Военна информация

Архив - месец май 2012 година

 

 

Поради технически причини нова информация няма да се помества до 16 юни! Извиняваме се за причиненото неудобство!

 

 
Изстрелян бе китайския спътник „Джонсин-2А"
27.05.2012, 19:27

Вчера в 23:56 часа от космодрума Сичан бе изстрелян успешно спътника „Джонсин-2А" с ракетата носител „Чанджън-3В".

Спътникът, принадлежащ на Китайската компания за спътникови телекомуникации, е разработен от Института за космически технологии на Китай.

Той е предназначен за предаване на радио и телевизионен сигнал, за широколентова интернет мрежа и мултимедийни услуги.

Това е 163-тия полет на ракета носител от серията „Чанджън". – Още космически системи

 
Леон Панета заяви, че няма нужда да се разполагат американски военнослужещи в Йемен
27.05.2012, 18:42

Леон Панета САЩ могат да се справят с нарастващото присъствие на „Ал Кайда” в Йемен без да разполагат сили на САЩ в страната, разчитайки вместо това на целеви операции, заяви министърът на отбраната на САЩ Леон Панета, предаде АФП.

В интервю за американската телевизия „Ей Би Си” Панета защити употребата на безпилотни самолети като „най-прецизното оръжие”, с което САЩ разполагат в кампанията срещу „Ал Кайда”.

„Всичките ни усилия са насочени към преследване на тези терористи, които заплашват да атакуват нашата страна”, заяви министърът.

„Ал Кайда на Арабския полуостров”, които американското разузнаване смята за основната заплаха за САЩ, е разширило присъствието си в Йемен на фона на бунтовете и политическата нестабилност в страната.

/ИА „Фокус”/

 
НАТО уби осемчленно семейство в Афганистан
27.05.2012, 16:40

При въздушен удар на НАТО в афганистанската провинция Пактия е загинало осемчленно семейство - мъж, съпругата му и шестте им деца, съобщават афганистанските власти.

„Мъжът не е свързан с талибаните или друга терористична групировка”, казва пред АФП говорителят на местното правителство Рохула Самун.

Високопоставен представител на властите в Кабул потвърждава информацията:„Вярно е. Къща е била бомбардирана от НАТО. Мъж на име Мохамед Сафе, съпругата му и шестте им невинни деца са били брутално убити”.

Говорителят на силите на ИСАФ подполковник Джими Къмингс съобщи, че случаят се разследва.

/Блиц/

 
Китай продава лиценз за БЛА на Египет
27.05.2012, 16:30

ASN-209Министерството на отбраната на Египет купи от Китай лиценз за производство на 12 безпилотни летателни апарата ASN-209. Сумата на сделката не се уточнява. Египет иска да използва китайското оборудване за разузнаване и наблюдение.

Самолетите ASN-209 с тегло 320 килограма са способни да носят полезен товар с тегло до 50 килограма. ASN-209 може да се намира във въздуха до 10 часа.

Всеки такъв самолет е способен да води видео-транслация в режим онлайн. Предвидена е и възможността от монтиране на оборудване за радиоелектронна борба.

В състава на един комплекс ASN-209 влиза летателен апарат, наземен център за управление и автомобил с устройствo за пускането му във въздуха. – Още за БЛА

 
Завърши подготовката на украинските ВВС за ЕВРО 2012
27.05.2012, 13:18

МиГ-29Във Въздушния команден център завърши подготовката на украинските ВВС за ЕВРО 2012. Както е известно европейското първенство по футбол ще се проведе в периода 8 юни-30 юни на територията на Украйна и Полша.

В продължение на 10 дни бяха изпълнени множество полети през деня и нощта и бяха оттренирани много задачи свързани с евентуални заплахи и терористични действия по време на европейското по футбол.

В последния ден летяха МиГ-29, МиГ-29УБ и Л-39. като общо 15 пилота проведоха 10 часови полети.

В същото време в украинската преса бе споменато, че най-вероятно летището "Краматорск" ще стане база за изтребителите Су-27 и МиГ-29 по време на ЕВРО 2012. Там има и действащо РТВ поделение, което ще обезпечава полетите на ВВС по време на футболното първенство. - Още за ВВС на Украйна

/Pan.bg/

 
Отиде ли президентът Плевнелиев с българска позиция на срещата на върха на НАТО?
27.05.2012,

президентът Плевнелиев Докато сме в България си мълчим, когато отидем отвъд океана говорим. На тази стара тактика на българските държавници много бързо се научи и новоизбраният президент Росен Плевнелиев.

Той напълни емисиите с новини, които би трябвало първо да чуем у нас, а не от Чикаго след едно или друго заседание на срещата на върха на НАТО. За какво министерствата на външните работи и отбраната толкова време подготвяха българската позиция за този важен форум, след като тя се оказа добре пазена тайна, за да я научаваме лъжичка по лъжичка от хиляди километри...... Прочети още

 
За четири месеца СОСЗР- Младост, нарасна с 29 нови членове
27.05.2012, 11:47

Районната организация на СОСЗР в столичния „Младост” увеличи състава си с 29 нови членове от 10 януари насам.Районната организация на СОСЗР в столичния „Младост” увеличи състава си с 29 нови членове от 10 януари насам. Нарасна и броят на дружествата. Това стана ясно на заседанието на Районния съвет на организацията. То се проведе под ръководството на неговия председател полковник от запаса Кузман Ангелов. Отчетено бе, че е налице предконгресен подем на организационната дейност. Като сериозен успех бе посочено сътрудничеството с кметството на района, което се развива на договорна основа.

Сформирано е ново дружества от офицери и сержанти, служили в ПВО на Сухопътните войски, което носи името на генерал Васил Козарев. Председател е полковник Павел Коцев, а секретар – полковник Тодор Енев. Подготвя се изграждането и на дружество от тилови офицери, чийто патрон ще бъде генерал Панайот Чобанов. Всяка сряда от 10 до 13 ч. запасните и резервистите могат да получат консултации в клуб „Здраве”. Лекторската група от 12 души с 48 теми вече е търсена от училищата в района и кметската администрация. Двете женски дружества правят красив всеки празник в двата районни клуба на организацията.

Предстои да се изгради Инициативен комитет за отбелязване 100 години от Балканските войни и 70 години от създаването на войскови район „Осми километър”. За подготовката докладва полковник от резерва Илия Мандров. Още на 3 юни СОСЗР се включва активно в отбелязването на празника на район „Младост”. Очакванията са до 30 октомври мемориалният комплекс, който напомня за поделенията, които са били дислоцирани в този район, да се обогати с един танк.

СОСЗР-Младост разчита много на съвместното сътрудничество с Командването на Сухопътните войски. Споразумението бе подновено на 30 януари. Работи се по подписването на споразумение с бригада „Логистика” и 7 РПУ.

/Otbrana.alle.bg/

 
Нарастването на ЕвроПРО и потенциалната заплаха за Русия
27.05.2012, 11:03

Американски кораб със системата „Иджис”, Първият етап на разгръщането на ЕвроПРО има по-скоро „подготвителен” характер. Главна задача на този етап е тренирането на системата за алармиране и целенасочване, както и организацията на взаимодействие на командните инстанции.

За Русия най-опасни ще станат третият и четвъртият етап в разгръщането на системата ЕвроПРО. На втория етап „център на тежестта” ще стане южният фланг – в Средиземно море ще се увеличава групировката кораби от системата „Иджис”, адаптирани за сваляне на балистични ракети. Освен това, към 2015 година се планира разгръщането на първата сухопътна мобилна батарея с ракети SM-3 block I и радара SPY-1 в Румъния на базата в Девесолу.

На този етап се планира и разгръщането на усъвършенстваната версия на ракетата SM-3 block Ib, която ще има модернизирана инфрачервена глава за самонасочване. В този си вид системата, използвайки радара в Турция, ще има възможност за сваляне на ракети със средна далечина от Иран по цели в Централна и Източна Европа. А такива цели могат да бъдат военните бази на НАТО.

Рязкото нарастване на възможностите на системата за ПРО се очаква след 2015 година. По време на третия етап се планира разгръщането на ракетите SM-3 block IIa с морско и наземно базиране, както и появата на наземния комплекс с ракети SM-3 и радар SPY-1 в Полша и по крайбрежието на Балтийско море.

Потенциалното разгръщане на ракетните комплекси и радиолокационни станции (РЛС) от система „Иджис” на север в Европа, а особено корабите на тази система в северните морета – Балтийско, Норвежко и Баренцево – вече е заплаха за потенциала на руските стратегически ядрени сили.

Разполагането на север на кораби и наземни комплекси „Иджис” ще могат, при определени условия, да свалят ракетите, изстрелвани от бази на Ракетните войски със стратегическо предназначение от европейската част на Русия и от подводници на Северния флот. Тези възможности ще нараснат още повече пред разгръщането по време на четвъртия етап на ракетите SM-3 block IIb. Групировката кораби от системата „Иджис” в Атлантика ще нарасне до 20 единици. Тези кораби ще се базират в Испания и Великобритания и ще могат да бъдат оперативно прехвърлени за Баренцево и Норвежко море.

Но следва да се има предвид, че в качеството на „щит срещу Иран” тези кораби в северните морета не могат да действат по принцип. Дори ако Иран създаде междуконтинентална балистична ракета за да поразява цели на територията на САЩ, нейната траектория над Скандинавия и близките води ще минава на височина повече от 1000 километра, което изключва нейното сваляне с помощта на ракетите SM-3.

Засега по-голямата част на ЕвроПРО остава на хартия, и дори съдбата на полската база окончателно не е определена. В случай на победа на президентските избори в САЩ на Барак Обама, не се изключва, че това решение, както и плановете за разгръщане на групировката кораби „Иджис” в моретата на Северна Европа, ще бъде отменено, а центърът на тежестта на системата за ЕвроПРО както и по-рано ще остане на юг. В този случай ракети и радари могат да се появят, например, в България. Това ще осигурява защита от Иран при отсъствие на заплаха за потенциала на руските ядрени сили.

Но ако стане пренасяне на цялата тази активност на север, Русия съответно ще отговори. Разгръщането на комплексите „Искандер” е само една от евентуалните възможности. Ако не бъде постигната договореност със САЩ, ще стане реално пълното преразглеждане на създалата се система за безопасност в Европа, в това число и излизането на Русия от Договора за конвенционалните въоръжени сили в Европа, върху изпълнението на който сега е въведен мораториум. В качеството на изключителна мярка е възможно дори излизането от Договора за ликвидиране на ракетите със средна и малка далечина и Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия.

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Четирима войници от НАТО са били убити при нападения в Афганистан
27.05.2012, 08:42

Четирима войници от НАТО са били убити при взривове на бомби с Южен Афганистан, предаде АФП. Войниците са загинали „при отделни нападения със самоделни взривно устройства”, съобщава в свое изявление ИСАФ, без да дава допълнителна информация за загиналите.

Общият брой на загиналите в Афганистан военнослужещи от коалиционните сили на НАТО от началото на годината е 169, а общият им брой от началото на войната е 3016. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
Покрай полигон Ново село ще има вода за Черница, Славянци, Чубра, Мокрен, Падарево и Сунгурларе
27.05.2012, 08:15

На основата на споразумение за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ правителството прие решение, с което да утвърди тристранно техническо споразумение между Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на отбраната и силите на САЩ за питейна и непитейна вода до полигон Ново село. Това решение ще осигури вода и за населените места по пътя на трасето – Черница, Славянци, Чубра, Мокрен, Падарево и град Сунгурларе, казва министърът на отбраната Аню Ангелов, става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание. Американската страна съгласно договора поема 25 на сто от разходите за този проект, уточнява още той.

Министерският съвет реши да изключи безвъзмездно 86,6 дка от държавния горския фонд и да промени статута му от частна държавна в публична държавна собственост. Решението е във връзка с изграждане на „Зона 1 - Предна оперативна база на полигон „Ново село”.

За промяната на преназначението Министерство на отбраната ще заплати средства за компенсационно залесяване в размер 77 775,90 лв., които ще постъпят в бюджета на Изпълнителна агенция по горите.

Правителството одобри и проекта на техническо споразумение за водоснабдяване на полигона Ново село. Изграждането на ВиК-инфраструктурата е ангажимент на страната ни по силата на междуправителственото споразумение на България и САЩ от 2006 г. за сътрудничество в областта на отбраната.

Учебният полигон Ново село се ползва съвместно от българските и американските въоръжени сили. Изграждането на водопровод до него ще осигури питейна и непитейна вода и за споменатиет шест населени места в областите Сливен и Бургас, които са с над седем хиляди жители в областите Сливен и Бургас.

С ПМС 49/2012 кабинетът предостави 5 млн. лв. по бюджета на МРРБ за строителството през тази година на водопровода. Въоръжените сили на САЩ също ще участват финансово в проекта с над 3,3 млн. лв. без ДДС. С одобреното техническо споразумение се уреждат условията за изграждането на инфраструктурата и конкретните ангажименти на българската и американската страна, се посочва в съобщението от правителството.

/Otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 

 
Иран копирал американски ударни хеликоптери
26.05.2012, 22:13

AH-1 Cobra на СВ на Иран. Фото от архива на Jane'sПо време на близките военни учения Иран ще покаже ударни хеликоптери собствено производство, които са копие на американските AH-1 Cobra. За това, както съобщава списание Jane’s, e заявил заместник-командващият на сухопътните войски на Иран бригадният генерал Kyomars Heydari.

Според него иранските хеликоптери са получили редица нови системи, които по някои параметри ги приближават към американските AH-64 Apache.

През периода 1960-1970 г. САЩ доставят на Иран 202 вертолета AH-1J SeaCobra, 62 от които са били въоръжени със системи за пускове на противотанкови ракети. Доставките бяха прекратени през 1979 години.

Сега точното количество на хеликоптерите от тип Cobra, които са на въоръжение на Иран, не е известно.

 
В Украйна приеха на въоръжение модернизирани Ми-24П
26.05.2012, 20:56

Mи-24ПНа 25 май министърът на отбраната на Украйна подписа заповед за приемане на въоръжение в украинската армия модернизираният вариант на хеликоптер Ми-24П. Модернизацията е извършена в заводите на украинската отбранителна промишленост.

По време на тестовите полети машината показа впечатляващи бойни способности. Украинският Ми-24П се доближава до най-добрите световни военни стандарти, а в някои направления - и ги надскача.

Министърът на отбраната заяви: "Модернизацията на хеликоптера бе въпрос от национално значение. Това е една важна стъпка към осигуряването на боен хеликоптер с много възможности за сухопътните войски. Този проект е успешна комбинация от съвременни научни решения и модерни технологии".

Модернизираният военен хеликоптер Ми-24PU1 е проектиран да унищожава бронирани и наземни цели, вражески войници, като и за осигуряване на сухопътните сили от небето по всяко време. Ми-24П е защитен и срещу ракети с инфрачервено самонасочване.

Модернизацията на Ми-24П включва - поставяне на модифицирани двигатели TVZ-1І7VMA SBM1V-02, на оптико-електронна система "Adros" KT-01AV, данни за събиране и регистрация FIR BUR-4-1-07, лазерна система МТС-01KV, сателитно-навигационна система GPS MAP 695, ултра-196V KY радиостанция, радио маяк-406AFNM ИПС, както и транспондер GTH 327 със сензор за височина AK-350.

Съставът на индивидуалната защита на пилотите и екипажа включва летателни каски TNL-5NV с очила за нощно виждане СМЛ-3. – Още за Ми-24

/Pan.bg/

 
Китай сглоби четири прототипа на изтребител от пето поколение
26.05.2012, 14:54

Китайски изтребител J-20Китайското самолетостроително предприятие Chengdu е сглобило четири прототипа от перспективния изтребител J-20, чиято програма за летателни изпитания започна през януари 2011 година. Авиационното списание Jane's съобщи, че сега само два от прототипите на самолета с бордови номера 2001 и 2002 изпълняват полети, а на останалите се извършват наземни изпитания.

На един от летящите прототипи за инсталирани два различни двигателя - предполага се, че единият от тях е руско производство - АЛ-31Ф или АЛ-41Ф. През 2011 година Китай купи 150 двигателя АЛ-31Ф и АЛ-31ФН. Вторият поставен двигател на изтребителя е китайският WS-10A, китайско производство. На другия прототип са монтирани китайските двигатели WS-10А, произвеждани от компанията Liming Aeroengine Manufacturing Corporation.

Програмата за разработване на J-20 се движи бавно и трудно. Според украински и руски експерти, на които се позовава Jane's, засега китайските инженери не успяват да доработят до задоволителна степен двигателите от серията WS, за да се използват на серийни изтребители. Те не се отличават с висока надеждност и имат малка теглителна сила. Освен това не са подбрани достатъчно здрави материали, за да се увеличи междуремонтният ресурс на WS-10A.

Освен това на четирите прототипа се различават по формата на носовата част на самолета, фанарът (капакът на кабината), предното хоризонтално оперение и предкрилките по предната част на крилото. Това означава, че инженерите от Chengdu не съумяват да подберат оптимално конструктивно решение, което би позволило да се намери златната среда между аеродинамика и малка забележимост.

Изтребителят J-20 е изпълнен по аеродинамичната схема „патица” (хоризонталните стабилизатори са пред крилото) с високо разположено триъгълно крило. Вертикалните стабилизатори се въртят целите, а не само кормилата им. Мотогондолите са разположени от двете страни на тялото под крилото.

Техническите характеристики на J-20 все още не са известни. – Още за J-20

/Блиц/

 
Американският подводен флот: дългите ръце на „мълчаливата служба”
26.05.2012, 14:27

Пожарът на атомната подводница Miami (SSN-755) тип Los Angeles привлече вниманието към състоянието на подводния флот на ВМС на САЩ.

Обстоятелствата на пожара на американската подводница през нощта на 23 май 2012 година в дока на Портсмутската корабостроителница (град Китери, щат Мен) много приличат на онова, което стана на руската подводница „Екатеринбург” на 29 декември 2011 година в дока на кораборемонтния завод в селището Росляково, Мурманска област.

И в двата случая пожарът, продължил няколко часа, започнал в носовата част на подводницата. И в двата случая, съдейки по всичко, причина станала нарушение на правилата на техниката за сигурност при провеждане на ремонтни работи. И в двата случая мина без жертви на хора, но имаше пострадали от дима – в Русия девет пожарникари и членове на екипажа, в САШ – седем.

С това приликата свършва и започват различията. На руската подводница пожарът успели да го локализират в носовата част на подводницата, без да допуснат той да се прехвърли в основния корпус и да се разпространи в камерите. На американската подводница горяха двата носови отсека (1-ият /жилишен и торпеден/ и вторият /команден/). Във връзка с това вече се изказват опасения на тема възможност и целесъобразност от възстановяването на „Маями”.

Атомната подводница SSN-755 „Маями” се отнася към типа „Усъвършенстван „Лос Анджелес”. Тя влезе в съставя на американския флот през 1990 година. В дока подводницата беше на ремонт и за модернизация, след което трябваше да остане в състава на флота до 2025 година. По-старите „Лос Анджелес” сега се изтеглят от състава на флота и се заменят с нови подводници от типа „Вирджиния”.

Новите подводници имат много по-големи възможности. Освен стандартното въоръжение – четири торпедни апарата и установки за изстрелване на крилата ракети, - „Вирджиния” имат шлюзова камера за „леки” водолази, палубно укрепване за контейнер или свръхмалка подводница. В състава на оборудването на подводницата влизат и необитаеми подводни апарати.

Подводници от този тип, запазвайки възможностите за борба с надводни и подводни цели, имат много по-голям потенциал за провеждане на специални операции. Това рязко повишава ценността на подводниците в локални конфликти, в които те предимно се използват практически изключително като носители на крилати ракети.

Главно достойнство на „Вирджиния” е сравнително неголямата цена и простотата на проекта, който дава възможност такива подводници да се строят в голяма серия. При това скоростта на строителството днес, след отработване на серията, е около две години до пускането на подводницата в строй. Общо в състава на ВМС на САЩ сега има 8 „Вирджинии”, деветата трябва да се присъедини към тях в началото на юни тази година. Още четири подводници се намират на  различни стадии на строителство. Общо трябва да бъдат построени 30 подводници от този тип.

По-рано преди приключването на „студената война” САЩ планираха да сменят подводниците от типа „Лос Анджелес” с по-големи, по-бързи и по-дълбоководни от типа на „Си Вулф”. Но след разпадането на СССР стойността на тези подводници беше оценена като неоправдано висока.

За сега в Русия не са успели да повторят американския подход. За ВМФ на Русия се строят подводни крайцери по проекта 885 „Ясен”, които се създаваха като съперници на „Си Вулф” – големи, с тежко въоръжение, бързоходни и дълбоководни подводници. Строителството на челният крайцер от този тип – „Северодвинск” продължи 17 години (от 1993 до 2010 година) и сега завършва изпитанията. Строителството се проточи във връзка с недостатъчни финанси, а през 2000-те  години  проектът беше сериозно преработен с използване на съвременно оборудване, което допълнително увеличи срока на строителството. Темповете на строителство на серийни подводници трябва да бъдат увеличени – втората подводница се планира да бъде завършена през следващата година и да бъде предадена в състава на флота през 2014 година. Но при всички случаи подводниците „ Ясен” ще бъдат по-големи и по-скъпи от „Вирджиния”, което като се има предвид различията във военните бюджети на Русия и САЩ изглежда абсолютно неоправдано. Оптимален избор би било ограничението на сериите на „Ясен” с неголям брой подводници (2-4), както това беше направено в САЩ с подводниците „Си Вулф”, и разработването за ВМФ на Русия на сравнително евтина универсална подводница от ново поколение.

В противен случай подводният флот на Русия е заплашен от критично съкращение на броя на подводниците. – Още американски подводници

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Унгарският контингент кацна с C-17A Globemaster III в Афганистан
26.05.2012, 14:05

На 24 май след близо 6 часов полет в тъмната нощ Boeing C-17A Globemaster III с полет от Папа (Унгария) се приземи на летището на военната база Мазар-е Шариф в Афганистан.

Самолетът с регистрация SAC01, транспортира унгарските и американските членове на осмата ротация на контингентите им.

Част от унгарците ще се включат в третата ротация на екипажите на Ми-17 Air Team и в седмата ротация на Ми-35.

Войниците, които летяха в огромния товарен самолет, бяха насядали удобно в специално монтираните седалки за тях.

Сивият C-17 се приземи без сътресения на натовската писта в Мазар-е Шариф, а унгарските войници бяха поети за по-нататъшния им курс от модерни немски автобуси.

/Pan.bg/

 
Грузия ще покаже на парад БМ „Дидгори 3”
26.05.2012, 09:18

БМ „Дидгори 3”Днес на военен парад в Тбилиси ще бъде демонстрирана новата бронирана бойна машина „Дидгори 3”, която е произведена от грузинския ВПК.

„Дидгори 3” се отличава от предишните модификации с това, че може да превозва товари и е с колесна формула 6x6. БМ „Дидгори 3” е въоръжена с дистанционно управляем боен модул, снабдена е с противоминна защита.

На парада заедно с бронемашините клас „Дидгори” ще бъдат демонстрирани БМП „Лазика”, както и създадената на шаси на КРАЗ 120-мм РСЗО. – Още за армията на Грузия

 
Dragon успешно се скачи с МКС
26.05.2012, 08:37

Dragon успешно се скачи с МКСАстронавтите , работещи на МКС успешно са 'хванали' товарната капсула Dragon с помощта на роботизираната 'ръка-манипулатор' Canadaarm2 и са направили скачване на апарата с МКС.

Капсулата се е приближила на достатъчно за прихващане разстояние до МКС едва от втория опит, тъй като корабът Dragon е имал проблем с лазерният далекомер LIDAR, който е измервал разстоянието до МКС и изпълнява изравняването на капсулата по отношение на корпуса на МКС.

Когато проблемите със системата LIDAR са били отстранени, апарата се е приближил до станцията на около 9 метра и европейският астронавт Доналд Петтит с помощта на Canadaarm2 хванал Dragon. Захващането на Dragon е било потвърдено от НАСА в 16:56 наше време, което почти два часа по късно от планираното.

В процеса на сближаването на разстояние около 30 метра, специалистите от SpaceX са открили, че лазерната система LIDAR , която трябва да формира тримерно изображение на станцията и да определя разстоянието до нея, не работи коректно. Било е взето решение да се върне кораба назад на разстояние 70 метра . Специалистите са установили, че системата се бърка от отражението на японския лабораторен модул Кибо. След като проблема е бил решен, сближаването до разстояние 30 метра е било възобновено. На разстояние около 10 метра, апарата е бил 'хванат' с помощта на манипулатора Canadarm2.

В момента на захващането на Dragon от Canadarm2 фактически може да се говори за това , че скачването на първият частен космически кораб и МКС е реализирана . Разбира се, манипулаторът трябва да придърпа капсулата към американският възел за скачване разположен на модула 'Хармони', за да се реализира физически Dragon към МКС и да може да се отворят люковете.

По предварителни данни, скачването на Dragon към 'Хаармони' трябва да стане към 19:20 наше време, а преходните люкове ще бъдат отворени утре, след като бъдат направени всички проверки за херметичността на скачването. Напомняме, че Dragon достави на МКС около 450 кг различни товари. В скачено състояние Dragon ще бъде около една седмица и на 31 май ще поеме курс към Земята. Dragon е снабден със собствена технология за спускане от орбита, според програмата за кацане, корабът ще се приводни в Тихия океан, близо до Калифорния.

Според последните информации , реалното скачване на Dragon с 'Хармони' е успешно, отварянето на преходните люкове ще бъде утре сутринта. – Още космически системи

/spacenewsbg.com/news/

 

 
Силни продажби за Pilatus
25.05.2012, 19:58

PC-7Швейцарската компания Pilatus обяви в рамките на два дни две големи сделки за продажби на учебно-тренировъчни самолети.  На 24 май бе подписан договор за продажбата на 75 броя Pilatus PC-7 Mk.II за Индия, а на 25 май бе обявено, че 55 самолета PC-21 ще бъдат доставени на Саудитска арабия.

Индия избра PC-7 Mk.II през юни 2011 г. след конкурс с участието на PZL-130 Orlik, Alenia Aermacchi M-311, Embraer EMB-314 Super Tucano, Grob G120TP, KAI KT-1 и Raytheon T-6 Texan. Договорът е на стойност около $523 млн. и е най-крупния в историята на швейцарската компания. След това, с отделно споразумение трябва да се договори лицензното производство на още 108 самолета от HAL в Индия.

Доставките ще започнат в края на 2012 г.

PC-7 Mk.II е междинен вариант между PC-7 и PC-9. Използва фюзелажа и основната част от авиониката на PC-9, но е снабден с крилото на PC-7 и по-слаб двигател. След представянето си през 1994 г. моделът е продаден на Бруней, Малайзия и Южна Африка.

В същото време стана ясно, че Pilatus PC-21 ще бъде доставен на Саудитска арабия в рамките на цялостна сделка между саудитското кралство и BAE Systems за доставка на цялостна система за пилотско обучение. В рамките на сделката се доставят 102 самолетам, от които 55 PC-21, 22 реактивни Hawk и 25 леки самолети за първоначално обучение от неуточнен тип.

Саудитска арабия използва в момента около 45 турбовитлови PC-9.

Модерните PC-21 ще бъдат доставени след 2014 г.

Саудитска арабия става четвъртия клиент на PC-21 след Швейцария, Сингапур и ОАЕ. – Още за Pilatus

/Аеро/

 
Грипен идва на „Хемус-2012”
25.05.2012, 19:00

JAS 39Компанията Сааб, работеща в областта на отбраната и сигурността, ще вземе участие в международното военно изложение „Хемус-2012” в Международен панаир Пловдив от 30 май до 2 юни, съобщиха за „Отбрана” от „Кук къмюникейшънс”.

На „Хемус” Сааб ще покаже модели на свои продукти, включително изтребителната система „Грипен”, тренировъчни системи, радарни системи и наземни бойни системи. На изложението ще присъства и официална делегация от шведската Агенция за експорт на отбранително имущество FXM.

Сааб произвежда модерния многоцелеви изтребител „Грипен”, който е на въоръжение във военновъздушните сили на Швеция, Чехия, Унгария, Южноафриканската република и Тайланд. Британската Кралска школа за пилоти-изпитатели също използва „Грипен” като модерна изтребителна платформа за пилоти-изпитатели от цял свят. Изтребителят „Грипен” е сред основните конкуренти в предстоящия търг за закупуване на нов многоцелеви изтребител за българските Военновъздушни сили.

През месец февруари 2012 г. Сааб спечели договор за тренировъчната система DITS (Deployable Instrumented Training System) за българската армия по програмата на САЩ за чуждестранно военно финансиране FMF (Foreign Military Fund). Посетителите на „Хемус” ще имат възможност да видят реален модел на системата, се посочва още в съобщението. – Още за JAS 39 Грипен

/Otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Руско-украйнски учения "Фарватер мира - 2012"
25.05.2012, 15:48

В Севастопол днес завършиха руско-украйнските учения "Фарватер мира - 2012".

Както съобщи началникът на отдела за информация на Черноморския флот Вячеслав Трухачов, в последния ден на ученията обединените сили на Черноморския флот на Русия и ВМС на Украйна са отработили епизод на спасяване на екипаж на аварирала подводница.

Основната тема на ученията, който продължават от 22 май, беше планирането и провеждането на хуманитарна операция в район на стихийно бедствие.

 
Оланд изтегля координирано французите от Афганистан
25.05.2012, 15:08

Президентът на Франция Франсоа Оланд Президентът на Франция Франсоа Оланд пристигна на необявена визита в Афганистан, която според френски медии е продължила едва няколко часа. Държавният глава се срещна и с намиращите се там френски военни.

В Афганистан Оланд е придружаван от Жан-Ив льо Дриан, министър на отбраната, външния министър Лоран Фабиус и адмирал Едуард Гийо, началник-щаба на въоръжените сили на Франция.

Това е първото посещение на Оланд в размирната страна след избирането му за държавен глава на 6 май.

Припомняме, по време на предизборната си кампания той обяви, че ще изтегли френския контингент година по-рано от планираното - тоест до края на 2012 година.

По време на визитата си във военната база в Каписа - последната афганистанска провинция, намираща се под контрола на Франция, Оланд заяви, че Париж ще координира със съюзниците си от НАТО изтеглянето на своите войници от Афганистан. По думите му това ще бъде в „разбирателство със съюзниците, особено с американския президент Барак Обама".

В момента в страната се намират 3 350 френски военни, които представляват петият по големина контингент от силите на НАТО в Афганистан. От 2001 г., когато там бяха изпратени първите французи, са убити 83 войници от европейската страна, допълва БиБиСи.

/news.bg/

 
Първа снимка на Ту-214Р в полет
25.05.2012, 14:18

Ту-214РНа сайта russianplanes.net е качена първата известна снимка на руския самолет за комплексно разузнаване Ту-214Р (регистрационен номер RA-64511, заводски номер 42305011, сериен номер 511), произведен от ОАО "Казанское авиационное производственное объединение имени Горбунова" (КАПО) и преминаващ летателни изпитания. В някои медии се появи информация, че Ту-214Р ще се използва като въздушен команден пункт. Но на публикуваната снимка ясно се виждат антените и другото външно оборудване, характерно за самолетите за радиоелектронно и комуникационно разузнаване (ELINT/ SIGINT), каквито са например американския RC-135 или израелския B-707 с разузнавателната система Phalcon.

Още през 2002 година има сключен договор между МО на РФ и ОАО "Туполев" и КАПО от друга страна за производство на два самолета Ту-214Р ("изделие 411", ОКР "Фракция-4"). По условията на споразумението двата Ту-214Р е трябвало да бъдат доставени на руските ВВС до 15 ноември 2008 година. Към момента само първият самолет е готов (Ту-214Р - RA-64511), като първият му полет е бил на 24 декември 2009 година и летателните изпитания все още продължават. Планиран е да бъде сдаден на руските ВВС през 2013 година. Вторият Ту-214Р (регистрационен номер RA-64514, заводски номер 42305014, сериен номер 514) все още се намира в производствените цехове н КАПО. Очаква се да бъде приет на въоръжение през 2014 година.

През януари 2012 година от руското военно ведомство е подаден пореден иск в съда към ОАО «КАПО Горбунов» за компенсация за провалените срокове за доставка в размер на 1.24 милиарда рубли.

/Pan.bg/

 
Изтребителите Eurofighter поеха изцяло охраната на въздушното пространство на Италия
25.05.2012, 13:06

RSAF Typhoon at MaltaИзтребителите Typhoon от италианските ВВС поеха изцяло охраната на въздушното пространство на Италия, заменяйки взетите на лизинг от САЩ 34 изтребители F-16.

Към момента Италия разполага с 62 изтребители Typhoon, с които са формирани четири ескадрили, дислоцирани по две във военновъздушните бази в северната и южна част на страната - Grosseto и Gioia del Colle.

По време на операцията на НАТО срещу Либия през 2011 италианските изтребители Typhoon са изпълнили 200 мисии, като са налетели 1924 часа от оперативна база Трапани, Сицилия.

/Pan.bg/

 
НАТО приключва в Афганистан до две години
25.05.2012, 12:50

Войници от националната армия на Афганистан с местен жител. Снимка: Армия на САЩСветовните лидери фиксираха пътя за излизане от войната в Афганистан. Те заявиха, че до края на 2014 г. ще приключат с буксуващия до голяма степен конфликт, но дотогава войските им ще продължават още две години да се бият и да умират там.

Президентът Барак Обама, който в родния си град председателстваше срещата на върха на една разединена военна коалиция, обобщи настроението на всички държави с думите, че този Афганистан, който оставят след напускането си, ще е достатъчно стабилен, за да могат те да си тръгнат, но ще продължи да зареден с конфликти……… Прочети още

 
Япония ще бъде запозната с причините за катастрофата с Osprey в Мароко
25.05.2012, 12:33

MV-22 Osprey Пентагонът възнамерява да запознае японското правителство с резултатите от разследването на причините за катастрофата с MV-22 Osprey в Мароко, заявява японския заместник министър на отбраната Hideo Jinpu след посещението си в САЩ.

Той е изразил тревогата на жителите на Окинава относно евентуални инциденти в предвид предстоящото разполагане на MV-22 Osprey в базата на американската морска пехота Футнтенма, намираща се на острова. За това детайлно запознаване с причините за фаталния инцидент по време на учението в Мароко от 11 април с конвертоплана, при който загинаха двамата летци, а други двама военнослужещи бяха ранени.

Властите и жителите на Окинава за обезпокоени от шума и сигурността на MV-22, които се очаква да бъдат прехвърлени в базата през юли тази година. В периода на изпитания (1991-2000) на конвертоплана са катастрофирали четири броя, а след влизането му на въоръжение два, като общо са загинали 30 военнослужещи. – Още за MV-22 Osprey

/Pan.bg/

 
Жена поема командването на изтребително авиокрило
25.05.2012, 12:27

F-15EКомандването на ВВС на САЩ за първи път назначава жена за командир на изтребително авиокрило.

Това е полковник Jeannie Leavitt, която ще поеме командването на 4-то изтребително авикрило, разположено във военновъздушната база Seymour Johnson в Северна Каролина. Церемонията ще се състои на 1 юни т.г.

Leavitt е първата жена във ВВС на САЩ, която завършва и служи като летец-изтребител. Тя също така е и първата жена, която завършва Air Force Weapons School и продължава кариерата си като инструктор там (на снимката е в кабината на F-15Е Strike Eagle в полет над Гранд Каньон). Има налетени над 2500 часа на F-15.

/Pan.bg/

 
В САЩ отбелязват Седмицата на флота
25.05.2012, 10:40

Почти всяка година от 1984г. Ню Йорк е домакин на американската „Седмица на флота“. Това събитие дава възможност на гражданите да се запознаят със специфичната работа на моряците от гражданския и военния флот.

Ежегодно се представят възможностите на ВМФ на САЩ, а посетителите имат възможност да разгледат военни, търговски и ветроходни кораби от състава на бреговата охрана.

 
Трима от руснаците, пострадали при кацането на Ан-30 в Чехия, са изписани от болницата
25.05.2012, 10:15

An-30Трима от руските граждани, ранени при аварийното кацане на руския военен самолет Ан-30 в Чехия, са изписани от болницата, съобщава Чешката информационна агенция (ЧТК).

