Военна информация

Архив - от 1 до 15 март
 

 
Започват да събират средства за възстановяване на изгорелите експонати в Крумово
15.03.2016, 22:54
По инициатива на Щаба на отбраната, е разкрита банкова сметка за набирането на средства за възстановяване на изгорелите експонати след пожара в Музея на авиацията в Крумово. Това съобщиха днес от МО.
Припомняме, че в събота, 12 март 2016 г., избухна пожар в хангара на Музея на авиацията в Крумово. При него бяха унищожени пет самолета – Лаз-7М, По-2 и репликите на КБ-1, Албатрос Ф2 и строящият ДАР-1.
Банковата сметка за дарения в лева е:
Национален военноисторически музей
Уни Кредит Булбанк
BG10UNCR96603107052411
Целево дарение за Музея на авиацията
Според изявление на Музея на авиацията в профила им в социалната мрежа Facebook, фермите и двигатели на унищожените самолети са „запазени, но вероятно увредени”. Струва си да се отбележи, че конструкцията на По-2 е изцяло дървена, а крилото на Лаз-7М също е направено от дърво.
По-2 беше уникален за България и няма запазен друг самолет от този тип. В Музея на авиацията се съхранява още един Лаз-7М, но той е разглобен, а преди това е бил повреден сериозно от буря.
 
„Адмирал Григорович” се готви за преход до Черно море, на палубата му бъка от мощни оръжия
15.03.2016, 22:17

„Адмирал Григорович” 745В Прибалтийския корабостроителен завод „Янтарь“ в Калининград на 11 март бе издигнат Андреевския флаг на фрегатата „Адмирал Григорович” 745 проект 11356, предназначена за Черноморския флот на Русия. Скоро тя ще извърши преход до Севастопол, като след нея в състава на ЧФ до края на 2016 година ще постъпят още двама „адмирали” – „Ессен” и „Макаров”. Това са универсални и сравнително добре въоръжени фрегати с водоизместимост 4000 тона, които дори по отделно могат да водят успешна кръгова отбрана даже извън „своята” акватория. А като „трио” те ще са съвсем „костелив орех” за всеки противник. „Адмирал Григорович” няма излишно празно пространство по палубите, всичко е заето от разнообразни оръжия. Зенитноракетният комплекс „Штиль” в случай на опасност автоматично се подготвя за бой и само чака задействане от бойния бутон.
За противодействие по близки въздушни цели (самолети и ракети) е предназначен Зенитният ракетноартилерийски комплекс „Палаш” – той единствен в света съвместява в единна куполна установка мощно артилерийско въоръжение, ефективно многорежимно ракетно въоръжение и вградена система за управление. Той може да посрещне и води стрелба по четири едновременно приближаващи се противокорабни ракети.
Външната зона в радиус 10 км се осигурява от двустепенни ракети „Сосна”, а близките подстъпи към фрегатата се прикриват от две шестцевни 30-мм оръдия с обща скорострелност 10 хиляди изстрела в минута.
Високата степен на автоматизация на новата фрегата се осигурява от бойната информационна управляваща система „Требование-М” задейства високопроизводителни изчислителни комплекси, които определят пеленга, далечината, курса и скоростта на целта.
Тази БИУС според възможностите си да обработва данни и да управлява корабното въоръжение се счита за една от най-добрите в света. Тя разпределя по степен на важност огромно количество процеси – от събирането, обработката и изобразяване на информацията за тактическата обстановка, до навигацията и управлението на цялото въоръжение на кораба.
И „тримата адмирали” обаче имат изключително важното предназначение да носят новите крилати ракети „Калибр-НК”, изпитани от акваторията на Каспийско море по цели в Сирия.
За артилерийска стрелба може да се използва 15-тонната артилерийска установка А-190, която притежава скорострелност 80 изстрела в минута.

Авиационен компонент – един вертолет Ка-27ПЛ. Максималната скорост на фрегатата е около 30 възла.
Трите „адмиралски” фрегати , които ще влязат в състава на 11-та бригада противолодъчни кораби (30-та дивизия надводни кораби), чувствително ще подмладят Черноморския флот и затова ги очакват с нетърпение. - Още за проект 11356
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Корабен състава на австралийските ВМС към януари 2016 година
15.03.2016, 21:35
Кликни за голяма резолюция
 
САЩ разработват ново поколение ядрени подводници
15.03.2016, 20:42
Службата за научно-изследователска дейност на американския Конгрес изготви доклад за нов клас подводница, въоръжена с ядрени балистични ракети, която ще бъде използвана от Военноморските сили на САЩ.
Подводниците с ядрени ракети, които прекарват месеци наред под вода, се считат за най-надеждните от т. нар. ядрена триада (въздушни, водни и наземни ядрени оръжия). Техен недостатък е, че са по-малко точни от сухопътните машини.
Военноморските сили на САЩ все още поддържат 14 подводници клас „Охайо“, способни да носят по 20 ракети Д-5, всяка от които с до 12 ядрени глави, които са шест пъти по-мощни от бомбата, пусната над Хирошима.
Следващото поколение подводници се очаква да бъде въведено в експлоатация през 2021 г. Едно от новите подобрения ще бъде запас от ядрено гориво, способен да издържи до края на експлоатацията на машината, което ще спести скъпия процес по презареждане.
Новите подводници ще са малко по-големи от вече съществуващите, с тегло от 20 815 тона.
Целият проект ще е доста скъп – около 95,8 млрд. долара, които включват 11,8 млрд. за научноизследователска и развойна дейност и 84 млрд. за самите подводници. Първата от тях ще струва 14,5 млрд., а всяка следваща – по 4,9 млрд. Като се има предвид, че повечето програми на Пентагона имат допълнителни разходи от до 20 процента от общата им стойност, крайната сума набъбва дори още повече. - Още подводници на САЩ
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Среща с аташето по отбраната на Федерална република Нигерия в Република България
15.03.2016, 19:38
Днес, 15.03. 2016 г. началникът на щаба на Съвместното командване на силите комодор Димитър Йорданов проведе протоколна среща, във връзка с представяне на новия аташе по отбраната на Федерална република Нигерия в Република България, със седалище в Москва, Руска федерация – полковник Оласунканми Рашед Абидойе.
По време на срещата комодор Йорданов запозна полковник Абидойе с основните мисии и функции, които изпълнява Съвместното командване на силите, както и за произтичащите задачи пред Командването по 3-те мисии на ВС на Република България - Отбрана, Подкрепа на международния мир и сигурност и Принос към националната сигурност в мирно време.
В хода на разговора полковник Абидойе беше запознат и с текущото участие българските военни контингенти в операции и мисии извън територията на страната. По време на срещата, двамата обсъдиха актуалното състояние на двустранното военно сътрудничество между Федерална Република Нигерия и Република България и възможностите и перспективите за неговото развитие в бъдеще.
В края на срещата комодор Йорданов пожела на полковник Абидойе здраве, семейно щастие и успех в по – нататъшната му кариера.
Източник: http://jfc.mod.bg/
 
Започна съвместна щабна тренировка в 61-ва механизирана бригада
15.03.2016, 19:32
Съгласно плана за дейността на 61-ва механизирана бригада през 2016 г., вчера започна съвместна щабна тренировка с група от 4-та пехотна дивизия на Въоръжените сили на САЩ в Европа, съобщава КСВ. Участва целият личен състав от щаба на бригадата под непосредственото ръководство на полковник Деян Дешков – началник щаб на бригадата. Занятията преминават при изключителна активност под формата на лекции и дискусии.
Разглежданите теми се отнасят до процеса на вземане на решение и оперативно планиране, като целта е да се постигне оперативна съвместимост между щабовете. За провеждане на реално оперативно планиране по зададен сценарий е развърнат тактически учебен център. В него ще се проиграят реално седемте стъпки на вземане на решение.
Военнослужещите от Въоръжените сили на САЩ останаха силно впечатлени от нивото на подготовка на щаба и работата в екип в процеса на вземане на решение. Не скриха задоволство и от доброто оборудване, с което разполага бригадата и от езиковата подготовка на участниците от българска страна.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Русия оставя в Сирия най-модерната си система за ПРО и около 2000 войници
15.03.2016, 15:55
С-400Руските военновъздушни сили ще продължат ударите по мишени в Сирия, свързани с "Ислямска държава" и други терористични групи въпреки частичното изтегляне, съобщи заместник-министърът на отбраната Николай Панков, цитиран от РИА Новости и Ройтерс.
Панков направи изявлението ден след като президентът Владимир Путин обяви, че "основната част" от руския военен контингент в Сирия ще започне да се изтегля.
"Постигнахме определени положителни резултати и се появи истинска възможност за прекратяване на това продължително противопоставяне", каза Панков на церемония в руската военна база в Хмеймим.
"Но е още рано да говорим за победа над тероризма. Руската авиационна група има за задача да продължи ударите по терористични мишени".
Шефът на кремълската администрация Сергей Иванов съобщи, че Русия ще остави най-модерната си система за противовъздушна отбрана в Сирия въпреки планираното изтегляне на основната част от руските сили. За да се гарантира сигурността, включително от въздуха, ще бъде оставена системата "земя-въздух" С-400, каза той пред журналисти. С обсег от 400 км, тази система ще гарантира на Русия контрол над огромни участъци от небето над Сирия, посочва Ройтерс.
Председателят на комитета за въоръжените сили в горната камара на руския парламент Виктор Озерев прогнозира, че в двете бази на Русия в Сирия ще останат до 1000 военнослужещи, предаде Асошиейтед прес. Озерев каза, че за охраната на базите в Хмеймим и Тартус Русия ще се нуждае от минимум два батальона, т. е. от около 800 войници. Той добави, че Русия ще продължи да извършва разузнавателни полети, което изисква оставане на някои от летателните екипажи. Руските военни инструктори, които съветват сирийската армия, също ще останат в Сирия, добави той.
Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че решението на Русия да изтегли част от военния си контингент от Сирия не означава, че Москва е недоволна от позициите на президента Башар Асад, предаде ТАСС. На въпрос дали има разминаване в позициите на Москва и Дамаск за мирния процес, Песков отговори, че "еднакви мнения няма как да съществуват, но че Русия е за мирно решение на вътрешносирийския проблем". Прессекретарят каза, че решението за изтеглянето е лично на Путин и не е било обсъждано с негови чуждестранни колеги.
Руският политически наблюдател Евгений Минченко коментира, че най-големият риск за Русия в сирийската операция беше да не бъде въвлечена в продължителен военен конфликт. "Но както видяхме, това не стана", посочи той, цитиран от ДПА.
Първата група руски самолети, включително авиолайнер Ту-154 и бомбардировачи Су-34, напусна тази сутрин военната база Хмеймим в Латакия и пое към Русия, съобщи руското министерство на отбраната на сайта си.
Русия започна военновъздушната операция срещу бунтовници в Сирия през септември в подкрепа на режима на Асад, припомня ДПА. - Още за С-400
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Хилари Клинтън: Най-могъщото лоби в САЩ е оръжейното
15.03.2016, 13:02
КлинтънВ САЩ най-могъщото лоби е оръжейното, каза бившият държавен секретар и бивша Първа дама Хилари Клинтън, която се очертава като кандидат на демократите за изборите за президент.
"В САЩ няма по-могъщ от оръжейното лоби. Аз съм дълбоко разтревожена от този проблем. Това лоби плаши длъжностни лица, избрани от американските граждани, каза тя. Клинтън призова към комплексни проверки на данните на американци, които искат да се сдобият с оръжие, както и да "се спре с имунитета" на производителите и търговците на оръжия, които не носят никаква отговорност за участващите в случаи на стрелба в страната. По-рано тя призна, че в САЩ се е сформирала култура, при която хората непрекъснато прибягват към оръжието. В резултат на насилие с огнестрелно оръжие в нашата страна ежедневно загиват средно 90 души, алармира Клинтън.
Проблемът със зачестилите случаи на безразборна стрелба достигна такива мащаби, че през септември миналата година папа Франциск, който бе на апостолическа визита във Вашингтон, призова членовете на Конгреса да прекратят търговията с оръжия. Всички инициативи на правителството за затягане на контрола се натъкват на противопоставяне от страна на членовете на републиканската партия в Конгреса, но и Националната стрелкова асоциация, която е главна организация в структурата на оръжейното лоби в страната. - Още ВПК
Източник: http://svetoven.pogled.info/
 
Първите руски самолети излетяха от Сирия!
15.03.2016, 12:39

Руските самолети започнаха да напускат базата си в провинция Латакия на Сирия, съобщиха от руското Министерство на отбраната. В интернет бе качено и видео от старта на група начело с Ту-154 и няколко Су-34, които се отправят към базите си за постоянна дислокация в Русия.

Както БЛИЦ съобщи, след като президентът на страната Владимир Путин заповяда да се изтегли основната част от военната група от Сирия, започна подготовка на машините и тази сутрин прехвърлянето на военните самолети в базите им в Русия вече започна.

******

P.S. Първите бомбардировачи Су-34 вече са се приземили в авиобаза "Балтимор" (Воронеж). - (видео)

 
Ненчев внася до дни 3 проекта в МС за армията
15.03.2016, 12:10
Ненчев"Няма никакво забавяне от наша страна. Както проектът за многоцелевия самолет, така и проектът за двата патрулни кораба и разбира се машините за Сухопътни войски, от които имаме изключително голяма нужда, ще бъдат внесени в следващите няколко дни в Министерски съвет." Това каза военният министър Николай Ненчев.
Проектите трябва да бъдат одобрени на финала и от Народното събрание, защото те са за над 100 млн. лв. Николай Ненчев участва в международната конференция на тема „Въоръжение и екипировка на Сухопътните войски за изпълнение на целите на способности и за националната отбрана”. На нея военният министър призна, че остава длъжник на Сухопътни войски. За машините за Сухопътни войски командирът им генерал-майор Андрей Боцев обясни, че става въпрос за около 250 машини – бойна бронирана и спомагателна машини за три батальонни групи. По първоначални прогнозни цени проектът е за 1 млрд. лв., които ще се изплащат за 6-7 години в зависимост от финансовата рамка.
На въпрос за това какво се случва по прекратената поръчка по рамковото споразумение за доставката на парашути, Ненчев каза, че е разпоредил и са били извършени няколко проверки със съответните констатации. “Вчера имах разговор с г-н Цанов. Настоях да излезе в неплатен отпуск. Възлагам проверка на Инспектората – днес имам среща с председателя на Сметната палата – ще поискам пълна и обстоятелствена проверка, не само по тази поръчка, а и всички поръчки, които са се случили през последните години”, каза военният министър.
Не можа да каже колко са поръчките в дирекцията на Венислав Цанов, като уточни, че очаква още веднъж да бъде направена обстоятелствена проверка и в този смисъл настоял Цанов да не е на работното си място, за да не препятства под каквато и да е форма и да няма никакво съмнение, че тази проверка ще бъде извършена съобразно законодателството от една страна, без да се оказва каквото и да е въздействие върху комисията. “Ще бъда абсолютно безкомпромисен и при най-малките нарушения”, заяви Ненчев. Попитан дали освен Инспектората и военна прокуратура, проверява договорите, подписвани от “Отбранителна аквизиция”, министърът каза: Имаше интерес от някои от поръчките.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
В руската база в Латакия започнаха подготовка за изтеглянето на ВВС
15.03.2016, 09:54
Техническият персонал на руската военновъздушна база в Латакия започна подготовка на самолетите за изтеглянето им към авиобази на територията на Русия, предава РИА Новости. На военнотранспортни машини се товарят материално-технически средства и имущество.
При полетите с продължителност над пет хиляди километра изтребителите ще извършват междинни кацания за презарежане и контрол на техническото състояние. Машините ще бъдат съпровождани и от военнотранспортна авиация.
 
На "Батмиш" ще стрелят и през март
15.03.2016, 09:31
Планирани стрелби на Огневи комплекс „Батмиш" край Сливен ще се провеждат до края на месец март. Това съобщи инж. Снежана Кънева - началник отдел „Сигурност, управление при кризи и ОМП" към община Сливен.
Стрелби ще има на 15, 16,17,18, 22, 23, 24, 25, 29 и 30 март от 8.00 до 17.00 часа с максимална височина на траекторията 2 000 м. Учението ще се изпълнява от Военно формирование 22220.
За да не се допускат инциденти, живущите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони, съобщи още инж. Кънева и напомни на собствениците на ферми, че трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.
 

 
Представиха поредната книга по темата „Защита на информацията”
14.03.2016, 23:16
Поредицата от сериозни научни публикации на тема „Защита на информацията” продължава. Тази вечер в Дома на Европа в столицата бе представена книгата „Управление на риска, тестване и оценка на мрежовата и информационна сигурност”. Тя е на издателство „За буквите – О писменехь” на Университета на библиотекознание и информационни технологии.
Нейни автори са полковник от запаса проф. д.т.н. Веселин Целков – един от най-утвърдените специалисти в областта на информационната сигурност, доц. д-р Орхан Исмаилов – заместник-министър на отбраната и полковник доц. д-р Николай Стоянов от Института за отбрана към МО, национален представител и треньор на българския тим за участие в кибер ученията на НАТО.......Прочети още
 
NI: Руският „убийствен танк” Т-14 стана главна болка за западните армии
14.03.2016, 22:20
Т-14Руският основен боен танк Т-14 с гъсенична платформа „Армата” застави западните армии сериозно да се замислят за разработката на свои аналози, пише коментаторът на американското списание The National Interest Дейв Маджумдар. Според вестник The Wall Street Journal танкът вече се намира в серийно производство. Според автора, най-впечатляваща особеност на „Армата” е комплексът за активна защита (КАЗ) „Афганит”. В нея се използват радиолокационни системи (РЛС) за кръгов обзор с активна решетка с електронно сканиране, а също така мощна система за електронна борба (РЕБ), пречеща на насочването на приближаващите снаряди на противника. Танкът също така е снабден с мортири КАЗ със снаряди от проникващ тип, което увеличава ефективността на комплекса против бронебойни снаряди.
Експертите от британския Международен институт за стратегически изследвания (IISS) обръщат внимание на главната революционна разработка на Т-14 – необитаемия купол.
„Когато „Армата” постъпи на въоръжение”, това ще е първият танк с необитаем купол и комплекс за активна защита. Ако КАЗ успешно се използва в новите машини, то ще се намали ефективността на противотанковите управляеми ракети и ръчни противотанкови гранатомети” – се отбелязва в доклада на анализаторите от Military Balance 2016.
Разработващите танка Т-14 не са забравили и за тяхната маскировка, опитвайки се да намалят радиолокационната им забележимост. Ако танкът все пак бъде открит, а противниковият снаряд преодолее защитата КАЗ, на помощ идва мощна пасивна броня. Не е известно от какви материали се състои, но вероятно е някаква слоеста матрица от керамичен композитен материал, добавя Маджумдар.
„Армата” сериозно безпокои армиите от западните държави” – обобщава той.
Неотдавна Германия започна работа по модернизация на своя танк „Леопард 2”, като му повишат огневата мощ със 130-мм оръдие. Берлин също така изучава възможността да се разработи отговор на Т-14 – нов основен боен танк система MGCS (Основна сухопътна бойна система). - Още за Т-14
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Сирийската освободителна армия стреля с български ракети?
14.03.2016, 21:35

Сирийската освободителна армия воюва срещу режима на Башар Асад с ракети, произведени в България. Това става ясно от видео, разпространено в YouTube канал, наречен "Освободителна армия" (يش التحرير). Видеото беше публикувано в сайта themess.net. В него потребители коментират различни видеа от Сирия, сред които е и публикуваното по-долу. Според човека, качил видеото, на него се вижда, че ракетите са произведени в България.

"Говорейки за ракети "Град" (руски ракети, бел. ред.), тези са от България и това се вижда на етикета на английски език, който е върху сандъка", се казва в коментара му. В него се уточнява, че най-вероятно те са произведени във ВМЗ-Сопот.
На стоп кадър се вижда, че на етикета е записано Country of origin Bulgaria.
Сирия е в забранителния списък за износа на оръжие и на търговията със стоки с възможна двойна употреба от България. В края на октомври 2012 година са утвърдени промени в постановление на Министерския съвет, с което са утвърдени държавите под ембарго, пише Офнюз.
За Сирия е посочено, че се забранява от държави членки на ЕС или от тяхна територия да се изнася и търгува въоръжение и свързано с него оборудване, включително оръжия и боеприпаси, военни транспортни средства и оборудване, полувоенно оборудване и резервни части и оборудване за тях, което би могло да се използва за вътрешни репресии. Забраната се отнася за всякакъв вид въоръжение, независимо дали то е произведено на територията Евросъюза и е приета във връзка с решение на Съвета на за сигурност на ООН от декември 2011 година.
През лятото на 2015 г. американски военни пострадаха на полигона на ВМЗ-Сопот при тестване оръжие за сирийската опозиция. След инцидента българските власти официално отрекоха оръжие да е изнасяно от страната за Сирия. На запитване на агенция "Ройтерс" няколко дни след инцидента от американското посолство казаха, че тестваното оръжие е било предназначено за умерената сирийска опозиция.
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Литва върна наборната си армия
14.03.2016, 21:00
Далия ГрибаускайтеСъветът за държавна отбрана на Литва, оглавяван от президента Далия Грибаускайте, реши армията на страната да стане наборна, съобщи съветникът по въпросите на националната сигурност Валдемарас Сарапинас, предаде РИА "Новости".
Миналата година Литва реши да върне наборната служба за следващите пет години, с днешното решение срокът отпада и службата се утвърждава за постоянно, уточни Сарапинас. Според него наборниците ще се увеличат от 3 500 до 4 000 младежи. Срокът на службата ще е 9 месеца, ще бъдат призовавани младежи от 19 до 26 години.
Главнокомандващият въоръжените сили на Литва Йонас Жукас е предложил пред съвета смесен модел на наборна и професионална армия. Министърът на отбраната Юозас Олекас обаче е заявил, че този въпрос ще бъде решаван след запълването на всички свободни места във войската.
Съветът е решил за армията да се отпуснат допълнително 150 млн. евро от държавния бюджет до 2017 г.  По последни данни преди реформата числеността на литовската армия бе 13 510 военнослужещи. - Още за ВС на Литва
Източник: http://offnews.bg/
 
Путин нареди от 15 март да започне изтеглянето на основните сили на РФ от Сирия
14.03.2016, 20:26
Руският президент Владимир Путин нареди от 15 март да започне изтеглянето на основните сили на РФ от Сирия, предаде ТАСС.
„Смятам, че задачите, поставени пред Министерството на отбраната, като цяло са изпълнени. Затова нареждам от утрешна дата да започне изтеглянето на основната част от военната ни групировка от Сирийската арабска република“, заяви руският президент на среща с министъра на външните работи Сергей Лавров и министъра на отбраната Сергей Шойгу в понеделник.
„При това нашите военни, войници и офицери, проявиха професионализъм, способност за работа в екип и умение да организират бойна работа далеч от своята територия, без да имат общи граници с мястото, където се провеждат военните действия“, каза Путин.
Руският президент се надява, че началото на изтеглянето на руските войски от Сирия ще се превърне в добър стимул за преговорния процес между политическите сили в страната. „Надявам се, че днешното решение ще бъде добър сигнал за всички страни в конфликта. Надявам се, че това значително ще увеличи доверието на всички участници в процеса“, каза той. - (видео)
Руските пунктове в Тартус и на базата „Хмеймим“ трябва да продължат работата си в предишния режим, заяви още Путин. „Нашите пунктове за базиране – морският в Тартус и авиационния на летище „Хмеймим“ – ще функционират в предишния си режим. Те трябва да бъдат надеждно защитени по суша, море и въздух“, поясни руският президент, като добави, че оставащите военни ще се занимават с контрол на спазването на режима за прекратяване на огъня.
Путин възложи на Лавров задачата да засили участието на Русия в организирането на мирния процес в Сирия. „Моля Министерството на външните работи да засили участието на Руската федерация в организирането на мирния процес за решаване на сирийския проблем“, заяви Путин.
На свой ред говорителят на руския президент Дмитрий Песков съобщи, че Путин е обсъдил и съгласувал със сирийския си колега Башар Асад решението за начало на изтеглянето на руските войски от страната. „Всичко казано от президента на РФ на срещата с Лавров и Шойгу бе доведено до знанието на сирийските ни колеги и съгласувано с президента Асад“, заяви Песков пред журналисти.
По думите на Шойгу руските войски са унищожили в Сирия над 2 хиляди терористи – имигранти от Русия. „На територията на Сирия са унищожени над 2 хиляди бандити – имигранти от Русия, след които 17 полеви командира“, доложи Шойгу пред руския президент.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Министър Ненчев: Необходима е сериозна реформа на военното образование
14.03.2016, 19:55
Една сериозна реформа във военното образование, която отговаря на нуждите на Въоръжените сили, ще даде положителни резултати, повече спокойствие и повече основание за сигурност. Това каза днес министърът на отбраната Николай Ненчев по време на кръгла маса на тема „Образователната политика на Министерството на отбраната и отговорностите към националната сигурност“, съобщава Пресцентърът на МО.
На дискусионния форум днес министър Николай Ненчев посочи, че силно променената среда за сигурност изисква конкретни стъпки, включително и свързани с образователната система. Министърът на отбраната заяви, че се удвоява броят на приеманите курсанти през учебната 2016-2017 г. Той посочи още, че друга възможност за комплектуване на Българската армия е офицерите, уволнени при организационно-щатни промени, да могат да се приемат отново на военна служба, ако от уволнението не са изминали 10 години и имат не по-малко от 5 години до пределната възраст за служба за званието, което притежават.
Във форума участва и генерал-лейтенант Константин Попов, началник на отбраната. Той изтъкна, че Българската армия като един от основните стълбове на държавността, трябва винаги да бъде подготвена, за да бъде в полза и на България, и на обществото. Началникът на отбраната сподели още, че разчитаме на подкрепата на народните представители във финансов план, както и като разбиране за българския военнослужещ.
Заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, участник в кръглата маса  каза, че като представител на Народното събрание е готов да чуе идеи за законодателни промени, за бюджетни промени и да лобира тези идеи да се осъществят. Той добави още, че кадровото обезпечаване е изключително важно и начинът, по който се обучават младите хора, а дефицитът на кадрите и преодоляването му е един от най-важните въпроси.
В кръглата маса участва и Милен Михов, член на Комисията по отбрана в Народното събрание, който отговори на въпроси, свързани със средата за сигурност и бежанската криза. По думите му, трябва да бъде осигурено всичко, което е необходимо за охрана на българската граница,  защото цената, която днес се плаща за сигурността ни, е гаранция за свобода в бъдеще. - (видео)
(Б.р. – от информацията на Пресцентъра на МО става ясно, че министър Ненчев говори за сериозна реформа на военното образование. Какво точно, ще видим занапред. Интересно е, че в последните документи, които бяха разработени под ръководството на министър Ненчев  - програмата и плана до 2020 г., няма белези за подобна реформа.)
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Проектът за новия изтребител минал през Съвета по отбрана, но закъснението е голямо
14.03.2016, 19:51
Съветът по отбрана е разгледал инвестиционния проект за придобиване на нови изтребители, научи Otbrana.com. Това станало в петък, 11 март. Така както министърът на отбраната Николай Ненчев обеща на народния представител от ПП Атака Илиян Тодоров на заседанието на Комисията по отбрана един ден по-рано. Изпълняваме обещанията си, заяви тогава той, графикът ни е до края на март.
Според запознати обаче има сериозно закъснение. Процедурата е минимум десет месеца. За това военните експерти предупреждаваха неведнъж. Има време министърът да внесе проекта в Министерския съвет. Има време проектът да бъде обсъден и подкрепен от Народното събрание. Няма време обаче тази година да се сключи договор за доставянето. По тази причина няма да може да се използват и онази част от заделението за ВВС средства в централния бюджет на държавата за тази година 80 млн.лв.
Отговорността за закъснението, очевидно трябва да носи министърът. Публично известни са настояванията на командира на ВВС генерал-майор Румен Радев за придвижване на проекта. Политическото ръководство на МО и управляващите вложиха много усилия да ни убедят, че е добре да охраняваме въздушното си пространство съвместно с авиации от други съюзни държави, но неглижираха бързото стартиране на процедурата за покупка на изтребители. Нещо повече, МО дори не включи този проект в обявените 15 цели за модернизация и превъоръжаване през 2016 г. Нямало нужда, каза министърът, след като се изпълняват програмата и планът до 2020 г. Тогава защо патрулните кораби са в списъка от 15 проекта, а изтребителите ги няма? Нали и за тях има програма и план.
Все пак министърът изпълни поне това си обещание, което е крачка напред, макар и след огромно изоставане. Спомняме си, че на 29 февруари на пресконференция той обеща Съветът по отбрана да разгледа проекта още на следващия ден, т.е. на 1 март. Това не се случи. Обяснението бе, че трябвало да присъстват депутати от Комисията по отбрана, но те имали извънредно пленарно заседание. Макар че за това заседание се знаеше доста преди 29 февруари.
И на 1 март да беше минал проектът, въпросът със закъснението не се решаваше. Не за друго, а защото остана далеч 30 юни 2015 г. Ако министър Ненчев държеше на думата си, до тогава проектът трябваше да бъде внесен в Министерския съвет. Той обеща това на 21 май 2015 г. Тогава се проведе Съвет по отбрана, а непосредствено след него министърът участва в заседание на Комисията по отбрана. Тогава той беше категоричен: „До 30 юни, взехме решение, внасям проект за нов многоцелеви самолет в Министерски съвет и започваме процедура по неговото придобиване.“ Ето и неговите думи от 21 май 2015 г.: „Днес имахме Съвет по отбрана, който продължи приблизително три часа, а може би и повече. Изключително подробно и последователно бяха обсъдени всички въпроси, свързани с авиацията. Бих искал да съобщя, че ние сами, с наличните ресурси ще охраняваме въздушното пространство до средата на следващата година. Имаме тази възможност. До 30 юни, взехме решение, внасям проект за нов многоцелеви самолет в Министерски съвет и започваме процедура по неговото придобиване.”
Сега дори няма официално съобщение, че Съветът по отбрана е разгледал проекта. Интересно, защо от МО не дават гласност на такива информации?
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Завърши учението на НАТО за борба с подводници
14.03.2016, 16:38

Военноморското учение на НАТО под наименованието DYMA 16 (Dynamic Manta 2016) се проведе в Йонийско море от 22 февруари до 4 март. Това е основното учение на НАТО за борба с подводници за тази година в Средиземноморието.
В него са участвали подводници от ВМС на седем различни държави – Великобритания, Гърция, Испания, Италия, САЩ, Турция и Франция. Подводниците са били три различни типа – атомни, конвенционални дизел-електрически и с независими от въздуха двигателни установки (air-independent propulsion system -AIP).
В DYMA 16 са били включени и самолети за морско патрулиране, разузнавателни БЛА и вертолети с нискочестотни сонари. - (видео)
От българските Военноморските сили в учението участваха капитан ІІІ ранг Милен Милков, капитан-лейтенант Красимир Кожухаров, капитан-лейтенант Калин Николов и капитан-лейтенант Страхил Люцканов.
Нашите офицери бяха включени в щабовете на учението в Съюзното военноморско командване на НАТО в Нортууд, Великобритания и военноморска авиобаза Сигонела, Република Италия.

 
Адмирал Чирков подаде оставка
14.03.2016, 15:04

Адмирал ЧирковГлавнокомандващият на военноморския флот на Руската федерация адмирал Виктор Чирков през февруари е подал рапорт за уволнение, предаде РИА Новости.

Причината за напускането на поста му е свързана със здравословни проблеми, обясни източник от военното ведомство.

Към настоящия момент временно изпълняващ длъжността е командващият на Северния флот адмирал Владимир Кaрaльoв, който очаква официалното си назначение през април.

 
Сирийските бунтовници разполагат със севернокорейски ПЗРК HT-16PGJ
14.03.2016, 13:02

ПЗРК HT-16PGJСирийските бунтовници разполагат с преносими зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК) HT-16PGJ, произведени в Северна Корея. Ислямистите са ги придобили след завземането на склад с оръжия на 80-та бригада на правителствената Сирийска арабска армия (САА) през 2013 г.

