Военна информация

Архив - от 1 до 15 март
 

 
На фокус: Знаменната група на студентките от Чунцинския университет - Китай
15.03.2017, 22:47
 
Завърши българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2017”
15.03.2017, 20:54
В пункт за базиране Бургас днес се завърна базов миночистач „Прибой” от участието си в българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2017”, което се проведе от 5 до 14 март 2017 г.  в румънски териториални и международни води в западната част на Черно море, съобщават от ВМС.
От 9 до 12 март 2017 г. нашия кораб съвместно с корабите от Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2) участваха в 4 дневна операция по прочистване на мини в предварително зададен район.
Базов миночистач „Прибой” бе посрещнат от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, който поздрави командира на кораба капитан ІІІ ранг Христо Гинев и екипажа за успешното изпълнение на поставените задачи.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Честване Деня на Ракетните войски и Артилерията в Асеновград
15.03.2017, 20:00
На 14 и 15.03.2017 г. в гарнизон Асеновград се проведоха тържества, посветени на Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия – 11-ти март, честването на 104 години от Балканската война и овладяването на Одринската крепост, както и 89 години от създаването на Четвърти артилерийски полк.
Мероприятията започнаха на 14-ти март на строевия плац на формированието, където командирът на 4-ти Артилерийски полк полковник Лъчезар Мишев награди отличили се военнослужещи и цивилни служители.
По-късно, на паметника на загиналите артилеристи в Балканската и Междусъюзническата войни от 3-ти Планински артилерийски полк, базиран в Станимака (Асеновград) по време на Балканската и Междусъюзническата войни, бяха поднесени венци и цветя, след което свещеници от Асеновградската духовна околия  отслужиха празничен молебен пред параклис „Свети Георги Победоносец”, намиращ се в казармения район на 4-ти Артилерийски полк.
Паметникът е построен през далечната 1923 година, във връзка с честването на десетата годишнина от Балканската война. През 2008 г.  е възстановен с доброволен труд и дарения на военнослужещи от полка, от община Асеновград и фирми от града.
С изпълнение на военни маршове от Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили и тържествено събрание честванията  продължиха на 15-ти март на площад „Академик Николай Хайтов” в Асеновград. Приветствие към личния състав поднесоха заместник-министърът на отбраната Любомир Пеев и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов. Слово произнесе и командирът на Четвърти артилерийски полк полковник Лъчезар Мишев, след което бяха прочетени поздравителни адреси по повод празника.
На церемонията с предметни награди бяха отличени военнослужещи от ид командира на Сухопътните войски бригаден генерал Михаил Попов и командира на 4-ти Артилерийски полк полковник Лъчезар Мишев.
На честването на празника на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия присъстваха още заместник-командирът на корпуса за незабавно реагиране на НАТО в Република Гърция генерал-майор Димитър Илиев; командири на формирования, директори на дирекции и отдели, ветерани-артилеристи, служили дълги години в редовете на армията, представители на местната и общинската власт.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Катастрофа с американски самолет за специални операции U-28A
15.03.2017, 19:40
Трима военнослужещи са загинали, когато техния самолет Pilatus U-28A (PC-12) се е разбил по време на тренировъчен полет недалеч от Кловис.
Целият екипаж е бил от състава на 318-а ескадрила за специални операции.
Назначена е комисия, която да разследва причините за катастрофата. Самолетът се е разбил във вторник в 18:45 местно време.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Започна съвместната българо-американска подготовка „Тракийска пролет – 2017”
15.03.2017, 17:00
В района на Пловдив започна съвместната българо-американска подготовка „Тракийска пролет – 2017”, която ще се проведе до 23 март 2017 г. В нея участват сили и средства от Министерството на отбраната, Българската армия, Министерството на вътрешните работи и Военновъздушните сили на САЩ в Европа.
От американска страна в съвместната българо-американска подготовка ще участват транспортни самолети С-130 Херкулес, както и инженеро-технически, обслужващ и летателен личен състав, а от българска –личен състав и формирования от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Силите за Специални операции, Военновъздушните сили, Военноморските сили, транспортен самолет „Спартан“ и зенитно-ракетен дивизион.
По време на подготовката ще се изпълняват дневни и нощни учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове от самолети С-130 J „Херкулес” и „Спартан“.
Българските и американските екипажи ще тренират тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и доставка на хуманитарна помощ за бедстващо население.
Провеждането на съвместната българо-американска подготовка „Тракийска пролет – 2017” ще допринесе за усъвършенстване на оперативните способности на подразделенията от декларираните за участие в мисии формирования. Българските военнослужещи ще подобрят тактическите си умения и ще обменят опит по изпълнение на задачи, техники и процедури, с цел подобряване на оперативната съвместимост по стандартите на НАТО.
Съвместната българо-американска подготовка „Тракийска пролет“ се провежда в изпълнение на Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2017 г.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Dassault планира да произвежда Rafale още десетилетие, благодарение на 5-ти договор с Франция
15.03.2017, 16:55
Производителят на изтребителите Rafale, Dassault, планира да продължи още поне десетилетие производството на изтребителя. В момента компанията води разговори с френското правителство за пета партида Rafale, с която броя на този тип самолети във френските Въоръжени сили да достигне 225 броя, вместо сега планираните 180 броя. В момента има поръчани 110 броя Rafale, които компанията трябва да произведе за Франция, Египет, Индия и Катар. Това заяви Ерик Трапие, президент на компанията.
Досега френските ВВС и ВМС са получили 148 машини от планираните 180 броя. През 2016 г. Dassault предаде на Франция 6 изтребителя. За 2017 г. е планирана доставка на 1 самолет, още 3 през 2018 г., 0 през 2019 и 2020 г., а през 2021 доставките за Франция ще продължат.
Всъщност, производството в момента реално продължава благодарение на експортните контракти за 84 изтребителя сключени от компанията с Египет, Индия и Катар. Доставките за Египет започнаха през 2016 г. с доставката на 6 машини. През 2017 г. трябва да бъдат доставени 8 машини, а останалите 10 през следващите години. Катар ще получи първия си Rafale през 2018 г., а за Индия доставките започват през 2019 г.
Трапие вярва, че може да привлече десетки нови поръчки, както от сегашните клиенти, така и от нови. Сред тях е Индия, която търси нови 57 палубни изтребителя. Потенциал според Трапие има в операторите на Mirage 2000.
Доста европейски страни предстои да обявят конкурси за нови бойни самолети. Сред тях са Швейцария и Финландия, които търсят замяна на Boeing F/A-18C/D
Според Трапие, в момента Dassault работи с Дирекцията по въоръженията и техниката на френското МО, DGA, по дефиниране на стандарта F4 за Rafale, който трябва да е готов през 2023-2024 г. Подобренията включват нови канали за пренос на данни и нови оръжия. За база ще бъде използван стандарта F3R, който ще постъпи в експлоатация от 2018 г. При него ще има интегриране на ракетата "въздух-въздух" с голям обсег отвъд видимия хоризонт MBDA Meteor. - Още за Rafale
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Индийски Су-30МКИ се разби в северозападна Индия край авиобаза Бармер
15.03.2017, 16:44
Изтребител Су-30МКИ на ВВС на Индия се е разбил днес в северозападната част на страната в щата Раджастан. И двамата пилоти са се катапултирали успешно. При падането на самолета на земята са ранени 3 местни жители.
Изтребителят е паднал в близост до авиобаза Бармер. Полетът е бил до авиобаза Уттарлай в същия щат. Су-30МКИ е паднал на земята в края на село Шавкар Курла. Пилотите са се приземили с парашути успешно и не са пострадали. Пострадалите местни жители са от 1 семейство - мъж, жена му и внука им..
На мястото на катастрофата работи комисия, която трябва да изясни причините за инцидента.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Президентът ще бъде утре на полигон „Ново село”
15.03.2017, 16:38
Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ген. Румен Радев ще присъства утре на финалния етап от учението на френския Корпус за бързо реагиране „TRIDENT JAGUAR 2017“, което се провежда на полевия учебен полигон „Ново село“, съобщава прессекретариатът на държавния глава.
Учението на Корпуса за бързо реагиране на Франция „TRIDENT JAGUAR 2017“ започна на 8 март тази година. То е финален етап от процеса на сертификация на многонационалния щаб на корпуса като щаб на съвместните сили на Алианса в съответствие със структурата на силите на НАТО през 2017 година.
 
Морски US офицери заменяли военни тайни за ”сладък живот”
15.03.2017, 13:15
Осем офицери от военноморските сили на САЩ са обвинени за разгласяване на военни тайни в замяна на скъпи подаръци и празненства с проститутки.
Това съобщава "Вашингтон пост", който се позовава на американското министерство на правосъдието.
Следствието установило, че военните предавали информацията на бизнесмена Леонард Глен Дейвис. Той е собственик на сингапурската фирма "Глен Дифенс Марин Ейжа", която се занимава с брегово обслужване на американски кораби.
Получените сведения давали възможност на Френсис да получава договори с американските ВМС за десетки милиони долари.
Тази практика, вече известна като корупционния скандал "Дебелия Леонард", се развивала 8 години - от 2006-а до 2014 г. Някои от офицерите, които Френсис "спонсорирал", служили на "Блу Ридж" (USS Blue Ridge, LCC-19), флагмански кораб на Седми американски флот.
За благодарност бизнесменът обсипвал офицерите със скъпи подаръци - часовници по ($25 000), пури "Коиба", коняк по 2000 щатски долара бутилката, уреждал им обеди и "диви" вечери с проститутки в луксозни хотели.
В едно няколкодневно празненство военните изпили всички запаси шампанско "Дом Периньон" в хотел "Шенгри-Ла", удоволствие, което струвало над 50 000 щатски долара, а Френсис поел всички разходи.
Сред обвиняемите са един бивш служител в Пентагона, сътрудник на военноморското разузнаване на САЩ, един контраадмирал - Брюс Лъвлес, няколко капитани от военния флот и о. з. полковник от морската пехота. А общо по делото са привлечени 27 души.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Американски самолетоносач пристигна в Южна Корея
15.03.2017, 12:42
Американският самолетоносач "Карл Винсън" (USS Carl Vinson, CVN 70) пристигна в пристанището на Южна Корея - Пусан, предаде АП.
Той ще участва в двустранните военни учения Foal Eagle и Key Resolve 2017. В региона отново ескалира напрежението след като Северна Корея изстреля четири балистични ракети. - (видео)
Авионосната ударна група, която от средата на февруари 2017 година започна рутинно патрулиране в Южнокитайско море, включва още и два есминца и крейсер. - Още за CVN 70
 
Белгийският парламент одобри RFP за нов изтребител
15.03.2017, 10:25
Долната камера на белгийския парламент е одобрил запитването за оферти (RFP) за придобиването на нов изтребител за ВВС на страната. Фактическото стартиране на процедурата се очаква съвсем скоро.
През декември 2016 г. Белгия обяви, че смята да придобие до 34 новопроизведени изтребители, като за тяхната покупка са отделени €3,573 млрд. В момента се планира договорът да бъде подписан през пролетта на 2018 г., но това може да се окаже твърде оптимистично.
Белгия смята да покани за участие пет компании – Lockheed Martin с F-35A, Boeing с F/A-18E/F, Dassault с Rafale, концернът Eurofighter с едноименния изтребител и Saab с Gripen E/F.
ВВС на Белгия смята да започне да пенсионира сега използваните F-16 MLU през 2023 г. и в рамките на пет години всички сега използвани 54 изтребителя трябва да се пенсионират. Към този момент всички функции трябва да са поети от новия боен самолет, който Белгия ще избере.
Преобладаващо е мнението, че Белгия вероятно ще избере F-35A за да експлоатира своя флот заедно с Холандия, която преди години избра същия тип и скоро очаква неговите доставки. Двете страни и в момента си сътрудничат в експлоатацията на F-16 MLU и ВВС на двете страни се редуват да поемат мисията „ер полисинг” над Белгия, Холандия и Люксембург.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Командващият СКС разговаря с офицери от Клуб „Трета армия”
15.03.2017, 10:16
Генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ Съвместното командване на силите (СКС), гостува вчера на клуб „Трета армия” към Столичната организация на СОСЗР. Той запозна бившите командващи, командири и началници от Въоръжените сили с историята, мисиите, структурата и предизвикателствата на СКС. Самият генерал е започнал офицерската си служба от 13-та танкова бригада в Сливен.
От думите на генерал-лейтенант Тодоров стана ясно, че той осъществява командването и оперативното управление на пряко подчинените му военни формирования, както и командването на формирования от видовете въоръжени сили при провеждането на съвместни операции. Командирите на Сухопътните войски, на Военновъздушните сили и на Военноморските сили са непосредствено подчинени на командващия на СКС и осъществяват командването и оперативното управление на подчинените им военни формирования. Освен това, Щабът на Съвместното командване на силите и щабовете на Сухопътните войски, на Военновъздушните сили и на Военноморските сили са функционално интегрирани в единно оперативно ниво за управление. СКС е част от Българската армия. То е структура на оперативно ниво за командване, управление и ръководство на Българската армия за изпълнение на пълния спектър от мисии на Въоръжените сили.
Една от големите отговорности на СКС са мисиите зад граница. В операции под ръководството на НАТО и ЕС имаме 140 военнослужещи в различни горещи точки. В момента те са повече заради ротацията на контингента в Афганистан. От април общият брой ще бъде 151, поради увеличаването на увеличаването на контингента ни в Косово. В ход е сериозна подготовка за наситените месеци май, юни и юли с национални и съюзни учения, каза още генерал-лейтенант Тодоров. Поставени бяха редица въпроси, свързани с по-нататъшното развитие на СКС и Българската армия, като цяло.
Генерал-лейтенант от запаса Люцкан Люцканов, бивш командващ Сухопътните войски, благодари на госта и му връчи плакета на клуб „Трета армия”. След срещата председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов разговаря с генерал-лейтенант Тодоров по актуални въпроси на запасното войнство и съвместната работа с действащата армия.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Премиерът Вучич отива при руския президент Путин за превъоръжаването на армията
15.03.2017, 09:45
През следващите двадесет дни предстои посещение на сръбския премиер Александър Вучич в Москва, като главна тема за разговори с руския президент Владимир Путин ще бъде превъоръжаването на сръбската армия, пише белградското издание "Правда", като се позовава на източници близки до премиера.
Според "Правда" по време на посещението ще бъде потвърдено руско-сръбското споразумение за доставка на бойни самолети и оборудване, но се очаква също чувствително да бъде разширен пакета от военни доставки.
"Правда" цитира сръбският военен анализатор Владе Радулович, според който "Вучич може да разчита на подкрепата на Русия не само формално, но и на практика, което се доказа с поръчката на първите шест самолета "МиГ-29".
Белградското издание пише, че въпреки започващата кампания за президентските избори, сръбското правителство не изоставя държавните ангажименти и привежда като доказателство посещенията на Вучич в Сараево и в Берлин, които заедно с предстоящата му визита в Москва изцяло са посветени на проблемите на сигурността в региона.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Румъния планира да придобие още изтребители и друга военна техника
15.03.2017, 09:25
Министърът на отбраната на Румъния Габриел Леш заяви, че Румъния възнамерява да придобие 20 изтребителя F-16, осемколесни бронетранспортьори и друго оборудване за армията, предава Romania-Insider, позовавайки се на Mediafax.
Тези планове може да бъдат обсъдени на предстоящия Върховен съвет за националната отбрана. В Букурещ все още не са много сигурни от къде ще закупят самолетите, но се предполага, че доставките може да бъдат направени от САЩ.
Леш подчерта, че би желал възможно по-голямо включване на румънската индустрия, държавна и частна. „Ако имаме произвеждащ се в Румъния продукт, ние бихме го купили. Разбира се, той трябва да отговаря на оперативните изисквания на сухопътните сили“, подчерта министърът.
Бившият министър на отбраната Михня Моток бе заявил през декември, че Румъния планира да купи още една ескадрила F-16 от САЩ. През миналата година страната придоби общо 12 броя F-16 от Португалия и официално получи първите шест от тях в края на септември. През настоящата 2017 г. държавата е планирала да увеличи разходите за отбрана до 2 % от БВП спрямо 1,4 % през 2016 г. Тазгодишният бюджет на военното министерство възлиза на над 3,6 млрд. евро.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Гръцкият министър на отбраната е наблюдавал военно учение на остров Тасос
15.03.2017, 09:19
Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос е инспектирал взводно учение на националната гвардия на остров Тасос, пише ProtoThema.
След ученията министърът е посочил, че „ако народът не е готов да допринесе за армията по всяко време, за да защитава границите на страната и няма достатъчно боен дух, той няма да избегне заплахи“. „От Тасос ние изпращаме послание към тези, които смятат да предизвикат националния ни суверенитет и целостта на нашата земя. Ние няма да позволим никому да стъпи на земята ни. Ние ще защитаваме нашата земя, острови, континентална част до последна капка кръв, както сме се заклели“, посочи Каменос.
Министърът похвали бойната готовност на националната гвардия. „Тя е готова да защитава нашите земи. Тя е основната сила за превенция заедно с армията“, посочи той.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Днес ще припомним живота и делото на ген. Владимир Стойчев
15.03.2017, 08:45

Днес от 17 ч. в Централния военен клуб ще бъде подобаващо отбелязана 125-годишнина от рождението на генерал-полковник Владимир Стойчев - командващ Първа Българска армия през Втората световна война. С тази проява ще бъде отбелязана и 72-годишнина от Дравската епопея.

По този повод вчера в СБЖ се проведе пресконференция с участието на председателя на Съюза на ветераните от войните доц. д-р Иван Сечанов, председателя на СБЖ Снежана Тодорова, полковник от запаса проф. Марин Калонкин, председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателя на ОС Симеон Симеонов и представители на други военно-патриотични и родолюбиви организации.....Прочети още

 

 
Путин включи южноосетински военни в руските въоръжени сили
14.03.2017, 22:50
Руският президент Владимир Путин одобри споразумение за включването на някои военни подпразделения на Южна Осетия във въоръжените сили на Руската федерация, съобщи ТАСС.
Русия призна отцепническия грузински регион за независима република през 2008 г. след кратка война с Грузия, припомня Ройтерс.
Путин разпореди да се приеме предложението на правителството на РФ и възложи на министерството на отбраната да проведе преговори с южноосетинската страна и да подпише споразумението от името на Москва.
Това инкорпориране е предвидено в анекс към Договора за съюзнически отношения и интеграция, подписан от руския и южноосетинския президент на 18 март 2015 г.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Сръбски и белоруски десантчици ще преминат преподготовка в Русия за усвояване на парашута „Арбалет-2“
14.03.2017, 21:28
Около 30 военнослужещи от подразделенията със специално назначение на Сърбия и силите за специални операция на Беларус ще преминат преподготовка в базата на 309-ти Център за специална парашутна подготовка на Въоръжените сили на РФ.
По време на едномесечния учебно-методически сбор под ръководството на руски инструктори сръбските и белоруските десантчици ще се запознаят с парашутната система „Арбалет-2“,  ще се научат да я сгъват, ще отработват елементи от наземната подготовка на специални тренажори и ще извършат не по-малко от 30 практически парашутни скока.
Освен това, в рамките на преподготовката ще бъдат организирани практически занятия в аеродинамичния комплекс.
Сбора се организира в рамките на Плана за международната дейност на МО на Русия за 2017 година. - Още парашутна подготовка
 
Военнослужещи от Сухопътните войски от гарнизон Плевен взеха участие в общинско учение
14.03.2017, 20:30
Днес, 14.03.2017 г., се проведе общинско учение на тема „Дейност на Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия, органите за управление и силите на Единната спасителна система /ЕСС/ при възникване на земетресение и тежък железопътен инцидент с товарна композиция, превозваща опасни вещества и материали, на територията на община Плевен”.
Изходната обстановка на учението бе следната: „Усетено е силно земетресение в 9.00 часа същия ден на територията на община Плевен, в резултат на което са повредени и разрушени жилищни и обществени сгради в много от населените места, сериозно засегнати са електропреносната и ВиК  мрежи. Няма данни за загинали хора, но са постъпили множество сигнали за тежко пострадали. Най-тежка е ситуацията в град Плевен, където се е активизирало свлачище в района на улиците „Цар Самуил”, „Т. Табаков”, „Бяло море” и „Дряново”, в близост до НУ „Единство”. Там са срутени жилищни сгради и има съмнения за затрупани хора. От земетресението е засегната и административната сграда на Общината, където са се срутили част от вътрешните стълби между 3 и 4 етаж, както и източната част на покрива. На четвъртия етаж е възникнал пожар и има блокирани служители, които не могат да се евакуират. Същият ден в Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” постъпва сигнал за възникнал в района на железопътна гара Плевен -запад /Стара гара/ инцидент с товарна композиция, превозваща опасни вещества и материали. По първоначални данни са дерайлирали цистерни с петролни продукти, някои от които са с пробойни. Възникнал е пожар, граждани са тежко пострадали. В района на катастрофата се наблюдава формиране на облак, който под въздействие на вятъра започва да се придвижва към жк „Сторгозия”.  
Ръководител на учението бе заместник-кметът по „Обществен ред и сигурност” Тодор Еленков с участието на Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия и аварии, доброволното формирование, служители, инженерна и спасителна техника на Община Плевен, представители на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, ОД на МВР, Центърът за спешна медицинска помощ, ОС на БЧК, личен състав от военни формирования 22160 и 42800 в гарнизон Плевен, „ЧЕЗ разпределение България” - направление Плевен, ВиК, Областно пътно управление, Национална компания „Железопътна инфраструктура”, РИОСВ, „Геозащита”, учебните заведения „Ст. Заимов”, „Н. Й. Вапцаров”, ДГ „Незабравка”.
В заседанието на Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия и аварии взе участие началникът на щаба на военно формирование 22160 подполковник Пламен Маринов.
В хода на занятието военнослужещите от военни формирования 42800 и 22160 съвместно с  БЧК – Плевен, извършиха следните практически действия – развърнаха временен медицински пункт в близост до мястото на инцидента, спасители извлякоха пострадалите до медицинския пункт, където се извърши първичен триаж (сортировка) на пострадалите, оказване на първа медицинска помощ, в това число и първа лекарска помощ, стабилизиране на пострадалите, подготовка за евакуация и евакуация със санитарен транспорт към болнични заведения.
В учението участваха 16 военнослужещи и един брой санитарен автомобил.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Министърът на отбраната Стефан Янев откри методическия сбор на Военната академия, посветен на качеството на образованието
14.03.2017, 20:25

Министърът на отбраната Стефан Янев откри двудневния методически сбор на Военната академия „Г. С. Раковски“ днес, 14 март 2017 г.
Сборът е на тема „Осигуряване на качеството на обучението в академията – състояние, проблеми и необходими мерки за неговото повишаване в интерес на Въоръжените сили на Република България“.

„Вие се занимавате с най-важния ресурс – човешкия“, с тези думи се обърна министър Стефан Янев към началника на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов, преподавателския състав на академията и слушателите и им пожела ползотворна работа. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 
Русия: България незаконно произвежда "Калашников"
14.03.2017, 20:11
България незаконно произвежда автомати "Калашников", съобщи президентът на държавната руска корпорация "Ростех" Сергей Чемезов в интервю за "Спутник", цитирано от РИА "Новости" във вторник (14 март).
"Разбира се, българите произвеждат нашият автомат "Калашников". Ние се съдим с тях. Проблемът е, че лицензията, която ползват от времето на СССР, в наши дни вече не е действителна. По тази причина е нужно да се подпише ново споразумение. Аз смятам, че рано или късно ние ще постигнем някаква договореност", прогнозира пред държавната телевизия Россия 24 Сергей Чемезов.
Нелицензираното производство на "Калашников" извън Русия е довело до финансови загуби, опетнило е марката заради ниското качество и е уронило престижа на марката, смятат от Москва. - Още за АК
 
Турция се готви да купува системи С-400 със заем от Русия
14.03.2017, 16:58
Москва и Анкара водят преговори за отпускане на заем, с който Турция ще купи руско въоръжение, сред което и новите системи за противовъздушна отбрана С-400 „Триумф“, съобщава „Коммерсант“.
Изданието се позовава на думите на ръководителя на „Ростех“ Сергей Чемезов пред телевизия „Россия 24“. Според него условията за заема се обсъждат в Министерството на финансите, а след това ще бъде подписан и договорът за доставка на военното оборудване.
За желанието на Анкара да се снабди с руски ракети стана ясно още в края на 2016 година. Тогава военните експерти на Русия изразиха своите колебания дали да позволят такава технология да отиде в ръцете на член на НАТО.
Доскоро отношенията между Русия и Турция в областта на военното сътрудничество бяха спорадични – свързани основно с поддръжката на техника, доставена през 90-те – бронетранспортьори и хеликоптери Ми-17, посочва още „Коммерсант“. Това носи на Москва „няколкостотин милиона долара“ годишно.
През 2013 година Русия чрез компанията „Рособоронэкспорт“ участва в търг на турското правителство за доставка на система за противовъздушна отбрана. В нея оферти подадоха още консорциум между Raytheon и Lockheed Martin, както и френско-италианската компания Eurosams и китайската CPMIEC.
Тогава търгът спечели именно китайската компания, която успя да намали цената до 3,44 млрд. долара при първоначално обявена очаквана цена от 4 млрд. долара. Компанията се съгласи и да продаде технологията на своите системи HQ – 9.
До подписване на договор за доставка обаче така и не се стигна, припомня още руското издание.
Сега отношенията между Русия и Турция се подобряват значително, но досега Москва беше много внимателна за доставките на толкова чувствителна технология. - Още за С-400
Източник: http://www.investor.bg/
 
Global Times: Американците влязоха шумно в Сирия с надежда да уплашат Москва
14.03.2017, 16;34
Неотдавна медиите гръмко обявиха, че американска войска и бронирана техника пристигнали в град Манбидж в Северна Сирия, пише коментаторът на Global Times Лан Шунчжен.
Представител на Пентагона съобщил, че тези сили ще станат „гарант за сдържане и поддържане на увереността” в региона. У кого ще „поддържат увереност” и кого ще „сдържат” Щатите?
В първия случай Вашингтон възнамерява да послужи като буфер между своите два съюзника – Турция и кюрдските отряди, чиито противоречия са толкова силни, че рискуват да прераснат в истински конфликт в Манбидж. Затова американските сили щели да спомогнат за изолирането на двете страни и да се избегне възможното изостряне на отношенията. От друга страна, кого ще „сдържа” Вашингтон?
Няма за кого друг да става дума освен за Русия и сирийското правителство, счита авторът на статията. Техните сили вече се приближили близо до Манбидж. САЩ не искат градът да попадне в ръцете на Дамаск, Москва или Техеран, затова решили лично да се изявят в качеството на „заплаха”. Руснаците били дотолкова респектирани, че още преди два дни (неделя) тяхна голяма колона с бронирани автомобили „Тигър” и „Тайфун”, БТР, военни камиони и джипове навлязла в предградие на Манбидж – кюрдското селище Арима. Там били обстреляни от турска артилерия. Съобщението е на онлайн-изданието rusvesna.su. Официалната причина е доставяне на хуманитарен набор от хранителни продукти, топли дрехи, играчки. От Пентагона съобщили, че Москва ги държи в курса на своите операции в района на Манбидж. Руснаците по този начин заявили, че вече знаят пътя до Манбидж и може пак да навестяват града, като действат спрямо Пентагона в уведомителен, а не в разрешителен режим. Засега „гръмкото” завръщане на САЩ в Сирия не се получи и не се знае дали ще успеят отново да заемат водеща позиция в Близкия Изток. Те я загубиха, след като Барак Обама взе курс към Азия.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Швеция подаде оферта за доставка на нови свръхзвукови изтребители Gripen за българските ВВС
14.03.2017, 13:16
Швеция подаде изключително конкурентна оферта за нови, напълно съвместими с НАТО изтребители JAS-39 Gripen C/D;
Флотилия от нови изтребители Gripen може да бъде доставена на българските ВВС в кратък срок след подписването на договора;
Gripen е най-икономичният свръхзвуков изтребител, който е на въоръжение днес. Неговите разходи за един летателен час са ненадминати от гледна точка на икономичността, а разходите, свързани с поддръжката на изтребителите Gripen за целия им жизнен цикъл, са лесно предвидими;
Gripen e най-модерният свръхзвуков изтребител, който е на въоръжение днес. Той се използва от държавите-членки на НАТО Чехия и Унгария. Изтребителят е на въоръжение още в Швеция, Южна Африка и Тайланд. Бразилия също избра Gripen, а Словакия, която е член на НАТО, в момента разглежда тази възможност. Изтребителите Gripen ще бъдат предложени и на още един член на НАТО – Хърватия. - Още за JAS-39 Gripen
Източник: http://www.pan.bg/
 
Русия разполага спецчасти в Египет до границата с Либия
14.03.2017, 12:47
През последните дни Русия изглежда разполага специални сили във военновъздушна база в Западен Египет до границата с Либия. Това разкриха американски, египетски и дипломатически източници пред Ройтерс.
Американски и дипломатически източници поясниха, че вероятно действията на Москва са част от оказване на подкрепа на либийския командир Халифа Хафтар, който понесе загуби на 3 март след атака на Бригадите за отбрана на Бенгази над петролни пристанища, контролирани от силите му.
Американски представители уточниха, че САЩ следят дислоцирането на руски специални сили и безпилотни самолети в Сиди Барани на около 100 километра от египетско-либийската граница.
Египетски източници от силите за сигурност разкриха, че е пристигнало спецзвено от 22-ма военнослужещи, но отказаха да съобщят каква е мисията. Те добавиха, че Русия също е използвала друга египетска база на изток в Марса Матрух в началото на февруари.
Руското военно министерство не е коментирало информацията, а Кайро отрича за руски контингент на египетска територия.
"Няма никакви чуждестранни войници от чужда държава на египетска земя. Това е въпрос на суверенитет", каза говорител на армията на Египет.
Обаче египетски източници уточняват, че руски военен самолет е докарал около шест военни звена в Марса Матрух преди самолетът да продължи към Либия преди около 10 дни.
Мохамед Манфур, командир във военновъздушната база "Бенина" до Бенгази, отрича, че Либийската национална армия на Хафтар е получила военна помощ от руската държава или руски военни сътрудници. Манфур добави, че няма руски сили или бази в Източна Либия.
Няколко западни държави, включително САЩ изпратиха специални сили и военни съветници в Либия през последните две години. ВВС на САЩ извършиха въздушни удари срещу ДАЕШ ("Ислямска държава") в Либия.
Източник от американското разузнаване смята, че целта на Русия е да възвърне позициите си в региона, изгубени след края на Студената война.
Според Москва основната задача в Близкия изток е да се спре разпространението на радикалния ислям.
Русия и Египет проведоха съвместни военни учения за първи път през октомври.
През октомври руското издание "Известия" писа, че Москва води преговори за използване на военни бази в Египет. Обаче властите в Кайро заявяват, че няма да позволят чуждестранни бази на територията си.
Източник: https://news.bg/
 
Русия ще унищожи предсрочно химическите си оръжия
14.03.2017, 12:27
Русия, по всичко личи, ще завърши предсрочно ликвидацията на химическото си оръжие – през 2017 година, заяви на среща с президента Владимир Путин пълномощният представител на държавния глава в Приволжския федерален окръг и шеф на държавната комисия по химическо разоръжаване Михаил Бабич, пише "Независимая газета" в понеделник (13 март).
"Международните ни ангажименти предвиждат да приключим работа (по унищожаване на химоръжията) до 31 декември 2018 г., но ако се движим с досегашните темпове, и ако няма  технологични спънки, то и финансово, и технологически, и кадрово е възможно да приключим процеса още през тази година", докладва Бабич. - Още ХО
 
Президентът на Косово заплаши, че ще подаде оставка, ако законопроектът за армията не бъде приет
14.03.2017, 10:09
Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че ще подаде оставка, ако страната не формира собствена редовна армия, пише Eurasia Review.
Тачи заяви, че не иска „да води страна, която няма да гласува в полза на собствена армия“. „Ако парламента не гласува в полза на законопроекта за армията, веднага подавам оставка“, посочи той. „Смятам, че парламент, който не гласува в полза на създаването на собствена армия, трябва да си ходи“, заяви президентът.
Коментарите му идват два дни, след като НАТО и посолството на САЩ в Прищина разкритикуваха предложението на косовските власти да трансформират настоящите Сили за сигурност на Косово в армия.
Източник: http://www.focus-news.net/
 

 
Генералът на генерала
13.03.2017, 21:30
Вицеадмирал Емил Евтимов вероятно ще се впише в историята на българската армия като човека, ръководил я за най-кратко време. След като зае поста и.д. началник на отбраната в последните дни от мандата на бившия президент Росен Плевнелиев, той бе принуден да го освободи само осем седмици по-късно, без това да бъде аргументирано по какъвто и да било смислен начин. Освен може би, че вицеадмиралът беше неофициален фаворит за тази позиция на бившия вече държавен глава още от времето, когато ГЕРБ беше на власт. В сряда Евтимов церемониално напусна най-висшата професионална длъжност във войската и очаквано я предаде на ген. Андрей Боцев – досегашен командващ на Сухопътни войски. На мястото на Боцев там идва ген. Михаил Попов, който преди това оглавяваше 68-ма парашутна бригада и е бивш началник на третия ни експедиционен батальон в Ирак. Издигането на Попов е добра новина за бъдещето на новосформираните сили за специални операции на армията......Прочети още
 
