Май 2006 г.

Архив - май 2006 г.


      31.05.2006, 14:00

ВМФ на Финландия проведе изпитания на зенитна ракетаМФ на Финландия проведе изпитания на зенитна ракета

 ВМС на Финландия проведоха успешни изпитания на зенитната ракета Umkhonto, южноафриканско производство, съобщава Defencetalk.com цитирайки съобщение на правителството на Финландия.
    Зенитната управляема ракета Umkhonto е разработена от фирмата  Denel Aerospace System, подразделение на южноафриканската оръжейна компания Denel, и се използва на корветите тип Meko-A-200 от ВМФ на ЮАР.
    ЗУР Umkhonto се произвежда в две версии, различаващи се по главите за самонасочване – радиолокационна (РЛГСН) и  инфрачервена (ИЧГСН).
    Ракетата Umkhonto-IR с ИЧГСН е първата в света ракета с вертикален старт, снабдена с инфрачервена система за самонасочване  и която извършва захват на целта с ГСН след старта. Първата част от полета до разчетната точка за среща се извършва по команди от инерциалната система за управление, след това се включва ИЧГСН и ракета захваща целта. Според разработчиците ракетата може да маневрира с претоварвания до 40  G.
    Далечината на действие на ЗУР Umkhonto с ИЧГСН е до 12 км., а височината – до 10 км. Теглото на ракетата е 130 килограма, в това число и 23 килограмова бойна част. Максималната скорост на ракетата е 800 метра в секунда.
    Ракетата Umkhonto-R, снабдена с РЛГСН, има увеличена далечина на поражение достигаща до 25 километра, и до 12 километра на височина. Тя тежи и с 65 килограма повече.
    ВМФ на Финландия смята да закупи ЗУР Umkhonto за шест от своите ракетни катера тип Hamina.


   31.05.2006, 07:00

Българските младежи ще трябва да набиват крак в казармите до 2009 г. Българските младежи ще трябва да набиват крак в казармите до 2009 г

Армията може да стане изцяло професионална не по-рано от 31.12. 2008 г. Това заяви вчера новият началник на Генщаба ген. Златан Стойков. Той се позова на разчети на военните експерти.
   
Миналата седмица зам.-шефът на комисията по отбрана в НС Янко Янков и депутатите Атанас Мерджанов и Илко Димитров внесоха законопроект в НС, според който задължителната наборна служба ще отпада от 2008 г. По думите на Янков предложението ще се гледа в комисиите идния месец. Според ген. Стойков обаче технически това е невъзможно, защото е необходимо време за подбор на кадровите военни. Освен това няма и достатъчно кандидати за наемници. Сред приоритетите на новия началник на ГЩ са още подобряването на бойната подготовка на войските, по-нататъшната модернизация на армията. Той ще се бори и за по-добро заплащане на кадровите униформени. Ще настоява за допълнително заплащане при участие в мисии зад граница, както и добавки за вредни условия на труд. Предвижда се и уреждане на въпроса с жилищата и здравното обслужване на военните, както и по-сигурна екипировка. Числеността на армията няма да се променя до края на годината, категоричен е ген. Стойков. На 7 и 8 юни той ще бъде в Брюксел, където ще се срещне със свои колеги от Европа.


    30.05.2006, 20:30

Предстои реорганизация на войските на САЩ в ЯпонияПредстои реорганизация на войските на САЩ в Япония

Японският кабинет одобри план за преустройство на 50-хилядния военен контингент на САЩ в страната, но все още не е проучил колко ще струва промяната, съобщи главният секретар на правителството Шиндзо Абе, цитиран от Асошиейтед прес. Реорганизацията е най-голямата, откакто американски войници са базирани в Япония преди 50 години. Токио и Вашингтон се споразумяха за плана през април.
    Според тях промяната ще модернизира американските сили в Япония и ще възложи на японските въоръжени сили по-голяма отговорност за сигурността на Азиатско-Тихоокеанския регион.
    Около 8000 американски морски пехотинци ще се преместят от южния японски остров Окинава на американския остров Гуам в Тихия океан. Япония ще поеме 60 процента от над 10-те милиарда долара за преместването.
    Преустройството бе посрещнато критично от някои среди в Япония. Някои местни власти и граждански организации заявиха, че трябва да се даде предимство на плановете за намаляване на американския контингент и връщане на бази под японски контрол.
 


   30.05.2006, 19:30

Руската армия получи сериен „Нощен ловец”Руската армия получи сериен „Нощен ловец”

След успешното завършване на заводските изпитания на въоръжените сили на Русия бе предаден първият сериен вертолет  Ми-28Н "Ночной охотник", съобщава РИА Новости цитирайки прес – службата на фирмата "Роствертол".
    Новият вертолет се присъединява към двете опитни машини, с които в момента се провеждат войскови изпитания. По време на изпитанията се проверява работата на радиоелектронното оборудване, в това число и системата за управление на огъня.
    В хода на заводските изпитания вертолета е извършил няколко изпитателни полета, включително и бойни стрелби, и според конструкторите е потвърдил съответствието на своите тактико-технически характеристики с изискванията на военните.  
    Ми-28Н е специализиран тежък вертолет за огнева поддръжка на войските. Максималната му маса при излитане е 11,5 тона, а максималната скорост - 300 километра в час. Вертолета е въоръжен с 30-милиметрово автоматично оръдие 2А42 във въртяща се установка в носовата част и е способен да носи до 1605 килограма боен товар.
    В състава на въоръжението могат да влизат противотанкови ракети  "Вихрь", "Атака-В", "Штурм", неуправляеми реактивни снаряди с калибър 57, 82 или 130 милиметра, авиационни бомби с тегло до 500 килограма, оръдейни контейнери и ракети въздух – въздух.
    Машината е снабдена с прицелно – навигационен комплекс, осигуряващ използване при всякакви метеорологични условия.  Кабината на екипажа и жизнено важни възли на машината имат броня, способна да издържи обстрел от крупнокалибрени картечници и малокалибрена зенитна артилерия.
    През март 2006 година държавната комисия взе решение за възможността за серийно производство на вертолета Ми-28Н. До 2010 година ВВС на Русия трябва да получат не по-малко от 50 такива машини.


   30.05.2006, 16:00

Франция и Италия изпитаха нова корабна система за ПВОФранция и Италия изпитаха нова корабна система за ПВО

На 23 май тази година бяха проведени първите изпитателни стрелби на корабният зенитно – ракетен комплекс PAAMS (E) (Principal Anti-Air Missile System) френско – италианска разработка, съобщава Defencetalk.com.
    Изпитанията на новата система за ПВО са се провели близо до френското крайбрежие като ЗРК е бил разположен на кораба Carabiniere от италианските  ВМС.
    По време на стрелбите е била проверена работата на пълната конфигурация на комплекса: система за управление на огъня Empar, вертикална пускова установка A50 и зенитна ракета Aster 30.
    Целта на изпитанията са били да се потвърдят възможностите на ЗРК по прехват на самолети в условия на силно радиоелектронно подавяне. Съобщава се, че задачата е била изпълнена успешно, целта, имитираща ударен самолет, е била свалена на голяма дистанция от пряко попадение на ракетата.
    Първите изпитания на ракетата Aster 30 са били проведени на 12 октомври 2005 година.
    ЗРК PAAMS ще бъде разположен на бойните надводни кораби 1-2 ранг на ВМФ на Франция, Италия и Англия. Той ще стане основната система за колективна защита на корабните съединения от въздушни удари. Предполага се, че ЗРК PAAMS ще бъде монтиран на френските и италианските фрегати тип Horizon (Orrizonte), и във варианта си  PAAMS (S) на британските ескадрени миноносци тип T45.
    В комплекта на ЗРК PAAMS може да влизат два типа ракети, ЗУР Aster 15, по опростена и евтина, предназначена за прехват на цели височина до 10 км и дистанция 30 км. по – сложната ЗУР Aster 30  способна да прехваща цели на височина до 20 и дистанция 100 км. Двете ракети са снабдени с активно – пасивни радиолокационни глави за насочване.


   29.05.2006, 16:00   

Израел и НАТО ще приведат учения в Черно мореИзраел и НАТО ще приведат учения в Черно море

Израелските ВМС за първи път ще вземат пълноценно участие във военно – морски учения на НАТО, които ще се проведат през юни в акваторията на Черно море, съобщава Reuters.
    По време на маневрите с кодово име Cooperation Mako ще се проведе учебен морски бой между две корабни групировки, снабдени с ракетно оръжие. Освен това, моряците ще проведат и тренировки за  търсене и спасяване на хора.
    Както отбелязват военните експерти, Израел особено е заинтересован в отработването на въпроси свързани с координацията на действията на флота и авиацията.
    Израелците и по-рано са вземали участие в натовски учения, но тяхното участие винаги се е ограничавало със статус на наблюдател.

    Независимо от разширяване на степента на участие на Ерусалим в ученията на НАТО, встъпване на Израел в тази организация не се планира. Както е казал шефа на ГЩ на тази страна генерал Дан Халуц, участниците в алианса трябва да съгласуват своите действия във военната сфера, а Израел не винаги има такава възможност.


