Военна информация

Архив - от 1 до 15 май
 

 

Русия за първи път заяви, че е свалила британска ракета "Сторм шадоу"

15.05.2023, 20:40

Руското министерство на отбраната днес за първи път заяви, че е свалило британска ракета с голям обсег "Сторм шадоу" (Storm Shadow), предаде Ройтерс.
Великобритания обяви миналата седмица, че ще предостави такива ракети на Украйна.
Руското министерство съобщи в ежедневната си сводка за конфликта в Украйна, че е свалило британската крилата ракета, както и ракети американско производство с по-малък обсег за установка ХАЙМАРС (HIMARS) и ракети ХАРМ (HARM). Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди достоверността на тази информация от независими източници.
Великобритания беше първата страна, която предостави на Киев крилати ракети с голям обсег, които ще позволят на украинските сили да поразяват руски войски и снабдителни центрове зад фронтовите линии, докато тече подготовката за голяма контраофанзива.
Москва заяви вчера, че Украйна е използвала ракетите, за да нанесе удари по промишлени обекти в контролирания от Русия град Луганск в Източна Украйна.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че Русия се отнася "изключително негативно" към британското решение да предостави ракетите. "Великобритания твърди, че е начело сред страните, които продължават да заливат с оръжия Украйна", заяви той пред репортери.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Флотът на Тайван приема нова подводница

15.05.2023, 16:44

През 2025 г. Военноморските сили на Тайван ще приемат първа дизел-електрическа подводница, построена в местна корабостроителница, съобщи централната информационна агенция CNA в неделя.
Очаква се тя да бъде спусната на вода през септември в тайванската корабостроителна корпорация CSBC, съобщи председателят на борда Ченг Венлонг (на снимката).
По думите му първоначално е планирано съдът да бъде спуснат на вода през следващата година, но строителството е било ускорено и се извършва на три смени денонощно.
Въоръжението на новия съд и пропулсивният комплекс са доставени по лиценз от чуждестранни компании, коментира Венлонг. Той заяви, че се очаква приемането на новата подводница в състава на флота през 2025 г. и след края на изпитания.
Според CNA обновяването на подводния флот съответства на концепцията за асиметрична отбрана и ще затрудни блокирането на водите източно от острова в случай на конфликт в Тайванския пролив.
Подводницата е оборудвана с шест пускови установки за торпеда Mk-48 и противокорабни крилати ракети UGM-84 Harpoon.
Програмата за обновяване на подводния флот предвижда строителството на осем подводници от този клас, за които се планира бюджет до около 9,73 млрд. щ. долара.
В момента Тайван разполага с четири дизел-електрически подводници.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Българските въоръжени сили участват в серията многонационални учения под общото наименование „Defender – 2023“

15.05.2023, 12:45

За поредна година Въоръжените сили на Република България ще участват в серия многонационални планирани учения под общото наименование „Defender – 2023“, ръководени от Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и Африка. Подобен тип учения вече са провеждани през 2017 г., 2019 г. и 2021 г. с цел съвместната подготовка на военните формирования от държави-членки на НАТО и страни-партньори да допринесе за развитието на бойните способности и да повиши оперативната съвместимост на въоръжените сили в системата за колективна отбрана.
Многонационалните учения, обединени в „Defender – 2023“, се планират от 2021 г. Те се провеждат в периода април-юни 2023 г. в Балтийския, Балканския, Черноморския и Средиземноморския регион. Предвижда се в тях да участват над 22 000 военнослужещи от 26 страни-членки и страни-партньори на НАТО. Основната цел е да се повиши подготовката на участниците в многонационална среда за провеждане на отбранителни действия. Съвместните тренировки ще допринесат за готовността за единен отговор на страните от НАТО и техните партньори на предизвикателствата пред сигурността.
„Defender – 2023“ обединява многостепенни учения, които се провеждат в три последователни фази – „Swift Response“, „Immediate Response“ и „Saber Guardian“.
България ще бъде домакин на две от свързаните учения в „Defender-2023“ – тактическите учения с бойни стрелби „Отбранителен щит – 2023” и „Пирински страж – 2023“. Военни формирования от въоръжените ни сили ще участват и в учение за преодоляване на водна преграда („Wet Gap Crossing“) в Румъния. Ученията с българско участие са обединени под наименованието „Балкан – 2023“ под общото ръководство на Съвместното командване на силите.
Тактическо учение с бойни стрелби „Отбранителен щит – 2023” (“Defensive Shield – 2023“) ще се проведе от 17 май до 29 май 2023 г. на Учебен полигон „Ново село“. По време на „Отбранителен щит“ ще бъде развърната многонационална бойна група, която ще включва механизиран батальон, усилен с танков взвод, самоходна артилерийска батарея и формирования за ядрена, химическа и бактериологична защита от българските Сухопътни войски, формирования от Сухопътните войски на САЩ, италианско формирование от многонационалната бойна група на НАТО в България, както и сили и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на българските ВВС.
Тактическото учение с бойни стрелби „Пирински страж – 2023“ („Pirin Sentinel -2023“) ще се проведе от 17 май до 2 юни 2023 г. на Учебен полигон „Корен“. По време на учението ще бъде развърнат щаб на многонационална бригада и многонационална бойна група, която ще включва механизиран батальон, танкова рота, реактивна и противотанкова батарея от българските Сухопътни войски, гръцки танков взвод, танков взвод от състава на многонационалната бойна група на НАТО в България, както и сили и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на ВВС на България и Гърция.
Тези две учения са част от втората фаза на „Defender – 2023“ – „Immediate response – 2023“.
Учението за преодоляване на водна преграда „Wet Gap Crossing“ ще се проведе от 25 май до 11 юни 2023 г. в района на Бордушани, Румъния. В него ще участват понтонно-мостова инженерна рота от 55-и инженерен полк – Белене, щурмови самолети за непосредствена авиационна поддръжка от авиобаза Безмер и взвод „Военна полиция“.
„Wet Gap Crossing“ е част от третата фаза на „Defender – 2023“ – „Saber Guardian – 2023“.
В района на НВУК „Чаралица“ под ръководството на Съвместното командване на силите ще бъде развърната Национална структура (EXCON BGR), която ще осъществява общото ръководство и контрол от българска страна на тактическите учения с бойни стрелби „Отбранителен щит – 2023” и „Пирински страж – 2023“ и ще координира участието на формированията от българските въоръжени сили в учението на територията на Румъния „Wet Gap Crossing“. Тя ще координира действията със Съвместната група за ръководство и контрол на свързаните учения „Defender – 2023“ (Combined Exercise Control Group) в Графенвьор, Германия.
Във връзка с провеждането на ученията в посочените периоди от утре, 16 май, се предвижда предислоциране на сили и средства от българските въоръжени сили по републиканската пътна и железопътна инфраструктура от Благоевград и Плевен до учебните полигони „Ново село“ и „Корен“. Ще бъде използвано и въздушното пространство на страната ни. Техника от армиите на страните-участнички също ще бъде придвижвана по националната пътна и железопътна мрежа.
Източник: mod.bg

 
 

Франция ще изпрати на Украйна десетки бронирани автомобили и леки танкове

15.05.2023, 08:00

Франция ще изпрати на Украйна през следващите седмици десетки бронирани автомобили и леки танкове, включително бронирани бойни машини AMX-10RCs, предаде агенция Ройтерс, като се позова на съвместно изявление, направено след разговорите на президента на Франция Еманюел Макрон с украинския му колега Володимир Зеленски в Париж.
След работна вечеря на двамата президенти, продължила повече от три часа, Елисейският дворец съобщи, че Франция също така съсредоточава усилия в подкрепа на способностите на Украйна за въздушна отбрана.
Президентът на Украйна пристигна снощи на изненадващо посещение в Париж, след като през уикенда посети ключови европейски съюзници, за да събере военна и финансова подкрепа преди очакваната голяма контраофанзива срещу руските сили.
След като си осигури нова военна помощ от Германия на стойност три милиарда долара, Зеленски заяви в Берлин, че Киев и неговите съюзници ще извоюват “необратима” победа над Русия още тази година.
Макрон увери Зеленски, че Париж ще продължи да осигурява политическа, финансова, хуманитарна и военна подкрепа на Украйна, колкото е необходимо, според изявление след срещата, цитирано от Ройтерс.
Източник от френското президентство заяви пред журналисти, че на Украйна може да бъдат осигурени още модерни системи за отбрана.
В момента не става дума за изпращане на изтребители на Киев, както бе поискано, заяви източникът.
Френските бойни машини AMX-10RCs могат да развиват високи скорости и са маневрени, което им позволява да се движат бързо на бойното поле и да променят позициите си. Украинският министър на отбраната Олексий Резников ги нарича „снайпери на бързи колела“.
Франция е обещала още на Зеленски обучение на войници и друга помощ, допълва АП.
Париж си е поставил за цел да обучи тази година около 2000 украински войници на своя територия и близо 4000 други в Полша в рамките на по-широка европейска инициатива, съобщиха от офиса на Макрон.
В туит при пристигането си във Франция украинският президент написа: „С всяко посещение отбранителните и нападателните способности на Украйна се разширяват. Връзките с Европа стават все по-силни, а натискът върху Русия се увеличава”.
Франция изпрати самолет, който да вземе Зеленски от Германия, където той се срещна с германския канцлер Олаф Шолц и обсъди планираната контраофанзива на Киев. Зеленски заяви, че неговата цел е да освободи окупираните от Русия територии на Украйна съгласно международно признатите й граници, а не да атакува руска територия.
В Германия Зеленски получи престижната награда “Карл Велики” за работа в служба на европейското обединение, която бе присъдена на него и на украинския народ за защитата на европейските ценности при отблъскването на руското нашествие в страната им.
Преди Германия Зеленски посети Италия, където се срещна с папа Франциск и с министър-председателката Джорджа Мелони.
Източник: bta.bg

 
 

Военен календар

15.05.2023, 07:44

На 15 май 1938 година умира генерал-майор Христофор Георгиев Хесапчиев.
Той е роден на 6 февруари 1858 г. в Габрово. Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879), специален курс при Константиновското училище в Русия (1880), Генералщабна академия в Санкт-Петербург (1883) и офицерска кавалерийска школа в същия град (1885). Службата си в българската войска започва като младши офицер в 18-та пехотна Габровска дружина и 4-ти конен полк (1884). След това стажува в Ахтирски и Владимировски кавалерийски полк в Русия.
През Сръбско-българската война (1885) е помощник-началник Щаба на войската. Негова е заслугата за избора на позицията при Сливница. Участва в боевете при с. Алдомировци и Раяновци (5 ноември).
След войната е началник на военното училище до 1893 г., след което е назначен за началник на учебно-информационното бюро при Щаба на войската, а по-късно за втори редактор на военните издания. От 1896 до 1898г. е командир на 6-ти пехотен Търновски полк. От военната служба се прехвърля на дипломатическа- военно аташе в Белград (1899), български дипломатически агент в Белград (1904-1905) и пълномощен министър в Букурещ (1905-1911).
По време на Балканската война (1912-1913) е представител на българската войска при Гръцката главна квартира. Дълги години след това се посвещава на научна и публицистична дейност. Става действителен член на БНА- професор по тактика, военна история и военна топография във военното училище. Написва много трудове по тактика и топография.
Умира на 15 май 1938 г. в Сoфия.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст.1 кл.; ордените „Св. Александър” IV ст. с мечове по средата, „За военна заслуга” II ст. на обикновена лента и с ценния медал „За наука и изкуство”.
На 15 май 1883 година в Русе пристига параходната яхта „Александър I“.
Първият кораб, закупен от България след Освобождението, е построен в Марсилия, Франция.
В мирно време се предвижда да бъде яхта на княз Александър I, а при война да се използва като минен заградител и военен транспорт.
Един от най-красивите и бързоходни плавателни съдове на р. Дунав има водоизместване от 350 т, метален корпус, палуба от бук, две димови тръби и две колела. Парната машина тип „Компаунд“ осигурява 40-часово непрекъснато плаване при скорост 14 км/ч по течението на реката. По време на Сръбско-българската война (1885) корабът извършва 35 плавания между пристанищата Русе, Свищов, Лом, Видин, Галац и Рени, пренасяйки войска, боеприпаси и продоволствия. Участва в Първата балканска война (1912 – 1913), а през Втората балканска война (1913) е потопен край Русе, за да не попадне в румънски плен. След прекратяване на военните действия, корабът е изваден, ремонтиран и предаден на русенското пристанищно управление, което го бракува (1914).
На 15 май 1924 г. в София е роден полковник Иван Георгиев Карапанчев.
Първите си полети на безмоторни самолети извършва през 1941– 1942 г. а на моторни през 1943 – 1944 г.
През 1945 г. се обучава в Школата за запасни офицери-летци. През 1947 г. е инструктор по безмоторно летене, а през 1948 – 1949 г. – инструктор по моторно летене.
От 1950 до 1953 г. е авиационен командир и пилот от ВВС и лети на всички използвани тогава транспортни самолети. Член на първия правителствен екипаж. През 1953 г. е командир в ДОСО. От 1968 г. преминава в гражданската авиация.
Полковник от резерва. Заслужил майстор на спорта. Носител на международната значка „С“ с два диаманта.

 

 
 

Вдигат възрастта за стипендианти на Министерството на отбраната

14.05.2023, 18:54

Студенти и ученици могат да получават стипендии във връзка с обучението си с цел придобиване на професионална квалификация за изпълнение на служба в  Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра  на отбраната и Българската армия. Това е уредено с наредба от 2011 г. За обсъждане е предоставен проект за промени на документа, които разширяват тези възможности. Предлага се студентите да не са по-възрастни от 31 години към 31 декември в годината на кандидатстване. В момента тази граница е до 25 години. За учениците тя остава да са до 19 години. Втората възможност е правото за кандидатстване и на новоприети студенти.
Класирането на кандидатите за стипендии студенти и ученици се извършва по среден успех от завършен период на обучение. За новоприети студенти то е  по критериите за балообразуване за съответната специалност във висшето училище. При еднакъв състезателен бал класирането на кандидатите се извършва според общия  успех от дипломите им за средно образование.
Когато за отпусната стипендия се класират няколко кандидата с еднакъв среден успех, комисията избира единия от тях въз основа на индивидуална беседа, като взема решение с явно гласуване. Когато се предвижда да се заемат длъжности за военнослужещи, комисията определя по двама резервни кандидата за всяка една стипендия.
Добре е да се знае, че за стипендианти при условията и по реда на настоящата наредба могат да кандидатстват студенти и ученици, обучаващи се във висши и средни училища и професионални колежи по специалности и професионални квалификации, по които не е организирано обучение във военните академии,  висшите военни училища и в професионалните сержантски (старшински) колежи.
С класираните кандидати министърът на отбраната, или оправомощеното от него длъжностно лице, сключва договор за предоставяне на стипендия и други условия във връзка с обучението.
Срокът за изпълнение на служба в Министерството на отбраната, структурите на  пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, след  завършване на обучението, е не по-кратък от 10 години при изпълнение на военна служба и 6 години при трудово правоотношение. При неизпълнение на договора стипендиите се възстановяват.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

55-ти инженерен полк – Белене с нов командир

14.05.2023, 12:40

На тържествен ритуал командирът на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка подполковник Петко Петков официално пое командването на 55-ти инженерен полк и беше повишен в звание „полковник”, съобщават от КСВ.
Пагоните на новия командир връчи командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков пред личния състав на формированието.
В словото си  той отправи пожелания към полковник Петков и към целия личен състав за здраве, неизчерпаеми сили, спорни дела и много успехи, които да съпътстват добрия имидж и затвърждаването на доброто име на полка.
Полковник Петков прие бойното знаме и обеща да го опази чисто и неопетнено, благодари на командването на Сухопътните войски за гласуваното доверие, изказа своята признателност към офицерите, сержантите, войниците  и цивилните служители на полка за проявените професионализъм, всеотдайност и коректност и завърши с думите „Уповавам се на Вашите знания, професионални умения и силна воля за реализирането на нови успехи и осъществяването на всяка набелязана цел”.
Ритуалът завърши с преминаване в тържествен марш. - (видео)

 

Британски войски ще участват в мащабно учение на НАТО в Естония

14.05.2023, 09:03

Над 1500 британски военнослужещи ще участват заедно с хиляди военни от страни членки на НАТО в голямо учение в Естония, съобщиха от британското министерство на отбраната, предава БТА.
Учението, наречено "Пролетна буря", е най-голямото годишно военно учение с участието на водената от Обединеното кралство бойна група на НАТО за засилено предно присъствие.
В маневрите ще участват около 14 000 военнослужещи от 11 държави от НАТО, като Великобритания за първи път ще разположи бригада в Естония.
По време на учението сухопътните войски ще упражнят различни сценарии за водене на боеве, включващи щурмуване на окопи, разузнавателни мисии и тактики на леката пехота.
"Стотици британски военнослужещи от всички наши въоръжени сили отново ще тренират заедно с военнослужещи от 11 натовски държави, демонстрирайки силата на оперативната ни съвместимост с партньорските държави и общия ни ангажимент към Алианса на НАТО", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс.
"Докато руската армия продължава незаконното си нахлуване в Украйна, застрашавайки стабилността в Европа, Обединеното кралство и нашите съюзници ще продължат да подкрепят Украйна и да защитават общите ни ценности и свобода", допълни той.
Маневрите ще продължат две седмици
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Една дълго премълчавана истина за българската морска мина Б-38

14.05.2023, 07:52

- Първа мина, на вода! - командваха от мостика.
Започна се. Минна постановка с цел проверка. Налагаха я отклоненията от зададената дълбочина, при поставянето на този образец мини. Бяхме подготвили, без средствата им за възпламеняване и взривяване, 30 (тридесет) бойни мини. Командите следваха една след друга в ритъм, осигуряващ минния интервал.
От една година в базата се провеждаха редовни тренировки по минопоставяне. В строя се беше завърнал първият, доработен в минен заградител, малък десантен кораб. С неговото пристигане започнаха и тренировките. Обикновено ги  съчетаваха с тези на тралчиците (миночистачите). Тези мини, дето сега ги поставяхме, тралчиците почти никога не откриваха. Вадеха ги после, след тренировката.
В повечето случаи се установяваше, че корпусът на мината е бил на по-голяма дълбочина от зададената и контактните тралове не са успявали да го захванат. Това се повтаряше почти при всяка тренировка.

Имаше ли причини за това? Имаше ли и виновни? Виновни винаги има. Във войската винаги се търси и се намират виновни.......Прочети още

 

Военен календар

14.05.2023, 07:48

На 14 май 1867 година в Търново е роден генерал-майор Асен Николов (1867 – 1928).
Завършва Военното училище в София (1885). По време на Сръбско-българската война (1885) е младши офицер в 3-ти пехотен бдински полк и се сражава при Трън, Сливница и Пирот.

Служи във Военното училище (1886 – 1888) и в 3-ти пехотен бдински полк (1888 – 1901). Заема длъжностите началник на 31-во (1908 – 1909) и на 2-ро полково военно окръжие (1909 – 1911), командир на 19-и пехотен шуменски полк (1911 – 1912).
В Балканските войни (1912 – 1913) командва дружина от 34-ти пехотен троянски полк (1912 –1913) и 70-и пехотен полк (1913). Воюва при Петра, Караагач, Люлебургаз, Одрин и срещу гръцките войски. От 1913 до 1915 г. е командир на 19-и пехотен шуменски полк.
През Първата световна война (1915 – 1918) командва 1-ва бригада от 6-а пехотна бдинска дивизия (1915 – 1917), 12-а пехотна (1917 – 1918) и 2-ра пехотна тракийска дивизия (16 – 20 септември 1918), с които воюва на Южния и на Добруджанския фронт. До декември 1918 г. е началник на 4-та дивизионна област, след което преминава в запаса. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІІ степен, ІV степен 1 клас и ІV степен 2 клас.

На 14 май 1867 година в Сопот е роден генерал-лейтенант Владимир Вазов (1867 – 1945).
Завършва Военното училище в София (1887), Офицерската артилерийска школа в Царское село, Русия (1903) и курс по стрелба със скорострелна артилерия на полигона край Поатие, Франция (1905). Служи във 2-ри (1887 – 1894), 4-ти (1894 – 1905) и 8-ми артилерийски полк (1905 – 1906). През 1906 г. е назначен за помощник-началник на Артилерийската школа (1906 – 1907), след което заема длъжностите началник на Строево-домакинското отделение в Артилерийската инспекция (1907 – 1909), командир на отделение в 4-ти (1909 – 1910) и 5-и артилерийски полк (1910 – 1911), помощник-командир на 5-и артилерийски полк (1911 – 1912).
От септември 1912 г. поема командването на 4-ти артилерийски полк, с който воюва в Балканските войни (1912 – 1913) при Гечкенли, Люлебургаз, Чаталджа, Цариброд, Пирот, Бубляк и Градоман. В края на 1914 г. е назначен за началник на Строево-домакинското отделение в Артилерийската инспекция.
По време на Първата световна война (1915 – 1918) командва 5-а артилерийска бригада в състава на 5-а пехотна дунавска дивизия (1915 – 1916), 1-ва пехотна бригада от 5-а пехотна дунавска дивизия (1916 – 1917) и 9-а пехотна плевенска дивизия (1917 – 1918). Под негово ръководство полковете на дивизията отбраняват участъка на изток от р. Вардар до Дойранското езеро и в ожесточените боеве от 16 до 19 септември 1918 г. отблъскват четири английски, две гръцки и една френска дивизия като нанасят големи загуби на противника.
След войната е началник на 9-а плевенска дивизионна област (1918 – 1919), на 2-ра военноинспекционна област (1919) и инспектор на артилерията (1919 – 1920). На 24 февруари 1920 г. е повишен в чин генерал-лейтенант. След като преминава в запаса (март 1920) е избран за председател на Съюза на запасните офицери (1920 – 1921; 1923 – 1930).
През 1936 г. участва в конгреса на Британския легион (организация на английските ветерани) в гр. Бъкстън. На 10 май 1936 г. фелдмаршал Милн, командващ английските войски при Дойран, посреща в Лондон с почести и уважение своя най-достоен противник на бойното поле и един от малкото чужди генерали, чието име фигурира в английската военна история. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІ степен, ІІІ степен 1 клас и ІІІ степен 2 клас.

