Оперативна информация

Вашите телефони

 0292/22122 и 0292/22126 - телефони на управление "Личен състав" на Генералния щаб. Те са отворени за вас всеки работен ден от 9.00 до 17,30 ч.
  080016700 - безплатен телефон за информация за постъпване на кадрова военна служба

 0292/21199 - телефон на Служба "Сигурност - ВП и ВКР". Звънете по всяко време за нередности и нарушения в поделенията и гарнизоните на БА.

 Архив - май 2007 година ___________________________________________________________________________________________________________

  

   31.05.2007, 18:10
The image “http://images17.snimka.bg/003026556-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Удължават службата на АН-22

На стратегическите военнотранспортни самолети Ан-22 "Антей" от ВВС на Русия ще бъде удължен срокът на служба, съобщава изданието "Военно - промышленный курьер".

Самолетите, произведени в края на 60-те – началото на 70-те години на миналия век, ще получат нови двигатели, навигационна система и оборудване на кабината. Машините ще бъдат използвани минимум до края на следващото десетилетие.

Максималното тегло при излитане на "Антея" достига до 250 тона, а максималната товароподемност е 80 тона. За сметка на икономичните двигатели Ан-22 притежава най-голямата далечина на полета сред руските транспортни машини – до 10000 километра, а по товароподемност отстъпва само на супертежкия Ан-124 "Руслан".

____________________________________________________________________________________________________________ 

    31.05.2007, 17:00
 The image “http://images17.snimka.bg/003025872-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Зенитни ракети ще поразяват надводни цели

ВМС на САЩ съвместно с компанията Raytheon са провели изпитания на нов вариант на ракетата Sea Sparrow, съобщава Defencetalk.

Модернизирана версия на стандартна зенитна ракета е получила възможност да поразява освен въздушни, наземни и морски цели. По време на изпитанията модернизираната Sea Sparrow е била успешно изстреляна от борда на изпитателния кораб "Пол Фостер".

Пусковете са ставали от установка Mk 29, аналогична на тези които се използват на самолетоносачите на САЩ, с използването на усъвършенствана система за управление на огъня Mk 57.

Възможността за използване на зенитни ракети за поразяване на цели на повърхността значително ще повиши възможностите за самоотбрана на самолетоносачите и другите кораби, нямащи ударно ракетно въоръжение.

___________________________________________________________________________________________________________ 

   31.05.2007, 11:00
The image “http://images17.snimka.bg/003020967-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Израелски изтребител се разби в морето

Днес по време на полет на самолет "Скайхок" на израелските ВВС се е запалил двигателят. Пилотът е успял да катапултира и не е пострадал. Инцидента е станал в небето над средиземноморското крайбрежие в района на град Ашдод. Радиостанция "Кол Исраел" е съобщила, че спасителите бързо са открили катапултиралия пилот. В момента самолетите "Скайхок" основно се използват като учебни машини.

През 2004 година вече е имало подобен инцидент – на "Скайхок" се е запалил двигателят, а пилотът е бил принуден да катапултира. Самолетът се е разбил в Хебронския планински район.

___________________________________________________________________________________________________________ 

   30.05.2007, 22:50
 The image “http://images17.snimka.bg/003017803-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Талибаните свалиха хеликоптер на НАТО в Южен Афганистан

Движението на талибаните пое отговорност за свалянето на хеликоптера на НАТО, който се разби тази вечер в Южен Афганистан, предаде АФП. Според говорител на Международните сили за поддържане на сигурността (ИСАФ) хеликоптерът е бил свален около 21:00 часа местно време и най-вероятно има жертви. Говорителят на талибаните Юсуф Ахмади заяви, че членове на екстремисткото движение са свали хеликоптер южната афганистанска провинция Хелманд, който най-вероятно е “Чинук”. По думите му нито един човек от екипажа не е оцелял, но броят на жертвите не може да бъде определен, тъй като военни части са отцепили района. /Агенция "Фокус"/

____________________________________________________________________________________________________________ 

   30.05.2007, 22:30
 The image “http://images17.snimka.bg/003017805-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Американски военен изтребител се разби в Индиана

Американски военен изтребител F-15 се разби в щата Индиана, предаде агенция Ройтерс.

Пилотът не е пострадал при инцидента. Самолетът се е разбил близо до Винсънс в щата Индиана.

Обстоятелствата около катастрофата се установяват. /Агенция "Фокус"/

____________________________________________________________________________________________________________ 

   30.05.2007, 21:30
The image “http://images17.snimka.bg/003016894-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Американската армия приема на въоръжение усъвършенствана бронежилетка

За да подобри индивидуалната защитна екипировка на бойните части, дислоцирани в Афганистан и Ирак, американската армия приема на въоръжение усъвършенствана бронежилетка с подобрени качества.

Новата жилетка, наречена Подобрена външна тактическа жилетка (IOTV), тежи с 1.36 кг по-малко от сега използваната (OTV) и има система за "незабавно освобождаване", която позволява бързо събличане при непредвидени обстоятелства. В първоначалната си конфигурация ОТV съдържа два керамични елемента (плочки), носени отпред и отзад, за да предпазват тялото от стрелкови боеприпаси. Поради нарастващите смъртоносни атаки в Ирак и Афганистан американската армия извърши редица подобрения на тази жилетка, повишавайки не само нивото й на защита, но за съжаление и нейното тегло.

Новата жилетка има по-висок срез в областта на подмишницата, което елиминира нуждата от прикрепване на допълнително защитно приспособление. Също така тя има нов защитен елемент в областта на гърлото, който предлага същото покритие като сегашното привързване, но е по-удобен за използване. Прибавянето на "бързо освобождаване" е основната промяна в общата конструкция на жилетката.

Първоначалната ОТV се отваря отпред, което в някои случаи може да затрудни оказването на първа помощ. Новата конструкция позволява на медиците да отстранят жилетката бързо или да третират ранените войници през отвор на лявото рамо, докато жилетката остава на пациента. Допълнителните подобрения включват джобове и мрежеста подплата за подобряване проветряването на тялото. Новата жилетка е изпитана при стрелба с бойни патрони и е показала много добри резултати./БА/

____________________________________________________________________________________________________________ 

   30.05.2007, 17:00
 The image “http://images17.snimka.bg/003013708-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Русия ще строи нов самолетоносач

Русия ще строи нов самолетоносач, съобщава "Росбалт". Според данни на информационната агенция, характеристиките на перспективния кораб са се обсъждали по време на съвещание на ръководители на научни учреждения на ВМФ и корабостроителната промишленост, проведено под ръководството на главнокомандващият на ВМФ на Русия адмирал Владимир Масорин в база на МО в Санкт-Петербург.

"Участниците са отбелязали, че наличието самолетоносач в състава на ВМФ на Русия е напълно обосновано, - е казал началникът на информационната служба на ВМФ капитан първи ранг Игор Дъгало. - В полза на развитието на самолетоносачите говори и опитът при използването им във флотите на други държави".

Досега представители на министерството на отбраната и ВМФ на Русия нееднократно са заявявали за необходимостта в състава на ВМФ да има 3-4 самолетоносача.

Строителството на нови самолетоносачи за ВМФ скоро ще започне, вероятно в Северодвинск, където в момента се строи док, позволяваш да поема надводни кораби с водоизместимост над 100 хиляди тона.

____________________________________________________________________________________________________________ 

  30.05.2007, 07:30
The image “http://images17.snimka.bg/003008455-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Великобритания ще доставя на Либия ракети и системи за противовъздушна отбрана

Вчера министър - председателят на Великобритания Тони Блеър е заявил, че британски оръжейни компании в близките месеци ще подпишат договори с Либия, съобщи агенция Reuters.

Блеър е заявил на пресконференция, че в “близките месеци ще бъдат подписани значителни военни договори в рамките на сътрудничеството в отбранителната сфера”. По думите на премиера на Либия Багдади Махмуди Триполи има намерение да закупи от Лондон ракети и системи за ПВО.
На същата пресконференция компанията British Petroleum е обявила за постигане на споразумение за разработване заедно либийската  National Oil на големите нефтени и газови находища в Либия.

Тони Блеър е отбелязал, че отношенията между двете страни са претърпели кардинални изменения през последните години.

____________________________________________________________________________________________________________ 

   29.05.2007, 17:10
The image “http://images17.snimka.bg/003001115-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Британския флот поръча нова субмарина

Министерството на отбраната на Великобритания е сключило контракт за постройката на четвърта атомна подводница тип "Естют", съобщава прес-центъра на Британския Кралски флот.

Подводният изтребител, получил името"Одейшес", традиционно за британските кораби от първи ранг, ще има водоизместимост 7800 тона. Постройката на субмарината ще струва на кралската хазна 200 милиона фунта стерлинги (около 400 милиона долара) и ще завърши през 2013 година.

Както и предните подводници от тип "Естют", "Одейшес" ще бъде въоръжена с шест торпедни апарати калибър 533 милиметра. Освен торпедата, през апаратите ще могат да се поставят морски мини и да се запускат крилати ракети от различен тип. Скоростта на подводницата под вода превишава 30 възела, а дълбочината и на потапяне трябва да достига 500 метра.

В периода 2007-2020 години Британския Кралски флот е планирал да получи 6 подводници от тип "Естют", които ще заменят остарелите атомни подводници тип "Свифтшур". Спускането на вода на главната субмарина от ново поколение се очаква да стане в началото на юни 2007 година.

Още подводници
____________________________________________________________________________________________________________

 

    29.05.2007, 16:30
 The image “http://images17.snimka.bg/003001117-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Русия изпита новата тежка междуконтинентална ракета РС-24

Боен разчет на Космическите войски на Русия днес от космодрума  "Плесецк" извърши първия изпитателен пуск на новата междуконтинентална балистична ракета РС-24.