   29.05.2006, 08:30

САЩ разработват нова балистична ракетаСАЩ разработват нова балистична ракета

Пентагона смята да получи одобрение от Конгреса за разработката на ново оръжие, което ще позволява да се унищожават далечни цели в течение на няколко часа след тяхното откриване. За това, както съобщава Reuters, е написал днес вестник International Herald Tribune.
    Според изданието, такова оръжие трябва да стане морската балистична ракета Trident-2, снабдена с обикновена, неядрена бойна глава. Както смятат американските военни, тази ракета ще позволи бързо да се нанасят удари по терористични лагери, вражески ракетни площадки, а също и по предполагаеми места за съхраняване на оръжия за масово поразяване и други цели, изискващи незабавна реакция.
    Командващият на Стратегическото командване на САЩ генерал Джеймс Картрайт (James Cartwright) е пояснил, че подобна система ще позволи на американските сили да атакуват всяка вражеска мишена без да се използва ядрено оръжие, а също ще се повиши точността на удара и ще се намалят възможните ”съпътстващи загуби”.
    Представители на Пентагона са заявили, че разчитат новите ракети да бъдат приети на въоръжение до две години.
     Програмата за разработка на неядрени балистични ракети обаче не се приема от някои американски законодатели. Те смятат, че такова оръжие ще увеличи риска от случайна ядрена война, понеже според Пентагона, ракетите Trident-2 с обикновени заряди ще са в боекомплекта на атомните подводници заедно с ракетите с ядрени бойни части. По този начин, при запуск на ракети ще бъде невъзможно да се разбере какви са те – конвенционални или ядрени.


    28.05.2006, 18:00

Генерал-майор Иван Добрев прие длъжността командващ на СВГенерал-майор Иван Добрев прие длъжността командващ на СВ
 

В присъствието на командния състав на Сухопътни войски (СВ) - от командир на самостоятелно поделение до командир на съединение, и на целия личен състав на СВ началникът на ГлЩ на СВ генерал Златан Стойков сдаде длъжността на своя приемник генерал-майор Иван Добрев, който до този момент изпълняваше длъжността заместник-началник на ГлЩ на СВ по операциите. В Сградата на обединените стратегически щабове на бул. "Тотлебен" 34 в столицата бяха дошли също вицеадмирал Петър Петров, генерал-лейтенант Атанас Запрянов, както и началникът на ГЩ на БА генерал Никола Колев - председател на комисията по сдаването и приемането.
    Генерал-майор Иван Добрев е роден на 1 декември 1951 г. в с. Спасово, Старозагорско. Възпитаник е на ВНВУ "В. Левски"- 1969 -1973 г., специалност "танкист строеви", на ВА за бронетанкови войски "Малиновски" - Русия, 1978-1981 г. и ВА на ГЩ на Русия - 1993-1995 г. Завършил е курс по английски език във ВА "Г.С.Раковски".     Служил е в гарнизоните Харманли, Чирпан, Хасково, Момчилград, Сливен, София. Изпълнявал е длъжностите: командир на взвод, командир на рота, заместник началник-щаб на полк, началник-щаб на батальон, началник-щаб на полк, заместник-командир на полк, началник на оперативно отделение, той и заместник началник-щаб на мотострелкова дивизия, командир на мотострелкови полк, командир на танкова бригада, командир на мотострелкова дивизия, заместник-командир по бойната подготовка на армейски корпус, началник на управление "Подготовка и бойно използване на войските - ГлЩ на СВ", командир на армейски корпус, заместник-началник на ГлЩ на СВ по операциите, от 1 юни т.г. - командващ СВ.
    Семеен е, с двама синове
.

 


   27.05.2006, 20:30

В провинция Анбар се разби вертолет на американската морска пехотаВ провинция Анбар се разби вертолет на американската морска пехота


Днес, в западната част на Ирак претърпя авария вертолет на морската пехота на САЩ AH-1 Cobra, предаде агенция Associated Press. Двама военнослужещи са обявени за изчезнали.
Командването на САЩ не е потвърдило версията за това, че вертолета е бил свален от вражески огън. Започнала е спасително-издирвателна операция.
    "Ние използваме всички възможни ресурси, за да открием изчезналите си колеги", - е заявил пред журналисти представителят на морската пехота на САЩ подполковник Брайан Салас (Bryan Salas).
    От съобщенията на военните не става ясно къде точно в провинция Анбар се е разбила машината. Както напомня агенцията, на тази територия, простираща се от западните покрайнини на Багдад до сирийската и йорданската граници, екстремистките настроения са особено силни.

 

 


   27.05.2006, 09:00

За периода 2000-2004 г. Русия излезе на първо място сред износителите на оръжие и военна техника в чужбина и изпревари САЩ. Най-големите износители на оръжие в света

За периода 2000-2004 г. Русия излезе на първо място сред износителите на оръжие и военна техника в чужбина и изпревари САЩ. Това се посочва в руското издание на годишника 2005 на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ), представено в Москва, предаде Интерфакс.
    Най-големи износители на оръжие в света според данните в годишника си остават Русия, САЩ, Франция, Германия и Великобритания. На тях общо се падат 81% от всички доставки. За периода 2000-2004 г. Русия е изпреварила САЩ, които заемаха първо място в оръжейния износ за периода 1999-2003 г. Оръжейните доставки на Русия за периода 2000-2004 г. възлизат на 26,9 милиарда долара, на САЩ - 25,9 млрд.долара, на Франция - 6,3 млрд.долара, на Германия - 4,8 млрд. долара и на Великобритания - 4,4 млрд.долара.
 

 


   27.05.2006, 08:00

Ракетен пуск в Баренцово мореРакетен пуск в Баренцово море

Снощи, атомната ракетоносна подводница на Северния флот на Русия "Екатеринбург", от акваторията на Баренцово море, извърши успешен пуск на балистична ракета, съобщи РИА Новости.
    Според информация от центъра за управление на полетите (ЦУП), ракетата е извела на околоземна орбита изкуствен спътник на земята "Компас-2". Този космически апарат трябва да открива и регистрира аномални физически явления и характерни признаци в йоносферата, свързани с вулканична, сеизмична и метео активност. "Спътникът е предназначен и за изучаване на радиационните пояси на земята и космическите лъчи, мониторинг и прогнозиране на земетресения и техногенни катастрофи", - е пояснил представител на ЦУП.
    Стартът на балистичната ракета със спътника "Компас-2" бе планиран да се извърши още в сряда вечерта, но пуска бе отложен заради проблеми с отделни параметри по време на предстартовата подготовка.
 


   26.05.2006, 15:00

Сената на САЩ утвърди кандидата за шеф на ЦРУСената на САЩ утвърди кандидата за шеф на ЦРУ

Сената на САЩ утвърди генерала от американските ВВС Майкъл  Хейден за директор на ЦРУ. За него са гласували 78 сенатора, в това число и много демократи, против са гласували 15 човека, предава агенция Reuters.
    Хейден, до сега работещ като заместник на директора на националното разузнаване на САЩ Джон Негропонте, смени главата на ЦРУ Портер Госс, който си подаде оставката в началото на май.
    Против назначението на Хейден са се изказали сенатори от Демократическата партия, обвинявайки Агенцията за национална безопасност (АНБ) в незаконно подслушване на телефонните разговори на американците. Тази програма е стартирала, когато  Хейден бе начело на АНБ.

    Президента на САЩ Джордж Буш е приветствал решението на сената, съобщава агенция AP. "Генерал Хейден е патриот и предан държавен служител, чиито голям опит, вярност и компетентност правят този човек, способен да възглави ЦРУ в този критичен момент”, - заявява Буш.

 


  25.05.2006, 17:00

Безпилотен летателен апарат за американските пехотинциБезпилотен летателен апарат за американските пехотинци

Компанията Honeywell завършва работите над миниатюрен безпилотен летателен апарат MAV (Micro Air Vehicle), разработван в рамките на програмата Future Combat Systems (FCS).
    Апаратът представлява свръхмалък БПЛА, който ще се опакован в транспортен контейнер и ще може да се носи от един войник.
    Предполага се, че MAV ще постъпи на въоръжение в пехотните взводове и ще се използва за разузнаване, целеуказване, свръзка и навигация. Микро-БПЛА е снабден с бензинов двигател, излита и каца вертикално и е способен да развива скорост повече от 80 километра.

    По време на изпитанията апарата е извършил повече от 200 полета. Един от основните проблеми е станал адаптацията на малкия мотор, работещ с леко гориво, към тежките видове бензини, използвани от основните видове техника във ВС на САЩ.
    Освен във военната сфера, апаратите MAV може да бъдат използвани и за граждански цели – за охрана на гори, пътни патрули, профилактика на пожари.


   25.05.2006, 08:00

Нов вариант на бронетранспортьора Дозор БНов вариант на бронетранспортьора Дозор Б

 Украинската военна промишленост представи нов вариант на своя лек бронетранспортьор 4х4 Дозор Б.
Бронетранспортьора Дозор Б е разработен по инициатива на КП ХКБМ. Първият образец е бил демонстриран няколко пъти на различни специализирани изложби в Украйна. Той е предизвикал голям интерес сред специалистите и потенциалните купувачи.
    В тази машина освен 2 човека – водача и командира могат да се разположат до осем десантчика. Конструкторите са обърнали особено внимание на тяхната защита. Бронираният корпус осигурява защита от стрелково оръжие и осколки. Монтирана е система за защита от оръжия за масово поразяване и противопожарно оборудване.
    В новият вариант на машината е монтиран дизелов двигател, отговарящ на стандарта EURO-3 – Deutz BF 4M 1013FC, с мощност 190 к.с. и максимален въртящ момент 700 Нм. Той е обединен в един блок с автоматична хидро – механична трансмисия Allison 1000LCT с пет предни и една задна предавки.
    Предвижда се Дозор Б да бъде базова машина за следните варианти на изпълнение: бронетранспортьор, бронеавтомобил, машина за химическо разузнаване, командирска машина, разузнавателен автомобил, санитарен автомобил и автомобил с общо назначение.