 

68 години от подписването на Варшавския договор

14.05.2023, 07:42

На 14 май 2022 г. се навършват 68 години от подписването (1955 г) на „Варшавския договор за дружба, сътрудничество и взаимопомощ”.
В този съюз влизат страните от тогавашния социалистически лагер - Албания, България, ГДР, Полша, Румъния, СССР, Унгария и Чехословакия. Целите на договора провъзгласяват осигуряването на безопасност на страните-участнички и поддържането на мира в Европа.
По онова време Организацията на Северноатлантическия договор - NATO, създадена през 1949 година, съществува вече цели 6 години. Последната, предизвикваща капка за обединение на социалистическите страни във военен съюз става приемането в Алианса на ФРГ, правителството на която било обявено за "единствен представител" на целия немски народ в международните работи.
Варшавският договор е сключен за срок от 20 години, с автоматично продължаване за следващите 10 години при условие, че не е денонсиран една година преди изтичане на срока.
Държавите-участнички в договора се задължават в съответствие с Устава на ООН да се въздържат в международните отношения от заплаха със сила или използването й, и да разрешават всички спорове с мирни средства. Държавите се задължават и да си оказват взаимни консултации по важни международни въпроси и военна помощ при нападение върху някоя от тях.
Висш ръководен орган на съюза е Политическият консултативен комитет. Създадено е обединено командване на въоръжените сили и за негов главнокомандващ е назначен маршалът на СССР И. С. Конев. По-късно са създадени Комитет на министрите на отбраната, Комитет на министрите на външните работи и Обединен секретариат.
На 28 май 1955 г. българското Народно събрание ратифицира договора, който след предаване на ратификационните грамоти влиза в сила на 5 юни с.г.
След 1962 г. Албания не участва в работата на органите на договора, а шест години по-късно обявява и неговата денонсация.
Независимо от високоотговорните декларации в документите на Варшавския договор, въоръжените му сили неведнъж постигат целите си с методи, различни от мирните.
През 1956 г. Съветският съюз, с въоръжена намеса във вътрешните работи на Унгария, ликвидира въоръжения бунт на унгарския народ срещу комунизма. През 1968 г. страните-членки на Варшавския договор (без Румъния) изпращат войски в Чехословакия, за да спрат започналия демократичен процес и създаването на условия за демократично развитие на чехословашкото общество.
По време на своето съществуване Варшавският договор и неговите обединени въоръжени сили се използват за поддържане на военния паритет между Източна и Западна Европа.
На 1 юли 1991 г. договорът е прекратен. - Още за Варшавския договор

 
 

 

Германия готви най-големия си оръжеен пакет за Украйна досега

13.05.2023, 21:46

Германия ще предаде на Украйна военна техника за 2,7 млрд. евро, съобщава Der Spiegel. Това ще е най-големият пакет военна помощ от Берлин от началото на войната. В него ще влязат 30 танка Leopard 1, 20 бойни машини Marder, 15 зенитни самоходни установки Gepard, над 200 разузнавателни дрона, четири системи за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM, 18 гаубици, 100 бронетранспортьора.
Информацията беше потвърдена от германския военен министър Борис Писториус. "Искаме тази ужасна и несправедлива война да приключи възможно по-бърсо. За съжаление, засега няма никакви предпоставки за това", коментира Писториус. Той добави, че Германия ще продължи да оказва помощ на Украйна.
Информацията бе потвърдена в Телеграм и от началника на кабинета на украинския президент Андрей Ермак.
Пакетът е бил съгласуван при секретни преговори между министерствата. Обявяването му е свързано с утрешното посещение на украинския президент Володимир Зеленски в Германия. Там той ще получи международната награда на името на "Карл Велики".
Списъкът показва, че това оръжие е предназначено за готвената контраофанзива, макар че не се обявени срокове за доставката на оръжието, отбелязва Der Spiegel.
Досега Германия бе многократно критикувана, че не предоставя достатъчно оръжие на Украйна.
Неутралната Швейцария също променя политиката си. Двете палати на швейцарския парламент и Националният съвет подкрепиха поправки в закона, които ще позволят Украйна да получи оръжие швейцарско производство, съобщи Euronews. Окончателното решение трябва ще бъде взето на референдум. В момента законът забранява предаването на оръжие и боеприпаси, произведени в Швейцария, на трети страни.
Заради войната в Украйна Швейцария може да смени формата на своя неутралитет, съобщиха Bloomberg и Reuters. В швейцарския парламент се обсъжда законопроект, който ще позволи доставката на швейцарски боеприпаси за Украйна и изпращане на танкове в страни, чийто военен потенциал е
"Западът е предоставил около 600 вида въоръжение за украинското контранастъпление. Това е повече, отколкото има всяка една друга армия в света, особено воюваща армия", заяви говорителят на Командването на армията на САЩ в Европа и Африка Мартин О`Донъл преди дни.
Представителството на Полша в ЕС написа в четвъртък в Туитър, че съюзниците са предали на Украйна 575 танка и 28 самолета. Полша е дала 325 танка и 14 самолета. На второ място при танковете се нарежда Франция (85), след това Германия (80), после - САЩ (76). С новия пакет помощ Германия ще се нареди на второ място при танковете.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Откриха паметник на генерал Иван Кинов в родното му село Люти брод

13.05.2023, 20:45

С богата програма в мездренското село Люти брод бе отбелязана 130-та годишнина от рождението на ген. Иван Кинов. Възстановеният с дарения от фирми и граждани паметник на генерала бе открит от неговата дъщеря Лидия Кинова и генерал от запаса Михо Михов, бивш началник на Генералния щаб.
В ритуала участва почетна рота от военнослужещи от батальона във Враца с командир подполковник Симеон Гаджев. Паметното слово бе на ген. Михов, който защити тезата, че ген. Кинов е най-умният и разумен началник на Генералния щаб на Българската армия. Известният български военачалник е възпитаник на полковник Борис Дрангов, участвал е в двете Балкански войни, Първата и Втората световна война, служил в Съветската и Българската армия. След промените през 1944 г. е началник на Генералния щаб, началник на Военна академия „Г.С.Раковски“, заместник-министър и първи заместник-министър на отбраната и посланик в Румъния. Той е първият професор в нашата военна академия.
Тържеството се състоя в центъра на селото в близост до паметника на неповторима личност, свързана с построяването на жп гарата в Люти брод, моста над река Искър. Прочетен бе поздравителни адреси от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, както и от министъра на отбраната, министъра на вътрешните работи, началника на Военна академия и други ведомства и организации. Да почетат делото и паметта на генерала бяха дошли още кметът на Община Мездра Иван Аспарухов, председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, заместник-председателят на СВВБ полковник от запаса Петър Пандурски, председателят на НАС и заместник-председател на СОСЗР полковник от запаса Чавдар Петров, председателят на БАС Евгени Белий, председателят на клуб „Военни моряци“ контраадмирал Петър Странчевски, който е от същото село, представители на други обществени организации и много граждани.
Обявена бе заповед на председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов за отличаване с награден знак „За признателност“. С наградата бе удостоен председателят на Областната организация на СВВБ във Враца офицера от запаса Лъчезар Генов. Връчвайки отличието, полк. Пандурски благодари за приноса му при изграждането на паметника и за укрепването и развитието на Съюза в областта. Лъчезар Генов е един от дарителите за възстановяването на мемориала.
Възпоменателното тържество завърши с концерт на самодейни състави от Люти брод и Мездра, както и с голямо народно хоро.
**********
Генерал-полковник Иван Кинов е роден на 8 май 1893 г. с. Лютиброд, Врачанско. Завършва гимназия във Враца.  Участва във войните за национално обединение (1912 – 1913) като редник в 15-та пионерна дружина и Първата световна война (1915 – 1918). След Междусъюзническата война се записва да учи в Юридическия факултет на Софийския университет, но не завършва. През 1916 г. влиза в Школата за запасни офицери в Скопие. Взема участие в Септемврийското въстание (1923), след което емигрира в Югославия. По-късно служи в Червената армия, като началник-щаб на полк, командир на полк и началник-щаб на дивизия и старши преподавател по история на военното изкуство в академията Фрунзе. Участва в отбраната на Москва през Втората световна война и действията на Северния фронт. Завръща се в България на 8 септември 1944 г. с частите на трети украински фронт. На същия ден е определен за помощник-началник на Военноучебните заведения. На 15 декември 1944 година, след неуспешния опит на военния министър Дамян Велчев да защити военните от закона за Народния съд, комунистите установяват контрол над ключови постове в армията и Кинов е назначен за началник на Генералния щаб. Той остава на този пост по време на войната срещу Германия (1944 – 1945) и до 1949 година. Иван Кинов е част от българската делегация на Парада на победата на СССР над Третия райх в Москва, проведен на 24 юни 1945 г. На 3 февруари 1947 г. до 10 декември 1949 г. е заместник-министър на войната.
На 28 декември 1949 г. се уволнява по собствено желание, считано от 29 октомври. Кинов е отстранен от ръководните си постове по време на кампанията срещу Трайчо Костов в края на 1949 и началото на 1950 година. От февруари 1950 до май 1951 г. е председател на Върховния съвет на Народния съюз на спорта и техниката и председател на ДОСО. На 6 май 1951 г. отново влиза в редиците на българската армия. Началник на Военна академия „Георги Раковски“ (16 май 1951 – 1954). От ноември 1953 г. е професор по военно изкуство. От март 1954 г. е заместник-министър по бойната подготовка. Първи заместник-министър на народната отбрана е (26 март 1954 – 1960). През 1956 г. е определен за ръководител на българската част на постоянната комисия за координиране и развитие на специалната промишленост на страните членки на СИВ. Уволнява се от армията на 21 април 1960. От май 1960 до октомври 1963 г. е посланик на България в Румъния. В периода 1945 – 1962 е член на ЦК на БКП.
Награден е с орден „За храброст“, IV ст., народен орден „За военна заслуга“, II ст. с военно отличие, орден „9 септември 1944“, II ст. с мечове, орден „Народна свобода 1941 – 1944“, I ст., Орден „Георги Димитров“ (1955, 1959, 1963 и 1964) и Званието Герой на социалистическия труд (1964).
Генерал Иван Кинов умира на 2 януари 1967 г. в София.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Байдън: САЩ са готови да унищожат химическите си оръжия до есента

13.05.2023, 12:03

Администрацията на Съединените щати е готова да завърши напълно процеса на унищожаване на химическите си оръжия до есента на тази година. Това се казва в писмено изявление на президента на САЩ Джо Байдън, публикувано в петък в навечерието на Петата конференция на държавите – страни по Конвенцията за забрана на химическото оръжие, която ще се проведе на 15-19 май в Хага.
“Като работят заедно за постигането на общата ни цел, Съединените щати дават пример. Ние сме на път да завършим ликвидирането на запасите си от химически оръжия до тази есен – важен етап в разоръжаването, който отговаря на най-високите стандарти за прозрачност и обществена безопасност”, твърди държавният глава. САЩ са единствената държава в света, която притежава химически оръжия. Москва многократно е призовавала Вашингтон да изпълни задълженията си по конвенцията, предаде ТАСС.
В същото време американският лидер е подчертавал необходимостта от спазване на тези ангажименти, въпреки че САЩ многократно са отлагали крайния срок за приключване на ликвидирането на химическите оръжия. “Химическите оръжия донесоха невъобразими ужаси на нашия свят и те никога повече не трябва да бъдат разработвани и използвани. Това е ангажиментът, който международната общност пое, когато Организацията за забрана на химическите оръжия беше създадена с конвенция през 1997 г., и това е ангажимент, който трябва да потвърждаваме всеки ден, докато светът ни се освободи от заплахата на химическите оръжия”, заяви президентът на САЩ.
“Призовавам всички държави да отстояват истината и да се присъединят към нас, за да потърсим отговорност за нарушенията на този договор, включително за използването на зарин и хлор от страна на Сирия и за използването на нервнопаралитичното вещество “Новичок” от страна на Русия. Използването на химически оръжия е неприемливо и светът може да бъде сигурен, че Съединените щати няма да се успокоят в тази борба срещу безнаказаността”, твърди американският лидер. Руската страна категорично отрича твърденията за използване на “Новичок”. Москва също така многократно е заявявала, че заключенията за евентуална употреба на химическо оръжие от страна на Дамаск не издържат на проверката.
Източник: БГНЕС

 
 

Министър Уолъс не се отказва от съкращенията в британската армия

13.05.2023, 08:21

Британският министър на отбраната Бен Уолъс няма да се поддаде на натиска на неговите генерали и ще продължи със съкращенията като част от реформата на въоръжените сили следващия месец, съобщи вестник “Таймс”.
Следващият месец министерството на отбраната ще публикува специален документ за управлението на сектора, в който са изложени дългосрочните амбиции на правителството по отношение на военните.
Според плановете, изготвени в Уайтхол, армията ще бъде ребалансирана, за да се намали числеността на пехотата в полза на артилерията.
През 2021 година Бен Уолъс обяви планове за намаляване на броя на танковете от 227 на 148 и свиване на войската до 73 000 души – най-малкият брой от времето на Наполеон.
Решението тогава бе взето преди руското нахлуване в Украйна и не получи одобрението на депутатите от управляващата Консервативна партия. То е още по-непопулярно сега, като генерал сър Патрик Сандърс, началникът на Генералния щаб на армията заяви, че преследването на съкращения по време на война в Европа е “извращение”.
Но тъй като съюзниците от НАТО, включително Полша, Германия и Финландия, увеличават разходите за сухопътните си сили, министрите смятат, че Великобритания не е под значителен натиск да промени курса и може да модернизира въоръжените сили с инвестиции другаде.
Министерството на отбраната е изправено пред свиване на бюджета си, тъй като министерството на финансите отпусна 5 милиарда паунда увеличение на разходите през следващите две години – около половината от това, което бе поискано за справяне с инфлацията.
От тази сума 3 милиарда са заделени за британската програма за ядрени подводници, ограничавайки ресурсите за пехотата и военновъздушните сили. Останалите 2 милиарда ще бъдат използвани за попълване на запасите от оръжия, дадени на Украйна.
Източник: bnr.bg

 
 

Исторически календар

13.05.2023, 08:12

На 13 май 1918 г. четири български изтребителя от 1-во аеропланно отделение (два Roland D-III, един Roland D-II и един трофеен Nieuport XXIV), пилотирани от капитан Миланов, поручик Йорданов, поручик Рачев и поручик Узунов, излитат за прехват на 13 противникови самолета.
Групата е водена от двуместния биплан D.F.W. C-V с екипаж фелдфебел Рогев (пилот) и подпоручик Кулев (наблюдател).
След 40-минутен бой българските летци принуждават противника да напусне въздушното пространство на България, без да е изпълнил задачата си.

 

 
 

Курс за инструктори по общовойскова подготовка се провежда в НВУ

12.05.2023, 23:10

Курс „За длъжност „Инструктор по общовойскова подготовка“ („Instruction Training Course“) се провежда в Професионалния сержантски колеж към НВУ „Васил Левски“. Обучението продължава един месец и за него тук е екип от British Military Advisory and Training Team. Ръководител на екипа е капитан Бенедикт Грифитс. Заедно с него във Военния университет са още четирима сержанти – инструктори Кевин Смит, Гари Робинсон, Джеймс Макалрайн Гаси и Вит Ловечек Вит.
В курса участват 34 военнослужещи от Българската армия, от които шестима офицери и 28 сержанти, старшини и офицерски кандидати. Целта е те да получат допълнителна подготовка, необходима за заемане на длъжността „Инструктор по общовойскова подготовка” във формированията на Българската армия.
„Занятията са с теоретико-практическа насоченост и предоставят на обучаемите знания и умения, за да могат те да планират, организират, подготвят и провеждат занятия, свързани с общовойсковото обучение така и с обучението по военно-лидерска подготовка на различни категории военнослужещи. След завършване на курса обучаемите трябва да могат изпълняват самостоятелно контролни, методически и лидерски функции по отношение на своите подчинени“, обяснява директорът на Професионалния сержантски колеж офицерски кандидат Крум Вачков.
Източник: nvu.bg

 

Откриха изложба „Велики дни – Сломени дни. Балканските войни 1912–1913 г.“

12.05.2023, 22:10

В изложбената зала „Архиви“ на ДАА вчера беше открита изложбата „Велики дни – Сломени дни“, посветена на 110-годишнината от края на Балканските войни (1912–1913 г.), съобщават от агенцията. На откриването присъстваха заместник-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Владко Владов, заместник-началникът на ВА „Георги С. Раковски“ полковник доц. Димитър Ташков, представители на други ведомства и на посолствата на Република Албания, Алжирската народно-демократична република, Кралство Испания, Република Северна Македония, Република Сърбия и Черна гора, гости от сродни културни институции, приятели на архивите и др.
В своето слово при представянето на експозицията председателят на Агенцията доц. д-р Михаил Груев посочи етапите на осъществяването й, преминали от първоначалната идея на Държавния военноисторически архив (ДВИА) до включването на документи от архивите в страната и чужбина. Доц. Груев изтъкна ценната помощ при осъществяването на изложбата от страна на Дирекцията на държавния архив към Президентството на Република Турция, Националния архив на Румъния и Държавния архив на Черна гора. Той посочи, че голяма част от показаните документи стават достояние на обществеността у нас за първи път като подчерта, че единственият начин да обогатим представата си за миналото е като изследваме документите, с които разполагат балканските страни и правим съпоставка между тях. Доц. Груев запозна присъстващите с основните експонати в изложбата, представящи дипломатическите усилия на страните, участвали в двете балкански войни, хода на военните действия, ежедневието на войниците, полаганите грижи за ранените и болните, подписаните мирни договори и др. Председателят на ДАА изказа благодарност на чуждите архиви, съдействали за изготвянето на изложбата, на куратора на експозицията Димитър Попов и художника Ивелина Велинова, която чрез използването на цвета на стъклената плака придава особен блясък на представените документи.
При откриването на изложбата беше показана дигиталната реставрация на филма „Балканската война“ (1913), предоставен с любезното съдействие на Българската национална филмотека (БНФ). Автентичният кинодокумент е заснет от Александър Жеков на фронта по време на военния конфликт от 1912–1913 година. Това е най-ранният филм, изцяло създаден от български автор и едно от малкото произведения в световен мащаб, които по завършен начин отразяват военен конфликт от онова време. Лентата е дигитално реставрирана в дигитализационния център на Националната кинотека на Сърбия. Оригиналното копие е от нямата епоха в киното, но за по-атрактивно представяне пред съвременната публика е направена звукова постпродукция, включваща аудио коментар на Петър Кърджилов, звуков дизайн и оригинална музика, написана от Ангел Радев. Постпродукцията е осъществена в студио ,,Арс диджитал‘‘.
Експозицията може да бъде разгледана до 6 юни 2023 г. всеки работен ден от 9.00 до 17.30 ч., като след тази дата ще гостува и на архивите в страната, уточняват от агенцията.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Украйна се нуждае от повече от арсенал за $30 млрд., за да отвърне на Русия

12.05.2023, 12:38

Въоръжена с оръжия за над 30 милиарда долара, наскоро доставени от нейните съюзници, Украйна се подготвя за контранастъпление, което може да тласне Русия по-близо до края на войната или да покаже, че нито една от страните няма достатъчно огнева мощ, за да постигне превес.
Войските на Киев ще използват това оборудване - доставките от декември насам струват повече, отколкото която и да е членка на НАТО, с изключение на САЩ, купува за една година - за да се опитат да превземат вкопаните руски позиции и да си върнат окупираната територия. Въпросът е дали това е достатъчно......Прочети още

 

Военен календар

12.05.2023, 08:01

На 12 май 1912 година в Кюстендил е роден капитан Чудомир Топлодолски (1912 – 1987).
Завършва Военното училище в София (1934) и служи в кавалерията (1934 – 1937).
От 1937 до 1939 г. се обучава в Германия (пилотското училище в Кауфбойрен и школата за висш пилотаж във Вернойхен), след което е назначен за заместник-началник (1939 – 1940) и началник на Изтребителната школа в Карлово (1940 – 1943). През 1943 г. поема командването на 3/6 орляк, дислоциран на летище Божурище.
За отбраната на родното небе изпълнява 15 бойни задачи, по време на които сваля два изтребителя П-38 „Лайтнинг“ и поврежда три противникови самолета (два тежки бомбардировача и един изтребител).
От август 1944 г. служи в щаба на Въздушни войски, а през 1946 г. е задържан и става обвиняем по делото „Неутрален офицер“, след което е уволнен от армията (1948). Награден е с военен орден „За храброст“ ІV степен 1 клас и ІV степен 2 клас.