МВР купува 290 джипа за над 28 млн. лв.
13.03.2017, 21:24
Министерството на вътрешните работи (МВР) е обявило поръчка на 6 март за доставка на джипове на стойност 29.2 млн. лв. без ДДС със срок за подаване на оферти от едва две седмици. Процедурата е ускорена, като основният мотив, посочен в изявлението, е "сериозният миграционен натиск по българските граници, които се явяват и външни за ЕС". Всъщност истинската причина е изоставането в усвояването на финансовите средства, отпуснати от Европейския съюз (ЕС) - те трябва да са разпределени до 30 септември 2017 г.
Финансирането е част от 160 млн. евро, които ЕС отпусна от спешните фондове за справяне с бежанската криза.
Кратките срокове на поръчката имат за цел и да предпазят евентуално забавяне от обжалване в Комисията за защита на конкуренцията. "На избрания изпълнител ще е необходимо технологично време за изпълнение на поръчката, което е свързано с изработване, оборудване и доставка на голям брой автомобили", се посочва още в обявлението.
Критериите в търга
Поръчката е разделена на две: едната е за 290 автомобила с "повишена проходимост", тоест се търсят джипове, а другата - за доставка на девет мобилни технически работилници, отново с повишена проходимост. Прогнозната стойност само за 290-те джипа е 28.3 млн. лв., или близо 98 хил. лв. без ДДС за един автомобил. Останалите 880 хил. лв. без ДДС са за деветте технически работилници. Участниците в поръчката могат да подават оферти и за двете позиции.
Критериите за оценка за доставката на джиповете съдържат 10 показателя, като с най-голяма тежест е цената - 60%. В техническите показатели с тежест 40% влизат комбиниран разход на гориво, обем на двигателя, време за ускорение от 0 до 100 км/ч, гаранционни срокове в години и километри на фабричните дефекти, лаковото покритие и перфорация от корозия.
Крайният срок за подаване на оферти е 20 март. Автомобилите трябва да бъдат доставени до 25 септември 2017 г.
Какви ще са автомобилите
Автомобилите трябва да са 4x4, с турбодизелов двигател и да са с максимален комбиниран разход на гориво 11 литра/100 км. Те трябва да разполагат и с таблети с инсталирана операционна система Android 5.0 или по-висока, както и с мобилни принтери.
На определената цена (средно 97 хил. лв. без ДДС) и характеристики отговарят почти всички високопроходими автомобили на големите марки без премиум моделите на BMW, Mercedes и Audi. Тук при определени условия влизат модели като Volkswagen Touareg, Toyota Land Cruiser, Nissan Pathfinder (каквито модели изплозва европейската агенция Frontex), KIA Sorento и др.
Минималният гаранционен срок за проява на фабрични дефекти е 36 месеца или 100 хил. км. пробег. Гаранционният срок за лаковото покритие трябва да е минимум 36 месеца, а за перфорация от корозия - 60 месеца. Времето за отстраняване на техническа неизправност в срока на гаранцията е до 15 работни дни от датата на писменото уведомление за настъпилата неизправност.
По втората позиция трябва да се доставят мобилни технически работилници с включено оборудване с различни видове инструменти: гаечни ключове, клещи, ъглошлайф и др. Както джиповете, така и работилниците трябва да разполагат с 4+1 места.
Източник: http://www.capital.bg/
 
Столтенберг: НАТО е гарант за мира на Западните Балкани
13.03.2017, 20:49
НАТО е гарант за сигурността и мира на Западните Балкани. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в рамките на пресконференция, на която представи годишния доклад на Северноатлантическия алианс за 2016 г., съобщават македонската електронна медия A1 On и "Фокус".
„НАТО помогна да се запази мира на Западните Балкани повече от 20 г. и ще продължи да го прави. НАТО е гарант на мира и стабилността в региона, тъй като това е важно за нашата сигурност. Ние продължаваме с подкрепата на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани, тъй като тя е от ключово значение за стабилността и просперитета в региона и извън него. През 2016 г. отворихме вратата за членство на Черна гора в Алианса и досега 25 членки подписаха присъединителния протокол за това Черна гора да стане 29-тия член на НАТО“, подчерта Столтенберг.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Португалия и САЩ, Италия и Швеция с предложения за доставка на нов тип боен самолет
13.03.2017, 19:16
В Министерството на отбраната днес бяха отворени постъпилите предложения от участниците - Португалия с логистичен пакет от САЩ, Швеция и Италия, в процедурата за придобиване на нов тип боен самолет, съобщава Пресцентърът на МО.
Междуведомствена работна група, назначена със заповед на министър-председателя, отвори постъпилите предложения в присъствието на представители на Италия, Португалия и САЩ и Швеция. Работната група, с председател командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, ще започне обобщаване, анализиране и оценка на отговорите от 14 март 2017 г.
В съответствие с приетия на 2 юни 2016 г. от Народното събрание Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“, на 9 декември 2016 г. Министерството на отбраната изпрати „Искане за предоставяне на предложение (Request for Proposal - RFP)“ до Италия, Португалия и САЩ, както и Швеция. В този документ е посочен краен срок за получаване на предложенията до 12.00 ч. на 13 март 2017 г. Всички поканени страни спазиха указания срок.
*********
Инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет беше утвърден с Решение на Министерския съвет от 1 април 2016 г. и предвижда на първия етап от неговата реализация да бъде сключен междуправителствен договор за придобиване на 8 броя самолети в периода 2018 – 2020 г.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Започна лагерен сбор по водолазна подготовка в 55-ти инженерен полк
13.03.2017, 19:12
Днес в 55-ти инженерен полк, с командир полковник Росен Арабаджиев, започва сбор по водолазна подготовка с военнослужещите, назначени на водолазни длъжности в Сухопътните войски, съобщават от КСВ.
Подготовката се провежда в изпълнение на „План за дейността на 55-ти инженерен полк през учебната 2017 г.” и ще продължи до 17 март. В нея ще вземат участие военнослужещи от 55-ти инженерен полк, военни формирования 44200 – Стара Загора, 54890 – Казанлък и 34410 - 9 – Варна, които ще затвърждават своите умения с водолазни спускания в река Дунав.
Подготовката и провеждането на лагерния сбор по водолазна подготовка се осъществява под непосредственото ръководството на капитан Даниел Маринов, а ръководители на водолазните спускания са старши лейтенант Димитър Маринов и старши сержант Георги Начев от състава на полка.
В хода на занятията военнослужещите ще отработват въпроси за повишаване и поддържане на водолазните умения, съгласно програмата за подготовка на инженерните формирования, включваща организация на водолазните спускания в различни условия и правила за изпълнение.
Занятията са насочени към оттрениране на начини и способи за разузнаване наличието на заграждения и препятствия на водни прегради, практически действия по търсене и изваждане на снаряди, авиобомби и други видове боеприпаси – тяхното разузнаване, обозначение и извличане на брега при строго спазване на мерките за безопасност.
В края на лагерния сбор по водолазна подготовка ще се проведе комплексно занятие с водолазите на тема „Подводни инженерни работи”.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
104 години от превземането на Одринската крепост
13.03.2017, 19:03
На 13 март 1913 г. в хода на Балканската война (1912-1913 г.) след пробив на позицията на фортовия пояс българските войски овладяват "непревземаемата" Одринска крепост.
Одринската операция започва на 11 март 1913 г. Провежда се от Втора българска армия, подкрепена от две сръбски дивизии. Одринската крепост е създадена под ръководството на германски инженери и е едно от най-добрите и най-големите отбранителни съоръжения в Османската империя. Отбранителната линия включва три укрепени позиции. Първата е на 9-11 км. от града, а втората и третата са на 1-3 км от града. Позициите имат 24 каменни форта, стационарни големокалибрени батареи, окопи, ходове за съобщения, телени мрежи, вълчи ями и фугаси. Гарнизонът й е в състав от 65 000 турски бойци и офицери, 524 оръдия и 20 тежки картечници. Срещу тях българското командване противопоставя 120 000 български и 40 000 сръбски войници и офицери. Българите имат 1300 оръдия. Планът на българското военно командване предвижда настъплението да започне нощем с удар между фортовете Айвазбаба и Айджиолу в източния сектор на турската отбрана, като мощни демонстративни удари бъдат нанесени и в други участъци на отбранителната линия. Щурмът продължава до 13 март 1913 г. и завършва с превземане на крепостта. Пленени са 14 турски генерали, заедно с командващия Мехмед Ферик Шукри паша, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 4 картечници. Българите губят в атаката по-малко от 2000 бойци.
 
На фокус
13.03.2017, 15:00
Доста необичайна снимка - F-35C от учебната ескадрила на ВМС на САЩ VFA-101 "Grim Reapers" заедно с изтребител "Кфир".
През втората половина на 80-те години САЩ взеха на лизинг от Израел известно количество от тези машини и ги използваха под индекса F-21 в качеството на "агресор". По-голямата част от тях са върната след три години, но шест машини (вече собственост на фирмата Airborne Tactical Advantage Company) и досега „служат“, изпълнявайки същата задача.
 
С какво е уникална руската противотанкова ракета „Вихър”?
13.03.2017, 13:30

На 22 февруари руският военен министър армейски генерал Сергей Шойгу обяви пред депутатите в Държавната Дума, че в Сирия са изпробвани в бойни условия 162 образци нови и модернизирани въоръжения. Сред тях е появилия се миналото лято на бойното поле вертолет Ка-52 „Алигатор” и влизащите в неговия арсенал най-нови средства за поражение. Руското онлайн-издание rusvesna.su обръща внимание на фотография на Ка-52, на които той е с подкачени транспортно-пускови контейнери (ТПК) напомнящи комплекса 9К121 „Вихър”, произвеждани в Тула. Неговите изпитания приключили още в началото на 1990-те години, но бил толкова авангарден, че можели да го употребяват единствено малкото на брой вертолети Ка-50 и Су-25Т. Затова „Вихър” не е произвеждан серийно и са правени само единични образци, например за операциите в Чечня.

Едва през 2013 г. концернът „Калашников” получил поръчка и започнал серийно производство на комплекса благодарение на „египетския договор” за вертолетите Ка-52 за техните вертолети за „Мистралите”, твърди rusvesna.su. Естествено преди продажбите ракетите трябва да бъдат изпробвани пред клиентите и то най-добре в бойна обстановка – Сирия. Ракетите на „Вихър” постоянно се намират подкачени на вертолетите в ТПК.

Масовите параметри на изделието са: на ТПК – 60 кг, на самата ракета – 42-45 кг. Сегашният арсенал от управляем оръжия на Ми-24ПМ, Ми-35М и Ми-28, базирани в Сирия, включва ПТРК „Щурм-В”, „Атака-В” и „Атака-ВН” с боен радиус до 4-5 км. Преимуществата на „Вихър” са в практически двойно увеличената дистанция до 8-10 км. В началото на увеличеното разстояние ракетата се оказва след полет от 10 сек и е ускорена до 800 м/сек. – над 2М. „Вихър” е разработвана като средство за поражение на съвременни танкове с дебелина на бронята до 100 см.

Вероятността за унищожаване на движещ се танк от типа на Leopard 2 се оценява на 0,8-0,85. Вертолетът Ка-52 може да разстрелва танковете на противника с ракети, без изобщо да влиза в зоната на действие на противозенитните средства на противника. - Още за ПТРК
Източник: http://www.blitz.bg/

 
SCMP: Конфронтацията се изостря, САЩ и Китай са на прага на челен удар!
13.03.2017, 13:05
Китайските медии изненадващо обявиха, че Пекин ще увеличи броя на служещите в морската пехота от 20 хиляди до 100 хиляди души, за да защити интересите си извън своята територия. Част от контингента ще бъде дислоциран в китайските пристанища в Джибути на Африканския рог и в Гвадар – в югозападната част на Пакистан. Две бригади от сухопътните сили вече са прехвърлени към морската пехота, като са увеличили 20-хилядния състав почти двойно. Планира се да се увеличи броят и на служещите във военноморските сили – с 15% от сегашните 235 хиляди души. Това изглежда е китайският отговор на действията на САЩ след като президентът Доналд Тръмп изпрати бомбардировачи Б-1 и Б-52 в Южна Корея, а около 300 000 южнокорейски и 15 000 американски войници започнаха съвместни военни учения под името „Фоул Ийгъл”, които ще продължат да април. Паралелно стартираха и японско-американски военни учения с участието на морската пехота на САЩ. „Двете страни са като ускоряващи се един срещу друг влакове, никой от които не желае да даде път”, посочи в доста откровен коментар китайският външен министър Ван И, като добави: „Наистина ли сме готови за челен удар?”. Конфронтацията този път започна заради Северна Корея, която изстреля четири ракети по посока на американските бази в Япония, три от които паднаха в Японско море. Американският отговор беше незабавен старт на разполагането на противоракетния щит ТHAAD в Южна Корея. Той обаче няма как да спре севернокорейските ракети със среден и малък обсег. За сметка на това ще бъде напълно ефективен срещу китайските балистични ракети с голям обсег, като на практика ще неутрализира възможностите на Китай да води ядрена война. Ето защо в отговор Китай наложи санкции на Южна Корея и обеща на САЩ съизмерими стратегически ответни действия. Засега и двете страни игнорират предложението на министър Ван И за разрешаване на кризата, а именно САЩ и Сеул да отменят ученията, а Северна Корея да спре с ядрените и ракетни провокации.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
«Укроборонпром» не търгува с оръжие с Русия
13.03.2017, 12:58
«Информация, която бе разпространена в рамките на изследователски материали на Стокхолмския международен институт за изследвания на проблемите на мира (SIPRI) относно повишаване на ниво на военнотехническото сътрудничество от предприятията участващи в украинския държавен концерн «Укроборонпром» с контрагентите си от Русия, не отговаря на действителността», се казва в съобщението на концерна.
«Укроборонпром» допълва, че с указа на Президента на Украйна № 691/2014 от 27 август 2014 година влиза в сила решението на Съвета за националната сигурност и отбраната на Украйна от 27 август 2014 година «Относно мерки за извършване на държавната военнотехническата политика». «В съответствие с чл. 1.7 на този документ, износ за Русия на товари с военно назначение и двойна употреба с цел за крайното им използване от Руската Федерация е спрян», отбелязват от компанията.
Също така от украинската страна припомня, че през декември 2016 година SIPRI направи една публикация за подновения рейтинг на световните производители на оръжие, в който "Укроборонпром" бе определен на 81 място. «За една година концерна подобри резултата си с 11 позиции, обаче тази новина не стана толкова четена и разпространявана от украинските СМИ в сравнение с горепосоченото изследване на SIPRI, което дискредитира Украйна на световно ниво».
В "Укроборонпром" подчертават, че такъв вид материали дискредитират не само украинския ВПК, но и украинската журналистика.
По-рано издателство «Главком» пусна своето разследване, позовавайки се на резултати посочени в доклада на SIPRI, в което се съобщаваше, че Русия, сиреч стана най-големия покупател на украинската продукция с военно назначение. В материала се посочва, че през 2016 година Украйна изнесе за Русия такава продукция за 169 млн. щатски долара. В продължение на годината поставки за Руската Федерация се качиха на 72%, което се оказа повече от времената на президентския мандат на Виктор Янукович. За това съобщиха в пресслужбата на «Укроборонпром».
Заедно с това, във ведомството обръщат внимание и на този факт, че в резултат на официално запитване, адресирано към сайта на SIPRI относно поставки и поръчки между Украйна и Русия за въоръжение, от Стокхолмския международен институт бе даден отговор, че те бяха спрени през 2014 година.
Тенденциозно използване от страна на Русия на данните от Стокхолмския институт SIPRI е един вид манипулация и изкривяване на статистическите данни. Важното е да се разбере това, че тази информация специално се преподнася като цяло в общата таблица за основни поставки на оръжие от украинско производство през последните пет години. Пък по-коректно е било да се предостави динамиката за всяка година отделно, и по този начин да се отчете факта за пълното спиране на износ на товари от украинския ВПК, почвайки от втората половина на 2014 година и на сам.
Използването на средно статистичен показател от отчета на SIPRI «Trends in international arms transfers, 2016» за оценка на текущото състояние на военнотехническото сътрудничество между Украйна и Русия е некоректно и погрешно.
SIPRI не се счита за водеща експертна агенция, която може да предоставя обективна информация за обема на производството и операциите на внос-износ в отбранителната сфера за водещите страни. Затова, за получаване на обективната картина би трябвало да се използват данните от професионални световни агенции в областта на въоръжение и военната техника, които правят отчетност на тримесечна или годишна основа.
Гореспоменатият документ на SIPRI руската страна го използва като информационен повод за провеждане на поредната антиукраинска информационна кампания, насочена за дискредитиране в световен мащаб на външната политика на Киев като цяло и украинския ВПК в частност.
Отчетът на Стокхолмския институт засвидетелства правене от висшето ръководство на Русия опити да отклони внимание на международната общност от фактите за доставяне на продукция от руския ВПК за терористичната организация ИДИЛ, а също така и до т.н. «Донецка народна република» и «Луганска народна република». Между другото, според информацията на SIPRI, проруските незаконни милиции в Източна Украйна са получили от Руската Федерация танкове, бронирани машини, както и противотанкови и преносни зенитно-ракетни комплекси. Както следва от проучването, руският износ на оръжие е нараснал с 4,7% в периода 2007-2011 и 2012-2016 години. В частност, от 2012 до 2016 години. Русия е доставяла оръжия в 50 държави, в това число и за терористи в Донбас. Източници на информация не се посочват.
В тази връзка трябва да се отбележи, че в края на януари тази година и Съдът на Европейския съюз призна за законни санкции срещу руски производител на системите на противовъздушна отбрана “Алмаз-Антей”. В своето решение Съдът отбелязва, че Съвет на ЕС е предоставил достатъчни доказателства за това, че Русия изпраща оръжие за сепаратисти в Източна Украйна. Европейската институцията установи, че “Алмаз-Антей” (произвежда оръжия за нуждите на Русия) с това косвено подкрепя нарушаването на териториалната цялостност на съседната държава.
Също така в Съда бе отбелязано, че Съвет на ЕС не е задължен да доказва прякото използване от страна на сепаратистите оръжия, произведени от концерн, за да се аргументират санкции. Освен това приемането на решение относно санкции не е повлияно от катастрофа на “Боинг”, който, както смята следствието, е бил свален с ракета от комплекс “Бук”, който се произвежда от концерна.
Санкциите срещу “Алмаз-Антей” бяха наложени през лято 2014 г. в рамките на разширяване на забранителните мерки срещу Русия във връзка с конфликт в Донбас.
Така се получава, че акцентирането от страна на Москва върху факта за съществуване на значителни вносни обеми на оръжия от украинско производство, е фалшиво. Защото според руските медии, Русия почвайки от 2014 година определи въпроса за създаване на нейната територия на предприятия за импортозаместване в сферата на ВПК като основен приоритет и, в съответствие с изявления на официалните чиновници, от 2015 година напълно премина на собствено производство на товарите с двойна употреба и оръжия за нуждите на руската армия.
Така се получава, че Кремъл използвайки данните на SIPRI, всъщност дискредитира руския ВПК, особено като се вземе предвид неотдавнашното изявление на Министерство на отбраната на Русия за готовността му да внася украинските самолети Ан-148, или да ги изкупува от Турция, при положението, че ще бъде организирано съвместно производство. Такива действия на Русия са продиктувани от съответните провалени изводи за реализация на проекта SSJ-100, които бяха направени от експертите на водещи световни авиоконцерни и специалистите на Обединената авиостроителна корпорация на Русия.
Източник: http://www.bgnes.com/
 
В Южна Корея започнаха още едни съвместни военни учения със САЩ
13.03.2017, 09:27
В Южна Корея започнаха още едни съвместни военни учения със Съединените щати.
Очаква се те да предизвикат гневна реакция от страна на Северна Корея, която по правило осъжда присъствието на американски войски на полуострова и тяхното сътрудничество с южнокорейските въоръжени сили.
Целта на командно-щабните учения "Ключова решителност" е да проверят възможностите за спешно увеличаване на американския контингент в района на Корейския полуостров при извънредни обстоятелства. Те се провеждат паралелно с големите полеви маневри "Млад орел", които Южна Корея и САЩ започнаха на 1 март с участието на всички родове войски.
Според южнокорейски медии въоръжените сили на двете страни отработват оперативен план, предвиждащ удари по ракетни и ядрени бази в Северна Корея при извънредни обстоятелства. Те освен това провеждат обучение в сферата на противоракетната отбрана.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Армията свикна с обещанията на политиците
13.03.2017, 09:19
Един бърз прочит на предизборните програми на партиите и коалициите би трябвало да ни успокои за бъдещето на Българската армия. Тя ще бъде достатъчно въоръжена, финансово осигурена и добре платена. Впрочем в това отношение кандидатите за депутати са постоянни и непоколебими в своите обещания. Същото го правеха и при предишни парламентарни избори! Така че отстъпление няма. Друг е въпросът какво свършиха. Оказва се, че хвалбите с гласуваните от парламента два инвестиционни проекта за изтребители и патрулни кораби имат най-вече пропаганден ефект. Поне засега. Защото армията е гола и боса, колкото и силно да звучи това.
Само за един ден служебният вицепремиер и министър на отбраната ген. Стефан Янев бе в три много важни за отбраната ни военни формирования – 2-ра механизирана бригада в Стара Загора, 24-та авиобаза в Крумово и 4-ти артилерийски полк в Асеновград. И в трите той констатира едни и същи проблеми, за които по-паметливите са наясно, че стоят от години. Ще ги изброя, за да ги знаят тези, които от години обещават, но бързо забравят. Високият процент недостиг на кадри, който засяга всички длъжности за войници, сержанти, офицери и цивилни служители, затруднява силно окомплектоването на формированията с личен състав. Натрупани са голямо количество часове извънреден труд, полаган от военнослужещите, което води и до невъзможност да се използва полагаемият годишен отпуск за 2016 г.
Недостигът на резервни части и консумативи не позволява редовната поддръжка на различните видове бойна и спомагателна техника. Няма автобуси за превоз на хората. Продължават сериозните трудности за съхраняването на голямото количество излишна техника. Военнослужещите се подготвят за защита на родината с недостатъчна, а където я има, остаряла екипировка. Сградният фонд в казармите плаче за ремонт. Курсантите са с неизяснен статут и не знаят дали са военнослужещи или обучаеми. Военните заплати изостават чувствително и довършват по най-красноречивия начин тежката ситуация от вътрешната страна на казармения портал.
За съжаление на служебния министър, колкото и да е добър, не му остава нищо друго, освен да записва проблемите и да се надява, че парламентарно избраното правителство ще се заинтересува от тях. Неговите предшественици буквално изоставиха армията, вгледаха се като големи стратези 20-30 години напред и пропуснаха да решат текущите въпроси. Става ясно обаче, че очакваната в някакво време доставка на нова техника не попълва състава на войската, не я облича и не осигурява най-необходимото за нейната подготовка. Вече бе огласена и информацията за недореализирани обществени поръчки за акумулатори и автомобилни гуми и съответно непотърсени финансови средства. Сигурно е, че този черен списък може да бъде продължен при влизане във всяко военно формирование. Трагичното е, че проблемите се повтарят навсякъде, което предполага, че с години те са пренебрегвани.
Донякъде е обяснимо, че кандидатите, а по-късно и депутатите имат розови сънища за армията. Те просто не са влизали в казармите. Законът дори не им позволява да проведат предизборни срещи с военнослужещите, като такива, за да чуят от първо лице проблемите. И се успокояват от заучените фрази на министрите на отбраната от рода на: „Въпреки системното недофинансиране армията все още има способности благодарение на усилията и професионализма на военнослужещите от всички видове въоръжени сили.” Въпрос на повече политическа смелост, но с дълготраен ефект, ще бъде един министър да каже каква точно е истината и че усилията и професионализмът на военнослужещите не са панацея.
Голямата причина е липсата на диалог между политиците и генералите. Военната експертиза е пренебрегната и дори унизена. Това не се случва само заради един или друг министър. То е заложено в законите и нормативните документи.
Преди 7-8 години Генералният щаб бе закрит като институция. Администрацията погълна Щаба на отбраната и затвори устата на генералитета. Депутатите от предишния парламент не пожелаха да регламентират със закон съвет към началника на отбраната, с което неговите позиции и занапред няма да тежат достатъчно. А политическите ръководства на министерството ще продължават да се вслушват повече в своите партийни лидери, отколкото в генералите и адмиралите. И няма да имат за приоритет войсковото всекидневие. Доброто е, че военните свикнаха с обещанията на политиците и правят каквото могат, защото осъзнават значимостта на професията си.
Народът ни вече не познава войската си
„Освен че има системно недофинансиране, нарушен е диалогът между политиците и военната експертиза. Този диалог трябва да се възстанови, както и да се търсят обществени дебати, за да може обществото да бъде запознато с проблемите на армията и постепенно да се осигури повишаването на средствата за отбрана до 2% от БВП“, заяви преди няколко дни министър Стефан Янев. Т.е. народът ни вече не познава армията си. „На фона на всички проблеми това, че все още армията има способности, се дължи на професионализма на военнослужещите от всички видове въоръжени сили“ – подчерта той.
Източник: https://trud.bg, Спирдон Спирдонов
 
Военни инспекции на САЩ и Германия в Русия, Русия инспектира Норвегия
13.03.2017, 09:05
Съвместна мисия на САЩ и Германия по договора „Открито небе” започва на 13 март над територията на Русия. В същото време руски военни ще инспектират Норвегия.
Полетите на специалния наблюдателен самолет на Германия и САЩ ще започнат от летището на Хабаровск. Той се извършва по предварително съгласуван маршрут и с присъствието на специалисти от наблюдаваната страна. Ще лети "американски наблюдателен самолет ОС-135Б", съобщи началникът на руския Национален център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков. Мисията ще завърши на 18 март.
Рижков подчерта, че самолетът няма пряко военно приложение, а апаратурата е сертифицирана международно и не може да се използва за скрито наблюдение, невключено в рамките на договореностите.
Като правило полетите на Русия и страните от НАТО се провеждат на взаимна основа.
Договорът за въвеждане на режим "открито небе" е подписан през 1992 година. В него участват 34 държави. Наблюдателните полети се осъществяват над териториите на Русия, САЩ, Канада и европейските страни. Основните задачи на "Открито небе" са развитие на прозрачността, съдействие на наблюдението, на изпълнението на договореностите в областта на контрола над оръжията, разширяване на възможностите за предотвратяване на кризисни ситуации в рамките на ОССЕ и други международни организации. България също е ратифицирала договора.
В същото време руски наблюдатели ще инспектират район в Норвегия в рамките на Виенския договор за укрепване на доверието и сигурността, съобщи още Рижков. Инспекцията започва на 13 и ще продължи до 17 март.
Виенският документ е приет от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа през ноември 2011 година и предвижда инспекции на определени райони, съединения и военни части с цел контрол върху военна дейност. Според документа може да се извършат не повече от три проверки в която и да е държава ежегодно.
Източник: http://pogled.info/
 

 
104 години от рождението на въздушният ас генерал-майор Стоян Стоянов
12.03.2017, 22:07
На 12 март 1913 г. в с. Галата, Варненско, е роден Стоян Илиев Стоянов. Баща му Илия Стоянов е знаменосец на 8-и приморски пехотен варненски полк и загива в Първата балканска война на 16 октомври 1912 г. при атаката на Люлебургаз. Стоян Стоянов завършва училището за сираци във Варна, а през 1934 г. Духовната семинария.
Обучава се във 57-и випуск на Военното Н.В. училище и през 1937 г. му е присвоено звание подпоручик и специалност летец-пилот. През 1938 г.е включен в групата за специализация във Висшата изтребителна школа „Вернойхен“, Германия. Преминава подготовка за летци изтребители и инструкторска работа на самолет Месершмит 109.
В България се завръща през юли 1939 г. и е назначен на служба във Висшата изтребителна школа в Карлово. През 1940 г. във Въздушни войски постъпват на въоръжение самолетите Месершмит 109Е. Стоян Стоянов е изпитател на новопристигналите самолети и инструктор в школата за подготовка на български летци. От 1942 г. е командир на 682-ро ято на летище Балчик.
Участва активно във Втората световна война в състава на 3/6 изтребителен орляк от 6-и изтребителен полк. В периода август 1943 г. – септември 1944 г. със самолет Месершмит 109 провежда 35 бойни полета, участва в 15 въздушни боя. Сваля 3 бомбардировача: 2 Б-24 „Либърейтър“ , 1В-17„Фортрес“ , 2 изтребителя Р-38 „Лайтнинг“, поврежда и извежда от строя 5 противникови самолета.
Във втората фаза на войната срещу Германия участва в осигуряване бойните действия на щурмовата авиация и сухопътните войски до ноември 1944 г. След 9 септември 1944 г. последователно е командир на 36-и изтребителен полк, командир на изтребително-щурмова школа, през 1947 г. е инспектор по Изтребителната авиация към ПВО, от 1951 г. заместник-командващ ПВО, през 1953 г. е началниик на Главен команден пункт на ВВС. От 1954 до 1956 г. работи в ДОСО (Доброволна организация за съдействие на отбраната) за подготовка на млади летци в аероклубовете. Присвоени военни звания – капитан, майор, подполковник, полковник.
След уволнението си 30 години работи в Рилския манастир, където е фондовик, а по-късно екскурзовод в Националния музей „Рилски манастир“. Автор е на книгата „ Ние бранихме тебе, София“. Като запасен офицер е произведен в чин генерал-майор през 1992 г. Умира на 13 март 1997 г. в Карлово.
 
На „Ново село” продължава учението на френския Корпус за бързо реагиране
12.03.2017, 21:56
До края на тази седмица продължава учението на Корпуса за бързо реагиране - Франция (HQ RRC-FR) „TRIDENT JAGUAR 2017“ на учебен полигон „Ново село“. То започна на 8 март и се провежда в България и Норвегия. В него участват близо 1000 военнослужещи от 25 държави. На учебен полигон „Ново село“ е развърнат Щабът на Корпуса за бързо реагиране - Франция.
Учението „TRIDENT JAGUAR 2017“ е финален етап от процеса на сертификация на многонационалния щаб на корпуса като щаб на съвместните сили на Алианса в съответствие със структурата на силите на НАТО през 2017 година.
Процесът по сертификация на Щаба на Корпуса за бързо реагиране-Франция включва три учения: „CITADEL RANGER 2016“ - проведено през септември 2016 г. в Норвегия, „CITADEL BONUS“ - проведено във Франция и Полша през ноември 2016 година, и „TRIDENT JAGUAR 2017“, което се провежда през март тази година в България и Норвегия.
„TRIDENT JAGUAR 2017“ демонстрира способността на Щаба на Корпуса за бързо реагиране – Франция да планира и провежда малки съвместни операции (SJO) в отговор на кризи извън условията на Член 5 от Вашингтонския договор и ще потвърди готовността на командната структура да действа като Щаб на съвместни сили на Алианса, готов да отговори на кризи или възникващи заплахи на границите на НАТО и извън Алианса. По време на учението ще бъде проверена системата за командване и управление на щаба и неговата способност да ръководи действията на подразделения, с големина на бригада, развърнати в Норвегия. Френските формирования - 4-та въздушнопреносима бригада и 6-та лекобронирана бригада, и съюзните сили от 4-та механизирана бригада на Канадските въоръжени сили, ще проведат подготовката си под командването на Щаба на Корпуса за бързо реагиране - Франция при сценарии на действия с висока интензивност. - (видео)
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Ahram: Египет ще участва на общи военни учения с Бахрейн и ОАЕ
12.03.2017, 19:20

Египет ще участва на две отделни военни учения с Бахрейн и с ОАЕ, пише Ahram.
Прес-секретарят на египетската армия Тамел ел Рефай заяви, че египетските сили са заминали в двете страни, за да участват във сухопътни, въздушни и морски военни учения, които ще се проведат в близките дни. „Ученията целят да се обединят концепциите за боя и да се сподели опита и тренирането на силите“, посочи той.
През 2016 г. египетски войници са участвали в 30 общи военни учения с 20 арабски и африкански държави, както и с европейски като Гърция, Франция и Русия.
Източник: http://www.focus-news.net/

 
Иран старира производство на Karrar - танк собствена конструкция
12.03.2017, 15:25
В Иран е стартирало серийното производство на танкове тип "Каррар" (Karrar), който е собствена разработка на страната.
На 12 март 2017 г. на церемония за представяне на нова бойна техника е присъствал министърът на отбраната на Иран Хюсейн Дехган. По неговите думи ОБТ Karrar може да си съперничи с най-съвременните аналози в света по мощност, точност и мобилност, както и по живучест на бойното поле.
По думите на министър Дехган, танкът напълно ще задоволи нуждите на Въоръжените сили на Иран.
През август 2016 г. бяха показани първите кадри с ОБТ Karrar. Външно той прилича на руския Т-90СМ според експерти на Defence Blog. - (видео)
За разработването на проекта за ОБТ Karrar МО на Иран за първи път съобщи през февруари 2016 г., веднага след като страната съобщи, че се отказва от покупката на чуждестранно въоръжение и техника, без предаване на технологията за нея. Тогава Иран се отказа и от покупката на руските ОБТ Т-90.
Танковата промишленост на Иран има известен опит от монтажа на крупногабаритни възли, от които в страната се произвеждаше руския ОБТ Т-72С. От него бяха произведени 300 броя през втората половина на 90-те години на ХХ век. След това, през 1997 г. започна работа по създаването на ОБТ «Зульфикар», развитие на Т-72С. В него се използваше руското танково оръдие 2А46 с калибър 125 милиметра, а шасито бе на база останали още от времето на шаха американски танкове М48 и М60.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Военен анализ: Как руснаците научиха сирийците добре да воюват
12.03.2017, 13:40

Арабите са търговски народ, техните камилски кервани със стоки прекосявали не само Сахара, но и цялата северна половина на Африка. Само че те не стават за войници. Едни против други воювали някак си, но отстъпвали пред чуждите армии дори когато имали числено превъзходство. Причината не е поради страхливост, а в неразбирането и пренебрегването на военното изкуство, при това на равнище рефлекси и интуиция. Начинът им на живот сякаш програмирал в гените им индивидуализъм, умение и потребност да се справят по единично, а не в група. Сирийската кампания не веднъж доказа тази истина. Неразбирането на характера на войната доведе сирийската правителствена армия, която отначало имаше тотално превъзходство, до пълен разгром и я спаси от гибел само намесата на Русия. После буквално обречени на успех операции често завършваха с провал. Арабска им работа!

Печален пример е лятната настъпателна операция през 2016 г. към авиобазата Ал-Табка югозападно от Ракка. Едва изминала няколко десетки километра, при първия флангов удар от страна на терористите от АД като по команда сирийската войска се разсипа като войсково образувание и се юрна безредно назад. Плячката за ИД беше огромна. Погромът беше заложен от неподготвения и некомпетентен сирийски Генщаб още при планиране на операцията: не бяха осигурени фланговете с разузнаване и опорни точки. Сирийската армия си просеше разгрома и го получи. Същото се случи и при Палмира през декември 2016 г. - при краткото, но мощно настъпление на ИД бяха изоставени огромно количество запаси от снаряжение и бойна техника. Армията с бягство измина 100 км. назад.