   24.05.2006, 20:00

Военното министерство на САЩ планира да построи флот от военни дирижабли Нови транспортни дирижабли за ВС на САЩ

Военното министерство на САЩ планира да построи флот от военни дирижабли за транспортиране на войски. На първия етап за проекта ще бъдат отделени 100 млн. долара за разработка на прототип на дирижабъл с дължина 270 метра. Общо за проекта Пентагонът ще поиска 11 млрд. долара, пише в. "World Tribune".
    За подизпълнители на поръчката се конкурират Lockheed Martin и неголяма калифорнийска фирма Worldwide Aeros. Те вече са получили 3 млн. долара за предварителната разработка на проекта за дирижабъл. Военните ще изберат окончателно подизпълнителя през септември т.г.
    Експерти твърдят, че транспортирането на войски с дирижабли се използва за разузнавателни мисии.
Компанията Blackwater USA вече е представила проект за дирижабъл с дължина 36 метра, снабден с камери за наблюдение и с друго оборудване.
    Планира се новият д
iрижабъл да бъде готов до края на 2006 г. Дирижаблите могат да заменят безпилотните разузнавателни самолети. В момента около 1000 такива самолети се използват в Ирак.


  24.05.2006, 18:00 
SDB I Boeing започнаха производството на управляеми касетни бомби

Boeing произведе първата партида от новите касетни боеприпаси  Small Diameter Bomb I (SDB I), съобщава прес – службата на компанията.
    SDB I представлява контейнер, съдържащ четири фугасно – бронебойни бомби от 250 футов калибър, и се явява управляем боеприпас с далечина на действие повече от 100 километра. Това позволява на самолета – носител да атакува целта извън зоната на действие на обектовата ПВО.
    Според заявление на производителя, по време на изпитанията  SDB I е поразил 39 цели, демонстрирайки кръгово отклонение по-малко от 1,5 метра.
    SDB I е приспособен за използване при всякакви метеорологични условия от всички бойни самолети на ВВС на САЩ, включително и от стратегическите бомбардировачи. Той е предназначен за поразяване на силно защитени цели – командни пунктове, бункери и складове.
    Boeing планира
до края на 2015 година да произведе за нуждите на ВВС на САЩ повече от 24000 боеприпаса с различно назначение и 2000 контейнера със системата SDB I.


   23.05.2006, 17:00 
JASSMИзпитания на невидима ракета в САЩ

Компанията Lockheed Martin успешно е провела първите летателни изпитания на крилатата ракета JASSM, съобщават от прес - службата на компанията.
    JASSM – това е крилата ракета с голям радиус на действие, построена с използване на технологията "Стелс". По време на изпитанията ракетата с инертна бойна част е била запусната от стратегически бомбардировач B-1B Lancer, движещ се със скорост  0,8 М (около 900 км/ч) на височина 6100 метра.
    След отделяне от носителя, системата за управление на ракетата е отворила крилата и стабилизаторите, включила е двигателя и е извела ракетата на заповядания маршрут.
    Летейки ракетата и извършвала планирани маневри, позволяващи да се установи възможността и да преодолее системата за ПВО и точно да достигне до целта.
    JASSM тежи 907 килограма и е снабдена с бойна част с фугасно – бронебойно действие. Далечината на полета на ракетата превишава 900 километра.
    Тя е предназначена за въоръжаване на бомбардировачите B-1B и  B-2, с цел да се нанасят внезапни удари по силно защитени цели в началният период на бойните действия. Ракета е способна да извършва полет на малки височини, ориентирайки се с помощта на навигационната система GPS и да се насочва към целта с инфрачервена глава.
    JASSM е първата крилата ракета, която постъпва на въоръжение в самолетите B-1B лед снемането от въоръжение в средата на 90-те години на ракетата AGM-69 SRAM с ядрена бойна част.


   23.05.2006, 14:30 
Черна серия за изтребителите F-16


В Италия претърпяха катастрофа два изтребителя F-16. Инцидента е станал в района на Сардиния вчера, в 22.15 местно време, съобщи за  пресата  представител на ВВС на Италия.
    По време на нощните учения Spring Flag 06, радиосвръзката с двете бойни машини неочаквано е прекъснала.
    Пилотите са успели да катапултират, а спасителните екипи са ги извадили от морето близо до град Каляри. Причините за катастрофата не се съобщават за сега. Провежда се разследване.
    И пак днес, над Егейско море се сблъскаха гръцки и турски изтребители
F-16. Командването на въоръжените сили на Турция е потвърдило факта за сблъсъка на двата самолета. Турският пилот успешно е катапултирал. Както се казва в комюникето, турските самолети са извършвали тренировъчен полет в международното въздушно пространство, когато са били направени опити да бъдат прехванати от гръцки изтребители.  
 
    Генералните щабове на двете страни за сега се въздържат от официални заявления. Провежда се разследване.
    Сблъсъка е станал южно от гръцкия остров Карпатос. В Атина смятат за свое въздушното пространство на 10 мили от бреговата линия, като в същото време турците признават гръцкия суверенитет само над 6-милна зона. Заради тези противоречия периодически над островите в Егейско море стават различни инциденти.


   22.05.2006, 18:00 

Компанията Panhard завърши изпитанията на машината VAPКомпанията Panhard завърши изпитанията на машината VAP

Френската компания Panhard General Defense завърши разработката на нова машина за дълбоко разузнаване VAP. Производството и ще започне щом се получат първите поръчки.
    Машината премина през интензивни изпитания в Абу Даби, ОАЕ. В тази страна вече се използват 24 леки разузнавателни машини (VBL) Panhard 4х4, които са получени през 2004 година.
    VAP, която представлява следваща модернизация на VBL, е била създадена по собствена инициатива на компанията с цел създаване на машина за разузнаване в дълбокия тил.
    Компанията Panhard General Defense счита, че Близкия Изток се явява идеален пазар за VAP.
    Както утвърждават представители на компанията, VAP е предназначена за разузнаване и целеуказване, но конструкцията и позволява на нея да се монтират различни въоръжения и специално оборудване. VAP без товар тежи  2 500 кг, максималната му товароподемност е 1 500 кг. и в нея могат да се разположат 4 човека с оръжие и специално оборудване. Също така както и при VBL, във VAP има бронирано дъно и двигателен отсек, а екипажа е защитен от преобръщания. Монтиран е нов дизелов двигател Steyr с мощност 130 к.с. и трансмисия BVA. На шосе машината развива до 120 км/ч и да измине до 700 км.
   На VAP са монтирани гуми с голям размер за осигуряване на по добро сцепление и високи характеристики при движение по пресечена местност. В стандартната комплектация влиза и система за централно регулиране на нивото на налягането в гумите.


   22.05.2006, 16:00

Русия излиза на второ място в света по количество закупвана  военна техникаРусия излиза на второ място в света по количество закупувана  военна техника

През текущата година ще започнат мащабни доставки на въоръжение и бойна техника за сухопътните войски на Русия. Според заместника на министъра на отбраната на РФ Белоусов, войската ще получи 30 нови танка-Т-90 и 180 модернизирани Т-72 и Т-80. Модернизираните танкове са снабдени с дизелови двигатели с мощност от 1250 к.с., нова система за управление на огъня, модернизирано 125 мм оръдие и практически по нищо не отстъпват на Т-90 и последните варианти на най-добрите чужди танкове – такива, като Leclerc, M1A3, Challenger 2 Mk2, Leopard 2A6 и Merkava Mk4.  Сухопътните войски ще получават повече от 150 БМП и БТР,  420 БМП и БТР ще бъдат модернизирани, като ще им бъдат монтирани бойни модули "Кливер". Машини, снабдени с модули  "Кливер" неколкократно повишават огневата мощ на мотострелковите подразделения, позволяват на пехотата уверено да се бори с тежката бронетехника и вертолетите на противника.
    Въздушно-десантните войски ще получат нови БМД-2 и БМД-3 на мястото на машините, ресурса на които изтича, 90 машини (един полк) ще бъдат модернизирани.                     Министерството на отбраната ще получи повече от 4500 нови камиона и няколко хиляди леки автомобила с повишена проходимост. Значителна част от закупваното въоръжение и бойна техника са разработвани още в съветско време, но благодарение на високата степен на модернизация, тя напълно съответства на съвременните изисквания.
    Ще продължи и модернизацията на авиационния парк на ВВС на Русия.
    Ракетните войски със стратегическо назначение ще получат поредния полк, снабден с МБР "Тополь-М" в мобилен вариант.
    Следва да се отбележи, че заявеният обем на доставки извежда въоръжените сили на Русия на второ място в света по количество на закупвана военна техника след въоръжените сили на САЩ, съобщава РИА "Новости".