 

Какво представлява договорът „заем-лизинг“ за оръжие от Втората Световна война и колко струва

12.05.2023, 07:59

През 30-те години на миналия век ще открием, че света е изпаднал в една от най-свирепите икономически кризи, до тогава, които могат да влияят на целия свят. Последвана е от по-късната рецесия в периода от 1937-1938 г. Според различни изчисления се смята, че именно този период може да се маркира като една от най-лошите икономически кризи на XX век. Малко след Първата Световна война ще открием, че САЩ не само не е доволна от крайния резултат – нейните искания дори не са разглеждани, а тя самата е победител.
Точно по тази причина няма как да пропуснем и още един факт – дълговете за войната още дори не са изплатени. Актът за неутралност продължава да се приема от 1935 до 1937 г. и в него се включва търговията с оръжие, която е забранена на трети страни, както и транспортирането на такива. САЩ затваря своята оръжейница и оставя всички да се оправят сами. Това прави страната абсолютен неутралитет за целия свят.........Прочети още

 
 

САЩ съобщиха, че са одобрили продажбата на вертолети "Чинук" на Германия

12.05.2023, 07:40

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън снощи одобри продажбата на вертолети "Чинук" (CH-47 Chinook) на Германия на стойност 8,5 милиарда долара, предаде Асошиейтед прес.
Одобрението идва в момент, когато войната в Украйна продължава да натоварва военните запаси на западните държави, но не е пряко свързано с конфликта.
Държавният департамент съобщи, че е уведомил Конгреса, че САЩ ще продадат на Германия 60 вертолети"Чинук" заедно с двигатели и съответните резервни части, включително системи за предупреждение за ракетно нападение.
"Чинук" е основният тежкотоварен вертолет на армията на САЩ, който се използва за транспортиране на войски и оборудване и беше широко използван по време на войните в Афганистан и Ирак, посочва АП.
Продажбата има за цел да повиши военния капацитет на Германия в областта на тежкотоварните превози и да "възпре регионалните заплахи", заяви американското министерство. Не се предвижда вертолетите да бъдат използвани в Украйна.
"Предложената продажба ще подкрепи външната политика и националната сигурност на САЩ, като подобри сигурността на съюзник от НАТО, който е важна сила за политическата и икономическата стабилност в Европа", добави ведомството. - Още за CH-47
Източник: https://www.bta.bg/

 
 

 

Разполагаме полигон на Българската армия на нос Шабла

11.05.2023, 21:07

Министерският съвет прие постановление за разполагане и функциониране на полигон на Българската армия в района на нос Шабла, съобщиха от правителствената пресслужба.
С приемането на акта се регламентират еднозначно статута и границите на полигон Шабла и се осигурява по - ефективното му използване от съвременни зенитно—ракетни комплекси на въоръжение у нас и в държавите членки на НАТО при провеждане на мащабни учения и тренировки. Синхронизира се националната нормативна база и се осигуряват условия за понижаване на рисковете при провеждане на тренировки и учения със съвременни образци военна техника.
След влизане в сила на Постановлението ще се увеличат обемите въздушно пространство за изпълнение на граждански полети, ще се осигури безконфликтност на дейностите, извършвани на армейските полигони с изпълнението на полети на гражданската авиация, ще се подобри гражданско- военната координация при резервиране на въздушно пространство и ще се повиши нивото на безопасност на полетите. - Още за полигон "Шабла"
************

Правителството увеличи длъжностите за военнослужещи
Министерският съвет промени Класификатора на длъжностите на военнослужещите във Въоръжените сили.  Причината е окомплектоването на не по-малко от 12 реорганизиращите се  структури и формирования през 2023 г., съгласно Плана за развитие на  въоръжените сили на Република България до 2026 г. Сега действащият класификатор включва 982 длъжности за военнослужещи (386 са за офицери, 19 - за  офицерски кандидати, 213 -  за сержанти (старшини) и 364 - за войници  (матроси). Той е приет през 2018 г. и  не съдържа  специфични длъжности за тези структури и формирования, които се реорганизират или се формират единствени по рода си през тази година.
Общата цел на промените е осигуряване развитието на въоръжените сили през 2023 г. с балансирани способности  за изпълнение на целия спектър от задачи, породени от очакваните сценарии и анализи за развитие  на военностратегическата среда на сигурност. Засегнати страни са военнослужещите от Министерство на отбраната, структурите на пряко  подчинение на министъра на отбраната и Българската армия без служба „Военна полиция“ и  Служба „Военно разузнаване“.

 
 

Правителството внесе в парламента Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.

11.05.2023, 08:58

Със свое решение от 9 май Министерският съвет е одобрил Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г., внесена от министъра на отбраната Димитър Стоянов. Документът е внесен в Народното събрание. През миналата година бе разработена Програма за приоритетни инвестиционни разходи на МО до 2032 г., съдържаща проекти, които  надхвърлят 100 млн. лв. Със свое решение от 31 януари 2023 г. Народното събрание възложи на Министерския съвет да изготви нова всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.
Настоящата Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г., се посочва в мотивите към нея, е разработена в изпълнение на въпросното решение на Народното събрание. В нея са включени основните проекти за превъоръжаване на Българската армия. С нейното одобрение ще бъде зададена рамката за неотложно превъоръжаване на Българската армия.
В приложения към програмата са идентифицирани отбранителни способности за изграждане и развитие до 2032 г., групирани според функционалната им принадлежност и приоритетността им в своята група. За тези способности са представени инвестиционните проекти за изпълнение до 2032 г. спрямо два варианта на финансова рамка за свободни капиталови разходи – при разходи за отбрана нарастващи до 2,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) и при 2% от БВП. Индикативната финансова рамка за реализация на програмата е изготвена  в съответствие с прогнозните данни за реалния растеж на БВП и е съобразена със сроковете за постигане на националните Цели за способности в рамките на Процеса на отбранително планиране в НАТО.
Посочено е, че основен източник за финансиране на изпълнението на проектите за модернизация и изграждане на отбранителните способности на Въоръжените сили са бюджетът за отбрана и разходите за отбрана по централния бюджет. Финансовата макрорамка на Министерството на отбраната в периода 2023-2032 г. е разработена в два основни сценария (реален и оптимален) въз основа на прогнозните макроикономически показатели на страната, изискванията на „Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на Република България до 2024 г.“ и на потребностите на Въоръжените сили.
Предвижда се извършване на ежегоден преглед на изпълнението на програмата и на включените в нея проекти. Прегледът за изпълнението ще се извършва до  31 януари на съответната финансова година. Получените резултати ще се отразяват в Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили,  като Министерският съвет следва да внася в Народното събрание за одобряване проект за изменение на Програмата с оглед на нейното актуализиране.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Пет от най-добрите самолети на руското проектантско бюро "Яковлев"

11.05.2023, 08:05

Един от водещите руски създатели на самолети – проектантското бюро "Яковлев", е разработил над 200 вида и модификации: от мощни изтребители от ерата на Втората световна война до ефективни тренировъчни машини.
Як-3
Як-3 е един от най-добрите бойни самолети през Втората световна война – не само в Съветския съюз, но и по цял свят. Проектантите го правят възможно най-лек, като в същото време сериозно увеличават неговата огнева мощ и скорост.
Як-3 е истинска заплаха за най-добрите германски изтребители – Bf-109 и FW-190, и е пращан в най-опасните бойни зони, където изпълнява най-важните задачи.
На 16 юли 1944 г. група от 18 самолета Як-3 влиза в сблъсък с 24 германски изтребителя Messerschmitt и Focke-Wulf. Съветските пилоти свалят 15 вражески машини, като губят само един от своите самолети.
Як-3 е предпочитан от пилотите заради своята надеждност и лесна поддръжка. Френските пилоти от авиационното съединение "Нормандия-Неман", които се сражават в Съветския съюз срещу нацистите, предпочитат тези самолети пред всички останали – дори пред британските и американските, които съветската армия получава по силата на споразуменията "заем-наем".
Когато войната свършва, французите се завръщат у дома на борда на 37 самолета Як-3, които Съветският съюз им позволява да задържат за нуждите на възродените Френски въздушни сили.

Як-9
Появата на Як-9 през 1942 г. обозначава края на небесното господство на Луфтвафе. Произведени са общо 16 769 такива самолета, което ги превръща в най-големия масово произвеждан съветски изтребител през Втората световна война.
Як-9 е идеална платформа за трансформацията му в различни видове самолети: от изтребител-бомбардировач до машина за разузнаване, транспорт на пътници и обучение. По време на войната той преминава през 22 модификации, като 15 от тях влизат в пълен цикъл на производство.
Самолетът е популярен не само сред пилотите от Съветските военновъздушни сили, но и сред Съюзниците. Известно време Як-9 е личният бомбардировач на Джеймс Ерик Сторар -  командир на 234-та ескадрила на британските Кралски военновъздушни сили.

Як-40
Як-40 е проектиран в началото на 1960-те и се превръща в първия турбореактивен пътнически самолет за местните съветски авиолинии.
Самолетът е с проста, но надеждна конструкция.
Той може да излита, дори и един от трите му двигателя да е повреден, а веднъж издигнал се в небето, да лети само с един работещ двигател.
В Як-40 няма място за багаж над седалките, така че пътниците съхраняват багажа си в специален вестибюл в салона.
Повечето инциденти с Як-40 са причинени не от технически проблеми, а от човешки грешки.
Десетина такива машини са загубени по време на служба в размирни зони в Ангола, Либия и други места.

Як-141
Як-141 е обещаващ свръхзвуков изтребител с вертикално излитане и кацане, проектиран да служи като основната машина на съветските самолетоносачни ударни групи.
В техническо отношение Як-141 превъзхожда предшествениците си (Як-36 и Як-38), както и чуждестранните си конкуренти (Harrier, Dassault Mirage IIIV) и участва в надпреварата за най-добрия военноморски самолет с вертикално излитане и кацане.
Историята обаче се оказва твърде силен опонент за съветската машина. Разпадането на СССР и последвалото прекратяване на финансирането слагат край на проекта. Изтребителят има три прототипа, но така и не влиза в серийно производство.

Як-130
Як-130 е основният руски учебно-боен самолет, който позволява на военните пилоти да усъвършенстват уменията си за излитане, кацане, управление и изпълнение на сложни маневри. Той има уникалната способност да имитира летателните характеристики на няколко изтребителя, включително F-16 и китайско-пакистанския JF-17.
В бойна обстановка Як-130 може лесно да бъде трансформиран в лек атакуващ самолет, способен да напада наземни цели и въздушни цели, движещи се с ниска скорост – хеликоптери и дронове.
Як-130 е съвместен проект на проектантското бюро "Яковлев" и италианското Aermacchi и е първият самолет, проектиран и произведен от нулата в Русия след разпадането на СССР през 1991 година. - Още самолети на Яковлев
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Днес е празник! Празник за хората преминали през школата на 7-ми Бояновски ракетен дивизион - Първият!

11.05.2023, 07:50

Преди 60 години, в утрото на 11 май 1963 г. Сунгуларската долина е в пълен покой. В 11 ч. обаче се случва историческото събитие. Ето какво си спомня полковник от запаса Стоян Балканджийски: „Натиснах двата бутона. Внезапен необичаен мощен гръм (трясък) разтърси земята. Огнена струя полеят към небето. Излетя първата ракета на територията на Народна република България. Спонтанно, непринудено мощна Ура!!! съпроводи полета на ракетата. На централната вишка всички заедно с Тодор Живков викаха Ура!!! В моята дългогодишна служба за първи път чувах такова Ура!!!" - (видео)
След кратка пауза вертолетът коректировчик докладвал, че попадението е в целта. Ракетата се забила в земята, изкопала дълбок кладенец, изкъртила дървета и изхвърлила пръст в радиус на 200-300 м в Садовския балкан югоизточно от село Ичера.

По предложение на министъра на народната отбрана, утвърдено на място от първия държавен ръководител, командирът на дивизиона майор Стоян Маринов е произведен предсрочно в подполковник, а заместникът му по инженерно-ракетната част капитан Илия Илиев - в майор. (на снимката: Ген. Надисев, ген. Тодоров с командния и войнишки състав от 7 ордн след първия пуск на 11 май 1963 г.)
40 години това историческо събитие се знае от определен кръг хора. Едва след този период е разрешено да се проведе тържествено събрание в ГВК в Ямбол под мотото „40 години от първия ракетен пуск на 11 май 1963 г.”
Дивизионът, изстрелял ракетата е от Седма мотострелкова дивизия. Той е дислоциран в Бояново. – Още за 7 ордн
 

Военен календар

11.05.2023, 07:45

На 11 май 1876 година в Габрово е роден генерал-майор Никола Станимиров (1876 – 1962).
Завършва Военното училище в София (1897) и Офицерската кавалерийска школа в Санкт Петербург, Русия (1906). Служи в 18-и пехотен етърски полк (1897 – 1900), 3-ти конен полк (1900 – 1906), 2-ра конна бригада (1907 – 1908) и Кавалерийската школа (1908 – 1912).
Участва в Балканските войни (1912-1913) като помощник-комендант на Главната квартира и командир на ординарския ескадрон при Щаба на армията, след което командва ескадрон в 4-ти конен полк (1913 – 1914) и в Лейбгвардейския конен полк (1914 – 1915).
По време на Първата световна война (1915 – 1918) заема длъжностите командир на 2-ри дивизион от Лейбгвардейския конен полк (1915 – 1916), помощник-командир на 1-ви (1916 – 1918) и на 9-и конен полк (март – май 1918), командир на 5-и конен полк (1918 – 1921).
Сражава се на Южния и Добруджанския фронт в боевете за Прищина, Добротин, Кочмар, Мустафа Ачи и Мачин.
След войната поема командването на 3-ти конен полк (1921 – 1922) и на Лейбгвардейския конен полк (1922 – 1923). До 1928 г. служи в Щаба на жандармерията и като заместник-инспектор на Пограничната стража. През същата година преминава в запаса. Награден е с военен орден „За храброст“ III степен 2 клас и IV степен 1 клас.

Васил Поппетков Вълков е роден на 11 май 1897 г. в село Бежаново, Плевенско в семейство на свещеник. Има трима братя и две сестри. Завършва Плевенската гимназия, а през 1919 г. с 39-ти випуск – Военното на Негово Величество училище.
В края на Първата световна война Васил Вълков е взводен командир на 9-ти артилерийски полк. До 1 декември 1925 г. той служи в различни гарнизони, след което постъпва в авиацията като наблюдател. През 1928 г. получава бревет за пилот от Въздушното училище в Казанлък и е повишен в чин капитан. От 1 януари 1930 г. до 31 май 1934 г. е началник на аерогара София в Божурище, а от 1 юли 1934 г. до 28 февруари 1937 г. е началник на ДАР – Божурище. На 6 май 1936 г. е повишен в чин майор, а четири години по-късно в чин подполковник. На 1 юли 1938 г. става командир на 1-ви армейски (линеен) орляк – Божурище. От 1 май 1942 г. до 9 септември 1944 г. е командир на 6-ти изтребителен полк на летище Марино поле, Карловско. От 14 септември 1943 г. вече е полковник.
Веднага след 9 септември 1944 г. е назначен за командир на Въздушната ескадра, а десет дни по-късно е преназначен за главен интендант на Въздушните на Негово Величество войски. След смяната на политическата власт в страната започва масова чистка на висши офицери в армията, в това число и във Въздушни войски.
В началото на октомври 1944 г. е арестуван и отведен в Пловдив. Уволнен е със заповед №154/15.10.1944 г. на командира на Въздушни войски полковник Дреников поради навършване на години за пенсия. Осъден е на смърт от Народния съд, наложена му е глоба от 5 млн. лв., както и конфискация на лични имоти. Разстрелян е край Карлово на 13 март 1945 г.

 

 

Румъния приземява флотата от МиГ-21 „Лансър“ и залага на F-16 и F-35

10.05.2023, 23:30

Изтребителите МиГ-21 „Лансър“, които са на въоръжение в Румънските военновъздушни сили, ще летят за последен път на 15 май, когато ще се състои и церемония по изтеглянето им от употреба, обяви Министерството на отбраната.
Изтребителите ще бъдат изведени от експлоатация в съответствие с решение на Върховния съвет за национална отбрана, одобрено през май 2022 г. Тогава бе взето и решение за ускорен преход към експлоатация на самолетите Еф-16 (F-16), с които разполагат ВВС на Румъния.
На 15 май в 11:00 ч. за последен път самолетите МиГ-21 ще излетят едновременно от военновъздушна база 71 „Генерал Еманоил Йонеску“ в Къмпия Турзий и от военновъздушна база 86 „Лейтенант Георге Мочорница“ в Борча и ще кацнат във ВВС база 95 „Капитан-герой Александру Шербанеску“ в Бакъу, където ще се състои и церемонията по извеждането им от употреба, се посочва в прессъобщение на министерството на отбраната.
ВВС база „Капитан-герой Александру Шербанеску“ в Бакъу ще бъде отворена за всички любители на авиацията със свободен вход, а публиката ще може да наблюдава пристигането на изтребителите от въздушните бази в Къмпия Турзий и Борча, церемонията по извеждането от експлоатация и ще може да посети музея на базата.
Военновъздушните сили на Румъния ще продължат да изпълняват постоянно бойно дежурство с наличните самолети Еф-16, подкрепени от съюзническите самолети, които са дислоцирани в Румъния в рамките на мисията за засилена въздушна полиция под командването на НАТО. Също така наземните системи за въздушна отбрана ще продължат да изпълняват мисиите си по въздушна полиция под национално командване, както и в рамките на интегрираната система на НАТО за въздушна и ракетна отбрана, информира още министерството.
През 2016 г. Румъния закупи първите си изтребители Еф-16 (F-16) от Португалия и започна работа по постепенно извеждане от употреба на МиГ-ове от комунистическо време. Седемнайсетте изтребителя F-16 бяха модернизирани с помощта на САЩ.
Миналата година Министерството на отбраната подписа с Норвегия договор за закупуване на 32 изтребителя F-16, които трябва да започнат да пристигат в Румъния още в края на тази година. Това ще осигури на страната две допълнителни въздушни ескадрили. Стойността на договора е 388 милиона евро и той ще бъде осъществен в период от три години.
Според министерството на отбраната на Румъния наличните ресурси на самолетите F-16 от трите ескадрили гарантират експлоатация от минимум 10 години и ще формират преходен въздушен потенциал за изтребителите от пето поколение F-35, които Румъния реши да купи.
Миналия месец Върховният съвет за национална отбрана реши Румъния да се сдобие с бойни самолети F-35, произведени в САЩ. Съветът одобри така наречената Концепция за постигане на оперативна способност на противовъздушната отбрана с многоцелеви самолети от пето поколение.
Румъния, която е член на НАТО от 2004 г., повиши разходите си за отбрана на 2,5 процента от брутния вътрешен продукт. През последните години Румъния заделяше два процента от БВП за военните си нужди.
Началникът на Генералния щаб на отбраната генерал Даниел Петреску уточни, че времевият хоризонт за покупката на самолети F-35 е след 2030 г.
Източник: bta.bg

 

Решено! Владимир Путин внесе в Думата законопроект за денонсиране на стратегически договор

10.05.2023, 21:26

Руският президент Владимир Путин внесе днес в Държавната дума (долната камара на руския парламент) законопроект за денонсирането на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, предаде ТАСС. Законопроектът бе публикуван в базата данни на Държавната дума, съобщава БТА.
В пояснителни бележки към законопроекта се отбелязва, че договорът "в началото на 90-те години беше достатъчно действен и ефективен инструмент за укрепване на европейската сигурност". "От началото на 90-те години договорът доста остаря и загуби връзка с действителността, под въздействието на мащабните военно-политически изменения, свързани най-вече с разширението на НАТО", се казва още в бележките.
По-рано днес бе публикувано разпореждане на президента Путин, с което той назначава заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков за свой официален представител при обсъжданията в парламента, посветени на възможното денонсиране от Русия на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа.
Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа въвежда ограничения за броя на тежките оръжия, които могат да бъдат разполагани на европейския континент, отбелязва ДПА. Под "тежки оръжия" се разбира танкове, бойни машини на пехотата, тежка артилерия, бойни самолети и хеликоптери.
Русия подписва договора през 1990 г., но през 2007 г. преустановява изпълнението на повечето си задължения по него.
От 2015 г. руски представители не участват в срещите на съвещателната група по договора.
Източник: https://fakti.bg/

 

Комисията по отбрана прие правилата за работата си

10.05.2023, 20:50

Без промени в досегашните правила ще работи Комисията по отбрана и в 49-ото Народно събрание, която се състои от 19 народни представители. Предстои да се уточни денят от седмицата – сряда или четвъртък. В края на миналата седмица депутатите гласуваха състава на 25-те постоянни комисии в Народното събрание без тяхното ръководство. Парламентът прие допълнение към правилника си, което предвижда, когато няма избрано ръководство на постоянна комисия, заседанието ѝ да се води от определен от председателя на Народното събрание неин член. Този път това бе Христо Гаджев, председател на комисията в последните два парламента.
В сферата на отбраната има два основни приоритета, които трябва да се реализират през следващите седмици, каза той в отговор на въпрос на „Отбрана“. Първият е обсъждането и приемането на Програма за приоритетни инвестиционни разходи на МО до 2032 г. Както гласува преди да се разпусне предишният парламент, документът трябва да бъде внесен от правителството. Според него, най-добрият вариант е програмата да бъде внесена от редовен кабинет, който има по-голям хоризонт на работа. Другият приоритет е приемането на държавния бюджет за 2023 г., но и той е свързан с темата за съставяне на правителство. Рискът от предизборен бюджет е сериозен и това може да се отрази негативно на разходите за отбрана, смята г-н Гаджев. Що се отнася до проектите за модернизация, той очаква да бъде актуализиран проектът за бойните машини на пехотата, с оглед на актуалността на финансовата рамка. Ще настояваме през 2024 г. бюджетът за отбрана да бъде 2 процента от БВП, както е по националния план от 2018 г., каза още г-н Гаджев.  
На този етап има четири внесени законопроекта от правителството, които са в компетенциите на Комисията по отбрана. Първите три са за държавния бюджет, ДОО и НЗОК, третият е  за ратифициране на Допълнителното споразумение между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за изменение на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, подписано на 5 декември 2022 г.
Има и няколко проекторешения, които трябва да се обсъдят в Комисията по отбрана. От ПГ на Възраждане са внесли проект на решение за прекратяване на Споразумението между правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, подписано на 28 април 2006 г. Министерският съвет е внесъл проект на решение за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили. На дневен ред е и Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България през 2022 г.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Началниците на отбраната от НАТО обсъдиха плановете за противодействие на заплахите

10.05.2023, 20:06

Началниците на отбраната на страните от НАТО обсъдиха днес в Брюксел националните планове за противодействие на заплахите. За НАТО заплахите са Русия и терористичните организации, поясни ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер. Той отбеляза, че някои от съюзниците може да подготвят планове и за заплахи от Китай.
След като имаме плановете, ще определим какво е необходимо, за да изпълним различните задачи. За първи път правим връзка между заплахите и нуждата от инвестиции, и това е голяма промяна, посочи Бауер. По неговите думи в следващите месеци може да се наблюдава прибягването от страна на Русия до все по-стара техника и все по-неподготвени бойци, докато Украйна въвежда полученото от западните страни оборудване и прилага придобитото обучение.
Вече има ясна идея кой, кога с какво и как ще защитава определена територия, затова се говори за регионално планиране, заяви пред български журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. По неговите думи територията на страните от НАТО е различна по отношение на география, население, ресурси, достъп, възможности на действие на вероятния противник. Ефтимов уточни, че България има две основни задачи - повишение на военните способности по стандарт и предоставяне на условия за приемане на съюзнически сили при необходимост.
Той допълни, че многонационалната бойна група у нас включва над 800 съюзнически военни. След 2014 г. и окупацията на Крим, НАТО се променя и непрекъснато се повишават изискванията към силите. Имаме редица дефицити, с модернизационните програми се стремим да намалим тези пропуски до възможния минимум. Облагодетелствани сме, защото ползваме механизмите на колективната сигурност, добави адмиралът. По неговите думи нашата страна следва да може да приема сили до мащаба на бригада.
Ефтимов изрази надежда предложената от военните инвестиционна програма да бъде одобрена от Народното събрание, за да може България да повиши способностите си на приемаща държава за съюзнически сили. Той посочи, че тези способности се развиват с общи фондове на НАТО. Държавите, които изпращат войски, поемат своите разходи, поясни Ефтимов. Трябва като държава да се възползваме от тази политика, призова адмиралът.
Балансът в Черно море от години е много деликатен, това е единственият регион, където Руската федерация има присъствие извън международно признатата си територия. Българските военни от години говорим за този променен баланс. Тази обстановка налага да бъдем много внимателни и да не се допускат възможности за ескалация, провокация и инциденти, заяви Ефтимов. По неговите думи нашата страна разполага с нужните способности за водене на необходимото наблюдение на обстановката.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Държавен вестник публикува наредбата за обучението на гражданите за защита на Отечеството

