Военна информация

Архив - от 16 до 31 май
 

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва в тържествената проверка (заря)
31.05.2014, 21:07

Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва утре, 1 юни, в тържествената проверка (заря) за отбелязване на Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, която ще се проведе в гр. Калофер.

Той ще бъде посрещнат с почетен караул в 19.30 ч. на площад „Христо Ботев“ в града. В тържествената проверка (заря), която ще започне в 20.30 ч. ще участват представителни подразделения на 61-ва механизирана бригада.

 
Два военни закона трябва да приемат депутатите до края на лятната сесия
31.05.2014, 17:44

Поправките в Закон за военноинвалидите и военнопострадалите вече са внесени в парламента и разпределени в комисиите за първо четене. Водеща е Комисията по труда и социалната политика, а участващи – по отбрана и по бюджет и финанси. Законопроектът бе внесен в правителството от министъра на отбраната Ангел Найденов след поредица от обсъждания в Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните и доста сериозно междуведомствено съгласуване. Измененията и допълненията са насочени към отстраняване на съществуващите препятствия пред социалното включване и равноправната интеграцията на военноинвалидите и военнопострадалите.

Очаква се скоро в парламента да влезе Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Той беше одобрен от правителството на 21 май. Поправките са заради създаването на основата на международно споразумение в рамките на НАТО на територията на България Център за изследване и усъвършенстване на реакции при кризи, като се предвижда международно участие на страните членки на Алианса. В кадрово отношение се налага участие не само от Министерството на отбраната, но и от други ведомства. Оказва се обаче, посочва министърът на отбраната Ангел Найденов по време на правителственото заседание, че не са уредени изпращането, командироването и редът за протичане на службата както на военнослужещите, така и на цивилни служители в международни военни организации на наша територия. Във връзка с това се предлагат текстове, които уреждат този пропуск, както и необходими поправки в законите за ДАНС, МВР и държавния служител.

Министрите са подкрепили законопроекта, като го приемат на вносител. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев предлага да се изчака окончателното приемане на Закона за МВР.  Присъединявам се към предложението да го приемем на вносител, казва министърът на финансите Петър Чобанов, тъкмо да огледаме още малко какви допълнителни финансови ангажименти ще създаде законът – да направим по-точна преценка.

На последното си заседание правителството осигури сграда за Центъра за развитие на способности на НАТО за управление при кризи. Министрите отнеха от Държавната агенция „Национална сигурност” правото на управление върху терен с обща площ от 10 дка на бул. „Евроги Георгиев” №82 в София, застроен със седем сгради, и го предостави безвъзмездно за управление на Министерството на отбраната. Имотът не се използва от държавната агенция и в него ще бъде настанен Центърът за изследване, изграждане и развитие на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.

На депутатите ще се наложи до края на лятната сесия да гласуват и едно дългоочаквано и много коментирано решение. Ангел Найденов вече заяви, че няма време за отлагане и през юни Министерският съвет трябва да избере един от двата варианта за модернизация на изтребителната ни авиация. Първият -  ремонт и сериозна модернизация на самолетите, с които разполагат българските ВВС, и вторият - като отделяме малко средства за поддръжката на наличната техника, за да изпълнява своите задачи, да стартираме проекта за придобиване на нов тип боен самолет. Именно вторият, заради своята висока цена, налага по закон решение на Народното събрание, след като бъде внесено предложението на правителството.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Отиде си бойният пилот полковник Васил Кръстев Василев
31.05.2014, 17:36

Напусна ни един от пионерите на морската ни авиация, ветеран от Втората световна война, бивш началник на Военновъздушното училище в Долна Митрополия полковник Васил Кръстев Василев. Поклонението ще бъде утре – 1 юни, от 11, 30 ч. в Централните софийски гробища.

Полковник Васил Василев е роден на 27 юни 1919 г. През 1938 г. завършва ШЗО, като школник-летец. Като фелдфебел-школник служи в 5-ти бомбардировъчен полк в Пловдив. Лети на самолетите „Прилеп”, В-71, Жерав”, ПБ-2, Чучулига” и „Дорниер-17”.

По време на Втората световна война през 1942 г. служи на летище Кавала, където патрулира над Бяло море за откриване на английски подводници. На 9 септември 1944 г. авиополкът му е пребазиран на летище Враждебна за участие в първата фаза на Отечествената война. В този период от войната изпълнява над 30 бойни задачи, за което е награден с български и съветски орден. Пред 1945 г. получава и орден „За храброст”.

След войната служи последователно на летищата в Граф Игнатиево, Добрич и Балчик. През 1950 г. е назначен за командир на полка, базиран на летището в Граф Игнатиево. Полкът става първенец във ВВС и командирът му майор Василев е награден с орден „9-ти септември”, присвоено му е звание „подполковник” и е награден с мотор „Ява”.

През 1951 г. е командир на бомбардировъчната и миноторпедната авиация, където служи до 1955 г., когато въоръжената с Ту-2 дивизия е ликвидирана.

През 1955 г. полковник Василев е назначен за началник на Военновъздушното училище в Долна Митрополия. На тази длъжност преминава в пенсия през 1958 г. с общ нальот от 3 000 часа.

След напускане на армията е началник на отдел в центъра за туристическа пропаганда и реклама към Комитета по туризъм, където работи 15 години.

http://www.otbrana.com/

 
Федералната служба за сигурност на Русия поръча "Светляк"
31.05.2014, 13:11

Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия разположи на сайта за държавни закупки поръчка за строителство и доставка на гранични стражеви катери от проекта 10410 „Светляк”. Планирано е за закупуването на катерите да бъдат изхарчени 1,375 млрд. рубли. Те ще бъдат доставени в една от войсковите части на службата не по-​късно от 1 декември следващата година.

Със строителство на кораби от проекта „Светляк” в Русия се занимават три предприятия — „Восточмная верф” (Владивосток), „Алмаз” (Санкт Петербург) и Ярославският корабостроителен завод. Най-​вероятно с поръчката за ФСС ще се заеме „Алмаз”, на доковете на който сега се намира един недостроен стражеви катер от проекта 10410 със заводски номер 312.

Водоизместването на катерите от проекта „Светляк” е 375 тона при дължина 49,5, ширина 9,2 и газене 2,5 метра. Корабите развиват скорост до 30 възела, а далечината на хода им е 2,2 хил. морски мили. Стражевите кораби са въоръжени с артилерийски установки АК-​630М и АК-​176 с калибър съответно 30 и 76 мм. Имат и по два торпедни апарата ОТА-​40А-​2 с калибър 400 мм.

 
Натовските страни ще увеличат военните си разходи, обяви САЩ
31.05.2014, 12:10

Страните членки на НАТО ще преразгледат разходите си за военни нужди на фона на действията на Русия в Украйна. Това е заявил, цитиран от АП, американският военен министър Чък Хейгъл.

По време на конференция по безопасността, провеждана в Сингапур, шефът на Пентагона е отбелязал, че провокативните действия на Русия, включващи присъединяването на Крим и разполагането на хиляди военни по границата с Украйна, принуждават страните от Алианса да преразгледат военните си бюджети.

АП коментира, че от известно време САЩ призовава партньорите си в НАТО да увеличат разходите за военни нужди и да разширят сътрудничеството си в сферата на сигурността.

 
Украйна твърди, че е свалила руски БЛА
31.05.2014, 11:37

Украинските власти твърдят, че на 28 май 2014 г. в района на Донецк са свалили безпилотен летателен апарат. Според Украинската служба за безопасност става въпрос за руския апарат „Орлан-10”.

Апаратът е бил свален над блок пост на украинските въоръжени сили с „високотехнологично оръжие местно производство”. Вчера, 30 май, Украинската служба за безопасност обяви, че апаратът е руско производство от модела „Орлан-10”, който се използва за въздушно разузнаване. - (видео)

Твърдението, че апаратът е „Орлан-10” няма независимо потвърждение, а разпространените в интернет снимки не останките на сваления апарат не съответстват напълно на вида, който има „Орлан-10”.

В същото време проруските опълченци от Денецк също твърдят, че на 28 май в района на града са свалили разузнавателен БЛА на украинските въоръжени сили. Независимо потвърждение за сега няма.

http://aeropress-bg.com/

 
Преговорите за продажбата на Су-35 на Китай са почти приключили
31.05.2014, 11:30

Су-35СМихаил Погосян, генерален директор на ОАК, е заявил, че преговорите между Китай и русия за продажбата на Су-35 и други военни изделия са пред приключване. Това пише China Times, цитирайки местна телевизия.

Според Погосян сделката включва продажбата на Су-35, ЗРК С-400 и неназован тип противокорабни ракети. Очаква се сключване на сделката в рамките на следващия месец.

Погосян е назовал и причината за проточилите се преговори, а именно доставката на модерните двигатели АЛ-41Ф1С и радара Ирбис-Е. Генералният директор на ОАК не е уточнил как са преодолени тези трудности.

Смята се, че Китай ще получи 24 броя Су-35, а според Погосян първата доставка ще стане факт през 2015 г. – Още за Су-35

http://aeropress-bg.com/

 
Руските космически войски ще проведат 15 големи учения
31.05.2014, 10:59

Руските войски за въздушно-космическата отбрана (ВКО) в близките шест месеца ще проведат 15 големи учения, а също ще извършат изстрелване на междуконтинентални балистични ракети, съобщиха в пресслужбата на министерството на отбраната на Русия.

По-рано беше съобщено, че войските на ВКО в 2014 година на космодрума „Плесецк“, в Архангелска област на Русия, ще започнат летателни изпитания на новия космически ракетен комплекс „Ангара“ с провеждане на изстрелвания на ракети-носители на „Ангара“ и от лека и тежка класа. Освен това, за юни са планирани изстрелване на ракета-носител „Союз-2.1б“ с космически апарати „ГЛОНАСС-М“ и на космически апарати „Пратеник-М“.

 

 
За пръв път от 3 години възстановен вертолет Бел-206 участва в динамичния показ в Пловдив
30.05.2014, 21:54

вертолет Бел-206 Началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков наблюдава динамичен показ на съвместни действия на формирования от видовете Въоръжени сили на Българската армия и служба "Военна полиция" при провеждане на специални операции. Демонстрацията на бойни умения в екстремни ситуации се проведе днес, 30 май, в рамките на Международната изложба на отбранителна техника "Хемус 2014". Динамичният показ се състоя в зоната над река Марица, южно от Международния панаир - Пловдив.

Възстановен вертолет Бел-206 от състава на 24-та авиационна база - Крумово за първи път от повече от 3 години участва в съвместни действия на видовете Въоръжени сили. По време на първия епизод от демонстрациите той извърши визуално разузнаване на района и откриване и локализиране на целта. Ми-17 изпълни полети за осигуряване от въздуха, докато вертолет "Кугър" зависна над реката и по способа "бързо въже" подразделение от 68-ма бригада "Специални сили" беше стоварено в определения район на реката. След неутрализиране на целта по същия способ вертолетът изведе групата от зоната на провеждане на операцията.

Във втория епизод, който беше наблюдаван по време на динамичния показ служители на "Военна полиция" с многоцелеви брониран автомобил "SAND CAT" и специализиран робот действаха по сигнал за открито импровизирано взривно устройство. Районът беше отцепен и специализираната група унищожи на място взривното устройство.

По време на динамичния показ бяха демонстрирани придобити способности и умения на военнослужещите от Военновъздушните сили, Сухопътните войски и Служба "Военна полиция" за действия при изпълнение на специални операции. Военнослужещите от българските Въоръжени сили отново показаха висок професионализъм и оперативна съвместимост при отличното изпълнение на задачите.

http://www.cross.bg/

 
10 години в НАТО – погледът на ВМС
30.05.2014, 17:16

вицеадмирал Румен Николов

 

 

Интервю с командирът на ВМС вицеадмирал Румен Николов пред сп. „Клуб ОКЕАН”

 
Впечатлен съм!
30.05.2014, 17:04

Генерал Франк Горенц Генерал Франк Горенц – командващ на Военновъздушните сили на САЩ в Европа и Африка и Командващ на Въздушния компонент на НАТО в Рамщайн, Германия

Визитата ми в България започна от София. До летище Граф Игнатиево прелетяхме на борда на самолет-цистерна KC-135 и наблюдавахме презареждане във въздуха на изтребители F-16, а също така прехват с изтребители МиГ-29. Това демонстрира страхотни способности.

След кацането разгледахме статичния показ на част от самолетите, участващи в съвместната трениировка „Тракийска звезда 2014”. Разговарях с някои от участващите пилоти.

Много съм впечатлен от целия спектър самолети, които участват в учението, както и от изпълнените задачи до момента в това учение. Тези тренировки са много важни за оперативната съвместимост и способности, които да дадат възможност за бърза реакция във всеки един момент. Те демонстрират и какви способности трябва да развиват военновъздушните сили, на които НАТО разчита в Съюзното командване. Както и че, САЩ и България разчитат една на друга в двустранното си сътрудничество.

Българските Военновъздушни сили са фантастични. Те са изключително добър партньор, който има своя изключителен принос в операциите на Алианса, сред които е и задачата по охраната на въздушното пространство – Air policing.

Правим всичко възможно да постигнем отлично двустранно сътрудничество и оперативна съвместимост. И да не възникват проблеми, когато се наложи да оперираме в тази част на света. Във всички бъдещи конфликти въздушната мощ е изключително важна и е асиметрично предимство. Затова военновъздушните сили се нуждаят от развитие и специално внимание, така, че когато действаме, да имаме тази асиметрична преднина.

Винаги съществуват възможности да оперираме съвместно. Това учение е планирано много отдавна. То не е в отговор на ситуацията в Украйна. Но определено подчертава необходимостта, че трябва да работим постоянно и да развиваме оперативната си съвместимост и способности, защото не знаем в бъдеще каква ще бъде заплахата. В този смисъл тренировката не е в отговор на случващото се в Украйна. Но обстановката в момента показва, че ние трябва да работим все по-усилено, за да развиваме способности.

Оперативната съвместимост има много аспекти. Тя може да засяга тактическите действия, техниката и процедурите. Съвместимост може да се постига и чрез движение във формация и общуване чрез компютърните ни системи.

Като пилот знам какви са перфектните условия за оперативната съвместимост. Но реално, когато оперираме в една съвместна коалиция, когато става дума за една военновъздушна сила, никога не могат да се постигнат такива перфектни условия.

Аз лично съм доволен от съвместимостта, която постигаме тук с тази тренировка. Защото прецизният въздушен бой е една човешка дейност и самият факт, че български, румънски и гръцки пилоти сядат и обсъждат какво се е случило във въздуха по време на бой – вече е стъпка напред. И капитаните, и редовите летци и инженерите имат думата да кажат какво да направим, за да постигнем тази още по-добри резултати в тази насока. Но едно нещо трябва да бъде ясно – че преследването на перфектната оперативна съвместимост изисква усилия всеки ден и в никакъв случай не е евтино занимание.

http://airforce.mod.bg/

 
Сухопътните войски придобиват, усъвършенстват и развиват оперативни способности за участие в операции на Алианса
30.05.2014, 16:28

генерал-майор Нейко Ненов

 

 

Интервю с генерал-майор Нейко Ненов - командир на СВ, пред списание „NATO и България”

 
САЩ разположиха два от най-модерните си БЛА в Япония
30.05.2014, 14:52

Global Hawk САЩ са разположили два от най-модерните си безпилотни разузнавателни самолетa в база в северната част на Япония през последната седмица. С това се цели да се разшири наблюдението на ядрените дейности в Северна Корея и военноморските операции на Китай, съобщава АП.

Разгръщането на двата безпилотни самолета Global Hawk в Япония има за цел също да демонстрира ангажимента на Вашингтон да засили присъствието си в Азиатско-тихокеанския регион.

Командирът на американските сили в Япония генерал-лейтенант Сам Анджелила заяви, че дроновете ще останат в Азия до октомври, когато сезонът на тайфуните ще приключи в американската база на остров Гуам, където безпилотните самолети са с постоянна локация.

Подобни ротации от Гуам до Мисава се очакват и в бъдеще, макар че според Аджелила няма категорични планове за това.

Този клас безпилотен самолет може да се движи със скорост от над 500 километра в час, обсег на действие - около 14 хиляди километра или 28 часа, може да достига до височина над 18 километра.

От Япония той може лесно да наблюдава райони в Азия, включително Северна Корея и територии, оспорвани между Китай и други азиатски държави. Разполагането им също ще помогне на Япония да се запознае с характеристиките на безпилотния самолет. Токио планира да купи три Global Hawk. – Още БЛА

http://news.ibox.bg/

 
Започна тактическото учение на Сухопътни войски „Мирен страж – 2014“
30.05.2014, 13:22

От днес започна тактическо учение „Мирен страж 2014” за национално сертифициране на последната 4 батальонна бойна група от състава на 61 Стрямска механизирана бригада, Карлово, съобщава КСВ.

То се провежда на учебния полигон „Ново село“ и ще продължи до 12 юни 2014 г. Учението е организирано от Командването на Сухопътните войски и представлява финален етап от подготовката за сертифицирането на 3-ти механизиран батальон и придадените му формирования, които образуват Батальонната бойна група. Целта на тактическото учение е да се усъвършенстват бойните способности и оперативната съвместимост на Батальонната бойна група за участие в съвместни съюзни операции.

Планиращ учението е командирът на Сухопътните войски, генерал-майор Нейко Ненов, а провеждащ на учението е командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков.

Денят за високопоставени гости и медийният ден на тактическото учение „Мирен страж -2014 г.“ е на 12 юни 2014 г.

http://landforce.mod.bg/

 
Русия и Франция изпълняват договора за строителство на корабите „Мистрал"
30.05.2014, 12:43

Русия и Франция изпълняват договорните си задължения по строителството на двата десантни кораба „Мистрал". Никакви документи във връзка с предложението на американските сенатори корабите да бъдат купени за НАТО не са постъпвали, заяви официалният представител на руската компания „Рособоронэкспорт" Вячеслав Давиденко пред „Интерфакс".

Давиденко напомня на сенаторите, че корабите се строят съвместно от двете страни, а не само от Франция, а също така, че екипажите им в най-скоро време ще заминат за Франция, за да бъдат обучени в експлоатацията им.

По-рано „Укринформ" съобщи, че американски конгресмени са предложили НАТО да купи или да наеме десантните кораби „Мистрал", които Франция строи за Русия. В писмо на конгресмените към генералния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен се казва, че това би било „мощен сигнал" към Владимир Путин, че НАТО няма да търпи неразумните му постъпки.

 

Студенти ще получават военно звание „редник 1-ви клас“ („матрос 1-ви клас“)

30.05.2014, 12:02

Интересът към подготовката и провеждането на курсовете за начална и специализирана военна подготовка на студентите на основата на Закона за резерва на Въоръжените сили е очевиден.

Това стана ясно и по време на срещите на министъра на отбраната Ангел Найденов в различни градове на страната. Конкретен разговор в това отношение се проведе в Шумен. Там благодарение на доброто взаимодействие между ръководствата на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” към НВУ „Васил Левски”, ШУ „Епископ Константин Преславски” и ръководството на Областната организация на СОСЗР са се записали 203 студенти от двата университета. (За цялата страна те са 796.) На основата на този разговор потърсихме от Министерството на отбраната отговори на десет въпроса......Прочети още

 
На този ден през 1942 г. почти 900 британски бомбардировача атакуват Кьолн, Катедралата оцелява по чудо
30.05.2014, 10:25

В нощта на 30 май 1942 г. немският град Кьолн е атакуван от 883 британски бомбардировача, които в продължение на час и половина пускат 1455 тона бомби, от които две трети са запалителни. Голяма част от града е срината със земята, разрушени са дори мостове над Рейн, но прочутата Кьолнска катедрала остава незасегната сред руините. До края на войната Кьолн е бомбардиран още 261 пъти.

Към началото на 1942 г. британската концепция на зоновото бомбардиране приема завършен вид. Понятието “военна цел” изчезва от заповедите на командването на Кралските ВВС. В негова заповед № S.46368/D.C.A.S. от 14 февруари 1942 г. се нарежда „атаките да се фокусират срещу морала на вражеското цивилно население и в частност срещу индустриалните работници.”......Прочети още

 
Руски военни кораби през Проливите
30.05.2014, 09:49

Сайта Bosphorus Naval News информира, че вчера, 29 май, през турските проливи в южно направление са преминали големия десантен кораб „Ямал” 156, проект 775 от състава на Северния флот и големия десантен кораб „Новочеркаск” 142, проект 775 от състава на Черноморския флот на ВМС на Русия.

 
Продали сме оръжие за 300 млн. евро за година
30.05.2014, 09:34

Военнопромишленият комплекс е произвел и пласирал на пазара през миналата година въоръжение и боеприпаси за близо 300 милиона евро. А от началото на тази година обемът на произведената продукция е с 18-20 милиона евро повече в сравнение с предишната година.

Това съобщи министърът на отбраната Ангел Найденов, който присъства на демонстрацията на въоръжения и боеприпаси, произведени от български фирми на централния артилерийски изпитателен полигон край Змеево. Демонстрацията бе в рамките на международното изложение за отбрана, антитероризъм и сигурност "Хемус 2014" в Пловдив. Министърът подчерта, че тази година на него са участвали и повече наши производители, и чуждестранни фирми, търговци и делегации от чужбина. На самите стрелби бяха дошли представители на Йемен, Египет, Пакистан, Йордания, Литва и други.

Найденов успокои старозагорци и жителите на региона във връзка с подписания меморандум с ОССЕ за унищожаване на близо 1000 тона остаряло ракетно гориво. То няма да се унищожава нито на полигона край Змеево, нито в България, а в чужбина, увери той. Освен това щяло да бъда за сметка на европейски държави донори и ще спести на България над 4 милиона лева.

 
„Ден на отворени врати” във въоръжените сили
30.05.2014, 08:47

Дните на отворени врати във ВМС във връзка с 1 юни - Международният ден на детето, са вече утвърдена традиция. Снимка Гинчо ГИНЧЕВ Във връзка с отбелязването на Международния ден на детето на 31 май 2014 г., събота, от 10:00 ч. до 12:00 ч., Военноморските сили ще проведат „Ден на отворени врати” в част от формированията си в градовете Варна и Бургас.

Бургаските малчугани и родителите им ще могат отблизо да разгледат корабите и да научат интересни факти за дейността на военните моряци от Пункт за базиране Бургас.

В Пункт за базиране Варна децата и техните придружители ще имат възможността да разгледат военни кораби и различни образци оръжие и техника. За всички посетители е организиран превоз с катер от Морска гара Варна до военното формирование и обратно.

Във вертолетната авиобаза „Чайка” за посетителите ще бъде организиран показ на техника и въоръжение.

При организиране на групови посещения е необходимо да се представят списъци на децата и техните придружители. Неорганизирано родители с деца ще бъдат допускани срещу показване на лична карта на родителите или близките на децата.

Командването на ВМС кани представителите на медии, които желаят да отразят събитията, в 10:00 ч. на 31 май 2014 г. на Морска гара Варна за превозването им до Пункт за базиране Варна или на контролно-пропускателните пунктове на Пункт за базиране Бургас или авиобаза „Чайка”, съобщиха от „Връзки с обществеността на ВМС”.

По същия повод мероприятия ще има и в редица формирования на Сухопътните войски, като са планирани покази на образци на въоръжение, бойна техника и снаряжение, разглеждане на учебно-материалната база, присъствие на демонстрации, посещения на войскови музеи, прожекции на военни документални филми и други форми на работа с децата и учащата се младеж, които издигат престижа на Сухопътните войски и Българската армия.

На организираните във формированията мероприятия ще присъстват деца и ученици, както и представители на местната власт.

 

 
Щабът на Военно формирование 22180 – Казанлък ще проведе стрелби в ГУЦ „Тюлбето”
29.05.2014, 23:34

Щабът на Военно формирование 22180 – гр. Казанлък уведомява, че на 02, 03, 11, 12, 13, 17, 18 и 25 юни 2014 г.ще се проведат стрелби със стрелково оръжие, бойни машини и артилерийска материална част на ГУЦ „Тюлбето” от 8.00 до 22.00 часа, съобщиха от пресцентъра на община Казанлък.
Преди стрелбата ще бъдат разставени постове на отцепление, за да не се допускат хора, машини и животни в района, с цел предотвратяване на нещастни случаи.

На хората, преминаващи през постовете и неизпълняващи техните законни искания, ще бъде потърсена съдебна отговорност на основание чл. 389, ал. 1 от Наказателния кодекс.

 
В Донецка област е свален вертолет, има загинали
29.05.2014, 22:45

Днес в 12:30 местно време е свален вертолет Ми-8МТ (бордови номер "16 жълт") на украинската национална гвардия с 13 военни на борда, съобщи ИТАР-ТАСС. – (видео)

«В този район продължава да се чува интензивна стрелба, над местността стои гъст черен дим», отбеляза представител на опълчението на Донбас. Украинските медии уточняват, че хеликоптерът е паднал в района на село Андреевка. В момента на това място продължава бой.

Съветникът на и. д. министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков - Антон Герашченко потвърди на донецките журналисти информацията за сваления хеликоптер.

«На борда на украинския военен хеликоптер са се намирали 13 души, като 12 от тях са загинали, сред тях и генерал-майор Сергей Кулчицкий, началник на управление за специална и бойна подготовка на Националната гвардия, съобщи и. д. президент на Украйна Александър Турчинов. Машината е извършвала ротация на военнослужещи, които се разположили от известно време в района на планина Карачун.

 
Бразилия получи първия модернизиран летящ радар Е-99
29.05.2014, 22:15

E-99 от ВВС на БразилияВВС на Бразилия получиха първия модернизиран самолет за далечно радиолокационно откриване и управление E-99, съобщава Jane's.

Доставката на самолета се състоя в средата на май т.г. С модернизацията на летящия радар, който в състава на ВВС на Бразилия е получил обозначението E-99M, се занимава бразилската компания Embraer. Договорът за модернизацията на самолетите за ДРЛОиУ бе подписан през 2013 г.

Съгласно изискването на командването на ВВС на Бразилия първият модернизиран самолет трябваше да бъде доставен на военните до началото на световния шампионат по футбол. Той ще действа за обезпечаване на безопасността на мероприятието. По условията на договора последният E-99M трябва да бъде предаден на военните през 2017 г. В рамките на програмите за модернизация E-99 е получил доразработена радиолокационна станция Erieye. С подобряването на нея се е занимавала шведската компания Saab. На самолета подобреният радар е свързан със система за управление, бразилска разработка. Освен това, на E-99M е установена френска система за разпознаване «свой-чужд» Thales BlueGate. Общо през програмата за модернизация трябва да преминат пет машини. Летящият радар E-99 е създаден на базата на пътническия лайнер Embraer ERJ145. Самолетът развива скорост до 834 километра в час и извършва полети на разстояние до три хиляди километра. E-99 е оборудван с импулсно-доплеров радар Erieye с фазирана антенна решетка и е способен да открива цели на разстояние до 450 километра.

http://www.duma.bg/

 
Азербайджан се интересува от руски брегови комплекси
29.05.2014, 22:09

«Бал-Э»Министерството на отбраната на Азербайджан се е заинтересувало от възможността да закупи руски брегови ракетни комплекси «Бал-Э». Това, пред в. «Коммерсантъ», е разказал Борис Обносов, генерален директор на корпорацията «Тактическоe ракетное вооружение», произвеждаща комплексите. – (видео)

По думите му конкретни договорености за доставката на комплексите засега не са достигнати. По данни на вестника азербайджанското военно ведомство вече e направило във Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Русия заявка за придобиване на бреговите ракетни комплекси. Засега става дума само за един дивизион «Бал-Э». С помощта на ракетните комплекси, руско производство, Азербайджан има намерение да укрепи бреговата отбрана на Каспийско море.

По думите на източник на «Коммерсантъ», близък до Кремъл, предварителни преговори за доставка на Азербайджан на комплекси вече се е състояла и президентската комисия по военно-техническо сътрудничество е решила да разреши на азербайджанските военни да придобият «Бал-Э». Негативна реакция от страна на Армения за потенциалната сделка руските власти не очакват, защото «Бал-Э» може да прикрива морско пространство, а Армения няма излаз на Каспийско море. В случай на подписване на договор за доставка на «Бал-Э» Азербайджан ще стане третата страна в света, използваща комплекси от този тип. В момента такива брегови ракетни комплекси стоят на въоръжение в Каспийската флотилия на ВМФ на Русия и Въоръжените сили на Виетнам.

Купувач на «Бал-Э» трябваше също да стане Либия, но заради започналата през 2011 г. в страната гражданска война доставките на военна продукция за Триполи бяха забранени. Министерството на отбраната на Азербайджан активно купува руски въоръжения и военна техника. През 2010-2012 г. Русия сключи с със страната договори на доставка на военна продукция за повече от четири милиарда долара. Става дума за ЗРК С-300ПМУ-2, «Тор-М2Э», 70 вертолета, 100 танка Т-90С и 100 бойни машини на пехотата БМП-3, а също и реактивни системи за залпов огън «Смерч».

http://www.duma.bg/

 
Светлината и сенките на международните мироопазващи сили
29.05.2014, 21:50

Днес, 29 май, се празнува Международният ден на мироопазващите сили на ООН (International Day of United Nations Peacekeepers). На този ден през 1948 г. първата мироопазваща мисия на ООН започна да следи прекратяването на огъня между Израел и група арабски страни.

Днес мироопазващата мисия е неотделима част от международния дневен ред със своите плюсове и минуси – припомня нашият репортер Пьотр Искендеров.

В настоящия момент в контингентите на „сините каски” на ООН служат представители на над сто държави. Що се отнася до руските военнослужещи, те активно са търсени за най-опасните конфликтни региони със сложна междуетническа и междудържавна динамика – в частност, в Кавказ, на Балканите, в Африка. В Южна Осетия през 2008 г. руските миротворци се сблъскаха с най-истинската въоръжена агресия от страна на грузинската армия – припомни в разговор с „Гласът на Русия” главният редактор на списание „Национальная оборона” Игор Коротченко:

   - Мироопазващите сили винаги са сложни, защото миротворците са използвани за особено сложни конфликтни зони. И руските миротворци навсякъде са изпълнявали задачите си качествено. Това е признато от всички.

Но сложната ситуация в районите на конфликт е само една от опасностите, с които се сблъскват миротворците. Много по-опасно е негативното влияние на „външния фактор” – когато едни или други сили използват конфликтите за „придвижване” на собствените си интереси.

Конкретният проблем е тясно свързан с т. нар. „хуманитарни интервенции”. Както отбелязва британският изследовател в областта на международните отношения Айдан Хехир, „хуманитарната интервенция”, въпреки позитивните си аспекти, се превърна в една от ключовите причини за спорове и противоречия в съвременните международни отношения. Механизмът на „хуманитарната интервенция” не е посочен ясно в основополагащите документи на ООН – затова се и интерпретира твърде широко.

В момента в света действат 15 операции на мироопазващите сили под знамето на ООН. В тях участват над 90 хиляди военнослужещи, полицаи и военни наблюдатели. Най-многобройни са мисиите в суданската провинция Дарфур и в Демократична Република Конго (приблизително по 25 хиляди участници). Общите разходи в бюджета на ООН възлизат на над 7 млрд. долара. Остава да се надяваме, че през текущата година ООН няма да има необходимост да открива нови „пера в разходите”.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Американският ракетен крайцер „Вела Гълф” утре пристига във Варна
29.05.2014, 17:20

CG-72Американският ракетен крайцер USS Vella Gulf (CG-72) клас Ticonderoga ще пристигне в петък, 30 май, в българското пристанище Варна, в рамките на мисия по опазването на мира и стабилността в района на Черно море, съобщава ИТАР-ТАСС.

CG-72 е с постоянна база в Норфолк, американския щат Вирджиния. Корабът е вземал участие в няколко мисии по съхраняването на сигурността и стабилността в Европа и Африка, в двустранни и многостранни съвместни тренировки на военноморските флоти на страните-членки на НАТО. Той навлезе в акваторията на Черно море на 23 май 2014 година.

 
Армията на Турция провежда в Измир щабни военни учения
29.05.2014, 14:56

В Турция се провеждат плановите военни учения на въоръжените сили „EFES 2014”.

Вестник Milliyet съобщава, че целта им е отработване на координирани действия на всички видове войски в случай на конфликт.

Ученията се провеждат в Измир, с участието на 8500 войници, офицери, артилерия, авиация, кораби и катери, и около 160 единици лека и тежка бронетехника.

Ученията проследяват 50 представители на чуждестранни въоръжени сили и около хиляда наблюдатели.

 
Зам. министър на отбраната Иван Иванов: ТЕРЕМ излиза от тежкото си състояние
29.05.2014, 14:26

Иван Иванов, заместник-министър на отбранатаСъстоянието на „ТЕРЕМ“ ЕАД преди една година беше действително тежко, каза заместник-министърът на отбраната Иван Иванов в отговор на въпрос на „Отбрана“ на вчерашната пресконференция преди откриването на Международната изложба за отбранителна техника „Хемус – 2014“. Дружеството, уточни той, беше пред декапитализация.

Подобрението е дошло в резултат на енергичните действия на новото ръководство на ТЕРЕМ, стана ясно още от думите на заместник-министъра.  Като пример той посочи сключването на договори за ремонт на кораби във Флотски арсенал. Според г-н Иванов добри перспективи се очертават пред „Ивайло“ във Велико Търново и „Летец“ в София. Макар и трудно, ТЕРЕМ излиза от това тежко състояние, в което се намира, подчерта заместник-министърът.