 


   22.05.2006, 12:30

Изпитания с „подводния ловец”Изпитания с „подводния ловец”

 ВМС на САЩ завършиха първия етап от изпитанията на втората подводница от клас SSN 775 "Тексас", съобщава Spacewar.com. Изпитанията са включвали проверка на общите системи, потапяния, движение с пълен ход в подводно и надводно положение и други възможности на новата машина.
    Подводницата е построена в корабостроителниците на Newport News Shipbuilding, която в момента е част от корпорацията  Northrop - Grumman.
    "Тексас" принадлежи към групата на многоцелевите или ударни атомни подводници (Hunter-Killer по класификацията на НАТО). Машините от този клас са предназначени преди всичко за откриване и унищожаване на подводници и надводни кораби на противника и основното им въоръжение са торпедните апарати. За поразяване на надводни и наземни цели могат да използват крилати ракети.
    Според сведения от открити източници, новата субмарина има следните ТТХ: водоизместване - 7800 тона, дължина - 115 метра, дълбочина на потапяне - до 1600 фута (488 метра), скорост в подводно положение - 34 възела. Подводницата е въоръжена с четири торпедни апарата с боекомплект от 26 торпеда, а също и 12 ракети - "Томахавки", изстрелвани от вертикални пускови установки разположени в предната част на корпуса.
    Освен стандартното въоръжение, подводницата има и оборудване за участие в специални операции – необитаеми подводни апарати, шлюзова камера за леководолази, палубни крепежни елементи за контейнери и свръхмалки подводници. Екипажа на лодката е от 100 до 113 човека в зависимост от решаваните задачи.
    Проектирането на серията започна в края на 80-те години, главната подводница от този тип - SSN 774 "Вирджиния" влезе в състава на флота през 2004 година. Предполага се, че през близките 20 години ВМС на САЩ ще получат 30 лодки от типа "Вирджиния", които ще заменят атомните подводници от типа "Лос-Анжелис", строени от 1976 по 1996 година. В момента се строят три подводници от клас "Вирджиния".


   21.05.2006, 12:30

Нова противоминна защита за CougarНова противоминна защита за Cougar
 Компанията Force Protection Inc (FPI), Ледсон, щат Южна Каролина създаде нова по лека модификация на бронираната противоминна машина Cougar.
    Новата машина е била конструирана заради многото самоделни взривни устройства (IED), които се появиха в Ирак, и от необходимостта да се промени конструкцията на противоминните машини.
    Ръководителят на изследователските работи на компанията FPI, Вернон Джойнт, подробно е разказал за новата машина, пълното име на която е – противоминна машина за техническа поддръжка  (MUV-R), на 11 Европейски симпозиум по въпросите на бойните бронирани машини, който бе проведен от академията на отбраната на Великобритания.
    Основната разлика е отказването от използването на V-образната форма на дъното на корпуса, която за първи път бе са приложена при южноафриканските противоминни машини Buffel и Casspir. Вместо това, дъното на  MUV-R представлява много дебел плосък клин и е отдалечено от земята на максималното възможно разстояние.
    В следствие на това, MUV-R може да издържи на страничен взрив от 23 кг тротил на разстояние 2 метра от нея, 14кг под колелата и 7 кг тротил под дъното. В стандартната си конфигурация бронираният корпус осигурява защита от 7,62 мм куршуми, а при използването на допълнителна броня защитава от 12,7 мм бронебойни куршуми.
    Проблемът с неустойчивостта, породена от големия клиренс на машината е бил решен с монтирането на по-тежки компоненти на мостовете и монтирането на сравнително големи джанти и гуми  Michelin XZL 365/80R20 със система за осигуряване на движение със спукани гуми, производство на компанията Hutchinson. В резултат на това се получава занижен център на тежестта и възможност за безопасно преодоляване на препятствия.
    Корпусът на MUV-R е достатъчно просторен и в него могат да се разположат от 6 до 8 човека. Ширината на машината е 2,24 метра, височината е 2,26 и колесната база – 3,51 м. Теглото на  MUV-R е от 6,8 до 7,7 тона. Монтиран е дизелов двигател  Duramax V8, мощност 360 к.с., трансмисията е Allison 2500, което позволява MUV-R да развива скорост до 140 км.

 


  19.05.2006, 09:00

Краят на USS Oriskany (CVA 34) Краят на USS Oriskany (CVA 34)
На 17 май 2006 г. в Мексиканския залив беше потопен бившият самолетоносач от ВМС на САЩ USS Oriskany (CVA 34). Корабът ще служи за изкуствен риф на 24 мили от крайбрежието на Флорида.
    32,000 тонният съд е потънал на дълбочина 65 м за 37 минути. За 25 години служба във флота (иначе възрастта му е 56 години), самолетоносачът е участвал в операции в Корея, Виетнам и Средиземно море, а сега ще подпомага живота на морските организми и ще служи за целите на спортния риболов и водолазното дело край бреговете на полуостров Флорида.


   18.05.2006, 09:30

Започна серийното производство на Су-34Започна серийното производство на Су-34

През 2006 година ВВС на Русия ще получат първите два серийни бомбардировача Су-34, съобщава РИА Новости.
Производството на новата машина ще се извършва в Новосибирското авиационно производствено обединение „Чкалов”.
    Фронтовият бомбардировач Су-34, създаден на основата на платформата на изтребителя Су-27, трябва да смени в състава на ВВС на Русия самолета Су-24 и, частично Ту-22М. Проектирането на Су-34 е започнало в началото на 80-те години, първият експериментален полет се е състоял на 13 април 1991 година. През  1993-99 г. са били произведени няколко предсерийни самолета, използвани за различни изпитания.
    Су-34 е най-съвременния самолет в своя клас и притежава ТТХ които му осигуряват превъзходство по редица параметри.
    В частност, Су-34 има около 1,5 тона броня – нещо което рязко повишава живучеста на машината и защитата на екипажа.
    Бомбардировача има боен радиус от 2000 километра без допълнителни резервоари и дозареждане във въздуха. Машината има уникално бордово радиоелектронно оборудване, включващо и радар за заден обзор. Су-34 е способен да носи до 8 тона боен товар – от свободно падащи авиационни бомби до крилати ракети.
    Планира се да бъдат произведени няколко стотен самолета Су-34, от тях около 30 в първите четири години.


   17.05.2006, 15:30

Lockheed Martin е разработила програмно осигуряване за системата за ПРО Lockheed Martin е разработила програмното осигуряване на системата за ПРО

Компанията Lockheed Martin успешно е завършила програмното осигуряване за космическата система за инфрачервено разузнаване  (Space Based Infrared System - SBIRS), съобщава прес – службата на компанията.
    Системата включва в себе си спътници, разположени на висока елиптична орбита и предназначени за откриване на пускове на балистични ракети по тяхното топлинно излъчване. Благодарение на новото програмно осигуряване системата може бързо да обработва информацията и да дава по точни данни. Също се облекчава и взаимодействието със свързочните спътници, разположени на геостационарна орбита.
    Частично развърнатия наземен комплекс на системата SBIRS от 2001 година се използва за откриване на ракетни стартове, техническо разузнаване и обработка на телеметрична информация в интерес на ВВС на САЩ.
    До 2008 г. Lockheed Martin е задължена да изведе на висока елиптична орбита два спътника за инфрачервено разузнаване и два свързочни спътника разположени на геостационарна орбита, а също да развърне и наземна система за приемане и обработка на данните.
    Трябва да се отбележи, че бъдещето на системата SBIRS се намира под въпрос, заради високата цена и постоянно променяне на сроковете за първия пуск
.


   17.05.2006, 11:00
ВВС на Перу ще модернизира изтребителите си МиГ-29ВВС на Перу ще модернизира изтребителите си МиГ-29

Военно-въздушните сили на Перу смятат с помощта на Русия да модернизират своите изтребители МиГ-29, съобщава перуанският вестник "Ла Република".
Молба за модернизация на самолетите МиГ-29, закупени от Белорусия преди десетина години, е била представена за разглеждане от РСК "МиГ".
    Командването на ВВС на Перу планира пълна модернизация МиГ-29, за да може по своите характеристики тези самолети да превъзхождат изтребителите
F-16
. Предвижда се модернизацията да е на ниво МиГ-29СМТ.
    Според перуанците, тази крачка ще позволи да се възстанови стратегическото равновесие в региона.
    В момента, съобщава "Ла Република", ВВС на страната очакват отговора на РСК „МиГ”.
  


   16.05.2006, 20:00

Военновъздушно учение в БългарияВоенновъздушно учение в България

Българо-американско военновъздушно учение "Сентри Лайън 06" ще се проведе в периода 2-16 юни 2006 г. на територията на авиобаза Граф Игнатиево и авиационен полигон "Елена", съобщи Пресцентърът на МО. В него ще участват летателни екипажи, авиационна техника и осигуряващ състав от авиобазите "Безмер" и "Граф Игнатиево" и от 173-о изтребително авиокрило на Националната гвардия на щата Орегон от Военновъздушните сили на САЩ в Европа. Ще бъдат използвани самолети МиГ-21, Су-25 К и F-15 C/D.
    Целта на учението е запознаването на американските и българските военнослужещи с въздушни операции, тактики, методика и процедури за подобряване на оперативната съвместимост между военни пилоти и бойни единици от страните-членки на НАТО.
    Сценарият на "Сентри Лайън 06" включва освен съвместни полети на екипажите и оказване на хуманитарна медицинска помощ на населението от четири села в Пловдивска област - Сухозем, Отец Паисиево, Долна Махала и Бегово.
 


