVID-19, епидемиологичната обстановка с грип тип Б, както и взетите извънредни мерки у нас от Националния оперативен щаб заради установените 4 случая на коронавирус, характеризиращи се с отмяна в цялата страна на спортни, културни и масови мероприятия и събиране масово хора на открито и закрито, Управителният съвет на СОСЗР препоръчва на  председателите на областните /Столична/, регионални организации и колективни членове да вземат определени мерки. Това е записано в писмо, подписано от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков.
В него „се препоръчва да отменят временно годишно-отчетните събрания на областните организации /столичната/ регионалните организации и колективни членове; масовите мероприятия, планирани за провеждане в структурите на областните организации и колективни членове през месеците март и април на 2020 г., както и участието на Ваши членове в мероприятия на други обществени организации. Ако се налага провеждането на масово мероприятие, то същите следва да се съгласуват с областните кризисни щабове, кметове и областни управители по места. Моля, председателите на областни /Столична/ регионални организации и колективни членове да запознаят с горните указания чрез ръководните си служители в структурите си целия членски състав на организациите си.“
Източник: http://otbrana.com/

 

 

Европейските вертолети ще получат нови противокорабни ракети

09.03.2020, 22:10

Великобритания и Франция завършиха първите квалификационни тестове на противокорабната ракета MBDA Sea Venom. В бъдеще тя ще се превърне в неразделна част от арсенала на европейските хеликоптери, пише Naked Science.
По време на тестовете на полигон във Франция, предназначен за изпитания на ракети (Essais de Missiles) ракетата достигна крейсерска скорост. Тя успя да се насочи точно, да удари и унищожи целта. Този тест беше логично продължение на два предишни теста, в които бяха проверени възможностите за блокировка на системите на ракетата Sea Venom и анализирани нейните параметри и ефективност по време на полети на малка височина. Беше тествана и системата за насочване.
Ракетата MBDA Sea Venom има дължина 2,5 m, диаметър 200 mm, маса 110 kg и дозвукова скорост на полет. Обявеният максимален обсег за унищожаване на цели е 20 km.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Американски войници убити в Ирак, "Ислямска държава" пое отговорност

09.03.2020, 19:47

Двама американски войници бяха убити вчера в северната част на Ирак, докато са съпровождали отряд на иракските сили за сигурност по време на операция срещу групировката "Ислямска държава". Това съобщи днес американското централно командване, предаде Ройтерс.
Имената на двамата убити военнослужещи не се оповестяват публично, преди за бъдат уведомени техните семейства, съобщи в изявление командването на Многонационалните съвместни оперативни сили на операцията "Непоколебима решимост" в Ирак, припомня БТА

 

Президентът Румен Радев утре ще посети авиобаза „Граф Игнатиево“

09.03.2020, 19:28

На 10 март, вторник, от 14.30 часа президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще посети авиобаза „Граф Игнатиево“. Президентът ще отдаде почит пред паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг летци.
Командирът на 3-а авиобаза бригаден генерал Димитър Петров ще информира върховния главнокомандващ за общата подготовка на военното формирование, възможностите за изпълнение на задачи, състоянието на авиационната техника и на инфраструктурата.
Посещението е част от програмата на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили за срещи с личния състав в различни формирования на Българската армия.

 

Последни полети на японските разузнавателни RF-4Е/EJ Phantom

09.03.2020, 18:40

Днес, 9 март 2020 г., следобед 501-ва рае изпълни последните мисии с RF-4 Phantom. Последният полет бе в група от четири RF-4E и един RF-4EJ.
Последният приземил се Фантом се оказа и първият разузнавателен Phantom в японските ВВС с р.н. 47-6901. „Ветеранът“, сега със специална синя камуфлажна окраска, получи воден салют от автомобили на противопожарната служба в авиобазата.
След редица официални церемонии със знамената на ескадрилата и др., всички самолети от ескадрилата бяха изтеглени в укритията.
Това бе финалът на 45-годишната история на разузнавателните „Фантом“-и от 501-ва рае, а може би и край на самата ескадрила след 59 години от формирането й. Общо в състава е имала 29 разузнавателни „Фантом“-а (14 RF-4E и 15 RF-4EJ), като през годините само два самолета са катастрофирали.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

В Кратово представиха проекта на мемориал на българските воини, загинали през 1944 г.

09.03.2020, 18:30

В четвъртък на сесия на Общинския съвет в Кратово, Република Северна Македония, ще бъде представен проектът на Мемориален комплекс в памет на загиналите български воини в Страцино-Кумановската оперция през октомври и ноември 1944 г. Това стана ясно на днешната среща в Кратово с кмета на Общината д-р Люпчо Бояджиев и архитекта Иван Пешевски. Проектът бе представен от архитект Михаил Михайлов. Той бе оценен високо от кмета.  
Директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“  Иво Антонов връчи на кмета д-р Люпчо Бояджиев от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов почетния знак на МО. Градоначалникът бе удостоен с Паметен знак „Шипка“ от името на родолюбивите и патриотични организации в Република България, подписали меморандума „Една детска сълза-една молитва“. Отличието връчи Борис Николов, председател на Съюза на военноинвалидните кооперации, който е и председател на координационния съвет на инициативата, в която членуват 56 организации. От името на СВВБ паметни подаръци връчи генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, член на ръководството на военно-родолюбивата организация. В представянето участваха още  военният ни аташе в Скопие подполковник Пламен Николов, неговият заместник майор Румен Янев и Валентин Николов и  Тихомир Славов от Съюза на военноинвалидните кооперации.
Проектът е реализиран от архитектурно бюро Идея М по инициатива на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ), Съюза на военноинвалидните кооперации (СВИВК) и Съвместното командване на специалните операции (СКСО). Преди две седмици той бе обсъден в ЦВК, а по-късно от генерал-майор Явор Матеев, командир на СКСО. В мемориалния комплекс са включени паметник, парк и параклис. Съчетани са няколко набора от тематични символа, между които окоп, парашут и кръст за храброст. Цялата композция вдъхва почит и уважение към загиналите 2863 български воини в този район във войната срещу хитлерофашизма. На една от страните на окопа се предвижда да бъде изписана историята на боевете при Страцин и Стражин.
Уточнено бе мястото на мемориала. То е на около 18 км. от Кратово, откъдето ясно се виждат Стражинската и Страцинската позиции по врме на войната. Локацията е между с. Страцин и гр. Кратово, близо до главния път за столицата Скопие, което ще даде възможност за посещения от туристически групи и отделни граждани. Там все още си личат окопите на българската войска. Всяка година близо до с. Страцин през октомври Министерството на отбраната и Съюзът на ветераните от войните на България съвместно със Съвместното командване на специалните операции и други военно-патиротични организации провеждат ритуал, на който се почита паметта на загиналите български воини в този район. Няколкогодишните усилия за изграждане на паметник са на път да се увенчаят с успех. Намерението е това да стане до октомври т.г. Финансирането на комплекса ще бъде от българска страна,  а инфраструктурата - от македонска.
Изграждането на паметника е залегнало в план-програмата на Съюза на ветераните от войните на България за отбелязване на 75 години от участието на Българската армия в заключителния етап на Втората световна война. Идеята се осъществява с конкретната подкрепа на Министерството на отбраната. 
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Израелска система за самоотбрана за изтребителите F-16 на ВВС на САЩ

09.03.2020, 13:24

Израелската компания Elbit Systems е спечелила тендер и е получила договор за доставка на специално оборудване за изтребителите F-16 на ВВС и Въздушната национална гвардия на САЩ. Стойността на сделката е 471 634 000 долара, а срокът за изпълнение е 10 години – до месец февруари 2030 г.

В рамките на договора Elbit Systems трябва да достави система за предупреждение за приближаване на ракета с ИЧ насочване. Системата ще се инсталира на контейнер, който ще се подкачва на подкрилен пилон на изтребителя.
Доставките ще се извършват чрез Elbit Systems of America Inc. (Fort Worth, Texas) - филиал на израелската компания в САЩ.
Според сайта Themarker става въпрос за системата от семейството на PAWS (Passive Airborne Warning Systems) на компанията Elbit Systems. Различни версии на системата се поставят на бойни и транспортни самолети и вертолети, както и на пътнически и ВИП самолети.
Масата на системата в базова конфигурация е 20 кг, при наличие на 3 датчика се осигурява кръгов обзор, а с 5-6 датчика – пълен сферичен обзор на обкръжаващото пространство.
Системата открива приближаването на ракета към ЛА и предприема мерки за противодействие (изстрелване на „топлинни ловушки“, включване на системата DIRCM)
Източник: https://www.pan.bg/

 

Стана ясно кои са световните лидери по износ на оръжие

09.03.2020, 08:48

За петгодишния период от 2015 г. до 2019 г. международните доставки на основните видове оръжия са нараснали с 5,5% в сравнение с 2010-2014 г.
Според нови данни от Стокхолмския международен институт за изследвания на проблемите на мира (SIPRI), най-големите износители на оръжие през последните пет години са САЩ, Русия, Франция, Германия и Китай.
На първо място са САЩ, като те доставят 36% от цялото световно оръжие за 96 страни, повечето за Близкия изток и по-конкретно за Саудитска Арабия.
Участието на Русия в световния износ на оръжие възлиза на 21% от световния обем.
Доставките от Франция и Германия също са се увеличили, като съответно възлизат на 7,9% и 5,8% от глобалните показатели. На пето място с дял от 5,5% е Китай.
Според резултатите от последните пет години, основните вносители са Саудитска Арабия, Индия и Египет.

 

Той беше Първият!

09.03.2020, 08:30

На днешната дата през 1934 г. е роден Юрий Гагарин, който влезе в история като първият човек, полетял в космоса.
Първият космонавт е роден в семейство на колхозници в село близо до град Гжатск, Смоленска област.
На 1 септември 1941 г. той започва да ходи на училище, но на 12 октомври същата година селото е окупирано от немците и учението му се прекъсва за почти година и половина. Семейството е изгонено от къщата им и си прави землянка преди зимата. Малко преди освобождението на селото сестра му Зоя и брат му Валентин са изпратени на принудителна работа на запад. На 9 април 1943 г. селото е освободено от Червената армия и занятията продължават. По това време Юрий обича да играе на баскетбол.
През 1945 г. семейството напуска напълно унищоженото от Вермахта с. Клушино и се заселва в разрушения гр. Гжатск. Тук през 1949 г. завършва шести клас на Гжатското средно училище. От есента продължава образованието си в Люберецкото професионално училище № 10. Завършва с отличие професионалното училище с квалификация леяр-формовчик. През август 1951 г. се записва в Индустриалния техникум в град Саратов. Занимава се активно със спорт.
Именно в тези години се увлича по авиацията и на 25 октомври 1954 г. посещава за пръв път Саратовския аероклуб. През юни 1955 г. завършва с отличие Саратовския техникум. През юли извършва първия си самостоятелен полет на самолета Як-18. На 10 октомври завършва обучението си в Саратовския аероклуб. За това време има 196 полета и общо 42 часа и 23 минути във въздуха. На 3 август 1955 г. саратовският областен вестник „Младежка заря“ публикува статия „Ден на летището“ в която се споменава името на Гагарин. „Първата похвала в печата значи много в живота на човека“, пише след време Юрий Алексеевич.
От 27 октомври 1955 г. е повикан да отбие военната си служба. Изпратен е в I-во Военноавиационно училище „Климент Ворошилов“ в град Чкалов (днес Оренбург), в което се подготвят летци. Завършва обучението си в него с отличие на 25 октомври 1957 г. независимо от някои трудности, а след 2 дни сключва брак с Валентина Ивановна Горячева. В края на 1957 г. Гагарин е изпратен в изтребителен авиационен полк на Северния флот. Там извършва полети на военния
самолет МиГ-15 в условията на полярните дни и нощи и открива, че му доставя удоволствие да лети. Към октомври 1959 година е направил 265 часа.
На 9 декември 1959 г. подава писмено заявление с молба за включване в групата на кандидатите за космонавти. След седмица го викат в Москва за цялостен медицински преглед в Централната военна болница. В началото на 1960 г. специална медицинска комисия признава старши лейтенант Гагарин като годен за космически полети.
На 12 април, 1961 г. в 6 часа и 7 минути по Гринуич - 9 часа и 7 минути московско време излита с Юрий Гагарин на борда си космическият кораб „Восток 1“, който за първи път извършва пълна обиколка около Земята.
Първите му думи в открития космос са „Поехали !“.
Целият космически полет продължава 1 час и 48 минути. Епичният полет на Гагарин приключил като на височина от 7 км катапултира от капсулата за кацане.
И веднага става световна знаменитост.
Усмивката на Гагарин направи повече от всички съветски ракети заедно. Може би е избран за първи космонавт и заради нея. Може да се каже, че изборът на Гагарин е невероятно успешен пиар.
След полета, Гагарин прави световно турне, посещава 30 страни, в т.ч. и България, навсякъде посрещан с любов и възторг.
Но Гагарин иска да лети. В продължение на седем години след епохалния полет Юрий Алексеевич успява да завърши Военновъздушната академия Жуковски и да стане дубльор на Владимир Комаров за полета на "Союз-1".
Комаров загива. И по-малко от година по-късно загива и Гагарин по време на тренировъчен полет с МиГ-15УТИ.
По решение на Международната федерация по авиация 12 април е обявен за Международният ден на Авиацията и космонавтиката. - Още Космос

 

9 март 1987 г.: Първи полет на свръхзвуковия многоцелеви изтребител с вертикално излитане и кацане Як-141

09.03.2020, 07:36

Як-141 (изделие 48/48М, по кодификация на НАТО: Freestyle) е многоцелеви свръхзвуков палубен изтребител с вертикално (или с къс разбег) излитане и кацане (ИВИК), разработен от ОКБ „Яковлев”. Става третият ИВИК в света, след EWR VJ 101 и Dassault Mirage IIIV, който преодолява скоростта на звука.
Предназначен е за осигуряване на прикритие на авионосни съединения от противниковата авиация, завоюване превъзходство във въздуха, водене на близък маневрен и далече бой, както и за нанасяне на удари по наземни и водни цели.
Изтребителят се разработва от средата на 1970-те години, първият полет е извършен преди 31 година – на 9 март 1987 г. Предполагало се е, че Як-141 ще бъде в състава на авиогрупите на тежките авионосещи крайцери «Новороссийск», «Баку» (по-късно «Адмирал Горшков»), «Тбилиси» (по-късно «Адмирал Кузнецов»), «Рига» (по-късно «Варяг») и «Ульяновск», като замени остарелите Як-38 на «Киев» и «Минск». Очаквало се е също да бъде приет на въоръжение и във ВВС.
За съжаление изпитанията на новия самолет забуксуват и първото кацане на палубата на авионосещ крайцер е едва през 1991 г. През април 1991 г. летец-изпитателят Андрей Синицин поставя 12 световни рекорда по скороподемност, максимално натоварване и височина на полета с товар.
Независимо, че полетите са извършвани в далеч не най-идеалните условия, Як-141 е показал пълно превъзходство над британския „Хариер”.
Поради настъпилата криза след разпада на СССР, както и тогавашното негативно отношение на военните към „вертикалните”, водят до спиране финансирането и закриването на проекта.
Произведени са общо четири изтребителя Як-141 и сега може да се видят само по музеите. По информация от редица източници, част от използваните технологии и технически решения при проектирането на Як-141 са предадени на САЩ, които по-късно ги използват при разработването на F-35. - Още за Як-141

 

 