Останалите пострадали - един руснак и един чех - остават в болницата. Състоянието им е стабилно. По-рано в страната пристигна специална комисия на Министерството на отбраната на Русия.

Ан-30 се разби при кацане на чешкото летище „Часлав” в сряда. На борда му е имало 23 души. Самолетът е изпълнявал полети в рамките на мисията на наблюдателите „Открито небе”. – Още за Ан-30

 
САЩ ще доставят на Ирак 18 изтребителя F-16
25.05.2012, 09:45

F-16САЩ ще продължат да оказват помощ на въоръжените сили на Ирак и ще им предоставят 18 изтребителя F-16, както и друга военна техника.

Това решение бе взето на първото заседание на американо-иракската Съвместна координационна комисия по въпросите на отбраната и сигурността, предаде ИТАР-ТАСС.

Заседанието се състоя във Вашингтон с участието на министъра на отбраната на Ирак Саадун ал-Дулейми, който преди това се срещна с американския си колега Леон Панета.

От американска страна на заседанието участваха заместник-секретарят по контрол над въоръжението и международната сигурност Роуз Готемюлер и заместник-министърът на отбраната по политическите въпроси Джеймс Милер. – Още за F-16

/ИА „Фокус”/

 

 
В Русия успешно е извършено изпитание на прототип на нова междуконтинентална балистична ракета
24.05.2012, 16:30

Изпитателното изстрелване на прототип на новата междуконтинентална балистична ракета (МБР) беше успешно извършено на 23 май от космодрума Плесецк в Архангелска област.

Целите на изстрелването са достигнати, учебният боен блок долетял до планирания район на полигона „Кура” на полуостров Камчатка. За това съобщи официален представител на Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСП).

Изстрелването е извършено от мобилна установка заедно с бойни подразделения на РВСП и на Космическите войски. Главна задача на изстрелването беше получаването на експериментални данни, потвърждаващи правилността на приетите при разработването на МБР научно-технически и технологични решения. В дадения случай по-скоро става дума за МБР с маневриращи бойни блокове, отбеляза вице-президентът на Академията по проблеми на сигурността, отбраната и правния ред Виктор Есин:

   – Тези бойни блокове могат да променят траекторията на полета както по височина, така и по странични отклонения. По този начин е трудно да се прогнозира точката на срещата с тях на онази противоракета, която ще се стреми да попадне в този боен блок. Т.е. неговата траектория става непредсказуема за противоракетните комплекси. По този начин рязко се намалява способността на противоракетната отбрана да прехваща такива бойни блокове.

В преодоляването на ПРО нови възможности откриват увеличението на скоростта и количеството на бойните блокове. При ракетите, снабдени, например, с десет, а не с един блок, възможността за преодоляване на ПРО е много по-голяма. С тази цел се създават т.н. многозарядни МБР. Работата над тях, как да нарушат съществуващите и перспективните системи на ПРО на противника, се провежда отдавна, отбеляза военният наблюдател на вестник „Комсомолская правда” Виктор Баранец:

  – Не е тайна, че в Русия има маневриращи хиперзвукови бойни глави. Днес става дума за разширение на техните възможности, имайки предвид онази система за ПРО, а също онези нови ешалони на ПРО, които САЩ и НАТО имат намерение да разположат в Европа до 2020 година. Сегашното изстрелване на ракета е вече реална подготовка за адекватно реагиране на онези планове, които осъществяват САЩ и НАТО.

Според експерти, в прототипа, изпитанията на който бяха успешно извършени, се използват всички онези ноу-хау, които са заложени в ракетите „Топол-М”, „Ярс” и „Булава”.

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Русия подготвя поредна фрегата за Индия
24.05.2012, 16:21

В корабостроителния завод „Янтар” (Калининград) започна провеждането на ходови изпитания на втората фрегата „Таркаш” F46 Tarkash (заводски номер 01355, модифициран проект 11356), която се строи за ВМС на Индия.

На кораба успешно са изпълнени швартавовите изпитания. Днес „Таркаш” отплава по Калининградския морски канал за град Балтийск, където ще премине заключителната подготовка на кораба за излизане в море.

Индия трябва да получи фрегатата през октомври 2012 г..

Контрактът за строителството за ВМС на Индия на три такива фрегати е подписан на 14 юли 2006 година в Делхи. Общата стойност на договора е 1,6 млрд. долара.

 
Индия е провела успешни изпитания на зенитна ракета „Акаш”
24.05.2012, 11:56

Akash SAMДнес Индия е провела успешни изпитания на зенитна ракета „Акаш” (Akash SAM), предаде РИА Новости.

От Организацията за отбранителни изследвания и разработки посочват, че изпитанията са били проведени на полигон в източния щат Ориса.

По данни на местните медии ракетата „Акаш” („Небе”) е индийска разработка с твърдо гориво, създадена за противовъздушна отбрана на обекти и военни съединения.

Ракетата има обсег на действие 27 км и може да поразява цели на височина до 15 км. Теглото на бойната част е 60 килограма.

 
Предстоящо: Първи годишен договор за изтребителите МиГ-29
24.05.2012, 10:28

MiG-29По време на международния авиационен фестивал „Небе за всички” през септември 2011 г. бе подписано рамковото споразумение между Министерството на отбраната и Руската самолетостроителна корпорация „МИГ” за осигуряване на летателната годност и експлоатация на самолети МиГ-29.

От българска страна споразумението беше подписано от зам.-министъра на отбраната Валентин Радев, а от руска - от първия зам.-генерален директор на РСК „МИГ” Иля Тарасенко.

За съжаление и да момента не е подписан първия конкретен годишен договор по рамковото споразумение, който ще осигури редовното обслужване на българските изтребители МиГ-29 до края на 2012 г. и началото на следващата 2013 г. Причината е стандартната практика, възприета при всички подобни рамкови споразумения в резултат на строгата финансова дисциплина. Според тази практика възложителят не преминава към преговори и сключване на конкретни годишни договори с изпълнителя при липса на финансово осигуряване за съответния проект.

В случая с изтребителите МиГ-29 се очаква внасяне на промени и корекции във финансовия план на министерството на отбраната, с което ще бъдат осигурени средства за първия конкретен годишен договор по рамковото споразумение. Промените вероятно ще станат факт в средата на годината и след това ще се премине към преговори с РСК "МиГ" за годишния договор.

/Pan.bg/

 
Няма да плащаме за щита
24.05.2012, 10:18

Августина  Цветкова

 

Интервю със зам.-министъра на отбраната Августина  Цветкова

 
Самолетоносачът Theodore Roosevelt се готви да приема екипажа
24.05.2012, 09:43

CVN71 Theodore Roosevelt На самолетоносача CVN71 Theodore Roosevelt на ВМС на САЩ на 21 май започна първият етап на подготовка на кораба за приемане на екипажа след тригодишен период на ремонтно-възстановителни работи и подмяна на активната зона на реакторите, съобщава сайта на американските ВМС.

Целия процес на подготовка ще се състои от три етапа и ще продължи четири месеца.

По време на първият етап на кораба ще бъдат разположени и подготвени за работа основните осигурителни системи и принадлежности, в т.ч. спални комплекти, системи за предупреждение за вътрешна безопасност, комуникационна и бордова информационно-изчислителна мрежа. За осигуряване на нормална работа на всяко от подразделенията на кораба за тях ще бъдат оборудвани помещения на дежурните служби.

Вторият етап, планиран за юни, ще бъде за организация на храненето на екипажа, като тогава ще влязат в експлоатация кухните.

Всички работи ще завършат през септември, през третият етап, когато ще започне експлоатацията на всички корабни системи. – Още за CVN71

 
Пожар е избухнал на борда на американска атомна подводница
24.05.2012, 08:18

Пожар е избухнал на борда на американската атомна подводница USS Miami (SSN-755), намираща се във военноморската корабостроителница в Портсмут, щата Мейн. Пожарникари се опитват да потушат пламъците, съобщава AP. Четирима пожарникари са ранени.

Пожарът е тръгнал от предната част на подводницата. По-голямата част от екипажа е евакуиран. Необходимост от евакуация на населението в района няма.

На борда на субмарината не е имало боеприпаси. Започнало е разследване за установяване причините за инцидента. Няма информация за замърсяване на околната среда, съобщиха от ВМФ на САЩ.

Подводницата „Маями” е клад Лос Анжелис и e приета на въоръжение през месец юни 1990 година, като в корабостроителницата е от март 2012 г. за ремонт и модернизация. - Още подводници клас Лос Анжелис

 
Катастрофа с индийски хеликоптер
24.05.2012, 08:04

хеликоптер Cheetah (Aеrospetiala SA 315B Lama) Индийски хеликоптер Cheetah (Aеrospetiala SA 315B Lama) се е разбил в близост до ледника Siachen, в близост до който се намира военен пост на индийската армия. Катастрофата е станала малко след излитане на около 400 метра от хеликоптерната площадка. Единият от летците е загинал, а другият е транспортиран до болница без опасност за живота.

Вертолетите Cheetah и Chetak осигуряват вече в продължение на над 25 години логистична поддръжка на индийските войски, разположени във високопланински райони с височина от 3000 до 7000 метра.

/Pan.bg/

 

 
Първата фаза на ЕвроПРО: Илюзия за сигурност
23.05.2012, 21:00

Американски боен кораб клас „Иджис” (AEGIS class warship) ще бъде предаден под управление на командния център на ЕвроПРО в Рамщайн. Информацията от командния център ще идва от разположения в Турция радар и от радиолокационната станция на самия кораб. Такъв е обликът на „първата фаза” на развитие на системата на ЕвроПРО.

Разполагането на системата за Противоракетна отбрана на НАТО започва от южния фланг - най-малко опасен от гледна точка на интересите на Русия. Но самото създаване на системата, способна да се развива и разширява за сметка на включването на допълнителни елементи, крие определена заплаха.

Да решат проблема още в стадии на разполагане на системата биха могли гаранции, определящи определени параметри на това развитие. Но влизането на Русия в системата за военно планиране на НАТО, особено по такъв деликатен въпрос, като системата за Противоракетна отбрана, надали ще получи одобрение от страна на ръководството и парламентите на страните на НАТО. В същото време, търсенето на други форми на взаимодействие е напълно възможно.

Въпросът за възможните гаранции от страна на НАТО коментира американският военен експерт Дмитрий Горенбург:

   - Сама по себе си думата „гаранции” в САЩ се възприема нееднозначно, особено в предизборното време. В случай, че става дума за гаранции, противниците на Обама го обвиняват, че се е поддал на натиска от страна на Русия. Принципната позиция на САЩ и НАТО се заключва в това, управлението на системата да бъде в техни ръце. Затова най-реалното направление е развитието на системата за обмен на информация, с цел намаляване на недоверието между страните. Възможността за включване на руските елементи в системата за Противоракетна отбрана може да бъде обсъдена едва след изборите, ако ги спечели Обама, и то при условие, че подобно включване донесе истинска техническа полза, а не е просто политическа стъпка, - каза Дмитрий Горенбург за „Гласът на Русия”.

„Асиметричният отговор” на Русия на разполагането на системата за Противоракетна отбрана на НАТО в Европа е отдавна измислена формула. Трябва веднага да отбележим, че появата на комплексите „Искандер-М” в западните райони на Русия не е този отговор: това е етап от развитието на военната инфраструктура близо до руските граници.

Истински асиметричен отговор може да бъде създаването на заплаха от групировка спътници на Министерството на отбраната на Русия, които играят ключова роля в системата за оповестяване на ракетно нападение. Тази заплаха може да бъде създадена чрез разработка на зенитно-ракетни системи от типа С-500, а също и чрез развитие на лазерни системи за въздушно базиране, способни да извеждат от строя оптичното оборудване на спътниците. Това е много по-амбициозна и много по-реална задача, отколкото американския опит за създаване на противоракетен лазер.

В случай, че Русия наистина иска да даде подобен отговор на системата за Противоракетна отбрана, то нейните предложения за създаване на съвместна система с използването на руски радари за ранно предупреждаване ще звучат много по-стойностно. При тези условия НАТО ще се окаже пред истински избор: опасност от неутрализация на системата за Противоракетна отбрана като цяло или ръст на нейната ефективност заедно с Русия.

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Ученици посетиха военноморските бази във Варна и Бургас в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост
23.05.2012, 17:18

фрегатата „Смели” В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост третокласници от ІІ основно училище „Н. Й. Вапцаров” - членове на създадения клуб по проект „Успех”, бяха на посещение във военноморска база - Варна.

На борда на фрегатата „Смели” децата бяха посрещнати от старши помощник-командирът капитан-лейтенант Трифон Митишев. Те бяха впечатлени от лекото въоръжение на екипажа и от водолазното оборудване на военнослужещите.

В каюткомпанията на кораба децата поздравиха военните моряци с изпълнения на част от своя артистичен репертоар.

Същия ден ученици от скаутски клуб „Зеленика” към основно училище „Братя Миладинови” посетиха военноморска база - Бургас.

„Да служиш на Отечеството е мисия за храбри и самоотвержени хора – такива, каквито сте вие. Ние сме малки, но знаем, че вашият труд изисква не само сериозна подготовка и усилия, но най-вече патриотизъм. Защото да си военнослужещ винаги е било символ на родолюбие и чест”, с тези думи малките скаути се обърнаха към своите домакини и връчиха благодарствен адрес и картина на командира на военноморска база - Бургас комодор Митко Петев.

Учениците посетиха фрегата „Горди“ и се запознаха с екипажа и задачите, които той изпълнява. Пред военнослужещите от военноморската база децата показаха отлични умения по строева подготовка. В Мемориалния комплекс на загиналите военни моряци те поставиха изработен от тях венец и отдадоха почит с едноминутно мълчание в памет на героите.

/МО/

 
Редовно заседание на Съвета по отбрана
23.05.2012, 17:15

Аню Ангелов На редовното заседание на Съвета по отбрана, ръководено от министъра на отбраната Аню Ангелов днес, 23 май, беше обсъден Меморандумът на програмните решения за периода 2013 – 2018 г. Членовете на Съвета приеха прогнозните разходни тавани на Министерството на отбраната за периода 2013-2018 г., с които ще се осигури стартирането на всички 13 приоритетни проекти, съгласно Инвестиционния план-програма до 2020 г. Те приеха и програмният формат на бюджета на министерството за 2013 г.

По време на заседанието беше обсъдена и възможността през 2012 г. да се изплащат транспортни разходи на военнослужещи и цивилни служители, които служат или работят във военни формирования, отдалечени от населени места, при пътуване с лични моторни превозни средства до месторабота и обратно, поради липса на обществен и служебен транспорт.

Представен беше и анализът за изпълнението на Единния финансов план за 2011 г., като се отчете по-голямо изпълнение на плана спрямо предходните години.

Членовете на Съвета по отбрана бяха запознати и със състоянието на военните клубове, управлявани от изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“. Бе посочено, че военните клубове в големите областни градове продължават да развиват целенасочена културно-художествена и военно-патриотична дейност.

/МО/

 
Collector`s Item - българо-израелската летателна тренировка започва през юни
23.05.2012, 15:04

Правителството разреши през българска територия да преминат и да пребивават в страната ни самолети и до 120 военнослужещи от израелските въоръжени сили. Самолетите ще бъдат с тренировъчно оборудване и ще се включат в съвместното българо-израелско учение „Collector`s Item”, което ще се проведе от 3 до 7 юни т. г.

Провеждането на тренировъчните дейности ще доведе до повишаване на оперативната съвместимост и усъвършенстване на подготовката на подразделения от състава на българските ВВС за работа в международна среда.

Съвместната българо-израелска тренировка „Collector`s Item” е част от плана за двустранно сътрудничество в областта на отбраната, приет въз основа на ратифицираното от Народното събрание споразумение между отбранителните ведомства на България и Израел за военно сътрудничество.

/Pan.bg/

 
Руският военен самолет Ан-30, който се запали в Чехия, напълно е изгорял
23.05.2012, 14:27

Ан-30Руският военен самолет Ан-30, който се запали в Чехия, е изгорял и не подлежи на възстановяване, предаде РИА Новости, позовавайки се на информирани източници.

По данни на спасителните служби пострадали са 19 души. Повечето от ранените са в тежко състояние.

На борда на самолета е имало общо 23 души.

Руският Ан-30 е участвал в рутинна мисия в рамките на програмата „Open Sky”. Инцидентът е станал при твърдо презимяване на военно летище в Часлав, на около 80 км източно от Прага. – Още за Ан-30

/ИА „Фокус”/

 
Спусната е на вода главната китайска корвета от проект 056
23.05.2012, 13:27

Вчера вечерта в шанхайската корабостроителница Hudong Shipyard на обединението Hudong-Zhonghua Shipbuilding Group (влизащо в състава на корпорацията China Shipbuilding State Corporation - CSSC) се е състояло спускането на водя на строящата се за ВМС на Китай главната корвета от проект 056, която се строи от 2010 година.

Според наличните данни, в момента Китай започва строителството на голяма серия корвети от проект 056. В Hudong Shipyard в доста висока предпускова степен на готовност се намират още два кораба от този тип, като в скоро време ще започне строителството на още няколко такива кораба.

Освен това, строителството на корвети от този проект се извършва и във влизащото в състава на CSSC предприятие  Guangzhou Huangpu Shipbuiding Сompany в Гуанчжоу.

 
Нова РЛС в Иркутска област
23.05.2012, 13:02

В Иркутска област на Русия на експериментално бойно дежурство застъпи новата радиолокационна станция (РЛС) „Воронеж-М". Това е уникална станция с огромен потенциал за увеличаване на бойните възможности. Тя играе ключова роля в Системата за предупреждаване за ракетни нападения.

С въвеждането в експлоатация на втората секция на „Воронеж-М" секторът на обхващането й се увеличава два пъти – до 240 градуса, и тя ще контролира пространството от западното крайбрежие на САЩ до Индия.

Особеност на тази РЛС е съществено по-малкото време за разгръщане на ново място, по-малка численост на персонала, по-малко консумирана енергия (с 40%) и по-малък обем технологическа апаратура, отколкото у станциите от предишните поколения.

 
Ракетните войски със стратегическо предназначение смятат създаването на новата стратегическа ракета за отговор на ПРО на САЩ
23.05.2012, 12:37

Създаването на новата междуконтинентална балистична ракета, прототип на която успешно бе изпитан днес, 23 май, в Плесецк, е отговорът на Русия на разположените американски системи за противоракетна отбрана, смята бившият началник на Главния щаб на Ракетните войски със стратегическо предназначение, генерал-полковник Виктор Есин, предаде Интерфакс.

По думите на Есин, коментирайки осъществения в сряда успешен изпитателен пуск на прототип на новата ракета, това е една от тези военностратегически мерки, които са изработени от военнополитическото ръководство на Русия в отговор на разположената от американците глобална система за ПРО.

/ИА „Фокус”/

 
Руските ВВС се отказват от лек ударен самолет на базата на Як-130
23.05.2012, 12:15

Як-130ВВС на Русия възнамеряват да разработят нов щурмовик, който в бъдеще да замени Су-25 СМ и се отказват от придобиване на лек ударен самолет на базата на Як-130.

Новият щурмовик трябва да бъде въведен в експлоатация през 2020 година. Той ще е снабден с перспективна РЛС, ще има възможност за излитане от къси писти и ще бъде изпълнен с приложение на ‘стелт’ технологии. В същото време ще се изпълни и програма за модернизация на 80 броя Су-25 до стандарта Су-25СМ, от които 20 са вече готови. Су-25СМ има нови прицелно-навигационен комплекс ПрНК-25СМ "Барс", спътникова и близка навигация, станция за радиотехническо разузнаване и система за управление на въоръжението.

Модификацията на лек ударен самолет Як-131 на основата на Як-130 не е демонстрирала „необходимото ниво на зашита на летците”, докато въоръжението и бойният товар са отговаряли на изискванията. – Още за Як-130

/Pan.bg/

 
Втора Тунджанска бригада – с концерт и Ден на отворените врати
23.05.2012, 08:32

На 23 май 2012 г. от 17:00 часа в парк „Пети октомври” – Стара Загора празничен концерт по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, ще изнесат Военният духов оркестър на Втора Тунджанска лека пехотна бригада, Фолклорна формация „Ямболски ритми” и самодейни групи към Военен клуб – Стара Загора.

В концерта ще участва и полуфиналистката от конкурса „Гласът на България” Гергана Русева.

На 1 юни 2012 г. от 10:00 до 15:00 часа във военно формирование 48430 – Стара Загора (до МОЛ „Галерия“) ще се проведе традиционният Ден на отворени врати по случай Деня на детето – 1 юни, с показ на въоръжение и техника, и демонстрации на бойни умения.

/Stzagora.net/

 
Наша фирма пази армията на Египет
23.05.2012, 08:20

Българската фирма "Марс Арма" е спечелила най-големия търг в Египет за доставка на бронежилетки. Тя ще произведе 22 хиляди за армията на северноафриканската държава. Това съобщи вчера управителят на компанията Пламен Ташков при откриването на фабриката на компанията за производство на бронежилетки в Костинброд.

Инвестицията е на стойност 6,3 млн. лева и само ден след пускането й в експлоатация фабриката има поръчки за една година напред. Сега в нея работят около 60 души, но предстои да бъдат наети още толкова работници. Освен за Египет ще се произвеждат бронежилетки и за Катар, Кувейт, Саудитска Арабия, Обединените Арабски емирства, както и за бившите съветски републики.

Компанията участва и в започналия конкурс за доставка на 4850 бронежилетки за българската армия, чийто доставчик е през последните седем години. Новите поточни линии на фабриката позволяват да произвеждат по 300 бронежилетки на ден и около 6000 на месец. Също така до 8 месеца ще започне производството на бронирани плочи за военни автомобили и хеликоптери, което ще доведе до удвояване на заетите работници.

/в-к Стандарт, Панайот Ангарев/

 
Първи полет на F-35B от военновъздушната база Еглин
23.05.2012, 07:45

F-35B На 22 май, когато се отбелязва 100 годишнина от създаване на авиацията на американската морска пехота, бе извършен първи тренировъчен полет с F-35B STOVL от военновъздушната база Еглин.

Изтребителят е един от трите, които през януари т.г. са доставени на тренировъчната ескадрила VMFAT-501 от състава на 2-о авиокрило на Корпуса на морската пехота на САЩ (КМП). Това дава началото на обучението на летците от морската пехота на новия ‘стелт’ изтребител, който постепенно ще замени сега намиращите се на въоръжение F/A-18 Hornet, EA-6B Prowler и AV-8B Harrier.

Във военновъздушната база Еглин, където е дислоцирано 33 авиокрило, се извършва обучението на летателен и технически състав от ВВС, ВМС и КМП на САЩ, експлоатиращи F-35. Там се намира и създадения през 2009 година обединен Учебно-тренировъчен център за F-35. – Още за F-35

/Pan.bg/

 
Британската армия ще контролира небето над Лондон по време на Олимпийските игри
23.05.2012, 00:04

Властите във Великобритания ще въведат ограничения за използването на въздушното пространство по време на Олимпиадата, а контролът върху него в този период ще се осъществява от министерството на отбраната, съобщи ръководителят на британската Национална служба за контрол на въздушното движение Пол Хескинс, цитиран от РИА Новости.

Британското вътрешно министерство, което гарантира сигурността на провеждането на Олимпиадата, от 16 юли до 15 август въвежда временни ограничения за използването на въздушното пространство над Лондон. „Това означава задължително съгласуване на маршрутите на движение за всички летателни апарати, тяхното безпрекословно спазване, използването на определени летища и други мерки”, отбеляза Хескинс.

/ИА „Фокус”/

 

 
Аню забрани татуировките в армията
22.05.2012, 23:31

Аню АнгеловЗабрана за татуировки по телата на военнослужещите е спуснал преди броени дни министърът на отбраната Аню Ангелов. С негова заповед за изменение на войсковия устав се въвежда ограничение, според което по лицата, вратовете и телата на мъжете и жените под пагон не може да се виждат рисунки, когато те са с униформа.

Заради ветото летните облекла например няма да могат да се съчетават занапред с татуси по ръцете. Същото се отнася и за формированията, чиито ризи по устав трябва да са с навит ръкав.

Така вече няма да се допуска както на последния парад на Гергьовден пехотинци и десантчици да се пъчат с творби на изобразителното изкуство върху себе си, пише "Монитор".

Досега на военните се забраняваше единствено, когато са с униформа да носят обеци, гердани, гривни и всякакви други украшения и модни артикули, които може да им пречат да изпълняват служебните им задължения.

Друга радикална новост в устава е, че армейците вече ще могат да гърмят по всекиго, когато са се почувствали застрашени, дори срещу тях да е изваден нож, тръба или друг предмет, който може да се приеме за оръжие, което би ги наранило. В действащия до този момент правилник право да използват служебния си

пистолет при самозащита им се даваше само когато насреща си имат противник също с огнестрелно оръжие.

При официални прояви пък войската вече ще отдава чест и ще рапортува не само на президента и министъра, а и на премиера и шефа на парламента. Отпада обаче познатият ни възглас „Ура!", както и някои обръщения в армията, сред които „Господа", което се заменя с „Уважаеми".

/society.actualno.com/

 
Отново изпитания на Як-130 с боен товар
22.05.2012, 22:21

Як-130В института „Громов" в Жуковски край Москва продължават изпитанията на самолет Як-130 с боен товар. На 18 и 21 май 2012 година са били направени фотографии на Як-130 с бордови номер "134 бял" (четвърти предсериен самолет, сериен номер 00-05, построен през 2008 година) с подкачено макетно въоръжение.

При тези полети на самолета, освен двата подкачващи горивни резервоари, са подкачени две пускови установки Б-13Л с по пет 122-мм неуправляеми авиационни ракети С-13 във всяка, а също и две управляеми ракети Р-73 клас "въздух-въздух" с малък обсег (всички ракети са макетни). На края на крилата за подкачени автомати за изстрелване на ИЧ уловки. – Още за Як-130

 
Нови подготвени пилоти
22.05.2012, 21:00

РС-9Във Военновъздушна учебна база в Долна Митрополия, вчера, 21 май 2012 г., завърши етапът на първоначално летателно обучение на самолет РС-9М на старши лейтенантите Мартин Ветов и Борис Масларов. Това съобщава официалният сайт на ВВС.

Двамата пилоти от авиобазите в Граф Игнатиево и Безмер успешно положиха теоретичните изпити пред комисия и изпълниха специални и контролни проверки за присвояване на класна специалност. Изпитващите инструктори подполковник Юлиян Радойски и майор Пламен Попов споделиха, че двамата млади летци са показали отлични умения за пилотиране на самолета на сложен пилотаж и въздушен бой, и предлагат на комисията да им бъде присвоена класна специалност „Военен пилот 3-ти клас”.

В процеса на летателното си обучение пилотите достигнаха общ нальот от над 200 летателни часа, като подготовката им включваше полет в зона сложен пилотаж на средна височина, инструментални полети с изпълнение на заходи на военни и граждански летища с използване на прецизни системи за кацане; въздушен бой между единични самолети, фотострелба и фотобомбопускане на условен полигон поединично и в състав на двойка, както и изпълнение на самостоятелни полети нощем.

Натрупаният летателен опит на модерния учебно–тренировъчен самолет Pilatus PC-9M, построен по философията „Стъклена кабина”, им дава възможности за успешно продължаване на летателната подготовка на нов боен самолет.

От началото на учебната година старши лейтенантите Ветов и Масларов са четвъртият и петият класни летци, подготвени във ВВУБ „Георги Бенковски”.

 
Тренировъчни полети в Безмер
22.05.2012, 20:56

Су-25Полети за възстановяване и продължаване на подготовката на летателия състав за бойно използване по земни цели и полети над море се проведоха с екипажи от База за предно разполагане – Безмер. Това предаде официалният сайт на ВВС.

Въпреки променливата метеорологична обстановка бяха изпълнени всички планирани задачи. На 16 и 21 май екипажите проведоха полети за бойно използване на авиационен полигон „Елена” – стрелба по земни цели с неуправляеми ракети от сложен маньовър.

На 16 и 17 май във взаимодействие с военноморска база – Бургас се проведоха полетите над море, като една от целите беше да се тренира личният състав на фрегатите „Дръзки” и „Верни” за използване на системите за противовъздушна отбрана на фрегатите.

Аварийно-спасителното осигуряване на полетите се осъществи от екипаж на вертолет Ми-17 от авиобаза Крумово, базиран за времето на полетите във ВМБ-Бургас и от кораб на ВМС.

През настоящата седмица започва подготовката на екипажите на Су-25, определени за пребазиране и участие в авиационния фестивал на летище Пардубице в Република Чехия. Ще бъдат тренирани полети по трасета и изпълнение на заходи за кацане на граждански летища по схемите и процедурите на ICAO.

/Аеро/

 
Нов десантен кораб за ВМФ на Русия
22.05.2012, 20:47

От корабостроителницата на завод „Янтар” беше пуснат на вода големия десантен кораб (ГДК) „Иван Грен”. Наречен в чест на съветския адмирал и учен-артилерист, той стана челен кораб от проекта 11711. Кораби от този проект заедно с хеликоптероносачите от типа „Мистрал”, произведени във Франция и Русия, трябва да съставят основата на десантните сили на ВМФ в близките десетилетия.

Сега десантните сили на ВМФ наброяват 18 ГДК. Основа на флота са 15 кораби от проекта 775, построени в Полша, и три кораба от проекта 1171 „Тапир”, построени в СССР през 60-те години на миналия век.

Новият ГДК се отличава от предшествениците си с по-трудно откриване от радари за сметка на променените форми на надстройките. Беше променена конструкцията на док-камерите и носовия апарел, което трябва да облекчи десантирането, както с помощта на катери, така и непосредствено на брега.

„Иван Грен” се строеше много време – от 2004 до 2012 година. Включването му в състава на флота се очаква едва през 2013 година. Такова забавяне на строителството беше предизвикано както от неопределената роля на десантните сили в структурата на флота, така и от забавянето на самия проект. Втората причина е актуална и сега: преди да се дават поръчки за строителството на голяма серия, флотът има намерение да извърши изпитания с „Грен” и да се определи със състава на оборудването и оръжието на перспективни ГДК. Сега в начален стадий на строителство се намира втори кораб от проекта 11711, работите започнаха през 2010 година, но те едва ли ще се форсират до 2013-14 години докато не бъдат направени изводи по резултатите от изпитанията на челния кораб. Тогава трябва да се очаква и поръчката за серия кораби, усъвършенствани по резултатите от изпитанията.

Общо имайки предвид поръчката за четири универсални десантни кораба (УДК) от типа „Мистрал”, всеки от които може по десантна вместимост да замени два ГДК, на флота са необходими 9-10 кораби от проекта 11711. Държавната програма за оръжия за периода 2011-2020 години предвижда строителството на 6 такива кораби, останалите явно ще се строят вече след 2020 година.

За поддържането на пълноценни десантни сили на флота не са достатъчни само нови ГДК. Морската пехота на ВМФ на Русия се нуждае от доставки на нова бронирана техника, в това число плаваща, от десантни катери, както обикновени, така и на въздушна възглавница, които мога да се използват от борда на десантни кораби, или самостоятелно.

Остро стои въпроса и с обновяването на хеликоптерния парк. Планира се този проблем да бъде решен в частност за сметка на закупуване на модернизирани Ка-29 (транспортно-бойни) и на най-новите Ка-52К (палубни бойни хеликоптери). – Още десантни кораби

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Русия ще заеме второто място в света по износ на хеликоптери
22.05.2012, 20:36

През 2014 година Русия планира да заеме второто място в света след САЩ по износ на хеликоптери.

Миналата година Русия е изнесла 99 хеликоптери на сума 2,5 млрд. долара, докато преди 5 години тя продаде само 15 хеликоптери.

Особено търсене на руски хеликоптери, които се отличават с надеждност и маневреност, има в страните на Близкия изток и Юго Източна Азия. Планира се увеличение на доставките и в Африка. – Още руски вертолети

 
Военни учения на Русия и Украйна в Черно море
22.05.2012, 17:40

В Черно море започнаха съвместните руско-украински учения „Фарватер на мира-2012”.

В тях участват 11 бойни кораби на двете страни, авиация, подразделения на морската пехота, а също обединен медицински отряд.

Ученията ще продължат до 25 май 2012 година.

 
В оръжейните системи на САЩ има много фалшиви компоненти
22.05.2012, 17:36

Разследване на американския комитет по делата на въоръжените сили на конгреса на САЩ откри, че в американската оръжейни системи се използват над милион предполагаеми неоригинални компоненти.

Продължилото около 2 години разследване е успяло да изясни, че фалшиви детайли - по голяма част от които електронни чипове - има в компютрите, управляемите ракетите, в самолети и подводници.

Фалшивите детайли, които са открити в оръжейните комплекси, са закупени от големи производители на оръжие, които на свои ред са ги закупили от подизпълнители. До 70% от фалшивите компоненти идват от Китай.

 
Предстои учебно-методически сбор по безопасност на полетите
22.05.2012, 13:23

МиГ-29Съгласно „План за подготовка на командирите, щабовете и войските от ВВС през учебната 2012 година” от 6 до 8 юни ще се проведе ежегодният учебно-методически сбор по безопасност на полетите.

В него ще вземат участие командирите на авиационни формирования, офицери от структурите по безопасност на полетите, психолозите на авиационните бази, представители на ВМС, Националния военен университет, Военна полиция, Военномедицинска академия и Военна академия „Г.С.Раковски”.

По време на учебно-методическия сбор ще бъдат разгледани съвременните разбирания за процеса на осигуряване на авиационната безопасност и практиките на НАТО и ICAO за оценка и управление на риска. Специално място ще бъде отделено на възпитаването на култура по безопасност на полетите в авиационния персонал.

/източник: сайт на ВВС/

 
Жена за първи път ще оглави бойна фрегата от ВМФ на Великобритания
22.05.2012, 13:02

HMS PortlandЗа първи път в историята на британските Кралски ВМС жена ще поеме командването на голям боен кораб. Капитан Сара Уест ще оглави бойната фрегата HMS Portland, която в момента е на ремонт в Шотландия.

Още една жена - капитан Сю Мор - ще застане начело на ескадра малки военни патрулни кораби. Миналата година стана ясно, че британският флот разрешава на жените да служат на подводници.

Във Великобритания жените бяха допуснати до служба на военни кораби през 1990 година, и сега те са около 9% от щата на Кралския ВМФ - общо 3420 офицера и редовни войници.

 
НАТО съжалява за позицията на Русия за ПРО
22.05.2012, 09:47

Страните членки на НАТО изразиха своето съжаление за позицията на Русия относно противоракетния щит в Европа, повтаряйки, че щитът не е заплаха за руската национална сигурност, съобщи РИА Новости.

„Противоракетният щит на НАТО не е директно насочен срещу Русия и няма да подкопае руските стратегически ядрени оръжия. Щитът на НАТО е предназначен за защита срещу потенциални заплахи от страни извън Евроатлантическата зона" се казва в съвместната декларация след края на срещата на Върха на НАТО в Чикаго.

„Докато изразяваме съжаление за руските изявления относно възможни мерки срещу щита на НАТО, то ние приветстваме желанието на Русия да продължи диалога с цел постигане на споразумение с бъдеща рамка за сътрудничество в областта на противоракетната отбрана", допълва се още в декларацията.

Началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Николай Макаров заяви в началото на месеца, че Русия не изключва възможността да поеме инициатива за използването на оръжия срещу противоракетната отбранителна система на НАТО в Европа, но само като последен избор.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви в неделя, че първият етап от системата е стартирал.

/news.bg/

 
Южна Корея ще похарчи 2.5 млрд. долара за нови ракети
22.05.2012, 08:43

Hyunmu-3CСеул планира да произведе още 500-600 балистични и крилати ракети, с цел извеждане от строя на ядрените оръжия и ракетите с далечен обсега на КНДР в случай на извънредна ситуация, предаде днес Интерфакс, позовавайки се на информация във вестник “Чосун илбо” (The Chosun libo).

Военните възнамеряват да увеличат броя на новите крилати ракети от серията "Хюнму-3" (Hyunmu-3), имащи радиус на действие от 500 до 1500 км, както и балистичните ракети "Хюнму-2" с обсег на действие 300 км.