 

ILA
 И Л А  2006

VII Международно аерокосмическо изложение

16 - 21 май
Берлин, Германия
   15.05.2006, 23:30

Двама военни парашутисти се удавиха в река ДаугаваДвама военни парашутисти се удавиха в река Даугава

Днес, двама латвийски военнослужещи загинаха в Рига, потъвайки в река  Даугава след скок с парашут, предава агенция „Интерфакс".
    Както са заявили от държавната пожарно-спасителна служба на Латвия, в 13:17 местни жители са съобщили, че са видели, как от самолет са скочили петима парашутисти. Единият се е приземил на дърво, разказват очевидци, а останалите – във водата на Даугава в района на пристанището. Дошлите на мястото спасители са успели да извлекат двама парашутисти и да ги предадат на медиците.
Към 17 часа е било открито тялото на единият от потъналите, търсенето на втория военнослужещ продължава.
    От прес-центъра на националните въоръжени сили на Латвия са потвърдили, че загиналите парашутисти са военнослужещи  от ВС.


   15.05.2006, 13:00

Свален американски вертолет в ИракСвален американски вертолет в Ирак

 Бунтовници са свалили американски вертолет по време на сражение южно от Багдад тази неделя. В резултат на инцидента са загинали двама американски военнослужещи – пилот и щурман, съобщи Associated Press.
    Инцидентът е станал по време на бойни действия близо до град Юсуфия, на 20 км от Багдад. “Двама войници са загинали след като вертолетът им е свален от бунтовници”, се казва в изявлението на американската страна. Повече подробности около инцидента и типа на машината не се съобщават. В района на Юсуфия са особено активни сунитските бойци, които се противопоставят на управляващите шиити и американските сили.
   


   14.05.2006, 08:00

Ремонта на МиГ – 29 започваЗапочват да се ремонтират българските МиГ–29

Руската фирма „ЕрСеКа МиГ", с която бе подписан договор през март за ремонт на 16 самолета МиГ 29, е потвърдила банковата гаранция по контракта, съобщи военният министър Веселен Близнаков. Вече няма съмнения, че договорът с руската корпорация "РСК МиГ" ще бъде реализиран.
    Руската страна се отнася изключително сериозно към договора и нямаме съмнения, че ще бъде реализиран, допълни Близнаков.
    На 17 май руски технически специалисти ще дойдат у нас, за да огледат на място състоянието на българските изтребители.
    Договорът за ремонт е на обща стойност 48 милиона долара
.
 


   13.05.2006, 18:00

БПЛА за Гърция извърши изпитателен полетБПЛА за Гърция извърши изпитателен полет

Безпилотен летателен апарат, поръчан от въоръжените сили на Гърция, извърши изпитателен полет. Компанията Sagem Defense Security, явяваща се част от Safran Group, проведе изпитателен полет на тактическият БПЛА Sperwer. Изпитанията се провеждат в базата на изпитателния център на ВВС на Франция.
    Според компанията Sagem, полет БПЛА е осъществен пот контрол на наземна станция за управление, отдалечена на 180 километра от точката на старта. По време на полета апарата първоначално се е контролирал от първата станция, след което управлението е било поето от втора станция.
    По време на изпитанията апарата е направил фото и видео снимки във видимият и инфрачервения диапазон, и е предал информацията на земята. В края на полета машината е извършила успешно кацане.
    До момента са продадени 16 системи Sperwer и 90 безпилотни летателни апарата.


   12.05.2006, 16:00

Нова руска корвета на водаНова руска корвета на вода
Корабостроителницата "Северная верфь" на 16 май ще пусне на вода главната корвета "Стерегущий" (по името на легендарен миноносец от Руско-японската война), построена по поръчка на Военно-морския флот на Русия. Както е съобщила прес-службата на завода, в церемонията ще вземе участие главнокомандващия на ВМФ на РФ Владимир Масорин. Корветата (стражеви кораб) по проект 20380 "Стерегущий" беше заложена на стапелите на  "Северная верфь" през декември 2001 година. Тя е проектирана от конструкторското бюро "Алмаз".
    Кораба има водоизместване около 2000 тона, дължина 100 m, дизелна енергетика, максимална скорост до 30 възела. За въоръжението все още няма уточнени данни, но вероятно ще имат 100-mm артилерийска установка, 2 четириконтейнерни установки за ПКР "Уран" (по-късно - с "Оникс"/"Яхонт"), зенитно-артилерийски или зенитен ракетно-артилерийски комплекс "Кортик"/"Каштан", два скорострелни 30-mm автомата АК-630М, торпедни апарати, площадка и хангар за многоцелеви вертолет.
     През 2003 и 2005 година бяха заложени два серийни кораба от проекта 20380 - "Сообразительный" и "Бойкий". При строителството на корабите се използва технологията Stelth, намаляваща радиолокационната контрастност. Стойността на контракта за строителството на трите кораба възлиза на 1,8 млрд. рубли.     В момента завода "Северная Верфь" изпълнява поръчки за около 2 милиарда долара. Най-големите са свързани със строителството на есминци от проекта 956ЭМ за БМФ на Китай и корветите от проект 20380 за ВМФ на Русия.


   12.05.2006, 14:00

БМПТ готова за серийно производствоБМПТ готова за серийно производство

Производственото обединение Уралвагонзавод е напълно готово да започне серийното производство на бойната машина за поддръжка на танковете (БМПТ), cъобщи вчера на пресконференция в Москва генералния директор на обединението Николай Малих.   
    БМПТ е въоръжена с две 30 мм автоматични оръдия 2А72, два автоматични 30 мм гранотомета АГ-17Д, ПТУР „Атака” и сдвоена 7,62 мм ПКТМ.
    Според думите на Малих, бойната машина има възможност да следи до пет наземни цели и да води огън по тях. Освен това, БМПТ притежава подобрена защита в сравнение с обикновените танкове. 
    "Машина е напълно готова за серийно производство", - заявил генералния директор на Уралвагонзавод. БМПТ за първи път бе показана на 4-та международно изложение за въоръжение в  Нижни Тагил.
    "През тази година на изложението през юли ние пак ще представим машината", - отбелязал Малих.
    Петото международно изложение "Российская выставка вооружения. Нижний Тагил-2006" ще се проведе в Нижни Тагил от 11 до 15 юли.


   12.05.2006, 10:00

Американски танк падна от мост в Ирак, загинаха четири военнослужещиАмерикански танк "Абрамс" падна от мост в Ирак

В иракската провинция Анбар американски танк падна от мост в реката при което е загинал екипажа на машината, съобщава  агенция Асошиейтед Пресс.
    Инцидента е станал вчера в района на населения пункт Кармах. Американски танк М1А1 "Абрамс" от 5-ти полк на морската пехота при преминаване по моста се е срутил от моста във водата, намиращите се вътре четири морски пехотинеца не са успели да напуснат машината и са потънали.
    Американското командване е заявило, че военнослужещите са загинали в резултат на нещастен случай и иракските бунтовници нямат отношение към инцидента. 

 


   11.05.2006, 20:00
Ми-14Авария с вертолет Ми-14
 
В сряда, в района на залива Анива край Сахалин, по време на руско – японски учения по ликвидация на разлив на нефт, в морето аварира руски вертолет Ми-14. Всичките 13 човека намиращи се на борда му са спасени. Вследствие на получени наранявания, по пътя към болницата почива един от членовете на екипажа.
    Според официалната версия, при опита за излитане от водната повърхност, са паднали рязко оборотите на двигателя, вследствие на което, след дадения инерционен момент напред, машината е забила нос във водата, а краищата на лопатите са докоснали водата, части от тях са се отчупили, като са прерязали и опашната част на вертолета. Авариралия вертолет е бил отбуксиран в близкото пристанище.

( видео на инцидента)


   11.05.2006, 15:30
Очила за балистична защита на очитеОчила за балистична защита на очите

Компанията Revision Eyewear е разработила специална балистична защита за очите – очилата Desert Locust Goggle, съобщава Army - technology.com.
Според конструкторите им, до 90 % от очните травми на бойното поле могат да бъдат предотвратени с помощта на подобни очила.
    При това новата разработка също е способна да защити очите от слънчевата светлина не по-лошо от обикновените качествени слънчеви очила. Очилата са направени така, че без да ги сваля войника може да използва оптически прибори.
    Стъклата на Desert Locust Goggle представляват тримилиметрови лещи, направени от поликарбонат. Те са покрити със специално вещество, предпазващо от запотяване. В комплекта влизат няколко сменяеми лещи за различни атмосферни условия, а също и лещи, предпазващи очите от лазерни лъчи.
    Компанията е разработила няколко модела, подходящи за каските на различни армии по света.
  