Тези ПЗРК са закупени от Сирия през 2003 г.
ПЗРК HT-16PGJ е по-нататъшно развитие на съветските ПЗРК “Игла-1”, чийто лиценз за производство е придобит преди доста години от КНДР.
Източник: http://www.pan.bg/

 
Най-младата изпитателка тества боеприпаси за "Армата"
14.03.2016, 11:52
Т-14Най-младата в Русия жена — изпитател на военна техника, работи в Нижнетагилския институт за изпитание на металите (НТИИМ). 27-годишната Анастасия Крючкова ръководи изпитанията на серийни и опитни образци боеприпаси и военна техника — основно оръдия и танкови системи. В частност тя се занимава и с боеприпасите за „Армата”.
„От детство имам склонност към оръжието. Първо исках да постъпя в авиационно училище, после — в танково. Във военните учебни заведения обаче не приемат момичета. Беше интересна история — когато позвъних в танковото училище, полковникът от другия край ми каза: „Момиче в танка? А вие виждали ли сте танк? Той тежи 46 тона!”
Наложи се да постъпя по специалността „специални средства за поразяване и боеприпаси” в Уралския политехнически институт (сега — Уралски федерален университет — Бел. ред.).”
Под ръководството на момичето на полигона се извършват изпитания на най-съвременни образци въоръжения — например 125-​мм оръдие за танка Т-90.
Повечето от мъжете в семейството на Крючкова са офицери от танковите войски. Тя разказва, че и те не са могли да я спрат в стремежа й към танковете. След университета отказва кабинетна работа и затова отива да работи в Нижни Тагил на най-големия полигон за изпитание на боеприпаси.
Работата на изпитателя
Под нейна команда бойният разчет зарежда танковото оръдие и произвежда изстрел. Ръководителят се занимава с документите, следи подготовката на боеприпасите в цеховете, обработва резултатите от изстрелите и дава заключения.
Всеки изстрел Анастасия наблюдава като под микроскоп. За броените секунди на полета на снаряда десетки прибори фиксират външната и вътрешната балистика — точност, далечина и скорост. За година на полигона „Старател” се произвеждат над 2 хиляди изстрела.
Началникът на изпитателното производство на НТИИМ Алексей Кочуров отбелязва: „От самото начало Настя заяви себе си като отговорен работник. Именно това беше причината да й поверим водещата роля в отдела — ръководител на изпитанията. Тук трябва да работиш с главата си, тя се наема да върши най-сложните дейности и се справя отлично. Тя е най-младата в Русия жена — изпитател на военна техника.”
На полигона всички са равни
В подчинение на Крючкова са 30 мъже — насочвачи на батареята, работници на полигона. Тя казва: „На полигона всички сме равни — и мъже, и жени. Главното за нас е снарядът и техниката.”
Наставник на Анастасия също е била жена. Тя си спомня: „Когато дойдох да работя на полигона, своя опит ми предаде най-добрият според мен изпитател, който притежава колосален опит — Татяна Бушина. Тя е пример за мен.”
В свободното си време Настя спортува — особено й харесва стрелковият спорт с малокалибрено оръжие. Обича и да кара ски. Освен това обича да шие, но както сама признава — на любителско равнище.
НТИИМ е полигон от национално значение и базова организация на Уралско-Сибирския център на Руската академия на ракетните и артилерийските науки. Изпитателният комплекс край Нижни Тагил е най-снабденият в отрасъла с производство на боеприпаси — територията му е 1,5 на 50 км — най-големият сред подобните в света.
Край Нижни Тагил се тества целият спектър артилерийско въоръжение и боеприпаси със среден и голям калибър, неуправляеми реактивни снаряди и системи за залпов огън. На базата на полигона „Старател” веднъж на две години се провежда Международното изложение на въоръжения Russia Arms Expo.
Източник: http://www.rusiadnes.bg/
 
Русия ще достави на Пакистан договорените Ми-35М до края на годината
14.03.2016, 11:40
Ми-35Русия до края на годината ще завърши доставката в Пакистан на четири ударни вертолета Ми-35М, съобщава пред ТАСС източник от системата за военно-техническо сътрудничество.
По-рано ръководителят на държавната корпорация "Ростех" Сергей Чемезов съобщи, че реализацията на договора с Пакистан ще започне през 2016 г.
Вертолетът Ми-35М е разработен на базата на широкоизвестния Ми-24. Предназначен е за унищожаване на бронетехниката и живата сила на противника, за оказване на огнева поддръжка, за извършване на десант, както и за евакуация на ранени и превоз на товари. - Още за Ми-35
Източник: http://www.pan.bg/
 
Две противотанкови ракети AGM-114 са открити в сръбски самолет летящ от Ливан
14.03.2016, 11:34
AGM-114Сръбските власти разследват сведения, че в товарния отсек на самолет, идващ от Ливан, са намерени две противотанкови управляеми ракети AGM-114 Hellfire. Сръбският телевизионен канал N1 е съобщил, че специално обучени кучета на летищните власти за сигурност са открили две ракети с бойни глави. Противотанковите ракети са били поставени в дървени стандартни сандъци, като по документи крайната дестинация е Портланд, САЩ. Опасният товар е бил разтоварен на белградското международно летище „Никола Тесла”.
Местният отдел на ФБР в Портланд (щат Орегон) внимателно проучва постъпващата информация.
Сръбският национален авиопревозвач „Air Serbia” оказва пълно съдействие на разследването. „Сигурността и безопасността на полетите са основните приоритети на „Air Serbia”, казва говорителят на авиокомпанията.
ПТУР AGM-114 Hellfire (Helicopter Launched, Fire and Forget Missile) е американска многоцелева, многоплатформена модулна ракета, произвеждана от Локхийд Мартин.
Разработването й започва през 1974 като ново оръжие за вертолети, специално пригодено за борба с танкове и други бронирани цели. Производството на базовия вариант започва през 1982, и оттогава насам са разработени още няколко варианта с различни платформи и предназначения.
Базовият вариант, 114А, има обсег от 8 километра, лазерно самонасочване и кумулативна бойна глава с тегло 8 килограма. Теглото на ракетата е 45 килограма, с дължина 163 сантиметра и максимална скорост от около 1700 км/ч. Стандартните носители в американската армия са вертолетите AH-64 Апачи и AH-1 Кобра / Супер Кобра. Използват се и на различни модификации на джиповете Хъмви, безпилотните летателни апарати MQ-1 Предатър, MQ-1C Уориър и MQ-9 Рийпър, вертолетите SH-60 Сийхоук, OH-58 Кайова и UH-60 Блекхоук.
Извън американските въоръжени сили, Хелфайър е в комплектите с въоръжение на вертолетите Юрокоптър Тайгър, А129 Мангуста и WAH-64 Апачи, Чесна 208 в модификации за Ливан и Ирак, и шведските бойни катери Стридсбот 90.
Хелфайър е на въоръжение в Австралия, Великобритания, Гърция, Египет, Израел, Ирак, Италия, Кувейт, Ливан, Норвегия, ОАЕ, САЩ, Сингапур, Тайван, Турция, Франция, Холандия, Швеция и Япония. - Още за AGM-114
Източник: http://www.pan.bg/
 
Ще обсъждат въоръжението и екипировката на Сухопътни войски
14.03.2016, 11:25
Командването на Сухопътните войски  и Асоциацията на Сухопътните войски на България  организират утре във Военна академия „ Г.С. Раковски” международна конференция на тема: „Въоръжение и екипировка на Сухопътните войски за изпълнение на целите на способности и за националната отбрана”. Патрон на конференцията е министърът на отбраната г-н Николай Ненчев.
Целта на конференцията е да се изяснят и съгласуват изискванията на заявителите и потребителите на проекти за модернизация и превъоръжаване на Сухопътните войски, както и възможностите на български и чуждестранни фирми в оборудването на многофункционалната бронирана машина за сухопътните войски със системи въоръжения и системи за осигуряване и защита.
В конференцията ще участват представители на Президентството, Народното събрание, Министерския съвет, структури на Министерството  и Щаба по отбраната, СКС, Командването на Сухопътните войски и неправителствени организации. Заявили са участие 18 български и чуждестранни компании. 
С презентации ще излязат водещи експерти  и производители на бронирана техника  като Дженерал Дайнемикс, Текстрон Систъмс и ТЕРЕМ, на комуникационни системи – Харис Комюникейшън и други.
(Регистрацията на участниците е от 8.30-9.00 часа. Вход с пропуски. Конференцията е отворена за журналисти и ще продължи от 09.00 до 17.30 часа.)
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Изтребител Mirage на ОАЕ се е разбил в Йемен, пилотите са загинали
14.03.2016, 08:51

Ф-16Изтребител Dassault Mirage 2000-9D на ОАЕ, използван във войната срещу подкрепяните от Иран йеменски бунтовници, е изчезнал вчера, предава AFP.
„Върховното командване на въоръжените сили съобщи днес, че изтребител, включен в арабската коалиция, водена от Саудитска Арабия е изчезнал в Йемен“, се казва в разпространеното в понеделник официално заявление.

По-късно агенция АР съобщи, че машината се е разбила и двамата пилоти са загинали. Изтребителят е паднал близо до Аден, в скалиста местност. По първоначална информация причина за катастрофата е техническа неизправност.

За първи път емиратите губят самолет от началото на кампанията, започнала през март 2015 година.
През декември изтребител Ф-16 на Бахрейн катастрофира в Саудитска Арабия заради технически проблем. Пилотът на самолета оцеля.
Изчезналият на ОАЕ самолет е вторият на коалицията, след като марокански самолет падна по време на мисията в Йемен през май миналата година. Пилотът на самолета загина. Тогава коалицията обяви, че катастрофата е заради технически проблем или човешка грешка, отхвърляйки твърдения на бунтовници, че са свалили самолета.

 
Предстои предаването на Алжир на първия вертолет Ми-28НЭ
14.03.2016, 08:40
Ми-28Във Фейсбук се появи снимка на ударния вертолет Ми-28НЭ (в оригиналния текст е споменат като Ми-28УБ) в камуфлажна окраска на алжирските ВВС. Съобщава се, че вертолетът скоро ще бъде приет от Военновъздушните сили. Първият полет на Ми-28НЭ, предназначен за алжирските ВВС е осъществен септември 2015 г.
На 26 декември 2013 г. е сключен договор с АО "Рособоронэкспорт" за доставка на 42 вертолета Ми-28НЭ с двойно управление, разработено от "Роствертол".
Алжир е втората страна, поръчала вертолети Ми-28НЭ след Ирак, който през 2012 г. е сключил сделка за доставка на 15 вертолета. - Още за Ми-28
Източник: http://www.pan.bg/
 
МиГ-29 в руската авиобаза в Армения
14.03.2016, 08:34
МиГ-29На 12 март 2016 г. в руската авиобаза, дислоцирана на летище "Эребуни" до Ереван се е състоял показ на въоръжение, военна техника и екипировката на летателния състав. На мероприятието са присъствали председателят на Държавната дума на Русия Сергей Наришкин, президентът на Армения Серж Саргсян, министърът на отбраната Сейран Оганян и генералният секретар на Организацията на Договора за колективна сигурност Николай Бордюжа, както и други високопоставени лица. - (видео)
От другата страна на границата, отстояща само на 14 км от авиобазата, се намира турско военно летище и често руските изтребители застъпват в готовност "номер 1". По думите на заместник-командира на руската авиобаза, до сега дежурен изтребител е бил вдиган във въздуха само един път, което се е случило в началото на бойните действия в Сирия.
По време на показа са извършени демонстративни полети, като гостите са били поразени от няколко великолепни фигури от висшия пилотаж, изпълнени на пределно малка височина от командира на авиобзата Александър Петров (в миналото командир на пилотажната група "Стрижей").
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Наша делегация посети във военното училище в град Бурж, Франция
13.03.2016, 22:47
В периода от 29 февруари до 2 март 2016 година военна делегация в състав полковник Игнат Спахийски – заместник-директор на дирекция „Управление на човешките ресурси” – МО и трима представители от Военна академия „Г. С. Раковски” начело със заместник-началника по учебната и научната част полковник доцент Мирослав Димитров посетиха Военното училище за подготовка на логистични кадри в град Бурж, Република Франция. От френска страна домакин бе началникът на военното училище в град Бурж, той и началник на „Училището за логистика и транспорт”, бригаден генерал Бернард Бонет.
В проведените работни срещи взеха участие заместника на военното училище, той и началник на „Училището за поддръжка и ремонт” в Бурж, бригаден генерал Каватор и преподаватели от основните структурни звена.
По време на визитата се проведоха редица срещи, на които бяха презентирани мисията, функциите и задачите на основни звена на двете военни институции, както и развитието на създадения с помощ от Република Франция във ВА „Г. С. Раковски”, логистичен център.
На членовете на българската делегация бяха представени от домакините брифинги за основните структурни звена: „Училището за логистика и транспорт” „Училището за поддръжка и ремонт” и “Центъра за поддръжка и обучение на логистични кадри” и беше организирано посещение за запознаване с учебно материалната база, оборудването и софтуерните продукти, използвани при обучението на френските логистични специалисти, за да са подготвени за изпълнение на основните логистични функции – транспорт, снабдяване, техническо обслужване и ремонт. Бригаден генерал Бернард Бонет представи модела за кариерно развитие на логистичните кадри във френската армия, както и курсовете, които следва да бъдат преминати от офицерите и сержантите, за да могат да заемат определена логистична длъжност.
Бяха обсъдени възможностите за обмен на преподаватели и инструктори, разширяването на обхвата на курсовете по основните модули на системата на НАТО “LOGFAS” и възможността за подпомагане от френска страна за сертифицирането на тези курсове съгласно изискванията на НАТО. Бе обсъдена и методическата помощ която може да се предостави от френска страна за организирането в центъра по логистика във Военна академия на нови курсове в областта на логистиката, отговарящи на изискванията за заемане на международни длъжности в НАТО. Ръководството на училището изрази принципно съгласие за оказване на помощ за развитието и сертифицирането на центъра по логистика като регионален, се посочва в съобщението на ВА „Георги С. Раковски”.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Армията заряза 867 тона опасни боеприпаси
13.03.2016, 21:44
Министерството на отбраната стопира унищожаването на 867 тона артилерийски снаряди, авиационни бомби и други муниции. В началото на ноември военните обявиха спешна обществена поръчка, с която търсеха фирма, която да ликвидира опасните боеприпаси. За целта са предвидени 900 000 лв.
„Състоянието на боеприпасите е предпоставка за самовъзпламеняване. Възможните взривове са с непредвидими последици за личния състав, околната среда и за намиращите се в близост населени места.“ Това беше записано в мотивите за обявяването на бързата процедура.
Проверка на „Труд“ установи, че в момента експертите от военното министерство не работят по решаването на този проблем. Две фирми са подали заявление за унищожаване на боеприпасите - консорциум „МПИ ЕООД и Делев и Делев ЕООД“ и „Експал България“ АД, съобщиха от военното министерство. До момента фирмите не са получили никакви писма с уведомления от страна на министерството. Участниците твърдят, че са подали изрядни документи за участие в процедурата.
Като цяло в складовете на армията има 4734 тона опасни боеприпаси. За тях се предвижда да бъдат отпуснати около 10 млн. лв., а унищожаването да бъде извършено през следващите три години.
Фирмите, които участват в процедурата, могат да разчитат да използват за унищожаване на бомбите и полигоните на Сухопътни войски „Сливница“ и „Корен“.
В обществената поръчка е включен за първи път „Пакт за почтеност“, който трябва да бъде подписан от МО и участниците в конкурса. С него военните се задължават да не приемат подкупи и подаръци, а частниците да не ги предлагат.
Източник: http://www.trud.bg, Диян Моркин
 
Корабен състав на ВМС на САЩ към 1 януари 2016 година
13.03.2016, 21:13
Още за ВМС на САЩ
 
Пет самолета са изгорели при вчерашния пожар в музея в Крумово
13.03.2016, 19:45
Пет самолета са напълно унищожени при вчерашния пожар в хангара на Музея на авиацията в Крумово. Това се казва в съобщение на Прокуратурата, което бе публикувано днес, 13 март 2016 г. Унищожени са оригиналните машини Лаз-7М и По-2, както и три реплики – Капрони КБ-1, ДАР-1 и Албатрос Ф2.
От събраните до момента доказателства, според прокуратурата е установено следното:
"Пожарът е възникнал около 11,00 часа на 12 март 2016 г. в хале към Авиомузея, където се съхранявали и реставрирани музейните експонати. Същите били подготвяни за изложение по случай празника на авиацията на 12 април 2016 г. По това време в халето започнал да извършва реставраторски дейности 75 годишният реставратор към музея М.Л. Въпреки, че в халето имало леснозапалими материали (лакове, бои, дърво и плат, от които били изградени различни части от музейните експонати) и били въведени специални изисквания за безопасност, реставраторът започнал работа с ъглошлайф, за да отреже метална планка, която смятал да монтира на макета на самолета ДАР-1.
Искри попаднали върху крилото на самолета ДАР-1 и то се запалило. М.Л. опитал да потуши пожара, включително и с пожарогасител, но не успял. Пламъците бързо се разпространили и обхванали всички пет самолета, които били напълно унищожени от огъня. От пламъците пострадал и самият М.Л., който получил изгаряния по дясната ръка.
След потушаването на пожара е извършен оглед на местопроизшествие от военни разследващи органи. Разпитани са свидетели. Местопроизшествието е посетено от наблюдаващия прокурор от ВОП Пловдив и от военноокръжния прокурор на Пловдив Димо Бъчваров. Назначена е пожарно-техническа експертиза. В понеделник разследването за запалване на имущество по непредпазливост ще се възложи на военни следователи."
Вчера от Националния военноисторическия музей, чийто филиал е музея в Крумово, съобщиха, че самолетите се намират в „критично състояние” и веднага стартираха набиране на средства за възстановяването им. Явно, обаче че експонатите са били унищожени.
Изгорелият По-2 бе единствен в България. От строените у нас Лаз-7 има запазен само още един самолет в музея на летището в Бургас.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Великобритания изпраща още военни инструктори в Ирак
13.03.2016, 16:30
Великобритания изпраща допълнително войска в Ирак за обучение на тамошните военнослужещи в борбата с ИД. Според британския военен министър Майкъл Фелън в тренировъчните бази в Бисмайе и Таджи край Багдад вече са прехвърлени 30 британски инструктори. Така общата численост на британците ще стане около 300 души. Според агенция France Presse, новопристигналите британски военни ще обучават иракчаните във военноинженерно дело – изграждане на мостове за преодоляване на водни прегради. Необходимостта от придобиване на такива умения е свързана с подготовката на мащабна операция по освобождаването на Мосул от ИД.
Британските ВВС продължават да нанасят удари по терористични цели в Ирак и в Сирия. Многоцелевите изтребители Tornado и Typhoon са нанесли през последните дни удари в северната и западната част на Ирак, отбелязва AFP.
 
Китай създава аналог на американската DARPA
13.03.2016, 15:38
J 20Китайското правителство е решило да създаде държавно ведомство, което да контролира всички научно-изследователски и опитни дейности в страната, провеждащи се в интересите на министерството на отбраната, пише онлайн-порталът N+1. Както съобщава изданието ScienceInsider, китайското ведомство ще е аналогично на американската Агенция за перспективни изследователски проекти на Пентагона – DARPA. По този начин за първи път през последните 34 години китайските власти ще си върнат пълния контрол върху военните разработки.
Повод за създаването на специалното управление вероятно е било желанието на китайските власти да подобрят засекретяването на някои разработки, както и да систематизират разходите за изследвания и конструкторски дейности. Създаването на нов държавен орган ще се проведе в рамките на действащата програма за модернизация на въоръжените сили на Китай. В момента в страната вече действа държавна комисия, която се занимава с управлението на изследователските проекти в сферата на отбраната.
Очаква се китайският аналог на DARPA да се занимава с управлението на държавните поръчки в отбраната, с доставките на ново въоръжение и военна техника за въоръжените сили, с поощряването на постиженията на националните изследователски и конструкционни дейности в областта на въоръжението, както и с координацията на работите по създаването на гражданска и военна продукция, която може да бъде използвана в общ проект. През 2016 г. бюджетът за отбрана на Китай възлиза на 147 млн. долара.
В последно време много страни създават ведомства и организации, аналогични на американската DARPA. През 2013 г. в Русия заработи Фонда за перспективни изследвания, който надзирава модерните и рисковани разработки в интересите на военните. Подобна агенция неотдавна бе задействана и в Япония, която се опасява от ръст на военната заплаха от страна на Китай. Сходна агенция планира да създаде и Южна Корея.
Китайските власти напълно контролираха научно-изследователските и опитни дейности в областта на отбраната от 1958 г., когато генералният секретар на Централния комитет на Комунистическата партия Мао Дзедун основава Националния научен комитет по отбрана. От 1982 г. част от изследванията в областта на отбраната, които се провеждат не в интерес на министерството на отбраната, преминаха под контрола на няколко държавни ведомства. Кога точно ще заработи новата държавна комисия, засега не е ясно.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Въздушно-десантните войски на Русия провеждат учения в Таджикистан
13.03.2016, 15:14
Ил-76Централният военен окръг на Русия завърши пребазиране на подразделения на въздушно-десантните войски, които ще участват в съвместно учение с колеги от Таджикистан, съобщи пресслужбата на окръга, цитирана от ТАСС в неделя (13 март).
 „Днес подразделенията на 98-ма въздушно-десантна дивизия (Иваново) и 31-ва десантно-щурмова бригада (Уляновск), привлечени в съвместни командно-щабни учения на Въоръжените сили на Русия и Република Таджикистан, осъществиха прехвърляне от летищата в Ивановска и Уляновска области към летище „Гисар“ в Република Таджикистан“, се казва в съобщението на руското военно ведомство.
Прехвърлянето на подразделенията (обща численост над 150 военнослужещи) е осъществено от самолети на военно-транспортната авиация Ил-76.
В хода на командно-щабните учения на десантните войски предстои да се отработят задачи по десантиране на личния състав и специални товари на непознати площадки за приземяване, в сложни климатични условия и планински терен. Отработването на задачите ще стане във взаимодействие с подразделения на Централния военен окръг и Въоръжените сили на Таджикистан.
За 2016 г. са планирани 9 учения на ВС на РФ по договори за колективна безопасност и взаимодействие – с Беларус, Индия, Монголия, Пакистан, Виетнам, както и антитерористични учения на въоръжените сили на държавите-членки на Шанхайската организация за сътрудничество „Мирна мисия“, съвместни учения „Нерушимо братство“ и други. - Още за ВДВ
 
Руски оръжеен шеф проговори за свръхсекретната програма „4202”
13.03.2016, 13:49
Появиха се нови потвърждения за създаване в Русия на хиперзвуков летателен апарат (ХЗЛА). Генералният директор на корпорацията „Тактическо ракетно оръжие” (КТРВ) Борис Обносов макар и косвено потвърди за изданието ВПК.name работата по проект „обект 4202”. Той споменал и не малкия исторически опит още от времето на СССР. Говорейки за този „не малък исторически опит” Борис Обносов подразбирал разработките в СССР, които максимално се приближават към практическото създаване на ХЗЛА. В края на 1980-те години в МКБ „Радуга”, която сега влиза в състава на „КТРВ”, е разработен експериментален ХЗЛА, получил обозначение „индекс 90”. Конструктивно той представлявал крилата ракета със сгъваемо триъгълно крило и тяло, където се разполагал правопоточен двигател. При стартова маса 15 тона ракетата Х-90 можела да се ускорява до скорости не по-малко от 4,5М. По достоверни данни в края на 1980-те години тя е стартирала от самолет-носител и достигала разчетната скорост.
Според данни на изданието ВПК.name за сега са усвоени полетите със скорост 3,5 – 4М, но при преминаването към скорости 6-7-8М възниквали редица проблеми с двигателната установка
Следва да се отбележи, че на МАКС-2015 Централният институт по авиационно моторостроене (ЦИАМ) е представил свой хиперзвуков двигател, способен да ускори летателен апарат до 9000 километра в час.
ЦИАМ притежава най-големия в Европа стенд, позволяващ възпроизвеждане на условията на полет при скорости 5-7,5М. Служителите в института създали модул работещ с водородно гориво за хиперзвуков двигател. По време на изпитанията, при имитиране на стенда условията на полет със скорост 7,4М, е регистрирана положителна теглителна сила.
Авторът на публикацията в ВПК.name отбелязва, че краткият коментар на Борис Обносов е получен още по време на авиосалона МАКС-2015, но повод за публикацията станало неотдавнашното съобщение за шестото по ред успешно изпитание на хиперзвуков апарат от КНР. Той стартирал с балистична ракета и се отделил на границата на атмосферата, след което планирал към цел на няколко хиляди километра.
Сведения за изпитания на ХЗЛА в Русия се промъкват периодически. Например през юли The Washington Free Beacon (WFB) с позоваване на доклад на анализатори от британското издание Jane’s Intelligence Review съобщи, че РФ е изстреляла апарата Ю-71 на околоземна орбита с междуконтинентална балистична ракета УР-100Н „Стилет”. Това станало от позиционния район на Домбровското съединение на РВСН в Оренбургска област.
Експертите твърдят, че Русия се занимава със създаване на експериментален апарат от 2009 г. Цел на свръхсекретната програма „4202” е създаване на свръхново стратегическо ударно оръжие, което значително ще увеличи възможностите на РВСН. Ю-71 може да се комплектова както с конвенционален, така и с ядрен заряд.
Траекторията на ХЗЛА не може да се предвиди, тъй като той лети със скорост над 11 хиляди километра в час и може да маневрира. Тези особености правят практически невъзможен прехвата на ХЗЛА от ПВО или ПРО.
По сведения на западни анализатори, руският апарат Ю-71 е разработен в края на 2000-те години и преминал изпитания четири пъти. Първият тестов старт с състоял през декември 2011 г., вторият – в септември 2013 г., третият – в 2014 г. и четвъртият – през 2015 г.
Предполага се, че Ю-71 ще бъде използван при новата междуконтинентална балистична ракета „Сармат”. Не се изключва версията, че един от вариантите на ХЗЛА може да бъде адаптиран за стратегическия бомбардировач ПАК ДА.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Генералът, гонен от царя, Живков и Желев
13.03.2016, 13:05
Кирил Косев2 месеца преди да навърши 97 г., от този свят си отиде о.з. ген. полк. Кирил Косев. Наричаха го опонент на всички режими, в които бе живял.
В царско време е бил командир на Горнооряховския партизански отряд, за което задочно получава 3 смъртни присъди. По Живково време го бяха обявили за враг с партиен билет и чужд агент, а през 1984 г. Добри Джуров го изгони скандално от военното министерство. 8 г. по-късно президентът Желю Желев пък му отне генералското звание и го разжалва в редник.
Той обаче не признаваше отнемането на званието. От него може да ме лишат само чрез съд, твърдеше приживе Косев. Обстойно проучил закона и установил, че единственото основание за това може да е извършване на тежки престъпления. А според законите тежко престъпление е това, за което е предвидено наказание лишаване от свобода за повече от 5 г. или смърт. “А аз нито съм осъждан, не съм дори разследван!”, гневеше се Косев.........Прочети още
 
US-самолетоносач пристига в Южна Корея за големи маневри
13.03.2016, 11:58
CVN 74Американският атомен самолетоносач "Джон К. Стенис" (CVN 74) ще пристигне днес в пристанището на южнокорейския град Пусан, за да се включи във военно учение с участието на американски и южнокорейски сили, съобщи южнокорейската информационна агенция Йонхап, цитирана от ДПА. В пристанището на югоизточното крайбрежие, на 450 км от Сеул, ще акостират също три американски разрушителя с насочващи се ракети и един крайцер.
Самолетоносачът "Джон К. Стенис" е с водоизместимост 103 000 тона и се движи с максимална скорост 56 км/ч.
Ученията "Кий ризолв" ("Ключова решимост") се организират ежегодно.
Напрежението на Корейския полуостров се повиши, откакто през януари Северна Корея извърши четвърти ядрен опит, а през февруари изстреля ракета с голям обсег, припомня ДПА. - Още самолетоносачи
Източник: http://www.blitz.bg/
 
НАТО праща АУАКС в Турция
13.03.2016, 09:59

Самолет за радиолокационно разузнаване АУАКС работи от вчера до 15 март в турското въздушно пространство, предаде РИА "Новости".

Целта е да се да се демонстрира солидарност на страните от НАТО с Турция на фона на кризата в Сирия.
Такива мисии ще има периодично през следващите месеци, за да се гарантира колективната сигурност на пакта, се казва в съобщение на Генералния щаб на Турция.

 
National Interest: Превъзходството на авиацията на САЩ се топи пред очите ни
13.03.2016, 09:28
Ф-35Американската бойна авиация рискува да изостане от руската и китайската, ако през следващите десетилетия ще разчита на F-35, пиша наблюдателят Питър Лейтън за онлайн-изданието „Нешънъл интерест“, предава РИА Новости.
„Мога честно да заявя, че бившето ни превъзходство във въздуха се изпарява. Това се отнася не само до Тихоокеанския флот, това e толкова важно в Европа, колкото и в която и да било точка на планетата. Те (Русия и Китай, бел. ред.) намалиха разликата в способностите“, посочва генерал Франк Горенц, командващ ВВС на САЩ в Европа.
Бият тревога и анализаторите от корпорацията за изследвания RAND: „Китай продължава да повишава потенциала на авиацията си, а това изключително усложнява задачата на САЩ. Предвид съвременните темпове на военно развитие на САЩ, балансът на военната мощ в Азиатско-тихоокеанския регион вече не е в полза на Америка“.
Основното превъзходство на САЩ във въздуха са изтребителите им от четвърто поколение F-15, роля имат и малкото на брой изтребители от пето поколение F-22, отбелязва Лейтън. На остарелия F-15 му е все по-трудно да се противопоставя на новите руски и китайски самолети, и по-конкретно на изтребителя от поколение 4++ Су-35, който американският самолет не може да надмине дори и след модернизацията на фазираната антенна решетка.
Изтребителите F-22 изглеждат много по-добре, но въоръжените сили разполагат с прекалено малко от тях, за да поддържат глобално превъзходство във въздуха – те са само 90 на брой, добавя анализаторът. През 2009 г. бе решено програмата за F-22 да бъде съкратена, тъй като не бе сметнато за задължително тези самолети да участват в провеждането на контрареволюционни операции и да участват в борба срещу ислямистите, а Вашингтон не предложи други.
Структурата на американската авиация е разработена за маневри като операцията в Ирак през 2003 г., но сега ѝ се налага да се адаптира към новата среда – на авиационната сцена се повяват възвръщащата бившите си военни позиции Русия и активният Китай. Възможни стават нов тип конфликти и сега на авиациите с налага да изпълняват задачите за сдържане и, потенциално, за отстраняване на противници.
Експертът си задава въпрос: нужно ли е по принцип въздушното превъзходство? Лейтън стига до извода, че авиацията може би няма да спечели войната, но поне би спасила от поражение. Особена роля на военната авиация придават и Китай, и Русия, където модернизацията на изтребителите и бомбардировачите представлява ключов аспект от цялата военна модернизация на страната.
Анализаторите от RAND са на мнение, че САЩ могат да си върнат предишните си позиции с помощта на F-35, но наблюдателят от „Нешънъл интерест“ не е съгласен. Той припомня, че преди двадесет години единственото предизвикателство пред въздушното превъзходство на Америка са били руските 3РК и F-35 се разработва, за да се противопостави именно на тях.
„Времената се менят, но антенната решетка на F-35 с дизайн от 90-те години не се променя“, пише Питър Лейтън.
Източник: http://www.fbr.bg/
 

 
Половината от Въоръжените ни сили да бъде от наборни военнослужещи
12.03.2016, 20:40

Тази позиция изрази председателят на Столичната организация на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков, бивш началник на Генералния щаб и на отбраната. По негова покана се проведе среща-разговор на Столичния съвет по актуални въпроси на състоянието на Българската армия.

На поканата се отзоваха секретарят на президента по отбрана и сигурност генерал-лейтенант от резерва Атанас Самандов, заместник-командващият СКС генерал-майор Златко Златев, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Михаил Попов, полковник Велчо Петков от Централното военно окръжие, и.д. директор на дирекция „Социална политика” на МО Иво Антонов и главният експерт от дирекцията подполковник от резерва Манол Тенчев.........Прочети още

 
Щабът на отбраната инициира дарителска акция за възстановяване на Музея на авиацията в Крумово
12.03.2016, 20:35
Щабът на отбраната инициира дарителска акция за възстановяване на Музея на авиацията в Крумово. Средствата ще бъдат набирани на доброволен принцип. Обръщаме се към всички военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната и Българската армия да допринесат за възстановяването на музея.
След избухналия пожар днес, 12 март, Музеят на авиацията претърпя тежка загуба. В критично състояние са самолетите ЛАЗ 7-М, ПО-2, възстановките на КБ-1 Пеперуда, „Албатрос“ и недовършения ДАР-1.
Нека всички заедно подкрепим Музея на авиацията в навечерието на неговата 25-та годишнина и с общи усилия да го възстановим.
Допълнителна информация може да бъде получена на тел. 02 92 22 010 – директор на Дирекция „Съвместни съоръжения и координационни дейности“.
 