За целта се предвижда да бъдат изразходвани около 2.5 млрд. долара.

 
Швеция ще изпрати 200 военни експерти в Афганистан след изтеглянето на войските на НАТО
22.05.2012, 08:32

Шведски миротворци ще бъдат изпратени в Афганистан през 2014г., предава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на изявление на шведския премиер Фредрик Рейнфелт по време на срещата на НАТО в Чикаго.

„Шведските войски също ще бъдат изтеглени през 2014г. Ние казахме, че можем да изпратим в Афганистан в помощ на силите за сигурност на страната.

Също така разглеждаме възможността да окажем подкрепа на държавната полиция”, пояснява Рейнфелт.

/ИА „Фокус”/

 

 
Оман купува осем C-295
21.05.2012, 23:25

C-295Оман е подписал сделка за покупката на осем тактически транспортни самолета Airbus Military C-295M. Пет от самолетите ще са в чиста транспортна конфигурация, а останалите три ще бъдат използвани за морски патрулни задачи.

Стойността на сделката не се обявява, а първите доставки ще станат факт през 2013 г. Машините ще се използват за замяна на остарелите транспортни самолети Short SC.7 Skyvan и ще усилят възможността на страната да се бори с контрабандата, пиратството и екологичното замърсяване.

Airbus Military отбелязва рекордни продажби на C-295 през тази година. Заедно с осемте самолета за Оман, до момента са пласирани 24 самолета. – Още за C-295

/Аеро/

 
НАТО се споразумя за пет RQ-4
21.05.2012, 23:22

RQ-4 Global Hawk НАТО ще купи пет безпилотни разузнавателни апарата RQ-4 Global Hawk в рамките на програмата за съюзно земно наблюдение (Alliance Ground Surveillance  - AGS). Стойността на сделката е €1,4 млрд.

Водещи страни в проекта AGS са 13 от членките на НАТО – България, Германия, Естония, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Норвегия, Румъния, САЩ, Словакия, Словения и Чехия. Тези страни ще финансират покупката, а всички 28 членки на НАТО ще финансират експлоатацията на системата. Делът на България в покупката е около 0,58% или €7,68 млн по данни от 2010 г.

В рамките на AGS ще се купят пет RQ-4B Block 40 снабдени с многофункционални радари за наблюдение на земната повърхност и възможност за събиране на разузнавателни данни. Машините ще се базират на италианското летище Сигонела. – Още за RQ-4

/Аеро/

 
Даваме 500 000 $ на афганистанските сили за сигурност
21.05.2012, 23:13

България ще финансира издръжката на афганистанските сили за сигурност с 500 000 долара годишно. Това е решено от правителството на 9 май. Обявената от България сума е минимумът, с който могат да участват членовете на държавите членки на международната военна коалиция в Афганистан.

Предвижда се съюзниците да подпомагат афганистанските сили за сигурност три години - от 2015 година. За годишна издръжка са необходими 4,1 млрд долара, като Съединените щати ще поемат основния дял. 1,3 млрд. долара ще трябва да бъдат разпределени между останалите държави членки на НАТО. Афганистан ще заделя по 500 млн. долара годишно. Очаква се ангажиментът на международната общност да бъде потвърден на донорска конференция за Афганистан в Токио тази година.

Освен парична вноска, България ще участва и с логистична подкрепа. След 2014 година страната ни ще осигурява обучение и подготовка за инструктори в Афганистан.

/Otbrana.com, Красен Костадинов/

 
САЩ могат да се откажат от разполагането на ЕвроПРО в Полша, според полски експерт
21.05.2012, 17:56

Президентът на САЩ Барак Обама не може да гарантира изпълнението на обещанието му за разполагането в Полша през 2018 г. на елементи от европейската ПРО (ЕвроПРО), смята бившият заместник-директор на полското Бюро за национална сигурност и бивш заместник-външен министър Витолд Вашчиковски.

„Фактически, Обама е извън този проект. Ако той е дал на Полша срок 2018 г., това означава, че в неговия мандат никакъв щит над Полша няма да има. Ами ако на неговият приемник му потрябва „презареждане” с Русия, то следващият етап от строителството на щита ще стане разменна монета в преговорите с руснаците”, каза Вашчиковски в ефира на Полското радио.

/ИА „Фокус”/

 
Договор между Южна Корея и Китай
21.05.2012, 17:37

Министърът на отбраната на Южна Корея изрази намерението на правителството на страната да сключи с Китай споразумение за сътрудничество в сферата на материално-техническото осигуряване и военното оборудване, съобщи в понеделник южнокорейската телевизия KBS.

Сеул и Пекин активно разширяват сътрудничеството си във военната сфера след сключеното през май 2008 година споразумение за стратегическо партньорство.

Сеул води преговори и с Япония относно възможността от подписване на договор за сътрудничество в сферата на военното разузнаване.

 
Балтийските страни увеличават приноса си за полицейската мисия на НАТО
21.05.2012, 14:50

Балтийските страни от 2015 г. ще увеличат финансирането на мисията на въздушната полиция на НАТО в региона от 2,2 до 5 милиона евро, заяви президентът на Литва Далия Грибаускайте на заседание на Северноатлантическия съвет, което се проведе в рамките на чикагската среща на НАТО, предаде РИА Новости.

Балтийските страни не разполагат със свои самолети, годни за въздушно патрулиране, и затова от април 2004 г. – след присъединяването им към НАТО – охраната на въздушното пространство на ротационен принцип бе поета от самолети на други страни-членки на Алианса, които са базирани в литовското летище Зокняй. През 2009 г. НАТО взе решение за удължаване на мисията на въздушната полиция в балтийските страни до 2014 г. Литва, Латвия и Естония в продължение на няколко години се опитваха да получат удължаване на мисията до 2018 г. или придаването й на постоянен статут.

/ИА „Фокус”/

 
Русия се превъоръжава с балистични ракети „Ярс”
21.05.2012, 09:47

РС-24Руските Ракетни войски със стратегическо назначение (РВСН) започнаха подготовка за разгръщане на най-новите ракетни комплекси РС-24 „Ярс” (SS-X-29) в ракетните съединения в Иркутск, Новосибирск и Козелск, съобщи пред журналисти командващият РВСН генерал-лейтенант Сергей Каракаев, цитиран от РИА Новости.

„В бъдеще с ракетния комплекс „Ярс” се планира да бъдат превъоръжени още редица ракетни съединения”, уточни Каракаев.

Ракетният комплекс „Ярс” притежава междуконтинентален обсег (до 11 хиляди километра), оборудван е с разделяща се главна част с маневриращи блокове за индивидуално насочване към целта и притежава висока маневреност. – Още за РС-24

 
Иран и перспективите за нова война
21.05.2012, 09:30

Проблемът с Иран и ядрената му програма силно напомня “военната тревога” от началото на 2006 г., когато САЩ сякаш всеки момент щяха да нанесат въздушен ракетен удар по Ислямската република.

Наистина тогава не се стигна до директен сблъсък между “световния хегемон” и близкоизточния му антагонист; нещата се разминаха с война между техни alter ego, най-доверените съюзници на тези страни в Близкия изток - Израел и ливанската организация Хизбула........ Прочети още

 
Армията закъсва за офицери
21.05.2012, 09:23

Няма интерес към офицерските длъжности в Българската армия. Това е една от тревожните констатации в Доклада за резултатите от дейността на Министерството на отбраната през първото тримесечие на тази година.

Заети са едва 64 процента от обявените през януари, февруари и март 118 вакантни места за офицери.

Продължава и тенденцията за напускане на армията. За същия този период са освободени 165 военнослужещи. От тях по собствено желание – 113, а без придобито право на пенсия – 47 военнослужещи?!..... Прочети още

 
Руските войски за въздушно-космическа отбрана са завършили употребата на ракети от типа 'Съюз-У'
21.05.2012, 09:18

На 17 май 2012 г от космодрума Плесецк е проведен заключителен старт на ракета носител 'Съюз-У' с военен спътник на борда, съобщава Интерфакс.

Първият старт на 'Съюз-У' е проведен от космодрума Плесецк на 18 май 1973 г. От тогава, от района на северният космодрум са проведени 434 старта , в рамките на които на орбита са изведени около 430 космически апарати с различно предназначение.

На смяна на 'Съюз-У' идват ракети от среден клас от ново поколение - 'Съюз-2' и 'Ангара'. В семейството на ракетите 'Ангара', освен средния клас, влизат и леки и тежки ракети, способни да извеждат на орбита практически целият спектър космически апарати в интерес на руското министерство на отбраната. Серийното производство на ракети 'Ангара' ще започне през 2013-2014 г.

/Space News/

 
Международна конференция на началниците на военноморските академии
21.05.2012, 09:05

От 15 до 17 май 2012 г. началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, капитан І ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров участва в работата на 18-та Международна конференция на началниците на военноморските академии.

Домакин на конференцията беше Кралската военноморска академия на Норвегия в гр. Берген. В конференцията участваха началниците на 16 военноморски академии от Европа и на Военноморската академия на САЩ в Анаполис.

На конференцията са обсъдени важни въпроси на сътрудничество между военните академии в областта на подготовката на офицерски кадри и научните изследвания.

/Maritime.bg/

 
ВВС на САЩ нямат интерес към F-35B
21.05.2012, 09:00

F-35ВВС на САЩ няма да купува F-35B и няма да го използва за замяна на сега наличните щурмови самолети А-10С. Това заяви командващия генерал Нортан Шварц, цитиран от Flightglobal.

До скоро ВВС на САЩ разглеждаха възможността да използват варианта на JSF със скъсено излитане и вертикално кацане F-35B за заместник на щурмовика A-10 Warthog. Последните изследвания на ВВС на САЩ, обаче са показали, че F-35B не може да изпълнява достатъчно бойни полети на ден и следователно не отговаря на изискванията.

Според коментари на запознати с проекта, F-35B може да изпълнява повече бойни полета дневно в сравнение с F-35A/C. Вертикално кацащият вариант е способен на четири бойни полета дневно, докато другите два варианта на JSF изпълняват до три. Поради това отказа на ВВС от F-35B може да се корени в друг фактор, който за сега не е известен. – Още за F-35

/Аеро/

 
САЩ: Китайският изтребител J-20 ще е на въоръжение през 2018
21.05.2012, 08:36

J-20Според годишния доклад на Пентагона китайският изтребител пето поколение J-20 ще е приет на въоръжение в началото на 2018 година. Според Дейвид Хелви (David Helvey), помощник министър на отбраната за Източна Азия, J-20 е все още във „фазата на прототиповете и ние бихме искали да можем да продължим да следим развитието му, за да разберем за точно какви задачи ще се използва”.

Според доклада J-20 отразява амбициите на Китай да произведе ‘стелт’ изтребител със съвременна електроника и ново поколение двигатели. Пентагонът смята, че J-20 ще е в оперативна готовност не по-рано от 2018 година – това означава да има достатъчен брой самолети, съответното въоръжение и обучени екипажи за изпълнение на реални бойни мисии. – Още за J-20

/Pan.bg/

 
Американският посланик в Израел: При необходимост САЩ са готови да нападнат Иран
21.05.2012, 08:32

САЩ са готови да нанесат удар на Иран, за да предотвратят възможността Иран да се сдобие с ядрено оръжие, ако международният натиск се окаже неуспешен. Това е завил американският посланик в Израел Дейниъл Шапиро (Daniel Shapiro). До сега няколкократно изразеното становище на администрацията на Обама бе, че всички „опции за решаване на въпроса с ядрената заплаха от страна на Иран са поставени на масата”. За това коментарите на Шапиро е стъпка напред в дискутирането на военните приготовления за възможност. „За предпочитане е този въпрос да се реши чрез методите на дипломацията и с използване на натиск, отколкото с военна сила. Но това не означава, че последната спомената опция не е напълно налична. Тя не е само, че е налична, тя е готова за използване. Извършено е необходимото планиране, за да е сигурно, че е готова”, заявява американския посланик в Израел пред представители на Bar Association в Тел Авив. Той отказа да коментира появилите се съобщения по израелските телевизионни канали и радио, но добави: „Ние вярваме, че все още има време, не неограничено време – на практика това е малък период, през който ние все още може да използваме дипломацията за постигане на нашите цели. Но на определен етап, ние трябва да решим дали дипломацията ще има успех. Ние искаме да й осигурим всички шансове да успее”.

Израел и САЩ са на едно мнение, че Иран работи за създаване на ядрена бомба, но не достигнал до „преломната’ фаза на разработване, към която бързо се доближава и след

Миналият месец премиер министърът на Израел Нетаняху бе заявил, че „Иран упорито работи за създаването на атомни оръжия, за да може да унищожи Израел”. Той, както и много други високопоставени лица от военното и политическо ръководство на страната, отдавна предупреждават, че Израел ще нанесе военен удар срещу Иран, ако стане ясно, че дипломатическият натиск и санкции нямат ефект. В резултат последваха сурови международни санкции срещу Иран, които имат унищожителен ефект върху иранската икономика.

Независимо, че има индикации, че Иран може да направи отстъпки по време на преговорите с Международната агенция по атомна енергия , няма доказателства, че досегашният международен натиск има ефект върху неговата ядрената програма.

Иран твърди отдавна, че използва ядрената си програма само за мирни цели – обогатява урана до 3.5% за нуждите на атомната енергетика и до 20% за медицински изотопи в Техеранския изследователски реактор. Според експертите технологията да се премине от 20% на 90% обогатяване (за ядрените оръжия) е сравнително лесен процес.

/Pan.bg/

 
И Военната полиция с нов класификатор от 1 юли
21.05.2012, 08:25

С постановление правителството прие нов Класификатор на длъжностите на военнослужещите в служба „Военна полиция”. Той влиза в сила от 1 юли т.г. Старият класификатор е от 2009 г.

С друго постановление Министерският съвет промени Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. То също влиза в сила от 1 юли т.г.

/Otbrana.com/

 
Перспективите на производството на военна авиационна техника за износ и за Военновъздушните сили на Русия
21.05.2012, 00:33

Su-34В рамките на кръглата маса, посветена на състоянието, превъоръжаването и перспективите на Военновъздушните сили (ВВС) на Русия, е представен докладът на Константин Макиенко, заместник ръководител на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите, за перспективите на производството на военната авиационна техника за износ и за ВВС на Русия.

Основна тенденция през близкото десетилетие ще стане преориентирането на авиационната промишленост от външния към вътрешния пазар. Според Макиенко, това е свързано с радикалното увеличаване на обемите на закупуваната авиационна техника за ВВС на Русия, и с едновременно очакваното падане на външното търсене.

Падането на износа ще бъде свързано, преди всичко, със спирането на покупките от страна на Китай и Индия. Търсенето в други страни на Юго-Източна Азия ще е доста далеч от грандиозните китайски и индийски контракти от втората половина на 90-те – началото 2000-те години.

В същото време, в случай на ускоряване на проекта Ил-476, е възможно второ идване на Русия на китайския пазар. Ако този проект през близките 2 – 3 години демонстрира добра динамика, ще има надежда за реанимиране на контракта от 2005 година за закупуване на 38 Ил-76/78, който не беше реализиран по финансови и производствени причини.

Падането на външното търсене ще бъде компенсирано с покупки от интерес на Военновъздушните сили и Военноморските сили на Русия. През последните месеци вече са сключени контракти за закупуване на 92 фронтови бомбардировача Су-34, 24 корабни палубни МиГ-29К, 30 многоцелеви изтребителя Су-30СМ. Общо до 2020 година се предвижда купуването на близо 600 самолета за тактическата авиация.

При тези условия, принципен момент става изработването на дългосрочна стратегия за развитие на авиационната промишленост за периода след 2020 година, когато приключи действието на сегашната програма за закупуване на оръжия. До тогава Русия гарантирано ще има само два конкурентноспособни продукта с добра комерческа перспектива: тежкия изтребител Т-50 и семейството учебно-тренировъчни, учебно-бойни и леки бойни самолети на базата на Як-130. Както се предполага, развитието на руската авиационна промишленост ще зависи от способността да се решат през близките години двете основни задачи: да се създаде конкурентоспособен (за периода след 2020 година) продукт в сегмента комерческа авиация и относително прост и евтин боен авиационен комплекс, условно казано, „лек” изтребител, способен да състави ефикасна конкуренция на F-35.

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Андерс Фог Расмусен заяви, че няма да има бързане за излизане от Афганистан на ИСАФ
21.05.2012, 00:22

Андерс Фог Расмусен Андерс Фог Расмусен заяви, че няма да има бързане за излизане от Афганистан на Международните стабилизиращи сили в Афганистан (ИСАФ), предава Ен Би Си Чикаго.

САЩ и НАТО заявиха в неделя, че международната коалиция в Афганистан ще остане единна въпреки плановете на новия френски президент Франсоа Оланд да изтегли по-рано силите на Франция.

„Ще останем ангажирани, докато не видим успешен край”, заяви Расмусен.

Лидерите на НАТО проведоха среща в неделя за изготвяне на план за изтегляне от Афганистан.

/ИА „Фокус”/

 

 
8 самолета, 12 хеликоптера и 1 кораб ще подсигуряват старта на „Съюз”
12.05.2012, 15:27

Безопасността на старта на космическия кораб „Съюз ТМА-04М”, който ще се отправи в орбита от космодрума Байконур сутринта на 15 май, ще бъде осигурена от 8 самолета, 12 хеликоптера и спасителния кораб „Машук”, който се намира в Японско море, съобщава Росавиация.

Системите за аварийно спасяване на руските кораби „Съюз” осигуряват спасяване на екипажа във всеки участък на полета - от момента на отделянето на ракетата-носител от стартовата установка до самото излизане в орбита. За тази цел самолети и хеликоптери са разположени на 11 летища.

На борда на „Съюз” ще бъдат космонавтите от Роскосмос Генадий Падалка и Сергей Ревин, а също и астронавтът от НАСА Джоузеф Акаба. – Още Космос

 
Супер скандал, според в-к "Галерия": Външният министър Николай Младенов продава оръжие на кюрди
12.05.2012, 11:33

Николай Младенов Външният министър Николай Младенов си навлякъл гнева на няколко чужди посолства заради крайно съмнителна оръжейна сделка. Това твърдят източници на в-к „Галерия”, в публикация в бр. 19 /135/ от 10-16 май 2012 г. на изданието. Автор на статията е Атанас Тодоров. Според него оръжието е продадено през 2010 г.

Става дума за износ на боеприпаси и забранени от НАТО мини за кюрди в Ирак на стойност 34 млн. долара, като комисионата за политическите покровители е 30% (!). Според служители на Младенов сделката е била подготвяна, докато той все още е бил военен министър (т.е. през втората половина на 2009 и началото на 2010 г.).

За основен двигател по нея се сочи Валери Рачев. Рачев е извънреден и пълномощен посланик на България в Ирак, назначен от президента Първанов през 2005 г. В момента Рачев е и посланик в Ирак, и началник на политическия кабинет на Николай Младенов в София.

Авторът Атанас Тодоров, посочва че за осъществяването на сделката в комисията по експортен контрол към министерството на икономиката е внесен нерегламентирано фалшив сертификат за краен потребител. Депутатът от БСП Петър Курумбашев на два пъти поставя актуален въпрос в Народното събрание - съответно на 9 декември 2011 г. и 26 януари 2012 г., относно фалшивия сертификат. И в двата случая тогавашния министър на икономиката Трайчо Трайков (на когото е подчинена комисията по експортен контрол) избягва директния отговор. Към момента е в ход усилена кампания за потулване на цялата история, но това не остава незабелязано от чуждестранните дипломати в България.

/Pan.bg/

 
ВВС на Южна Корея и Перу ще подпишат договор за закупуване на учебни самолети КТ-1
12.05.2012, 11:30

В началото на следващия месец ВВС на Южна Корея и Перу ще подпишат договор за закупуване на леките учебно-бойни самолети КТ-1.

В договора ще бъде записано, че KAI продава 20 самолета за общата ума от 200 млн.долара. Това е 3-ият експортен договор на южнокорейската компания за KT-1, като по-рано бяха подписани контракти с ВВС на Индонезия и ВВС на Турция.

Според информация от правителството на азиатската държава Перу иска 10 учебно-тренировъчни КТ-1 и 10 бойни КА-1.

В договорът е записано, че Южна Корея ще достави само първите 2 самолета, а останалите ще бъдат сглобени на територията на Перу.

/Pan.bg/

 
Танкистите влизат в Червената книга на изчезващите видове
12.05.2012, 09:28

Сливен остава гарнизон, като центърът за подготовка на танкови подразделения ще се трансформира в Център за подготовка на специалисти", каза министърът на отбраната Аню Ангелов пред журналисти при посещението си в Сливен, където проведе среща с военнослужещите от гарнизона.

Министър Ангелов разясни, че предстои намаляване на личния състав с 262-ма военнослужещи и 46 цивилни служители, което представлява около 30% от щатния състав на центъра. Той увери, че тези военни, които желаят да продължат службата си в Българската армия, ще имат възможност да кандидатстват за 1800 вакантни места във военните формирования на оставащите две бригади.

Това означава  нови места в Ямбол, Казанлък, Стара Загора, Карлово и в други гарнизони", допълни  Ангелов.

На въпрос за бъдещето на Военната болница в Сливен, министър Ангелов посочи, че по искане на местната общественост тя ще бъде запазена. Част от района ще бъде апортирана заедно с медицинското оборудване в едно търговско дружество с принципал държавата и то ще запази текущата си дейност, така че гражданите на Сливен да могат да използват капацитета на тази болница.

Министерството на отбраната ще сключи договор с това търговско дружество за медицинското осигуряване на военнослужещите в гарнизона. Останалата част ще бъде предложена за продажба, като има планове за инвестиции за изграждането на дом за възрастни хора.

По отношение на учебен полигон Ново село, министър Ангелов каза, че строителството на съоръженията ще завърши до края на тази година и обектът ще бъде официално открит. Той допълни, че сега предстои изграждането на водопровод, за което правителството взе решение, който ще захранва не само полигона, но и община Сунгурларе и съседните села.

По-рано днес министър Ангелов направи инспекция на жилищните сгради, фитнес-залата, медицинския център, столовата и останалите съоръжения на новия обект на полигона и посети базата за ремонт на въоръжение и техника. В нея се ремонтират танковете „Майбах", предвидени за музейни експонати.

В Центъра за подготовка на танкови подразделения министър Ангелов се срещна с командирите на двете военни формирования, които му изнесоха брифинги за структурите, задачите и дейността им. На срещите присъстваха началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.

Министър Ангелов проведе срещи с кмета на Сливен Кольо Милев и с областния управител Марин Кавръков, на които бяха обсъдени въпроси от значение за военнослужещите в Сливен, както и бъдещето на освободени войскови имоти.

Необходим коментар: 

И танкистите влизат в Червената книга на българската армия. Някогашният железен юмрук на войската  сега е сведен  само до няколко подразделения с осемдесет танка. Преди години бях написал материала «танкисти без броня» по друг случай. Днес наистина се оказва, че няма кой да защити танкистите и танковете им. Генерал Ганчо Денев вече е забравена история. Генерал Иван Добрев направи каквото можа, но и той е в резерва. Генерал-лейтенант Галимир Пехливанов е «на заточения» в Брюксел и едва ли са търсили неговото мнение. Няма началници танкисти, няма кой да ги защити. Сто процента след една петилетка няма да има въобще генерал завършили танков профил. То и  училището танкистите са редки птици, пък и никой не ще да става такъв.

Танкистите си нямат лоби в големите щабове. Американците им взеха директрисите на полигон Ново село. Аню Ангелов ги реже като филия./началниците мълчат, а после военният министър ще каже, че такава е била пехотинската военна експертиза/. Не ги искат в батальонните бойни групи. Рядко вземат някое взводче за миротворец. Ясно е като бял ден – държавата и военното ръководство не разчита на този род войска нито за мисии в чужбина, нито за защита на родината. Все още се сещат за тях, когато природата напомни за себе си, при бедствия и аварии. Това е. Славните танкисти влязоха в Червената книга та изчезващите видове. Излизането оттам ще е само при война. Не дай си боже!

/Otbrana.com, Красен Бучков/

 
Австралия избра C-27J
12.05.2012, 07:35

C-27J Spartan Кралските австралийски ВВС избраха Alenia C-27J Spartan за нов тактически транспортен самолет. Сделката ще бъде на стойност от около $1,4 млрд. и е за общо 10 машини.

Продажбата ще се осъществи по механизма за чуждестранни военни продажби (FMS) на правителството на САЩ. По този начин Австралия всъщност купува самолетите от САЩ, които играят роля на посредник, а главен под изпълнител ще е американската компания L-3 Communications (те сглобяваха C-27J за американската армия).

Според австралийското министерство на отбраната изборът е направен на база по-високите летателни характеристики (далечина на полет, скорост, полезен товар, необходима ПИК) на фона на основния конкурент Airbus Military C-295. Освен това между C-27J и експлоатирания в момента от Aвстралия C-130J Super Hercules има редица еднакви системи и агрегати (двигатели, авионика, система за товарене), което позволява намаляване цената на експлоатацията.  Не е за пренебрегване и факта, че C-27J може да бъде експлоатиран от над 1900 летателни площадки в Австралия, като C-130J има достъп до само 500 от тях.

C-27J Spartan замества на австралийска служба ветерана de Havilland Canada DHC-4 Caribou, който бе свален от въоръжение през 2009 г. Първият Spartan ще бъде доставен през 2015 г., а достигането до първоначално ниво на бойна готовност се планира за следващата година. Австралия става деветия клиент на C-27J Spartan, след Италия, Гърция, България, САЩ, Румъния, Литва, Мароко и Мексико. – Още за C-27J Spartan

/Аеро/

 
Индия взима PC-7
12.05.2012, 07:30

Pilatus PC-7 Mk.II. След близо година забавяне, индийското правителство най-накрая одобри сделката за покупката на 75 турбовитлови учебно-тренировъчни самолети Pilatus PC-7 Mk.II. Първият самолет трябва да бъде доставен 15 месеца след подписването на договора.

PC-7 Mk.II бе избран през юни 2011 г. след конкурс с участието на PZL-130 Orlik, Alenia Aermacchi M-311, Embraer EMB-314 Super Tucano, Grob G120TP, KAI KT-1 и Raytheon T-6 Texan. Подписването на договора с победителя бе забавено поради разследвания около честността на процедураат.

Първите 24 PC-7 Mk.II за индийските ВВС трябва да бъдат достaвени не по-късно от две години след подписването на договора. Общо в Швейцария трябва да се построят 75 самолета от този тип. След това, с отделно споразумение трябва да се договори лицензното производство на още 108 самолета от HAL в Индия.

PC-7 Mk.II е междинен вариант между PC-7 и PC-9. Използва фюзелажа и основната част от авиониката на PC-9, но е снабден с крилото на PC-7 и по-слаб двигател. След представянето си през 1994 г. моделът е продаден на Бруней, Малайзия и Южна Африка. – Още за PC-7

/Аеро/

 
Първи полет на AW169
12.05.2012, 07:26

AW169На 10 май италианският производител AgustaWestland отбеляза първият полет на новия вертолет от 4-тонен клас AW169. Той е изпълнен в централата на компанията в Касчина Коста, северно от Милано.

След 25-минутният полет шеф пилот.изпитателят на компанията Джузепе ло Коко отбеляза, че машината се е държала както е очаквано при проверка на общата управляемост и работата на базовите системи.

Първият прототип AC1, носещ италианска гражданска регистрация I-EASF ще бъде последван от още два по-късно тази година, а през 2013 г. ще полети и четвърти AW169. В конструкцията на машината има много нововъведения, като например режим APU (спомагателна силова установка) в двигателя и тъчскрийн-дипсплеи в пилотската кабина. AW169 е третата и най-малка машина от фамилната линия на AW139 (6,8 тона), в която влиза и 8-тонният AW189.

До момента за AW169 има 50 поръчки.

/Аеро/

 

 
САЩ с нов подход към разширяването на НАТО
11.05.2012, 21:55

Редица страни-членки на НАТО са скептични относно разширяването на алианса, но САЩ смятат, че вратите му "остават отворени за демократичните страни в Европа", заяви помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Филип Гордън по време на изслушване в Сената в четвъртък, предаде ИТАР-ТАСС.

Като "единствена причина" за това, че на предстоящата среща на върха на 20 и 21 май в Чикаго няма да се разглежда въпросът за присъединяването на която и да е страна, Гордън посочва факта, че "всеки случай трябва да се разглежда поотделно". "Ще бъда честен: не всички членки на НАТО гледат с ентусиазъм на процеса на разширяване на алианса. Така че понякога е необходимо време за решаване на проблемите", заяви американският дипломат. Според него Босна и Херцеговина, Грузия, Македония и Черна гора тясно си сътрудничат с НАТО, за да отговорят на критериите за членство в алианса.

Припомняме, че американският президент Барак Обама и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обсъдиха програмата на предстоящата среща и се съгласиха, че вниманието трябва да се фокусира върху три основни теми: ситуацията в Афганистан, развитието на отбранителните способности и разширяването на партньорството в рамките на алианса. В частност се очаква да бъде отчетен напредъкът в развитието на системата за противоракетната отбрана.

/в-к „Дума”/

 
Русия ще продаде на Индонезия 37 БМП-3Ф
11.05.2012, 21:10

БМП-3ФМинистерството на отбраната на Индонезия и руската компания "Рособоронекспорт" подписаха контракт за доставка на 37 руски бойни машини на пехотата (БМП-3Ф) на стойност 114 милиона долара, съобщи ръководителят на Агенцията за отбранителни покупки на армията на Индонезия генерал-майор Едиван Прабово.

В ценната на контракта са включени системите за въоръжение и обслужване на БМП, каза генералът. Първите машини се очаква да пристигнат през юли 2013 година. Машините са предназначени за Корпуса морска пехота на страната.

Съответните преговори започнаха през октомври  миналата година.

През 2008 година Индонезия вече закупи 17 такива машини. – Още за БМП-3Ф

 
Изтребител „Мираж 5” на пакистанките ВВС се е разбил край Карачи
11.05.2012, 20:26

Изтребител „Мираж 5” Изтребител „Мираж 5” на военновъздушните сили на Пакистан се е разбил днес в провинция Белуджистан. Съобщението на ВВС на ислямската република за инцидента е публикувано в електронното издание на вестник “Експрес трибюн”.

По данни на военните, изтребителят е извършвал редовен тренировъчен полет.

Катастрофата е станала скоро след излитането от авиобаза „Масрур” в град Карачи. Пилотът е успял да катапултира.

/ИА „Фокус”/

 
Българските ВВС винаги са необходими на обществото!
11.05.2012, 20:14

 

 

Интервю с бригаден генерал Златко Златев, командир на авиобаза Крумово, пред сп.“Клуб КРИЛЕ“.

 
Пилот от италианските ВВС достигна нальот от 1000 часа на EF2000
11.05.2012, 20:08

Подполковник Даниел Л. от ВВС на Италия стана първия пилот на Typhoon който достигна впечатляващите 1000 летателни часа на този тип самолет. Резултатът бе постигнат по времена тренировъчен полет за Ер полисинг в небето над провинция Тоскана.

Пилотът служи в 4-то авиокрило базирано в авиобаза "Гроссето", където е началник на служба "Авиационна безопасност". Голямата част от кариерата му е като инструктор в 20-та група за оперативно приучване (20th OCU Group - Operational Conversion Unit) отговорна за приучването на пилотите на Eurofighter EF 2000, както за 4-то авиокрило, така и за целите италианските ВВС.

"20-та група има в състава си първокласни пилоти идващи от различни ескадрили." заяви командирът на 4-то авиокрило полковник Микеле Морели. "Инструкторите в нея се избират на база на безупречна професионална характеристика и умения, лични качества, фундаментални познания и способност дасе споделят знанията с други пилоти за се гарантира че обучаващите се за Eurofighter пилоти ще получат бърза оперативна квалификация за пилотират този модерен многофункционален изтребител".

Два типа тренировъчни курсове се провеждат всяка година в авиобаза "Гроссето". Първият е "пълен" курс, който продължава 9 месеца и е разделен на 2 фази. Едната е теоретичен курс за самолетните системи, както и първата фаза на базови упражнения на симулатор. Втората фаза включва реални полети на обучаваните пилоти заедно с полети на симулатор с постепенно нарастваща сложност.

Вторият курс в "Гроссето" е "съкратен" курс за приучване на пилотите които идват от ескадрилата въоръжена с F-16 или от други бойни самолети и продължава 3 месеца.

/ Д. Ставрев, сп."Клуб КРИЛЕ"/

 
Франция е разочарована от британския избор на изтребители за бъдещи самолетоносачи
11.05.2012, 16:20

френски изтребител „Рафал” Франция обяви, че е разочарована от британското решение да промени избора си на изтребители за бъдещите самолетоносачи, в резултат на което френските военни самолети вече няма да могат да използват корабите, предаде АФП.

„Този избор заплашва да ограничи нашето военноморско сътрудничество, за което ние съжаляваме”, каза говорителят на външното министерство Бернар Валеро, визирайки изборът на Великобритания, с цел спестяване на средства, на система за изстрелване на изтребители базирана за американския F-35 вместо стандартното оборудване. „Ние искаме да вярваме, че това решение, за което британското правителство казва, че е по финансови причини, няма да навреди на нашето сътрудничество”, допълни той.

Лондон потвърди вчера, че е променил решението си кой модел на F-35 да закупи за своите нови самолетоносачи, заради допълнителните разходи около приспособяването на изстрелващия катапулт и спирачния механизъм на корабите. Допълнителното оборудване е нужно за френските самолети „Рафал”, които според споразумението от 2010 г. също трябва да ползват тези самолетоносачи. Но не е нужно за изтребителите F-35В, който Великобритания реши да използва, за разлика от стандартните F-35C.

Промяната може да доведе до проблеми вътре в британското коалиционно правителство, а е и неловко начало на британските отношения с новия френски президент Франсоа Оланд.

/ИА „Фокус”/

 
Ротата Военна полиция ще встъпи в дежурство по осигуряване на Резерв на силите на операция „Алтеа”
11.05.2012, 16:07

„Нашата рота Военна полиция, която сега ще получи сертификат, трябва да бъде готова от 1 септември да встъпи в дежурство по осигуряване на Резерв на силите на операция „Алтеа“ в Босна и Херцеговина“, каза министърът на отбраната Аню Ангелов на ВИП деня на съвместното българо-американско учение „Отвъд хоризонта – 2012“. „Те ще бъдат в 15-часова готовност да се развърнат до 5-6 денонощия в района на Сараево“, допълни министър Ангелов и припомни, че предстои да бъде изтеглена българската рота, която изпълнява задачи по охрана на Щаба на ЕЮФОР в Сараево. Министърът на отбраната посочи, че учението показва още веднъж доброто взаимодействие между Национална полиция и Военна полиция и изрази благодарност към военнослужещите от Националната гвардия на щата Тенеси, САЩ.

Подготовката по време на учението „Отвъд хоризонта 2012“ е насочена към повишаване на уменията на военнополицейските сили в операция по ликвидиране на последствията от бедствия и аварии, както и към подобряване на взаимодействието между служба „Военна полиция” и Главна дирекция „Охранителна полиция” – МВР.

По време на ВИП деня бяха демонстрирани oсигуряване и гарантиране на реда и сигурността в зоната за отговорност; oрганизиране на временни контролно-пропускателни пунктове; патрулиране; действия при задържане на лица; оперативно-издирвателни мероприятия; претърсване на водоем от водолази; охрана и ескорт на модулна група за унищожаване на открити, невзривени боеприпаси; контрол на масови безредици.

В учението, което се провежда от 7 до 18 май, участват 120 военнослужещи от служба „Военна полиция”, от които 5 леководолаза, 30 военнослужещи от Центъра за подготовка на танкови подразделения – Сливен, 10 военни полицая от Националната гвардия на щата Тенеси, ръководени от майор Зикграф, както и 35 служители от дирекция „Специализирани полицейски сили” към Главна дирекция „Охранителна полиция” – МВР, с ръководител комисар Михаил Златанов. По време на учението се използват 30 единици автомобилна техника, от които 20 автомобила с повишена проходимост и повишено ниво на балистична защита „Пустинна котка” и едно водометно оръдие. Ръководител на учението е полковник Костадин Стойчев от Служба „Военна полиция”.