Тогава руски военни експерти гласно заявиха, че войниците на Асад искат друг да воюва место тях. Сирийските щабни офицери не планираха достатъчно всеобхватно операциите, те обикновено завършваха с контраудар на ИД по уязвими места на настъпващите войски, което ликвидираше първоначалните успехи или довеждаха до по-малки резултати спрямо планираните за постигане с привлечените сили и средства. Тогава чашата преля и през януари 2017 г. руското ръководство постави пред Башар Асад въпроса цялостното управление на неговите войски и на войната в Сирия да преминат в ръцете на руския Генерален щаб.

В резултат беше преодоляна съпротивата на параноика Башар Асад да допусне руснаците на всички равнища в щабовете и войските. Най-после беше сформиран единен и високо професионален щаб, който изцяло пое планирането и контрола за провеждането на всички следващи операции. На Асад му беше набито в главата да изостави досегашната тактика за настъпление, като се откаже от пробиви с тесни клинове. Загубата при Палмира и проблемите с Алепо доказаха, че настъплението трябва да се води само на широк фронт с максимално привлечени сили и средства, с постоянен контрол на фланговете, с ясно дефинирана и съгласувана стратегия с всички видове и родове войски. Боевете за авиобаза Тиас бяха изключително ожесточени и се водиха с променлив успех през целия януари 2017 г., когато от изведнъж и от нищото се появиха множество добре подготвени и надъхани за победа сирийски войски, които превзеха Палмира и освободиха източната част на провинция Алепо, развивайки успеха до излизане на река Ефрат. Сега се очаква те да развият настъплението по десния бряг на реката и да достигнат до обсадения от три години град Дейр ез-Зор. Неговото превземане и на Ракка окончателно ще пречупи хода на войната в Сирия.

Три основни фактора обусловиха сегашния победен ход на сирийската армия: Първо, руската дипломация изкопчи от Ердоган съгласие да ограничи експанзията в Сирия (Алепо и Манбидж) и да приеме, че „сирийската земя е за сирийците”; Второ, на най-високо равнище руският Генщаб успя да наложи печеливша стратегия и Башар Асад най-сетне беше поставен на мястото му; Трето, многобройните руски съветници подготвиха сирийските войски („Тигрите” и 5-а бригада) и им вдъхнаха боен дух със своето присъствие в редовете им, с участието на спецназа и с поддръжката от страна на авиацията. Има достатъчно основания за надежди през тази година войната в Сирия в общи линии да приключи и то с минимум пленници. Не се знае какво ще стане с Башар Асад, но Русия си „бетонира” мястото в Сирия и дори вече започна модернизирането на военноморската база в Тартус с цел тя да може да приема самолетоносачи.
Източник: http://www.blitz.bg, Ганчо Каменарски

 
Полево обучение в 68 бригада Специални сили
12.03.2017, 11:55
Втори батальон от състава на 68 бригада Специални сили проведе полево обучение на специализирания учебен център „Црънча”. Бяха затвърдени уменията, тактиките, техниките и процедурите при планиране и провеждане на специално разузнаване, директни акции и военно подпомагане, съобщават от формированието.
По тактико - специална подготовка бяха преминати занятия по ликвидиране на терористи, освобождаване на заложници, усъвършенствани бяха различни способи за проникване в сграда, включително и чрез използването на взривни вещества. В занятията по огнева подготовка, личният състав от взводовете специални сили повиши своите стрелкови умения чрез изпълнението на стрелкови тренировки с различни образци оръжие. Чрез методически занятия по тактико - специална и огневата подготовка ръководители на занятия усъвършенстваха своите знания и умения при водене на занятията.
Полевото обучение премина с висока интензивност и натовареност на личния състав и с желание за развитие и усъвършенстване от военнослужещите от Втори батальон Специални сили. - (видео)
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Индия увеличи далечината на полета на ракетите BrahMos до 400 километра
12.03.2017, 10:10
Организацията за отбранителни изследвания и разработни на МО на Индия успешно е изпитала нова модификация на индийско-руската ракета BrahMos с увеличена на над 400 километра далечина на полета. За това бе съобщено на 11 март 2017 г. от управляващия директор на компанията BrahMos Судхир Мишра. Досега максималната далечина на полета бе 290 километра. Решението за увеличаване на далечината на полета е било взето по време на руско-индийската среща на върха през 2016 г. в град Гоя (Индия).
През юни 2016 г. директорът "Маркетинг" на компанията-разработчик BrahMos Aerospace Правин Патхак съобщи, че опитно-конструкторските работи по създаване на хиперзвуков вариант на BrahMos ща започнат през 2022 г. Първите опитни образци трябва да са готови през 2024 г.
Свръхзвуковата крилата ракета Brahmos се разработва в Индия с участието на руска компания НПО "Машиностроене". За основа бе възприета ракетата «Яхонт» — експортния вариант на руската противокорабна ракети П-800 «Оникс». BrahMos има 3 вида базиране - наземно, въздушно и морско (надводни кораби и подводници). Наземният вариант вече е на въоръжение в индийската армия, в момента такат изпитания на вариантите с въздушен и морски пуск.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
За двете аварии с руския самолетоносач «Адмирал Кузнецов» са виновни аерофинишьорите
12.03.2017, 09:21
Детайлният анализ на двете събития със загуба на палубни изтребители на руския ВМФ през 2016 г. е показал, че и в двата случай вината е на спирачните въжета (аерофинишьори). Към самолетите няма никакви претенции.
Според източници от ВПК на Русия "При случай с МиГ-29К причината е в това, че самолетът е подходил за кацане на критичен ъгъл. Кацането на Су-33 е бил напълно нормално и в случай става въпрос за некачествено спирачно въже".
Изтребителят Су-33 бе загубен на 4 декември 2016 г. при кацане на палубата. По това време самолетоносачът "Асмирал Кузнецов" бе в Източното Средиземноморие за действия над Сирия. При кацането се скъса спирачното въже, самолетът не успя да спре и падна от палубата в морето, като пилотът се катапултира успешно.
Многофункционалният изтребител МиГ-29К бе загубен преди този случай, на 15 ноември 2016 г. При кацане последователно на 3 самолета, втория къса второто въже, но успява да спре в четвъртото. Третия самолет в групата не може да кацне, защото второто спирачно въже се заплита в третото. Самолетът е изпратен в зона за изчакване, но палубната команда не успява да отстрани навреме повредата, и след изчерпване на горивото, пилотът се катапултира успешно.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Военна академия „Г. С. Раковски“ въвежда нови нагръдни знаци
12.03.2017, 09:05
На заседание на Академичния съвет на Военна академия „Г. С. Раковски“ на 21 февруари 2017 година  беше взето решение да се въведат нови знаци на Военна академия: лого на Военна академия, нагръдни знаци за завършено висше образование на образователно-квалификационна степен „магистър” в професионално направление „Военно дело” по специалности: „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво” във факултет „Командно-щабен” и „Стратегическо ръководство на отбраната  и въоръжените сили” във факултет „Национална сигурност и отбрана”, нагръден знак за завършен Стратегически курс, юбилеен знак „105 години Военна академия „Георги Стойков Раковски”, юбилеeн знак „145 г. от рождението на полковник Борис Дрангов” и огърлие за почетното звание „Доктор хонорис кауза на Военна академия „Георги Стойков Раковски“.
Нагръдните знаци за завършено висше образование на образователно-квалификационна степен „магистър” в професионално направление „Военно дело” по специалности: „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво” във факултет „Командно-щабен” и „Стратегическо ръководство на отбраната  и въоръжените сили” във факултет „Национална сигурност и отбрана”, нагръден знак за завършен Стратегически курс влизат в сила със заповед на министъра на отбраната, а логото, юбилеен знак „105 години Военна академия „Георги Стойков Раковски”, юбилеeн знак „145 г. от рождението на полковник Борис Дрангов” и огърлие за почетното звание „Доктор хонорис кауза на Военна академия „Георги Стойков Раковски“ влизат в сила със заповед на началника на Военна академия.
Логото
Логото съдържа основни символи, свързани с Военна академия „Г. С. Раковски“ – сградата на учебния корпус с националния трибагреник върху него; лаврово и дъбово клонче; символизиращи славата и военната доблест на офицерите; изображение на Военния орден „За храброст“, чиито носители са много от завършилите Военна академия офицери; надпис с името на Военна академия „Г. С. Раковски“.
Нагръден знак за завършено висше образование на образователно-квалификационна степен „магистър” в професионално направление „Военно дело” по специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво” във факултет „Командно-щабен”
Нагръдния знак получават офицерите, придобили висше образование на образователно-квалификационна степен „магистър” в професионално направление „Военно дело” по специалността „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво” във Военната академия „Георги Стойков Раковски”. Връчването на знаците се извършва от началника на Военна академия „Георги Стойков Раковски” в тържествена обстановка при завършване на Академията заедно с връчването на дипломите.
Нагръден знак за завършено висше образование на образователно-квалификационна степен „магистър” в професионално направление „Военно дело” по специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” във факултет „Национална сигурност и отбрана”
Нагръдния знак получават офицерите,  придобили висше образование на образователно-квалификационна степен „магистър” в професионално направление „Военно дело” по специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” във Военната академия „Георги Стойков Раковски”. Връчването на знаците се извършва от началника на Военна академия „Георги Стойков Раковски” или от упълномощено за целта лице в тържествена обстановка при завършване на Академията заедно с връчването на дипломите.
Нагръден знак за завършен стратегически курс
Нагръдния знак получават офицерите, завършили Стратегически курс във Военна академия „Георги Стойков Раковски”. Връчването на знака се извършва от началника на Военна академия „Георги Стойков Раковски” в тържествена обстановка след завършване на курса.
Огърлие за почетното звание „Доктор хонорис кауза на Военна академия „Георги Стойков Раковски“
С почетното звание „Доктор хонорис кауза на Военна академия „Георги Стойков Раковски“ се удостояват български и чуждестранни граждани за големите им заслуги към военната наука и висшето военно образование, както и за приноса им в развитието на военнонаучните и военнобразователните контакти между Академията и български и чуждестранни военнонаучни институции и центрове и задълбочаване на сътрудничеството между тях. Почетното звание има една степен – огърлие. Присъждането на почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Военна академия „Георги Стойков Раковски“ се извършва на основание решение на Академичния съвет по мотивирано предложение на Ректорския съвет или Съвет на основно звено. Награждаването с почетното звание става от началника на Военна академия „Георги Стойков Раковски“ на тържествена церемония. Носителите на званието „Доктор хонорис кауза“ на Военна академия „Георги Стойков Раковски“ имат право да изнасят веднъж годишно публична лекция в Академията.
Юбилеен знак „105 години Военна академия „Георги Стойков Раковски”
С юбилеен знак „105 години Военна академия „Георги Стойков Раковски” се награждават еднократно по повод юбилея на Академията: представители на ръководния състав/ управлението на Академията;  членове на академичния състав; членове на административния състав; външни лица – български граждани и чужденци. Юбилейният знак се присъжда с решение на Академичния съвет по предложение на Ректорския съвет, началниците на основни звена или Съветите на основните звена на Академията, след обсъждане в Ректорския съвет. Предложенията за награждаване с юбилейния знак се правят във връзка със 105-годишния юбилей на Военната академия.
Юбилейният знак се връчва в тържествена обстановка от началника на Военна академия „Георги Стойков Раковски” на празника на Академията.
Юбилеeн знак „145 г. от рождението на полковник Борис Дрангов”
С юбилеeн знак „145 г. от рождението на полковник Борис Дрангов” се награждават еднократно представители на ръководния състав/ управлението на Академията, членове на академичния състав на Академията, членове на административния състав на Академията, външни лица – български граждани и чужденци. Юбилейният знак се присъжда с решение на Академичния съвет по предложение на Ректорския съвет и Съветите на основните звена на Академията. Предложенията за награждаване с юбилейния знак се правят във връзка с честванията по повод годишнината от рождението на полк. Борис Дрангов. Юбилейният знак се връчва в тържествена обстановка от началника на Военна академия „Георги Стойков Раковски”.
Източник: http://www.otbrana.com/
 

 
Су-34 ще може да „скрие” от радарите на противника цяла ескадрила
11.03.2017, 21:19
До края на годината руските ВКС ще получат 16 нови изтребители-бомбардировачи Су-34. Това съобщил заместник-министърът на отбраната армейски генерал Юрий Борисов по време на посещението си в Новосибирския авиационен завод, цитиран от ria.ru.
По дългосрочен договор заводът трябва да достави 96 машини, а към момента в строя вече се намират 98 самолета. Сега се работело по адаптиране към самолета на нови типове средства за поражение, което означава модернизация на бордовото радиоелектронно оборудване и на някои възли за окачване. Специално внимание се обръщало на комплексите за бордова отбрана. На съвременните руски изтребители са поставени системи за РЕБ Л-17В „Хибини” – цилиндрични модули на края на крилете. Този комплекс е способен да установи работата на радиотехническите средства на противника и да ги подави с мощни смущения. Засега се счита като достатъчно ефективен, но осигурява преди всичко индивидуалната защита на самолета. Сега се подготвя неговата замяна с модел, който ще може да осигури колективна защита на цялата ударна група, пише ria.ru. Ставало дума за комплекса за радиоелектронно подавяне САП-14 „Тарантул" (1-4 ГХц), разработван от институт в Калуга, чието серийно производство предстои и с който в момента се провеждат войскови изпитания. - Още средства за РЕБ
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Задава се война на Корейския полуостров!
11.03.2017, 21:08

Сегашното напрежение на Корейския полуостров е ново ниво на заплаха и крие потенциал за сериозен конфликт. Това мнение изрази в интервю пред БНР Аврам Агов, специалист по история на Азия и преподавател в Университета във Ванкувър.

Новата история на Корейския полуостров е белязана от перманентна криза, но сегашното ниво изглежда качествено различно заради новия разрушителен капацитет на въоръжаването. От една страна това може да има въздържащо влияние, но от друга - кризата може да излезе извън контрол и да прерасне във война, гласи прочитът на експерта: "Пхенян вярва, че развитието на ядрена и на ракетна програма са гаранция за сигурността на страната и не виждам какво би ги отказало от тези програми, но преговори биха могли да постигнат замразяването им". Ставащото през седмицата е част от ново ниво на развитието на ракетната програма на Севера, паралелно с ядрената програма, каза Аврам Агов.

Той припомни, че с изстрелването на няколко балистични ракети Северна Корея отговаря на съвместното военно учение между САЩ и Южна Корея, което смята за пряка заплаха. Китай реагира остро на разполагането на отбранителна система срещу балистични ракети в Южна Корея, защото въпреки че системата цели възпиране на Северна Корея, нейните радари достигат до Китай, което променя динамиката на сигурността в региона, допълни Аврам Агов. Много страни възлагат надежди на Китай, че страната е в уникална позиция да въздейства на Северна Корея като на свой съюзник, но положението на Китай не е лесно и Пекин е поставен в трудна ситуация - от една страна предлага и предприема неща, които биха възпрели Пхенян, от друга страна се притеснява да не дестабилизира правителството, каза още експертът.
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Министерството на отбраната си търси шефове – ето за какви позиции
11.03.2017, 19:30
Служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев обяви конкурси за директори на две от дирекциите на Министерството на отбраната, които останаха без ръководители в последните два месеца, предаде репортер на БГНЕС. Търсят се директори на дирекциите “Социална политика” и “Отбранителна аквизиция”. Още през февруари с постовете си се разделиха досегашните началници на “Отбранителна аквизиция” Борислав Попов, който е бил назначен от бившия военен министър Николай Ненчев без конкурс, както и и.д. директорът на “Социална политика” Диян Валянов. През март месец 2016 г. Ненчев бе принуден да изпрати в отпуск Венислав Цанов, който ръководеше Дирекция “Отбранителна аквизиция” и бе разследван от прокуратурата. Месец по-късно Цанов получи и обвинение заради нарушаване при обществена поръчка. Минималните изисквания към кандидатите са 7-годишен професионален опит, магистърска образователна степен, както и достъп до съответното ниво “класифицирана информация”. Основната заплата, без добавките за стаж и други, която бъдещите директори ще получават е до 2200 лв. В края на февруари МО обяви конкурс и за нов главен инспектор на институцията, което се смята за президент. Досега на длъжността са били назначавани близки до съответните министри кадри на военното министерство. Служебният вицепремиер и министър на отбраната смени и директорът на Дирекция “Снабдяване и търговия”. Стефан Янев освободи и началници на Военния-телевизионен канал, в-к “Българска армия” и други назначени от Ненчев кадри, някой от които, след като останаха без работа, са се регистрирали като кандидати за народни представители на предстоящия предсрочен вот.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Washington Examiner: Над половината от авиацията на Морската пехота на САЩ не е готова за бой
11.03.2017, 19:15
Сега само по-малко от половината летателни апарати на Корпуса на морската пехота на САЩ (основно изтребители Ф-18) са готови да излетят, пише The Washington Examiner. Това заявил заместник-началникът па материалната част и планирането генерал Гари Томас при изслушване в конгреса.
Изданието отбелязва, че по норматив в боеготово състояние трябва да се намират минимум три четвърти от наличните машини. Генерал-лейтенант Томас отбелязал, че макар степента на бойна готовност на КМП постоянно се повишава, равнището на готовност на авиацията „все още е по-ниска, отколкото ни се иска”. Възприета е като „разумен” норматив да е боеготова 75% от летателната техника, но реално това са едва 45% основно поради превишаване на пролетяните часове и необходимостта от профилактика и ремонти. През март 2016 г. БЛИЦ съобщи, че авиацията на Корпуса на морската пехота през повечето време не се занимава с полети, а ремонтира летателните апарати, тъй като повече от половината самолети не летят поради съкращаване на военните разходи. Според статистиката, от 276 изтребители-бомбардировачи F/A-18 Hornet в разпореждане на морската пехота, само 30% могат да се вдигнат във въздуха. Военните разходи на САЩ са съкратени от $691 млрд през 2010 г. до $560 млрд през 2015 г.
 
Руското МО: Защо Западът не отразява химическите атаки в Мосул?
11.03.2017, 18:49
Руското министерство на отбраната е удивено от "хладното" отношение на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) към информациите, че терористите от "Ислямска държава" са използвали химическо оръжие в Мосул. Това каза в събота (11 март) говорителят на военното ведомство в Москва генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от РИА "Новости".
Конашенков коментира информация на Международния комитет на Червения кръст, според която при боевете с иракските войски за Мосул терористите са използвали боен отровен газ иприт, вземайки цивилни жертви.
"Поредицата от случаи на използване на химическо оръжие от ИД срещу мирното население миналата седмица някак странно остана незабелязана в западното общество. Но още по-удивително е "хладното" отношение към този факт от страна на ОЗХО. Те не само не направиха опит да изпратят свои експерти на мястото на трагедията, но дори и не излязоха с нито едно осъдително официално изявление", каза Конашенков.
Той подчерта, че руското военно министерство старателно отговаря на всички молби на ОЗХО и предоставя нужната информация за откритите у бойците отровни вещества в Алепо.
Източник: http://bg.rbth.com
/
 
Китай обяви, че е приел J-20 на въоръжение
11.03.2017, 09:20
Изтребителят от следващо поколение J-20 е бил приет на въоръжение в китайските ВВС. Това е съобщил телевизионният канал на китайските въоръжени сили, цитиран от Reuters.
Никаква друга официална информация не е дадена по въпроса за новия тежък двудвигателен изтребител, който изпълни първи полет през януари 2011 г. Съобщението е било направено в рамките на телевизионен репортаж, който разказва, че се намалява технологичното и военно изоставане от САЩ, чрез строене на нови бойни самолети и кораби.
Смята се, че първите два серийни J-20 са били предадени на китайските ВВС през декември 2016 г. През ноември миналата година два самолета бяха официално показани на китайския авиосалон, който се провежда в Джухай. Тогава това бе сметнато за ясен сигнал, че предстои и приемане на въоръжение.
Предполага се, че към момента поне шест серийни изтребителя се намират в изпитателния център на китайските ВВС в Динсин. Отделно има ясни индикации, че са построени поне осем прототипа и четири предсерийни самолета.
Много малко е известно за новия китайски боен самолет, който лети вече над шест години. Изтребителят е строен като нискозабележим и има голям вътрешен отсек за носене на въоръжение, както и два по-малки за ракети „въздух-въздух”. J-20 има и оптико-електронна система за обзор. Машината се задвижва от руски реактивни двигателя АЛ-31Ф-М2, но се смята, че те не дават достатъчно тяга за постигане на високи летателни характеристики с тежкия изтребител. - Още за J-20
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Заместник-министърът на отбраната ген. Стефан Петров бе на посещение във ВМС
11.03.2017, 09:10
Служебният заместник-министър на отбраната на Република България ген. Стефан Петров бе на посещение във формированията от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за базиране – Бургас, съобщават от ВМС.  Зам. министърът бе посрещнат от командира на Флотилията за бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков. В щаба на флотилията господин Петров бе запознат с организацията, функциите и задачите на базата.
Посещението продължи със среща с личния състав от военните формирования, за да може от близо да се запознае с проблемите на военнослужещите.
Заместник-министърът подчерта, че основните усиля на служебният министър и неговият екип е да определят основните и нетърпящи отлагане области в Министерството на отбраната и да разработят няколко варианта за разрешаването им, които да бъда представени на бъдещето управление на министерството.
Проведе се сборът на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков
На 9 и 10 март 2017 година се проведе сбор на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби. В сборът взеха участие офицери от командването на флотилията, командири на военни формирования и командири на кораби от пунктовете за базиране Бургас и Варна, съобщават от ВМС. Сборът беше открит от флотилен адмирал Мален Чубенков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.
Различни брифинги представиха офицери от командването на ВМС и директорът на Областна дирекция на МВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов.
Главният секретар на областна администрация  Бургас г-н Валентин Люцканов и заместник-кметът на община Бургас г-н Красимир Стойчев представиха актуалните проблеми, стоящи пред област Бургас и община Бургас и предизвикателствата за развитие. - (видео)
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Честит празник ракетчици и артилеристи !!!
11.03.2017, 00:05
Днес, 11 март, е празникът на ракетните войски и артилерията. Свързан е с участието (със значителен принос) на българската артилерия в превземането на Одринската крепост през Балканската война (1912-1913). На 11 март 1913 г. в 13 ч. е започнала артилерийската подготовка на атаката довела до превземането на крепостта. Празникът е определен със заповед на министъра на отбраната от 7 май 1992 г. За първи път празникът е честван през 1993 г. по повод годишнината от превземането на Одринската крепост. - "Изправи се гора от стомана"
 

 
В Крим развърнаха най-новия комплекс за РЕБ „Мурманск-БН“
10.03.2017, 22:49
В мрежата се появиха фотографии на най-новия руски комплекс за радиоелектронна борба (РЕБ) „Мурманск-БН“, развърнат в състава на 475-ти отделен център за РЕБ на ЧФ на РФ (в/ч 60135) в Крим.
„Мурманск-БН“ е брегови комплекс за РЕБ, работещ в целия КВ диапазон. Той извършва разузнаване, прехват и анализ на системите за управление на вероятния противник (основно авионосните му групировки) и тяхното ефективно електронно подавяне на разстояние до 5000 км. При определени условия (добра проходимост на сигнала и пълна мощност на предавателя) дълбочината на РЕП може да достигне и до 8000 км.  Комплекса е разположен на седем камиона. Насочената антенна система се разполага на четири телескопични мачти с височина до 32 метра. Време за развръщане – 72 часа. - Още за „Мурманск-БН“
 
Сравнение на въоръжените сили на Русия и САЩ
10.03.2017, 19:56
Дълги години възпалените умове на еснафите се тревожат от хипотетичния военен конфликт на две държави – Русия и САЩ. Да си представим военен конфликт между тези две държави в чист вид е практически невъзможно. Едва ли може да се допусне, че във военното стълкновение между тези две страни няма да се окажат въвлечени съседни държави. При това, САЩ като член на НАТО, може да разчита ако не на пълноценна подкрепа от алианса, то поне на подкрепата на своя  главен европейски съюзник – Великобритания. Обаче нека се опитаме все пак просто да анализираме какво могат взаимно да си противопоставят армиите на тези две страни.
Смисълът на такова противоборство, неговата вероятност, а също така възможността за пълноценна военна агресия против Русия с въвеждане на нейна територия на сухопътни войски на САЩ, ще оставим извън скоби. Информацията за сравнението е взета от открити източници, достъпът до които имат всички желаещи. По-голямата част от сведенията за точното количество на въоръженията и войските представлява секретна информация, която дори и да се публикува, то често става със закъснение, а значи цитираните стойности могат да се променят както „нагоре”, така и „надолу”.......Прочете още
 
Спряха обществена поръчка за компютри за военните
10.03.2017, 19:25
Прекратиха процедура за доставка на компютърна техника във Военното министерство. Това става с решение на министъра на отбраната Стефан Янев, посочват от ведомството.
Решението е взето на основание чл. 180, т. 4 и чл. 110, ал. 1, т.9 от Закона за обществените поръчки. С него е преустановена процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "Доставка на компютърна техника".
Като мотиви за решението си министърът на отбраната Стефан Янев посочи различия в критериите за възлагане на обществената поръчка и техническите спецификации, с които не се защитава в пълен обем интересът на Министерството на отбраната.
Според него е необходимо да се променят критериите за възлагане на обществени поръчки. Водещият критерии тук не трябва да е "най-ниска цена", а "оптимално съотношение качество/цена", добави министърът. Следва да се прецизират и изискванията относно гаранцията за изпълнение.
Припомняме, че в средата на месец февруари, над 100 обществени поръчки за армията бяха пратени в Прокуратурата заради открити нередности.
Източник: https://news.bg/
 
От КСВ: В Плевен - военна клетва, в Стара Загора – командирски сбор
10.03.2017, 16:25
На строевия плац на войсковия район в Плевен се проведе ритуал по полагане на военна клетва от новоназначените военнослужещи. Слово след полагане на военна клетва към военнослужещите произнесе полковник Николай Бешев – началник на гарнизон Плевен. Той поздрави войниците и подчерта значението на военната клетва за всеки български гражданин.
Поздравления бяха поднесени от командира на военно формирование 42800 подполковник Пламен Горанов и от за командира на военно формирование 38220 майор Милен Първанов. След полагане на военната клетва представителните блокове на трите военни формирования  преминаха в тържествен марш.
Участието на бригадата в контраудар на Сухопътния компонент при операция по член 5 на Вашингтонския договор бе темата на командирския сбор във Втора механизирана бригада. Той се проведе под ръководството на командира бригаден генерал Костадин Кузмов.  Лекции изнесоха началниците на отделения от щаба на бригадата, както и гост-лектори от ВА „Г. С. Раковски” и щабния елемент на НАТО в София, съобщават от КСВ. В мероприятието взеха участие заместник-командирите на бригадата, началниците на отделения и секции и командирите на военни формирования.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Foreign Policy: САЩ „проспаха” усилването на Русия в Близкия Изток
10.03.2017, 14:13
За няколко години конфигурацията на силите в Близкия Изток се измени до неузнаваемост: САЩ загубиха предишната тежест, а Русия стремително укрепва позициите си, считат коментаторите на американското издание Foreign Policy Илан Голденберг и Джулия Смит.
Недалновидната политика на Вашингтон все по-често заставя бившите съюзници на САЩ да търсят подкрепа в Москва. Например през 2014 г. египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси се обърна към Кремъл с молба да купи въоръжение. При това до тогава основен оръжеен доставчик за египетската армия беше Америка. Според авторите на публикацията, причина за подобна смяна на ориентирите станала подкрепата на Белия дом за ислямистите.
Журналистите обръщат внимание на позитивните промени в руско-израелските отношения. За последните две години премиерът Нетаняху три пъти посещава с визити Москва, което свидетелства за нарастването на интереса на Израел в укрепване на връзките с Русия. Голденберг и Смит отбелязват положителната динамика в диалога между Москва и Анкара. Сближаването между страните, според тях, е свързано с тяхното дълбоко недоволство от подхода на Вашингтон по сирийската криза. Рубеж за събитията в региона станала успешната военна операция на Русия в Сирия. Регионалната стратегия на Москва се простира далеч извън пределите на Сирия, считат журналистите. Според Голденберг и Смит, усилването на позициите на Русия в региона в значителна степен е свързано с „тромавостта” на администрацията на Барак Обама – „бавната бюрократична система” се оказала неспособна своевременно да реагира на многобройните предизвикателства на регионалната сигурност, обобщават авторите на публикацията. „Арабската пролет” и стремителната експанзия на ИД, гражданските войни в Сирия, Либия и Йемен станали „шок” за Вашингтон.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
EADaily: Ексцентричният полски министър на „войната с Русия” разсипал армията! Сега е моментът Путин да стигне до Варшава!
10.03.2017, 12:17
Когато в Полша през есента на 2015 г. идва на власт националистическата и консервативна партия „Право и справедливост”, много поляци се забавляваха с шутовските изпълнения на военния министър Антоний Мачеревич, но сега на никого не му е до смях: 68-годишният министър веднага се заема да търси неблагонадеждни елементи, заразени с чумата на социалистическото минало или руски агенти. Чистката в армията е впечатляваща: безцеремонно са разгонени 82% от командния състав на Генералното командване на родовите Въоръжени сили, а Генералният щаб за година се обнови с 90%. Никоя армия в света не може да понесе такова сътресение, защото е загубена приемствеността. Министър Антоний Мачеревич по образование е историк, на млади години бил привърженик на идеите на Че Гевара. Никога не е имал нещо общо с армията, но обожавал армейската атмосфера и особено военния церемониал, армейската супа от грах и мундирите. Той с нескривано удоволствие облича полевата военна униформа при тръгване на инспекции в гарнизоните, приема паради и доклади на командирите, произнася патриотични речи. Неговата втора определяща черта е яркият антирусизъм и подозрителност, граничеща с фобия: той навсякъде вижда руски шпиони. По време на своя първи контакт с полската армия на политическо поприще, през 2006-2007 г. той заема поста заместник-министър на отбраната и практически ликвидира военноинформационните служби – разузнаване и контраразузнаване. По време на техния погром, той дава гласност на многобройна секретна информация. След като стана военен министър през октомври 2015 г. Мачеревич веднага и без никакви мотиви разтрогна договора за доставка на френски бойни вертолети Eurocopter EC725 Caracal за гигантската сума 3,5 млрд евро. Това доведе до сериозна криза в междудържавните отношения. Шокираният Франсоя Оланд отмени визита във Варшава. В Париж обсъждаха кардинално преразглеждане на военното сътрудничество с Полша. И отново никой не потърси отговорност от Мачеревич. Неуравновесеният министър направи и други международни скандали. Именно той пусна в сейма сензацията, че Египет препродал на Русия купените от Франция два десантни кораба „Мистрал” за символичната сума от 1 долар. Мачеревич публично намеси името на командващия силите на НАТО в Европа генерал Скапароти, че уж бил признал като свое задължение да изясни причините за авиокатастрофата на 19 април 2010 г. край Смоленск. След няколко дни Мачеревич заяви, че Скапароти никога не му е казвал такова нещо. При тези убеждения подготовката за война с Русия стана натрапчива идея на министъра, а мнозина поляци започнаха да го наричат „министър на войната с Русия”. Но как да подготвя армията за война, след като наоколо било пълно с руски шпиони. Към „динозаврите от миналото” били причислени и по-млади офицери, които никога не са стъпвали в Русия, но са завършили в Полша „идеологически неправилни” военни училища от времето на социализма. Мачеревич „прозрял”, че с тази проядена от шпиони и предатели армия не може да се противопостави на руската агресия. Тогава се родила идеята за териториалната отбрана, крепяща се на младежкия ентусиазъм. Според министъра при отбраната на град един партизанин можел да спре 30-50 руски агресори. Тогава 100 хиляди мобилизирани поляци можели да се противопоставят на 5 млн войници, а цялата руска армия наброявала по-малко от половин милион души. Самото допускане какво ги очаква, било най-добрият начин за сдържане на агресорите. Всичките тези фантазии на откъснатия от действителността 70-годишен доморасъл теоретик може да предизвика минимум усмивка, но полските власти взели решение за създаване на система за териториална отбрана точно по идеята на Мацеревич. Министърът спечелил за каузата и обществеността. Негова дясна ръка в министерството относно контактите с медиите е вече „легендарният” 26-годишен младеж, който въпреки многото опити не успял да завърши ВУЗ и който до появяването си в обкръжението на Мачеревич работел като ... помощник-аптекар. Мачеревич заобиколил младия човек с такава необикновена (!) грижа и доверие, че той обикалял гарнизоните, провеждал инспекции, приемал рапорти на командири пред тържествено построените войници и ги потупвал снизходително по раменете, когато те го величаели с обръщението „господин министър”. Пак чрез младия си помощник Мачеревич уведомявал уволнените генерали, а те казвали за младежа, че в най-добрия случай той можел да работи в кухнята. Ако нещо не е ясно, то защо до сега Путин не е прегазил Полша в този супер сгоден момент? Ех, Путин, Путин ...
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Путин уволни 10 генерали от силови структури
10.03.2017, 11:54
Президентът на Русия Владимир Путин освободи от длъжност 10 генерали от Министерството на вътрешните работи, Федералната служба за изтърпяване на наказанията и Следствения комитет на Русия, съобщи ТАСС
Почти всички са заемали постове в отделни региони на Руската федерация. Това са Владимир Берглезов, Сергей Бобровничий, Александр Гнездилов, Сергей Жевлакович, Александър Новиков, Сергей Солодовников, Виталий Федотов, Александр Филин, Иван Шаев и Рамазан Ягъяев.
С указа от длъжност са освободени и прокурорите на Еврейската автономна област и на етническата република Чувашия.
 