 


   11.05.2006, 09:00

Риад се интересува от пакистанска бойна техникаРиад се интересува от пакистанска бойна техника

 Саудитска Арабия смята да закупи от Пакистан основни бойни танкове  Ал Халид, учебни самолети Супер Мушшак и друга бойна техника, бе официално заявено в понеделник.
    Предложението е направено от ръководителя на делегация на Саудитска Арабия генерал лейтенант Талал Бин Мохсин Али Ал-Ангви (Talal Bin Mohsin Ali Al-Angwi), който се срещна със старшият инспектор на министерството на отбраната на Пакистан Рао Сикандер Икбалом (Rao Sikandar Iqbal) в понеделник.
    Както е известно, пакистанските танкове Ал-Халид са създадени в тясно сътрудничество с Украйна и Китай.
    Ръководителят на саудитската делегация е проявил заинтересованост за покупката от Пакистан на техника за охрана на държавните граници.


   10.05.2006, 13:30
Американските картечари се чувстват като „идиоти” в новите си костюмиАмериканските картечари се чувстват като „идиоти” в новите си костюми

 Американските войници са недоволни от външния вид на новите защитни костюми, които се доставят в Ирак, съобщава Telegraph. Те са предназначени за защита на стрелците на автомобилите Humvee от куршуми, осколки и високата температура.
    Всеки костюм е брониран и е снабден със система за охлаждане. В защитните дрехи са вплетени гъвкави тръбички, по които циркулира течност от климатика на автомобила, към който се „включва” костюма.
    Индивидуалната система за охлаждане е била разработена от научно – изследователския център на сухопътните войски TARDEC (Tank Automotive Research, Development & Engineering Center) заедно със специалисти от Natick Soldier Center. За основа е използван костюм използван за разминиране.
    Новите изделия в Ирак вече се наричат "космически костюми на извънземни" (alien spacesuits). Тези войници, които са изпробвали костюмите, се оплакват от външният им вид, който, според думите им, прави всеки стрелец да прилича на „глупак”. Те имат претенции и към работата на системата за охлаждане, която, както твърдят, твърде често излиза от строя.
    Според мнението на тези които са изпитали защитния костюм в действие, той напълно осигурява надеждна защита на картечаря от осколки. Военни полицаи твърдят, че тези костюми са спасили минимум трима военнослужещи, когато близо до автомобилите им са се задействали самоделни взривни устройства.


   10.05.2006, 09:00
Русия увеличава военния си бюджет с 20%Русия увеличава разходите за оръжия с  20%

Разходите за покупка на ново въоръжение в Русия през 2007 година ще нараснат с 20% в сравнение с текущата година. Това решение трябва да бъде утвърдено утре, на първото официално заседание на военно - промишлената комисия към правителството, съобщава вестник "Коммерсантъ".
    Заместникът на комисията, федералния министър Владислав Путилин е съобщил на изданието, че обема на поръчките по линия на Министерството на отбраната за 2007 г ще бъдат на стойност 302,7 милиарда рубли. Основната част от тези средства  (145 милиарда) ще отидат за покупката на нови оръжейни системи – това е с 22% повече от средствата заделени за текущата година. За ремонт са планирани 60 милиарда ( с 15,7% повече от тази година), а за научно – изследователска  и опитно – конструкторска работа – около 98 милиарда (с 20% повече). За вътрешните войски и органите на вътрешните работи са предвидени 14,6 милиарда рубли.
    На първото заседание ще бъде направен отчет на изпълнение на отбранителните поръчки през 2005 година. Според Путилин, Министерството на отбраната не е усвоило около 1 милиард рубли.
    Постоянно действащата военно – промишлена комисия към правителството бе създадена с указ на Владимир Путин на 20 март. Шеф на комисията е вице-премиера и министър на отбраната Сергей Иванов.


   09.05.2006, 08:00

Близнаков изпробва първия наш “Кугър”Близнаков изпробва първия наш “Кугър”

 Военният министър Веселин Близнаков замина вчера за Франция, за да присъства лично на пробния полет на първия хеликоптер "Кугър", който е за нашите ВВС. Днес над Марсилия ще се издигне бойният "Кугър" - BUL 001, произведен по договора с "Юрокоптер" за доставка на 18 нови вертолети за ВВС и флота.
    Близнаков ще се запознае и с производствените възможности на фирмата. Първият "Кугър" - BUL 001 ще пристигне в България през август, а до края на 2006 г. се очаква доставката на още два нови вертолета. Споразумението за 12 хеликоптера "Кугър" за ВВС, и други 6 "Пантер" за флота бе сключено на 23 декември 2005 г. Стойността на сделката с "Юрокоптер" е 358 млн. евро, а срокът за доставката е 6 години.


  09.05.2006, 01:00

Деня на ПобедатаДен на Победата

 Днес Русия чества 61 години от Победата във втората световна война. Ще бъде проведен военен парад от две части: историческа и съвременна. Ветерани от войната и техника няма да вземат участие в него.
    В историческата част по площада ще минат барабанчици от Московското военно-музикално училище. След тях ще бъдат знаменни групи с държавния флаг на РФ, знамето на Победата, знамената на Въоръжените сили на РФ. След тях ще се появят военнослужещи с щандартите на фронтовете, знаменна рота и почетния караул на трите вида ВС на РФ и накрая ще се появят роти от СВ, ВВС и ВМС във форми от втората световна война.
    В съвременната част участие ще вземат Военните академии на Русия, като по традиция първа ще бъде общовойсковата академия на РФ.
    Парада ще се ръководи от командващият на войските на Московския военен окръг генерал-полковник Владимир Бакин.
    За слънчевото време в Москва ще се грижат шест самолета Ил-18, три Ан-12 и два Ан-24. Те ще разгонват облаците като разпръскват различни реагенти и ледени частици на височина от 3-8000 метра.

 


  08.05.2006, 10:30

Венецуела обмисля да купи руски бойни самолети СухойРуски изтребители за Венецуела ?

Венецуела обмисля да купи руски бойни самолети Сухой, обяви президентът Уго Чавес, цитиран от Ройтерс. Той заяви това в седмичното си радиообръщение вчера, след като САЩ блокираха продажбата на резервни части за венецуелските изтребители Ф-16.
    Освен това Вашингтон блокира и военни доставки за Каракас от Бразилия и Испания, съдържащи американски технологии, обвинявайки Чавес, че е заплаха за регионалната стабилност.
    Представител на венецуелското министерство на отбраната е посетил Русия, където е пилотирал Сухой, но не е известно колко и какви модели самолети иска да купи Венецуела, отбелязва Ройтерс.
    Уго Чавес съобщи в радиообръщението, че Венецуела увеличава от 34 на 50 процента данъка над доходите на чуждестанните петролни компании, добиващи суров петрол в басейна на река Ориноко. Той обяви, че ще бъде въведен и нов данък върху добива на петрол, но не уточни размера му.
    Президентът каза, че така във венецуелската хазна още тази година ще влязат стотици милиони долари, а догодина - над един милиард. "Предприятията, които добиват петрол във Венецуела, печелят много пари", обясни той.


   08.05.2006, 10:00
Финландия получи първите две системи AMOSФинландия получи първите две системи AMOS

Министерството на отбраната на Финландия (FDF) е получило първите две сдвоени 120мм усъвършенствани минометни системи AMOS, още две в момента се сглобяват и ще бъдат доставени през октомври.
    AMOS
е разработена от компанията Patria Hagglunds, която е съвместно предприятие на Patria Weapon Systems of Finland и BAE Systems Land Systems Hagglunds of Sweden с равни дялове на участие.
    В рамките на консорциума първата разработва 120 мм миномети и системата за зареждане, втората отговаря за корпуса на куполата. Сглобяването на първите системи се извършва във Финландия. Фирмата Patria Vehicles разработва шасито на бронираната модулна машина.

    FDF е поръчало 24 системи AMOS, общата стойност на които възлиза повече от 100 милиона евро. Поръчката включва 4 системи с минимална комплектация и 20 напълно комплектовани, които трябва да бъдат доставени през 2007 – 2009 година.
    В дългосрочен план FDF ще поръча още минохвъргачки, като количеството ще зависи от бъдещата структура на финландската армия. AMOS ще се използва в сухопътните войски, като се предвижда във всеки батальон да има по четири машини за оказване на необходимата огнева поддръжка.
    Първите четири AMOS ще бъдат подложени на всестранни изпитания и тестове, включително и на удобствата които предлагат при експлоатация. Предполага се, че изпитателите ще предложат да се внесат някои незначителни изменения, които ще бъдат въведени при серийните системи.
    Получения от FDF модел AMOS е оборудван с полуавтоматична система за зареждане, която позволява да се води непрекъснат огън с 12-14 мини в минута. Далечината на стрелбата е: - с право мерене – до 1000 метра, от закрити позиции – до 10 км, в зависимост от използваните боеприпаси.


   07.05.2006, 10:00

Катастрофа с военен вертолет  в ИракКатастрофа с военен вертолет  в Ирак

  В резултат на катастрофата с британския военен вертолет Lynx в Басра, вчера за загинали пет британски военнослужещи, съобщава агенция AFP. Според британското командване, издирвателните работи почти са завършени.
    Официално не се съобщава за причините за катастрофата, но според иракската полиция машината е свалена от огън воден от земята. Машината е паднала в населен район.
    Две бронирани машини и един джип “Ландроувър” са били подпалени от разгневени иракчани в Басра, след като британски войници пристигнаха на мястото на катастрофата.
    Между британските войници и въоръжени иракчани избухнала престрелка, а бронираните машини били обстрелвани с ръчни гранатомети от тълпата. Един британски войник и фотограф на Агенция Франс прес са били ранени при сблъсъците, които бяха потвърдени от британски военен говорител.