10.05.2023, 13:10

Във вчерашния брой на Държавен вестник е публикувана Наредба за условията и реда за организиране, провеждане и осигуряване обучението на българските граждани за защита на Отечеството. Тя влиза в сила от учебната 2023/2024 година.
Предвижда се обучението на учениците да бъде по 5 учебни часа в 10 и 11 клас от 1 декември до края на учебната година в часа на класа. То ще се води от военнослужещи или цивилни служители от Въоръжените сили в присъствието на класния ръководител. Обучението на учениците, в двата етапа за придобиване на средно образование, се посочва в наредбата,  осигурява усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на Родината, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили.
С наредбата се урежда и обучението на студенти от висшите военни училища по граждански специалности, студенти от  други висши училища, обучаващи се в образователно квалификационна степен "бакалавър" и "магистър" и граждани с висше  образование за придобиване на квалификация "Офицер от резерва". Обучението започва с началото на учебната година на курсантите. Срокът му във висшите военни училища е до 1000 учебни часа в рамките на до 2 учебни  години, разпределен в 2 семестъра присъствено.
Министърът на образованието и науката ще осъществява координацията и контрола за  провеждането на обучението на учениците в средните училища. Министърът на отбраната ще контролира дейностите  за придобиване на квалификация "Офицер от  резерва" във висшите военни училища.
Ако не бъде въведена нова форма за подготовка на българските граждани за защита на Отечеството, в следващите 10-15 години, няма да можем да комплектоваме формированията на Въоръжените сили за военно време. Това е причината министерствата на отбраната и на образованието и науката да подготвят проект на Наредба за условията и реда за организиране, провеждане и осигуряване обучението на българските граждани за защита на Отечеството, която е публикувана за обществено обсъждане. Констатирано е, че в сега действащите наредби в тази област е налице празнота при придобиването на квалификация „Офицер от  резерва“, както и при обучението на ученици от военнослужещи или цивилни служители от  Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на  отбраната и Българската армия.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

“Политико“: САЩ не възнамеряват да изпращат ракети с голям обсег в Украйна

10.05.2023, 09:34

Белият дом не планира да последва примера на Великобритания и да изпрати ракети с голям обсег на Украйна, пише  ”Политико”.
По-рано вестник “Вашингтон пост“  съобщи, че Лондон обмисля изпращането на ракети с обсег до 300 км към Киев, но окончателно решение по този въпрос все още не е взето.
Британският външен министър Джеймс Клевърли (на снимката) отказа да коментира публикациите по време на съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън вчера.
Такива характеристики имат американските ракетни системи ATACMS, които Вашингтон отказва да прехвърли на Украйна.
Един американски служител каза пред репортери, че "политиката за ATACMS не се е променила".
Според него САЩ ще продължат да доставят на Украйна средства за противовъздушна отбрана, боеприпаси и бронирана техника.
Според “Политико” има също опасения, че САЩ нямат достатъчно ATACMS в своя арсенал.
„От военна гледна точка имаме сравнително малко ATACMS и трябва да сме сигурни, че поддържаме собствените си запаси от боеприпаси“, каза председателят на Обединения комитет на началник щабовете Марк Мили пред “Дифенс уан” през март.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Операция „Въртяща мълния“ трябваше да осакати Северен Виетнам, но никога не го направи

10.05.2023, 09:13

През пролетта на 1964 г. американският генерал Ърли Уилър създава списък с обекти и цели на Северен Виетнам, които трябва да бъдат елиминирани чрез стратегически въздушшни удари. Идеята е, че така ще се осакати комунистическата армия и партизанската война ще се прекъсне рязко в Южен Виетнам. Работната група на щаба избира близо 451 потенциални точки, но след стратегическа оценка и разглеждане, господата най-накрая стискат ръце на близо 99 цели.
Въпросните се разделят на 3 категории:
Първата включва военни сектори, които могат автоматично да спрат подкрепата на партизаните. Там са позиционирани летища, пътни мрежи, казарми, щаб квартири и складове за муниции и други бойни принадлежности. Локацията им е близо до Северен Виетнам в близост до Лаос.
Втората категория вклучва 61 обекта, позиционирани дълбоко в Северен Виетнам.
Третата категория включва 8 големи фабрики и заводи, които подпомагат военната индустрия на страната.
След преглед на всички точки на интерес, предложението се редуцира до 94 обекта за бомбардировка и главният секретар на отбраната – Робърт МакНамара ги подписва на 24 август 1964 г..........Прочети още

 

Великите военни изцепки: Падането на Сингапур (1942 г.)

10.05.2023, 09:08

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл.........Прочети още

 

Военен календар

10.05.2023, 08:50

На 10 май 1876 година загива Иларион Драгостинов (1852 – 1876). Деец на българското националноосвободително движение.
Роден в семейството на заможен търговец от Арбанаси, Търновско. Завършва с отличие Главното мъжко училище в Търново (1868), след което се установява в Русе и работи като собственик на комисионерска къща, търговски агент и телеграфист при Железопътната станция.
Участва в създаването на Русенския революционен комитет (1871) и в подготовката на Старозагорското въстание (1875). Избран е от Гюргевския революционен комитет (1875) за апостол на ІІ революционен окръг, където разгръща широка организаторска дейност.
След преждевременното избухване на Априлското въстание (20 април 1876) заедно с Георги Обретенов формира малка чета и се присъединява към дружината на Стоил войвода в Сливенския балкан.

Убит в сражение с редовна турска войска при прохода Вратник край с. Нейково, Сливенско.

На 10 май 1840 г., е роден Хаджи Димитър. Въпреки, че загива едва на 28 години, той е един от най-значимите български войводи и революционери.
Роден е в Сливен, в семейството на търговеца Никола и Маринка Асенови. Когато е на две години, той и семейството му отиват на поклонение в Йерусалим и оттогава Димитър е хаджия.
През 1862 година Хаджи Димитър излиза в Балкана с чета и цяло лято броди из планината. През пролетта на 1864 година се включва в четата на Стоян войвода от Сливен като знаменосец. Четата е от 12 души и има за задача да убие търновския гръцки владика. Преди да влязат в Търново четата се разпада и четниците се отделят от войводата. Командването се поема от Хаджи Димитър, който ги повежда към Сливенския балкан.
На 21 май 1865 година в жилището на Георги Раковски се сформира чета, в която участват също Хаджи Димитър и Стефан Караджа. На 13 юни 1865 година четата преминава Дунава и се отправя към Котленския балкан. Действа в района на прочутото хайдушко сборище Агликина поляна.
През пролетта на 1866 година от Румъния преминава чета от 20 души, ръководена от трима войводи— Желю войвода, Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Стига до Сливенския балкан, където се разделя на три. Действа до есента, когато се събира и връща в Румъния. През пролетта на 1868 година в Румъния се сформира четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. На 5 юли 1868 г. четата преминава Дунав с една гемия.
Първото сражение води с турска потеря наброяваща около 1 000 души. Откъсва се от преследвачите и с нощен преход достига до Карапанова курия в землището на село Горна Липница. Тук на 7 юли четата води втория си бой, като нанася значителни загуби на противника си и дава един убит и двама ранени. На 8 юли става сражение около село Вишовград, в местността Дългидол. Днес там има изграден паметник.
На 9 юли в Канлъдере, местност в землището на Вишовград, няколко километра на юг-югоизток от Дългидол, става кръвопролитно сражение, в което четата е разбита. Ранен и пленен е Стефан Караджа. Под ръководството на Хаджи Димитър останалите 58 души продължават към Балкана. Днес в местността Канлъдере, името на която означава „кървава река“ на турски, има паметник и чешма, посветени на загиналите четници. Местното население организира честване на четвъртата битка около 21 юли (9 юли стар стил).
На 18 юли 1868 година под връх Бузлуджа в Стара планина става последното сражение на четата. В тази битка е убит и Хаджи Димитър - теза, поддържана от мнозинството съвременни историци. След Освобождението неговите кости и тези на убитите четници са пренесени от Бузлуджа и временно положени в ковчези в църквата "Св. Архангел Михаил", в гр. Крън, Казанлъшко.
Според очевидеца Христо Македонски, Хаджи Димитър е убит на връх Бузлуджа:
"Хаджията с револвер в ръка се защитава, но падна убит."
За края на Хаджи Димитър във вестник „Curier d’Orient“ от 18.VII.1868 г. е писано:
„И от двете страни боят се води с жестоко упорство. Борбата продължи малко повече от пет часа... Хаджи Димитър, тежко ранен, малко остана да падне в ръцете на турските войници. Но въоръжен с револвера си, той се бори до последната минута с една енергия, достойна за друго по-добро време. Най-после и той падна. Саблята му, револверът, един телескоп и много писма се изпратиха на Митхад паша в Русчук...“
За убийството на Хаджи Димитър на Бузлуджа свидетелстват и участвалите в погребението на убитите четници: „Свещеник Иван (Стоянов) от с. Хасът — пише З. Стоянов, комуто е било позволено от властта да прибере костите на юнаците, и други очевидци разказват, че видели един труп измежду останалите, който имал на ръцете си изписани с барут — сабли, левове и буквите: Х. Д., а подобни знакове Хаджи Димитър е имал.
Освен това живите му другари, които били закарани в Търново в началото на месец август, видели в тамошния конак войводската му униформа и саблята му. А един от другарите им, Христо (Н. Ф. - Кръстю) Минков, който бил докаран в Търново по-рано, видял и главата на Хаджията. Същото твърди и свещеник Стефан Петков от с. Енина.
За намерените в Хаджи Димитър вещи, за които споменава в. „Curier d’Orient“ вж. и в. "Дунав" No 456 от 8 март 1870 г. Там е писано: „Саблята на речения Хаджи Димитър, която на чирена си имаше револвер, се предаде на негово височество Митхад паша... Дрехите му и днес се намират в първия табур, телескопа му е у мюлезимина Мехмед от третия табур, а пищовите му и до днес са в ръцете на Селим чауша, родом от Шуменското окръжие и чаушин в третия табур...“
По повод на смъртта му Христо Ботев написва едноименната поема.
Поклон, войводо!

 

Германският концерн “Райнметал” иска да произвежда оръжия и боеприпаси в Украйна

10.05.2023, 07:21

Най-големият германски оръжеен концерн “Райнметал” възнамерява в бъдеще да произвежда боеприпаси, средства за противовъздушна отбрана и танкове в Украйна, съобщава вестник “Ханделсблат”.
Армин Папергер, главен изпълнителен директор на базираната в Дюселдорф компания, каза, че “Райнметал” възнамерява да сключи редица споразумения за сътрудничество и съвместни предприятия с украински компании през следващите няколко седмици.
“По този начин даваме възможност на Украйна в средносрочен и дългосрочен план да може да се защитава“, каза той, цитиран от “Ханделсблат”.
Инвестициите в нови заводи ще дойдат от украинската държава, каза Папергер.
Като пример той посочи вече съществуващ план за изграждане на бойни танкове “Пантера”  в Украйна.  “Райнметал” очаква да бъдат произвеждани до 400 машини годишно.
Папергер каза, че разговорите с Киев по проекта са "обещаващи".
Източник: https://www.bta.bg/

 

 

Военноморските сили участваха в отбелязването на годишнината от Победата над хитлерофашизма и Деня на Европа

09.05.2023, 20:58

На 9 май  2023 година в град Варна, по повод 78-та годишнина от Победата над хитлерофашизма и Деня на Европа, се проведе ритуал за полагане на венци и цветя пред Портал-паметника на Осми Приморски полк.
В ритуала участваха командирите на военни формирования от гарнизона, Представителният духов оркестър и почетен караул от Военноморските сили.
Военноморските сили участваха в отбелязването на годишнината от Победата над хитлерофашизма и Деня на Европа
Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на почетния караул.
Свещеници от Варненска и Великопреславска метрополия отслужиха заупокойна молитва.
По-късно пред сградата на Община Варна тържествено бяха издигнати националното знаме, флага на Европейския съюз и на Община Варна.
Източник: navy.mod.bg/

 

Швейцария проведе военни учения, докато ролята ѝ в европейската отбрана привлича все повече внимание

09.05.2023, 20:51

По време на едно от най-мащабните военни учения за последните три десетилетия швейцарските войници проведоха учение, по време на което отработиха отблъскването на фиктивни врагове, при което изстрелваха боеприпаси, като по този начин показаха способностите си за самоотбрана, предаде Ройтерс.
Ученията се проведоха в четири кантона на страната в рамките на девет дни и в тях участваха 4000 войници. Те бяха извършени в момент, в който ролята на Швейцария в европейската отбрана привлича сега внимание на фона на призиви Берн да помогне на Украйна в борбата срещу руската инвазия.
Миналия четвъртък на полигона “Ле Прадиер” група новобранци – повечето от които цивилни, полагащи редовната си военна служба – бавно изкачиха хълм, като използваха  димна граната, за да се скрият от предполагаемия враг, преди да залегнат и да стрелят по мишените си.
Ученията “Лукс 23”, планирани от 2021 г., не са организирани в отговор на руската инвазия в Украйна през февруари миналата година, но швейцарската армия заяви, чe нахлуването на Русия е направило учението още по-ефективно.
“Готовността на партньорите ни и разбирането от страна на гражданите по отношение на този тип обучения много са се променили”, каза генерал-майор Матиас Тушер (на снимката), командир на Първа швейцарска сухопътна дивизия. Той допълни, че това е пряко свързано с войната в Украйна.
Нараства общественият и международният натиск за Швейцария да вдигне забраната за износ на оръжия към региони, в които има военни конфликти, но някои политически фракции се боят, че това би сложило край на традиционната външна политика на неутралитет, която Швейцария води, отбелязва Ройтерс.
“Разбираме, че хората бъркат необходимостта за подкрепа на нападната страна и необходимостта да се остави място агресорът, когато той e дефиниран като такъв, да се върне за разговори и за намиране на решения”, каза Мауро Погия, старши съветник в департамента по сигурност, население и здравеопазване в Женева. Той заяви, че “няма нищо по-лошо от затварянето на врати и Швейцария трябва да бъде вратата, през която винаги може да се намери изход и тази врата трябва да бъде пазена”.
Източник: bta.bg

 

Издирени са имената на 2223 загинали от 7-ми пехотен Преславски полк

09.05.2023, 14:36

Издирени са имената на 2223 загинали във войните - 1885 г., 1912/1913 г., 1915/1918 г. от 7-ми пехотен Преславски полк.  Почти 70 години след премахването му  Паметникът - портал на славния 7-и Преславски пехотен полк в Шумен ще бъде възроден, съобщава Радио Шумен.
Предвижда се монументът да бъде изграден максимално близко до първоначалния му вид и размер. На 6 плочи ще бъдат изписани имената на загиналите от полка във войните за национално обединение (1885, 1912-1913 и 1915-1918 година). Ще бъдат поставени и двата автентични каменни лъва, които са запазени.
Паметникът портал на 7-а Преславска пехотна дружина е построен през 1927 г. по проект на шуменския архитект Кирил Рачев и e открит на 6 май. На основните мраморни плочи са били имената на повече от 2000 войници, подофицери и офицери, служили в полка и загинали за Отечеството.
Монументът е съборен през 1957 г. На неговото място с решение на БКП в района е построен Паметникът на свободата.
В момента са изготвени 3 варианта за изграждане новия Паметник портал, които са максимално близки до стария. Идеята и на трите проекта е той да бъде възстановен в оригиналния му вид и освен паметник да е и действащ портал.
За първи път е намерена снимка на монумента, която позволява да се видят повече подробности от неговия изглед.
След подробното издирване и сверяване на имената на загиналите са установени различия в изписването на няколкостотин имена и фамилии. От комисията, която е сформирана във връзка с възстановяването на паметника, призовават граждани, които пазят спомени и документи за свои близки, служили в полка и загинали във войните, да се свържат с Военното окръжие в Шумен и да помогнат за правилното изписване на имената им. Списъкът с имената е на https://bnr.bg/shumen/
Източник: https://otbrana.com/

 

Отбелязахме Деня на победата над нацизма и Деня на Европа

09.05.2023, 12:33

Рано тази пред Паметника на незнайния воин се проведе ритуал, с участието на Националната гвардейска част, във връзка със 78 години от победата над нацизма. Цветя пред паметника положиха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на отбраната Димитър Стоянов.
Веднага след тях венец и цветя в памет на загиналите за България бяха поставени от членове на Съюза на ветераните от войните. Президентът поздрави фронтоваците, които в състава на Първа българска армия стигнаха до Алпите. Сред тях бяха Мария Стоянова, заместник-председател на Съюза и на Столичната организация, двамата братя Анани Ризов и  Любен Ризов и др. Венци и цветя имаше и от други обществени организации, народни представители и много граждани.
След това президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстваха на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция по повод Деня на Европа.
Източник: https://otbrana.com/

 

Русия ще развива военните си обекти в Киргизстан

09.05.2023, 09:36

Русия ще развива военните си обекти в Киргизстан. Двете страни обявиха това в съвместно изявление, публикувано след среща в Москва между президентите Владимир Путин и Садир Жапаров, предаде Франс прес.
Жапаров е в руската столица, където ще ще присъства на военния парад по случай Деня на победата днес. Само малцина други чуждестранни лидери ще са сред гостите на фона на инвазията на Русия в Украйна.
“Държавните глави подчертават важното значение на укрепването на въоръжените сили на Киргизстан и на развиването на руските военни обекти на негова територия”, посочва Кремъл в съвместното изявление.
Бившата съветска република в Централна Азия е съюзник на Москва. Руските въоръжени сили имат в Киргизстан база с летище, съоръжение на езерото Исък Кул и още няколко обекта, отбелязва АФП.
Страната е част от доминирания от Москва военен съюз Организация на Договора за колективна сигурност.
Освен че ще “задълбочат военното и техническото сътрудничество” помежду си, Русия и Киргизстан изразиха намерение да укрепят още своите икономически и културни връзки, за да “достигнат ново равнище на интеграция”.
Източник: bta.bg

 

Поуките от участието на Дунавския ни флот във Втората световна война (1944 - 1945 г.)

09.05.2023, 08:15

Напразни са усилията на някои, които се опитват да противопоставят двата празника. Няма никаква логика за това! Тъкмо обратното - ако го нямаше Денят на Победата, нямаше да го има и Денят на Европа.
И е време да припомним, че за да настъпи този Ден на Победата, достоен принос за това имат и нашите Военноморски сили (тогава Морски войски), взели участие в действията на река Дунав и на Черно море след август 1944 г.
Обстойно изследване на тази тема направи капитан І ранг доц. д-р Георги Антонов, който през 1985 г. издаде книгата „Българският Военноморски флот през Отечествената война 1944 - 1945 г.“ (Книгоиздателство „Георги Бакалов“ - Варна). На практика това е неговият дисертационен труд......Прочети още

 

Османската нередовна кавалерия под британско командване по време на Кримската война

09.05.2023, 07:55

Идеята за създаването на Османска нередовна кавалерия (Osmanli Irregular Cavalry), по време на Кримската война (1853-1856), е на подполковник Уилям Фъргюсън Бийтсън (Lieutenant-Colonel William Ferguson Beatson, Bengal Cavalry) (на снимката), офицер от британската Източноиндийска компания (East India Company).
През април 1854 г. подполковник Бийтсън е в отпуск в Лондон и представя на Министерството на външните работи (Foreign Office) своята идея. Османската нередовна кавалерия - башибозук (bashi-bazouk/Basibozuk), под британско командване, можела да запълни нуждата на британската армия в Турция (и Крим) от лека конница за разузнаване и да я противопостави на казашката кавалерия в руската армия.
На 1 май 1854 г. полковник Бийтсън е приет от Министъра на външните работи (Secretary of State for Foreign Affairs) лорд Кларъндън (Lord Clarendon), който го насочва към британския посланик в Константинопол (Истанбул) - виконт Стратфорд де Редклиф (Viscount Stratford de Redcliffe). Преди да напусне Лондон, полковник Бийтсън дава на лорд Кларъндън списък с имена на офицерите, които иска да са под негово командване в Турция - главно офицери на британската Източноиндийска компания, офицери служили в Британския спомагателен легион в Испания (British Auxiliary Legion), където Бийтсън е служил през 1836-1837 г., офицери служили в Османската армия - всички космополити, повече или по-малко авантюристи …........Прочети още (PDF)

 

 

 

 

Перечень публикаций журнала "Зарубежное военное обозрение" в 2022 году

 

Празничен ТВ канал, военен парад (пряко предаване, начало - 10:00 ч)

 

Четири епохални парада е имало през 1945 година

09.05.2023, 07:32

През 1945 година е имало четири големи, епохални парада - два в Берлин, един в Харбин и един в Москва.
На 4 май 1945 г. при Брандербургската врата в Берлин се състоял парад на съветските войски. Приел го военният комендант на Берлин генерал Н. Базарани.
На 7 септември 1945 г. в Берлин се провел парад на съюзните войски. Това било предложение на Жуков след московския парад. От всяка съюзна нация участвал представителен сборен полк от 1000 човека и бронетанкови части. Всебщо възхищение събудили 52 танка ИС-2 от руската 2-ра гвардейска танкова армия.
Парадът на победата на съветските войски в Харбин на 16 септември 1945 г. напомнял първия парад в Берлин - войниците марширували в бойна, а не в парадна униформа.
След парада от 24 юни 1945 г. Денят на победата не се е празнувал много широко и бил обикновен работен ден. Едва пред 1965 г. бил обявен за празничен и неработен ден. След разпадането на СССР паради не са провеждани до 1995 г. След това се провеждат всяка година. - Още за Парада на Победата

 

 

Щекотливият въпрос за подкрепата за Украйна: Аргументи за и против

08.05.2023, 20:54

Докато Киев се подготвя за контаатака, моментът е подходящ да се разгледа един ключов въпрос: „Заслужава ли си Украйна да бъде подкрепена и ако да, защо?“, пише Леонид Бершидски за Bloomberg.
В целия Запад подкрепата за снабдяването на Украйна с оръжие се колебае. В САЩ делът на хората, които казват, че правителството прави твърде много за Украйна, нараства, а в Германия стабилно мнозинство твърди, че дипломатическите усилия за разрешаване на конфликта са недостатъчни.
Водещите политици в западните страни, с изключение на Унгария, са съгласни, че Русия трябва да бъде победена, за да се поддържа либералния световен ред, да се предотврати разпространението на руската агресия и да се даде урок на диктатори, изкушени да последват експанзионистичния пример на руския президент Владимир Путин. Милиони хора обаче не се трогват от подобни аргументи.......Прочети още

 

Утре е Денят на Победата над нацизма и на Европа

08.05.2023, 14:37

От прессекретариата на държавния глава съобщават, че на 9 май, вторник, от 10.00 часа президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция. Преди церемонията държавният глава ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част.