Очакванията за добро развитие на дружеството бяха потвърдени от другия заместник-министър на отбраната Неджми Али.  Той съобщи, че МО има сключен договор с ТЕРЕМ за ремонт на един вертолет Ми-24, като се надява през второто полугодие да има и за втори. В момента тече процедурата за рамково споразумение за ремонт на Ми-17. В този аспект, каза г-н Али, се надяваме ТЕРЕМ да заработи с пълните си капацитетни възможности.

Системата на военно-ремонтните заводи, чийто правоприемник е “ТЕРЕМ” ЕАД, е създадена през 1965 година като стопанска структура, обединяваща военно-ремонтните заводи на Министерство на отбраната и осигуряваща потребностите от ремонт на въоръжение и техника на Българската армия.

“ТЕРЕМ” ЕАД е с предмет на дейност : извършване на капитален и среден ремонт на военна техника, въоръжение, боеприпаси и друго военнотехническо имущество, производство на единични дребносерийни количества различно военнотехническо имущество, съоръжения, апаратури и машини, внос, износ, реклама, маркетинг, инженеринг, развитие и усъвършенствуване на специална и гражданска продукция, услуги, техническа помощ и обучение и други промишлени и търговски дейности в страната и в чужбина, разрешени от закона.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Руските ВВС с нови изтребители Су-35С
29.05.2014, 14:13

Су-35СВчера, 28 май, от завода в Комсомолск на Амур в Липецкия авиоцентър са пристигнали четири нови самолета Су-35С. Самолетите са доставени съгласно държавната програма за въоръженията 2020. Липецките са пилоти преодолели 9 хиляди километра, като не усетили никакъв дискомфорт, цитира думите им руския телевизионен канал „Россия 24". – (видео)

Пилотите определят тези машини като последно стъпало преди самолетите от пето поколение. Су-35С идва на смяна на фронтовия изтребител Су-27. Новият самолет се отличава от предшественика си с бордовото оборудване, което спомага за разрешаването на новите тактически задачи, като изтребителят има възможности да изпълнява задачи по всяко време на денонощието независимо от атмосферните условия. Може едновременно да съпровожда до 20 и обстрелва до 8 цели.

Ръководителят на Липецкия авиоцентър определи новото постъпление като истинско събитие за ВВС на Русия.

 
Има загинал при катастрофа на вертолет на ISAF в Афганистан
29.05.2014, 10:15

Военнослужещ на ISAF е загинал в сряда при катастрофа на хеликоптер (вероятно Tiger) в Афганистан, съобщава The News.

От НАТО не са разкрили националността на загиналия военнослужещ. Не се споменава и дали катастрофата се е случила в резултат на технически проблем или при сражения с талибаните.

 
Първата акция на червените барети
29.05.2014, 09:58

Колкото и парадоксално да изглежда, създаването на най-сериозното подразделение на българските тайни служби започва с един виц.

На 14 декември 1979 г. Димитър Стоянов, министър на вътрешните работи, разказва на Тодор Живков следния анекдот: „Самолет излита от летище София и само след две минути в пилотската кабина влиза мъж с два револвера в ръцете: „Курс - Москва!" – казва той. „Че ние летим за Москва" – отвръща главният пилот. „Така е – отговаря похитителят, – но аз вече три пъти се качвам на самолета за Москва и все в Истанбул кацам!"

След добре познатото „Ха-ха-ха" на генсека, следва сериозното: „Какво разрешение си дошъл да изкопчиш от мене?" Отговорът на министъра е: „Време е да се създаде специално поделение за борба с тероризма!" Живков отвръща по войнишки: „Действай!"

И Димитър Стоянов действа........Прочети още

 
Изтребителят F-35 се оказа видим за руските радари
29.05.2014, 09:33

Ф-35Перспективният американски многоцелеви изтребител F-35, в който широко се използва технологията стелтс, има редица съществени недостатъци, съобщава The Daily Beast.

Най-сериозният от тях е, че изтребителят се явява „видим” за нарастващия брой руски и китайски радари. Освен това бойният самолет не може ефективно да генерира подавяне на радиолокационните станции.

Както отбелязва изданието, това означава, че министерството на отбраната на САЩ е вложило стотици милиарди долари в изтребител, който се нуждае от постоянна помощ на специален самолет за радиоелектронна борба.

Както пише авторът на статията Бил Суитман, през миналия август по време на провеждащото се недалеко от Москва авиошоу (има се предвид ежегодния авиосалон в Жуковски - бел. «Лента.ру») той е разговарял с конструкторите на нова цифрова радиолокационна система, която вече е на въоръжение в руската армия. Нейният основен елемент е антенна решетка с ширина 30 метра. Системата също включва и мощни високочестотни радари. Безпокойството на Пентагона е предизвикано и от новите разработки на китайските военни конструктори. Става дума за корабите, имащи на борда си радар Type 517M с активна фазирана антенна решетка.

http://www.pan.bg/

 
ВВС на Израел прекратяват тренировъчните полети
29.05.2014, 09:23

От неделя командването на израелските ВВС спират всички тренировъчните полети на летците от бойната авиация поради недостатъчни финансови средства. Самолетите от ВВС ще се вдигнат във въздуха само за изпълнение на бойни мисии, както и при извънредни обстоятелства.

Решението е взето от министъра на отбраната Моше Яалон и началника на ГЩ Бени Ганц. Това е безпрецедентна мярка. Ръководителят на Израелския институт за авиокосмически стратегически изследвания Асаф Агмон „не помни някога ВВС на Израел да се спирали тренировъчните полети. Това е опасна крачка, която поставя под опасност пилотите и влошава състоянието и експлоатационните качества на самолетите”.

В средата на май 2014 г МО на Израел се опитало да получи 220 милиона долара за поддържане на минималното обучение и натренираност на военните летци, но министърът на финансите Яир Лапид е отказал.

Не са засегнати само полетите във военновъздушното училище на страната.

http://www.pan.bg/

 
Союз ТМА-13М се скачи с МКС
29.05.2014, 08:45
Корабът Союз ТМА-13М се скачи с Международната космическа станция рано тази сутрин, предаде ИТАР-ТАСС.
Той бе изстрелян късно снощи (22:57 наше време) от стартовия комплекс на площадка 1 на космодрума Байконур. Засега пътуването върви по план и без инциденти. - (видео)
Екипажът му е 3-членен - командирът руснак Максим Сураев и двамата бординженери - американецът Рийд Уайзман и германецът Александър Герст.
Тримата се чувстват добре, са съобщили от Байконур.
С тях пътува и плюшена играчка жираф, подарена от децата на американеца. Тя е сигнализирала за настъпването на безтегловност на кораба.
Мисията на МСК ще продължи 167 дни.
 
Командирът на бойна група „Хелброк” е на посещение у нас
29.05.2014, 08:27

Вчера, 28 май 2014 г., в Командването на Сухопътните войски се проведе третата координираща среща на командира на Силите на Бойна група на Европейския съюз "Хелброк" бригаден генерал Николаос Хионис.

В нея взеха участие заместник-командирът на Бойна група „Хелброк”  полковник Ивайло Братойчев от командването на Сухопътните войски, представители от Сухопътните войски на Румъния и на Генералния щаб на Националната гвардия на Кипър.

По време на срещата бяха дискутирани поуките от практиката, свързани с подготовката на бойната група и бяха набелязани мероприятия по подготовката на Щаба на силите и формированията за следващия период за застъпване в дежурство през първото полугодие на 2016 г.

На 27 май бригаден генерал Николаос Хионис се срещна с началника на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев.

http://landforce.mod.bg/

 
„Тракиец – 2014” навлезе в основната си фаза
29.05.2014, 08:22

На 26.05.2014 г. започна компютърно подпомаганото командно – щабно учение със щаба на 38 батальон за ЯХБЗ и Е – Мусачево „Тракиец 14”.

Ръководителят на учението – заместник-началникът на щаба на Сухопътните войски полковник Гошо Мерджанов откри учението и от името на командира на Сухопътните войски приветства участниците в него.

Полковник Мерджанов изрази своята увереност, че съвместните усилия на ръководството на учението и всички участващи ще допринесат за качественото и пълно отработване на определените задачи от трите етапа на учението и максимално постигане на планираните цели.

В приветствието беше акцентирано на очакванията на ръководството на Сухопътните войски, а именно подобряване на сглобеността на щаба на батальона и повишаване на способностите му при планиране, организиране и управление действията на формированията при осъществяване на ЯХБЗ при провеждане на отбранителна операция и при възникване на аварии свързани с изтичане на токсични химически вещества.

С всички участващи в учението беше проведен инструктаж за спазване на мерки за безопасност.

Екип от специалисти от НВУК „Чаралица” обучение на обучаемите за работа със системата за моделиране и симулации JCATS.

В 14:00 часа на 26.05. съгласно плана на учението командирът на 38 батальон за ЯХБЗ и Е изнесе брифинг пред ръководството и своя щаб и докладва за положението и състоянието на батальона към момента и какви мероприятия са изпълнени до сега от момента на активиране в хода на нарастване на готовността му.

След брифинга беше връчено разпореждане на командира на батальона и започна така нареченото мини учение. Целта на мини учението е да се обучи щаба на батальона да използва без затруднения системата за моделиране и симулации JCATS при планиране и управление действията на батальона и докладване на ръководството за изпълнение на задачите по ЯХБЗ.

Бяха отработени въпроси свързани с извършване на марш и заемане на райони за бойно използване, действия в условия на използване на оръжия за масово унищожение, планиране и управление действията на подчинените формирования.

Мини учението завърши с разбор, на който бяха отчетени допуснатите слабости и завърши с указания на директора на учението полковник Васко Михайлов, който е началник на сектор „Подготовка на подразделенията за ЯХБЗ и Е” в Командването на Сухопътните войски.

На 27.05. в 12:30 часа с връчване на разпореждане № 1 започна вторият етап на учение „Тракиец 14”. Акцентът на етапа е върху дейността на щаба на батальона при планиране на марша на формированията и управлението им по време на марш. Бяха отработени ситуации с препятствия по маршрута за изнасяне, умишлени инциденти с тежкотоварни автомобили, обстрел с леко стрелково оръжие предизвикани от паравоеннии формирования и групи възпрепятстваха марша на батальона до района за бойно използване.

Независимо от това щаба на батальона адекватно и в указаното време изведе батальона в заповядания район.

В хода на динамичните действия участващите в учението бяха посетени от командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.

Генерал-майор Ненов беше запознат с организацията на учението, неговия ход и дейностите, които се извършват в момента.

След това посети всяко работно място от структурата на апарата за контрол и обучаемите и се запозна с тяхната спецификация. В края на своето посещение командирът на Сухопътните войски изказа своето удовлетворение от хода на учението към момента и пожела успех на участващите.

На 28.05. компютърно подпомаганото командно – щабно учение „Тракиец 14” навлезе в основната си фаза. Започва сухопътна операция в хода на която ще се отработят най – важните учебни въпроси, свързани със спецификата на батальона и неговата мисия.

http://landforce.mod.bg/

 
На дневен ред е решението за многоцелевия изтребител
29.05.2014, 08:14

Снимка: Николай Димов, Pan.bgПовече от десетгодишното очакване да се вземе решение за модернизиране на изтребителната ни авиация е на път скоро да се сбъдне. При откриването на Единадесетото издание на военното изложение „Хемус-2014” в Пловдив министърът на отбраната Ангел Найденов съобщи, че правителството ще разгледа този въпрос през месец юни.

Вариантите са два. Или купуваме нови самолети, или заделяме средства за поддържане на наличните, т.е. на МиГ-29 и МиГ-21. Ако купуваме, ще са необходими много пари, например около 800 млн. лв., за което, както изисква законът, ще се иска санкцията на парламента.

Днес, когато навършва една година, откакто оглави Министерството на отбраната, Ангел Найденов е отново на военновъздушна вълна. Той ще бъде в авиобаза Граф Игнатиево на Деня за високопоставени гости и за медии, който се провежда в рамките на съвместната летателна тренировка “Тракийска звезда – 2014 г.” В рамките на събитието ще бъдат представени мисиите и задачите, изпълнявани от българските, американските, румънските и гръцките участници в летателната тренировка. Ще бъдат изпълнявани полети и ще бъде представен статичен показ на авиационната техника, участваща в съвместната тренировка.

Компанията Сааб, работеща в областта на отбраната и сигурността, участва в „Хемус-2014”. На своя щанд представя широка гама от продукти и технологии, сред които увеличен модел на изтребителя Gripen и оръжейната система Carl Gustav M3 с мунициите към нея. Надяваме се да засилим нашето присъствие в България, щастливи сме да видим повече технологии на Сааб в България, включително изтребителя Gripen, казва Даниел Боестад, вицепрезидент за Централна и Източна Европа, и Балканите в Сааб. Той имаше подробен разговор в първия ден на изложението с министъра на отбраната Ангел Найденов, като е останал впечатлен от неговата информираност.

Изтребителите Gripen в момента се използват от ВВС на Унгария, Чешката република, Южна Африка, Швеция и Тайланд. В края на 2013 година бразилското правителство обяви решението си да купи 36 изтребителя Gripen NG за бразилските ВВС. Известно е, че Сааб не предлага самолети втора ръка.

Според експерти на компанията употребяваните вече машини не са непременно по-евтини от новите. И добавят: „Новите самолети са със значително по-ниски експлоатационни разходи, освен това при закупуване на употребявани изтребители след 10-15 години ще възникне нужда от смяната им. Жизненият цикъл на нови изтребители е повече от 40 години.” Представителите на Сааб посочват, че гратисни периоди и фиксирани годишни вноски ще позволят на българското правителство да стартира по-рано процеса.

Ден преди откриването на „Хемус – 2014” министър Найденов прие заместник-министъра на отбраната на Италианската република Доменико Роси. С италианската делегация той се срещна и на самата изложба. На разговора в МО е бил коментиран и процесът на развитие на въоръжените сили. Акцент е поставен на проекта за придобиване на нов тип боен самолет за българските ВВС. Министър Найденов благодарил за активното взаимодействие на италианската страна с Интегрирания проектен екип на Министерството на отбраната във връзка с изясняване на направеното предложение по проекта. Известно е, че Eurofighter втора ръка от италианските ВВС е един от вариантите за избор на нов български боен самолет.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Австралия се интересува от F-35B
29.05.2014, 08:02

Ф-35Австралия обмисля купуването на версията със скъсено излитане и вертикално кацане на F-35. Това съобщава IHS Jane’s позовавайки се на потвърждение от страна на австралийското Министерство на отбраната.

Покупката на F-35B ще бъде заложена в следващата Бяла книга за австралийската отбрана, която трябва да стане факт във второто тримесечие на 2015 г. Машините ще са предназначени за двата австралийски десантни кораба клас Canberra, първият от които в момента се изпитва преди предаване на австралийските ВМС, а втория ще бъде завършен през 2016 г.

Австралия вече е заявила поръчката за 72 броя F-35, като се планира в по-далечно бъдеще наличните 24 австралийски Super Hornet да бъдат сменени с още F-35A. Първите F-35A ще бъдат доставени на Австралия след 2018 г.

Оперирането на F-35B от палубата на десантните кораби клас Canberra ще бъде проблематично, защото корабите не са построени с идея за продължителни полети на самолети от тях.  Затова кораби ще трябва да преминат през модернизация, включително подобряване на покритието на полетната палуба, поставяне на цистерни за допълнителен керосин, погреби за авиационно въоръжение и подобрения по системата за командване и контрол.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Руските ВВС ще получат първия Ил-476 до края на 2014 г.
28.05.2014, 23:32

Първият военнотранспортен самолет Ил-476 (Ил-76МД-90А) ще бъде предаден на руските ВВС до края на 2014 г. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на собствени източници.

Самолетът ще бъде произведени в уляновския завод „Авиастар-СП” и е в рамките на договора за доставка на 39 новопостроени Ил-476. Други детайли по доставката не се уточняват.

Ил-476 започна държавните си изпитания през юли 2013 г., като първия техен етап приключи през декември 2013 г. Руското Министерство на отбраната е утвърдило с акт стартирането на серийното производство на самолета.

Ил-476 е дълбока модернизация на Ил-76МД. Първият полет на типа става факт през септември 2012 г. Самолетът е задвижван с новия двигател ПС-90А-76 и има усилено крило.

http://aeropress-bg.com/

 
"Гром" ще удари безшумно
28.05.2014, 23:00

Федералната служба на Руската федерация по контрол на наркотиците показа пред участниците в проведената в Москва международна антинаркотична конференция образци на нови видове оръжие и екипировка на своите специални сили "Гром". Чуждестранните офицери специално се заинтересуваха от образците на снайперските пушки.

Отначало питаха защо са им на "Гром" толкова много видове снайперски пушки. Полковник от специалните сили с усмивка отговори: "За да поразяваме като мълния". След това уточни, че все по-често се налага да се сблъскват с добре въоръжени бандити, действащи в труднодостъпни места, в частност в планини.

Представените оръжия са оборудвани не само с оптически мерници, позволяващи противникът да бъде ударен на разстояние от над един километър. За тях има и облекчени варианти на прибори за нощно наблюдение. Всичко това позволява на специалните сили да избягват загуби сред личния състав. Често се е случвало при залавяне на наркокервани да се организират едва ли не армейски операции, да се атакуват наркотрафикантите с военна сила. Бяха представени няколко видове безшумно оръжие. Сред средствата за защита особен интерес предизвика щитът със специално куршумонепробиваемо стъкло.

Интерес предизвика и многозарядният ръчен гранатомет, който стреля с различни боеприпаси, в това число димни, газови и фугасни гранати на разстояние до 400 метра. Той е доста лек и лесен за експлоатация.

Живи експонати бяха бойци от "Гром", облечени в образци на униформа, предназначена на практика за различни климатични зони. Особено изпъкваше боец, облечен в маскировъчен костюм на снайперист. Неговата особеност бе в това, че материалът, от който е ушит, не позволява снайперистът да бъде открит с помощта на специална апаратура.

Представители на полицейските структури от страни от Латинска Америка особено дълго разглеждаха боец, облечен в униформа, предназначена за действия в джунглите. Тя им хареса: лека, добре пропуска въздух и пази от насекоми.

Един от високопоставените ръководители на ФСКН разказа пред изданието, че сега се разработва арктически вариант на униформата за наркополицаи. Попитах го учудено: "Че кой ползва дрога там, мечките ли?" "Това зло достигна и Арктика. По оперативни данни започнали са да прехвърлят наркотици с кораби по Северния морски път", отговори ми моят събеседник.

От началото на века близо половин милион руснаци са загинали от афганистанския хероин, каза ръководителят на Федералната служба по контрол на наркотиците Виктор Иванов. Затова за съгласуване на въпросите в борбата с това зло, особено афганистанския и латиноамериканския наркотрафик, в Москва бяха ръководителите на силови и антинаркотични ведомства от 56 страни.

http://www.duma.bg/

 
Испания удължава експлоатацията на Harrier до 2024 г.
28.05.2014, 22:34

Испанските ВМС ще продължат да експлоатират флота си от многоцелеви палубни самолети EAV-8B Harrier до края на 2024 г. Това съобщава IHS Jane’s.

Испанското правителство ще отпусне допълнителни €70,3 млн. за да може наличните Harrier да бъдат експлоатирани до декември 2024 г. Отпускането на допълнителните средства идва няколко месеца след, като командващия испанския флот адмирал Хайме Муньоз-Делгадо заяви, че съвсем скоро страната ще остане без палубна авиация.

В изявлението на испанското правителство се казва, че средствата са необходими, защото няма пари за покупката на нови бойни самолети, които са летят от многофункционалния кораб Juan Carlos I.

Испания, заедно със САЩ и Италия поддържат заедно своя флот от вертикално кацащи самолети Harrier. С това правителствено решение на Испания се оторизира сключването на нов договор за поддръжка, който да продължи до декември 2024 г. Последният такъв договор бе сключен през 2004 г.

Командващият испанските ВМС адмирал Муньоз-Делгадо е заявил, че единственият възможен наследник на Harrier е новия F-35B, но страната му не може да си позволи на този етап да влезе в програмата, тъй като това ще бъде прекалено скъпо. Все пак той отбелязва, че между 2020 и 2025 г. трябва да се вземе решение за бъдещето на испанската палубна авиация.

Испанските ВМС експлоатират около дузина вертикално кацащи бойни самолети AV-8B Harrier, първите от които са доставени още през 1988 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Френска лека фрегата навлезе в Черно море
28.05.2014, 17:02

Патрулният кораб на военноморските сили на Франция „Сюркуф“ (F-711 FS Surcouf)  премина днес през турските проливи и навлезе в акваторията на Черно море.

Той спада към фрегатите клас „Лафайет“, строени през 1996-2001 година. Водоизместването му е 3600 тона, скоростта – до 25 възла, екипажът му е от 164 души.

Въоръжен е с противокорабни крилати ракети „Екзосет“ ММ40 block II, 1х100 мм TR оръдие, 2х20 мм F2 оръдия, 1xCrotale CN2 за ПВО и палубен хеликоптер. Подобни кораби са предназначени за патрулиране, осигуряване на безопасност на корабоплаването и участие в уреждане на кризи извън Европа.

В момента в Черно море се намира още един френски кораб - разузнавателния A-579 FS Dupuy de Lôme.

 
Норвегия замрази военното сътрудничество с Русия до края на 2014 г.
28.05.2014, 15:20

Норвегия замрази военното сътрудничество с Русия до края на тази година заради развитието в Украйна, съобщава ДПА.

„След незаконното анексиране на Крим, Русия допринесе за допълнително дестабилизиране на ситуацията в Украйна", обяви военният министър Ине Марие Ериксен Сьорайде.

Базирайки се на оценка на ситуацията в Украйна и на руските действия, правителството реши да замрази двустранното военно сътрудничество до края на 2014 година, добави министърът.

През март Норвегия обяви, че ще отмени някои военни инициативи с Русия, включително посещението на руския шеф на ВМФ и че ще преразгледа двустранното сътрудничество в края на май.

Взетото решение ще засегне 15 посещения, които са запланувани тази година.

Обаче Норвегия ще продължи да си сътрудничи с Русия в издирвателни и спасителни операции по море.

http://news.ibox.bg/

 
„Хемус 2014” показва оживление на икономиката ни, няма основание за смяна на правите
28.05.2014, 15:07

Очевидно има интерес към България, както и за взаимодействие с Министерството на отбраната. Това посочи министърът на отбраната Ангел Найденов, след като откри Единадесетото издание на Международната изложба за отбранителна техника „Хемус 2014” в Международния панаир – Пловдив.

Проявата събира изложители от 62 фирми. 46 са български и 16 – чуждестранни. Интерес са проявили компании, представители на научни институти и експерти, развиващи способности в областта на отбраната и сигурността от България, Австрия, Германия, САЩ, Франция, Швейцария, Швеция, Италия, Турция и Чехия. В откриването на изложбата участваха още заместник-министрите на отбраната Иван Иванов и Неджми Али, заместник-министърът на икономиката Красен Димитров, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командирът на ВМС вицеадмирал Румен Николов, който от 30 юни ще бъде новият началник на отбраната, командирите на Сухопътните войски и ВВС генерал-майор Нейко Ненов и Константин Попов, които от 30 юни ще бъдат заместник-началници на отбраната. Изложбата разгледаха и генерал-лейтенантите Стефан Василев и Атанас Самандов, които съвсем скоро преминават в резерва. Там бяха още бившите министри на отбраната армейски генерал от запаса Йордан Мутафчиев и Бойко Ноев, бившите началници на Генералния щаб генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров и генерал от запаса Михо Михов, председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ к.д.п. Атанас Илев и други представители на Министерството на отбраната, Българската армия, бизнеса и военно-родолюбивите организации. Изложбата показва, че има оживление в икономическия живот, подчерта министърът. Според него това е продукт не на скандалите на Борисов и на ГЕРБ, а на усилията на сегашното правителство начело с премиера Орешарски. Само това да погледнете, каза Ангел Найденов, ще видите колко е несъстоятелно да се иска вот на недоверие и то с абсолютно измислени и изсмукани от пръстите аргументи. Няма никакви основания, беше категоричен той, да се търси смяна на правителството в този момент. „Хемус 2014” очертава възможност за участие в по-големите проекти за модернизация и превъоръжаване на Българската армия. Той припомни, че още в началото на своя мандат е разпоредил на военните аташета да оказват пълна подкрепа на усилията на българската отбранителна индустрия за достъп до световните пазари. В рамките на юни, т.е. на следващия месец, предстои правителството да вземе решение във връзка с проекта за придобиване на нов тип основен боен самолет, каза министърът. Има две опции, отбеляза той, поддръжка на изтребителите, с които разполагаме в момента или старт на процедурата за закупуване на нови. Като време, министърът очерта 2-3 години и още толкова за усвояване на новата техника. Министерството на отбраната ще продължава да развива „Хемус“ с цел да подпомогне отбранителната индустрия и технологичната база, каза преди откриването на пресконференция заместник-министърът на отбраната Иван Иванов. Дружеството „Терем“ ЕАД вече излиза от тежкото състояние, в което се е намирало преди година, посочи той в отговор на въпрос на „Отбрана”.В резултат на енергичните действия на новото ръководство на „Терем“ и направените промени пред дружеството се очертават нови перспективи, като очаквам то да заработи с пълния си капацитет, каза заместник-министърът на отбраната Неджми Али. По време на „Хемус – 2014 г.“ под ръководството на министъра на отбраната Ангел Найденов ще се проведе заседание на Индустриалния форум. В рамките на изложбата се предвижда международна научна конференция “Научните изследвания – ключова роля в модернизацията на въоръжението, техниката и системите“. Участниците във форума ще наблюдават демонстрационни стрелби, които ще се проведат на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово“. Военни формирования от Сухопътните войски, от Военновъздушните сили и подразделение на Служба „Военна полиция“ ще проведат демонстрационно учение в района на река Марица в Пловдив.

http://www.otbrana.com/

 
Войните в Ирак и Афганистан костваха на британския данъкоплатец 30 милиарда лири
28.05.2014, 14:43

Разходите за британските интервенции в Ирак и Афганистан достигнаха почти 30 милиарда лири, което прави по хиляда за всеки отделен данъкоплатец в страната, пише The Independent, позовавайки се на уважаван аналитичен център.

Когато войските на Обединеното кралство се подготвяха за изтегляне от Афганистан, Кралският институт пресметна, че приносът на Великобритания във водената от САЩ кампания в страната между 2006 и 2013 година се е равнявал на 19,59 милиарда паунда, а цената на операцията в Ирак между 2003 и 2009 е била 9,56 милиарда.

Крайният сбор от тези суми не включва и тазгодишните разходи по изтеглянето на войските от Афганистан.

http://www.klassa.bg/

 
Успешно е изведен на орбита космическия апарат „Евтелсат-3Б”
28.05.2014, 14:20

На 27 май 2014, от морската стартова платформа „Одисей”, намираща се в Тихия океан, е реализиран успешен старт на ракета-носител „Зенит-2S" с ускорителен блок „ДМ-SL” и европейският телекомуникационен спътник "Евтелсат-3Б" ("Eutelsat-2B").

В съответствие с циклограмата на полета, космическият апарат планово се е отделил от ускорителния блок.

КА 'Евтелсат-3Б' е изведен успешно на планираната орбита.

 
Трилогия трябва да се напише за славния български войник от ония мъжки години!
28.05.2014, 12:42

Асфалтирани алеи, бели бордюри, лехи със слънчеви цветя. Басейн със синя вода, до него червено кортово игрище за волейбол. Малко по-нататък затревен футболен терен с игрални врати, чиито здрави мрежи са готови да прегърнат и най-силната ракетна атака на противниковите шутове.

Наоколо няколкоетажни жилищни сгради, отвъд тях на стотина метра висок бряг, откъдето погледът проследява бавния тържествен марш на керван от шлепове и сребристата пяна зад шеметните винтове на кораби върху подводни криле.

Къде сме? В спортен комплекс, СПА-център, средиземноморски курорт?

Това е "снимка" от календарите на далечните шейсет и седма, шейсет и девета години. Картината едно към едно пресъздава поделение 80750 в Свищов. Назоваваха ни още 54 РГК-полк. Резерв към главното командване. Инженерно-войсковият щат на поделението включваше понтонери, сапьори, мостоваци, химици, десантчици, разузнавачи, водолази, паркисти, техници. В автомобилния парк в Свищов и в принадлежащия към нас понтонен батальон в Белене гордо вдигаха чела гигантските камиони КРАЗ, разгъващи скоростно понтоните. Лъщяха на слънцето ЗИЛ-ове, чешки "Прага", "ИФА" от ГДР, дори още бяха на въоръжение като лаборатории "старците" ЗИС (Завод имени Сталина)! Бумтяха дизелите на автогрейдери, опъваха стрели автокранове - въобще паркистите в поделението поддържаха яка техника, с КАФ-овете мачкахме пътищата и се гмурвахме като делфини в Дунава, малките МАФ-чета следваха "батковците", катерите съединяваха и крепяха понтоните........Прочети още

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще присъства на Деня за високопоставени гости и медии на съвместната летателна тренировка „Тракийска звезда - 2014 г.”
28.05.2014, 12:05

Министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще присъстват утре, 29 май, на Деня за високопоставени гости и медиен ден, който се провежда в рамките на съвместната летателна тренировка “Тракийска звезда – 2014 г.” в авиационната база в Граф Игнатиево.

В рамките на събитието ще бъдат представени мисиите и задачите, изпълнявани от българските, американските, румънските и гръцките участници в летателната тренировка. Ще бъдат изпълнявани полети и ще бъде представен статичен показ на авиационната техника, участваща в съвместната тренировка.

 
Правителството на Украйна е утвърдило проекта на споразумението за създаване на военна бригада съвместно с Полша и Литва
28.05.2014, 10:13

Преходното украинско правителство възложи на министъра на отбраната Михаил Ковал да подпише споразумение с правителствата на Литва и Полша за създаването на общо военно формирование, предаде Би Би Си. с позоваване на самия Ковал

По думите му, правителството вече е одобрило  проекта за споразумението.

Изпълняващият функциите на военен министър определи решението на кабинета като много важно, като отбеляза, че Полша и Литва са членки на  НАТО и в общата военна част Украйна ще се синхронизира със стандартите на алианса.

Ковал уточни също, че украинската част от общото формирование ще боде дислоцирана на Лвовския полигон и ще изпълнява както общи задачи, така и миротворчески функции в различни конфликтни райони на света.

Министърът прогнозира, че споразумението ще бъде подписано в рамките на месец.

Идеята са обсъжда от няколко години, но предишните украински власти не бързаха да дадат ход на проекта.

 
Франция гарантира доставките на "Мистрал"
28.05.2014, 09:50

До октомври Франция няма намерение да преразглежда условията за доставка на двата вертолетоносача „Мистрал”, съобщи неотдавна източник във френското правителство, цитиран от агенция „Франс Прес”. Според информацията на агенцията първият кораб — „Владивосток”, ще бъде доставен на Русия през октомври, а вторият — „Севастопол”, ще попълни Черноморския флот в Крим година по-​късно.

Американските власти изказаха тревога по повод експорта на двата френски военни кораба за Русия. Помощник-​държавният секретар по Европа Виктория Нуланд заяви, че още преди събитията в Крим САЩ са били загрижени от тази сделка. По-​късно шефът на френското външнополитическо ведомство Лоран Фабиус посети Вашингтон и обсъди с държавния секретар на сАЩ кризата в Украйна.

САЩ и Европейският съюз обсъждат възможността от по-​нататъшни санкции срещу Русия, насочени към отделни сектори на икономиката.

Русия обяви, че има намерение да предяви към Франция сериозни наказателни санкции, ако тя се откаже от строителството на вертолетоносачите „Мистрал” за руския Военноморски флот. Договорът за доставка на двата вертолетоносни кораба „Мистрал” беше подписан през 2011 г., а сумата на сделката е над един милиард долара.

 
Украйна се моли за US техника „втора ръка“
28.05.2014, 09:42

Украйна поиска от САЩ поддържани бронирани машини, разузнавателна техника и бронирани жилетки, които предстои да бъдат бракувани и разпродадени след края на извеждането на американските войски от Афганистан, заяви пред „Дефенс Нюз” бившият заместник-​министър на отбраната на Украйна Леонид Поляков. Според него определени страни, сред които и САЩ, могат без особен труд да предоставят военна техника. Засега не е известно какви именно типове въоръжения и военна техника е поискала Украйна от САЩ, но според Поляков става дума за медицински препарати, каски, бронирани жилетки, безпилотни летателни апарати, системи за нощно виждане, защитени свързочни средства и оборудване за радиоелектронна борба. В правителството на САЩ по-​рано заявиха, че редовно разглеждат всички молби, постъпващи от украинските власти.

Засега не са постигнати конкретни договорености по новото обръщение. По-​рано Белият дом разреши доставка за Украйна на медицински препарати, каски, спални чували, системи за пречистване на вода, преносими електрогенератори и горивни помпи. При това представителят на Държавния департамент Джен Паски обяви, че основна цел на президента Барак Обама е деескалирането, а не подгряването на напрежението в Украйна.

Украинските власти твърдят, че въоръженията и военната техника им е необходима за защита от нахлуване на Русия, както и за поддържане на териториалната цялост на страната. За решаване на тези задачи в Украйна се формира Национална гвардия, а Въоръжените сили в редица райони са приведени в състояние на повишена бойна готовност.

 
Обама ще остави 9800 американски военни в Афганистан
28.05.2014, 09:00

Барак Обама ма намерение да остави 9800 от  сегашните 32 хиляди американски военни в Афганистан, след като в края на годината голяма част от силите на САЩ бъдат изтеглени, предадоха информационните агенции.