Армията на САЩ ограничи пътуванията до Италия и Южна Корея заради коронавируса

08.03.2020, 20:16

Американската армия съобщи днес, че е решила да ограничи пътуванията до и от Италия и Южна Корея заради епидемията от коронавирус, а освен това ще забрани на чуждестранни войници да участват в американски учения, обмени и посещения в най-засегнатите страни, предаде Ройтерс.
Решението, представено от говорителка на армията, бе предхождано от потвърждение вчера, че още двама американски военнослужещи са дали положителни проби за вируса.
Шефът на отдела за заразни болести към американската правителствена агенция "Национални институти по здравеопазване" Антъни Фаучи (на снимката) каза днес, че признаците на разпространение на коронавируса в общностите в САЩ не са окуражителни и предупреди, че американците може би ще трябва сериозно да се замислят дали да посещават големи събирания, предаде Ройтерс.
Мисля, че ще има по-добра представа (за обхвата на епидемията) с напредването на времето, каза Фаучи в предаване на телевизия Ен Би Си.
Той отбеляза, че освен усилията за ограничаване на разпространението на вируса, е важно да се започне да се мисли как да се смекчат последиците, тъй като все повече американци се разболяват.
Наричат го "социално дистанциране", но става дума за здрав разум, каза Фаучи.
Междувременно германският министър на здравеопазването Йенс Шпан призовава днес за отмяна на всички прояви с над 1000 души в страната заради все по-многобройните случаи на зараза с коронавирус, предадоха световните агенции.
Според министъра досега хората твърде бавно са решавали да отменят такива събития. По думите му това трябва бързо да се промени предвид динамиката на събитията през последните няколко дни.
Големи прояви като туристическото изложение в Берлин бяха анулирани, но други, като футболните срещи от Бундеслигата, продължават да се провеждат. На други места в Европа такива прояви са отменени или се провеждат при закрити врата.
До днес в Германия са регистрирани 1018 случая на заразени от коронавирус.
Според германската федерална система здравният министър няма правомощия да отменя отделни прояви, но твърда позиция на правителството обикновено насърчава провинциите да следват неговата линия, отбелязва Ройтерс.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

NI разказа за кошмара на ВМС на САЩ — руския флот с "Циркони" на борда

08.03.2020, 19:28

Американският флот очевидно не е доволен от сценария, при който всеки руски надводен кораб получава на свое разположение хиперзвукови противокорабни ракети от класа „Циркон“, пише The National Interest.
Според списанието, с помощта на такива средства и с малко късмет дори малък ракетен катер ще може да потопи американски базисни кораби. Такива оръжия обаче ще бъдат силно зависими от сензорите и радарите - там, където САЩ ще имат предимство.
Един от сценариите, които ВМФ на САЩ би предпочел да не обмисля е: всеки руски надводен кораб има хиперзвукови противокорабни ракети на борда, пише The National Interest, цитирано от "Поглед инфо".
През последните няколко месеца обаче се случиха две интересни събития. Първо, през януари 2020 г. Русия проведе първата си стрелба от надводен кораб с използване на ракета „Циркон“. Фрегатата от проект 22350 „Адмирал Горшков“ изстреля ракета от този тип от Баренцово море по наземна цел на военен полигон.
Второ, месец преди тези изпитания, през декември 2019 г., ръководителят на Обединената корабостроителна корпорация Алексей Рахманов заяви, че всички нови руски военни кораби ще могат да изстрелват хиперзвукови ракети, включително семействата „Циркон“ и „Калибър“. В същото време, според него, преоборудването на корабите, които вече са в бойния състав на ВМС с нови ракети, няма да бъде "много скъпа тема".
Ракетите "Циркон" до голяма степен се превърнаха в "плашило", отбелязва The National Interest. Според докладите те имат обхват от 1000 км и могат да ускоряват до скорост 8 или 9 Маха. Заплахата от „Циркон“ беше достатъчно висока, за да може Великобритания да се разтревожи, че противоракетната отбрана на новия й самолетоносач от типа Queen Elizabeth не може да спре руските хиперзвукови противокорабни ракети.
Русия и СССР никога всъщност не са се опитвали да се конкурират със САЩ по отношение на изграждането на базисни кораби като самолетоносачи.
В момента обаче руският флот разполага с приблизително 30 есминци и фрегати, 50 корвети и 30 малки ракетни кораба. Със съоръжения като „Циркон“ на такива кораби 500-тонният катер „Тарантула“ теоретично би могъл да потопи американски крайцер или дори самолетоносач.
Въпреки това руският флот има голям проблем: дори най-бързите и далечни ракети са неефективни, ако не могат да открият целта. 500-тонният кораб, който се опитва да потопи американски базисен кораб, ще бъде размазан като тънък слой върху водата, преди да може да стреля. Във всеки случай това ще изглежда като морски бой (вид игра – бел. пр.), ако корабът няма датчици за далечни разстояния, които надвишават аналозите на противника.
В областта на насочването и координацията САЩ имат значително предимство. Като се има предвид, че САЩ разработват собствени хиперзвукови ракети, оцеляемостта на руските кораби ще бъде значително намалена.
В тясното водно пространство близо до руския бряг и с подкрепата на наземни радари и самолети, корабите с „Цирконите“ на борда могат да покажат отлични резултати, посочва списанието. В Северния Атлантически океан обаче ситуацията ще изглежда много по-различно.
„Циркон“ и неговото семейство са смъртоносен инструмент (или евентуално смъртоносен, защото все още не са били използвани в битка). Но е трудно да го наречем чудо-оръжие", обобщава The National Interest.
Източник: https://blitz.bg/

 

Екшън във въздуха: Изтребители на UK и руски бомбардоривачи си играят на котка и мишка

08.03.2020, 08:25

Изтребителите от британските военновъздушни сили Тайфун бяха вдигнати по тревога от авиобаза Лосимут в Шотландия и базата "Конънгсби" в Линкълншър, за да придружат руските самолети Ту-142 за борба с подводници, които бяха в зоната на британските интереси.
Това се казва в изявление, разпространено от Кралските военновъздушни сили.
"Това бяха рутинни действия, предприети в отговор на приближаването на руските самолети към британското въздушно пространство", се казва в съобщение на британските ВВС в Twitter.
Отбелязва се, че британските действия бяха координирани "с някои други съюзници в НАТО" - Норвегия и Франция. Моделът на руските самолети не е посочен, но Ту-142 е показан на снимките, публикувани в същото съобщение.
От базата Лосимут посочиха, че руските самолети са били "в зоната на британските интереси", но "не са се намирали в британското въздушно пространство нито един момент".
Според Sky News, общо шест британски тайфуна са излетели от гореспоменатите бази, за да ескортират два руски самолета. - (видео)
Източник: https://blitz.bg/

 

 

Доставен е 500-ят изтребител F-35

07.03.2020, 20:50

Американската корпорация Lockheed Martin  на 3 март 2020 година съобщи за доставката на 500-ят построен от нея изтребител от пето поколение F-35 Lightning II. Това е F-35 A, произведен за ВВС на САЩ  (сериен номер AF-234, номер на ВВС 18-5343) и доставен в авиобаза Берлингтон (щат Вермонт) в състава на 134-та изтребителна ескадрила на 158-мо изтребително крило на ВВС на Националната гвардия на Вермонт. - Още за F-35

 

САЩ оборудват армията на Украйна за $125 млн.?

07.03.2020, 20:05

Военното министерство на САЩ възнамерява да достави на Украйна противоартилерийски радиолокационни станции, патрулни катери и друга военна техника на стойност $125 млн. Това съобщи CNN, позовавайки се на източници в Конгреса и администрацията на САЩ, цитирани от ТАСС.
По техни данни, става дума за половината от новия транш военна помощ за Украйна в размер на $250 млн., които Пентагонът планира да достави на Киев в това число и протовоартелирийски радиолокационни станции и патрулни катери Mark VI. Не се уточнява това в какъв срок ще стане.
"От военното министерство не коментират и не потвърждават предстоящото предоставяне на помощ по линия на сигурността, което се намира за разглеждане в Конгреса", заяви пред телевизията официалният представител на Пентагона подполковник на американските ВВС Карл Глисон.
Темата за замразяване от страна на администрацията на САЩ на военната помощ за Украйна е свързана с неудачния опит на демократите от Конгреса да отстранят Доналд Тръмп от президентския пост.
През февруари Тръмп обяви за оставката на зам.-военния министър на САЩ по политическите въпроси Джон Руд. Агенция Bloomberg напомни, че през месец май 2019 г. Руд, заяви пред Конгреса, че за Украйна трябва да отделят $250 млн. за военна помощ, доколкото тя е постигнала успехи в борбата с корупцията. След това администрацията на Тръмп замрази помощта, позовавайки се на опасения именно в тази сфера.
Източник: https://news.bg/

 

Увеличиха местата за прием на курсанти във ВВВУ и ВВМУ

07.03.2020, 16:42

Министърът на отбраната измени първоначалната си заповед за обявяване на заявения брой места за прием на курсанти във висшите военни училища за учебната 2020/2021 година. С две места се увеличава приемът за специализация „Летец-пилот“ във ВВВУ „Георги Бенковски“. Досега те бяха 14, като 12 са за МО и 2 за МВР. С промяната стават 16, като 14 са за МО.
По специализация „Механотроника“  обявените места за прием във ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ нарастват от 7 на 9.
*******
При завършване на специализация „Летец-пилот“ лейтенантът придобива образователно-квалификационна степен „бакалавър” в професионално направление „Военно дело” със специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”  и военна професионална квалификация  „Офицер на тактическо ниво на управление”; образователно-квалификационна степен „бакалавър” в професионалното направление “Транспорт, корабоплаване и авиация” със специалност „Летателна експлоатация на въздухоплавателните средства” и гражданска професионална квалификация „Инженер” Срок на обучение е 4 години
*******
Випусникът от специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ (специализация „Мехатроника“) е готов интелектуално, нравствено и физически за реализация като офицер, като гражданин и ръководител на граждански звена.
В резултат на обучението в течение на 5 години випусникът придобива: висше образование по специалността „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво“ (специализация „Мехатроника“) с образователно-квалификационна степен „бакалавър“ от професионално направление „Военно дело“ в област на висшето образование „Сигурност и отбрана“; висше образование по специалността „Интелигентни системи в транспорта (Мехатроника)“ с образователно-квалификационна степен „бакалавър“ от професионално направление „Транспорт, корабоплаване и авиация“ в област на висшето образование „Технически науки“.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

И в Афганистан отбелязаха националния ни празник

07.03.2020, 12:31

Военнослужещите от състава на 39-я български военен контингент и Националния мобилен модул по КИС, които участват в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“, отбелязаха тържествено 142-ата годишнина от Освобождението на България. На тържеството присъстваха висши офицери от ръководството на мисията на Алианса в Афганистан и военнослужещи от съюзни военни контингенти, участващи в „Решителна подкрепа“. Националният командир за Кабул полковник Мирослав Маринов запозна гостите с историята, културата и традициите на Република България, а заместник-командващият на мисията на НАТО в Афганистан генерал-лейтенант Джил Хил поздрави българските военнослужещи по повод националния празник,съобщават от Пресцентъра на МО.
Българските военнослужещи се включиха и в традиционния крос за купата на командира на операцията, който този път беше в чест на националните празници на Република България и Естония. В спортното събитие участваха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, старшият представител на НАТО за Афганистан сър Никълъс Кей и командващият на операцията генерал Остин Скот Милър.
По повод празника българските военнослужещи раздадоха на участниците в кроса рекламни тениски и шапки със символите – националното знаме и българският лъв.

 

През 2020 г. Русия ще утилизира две МБР РС-20В "Воевода"

07.03.2020, 09:35

В Русия тази година ще бъдат изведени от въоръжение две междуконтинентални балистични ракети (МБР) РС-20В (SS-18Mod4) "Воевода". Утилизирането им ще се извърши от Центъра за експлоатация на наземната космическа инфраструктура (ФГУП "ЦЭНКИ"). 76,7 милиона рубли бяха отпуснати за утилизирането на двете ракети.
Според договора ФГУП "ЦЭНКИ" трябва да утилизира две бойни глави на МБР Р-36М2 до 30 ноември тази година (проектният код е "Воевода", а в НАТО - Satana). В момента и двете ракети, тежащи по 52 t всяка, се съхраняват в една от воинските части в Урал. Доставката им до мястото за обезвреждане ще се извършва в транспортно-пусковите им контейнери. В предприятието ракетите ще се неутрализират и демонтират. Част от материалите, получени по време на обезвреждането, ще бъдат продадени, някои от неликвидните активи ще бъдат унищожени.
Според експертите на ФГУП "ЦЭНКИ", от всяка МБР "Воевода" по време на демонтажа ще се получат над 1,2 kg злато, почти 19 kg сребро, 54,5 g платина, почти 20 t цветни метали и около 6 t черни метали. Гумените изделия, фибростъклото и другите материали са приблизително 26 t. Те са предназначени за рециклиране и окончателно изхвърляне.
Отбелязва се, че премахването на ракетите и транспортно-пусковите контейнери ще се извърши в съответствие с процедурите, предвидени в Договора START, сключен между Русия и САЩ. В съответствие с изискванията на договора, съобщение за обезвреждането на двете МБР ще бъде изпратено до Вашингтон. - Още за РС-20
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Чешки дипломат, работил за НАТО, ще е шеф на Европейската агенция за отбрана

07.03.2020, 09:06

Чешкият дипломат Иржи Шедиви беше назначен за генерален директор на Европейската агенция за отбрана (EDA), служба натоварена с военните способности на Европейския съюз. Това обяви агенцията в комюнике, цитирано от Франс прес.
Назначеният 56-годишен чешки дипломат е доста близък с НАТО, където е работил като заместник на генералния секретар, отговарящ за отбранителната политика от 2007 до 2010 г., а след това като постоянен представител на Чехия в пакта от 2012 до 2019 г., предаде БТА.
Шедиви е бил също министър на отбраната и държавен секретар по европейските въпроси.
Той наследява поста от испанеца Хорхе Домек и ще поеме функциите си на генерален директор на агенцията през април, уточнява комюникето.
Европейската агенция по отбрана е създадена през 2004 г. за подпомагане на страните членки да адаптират военните си способности към новите заплахи. Единствено Дания не взима участие в работата й, защото Копенхаген отказа през 1992 г. да участва в общата политика за отбрана.
Агенцията се председателства от върховния представител за външната политика и сигурността на ЕС, подпомаган от генералния директор, отбелязва АФП.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

 

2.5 млн. лева за минен заградител

06.03.2020, 22:47

До 2.5 млн. лева без ДДС ще струва преоборудването на малкия военен транспорт Сириус (б.н. 302, проект 770МА) в минен заградител.
В момента тече процедурата за избор на кораборемонтно-корабостроително предприятие, което да извърши преоборудването на съда, установи справка на Maritime.bg. В техническата документация на МО е посочен и малкият военен транспорт от същия проект Антарес (б.н. 304).
Министерството на отбраната, което иска да възстанови и развие способностите на Военноморските сили за минопоставяне и осигуряване на минозаградни дейности, вече е поканило двата варненски завода – „ТЕРЕМ – КРЗ Флотски арсенал“ и „МТГ – Делфин“, които следва да предоставят своите ценови предложения.
Победителят трябва да оборудва бракувания през 2012 година среден десантен кораб "Сириус" с платформи за носене и поставяне на морски мини, извършвайки и дефектация и ремонтни дейности по възстановяване на корпуса и системите на корабa.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

ВМЗ Сопот с нов цех за пълнене на боеприпаси

06.03.2020, 21:47

ВМЗ Сопот откри нов цех за автоматично пълнене на боеприпаси на площадката в село Иганово, съобщиха от държавното дружество.
В новата мощност, за се посочва, че е с "голям капацитет", са инвестирани близо 25 млн. лв. собствени средства на оръжейния завод.
Директорът Иван Гецов коментира по време на официалната церемония, придружена с водосвет, че цехът е без аналог в технологично отношение и условията на труд в него са повече от отлични. "Темпът на нарастване на специалната продукция, която ще се произвежда в новия цех, е в пъти по-голям от темпа на останалата продукция на дружеството" допълни той.
През последните години ВМЗ е инвестирал над 150 млн. лв. за подобряване на технологичната база и за безопасни условия на труд. 70% от базата и оборудването на дружеството са подменени с нови, продукцията е по-висококачествена, допълва се в съобщението.
Гецов посочва още, че инвестициите са направени паралелно с изплащането на стари задължения в немалък размер, "които може да се каже, че вече са стопени".
Източник: https://fakti.bg/

 

От МО уточняват: Американски вертолети летят, но на учение

06.03.2020, 19:23

В отговор на журналистически въпроси Ви информираме, че екипажи и вертолети „Apache” от състава на Сухопътните сили на САЩ днес, 6 март, извършват полети от летище Стефановикио, Гърция, в посока Повидз, Полша, с междинно кацане за зареждане в нашата страна.