Пускът на междуконтиненталната ракета (МБР) РС-24, снабдена с разделяща се бойна част, е извършен в 13.20 бг. време, съобщава  РИА Новости. Пускът на РС-24 е извършен от мобилна установка, специално преоборудвана за изпитанията. Бойните елементи са поразили целите на полигон в Камчатка.

МБР PC-24 е разработена от Московския институт по топлотехника под ръководството на академик Юрий Соломонов. "Тази ракета се създава с използването на научно-технически и технологични решения, реализирани в ракетния комплекс "Тополь-М", което съществено съкращава сроковете и разходите за нейното създаване", - уточнява представител на пресслужбата на РВСН полковник Вадим Коваль.

Приемането на въоръжение на МБР РС-24 ще усили бойните възможности на РВСН по преодоляване на системи за противоракетна отбрана и ще укрепи потенциала за ядрено сдържане на ядрените сили на Русия. РС-24 замени остарелите многозарядни МБР PC-18 и РС-20. В бъдеще МБР РС-24 заедно с моноблочните МБР РС-12М2 ("Тополь-М") ще бъдат основната ударна групировка на РВСН.

Още ракети
____________________________________________________________________________________________________________ 

   28.05.2007, 19:30
The image “http://images17.snimka.bg/002988169-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Американски вертолети получават тактически интернет

Според съобщение на пресслужбата на Пентагона, в Тексас са започнали изпитания на модернизираните военно - транспортен вертолет CH-47F Chinook и новата многоцелева машина UH-72A Lakota.

CH-47F Chinook е получил обновена кабина с цифрова авионика, включваща цифрови карти на местността и тактически интернет, позволяващи на пилота на вертолета оперативно да обменя данни.

Новите леки многоцелеви вертолети UH-72A Lakota ще трябва да сменят вертолетите UH-60 Blackhawk в Ирак и в Афганистан.

___________________________________________________________________________________________________________ 

   28.05.2007, 17:00
The image “http://images17.snimka.bg/002987097-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

ХАЛ и "Дассо" съгласуваха условията на договора за модернизация на индийските изтребители "Мираж-2000H"

Индийската корпорация ХАЛ и "Дассо авиасьон" са съгласували условията на контракт на стойност 800 млн. долара за съвместна модернизация на индийските изтребители "Мираж-2000H", съобщава "Дифенс ньюс" който цитира представител на индийското военно ведомство.

Според данни на изданието, договорът ща бъде подписан през тази година. Първите два изтребителя ще бъдат модернизирани във Франция с участие на специалисти от ХАЛ, останалите – в Индия. Участието на "Дассо" ще съставлява около 60% от стойността на проекта.

Модернизацията на "Мираж-2000H" ще включва монтирането на ново израелско бордово електронно оборудване. „Миражите” ще бъдат въоръжени с ракети клас "въздух - въздух" с голям обсег на действие "Дерби" (до четири ракети), ракети клас "въздух - въздух" със среден/малък обсег на действие "Питон-5" (до две ракети) и далекобойни боеприпаси с повишена мощност.

Гаранцията на проведената модернизация ще е 24 месеца или 360 експлоатационни часове.

ВВС на Индия са получили първият изтребител "Мираж-2000H/TH" в средата на 1980 година за въоръжаване на две ескадрили за ПВО. До момента в авиационни катастрофи са загубени седем машини.

____________________________________________________________________________________________________________ 

   26.05.2007, 16:00
 The image “http://images17.snimka.bg/002962050-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Американска „Супер Кобра” се разби в Йордания

Американски военен хеликоптер се разби южно от Аль-Катран, близо до авиобазата Крал Фейсал, по време на съвместни учения с йорданските въоръжени сили с названието “Лунна светлина”, двамата пилоти на машината са ранени, предаде АФП.
Пилотите на “AH-1W Super Cobra” са били прегледани на място и след това хоспитализирани в болница в йорданската столица Аман. Те са в стабилно състояние.
Установяват се причините за катастрофата на хеликоптера. Започнало е разследване на инцидента.
____________________________________________________________________________________________________________ 
   26.05.2007, 13:00
 The image “http://images17.snimka.bg/002960672-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Две дивизии на МВО ще бъдат превъоръжени с танкове Т-90А

Две дивизии на Московския военен окръг (МВО) до 2010 година напълно ще бъдат превъоръжени с нови танкове Т-90А, съобщи пред журналисти от РИА Новости началникът на Главното автобронетанково управление на Министерството на отбраната на Руската Федерация генерал-полковник Владислав Полонский.

"Ние вече трета поредна година получаваме по един батальонен комплект танкове Т-90А производство на "Уралвагонзавод". От 2008 година започваме да закупуваме по две партии годишно, което ще позволи до 2010 година да се превъоръжат с новите танкове 4-та Кантимировска танкова и 2-ра Таманска мотострелкова дивизии", - е заявил генерал Полонский.

Освен това той е информирал журналистите, че Индия ще закупи от Русия около 350 комплекта нови танкове “Т-90”, за последващо лицензно сглобяване в завода за тежки машини в гр. Авади.

___________________________________________________________________________________________________________ 
   25.05.2007, 22:20
The image “http://images17.snimka.bg/002957141-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

САЩ проведоха неуспешен опит за прихващане на ракета с далечен обсег на действие

Американските въоръжени сили проведоха неуспешен опит за прихващане на ракета с далечен обсег на действие над Тихия океан с помощта на система за противоракетна отбрана, обявиха от Агенцията по ракетна отбрана към Пентагона, предаде АФП.
“Целта не е достигнала достатъчна височина, за да може системата да я разпознае като заплаха и да я унищожи,” съобщи директорът на агенцията Хенри Оберинг. При тестовете е използвана ракета с далечен обсег, изстреляна от Аляска, която е трябвало да бъде неутрализирана от ракети-прихващачи изстреляни от Калифорния.
/Агенция "Фокус"/

Още ракети

 _________________________________________________________________________________________________________

   25.05.2007, 16:00
The image “http://images17.snimka.bg/002954297-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Южна Корея построи мощен есминец

Южна Корея спусна на вода есминецът "Кинг Седжонг" (King Sejong), оборудван с американската корабна система за ПРО AEGIS и няколко типа ракети, съобщава Reuters.

Според информация на агенцията, корабът, строителството на който превишава 1 милиард долара, ще бъде най-модерния в страната. Есминецът може да бъде въоръжен с 16 противокорабни ракети, 128 ракети за противовъздушна отбрана, а също и с крилати ракети и противолодъчни торпеда. Предвижда се корабът да влезе в строя през 2009 година.

Към 2013 година Южна Корея планира да построи още два есминеца оборудвани с радиолокационната система AEGIS. Тази система е в състояние да открива въздушни цели на голямо разстояние. Тя позволява да се поразяват цели едновременно на земята, в морето и във въздуха. Кораби оборудвани със системата AEGIS в момента се намират на въоръжение във ВМС на САЩ, Япония, Испания и Норвегия.

____________________________________________________________________________________________________________ 

   25.05.2007, 11:00
The image “http://images17.snimka.bg/002951799-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Американците избраха брега на Балтийско море за разполагане на  своята база за ПРО 

Балтийското крайбрежие е избрано като място за разполагане на американската база за противоракетна отбрана в Полша, предаде вчера вечерта РИА Новости, цитирайки полската обществена телевизия TVP1.

Представителите на САЩ вече няколко пъти са били в селцето Вицко-Морске, намиращо се между градовете Устк и Дарлов, и са готови близко до него да разположат десет ракетни установки за ПРО.

На 14 май стана известно за началото на предварителните преговори между Вашингтон и Варшава по въпроса за разполагане на бази за ПРО в Полша, а първият етап на официалните преговори стартираха вчера, 24 май.

Според думите на държавния секретар на САЩ по международната безопасност Джон Руд (John Rood), преговорите са били плодотворни. Руд е подчертал, че САЩ са готови са консултации с Русия по текущи въпроси за разполагането на ПРО.

Преговорите между полския президент Лех Качински и американския лидер Джордж Буш са планирани за 8 юни. Участниците се надяват да съгласуват въпросите по разполагане на елементите за ПРО на полска територия до есента на 2007 година.

Освен десетте ракетни установки в Полша, САЩ планират да разположат в Чехия радар за далечно откриване, а към 2012 година да въведат в експлоатация източноевропейската част на своята противоракетна  система. В Москва считат, че изграждането на радар и батареи на ракети-прехващачи в Европа може да повлияе негативно на глобалния стратегически баланс на силите.

___________________________________________________________________________________________________________ 

   24.05.2007, 12:00
 The image “http://images17.snimka.bg/002943643-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Представят първите два изтребителя Су-30МКМ за ВВС на Малайзия

Днес на територията на Иркутското авиационно обединение на военновъздушните сили на Малайзия ще бъдат представени първите два изтребителя Су-30МКМ. Малайзийските ВВС са поръчали 18 самолета от този тип и трябва да ги получат до края на  2008 година по следната схема: 6 самолета през тази година, а останалите 12 машини през 2008 година.

Първите два самолета ще бъдат доставени в Малайзия на 17 юни с помощта на транспортния самолет Ан-124 "Руслан".

Самолетът Су-30МКМ (многофункционален, комерчески, малайзийски) е нова версия на широко известния многофункционален изтребител Су-30МКИ, от който 22 единици бяха доставени от корпорацията „Иркут" на Индия през 2002-2004 г. и който в момента се произвеждат по лиценз от индийската авиостроителна корпорация ХАЛ. Успешната експлоатация на самолетите Су-30МКИ в Индия в значителна степен е повлияла на решението за покупката на многоцелеви самолети за Кралските ВВС на Малайзия.

Су-30МКМ има унифициран планер, съвременен двигател с управляем вектор на тягата и съвременна цифрова система за управление. Модификацията МКМ се отличава от МКИ по състава на бордовото оборудване. В случая френската фирма "Талес" доставя индикатора на челното стъкло, инфрачервената система за преден обзор и подвесен контейнер с лазерен целеуказател. На малайзийските машини се поставят и датчици за предупреждаване за лазерно облъчване и приближаване на атакуващи ракети на фирмата "Авитроникс" от ЮАР.