По-рано през деня, от  9.00 часа, президентът и вицепрезидентът цветя пред Паметника на незнайния войн в София по случай отбелязването на 78 години от победата над нацизма във Втората световна война.
От Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) съобщават, че по повод Деня на Победата ще спазят традицията и ще положат венци и цветя пред Паметника на незнайния воин в София, непосредствено след церемонията, в която ще участват президентът и вицепрезидентът. Ще се включат ветерани от Втората световна война и други членове на Съюза, чийто областни структури в страната също организират по места подобаващо честване на Деня на Победата.

 

Българската армия - далавера в мирно и пушечно месо във военно време

08.05.2023, 13:35

Бушуващата в Украйна война обаче, независимо дали ще се проточи или ще приключи още тази година, може да се окаже само прелюдия към нова, още по-страшна война. Затова, длъжни сме, макар и позакъснели, да започнем действия по спасяването на армията ни. Ще рече някой - откъде накъде адвокат ще обсъжда военните работи? Отговарям - първо, ние, адвокатите, в работата си се научаваме да задаваме въпроси. Второ, разполагам със сериозно изследване върху състоянието на Българската армия. Нарича се „Приключенията на добрия войник Швейк”. Разбира се, чета и хумористични материали като Плана за развитие на въоръжените сили до 2026 г. и всякакви стратегии и наредби на Министерството на отбраната.
След този увод ще поставя само част от множеството въпроси, породени от войните в Нагорни Карабах и Украйна. Компетентни да им дадат отговори са военните, ако са останали такива, подкрепени от държавниците, когато се появят такива........Прочети още

 

Оръжията, които победиха - БМ-13 „Катюша“

08.05.2023, 08:25

БМ-13 „Катюша“ е съветската реактивна система за залпов огън (РСЗО) от периода на Втората световна война. С галеното име Катюша, дадено й от редовите войници, през този период са известни всички съветски бойни машини от подобен тип БМ-8, БМ-13, БМ-31, но това име остава и след войната като нарицателно за реактивните системи за залпов огън. Най-известна от съветските „Катюши“ от Втората световна война е БМ-13.
Подразделенията, въоръжени с РСЗО, се използват повсеместно и масово на всички фронтове по време на Втората световна война. Първите 8 полка от по 36 машини са сформирани на 8 август 1941 г. През есента на 1941 г. половината (33 дивизиона) от състава на наличната реактивна артилерия е съсредоточена на направленията, отбраняващи Москва.
Към края на 1942 г. в Съветската армия има 57 полка (216 батареи) реактивна артилерия (от тях 56% са БМ-13). А само за щурма на Берлин в края на войната са съсредоточени 1260 мобилни РСЗО. Към края на войната в действащата армия има 40 отделни дивизиона, 105 полка, 40 бригади и 7 дивизии реактивна артилерия. През Втората световна война са произведени 6800 установки БМ-13, от които са загубени 3400. Огънят на новите РСЗО действително има силен ефект върху противника. Макар и не особено точни, изстрелваните едновременно реактивни снаряди за няколко секунди буквално изорават обстрелваната площ. Допълнително оглушителният вой, съпровождащ полета им, оказва силно психическо въздействие върху противниковите войници. Тези, които не загиват по време на обстрела, често не са в състояние да оказват съпротива, тъй като са оглушени и деморализирани от воя и взривовете. Има и случаи, когато немски войници, напълно дезориентирани и зашеметени от действието на мощните 132-мм снаряди, тичат към руските предни позиции, търсейки спасение. - Още за БМ-13

 

Оръжията, които победиха - Картечен пистолет на Шпагин ППШ-41

08.05.2023, 08:21

ППШ-41, или само ППШ (от руски - съкращение от Пистолет-пулемёт Шпагина, "картечен пистолет на Шпагин") е автомат, създаден през 1941 г. от Георги Семьонович Шпагин.
ППШ-41 е едно от най-масово произвежданите автоматични оръжия на Втората световна война и едно от емблематичните оръжия на Червената армия от този период.
През 1940 г. Наркомът по въоръжението дава заявка към оръжейните конструктори за създаване на картечен пистолет, чиито части биха могли да се изготвят без много механична обработка (т.е. необходимост от употреба предимно на щамповъчни и пресови детайли). Този картечен пистолет е трябвало да бъде толкова прост за производство, че при необходимост бързото му пускане в производство да може да започне в което и да е машиностроително предприятие.
На 21 декември 1940 г. е одобрен картечният пистолет на Шпагин и e взет на въоръжение в Червената армия. ППШ е произведен в около 5,4 милиона екземпляра. По настояване на Сталин освен плоския пълнител за 35 патрона се взема в употреба без изменения и дисковият пълнител от автомата на Дегтяров - ППД-34/40 за 71 патрона. ППШ-41 е на върха на славата си през Втората световна война и по нищо не отстъпва на своя съперник от Вермахта MP40. - Още за ППШ-41

 

Берлинската операция (16.04. – 02.05.1945 г.)

08.05.2023, 08:08

Берлинската настъпателна операция на Червената армия е една от последните и безспорно една от най-знаменитите операции на Втората световна война. Нейният край, падането на Берлин, фактически ознаменува пълния военно-политически крах на нацистка Германия и нейния елит и предизвестява скорошното приключване на войната и пълната победа на страните, обединени в Антихитлеристката коалиция.

Именно днес, когато отбелязваме 63-годишнината от Деня на победата, Берлинската операция предизвиква нестихващ интерес, което е добър повод да си спомним за нея като за събитие от изключителна важност в световната история, събитие, довело до възможността да посрещаме Деня на победата, превърнал се в последствие и в Ден на Европа......Прочети още

 

Военен дневник

08.05.2023, 08:00

На 8 май 1876 година умира Васил Петлешков (1845 – 1876) – организатор и ръководител на Априлското въстание (1876) в Брацигово.
С изключителна енергия и преданост работи за общественото издигане и национално пробуждане на населението от Брацигово.

Става един от първите членове на местния революционен комитет, основан от Георги Бенковски, и има голям принос за добрата организация на въстаническите сили. Присъства на историческото събрание в местността Оборище (14 – 16 април 1876), където е избран е за председател на комисията, натоварена със задачата да изработи военния план на въстанието в ІV революционен окръг и да напише възванието към народа.

По негово предложение Брациговският въстанически пункт има главен ръководител на отбраната и помощник-командващи.

Предаден от местните чорбаджии, той е арестуван и подложен на жестоки изтезания, по време на които неизменно отговаря: „Сам съм, други няма. Аз водих, аз ръководих, други не търсете!“. Умира, след като поглъща отрова по пътя за Пловдив, където трябвало да бъде съден от турските власти.

На 8 май 1898 годинс в с. Хърсово, Разградско, е роден генерал-лейтенант Райчо Славков (1898 – 1953).
Завършва Военното училище (1918) и Военната академия в София (1934). Служи във 2-ри пехотен полк (1918 – 1919) и в Щаба на армията (1919 – 1929). Последователно заема длъжностите помощник-началник на секция в Щаба на армията (1929 – 1931), командир на рота в 21-ви (1931 – 1932) и в
29-и пехотен полк (1932 – 1934), началник на секция в Щаба на армията (1935 – 1936) и в щаба на 6-а пехотна дивизия (1936 – 1938), преподавател във Военната академия (1938), завеждащ отделение в Пехотната школа във Велико Търново (1938 – 1939) и началник-щаб на 1-ва пехотна софийска дивизия (1939 – 1944). На 14 септември 1944 г. е назначен за началник на Щаба на войската и участва в оперативното ръководство на българската армия през първия период на войната срещу Германия. Организира изтеглянето и демобилизацията на войските от Сърбия, Вардарска Македония и Беломорието и едновременно с това подготвя прикриването на западната граница. Изготвя обща оперативна заповед за настъпателни действия срещу хитлеристките войски в Югославия и в хода на войната подпомага щабовете при армиите в осъществяването на настъпателните операции. От 15 декември 1944 г. командва 3-та отделна армия, а от 20 юли 1945 г. е зачислен в запаса. През 1953 г. е арестуван по обвинение за участие в събитията през септември 1923 г., осъден на смърт и разстрелян. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 1 клас.

 

Оръжията, които победиха - Ил-2

08.05.2023, 07:50

Ил-2 е съветският щурмови самолет, който заедно с танка Т-34, РСЗО БМ-13 "Катюша" и картечния пистолет Шпагин ППШ-41 е един от символите на съветското оръжие през Великата отечествена война. Ил-2 е и най-масово произвежданият самолет през 40-те години на XX век. изработени са над 36 000 машини.
В Червената армия е известен като „Гърбавия“ или „Гърбаткото“ (заради характерната форма на тялото на едноместния вариант) и като „Летящият танк“ (това прозвище идва от конструкторското бюро). Заради невероятната му издръжливост на попадения, немските пилоти го кръщават „Бетонния самолет“ („Betonflugzeug“), а сред войските на Вермахта е известен като „Касапинът“ (Schlachter), „Месомелачката“ (Fleischwolf) и „Железният Густав“. Въоръжението на Ил-2 му позволява да изпълнява широк спектър от задачи - от атаките срещу пехотата и лекобронирани цели до танкове и укрепени точки на противника. Огънят по пехотата и лекобронираните цели се води с оръдията, картечниците и реактивните снаряди РС-82 и РС-132. по танковете и укрепените точки се изстрелват реактивните снаряди, но се използват и авиационните бомби ФАБ-50 и ФАБ-100, както и (само по танковете) ПТАБ 2.5-1.5. Срещу пехотата и лекобронираните цели Ил-2 е действително страшно оръжие. Освен голямата си огнева мощ, гледката и звука от ниско прелитащите самолети, които преорават цели полоси, стреляйки от всички оръдия и картечници, след като предварително са бомбардирали целта с авиобомби и реактивни снаряди, се оказва и много силно психическо въздействие върху противника. - Още за Ил-2

 

Българи, на колене! Разстреляха Заимов!

08.05.2023, 07:48

Генерал Владимир Заимов (1888 - 1942) е загадка и днес. Не толкова заради дейността си, а заради мотивите, които довеждат един от героите от войните, носител на два ордена "За храброст", до "Осанна" и "Разпни го". Осъден е за шпионаж в полза на Съветския съюз по време на Втората световна война, арестуван на 23 март 1942 г. преди заминаването на Борис ІІІ при Хитлер - с това царят доказва вярност пред фюрера, когото трябва да убеди българи да не воюват на фронта срещу Русия. Това го пише тогава френският военен аташе Шебание в доклад до своето правителство.
Днес, в Деня на победата над фашизма - 9 май, ще се опитаме да разсеем преди всичко мъглата около човека Владимир Заимов. Не, "Азорски" не е комунист, той наистина е безпартиен патриот, който вижда като малцина други, че обвързването на България с Германия ще доведе отечеството до нова катастрофа, че изходът е единствено в "Съюз със СССР", в славянската солидарност. Предвижданията му се сбъдват 100%, а катастрофата не се случва само защото на Парижката мирна конференция през 1946 г. "братушките" не го позволяват.
Документите, които ви предлагаме днес, показват в изумителна светлина Заимов, който, както ред други наши национални герои, след Отечеството обича най-много своето семейство. Неговите позиции са актуални и сега, защото до болка е ясно, че спорите на фашизма са като тези на злокачествения американски гнилец по пчелите - могат да оцелеят над 50 години и издържат на всичко, с изключение на безмилостното изгаряне........Прочети още

 

 

"Ще го подпиша веднага": Байдън призова за закон за забрана на автоматичните оръжия

07.05.2023. 22:44

Американският президент Джо Байдън призова днес отново Конгреса да забрани автоматичните оръжия, ден след стрелба в мол в Тексас, предаде Франс прес.
"Отново призовавам Конгреса да приеме законодателство, забраняващо автоматичните оръжия и пълнителите с голям капацитет. Призовавам за въвеждане на проверки на съдебното и психиатрично миналото. За изискване за безопасно съхранение (на оръжия). За прекратяване недосегаемостта на производителите на оръжия", каза в изявление американският президент.
"Ще го подпиша веднага", каза Байдън.
"Имаме нужда от повече действия и по-бързи, за да спасим животи", допълни той.
"Твърде много семейства имат празни столове около масата си. Републиканските членове на Конгреса не могат да продължат да реагират на тази епидемия с вдигане на рамене. Мисли и молитви, изречени в Туитър, не са достатъчни", посочи американският президент.
Във вчерашния следобед въоръжен мъж откри стрелба в търговски център в района на Далас, щата Тексас, като уби осем души и рани още няколко, преди самият той да бъде застрелян.
Според американския президент сред жертвите има и деца.
В САЩ, където смъртоносните стрелби са нещо обичайно, има повече лични оръжия, отколкото жители, съобщава БТА.
Призивът на Джо Байдън едва ли ще доведе до забрана на подобни оръжия от Конгреса. Републиканците, които контролират Камарата на представителите, са яростни противници на подобна идея, посочва АФП.
Източник: https://www.bgonair.bg/

 

Чавушоглу: САЩ поискаха от Турция достъп до купените от Русия системи С-400

07.05.2023, 22:36

САЩ поискаха от Турция достъп до купените от Русия зенитно-ракетни системи С-400, за да ги проучат. Това заяви в неделя турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред телевизия Хабертюрк.
Това обаче бе неприемливо за нас, тъй като противоречи на нашата независима политика. Съответно ние отказахме, каза той пред телевизията, пише в. "Дюня".
Освен това Чавушоглу заяви, че Турция е получила още едно предложение от САЩ, свързано със системите С-400. Той уточни, че на Анкара е било предложено да изпрати С-400 на Украйна.
Получихме такова предложение, но отказахме. Купихме С-400 за нашите нужди, посочи външният министър на Турция.
През 2017 г. Русия и Турция подписаха договора за доставки на системите С-400.
Турция е купила от Русия системи за противовъздушна отбрана С-400 на стойност 2.5 млрд. долара.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

"Вагнер" ще получат боеприпаси, остава на фронта в Бахмут

07.05.2023, 19:31

Подразделенията на ЧВК "Вагнер" ще получат боеприпаси и оръжие за продължаване на бойните действия, а главнокомандващият руските военно-космическите сили (ВКС) Сергей Суровикин ще наблюдава диалога с министерството на отбраната при вземането на решения. Това обяви основателят на групировката Евгений Пригожин.
„Тази вечер получихме бойно разпореждане... Те обещават да ни дадат толкова боеприпаси и оръжия, колкото са ни необходими, за да продължим военните действия,...всичко ще бъде поставено на фланга, което е необходимо, така че врагът да не ни спира“, гласят думите на Пригожин в Telegram канала на неговия пресофис, цитиран от ТАСС.
„Казаха ни, че можем да действаме в Артьомовск (на украински Бахмут), както намерим за добре. И определиха Суровикин като човекът, който ще взема всички решения в рамките на военните действия на ЧВК „Вагнер“ в сътрудничество с Министерството на отбраната“, казва още Пригожин. - (аудио)
Генерал Сергей Суровикин бе назначен за няколко месеца като командващ бойните действия в Източна Украйна, а по-рано този година командващ стана началникът на Генщаба ген. Валерий Герасимов. Суровикин стана негов заместник фронта, запазвайки длъжността си на главнокомандващ ВКС на страната.
По-рано Пригожин каза, че 95% от града е в руски ръце. Той предупреди също, че подразделенията на „Вагнер“ ще останат на позиции в града до 00:00 московско време на 10 май, а след това ще „отидат в тиловите лагери“, за да „ближат раните си“ там и да спасят личния състав от загуби.
Той критикуваше военното министерство заради липсата на боеприпаси за „Вагнер“.
Източник: https://www.investor.bg/

 

От 19 народни представители се състои Комисията по отбрана

07.05.2023, 19:16

Депутатите гласуваха в петък състава на 25-те постоянни комисии в Народното събрание без тяхното ръководство. Парламентът прие допълнение към Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, което предвижда, когато няма избрано ръководство на парламентарната комисия, заседанието ѝ да се води от определен от председателя на Народното събрание неин член.
Комисията по отбрана се състои от 19 народни представители. По азбучен ред те са подредени така: Александър Вълчев – ПГ на ИТН, Атанас Славов – ПГ на „Продължаваме промяната и Демократична България“, Атанас Зафиров – ПГ „БСП за България“, Джейхан Ибрямов – ПГ на ДПС, Димитър Иванов – ПГ на ГЕРБ-СДС, Елхан Кълков – ПГ на ДПС, Ивайло Мирчев – ПГ на „Продължаваме промяната и Демократична България“, Ивелин Първанов – ПГ Възраждане, Ивелин Иванов – ПГ на ГЕРБ-СДС, Иво Русчев – ПГ Възраждане, Калин Калапанков – ПГ на „БСП за България“, Калоян Икономов -  ПГ на „Продължаваме промяната и Демократична България“, Младен Маринов – ПГ на ГЕРБ-СДС, Мюмюн Мюмюн – ПГ на ДПС, Николай Дренчев – ПГ Възраждане, Радослав Рибарски - ПГ на „Продължаваме промяната и Демократична България“, Томислав Дончев – ПГ на ГЕРБ-СДС, Христо Гаджев – ПГ на ГЕРБ-СДС и Христо Иванов - ПГ на „Продължаваме промяната и Демократична България“. Повече от половината бяха членове на комисията и в 48-ото Народно събрание.
На този етап има четири внесени законопроекта от правителството, които са в компетенциите на Комисията по отбрана. Първите три са за държавния бюджет, ДОО и НЗОК, третият е  за ратифициране на Допълнителното споразумение между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за изменение на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, подписано на 5 декември 2022 г.
Има и няколко проекторешения, които трябва да се обсъдят в Комисията по отбрана. От ПГ на Възраждане са внесли проект на решение за прекратяване на Споразумението между правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, подписано на 28.04.2006 г. Министерският съвет е внесъл проект на решение за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили. На дневен ред е и Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България през 2022 г.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

78 години от Победата!

07.05.2023, 12:46

В Парада на Победата в Москва на 24 юни 1945 г. единственият участващ чуждестранен висш офицер е генерал-лейтенант Владимир Стойчев, командващ на Първа българска армия в състава на Трети украински фронт (крайният в дясно). - (видео)

 

Специалните ни сили участваха в многонационалното учение „ОРИОН-23“

07.05.2023, 12:35

Учението „ОРИОН-23“ бе организирано от Командване в  гръцките въоръжени сили и се проведе от 24 април до 5 май в над 20 района на територията на Гърция, съобщават от СКСО. В него участваха формирования и щабни офицери от специалните сили на страната – домакин, от 86 група „Специални сили“ от състава на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия, както и от Австрия, Република Кипър, Северна Македония, САЩ, Сърбия, Франция, Черна гора и военни наблюдатели от Египет и Израел.
Ученията на силите за специални операции от типа „ОРИОН“ се провеждат ежегодно от 2018 година и имат за цел повишаване на способностите и оперативната съвместимост при изпълнение на пълния спектър от специални операции по суша, въздух и вода от многонационални формирования от специалните сили на държави – съюзници и партньори на Гърция. Акцент се поставя върху възможността да се изпълняват задачи в условия, максимално близки до реалните, като операциите се планират и провеждат в многонационален формат, на непознат терен и в зони, където населението говори на друг език.
По време на учението се планираха и изпълниха специални операции в многонационален формат на ниво компонентно командване за специални операции и тактическа група за специални операции, като паралелно с това се проведоха съвместни тренировки по тактико-специална, огнева, военномедицинска и инженерна подготовки и стоварване на операторите от специалните сили от различни въздухоплавателни платформи по различни способи.
На 4 май заместник-командирът на СКСО полковник Иван Райков, присъства на деня за високопоставени гости на учението „ОРИОН-23“, проведен в област Атика в района на военно летище Мегара – на 4-ти вертолетен батальон армейска авиация и на създадената през миналата година в състава на гръцкото Командване специална война Военновъздушна група за специални операции (SOATG), както и в акваторията на залив Мегара и прилежащото въздушно пространство. В деня за високопоставени гости присъстваха заместник-началникът на Генералния щаб на националната отбрана на Гърция вицеадмирал Франгискос Лелудас, командирът на Командване специална война генерал-лейтенант Димитриос Хупис, командири и представители от командванията на специалните операции, посланици и аташета от страните участващи в учението.
Пред високопоставените гости бяха демонстрирани съвместни действия на сухопътна, морска и военновъздушна тактически групи за специални операции, като бяха извършени инфилтрация от въздуха по парашутен способ със скок на свободно падане и с принудително отваряне на парашута от различни летателни средства; директни действия и амфибийни операции по спиране и задържане на кораб и овладяване на обект на малък остров, с оказване на непосредствена авиационна поддръжка от самолети от тактическата авиация и ударни и разузнавателно-ударни вертолети от армейската авиация, действия на предни авионасочвачи (JTAC) за нанасяне на авиационни удари с високоточни оръжия, стоварване на товари от транспортен самолет по парашутен способ, авиомедицинска евакуация, операция по търсене и спасяване на вода и ексфилтрация на личен състав по способа „външен товар“ с платформа за извличане по въздух (AIRTEP).
Източник: https://otbrana.com/

 

ПАП: САЩ ще предоставят на Полша хеликоптери "Апачи", каза полският министър на отбраната