Русия разоръжава най-голямата в света ядрена подводница “Архангелск”
12.03.2016, 20:13
проект 941Планирано е през 2016 г. Русия да разоръжи торпедната система на подводницата “Архангелск” от клас “Тайфун”, която е най-голямата в света. Разоръжаването ще бъде изпълнено съгласно споразумението New START, подписано между Москва и Вашингтон, предаде RT, цитиран от fbr.bg.
Разоръжаването ще се осъществи от водещата руска корабостроителницата “Звьоздочка” в руския град Северодвинск. От пресслужбата на корабостроителницата са заявили:
„Ще премахнем капаците на пусковите уреди и ще ги запечатаме, така че употребата на торпедата да стане невъзможна. Все още не говорим за разглобяване на самата подводница. Официално обявление за тази процедура все още не е направено.”
Според информацията, публикувана от руската ядрена агенция “Росатом”, разоръжаването на подводницата ще струва около 28 милиона рубли (400 000 долара).
Ядрената подводница “Архангелск ТК-17” е проектирана през 1987 г. в изпълнение на Проект 941 „Акула” (или още „Тайфун” според класификацията на НАТО). Целта на проекта била да снабди руския флот с ядрени подводници и като резултат били създадени подводниците от най-големия в света клас. Те били достатъчно големи, за да осигурят приличен живот на екипажа от 179 мъже, които да прекарат месеци под водата, както и да пренася арсенал от 20 междуконтинентални балистични ракети.
Три от шестте подводници от класа “Тайфун”, построени през 80-те години, вече са разглобени в корабостроителниците в Северодвинск. “Архангелск” и “Северстал” също ще бъдат разглобени. Подводницата “Дмитри Донской” наскоро бе модернизирана и вече е снабдена с най-новата оръжейна система за изстрелване на балистичните ракети “Булава”.
Договорът New START, чиято цел е да намали ядрените глави на САЩ и Русия, бе подписан през 2011 г. Той замени предишното споразумение от 1991 г.
На петата годишнина от подписването на споразумението през февруари американският секретар Джон Кери похвали и двете страни за успешното им сътрудничество.
„New START представлява сътрудничество и продължителен диалог между САЩ и Русия. Споделям твърдата убеденост на президента Обама, че нашите страни, които са предводители на ерата на ядрените оръжия, са поели отговорността да поведат света и отвъд тях,” казва той в своето изявление.
Въпреки това, последния ход на САЩ – като плановете ѝ да подмени 180 стратегически бомби В61s, съхранявани в европейски въздушни бази, с модернизираната версия В61-12 – предизвика съмнения дали САЩ се придържа към спогодбата за неразпространение на ядрено оръжие.
Противниците на програмата заявяват, че вместо да намаля броя на ядрените глави, САЩ снабдява още повече държави със съвременни ядрени оръжия – провокация, която теоретично отслабва ядрения капацитет на Русия.
Докато Москва чертае собствените си военни планове, тя неминуемо се съобразява с американските ядрени оръжия, разположени на европейска територия. Ето какво каза миналата година пред една германска телевизия  говорителката на Външното министерство Мария Захарова относно новата военна доктрина на Русия:
„Изчерпателният анализ на ситуацията сочи, че увеличаването на военния арсенал на НАТО и обвързването на алианса със световните проблеми представляват заплаха и нарушават международното право, също както и приближаването на военните структури на НАТО до границите на Руската федерация.” - Още за проект 941
Източник: http://www.cross.bg/
 
103 години от рождението на въздушният ас генерал-майор Стоян Стоянов
12.03.2016, 16:54
генерал-майор Стоян Стоянов На 12 март 1913 г. в с. Галата, Варненско, е роден Стоян Илиев Стоянов. Баща му Илия Стоянов е знаменосец на 8-и приморски пехотен варненски полк и загива в Първата балканска война на 16 октомври 1912 г. при атаката на Люлебургаз. Стоян Стоянов завършва училището за сираци във Варна, а през 1934 г. Духовната семинария.
Обучава се във 57-и випуск на Военното Н.В. училище и през 1937 г. му е присвоено звание подпоручик и специалност летец-пилот. През 1938 г.е включен в групата за специализация във Висшата изтребителна школа „Вернойхен“, Германия. Преминава подготовка за летци изтребители и инструкторска работа на самолет Месершмит 109.
В България се завръща през юли 1939 г. и е назначен на служба във Висшата изтребителна школа в Карлово. През 1940 г. във Въздушни войски постъпват на въоръжение самолетите Месершмит 109Е. Стоян Стоянов е изпитател на новопристигналите самолети и инструктор в школата за подготовка на български летци. От 1942 г. е командир на 682-ро ято на летище Балчик.
Участва активно във Втората световна война в състава на 3/6 изтребителен орляк от 6-и изтребителен полк. В периода август 1943 г. – септември 1944 г. със самолет Месершмит 109 провежда 35 бойни полета, участва в 15 въздушни боя. Сваля 3 бомбардировача: 2 Б-24 „Либърейтър“ , 1В-17„Фортрес“ , 2 изтребителя Р-38 „Лайтнинг“, поврежда и извежда от строя 5 противникови самолета.
Във втората фаза на войната срещу Германия участва в осигуряване бойните действия на щурмовата авиация и сухопътните войски до ноември 1944 г. След 9 септември 1944 г. последователно е командир на 36-и изтребителен полк, командир на изтребително-щурмова школа, през 1947 г. е инспектор по Изтребителната авиация към ПВО, от 1951 г. заместник-командващ ПВО, през 1953 г. е началниик на Главен команден пункт на ВВС. От 1954 до 1956 г. работи в ДОСО (Доброволна организация за съдействие на отбраната) за подготовка на млади летци в аероклубовете. Присвоени военни звания – капитан, майор, подполковник, полковник.
След уволнението си 30 години работи в Рилския манастир, където е фондовик, а по-късно екскурзовод в Националния музей „Рилски манастир“. Автор е на книгата „ Ние бранихме тебе, София“. Като запасен офицер е произведен в чин генерал-майор през 1992 г. Умира на 13 март 1997 г. в Карлово.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Путин: "През 2015 г. са доставени 4000 образци на военна техника в армията"
12.03.2016, 13:20
В Националния център по отбрана на РФ, под ръководството на президента Владимир Путин, на 11 март се проведе ден на  приемане на военната продукция, съобщи ТАСС.
„Искам да подчертая, че работата над поръчките от армията и флота е не само огромно доверие, но преди всичко огромна отговорност. По този повод искам да отбележа, че изпълнението на някои договори е забавено, а други са отложени“, заяви руският държавен глава.
По думите на Путин трябва детайлно да се анализират причините при всеки конкретен случай на забавяне и безусловно да се осигури незабавно изпълнение на заповедите.
„Трябва да се предприемат мерки, за да не се повтарят подобни ситуации“, заяви Путин.
„Разбира се, сериозен изпит за съвременната техника, преди всичко за авиационната техника, стана участието ни в борбата с терористите в Сирия“, заяви руският президент.
В рамките на деня за единно приемане на военната техника Върховният главнокомандващ на руската армия заяви, че новите образци на въоръжение „вече активно се експлоатират, редовно се провеждат тестове за боева готовност на учения и тренировки.“
През 2015 г. във въоръжените сили на РФ са доставени повече от 4 000 образци на въоръжение и военна техника, каза в изказването си Путин.
Путин постави задачата да се активизира работата по импортозаместването в сферата на армията, като напомни, че през последната половин година е започнало производството на много компоненти, които преди са се внасяли от чужбина, но това трябва да продължи.
 „Що се отнася до сферата на отбранителната способност на страната, главното е да няма забавяния в доставките“, подчерта Путин.
Руският президент посочи, че при редица детайли и компоненти все още има проблеми и е необходимо бързо да се развива тяхното производство. В краен случай могат да се търсят алтернативни доставчици.
Владимир Путин призна, че има някои финансови ограничения, но те не бива да повлияват по никакъв начин на качеството на работата и превъоръжаването на руската армия. Той подчерта, че тези, които се занимават с финансирането и реализацията на работата отлично знаят, че в съвременните условия трябва да се отнасяме ревниво към държавното финансиране. 
„Ние знаем какъв е основният проблем – рефинансирането и голямата дългова задлъжнялост на предприятията“, каза руският президент. – Този проблем все още не е разрешен.“
„Обръщам се към ръководителите на ОПК: Ние знаем с вас, че някъде хората работят на три смени, в това число и нощем, а другаде – производствените мощности остават ненатоварени. Това е резултат от недостатъчната хармонизация на процеса и трябва да се направи още много, за да се постигнат нужните резултати.“
Владимир Путин анонсира, че през май месец 2016 г. ще събере отново ръководството на Министерството на отбраната на РФ, шефовете на предприятия в оръжейната сфера, главни конструктори и други в тази област, за да се направи още веднъж анализ на 2015 г. и да се актуализират плановете за текущата година. - (видео)
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Завърши двудневният сбор на командира на Втора механизирана бригада
12.03.2016, 13:14
„Хибридната война и отражението й върху подготовката и изпълнението на задачите от военните формирования на Втора механизирана бригада”, бе темата на двудневния сбор на командира на съединението бригаден генерал Димитър Илиев, съобщава КСВ. Участваха заместниците на командира на бригадата, началниците на отделения и секции и командирите на военни формирования.
Темата бе развита с лекциите на началника на отделение „Оперативно” „Хибридната война и нейната същност”; началника на отделение „Личен състав” „Командирът, отговорник за развитието на кадрите във военните формирования”; началника на отделение „Разузнаване” „Кибернетичните изменения на хибриден тип война”; доцент доктор Иван Панчев от ВА „Г. С. Раковски” „Концепция и инициатива на НАТО след Лисабон” и главен асистент Радослав Бонев  също от академията „Основни геополитически тенденции в развитието на Сирийския конфликт”.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Чехия ще сключи оръжейни сделки през 2016 на стойност почти един милиард долара
12.03.2016, 09:05
TITUSМО на Чехия е внесло за одобрение в парламента проект за закупуване на въоръжение през 2016 г. нa стойност повече от 22 милиарда крони (около 1 милиард долара), съобщава sputnik.news.
"След години на несигурност, армията получи ясен рамков бюджет и правителството одобри концепцията з развитие. Сега е необходимо да започнем постепенна модернизация на въоръжението и другото оборудване”, казва пред Novinky.news чешкият министър на отбраната Мартин Стропницки.
Сред планираното за закупуване на въоръжение са 12 вертолета, осем „3D” РЛС и 42 бронетранспортьора TITUS.
През юли миналата година командващият на Съюзното командване на НАТО по трансформацията френски генерал Жан Пол Паломерос бе заявил, че бюджетът за отбрана на Чехия е твърде малък. Прага отделя тогава само 1% от БВП за отбрана, въпреки приетият ангажимент от членовете на НАТО всяка страна да изразходва най-малко 2% .
източник: http://www.pan.bg/
 
Die Welt: САЩ използват срещу "Ислямска държава" бомбардировачи от Виетнамската война
12.03.2016, 08:49
OV-10-BroncoПо време на война всички средства са приемливи. Американската армия тълкува тази мъдрост според собствените си разбирания - може би именно затова срещу радикалната групировка "Ислямска държава" се използват самолети от времето на Виетнамската война, коментира германският вестник Die Welt.
Според доклад на американски портал в мисията на САЩ срещу близкоизточните терористи се използват необичайните на пръв поглед бойни самолети OV-10 Bronco. В рамките на 82 дни те са изпълнили над 120 мисии в Близкия Изток. Причините са повторното им вкарване в употреба са основателни. Произвеждани до 1976 г., тези самолети са оборудвани с технически особености, които ги правят подходящи за спецификите на борбата и терена в региона. Но това е само една от причината за появата им в Сирия и Ирак.
Пентагонът проверява дали при бомбардировките OV-10 Bronco може да заменят изцяло далеч по-скъпите изтребители тип F 15 и F 18, чиято употреба струва до 40 хил. долара на час на военните, за разлика от OV-10, който харчи скромните хиляда долара.
Впечатляващият бомбардировач В-52 също ще даде своя принос във войната срещу "Ислямска държава": той ще припомни за славата си през април тази година, когато ще замени няколко въздушни ескадрили на "B-1 Lancer".
Източник: http://www.focus-news.net/
 
С какво мистериозно гориво летят новите руски крилати ракети
12.03.2016, 08:42
Х-55Руските хиперзвукови стратегически крилати ракети ще бъдат зареждани с горивото „Децилин-М”. Това предаде „Интерфакс”, като се позова на изказване на руския зам.-министър на отбраната генерал Дмитрий Булгаков. Оказа се обаче, че генералът малко се е поизсилил за хиперзвуковите ракети, но е вярно признанието му, че с това гориво далечината на крилатите ракети се увеличила с 250-300 км. При това тези, които вече се изпробват в Русия, имат напълно друг принцип и схема за използване.
Дицелин-М е модифицирано гориво, използвано като висококалорийно синтетично авиационно гориво като компонент на течното авиационно гориво. Създадено е за кратковременно използване от двуконтурния турбореактивен двигател Р95 на крилатата ракета с голяма далечина Х-55.
Какво представлява все пак това мистериозно гориво Децилин, което при това не се получава като фракция при крекирането на нефта, а се синтезира по изкуствен начин?
Химическият състав на руските синтетични горива не се публикува в открития печат. Но все пак стана ясно, че Децилин-М е тривиалното название на дициклопентадиена - токсичен ненаситен въглеводород с обща формула C10H16. Получава се по пътя на нефтохимическия синтез на полициклични циклоалкани, като прекият предшественик при синтеза е дициклопентадиен. Притежава плътност с 12% по-голяма от керосина, точка на възпламеняване – 32,5°С. Много по-малко токсичен от хидразина, с него дори може да се работи без противогаз.
Източник: http://www.blitz.bg/
 

 
Честване Деня на Ракетните войски и Артилерията, 103 години от Одринската епопея и 88 години от създаването на 4-ти Артилерийски полк
11.03.2016, 21:16
Честването на 11 март – ден на Ракетните войски и Артилерията започна вчера, 10-ти март, от 10.30 часа на строевия плац с награждаване на отличили се военнослужещи и цивилни служители от командира на 4-ти Артилерийски полк полковник Лъчезар Мишев.
Тържествата в Асеновград продължиха и днес сутринта с изпълнение на военни маршове от представителния духов оркестър на Военновъздушните сили. От 10.30 часа на строевия плац започна тържественото събрание, посветено на празника.
В словото си полковник Мишев акцентира върху ролята и значението на артилерията в битката при Одрин, след което бяха прочетени поздравителни адреси и връчени предметни награди от името на началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов и от командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. - (видео)
Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов и командирът на Сухопътните войски подариха на личния състав и на параклиса „Свети Георги Победоносец” икони на Света Великомъченица Варвара – покровителка на артилерията и Свети Георги Победоносец – покровител на Българската армия.
Малко по-късно, на паметника на загиналите артилеристи в Балканската и Междусъюзническата войни от 3-ти Планински артилерийски полк, базиран в Станимъка (Асеновград) по време на Балканската и Междусъюзническата войни, бяха поднесени венци и цветя от името на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски, командира и личния състав на 4-ти Артилерийски полк, кмета на община Асеновград, председателя на общински съвет, командира на 2 механизирана бригада – Стара Загора и Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.
От 11.30 часа бе отслужен празничен молебен пред параклис „Свети Георги Победоносец”, намиращ се в казармения район на 4-ти Артилерийски полк. Митрополит Николай освети бойното знаме на полка, военнослужещите, както и всички присъстващи на празника.
На честването присъстваха и генерали и адмирали, командири на формирования, директори на дирекции в Министерството на отбраната и Щаба по отбраната, началници на отдели в командването на Сухопътните войски, представители на местната и общинска власт, кметове на населени места от области Пловдив и Пазарджик, народни представители, представители на Българската православна църква, представители на бизнеса от Пловдив, Асеновград и Харманли.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
САЩ назначава нов главнокомандващ на силите на НАТО в Европа
11.03.2016, 21:08
Curtis "Mike" ScaparrottiАрмейски генерал Къртис "Майкъл" Скапароти (Curtis "Mike" Scaparrotti) се очаква да бъде обявен за следващия главнокомандващ на Върховното командване на обединените сили на НАТО в Европа, съобщи служител на отбраната пред американският информационен сайт "Дифенс нюз".
Скапароти, който в момента е командир на американските въоръжени сили в Южна Корея, ще замени генерал Филип Брийдлав, заемащ позицията на Върховен главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа от 2013 година насам.
Официалното обявяване на кандидатурата се очаква по-късно днес.
Смяната се случва в момент когато САЩ и европейските им съюзници се опитват да се адаптират към новата реалност, в която възраждащата се Русия е смятана за заплаха.
По-рано НАТО отбеляза, че одобрява номинацията на Скапарoти.
Скапароти ще напусне Корейския полуостров в деликатен момент, когато севернокорейският режим възобнови агресивните си действия.
 
Предстоят изпитния на най-новата украинска противокорабна крилата ракета «Нептун»
11.03.2016, 20:56
ракета «Нептун»Очаква се, че в средата на 2016 г. ще се проведат първите изпитания на най-новата украинска противокорабна крилата ракета «Нептун», разработка на КБ „Луч”.
Няма информация за точните дати и къде ще се проведат изпитанията. По информация от открити източници са произведени първите летателни образци на новата ракета. Разработването и производството на перспективното ракетно въоръжение се извършва в сътрудничество с други украински предприятия, в това число харковския авиационен завод, предприятието «Мотор Сич» и други.
Крилатата ракета «Нептун» е предназначена за поразяване на бойни надводни кораби и транспортни съдове от състава на ударни групи и конвои с водоизместимост до 5000 т. Новата украинска ракета е аналогична по конструкция на руската противокорабна ракета Х-35 от комплекса «Бал-Э». Очаква се украинският ракетен комплекс да бъде разработен в три варианта – за изстрелване от наземни пускови комплекси, от кораби и от самолети.
Дължината на крилатата ракета «Нептун» е 5050 мм и се поставя в транспортно-пускови контейнери с размери 5300x600x600 мм. Тактико-техническите характеристики са засекретени.
Източник: http://www.pan.bg/
 
САЩ ще продадат на Индонезия 36 УР „въздух-въздух” AIM-120C AMRAAM
11.03.2016, 20:38
AIM-120C AMRAAMАгенцията по отбранително сътрудничество към Пентагона е уведомила Конгреса за потенциална доставка на Индонезия на 36 управляеми ракети със среден обхват „въздух-въздух” AIM-120C AMRAAM.
Ориентировъчната стойност на сделката е 95 милиона долара, като в нея са включени също резервни части, логистична поддръжка, техническа документация, контролно-измервателна апаратура и др. - Още за AIM-120 AMRAAM.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Нова фрегата влезе в състава на руския Черноморския флот
11.03.2016, 20:17

"Адмирал Григорович" 745 Тържествена церемония по издигането на военноморския флаг на Русия върху стражевия кораб "Адмирал Григорович" 745 се състоя в Прибалтийския корабостроителен завод „Янтарь“ в Калининград, предаде РИА "Новости".
Фрегатата ще влезе в състава на 30-та дивизия надводни кораби на Черноморския флот и ще повиши значително ефективността на изпълняваните задачи, каза командващият на ЧФ адмирал Александър Витко. - (видео)
Издигането на Андреевския флаг бе предшествано от успешни заводски и държавни изпитания. "Адмирал Григорович" ще е първият кораб от проекта 11356, снабден с ракетен комплекс "Калибър-НК" с високоточни крилати ракети, многозанален зенитно-ракетен комплекс "Штиль-1" и зенитно-артилерийски комплакс "Палаш". Противолодъчната защита включва 2х2 533 мм торпедни апарата. Авиационен компонент – един вертолет Ка-27ПЛ. Максималната скорост на фрегатата е около 30 възла.

В момента на морските полигони се провеждат държавни и швартови изпитания с още два кораба от серията от шест фрегати, предназначени за ЧФ – фрегатите „Адмирал Эссен“ 751 (зав. номер 01358, спусната на вода на 07.11.2014 г)  и „Амирал Макаров“ (зав. номер 01359, спусната на вода на 02.09.2015 г.). Същите по план трябва да бъдат предадени на ВМФ през месеците май и август 2016 година съответно.

В различна степен на готовност са четвъртата фрегата „Адмирал Бутаков“ (зав. номер 01360, спусната на вода на 02.03.2016 г.) и петата фрегата „Адмирал Истомин“ (зав. номер 01361, заложена на 15.11.2013 г.). Строителството на шестата фрегата от серията за ЧФ „Адмирал Корнилов“ (зав. номер 01362) заради проблеми със силовата установка е спряно. - Още за проект 11356

 
Украински военноморски офицери дезертират към Крим
11.03.2016, 17:14
Военноморските сили на Украйна разкриха масово дезертьорство на офицери и други служители към Крим.
Създадената по искане на президента на Украйна Петро Порошенко работната група към украинското министерство на отбраната, установи множество случаи на дезертьорство на офицери и служители на Военноморските сили на Украйна в Крим.
През 2015 г. военните поделения на украинския флот са напуснали 559 военнослужещи, от които са открити само 122. От началото на тази година, още 87 моряци са избягали,а са върнати само 13.
В същото време украинската армия не само не търси упорито дезертьорите, но се опитва да скрие тези факти. За 286 войници, които са напуснали частите си, няма информация в документите на Военноморските сили,се казва в публикация на „Dumskaya.net“.
В допълнение, през миналата година, въпреки предупрежденията от Службата за сигурност на Украйна, под прикритието на семейни обстоятелства Крим е бил посетен от 155 украински офицери.
Също така, одитът показа, че командирът на Военноморските сили на Украйна, контраадмирал Сергей Хайдук след ареста му през март 2014 от служители на ФСБ на Русия в сградата на щаба на Военноморските сили на Украйна в Крим,е предал на руските тайни служби всички лични дела на морските офицери.
Сред другите нарушения се разкри незаконно присвояване на 1,5 милиона гривни за ремонт на флагман украинския флот „Хетман Сагайдачи“.
Масова измяна има и сред военнослужещите, участващи в „специалните операции“ в Донбас.
През октомври миналата година, главният военен прокурор на Украйна, официално обяви, че във Военна прокуратура са подадени 16 хил. случаи на дезертьорство и 6000 случаи на неизпълнение на заповеди.
Сред тях, обаче и спекулативни, например, срещу офицери, които отказват да извършват самоубийствени мисии и срещу командирите, които се опитаха да изтеглят и спасят частите си от котела,срещу престъпните заповеди на Порошенко (например в Дебалцово), за да се минимизират загубите. И за отклонение от военна мобилизация около 7000 случаи.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Ген. Попов: Там, където се предвижда голям миграционен натиск нашето участие ще бъде значително
11.03.2016, 15:20
ПоповКомандващият СКС генерал-майор Любчо Тодоров е определен за непосредствен ръководител на операцията по участието на армията в охраната на българската граница за предотвратяване на бежанския и мигрантски поток. Това каза началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов на вчерашното заседание на Комисията по отбрана.
Въоръжените сили, припомни генералът, участваха и досега в подпомагане на държавните органи за овладяване на възникналата извънредна ситуация. Изготвен е бил план за провеждане на операцията за оказване съдействие на МВР вследствие на увеличения миграционен натиск по българо-гръцката граница.
За тренировката са били обсъдени няколко сценария, като е избран най-вероятният, отбеляза началникът на отбраната. При него се предвижда масов бежански поток към гръцката граница. Определен е вероятният капацитет на този поток, вероятните направления и интензитетът. По така разработения план нашите действия бяха планирани в четири фази, уточни генерал-лейтенант Попов. Първите две са подготовка, събиране на информация, демонстриране на присъствие с предислоциране на наши сили и средства в застрашени райони, изграждане на лек тип защитни съоръжения, трета фаза е овладяване на кризата, т.е. развръщане на част или на всички определени за операцията сили и четвъртата – изтегляне.
Няколко десетки военнослужещи с необходимата техника ще работят по изграждането на защитното съоръжение. Ще подпомагаме, каза още началникът на отбраната, областния управител и всички структури по изграждането на лагери за приемане в определените райони в близост до застрашените участъци. Вече са ясни и разчетите за съвместните патрули със служителите от МВР. Там, където се предвижда голям миграционен натиск нашето участие ще бъде значително, заяви началникът на отбраната.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Недостиг от пилоти във ВВС на САЩ
11.03.2016, 10:35
ВВС на САЩ имат недостиг от 500 пилоти, като този брой ще се увеличи до 2020 г. н 800. Според висши представители на ВВС този недостиг може да доведе до загуба на въздушното превъзходство на американската бойна авиация, от което зависят останалите видове въоръжени сили.
Този проблем ще засегне изпълнението на въздушните операции и ще доведе до постепенна ерозия на способностите на летците-изтребители при изпълнение на леаттелни изпитания и обучение.
На изслушване пред сенатската комисия по отбрана генерал-лейтенант Джеймс Холмс е заявил, че основна причина за недостига от летци-изтребители е съкращаването на броя на ескадрилите, всяка от които ‘произвежда’ по четирима опитни пилота годишно.
Понастоящем ВВС на САЩ имат 54 ескадрили, сравнени с над 100 изтребителни ескадрили по време на Войната в Персийския залив през 1990-1991. „Останалите активни ескадрили не могат да подготвят достатъчен брой опитни пилоти, които да отговарят на изискванията по щата, за изпитанията и обучението”, заявява генералът.
Един от вариантите за решение на проблема е пилоти от ВВС да се включат в авиационните ескадрили на Въздушните гвардии на щатовете и тези на резерва, където да придобият опитност.
Генерал Холм е информирал законодателите, че ВВС ще предложи план следващата година, който да спомогне да се задържат колкото се може повече пилоти в бойните ескадрили. Хиляди летци-изтребители се наемат от авиокомпаниите след изтичане на срока на служба в частите, което още повече усложнява проблема със запазване на достатъчен брой опитни пилоти в тях.
Според проведено през 2015 г. от Rand Corporation изследване, ВВС на САЩ имат постоянен недостиг поради разлика между високите изисквания към летците-изтребители и капацитета на Военновъздушните сили да обучи такива.
Източник: http://www.pan.bg/
 
5 кораба на НАТО вече са в Егейско море, ще се включат още
11.03.2016, 10:07
Йенс СтолтенбергПет кораба на НАТО взимат участие в операцията за прекъсване на нелегалния миграционен поток през Егейско море. Това заяви ръководителят на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от АФП.
Столтенберг проведе съвместна преконференция по темата в Брюксел, заедно с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и на нея заяви, че мащабите на действията на НАТО ще се разширяват.
„В момента има 5 кораба в района. В следващите дни ще се присъединят още. На повечето от тях има хеликоптери”, заяви Столтенберг.
По неговите думи, корабите на НАТО са навлезли на турски и гръцки териториални води този уикенд. Това е можело да стане по-рано, но е имало проблеми в преговорите с Анкара.
Плавателните съдове са съсредоточени около остров Лесбос, където имат целта да „прекъснат линиите за нелегален трафик на хора през Егейско море”.
Преди срещата ЕС-Турция в понеделник, Великобритания обяви, че ще изпрати военна амфибия и няколко други кораба, които ще се присъединят към флота. В нея вече има съдове на Гърция, Канада, Германия и Турция.
Това е първата операция на НАТО по цивилен въпрос, какъвто е най-голямата миграционна вълна в Европа от Втората световна война насам.
 
Модернизацията на ядрените оръжия на САЩ е придобила безпрецедентни размери
11.03.2016, 09:48
В-61Новият проектобюджет на американското министерство на отбраната за 2017 година предизвика бурни спорове в САЩ, като възраженията са повдигнати предимно от мащабните планове за модернизиране на ядрения арсенал на страната. Критиците казват, че предложенията за обновяване на ядрените сили са твърде скъпи и противоречат на уверенията на президента Барак Обама, че САЩ се стремят към унищожаване на ядрените оръжия, коментира руският вестник „Коммерсант“.
Директорът на отдела за неразпространение и контрол на въоръженията към руското външно министерство Михаил Улянов посочва, че плановете на Вашингтон предизвикват притеснения и у Москва.
Той обяснява, че в съответствие с ядрената си доктрина от 2010 г. САЩ са започнали да модернизират ядрените си бомби в Европа. Те планират да създадат унифициран вариант В61-12 на основата на съществуващите варианти на бомбата B-61. Новото оръжие трябва да има по-висока точност и ще бъде подходящо както за стратегическите, така и за тактическите военновъздушни сили. Първите бомби трябва да постъпят на въоръжение през 2020 г.
„В действителност, положението не е толкова благовидно, колкото изглежда“, коментира Улянов. „Анализът на характеристиките на новите бомби показва, че тяхното приемане на въоръжение може значително да понижи прага за използване на ядрени оръжия. Така, вместо средства за възпиране, те може да станат бойни средства, както бе по времето на Студената война“, обяснява той.
Улянов добавя, че въпреки че модернизацията на ядрените оръжия по принцип е приемлива, при сегашната администрация в САЩ тя е придобила „безпрецедентен размер“. - Още ядрено оръжие
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Военната ни история трябва да се помни и припомня, дори от министрите на отбраната
11.03.2016, 09:17
Днес е Денят на Ракетните войски и артилерията на Българската армия. Пропомняме го още веднъж за информация, включително и на министъра на отбраната. В сутрешното си участие по БНТ г-н Николай Ненчев говори поне 20 минути за границата, бежанците и прекратените обществени поръчки, но не намери време с едно изречение да припомни на зрителите с какво се свързва 11 март. И да поздрави българските ракетчици и артилеристи от кадъра и запаса, колкото и да са останали те. Каква по-голяма възможност за това от телевизионния екран! Дори и в такава напрегната международна обстановка, както стана ясно от интервюто му, не бива да се забравя българската история и фактът, че един род войска днес заслужено празнува.
11 март е определен е за професионален празник на Ракетните войски и артилерията със заповед на министъра на отбраната от 7 май 1992 г. Свързан е с участието на българската артилерия в решителната атака за превземането на Одринската крепост през Балканската война /1912 -1913/. На 11 март 1913 г. в 13 ч. е дадено началото на артилерийската подготовка на атаката на крепостта. За първи път празникът се чества през 1993 г. по повод годишнината от щурма и превземането на Одринската крепост.
Добре е когато един министър на отбраната говори като външен и вътрешен министър, като специалист по бежанците, ако щете и като председател на Държавната агенция за бежанците, но още по-добре е, ако говори като военен министър. Все пак Николай Ненчев има шанс да се реабилитира. Днес от 15 ч. в ЦВК Клуб „Ракетни войски и артилерия „Олимпий Панов” към СОСЗР организира отбелязване на празника, с което ще бъде почетено делото на славните български артилеристи и ракетчици.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
10 шокиращи варианта за край на Втората световна война
11.03.2016, 09:10
Решенията, които се взимат по време на война са от изключително значение. Всяко действие и противодействие може да се отрази на цялото развитие на историята. Представяме ви 10 шокиращи различни сценарии за край на най-мащабният конфликт в човешката история – Втората световна война, разработени в сайта warhistoryonline.com.
1. Японците не бомбардират „Пърл Харбър“
САЩ влизат във войната след като японската имперска авиация атакува Пърл Харбър в Хавай, за да си осигури находищата от суров петрол в Азия.
Ако атаката не се е била случила, американците все пак е можело да се включат във Войната, но процесът е щял да отнеме значително повече време. От тази гледна точка Съюзниците са щели да получават помощ само във формата на материали и провизии, което би довело до невъзможността да се превземат стратегическите брегове на Северна Африка. За Съюзниците е щяло да бъде и изключително трудно да спрат похода на Вермахта на Западния фронт.
Военните историци предполагат, че Сталин все пак е щял да предприеме атака срещу Нацистка Германия и да установи съветско влияние далеч по на запад от Полша.......Прочети още
 

 
Договор за поддръжката на Gripen в Швеция
10.03.2016, 23:08
JAS 39Компанията за отбранителни технологии Saab получи поръчка от шведската Администрация за отбранителна аквизиция (FMV) за извършване на поддръжка и поддръжка на системата Gripen през 2016 г. от името на шведските въоръжени сили. Общата стойност на поръчката е 150 млн. шведски крони.
Тази поръчка е разширение на договора от 2012 г. за осигуряване на подкрепа и поддръжка въз основа на използването на самолетите Gripen, включително техническа поддръжка, публикации, резервно оборудване и техническа поддръжка на компоненти, за да се осигурят непрекъснати операции с Gripen. Поръчката обхваща бъдещи доставки на резервно оборудване.
"Добре функциониращите подкрепа и поддръжка са от съществено значение за поддържане на ефективни операции и оперативна готовност във военновъздушните сили на страната. Днешната поръчка гарантира това на флота от Gripen" сподели Йонас Hджелм, ръководител на бизнес направлението „Поддръжка и услуги“ в Saab. - Още за JAS 39
Източник: http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев
 
МО ще съди Airbus Helicoters
10.03.2016, 22:59
Cougar Военното министерство е завело иск в Международния арбитражен съд в Париж за €18 млн. срещу европейския вертолетостроител Airbus Helicopters. Това потвърди министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от сайта Mediapool.
България търси неустойки по договора за доставка на военни вертолети от 2005 г. Според МО компанията Airbus Helicopters не е доставило част от договореното оборудване за машините и не е изпълнило задълженията си по офсетната програма към договора.
Искът е бил подаден в края на миналата година и арбитражното дело все още не е тръгнало. МО се представлява от адвокатска кантора, избрана с конкурс.
"Вярвам, че ще спечелим това дело", заяви министър Ненчев.
Около сделката за вертолетите на Airbus Helicopters (до края на 2014 г. - Eurocpter) има много неизвестни, след като бе предоговорена по време на първото правителство на ГЕРБ. Договорът за 18 вертолета (12 броя Cougar и шест Panther) бе подписан по време на правителството на Симеон Сакскобургготски. Общата цена на поръчката, в която влизат и пакет от резервни части и друго оборудване, бе малко над €383 млн.
След идването си на власт от ГЕРБ обявиха, че няма достатъчно средства, за да се изпълни целият договор и първият кабинет "Борисов" обяви, че успял да се договори да намали поръчката и компанията се е отказала от доставката на последните три машини Panther за ВМС.
Така и не стана публично известно какви други параметри по договора са били променени. Не е ясно и на какъв етап е изпълнението на офсетната програма.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Съветът по отбрана разгледа проекта за нов изтребител
10.03.2016, 22:54
JAS 39Съветът по отбрана е разгледал днес, 10 март 2016 г., инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет. Това съобщиха за АЕРО от МО и заявиха, че по проекта продължава да се работи, въпреки публикации, че изтребителя няма да е приоритет през годината.
На 1 март 2016 г. на сайта на МО се появи документ с името „Цели на администрацията за 2016 г.“. В графата „Стартиране и изпълнение на инвестиционни проекти” въобще не е споменат проектът за придобиване на нов боен самолет за ВВС, което събуди подозрение, че проекта няма да бъде приоритетен за МО през тази година.
„В т. 1. е посочена стратегическата цел „Приемственост и устойчивост на развитието на въоръжените сили чрез провеждане на реалистична отбранителна политика, която съответства на заплахите, на съюзните ни ангажименти в НАТО и ЕС, и на наличните финансови ресурси“. В „Цели за 2016 г.“, в точка 1.1 е посочена като основна цел на администрацията за тази година „Реализацията на Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020 и Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г.“. Проектът „Нов тип основен многофункционален боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка” е включен и в двата стратегически документа”, се казва в писмен отговор, който АЕРО получи на запитването си, дали липсата на изтребителния проект от въпросния документ е равносилно на неговото отлагане.
„В този смисъл, подготовката за неговата реализация не е отпаднала като цел на администрацията. В работата по проекта участват експерти от различни структури на Министерството на отбраната, които са включени в комисия, под председателството на командира на ВВС генерал-майор Румен Радев”, се казва още в писмения отговор.
От МО информираха още, че инвестиционният проект за придобиване на нов изтребител е бил внесен за разглеждане на днешното заседание на Съвета по отбрана.
На пресконференция, проведена на 29 февруари 2016 г., министърът на отбраната Николай Ненчев обяви, че предстои Съветът по отбрана да разгледа проекта за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет за Военновъздушните сили.
Днес в парламента военният министър заяви, че до няколко дни проектът за инвестиционен разход ще бъде предвижен за разглеждане в Министерски съвет и последващото му гласуване в Народното събрание. Едва след това може да започне съществената работа по реализация на проекта.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
11 март – Ден на Ракетните войски и артилерията
10.03.2016, 22:34
Полк. доц. д-р Нелко НеновВсеки народ си има своите светли дати. Имаме ги и ние българите, и дори в нашата история те изобилстват може би повече от други народи. Една от тези дати е 11-13 март 1913г. Два дни на величав героизъм, на дивно себеотрицание и несъкрушима мощ на един смел народ. Преди 103 години българският войник извърши нещо, което трудно може да бъде описано с обикновени думи. Това е безсмъртно, свръхчовешко дело на българското войнство, което остава завинаги символ на беззаветна храброст, военен гений и любов към Отечеството.
Победата при Одрин е уникално съчетание на крилатия бесен устрем на храбрата българска пехота, на самоотвержените действия на нашия инженер в най-предните линии на атакуващите войски, със смелата инициатива на конницата, с продуктивната творческа работа на щабовете, с новаторството на младата ни авиация и дръзките действия на българската флота. Одрин е тържество на българското военно изкуство.........Прочети още
 