САЩ започва да въоръжава Украйна
10.03.2017, 10:18
Камарата на представителите на американския конгрес прие законопроект за предоставяне на летални оръжия на Украйна, предаде агенция ”Униан”. В документа, внесен от републиканката Лиз Чини, се предвижда до 1 октомври тази година да бъдат отпуснати 150 милиона долара за военна помощ на украинската страна.
Председателката на подкомисията по сигурността на държавните информационни системи в украинския парламент Ирина Фриз съобщи във Фейсбук, че законопроектът е бил подкрепен от 371 конгресмени, 48 са били против.
"В документа се посочва, че средствата ще бъдат предоставени на Пентагона с цел предоставяне на военна помощ на Украйна, включително летално оръжие с отбранителен характер и оборудване, логистична подкрепа, подпомагане на разузнаването на украинската армия, обучение на личния състав на украинските въоръжени сили и т. п." - уточнява Фриз.
Предстои законът да бъде гласуван в сената.
Източник: http://frognews.bg/
 
Базираните в Япония американски F-35B ще участват в учението Foal Eagle в Южна Корея
10.03.2017, 10:11
Няколко американски ‘стелт’ изтребителя F-35B STOVL от Корпуса на морската пехота ще участват в учението Foal Eagle в Южна Корея, съобщават военни източници от САЩ пред Yonhap News Agency. Lightning II ще изпълняват основно задачи „въздух-земя” по време на двумесечното учение.
„Включването на F-35B в учението е силен сигнал към Северна Корея, че най-новите американски изтребители може да се използват в случай на избухване на конфликт на Корейския полуостров”, заключава американско официално лице пред южнокорейската медия.
Това решение е особено актуално след неотдавнашното изстрелване на четири балистични ракети от КНДР.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Израел се готви да купува F-15 и тежки вертолети от САЩ
10.03.2017, 08:09
Израел подготвя две големи сделки за покупка на въоръжение от САЩ. Едната е за ескадрила многоцелеви изтребители F-15, а другата е за тежки транспортни вертолети. Това съобщава израелското бизнес издание Globes.
Голяма част от двете сделки ще се финансират с пакета американска военна помощ, която Израел получава всяка година. За периода 2018 – 2028 г. се планира помощ в размер на $38 млрд.
В началото на седмицата израелският военен министър Авигдор Либерман се срещна с американския вицепрезидент Майк Пенс и секретаря по отбраната на САЩ Фжеймс Матис. Обновяването на израелските въоръжени сили е било сред обсъжданите теми.
Израел вече многократно заяви, че се интересува от покупката на още многоцелеви изтребители F-15, като в момента страната експлоатира 25 броя F-15I и около 58 от вариантите A/B/C/D, които се използват също за ударни задачи.
Според Globes новите израелски F-15 ще бъдат по-модерни от самолетите продавани в момента на Саудитска арабия и Катар. Вероятно това ще се дължи на различно специфично израелко оборудване, което ще се монтира на тях.
Освен това Израел трябва да замени сега използваните тежки вертолети CH-53 Yas'ur. Като опции се разглеждат CH-53K и CH-47F. Решението се очаква да бъде най-вече на база на финансовите условия. В момента израелските ВВС експлоатират около 23 броя CH-53.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Германия ще купува MQ-4C Triton
10.03.2017, 08:03
Германското Министерство на отбраната е решило да купи разузнавателния безпилотен апарат MQ-4C Triton, произвеждан от Northrop Grumman. Това съобщава Reuters.
Не е ясно колко броя MQ-4C смята да придобие Германия, но доставките трябва да станат факт след 2025 г., заявява източник в германското МО на Reuters. Апаратите ще са еквивалентни на тези, които се произвеждат за ВМС на САЩ, с изключение на разузнавателното оборудване, което ще идва от Airbus и е вече създадено за Euro Hawk.
Планът трябва да премине през одобрение от германския парламент. Той идва в светлината на обявените намерения на Германия да увеличи сериозно военните си разходи.
Машините идват на мястото на проваления проект Euro Hawk, който Германия прекрати през май 2013 г. Това беше германски вариант на RQ-4 Global Hawk предназначен за радиоелектронно разузнаване, като оборудването за мисията трябваше да се произвежда от Airbus. Планираше се покупката на пет такива апарата. Проектът се провали, след като стана ясно, че ще са нужни сериозни усилия и над €600 млн. за сертификация на апарата за полет в регулирано от цивилно РВД въздушно пространство.
MQ-4C Triton е вариант на RQ-4 за морско разузнаване и наблюдение. Апаратът се експлоатира от ВМС на САЩ и е заявен от Австралия. - Още БЛА
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Хвалените от Тръмп самолетоносачи се оказаха уязвими
10.03.2017, 07:52
Американските самолетоносачи, хвалени от президента на САЩ Доналд Тръмп, са уязвими при атаки, пише Ройтерс в специален репортаж.
Миналата седмица Тръмп специално избра палубата на най-новия самолетоносач на САЩ "Джералд Форд" (струва 13 милиарда долара), за да обяви планове на Вашингтон за увеличаване на парите за отбрана.
Тръмп обеща най-новото поколение самолетоносачи клас "Форд" - най-скъпите кораби в историята на страната - да се превърнат в ядрото на американската военна мощ.
Скоро ще имаме повече, каза държавният глава пред ентусиазираните моряци, подчертавайки, че новите самолетоносачи са толкова големи и солидни, че те са защитени от атаки.
Тръмп обеща да увеличи броя на оперативните самолетоносачи на САЩ от 10 на 12. Също така обеща да намали цената за изграждане на три "суперсамолетоносача", която набъбна от 27 до 36 милиарда долара през последното десетилетие.
Обаче в същото време конкурентите на Вашингтон строят нови противокорабни ракети със способност за унищожаване на скъпите американски бойни кораби.
От десетилетия самолетоносачите са уязвими пред подводниците.
По време на бойни учения до крайбрежието на Флорида през 2015 г. малка френска ядрена подводница "Сапфир" премина през редица отбранителни линии и "потопи" американския самолетоносач "Теодор Рузвелт", както и половината кораби от бойната група.
От началото на 80-те години на XX век най-малко 14 пъти са били "потопявани" американски и британски самолетоносачи по време на военни игри, симулиращи реални боеве. Конкретните данни не са известни, тъй като ВМС на САЩ засекретява информацията.
Днес САЩ са единствената държава, която базира военноморската си стратегия на самолетоносачите. Докато САЩ имат 10 активни самолетоносача, то Русия и Китай имат по един.
Роджър Томсън, анализатор в областта на отбраната и професор в Kyung Hee University в Южна Корея, отбеляза, че разнообразието от мощни противокорабни оръжия, разработени през последните години от потенциални врагове на САЩ, включително Китай, Русия и Иран, увеличават уязвимостта на самолетоносачите.
Сред новите оръжия са базираните на земя балистични ракети, такива като китайската противокорбна ракета Dong Feng-21, които могат да поразяват цели на разстояние 1 770 километра и се движат 10 пъти по-бързо от скоростта на звука. Освен това руските и китайски подводници могат да изстрелват крилати ракети с прецизно насочване, които имат потенциал да преодоляват противоракетната отбрана на самолетоносачите.
Русия, Китай и Иран, както и други държави, притежават и торпеда, които използват суперкавитация. Тези торпеда са способни да се движат със стотици километра в час. Торпедата не могат да бъдат управлявани, но ако бъдат насочени към кораб, трудно могат да бъдат спрени.
Доклад на Rand Corporation от 2015 година, озаглавен "Китайските заплахи за американските кораби", разкрива, че при конфликт самолетоносачите на САЩ са изправени пред огромни рискове.
Тръмп обяви, че ще си изпълни обещанието да увеличи военния флот до 350 кораба. В момента ВМС на САЩ притежават 277 бойни кораба. Цената на един самолетоносач клас "Форд" - 10,5 милиарда долара - ще погълне близо 20% от предложеното от Тръмп увеличение от 54 милиарда долара в следващия бюджет за отбрана.
Някои критици, включително във военното министерство, смятат, че Вашингтон пренасочва твърде много средства за скъпи и уязвими самолетоносачи. - Още самолетоносачи
Източник: http://www.cross.bg/
 

 
Военнослужещи или обучаеми са курсантите, питат те военния министър
09.03.2017, 21:32
Въпросът за неизяснения статут на курсантите в Националния военен университет поставиха курсанти, които са на стаж в 24-та авиобаза в Крумово пред военния министър Стефан Янев. Министърът бе на обиколка в няколко военни поделения, съобщиха от Министерството на отбраната.
Министърът посети Втора Тунджанска бригада в Стара Загора, 4-ти Артилерийски полк в Асеновград и 24-та авиобаза в Крумово.
Военнослужещи или обучаеми са курсантите, запитаха министъра курсантите. Той обясни, че ще се работи по прецизирането на този въпрос, тъй като е свързано с финансирането на обучението им и са третирани по два закона - по ЗОВС и по Закона за висшето образование.
Въпросите за екипировката на военнослужещите, недостигът на резервни части и гориво-смазочни материали, както и за социалния статус на военнослужещите бяха поставени и в трите военни формирования, които посети днес министър Стефан Янев.
По особено болезнения въпрос за заплатите на военнослужещите той разясни, че проблемът се дължи на системното недофинансиране на армията през последните 7 - 8 години. Факт е, че заплатите на военнослужещите не са увеличавани от 2009 г. През тези години е увеличен само размерът на порциона от 60 лв. на 90 лв.
"Освен, че има системно недофинансиране, е нарушен диалогът между политиците и военната експертиза. Този диалог трябва да се възстанови, както и да се търси обществен дебат, за да може обществото да бъде запознато с проблемите на армията и постепенно да се осигури повишаването на средствата за отбрана до 2 % от БВП", заяви министър Янев.
"На фона на всички проблеми това, че все още армията има способности се дължи на професионализма на военнослужещите от всички видове въоръжени сили" - подчерта той.
Министърът на отбраната Стефан Янев обяви, че въпреки системното недофинансиране, армията все още има способности. Той благодарение на усилията и професионализма на военнослужещите от всички видове въоръжени сили
Първата среща бе с командира на механизираната бригада в Стара Загора бригаден генерал Костадин Кузмов и с ръководството на бригадата. При обсъждане на основните проблеми на бригадата, сред които се открои високият процент некомплект, който засяга всички длъжности за войници, сержанти, офицери и цивилни служители и затруднява окомплектоването на формированието с личен състав.
Бяха поставени и въпроси за натрупаните голямо количество часове извънреден труд, полаган от военнослужещите, и невъзможността да се използва полагаемият годишен отпуск за 2016 г., недостига на резервни части и консумативи за поддръжката на голямо разнообразие от видове техника. Бойците казаха и за необходимостта от автобуси за превоз на личния състав, както и трудностите при съхраняването на голямо количество излишна техника. Не бе пропуснат и въпроса за недостатъчната и остаряла екипировка за военнослужещите; необходимостта от ремонт на сградния фонд и др.
В Асеновград подполковник Красимир Ташев, заместник-командир на 4-ти Артилерийски полк, запозна министър Янев със задачите на формированието. В 24-та авиобаза Крумово брифинг за функциите и задачите изнесе бригаден генерал Димитър Иванов, командир на авиобазата. На срещата в авиобазата присъства и заместник-министърът на отбраната Стефан Петров, поясниха от МО.
Източник: https://news.bg/
 
САЩ изпращат подкрепление в Сирия! Над 400 войници застават срещу ИДИЛ
09.03.2017, 21:09
САЩ ще изпратят допълнителен контингент от 400 души в Сирия, чиято цел ще е помощ за борбата с "Ислямска държава" в тяхната т. нар. столица Рака, заяви говорител на водената от Вашингтон коалиция в страната. "Те са временни сили", каза полковник Джон Дориан пред репортери в Багдад. Той потвърди съобщението на в. New York Times, допълвайки, че разположените за по-дълго време американски войници в САЩ ще останат 500 души, предава Канал 3. Джихадистите от "Ислямска държава" са обект на няколко офанзиви в Северна Сирия, извършвани паралелно от силите на правителството в Дамаск, на подкрепяните от Турция бунтовници, както и на подкрепяния от САЩ съюз между кюрдски и арабски бойци. По-рано днес стана ясно, че формированията на арабите и кюрдите от въоръжената коалиции "Силите на демократична Сирия" (СДС) постигнаха важна победа по пътя към град Рака. Те изтласкаха силите на групировката от стратегическите височини Ел Мунхар и се намират на 19 километра от Рака, съобщи ливанската телевизия "Ал Манар".
Източник: http://www.blitz.bg/
 
САЩ изпраща още 1000 войници в Кувейт
09.03.2017, 19:57
Администрацията на Доналд Тръмп обмисля разполагането на още до 1 000 американски войници в Кувейт, пише "Ройтерс". Те трябва да послужат като подкрепления в боевете на коалиционните сили срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.
Привържениците на идеята, която така и не бе оповестена по-рано, смятат, че пращането на офицери от САЩ в близост до конфликтните точки ще осигури по-бързи реакции при непредвидени атаки и други предизвикателства на бойното поле.
Подобен ход би се различил от стандартните практики на кабинета на бившия държавен глава Барак Обама, който оставяше на местните командири да решат дали се нуждаят от допънителна помощ.
"Това ни осигурява възможности", заяви човек от администрацията на Тръмп, запазил анонимност.
 
Американците категорични: Няма да спираме военните учения със Сеул
09.03.2017, 19:55
САЩ отхвърлиха предложението на Китай за спиране на военните учения, ако Северна Корея замрази ядрените си и ракетни програми, предаде „Ню Йорк Таймс“.
Говорителят на Държавния департамент Март Тонър заяви, че към този момент Вашингтон не вижда по какъв начин може да се осъществи това предложение.
Китай предложи да бъдат спрени военните учения на САЩ и Южна Корея, но получи отказ от властите във Вашингтон и Сеул.
Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че страната й иска първо да види позитивни действия от страна на севернокорейците, преди да предприеме по-нататъшни стъпки за намаляване на напрежението.
През последните месеци се увеличи напрежението в региона. Северна Корея извърши редица опити, а преди дни изстреля четири балистични ракети към Японско море.
Пхенян, от своя страна, вижда във военните маневри на САЩ и Южна Корея подготовка за инвазия в страната.
Източник: https://fakti.bg/
 
Сърбия ще получи шест руски МиГ-а на символична дата
09.03.2017, 19:50
Сърбия ще получи от Русия шест многоцелеви изтребителя МиГ-29 на символична дата, предаде сръбското издание „Новости“. Очаква се подаръкът да бъде направен на 24 март.
На тази дата през 1999 година натовски сили започват бомбардировките, които водят до оттеглянето на югославските сили от Косово.
Руските изтребители ще пристигнат на военното летище в Батайница, като се очаква на церемонията да присъства и руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу.
През месец ноември миналата година руският президент Владимир Путин даде съгласие да дари безвъзмездно на Сърбия шест самолета МиГ-29. Сърбия ще трябва да похарчи около 50 милиона долара за предпродажната подготовка за изтребителите, както и за тяхната модернизация.
МиГ-29 е многоцелеви изтребител от четвърто поколение, който полита за първи път през 80-те години на миналия век. - Още за МиГ-29
Източник: https://fakti.bg/
 
През 2017 руските ВКС ще получат 27 изтребители Су-35С и Су-30СМ
09.03.2017, 19:40
През 2017 година руската бойна авиация ще получи 27 многофункционални изтребители Су-35С и Су-30СМ, съобщава ТАСС.
В рамките на сключен през 2016 г. дългосрочен договор за доставка на Су-35С през тази година руските ВКС ще получат десет машини от този тип. През 2017 г. на МО ще бъдат предадени и 17 изтребители Су-30СМ.
Авиационният завод на „Сухой” в Комсомолск на Амур е започнал реализация на втория петгодишен сериен договор за производство на 50 самолети Су-35С. През миналата година по това споразумение са произведени първите четири самолета. Първият договор от 2009 г. за 48 изтребителя е изпълнен през 2016 г.
Иркутският авиозавод на корпорацията «Иркут» продължава изпълнението на редица договори за доставка на общо 116 изтребители Су-30СМ (88 за ВКС и 28 за ВМС) за руското МО. До края на 2016 г. са доставени общо 81 самолета от този тип.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Посещение на министъра на отбраната Стефан Янев във 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора
09.03.2017, 16:10
Днес, 09.03.2017 г.,  на посещение във 2-ра Тунджанска механизирана бригада – гарнизон Стара Загора бе министърът на отбраната на Република България Стефан Янев.
Визитата започна с брифинг на командира на бригадата бригаден генерал Костадин Кузмов, на който бяха разгледани мисията, структурата, дислокацията, задачите и окомплектоването на бригадата.
Посещението продължи във Военния клуб, където министърът на отбраната се срещна с офицерите от гарнизон Стара Загора, по-късно в залата на военно формирование 44200 - със сержантите, а на плаца - с войниците от гарнизона.
По време на срещите бяха поставени основни въпроси като неокомплектоването с личен състав; недостигът на финансови средства за личен състав и материални средства; липса на резервни части, гуми и акумулатори; промяна на компенсационните суми за жилища и пътуване от местата за живеене до местата за работа; допълнителен отпуск за учещите задочно във ВА „Г. С. Раковски” и др.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Бригаден генерал Попов пое командването на Сухопътните войски
09.03.2017, 16:02
Днес в административната сградата на бул. „Тотлебен” № 34 се състоя тържествена церемония по сдаване и приемане на длъжността „Командир на Сухопътните войски”.
След прочитането на президентските укази за назначаване и повишаване в следващо генералско звание, заместник-министър ген. Стефан Петров, в качеството си на председател на комисията по сдаване и приемане на длъжността, поздрави генерал-лейтенант Андрей Боцев с назначаването му на новата длъжност „началник на отбраната” и каза: „Всички сме убедени , че както и досега, със същия устрем и всеотдайност и на новия си пост ще работите за благото на Българската армия. Като командир на Сухопътните войски Вие работихте в трудно време и днес се виждат резултатите от Вашата целесъобразна работа”.
Заместник-министърът се обърна и към назначения за временно изпълняващ длъжността командир на СВ бригаден генерал Михаил Попов: „Няма да Ви бъде лесно, защото по-лесно е да поставиш рекорд, отколкото да го поддържаш. Но заедно с екипа, създаден от генерал-лейтенант Боцев, по същия път, начертан от него и богатия опит, който Вие самият имате, ще се справите по същия успешен начин. Здраве и успех на двамата”.
На свой ред генерал-лейтенант Боцев благодари за оказаното му доверие от ръководството на Министерството на отбраната и подчерта приноса на всички, с които е работил през тези 35 години в Сухопътни войски. „Без никакви колебания и съмнения мога да кажа, че всичко това, което заедно постигнахме е благодарение на професионализма на всички вас. Оставям в наследство един много добре подготвен екип и мисля, че ще продължите да работите по същия път и да издигате авторитета на Сухопътни войски. Искам да ви уверя, че ще се боря за всичко, което не се е случвало досега и ще приложа дългогодишния си опит и знания в новата си работа. Трябва вече да започнем да се отлепяме от дъното и да работим здраво. Благодаря на всички - от ръководството на СВ до последния войник и цивилен служител по частите. Пожелавам ви много здраве и успехи!”
С тези думи той предаде щафетата на новия командир на Сухопътните войски бригаден генерал Попов, който увери, че ръководството и личният състав ще продължат да работят всички заедно по същия успешен начин.
Към пожеланията за здраве и успехи на новия пост се присъедини и генерал-лейтенант Любчо Тодоров – командващ на Съвместното командване на силите, след което добави: „Ние всички сме зад Вас и с Вас, господин генерал-лейтенант Боцев”.
На церемонията присъстваха членовете на комисията по сдаване и приемане на длъжността и личният състав от Щаба на Сухопътните войски.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
НВИМ и пловдивският кмет обсъдиха преместването на авиационния музей
09.03.2017, 13:07
Напредъка на проекта по преместване на Музея на авиацията от Крумово в Пловдив обсъдиха на среща кметът Иван Тотев, Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей, Рада Банялиева, директор на Музей на Авиацията в Крумово, Амелия Гешева, заместник-кмет "Култура и туризъм" и Кирил Велчев, изпълнителен директор в ОФ "Пловдив 2019". Това съобщава сайта Plovdiv24.bg.
Община Пловдив, фондация Пловдив 2019 и Националният военноисторически музей с филиал "Музей на авиацията" - Крумово си подават ръка заедно да работят по съвместни проекти по социализация на музея и привличане на разнообразна аудитория, предимно деца, съобщава пловдивският сайт.
През 2016 г. теренът, където ще се помещава Музеят на авиацията в Пловдив, беше прехвърлен от Министерството на отбраната за управление от Националния военноисторически музей.
"Община Пловдив поема финансирането на идейния проект на бъдещия музей, който ще се намира на булевард "Освобождение" срещу Мебелна къща", съобщи кметът Иван Тотев.
В хода на разговорите бяха обсъдени възможностите за привличане на финансиране чрез оперативни програми както и други допълнителни източници освен държавния бюджет.
"Целта е бъдещият музей да се превърне в една от атракциите, както и да стане част от туристическия маршрут на Пловдив", посочи кметът. Той припомни, че администрацията направи първите стъпки по осигуряване на достъпност до музея чрез изграждане на улица "Цветан Лазаров" в район "Тракия".
Според Рада Банялиева значително ще се увеличат ентусиастите, които искат да видят как се реставрират самолети на живо, защото няма много градове в света, които да могат да се похвалят с наличието на подобен музей. През 2019 г. Музеят на авиацията ще бъде част от програмата на Европейска столица на културата.
Въпреки бодрите изказвания, за сега няма отделен бюджет за реалното преместване на музея и изграждане на нови сгради за експозицията му. По-рано се споменаваха цифри от порядъка на 3 до 15 млн. лева, като необходима за преместването, като пловдивската община смята да участва с около 250 000 лв.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Индия настоява да получи от Русия технологията за изтребител пето поколение
09.03.2017, 12:40
Индия ще работи съвместно с Русия над общия проект за изтребител пето поколение FGFA само при условие, че й бъде предоставена цялата технология, пише Times of India в четвъртък (9 март), като се позовава на източници от министерството на отбраната на Индия.
Според източника на информацията ръководството на Индия оценява като пропуск договора с Русия за доставка на изтребители Су-30МКИ, който не предвижда предаване на технологията, предава РИА "Новости".
Сега на "най-високо ниво" било взето решение за избягване на подобен сценарий. Индия планира да получи технологии в мащаб, който ще е достатъчен за самостоятелното производство на модернизирани изтребители. Отделно предаването на технологии ще позволи на Индия да развие собствения си проект за среден изтребител от пето поколение Advanced Medium Combat Aircraft (AMCA).
 
Сливен: Учебни стрелби ще се проведат на Огневи комплекс „Батмиш“
09.03.2017, 12:26

До 23.00 часа днес ще продължат учебните стрелби на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен. Това съобщи инж. Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност и управление при кризи“ в Община Сливен.

Стрелбите, с максимална височина на траекторията 2 000 м, през месец март се провеждат по планиран график в различни часове от денонощието. От 8.00 до 14.00 часа учението ще се проведе на 13, 17, 24 и 31 март. Във времето от 8.00 до 17.00 часа учения ще се провеждат на 10, 14, 15, 16, 20, 21, 22, 28, 29 и 30 март.

Днес, на 23 и 27 март стрелбите ще бъдат с начален час 8.00 и ще продължат до 23.00 часа. Учението се изпълнява от Военно формирование 22 220. Инж. Снежана Кънева препоръча, за да не се допускат инциденти, живеещите в този район да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.

 
Берлин: Ракетите ”Искандер-М” са повод за голяма тревога
09.03.2017, 09:24
Германия не одобрява разполагането на руски ракети в руската Калининградска област, която граничи с Полша, Литва и Балтийско море.
Това става ясно от интервю на новия външен министър на страната Зигмар Габриел за руската агенция Интерфакс. Днес Габриел пристига в Москва за своето първо посещение там в качеството на си на дипломат № 1 в Берлин.
"Ако ракетите "Искандер - М" бъдат разположени за постоянно в Калининградска област, това би ни дало повод за голяма тревога и би станало тласък назад в осигуряването на европейска сигурност - казва министърът. - Затова ние внимателно и з известна загриженост следим какво става в Калининградска област".
Зигмар Габриел се обявява за подновяване на редовните заседания на Съвета НАТО - Русия, както и за "преговори за мерките за намаляване на рисковете в Балтийския регион.
"Ние на всяка цена трябва да предотвратим плъзването към времената на студената война", заявява германският министър.
Външните министри на Русия и Германия Сергей Лавров и Зигмар Габриел ще обсъдят днес в Москва положението в Сирия, Украйна и Либия, както и състоянието на двустранните отношения, предаде БТА.
Агенцията цитира говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. По нейните думи ще се обсъждат и проекти в търговията и икономиката, културата и хуманитарната област.
Вчера Габриел каза във Варшава, че смята засегне пред Лавров темата за установяване на примирие в Източна Украйна.
Американски генерал обвини Русия за друг тип ракети
Американската армия за пръв път обвини публично Русия, че е разположила крилата ракета с наземно базиране, нарушавайки договора за ядрените оръжия със среден обсег.
Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Не става дума за комплексите "Искандер", които са оперативно-тактически. В САЩ вече няколко пъти е споменавано, че Русия разполагала ракети със среден обсег - без официално уточнения какви именно са те и къде се намират.
Ген. Пол Селва, с ранг на зам.-шеф на Ганщаба, заяви вчера пред комисия на Камарата на представителите, че разполагането на ракета от този тип нарушава "духа и замисъла" на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег от 1987 г.
Правителството на бившия президент Барак Обама също е обвинявало Москва в нарушаване на договора, но изявлението на Селва е първото публично потвърждение на появилите се в последно време медийни съобщения.
Селва заяви, че разполагането на тази ракета е риск за повечето обекти на САЩ в Европа. Според него то е преднамерен опит да се създаде заплаха за НАТО.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
MD Helicopters показа нов модел
09.03.2017, 08:53
Американският вертолетостроител MD Helicopters представи макет на нов лек вертолет наречен MD 6XX. Това стана по време на изложението HELI-EXPO, което се провежда в момента в Далас, Тексас.
Разработката на MD 6XX бе обявена на миналогодишното издание на HELI-EXPO, а машината явно се базира на наличния в момента модел MD 600N, но е снабдена с опашен винт, вместо системата NOTAR, която използва отработените газове от двигателя за париране на реактивния момент.
Собственикът на MD Helicopters Лин Тилтън заявява, че MD 6XX ще бъде готов за продажба след две или три години, като машината е създадена от нулата, въпреки приликите ѝ с други модели на компанията.
MD 6XX все още не е изпълнил първи полет, като максималната му излетна маса ще бъде около 2,5 тона, при крейсерска скорост от 260 km/h, далечина на полет от 900 km и възможност за превоз на шестима пасажери.
Управлението на вертолетът ще бъде електродистанционно, авиониката ще бъде на Genesys Aerosystems, пилотската кабина ще е изцяло стъклена, като опашната греда ще е изцяло композитна. Нови са и носещия и опашен винт.
Замисълът е MD 6XX да бъде сертифициран както за цивилни, така и за военни клиенти, но няма яснота дали вече има продажби.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
С какво новите ракети на Северна Корея застрашават Русия и света?
09.03.2017, 08:40
Северна Корея изстреля четири ракети от неизвестен тип, които паднаха на 350 км от японското крайбрежие. По думите на военния анализатор на агенция ТАСС Виктор Литовкин, тези ракети са със среден обсег (от 500 до 1000 км). "За основа е взета съветската Р-17 (по класификацията на САЩ и НАТО – SS-1c Scud B) от края на 50-е години на миналия век". - (видео)
При това, експертът се отнася скептично към възможностите на новата ракета, тъй като "конструкторите не са успели да "научат" ракетата си да лети по зададена траектория".
"Очевидно е, че това не са финални изпитания – учените работят над навигационната система за новите ракети. Засега те просто са се "пльоснали" в района, до който са успели да долетят с наличното си гориво".
Значително по-сериозни опасения у специалистите предизвиква фактът, че тези ракети могат да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави. "Русия, САЩ и Китай не знаят, най-вероятно, какво ниво е достигнал Пхенян в разработката на ядрено оръжие. И ако бойната глава е на технологичното ниво на нейната ракета-носител, то тя може да бъде заплаха не само за Южна Корея, но и за целия регион", каза за "Руски дневник" генерал-полковникът от запаса и президент на Международния център за геополитически анализ Леонид Ивашов.
Новина за изстрелването на балистична ракета от Северна Корея по южнокорейската телевизия. Снимка: Reuters
Експертите са на мнение, че дори севернокорейците да не успеят да създадат пълноценен атомен боен заряд, който да бъде поставен на ракета-носител или разположен в хангарите на самолет, а само взривно ядрено устройство, то съществува допълнителен риск от неговата неочаквана и непредсказуема детонация на всеки стадий от полета му.
Какво ще предприеме Русия
Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков коментира предстоящите преговори между Русия, Япония и Китай по повод изстреляните от Северна Корея ракети.
"Ние сериозно сме обезпокоени от изстрелването на ракети от страна на КНДР. Това води до повишаване на напрежението в региона. Ние призоваваме всички страни да се въздържат и сме открити за преговори с всички страни, които са заинтересувани от разрешаването на възникналия проблем", каза той в интервю за руското издание "КоммерсантЪ".
Експертите са на мнение, че Москва няма да разполага допълнителни военни контингенти в региона или пък да усилва системата си за противоракетна отбрана, независимо от това, че Приморието граничи със Северна Корея.
"Ние няма да предприемаме едностранни агресивни мерки и ще направим съответните дипломатически стъпки в рамките на Съвета за сигурност на ООН. Това, най-вероятно, ще бъдат нови санкции – ограничаване доставките на стоки за Северна Корея, закриване на сметки в чужбина. Но това едва ли ще бъдат достатъчно ефективни мерки", каза за "Руски дневник" старши научният сътрудник от Факултета за световна икономика и световна политика във Висшата школа по икономика Василий Кашин.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
US командващ: Излизането на САЩ от СНВ-III ще доведе до нова ядрена надпревара
09.03.2017, 08:25
Излизането на САЩ от Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ-III) би създало опасност от нова надпревара във въоръжаването.
Това заяви ръководителят на Стратегическото командване на САЩ (СТРАТКОМ) генерал Джон Хайтън по време на слушания в комитета за въоръжените сили в Камарата на представителите на американския Конгрес, информира ТАСС, цитира БГНЕС.
„Рискът е надпревара във въоръжаването“, отвърна Хайтън на зададения му съответен въпрос.
СНВ-III бе подписан от президентите на Русия и САЩ на 8 април 2010 година в Прага и влезе в сила на 5 февруари 2011 година, след като бе ратифициран от парламентите на двете държави. Той предвижда съкращаване на готовите за задействане стратегически носители от всяка страна до 700 единици и ядрените бойни заряди на тях до 1500 броя.
 