Съвременният бордови радар с фазирана решетка е руско производство и е способен едновременно да съпровожда до 15 и да осигурява атаката на 4 цели.

АРМС-ТАСС споменава, че компанията "Сухой", през 2007 година ще достави на пазара 30 бойни самолета и ще реализира продукция за над 1,5 млрд долара. Различни варианти на самолети от семейството Су-30 ще бъдат доставени на Малайзия, Алжир и Венецуела. Освен това ще бъде продължена доставката на самолетни комплекти за продължаване на лицензното производство на 140 изтребители Су-30МКИ в Индия. През текущата година индийската страна е получила 33 такива комплекта.

___________________________________________________________________________________________________________ 

  23.05.2007, 13:00
The image “http://images17.snimka.bg/002935491-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

В Пакистан провеждат изпитания на нов автомат

Министерството на отбраната на Пакистан е взело от фирмата Pakistan Ordnance Factories (POF) 50 щурмови винтовки PK-8 за провеждане на изпитания, тъй като сега се разглежда въпроса за смяна на калибъра на основното стрелково оръжие и уеднаквяването му със този в страните от НАТО.

PK-8, в който се използва стандартен 5,56 мм. натовски патрон, е преминал изпитания в различни температурни условия (от –40С° до +50С°). Този автомат се предлага да замени намиращите се в момента на въоръжение автомати G3, калибър 7,62, производство на компанията Heckler and Koch.

Автоматът е снабден с оптически прицел Aimpoint и направляваща Picatinny, към която могат да се закрепва допълнително оборудване, от лазерен указател до подстволен гранатомет. Според данни на  POF автоматът РК-8 има сгъваем приклад, по-къса цев и много детайли съвпадащи с аналогични детайли в автомата G3.

Всяко изменение на калибъра на основно армейско въоръжение в Пакистан води до покупката на около 500 000 автомата. Новият калибър се планира да бъде въведен постепенно. Първи с новите автомати ще бъдат въоръжени силите със специално назначение и леката пехота.

В момента някои подразделения от въоръжените сили на Пакистан вече използват оръжие с калибър 5,56 мм. В армията се намират на въоръжение и автомати АК-47, калибър 7,62 и картечни пистолети МР5 калибър 9 мм.

Още през 2006 година на Международната отбранителна изложба в Карачи се е разглеждал въпроса за смяната на калибър 7,62 със стандартния за НАТО калибър.

Още за стрелковото оръжие

____________________________________________________________________________________________________________ 

   23.05.2007, 12:00
 The image “http://images17.snimka.bg/002935257-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Американски военни кораби влязоха в Персийския залив

Девет американски военни кораби, на борда на които се намират повече от 17 хиляди човека, днес пристигнаха за участие в учения в района на Персийския залив, съобщава Reuters.

Според информация на агенцията, сред корабите, преминали през Ормузският пролив има два самолетоносача. Официални представители на американските военни са заявили, че Иран не е бил уведомен за предстоящите маневри.  Ученията ще станат част от отдавна планираните от американците акции за убеждаване на съседните на Иран страни в това, че Америка сериозно се отнася към осигуряването на безопасността в региона.

Ормузския пролив, съединяващ Персийския залив с Оманския залив се явява стратегически важен за страните изнасящи нефт, понеже през него преминават морски пътища, по които газта и нефта се доставя в други страни. Северното крайбрежие принадлежи на Иран, а южното на Обединените Арабски Емирати.

Още за военноморските сили
____________________________________________________________________________________________________________ 

   22.05.2007, 17:20
The image “http://images17.snimka.bg/002929673-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Японските ВМС загубиха секретите на американската ПРО

Японските ВМС допуснаха изтичане на секретна информация за компоненти на американската система за ПРО. Според съобщение на AP, данните за ракетите – прехващачи с морско базиране SM-3 и системите за откриване Aegis по неизвестни за сега причини са станали достояние на слушателите във военноморската академия. Специалната следствена група, в която влизат представители на специалните служби на САЩ, разполага също и с данни за изтичане на информация касаеща така наречената система "Link 16", създадена за оперативен обмен между американските и японски военни.

За първи път за това бе съобщено през март 2007 година, когато полицията, провеждаща разследване за нарушение на емигрантските закони, случайно открива дискове със секретни файлове в квартирата на един флотски офицер.

Министърът на отбраната на Япония Фумио Кюма е заявил, че нищо не знае за този случай. Членовете на кабинета на министрите също отказват всякакви коментарии по темата.

____________________________________________________________________________________________________________ 

   22.05.2007, 16:00
 The image “http://images17.snimka.bg/002929473-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Катастрофи

Изтребител МиГ-21 на индийските ВВС с двама пилоти на борда е изчезнал днес над индийския щат Джамму и Кашмир, съобщава военното ведомство на Индия.

Според вестник Times of India изтребителят се е излетял рано тази сутрин от военната база Удхампур (Udhampur) и е извършвал обикновен тренировъчен полет. Диспечерската служба е загубила връзка със самолета, когато той е прелитал над планините Басантгарх-Махоре (Basantgarh-Mahore).

Министерството на отбраната предполага, че самолетът се е разбил, но за сега търсенето не е дало никакви резултати.

Щатът Джамму и Кашмир е разположен в северната част на Индия и граничи с Пакистан.

Днес се разби и турски изтребител, който е извършвал тренировъчен полет в югоизточна част на страната, предаде АП.
Пилотът е невредим, след като е успял да катапултира. Причината за катастрофата все още не е известна. Провежда се разследване.

___________________________________________________________________________________________________________ 

   22.05.2007, 09:00
The image “http://images17.snimka.bg/002924365-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

В Турция се открива международната оръжейна изложба “IDEF-2007”

Осмата международна оръжейна изложба “IDEF-2007” се открива днес в турската столица Анкара. В нея участват около 450 местни и чуждестранни фирми, производители на оръжие и бойна техника.
В дните на работа на изложбата, която ще продължи до 25 май, представители на делегации от 45 държави ще проведат преговори с турските и чуждестранните партньори по въпросите на военно-техническото сътрудничество и сключването на договори за доставка на оръжие, съобщиха организаторите на изложбата. Военното изложение в Турция е сред 10-те най-големи в света в областта на отбранителната промишленост. То се провежда два пъти в годината под егидата на министерството на отбраната на страната и Турския фонд за подкрепа и развитие на въоръжените сили. /РИА “Новости
/

____________________________________________________________________________________________________________ 

The image “http://images17.snimka.bg/002839452-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

 MILEX - 2007 

4-та Международна изложба на въоръжение и военна техника

22 - 25 май 2007 г.

 

 

 ____________________________________________________________________________________________________________ 

 

   21.05.2007, 20:00
The image “http://images17.snimka.bg/002922967-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Британската полиция се въоръжава с безпилотни вертолети

През юни тази година в британската полиция ще постъпят миниатюрни безпилотни вертолети, снабдени с видеокамери и прибори за нощно виждане, съобщава Sky News.

Машината, ширината на която не превишава един метър, е почти безшумна и може да виси в зоната за наблюдение на височина до 500 метра.

Полицията смята да я използват за водене на наблюдение на демонстрации, митинги и шествия, а също и за патрулиране в градските квартали и наблюдение на пътното движение.

Изображението от вертолета постъпва или на пулта на дежурния полицай или в на монитор в контролни полицейски автомобили.

Управлението на машината се осъществява с помощта на пулт за дистанционно управление. В същото време вертолетът може да се движи и по предварително програмиран маршрут.

Според полицаите новата техника е малко изменена военната разработка, използвана за водене на наблюдение на бойното поле.

_____________________________________________________________________________________________________________ 

   19.05.2007, 20:00
 The image “http://images17.snimka.bg/002901822-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

В Монтана се разби самолет на канадските ВВС

В САЩ се разби самолет на канадските военновъздушни сили. Според съобщението на Федералното авиационно управление на САЩ, инцидентът е станал по време на репетиции за показателен полет в авиобазата Малмстром в щата Монтана. Пилотът на изтребителя Canadair CT-114 Tutor от знаменитата ескадрила  Snowbird не е успял да катапултира и е загинал.

Пилотажната група Snowbird се състои от девет самолета Canadair CT-114 Tutor и влиза в състава на канадските ВВС. Летците изпълняват фигури от висшия пилотаж на малка височина с голяма скорост. От 1972 година до сега в резултат на аварии са загинали шест пилота от тази група.

Според представителят на авиобазата Moose Jaw в Саскачеване, Канада, лейтенант Джефф Ноель (Jeff Noel), всички пилоти, участващи в полетите в Монтана са ветерани, с опит, и той не може да разбере как е могла да стане тази трагедия.

_____________________________________________________________________________________________________________ 

   19.05.2007, 15:00
 The image “http://images17.snimka.bg/002898667-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

САЩ са готови да вложат 205 милиона долара в израелската система за  ПРО

Палатата на представителите на конгреса на САЩ вчера одобри законопроект, предвиждащ заделянето на 205 милиона долара за съвместна американо – израелска система за противоракетна отбрана, съобщава Jpost.

Предполага се, че тази система за ПРО ще бъде разположена на израелска територия и се очаква да прехваща ракети, изстреляни от Иран.

С разработката на компоненти на тази система, съобщава Jpost, ще се заемат американски и израелски отбранителни фирми. Кога ще бъде въведена в експлоатация системата за прехват на иранските ракети, за сега не се уточнява.