В следващите шест дни подготовката на военнослужещите от рота Военна полиция ще продължи, след което ще бъде дадена оценка на нейната бойна готовност по стандартите на НАТО (CREVAL). Наблюдател от страна на НАТО е подполковник Себастиен Дордхайн

На ВИП деня на българо-американското учение „Отвъд хоризонта – 2012“ присъстваха още посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Джеймс Уорлик, заместник-министрите на отбраната Августина Цветкова и Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, Главният комисар Калин Георгиев, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, директорът на служба „Военна полиция“ бригаден генерал Данчо Дяков, комодор Георги Фиданов, съветник на президента, представители на местната изпълнителна власт.

По-късно днес министър Ангеловпосети Центъра за подготовка на танкови подразделения и базата за ремонт на въоръжение и техника – Сливен исе срещне с военнослужещи. По време на посещението в региона той разговаря с областния управител Марин Кавръков и кмета на град Сливен бригаден генерал от резерва Кольо Милев.

/Пресцентър на МО/

 
Да опазим военното разузнаване от партизанщината
11.05.2012, 16:03

Не бива да се подценяват опитите за превръщане на Служба “Военна информация” в орган за вътрешно-партийна употреба. В последните седмици на обществени форуми отново се обсъжда бъдещето на разузнавателната общност на българската държава. За съжаление отново основна тема е мястото на специалните служби в държавната йерархия, а не тяхната ефективност в интерес на държавните интереси на България. Говори се, че най-важното е на кой трябва да са подчинени, кой да определя и назначава началниците им, кой ще ползва информацията, добита от тях. Очевидно е, че прикритото желание е тази информация да се използва във вътрешнополитически план и дори във вътрешнопартиен. Едва ли трябва да се убеждаваме колко са вредни и опасни за държавния интерес порази спорове и тенденции за стабилността на най-държавните институции, за “имунната система” на държавния организъм.

Нека припомним отново някои основни, общовалидни за всяка суверенна държава характеристики на военното разузнаване, чието нарушаване и грубо изменение е посегателство и върху държавния суверенитет.......... Прочети още

 
Личният състав на военно формирование 44200 – Стара Загора изпрати своя командир
11.05.2012, 15:38

Тържествен ритуал по сдаване и приемане на длъжността „Командир на военно формирование 44200” се проведе на 10 май  във военното формирование.  

Подполковник Тихомир Тошев, който до днес изпълняваше тази длъжност се сбогува с личния състав и премина в резерва на Българската армия.

На мероприятието присъстваха командирът на 55 инженерен полк полковник Иван Стоянов, от състава на който е военно формирование 44200 и военнослужещи и цивилни служители от формированието.

Длъжността командир на военно формирование 44200 временно ще се изпълнява от заместник – командира на военното формирование – майор Красимир Манолов.

/landforce.mod.bg/

 
Заключителна планираща конференция за военноморското учение с международно участие „Бриз 2012” се проведе в Бургас
11.05.2012, 13:14

Заключителната планираща конференция за военноморското учение с международно участие „Бриз 2012” се проведе на 10 и 11 май в Гарнизонен военен клуб – Бургас.

В конференцията участваха офицери от Командването на Военноморските сили и военноморска база Бургас, представители на ВМС на САЩ, Италия и Турция, както и на държавни и неправителствени ведомства и организации, които ще се включат в учението.

Началникът на Щаба в Командването на ВМС капитан I ранг Коста Андреев и командирът на военноморска база Бургас комодор Митко Петев откриха планиращата конференция, на която бяха дискутирани въпроси от плана за провеждане на предстоящото учение, както и участващите сили и средства от българските и чуждестранни военноморски сили.

/МО/

 
Законът за резерва- формален и объркан
11.05.2012, 09:55

Приетият през февруари т.г. Закон за резерва бе посрещнат с неописуем медиен ентусиазъм, неоправдан оптимизъм и прибързани хвалебствия. Необяснимо, защото в него не e налице необходимата конкретика, забелязват се сериозни празноти, свързани с многостепенното структуриране, изграждане, подготовка и използване на резерва на Българската армия (БА). Въпрос, отдавна решен в натовските армии. В стари и утвърдени понятия като „резерв” и „запас” се влага ново, различно и объркващо експертите и гражданите съдържание. Налице е необяснимо отстъпление от постановки, заложени в Бялата книга за отбраната, приета от 41-то НС на 28.10.2010 г. Вярно е, че смехотворните текстове за т.нар. „териториален резерв”, натоварен изцяло с функции на МВР и създаващ предпоставки за изграждане на „частни армии” на областните управители и кметовете, бяха изтеглени от вносителя. Но така бе нарушено предишно решение на законодателя – нещо недопустимо за парламентарна държава, каквато е нашата. Впрочем, целта бе да се неглижира и игнорира експертната идея за изграждане на Национална гвардия.

Законът по същество въвежда две категории военна отчетност и задължения - „доброволен резерв” и „задължителен запас” и би следвало да се нарече „Закон за резерва и запаса”. Пределната възраст за служба в резерва за офицери е 60 години, а за запаса е 63 години. По този нелогичен начин мотивираните доброволци резервисти ще служат по-малко от задължените запасни. Не се дава възможност на младежите да изпълняват доброволно наборна военна служба с последващи задължения за служба в резерва. Не се предвижда възстановяване на Школите за запасни офицери за младежите с висше образование, което ще затрудни окомплектоването с младши офицери на военновременните части и подразделения. Бившите кадрови и наборни военнослужещи не се разграничават като различни категории запасни чинове и задълженията им като военноотчетни лица се приравняват. Това е сериозен законодателен пропуск в условията на отменената още през 2007 г. задължителна наборна военна служба. Създава се правно несъответствие и очевидна неравнопоставеност между българските граждани. В този смисъл службата в запаса на бившите наборни военнослужещи следва да се разглежда като правна възможност за доброволно изпълнение, а не като задължение.

Част от текстовете (чл. 56 и чл. 57, в раздел VІ „Подготовка на резервистите”), касаят дейността на Министерството на образованието, младежта и науката, поради което следва да се извадят от Закона за резерва и да се вкарат в законите за средното и висшето образование. Заложените в закона по пет часа „знания за защита на Отечеството” в часовете на класа за девети и десети клас представляват формален, повърхностен и неефективен подход за усвояване на знания, умения и навици, свързани с отбраната на страната. Всичко това оставя усещането за надделяване на политическия популизъм и липса на достатъчен експертен капацитет на една авторитетна институция, каквато е Министерството на отбраната.

/в-к "Република", майор от резерва  Манол Тенчев, експерт по национална сигурност и отбрана/

 
САЩ: успешно изпитание на нова ракета-прехващач
11.05.2012, 09:52

За това съобщава представител на агенцията за противоракетна отбрана на САЩ (MDA). Според него, ракета-прехващач SM-3  Block 1B, изстреляна от борда на ракетния крайцер Lake Erie, е открила и унищожила учебната цел, стартирала от полигон в Хаваите.

Корабите, оборудвани с информационно-бойната система Aegis, трябва да станат един от основните компоненти на създаваните регионални системи за ПРО в Европа, Близкия изток и Азиатско-Тихоокеанския регион. Русия съответно се безпокои, че ПРО на САЩ заплашва нейната национална сигурност.

 
Над 200 хиляди лева е дало МО за еднократни помощи през първите три месеца на годината
11.05.2012, 09:50

За посрещане на разходите си при болест, смърт, злополука и други 25 военнослужещи са получили като еднократни помощи от Министерството на отбраната  общо  98 700 лв. Това става ясно то Доклада за резултатите от дейността на МО през първото тримесечие на тази година. 21 цивилни служители са подпомогнати със 7 200 лв., 13 пенсионирани военнослужещи - с 6 420 лв., 320 военноинвалиди - с 56 560 лв., 138 военнопострадали, от които 52 с помощи за 10 740 лв. и 86 с еднократни целеви помощи за погребения в размер на 27 583 лв.,  6 ветерани от войните - с 580 лв. Общият размер на отпуснатите помощи  е  207 783 лв., което представлява 52% от бюджета за годината, се посочва в доклада. Също там се отбелязва, че продължава попълването на Централния регистър на военноинвалидите и военнопострадалите. Комисията по установяване качеството „военноинвалид и военнопострадал” е провела  две заседания, на които е разгледала 321 заявления. Издадени са 123 книжки на военноинвалид и военнопострадал, а на осем е отказано.

През изминалата година беше приета Наредба за условията и реда за материално подпомагане в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и  Българската армия. С нея се разшири кръгът на лицата, имащи право на материално подпомагане, с включване на ветераните от войните.

През 2011 г. на 12 заседания на Комисията по материално подпомагане бяха разгледани 1306 молби за отпускане на материална помощ, от които 1215 са удовлетворени. Бяха отпуснати помощи в общ размер на 408 380 лв. С еднократни помощи за посрещане на разходите при болест, смърт и злополуки бяха подпомогнати 817 военноинвалиди с 203 880 лв.,  19 пенсионирани военнослужещи с 8630лв., 38 военнослужещи с 31 110 лв., 39 цивилни служители с 34 540 лв., 20 ветерани от войните с 2 650 лв., 117 военнопострадали - с еднократни помощи на обща стойност 73 230 лв.

/Otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Индонезия няма да се откаже от закупуването на руски изтребители
11.05.2012, 09:40

Su-30MK2Катастрофата на пътническия самолет „Сухой Суперджет-100” руско производство в Индонезия няма да се отрази от плановете на Джакарта да получи шест руски изтребителя „Су-30МК2” в рамките на договора, подписан с „Рособоронекспорт”, заяви ръководителят на комисията на индонезийския парламент по въпросите на отбраната и външнополитическите въпроси Махфуз Сидик, цитиран от вестник „Джакарта пост”.

Договорът за доставката на шест изтребителя в Индонезия на стойност почти 500 милиона долара бе подписан през декември 2011 г. Русия планира да изпрати първите два изтребителя още през тази година. – Още за Су-30

/ИА „Фокус”/

 
Допускането на гейове в армията на САЩ не е променило духа й
11.05.2012, 08:51

Президентът Барак ОбамаСлед години на тревоги какво може да се случи, след като явни гейове бъдат допуснати в американската армия, Пентагонът съобщи вчера, че няма ефект върху състоянието на духа, готовността или сплотеността през осемте месеца след премахването на  забраната, съобщи Ройтерс.

Президентът Барак Обама, който в сряда стана първият американски президент, който публично подкрепи гей браковете, помогна за слагане на край  през септември на политиката "Не питай, не казвай", която забраняваше на открити хомосексуалисти да служат във въоръжените сили.

Политиката, въведена през 1993 г., позволяваше на гейове и лесбийки да служат в армията, само ако сексуалната им ориентация се пази в тайна. Много високопоставени членове на армията публично предупредиха, че отмяната на забраната може да доведе до подкопаване на морала, бойната готовност и сплотеността на военните части.

Министърът на отбраната Лион Панета обаче заяви, че представен му в сряда доклад е показал, че няма негативен ефект от премахването на забраната.

Заради политиката "Не питай, не казвай" над 14 500 американски военни бяха изхвърлени от армията от влизането й в сила през 1993 г., пише БТА.

 
49 години от първият пуск на тактическа ракета на наша територия
11.05.2012, 08:45

ТРК Луна-МВ утрото на 11 май 1963 г. Сунгуларската долина е в пълен покой. В 11 ч. обаче се случва историческото събитие. Ето какво си спомня полковник от запаса Стоян Балканджийски: „Натиснах двата бутона. Внезапен необичаен мощен гръм (трясък) разтърси земята. Огнена струя полеят към небето. Излетя първата ракета на територията на Народна република България. Спонтанно, непринудено мощна Ура!!! съпроводи полета на ракетата. На централната вишка всички заедно с Тодор Живков викаха Ура!!! В моята дългогодишна служба за първи път чувах такова Ура!!!”

След кратка пауза вертолетът коректировчик докладвал, че попадението е в целта. Ракетата се забила в земята, изкопала дълбок кладенец, изкъртила дървета и изхвърлила пръст в радиус на 200-300 м в Садовския балкан югоизточно от село Ичера.

По предложение на министъра на народната отбрана, утвърдено на място от първия държавен ръководител, командирът на дивизиона майор Стоян Маринов е произведен предсрочно в подполковник, а заместникът му по инженерно-ракетната част капитан Илия Илиев - в майор.

40 години това историческо събитие се знае от определен кръг хора. Едва след този период е разрешено да се проведе тържествено събрание в ГВК в Ямбол под мотото „40 години от първия ракетен пуск на 11 май 1963 г.”

Дивизионът, изстрелял ракетата е от Седма мотострелкова дивизия. Той е дислоциран в Бояново. – Още за 7 ордн

 

 
Амир Ешел пое командването на израелските ВВС
10.05.2012, 23:42

Генерал-майор Амир Ешел Генерал-майор Амир Ешел днес официално бе назначен за командващ на израелските ВВС на официална церемония в ГЩ в Тел Авив.

На церемонията са присъствали шефа на ГЩ генерал-лейтенант Бени Ганц, министърът на отбраната Ехуд Барак, офицери от ГЩ и техни роднини.

Амир Ешел сменя Идо Нехуштану, който по всяка вероятност ще премине в запаса след 37-години армейска служба.

52-годишният генерал досега ръководеше отдела за планиране на израелските въоръжени сили. – Още ВВС на Израел

 
В Русия: До 2020 г. системите за залпов огън „Торнадо” влизат на въоръжение
10.05.2012, 21:23

РСЗО Торнадо-ГДържавните изпитания на новата реактивна система за залпов огън "Торнадо-Г" ще завършат до края на май т.г., пише в. "Известия", като цитира източник от Министерството на отбраната на Русия. Контролните стрелби ще се провеждат на полигона Капустин Яр. След завършването на изпитанията новите комплекси до 2020 г. изцяло ще заменят в състава на Сухопътните войски остарелите РСЗО "Град", "Смерч" и "Ураган".

В момента на въоръжение в тези войски стоят около 600 системи за залпов огън. Голяма част от тях практически изцяло са изработили ресурса. На въоръжение ще постъпят три варианта РСЗО "Торнадо": "Торнадо-Г" със стволове за реактивни боеприпаси с калибър 122 милиметра, "Торнадо-У" с калибър 220 милиметра и "Торнадо-С" с калибър 300 милиметра. Те са способни да използват при стрелба боеприпаси за системите "Град", "Ураган" и "Смерч" съответно. РСЗО могат да използват и новите реактивни снаряди с 2,5 пъти по-голяма далекобойност. Снарядите ще бъдат снабдени с разузнавателно оборудване или нова бойна част. В частност, боеприпасите ще могат да зависват над бойното поле и да се използват в качеството на целеуказатели. Освен това при тях ще бъде реализирана и възможността за управляемо насочване. В перспектива, както се очаква, "Торнадо" ще могат да запускат крилати и балистични ракети. Новата реактивна система е създадена на модулен принцип. Това означава, че "Торнадо-Г" при необходимост бързо може да бъде модифициран в "Торнадо-С" или "Торнадо-У". "Торнадо-Г" е снабден с два блока по 15 ствола всеки, а "Торнадо-С" с два шестстволни блока.

Пусковите установки са базирани на четириосно колесно шаси на база БАЗ-6950. Стойността на една РСЗО е около 32 милиона рубли. В началото на април т.г. ръководителят на пресслужбата на Южния военен окръг Игор Горбул е разказал, че войските от ЮВО са получили около 20 РСЗО "Торнадо-Г", които ще заменят установките "Град". Общо в рамките на държавната поръчка за 2012 г. е планирана доставка за войските на 36 системи "Торнадо-Г". – Още РСЗО

/в-к „Дума”, Желязко Тенчев/

 
Двигатели "РД-93"
10.05.2012, 21:04

РД-93За леките едномоторни самолети FC-1 (JF-17) в Китай се доставят двигатели "РД-93",  представляващи модификация на "РД-33" с долно разположена кутия на системите.  Договорът за доставка е сключен през април 2005 година. Според него Русия ще достави на Китай 100 мотора за 238 милиона долара, с опция за увеличаване на бройките до 500. Първите 15 броя са сглобени през 2005 година от "Климов". През следващата 2006 година в завод "ММП В.В. Чернышева" започва серийно производство по 15 двигателя годишно. До началото на 2009 година са доставени 60 броя. Заедно с договора започва разработката на модернизиран вариант "РД-93МА".

Той ще има тяга 9300 килограма, срещу 8300 за "РД-93", намален разход на гориво и увеличен ресурс. В момента Китай не е поръчал новия двигател, но се очаква скоро да бъде подписана спецификацията за оставащите 40 броя двигатели по договора от 2005 година. Предполага се, че новите двигатели ще струват около 3 милиона долара за брой.

Коментар:

До момента са произведени 6 прототипа "FC-1", които са в Китай и още 50 "JF-17" комплекта в Пакистан.

Освен това има и няколко прототипа на новата модификация в Пакистан, което означава, че руските двигатели са на свършване. – Още авиационни двигатели

/aeronews.alle.bg/

 
ОАО "Климов" увеличава темповете
10.05.2012, 21:00

ОАО "Климов" увеличава темповете на производство на самолетни и вертолетни двигатели. През 2009 година са били произведени 110 вертолетни двигателя. През следващата 2010 година броят им е вече 198, а през миналата година 260. От тях 165 са  "ТВ3-117ВМА", а  95 "ВК-2500".  Последните се произвеждат в три варианта: ВК-2500-01 с мощност при излитане 2400 к.с. (за вертолети Ка-52), ВК-2500-02 ( с мощност при излитане 2200 к.с., за Ми-28Н и Ми-35М) и ВК-2500-03 ( с мощност при излитане 2000 к.с., за Ми-17 и Ми-171). На извънредни режими всички версии "ВК-2500" поддържат мощност от  2700 к.с.

Завършват работите по създаване на двигател за бъдещият "Ми-38". Той ще има мощност при излитане от 2800 к.с. и на извънредни режими  3850 к.с . Приоритет на компанията също е разработката на "ВК-2500П" с противопожарна защита за Ми-28Н и Ка-52, също гражданска(комерсиална) версия  "ВК-2500ПС". За бъдещите леки вертолети на Русия се разработва "ВК-800В" излетна мощност 800 к.с. и на извънредни режими до 1000 к.с. Производството на всички тези двигатели ще започне на новата площадка на компанията в Шувалово от началото на следващата година, когато ще бъде завършено цялостното прехвърляне на компанията в новия център. Стойността на направените в него инвестиции ще бъде над 6 милиарда рубли (над 200 милиона долара).

При самолетните двигатели са пускането в серийно производство на "РД-33МКМ" предназначен за бъдещите руски "МиГ-29К/КУБ" и  новият модернизиран вариант на "РД-93МА" разработван по желание на Китай.

Други интересни разработки са Перспективния вертолетен двигател (ПВД) за бъдещият скоростен самолет на Русия, Системата за автоматично управление на перспективно изделие (САУ ПИ) в рамките на проекта изтребител от пето поколение и разработка на системата БАРК-88 за управление на двигателите, която ще се поставя при ремонт на "РД-33".

/aeronews.alle.bg/

 
Китай започва серийно производство на "Y-20"
10.05.2012, 20:42

Китай продължава да изкупува в огромни количества нови руски двигатели. Те се монтират в нови китайски самолети и по този начин се спестяват огромни инвестиции в собствено производство на двигатели. През април 2009 година «Рособоронэкспортом» сключва договор за доставка на 55 двигателя  "Д-30КП-2" с Китай до 2012 година. Те се произвеждат вече почти 40 години в завода в Рыбинск и се използват на "Ил-76". По настояване на Китай заявките са ускорени. В края на ноември 2009 година около 7 месеца след сключване на договора е доставена първата партида от 11 двигателя. В края на март, юни и октомври 2010 година са доставени 3 партиди от по 11 двигателя. Последната партида също от 11 мотора е доставена в края на март 2011 година, а от март тази година започват редовните доставки на 11 двигателя на всеки 3 месеца до приключване на поръчката. В края на миналата година е сключен безпрецедентен договор за доставка на 184 двигателя следващите четири години с твърд темп от по 11 двигателя на тримесечие. Това предполага, че Китай е произвел през тези три години от 2009, пробна партида от 12 тежки транспортни самолета "Y-20", копие на "Ил-76". През тази година машините ще бъдат изпитани и през следващите години ще бъдат произведени по 12 самолета годишно. Темп за който Русия само може да мечтае.

Коментар:

Защо в Китай са избрали стар двигател, като "Д-30КП-2"? Отговорът е, че не може да бъде осигурен по-модерен двигател в достатъчни количества в съкратени срокове. Може би след това ще проведе ремоторизация на самолетите!

/aeronews.alle.bg/

 
Путин иска технологично подобряване на военната индустрия
10.05.2012, 20:11

Владимир Путин Новият президент на Русия Владимир Путин призова руската военна индустрия да подобри технологиите си.

„Очевидно националният военно-промишлен комплекс трябва да се ангажира с постигането на технологичен напредък, да се ръководи един стабилен цикъл за модернизация", каза Путин на конференция с ръководители от военната индустрия в град Нижний Тагил в Урал, цитиран от Синхуа.

Президентът обеща правителството да инвестира големи суми в строежи, реконструкция и техническо обновяване на военната продукция и изследвания.

Той подчерта, че секторът страда от липсата на квалифициран персонал, което пречи за развитието на съвременните производителни процеси и създава рискове за военните поръчки на държавата.

„Много предприятия изостават", подчерта Путин, допълвайки, че „ трябва да разрешим системни проблеми".

На конференцията участва и военният министър на страната Анатоли Сердюков.

След встъпването си в длъжност в понеделник Путин подписа декрет за осъществяването на планове за развитие на Въоръжените сили и модернизиране на военно-промишления комплекс, включително оборудването за военните и осигуряване на динамично развитие на технологиите за националната отбрана и сигурността на държавата. – Още руски ВПК

/news.bg/

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов ще присъства на заключителния етап на съвместното българо-американско учение „Отвъд хоризонта - 2012 г.” и ще посети гарнизон Сливен
10.05.2012, 16:37

Министърът на отбраната Аню Ангелов Заключителен етап на съвместното българо-американско учение „Отвъд хоризонта - 2012 г.” ще се проведе утре, 11 май, на Учебен полигон „Ново село”. Действията на военните полицаи ще бъдат наблюдавани от министъра на отбраната Аню Ангелов, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и посланика на САЩ у нас Н.Пр. Джеймс Уорлик. В учението участват военнослужещи от служба „Военна полиция”, Сухопътни войски, служители на дирекция „Специализирани полицейски сили” към Главна дирекция „Охранителна полиция” – МВР и военни полицаи от Националната гвардия на щата Тенеси. В края на учението ще бъде дадена оценка на бойната готовност на рота Военна полиция по стандартите на НАТО (CREVAL).

По-късно същия ден министър Ангелов ще посети Центъра за подготовка на танкови подразделения и базата за ремонт на въоръжение и техника – Сливен и ще се срещне с военнослужещи. По време на посещението в региона са предвидени и срещи с областния управител Марин Кавръков и кмета на град Сливен Кольо Милев.

Заключителният етап на съвместното българо-американско учение „Отвъд хоризонта - 2012 г.” ще започне в 11.00 ч. на 11 май 2012 г.

/МО/

 
Пакистан проведе изпитания с оперативно-тактическа ракета "Хатф-3"
10.05.2012, 16:30

Днес Пакистан е провел успешни изпитания с балистичната ракета "Хатф-3", съобщава Defence.az.

"Хатф-3" е оперативно-тактическа ракета, която може да поразява цели на разстояние до 300 километра и е способна да носи ядрена бойна глава. Изпитанията са проведени в хода на учения на стратегическите сили на Пакистан.

Това е вече втори пуск на балистична ракета в Пакистан за месец. Пакистанската армия на 25 април извърши изпитания на балистичната ракета "Шахин-1А", която може да бъде снаряжена с ядрена бойна глава и е способна да поразява цели в радиус до 800 километра. – Още ракети

 
11 турски генерали са оставени в ареста в рамките на разследването на преврата от 1997 година
10.05.2012, 14:12

Съдът в Анкара днес постанови задържането в предварителния арест на шестима действащи и на петима пенсионирани генерали в рамките на разследването на военния преврат, при който през 1997 година беше свалено правителството на Неджметин Ербакан, предаде АФП.

Военнослужещите бяха задържани в понеделник. Сред арестуваните генерали е настоящият началник на трета сухопътна армия, генерал Беркай Тургут. Шестима от задържаните военнослужещи са били освободени.

Това е четвъртата вълна арести, извършени през последните седмици във връзка с държавния преврат през 1997 година.

/ИА „Фокус”/

 
Изборът на фирма за подръжка на вертолети "Кугър" - мирише на огромна корупция
10.05.2012, 14:07

вертолет "Кугър"Прокламираният от 2 години от министъра на отбраната Ангелов прозрачен търг за прегледи, резервни части и ремонт на вертолети "Кугър" попадна в лабиринта на старите корупционни схеми. Нещо повече - търг няма да има. Ще бъде договаряно с една единствена фирма избрана без конкурс. Предварителна обява за процедура, публикувана в Регистър за обществени поръчки на ЕС, доказва че техническото задание и заявката от ВВС са правени за и по документи, доставени предварително от единствен участник.

Брилянтно чиновниците от ВВС и МО се опитват да приложат промените в Закона за обществени поръчки, които дават възможност за пряко договаряне с предварително избрана фирма за сделки до 440 хиляди лева.

Раздробявайки поръчките за вертолетите на множество отделни процедури, "военните специалисти" достигат тази цена уж за годишни договори, а между другото избраната фирма ще подпише рамкови споразумения за 5-7 години, зад които стоят над 80 млн.лв.

Като съветник по националната сигурност на ГЕРБ и като зам.-министър на отбраната министър Ангелов многократно заявяваше, че сделката за вертолетите "Кугър" подписана от министър Свинаров, е крайно неизгодна и корупционна и че ще бъде разследвана.

Знае ли министърът, че неговите подчинени от повереното му МО, на тъмно изготвят документите за процедура в съдружие със същите хора, които министър Ангелов щеше да дава на Военна прокуратура?

На всички специалисти е известно, че има поне 5 фирми в света, които дават много по-ниски цени за същите услуги!

В чий джобове потъва ценовата разлика?

/Pan.bg/

 
Съвместни учения на Русия и Норвегия
10.05.2012, 13:50

Колаж: "Гласът на Русия"От 11 до 16 май в акваторията на Баренцево и Норвежко море ще се състоят руско-норвежките учения „Помор-2012”. От руска страна в тях ще участва големият противолодъчен кораб на Северния флот „Адмирал Чабаненко”, от норвежка – фрегата на Военноморските сили на кралството „Фритьоф Нансен”.

Ученията се провеждат за четвърти път. Освен „Адмирал Чабаненко”, от руска страна в тях участва също един спасителен буксир, както и морска авиация, в това число палубни изтребители Су-33, противолодъчен самолет Ил-38 и корабни хеликоптери Ка-27.

Тази година главна цел на ученията е тренирането на оперативна съвместимост на руските и норвежки военноморски и военновъздушни сили в Арктическия регион. Военните моряци на двете страни ще решават съвместни задачи за борба с тероризма, казва прессекретарят на командващия Северния флот, капитан първи ранг Вадим Серга:

   - Ученията имат контратерористична насоченост и предвиждат съвместни операции за преглед с участие на морски пехотинци, освобождаване на граждански кораб от въоръжени екстремисти, гарантиране на безопасност на гражданското корабоплаване, задържане на бързи катери – нарушители на държавната граница, провеждане на артилерийски стрелби по въздушни и надводни цели, издирвателно-спасителни операции. Планирано е кацане на корабни хеликоптери на палубата на руския и норвежкия кораб.

Ученията „Помор” са важен елемент на взаимодействието между Русия и Норвегия, които поддържат добросъседски отношения и изказват готовност за съвместно провеждане на морски операции в икономически важните райони на Северния Ледовит океан. На постоянна основа те се провеждат от 2010 година, отбелязва Вадим Серга:

   - Доста е показателно, че ученията се провеждат през периода между двата значителни национални празника. В Русия това са Денят на Победата на 9 май, а в Норвегия – Денят на Конституцията на 17 май. И провежданите учения подчертават уважението, с което руснаците и норвежците се отнасят към националните празници един на друг.

В навечерието на ученията „Фритьоф Нансен” бе на делово посещение в главната база на Северния флот – град Североморск. Норвежките моряци участваха във военния парад по случай Деня на Победата. На свой ред, руският противолодъчен кораб „Адмирал Чабаненко” след изпълнение на учебно-бойните задачи в навечерието на Деня на Конституцията на Норвегия ще нанесе делова визита в норвежкото пристанище Будьо.

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Първа конвенционална авиобомба за БЛА
10.05.2012, 13:24

Shadow Hawk Използването на БЛА само за наблюдение и разузнаване вече е в историята. Всеки ден се появяват нови образци въоръжение за БЛА. Компанията Lockheed Martin съобщи за разработването на конвенционална авиобомба, наречена Shadow Hawk.

Shadow Hawk е първата конвенционална авиобомба, използвана от БЛА. Тя е с тегло 4.9 кг и има диаметър 6.9 см и се насочва от БЛА чрез лазерен целеуказател.

Новото оръжие е изпитано за първи път на полигон в Юта на 28 март т.г., като бомбата е пусната от RQ-7 Shadow от височина 1550 метра. Тя се е движила със скорост 140 м/сек и имала отклонение от целта само 20 см. Предстоят изпитания на нови евтини и точни боеприпаси, пускани от БЛА RQ-7 Shadow.

/Pan.bg/

 
Великобритания отново се връща на F-35B
10.05.2012, 13:17

F-35BБританското правителство реши да се върне на първоначалния вариант за закупуване на изтребителя F-35 в модификацията му STOVL (Short Take Off and Vertical Landing – късо излитане и вертикално кацане). През 2010 г. правителството на David Cameron реши да се откаже от този вариант и да закупи палубните изтребители F-35C.

Както се планира един от сега строящите се самолетоносачи клас Queen Elizabeth с водоизместимост 65 000 тона ще бъде въоръжен с изтребители с вертикално кацане. За да бъде оборудван самолетоносача с електромагнитен катапулт за самолетите F-35C ще са необходими около 1.8 милиарда лири стерлинги, които средства не могат да се намерят за военния бюджет. Първият самолетоносач трябва да бъде приет на въоръжение през 2020 година.

Изтребителите F-35В ще се експлоатират и от ВВС и от морската авиация на британския флот. Първоначално се планираше закупуването на 150 изтребителя от този тип, но окончателната бройка предстои да се уточни. – Още за F-35

/Pan.bg/

 
Военно или пенсионерско формирование е автобазата в Сливен
10.05.2012, 11:02

В Сливен има едно пенсионерско формирование, което официално се води военно формирование. Това съобщиха пред Sliveninfo източници от автобазата на бившата Трета армия, която в момента е военно формирование 46700.

В базата са назначени много бивши военни, които вече са пенсионери. Списъкът се води от доскорошния командир о.р. подполковник Калев.Там е и неговият заместник Стефан Любенов, който също е пенсионер.

Говори се, че някои от резервистите били толкова ценни, че всеки ден пътували чак от Бургас, за да се включат в трудовата деятелност базата…

Всъщност за общия брой на пенсионерите във формированието се носят легенди. Ако той стане известен на обществеността, ще последва небивал скандал, защото безработицата сред младите хора в Сливен е много голяма, твърдят източници от базата.

Не са ясни критериите за назначаването на толкова много пенсионери. Нито пък дали всички места са били обявени в Бюрото по труда, каквито са изискванията на закона. Нищо чудно командването да обяви броят на пенсионерите за най-строго пазената военна тайна, шегуват се армейци.

P.S. А пропо, в базата имат опит да замитат следи след публикации на Sliveninfo. Дори с помощ от София, където един бивш командир на поделението още тръпне в очакване на генералски лампази тази есен. Сигурно пак с негова помощ ще се замита, но този път нашето мълчание няма да е толкова продължително.

/Sliveninfo.com/

 
Промените във военния устав разрешават да се рапортува на Цецка Цачева и Бойко Борисов
10.05.2012, 10:49

Отдаване на чест без шапка, но не и извън казармата. Отличителният знак на поделението – от левия на десния джоб на куртката. Без стаи за тютюнопушене в поделенията. Началникът приветства без „господа”.

Това са част от промените в Устава за войскова служба на Въоръжените сили, които са обявени със заповед на министъра на отбраната. Те влизат в сила след публикуването им в Държавен вестник.

От тогава командващият тържествената проверка (заря) ще има уставното право и задължение след като приеме рапорта на командирите на роти да рапортува на председателя на Народното събрание и на министър-председателя. Сега уставът разрешава да се рапортува само на президента, министъра на отбраната и началника на отбраната............ Прочети още

 
Организират благотворителен базар за децата загубили родителите си при военна служба
10.05.2012, 07:45

Курсантите, сдружението на жените-военнослужещи и офицерския състав от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ оранизират благотворителен базар на 01.06.2012г. в гр. Варна, Морска градина, сцена Раковина.

Целта е да помогне на всички онези деца, чиито родители са пострадали или починали по време на военна служба.

През целия ден на сцена „Раковина“ ще се танцува и пее, а около сцената ще бъдат разположени творби за продажба.

/Maritime.bg/

 

 
ВВС на САЩ са близо до разрешаване на мистерията с F-22
09.05.2012, 22:44

ВВС на САЩ са близо до разрешаване на мистерията около изпадащите в състояние на хипоксия пилоти на F-22A Raptor. Това съобщи генерал-лейтенант Джанет Улфенбърг, отговаряща за покупката на нова техника във ВВС на САЩ. Освен това, генералът съобщи, че двамата пилоти, които публично разказаха за проблемите около F-22 в предаването „60 минути” няма да бъдат наказвани за действията си.

Според генерал Улфенбърг разследването на причините за симптоми подобни на хипоксията при пилотите на F-22 е към своя край и съвсем скоро ще станат ясни точните причини за това. Според нея клюс към разрешаването на мистерията е фактът, че F-22 лети на много големи височини, при големи претоварвания, нещо което не се прави от друг изтребител във ВВС на САЩ.

Улфенбърг споменава, че от септември 2011 г. до днес има едва 11 случая на симптоми на хипоксия, което е под 0,1% от изпълнените задачи за периода. Тя подчерта, че майор Джеръми Гордън и капитан Джош Уилсън няма да бъдат наказвани, тъй като са защитени от закон, който предвижда протекции за военнослужещи, които правят публично достояние недостатъци във въоръжените сили, които могат да се окажат пагубни за националната сигурност на страната. – Още за F-22

/Aero/

 
Военната експертиза - без логика и контрол
09.05.2012, 21:25

Преди няколко месеца, в навечерието на президентските избори, военният министър Аню Ангелов твърдеше, че цялата военна експертиза в държавата е съсредоточена при него, т.е. в Министерството на отбраната (МО).

По този повод Ангелов дори си позволи да съветва Плевнелиев да не назначава в президентството военни експерти, а да ползва за тази цел началника на отбраната и подопечните му военни пенсионери, назначени през последните три години за началници, "съветници" и "експерти" в МО.

Последните впрочем представляват най-скъпата администрация в Република България...... Прочети още

 
Ветерани военни разузнавачи отбелязаха Деня на победата над фашизма и Деня на Европа – 9-и май
09.05.2012, 20:15

Снимка: сайт на Служба „Военна информация”На 8-и май на тържествено събрание ветерани военни разузнавачи  отбелязаха Деня на победата над фашизма и Деня на Европа - 9-и май.

Председателят на Клуба на военните разузнавачи към Съюза на запасните офицери о.з. полковник Димитър Тосков поздрави присъстващите по случай настъпващите празници и направи ретроспекция на събитията, довели до победата над фашизма през 1945 г. С едноминутно мълчание беше почетен подвигът на 21 членове на Клуба, участвали в Отечествената война.

Кратко обръщение към гостите направи и генерал Георги Попов - бивш зам.-началник в РУ-ГЩ. Той припомни, че на 9 май 1945 г. е сложен краят на най-опустошителната война в историята на човечеството, донесла неизмерими страдания и смърт на милиони хора.  „Българската народна армия в състав от 450 000 души  даде своя принос за разгрома на германската армия. Така българските воини записаха нови светли страници в историята на страната и спечелиха любовта и признанието на своя народ“ - заяви генерал Попов.