Очаква се контингентът, който ще остане в арабската страна, ще подпомага обучението на афганистанската армия, както и да организира антитерористични операции при необходимост.

Представители на Вашингтон уточняват, че броят на американските военни ща бъде съкратен наполовина до края на 2015 г., а към края на 2016 г. в страната ще останат само служителите на посолството.

Изпълнението на плана ще зависи от подписването на споразумение за сигурност между САЩ и Афганистан, което предизвика разногласия между Кабул и Вашингтон при мандата на Хамид Карзай като президент.

http://news.ibox.bg/

 
Textron предлага Scorpion на Швейцария
28.05.2014, 08:30

самолет Scorpion. Американската компания Textron AirLand е предложила на Швейцария своя лек боен самолет Scorpion. Това съобщава швейцарският вестник Tages Anzeiger.

Според президента на Textron AirLand Бил Андерсън, който е цитиран от Tages Anzeiger, Scorpion пасва идеално на нуждите на Швейцария, като машината може да изпълнява около 90% от потенциалните задачи на Gripen на швейцарска служба.

Според Андерсън компанията му може да предложи Scorpion на Швейцария за под $20 млн. на бройка, като самолета ще пасва точно на необходимостта от алпийската страна да замени остарелите F-5 при охрана на въздушното пространство на страната.

От швейцарското Министерство на отбраната са заявили, че за сега няма да коментират темата.

Миналата седмица швейцарските избиратели отхвърлиха на референдум вариант за покупка на 22 броя Gripen E, които трябваше да заменят остарелите F-5. Според сегашните швейцарски планове леките изтребители трябва да се пенсионират към 2016 г.

Scorpion е двудвигателен двуместен дозвуков боен самолет, който може да изпълнява широк кръг от задачи, включително удари по земни цели, разузнаване и наблюдение от въздуха, охрана на въздушното пространство и патрулиране. Машината изпълни първия си полет през декември 2013 г., а през юли 2014 г. ще бъде показана на изложението във Фарнбъроу.

http://aeropress-bg.com/

 
Белгийските ВВС се сдобиха с A321
28.05.2014, 08:24

ВВС на Белгия се сдоби с Airbus A321, който официално бе представен на 20 май 2014 г. Машината заменя използваният от 2009 г. A330-300.

Самолетът ще се използва за транспортиране на войници, провоз на товари или евакуация на хора.

Машината ще се базира в Брюксел и освен сивия камуфлаж, не се отличава от цивилните си събрата. Вече е извършен и първия оперативен полет със самолета, който е бил до Бамако, Мали.

Подмяната на А330 с А321 се прави по финансова причина, като годишните икономии се оценят на €4,3 млн.

Както и предишния А330 и този самолет е взет на лизинг от португалската компания HiFly.

http://aeropress-bg.com/

 
Подводницата „Новороссийск” излезе на заводски ходови изпитания
28.05.2014, 00:04

Проект 636Дизеловата подводницата Б-261 проект 636.3 „Новороссийск” (Improved Kilo II) – първата от шестте строящи се за Черноморския флот в корабостроителницата „Адмиралтейские верфи” (Санкт Петербург, Русия) – излезе днес на заводски ходови изпитания, които ще продължат около месец.

Планирано е проверка в морски условия на всички системи и оборудване на субмарината.

След завършване на изпитанията, тя ще влезе в състава на флота и ще започне отработката на курсови задачи. Екипажът на „Новороссийск” е сформиран само от професионални военнослужещи, като той е преминал обучение в учебния център на ВМФ в Обнинск, а командния състав е бил на стаж в аналогични подводници в Балтика.

Главната субмарина „Новороссийск” е заложена през август 2010 година, втората субмарина – „Ростов на Дон” – през ноември 2011 г, третата подводница от серията – „Старый Оскол” – през август 2012 г. – четвъртата – „Краснодар” – на 20 февруари 2014 г..

Подводниците проект 636 имат следните характеристики: дължина – 74 метра, скорост под вода – 20 възла, пределна дълбочина на потапяне - 300 метра, автономност – 45 денонощия, екипаж – 52 човека, Въоръжението включва 6/533 мм торпедни апарата, боезапас – 4 крилати ракети Club-S (обсег до 300 км), 18 торпеда и 24 мини. – Още за проект 636

 

 
Отбелязахме 98-та годишнина на подводното плаване в България
27.05.2014, 23:10

По инициатива на Управителния съвет (УС) на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ) днес неговите членове отбелязаха в тесен кръг 98-мата годишнина от тържественото вдигане на българския военноморски флаг на борда на първия български подводник – UB 18.

Ритуалът се е състоял на 25 май 1916 година, на кея в резиденция „Евксиноград“, в присъствието на Н.В. Цар Фердинанд, както и принцовете – Борис и Кирил. Интересен е факта, че след ритуала, с принцовете на борда, подводникът излиза на море, потапя се във Варненския залив, ляга на дъното, а командирът – лейтенант Никола Тодоров черпи с кафе високите си гости.

Празникът бе отбелязан на територията на пункт за базиране Варна, с любезното съдействие на неговия командир – капитан първи ранг Камен Кукуров – последен командир на Осми дивизион подводници от ВМС. Ветераните – подводничари посетиха музея на пункт за базиране Варна, където са изложени експонатите на музея на подводното плаване и положиха цветя на орелефа на контраадмирал Иван Вариклечков – първи помощник командир на подводник UB 18, пред Адмиралтейството във Варна. Празникът традиционно завърши в ресторант „Трите лъва“. – Още български подводници

http://www.otbrana.com/

 
Американски военни ще обучават сирийските бунтовници
27.05.2014, 19:18

Американският президент Барак Обама е на път да одобри мисия, ръководена от американски военни, която да обучава въоръжените бунтовници, които да се борят срещу правителствените сили на Башар Асад в Сирия, съобщава „Уолстрийт джърнал".

Разузнаването на САЩ е получило съгласието на Белия дом, екипите са готови и сега е въпрос на седмици те да бъдат изпратени в съседни на Сирия държави, където да проведат инструктажа. Според изданието обаче подробности за самото обучение няма да бъдат дадени от американските власти, тъй като тренировъчните програми на разузнаването са засекретени.

"Президентът ясно ще покаже намерението на САЩ да разшири своята подкрепа към сирийската операция и това към жителите на Сирия, които се борят с терористичните заплахи, произтичащи от режима на Асад", заяви високопоставен представител на администрацията.

http://www.cross.bg/

 
Найденов се срещна със зам.-министъра на отбраната на Италия
27.05.2014, 19:04

„България винаги е отдавала голямо значение на активния политически диалог с Италия като един от ключовите външнополитически и икономически партньори", каза министърът на отбраната Ангел Найденов днес, 27 май, на среща със заместник-министъра на отбраната на Италианската република Доменико Роси.

Той изрази увереност, че посещението на италианската делегация на Международната изложба „Хемус - 2014 г." ще даде нов силен импулс за развитие на двустранното сътрудничество.

Министър Найденов акцентира на доброто взаимодействие между въоръжените сили на двете страни, което подпомага повишаването на тяхната оперативна съвместимост. Като пример той посочи не само дейността на формирования от военноморските сили и от сухопътните войски, но и предстоящата през юни съвместна тренировка на транспортната авиация.

Министър Найденов отбеляза, че благодарение на интегрираната логистична поддръжка на транспортните самолети „Спартан", те ще могат да демонстрират техническите си възможности по време на съвместните полети.

На срещата в Министерството на отбраната беше коментиран и процесът на развитие на въоръжените сили. Акцент в разговорите беше поставен на проекта за придобиване на нов тип боен самолет за българските ВВС. Министър Найденов благодари за активното взаимодействие на италианската страна с Интегрирания проектен екип на Министерството на отбраната във връзка с изясняване на направеното предложение по проекта.

Той съобщи, че през юни се очаква решение на Министерски съвет по отношение на очерталите се две възможности, които могат да бъдат реализирани. Едната, свързана с поддържането и модернизирането на изтребителите, с които ВВС разполагат, а другата - за стартиране на проекта за придобиване на нов тип боен самолет.

„След решение на Министерския съвет предложението трябва да бъде внесено за окончателно одобрение в Народното събрание", поясни министърът на отбраната.

На срещата присъстваха още извънредният и пълномощен посланик на Италианската република у нас Н.Пр. Марко Контичели, заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, заместник-командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, експерти от министерствата на отбраната на двете страни.

 
Военнослужещи от кадъра и резерва стреляха за отличен
27.05.2014, 16:18

На ГУЦ „Люляк” се проведе съвместно мероприятие между военнослужещи от военно формирование 24150 – Стара Загора и офицерите и сержантите от запаса и резерва, начело с председателя на СОСЗР – Стара Загора полковник от запаса Стефан Пенев, по случай 138 години от Априлското въстание и 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България, съобщава КСВ.

Военнослужещите и резервистите изпълниха упражнения от курса за стрелбите.

Командирът на 2 механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров награди отличилите се с грамоти.

По-късно бригаден генерал Тодоров откри нова подвижна линия за стрелба с бойни машини.

http://landforce.mod.bg/

 
Главният сержант на Сухопътните войски бе удостоен с високо отличие
27.05.2014, 16:14

Главния сержант на Сухопътните войски на Република България старшина Любомир Ламбов участва в осмата годишна конференция на главните сержанти на СВ на европейските армии (CEANCO), проведена в гр. Тбилиси, Грузия.

Основна тема на конференцията беше, „Бъдещи предизвикателства пред сигурността – място и роля на сержантите”.

В конференцията взеха участие представители от Европа, Канада, главни сержанти от СВ на САЩ в Европа и представители на Турция и Грузия.

Мероприятието беше открито от посланика на САЩ в Грузия, Н. Пр. Ричард Норланд. Главния сержант на Сухопътните войски на Грузия – Алуда Копалиани и главният сержант на СВ на САЩ в Европа – Дейвид Девънпорт говориха за съвместните действия по изграждането на сержантския корпус в Грузия. Дискутирани бяха плюсовете и минусите на преминаването на изцяло професионална армия.

В пет пленарни сесии на конференцията бяха изнесени лекции и брифинги от представители на различни страни и бяха дискутирани следните теми:

   - професията войник и интегрирането на жените в армията, превенцията на сексуалния тормоз и мястото и ролята на старшия сержант в този процес.

   - регионалното сътрудничество на армиите на Литва, Латвия и Естония. Организиране набирането на новобранци и обучението на сержанти и войници в балтийските държави. Използване на възможностите на единен учебен център в Естония, в който се водят занятия само на английски език. Проектът се финансира от трите държави и от САЩ. Отворен е за обучение  на чуждестранни студенти.

   - презентиране на сержантското училище в Люцерн – Швейцария. След завършване на специален допълнителен модул студентът получава и бакалавърска степен.

   - възможностите за обучение и подготовка на войници и сержанти в Многонационалното тренировъчно командване – Графенвьор, Германия.

Като представител на СВ на България, главен сержант Ламбов запозна участниците с информация относно обучението на войниците и сержантите в центровете на СВ, използването на съвместните съоръжения за подготовка и предизвикателствата при изграждането на новия тип сержант от СВ.

На официалното закриване на конференцията присъства министърът на отбраната на Грузия Иракли Иласания и генерал Доналд Кембъл, командващ СВ на САЩ в Европа.

Пред представителите на 32 държави, политици и медии, старшина Ламбов бе награден от генерал Кембъл с най-високото отличие на СВ на САЩ в Европа за сержанти, медал "Honor and Leadership" и получава статута на първия чуждестранен сержант, членуващ в "Клуба на сержант Моралес".

http://www.otbrana.com/

 
Барак Обама посети Афганистан
27.05.2014, 13:17

Президентът на САЩ Барак Обама направи неочаквано посещение на Афганистан. Визитата беше стремителна, едва 4 часа, посети база на военновъздушните сили в Баграм, общува с командването и почете паметта на загиналите военни.

Лидерът на Афганистан Хамид Карзай отказа да се среща с Барак Обама, като се позова на заетост, но не се изключва, че просто не е поискал да се среща. И без това сложните отношения между Кабул и Вашингтон се усложниха още повече поради отказа на Карзай, президентските пълномощия на който изтичат след няколко седмици, да подписва двустранното споразумение. Документът би позволил на САЩ да оставят своите военни в Афганистан и след 2014 година, когато основният контингент на НАТО напусне страната.

Това споразумение, за което така настоява Вашингтон, фактически развързва ръцете на американците. Военната техника и самолетите ще прекосяват границата без преглед. За независимостта на държавата ще може да се забрави. Американските военни получават пълен имунитет – няма да може да се арестуват дори в случай на извършване на престъпления. През последните години жертви на американските удари най-често ставаха мирни жители на Афганистан. Затова пък екстремистите от "Талибан", за борба с които през 2001 беше въведен военният контингент, продължават своята партизанска война.

Напускайки Баграм, Барак Обама се обади на Карзай и каза, че ще подпише посоченото споразумение с бъдещия афганистански лидер. Излиза, че даденото на американските военни обещания да сложи край на най-дългата в историята на САЩ война, Барак Обама няма да изпълни.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участват в откриването на ХI–та международна изложба „Хемус – 2014 г.“
27.05.2014, 12:33

Министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участват утре, 28 май, в откриването на ХI–та международна изложба „Хемус – 2014 г. Отбрана, антитероризъм и сигурност“. Церемонията по откриването ще започне в 11.00 ч. в панаирния град в Пловдив.

Преди откриване на изложбата, от 10.00 ч. в зала “Пресклуб“ на Международния панаир - Пловдив заместник-министърът на отбраната Иван Иванов ще даде пресконференция, в която ще участват и представители на Министерството на икономиката и енергетиката и на организационния комитет на изложбата.

По време на „Хемус – 2014 г.“ под ръководството на министъра на отбраната Ангел Найденов ще се проведе заседание на Индустриалния форум. В рамките на изложбата ще се проведе и международна научна конференция “Научните изследвания – ключова роля в модернизацията на въоръжението, техниката и системите“. Участниците в конференцията ще наблюдават демонстрационни стрелби, които ще се проведат на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово“.

Военни формирования от Сухопътните войски, от Военновъздушните сили и подразделение на Служба „Военна полиция“ ще проведат демонстрационно учение в района на река Марица в Пловдив.

http://www.mod.bg/

 
На този ден е потопен линейният кораб „Бисмарк” - гордост и надежда на Хитлер
27.05.2014, 10:47

На 27 май 1941 г. в 10.36 ч. германският линеен кораб (линкор) „Бисмарк”, вместо да наложи превъзходство в морската война, е потопен от британците и потъва, като едва 115 души от целия екипаж от 2092 офицери и матроси са спасени от англичаните. Сред жертвите е и командирът адмирал Гюнтер Лютенс.

След ограниченията, наложени от Версайската система от договори на Германия след Първата световна война, тя е лишена от морски сили. Затова до началото на Втората световна война Германия успява да построи само два линейни кораба („Тирпиц” с 42 900 т. и „Бисмарк” с 41 700 т.) и десетина тежки крайцера.......Прочети още

 
Словакия ще заменя МиГ-29
27.05.2014, 10:22

МиГ-29Словакия има намерение да замени използваните в момента изтребители МиГ-29 с нови бойни самолети на лизинг. Това съобщава IHS Jane’s позовавайки се на източник в словашкото Министерство на отбраната.

Замяната на МиГ-29 ще стане в рамките на цялостен план за минимизиране използването на руска военна техника до 2020 г.

Словакия има намерение да пенсионира всички свои МиГ-29 до 2016 – 2017 г. В момента страната разполага с 14 броя МиГ-29, които през 2007 - 2008 г. преминаха през адаптация за да отговарят на стандартите на НАТО. Към момента, обаче страната изпитва трудности в поддържането на летателната годност на самолетите поради проблеми с РСК МиГ.

Словакия ще търси да вземе изтребители на лизинг, като се разглеждат различни опции, включително F-16, Eurofighter и Gripen, но последната опция изглежда най-вероятна, предвид възможността за съвместна експлоатация на типа с Чехия, които има 14 такива изтребители.

За 2019 г. се планира и пенсионирането на реактивните учебно-тренировъчни самолети L-39, като след това ще се търси вариант за съвместна покупка и експлоатация на нов учебен самолет заедно с Чехия.

http://aeropress-bg.com/

 
Изтребител МиГ-21 се е разбил в Северна Индия
27.05.2014, 10:12

MiG-21Изтребител на военновъздушните сили на Индия МиГ-21 bis се е разбил днес в 10:48 местно време при рутинен полет на около 45 км от Сринагар в северния щат Джаму и Кашмир, предаде телевизия NDTV.

Пилотът Raghu Bansi е загинал, a вторият пилот се е катапултирал, но е с тежки наранявания. Жертви и разрушения на земята няма. Причините за произшествието се изясняват. - (видео)

 
НАТО разработва планове за разполагането на войски в държави от бившия съветски блок
27.05.2014, 09:57

Страните-членки на НАТО разработват планове за разполагането на войски в държави от бившия съветски блок, което ще сложи край на споразумението с Русия, сключено след края на Студената война, пише британският вестник The Times.

Министрите на отбраната на 28-те страни членки на НАТО ще обсъдят тези планове следващата седмица на среща в Брюксел, имаща за цел подготвянето на програмата за срещата на върха през септември, се казва в статията.

През 1997 г. НАТО и Русия подписаха т.нар. „Основополагащ акт на взаимни отношения, сътрудничество и сигурност”, в рамките на който те се споразумяха западните държави да не разполагат значителни военни сили източно от река Елба, напомня изданието.

Източници от НАТО заявяват, че това споразумение е в сила само докато обстановката е непроменена и двете страни спазват неговите условия, което се е променило с анексирането на Крим от Русия.

Изданието отбелязва, че съобщенията за плановете на Северноатлантическия алианс са се появили миналата седмица, когато руският президент Владимир Путин е подписал споразумението за продажба на природен газ за Китай. „Това бе възприето като признак за пълното пренебрежение по отношение на Запада, който въведе санкции срещу Русия”, заключава изданието.

http://www.focus-news.net/

 

 
Армията търси 2500 резервисти
26.05.2014, 22:43

Военното министерство е сключило досега договор за платена служба в доброволния резерв на армията с 500 души, научи „Преса“. Това количество обаче е крайно недостатъчно, тъй като според Бялата книга за отбраната, която написа предишният кабинет, до края на 2014 г. те трябва да са около 3000 души. Службата е на доброволен принцип и всеки получава веднъж в годината една пълна заплата според званието и длъжността, на които е назначен. Отделно ако резервистът е привикан на обучение, занятие или го пратят на мисия, получава пълното си възнаграждение като редови военнослужещ. Намеренията на ръководството на МО обаче са да изработи изцяло нов закон за резерва. „В сегашния си вид той е слаб и не работи. Не създава стимули за кандидати за доброволния резерв“, заяви военният министър Ангел Найденов. На същото мнение е и заместникът му Иван Иванов. Според него наистина има нужда от друг закон за резерва, тъй като сегашният не предвижда мобилизация и възможност за нарастване на силите и средствата на армията в случай на военна криза или война.

„Първите 35 бойци във възстановения батальон във Враца ще бъдат назначени от 1 октомври т.г.“, съобщи министър Найденов. Намеренията са крайната численост от 250 души да бъде достигната до декември. Близо 150 военни от други поделения вече са изявили желание да служат във Враца. МО обаче смята да въведе квота спрямо общата численост за бойци, изхвърлени на улицата поради ликвидирането на батальона преди две години. Той бе закрит от предишния кабинет без ясни аргументи и въпреки обстоятелството, че това е единственото поделение в цяла Северозападна България, което има задачи и по време на бедствия и аварии. Тогава за пръв път съпруги на военни излязоха на протест и блокираха центъра на Враца.

http://pressadaily.bg/

 
В Съвместното командване на силите започна единна щабна тренировка
26.05.2014, 20:21

В изпълнение на Плана за подготовка на Съвместното командване на силите за 2014 г. днес, 26.05.2014 г. в Командването започна единна щабна тренировка. Тя е част от колективната подготовка на офицерите от отделите и самостоятелните сектори и ще продължи до 30.05.2014 г.

Ръководител на тренировката е капитан I ранг Димитър ЙОРДАНОВ - заместник - началник на щаба на Съвместното командване на силите.

http://jfc.armf.bg/

 
Военнослужещи от поделение 26400 – Благоевград взеха участие в тренировъчен курс “SPECIAL TACTICS BODYGUARD IN A REAL SITUATION”
26.05.2014, 20:17

Военнослужещи от състава на военно формирование 26400 – Благоевград взеха участие в тренировъчен курс “SPECIAL TACTICS BODYGUARD IN A REAL SITUATION” (Практически курс „Лична охрана – специални тактики”. Курсът е организиран от Българска Бодигард Федерация, колеж по охрана и сигурност „Св. Георги Победоносец” и Национален съюз „Безопасност и охрана”.

Курсът се проведе в периода от 19 до 22 май 2014 г. в град Сандански. По време на курса бяха теоретично и практически отработени техниките: COMBAT SHOOTING, COMANDO KRAV MAGA, QUICLY REACTION FORCES. Бяха проведени и тренировки по система „ELITE COMBAT FITNES”. Курсът завърши с комплексно заключително занятие “LAST MEN STANDING”.

Военнослужещите от състава на формированието, взели участие в курса, показаха отлични резултати, мотивираност, бързи и адекватни реакции, за което бяха и наградени с грамоти и предметни награди и получиха удостоверение, по образец на Министерство на образованието и науката, за завършен квалификационен курс „Лична Охрана – специални тактики”

http://landforce.mod.bg/

 
Министерството на отбраната е домакин на заседание на Групата по управление на жизнения цикъл на НАТО (АС/327)
26.05.2014, 20:12

Министерството на отбраната ще бъде домакин на заседанието на Групата по управление на жизнения цикъл на НАТО (АС/327), което ще се проведе от 27 до 29 май в рамките на единадесетата международна изложба „ХЕМУС-2014“ в Пловдив. От българска страна в заседанието ще участват националният директор по въоръженията Велислав Цанов, директор на дирекция „Инвестиции в отбраната“ на Министерството на отбраната, представители на министерството, Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“, Сдружението на българската отбранителна индустрия и на Министерството на икономиката и енергетиката.

Групата по управление на жизнения цикъл е подчинена на Конфедерацията на националните директори по въоръженията и отговаря за политиките, процесите, процедурите и споразуменията при изготвянето на концепция на НАТО в тази област. Членовете на групата участват в разработването, производството, придобиването, използването и снемането от въоръжение на отбранителни системи и системи за сигурност, отчитайки изискванията за качество и оперативна съвместимост с Алианса.

Групата за управление на жизнения цикъл на НАТО включва 26 представители на страните-членки на Алианса и 5 представители на държави от програмата на НАТО „Партньорство за мир“. Всички те участват в процеса на формиране на решенията в областта на отбранителната аквизиция на страните.

http://www.mod.bg/

 
Първи полети в „Тракийска звезда – 2014”
26.05.2014, 20:07

МиГ-29Днес, 26 май 2014 г., на летище Граф Игнатиево се провеждат първите полети в рамките на съвместната летателна тренировка „Тракийска звезда 2014”. Това съобщават от ВВС.

През първия летателен ден екипажи на F-16 от американска страна и български екипажи с изтребители МиГ-29 ще изпълняват тактически прехвати и маневрен въздушен бой.

От утре 27 май, с американските изтребители започват да „воюват” формирования с зенитно-ракетни комплекси от полеви позиции и от районите на постоянната си дислокация. Освен срещу щатската авиация, те ще противойстват и на румънски изтребители МиГ-21 LanceR и гръцки F-16.

Освен екипажите от Румъния и Гърция предстои участие и на българските пилоти с щурмовите самолети Су-25 и учебно-бойните L-39ZA.

Обмяна на опит и повишаване уменията на екипажите в международна среда са сред основните цели на летателната тренировка.

http://airforce.mod.bg/

 
„Руски витяз“ на инженер Игор Сикорски
26.05.2014, 17:17

Опитен самолет за далечно разузнаване – такова било предназначението на първия в света четиримоторен самолет „Руски витяз“. Построен от изтъкнатия руски авиоконструктор Игор Сикорски „Руски витяз“ блестящо извършил първия се показателен полет на 26 май 1913 година.

В този ден събралата се на петербургското летище публика не вярвала, че биплана на Сикорски ще се издигне във въздуха. Височината на самолета била 4 метра, дължината 20 метра, тегло на излитането – повече от 3 тона. Самолетът бил кръстен „трамвай“ за това, че освен закрита кабина за пилота, той имал вместимост на пътнически салон с големи илюминатори. Полетът на гиганта на височина 100 метра със скорост 100 км/ч. с четирима пътника на борда продължил половин час. Ето как оценява това събитие историкът на авиацията Николай Якубович:

   - Това било първият пробив в техниката. Това е първият многомоторен самолет в света – това е най-главното му постижение. Освен това, двигателите покрай крилата значително облекчавали машината. Тези два фактора изиграли решаваща роля: по образец и подобие на „Руски витяз“ след това започнали да строят всички многомоторни самолети.

„Руски витяз“ съвсем не първият самолет на Игор Сикорски. Негов прототип станал построеният в 1909 година самолет С-1, след който към 1913 година се появили още десет модели, в това число хидроплани за руския военно-морски флот. Интересно е, че шестте свои първи машини Сикорский строял практически в „домашни условия“- в сарай, на територията на родителите си. А вече след това – в авиационната фабрика на Руско-Балтийския вагонен завод. „В навечерието на войната Игор Сикорски активно се занимавал с военна авиация и усъвършенствал своя „Руски витяз“, напомня ръководителят на компания „Алианс на авиационни технологии“ Виктор Прядка:

   - По-нататъшна модификация на „Руски витяз“ станал самолетът „Иля Муромец“, който бил включен в бомбардировъчна ескадра и активно се експлоатирал за унищожение на жива сила на противника. Дори в двубои с изтребители на ескадрили той често бил победител за сметка на разположението на картечните огневи точки на борда на самолета.

Според Виктор Прядка, четиримоторният „Иля Муромец“ е най-добрият от самолетите на Игор Сикорски, създадени от него в Русия до емиграцията в 1918 година. „Муромец“надминал „Витяз“ по много параметри. Той развивал вече скорост до 110 км/ч. и се държал във въздуха 5 часа с едно зареждане, докато рекордната продължителност на полет на „Витяз“ била 1 час и 45 минути. И все пак, първи бил „Руски витяз“. Именно той е признат за родоначалник на всички тежки бомбардировачи, транспортни и пътнически самолети в света.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Военни наблюдатели от Унгария, Италия и Словения ще извършат наблюдателни полети над територията на Русия
26.05.2014, 11:53

An-26Съвместна мисия на Унгария, Италия и Словения ще извърши от 26 до 30 май наблюдателни полети над територията на Русия в рамките на международния „Договор за открито небе”, заяви пред журналисти началникът на Националния център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков.

Руските специалисти на борда на унгарския самолет Ан-26 ще следят за спазването на договорените параметри на полета и използването на предвидената от Договора апаратура. Ан-26 принадлежи към клас самолети, които не са предназначени за използване на каквито и да било оръжия. На него са монтирана апаратура, която я преминала международна сертификация.

Полетите се изпълняват "с цел съдействие за по-голяма откритост и прозрачност във военната дейност на страните участнички в договора, както и за засилване на сигурността чрез укрепването на мерките за доверие".

Договорът "Открито небе" е подписан през 1992 година. В него участват 34 държави. Наблюдателни полети се извършват над Русия, САЩ, Канада и европейски страни. Основните задачи на "Открито небе" са развитие на прозрачността, съдействие за наблюдаването на изпълнението на споразуменията в областта на контрола над въоръженията, разширяване на възможностите за предотвратяване на кризи и уреждане на кризисните ситуации в рамките на ОССЕ и други международни организации.

 
Започва компютърно подпомаганото командно - щабно учение „Тракиец 14”
26.05.2014, 11:40

От днес до 30 май в района на НВУК „Чаралица” със щаба на 38 батальон за ЯХБЗ и Е - Мусачево се провежда компютърно подпомагано командно - щабно учение „Тракиец 14”, съобщава КСВ.

Учението е планирано и ще бъде ръководено от Командването на Сухопътните войски.

Темата „Участие на батальон за ЯХБЗ и Е в отбранителна операция на сухопътния компонент при мобилна отбрана” е определена на базата на заповяданата мисия на 38 батальон за ЯХБЗ и Е за осигуряване на ЯХБЗ на Сухопътните войски при мисия „Отбрана”.

Основната цел на това учение е да се сглобят действията на щаба на батальона при планиране и участие в провеждането на отбранителна операция на сухопътен компонент. Всички планирани задачи са насочени към постигане на основната цел.

Учението ще се проведе със сценарий, описващ възникването на криза между страни с фиктивни имена, във фиктивен регион, в резултат на което възниква въоръжен конфликт между тях.

Обучаеми са щабът на 38 батальон за ЯХБЗ и Е, Главният разчетно-информационен център на Сухопътните войски и командирите на роти в батальона. Като подпомагащи дейността на щаба на батальона в учението ще участват военнослужещи от „Център за наблюдение и контрол на радиационната, химическа, биологическа и екологическа обстановка” - Банкя и националния военен учебен комплекс „Чаралица”.

За постигане на целите на учението е изградена симулационна среда, използвайки способностите за моделиране и симулации на системата JCATS.

Компютърно подпомаганото командно - щабно учение „Тракиец 14” се явява завършващ етап в подготовката на щаба на 38 батальон за ЯХБЗ и Е. В хода на учението щаба на батальона ще подобри сглобеността си при планиране, организиране и управление действията на батальона при провеждане на отбранителна операция на територията на страната и при възникнали аварии в промишлеността, свързани с изтичане на токсични химически вещества.

http://www.otbrana.com/

 
Отложиха военно учение на Израел у нас
26.05.2014, 08:57

Проекторешение на кабинета за провеждане на израелското учение "Collector's Item 14" е оттеглено с протокол от 22 май, става ясно от информационната система за правна информация на кабинета, съобщи "Труд".

Така правителството спря даването на разрешение за пребиваване на изтребители и бойци от израелската армия у нас.

Учението трябваше да бъде проведено през юни. Очакваше се да дойдат шест изтребителя F-16C/D "Barak", две въздушни цистерни KC-707 "Saknai", два транспортни самолети C-130H "Qarnaf" и около 100 военни. Решението за спиране на учението съвпадна с посещението на премиера Пламен Орешарски в Израел.

По неофициална информация от военното ведомство има вероятност то да бъде проведено през есента. Наблюдатели смятат, че отмяната е свързана и с кризата в Украйна.

В авиобаза "Граф Игнатиево" вече кацнаха четири изтребителя F-16 Block 50 от Въздушната национална гвардия на Минесота, както и транспортни самолети, пренасящи оборудване и личен състав.

От днес започва учението "Тракийска звезда - 2014", което ще продължи до 4 юни. В него ще вземат участие ВВС на България (изтребители МиГ-29 и МиГ-21, щурмови самолети Су-25 и учебно-бойните L-39ZA ), както и военни и техника от САЩ. А от летищата за постоянно базиране екипажи на румънския МиГ-21 Lancer и на гръцкия F-16 също ще изпълняват задачи.

Към учението са привлечени и разчети от български зенитно-ракетни формирования.

 
На този ден загива прославеният български военачалник Борис Дрангов
26.05.2014, 08:32

На 26 май 1917 г. загива от френски снаряд бележитият военачалник подполковник Борис Дрангов, командир на 9-и пехотен Пловдивски полк.

Начална кариера

Борис Дрангов е роден на 3/15 март 1872 г. в Скопие, (тогава в Османската империя), в българско семейство. През 1891 г. е приет за юнкер във Военното училище в София.

Малко известен е фактът, че през 1892 г. той е в един взвод с Гоце Делчев и родопския помак Тефиков. На изпита по стрелба, където Дрангов е безпогрешен, двамата с Делчев стрелят и по мишената на Тефиков, за да не получи слаба оценка и да не бъде откомандирован от училището. По-късно Тефиков става юзбашия на турската полиция в Драма, на 4 май 1903 г. води операцията по обкръжаване на четите в село Баница, като в боя загива Гоце Делчев.

На 10 юни 1894 г. след конфликт със строеви офицер старши портупей-юнкер Дрангов е разжалван и приведен в 3-и конен полк в Пловдив. На 11 октомври наказанието му е отменено и той продължава образованието си във Военното училище.

На 1 януари 1895 г. е произведен подпоручик и е назначен за младши офицер в 3-и конен полк в Пловдив, после е преместен в конния полк в Лом. Там се запознава с Райна Денкова Попова - дъщеря на бившия хайдутин Денко Попов, участник в Руско-турската война. Райна и Борис се женят и имат 5 деца.

По време на Илинденско-Преображенското въстание (1903) Дрангов напуска военната служба и заминава за Македония заедно с други офицери, където събира чета от 120 души, подвизаваща се в планината Плавица, Кратовско. На 17 август от Кюстендил той изпраща писмо на съпругата си, в което пише: В тоя тържествен миг, аз, без да се колебая, поставям Отечеството по-високо от семейството, неговата доброчестина по-горе от нашите лични блага...

През 1904 г. е командирован в Николаевската генералщабна академия в Санкт-Петербург, Русия, като междувременно на 3 януари 1905 г. е произведен в чин ротмистър.

През 1907 г. завършва академията с отличие и се завръща в България, за да продължи службата си в 6-и пехотен, а след това в артилерийски полк. Става ескадронен командир в 10-и конен полк в Шумен.