_____________________________________________________________________________________________________________ 
  18.05.2007, 14:00
The image “http://images17.snimka.bg/002893498-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Турски войски се съсредоточават по турско-иракската граница

През последните дни се засилват военните операции на турската армия в приграничните райони на провинция Шърнак на турско-иранската граница, пише днес електронното издание на вестник “Заман”. Далекобойни гаубици и танкове, които пристигат по жп линията от провинция Мардин до околия Нусайбин на провинция Шърнак, се съсредоточават по протежение на границата. Операцията се осъществява от 23-та гранична жандармерийска дивизия с подкрепата и на други войскови части. Операциите на сухопътните войски се осигуряват по въздуха от хеликоптери Супер Кобра и Сикорски. Операцията се ръководи лично от високопоставени армейски командири. Подробно се претърсва цялата местност, като досега са открити и унищожени множество скривалища на Кюрдската работническа партия /ПКК/. Проходите в планинките райони са напълно блокирани. При операция в района на планината Джирав в околия Ерух на провинция Сиирт е възникнала престрелка с членове на ПКК и са ранени двама от т.нар. “селски пазачи”. /Агенция "Фокус"/

____________________________________________________________________________________________________________ 

   17.05.2007, 23:00
The image “http://images17.snimka.bg/002887881-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Четвъртият поред "Кугар"пристигна в 24-а авиобаза

В авиобаза "Крумово" днес долетя четвъртият вертолет "Кугар" с бордови номер 704 по договора с френската фирма "Юрокоптер". Екипажът в състав бригаден генерал Стефан Петров - командир на авиобазата, неговият заместник по авиационната техника и въоръжението полковник Сергей Белкинов и французите Патрик Дарио - тест-пилот, и Кристоф Гарлик - бордови инженер, бяха посрещнати от началника на щаба полковник Евгени Белкинов и други военнослужещи от вертолетното поделение.

Полетът премина нормално. Прелетяхме разстоянието от Марсилия през Корсика, Италия и Гърция до България. С новия "Кугар" се създават по-добри условия за увеличаване на интензивността на подготовката, тъй като вече разполагаме с четири вертолета от този тип, заяви бригаден генерал Петров. Той обясни, че остава още една група да отиде за една седмица във Франция за подготовка на тренажор и с това приключва обучението на летци и инженерно-технически състав в базата на "Юрокоптер". По-нататък подготовката ще бъде само в България. Очаква се след месец 24-а авиобаза да получи и петия поред вертолет "Кугар". /БА/

____________________________________________________________________________________________________________ 

   17.05.2007, 16:00
The image “http://images17.snimka.bg/002884233-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Чехия води разговори с Грузия за продажбата на 10-12 УБС L-159

Чешката република води преговори с Грузия по повод възможната продажба на 10-12 дозвукови учебно-бойни самолета (УБС) L-159 "Алка" на компанията "Аеро Водоходи". Това е заявил заместникът на министъра на отбраната на Чехия Мартин Бартак, съобщава  чешката информационна агенция CTK.

Преговорите са били започнати през миналата година по време на визитата в Грузия на премиер – министъра на Чехия Мирек Тополанек. Според очакванията, грузински специалисти ще посетят Прага през следващата седмица.

Според думите на М. Бартак, водещите се от миналата година преговори с Нигерия за възможна покупка на 10-15 УБС L-159 на стойност около 1 млн. долара (730 хиляди евро) за машина ще бъдат продължени.

До момента чешките самолети се купуват само от националните ВВС. Първоначално са били поръчани 72 самолета, но след това потребностите на ВВС са били снижени и сега компанията "Аеро Водоходи" търси потенциални купувачи на 47 самолета.

_____________________________________________________________________________________________________________ 

   16.05.2007, 22;00
The image “http://images17.snimka.bg/002879090-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Буш избра „цар на войната” в Ирак и Афганистан

Американският президент Джордж Буш е избрал генерал-лейтенант Дъглас Луут (Douglas Lute) за поста координатор на американските операции в Ирак и Афганистан. В момента генерал Луут е началник на Оперативното управление на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ.

54 годишния генерал ще бъде на пряко подчинение на президента Буш и на неговия съветник по въпросите на националната сигурност Стивън Хадли (Stephen Hadley). Той ще запази военния си статут и ранг като генерал с три звезди, посочиха от администрацията на американския президент. Информацията за плановете на Белия дом да създаде длъжност координатор на операциите в Ирак и Афганистан, или "цар на войната", както я нарекоха американските медии, се появи в началото на април.

Кандидатурата на Луут трябва да бъде утвърдена от сената на САЩ.

 ____________________________________________________________________________________________________________

   16.05.2007, 16:00
 The image “http://images17.snimka.bg/002876319-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Армейските вертолети на САЩ с нова керамична броня

Вертолетите AH-64 Apache на армията на САЩ ще получат бронева защита от ново поколение, съобщава Rotorhub.

За разлика от старата, новата бронева защита ще може да защитава вертолетите не само от огъня на леко стрелково оръжие, но и от куршумите на крупнокалибрени картечници и осколки от снаряди на зенитни оръдия.  

Олекотената керамичната броня ще бъде поставена на 634 вертолета "Апач" и "Апач Лонгбоу" на армията на САЩ. Смяната ще бъде извършена по време на капиталните ремонти и реконструкции на машините. Освен това, Пентагона планира да модернизира и вертолетите CH-46 на корпуса на морската пехота на САЩ.

В сравнение с останалите брони с аналогични характеристики, керамичната защита от ново поколение тежи със 130 килограма по-малко, което позволява да се увеличи полезния товар и далечината на полета на вертолетите.

Още за бойните вертолети
_____________________________________________________________________________________________________________ 

   15.05.2007, 12:30
The image “http://images17.snimka.bg/002866090-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Преди 50 години на Байконур е бил извършен първият пуск на руска междуконтинентална балистична ракета 

На космодрума Байконур преди 50 години се е състоял пуск на първата в света междуконтиненталната балистична ракета (МБР) Р-7, съобщава АРМС-ТАСС.

Ракетата Р-7 е разработка на конструкторското бюро на Сергей Корольов. При създаването и са били успешно решени редица проблеми, явяващи се базови за последващо модернизирани на МБР.  

Този пуск на Р-7, състоял се на 15 май 1957 година, се е оказал неудачен – пожар в един от блоковете е разрушил ракетата. Неуспешен се оказва и вторият пуск. Едва третият по ред пуск, извършен на 21 август 1957 година, се оказва сполучлив. 

През януари 1960 година ракетния комплекс е приет на въоръжение, а през септември същата година във войските постъпва и модернизирания вариант - Р-7А. Ракетата Р-7А е снабдена с моноблочна ядрена глава с мощност 5 Мт. Имала е стартово тегло от 276 т, а полезния и товар е 3,7 т. Максималната далечина на полета достига 9,5 хиляди километра. В бойният състав на ракетните войски със стратегическо назначение на Русия са се намирали шест МБР с шахтно базиране. През 1968 година комплекса е снет от въоръжение.

Още за ракетите

____________________________________________________________________________________________________________ 

   15.05.2007, 11:00
 The image “http://images17.snimka.bg/002865809-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

В Тайван започнаха военни учения

Ежегодните военни учения “Хангуан” започнаха днес в Тайван, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни средства за масова информация. Ученията ще продължат три дни. В първия ден изтребители от тайванските военновъздушни сили ще отработват приземяване и излитане от автомобилен път. През втория ден  тайванските военни трябва да предотвратят морски десант на „условния противник”. Третия ден ще бъде посветен на отразяване на масиран  въздушен удар на „противника”. Очаква се в ученията да вземат участие няколко хиляди военнослужещи и десетки единици бойна техника.

Военните учения “Хангуан” се провеждат вече повече от 20 години и се състоят от два етапа. През април се проведе компютърна симулация на евентуално нападение от страна на Китай и на ответните действия на тайванските военнослужещи. През май въпросите се отработват при полеви условия.

____________________________________________________________________________________________________________ 

14.05.2007, 19:30
The image “http://images17.snimka.bg/002861114-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Новият министър на отбраната на Кипър положи клетва

Досегашният говорител на кипърското правителство Христодулос Пасиардис днес официално встъпи в длъжността министър на отбраната на Република Кипър, предаде кипърската агенция CNA. Пасиардис беше назначен за министър на отбраната от президента на Кипър Тасос Пападопулос в петък, след като заемащият поста Никос Симеонидис почина.
На мястото на Пасиардис пък е назначен Василис Палмас, който заемаше поста директор на пресслужбата на президента.
/Агенция "Фокус"/

____________________________________________________________________________________________________________ 

   13.05.2007, 13:00
The image “http://images14.snimka.bg/002445236-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Турция и САЩ подписаха договор за производство на 30 самолета Ф-16

Турция и САЩ подписаха договор за съвместно производство на 30 изтребителя Ф-16, съобщи турската информационна агенция ДЖИХАН.

Съгласно договора, който е на стойност 1,8 млрд. долара, софтуерното оборудване на самолетите ще бъде предадено на Турция след като приключи производственият процес.

Министърът на отбраната Веджди Гьонюл е казал пред журналисти в края на седмицата, че производството, сглобяването, изпитателните полети и доставката на 30-те бойни самолета ще бъдат в Анкара и се поемат от Търкиш еърспейс индъстриз. /Агенция "Фокус"/
_____________________________________________________________________________________________________________ 

   12.05.2007, 10:00
 The image “http://images17.snimka.bg/002839453-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Холандия не е доволна от сътрудничеството с Франция по проект за БЛА 

Министерството на отбраната на Холандия смята да прекрати сътрудничеството с Франция свързано с проекта за разработка на разузнавателен летателен апарат (БЛА). Според мнение на ръководството на военното ведомство, недостатъчната степен на участие в проекта принуждава Холандия да търси други варианти, в това число и евентуална покупка на вече действащи образци разузнавателни БЛА на световния пазар.