Още РВ и А
 
Магическото име на магическия човек - ген. Мицо Гетовски
10.03.2016, 21:00
ген. Мицо ГетовскиТой можеше да е жив и днес. Щеше да е на 91 г. Неговият пръв помощник и достоен наследник през годините в командването на артилерията генерал-лейтенант Димитър Тодоров е в 95-годишнината си. И бодро размахва бастунката по конференции, ръководи ветераните в район "Оборище" и постоянно повтаря: "Дължа го на армията. Продължих започнатото от ген. Гетовски през 1960 г." Младият ген. Мицо Гетовски не е пръв командващ Ракетните ни войски и артилерията. Пръв командир на артилерията в новосъздадената Българска народна армия е участникът в Септемврийското въстание 1923 г., полковникът от Червената армия, ген. Иван Михайлов, следват генералите Ангел Ангелов и Иван Стефанов. Първата тройка е последвана от 35-годишния полковник Мицо Иванов Гетовски от с. Борован, Врачанско.
Много са и днес артилеристите и ракетчиците, които знаят и помнят, тачат по мъжки и по военному своя колега, началник и приятел ген. Гетовски. Не са малко и стигналите и надминалите го по звание и длъжност. Но никому не е прикачено най-точното, почти "народно звание" - "магически"! Българските ракетчици са общопризнати първенци във Варшавския договор. По пътя ни към НАТО една натовска страна, един поне учебен снаряд да бе дала на българските артилеристи, та да имат барем малко покритие думите и напъните им в изпълнение на командата "Бегом към НАТО!"...
Ген. Мицо Гетовски е роден на 8 август 1924 г. в бедно селско семейство. До спасителния 9 септември 1944 г. има още цели двадесет години. А идването му трябва да се подпомага. Тази истина борованчето Мицо, пък и всички мизерстващи, сякаш всмукват с порите си от живота. Основното образование, как да е, избутва. До обяд на училище, след обяд - кога на нивата, кога с кравата. Но гимназията е чак в Бяла Слатина, трябва квартира, такса, някой лев. Записва се, започва, прекъсва за година, работи по тухларниците, продължава... И няма как да не стигне до РМС. Приет е за член, избран е за отговорник на ремсова група още на 15-16 години. Родното му село не е откъснато от борбите за по-добър живот. Партийната и ремсовата организация имат 50-ина членове. Балкана са хванали и 14 партизани. Баща му също е ятак на отряд "Гаврил Генов", майка му и тя помага. Докато в началото на 1944 г. след провал младият Мицо става "Пашката", нелегален и партизанин в ІV чета на "Бачо Киро" от отряд "Гаврил Генов". От септември 1944 г. вече е член на партията. Следва участие в Първата фаза на Отечествената война като доброволец. Завърналият се от фронта Мицо Гетовски е изпратен в школа за запасни офицери, после продължава подготовката му като кадрови офицер във Военното училище. Следва Артилерийската академия "Дзерджински" в Москва. От 1959 г. полк. Гетовски става командващ артилерията. Постигнато е много. Но предстои стократно повече, на вратата на времето чукат Ракетните войски. Генерал Гетовски положи само началото. Напусна ни твърде млад на 12 февруари 1963 г. Генералско звание му е присвоено в края на 1962 г., за да стане и остане най-младият генерал - артилерист и ракетчик.
Източник: http://www.duma.bg/
 
За войските в Заполярието ще бъде създаден арктически ЗРК „Тор“
10.03.2016, 20:34
ЗРК "Тор М-1"Концернът за въздушно-космическа отбрана „Алмаз-Антей“ е започнал разработката на арктически вариант на зенитно-ракетния комплекс с малък радиус на действие „Тор“, се съобщава в пресслужбата на концерна, получено в редакцията на „Лента.ру“. Новият вариант на „Тор“ ще бъде допълнително оборудван за работа в условията на продължителни силни студове. Освен това концернът има намерение да увеличи темповете по работите от държавната отбранителна поръчка.
Перспективният вариант на ЗРК „Тор“ е предназначен за самоотбрана на заполярните военни бази, развърнати в момента в различни райони на руска Арктика от островите от архипелага Земя на Франц-Йосиф до Чукотка. Със завършването на строителството на двата нови завода в Нижни Новгород и Киров, а също и със създаването на Северозападния регионален център в Санкт Петербург, концернът може да увеличи темповете на работа по сключения с Министерството на отбраната договор.
Освен ЗРК „Тор“, „Алмаз-Антей“ продължава изпитанията на зенитната ракетна система със среден радиус С-350 „Витяз“, която трябва да замени остарелите ЗРС С-300ПС. През тази година също е планирано предаването във войската на първия дивизион със зенитно-ракетния комплекс „Бук-М3“. - Още за ЗРК „Тор“
 
Започна сбор на командира на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Груди Ангелов
10.03.2016, 20:21
Днес, 10 март 2016 г., съгласно плана за  дейността на 61-ва мбр през учебната 2016 година, във военен клуб-Карлово започна сборa на командира, който се провежда съвместно със заместник-командира, началника на щаба и заместник-командира по логистичното осигуряване.
Бригаден генерал Груди Ангелов откри сбора като заяви, че тази година акцентът ще бъде новият модел на планиране и провеждане на бойната подготовка на личния състав от бригадата, чието практическо реализиране е вече в ход. Модел, който, след като бъде презентиран, ще бъде подложен на обсъждане.
Този нов модел има за цел да се постигне повече екипност в дейностите, повече мислещи и дейни командири и натрениран личен състав. И всичко това е насочено към постигане на основната мисия, а именно - воденето на комплексна подготовка за придобиване, развитие и поддържане на вече придобитите от личния състав способности и надграждането им на по-високо ниво.
„Убеден съм, че всеки един от вас ще помогне за изпълнение на отговорното предизвикателство за работа по новия модел на подготовка, както и за решаване на предстоящите пред бригадата задачи” – каза командирът на 61-ва мбр.
През следващите два дни ще бъдат представени доклади и презентации, свързани с международната обстановка, противодействие на бежанската вълна, подобряване на логистичното осигуряване и други теми, засягащи цялостния войскови живот в бригадата. Гости на сбора ще бъдат офицери от 2-ра мбр и полковник доц. д-р  Тончев от ВМА-София.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Военнослужещи в Благоевград тренираха борба с масови безредици
10.03.2016, 16:18
Съгласно „Програмата за подготовка за участие на военните формирования от Сухопътните войски по поддръжка на органите на МВР за охрана на държавната граница на Република България с Република Гърция”, на строевия плац на военно формирование 26400 – Благоевград вчера се проведе тактико-специална подготовка на личния състав на формированието от представители на Национална служба „Жандармерия”. Темата на проведеното занятие беше: „Борба с масови безредици и контрол над тълпа”, съобщават от КСВ.
Личният състав на формированието бе  обучаван по редица учебни въпроси, като безредици с цивилни,  тактически строеве за контрол на тълпата с цел възстановяване на обществения ред и др.
По време на занятието представителите на Национална служба „Жандармерия” обърнаха специално внимание на необходимите мерки за безопасност по време на изпълнението на задачи, свързани със строеве за контрол на тълпа и приведоха много примери и поуки от практиката.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
При успешно изпитание на нова версия на ракетата SM-6 е била потопена фрегатата „Reuben James“
10.03.2016, 16:11
Извадената от въоръжение фрегата Reuben James (FFG-57) е била потопена по време на изпитания на модификация на американската зенитна управляема ракета SM-6, предназначена да поразява морски цели (ASuW).
На 18 януари ракетата е бил изстреляна от борда на разрушителя John Paul Jones (DDG-53), намиращ се в района на Хавайските острови.
„Изпитанията са демонстрация на концепцията ‘distributed lethality’на ВМС на САЩ - тактика за разполагане на разпръснати кораби за увеличаване на нападателната мощ и даваща нови възможности за действия на командира на съвместните сили”, съобщават от фирмата производител Raytheon.
Новината за изпитанията идват след съобщението за новата модификация ASuW на SM-6, направена през февруари от министъра на отбраната на САЩ Аш Картър. „Ние ще създадем съвсем нови способности чрез модифициране на SM-6, така че освен за противоракетна отбрана, тя може да поразява противниковите кораби на големи разстояния”, информира министърът. Проектът, част от програмата на стойност 2.5 милиарда долара за закупуване на ракети през следващите пет години, ще въоръжи фрегатите и разрушителите на американските ВМС със свръхзвукова ракета (Mach 3.5) и обхват от 200 морски мили (около 380 км).
Потопената цел, фрегатата Reuben James, е извадена от въоръжение през 2013 г. след 27 години в експлоатация. Фрегата е описана в романа Red Storm („Червената буря”) с автори Том Кланси и Лари Бонд (Tom Clancy и Larry Bond novel Rising и във филма The Hunt for Red October (Преследването на „Червения Октомври”), в който участва друг кораб.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Руското министерство на отбраната купува 5 делфина
10.03.2016, 13:55
Руското министерство на отбраната реши да купи пет делфина от вида Афала, предаде Вести.ру. От документите, публикувани в сайта за държавни покупки, става ясно, че цената на животните е 1,75 млн. рубли.
Министерството на отбраната на Русия ще се сдобие с делфини с дължина на тялото от 2,3 до 2,7 м. Подчертава се, че делфините „трябва да проявяват двигателна активност“. Освен това се посочва какъв да бъде полът и възрастта им – две женски и три мъжки на възраст от 3 до 5 г.
Делфините ще бъдат уловени в присъствието на ветеринар, специалист по морски бозайници. Животните ще бъдат превозени с товарен камион във вана с морска вода. Делфините ще прекарат един месец под карантина в базата, предоставяна от изпълнителя. С каква цел Министерството на отбраната се нуждае от делфини, не се съобщава.
В края на 2014 г. в медиите се появиха съобщения, че Черноморският флот на Русия провежда учения с бойни делфини. От военното ведомство тогава опровергаха тази информация. „Няма никаква нужда от използването на екзотични способи за охрана на прилежащата акватория“, каза Игор Конашенков, официален представител на Министерството на отбраната на Русия. - Още бойни делфини
Източник: http://www.cross.bg/
 
„Гардиън“: Великобритания ще подари на България 40 военни автомобила
10.03.2016, 08:57
Land RoverВеликобритания ще подари на българското правителство военни автомобили в помощ на граничната полиция, съобщава вестник „Гардиън“ (TheGuardian.com), цитирани от bTV. Британският министър на отбраната Майкъл Фалън е дал разрешение за предаването на над 40 автомобила „Ленд Роувър“ (Land Rover Defender), които ще бъдат използвани за залавяне и връщане на бежанци по границите на България с Турция и Сърбия. Решението разгневи правозащитниците, които твърдят, че българските правоохранителни органи връщат неправомерно кандидати за убежище в Турция, често – след като ги бият и ограбват.
През октомври бежанец от Афганистан беше застрелян на границата, припомня британският вестник.
Има предположения, че решението за „подаръка“ е било взето през декември 2015 г., когато премиерът Дейвид Камерън посети България в замяна на българска подкрепа за исканията на Лондон пред Брюксел, пише изданието.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
САЩ разполагат три ‘стелт’ бомбардировача В-2 в Диего Гарсия
10.03.2016, 08:42

B-2Американските ВВС прехвърлиха три ‘стелт’ бомбардировача В-2 във военновъздушната база, разположена на остров Диего Гарсия в Индийския океан, съобщава Air Force Times.
„В-2 Spirit ще участват в тренировъчни полети с ВВС на приятелски и съюзнически на САЩ държави”, се казва в съобщението на Стратегическото командване.
Разполагането на В-2 на Диего Грасия идва по време на повишено напрежение с Китай, свързано със спорните острови в Южнокитайското море.

Миналата седмица в региона бе изпратена авионосна група начело със самолетоносача USS John C. Stennis (CVN 74), ескортиран от две фрегати и два разрушителя. - Още за В-2
Източник: http://www.pan.bg/

 
NI: САЩ подцениха бързината на Русия да създава нови самолети
10.03.2016, 08:36
Су-34Пентагонът недооцениха темповете на развитие на военното самолетостроене в Русия и в Китай и сега ВВС на САЩ се оказаха уязвими, пише Дейв Маджумдар в National Interest. След края на Студената война САЩ не предполагаха, че Русия и Китай могат толкова бързо да покажат нови разработки самолети, обаче сегашните успехи на двете страни показаха, че американците са грешили, пише изданието с позоваване на генерал-лейтенанта от ВВС Джеймс Холмс.
Например Пентагонът взе „преждевременно решение” за прекратяване на производството на многоцелевия изтребител от пето поколение F-22 Raptor и започна разработка на по-съвременни изтребители. Досега са произведени само 187 изтребителя F-22 и е малко вероятно САЩ да възобновят производството му, защото ще са нужни големи финансови вложения, напомня експертът.
Американските ВВС станаха уязвими пред новите руски разработки в областта на ПВО, например пред зенитноракетните комплекси С-400. Според генерал Холмс, превъзходството във въздуха на фона на развитието на съвременните системи за ПВО е нещо повече от водене на въздушен бой. Съвременните бойни самолети трябва да отстранят ПВО или да неутрализират нейните заплахи с помощта на „средствата на електронната борба или кибератаки”. Американските самолети засега нямат такива възможности, пише NI.
Сега в САЩ разработват летяща бойна платформа от следващо поколение – нов самолет, който ще може да съвместява функциите на изтребител и бомбардировач. Процесът обаче се движи бавно. На американските ВВС ще им трябва нов изтребител към 2030 г. по-вероятно към тази година Пентагонът няма да може да създаде нов самолет като започне от нулата. Според Джеймс Холмс, САЩ искат д получат новата машина колкото се може по-бързо и „не могат да си позволят още една 20-годишна програма на разработка”.
По-скоро американците ще използват вече съществуващите F-22 или F-35 като платформа за новите разработки, се казва в публикацията на Дейв Маджумдар.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Първи полет на полски пилот на M-346
10.03.2016, 08:25
Полските ВВС скоро ще получат първия си съвременен учебно-тренировъчен самолет.
На 2 март 2016 г. подполковник Конрад Мадеж стана първият полски летец, който пилотира M-346 Master – учебно-тренировъчен реактивен самолет за напреднало обучение, който ще замени остарелите TS-11 Iskra на полските ВВС.
Мадеж извърши полета заедно с летец-изпитател на Finmeccanica от летището на компанията Лече Галатина в Италия, което е и база на 212-та ескадрила (от състава на 61-во авиокрило), експлоатираща Т-346 (италианското обознаение на M-346 Master)
Подполковник Конрад Мадеж е командир на 48-ма тренировъчна авиоескадрила, дислоцирана в 41-ва тренировъчна авиобаза в Деблин.
Полските ВВС ще получат осем самолета М-346, първите четири от които вече са на поточната линия на завода на Finmeccanica. Очаква се е да бъдат доставени в Полша през месец ноември 2016.
В рамките на договора са включени и програма за обучение и свързаната с нея наземно оборудване, полетен сумулатор, тренажор за катапултиране и други.
Междувременно шест полски пилота са на обучение в 61-во авиокрило, които след завършване на курса ще станат инструктори на М-346 в тренировъчната база в Деблин.
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Още за обсъжданите промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили - ЧАСТ ПЪРВА
09.03.2016, 21:27
С предлагания проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ) се цели усъвършенстване на нормативната уредба, регламентираща дейността на въоръжените сили и правомощията на органите за тяхното ръководство и командване, като част от политическите усилия и воля за реализация на резултатите от прегледа на способностите на въоръжените сили и приетата с решение на Народното събрание от 25.11.2015 г. Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили  на Република България 2020 (Програмата). Измененията и допълненията в закона отразяват стриктно определените в Програмата параметри за развитие и основните насоки за изграждане на отбранителните способности на въоръжените сили. Отчитайки рисковете и заплахите при променената геостратегическа среда за сигурност в Европа и света, се определят и областите от способности на въоръжените сили, които трябва да се развиват приоритетно. Законодателна регламентация намира съчетаването на програмният принцип за управление на ресурсите за отбрана,  с проектното управление на модернизацията на въоръжените сили........Прочети още
 
Още за обсъжданите промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили – ЧАСТ ВТОРА
 
На 97 години почина легендарният генерал Кирил Косев
09.03.2016, 20:04
Кирил КосевНа 97-годишна възраст почина една от последните легенди на комунистическия строй - генерал Кирил Косев, съобщиха от семейството му. След демократичните промени той бе разжалван от до звание редник от генерал полковник - единствен случай в историята на българската армия.
Указът е издаден от президента Желю Желев.  Въпреки обжалването и липсата на каквито и да е законови мотиви той така и не бе реабилитиран, включително и от червения президент Георги Първанов........Прочети още
 
Български и американски офицери ще обменят опит по критериите и оценката на бойните способности на военните формирования от СВ на двете страни
09.03.2016, 16:30
Съвместен семинар на тема „Запознаване с концепцията, процедурите, подготовката и провеждането на сертификации и оценка на бойните способности на сухопътни формирования и щабове от въоръжените сили на САЩ” започна вчера, 8 март, в Министерството на отбраната. Той беше открит от началника на отдел „Бойна подготовка” в командването на Сухопътните войски – полковник Маргарит Михайлов.
Тридневният форум е  организиран от дирекция „Операции и подготовка” – МО, съвместно с офиса за отбранително сътрудничество към посолството на САЩ в Република България. От българска страна в него участват офицери от дирекция „Операции и подготовка”, СКС, КСВ и Инспекторат на МО, а от страна на САЩ - офицери от Съвместния многонационален тренировъчен център на въоръжените сили на САЩ в Европа (JMRC) – Хохенфелс, Германия. Целта е да бъде обменен опит за подготовката и провеждането на сертификации и оценки на бойните способности на сухопътни формирования и щабове. Участниците ще дискутират и въпроси, свързани с областите и критериите от   използваната в българските Сухопътни войски програма за оценка на бойните способности на декларираните за колективната отбрана на Алианса щабове и формирования – CREVAL и аналогичната, използвана в сухопътните формирования на САЩ.
Натрупаните знания ще спомогнат за повишаване на подготовката за изработване и прилагане на критерии за оценка на формированията от силите за отбрана от Сухопътните войски на Българската армия, които не са декларирани за участие в колективната отбрана на Алианса.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Празник на Ракетните войски и артилерията на БА
09.03.2016, 15:47
Във връзка с Празника на Ракетните войски и артилерията на БА на 11.03.2016 г. в 11.30 ч. (петък) да положим цветя на паметника и почетем паметта на загиналите за България артилеристи от 6-ти Сливенски артилерийски полк!  (място-бившите казарми, 100 м. след Колодрума, в дясно, посока Бургас)
На 13 (1) април 1889 г. в гр. Сливен се формира 6-ти артилерийски полк.
В навечерието на Балканската война полкът има три скорострелни отделения 75 мм оръдия „Шнайдер”- френско производство и две нескострелни отделения 87 мм немски оръдия „Круп”.
Общият брой на мобилизираните офицери е 46, подофицери и войници – 2585.
Полка взема участие в боевете на 9-10.Х.1912 г. в околностите на Одрин, на 4-5.ХІ. 1912 г. при атаката на Чаталджа.
Едно от изключителните събития в нашата история, връх на бойната слава на българската армия е превземането на Одрин, което става факт след упорити битки на 11, 12 и 13.03.1913 г. и с участието на 6-ти артилерийски полк при щурма на източния сектор. Полкът взема участие и в Междусъюзническата война 1913 г., в боевете срещу гърците в състава на 3-та Балканска дивизия в края на юни и началото на юли в северна Гърция, Кресненското дефиле, Симитли и Горна Джумая/Благоевград/.
През 1915-1917 г. в Първата световна война полка воюва в състава отново на 3-та Балканска дивизия на Македонския фронт-при Страцин, Признен, Каймак-Чалан, завоя на р.Черна.
През октомври 1918 г. е в състава на 2-ра пех. Тракийска дивизия и участва в боевете за Дренска планина и Овчо поле.
В памет на загиналите сливенски артилеристи по бойните полета във войните за национално обединение през 1912-1913 г. и 1915-1918 г. по инициатива на подп. Ст. Сотиров, началник на 6-то арт. отделение, подета през 1923 г., с дарения от войници и офицери от 105 044 лв. е изграден паметник на артилериста, открит на 21.11.1926 г., който и днес сочи към Одрин. Заедно с имената на 379-та загинали – генерали и офицери, подофицери, канонири, бомбардири и войници е изписано: "На тези, които останаха да ни чакат по бойните полета"
Имена на славата: Ак-Бунар, Мезалък, Провадия, Кайпа, Чаталджа, Калфа, Одрин, Кукуш, Калиново, Лахана, река Саз, Сали-Ага, Кресненско дефиле, Симитли, Горна Джумая, връх Киселица, Страцин, Върбово, Сурдулица, Феризович, Гиляни, Суха река, Люта глава, Призрен, Чеган, Метерис тепе, Нидже планина, Каймак-Чалан, Завоя на Черна, Морихово, Дренска планина, Клепа, Овче поле
o.р полковник Александър Александров
 
САЩ купуват още осем двигателя РД-181 от Русия
09.03.2016, 15:35
Американската корпорация Orbital Sciences Corporation е взела решение да купи още осем руски ракетни двигателя РД-181, съобщи НПО „Енергомаш”, предаде РИА Новости.
„Корпорацията Orbital Sciences Corporation е взела решение да купи още осем руски ракетни двигателя с течно гориво РД-181 (експортен вариант на РД-193) от НПО „Енергомаш“, се казва в съобщението.
Американците съобщили своето намерение след резултатите на одита за качество. Договорът за двигателите е сключен през 2014 г., като те се използват в първата степен на ракетите-носители Antares.
Русия доставя на САЩ също и двигатели РД-180, които се използват при първата степен на ракетите-носители Atlas V от американският консорциум United Launch Alliance. В края на миналата година беше обявен договор за доставката на още 20 такива двигатели до 2020 г.
Американският сенатор Джон Маккейн не веднъж е призовавал властите в САЩ да се откажат да купуват руски двигатели.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Японка пое командването на ескадрен миноносец за първи път във флота
09.03.2016, 12:48

Miho OtaniКакто съобщават японските медии, на 29 февруари 2016 г. в Йокосука се състояла церемония по встъпването на 44-годишната командер Михо Отани (Miho Otani) в длъжност командир на ескадрения миноносец DD 152 Yamagiri. Тя е първата жена командир на ескадрен миноносец в историята на японския флот.

Преди това Михо Отани от март 2013 г. е командвала учебния кораб TV 3513 Shimayuki (бивш есминец DD 133 тип Hatsuyuki), а преди това е била старши помощник на командира на разрушителя DD 151 Asagiri.
Съобщава се, че в командвания сега от командер Отани боен кораб се намира екипаж от 220 души, от които 10 жени. За тях на кораба са направени отделни кубрици и тоалетни.

Всичко в японските ВМС се наброяват около 2400 военнослужещи-жени, от общата численост 42 хиляди военнослужещи.
Командваният от Отани разрушител Yamagiri е построен през 1989 г. Дълъг е 137 метра, водоизместимост – 4200 тона и има скорост 30 възла.

 
Обявиха подизпълнителите в проекта B-21
09.03.2016, 09:47
ВВС на САЩ обявиха седем основни подизпълнителя, които ще работят по създаването на новия стратегически бомбардировач Northrop Grumman B-21. Това стана на 7 март 2016 г.
По време на брифинг в Пентагона, секретарят по въпросите на ВВС Дебора Лий Джеймс обяви, че в програмата B-21 са включени и компаниите Pratt & Whitney, BAE Systems, Spirit Aerosystems, Orbital ATK, Rockwell Collins, GKN Aerospace и Janicki Industries. Тя не дава детайли за участието на отделните компании, но то лесно може да бъде разгадано.
Pratt & Whitney е производител на авиационни двигатели и както се предполагаше ще доставя и двигателите за новия бомбардировач. Все още не е ясно с колко мотора ще разполага той, но най-разпространеното мнение е, че те ще са два.
Spirit AeroSystems е специализирана компания за изработката на големи елементи от конструкцията на летателните апарати, като например изработва фюзелажите за Boeing 737.  Orbital ATK има сходно портфолио и явно двете компании ще доставят елементи от фюзелажа.
Американският клон на BAE Systems е специализиран в създаването на системи за РЕБ. Rockwell Collins създава авионика. GKN Aerospace и Janicki Industries са заети в създаването на специални системи и агрегати и нови материали.
Само преди две седмици бе обявен официалния индекс на новия американски стратегически бомбардировач и бе показана негова илюстрация. За сега от Пентагона не дават повече детайли за него. Известно е, че трябва да бъде приет на въоръжение около средата на следващото десетилетие.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Военен самолет на САЩ се разби в Северен Ирак, няма жертви
09.03.2016, 08:32
Beechcraft B300 Super King Air 350 Военен самолет Beechcraft B300 Super King Air 350 (р.н. N6351V) на САЩ се разби в северната част на Ирак, но и четиримата членове на екипажа са оцелели, отървавайки се с наранявания с различна тежест, съобщи Пентагонът. Инцидентът е станал в събота край северния град Ербил, съобщава Ройтерс. - (видео)
От този град, който се счита за столица на Иракски Кюрдистан, е бил изпратен екип за издирване и спасяване, който пристигнал на мястото на катастрофата „в рамките на 4 минути“.
„Всичко беше свършено много бързо“, отбеляза пресслужбата на Министерството на отбраната на САЩ. Ведомството подчерта, че катастрофата на армейския самолет не е настъпила в резултат на вражеско нападение, а може би и по технически причини. Обстоятелствата около инцидента се разследват.
 
Пентагонът отново планира да тренира бойци за сирийската опозиция
09.03.2016, 08:12

Lloyd AustinКомандващият на армията на САЩ в Близкия изток ген. Лойд Остин (Lloyd James Austin III) заяви, че Пентагонът иска да възобнови програмата за трениране на бойци за опозицията в Сирия за борба с „Ислямска държава“, предаде РИА Новости.
„Поисках разрешение да се възобновят усилията ни по подготовката, но с друг подход“, заяви генералът по време на свое изслушване пред Сената на САЩ.

Според него в момента Пентагонът предлага да се проведе краткосрочна подготовка на неголеми групи бунтовници. През миналата година министерството на отбраната на САЩ планираше да подготви хиляди бойци, но след като на практика бяха подготвени значително-по-малко, програмата бе прекратена.
Според Остин Русия едва ли ще остане в Сирия задълго. „Личното ми мнение е, че Русия навлезе в Сирия без желание да остане задълго там“, добави той.
Източник: http://m.focus-news.net/

 
САЩ в преговори за разполагане в Австралия на бомбардировачи В-1
09.03.2016, 08:03
В-1САЩ разговаря с правителството на Малкълм Търнбул за разполагането на бомбардировачи с голям обсег В-1 в рамките на по-нататъшното укрепване на връзките между двете страни на фона на нарастващите опасения от действията на Китай в региона.
САЩ и нейните съюзници трябва да „поддържат надеждна бойна мощ” в условията на китайското „милитаризиране” на Южнокитайското море, заявяви в Канбера командирът на американските ВВС към Тихоокеанското командване на САЩ генерал Лори Робинсън.
Според генерал Робинсън увеличаващото се военното присъствие на Китай повишава риска от „грешна оценка”, при което може да избухне конфликт вследствие на неочакван инцидент.
За засилване н военните връзки е необходимо американски бомбардировачи и самолети-цистерни да се разполагат на ротационен принцип в северната част на Австралия, вместо да се провеждат епизодично учения. За целта САЩ водят преговори за разполагане на ротационни сили и авиация във военновъздушните бази Тиндал и Дарвин. Все още се дискутира кога да започне ротацията, колко често и с каква продължителност ще е тя.
Според разглежданите варианти е и разполаган на бомбардировачи В-52 или В-1. Първите вече няколкократно са участвали в учения в Австралия. Но присъствието на В-1 Lancer ще е значително по-ефективно, тъй като той има по-голям боен обхват и по-бързо може да достигне до спорния район на Южнокитайското море.
Когато миналата година за първи път бе оповестена вероятността В-1 да лети от бази в Австралия, Канбера отрече, но едва след като Пекин изрази „сериозна загриженост” за тази перспектива.
B-1 активно участва в операциите срещи талибаните в Афганистан и срещу ИД в Сирия и Ирак. - Още за В-1
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
С дронове пазим границата по-ефикасно и по-евтино
08.03.2016, 21:16
Узаконеното вече предложение войскови формирования да участват в охраната на границата е усилие в правилната посока. Но дали е достатъчно, за да се изпълни не формално, а реално важната задача?!
Защото за 25 г. граничните райони тотално обезлюдяха. От 2-милионния ни резерв не остана и следа, “мъдреци” премахнаха всички заграждения, а Българската армия като състав и оборудване отдавна не отговаря дори и на мъгляво оценените заплахи в непосредствена близост до родните ни граници.
Тогава как да се пазим?........Прочети още
 
Падането на възрастта за прием на войници ще влезе в сила от следващата година
08.03.2016, 16:58
Министерството на отбраната има намерение да намали горната възрастова граница за прием на войници. Тя пада от 32 на 28 години. Целта, според министърът на отбраната Николай Ненчев, е подмладяване на войнишкия състав.
Ако Народното събрание гласува този текст, той ще влезе в сила от 1 януари 2017 г., става ясно от проектопромените. В мотивите е записано, че това отлагане ще гарантира нормалното функциониране на военните формирования от въоръжените сили, предвид съществуващата към момента недобра комплектованост на войнишките длъжности. И още - чрез предлаганата преходна разпоредба ще се осигури и възможност за законосъобразното провеждане на откритите към настоящия момент процедури за приемане на военна служба на войници, които ще приключат към края на годината.  
Предвижда се от 1 януари следващата година да влезе в сила и разпоредбата, според която срокът на договора за военна служа на войниците може да бъде удължаван не повече от три пъти, като общата продължителност на удължаването не може да превишава 15 години. Целта е с трите години от първия договор да се съберат 18 години изслужени по Закона за отбраната и Въоръжените сили, което, според последните промени в Кодекса за социално осигуряване, ще даде възможност след навършване на определена възраст да се пенсионират по чл. 69 на КСО.
Подобно отлагане обаче не се предвижда за намаляването на пределната възраст за служба на войниците от 50 на 46 г. Този текст ще влезе в сила веднага след приемането на поправките и ще се отнася както за постъпващите, така и за заварените войници и матроси.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Пентагонът обяви елиминирането на 150 джихадисти в Сомалия
08.03.2016, 16:10
Над 150 ислямистки бойци на „Шабаб” са били убити в събота с въздушни нападения на американската армия в Сомалия, съобщи снощи Пентагонът, цитиран от АФП.
Според министерството на отбраната ислямистите подготвяли нападение от лагера си, разположен на около 200 километра на север от сомалийската столица Могадишо.
В борбата си против тероризма САЩ редовно провеждат операции против милициите на "Шабаб" (или "Аш Шабаб"), организация, свързана с Ал Кайда. Но равносметката от последната операция изглежда изключителна, пише в. „Монд”. Тя надхвърля броя на всички ислямисти, убити от американската армия в Сомалия от 2003 г. насам – между 113 и 136 души по различни преценки.
Терористите на "Шабаб" се готвели да напуснат лагера, в който тренирали,и „представлявали непосрдствена заплаха за САЩ и силите на Африканския съюз в страната”, е пояснил говорителят на Пентагона Джеф Дейвис.
В момента САЩ имат 50-ина войници в Сомалия. Те действат като съветници и помощници на местните сили за сигурност.
Питър Крук, пресаташе на Пентагона, уточнил, че бомбардировките са проведени при самоотбрана, но не дал подробности за заплахата, която са представлявали ислямистите.
Подобни тайни бомбардировки, извършвани често от дронове в страни, където САЩ официално не са във война - като Сомалия, Пакистан или Йемен, са редовно критикувани от правозащитни организации.
Бунтовниците от „Шабаб” засилиха операциите си в Сомалия от началото на годината.
Прогонени от Могадишу през 2011 г., техните сили бяха загубили и голяма част от бастионите си в страната, макар че контролират обширни селски зони. Но според експерти, цитирани от "Монд", в последните месеци те се активизират, възползвайки се както от слабостта на правителството, така и от неубедителното представяне на африканските сили (Амисом).
През януари джихадистите атакуваха лагер на кенийския контингент от Амисом в Ел Аде, в южната част на страната. Миналата седмица две коли бомби убиха над 14 души в столицата, а други 30 цивилни загинаха при самоубийствен атентат пред ресторант в Бедоа, в югозападната Сомалия.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Иран тества балистични ракети
08.03.2016, 12:55
Shahab-3Иранският Корпус на гвардейците изпита няколко балистични ракети, базирани в силози в страната. Това е част от военно учениe, съобщава местната медия ISNA, цитирана от „Джерусалим пост”.
Изпитанието има за цел „да покаже възпиращата сила на Иран и също така възможностите на Ислямската република да се противопостави на всяка заплаха срещу (Ислямската) Революция, държавата и суверенитета на страната”, допълва ISNA.
През януари САЩ наложиха санкции на Иран заради ракетната програма на страната – почти веднага, след като отмениха рестриктивните мерки срещу Ислямската република във връзка с ядрената програма на персийската страна.
През октомври Иран тества балистична ракета „Емад”. ООН обяви, че ракетата е способна дa нoси ядрен заряд, което е в нарушение на наложена резолюция от Съвета за сигурност на световната организация.
Източник: https://news.bg/
 
Столтенберг: Русия се опитва да внесе разкол в НАТО
08.03.2016, 12:43
Йенс СтолтенбергГенералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви във вторник (8 март), че напоследък Руската федерация е все по-напориста в опитите си да стряска съседите си и да раздели НАТО, съобщи вести.ру.
„Онова, на което сме свидетели отдавна, е една напориста Русия, която, използвайки най-различни средства, се опитва да сплаши съседите си и да раздели алианса“, каза той.
Столтенберг отбеляза също, че НАТО не може да не е обезпокоен от усиленото руско присъствие в Сирия. Според него в отговор на този процес алиансът засилва присъствието си в редица региони – по-специално в Средиземноморието и Източна Европа.
Според Столтенберг опитите на Русия да разруши НАТО няма да се увенчаят с успех, тъй като членовете му съвместно реагират на тази заплаха, а икономическите санкции, наложени от Европа, САЩ и други държави, са дали своя принос за потискането на тези дейности от страна на Москва.
 