Движението на вертолетите е във връзка с участие в учението „Defender 2020“ в района на Балтийско море, се пoсочва в съобщение на Пресцентъра на МО.

 

 

Обсъдиха развитието на ВВС до 2032 г.

06.03.2020, 19:22

На 5 и 6 март 2020 г. се проведе ежегодният оперативен сбор на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Тази година водещата тема беше „Развитие на Военновъздушните сили в периода до 2032 г.“ Със своето присъствие форума уважи съветникът по военната сигурност на Президента на Република България бригаден генерал Васил Лазаров. В сбора взеха участие и представители от дирекциите на Министерство на отбраната и Щаба на отбраната, Съвместното Командване на силите, Комадванията на Сухопътните войски и Военноморските сили, Военна академия „Г.С. Раковски“, Военномедицинска академия, Служба „Военна информация“, Служба „Военна полиция“, Командният състав на ВВС, началниците на отдели и сектори от Командването на ВВС, както и командирите и заместник-командирите на военните формирования от състава на Българските Военновъздушни сили.
Двудневният форум официално бе открит с встъпително обръщение на командира на ВВС. В него той насочи вниманието на участниците върху водещите направления на сбора, като анцентира, че: „Темата е не само актуална, но е и продиктувана от ясно осъзнатата необходимост от предприемането на своевременни мерки за реагиране на предизвикателствата при организационното изграждане и развитие на Въоръжените сили и в частност на ВВС към националната и колективната сигурност в условията на динамично променяща се среда на сигурност...“ , съобщават от ВВС
В хода на оперативния сбор бяха очертани насоки от представените доклади и брифинги по актуални въпроси за развитието и основните предизвикателства пред Българските ВВС, произтичащи от Стратегическия преглед на отбраната. В докладите си командирите, представиха своите приоритети, свързани със състоянието на бойната и обслужващата техника, необходимата инфраструктура и нуждата от ресурсно осигуряване.
В края на традиционния оперативен сбор генерал-майор Стойков изрази своето удовлетворение от резултатите, постигнати при дискусиите и подчерта, че през настоящата година особено важно направление е активното участие в рамките на Стратегическия преглед на отбраната за разработването на програмата за развитие на Въоръжените сили (ВС) до 2032 г. и на плана за развитие на ВС до 2026 г. Като основния стремеж да е насочен към постигане на реална трансформация на ВВС, която да съответства и осигурява изпълнението на конституционните ни задължения, поетите ангажименти към колективната отбрана и необходимите способности, за да бъдат Българските ВВС ефективни и оперативно съвместими.
Източник: http://otbrana.com

 
 

Двете страни на медала

06.03.2020, 19:15

Промените на Закона за отбраната и Въоръжените сили, чието второ четене предстои,  трябва да доведат до намаляване или преодоляване на некомплекта от военнослужещи, който надхвърля 5 хиляди души. Това, според Министерството на отбраната, ще се случи и в резултат на нов социален пакет, включително строителство на жилища за чувствително намаляване на безквартирните в армията. Още повече, че по някои прогнози за изводите от Стратегическия преглед на отбраната, който трябва да завърши до 2-3 месеца, заради мисиите и задачите си Въоръжените ни сили ще трябва да увеличат своята численост.
Разчетите от вдигането на пределната възраст за военна служба, според военното звание, с три години, би трябвало да доведе до анализи и от страна на ръководствата на организациите на запасното войнство. Ако всичко се реализира така, както е замислено, потенциалът от нови членове на тези сдружения ще намалее чувствително.
Първо, се създава проблем на входа. Ето някои данни. С вдигането на пределната възраст за военно звание с три години Министерството на отбраната иска да задържи на служба през 2020 г. 316 души, през 2021 г. – 392, през 2022 г. – 646, през 2023 г. – 848, през 2024 г. – 1085 и през 2025 г. – 1237.
Разбира се, поне на този етап не се предвижда промяна на режима за предоставяне право на пенсия на военнослужещите, регламентиран в чл. 69 на КСО. Лицата по чл. 69 от КСО (военнослужещите, държавните служители по Закона за Министерството на вътрешните работи и др.) придобиват право на пенсия при навършване на възраст 53 години и 6 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети (18 години) действително изслужени по съответните специални закони.  От 1 януари на всяка следваща година възрастта се увеличава с по два месеца до достигане на 55-годишна възраст. Това ще се случи през 2029 г. Тези, които са прослужили 15 години на длъжности от летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав, придобиват  тази година право на пенсия при навършване на възраст 42 години и 10 месеца. При тях възрастта също ще се увеличава, докато стигне 45 г. през 2029 г. Това нарастване на възрастта за придобиване право на пенсия, също трябва да се има предвид, от гледна точка на потенциала на попълване на неправителствените организации на запасните.
Не само на входа на организациите на запасното войнство е такова положението.  На изхода нещата са не по-малко сериозни. Така например, за деветмесечието на 2019 г. личните новоотпуснати пенсии по чл. 69 на КСО са 625, но прекратените - 2105. Разбира се, с уговорката, че в тези бройки не са само военнослужещи, но и служители от целия сектор „Сигурност“, което не умаловажава проблема.
Това е другата гледна точка към предстоящото вдигане пределната възраст за военно звание. Може да се направи една приблизителна сметка, че в резултат на създаващата се ситуация през тази година потенциалът за членство в организациите на запасното войнство ще спадне поне с около 1500 души.   
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Австралия продаде 46 изведени от експлоатация изтребители F/A-18 на американска частна компания

06.03.2020, 16:45

Представители на Министерството на отбраната на Австралия съобщиха вчера за сключването на споразумение за продажбата на 46 самолета McDonnell Douglas F/A-18A/B Hornet, изведени от експлоатация, на американската частна компания Air USA. Самолетите се намират в австралийската авиобаза Уилямтаун, и ще бъдат предадени на Air USA в рамките на три до четири години след извършването на необходимите ремонти.
Частната компания Air USA, основана през 1994 г. и базирана на летище Куинси в Илинойс, е специализирана в предоставянето на услуги за обучение и бойна подготовка на въоръжените сили на САЩ и други правителствени служби, включително симулиране на вражески самолети (агресори) по време на учения. През септември 2019 г., сред останалите шест компании с подобен профил, Air USA получи основен договор за петгодишен период за предоставяне на съответните услуги на USAF. Air USA ще предостави на USAF по този договор повече от 6700 летателни часа със своите самолети (общата стойност на договорите за седем частни компании беше 6.4 млрд. US$). Air USA предлага два различни метода на обучение. Първата, обозначена от Red Air, е да предостави самолети, които да симулират противника в тренировъчни въздушни битки с изтребители на ВВС. Вторият, известен като Blue Air, е обучението на усъвършенствани наземни контролери на самолети, с разпределението на самолети, симулиращи атакуващи машини. Сега Air USA номинално разполага с флот от 67 реактивни самолета, но включва учебно-бойни и учебно-тренировъчни самолети Hawk, Alpha Jet, L-59 и L-39, които са закупени от компанията преди всичко от ВВС на различни страни, и само четири "истински" учебно-бойни изтребители MиГ-29УБ (два са закупени от Киргизстан и два от Украйна). В същото време изправността и експлоатационната годност на авиопарка на Air USA е доста ограничена и според някои съобщения в момента тя разполага само с 16 самолета в състояние на годност за полети, включително 11 бивши южнокорейски Hawk Mk 67, четири L-39ZA и един L-39C.
Следователно придобиването на 46 бивши австралийски F/A-18A/B значително ще разшири потенциала на Air USA, въпреки че, очевидно, само част от тези самолети ще бъдат поръчани от новия собственик. Известно е обаче, че през есента на 2019 г. Air USA обяви планове да наеме още 20 опитни пилоти-изтребители. Австралийските военновъздушни сили са получили 75 изтребителя F/A-18A/B от 1984 до 1990 г., като монтажът на 73 от тях е изпълнен в Австралия. До 2015 г. 71 самолета F/A-18A/B остават в експлоатация в австралийските ВВС и те започват да отстъпват място на първите изтребители Boeing F/A-18F Super Hornet, а през 2018 г. и на Lockheed Martin F-35A Lightning II. Окончателното извеждане на последните F/A-18A/B от австралийските ВВС трябва да приключи до края на 2021 г. Към днешна дата австралийските ВВС са получили 20 изтребителя F-35A от 72 поръчани.
През 2018 г. правителството на Канада сключи споразумение на стойност 90 милиона канадски долара за закупуване на 25 изтребители F/A-18A/B, изведени от експлоатация от австралийските ВВС, от които 18 трябва да бъдат включени във ВВС на Канада след ремонти и доработки за поддържане на числеността на авиопарка на аналогичните канадски изтребители CF-18 (CF-188A/B, които в действителност са F/A-18A/B), а още седем бивши австралийски самолета трябва да се използват за резервни части. Доставките на бившите австралийски F/A-18A/B на Канада стартираха през февруари 2019 г. и трябва да приключат до края на 2021 г. Сега останалите 46 от 71 изтребителя F/A-18A/B Австралия продава на Air USA.
Източник: https://www.pan.bg/

 
 

Путин подписа указ за руската политика в Арктика, където укрепва военния си капацитет

06.03.2020, 14:02

Русия укрепва военния си капацитет в Арктика, като създава там "оперативни сили" и подобрява контрола си над района, предаде Франс прес, позовавайки се на указ, подписан вчера от президента Владимир Путин.
Указът за "основите на политиката на Руската федерация в Арктика до 2035 година" обхваща редица области, подобряване на условията на живот на жителите на региона и неговото икономическо развитие, както и приспособяване към промените в климата.
В раздела, посветен на сигурността, указът обявява, че Русия "е създала оперативни сили" в Арктика и "активна система за крайбрежен контрол" под командването на Федералната служба за сигурност (ФСС), която в Русия отговаря за контрола на границите.
В указа се посочва, че една от основните цели на Москва за нейната сигурност в региона е "увеличаването на бойния капацитет" на тези оперативни сили.
Руската армия трябва също "да усъвършенства системите за въздушен, морски и подводен контрол" в зоната на Арктика и да продължи да "създава и модернизира" военните си бази, се казва в документа.
От години Русия укрепва военната си инфраструктура в Арктика, където има няколко модерни бази, които могат да действат автономно, както и нови летища.
През септември тя разположи системи за противовъздушна отбрана С-400 на архипелага Нова земя.
Регионът, където има богати залежи на въглеводороди, привлича интереса на Москва и заради Северния морски път между Европа и Азия, който се появи благодарение на глобалното затопляне и топенето на ледовете.
Указът предвижда също "разработване на системи за управление на отпадъци с всякаква степен на опасност и изграждане на модерни комплекси за рециклиране" в Арктика, и дори развитие на туризъм.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Руският БДК "Цезар Куников" се отправи към Сирия

06.03.2020, 09:04

В четвъртък, 5 март, големият десантен кораб (на руски БДК-64) "Цезар Куников" 158 от състава на Черноморския флот на Русия навлезе в Егейско море и се отправи към сирийското пристанище Тартус. Информацията е от турски портали, които проследяват движението на кораби през Босфора и Дарданелите. Според наблюденията на турски спотъри БДК "Цезар Куников" плава към Сирия силно претоварен. Според портала Bosphorus Naval News от началото на 2020 г. това е петият му преход към Сирия, предишните пъти той плава през януари и февруари 2020 г.
Ройтерс отбелязва, че Русия укрепва контингента си в Сирия в очакване на среща между президента Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, който пристигна в Москва в четвъртък следобед, 5 март. На 28 февруари 2020 г. фрегатите „Адмирал Макаров“ и „Адмирал Григорович“, въоръжени с крилати ракети „Калибър“, преминаха през Босфора и Дарданелите, а на следващия ден БДК "Орск" пое по същия курс. Няколко дни по-късно БДК "Новочеркаск" също заминава за Сирия.
Големи десантни и спомагателни кораби на руския флот, както и чартирани кораби, редовно участват в операции под неофициалното име "Сирийски експрес" за доставяне на боеприпаси за руската авиогрупа, базирана в авиобаза Хмеймим близо до Латакия, и на сирийската правителствена армия, бореща се срещу ислямистите.
БДК "Цезар Куников" е голям десантен кораб проект 775. Построен е в Гданск (Полша), приет във състава на ВМФ през есента на 1986 г. Първоначално носи наименованието БДК-64, а през 1991 г. получава името "Цезар Куников". Корабът приема на борда си усилена танкова рота: 12 танка или 17 БМП или БТР, както и до 250 души десант. Автономността на плаването е 6 месеца. Въоръжение е с 2 двойни 57 мм артилерийски установки АК-725, две ракетни установки РСЗО A-215 "Град-М", четири ПУ за ЗРК "Стрела-3" и преносими зенитни ракетни системи "Игла".  - Още за проект 775
Източник: https://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Европа не е готова да отбранява идеалите си