 
В Украйна се провеждат изпитания с модернизирани бронеавтомобили „Козак-2“
08.03.2017, 22:28
В момента в Украйна се провеждат изпитания с две нови версии на бронемашината - „Козак-2М1“ за неголяма бойна група и специалния разузнавателно-артилерийски „Козак-2М2“, съобщава Defence.ru .
За разлика от базовия модел, създаден на основата на комерчески камион, „новите автомобили са с носещ корпус и независимо окачване“, се отбелязва в публикацията.
Това прави бронираните машини по-проходими, позволявайки да се преодоляват препятствия, с които предшествениците не биха се справили.
Всеки бронеавтомобил е с тегло 12 тона. Според данни на конструкторите, бронекорпуса на новия „Козак“ има ново на балистична защита ПЗСА-5. Двигателят е 5,9-литров турбодизел IVECO с мощност 280 к.с., а скоростната кутия - механична с 6 скорости. Машината е с колесна формула 4х4 и може да поеме до 9 военнослужещи. - (видео)
 
Армията отдавна не е деполитизирана, но има и бизнес интереси
08.03.2017, 20:32
Новият началник на отбраната ген.-лейтенант Андрей Боцев официално пое поста в сряда от предшественика си вицеадмирал Емил Ефтимов, който се задържа по-малко от два месеца. Боцев, който командваше досега Сухопътните войски, е третият "най-висш военен" от декември насам, като така постът се очертава като един от най-ветровитите в държавата.
Въпреки че армията по закон е деполитизирана, обществена тайна е, че основният инструмент за изкачване по-върховете й са политическите симпатии, като това са доказа и от поредицата рокади напоследък. Ако някой все пак има някакви съмнения по въпроса, може да погледне и ведомствения вестник "Българска армия", който сменя курса при всяка политическа промяна.
През декември ген. Константин Попов напусна поста по собствено желание, тъй като не се разбира с новоизбрания президент Румен Радев.
Само допреди няколко месеца Радев бе командир на Военновъздушните сили, но след като години наред работеше за името си като военен, изненадващо прие поканата на БСП да бъде издигнат за президент. Разбира се, той категорично отхвърли съмненията, че е бил политически обвързан още докато е носил пагони.
След само два месеца пък се потвърди информацията, че ген. Константин Попов също влиза в политиката. Той оглави листата на ГЕРБ в област Пловдив.
Кабинетът на Бойко Борисов назначи на мястото на Попов вицеадмирал Емил Ефтимов, като премиерът отказа да се съобрази с искането на тогавашния военен министър Николай Ненчев той да бъде назначен за постоянно на мандатната длъжност. Аргументът на Борисов бе, че новият президент трябва да има възможност да избере лично с кого да работи.
Това даде възможност на Радев веднага да реагира и да назначи на поста свой избраник – ген. Андрей Боцев.
Временно командир на Сухопътните войски пък ще бъде бригаден генерал Михаил Попов.
В полето на генералитета действат различни сили, като една от тях – тази на върховния главнокомандващ, по време на мандата на Росен Плевнелиев изгуби позиции. Плевнелиев действаше принципно и не използваше лостовете си за влияние за налагане на свои фаворити, което често се случваше при неговия предшественик Георги Първанов.
Сега Радев, който е много по-близко до армията от Плевнелиев, се връща към тази практика и има възможност да използва служебното правителство, за да "нареди" генералите по свой вкус.
Въпреки че голяма част от правомощията на генералите бяха орязани, те все още имат имат възможност при желание от тяхна страна да влияят на процесите в армията. Най-важната им роля към момента е при подготовката на многомилионните армейски договори.
Именно заложените от военните условия често предопределят печелившата фирма.
Екипът на ген. Андрей Боцев изготви проекта за закупуване на нови бронирани машини за Сухопътните войски, който ще излезе над 1 млрд. лева. Той обаче изненадващо бе изместен от този за купуване на нови кораби, наложен от правителството на Борисов.
Сега се очаква бронираните машини отново да се върнат в играта, като тепърва ще се избира доставчик за апетитната поръчка.
Румен Радев не крие желанието си да увеличи влиянието на генералите при взимането на решения, като това бе ясно заявено и от служебния военен министър Стефан Янев.
Ако обаче процесът на политизиране на генералите не бъде прекратен и заместен от ясни принципи за кариерно развитие, има опасност рокадите да станат по-чести от тези в администрацията или да се стигне до конфликт между върховния главнокомандващ и правителството, който да блокира системата.
За последно такъв конфликт имаше между президента Георги Първанов и министъра от първия кабинет на ГЕРБ Аню Ангелов около шефа на военното разузнаване.
За да не се повтори този сценарий, Румен Радев може да "върне жеста" и да изчака редовно правителство, с което да съгласува назначенията по върховете на армията.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
За разликата между изтребител и самобръсначка или как България модернизира армията си
08.03.2017, 20:27
Ако се стигне до формирането на редовно правителство тази година, то ще трябва да подпише военни договори за над 3 милиарда и половина лева, които ще определят развитието на отбранителния сектор за следващите повече от десет години.
Тези договори обаче ще бъдат подготвени от служебното правителство, което даде заявка да форсира работата по тях. Засега то излъчва разнопосочни сигнали и по всичко личи, че като повечето подобни сделки (не само в България – бел. ред.) и тези ще бъдат решени "на тъмно“.
Вицепремиерът и военен министър изненадващо лансира нова схема за покупката на изтребители – първо се купуват "втора ръка" машини, а после – нови. На този фон работата по проекта за купуването на нови бронирани машини продължава, въпреки че няма предвидено финансиране и ясна рамка, а сделката за нови кораби върви без около нея да се вдига много шум.......Прочети още
 
България е домакин на учението на френския Корпус за бързо реагиране „Trident Jaguar 2017“
08.03.2017, 19:47
Учението на Корпуса за бързо реагиране - Франция (HQ RRC-FR) „TRIDENT JAGUAR 2017“ започна днес, 8 март, на учебен полигон „Ново село“. То се провежда до 17 март в България и Норвегия и в него участват близо 1 000 военнослужещи от 25 държави. На учебен полигон „Ново село“ е развърнат Щабът на Корпуса за бързо реагиране - Франция.
Учението „TRIDENT JAGUAR 2017“ е финален етап от процеса на сертификация на многонационалния щаб на корпуса като щаб на съвместните сили на Алианса в съответствие със структурата на силите на НАТО през 2017 година.
Процесът по сертификация на Щаба на Корпуса за бързо реагиране-Франция включва три учения: „CITADEL RANGER 2016“ - проведено през септември 2016 г. в Норвегия, „CITADEL BONUS“ - проведено във Франция и Полша през ноември 2016 година, и „TRIDENT JAGUAR 2017“, което се провежда през март тази година в България и Норвегия.
„TRIDENT JAGUAR 2017“ ще демонстрира способността на Щаба на Корпуса за бързо реагиране – Франция да планира и провежда малки съвместни операции (SJO) в отговор на кризи извън условията на Член 5 от Вашингтонския договор и ще потвърди готовността на командната структура да действа като Щаб на съвместни сили на Алианса, готов да отговори на кризи или възникващи заплахи на границите на НАТО и извън Алианса. По време на учението ще бъде проверена системата за командване и управление на щаба и неговата способност да ръководи действията на подразделения, с големина на бригада, развърнати в Норвегия. Френските формирования - 4-та въздушнопреносима бригада и 6-та лекобронирана бригада, и съюзните сили от 4-та механизирана бригада на Канадските въоръжени сили, ще проведат подготовката си под командването на Щаба на Корпуса за бързо реагиране - Франция при сценарии на действия с висока интензивност. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/
 
Индия „пенсионира“ Ту-142М
08.03.2017, 19:40
На 29 март един легендарен самолет ще бъде изваден от въоръжение от ВМС на Индия. Това е Ту-142М „Албатрос”, който в продължение на почти 30 години следеше противниковите кораби и подводници, плаващи в Индийския океан.
Индийските ВМС са придобили общо осем Ту-142М през 1982 г., които формират гръбнака на морската авиация с голям обсег на действие, изпълняваща разузнавателни задачи и борба с вражески подводници. Към момента само три самолета от този тип са все още в летателна годност.
Ту-142М ще бъдат заменени от 12 американски патрулни самолета Р-8I Poseidon в рамките на сделка на стойност 3.2 милиарда долара. - Още за Ту-142
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
НАТО изрази загриженост по повод плановете на Косово за създаване на национална армия
08.03.2017, 16:52
В сряда Косово даден ясен сигнал, че ще трансформира силите си за сигурност в национална армия – план, на който се противопоставя сръбското малцинство в най-младата балканска страна, и който провокира критика от страна на НАТО и САЩ, предава Reuters.
Алиансът, който е разположил около 4,5 хил. войници в Косово, заяви, че намеренията на Прищина предизвикват сериозна загриженост.
„Изясних, че едностранна стъпка като тази е безполезна“, подчерта генералният секретар на военната организация на Запада Йенс Столтенберг в изявление, разпространено след разговорите му с президента и министър-председателя на Косово.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
326 хиляди жени служат във Въоръжените сили на Русия
08.03.2017, 14:30
Невъзможно е да си представим руската армия днес без представителките на нежния пол, които представляват 10% от личния състав, пише в материал по темата RT на 8 март. В момента към Въоръжените сили на Русия се числят 326 хиляди жени, като тази цифра включва както дамите под пагон, така и гражданския персонал.
Само в армията жените са 45 хиляди.
Жени изпълняват воинския си дълг в подразделенията със специално предназначение , в морската пехота, в мотострелковата и арктическата бригади като войници, матроси, сержанти, старшини, прапоршчици, мичмани и офицери.
Според руското законодателство жените не подлежат на задължителна военна служба, но могат да служат по договор. Редът за постъпване в армията е същият като при мъжете. За жените в руската армия не са предвидени отделни подразделения. Всички служат заедно, но дамите-военнослужещи все пак живеят в отделни казарми. За тях са създадени и отделни нормативи за физическа подготовка, които се утвърждават ежегодно.
Всяка година броят на желаещите да постъпят в армията жени се увеличава, сочи статистиката. Представителките на прекрасния пол са привлечени най-вече от високата степен на социална защита: достойна заплата, социални гаранции, перспектива за получаване на служебно жилище и добро медицинско обслужване.
 
Президентът: Времето налага да развиваме реални отбранителни способности
08.03.2017, 14:15
Назначаването на генерал-лейтенант Боцев става в изключително важен етап от развитието на Въоръжените ни сили, посочи президентът. В съвременната тревожна геополитическа обстановка, продължи той, ролята на Въоръжените ни сили за гарантиране на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на страната ще расте все повече.
Днес, подчерта държавният глава, трябва да си дадем ясна сметка, че новите рискове и заплахи налагат да развиваме ефективни отбранителни способности, които да гарантират не само нашата роля на надежден и пълноценен участник в Алианса, но и собствената ни сигурност. Времето, смята президентът, налага да развиваме реални способности и да предприемаме решителни стъпки за повишаване на нашия собствен отбранителен капацитет, едновременно с повишаване на оперативната ни съвместимост със съюзниците.
Всички тези задачи в контекста на натрупаните с годините проблеми, поставят редица предизвикателства и най-вече важни изисквания към началника на отбраната, заяви върховният главнокомандващ. И определи: „Той трябва да бъде офицер и професионалист с богат опит, преминал през всички тактически и оперативни нива на командване. Да живее с проблемите на войската и да се ползва с нейното доверие. Да има ясна визия за развитие на Въоръжените ни сили и тяхната все по-пълноценна интеграция в НАТО. И нещо много важно – характер да я отстоява. Да има изградени и доказани командирски и лидерски качества.“ Очевидно, ген. Боцев отговаря на тези изисквания, след като е получил доверието на държавния глава.
Президентът подчерта, че благодарение на професионализма и лидерските качества на ген. Боцев, личният състав на Сухопътните войски решаваше успешно всички предизвикателства в международен и национален план. Той е убеден, че новият началник на отбраната ще положи всички сили за модернизация на Въоръжените сили. Става дума не само за превъоръжаване, но и за водене на съвременна, ефективна и реалистична бойна подготовка.
Увереност, че в лицето на ген. Боцев ще нарасне ролята на военната експертиза, изрази Румен Радев. Както за по-висок бюджет за отбрана, така и за ефективното разходване на средствата в интерес на повишаването на бойните способности.
Новият началник на отбраната получи поръчение от върховния главнокомандващ да предприеме всички мерки по решаване на проблема с неокомплектоваността на бойните формирования, за издигане на престижа на военната професия и мотивацията на военнослужещите. Като никога досега, заяви президентът, военнослужещите се нуждаят от високо самочувствие, което заслужават и достойно заплащане на техния отговорен, тежък и рисков труд.
Ген. Боцев благодари за високото доверие и изрази увереност, че ще продължава да работи за издигане бойната подготовка и готовност на армията. Много добре осъзнавам в какво време и в каква сложна обстановка поемам поста началник на отбраната, каза той. При очертаващия се остър дефицит на финансови  и технически средства и при ограничен брой личен състав, ще се повишат изискванията към българските военнослужещи, включително и към висшия команден състав, заяви част от намеренията си новият началник на отбраната. Той призова министърът на отбраната и президентът да го подкрепят със своята военна eкспертиза, за да изпълняват Въоръжените сили успешно своите конституционни задължения.
На церемонията присъстваха близки на ген. Боцев, вицепремиерът и министър на отбраната ген. Стефан Янев, заместник-министърът на отбраната Михаил Михайлов, постоянният секретар д-р Добромир Тотев, заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов и вицеадмирал Емил Ефтимов, командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирите на ВВС и ВМС генерал-майор Цанко Стойков и контраадмирал Митко Петев, началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, съветникът на върховния главнокомандващ по военната сигурност бригаден генерал Данчо Дяков и други секретари и съветници на президента. - (видео)
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Бригаден генерал Михаил Попов ще изпълнява длъжността командир на Сухопътни войски
08.03.2017, 12:30
Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за назначаването на бригаден генерал Михаил Попов за временно изпълняващ задълженията на командир на Сухопътните войски до назначаването на титуляр, но за срок не по-дълъг от една година.
Бригаден генерал Попов е заместник-командир на Сухопътните войски от 2015 г.
Рокадата се налага, след като от днес официално бившият командир на пехотата Андрей Боцев става началник на отбраната. На церемония в президентството той ще бъде удостоен със званието генерал-лейтенант.
 
Русия подсилва военния си флот
08.03.2017, 10:05
Военноморските сили на Русия ще се сдобият с две нови фрегати проект 22350 до края на 2020-а година, обяви министърът на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу на конференция, предавана на живо по местната телевизия "Россия 24".
"До 2020-а военният флот на Русия ще получи две фрегати проект 22350, оборудвани с нови противовъздушни системи, обслужващи няколко вида ракети, включително и с ракетните комплекси "Калибър" и "Оникс", заяви Шойгу, цитиран от ТАСС.
Фрегатите проект 22350 са най-големите военни кораби, създавани в Русия след разпада на СССР. В строителството на корабите е заложена "стелт" технологията чрез използването на композитни материали, които поглъщат и разсейват радиовълните.
Флагманският кораб от този клас фрегати - „Адмирал Горшков“ 417, бе спуснат на вода през 2010 година, а малко по-късно влезе в експлоатация.
Водоизместимостта на проект 22350 е около 4500 тона. Дължината е 135 метра, а широчината - 16. Екипажът е съставен от 180 до 210 души, а максималната скорост, която корабът развива е 29 възла. - още за проект 22350
Източник: https://fakti.bg/
 
Новите разкрития на WikiLeaks: Как ЦРУ хаква устройства
08.03.2017, 09:24
WikiLeaks съобщи, че разполага със свръхсекретна находка от хакерски инструменти, използвани от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) за пробиване на телефони, комуникационни приложения и други електронни устройства, предава Ройтерс.
Организацията публикува документи, свързани с тези програми на ЦРУ, допълва информационната агенция.
Ако се потвърди истинността й, информацията ще се окаже още един зашеметяващ пробив на класифицираните материали, изтекли през последните години от американските разузнавателни агенции.
Според съобщението на WikiLeaks публикацията е първата от поредица публикации с данни, описващи „целия хакерски капацитет“ на ЦРУ.
Сред твърденията, които се правят в документите, е и че ЦРУ, в партньорство с другите разузнавателни агенции на САЩ, е била в състояние да прекъсне криптирането на популярни приложения за съобщения, като например WhatsApp, Telegram и Signal.
Агенти на ЦРУ освен това са прониквали и в други устройства, свързани с интернет, различни от компютри и смарт телефони. От документите се разбира за случай, в който е поет контрол върху смарт телевизор Samsung. Устройството е изглеждало, че е изключено, но всъщност е записвало всички разговори в стаята.
От ЦРУ засега отказват да коментират автентичността на съдържанието на публикуваните документи. Правителствени източници посочват, че не знаят за текущи разследвания на евентуални „течове“ за такива документи.
Според консултант по киберсигурност, пожелал анонимност, материалите са достоверни.
Източник: http://www.investor.bg/
 
Сърбия с внезапна проверка на бойната готовност на въоръжените сили
08.03.2017, 09:12
Сърбия е започнала внезапна проверка на бойната готовност на въоръжените сили, обяви военното министерство, цитирано от руски медии.
Решението е взето от военния министър Зоран Джорджевич и президента Томислав Николич, пояснява ведомството.
"Това е извънредна и необявена полева инспекция на оперативните възможности на силите за бързо реагиране, която ще продължи до 9 март на много места в Сърбия", се пояснява в съобщението.
Проверката ще включва бойни стрелби, предислоциране на сили и средства и вземане на решения при различни специални ситуации.
Според министерството целта на проверката е да се достигне до по-високо ниво на умения и бойна готовност на сръбската армия в отговор на вероятни рискове и заплахи за държавната сигурност.
Решението идва на фона на решението на премиера на Косово Хашим Тачи да внесе законопроект за създаване на армия на страната.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Китай предложи първа стъпка за избягване на въоръжен сблъсък между САЩ и КНДР
08.03.2017, 09:00
Китай призова за спиране на ракетните изпитания и ядрената програма на Северна Корея в замяна на спиране на американско-южнокорейските военни учения, съобщава "Дойче веле", позовавайки се на световни информационни агенции.
Китайският външен министър Уан И заяви, че това трябва да бъде първа стъпка за предотвратяване на сблъсък в региона на фона на растящото напрежение.
"Двете страни са като два ускоряващи влака, които се движат един срещу друг без нито една от страните да е готова да отстъпи", каза първият дипломат на Китай пред журналисти.
"Приоритетът ни е да сигнализираме с червена светлина и да натиснем спирачките на двата влака", поясни той.
"Това "прекратяване за прекратяване" може да ни помогне да разрешим дилемата в сигурността и да върне страните на масата за преговори", подчерта Уан И.
В същото време Съветът за сигурност на ООН осъди последните ракетни изпитания на Пхенян, заканвайки се да предприеме допълнителни мерки.
Съветът прокара съобщение, с което осъди ракетните тестове на КНДР, определяйки ги за "грубо нарушение" на резолюции на ООН за забрана на страната да развива ракетни технологии.
Органът изрази сериозна тревога от "растящото дестабилизиращо поведение" на Пхенян.
Членовете на Съвета за сигурност съжаляват, че КНДР пренасочва ресурси в стремеж да разработи балистични ракети, докато гражданите на КНДР имат огромни незадоволени потребности, пояснява се в съобщението.
В декларацията се призовават всички 193 страни членки на ООН да "удвоят усилията си за прилагане" на санкциите срещу Северна Корея. Съветът за сигурност обеща да продължи да следи ситуацията отблизо и да предприеме допълнителни действия.
Съветът ще проведе среща при закрити врата в сряда вечерта, за да получи информация за последните ракетни изпитания на Северна Корея.
В понеделник Пхенян изстреля четири балистични ракети към бази на САЩ в Япония. Ракетите паднаха в изключителната японска икономическа зона.
Миналата седмица Сеул и Вашингтон започнаха ежегодните си военни учения. Докато двете държави ги разглеждат като чисто отбранителни, Северна Корея ги възприема като провокация и подготовка за война.
Решението на САЩ да разположи елементи от система за противоракетна отбрана в Южна Корея също е източник на напрежение в Североизточна Азия.
Източник: http://www.cross.bg/
 

 
В САЩ създадоха секретна версия на „невидимия” дрон RQ-170
07.03.2017, 19:48
Фотографът Мет Хартман по време на снимки в авиобаза Вандерберг случайно направил фотография на все още неизвестна версия на безпилотния летателен апарат RQ-170 Sentinel, създаден с използване на технологии стелт. Съдейки по снимката, дронът ще бъде използван за морски разузнавателни задачи, съобщава warisboring.com.
RQ-170 от снимката на Хартман се отличава с окраската си - той е тъмносин. Обикновените Sentinel изглеждат светлосиви, стандартно за повечето американски дронове, и са базирани в 30-а разузнавателна ескадрила в щата Невада. Безпилотните RQ-170 са създадени от компанията Skunk works – подразделение на компанията Lockheed Martin. Предполага се, че са произведени около 20 броя. Счита се, че са по-сложно устроени и по-малко забележими в различните диапазони на радиовълните (в сравнение с изведения вече от употреба MQ-1 Predator) благодарение на специалното не металическо покритие. През 2011 г. ирански военни приземиха на своя територия един RQ-170 Sentinel, който, според американците, не се поддавал на прехват. Ирански специалисти успяха да прехванат БЛА в гориста местност в източната част на страната на 225 км от границата с Афганистан. Барак Обама поиска да го върнат, но не му обърнаха внимание. - Още за RQ-170
Източник: http://www.blitz.bg/
 
В Центъра за подготовка на специалисти - Сливен започна обучение по специална военна подготовка за военнослужещи от формированията на СВ
07.03.2017, 19:37
От 06.03 до 07.04.2017 г. в Центъра за подготовка на специалисти-Сливен, с командир полковник Любомир Вачев, се провежда поредното обучение по първи модул – „Специална военна подготовка” на повече от 80 военнослужещи от формированията на Сухопътните войски. Те са разпределени в Центъра за подготовка  на войници за назначаването им на сержантски длъжности и сержанти с командир подполковник Иван Байрактаров. Командири на сформираните четири взвода са капитан Калин Иванов, капитан Димитър Зайков, офицерски кандидат Галин Георгиев и капитан Ради Радев, който е и командир на цялата рота.
Днес военнослужещите бяха посрещнати, получиха всички необходими първоначални инструктажи, беше им зачислено оръжие.
Освен текущо оценяване в края на периода пред комисия обучаемите ще положат изпити по тактическа, огнева, строева и физическа подготовка.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Saab подписа договор с МО на Бразилия за ПЗРК RBS 70 VSHORAD
07.03.2017, 16:57
Шведската отбранителна компания подписа договор с Бразилия за доставка на ПЗРК RBS 70 VSHORAD (very short range air defence system). Договорът е на стойност 105 млн. шведски крони, а доставките ще бъдат осъществени в периода 2017-2018 г.
ПЗРК RBS 70 вече е на въоръжение в бразилската армия, като бе придобит в рамките на осигуряването на безопасността на летните Олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г.
Новият договор включва доставката на преносими пускови установки, оборудване за операции през нощта, симулатори, мултиспектрален камуфлаж, както и оборудване за техническия състав.
"С новия договор с Бразилия ще продължи да усъвършенства системата си за ПВО. Системата се представи изключително добре по време на Олимпийските игри през 2016 г., където осигури не само тяхната охрана от въздушни заплахи, но и защитава стратегически обекти. Знаем, че нашия клиент високи цени надеждността и способностите на системата" заяви Стефан Оберг, ръководител на бизнес подразделението "Ракетни системи", част от бизнес направлението Dynamics.
Портфолиото на Saab в областта на наземно базирани ПВО системи с малък обсег се състои от ПЗРК RBS 70 и усъвършенствания му вариант RBS 70 NG. ПЗРК RBS 70 има отлична репутация в целия свят с доставки в 19 държави на над 1,600 единици ПЗРК RBS 70 и над 18 000 ракети.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Утре ген. Андрей Боцев приема длъжността „началник на отбраната”
07.03.2017, 16:46
Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев ще удостои утре от 11 ч. на „Дондуков” 2 с висше офицерско звание новия началник нa отбраната „генерал-лейтенант” генерал-майор Андрей Боцев.
Официалната церемония по сдаването и приемането на длъжността „началник на отбраната“ ще се състои също утре в зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната от 13.00 ч, съобщават от Пресцентъра на МО. На нея досегашният изпълняващ длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов ще сдаде длъжността на генерал-лейтенант Андрей Боцев. На церемонията ще присъстват министърът на отбраната ген. Стефан Янев, заместник-министрите на отбраната ген. Стефан Петров и Михаил Михайлов, както и висши офицери от Въоръжените сили на Република България.
 
Първа среща на шефовете на генщабове на Турция, САЩ и Русия
07.03.2017, 14:42
Шефовете на въоръжените сили на Турция, Русия и САЩ проведоха разговори в турския град Анталия за обсъждане на регионални проблеми, включително Ирак и Сирия. Това стана ясно от съобщение на турската армия, цитирано от “Франс прес” и news.bg
“На срещата бяха обсъдени общи проблеми, свързани с регионалната сигурност, конкретно Сирия и Ирак”, се пояснява в съобщението на армията, без да се разкриват подробности.
На срещата участваха началникът на Генералния щаб на армията на Турция генерал Хулуси Акар, руският му колега армейски генерал Валерий Герасимов и председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Джоузеф Дънфорд.
Това е първата среща по рода си.
В миналото Анталия беше домакин на няколко срещи на НАТО, както и на Г-20 през 2015 г.
Москва също потвърди срещата. Военното министерство на Русия отбеляза в съобщение, че съвместно обсъждане на въпросите от областта на сигурността в Сирия и Ирак е било запланувано на срещата. - (видео)
 
WT: Руските пилоти изпревариха американските с помощта на камерите GoPro върху шлемовете
07.03.2017, 14:23

Руските пилоти за разлика от американските си колеги, вече използват прикрепвани към шлемовете камери GoPro, за да записват увеличаващите се опасни въздушни стълкновения, твърди вестник The Washington Times.

Изданието припомня, че още през 2014 г. адмирал Гари Харис, командващ ВС на САЩ в Тихия океан поиска ВМС да бъдат снабдени с видеокамери, обаче това искане беше изпълнено едва след две години. След неотдавнашните инциденти с китайски изтребители флотът така и не оповести видеозаписите. В началото на 2015 г. е одобрена екипировката на патрулните и разузнавателни самолети с видеокамери поради необходимостта да се записват опасните маневри заплашващ със сблъскване. В периода 2014-2015 г. китайските изтребители извършваха опасни прехвати на американски самолети, напомня вестникът. Тогава са оборудвани няколко самолета и шлемове на пилоти, обаче използването на камери GoPro изискват специално разрешение. На някои шлемове има прицели, които могат да служат за записи, но те обикновено не се използват за такива цели, твърди прессекретарят на ВВС на САЩ Марк Граф.

Въпросът за използването на видеокамери отново излезе на дневен ред след като руското МО публикува видео, на което шлемът на пилота, изпитващ новия Су-35, бил снабден с камера GoPro.
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Сухопътните войски на САЩ поискаха минохвъргачка с мини с лазерно насочване
07.03.2017, 12:57
СВ на САЩ са завършили приемането на документи за технико-търговски предложения за високоточна минохвъргачка HEGM. Предстои анализ на предложенията.
Минохвъргачката HEGM (High Explosive Guided Mortar) ще е с калибър 120 милиметра и трябва да замени високоточната  минохвъргачка APMI. Тя бе разработени в спешен порядък в края на ХХ век за нуждите на контингента на САЩ в Афганистан.
Според военни експерти, APMI която използва коруктируеми по GPS мини е била временен вариант за спешни оперативни нужди. На максималната далечина на стрелбата тя дава кръгово вероятно отклонение (КВО) от 10 метра, т.е половината от изстреляните мини трябва да попадат в кръг с радиус 10 метра с център в точката на прицелване. Стандартната 120 милиметрова минохвъргачка на СВ на САЩ дава КВО от 136 метра.
Серийното производство на минохвъргачката HEGM е планирано да започне през 2021 г. и тя трябва да има КВО под 1 метър. За целта е предвидено да се използват мини с полуактивно лазерно насочване. Целта се осветява с лазерен лъч, като отраженията се улавят от главата за самонасочване. Идеята е да могат да се използват всички видове сега съществуващите мини на въоръжение в СВ на САЩ.
През 2009 г. в Русия бе изпитана минохвъргачката КМ-8 «Грань» с 120-милиметрова управляема мина МВ120, която също е с полуактивна глава с лазерна насочване.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Атомите подводници на Русия „Антей“ получават ракетни комплекси „Калибър“
07.03.2017, 12:20
Атомните подводни крайцери от проекта 949А „Антей“ след модернизацията си в завод „Звезда“ ще бъдат превъоръжени с ракетния комплекс "Калибър", съобщи пред журналисти замминистърът на отбраната на Русия армейски генерал Юрий Борисов.
По-рано министърът на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу заяви, че в бъдеще високоточните средства за поразяване, такива като ракетният комплекс „Калибър“, ще се превърнат в основен фактор за сдържане на потенциалния агресор.
„В завод „Звезда“ се извършва дълбока модернизация на атомните подводници от проекта 949А, в това число с наземния ракетен комплекс „Калибър“, а също със системи за навигация и други“ — каза Борисов по време на визитата си в предприятието.
Подводниците от проекта 949А „Антей“ са с водоизместимост 24 хиляди тона, дължина - 154 метра, ширина над 18 метра, могат да развиват подводна скорост до 32 възла и да се потапят на дълбочина до 600 метра.
Основното предназначение на подводниците е унищожаване на авионосни групировки на противника.
Подводниците „Антей“ са въоръжени с крилати ракети „Гранит“, имат също шест торпедни апарати. - Още за проект 949
 
Какво ще представлява съвместният руско-емиратски изтребител?
07.03.2017, 12:05
Русия и Обединените Арабски Емирства ще създадат лек изтребител от пето поколение на база свръхманеврения МиГ-29. Този проект ще бъде първата съвместна разработка на двете страни в областта на изтребителната авиация.
Както разказа в интервю за издание Defense News ръководителят на държавната корпорация "Ростех" Сергей Чемезов, производството на машината ще започне в Обединените Арабски Емирства. А в бъдеще Русия ще предостави на близкоизточната монархия технологията за създаване на лек изтребител от пето поколение и лиценз за неговото производство.
Той отбелязва, че се планира разработката на самолета да започне през 2018 г., а неговото производство – в средата на 20-е години.
Могат ли САЩ да попречат?
Експертите отбелязват, че действията на Русия в Емиратите са в разрез с интересите на други оръжейни барони, на първо място – САЩ.
"Подобна ситуация се разви през 1995 г., когато Емиратите се канеха да купят руските изтребители Су-35. Тогава всички договорености бяха отменени след нашето публично заявление за подготвяната сделка. Американците успяха да излобират техните F-16 при по-изгодни за ОАЕ условия", казва за "Руски дневник" заместник-директорът на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Константин Макиенко.
Както пише руското издание "Газета.ру", позовавайки се на неназован източник в авиационната промишленост, до известна степен подобен сценарий на развитие съществува, тъй като споразумението между Москва и Абу Даби е налице, но договорът все още не е подписан.
Впрочем други експерти са настроени по-оптимистично. По думите на ръководителя на Международната лаборатория по "механика и енергийни системи" към Университета по информационни технологии Павел Булат, изборът на близкоизточната монархия в полза на Русия при разработката на самолет от пето поколение е очевиден.
"Американският F-35 го получиха само тези страни, които от самото начало участваха в неговата разработка. Поради тази причина Япония не успя да получи от тези машини, докато Израел ги придоби", каза за "Руски дневник" експертът.
В случай на успех при преговорите, руските експерти очакват на пазара да се появи много успешен и интересен продукт, при това практически в свободна продажба.
Какво ще представлява новият лек изтребител от пето поколение
"Към днешна дата МиГ-29 е най-добрият в своя клас на леките изтребители. Затова въпросът за облика на самолета отчасти е решен. Сега е необходимо да се отработи темата с ниската забележимост на бъдещата машина в съответствие с изискванията за самолети от ново поколение и да се разработи двигател, който ще позволи да се поддържа свръхзвукова крайцерска скорост по време на полет", отбелязва Булат.
Той допълва, че скоростта на бъдещата машина ще достига 1,6 Маха – от порядъка на 2000 км/ч – в зависимост от терена, над който прелита самолета.
"При това лекият изтребител ще унаследи въоръжението на другия руски самолет от пето поколение Т-50. Изтребителят ще бъде оборудван с едно от най-лекото в класа си оръдие – 9-А1-4071К, което за едно излитане може да използва 150 броя 30 мм снаряда", казва анализаторът.
Комплектът въоръжение на бъдещия изтребител ще включва също така ракети "въздух-въздух" и "въздух-земя". Машината ще може да носи неуправляеми снаряди със свободно падане с обща тежина до пет тона.
А излетната маса на бъдещия самолет ще бъде от 15 до 18 тона.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Ген. Андрей Боцев – Началникът на отбраната
07.03.2017, 12:00
Ако някой лейтенант мечтае да стане началник на отбраната, т.е. военен №1 у нас, нека да погледне професионалната биография на генерал Андрей Боцев. За по-малко от 36 години 14 длъжности нагоре по армейската пирамида. Последната – началник на отбраната, е 15-ата. Междувременно дипломиране във военно училище във Велико Търново и два пъти слушател във Военната академия. Втория път – на стратегическо ниво. Гоце Делчев, родният град на новия началник на отбраната, е дал и други генерали, но Андрей Боцев стигна най-далеч.
След като получава първите офицерски пагони на тържествена церемония в края на лятото на 1981 г. в Шумен като част от випуск “Аспаруховски”, започва военната служба от родния си град. След три години командир на взвод следват длъжност след длъжност, което е съпроводено с чести смени на дома. (Гоце Делчев, София, Гоце Делчев, Горна баня, Смолян и пак София.) Между тях са командир на рота, командир на мотострелкови батальон, началник-щаб на мотострелкови полк, заместник-командир на мотострелкови полк, командир на мотострелкови полк, началник-щаб и командир на бронетанкова бригада, командир на планинска бригада… Така до командир на най-многочисления вид въоръжена сила у нас. Това си е повече, от която и да е академия зад граница. Впрочем самото решение за високо му назначаване показва, че и родната военнообразователна система ражда военачалници. А беше време, когато някои искаха да я закриват.......Прочети още
 
Сред достойните българи е дядо, построил паметник на загиналите във войните
07.03.2017, 10:05
За 15-ти път в. „24 часа” отличи десетки българи, извършили добро дело през миналата година. Сред тях е Васил Вълчев.  74-годишният мъж продаде крава с теле, за да направи паметна плоча на убитите по време на войните войници от село Българин. Васил Вълчев от харманлийското село Българин почете 31 жертвите, които България дава в Балканската, Междусъюзническата и Втората световна война.
Имената им са издълбани в двуметрова мраморна плоча, която е готова още миналата година, но все още не е поставена на почетно място. Паметната плоча събира прах във входа на селското кметство.
“За кравата и телето взех към 1800-1900 лева. Купих плочата и поръчах на една фирма за надгробни паметници в Харманли да издълбае имената на падналите във войните. Преди това уточнихме списъка с Военноисторическия музей. Парите от кравата горе-долу стигнаха за плочата. Черпилката отделно”, обяснява бай Васил.
Това не е единственият жест на възрастния мъж за родното му село. Преди години бай Васил пак продал крава с теле, а с получените пари – към 3000 лева, направил пазарчето в центъра на селото. “Гледам ги как закрепват щайгите на парчета тухли и камъни и ми става болно. Исках да е хубаво и красиво, хората с кеф да спират и да купуват”, разказва бай Васил.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
"Лудия руснак" бе избран за най-добър морски пехотинец в САЩ
07.03.2017, 09:42
Роденият в Русия Виталий Холодов се оказа най-добрия сержант-инструктор от морската пехота на ВС на САЩ за 2016 година. Присъждането на почетната награда се е състояло на остров Перис в Южна Каролина преди няколко седмици, но информационните издания в страната съобщават едва сега. Виталий Холодов се оказал най-добър сред повече от хиляда претенденти за отличието. Коментирайки победата, сержантът скромно обръща внимание, че освен него на остров Перис е имало още много достойни пехотинци. През това време колегите му го поздравяват в социалните мрежи, благодарят му за службата и отбелязват личните му качества. "Моят стар инструктор "Лудия руснак" определено заслужава това", написа във "Фейсбук" бившият пехотинец Алън Прескод.
Както съобщава DVIDS, Виталий Холодов е женен и има три деца. В САЩ той се преместил със своето семейство през 1999 година. Постъпвайки на служба в корпуса на морската пехота, той преминал дълъг път и впоследствие решил да стане инструктор, за да предава своя опит на новобранците. Но кариерата на Холодов във Въоръжените сили на САЩ не е завършена: сега той се готви да постъпи на служба в школата за инструктори, където ще учи другите пехотинци на тънкостите на своята работа. - (видео)
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Армията отново започва подготовка за военно време
07.03.2017, 09:21
Министерството на отбраната (МО) планира приемането на редица документи, засягащи мобилизацията на граждани и отговорността на фирми и институции при война. Още до юни трябва да е готов План за привеждане на МО в готовност за работа във военно време. Целта е да започне ефективно да функционира системата за отбранително-мобилизационна подготовка. В момента тя работи на минимума си.
Вече наполовина е изготвена и Национална концепция за развитие на системата за планиране на граждански ресурси в интерес на отбраната и отбранително-мобилизационна подготовка. До края на годината предстои да се приемат наредба и методика за планиране на граждански ресурси за отбраната и за доставка на храни и други стоки при война. Ще бъдат разработени указания на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките за дейностите по подготовка на страна за военно време, както и за подготовка на администрацията и юридическите лица.
Тези ключови документи може да възобновят отново дебатите за връщане на наборната военна служба. За подобна стъпка настояват част от партиите. По време на 43-тото Народно събрание започна да се говори за смяна на модела на армията, тъй като не достигат войници. В момента има недостиг на близо 5000 военнослужещи. В същото време не е ясно точно с какво разполага войската за военно време. Все повече намаляват мъжете, които подлежат на мобилизация.
Челен опит
От лятото Норвегия направи казармата задължителна за жени - 1 година. От 8 до 10 хиляди норвежци между 19 и 44 година всяка година са привиквани в казармата. И Швеция връща наборната служба. Предвижда се всяка година да се викат 13 хил. мъже и жени, но ще бъдат избирани около 4000, които да служат. Във Франция проучванията показват, че 80% от гражданите биха искали задължителната военна служба да се върне. В Германия 36 на сто са на тази позиция. Вече подобни гласове се чуват и във Великобритания.
Източник: http://www.segabg.com, Панайот Ангарев
 