САЩ загубили 19 пилоти в битката с "Ислямска държава"!
08.03.2016, 09;47
 Дебора Ли Джеймс Американските ВВС са загубили пилоти по време на операциите против групировката „Ислямска държава”, съобщи министърът на ВВС Дебора Ли Джеймс.
„Ние загубихме 19 летци. От тях 8 загинаха в резултат от действията на противника”, заяви министърът на брифинг в Пентагона. Обикновено в сянка остават полетите за специални задачи или на спомагателната авиация – транспортна и вертолетна.
Барак Обама обяви за създаването на международна коалиция против ИД на 10 септември 2014 г. По това време САЩ вече бомбардираха позиции на терористите в Ирак със санкции на Багдад. Бомбардировките в Сирия са без мандат от властите в страната, които я представят в ООН.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Украинската фрегата “Гетман Сагайдачний” пристигна в Турция за получаване на военно оборудване
08.03.2016, 09:19
фрегата “Гетман Сагайдачний”Флагманът на военноморските сили (ВМС) на Украйна фрегатата U-130“Гетман Сагайдачний” в понеделник пристигна в Истанбул, за да получи предаденото от турското правителство военно оборудване, пише одеското издание „Думская“, предаде ТАСС.
„Флагманът на военноморските сили (ВМС) на Украйна фрегатата “Гетман Сагайдачний” и корабът за размагнитване U-811 „Балта“ напуснаха Одеса и пристигнаха днес в турски Истанбул“, пише изданието. Позовавайки се на свои източници във ВМС на Украйна, „Думская“ твърди, че „корабите ще посетят една от турските военноморски бази, за да получат оборудването за украинските въоръжени сили“.
По-рано украинското правителство съобщи, че Турция се е съгласила да предаде безплатно военно имущество на стойност 810 хил. долара. В частност, става дума за униформи, бронирани жилетки, спални чували и походно оборудване.
Фрегатата “Гетман Сагайдачний” е пусната на вода през 1992 г. и влиза в състава на ВМС на Украйна година по-късно. В момента тя е флагман и единственият кораб от такъв клас.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Вторият китайски самолетоносач ще бъде по-голям
08.03.2016, 09:04
Вторият китайски самолетоносач ще е по-голям и на него може да се базират освен изтребители J-15, също и самолети за ДРЛОиУ, за борба с подводници и вертолети за бойно търсене и спасяване. Новият кораб ще разполага с повече боеприпаси, самолети и гориво, които ще подобрят неговата бойна ефективност и продължителност на плаване.
Първият самолетоносач на Китай е с водоизместимост от 50 000 тона.
Строителството на втория китайски самолетоносач, който изцяло е проектиран в Китай, бе оповестено от говорителя на МО на 31 декември 2015 г. - Още китайски самолетоносачи
Източник: http://www.pan.bg/
 
Защитата на Отечеството – на доброволен принцип?!
08.03.2016, 08:54
Подготвените промени в Закона за резерва на Въоръжените сили са много любопитен прочит на Конституцията на Република България. Текстовете са предоставени за обсъждане и мнения на парламентарните групи. Очаква се след това за бъдат публикувани на сайта на МО и, разбира се, внесени в Министерския съвет, което по план трябваше да се случи до края на февруари.
За прочита на Конституцията
В чл. 59 на Основния закон на Републиката е записано: „(1) Защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2007 г., в сила от 1 януари 2008 г.) Подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон.”
Добре е, че в предстоящите промени на закона този въпрос е регламентиран в отделна глава „Подготовка на гражданите за защита на отечеството”. В общите положения обаче се въвежда текстът, че подготовката на гражданите за защита на отечеството се извършва на доброволен принцип. А тези, които не искат? В Конституцията не пише „подготовката на някои граждани”.......Прочети още
 
Защо се налага промяна на закона за резерва и какво трябва да се направи?
08.03.2016, 08:45

Полковник от запаса Цанко Цанков През последните няколко месеца сме свидетели на разгорещена дискусия в медиите на въпроси, които се отнасят до резерва на въоръжените сили. Това е разбираемо поради факта, че нашето общество все още вижда в лицето на Българската армия  гарант за защита на териториалната цялост на страната ни, както е било през годините.

Въпросът с подготовката на населението за защита на страната е важен, но в интерес на истината следва да се подчертае че в последните, нека кажем 15 години, той бе силно  подценяван. Направеният опит през 2007 г. за разискване по въпроса за резерва бе провален поради различните мнения, които изразяваха  институции, носещи отговорност за него. Напредък се постигна през 2012 г. с приемането от Народното събрание на Закон за резерва на въоръжените сили......Прочети още

 

 
Новите изтребители на армията станаха кораби
07.03.2016, 22:17
МиГ-29Проектът за покупка на нови изтребители за бойната авиация въобще не фигурира в плана на Министерството на отбраната за 2016 г. Това стана ясно от публикувания от МО документ с целите на министерството, които трябва да бъдат реализирани през тази година. За сметка на това обаче се дава приоритет на друг проект, който изненадващо се появи в края на миналата година - строеж на нови бойни кораби. До края на годината МО предвижда да се модернизират старите белгийски фрегати и да се реализират поне 15% от проекта за нов боен кораб. Споменава се и ремонтът на МиГ-29 от Полша, ремонт на самолетите L-39, Пилатус, и на хеликоптерите Ми-17. За нови изтребители няма и дума, въпреки че за тях бяха отпуснати целево 80 млн. лв. в бюджета на МО извън капиталовите разходи след намеса на премиера Бойко Борисов.
Отпадането на изтребителите става въпреки многократните обещания на военния министър Николай Ненчев, че проектът ще започне тази година. Миналата седмица той дори поиска да бъде обсъден в Съвета по отбрана заедно с депутати от ресорната парламентарна комисия. Те обаче деликатно отказаха с мотива, че са ангажирани. Неофициално се разбра, че подозират министъра, че иска да ги натовари с отговорност, която е негова - каква да е процедурата за придобиване на нови изтребители и предлагането й на Министерския съвет. Отпадането на проекта обаче странно съвпада с думите на премиера отпреди 2 седмици, че договор за купуване на нови изтребители ще бъде подписан след няколко години, като дотогава ще има преговори.
Все по-реален става и сценарият за подписване на договор за съвместна охрана на въздушното ни пространство с друга държава от НАТО. По неофициална информация той вече се подготвя. От публикувания план става ясно, че ще се разчита само на ремонтираните от Полша МиГ-29, които обаче ще бъдат готови едва към края на годината. Дотогава армията ще остане без авиация.
Целите на МО повдигат още въпроси. Първият е как ще бъдат изхарчени отпуснатите целево 80 млн. лв. Не е ясно и по каква причина проектът за корабите измества този за изтребителите, след като ВВС е в плачевно състояние, а за корабите също бяха отпуснати допълнително 80 млн. лв. Едно от обясненията е силното лоби на военноморските сили. Същият сценарий се разигра през 2007 г., когато изненадващо проектът за построяването на нови корвети за армията измести изтребителите. Дори се стигна до избор на френската компания "Армарис". Проектът обаче беше прекратен по време на първия кабинет на ГЕРБ с аргумента, че няма пари.
*********************
МО предлага да се узаконят полетите на властта с машини на бойната авиация. "Ако Авиоотряд 28 не е в състояние да изпълнява специални полети, това да правят военно-въздушните сили със свои вертолети, самолети и екипажи", гласи поправка в Закона за гражданското въздухоплаване, цитирана от otbrana.com. Разрешение ще дава министърът по предложение на началника на отбраната. Който ползва самолета или хеликоптера, трябва да възстанови изразходваните средства в бюджета на МО. Дава се пример, че в САЩ, Швеция, Белгия и др. въздушният превоз на държавните глави и осъществяването на специални полети за нуждите на държавното ръководство е задача на ВВС. Пътуването на премиера с военни машини предизвика скандал след първия му мандат и проверка на прокуратурата, на което той отговаряше, че така военните пилоти поддържали форма, тъй като нямат достатъчно летателни часове.
Източник: http://www.segabg.com, Панайот Ангарев
 
Руско частно конструкторско бюро създаде самолет за ВКС
07.03.2016, 20:43
СР-10В края на декември 2015 г. в руското небе излетя лекият реактивен двуместен учебно-тренировъчен самолет (УТС) СР-10. Това се превърна в сензация: за първи път в историята на руската авиация частно конструкторско бюро, без финансова подкрепа от държавата, създаде „от нулата“ самолет, който в перспектива може да измести от пазара самолетите на „слоновете“ в руската авиационна промишленост.
Учебно-тренировъчният самолет СР-10, направен изцяло от руски части, ще бъде междинен „летящ чин“ между лекия Як-152 за първоначална летателна подготовка на военните и учебно-бойния Як-130. Засега тази ниша е заета от чешкия L-39.
Направен е в Кавказ. Характерът му е нордически
„На руските ВВС им е необходим лек, опростен и евтин учебно-тренировъчен реактивен самолет, с който да бъде заменен паркът от L-39, и руските военни проявяват интерес към проекта СР-10. ... При това, в сравнение с Як-130, Миг-АТ не можа да се получи по-опростен и по-евтин, и сега има „ножица“ между УТС Як-152 за първоначално обучение и учебно-бойния Як-130“, заяви в интервю за специализирания сайт „АвияПорт“ директорът на „Конструкторско бюро „Съвременни авиационни технологии“ (КБ САТ) Максим Миронов.
Реактивният едномоторен самолет с висока маневреност и с обратна стреловидност на крилата СР-10, разработен от частно КБ в Москва и направен в авиационния завод в гр. Махачкала, получи неофициалния прякор „дагестанеца“. Рядко срещаната аеродинамична компоновка, придаваща на самолета футуристичен вид, прави по-лесно неговото пилотиране. Машината дори „прощава“ някои грешки на пилота, които неизбежно възникват в процеса на обучение. При това самолетът няма никакви ограничения спрямо фигурите от висшия пилотаж. С СР-10 курсистите могат да изпълняват същите ефектни трикове, както и с бойните самолети от 4 и 4+ поколения (Су-27, Су-35, МиГ-29).
На базата на СР-10 може да се разработи проект за комплекс с безпилотен летателен апарат „Аргумент“ – безпилотната версия на СР-10. Информация за разработката вече е представена за разглеждане от Министерството на отбраната на РФ, но все още няма решение за бъдещето на този безпилотен летателен апарат.
Реактивният пробив в частното самолетостроене
„Това е пробив в частното самолетостроене. Създаването на реактивен самолет показва високото ниво на технологиите в която и да е държава“, каза в интервю за „Руски дневник“ ръководителят на портала aviator.ru, летецът Виктор Галенко. „В сравнение с другите машини, СР-10 е с много ниска цена за летателен час. Той е лесен за производство. Машината е добра за обучение на курсанти и за тренировки на летците в частите, за да не се изразходва много скъпият ресурс на бойните самолети“, смята експертът.
Засега самолетът минава изпитания в летателно-изследователския център „Громов“ край Москва. Планира се още през тази година да бъдат произведени първите 16 самолета СР-10. Серийното производство ще започне през 2017 г. Създателите му разчитат руските военни да оценят по достойнство техния самолет и ВКС могат за първи път в историята да приемат на въоръжение самолет, разработен в частно конструкторско бюро без да бъдат привличани държавни пари. Министерството на отбраната очаква края на изпитанията и в случай, че те са успешни, е готово да закупи 4 самолета. От САТ смятат, че в близките 4 години потребностите на военното ведомство от самолети СР-10 ще са от порядъка на 100 броя. СР-10 привлече вниманието и на военните от редица страни, в които военните пилоти летят на същия този L-39, на който и техните руски колеги. - (видео)
Общи характеристики на самолета СР10:
Максимална маса при излитане: 2,7 т
Дължина на полета: 1 500 км
Скорост: до 900 км/ч
​Екипаж: 2 души
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Русия е възмутена от съвместните учения на САЩ и Южна Корея
07.03.2016, 20:36
Военните учения на САЩ и Южна Корея имат безпрецедентен характер, а Русия нееднократно е заявявала виждането си по този въпрос, се казва в изявление на Министерството на външните работи на РФ, цитирано от РИА „Новости“ в понеделник (7 март).
Южна Корея и САЩ започват мащабни военни учения, формално явяващи се като планови, но имащи безпрецедентен характер по количеството и вида задействани въоръжения, а също така и отработваните операции, се казва в съобщението на руското външно министерство.
В същото време ведомството обръща внимание на изявленията на Пхенян, които заплашват да нанесат „превантивни ядрени удари“ по своите опоненти.
„Развитието на обстановката на Корейския полуостров  и около него предизвиква растяща тревога. Започналите на 7 март тази година американско-южнокорейски учения, макар и формално наричани планови, на практика имат безпрецедентен характер по своя мащаб, количеството и вида на участващите оръжия“, смятат от руското Министерство на външните работи.
„Естествено, КНДР като държава, която е директно посочвана като обект на военна активност, не може да не изпитва резонно безпокойство за своята безопасност. Русия нееднократно открито е заявявала своето негативно отношение към подобни прояви на военно-политическите лидери на Пхенян“, се казва още в съобщението.
Министерството на външните работи на РФ призовава всички страни да „проявят благоразумие и да не допускат подхлъзване в тази ситуация към линия, отвъд която може да започне неконтролирано разрастване на конфликта на полуострова“.
САЩ и Южна Корея започват мащабни учения наречени Key Resolve и Foal Eagle, които Пхенян разглежда като проява на агресия против КНДР. Очаква се в хода на ученията САЩ да разположат на Корейския полуостров бомбардировачи В-2 Spirit и други видове стратегически оръжия. В ученията ще вземат участие 15 хиляди американски военнослужещи и 300 хиляди южнокорейски войници.
Ситуацията на Корейския полуостров се изостри след 6 януари 2016 г., когато КНДР направи четвърто поред изпитание на собствено ядрено оръжие, с помощта на ракета, която може да нанесе ядрен удар на 12 000 км. В отговор на тази проява ООН прие остра резолюция, с която още повече увеличи изолацията на Северна Корея.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Министерството на отбраната спря поръчки за 50 млн. лв.
07.03.2016, 20:30
Министърът на отбраната Николай Ненчев спира две обществени поръчки за бронирани машини за Сухопътните войски и Военната полиция на обща стойност над 50 млн. лв., потвърдиха от министерството.
Военното министерство планираше да купи шест бронирани високопроходими автомобили за Военната полиция за над 16 млн. лева. Подобни машини военните полицаи използваха в Афганистан и за влизане във взривоопасни зони. За тази поръчка комисията в министерството все още не се е произнесла. Тя обаче породи съмнения у депутати в Комисията по отбрана.
Съмнение будят сроковете за предоставяне на документите и фактът, че някой има информация какво точно ще бъде обявено.
Точно преди седмица военният министър защити поръчката. „Тези така наречени пустинни котки са необходими за МО с оглед на участието ни в охраната на границата и терористичните актове в някои европейски столици”, обяви Ненчев.
Военното министерство спира и процедурата за 41 млн. лв. за доставка на 13 бойни бронирани машини „Гардиън” за сухопътните войски. Оказва се, че тръжната документация не е отговаряла на изискванията, съобщиха за bTV от Министерство на отбраната.
Източник: http://frognews.bg/
 
Близо 650 редници напуснали армията за година по собствено желание
07.03.2016, 20:22
Близо 650 редници са напуснали армията за година по собствено желание, пише "Телеграф". Те остават без право на пенсия и си тръгват, за да си търсят по-добра реализация, обясняват командири. Освен редници, рапорти за уволнение са хвърлили и доста сержанти и офицери. Не са малко и тези, които са се пенсионирали заради навършена възраст. Равносметката сочи, че общо броят на напусналите войската през 2015 година достига 1000 души.
В момента вакантните места за войници, сержанти и офицери са 3000. Особено сериозен е дефицитът на ръководни кадри. Свободните щатове за младши, старши и висши чинове в системата са 800.
Този вакуум може да се запълни за не по-малко от осем години, смятат експерти. Заради това Военният университет във Велико Търново увеличи почти двойно приема на курсанти за 2016/2017 година.
Ниското заплащане на военната професия е основна причина за отлива на хора от войската. Стартовата заплата на кадрови войник е 608 лева, а гласеното увеличение, ако има пари в бюджета се очертава да е около 30 лева.
Другата причина са честите промени в Закона за отбраната и социалните придобивки на военните. Това подсилва чувството за несигурност и принуждава хората да бягат, твърдят експерти.
Източник: http://www.plovdiv24.bg/
 
Необходим е дългосрочен военно-политически анализ за развитието на Въоръжени сили
07.03.2016, 15:58
 генерал Златан СтойковБългария трябва да излезе с дългосрочен военно-политически анализ как да развива своите въоръжени сили, каза генералът от резерва Златан Стойков в интервю за „Хоризонт".
По негово време, докато той е начело на Генералния щаб, през 2007 г. приключва наборната военна служба и армията ни става изцяло професионална.
Кадровата армия беше заложена, но за мен като военнослужещ и сега, намирайки се на такава дистанция в запаса, чувствах, че ние нямаме точен, подробен, стратегически анализ и в по-дълъг период. Военно-политическата ни цел беше по-бързо да се присъединим към НАТО, без да погледнем за отбраната и сигурността на държавата. Не мина и една-две години и почнаха да се чуват отделни коментари, че България изгуби, че има много младежи, които желаят да влязат в армията, но общественото мнение все още си беше подготвено за професионална армия, каза о.з ген. Стойков и допълни: Сега, при тази обстановка, която наблюдавам, ми се струва, че пак ще създадем една недосвършена работа.
Той препоръча на висшите военни и политиците да създадат работна група, която да изготви дългосрочен, подробен и обективен анализ на положителната и отрицателната страна на развитие на въоръжените ни сили.
Първото задължение на новия началник на отбраната е да седне с министъра и да успокои българската армия: Тези момчета да разберат, че са влезли в армията и ще продължат да служат. Второто задължение е да се направи актуализация на Стратегията за национална сигурност.
Според ген. Стойков управляващите са взели правилно решение да изпратят армията да охранява заедно с МВР границата с Турция
Източник: http://www.cross.bg/
 
10 години Gripen в Унгария
07.03.2016, 14:38
JAS 39Висши представители на унгарското правителство, унгарските и шведските въоръжени сили, шведското посолство в Унгария, шведската отбранителна администрация и шведската компания за отбрана и сигурност Saab отпразнуваха заедно на 4 март 2016 г. първото десетилетие на експлоатация на изтребителите Gripen. Церемонията беше проведена в унгарската авиобаза Кечкемет. - (видео)
Церемонията по повод 10 години Gripen беше посетена от висши представители на унгарското и шведското правителство. Сред присъстващите бяха Тамаш Варга, зам.-министър на отбраната; бригаден генерал Алберт Сафар, началник на унгарските военновъздушни сили (ВВС) и отговаря за съвместното командване; бригаден генерал Чаба Угрик, командир на авиобазата в Кечкемет; Матс Хелгесон, началник на Генералния щаб на шведските ВВС и капитан Йохан Стрид, командир на групата за подкрепа на шведските ВВС в Унгария.
Бригаден генерал Чаба Угрик каза, че изминалите 10 години показват, че Gripen е много способен, надежден и достъпен самолет, който дава на унгарските военновъздушни сили пълен контрол на въздушното пространство както сега, така и в бъдеще.
„Сътрудничеството с унгарските военновъздушни сили винаги е било гладко и ефективно и за нас е удоволствие да работим с екип, който е постигнал толкова много успехи у дома и във всички международни операции“ сподели Йеркер Ахлявист, началник за Gripen в бизнес направлението „Аеронавтика“ на Saab.
Церемонията включваше предаване на задълженията на унгарските ВВС от групата за подкрепа на шведските ВВС, които помогнаха с въвеждането и преминаването към системата Gripen и осигуряваха ежедневна подкрепа за Унгария през последните 10 години.
„Много сме благодарни за продължителната и интензивна подкрепа от страна на шведските ВВС, които ни помогнаха да използваме нашата напълно съвместима с НАТО флота Gripen с такъв успех през последните 10 години“ заяви бригаден генерал Чаба Угрик.
С въвеждането на Gripen, унгарските ВВС успешно преминаха към модерни и ефективни въздушни сили в съответствие с НАТО. Това беше подчертано и съвсем скоро, когато унгарските ВВС успешно приключиха участието си в мисията по „Еър полисинг“ над балтийските държави. Четири изтребителя Gripen и близо 80 души персонал взеха участие в мисията, която започна през септември 2015 г. Унгарският контингент пое отговорност за защита на въздушното пространство на Латвия, Естония и Литва за 4 месеца, гарантирайки сигурността в региона и НАТО.
Наскоро унгарските ВВС започнаха да тренират за нощни полети, използвайки новите очила за нощно виждане. Тази способност ще подобри допълнително бойната готовност на унгарските ВВС и ще подсили приноса на унгарските изтребители Gripen в международни мисии.
През 2001 г. шведското и унгарското правителство сключиха лизингово споразумение, което беше променено през 2003 г. То включваше доставката на 14 изтребителя Gripen C/D (12 от тях са едноместни и 2 - двуместни). Всички изтребители бяха доставени през 2006 г. и 2007 г., и до края на 2008 г. бяха в оперативна готовност за нуждите на унгарските ВВС. През януари 2012 г. лизинговото споразумение със Швеция беше удължено до 2026 г. - Още за JAS 39
Източник: http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев
 
Москва готви пробен пуск на 16 ракети в Баренцово море
07.03.2016, 13:22
Като пореден опит за демонстрация на сила от страна на руския президент Владимир Путин към Запада оценява в. „Билд“ плановете на Москва за пробен пуск на 16 междуконтинентални ракети от Баренцово море. Според изданието пускът ще бъде осъществен от някоя от най-модерните ядрени подводници на Русия - „Юрий Долкоруки“ или „Владимир Мономах“.
Все още не известно кога ще бъде извършен пускът.
Русия разполага с три подводници от клас „Борей“ (проект 955) - К-535 (“Юрий Долкоруки”, 2008 г.), К-550 (“Александър Невски”, 2010 г.) и К-551 (“Владимир Мономах”, 2012 г.). Тези подводници са с дължина 170 м., екипажите им са по около 100 човека и са задвижвани от атомни реактори. На борда си носят по 16 междуконтинентални ракети Р-30 “Булава” (SS-N-32). Тези ракети могат да бъдат изстрелвани при намиране на подводницата под вода на дълбочина от 65 м. Оръжията са с тристепенен корпус с дължина 11,5 м. и могат да поразяват цели на 10 000 км.
Подводниците от клас „Борей“ не са най-големите в руския подводен флот, но са най-модерните. Досегашните великани на руснаците – подводници клас „Акула“, постепенно ще бъдат изтегляни от експлоатация.
Според експерти пускът на 16 ракети при едно учение ще е най-мащабният тест на ракети, способни да носят ядрени бойни глави, от 25 г. насам. Все още не е известно дали ще бъдат запуснати 16 ракети – някои източници говорят за пуска само на две ракети.
Според руската страна цел на изстрелването на ракетите е проверка на боеспособността на подводния флот на страната. Според бившия командващ NORAD Кен Пени предстоящите ракетни тестове не трябва да будят притеснени. Подобни действия се извършват и от други страни. САЩ наскоро провериха чрез пуск готовността за използване на ракета „Минитмън“. Китай също извършва подобни учебни стрелби. - Още за МБР „Булава“
Източник: http://europe.actualno.com/
 
Русия е най-големият доставчик на въоръжения за Индия
07.03.2016, 13:00
Русия остава най-големият доставчик на въоръжения за Индия с обща стойност на споразуменията, превишаващи за тригодишен период 340 млрд. рупии (над 5 млрд. долара), се казва в официално съобщение на индийското Министерство на отбраната.
Според данните на индийското военно ведомство на второ място са САЩ, за чиято продукция с военно предназначение от бюджета на Индия през същия период са отделени 300 млрд. рупии (около 4,4 млрд. долара).
Русия запазва лидиращите позиции и по брой на отбранителни договори, подписани с Индия през посочения период.
„В периода от 2012 – 2013 до 2014 – 2015 финансови години са подписани 162 договора за закупуване на въоръжения, в това число 67 с други страни, сред които Русия (18 споразумения), САЩ (13), Франция (6)…”, уточнява военното ведомство на Индия.
Финансовата година в страната започва на 1 април и завършва на 21 март.
 
Пентагонът изпраща още войски в Европа срещу "руската заплаха"
07.03.2016, 10:11
генерал Филип Брийдлав,Пентагонът планира да разположи в Европа на постоянна основа още няколко военни бригади. Това съобщи в неделя вестникът на въоръжените сили на САЩ, "Милитъри таймс”, цитиран от ТАСС. Става дума за обсъждане на възможността в Европа да се разположат една или повече военни бригади. Според източника на вестника тази идея се подкрепя от главнокомандващия на обединените въоръжени сили на НАТО на континента, американския генерал Филип Брийдлав, „който предупреди за спешната необходимост да се засили отбраната на алианса срещу Русия". Ако Вашингтон одобри този план за действие, няколко хиляди войници ще бъдат изпратени в Европа – в една бригада средно влизат от 3 до 5 хиляди души. По този начин "за първи път от няколко десетилетия военното присъствие на Европейското командване (също оглавявано от Брийдлав) на континента ще се увеличи", пише вестникът. Брийдлав, който беше в американската столица миналата седмица, е обсъдил план за действие с военачалниците от Пентагона.
"Те търсят начини за увеличаване на броя на американските войници, базирани в Европа на постоянна основа”, цитира "Милитъри таймс” думите на представителя на Пентагона. Те се опитват да разберат "колко са нужни и откъде може да се вземат". Източникът на „Милитъри таймс” отбелязва, че „всяко решение за преместване на войски се сблъсква със сериозни препятствия”. Така например „в Европа това ще се нуждае от съгласуване със съюзниците и с приемащата страна”, напомня вестникът.
„Един от най-важните въпроси за САЩ – мястото на дислокацията на тези допълнителни военни бригади, са казва в публикацията. „Пентагонът разглежда два варианта: или, както обикновено, на териториите на гарнизона в Германия, или по възможност по-близо до границите на Русия – в Полша или в Балтийските страни.
Миналата седмица Брийдлав излезе с твърди заявления по адрес на Русия като призова НАТО да се готви за конфликт с нея в Европа. Сега в Европа има около 65 хиляди американски военнослужещи. През 1980 година те са над 200 хиляди. До 2012 година САЩ разполагат в Европа с четири бригади, но след това по икономически причини две се връщат у дома като оставят Европа без бронетанкови съединения. Американски военни експерти препоръчват на Пентагона да върне в Европа поне една бронетанкова бригада, информира ТАСС, цитирана от БГНЕС.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Ракетните войски на Русия ще получат 20 балистични ракети
07.03.2016, 09:27
Рс-24През 2016 година пет полка от Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) ще получат на въоръжение 20 нови междуконтинентални балистични ракети РС-24 (SS-X-29) "Ярс", съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната в неделя (6 март) ТАСС.
"През 2015 година РВСН проведоха значителен комплекс дейности, се казва в съобщението. Извършена бе модернизация на РК "Ярс" с подвижно наземно и стационарно базиране, притежаващо повишени възможности по преодоляване на съществуващите и перспективни системи за противоракетна отбрана. Също така бяха извършени планираните мероприятия по създаване на най-новия РК за стационарно базиране с ракета от "тежък" клас "Сармат".
В съобщението се отбелязва, че през 2016 година още пет полка ще бъдат преоборудвани с комплекси "Ярс". "Ще започне превъоръжаване на Иркутската и Йошкар-Олинска дивизии, ще продължи с Новосибирската, Козелската, Нижне-Тагилската. В тези части ще постъпят двадесет междуконтинентални балистични ракети", се казва в съобщението на отбранителното министерство на РФ.
Процентът съвременни ракетни комплекси в Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН) през 2015 година е бил 56%, съобщи пресслужбата на министерството на отбраната на РФ.
Към 2022 година процентът на съвременните модели ракетни оръжия трябва да достигне 100%. - Още за РС-24
Източник: http://bg.rbth.com/
 
НАТО започна патрулна мисия в Егейско море
07.03.2016, 08:55
Решението за патрулна мисия на НАТО беше взето в началото на март от министрите на отбраната на страните-членки на Алианса по искане на Германия, Турция и Гърция, предаде Polskie Radio.
В състава на мисията влизат пет кораба от Германия, Канада, Гърция и Турция. Всички те патрулират в района на Егейско море, в най-популярния за трафик на хора в момента маршрут между Турция и Гърция.
„Ние използваме пълния набор от сензори, като радар за откриване на малки плавателни съдове, идващи от Турция за Гърция, устройства за локализиране и хеликоптери, който сканират голяма площ, дори и през нощта“, заяви капитанът на гръцкия кораб полковник Константинос Хузурис.
Мисията е наблюдателна, а корабите ще предават основно данни за трафик на хора на органите на съответните държави. Те обаче няма да спират незаконно преминаващите лодки.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Русия ще проведе мащабни ядрени учения в Арктика
07.03.2016, 08:30

проект 955Русия ще проведе мащабни военни учения в Арктика, съобщава германското издание Bild, цитирано от "Фокус".
Москва ще изведе в северните води подводници тип „Борей“ проект 955, а заедно с тях ще бъдат пуснати едновременно 16 ракети с ядрени бойни глави с далечен обсег на действие. Планираните изпитания са най-големите военни маневри от този тип, провеждани през последните 25 г.

Съгласно разпространената информация, основната цел на маневрите е проверка на боеспособността на подводния флот. Чрез ученията обаче Москва няма да пропусне на демонстрира пред Вашингтон военната си мощ. - Още за проект 955 

 

 
Руският самолетоносач "Адмирал Кузнецов" се готви за мисия в Средиземно море през лятото
06.03.2016, 23:22
авионосен крайцер «Адмирал Кузнецов» 063 проект 11435 През лятото тежкият авионосен крайцер "Адмирал Кузнецов" 063 проект 11435  ще оглави руската военноморска групировка в Средиземно море, съобщава ТАСС.
В момента самолетоносачът се намира в 35-ти кораборемонтен завод в Мурманск, където се подготвя за далечния морски поход. До началото на лятото корабът трябва да бъде модернизиран, за да може да съхранява новите видове авиационно въоръжение, предназначено за палубните изтребители.
След завръщане от Средиземно море на самолетоносача ще бъде извършен ремонт и модернизация в продължение на 2-2.5 години. "Адмирал Кузнецов" ще получи ново авиокрило и ще придобие нови способности.
На него ще се базират новите изтребители МиГ-29К, както и други самолети. - Още руски самолетоносачи
Източник: http://www.pan.bg/
 
52 години от първия полет на МиГ-25
06.03.2016, 22:48
МиГ-25На днешната дата се навършва 52 години от първия полет на МиГ-25. Прототипът на разузнавателната версия МиГ-25Р, по това време означен, като Е-155Р-1 прави първия си полет на 6 март 1964 г.
Партийно-правителственото решение за създаването на МиГ-25 е взето през февруари 1961 г., а на 10 март заповедта е дадена на ОКБ-155. Първоначално проектът се ръководи от Михаил Гуревич, а след това от Николай Матюк. Проектът предвижда създаването на три самолета на една и съща база – прехващач (Е-155П), разузнавач (Е-155Р) и носител на балистични ракети с въздушен старт (Е-155Н). Последният проект в последствие е изоставен.
Първи полита разузнавателния вариант. Първият прототип носи борден номер 1155 и прави дебютен полет в Жуковски на 6 март 1964 г. В кабината е прочутият летец-изпитател Александър Федотов. На 9 септември 1964 г. полита и прототипа на изтребителя-прехващач. В кабината е Петър Остепенко.
МиГ-25 се развива в двете си основни роли, изтребител и разузнавач. Серийното производство върви от 1969 до 1985 г., като са построени 1190 машини. – Още за МиГ-25
 
Уволняват без предизвестие военнослужещите, които са упражнили правото си на пенсиониране?!
06.03.2016, 22:24
Договорът за военна служба може да се прекрати и военнослужещият да се освободи от военна служба от министъра на отбраната без предизвестие, когато е упражнил правото си на пенсиониране при условията на КСО.
Това е един от текстовете, които са подготвени от МО за изменения и допълнения на Закона за отбраната  Въоръжените сили. Те ще дадат право на министъра да получи информация служебно от НОИ, който трябва да я предостави безвъзмездно в 14-дневен срок. Аргументите: „С влизането в сила на промените в КСО военносужещите могат да упражнят правото си на пенсия, без да се освобождават от военна служба. Това поражда необходимостта да бъде дадена възможност на министъра на отбраната да инициира освобождаване от военна служба и на военнослужещ, който е упражнил правото си на пенсия и продължава да служи без да му се отправя предизвестие, което би съкратило значително времето за прекратяване на правоотношението.“ В общия случай предизвестието от едната или другата страна е 6 месеца. (Независимо от аргументите, този текст може да се изтълкува от засегнатите така: „Намериха ни цаката! или „Отмъщението“ Ако пенсиите на тези военнослужещи се изплащаха от бюджета на МО, можеше да се приеме подобен финансов аргумент. И още, интересно защо министърът на отбраната иска колкото се може по-бързо да прекратява правоотношенията с тези военнослужещи? Би могъл да ги използва, особено при големия некомплект във Въоръжените сили.)........... Прочети още
 
"Сметливий" се насочи към Средиземно море
06.03.2016, 21:34
Стражевия кораб от състава на 30-та дивизия надводни кораби на Черноморския флот на РФ "Сметливий" (б.н. 870, модернизиран през 2015 г до проект 01090) напусна ВМБ Севастопол и пое курс към черноморските проливи, съобщи в неделя (6 март) пред ТАСС началник-отдела за информационно осигуряване на Черноморския флот капитан 1 ранг Вячеслав Трухачов.
"На 7 март корабът ще навлезе във водите на Средиземно море, където в съответствие с плана на похода ще изпълнява задачи в състава на постоянната групировка кораби на руския ВМФ в региона", каза той.
В момента в състава на средиземноморската групировка на ротационен принцип изпълняват задачите си над 15 бойни кораба и спомагателни кораби от Северния, Тихоокеанския, Балтийския и Черноморския флот.
 