На 4 септември 1910 г. е произведен в чин майор и е назначен за преподавател по тактика във Военното училище в София. През този период започва да пише във военни издания, предимно в списание „Народ и армия“............Прочети още

 

 
Японски разузнавателен полет по време на военноморските учения на Китай и Русия
25.05.2014, 15:12

YS-11EB Японски медии съобщиха, че китайски военни самолети са прелетели прекалено близко до източните брегове на страната.

В отговор на това пресслужбата на Министерството на националната отбрана на Китай излезе със заявление, че на 24 май преди обяд, два японски разузнавателни самолета – P-3C и YS-11EB са навлезли в идентификационната зона за въздушна отбрана на Китай, „за да разузнаят и пречат на съвместните учения на ВМС на Китай и Русия“.

Китайски изтребители са предприели необходимите мерки за сигурността на китайските и руски кораби и самолети и за гарантиране на провеждането на ученията. Военноморските сили на Китай и Русия провеждат редовни учения в Източно-китайско море и са информирали предварително съответните страни за тях.

„Японските самолети са навлезли своеволно в зоната на ученията и са предприели опасни действия, което може да доведе до недооценяване и дори до злополуки. Китайската страна изиска от Япония да зачита правата на ВМС на Китай и Русия и да контролират строго своите военнослужещи, в противен случай, Япония трябва да поеме отговорност за всички евентуални последствия“, се казва още в заявлението на Министерството на отбраната на Китай.

 
Кризата в Украйна поставя под въпрос значението на НАТО
25.05.2014, 12:24

Агресията на Русия в Украйна поставя под въпрос готовността и способността на НАТО да защитава източноевропейските си граници, пише депутатът от полския Сенат Богдан Клич в Project Syndicate.

За страна като Полша например, основният принцип на НАТО за колективна отбрана, който е от съществено значение за националната ѝ сигурност, не изглежда нищо повече от политически ангажимент на фона на липсата на необходимите военни възможности и практическа приложимост.

Когато Полша се присъедини към НАТО преди 15 години стана ясно, че член 5 от Вашингтонския договор, който гласи, че всяко въоръжение нападение срещу членка на пакта ще се разглежда като такова срещу всички, ще бъде ключов за сигурността на страната. Оттогава страните намериха редица начини да утвърдят произтичащите от член 5 задължения в оперативната практика.

Новата стратегическа концепция, приета на конгреса на организацията през 2010 г. в Лисабон, установи колективната отбрана като една от трите основни задачи, изтъквайки важността от изготвянето на планове за действие в извънредни ситуации, организирането на съвместни учения и създаването на „видима сигурност“ в страните членки.

От 2008 г. насам НАТО значително увеличи присъствието и дейността си в Полша, което символизира ангажираността на САЩ към региона. Това засили чувството за сигурност у поляците, за мнозина от които е валидно схващането колкото повече НАТО, толкова по-добре.

Тези практически мерки идват във време, когато Руската агресия в Украйна повдигат въпросителни относно значението на НАТО. Разпознаването на определена опасност обаче е нещо съвсем различно от предприемането на ответна реакция. Обстоятелствата сега са много по-различни от тези през 1997 г., когато НАТО подкрепи кандидатурите на Полша, Чехия и Унгария, и предостави на Украйна и Русия статут на привилегировани партньори.

Именно руската агресия обаче заставя НАТО да преразгледа връзката си с Русия и Украйна и във всеки случай организацията ще трябва да изработи нова стратегия за тази връзка на срещата си през септември тази година в Нюпорт, Уелс. За да направи това, НАТО трябва да си отговори на 4 ключови въпроса.

Първо, какви ангажименти са склонни да поемат САЩ към Европа? Въпреки че американският президент Барак Обама се ориентира към Азиатско-тихоокеанския регион, намалявайки американските сили в Европа, това не би трябвало да отслаби възможностите на НАТО за навременна реакция.

Второ, какви ангажименти е склонна да поеме Европа към САЩ? Финансовата криза доведе до сериозни съкращавания в отбраната, което крие рискове. Европа също трябва да развие военни специализации и възможности за съвместни действия, които да консолидират съюза. Ако Европа няма мотивация, то това ще се отрази и върху американската такава.

Трето, по какъв начин НАТО да промени връзката си с Русия. На фона на събитията в Крим и Източна Украйна привилегированото партньорство на Русия очевидно не е актуално.  Това не означава, че Съветът НАТО–Русия трябва да бъде разпуснат. Подходът на НАТО към Русия обаче трябва да се промени, ако организацията иска да задържи дестабилизиращата руска агресия в Източна Европа, Южен Кавказ и Централна Азия. Ето защо НАТО трябва да разработи нова стратегия на сдържане на Русия, която да разчита на политически, дипломатически, финансови и военни инструменти.

И четвърто, как да бъдат заздравени отношенията с Украйна, така че нейните жители да не чувстват изоставени и обречени? Западът трябва да покаже, че е на страната на Украйна и да насърчи прозападния й курс. След това трябва да бъде заздравено военното сътрудничество с нея чрез прилагането на клаузите на Хартата за отличително партньорство. Това означава, че НАТО ще трябва активно да се заеме с реформирането и превъоръжаването на украинската армия.

НАТО продължава да бъде също толкова важен фактор за световния ред, колкото е била и през 1949 г. Но освен да изработва стратегически приоритети, тя трябва да практически възможности за действия на място.

http://www.investor.bg/

 
"Морско взаимодействие-2014". Активна фаза
25.05.2014, 09:08

В акваторията на Източно-китайско море се проведе активната фаза, завършила с учебни артилерийски стрелби, на китайско-руските военноморски учения „Морско взаимодействие-2014”. – (видео)

Общо в маневрите участие взеха 12 кораба - шест бойни кораба от Тихоокеанския флот на РФ (гвардейският ракетен крайцер „Варяг” 011, големият противолодъчен кораб „Адмирал Пантелеев”, десантният кораб „Адмирал Невелской”, танкерът „Илим”, ескадреният миноносец „Быстрый" проект 956” и морският буксир „Калар”) и шест кораба от китайските ВМС (eсминците пр.052C "Чженчжоу", пр.052 "Харбин" и пр.956ЕМ "Нинбо", фрегатите пр.054A "Яньтай" и пр.054A "Лючжоу" и корабът за снабдяване "Цяньдаоху") -  две подводници, 8 самолета JH-7 и вертолети.

Ученията продължат до 26 май.

 
Плащай и лети: Билетът за „Съюз” струва около 45-50 млн долара
25.05.2014, 08:22

Всеки желаещ да полети, може стигне до Международната космическа станция (МКС) за 45-50 млн долара. Това е цената за двуседмично пътешествие, доставка и връщане с кораб „Съюз”.

"Предлаганите в момента космически екскурзии са на височина не повече от 100 км. Когато говорим за полет на орбита, имаше няколко туриста, но няма много заинтересовани лица" казва директора на РКК „Енергия” Виталий Лопота.

"Едно място до МКС за две седмици, струва около 45-50млн " е добавил той, цитиран от ИТАР ТАСС.

За сравнение, първият в света „космически турист” - мултимилионера Денис Тито, купи своя билет за полет на „Съюз” през 2001 г за 20 млн долара. Неговото пътешествие на МКС продължи 8 дни.

В момента има около 925 кандидати за суборбитални полети с частни американски компании.

Слабият интерес няма да спре развитието на космическият туризъм. В бъдещето , космическите специалисти ще се фокусират на колонизацията на други планети.

"По далече от Марс, ние няма да ходим засега", е казал Лопота, добавяйки, че за да се отиде в по дълбокия космос е нужно да се изобретят нови начини за придвижване. Русия вече огласи своите планове за колонизиране на Луната към 2030 г. Първият етап от този амбициозен проект ще започне след две години. – Още космически системи

http://www.spacenewsbg.com/

 

 
Франция стартира тендер за замяна на щурмовите винтовки FAMAS
24.05.2014, 17:04

Франция е взела решение да замени своите щурмови винтовки FAMAS, като това стана един от крупните конкурси за стрелково оръжие в Европа.

На 16 май френската агенция за отбранителни покупки DGA обяви тендер за покупка на 90 хиляди нови щурмови винтовки за патрон НАТО калибър 5,56 мм х 45 мм. Програмата получи името Arme Individuelle Future (AIF).

След като през 2002 година производството на FAMAS бе прекратено, Франция закри завода MAS в Сент Етиен, в резултат на което загуби производствени мощности за производство на стрелково оръжие. Сега се налага Франция да купува щурмови винтовки чуждестранна конструкция и производство. Възможни претенденти се явяват белгийската FN Herstal FN SCAR-L, австралийската Thales Australia F90, немската Heckler & Koch HK416A5, италианската Beretta ARX160 и чешката Czech CZ 805 BREN. Франските въоръжени сили притежават арсенал от близо 400 хиляди винтовки FAMAS F1/G1, които с времето трябва да бъдат заменени с AIF.

Съгласно изискванията на тендера, освен самото стрелково оръжие ще бъдат закупени необходимите аксесуари, в т.ч. 40 мм подцевни гранатомети, ремонтни комплекти, резервни части, техническа и учебна документация. Предвидено е и получаването на 38 милиона стандартни патрона НАТО и 92 хиляди 40 мм подцевни гранати.

Предложенията за участие в конкурса трябва да бъдат изпратени до 26 юни, като договора трябва да бъде подписан през декември 2014 година. Производството на оръжието, или ключеви негови елементи, трябва да става в страни от Европейския съюз. Победителят в конкурса ще произвежда 16 хиляди винтовки годишно на стойност около 80 млн евро (109 млн долара). Стандартния вариант на винтовката трябва да има възможност за интеграция с перспективната армейска екипировка FELIN.

Френската армия вече има на въоръжение чуждестранни образци стрелково оръжие, които са закупени за оперативни нужди в Афганистан. Например немски винтовки H&K HK416 и HK417 (2200 броя) са били приети на въоръжение в бригада със специално назначение, дислоцирана в Афганистан от 2008 година, а френските специални служби имат на въоръжение неголямо количество белгийски автомати FN SCAR-L. – Още стрелково оръжие

 
Пентагонът ще се откаже от редица военни обекти в Европа
24.05.2014, 16:32

Пентагонът ще се откаже от 21 обекта, разположени в Европа, и ще ги предаде под контрола на страните, в които се намират, съобщават медии с позоваване на прессекретаря на Пентагона Джон Кирби.

Сред тези обекти са: игрище за голф, стрелбище, хотел, авиобази и някои сгради и съоръжения.

От Министерството на отбраната казват, че такива промени могат да икономисат в бюджета на САЩ до $60 млн. годишно.

„Подобни действия ще помогнат на силите на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ да доставят ресурси за приоритетни военни мисии”, е заявил Кирби.

Решението да се откажат от няколко обекта в Европа е част от плана на САЩ да се преориентира към Азиатско-тихоокеанския регион.

 
Русия ще достави на Сирия 12 изтребителя МиГ-29
24.05.2014, 12:43

МиГ-29М2Според контракта, сключен през 2007 г., до края на 2018 година Сирия ще получи от Русия 12 изтребители МиГ-29М/М2, съобщи генералният директор на руската самолетостроителна корпорация „МиГ” Сергей Коротков.

Според него, по този договор вече са направени 4 планера. През февруари 2014 година се появи информация, че се е обсъждал въпроса за тяхното предаване на друг клиент, в т.ч. на ВВС на Сърбия и Русия.

Коротков отбеляза, че се налага да се сблъскват с трудности, доколкото в Сирия има война. В същото време съществува проблем и със застраховката.

На свой ред руските военни до 2016 г. ще получат 16 едноместни многоцелеви фронтови изтребители МиГ-29СМТ.

 
Продължава унищожаването на химическия арсенал на Сирия
24.06.2014, 08:07

Действията, свързани с ликвидацията на химическите оръжия на Сирия, ще продължат и след 30 юни 2014 г. Това става ясно от доклада на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Предварителните прогнози сочеха, че действията трябва да приключат до 30 юни, но продължаващата трета година гражданска война в страната попречи да се спази графика.

Русия и Китай наложиха вето върху проекторезолюция  на Съвета за сигурност на ООН за предаване на „сирийското досие" в Международния наказателен съд.

В проекта на документа властите на Сирия се осъждат за „широкомащабните нарушения на правата на човека и международното хуманитарно право". А бунтовниците само „за посегателство над правата на човека".

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин нарече решението да се подложи проекторезолюцията на гласуване „пропаганден трик", който „ще има разрушителни последствия за нашите съвместни усилия за търсене на мирни пътища за уреждането на сирийската криза". – Още химическо оръжие

http://news.ibox.bg/

 
О. р. полковник Марин Петков: Аз вербувах Сергей Антонов
24.05.2014, 07:50

Сергей Антонов е бил вербуван като секретен сътрудник на българското разунаване в Италия през 1986 г. Целта е била подготовка за бъдещата му дейност и поставяне на конкретни задачи по линия на сигурността, отнасящи се до България.

Това твърди пред „24 часа” о. р. полковник Марин Петков, служител в Първо главно управление. Той разкрива и какви са били конкретните задачи на Сергей Антонов:

„Трябваше да наблюдава за съмнителни пътници, пакети, багажи, да обслужва български граждани, изпаднали в беда. Привлякохме го, защото знаехме, че трябва да замине като втори човек в представителството на „Балкан” в Рим.”

Полк. Марин Петков споделя, че Сергей Антонов сам избира псевдонима „Крум”. Прави това в чест на чичо си, оказал най-голямо влияние върху неговото развитие.

В докладите си, които праща до България, Сергей Антонов споделя, че е следен, но от разузнаването му обяснили, че това е нещо естествено в условията, в които по онова време се развива страната ни.

Вербовчикът му твърди, че никога и по никакъв повод не е поставяна задача на Сергей Антонов, свързана с папата или Ватикана.

По думите на пол. Марин Петков, когато става атентатът, Антонов е в представителството на „Балкан”. С него е била и приятелката му Цеца Биаджони, също служителка в авиокомпанията.

След атентата родните служби получат на няколко пъти информацията, че предстои името на България да бъде замесено. Те обаче не обръщат внимание, защото решават, че това не са сериозни твърдения:

„Първият сигнал дойде от наш агент в Италия, който имаше приятелски отношения с висш военен, служител на тяхното разузнаване. Тъй като нямахме отношение към този терористичен акт, не обърнахме достатъчно внимание. След като получихме информация за атентата, проверихме дали Али Агджа е пребивавал в България. Установи се, че е влизал няколко пъти, но после е напуснал страната.”

Полк. Марин Петков споделя, че Сергей Антонов се чувствал обиден от отношението към него. Споделял в разговори огорчение от това, че много хора, включително и политици, се възползвали от него.

http://www.24chasa.bg/

 
ПАК ДА ще полети през 2019 г.
24.05.2014, 07:10

Новият руски стратегически бомбардировач ПАК ДА (Перспективный авиационный комплекс дальней авиации) ще изпълни дебютния си полет през 2019 г. Това е съобщил командира на руските ВВС генерал-лейтенант Виктор Бондарев, цитиран от РИА Новости.

Генерал –лейтенант Бондарев е отбелязал, че първият полет ще стане факт през 2019 г., а завършването на държавните изпитания и доставките на серийни образци през 2023 г.

ПАК ДА се разработва от конструкторското бюро на Туполев и ще се произвежда в Казанския завод КАПО. Машината ще е дозвукова и ще е по схемата „летящо крило”. ПАК ДА трябва да замени изцяло Ту-22М3, Ту-95МС и Ту-160.

http://aeropress-bg.com/

 

 
В Казан произведоха вертолет номер 7500 от семейството Ми-8/17
23.04.2014, 23:25

Ми-8В Казанския вертолетен завод (КВЗ), част от холдинга „Вертолеты России” е бил произведен 7500-ния вертолет от фамилията Ми-8/17.

Машината е била военнотранспортен Ми-8МТВ-5, който е предназначен за руските ВВС.

Производството на Ми-8 стартира в Казан още през 1965 г. През 1996 г. е произведен вертолет номер 4500, а наскоро на Индия бе предаден и 3500-ят Ми-17. – Още за Ми-8/17

http://aeropress-bg.com/

 
Американски ракетен крайцер влезе в Черно море
23.05.2014, 22:40

USS Vella Gulf (CG-72) Американският ракетен крайцер от 5-ти флот USS Vella Gulf (CG-72) клас Ticonderoga със система ПРО Aegis на борда е преминал Проливите и е навлязъл в Черно море. Това съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник от военно-дипломатическия корпус.

"На 23 май около 18,30 часа московско време крайцерът е влязъл в акваторията на Черно море", каза той.

По-рано от Вашингтон потвърдиха, че през тази седмица военен кораб ще навлезе в Черно море.

На въоръжение USS Vella Gulf (CG-72) има крилати ракети „Томахоук”, противолодъчни ракети ASROC и зенитни управляеми ракети „Стандарт-2” и „Стандарт-3” (общо 122 ракети).

 
Ми-171Е за казахстанското МЧС (министерство на извънредните ситуации)
23.05.2014, 20:37

В рамките на казахстанската изложба на отбранителна техника KADEX 2014 компанията „Вертолеты Росии”, дъщерно дружество на концерна Оборонпром”, част от държавната корпорация „Ростех”, сключи договор с казахстанското МЧС за доставката на вертолети Ми-171Е. Доставките за планирани за 2015 г.

Ми-171Е е част от фамилията вертолети Ми-8/17. Произвежда се в завода в Улан-Удеи след най-добрите в своя клас с разнообразно приложение. Вертолетът може да работи при температури между -50 С и +50 С, пренася 26 пътника при конфигурация със седалки или 12 носилки с придружаващ медицински екип. Вътре в кабината или като външен товар може да носи до 4 тона товар.

Това е поредна сделка между Русия и Казахстан в областта на вертолетите. През май 2012 г. „Вертолеты Росии” достави 2 вертолета Ка-32А11ВС на казахстанското МЧС, през февруари 2013 г. Пограничната служба на страната получи 4 Ми-171Ш, през август 2014 г. още 1 Ми-171Ш бе доставен за МВР. В Новосибирския авиоремонтен завод бяха ремонтирани и модернизирани 2 Ми-26Т на ВВС на страната. През 2014 г. предстои доставката на един Ми-8АМТ на авиокомпанията за бизнес полети „Акинат”.

В момента в Казахстан се експлоатират вертолетите Ми-8МТВ, Ми-171Е, Ми-171Ш, Ми-26, Ми-26Т, Ка-32А11ВС, Ми-24, които са гръбнака на гражданския и военния флот вертолети.

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
Завършиха военни учения в Естония
23.05.2014, 20:18

В Естония завършиха мащабните военни учения на войските на НАТО „Пролетна буря“.

В тях участваха близо 6000 души, в това число подразделения от армиите на трите балтийски държави, Литва, Латвия и Естония, американски войници от 173-та въздушнодесантна бригада, пехотния полк на херцога на Ланкастър от Великобритания, киберподразделение от Франция, ВВС и ПВО от Полша, подразделения от Холандия.

Ученията бяха проведени от 5 до 23 май в югоизточна Естония недалеч от границата с Русия. След маневрите американските военнослужещи ще останат в Естония до края на годината.

Ученията на НАТО се провеждат в Естония от 2003 г. насам.

 
Пристигнаха американските изтребители за „Тракийска звезда – 2014”
23.05.2014, 19:54

F-16В късния следобед на 23 май 2014 г. в авиобаза Граф Игнатиево пристигнаха шест изтребители F-16 от въздушната национална гвардия на Минесота. Същинската част на учението започва в понеделник.

Общо от американска страна се очакват осем изтребителя, като част от тях (два) са се забавили поради технически проблеми и ще прелетят друг ден. Последната част от прелитането е осъществена между испанската авиобаза Морон и Граф Игнатиево. Американските изтребители е трябвало да пристигнат по-рано, но неподходящи метеорологични условия са забавили идването им.

Първите полети в съвместната тренировка ще станат факт в понеделник, 26 май. В „Тракийска звезда – 2014” ще участват ВВС на България (МиГ-21, МиГ-29, Су-25 и L-39), Въздушната национална гвардия на Минесота (F-16 Block 50), ВВС на Гърция (F-16) и ВВС на Румъния (МиГ-21 LanceR).

Полетите в рамките на „Тракийска звезда” ще продължат до 4 юни.

http://aeropress-bg.com/

 
Намаляват таксите за Дома на Министерството на отбраната в с. Орешак
23.05.2014, 17:27

Пенсионираните военнослужещи, военноинвалидите и военнопострадалите ще плащат по-малко  за социални услуги, предлагани в Дома на Министерството на отбраната в с. Орешак, Троянско.  Това става ясно от заповед на изпълнителиня директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” Сотир Ушев.

Новите такси влизат в сила от 1 юни т.г. В заповедта се определя месечна такса за пенсионирани военнослужещи от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и военноинвалиди и военнопострадали в размер на 70 на сто от основната пенсия. Досега от пенсията се отдържаха 80 процента. Това решение министърът на отбраната Ангел Найденов обяви предварително по време на поредицата си от срещи в страната с военно-патриотичните организации. За ветераните от войните месечната такса е 30 на сто от получаваната пенсия или от сбора от пенсиите, но без добавките, които се изплащат към тях, както е регламентирано в техния закон.

Месечната такса за съпрузите/съпругите на пенсионираните военнослужещи, ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите и за други лица се формира на базата на себестойността на един пълен пансион, се посочва още в заповедта.

Настаняването в домовете се извършва въз основа на заповед на изпълнителния директор на агенцията на основание подадените документи и след сключването на договор за минимален престой в дома 3 месеца.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Министерството на отбраната и Pilatus Aircraft подписаха рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка на PC-9M и РС-12/45
23.05.2014, 16:38

Ангел НайденовВ навечерието на изборите за Европейски парламент и оръжейното изложение "Хемус" правителството продължава своята политика за осигуряване на дългосрочната поддръжка на летателната техника от ВВС.

Днес, 23 май 2014 г. Министерството на отбраната и швейцарската фирма Pilatus Aircraft подписаха Рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка на самолети PC-9M и РС-12/45. Споразумението има за цел да осигури поддръжката на самолетите за период от 7 години чрез доставка на резервни части, извършване на планови ремонти и инспекции, доставки на инструменти, консумативи и техническа документация и бюлетини, обучение на летателен и инженерно-технически състав, изпълнение на доработки и др.

С това екипът на министър Ангел Найденов изпълнява поетите предизборни ангажименти и приоритети за дългосрочната поддръжка на летателната техника от състава на българските ВВС.

http://www.pan.bg/

 
ХI –ата международна изложба „Хемус – 2014 – отбрана, антитероризъм и сигурност“ ще се проведе в гр. Пловдив
23.05.2015, 16:35

ХI –ата международна изложба „Хемус – 2014 – отбрана, антитероризъм и сигурност“ ще се проведе от 28 до 31 май 2014 г. в град на Пловдив.

Изложбата на отбранителна техника се организира от Фондация „Хемус-95“, под патронажа на Министерството на отбраната и на Министерството на икономиката и енергетиката, с партньорството на Сдружението на българската отбранителна индустрия и Международния панаир Пловдив. Участие ще вземат международни компании от различни сфери на разработването и производството на продукти, свързани с отбраната.

По време на изложбата ще бъде организиран статичен показ на съществуващи и придобити нови образци техника и въоръжение в Българската армия. Динамичният показ по време на изложбата ще демонстрира действия при провеждане на специални операции от военни формирования на Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Служба „Военна полиция“.

В рамките на експозицията ще се проведе заседание на Индустриалния форум и Международна научна конференция на тема: “Научните изследвания – ключова роля в модернизацията на въоръжението, техниката и системите“. В рамките на конференцията ще се проведат демонстрационни стрелби на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово“.

От днес, 23 май, ще започне придвижване на образците оръжие и военна техника за участие в международната изложба “Хемус-2014 г.“ към град Пловдив. Те ще заемат предвидените места за участие в изложбата в панаирния град на Пловдив до 27 май 2014 г.

http://www.mod.bg/

 
И българската полиция може да се въоръжи с дронове
23.05.2014, 16:24

В продължение на два дена 13 израелски компании, работещи в сферата на сигурността, са запознали българското МВР със своята продукция. За събитието, провело се в поделението на СОБТ във Враня, информация нямаше.

Събитието е било открито с приветствие на вицепремиера и министър на вътрешните ни работи Цветлин Йовчев и на временно ръководещия мисията на Израел в София Саусан Хасон.

Над 10 израелски компании, лидери в сферата на сигурността, са подготвили изложение, на което да представят своите разработки. То е било последвано от двустранни срещи между израелския бизнес и българските правителствени експерти в областта. Всъщност изложението е реализирано по идея на управление СИБАТ на израелското министерство на отбраната, което се занимава с износ на спецтехника и сътрудничество в сферата на сигурността.

Репортер на БГНЕС успя да се срещне с Ехуд Харуш, представител на израелската компания Flying production ltd. Той каза, че целта на посещението му в България е представяне на производството на компанията. Той не беше информиран в детайли кой е организирал изложението, но мисли, че са присъствали представители на 13 израелски компании в сферата на сигурността. Тази, в която работи самият той, е представила малки безпилотни самолети, които могат да излитат и кацат вертикално. Тези машини могат да бъдат използвани за правене на снимки или видеозапис, но могат да бъдат използвани и за други цели – от армията или спецчастите.

"Не зная дали България ще купи нашата продукция, но винаги има шанс за това. Ние винаги сме доволни, когато показваме произведеното от нас пред потенциален клиент. Това, което израелските фирми показаха тук, са предимно малки системи, които не са толкова скъпи, колкото големите, с които можете да сравните цените. Говорим за малки предмети. Като цяло мога да обобщя това, че изложението беше организирано за вашето вътрешно министерство, за работа в сферата на сигурността. Не съм запознат точно с намеренията на българското правителство, т.е. не зная дали техниката ще бъде използвана и от въоръжените ви сили", каза Харуш.

По думите на израелския бизнесмен вероятно е имало някакво объркване при подготовката на посещението им, за да съвпадне то с визитата на българския премиер Пламен Орешарски в Израел. Но според него за израелските фирми би било по-добре с производството им да се запознае премиерът ни. Като цяло компаниите са представили: малки безпилотни самолети за събиране на информация, сред които и Flying production ltd, малки комуникационни системи с мини-слушалки за ушите, бронирани коли и естествено, хора, работещи в областта на кибервойната /което става по-актуално с всеки изминал ден/. Три от компаниите произвеждат дронове. Не е имало разговори за бойни самолети и изтребители, тъй като Израел не произвежда такива неща. Що се отнася до машини "втора ръка", Харуш не е чул да е имало такива разговори. Но и това е в областта на военните, докато изложението е било в сферата на вътрешните работи. В Израел има две компании, които могат да реновират например руски самолети, но те не са имали представители на събитието в София.

На въпрос харесва ли България, Харуш отговори утвърдително и с усмивка. Що се отнася до палестинците у нас, той изтъкна, че най-доброто решение за всички народи по света е мирът. Попитан дали отношения Израел-Турция не са много напрегнати след атаката на израелски командоси срещу турския кораб "Мави мармара" в края на май 2010 г., пътуващ за Газа, представителят на Flying production ltd каза, че политическите връзки между двете страни са добри. В отговор на въпроса какво е положението в Близкия изток след Арабската пролет, подменила диктаторските режими с ново управление, част от което са терористични организации, Харуш каза, че всяка страна трябва сама да решава проблемите си. На уточнение, че например Сирия е техен съсед, той посъветва репортера на БГНЕС да потърси отговор в тази страна.

http://news.bgnes.com/

 
Бригаден генерал Иван Лалов встъпи официално в длъжност „Командир на 3-та авиационна база”
23.05.2014, 13:45

Вчера, 22 май, на летище Граф Игнатиево се проведе тържествена церемония по сдаване и приемане на длъжността Командир на 3-та авиационна база.

Смяната на командването се извърши в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, командири на авиационни формирования и назначената комисия от Командването на Военновъздушните сили.

Бригаден генерал Цанко Стойков, който е командир на авиобазата от 2009 г., ще заеме длъжността „Аташе по отбраната” във Вашингтон.

Негов приемник е досегашният заместник-командир на базата бригаден генерал Иван Лалов.

Бригаден генерал Лалов е роден на 9 август 1962 г. в с. Бреница, обл. Плевен. Военен летец-пилот 1-ви клас.

http://airforce.mod.bg/

 
Офицерството ни няма лоби в парламента
23.05.2014, 11:50

армейски генерал Йордан Мутафчиев

 

 

Интервю с о.р. армейски генерал Йордан Мутафчиев, бивш министър на отбраната

 
От космодрума „Плесецк“ беше изстреляна ракета „Рокот“ с три военни спътника
23.05.2014, 10:02

Днес в 09:27 мск от космодрума „Плесецк“ беше изстреляна ракета-носител „Рокот“ с три военни спътника, съобщи официален представител на управлението на пресслужбата и информацията на министерството на отбраната на Русия.

„Извършено е успешно изстрелване на ракета с космическо предназначение от лек клас „Рокот“ с блок „Бриз-КМ” с космически апарати с военно предназначение“, съобщи той.

В 11:12 мск космическите апарати (Космос-2496, Космос-2497 и Космос-2498) са изведени успешно на целева орбита и приети за управление..

Ракета-носител от лека класа „Рокот“ е създадена в рамките на конверсионната програма на базата на снета от въоръжение междуконтинентална балистична ракета РС-18.

 
САЩ отложиха международните учения в Украйна
23.05.2014, 09:29

Въоръжените сили на САЩ взеха решение да отложат за неопределен срок международните учения „Бърз тризъбец 14” (Rapid Trident 2014), които трябваше да се проведат през юли тази година в Украйна, съобщава пресслужбата на европейския щаб на въоръжените сили на САЩ.

Както поясниха от пресслужбата, отлагането на ученията е свързано с дестабилизацията на обстановката в Украйна. Сега значителна част от силите и средствата на украинската армия е задействана в специална операция в юго-източните региони на страната, където два района отказаха да се подчинят на Киев, и властите на Украйна нямат възможност да ги изтеглят оттам за участие в ученията.

В маневрите трябваше да участват 1300 военнослужещи, повечето от които американски войници.

 
Проведе се заключителна конференция за учението „Бриз 2014”
23.05.2014, 08:36

На 20 и 21 май 2014 година във Военен клуб – град Бургас се проведе заключителна координираща конференция на националното военноморско учение с международно участие на сили от страни членки на НАТО „Бриз 2014”. Присъстваха военнослужещи от военноморските сили на Р България, представители на ВМС на Гърция, Италия, Румъния, САЩ и Турция, както и представители на редица правителствени и неправителствени организации.  Конференцията бе открита от началника на Щаба на ВМС капитан І ранг Коста Андреев.

На конференцията бяха обсъдени и уточнени всички мероприятия, касаещи предстоящото учение. Финализирани бяха епизодите, свързани  с действията на силите на море, както и съвместните действия на ВМС на Република България с участващите правителствени и неправителствени организации по оказване помощ на кораб търпящ бедствие в пристанище Бургас и операция по търсене и спасяване на голям брой бедстващи хора на море.

http://www.navy.mod.bg/

 
Спуснаха на вода спасителния кораб TCG Алемдар
23.05.2014, 08:26

A- 601 TCG АlemdarНа 29 април 2014 година в истанбулската частна корабостроителница се състоя церемония по спускане на вода на спасителния кораб MOSHIP A-601 TCG Аlemdar, предназначен за турските ВМС. – (видео)

Основната задача на кораба е оказване на помощ на аварирали подводници, неспособни да изплуват на повърхността. Той ще има възможност да осигури подкрепа на блокирани екипажи на дълбочина до 600 метра, като за целта на борда му има необходимата водолазна и друга техника..  
С четиринадесетте си дизел-електрически подводници в експлоатация, Турция се явява един от най-големите оператори на конвенционално задвижвани подводници в НАТО. Това налага модернизирането и замяната на съществуващите спасителни средства и кораби в турския флот, строени още през 50-те години.

A- 601 TCG Аlemdar е с размери 91х18,5х7,8 метра, скорост до 18 възла, далечина на плава до 4500 мили при скорост 14 възла. Екипаж – 131 човека.

 
Бразилия поръча 28 броя KC-390
23.05.2014, 07:43

Еmbraer KC-390 Бразилското правителство направи поръчка за 28 броя от новите Еmbraer KC-390. Това стана в рамките на откриването на линията за окончателно сглобяване на типа край Сао Пауло, Бразилия.

Първата доставка на сериен самолет за бразилските ВВС се планира в края на 2016 г., а получаването на всички 28 машини трябва да стане в рамките на 10 години.

Договорът за 28 самолети ще бъде на стойност $3,25 млрд., като в договора се включва и логистична поддръжка.

Първият полет на типа се чака до края на годината, като в изпитанията ще участват два прототипа и предсерийни самолети.

KC-390 e тактически реактивни транспортни самолета с възможност да се използват и в качеството на летящ танкер. Машината ще има полезен товар от 23 тона, максимална излетна маса от 81 тона и далечина на полет с 13 тона товар от 4800 km.

В програмата, като индустриални партньори участват Аржентина, Чили, Колумбия, Чехия и Португалия, като се очаква те също да подпишат твърди договори за поръчка на самолети от този тип. Според Embraer в момента се водят разговори за продажбата на 32 броя.

http://aeropress-bg.com/

 
Т-50 започва държавни изпитания
23.05.2014, 07:38

Т-50Руският изтребител от следващо поколение Сухой Т-50 (ПАК ФА) е започнал държавните си изпитания в Ахтубинск. Това е казал командващият руските ВВС генерал-лейтенант Виктор Бондарев, цитиран от РИА Новости.