06.03.2020, 08:40

Колко стабилен е Западът? На тазгодишната конференция по сигурността в Мюнхен, най-голямото събиране на политици и фукнционери в тази област, темата беше „беззападността“, отнасяща се до чувството за дезориентация, което много европейци изпитват в тази епоха на „Америка на първо място”, пише Уолтър Расъл Мийд за Wall Street Journal.
От 40-те години на миналия век лидерството на САЩ в полза на обединена и сигурна Европа бе единствената неизменна характеристика на Стария континент. В продължение на поколения САЩ се ангажираха да защитават Европа от Русия, да поддържат военни бази в Германия, за да не допускат да заплашва съседите си, и да насърчават европейската интеграция. Сега европейците не знаят къде се намират и смесица от объркване, гняв, разочарование и страх изпълва атмосферата на конференции като тази в Мюнхен.
Няма голямо съмнение, че политиките на администрацията на Тръмп, вариращи от търговски войни до твърдост спрямо Иран, тестваха трансатлантическите отношения до крайност. За да разберат обаче нарастващата слабост на западния съюз, европейците трябва да отделят по-малко време за осъждане на Доналд Тръмп и повече за вглеждане в огледалото. Добро начало би било социологическото проучване на Pew, публикувано по-рано през февруари, за състоянието на НАТО.
На пръв поглед проучването изглежда като добра новина. В 14 европейски държави, плюс Канада и САЩ, средно 53% от анкетираните са заявили, че имат благоприятно отношение към НАТО, докато само 27% неблагоприятно. Въпреки двуцифрения спад в процентни пунктове при отношението към НАТО сред французи и германци, тези цифри не са лоши. Тръмп, Еманюел Макрон и Ангела Меркел са по-малко популярни в родните си страни от НАТО.
Дотук добре, но тази подкрепа е слаба. На въпрос дали страната им трябва да започне война с Русия, ако Москва нападне съюзник от НАТО, 50% от анкетираните отговарят с "не", а само 38% биха подкрепиха спазването на ангажимента си към Алианса.
Само 34% от германците, 25% от гърците и италианците, 36% от чехите, 33% от унгарците и 41% от французите смятат, че страната им трябва да изпълни своето договорно задължение, ако бъде нападната друга европейска държава. Само в САЩ, Канада, Великобритания, Холандия и Литва има мнозинство в подкрепа на взаимната отбрана.
Европейците често противопоставят „национализма“ на считаните за изостанали политически култури като Русия, Китай и САЩ със собственото си уж просветлено отношение към космополитната солидарност. Ако обаче данните са точни, европейците не са заменили национализма с европейска солидарност. Те са го заместили с фантазия: вярата, че човек може да има сигурност и просперитет без силна отбрана.
Тази визия прави Европа уязвима и заплашва да остави Запада да се разпадне. Европейските лидери вярват, че разменят тесногръда лоялност за по-възвишени и по-широки ангажименти, когато в действителност техните държави нямат солидарността, която прави възможен международния ред. Онези, които мечтаят, че могат да имат сигурност без готовност да се борят за нея, бавно превръщат НАТО в хартиения тигър, на който враговете му се надяват.
Междувременно европейците все още в голямата си част се доверяват на Америка. Общо 75% от италианците вярват, че САЩ биха се отзовали в защита на НАТО, ако Русия нападне, както и 63% от германците и 57% от французите. Въпреки двойствеността на европейците относно изпълнението на ангажиментите им към НАТО, Алиансът е обединен от тяхната увереност, че Америка - тази на Тръмп - ще изпълни задълженията си.
Проблемът на Европа не е Тръмп. Не е и национализмът. Не е, че другите не са достатъчно мъдри или просветени, за да споделят идеалите на Европа. Проблемът е, че твърде малко европейци са готови да защитават идеалите, които твърдят, че прегръщат. Чудесно е, че младите германци вече не мечтаят да се бият и да умрат, за да завладеят Полша, но е лошо и дори опасно, че толкова малко от тях смятат, че Европа е достатъчно важна, за да бъде отбранявана и, ако е необходимо, да се рискува живот за нея.
Този проблем няма да бъде лесен за разрешаване. За много европейци основната цел на европейската интеграция беше прекратяване на войните. В продължение на векове нестихващият национализъм на европейските народи тласкаше Стария континент в поредица от злочести войни. Европейският съюз имаше за цел да погребе тези национални антагонизми и да прекрати цикъла на войната. Да се обича Европа означаваше да се навлезе в постисторическа епоха на вечен мир. За избирателите, израснали в европейския пашкул, военната защита на европейските идеали звучи като оксиморон. Как можете да изградите мир като воювате?
За разлика от тях американците продължават да вярват, че Европа си струва да се защитава. Остава ни да се надяваме, че през следващите няколко години повече европейци ще стигнат до този възглед. В противен случай перспективите за „беззападност“ само ще нарастват.
Източник: https://www.investor.bg/

 

56 години от първия полет на МиГ-25

06.03.2020, 07:48

На днешната дата се навършва 56 години от първия полет на МиГ-25. Прототипът на разузнавателната версия МиГ-25Р, по това време означен, като Е-155Р-1 прави първия си полет на 6 март 1964 г.
Партийно-правителственото решение за създаването на МиГ-25 е взето през февруари 1961 г., а на 10 март заповедта е дадена на ОКБ-155. Първоначално проектът се ръководи от Михаил Гуревич, а след това от Николай Матюк. Проектът предвижда създаването на три самолета на една и съща база – прехващач (Е-155П), разузнавач (Е-155Р) и носител на балистични ракети с въздушен старт (Е-155Н). Последният проект в последствие е изоставен.
Първи полита разузнавателния вариант. Първият прототип носи борден номер 1155 и прави дебютен полет в Жуковски на 6 март 1964 г. В кабината е прочутият летец-изпитател Александър Федотов. На 9 септември 1964 г. полита и прототипа на изтребителя-прехващач. В кабината е Петър Остепенко.
МиГ-25 се развива в двете си основни роли, изтребител и разузнавач. Серийното производство върви от 1969 до 1985 г., като са построени 1190 машини. – Още за МиГ-25

 

75 години от Дравската епопея на Първа българска армия

06.03.2020, 07:40

Изминаха 75 години от Дравската отбранителна операция на Първа българска армия. Тя е част от отбранителната Балатонска операция на Червената армия, проведена през периода от 6 до 21 март 1945 г. - (видео)
Пред Първа българска армия е поставена задача от командването на Трети Украински фронт да отбранява 130-километрова полоса от Йотвьошкони до Барч и от там по река Драва до Торянц, да не допусне пробив на противника и излизането му във фланг и тил на основната групировка на Трети Украински фронт. Полосата на армията е разделена на два участъка - Западен и Южен.
Със заповед на командващия армията, генерал лейтенант Владимир Стойчев на 17 февруари 1945 година са формирани 3-ти и 4-ти корпуси. За тяхното управление от България са изпратени два напълно окомплектовани с офицерски състав корпусни щаба. Трети корпус /8-а, 10-а и 12-а пехотни дивизии/ с командир, генерал Тодор Тошев заема позиции на Западния участък от полосата на Първа българска армия, граничещ отдясно с 57-а съветска армия от III-ти украински фронт. Вляво от него се разполага Четвърти корпус /3-а и 11-а пехотни дивизии/ командир от генерал Стоян Трендафилов.Той заема позиции за отбрана на Южния, така наречен Дравски участък, граничещ отляво с 3-та югославска армия, съставена от бивши партизански части от ЮНОА на Йосип Броз Тито..........Прочети още

 

 

Путин и Ердоган договориха споразумение за прекратяване на огъня в Идлиб

05.03.2020, 20:33

Турция и Русия постигнаха споразумение за напрежението в Идлиб. Това стана ясно след близо 6-часовата среща на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговия руски колега Владимир Путин в Москва днес.
Двете страни са договорили споразумение за прекратяване на огъня в сирийския град. Примирието влиза в сила в полунощ. Двете страни ще работят, за да остане то трайно.
„Русия и Турция договориха документ за съвместно урегулиране на ситуацията в Сирия“, каза руският президент, цитиран от ТАСС.
Споразумението на руско-турската среща на върха в Москва трябва да сложи край на страданията на цивилни хора в Сирия, очаква Путин.
„Преговорите с Ердоган не бяха лесни, но завършиха положително“, допълни руският президент.
Турската и руската делегации проведоха дипломатически преговори за потенциално прекратяване на огъня в Северна Сирия.
Срещата идва на фона на нарастващото напрежение в северната част на Сирия, провинция Идлиб, където подкрепеният от Русия режим на Башар ал Асад е насочен срещу цивилни и турски войници. Това създава перспектива за пряк сблъсък между руските и турските сили.
Близо тричасовата среща на върха между двамата президенти беше последвана от среща между делегациите, като общо цялата среща продължи около шест часа. - (видео)

 

Словакия заложи на 5-то поколение на ракетите Spike LR2 ATGM

05.03.2020, 19:58

Министерството на отбраната на Словакия избра да закупи 5-то поколение на ракетите Spike LR2 ATGM. Това става ясно от официалното съобщение на военното министерство в Братислава.
Словашката армия е 6-та въоръжена сила, която избира последното 5-то поколение на SPIKE LR2. Така страната стана част от 34-те държави, които са заложили на продукцията на израелския военно-отбранителен комплекс Rafael. До момента 19 страни от НАТО са заложили на ракетите Spike.
SPIKE LR2 е авангардна от 5-то поколение, мултиплатформена, електрооптична ракета, с обхват на действие от 5,5 км. Тя разполага с възможности за пренасочване по средата на полета, за атака по скрити цели, както и да се изстрелва към цели, които не се виждат, въз основа единствено на техните геокоординати.
Повече от 33 000 ракети SPIKE са доставени до този момент по целия свят. Изстреляни са над 6000 ракети SPIKE, както при обучение, така и в бойни действия.
Изборът на ракетата SPIKE LR2 от словашките въоръжени сили ще им позволи да имат тактическо превъзходство. Тази покупка е част от текущата модернизация на въоръжените сили на Братислава.
Редица армии от НАТО в Европа се модернизират и залагат на възпиращата роля на ракетите SPIKE.
Израелската Rafael участва в конкурса на българското министерство на отбраната за нова бойна машина на пехотата.
Източник: https://fakti.bg/

 

Министър Каракачанов: Ще строим жилища, вместо да продаваме имоти

05.03.2020, 19:10

Политиката ни е да съхраняваме, а не да продаваме военни имоти, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес от парламентарната трибуна по време на изслушване по искане на  депутатите Десислав Чуколов, Павел Шопов и Станислав Станилов от ПП Атака. С оглед на по-нататъшно развитие на социалната политика на министерството, се предвижда чрез отстъпване право на строеж на войскови имоти с отпаднала необходимост да се изграждат жилища за военнослужещи. Тази възможност можело да се използва включително за строителство на военни детски ясли и градини, както и на старчески домове за бивши военнослужещи.
На следващо място министерството цели голямата част от тези имоти да се охраняват от дружество за охрана и сигурност „МОБА” ЕООД, чийто принципал е министърът на отбраната. Голямата част от охранителите в него са бивши военнослужещи, което също може да се приеме, като елемент на социалната политика, стана ясно от думите на министъра.    
За близо три години, откакто съм министър, са продадени 16 имота, каза Красимир Каракачанов, което е много по-малко в сравнение с предишни периоди.  Той опроверга обвиненията, че има масово продаване на имоти с отпаднала необходимост. За обвинението “че се продават острови, полуострови, архипелази, жълти павета и не знам си какво”, той посочи, че от справка става видно, че и това не е вярно. И допълни, че е първият министър, върнал имоти на МО. Става въпрос за 56 декара, които са били  подарени на община Поморие и за 6 имота в центъра на Пловдив.
Министър Каракачанов е склонен да се обсъжда идеята, развита по време на изслушването от народния представител ген. Кольо Милев, за създаване на Национална агенция, която да се занимава с реализацията на подобни имоти от всички ведомства. Това, обаче не бива да е за сметка на стремежа ни да строим жилища за военнослужещите, допълни той. - (видео)
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

NORDRHEIN-WESTFALEN, втората фрегата тип F125 бе предадена на ВМС на Германия

05.03.2020, 13:23

На 3 март 2020 г. фрегатата NORDRHEIN-WESTFALEN бе предадена от консорциума ARGE F125 на Федералната служба за оборудване, информационни технологии и обслужване на Бундесвера (BAAINBw). След доставката ВМС ще осигурят „пълните предпоставки за оперативността на кораба“, а бъдещият екипаж ще получи допълнително обучение на борда.
NORDRHEIN-WESTFALEN е втората от четири фрегати тип F125, построени за германския флот под ръководството на Thyssenkrupp Marine Systems.
Лидерната фрегата тип F125, BADEN-WÜRTTEMBERG, бе предадена в края на април 2019 г. и приета на въоръжание през юни 2019 г. Третата е планирана за доставка през 2020 г., а четвъртата през 2021 г.
Ролф Вирц, изпълнителен директор на Thyssenkrupp Marine Systems заяви: „F125 са най-модерните фрегати на Германия и едни от най-модерните в света. Тук за първи път реализираме концепцията за интензивна употреба. Това е уникално в целия свят. Гордеем се, че допринасяме значително за оперативната способност на нашия флот и за отбраната на страната ни с тези кораби".
Церемонията по приемането се състоя във военноморската база във Вилхелмсхафен. Корабът бе пристигнал там предишния ден от корабостроителницата в Хамбург. На борда на NORDRHEIN WESTFALEN представители на консорциума F125 и Федералната служба подписаха документите за приемане. Федералната служба в Кобленц бе представена от ръководителя на проекта Марк Стефенс и ръководителя на Комисията за приемане Волфганг Лотц, докато ръководителят на проекта ARGE Кристиан Роге от Thyssenkrupp Marine Systems представляваше индустрията. Делегати от германския флот също взеха участие в церемонията по приемането.
Чрез прилагането на концепцията за интензивна употреба корабите тип F125 могат да останат в зоната на операциите до две години. Това значително ще намали броя на иначе много дългите транзитни пътувания. Напълно препроектираните кораби имат високо сложни системи и около 28 000 сензора, които позволяват много висока степен на автоматизация. Това направи възможно намаляването на необходимия брой членове на екипажа с около 1/2 в сравнение с предишните типове фрегати. Около 90% от системите на борда на фрегатите са новоразработени специално за този тип кораби.
Освен традиционните задачи за национална и съюзническа отбрана, корабите са проектирани специално за предотвратяване на конфликти и управление на кризи, както и за операции на интервенция и стабилизиране в международен контекст. В допълнение към способността да поразяват цели както по суша, така и по вода, те разполагат и със системи за ПВО и хеликоптери, специално оборудвани за борба с подводници.
ARGE F125 включва Thyssenkrupp Marine Systems като водеща компания и базираната в Бремен Fr. Lürssen. Предварително построените и оборудвани със системи носови секции са произведени в корабостроителниците на Lürssen Group в Бремен и във Волфгаст на Балтийско море. Изграждането на кърмовите секции, присъединяването на секциите, по-нататъшното обзавеждане, пускането в експлоатация и тестването се извърши в корабостроителницата Blohm+Voss в Хамбург под ръководството на Thyssenkrupp Marine Systems.
Основни данни на фрегатите F125:
Дължина: 149 m
Ширина: 18 m
Максимална скорост: 26+ възла
Водоизместване: прибл. 7200 т
Екипаж: 126 постоянен и до 64 допълнителни военнослужещи
Източник: https://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Назначиха полк. Милен Русев за зам.-началник на НСО

05.03.2020, 09:45

Полк. Милен Русев е назначен за заместник-началник на Националната служба за охрана (НСО), съобщиха от НСО.
Назначаването му е от 2 март. То е станало с Указ № 47 на Президента на Републиката от 27 февруари 2020 г. и на основание чл. 98, т. 7 от Конституцията на Република България и чл. 11, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана.
Полковник Милен Русев е роден през 1969 г. в гр. Шумен. През 1991 г. завършва ВНВУ "Васил Левски", гр. Велико Търново, мотострелкови команден профил.
До април 1993 г. е бил командир на мотострелкови взвод в охранителна рота (под. 32070, гр. София) към Министерството на отбраната.
От май 1993 г. със заповед на Министъра на отбраната е преназначен на кадрова военна служба в Националната служба за охрана на длъжност "разузнавач" и присвоено звание "лейтенант".
От 1996 г. до 2013 г. последователно заема длъжностите инспектор, старши инспектор, главен инспектор, началник на група II степен и началник на група I степен в 01 сектор на 04 Отдел на НСО.
Със заповеди на Началника на НСО му е присвоявано поредно офицерско звание старши лейтенант (1996 г.), капитан (1998 г.), майор (2001 г.), подполковник (2004 г.) и полковник (2007 г.).

 

Полша купува от САЩ ракетните системи FGM-148 Javelin за $100 млн.