07.05.2023, 12:30

Съединените щати ще предоставят на Полша осем хеликоптера "Апачи", докато тя получи онези, които е поръчала, заяви полският министър на отбраната Мариуш Блашчак след среща във Вашингтон с американския си колега Лойд Остин, предаде полската новинарска агенция ПАП.
Блашчак каза на брифинг за медиите, след като разговаря с Остин в петък, че САЩ ще осигурят осемте хеликоптера още преди да бъде подписан договорът за закупуване от Полша на 96 бройки. Хеликоптерите ще бъдат използвани за укрепване на така наречената Брестка врата (на полската югоизточна граница с Беларус).
Американската армия ще започне до няколко седмици да обучава полски пилоти, заяви още Блашчак. Хеликоптерите "Апачи" са важни, защото "работят много добре с (танковете) "Ейбрамс" и ще бъдат изпратени на източния фланг на НАТО", където биха представлявали "непробиваема стена", изтъкна той.
Миналата година Полша изрази желание да придобие 96 хеликоптера Ей Ейч - 64 "Апачи" (AH-64 Apache). Тяхното закупуване обаче все още не е одобрено от Конгреса и Държавния департамент на САЩ.
Блашчак отбеляза, че е подписал с Остин споразумение за реципрочност при отбранителните доставки.
В началото на срещата шефът на Пентагона изрази надежда договорът между САЩ и Полша да задълбочи индустриалното сътрудничество между двете страни "сега и в бъдеще".
Според Блашчак закупуването от Полша на близо 500 реактивни артилерийски установки "Хаймарс" (HIMARS) е възможност и за полската отбранителна индустрия, тъй като се водят разговори за производството в страната на компоненти за тях.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Оръжията, които победиха - Среден танк Т-34

07.05.2023, 07:47

Т-34 е среден танк, приет на въоръжение в Червената армия през 1940 г. За първи път е произведен в Харковския локомотивостроителен завод. Той е сред основните съветски танкове през Втората световна война, като общо са произведени над 40 хиляди такива машини.
На по-ранните модели Т-34 е монтирано 76 мм оръдие Л-11 обр. 1938/39 г. с вертикален, клиновиден, полуавтоматичен затвор, който е снабден с устройство за изключване на полуавтоматиката. Особеност при Л-11 е оригиналното му откатно устройство, при което течността на компресора контактува непосредствено с въздуха в накатника. За водене на огън са използвани телескопичен прицел ТОД-6 и перископичен, панорамен прицел ПТ-6. От февруари 1941 г. на Т-34 започва да се монтира новото 76,2 мм оръдие Ф-34 обр. 1940 г. с клиновиден, полуавтоматичен затвор. Противооткатното устройство на оръдието има хидравлични спирачки на отката и наката, разположени под цевта. Оръдието е модернизирано два пъти. При първата модернизация са били направени малки промени в затвора и полуавтоматиката. При втората е монтирана цев-моноблок. За водене на огън са използвани телескопичен прицел ТОД-7 и перископичен, панорамен прицел ПТ-7, които по-късно са заменени съответно с ТМФД-7 и ПТ-4-7. Допълнителното въоръжение на танка се състои от две 7,62 мм картечници ДТ, една от които сдвоена с оръдието, а другата монтирана на предния бронелист.
Т-34 е вторият най-произвеждан танк в световен мащаб след Т-54/Т-55. В някои страни остава на въоръжение до края на 1990-те г. - Още за Т-34

 

 

В спасителната си мисия в Судан армията на САЩ изпробва нова техника

06.05.2023, 23:50

Тъй като ситуацията със сигурността в Судан се влошава и хиляди американски граждани остават в разкъсваната от война страна, Военноморските сили предприемат мисия, която са изпълнявали многократно през годините: евакуация на дипломати и други американци, които трябва да напуснат зона на бойни действия.
Това е нещо повече от хуманитарна мисия. Операцията в Судан дава възможност на ВМС да изпробват в реални условия някои на пръв поглед странни, но всъщност изключително ценни кораби за бойна поддръжка........Прочети още

 

Американски изтребител F-16 се разби в Южна Корея

06.05.2023, 23:14

Американски изтребител General Dynamics F-16C Fighting Falcon се разби днес в земеделски район южно от Сеул по време на рутинно учение. Няма жертви или щети в следствие на инцидента.
Пилотът на самолета безопасно е катапултирал и е бил откаран в най-близката болница, се казва в изявление на ВВС на САЩ.
Изтребителят паднал в селскостопански район близо до военната база Осан около 9:45 местно време.
При катастрофата е избухнал пожар, потушен от местната пожарна. Местните медии съобщиха, че катастрофата не е причинила жертви или щети, тъй като е станала в селски район.
Вашингтон е ключовият съюзник на Сеул в областта на сигурността и разполага около 28 500 войници в Южна Корея, за да подпомага защитата ѝ от Северна Корея. - (видео)
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

Президентът приветства ученици от гвардейски отряд

06.05.2023, 21:06

В Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май, президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев приветства на „Дондуков“ 2 младежи от  ученическия гвардейски отряд и ученическия гвардейски духов оркестър към Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ – Казанлък, както и ученическите гвардейски отряди при Професионална гимназия по туризъм „Д-р. Васил Берон“ - Велико Търново, СУ „Бачо Киро” - Павликени и СУ „Вичо Грънчаров“ - Горна Оряховица.
В Гербовата зала бяха връчени клетвените обещания от капитаните на отрядите, както и плакети от директори на училищата.

 

Командирът на ВМС беше на официално посещение в Румъния

06.05.2023, 13:57

От 3 до 5 май 2023 г. командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов беше на официално посещение в Румъния. Повод за визитата е официална покана от командирът на ВМС на Република Румъния вицеадмирал Михай Панайт.
По време на проведените работни срещи на контраадмирал Михайлов с министъра на отбраната Ангел Тилвар и началника на Щаба на отбраната генерал Даниел Петреску бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес и сигурността в Черноморския регион.
„Изключително удовлетворен съм от това, което те заявиха като позиции и виждане за региона на Черно море, защото напълно съвпада с българската позиция. Ние сме единни в разбирането, че на нашето море трябва да се отдели повече внимание в НАТО, тъй като Черно море и Черноморския регион е един от най-важните региони за НАТО в момента, а и в бъдеще”, подчерта контраадмирал Кирил Михайлов.
В рамките на визитата си в румънската столица командирът на Военноморските сили на България проведе срещи и с посланика на страната ни в Румъния Радко Влайков.
(Връзки с обществеността на ВМС)

 
 

Военен календар

06.05.2023, 08:19

На 6 май 1877 година в лагера на Българското опълчение край Плоещ, Румъния, тържествено е връчено Самарското знаме.
На 5 юли 1876 в руския град Самара е създаден Комитет за събиране на средства и помощи за южните славяни като една от неговите задачи е изготвянето на знаме, което да бъде дарено на борещия се за свободата си български народ. То е ушито и извезано от монахините на Иверския женски манастир в Самара, а иконописните изображения от двете му страни са изработени в традицията на православните хоругви от художника Николай Симаков.
След обявяване на Руско-турската война (12 април 1877) Самарската Градска Дума взима решение (17 април 1877) знамето да бъде връчено на Българското опълчение от кмета на града Ефим Кожевников и общинския съветник Пьотр Алабин.
По пътя за Плоещ те минават през Чудовия манастир в Москва, където знамето е благословено и положено върху мощите на Св. Алексий, покровител на Самара.
На тържествената церемония по приковаването, освещаването и връчването на знамето в опълченския лагер край Плоещ присъстват Великият княз Николай Николаевич, главнокомандващ руската Дунавска армия, делегацията от Самара, командирът на Българското опълчение генерал Николай Столетов, митрополит Панарет и много българи от Кишинев, Болград, Измаил и Браила. То е поверено на 3-та опълченска дружина, а за знаменосец е назначен унтерофицерът от 54-ти мински полк Антон Марчин. В боевете при Стара и Нова Загора, Шипка и Шейново, опълченците показват удивителна храброст и саможертва за знамето си като не допускат да попадне в плен. След Освобождението (1878) става знаме на 3-та пехотна радомирска дружина, а на 29 август 1881 г. е предадено в двореца на княз Александър І. От 1946 г. се съхранява в Националния военноисторически музей, където за него се полагат специални грижи. По случай третата годишнина от боя при Стара Загора (19 юли 1880) и със заповед № 129 на военния министър Самарското знаме е наградено с военен орден „За храброст“ І степен, вграден в сребърния венец на пиката.
На 6 май 1935 година във Велико Търново тържествено е открит паметникът „Майка България“.
Построен изцяло с дарителски средства в памет на 21 офицери, 24 подофицери и 62 войници, загинали по бойните полета на Руско-турската (1877 – 1878), Сръбско-българската (1885), двете Балкански (1912 – 1913) и Първата световна война (1915 – 1918).
Автор на проекта е скулпторът Светослав Йоцов, а изпълнението е дело на архитект Теньо Ибушев. Монументът е изграден на три нива, като в основата му има костница, над нея – композиция от шест бронзови скулптури на войници и офицери, а на върха – скърбящата фигура на Майка България с бойно знаме и лаврово клонче в ръцете.
От 2000 г. в костницата гори вечен огън, запален от признателните поколения на старопрестолния град.

 

6 май 1937 г. - 86 години от трагедията с дирижабъла Хинденбург

06.05.2023, 08:15

Дирижабълът LZ 129 Хинденбург открива новия сезон на 3 май 1937 г., излитайки от Германия за Ню Йорк. На борда му има 36 пътници, 14 стюарди, 22 механика и 25 летци. В багажното отделение има 900 кг куфари и 2 кучета. Капитан на цепелина е Макс Прус - опитен пилот, ветеран от Първата световна война. След 77 часов полет Хинденбург достига Ню Йорк, на 6 май, където на наблюдателна площадка на Емпайър Стейт Билдинг го очакват много любопитни граждани, включително и журналисти.
Дирижабълът прави една обиколка над града и се насочва към базата за приземяване. Оттам му е отказано приземяване поради лошото време и дирижабълът кръжи известно време, очаквайки разрешение.
Към 19 часа се получава разрешение за кацане и Хинденбург се снижава до 180 м. По време на захождането му към пистата за кацане се появява силен страничен вятър и капитанът нарежда да направят остър завой. Заради тази рязка маневра едно от стоманените въжета се скъсва, удря и пробива една от водородните клетки.
Започва да изтича водород - пилотите забелязали, че опашката натежава, но не се досетили, че може да се дължи на утечка. От влажността на въздуха и от движението на дирижабъла, той се наелектризирал и когато въжетата са спуснати и са хванати от хората, намиращи се долу, от контакта на въжето със земята протича електрически разряд към металната рамка. Вследствие на това избухва водородът, изтичащ от 4 сектор.
Капитанът успява частично да овладее ситуацията и с риск за живота си да спусне бавно дирижабъла на земята. Това помага на част от намиращите се на борда да оцелеят, изскачайки през панорамните прозорци в залата за наблюдение. По тази причина от намиращите се на борда 97 пътници и екипаж, 62 души успяват да се спасят.
След катастрофата останките от дирижабъла са изпратени в Германия за експертиза. - Още дирижабли

 

 

Официални военни доставки на САЩ на Украйна

05.05.2023, 22:03.
 
 
 
 
 

Регламентират военната служба след завършен курс

05.05.2023, 21:20

Вътрешният анализ в Министерството на отбраната е показал необходимост от усъвършенстване на законовата уредба. Подготвен и предоставен за обществено обсъждане е проект за изменения и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ).  Няколко основни моменти има в направените предложения, които трябва да се гласуват от Народното събрание. Променя се уредбата в сферата на отпуските за кръводаряване и за отглеждане на дете от военнослужещи-бащи. Дава се възможност за провеждане на следдипломно обучение на специалисти по здравни грижи във ВМА в съответствие с нейната акредитация. Осигуряват се гаранции за компенсиране на направените от Министерството на отбраната разходи чрез поемане на задължение за изпълнение на военна служба за определен период от време след придобита ОКС „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“; след завършване на курс за придобиване на професионална квалификация по военно дело и след придобиването на специалност в системата на здравеопазването........Прочети още

 
 

Как фелдмаршал Паулус "възкръсна" в Нюрнбергския процес

05.05.2023, 13:08

В навечерието сме на 78-ата годишнина от победата над хитлерофашизма. Една незабравена и днес страница от грандиозната победа на 9 май е тъй аплодираният и толкова отричан Нюрнбергски процес. Международният военен трибунал провежда не един, а поредица от процеси, известни като Нюрнбергски - от 1945 до 1949 г. Най известният сред тях е Процесът срещу главните военнопрестъпници, който осъжда 24 от най-видните нацисти на Германия.
Това обяснение е необходимо, за да се поразклатят краката на днешната "защитна теза" на нашите неонацисти, които в стремежа си да очернят следвоенното правителство на ОФ начело с БКП си служат с лъжата, че в Нюрнберг са били осъдени на смърт само неколцина фашисти. В Германия и Европа съдебните процеси срещу фашистките управници и изпълнителите на нарежданията им са хиляди и не стихват и до наши дни. Да не говорим пък за т.нар. Десет дни на апокалипсиса........Прочети още

 
 

Военен календар

05.05.2023, 13:04

На 5 май 1898 година в Кюстендил е роден генерал-лейтенант Крум Лекарски (1898 – 1981).
Завършва Военното училище (1919) и Военната академия в София (1932). Служи в кавалерията. Заради републиканските си възгледи е уволнен от армията и интерниран в Девин (1935). От 1935 до 1944 г. членува в организацията „Военен съюз“.
След 9 септември 1944 г. заема длъжностите помощник-министър (1944 – 1946) и първи заместник-министър на войната (1946 – 1947). Като изтъкнат състезател по конен спорт участва на Олимпийските игри в Париж (1924), Амстердам (1928), Хелзинки (1952) и Рим (1960). Печели първо място на Балканските игри през 1931 и 1933 г. Преподава във Висшия институт по физкултура (1954 – 1958) и ръководи катедрата по конен спорт (1956 – 1958).
Заедно с генерал Владимир Стойчев създава българската ездова доктрина, чрез която и до днес се обучават ездачи и коне в България. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 1 клас.

 
 

Какво ще видим на утрешния военен парад в София?

05.05.2023, 12:27

През тази година се навършват 145 години от създаването на Българската армия. Денят на храбростта и празникът на Българската армия на 6 май ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената-светини и с военен парад. В честванията на празника ще участват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия. Поканени са да присъстват представители на държавното ръководство, Дипломатическия корпус, военно-патриотичните съюзи, съобщава Пресцентърът на МО.
В празничния ден на площад „Княз Александър Първи“ в столицатаще преминат над 800 военнослужещи в 7 представителни блока от Националната гвардейска част, НВУ „Васил Левски“, военни формирования 24150-Стара Загора и 22160-Плевен от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции. Ще бъдат представени образци на видове военна техника на въоръжените ни сили. За първи път в парада ще дефилират италианските бойни машини „Freccia“ („Стрела“) от състава на многонационалната бойна група в България. В парада ще участват и 174 военни музиканти от Гвардейския представителен духов оркестър, представителните духови оркестри на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, военно формирование 34750-Карлово и Съвместното командване на специалните операции, фестивалният оркестър от състава на Националния военен университет „Васил Левски“ и военно формирование 24 150 – Стара Загора.
Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев ще приеме строя на представителните блокове. Командващ парада ще бъде командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.
Водосветът на бойните знамена и знамената-светини ще започне в 10.00 ч. на площад „Княз Александър Първи“ в София. Той ще бъде отслужен от Негово преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия синод на Българската православна църква. В ритуала ще участват знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената – светини и представителните блокове на въоръжените сили с бойните си знамена.
Веднага след църковния ритуал ще започне военният парад. При изпълнението на националния химн ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.
Парадът ще бъде открит с военен хеликоптер Ми-17 с националния трибагреник. След преминаването на представителните блокове на въоръжените сили в тържествен марш  на площад „Княз Александър I“ ще започне въздушният компонент на парада. Предвижда се в него да участват 19 вертолета и самолета, които са на въоръжение във ВВС и ВМС: вертолетите Ми-17, Ми-24, „Cougar” и „Panther“ и самолетите L-410, „Спартан“, L-39Z, „Пилатус“, Су-25 и МиГ-29.
На площада ще преминат 62 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, служба „Военна полиция“ и Командването за логистична поддръжка.
В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.
Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан във всички гарнизони в страната.
Техниката
Във военния ще бъдат представени образци на видове военна техника на Въоръжените ни сили. След преминаването на представителните блокове на площад „Княз Александър I” ще започне въздушният компонент на парада. Предвижда се в него да участват вертолети и самолети, които са на въоръжение в изтребителната, щурмовата, вертолетната, транспортната и учебната авиация на Българската армия - вертолети Ми-17, Ми-24, „Пантер“ и „Кугар“ и самолетите L-410, С-27J „Спартан“, L-39ZA, „Пилатус“, Су-25 и  МиГ-29.
На площада ще преминат 62 образци на видове бойна техника, на въоръжение в Сухопътните войски, зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, служба „Военна полиция“ и Командването за логистична поддръжка. Жителите и гостите на София ще могат да видят  леки бронирани  автомобили с повишена проходимост  „Мерцедес Бенц“ G 270CDI, частично бронирани тактически автомобили с повишена проходимост „Тойота Ленд Крузер“, бронирани високопроходими транспортни автомобили „Форд Самарм“, бойни бронирани машини „Sand Cat“, бронирани колесни машини „Commando select”, бронирани колесни машини „Guardian”, бронетранспортьори БТР-60 ПБ МД-1, 152- милиметрово оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град“, 120 мм самоходна минохвъргачка Б1-10 „Тунджа”, самоходна гаубица „Гвоздика“, бойни машини на пехотата БМП-1 и БМП-23, модернизиран танк Т-72, бойни бронирани машини „Freccia“ („Стрела“) от състава на батальонната бойна група с водеща страна Италия, седлови влекач "Volvo", натоварен с лек верижен влекач за евакуиране на аварирала техника, тактически ракетен комплекс 9К79 „Точка”, зенитно-ракетен комплекс „Оса-АКМ”, зенитно-ракетен комплекс С-125 „Нева“ (SA-3), зенитно-управляеми ракети на зенитно-ракетен комплекс С-200 „Вега“ (SA-5) и пускови установки от състава на зенитно-ракетен комплекс С-300 ПМУ (SA-10).
Командващият парада
Генерал-майор Деян Дешков e роден на 25.11.1975 г. в гр. Чирпан, област Стара Загора. През 1998 г. завършва Висшето военно общовойсково училище „Васил Левски” във Велико Търново. Офицерският му път започва като командир на взвод в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово. През годините последователно преминава през основни командни длъжности – командир на рота, началник-щаб, заместник-командир и командир на батальон, заместник-командир и командир на бригада.  Участвал е в три мисии – една в Ирак и две в Афганистан. Завършил е Армейския командно-щабен колеж във Форт Левънуърт, САЩ и Военния колеж на Сухопътните войски на САЩ в Карлайл, Пенсилвания.
От 10 декември 2022 г. е командир на Сухопътните войски.
Генерал-майор Деян Дешков е офицер с отличен командирски опит и професионална подготовка.
За заслугите му към отбраната на страната и развитието на Българската армия е награждаван с Почетен награден знак „България-НАТО ІІ степен” от министъра на отбраната на Република България, предметни награди и грамоти от началника на отбраната и министъра на отбраната.
Владее английски език.
(Снимката е от генерална репетиция за парада по повод 6-ти май Ден на храбростта и Празник на Българската армия - видео)
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Ноам Чомски - Пазителят на морала

05.05.2023, 08:42

„САЩ и Великобритания отказват преговори в Украйна в името на собствените си национални интереси, въпреки че тази страна вече е сериозно опустошена от войната.“ Това заявява в интервю за седмичника "New Statesman" Ноам Чомски. Той е американски учен и лингвист, известен с левите си възгледи и критиките към външната политика на САЩ. По думите му, Украйна не е свободен играч, а зависи от Америка.
Ноам Чомски сравнява войната на Русия в Украйна с американската инвазия в Ирак през 2003 г., като твърди, че в Украйна няма мащабно унищожаване на инфраструктура. „Без съмнение Русия може да го направи, може би с конвенционални оръжия. Може да направи Киев непригоден за живеене, както беше Багдад. Може да атакува линиите за доставки в Западна Украйна“, посочва Чомски.
На въпрос дали намеква, че Русия се бие в Украйна по-хуманно, отколкото САЩ в Ирак, Чомски казва, че това е съвсем очевидно. Той посочва, че делегациите на ООН трябваше да бъдат изтеглени, когато започна нахлуването в Ирак, тъй като атаката беше толкова сериозна и екстремна.......Прочети още

 
 

 

НАТО предупреждава, че Русия картографира критични активи на ЕС и САЩ

04.05.2023, 22:05

Ръководител в разузнаването на НАТО заяви, че Русия картографира критични подводни системи и предупреди за значителен риск Москва да се насочи към инфраструктура в Европа и Северна Америка.
"Съществува повишена загриженост, че Русия може да се насочи към подводни кабели и друга критична инфраструктура в опит да наруши живота на Запада и да спечели влияние срещу онези държави, които оказват подкрепа на Украйна", заяви пред репортери Дейвид Катлър, помощник-генерален секретар на военния алианс по въпросите на разузнаването и сигурността. Членовете на Организацията на Северноатлантическия договор се надпреварват да осигурят по-добра защита на подводната критична инфраструктура, след като взривовете на газопровода "Северен поток" миналата есен показаха трудностите при наблюдението на съоръженията и идентифицирането на нападателите.......Прочети още

 

Грозната причина да продължим да подкрепяме Украйна

04.05.2023, 21:57

Докато богатата почва в южната и източната част на Украйна пресъхва, а ръководената от Киев армия се подготвя за контраатака, е добър момент да се върнем към един ключов въпрос за западните съюзници на Украйна: "Струва ли си да се подкрепя Украйна и ако да, защо?"
На Запад подкрепата за снабдяването на Украйна с оръжие е колеблива. В САЩ се увеличава делът на хората, които твърдят, че правителството прави твърде много за Украйна, а в Германия стабилно мнозинство твърди, че дипломатическите усилия за разрешаване на конфликта са недостатъчни. Макар че западният политически елит е на мнение, че Русия трябва да бъде победена, за да се запази либералният световен ред, да се предотврати разпространението на руската агресия и да се даде урок на диктаторите, изкушени да последват експанзионистичния пример на Владимир Путин, милиони хора извън този елит не се вълнуват от подобни аргументи. За мнозина, които живеят в Германия, Франция или Япония, либералният световен ред е в най-добрия случай абстракция, а в най-лошия - опит да се придаде благоприятен вид на американското господство. В която и да е от тези страни - а също и в САЩ - е трудно да си представим, че Русия ще нападне родния ни град, както нападна украински градове. По-малко въображение обаче е необходимо, за да се опасяваме от руски ядрен удар по западните "центрове за вземане на решения", ако Путин претърпи поражение в Донбас......Прочети още