По план серийните Т-50 трявба да започнат да постъпват в руските ВВС през 2016 г. Така това ще бъде третия сериен изтребител от следващо поколение постъпил на въоръжение след F-22 и F-35.

„Летателния състав се приучаваше с един самолет, а сега ще получи втори и ще започне програмата за летателни изпитания”, е казал генерал Бондарев.

В края на февруари в Ахтубинск бе изпратен вторият прототип (борд 052).Още за ПАК ФА

http://aeropress-bg.com/

 

 
От нос Канаверал успешно е изстрелян секретен разузнавателен спътник на САЩ
22.05.2014, 22:24

От американския щат Флорида днес бе изстреляна ракета-носител Atlas 5 със засекретен спътник на борда, който ще се използва в интерес на Националното разузнавателно управление на САЩ. Ракетата стартира от база на ВВС, разположена близо до космодрума на нос Канаверал.

На орбита секретния космически апарат е изведен с подкрепата на компанията United Launch Alliance – съвместно предприятие на авиационните гиганти Boeing и Lockheed Martin. Ракетата Атлас-5 в първата си степен използва руски ракетен двигател РД-180 на НПО “Энергомаш”.

Според данни на СМИ спътникът ще бъде използван за ретранслация на данни и ще работи на геостационарна орбита с височина около 35,9 хиляди километра.

Дейността на американското национално разузнавателно управление , което контролира разузнавателните спътници на САЩ е обгърната с плътна завеса на секретност. Управлението пази тайна за конкретните задачи на този полет. Стойностна също е секретна. През последните две години са изведени на орбита осем секретни разузнавателни спътника, включително сегашният. Предишният старт бе проведен на 10 април 2014 година.

 
Екипажи от 16-та транспортна авиационна група придобиват нов вид бойна подготовка
22.05.2014, 20:30

самолет C-27J „Спартан” Екипажите на самолет C-27J „Спартан” започнаха тренировъчни полети за групова слетяност. Това е нов вид подготовка, изпълнявана със този тип самолет. Последните полети в група на транспортната авиация са изпълнявани през 2004 г., като групата е включвала самолети Ан-26, Ан-30 и PC-12 “Пилатус”.

Отработването на елементите от груповата слетяност ще даде възможност за повишаване на способностите на българските ВВС, при участието в съвмести операции, които се изпълняват от групи на различните родове авиация, с различно тактическо предназначение. Така наречените композиционни авиационни операции се провеждат в национален и международен мащаб при десантиране на войски и товари в група.

Особеностите при изпълнението на този тип летателни задачи се изразяват в повишеното физическо и психическо натоварване на екипажа за поддържане на единен режим на полета на група и затруднената пространствена ориентировка, предвид минималните интервали и дистанции между самолетите, високите скорости на полета и ограничените възможности за маневриране.

За изпълнение на полет в група е задължителна добрата индивидуална натренираност на пилотите, както и постигането на пълен синхрон в действията на екипажите на водача и водения за предприемане на своевременни изпреварващи координиращи действия за предотвратяване на сблъсък във въздуха и за поддържането на бойния ред.

Всичко това изисква изключително точно разпределение на вниманието и прецизно боравене с органите за управление на самолета и двигателите.

http://airforce.mod.bg/

 
Активизация на лобитата на Eurofighter в България и Италия
22.05.2014, 20:18

EurofighterEurofighter втора ръка от италианските ВВС е един от сериозните кандидати за избор на нов български боен самолет.

Голяма делегация начело със зам. министъра на отбраната на Италия е заявила среща с представители на българското МО по време на изложението Хемус 2014, което ще се проведе от 28 до 31 май в Пловдив.

Високото ниво на делегацията е продиктувано от желанието на италианските ВВС да ни продадат Eurofighter 2000 втора ръка, едни от първите произведени от този тип. Както е известно обаче тези самолети не са многоцелеви и възможностите им не се отличават много от тези на МиГ-29.

Освен това цената по обслужването им е твърде висока и е в рамките на 90-100 млн. на година за ескадрила.

Колкото и да падне цената на единичната бройка, като се има предвид, че нов струва около 100 млн. евро, втора ръка едва ли ще падне под 50 процента от тази сума, за която може да се закупи нов Gripen. Пробивът на италианците със C-27J Спартан в България и гласуваното от МС Рамково споразумение с "Аления" за сумата от 100 млн.лв. за обслужване и резервни части на военнотранспортния самолет за 10 години дава мотив на италианците отново да натискат родните политици и военновъздушните ни сили. Новият Eurofighter наистина е един прекрасен самолет, но цената на целия проект е твърде висока и непосилна за България. За да постигнат успех италианците трябва да направят твърде много саможертви и рестрикции в предлаганата оферта.

http://www.pan.bg/

 
Спуснат на вода е главния граничен стражеви кораб "Полярна Звезда" проект 22100
22.05.2014, 17:35

проект 22100 (шифър „Океан“) Вчера в корабостроителницата в град Зеленодолск, Татарстан (предприятието влиза в групата ОАО Холдинговая компания „Ак Барс“) се състоя тържествена церемония по спускането на вода на главния граничен стражеви кораб от ново поколение проект 22100 (шифър „Океан“), строящ се за Бреговата охрана на Руската Федерация, и получил името "Полярна Звезда" (заводски номер 111).

Разработчик на проект 22100 е бюрото „Алмаз“ (Санкт Петербург). Съобщава се, че корабът е многофункционален, притежава висок боен потенциал и е способен да участва в мащабни спасителни операции. "Полярна Звезда" има стандартна водоизместимост около 2700 т, максимална скорост на хода до 20 възла, далечина на плаването 12000 мили и автономност 60 денонощия. Енергетическата установка се състои от два германски дизелови двигателя MTU. Корабът е от ледови клас Arc4 (преодолява лед с дебелина до 80 см). Въоръжението включва 76-мм универсална артилерийска установка АК-176М и две 14.5-мм картечни установки МТПУ. На кораба има вертолетна площадка и хангар за вертолет клас Ка-27.

Корабът бе заложен в корабостроителницата на 30 май 2012 година и трябва да бъде предаден за изпитания в края на 2014 година. Бреговата охрана на Русия планира да закупи още пет кораба от този проект.

 
Военнослужещи от поделение 54060 – Шумен участваха в занятие по реалистична симулация на бойното поле на ГУЦ „Дивдядово”
22.05.2014, 16:25

За времето от 12 до 22.05.2014 г. военнослужещи от военно формирование 54060 – Шумен с командир подполковник Веселин Христов участваха в занятие по реалистична симулация на бойното поле на ГУЦ „Дивдядово”.

Военнослужещи от център за „Моделиране и симулации” – Чаралица, с ръководител майор Ивелина Иванова и инструктор старши сержант Веселин Первазов проведоха подготовката на военно формирование 54060 – Шумен за реални симулации, чрез модулна система „DITS”. Бяха отработени въпросите по „Операции по поддържане на мира” свързани с патрулиране, охрана на обекти и организирането на охрана на временни и постоянни контролни постове.

Системата „DITS” дава възможност за провеждане на подготовка в реално време, чрез използване на „реален” (имитиран) противник и повишаване на безопасността на военнослужещите при подготовка в обстановка, максимално близка до очакваната в мисии провеждани в зони с повишен риск.

Тренировъчната система „DITS” позволява многократна повторяемост на действията, без необходимост от използване на допълнителни ресурси и по този начин значително се съкращават финансовите разходи необходими при подготовката на военнослужещите.

http://landforce.mod.bg/

 
МО предоставя имот на Община Шумен и започва ремонт на щаба на бившето военно училище
22.05.2014, 16:10

Два конкретни ангажимента, поети при посещението си в Шумен на 17 май т.г., вече изпълнява министърът на отбраната Ангел Найденов. Първият е предоставяне на поземлен имот с отпаднала необходимост, а вторият – ремонт на сградата на щаба на бившето военно училище.

МО предоставя безвъзмездно на община Шумен 286 декара поземлен имот с отпаднала необходимост за министерството, става ясно от съобщение на Пресцентъра на ведомството. Имотът е разположен в Природен парк „Шуменско плато“,  местността Илчов баир. Това са бившите погреби зад паметника, посветен на 1300-годишнината от създаването на Българската държава. С този акт се удовлетворява молбата на общинската администрация, която многократно през последните 15 години е отправяла искане за безвъзмездното предоставяне на имота.

На този терен общината предвижда да реализира инвестиционен проект за изграждане на спортно-туристически парк „Шумен–Ленд“. Там ще бъдат разположени  конна база с участието на ДП „Кабиук“, зоопарк, база за въздушни спортове, както и база за атрактивен отдих и екотуризъм.

Във връзка с това кметът на Община Шумен Красимир Костов е изпратил в края на октомври м.г. докладна записка до министъра на отбраната Ангел Найденов и областния управител Венцислав Венков. Според нея Министерството на регионалното развитие и благоустройството е изразила принципната си подкрепа за безвъзмездното предоставяне на имота. Община Шумен, пише по-нататък кметът, е заинтересована от възможностите, които този имот би разкрил за инвестиции в областта на туризма, подобряване на визията на града и не на последно място – решаване на социално-икономически проблеми.

В района на Илчов баир, посочва още г-н Костов, с подходящи въздушни течения климатичната обстановка благоприятства за развиване на въздушни спортове, за които Общината има европейски и световни рекорди. Имотът е с много добри туристически показатели – пешеходна достъпност, изградена техническа инфраструктура и незалесено пространство. Разположен е в непосредствена близост до мемориалния културно-исторически комплекс „Създатели на българската държава“, който се посещава от много туристи.

Във връзка с изпълнението на втория ангажимент по време съботната визита на министъра в Шумен, вече работи група на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ във връзка с предстоящи ремонтни дейности в района на бившето военно училище, научихме от МО. Става дума конкретно за сградата, където се помещават управлението на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ „Васил Левски“ и командването и щабът на базата за съхранение на техника и въоръжение. Този въпрос е болезнен от много време не само за военнослужещите, но и за гражданите и гостите на Шумен. В последно време градът се разкрасява все повече, но тази сграда създава лоши впечатления. През изминалите 25 години основен ремонт не е извършван и сградата е в много лошо състояние – течащ покрив, изронена и изпадала мазилка и други.

В резултат на провеждащия се Преглед на структурата на Въоръжените сили няма да има промяна при военния факултет и формированията в Шумен, каза министърът на отбраната Ангел Найденов, което обяснява и намеренията за ремонт на сградата на щаба на бившето военно училище. Очаква се ремонтът да влезе в плана на министерството още за тази година. 

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Сааб ще участва на военното изложение ХЕМУС 2014
22.05.2014, 16:05

Kомпанията Сааб, работеща в областта на отбраната и сигурността, ще вземе участие в международното военно изложение ХЕМУС 2014 в Международен панаир Пловдив от 28 до 31 май. На своя щанд Сааб ще представи широка гама от продукти и технологии, сред които увеличен модел на изтребителя Gripen и оръжейната система Carl Gustav M3 с мунициите към нея. “Надяваме се да засилим нашето присъствие в България и с нетърпение очакваме да покажем нашите продукти и системи на изложението ХЕМУС. Ще сме щастливи да видим повече технологии на Сааб в България, включително изтребителя Gripen“, каза Даниел Боестад, вицепрезидент за Централна и Източна Европа, и Балканите в Сааб. „Участието ни в тазгодишното изложение ХЕМУС ще представи нашето портфолио както на експертите, така и на широката публика“, добави още той.

Изтребителите Gripen в момента се използват от ВВС на Унгария, Чешката република, Южна Африка, Швеция и Тайланд. В края на 2013 година бразилското правителство обяви решението си да купи 36 изтребителя Gripen NG за бразилските ВВС.

http://www.otbrana.com/

 
Алпийският батальон отбеляза вчера храмовия си празник
22.05.2014, 13:22

Във военно формирование 28330 – Смолян, вчера се  проведе водосвет за здраве и беше раздаден благословен курбан, съобщава КСВ. Точно в 12:30 ч. архимандрит Висирион заедно с отец Запрян, секретар на Смолянската духовна околия и отец Димитър започнаха празничния водосвет пред параклиса на военно формирование 28330 "Св. Св. Константин и Елена". След празничната служба кратко слово произнесе и командирът на формированието подполковник Димитър Кацаров, като наблегна върху факта, че параклисът "Св. Св. Константин и Елена" е единствения с това име в град Смолян и околността.

За храмовия празник във военното формирование бяха дошли повече от 270 човека и за всички имаше благословена трапеза.

Гости имаше от Министерството на отбраната, от 68 бригада Специални сили, празника уважи и заместник-кметът на община Смолян господин Захариев, както и представители на ведомства и организации от града и региона.

http://www.otbrana.com/

 
Руски военни кораби през Проливите
22.05.2014, 13:11

Сайта Bosphorus Naval News информира, че на 21 май през турските проливи в северно направление са преминали и навлезли в акваторията на Черно море големия десантен кораб „Новочеркаск” 142, проект 775 от състава на Черноморския флот и големия десантен кораб „Георги Победоносец” 016, проект 775 от състава на Северния флот на РФ.

 
Участие на военнослужещи от формирования на артилерията на Сухопътните войски в полево лагерно обучение на ПУП „Корен”
22.05.2014, 12:47

За времето от 12 до 22.05.2014 г. военнослужещи от 4-ти Артилерийски полк – Асеновград, 20-ти дивизион от състава на 2-ра Механизирана бригада – Стара Загора и 61-ви дивизион от състава на 61-ва Механизирана бригада – Карлово взеха участие в провеждането на полево лагерно обучение на Учебен полигон „Корен”.

Началник на лагерното обучение и общ ръководител на бойните артилерийски стрелби и управлението на огъня на артилерийската група беше командирът на 4-ти Артилерийски полк – полковник Димитър Илиев. Това беше едно от най-важните мероприятия, стоящи за изпълнение, както пред командването и щаба на полка, така и пред личния състав от формированията.

В полевото обучение взеха военнослужещи от всички дивизиони на 4-ти Артилерийски полк, а също така и от самоходните дивизиони на двете механизирани бригади. По време на първата половина от полевия лагер, акцентът на подготовката падна върху провеждането на Тактическите учения с бойни стрелби на 2-ра противотанкова батарея с командир капитан Любен Ненов и 2-ра реактивна батарея с командир капитан Калоян Димитров, както и на батареите от 20-ти самоходен дивизион с началник на щаба – майор Недялко Киров и 61-ви самоходен дивизион с командир подполковник Николай Радев.

На полето се коват истинските резултати, на полето се изграждат истинските командири – тези твърдения се потвърдиха с пълна мяра и на това полево обучение.

За времето от 17 до 19.05.2014 г. с 1-ви оръдеен дивизион се проведе дивизионно тактическо занятие с бойни артилерийски стрелби. И този път лошото време не пощади момчетата и момичетата на подполковник Стоичко Белишки, но абсолютно всички военнослужещи бяха пределно мобилизирани и дадоха максимума от себе си. Много динамика, неколкократно преместване на огневи позиции и наблюдателни пунктове, смяна на бойния ред, нощуване на позициите, стрелба с право мерене - и всичко това „гарнирано” с много дъжд, много кал, както и много слънце – това бяха малка част от предизвикателствата, стоящи пред артилеристите от дивизиона, които за пореден път доказаха, че са наистина „Първи дивизион”.

Ракетчиците от ракетния дивизион с командир подполковник Веселин Петров също взеха активно участие в лагерното обучение. С личния състав на 1-ва стартова батарея, с командир капитан Димитър Колев, бе проведено батарейно тактическо занятие с реално развръщане на местността, заемане на огнева позиция и работа на разчетите до извършването на пуск.

На 18 и 20.05.2014 г. се проведоха нощни артилерийски стрелби, в които участие взеха 2-ра оръдейна батарея с командир капитан Румен Костадинов от дивизиона с командир подполковник Стоичко Белишки и самоходния дивизион с командир подполковник Николай Радев, като осветяването и през двете нощи се извършваше от подразделение с командир капитан Пепо Шабанов от самоходния дизион с командир майор Недялко Киров.

За първи път от доста години на полигон Корен беше съсредоточена толкова много артилерия на Сухопътните войски. Освен дивизионите на Асеновград, на полигона се обучаваха и артилеристите от самоходните дивизиони на двете механизирани бригади – Карлово и Стара Загора. Това ставаше под ръководството полковник Руси Русев – началник на сектор „Подготовка на артилерийските формирования” и подполковник Петър Кръстанов от същия сектор.

Своеобразен финал на полевото обучение беше управлението огъня на артилерийската група, което се проведе на 20 и 21.05.2014г.

Лагерното обучение бе посетено от група курсанти – профил „Земна артилерия” и профил „Артилерийско въоръжение” от Факултет „Артилерия ПВО и КИС” – град Шумен на Национален военен университет „Васил Левски”, с ръководител полковник доцент Велико Петров – преподавател в катедра ”Организация и управление на тактическите подразделения от полевата артилерия”.

Полевото обучение беше посетено и от командира на 2-ра Механизирана бригада – бригаден генерал Любчо Тодоров и началникът на щаба на 61-ва Механизирана бригада – полковник Маргарит Михайлов, които се запознаха с настаняването на своите подчинени, както и с част от изпълнението на огневите задачи.

Командирът на Сухопътните войски – генерал-майор Нейко Ненов присъства на голяма част от мероприятията от лагерното обучение, като посети огневите  позиции на дивизионите, нощните артилерийски стрелби и най-вече на управлението на огъня на артилерийската група.

Генерал-майор Ненов не скри удовлетворението си от видяното и изказа своите благодарности на личния състав за проявеното старание по време на полевото обучение.

http://landforce.mod.bg/

 
Асошиейтед прес е документирал сериозни пропуски в ядрените сили на САЩ
22.05.2014, 12:13

Асошиейтед прес е документирал сериозни проблеми в ядрените сили на САЩ. Сред проблемите са нисък морал и неефективна сигурност.

Агенцията отбелязва, че персоналът в ядрената база в Монтана се е провалил при учение, което е имало за цел да тества способностите на служителите при симулирано вражеско превземане на ракетен силоз.

АП отбелязва редица пропуски през 2013 година на хората в САЩ, които отговарят за най-смъртоносните оръжия в света

18 военнослужещи към 91-о ракетно крило във военновъздушна база в Северна Дакота временно са отстранени от служба на през април 2013 година и са им назначени допълнителни учения, след като са установени пропуски. Заместник-командирът на крилото се е оплакал от деморализация. Офицерът, който отговаря за обучението на екипа по-късно е уволнен.

341-о ракетно крило към военновъздушната база „Малмстрьом" в Монтана се е провалило при инспекция на сигурността и безопасността. 9 дни по-късно, офицерът, който отговаря за силите е освободен от длъжност.

Вътрешен преглед на командването на ВВС при инспекция на „Малмстрьом" разкрива, че инспекцията се е провалила, защото силите за сигурност не са отговорили адекватно на учение, включващо превземане на ракетен силоз. ВВС налагат редица мерки за корекции - най-вече увеличаване на тренировките.

Два пъти командването на ВВС наказа офицери, които са били въвлечени в отделни инциденти, свързани с отваряне на вратата, която води към управлявания от тях контролен център. Дори единият от тях е спял по време на работа.

АП представя още близо 10 случая, които показват, че военните, отговарящи за ядрените ракети, често се отклоняват от спазването на установените процедури.

http://news.ibox.bg/

 
САЩ са провели виртуално изпитание на противоракетната система „Иджис”
22.05.2014, 12:05

Американската армия е провела първите изпитания на наземната противоракетна система „Иджис”, която ще бъде използвана при разполагането на системата за противовъздушна отбрана в Източна Европа, предаде Интерфакс.

Изпитанието е проведено на остров Кауаи, който е част от Хавайския архипелаг. Военните са симулирали запуск на цел, която успешно е била прехваната от противоракетата, създадена от компанията Raytheon.

Изпитания на системата „Иджис” с реална, а не с виртуална цел, ще се проведат през 2015 година. Досега изпитателни пускове с тази противоракета са били извършвани само от кораби.

Европейският план за противоракетна отбрана включва поставянето на първия комплекс „Иджис” в Румъния през 2015 година. Вторият ще бъде разположен в Полша през 2018 година.

 
Латвийски военнослужещи може да се включат в планираните за юли военни учения в Украйна
22.05.2014, 09:34

Правителството на Латвия трябва в най-близко време да приеме решение за участие на латвийските военнослужещи в ученията Rapid Trident 2014, които през юли ще се проведат в Украйна, предаде руското издание „Взгляд”.

Законът в Латвия предвижда решението за участие на въоръжените сили на Латвия в учения, които се провеждат в страни извън НАТО, да се приема от правителството.

По-рано Великобритания се съгласи да вземе участие в планираните учения, които ще се проведат в Лвовска област, недалеч от полската граница.

В маневрите ще вземат участие 1300 военнослужещи, повечето от които американски войници. Освен това, в състава на контингента ще влизат военни от Азербайджан, Армения, България, Германия, Грузия, Канада, Молдова, Полша и Румъния, съобщават британските медии.

Целта на ученията е „обезпечаване на регионалната стабилност и сигурност, подобряване на взаимодействието между армията на САЩ, сухопътните войски на Украйна и други страни от НАТО.”

http://www.focus-news.net/

 
НАТО потвърди подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна
22.05.2014, 09:11

Днес завършва срещата на началниците на генералните щабове на въоръжените сили на страните от НАТО, посветена на кризата в Украйна.

Началниците на генералните щабове на 28-те страни членки на алианса потвърдиха подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, съобщи пресслужбата на военния комитет на организацията.

По време на срещата в Брюксел се състоя заседание на Комисията НАТО-Украйна на равнище командващи въоръжените сили. На него са били обсъдени възможностите за активизиране на сътрудничеството, включително при провеждане на съвместни учения и осигуряване съвместимост на въоръжените сили. Преди заседанието, председателят на военния комитет на НАТО, генерал Кнут Бартелс, заяви, че Алиансът подкрепя дипломатическо уреждане на кризата в отношенията между Украйна и Русия.

Междувременно британският журналист Греъм Филипс, сътрудник на руския англоезичен телевизионен канал "Русия днес", бе освободен, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на сайта на телевизията. Филипс бе задържан преди дни от украинската национална гвардия на излизане от град Мариупол в Югоизточна Украйна.

Съединените щати наблюдаваха движения на руски войски край украинската граница, но е твърде рано да се каже, че това е обещаното от президента Владимир Путин изтегляне, заяви Белият дом. Според говорителя на Белия дом Джей Карни, "продължава да има огромно и безпрецедентно присъствие на руски войници на границата с Украйна, което може само да сплашва и дестабилизира" тази страна.

http://www.cross.bg/

 
В името на народа?
22.05.2014, 09:05

Властта в Либия бе завзета от един пенсиониран генерал - с уверенията, че именно той ще установи ред и законност за народа в страната. Дали обаче Халифа Хафтар наистина действа в името на народа?

От убийството на бившия диктатор Муамар Кадафи през октомври 2011 година насам, в Либия така и не настъпва спокойствие - въоръжените сблъсъци между различни групировки са ежедневие. В петък във втория по големина град Бенгази отново се стигна до убити и ранени. Конфликтът избухна между въоръжената групировка, лоялна на бившия генерал Халифа Хафтар, и ислямистки милиции.

Междувременно стълкновенията се разраснаха и достигнаха до Триполи: въоръжени лица, подчинени на Хафтар, нахлуха в парламента и го обявиха за разпуснат. Безпомощното правителство обвинява Хафтар в опит за държавен преврат, обаче не може да стори нищо, за да спре или арестува генерала.

В ролята на "спасител на нацията"

В град Бенгази и областта около него са концентрирани много националистически и ислямистки групировки, от които най-ярко се открояват две. Едната се застъпва за федерална правителствена система, но очевидно по-скоро иска да създаде само една държава в държавата и да наложи интересите на отделните племена. Във връзка с което често напада правителствени институции, блокира пристанища и продава петрол без одобрението на централната власт в Триполи. Другото основно течение пък иска да установи ислямска държава на базата на шериата, което от своя страна може да предизвика интервенция отвън.

Сблъсъците в Бенгази отдавна са придобили брутален характер - през последните шест месеца в региона бяха убити най-малко 10 политици и генерали. Враждуващите групировки периодически извършват ракетни нападения в жилищните квартали, хората не смеят да се движат свободно по улиците. И генерал Хафтар използва тази ситуация, за да се представи като "спасител на нацията".

Халифа Хафтар категорично отхвърля обвиненията, че неговите бойци са извършили държавен преврат. "Това не е преврат в конвенционалния смисъл на думата", казва той. Но какво е тогава? Ако се вярва на думите на генерала, либийският народ го бил призовал да освободи страната от "терористичните групировки".

Генералите и демократизацията

Действията на Хафтар силно напомнят методите на египетския главнокомандващ армията Абдел Фатах ас Сиси, който при свалянето на демократично избрания президент Мохамед Мурси също твърдеше, че действал в името на народа. Наскоро Сиси разкритикува остро наличието на голямо количество оръжие в Либия, което НАТО трябвало да събере след нападенията срещу Кадафи. Наблюдателите подозират, че генерал Хафтар смята това за своя задача, с която разчита да се справи чрез подкрепата на регионални и международни сили като Египет и САЩ.

Генерал Хафтар няма никакъв мандат - поне либийският народ не му дал такъв. Но е поредното свидетелството за разпространяващия се в региона опасен начин на мислене след разочарованията от Арабската пролет. Някои силни генерали смятат, че могат да потъпкват демократичните закони, за да "възстановят", както твърдят, сигурността и стабилността. Възможно е генерал Хафтар да е прав, определяйки ислямските милиции като опасност за процеса на демократизиране на Либия. Но този, който щурмува парламента, допринася твърде малко за демократизацията на страната.

http://www.dw.de/

 
Три европейски компании се обединяват за създаването на БЛА
22.05.2014, 07:30

Airbus Defence and Space (DS), Dassault и Alenia Aermacchi съобщиха, че планират съвместно да създадат нов безпилотен апарат от клас MALE (medium-altitude long-endurance – средна височина и голяма продължителност на полет).

Съобщението дойде на фона на изложението ILA 2014 в Берлин и в него се казва, че трите компании са направили общо предложение, което е известно под името MALE2020 на министерствата на отбраната на Франция, Германия и Италия.

Според съобщението на трите компании, те са предложили на военните министерства от съответните страни да дефинират проекта съобразно военните изисквания и възможностите на местната индустрия, като това трябва да държи цената на проекта в разумни граници.

Проектът предвижда създаването на готов продукт не по-късно от 2020 г.

Това е третият европейски проект, който цели разбиване на американския и израелски монопол в създаването на безпилотни системи. Другите два проекта са френско-британския Future Combat Air System и ръководеният от Dassault проект Neuron.

Предполага се, че проектът ще стъпи на проваления опит на EADS (сега Airbus Defence and Space) за създаване на сходен апарат, който бе известен като Talarion. – Още БЛА

http://aeropress-bg.com/

 

 
Руската пилотажна група с Як-130 ще се казва "Крылья Тавриды"
21.05.2014, 21:58

Як-130Новата руска пилотажна група, която ще лети на Як-130 ще носи името "Крылья Тавриды" (Крилата на Таврия). Това е съобщил генерал-лейтенант Виктор Бондарев, командващ руските ВВС, цитиран от РИА Новости.

„Пилотажната група с Як-130 ще се казва "Крылья Тавриды". В началото в нея ще има четири, а след това шест самолета.”, е заявил генерал Бондарев.

На въпрос на журналист как ще са оцветени новите Як-130 на групата, командващият руските ВВС е заявил, че по въпроса се работи, като окраската няма да е по-лоша от тази на „Витязите” и „Стрижите”.

Бондарев е заявил, че полетите с Як-130 ще се възобновят през юли, след като те бяха спрени след катастрофа с типа през април.

Таврия (понякога Таврида) е название на полуостров Крим, което се е използвало в Античността и Средновековието.

http://aeropress-bg.com/

 
Командването на СВ на Индонезия публикува информация за програмата за покупка на танкове „Леопард-2”
21.05.2014, 21:23

Leopard 2A5Командването на Сухопътните войски на Индонезия публикуваха редица детайли на програмата за покупка от Германия на танкове „Леопард-2”, включително графика за доставка и разпределението на техниката в подразделенията на СВ на страната.

Според информация на „Джейнс дифенз уикли”, общо Индонезия е поръчала 103 единици бойна техника, включително 10 единици специална техника – бронирани ремонтно-евакуационни ма шини „Буффел” и бронирани инженерни машини „Кодьяк”. От 93-те поръчани танкове „Леопард-2A4”, вероятно 61 единици ще бъдат усъвършенствани в съответствие с разработения от Rheinmetall вариант за модернизация „Революшън”. Модернизираните танкове ще получат обозначението „Леопард RI” (за Република Индонезия).

Първите два танка „Леопард-2A4” са били доставени на ВС на Индонезия на 22 септември 2013 година. Следващата доставка е планирана за края на септември 2014 година и ще включва 21 танка „Леопард RI”. Останалите танкове и специална техника ще бъдат доставени на партиди през декември 2015 г, април 2016 г,  юни 2016 г и ноември 2016 година.

Танковете ще постъпят на въоръжение в пет поделения на индонезийските СВ. Според плана, 28 „Леопард RI”» и 13 „Леопард-2A4” ще бъдат предадени на 1-ви кавалерийски батальон в Джакарта, 13 танка „Леопард RI” и 28 танка „Леопард-2A4” на 8-ми кавалерийски батальон (KOSTRAD) на 2-ра дивизия, разположен в Пасуруан (провинция Източна Ява). Останалата техника ще бъде разпределена между учебния център в Бандунг, главната ремонтна работилница на СВ в Бандунг и Центъра за бойна подготовка в Батураджа (Baturaja, Южна Суматра).

Подписания през декември 2012 година контракт на стойност около 216 млн евро (290 млн дол) включва още доставка на 42 модернизирани БМП „Мардер-1A3”, 11 единици специална техника, бойни и учебни боеприпаси, както и обслужване на доставената техника.

Индонезия стана 18-та страна, която купува танкове „Леопард-2”. – Още за „Леопард-2”

 
САЩ ще трябва да похарчат 1,5 милиарда долара, за да заменят руските ракетни двигатели
21.05.2014, 16:55

РД-180Съединените щати ще трябва да похарчат 1,5 милиарда долара, за да заменят руските ракетни двигатели, предаде Bloomberg, цитирайки американския министър на отбраната Чък Хейгъл. Хейгъл е казал, че за разработката на подобни двигатели ще са нужни не по-малко от шест години.

САЩ имат някакъв запас от руските двигатели РД-180, но той може да стигне за две години, и въпреки това разходите в космическата сфера ще трябва да бъдат увеличени с пет милиарда долара годишно.

 
Генерал-майор Ненов наблюдава стрелби на артилеристите
21.05.2014, 15:40

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов присъства на провеждането на полевото лагерно обучение на артилеристите от формированията на Сухопътните войски на учебен полигон „Корен”, съобщава КСВ.

Това беше едно от най-мащабните учения на артилеристите от Въоръжените сили, защото освен дивизионите от Четвърти артилерийски полк – Асеновград, в лагерното обучение взеха участие и самоходните дивизиони на 2-ра и 61-ва Механизирани бригади от град Стара Загора и град Карлово.

На наблюдателен пункт „Докурджум” командирът на Сухопътните войски присъства на нощни артилерийски стрелби, като огнева задача за осветяване беше организирана и изпълнена от военнослужещи от 20-ти самоходен дивизион под ръководството на началника на щаба на дивизиона майор Недялко Ников и командира на батарея капитан Пепо Шабанов. Стрелбата за поразяване беше изпълнена от оръдейния дивизион на подполковник Стоичко Белишки и самоходния дивизион на подполковник Николай Радев.

В системата на управлението на огъня на артилерийската група бяха развърнати елементите на управлението на групата – Тактически оперативен център (ТОЦ) на 4-ти Артилерийски полк, командни пунктове и тактически оперативни центрове на всички дивизиони, участващи в управлението, пунктове за управление на огъня на батареите, както и артилерийските предни наблюдателни групи.

Противотанковият дивизион с началник щаб – майор Атанас Димитров изпълни огневи задачи по подвижни и движещи се цели от огневия рубеж в района на височина „Шишево”. Бяха посетени районите на огневите позиции на реактивния дивизион с командир подполковник Кирил Байлов, както и огневите позиции на артилерийския дивизион, чиито командир – подполковник Стоичко Белишки запозна генерал-майор Нейко Ненов с тактическата обстановка и моментното състояние на огневите формирования.

Освен това генерал-майор Ненов посети и огневите позиции на 20-ти и 61-ви самоходни дивизиони. На всички посетени места командирът на Сухопътните войски разговаря с войниците от огневите разчети, отделения и екипажи. Като елемент от бойния ред в системата на стрелбата и управлението на огъня на артилерийската група бяха развърнати и артилерийските предни наблюдателни групи на дивизионите, както и наблюдателната група на полка.

http://www.otbrana.com/

 
Подписваме меморандум за унищожаване на запаси от ракетно гориво
21.05.2014, 15:38

Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов заминава днес на работно посещение във Виена, Австрия, съобщава Пресцентърът на МО. Целта на визитата е подписването на Меморандум за разбирателство между Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и правителството на Република България за унищожаване на запаси от ракетно гориво. Министър Найденов ще подпише документа с Генералния секретар на ОССЕ Ламберто Заниер.