MО на Холандия е изразило недоволство във връзка с забавянето на нови транспортни вертолети NH90. В резултат на нарушаване на графика за тяхната доставка Холандия е била принудена да изхарчи  6,5 млн. евро за поддръжка в работно състояние за по-дълъг период на остарелите вертолети "Линкс". Възникналите проблеми са свързани с новата кабина на NH90. Един от разглежданите варианти на холандската страна е замяната на европейските компоненти с американски. Това обаче ще изисква внасяне на изменения в нормативните документи.

Парламентът на Холандия е призовал министерството на отбраната в бъдеще да се отдава приоритет на купуването на готови образци въоръжения и бойна техника.

Още за безпилотните апарати

____________________________________________________________________________________________________________ 

11.05.2007, 17:00
The image “http://images17.snimka.bg/002835988-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

За нов Главнокомандващ на ВВС на Русия е назначен генерал-полковник Александър Зелин

На длъжността главнокомандващ на ВВС на РФ вместо изпратения в оставка армейски генерал Владимир Михайлов е назначен  генерал-полковник Александър Зелин. По-рано той заемаше поста първи заместник на главнокоманващия на ВВС, информират от военното ведомство на Русия.

От там съобщават, че е уволнен и началникът на Главния щаб на ВВС генерал-полковник Борис Чельцов.

На тази длъжност е назначен генерал-лейтенант Игор Хворов, командвал до сега 37-ма въздушна армия със стратегическо назначение. Извършени са и други преназначавания.

Александър Николаевич Зелин е на 54 години. През 1976 година е завършил висшето военно авиационно училище за летци в Харков, през 1988 година завършва военновъздушната академия Гагарин, а през 1997 году военната академия на Генералния щаб на ВС на РФ. Службата в армията е започнал като летец в изтребителен авиационен полк. След това преминава през командно – щабни длъжности от полк до въздушна армия. От август 2002 година е началник на авиацията, заместник на главнокомандващия на ВВСЬ по авиацията. Усвоил е повече от 10 типа самолети. Общ нальот – повече от 3000 часа.

Игор Иванович Хворов също е на 54 години. След завършване на Тамбовското висше военно авиационно училище през 1975 година той започва службата си в частите на Далечната авиация на длъжности от помощник на командира на самолет до командир на авиационна ескадрила. През 1986 година завършва военновъздушната академия Гагарин и е назначен за началник на щаб, а през 1987 година и за командир на авиационен полк. От 1992 година командва авиационна дивизия. През 1999 с отличие завършва военната академия на ГЩ на ВС на РФ. Бил е началник на бойната подготовка и началник на щаба на армия, а през е назначен за командващ на 37-ма въздушна армия. Заслужил военен летец на Русия, летец – снайперист. Има повече от 4000 часа нальот.
____________________________________________________________________________________________________________

 

   11.05.2007, 16:00
The image “http://images17.snimka.bg/002836021-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Азърбейджан увеличава военните си разходи

Според данни на "Форкаст интернешнл", военните разходи на Азърбейджан през последните две години имат устойчива тенденция към увеличаване на ръста: от 135 милиона долара през  2003 година до 310 милиона долара през 2005 година. През 2006 година разходите за отбрана вече са 673 милиона долара, а за 2007 година е планиран 29-процентен ръст и достигат до 871 милиона долара. Тази сума може да бъде и увеличена, ако се има в предвид скорошното заявление на президента на страната И. Алиев за плановете за увеличаване на разходите до 1 милиард долара в края на финансовата година.

    Ръководството на Азърбейджан се стреми към присъединяване с НАТО. Независимо от това, според мнение на "Фокаст интернешнл", ако военното ръководство не ускори реформите, за встъпване в НАТО не може да става и дума.

    В момента и самият Азърбейджан заявява, че не е готов за членство в алианса и настоява за отсрочка в сроковете за реализиране на военната реформа по стандартите на НАТО до 2015 година.
____________________________________________________________________________________________________________ 
  10.05.2007, 16:30
The image “http://images17.snimka.bg/002828882-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Пакистан купува партия руски вертолети

В края на май департамента за покупките към министерството на отбраната на Пакистан ще обяви резултатите от тендера за доставката на десет военнотранспортни вертолета Ми-17. През следващата седмица пакистанска делегация ще посети Русия за преговори с компанията "Оборонпром". По време на визитата пакистанците ще посетят Улан-Удинския и Казанския вертолетни заводи, а също завода Климов в Петербург, съобщава вестник "Коммерсант".

    През целия постсъветски период на Пакистан са били продадени около 50 вертолета Ми-8 и неговите модернизирани версии Ми-17, по-голяма част от които се използват в сухопътните войски. Освен това Пакистан планира да закупи 36 китайски изтребителя J-10, оборудвани с руски двигатели.  

    Пакистанските власти предлагат на Москва да осъществят пряко военнотехническо сътрудничество. На това обаче се противопоставя Индия, основен купувач на руско оръжие в региона, и която има проблемни въпроси с Пакистан по „кашмирския" въпрос.

____________________________________________________________________________________________________________ 

   10.05.2007, 11:00
The image “http://images17.snimka.bg/002826659-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

В Иран се разби изтребител F-5

Вчера в Иран по време на тренировъчен полет се е разбил изтребител F-5. Пилотът на самолета е загинал, съобщава AP.

    Според данни на Иранските информационни агенции, самолетът се е разбил в района на град Дезфул (Dezful), разположен на 500 километра югоизточно от столицата на страната – Техеран. Причините за инцидента за сега не се съобщават.

    Няколко десетки изтребители F-5, произведени в САЩ през 1960 г., са били закупени от Иран още преди революцията през 1979 г. Тези изтребители все още се намират на въоръжение във ВВС на Иран, но колко именно тези морално остарели самолети се използват от иранската армия е неизвестно.

___________________________________________________________________________________________________________ 

   09.05.2007, 21:30
The image “http://images17.snimka.bg/002822705-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Бойната група на ЕС провежда командно-щабно учение

Петдневното командно-щабно учение "ЕВРОПИ I/07" на Многонационалната бойна група на ЕС ХЕЛБРОК се провежда в района на полигон Аскос-Профитис, Република Гърция, съобщи Пресцентърът на МО.

    Сценарият на "ЕВРОПИ I/07" включва провеждане на операция за управление на криза на въображаем остров, ръководена от Европейския съюз, без използването на ресурсите и възможностите на НАТО. Отработват се конкретни задачи за провеждане на "Евакуационна операция" и "Операция за оказване на хуманитарна помощ" в съответствие с директивите на Военния комитет на ЕС.

    Учението се фокусира върху взаимодействието между Оперативния щаб за нуждите на Европейския съюз в Лариса, Р Гърция и щаба на МБГ "ХЕЛБРОК", чието ядро е 71-ва въздушно-преносима бригада от състава на Гръцката армия. Общата цел на КЩУ "ЕВРОПИ I/07" е провеждане, сглобяване на двата щаба и постигане на оперативната съвместимост между тях.

    Целите на учението са: активиране, трениране и разполагане на щаб, планиране и провеждане на операция за управление на кризи под ръководството на ЕС, тестване и оценка на работата на комуникационните и информационните системи.

    Командно-щабното учение "ЕВРОПИ I/07" ще прерасне в учение с използване на войски и сили "ЕВРОПИ I/07", което ще започне на 14 май 2007 г., се посочва още в съобщението. /БА/

____________________________________________________________________________________________________________ 

   09.05.2007, 15:00
The image “http://images17.snimka.bg/002819634-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

ВВС на Великобритания през есента ще получат първият ударен безпилотен летателен апарат MQ-9 Predator-В

Безпилотните летателни апарати (БЛА) MQ-9 Predator-В които ВВС на Великобритания купува от САЩ ще бъдат в ударна версия. За това съобщава британското издание "Шепард" което цитира командващият на ВВС на Великобритания маршал Глен Торпи.
    Според думите на Торпи, БЛА ще бъдат въоръжени с противотанкови ракетни комплекси AGM-114L или AGM-114К Hellfire, които Великобритания произвежда по лиценз за ударните вертолети  АН-64D Apache Longbow. Първите безпилотни системи трябва да бъдат предадени на ВВС на Великобритания през есента на тази година. Глен Торпи е заявил, че се очаква да бъдат получени три платформи Predator-B, като в близко бъдеще количеството на американските бойни апарати ще достигне до 12 единици.
    С нетърпение ВВС на Великобритания очакват и резултатите от изпитанията на британската разработка на БЛА Taranis.

____________________________________________________________________________________________________________ 
   08.05.2007, 20:30
The image “http://images17.snimka.bg/002814960-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Самолетоносачът "Нимиц" навлезе в Персийския залив

В Персийския залив пристигна американския самолетоносач "Нимиц". Той ще трябва да замени в този регион самолетоносачът  "Дуайт Айзенхауер", който в петък, 11 май ще напусне залива, съобщава агенция France Presse.

    В заявление, разпространено от пресслужбата на ВМС на САЩ, се отбелязва, че военното командване ще осигури в този регион присъствието на два самолетоносача, вторият от които ще бъде "Джон Стеннис". Двата кораба за предназначени за оказване на въздушна поддръжка на войските, осъществяващи операции в Ирак и Афганистан.

    CVN-68 "Честер Нимиц" е влязъл в състава на ВМС на САЩ през 1975 година и е станал главен кораб на най-голямата следвоенна серия самолетоносачи на американския флот. Водоизместимостта на кораба превишава 90 хиляди тона, дължината му е 332 метра, а газенето - 12 метров. Авиокрилото на "Нимиц" е комплектовано с изтребители – бомбардировачи F/A-18 Hornet и Super Hornet, самолети за радиоелектронна борба EA-6B, противолодъчни  самолети S-3, "летящи радари" E-2C и вертолети.

    Самолетоносачът ще влезе в състава на Пети американски флот, щабът на който се намира в столицата на Бахрейн Манама. Бахрейн е разположен в едноименния архипелаг в Персийския залив. Тази държава се оценява от САЩ като основен съюзник сред страните, не влизащи в НАТО.