 
Делото „Шивиков 2“ пак върнато на прокуратурата
06.03.2017, 22:28
Делото срещу ген. Димитър Шивиков, по което той е обвинен, че като командир на контингент в Афганистан е извършил присвояване и документно престъпление, за втори път е прекратено и обвинителният акт е върнат на прокуратурата.
Миналия февруари полк. Мадлен Димитрова от Софийския военен съд (СВС) върна това дело на прокуратурата посочвайки, че в обвинителния акт не е указано времето на престъпленията, нито в чий интерес са извършени. След повторно внасяне на обвинителния акт през януари т.г. съдът отново му намерил кусури и го е върнал на прокуратурата, вместо да поеме отговорност за решаването му. Това е станало миналия месец, съобщи “Правен свят”. Софийската военно-окръжна прокуратура подала протест, но Военноапелативният съд е потвърдил разпореждането на първата инстанция.
По делото “Шивиков 2” генералът е обвинен, че през лятото на 2010 г. като командир на 18-ия контингент на България в Афганистан е присвоил имущество за 10 225 лв. На всеки контингент били дадени одеяла, якета, панталони, зимни и спортни комплекти с емблемата на ИСАФ, за да се раздадат на местното население. В края на мисията част от тях останали нераздадени. Вместо да ги дадат на следващия контингент, ген. Шивиков разпоредил те да бъдат откарани с военен полет до България и за целта съставил документ с невярно съдържание. Така на 24 август 2010 г. на летище Пловдив пристигнали 104 одеяла, 87 зимни комплекта, 104 якета, 135 спортни екипи, 20 топки и 18 походни легла. Пред строя Шивиков обещал, че ще бъдат раздадени на детски домове в България, но това така и не станало.
През декември 2015 г. ген. Шивиков бе даден на съд и за 13 длъжностни престъпления. Според обвинението той злоупотребявал с положението си на командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада-Карлово и от пролетта на 2014 г. до лятото на 2015 г. нанесъл вреди на Сухопътни войски за 44 000 лв.
Източник: https://trud.bg/
 
Северна Корея извърши ново ракетно изпитание
06.03.2017, 22:00
Северна Корея извърши ново ракетно изпитание. Пхенян е изстрелял наведнъж няколко балистични ракети от район близо до границата с Китай, съобщиха информационните агенции. - (видео)
Япония изрази "остър протест", след като Северна Корея изстреля четири балистични ракети в морето край своите източни брегове, заяви японският министър-председател Шиндзо Абе.
Абе каза, че три от ракетите са паднали в изключителната икономическа зона на Япония.
Изстрелванията очевидно са нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Това е крайно опасна ситуация, каза той.
Северна Корея изстреля няколко балистични ракети, които прелетяха около 1000 км, съобщи по-рано южнокорейското министерство на отбраната.
От министерството допълниха, че Южна Корея и САЩ правят обстоен анализ. Изстрелването на ракетите вероятно е отговор на съвместните военни учения на Южна Корея и САЩ. Според КНДР маневрите са подготовка за война срещу нея.
Държавният департамент на САЩ осъди севернокорейското ракетно изпитание.
Според Вашингтон Пхенян грубо нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.
Говорителят на Държавния департамент Марк Тонър отправи призив към всички държави да използват всички възможни канали и средства за въздействие, за да дадат на Северна Корея да разбере, че по-нататъшните провокации са недопустими, а също да предприемат стъпки, за да покажат на Пхенян какви могат да са последиците от подобни противоправни действия.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Руските ВКС получиха четвърти модернизиран самолет А-50У
06.03.2017, 21:24
Авиационното предприятие в Таганрог „ТАНТК им. Г.М. Бериева“ днес е предало на Военно-космическите сили поредния модернизиран самолет за далечно радиолокационно откриване и управление А-50У с бордови номер 41 и наименование „Таганрог“, съобщава Defence.ru .
Съобщава се, че след преминаването на всички етапи на изпитанията машината е предадена на екипаж на ВКС който е извършил полет до мястото за постоянно базиране. Това е четвъртият модернизиран А-50У, предаден на руското военно ведомство. Самолетът е построен през 1988 година.
„ТАНТК им. Г.М. Бериева“ извършва модернизацията на самолетите А-50 до версия А-50У съвместно с концерна „Вега“.
Работата по модернизацията на машините продължава. Според различни източници в момента Русия разполага с 22 самолета А-50, включително и намиращите се на съхранение. - Още за A-50
 
ВМС на Италия получиха седма фрегата FREMM
06.03.2017, 20:58
В Генуа в корабостроителницата Riva Trigoso на компанията Orizzonte Sistemi Naval се е състояло предаването на италианския военен флот на седмата многоцелева фрегата тип FREMM, съобщава портала navyrecognition.com.
Фрегатата получи наименованието Federico Martinengo. Общо военното ведомство на Италия е поръчало за флота си 10 такива кораба.
Фрегатите тип FREMM (Fregata multi-missione, многоцелева фрегата) е италиано-френска разработка. Във Франция с производството на тези кораби се занимава компанията DCNS, а в Италия – компанията Orizzonte Sistemi Navali, създадена от корпорациите Fincantieri и Finmeccanica. Планирано е построяването на 20 фрегати от този тип: 8 – за Франция, 10 - за Италия, по един кораб за Мароко и Египет.
Фрегатите FREMM в Италия ще заменят корабите тип Lupo и Maestrale, построени през 1970-е години. - Още за FREMM
 
На фокус: Т-50-8 в Жуковски
06.03.2017, 20:30
В Интернет е качена снимка на седмия летателен опитен образец на руския изтребител пето поколение ПАК-ФА (Т-50-8), направена в Летателно-изследователския институт „М.М. Громов” в Жуковски. Първият полет на Т-50-8 е извършен на 17 ноември 2016 г. от заводското летище в Комсомолск на Амур, а през декември същата година е прехвърлен за преминаване на по-нататъшните изпитания в Жуковски. - Още за Т-50
 
Daily Mail: Новият флот на Путин заплашва да «парализира» Eвропа
06.03.2017, 19:17
Москва активно модернизира своя военно-морски флот, което «поставя под заплаха съществуването на Запада». Както пише Daily Mail, това предупреждение са изразили експерти от Кралския обединен институт за отбранителни изследвания. Те призовават НАТО да даде отпор на «руската хибридна война във водата», в противен случай алиансът рискува да изгуби контрола над моретата.
Кремъл увеличава своя военно-морски арсенал, което му позволява да спре свободното движение на корабите на НАТО и «заплашва самото съществуване на Запада». Това се казва в доклада на Кралския обединен институт за отбранителни изследвания, в чието написване са участвали бившите командващи НАТО: адмирал Джеймс Ставридис и генерал Филип Бридлав, предаде Daily Mail.
Авторите на доклада, изготвен по поръчка на британското правителство, твърдят, че руският флот, «който претърпя качествени промени», е способен «да парализира» Европа.
В частност, новите подводници на Москва могат да отрежат подводните кабели, които служат за обмен на търговска или военна информация между САЩ и европейските страни, а могат дори да атакуват нефтодобивните платформи в Северно море.
В изследването си военните подчертават, че Русия може да извършва «диверсионни мисии» с помощта на «малките сини моряци».
Москва, както при Крим, ще «се преструва», че няма никакво отношение към изпълнителите, които тя ще нарича «националисти, независими изпълнители, терористи или даже хора, които са в отпуск, действащи по собствена воля».
Затова НАТО трябва да е готово да даде отпор «на руската хибридна война във водата, за да не стане твърде късно».
В противен случай алиансът рискува да изгуби контрола над моретата, предупреждават авторите на доклада. - Още за ВМФ на Русия
Източник: https://bgr.news-front.info/
 
Започна българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2017”
06.03.2017, 15:10
От 5 до 14 март 2017 г., българските Военноморски сили участват в българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2017”, съобщават от Щаба на ВМС. Домакин на учението тази година са румънските ВМС.
Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Провежда се в румънски териториални води и в международни води в западната част на Черно море.
„Посейдон 2017” е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовката на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на противоминни действия в коалиционен формат.
В учението освен ВМС на Р. Румъния ще участват българските ВМС с базов миночистач „Прибой” и офицер в ръководството на учението, корабите от състава на Втора постоянната противоминна група на НАТО (SNMCMG 2) в Средиземно море. В състава на групата влизат полския кораб за управление ORP „Kontramiral X. Czernicki”, испанския минен ловец MH ESPS „DUERO”, турските минни ловци MH TCG „ALANYA” и MH TCG „ANAMUR” и гръцкия  минен ловец MH HS „EVROPI”.
********
На 7 март 2017 година от 10.00 часа, в Юнашкия салон (бул. „Христо Ботев” срещу Информационен център на ВМС – бившето комендантство) в град Варна ще се проведе конференция „Българката и морето”. Организатори са Военноморските сили и община Варна.
Също на 7 март 2017 година от 16.00 часа в Щаба на Военноморските сили, командването на ВМС ще поздрави жените военнослужещи и цивилни служители, по случай 8 март – международния ден на жената.
Каним представителите на медиите, желаещи да отразят мероприятията, да заповядат на 7 март 2017 година в 09.45 часа пред Юнашкия салон и в 15.45 часа пред Щаба на Военноморските сили.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Министърът на отбраната Стефан Янев ще участва в заседание на Съвет „Външни работи“ на Европейския съюз
06.03.2017, 13:10
Заместник министър-председателят по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната Стефан Янев ще участва в заседание на Съвет „Външни работи“ на Европейския съюз (ЕС) днес, 6 март 2017 г. Заседанието ще се проведе в Брюксел и е съвместно с министрите на външните работи. Ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с изпълнението на приоритетите в областта на сигурността и отбраната от Глобалната стратегия на ЕС.
Преди Съвет „Външни работи“ министрите на отбраната на страните-членки на ЕС ще се срещнат за работна закуска, на която ще обсъдят ангажираността на съюза в близкото съседство. Дискусията обхваща Либия, района на Сахел и Африканския рог и създаването на пояс на стабилност от Мавритания до Сомалия. Ще бъде анализиран приносът на ЕС към морската сигурност в Централното Средиземноморие и Индийския океан.
 
53 години от първия полет на МиГ-25
06.03.2017, 12:52
На днешната дата се навършва 53 години от първия полет на МиГ-25. Прототипът на разузнавателната версия МиГ-25Р, по това време означен, като Е-155Р-1 прави първия си полет на 6 март 1964 г.
Партийно-правителственото решение за създаването на МиГ-25 е взето през февруари 1961 г., а на 10 март заповедта е дадена на ОКБ-155. Първоначално проектът се ръководи от Михаил Гуревич, а след това от Николай Матюк. Проектът предвижда създаването на три самолета на една и съща база – прехващач (Е-155П), разузнавач (Е-155Р) и носител на балистични ракети с въздушен старт (Е-155Н). Последният проект в последствие е изоставен.
Първи полита разузнавателния вариант. Първият прототип носи борден номер 1155 и прави дебютен полет в Жуковски на 6 март 1964 г. В кабината е прочутият летец-изпитател Александър Федотов. На 9 септември 1964 г. полита и прототипа на изтребителя-прехващач. В кабината е Петър Остепенко.
МиГ-25 се развива в двете си основни роли, изтребител и разузнавач. Серийното производство върви от 1969 до 1985 г., като са построени 1190 машини. – Още за МиГ-25
 
72 години от Дравската епопея на Първа българска армия
06.03.2017, 12:46
Изминаха 72 години от Дравската отбранителна операция на Първа българска армия. Тя е част от отбранителната Балатонска операция на Червената армия, проведена през периода от 6 до 21 март 1945 г. - (видео)
Пред Първа българска армия е поставена задача от командването на Трети Украински фронт да отбранява 130-километрова полоса от Йотвьошкони до Барч и от там по река Драва до Торянц, да не допусне пробив на противника и излизането му във фланг и тил на основната групировка на Трети Украински фронт. Полосата на армията е разделена на два участъка - Западен и Южен.
Със заповед на командващия армията, генерал лейтенант Владимир Стойчев на 17 февруари 1945 година са формирани 3-ти и 4-ти корпуси. За тяхното управление от България са изпратени два напълно окомплектовани с офицерски състав корпусни щаба. Трети корпус /8-а, 10-а и 12-а пехотни дивизии/ с командир, генерал Тодор Тошев заема позиции на Западния участък от полосата на Първа българска армия, граничещ отдясно с 57-а съветска армия от III-ти украински фронт. Вляво от него се разполага Четвърти корпус /3-а и 11-а пехотни дивизии/ командир от генерал Стоян Трендафилов.Той заема позиции за отбрана на Южния, така наречен Дравски участък, граничещ отляво с 3-та югославска армия, съставена от бивши партизански части от ЮНОА на Йосип Броз Тито..........Прочети още
 
DWN: Докато Западът е в хаос, Русия налага свой ред в Близкия изток
06.03.2017, 12:37
В момента САЩ показват на света безпрецедентен пример как една страна може да се унищожи сама отвътре, пише германското издание “Дойче Виртшафтс Нахрихтен” (Deutsche Wirtschafts Nachrichten) в статия, цитирана от РТ.
Според автора правителството и опозицията във Вашингтон се държат така, сякаш живеят в бананова република. Изглежда единственото, което вълнува американските политици и спецслужби, е как да шамаросат опонентите си. Борбата за власт в САЩ е резултат от смяната  на едни олигарси с други: кланът Клинтън се измества от новите управляващи от редиците на републиканците, пише авторът.
От своя страна руският президент Владимир Путин се възползва от момента, за да укрепи позициите си в Близкия изток, отбелязва той. Кремъл напълно контролира военната ситуация в Сирия, но властта в Русия залага не само на краткосрочен успех  на бойното поле. Руснаците вече стартираха множество инициативи, за да си гарантират подкрепа на съюзниците в региона и да сключат изгодни сделки с тях.
ОАЕ например имат рамков договор за закупуване на руски самолети, припомня изданието. Двете страни планират да разработват изтребители от ново поколение. През септември 2016 г. Египет и Русия подписаха споразумение за военна подготовка – руските офицери ще обучават египетските си колеги да пилотират бойни хеликоптери Ка-52К “Катран”. Според медиите Кайро и Москва имат намерение да разширят сътрудничеството си в сферата на производството на въоръжение. През ноември 2016 г. пък Иран започна преговори с Русия за закупуване на оръжие за $10 млрд.
Русия увеличава влиянието си не само в Иран, Египет и Сирия, но и в Израел – дългогодишен съюзник на САЩ, отбелязва авторът на статията. Кремъл умело маневрира между Иран и Израел.
По същество Русия претендира за ролята на САЩ в региона, предполагат някои експерти. При това Сирия не е самоцел, а само средство, с което Москва планира да увеличи влиянието си в Близкия изток, пише изданието.
 
Могерини: Появата на военен център не е първа стъпка към европейска армия
06.03.2017, 12:28
Създаването на Център за военно планиране и управление на задгранични невоенни операции на ЕС не е стъпка към създаването на европейска армия. Това заяви върховният представител на Съюза по външна политика и сигурност Федерика Могерини, предаде БГНЕС.
„Днес очакваме политическо споразумение по създаването на Център за военно планиране и управление. Това не е стъпка към армия на ЕС, макар че мнозина ще направят такива предположения", каза тя. По думите й създаването на подобна структура разширява възможностите на Евросъюза по отношение на изпълнението на задгранични мисии.
В момента ЕС изпълнява три невоенни мисии - в Сомалия, Мали и Централноафриканската република. Това са операции на европейски военни в трети страни за обучение на местен военен персонал.
В своето изказване Могерини изрази и солидарността на ЕС с Южне Корея, пред лицето на заплахата КНДР, чиито действия представляват „сериозни предизвикателства за мира".
Днес Пхенян извърши нови изстрелвания на ракети, които според Япония са били четири на брой, регистрирани по западното крайбрежие на страната. Те са преминали разстояние от около 1000 км.
„Тези събития още веднъж потвърждават, че ЕС трябва да остане важен източник на сигурност в света", каза Могерини.
 
Батареята за ПРО на САЩ THAAD в Южна Корея: каква е заплахата за Русия?
06.03.2017, 12:20
Независимо от многократните уверения на съюзниците, че новите системи ще се използват "изключително за неутрализиране заплахата от страна на Пхенян", инициативата с ПРО предизвика остра негативна реакция от страна на Русия и Китай. Москва и Пекин са на мнение, че целта на всичко това е да продължи разгръщането на глобалната ПРО на САЩ, която Вашингтон "гради" около периметъра на границите на РФ и КНР.
Словесните уверения на Сеул и Вашингтон не успяха да убедят Москва, а инициативата с ПРО сериозно усложни отношенията на РФ и КНР с Южна Корея. А експертите от различни страни спорят, дали батареята THAAD, която, както се очаква, ще се появи на територията на Корея още това лято, ще представлява заплаха за интересите на РФ и КНР, или тези притеснения са необосновани. Ще се постараем да си изясним този въпрос от гледна точка на военно-политическата ситуация, като се имат предвид техническите характеристики на THAAD.
THAAD като допълнителна защита за Южна Корея
Трябва да се признае, че батареята на ПРО на САЩ, макар и да не осигурява абсолютна защита от вероятен ракетен удар от страна на КНДР, все пак увеличава възможностите на Южна Корея за прехващане, повишавайки шансовете за неутрализиране на заплахата. Като се имат предвид характеристиките на комплексите THAAD, те ще се превърнат във втори ешелон на противоракетната отбрана на Република Корея, осигурявайки прехващането на противниковите ракети на височина от 40 до 150 км и на разстояние до 200 км. При това първият и най-долен слой на ПРО на Корея ще бъдат системите РАС-3, които могат да прехващат ракети на "долните етажи" – на височини до 25 км и на разстояние до 35-40 км.
Заради планираното разполагане на батареята за ПРО в югоизточна Корея в окръг Сончжу (провинция Северен Кенсан) столичният регион на Южна Корея остава без "чадъра на THAAD", но все пак батареята ще защитава значителна част от територията на страната, включително и много важни военни, икономически обекти както на самата Южна Корея, така и основните бази на САЩ в Корея. Така че, от гледна точка на Сеул, в плана за разполагането на ПРО на САЩ има определен смисъл.
Освен това, както напълно обосновано подчертават военните експерти на Южна Корея и САЩ, батареята за ПРО на САЩ THAAD не може да прехваща междуконтиненталните балистични ракети (МБР) на Китай и Русия в случай на хипотетичен конфликт на тези страни със Съединените Щати. "Таванът" на THAAD е ограничен до 150 км, докато МБР могат да летят по посока на САЩ по много по-високи траектории, намиращи се над зоната за поразяване на THAAD. Така че в думите на южнокорейците и американците, когато казват на руснаците и китайците "а вие от какво се притеснявате? Ние вашите ракети, дори и да искаме, не можем да ги свалим!" има логика.
"Главоболието" на Русия и Китай
Но за РФ и Китай батареята за ПРО на САЩ на територията на Корейския полуостров представлява, ако не незабавна, то потенциално достатъчно сериозна заплаха и показва нежелателна от гледна точка на Москва и Пекин посока на движение на Сеул.
Въпросът не е толкова в ракетите-прехващачи от батареята THAAD, колкото в нейните радари. В режим на прехващане на ракети (terminal-based mode или THAAD-mode) радиусът на действие на многофункционалния радар AN/TPY-2 на батареята THAAD е ограничен до 600-900 км, което наистина покрива една незначителна част от територията на Китай, да не говорим за по-отдалечената Русия. Но същият този радар технически може да се пренастрои да действа в режим на "предно базиране" (forward-based mode), при който радиусът му на действие се увеличава до 2000 км, и тогава стават видими много значителна част от територията на Китай и една част от Далечния Изток на РФ. Макар че в този режим радарът не може да се използва за прехващане на ракети, той ще функционира като своего рода датчик, който позволява по-бързо да се проследява изстрелването на ракети, на първо място от Китай. Това ще позволи радарът да се използва за изпращане на данни до САЩ, с цел прехващането на самите междуконтинентални ракети. Фактът, че радарът покрива повече китайска, отколкото руска територия, дава обяснение на това, защо в случая с THAAD в Корея КНР оказва по-активен натиск върху Сеул, отколкото Москва. Същите тези THAAD, дислоцирани в Източна Европа, по аналогични причини на свой ред предизвикват главоболие вече у Москва, докато за Китай – в много по-малка степен, ако въобще го причиняват.
Корейците и американците уверяват, че те няма да пренастройват радара на батареята от режим на прехващане в такъв на предно базиране, но в случая се налага да се вярва само на думата на САЩ, което от руска и китайска гледна точка не може да бъде достатъчна гаранция.
А изявленията и гаранциите на южнокорейците пък губят всякакъв смисъл, тъй като батареята THAAD, съгласно споразумението с Вашингтон, ще се намира изцяло под контрола на САЩ, тя ще се управлява само от американски военни, които ще бъдат разположени в окръг Сончжу. Корейците, макар и да имат някакъв достъп, ще бъде само като гости, без да имат право на каквото и да било вмешателство. Пълномощията за задействане на батареята, включително и заповедите за прехващане на ракети и използване на радара, са изключително американски. Тоест, както се вижда, в случая Сеул не може нищо да гарантира, тъй като не притежава контрол над THAAD. Тези системи са напълно американски обекти, макар и да се намират на корейска земя.
Другият немаловажен аспект е постепенното въвличане на Южна Корея в орбитата глобалната система за ПРО на САЩ. Дори и тази конкретна батарея THAAD да не бъде директно свързана към изгражданата в региона по-сериозна ПРО, при съответно желание може да бъде организиран обмен на данни между тях. Корейците и американците ще започнат постепенно да си сътрудничат в дейностите по създаване на противоракетни обекти. САЩ вече не крият, че желаят по-активното участие на Сеул в техните инициативи за ПРО. Макар че Южна Корея твърди, че тя няма да задълбочава сътрудничеството си със САЩ по глобалната ПРО, трябва да се помни, че само преди няколко години представители на Сеул, дори от най-високо ниво, уверяваха Москва, че комплексите THAAD няма да се появят на територията на Република Корея. Както виждаме сега, положението радикално се промени, предишните обещания са забравени с аргумента за "коренна промяна на обстоятелствата". Батареята за ПРО THAAD може спокойно да се превърне в първия опорен пункт от глобалната ПРО на САЩ в Корейския полуостров, а Сеул, в крайна сметка, ще тръгне по този път, по който вече активно върви Токио, който по най-активен начин помага на САЩ да изгради мрежа за възпиране на Китай, а и на Русия. Тоест от гледна точка на Москва, батареята THAAD в момента може би не представлява конкретна и непосредствена заплаха, но това е крачка към ситуация, при която подобна заплаха ще стане реалност.
Още един отрицателен ефект от появата на комплексите за ПРО на САЩ в Корея е това, че тя провокира надпревара във въоръжаването в региона. Очевидно е, че THAAD няма да спре КНДР в нейния стремеж към усъвършенстване на ракетните технологии. Дори обратното, Пхенян вече ще прави това с удвоена енергия, като едновременно с това ще се стреми да създава такива системи, които ще могат да преодоляват ПРО на Южна Корея. Това подразбира както усъвършенстване на наличните наземни комплекси, така и разгръщане на балистични ракети с подводно базиране, които ще могат да бъдат изстрелвани от такива региони, които се намират извън зоната на обхват на радара AN/TPY-2. В резултат на това се получава омагьосан кръг, при който появата на едни системи само мобилизира желанието на противника да създава по-мощни оръжия. КНР и РФ също ще реагират на появилите се в Корея елементи от ПРО на САЩ. В крайна сметка, получаваме класическа схема на активизация на надпревара във въоръжаването в региона.
В обобщение може да се каже, че макар и батареята за ПРО на САЩ THAAD, която най-вероятно ще се появи в близките месеци на територията на Южна Корея, и да не представлява пряка заплаха за междуконтиненталните балистични ракети на Русия, но това е крачка към фундаментална корекция в позицията на Сеул, който вече започва активно сътрудничество с Вашингтон по въпросите за ПРО, включително и за изграждането на глобална мрежа. А това вече радикално променя ситуацията и принуждава както Москва, така и Пекин, да предприемат конкретни мерки. Като цяло, региона го очаква още един кръг от спиралата на надпреварата във въоръжаването, а общата обстановка около Корейския полуостров ще стане още по-напрегната. - Още за THAAD
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Бил е предотвратен опит за саботаж на турска подводница
06.03.2017, 09:43
Опит за саботаж е бил предотвратен на подводница в турския боен флот, пише Hurriyet.
Подофицер (petty officer) от турските ВМС докато е бил на служба, идентифициран единствено като С.С., е поставил голям брой винтове, болтове и гайки в двигателя на дизеловата подводница S 357 Gür (германски проект 209/1400), която е била във  военноморската база „Гьолчук“ в провинцията Коджаели. Офицер е предотвратил опита за саботаж, а извършителят на 5 януари е бил арестуван.
Според военни източници, пожелали да останат анонимни, „ако не е било забелязано, моторът щеше да стане неизползваем в момента, в който бе запален“. Те посочиха, че задържаният военнослужещ е с подозрение, че е бил член на групировката около базирания в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, за когото се смята, че стои зад опита за преврат от юли миналата година.
S 357 Gür е първата от четирите подводници по германски проект 209/1400, построени съгласно контракт от 1998 година в турската корабостроителница в Гьолчук със съдействието на германската компания HDW. Субмарината е предадена на турските ВМС на 24 юли 2003 година.
 
Според сръбски експерт военно-промишленият комплекс на страната „е отново на крака“
06.03.2017, 09:17
Според военния наблюдател от Сърбия Мирослав Лазански „ако някой е толкова луд, че да даде въздушното си пространство на трета страна, желаеща да нападне Сърбия, ние имаме ракети, които могат да разрушат големите градове в региона“, пише InSerbia.
Сумирайки резултатите от скорошното оръжейно изложение IDEX 2017 в Абу Даби, Лазански заяви, че Сърбия е направила завръщане, ставайки най-голям оръжеен производител в Югоизточна Европа. Тя предлага широк спектър оборудване на потенциалните клиенти, вариращ от пистолети и униформи до бронирани машини и артилерия.
„Това означава, че сръбският военно-промишлен комплекс е отново на крака след 1999 г.“, посочи експертът. По време на изложението в Абу Даби впечатление е направила ракетата земя-земя „Шумадия“, която може да улучи цели в радиус от 280 км. „Това е точно нещото, от което Сърбия се нуждаеше, за да предотврати възможното участие на свои съседи в агресията срещу нея от 1999 г. „Шумадия“ може да удари големи градове в съседните държави“, убеден е той.
400 мм управляема ракета за РСЗО "Sumadija" е с дължина 8,25 метра, общо тегло - 1502 кг,  бойна част – 200 кг и обсег от 70 до 280 км. Може да нос фрагментационна или термобарична бойна глава и са необходими 12 минути, за да бъде изстреляна. Лазански посочи, че единствената ракета подобна на „Шумадия“ е китайската „ВС-2“.
 
Boeing с нов хеликоптер - MH-139
06.03.2017, 08:47
Американския авиогигант Boeing ще замени и хеликоптерите на американската армия с нов модел наречен MH-139. Той е създаден на базата на Leonardo AW139 и ще бъде впрегнат във всички възможни дейности, за които отговаря UH-1N "Huey" от далечната 70-та година.
MH-139 е способен да се движи във всички часове на денонощието и най-суровите климатични условия, като за задвижването му се грижат два двигателя Pratt & Whitney Canada PT6. Те се управляват напълно дигитално чрез четириосов джойстик, а скоростта на полет достига до 306 км/ч.
Според Военновъздушните сили, замяната на старите хеликоптери ще допринесе за спестяването на брило 1 милиард долара за 30 години.
Източник: https://fakti.bg/
 

 
В освобождението на Палмира са участвали руски спецчасти
05.03.2017, 21:45
Успехът на операцията за освобождаването на сирийския град Палмира е факт включително благодарение на работата на силите за специални операции на руските Въоръжени сили. Това съобщи в неделя (5 март) командващият на руската групировка в Сирия генерал-полковник Андрей Картаполов, цитиран от "Взгляд". Според него тези части са водили разузнавателните операции и са поразили най-важните обекти на противника. - (видео)
Картаполов отбеляза действията на руските ВКС, които са лишили противника от възможности да маневрира и своевременно са доставяли резерви. Началникът на групировката отчете и храбростта и самоотвержеността на сирийските войници, офицери и бойци от народното опълчение.
В четвъртък руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу докладва на президента Владимир Путин за края на операцията по освобождаването на Палмира от терористите с подкрепата на руските ВКС, припомня "Взгляд".
 
От парка на френските изтребители Rafale били изправни само половината
05.03.2017, 19:45
Както съобщава френското издание L’Opinion в отговор на депутатско питане министерството на отбраната публикувало данни са изправността на самолетите от ВВС и морската авиация. Секретни са сведенията само относно изтребителите Mirage 2000N и самолетите-цистерни KC-135, тъй като са въздушен компонент на стратегическите ядрени сили. Към 31 декември 2016 г. Франция имала в състава си 139 изтребителя Dassault Rafale – 98 във ВВС и 41 във ВМС. От тях били боеготови общо 71 машини, което съставлява 51%. Командването счита, че има известен прогрес, тъй като през 2015 г. изправните самолети не надвишавали 49%. Основната причина е в липсата на достатъчно средства за своевременна профилактика и ремонти. Освен това особеност на западното военно авиостроене е използването на прекалено авангардни технологии и материали, което не позволява отстраняването на много от неизправностите в полеви условия. БЛИЦ не веднъж информира за сходното състояние на германските ВВС и по-специално за изтребителите „Торнадо”.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
1500 военни от 7 натовски държави започнаха учение в Черно море
05.03.2017, 16:37
Над 1500 военнослужещи от седем страни от НАТО участват в учение "Посейдон 2017", което започна днес в румънски териториални води и в международни води в западната част на Черно море, съобщи ТАСС, като се позовава на румънското радио, пише БТА.
В учението, което ще приключи на 13 март, участват 17 военни кораба, хеликоптер "Пума навал" и два бързоходни съда с водолази. Противоминната група на НАТО в Средиземно море /SNMCMG 2/ е представена от военния кораб ORP 511 "Контраадмирал Ксавери Черницки" /Полша/, а също и от миночистачите M35 "Дуеро" /Испания/, "Алания" /Турция/ и M1061 "Ротвайл" /Германия/. С цел създаване на възможно по-сложна бойна обстановка към участниците в учението ще се присъединят два самолета МиГ-21 "Лансър" и кораб на бреговата охрана.
Главна задача на учението е да се повиши нивото на взаимодействие между участниците в областта на противоминната защита, а също да се направи оценка и да се сертифицират румънските подразделения, които ще влязат в състава на Силите за отговор на НАТО през 2018 г.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Тренировки на авиогрупата „Русские витязи“ с новите самолети
05.03.2017, 15:10
Групата за висш пилотаж „Русские витязи“ се подготвя за демонстрации на авиошоуто LIMA-2017 в Малайзия, което ще се проведе от 21 до 25 март на остров Лангкави.
Сега тече усилено отработване на елементи от програмата за първото публично представяне на знаменитата пилотажна група. Тя е сформирана през 1991 година и в продължение на 25 години летеше на изтребители Су-27. През есента на 2016 г групата бе напълно окомплектована с нови свръхманеврени Су-30СМ, като от 1 декември започнаха тренировъчните полети с новия тип машини. - (видео)
 
Пентагонът призна без разкаяние за нови случаи на убити сирийци и иракчани
05.03.2017, 12:06

Командването на САЩ за Близкия Изток (CENTCOM) потвърди с комюнике гибелта на мирни жители в Ирак и в Близкия Изток в резултат на проведени операции против терористите на ИД. „Девет доклада за жертви са оценени като достоверни, в резултат от непреднамерени удари са загинали 21 и са ранени 2 мирни жители” – се казва в съобщението, цитирано от ria.ru.
През януари CENTCOM изучило данните за 10 предишни удара и още 27 нови удара, в 19 от които са могли да пострадат мирни хора. В 10 подобни случая са потвърдени факти за гибелта на хора (2 през ноември, 3 през декември, 5 през януари).

Международната организация „Международна амнистия” обяви, че за две години от авиационни удари на международната коалиция под ръководството на Вашингтон са загинали около 300 граждански лица.
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Пилотът на разбиралия се в Турция сирийски самолет е приет в местна болница
05.03.2017, 10:09
Пилотът на разбилия се в Турция сирийски изтребител МиГ-21 се намира в болницата в град Хатай, потвърдиха служителите от лечебното заведение, предава ТАСС.
„Да, пилотът беше доведен тук. Не можем да дадем никаква допълнителна информация за него по разпореждане на властите“, отбелязаха от болницата.
По-рано местните медии съобщиха, че около девет часа след катастрофата пилотът е бил намерен на 500 метра от парашута в гористата местност на провинция Хатай. Властите смятат, че след приземяването той се е опитал да се изкачи на подходяща височина, за да се свърже със своето командване.
 
Русия е готова да продължи да се бори с ИД и без САЩ
05.03.2017, 09:52
Москва е готова да продължи борбата с "Ислямска държава" (ИД) и без помощта на САЩ. Това заяви в събота (4 март) говорителят на Кремъл Дмитрий Песков след информациите, че Доналд Тръмп планира да отложи "сделката с Москва" по този въпрос, предаде РБК.
"Русия е готова и в бъдеще да продължи да се бори с ИД и без помощта на САЩ", коментира Песков пред ТАСС след молба да коментира информацията на Асошиейтед прес за плановете на Тръмп да отложи "сделката с Русия".
По-рано американската информационна агенция цитира източници от президентската администрация, според които Тръмп може да отложи "сделката с Русия" за съвместна борба с ИД на фона на скандалите около подозренията за връзки между членове на екипа му и Москва.
В края на февруари говорителят на Белия дом Шон Спайсър каза, че ако Тръмп има възможност да сключи сделка с Русия за борбата срещу ИД, то той ще направи тази крачка. "Ако това е в интересите на САЩ, той ще сключи сделка", каза Спайсър тогава.
 