 
 

САЩ "пенсионират" емблематичен самолет от Студената война

04.05.2023, 21:45

Американските военновъздушни сили планират през 2026 г. да прекратят експлоатацията на един от най-старите си самолети - шпионският Lockheed U-2. Машините от този тип са налетели милиони километри над цялата планета, като те събират информация за потенциалните противници на САЩ още от разгара на Студената война.
Сега нови технологии ще позволят тази дейност да се извършва изцяло от сателити.
Контекст: U-2 има изключително запомнящ се дизайн с огромни крила, които позволяват на самолета да лети на ръба на космоса. При приемането му на въоръжение през 1956 г. нямаше никаква възможност той да бъде спрян, но развитието на съветски зенитно-ракетни комплекси и изтребители прехващачи направи полетите значително по-рискови.
Именно аерофотоснимки от U-2 на съветски ракетни обекти доведоха до Кубинската криза през 1962 г.
Междувременно, разузнавателните сателити започнаха да обикалят планетата, но техните възможности за събиране на информация поне през първите десетилетия бяха по-ограничени. Така U-2 с множество модернизации продължиха да изпълняват тясно специализирани разузнавателни задачи, а освен тях високо над земята започнаха да летят и дроновете RQ-4 Global Hawk.
Какво се случи: В параметрите за бюджета си за следващата година, от американските ВВС посочват, че очакват от Конгреса да направи нужните промени в различни нормативни документи, така че през фискалната 2026 г. да спре експлоатацията на наличните към момента U-2 и RQ-4., съобщава Defense News.
Към момента в строя остават 27 от пилотираните машини, от които най-новите са на 33 години. През миналото лято техните аналогови голямоформатни камери бяха заменени с дигитални.
От ВВС посочват, че вече има възможност за замяната на самолетите с различни базирани в орбита сензори.
От друга страна: U-2 отдавна не е просто разузнавателен самолет. Той е летяща платформа за тестване на различни системи, включително такива за прилагане на изкуствения интелект на бойното поле. Не е ясно кой ще го замени в тази му роля.
Още нещо: Американските ВВС имат на въоръжение още един "ветеран" - над 70-годишния ракетоносен бомбардировач Boeing B-52. Неговата непрекъсната модернизация продължава и се очаква да остане в строя до средата на века. - Още за U-2
Източник: https://money.bg/

 

Над 160 военнослужещи ще посрещнат празника на операции и мисии зад граница

04.05.2023, 19:18

Над 160 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България изпълняват с чувство на отговорност поставените задачи в 3 операции на НАТО и 6 на Европейския съюз, като със своите действия допринасят за утвърждаването на авторитета на нашата страна и Въоръжените сили сред коалиционните партньори в НАТО и Европейския съюз, съобщават от МО.
Министърът на отбраната Димитър  Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздравиха чрез видеоконферентна връзка националните командири на българските военни контингенти, участващи в операции и мисии в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Мали по повод 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Във видеоконферентната връзка участва и командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.
„Благодаря Ви, че изпълнявате воинския си дълг и своите отговорности професионално и непоколебимо, със самочувствие, с достойнство и с решимост и допринасяте за утвърждаване авторитета на Българската армия и страната ни в международна среда“, изтъкна министър Стоянов. „Съвременната среда за сигурност е силно усложнена, динамична и трудно предвидима, а националната сигурност излиза отвъд защитата само на държавните граници. Затова участието на контингентите от въоръжените сили в международни мисии и операции е ключов фактор не само за издигане авторитета на България, но и за повишаването на способностите на Българската армия като част от мисиите на международните сили за поддържане на сигурността“, посочи още министърът на отбраната. Той пожела на военнослужещите здраве, висок боен дух, успешно изпълнение на текущите задачи и спокойно завръщане, след приключване на мисиите.
„Високо ценим, че представлявате България и Българската армия по най-добрия начин, отстоявате националните интереси и утвърждавате доброто име на българския войник зад граница“, заяви от своя страна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той подчерта, че сигурността на Балканите е от изключително значение, критично важно за страната ни. „В Босна и Херцеговина и особено в Косово следим развитието на обстановката с повишено внимание. Не се съмнявам, че сте способни да реагирате на всяко изменение на обстановката и да изпълнявате отговорно задачите си в рамките на операциите на НАТО и Европейския съюз“, обърна се началникът на отбраната към командирите на националните контингенти зад граница. Адмирал Ефтимов отбеляза още, че средата за сигурност в Мали, Ирак и Грузия също изисква повишено внимание. „Задачите Ви са различни. Различни са командните вериги и мениджмънтът на мисиите, но това, което Ви обединява, е съзнанието, че трябва да дадете всичко от себе си и да докажете професионализма на българските военнослужещи“, категоричен бе адмирал Ефтимов.
Той поздрави командирите и пожела на всички офицери, сержанти и войници от подчинените им контингенти бодро настроение за Деня на храбростта и празник на Българската армия и Свети Георги да им дава здраве и сили за успешното приключване на мисиите, в които участват.
Полковник Красимир Ценов, национален командир на най-многобройния ни контингент зад граница в Босна и Херцеговина, който участва в операцията на ЕС „Althea“, докладва, че обстановката по сигурността в зоната на операцията е относително спокойна и стабилна, а военнослужещите изпълняват задачите си съгласно стандартните оперативни процедури. Полковник Ценов изрази от свое и от името на всички военнослужещи, участващи в мисии и операции на ЕС и НАТО, благодарност към политическото и военното ръководство за усилията за приетото от Министерски съвет решение за повишаване размера на командировъчните средства, изплащани при изпълнението на задачите им зад граница.
Командирите на националните контингенти в Косово – подполковник Калин Стаменов, в Ирак – майор Веселин Жечев, и в Мали – старши лейтенант доктор Георги Семовски също пожелаха здраве и успехи на всички свои колеги, които изпълняват служебните си задължения в страната и извън нея. - (видео)
Операция на Силите на  Европейския съюз в Босна и Херцеговина -„ALTHEA”
Национален командир е полковник Красимир Ценов. Република България започва участието си в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО (SFOR) от юни 1997 г. с инженерен контингент. От декември 2004 г. операцията се преобразува в операция на Европейския съюз. Това е най-продължителната ни операция, в която участваме и до сега. През годините България участва в Босна и Херцеговина с различни по численост и назначение формирования от Българската армия, като до момента сме участвали с над 3900 военнослужещи.
Към настоящия момент въоръжените сили на Република България участват в операцията с 12 (дванадесет) военнослужещи в щаба на операцията, маневрена рота и национален поддържащ елемент в Многонационален батальон в състав от 109 военнослужещи със задачи, свързани с подпомагане подобряването на сигурността в Босна и Херцеговина.
Операция на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово – KFOR
Национален командир е подполковник Калин Стаменов. Участието на въоръжените сили на Република България в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово започва през февруари 2000 г. и продължава, като до момента са участвали над 1600 военнослужещи.
Към настоящия момент 31 военнослужещи участват в операцията на НАТО в Косово, като изпълняват задачи, свързани с подпомагане подобряването на сигурността в района. Допълнително, за изпълнение на задачи в зоната на операцията, се поддържа 10 дневна готовност за развръщане на до 150 военнослужещи (механизирана рота, национален поддържащ елемент и военнослужещи в щаба на батальона в състава на който е ротата), включени в състава на силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR).
Небойна мисия на НАТО в Ирак (NMI)
Национален командир е майор Иван Жечев. Участието на въоръжените сили на Република България в небойната мисия на НАТО в Ирак (NATO Mission Iraq - NMI) стартира в началото на 2019 г. с двама офицери, но поради влошената обстановка по сигурността в Ирак в началото на месец февруари 2020 година, командването на мисията прекрати мисията, което наложи завръщането на българските военнослужещи в страната.
След подновяване на мисията в Ирак, от началото на месец януари 2021 г. беше организирано развръщането на 1 офицер, след което през месец ноември 2022 г, участието на военнослужещи беше увеличено с още 1 офицер.
През месец ноември 2022 г., в зоната на NMI беше развърната група за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F), в състав от 4 военнослужещи за осигуряване на комуникационно-информационната поддръжка на щаба на мисията, която в края на месец март 2023 г. приключи изпълнението на оперативните си задачи и се завърна в Република България.
Към настоящия момент българските въоръжени сили участват в мисията с двама военнослужещи.
Мисия на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали
Национален командир е старши лейтенант доктор Георги Семовски. В момента Въоръжените сили на Република България участват в  операцията на ЕС с медицински екип от 4 военнослужещи в медицинския щаб на операцията, разположен в Бамако, Мали в състав един офицер и трима  сержанти.
Задачите, които контингента изпълнява  са свързани с медицинското  осигуряване (Роля 1) на щаба на мисията,  при ликвидиране на последствията от терористични актове в района на Бамако (Мали), евакуация, сортиране на пострадали и определяне на приоритетите за указване на медицинска помощ.
От началото на участието през 2013 година до днес, в операцията са участвали над 118 военнослужещи – както медици, така и за кратък период и щабни офицери в областта на логистиката в щаба на операцията.
Наблюдателна мисия на Европейския съюз в Грузия
Национален командир е подполковник Вера Спахийска. Към днешна дата Въоръжените сили участват в операцията на ЕС в Грузия с двама наблюдатели, като същите са включени в състава на Administrative Boundary Team. Основната задача на българските наблюдатели е участие в патрулирането по Административната гранична линия на Грузия с Абхазия, в зоната на отговорност на полевите офиси „Мцхета” и „Гори“, заедно с представители на МВР.
Военноморска операция на Европейския съюз „Аталанта”
Задачите, които изпълнява EUNAVFOR Operation ATALANTA са свързани с осигуряването на защита на корабите на Световната програма за храните, друга хуманитарна помощ и доставки за Африканската мисия в Сомалия; възпрепятстване, предотвратяване и възпиране на пиратски действия и въоръжени грабежи; съблюдаване на риболовната дейност покрай бреговете на Сомалия. Република България участва в тази операция с един военнослужещ в състава на Оперативния щаб на операция „ATALANTA” в гр. Рота, Кралство Испания. Българският офицер изпълнява задачи, свързани с координирането на силите по отношение на действията, насочени към постигането на ефекти за намаляване на пиратската дейност. В момента на длъжността е назначен капитан лейтенант Васил Георгиев Тодоров.
Мисия на  Европейския съюз в централната част на Средиземно море- EUNAVFOR „IRINI”
Силите и средствата, участващи в операцията изпълняват задачи свързани с осъществяването на наблюдение, контрол, оценка и анализ на разузнавателна информация на мрежите за нелегален превоз и трафик на хора в южната част на средиземно море.
Българският военнослужещ е на длъжност офицер за връзка между командващия операцията и военния секретариат на ЕС в щаба на операцията и изпълнява задълженията си във Военния секретариат на ЕС в гр. Брюксел, Кралство Белгия. Във момента на длъжността е назначен капитан II ранг Данислав Иванов Йорданов. Задълженията му са да координира и изпълнява задачи в интерес на командващия на операцията.
Участие в плаващия щаб на постоянната военноморска група на НАТО №2 (Standing NATO Maritime Group /SNMG2/)
Към настоящия момент Въоръжените сили на Република България участват в постоянните военноморски групи на НАТО №2 (Standing NATO Maritime Group’s) с двама офицер - кaпитан ІІІ ранг Георги Киров Костадинов, на длъжност „Щабен офицер по борба с подводници” (Staff Antisubmarine Warfare Officer (SASWO)) в плаващия щаб на постоянната военноморска група на НАТО № 2 (Standing NATO Maritime Group /SNMG 2/) и кaпитан ІІІ ранг Христо Тодоров Генчев на длъжност „Офицер отговорен за организацията на видовете отбрани и защити на корабната група (Group Principal Warfare Officer (GPWO)”в плаващия щаб на постоянната противоминна военноморска група на НАТО № 1 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 – SNMCMG1). Военноморските групи участват в операцията на НАТО „Sea Guardian” в района на Средиземно море, различни учения на страните партньори и членки на НАТО, и други мероприятия в съответствие с графиците за оперативното им използване, утвърждавани от Северноатлантическия съвет на НАТО.
Мисия на Европейския съюз за военно подпомагане на Украйна – EUMAM - EU
Участието на въоръжените сили на Република България в мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна – EUMAM - EU стартира през месец март 2023 г. с изпращането на група за обучение на военнослужещи от украинските Въоръжени сили на територията на Република Полша.
В момента Въоръжените сили на Република България участват с 1 офицер в Звеното за планиране и провеждане на военни мисии и операции на Европейския съюз (ЕС) в гр. Брюксел, Кралство Белгия със задачи за координиране на българското участие в EUMAM – EU.

 
 

Отбелязахме 31 години от мисията ни в Камбоджа

04.05.2023, 14:28

За 20-та поредна година участници в миротворческата мисия на ООН в Камбоджа почетоха паметта на загиналите си другари в пред паметната плоча в района на Националния военноисторически музей.
848 български „сини каски”, след 45 дни подготовка, бяха изпратени в раздиращата се от гражданска война Камбоджа. Мисията започна на 4 май 1992 г. и продължи до 27 ноември 1993 г. В рамките на тази година и половина въоръженият ни контингент даде 10 свидни жертви. Отлично изпълнихме всички задачи, поставени ни от командването на УНТАК, каза в словото си подполковник от запаса Янко Янков, тогава майор, командир на авангардната група и заместник-командир на пехотния батальон. Това беше дейност, която никой в България до този момент не беше извършвал, и тогава се доби първият практически  опит, отбеляза той в словото си пред „сините каски“. Връчена бе грамота на полковник от запаса Георги Йорданов, командир на втора пехотна рота в Камбоджа, който подчерта приноса на българските военнослужещи за успеха на мисията.
Възпоменателната проява завърши с полагане не цветя на паметната плоча. В началото на срещата бе отслужена панихида в памет загиналите български военнослужещи в мисията на ООН в Камбоджа.
Източник: https://otbrana.com/

 

Дания: Украйна все още може да получи Ф-16

04.05.2023, 08:04

Въпросът за предоставяне на Украйна на изтребители F-16 не е затворен, съюзниците продължават срещите си по него.
Това заяви датският министър-председател Мете Фредериксен на срещата на лидерите от Северна Европа, в която участва и Володимир Зеленски, уточнява Би Би Си.
"Това е трудна задача, сложен въпрос, но обсъждането продължава. От датска страна все още не сме го затворили", каза датският правителствен ръководител.
Произведените в САЩ F-16 са на въоръжение в много западни държави и някои от тях са готови да ги предадат на Украйна, ако има консенсус в НАТО.
САЩ смятат, че в момента изтребителите няма да изиграят роля за обръщане на хода на войната, а поддръжката им и обучението на украински пилоти, които да летят с тях, биха били скъпи.
Според Вашингтон тези пари могат да бъдат похарчени в по-голяма полза на въоръжените сили.
Наскоро Полша предаде на Киев няколко изтребителя МиГ-29 и планира да предаде още.
МиГ-29 са съветски изтребители, украинските пилоти са запознати с тях и могат да започнат да ги използват веднага.
Източник: https://news.bg/

 

 

16-та авиобаза с нов командир

03.05.2023, 20:30

Вчера, 2 май 2023 г., в 16-та авиационна база се проведе церемония за сдаване и приемане на длъжността „Командир на авиобаза“. Настоящият командир полковник Филип Ангелов сдаде длъжността на подполковник Лазарин Лазаров (вдясно), който със заповед на министъра на отбраната се назначава за командир на 16-а авиационна база, считано от 03.05.2023 г. и се повишава в следващо военно звание полковник. Това съобщиха от ВВС.
Със заповед на министъра на отбраната полковник Филип Ангелов се освобождава от длъжност и от военна служба, и се зачислява в запаса. Актът по сдаването и приемането на длъжността се проведе в присъствието на комисия от Командването на ВВС, ръководена от заместник-командира на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев.
Личният състав на авиобазата благодари на полковник Филип Ангелов за ползотворната съвместна работа и пожелава успех, сили и воля на полковник Лазарин Лазаров в ръководството на личния състав за успешното развитие на авиобазата, се казва още в съобщението на ВВС.

Източник: https://aero-bg.com/

 

Американският флот среща трудности при подбора на военни моряци

03.05.2023, 20:21

Намалява бойната готовност на Военноморския флот на САЩ, стана ясно от доклад, публикуван във вторник от Службата за генерален одит на САЩ (GAO).
„Оценките на готовност се увеличиха при сухопътните сили и намаляха в морската област от фискалната 2017 г. до 2021 г.“, ​​се казва в документа.
Службата идентифицира трудностите, пред които са изправени клоновете на американската армия. Така по отношение на военноморските сили одиторите регистрираха недостиг на военни моряци в екипажа на бойните корабите, както и незадоволителното състояние на инфраструктурата, поддържаща флота.
„Министерството на отбраната, гледайки към бъдещето, ще трябва да балансира между възстановяването на бойната готовност на съществуващите си сили и желанието за модернизация. Министерството на отбраната обаче ще зависи от повечето от настоящите сили още десетилетие напред, което ще изисква постоянно внимание към готовността на съществуващите сили“, се казва в доклада.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

От Нигерия проявиха интерес към нашата военна академия

03.05.2023, 20:00

Делегация от обучаеми и преподаватели от Националния колеж по отбрана на Нигерия посети Военна академия „Г. С. Раковски“.  Началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев приветства гостите, ръководени от комодор Аделеке и бригаден генерал Утсаха. Делегацията беше придружена от бригаден генерал Муазу – аташе по отбраната на Федерална република Нигерия, съобщават от учебното заведение.
На гостите беше представен брифинг за мисията, структурата, задачите и дейността на Военна академия от полк. доц. д-р Димитър Ташков – заместник-началник по учебната и научната част на Академията. Милен Тросков – държавен експерт в Министерството на финансите изнесе лекция на тема: „Макроикономическото развитие на България“, а Павлин Русанов – държавен експерт в Министерството на отбраната представи доклад относно управлението на отбранителните ресурси в МО.
Делегацията посети комплекс „Царски зали“ и се запозна с историята на Академията представена от главен асистент д-р Боян Жеков от научна секция „Военноисторически изследвания“ на Институт „Перспективни изследвания за отбраната“. От своя страна комодор Аделеке благодари за доброто посрещане и вписа своите впечатления в Почетната книга на Академията. Последва размяна на протоколни подаръци и обща снимка за спомен.
Двете страни бяха на мнението, че такива визити са крачка към насърчаване на взаимното разбирателство, сътрудничеството и оперативната съвместимост между държавите, армиите и военно-образователните институции на Федерална република Нигерия и Република България.
Източник: https://otbrana.com/

 

ЕК предлага половин милиард евро да бъдат насочени за разгръщане на производството на боеприпаси

03.05.2023, 14:06

Европейската комисия предложи днес от бюджета на ЕС да бъдат осигурени половин милиард евро за разгръщане на производството на боеприпаси. Предложението е свързано с решението на Съвета на ЕС от март за доставка на боеприпаси за Украйна и за запълване на европейските запаси, се отбелязва в съобщение на ЕК.
Предвижда се безвъзмездно да бъдат предоставяни средства за разширяване и осъвмереняване на производството, за разгръщане на нови производствени мощности, за запасяване със суровини, за удължаване на живота на боеприпаси с изтичаща годност, за преквалификация на работници. Комисията предлага да се съберат данни за възможните затруднения по производствените вериги.
Според предложението е необходимо държавите от ЕС да могат да дават предимство на някои военни поръчки, както и да се ускорят издаването на разрешителни и работата по съответните обществени поръчки. Комисията изразява очакване предложенията да получат одобрение преди лятото.
ЕК пояснява, че заради войната, която Русия предприе срещу Украйна, търсенето на боеприпаси на световния пазар е нараснало. Уточнява се, че това води до несъответствие между търсенето и предлагането.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Българските ВМС бяха домакин на второто издание на Черноморския форум

03.05.2023, 13:00

От 24 до 26 април в София се проведе второто издание на Черноморския форум, чийто домакини и съорганизатори бяха командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов и командирът на Военноморските сили на САЩ в Европа и Африка и командващ на Съюзното компонентно командване на НАТО в Неапол (JFC) адмирал Стюарт Мънч.
Събитието се проведе под егидата на министърa на отбраната Димитър Стоянов и на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Основната тема на форума беше „Морската сигурност в Черно море в епоха на конфликт“, която е продиктувана от променената ситуация в Черноморския регион вследствие на военния конфликт в Украйна......Прочети още

 

Преди празника в МО ще връчват награди, включително на 103-годишни ветерани

03.05.2023, 09:40

Представители на военно-патриотични съюзи и организации, военнослужещи от запаса и резерва ще бъдат наградени днес от министъра на отбраната Димитър Стоянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов по случай 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, съобщава Пресцентърът на МО.
Сред наградените са и 103- годишни ветерани от Втората световна война. Един от тях е Петър Кривошиев, на когото гостувахме преди седмица (на снимката). Наградите се връчват за принос към отбраната на страната и активна обществено значима и военно-родолюбива дейност.