Още за самолетоносачите

____________________________________________________________________________________________________________ 

   08.05.2007, 17:30
The image “http://images17.snimka.bg/002813423-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Вертолет на ВМС на САЩ се разби в Невада

Вертолет на ВМС на САЩ се разби в Невада по време на тренировъчен полет. Всичките пет члена на екипажа са загинали, съобщава АР цитирайки представител на военноморско ведомство на САЩ.

    Военният вертолет, модел SH-60F, се е разбил в американския щат Невада на около 16 километра от град Остин, където от 30 април започнаха тренировъчни занятия на американските военноморски сили.

    Вертолетът е от състава на самолетоносача на ВМС на САЩ "Harry S. Truman", съобщава РИА "Новости".За причините за катастрофата за сега не се съобщава нищо. Води се разследване.

Още за бойните вертолети

_____________________________________________________________________________________________________________ 

   08.05,2007, 16:00
The image “http://images17.snimka.bg/002812684-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

„Тополь –М” ще получат разделящи се бойни глави през 2010 г

Главнокомандващият на ракетните войски със стратегическо назначение на Русия (РВСН) Николай Соловцов за първи път назова срока за началото на превъоръжаването на междуконтиненталните балистични ракети "Тополь-М" с разделящи се бойни глави, пише вестник "Ведомости".

    Според неговите думи, снабдяването на дадените МБР с разделящи се бойни части с индивидуално насочване ще започне „след две-три години.". Соловцов също е отбелязал, че с „новите бойни елементи” ще бъдат снабдени мобилните комплекси, базирани в Тейково,  Ивановска област.

    Главнокомандващият на РВСН е подчертал, че новата бойна част на "Тополь-М" ще позволи ефективното преодоляване на системите за ПРО. Експертите коментират, че монтирането на многозарядни бойни глави е забранено според договора СНВ-1, но той изтича на 1 януари 2009 година.

    За възможността за превъоръжаване на руските МБР с разделящи се бойни части още през март 2006 г. заяви директорът на Московския институт по топлотехника и конструктор на тази ракета Юрий Соломонов.

    Смята се, че при сегашните темпове на превъоръжаване и снемане от бойно дежурство на изслужилите своя срок ракети към 2015 година Русия ще разполага с 1500 ядрени заряда. По същото време САЩ ще имат около 2200 ядрени бойни глави.

Още за ракетите

____________________________________________________________________________________________________________ 

The image “http://images16.snimka.bg/002740501-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
 

AUVSI's Unmanned Systems Europe 2007
Кьол, Германия
08.05 - 09.05.2007 г.
Конференция и изложба на безпилотни системи

 

 ___________________________________________________________________________________________________________

 

   07.05.2007, 17:00
 The image “http://images17.snimka.bg/002803454-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Американският отряд “Вълчи сенки” ще обучава служители в македонската гранична полиция

Три представителки на Бюрото по имиграция към Министерството за вътрешна сигурност на САЩ от днес до 11 май ще бъдат на посещение в македонския град Гевгелия /Южна Македония/. Те ще покажат на служители на македонската гранична полиция методите, които се използват при следене на лица, заподозрени в трафик и друга незаконна дейност в пограничните пояси. Това са съобщили от посолството на САЩ в Скопие.

    Обучението е рамките на съдействието, което американското посолство оказва на Македония в усилията й през границите да няма нелегално движение на стоки и хора.

    Трите представителки са индианки, които работят в индиански резерват в Аризона. Тази специална част е известна под наименованието „Вълчи сенки“, а самите членове се ползват с репутацията на вещи търсачи, използващи техники, които индианците са използвали за търсене на хора. Освен ежедневните им ангажименти, които предвиждат издирване и арестуване на наркотрафиканти в пустинята Аризона, те имат обучени служители в редица европейски и азиатски страни като Казахстан, Узбекистан, Литва, Латвия. Естония, Молдова и Полша. /Агенция "Фокус"/

______________________________________________________________________________________________________________ 

    06.05.2007, 19:00
 The image “http://images17.snimka.bg/002793663-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

KADDB преобразува машината Ferret в Stallion 

Новата разузнавателна бойна машина за осигуряване на вътрешна безопасност, разработка на йорданското конструкторско бюро KADDB, бе представена на изложбата IDEX 2007.

Машина е следваща разработка на разузнавателния автомобил Ferret, с изработването на който се занимаваше фирмата Alvis. Демонстрационния образец, временно наречен Stallion, е увеличен модел на Ferret, отличаващ се с наличието на дизелов двигател.

    Скоро фирмата сключи контракт с йорданските въоръжени сили за преоборудването на 50 стандартни машини с бензинови двигатели с  4-ри цилиндров дизел EN83 с мощност 108 кВт производство на фирмата Iveco. Началото на доставките на тези машини е планирано за месец септември 2007 г.

    В машинните Stallion с нов по-мощен двигател се използва трансмисия и колела на машината Ferret. Монтирана е нова бронирана кабина, която осигурява за екипажа (състоящ се вече не от 2, а от 4 човека) съществено подобрение на обзора под прикритието на бронята и по-удобен вход-изход.

    Кабината осигурява защита от огъня на стрелково оръжие, ниво В6+ (против 7,62-мм бойни патрони с общо назначение по стандартите на НАТО и Русия, а също и 5,56-мм патрони SS109).

    Машината Ferret е въоръжена с монтирана в купола  7,62-мм картечница, а на машините Stallion се предвижда използването вече на 12,7-мм картечница. Вместо нея може да бъде монтиран боен модул.

Още за бойните машини

______________________________________________________________________________________________________________ 

   06.05.2007, 09:00
The image “http://images17.snimka.bg/002789159-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Фирмата Roketsan демонстрира своята 300-мм реактивна система за залпов огън

    Турската фирма Roketsan разкри детайли на своята 300-мм реактивна система за залпов огън. Системата е въведена на въоръжение в турските сухопътни войски в неизвестно за сега количество, съобщава Army Guide.

    Новата система се състои от две части: четири цевна реактивна  установка Т-300 и артилерийски ракетни снаряди TR-300.

    Конструктивно ракетата е изпълнена на основата на китайска ракета, която е била модернизирана и адаптирана към изискванията на командването на турските сухопътни войски.

    Фирмата  Roketsan е основния изпълнител на системата. Тя притежава голям опит в конструирането, разработката и производството на неуправляеми реактивни системи за вътрешния и външен пазар.

    Реактивната установка Т-300 използва за шаси 10-тонен товарен автомобил с повишена проходимост MAN с колесна формула 6х6, който се използва широко в сухопътните войски на Турция. Основните особености на дадената конструкция са: - закрита и изнесена напред кабина, спомагателен електроагрегат и разширен отсек за екипажа, разположен непосредствено зад кабината.

    Подвижната пускова платформа е разположена в задната част на шасито. Тя поддържа четири стволната реактивна установка, като и осигурява подвижност по хоризонтала 30° и по вертикала от 0° до + 60°. Стабилността и се осигурява от четири хидравлични стабилизатора. При зареждане с четири ракети бойното тегло на машината достига 23 тона.

    Пускът на ракетите може да бъде единичен (с интервал от 6 секунди) или залпов. Запускът може да бъде извършен от кабината или от изнесен команден пункт на батареята. Всяка пускова установка има собствена система за управление на огъна на базата на компютър и наземна навигационна система.

    300-мм неуправляеми реактивни снаряди имат дължина 4,75 м и общо тегло около 530 кг. За всеки снаряд се използва твърдо гориво с максимално време за изгаряне 4,5 сек. Минималната далечина на поразяване е 40 км, а максималната достига до 80 км при използване на спирачни пръстени и до 100 км без тяхното използване.

    Снаряда е снабден със 150 килограмова бойна глава, разработена от Roketsan, съдържаща около 80 кг бризантно взривно вещество. Около него плътно са разположени 26 000 стоманени сачми за постигане на максимален ефект на поражение на открита местност.

    Всеки реактивен снаряд е снабден с дистанционен взривател, разположен в носовата част, осигуряващ радиус на поражение от 70 метра. Полетът на осколките превишава указаното разстояние.

    В хода на бойните действия 300-мм система осигурява огнева поддръжка на войските на голяма дълбочина заедно със 122 мм РСЗО Т-122 (с 40 реактивни снаряда) и поразяваща на дълбочина до 40 км. След като извърши пуск на четирите си ракети, обикновено пусковата установка сменя огневите си позиции и извършва презареждане. Ракетите се намират в индивидуални контейнери, който след това се разопаковат и качват в товарен автомобил за зареждане MAN 6х6. Ракетите се зареждат в направляващите тръби с помощта на хидравлични устройства.

    Фирмата Roketsan изследва възможността за използване на алтернативни бойни глави за системата TR-300 и използването на товарни отсеци с по две или 4 ракети. Това би позволило да се ускори презареждането на системата в полеви условия.

Още за РСЗО

______________________________________________________________________________________________________________ 

   05.05.2007, 20:30
The image “http://images17.snimka.bg/002786636-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Американския флот получи нова атомна субмарина

Военноморските сили на САЩ днес получиха на въоръжение нова многоцелева атомна подводница, съобщава сайта Military.Com.

    Тържествената церемония по въвеждане в бойния състав на флота на подводницата от клас "Вирджиния" SSN 776, получила името "Хаваи", се състоя в доковете на град Гротон в щат Кънектикът в 11:00 по местно време (18:00 българско).

    Церемонията се проведе в присъствието на главата на ВМС на САЩ Доналд Винтер (Donald C. Winter). Говорейки за подводницата, той е отбелязал, че "Хаваи", в момента е най-съвременната атомна подводница в света. Той е казал, че подводницата значително ще повиши боеспособността на американския флот. С новата субмарина американския флот ще закрепи „своето диминиращо положение в света” е добавил Винтер.