ООН: Русия няма нищо общо с атаката над хуманитарния конвой в Алепо
05.03.2017, 09:42
Руските въоръжени сили не са съпричастни към атаката над хуманитарния конвой в Алепо през 2016 г. До този извод е достигнала Международната комисия на ООН по разследването на инцидентите в Сирия. Независимо от това, че Москва нееднократно посочваше, че няма нищо общо с обстрела, точно този инцидент бе използван от западните политици като доказателство за военните престъпления в Сирия и повод за разширяване на санкциите.
В доклада на Международната комисия на ООН по разследването на инцидентите в Сирия беше отбелязано, че Русия няма никакво отношение към атаката над хуманитарния конвой на организацията през септември 2016 г. в предградията на Алепо. Освен това, в документа нито едно от военните престъпления, извършени в Сирия, не е приписано на Русия.
Авторите на доклада са достигнали до този извод, проучвайки вида на използваните боеприпаси, размерите на атакуваната територия и продължителността на атаките.
Москва нееднократно заявява, че всички съобщения за някаква съпричастност на Русия към нападението над хуманитарния конвой са лишени от всякакви основания. Молбите от руска страна да се предоставят доказателство оставаха без отговор. След като САЩ се опитаха да прехвърлят отговорността за инцидента върху Русия, Великобритания съобщи, че уж разполага със спътникови снимки, които доказват съпричастността на Москва към атаката. Тези твърдения бяха опровергани от Министерството на отбраната на Русия. А вече е налице и официално опровержение от ООН.
Припомняме, че на 19 септември ООН изпрати в две населени места в провинция Алепо и Хомс хуманитарна помощ за над 160 хиляди човека. 18 камиона от общо 31 бяха подложени на атака в района на Урум ал-Кубра и северозападно от град Алепо. След обстрела САЩ заявиха за намерението си да преразгледат отношенията си с Русия по въпроса за сътрудничеството по сирийското регулиране.
Външният министър на Русия Сергей Лавров съобщи за намерението на Москва да бъде извършено щателно разследване на нападението над хуманитарния конвой на ООН в Сирия.
Военните престъпления в Сирия
В доклада се съобщава също за «многобройни случаи и твърдения за хвърлени от вертолети самоделни бомби с хлор, което е довело до жертви от страна на мирното население».
Експертите от ООН са стигнали до извода, че «събраната информация не предполага участието на руски ВС  в нито един от тези инциденти».
«Изхождайки от това, че всички данни за инциденти са резултат от хвърляне на бомби от самолети, бе направено заключението, че атаките са били извършени от сирийските ВВС. Използването на хлорин от сирийските ВВС е било извършено по схемата, която се наблюдаваше през 2014  и 2015 г.», — се отбелязва в доклада на ООН.
Припомняме, че през януари 2017 г. настоящият държавен секретар на САЩ, собственик на нефтената компания ExxonMobil Рекс Тилерсън отказа да определи като военни престъпления действията на Русия в Сирия.
«Не бих се позовавал само на това, което се съобщава публично. Бих искал потвърждения от разузнаването, които да ми представят неопровержими факти», — отговори Тилерсън на въпроса, счита ли той действията на Русия в Сирия за военни престъпления.
По време на изложението си пред сената Тилерсът съобщи също, че не признава правата на Русия над Крим, заяви за своята подкрепа за закона Магнитский. Тази позиция на Тилерсън по-късно бе подложена на рязка критика. Ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Март Тонър също отказа да нарече действията на Русия военни престъпления.
Тогава той заяви, че и администрацията на президента на САЩ Обама не е готова да твърди, че Русия носи някаква отговорност за предполагаемите военни престъпления в Сирия.
Източник: https://bgr.news-front.info/
 
The Washington Post: Пентагонът планира да засили участието на САЩ в предстоящата кампания срещу Ракка
05.03.2017, 09:05.
Пентагонът планира да засили участието на САЩ в предстоящата кампания срещу Ракка, сочена като столица на халифата на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, съобщава вестник The Washington Post.
Военните на Вашингтон призовават за значително американски участие, включително увеличаване на силите за специални операции, нападателните хеликоптер, артилерията и доставките на оръжие за сирийски кюрдски и арабски наземни сили, борещи се срещу джихадистите.
Длъжностни лица, които участват в планирането, са предложили увеличаването на горната граница за числеността на военния контингент на САЩ в Сирия, който в момента наброяваща около 500 военни инструктори на Сирийските демократични сили (СДС).
Източник: http://www.focus-news.net/
 

 
Още един полк С-400 в Крим
04.03.2017, 23:00
Втори полкови комплект със зенитни ракетни системи С-400 „Триумф“ ще бъде поставен на бойно дежурство в Крим във втората половина на 2017 г., съобщи в събота източник от руските силови структури.
„ПВО на Крим във втората половина на 2017 г. ще получи втори полк С-400. Той ще бъде дислоциран в западната част на полуострова“, каза събеседникът.
В момента в Крим е разположен един полк С-400, дислоциран е във Феодосия. Той е на бойно дежурство от 14 януари т.г..
„Планира се през 2018 г. двата полка (с по два дивизиона) да бъдат увеличени с трети дивизион“, добави източникът.
До момента няма официално потвърждение на информацията.
С-400 „Триумф“ е зенитна ракетна система с голяма далечина на действие, тя е на въоръжение от 2007 г. в Русия. Предназначена е за унищожаване на самолети, крилати и балистични ракети, в това число със среден радиус на действие, може да се използва срещу наземни обекти. - Още за С-400
 
Сирийски изтребител падна до турската граница
04.03.2017, 22:21
Сирийски изтребител МиГ-21 е паднал до турската граница, предаде АП, като цитира турски агенции.
Местните власти във вилаета Хатай са потвърдили. Няма данни обаче за нарушаване на въздушното пространство и намеса на турската армия.
Вероятно става въпрос за техническа неизправност, допускат от турска страна.
От сирийска страна са съобщили, че е бил изгубен контакт с пилота близо до границата и е започнало издирването му.
Сигналът е подаден от местни жители около 18:30 часа местно време в събота.
Пилотът са е катапултирал. Изпратените спасителни екипи са съобщили, че пилотската кабина е била празна, когато са били намерени отломките на бойния самолет.
От групировката "Ахрар аш Шам" твърдят, че те са свалили изтребителя, след като бомбардирал град Идлиб.
 
Революция в ядрения потенциал на САЩ
04.03.2017, 21:20
Американските СМИ съобщават за използване от ядрените инженери на Пентагона на революционни технологии, реализацията на които дава възможност значително да се повишат способностите на балистичния ядрен арсенал на САЩ и да се удържи победа в първия ядрен удар (ПЯУ) в атомната война.
Според информация на The Bulletin of Atomic Science, в края на 2009 година е било извършено „революционно увеличение на леталността“ на ядрените бойни блокове W76-1/Mk4A, които са монтирани на морските ракети Trident II. В тях е поставен супервзривателя MC4700, който може да се използва срещу защитени цели.
Редица експерти предполагат, че новите супервзриватели са предназначени за унищожаване на цели „по по-ефективен начин“, а именно чрез взривяване на боеприпаса на определена височина над целта, което изключва възможността тя да бъде пропусната. Едни от основни цели на американския ПЯУ са шахтните пускови установки на руските стратегически междуконтинентални ракети.
Преди 10 години само 20% бойни глави, намиращи се на въоръжение в подводните сили на САЩ, са имали възможност за поразяване на защитени цели. В момента всички ракети вече са снабдени с новите супервзриватели, което предполага, че Русия ще бъде принудена да предприеме съответните контрамерки.
 
СОСЗР - Белослав отбеляза националния празник
04.03.2017, 19:43
Всяка година на Трети март СОСЗР- Белослав се прекланят пред паметника на признателността в града именуван от жителите му „Кръста”. Той се извисява над града в чест на 71 – ви пехотен Белевски полк, който през лятото на 1878 г. е  освободил село Гебедже, впоследствие кръстено на името на руския полк. Полкът взима участия в много сражения, отбранявал е Крим до есента на 1804 година и е участвал в знаменитата битка при Бородинското поле през 1912 г. и в руско- турската война 1828-1829 г.71-ви Белевски полк е бил разположен след подписването на Берлинския договор от 13 юли 1878 г.  на бивак един месец в село Гебедже в подножието на хълма” Чуката”, който преди да си тръгнат  поставят дървен кръст знак , че са били тук. По- късно белославци го заменят с железен кръст. През 2012 г. паметника „Кръста" е реконструиран от белославския художник Димитър Нарлиев.
В организирания поход от Община Белослав и  СОСЗР Белослав,Читалище „Съзнание” се включиха много граждани. Поднесени бяха венци и цветя от  съюзната организация, читалището и общината. Отслужена бе заупокойна молитва на загиналите в борбите за освобождението белославци
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Иран изпробва успешно руския ракетен комплекс С-300
04.03.2017, 13:20

Иран успешно изпробва получения наскоро от Русия зенитно-ракетен комплекс С-300ПМУ-2, съобщи държавната телевизия в Техеран, цитирана от Франс прес.
Телевизията уточни, че "са свалени няколко цели, включително балистична ракета и безпилотен самолет" по време на теста. Стрелбите са извършени в рамките на учението "Денавенд" в присъствието на високопоставени политически и военни представители в една от базите за противовъздушна отбрана. - (видео)
Командващият на иранската противовъздушна отбрана генерал Фарзад Есмаили заяви, че произведената в страната система за противовъздушна отбрана „Бавар 373“ ще бъде изпробвана съвсем скоро.

Русия и Иран постигнаха договореност за доставките на С-300 още през 2007 година. Изпълнението на договора обаче бе прекратено заради резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 2010 г., с което се забраниха доставките на съвременно оръжие в Техеран. Забраната бе в сила до миналата година. - Още за С-300

 
Китай увеличава разходите сиза отбрана за 2017 г. със 7 процента
04.03.2017, 09:10
Бюджетът на Китай за отбрана за тази година ще бъде увеличен с около 7 процента спрямо 2016 г., почти с толкова, колкото и миналата година (7,6 процента), предаде Франс прес, като се позова на говорителката на парламента Фу Ин.
Точната цифра ще бъде назована от китайския премиер Ли Къцян в речта му в неделя при откриването на годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители, отбелязва Асошиейтед прес.
Пекин редовно огласява такава информация в началото на март, но тази година това става само дни, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че възнамерява да увеличи значително (с близо 10 процента) военните разходи на САЩ, които и сега са най-мащабните в света, предава БТА.
По официални данни китайският бюджет за отбрана за миналата година възлиза на 954 милиарда юана (132 милиарда евро), но според азиатски и западни анализатори реалните разходи на китайските въоръжени сили са по-големи.
Военният бюджет на Пекин се следи много внимателно от азиатските му съседи, главно заради претенциите му в Южнокитайско море.
В отговор на въпрос дали Китай няма да представлява военна заплаха, Фу отхвърли всякакви критики. "В последните 10 години по света имаше много конфликти и войни с безчислени жертви и ранени. Кои от тях бяха дело на Китай?", запита тя и добави: "Китай не е навредила на нито една страна".
Макар Китай да е увеличил бюджета си за отбрана десетократно за 15 години, той остава далеч след САЩ, чиито въоръжени сили разполагат със 604,5 милиарда долара (575 млрд. евро), сочат данните на базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания.
Военните разходи на Пекин обаче са значително по-големи от военния бюджет на Русия (трети в света с 56 млрд. евро), следвана от Саудитска Арабия (54,1 млрд. евро), Великобритания (49,9 млрд. евро) и Франция (44,9 млрд. евро) според същия източник.
Въоръжените сили на Китай, чийто личен състав бе съкратен наполовина от 80-те години на миналия век насам, остават най-големите в света по численост (2 милиона души), като се изключи НАТО, припомня АФП. - Още за ВС на Китай
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
На този ден през 1970 г. мистериозно потъва френската подводница S-644 Eurydice
04.03.2017, 00:05
В ранната утрин на 4 март 1970 г. мистериозно изчезва модерната френска подводница S-644 Eurydice (също Eridis и Еридис). Независимо че мястото на произшествието е установено почти веднага, подводницата не е намерена в продължение на повече от месец и половина. И това не е единственият загадъчен детайл от тази катастрофа.Eridis принадлежи към дизел-електрическите подводници от клас „Дафне”, от които за френския флот са построени 11 броя – всичките с имена на митични богини, нимфи и дриади. Подводници от този клас са построени също и за Военноморските сили на Испания, Португалия, Южна Африка и Пакистан. Пълната водоизместимост на подводницата е малко над 1000 тона, има дължина около 58 м., снабдена е с 12 торпедни тръби, като в последното отношение превъзхожда руските подводници от този клас.......Прочети още
 

 
ОАЕ ще получат 1085 възстановени MRAP MAXXPRO
03.03.2017, 22:12
Министерството на отбраната на САЩ заяви на 28 февруари 2017 година, че е сключило контракт с Navistar Defense на стойност USD440 млн за възстановяване и обновяване на 1085 машини със защита от мини, самоделни взривни устройства и засади (MRAP) MAXXPRO за Обединените Арабски Емирства (ОАЕ).
Работите трябва да бъдат завършени до 31 март 2019 година.
Американската агенция за отбрана и сътрудничество в областта на безопасността (DSCA) още през септември 2014 година е обявила, че ОАЕ са поискали 3360 машини MAXXPRO в различни конфигурации, а също и други MRAP: 1150 Caiman от BAE Systems, 44 M-ATV (MRAP с повишена проходимост) от Oshkosh и 15 ремонтно-евакуационни машини MRAP от неустановен тип.
В отчетите на DSCA се казва, че 488 Caiman, 29 MaxxPro и 15 ремонтно-евакуационни машини MRAP по-късно са били доставени.
 
Fox News: Руският ВПК отмъква от Америка нейни традиционни съюзници
03.03.2017, 20:23

Вносът на въоръжение от Русия принуждава съюзниците на САЩ да преразгледат своите външнополитически ориентири. Нови приоритети все по-често стават приятелските отношения с Москва, счита коментаторът на Fox News Ендрю О`Райли.

През февруари започнаха преговори за доставяне на руски Су-35 за ОАЕ. Авторът припомня, че до този момент армията на ОАЕ използвала изключително американска техника, а ВВС са комплектовани с изтребители F-16 и F-15. Страната и сега предоставя на американските ВВС военни летища за въздушни операции в Сирия и Ирак.

Индонезия също се договаря с Русия за придобиване на 10 многоцелеви машини поколение 4++. Дотогава страна е попълвала ВВС с остарели американски самолети. Според експерта, подобна тактика укрепва позициите на Русия на международната арена и подкопава фундамента на еднополюсния свят.

„Руското ръководство все по-често използва ВПК като инструмент в международната дипломация и завоюва с него подкрепата на страни, които дълго време са били съюзници на Вашингтон” – обобщава Ендрю О`Райли.
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Руски генерал-майор е тежко ранен в Сирия
03.03.2017, 20:12
Началникът на управлението за бойната подготовка на щаба на Западния военен окръг генерал-майор Пьотр Милюхин е тежко ранен в Сирия, съобщи РИА Новости. Той се намира в реанимацията на военната болница "Бурденко", са съобщили от приемната на болницата, но са отказали да кажат какви са раните на Милюхин.
По-рано онлайн изданието "Фонтанка" съобщи, че висшият вонен е настъпил мина в хода на бойните действия за Палмира миналата седмица. По данни на изданието той е изгубил двата си крака и зрението си. Първа помощ получил на място, а след това бил транспортиран до московската болница.
Според Infox.ru Милюхин бил транспортиран със специален полет. От приемното отделение на болницата са казали, че се опитват да стабилизират състоянието му.
Милюхин е получил званието генерал-майор през декември 2015 г. Той е подчинен на ген.-полковник Андрей Картаполов, който командва руските войски в Сирия, съобщи "Фонтанка".
Ако съобщенията, че Милюхин е ранен в Сирия са верни, това е първият случай на ранен руски генерал в хода на бойните действия в Сирия, отбелязва Би Би Си.
Досега руските власти са потвърдили смъртта на 27 руски военни в Сирия. Според неофициални оценки обаче загиналите руски военнослужещи в Сирия са повече от 30, тъй като има жертви сред военните, които са заминали доброволно да се бият там.
 
Първи военен контакт на високо равнище между НАТО и Русия от три години
03.03.2017, 15:36
Председателят на Военния комитет на НАТО генерал Петър Павел и началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили армейски генерал Валерий Герасимов разговаряха по телефона днес в първи подобен контакт на високо равнище след замразяването на отношенията на алианса с Русия, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на руското Министерство на отбраната.
Разговорът се е състоял по инициатива на натовската страна. Агенцията припомня, че алиансът взе решение едностранно да замрази отношенията през април 2014 г., след анексирането на Крим от Русия.
В хода на разговора двамата обсъдиха проблеми на сигурността, перспективите за възстановяването на взаимодействието по военна линия, предотвратяването на инциденти и участието на представители на алианса в международни мероприятия, провеждани от руското министерство на отбраната.
Началникът на руския Генщаб "привлече вниманието на събеседника си към нашите безпокойства, свързани със същественото засилване на военната активност на Североатлантическия съюз близо до руските граници, а също и с разгръщането на системата за предно базиране на Обединените въоръжени сили на НАТО", се посочва в съобщението.
Двете страни потвърдиха необходимостта от взаимни стъпки, насочени към намаляване на напрежението и към стабилизация на обстановката в Европа. Двамата генерали се договориха за продължаване на подобни контакти.
 
The Times: Наследниците на Кадафи или как и защо Русия се връща в Либия
03.03.2017, 14:38

В Москва зачестиха посещенията на либийски политици. Вчера я посети премиерът на Либия Файез Сарадж. Целта на преговорите била с посредничеството на Кремъл да се уреди конфликтът между либийското правителство, армията и парламента, в резултат на който страната е разделена на две части, посочва The Times, цитиран от РИА Новости.

Какво става в Либия?

Според британския вестник The Times, с молба към Москва да играе ролята на посредник се обърнало правителството на Италия. То направило това въпреки недоволството на съюзниците от НАТО. В Рим обаче са крайно заинтересовани от решаването на миграционната криза в Либия, защото потокът бежанци от Северна Африка преминава през Апенинския полуостров. Проблемът е там, че подкрепяното от Запада правителство на Сарадж в Триполи не контролира цялата територия на страната, а Русия притежава влияние върху неговите политически опоненти. Сарадж представлява Западна Либия, като в Триполи заседава правителството на преходния период. На изток в Тобрук властта се държи от опозиционния парламент – Палатата на представителите. Двете власти не се признават взаимно. Парламентът назначава за Върховен главнокомандващ на армията 73-годишния генерал-лейтенант Халифа Белкасим Хафтар, който след успешното превземане на нефтените терминали вече е фелдмаршал. Той се ползва с огромен авторитет в армията. Хафтар в последно време посети Москва на два пъти: през юни се срещнал с военния министър Сергей Шойгу, през ноември разговарял с външния министър Сергей Лавров, с високопоставени военни и с представители на ВПК. Либия се нуждае от оръжие, но ООН е наложила ембарго. През януари 2017 г. Хафтар демонстративно посети акостиралия за малко в Тобрук руски авионосец „Адмирал Кузнецов”, от където проведе видеоконферентна връзка с министър Сергей Шойгу. Официално е обсъждана „борбата с тероризма”, но много европейски издания твърдят, че е разглеждана възможността за доставка на оръжие на либийската армия. Руски експерти твърдят в един глас, че ако Москва има в Либия свои съюзници, това осигурява дългосрочна перспектива: многомилиардни договори за оръжие, за строителство, за добив на нефт. Затваря се средиземноморската верига Либия, Египет, Ливан и Сирия. Към тях трябва да се добави Турция с Босфора. За разлика от Запада и особено НАТО, Русия не е проливала там кръв и затова вярват на думата й.

Фелдмаршал Хафтар - духовният син на Кадафи

Халифа Хафтар бил близък приятел, съюзник и съмишленик на Муамар Кадафи, членувал заедно с него в социалистическата нелегална група „Свободни офицери”, през 1969 г. заедно с Кадафи участвал в свалянето на крал Идрис І. Впоследствие непосредствено ръководил повечето от военните операции в Либия. В тези години Хафтар не веднъж посещавал СССР, завършил там военна академия. Затова сега на преговорите в Москва не му трябвал преводач. Кадафи високо ценял Хафтар, макар да бил само с година по възрастен, го наричал свой „духовен син”, направил го генерал и го назначил за началник на Генералния щаб. Всичко рязко се променило през 1987 г. – тогава по време на чадско-либийския конфликт Хафтар при неясни обстоятелства попада в плен. Кадафи обаче счел, че негов генерал не може да се предаде жив и публично се отрекъл от него. Хафтар на свой ред се почувствал предаден. Скоро генералът избягал от плен в Кения, в началото на 90-те години заминал за САЩ. Последвали 20 г. мирен живот в щата Вирджиния, където е разположена щаб-квартирата на ЦРУ. Възможни са версиите за сътрудничество между тях, защото е нормално спецслужбите да „наглеждат” пенсионер с такова бурно минало. Още в началото на гражданската война, през март 2011 г. Хафтар пристига в Бенгази и се присъединява към въстаниците. Генералът, макар и скъсал с Кадафи, запазил своя военно-светски и лявосоциалистически ориентиран мироглед, веднага влиза в конфликта с ислямистите. Направени са му няколко опита за покушения. С това обстоятелство вероятно е свързан политическият избор на Хафтар в полза на Палатата на представителите, а не към преходното правителство, в което на позиции са „умерени” ислямисти. Самият Хафтар вече го наричат „втори Кадафи”, а заради промосковската му позиция го наричат „либийският Башар Асад”. Основният проблем на фелдмаршала е там, че международната общност, преди всичко Вашингтон и Брюксел, не поддържат него, а преходното правителство на Сарадж. От формална законова гледна точка, статутът на Хафтар не е ясен. Правомерността на неговото назначение за командващ армията също предизвиква въпроси. Абсолютно безспорно е обаче, че в Източна Либия Хафтар съсредоточи в ръцете си реалната власт и реално се противопоставя на джихадистите. За това отлично си дават сметка както умереният либийски премиер Файез Сарадж, така и САЩ и ЕС. Същевременно там прогнозират, че зачестилите контакти между Москва и Хафтар могат да доведат до строителство на руска военноморска база в Бенгази. С това Западът показва, че все още страда от рецидива да изравнява своя антирусизъм с опасността от тероризма.
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Генсекът на НАТО воинствено: Европа няма да цепи басма на Вашингтон и Москва, ако се договарят зад гърба ѝ
03.03.2017, 14:31
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи важно изказване за бъдещето на блока. По думите му никакви гаранции и обещания няма, че НАТО няма да се разширява, няма и не може да има, каза той в интервю, публикувано днес в швейцарския вестник "Тан" и цитирано от ТАСС. "Няма подобни обещания или споразумения, аз мога да ви демонстрирам това документално, ако някой поиска, ­каза още той.­ Ако нещо подобно би имало, то би било абсолютно неприемливо. С какво право Вашингтон и Москва биха могли да водят преговори, решавайки бъдещето на Полша или Естония?" Генералният секретар на Североатлантическия алианс категорично не се съгласи със забележката на журналиста, водещ интервюто, че може би е време за отказ от идеята за приемане на Украйна и Грузия в НАТО заради това, че на такова мнение са "най­-малкото някои европейци". "Това би било изключително опасно!, ­ реагира Столтенберг и добави: Ако НАТО започне да твърди, че е готова да захлопне вратата пред такива страни, като Украйна и Грузия, за да смекчи отношенията с Русия, то това би означавало да се приеме неприемливото: възстановяването на сферите на влияние, при което големите държави могат да приемат решения, засягащи малките страни". Генералният секретар на НАТО се позова на задълженията на държавите, посочени в Хелзинкския заключителен акт на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа от 1975 г. "Основополагащ принцип на стабилността и сигурността в Европа, под който се подписаха всички страни, включително Русия, в частност, в Заключителния акт от Хелзинки, се състои в това, че всяка държава има право да избира свой собствен път, включително и в сферата на сигурността", подчерта той, цитиран от ТАСС.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Първи пуск на ракета SM39 от борда на индийска подводница тип Scorpene
03.03.2017, 14:05
Според информация на руския сайт warspot.ru, на 2 март индийската подводница S 50 Kalvari (тип Scorpene, индийски проект 75) за първи път е извършила тестов пуск от торпедния апарат на противокорабна ракета Exocet SM39 Block 2 в акваторията на Арабско море, която успешно е поразила целта. В случая за цел е използван стар кораб, намиращ се на голямо разстояние от мястото на пуска (максималната далечина на полета на ракетата е до 50 км).
Интересното е, че ракетата SM39 може да бъде запускана от дълбочина, превишаваща перископната (по неофициални данни – 50-60 м), което снижава риска за откриване на субмарината при ракетен удар.
S 50 Kalvari (първата от проект 75) бе спусната на вода през април 2015 година, но все още не е приета на въоръжение заради липсата на тежки торпеда Black Shark, явяващи се основното въоръжение на подводниците от този тип.
Контрактът за строителството на шест дизелови подводни лодки тип Scorpene беще сключен между военното ведомство на Индия и френската компания DCNS през 2004 година. Първата субмарина трябваше да бъде построена още през 2012 година, но за момента реализацията на програмата изостава от планираните срокове с три години, а разходите за нея са се увеличили от планираните $3 млрд (по $500 млн за всеки кораб) до над $4 млрд. Втората субмарина от проекта S 51 Khanderi бе спусната на вода на 12 януари 2017 година в Мумбай.
В момента подводници тип Scorpene се намират на въоръжение във ВМС на Чили, Малайзия, Индия и Бразилия, интерес към тях проявяват и други страни. - Още за Scorpene
 
Сирийската армия си върна контрола над античния град Палмира
03.03.2017, 09:30
Сирийската армия, подкрепяна от военно-въздушните сили на Русия, си e върналa контрола над ключовия град Палмира. Това става ясно от съобщение на говорителя на Владимир Путин Дмитрий Песков, цитирано от РИА Новости.
Древният град Палмира, който е център на античната култура в региона, се намираше под контролна на „Ислямска държава“ от средата на май 2015 г., посочва Bloomberg TV Bulgaria В края на март 2016 г. сирийската армия успя да превземе града, но в последствие през декември екстремистите си възвърнаха позициите.
В следващите месеци сирийските правителствени войски проведоха обсада на града, поетапно отблъсквайки терористите с подкрепата на руската авиация. Евакуирайки се от Палмира обаче, бойците на „Ислямска държава“ поставяха пречки пред настъпващите армейски части, минирайки пътища и сгради.
Към момента сапьори все още работят по разминирането на града, като продължават да откриват десетки взривни устройства и детонатори.
Сериозно са пострадали античните архитектурни паметници, много от които са умишлено взривени от терористите. Напълно е разрушена централната част на сцената на амфитеатъра в града.
На изходите на града властите са започнали да изграждат отбранителни съоръжения, а в северните квартали все още се водят спорадични престрелки с отделни отряди на "Ислямска държава“. - (снимки+видео)
 
Южна Корея ще продължи подготовката по разгръщането на американския противоракетен комплекс THAAD
03.03.2017, 08:57
Република Корея ще продължи подготовката за разполагане в страната на американския противоракетен комплекс THAAD в съответствие с план, разработен по-рано, предава кореспондент на агенция ТАСС.
„Разполагането на батареите THAAD е жизненоважна мярка, необходима за националната сигурност и защита на живота на гражданите от ракетно-ядрени заплахи от страна на Пхенян (столицата на Северна Корея)“, коментира Хуанг Гьо-ан, изпълняващ длъжността президент на Южна Корея.
Той също отбеля, че най-вероятно с приближаването на датата за начало на работа на противоракетния комплекс „противодействието от страна на Китай ще нараства“. - Още THAAD
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържественото отбелязване на 139-та годишнина от Освобождението на България
03.03.2017, 08:50
С тържествени проверки (зари), военнослужещи от Сухопътните войски ще почетат паметта на загиналите за свободата на България в градовете: Стара Загора – с представителни подразделения от гарнизона, в Пловдив – с представителни формирования и Представителния духов оркестър от гарнизона в града, Чепеларе – 101-ви Алпийски батальон-Смолян, Оряхово – военно формирование 54990 – Враца. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.
В тържествени ритуали по издигане на Националния флаг и поднасяне на венци и цветя военнослужещи от Сухопътните войски ще участват в градовете: Стара Загора, където ще се проведе шествие с 300-метров национален флаг, Белене – в.ф. 28880, Смолян – 101-ви Алпийски батальон, Благоевград – в.ф. 26400, Асеновград – в.ф. 24490. Горна Оряховица – в.ф. 22790, Елин Пелин – в.ф. 42600 – Мусачево. Представителните формирования и военният духов оркестър от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада ще участват в тържествените чествания в град Казанлък и пред „Паметника на свободата“ на връх Шипка. В церемония по издигане на националния трибагреник и панихида в памет на загиналите за Плевен 31 000 воини ще се включат военнослужещите от гарнизона.
Представителни подразделения от Сухопътните войски ще се включат и в тържествата за отбелязване на 139-та годишнина от Освобождението на България и в градовете: Казанлък, Ловеч, Хасково, Ямбол, Шумен, Сливен, Русе, Враца, Монтана, Видин, Бяла Слатина, Свищов.
По случай 3 март военнослужещи от Военноморските сили ще участват в церемонии по издигане на Националното знаме и във военни ритуали за полагане на венци и цветя пред паметниците на загиналите в Освободителната война от 1878 г. в градовете Добрич, Варна, Бургас, Созопол, Черноморец, Дългопол, Средец.
На 3 март във Варна представителни части от гарнизона и от Военновъздушните сили, Представителният духов оркестър на ВМС и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” ще участват в церемония по издигане на националния флаг пред общината, тържествена проверка (заря), полагане на венци и цветя пред паметниците на загиналите руски и украински воини в Освободителната война.
В Бургас представителни подразделения от Военноморските и Военновъздушните сили и Сухопътни войски ще участват в церемония по издигане на Националното знаме.
В Пловдив военнослужещи от авиобази Граф Игнатиево и Крумово и Представителният духов оркестър на ВВС ще участват в тържествената проверка (заря) на площад „Централен” в Пловдив. Представителни подразделения от Военновъздушните сили ще се включат и в честванията и в градовете Плевен и Ямбол.
Военнослужещи от гарнизон Пловдив и 68-ма бригада „Специални сили“ ще участват в ритуали по поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите по време на Освободителната война руски, финландски и румънски воини, Паметника на опълченците на Централните гробища и паметника на Руските освободители в парка „Бунарджика”. Военнослужещите от 68-ма бригада ще се включат и в тържествената проверка (заря) на площад „Централен“ пред гарнизонния военен клуб.
 

 
САЩ започват тестовете на "Джералд Форд"
02.03.2017, 21:51
Най-скъпият военен кораб, произвеждан някога, най-накрая ще започне тестове в море. Струващият почти $13 милиарда самолетоносач "Джералд Р. Форд" (Gerald R. Ford, CVN-78) ще бъде изпитан, преди официално да бъде пуснат в експлоатация през април.
"Джералд Р. Форд" е флагманският кораб на новия клас суперсамолетоносачи на американските военноморски сили. Водоизместимостта на 337-метровия гигант е 100 000 тона, задвижван е от два ядрени реактора, които му позволяват да развива скорост от 30+ възела (около 55 км/ч). Може да носи до 75 различни многоцелеви самолета. Екипажът му е съставен от 508 офицери и 3789 матроси. Строежът му започва през 2009-а и е завършен е през 2013-а.
Самолетоносачът е кръстен е на 38-мия президент на САЩ - Джералд Форд, починал през 2006 година. Форд е служил на лекия самолетоносач "Монтерей" през Втората световна война.
Обичайната практика е първият кораб да даде името на целия клас. Различните модели ще бъдат основните произвеждани в идните години. Вторият от клас "Джералд Р. Форд" - "Джон Ф. Кенеди" вече се строи и се очаква да бъде готов през 2020 година. Самолетоносачите от от клас "Джералд Р. Форд" ще заместят тези от класа "Нимиц". - Още за CVN-78
Източник: https://fakti.bg/
 
Военнослужещи от Сухопътни войски унищожиха открити невзривени боеприпаси в благоевградско
02.03.2017, 20:58
На основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на Командира на Сухопътните войски - генерал -майор Андрей Боцев, днес 02.03.2017 г., формированието за овладяване и /или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от състава на военно формирование 26 400 - Благоевград, с ръководител капитан Борислав Войнов и помощник - ръководител старши сержант Благой Узунов, разузна и унищожи с три контролирани взрива 8 броя 7,62 мм танкови осколъчно-фугасни снаряди и 5 броя 82 мм  осколъчни мини, 2 броя 100 мм осколъчно-фугасни артилерийски снаряди и 1 брой 45 мм артилерийски снаряд, открити при подраняване на земен насип в землището на с. Марикостиново, община Петрич, област Благоевград. Действията на военнослужещите попретърсване, разузнаване и унищожаване продължи от 12:00-15:30 часа.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Държавният глава назначава ген. Андрей Боцев за началник на отбраната
02.03.2017, 20:37
Със свой указ президентът Румен Радев освободи генерал-майор Андрей Илиев Боцев от длъжността командир на Сухопътни войски и го назначи за началник на отбраната. Със същия указ президентът го удостоява с висше офицерско звание „генерал-лейтенант“.
 