Пътят на Русия към Близкия изток минава точно през Истанбул
06.03.2016, 20:42
проект 775Руските военни кораби са станали обичайна гледка в Босфора, протокът, който минава през Истанбул и служи за граница между Европа и Азия. И това напомня постоянно на Турция за руското присъствие в Близкия изток, написа британската журналистка Лора Пител за в. "Индипендънт".
Тя е говорила с група любители на кораби в Истанбул, които наблюдават и заснемат съдовете, които преминават през пролива.
„Тук можете да седите на чаша еспресо в „Старбъкс" и корабът е буквално на 250 метра от вас“, казва ѝ един от тях, като обяснява, че лесно ги заснемат заради острите завои и силните течения в протока.
„Няма друго място на света, където можете да ги заснемете толкова добре.“
„Само през тази година руските военни кораби са направили вече петдесетина пътувания през пролива. Един от тях е големият крайцер „Москва“, ракетоносецът, който е флагман на руския Черноморски флот и осигурява въздушно прикритие за руските сили в Сирия. Има червена звезда от всяка страна и огромни сребърни ракети на палубата, които блестят на слънце“, пише Пител.
„Независимо дали на Турция ѝ харесва или не, Русия се завърна в Близкия изток. И пътят ѝ минава точно през Истанбул“, пише в заключение тя.
Конвенцията в Монтрьо от 1936 г. относно режима на проливите регулира преминаването и корабоплаването в Дарданелите, Мраморно море и Босфора.
Конвенцията дава на търговските кораби пълна свобода на преминаване през проливите, докато за военните кораби има някои ограничения, които забраняват частично транзита на държави, които нямат излаз на Черно море.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Русия пуска в Черно море реактивния убиец на подводници А-40 „Албатрос”
06.03.2016, 19:58
А-40Реактивният хидроплан А-40 „Албатрос” до 2020 г. ще замени остарелите турбовитлови „летящи лодки” Бе-12. Това обяви началникът на Черноморската авиация полковник Генадий Загонов, цитиран от rg.ru.
От авиационния завод в Таганрог са потвърдили, че сега работят по договор с Министерството на отбраната за шест амфибии Бе-200, които са граждански вариант на А-40. В състояние са да възобновят спрения от производство „Албатрос”, при това доста осъвременен и с ново оборудване, при съответно правителствено решение.
Първият прототип на А-40 е построен през 1986 г. и все не идва ред заедно с втората машина да постъпят в серийно производство. Първо, не се вписвали добре в руската военна стратегия, и второ, физическите възможности на Бе-12 не бяха „изцедени” до край. През това време с А-40 са установени 148 световни рекорда.
Акцентирането на военните ангажименти на РФ в близките подстъпи на Русия, в частност в Черно и Средиземно море, наложи да се реанимира закрития през 2012 г. проект за А-40 „Албатрос”.
Амфибията е способна да излита и каца както на водна повърхност, така и на суша, да превозва до 10 тона товар или различно въоръжение: хидроакустически буйове, дълбочинни бомби, мини, три торпеда „Орлан” или четири „Коршун” или четири противолодъчни ракети АПР-2 „Ястреб” или шест торпеда АПР-3 „Орел”. Хидропланът може да се зарежда от лидерския кораб на формацията с гориво, боеприпаси и провизии, което повишава автономността му от постоянната база на сушата.
Екипажът е до 8 души според задачите. Максимална скорост на полета – до 800 км/час, далечина на полета с нормално бойно натоварване – 6600 км. - Още за А-40
http://www.blitz.bg/
 
Франция и Египет провеждат военни учения в Средиземно море
06.03.2016, 19:30
Франция и Египет започнаха в неделя провеждането на учения на военноморския флот и авиацията на двете страни в Средиземно море, предаде РИА Новости, позовавайки се на военното министерство в Кайро.
Учението "Рамзес-2016" ще продължи няколко дни в териториалните води и въздушното пространство на Египет.
В съобщението на министерството се посочва, че участие в учението ще вземе и наскоро приетата на въоръжение в египетските ВМС, произведената във Франция фрегата клас FREMM "Да живее Египет".
Източник: http://www.focus-news.net/
 
САЩ строят две военновъздушни бази в контролираната от кюрдите Северна Сирия
06.03.2016, 19:13

Съединените щати почти са завършили изграждането на военновъздушна база в контролираната от кюрдите Северна Сирия и продължават със строителството на втора база, която ще се използва за военни и цивилни цели, предаде Reuters, позовавайки се на кюрдски уебсайт.

Новинарският сайт BasNews, позовавайки се на военен източник от Сирийски демократични сили, съобщава, че повечето от работата по пистата в богатия на петрол град Рмеилан, в област Ал-Хасеке, е завършена и се изгражда нова военновъздушна база югоизточно от Кобани.
Източникът от подкрепяните от САЩ коалиционни сили казва пред новинарския портал, че американски експерти и техници участват в проекта.
Източник: http://www.focus-news.net/

 
Военна академия стартира пилотен стратегически курс на английски език
06.03.2016, 19:06
Стратегически курс във факултет „Национална сигурност и отбрана” на ВА „Г.С. Раковски” стартира в понеделник, съобщават от учебната заведение. Това е нова страница в историята на Академията. Курсът е пилотен, изцяло с преподаване на английски език.
Обучението ще продължи до 22 юли 2016 г. В него са включени 10 офицери от министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, както и от щабовете и формированията от състава на Българската армия.
Включените в програмата модули са: National and International Security Module; Military Strategy Module; Planning and Conducting of Joint Operations Module; Security and Defense Management Module; Strategic Leadership Module.
Учебната програма е съобразена с процесите и събитията, породили се в резултат на настъпилите изменения на средата за сигурност. Обучението е насочено към изграждане на стратегическо мислене и придобиване на актуални знания по проблемите на отбраната, организацията и връзките между отделните елементи на системата за отбрана, мениджмънт на отбраната и сигурността, както и процедурите за планиране на операциите с различен характер в национален и съюзен формат.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Противоракетната отбрана на Москва осигурява гарантирано унищожаване на МБР
06.03.2016, 12:53
В системата за противоракетна отбрана (ПРО) на Москва и столичния регион в денонощен режим работят 200 военнослужещи, съобщава Министерството на отбраната на РФ, предаде в събота (5 март) RNS.
Системата за ПРО осигурява "практически гарантирана отбрана срещу  междуконтинентални балистични ракети (МБР) от ново поколение с голямо количество бойни заряди, комплекси средства за преодоляване, станции за активни смущения, тежки и леки примамки от различен клас", се казва в съобщението по случай 55-ата годишнина от извършването на първото в света успешно прихващане на балистична ракета  в СССР.
Прихващането е извършено с противоракета В-1000 с осколъчно-фугасна бойна част  на височина 25 км и на далечина около 60 км от стартовата позиция. Скоростта на бойната глава на балистичната ракета Р-12 преди поразяването е била 2,5 км/с, а скоростта на противоракетата - 1 км/с.
Съставът и бойните характеристики на руската система за ПРО позволяват париране на заплахата от евентуален ракетно-ядрен удар, повишаване на прага за ответно ядрено реагиране, увеличаване на времето на живот на обекти на висшите звена за управление, вземащи решенията за ответни действия, разкриване на нивото, замисъла и целенасочеността на удара.
Централен и най-сложен елемент от системата за ПРО е радиолокационната станция "Дон-2Н", която се справя със задачите по откриване на балистични цели, тяхното съпровождане, селекция, измерване на координатите и насочване на противоракети срещу тях на фона на реална космическа обстановка.
За тези цели, както и за оценка на техническото състояние на средствата, РЛС редовно се използва за откриване на изстрелването на ракети с космическо предназначение и изстрелване на балистични ракети от космодрумите Плесецк и Байконур, изстрелване на балистични ракети от подводници от акваториите на Баренцово, Бяло и Охотско море, както и от полигона "Капустин Яр".
През 2015 година бойните разчети на РЛС "Дон-2Н" са извършили контролно съпровождане на над 320 космически обекта, от които над 150 космически обекта, класифицирани като особено важни. - Още ПРО на Русия
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Винаги ли се измъкват бомбардировачите?
06.03.2016, 09:50
През ноември 1932 година британският премиер Стенли Болдуин заявява, че „бомбардировачите винаги се измъкват”. Политикът не прави това изявление, защото обича бомбардировачите. Той го прави, защото иска да се отърве от тях, пише „The National Interest”.
Болдуин се страхува толкова много от стратегическите бомбардировачи, че отправя призив за разоръжаване. Погледнато през призмата на днешния ден, обаче, дали твърдението му за този тип самолети е вярно, или е просто мит?
Изданието припомня, че през 30-те години на миналия век хората са смятали, че няма защита срещу бомбардировачите. Факт, който се споменава на фона на намерението на САЩ да похарчи повече от $60 милиарда за B-21.
Разработен от военно-промишлената компания „Нортроп Груман”, B-21 ще бъде бомбардировач, пригоден за дълги полети, способен и да носи водородна бомба. Американските военновъздушни сили планират закупуването на 80-100 бройки от стелт самолета.
През 1917 година Лондон е бомбардиран от Gotha самолет, а в годините след това бомбардировачите непрекъснато подобряват своята скорост, разстояние и въоръжение.
Въпреки че военновъздушните сили разработват моноплани с два двигателя, те дълго време използват самолети тип биплан – с чифт крила, разположени едно над друго. Пред 30-те години европейските лидери предричат апокалиптични картини на градове, опустошени от бомби. Много се опасяват, че бъдещите войни ще се решават по въздух и от стратегическите бомбардировки над индустриални центрове и важни обекти.
Кошмарът бива визуализиран от филма „Things to Come” по романа на Хърбърт Уелс, в който градове с цивилно население са опустошени от бомби.
Пред 30-те години се шири мнението, че бомбардировачите са високотехнологични и модерни машини, които няма как да бъдат спрени. Способностите им, обаче, са възприемани по-скоро чрез пропагандата, а не отговарят на действителни сражения.
В мистерия е обвита и способността на новия стелт бомбардировач на САЩ, около който има много неяснота. Стелт технологията противодейства на вражеските радарни системи и цели да направи самолета „невидим” за тях.
Стелт бомбардировачът може да бъде използван и в отбранителен план, но основната му задача ще е атаката. Ако Китай, Русия или Иран не окажат съпротива, US самолетът ще прелети като призрак над Шанхай, Севастопол или Техеран, оставяйки след себе си разруха.
Не се знае как ще проработи стелт-ът. Но можем да дадем пример както се случи с твърдението от 30-те години, че „бомбардировачите винаги се измъкват” – превърна се в мит!
Това стана ясно три месеца след началото на Втората световна война, когато бомбардировачи „Уелингтън” на кралските ВВС се отправиха към Германия. Голяма част от тях са свалени от „Луфтвафе” и нацистите нанесоха повече щети, отколкото британците на тях.
Реалният тест за тоталната успеваемост на бомбардировачите е в разгара на войната, когато американците подемат офанзива срещу Германия, целяща да превърна на пух и прах местната индустрия. Американците вярват, че масираните формации на бомбардировачи B-17 и B-24 могат необезпокоявано да нанесат своите удари. Една пета от самолетите, обаче, са свалени само при една от офанзивите. В крайна сметка през октомври 1943 година американската офанзива е спасена от ескорта на изтребителя P-51 „Мустанг”.
Въпреки че бомбардировачите се измъкват и нанасят сериозни щети, то резултатите не съответстват на твърденията от 30-те години на миналия век.
Дали новият стелт самолет на САЩ ще се окаже онова смъртоносно оръжие, за което се смятат бомбардировачите през 30-те години на ХХ век? Пентагонът вече обяви, че B-21 ще бъде придружаван от изтребители F-35.
Времето ще покаже колко „Мълнии” ще са необходими за подкрепление, за да може B-21 да парализира вражеската отбрана...
Източник: http://fakti.bg/
 
300 000 военни се включват в най-голямото учение на САЩ и Южна Корея
06.03.2016, 09:42
Южна Корея и Съединените щати в понеделник ще започнат най-мащабноте в историята съвместни учения "Key Resolve" и "Foal Eagle", предаде информационна агенция Yonhap, позовавайки се на изявление на говорителя на Министерството на отбраната на Република Корея.
„Ученията ще се проведат 7 март до 30 април“, гласи изявлението, цитирано от "Фокус".
Очаква се, че по време на ученията САЩ да прехвърлят на Корейския полуостров бомбардировачи В-2 Spirit, както и самолетоносача "Джон С. Стенис", атомната подводница "Норт Каролайна" клас "Вирджиния" и други видове стратегически оръжия.
Учението ще включва над 15 000 американски войници и 300 000 южнокорейски военни.
 
71 години от Дравската епопея на Първа българска армия
06.03.2016, 09:30
Изминаха 71 години от Дравската отбранителна операция на Първа българска армия. Тя е част от отбранителната Балатонска операция на Червената армия, проведена през периода от 6 до 21 март 1945 г. - (видео)
Пред Първа българска армия е поставена задача от командването на Трети Украински фронт да отбранява 130-километрова полоса от Йотвьошкони до Барч и от там по река Драва до Торянц, да не допусне пробив на противника и излизането му във фланг и тил на основната групировка на Трети Украински фронт. Полосата на армията е разделена на два участъка - Западен и Южен.
Със заповед на командващия армията, генерал лейтенант Владимир Стойчев на 17 февруари 1945 година са формирани 3-ти и 4-ти корпуси. За тяхното управление от България са изпратени два напълно окомплектовани с офицерски състав корпусни щаба. Трети корпус /8-а, 10-а и 12-а пехотни дивизии/ с командир, генерал Тодор Тошев заема позиции на Западния участък от полосата на Първа българска армия, граничещ отдясно с 57-а съветска армия от III-ти украински фронт. Вляво от него се разполага Четвърти корпус /3-а и 11-а пехотни дивизии/ командир от генерал Стоян Трендафилов.Той заема позиции за отбрана на Южния, така наречен Дравски участък, граничещ отляво с 3-та югославска армия, съставена от бивши партизански части от ЮНОА на Йосип Броз Тито..........Прочети още
 

 
«Боинг» с оферта към Индия за изтребители F/A-18E/F Super Hornet
05.03.2016, 21:52
Американският концерн Boeing е предложил на Индия изтребители F/A-18E/F Super Hornet, които могат да бъдат доработени съгласно изискванията на индийските ВВС.
В същото време Боинг е поставил условие - Индия трябва да закупи не по-малко от 150 изтребителя, което е повече, отколкото обявения в тендера MMRCA – 126 самолета.
Другите конкуренти Lockheed Martin (F-16 Block 70) и Saab (Gripen NG) също са предложили да пуснат производствена линия за своите изтребители в Индия, ако получат поръчка.
«Боинг» предоставя най-добрите условия за предаване на технологии в сравнение с останалите два конкурента. Допълнително изтребителите F-18 ще бъдат оборудвани със 'стелт' контейнери за въоръжението и конформни горивни резервоари. Предвиждат се и нови двигатели General Electric F414-440 с 20% по-голяма тяга.
Министърът на отбраната на Индия Манохар Парикар е потвърдил, че в края на годината трябва да бъде избрана компанията за производство на около 90 изтребителя и МО следи внимателно постъпващите предложения. - Още за F-18
Източник: http://www.pan.bg/
 
ВВС се включиха в учението „Граница-2016”
05.03.2016, 21:35
Сили и средства на Военновъздушните сили на Република България се включиха в учението „Граница-2016”, което се проведе днес, 5 март 2016 г., в района на ГКПП Кулата.
Два вертолета AS 532AL Cougar бяха задействани за участие в учението, което отработваше различни сценарии причинени от напрежение по границата на България, във връзка с незаконно навлизащи на територията ни мигранти.
Един от двата вертолета извърши медицинска евакуация от въздуха. От борда на Cougar-a член на спасителния екип, както и носилка се спускат до определената за целта площадка, пострадалият полицай се изтегля на борда на вертолета и предаден след кратък полет на екип на ВМА.
Друг вертолет (борд 711, който е снабден с оптико-електронна система за наблюдение) бе задействан за изпълнение на задача по наблюдение от въздуха.
„Неслучайно военновъздушните ни сили със своите хеликоптери прелитат над границата, наблюдаваме и в дълбочина какво се случва, за да можем да отреагираме”, коментира премиерът Бойко Борисов използването на авиационна техника.
„Взаимодействието с колегите от МВР е отлично“, отбеляза началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов. Учението бе подготвено в изключително кратки срокове, по нареждане на министър-председателя Бойко Борисов, припомни генерал-лейтенант Попов. „Това, което момчетата от армията свършиха, беше много добро. Осигурена беше необходимата техника. Вертолетите са оборудвани и за спасяване, и за търсене, на едно прекрасно ниво, и както беше обещал премиерът бяха осигурени необходимите средства за това“.
В учение „Граница - 2016“ участваха близо 400 полицаи и военнослужещи и 50 единици специализирана техника.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
70 г. „студена война“: знаменитата реч на Чърчил, която постави началото
05.03.2016, 21:07
Точно преди 70 години, на 5 март 1946 г., английският политик и бивш премиер на Великобритания Уинстън Чърчил заявява в реч в американския град Фултън, че Великобритания и САЩ имат особена отговорност да възпрат СССР и комунизма. Въпросната реч се смята за един от ключовите моменти, от които започва т. нар. „студена война“, пише РИА „Новости“.
Чърчил, който вече е в оставка, е поканен да изнесе лекция в Уестминстърския мъжки колеж във Фултън в качеството си на гражданин, който има голям принос към световната история.
Като подчертава, че се изказва като частно лице, Чърчил облича речта си във формата на „честен и верен съвет“ към американците съвместно да се борят против двете „основни бедствия“ – войната и тиранията.
Според Чърчил над Европа се е спуснала „желязна завеса“, държавите от Централна и Източна Европа се управляват от „полицейски правителства“ и се подчиняват на влиянието и контрола на Москва. Същата тази Москва ръководи комунистически „пети колони“ или партии, които са все по-голямо предизвикателство за християнската цивилизация.
Чърчил говори за непредсказуемата Съветска Русия, за желанието ѝ да разпространи безгранично своята „мощ и доктрина“ и в тази връзка призовава Великобритания и САЩ „неуморно и безстрашно“ да прокарват принципите на свобода и човешки права като „съвместно наследство на англоезичния свят“.
Чърчил твърди също, че руснаците разбират само езика на силата и презират военната слабост, затова старата доктрина за баланс на силите е неразумна. Според оратора западните съюзници трябва да си гарантират „поразително превъзходство“, включително в атомното въоръжение, като ефективно средство за сплашване на противника.
В интервю за вестник „Правда“ на 14 март Йосиф Сталин определя речта на Чърчил като „опасен акт, който цели да се посее семето на раздора между съюзниците и да се затрудни сътрудничеството им“, а самият Чърчил нарича „подстрекател на войни“, като го сравнява с Хитлер.
Сталин отбелязва, че Хитлер е разпалил война, като е обявил, че само хората, говорещи немски, са „пълноценна нация“, а Чърчил започва с това, че само нациите, говорещи английски, са призвани да управляват света.
Самият Чърчил в писмо до премиера Клемент Атли и министъра на външните работи Ърнест Бевин от английското посолство във Вашингтон признава, че известната доза „демонстрация на мощ и сила на съпротивление“ в речта му е важна от гледна точка на „урегулирането на отношенията с Русия“. Чърчил изразява надежда, че това ще стане „преобладаващото мнение“ в САЩ.
Известно е, че още преди изказването на Чърчил във Фултън, през февруари 1946 г., американският дипломат Джордж Кенън в т. нар. „дълга телеграма“ от посолството в Москва излага основните принципи на политиката на „сдържане“ на СССР. От негова гледна точка САЩ трябва остро и последователно да реагират на всеки опит на СССР да разширява сферата си на влияние.
След Фултън събитията се развиват по чърчилския сценарий на голямо англо-американско единство в борбата между двата свята. Речта на Чърчил предугажда основните елементи на настъпващата епоха на „студена война“ с нейното биполярно разделение на света, централна роля на англо-американската „ос“ в западната система, идеологическа конфронтация и надпревара за военно превъзходство.
Американската политика спрямо СССР тръгва в нова посока: възприет е курс на ограничение на разпространението на комунистическата идеология в страните от Западна Европа и подкрепяните от СССР комунистически движения.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Секретен доклад на НАТО: Руската авиация дава по-добър резултат в Сирия отколкото алианса
05.03.2015, 20:36
Су-34НАТО изпрати в Сирия много повече самолети, отколкото Москва, обаче руската операция показва доста по-добър резултат благодарение на превъзходните умения на пилотите и мощността на военната техника. Това пише немското списание “Фокус”, цитирано от агенция РИА Новости, позовавайки се на таен аналитичен доклад на организацията.
В документа е съобщено, че 40 руски изтребителя, разположени в Латакия, извършват до 75 полета за денонощие, като всеки път нанасят “точни и ефективни удари” по позициите на Даеш (“Ислямска държава”). При това силите на НАТО, наброяващи общо 180 бойни самолета, ежедневно унищожават едва 20 цели.
Русия използва в Сирия най-съвременната техника: Москва изпрати в Латакия четири самолета Су-35, които според експерти са по-добри от повечето самолети западно производство.
Освен това в изчисленията си за нанасяне на удари Москва използва данни от сирийската въздушна разведка и данни от руски специални служби, които редовно съобщават за стратегически важни обекти, съобщава се в документа.
Аналитици на алианса отбелязват, че именно руската операция накара терористите от Даеш да бягат от окупираните територии и да спрат жестоката “демонстрация на сила”.
“Въпреки че западните политици редовно говорят за нападенията на Русия над бунтовниците и многобройни жертви сред гражданското население, в доклада не е споменато нищо за мирни жители, пострадали от руски авиоудари”, подчертава “Фокус”, цитиран от РИА Новости.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Индонезийският президент одобри закупуването на Су-35
05.03.2016, 19:55
Su-35Индонезийският президент Йоко Уидодо е одобрил закупуването на руски изтребители Су-35, съобщава Tempo.co.
Сделката ще бъде осъществена на няколко етапа. „Първо трябва да потвърдим цената, а крайното решение ще бъде взето по време на моето работно посещение в Москва”, съобщава министърът на отбраната Риамизарад.
Ще бъдат закупени от 8 до 10 Су-35, като ще се даде приоритет на техническото обслужване както на сега намиращите се на въоръжение, така и на новите изтребители (към момента индонезийските ВВС имат на въоръжение пет Су-27СК/СКМ и единадесет Су-30МК/МК2).
Една изтребителна ескадрила има в състава си от 14 до 16 самолета. Новите Су-35 ще заместят остарелите F-5 Tiger, които са на въоръжение вече повече от 30 години.
Министър Риамизарад ще посети Москва в края на месеца, когато се очаква да подпише договора за закупуване на Су-35.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Международната коалиция за борба с „Ислямска държава“ започва операция за освобождаването на град Мосул
05.03.2016, 19:12
Brett McGurkСпециалният представител на президент на САЩ по въпросите на международната коалиция за борба с „Ислямска държава“ Брет Макгърк (Brett McGurk) оповести започването на действия за освобождаването на иракския град Мосул, предаде телевизия Alsumaria.
Макгърк, който е на визита в Багдад, отбеляза, че операцията е започнала с прекъсването на пътищата за снабдяване на терористите между Мосул и сирийския град Ракка. По думите му, операцията ще бъде трудна, но планът за провеждането ѝ е добре подготвен.
Вторият по значение град в Ирак, Мосул е мястото, където „Ислямска държава“ е съсредоточила силите си в Ирак.
 
Руското МО наказа строго генерал Конашенков
05.03.2016, 15:06
генерал-майор Игор КонашенковРусия наказа популярен свой генерал, който огласява военните сводки, заради попадналите под обстрел група журналисти в Сирия на 1 март, сред които бе и българинът Борис Анзов. Острото порицание е за началника на управлението на пресслужбата и информацията в Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков. Това съобщи „Коммерсант“, цитиран от БНР, позовавайки се на свои вътрешни източници от военното министерство.
Причина за това е недостатъчната сигурност и мерките, които е трябвало да бъдат осигурени на намиращите се в зоната на изпълнение на бойни задачи руски и чужди журналисти.
Преди няколко дни при артилерийска атака край населеното сирийско селище Кинсиба, идваща от границата с Турция, няколко снаряда се взривиха в периметър около 150 - 450 метра от група с руски и чуждестранни журналисти, между които беше и българина Анзов, който пострада леко.
Под обстрел попаднаха и още няколко журналисти от Русия, Китай и Канада, които получиха също леки травми.
Това е третият рейд с журналисти от началото на руското военно участие в Сирия, който след специална процедура на подбор посещават близкоизточната държава
.
 
Военен бунт в Полша, петима генерали хвърлиха пагоните
05.03.2016, 14:54
Няколко полски генерали, заемащи важни постове, са подали внезапно оставка, което според бивш министър на отбраната, е само началото на лавината. Полското консервативно правителство осъди решението на няколко полски генерали, заемащи важни постове, да подадат оставка. Оставките идват няколко месеца преди големи маневри НАТО в Полша и преди срещата на върха на Алианса във Варшава през юли, предаде АФП, цитирана от БТА.
Сред подалите оставка има петима генерали, заяви пред телевизия Полсат говорителят на генералния щаб на Главното командване на полските въоръжени сили Шчепан Глушчак. Той не спомена нито имената на подалите оставка, нито постовете, които са заемали.
Медии твърдят, че подали оставка са началникът на генералния щаб на Генералното командване на полските въоръжени сили генерал Иренеуш Бартниак, като и командирите на сухопътните, военноморските, бронираните и десантните сили в същата структура.
Мотивите за оставките им не са ясни. По повод на тях полският заместник-министър на отбраната Бартош Ковнацки само каза, че армията и имиджа на Полша са по-важни от политическите оценки.
В петък вечерта полското министерство на отбраната посочи, че е назначило нови военни на мястото на подалите оставка.
Според бившия министър на отбраната Тадеуш Шемоняк оставките са само началото на лавината, защото атмосферата в армията била много лоша.
Медиите подозират, че подадените оставки са реакция на намерението на новия министър на отбраната Антони Мачеревич, който е пламенен поддръжник на заличаването на всякакви следи от комунистическата епоха, да "издигне прегради" пред военните, които са постъпили в армията преди падането на комунизма и които са били подготвени в СССР.
Мачеревич, който е дясната ръка на лидера на полските консерватори Яровлав Качински, е привърженик също на тезата за руски атентат в основата на самолетната катастрофа в Смоленск, в която преди шест години загина полският президент Лех Качински и цяла полска делегация.
През юни военните учения на НАТО в Полша, наречени Анаконда-16 ще съберат 25 000 военнослужещи. Варшава е домакин на срещата на върха на Алианса на 7 и 8 юли.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Разходите за отбрана трябва да се повишат
05.03.2016, 11:54
„Връщането на наборната армия е една прекрасна идея. Има огромна разлика при мъжете, които са били войници и тези, които не са. Там се създава характера на един мъж. Разходите за отбрана определено трябва да се повишават, а ние с години наред намаляваме отбранителната способност.“ Това заяви пред Факти.бг директорът на Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ полковник Стоян Балабанов.
Какво мислите за идеята за връщане на наборната служба в България?
Според мен това е една прекрасна идея. Има огромна разлика при мъжете, които са били войници и тези, които не са. Там се създава характера на един мъж. Той е много по-пълноценен, от колкото, ако не е ходил в казармата. Аз съм положително настроен.
Според Вас България от наборна армия ли има нужда или от разширяване на професионалната армия?
Може да се балансират нещата. Професионалната армия не може да бъде поддържана. Говорим за 600 лева заплата. Кое сериозно момче ще стане професионален войник за 600 лева?! За тези пари няма кой да стане професионален войник като тези от филмите, които сме гледали. Даже и шофьорите в градския транспорт взимат повече. В наборната армия има много по-голяма подготовка, има и мотивация. У нас за един войник заплатата трябва да започва минимум от 1000 лева. Той на практика прекарва 12 часа с униформата, трябва да тренира, да тича и да стреля. Вече няма такива младежи. В бедните райони, където безработицата е голяма, може да се намерят младежи, които да са готови да идат в армията, за да не копаят и да взимат 600 лева. Ще ми е интересно колко души ще станат войници, ако в София се обяви конкурс. Като офицер мога да ви кажа, че тази идея е положителна.
Може ли армията да се разглежда като възможност за хора, които не са имали възможност да получат сериозно образование, да развият кариера?
Компетентните хора в армията също имат много добро образование. Не може да се каже, че хората, които не могат да влязат в един университет, като сега се влиза само с диплома, ще се справят в казармата. Важното е да се повиши заплащането на труда и да се иска висока квалификация. Един войник, за да работи със съвременни оръжия и техника, трябва да бъде висококвалифициран. Абсурдно е да мислим, че ниско квалифицирани хора ще се справят в армията. Армията е нещо сложно, като е нужен добре подготвен персонал. Той трябва да бъде добре платен и с добри социални придобивки, за да бъде привлечен и мотивиран.
Като се има в предвид ситуацията в Сирия и бежанската вълна, която залива Гърция, можем ли да кажем, че националната сигурност на България е застрашена?
Не се знае какво ще се случи. Една голяма бройка бежанци, която би могла да пресече нашите граници ще застраши гражданите. Тези бежанци няма да превземат държавата и да ни обявят войната. Аз обаче не знам как армията би могла да се справи с това. Тя е по-скоро помощен вариант. Ние не можем да излезем срещу бежанците с оръжие. Трябва да има политически мерки. Хората в армията са подготвени да стрелят срещу врага, а бежанците не попадат в този обсег. Сред тях има деца и възрастни хора. Доста от тях са невинни. Вярно, че сред тях има бивши главорези и терористи, но в крайна сметка армията води война. Тя може да има помощни функции. Дано не се стига до там. Добре, че засега ни избягват, защото търсят по-кратък път към центъра на Европа.
Има ли нужда България от превъоръжаване? Трябва ли да ни притеснява положението по границите, като се има в предвид нарастващото напрежение между турци и кюрди?
В Турция ситуацията е опасна. Турция е много по-мощна държава във военно и икономическо отношение. Разходите за отбрана определено трябва да се повишават, защото прогнозите не са добри. А ние с години наред намаляваме отбранителната способност. Трябва да се тръгне по обратния път. Защото, когато нещо подобно ни изненада, няма какво да спре такива мощни армии, въпреки че сме в НАТО. Опасно е. За армията трябва да се отделя повече внимание в сравнение с досегашните години.
Източник: http://fakti.bg/
 
SpaceX изстреля телекомуникационен спътник, но пак не успя да приземи ракетния модул
05.03.2016, 10:08
След четири отлагания, на петия опит американската компания Спейс Екс изстреля ракета Фалкон 9 с телекомуникационен спътник, предадоха световните агенции. - (видео)
Първата степен на ракетата се отдели от останалата ѝ част 2 минути и 40 секунди след изстрелването, станало в 23,25 ч. по Гринуич на 4 март. Тя трябваше да забави скоростта си и да се приземи плавно на плаваща платформа на 640 километра от бреговете на Флорида. Експериментът обаче се оказа неуспешен, съобщиха от компанията.
Причината за това беше тежестта на спътника, носен от ракетата. Сателитът Ес И Ес 9 е предназначен за комуникационни услуги за няколко страни от Азия и Тихия океан. Той е създаден от компанията Боинг и е собственост на люксембургска компания оператор Ес И Ес. Теглото на спътника е 5721 килограма. Той беше изведен успешно на орбита на 40 600 километра над земята. За да се изведе толкова високо на орбита толкова тежък спътник, обаче беше необходимо повече гориво за втората степен на ракетата. Така първата остана с по-малко гориво и това повлия на прецизността на приземяването й върху водната платформа и провали опита.
Спейс Екс иска да връща първите степени на изстреляните от нея ракети, за да спести пари и средства за комерсиалните полети. Обикновено степените просто падат в морето и трябва да бъдат разработвани нови.
Идният месец Спейс Екс се надява и да поднови полетите си за доставки на товари за Международната космическа станция, които изпълняваше за сметка на НАСА, преди да ги преустанови миналото лято след инцидент с ракета малко след изстрелването й. - Още Космос
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Бомбардировачите B-52 се включват в кампанията срещу „Ислямска държава“
05.03.2016, 09:20

Б-52Съединените щати изпращат бомбардировачи B-52, способни да нанасят ядрени удари, за участие в кампанията срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, съобщи телевизия Fox News, позовавайки се на източник от армията.

Самолетите ще се включват в бомбардировките през април. Те ще заменят самолетите B-1, които се използват за нанасяне на удари по силите на „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия.
В информацията не се уточнява какъв е броят на бомбардировачи B-52 или числеността на екипажите им. - Още за B-52
Източник: http://www.focus-news.net/

 

 
България е източник на голяма част от боеприпасите, които получават опозиционните групи в Сирия
04.03.2016, 22:57
РПГ-7Въоръжението, което е било иззето от опозиционните групи в Сирия от началото на годината, в по-голямата си част е съставено от произведени в България боеприпаси, съобщава специализираното издание Jane's Defence Weekly „Bulgarian ammo features heavily in Syrian weapons seizures“, което прилага към статията си снимки на сирийската телеграфна агенция САНА.
Преобладаващите боеприпаси са патрони 7.62x39 мм и 7.62x54 мм, амуниции за гранатомети РПГ-7 и СПГ-9, както и боеприпаси за миномети с калибър 82 мм и 120 мм.
Повечето от гранатите за РПГ-7 и СПГ-9 все още са опаковани, което може да означава, че са част от наскоро получена пратка, коментира изданието.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Дания праща изтребители и 400 военни в Сирия
04.03.2016, 21:04
F-16Правителството на Дания скоро ще представи предложения за разширяване на своето участие в битката срещу "Ислямска държава" в Сирия, включително с въздушни удари, съобщи днес канцеларията на премиера Ларс Льоке Расмусен, цитирана от Ройтерс.
Ако парламентът ги одобри, във военната кампания в Сирия към средата на този година ще участват датски изтребители Ф-16, военнотранспортен самолет С130 и 400 военни, включващи сили за специални операции и логистичен персонал. Ройтерс припомня, че датски сили вече участваха в операции срещу ИД в Ирак, включително и със седем изтребителя Ф-1, които обаче бяха изтеглени за техническо обслужване в края на миналата година. Обслужващите ги екипажи излязоха в отпуск.
Очаква се парламентът да гласува предложенията на правителството на две четения - на 1 и 19 април. Главните политически партии обявиха подкрепа за тях на междупартийна среща с участието на военния и външния министър.
"Борбата срещу ИД ще бъде дълга и ужасната идеология на тази терористична организация не може да бъде разбита само с военни средства", се казва в съобщението на премиерския офис. "Затова правителството ще вложи повече усилия и по "гражданската писта" - стабилизиране на освободените райони, пресичане на финансовите източници на ИД, прекратяване на притока на чуждестранни бойци в редиците на джихадистите и противодействие на пропагандата на ИД", се посочва в документа.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Двама души са загинали, а други двама са пострадали при катастрофа на хеликоптер на МВР в Русия
04.03.2015, 19:22

Двама души са загинали, а други двама са пострадали при катастрофа на вертолет Aérospatiale AS 355N Ecureuil 2 (RF-29011) на руското МВР, предаде Интерфакс.
Днес по-рано бе съобщено, че хеликоптерът е извършил принудително приземяване в гориста местност на границата между Владимирската и Ивановската област. От пресслужбата на МВР на Русия уточниха, че са загинали старши инспектора-летец на летателния отдел на авиационния отряд със специално назначение "Ястреб" Игор Карпенко (51 г) и бордовия инженер старши лейтенант Павел Соломатин (25 г)
.