В събранието взеха участие и представители на ръководството на служба „Военна информация“. В свое писмо директорът й Веселин Иванов изрази дълбокия си респект към славните воини, отдали живота си в името на мира и свободата. Подчерта още: „Втората световна война ни научи, че прогресът и благоденствието са възможни само по пътя на взаимното уважение и обединените усилия на всички нации“. Той поздрави ветераните и с Деня на Европа - тази Европа, която уважава свободата и идентичността на гражданите си.

Събитието се състоя в Клуба на военните разузнавачи от запаса.

/Otbrana.com/

 
Закриваща церемония на съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийска звезда 2012” ще се проведе в Пловдив
09.05.2012, 17:05

Церемония за закриване на съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийска звезда 2012” ще се проведе утре, 10 май, в Античeн театър – Пловдив. Учението, което се провежда в периода 17 април - 11 май в авиобаза Граф Игнатиево, е част от споразумението между правителствата на Република България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

„Тракийска звезда 2012” е най-мащабната и продължителна двустранна летателна тренировка, която се провежда на наша територия с участието на чуждестранни екипажи. Основна цел на летателната тренировка е повишаване на оперативната съвместимост между Военновъздушните сили на двете страни и усъвършенстване подготовката на военнослужещите за работа в коалиционна среда.

В полетите участват около 30 изтребителя F-16, военнослужещи от 31-во авиационно крило на Военновъздушните сили на САЩ в Европа, базирано в Авиано, Италия и самолети МиГ-29 и МиГ-21 от авиобаза Граф Игнатиево, Су-25 от база за предно разполагане - Безмер, подразделения от 1-ва зенитно-ракетна бригада и елементи от системата за командване и управление на българските Военновъздушни сили.

Закриващата церемония ще се състои на 10 май от 19.30 ч. в Античен театър – Пловдив със специалното участие на Ансамбъла на въоръжените сили. Заповядайте!

/МО/

 
Защо падна МиГ-29?
09.05.2012, 16:42

МиГ-29Обидно ми е да чета как за инцидента с падналия изтребител МиГ-29 край Пловдив е виновен само пилотът майор Илия Дойчинов. Да, той сгреши и стана страшното. Така е в професия, в която решават секундите. Пак за секунди обаче прояви мъжество и предотврати още по-страшното. Какво щеше да стане, ако той и щурманът кап. Петър Методиев бяха загинали? Ако горящият изтребител се бе врязал в населено място? Пак ли щяхме да си измием ръцете с летеца? Основната причина за грешката е, че в бойната авиация се лети малко. Защото няма пари. Случилото се край Пловдив е следствие от това.

В авиобаза “Граф Игнатиево” една група пилоти опъват каиша и служат на предела на възможностите си. Те са за всичко. Дават през ден дежурства за охрана на небето. Ходят на учения. Не се прибират със седмици вкъщи и семействата им ги гледат само на снимка. Те летят около 50-60 часа годишно, което е под санитарния минимум. Другите им колеги “въртят” във въздуха по 20-30 часа. За да не “забравят” откъде се влиза в самолета.

А знаете ли в НАТО колко е годишният норматив за пилотите, който е закон - 180 часа. Заплатата на американски капитан летец от авиобаза “Авиано” в Италия е $1900. Живее в безплатна къща с басейн и кара личния си автомобил без пари. Нашият пък се разписва срещу 1200 лв. Обитава панелка и се вози на автомобил трета ръка. Държавата принуждава бойните ни пилоти да живеят на магия, но иска да правят чудеса. Така не става.

За да е боеспособна изтребителната ни авиация, ни трябват поне 20 подготвени пилоти. За да покриват поне на 50% натовските изисквания, са нужни 80 млн. лв. годишно. Ето тук е разковничето. И ако тръгнем от върха на държавната пирамида, ще разберем кой е отговорен. Премиерът, защото освен магистрали и спортни зали в живота има и други приоритети. Симеон Дянков - той е най-виновен, защото с парите, които отпуска за армията, я стиска за гушата. И държи ВВС на изкуствено дишане. Отговорен е и военният министър Аню Ангелов. Той добре знае и заявява, че с този бюджет отбраната само се възпроизвежда и съществува, но не се модернизира. Но само изявления работа не вършат. Не тропа силно по масата - когато и където трябва. Ами началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов? Той е първият военен и пряк началник на войската. А армията се крепи на принципа на единоначалието. Каквото и да стане, командирът също носи отговорност. По негово време, когато командваше ВВС, летеше ли се достатъчно?

Ако бях държавен глава, щях да извикам тези управленци. И да им кажа, че изтребителната авиация е стратегически възпиращо средство, което първо посреща военен удар срещу държавата. Щях да им поискам сметка защо парите за нея са обидно малко. А майора щях да наградя.

/в-к „Преса”, Евгени Генов/

 
Военно формирования 22220 – Сливен повишава полевата си подготовка
09.05.2012, 13:40

T-72От 7 май  до 15 юни 2012 г. подразделения от военно формирование 22220 – Сливен  ще проведат стрелби и тактически учения на полигон “Ново село”.

В продължение на месец и половина те ще повишат полевата си натренираност. По време на подготовката е планирано да  се проведат ротни учения с бойна стрелба и батальонно учение.

През този период военното формирование ще осигури и изпълнението на упражненията от контролните стрелби на курсантите, учащи в различни специалности в НВУ “Васил Левски”.

 
Приета е Националната програма за честване на 100 години от Балканските войни
09.05.2012, 13:27

Снимка: Сайт на НВИМ "100 години Балкански войни" Националният инициативен комитет за честване на 100 години от Балканските войни (1912-1913г.) обсъди и прие на днешното си заседание програмата на основните мероприятия за 2012 г. Освен това е подготвен национален календар с над 250 прояви в страната. Учредена е и фондация във връзка с предстоящата дарителска кампания. Предстои правителството да приеме постановление за финансово осигуряване на програмата. За тържествата през 2013 г. ще има отделен план.

Заседанието се проведе в МВР под ръководството на Августина Цветкова – заместник-министър на отбраната и заместник-председател на Националния инициативен комитет и Димитър Георгиев – заместник-министър на вътрешните работи. Председателят на комитета, който бе формиран с правителствено решение, вицепремиерът Цветан Цветанов не участва поради ангажираността му с решаването на проблемите от наводненията в с. Дъбене, Карловско. В заседанието участва началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов.

Мероприятията в програмата са ориентирани в три лъча, според развоя на историческите събития. Те са основно в областите Стара Загора, Хасково, Бургас, Смолян, Благоевград и Кърджали. На 2 октомври ще бъде открита изложба на НВИМ, чиято тема, според неговия директор д-р Соня Пенкова, е щурмът на Одринската крепост. Има няколко международни научни конференции, организирани от Военна академия „Георги С. Раковски” и регионалните исторически музеи в Благоевград, Смолян и Кърджали. НВИМ заедно с Община Бургас ще покаже изложба за 24 пехотен Черноморски полк. Възстановки на събитията от преди един век ще има в Стара Загора и Благоевград, а тържествени зари проверки в Хасково, Бургас, Стара Загора, Кърджали, Благоевград и Смолян.

На 16 октомври в Крумово, Пловдивско, ще бъде отбелязана 100-годишнината от първия боен полет на българската военна авиация. На 7 и 8 октомври във Варна е честването на 100-годишнината от подвига на моряците от торпедоносеца „Дръзки”. На 21 октомври в Смолян с награждаване на победителите ще завърши организираният от Съюза на ветераните от войните и Министерството на образованието, младежта и науката Национален конкурс за ученическо творчество на тема „Балканската война – 1912-1913 г. – освободителна война”. Общините Любимец и Свиленград организират поход до връх Шейновец с възстановка на историческите събития. Подобна проява ще има и в Кърджали. Пред мавзолея-костница на връх Средогорец се предвижда военен ритуал, а гвардейският спектакъл „Искри” ще се представи на централния площад в Смолян.

НВИМ е разработил сайт „100 години Балкански войни”. Там може да се види целият Национален календар за честване на годишнината, който е разработен на базата на предложенията на ведомствата, областите, общините, неправителствените организации и научните общности. На сайта вече има и друга информация, която може да бъде полезна при организирането на тържествата.

За осигуряването на допълнителни средства, които ще бъдат за изграждане и възстановяване на военни паметници и за издаване на военно-историческа литература, е учредена фондация „Българска военна памет” под председателството на професор Божидар Димитров – директор на НИМ. Скоро ще бъде обявена дарителската сметка. Божидар Димитров има опит в изграждането на около 30 военни паметника и още толкова църкви.

/Otbrana.com - Спирдон Спирдонов/

 
Разузнавателни, бойни и спортни самолети показват на изложбата „Хемус“ в Международен панаир Пловдив
09.05.2012, 13:17

Бойни самолети и вертолети на колоса във военната индустрия „Юрофайтър“, Германия, ще бъдат показани на Международната изложба за отбранителна техника „Хемус 2012“, съобщиха от Международния панаир Пловдив. „Юрофайтър Тайфун“ е най-модерният многоцелеви боен самолет от ново поколение, който вече е на въоръжение в 6 държави, твърдят от компанията, която е основен спонсор на изложението.

То ще се проведе от 30 май до 2 юни в Международен панаир Пловдив с участието на водещи компании от Австрия, България, Германия, Израел, Полша, САЩ, Франция и Швейцария. Основните акценти на десетото издание на деловия форум, организиран от фондация „Хемус 95“, ще бъдат отбраната, антитероизмът и сигурността.

Компанията от САЩ „Локхийд Мартин“, която произвежда изтребителите F-16, също е спонсор на „Хемус 2012“ и ще демонстрира не само бойна техника, но и бордови системи за разузнаване.

Безпилотни летателни апарати, които могат да се използват за наблюдение от въздуха при екологични замърсявания, бедствия, спешни ситуации и проблеми с трафика са част от експозицията на българската фирма „Телесис“. Тя ще представи също радиоуправляеми мишени и ултралекия чешки самолет „Стинг“ за обучение и спорт.

Специализирано въоръжение и оборудване ще покаже израелската фирма „Ниртал“, водеща в световен мащаб в сферата на националната сигурност и борбата с тероризма. Шведската компания „Неммо демил дивижън“ е специализирана в областта на демилитаризацията и унищожаването на остарели боеприпаси. Сред големите чуждестранни изложители е и германската корабостроителница „Люрсен“, световен лидер в бранша.

Система за обезопасяване на данни срещу кибератаки е един от атрактивните експонати на „Синтис“, България. Индивидуални средства за защита на населението са новите изделия на българската фирма „Марс амор“, а „Ротсас интернешънъл“ идва с видеосистеми и симулатори.

На „Хемус 2012“ ще бъдат демонстрирани върхови технологии и иновационни изделия за сухопътни войски, военноморски и военновъздушни сили, за оборудване на бойците и за общо осигуряване на армията. Очакват се официални делегации от над 40 държави, които ще се запознаят с новите тенденции в отбранителната промишленост, образованието и научните изследвания в тази сфера.

Изложбата „Хемус“ се провежда под патронажа на министрите на отбраната и на икономиката. Основни партньори са Международен панаир Пловдив и Сдружение „Българска отбранителна индустрия“. – Още ВПК

/ИА „Фокус”/

 
Учението "Тракийска звезда" насочено срещу Русия?
09.05.2012, 12:46

F-16На 29 април сайтът http://globalresearch.cu излиза със следното заглавие: "Милитаризация на Балканите - насочена срещу Русия? В момента САЩ провеждат най-голямото учение на ВВС в историята на България."

Ето какво още пише в материала:

"На 18 април американските военновъздушни сили в Европа започнаха най-голямото ВВС учение в историята на България. В момента на българска територия има 32 американски изтребителя F-16 в учението Thracian Star 2012.

Според българските медии причината за учението е пребазирането на цялата база Авиано в Италия, заради ремонт и модернизация на пистата там."

Сайтът обаче не смята, че това е основната причина за мащабното учение.

"Броят на F-16, а и сумата отделена за учението е поне 2 пъти повече от всички други финансови средства, които обикновено се отделят за една тренировка, която включва пребазиране, керосин, персонал и др. Припомняме, че първото упражнение между САЩ и България бе през 2005 г. - Viper Javelin, което включваше само 1 американска ескадрила. Положението се запази и през 2010 г. в Thracian Star. Защо обаче през 2012 г. авиаторите и самолетите на САЩ са 2 пъти повече остава загадка?"

Сайтът продължава със съмненията:

"В учението през 2012 г. се включиха и румънските ВВС с МиГ-21, а F-16 са забелязани над Балчик и Каварна, което е близо до морската граница на България, а зад морето е Русия. Припомняме, че НАТО позволява разполагането на поне 2500 американски войници на българска територия, които може да се базират в 4 обекта - Граф Игнатиево, Безмер, Ново село и логистичния център в Айтос.

През 2010 г. пък морската пехота на САЩ проведе голямо учение в Черно море с участието на бойци от България, Румъния, Украйна, Грузия, Азербайджан, Албания, Босна, Хърватия, Македония, Молдова, Черна гора, Сърбия и Гърция. Целта на учението според САЩ бе тренировка на държавите за по-нататъшна интеграция в НАТО или за предстояща подготовка в Афганистан.

Припомняме, че части от американската армия са разположени за постоянно и в Румъния.

Най-полезното от учението обаче е възможността на американците да летят и да разучат руската техника - МиГ-21, МиГ-29 и Су-25, както и да водят въздушни битки с нея. А това са и самолетите, с които разполагат и българските ВВС."

Сайтът засяга и предстоящия избор на българските ВВС на нов или "втора ръка" изтребител:

"Според българската преса по този начин американците оказват и натиск за закупуването на техните самолети F-16. Припомняме, че през февруари държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън посети България и заяви:

"България за нас е много важна, продуктивен партньор на НАТО, като ще имаме поредица от съвместни военни учения между България и САЩ тази година. Ние търсим начини за подобряване на военното сътрудничество и искаме да продължим бизнес отношенията си в тази насока. "

/Pan.bg/

 
„Белфаст” ще даде залп в чест на Деня на Победата
09.05.2012, 10:30

Крайцер „Белфаст”. © Фото: en.wikipedia.orgПушечни залпове от крайцера „Белфаст” и разделяне на знаменития Тауърски мост в Лондон в чест на ветераните ще станат кулминацията на честването на Деня на Победата във Великобритания.

На 9 май в Лондон ще се състои полагането на венци на паметника на съветските граждани, загинали в годините на Втората световна война. Очаква се, в церемонията да вземе участие посланикът на Русия във Великобритания Александър Яковенко.

След това на борда на крайцера „Белфаст” руските и британските ветерани, служители на руското дипломатическо представителство и официалните лица на Великобритания ще почетат паметта на загиналите по време на войната с минута мълчание.

Британският Кралски филхармонически оркестър ще изпълни увертюрата на П.И. Чайковски „1812 година” съпроводена от пушечни залпове от крайцера „Белфаст”.

Крайцерът „Белфаст” е участник във Втората световна война. През 1971 година той поставен на стоянка в центъра на Лондон.

 
Аню Ангелов ще награди днес европейския шампион по бокс в супер тежка категория за професионалисти сержант от резерва Кубрат Пулев
09.05.2012, 10:15

Кубрат ПулевМинистърът на отбраната Аню Ангелов ще награди днес, 9 май, сержант от резерва Кубрат Пулев - европейски шампион по бокс в супер тежка категория за професионалисти.

Кубрат Пулев ще бъде отличен с награден знак „За принос към Министерството на отбраната” за проявен изключителен дух, издръжливост и високо спортно майсторство, заслуги към отбраната на страната и издигане на престижа на Република България.

Сержант от резерва Кубрат Пулев е един от най-известните български боксьори, постигнали редица спортни успехи на аматьорския и професионалния ринг. От 2005 г. до 2010 г. той е военнослужещ в Центъра за високо спортно майсторство към Министерството на отбраната. През 2008 г. като сержант от Българската армия печели европейска титла по бокс в гр. Ливърпул, а през 2011 г. Интерконтиненталната титла в тежка категория за професионалисти.

Церемонията по награждаването на сержант от резерва Кубрат Пулев ще се състои днес, 9 май, от 13. 30 ч. в зала „Тържествена” на Министерството на отбраната.

/МО/

 
В Русия отбелязват 67-годишнината от Великата Победа
09.05.2012, 10:07

В Русия днес отбелязват 67-годишнината от Победата във Великата Отечествена война. Народите от СССР платиха за нея висока цена - загинаха почти 27 милиона души.

Паметни мероприятия и тържества се провеждат във всички региони на страната. Първи отбелязаха празника в Далечния Изток и в Сибир. В столицата ще се проведе Парад на Победата, в който ще вземат участие над 14 хиляди военнослужещи. За първи път по Червения площад ще преминат бронираните автомобили „Рис” - те ще съпровождат пусковите установки на стратегическите ракетни комплекси „Топол-М”

По традиция Москва отбелязва Деня на Победата широко - предстоят над 230 празнични мероприятия, в които ще вземат участие около 8 милиона души. Тържествата ще завършат с празнична заря. - видео на парада

 
Продължават срещите на генерал-майор Попов с личния състав на ВВС в Пловдивския регион
09.05.2012, 08:25

Днес продължават срещите на командира на Военновъздушните сили, генерал-майор Константин Попов с личния състав на военните формирования, дислоцирани в региона на Пловдив, съобщават от ВВС.

Грижа за отделния човек, запознаване с проблемите му, осигуряване бъдещето на него и семейството му в периода на подготовката на организационно-щатните промени е задачата, която си е поставило ръководството на Военновъздушните сили.

Срещите са както с целия личен състав, така и като индивидуални беседи с отделни военнослужещи. Целта е да бъдат съхранени максимално хората при предстоящите промени и потърсени възможности за бъдещата им реализация.

От друга срана срещите имат за цел и формиране, създаване и поддържане на положителна нагласа в кадровите военнослужещи при изпълнението на План за развитие на въоръжените сили на Република България.

/Otbrana.com/

 
Бавната модернизация и съкращенията демотивират военнослужещите
09.05.2012, 08:15

След като анализира публикувания Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Р. България през 2011 г., Управителният съвет на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик” изразява одобрение и подкрепа на положителните резултати в развитието на Въоръжените сили.

Наред с това споделяме загриженост  и безпокойство за някои негативни тенденции през последните 20 години, които не бяха преодолени от предишните правителства и още не са преодолени на сегашния етап в изграждането на отбранителните способности на страната.......... Прочети още

 
Двама курсанти от ВВМУ ще учат в Анаполис
09.05.2012, 08:03

Курсантите Сейко Сейков (в ляво) и Стефан Царев позираха пред репортера на „Морски вестник” около бюста на патрона на училището Никола Й. Вапцаров.Стефан Данчев Царев и Сейко Иванов Сейков - курсанти първокурсници във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, специалност „Корабоводене”, военен профил, са одобрени преди дни да продължат обучението си във Военноморската академия на САЩ в гр. Анаполис, щата Мериленд. Най-старата и най-голямата американска военноморска академия ще приеме българските младежи за четиригодишно обучение още на 18 юни. Щатската академия се слави със специалното внимание, което се дава на лидерската подготовка на бъдещите морски офицери. Висшето военноморското учебно заведение в Анаполис разполага с невероятна материално-техническа база за обучение на офицери.

„Състезавахме се с кандидати от 150 други държави. Изпитваха ни заместниците на военното аташе на посолството на САЩ в София Реймънд Шулц, както и военноморското аташе капитан ІІ ранг Марк Андерсън. Въпросите бяха свързани с нашата лична мотивация да учим в една от най-престижните академии на САЩ, желанието ни да се състезаваме с още 30 чужденци - първокурсници от цял свят, които ще бъдат равнопоставени и никой от нас няма да е привилегирован. Правилата са много строги и ние не си мислим, че ще ги нарушаваме, а напротив. Тръгваме с ясното съзнание, че трябва да представим себе си и родното военноморско училище във Варна подобаващо далеч зад пределите на страната ни” - споделиха за „Морски вестник” двамата курсанти. Те още не са стегнали багажа си, даже все още не знаят какво ще сложат в него от България, бяха видимо развълнувани от предстоящото, но уверени в успеха си. Курсант Стефан Царев е възпитаник на Образцовата математическа гимназия - Пловдив, а курсант Сейко Сейков - на Първа математическа гимназия в Шумен. Бащите им са били военнослужещи, вече пенсионери. Перфектно говорят английски и немски език.

/"Морски вестник"/

 

 
Украинската гранична служба получи от САЩ оборудване на стойност 8 млн. долара
08.05.2012, 23:30

Украински граничариУкрайна и САЩ подписаха протокол към меморандума за разбирателство между правителствата за реализирането на два проекта за оказване на помощ в правоохранителната сфера, предаде Интерфакс.

По програмите украинската гранична служба получи оборудване на стойност 8 млн. долара. Получени са били 53 автомобила „Ленд ройвър”, 100 автомобила „Шевролет Нива”, 110 АТВ-та, 183 мотора, 50 моторни шейни. Освен това службата е получила още микробус, лодки, уреди за нощно виждане, прибори за проверка на документите, както и системи за радиационен контрол.

Предоставянето на техниката е част от програмата на Пентагона за предотвратяване разпространението на оръжия за масово унищожение.

/ИА „Фокус”/

 
Победата
08.05.2012, 20:20

Посрещане на Първа българска армия в София - 1945г.Денят на победата - 9 май 1945 г.,  заварва Първа българска армия при Клагенфурт в Австрия. Командващият ген. Владимир Стойчев обикаля частите и поздравява войниците и командирите с победата, благодари им за храбростта и мъжеството. Изведнъж войници грабват автомобила с генерала и го понасят възторжено на ръце. Чудо невиждано, изумяват се австрийците, станали свидетели как осемцилиндровият мерцедес тръгва тържествено пешком. Мерцедесът е трофеен, в него се возел Гьоринг, Толбухин го подарил на ген. Стойчев, който командва 160-хилядната наша армия. И то как я командва! "При една атака той се втурна в боя преди нас, както си беше по куртка и фуражка, само с валтер в ръка. Чак тогава ние, които държахме в ръцете си шмайзери и главите ни бяха защитени с каски, се престрашихме, скочихме от окопите и се хвърлихме в боя", разказва войник от Кричим.

Този мой български прочит на 9 май естествено не омаловажава заслугата на Червената армия и народите на СССР, на Антихитлеристката коалиция, на антифашистката съпротива в много окупирани от нацистите страни за победата. За това историята си е казала думата. В тези редове напомням, че поруганата чест на България заради  позорното съюзяване на страната ни с Хитлерова Германия бе спасена с участието ни в Отечествената война - 1944-1945 г., и въоръжената антифашистка съпротива, която се водеше още в първите дни на войната. А журналистическите ми пътища в този паметен ден ме връщат към срещата с ген.-полк. Владимир Стойчев през 1985 г. Преди време в Военния клуб бяха отбелязани 120 години от рождението му. Почитането на славния генерал мина по терлици в медиите, с по няколко кадри в спортните емисии на телевизиите. Евала на спортистите, те за разлика от политиците и военните началства ценят националните герои. А бурният живот на ген. Владимир Стойчев бе обсебен не само от спорт, но и от политика и военно дело, той бе твърд републиканец и пламенен патриот. Ген. Владимир Стойчев е два пъти Герой на Народна република България. Тия звания ги заличиха, но кой може да му отнеме геройството. На него - единственият чужденец, дефилирал в парада на победата в Москва на 24 юни 1945 г. Кой може да му свали ордените, които закичват на мундира му Сталин ("Суворов" - I ст.), Тито ("Партизанска звезда"- I ст.), Де Гол ("Офицер на френския почетен легион"), маршал Толбухин ("Михаил Кутузов"). Към тях -  и 6-те ордена "За храброст", от които първите два са като доброволец в Балканската война за боя при Люлебургаз. Може би някому вади очите фактът, че храбрия генерал става член на БКП. Ето как сам обясни пред мен тази своя крачка: "След деветомайския преврат през 1934 г., в който участвах главно с цел да свалим династията, между мен и тия, които ни измамиха, зейна пропаст. Уволниха ме от армията, държаха ме в Дирекцията на полицията повече от три месеца, интернираха ме в Малко Търново. Тогава ми стана безпределно ясно, че република няма да има без комунистите." А най-тежкото изпитание във войната, според него, е на 1500 км от родината, в унгарските земи, когато са воювали рамо до рамо със съветските армии. Ето какво съм записал през септември 1985 г.: "Срещу нас врагът съсредоточи 16 елитни есесовски дивизии и 16 танкови дивизии, а към тях бяха присъединени власовци, павеличевци и разни други, намиращи се в тоя район сволочи. На 6 март, когато  започна офанзивата на хитлеристите, българският войник беше изправен срещу тях като гранитна стена. Противникът беше успял да мине реката на няколко места, но на 12-ия ден от боя на северния бряг на Драва бяха останали само трупове на хитлеристки войници и офицери." Тези победи и 30 000-те жертви направиха Девети май и български.           

Дано ивоинджевци и компания днес си посъберат ума и не се проявят като най-долни цапачи върху Паметника на Съветската армия. И в общината мътят някакъв нов план, уж за преустройство на Княжевската градина. Битките с паметници не са нито цивилизовани, нито европейски. Паметникът в София е признание и на това, което не само България, но цяла Европа дължи на Съветския съюз  - заради милионите жертви, заради силата и волята да бъде унищожено най-човеконенавистното зло, а и заради надеждата, че случилото се няма да се повтори. Без Деня на победата нямаше да го има Деня на Европа - това е неопровержимо. Затуй звучат смешно, но и страшно думите, че най-безсрамно сме връщали България назад - към 9 септември, към 9 май. Европейска дата била само 9 ноември - тогава през 1989 г. бе съборена Берлинската стена. Просто всякаква война между паметните дати в историческия календар е безсмислена и не вещае нищо добро. Като войната въобще.

/в-к "Дума", Тодор Коруев/

 
Ден, който носи надежда
08.05.2012, 20:13

След четиригодишна унищожителна война, каквато човешката история не познаваше, на днешния знаменателен исторически ден през 1945 г. изтерзаните европейски народи осъмнаха с дългоочакваната новина за пълната и безусловна капитулация на нацистка Германия. Това слага край на ужаса на Втората световна война, отнела живота на повече от 50 милиона души, от които 20 милиона съветски граждани. В нея бяха осакатени за цял живот около 28 милиона души.

Актът за капитулацията е подписан в покрайнините на Берлин, в 22 часа и 43 минути на 8 май, когато по московско време тече първият час на новия ден - 9 май 1945 г. - Деня на победата, победата на Антихитлеристката коалиция над нацистката кафява чума. Гражданите на европейските страни, измъчени от годините на фашистка окупация, посрещат с неописуем възторг края на жестоките изпитания. В Лондон, от Бъкингамския дворец, в чест на победата пламенно слово произнася премиерът Уинстън Чърчил. А в Москва в 6 часа сутринта по радиото кънти гласът на легендарния говорител Левитан. Той чете указ, подписан от Сталин, с който Денят на победата се обявява за празник. И улиците на съветската столица се изпълват с народ от всички възрасти, навън излизат осиротелите деца и овдовелите жени. Сродени от дълго жадуваната вест, хората шумно се поздравяват, прегръщат се, целуват се и плачат от радост и скръб по загубени близки. По обяд, от 12 до 12 и половина, камбаните на 300 черкви огласят ефира на изстрадала Москва. А вечерта хиляда оръдия дават 30 залпа в чест на Празника на победата.

И в България този ден бе посрещнат с голяма радост и ентусиазъм. Та нали в края на войната страната ни се включи в Антихитлеристката коалиция и под лозунга "Всичко за фронта, всичко за победата" Българската армия дейно участва в окончателния разгром на нацистка Германия, за който даде 32 хиляди убити и много ранени. С това си участие и с разгърналото се преди това партизанско движение, дало също скъпи жертви, България не допусна нова национална катастрофа, каквато я връхлетя след Междусъюзническата и Първата световна война. Измит бе позорът от въвличането на България от фашистките й управници в Тристранния пакт и от обявената на САЩ и Великобритания война в края на 1941 г.

Но да се върнем към Деня на победата, когато гражданите от европейските страни се прекланят пред паметта на милионите паднали по бойните полета, на загиналите в нацистките концлагери, в партизанските отряди и по затворите. Това честване, това преклонение е станало традиция, един нравствен дълг на поколенията не само в участвалите във Втората световна война 72 държави, но и в цял свят. Нещо повече - ООН, която е призвана "да поддържа международния мир и сигурност... в съгласие с принципите на справедливостта и на международното право", с Резолюция А/RES/59/26 от 22 ноември 2004 г. провъзгласява 8 и 9 май за Дни на паметта и помирението и препоръчва единият или и двата дни да се отбелязват като дан към паметта на всички жертви на Втората световна война.

По достойнство трябва да оценим факта, че в Москва в Деня на победата през 2010 г. по случай 65-ата годишнина от края на войната се проведе парад, в който взеха участие представителни войскови части от САЩ, Великобритания, Франция и Полша. Честването на този ден има изключително важна роля за укрепване на международния мир и разбирателството. Той носи надежда и увереност в доброто бъдеще на народите.

/в-к "Дума", Дичо Узунов, контраадмирал от запаса/

 
Пентагонът дава на Израел $ 1 млрд. за ПРО
08.05.2012, 20:00

В отбранителния бюджет на САЩ, който бе представен в Палатата на представителите, е предвидено на Израел да бъдат отпуснати 1 млрд. долара за изграждането на системите за противоракетна отбрана "Железен купол" и "Вълшебна пръчица".

За отпускането на средствата Израел се обърна с молба към САЩ в началото на този месец. Миналата година президентът Барак Обама одобри други 205 млн. долара за развитието на проектите "Железен купол" и "Вълшебна пръчица". Производството на противоракетни системи бе засилено след неотдавнашната ескалация на насилието между терористичните групировки в Газа и Израел. Ще бъдат създадени още 10 противоракетни батареи за обезпечаването на пълната защита на израелските граждани от ракетни атаки.

Стойността на една батарея е около 50 млн. долара. През април Ерусалим помоли Вашингтон за 700 млн. долара, необходими за производството на допълнителни четири батареи "Железен купол" и ускоряването на разработването на системата "Вълшебна пръчица". Освен това Израел поиска от САЩ 300 млн. долара за производството на достатъчно количество ракети-прихващачи.

Като цяло, проектобюджетът за отбрана на САЩ за 2013 г. е в размер на 519,2 млрд. долара. Най-големият външен разход, заложен в него, са 88,5 млрд. долара за разходи за военната кампания в Афганистан и други мероприятия за борба с тероризма.

/в-к "Дума"/

 
Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова се срещна със заместник-министъра на отбраната на Република Южна Африка Табанг Макуетла
08.05.2012, 19:49

Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова се срещна днес, 8 май, със заместник-министъра на отбраната на Република Южна Африка Табанг Макуетла.

По време на разговорите беше обсъдена възможността да бъде изготвено ново рамково споразумение, в което да бъдат отразени конкретни области за разширяване на военно сътрудничеството. На срещата бе отчетено, че първото Споразумение, сключено през 1997 г. не отчита промените в развитието на процесите в областта на отбраната.

Заместник-министър Цветкова запозна своя колега с процеса на трансформация в Българската армия и с Бялата книга за отбраната и въоръжените сили, приета с решение на Народното събрание. Тя посочи, че предприетата реформа осигурява функционирането на интегриран модел на управление, обединяващ цивилната и военната експертиза, който допринася за по-висока ефективност в дейността на ведомството.

От своя страна заместник-министър Макуетла отправи официална покана за посещение на министъра на отбраната в Република Южна Африка.

Заместник-министърът на отбраната на Република Южна Африка Табанг Макуетла е в България по повод Седмицата на южноафриканската култура, която се провежда в София. Мероприятието съвпада и с 20-та годишнина от установяване на дипломатически отношения между Република България и Република Южна Африка.

В срещата участие взе и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев.

/МО/

 
Русия готви нова междуконтинентална ракета до 2022 година
08.05.2012, 16:52

РС-24 ЯрсРусия ще бъде в състояние да приеме на въоръжение нова 100-тонна междуконтинентална балистична ракета с течно гориво, която ще бъде предназначена да прониква през американската система за противоракетна отбрана до 2022 година, съобщиха производителите, цитирани от РИА Новости.

Военните в Русия споменаха за нова междуконтинентална балистична ракета през 2009 година, но официалното решение да започне разработването на нов силоз за ракетата, предназначена да замени Voyevoda R-36M2 Сатана, бе само споменато в края на миналата година.

„Статистиката показва, че ще отнеме около 10 години", каза Андрей Горяев, заместник-директор на руския производител на ракети НПО Машиностроения.

Той каза, че е трудно да се прогнозира времевият отрязък. „Ако страната не я е направила за 30 години, тогава трудностите са неизбежни", каза той.

Командващият руските Ракетни войски със стратегическо предназначение (РВСП) генерал-лейтенант Сергей Каракаев заяви през декември, че в момента руските междуконтинентални балистични ракети с твърдо гориво могат да не успеят да проникнат през американския противоракетен щит в Европа.

Русия се опасява, че щитът може да бъде насочен към страната.

В момента Ракетните войски със стратегическо предназначение притежават над 400 междуконтинентални балистични ракети, включително 171 Топол (СС-25), 70 Топол-М (СС-27) и три РС-24 Ярс. – Още ракети

/news.bg/

 
МиГ-29 отново в полет
08.05.2012, 16:40

МиГ-29Със заповед на командира на Военновъздушните сили, генерал-майор Константин Попов, от днес бяха възобновени полетите на самолет МиГ-29.

Първата двойка излетя тази сутрин с водач майор Николай Русев и воден капитан Любомир Славов, и съответно с МиГ-21 и американските F-16 изпълниха задачи по тактически прихват в рамките на съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийска звезда 2012”.

Полетите за тактически прихват ще продължат през целия ден!

/Airforce.mod.bg/

 
Военнослужещи от СВ ще вземат участие в честване на Деня на Обединена Европа и Деня на Победата
08.05.2012, 16:30

На 09.05.2012 г. военнослужещи от военно формирование 24490 – Асеновград и  военно формирование 34200 – Шумен ще вземат участие в общоградските тържества с честването на Деня на Обединена Европа, както и 67 години от победата над хитлерофашизма.

От 10.00 часа военнослужещите от военно формирование 24490 – Асеновград, съвместно с представителите на местната общинска и държавна власт  и военно-патриотични съюзи, ще участват във военен ритуал  по полагане на венци и цветя пред паметника на  загиналите в Отечествената война в Асеновград.

На същия ден от 16.30 часа в гарнизон Шумен военнослужещите от военно формирование 34200, заедно с местната общественост, ще поднесат  цветя и венци пред паметника  „На загиналите във войните шуменци”  и паметника на „Руската армия”- гр. Шумен.

/Landforce.mod.bg/

 
Учение в подготовка за осигуряване сигурността на Олимпиадата
08.05.2012, 14:38

В Лондон се проведе учението Olympic Guard, чиято цел е да се проверят мерките за сигурност, целящи да се предотврати евентуална атака по време на Олимпиадата от рода на тази от 9 септември 2001 в САЩ. Изтребители Typhoon са пребазирани във военновъздушната база Northolt (западен Лондон) и вече носят бойно дежурство. Отделно на покривите на редица сгради са разположени и зенитни ракетни комплекси, които да следят за спазване зоната, забранена за полети.