 

Врагът зад портата на руското Министерство на отбраната в главата на Путин

03.05.2023, 08:15

На 27 април 2023 г. руски военни наблюдатели съобщиха за уволнението на зам.-министъра на отбраната генерал - полковник Михаил Мизинцев и замяната му със заместника на Националната гвардия (Росгвардия) генерал-полковник Алексей Кузменков. Изненадващо или не, тази информация не беше потвърдена официално в продължение на дни. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, цитиран от ТАСС, че отговорът сменен ли е зам.-министърът на отбраната трябва да дойде от самото ведомство, а не от него.
Мизинцев зае поста през септември 2022 година и отговорностите му бяха свързани с логистиката за фронта в Украйна. Според британското разузнаване именно нерешените проблеми в тази област са причината за неговото отстраняване. Руската военна промишленост увеличава производството, но въпреки това не смогва да задоволи нуждите, пишат от Министерството на отбраната в своя дневен обзор за случилото се в Украйна, публикуван в Twitter..........Прочети още

 

Новата американска военна помощ за Украйна ще включва ракети въздух-земя, казаха американски източници

03.05.2023, 07:44

САЩ планират да обявят още днес нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 300 млн. долара, който за първи път ще включва ракета въздух-земя с малък обсег на действие, казаха двама американски служители, цитирани от Ройтерс.
"Хидра 70" е неуправляема ракета за въздушно изстрелване, произведена от компанията "Дженеръл Дайнамикс".
Тези ракети обикновено се изстрелват от държачи, прикрепени към самолети и вертолети.
Ракетите могат да помогнат на Украйна да отслаби руските сухопътни опорни пунктове и да осигурят на настъпващите украински сухопътни войски въздушна подкрепа при планираната пролетната офанзива на Киев.
Пакетът включва 155-милиметрови гаубици, според служителите, поискали да останат анонимни.
В допълнение пакетът ще съдържа още боеприпаси за реактивни системи за залпов огън "ХАЙМАРС" и за гаубици, противотанкови ракети, минохвъргачки и камиони, казаха служителите.
Те предупредиха, че пакетът все още е в процес на финализиране и може да се промени.
Пакетът военна помощ за Киев ще бъде 37-ият, одобрен от САЩ за Украйна след началото на руската
инвазия през февруари 2022 г., а общата стойност на всички досегашни пакети е близо 36 млрд. долара.
Пакетът идва в момент, когато Конгресът и Белият дом спорят как най-добре да се избегне катастрофален дефолт по държавния дълг, като много републиканци настояват за рязко намаляване на вътрешните разходи в замяна на вдигане на тавана на дълга.
Членовете и на двете партии обаче са единни в подкрепата си за продължаване на помощта за Украйна, включително водещите републиканци от Камарата на представителите, начело с председателя ѝ Кевин Маккарти, както и лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл.
Източник: https://www.bta.bg/

 

 

В Румъния започва една от най-големите кампании за набиране на професионални войници

02.05.2023, 22:08

Министерството на отбраната на Румъния обяви, че започва кампания за набиране на 4159 професионални войници за структурата на силите на румънската армия. Това е една от най-големите такива кампании, става ясно от прессъбщение на ведомството до медиите.
Според местожителството си, между 2 май и 16 юни, кандидатите могат да се регистрират в съответните военни центрове – по зона, окръг или сектор. Те трябва да имат румънско гражданство, да пребивават постоянно в Румъния и да са на възраст между 18 и 45 г.
Календарът за набиране и подбор на кандидати предвижда психологическа оценка, оценка на физическите възможности и събеседване от 22 май до 23 юни, както и медицински преглед от 6 до 30 юни. Крайният срок за оформяне на документите е 21 юли.
“Професионалните войници участват пряко в процеса на индивидуална и колективна подготовка, осигуряват експлоатацията и поддръжката на техниката и въоръжението и учебната инфраструктура, могат да осъществяват и охранителни мисии на военни цели. Заедно с останалите войници, те имат благородната мисия да пазят целостта и суверенитета на държавата, да защитават гражданите на страната”, се казва в прессъобщението на министерството.
Заплатата на професионален войник започва от 2500 леи (1000 лв.), информира вестник “Адевърул”. Към нея има надбавки за храна. За някои позиции, в зависимост от избрания род войски, заплатата може дори да надхвърли 4500 леи (1800 лв.).
Източник: bta.bg

 
 

Дания ще предостави на Украйна танкове и боеприпаси на стойност 228 млн. евро

02.05.2023, 20:42

Дания ще дари на Украйна военно оборудване, боеприпаси и техника за противовъздушна отбрана на стойност 228 млн. евро, за да "укрепи капацитета си за провеждане на офанзива през следващите месеци", съобщи датското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.
"Това е най-голямото дарение от Дания за Украйна до момента, то е на стойност от 1,7 млрд. крони", според изявление на министерството.
С дарението, което включва бронирани машини и машини за разчистване на мини, минохвъргачки и мобилни полеви мостове, датската военна помощ за Украйна достига 11 млрд. крони (1,47 млрд. евро или 1,61 млрд. долара) от началото на руското нашествие.
"Оборудването е от съществено значение за проправяне на пътя на украинските танкове и бронирана пехота към фронтовата линия", се казва в изявлението на изпълняващия длъжността министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен (на снимката).
През януари Дания предостави на Украйна своите 19 самоходни далекобойни системи "Сезар" френско производство, а през април обяви, че ще закупи, съвместно с Нидерландия, 14 танка "Леопард 2", за да ги предостави на Украйна, припомня АФП.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Президентът назначи Николай Милков за наш представител в НАТО

02.05.2023, 20:17

Президентът Румен Радев е подписал указ  за назначаване на Николай Милков за постоянен представител на Република България в Северноатлантическия съвет към Организацията на Северноатлантическия договор със седалище в Брюксел, Кралство Белгия, става ясно от днешния брой на Държавен вестник.
С други два указа Николай Милков е освободен от служебен външен министър и от извънреден и пълномощен посланик на Република България във Френската република и в Княжество Монако и от длъжността постоянен представител на Република България към ЮНЕСКО

 

„Българската армия. Началото“ е предстоящата изложба във Военния музей

02.05.2023, 14:47

Със специална програма Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи 6 май. В навечерието на празника, на 5 май (петък) от 11.00 часа в Музея ще бъде открита изложбата „Българската армия. Началото“, посветена на 145-ата годишнина от създаването на Българската армия. Експозицията представя армията като символ на възраждащата се държавност с разнообразие от експонати, съхранили волята и амбицията на първите държавни и военни мъже да създадат силна и материално осигурена армия, съобщават от военната културна институция.
Посетителите ще имат възможност да видят знакови артефакти, свидетели на първите стъпки в изграждането на войската. Сред тях са оригиналите на 14 знамена, връчени на първите пехотни дружини, които участват във войните за национално освобождение и обединение. Част от тях са шити за Българското опълчение, а други са спасени от пленничество в края на Първата световна война. Експозиционният разказ се допълва от вещи на първия български княз Александър I – султан (калпак), параден генералски мундир, тип „българка“, шпага, изработена лично за него, отличия и др. Първите години от историята на българската войска са илюстрирани и с най-ранните образци хладно и огнестрелно оръжие, военно облекло и аксесоари.
По традиция на 6 май от 10.00 до 17.00 ч. Националният военноисторически музей ще работи с вход свободен за постоянната вътрешна и външна експозиция, както и за изложбата „Българската армия. Началото“. Специалната програма за Деня на храбростта и Празник на Българската армия включва дегустация на традиционната войнишка боб чорба от 12.00 часа, а от 14.30 часа за празничното настроение на всички посетители ще се погрижи Представителният духов оркестър на Сухопътни войски.
С Ден на отворени врати 6 май ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и Музея на авиацията в Крумово.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Вертолети и самолети от състава на ВВС и ВМС ще изпълняват полети с прелитане на малка височина над София по повод подготовката и провеждането на военния парад на 6 май   

02.05.2023, 14:36

Във връзка с подготовката и провеждането на военния парад по повод честването на Деня на храбростта и празника на Българската армия, от 3 до 6 май 2023 г. вертолети и самолети от състава на Военновъздушните и Военноморските сили на Република България ще изпълнят полети с прелитане на малка височина над град София, площад „Княз Александър I“, на дати и във времеви прозорци, както следва:
 – на 3 май 2023 г. от 10.30 ч. до 11.30 ч. група вертолети ще прелетят над столицата и летище София;
 – на 4 май 2023 г. от 8.30 ч. до 9.10 ч. (резервни часове от 15.30 ч. до 16.10 ч.) участниците във военния парад от ВВС и ВМС ще изпълнят тренировъчни полети с прелитане над град София;
 – на 5 май 2023 г. от 10.00 ч. до 11.00 ч. (резервни часове от 15.30 ч. до 16.10 ч.) над София ще бъдат изпълнени полети от участниците в генералната репетиция за военния парад ;
 – на 6 май 2023 г. участниците във въздушния компонент на военния парад ще прелетят над София от 10.20 ч. до 11.20 ч.
Източник: mod.bg

 

На 2 май 1876 година загиват последните защитници на Перущица

02.05.2023, 08:15

На 23 април 1876 г. Перущенският революционен комитет получава прокламацията за обявяване на Априлското въстание и за кратко време организира кръгова отбрана с шест сектора. Главният удар на противника се очаква от посока на Тъмраш и затова най-добре укрепеният сектор е южният, където е поставена стража от 120 души под командването на Кочо Честименски и Спас Демирев.
Останалите сектори за отбрана се командват от Петър Бонев, Спас Гинев, Атанас Тилев и др. На 28 април 1876 г. два табора, усилени с артилерия, и множество башибозук (3000 – 3500 души), командвани от бригаден генерал Решид паша, обкръжават селото и започват общо настъпление. Пред голямото числено и огнево надмощие на противника, въстаниците (около 600 души) са принудени да се оттеглят, но продължават да се бият за всяка улица и къща (29 – 30 април).
На 2 май 1876 г. последните 116 защитници се групират в църквата „Св. Архангел Михаил“, зад чийто стени се укриват жените, децата и старците. Там те се отбраняват до край и всички загиват. Спас Гинев, Кочо Чистеменски и др. убиват жените и децата си и се самоубиват, за да не попаднат живи в ръцете на врага.
Опожарена и срината до основи, Перущица престава да се съпротивлява, но показва на света своята непреклонност и стремеж за свобода. По-късно костите на загиналите са събрани в мраморен саркофаг, поставен пред олтара на храма.

 

Втора бригада проведе успешно учението „Съвместна сила 23“

02.05.2023, 08:10

През миналата седмица в района на 2-ра Тунджанска механизирана бригада в град Стара Загора се проведе Компютърно подпомагано командно-щабно учение „Съвместна сила 23” на тема: „Водене на отбранителния бой от командира на батальона”, съобщават от формированието. Офицер провеждащ учението е бил полковник Атанас Георгиев ,началник на щаба на бригадата, а директор – заместник- началникът на щаба на бригадата подполковник Тихомир Димчев.
В „Съвместна сила 23”, са участвали военнослужещи от щаба на 2-ра механизирана бригада, 42 – ри механизиран батальон – Ямбол и батальон  за защита на силите – Стара Загора от състава на 2-ра  механизирана бригада, 2-ри  танков батальон от ЦПС – Сливен и НВУК „Чаралица”. Участниците изпълнили задачи по кризисно планиране и управление на формированията при водене на отбранителния бой от командира на батальона.
При закриването на учението командирът на 2-ра  механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов благодарил за добрата организация и провеждането на учението. Той връчил и грамоти на отличилите се военнослужещи, става ясно от съобщението.
Източник: https://otbrana.com/

 

На 2 май 1945 г. Берлин пада

02.05.2023, 07:26

Берлинската операция (16 април – 2 май 1945 г.) се превърна в логичен венец на Великата отечествена война, като постави почти окончателна смела точка във военните действия и показа превъзходството на СССР над Съюзниците. Ръководството на нацистка Германия до последно се вкопчва в сламката, разчитайки на продължаването на войната. Вземането на Берлин бележи краха на тази стратегия и отново доказва, че тогава съветската армия е най-силната в света.
На подстъпите
Известна е идеята, че краят на всяка война вече включва в себе си семената на новата война. През пролетта на 1945 г. предстоящото падане на Третия Райх не поражда никакви съмнения и съюзниците - СССР, САЩ и Великобритания - вече внимателно се оглеждат, осъзнавайки, че краят на войната ги превръща в конкуренти.......Прочети още

 

 

Формирования от Специалните сили отбелязаха 147-ата годишнина от обявяване на Априлското въстание

01.05.2023, 19:43

На 30 април 2023 година жителите на град Копривщица отбелязаха 147-ата годишнина от Априлската епопея. Военният духов оркестър и формирования от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) се включиха в честванията с тържествена проверка /заря/, съобщават от формированието.
Почетният строй на представителните формирования бе приет от заместник-командира на СКСО полковник Иван Райков, а командващ тържествената проверка /заря/ бе заместник-командирът на 3-та група „Специални сили“ подполковник Стоян Асенов.
Преди 147 години, на 20 април 1876 година преждевременно гръмва първата пушка на Априлската епопея. Народния бунт за независимост е най-значителната изява на националноосвободителното движение. Макар и потушено, въстанието привлича вниманието на Европа към България. В чест на героите на Отечеството, всяка година празника се отбелязва посредством различни културно-масови прояви и възстановки, доближаващи ни до реалността на славното ни миналото.
На тържеството присъстваха председателят на Общински съвет в гр. Копривщица Любомир Цеков, и.д. кмет на община Копривщица Василка Йовкова, заместник-областният управител на Областна администрация на Софийска област Александър Манолов, заместник-командирът на СКСО полковник Иван Райков, общински съветници, представители на местната власт, стотици родолюбиви жители и гости на града.
Тържествената проверка /заря/ завърши с празнични илюминации.
Източник: https://otbrana.com/

 

„Св. св. Кирил и Методий“ прекоси Босфора, навлизайки в Черно море

01.05.2023, 12:35

В ранните часове на 1 май българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ премина от Мраморно море в Черно море през Босфора. Около 06:00 часа местно време плавателният съд навлезе в подстъпите на пролива, след като получи разрешение от турските власти. Корабът беше ескортиран от катер на бреговата охрана, докато прекосяваше 30-те километра, разделящи европейската и азиатската част на Турция и Истанбул. НИК 421 следва маршрута си обратно към Варна след успешното участие в 31-вата родна антарктическа експедиция до остров Ливингстън.
Проливът Босфор е сред най-труднопроходимите в света заради интензивното движение на преминаващи търговски кораби, фериботи и други малки съдове, както и заради течението му, достигащо до 6 възела, и резките изменения на времето през есенно-зимния период. В най-широката си част е около 3,700 метра, а в най-тясната – около 750 метра (между крепостите Анадолухисаръ и Румелихисаръ). Дълбочината на Босфора варира между 36 и 124 метра.
Очаква се „Св. св. Кирил и Методий“ да застане на Морска гара – Варна в 10:00 часа на 2 май. За посрещането на кораба се предвижда официална церемония, организирана от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, която ще бъде открита за посещение.
Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев е поканен да участва в тържественото събитие, с което ще се ознаменува завръщането на първия български военен научноизследователски кораб от Антарктида след успешно приключената 31-ва експедиция на родните полярници.
В церемонията ще участват министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

 

Рекордни военни разходи в света: 2,24 тирилона долара, най-много са похарчили САЩ, Китай и Русия

01.05.2023, 08:30

Общите военни разходи в световен мащаб през миналата година са се увеличили с 3,7% и са достигнали рекордното равнище от 2,24 трлн. долара, сочат данните от публикуван тази седмица доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI - СИПРИ).
Най-рязко увеличение на военните разходи на годишна база е отчетено в Европа, като то възлиза на 13% и представлява рекорд за последните 30 години.
Средствата за въоръжение, изразходвани през 2022 г. от САЩ, Китай и Русия, се равняват на 56 % от общия размер на военните разходи по света, пише БТА.
Лъвският пай се пада на САЩ
Военната машина на Пентагона миналата година е похарчила около 877 млрд. долара или 39 % от общите световни военни разходи, се посочва в доклада на СИПРИ.
"Увеличението на военните разходи на САЩ през 2022 г. до голяма степен се дължи на безпрецедентното ниво на финансова военна помощ, която Вашингтон предостави на Киев", заяви д-р Нан Тиан, старши изследовател от СИПРИ. "Като се има предвид мащаба на разходите на САЩ, дори незначително увеличение в процентно изражение оказва голямо въздействие върху равнището на световните военни разходи", допълни той.
Финансовата военна помощ, отпусната от Вашингтон на Киев възлиза на 19,9 млрд. долара
Въпреки че това е най-голямата военна помощ, предоставена от която и да е държава на един бенефициент след края на Студената война, тя представлява само 2,3% от общите военни разходи на САЩ.
През 2022 г. САЩ са отделили 295 млрд. долара за военни операции и поддръжка, 264 млрд. долара за поръчки и научноизследователска и развойна дейност и 167 млрд. долара за разходи за военен персонал.
В средата на този месец американският Институт за политически изследвания "Нешънъл прайоритис проджект" публикува резултатите за 2022 г. от ежегодното си изследване на разпределението на парите на американските данъкоплатци. В доклада на института се посочва, че през миналата година всеки американски гражданин е платил средно по 1087 долара на фирми подизпълнители на Пентагона. За сравнение средствата, които се падат на един данъкоплатец за предучилищно, начално и средно образование през същия период, възлизат на 270 долара. Средностатистическият данъкоплатец е платил 298 долара на 5-те най-големи компании подизпълнители на военни поръчки и само 19 долара за програми за психично здраве и лечение на зависимости от алкохол и наркотици. Средният данъкоплатец е платил 106 долара на най-големия военен изпълнител "Локхийд Мартин" и само 6 долара за възобновяема енергия, се посочва още в доклада на "Нешънъл прайоритис проджект".
Според данни на Пентагона САЩ разполагат с около 750 бази по целия свят, като само в Източна Азия те са поне 313.
За разлика от тях Китай има малък брой бази в Южнокитайско море и само една зад граница, която се намира в Джибути. Миналата година Пекин е похарчил около 292 млрд. долара за военните си нужди, което е около три пъти по-малко от разходите на Вашингтон.
Китай и Япония са водещи в продължаващото увеличаване на разходите в Азия и Океания
Китай се нарежда на второ място в световната класация за военни разходи за 2022г., изготвена от СИПРИ. Отделените 292 млрд. долара са с 4,2 % повече от предходната 2021 г., и с 63 % повече от военните разходи на Пекин от 2013 година. Бюджетът за отбрана на Китай се увеличава ежегодно през последните 28 г., отбелязва СИПРИ.
Военните разходи на Япония са се увеличили с 5,9 % между 2021 г. и 2022 г., достигайки 46 млрд. долара, или 1,1 % от БВП. Това е най-високото равнище на японските военни разходи от 1960 г. насам. Новата стратегия за национална сигурност, публикувана миналата година, очертава амбициозни планове за увеличаване на военния капацитет на Япония през следващото десетилетие в отговор на възприеманите нарастващи заплахи от страна на Китай, Северна Корея и Русия.
Русия и Украйна увеличават военните си разходи в разгара на войната
Руските военни разходи нарастват с приблизително 9,2% през 2022 г. или около 86,4 млрд. долара. Това се равнява на 4,1 % от БВП на Русия през 2022 г., в сравнение с 3,7 % от БВП през 2021 г.
Данните, публикувани от Русия в края на миналата година, показват, че разходите за национална отбрана, най-големият компонент на руските военни разходи, вече са с 34% по-високи в номинално изражение, отколкото в бюджетните планове, изготвени през 2021 г.
През 2022 г. военните разходи на Украйна достигат 44 млрд. долара, което представлява ръст от 640 %. Това е най-голямото увеличение на военните разходи на една държава на годишна база, регистрирано някога от СИПРИ.
Нивата на военните разходи от Студената война се връщат в Централна и Западна Европа
През 2022 г. военните разходи на държавите в Централна и Западна Европа възлизат на 345 млрд. долара. В реално изражение разходите на тези държави за първи път надхвърлят тези от 1989 г., когато Студената война приключва, и са с 30% по-високи от тези през 2013 г. Няколко държави увеличиха значително военните си разходи след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., а други обявиха планове за повишаване на равнището на разходите за периоди до едно десетилетие.
"Нахлуването в Украйна оказа незабавно въздействие върху решенията за военни разходи в Централна и Западна Европа. Това включваше многогодишни планове за увеличаване на разходите от страна на няколко правителства", каза д-р Диего Лопеш да Силва, старши изследовател от екипа на СИПРИ. "В резултат на това можем да очакваме, че военните разходи в Централна и Западна Европа ще продължат да нарастват през следващите години", допълни той.
Някои от най-резките увеличения се наблюдават във Финландия (+36 %), Литва (+27 %), Швеция (+12 %) и Полша (+11 %).
Източник: https://dnes.dir.bg/

 

Българските военни кораби с името „Стефан Караджа“

01.05.2023, 08:13

Преди 136 години, с Приказ но Военното ведомство № 199 от 10 май 1887 г. са преименувани всички подарени от Русия кораби и катери на Дунавската флотилия и Морската част. Парният катер „Мотала“ получава името „Стефан Караджа“. От тогава, до наши дни, във ВМС се поддържа традицията в строя да има плавателен съд с името на този наш национален герой, революционер от българското националноосвободително движение и войвода.
Първият „Стефан Караджа“ влиза във военната ни история с успешното си участие в Сръбско-Българската война (1885 г.). Под командването на корабника Иван Великов екипажът постига първите победи в историята на военния ни флот......Прочети още

 

Военен календар

01.05.2023, 08:10

На 1 май 1859 година в Русе е роден генерал-лейтенант Никола Рибаров (1859 – 1927).
Завършва Военното училище в София (1880). Служи във Видинския укрепен пункт, 24-та и 23-та пехотна дружина.
Участва в Сръбско – българската война (1885) и се сражава при Сливница и Пирот. От 1887 до 1907 г. командва последователно 5-и пехотен дунавски, 10-и пехотен родопски, 4-ти пехотен плевенски и 3-ти пехотен бдински полк.
През 1907 г. е назначен за командир на 2-ра бригада от 3-та пехотна дивизия, с която воюва в Балканските войни (1912 – 1913) при Акбунар, Чаталджа, Кукуш, Рупел и Горна Джумая.
По време на Първата световна война (1915 – 1918) поема командването на 3-та пехотна балканска дивизия в боевете при Страцин, Куманово, Призрен и Лесковац. На 20 май 1917 г. е повишен в чин генерал-лейтенант, а след войната излиза в запаса. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІ степен и ІІІ степен 2 клас.

На 1 май 1917 година е създадена българската военноморска авиация.

Със заповед по Действащата армия № 824 към Черноморската част на флота е формирана Водосамолетна станция, дислоцирана на летище Пейнерджик (дн. летище Чайка, южно от Варна).

Първоначално тя разполага с шестима пилоти, четирима наблюдатели, четири водосамолета (два „Фридрихсхафен“ и два „Румплер“) и обслужващ състав. Бойната й дейност през Първата световна война (1915 – 1918) е свързана изцяло с водене на разузнаване и нанасяне на бомбени удари по обекти в делтата на Дунав съвместно с германските водосамолети. След подписването на Ньойския договор (27 ноември 1919) летище Пейнерджик е разформирано, а водосамолетите – унищожени. Дейността на летището е възстановена през 1939 г., а по-късно (1942) от Германия са доставени няколко хидроплана „Арадо“, използвани за разузнаване и нападение на морски цели. Съвременната българска морска авиация води началото си от 1959 г., когато на въоръжение са въведени два вертолета Ми-4М и е сформирана отделна противоподводна ескадрила. През май 1961 г. ескадрилата преминава в подчинение на Военноморските сили, а от 1 септември 1998 г. е реорганизирана в авиобаза.

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}