   06.05.2006, 15:00

Портър Гос е подал оставка,Шефа на ЦРУ си отиде

 Днес, американският президент Джордж Буш изненадващо обяви, че шефът на Централното разузнавателно управление /ЦРУ/ - Портър Гос, е подал оставка, съобщи ВВС.
    Гос бе на поста по-малко от две години и получи задачата да реформира агенцията, която претърпя серия от разузнавателни провали.
    Буш коментира, че Гос е имал „тежка работа и е ръководил умело и компетентно“.
    Според кореспондента на ВВС във Вашингтон, най-вероятната причина за оставката е несъгласието на ръководителя на ЦРУ с новия му шеф – Джон Негропонте, който бе назначен на поста директор на националното разузнаване преди две седмици.
    По първоначална информация заместникът на ръководителя на агенцията ще бъде оповестен не по-рано от понеделник, а сред спряганите имена е и това на генерала от военновъздушните сили Майкъл Хейдън, който е заместник на Негропонте.
    Обявявайки оттеглянето си, Гос заяви: „Вярвам, че агенцията е поела правилен курс, движи се добре и искрено смятам, че има драматично подобрение“.
    Той благодари на президента за това, че му е дал „свобода на действията“ в реформирането на разузнаването. Гос допълни, че ролята, която е изпълнявал, е била „чест“ за него.
    „Последните 18 месеца будят изключителна гордост у мен от всичките пет десетилетия, в които съм служил на държавата“, каза още той.
    Оставката му идва изключително изненадващо и въпреки че наскоро имаше промени във висшите слоеве от администрацията на Буш, името на Гос никога не бе коментирано.
    Съществуват слухове, че той не е бил доволен от ограничения достъп до президента след назначението на Негропонте, чиято функция е да наглежда дейността на всички разузнавателни агенции.
    Гос дойде на поста през септември 2004 година, когато Буш го избра на мястото на Джордж Тенет. ЦРУ бе подложено на невероятен натиск заради провала си в предотвратяването на терористичните атаки от 11 септември.


  06.05.2006, 12:30

Швеция ще модернизира изтребителите ГрипенШвеция ще модернизира своите изтребители

В близко време Швеция планира да модернизира целият си изтребителен парк от JAS-39A/B "Грипен" във версия JAS-39C/D. За сметка на стандартизацията на тези самолети Министерството на отбраната (МО) на Швеция планира да повиши оперативната ефективност на националните си ВВС.
    Според заявлението на генерал-лейтенант от ВВС Матс Нилсон, общото количество на самолетите „Грипен” в близко бъдеще ще бъде сведено до 100 единици. Той е отбелязал, че такова предложение има и е на шведското правителство от април, тази година. Генерала не е коментирал по какъв начин МО на страната ще се разпорежда с останалите самолети, а също и кой ще е източника за финансиране на модернизацията.
    В момента на въоръжение във ВВС на Швеция се намират 174 изтребителя JAS-39 "Грипен" (118 от тях - модификация A и B). Може да се предположи, че средства за модернизация на старите модификации ще бъдат набавени от продажбата на излишното количество машини.
 


    06.05.2006, 08:30

Пентагона разработва нов хибриден военен камионПентагона разработва нов хибриден военен камион

Американската автомобилна корпорация Oshkosh Truck е завършила разработката на военния камион HEMTT (Heavy Expanded Mobility Technical Truck), оборудван с хибридна дизел - електрическа силова установка, съобщава Detroit News.
    Компанията завършва сглобяването на първият предсериен образец на машината. Още един прототип ще бъде построен за изпитания в частите на морската пехота на САЩ.
    Колко ще струва такъв камион, не се съобщава. Цената на обикновена дизелова версия се движи в рамките на 200 – 400 000 долара.
    Основните достойнства на дизел – електрическият двигател са ниския разход на гориво ( 20% по-малко от дизеловите аналози) и пониженото ниво на шума. Освен това, камиона има възможност на място да произвежда до 305 киловата електроенергия. По време на демонстрациите, неговите конструктори в продължение на два часа захранваха с електричество авиобаза.
    В момента Пентагона реализира проект са снабдяване на армията с автомобили с повишена проходимост с хибридно задвижване. Силовата установка на този проект се разработва от автомобилната  корпорация General Motors. През ноември 2005 г Пентагона проведе изпитания на новия двигател, монтирайки го на HUMVEE. Изпитанията на машината се проведоха във военната база "Форт Кемпбелхал" с участието  военнослужещи от 101-ва ВДД на САЩ
.
 


    05.05.2006, 09:00

Москва приема на въоръжение Су-34Москва приема на въоръжение Су-34

 Руският министър на отбраната Сергей Иванов заяви, че ВВС на страната ще получат през следващите четири години 24 изтребител-бомбардировачи Су-34, с които ще се екипира един въздушен полк. Планира се самолетите да се доставят поетапно от 2006 до 2010 година.
    От своя страна Михаил Погосян, директор на компанията "Сухой", е добавил, че приемането на въоръжение във ВВС на Русия на Су-34 ще рекламира самолета и ще го направи по-атрактивен за потенциални чужди клиенти. Компанията "Сухой" съобщи също така, че експортната версия на апарата ще се предлага на международния пазар с наименованието Су-32.
    Компанията счита, че при годишно производство от 15-20 самолета ще се осигури оптимално натоварване на производствените мощности, което ще доведе до намаляване на стойността на Су-34, която сега за руските ВВС е 1 милиард рубли (около 36 млн. долара).
    Според министъра на отбраната, ВВС на страната имат 10 въздушни полка екипирани с фронтови бомбардировачи Су-24М, които постепенно ще бъдат заменени със Су-34. Общо руските ВВС сега разполагат с 222 бомбардировача Су-24М и със 100 фронтови разузнавателни апарата Су-24МР.
    От началото на 2006 година във ВВС започна пробна експлоатация на новия Су-34. Тази пробна експлоатация ще бъде използвана за обучение на пилотите, за усъвършенстване на техническото обслужване на апарата и за отработване на методите за неговото бойно използване
.

    Самолета е двуместен, с максимална скорост до 1900 км/ч и практически таван от 14000 метра. Оборудва е със съвременен пилотажно-навигационен комплекс, включително и с радар с електронна система за управление на лъча. Има вградено 30мм оръдие ГШ-301 с БК от 180 снаряда. На 12 външни точки може да се окачва до 8 тона разнообразно въоръжение.


   05.05.2006, 06:00

Президентът връчва генералски пагониПрезидентът връчва генералски пагони

Днес на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Георги Първанов ще връчи пагони на удостоени с висши военни звания офицери, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
    Пагони ще получат удостоените с висше военно звание генерал Златан Стойков, вицеадмирал Емил Люцканов, генерал-майор Галимир Пехливанов, генерал-майор Атанас Самандов, генерал-майор Володя Цветанов, контраадмирал Симеон Цеков, бригаден генерал Детелин Мажгуров, бригаден генерал Бойко Рабаджийски, бригаден генерал Румен Андреев, бригаден генерал Цветан Харизанов, бригаден генерал Ваньо Славеев, бригаден адмирал Георги Мотев, генерал-лейтенант Румен Миланов, бригаден генерал Димитър Димитров, бригаден генерал Огнян Пачев и генерал-майор Веселин Пенгезов.


   04.05.2006, 19:00

САЩ започват показно ядрено разоръжаванеСАЩ започват показно ядрено разоръжаване

 

 Администрацията на президента на САЩ ускорява унищожаването на своя ядрен арсенал, за да стимулира разработката и производството на нови системи, съобщава Washington Post.
    По този начин американските власти искат да избегнат обвиненията за началото на нова гонка в ядреното въоръжаване, които, както счита администрацията, ще бъдат повдигнати след като Пентагона започне да купува нови ядрени оръжия.
    От американските ядрени арсенали ще бъдат изтеглени от 4 до 6 хиляди бойни глави. Точното количество за сега не е известно. Както утвърждават представители на Конгреса и администрацията, през последните години САЩ са унищожавали по 100 бойни глави ежегодно.
    „Ядреното разоръжаване се явява ключов елемент на нашата стратегия. Ние ще направим всичко, за да се убедим, че модернизацията на арсенала и инфраструктурата не се възприема от другите държави, като начало на нова гонка във въоръжаването” – заяви заместника на министъра на енергетиката на САЩ Клей Селл (Clay Sell).
    Според него, темповете на ядреното разоръжаване ще бъдат увеличени с 50 процента през следващата година.
    Според разчетите на военния аналитик ма вестник Washington Post Уильяма Аркин, в момента в ядрения арсенал на САЩ се намират около 10 хиляди бойни глави. От тях 5735 се намират в състояние на бойна готовност, а 4225 са в резерв.
    Аркин предполага, че в течение на 10 години, ако всички планове за съкращаване на ядрения арсенал бъдат изпълнени, САЩ ще разполагат с 2700 стратегически и тактически бойни глави, като  основа на такъв арсенал ще бъдат бойни глави от ново поколение.