Като част от общите мерки за сигурност на 4 май най-големият британски кораб, вертолетоносачът HMS Ocean с осем хеликоптера Lynx на борда, пусна котва в Greenwich. Предвижването му по река Темза за малко да завърши с инцидент, когато корабът с водоизместимост 21500 тона, при един силен порив на вятъра, едва не се удари в една от 20 метровите стоманените бариери, поставени по реката за предотвратяване на наводнения. С помощта на три буксирни кораба вертолетоносачът успя да премине безпрепятствено през тясното пространство между две такива бариери. - видео

/Pan.bg/

 
Руски ветерани от войната гостуват на СОСЗР
08.05.2012, 14:35

Генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов разговаря с руските ветерани пред паметника на Альоша.Председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов посрещна днес на Пловдивския хълм с паметника на Альоша група руски ветерани от Втората световна война. Заедно с него бяха председателят на ЦКК на съюза генерал-майор от резерва Георги Кендеров, председателят на Областната организация на СОСЗР в Пловдив бригаден генерал от резерва Янко Янев, генерали и офицери от запаса и резерва. По-късно гостите имаха среща с представители на Пловдивската общественост. На организираното в район Северен тържество във връзка с 67 години от Победата за войната и операциите на Съветската армия и нейните съюзници, включително и нашата, говори бригаден генерал от резерва Йохан Петков.

Приветствия към пловдивчани и благодарности, че са съхранили паметника на Альоша, отправиха ветераните Михаил Атражев, Юрий Коломиец и Виталий Мешик. В четвъртък те ще гостуват в централата на СОСЗР в София, а по-късно ще се срещнат с ръководството на Районната организация в „Младост” и ще посетят НВИМ.

/Otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Държавата – с военновременен план. Поставени са задачите на ръководителите на ведомства
08.05.2012, 14:30

Правителството е приело държавния военновременен план. Несекретната част е публикувана в днешния брой на Държавен вестник. 

Възложени са и задачи за изпълнение на държавните органи по компетентност.

В срок до един месец министърът на отбраната трябва да изпрати заявки до министерствата и ведомствата по компетентност за осигуряване на необходимите граждански ресурси за отбрана по реда на Наредбата за планиране на граждански ресурси за отбрана.

В срок до два месеца министрите и ръководителите на ведомства трябва да възложат военновременни задачи на подчинените им второстепенни разпоредители с бюджетни кредити и на териториалните подразделения на своите администрации по реда Наредбата за планиране на граждански ресурси за отбрана.

В срок до пет месеца министерствата и ведомствата трябва да определят юридически лица – изпълнители на военновременни задачи по реда на Наредбата за планиране на граждански ресурси за отбрана, и да направят предложения до министъра на отбраната за възлагане на военновременни задачи.

На министъра на отбраната е определено да внесе в Министерския съвет предложение за възлагане на военновременни задачи на юридическите лица. Юридическите лица и бюджетните организации с възложени военновременни задачи следва да разработят военновременни планове по реда на Наредбата за планиране на граждански ресурси за отбрана и да заявят потребностите си от военновременни запаси в съответните ресорни министерства.

В срок до дванадесет месеца от влизането в сила на постановлението министерствата, ведомствата, областните и общинските администрации да разработят военновременни планове по реда на Наредбата за планиране на граждански ресурси за отбрана. Министерствата и ведомствата да заявят в Министерството на отбраната потребностите си от военновременни запаси.

В срок до девет месеца от влизането в сила на постановлението министърът на финансите е длъжен да разработи и внесе за утвърждаване от Министерския съвет методика за съставяне и изпълнение на военновременния бюджет.

До възлагането на новите военновременни задачи на юридически лица важат военновременните задачи, утвърдени с Постановление № 293 на Министерския съвет от 2008 г., е записано още в постановлението.

/Otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Русия и Дания провеждат съвместни морски учения
08.05.2012, 14:25

В международните учения на Балтийския флот и на ВМС на Дания „Балтик-Сарекс-2012” от ВМФ на Русия ще участва спасителен буксир, който вече пристигнал на мястото на провеждане на маневрите.

От 8 до 12 май в Балтийско море, в условия максимално близки до реална извънредна ситуация, ще бъдат проведени учения по издирване и спасение на екипаж на условно потънала подводница.

По време на ученията се планира практически да бъде отработено изваждане на членовете на екипажа от сектора на подводница, оказала се в аварийна ситуация. Ще бъдат проведени също така учения по издирване на хора, намиращи се във водата в индивидуални и колективни спасителни средства и доставянето им на борда на плавателни съдове.

 
Русия на изложбата СОФЕКС-2012
08.05.2012, 10:13

На откриващата се днес в столицата на Йордания, Аман, международна изложба за специално оборудване „СОФЕКС-2012” Русия ще представи около 150 системи с военно и специално предназначение.

В експозицията са включени прибори за нощно виждане, специално оборудване за хеликоптери, позволяващи им да действат в сложни метеорологични условия, образци на оръжие за специалните части.

Сред най-интересните руски експонати са картечния пистолет „Кедър”, снайперската винтовка OSV-96 и безшумният пистолет PSS. Освен това сред новите образци са уникалната и безшумна минохвъргачка с тегло само 13 кг., позволяваща максимално скрито и внезапно да се унищожава противника на разстояние до 1200 метра. Благодарение на специална конструкция, при изстрелване на  мината няма нито дим, нито силен шум, нито пламък.

Русия е постоянен участник в ежегодните изложби „СОФЕКС”. Нейните щандове са разположени на най-престижното място – в един павилион с домакините на изложбата – министерството на отбраната на Йордания.

 
НАТО разчита, че Франция няма да се откаже от мисията в Афганистан
08.05.2012, 08:51

Оана ЛангескуРъководството на НАТО продължава да разчита, че Франция, независимо от избирането на нов президент и обявените по-рано изявления за форсиране на изтеглянето на войските от Афганистан, няма да се откажат от участие в мисията на Алианса в тази страна. „Франция оказва забележима помощ в нашата обща мисия в Афганистан. Тя ни поддържа от самото начало и продължава да върши това”, заяви говорителят на НАТО Оана Лангеску, цитирана от РБК.

В ръководството на НАТО разчитат, че ще успеят да удържат Франция чрез договора, който страната вече е сключила с Афганистан. Той предвижда участието на нейните военнослужещи в изграждането на афганистанските служби за сигурност и обучаването на набираните сътрудници след 2014 г., когато коалиционните войски ще напуснат Афганистан практически в пълен състав.

/ИА „Фокус”/

 

 
Съвместно българо-американско военнополицейско учение „Отвъд хоризонта 2012” ще се проведе от 7 до 18 май
07.05.2012, 21:50

Съвместно българо-американско военнополицейско учение „Отвъд хоризонта 2012” ще се проведе от 7 до 18 май на Полеви учебен полигон „Ново село”. В него ще участват военнослужещи от служба „Военна полиция” и от Сухопътните войски, служители от дирекция „Специализирани полицейски сили” към Главна дирекция „Охранителна полиция” – МВР, военнослужещи от Националната гвардия на щата Тенеси, САЩ, оценители на бойната готовност (CREVAL) и наблюдател от НАТО.

Целта на съвместното учение е да се усъвършенстват практическите умения на военните полицаи при провеждането на операции по ликвидиране на последствията от бедствия и аварии, както и да се подобри взаимодействието между служба „Военна полиция” и Главна дирекция „Охранителна полиция” – МВР.

В рамките на българо-американското учение „Отвъд хоризонта 2012” ще бъде проведена и процедура по покриване на нивото на стандартите на НАТО за оценка на бойната готовност (CREVAL). На 11 май ще се проведе ВИП ден за представителите на медиите, за който ще бъде предоставена допълнителна информация.

/МО/

 
Бойци умират заради стиснат финансов министър
07.05.2012, 21:32

академик Георги Марков

 

Интервю с академик Георги Марков

 
Наградиха разузнавачи за Деня на храбростта и Празник на Българската армия
07.05.2012, 17:32

На тържествено събрание в служба „Военна информация” военнослужещи и цивилни служители са били наградени със заповед на министъра на отбраната Аню Ангелов. Отличия е имало и от директора на службата Веселин Иванов. Поводът е празника, а мотивите - постигнати високи резултати при изпълнението на служебните задължения и за принос към отбраната на страната, научаваме от службата.

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов отличил военнослужещ от българския военен контингент в Международните сили за сигурност в Косово (КFOR) за проявения героизъм и достойното изпълнение на задълженията му в рамките на мисията, съобщава още обновеният сайт на служба „Военна информация”.

Наградите са били връчени от директора на службата. Поглеждайки напред и виждайки вас, с удовлетворение искам да подчертая, че днешните военни разузнавачи са достойни наследници на завета и делото на своите предшественици, посочил той в своето поздравление. Във връзка с празника той благодарил на всички за упоритата работа и показаните професионализъм и отлични резултати. Подчертал още, че усилията на службата са оценени не само от държавното ръководство на страната, но и на най-високо ниво от разузнавателните структури на НАТО и ЕС.

/Оtbrana.com/

 
Командирът на Сухопътните войски ще участва в обединени разговори на началниците на щабове на Сухопътните войски на страните членки на НАТО и конференцията на страните партньорки (LCC) в гр. Тирана, Албания
07.05.2012, 17:26

генерал-майор Стефан ВасилевПо покана на командващия Съюзното командване на силите – Хайделберг генерал-лейтенант Джон Морган III командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев ще участва за времето от 08 – 10 май 2012 г.  в  Обединени разговори на началниците на щабове на Сухопътните войски на страните членки на НАТО и Конференцията на НАТО и страните партньорки (LCC) в гр. Тирана, Албания.

Мероприятията се организират от двете сухопътни командвания на НАТО – Хайделберг и Мадрид, а темата на разговорите ще бъде „Предизвикателства в подготовката на Сухопътните войски под новата командна структура на НАТО и как да се повишат възможностите за подготовка”. По време на срещите ще бъдат обсъдени актуални въпроси, които са от взаимен интерес на всички участващи страни.

/landforce.mod.bg/news/

 
Трима военнослужещи от силите на НАТО са загинали при експлозия в Източен Афганистан
07.05.2012, 17:05

Трима военнослужещи от силите на НАТО са загинали при експлозия в Източен Афганистан, предаде РИА Новости.

До момента националността на загиналите войници не се съобщава.

Според непотвърдена информация от началото на 2012 година в Афганистан са убити около 140 военнослужещи от международната коалиция. През 2011 година ИСАФ загуби 556 души в централноазиатската страна. – Още за Афганистан

 
Сааб с договор за тренировъчна система за Българската армия
07.05.2012, 16:56

През февруари 2012 г. компанията Сааб, работеща в областта на отбраната и сигурността, спечели договор за доставка на системата за обучение DITS (Deployable Instrumented Training System) за българската армия по договор от програмата на САЩ за чуждестранно военно финансиране FMF (Foreign Military Fund). Договорът е от програмата за задгранични военни доставки FMS (Foreign Military Sales) на подразделението за симулации и обучения на армията на САЩ, съобщиха от компанията.

Договорът е на стойност 2.4 милиона щатски долара и включва механизирана система с 95 сухопътни комплекта и 10 комплекта бойни машини за пехотата, които ще бъдат разположени през 2012 г. Системата DITS има общи елементи с развитата от САЩ система за бойни и тактически симулации JCATS (Joint Conflict/ Combat And Tactical Simulation), която вече е инсталирана в българския Национален център по моделиране и симулация. Българската система е същата като системите в армията и военноморските сили на САЩ. Системата DITS, която се използва от американската армия в Европа от 2001 г., беше ползвана в България при съвместни обучения през 2004, 2006 и 2008 г.

 „Подразделението на Сааб в САЩ за обучение може да осигури на своите съюзници същата система за обучение, разработена от Сааб, която се използва и от силите на САЩ по целия свят. Вече повече от 10 години доставяме тренировъчни системи по програмата FMS”, каза Ларс Боргвинг, президент на подразделението „Обучения” на Сааб в САЩ.

DITS е модулна и мобилна система с модерни лазерни симулатори, които предлагат съвременни възможности за обучение с вече инсталирани съоръжения, използвани при полеви обучения. Със системата DITS се постига контрол в тренировките, проследяване на бойната мисия, събиране на данни и бързи анализи на действията (After-Action Reviews (AARs) при провеждане на тренировки в реално време.

/Otbrana.com/

 
Владимир Путин прие „ядреното куфарче”
07.05.2012, 13:39

След встъпването си в длъжността президент на Русия, Владимир Путин, станал и върховен главнокомандващ, получи „ядреното куфарче” – устройството, съдържащо шифрите за достъп и задействане на ядрения арсенал на Русия.

„Ядреното куфарче” на президента на Русия е част от автоматизираната система за управление на стратегическите ядрени сили.

Общо има три такива устройства – по един при държавния ръководител, в министъра на отбраната и в началникът на  Генералния щаб на ВС на Русия.

Само при получаване на шифрования сигнал с три потвърждения, системата може да бъде задействана. – Още за „ядреното куфарче”

 
Южна Корея и САЩ започнаха съвместни военновъздушни учения
07.05.2012, 13:30

Ф-16Южна Корея и САЩ днес започнаха провеждането на съвместни военновъздушни учения в рамките на усилията на двете страни да се подготвят в случай на необходимост да отговорят на „провокациите” на Пхенян, който възнамерява да извърши нов ядрен опит, предаде АФП.

Годишните учения на САЩ и Южна Корея ще продължат до 18 май и ще мобилизират 60 изтребителя, самолети за доставка KC-135 и системи за наблюдение AWACS.

/ИА „Фокус”/

 
Русия "се отбранява от отбраната" на НАТО и САЩ
07.05.2012, 11:26

Руските вестници “Ведомости” и “Комерсант” разказват за конференцията, уредена от министерството на отбраната в Москва за експерти от 50 държави. Ведомството се опита да убеди САЩ и НАТО, че системата им за противоракетна отбрана (ПРО) застрашава стратегическата стабилност. Според изданията обаче от този опит не е излязло нищо, информира Би Би Си.

Чрез компютърно моделиране на форума бяха представени сценарии как ще реагира ПРО на САЩ, ако руски междуконтинентални ракети бъдат изстреляни по цели в Щатите, с оглед на възможностите на американските радари в различни страни. Показано бе, че радарите на САЩ, разположени в Европа и на кораби, дават възможност да бъдат сваляни с противоракети, изстрелвани от Аляска и Калифорния, ракети, изстреляни срещу САЩ от Централна, Западна Русия и акваторията на Далечния изток, посочва “Ведомости”.......... Прочети още

 
“Голямата” промяна: Военният парад тръгна от Изток
07.05.2012, 11:15

Първият Гергьовски парад на президента Росен Плевнелиев тръгна от Изток. Това е новото за тазгодишния 6 май. Аню Ангелов върна правилната посока. Десет години военните блокове и бойната техника, когато я имало, са дефилирали от Запад, което не било по устав. От началото на Третата българска държава началниците, които приемат парада, са стояли от дясната страна на строя, който марширува, при нас от десет години са от лявата, е аргументът на министъра на отбраната. Тодор Живков също е стоял на правилното място, но тогава имаше мавзолей. Май по-добре и било да преместят трибуната, т.е. началниците, но както винаги това се оказва по-сложният проблем.

Разбира се, смяната на посоката не е единствената новост. Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев вече наруши традицията на предшествениците си. Съгласи се празникът да мине без обичайната церемония по връчване на нови генералски пагони. Щял да стори това за 1 юли. Тогава, когато започват закриването на гарнизони и поделения и голямото преселение на военнослужещи от Северна в Южна България. При всички случаи бе длъжен да се извини на тези, които на празника мислят най-вече дали да останат на служба или да се уволняват. Защото за поредната реформа в армията Росен Плевнелиев не е нов. С негово съгласие, като член на кабинета „Борисов”, бяха приети всички документи и разчети, чието изпълнение днес се задъхва от финансовия недоимък в отбраната. Не го стори. В словото му нямаше нищо, което тревожи днешния състав на армията.

Държавният глава, разбира се, не е единственият, който е длъжен да се извинява. Показателни са думите на министъра на отбраната Аню Ангелов в началото на снощния тържествен концерт в НДК, посветен на 6 май. Съвсем (не)празнично той се обърна към министрите и народните представители с думите: „Средствата, които се заделят за отбраната стигат да се поддържа определено ниво, но не и да се развива нашата система, да се модернизира армията – краткосрочно и в перспектива. На Въоръжените сили са крайно необходими онези 1,5 процента от БВП, които Народното събрание гласува, приемайки Бялата книга за отбраната.”

Изглежда само смяната на посоката на военния парад не е достатъчна за укрепването на Българската армия. Дано се окажат прави онези, които броят този 6 май за начало на нова промяна. Макар че с подобен оптимизъм се залъгваме поне от две десетилетия насам. Засега само тези, които маршируват сменят посоката. Другите остават по местата си. Продължават по старому.

/Аrgumenti-bg.com - Спирдон Спирдонов/

 
27 офицери, сержанти, войници и цивилни служители бяха наградени на 6 май
07.05.2012, 08:54

На снимката: Наградените военнослужещи заедно с президента, министъра на отбраната, началника на отбраната и заместник-министрите.След военния парад вчера в резиденция „Лозенец” се проведе тържество за награждаване на изявили се военнослужещи и цивилни служители.

Отличия бяха връчени от министъра на отбраната Аню Ангелов и началника на отбраната генерал Симеон Симеонов.

Наградени бяха 27 офицери, сержанти, войници, матроси и цивилни служители.  На връчването на отличията присъства и президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев. ........... Прочети още

 

 
Трагедията в Кербала - най-пазената българска тайна
06.05.2012, 21:46

Базата в Кербала след атакатаТрагедията в българската база в Кербала е най-строго пазената тайна на властта у нас в годините на прехода. Това заяви Николай Слатински, специалист по въпросите на националната сигурност и бивш съветник на президента Георги Първанов.

И до днес се броят на пръсти тези, които знаят какво точно се е случило там, кой носи вина и въобще детайлите около заминаването на нашия контингент в Ирак. Навремето за отиването на нашите части в Камбоджа като „сини каски” имаше обсъждане в Народното събрание и пълна прозрачност, а за рейнджърите ни в Ирак дебата в парламента трая десетина минути. Дори един депутат призна, че не сме били готови за такава мисия, но трябвало да пратим хората. Тази конфузна тайна трябва да се разбули, обществото да научи какво е ставало, как и защо, категоричен бе Слатински. Той гостува в предаването на Люба Кулезич по ТВ-7 в неделя........ Прочети още

 
Генерал Михов:За новите самолети да се чуе думата на воините, не на политиците
06.05.2012, 21:43

Генерал МиховМоментът за закупуване на новите самолети трябва да го кажат онези, които експлоатират и използват системите, оръжията и платформите, като бойно средство. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” ген. Михо Михов, командващ ВВС от 1992 до 1997 г. и началник на Генералния щаб на Българската армия от 1997 г. до 2002 г.

Това, с което в момента разполагаме, особено МиГ 29, са самолети с ресурс. Ние не бива да изразходваме допълнителни финансови средства, без да вземем ресурса или пълния цикъл на живот на тези техника. Забележете - САЩ още експлоатират „Ф – 15”, каза той. По думите му - МиГ – 21 - самолет трето поколение би следвало бавно и постепенно да бъде отзован от нашата армия, но това в момента не е позволено. „Както виждам, нашите по-млади командири и командващи се опитват да възстановят неговия ресурс, за да изпълнят още няколко години своята мисия. МиГ – 29 и Су-25 е надежден, хубав самолет, струва си да бъде поддържан, и не считам, че политиците трябва да определят какъв самолет и кога трябва на военновъздушните сили, както и другото въоръжение и техника за сухопътни войски и военноморски сили.

Оръжията трябва да ги определят тези, които ги експлоатират; тези, които ползват системите, като оръжие, защита и във всички случаи като кураж и надежда, а не бих пропуснал - и гордост за нашата нация. Онези, които произвеждат, и тези, които купуват, нека стоят на втори план”, каза ген. Михов.

 
Грешка в национален мащаб
06.05.2012, 21:15

Това, че всеобщата военна служба бе премахната и се премина към професионална армия, бе грешка от национален мащаб. Поради това Българската армия се оказа в състояние да не може да изпълни конституционното си задължение. Защото чл. 9 от Конституцията на Република България гласи: "Въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост".

Прави чест на Аню Ангелов чувството му на отговорност, като министър на отбраната да заяви на всеослушание този национален проблем, който има национално значение от първи порядък и досега тихомълком се избягваше в обществото........ Прочети още

 
Българската армия не е играчка
06.05.2012, 21:04

Нравствените величини във войната заемат едно от най-видните места, твърди генерал Фон Клаузевиц. Една армия трябва да е готова винаги за водене на война. Така и само така се осигурява мирният живот на страната!

"Si vis pacem para bellum" (Искаш ли мир, готви се за война!), са казвали римляните, които безспорно добре са познавали света.

Ето защо строителството на Въоръжените сили е изключително важна държавна дейност. Когато войската е доблестна, а офицерите й се състезават за палмата на първенството по храброст в боевете, за да стане такава армия Велика, е нужен геният на Главнокомандващия........ Прочети още

 
Американската наука скочи срещу ПРО
06.05.2012, 20:57

Националната академия на науките на САЩ препоръчва на правителството да ограничи разгръщането на системата за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа. Това е основният извод от доклада на Националния изследователски съвет на академията, изготвен по искане на американски конгресмени, твърди ИТАР-ТАСС. Ключовият извод на специалистите е, че няма никаква необходимост от реализирането на четвърти етап на ПРО. Москва оценява този етап като сериозна заплаха за стратегическите й сили.

Първият етап на ПРО включваше дислоциране миналата година на ракетни комплекси "Ейджис" и на ракети прехващачи "Стандарт-3" върху кораби, а също разполагане на радар в Турция. През втория етап до 2015 г. мобилните ракетни комплекси SM-3 трябва да бъдат разположени в Румъния. След това до 2018 г. тези ракети трябва да се появят и в Полша. Четвъртият етап предвижда до 2020 г. тези ракети да бъдат заменени с по-съвършени, които да защитават цялата територия на натовските държави не само от ракети с малък и среден обсег, но и от междуконтинентални балистични ракети.

НРС е категоричен, че за Европа четвъртият етап е излишен. Междувременно конгресменът демократ Денис Кусинич заяви, че САЩ без причина провокират Русия с разполагането на своята ПРО в Европа. Той впрочем е последователен противник на ПРО. Според него Русия с основание възприема плановете за ПРО като заплаха, защото става дума за разполагане на ракети прехващачи "близо до руските граници".

/в-к Дума/

 
Възстановяват полетите с МиГ-29 във вторник
06.05.2012, 19:16

МиГ-29Полетите с българските изтребители МиГ-29 ще бъдат възстановени във вторник (8 май). Това научи екипът на АЕРО днес по време на тържествата по случай 6 май. Полетите с типа бяха спрени на 26 април, след инцидентът при който се разби МиГ-29УБ борд 11.

Възстановяването на полетите на МиГ-29 ще позволи най-модерния български изтребител да се включи в последните три дни от съвместното българо-американско учение „Тракийска звезда 2012”.

Учението, което стартира официално на 18 април, трябва да приключи на 10 май, а американските изтребители F-16C/D ще напуснат България на 11 май. - Още за МиГ-29

 
Афганистанец във военна униформа е застрелял военнослужещ от силите на НАТО
06.05.2012, 19:12

Военнослужещ от мисията на НАТО в Афганистан е бил убит от мъж в униформа на афганистанската армия, предаде АФП. След този случай броят на убитите чуждестранни войници от афганистанци, с които работят, вече е 19 за тази година, при 13 отделни случая.

„Човек в униформа на Афганистанската национална армия насочил оръжието си към военнослужещи от коалиционните сили и е убил един войник. Нападателят е убит при ответна стрелба”, съобщават от ИСАФ.

Самоличността на убития ще бъде оповестена от неговата родина. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
Празникът!
06.05.2012, 19:00

 

 

 

ФОТООКО - ГЕРГЬОВСКИЯТ ПАРАД В СОФИЯ

 
Китай изстреля успешно спътника „Тиенхуей-1-02"
06.05.2012, 16:17

В Китай в 15:10 местно време, от космодрума 'Цзюзюан', с помощта на ракета носител 'Чанчжен-2Г' бе изведен в космоса стероптографически спътник 'Тянхуей-1-02', който след това е изведен на планираната орбита.

По информация от агентство Синхуа, спътника 'Тянхуей-1-02' е разработен от акционерната спътникова компания 'Дунфанхун' на Китайското обединение за космически технологии.

Новият спътник е предназначен основно за провеждане на научни експерименти, изследване на земните и природните ресурси, картографска дейност и др. и ще играе активна роля в развитието на научните изследвания за народното стопанство на Китай.

Ракетата носител 'Чанчжен-2Г' е създадена в Шанхайската академия за космически технологии към Китайското обединение за космически технологии. Това е 161 полет на ракета носител от серията 'Чанчжен'.

 
На фокус:

Фоторепортажи от провеждащото се от 3 до 6 май в столицата на Казахстан Астана изложение KADEX-2012:

- репортаж 1;     репортаж 2 в три части - 1 част2.част3 част.

 
Дмитрий Медведев смени главнокомандващия на руския военноморски флот
06.05.2012, 10:27

Вицеадмирал Чирков Президентът на Русия Дмитрий Медведев освободи адмирал Владимир Висоцки от длъжността главнокомандващ руския военноморски флот. На този пост е назначен вицеадмирал Виктор Чирков, съобщи пресслужбата на руския държавен глава, цитирана от РИА Новости.

Вицеадмирал Чирков е роден на 8 септември 1958 година в Алма Ата, Казахска ССР. През 1982 година завършва Тихоокенското висше военноморско училище Макаров, през 1987 година военноморската академия Кузнецов, а през 2000 година – академията на ГЩ на ВС на Русия.

Досега Чирков бе командващ на руския Балтийски флот. – Още за ВМФ на Русия

 
На Червения площад започна генералната репетиция за военния парад за Деня на победата
06.05.2012, 10:00

На Червения площад в руската столица започна генералната репетиция за военния парад в чест на Деня на победата, предаде РИА Новости - динамична инфографика на механизираната колона

Участие взимат 14 хиляди военнослужещи и около 100 единици военна техника, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната полковник Сергей Власов.

През Червения площад ще преминат осем пускови установки на ракетните комплекси „Искандер-М”, три – „Топол-М” (пусковите установки ще бъдат заменени с макети), 16 зенитни ракетни системи С-400 и ракетните комплекси „Панцир-С”, 13 бронирани машини „Тигър”, БТР-80, танкове Т90, самоходни артилерийски установки „Мста-С” и ракетни комплекси „Бук-М2”.

Парадът ще бъде командван от заместник-началника на руския генерален щаб генерал-полковник Валерий Герасимов, а той ще бъде приет от министъра на отбраната на Русия Анатолий Сердюков. – Още за Парада на Победата

/ИА „Фокус”/

 
Дмитрий Медведев назначи Виктор Бондарев за главнокомандващ на руските ВВС
06.05.2012, 09:15

Генерал-майор Бондарев Президентът на Русия Дмитрий Медведев назначи първия заместник-главнокомандващ Виктор Бондарев за главнокомандващ руските военновъздушни сили, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от РИА Новости.

Генерал-майор Бондарев е роден на 7 декември 1959 година във Воронежска област. През 1981 година завършва Борисоглебското висше военно авиационно училище за летци, през 1992 г . Военновъздушната академия Гагарин, а през 2004 година – Академията на ГЩ на ВС на Русия. Участвал е в бойните действия в Афганистан и двете войни в Чечня.

Герой на Русия от април 2000 г., летец-снайперист.

През миналата седмица Медведев освободи от длъжност главнокомандващия ВВС генерал-полковник Александър Зелин и го уволни от военна служба. От министерството на отбраната на Русия съобщиха, че Зелин ще заеме поста съветник на министъра на отбраната по въпросите на строителството и развитието на военновъздушните сили. – Още за ВВС на Русия

 
Празнично: Не стигат средствата за развитие и модернизиране на армията
06.05.2012, 08:12

Средствата, които се заделят за отбраната стигат да се поддържа определено ниво, но не и да се развива нашата система, да се модернизира армията – краткосрочно и в перспектива. С тези думи министърът на отбраната Аню Ангелов се обърна в празничното си слово към министрите и народните представители, които дойдоха на тържествения концерт, посветен на Деня на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май. На Въоръжените сили, подчерта той, са крайно необходими онези 1,5 процента от БВП, които Народното събрание гласува, приемайки Бялата книга за отбраната.

Министърът постави от сцената на зала №1 на НДК задачите за тази година: увеличаване щабната и бойната подготовка на трите вида въоръжени сили; привеждане в оперативна готовност на първата и започване на подготовката на батальонна бойна група от Сухопътните войски; организиране на нов доброволен резерв в изпълнение на Закона за резерва на Въоръжените сили и командванията и щабовете на оперативно ниво да постигнат пълна оперативна готовност. Най-важната задача според него е планираната трансформация на формированията на тактическо ниво. Чрез допълнителни регистри на вакантни места и поддържане на поносим некомплект във формированията се стремим, посочи министърът, тази трансформация да окаже най-малко влияние върху военнослужещите, които засяга.

Думите на министъра и последвалия концерт изслушаха президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-министрите на отбраната Августина Цветкова и Валентин Радев, генерали, офицери, сержанти и войници, запасни и резервисти, кавалери на орден „За храброст”, военноинвалиди и военнопострадали и чужди дипломати. Концертът бе с участието на състави от БНР. Коментарите за него бяха доста разнопосочни. Представителният ансамбъл на Въоръжените сили почти не участваше.

На 6 май в 9.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в София ще започне празничен Водосвет на бойните знамена и Знамената-светини. Водосветът ще бъде отслужен от Знеполския епископ Йоан. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

В 10.00 ч. на площад „Княз Александър I” в София ще започне военният парад. В него ще участват над 500 военнослужещи от Българската армия. В седем представителни блока ще преминат военнослужещите от Военна академия „Г.С. Раковски”, Националната гвардейска част, участниците в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещите от Сухопътни войски, Военновъздушните, Военноморските сили и Съвместното командване на силите. В парада ще участват знаменен взвод на Националната гвардейска част със Знамената-светини, както и Гвардейският представителен духов оркестър. Слово ще произнесе президентът Росен Плевнелиев.

Парадът ще бъде открит от Военновъздушните сили с един вертолет „Ми – 17”, носещ националния флаг на Република България, ескортиран от два вертолета „Кугар” от авиобаза „Крумово”.

Командващ парада е командирът на Сухопътните войски – генерал-майор Стефан Василев.

В 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред Президентството.

/Otbrana.com - Спирдон Спирдонов/

 

 
Аржентина купува руски вертолети Ми-171Е и Ка-226Т
05.05.2012, 22:20

Вертолет Ка-226Русия и Аржентина на 3 май са подписали меморандум, според който Буенос Айрес ще купи три многоцелеви вертолета Ми-171Е и още толкова Ка-226Т, съобщи Jane's. Не се уточнява кога ще бъде подписан окончателният договор.

Аржентина ще придобие вертолетната техника със средствата на руски експортен кредит.

За руския експортен кредит за Аржентина разказа в края на март 2012 година ръководителят на делегацията на "Рособоронэкспорта" по време на изложбата FIDAE-2012 Сергей Гореславский. Тогава той обяви само покупката с експортен кредит на Ми-171Е.

През април 2010 година Аржентина придоби два вертолета Ми-171Е общо за 20 милиона евро. Тогава Аржентина за първи път купи руска техника. Доставката на машините се състоя през ноември 2011 година и първите отзиви за работата им са отлични. Тези вертолети са снабдени с лебедки за издигане на товари и ще бъдат използвани за търсене и спасяване, както и за снабдяване на аржентинските станции в Антарктика.

/Блиц/

 
Изтребителната трагикомедия
05.05.2012, 20:50

F-16Повечето наблюдатели очакваха процесът около евентуалната покупка на нов боен самолет за ВВС на Република България да забави ход през пролетта на 2012 г. и най-ранното раздвижване като политически изказвания може да се очаква около отбранителното изложение „Хемус 2012” в края на май и началото на юни.

Уви, наложи ни се да живеем в интересни времена, което, ако се вярва на популярното китайско проклятие, съвсем не е добре. Верен на типичния си стил да хвърля тихо и кротко медийни бомби, само в рамките на две седмици министърът на отбраната Аню Ангелов не само че определи насоката на страната към изтребител „втора ръка”, но и успя да назове цената, на която трябва да купим бъдещите ни изтребители, като само си спести да назове името на изтребителя, макар мнозина моментално да е досетиха какво е имал предвид той. В допълнение на това министърът директно прехвърли цялата отговорност за процеса по избор на нов боен самолет на следващото правителство, като по такъв начин си навлече тихия гняв на ВВС и компаниите производители, които вече осем години предлагат своите изтребители на България........... Прочети още

 
Министър Ангелов: Няма да наказваме пилотите
05.05.2012, 20:35

Няма да ги накажа дисциплинарно, друг е въпросът дали прокуратурата ще повдигне обвинение.”, категорично заяви министърът на отбраната Аню Ангелов в предаването „Седмицата" по Дарик радио, по повод евентуални наказания на екипажа на разбилия се МиГ-29УБ.

„Няма да ги накажа, защото от момента на тази грешка нататък всичките им действия говорят за висок професионализъм. За това, че те успяха да изведат самолета на безопасна височина, да го насочат към място, където без щети за инфраструктурата, сгради, хора на земята може да се разбие този самолет и след това навреме катапултираха. Това са действия, които спасиха човешки животи, а това е най-важното. Техника се купува, ако имаш средства", каза още военният министър.

Пилотска грешка, а не техническа неизправност е довела до инцидента с МиГ-29 край село Голям чардак. Това още веднъж заяви министър Ангелов.

„Грешката е в някои действия в процеса на самото излитане, вследствие на отклоняване на вниманието за по-малко от секунда, вследствие на което се поражда пожарът в двигателите на самолета. Не мога да бъда по-точен, защото това го имам като предварителен доклад от комисията, която съм назначил да разследва инцидента. Предстои в близките дни да излезе окончателният протокол и там ще се каже по секунди действията на пилотите и кое действие какво е причинило", добави министърът.

В момента във връзка с инцидента от 26 април, се водят две разследвания. Едно на военна прокуратура, което търси евентуална криминална отговорност в случилото се и друго на Министерството на отбраната (водено от Военна полиция и с участието на специалисти от ВВС), което трябва да определи точните причини за инцидента.

/Аеро/

 
САЩ без необходимост провокират Русия
05.05.2012, 17:27

Денис Кусинич. Фото: EPAСАЩ без необходимост провокират Русия с плановете за разполагане на елементи на своята система за ПРО в Европа. Такова заявление в петък е направил членът на камарата на представителите на Конгреса на САЩ, демократът Денис Кусинич. Според него, републиканците - консерватори, които са за разполагане край руските граници на ПРО, „отдавна се стремят да възродят „студената война”.

Самата ефективност на системата предизвиква съмнения, посочил Кусинич. Той напомнил, че според много американски експерти, създаването на тази система ще струва много по-скъпо, отколкото се предполагало и освен това „ПРО подлага на опасност дипломатическите отношения с Русия”, подчертал демократът.

 
Капитан Вълчанов закара оръжието за независим Алжир
05.05.2012, 17:03

Кораб "Бреза""След полунощ започнаха да пристигат камионите, натоварени с тротил. Приех да бъдат складирани в трюма под мостика 240 т от това опасно взривно вещество, само на няколко метра под кабината, в която почиваше семейството ми, неподозиращо над какъв вулкан и ад го бях затворил.

Побиха ме тръпки при мисълта за последиците от възможен взрив в трюмовете на кораба, предизвикан случайно или пък умишлено причинен от агент на френското разузнаване, прикрит в някоя от докерските бригади, които товареха оръжието на "Бреза"...

Махнах с ръка, за да прогоня споходилите ме тревожни спомени, и слязох в трюма, за да присъствам при товаренето и укрепването на четирите големи каси, в които се спотайваше най-ценното за муджахидините  оръжие - противосамолетните оръдия.".............. Прочети още

 
ВМФ на Русия планира през 2012 г. да извърши един пуск на ракетата „Булава”
05.05.2012, 16:38

Първата руска серийна стратегическа атомна подводница „Александър Невски” ще извърши през тази година един пуск на балистичната ракета „Булава”, съобщи високопоставен представител на генералния щаб на руския военноморски флот, цитиран от РИА Новости.