05.03.2020, 09:30

Държавният департамент одобри продажбата на американските противотанкови ракетни системи Javelin за Полша. Това съобщиха от Пентагона.
Сделката е за $100 милиона. Тя включва 79 пускови установки и 180 ракети към тях.
"Държавният департамент реши да одобри продажбата за Полша на 180 ракети Javelin и 79 пускови установки, както и свързаното с комплекса оборудване. Прогнозната стойност е за $100 милиона ", съобщават от Пентагона. От гледна точка на Вашингтон, сделката е в интерес на САЩ.
"Предложената продажба ще помогне на Полша да изгради своя дългосрочен отбранителен потенциал, за да защити своя суверенитет и териториална цялост", се казва в съобщението за пресата.
Американската администрация официално уведоми Конгреса на САЩ за своето решение. Сега законодателният клон на САЩ разполага с 30 дни, за да проучи този нов военен договор и евентуално да го блокира. От влизането на Доналд Тръмп в Белия дом Полша се наложи като ключов съюзник за САЩ в постсъветското пространство в Източна Европа. - Още за FGM-148
Източник: https://news.bg/

 

„Лазер“ изпепелява 1000 китайци на остров Дамански

05.03.2020, 08:20

Помните ли онзи стар руски виц: “Китайци обстреляха мирно орящ съветски трактор. Тракторът унищожи противника с артелерийски огън и излетя към базата си”. Във всеки виц има и по малко истина. Действието се развива точно преди 50 години на границата между СССР и Китай при река Усури на остров Дамански. Оттогава върви и “фалшивата” новина, че руснаците са използвали за първи път лазерно оръжие и са изпепелили около 1000 китайци. Каква е истината?
Китайско-съветският пограничен конфликт представлява серия от въоръжени стълкновения между СССР и КНР в периода 2 март-11септември 1969 година. Конфликтът се разиграва в района на остров Дамански, на река Усури, на 230 км южно от град Хабаровск......Прочети още
- Още за инцидента на остров Дамански

 

 

Нов командир на военно формирование 52860 – Кичево

04.03.2020, 20:13

От днес, 4 март 2020 г., военно формирование 52860 – Кичево, от състава на Зенитно-ракетната база на Военновъздушните сили, има нов командир. Със заповед на министъра на отбраната от 28 февруари т.г. досегашният началник на щаба на формированието майор Свилен Славчев беше повишен в звание „подполковник”, освободен от досега заеманата длъжност и назначен за негов командир.
Тържествената церемония по сдаване и приемане на длъжността „командир” се проведе на непосредствено преди националния празник на Република България – 3 март. На нея присъстваха командирът на Базата полковник Валери Ценов, който връчи новите офицерски пагони на подполковник Славчев, командирите на военните формирования от състава й и комисия от управлението.
Досегашният командир подполковник Младен Андонов сдаде длъжността на подполковник Свилен Славчев и се отдава на заслужен отдих след близо 31 години служба в Зенитно-ракетни войски. „Чест беше за мен да мога да разчитам на изключителния професионализъм и отдаденост на каузата по защита на родното небе на колега, като подполковник Андонов. Той е пример за деен и отговорен офицер и командир, който живееше с проблемите на войските и подчинения му личен състав. Затова му желая здраве и с лекота да „поразява” новите си житейски цели, както в безбройните учения с бойни стрелби в дългата кариера” – заяви командирът на Базата полковник Валери Ценов. – А на неговия приемник – да почерпи от този опит и да не жали своите сили и енергия за развитието на войските.
Подполковник Славчев – е започнал службата си в Зенитно-ракетни войски през 1992 г. Преминава през всички длъжности от старши техник, през заместник-командир по техниката и въоръжението, до началник на щаба на дивизион във военните формирования 22730 – Поморие и 52860 – Кичево. Завършил е Военна академия „Г. Ст. Раковски”.
В края на церемонията личният състав на формированието, колегите от сектор „Зенитно-ракетна техника” в Командването на ВВС, командирите на дивизиони и командването на Базата подариха на подполковник Андонов сабя, часовник, шах и бъчва с вино, които да му напомнят за тях и времето в ЗРВ. От своя страна той им благодари за съвместната работа през изминалите години и подчерта, че взаимоотношенията им винаги са били базирани на взаимно уважение в професионален и личен план. „Надявам се да имате късмета да изживеете най-прекрасните емоции на воинската служба в Зенитно-ракетни войски, също като мен” – емоционално пожела на своите братя по оръжие подполковник Андонов.
Източник: ВВС

 

Приеха на първо четене промните на Закон за отбраната и въоръжените сили

04.03.2020, 20:03

Със 102 гласа „за“, един „против“ и 52-ма „въздържали се“ Народното събрание прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България. Определен бе максимално кратък срок от 5 дни за предложения на депутатите между двете четения, за да има възможност до края на следващата седмица да бъде приет окончателно. Целта е да се намали или преодолее некомплектът от личен състав във Въоръжените сили, който надвишава 5 000 души. Това се предвижда да се случи с увеличаване с три години (за академичните длъжности – 5 години) пределната възраст за военна служба, според военното звание и определяне на максималната възраст за прием на всички военнослужещи на 40 години. Освен това, три години повече ще служат упражнилите право на пенсия след мотивирано предложение в интерес на службата. Въвежда се мандатност на офицерите с висше военно звание или на полковник (капитан I ранг) от 4 години и ротация, която не е задължителна.
От „БСП за България“ и ДПС се въздържаха с аргумента, че тези мерки няма да решат основния проблем в армията, а поставят повече въпроси и може да доведат до напрежение. Управляващите бяха на обратното мнение с една забележка от Обединените патриоти. Според Милен Михов и Борис Вангелов завършващият етап на този процес трябва да бъде възстановяването на наборната военна служба и въвеждане на смесен способ на попълване на Въоръжените сили.
Във връзка с промяната на Закона за военното разузнаване, която урежда статута на длъжността директор на Служба „Военна информация“ народният представител Таско Ерменков информира, че ще направи предложение за отпадането на възможността директор на и цивилно лице.
Заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов благодари от парламентарната трибуна за разбирането. Според него с тези промени до 2025 г. некомплектът ще бъде намален с 50 процента. В пленарна зала бе и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. - (видео)
Източник: https://www.pan.bg, Спирдон Спирдонов

 

20 години от създаването на Оперативния архив на Българската армия

04.03.2020, 15:50

„Без вашата ежедневна професионална дейност няма как да узнаем за миналото, за да вървим напред към бъдещето. Организацията на работа в архивите е изключително важна, а резултатът от вашата дейност е още по-ценен и полезен за всички.“ Това каза в приветствието си началникът на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Валентин Кръстев, по повод 20-та годишнина от създаването на Оперативния архив на Българската армия. Той поздрави личният състав от името на командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров и благодари на военнослужещите и цивилните служители за техния професионализъм и за това, че формированието е уникално не само за СКС, но и за Българската армия.
 „През тези 20 години от съществуването си, Оперативният архив е променял своята структура, но не е променял задачите си – да извършва всички дейности, свързани с архивните документи в Българската армия. Към 01.03.2020 г. в архивохранилищата на четирите звена от архива, се съхраняват 163 331 архивни единици, групирани във 683 фонда.” Това подчерта началникът на Оперативния архив подполковник Васил Ангелов.
Архивите са част от културното наследство и източник на информация. Архивистите са тези, които спасяват миналото от забрава, подреждайки го в нещо като портфолио за бъдещите поколения, допълни той.
За постигнати отлични резултати, проявен висок професионализъм  и отговорност в служебната дейност със заповед на командващият на Съвместното командване на силите бяха отличени с предметни награди и грамоти военнослужещи и цивилни служители от Оперативния архив.
В знак на признателност и заслуги за изграждането и развитието на Архива през годините подполковник Ангелов връчи грамоти на бившите началници на Архива - полковник Илия Дейков, полковник Станчо Станчев и подполковник Георги Стоянов.
Приветствие към личния състав поднесе и полк. Илия Дейков, който изтъкна, че Оперативния архив е единствената културна институция в Българската армия. С удовлетвореност той разказа, как в началото на новото хилядолетие, въпреки опитите за унищожаване на Архива на БА като структура, те са успели да съхранят традициите и да продължат неговата дейност.
Сред гостите на тържеството бяха командири на военни формирования и началници на отдели от СКС, офицери от СКС, СВ и ВВС, съобщават от СКС.
Със заповед на министъра на отбраната № 005 от 7 февруари 2000 г. се обявява създаването, считано от 01.03.2000 г. на “Оперативен архив на Българската армия” като самостоятелна структура извън  Отдел VIII, пряко подчинена на Заместник-началника на ГЩ на БА по операциите. На основание заповед на началника на Генералния щаб на Българската армия № 048/02.03.2000 г. Оперативния архив на БА е със статут на отдел от комплекта на Генералния щаб на БА. С писмо № 0406/0025/06.06.2000 г. на Председателя на Главно управление на архивите при Министерски съвет на Оперативния архив на Българската армия е потвърден статута на учрежденски архив.
От 2011 година,  Оперативният архив на Българската армия е военно формирование на тактическо ниво, подчинено на Съвместното командване на силите за организация и провеждане на всички дейности, свързани с архивните документи в Българската армия.
Източник: http://otbrana.com/

 

Правителството предлага генерал Андрей Боцев да бъде награден посмъртно с орден „Стара планина“

04.03.2020, 15:40

Днес Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ за награждаване посмъртно на генерал Андрей Боцев за цялостна дейност по развитието и укрепването на Българската армия и принос за националната сигурност в Република България с орден „Стара планина“ без лента, първа степен, с мечове.
С друго правителствено решение се предлага генерал Андрей Боцев да бъде освободен от длъжността „Началник на отбраната“ и от военна служба, считано от 27.02.2020 г., поради неговата кончина.

 

В бъдеще американската стратегическа авиация ще е само от В-21 и В-52

04.03.2020, 13:26

В перспектива американските ВВС планират да имат смесен парк от само два стратегически бомбардировача – разработваният сега В-21 и модернизираните „ветерани“ В-52. За това съобщава американското издание "Air Force Times", позовавайки се на заявлението на заместник-началникът на Щаба на ВВС на САЩ по планирането и програмите генерал-лейтенант Дейвид Наом пред сенатската комисия по отбраната.
Такa новите бомбардировачи В-21 ще заменят сега намиращите се на въоръжение В-1В и В-2А.
Според генерал Наом „стелт“ бомбардировачите Northrop Grumman В-2A Spirit ще останат на въоръжение още около 10 години, докато В-21 не постигнат пълна оперативна способност.
Паркът от стратегически бомбардировачи В-1В Lancer се намира в лошо състояние и ще бъдат извадени от експлоатация с постъпването на въоръжение на В-21, което се планира да бъде през 2025/2026. В планирания за 2021 военен бюджет се предвижда от въоръжение да бъдат извадени 17 от всичките 62 В-1В.
Според генерал Ноум бомбардировачите В-52Н имат още голям ресурс и някои от тях може да останат на въоръжение и 100 години след производството им (последният сериен В-52Н е построен през 1962 г.). Ще бъдат модернизирани кючови системи на В-52Н, включително замяна на двигателите с нови, нова бордна РЛС и други. „Така ние ще можем да правим с В-52 това, което не можем с В-1 или В-2“, казва още генерал Ноум.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

„Локхийд Мартин“ изключи Турция от материалите за програмата за F-35

04.03.2020, 09:10

Американската военна корпорация „Локхийд Мартин“ изключи Турция от официалните материали по програмата за създаване на многоцелевия изтребител от пето поколение F-35 Lightning II. Съответните данни се съдържат в официална инфографика на програмата, публикувана от „Локхийд Мартин“ вчера.
В предишна инфографика от 3 февруари Турция беше включена в списъка на участващите страни и разработчици на програмата F-35 и трябваше да поръча 100 единици от F-35A (основната модификация на самолета, предназначен за ВВС). „Министерството на отбраната на САЩ на 17 юли 2019 г. обяви намерението си да спре участието на Турция в програмата F-35. „Локхийд Мартин“ ще подкрепи решението на министерството на отбраната на страната“, се казва в коментара на инфографиката. В настоящата версия на документа не се споменава Турция сред страните, участващи в програмата F-35.
Към 3 март 2020 година нито от Пентагона, нито от корпорацията не са правили официални заявления за пълно изключване на Турция от гореспоменатия проект.
През септември 2017 г. Руската Федерация обяви договор с Турция за доставка на системи С-400 на стойност 2,5 млрд. Долара. Първите доставки започнаха на 12 юли 2019 г. САЩ и НАТО активно се противопоставят на придобиването на С-400 от Турция. На 17 юли 2019 г. говорител на Белия дом заяви, че решението на републиката за придобиване на руските системи е направило невъзможно тя да продължи да участва в програмата за създаване на американски изтребители F-35.
Източник: https://trud.bg/

 

Подводничарят капитан II ранг Тодор Христов Георгиев (Големият Федя)

04.03.2020, 09:03

Сред ярките личности и изтъкнати командири от периода на възстановяване на подводното плаване у нас е и капитан II ранг Тодор Христов Георгиев (Големият Федя). Роден е на 15.06.1926 г. в гр. Варна в семейството на Христо Георгиев Тодоров. Баща му е иконом в двореца Евксиноград, а по-късно началник на охраната. Майка му Руска е домакиня и се грижи за децата (Тодор има още двама братя - Георги и Божидар).
В тогавашните условия на живот морето не е свързано само с романтиката, но и с надеждата за препитание и не малко младежи са постъпвали във военно училище именно с такава цел. Но преди всичко романтиката отвежда юношата Тодор на 15.09.1943 г. в гимназиалния отдел (Втори мореходен взвод) на Народното военноморско училище във Варна и го завършва през 1946 г. (Свидетелство за зрелост № 5526/24.10.1946 г.).
След това кадетът Тодор Георгиев продължава обучението си в Мореходния отдел на висшето училище. Негови съвипускници са и бъдещите подводничари Илия Мазнев, Тодор Неделчев, Тончо Тончев. Придобиването на знания по много дисциплини върви паралелно с каляването на волята и формирането на военния моряк - бъдещ офицер.
След усилена общообразователна и военна подготовка Тодор Георгиев завършва обучението си в НВМУ на 09.09.1948 г.......Прочети още

 

Преди 15 г. българин беше убит от приятелски огън в Ирак

04.03.2020, 08:59

На днешната дата се навършват 15 години от гибелта на редник Гърди Гърдев от българския военен контингент в Ирак, който загина от приятелски огън.
Дир.бг припомня трагичните събития, довели до смъртта на 31-годишния мъж.
Роден в Казанлък на 18 май 1974 г., през 2003-а Гърдев постъпва в Българската армия като кадрови военнослужещ. Кратката му служба преминава в казанлъшкото поделение 38220. В Ирак е първата му задгранична мисия - като картечар.
На 4 март 2005 г. той е смъртоносно ранен на 45 км от българската база в Дивания, след обстрел с леко стрелково оръжие. Малко по-късно издъхва от раните си.......Прочети още

 