    04.05.2006, 15:00

Най-добрата САУ на бъдещето е южнокорейската К9Най-добрата САУ на бъдещето е южнокорейската К9

 Най-популярната самоходно - артилерийска установка на световния пазар през близките 10години ще бъде Techwin K9 Thunder производство на компанията Samsung, съобщава Forecast International.
    Според специалистите, в близкото десетилетие ще бъдат произведени 4500 САУ на колесна и верижна база. Общата стойност на тези машини ще е около 14,03 милиарда долара.
    Според тяхното мнение, пазара може да се раздели на три категории - класически самоходни гаубици, разработени още в годините на студената война, мобилни артилерийски системи, основно на колесна база, а също и съвременни високотехнологични разработки, използващи най-новите технологии.
    Както отбелязват анализаторите, независимо от появата на нови разработки в тази област, самоходките от „класически” тип ще останат най-популярни още дълго време.
    Освен корейската К9, на която (заедно с лицензната турска система TUSpH Storm) се падат до 21,76 процента от пазара, сред популярните артилерийски системи ще останат и M109 производство на BAE Systems Land & Armaments.
    На второ място след класическите САУ се намират мобилните гаубици. Сред тях, според специалистите, най-популярна ще бъде американската САУ Mobile Gun System на базата на бронетранспортьора Stryker, който се произвежда от General Dynamics Land Systems. Сериозна конкуренция може да и създаде френската машина CAESAR (Camion Equipe d'un Systeme d'Artillerie) производство на компанията Giat Industries. Нейните преимущества спрямо "Страйкера" се явяват по-малкото тегло и стойност.
    Най - „непопулярни” през близките 10 години ще бъдат последните разработки в областта на самоходните артсистеми, такива като немската Panzerhaubitze 2000 производство на Krauss-Maffei Wegmann и японската Type 99, която се произвежда от Mitsubishi. Първата САУ заема 6,26 процента, а втората - 3,26 процента от общото число продадени гаубици.
    Да напомним, че на изпитания в ЮАР в средата на април Panzerhaubitze 2000 демонстрира рекордна далечина на стрелбата - 56 километра. По време на изпитателните стрелби в гилзата на гаубичния изстрел са били поставени шест блока DM72 произведени от компанията Nitrochemie (подразделение на  Rheinmetall Weapon Munition). Освен това, в изпитанията е използван новия снаряд V-LAP произведен от южноафриканската фирма Denel.


   03.05.2006, 21:00

Сделката за ремонта на МиГ-29 е пред разваляне Сделката за ремонта на МиГ-29 е пред разваляне

 Договорът между руската самолетостроителна компания РСК МиГ и Министерството на отбраната (МО) за ремонт на 16 изтребители МиГ 29 може да бъде разтрогнат, съобщи военният министър Веселин Близнаков.
    Това е вторият опит на България да ремонтира самолетите с помощта на фирмата производител, след като през 2003 г. сделката бе провалена. Ако до дни РСК не предоставят на България банкова гаранция, сертификати за качество и други документи, МО няма да преведе пари на руската компания, заплаши министърът. Възможно е договорът да бъде прекратен, но не е желателно, коментира той. Ако българските изтребители не бъдат ремонтирани, небето на България ще продължи да се охранява от старите МиГ 21. В момента морално остарелите машини дават и въздушни дежурства "еър полисинг" по договореност с НАТО.
    През 2003 г. проваленият договор за ремонт на същите МиГ-29 стана повод за дипломатически скандал между Русия и България. Тогава руската фирма забави оборудването, с което трябваше да бъдат извършени ремонтите на изтребителите. Почти половината от работата трябваше да бъде извършена у нас в заводите ТЕРЕМ с техника на РСК МиГ. По договор руската компания трябваше да удължи живота на 20 самолета.


   03.05.2006, 20:00

Пентагона ще сваля спътници с лазер от земятаПентагона ще сваля спътници с лазер от земята

 САЩ тайно разработват програма за свръхмощен лазер, с помощта на който ще могат да се унищожават космически обекти от повърхността на земята, съобщава New York Times.
    Това оръжие не попада под действие на международните съглашения, понеже физически се намира на земята.
    За съществуването на тази програма стана известно от бюджетните документи на ВВС на САЩ, които бяха предадени в Конгреса през февруари.
    В момента на публикуването на информацията във вестника, финансирането на програмата за създаване на свръхмощен лазер не е получила одобрение. Тази програма е станала известна на журналистите от New York Times от представител на американските власти, който е пожелал анонимност.
    Този проект включва мощни изчислителни центрове, система от огледала, а също и множество специални сензори.
    Стойността на програмата е сравнително невисока. През 2006 година за нея, съгласно програмата за финансиране, трябва да бъдат изразходвани 20 милиона долара, а към 2011 година финансирането ще порасне до 30 милиона. Това се обяснява с това, че по голямата работа вече е свършена. 


   03.05.2006, 10:00

От космодрума Плисецк ще бъде изстрелян КА с военно назначениеОт космодрума Плисецк ще бъде изстрелян КА с военно назначение

Военен космически апарат от ново поколение ще бъде изстрелян днес, 3 май в 21:38 (мвр) от космодрума Плисецк с помощта на ракетата-носител „Съюз-У”, съобщава ИТАР - ТАСС.
    Преди известно време Федералната космическа агенция на Русия съобщи, че само една трета от спътниците на руската орбитална групировка работят в пределите на срока за активно съществуване. Според данни от декември 2005 г, в състава на руската орбитална групировка влизат 96 космически апарата, 62 от които се експлоатират извън пределите на срока за експлоатация. Аналогична е ситуацията и в орбиталната групировка с военно назначение: от 40 космически апарата 33 са с изтекъл срок на експлоатация.
    В момента на орбита се намират навигационни КА, свързочни спътници, апарати за ранно предупреждение за пускове на балистични ракети, електронно и фоторазузнаване и др.   


   02.05.2006, 22:00

Вече са ясни всички промени във Въоръжените силиВече са ясни всички промени във Въоръжените сили

В навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия петима полковници от Българската армия ще получат пагоните на бригадни генерали, един капитан I ранг - на бригаден адмирал, трима бригадни генерали - на генерал-майори, един бригаден адмирал - на контраадмирал, един контраадмирал - на вицеадмирал, и един генерал-лейтенант - на генерал.

     Това става ясно от подписаните вече от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Георги Първанов укази за назначаване на длъжност и удостояване с висше военно звание.
    Промени има и в Националната служба за охрана.   Промени в основния команден състав на Българската армия от 01.06.2006 година: (ПОДРОБНОСТИ)


  02.05.2006, 14:30

Изпитания на роботизиран парашутИзпитания на роботизиран парашут

 Американската морска пехота провежда в Ирак изпитания на автоматичен товарен парашут, който е способен да се приземи в определена точка с максимална точност, съобщава Spacewar.com.
    Автоматичния парашут Sherpa е снабден с GPS-навигатор и с електронна система за управлението му. Парашутните въжета са прикачени към блок за управление, оборудван с две сервомотора. Електромоторите навиват или отпускат въжетата, регулират  наклона на купола и управляват парашута. По думите на конструкторите, парашута е способен да достави товар с тегло до 1 тон в кръг с диаметър от 200 метра.
    В системата за управление на парашута предварително може да се вкарат координатите на мястото са приземяване, или той да се управлява от земята с помощта на дистанционен пулт.
    В момента в Ирак се използват 10 парашута с най-голяма товароподемност - модел Sherpa 1200. Командването на морската пехота е закупило 20 парашута, заплащайки за тях два милиона долара.
    Според морските пехотинци, които използват тази система, парашутите Sherpa имат един сериозен недостатък – ограничена товароподемност. "Вие не можете да хвърлите с него толкова товар, колкото се хвърля с обикновените товарни парашути. С тях не може да бъде спусната такава вещ, като автомобил "Хамър” например”, - заявяват морските пехотинци.
    Според мнението на военните, парашутната система Sherpa  е незаменима при провеждането на специални операции, когато точността е по важна от обема на товара. В общовойсковите операции морската пехота в бъдеще ще продължи да използва традиционните неуправляеми товарни системи.


   02.05.2006, 10:00
ВойнатаВойната

Към 1 май във военната операция в Ирак са загинали 2613 военнослужещи, от които 2400 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.com
Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военното командване на Великобритания е съобщило за гибелта на 104 свои войника и офицера, Италия е загубила 29 военнослужещи, Украйна – 18, Полша – 17, България – 13, Испания – 11, Словакия и Дания – 3, Салвадор, Естония, Тайланд и Холандия – по двама, Казахстан, Румъния, Фиджи, Латвия и Унгария – по един.
    В Афганистан за периода 7 октомври, 2001 г – 1 май, 2006 година, са загинали
356 коалиционни войници и офицери, от които 281 са американци.


     01.05.2006, 17:30

 

TurciaТурция ще гради противоракетен щит

 Турското правителство отделя милиони долари за създаване на съвременна противоракетна отбрана, съобщава агенция ИТАР-ТАСС, която се позовава на публикация в турския вестник "Миллиет".
    Проектът на министерството на националната отбрана вече е одобрен. Според турските експерти за създаването на надежден въздушен щит ще бъдат разгледани възможностите, които предоставят три страни - САЩ, Русия и Израел. Ще бъде обявен търг, на който своите оферти ще могат да предложат и други държави.


    Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

Снимки: Интернет
{START_COUNTER}