С Меморандума се определят рамките за сътрудничество в унищожаването на излишните за Българската армия компоненти на течно ракетно гориво. Тези продукти, които са в резултат на снемане от въоръжение на остарели ракетни комплекси, се съхраняват в складовете на Българската армия. Те са токсични, взривоопасни и крият рискове за околната среда и човешкото здраве. С подписването на Меморандума ще бъде създадена правната рамка за изпълнение на проекта. По този начин, в сътрудничество с ОССЕ, ще бъде решен въпросът за унищожаване на тези горива извън територията на Република България.

http://www.otbrana.com/

 
Военновъздушните сили провеждат мащабна международна тренировка
21.05.2014, 13:10

МиГ-29Тактически прехвати на „самолети-нарушители”, маневрени въздушни боеве, отбранителни и настъпателни въздушни операции, нанасяне на симулирани въздушни удари по земни и морски обекти ще се изпълняват във въздушното пространство на България в периода от 26 май до 4 юни.

Българските Военновъздушни сили провеждат мащабната летателна тренировка „Тракийска звезда 2014” съвместно с представители на ВВС на САЩ, Гърция и Румъния.

Бойните самолети на четирите държави ще провеждат полети във временно отделени зони от българското въздушно пространство, включително и на малки височини.

Мисиите и задачите ще се изпълняват от летателни екипажи на изтребители МиГ-29 и МиГ-21, щурмови самолети Су-25 и учебно-бойните L-39ZA на българските ВВС, екипажи от 148-о авиокрило на Националната въздушна гвардия на американския щат Минесота с изтребители F-16, и екипажи на МиГ-21 Lancer на румънските ВВС и F-16 на гръцките ВВС.

През настоящата седмица американските изтребители ще се пребазират на летище Граф Игнатиево. Румънските и гръцките самолети ще провеждат полети в българското въздушно пространство, оперирайки от своите бази за постоянна дислокация.

Бойна техника, изнесена на позиции в райони на Хасково и Стара Загора, ще изпълнява зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната. Преходите на ешелоните от зенитно-ракетните комплекси ще се извършват в посочените райони, денем и нощем, за заемане на позиции.

В рамките на тренировката ще бъдат усъвършенствани и процедурите по приемане и предаване на управлението на изтребители между българските, румънски и гръцки Командни центрове, като част от подготовката за изпълнение на бъдещи трансгранични операции.

Съвместни тренировки от подобен характер се провеждат у нас ежегодно от 2005 година и са в изпълнение на Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

През последните няколко години се разширяват параметрите на коалиционното сътрудничество с участието на Военновъздушните сили на съседните на България страни.

Основната цел на съвместната летателна тренировка е повишаване на оперативната съвместимост между ВВС на страните-партньори и усъвършенстване на подготовката за работа в международна среда при съвместно използване на договорените съоръжения на територията на Република България.

Тазгодишното издание на „Тракийска звезда” е планирано още през 2013 година и не е обвързано с мерките, предприети от НАТО, във връзка с кризата в Украйна.

На 29 май ще се проведе Ден за високопоставени гости и медии. В програмата е предвидено представяне на мисиите и задачите, изпълнявани от участниците в тренировката, наблюдение на полети и статичен показ на авиационна техника.

http://airforce.mod.bg/

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов участва в заседанието на Военния комитет на Европейския съюз в Брюксел
21.05.2014, 13:02

генерал Симеон Симеонов Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов участва в заседанието на Военния комитет на Европейския съюз на ниво началници на отбраната, което се проведе вчера, 20 май, в Брюксел, Белгия.

На заседанието беше разгледано последното развитие на военните мисии и операции на Европейския съюз на Балканите, в Централноафриканската република и Африканския рог.

Отбелязан беше напредъкът на военните способности относно определени приоритетни действия, посочени в заключенията на проведеното през декември 2013 г. заседание на Европейския съвет.

В работни срещи в рамките на форума началниците на отбраната обмениха мнения за координацията между Европейския съюз и ООН относно мироопазващите операции.

 
Русия проведе изпитания на балистичната ракета "Топол РС-12М"
21.05.2014, 12:46

Вчера в 21:08 мск бойни разчети на руските ракетни сили със стратегическо назначение извършиха изпитателен пуск на междуконтинентална балистична ракета "Топол РС-12М" от полигона "Капустин Яр" в Астраханска област (Южна Русия).

Целта е била да се проведе изпитание на перспективно бойно оборудване на ракетата. Стартът е бил успешен: ракетата със зададената точност е поразила условната цел на полигона "Сари-Шаган" в Казахстан, съобщиха от Министерство на отбраната на Русия. – Още за РС-12М

 
МО получи 20 млн. лв. за осигуряване на бойната готовност на въоръжените сили
21.05.2014, 12:30

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 20 млн. лв. по бюджета на Министерството на отбраната. Средствата са предвидени в бюджета за 2014 г. и са предназначени за бойна подготовка и бойна готовност на видовете въоръжени сили.

С допълнителните средства ще се обезпечат осигуряването на летателна годност на самолети РС-9М и РС-12/45, на техническото обслужване, поддържането и ремонта на кораби и корабно оборудване, закупуването на горива, инвестиционни проекти, финансирането на програмата за съюзно земно наблюдение, участието в мисии и операции на Българската армия извън страната, посочва правителственият пресцентър.

 
Времената не са добри, казват в осакатения боен флот на Украйна
21.05.2014, 08:25

Бойният флот на Украйна е в залива на Одеса, но трудно може да бъде забелязан. Сгушен зад група складови резервоари и засенчен от огромни товарни кораби, акостирали наблизо. Има две дузини лодки с размери малко по-големи от скромни яхти, повечето от които отчаяно се нуждаят от ремонт. Правителството умолява населението да плати техните разходи.

Ето какво е останало от военноморския флот на Украйна, след като Русия анексира Кримския полуостров преди два месеца и взе неговата главна база и повечето му кораби. “Сега времената не са от най-добрите за флота”, казва капитан Олех Чубук, говорител на военноморското командване на Украйна.

Но действителността е далеч по-тежка. Сепаратистки размирици в Източна Украйна, лидерите на отцепниците са се заканили да осуетят президентските избори, а Крим е присъединен към Русия.

Въоръжените сили на Украйна са изправени пред най-тежката си криза - с боен флот, загубил две трети от корабите си, армия без основна екипировка и министерство на отбраната, принудено да иска от населението да прави дарения от по 50 цента чрез текстови съобщения по мобилните си телефони. Засега то е събрало по този начин над един милион долара - сума, достатъчна за купуването на един ракета прехващач за американски боен кораб........Прочети още

 
Холандия изпрати вертолети Apache на мисия в Мали
21.05.2014, 08:02

AH-64DNПървите два от общо четири щурмови вертолета AH-64DN, които Холандия предоставя за мисията на ООН MINUSMA (Multidimensional Integrated Stabilisation Mission) вече пристигнаха в Мали. Това съобщава IHS Jane’s.

Първите два щурмови вертолети пристигнаха от Холандия с транспортен самолет Ан-124. Машините кацнаха в малийската столица Бамако, след което прелетяха в Камп Кастор, в провинция Гао. Следващите два вертолета ще пристигнат в Мали в близките дни.

Това е първият случай, в който холандските вертолети Apache се прехвърлят зад граница за подпомагане на мисия на ООН. Холандското министерство на отбраната е заявило, че вертолетите ще се използват за наблюдение от въздуха и непосредствена авиационна поддръжка при поискване.

http://aeropress-bg.com/

 
Недостатъчният брой британски бойни кораби е истинско бедствие
21.05.2014, 07:45

Липсата на британски бойни кораби, които да подсилят флота на НАТО на фона на руската заплаха е истинско бедствие, пише „Scotsman”.

Миналата седмица министърът на отбраната на Великобритания Марк Франсис призна, че Лондон не е предоставял кораби за морските патрули на НАТО от 2009 година насам. Кралският флот разполага с 19 фрегати и ескадрени кораби, но те са заети с други проблеми, като пиратството в Тихия океан или защитата на Фолкландските острови.

„Въпросът е дали имаме достатъчно кораби? Отговорът е „не”. За една морска нация това е бедствие”, смята бившият главнокомандващ британския флот, адмирал Лорд Уест.

По време на посещенията на руския флот във Великобритания, министерството на отбраната се принуди да премести кораби от южната част на Англия във водите на Шотландия, понеже не разполага с конвенционални морски съдове в Шотландия.

http://www.focus-news.net/

 
Словакия планира замяна на МиГ-29 през 2017
21.05.2014, 07:27

Като част от програмата за замяна на военната техника от съветската епоха Словакия планира да изтегли от въоръжение в периода 2016-2017 г. изтребителите си МиГ-29. Според директора на Националната дирекция по въоръженията Rоbert Tibenskу В изказването си пред годишната конференция по глобална сигурност GLOBSEC, проведена в Братислава от 14 до 16 май, директорът на Националната дирекция по въоръженията Rоbert Tibenskу е съобщил, че за страната му търси възможност да вземе на лизинг шведски Gripen, за да замени съветските изтребители. ВВС на съседните държави Унгария и Чехия са приели на въоръжение шведския изтребител и това предполага различни варианти на съвместна експлоатация – общо обучение, закупуване на въоръжение, техническо обслужване и ремонт. Всичко това ще намали разходите по експлоатация на изтребителите в целия им жизнен цикъл.

Според редица източници словашките ВВС имат на въоръжение общо осем МиГ-29 (шест модернизирани МиГ-29АС и два двуместни МиГ-29УБС), от които шест са в летателна годност.

Rоbert Tibenskу е съобщил също, че до края на 2020 година ще бъдат заменени и вертолетите Ми-17, като още тази година ще бъде обявена обществената поръчка. Един от вариантите е закупуването на по-съвременните модификации Ми-171Ш.

Основна пречка пред модернизацията на ВС е ограничения военен бюджет на Словакия(988 милиона щ.д. през 2014 г.,н равняващ се на само 0.99% от БНП). До 2018 г. се пaлнира той да нарасне до 1.02% (1.211 милиарда долара). Около 90% от финансовите средства се използват за текуща поддръжка на ВС, като само 10% остават за превъоръжаване.

Малката вероятност в по-близка перспектива за по-значително увеличаване на бюджета за отбрана означава, че оповестените планове за превъоръжаване ще претърпят промени. Промяната на структурата на военните разходи изисква време и много усилия и не се знае също до каква степен словашкото правителство има политическото желание за извършване на тези реформи.

http://www.pan.bg/

 

 
Бюджетни ограничения в австрийската военна авиация
20.05.2014, 23:17

Eurofighter Сериозни съкращения стават факт в австрийските въоръжени сили във връзка с бюджетните ограничения, които засягат военния бюджет на страната. Съкращенията засягат изтребителите Eurofighter, както и други компоненти от въздушните сили на страната. Това съобщава IHS Jane’s.

В момента австрийският военен бюджет възлиза на €1,84 млрд. (0,5% от БВП), при необходим за нормалното функциониране на въоръжените сили €2 млрд. За тази година военния бюджет е намален с €42 млн., а през 2015 г. ще бъде намален с още €38 млн.

Това налага квалифицираните летци на Eurofighter Typhoon, които поддържат регулярна подготовка да бъдат намалени от 18 на 12. Намаляването на квалифицираните пилоти показва сериозността на ситуацията в Австрия, тъй като икономиите от липсата на полети ще е скромна на фона на общите разходи. Реалните икономии ще са само за гориво, линейно обслужване и намаляването на бонусите, които се плащат на всеки свръхзвуков летец.

Разглежда се и опцията за намаляване на флота от австрийски Eurofighter Trance 1 от 15 на 12 или даже девет машини. Друга опция за бъдещи съкращения ще е намаляване на броя на радиолокационните постове в рамките на националната система за ПВО Goldhaube.

Също така се обсъжда и намаляването на времето, в което се поддържа бойно дежурство. В момента Австрия охранява въздушното си пространство седем дни в седмицата, в рамките на светлата част на денонощието. Но се планира преминаване към дежурство само в рамките на официалното работно време в работните дни.

Липсата на финанси пречи за модернизацията на наличните вертолети Sikorsky S-70A42. Ако не се отделят средства за модернизация до 2018 г. флотът ще може да лети само по визуалните правила VFR,  а след 2020 г. ще му бъде отнет типовия сертификат.

Оглежда се и възможността за пълното пенсиониране на транспортните самолети C-130K, а липсата на финанси прави замяната на реактивните учебно-тренировъчни самолети Saab 105 и вертолетите Alouette III практически невъзможна.

http://aeropress-bg.com/

 
Крумово започна морска подготовка от Балчик
20.05.2014, 20:42

AS532AL Cougar Три вертолета AS532AL Cougar и два Ми-17 от състава на 24-та авиобаза Крумово се пребазираха на летище Балчик за полети над море. Това съобщават от ВВС.

Екипажите ще тренират полети в зона, зависване и полети по маршрут за аварийно-спасителни работи.

Полетите над море, наред с гасенето на пожари, са сред най-сложните видове подготовки на вертолетните екипажи. Мисиите над водна повърхност включват претърсване на големи площи при издирването и зависване над бедстващи на вода. Водната струя при полета се завихря и налага особена концентрация на всички, участващи в спасителната мисия. Полетът изисква и изключително прецизна техника на пилотиране и безупречен синхрон в екипажа – спасители, борден техник и командир.

Поддържането на този вид подготовка помогна преди две години за спасяването на бедстващи при наводнението в село Бисер.

Последното подобно пребазиране на вертолети от Крумово в Балчик за полети над море беше през 2010 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Първите военнослужещи във възстановения механизиран батальон във Враца ще бъдат назначени от 1 октомври
20.05.2014, 20:27

Очаквам първите 35 военнослужещи във възстановения механизиран батальон във Враца да бъдат назначени от 1 октомври 2014 г., заяви министърът на отбраната Ангел Найденов.

Министър Ангел Найденов посети района, предвиден за разполагане на новото военно формирование във Враца. Процедурите по назначенията ще започнат от октомври, така че към 1 декември вече да има окончателно формиран механизиран батальон в състав от 250 военнослужещи и цивилни служители, разясни министър Найденов.

Батальонът ще бъде подготвен и ще отговаря на изискванията за изпълнение на отговорности и задачи по трите мисии на Българската армия - национална отбрана, участие в мисии и операции зад граница и принос към националната сигурност в мирно време.

Предложение за възстановяването на механизирания батальон в гарнизон Враца беше направено на първото заседание на Съвета по отбрана, ръководено от министър Ангел Найденов през юли 2013 г., предвид обстоятелството, че в цяла Северозападна България не беше оставено нито едно военно формирование.

„За пореден път си давам сметка колко погрешно е било решението за закриване на военното формирование на територията на Враца преди повече от две години както от гледна точка на териториалния принцип на разполагане на военните формирования, така и от гледна точка на очакванията на хората да бъдат подкрепяни в кризисни моменти от специализирани военни модули", посочи министър Найденов.

Интересът за служба във военното формирование е огромен, отбеляза той. Според предварителните проучвания, направени от Командването на Сухопътните войски, интерес за служба във Враца са заявили 149 военнослужещи. „Една голяма част от тях са жители на града, които поради закриването на поделението са били принудени да изберат други гарнизони", каза министър Найденов. „Министерството на отбраната се ангажира да определи квота спрямо общата численост на формированието за назначаване на хора, освободени поради неговото ликвидиране преди две години", заяви той и допълни, че очаква в най-скоро време длъжностното разписание да бъде окончателно утвърдено от началника на отбраната. „В много кратки срокове след това ще бъде изготвен и регистърът на длъжностите и ще бъде издадена заповед за стартиране на процедурата по назначаване", каза министърът на отбраната.

Министър Ангел Найденов припомни, че по инициатива на народни представители от парламентарната група на Коалиция за България, впоследствие подкрепена от по-широка част от народните представители, бяха приети текстове в Закона за отбраната и въоръжените сили, които позволяват назначаването на военна служба на хора, които са били освободени поради организационно-щатни промени - частична или пълна ликвидация или намаляване на числеността на армията. Условията са желаещите да са били освободени до пет години преди момента на назначаването им на военна служба и да имат не по-малко от три години преди навършване на пределна възраст.

Министър Ангел Найденов посочи още, че при планирането на бюджета за 2014 г. са разчетени необходимите средства за строително-монтажните работи, както и за издръжката на личния състав. В момента текат процедурите по избор на проектант и паралелно се подготвят процедурите за избор на консултант и изпълнител на строително-ремонтните работи.

Механизираният батальон ще бъде разположен на територия от близо 70 дка, собственост на Министерството на отбраната. Ще бъде използван и тренировъчният полигон, който е в непосредствена близост до града.

„Разчитаме на съгласието и подкрепата на местните административни власти и на областната управа на Враца за своевременното съгласуване на проекта, за ремонтните дейности, както и за неговата реализация", отбеляза министър Найденов. Той разясни, че на проведената среща с областния управител Венцислав Василев и кмета на община Враца Николай Иванов днес е получена пълна подкрепа за възстановяването на военното формирование.

След посещението в района на формированието министър Найденов проведе среща с представители на военнопатриотичните съюзи и организации от региона и с Инициативния комитет на съпругите на военнослужещи в града. От името на обществеността във Враца те изразиха благодарност към министъра на отбраната за решението за възстановяване на закрития батальон.

Преди посещението в град Враца министърът на отбраната Ангел Найденов направи дарение на библиотеката на с. Горно Пещене с редки издания на военно-патриотична тематика.

http://www.cross.bg/

 
Русия и Китай започнаха съвместно военноморско учение
20.05.2014, 17:05

Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин се срещнаха на пристанището в Шанхай, където дадоха началото на съвместни военноморски учения.

Шест бойни кораба от Тихоокеанския флот на РФ (гвардейският ракетен крайцер „Варяг”, големият противолодъчен кораб „Адмирал Пантелеев”, десантният кораб „Адмирал Невелской”, танкерът „Илим”, ескадреният миноносец „Быстрый” и морският буксир „Калар”) се включват в маневрите, наречени „Съюзническо море" 2014, в които китайската страна участва също с шест военни кораба (eсминците пр.052C "Чженчжоу", пр.052 "Харбин" и пр.956ЕМ "Нинбо", фрегатите пр.054A "Яньтай" и пр.054A "Лючжоу" и корабът за снабдяване "Цяньдаоху") - (видео).

Ученията започват днес и ще продължат до 26 май в района на Източнокитайско море.

Руската Федерация и Китай провеждат такива съвместни маневри вече за трети път.

По-рано днес Русия и Китай се обявиха против намеса във вътрешните работи на други държави, призовавайки да бъде изоставен езикът на едностранните санкции, имайки предвид действията на Запада срещу Русия в контекста на украинската криза.

 
82% от германците искат по-малко военно участие на страната в света
20.05.2014, 13:22

Четирима от петима германци биха искали по-малко военно участие на страната им в международни мисии, а почти 2/3 от смятат, че Германия трябва да поддържа по-внимателна позиция по отношение на външните отношения, показва проучване на фондация "Кьорбер", предаде Ройтерс.

В началото на 2014 година германският президент, министрите на външните работи и на отбраната настояха за по-голяма роля на страната в света в сферата на сигурността и отбраната, подчертавайки, че Берлин не може вече да си позволи да гледа само отстрани.

Тази позиция се подкрепя от съюзниците на Германия, защото така страната ще поеме тежест в международните мисия.

Според проведеното проучване, в което са участвали 1000 души, 82% биха искали по-малко участие на германската армия във военни мисии. През 1994 година 62% искаха да видят Германия по-ангажирана на международната сцена, а 20 години по-късно 60% предпочитат да видят страната си по-предпазлива.

До момента 54 германски войници са убити при участието им в международната мисия на НАТО в Афганистан.

Почти ¾ от анкетираните обясняват позицията си с вижданията им, че Германия има твърде много собствени проблеми за разрешаване и около половината заявяват, че историята на Германия е причина да не се меси.

Към момента около 4 700 германски войници са изпратени на мисии в чужбина. Повечето са в Афганистан, но през 2013 година германски мисии има в Сенегал, Мали, Турция. Германия изпрати войници в Централноафриканската република през 2014 година.

http://news.ibox.bg/

 
Международни участия на военния духов оркестър на 61 мбр
20.05.2014, 13:03

военния духов оркестър на 61 мбрВъв връзка с получени покани за участие на Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово в международни фестивали, вчера, 19.05.2014 г., на строевия плац в района на бригадата се проведе ритуал по тържественото изпращане на оркестъра за участието му в предстоящия международен фестивал „НАТО-МЮЗИКФЕСТ” във Федерална Република Германия.

Гости на ритуала бяха г-н Стойо Карагенски – председател на Общински съвет – Карлово, г-жа Данка Люртова – заместник-кмет на община Карлово, представители на местни фирми и родолюбиви организации. Водосвет за здраве и успех на оркестъра отслужи отец Марко – архиерейски наместник на Карловска духовна околия.

С новия си шоу-спектакъл „Стрямци 61”, който музикантите изпълниха пред личния състав и гостите на бригадата, оркестърът ще представи България пред останалите страни – членки на Алианса. През месец юни му предстои участие и в ежегодния международен фестивал на военните духови оркестри в Кралство Белгия.

От месец юли 2013 година диригент на оркестъра е капитан Юлиян Атанасов. Под неговото вещо ръководство Военният духов оркестър към бригадата има подготвен богат репертоар от класически и съвременни произведения от български и чуждестранни автори.

Със своите участия, оркестърът за пореден път ще допринесе за издигане авторитета на Българската армия, Сухопътните войски и 61-ва Стрямска механизирана бригада пред нашите партньори от НАТО и страните от Европейския съюз.

http://landforce.mod.bg/

 
Командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов ще участва в учението „Steadfast cobalt 2014” в Република Литва
20.05.2014, 12:58

генерал-лейтенант Атанас Самандов Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов ще вземе участие днес, 20 май, в учението „Steadfast cobalt 2014” (SFACT) в Каунас, Република Литва.

В учениетo за първи път участват български военнослужещи от модулен свързочен център, в състава на 2-ри свързочен батальон. Те се включиха по време на подготвителната фаза на учението в развръщането и подготовката на комуникационно-информационната техника за работа.

„Steadfast cobalt 2014” е ежегодно свързочно учение, спонсорирано от Обединеното командване по операциите. По време на тренировките се развръща част от системата за командване и управление на НАТО за операции в отговор на кризи. Като наблюдатели ще се включат и офицери от отдел „Комуникационно информационни системи” на Съвместното командване на силите.

На ВИП-деня на учението ще присъства директорът на дирекция „КИС” в Щаба на отбраната бригаден генерал Христо Тихинов.

http://www.mod.bg/

 
"Най-видният офицер от Варшавския договор" генерал-полковник Атанас Семерджиев на 90 години
20.05.2014, 09:08

генерал-полковник Атанас Семерджиев "Въпреки желанието ми да уча право... трябваше да постъпя в армията. Така започна вторият най-съдържателен период от живота ми. Повече от две десетилетия оглавявах Генералния щаб. Гордея се, че изградихме модерна, напълно боеспособна армия...

Имах възможността да служа с такива видни военачалници като армейски генерал Добри Джуров, генерал-полковник Иван Врачов, генерал-полковник Захари Захариев, легендарният Славчо Трънски, генералите Здравко Георгиев, Август Кабакчиев, Кирил Косев, Бранимир Орманов, Христо Добрев, Борис Тодоров, Мирчо Асенов, Борис Карамфилов, Велко Палин, Любчо Благоев, Васил Зикулов..."

Това е изповедта на ратника, на аристократа, на рицаря с пагони, на смелчагата и... мъченика генерал-полковник Атанас Семерджиев. Нека добавим само някои от замесилите маята - армейските генерали Иван Михайлов и Петър Панчевски, генерал-полковник проф. Иван Кинов... Звучат като на тържествена вечерна проверка. И ни карат да коленичим!

На 21 май т.г. и той ще стане на патриаршеските 90 години. Различно стигат до тази житейска кота преживелите и препатили какво ли не стари войни. Но вървят с достолепието си. Знаят си цената. Макар че точно на генерал-полковник Атанас Семерджиев чашата преля от горчивина. Не свише, а снише. Разкарваха го из залите на съда не за друго, а защото е антифашист. За да го унизят. Знаем, другаде убиват с игли, с финес. У нашенско - с топор!..........Прочети още

 
НАТО гневна на компрометираща публикация в сп. "Шпигел"
20.05.2014, 09:02

НАТО опроверга публикация, че не можела да защити страните членки. Алиансът е готов да гарантира безопасността на своите съюзници и членове при всякакви обстоятелства, включително при евентуална агресия от страна на Русия, заяви пресслужбата на пакта, цитирана от в. "Билд".

В неделния брой на немското сп. "Шпигел" се появи статия, в която се цитира документ от Комитета за военно планиране на НАТО. В него се твърди, че при нападение от страна на Русия срещу трите балтийски държави (Литва, Латвия и Естония) алиансът не може да ги защити с неядрено оръжие, защото не разполага нито с достатъчно военна техника, нито с квалифицирани военни. Пресслужбата припомня, че на фона на украинската криза НАТО е приела "незабавни мерки, насочени към засилване на общата сигурност на страните членки по въздух, море и суша". Алиансът планира и разработването на дългосрочни мерки, предвиждащи разполагане на военни групировки и провеждането на военни учения.

В съобщението се посочва още, че член 5 от Устава на НАТО си остава в сила. Според тази клауза всяко въоръжено нападение срещу една или няколко страни членки в Европа или Северна Америка се разглежда като нападения срещу целия военен блок.

Междувременно в изявление на външния министър на Русия Сергей Лавров след преговорите в Москва със словашкия му колега Мирослав Лайчак се посочва, че отношенията на Русия с ЕС и НАТО в контекста на украинската криза изискват преосмисляне. "Стараем се да правим такъв анализ с НАТО и ЕС, какво да предприемем, за да върнем отношенията върху стабилната основа на документите", посочи Лавров, като добави, че "политиката на санкции не се вписва в съвременната политическа реалност". Той заяви още, че Русия и Словакия са единодушни, че е необходимо колкото се може по-бързо да бъде спряно насилието в Украйна и да започне общонационален диалог.

http://www.duma.bg/

 
20.5.1941 г.: Вермахтът започва операция „Меркурий” за превземането на остров Крит
20.05.2014, 08:41

На 20 май 1941 г. Вермахтът започва операция под кодовото име „Меркурий” – най-голямата германска въздушнодесантна операция в периода на Втората световна война, чиято цел е превземането на остров Крит в Средиземно море. Целта на операцията е унищожаване на британския военен контингент на острова и установяване на пълен контрол над Крит и Източното Средиземноморие.

Обстановка преди операцията

На 28 октомври 1940 г. италиански войски нахлуват в Гърция, но не постигат успех. На 6 април 1941 г. германският Вермахт също нахлува в Гърция и сломява съпротивата й.

На 25 април 1941 г. крал Георгиос II и неговото правителство напускат Гърция и заминават за остров Крит, където се чувстват в относителна безопасност. Островът се явява важна морска и авиационна база на съюзниците. Британският кралски флот контролира напълно тази част от Средиземно море, което прави острова недостъпен за традиционен морски десант.

Войските на Съюзниците се настаняват на остров Крит още преди италианската интервенция в Гърция (28 октомври 1940 г.) Въпреки че италианското настъпление е отблъснато, последвалата Операция „Марита“ за окупиране на Гърция от германците принуждава съюзното командване да увеличи своя контингент от 14 000 на 30 000 войници, предимно с войски, предислоцирани от континентална Гърция.

Доминирането на англичаните тревожи силите от Оста, а освен това авиационната база е използвана от съюзниците за бомбардиране на нефтените полета около Плоещ в Румъния, основен доставчик на горива за Нацистка Германия........Прочети още

 
Европейската военна транспортна авиация ще тренира у нас
20.05.2014, 08:27

Учение на Военнотранспортната авиация, което ще включва участието на 16 държави и две съвместни командвания, включително Европейската агенция по отбрана, под чиято егида ще премине тренировката, ще се проведе 15 до 27 юни в Пловдив. В него ще участват 550 военнослужещи и цивилни служители.

Правителството вече одобри проекта на Техническо споразумение между министерствата на отбраната на България, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Литва, Холандия, Норвегия и Испания относно осигуряването на поддръжка от страната-домакин.

Министерският съвет е взел решение за това учение още през 2011 г., посочва министърът на отбраната Ангел Найденов. Освен тези 16 държави, които ще участват в учението, посочва той по време на правителственото заседание, то включва 14 чуждестранни и военни въздухоплавателни средства, от които основно са транспортни самолети С-27, С-130 и четири самолета F-16. Всичко това е предвидено в рамките на предварителните учения, предварителното планиране, предварителното съгласуване и няма връзка със сегашните събития на изток и на североизток от нас, подчертава министърът пред колегите си от кабинета, става ясно от стенограмата на заседанието.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Премиерът Орешарски посети IAI
19.05.2014, 23:18

Премиерът Пламен Орешарски е посетил израелската държавна компания Israel Aerospace Industries (IAI), по време на визитата си в държавата Израел. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Преди срещата със семействата на пострадалите и загинали при терористичния атентат в Сарафово през 2012 г., премиерът Орешарски посети IAI – най-голямата израелска държавна компания в сферата на авиационната техника, която годишно има 3,5 млрд. долара оборот, се казва в съобщението на правителството. На министър-председателя са били представени последните разработки на страната в сферата на авиониката и решаването на комплексни задачи, свързани с националната сигурност.

През 2011 г. IAI се опитаха да предложат на България модернизирани до стандарта Block 60 изтребители Kfir. Компанията все още активно предлага модела по света. Освен това IAI има модернизационни решения за F-16, F-4, F-5 и C-130. Не е изключено презентацията пред премиера Орешарски да е била свързана с амбициите на правителството за превъоръжаване.

http://aeropress-bg.com/

 
И Гранична полиция се включи в издирването на туристите
19.05.2014, 22:11

Вертолет на Главна дирекция „Гранична полиция” се включи в издирването на изчезналите край връх Ботев трима туристи. Това съобщава БНР, позовавайки се на дежурният в Планинската спасителна служба Камен Якимов.

„Днес участваха два хеликоптера за оглед от въздуха. И те не дадоха резултат.  В момента работи един специализиран хеликоптер на "Гранична полиция", който е снабден със специализирана апаратура за откриване на хора от въздуха, който ще работи до 19.30 часа . Много разчитаме на него.”, това е казал Якимов пред програма „Хоризонт” на БНР.

По-рано през деня стана ясно, че в акцията се е включил и вертолет Cougar от състава на ВВС. Все още, обаче няма следи от изчезналите туристи.

http://aeropress-bg.com/

 
Черноморския флот на Русия се попълни с два шведски катера
19.05.2014, 21:48

проект IC16MII Руския блог bmpd информира, че в края на март т.г в главната база на Черноморския флот в Севастопол са пристигнали два скоростни катера с бордови номера "569" и "570". Те се проект IC16MII (на компания Dockstavarvet АВ) и в момента влизат в състава на силите със специално назначение на ЧФ.

Съдовете представляват по-малко копие на известния вариант на шведските малки бойни катери проект CombatBoat 90 (СВ 90). Те са с дължина 16 метра, ширина -3,8 метра, газене - 0,9 метра, тегло 20 тона и могат да развиват скорост до 50 възла. Силовата установка е 2x1100 h.p. diesel MAN2842LE410, 2 pump-jets. Екипаж 4+8 човека..

Федералната служба за охрана на РФ е закупила от компанията Dockstavarvet в периода от 2004 до 2012 година 11 катера проект IC16MII (строителни номера 534, 548 - 550, 558, 569-574), Катерите с номера 569 и 570 са били закупени през 2011 година. Първоначално те са били базирани в Москва, но след две години са прехвърлени в Новоросийск и включени в състава на ВМФ. Има сведения, че те са били използвани за охрана по време на Зимните Олимпийски игри в Сочи, а след това са били преведени в Севастопол – за осигуряване на визитата на президента Путин на 9 май в Крим.

 
Три кораба на НАТО ще се намират в Черно море в края на месец май
19.05.2014, 17:16

А-759Три кораба на НАТО ще се намират в Черно море в края на месец май, съобщава РИА Новости.

Това са френските фрегата „Сюркуф”, която планира да премине турските проливи на 28-29 май и разузнавателен кораб „Дюпуи де Лом”, както и американският крайцер „Вела Галф” (CG-72), който трябва да премине Босфора на 23 май.

Трите кораба са предназначени за патрулиране и осигуряване сигурността на корабоплаването, както и за участие в урегулиране на кризи извън пределите на Европа.

В момента в района на пристанище Варна се намира френският кораб „Дюпуи де Лом” А-759, който навлезе в Черно море на 14 май. Апаратурата на кораба е способна да прихване най-съвременните видове съобщения, включително електронна поща и разговори по мобилен телефон. Последното посещение на кораба в Черно море бе в периода от 11 до 30 април т.г.

 
Ритуал в Стара Загора
19.05.2014, 16:05

На 19.05.2014г. в района на военно формирование 36150 – Стара Загора се проведе тържествен ритуал по откриване на паметна плоча на закритите 2 отделен ракетен дивизион, 61 зенитно-артилерийски полк, 31 фронтова зенитно-ракетна бригада, 23 вертолетна база, 77 зенитно-ракетен полк.

Плочата беше открита от командирите на 2 механизирана бригада и на военно формирование 36150, бригаден генерал Любчо Тодоров и подполковник Пеньо Неделчев.

На ритуала присъстваха Иво Антонов - главен експерт в МО и председателят на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – полковник (ОР) Стефан Пенев.

http://landforce.mod.bg/

 
Военновъздушните сили се включват в спасителната акция в Централна Стара планина
19.05.2014, 15:57

вертолет „Кугар” Дежурен вертолет от състава на Военновъздушните сили излетя в 14.15 ч. днес, 19 май, за изпълнение на полети за търсене и спасяване в труднодостъпна планинско-гориста местност.