    Новата подводница, построена съвместно от компаниите General Dynamics Electric Boat и Northrop Grumman Newport News, има водоизместимост от 7,8 хиляди тона, дължината и е 116,8 метра, а най-голямата ширина - 10,5 метра. Скоростта при пълен ход достига до 34 възла, екипажа е 134 човека, а дълбочината на потапяне – 500 метра.

    Отличителната особеност на новата лодка е, че може да функционира целия срок на служба с едно зареждане с гориво на реактора.

    Въоръжението на подводницата се състои от четири 533-милиметрови апарата и 12 вертикални пускови установки за крилати ракети "Томахоук". Субмарините от типа "Вирджиния" са снабдени с мощни хидроакустични комплекси, позволяващи откриването на малошумни цели на големи дистанции.

    Субмарините от този клас са първите крупни бойни кораби на ВМС на САЩ, проектирани след завършването на "студената война".

_____________________________________________________________________________________________________________ 

   05.05.2007, 17:00
The image “http://images17.snimka.bg/002785816-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

В парада на 9 май ще вземат участие 7 хиляди военнослужещи

В парада на Червения площад в Москва в Деня на победата, 9 май, участие ще вземат около 7 хиляди военнослужещи, които ще представят 24 военноучебни заведения и воински части. За това е съобщил командващият на войските на Московския военен окръг Владимир Бакин. Той е отбелязал, че на площада ще бъде изнесено Знамето на Победата, което се съхранява в музея на ВС на Русия.

    Според думите на В. Бакин, около 60% от военнослужещите ще участват за първи път в парада. Става въпрос за парадните разчети на Резанското училище на ВДВ и кадетите от Нахимовското военноморско училище.

    Парадът на Червения площад ще се проведе на 9 май от 09:00 до 10:00 българско време. На него са поканени 700 ветерани от различни ветерански организации. Предполага се, че парадът ще се състои от две части – историческа и съвременна.

    След преминаването на парадните разчети над Червения площад на височина 400 м ще прелетят във фигура „ромб” пилотажните групи "Русские витязи" - 5 самолета Су-27 и "Стрижи" - 4 самолета МиГ-29.

______________________________________________________________________________________________________________ 

   04.05.2007, 20:00
The image “http://images17.snimka.bg/002778200-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Либия се въоръжава с руско оръжие за 2,2 милиарда долара 

"Рособоронэкспорт" подготвя контракт с Либия за продажба на съвременно въоръжение за повече от 2,2 милиарда долара, пише вестник "Коммерсант".

    Според изданието, либийските военни смятат да закупят четири дивизиона със зенитноракетните системи с голям обсег на действие  С-300ПМУ-2 и около 20 зенитноракетни комплекса с малък обсег на действие "Тор-М1".

    Триполи смята също да получи и по 12 изтребителя Су-30МК2 и МиГ-29СМТ, една или две подводници от проект 636, а също и да заплати ремонта на два стражеви кораба и един малък ракетен кораб, които се намират на въоръжение във ВМС на страната.

    Според данни на "Коммерсант", договорът ще бъде подписан по време на визитата в Триполи на президента на Русия Владимир Путин. В замяна на този контракт Русия ще опрости дълга на Либия (според разчетите на Москва, това са 4,4 милиарда долара, а според Триполи - 1,723 милиарда), а либийците на свои ред ще разширят взаимодействието си с руската страна в енергийната и атомната сфери.

    Изданието отбелязва, че преди няколко дни Москва бе посетена от началникът на департамента по военните покупки на Либия генерал-майор Абдурахман Али ас-Сейид, който се е срещнал с помощника на президента на Русия Сергей Приходько, шефа на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество Михаил  Дмитриев и генералният директор на "Рособоронэкспорт" Сергей Чемезов.

    Как отбелязва вестникът, за последен път Либия е купувала оръжие, тогава съветско производство, през 1986-1987 г. В случай, че този контракт бъде сключен, Триполи ще стане втората страна в Северна Африка по обем на сключени с Русия оръжейни сделки след Алжир. Той подписа договор за осем милиарда долара. Освен това, в този регион Русия доставя системи за ПВО на Мароко и води преговори за доставката на системи за ПВО и изтребители МиГ-29СМТ на Египет.

    Изданието отбелязва, че от 1992 по 2004 г. Триполи бе под действието на международни санкции. След като се отказа от разработката на ядрено оръжие и започна да изплаща компенсации за жертвите от терористичния акт през 1988 г, Либия започна активно да развива контактите си с Евросъюза и властите на САЩ.

_______________________________________________________________________________________________________________ 

   04.05.2007, 16:00
The image “http://images17.snimka.bg/002776125-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

За покупка на въоръжение Индия харчи през тази година по-малко от 15 процентов военния бюджет

Разходите за покупка на въоръжение през финансовата 2007 година са по-малко от 15 процента , съобщава India-defence.com.

    Всичките капиталови разходи (това е покупката на въоръжение и военна техника и развитие на инфраструктурата) в бюджета за 2007 финансова година са 420 млрд рупии (10,2 млрд дол), при това за изплащане на стари покупки са предвидени 200 млрд рупии (4,87 млрд дол).

    Още 90 млрд рупии (2,2 млрд дол) са заделени за финансиране на други статии, такива като покупката на боеприпаси, вещево осигуряване, научно – изследователска дейност и т.н. Разходите за изплащане на паричното доволствие на военнослужищете са 540 млрд рупии (13,1 млрд дол).

______________________________________________________________________________________________________________ 

   03.05.2007, 17:00
The image “http://images16.snimka.bg/002707008-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Излязоха указите за освобождаване и назначаване на длъжност и удостояване с висши военни звания

Президентът Георги Първанов подписа укази, с които освобождава от длъжност, назначава на длъжност и удостоява с висше военно звание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На 26 април Министерски съвет взе решение да предложи на президента да подпише укази, с които освобождава от длъжност, назначава на длъжност и удостоява с висше военно и офицерско звание следните лица:
    Бригаден адмирал Георги Георгиев – освобождава от длъжността помощник-началник на щаба на Военноморските сили по подготовката, назначава на длъжността началник на щаба на Военноморските сили и го удостоява с висше военно звание “контраадмирал”;
    Бригаден адмирал Николай Николов – освобождава от длъжността началник на управление “Стратегическо планиране” в Генералния щаб на Българската армия, назначава на длъжността съветник на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност и го удостоява с висше военно звание “контраадмирал”;
    Бригаден генерал Димитър Димитров – освобождава от длъжността заместник-началник на Националната служба за охрана при президента на Република България, назначава на длъжността началник на Националната служба за охрана при президента на Република България, считано от 15 май 2007 г., и го удостоява с висше военно звание “генерал-майор”.
Освобождава и назначава на длъжност:
    Контраадмирал Симеон Цеков – освобождава от длъжността началник на щаба на Военноморските сили и назначава на длъжността заместник- командващ на Военноморските сили.
Назначава на длъжност:
    Капитан І ранг Георги Фиданов - на длъжността помощник- началник на щаба на Военноморските сили по подготовката.
    Капитан І ранг Валентин Гагашев – на длъжността началник на управление “Стратегическо планиране” в Генералния щаб на Българската армия;
    Бригаден генерал Йордан Йорданов – на длъжността началник на управление “Операции” в Генералния щаб на Българската армия.
Удостоява с висше военно звание:
    Контраадмирал Минко Кавалджиев, командващ на Военноморските сили – с висше военно звание “вицеадмирал”;
    Генералмайор Галимир Пехливанов, заместник-началник на Генералния щаб по операциите и подготовката - с висше военно звание “генерал-лейтенант”;
    Генерал-майор Веселин Пенгезов, председател-административен ръководител на Военно-апелативния съд – с висше военно звание “генерал-лейтенант”;
    Генерал-майор Румен Цоков, заместник-началник на Генералния щаб по ресурсите - с висше военно звание “генерал-лейтенант”;
    Генерал-майор Иван Добрев, командващ на Сухопътните войски - с висше военно звание “генерал-лейтенант”;
    Генерал-майор Симеон Симеонов, командващ на Военновъздушните сили – с висше военно звание “генерал-лейтенант”;
    Бригаден генерал Стоян Тонев, началник на Военномедицинска академия - с висше военно звание “генерал-майор”;
    Полковник Пламен Торлаков, командир на 68-а бригада “Специални сили” – с висше военно звание “бригаден генерал”;
    Полковник Румен Радев, командир на 3-а изтребителна авиационна база – с висше военно звание “бригаден генерал”;
Капитан І ранг Румен Николов, командир на Военноморската база – Варна - с висше военно звание “бригаден адмирал”;
    Полковник Стоян Томчев, заместник-началник на Националната служба за охрана при президента на Република България - с висше военно звание “бригаден генерал”.
Освобождава:
    Генерал – лейтенант Румен Миланов - от длъжността началник на Национална служба за охрана при президента на Република България и от кадрова военна служба, считано от 15 май 2007 година;
    Полковник Иван Андреев - от длъжността командир на 2-ра зенитноракетна бригада;
    Бригаден генерал Никола Славеев - от длъжността началник на началник на управление “Операции” в Генералния щаб на Българската армия.

_____________________________________________________________________________________________________________ 

  03.05.2007. 13:00
The image “http://images17.snimka.bg/002767008-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Днес или утре в Гърция ще бъдат доставени два френски изтребителя Мираж 2000–5

Днес или утре в Гърция ще пристигнат два от френските изтребители Мираж 2000–5, поръчани през 1999 г., съобщават гръцките медии. Приемането на изтребителите ще стане на военната база в Танаграс.
    Преди осем години Гърция възлага поръчка за доставяне на 25 изтребители.
    Двата нови изтребителя ще бъдат снабдени със супермодерни ракети въздух-въздух SCALP. Според гръцки военни източници с тази техника се променя баланса на силите в Егейско море, тях като турската армия не разполага с подобна технология.
    Мираж 2000-5 е високоманеврен самолет, който може да води бойни действия на равна основа с всеки друг изтребител, притежава най-модерно оръжие от клас “въздух-въздух”. Способен е да поразява кораби и наземни цели с разнообразни високоточни оръжия, успешно води борба със средства за противовъздушна отбрана. /Агенция "Фокус"/

_______________________________________________________________________________________________________________ 

    03.05.2007, 08:00
The image “http://images16.snimka.bg/002764886-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

BAE Systems ще строи подводници

Британската отбранителна корпорация BAE Systems е получила многомилионен контракт за доставката за испанските ВМС на подводници от клас S80, съобщава агенция AFP.