ВВС на Сингапур искат да ползват авиобаза в Нова Зеландия за F-15
02.03.2017, 19:32
Командването на ВВС на Сингапур обмисля да базира своите F-15SG Eagles в Нова Зеландия. Министърът на отбраната заяви, че вече са проведени проучвания и разговори за база Охакея.
Тя може да побере до 500 сингапурски военни - летци и технически персонал, както и техните семейства.
Сингапурските ВВС имат едни от най-модерните военни авиобази в Югоизточна Азия, но за съжаление географската обособеност на летищата не позволява ефективно обучение и използване пълния ресурс на техните изтребители.
След дълги проучвания МО на Сингапур се спират на Нова Зеландия.
Отношенията с голямата островна държава са добри като традиционни са артилерийските съвместни учения Thunder Warrior, които наскоро отбелязаха своята 20-годишнина.
Източник: http://www.pan.b
g/
 
В София бе открита възпоменателна плоча на полковник Борис Дрангов
02.03.2017, 16:42
Днес (2 март) в центъра на София, близо до столичния театър "София", бе открита възпоменателна плоча на полковник Борис Дрангов. Тържеството по поднасяне на цветя и венци пред новооткритата плоча бе посветено на 145 г. от рождението на полковника.
"Днес сме се събрали да почетем паметта на полк. Дрангов, за когото малко хора знаят", каза заместник-председателят на НД "Русофили" проф. Станислав Станилов в приветственото си слово. "Ние много често забравяме нашите национални герои, забравяме имената им, а те са невероятно много", допълни той.
Борис Стоянов Дрангов е български офицер (полковник) и военен педагог. Той е роден на 3 март 1872 г. в Скопие. Начално и средно образование получава в родния си град. Завършва Скопското българско педагогическо училище. Борис от малък мечтае да бъде моряк. През 1891 г. е зачислен в първа юнкерска рота във Военното училище в София.
Въпреки отличния му успех през 1894 г. е разжалван заради конфликт със строеви офицер и е изпратен във II конен полк. Все пак на 1 януари 1895 г. е произведен в чин подпоручик. Борис Дрангов вярва, че офицерът е преди всичко мислеща личност, възпитател и настойник на войниците, който в мир и бран ги учи преди всичко с личен пример. Той отлично разбира ролята на военната дисциплина, но не превърната в мъртва схоластика. Дрангов през цялата си военна кариера се стреми да не върши нещо, което да накърнява личното достойнство и творческата инициатива на подчинените си. Той не иска да възпитава послушници и угодници, а пламенни, решителни, предприемчиви и горди войници. За него войникът има не само ръце и нозе, но също сърце и глава.
През 1903 г. младият български офицер взема активно участие в Илинденско-Преображенското въстание като войвода на чета. Изявил се като способен командир, Дрангов е изпратен да завърши висше военно образование в чужбина – от 1904 до 1907 г. следва в Николаевската генералщабна академия в Петербург, която завършва с отличие. През 1910 г. е назначен за преподавател във Военното училище в София.
Школници на Дрангов са Чудомир, Крум Кюлявков, Стойчо Мушанов, Андро Лулчев, Йордан Бадев, както и голяма част от българския обществен и политически елит между двете световни войни. Тогава започва да пише във военни издания, предимно в сп. “Народ и армия”. През Първата Балканска война (1912-1913), вече майор, Дрангов служи като началник щаб на бригада в състава на I пехотна софийска дивизия. Воюва при Булаир, Чаталджа, Одрин.
През Втората Балканска война (1913) се сражава срещу сърбите на връх Бубляк. Първата световна война (1914-1918) е командир на V пехотен македонски полк от XI пехотна македонска дивизия. Воюва при Куманово, Криволак, гара Удово, Демир Капия.
На Добруджанския фронт се сражава срещу румънци и руснаци. На 22 април 1916 г. е назначен за началник на първата българска школа за запасни подпоручици в Скопие.
На 26 май 1917 г. при артилерийски обстрел полковник Дрангов е тежко ранен и по-късно умира. Погребан е в двора на църквата "Св. Димитър" в гр. Скопие. Посмъртно е повишен в чин полковник.
"Един клас от столичната Първа английска езикова гимназия пожела да се грижи за паметната плоча на полк. Дрангов", каза заместник-кметът на район "Оборище" Севделина Иванова. "Това е свързано с възпитанието на нашите деца", допълни тя.
Организатор на събитието беше НД "Русофили" и Международна славянска община "Перун" с любезното съдействие на Столична община. Официални гости бяха представители на Министерство на отбраната, Съюз на офицерите, сержантите и войниците от запаса, община Оборище, Посолството на РФ в България и РКИЦ. - (видео)
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Първо дозареждане във въздуха на румънските F-16!
02.03.2017, 16:03
Румънските ВВС ползват успешно и активно своите F-16MLU от 53-а авиоескадрила във Ванатоаре.
На 28 февруари румънските пилоти са дозареждали във въздуха над Карпатите от американски KC-135 Stratotanker.
Полетите с дозареждане се извършват на височина около 7000-10000 m над румънска земя, както през деня, така и през нощта. Един полет на F-16 e приблизително до три часа и след презареждане във въздуха, процес, който отнема няколко минути, времето на полета се увеличава с два часа.
Румънските пилоти са получили квалификация за такива процедури по време на курса за обучение в Португалия, където се включва и такава практическа процедура. - (видео)
Източник: http://www.pan.bg/
 
Отбелязаха 104-та годишнина от боевете при Булаир
02.03.2017, 15:54

С възпоменателна церемония под патронажа на Областния управител, пред паметника на 27-ми Чепински полк в град Пазарджик  бе отбелязана 104-та годишнина от боевете при Булаир. На поклонението присъстваха областният управител Златко Митрев, заместник - областният управител Георги Милчев, заместник - кметът на Пазарджик Петър Петров, началникът на Областно военно окръжие подполковник Колегов, ветерани  от войните, школници от Специализирания ученически батальон „Васил Левски в гр. Стрелча, представители на общини, на политически партии и обществени организации.  
Председателят на Общинската организация на СОСЗР в Пазарджик подполковник от запаса Трифон Калпаков откри мероприятието. Представителна знамена група от общинските организации в областта с тържествен марш под звуците на „Велик е нашия войник“ застана от двете страни на мемориала. С кратко слово водещият припомни безпримерния героизъм на бойците от полка.                                                                       

На 15, 16 и 17 февруари 1913 г. в смъртоносния капан на снежната виелица край Булаир загиват 255 войници, сержанти и офицери. Повече от 2 200 са измръзналите воини от полка. Няма къща, фамилия, селце или градче от Пазарджишка околия, незасегнати от тази трагедия.
Свещеници отслужиха панихида в памет на загиналите и пострадалите през февруарските събития през 1913 година. С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите почетоха саможертвата на героите отдали живота и здравето си за свободата на Родината.
Цветя пред паметника поднесоха Областният управител , заместник кмета , представители на Областната организация на  СВВБ , Областната и Общински организации на СОСЗР , партии , обществени организации и граждани.
Източник: http://www.otbrana.com, Димитър Шулев

 
САЩ изстреля РН Atlas V с военен спътник на борда
02.03.2017, 12:59
В САЩ изстреляха в космоса тежката РН Atlas V със спътник за американското разузнаване.
Стартът е реализиран вчера в 19:51 наше време от базата на ВВС Ванденберг (щат Калифорния) при съдействие на екипи от компанията United Launch Alliance (ULA). Задачата на Atlas V е да изведе на орбита спътника NROL-79 за Националното управление за военно космическо разузнаване на САЩ. - (видео)
Това е 70-ти старт на Atlas V. Първата степен на ракета е с руските двигатели РД-180. На 28 юли 2016, бе изведен в космоса друг спътник за военното разузнаване на САЩ NROL-61.
Споразумението между Москва и Вашингтон за доставката на 101 двигателя РД-180 се оценя на милиард долара и бе подписано през 1997 г.
През декември 2014, американският Конгрес, поради изостряне на отношенията с Русия въведе забрана за използването на тези двигатели след 2019, но след това го отмени, което позволи на ULA да поръча още 20 РД-180 до 2020 г.
ULA - е съвместно предприятие на американските корпорации Boeing и Lockheed Martin.
Atlas V е ракета за еднократно използване с космическо предназначение от семейството Atlas, създадена през 1960-те години, на основата на първата междуконтинентална балистична ракета на САЩ SM-65 Atlas. Нейното предназначение е извеждане на космически апарати, в това число и военни. - Още Космос
Източник: http://www.spacenewsbg.com/
 
Швеция връща казармата
02.03.2017, 12:34

Шведското правителство реши да върне задължителната военна служба, съобщи прессекретарят на военното министерство Маринет Радебо. "Руската военна активност е една от причините", уточни тя, цитирана от BBC.
От 1 януари 2018 година на служба ще бъдат призовани около 4 хил. юноши и девойки. Те ще бъдат подбрани между 13 хил. души, родени през 1999 година, които ще преминат психологически и физически тестове.
Наборниците ще служат между 9 и 12 месеца. Целта е да мотивират младежите да се влеят в редиците на професионалната армия и да попълнят мобилизационния резерв.
До 2010 година в Швеция имаше наборна армия, тогава призоваваха предимно мъже. Швеция няма да влиза в НАТО, както и Финландия, но тя е от страните, които си сътрудничат с Алианса. Съседните Норвегия и Дания са членове на НАТО€
Прессекретарят на военното министерство на Швеция също заяви, че 70% от депутатите поддържат плановете на правителството по укрепване на въоръжените сили и най-тясно военно сътрудничество със съседните страни.
През април Швеция, Норвегия, Финландия, Дания и Исландия подписаха документ за укрепване на военното сътрудничество.Тази крачка бе възприета от много експерти като сближаване на Швеция и Финландия с НАТО.
Разширеното сътрудничество на неутралните Швеция и Финландия със Североатлантическия алианс се възприема негативно в Русия. През юли 2016 година президентът на Русия Владимир Путин намекна по време на визитата си в Хелзинки, че в случай на влизане на Финландия в НАТО Русия ще приближи своите войски до границата. - Още за ВС на Швеция

 
Министър Янев: Не сменяме началника на отбраната, назначаваме титуляр
02.03.2017, 10:15
„Никой не сменя началника на отбраната, а предлага за назначаване постоянно действащ титуляр на този пост,“ заяви вчера министърът на отбраната Стефан Янев на пресконференция след заседанието на Министерски съвет.
Правителството предложи на президента на Република България да издаде указ за освобождаването на генерал-майор Андрей Боцев като командир на Сухопътните войски, за назначаването му за началник на отбраната и повишаването му в звание генерал-лейтенант.
След подадения рапорт на генерал Константин Попов за освобождаване от длъжността началник на отбраната и кадрова военна служба на основание чл. 169 от Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България, длъжността се изпълняваше временно до назначаването на титуляр от вицеадмирал Емил Ефтимов. В този смисъл ръководството на Министерството на отбраната не уволнява и не сменя временно изпълняващия длъжността началник на отбраната, а предлага на Министерски съвет да предложи на президента да назначи титуляр на този пост.
След освобождаването на генерал Константин Попов фактически Щабът на отбраната се ръководи временно от изпълняващ длъжността висш офицер. Служебното правителство не прави „чистки“ в отбраната, каквито интерпретации се появиха в общественото пространство, а изпълнява конституционните си задължения. В Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България няма изискване началникът на отбраната да се предлага на президента и върховен  главнокомандващ въоръжените сили за назначаване само от редовен кабинет.
На въпрос „Защо не остави това решение на постоянно правителство“, министърът на отбраната Стефан Янев отговори, че е точно в правомощията на служебния кабинет, който е политически неангажиран и надпартиен, да направи това, което е в интерес на Българската армия. Той уточни също, че изборът е направен измежду седем кандидатури. По думите му критериите са много, но най-общо казано са професионализъм, военна кариера и опит.
Министърът на отбраната поясни също, че с назначаването на титуляр на поста началник на отбраната служебното правителство иска да подобри настоящото положение с временно изпълняващ длъжността, както и че никой не сменя началника на отбраната, а назначава постоянно действащ титуляр. Той уточни, че по този начин се прекратява критичното положение, което не е много добре работещо нито във вътрешен план по отношение на военните структури, нито в международен. „Каква е била мотивацията да има временно изпълняващ длъжността, сте чули и видели в едно минало време“, допълни още Стефан Янев.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Военни игри на Корейския полуостров
02.03.2017, 10:00
Южна Корея и САЩ започнаха годишните военни маневри, а севернокорейският лидер Ким Чен-ун разпореди на своите сили да се готвят за "безпощаден удар" срещу врага, предаде ТАСС.
Американско-южнокорейските годишни маневри винаги засилват напрежението на разделения полуостров. Малко преди тазгодишното учение Северна Корея изстреля пробно балистична ракета, а заварен брат на Ким Чен-ун бе отровен с невротоксичен газ в Малайзия, напомня ДПА.
В сегашните маневри участват сили, сходни с включените в миналогодишното учение, заяви говорител на американската армия.
През 2016 г. в операциите участваха 300 000 южнокорейски и 17 000 американски войници, стратегически военни кораби на САЩ и части от военновъздушните им сили.
В първия етап от двумесечните маневри ще действат 3600 американски войници, посочи говорителят, без да назовава общия брой на участниците.
Пхенян вижда в маневрите генерална репетиция за нахлуване на негова територия, а Сеул и Вашингтон уверяват, че те са единствено отбранителни.
При посещение в щаба на севернокорейско поделение лидерът Ким Чен-ун приветства "бдителността" на своите войски, изправени "срещу американските и южнокорейските вражески сили, полагащи трескави усилия в подготовка за нахлуване", отбеляза официалната агенция КЦТА.
Той заповяда на военните си "да разработят изчерпателни контрамерки с оглед безпощаден удар в отговор на внезапна въздушна атака на противника", добави КЦТА.
Временният южнокорейски президент Хуан Кхьо-ан предупреди, че страната му ще отговори твърдо на всяка провокация на Севера и ще поиска да бъдат засилени санкциите на ООН срещу КНДР.
Източник: https://fakti.bg/
 
US генерал призова Русия да допусне наблюдатели на военните си учения
02.03.2017, 09:12
Командващият на американските сухопътни сили в Европа ген.-лейт. Бен Ходжис призова Русия да допусне наблюдатели на планираните за месец септември големи военни учения „Запад-2017“, за да успокои съседните страни, предаде Ройтерс.
Русия съобщи, че тази година планира да проведе ученията близо до западната си граница, но още не е разкрила колко военни ще участват в него.
Президентката на Литва Далия Грибаускайте заяви, че балтийските страни са притеснени от ученията и призова НАТО да засили мерките за сигурност.
„Според мен ученията „Запад“ са възможност за руската страна да покаже, че държи на сигурността и стабилността в Европа, като покани медии, наблюдатели и направи повече от минимума, изискван от Виенския документ, и да бъде прозрачна. Това би било първото и най-важно нещо, което ще доведе до отслабване на съществуващите страхове“.- заяви ген. Бен Ходжис на пресконференция във Вилнюс.
Виенският документ определя правилата за големи военни учения и друга военна дейност, припомня агенция Ройтерс.
 
Авиационна дивизия с особено предназначение създадоха край Москва
02.03.2017, 08:43
На основата на 800-та авиационна база ОП на Въздушно-космическите сили в Московска област (летището в гр. Чкаловск) е сформирана 8-ма авиационна дивизия с особено предназначение (ОП) за превозване на личен състав и техника, съобщи пресслужбата на Министерството на отбраната на Русия. В съобщението се казва: „Авиационната дивизия с особено предназначение ще бъде използвана за превозване на личен състав, техника и товари в интерес на Въоръжените сили на Руската федерация, за изпълнение на спасителни задачи, спасително-евакуационни работи и други специални задачи.”
От пресслужбата на военното ведомство уточняват, че в състава на авиационния парк на съединението на Въздушно-космическите сили влизат транспортни и пътнически самолети и вертолети, сред които Ту-154, Ту-134, Ил-62, Ил-76, Ил-18, Ан-12, Ан-26, Ан-148, Ми-8 и друга авиационна техника.
 
Руски самолети погрешка ударили проамерикански бойци в Сирия!?
02.03.2017, 08:22
Бойни самолети на Русия и сирийския режим във вторник погрешка са нанесли удари по бойци на подкрепяната от САЩ сирийска арабска коалиция, предаде БТА.
Съобщението, което обаче Москва опроверга, е на американския генерал-лейтенант Стивън Таунсенд.
Той командва международната операция "Непоколебима решимост" против "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Според него ударите били по села край град Ал Баб в северна Сирия.
"Няколко самолета на Русия и режима бомбардираха села, които смятали, че са под контрола на "Ислямска държава, но в действителност там се намираха сили на нашата Сирийска арабска коалиция", заяви генералът, цитиран от Ройтерс.
По думите му сирийските бунтовници "понесли известни загуби".
Американските военни предупредили руските си колеги по специалния канал за предотвратяване на инциденти и самолетите прекратили ударите.
Опровержение
Но по-късно руското министерство на отбраната заяви, че руските и сирийските войски в Сирия не са нанесли удари, дори и неволно, по подкрепяни от САЩ сирийски бунтовници, предаде ТАСС.
"Нито един удар по посочените от американската страна райони не е нанасян от руската или сирийска авиация. Ефективното взаимодействие между командването на ВВС на Русия в авиобаза "Хмеймим" и ВВС на САЩ в борбата срещу терористите от "Ислямска държава" в Сирия ще продължи и занапред", заяви министерството, цитирано от ТАСС и БТА.
В съобщението освен това се пояснява:
"На 28 февруари в Сирия действително е имало контакти по установените канали за връзка между руски представител на командването на авиогрупата на ВВС на Русия в авиобаза "Хмеймим" и американския му колега в авиобазата в Ел Удейд (Катар).
В тези разговори представителят на САЩ е изразил безпокойство, че сирийските и руските самолети, които изпълняват бойни задачи южно от град Манбидж, може да нанесат неволен удар по подкрепяни от САЩ въоръжени формирования."
Турция нападнала подкрепяни от САЩ сили
Отделно съобщение гласи, че сили, участващи в турската операция "Ефратски щит", включително сирийски бунтовници, са нападнали подкрепяна от САЩ милиция в Северна Сирия.
Информацията е от самата милиция, цитират я ДПА и БТА.
Сирийските демократични сили, в които преобладават кюрдите, но включват и арабски бойци, съобщиха, че нападението е било извършено близо до сирийския град Манбидж. Те добавиха, че и "Ислямска държава" е нападнала техни части, разположени на юг в същия район.
Турция многократно е заплашвала да нападне Манбидж, опитвайки се да създаде зона за сигурност в Северна Сирия, припомня ДПА.
Засега няма независимо потвърждение на информацията от турска страна.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 

 
ВВС на САЩ снемат от въоръжение всички „Хищници“ през следващата година
01.03.2017, 22:23
Командването на американските ВВС официално потвърди за своето намерение през следващата година напълно да се откаже от ударния БЛА MQ-1 Predator (Хищник), съобщава ресурса defence-blog.com.
Той ще бъде заменен от БЛА MQ-9 Reaper, който е създаден на основата на MQ-1 и по всички показатели го превъзхожда. Освен това, от 2011 година на въоръжение във ВВС на САЩ започнаха да постъпват и БЛА Avenger (Predator C), които в момента са най-съвременните апарати, построени с използване на технологията „стелт“.
След снемането от отчет MQ-1 ще бъдат предадени на компанията General Atomics, която ще ги преоборудва за нуждите на полицията. Проекта за демилитаризация на дроновете се нарича Sky Guardian.
Разузнавателно-ударните БЛА MQ-1 и MQ-9 се намират на въоръжение във ВВС и ЦРУ на САЩ (няколко стотин броя), а също и във ВВС на Италия, Турция, ОАЕ, Великобритания, Франция, Казахстан и други страни.
Американските СМИ нееднократно са определяли MQ-1 Predator като ненадежден БЛА заради множеството аварии, голяма част от които са станали по неустановени причини. - Още за MQ-1
 
Строителството на руски бойни кораби към 01.03.2017 година
01.03.2017, 21:54
 
В Русия създадоха първия макет на новия стратегически бомбардировач ПАК ДА
01.03.2017, 20:55
Компанията "Туполев" създаде първия пълномащабен макет на бъдещия стратегически руски бомбардировач ПАК ДА, разработен за Въздушно-космическите сили на Русия, съобщи ТАСС в сряда (1 март).
"Създадени са няколко макета на ПАК ДА от композитни материали, както и един дървен макет в пълен размер. Макетите са изпълнени по схемата "летящо крило", разкри източник на агенцията.
По думите му в новия бомбардировач ще бъде приложена в максимална степен технологията "стелт". В самата конструкция ще бъдат използвани радиопоглъщащи материали, а цялото оръжие ще бъде разположено във вътрешността на самолета. "Предвижда се също новият ПАК ДА да бъде оборудван с най-новите руски средства за радиолектронна борба, които нямат световен аналог по ефективност", отбеляза източникът.
От "Туполев" поясниха, че не става дума за пълномащабен дървен проект на самолета. Оттам уточниха, че и изработен летящ макет на бъдещия самолет от композитни материали, изпълнен в мащаб 1:10 и дървен макет на кабината в естествен размер, съобщи Газета.ру.
Според друг източник на ТАСС от отбранителните кръгове "се очаква първият експериментален образец на бомбардировача да бъде вдигнат във въздуха към 2025 година". Самолетът ще се движи с дозвукова скорост, пояснил той.
Засега ТАСС не разполага с официално потвърждение на тази информация.
По-рано зам.-министърът на отбраната Юрий Борисов съобщи, че ПАК ДА може да бъде представен на публиката още през 2018 г. По характеристиките си той съществено превъзхожда съществуващите бомбардировачи. Първоначално се смяташе, че самолетът ще постъпи на въоръжение в армията през 2023-2025 г., а първите изпитателни полети ще започнат през 2019-2020 г. Впоследствие бе съобщено, че създаването на бомбардировача се отлага заради възобновеното серийно производство на Ту-160.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Турция може да отреже достъпа на САЩ до Инджирлик
01.03.2017, 19:52
Турция може да ограничи достъпа на Съединените щати до авиобазата Инджирлик, ако подготвящата се операция срещу бойците на "Ислямска държава" в сирийския град Ракка се проведе с участието на кюрдски формирования, съобщи в. "Йени Шафак".
Анкара настоява в щурма на т.нар столица на джихадистите да участва Свободната сирийска армия, заедно с местни арабски и кюрдски племена, но да не бъде допуснато в сраженията да участват "Силите за защита на народа" и Партията на демократичния съюз. И двете групировки са свързвани със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).
В ключовата база Инджирлик са базирани шест германски изтребителя-бомбардировачи "Торнадо", както и машини от Великобритания, Саудитска Арабия и Катар. Именно оттук излитат и американски летящи цистерни, които дозареждат във въздуха ударните Ф-14 "Томкет", които бомбардират ИД.
Турция обаче критикува САЩ заради липсата на въздушна подкрепа за нейната операция срещу джихадистите в Сирия "Щитът на Ефрат".
Инджирлик е важна и по друга причина – смята се, че на нейна територия има складирано ядрено оръжие. Непосредствено след опита за преврат в южната ни съседка военният обект беше блокиран от лоялни на правителството части, а турският му командир - арестуван.
 
Несъществуващата флотилия на НАТО в Черно море пак наду платна
01.03.2017, 16:42

Темата за НАТО и ангажиментите на България към алианса влязоха в предизборните дебати по фарсов начин. Поредните съвместни учения и охраната на въздушното пространство, които по договор са задължение на всяка страна член и България ги изпълнява от 2004 г. насам, сега разпалиха страстите предизборно - вероятно защото се оказаха удобна тема за спекулации.

Особено за партии, които няма какво да предложат на електората. На тях им е удобно да си чешат езиците по темите за бежанците и за НАТО, защото постигнатият ефект е като риалити шоу за избирателите по теми, по които всеки има отношение........Прочети още

 
Правителството предложи ген. Андрей Боцев за началник на отбраната и повишаване в звание
01.03.2017, 12:26
Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за освобождаването на генерал-майор Андрей Боцев като командир на Сухопътните войски, за назначаването му за началник на отбраната и удостояването му със звание генерал-лейтенант. - (видео)
След подадения рапорт за освобождаване от ген. Константин Попов, длъжността началник на отбраната се изпълняваше временно, до назначаването на титуляр, от вицеадмирал Емил Ефтимов.
********
Генерал-майор Андрей Боцев е роден на 26 ноември 1959 г. в град Гоце Делчев, област Благоевград. През 1981 г. завършва ВНВУ “Васил Левски” във Велико Търново. Последователно е бил командир на взвод, рота, мотострелкови полк, бронетанкова бригада, планинска бригада.
През 2010-2011 г. е заместник-началник на Сухопътни войски, а след това е началник на щаба на СВ. От 30 юни 2014 г. е командир на Сухопътни войски.
 
Китай и Русия със съвместни действия срещу американското ПРО в Южна Корея
01.03.2017, 12:11
Китай и Русия постигнаха съгласие за подсилване на координационните действия срещу разполагането на система за противоракетна отбрана на САЩ в Южна Корея.
Това съобщиха от китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс.
Миналата година Южна Корея реши да разположи на своя територия противоракетен комплекс с подвижно наземно базиране за прехващане на ракети със среден обсег на действие над атмосферата (Terminal High-Altitude Area Defence - THAAD). Решението е в отговор на ракетната заплаха от КНДР.
Но Китай и Русия са разтревожени, че мощните радари на системата могат да обхванат територията им и да подкопаят сигурността им, с което ще се наруши балансът на силите в региона, докато в същото време не се прави нищо за намаляване на напрежението на Корейския полуостров.
Представители на Южна Корея уверяват, че комплексът е с чисто отбранителен характер и не е насочен към други държави.
"Двете страни заявиха, че ще продължат да подсилват координираната си опозиция срещу THAAD", съгласиха се заместник-министри на външните работи на двете държави, се отбелязва в съобщение на китайското ведомство.
Китай и Русия се съгласиха през януари да предприемат "контрамерки" в отговор на решението на Сеул.
Тази седмица военното министерство на Южна Корея сключи споразумение с компания на конгломерата Lotte Group за придобиване на земя югоизточно от столицата, където ще бъде разположена ракетната система.
В отговор на това китайски медии призоваха за бойкот на южнокорейски автомобили и телефони.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Анализ: Какви ги върши руският спецназ с „военната хирургическа намеса” в Сирия
01.03.2017, 10:26
Руското министерство на отбраната не обича да афишира прекомерно подготовката на своите Сили за специални операции (ССО), защото всяко знание за тях може да бъде използвано против тях. Това с пълна сила се отнася и за действията на спецназа в Сирия. БЛИЦ вече информира как „неизвестни хора” избиват главатари на терористите в Алепо и как руските командоси водят лов на терористи в провинция Идлиб.
Преди дни руското командване пусна поредица от снимки без коментар от действията на командосите в Алепо и в пустинна местност в провинция Хомс на фона на руини от Палмира. Очевидно е, че снимките не са рекламни, защото на отдалечено бойно поле се ходи само с поставена конкретна бойна задача.
На снимките се вижда камуфлирано оръжие с най-нови снайперски и колиматорни прицели, а така също и с приспособления за безшумна стрелба. В кадрите се вижда и брониран автомобил Тигър”, противотанков комплекс и снайперски пушки.
Руските ССО са създадени през 2009 г., но дълго време фактът за тяхното съществуване е укриван. Едва при операцията в Сирия се наложи да бъдат разкрити и то след гибелта на един авионасочвач в тила на ИД.
Сирия служи като опитен полигон за изпитване в реални условия на нови специални средства за разузнаване, откриване и унищожаване на врага: инфрачервени прицели, термовизори, разузнавателни портативни дронове и дори бойни роботи.
Операциите на ССО в Сирия се окачествяват като „военна хирургическа намеса”: в дълбокия тил на противника с помощта на високоточно снайперско оръжие спецназът постига изключителни резултати, съпоставими със седмици авиационни удари.
Появи се информация в rusvesna.su, че в Русия се работи върху проект по обединяване в единна система на всички компоненти на екипировката под работно наименование „Защитник на бъдещето”, където прицелните и наблюдателните приспособления, средства за връзка и защита ще бъдат обединени в един комплекс.
Западни военни анализатори отбелязват много бързия качествен скок напред в екипировката, стъкмяването, въоръжението и, като следствие, в ефективността на действията на руските ССО. - Още Спецназ
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Стрелби на „Батмиш" и през март
01.03.2017, 09:27
Планирани стрелби на Огневи комплекс „Батмиш" край Сливен ще се провеждат до края на месец март. Това съобщи инж. Снежана Кънева - началник отдел „Сигурност и управление при кризи" в Община Сливен.
Стрелби с максимална височина на траекторията 2000 м. ще има от 08.00 до 14.00 часа - на 02, 13, 17, 24 и 31 март, от 08.00 до 17.00 часа - на 01, 06, 08, 10, 14, 15, 16, 20, 21, 22, 28, 29 и 30 март, от 08.00 до 23.00 часа - на 07, 09, 23 и 27 март.
Учението ще се изпълнява от Военно формирование 22 220.
За да не се допускат инциденти, живущите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони, съобщи още инж. Кънева и напомни на собствениците на ферми, че трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.  "В интерес на общата сигурност е да предприемем мерки за сигурност. Препоръчително е и не е излишно да споделим информацията, която сме чули с близки и съседи. Да насърчаваме бдителността си по отношение потенциална заплаха или риск", коментира Кънева.
 
Точно в целта: какво представлява новата руска снайперска пушка?
01.03.2017, 09:15
"Точност", именно така оръжейните майстори нарекоха последната си разработка, която до голяма степен представлява нов за руската отбранителна промишленост образец стрелково оръжие.
Той от самото начало се е създавал като алтернатива на водещите западни модели. Още като прототипи, "Точностите" трябваше да превъзхождат с параметрите си австрийските и финландските винтовки, които традиционно са много популярни сред специалните части. Винтовката Т-5000, представена през 2011 г., разработена за патрони 7,62 мм и 8,6 мм, биеше точно на разстояние от 1,6 км. През 2012 г. бойците от руските специални служби, въоръжени с Т-5000, постигнаха голям успех, като спечелиха международни състезания сред снайперистите специалните части.
"Точност" превъзхожда предшественика си по всички показатели. Тя има далекобойност над 2 км. Високото групиране на попаденията позволява да се постигне минимално отклонение при запазване на дистанцията. Слабият откат, комфортният механизъм на спусъка, специалният мерник и, най-важното, изработената по специален начин цев на пушката осигуряват максимална точност на изстрела.
Знаменитите предшественици
Новата винтовка се създава от цял колектив оръжейни майстори и тя въплъщава в себе си най-добрите традиции на руския ВПК. За адаптирането на снайперски мерник към винтовките съветските инженери се замислят още през 20-е години. Първоначално е ставало дума за производството на по-съвършени модели на масовите винтовки на Мосин и Токарев. Именно с това оръжие били въоръжени съветските снайперисти в годините на Втората световна война. Именно с такава подобрена "Мосинка" знаменитият стрелец Василий Зайцев започва истински лов на немци сред руините на Сталинград, като за три месеца успява да унищожи над 200 противникови войници и офицери.
След войната майсторите се заемат сериозно със създаването на специална пушка за водене на снайперска стрелба. По своята известност в света снайперската винтовка Драгунов (СВД) може да се сравни с прочутия автомат Калашников (АК). И до ден днешен тя се намира на въоръжение в повече от 30 страни по света. Въплътила в себе си редица елементи на знаменития АК, СВД демонстрирала и неговите най-добри качества – непретенциозност при експлоатацията и висока бойна ефективност. В хода на бойните действия в Афганистан винтовката на Драгунов била незаменимо оръжие. В условията на планински бойни действия тя позволявала противникът да бъде поразен на дистанция над 1 км.
След 1991 г. в Русия бяха разработени и приети на въоръжение специални едрокалибрени снайперски пушки. Моделът ОСВ-96 "Взломшчик" ("Разбивач" – бел. прев.) дава възможност да се поразяват дори леки бронирани цели на разстояние почти 2 км, но имала сериозен недостатък – много шумен изстрел.
Проблеми и перспективи
"Точност" има сериозна генеалогия, но също така има и редица недостатъци, които трябва да бъдат отстранени, преди да започне серийното производство на новото оръжие.
Модернизацията на руската снайперска винтовка е направена в това число и благодарение на активното взаимстване на чужди технологии. Техническото задание за винтовката е направено преди въвеждането на санкциите на ЕС и САЩ и сега се налага тя да бъде преработвана в много отношения.
Независимо от изявленията на разработчиците, специалистите отбелязват, че преди началото на серийното производство на "Точност" трябва да бъдат разрешени редица технически въпроси, а също така да се разбере принципно кой именно ще използва новото оръжие. Неговите бойни параметри едва ли са подходящи за употреба от армейските снайперисти, които работят на много по-малки дистанции, и най-вероятно специалните части ще са основният потенциален купувач на "Точност".
Разбира се, новата винтовка е подходяща и за износ. В света има не повече от петнадесетина страни, които могат да предложат на клиентите си снайперско оръжие от подобна класа. - Още за OРСИС Т-5000
Източник: http://bg.rbth.com/
 
За военната болница във Варна по време на Кримската война
01.03.2017, 09:06
Идеята за предоставянето на турската казарма във Варна за военна болница на съюзническите войски по време на Кримската война (1853-1856 г.) е на Омер Лютфи паша, главнокомандващ турската дунавска армия. В писмо от 2 април 1854 г., до английския пълномощен министър в Константинопол (Истанбул) лорд Стратфорд де Редклиф, полковник Джон Саймънс, английски офицер за свръзка в щаба на Омер Лютфи паша, от името на турския главнокомандващ, пише: „Ако слезете на брега във Варна, продължавайки край Девненското езеро и настанявайки се на лагер на височините южно на града, ще намерите здравословно местоположение, заобиколено от изобилие от добра вода, с мек климат за възстановяване на хората и конете след морското им пътуване, а казармата в града може да се използва като болница, ако е необходимо“ - Прочети още (PDF-формат)
 
В Северна Корея започва подготовката за мащабен военен парад
01.03.2017, 08:47
В района на севернокорейската столица Пхенян започна подготовката за мащабен военен парад, който вероятно ще се проведе на 25 април – 85-годишнината от създаването на Корейската народна армия, предава TACC.
На едно от летищата в близост до Пхенян е забелязано движение на множество танкове и военни, отработващи тържествени строеве. В тази връзка в Токио предполагат, че на парада ще бъдат показани новите образи на военна техника, включително балистична ракета от нов тип, която издържа успешно изпитание през февруари 2017 година. - Още за ВС на КНДР
 
Един загинал и 25 ранени при експлозиите във военен завод в Сърбия
01.03.2017, 08:42
Един човек загина, а най-малко 25 души бяха ранени при пожар, довел до експлозия на поточна линия за ремонт на боеприпаси в ремонтен завод в сръбския град Крагуевац, съобщи националната телевизия РТС.
Пострадалите са служители на армията и Министерството на вътрешните работи, които са гасели пожара.
Трима души се издирват.
Според очевидци експлозията са били две. Ранените веднага са били откарани в клиника в Крагуевац. Няма опасност за живота им.
Десетки пожарникари, войници и работници в завода са участвали в гасенето на пожара, който вече е локализиран. Министърът на отбраната Зоран Джорджевич е заминал за мястото на инцидента.
Ремонтният завод в Крагуевац, основан през 1853 г., е разположен извън жилищните квартали на града.
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 

{START_COUNTER}