По искане на Планинската спасителна служба при БЧК вертолетът се включва в акцията за търсене и спасяване на тримата младежи, изгубени в района на връх Ботев, Централна Стара планина.

Екипажът на вертолет „Кугар” от 24-та авиационна база, който е назначен в дежурство по аварийно-спасително осигуряване, ще изпълни специални полети за оглед на района, включително със специализираната апаратура на борда, както и издирвателни и спасителни дейности от въздуха.

http://www.mod.bg/

 
САЩ са разпалили 201 от 248-те военни конфликта след края на ВСВ
19.05.2014, 09:05

American Journal of Public Health публикува доклад, изследващ всички въоръжени конфликти, избухнали след края на Втората световна война до днес

Докладът обхваща и разглежда периода 1945-2001г. American Journal of Public Health публикува доклад разглеждащ всички въоръжени конфликти от края на Втората световна до днес.

Изследванията, базирани на историческите факти, сочат че Съединените щати са предизвикали и разпалили 201 въоръжени конфликта за конкретния период (1945-2001), като общия брой на конфликтите за периода е 248. Най-шокиращото в изследването е заключението, че жертвите в тези 201 въоръжени конфликта са 90% цивилни.

Нито една българска медия не би си позволила да отрази факти като този. Шепа чужди медии и издания все пак споменаха за изследването, водено от Дейвид Суансън. Доклада е сбор от исторически събития, които убягват на широката публика, въпреки че са всеизвестни.

Броя на въоръжение конфликти, разпалени от САЩ ясно показва кой е най-големия световен агресор. В доклада не са изброени и последните авантюри на САЩ в Сирия, например, нито последните инвазии в Ирак и Афганистан.

    „От края на Втората световна са избухнали 248 въоръжени конфликта в 153 точки на света. Съединените щати са предизвикали 201 военни конфликта чрез задгранични военни операции и интервенци между края на Втората световна и 2001г., като след това са отговорни и за други като Афганистан и Ирак“, пише в доклада.

Доклада разглежда и други аспекти на глобалния милитаризъм като обема на военните разходи на някои от най-могъщите държави.

    „Разходите на Съединените щати от глобалните военни разходи (общо за целия свят – бел.ред.) съставляват 41% от него. Следващия, който харчи най-много е Китай с 8.2%, следван от Русия – 4.1%, след тях се нареждат Обединеното Кралство и Франция с 3.6%. Ако всички военни разходи на САЩ за година бъдат сумирани става ясно, че САЩ харчи около $1 трлн. долара годишно“, отбелязват авторите на доклада.

Въпреки че Германия е единствената държава в Европа, която реално успя да излезе от рецесията след световната икономическа криза военните бюджети на държавите-членки на Европейския съюз удариха рекордно високи нива.

Този рекорд е особено притеснителен на фона и на рекордната безработица и ширещата се социална и икономическа криза на Стария континент.

Въпреки тежкото положение на фона на мерките за икономии, които само утежняват допълнително положението на европейските данъкоплатци военните разходи на ЕС са се увеличили с цели 194 млрд. евро, което съставлява бюджетните дефицити на Гърция, Испания и Италия взети заедно.

През 2012 г. военните разходи в глобален мащаб са достигнали 1, 756 трлн. – най-високите някога.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
В Южна Корея разпускат бреговата охрана заради инцидента с ферибота
19.05.2014, 08:50

Службата за брегова охрана  ще бъде разпусната заради катастрофата с ферибота „Севол", предадоха информационните агенции.

В телевизионно обръщение президентът на страната Пак Кън Хе помоли за прошка роднините и  близките на пострадалите.

По думите й, службата за брегова охрана ще прекрати съществуването си в досегашния си вид, а отговорността за сигурността при инциденти в крайбрежните води ще бъде поета от националната агенция за извънредни ситуации.

Разследването на морски инциденти ще бъде възложено на южнокорейската полиция. .

Местната служба за брегова охрана стана обект на остри критики заради ниската си ефективност, която може да е фактор в големия брой на жертвите при   трагедията със „Севол".

Припомняме, в средата на април фериботът потъна с 476 души на борда, повечето от които ученици и учители. Само 174 от пътниците бяха спасени.

http://news.ibox.bg/

 
Принц Хари почете саможертвата на полските войници, превзели Монте Касино
19.05.2014, 08:43

Британският принц Хари се присъедини към полските ветерани от втората световна война и почете саможертвата на полските войници, превзели Монте Касино през 1944 година, пише The Telegraph .

Преди 70 години на днешния ден се е състояла една от най-кървавите битки на Втората световна война. Частите на полския Втори корпус достигат разрушения бенедиктински манастир край италианската столица Рим.

Следват месеци сражения и победа за съюзниците, но с цената на приблизително 20 000 живота.

Принц Хари се присъедини към повече от 50 полски ветерани и полския премиер Доналд Туск във възпоменателната церемония.

http://www.focus-news.net/

 
Бивш генерал-майор прочиства Либия на своя отговорност
19.05.2014, 08:35

Либия е в хаос, след като генералът-майор в оставка Халиф Хафтар реши на своя отговорност да прочисти страната от ислямистките милиции, пише германското издание Focus.

Първо той се зае Бенгази. Умряха 75 души. След това кървавите размирици обхванаха и столицата Триполи. Въоръжени отряди под ръководството на бившия генерал атакуваха резиденцията на либийското правителство и седалището на Временния парламент на страната. По време на избухналите ожесточени стрелби в града загинаха най-малко двама души, а още 66 бяха ранени.

Отрядите се състоят от дезертирали войници, които се самоопределят като либийска национална армия. Те заявяват, че тяхната цел е прогонване на ислямистките милиции и техните поддръжници от разкъсваната от кризата страна.

http://www.focus-news.net/

 
Руски инспектори ще летят пет дни над България
19.05.2014, 07:43

Ан-30Руски военни инспектори ще извършат наблюдателни полети над България тази седмица в рамките на договора "Открито небе".

Наблюдателни полети над България ще се извърши от 19 до 23 май от летище Бургас, на руски самолет за наблюдение Ан-30Б, заяви пред ИТАР-ТАСС началникът на руския Национален център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков, цитиран от БТА.

Максималната далечина на полет ще бъде 660 км.

"Руският самолет за наблюдение ще изпълни полетите по съгласувани с наблюдаемата страна маршрути, а българските специалисти на борда му ще контролират реда на използване на апаратурата за наблюдение и спазването на договора", добави Рижков.

Полетите се изпълняват "с цел съдействие за по-голяма откритост и прозрачност във военната дейност на страните участнички в договора, както и за засилване на сигурността чрез укрепването на мерките за доверие".

В същия период британски инспектори ще извършат наблюдателен полет над територията на Руската федерация на румънски самолет за наблюдение Ан-30.

Договорът "Открито небе" е подписан през 1992 година. В него участват 34 държави. Наблюдателни полети се извършват над Русия, САЩ, Канада и европейски страни. Основните задачи на "Открито небе" са развитие на прозрачността, съдействие за наблюдаването на изпълнението на споразуменията в областта на контрола над въоръженията, разширяване на възможностите за предотвратяване на кризи и уреждане на кризисните ситуации в рамките на ОССЕ и други международни организации.

 
19 май: 80 г. от военния Деветнадесетомайски преврат
19.05.2014, 07:21

Кимон Георгиев (На 19 май 1934 г. в България е извършен държавен преврат от Политическия кръг "Звено" и Военния съюз с подкрепата на армията. Новото правителство начело с Кимон Георгиев (19.5.1934-22.1.1935) отменя Търновската конституция, разпуска Народното събрание и забранява политическите партии.

Предистория

В парламентарните избори през юни 1931 г. Демократическият сговор претърпява поражение и отстъпва управлението на страната на коалицията Народен блок, съставен от различни по състав и интереси политически партии. Макар че новото правителство не отменя ограничителните сговористки закони и не извършва съществени промени в заварения полицейски апарат, то е посрещнато с известна неприязън от десните сили в страната.

Борбата против блоковото управление се подема от Военния съюз, Политическия кръг "Звено" и Народното социално движение на проф. Александър Цанков. По-активни се оказват звенарите, които се ползват и с голямо влияние в армията.

Непосредствената подготовка на преврата започва след конгреса на Военния съюз през ноември 1933 г., на който се взема специално решение за преврат. Заговорниците правят опит да привлекат на своя страна и някои от политическите сили като БЗНС "Врабча 1", БЗНС "Ал. Стамболийски", дори и Демократическата партия, но без успех........Прочети още

 
Кораби на Тихоокеанския флот заминаха за руско-китайски учения
19.05.2014, 07:15

Отряд кораби на Тихоокеанския флот преди дни напусна Владивосток и взе курс към Шанхай, за да участва в мащабните учения „Морско взаимодействие-​2014″, което ще се проведе от 20 до 26 май съвместно с военноморските сили на Китайската народно-освободителна армия.

В съобщение на отдела за информационно осигуряване на Тихоокеанския флот се казва: „В състава на отряда са гвардейският ракетен крайцер „Варяг”, големият противолодъчен кораб „Адмирал Пантелеев”, десантният кораб „Адмирал Невелской”, танкерът „Илим”, ескадреният миноносец „Быстрый” и морският буксир „Калар”.

„Морско взаимодействие-​2014″ ще се състои в Източно Китайско море. По време на ученията ще бъдат проведени артилерийски стрелби по морски и по въздушни цели, ще бъде отработена съвместна защита на морските комуникации.

Руската федерация и Китай провеждат съвместни маневри вече за трети път.

 
34 руски компании ще представят военна продукция в Казахстан
19.05.2014, 06:56

Третата международна изложба за въоръжение и военнотехническо имущество „КАДЕКС 2014” ще се проведе от 22 до 25 май 2014 г. в столицата на Казахстан Астана.

Продукцията за военно предназначение ще представят 34 руски организации. Русия за първи път ще покаже пълноразмерен макет на тежката колесна бойна машина на пехотата „Атом”, а също и бронирани автомобили с повишена балистична и противоминна защита на проекта „Тайфун”. Ще бъдат представени още едрогабаритни образци на авиационна техника, най-нови  ракети и много друго.

Изложбата в Астана се провежда от 2010 г. с периодичност 1 път на 2 години. Тази година се планира участието на 197 компании от 25 държави.

 

 
Днес Балтийския флот на Русия отбелязва 311-та годишнина
18.05.2014, 22:15

За рожден ден на Балтийския флот е прието да се смята 18 май 1703 година, когато флотилия от 30 лодки с войници от Преображенския и Семеоновския полк под командването на Петър I са постигнали първата бойна победа, пленявайки в устието на река Нева шведските военни кораби - „Гедан” и „Астрильд”.

Всички участници са получили специални медали със знаменития надпис „Невъзможното е възможно 1703”, информира ИТАР-ТАСС. - Още за Балтийския флот

 
Швейцария отхвърли на референдум за покупката на Gripen
18.05.2014, 21:40

GripenШвейцарците отхвърлиха днес с минимално мнозинство (53.4%) потенциалната сделка за закупуване на 22 шведски изтребителя Saab JAS Gripen E на стойност 3.1 милиарда швейцарски франка. Според противниците на проекта цената на експлоатация на изтребителите през целия жизнен цикъл ще е над 10 милиарда франка, а тези средства може да се използват за други цели. Привържениците на придобиването на Gripen, включително и правителството, смятат че новите изтребители са необходими за националната сигурност на неутрална Швейцария.

Шведската компания спечели конкурса в Швейцария за замяна на остарелите F-5 Tiger в остра конкуренция с френската Dassault Aviation SA и европейския концерн Eurofighter. Така до оформяне на окончателния договор с Бразилия, която подписа споразумение за закупуване на Gripen E на стойност 4.5 милиарда долара, Saab ще е в напрежение за известен период от време, заявява Mats Liss, експерт на Swedbank AB.

Според президентът на Saab Marcus Wallenberg референдумът в Швейцария няма да спре разработването на Gripen Е и компанията цели продажбата на около 400 изтребителя през следващите 20 години. Saab води с десет държави, с които в близко бъдеще може да сключи сделка, като „една много голяма страна” също е изявила наскоро сериозен интерес, казва също Marcus Wallenberg.

Министърът на отбраната на Швейцария Ueli Maurer е заявил пред медиите, че е твърде рано да се коментират резултатите, но те ще бъдат напълно уважени. Според поддръжниците на закупуването на Gripen общественото мнение е било повлияно от инцидента през февруари т.г., когато отвлечен самолет на авиокомпанията Ethiopian Airlines Enterpriseе ескортиран от италиански и френски изтребители, тъй като това се е случили извън ‘работното време’ на швейцарските ВВС. Според министъра мнозинството швейцарци не са против армията и референдумът не е бил „за или против въоръжените сили, а е най-вече въпрос на финанси”.

http://www.pan.bg/

 
Мексико проучва A400M
18.05.2014, 20:42

А-400ММексико започна проучване на военнотранспортния самолет A400M, който кацна за първи път в страната на 15 май и ще остане до 23 май.

Airbus публикува снимка на А400М “Grizzly”, рулиращ след кацане на международното летище Mexico City, където „ще покаже възможностите си в серия демонстративни полети”. Самолетът се пилотира от летец-изпитателят Ignacio “Nacho” Lombo, който лети на А400М от първия му полет през декември 2009 г.

ВВС на Мексико експлоатира Airbus C295 заедно със съперника му Alenia Aermacchi C-27J Spartan, както и шест C-130E/K Hercules, произведени в периода 1964-1968, както и един цивилен вариант - L-100. Проучвани са и възможностите за придобиване на C-130J. – Още за А-400М

http://www.pan.bg/

 
Събитията в Украйна са репетирани от САЩ още през 2002 г.
18.05.2014, 19:37

полковник Гергин ГергиновДнешните събития в Украйна са репетирани от САЩ през 2002 година в учение на Пентагона. Това каза пред Нова телевизия полковник Гергин Гергинов. По думите му е бил отработван въпросът как трябва да се реагира, ако се случи така, че Русия влезе в конфликт с някоя от съседните страни. Това показва, че замисълът за случващото се днес не е от вчера, посочи той.

Относно сблъсък между Русия и НАТО на терена на Украйна полк. Гиргинов е на мнение, че докато има ядрено оръжие такава война не е възможна, защото този, който ще удари пръв ще загине втори.

„По време на войната на Израел с Хисбула на ливанска територия една група снема радиоактивния фон на радиоактивен взрив, а само след едно денонощие него го няма. Инициирането на термоядрената реакция при класическите боеприпаси става с ядрен взрив, а в този случай инициирането става по съвсем друг принципно различен начин , който не отделя радиоактивни вещества. Ако се създаде това оръжие и се натрупат потенциали войната между САЩ и НАТО, респективно Америка може да бъде всеобхватна, космическа, информационно-кибернетична и ядрена", каза полковникът. Руските служби в Украйна работят много по-дискретно и тихо. При тях няма такива движения като посещението на директора на ЦРУ в Киев. Говори се, че последния етаж на сградата на Държавна сигурност на Украйна е зает изцяло от хора на ФБР и Министерство на финансите на САЩ, посочи още полк Гергинов.

http://www.cross.bg/

 
Великобритания пусна на вода третата поред подводница клас Astute
18.05.2014, 17:00

HMS Artful (S121). На 16 май Великобритания пусна на вода най-новата си атомна подводница клас Astute, наречена HMS Artful (S121). Тя е с водоизместимост 7400 тона и дължина 97 метра и е третата поред от планираните общо седем субмарини от този клас.

Въоръжението и включва микс от 48 различни боеприпаса, сред които крилати ракети BGM-109 Tomahawk Block IV с обсег на поразяване до 2500 км. и торпеда Spearfish, които се запускат от шест носови 533 мм торпедни апарата.

Предстои подводницата да пристъпи към следващата фаза тестове, предназначени за тестване на безопасността и ефективността на системите на борда. Изпитанията ще се проведат в открито море през 2015 година. – Още за клас Astute

 
Нацисти създали тайна армия след войната
18.05.2014, 13:43

генерал Алберт ШнецСекретна армия с хиляди бойци личен състав е била организирана в Западна Германия след края на Втората световна война, пише сп. „Шпигел“. Ветерани нацисти, бивши членове на вермахта и частите СС, активно се подготвяли за ответен удар и съпротива при евентуална съветска атака в края на 40-те и началото на 50-те години. Конспиративният проект излиза на бял свят едва преди седмици, след като историци случайно попадат на 321-страничен доклад за формацията в архива на германското  разузнаване. До момента документите избягвали от вниманието на изследователите, тъй като били в папка под заглавие „Застраховки“.

Идеолог на начинанието е заслужилият генерал Алберт Шнец, който години по-късно ще стане началник-щаб на германската армия при канцлера Вили Бранд. Военният започнал заверата в Швабия, където живеел след края на войната. Той често бил домакин на срещи на ветерани от някогашната 25-а пехотна дивизия. На сбирките нацистите започнали да чертаят планове как да защитят Западна Германия, която по това време нямала право на свои армейски части, при съветска атака.

Идеята им била в случай на бойни действия да се изтеглят от германска територия и да поведат партизанска война срещу войските на Кремъл от чужбина. За целта Шнец трескаво търсел доброволци, финансова подкрепа от бизнесмени и логистична помощ от транспортни фирми. Всички 2000 души, записани в намерен списък на генерала, били убедени антикомунисти. Те действали в Щутгарт, Улм, Карлсруе и десетки други градове. От открития доклад става ясно, че над 40 000 души били готови веднага да се включат в начинанието.

Усилията на Шнец били подкрепени от нацисткия герой Ото Скорцени, прославил се с успешната си операция по освобождаването на Бенито Мусолини, арестуван от италианските власти през 1943 г. Скорцени искал да създаде и на Апенините организация, подобна на тази на Шнец. През 1951 г. двамата се договорили „за съдействие в Швабия“.

Шнец организирал всичко в тайна, без мандат от германското правителство. Кабинетът на Конрад Аденауер разбрал за начинанието през 1951 г. Канцлерът решил да не предприема действия срещу заговорниците, за да може да разчита на тях в извънредна ситуация. Той обаче не ги подкрепил заради опасенията от международен скандал и наредил на разузнаването да следи действията им. Кога точно е разформирована тайната армия, не е ясно. До смъртта си през 2007 г. Шнец не казва и дума за заговора.

http://pressadaily.bg/

 
Уволниха ме и заповядаха за 30 минути да напусна
18.05.2014, 13:37

Като командващ най-голямата Трета армия през 60-те години построих Сливенския гарнизон. Колкото и нескромно да звучи, но аз положих основите на полигона „Ново село“, дълъг 110 км и широк 35 км, който сега ползват американците. Тогава началник-кадри на Министерството на народната отбрана (МНО) бе ген. Михаил Цонев. Той внесе писмо в колегиума на министерството, че здравословно съм негоден за военна служба.

Тогава се поде кампания за моето уволнение. Това, разбира се, ставаше със знанието на министъра на отбраната ген. Добри Джуров. Писмото бе подписано от доктори, които дори не бях виждал. Аз представих писмото в Централната военнолекарска комисия, която отсъди, че е невярно, и то не бе уважено. Какъв парадокс се получава - всички членове на колегиума от онова време, които искаха да ме уволнят, защото съм бил болен, умряха, а аз още съм жив..........Прочети още

 
В Швейцария гласуват за покупка на самолети
18.05.2014, 12:18

За пореден път днес швейцарците са призовани да гласуват по няколко въпроса, сред които дали приемат минимална заплата от 22 швейцарски франка на час (18 евро) и покупката на 22 бойни самолета, предаде Франс прес.

Швейцарските избиратели, свикнали с редовните допитвания - референдуми и народни инициативи, които съставят основата на швейцарската демокрация, в по-голямата си част вече са гласували по пощата или интернет - 93 процента от гласоподавателите в Женева например, но въпреки това изборните секции ще отворят врати между 10,00 и 12,00 часа местно време (8,00 и 10,00 по Гринуич).

Основен застъпник за покупката на многоцелеви изтребители "Грипен-E" (Gripen-E) е федералният департамент (министерството) на отбраната, пояснява ИТАР-ТАСС. Според плановете му 22 машини, производство на шведската компания "Сааб" (Saab) на стойност 3,1 млрд. франка (3,5 млрд. долара), трябва да заменят остарелите американски Ф-5 "Тайгър" (F-5 Tiger), купенни преди 36 години. В строя ще останат още 32 самолета Ф/А -18 "Хорнет" (F/A-18 Hornet), към които по план от 2017 година трябва да се присъединят самолетите "Грипен-Е", които сега са на етап разработка.

Спред статистиката на Федералната канцелария на Швейцария, от края на Великата френска революция през 1799 година от 1645 общонационални плебисцити, организирани в света, почти всеки трети ( 591) е бил в Швейцария, отбелязва ИТАР-ТАСС.

/БТА/

 
Правителството даде зелена светлина на промените в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите
18.05.2014, 12:02

Правителството предложи на Народното събрание да приеме промени в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Измененията са насочени към създаване на допълнителни условия за подобряване качеството на живот на тази категория български граждани, за осигуряване на равни възможности и за пълноценно и активно участие във всички сфери на обществения живот.

Проектът бе внесен от министъра на отбраната Ангел Найденов. Той очаква до края на юли депутатите да го гласуват.

С предложените промени национално представителните организации на военноинвалидите и на военнопострадалите получават право да им бъде оказвана финансова или материална помощ от министъра на отбраната или да им бъдат предоставяни помещения във военни клубове и други стопанисвани от Министерството на отбраната имоти без заплащане на наем.

Предлагат се текстове, които ще облекчат достъпа на военноинвалидите и военнопострадалите до рехабилитация. Предвижда се стойността на лекарствените продукти, отпуснати по определен от министъра на здравеопазването списък на военноинвалидите с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, да са за сметка на държавния бюджет. Облекчава се финансовата тежест за придружителите на военноинвалиди с увреждане над 90 на сто с чужда помощ като им се дава право да пътуват с картата за градския транспорт на правоимащия и в случаите, когато не го придружават. Облекчава се достъпът на военно-пострадалите до висше образование и др., се посочва в съобщението на правителствената информационна служба.

http://www.otbrana.com/

 
Няма да има повече съкращения в Шуменския гарнизон
18.05.2014, 11:58

Полковник доцент д-р Нелко Ненов връчи на министъра на отбраната плакет на факултет От своя страна Ангел Найденов удостои факултета с почетния знак на МО. В резултат на провеждащия се Преглед на структурата на Въоръжените сили, който трябва да завърши до края на първото полугодие, няма да има промени в Шуменския гарнизон. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов по време на вчерашното си посещение в района на бившето Висше военно артилерийски училище. Там днес са дислоцирани четири формирования.

Министърът изслуша началника на гарнизона и командир на едно от формированията полковник Митко Йоцов, началника на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ „Васил Левски” полковник доцент д-р Нелко Ненов и командира на механизирания батальон подполковник Веселин Христов. Той прояви допълнителен интерес към мотивацията на хабилитирания състав да преподава във факултета, набирането на резервисти и окомплектоването с офицери.

Заедно с министъра бяха народните представители Димитър Дъбов и Иван Иван Иванов, областният управител Венцислав Венков, кметът на Община Шумен Красимир Костов, командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров, който от 30 юни ще бъде заместник-командир на Сухопътните войски, парламентарният секретар на МО Ина Тодорова, съветникът на министъра полковник от запаса Георги Хараланов и заместник-началника на НВУ „Васил Левски” полковник Тодор Дочев.

По-късно на журналистически въпроси министърът на отбраната заяви, че в рамките на провеждащия се преглед няма предложение или аргумент за закриване, съкращаване или намаляване на състава на военните формирования в гарнизон Шумен. Той коментира и възможностите за освобождаване от имоти с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната. Трябва да бъде намерен разумният баланс между очакванията на държавните и общински структури и тези на министерството, каза министърът и поясни, че приходите от продажбата на имоти са необходими за основни дейности в армията.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
За разузнавателната дейност на ВМФ чрез търговските ни кораби
18.05.2014, 11:48

Българските военноморски сили организират свое флотско разузнаване през 50-те години на миналия век. Използването на радиотехнически средства за тази цел започва да се организира през 1952 г. Така се продължава традицията от Балканската война, когато с монтираната радиостанция „Телефункен” на учебния крайцер „Надежда” нашите моряци залавят радиограми от румънския кораб „Принцеса Мария”, съдържащи данни за бреговите батареи и минното заграждение по българското крайбрежие.

По-късно, по време на обсадата на Одрин, радиотелеграфистите от крайцера „Надежда” (съвместно с радиотелеграфистите от мобилизираната брегова радиостанция „Франгата” - бел. ред.) осъществяват първите български преднамерени смущения в ефира на радиовръзката между Цариград и Одрин.

Повече данни за историята на Разузнавателния отдел (РО) на флота виж в книгата на Йото Йотов „Военният флот на България в годините на Студената война (1947-1990 г.)..........Прочети още

 
Натовци се излагат край Балтийско море
18.05.2014, 09:40

Айвар Ламбергс Айвар Ламбергс – кметът на латвийския град Вентспилс, където неотдавна пристигна контингент на НАТО за участие в международни учения, заяви тези дни, че обществеността в страната жестоко се е излъгала в своите очаквания във връзка с натовските войници.

Коментирайки през април възможното засилване на присъствието на силите на Алианса в Балтийските страни и перспективите за създаването в Латвия на военно пристанище,  вентспилският градоначалник изтъкваше, че това ще е изгодно за населеното място, намиращо се на брега на Балтийско море, край устието на река Вента. Тогава той лелееше надежди, че „ще дойдат 1000 натовски войници, в града ще плъзнат проститутки, от което ще спечелят кафенетата, баровете и ресторантите“.

В същото време самият той не подкрепяше позицията на латвийското министерство на отбраната и отбелязваше, че не си струва страната активно да се намесва в конфликта между Русия и Запада.

Само че действителността не се оказа такава, каквато си я представяха жителите на Латвия. Както сподели пред журналисти Ламбергс, вместо да подсилят икономиката на прибалтийските страни, посещавайки кротко ресторанти и ползвайки легално услугите на жриците на любовта, както се надяваше  местната общественост, военнослужещите от Алианса се отдали на разврат и се държали отвратително, нарушавайки моралните и етични норми и създавайки допълнителни главоболия и работа на тамошната полиция.

Градоначалникът на Вентспилс заяви пред агенция LETA, че ще изпрати до генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен жалба във връзка с непристойното поведение на моряците от Северноатлантическия пакт. Копие от нея той обеща да внесе също и в министерствата на отбраната и на външните работи.

Действията на натовците дискредитират Алианса в очите на населението на Латвия – констатира още кметът Ламбергс, подробно описвайки всички прегрешения на контингента. По думите му, моряците са се държали „свински“, игнорирайки законите на страната и правилата на местното самоуправление. „Напивайки се, те се облекчавали на обществени места и по витрини, повръщали, публично употребявали алкохол, което не е разрешено“. Също така късали цветя от парковете и градските градинки, „за да ги подаряват на проститутките“ - жалва се още вентспилският кмет. Той е на мнение, че военните „са се държали като окупатори, които не признават суверенитета и законите на Латвия“.

По данни, разпространени в медиите, през миналата седмица във Вентспилс са регистрирани  няколко сбивания с участието на натовските моряци. По време на тупаницата край едно от увеселителните заведения в градчето сериозно е пострадало 21-годишно войниче от Холандия, което сутринта в неделя е било прието в безсъзнание в реанимацията с тежка травма на главата, счупвания на лицевите кости и мозъчен оток.

Както поясняват журналистите, медицинска помощ е оказана и на още няколко моряци от НАТО, също станали жертва на побоища във вентспилските нощни клубове.

По повод съобщенията за травмите, получени от натовските военнослужещи, кметът Ламбергс предполага, че очевидно те са пострадали, когато местните представители на силния пол са се втурнали да защитават земляците си от посегателствата на чужденците.

Съгласно информации в средствата за масово осведомяване, войниците на НАТО са се „отличили“ и в Рига, където се сбили с таксиметрови шофьори.

Както съобщава пресцентърът на регионалното управление на полицията в латвийската столица, инцидентът е станал сутринта на 25 април. Разследването е установило, че четирима американски войници са се забавлявали в Стария град и връщайки се призори в хотела си, се скарали с таксиметърджията за сметката. На помощ на шофьора на таксито се притекли негови колеги и се стигнало до сбиване. По време на разменянето на юмруци лицето на един от военнослужещите било разбито.

Корабите на НАТО акостираха във Вентспилс за провеждането на международната операция по разминиране Open Spirit 2014. В маневрите, които ще продължат до 22 май, участват 26 военни морски съда на НАТО И ЕС. През април в Латвия пристигнаха също и няколко подразделения на въоръжените сили на САЩ, които пък се включиха в ученията Operation Summer Shield XI.

Освен това в прибалтийската република са изпратени 150 американски военнослужещи, за които се предполага, че ще останат там до края на годината.

http://www.desant.net/

 
Преди 70 г. за три дни всички кримски татари са изселени от полуострова
18.05.2014, 09:10

От 18 до 20 май 1944 г. с решение на Държавния комитет по отбрана (ДКО) на СССР всички кримски татари са депортирани от полуострова в Узбекистан (151 хил.), Казахстан (4286) и Таджикистан, като малка част е изпратена в Марийска АССР, на Урал и в Костромска област. В телеграма до Сталин НКВД докладва, че са изселени 183 155 души.

Мотиви за изселването

В секретното постановление на ДКО № ГОКО-5859 от 11 май 1944 г. относно причините за депортацията се казва, че „по време на Отечествената война много кримски татари измениха на Родината, дезертираха от частите на Червената армия, отбраняващи Крим, и преминаха на страната на противника, постъпвайки в сформираните от немците доброволчески татарски военни части, борещи се против Червената армия; в периода на окупация на Крим от немско-фашистките войски, кримските татари участват в немските наказателни отряди и особено се отличават със своите зверски разправи по отношение на съветските партизани, а също така помагат на немските окупатори при организиране на насилственото изпращане на съветски граждани в германско робство и масово изтребване на съветски хора.”.....Прочети още

 
НАТО успешно "осребрява" ситуацията около Украйна
18.05.2014, 08:17

Рязкото активизиране на Русия даде шанс за нов живот на Северноатлантическия съюз. Макар да демонстрира в случая с Крим, че не е готова за конфликти с реален противник, НАТО се опитва да увери всички, че днес е безалтернативен гарант на сигурността и в Европа, и в Средна Азия. Все по-трудно убеждава обаче дори собствените си членки.

За разпускане или поне сериозни реформи в алианса се заговори практически веднага след разпадането на Съветския съюз. Но вместо да изчезне, НАТО, напротив, взе дейно да се разширява в източна посока.

Последваха инвазиите в Афганистан, Ирак и Либия. Заради тях евроатлантическото партньорство започна да се пропуква. Франция и Германия изобщо не желаеха да воюват със Саддам Хюсеин. Спря и разширяването на алианса - забуксуваха процесите в Украйна, Грузия, Молдова. Западноевропейските партньори на САЩ категорично им отказваха членство. И пак се чуха приказки, че Северноатлантическият съюз, вече отживял, трябва да поеме или към бунището на историята, или към вътрешни реформи. Времената за екстензивно развитие са минало и НАТО не отговаря, дето е думата, на новите предизвикателства.......Прочети още

 

 
Интересът към военната професия и служба вече е налице
17.05.2014, 23:34

Интересът към военната професия и служба вече е налице, доказателство за това е броят на участниците в конкурсите за заемане на свободни длъжности в различни военни формирования - 10 и повече са кандидатите за едно място. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов по време на срещата си с членове на военнородолюбиви и военнопатриотични организации в Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус”- Шумен.

Той не изключи ситуацията на пазара на труда и високата безработица, но изтъкна комплексът от условия и предпоставки, създадени да направят по- привлекателна военната служби, да отговорят на очакванията и потребностите на младите хора при избора на военна професия. Министър Найденов изрази удовлетворение и от интереса към началната военна подготовка. 11 ВУЗ-а и 796 студенти са проявили интерес към курсовете за начална военна подготовка.

„Това е сериозна първа крачка към придобиване на знания, умения, опит в сферата на отбраната и военна сигурност, начин за постигане на по- високо ниво на военно патриотично възпитание”, заяви Ангел Найденов. Той коментира, че през годините Министерството на отбраната е предоставило или продало доста имоти в Шумен, като в момента то разполага с 23 имота в областта. Министър Найденов обясни, че когато се преценява какво да бъде разпореждането с тези имоти, трябва да се намери баланс между предоставянето безвъзмездно за нуждите на общини, области или държавни ведомства и продажбата на тези имоти с оглед на търсене на допълнителни средства за дейността на Министерството на отбраната. "В резултат на многото съкращения след 90-та година в армията на личен състав и техника, за съжаление, средствата не са се връщали обратно в системата на Министерството на отбраната или в армията, не са били използвани за да се постигане необходимото превъоръжаване и модернизация", каза военният министър.

http://www.focus-news.net/

 
Нови десантни кораби за ВМС на Турция
17.05.2014, 21:57

В Турция започна строителството на първият нов десантен кораб LST клас. На 14 май в корабостроителницата ADIK (Anadolu Deniz Inşaat Kizaklari) бе заложен първият десантен кораб, който ще се нарича TCG Bayraktar. Това име досега носеше старият кораб LST-511.

Договор за строителството на два нови кораба LST бе подписан между ADIK и SSM на 16 юни 2011 година. Вторият кораб ще носи името Sancaкtar.

Две години бяха необходими на корабостроителницата да получи кредит от 370 милиона евро, както изисква договора.