„През тази година е планиран един пуск на „Булава”, той ще бъде извършен от борда на „Александър Невски”. Ако всичко премине успешно, тогава и подводницата ще може да бъде приета на въоръжение във флота още през тази година”, посочи източникът и допълни, че датата на пуска все още не е определена. – Още за „Булава”

/ИА „Фокус”/

 
Американски летци и техници посетиха Узунджово
05.05.2012, 13:02

На 24 и 25 април 2012 г. група летци и техници от американските ескадрили, които участват в учението "Тракийска звезда 2012", посетиха РТВ поделението ( военно формирование 34920-Хасково с командир м-р Найден Василев), за да се запознаят на живо със средствата за управление на полетите и за поразяване на въздушни цели.

По-късно посетиха и село Узунджово. С интерес разгледаха църквата "Успение на Пресвета Богородица" и мемориалния комплекс "Нашето летище Узунджово".

В края на пребиването си американците благодариха за гостоприемството и изразиха своето възхищение от видяното.

/Pan.bg - о.р.подп. Недялко Тянков/

 
Американски изтребител F-16 се е разбил в Юта
05.05.2012, 10:35

F-16Изтребител F-16 Fighting Falcon от 388-то авиокрило се е разбил вчера на полигон в Юта, САЩ. Летецът е успял да се катапултира успешно и е настанен в болница за медицински прегледи.

Започнато е разследване на причините за аварията. – Още за F-16

/Pan.bg/

 
Американски летци не искат да летят на F-22
05.05.2012, 10:28

Двама летци на F-22 от военновъздушната база Langley, майор Jeremy Gordon и капитан Josh Wilson, се явиха на телевизионното предаване 60 Minutes на канала CBS, за да споделят защо не искат да летят повече на най-модерния американски изтребител пето поколение. Те изразиха своята загриженост, че кислородната системна на самолета не им гарантира необходимия кислород по време на полет.

На въпроса на водещия, дали е безопасно да се лети на F-22, майор Gordon отговори: „Не ми се иска да отговоря на този въпрос, както и не ми се иска да летя на F-22. Случаите на хипоксия (липса на достатъчно кислород) продължават при полети с F-22, въпреки усилията на ВВС да установят причините(все още безуспешни) и това е опасно, като последиците може да са непредвидимо опасни.

Капитан Wilson разказа за преживян случай на хипоксия миналата година по време на полет с F-22: Беше като …сюреалистичен сън. Трябваше да положа неимоверни усилия за изпълнение на най-обикновени задачи. Намирането на скобата за задействане на аварийната кислородна система се оказа обезкуражаващо трудно. Не можех да я открия, не можех да си спомня къде се намира.”

Подобен и бил и случая с капитан Jeff Haney, който е изпитал проблеми с дишането преди изтребителят му F-22 да се разбие в Аляска през август 2010. ВВС обвиниха тогава летеца за катастрофата, а не техниката.

Всичко това поставя в доста неудобно положение ВВС на САЩ, които закупиха 184 броя F-22, всеки струваш 400 милиона долара. Предназначен да борба със следващото поколение съветски изтребител (който така и не се появи), изтребителите F-22 останаха в хангарите по време на войните с Ирак, Либия и Афганистан. В съвременните войни те не се използват, а когато в бъдеще се появи противник, те ще са вече остарели.

Седем месеца след като бяха възстановени полетите с F-22 (като и до сега експертите не са успели точно да определят причините за възникване на проблемите с дишането на летците), са докладвани още 11 случая на хипоксия. Това е сравнително малко на броя на извършените полети, но едно нещо е ясно – още една ‘мистериозна’ катастрофа и F-22 ще попадне в свредел, от който шансовете да излезе може да се окажат невъзможни. – Още за F-22

/Pan.bg/

 
Pan.bg съобщава, че избираме изтребители в Португалия
05.05.2012, 10:19

Ф-16Както Pan.bg неколкократно информира своите читатели Португалия предлага употребявана военна техника и въоръжение на международния пазар, включително и изтребители F-16. Засега към тези самолети проявяват интерес няколко държави, сред които е и България. Това стана ясно по време на голямото учение с международно участие Real Thaw 2012, което се проведе в периода 23 януари - 3 февруари 2012 г. В него участваха ВВС на Португалия при поддръжка от страна на Сухопътните войски и флота на страната, а сред чуждестранните участници бяха НАТО, САЩ, Великобритания, Испания и Холандия. От проведените неформални разговори по време на учението се разбира, че Португалия е предложила на България 8 броя употребявани изтребители F-16 като част от плановете си за продажба на военна техника и въоръжение. Досега не беше ясно единствено дали България е изпратила запитване за информация до Португалия.

Този факт обаче се потвърждава от прес-съобщение, публикувано в уеб-сайта D Global на 27 април 2012 г. Според съобщението делегация от българските ВВС е посетила Португалия, за да избере изтребители F-16 AM/BM Fighting Falcon, а визитата е осъществена след изпращането на писмо-заявка за информация (RfI) за осем изтребителя от Министерството на отбраната на България до португалската агенция по доставките в областта на отбраната DGAIED.

На същата дата - 27 април, и Pan.bg информира своите читатели, че е "приключило посещение за обмяна на опит и запознаване с наличните употребявани изтребители F-16 в Португалия". Вероятно обаче по някаква обективна причина акцентът на визитата в Португалия спешно е бил изместен от "обмяна на опит" към "избор" на употребявани изтребители F-16 AM/BM, както съобщава D Global. А, стандартната "обмяна на опит" е нещо доста по-различно от "избора" на самолет.

На фона на съобщението в уеб-сайта D Global поведението на министерството на отбраната и военният министър изглеждат трудно обясними. Вече повече от седмица най-прозрачната институция у нас не е съобщила официално за визитата нито пред Народното събрание, нито пред медиите.

Ето и извадка от съобщението в уеб-сайта D Global с превод на български език:

27/04/2012

Тази седмица делегация от българските ВВС беше в Португалия, за да избере изтребители F-16 AM/BM Fighting Falcon от тези, които са на въоръжение в португалските ВВС и са произведени от Lockheed Martin.

Визитата е осъществена след изпращането на писмо-заявка за информация (RfI) за осем изтребителя от Министерството на отбраната на България до португалската агенция по доставките в отбластта на отбраната DGAIED.

България търси пет изтребителя F-16 AM и три F-16 BM, за да замени наличните Су-25 и МиГ-21, произведени в Русия.

 
"Напред, пехотинци! Напред, диви кози!"
05.05.2012, 10:00

Росен Плевнелиев като войникДа боядисаш тревата в зелено. Такава команда може да получиш само в казармата, защото там няма невъзможни неща.

Знаят го всички, изкарали военната служба, когато беше задължителна. Знаят го и тези, които днес са професионални войници и утре ще празнуват Деня на армията. .............Прочети още

 
Пентагона обяви колко ще струват японските изтребители F-35
05.05.2012, 09:15

F-35Япония ще закупи 42 изтребителя F-35A Lightning II за десет милиарда долара, съобщава Flightglobal.

Стойността на един самолет за ВВС на Япония ще бъде 238 милиона долара. В тази сума влизат обслужването на машината по време на целия срок на експлоатация, резервни части и двигатели, бордово оборудване, както и подготовка на пилотите.

Министерството на отбраната на Япония направи поръчка за доставка на четири F-35A и съответното оборудване и услуги на 2 май 2012 година. Управлението за военно сътрудничество (DSCA) на Пентагона тогава уведоми Конгреса на САЩ, че потенциалната сделка се оценява на десет милиарда долара.

В своята поръчка Япония е включила и опция за доставка на още 38 бойна самолета, оборудвани с двигатели Pratt & Whitney F135.

Японското правителство закупи американските изтребители след проведен търг, чиито резултати бяха обявени през декември 2011 година. В него освен F-35 участваха и американският F/A-18 Super Hornet и европейският Typhoon.

Първите изтребители се очакват да пристигнат в страната на изгряващото слънце през 2016 година. – Още за F-35

 
Вишеградската четворка с мини НАТО
05.05.2012, 08:43

Министрите на отбраната на страните от Вишеградската четворка - Чехия, Словакия, Полша и Унгария - най-накрая договориха през 2016 г. да създадат обща военна част.

Тя ще бъде в състава на силите на Европейския съюз.

Създаването на новото формирование беше договорено на срещата на Вишеградската четворка.

Числеността на частта на Вишеградската четворка ще бъде 3000 души. Първото й учение е насрочено за 2015 г. Военната част ще бъде под полско командване.

Създаването на частта става в навечерието на срещата на НАТО в Чикаго и показва волята на новите страни-членки в ЕС за еманация в рамките на Алианса, отбелязва АП.

/news.ibox.bg/news/

 
Аз избрах статута си
05.05.2012, 08:18

Чета новия Закон за резерва на Въоръжените сили на Република България и си стигам до извода, че когато той бъде окончателно парафиран, аз, капитан I ранг от резерва (засега), ще изчезна от юридическия мир на Въоръжените сили на Майка България!

За „резерв” не ставам, не че я карам „на резерва”. Все още, както казва моят приятел – капитан ІІ ранг от запаса Пламен Градинаров, у мен има съответствие между дух и материя. Каквото ми се иска, го мога. Там обаче, възрастовата граница е 50 години, пък и не горя от желание да служа втори път.

В „запас”-а – същата работа – възрастова граница 55 години – „греда”, отгоре съм!

Ще кажете: „Твоята е лесна, ами плеядата адмирали и генерали, които са все над шестдесет?”

Има лесно – предлагам да се въведе в допълнителните и преходни разпоредби на закона категорията „Ветеран от Въоръжените сили на

Република България” с пожизнено запазване на званието, в което военнослужащият е отчислен от запаса.

В противен случай, или трябва да се въведе категория „Офицер (старшина, сержант, матрос, редник) от Райския резерв”, или ... „дайте ми една гума, да изтрия таз славна дума” -  „Човек, служил на Родината си под пагон”!

А ако (не дай Боже) се случи война, никой не може да ме спре да бъда доброволец, надявам се! Ако ще и сал да ми дадат да карам, макар и на „далечно” плаване, от единия до другия кей на пристанището!

А дотогава аз си определих сам статута - „ветеран-командир на подводница от българските ВМС”!

Капитан I ранг Станко СТАНКОВ,

ветеран-командир на подводница от българските ВМС

P.S.  Авторът не ангажира институциите, в които работи и членува с личното си мнение.

Автошаржът е дело на самия автор

/в-к Морски вестник/

 

 
Двама британски военнослужещи са загинали при атака на талибани в Афганистан
04.05.2012, 23:06

Двама британски военнослужещи са загинали при атака на талибани на тяхната база в Южен Афганистан, съобщава британското министерство на отбраната, предава АФП.

Двамата военни от Кралския логистичен корпус са загинали при минохвъргачна или артилерийска атака в северната част на областта Нар-е-Сарай в провинцията Хелманд. Семействата на загиналите са били информирани, съобщават от министерството.

Общият брой на британските военнослужещи, загинали във войната в Афганистан е 412 души. Британски войник бе застрелян в Хелманд на 27 април. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
Ким Чен Ън
04.05.2012, 22:43

 

Снимки от посещението на лидера на Северна Корея в Командването на авиацията и ПВО на КНА

 
Казахстански автомобил "Сарбаз"
04.05.2012, 22:29

На провеждащото се от 3 до 6 май в столицата на Казахстан Астана изложение KADEX-2012 беше показан демонстрационен образец на военния автомобил с повишена проходимост "Сарбаз" (Sarbaz - "Воин"), разработен и построен в единствен екземпляр от АО "Петропавловский завод тяжелого машиностроения" (влизащ в състава на държавното обединение "Казахстан Инжиниринг").

Външно машината прилича на френските машини от семейство Renault Sherpa 3.

 
Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев участва в отбелязването на 20-та годишнина от участието на български контингент в мисията на ООН по поддържане на мира в Камбоджа (UNTAC)
04.05.2012, 17:25

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев присъстваха днес, 4 май, на отбелязването на 20-та годишнина от участието на български контингент в мисията на ООН по поддържане на мира в Камбоджа (UNTAC), което се проведе в Националния военноисторически музей.

„20 години по-късно вие все още сте пример за смелостта и безкористното себеотдаване на българските военнослужещи. Споменът за това, което направихте в Камбоджа, ни припомня най-важния стремеж – да бъдем по-добри граждани и воини”, каза в обръщението си към събралите се бивши „сини каски” заместник-министър Радев.

Той и вицеадмирал Манушев поднесоха цветя пред паметника на мисията, след като беше отслужена заупокойна молитва за загиналите в изпълнение на служебните си задължения по време на операцията UNTAC. „Най-дълбок поклон за подвига ви, който извършихте в името на България без специална подготовка и опит”, обърна се към военнослужещите заместник-началникът на отбраната.

България се включва в UNTAC на 4 май 1992 г. и така за първи път контингент от Българската армия участва в операция на ООН по поддържане на мира. Мисията, в която участваме до 27 ноември 1993 г. с един пехотен батальон от 850 души, 10 офицера за работа в щаба на мисията, 34 военни наблюдатели и екип военна полиция от 11 души, омиротвори страната след повече от 20 години гражданска война и геноцид на камбоджанския народ, осигури условия за провеждане на избори за парламент и подготви създаването на органи на властта. Тя е една от най-мащабните, провеждани от ООН дотогава, като за успешното й осъществяване бяха съсредоточени повече от 22 000 военнослужещи и цивилен персонал от 31 държави.

/МО/

 
Проект на доклад на правителството: 2011 г. върна фокуса върху бойните способности
04.05.2012, 16:45

Разработен е проект на Доклад за състоянието на националната сигурност на Република България през 2011 г. Той е дело на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Документът има за цел да представи състоянието на националната сигурност, основните тенденции в рисковете, опасностите и заплахите, както и предприетите от правителството на страната действия по тяхното предотвратяване, овладяване и преодоляване на последствията от тях.

Предоставяме на вашето внимание текстовете, които се отнасят до отбраната и Въоръжените сили. ……..Прочети още

 
Ветераните сплотяват редиците си
04.05.2012, 16:40

На 3 май в клуба на подводничаря на улица „Райко Жинзифов” 31, Сдружение „Клуб миноносец „Дръзки”- Варна и Съюзът на подводничарите в Република България (СПРБ) в тържествена обстановка сключиха меморандум за сътрудничество и взаимопомощ. Договорът бе подписан от председателите на Управителните съвети на двете военно-патриотични организации, съответно – капитан първи ранг Васил Кръстев, действащ командир на военно формирование 26800 и капитан първи ранг Станко Станков – ветеран-командир на подводница от българските ВМС.

Споразумението е поредната стъпка в изпълнение на общите цели на двете организации, определени от любовта към Отечеството, морето и флота, а именно – съхраняване на културно-историческото наследство и традициите на военната ни марина, както и към създаване на Българска Военноморска конфедерация, със седалище във Варна.

Убедени сме, че обединяването на усилията на родолюбивото воинство ще допринесе за подобряване на условията за живот на ветераните от флота, техните семейства, защита и разширяване на правата на военнослужащите от запаса и резерва, и в крайна сметка за изграждане на модерно гражданско общество в Родината.

Подобно споразумение предстои да бъде подписано и между Съюза на офицерите от резерва „Атлантик” и СПРБ, през месец юни, по време на тържествата по случай 5-ата годишнина на подводничарския съюз.

/Pan.bg/

 
Военни стрелби ще се провеждат на ГУЦ "Тюлбето" край Казанлък
04.05.2012, 13:17

Стрелби със стрелково оръжие, бойни машини и артилерийска материална част на ГУЦ "Тюлбето" ще се провеждат от 8.00 до 23.00 часа от 3 май и в дните 8, 9, 10, 15, 16, 17, 18, 22, 29, 30 и 31 май. Това съобщиха от община Казанлък, позовавайки се на информация от Военно формирование 22180 - Казанлък.

Преди стрелбата ще бъдат разставени постове на отцепление за недопускане на хора, животни и машини в района на полигона, с цел да се избегнат нещастни случаи. На основните пътища за достъп до полигона ще бъдат поставени предупредителни табели за реалната опасност при влизане в обекта.

На всички лица, преминаващи през постовете и неизпълнили техните разпореждания, ще бъде търсена наказателна отговорност на основание чл. 389 ал. 1 от Наказателния кодекс, предупреждават от щаба на Военно формирование 22180.

/ИА „Фокус”/

 
САЩ ще изстрелят военен спътник от ново поколение
04.05.2012, 12:48

Първоначалният старт на космическия апарат AEHF (Advanced Extremely High Frequency) бе планиран за 3 май, но, той трябваше да бъде отложен заради технически проблеми. Следващият стартов „прозорец” ще отвори днес в 14:42 по време на източното крайбрежие на САЩ (21:42 българско) и ще продължи 2 часа.

6-тоновият спътник ще бъде изведен в орбита от United Launch Alliance - съвместно предприятие на авиационните гиганти Boeing и Lockheed Martin.

Апаратът е затворен в специална капсула в горната част на ракетата-носител Atlas-5, в първото стъпало на която се използва руският ракетен двигател RD-180 Energomash.

 
Русия заплашва да сваля спътници на НАТО
04.05.2012, 12:32

Николай Макаров Русия може да прибегне до свалянето на спътници от противоракетната отбрана на НАТО и до придобиването на нови модерни способности, ако прецени, че системата представлява заплахи за нея.

Началникът на генщаба на руските въоръжени сили Николай Макаров заяви в четвъртък, че според Москва системата ще може да унищожава руски междуконтинентални балистични ракети, изстреляни от сухоземни позиции и от подводници, независимо от тяхната траектория....... Прочети още

 
Няма да летя с президента в един самолет
04.05.2012, 11:54

ген. Симеон Симеонов

 

Интервю с ген. Симеон Симеонов, началник на отбраната

 
ЗРВ изпълняват задачи в „Тракийски звезда”
04.05.2012, 11:46

ЗРК С-300Зенитно-ракетните войски от състава на ВВС участват в съвместната тренировка с разчети от два дивизиона – SA-10 и SA-6. Бойната техника е изнесена на временни огневи позиции в районите на град Хасково, село Узунджово и учебен полигон Корен.

Изпълняват се задачи по прикритие на обекти от критичната инфраструктура на страната чрез въздействие по „противниковата авиация” – откриване, захват, съпровождане и унищожаване на целите.

Ролята на противникови самолети се изпълнява от F-16, Су-25, МиГ-29 и МиГ-21.

За първи път от много години разчетите на дивизионите работят по толкова много цели и изпълняват задачи в двустранна тренировка с различен по тип летателни апарати.

Бойните разчети изпълняват задачите в динамична и непрекъснато променяща се обстановка, в условия на смущения и прилагане на различни прийоми и способи от авиацията за преодоляване на противовъздушната отбрана (ПВО) – самолетите летят на пределно малки височини, използвайки релефа на местността.

Задължително условие е след изпълнение на всяка задача внимателно да се анализират действията, както на бойните разчети, така и на „въздушния противник”. В резултат на това се набелязват и се прилагат оптимални начини за въздействие.

В процеса на съвместната тренировка се отработват и въпросите по бойно управление от допълнително развърнат Оперативен център за управление.

Високото ниво на изпълнението на задачите показва отличната тактико-специална подготовка на разчетите и подготовката за работа в международна среда. – Още ПВО

/Сайт на ВВС/

 
Армията ни - като разбит изтребител
04.05.2012, 09:30

След тригодишно търкане на стола министър Аню Ангелов най-сетне намери „ключа" към решението на проблемите на армията ни. За да направи това невероятно откритие, той бе осенен почти по божествен начин в навечерието на Гергьовденския парад.

Според него, за да не вървят нещата във войската ни причината е неспазването на устава й. Цели 10 години, представете си, на 6-ти май представителните роти в София са минавали отляво на трибуната, което е грубо нарушение на изискването този, на който отдаваш чест, да ти е отдясно. И така са показвали неуважение към официалните персони.

На това своеволие обаче възпитаникът на Шуменското артилерийско училище е твърдо решен да сложи край. И тази година събраните с мъка от всички гарнизони недохранени наемници ще поздравят управниците ни, както подобава - без повече издънки! ........ Прочети още

 
Аню Ангелов: Съкращаваме около 2500 щатни длъжности в тактическите звена
04.05.2012, 09:23

Аню Ангелов От 1 юли във Въоръжените сили отпадат редица щатни длъжности, съкращават се около 2500 щатни длъжности в тактическите звена. Това казва министърът на отбраната Аню Ангелов на последното заседание на правителството. Поводът е промяната на два нормативни акта.

От стенограмата на правителственото заседание

Аню Ангелов: „Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, става въпрос за промяна на два акта – Постановление №84 от 2010 г. за приемане на класификатор на длъжностите на военнослужещите и Постановление №188 за изменение и допълнение на Правилника за прилагане. И двете предложения са свързани с щатните промени, които трябва да се направят към 1 юли. Отпадат редица длъжности, съкращаваме около 2500 щатни длъжности в тактическите звена и това конкретно касае тези организационно-щатни промени. Затова предвиждаме постановлението да влезе в сила от 1 юли 2012 г.”

Бойко Борисов: „Приема се.”

За какви промени става дума?

Правителството одобри промени в Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и в Българската армия, съобши пресслужбата на кабинета. Те се правят във връзка с Плана за развитие на въоръжените сили на Република България и с предстоящите от 1 юли т. г. промени във военните формирования от Българската армия и в част от структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.

С новите текстове се изменят и се допълват наименования на длъжности в реорганизиращите се военни формирования, разкриват се длъжности за осигуряване създаването на нови военни формирования, заличават се длъжности във връзка с извършване на пълна и частична ликвидация на военни формирования и се предвижда длъжностите, изискващи военно звание „капитан” (капитан-лейтенант) – ІІІ степен, да могат да се заемат и от старши лейтенанти.

Промени се правят и в ПМС №188/2011. Те създават възможност военнослужещите да се назначават и преназначават по допълнителен регистър на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати. По него ще могат да кандидатстват и офицерски кандидати, сержанти и войници, които са придобили професионална квалификация „офицер” във висшите военни училища.

Близо 150 млн.лв. за реформата през тази година

Според Плана за развитие на Въоръжените сили формированията на тактическо ниво основно ще се преструктурират през 2012 г. Разчетите в документа показват, че за тази година за общо осигуряване на реформата са необходими 147, 317 445 млн.лв. От тях за предислокация на военни формирования – 87, 624 879 млн.лв., за обезщетения на военнослужещи – 49, 489 985 млн.лв., а за сдаване на въоръжение, техника и  инфраструктура с отпаднала необходимост – 6, 235 740 млн.лв.

Перспектива

Реформата ще доведе до увеличаване на състава на Втора бригада с център Стара Загора и гарнизони в Ямбол и Хасково и на 61 бригада с гарнизони в Карлово и Казанлък с около 1700-1800 военнослужещи. Това е казал командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев при неотдавнашното му посещение в Шуменския гарнизон, където ще бъдат съкратени около 300 военнослужещи. Според него се очаква на 100 процента да бъдат осигурени места за войниците и сержантите и на 70-80 процента за младшите офицери. Тези, които не искат да продължат да служат, минават в 6-месечно разпореждане и при уволнение получават толкова заплати, колкото прослужени години имат в армията. На всички войници и сержанти,  както и на по-голямата част от офицерите, ще бъдат предложени длъжности в Единен център за начална подготовка -  Плевен и във военните формирования в гарнизоните Карлово, Казанлък, Стара Загора, Хасково и Ямбол, заяви генерал-майор Василев. Тези места са и за военнослужещите от Врачанския гарнизон, който се закрива напълно.

/Otbrana.com – Спирдон Спирдонов/

 
Американски изтребител F-15E Strike Eagle се е разбил в ОАЕ
04.05.2012, 08:43

F-15E Strike Eagle По време на рутинен тренировъчен полет американски изтребител F-15E Strike Eagle се е разбил в ОАЕ. Двамата пилоти са се катапултирали успешно. Започнато е разследване на причините за аварията.

Загубата на изтребителя става няколко дни, след като Пентагонът обяви, че е прехвърлил в ОАЕ шест от най-съвременните си изтребители пето поколение F-22. – Още за F-15E Strike Eagle

/Pan.bg/

 
Израелската армия получи нова подводница
04.05.2012, 08:33

В четвъртък в град Кил се състоя официалната церемония по предаването от германска страна на израелските военни на дизелова подводница клас „Dolphins”, се казва в официално съобщение на Министерството на отбраната на Израел.

Подводницата, получила името „Тanin” („Алигатор”) ще застъпи на бойно дежурство във ВМС на страната през 2013 г., след преминаването на редица технически изпитания, предаде РИА Новости.

„Алигатор” стана четвъртата подводница за израелските ВМС и една от най-скъпите покупки на израелската армия. Строителството на подводницата струва на израелската хазна половин милиард долара, като една трета от тази сума се субсидира от германското правителство.Още за клас Dolphins

 
Авария с нигерийски изтребител F7-Ni
04.05.2012, 08:23

F7-NiИзтребител Chenghu F7-Ni (китайско копие на съветския изтребител МиГ-21) от нигерийските ВВС се е разбил в близост до международното летище Кадуна. Пилотът успешно се е катапултирали и е без опасност за живота.

Това е третия сериозен инцидент с изтребител от този тип от 2009 г., когато са доставени първите самолети. През март 2011 първият F-7NI се разбива, но тогава летецът загива. Два месеца по-късно се разбива вторият изтребител FТ-7NI – двамата летци успешно се катапултират.

През 2005 г. Нигерия сключва договор на стойност 251 милиона долара за закупуване на 12 F-7NI три ‘спарки’ FT-7NI (220 милиона за изтребителите), както и въоръжение (за 32 милиона) – 20 УР PL-9C клас „въздух-въздух” , 10 учебни PL-9, НУРС и авиобомби от 250 и 500 кг.

Нигерийски пилоти се обучават в Китай през 2008, а първите изтребители F-7 са доставени през следващата година.

/Pan.bg/

 

 
Австралия дозакупи шведски противотанкови гранатомети Carl Gustav M3
03.05.2012, 22:20

противотанков гранатомет Carl Gustav M3Министерството на отбраната на Австралия е сключило с шведската компания Saab договор за доставка на безоткатни противотанкови оръдия Carl Gustav M3, съобщава Defense Aero-space. Сумата по сделката е 199 милиона шведски крони (29,6 милиона долара). Контрактът е бил подписан в рамките на предложения, направени от Saab към австралийското военно ведомство в началото на 2011 г. Обемът на планираните доставки на оръдия не се уточнява. През 2009 г. Австралия подписа със Saab договор със петгодишен срок за доставяне на оръдията Carl Gustav. Това съглашение е било разбито на няколко части. Сумата по сделката е 110 милиона долара. По условията на съглашението Австралия може всяка година да променя поръчките на известно количество от безоткатните оръдия. В края на ноември 2011 г. бе съобщено, че въоръжените сили на Австралия са получили 437 нови Carl Gustav M3 и топловизори за тях.

Carl Gustav M3 е динамореактивно, еднозарядно, нарезно оръжие с калибър 84 милиметра. Ефективната далечина на стрелбата по неподвижни цели е около 700 метра, а по движещи се - 150 метра. В случай на използване от шведското оръжие на реактивни гранати далечината на пораженията на неподвижни цели се увеличава до хиляда метра. Скорострелността на Carl Gustav M3 е шест изстрела в минута. – Още ПТРК

/в-к Дума - Желязко Тенчев/

 
Русия предаде на Индия фрегата от проект 11356
03.05.2012, 22:00

фрегата проект 11356Прибалтийският корабостроителен завод "Янтар" е предал на ВМС на Индия първата фрегата от проект 11356, построена по договор за доставка на втората тройка такива кораби, се говори в съобщението на Обединената корабостроителна корпорация. Официалната церемония по предаването на кораба се е състояла в завод „Янтар”. В състава на индийските ВМС новата фрегата ще получи името "Тег".

Индия подписа договор за доставка на първите три фрегати от проект 11356  в края на 90-те години. Първите два кораба "Талвар" и "Тришул" постъпиха на въоръжение в индийските ВМС през май и ноември 2000 г, а третият - "Табар" - през май 2001 г. Контрактът за доставката на втората партида от три фрегати бе сключен през 2006 г. Сумата по сделката е 1,5 милиарда долара.

През август 2011 г. министърът на отбраната на Индия Аракапарамбил Куриан Ентъни обяви, че държавната компания "Рособоронекспорт" е уведомила индийското военно ведомство за задръжка в доставките на фрегатите от новата партида. Първоначално бе планирано първият кораб от проекта 11356 - "Тег" - да бъде предаден на клиента през април 2011 г, вторият - "Таркаш" - през октомври 2011 г., а третият - "Триканд" - през април 2012 г. Измененият график наложи предаването на ВМС на Индия на първата фрегата през април 2012 г., втората - през септември 2012 г., а третата - през юни 2013 г. Корабите от проект 11356 са с водоизместване  от четири хиляди тона. Дължината на корпуса е 124,8 метра. Развиват скорост до 30 възела, а далечината на хода им е 4,5 хиляди мили. Въоръжени са с артилерийски установки, зенитни ракетно-артилерийски комплекси, торпедни апарати и противокорабни ракети Club-N. – Още за проект 11356

/в-к Дума - Желязко Тенчев/

 
Европа разгръща Galileo
03.05.2012, 21:27

Пускането на поредните два спътника на европейската навигационна система Galileo ще се състои на 28 септември от космодрума Куру във френска Гвиана с помощта на руска ракета-носител, съобщават от пресцентъра на Еврокомисията. Към 2015 година на орбита ще бъдат изстреляни още 14 спътника, а останалите – до 2020 г..

Планира се разгърнатата система Galileo да включва 30 спътника – с 6 повече от американската глобална система за позициониране Navstar GPS.

Създателите на Galileo казват, че тяхната система ще е по-точна от GPS и че ще осигури на европейците независимост от навигационните системи на САЩ, Русия и Китай. – Още системи за позициониране

 
Нов командващ на Тихоокеанския флот на Русия
03.05.2012, 20:50

Сергей Авакянц (снимка от сайта flot.com)Президентът на Русия Дмитрий Медведев днес, 3 май, е подписал указ за назначаването на контраадмирал Сергей Авакянц за командващ на Тихоокеанския флот (ТОФ), съобщава сайта на президентството.

До момента Авакянц заемаше длъжността началник на щаба и първи заместник на командващия на ТОФ.

Сергей Авакянц е завършил Черноморското висше военноморско училище „Нахимов”, след това Военноморската академия и Академията на ГЩ. Военната му служба преминава през различни длъжности в Северния флот и Приморската флотилия на ТОФ. За началник на щаба на ТОФ Авакянц е назначен с президентски указ от 25 август 2010 година. – Още за ТОФ

 
Ядреното оръжие: еволюция на смъртта
03.05.2012, 17:22

Взривовете на първите американски ядрени бомби през лятото на 1945 година ознаменуваха начало на нова епоха. Взривът на съветската ядрена бомба през лятото на 1949 година стана начало на политика „на равновесие на страха”. Тази политика до голяма степен се е запазила и днес, но инструментите й претърпяха сериозна еволюция.

В най-опростена форма, тази еволюция е следната: отначало най-прости уранови и плутониеви боеприпаси. След това (през 50-те години) - т.н. двустепенни устройства, по-известни като термоядрени. Мощността им може да достига десетки мегатона, рекордът беше поставен в СССР, където беше разработена и изпитана 58-мегатонна „Цар-бомба”.

Но нито на „Цар-Бомбата”, нито на нейните по-младши братя и сестри от двете страни на океана, не се наложи да бъдат използвани, дори задълго време да се задържат в арсеналите. Военните бързо разбраха, че увеличението на мощностите на боеприпасите води до задънена улица, обезсмисля ядрената надпревара. И започна процес на тяхното оптимизиране – паралелно на процеса на ограничаване на ядрените арсенали, и дори в известна степен изпреварвайки го.

Минимизирането, а в идеалния случай отсъствието на дълговременно радиоактивно заразяване на местността, стана едно от главните изисквания по отношение на боеприпасите от новото поколение. Те започнаха да се разработват през 1970-те години и преди всичко в СССР. Съветските военни началници искаха да получат „чисто” ядрено оръжие за облекчаване на действията в зоната на унищожение.

Втората съществена черта стана многовариантността на боеприпасите, приета от двете страни на океана. Започнала още през 60-те години възможност за регулиране на мощността на взрива, тя доведе до създаване на „целеви” боеприпаси с акцент върху отделни поразяващи фактори – ударна вълна, или в случай на неутронен боеприпас, на повишено равнище на неутронно излъчване. Трябва да се отбележи, че в последния случай практически отсъства продължително заразяване на местността от продукти на разпадането, характерно за ядрените боеприпаси от първите поколения.

С развитието на електрониката и точната механика, усъвършенстването на ядреното оръжие доведе до създаването на най-широк арсенал от „специални изделия”. На въоръжение в Русия и САЩ се намират много десетки видове бойни заряди, предназначени за изпълнение на различни задачи: от разрушаване на командни центрове дълбоко под земята, до унищожение на радиоелектронни устройства с електромагнитен импулс. При това усъвършенстването на боеприпасите продължава въпреки забраната за ядрени изпитания. Съвременните технически възможности и натрупаният опит позволяват достатъчно достоверно да бъде моделиран ядрен взрив. Освен това, договорите не забраняват изпитания с използването на неголям обем от разпадащ се материал, при които не се извършва ядрен взрив.

Но днес основната заплаха не са запасите от „специални изделия” на Русия и САЩ, и не са ядрените арсенали на Франция, Англия, КНР. Не е голяма вероятността от използване на „изделия” индийско, пакистанско или израелски производство, защото твърде много са ограничаващите фактори и преди всичко влиянието на великите държави. Иронията на съдбата се състои в това, че ако ядрен боеприпас бъде използван в обозрима перспектива, то това най-вероятно ще бъде бомба, изработена по грубата технология отпреди 60-70 години. И напълно е възможно, че зад такъв хипотетичен взрив няма да стои някакво определено правителство. – Още ядрено оръжие

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Индийските ВВС са загубили почти 500 „МиГ”-а за 40 години
03.05.2012, 12:57

MiG-21От 1971 година до сега ВВС на Индия са загубили 482 от общо 872 изтребителя „МиГ” руско и съветско производство, заявява пред парламента индийския министър на отбраната Ентони. В резултат на катастрофите са загинали 172 летци и 39 мирни граждани. Причините за авариите и катастрофите са както човешки грешки, така и поради откази на техниката.

Само за последните три години Индия е загубила десет вертолета и 33 изтребителя, 27 от които са различни типове „МиГ”. По данни на Flightglobal MiliCAS към момента в бойните части се намират 334 изтребители „МиГ”: 153 МиГ-21, 14 МиГ-23, 88 МиГ-27, 68 МиГ-29 и 11 МиГ-29К.

Спрени са от полети МиГ-23БН, МиГ-23МФ и МиГ-25. От 2014 година ще започне изваждане от въоръжение на МиГ-21, като последни ще си отидат най-новите модификации МиГ-21 Bison (в момента на въоръжение са около 100 броя от тази модификация) .

Първият МиГ е закупен през 1966, като през годините са внасяни различни модификации МиГ-21: T-69/69B (спарка), T-75 (бис) и (Bison), T-77 (Badal) и T-96 (Trishul). След МиГ-21 постепенно ще се извадят от въоръжение и МиГ-27, а МиГ-29 ще бъдат модернизирани (програмата за модернизация е на стойност 940 милиона долара).

Част от МиГ-те ще бъдат заменени от 126 френски изтребители Rafale. Към момента индийските ВВС имат 34 изтребителни ескадрили, като техният брой ще намалее поради недостиг от самолети на 31. Според експертите Индия се нуждае от 42 изтребителни ескадрили. - Още за самолетите МиГ

/Pan.bg/

 
В САЩ произведоха последния суперизтребител F-22 Raptor
03.05.2012, 12:09

F-22Американската компания Lockheed Martin е предала на ВВС на САЩ последния сериен изтребител F-22 Raptor (номер 10-4195), съобщи Defense News. Церемонията по предаване на 187-а серийна машина се е състояла в завода в Мариетте на 2 май. Преди това върху него е нанесено радиопоглъщащо покритие.

Реално сега ВВС разполагат със 184 броя Raptor, тъй като три машини вече са се разбили. Освен това Lockheed Martin е сглобила и осем прототипа YF-22, от които е катастрофирал само един.