На този ден: През 1970 г. мистериозно потъва френската подводница S-644 Eurydice

04.03.2020, 08:45

В ранната утрин на 4 март 1970 г. мистериозно изчезва модерната френска подводница S-644 Eurydice (също Eridis и Еридис). Независимо че мястото на произшествието е установено почти веднага, подводницата не е намерена в продължение на повече от месец и половина. И това не е единственият загадъчен детайл от тази катастрофа. Eridis принадлежи към дизел-електрическите подводници от клас „Дафне”, от които за френския флот са построени 11 броя – всичките с имена на митични богини, нимфи и дриади. Подводници от този клас са построени също и за Военноморските сили на Испания, Португалия, Южна Африка и Пакистан. Пълната водоизместимост на подводницата е малко над 1000 тона, има дължина около 58 м., снабдена е с 12 торпедни тръби, като в последното отношение превъзхожда руските подводници от този клас.
Първата S-644 Eurydice е заложена за построяване през юли 1958 г. в корабостроителницата Direction des Constructions et Armes Navales в Шербур. Спускането на вода става на 19 юни 1960 г., а на 26 септември 1964 г. влиза в състава на френския флот. Нейната подводна служба е обичайна за френските подводници: бойна подготовка на екипажа в базата и в морето, патрулиране край южните брегове на Франция и Северна Африка, съпровождане на граждански кораби с важни за Франция товари. „Еридис” никога не напуска акваторията на Средиземно море.
Рано сутринта на 4 март 1970 г. „Еридис” излиза от базата си в Сан Тропе с 57-членен екипаж. В морето подводницата във взаимодействие с авиацията трябва да отработи търсене и условна атака на подводница на вероятен противник, като за целта „Еридис” държи постоянна връзка с базовия патрулен самолет „Атлантик” (Breguet Br.1150 Atlantic), излетял от морската авиобаза Ним Гарон. Морето е напълно спокойно. От самолета обаче няколко пъти виждат пенеста вълна около перископа на „Еридис”, докато тя се намира на 7 мили югоизточно от нос Камара.
Неочаквано в 7:13 ч. сутринта местно време всички съобщения от борда на „Еридис” секват. Самолетът „Атлантик” напълно губи радиолокационен контакт с подводницата.
В последната радиограма командирът на „Еридис” е съобщил, че взема курс към зоната за провеждане на учението и започват да се потапят. Почти веднага след прекъсването на връзката, подводницата започват да я търсят не само флотските самолети, но и корабите от противоподводната отбрана. Френският флот изпраща в морето всички възможни средства: надводните кораби „Сюркуф”, „Дюпер”, „Вандея”, „Алерт”, „Араго”, „Жан Шарко” и шест тралчика (миночистачи), а също така подводниците „Дафне” и „Дорис”, самолети и вертолети. Спасителни сили от цялото Средиземно море се отправят към района на издирване.
В търсенето участват и италианци, които отправят към района 6 тралчика, а американците изпращат на помощ военния спасителен съд „Скайларк”.
Достатъчно бързо е определен приблизителният район на гибелта на „Еридис” с площ 4 квадратни мили (14 кв. км.). Установено е мястото, където патрулният самолет „Атлантик” е наблюдавал подводницата по време на последния радиосеанс.
След известно време край това място е открито голямо петно от мазут, а по-късно парчета шперплат и перфокарта с кода на „Еридис”. Тези неоспорими доказателства донасят страшната истина, че подводницата е погубена.
След това в работата се включват и експерти, проведено е идентификационно изследване на дизеловото гориво, взето от откритото петно в морето. Оказва се, че мазутът има високо съдържание на сяра, което е характерно за използваното от „Еридис” гориво.
Четири денонощия след началото на издирването командването на френския флот обявява „Еридис” и нейния екипаж за загинали. Офицерите на спасителните съдове снемат фуражки, а всички кораби от флота на Франция включват сирените си. Този своеобразен салют е своеобразно прощаване с подводницата.
По-късно, след анализ на показанията на сеизмографите на бреговите геодезични лаборатории, е установено, че в 7:28 часа на 4 март те са регистрирали взрив. А съпостяването на пеленгите на зоната на взрива от различните сеизмични станции позволява да се определи точното място, където става трагедията.
„Еридис” обаче не е открита. Вдига се вълна от обществено недоволство. Роднините на загиналите подводничари настояват на всяка цена да бъде открита подводницата и да се установи причината за нейната гибел. Френското правителство се обръща към САЩ с молба за оказване на помощ при издирването на „Еридис”. В Тулон спешно пристига американският спасителен съд „Мизар”, успешно представил се при издирване на подводницата „Трешър” и при загубената край Паломарес водородна бомба.
Едва на 22 април, повече от 1,5 месеца след катастрофата, американците откриват и идентифицират няколко големи отломки от „Еридис”, разпръснати на дълбочина от 600 до 1100 м.
После е установено, че голям фрагмент от кърмовата (задната) част на „Еридис” лежи в центъра на странна яма с диаметър 30 м. Всички металически части от подводницата са странно огънати и деформирани.
Европейските вестници се изпълват с всевъзможни догадки. Очевидно в подводницата е станала голяма експлозия, не са известни само причините. Конструктивни недостатъци? Грешка на екипажа? Особено популярна тогава е версията за вмешателството на пришълци. Изказани са предположения за сблъскване с търговски кораб.
Резултатите от проведените изследвания никога не са огласени пред обществеността. Гибелта на „Еридис” предизвиква истински шок във Франция. В близост до Тулон предните години една след друга потъват с екипажите си три френски подводници: На 6 декември 1946 г. потъва U-2326, предадена на Франция след победата над Германия; На 23 септември 1952 г. е загубена подводницата „Сибил” (бившата британска Р.229 Sportsman. На 27 януари 1968 г. загива подводницата „Минерва” (еднотипна с „Еридис”). Причината за гибелта на тези подводници, както и на „Еридис”, остават неизвестни и до сега.
В Тулон, една от главните бази на ВМС на Франция, е поставен паметник на загиналите подводничари. Той представлява макет на огражденията на бойната рубка на подводница от класа на „Еридис”.
Две години преди това, през февруари 1968 г., френският президент Шарл дьо Гол присъства на възпоменателна литургия в Тулон в чест на 52 военноморски екипажа, изчезнали с корабите си, и там произнася реч. За изненада на командването на ВМС президентът дьо Гол пожелава да се потопи за кратко на борда на подводницата „Еридис” (еднотипна със загиналата само месец преди това подводница „Минерва”) на дълбочина 130 фута. Така той проявява галантен жест на доверие в подводниците от клас „Дафни”, към който принадлежат „Минерва” и „Еридис”. По-късно обаче никой френски президент не изявява желание да преживее подобни емоции.
/По материали в интернет/

 

До края на март или по-рано ще бъдат гласувани промените на закона за отбраната

04.03.2020, 08:34

Има всички шансове да края на март да бъдат окончателно приети поредните промени в Закона за отбрана и въоръжените  сили. Очаква се още през тази седмица Народното събрание да ги обсъди и гласува на първо четене. Ако се съди от обсъжданията в парламентарните комисии, няма да има гласове „против“. Депутатите от ГЕРБ и Обединените патриоти са твърдо „за“, към тях най-вероятно ще се присъедини и ПГ на Воля. От „БСП за България“ и ДПС  са нито „за“, нито „против“.
Дори и две седмици да има за предложения между двете четения, пак прогнозата може да се сбъдне. При тази нагласа от народните представители, обаче, е напълно възможно въпросните две седмици да бъдат намалени на една. А и ако погледнем реално, ситуацията, в т.ч. политическата, е такава, че едва ли в широкия си състав парламентът ще прояви толкова голям интерес към промените.
Така че тези, които от април нататък навършват пределна възраст за военно звание, най-вероятно ще дочакат удължаването с три години. По-сложно е за навършващите пределна възраст за военно звание и упражнили правото си на пенсия, според КСО. В първия момент те ще получат възможност да служат още три години, но от там нататък ще са под напрежение от евентуалното възникване на мотивирано предложение на началника си за оставане на служба. Или кога ще се яви кандидат за длъжността им.
Има някои неясноти и за тези, които ще влязат в режим на ротация, заради въвеждане на принципа на мандатност. Новият текст се отнася до полковниците и генералите: „Военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „полковник“ (капитан I ранг), които са  на длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на друга предложена им длъжност в същото или по-високо длъжностно ниво, продължават да заемат длъжността си за срок 1 година.“ Т.е. ще се уволняват.  Питането е от кога ще започне броенето на четирите години. След приемането на закона или вече доста полковници и генерали трябва да чакат предложение за нова длъжност.
Според Министерството на отбраната продължителният престой на една и съща длъжност от военнослужещите в повечето случаи води до неефективно изпълнение на задълженията от тяхна страна и до загуба на мотивация за служба за онези военнослужещи, които са потенциални кандидати за заемане на тези длъжности. Анализите показвали, че има офицери, които заемат определена длъжност повече от  4 години и не изразяват съгласие за преназначаване на друга предлагана им длъжност в интерес на службата.
Нежеланието за заемане на длъжности на равно или по-високо длъжностно ниво от офицерите създавало затруднения, особено при комплектуването на важни за командната структура на въоръжените сили длъжности.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Русия приема на въоръжение нова атомна подводница до 9 май

03.03.2020, 21:09

Главният атомен ракетен подводен стратегически крайцер от проекта 955А ("Борей-А") – К-549 "Княз Владимир", може да бъде предаден на руския военноморски флот и да влезе на въоръжение до 9 май, когато ще се честват 75 години от края на Втората световна война. Това съобщи ТАСС, като се позова на източник от корабостроителния отрасъл.
"Очаква се, че "Княз Владимир" ще бъде предаден на поръчителя до Деня на победата. Най-вероятно - в края на април", казва източникът.
На 10 февруари шефът на обединената корабостроителна корпорация (ОСК) Алексей Рахманов заяви в кулоарите на заседание на Союзмаш в Москва, че "всички финални детайли са завършени и изпитанията са приключили".
Засега обаче министърът на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу само е потвърдил, че предаването на "Княз Владимир" на военноморския флот ще стане до края на годината.
"Княз Владимир" е построен по обновения проект 955А и бе пуснат на вода още през ноември 2017 г., но трябваше да премине пълни изпитания. По данни на руското министерство на отбраната, той е по-безшумен, има по-добри системи за маневриране и задържане на голяма дълбочина, а също така усъвършенствана система за управление на оръжията. Всички подводници от този клас ще имат на борда по 16 ракети "Булава", а също така и торпедни апарати калибър 533 мм. - Още за проект 955

 

Кой е единственият руски генерал, загинал в Руско-турската война, погребан на българска земя?

03.03.2020, 16:40

В Руско-турската война от 1877 година руската имперска армия губи 14 генерали на двата фронта - на Балканите и в Кавказ. Почти всички те са от дворянски произход и като висши военни са транспортирани и погребани в родината си. Единственото изключение прави генерал Вилхелм Карлович фон Олдекоп. Както подсказва името му, с немски корени. Неговите кости са положени в малък гроб в двора на църквата в тогавашния Турски тръстеник, днешно Славяново край Плевен.
1 септември 1877 г., и третата атака на Плевен е неуспешна. Загиват близо 13 000 руски, румънски и фински войници и офицери. За младия генерал Вилхелм Олдекоп това е последната битка. Тежко ранен при атаката на Гривишкия редут, той е откаран в лазарета в Турски тръстеник, където 9 дни по-късно умира (на 54 г.).
Руското главно командване решава да не спази традицията и да погребе генерала на българска земя вместо в родината. За да го изпрати в последния му път пристига лично братът на императора великия княз Николай Николаевич, военният министър на Русия Дмитрий Милютин и командващият румънските части генерал Кристодор Черкез.
Княз Николай Николаевич: Нека завинаги да помним делото на нашия славен генерал, който завинаги остава на българска земя. Благодаря на църковното настоятелство за възможността ген. Вилхелм Олдекоп да бъде погребан тук, където отдаде живота си за освобождението на Плевен.
Ген. Олзекоп е положен в малък гроб южно до олтара на църква „Свети Николай".
Валери Какачев - историк: Има една паметна плоча, сложена от войсковата му част. 1902 година съпругата му идва, за да види неговия гроб, заедно с двамата му сина и дъщеря му. И слага от името на семейството още една паметна плоча".
Хората от Славяново никога не забравят саможертвата на генерала.
Кристина Христанова - читалище „Кл. Браницик" - гр. Славяново: От Освобождението на България на нашия национален празник 3 март всички тържества, които провеждаме, са именно тук, в двора на църквата, за да отдадем почит на героя.
На 10 декември 1877 г. Плевен е освободен. Пътят към София е открит. Краят на войната е близо.
Източник: https://www.cross.bg/

 

САЩ показаха изтребител от шесто поколение

03.03.2020, 16:10

Нa кoнфeрeнциятa Аir Wаrfаrе Sympоsium 2020 в Oрлaндo, щaтa Флoридa, кoмпaниятa Lосkhееd Mаrtin пoкaзa първитe изoбрaжeния нa изтрeбитeл oт шecтo пoкoлeниe, предава факти.бг.
Прeзeнтaциятa ce e cъcтoялa прeд oгрaничeн кръг учacтници, нo рeдaктoрът нa cп. Аviаtiоn Wееk Cтийв Тримбъл e уcпял дa щрaкнe caмoлeтa прeз oткрeхнaтa врaтa нa зaлaтa.
Cнимкaтa e c изключитeлнo лoшo кaчecтвo, нo дaвa прeдcтaвa зa фoрмaтa нa изтрeбитeля. Oт Lосkhееd Mаrtin явнo нe възнaмeрявaт вce oщe дa рaзкривaт пoдрoбнocти зa aпaрaтa и хaрaктeриcтикитe му.
Прeз фeвруaри Илoн Мъcк oбяви, чe изтрeбитeлитe oт пeтo пoкoлeниe кaтo F-35 Lightning II в cкoрo врeмe нямa дa имaт никaкви шaнcoвe прeд бeзпилoтни бoйни caмoлeти c диcтaнциoннo упрaвлeниe, дoпълнeнo oт aвтoнoмeн рeжим. Cпoрeд шeфa нa SpасеX eрaтa нa пилoтирaнитe aпaрaти във вoeннaтa aвиaция вeчe e приключилa.
Източник: https://it.dir.bg/

 

Президентът ще бъде на Шипка

03.03.2020, 08:21

Държавният глава Румен Радев ще участва в отбелязването на Националния празник – 3 март на връх Шипка от 11.00 часа.
Във връзка с препоръката на Националния оперативен щаб да бъдат отменени планираните тържествени мероприятия на връх Шипка по случай Националния празник на България - 3 март заради риск от усложняване на „епидемичната ситуация“, Прессекретариатът на президента информира, че от 11.00 часа на 3 март държавният глава Румен Радев ще поднесе цветя на връх Шипка и ще отправи приветствие по случай Националния празник на България.
От 09.30 часа президентът Румен Радев ще присъства на молебена, който ще бъде отслужен в Шипченския манастир „Рождество Христово“ от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан.
Припомняме, че по-рано от областната администрация на Стара Загора съобщиха, че по препоръка на Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19 планираният за утре - 3 март, официален ритуал за честване на 142 години от Освобождението на България на връх Шипка, се отменя.
Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата, остава свободен. Въведените временни промени на движението в района остават в сила.
По-рано Националният оперативен щаб за координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19 препоръча масовите чествания да бъдат отменени. Сред мотивите се посочват:
- Нова грипна вълна от вирус тип “Б“ в областите: Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София – област и други.
- Усложняване на епидемичната ситуация в страната от активирането на други инфекциозни заболявания.
От Националния оперативен щаб срещу коронавируса предупреждават, че „струпването на големи групи хора на едно място създава предпоставки за епидемиологични рискове относно активиране на горепосочените инфекции“ и на базата на експертните становища препоръчват отмяна на планираните тържествени мероприятия на връх Шипка за 3 март.
Препоръката е адресирана до президента на Република България Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, областния управител на област Стара Загора Гергана Микова и кмета на община Казанлък Галина Стоянова.
От парламента съобщават, че на Шипка ще бъде и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
*********
Програма на държавния глава и на вицепрезидента в тържественото отбелязване на Националния празник 3 март
Президентът и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще вземат участие в тържествената програма, с която ще бъде отбелязан Националният празник на България 3 март.
В 9.30 часа държавният глава Румен Радев ще пристигне в Шипченския манастир „Рождество Христово“.
В 11.00 часа президентът Радев ще поднесе цветя на връх Шипка и ще отправи приветствие по случай Националния празник на България.
От 11.00 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на тържествената церемония по издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата по случай 142 години от Освобождението на България.
В 11.45 часа Илияна Йотова ще произнесе слово пред Паметника на опълченеца.
От 18.30 часа на пл. „Народно събрание“ в София президентът и вицепрезидентът ще присъстват на тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18.40 часа държавният глава ще произнесе слово.
Във връзка с препоръките да не се организират масови събития на закрито няма да се провежда традиционният прием в Централния военен клуб в столицата по случай 3 март.
Източник: http://otbrana.com/

 

Бригаден генерал Петьо Мирчев ще командва зарята на 3 март

03.03.2020, 07:58

Тържествената проверка (заря) в чест на 142-ата годишнина от Освобождението на България ще се проведе утре от 18.30 ч. на площад „Народно събрание“. В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, военни формирования 28 860 – Горна Малина, 42 600 – Мусачево, 22 320 – Божурище и знаменен взвод със знамената-светини – Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-ти пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-ти пехотен Търновски полк.
Командващ на тържествената проверка (заря) ще бъде бригаден генерал Петьо Мирчев – заместник-командир на Военновъздушните сили.
Издигането на Националното знаме на Република България ще започне в 11.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата в чест на Националния празник.В ритуала ще участват формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. По време на изпълнението на химна на Република България ще бъде изпълнен артилерийски салют от 20 залпа. Те ще бъдат произведени от 122 мм артилерийска батарея от състава на Националната гвардейска част, разположена в Княжеската градина в столицата.
По повод Националния празник в 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.
**********
Биографични данни на командващия тържествената проверка (заря) пред Народното събрание в София бригаден генерал Петьо Мирчев
Бригаден генерал Петьо Мирчев е роден на 14 февруари 1966 г. в гр. Карлово. Завършил е Висшето народно военно въздушно училище „Георги Бенковски” специалност летец-пилот, Военна академия „Г.С. Раковски” и Военновъздушния колеж на ВВС на САЩ във Военновъздушната база „Максуел”, Алабама.
Службата си като офицер от Българската армия започва през 1990 г. През годините последователно преминава през всички летателни длъжности от младши пилот в 44-ти вертолетен авиационен полк до командир на 24-та авиационна база. Бригаден генерал Петьо Мирчев e летец-пилот І клас. Летял е на самолет Л-29 и вертолети Ми-2, Ми-17, Ми-24, Бел-206 и AS 532 AL Cougar.
От 2016 г. е назначен за заместник-командир на Военновъздушните сили.
Бригаден генерал Петьо Мирчев е офицер с висока подготовка и богат практически опит. За заслугите му към отбраната на страната и развитието на Българската армия е награждаван от министъра на отбраната с награден знак „За отлична служба” за офицери І-ва степен, предметни награди и грамоти от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на ВВС.