TCG Bayraktar трябва да бъде предаден на турския флот след 34 месеца, т.е на 17 февруари 2017 година, като ще има следните технически характеристики: водоизместимост – 7125 тона, дължина – 138,7 метра, ширина – 19 метра. Максимална скорост – 18 възла, район на действие – до 6000 морски мили при скорост 15 възла. Екипаж – 129 човека.

Въоръжението включва: 2 х 40мм Oto Melara, 2 х Mk 15 Phalanx CIWS и 2 х 12,7 мм стабилизирани дистанционно управляеми картечници. Предвидена е вертолетна площадка за един вертолет.

Корабът има възможност да транспортират 350 военнослужещи, 20 танка и от 24 до 60 транспортни средства.   

 
Полша получи първите танкове Leopard 2A5
17.05.2014, 15:12

Leopard 2A5Вчера, 16 май 2014 година, 34 бронекавалерийска бригада (34. Brygady Kawalerii Pancernej im. Hetmana Wielkiego Koronnego Jana Zamoyskiego) от състава на 11 бронекавалерийска дивизия (11 Lubuska Dywizja Kawalerii Pancernej) на полската армия, дислоцирана в Жаган, получи първите 11 танка Leopard 2A5 от състава на германските въоръжени сили.

Полша подписа на 22 ноември 2013 година междудържавно съглашение с Германия за получаване от Бундесвера на 105 танка Leopard 2A5 и 14 танка Leopard 2A4. В доставката още са включени и 18 бронирани ремонтно-евакуационни машини BpZ 2, около 200 автотранспортни единици, различно оборудване и комплекти на лазерен тренажорен комплекс AGDUS. Стойността на сделката е 181,3 млн евро.

Първите 11 танка Leopard 2A5 са били доставени в Жаган с железопътен ешелон от Германия. Очакванията са, че през първата половина на 2014 година на Полша ще бъдат доставени първите 49 танка Leopard 2A5, през второто полугодие – още 28 Leopard 2A5 и 14 Leopard 2A4, а останалата техника по този контракт (включително 28 танка Leopard 2A5) ще постъпи през 2015 година. Общо в 34 бронекавалерийска бригада в Жаган ще има два танкови батальона (по щат с по 58 танка Leopard 2A4/А5 във всеки). Сега бригадата е въоръжена с полски танкове РТ-91.

През 2002-2003 година Полша вече получи от Германия практически безвъзмездно 128 танка Leopard 2A4 и 10 БРЕМ BpZ 2 (поляците тогава платиха само транспортните разходи). Тези танкове са на въоръжение в двата танкови батальона на 10 бронекавалерийска бригада (10. Brygady Kawalerii Pancernej im. gen. broni Stanislawa Maczka) от състава на същата 11 бронекавалерийска дивизия в Светощев. – Още за Leopard 2A5

 
Ангел Антонов е новият шеф на НСО
17.05.2014, 14:42

Ангел Антонов Правителството освободи от длъжност и от военна служба подалите оставка бригаден генерал Тодор Коджейков и полковник Калин Иванов и определи ново ръководство Националната служба за охрана (НСО), съобщи пресслужбата на кабинета.

Началник на НСО ще бъде бившият директор на главните дирекции "Криминална полиция" (2010 2011) и "Национална полиция" (2011-2013) Ангел Антонов. Той е роден през 1960 г., завършил е УНСС и почти цялата му кариера е преминала в системата на МВР. За заместник-началници на НСО са определени полк. Красимир Станчев и подп. Юлиан Харалампиев.

 
Москва не иска военни бази в Латинска Америка
17.05.2014, 14:35

Сергей ЛавровНяма да има руски военни бази в Латинска Америка, но Москва е заинтересована от центрове за предоставяне на техническа помощ за руските бойни кораби в региона. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от „Гласът на Русия".

„Няма да има бази - не са ни нужни", каза Лавров в руско предаване, където бе запитан дали Русия ще разположи военни бази в Латинска Америка.

В същото време той подчерта, че Военноморските сили на Русия трябва да имат възможността да достигат до различни части на света, за което е необходимо центрове за материално-техническа поддръжка, тъй като там ще могат да зареждат, да почиват и да се извършват малки ремонти.

Междувременно Лавров обяви, че Русия ще реши през юни дали да участва в изграждането на нов междуокеански канал в Никарагуа.

Каналът трябва да свързва Карибско море с Тихия океан. Той ще струва около 40 милиарда долара и се очаква да съперничи на Панамския канал. Властите в Никарагуа очакват изграждането му да започне в края на 2014 година. Китайската компания HKND е основният инвеститор в проекта.

http://news.ibox.bg/

 
Полски МиГ-29 и британски Typhoon охраняват въздушното пространство на Прибалтика
17.05.2014, 14:13

ВВС на Полша и Великобритания поеха охраната на въздушното пространство на Прибалтика за следващите четири месеца. Обикновено тази задача се изпълнява с четири изтребителя, но след началото на кризата в Украйна НАТО увеличи броя на самолетите, изпълняващи „еър полисинг” над Естония, Латвия и Литва.

Британските кралски ВВС изпратиха четири Typhoon FGR4 , а полските – четири МиГ-29. Те са в постоянно бойно дежурство (Quick Reaction Alert - QRA), което носят в укрития, разположени на двата края на пистата на военновъздушната база Siauliai, Литва.

Изтребителите на НАТО в региона често са вдигани по тревога за ескортиране на руски военни самолети, излитащи от или прелитащи към Калининградска област.

След присъединяването на Крим към Русия напрежението в региона се усилва и нарастват разузнавателните полети на руската авиация На 15 май полски МиГ-29 излитат за прехват на два руски Су-27 над Балтийско море, а Ту-22М летят в близост до Великобритания, където са пресрещнати от британски изтребители Тyphoon.

Полските и британски ВВС смениха в края на април американските F-15C Eagle от състава на 48-о изтребително авиокрило.

http://www.pan.bg/

 
Има жертви в самолетна катастрофа в Лаос
17.05.2014, 10:20

An 74TK-300 В северната част на Лаос самолет на ВВС Aн-74TK-300 (RDPL-34020) се е разбил днес в 06:15 местно време. По последна информация от намиращите се на борда 17 пасажера, четиринадесет са загинали, съобщава NY Times.

Според представител на военното ведомство, на борда на разбилия се самолет са се намирали висши военни, сред които и двама министри – на отбраната Douangchay Phichit, който е загинал и на обществената безопасност със съпругите си, както и кметът на столицата Виентян.

Самолетът е летял към провинция Сиангкхуанг, където делегацията е трябвало да участва в честването на юбилея на втора дивизия на народната армия на Лаос.

Жертви и разрушения на земята няма, започнало е разследване на инцидента.

 
Нов тренажор във ВВМУ ще помага обучението на бъдещите навигатори
17.05.2014, 07:45

В края на годината (2014 г.) в Лаборатория по Информационни системи за наблюдение на трафика на плавателните съдове  във Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Никола Вапцаров” ще бъде инсталиран нов тренажор. Той ще бъде използван както за обучение на студенти и курсанти, така и за поддържане квалификацията и за обучение на новопостъпили служители на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” (ДППИ).

Новата техника ще бъде доставена в рамките на проект „Информационна система за управление трафика на плавателни съдове (VTMIS) - фаза 3”, финансиран  по Оперативна програма „Транспорт” 2007 - 2013 г., който предвижда, освен разширяване на сега действащата система за наблюдение на корабния трафик, изграждане на два специализирани брегови комплекса във Варна и Бургас и доставка на 2 нови тренажора, единият от които ще бъде монтиран във ВВМУ за съвместно ползване.

Тренажорът ще възпроизвежда функционирането на внедрената в ДППИ информационната система за управление на трафика на плавателни съдове. Модернизираната лаборатория ще предоставя по-добри условия за обучение на бъдещите специалисти в областта на корабоплаването. От нея ще се възползват и студентите в инженерните дисциплини, свързани с техническите аспекти на изграждане, поддържане и развитие на пристанищни съоръжения. Лабораторията ще подпомага обучението по управление, анализ и прогнозиране на корабопотоци, товаропотоци, управление на човешките ресурси и редица други дейности, свързани с морския бизнес.

Седем студенти и курсанти от Висшето военноморско училище бяха наградени от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията  Данаил Папазов за отлични постижения  в учебния процес.

Проф. Пейчо  Томов - преподавател  в катедра „Корабни силови уредби, машини и механизми” и доц. Благовест Белев от катедра „Корабоводене” бяха отличени за високи научни постижения през годината.       

Второкурсничката Ралица Златева, главен старшина Нико Иванов Куков - курсант четвърти курс в специалност „Корабоводене” за МВР” и ръководителят на катедра „Социални, стопански и правни науки” проф. Димитър Канев приеха почетните си награди лично от министър-председателя Пламен Орешарски.

Отдел „Връзки с обществеността и протокол”

ДП „Пристанищна инфраструктура”

 
Русия ще получи още 14 Ил-96
17.05.2014, 07:40

Ил-96Руското правителство ще получи общо 14 броя Ил-96, които ще са в различни версии и ще бъдат получени до 2024 г. Това съобщава руският вестник „КоммерсантЪ”, позовавайки се директора на воронежкия завод ВАСО.

„В момента е съгласуван и подписан план за производство на нови самолети Ил-96 предназначени за различни държавни структури. Тези самолети ще се строят тук във Воронеж. Предполагаме, че за периода 2014 – 2024 г. ще бъдат произведени и предадени 14 самолета в пътническа конфигурация или в специална.”, това е заявил генералния директор на ВАСО Сергей Юрасов.

Източници на вестника, които са близки до ОАК заявяват, че поръчката към ВАСО ще включва доработената товарна версия Ил-96-400Т, други специални версии, включително още Ил-96-300ПУ за руският правителствен авиоотряд „Россия”, както и специален борд предназначен за министъра на отбраната, като не се изключва и възможност за доставка на няколко самолета в конфигурация за въздушен танкер.

http://aeropress-bg.com/

 
Музеят в Крумово участва в „Нощта на музеите”
17.05.2014, 07:28

По случай eвропейската инициатива „Нощ на музеите“ на 17 май (събота) 2014 г. Музеят на авиацията в Крумово, ще предостави безплатен достъп на всички свои посетители от 9,00 до 20,00 часа.

Гостите ще могат да разгледат кабините на самолет МиГ-21бис и вертолет Ми-24. В салона на пътническия самолет Ан-24 ще бъдат представени видеофилми от световни въздушни шоута с участието на най- съвременни самолети.

От 17,00 до 19,00 ч. ще има демонстрации на радиоуправляеми модели на самолети  от членове на „Модел клуб Пловдив“, както и от военнослужещите от 24 авиобаза – Крумово, Веселин и Тихомир Петрови.

Програма на на Музея за 17 май включва:

9,00 – 20,00 ч. Вход свободен

9,00 – 20,00 ч. Свободен достъп до кабините на самолет МиГ-21бис и вертолет Ми-24

9,00 – 20,00 ч. Филми от световни въздушни шоута с участието на най-съвременни самолети, прожектирани в салона на пътнически самолет Ан-24

17,00 – 19,00 ч. Демонстрации на радиоуправляеми модели на самолети

 

 
Чехия удължи лизинга на своите Gripen
16.05.2014, 23:26

GripenЧехия подписа договор с шведската Агенция за експорт на отбранително имущество FMV за а ново лизингово споразумение за изтребителите Gripen C/D, които страната експлоатира в момента. Договорът е на стойност 21,4 млрд. чешки крони (€780 млн.).

Лизинговият договор ще покрие периода 2015 – 2027 г. и е за 14 изтребителя Gripen C/D, които Чехия експлоатира от 2005 г.

Програмата се оскъпява с около 1 млрд. чешки крони (€36 млн.) от необходимостта за довеждане на многоцелеви способности на наличните изтребители. Чешките самолети ще получат нови криптирани станции, дейта линкове, очила за нощно виждане, разузнавателни контейнери и допълнително обучение за операции „въздух-земя”.

Чешкото Министерство на отбраната е заявило, че цената от 21,4 млрд. чешки крони е финална и няма да има необходимост от други разходи, като например обучение, въоръжение и други подобни, които да не са включени в договора. Единствената уловка е, че той ще бъде подписан не в чешки крони, а в шведски крони и договорът ще е подвластен на промените в обменните курсове между двете валути.

Все пак чешкото МО е посочило, че финансовите министри на Чехия и Швеция преговарят за фиксиране на курсовете, по които да се изплаща лизинга за да няма

По-рано Чехия обяви, че лизинговия договор ще е на стойност 16,4 млрд. чешки крони, но се оказа, че към него трябва да се надчислят около 4 млрд. чешки крони под формата на данъци и такси, които обаче до голяма степен ще се влеят в чешкия бюджет. Отделно 1 млрд. чешки крони отиват да добавянето на възможности „въздух-земя”. – Още за Gripen

http://aeropress-bg.com/

 
Компанията Saab е доставила на СВ на Бразилия първата партида ПЗРК RBS-70
16.05.2014, 21:43

RBS-70Компанията Saab Dynamics на 12 май е предала на Командването на Сухопътните войски на Бразилия първата партида преносими зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК) RBS-70.

Според информация на руския ЦАМТО, през март 2014 година Saab е подписала с командването на бразилските СВ контракт за доставка ПЗРК RBS-70. Комплексите са предназначени за осигуряване близкия ешелон на ПВО на Бразилия. Предполага се, че те ще бъдат задействани за осигуряване на безопасността по време на Световния шампионат по футбол през 2014 г и летните Олимпийски игри през  2016 година.

Стойността на договора се оценява на 28 млн реала (12,6 млн долара) и включва доставка на преносими пускови установки, ракети и комуникационно оборудване. ПЗРК ще получават информация за целите от трикоординатните РЛС SABER M60 и BRADAR.

По информация на „Джейнс дифенз уикли”, СВ на Бразилия са получили 16 преносими пускови установки RBS-70, непосочено количество ЗУР версия Mk.2, 6 тренажора, 17 комплекта прицели за нощно виждане, инструменти, средства за обслужване, резервни части. Saab ще окаже и услуги по обучение на операторите и обслужващия персонал. Вероятно втората партида RBS-70 ще бъде доставена до края на тази година.

Комплексите ще постъпят на въоръжение в зенитните артилерийски групи, механизираните бригади и училищата за зенитна и противокорабна артилерия (EsACosAAe).

В СВ на Бразилия в момента на въоръжение има ПЗРК „Игла-С”, както и разработените от „Краусс-Маффей Вегманн” 35-мм зенитни самоходни установки „Гепард-1А2”, 40-мм буксируеми зенитни установки „Бофорс” L/70 и 35-мм „Орликон” GDF-001, които трябва да преминат през модернизация.

Предполага се, че в близка перспектива ще бъдат приети на въоръжение руските ЗРАК „Панцирь-С1”.

 
Отричането на ген. Заимов е защита на фашизма
16.05.2014, 17:16

На 6 май в Шумен бе честван Гергьовден. Това се случи на най-подходящото място – пред Военния клуб, където се намира паметникът на един от активните строители на българската армия - генерал Владимир Заимов (1888-1942).

Бяха поднесени  венци пред Паметната плоча на спасителите на шуменските бойни знамена, което официално се прави за първи път след поставянето є през 2011 г. Последва ненужно преместване на войнишките  взводове и гражданите на 25-30 м на изток от Военния клуб, за да застанат пред стълбището на общината, където бяха местните ръководители. След официалното  слово на началника на гарнизона полк. М. Йоцов бе изнесена вяла и дълга беседа за бойните знамена, в която не се каза нищо за шуменските бойни знамена и воинска храброст.

Последва още по-груба показна дейност: за пореден път не бяха поднесени венци пред бюст-паметника на ген. Вл. Заимов (открит през 1947 г.). Причината никой не казва. Някои твърдят и пишат, че той бил руски генерал и руски шпионин. Други, като Иво Антонов – представител на МО за военните паметници, смятат, че въпросният паметник не може да бъде регистриран като военен, тъй като Заимов бил противоречива личност, осъден за държавна измяна. Попитах началника на гарнизона полк. Йоцов – защо не бе поднесен венец пред паметника на Заимов, на което той отговори, че така било наредено, а той е само изпълнител?...

Какво ли не се прави, за да се прикрият заслугите на Заимов към Европа, към българската армия, особено към артилерията, на която  Шумен се счита за “столица”.   В Шумен от 1927 до 1929 г. той е командир на 5-и артилерийски полк. По негова инициатива е построен паметникът на загиналите 388 шуменски артилеристи. През 1934-1935 г. е отново в Шумен като началник на 4-та Преславска дивизия…

Заимов е бил не руски шпионин, а съветски разузнавач в полза на антифашистката коалиция, в която освен СССР участват още САЩ, Англия и други страни. Дейността му в тази насока  е  огромен принос  за спасяване на човечеството от  хитлерофашизма, принос, който  умива очите на България пред света. Осъден е на смърт, от кого? От фашисткия съд! Но не че е изменил на държавата, а че е “изменил” на фашизма, като води   борба срещу него. През 1945 г. присъдата е отменена и Заимов е реабилитиран, а през 1972 г. му е присвоено високото звание “Герой на Съветския съюз”. Да се отрича неговата дейност, да се наричат “предатели” борците против фашизма, в това число и загиналите в тази велика битка на народите, означава да се отрича цяла епоха. И още по-лошо - означава ни повече, ни по-малко защита на фашизма.

http://pik.bg, полковник от запаса Димо Димов, Шумен 

 
ВТС на Русия и Китай: рационален подход при отлични перспективи
16.05.2014, 17:00

Президентът на Русия Владимир Путин по покана на председателя на КНР Си Цзинпин на 20 май ще посети Китай. В администрацията на руския президент отбелязаха, че за подписване се подготвят редица важни документи в търговско-икономическата, енергийната и хуманитарната области.

Освен това, както се предполага, ще бъдат разгледани перспективите на руско-китайското сътрудничество на международната арена.

При това Кремъл смята, че визитата на президента Путин в Китай ознаменува издигане на двустранните отношения на нов етап на партньорството и стратегическото взаимодействие. Според редица експерти, такива големи очаквания могат да свидетелстват за това, че по време на преговорите страните имат намерение да обсъдят и проблеми на военно-стратегическото сътрудничество.

По всяка вероятност, военно-техническото сътрудничество (ВТС) на двете страни трябва да излезе на нов стадий на развитие. Има дори мнение, че има смисъл Москва и Пекин да се обединят в общ военен блок. Впрочем, главният редактор на списание „Национална отбрана“ Игор Коротченко е по-умерен в оценките си:

   - При Русия и Китай има съвпадение на интересите по много голям брой въпроси. Но е очевидно, че военен съюз няма да има, въпреки, че в рамките на реализирането на собствените интереси има възможност да се поработи. Сближаването на Русия и Китай днес е неизбежен отговор на ожесточаването на антируската политика на Запада.

Интересът на Русия е да разгърне вектор на национална отбранителна политика в направление на Азиатско-тихоокеанския регион, в съвместно противопоставяне на заплахите. Още повече, че една от заплахите за Русия и за Китай е противоракетната отбрана на САЩ.

Ако Русия при каквото и да било развитие на събитията създаде потенциал за преодоляване на тази ПРО, то Китай има относително неголеми стратегически ядрени сили. И в тази ситуация сътрудничеството с Русия е по-вече от уместно.

Може би Китай ще стане първият клиент по две отбранителни програми, които реализира Русия: това са изтребителите Су-35 и зенитно-ракетната система С-400. Китай отдавна иска да му бъдат продадени тези системи оръжия. Мисля, че в сегашната геополитическа ситуация, заявката има големи шансове на успех.

На фона на изостряне на противоречията между различните центрове на сила, Китай и Русия просто са обречени на разширение на сътрудничеството във военно-техническата сфера. Именно това направление на двустранните контакти е способно да осигури сигурност на търговско-промишления съюз на две от най-големите държави на съвременността.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Завърши организираният от Съвместното командване на силите курс "Развитие на сержантския състав"
16.05.2014, 16:38

Днес 16.05.2014 г. завърши организираният от Съвместното командване на силите курс “Развитие на сержантския състав”.

Курсът е част от съвместната българо-американска подготовка Black Sea Rotational Force - 14. По време на курса двадесет и девет български военнослужещи (младши офицери и сержанти), съвместно с инструктори от американската армия дискутираха ролята, мястото и очакванията към  сержантския състав, методите за обучение на сержантите, процесът на вземане на решение от младшите командири и взаимоотношенията офицерски – сержантски състав.

В края на курса, на участниците бяха връчени сертификати по повод неговото успешно завършване.

http://jfc.armf.bg/

 
В ЦПС – Сливен приключи курс за механик-водачи
16.05.2014, 16:34

На 16.05.2014г. в Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС)-Сливен с командир полковник Христо Стаматов приключи обучението на 17 военнослужещи от формирования на Сухопътните войски за придобиването на военно-отчета специалност и квалификация за механик-водачи. На финала показаното от тях по тактическа, огнева, строева и физическа подготовка беше оценено от изпитна комисия под председателството на подполковник Красимир Ралев, главен  експерт в сектор „Бронетанкова, автомобилна и специална техника” в отдел „Логистика” в Командването на Сухопътните войски.

Военнослужещите преминаха теоретична и практическа подготовка в Център за подготовка на механик-водачи на бойни бронирани машини с командир подполковник Пламен Белчев.

http://landforce.mod.bg/

 
ВВС помогнаха в донорска ситуация
16.05.2014, 16:28

самолет С-27J Spartan Екипаж на военнотранспортен самолет С-27J Spartan на Военновъздушните сили изпълни полети от София до Долна Митрополия и обратно за транспортиране на медицински екип и донор на органи за трансплантация. Това съобщават от Министерство на отбраната.

Полетът се проведе през нощта на 15 май (22,27 – 00,30 часа), в усложнени метеорологични условия. Екипажът на самолет Spartan е с командир капитан Веселин Асенов, помощник-командир капитан Николай Георгиев и борден инженер майор Мирослав Титев.

Това е първата експлантация на органи от донор за тази година във Военномедицинска академия, приключила по линия на сътрудничеството с Организацията за обмен на органи Евротрансплант. Късно през нощта, след възникването на донорската ситуация в Плевен, в пряка координация с Изпълнителната агенция по трансплантации и Военновъздушните сили, екип на ВМА, ръководен от заместник-началника на КАРИЛ полк. доц. Николай Младенов, отлетя на борда на военнотранспортния самолет Spartan за транспортиране на донора.

В ранните часове на деня в Клиниката по спешна хирургия на ВМА бяха експлантирани донорските органи от мултидисциплинарен екип, ръководен от проф. Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

Заради липса на подходящи реципиенти в листата на чакащите за трансплантации у нас, тъй като има несъвпадение на медицинските показатели, два от органите бяха транспортирани за чужди страни по линия на сътрудничеството с Евротрансплант.

Обменът на органи с Евротрансплант ще позволи на България да ползва донорски органи от чужбина при спешни животозастрашаващи ситуации и липса на подходящи донори у нас.

От 2007 г. досега във ВМА са извършени 34 чернодробни трансплантации, като през най-активните години са извършвани средно по 10 присаждания годишно.

http://aeropress-bg.com/

 
В Русия разработват военнотранспортен самолет Ил-90 за ВДВ
16.05.2014, 16:14

Ил-90Нов военнотранспортен самолет Ил-90 се разработва за руските Въздушнодесантни войски (ВДВ), съобщи РИА Новости.

Сега на разположение на ВДВ са военнотранспортните самолети Ан-12, Ан-22, а също и Ил-76, който ще бъде заменен с Ил-476.

Разработването на Ил-90 е от началото на 1990-те години, като те са провеждани успоредно със създаването на лайнера Ил-96-300. Перспективният Ил-90 е трябвало да превозва товари до 20 тона на разстояние до 9000 км. Проектът е закрит поради липса на финансиране.

http://www.pan.bg/

 
Маневрите на НАТО "Силно копие" ще се проведат през май в Естония
16.05.2014, 13:34

Големите международни учения "Пролетна буря", провеждащи се в Естония от 5 до 23 май, днес ще бъдат допълнени от маневрите на НАТО "Силно копие", съобщи началникът на Главния щаб на Силите за отбраната на страната.

Целта на провеждащите се паралелно с "Пролетна буря" учения е да се разработи общо ръководство на военните операции в условия, когато на територията на Естония, освен местните военнослужещи, действат също съединения на съюзниците от НАТО.

Операция "Силно копие" ще бъде ръководена от оперативното командване на силите на НАТО в Брунсум, офицерите на което пристигнаха в четвъртък в Естония.

 
Следващата седмица: Натовски изтребители кацат в авиобаза Граф Игнатиево за учението "Тракийска звезда 2014"
16.05.2014, 13:14

МиГ-21Предстои мащабно военновъздушно учение Thracian Star 2014 с участие на авиационна техника от България, Румъния, Гърция, САЩ и НАТО и наземно базирани формирования за ПВО от ВВС и СВ. Учението е планирано още през 2013 г. и не е свързано със събитията в Украйна.

От българска страна ще участват следните типове самолети - МиГ-21, МиГ-29, Су-25, L-39ZA, PC-9M Pilatus.

От страна на САЩ ще участват изтребители F-16.

Период на провеждане: 23.05. – 04.06.2014 г. (реални полети от 26.05 до 03.06).

Засега се предвижда да има и ВИП ден на учението - на 29 май - четвъртък.

Цели на тренировката:

- постигане на по-висока оперативна съвместимост на ВВС на Република България с коалиционните партньори от НАТО и за повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната тренировка на личния състав.

Ще се отработват:

- тактически прехвати (TI);

- полет по маршрут;

- маневрен въздушен бой по единично (BFM) и маневрен въздушен бой в състав на двойка (ACM);

- отбранителни и настъпателни въздушни операции (DCA, OCA);

- непосредствена авиационна поддръжка (CAS) с нанасяне на удар по земна цел с реално използване на въоръжение;

- търсене и нанасяне на условни удари по земни (морски) обекти;

- презареждане във въздуха;

- зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната;

На 02.06, 03.06, и 04.06.2014 г. да се изпълнят симулирани удари от групи с различно тактическо предназначение COMAO (Composite Air Operation) по обекти, защитавани от група за ПВО (включваща изтребително и зенитно-ракетно прикритие).

Полетите ще се изпълняват в райони от Югоизточна България включително и на малки височини. Самолетите ще излитат от авиобаза Граф Игнатиево.

В същия период ежедневно ще има и предислоциране на зенитно-ракетни комплекси в райони на областите Стара Загора и Хасково. Преходите на ешелоните ще се извършват денем и нощем.

/Д.Ставрев, сп.Криле/

 
Генералът от запаса Кирил Косев: Армията ни тренираше да се бие 45 дена сама
16.05.2014, 13:02

През 60-те и 70-те години структурата на въоръжените ни сили претърпя сериозна реорганизация. Тогава се създадоха танковите бригади в България. Аз командвах Трета армия и тя имаше две танкови бригади: 13-а в Айтос и 24-та в Сливен. Трета армия бе най-голямата във войската ни. На мое подчинение бяха над 40 000 души и хиляди единици бойна техника. Трета армия бе и главната ни ударна сила. Тя преграждаше турското направление и основната й задача бе да отрази евентуална агресия на южната ни съседка.

Едни от най-тежките гарнизони бяха в Звездец, Грудово, Елхово, Болярово, Долен Чифлик. Някои от тях, като Звездец и Грудово, бяха към 33-ти мотострелкови полк в Бургас. Впрочем аз създадох тези два гарнизона. В Министерството на народната отбраната се оплакаха, че неправилно разполагам войски. Висшите началници искаха частите да са дислоцирани западно от Странджа, примерно в района на сегашното с. Факия. Извикаха ме в министерството и ме попитаха защо там разполагам поделения. Този въпрос ми зададе лично тогавашният военен министър генерал Иван Михайлов. Аз по това време като командващ армията бях със звание генерал-лейтенант............Прочети още

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще се срещне с командването на Шуменския гарнизон
16.05.2014, 11:00

Министърът на отбраната Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов ще се срещне утре, 17 май, с командването на военните формирования от Шуменския гарнизон в района на департамент „Чуждоезиково обучение“, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната (МО).

По-късно той ще се срещне и с членовете на военнородолюбивите и военнопатриотичните организации в града от 15.10 ч. във Военния клуб.

 
Украинската армия няма сили да се справи със сепаратистите
16.05.2014, 09:40

Около Славянск и Кранматорск в момента са съсредоточени около 2000 души от украинските спец части: два батальона на МВР „Омега” и „Ягуар” , около 500 представители на Националната гвардия и „Десен сектор” , както и малко повече от един батальон десантчици. Те разполагат с бронетранспортьори и 15 оказващи подкрепа хеликоптера. На тях им се противопоставят 1200 опълченци в Славянск и малко над 500 души в Краматорск.

Това означава , че украинските военни минимално превъзхождат опълченците, а за класически превес 3:1 , необходим за настъпателни действия и дума не може да става. 15-те хиляди военнослужещи, които Киев успя да събере и да изпрати на наказателна акция в украинския Югоизток са разпръснати по цялата Донецка област, пише „Независимая Газета”.

Но Славянск се превърна в център на съпротивата не заради опълченците си с РПГ-та. Славянск е ключов транспортен възел в северната част на Донецка област, който ако не бъде превзет, би било трудно разгръщане на военна операция в Донбас.

Това прекрасно разбира и ръководството на Донецката народна република. Тя създаде в Славянск ешалонирана, добре укрепена отбрана.

При започване на мащабни бойни действия украинската армия се излага на опасността да бъде напълно отрязана от снабдяване. Но не това е страшното. Ако навлезе и води бойни действия в градовете е гарантирано, че ще понесе колосални загуби.

http://www.blitz.bg/

 
Руски военни кораби през Проливите
16.05.2014, 09:32

Сайта Bosphorus Naval News информира, че на 15 май през турските проливи в северно направление е преминал големия десантен кораб „Ямал” 156, проект 775 от състава на Северния флот.

Същият ден в южно направление са преминали големия десантен кораб „Калининград” 102, проект 775 от състава на Балтийския флот и големия десантен кораб „Оленогорский горняк” 012, проект 775 от състава на Северния флот на Русия.

 
Президентът на Федералната разузнавателна служба на Германия на среща с директора на служба „Военна информация“
16.05.2014, 09:00

На 12 май се проведе среща между президента на Федералната разузнавателна служба на Германия г-н Герхард Шиндлер и директора на служба „Военна информация“ г-н Веселин Иванов.

Обсъдени бяха въпроси, свързани със заплахите за сигурността в регионален и световен мащаб, както и възможностите за разширяване на сътрудничеството между двете разузнавателни служби. Г-н Шиндлер изрази и високата си оценка за съвместната работа с българското военно разузнаване досега. Срещата се проведе в служба „Военна информация“.

http://dis.mod.bg/

 

Руска ракета падна при изстрелването

16.05.2014, 07:29

Ракетата „Протон-М” Ракетата „Протон-М”, носеща най-мощния руски телекомуникационен спътник „Експрес - АМ4Р”, изстреляна от космодрума Байконур днес в 00:42 наше време е паднала на територията на Казахстан, съобщава РИА Новости. Проблемът се е появил около 540-та секунда от полета, по време на работа на третата степен. По думите на източник от ракетно-космическия отрасъл на Русия, главният космически блок на ракетата се е отделил неправилно. - (видео)

Към момента няма данни за жертви или разрушения, причинени от падането на ракетата. Космическият апарат „Експресс-АМ4Р” е създаден от европейската компания EADS Astrium. Той тежи 5.8 тона и е построен на база платформата Eurostar Е3000. Той представлява най-мощният и високотехнологичен руски комуникационен апарат.

До края на годината ще бъдат проведени още два старта с ракетата-носител "Протон -М", заяви днес ръководителят на космическата агенция "Роскосмос" Олег Остапенко.

"Според графика сме планирали още два старта на ракетите "Протон-М" до края на годината. Планира се изстрелване на апаратите "ГЛОНАСС", но това е по необходимост. Вторият старт ще бъде с астрофизически апарат като полезен товар",- каза той.

Остапенко също така заяви, че "Протон -М" и спътника са напълно изгорели, като отломките им не са достигнали Земята и " не са нанесли щети на трети лица".

 
Франция пред дилема да продаде ли бойни кораби на Путин
16.05.2014, 07:24

Още откакто за пръв път избухна кризата в Украйна, страните-членки на ЕС бяха разколебани за това, колко икономическа болка са готови да понесат, за да бъде удържана руската агресия, пише „Financial Times”. Страховете са различни. Великобритания се страхува от оттеглянето на руските капитали от лондонските банки. Германия и Италия се страхуват, че може да им бъдат спрени доставките на газ, от които са зависими. Пред най-непосредствена дилема, обаче, е изправена Франция, която е на финалната отсечка по продажбата на два бойни кораба на Русия.

През 2008 година тогавашният президент Николас Саркози се съгласи да продаде на Русия два кораба клас „Мистрал”. Неговото решение бе подложено на критики от самото начало. Това беше годината, когато бе окупирана Грузия. САЩ незабавно предупредиха Франция, че по този начин Путин ще получи по-голяма възможност да налага своята воля по света.

Анексирането на Крим и събитията в Източна Украйна накараха американския държавен секретар Джон Кери да изрази още по-силна загриженост. Но правителството на Франсоа Оланд продължи със сделката. Франция заяви, че продава на Москва невъоръжени „цивилни съдове”, които Русия ще снабди със собствени оръжейни системи. Малко вероятно е да се появят други купувачи, понеже Русия вече е инсталирала някои руски технологии на „Мистралите”.

http://www.blitz.bg/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 

 





{START_COUNTER}