Започнало е разследване на инцидента. - (видео)

 
Каймак-Чалан. Полковник Живко Павлович, Началник на Шумадийската дивизия
04.03.2016, 17:00
Полковник Живко ПавловичПолковник Живко Павлович, Началник на Шумадийската дивизия - Сръбски военачалник, участвал в сраженията и планирането на операциите на Македонския фронт по време на Първата световна война (1914-1918). Роден на 1 март 1871 г. в махалата Рамач, село Башина, Смедеревска Паланка, Подунавие. По рождение носи името Петрович, променено по-късно на Павлович. Завършва младшия курс на Военното училище през 1892 г. назначен е като сержант в Моравския артилерийски полк. На 1 септември 1894 г. постъпва във висшия курс на Военното училище. След завършването на училището продължава да служи в Моравския артилерийски полк, като достига до длъжност командир на батарея. През 1902 г. е изпратен на обучение в Берлин. Служи като адютант на крал Петър и като началник на Оперативно управление на Генералния щаб. По време на Балканските войни (1912-1913) се смята за един от четиримата най-близки приближени на генерал Радомир Путник, върховен главнокомандващ на сръбската армия. Назначен е за началник на оперативното управление на върховното командване. Участва в обсадата на Шкодра (9 октомври 1912-23 април 1913 г.) като началник-щаб на обсадните войски. Член е на сръбската делегация на Лондонската конференция(18 април-17 май 1913 г.) и при подписването на Лондонския мирен договор на 17 май 1913 г. По време на Междусъюзническата война (1913) участва в сраженията срещу българската 4-та армия в района на река Брегалница (17-25 юни 1913 г.). Предложен е за производство в чин генерал, но предложението е отхвърлено. В началото на Първата световна война през 1914 г. е началник на мобилизационния отдел на Генералния щаб. През ноември-декември 1914 г. участва в планирането и провеждането на Колубарската битка за спиране на австрийските войски. След началото на настъплението на австро-германските войски в Сърбия и обявяването на война от страна на България през есента на 1915 г. Путник и Павлович са сменени от заеманите постове. След възстановяването на сръбската армия на остров Корфу, е назначен за началник на новосформираната Шумадийска дивизия. По време на боевете на Македонския фронт през лятото на 1916 г. неговата дивизия първа започва боевете с нападение срещу българските позиции на връх Ковил. По време на Леринско-Чеганското настъпление (17-27 август 1916 г.) на 1-ва българска армия Шумадийската дивизия води ожесточени боеве с българските войски в Мъгленската котловина, на Пожарски и Баховски рид, край село Сборско и при върховете Добро поле и Ветерник. След превземането на Каймак-Чалан на 30 септември 1916 г. и след края на боевете по останалите околни върхове на Нидже планина (3-7 октомври 1916 г.) е сменен от поста началник на дивизията и е изпратен да се лекува от малария. През 1919 г. е произведен в чин генерал и е назначен за началник на Военната академия в Белград. през 1920 г. е заместник-началник на 1-ва армейска област, а след това началник на Адриатическата военна област. Избран е за редовен член на Сръбската кралска академия през 1921 г. През 1923 г. е пенсиониран от действителна военна служба. Умира на 25 април 1938 г. в Белград.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
БЛА на САЩ - инфографика
04.03.2016, 15:43
Кликни за голяма резолюцияl
 
Руши се храм на МО, в който се пазят костите на 1500 войници и офицери! 
04.03.2016, 15:03
Влага съсипва стенописите и руши храма костница „Света Троица“ в кюстендилското село Гюешево, сигнализира кметът Татяна Георгиева.
В подземието, в специален каменен саркофаг, се съхраняват кости на около 1500 загинали във войните в началото на 20 век български войници и офицери.
Състоянието на строения през 20-те години на миналия век храм и черковната къща до него се влошава с дни, особено през зимата. Необходимо е да се направи отводняване и цялостен ремонт на покрива, за да се спрат течовете и да се изолира влагата. А след смъртта на местния свещеник отец Георги Петров няма кой да отваря черквата.
Налага се групи от другия край на България, които идват да се поклонят пред загиналите български воини тук, да се връщат, обясни кметът Татяна Георгиева пред БНР.
Тя подчерта, че храмът констница е собственост на Министерството на отбраната. Оттам са обещали съдействие и средства. Планирано е и изграждане на информационен център и на постоянна експозиция с фотоматериали и документи за войните, която да бъде разположена в предверието. Вече 2-3 години обаче тези обещания не се реализират и не се предприемат никакви действия.
Източник: http://pik.bg/
 
На този ден: През 1970 г. мистериозно потъва френската подводница S-644 Eurydice
04.03.2016, 13:43
S-644 Eurydice В ранната утрин на 4 март 1970 г. мистериозно изчезва модерната френска подводница S-644 Eurydice (също Eridis и Еридис). Независимо че мястото на произшествието е установено почти веднага, подводницата не е намерена в продължение на повече от месец и половина. И това не е единственият загадъчен детайл от тази катастрофа.Eridis принадлежи към дизел-електрическите подводници от клас „Дафне”, от които за френския флот са построени 11 броя – всичките с имена на митични богини, нимфи и дриади. Подводници от този клас са построени също и за Военноморските сили на Испания, Португалия, Южна Африка и Пакистан. Пълната водоизместимост на подводницата е малко над 1000 тона, има дължина около 58 м., снабдена е с 12 торпедни тръби, като в последното отношение превъзхожда руските подводници от този клас.......Прочети още
 
Китай с най-ниския ръст на военния бюджет от 5 години насам
04.03.2016, 12:30
Китай ще увеличи бюджета си за отбрана през тази година с между 7 и 8 процента. Това е най-ниския ръст на военния й бюджет от пет години насам, а като причина се посочва забавянето на икономиката, предаде "Ройтерс".
Говорител на Общокитайското събрание на народните представители – най-висшият държавен орган в страната, съобщи, че Китай има нужда да преразгледа своите военни нужди, икономическо развитие и фискална позиция в следващия военен бюджет.
През миналата година военният бюджет беше увеличен с 10.1 процента до 886.9 милиарда юана (135.39 милиарда долара). Той обаче все още представлява едва една четвърт от парите за отбрана на САЩ, който за 2016 година е 573 милиарда долара.
Тази година обаче Китай не може да си позволи такъв ръст на бюджета за отбрана. През миналата икономиката на страната нарасна с едва 6.9 процента – най-ниския темп от 25 години насам. Очакванията са и през 2016-а забавянето да продължи. - Още за ВС на Китай
 
US генерал: Руски изтребители използват 53 страни в света
04.03.2016, 12:05
Mark WelshИзтребители руско производство се използват от въоръжените сили на 53 страни в света, съобщи началник-щаба на американските ВВС генерал Марк Уелш (Mark Welsh), цитиран в петък (4 март) от „Взгляд”.
„Петдесет и три страни в целия свят използват към днешна дата руски изтребители. Те (Русия) ще пристъпят към износ на нова военна техника с поетапното й въвеждане на въоръжение. А тази нова техника е по-добра от нашата стара”, заяви генералът по време на изслушване в Конгреса на САЩ, цитиран от ТАСС.
Коментирайки руските зенитно-ракетни системи (ЗРС) С-400 „Триумф”, Уелш заяви, че те „сериозно го притесняват”. „Затова ще продължа да настоявам за модернизация. Военно-въздушни сили, които изостават от техническия прогрес, са обречени на провал”, заяви той.
В изказването си Уелш обърна внимание и на руските ЗРС С-300, които, според него, са позволили на „Сирия и Иран да се сдобият с една от най-боеспособните системи за противовъздушна отбрана в света от своя руски съюзник и да продължат да се противопоставят на интересите на САЩ в региона”.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Митът за „Невидимото“ превъзходството
04.03.2016, 11:57
Ф-35Изписани са безброй статии за бойна техника, за противопоставяне и сравнения между руската бойна техника и тази на САЩ в конфликтите на студената война и след нея. Откровено казано изводите от подобни материали се определят чисто и просто от политическите симпатии на авторите. Както всяко друго нещо в този свят, бойната техника си има своите плюсове и минуси, без значение коя е страната производител. Победата в хипотетичен конфликт обаче зависи от десетки други фактори – човешки, икономически, числов, тактически, стратегически и така нататък. Но тъкмо авторите на такива статии пораждат и митовете свързани със превъзходството на тази или онази бойна техника.
Ще се опитам да бъда безпристрастен и да развенчая тези митове, пренебрегвайки личните си политически пристрастия........Прочети още
 
Русия е втора в света по военна мощ след САЩ
04.03.2016, 11:47
БунерангРусия има втората по мощ армия в света, според годишната класация, направена от Global Firepower, анализаторски уебсайт, който оценява военната мощ на различни страни.
Съединените щати оглавяват класацията, а Китай е на трета позиция в изследването, което не включва ядрените оръжия, а само конвенционалните.
И макар Русия да изпреварва САЩ по брой на танковете – 15 000 спрямо 8000, руските Въздушни сили са след американските по брой на машините – 3547 спрямо 13 444.
В друго изследване, направено преди това, което е финансов анализ на Credit Suisse, Русия също бе поставена на второ място в света на армиите. Също като Global Firepower, Credit Suisse класира световните армии според тяхната боеспособност, без да включва ядрените оръжия, но изключва и неконвенционалните оръжия. САЩ, Русия и Китай отново са посочени на първо, второ и трето място.
В края на 2015 година Агенцията за изследвания на Конгреса на САЩ също огласи доклад за развитието на пазара на конвенционални оръжия 2007-2014 година.
Според този доклад Русия и САЩ са основните доставчици на оръжие на развиващите се страни, заемайки първо или второ място според годината.
Общо САЩ са подписали споразумения за доставки на стойност $115 милиарда на военно оборудване за развиващите страни през този период (46,3 % от общата стойност на оръжейните доставки за тези страни), докато за Русия показателят е $41,7 милиарда (16,8 %).
Източник: http://bg.rbth.com/
 
„Граница - 2016“ ще се проведе в зоната за отговорност на ГПУ-Петрич
04.03.2016, 11:38
Днес ще се проведат подготовката и първоначалните тренировъчни действия за съвместното учение на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната „Граница - 2016“, което ще започне на 5 март (събота) в зоната за отговорност на ГПУ-Петрич, съобщава Пресцентърът на МО.
Учението цели координиране на съвместните действия между силите и средствата на МВР, МО и Българския червен кръст, както и поддържане на готовността за реакция в условия на евентуален засилен миграционен натиск, съобразно новоприетите изменения в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република Българи
я.
 
Северна Корея в перманентна ядрена готовност
04.03.2016, 10:11
Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун заяви, че ядрените оръжия на страната трябва да бъдат в постоянна бойна готовност, съобщи KCNA.
Главнокомандващият армията е заявил на военните лидери, че трябва да имат готовност във всеки един момент да използват ядрения арсенал.
Световните медии отчитат, че въпреки реториката не е ясно колко е напреднала ядрената програма на Пхенян.
„Единственият начин да бъде защитен суверенитета на страната е ядрената сила – както в нейното количество, така и качество“, съобщи държавната агенция, перифразирайки думите на лидера Ким Чен-ун.
Той е подчертал необходимостта ядрени бойни глави на бъдат в режим на постоянна готовност.
През следващата седмица САЩ и Южна Корея ще започнат планирани военни учения, в които ще вземат участие 8600 US военни и 290 000 корейци.
Според военната кореспондентка на CBS News Маргарет Бренън изявлението на Северна Корея цели демонстриране на сила именно преди ученията. Според Бренън, обаче, е спорен ядреният капацитет на Пхенян.
Източник: http://fakti.bg/
 
Сеул и Вашингтон започват преговори за разполагане на система за противоракетна отбрана
04.03.2016, 09;38
THAADЮжна Корея и Съединените щати са създали съвместна работна група, която започва официално обсъждане на въпроса за разполагане американски противоракетен комплекс THAAD на Корейския полуостров на фона на влошаването на ситуацията в региона, предаде агенция Yonhap.
Системата THAAD е предназначена за височинно екстра-атмосферно прихващане на ракети от малък и среден клас. Първите съобщения, че САЩ обмислят възможността за разполагане на такъв комплекс в случай на извънредна ситуация на Корейския полуостров се появиха през пролетта на 2015 г.
Създаването на съвместна работна група между САЩ и Южна Корея беше първоначално насрочено за 23 февруари. Въпреки това, само няколко часа преди церемонията по подписването на документа, страните обявиха отлагането му заради необходимостта от решаване на въпроса с Китай. - Още за THAAD
Източник: http://www.focus-news.net/
 

 
Италия ще прехвърли в Ирак бойни вертолети
03.03.2016, 22:48
A129-Mangusta„Съвсем скоро” Италия ще прехвърли в Ирак четири многоцелеви вертолета NH-90 и четири ударни AW-129 Mangusta, съобщават от МО на Италия.
Вертолетите и 130 души персонал ще бъдат разположени в Ербил, северната част на Ирак. Тяхната основна мисия ще бъде бойно търсене и спасяване, както и защита на италианската група, която работи по възстановяване на язовира Мосул. В същия ден, когато италианското МО съобщи новината за разполагане на хеликоптерите, Багдад подписа споразумение на стойност 273 милиона евро с компанията Треви за ремонтни работи по язовира Мосул, намиращ се на 130 км северозападно от Ербил.
Това не е първото разполагане на италианските AW-129 (интензивно използвани в Афганистан) в Ирак – италианската армейска авиация използва A-129 (предишният вариант на сега използваните AW-129D) в Ирак в периода от 2003 до 2006.
AW-129D е последната модификация на ударния A129, снабден с най-новите системи за нощно виждане, лазерни системи за целеуказване и системите OTSWS (Observation, Targeting and Spike Weapon System).
Италианските вертолети и персонал ще се присъединят към сега разположеният там италиански контингент от 760 съветника , БЛА MQ-1C Predator A, четири изтребителя-бомбардировача Tornado (които в момента изпълняват само разузнавателни задачи) и един самолет-цистерна КС-767A. - Още за AW-129 Mangusta
Източник: http://www.pan.bg/
 
Шумен се поклони пред опълченците и руските освободители
03.03.2016, 16:18
Гражданите на възрожденски Шумен отбелязаха по най-тържествен начин националния празник. В проявите активно се включиха военнослужещите и цивилните служители от Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „Васил Левски“ и военните формирования от Сухопътни войски.
Пред паметника на загиналите във войните шуменци дойдоха стотици офицери и сержанти от запаса и резерва, ветерани и военноинвалиди. Своето уважение към празника и саможертвата на опълченците и руските освободители засвидетелстваха бивши началници, заместник-началници, командири и преподаватели от артилерийското училище, командири от закритите вече учебен танков полк, мотострелкови полк и други поделения.
Празникът започна в църковния храм Свето Вознесение Господне“ със заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България и молебен за здраве. След полагането на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните бе тържественият ритуал по издигане на националното знаме пред Общината. Деца, актьори и музиканти участваха в празничния концерт „Не теб, Българийо“.
Пред паметниците на руските воини в града и селата от Общината бяха поднесени венци и цветя от представителни групи на училищата. Ученици и много граждани се поклониха пред бюст-паметниците на Панайот Волов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа и генерал Мадатов.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Генерал от ВВС на САЩ: Рискуваме да отстъпим на Русия оръжейния пазар
03.03.2016, 15:17
Frank GorencКомандващият на ВВС на САЩ в Европа генерал Френк Горенк в интервю за Defence News високо и обективно оценил възможностите на руската армия. „Аз възприемам Русия съвсем сериозно” – заявил генералът и отбелязал, че счита Москва „заплаха номер едно”. „Русия наистина влез в 21 век. Тя приема на въоръжение твърде боеспособна техника” – добавил той.
Според него, в противопоставянето с НАТО Москва възнамерява и в бъдеще да влага средства в отбраната и да реализира „стратегия за блокиране на достъпа” към определени територии. Във връзка с това, по мнение на генерала, разполагането в Европа на американски изтребители пето поколение F-35 ще стане неизбежно.
Горенк отбелязал, че САЩ рискуват да отстъпят на Русия потенциални купувачи на военна техника заради прекалено трудните процедури по одобряване на експорта на оръжие. „Ако те не могат да получат желаното въоръжение от нас, ще се обърнат към други доставчици” – отбелязал генералът.
Ако американските съюзници използват руска техника, провеждането с тях на съвместни операции ще става по-трудно, обърнал внимание Горенк. „За да можем да работим заедно, трябва да разработим нови тактики, технологии, процедури и концепции” – казал той.
Преди това сенаторът Джон Маккейн също разкритикува сложността на процедурата по експорт на въоръжение, съобщи Ройтерс. Поради това неотдавна ОАЕ, Саудитска Арабия и Катар похарчиха милиарди долари за покупка на руско въоръжение, докато в това време техните сделки със САЩ очакват одобрение от американското правителство.
 
Пентагонът продава умни бомби на Турция за $683 млн.
03.03.2016, 12:14
BLU-109Докато турското правителство продължава да увеличава напрежението в Близкия Изток, Пентагонът е одобрил мултимилионна сделка за продажбата на умни бомби на Анакара, пише руското англоезично електронно издание „Спутник”.
Миналият декември турското правителство изпрати батальон от 25 танка и около 1560 войници в северен Ирак. Предприемайки това действие без разрешението на Багдад, ходът на Турция бе заклеймен като нарушаване на суверенитета на държавата. Анкара освен това предприе своя собствена вътрешна война срещу кюрдската общност в югоизточната част на страната, като броят на смъртните случаи вече достигна 5000.
Въпреки че в момента всички замесени в конфликта страни приветстват спирането на огъня, Турция заплашва да върне своята съседка в руслото на продължаващата вече 5 години гражданска война.
„Турското правителство се възприема като жертва и губеща страна в сирийската война,” отбелязва германското списание „Телеполис”. „Поради тази причина те ще прибягнат до провокации докато затишието не бъде нарушено.”
Въпреки дестабилизиращото влияние на Турция в региона, Вашингтон е решил да одобри договор на стойност 689,9 милиона долара, който ще снабди Анкара с неуточнен брой умни бомби.
„Сделката идва точно, когато сме обвързани в непропорционална война и се нуждаем от умни бомби,” заявява турски висш военен представител, според  „Дифенс нюз”.
Договорът облагодетелства компаниите Ellwood National Forge и General Dynamics Ordance & Tactical Systems и гарантира продажбата на все още неизвестен брой бомби BLU-109, способни да разбият противниковите бункери. Тези бомби съдържат около 250 кг силно експлозивна смес, позната като тритонал, и благодарение на отложеното възпламеняване на детонатора, тя избухва в момента, в който достигне своята наземна цел.
Това е първата подобна продажба, която осъществява САЩ, и Анкара очаква размяната да приключи до 2020 г.
Въпреки продължаващата агресия на Турция, страната е ключов съюзник на НАТО, затова подкрепата на Вашингтон не е изненадваща.
САЩ също така изигра активна роля в кампанията на Саудитска Арабия срещу Йемен, предоставяйки бомбите за въздушните нападения на Рияд. „Саудитска Арабия е въвлечена във военни престъпления, а САЩ ѝ съдейства осигурявайки ѝ военна подкрепа,” пише Марьори Кон за „телеСУР”.
„През ноември 2015 г. САЩ продаде оръжия на стойност 1,29 милиона долара на Саудитска Арабия. Те включваха над 10 000 бомби, боеприпаси и оръжейни части, произведени от Raytheon и Boeing, както и умни бомби и бомби с лазерно насочване за ‘стандартна употреба’.”
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Пентагонът предупреди Китай заради военизирането на Южнокитайско море
03.03.2016, 10:43
Американският секретар по отбраната Аш Картър предупреди Китай, че военизирането на спорната островна верига в Южнокитайско море ще има „специфични последствия”, ако Пекин не прекрати дейностите си в този регион, предава англоезичното руско електронно издание „Раша тудей”.
След разполагането на система за зенитни ракети земя-въздух на остров Уди миналия месец, която е допълнение към военния самолет, по време на реч в Камънуелт клъб в Сан Франциско Картър заяви, че „Китай не бива да провежда милитаризация в Южнокитайско море.”
Остров Уди е най-големият остров от веригата Парасел в Южнокитайско море. Китай отправи претенции към острова през 50-те години на миналия век, но за правата над тази зона, която е кръстопът на икономически важни търговски пътища , си съперничат още Тайван, Филипините, Бруней, Малайзия и Виетнам.
„Специфичните действия ще бъдат последвани от специфични мерки. Тези дейности могат да увеличат риска от погрешни заключения или конфликт между държавите, които отправят претенции към острова.”
САЩ предприемат стъпки за ответни действия срещу нарастващото влияние на Китай в региона и са увеличили морските си патрули в Южнокитайско море, както и въздушното си наблюдение. Вашингтон също така започна учение със своите азиатски съюзници. В речта си Картър отбеляза, че САЩ ще продължат да провеждат военни морски операции в региона.”
„Трябва да стане ясно, че американската армия ще продължава да лети, плава и да извършва операции, докато международните закони го позволяват, както правим навсякъде по света. Защото морските владения трябва винаги да са достъпни за всички.”
Картър също така заяви, че интересите на Вашингтон в региона са фокусирани върху защитата на огромния търговски поток, който преминава през спорната територия.
„Ние всички сме заинтересовани от сигурността на прилежащата морска азиатска част, включително Южнокитайско море. Почти 30 % от световната морска търговия преминава през водите ѝ годишно, включително търговски стоки на стойност приблизително 1,2 трилиона долара, предназначени за САЩ.”
В понеделник Китай предупреди Вашингтон да не си играе на „международен съдия” по въпроса с Южнокитайско море. Пекин настоява, че нейните действия са преди всичко цивилни и имат за цел да осигурят безопасността на Южнокитайско море.
Източник: http://www.fbr.bg
/
 
Кувейт отпусна финансиране за сделката с Eurofighter
03.03.2016, 09:31
Eurofighter TyphoonКувейтският парламент е гласувал отпускането на целево финансиране от 150 млн. кувейтски динара ($500 млн.) за авансово плащане по сделката за покупката на изтребители Eurofighter Typhoon. Това съобщава Reuters.
Стойността на цялата сделка за покупката на 28 изтребителя (22 едноместни и шест спарки) Eurofighter е $9,2 млрд. Машините ще се сглобяват в Италия и доставката им ще започне от 2019 г. Това ще са изтребители от стандарта Tranche 3.
Кувейтските изтребители ще имат радар с електронно фазирана антенна решетка AESA, и ще имат опция за интегриране на крилати ракети MBDA Storm Shadow и ракети „въздух-въздух” MBDA Meteor.
Сделката за 28 броя Eurofighter бе обявена през септември 2015 г., но все още не е подписана. Очакваше се това да стане в края на януари, но срокът не беше спазен. С отпускането на целеви средства обаче, сделката става напълно реална.
ВВС на Кувейт днес експлоатират 39 броя F/A-18C/D Hornet. Вече има индикации, че машините ще бъдат заместени от смесен флот от Eurofighter и Super Hornet. Сделка за американския изтребител още няма, но командирът на кувейтските ВВС потвърди през този януари, че страната му чака разрешение за покупката на 28 броя F/A-18E/F.
Кувейт ще стане осмият клиент на Eurofighter след Германия, Великобритания, Италия, Испания, Австрия, Саудитска арабия и Оман. До момента са доставени 467 броя от изтребителя, като с евентуалните кувейтски самолети, поръчаните са 599. - Още за Eurofighter
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Първият полет на Ту-160М2 ще стане факт през 2019 г.
03.03.2016, 09:25
Ту-160Първият полет на обновения стратегически бомбардировач Ту-160М2 най-вероятно ще се състои през 2019 г. Това е заявил главнокомандващият на Въздушно-космическите сили на Русия генерал-полковник Виктор Бондарев, цитиран от ТАСС.
„Мисля, че през 2019 г. този самолет, но вече в модернизиран вид, ще пристъпи към полети”, заявява генерал Бондарев запитан за възстановяването на производството на Ту-160.
През 2015 г. стана ясно, че Русия ще възстанови производството на Ту-160 и ще отложи във времето новият стратегически бомбардировач ПАК ДА. До момента бе ясно, че новият Ту-160, който ще носи индекса М2, ще влезе в серийно производство към 2023 г., като се планира покупката на не по-малко от 50 машини.
Ту-160М2 ще запази общия облик на сегашните Ту-160, но ще има по-икономични двигатели, напълно модернизирано бордно оборудване и по-богат арсенал. - Още за Ту-160
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
А-10 от Въздушната национална гвардия на щат Айдахо ще бъдат прехвърлени в Близкия Изток
03.03.3016, 09:07
А-10В рамките на операцията Inherent Resolve за борба с ИД щурмовици А-10С и над 500 гвардейсци от Въздушната национална гвардия на щат Айдахо ще бъдат прехвърлени в Близкия Изток. Авиационният контингент е от състава на 124-то авиокрило, базирано в Gowen Field и се състои от летателен и технически състав, подразделения за охрана и поддръжка и др.
Обикновено ротациите на американските военни за участие във военни конфликти продължават 180 дни.
Допреди няколко седмици се водеха ожесточени спорове за съдбата на щурмовиците А-10, като Пентагонът настояваше за тяхното изваждане от въоръжения, за да се спестят средства за закупуване на F-35 Lightning II Joint Strike Fighter. Миналият месец тези планове бяха отложени, тъй като А-10С се оказа изключително ефективен в борбата срещу терористите от ИД. - Още за A-10
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Корабен състав на ВМФ на РФ към 01.03.2016 г
02.03.2016, 22:12
 
Състав на стратегическите ядрени сили на ВМФ на РФ към 01.03.2016 г
02.03.2016, 22:08
 
Строителство на бойни кораби за океанска и далечна морска зона за ВМФ на РФ към 01.03.2016 година
02.03.2016, 22:03
 
Русия подсилва въздушно-космическата си отбрана с ново зенитно-ракетно оръжие
02.03.2016, 21:22
С-400Концернът ВКО "Алмаз – Антей" е започнал работа по създаването на единна система на зенитно-ракетно оръжие от пето поколение, съобщават от пресслужбата на предприятието. Пето поколение на системата се създава в рамките на работата по създаването на единна система за въдушно-космическа отбрана на страната по задание на МО на Русия.
В съобщението се отбелязва, че «Алмаз-Антей» се явява главният изпълнител в работата, при това изпълнението ще става при широка кооперация на предприятията в концерна.
В състава на концерна влизат повече от 60 завода, научно-производствени обединения, конструкторски бюра и научно-изследователски институти. Тяхната основна продукция са зенитно-ракетните системи и комплекси за наземно и морско базиране с малък, среден и далечен обсег: "Фаворит", Антей-2500, Бук-М1-2, Бук-М2Э, Печора-2А, Оса-АКМ, Тор-М1, Тор-М2Э, а също така "Риф-М", и  "Штиль-1" и други.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Полската военновъздушна база Ласк може да стане постоянен ‘дом’ за американските ‘стелт’ изтребители F-22
02.03.2016, 21:10
САЩ ще разположат за постоянно изтребители пето поколение F-22 Raptor в Полша, съобщава полският ежедневник “Rzeczpospolita”, цитирайки генерал Дейвид Алвин от Европейското командване на САЩ в Европа
Според “Rzeczpospolita” генерал Алвин споделя идеята да усили полските авиобази с присъствието на американски изтребители, вместо формирането на постоянна американска военна структура , което може да е нарушение на Договора зa конвенционалните въоръжени сили в Европа (Treaty on Conventional Armed Forces in Europe - CFE). Идеята на генерала, предложена от името на Пентагона, трябва да бъде одобрена от Конгреса на САЩ.
Според „Rzeczpospolita” американските изтребители ще бъдат дислоцирани във военновъздушната база Ласк, разположена в близост до Лодж, където се разположени полските изтребители F-16.
Пентагонът възнамерява да инвестира 8.2 милиона долара за подобряване на инфраструктурата в авиобазите Повидз и Ласк, като втората е най-вероятната дестинация на американските ‘стелт’ изтребители F-22 Raptor (ако те бъдат реално прехвърлени за временно или постоянно в Полша).
В края на 2015 г. два изтребителя F-22 бяха за кратко в Полша, именно в авиобазата Ласк.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Генeралът от запаса Стефан Ангелов: Добри Джуров не искаше да се махат кльоновете
02.03.2016, 21:00
Стефан АнгеловПо мое време цялата южна граница беше заградена с т.нар. кльон. По тактико-технически данни той дава надеждност за предотвратяване на нарушения на границата до 75 процента. Останалото до 100 процента може да се постигне с използването на личен състав, автомобили, служебни кучета, прожекторни и радиолокационни станции. Имали сме участъци от 200 до 500 км, където нямаше безнаказано нарушение. Успяхме да постигнем 97 процента надеждност при охраната на границата. 
През 1972 г. започна да се мисли за укрепване на западната граница. Заставата на Габрене, Петричко, например държеше и западната, и южната граница. На южната има кльон, а на западната няма. Тогава бях в оперативния отдел на Щаба на Гранични войски. Отивам там и виждам, че хората си ходят по седенки от двете страни на браздата. Това засилваше много македонисткото влияние. Пращаха хора, литература, говореха против България. Нито един, който беше нарушил границата от България за СФРЮ, не беше върнат. Даваха му веднага апартамент в Скопие и политическо убежище. Затова на Габрене направихме кльона, без да има държавно решение.........Прочети още
 
Руски военен кораб премина през Босфора
02.03.2016, 16:49

проект 775Руски военен кораб премина през Босфора на път за Черно море – на фона на строги мерки за сигурност, съобщи турската агенция „Доган“.
Големия десантен кораб „Новочеркаск“ 142 проект 775 от състава на 197-ма бригада десантни кораби на Черноморския флот на Русия е преминал през Босфора в северно направление днес около 07:15 часа местно време. Това е трето поредно преминаване на ГДК 142 през турските проливи за тази година.
Руският плавателен съд е бил придружен от два катера и кораб на турската брегова охрана, както и полицейски хеликоптер.

Интензивността на движение на корабите от т.нар. „Сирийския експрес“ расте. За месец февруари 2016 година количеството на рейсовете на корабите на ВМФ на РФ през Босфора достигна рекордни отметки.

 
В Русия създават изтребител от шесто поколение
02.03.2016, 15:49
РогозинКонструкторските бюра в Русия започват работа по създаването на изтребител от шесто поколение. Това заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин на заседание, посветено на развитието на авиацията, предаде телевизия „Звезда“.
„Става дума за идеята за създаване на изтребител от шесто поколение, макар днес още да се провеждат държавните изпитания на изтребителя от пето поколение“, заяви Рогозин пред журналисти.
По думите на руския вицепремиер проектът за изтребителя от шесто поколение е бил представен от „ОКБ Сухой“.
Главнокомандващият на Въздушно-космическите сили на РФ генерал-полковник Виктор Бондарев разкри някои от особеностите на бъдещия самолет. По думите му изтребителят ще бъде създаден както в пилотен, така и в безпилотен вариант.
 
Проведе се оперативният сбор на командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев
02.03.2016, 15:40
На 1 и 2 март 2016 година се проведе оперативния сбор на командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.
Основната тема на сбора беше „Подготовка на ВМС за противодействие на хибридни заплахи в областта на морската сигурност”.
Пред основния команден състав на военния флот бяха представени доклади и презентации от представители на Съвместното командване на силите, и началници на отдели в Щаба на ВМС.
Актуални проблеми и перспективи за развитие на град Варна представи заместник-кметът на град Варна Пейчо Пейчев.
Актуални проблеми и перспективи за развитие на областите Варна и Добрич представиха областният управител на област Варна – Стоян Пасев и заместник-областният управител на област Добрич – Ивайло Манушев.
 
Премиерът на Сърбия обяви отказ от присъединяване към НАТО
02.03.2016, 13:34
Александър Вучич Министър-председателят на Сърбия Александър Вучич заяви, че в страната му няма да се провежда референдум за членството на страната в НАТО. Освен това лидерът на правителството поясни, че подобен въпрос никога не е стоял.
"Не смятаме да се присъединяваме към НАТО, ние искаме да бъдем неутрални във военно отношение. Сърбия не е изразявала желание да влезе в НАТО", заяви премиерът.
Той също така поясни, че неотдавнашната ратификация и подписване на споразумение за сътрудничество с Алианса е просто една формалност, която е била възприета още през 2006 година.
"Нашата политика е такава: ние обичаме Сърбия, уважаваме Русия, уважаваме САЩ, вървим към ЕС, но най-вече обичаме Сърбия", заяви Вучич.
Източник: http://www.klassa.bg/
 
НАТО смени командира на мисията си в Афганистан
02.03.2016, 13:07
John W. Nicholson, Jr.Новият командир на мисията на НАТО в Афганистан стана американският генерал Джон Никълсън, предаде Новое время.
„Днес генерал Джон Никълсън смени генерал Джон Кембъл на поста командващ мисията на НАТО в Афганистан“, пише в съобщение, публикувано на официалния сайт на Алианса. По-рано Никълсън бе начело на сухопътните войски на НАТО, има опит и в Афганистан като заместник-началник щаба на операцията по съдействие на местните сили за сигурност.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пожела на новия командир успех и изрази увереността си, че работата на Никълсън ще бъде успешна.
 