 

3 март: Преди 142 г. e сключен Санстефанският мирен договор

03.03.2020, 07:18

На 19 февруари/3 март 1878 г. в Сан Стефано край Цариград е сключен мирен договор между Русия и Турция, който слага край на Освободителната война. Договорът е прелиминарен (предварителен), което означава, че подлежи на процедура по утвърждаване след преразглеждане, което после е направено на Берлинския конгрес. - (Руско-турската освободителна война в снимки)
Датата е подбрана специално: На 19 февруари 1855 г. император Александър II се възкачва на престола, пак на 19 февруари 1861 г. той подписва манифеста за освобождаването на крепостните селяни, за което е наречен Цар Освободител.
Договорът съдържа 29 члена. С чл. 1-5 се дава независимост на Черна гора, Сърбия (която получава Нишката област) и Румъния (която получава Северна Добруджа като компенсация за южната част на Бесарабия, която се присъединява към Русия).
Чл. 6–11 се отнасят за новосъздаденото Княжество България: то е признато за автономно, трибутарно (зависимо от сюзерен) княжество с християнско правителство и народна милиция.
В границите му се включват териториите от Мизия, Тракия и Македония, заселени с компактно българско население. Границите на княжеството с известни изключения са идентични с тези на Българската екзархия, създадена през 1870 г., и с проекта, изработен от великите сили на Цариградската конференция от 1876 г.
Князът на България се избира от нейното население и се одобрява от султана със съгласието на великите сили. Препоръчва се събрание от български първенци да изработи Органически устав (конституция) на княжеството.
Новото управление се въвежда за срок от 2 години под надзора на руски комисар. За същия период от време в княжеството остават руски войски за поддържане на реда.
България трябва да плаща годишен данък на Османската империя, която няма право да държи войски на територията на княжеството, но може да прекарва войски и бойни материали по определени пътища. Всички османски крепости в княжеството подлежат на разрушаване.
Мюсюлманските изселници запазват недвижимите си имоти.
Договорът обхваща и проблеми извън България, например урежда корабоплаването по Дунав, необходимите реформи Босна, Херцеговина остров Крит.
Урежда се обезщетението, което Османската империя трябва да изплати на Русия. От общата сума 1410 млн. рубли се приспадат 1100 млн. рубли за териториите, които империята отстъпва на Русия: Северна Добруджа, част от Североизточна Мала Азия, Карс, Батуми и Баязид.
Останалите членове уреждат въпроси, свързани с правата на руските граждански и духовни лица в Османската империя, с военнопленниците, с преминаването на неутралните плавателни съдове през Проливите, с изтеглянето на руските войски.
Санстефанският договор е опит от страна на руската дипломация да засили позициите на Русия на Балканите и по Източния въпрос преди началото на Берлинския конгрес, да пропагандира каузата на Русия като загрижена за разрешаването на националните проблеми на българския народ.
Срещу договора се обявяват останалите велики сили, най-вече Англия и Австро-Унгария, както и християнските балкански държави, които възразяват срещу създаването на голяма българска държава, нарушаваща баланса на силите на Балканите. Румъния е недоволна и от замяната на Южна Бесарабия със Северна Добруджа.
Санстефанският договор е посрещнат с въодушевление и възторг единствено от българите, тъй като той възстановява независимата българска държава в максимално възможните етнически граници. В интерес на истината повечето българи не знаят, че ще има Берлински конгрес, и изобщо не подозират какви несправедливи решения ще вземе той.  - (3 март - митове и истина, беседа на проф. Андрей Пантев)

 

 

Корабен състав на ВМФ на Русия към 01.03.2020 г.

02.03.2020, 23:10
 

Откриха възстановения военен паметник в Казанлък

02.03.2020, 23:05

Независимо от превратностите на времето ние нямаме право да се отказваме от нашите идеали, от идеалите, заради които са умирали нашите национални герои. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес на откриването на възстановения Паметник на загиналите воини за свободата на България в гр. Казанлък, съобщава Пресцентърът на МО.
„Нека бъдем преди всичко българи и заедно с Божията помощ и нашата воля да осъществим завинаги идеала на нашите предци – силна, просперираща България, в която гражданите живеят с достойнство и в мир“, заяви той. Министър Каракачанов призова на този празник българското общество да се обедини в името на идеалите, изписани в страниците на славната българска история с кръвта на хиляди герои.
В навечерието на 3-и март жителите и гостите на Казанлък се преклониха пред паметта на героите, дали живота си за свободата на Родината. Почетна рота от 61-а Стрямска механизирана бригада участва в официалната церемония по издигане на националния флаг на Република България.
Тържествата по повод 142-ата годишнина от освобождението на България завършиха с тържествена проверка (заря) с участието на военнослужещи от Сухопътните войски.
Източник: http://otbrana.com/

 

Навършват се 145 години от рождението на кап. I ранг Неделчо Недев

02.03.3030, 21:56

Неделчо Недев е роден на 2 март 1875 г. в Шумен, разказват от Военноморския музей във Варна. Учи във Варна и след завършване на IV клас на мъжката гимназия е изпратен в Австро-Унгария, където през 1894 г. завършва Императорската и кралска академия по търговия и мореплаване в Триест. След завръщането си в България постъпва на служба във Флотилията и Морската част в Русе. От 1 май 1895 г. е изпратен на практика на параходите на Българското търговско параходно дружество във Варна, където получава и първото си морско офицерско звание – мичман II разряд. За кратко е адютант на Дунавската флотилия. В края на 1897 г. е приведен да служи в новосъздадения морски екипаж на Черно море под командването на капитан II ранг Пол Пишон, с което става един от основоположниците на Българските военноморски сили на Черно море. В периода 1897 – 1900 г. служи на парахода „Крум“ на р. Дунав, назначен е за младши офицер на крайцера „Надежда“ и участва в първото му задгранично плаване през 1899 г. Продължава образованието си във Франция (06.1900 – 01.1905 г.), където завършва Висшето училище по електротехника в Париж и Факултета за точни науки в Сорбоната, както и астрономически курсове в обсерваторията в Парк Монсури и в Централната физическа обсерватория в Парк Сен Мор. След завръщането си в България става преподавател и заместник началник на Машинното училище във Варна. През 1906 г. завършва Артилерийски офицерски курс в Кронщад (Русия). На 32 години завършва шест учебни курса, от които два му дават висше образование, владее отлично френски, италиански и руски език. Той е в състава на българската делегация на Международната учредителна радиотелеграфна конференция в Берлин (3.10 -3.11.1906 г.). Лейтенант Недев участва и в поставянето на подводния кабел от Варна до Севастопол през лятото на 1908 г. с английския кораб „Фарадeй“. През 1910 г. е част от комисията, която приема първата българска радиостанция край Варна (в местността Франга). След инсталирането на радиостанцията на крайцера „Надежда“ (1911 г.) той разработва първите правила за радиообмен между двете радиостанции, както и правилник за обучението на военни радиотелеграфисти на станция „Франга“.
До Първата балканска война лейтенант Недев се утвърждава като специалист в областта на хидрографията. В периода 1905 – 1906 г. плава на борда на катерите „Амалия“ и „Раковски“ и съставя карта-план на Варненския залив и околностите му. Включен е в комисията по определяне границата по р. Дунав между България и Румъния. Участва в комисията по приемане на миноносците „Шумни“, „Летящи“ и „Строги“ и става първият командир на „Летящи“. През 1911 г. с разрешение на Негово Величество Царя е изпратен като дипломатически емисар в Италия през Триполитанската война.
Командир е на миноносец „Смели“ (17.07.1910 - 22.11.1913 г.) и участва в атаката на турския крайцер „Хамидие“. Написва и издава теоретичен труд по организационната структура на флота с принос във военноморската наука, който заляга в „Устав на самостойните действия на миноносците“ – 1915 г. През 1914 г. ръководи курс за строеви морски офицери и преподава лоция, сферична тригонометрия, навигация и астрономия. Превежда труда на професор Пол Жане: „Основи на индустриалното електричество“. На 7.04.1915 г. е назначен за преподавател във Военната академия в София, а година по-късно е повишен в звание капитан II ранг. Участва в поставянето на минни заграждения в района на Бургаския залив, Калиакра и пред Балчик (1916- 1917 г.). През 1917 г. издава „Дунав от гледище на съвременното речно конвенционално право“. В края на Първата световната война капитан II ранг Недев е емисар по морско право в Берлин, Браила и Букурещ. По време на военната си служба изпълнява следните командни длъжности – Началник на Учебната част на флота; Началник на неподвижната отбрана на флота; Началник на подвижната отбрана на флота и Временен началник на флота. Напуска флота по собствено желание на 10.09.1919 г.
Той е един от основателите и активен деятел на създадения през 1920 г. Български Народен Mорски Сговор. В периода 1932 – 1941 г. е директор на Българското Търговско Параходно Дружество (БТПД).
Умира във Варна на 11.04.1948 г.
Източник: http://www.moreto.net/

 

Адмирал, сменен от Радев, поема отбраната

02.03.3030, 21:37

Вицеадмирал Емил Ефтимов ще изпълнява временно длъжността началник на отбраната, след като титулярят ген. Андрей Боцев почина в края на миналата седмица. Ефтимов бе заместник-началник на отбраната и е последният, за когото ген. Боцев е издал заповед да го замества преди смъртта си.
Вицеадмиралът вече веднъж бе временен началник на отбраната, след като при избора на Румен Радев за президент дотогавашният ген. Константин Попов подаде оставка. През 2017 г. обаче държавният глава смени Ефтимов и назначи за началник на отбраната ген. Боцев.
В следващите дни трябва да започнат преговорите между Румен Радев и правителството за назначаване на нов началник на отбраната. По закон той се предлага от Министерския съвет, но го назначава държавният глава.
Седмина висши военни са кандидати за поста, като един от тях като сегашен зам.-началник е именно вицеадмирал Ефтимов. Право да бъде предложен за поста на началник има и другият заместник на починалия ген. Боцев - генерал-лейтенант Димитър Илиев, който е артилерист.
Нов началник на отбраната може да бъде избран и от командващите на трите основни вида войски - Сухопътни, Военновъздушни и Военноморски.
Малко вероятно е обаче да бъде избран някой измежду генерал-майор Михаил Попов, който командва пехотата, генерал-майор Цанко Стойков на ВВС или контраадмирал Кирил Михайлов. Причината е, че и тримата са ангажирани с големите проекти за закупуване на бронирани бойни машини за пехотата, новите изтребители F-16 и двата нови патрулни кораба. Смяната им в този момент би могла да забави проектите допълнително, опасяват се в министерството.
Право да бъде предложен за поста началник на отбраната има и командирът на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров. Кандидат е и вицеадмирал Митко Петев, който в момента е представител на началника на отбраната към Военния комитет на НАТО.
Досега без краткия период, в който вицеадмирал Ефтимов изпълняваше функциите на началник на отбраната, на поста не е имало представител на бойния флот. Заради това очакванията на военните са да се спази ротацията и постът да бъде даден на някой от тримата адмирали, които отговарят на условията. Още повече че преди ген. Боцев, който бе от Сухопътни войски, начело на отбраната бе пък летецът ген. Попов.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Ердоган отива в Москва

02.03.3030, 19:38

Руският президент Владимир Путин ще приеме турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в четвъртък, обяви днес Кремъл, потвърждавайки съобщение на турското президентство от по-рано през деня, предадоха световните агенции.
Очаква се Путин и Ердоган да обсъдят ескалацията на насилието в северозападната сирийска провинция Идлиб, която граничи с Турция. Придаваме "голямо значение" на сътрудничеството "с нашите турски партньори" в Сирия, увери говорителят на руския президент Дмитрий Песков.
В същото време той потвърди ангажимента на Русия към "териториалната цялост на Сирия" и "борбата срещу терористите". Песков обърна внимание на предупреждението на руското министерство на отбраната, че Русия вече не може да гарантира безопасността на турските самолети над Сирия, след като сирийското правителство затвори въздушното пространство над провинция Идлиб.