    В официалното заявление на корпорацията се съобщава, че в рамките на договора, подписан с испанската корабостроителна компания Navantia SA, BAE Systems ще бъде главния изпълнител. Финансовите подробности на договора не се съобщават, но от BAE Systems отбелязват със задоволство, че това е първият от 20 години контракт за строителството на подводници.

    Дизеловите електрически подводници от клас S80 ще се строят в корабостроителниците на BAE Systems в град Барроу-ин-Фернесс (Barrow-in-Furness) в графство Ланкашир в северозападна Великобритания.

_________________________________________________________________________________________________________________

   02.05.2007, 18:00
The image “http://images16.snimka.bg/002759310-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Правителството на Белгия одобри покупката на десет вертолета NH90

Правителството на Белгия взе решение да одобри подписването на контракт за покупката на 10 средни военно-транспортни вертолета NH90  за въоръжените сили на страната. Контрактът ще включва твърда поръчка за доставка на 8 вертолета и опция за още две машини. Ориентировъчната сума на контракта е 300 млн евро.

    Белгийското правителство планира да получи вертолети от две модификации: 4 тактически транспортни вертолета TTH (Tactical Transport Helicopter) и 4 морски палубни вертолета NFH (NATO Frigate Helicopter), произвеждани в противолодъчна, противокорабна и спасителна версия. Белгийската промишленост също се предвижда да вземе участие при реализирането на тази програма.

    Белгия стана 14-та държава, закупваща вертолети NH90 и втората страна след Португалия, присъединила се към Организацията на НАТО за координация на вертолетните програми NAHEMО (NATO Helicopter Management Organisation), която първоначално бе сформирана от Франция, Германия, Италия и Холандия.

    Проектът за производство на вертолетите NH90 е най-голямата европейска военна вертолетна програма, включваща за сега твърди поръчки за 453 единици и опции за още 102 машини. В момента вертолетните поръчки на Германия са (80 ед.), Франция (27 ед.), Италия (116 ед.), Холандия (20 ед.), Португалия (10 ед.), Финландия (20 ед.), Норвегия (14 ед.), Швеция (18 ед.), Гърция (20 ед.), Оман (20 ед.), Австралия (46 ед.), Нова Зеландия (9 ед.), Испания (45 ед.) и Белгия (8 ед.). В заключителен стадий на преговорите с още няколко държави за доставката на още 76 машини.

    Производството на вертолетите се осъществява от групата "NH индастри", сформирана от френско – германската компания  "Еврокоптер" (62,5%), италианската компания "Агуста" (32%) и холандската "Сторк Фоккер" (5,5%).

    През декември 2006 година първите три военно – транспортни вертолета NH90 бяха предадени на ВС на Германия, като в края на 2006 година в заключителен стадий на изработка вече се намираха  почти 100 машини.

________________________________________________________________________________________________________________ 

   02.05.2007, 17:00
The image “http://images16.snimka.bg/002758961-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Разходите за отбрана в Русия през 2008-2010 година ще превишат 3 трилиона рубли

Разходите на федералния резерв на Русия в раздела "Национална отбрана" през 2008-2010 година ще бъдат  3 трлн. 194,3 млрд. рубли. За това съобщава ИТАР-ТАСС, цитирайки представител на Държавната Дума.

    "Ако бюджетът за 2001 година за национална отбрана е бил 214 млрд. рубли, то през 2007 г. той вече е 821 млрд. рубли", - информира агенцията.

    Първият проект за тригодишен федерален резерв в внесен в Държавната Дума на 30 април. Според този документ, през 2008 година разходите от федералния резерв за отбрана ще бъдат 956 млрд. рубли, което е с 16,3% повече от 2007 година.

    През 2009 година за тези цели се планира да бъдат заделени 1 трлн. 53,9 млрд. рубли  - с 10,2% повече от 2008 година. През 2010 година от предвидените 1 трлн. 184,4 млрд. рубли, предвидени за отбрана, 600 млрд. рубли ще бъдат изразходвани в рамките на Държавната програма за въоръжения.

_______________________________________________________________________________________________________________ 

   02.05.2007, 10:30
The image “http://images16.snimka.bg/002753421-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Румъния ще похарчи 4,4 млрд. евро за нови изтребители

Закупуването на нови многоцелеви изтребители за нуждите на Румънската армия ще струва 4,4 милиарда евро, пише днес вестник “Гъндул”. Тази сума не е обявена от румънските власти, но бе направена обществено достояние от една от фирмите, заинтересовани да доставят на Румъния военните самолети.

    На международното изложение Black Sea Defense & Aerospace компанията Юрофайтър обяви, че бюджетът, определен от Румъния за покупката на 48 многоцелеви изтребители, е 4,4 млрд. евро. Юрофайтър посочи, че ако нейните самолети Тайфун бъдат избрани, доставката им ще започне от 2010 г. Освен Юрофайтър кандидати да доставят изтребители на Румъния са още Локхийд Мартин с Ф 16 и Грипен Интернешънъл с JAS 39 Gripen. /Агенция "Фокус"/
________________________________________________________________________________________________________________
 
The image “http://images16.snimka.bg/002740447-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

 

IDET-2007
Бърно, Чехия, 02.05 - 04.05.2007 г.

IX -та международна изложба

на въоръжение и военна техника

 _______________________________________________________________________________________________________________ 

   01.05.2007, 19:50
The image “http://images16.snimka.bg/002747498-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

ЮАР получи нова подводница

Военноморските сили на ЮАР получиха нова дизел-електрическа подводница, съобщава Defense-Aerospace.

    Подводницата S-102 "Шарлота Максеке", построена по проект 209/1400 в Германия, стана втората субмарина от този тип, влязла в състава на ВМС на ЮАР. Пределната водоизместимост на подводницата е 1590 тона, а стандартната - 1450 тона, дължината и е 62 метра, а екипажът е 30 човека.

    Въоръжението на подводницата се състои от осем торпедни апарата с калибър 533 милиметра, а комплектът от торпеда е 14 единици. Пределната дълбочина на потапяне достига 280 метра. ВМС на ЮАР планират да имат три подводници от този тип. Последната подводница трябва да влезе в строя през следващата година.

    "Експортните" субмарини от проект 209 с водоизместимост от 1100 до 1900 тона се строят в немските корабостроителници от 70-те години на миналия век. Те се намират на въоръжение в много страни от средиземноморския басейн, Латинска Америка и Азия.

_______________________________________________________________________________________________________________ 
    01.05.2007. 19:00
 The image “http://images16.snimka.bg/002747163-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

В САЩ е изработен нов палубен „летящ радар”

Корпорацията Northrop Grumman е представила новият летящ палубен самолет за далечно радиолокационно откриване E2D Advanced Hawkeye, съобщава пресслужбата на компанията. Последния вариант на известния "летящ радар" е снабден с усъвършенстван радар APY-9 с фазирана антенна решетка. Оборудването на машината позволява да се откриват по-голямо количество цели при по-сложни метеорологични условия.

    Машината е снабдена и с нова кабина с дисплеи на течни кристали и вентилаторни двигатели с повишена икономичност. Новото "Ястребово око" стана първият от двата самолета, които се предполагаше, че ще бъдат построени по програмата за разработка на палубен самолет за ДРЛО, приета през 2001 година.

    Изпитанията на опитните E-2D се планира да завършат през 2011 година. През следващото десетилетие ВМС на САЩ смятат да закупят 75 самолета от този тип за да заменят произведените през 70-80-те години на миналия век E-2C Hawkeye.

______________________________________________________________________________________________________________ 
    01.05.2007, 12:30
 The image “http://images16.snimka.bg/002742132-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Турски военен хеликоптер катастрофира в Югоизточна Турция, ранени са двамата пилоти

Турски военен хеликотер “Кобра” се разби днес при опит да извърши аварийно кацане, при което са ранени двамата пилоти, предаде АП.
 
    Анадолската агенция съобщава, че хеликоптерът е катастрофирал близо до село Карпузтепе, северно от Диарбекир, Югоизточна Турция. Според местните власти аварийното кацане се наложило поради механични проблеми, които не се уточняват. /Агенция "Фокус"/
______________________________________________________________________________________________________________
   01.05.2007, 10:00
The image “http://images15.snimka.bg/002560932-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

                                            Войните

Към 30 април 2007 година във военната операция в Ирак са загинали 3622 военнослужещи, от които 3351 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.com

    Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военното командване на Великобритания е съобщило за гибелта на 146 свои войника и офицера, Италия е загубила 32 военнослужещи, Украйна – 18, Полша - 19, България – 13, Испания – 11, Дания – 6, Салвадор -5, Словакия – 4, Латвия – 3, Австралия, Румъния, Естония, Тайланд и Холандия – по двама, Казахстан, Фиджи и Унгария – по един.

    Американските военни съобщават и за 24 912 ранени американски военнослужещи.

    В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври, 2001 г – 30 април 2007 година, са загинали 559 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 377, австралийци - 1, англичани – 53, канадци – 54, датчани – 3, холандци -6, французи – 9, германци – 18, италианци – 9, норвежци – 1, португалци – 1, румънци – 4, южно корейци – 1, испанци – 20 и шведи – 2.
    За периода 1184 американски военнослужещи са били ранени.

 _______________________________________________________________________________________________________________ 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

Снимки: Интернет

{START_COUNTER}