Последният изтребител, носещ бордови номер 4195, е произведен през декември, но неговите изпитания за направени през март и април. Изпълнени са четири полета, като последните два са на свръхзвукови скорости – 1,8М без форсаж на двигателя и 2,2М на форсажен режим.

Американските ВВС получиха първия изтребител F-22 през 1987 година. В проектирането и производството на самолета са участвали и компаниите Boeing и Pratt & Whitney.

Програмата за разработка и производство на F-22 е погълнала 74 милиарда долара. Според оценка на Главното контролно управление на САЩ (GAO) стойността на всеки от последните серийни суперизтребители е надвишила 400 милиона долара. Пак по данни на GAO Пентагонът е похарчил и над 11 милиарда долара за модернизация на съществуващия парк от изтребители Raptor.

Отначало ВВС на САЩ планираха да придобият 750 броя F-22, но още през 1996 година Пентагонът съкрати обемът на покупката до 648 единици, а през 2009 година ги закова на 187. Една от основните причини стана тяхната нарастваща стойност, тъй като F-22 е най-скъпият изтребител в света. Освен това се оказва, че самолетът е „ехо от Студената война” и притежава концептуални недостатъци при новите реалности. – Още за F-22

/Блиц/

 
Последната репетиция на парада на Победата
03.05.2012, 09:28

Днес на Червения площад в Москва ще се проведе  третата и последната нощна репетиция на парада на Победата. В нея ще участват установки за изстрелване на ракетни комплекси  „Искандер-М” и „Топол-М”, зенитни системи С-400 „Триумф”, ракетно-оръдийни комплекси „Панцир-С”, бронирани машини, танкове, самоходни артилерийски установки.

На парада са поканени 1,500 ветерани на Великата отечествена война. Парадът на победата на Червения площад по традиция ще започне в 10 часа сутринта (московско време) на 9 май и ще продължи 45 минути. След завършване на празничните мероприятия в столицата ще бъде изпълнен салют от 30 изстрела от оръдия. - Още за Парада на Победата

 
Длъжности за капитани ще се заемат и от старши лейтенанти
03.05.2012, 08:52

Правителството одобри промени в Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и в Българската армия, които влизат в сила от 1 юли т.г., съобщи пресслужбата на кабинета.

С новите текстове се изменят и се допълват наименования на длъжности в реорганизиращите се военни формирования, разкриват се длъжности за осигуряване създаването на нови военни формирования, заличават се длъжности във връзка с извършване на пълна и частична ликвидация на военни формирования и се предвижда длъжностите, изискващи военно звание „капитан” (капитан-лейтенант) – ІІІ степен, да могат да се заемат и от старши лейтенанти.

Промените се правят във връзка с Плана за развитие на въоръжените сили на Република България и с предстоящите от 1 юли т. г. промени във военните формирования от Българската армия и в част от структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Промени се правят и в ПМС №188/2011. Те създават възможност военнослужещите да се назначават и преназначават по допълнителен регистър на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати. По него ще могат да кандидатстват и офицерски кандидати, сержанти и войници, които са придобили професионална квалификация „офицер” във висшите военни училища.

/Otbrana.com - Спирдон Спирдонов/

 
Пестим, като тренираме с US рейнджърите
03.05.2012, 08:43

ген. Симеон Симеонов

 

Аз съм войник и ще изпълня всяко решение, казва ген. Симеон Симеонов

 
Пехотинец ще води парада за 6 май
03.05.2012, 08:27

Пехотинец ще води парада за признака на армията - 6 май. Командващият на Сухопътни войски ген. Стефан Василев ще поведе 500 войници пред погледа на президента Росен Плевнелиев, научи "Стандарт". Това е първият парад на армията, който новият държавен глава приема.

За първи път парадът ще се движи от запад на изток. Единствената военна техника, която ще видят столичани по време на парада, ще са три вертолета от ВВС. Това ще са Ми-17, който ще носи националния флаг, ескортиран от два хеликоптера "Кугър".

По случай празника на армията днес от военна полиция са предвидили изненада за десетки малчугани. Те ще могат да видят демонстрации на полицаите, както и бронираните машини "Пустинни котки".

 

 
САЩ не очакват постигането на пробив на преговорите с Русия относно ПРО през тази година
02.05.2012, 22:04

САЩ признават, че прогрес на преговорите с Русия относно противоракетната отбрана (ПРО) засега не е постигнат и не се очаква пробив през тази година, но в същото време имат намерение да продължат дискусиите по този въпрос, съобщи специалният представител на САЩ по въпросите на стратегическата стабилност и противоракетната отбрана Елън Тошър, цитирана от РИА Новости.

В руската столица на 3 и 4 май ще се проведе международна конференция, посветена на ПРО. Американската делегация на конференцията ще бъде оглавена от Тошър и от помощник-министъра на отбраната на САЩ Мадлин Кридън. По-рано днес Тошър проведе преговори с руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

/ИА „Фокус”/

 
Взрив на боеприпаси отне живота на шестима руски военнослужещи
02.05.2012, 19:15

В Нижегородска област, на военния полигон „Мулино”, заради на нарушаване на техниката за безопасност при складиране на боеприпаси е избухнал взрив. Пострадали са 10 военнослужещи, от тях 6 са загинали, а 4 са ранени, съобщава източник от силовите структури на региона.

Обстоятелствата на произшествието се уточняват.

Представител на министерството на отбраната отбеляза, че няма опасност от взрив за разположените наблизо населени места.

 
Британският еминец Diamond тип 45 е готов за бойна служба
02.05.2012, 16:00

Британският еминец Diamond Diamond, третият есминец тип 45 на ВМС на Великобритания, е готов да заеме своето място в строя  на корабите със статус на пълна оперативна готовност, съобщава сайта на военното ведомство на Великобритания.

Този извод е направен след изпълнение от кораба на първият изпитателен пуск на ракета от корабната зенитна система Sea Viper, поразила безпилотна въздушна мишена Mirach.

Sea Viper е съвременна зенитно-ракетна система, в състава на която влизат ракети Aster, радиолокационна станция Sampson и система за управление.

Пускът на Sea Viper е бил кулминацията на напрегнатия период на флотските изпитания на Diamond, който е приет в състава на ВМС на Великобритания преди 11 месеца.

Излизането на Diamond на първа бойна служба е планирано за края на 2012 година. – Още за тип 45

 
Пожарът е тръгнал от подтелната бака
02.05.2012, 15:10

Изтребителят падна край с. Голям Чардак, ПловдивскоПожарът при инцидента с МиГ-29УБ борд 11 е тръгнал от разкъсана подтелна бака. Това съобщава информационната агенция „Блиц” позовавайки се на собствени източници в разследването. Това беше и водещото обяснение за възникналия пожар на база показанията на очевидци.

Разкъсаната бака PTB-1500 е започнала да изхвърля керосин, който най-вероятно се е възпламенил от горещите газове на двигателите. Свидетели разказват за огнен шлейф с дължина от 20 – 30 метра, който борд 11 е влачил след себе си.

Според „Блиц” основната версия на разследващите е грешка в техниката на пилотиране. Колесникът на изтребителя е прибран по-рано от необходимото, което е довело до пропадане на самолета (поради ниска скорост) и удар на баката в асфалта на полосата. Източници на АЕРО потвърдиха, че това е една от разглежданите в момента теории за случилото се, но подчертаха, че все още няма заключение на разследващата комисия.

Очаква се до края на седмицата разследващата комисия да излезе с предварително заключение за причините за инцидента. На база на това заключение ще бъде взето решение за възобновяване на полетите с МиГ-29, които бяха спрени веднага след инцидента на 26 април. Утре се очаква възобновяване на полетите с МиГ-21 и включването им към учението „Тракийска звезда 2012”. Участието на Су-25 бе подновено още в събота.

/Аеро/

 
В Ямбол ще посрещнат единадесета рота за охрана на вътрешната зона на летище Кандахар, Афганистан
02.05.2012, 14:20

На 03.05.2012г. от 11.00 часа на площада на град Ямбол ще се проведе тържествен ритуал по посрещане на военнослужещите от Единадесета рота за охрана на вътрешната зона на летище Кандахар в операцията на международните сили за поддържане на сигурността в  Афганистан.

На тържествения ритуал ще присъстват министърът на отбраната Аню Ангелов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, представители на местната административна власт, близки и приятели на военнослужещите.

Национален командир на контингента, завърнал се от Кандахар, е командирът на военно формирование 52590 – Ямбол подполковник Милчо Начев, а командир на ротата е началникът на щаба на формированието майор Божидар Божилов.

Контингента е в състав от  300 военнослужещи, от които 297 са  мъже, а 3 жени.

/landforce.mod.bg/

 
Проектът SETI започва анализи на космическия боклук по поръчка на ВВС на САЩ
02.05.2012, 12:58

Частният изследователски проект SETI се е договорил за реализация на съвместен с ВВС на САЩ проект, който предвижда използването на радиотелескопите на SETI за наблюдение на парчетата от спътници, въртящи се около нашата планета и представляващи потенциална опасност за космическата дейност.

На текущият момент американските ВВС имат своя наблюдателна мрежа Space Surveillance, която също се използва за наблюдение на околоземните обекти, но нейните възможности са ограничени в съвременните условия, и за бъдеще военните планират да я модернизират. Засега в качеството на резерв ще се използва SETI , проект който първоначално е замислен като масив радиотелескопи за търсене на сигнали на извънземни цивилизации.

Самата сделка между менаджерите на SETI и военните е била сключена на 13 април, но едва сега е оповестена . Според условията на сделката , SETI Institute и обсерваторията Хет-Крик в северна Калифорния, съвместно ще анализират данните за околоземните обекти. По-рано тази обсерватория вече управлява масива от радиотелескопите Allen Telescope Array, създаден от основателя на Микрософт Пол Алан и преднзначен за анализ на Вселената в радиодиапазона.

По-рано проекта SETI и Allen Telescope Array бяха принудени да обявят за спиране на дейностите по финансови причини. От SETI заявяват, че сделката с военните - това е шанс за попълване на бюджета на института, и с заработените пари ще може да се продължи основната дейност - търсене на извънземни цивилизации.

Според сделката с ВВС на САЩ , SETI ще предостави част от мощностите на своите радиотелескопи, а също така значителна част от Allen Telescope Array за мониторинг на космическият боклук. От ВВС казват, че сделката със SETI ще им позволи значително да допълнят и разширят възможностите по мониторинг, тъй като съществуващите мощности позволяват да се следят парчета на низки и средни орбити, а също така, което е по важно и на геосинхронни високи орбити. Геосинхронните спътници, като правило са най-тежките, най-скъпите и представляват най-голяма опасност, тъй като от височина 36 000 км те падат десетки години и могат потенциално да заплашват много други апарати на по низки орбити.

В края на 2011 г проекта SETI обяви, че е получил пожертвования от 2000 човека на сума над 200000 долара, което е позволило от октомври 2011 г да се възобнови дейността на Allen Telescope Array (ATA).

Създаденият през 2007 г масив от радиотелескопи Allen Telescope Array (ATA) е разположен на север от Сан Франциско. Масива се състои от 42 чинии, които са свързани към 64 отделни сървъри , които анализират информацията. Сървърите са подарени на проекта SETI от компаниите Dell и Intel. При пълно натоварване на масива телескопи може да генерира до 200 терабайта информация за анализ. – Още космически системи

/Space News/

 
Корупцията в руската отбрана се измерва с милиарди
02.05.2012, 12:43

Танк Т-80Правосъдното министерство и Върховният съд в Русия са отказали да подкрепят законопроект за по-строги наказания при подкупи в отбранителната промишленост, съобщи вестник „Известия”.

Законопроектът е подготвен от вицепремиера Дмитрий Рогозин с участие на Ирина Яровая, шеф на Комитета по сигурността и противодействие на корупцията в Държавната Дума.

Рогозин не веднъж е заявявал, че корупцията в отбранителната промишленост трябва да се приравни към държавна измяна. Инициативата на Рогозин е поддържана от премиера Владимир Путин, който през февруари написа в статия, че „Корупцията в сферата на националната сигурност по същество е държавна измяна”.

В законопроекта се предвижда затвор до 15 години и глоба в стократен размер от рушвета. Обаче според юристите в министерството подкупът в отбранителната промишленост не се отличава в правно отношение от гражданския.

Поводът за предложените мерки са два документа от януари 2012 година. В първия Федералната служба за отбранителни поръчки обобщава 257 проверки през 2011 година в предприятия от ВПК – при тях са констатирани икономически нарушения за 25 милиарда рубли (750 милиона долара) при финансиране на държавните отбранителни поръчки от 870 милиарда рубли. А главният военен прокурор на Русия Сергей Фридински обяви през януари, че корупцията в отбранителните поръчки е взела „космически” размах, като щетите във въоръжените сили през 2011 година са достигнали 3 милиарда рубли (100 милиона долара).

Правосъдното министерство на Русия счита, че новият законопроект нарушава принципа на равенство на гражданите пред закона. Върховният съд пък се позовал на липсата на статистика, потвърждаваща необходимостта от многократното засилване на наказанията в областта на ВПК.

Сега Рогозин и Яровая възнамеряват да разработят нов законопроект съвместно с правосъдното министерство и с Върховния съд. Това ще стане, след като поддържащият ги Владимир Путин отново стане президент.

/БЛИЦ/

 
Започва подготовката за военния парад на 6 май – Ден на Храбростта и празник на Българската армия
02.05.2012, 12:36

От днес в София започва подготовката за военния парад по повод 6 май – Ден на Храбростта и празник на Българската армия.

Вертолети на Военновъздушните сили ще изпълнят тренировъчни полети на малка височина над град София (площад “Княз Александър I”) на 2 май от 14:30 до 15:30 ч. и на 3, 4 и 5 май от 10:00 до 11:30 ч. и от 14:00 до 15:30 ч.

На 3 и 4 май от 08.00 ч. и от 13. 00 ч. ще се проведат съвместните тренировки на участващите в парада блокове пред Националния исторически музей.

Генералната репетиция ще се състои на 4 май от 21.00 ч. пред Паметника на Незнайния воин и от 22.00 ч. на площад „Княз Александър I”.

/Пресцентър на МО/

 
Първи полет на БЛА Camcopter S-100 от италиански боен кораб
02.05.2012, 12:32

Camcopter S-100 Camcopter S-100 е първият БЛА, който полетя от борда на италиански боен кораб. Полетът е изпълнен от фрегатата ITS Bersagliere и е продължил 4.5 часа в условията на вятър със скорост 46 км/ч. С помощта на камера Wescam MX-10 в реално време са излъчени до командния пункт снимки с голяма разделителна способност.

Camcopter S-100 се използва за морско наблюдение от 14 различни класове кораби, както военни, така и граждански. Може да лети при скорост на вятъра до 72 км/ч.

/Pan.bg/

 
Из архивите…
02.05.2012, 10:38

МиГ-29Модернизацията на авиацията ни е един вид тема табу: за нея се говори малко, уклончиво и в неопределено време. Най-сигурният знак за това, че бойните ни изтребители плачат за подмяна, беше инцидентът от миналата седмица. Слава богу, приключил без жертви.

Най-яркият начин за онагледяване на позицията на правителството за модернизацията на Военновъздушните сили е изказването на премиера за това, че изтребители ще има, като приключи строителството на магистрали. Очевидно няма да е скоро.

Още по-онагледяващи примери за несигурността в позицията на правителството по този въпрос са поредицата от изказвания на военния министър Аню Ангелов, отразени от различни медии......... Прочети още

 
Не трябва в Страсбург да се омаскаряват достойни български офицери
02.05.2012, 10:27

На 4-ти януари 2009 КПП-4 не работи, защото трябва да се премести, за да заработи ново КПП. Всъщност КПП-то не работи няколко дни. Капитан Маркъс Капел, британец, който е Бейз Секюрити Офисър моли българите да помогнат, защото се  изостава със сроковете, а той отговаря пред КОМКАФ /командването на летището/ за КПП-то. От нашите се иска да опънат 10-15 метра  "бруно" (бодлива тел), за да се  подсигури  участък, където действат нашите хора. Не е вярно, че това е било работа на някаква си турска фирма. Това си е задача на българите за осигуряване на безопасността .  И тази работа трябва да я свършат тези, осъдените момчета. Те обаче заявяват на взводния си  лейтенант Комитов, че това не е тяхна работа и нямало да я свършат. Всъщност за това са осъдени- за демонстративен отказ за изпълнение на заповед в бойна обстановка. Комитов звъни на капитан Енчев, заместника на ротата, и той му заповядва да ги строи и да го чакат. Когато Енчев застава пред строя казва: "Ако в строя има п...и да излязат, войниците да пристъпят към изпълнение на задачата". Никой не излиза от строя и в рамките на 45 минути до един час заграждението е готово. След обяд обаче 2-3  се жалват на военния полицай, че били обидени от Енчев. Полицаят отива при националния представител с предложение да  се състави предупредителен протокол за заместник-ротния командир.  По-късно става ясно,  че капитан Енчев  никого не е обидил . И тогава националният командир казва на  полицая, че няма основание да съставя никакви предупредителни протоколи на Енчев, а междувременно разпорежда на  тези хубавци да се съберат в общата палатка, за да им обясни кой е кум и кой сват в тази ситуация и как ще служат занапред......... Прочети още

 
Компютърен модел на ПРО на НАТО
02.05.2012, 10:15

На международната конференция по ПРО, която ще стартира на 3 май в Москва, ще бъде представен компютърен модел на ПРО на НАТО в Европа, съобщи заместник министърът на отбраната на Руската Федерация Анатолий Антонов в интервю за вестник „Российская газета”.

Той поясни, че това е предизвикано от необходимостта нагледно  - с цифри и факти - да се покаже опасността от предложения от САЩ вариант за ПРО, неговото влияние върху руските сили за ядрено сдържане.

Покани за конференцията бяха разпратени на всички членки на НАТО, на не влизащи в Северноатлантическия алианс европейски държави, на Китай, Индия, Япония и Южна Корея. Намерение да дойдат изразиха 50 страни. Делегацията на НАТО ще се оглавява от заместник Генералния секретар Александър Вершбоу.

 
Пилотите на падналия МиГ-29 на разпит
02.05.2012, 09:23

Изтребителят падна край с. Голям Чардак, ПловдивскоДвамата пилоти от падналия край пловдивското с. Царимир военен изтребител МиГ-29 са били разпитани от прокурори в болницата. Майор Илия Дойчинов и кап. Петър Методиев са разказали какво се случило от момента на излитане на самолета в миналия четвъртък от авиобазата в Граф Игнатиево до катапултирането им.

Летците обяснили, че системите за известяване на пожар се задействали, те се опитали аварийно да спрат огъня, но не успели и от командната кула в авиобазата дали указания да катапултират.

Засега разследващите отхвърлят версията за човешка грешка при падането на изтребителя. Останките на машината са преместени в хранилище в авиобазата в Граф Игнатиево, където ще им се правят експертизи, за да се установи причината.

Не е открита и черната кутия на самолета, за която полицията не изключва и да е изгоряла заради високата температура при пожара. Огънят е изпепелил по-голяма част от самолета, не са засегнати корпуса на двигателя, колесника и част от гумите.

Двуместният учебно-боен самолет от авиобазата в Граф Игнатиево се запали при излитане в четвъртък. Преди да катапултират пилотите успяха да отклонят машината от двете близки села - Царимир и Голям Чардак. При приземяването летците получили наранявания на лумбални и гръдни прешлени и са настанени във Военномедицинската академия в София. – Още за МиГ-29

/в-к Труд/

 
Обама изненадващо посети Афганистан
02.05.2012, 08:20

Обама на летището в КабулПрезидентът на САЩ Барак Обама късно снощи пристигна на посещение в Кабул, предаде Agence France Presse. Посещението съвпада с годишнината от ликвидирането на Осама бин Ладен.

В хода на посещението Обама се е срещнал с афганистанския президент Хамид Карзай, както двамата са подписали споразумение за стратегическо партньорство между Вашингтон и Кабул. Документът определя условията за разполагане на американски армейски части след извеждане на войските на НАТО през 2014 година.

Reuters съобщи, че САЩ признават Афганистан за свой главен съюзник в света сред страните, които не влизат в НАТО.

Следват подробности от посещението.

 

 
През тази година Русия ще достави на Азербайджан още 16 вертолета Ми-35М
01.05.2012, 21:50

Mi-35MРуската компания "Росвертол" планира през тази година да завърши доставката на Азербайджан на поръчаните вертолети Ми-35М, съобщава Defence.az.

В момента в завода на компанията в Ростов на Дон продължава производството и тестирането на машините, след което те ще бъдат доставени в Азербайджан.

Според информация на сайта "Russianplanes", на 26 април пилоти на компанията "Росвертол" са започнали изпитателни полети с тези машини.

Доставките на вертолетите Ми-35 започнаха през декември 2011 година. Осем от поръчаните 24 машини вече са доставени и приети на въоръжение.

Вертолетът има прибори за нощно виждане, телевизионна система за наблюдение модел IRTV-445MGH, даваща възможност за откриване и разпознаване на обекти на разстояние до 4 километра. Машината е получила глобална система за позициониране GPS115L GARMIN с блок VPS-200, осигуряваща текущите координати на вертолета.

Въоръжението включва: ПТУР Штурм-В — 8 ракети 9М114 с комулативна бойна част, неуправляеми ракети С-8 калибър 80 мм и С-24 калибър 240 мм, картечница 9-А-629 калибър 12,7 мм; 2 картечници 9-А-622 калибър 7,62 мм; гранатомет 9-А-800 калибър 30 мм, бомби с тегло от 50 до 500 кг. – Още за Ми-35

 
Кюрди свалили турски безпилотен апарат
01.05.2012, 20:39

Bayraktar Mini UAV System Бойци от Кюрдската Работническа партия заявили, че в Северен Ирак свалили турски безпилотен апарат.

Представител на кюрдските сепаратисти заявил: „Миналата година ние  разбрахме, че турците наблюдават нашите позиции покрай границата с помощта на безпилотни апарати собствено производство. Успяхме да свалим един от тях, когато той попадна в радиуса на действие на нашите средства за ПВО”. Бойците публикували няколко снимки на сваления безпилотен апарат.

Сваленият безпилотен апарат е от серията  Bayraktar и е предназначен за провеждане на наблюдение, патрулиране и разузнаване. Изстрелването се извършва ръчно.

 
Китай демонстрира нов основен танк
01.05.2012, 20:32

основен боен танк VT-2Китайската компания NORINCO на изложбата DSA 2012 е показала новият основен боен танк VT-2, създаден на базата на съвместния китайско-пакистански МВТ-2000.

Перспективната разработка на изложбата е била представена с модел.

VT-2 е оборудван със стабилизирано в две плоскости оръдие с калибър 125 мм и автомат за зареждане. На танка може да бъде поставен турбинен  дизелов двигател от 800 до 1500 к.с., механична или автоматична трансмисия.

Освен това на VT-2 може да бъде монтирана дистанционно управлявана картечница, композиционна броня, система за управление на огъня със стабилизатор на изображението, инфрачервена камера и лазерен далекомер. Танкът може да се използва в сложни атмосферни условия през деня и нощта.

 
С "Кулаков" срещу пиратите
01.05.2012, 20:20

големият противолодъчен кораб "Вицеадмирал Кулаков"От главната база на Северния флот в Баренцево море отплава големият противолодъчен кораб "Вицеадмирал Кулаков". Екипажът му и корабите за осигуряване ще патрулират няколко месеца в опасните води на Аденския залив.

"Кулаков" за пръв път го изпращат да воюва с пиратите. Маршрутът му до африканските брегове преминава през Атлантика, Средиземноморието и Суецкия канал. Хилядите мили далечен преход са само прелюдия към основната задача на кораба - превеждане на цивилни кораби през акваторията на Червено море и Индийския океан.

Екипажът на "Кулаков" добре знае колко трудно и рисковано дело е това от разказите на колегите си, които вече са участвали в антипиратски рейдове. По-рано Северният флот четири пъти командирова в Аденския залив свои моряци. Там вече бяха атомният ракетен крайцер "Пьотър Велики" и трите големи противолодъчни кораба - "Адмирал Чабаненко", "Североморск" и "Адмирал Левченко". Всички заедно почти година охраняваха от пиратските атаки граждански кораби, през опасните води бяха преведени над сто международни кервана.

Не мина и без сблъсъци с морските разбойници. Когато пиратите атакуваха кораба "Ocean Diamond" и танкера "United Emblem", именно северноморците спасиха екипажите от пиратския плен, а стопаните на корабите - от унизителни преговори за откуп и милиони загуби.

Командването на флота след това внимателно проучи в детайли бойните операции на руските кораби в Африканския рог. Адмиралите подготвиха и препоръки как трябва да действа екипажът в една или друга ситуация. Преди да тръгне на далечното си плаване, екипажът на "Кулаков" внимателно изучи препоръките.

За да подкрепят теорията с практика, моряците се поупражняваха в ракетна и артилерийска стрелба, в оцеляване и отбрана на кораба, отработиха взаимодействието си с палубните хеликоптери.

Междувременно водите на Аденския залив вече напуснаха корабите на Тихоокеанския флот начело с "Адмирал Трибуц". Именно него ще смени "Кулаков".

/в-к Дума/

 
Изтребителите F/A-18 на американските ВМС ще получат нови системи за РЕБ
01.05.2012, 17:43

F/A-18 Super Hornet (снимка от сайта boeing.com)Американската компания ITT Exelis е получила контракт на стойност 238 милиона долара за производството на бордовите системи за РЕБ AN/ALQ-214 за изтребители F/A-18 Hornet и Super Hornet, намиращи се на въоръжение във ВМС на САЩ. Според сайта на компанията, доставката на 104 комплекса за радиоелектронна борба трябва да завърши до 2016 финансова година.

Системата за РЕБ AN/ALQ-214 съчетава в себе си чувствителни радиоприемници и средства за активно РЕП. Покупката на AN/ALQ-214 се извършва в рамките на модернизацията на системите за защита и РЕБ на изтребителите F/A-18 на американските ВМС.

В щатната комплектация изтребителите F/A-18 се оборудват с системи за РЕП от старото поколение AN/ALQ-165.

През февруари 2012 година компанията Boeing завърши доставката за ВМС на САЩ на 257 изтребителя F/A-18E/F Super Hornet и самолети за РЕБ E/A-18G Growler. Доставката на още 66 изтребителя F/A-18E/F и 58 самолета за РЕБ E/A-18G ще започне в началото на 2013 година. В момента на въоръжение американските ВМС имат 467 самолета от серията Super Hornet (включително E/A-18G Growler), както и 400 изтребителя F/A-18 Hornet от различни модификации.

 
От утре МиГ-21 ще летят отново на „Тракийска звезда”
01.05.2012, 16:27

МиГ-21До 2-3 май трябва да бъде готов и да ми бъде представен предварителният доклад на комисията, която разследва причините за инцидента с бойния самолет МиГ-29. Това каза късно снощи в Клисура министърът на отбраната Аню Ангелов, който участва в отбелязването на 136-ата годишнина от Априлското въстание.

От резултатите в доклада зависи дали веднага ще бъде отменена забраната за полети с МиГ-29, посочи Ангелов, цитиран от БТА. Заради катастрофата бяха преустановени полетите на всички български самолети в двустранната българско-американска подготовка "Тракийска звезда", която се провежда от 17 април до 10 май в авиобазата "Граф Игнатиево". Министърът припомни, че само два дни след инцидента бяха подновени полетите със Су-25, от утре ще започнат да летят и МиГ-21. По думите на Аню Ангелов двамата пилоти - майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев, вече са извън реанимацията и са в неврохирургията на ВМА-София.

Запитан на какъв етап е ремонтът на жилищата за военнослужещите, които ще бъдат пренасочени през лятото в 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово, министърът на отбраната отговори, че средствата са осигурени и в момента има процедура за избор на изпълнител. Около 1 юли т.г., във връзка с трансформацията на военните формирования, около 900 военнослужещи от цялата страна ще бъдат пренасочени в други поделения, една част от които - в Карловската бригада. Ангелов посочи, че в началото военните ще бъдат настанени в общежития, а на по-късен етап ще могат да вземат и семействата си.

Министърът на обраната Аню Ангелов присъства в Клисура на тържествената заря-проверка по случай 136-ата годишнина от Априлското въстание. Днес проявите в Клисура продължават с панихида за загиналите по време на Априлската епопея клисурци и с възстановка на събитията в местността "Зли дол".

/Otbrana.com/

 
Успешно представяне на вертолет „Ансант” с нова система за управление
01.05.2012, 13:41

вертолет „Ансант” ОАО "Казанский вертолётный завод" (ОАО "КВЗ") успешно представи първия опитен образец на лекия многоцелеви вертолет „Ансант” с хидравлично-механична система за управление (ХМСУ). Към момента са произведени два прототипа – един за летателни, другият за наземни изпитания, които се водят от 2011 година. Успоредно се води маркетингова компания за гражданския вариант на вертолета с ХМСУ, като има проявен интерес от руски и чуждестранни клиенти. Руският холдинг се е ориентирал към авиационните пазари в ОНД, Югоизточна Азия, Африка, Централна и Южна Америка.

Първият вариант на „Ансант” е със съвременна електро-дистанционна система за управление (ЕДСУ), която няма аналог сред леките вертолети. Но този успех на конструкторите от ОАО "КВЗ" и уникалните им разработки се оказват и неочаквано препятствие за сертифицирането на хеликоптера. До сега в света няма сертифициран лек граждански вертолет с ЕДСУ, както и няма в световната практика разработени изисквания към такава система. Това е и причината да се пристъпи към производството на „Ансант” с ХМСУ.

Към момента програмата на „Ансант” с ЕДСУ успешно се развива при военната модификация – руските ВВС са закупили партида вертолети „Ансант-У” за военновъздушните летателни училища и първите хеликоптери вече са постъпили във филиала на Военноучебния център на ВВС в Сызран.

/Pan.bg/

 
От утре започват проявите за 6 май. Откриват седмица на военното кино
01.05.2012, 10:28

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще открие утре от 14 ч. в Централния военен клуб в София първата по рода си Седмица на българското военно документално кино. С нея през тази година започват честванията по повод 6 май – Ден на Храбростта и Празник на Българската армия.

Седмицата на българското военно документално кино е организирана от Министерството на отбраната и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“. Тя ще се проведе едновременно в 30 военни клуба в цялата страна, между които: Пловдив, Стара Загора, Сливен, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Смолян, Кюстендил, Кърджали, Момчилград, Созопол, Карлово, Казанлък и др.

Любителите на българското документално кино ще имат възможност да видят уникални кадри, запечатали участието на българските военнослужещи в мисии зад граница, както и филми за национални и международни учения, произведени от Информационния център на Министерството на отбраната.

Програмата включва над 20 съвременни документални филма, заснети през последните години, между които „Щрихи от Афганистан“ – филм за мисията на ротата за охрана на летище Кабул, българските военни полицаи, военните лекари и военнослужещите от тимовете за връзка и обучение, „Изкуството на войната“ – посветен на 120-та годишнина на българското военно разузнаване, „Достойна за удивление“ – разказ за Тутраканската епопея, и др. Кинолентите са съхранили важни моменти от развитието на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили. Те ще бъдат прожектирани от 14.00 ч. до 16.00 ч. и от 17.00 ч. до 19.00 ч. Всеки ден от 19.00 ч. ще бъдат прожектирани филми с историческа тематика. Входът е свободен.

Седмицата на българското военно документално кино ще бъде открита с премиерата на филма „5-та рота” на Григори Недялков, Чавдар Кръстев и Мария Ханджиева. Филмът е произведен през 2012 г. и е документален разказ за мисията на българския военен контингент за охрана на летище Кабул. Преди прожекцията зрителите ще могат да се срещнат със създателите на филма и с участници в него.

В Централния военен клуб посетителите ще могат да разгледат снимки от учения на Българската армия, проведени през 2011 г., както и умалени модели на съвременна българска военна техника и на машини от различни държави и периоди, включително от Втората световна война. Моделите са на клуб „Стендов Моделизъм България“.

От 2 до 6 май военнослужещите от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили организират различни тържества, посветени на Деня на Храбростта и Празник на Българската армия. Във военни формирования от Българската армия ще се проведат „дни на отворени врати“ и спортни състезания. В големите гарнизони с празнична програма ще се изявят военните духови оркестри. Кулминация на тържествата ще бъде Военният парад на 6 май в гр. София.

/Otbrana.com/

 
Израел няма да позволи да го излъжат
01.05.2012, 10:20

Ехуд Барак Министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак заявил, че няма да допусне Иран да получи ядрено оръжие. За това е необходимо да бъдат разгледани всички възможни варианти на развитие на събитията около иранската ядрена програма.

Изказвайки се в понеделник вечерта в Ерусалим пред членове на Асоциацията на чуждестранната преса, министърът на отбраната скептически оценил неотдавнашното възобновяване на международните преговори по ядрената програма на Техеран. Барак добавил, че Израел не може да си позволи да бъде излъган. Ръководителят на израелското военно ведомство заявил, че Иран се приближава към притежаване на ядрено оръжие.

Израел смята, че Иран представлява заплаха за неговото съществуване тъй като иранските лидери нееднократно призовавали към унищожението на Израел и подкрепяли антиизраелските демонстрации в района.

 
Първоначален доклад за катастрофата на двата американски армейски хеликоптери
01.05.2012, 09:00

OH-58D Kiowa WarriorЗа първи път командването на армейската авиация на САЩ потвърди, че причината за катастрофата през декември 2011 г. с двата хеликоптера OH-58D Kiowa Warrior, е сблъсък във въздуха. Резултатите от вътрешното разследване сочат, че катастрофата е в резултат на грешка на пилота на единия вертолет, а не поради отказ на техниката.

Трагичният инцидент е станал по време на нощни полети на малка височина в съвместната база Lewis-McChord. Според доклада единият вертолет е ударил директно странично другия, след което двата хеликоптера са паднали на земята. Четиримата летци са загинали.

Докладът обвинява командирът на екипажа на първия хеликоптер, че не е видял другия вертолет и не е избягнал сблъсъка, независимо че е предупреден от ръководителя на полети за наличие на друг хеликоптер в зоната. Установено е, че двата екипажа не са влизали в контакт помежду си. Констатирано е също, че тази зона на полети има ограничено радио и радиолокационно покритие.

Крайният официален доклад за катастрофата ще излезе по-късно през лятото. - Още за OH-58D

/Pan.bg/

 
Хеликоптер се разби в Колумбия
01.05.2012, 08:12

хеликоптер Bell 212 Най-малко 13 души загинаха след като военен хеликоптер Bell 212 (FAC 4020) се разби в северна Колумбия,  съобщава АП.

По предварителна информация на борда са се намирали полицаи и военни. Хеликоптерът е летял от Баранкия - Каукасия.

Не се съобщава причината за катастрофата.

/news.ibox.bg/

 
С 60% са скочили самоубийствата в канадската армия
01.05.2012, 07:47

Министерството на отбраната на Канада отчита сериозно увеличение в броя на самоубийствата във въоръжените сили на страната с цели 60% през изминалата година, съобщава Би Би Си.

По този повод говорителя на министерството обяви редица мерки срещу депресията сред канадските военни, които се върнаха от Афганистан през лятото на 2011 г.

Според едно скорошно проучване на парламента на Федерацията близо 6500 войници могат да имат психични проблеми след завръщането си у дома, като 3000 от тях могат да станат обект на посттравматичен стрес.

Междувременно от армейското командване съобщиха, че през последните 15 години в Канада са се самоубили 187 войници и офицери.

/www.cross.bg/1297821/

 
Ликвидирането с американски безпилотни самолети е легално в борбата със заплахи
01.05.2012, 00:23

Американските кампании на безпилотни удари за ликвидиране на екстремисти в други страни са легални според международното законодателство. Затова настоя съветника по контратероризъм на американския президент Барак Обама, цитиран от Ройтерс.

Изявлението е рядко срещано оправдание на противоречивата тактика. Забележителното в случая е, че американски официални представители рядко обсъждат програмата за безпилотни самолети, която от години е смятана за тайна операция на ЦРУ.

Речта на Джон Бренан е в навечерието на първата годишнина от убийството на лидера на „Ал Кайда” Осама бин Ладен при операция в Пакистан.

/ИА „Фокус”/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 

 





{START_COUNTER}