 

В руската авиобаза Хмеймим с кацнали 8 Ил-76 и два Ту-154М с група офицери от ПВО

02.03.3030, 19:24

Три военнотранспортни самолета Ил-76 на ВКС на РФ са кацнали в авиобаза „Хмеймим“ в сирийската провинция Латакия в нощта на 1 срещу 2 март.
За последните 72 часа в авиобазата са кацнали общо осем самолета от този тип.
В авиобазата са пристигнали и военнослужещи от ПВО, транспортирани с два самолета Ту-154М.
Според местен източник „групата (руски) специалисти ще окажат помощ на сирийската армия в създаването на ешелонирана система за противодействие (на ударните БЛА) на турските ВВС в провинция Иглиб. Доставени са и допълнителни за руски ЗРАК“.
Всички руски самолети са прелетели до Сирия през въздушното пространство на Турция.
Определено може да се каже, че нарасналата активност на руската ВТА в Сирия се дължи на последните събития в провинция Иглиб, където турските войски предприеха настъпление срещу сирийската армия.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Saab предлага Gripen E за канадския изтребителен конкурс

02.03.2020, 16:27

Saab кандидатства за проекта за бъдеща изтребителна способност на Канада (FFCP) и обяви, че водещите канадски компании за аерокосмическа индустрия IMP Aerospace & Defense, CAE, Peraton Canada и GE Aviation са част от екипа „Gripen for Canada Team“.
Saab предлага Gripen E, с подкрепата на шведското правителство, за бъдещото изтребително изискване на Канада от 88 нови изтребителя, които да заменят съществуващия флот от изтребителите CF-18 Hornet. Канадската заявка за предложение изисква компаниите да предоставят висококачествени индустриални и технологични ползи, като тези които Saab демонстрира с Gripen за Бразилия и предлага за изтребителните конкурси на Финландия и Индия.
Офертата на Saab за правителството на Канада ще включва всеобхватно предложение за постигане на тези ползи с висококачествени работни места и технологии, като добавя по-голяма икономическа стойност и способности за цялата канадската аерокосмическа индустрия. Днешното съобщение е първата стъпка към постигане на това предложение с компаниите IMP Aerospace & Defense, CAE, Peraton Canada и GE Aviation като част от екипа „Gripen for Canada“.
„През последните две години Saab и шведското правителство бяха насърчавани от откритата и прозрачна конкуренция на Канада за замяна на нейния изтребителен флот. Днес с удоволствие съобщаваме за създаването на екип „Gripen for Canada“. Събрахме динамична група от иновативни лидери в аерокосмическата индустрия в много региони на Канада, за да предложим най-доброто решение за бъдещия изтребител в Канада. Saab се ангажира да осигури дългосрочни отношения в Канада, които ще създадат значителен брой висококвалифицирани, устойчиви работни места за канадците в рамките на национални и международни вериги за доставки“ заяви Йонас Хелм, старши вицепрезидент и ръководител на бизнес зоната Aeronautics.
IMP Aerospace & Defense ще допринесе с национално производство и поддръжката по време на експлоатация по време на жизнения цикъл на канадския флот Gripen.
CAE ще предостави решения за системи за обучение и мисии, докато Peraton Canada ще осигури поддръжка, ремонт и основен ремонт на компоненти на оборудване за авионични и тестови съоръжения, както и управление на материалите.
GE Aviation ще осигури и поддържа двигателите на изтребителя в Канада.
Екипът „Gripen for Canada“ представя истинско решение „Произведено в Канада“ и очаква с нетърпение да демонстрира как Gripen е най-добрата стойност за канадската аерокосмическа индустрия и данъкоплатците по отношение на разходите за жизнения цикъл
и устойчивостта в рамките на конкурса FFCP. Изтребителят Gripen Е на Saab отговаря на всички специфични отбранителни изисквания на Канада, предлагайки изключителна производителност, усъвършенствани технически възможности, модернизиране в бъдеще и оперативна съвместимост с НАТО.
Източник: https://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Морско училище бе домакин на среща на началници на военните окръжия

02.03.2020, 11:50

Работна среща по въпросите на кандидаткурсантската кампания и ранния прием се проведе между военните окръжия от цялата страна във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Срещата се осъществи по покана на зам.-началника по учебната и научна част в Морско училище – капитан I ранг проф. д-р Калин Калинов. Във форума взеха участие началникът на ЦВО полковник Георги Петков, началниците на всички военни окръжия и експерти, отговарящи за набирането на кандидати за военна служба.
Изключителен интерес и множество въпроси предизвика новата специалност „Мехатроника“, която беше представена от доц. д-р Тихомир Василев. Участниците имаха възможност да се запознаят с условията на живот на курсантите, да разгледат интерактивните лаборатории и тренажорни комплекси, в които се осъществява подготовката на обучаемите, както и новоизградения фитнес и реновирания басейн, съобщават от училището.
Източник: http://otbrana.com/

 

Северна Корея отново извърши ракетни тестове

02.03.2020, 09:40

Според южнокорейски военни Северна Корея е изстреляла най-малко два неидентифицирани снаряда към открито море. Засега не става ясно за какъв тип снаряди става дума, съобщи в понеделник Генералният щаб на Южна Корея. Снарядите са изстреляни във Уонсан – на източния бряг, предава DPA.
Япония също потвърди теста, но Министерството на отбраната на Токио заяви в изявление, че става дума за "балистични ракети". Тестовете с такива ракети, които в зависимост от дизайна си могат да носят и ядрени бойни глави, са забранени в Северна Корея с резолюции на ООН.
Това беше първият тест на оръжия, след като владетелят на Северна Корея Ким Чен Ун заплаши в края на миналата година, че в близко бъдеще светът ще изпита „новото стратегическо оръжие“ на страната. Ким също така заяви, че Пхенян вече не се чувства обвързан към  своя мораториум за тестване на атомни бомби и интерконтинентални ракети.
Изявлението се случва на фона на провала на преговорите с администрацията на американския президент Доналд Тръмп. Правителството на Северна Корея постави крайна дата, до която Вашингтон трябва да облекчи наложените санкции. Преговорите зациклиха след провалената среща между двамата лидери във Виетнам през февруари 2019 г..
За последно Северна Корея изстреля ракети в края на ноември, които според Южна Корея  са били междуконтинетални. Оттогава Северна Корея се въздържаше от по-нататъшни ракетни изпитания. В Южна Корея се спекулира, че прекъсването може да е свързано с настоящия фокус на Пхенян върху предотвратяването на разпространението на патогена Covid-19.
Източник: https://www.investor.bg/

 

 

България се прости и раздели с генерал Андрей Боцев

01.03.2020, 16:24

Точно на Сирни заговезни, когато искаме и даваме прошка, отдадохме последна почит на генерал Андрей Боцев. Минахме ковчега с тленните му останки по време на траурната церемония в концертната зала на ЦВК, поставихме цветя и всеки остана в съзнанието си със спомена за него - такъв, какъвто го познава. Венците от президента, патриарха, премиера, председателя на Народното събрание, министъра на отбраната, Щаба на отбраната, СКС, СВ, ВВС, ВМС, СКСО, армейските формирования и десетки още, включително от съседите му, подсказваха, че България се разделя завинаги със своя военен №1. За уважението към него говореха не само словата на държавниците, генералите и адмиралите. Говореха лицата на всички офицери и сержанти от запаса и резерва, на цивилни служители от Министерството на отбраната и Щаба на отбраната, дори и на десетки граждани, които сигурно не са прекрачвали прага на военното ведомство. Те не се поколебаха да останат докрай, изчаквайки реда си на жълтите павета през входа на ЦВК, дори когато полицията побърза на пусне движението по Цар Освободител. - (видео)  
Сигурно е за съжаление, но си заслужава да отбележим, че скоро в столицата не е имало такава траурна процесия. Тя започна от Министерството на отбраната, където се намира и Щабът на отбраната, премина край Паметника на незнайния воин и Народното събрание и завърши пред ЦВК.  Утре, 2 март, от 10.00 часа в родния град на началника на отбраната генерал Андрей Боцев - гр. Гоце Делчев, ще се състои поклонение в Катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“, а опелото ще е от 12.00 часа.
********
На поклонението пред тленните останки на генерал Боцев дойдоха президентът ген. Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, председателят на парламентарната Комисия по отбрана ген. Константин Попов, министри, заместник-министрите на отбраната Атанас Запрянов и Анатолий Величков, заместник-началниците на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Димитър Илиев, началникът на Генералния щаб на Република Северна Македония генерал-подполковник Васко Гюрчиновски, началникът на отбраната на въоръжените сили на Румъния генерал-лейтенант Даниел Петреску, представители на ръководството на Въоръжените сили и Българската армия, народни представители, военнослужещи, бивши началници на отбраната, стотици граждани. Тук бяха и много генерали, адмирали и офицери от запаса и резерва, като председателят на СОСЗР ген. Златан Стойков, председателят на БАА полк. Ангел Георгиев, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председателят на АСВ гeнерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков и др. Никога няма да забравим искреното отношение на генерал Боцев към участниците във Втората световна война и признателността му към нас. Никога няма да забравим искреното отношение на генерал Боцев към участниците във Втората световна война и признателността му към нас, се отбелязва в съболезнователния адрес на председателя на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов.
„Напусна ни един достоен български генерал. Той се утвърди като един изключително високо подготвен и офицер и командир. Той се грижеше за своите подчинени като баща. Беше почтен, честен и прям. Има безспорен принос за развитието на въоръжените ни сили”, каза президентът Румен Радев и заяви, че за него е било чест да работи с ген. Боцев. „Генерал Андрей Боцев беше част от онова поколение наши генерали, олицетворяващо и въплъщаващо изконните български воински добродетели и ценности“, се казва в съболезнователния адрес от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев.
„Добър човек, достоен български офицер, който до последно служеше на Родината си“, написа в своя съболезнователен адрес министър-председателят Бойко Борисов.
Председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева заяви в съболезнователния си адрес: „Генерал Боцев работеше активно за интеграция на Българската армия в НАТО, за повишаване на нейните отбранителни способности и изпълнение на възложените й мисии“.
„Генерал Боцев беше човек директен, прям, откровен и честен. На това той искаше да научи своите подчинени. Затова не го забравяйте. Бъдете като генерал Боцев. Бъдете прями, директни, честни и се грижете за своите подчинени така, както го правеше той за вас. Скъпо семейство, каквито и думи да се кажат в такъв час, те не са достатъчни. Каквото и да се каже за генерал Боцев, то няма да е всичко. Но мога да ви уверя, че хората, които работеха с него, ще запазят в себе си спомена за българина - силния мъж, честния български воин“. Това каза в траурното си слово на поклонението министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов поднесе съболезнования от името на Българската армия и всички военнослужещи: „Ние загубихме нашия командир и началник. Българското общество загуби държавник. Но аз съм убеден, че в съвременната военна история на България той ще остане като достоен военачалник, оставил диря в строителството на съвременната ни Българска армия. До последния си дъх служеше с вяра и воля за развитие да нашите способности в това трудно и динамично време. Даде пример на мнозина.“
Паметта на генерал Боцев бе почетена с множество съболезнователни адреси от структури на Въоръжените сили и Българската армия, НАТО, Европейския съюз, от държавни и местни институции и организации от страната и чужбина.
Генерал Андрей Боцев почина на 27 януари 2020 г., на 60-годишна възраст, след кратко боледуване. Той  е роден на 26 ноември 1959 г. в град Гоце Делчев. Завършва Политехническата гимназия „Яне Сандански” в родния си град.
Приживе той многократно е казвал, че е избрал военната професия не само заради своите предци военнослужещи, но най-вече заради възможността да се почувства полезен като защитник на Родината.
Генерал Боцев е офицер с изключително богат командирски опит и професионална подготовка. За заслугите си към отбраната на страната и развитието на Българската армия е награждаван от министъра на отбраната на Република България с наградни знаци: медал „За отличие в Българската армия”; награден знак „За вярна служба под знамената” – ІІІ степен; награден знак „За вярна служба под знамената” – ІІ степен; медал „За заслуги към Българската армия”; поименно лично оръжие „карабина”; с предметни награди, морални поощрения и грамоти.
Генерал Андрей Боцев е семеен и с чувство на обич отгледа двамата си сина, а голямата му слабост бе 3-годишната му внучка – малката Андреа, кръстена на него.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

САЩ вкараха самолетоносач в Средиземно море

01.03.2020, 13:53

"Дуайт Айзенхауер" и придружаващите го ракетни крайцери и миноносци провеждат операция по обезпечаване на морската сигурност, твърдят от американските ВМС
Американският самолетоносач USS Eisenhower премина през пролива Гибралтар и влезе в Средиземно море, съобщава РИА Новости, като се позовава на данните на портала Marine Traffic.
На сайта на ВМС на САЩ се отбелязва, че авионосната ударна групировка провежда операция по обезпечаване на морската сигурност в международни води, заедно със съюзници и партньори.
Групата включва ракетните кораби USS San Jacinto и USS Vella Gulf, както и есминците DESRON 26 USS Stout, USS James E. Williams и USS Truxton.
Самолетоносачът "Дуайт Айзенхауер" е произведен през 1970 г. Той участва в операцията "Пустинна буря" пез 1991 г. USS „Дуайт Д. Айзенхауер“ (USS Dwight D. Eisenhower, означение CVN-69) е вторият от общо 10-те „суперсамолетоносача“ на Военноморските сили на САЩ от клас „Нимиц“. Самолетоносачът е наречен в чест на 34-тия президент на САЩ – Дуайт Айзенхауер – и споделя и неговия прякор – „Айк“ (Ike), пише в Уикипедия. - Още за CVN-69
Източник: https://www.segabg.com/

 

Министерството на отбраната на Турция заяви, че от 27 февруари в Идлиб се провежда операция "Пролетен щит"

01.03.2020, 13:37

Министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар обяви днес, че в сирийската провинция Идлиб от 27 февруари се провежда операция под наименованието "Пролетен щит", съобщиха Франс прес и ТАСС.
"Успешно продължава операция "Пролетен щит", която започна на 27 февруари в отговор на подлото нападение срещу турски военни. Досега са обезвредени един безпилотен самолет, осем хеликоптера, 103 танка, 72 гаубици, три системи за противовъздушна отбрана и 2 212 военни на режима /на сирийския президент Башар Асад/", заявил Акар, цитиран от телевизия Ен-ти-ви.
Акар подчертал, че Анкара няма намерение да влиза в конфронтация с Русия, подкрепяща властите в Дамаск. "Нашата задача е да предотвратим престъпленията, извършвани от режима на Башар Асад, да отстраним радикалните елементи и да предотвратим миграцията", заявил турският министър.
Източник: http://www.bta.bg/

 

МО на Русия покани страните от НАТО да вземат участие в АрМИ-2020

01.03.2020, 12:44

Министърът на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу заяви, че тази година се очаква пристигането на 250 отбора с общо 6 хиляди души.
Министерството на отбраната на Руската федерация покани военните от 90 държави по света, включително държави от НАТО, да участват в Армейските международни игри 2020. Това съобщи министърът на отбраната на РФ армейски генерал Сергей Шойгу на заседание на организационния комитет за подготовката на игрите.
Той припомни, че шестите Армейски международни игри ще се проведат от 23 август до 5 септември.
"Тази година бяха изпратени покани до 90 държави, включително членове на Североатлантическия алианс", каза Шойгу.
Според него в течение на пет години в игрите са участвали над 20 хиляди представители на армиите на 40 страни.
Шойгу разказа, че тази година се очаква пристигането на 250 отбора с общ брой от 6 хиляди души.
Въоръжените сили на Руската федерация преминават квалификационните етапи на игрите. "В момента около 50 хиляди руски военни участват в квалификационните мероприятия", заяви министърът на отбраната.
Иновациите на Министерството на отбраната ще направят конкурсите на армейските игри по-зрелищни тази година, сложността на трасетата и изискванията за съдийстване ще се увеличат.
"За да направим двубоите още по-зрелищни, увеличихме сложността на пистите и изискванията на съдиите, обединихме някои изпитания, въведохме нови елементи", каза Шойгу.
Той подчерта, че за провеждане на състезанията на високо ниво трябва да се проведе голяма, щателна работа, включително с участието на федералните органи на изпълнителната власт и обществените организации.
„Особено внимание трябва да се обърне на комплексната сигурност, медицинското обслужване, а също и на логистиката“, отбеляза ръководителят на Министерството на отбраната. - (видео – най-доброто от АрМИ-2019)

 

5 факта, станали известни след теста на новия руски пистолет "Удав" с мощен калибър 9х21 мм

01.03.2020, 08:03

Петък, средата на февруари. Ранна утрин на закрит полигон в Подмосковието, където текат първите тестове за военни експерти и журналисти на пистолета "Удав", планиран да замени остарелите "Макаров" и "Яригин".
Само преди месец в интернет и пресата нямаше никаква информация за тази разработка, а сега всички говорят, че тя е "бъдещото оръжие на всички руски силови служители".
Какво всъщност представлява сменникът на "Макаров" и "Яригин" – на пръв поглед?.....Прочети още

 

За военната болница във Варна по време на Кримската война

01.03.2020, 08:00

Идеята за предоставянето на турската казарма във Варна за военна болница на съюзническите войски по време на Кримската война (1853-1856 г.) е на Омер Лютфи паша, главнокомандващ турската дунавска армия. В писмо от 2 април 1854 г., до английския пълномощен министър в Константинопол (Истанбул) лорд Стратфорд де Редклиф, полковник Джон Саймънс, английски офицер за свръзка в щаба на Омер Лютфи паша, от името на турския главнокомандващ, пише: „Ако слезете на брега във Варна, продължавайки край Девненското езеро и настанявайки се на лагер на височините южно на града, ще намерите здравословно местоположение, заобиколено от изобилие от добра вода, с мек климат за възстановяване на хората и конете след морското им пътуване, а казармата в града може да се използва като болница, ако е необходимо“ - Прочети още (PDF-формат)

 

 
 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}