Първата „годишна“ експедиция на МКС приключи, екипажът се завърна успешно на Земята
02.03.2016, 10:01

Членовете на транспортно пилотираният кораб „Съюз ТМА-18М“ благополучно се завърнаха на Земята. Спускаемият апарат с космонавтите Михаил Корниенко, Сергей Волков и астронавта на НАСА Скот Кели, кацна в казахската степ на 2 март 2016 в 6:29 (наше време). Всички операции по спускането от орбита са преминали в планов режим. - (видео)
Продължителността на пребиваване в космическа експедиция на „годишната“ експедиция е 340 денонощия. По този начин Скот Кели стана първият астронавт на НАСА, който има толкова много време прекарано на орбита за една мисия.
За Русия, това не е първият такъв експеримент. Рекордьор е космонавта Валерий Поляков с пребиваване в космоса (орбитална станция Мир, 1994-1995 г)  в продължение на 437 денонощия 17 часа и 59 минути. Провеждането на експедиции с такава продължителност, дава възможност на учените да продължат изследванията, необходими за подготовка на мисии към други планети. Времето прекарано на орбита от Сергей Волков, в рамките на неговата трета мисия е 182 денонощия.
За времето прекарано на борда на МКС, руските космонавти са реализирали обширна програма по научно приложни изследвания . Проведени са дейности по поддържане на работоспособността на станцията и нейното развитие, приемане и разтоварване на товарни кораби. Освен това, всеки от космонавтите направи по едно излизане в открития космос. Корниенко работи с Падалка в открития космос 5 ч и 34 мин, а Волков с Маленченко – 4 ч и 43 мин.
- Още Космос

 
На 3 март музеят в Крумово обявява отворени врати
02.03.2016, 09:38
Утре, 3 март 2016 г., по повод 138-ата годишнина от Освобождението и Националния празник на Република България, Музеят на авиацията в Крумово обявява Ден на отворени врати.
От 09,00 до 17,00 часа посетителите ще могат да разгледат кабините на самолет Ан-2 и вертолет Ми-24. В салона на самолет Ан-24 ще бъдат представени филми, свързани с историята на българската авиация.
За малките посетители ще има оформени места за рисуване на тема „Моят 3 март в Музея на авиацията“. За най-добрите рисунки ще има награди.
 
Airbus Helicopters намалява производството на H225
02.03.2016, 09:26
Н-225Airbus Helicopters сериозно ще намали темпа на производство на най-голямата си машина – H225. Това се дължи най-вече на сринатото търсене на вертолети от петролния и газов бранш. Това съобщава Flightglobal.
Гиом Фури, изпълнителен директор на Airbus Helicopters, е заявил, че през тази и следващата година ще се произведат по 20 – 25 броя H225. За сравнение през 2014 г. са сглобени 38 броя, а през миналата година – 42.
За сега компанията има да изпълнява около 65 поръчки за типа, което по признанията на Фури е по-малко от нормалното.
В момента военната версия H225M участва в три конкурсни процедури, които общо могат да донесат 90 поръчки. Ако това стане от компанията-производител имат готовност да увеличат темпа на производство.
Шест от доставени през 2015 г. вертолети са произведени в Бразилия от Helibras и са предназначени за местните въоръжени сили. До момента Бразилия е получила 21 от заявените 50 броя H225M, но поради тежкото икономическо състояние на страната е възможно да има намаляване на поръчаните вертолети.
Продължават и преговорите за продажбата на 50 броя в Полша, като Фури е изразил оптимизъм за тяхното успешно приключване.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Черна гора се отказва от военните си самолети
02.03.2016, 09:20
GazelleЧерна гора е взела решение да се откаже от експлоатацията на всички самолети намиращи се на въоръжение във ВВС на страната и да се ориентира към изграждане на военна авиация изцяло от вертолети. Това съобщава Flightglobal.
В момента страната разполага с четири учебно-бойни самолета G-4 Super Galeb и три витлови учебни машини Utva 75. От повече от пет години с тях не се изпълняват полети. Излишните самолети ще бъдат предложени за продажба.
Според полковник Живко Пейович възстановяването на летателната експлоатация на наличните самолети, поддържането им и провеждането на достатъчно тренировъчни полети е икономически несъобразно. Според него въздушният суверенитет на страната му ще се осигурява с помощта на партньори и съюзници.
В плана за развитие на черногорските ВВС е отбелязан, като високоприоритен проекта за придобиване на два средни многоцелеви вертолета, чиято покупка ще стартира през тази година, а проектът трябва да приключи към 2018 г. След това се планира продажбата на четири вертолета Gazelle и ремонта и модернизацията на останалите 10 вертолета.
След раздялата на Сърбия и Черна гора през 2006 г. новата държава наследява 17 броя Super Galeb. Шест са продадени на Сърбия, а други седем на частна хърватска компания.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Индия купува още два самолета за ДРЛОиУ
02.03.2016, 09:11
А-50Комисията по сигурността към правителството (CCS) на Индия одобри предложението на ВС за закупуване на още два самолета за ДРЛОиУ (AWACS) в рамките на тристранен договор с Израел и Русия.
Индийските ВВС вече имат три такива платформи, даващи възможност да се наблюдава дълбоко в териториите на противниковите страни.
Трите индийски самолета за ДРЛОиУ са Ил-76 с израелска РЛС и оборудване.
Комисията по сигурността, ръководена от премиера Моди, одобри също предложението за приемане на въоръжение на четвъртия полк със свръхзвукови ракети Brahmos и още две установки за изстрелване на ракети Pinaka.
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Питайте военноинвалидите за връщането на наборната служба
01.03.2016, 23:20
Привържениците на идеята за връщане на наборната военна служба трябва да помислят и за личните трагедии. Най-вероятно това е била идеята на народния представител от Реформаторския блок Петър Славов, за да попита министъра на отбраната за „броя пострадали и инвалидизирани лица в последните години на съществуване на наборната военна служба“.
Тъй като в Министерството на отбраната статистиката се води по набори е била  направена справка за всички военноинвалиди набор 1982, 1983, 1984, 1985, 1986 и 1987, които са служили в армията през периода 2005-2007 г. Общо те са 41. Разпределени са както следва: набор 1982 – 16; набор 1983 – 8; набор 1984 – 9; набор 1985 – 5; набор 1986 –  и набор 1987 – 2. Пак, според отговора, военноинвалидите у нас са 2572. От Втората световна война останаха живи само 99.
Не допускам някой да си помисли, че 41 военноинвалиди за шест набора в продължение на четири години са пренебрежително малко. Напротив, дори един да е, е трагедия. Разбира се, че е армия и нещастия стават. Колкото и да не ни се иска, така ще бъде и занапред. Точно това предполага тези, които мислят за връщане на наборната военна служба, да не предлагат закони на парче. Още от сега да прeценят добре последиците и да предложат текстове, които защитават по възможно най-добрия начин пострадалите при и по повод отбраната на страната. Защото днес не е така. Повечето от военноинвалидите и военнопострадалите са на последното социално стъпало.  
В случая числото 41 трябва да бъде умножено няколко пъти, за да стане ясна цялата картина. Депутатът Петър Славов трябваше да попита колко са родителите, останали без синове, колко са вдовиците и сираците. Само в столичното дружество „Военноинвалид“, например, вдовиците на загинали по време на служба и вдовиците на военноинвалиди  са  82, родителитe на загинали по време на служба и на починали военноинвалиди – 63, родители, съпруги и деца на военноинвалиди – 39, а двама са сираци на загинал по време на службата и на починал военноинвалид.
И това не е достатъчно. Необходимо е народният представител да прояви интерес как живеят тези хора. Уволняват ли ги,например, работодателите на момента, когато разберат, че имат определен процент неработоспособност?  Или кой се грижи за тези момчета, загубили здравето си по време на войнишката служба, след като останат без близки?
Въпросите могат да продължат. Отговор трябва да даде държавата. Попитайте министъра от кога не е заседавал Консултативният съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните. Отговор са длъжни да дадат и привържениците на наборната военна служба в законовите текстове, които предстои да внесат в Народното събрание. Не споря прави ли са или не. Не поставям въпроса „За или против наборната служба?“. Защото и сега подобна загриженост на законодателя и на изпълнителната власт е крайно необходима.
Така че попитайте и военноинвалидите за връщането на наборната служба. Те са патриоти и въпреки личните си страдания милеят за армията ни. Могат, обаче да ви кажат много неща.
(Заб. Не използвам често споменаваната напоследък фраза, която я чух дори и от военния министър „връщане на казармата“.  Казарма е сграда за продължително разполагане на личния състав на военни формирования. При днешното състояние на инфраструктурата на отбраната, голяма част от която е с отпаднала необходимост, едва ли този и който и да е друг министър, ще успее да върне казармите. Определени среди от близкото минало използваха в този смисъл понятието „казарма“, за да предадат негативно послание за военната служба. Днес, съзнателно или не, се прави същото. И то в много по-голям мащаб.)
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Пeтата "Варшавянка" за Черноморския флот ще бъде спусната на вода на 17 март
01.03.2016, 22:55
проект 636.3Петата дизелова подводница проект 636.3 Б-268 "Великий Новгород" ще бъде спусната на вода в Санкт Петербург на 17 март, в навечерието на празника на подводничарите (19 март), а шестата субмарина Б-271 "Колпино" ще бъде спусната на вода през месец май, съобщава ТАСС.
Предаването на двете подводни лодки на ВМФ ще се състои до края на 2016 година.
В състава на ВМФ на Русия вече са включени четири подводници проект 636.3. Главната субмарина Б-261 "Новороссийск" е предадена на ВМФ през август 2014 г, втората лодка от серията – Б-237 "Ростов на Дон" - 30 декември 2014 г. Третият кораб - Б-262 "Старый Оскол" – носи служба в състава на флота от юли 2015 г., а подводницата Б-265 "Краснодар" – четвърта от тази серия, беше предадена на флота на 5 ноември 2015 г.
Според плановете на Главното командване на ВМФ шестте подводни лодки от този проект ще влязат в състава на Черноморския флот на Русия, в 4-та отделна бригада подводници в Новоросийск.
Всички субмарини преди да заминат за Черноморския флот преминават дълбочинни изпитания на полигоните на Северния флот.
В момента в състава на 4-та отделна бригада влизат още и дизеловите подводници: - бившата украинска Б-435 „Запорожье“ проект 641, Б-380 проект 641Б (ремонт) и Б-871 „Алроса“ проект 877  (модернизация) - Още за проект 636.3
 
За секунди се сменят всички части на пистолет без ударно-спусковия механизъм
01.03.2016, 21:50
Sig-Sauer P-320Пистолетът Sig-Sauer P-320 бе един от хитовете на най-голямото в света оръжейно изложение SHOT SHOW, което се проведе преди месец в Лас Вегас, САЩ.
Уникалното оръжие впечатли с редица новости в конструкцията, които го правят подходящо както за армия, полиция и спецслужби, така и за спортна стрелба и самозащита.
Тайната на новия пистолет се крие в модулната конструкция, която позволява бързо преобразяване в различни варианти. Освен това той се разглобява и сглобява с голи ръце без нито един помощен инструмент, и то само за няколко секунди.
Корпусът и цевта може да се сменят така, че оръжието да е удобно за всяка длан без необходимост от допълнителни наставки на ръкохватката. Освен това със замяната на корпуса и цевта удължената версия на Sig- Sauer P-320 бързо се превръща в компактен вариант - лек и удобен за скрито и продължително носене. Единственото, което не се сменя, е ударно-спусковият механизъм.
Конструкторите са предвидили възможност основната версия да използва цев, дълга 119 мм, като общата дължина на оръжието не надвишава 230 мм. Цевта на компактния вариант е дълга 99 мм при обща дължина на пистолета 183 мм. Тези размери са за пистолетите, предназначени за патроните 9 mm Parabellum.
Разработени са и версии за популярните в САЩ патрони .40 Smith&Wesson, както и за патроните .357 SIG. Дулната енергия на изстреляния куршум на патроните 9 mm Parabellum е около 450-490 джаула, на .40 Smith&Wesson - 560-750 джаула, а на .357 SIG е в границите на 750-800 джаула. Граничните стойности на дулната енергия са определени за куршуми с различна маса.
Вместимостта на пълнителя зависи от вида на използваните патрони. При вариантите, предназначени за патрони .40 Smith&Wesson, пълнителят събира 14 патрона. Моделите за патрони .357 SIG са снабдени с пълнители за 17 патрона, а компактните модели използват 13 или 15-зарядни пълнители.
Конструкторите са разработили два вида спускови лостове. Единият е традиционен с гладка челна повърхност, а другият е по подобие на австрийския “Глок” - с монтирано допълнително лостче за безопасност. То не позволява произвеждане на случаен изстрел. Усилието за задействане на спусковия лост и на ударника е от 2,5 до 3,4 кг при различните варианти на пистолета. То се дължи на избрания тип ударно-спусков механизъм, който е само с двойно действие (DAO-дабъл екшън онли). При него ударникът се намира винаги в предно (изходно) положение и за задействането му е необходимо пълно натискане на спусъка.
Неудобство при този вид механизми е в по-дългия ход на спусковия лост при всеки изстрел, необходим за придвижване на ударника от изходно в задно крайно положение.
Ударно-спусковият механизъм е изработен в едно тяло и може да се монтира във всяка разновидност на пистолета. Високата степен на безопасност на оръжието се осигурява и от специалната система за сигурност, която блокира огъня при незаключен затвор.
Рамката на пистолета е изработена от удароустойчива пластмаса. Тя е снабдена с “Пикатини релса” по военния стандарт MIL-STD-1913. Към нея могат да се монтират оптически мерници, тактически фенери, бързомерци и други тактически принадлежности. За комплектоване на пистолета се използват три типа рамки - Small, Medium, Large, наименованията на които подсказват, че от тях произлизат съответно компактни, средни и дълги варианти.
За удобство при ползване с дясна и лява ръка бутоните за пълнителя и
затворната задръжка са разположени симетрично.
Изключително прецизната изработка на частите на пистолета му гарантира висока надеждност и дълготрайност на работа, характерна за оръжията с марката Sig-Sauer. Благодарение на това пистолетът бързо навлиза в арсеналите на специалните структури, но успешно дебютира и на цивилния пазар. - Още пистолети Sig-Sauer
Източник: https://www.24chasa.bg, доц.д-р Георги Маринов
 
Родината брани наборната войска, наемната е за интервенции
01.03.2016, 21:27
Трудноподвижната извън стомашночревните си интереси туземна политолигархия се обезпокои и размърда. Предвид все по-опасните за страната ни политически процеси, развиващи се в непосредствена близост с нашите граници - в Украйна, в Близкия изток и в Турция. Заплахите за сигурността на страната нарастват ускорено, някои вече са и вътре в България. Покрай другите дискусии за опазването на живота и собствеността на населението възникна и този за задължителната военна служба.
Управляващите родиха плиткоумната идея да изпроводят спешно на границата с Турция каквито все още тук има войници, за да спасяват остатъчната ни държава от прииждащата „бежанска” вълна. Не се предвиждало обаче бойците да носят зачисленото им оръжие, щели само да помагат - не уточняват как и с тояги ли! - на Гранична полиция. Не знаят управниците ни, че е огромна глупост дори за кратко и неформално да се подчиняват армейци на полицаи.........Прочети още
 
Белгийски миночистач унищожи морска мина от времето на Втората световна война
01.03.2016, 21:12
Белгийски миночистач M924 Primula (клас Tripartite) е открил и унищожил мина от времето на Втората световна война, която се е намирала на около 20 километра от крайбрежието.
Военният кораб е използвал дистанционно управляем модул Seafox-I ROV, който е открил немска морска мина LMB от Втората световна война, която има около един тон взрив. Малко по-късно мината е взривена от екип водолази.
LMB е неконтактна мина, пускана от въздуха, която е използвана от немските въоръжени сили в два варианта: LMB (Luftmine B) с около 1000 кг взрив и LMA (Luftmine A) – с 1.5 тона взрив.
M924 Primula е един от шестте миночистача на белгийските ВМС. Той излиза от корабостроителницата Mercantile-Belyard на 20 декември 1990 г. и е приет на въоръжение на 12 юни 1991 г.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Китайският ВТС Y-20 може да влезе на въоръжение през 2016 г
01.03.2016, 21:06
J-20Появата в Интернет на снимки на петия прототип на тежкия китайски военно-транспортен самолет Y-20 (производство на Xian Aircraft Corporation - XAC) предполага, че той може да влезе на въоръжение във ВВС на Народната освободителна армия на Китай (PLAAF) още тази година.
Първият полет на Y-20 е извършен на 6 февруари 2016 г., като петте прототипа са с б.н. 789, 788, 785, 783 и 781.
Според китайския летец-изпитател Xu Yongling, който е участвал в изпитанията на изтребителя J-10, Y-20 може да бъде приет на въоръжение през 2016 г.
На 26 януари т.г в интервю пред People's Daily, професорът от Военната академия на китайските ВВС Чен Хонг заявява, че Y-20 има товароподемност "60 тона", т.е повече от тази на руския Ил-76МД, за който според справочника IHS Jane's All the World's Aircraft има товароподемност от 52.
Според Чен Хонг на база на Y-20 може да се разработят и варианти за ДРЛОиУ, за РЕБ и за въздушен танкер. - Още за Y-20
Източник: http://www.pan.bg/
 
Проектът за нов изтребител отложен отново
01.03.2016, 20:58
МиГ-29Проектът за инвестиционен разход по придобиването на нов тип изтребител за армията няма да бъде внесен на заседание на Съвета по отбрана, както това анонсира в понеделник военният министър Николай Ненчев. Това стана само няколко часа след изявлението на министъра на брифинг в понеделник.
От Министерството на отбраната съобщиха за OFFNews, че проектът, който беше предвиден в дневния ред на Съвета за днес, е отложена за следващото заседание. По неофициална информация до внасянето на проекта в дневния ред дори не се стигнало. Формалната причината е, че с него трябвало да бъдат запознати депутатите от комисията по отбрана в парламента. Те са възпрепятствани заради извънредното заседание на парламента, за което обаче се знаеше още от миналата седмица.
В проекта за инвестиционни разходи са посочени финансовите параметри и времевият интервал, в който ще са разположени разходите по придобиването на нов изтребител за Военновъздушните сили. Той обаче не определя конкретния изтребител, който правителството ще купи.
По неофициална информация изтеглянето на проекта от дневния ред на съвета по отбрана до голяма степен е свързано и с проверката на обществените поръчки в МО, която се извършва от Военната прокуратура. Според сайта "Биволъ" проверката е образувана след сигнал, в който е описано „съществуването на корупционна среда и подготовка за сключване на вредоносни сделки в Министерството на отбраната“. Самата проверка предхожда с няколко дни обявената от премиера пълна ревизия на всички обществени поръчки във всички министерства.
Миналата седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че договор за купуването на нови изтребители ще бъде подписан след няколко години, като дотогава ще има преговори. Амбициите на военното министерство обаче са до края на годината да има подписан договор, въпреки че още миналата година министърът на отбраната обяви, че до 30 юни 2015 г. ще има внесен проект за купуването на нов изтребител. Тогава проектът беше замразен за пореден път.
За тази година е планирано стартирането на две големи поръчки - за купуването на неизползвани двигатели за изтребители МиГ-29 и купуването на нови самолети. За целта бяха отпуснати целево 80 млн. лв. В края на януари командирът на ВВС ген.-майор Румен Радев изрази опасенията си, парите няма да бъдат усвоени, тъй като не очаква подписването на договор за новите самолети.
Източник: https://offnews.bg/
 
Нова наредба за приемане на курсанти
01.03.2016, 20:22
В днешния брой на Държавен вестник е публикувана нова наредба за прием на курсанти. С нея се уреждат условията и редът за кандидатстване, провеждане на конкурсни изпити, класиране, приемане и зачисляване за обучение в Националния военен университет „Васил Левски“ (НВУ „Васил Левски“) и Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ (ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“) на граждански лица и военнослужещи (офицерски кандидати, сержанти/старшини и войници/матроси) за курсанти по специализации от специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ от регулираната професия „Офицер за тактическо ниво на управление“.
Кандидатите за обучение трябва да отговарят на следните условия:
1. да имат средно образование;
2. да са годни за военна служба;
3. да са граждани на Република България и да нямат друго гражданство;
4. да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер и срещу тях да няма образувано наказателно производство;
5. да не са освобождавани от военна служба поради наложено дисциплинарно наказание „уволнение“;
6. да не страдат от психично заболяване, удостоверено по съответния ред;
7. към 31 декември в годината на кандидатстване да са пълнолетни и не по-възрастни от:
а) гражданските лица – 23 години;
б) военнослужещите (офицерски кандидати, сержанти/старшини и войници/матроси), кандидатстващи за придобиване на висше образование на ОКС „бакалавър“ от професионално направление „Военно дело“ и ОКС „бакалавър“ от друго професионално направление в редовна форма на обучение – 30 години;
в) военнослужещите (офицерски кандидати, сержанти/старшини и войници/матроси), кандидатстващи за придобиване на висше образование на ОКС „бакалавър“ от професионално направление „Военно дело“ и ОКС „бакалавър“ от друго професионално направление в задочна форма на обучение – 35 години;
8. да са с минимален ръст 150 см и минимално тегло 50 кг за мъжете и минимален ръст 150 см и минимално тегло 48 кг за жените, а тези за специализация „летец-пилот“ да бъдат с максимален ръст 185 см и максимално тегло 80 кг.
(2) Кандидати, по-възрастни от посоченото в ал. 1, т. 7, буква „а“, могат да бъдат допуснати до конкурсни изпити по решение на министъра на отбраната, ако това е предвидено в правилниците за устройството и дейността на висшите военни училища.
(3) Кандидатите – военнослужещи (офицерски кандидати, сержанти/старшини и войници/матроси), освен на условията по ал. 1 трябва да отговарят и на следните допълнителни условия:
1. към момента на кандидатстването да са на военна служба и да имат прослужени не по-малко от 3 години във въоръжените сили;
2. да не изтърпяват дисциплинарно наказание по чл. 244, т. 3 – 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;
3. да отговарят на изискванията за здравословно състояние за обучение във военно училище съгласно изискванията на действащите медицински стандарти;
4. да имат препоръка за обучение във вис­ше военно училище в последната атестация;
5. да имат положително обосновано становище от съответните командири/началници/ръководители за необходимостта от обучението във висше военно училище.
Новата наредба влиза в сила от обнародването й в Държавен вестник, т.е. днес, и отменя старата от 23 ноември 2011 г., на чиято основа е издадена заповедта на министъра на отбраната за обявяване на заявения брой места за приемане на курсанти в Националния военен университет „Васил Левски” и във Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров”, студенти, обучаващи се във висшите военни училища за придобиване на професионална квалификация „Офицер от резерва“ и стипендианти за учебната 2016/2017 година.
За учебната 2016/2017 година Националният военен университет “Васил Левски” ще приеме 257 курсанти по 22 военни специализации, съолщи неотдавна неговият началник бригаден генерал Пламен Богданов. Приемът е определен като изключително предизвикателство по две основни причини. Първата е малкият брой завършващи средните училища. Това са младежи и девойки, родени през 1997 г. Втората е голямата заявка за прием в сравнение с последните 16 години, която е заложена в нарочна заповед на министъра на отбраната. Основанието за нея е необходимостта от военни специалисти по конкретни специалности във формированията след пет години.
ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще приеме 17 курсанти редовна форма на обучение.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Първо използване на въоръжение от F-35А
01.03.2016, 17:23
Ф-35Екипажи от 388-то и 419-то изтребителни авиокрила са използвали лазерно насочвани авиобомби по тренировъчни цели на полигон в Юта, отбелязвайки първото използване на въоръжение от изтребители F-35А Lightning II, които се експлоатират от бойни авиационни части.
До сега въоръжението е било използвано само по време на изпитанията на ‘стелт’ изтребителя. Това е важна крачка преди постигането на първоначални оперативни способности на F-35А, намиращ се на въоръжение във ВВС на САЩ. Очаква се изтребителят да бъде обявен за боеготов от ВВС в периода между август-декември 2016 г.
През този месец се очаква да започнат полетите с F-35А в състав на звено, което е стандартната формация при реални бойни полети по време на военен конфликт или война. - Още за F-35А
Източник: http://www.pan.bg/
 
Американски бомбардировачи В-52Н в Испания
01.03.2016, 17:08
Б-52Три американски стратегически бомбардировачи B-52 от военно-въздушната база Барксдейл временно ще бъдат причислени към 2-ра експедиционна бомбардировъчна група по време на голямо мащабно учение на НАТО, в което тя ще участва. В ръководеното от Норвегия учение „Cold Response 16”, което ще започне на 9 март 2016 г., ще бъдат задействани около 16 000 военнослужещи от 12 държави и ще продължи две седмици.
Във военните маневри ще се отработват операции по суша, вода и въздух.
На 27 февруари американските бомбардировачи В-52 са кацнали в испанската военновъздушна база Морон в подготовка за учението. В-52 ще изпълнят множество полети, симулирайки нанасяне на удари по земни цели, намиращи се в района на учението.
Американският авиационен компонент на „Cold Response 16” ще включва също изтребители F-16 Fighting Falcon, въздушни танкери KC-135 Stratotanker и военно-транспортни самолети C-130 Hercules. - Още за B-52
Източник: http://www.pan.bg/
 
САЩ заменят руските ракетни двигатели РД-180 със свой аналог
01.03.2016, 13:52
RD-180Министерството на отбраната на САЩ обяви, че е сключило договор с компаниите Aerojet Rocketdyne и United Launch Services за създаване на ракетен двигател AR1, който да замени нужния на американците руски РД-180, пише онлайн-изданието „Вести Икономика“.
Калифорнийската компания Aerojet Rocketdyne ще получи договор на стойност 115,3 млн. долара, а United Launch Services- договор за 46,6 млн. долара.
„Тези договори се реализират съгласно раздел 1604 от закона за Национална отбрана, в който се изисква разработване на ракетни двигатели с течно гориво от ново поколение в замяна на руските РД-180. Това трябва да бъде американският аналог на руския двигател, който да се използва за изстрелването на американски космически апарати“, се казва в съобщение на Пентагона.
През 2015 г. САЩ купи от Русия около 100 двигателя РД-180 и РД-181. Стойността на един такъв двигател се оценява на 10 млн. долара.
Американците използват руски ракетни двигатели за ускорителните блокове, които се нуждаят от голяма мощност и надеждност при стартиране.
Това, че американски компании купуват руски двигатели на фона на рязкото захлаждане в отношенията между двете страни стана повод за ожесточени спорове с САЩ. Против тези покупки се изказаха редица лица, сред които сенаторът на щата Аризона Джон Маккейн, както и директорът на компаниите „Тесла“ и „Спейс Екс“ Илон Мъск.
Въпреки това опитите за възпрепятстване на покупката на руски двигатели не се увенчаха с успех. През декември 2015 г. американският президент Барак Обама подписа проектобюджет, който предвижда отмяна на забраната за внос на РД-180 в САЩ.
По-рано от Пентагона решиха, че за създаването на аналог на руските двигатели ще е нужно сериозно финансиране.
Ракетният двигател с течно гориво и затворен цикъл РД-180 са разработени в средата на 90-те години на миналия век въз основа на двигателите РД-170. В момента РД-180 продължава да се произвежда от компанията „Енергомаш“.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Офицери от Военноморските сили участват в учение на НАТО
01.03.2016, 12:11
От 22 февруари до 4 март 2016 година в района на Йонийско море се провежда противоподводното учение на НАТО „Dynamic Manta 2016”.
От българските Военноморските сили в учението участват капитан ІІІ ранг Милен Милков, капитан-лейтенант Красимир Кожухаров, капитан-лейтенант Калин Николов и капитан-лейтенант Страхил Люцканов.
Нашите офицери са включени в щабовете на учението в Съюзното военноморско командване на НАТО в Нортууд, Великобритания и военноморска авиобаза Сигонела, Република Италия.
 
ЗРК С-400 „Триумф“ застъпиха на бойно дежурство в Новосибирск
01.03.2016, 10:08
С-400Зенитни ракетни комплекси С-400 „Триумф“ застъпиха на бойно дежурство в Новосибирска област в Русия. Командващият войските на 14 армия на ВВС и ПВО генерал-майор Владимир Коритков във вторник издаде заповед за дежурство на шест машини, предаде кореспондент на ТАСС от мястото на събитието.
„Зенитният ракетен полк на новосибирското съединение за противовъздушна отбрана (ПВО) получи системи С-400 „Триумф“ в края на 2015 г. Разчетите на новосибирското съединение на ВКС от Централен военен окръг (ЦВО) успешно преминаха курса за преподготовка на новото въоръжение и изпълниха програмата по учебно-бойна стрелба на полигона в Астраханска област. Разчетите на ЗРК С-400 застъпиха на бойно дежурство. Те ще сменят С-300ПТ „Фаворит“, отбеляза Коритков. - (видео)
От пресслужбата на ЦВО уточниха, че за разполагането на новите комплекси са били оборудвани и замаскирани позиции. „Това е голяма дата. Встъпването на бойно дежурство на системите С-400 увеличава потенциала и мощта на дадения полк и на цялата руска армия. Убедени сме, че благодарение на новите ЗРК успешно ще бъдат разрешавани задачите за прикриване на стратегически важни обекти в Западен Сибир“, каза генерал-майорът. - Още за С-400
Източник: http://www.cross.bg/
 
Ген. Михов: Трябва да върнем наборната служба
01.03.2016, 09:19
МиховЛичното ми мнение е България да върне донаборната служба в умерени граници. Това каза в студиото на bTV Михо Михов.
Според него, армията има достатъчно капацитет да подготви младото поколение на страната за начални военни умения и знания.  „Докога в Българската армия ще има свободни места за командири, ако няма кой да поведе войниците, то няма как да имаме национална сигурност. В момента числеността на войската ни е близо до тази, разрешена ни след Ньойския договор след края на Първата световна война”, каза депутатът от АБВ.
Според него, записаната численост от 40 000 души не се изпълнява, в момента имаме едва 26 000 бойци и командири. „Гражданите на страната от 18 до 32 години трябва да бъдат заведени на отчет, не смятам, че Министерството на отбраната трябва да отстъпва от тази идея”, уточни бившият шеф на Генщаба.
Генералът бе категоричен, че има много виновни сред политиците за разрушаването на материалната база на Българската армия и състоянието, в което се намират сега много бивши поделения. "Не смея да вляза в поделението, което съм командвал, там е пълна разруха и в сградите за войниците, и в блоковете за офицерите, защо се допусна това", попита Михов.
 
Как се стигна до примирието в Сирия
01.03.2016, 09:00

Су-34Когато на 30 септември миналата година самолетите на руските Въздушно-космически сили започват ударите си срещу терористите в Сирия, с най-голяма радост отбелязват този факт… русофобите. Най-после се случи това, на което тайно се надявахме – ликуват те – руснаците ще затънат в сирийското блато по същия начин, по който това стана в Афганистан през 80-те години. И като логична последица от това затъване ще дойде и краят на управлението на този лош, лош, лош, много лош, изключително лош човек – Путин.

Само че за огромно съжаление на истеричните русофоби по света и у нас събитията съвсем не се развиват така, както предвиждаха убогите им обясненителни схеми. Вместо очаквания от тях руски провал се случва точно обратното. Именно успешните действия на Русия в Сирия принуждават останалите сили да се съобразяват с нея до степен, че вече никакво важно решение, засягащо Близкия Изток не може да бъде взето без участието на Москва.......Прочети още

 
Джон Кери: САЩ и Русия ще създадат система от операции срещу ИД в Сирия
01.03.2016, 08:56
КериСАЩ и Русия са се споразумели за създаването на система за провеждане на операции срещу терористите в Сирия и спазването на споразумението за примирие. Това заяви в понеделник американският държавен секретар Джон Кери, предаде РИА Новости.
„Ние се договорихме относно процеса, по какъв начин ще правим това“, каза Кери, като отбеляза, че през последните дни е разговарял „няколко пъти с руския министър Сергей Лавров“.
По думите на Кери, „страните са се договорили за създаването на система, която ще позволи да се гарантира, че провежданите мисии се осъществяват действително само срещу  ИД и „Джебат ал-Нусра“.
Кери също така отбеляза, че Вашингтон и Москва „се отнасят крайно сериозно към съобщенията за нарушаване на примирието“. „Ние нямаме намерение да ги обсъждаме публично за пресата. Смятаме да отстраним тези нарушения“, подчерта американският държавен секретар.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Катастрофа с руски Су-25
01.03.2016, 08:44
Су-25При рутинен тренировъен полет руски щурмовик Су-25 се е разбил в Ставрополска област, близо до летището на Буденовск. Пилотът е загинал.
Самолетът (368 авиополк) е паднал в необитаем район, няма други пострадали.
Катастрофата е станала вчера в 19:23 ч. московско време. - (видео)
Назначена е комисия за разследване причините за катастрофата. - Още за Су-25
Източник: http://www.pan.bg/
 
Местят музея на авиацията?
01.03.2016, 08:36
Музеят на авиацията, който в момента се намира в Крумово, ще бъде преместен в Пловдив. Това е съобщил пловдивският кмет Иван Тотев, цитиран от местния сайт „Под тепето”.
Според публикацията пловдивският кмет очаква музеят да бъде преместен на територията на бившия Корпус „Тактическа авиация” срещу Мебелна къща. Пловдивският кмет твърди, че е провел тристранна среща с ръководството на музея и Министерство на отбраната, на която е станало ясно, че всички те желаят музея да се премести.
„Музеят може да отвори за посетители още този 6 септември, ако процесът стартира възможно най-скоро. Нямаме тежки процедури, освен самата логистика”, заявява Тотев.
Идеята за преместването на авиационния музей, който в момента се намира на летище Пловдив до авиобаза Крумово битува от доста години, като за нов негов дом задължително се спряга бившият корпус „Тактическа авиация” За последно президентът Росен Плевнелиев инициира преместване, което според тогавашният военен министър Аню Ангелов трябваше да струва около 1 млн. лева.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Военен хеликоптер Ми-17 се е разбил в Пакистан
01.03.2016, 08:30
Ми-17Военен хеликоптер Ми-17 на пакистанската армейска авиация се е разбил вчера при рутинен тренировъчен полет близо до град Тарбела, област Кибер Пактункуа, на около 50 км северозападно от Исламабад. При катастрофата е загинал подполковник Тоуир.
Започнало е разследване на инцидента, като основната версия за сега е техническа неизправност.
Пакистанската армия има на въоръжение общо 75 хеликоптера Ми-17, от които с помощта на САЩ са ремонтирани 22 от тях.
До сега е имало четири катастрофи с пакистански Ми-17: през 2004 г. (загиват 13 войници), 2007, 2009 (41 души ранени) и 2012 (пет души са загинали). - Още за Ми-17
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}