Военна информация

Архив - от 1 до 15 май

 

 

Великобритания купува 14 нови Chinook

15.05.2021, 22:17

Великобритания купува 14 нови тежки вертолета Boeing Chinook. Сделката е на стойност от 1,4 млрд. британски паунда (€1,6 млрд.).
Вертолетите са предназначени за Кралските ВВС и са означени, като H-47 (ER). Приблизителният им еквивалент е вариантът за специални операции MH-47G Block II, който се използва от САЩ.
Доставката на машините, обаче ще започне чак през 2026 г. и се очаква да приключи към 2030 г.
Block II на MH-47G имат понижена собствена маса, подобрени носещи винтове и нови редуктори.
Кралските ВВС в момента експлоатират 60 броя Chinook от различни варианти. Преди няколко седмици Великобритания обяви, че много скоро ще пенсионира девет от най-старите вертолети от типа, които няма да бъдат подменени. Новите 14 ще заменят други 14 стари машини, което значи че към 2030 г. британския флот от Chinook ще намалее до 51 броя.
Повечето британски Chinook днес са на повече от 40 години. 38 от тях са от варианта HC2 (еквивалент на CH-47D), други 14 са от варианта HC6 (еквивалент на CH-47F) и още осем са HC5 (модернизирани HC2).
Източник: https://aero-bg.com/

 

Президентът участва в откриването и освещаването на паметника на загиналите във войните от село Руня

15.05.2021, 21:57

Най-новият паметник в цяла община Дряново е този в Руня, посветен на хората от селото, загинали във войните за освобождение и независимост на България. Върху черна мраморна плоча са изписани имената на героите от Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война – общо 9 души.
Държавният глава Румен Радев участва  в церемонията по откриване и освещаване на паметника на загиналите жители на селото във войните на България. По-късно  в Дряновския манастир президентът се включи  в тържествената церемония по случай 145 години от Априлската епопея. В откриването участваха още директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО  Иво Антонов, бившият заместник началник на отбраната генерал-майор от запаса Йордан Йорданов, представители на местната власт, самодейни състави и много граждани.  Церемонията се проведе с участието на Националната гвардейска част и Представителния духов оркестър на Въоръжените сили. Президентът отправи приветствие към жителите и гостите на населеното място и ще поднесе цветя на монументa.
Изграждането на паметника бе обвързано с отбелязването на 100 години от Първата световна война. Местните хора положиха доста усилия и получиха разрешение и финансиране за начинанието, а направата бе изпълнена по възрожденски – стари и млади обединиха сили и заедно, доброволно свършиха работата. Намира се в центъра на селото, пред читалищната сграда.
Човек трябва да дойде тук, на място като село Руня, за да усети силата на думите на именития руски академик Дмитрий Лихачов, че „България е държава на духа“. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на паметника на загиналите жители от село Руня във войните на България.
Държавният глава посочи, че монументът е величествен заради това, че жителите на селото със собствени сили са го съградили като знак на огромна признателност към нашите предци. „Преди 100 години те оставиха семейство, имот и живота си, за да тръгнат на война в името на днешните поколения“, заяви президентът Радев и добави, че сме в дълг на тези герои. По думите му, признателността към предците ни е мерило за нашите отношения днес и към родина, и към семейство, и към бъдещето на идните поколения. „И каква по-голяма признателност за саможертвата на тези българи от това тяхното име да не бъде забравено“, посочи държавният глава. Той изрази признателност и към усилията на жителите на Руня да възстановят читалището в селото и приветства тяхната „сплотеност, задружност, вяра и оптимизъм“.
„С всичко това вие давате вяра на България, че можем да се справим с двете големи кризи – моралната и демографската. Давате ни вяра, че можем да пречупим негативните тенденции и хората да се връщат в малките населени места“, заяви Румен Радев.
Време е да освободим България от усещането, че има незаменими хора, на които властта по право им принадлежи и те са се сраснали със столовете. Това заяви президентът Румен Радев в село Руня в отговор на журналистически въпроси за смяната на кадри на управленски нива в изпълнителната власт.
Държавният глава заяви, че при управлението си Бойко Борисов е осъществил „погром на цялата администрация, на службите за сигурност“, като стотици, хиляди хора са били изхвърлени, за да бъдат назначени други. „Миналата година само в ДАНС над 50 човека бяха освободени. Тогава трябваше да се задават тези въпроси“, заяви Румен Радев.
Помолен да даде оценка на първите дни работа на служебното правителство, президентът посочи, че „започва да се връща държавността в България“, а това е най-важната задача пред министрите. „Българите трябва да бъдат убедени, че има укрепване на държавността, че се връща нормалността. Два месеца са прекалено малък период, за да се направят съществени неща, но аз съм убеден, че хората, които са в този кабинет, ще направят всичко възможно българите да го усетят“, допълни държавният глава.
Служебният кабинет е длъжен там, където може, да даде светлина за начина, по който се е управлявала България, заяви държавният глава в отговор на въпрос дали служебното правителство ще вземе отношение към сигналите, постъпили в т.нар. Комисия по ревизия в 45-ото Народно събрание. „Трябва да уточним понятието "ревизия" - това е законово установена процедура с ясна методология. За два месеца е абсолютно наивно да мислим, че може да се направи ревизия за 10 години управление“, посочи още Румен Радев, но допълни, че „всички случаи, при които бъдат установени нарушения на закона и корупционни практики, трябва да бъдат и показани, и пресечени“.
„Внезапният напън на господин Ананиев да се пише на герой, който с тялото си брани шефовете на агенциите от уволнение, е повече от комичен“. Така президентът отговори на въпрос за твърденията на Кирил Ананиев, които той направи вчера.
„Всеки паметник е свидетел на своето време. Аз съм против премахването на паметници“, каза Румен Радев, помолен за коментар на исканията за демонтиране на Паметника на съветската армия в София.
Източник: http://otbrana.com/

 

НАТО започна мащабно учение за противоракетна и противовъздушна отбрана

15.05.2021, 20:25

Северноатлантическият алианс започна в събота учения по противоракетна и противовъздушна отбрана, включително откриване и наблюдение на полета на хиперзвукови ракети, основната част от маневрите, извършвани край бреговете на Шотландия и Норвегия. Това съобщи в събота пресслужбата на НАТО.
"Най-голямото и сложно учение за противовъздушна и противоракетна отбрана "At Sea Demo/Formidable Shield" започна в събота, 15 май, за да се отработят действията на кораби и самолети за защита срещу различни видове ракети", казаха от пресслужбата.
По време на маневрите ще бъдат практикувани откриване и проследяване на траекторията на полета на дозвукови, свръхзвукови и хиперзвукови ракети, „летящи със скорост над 20 000 км/ч.“, отбелязват представители на НАТО. БГНЕС пише, че корабите и самолетите ще работят в режим на обмен на тактическа информация и координация на действията за унищожаване на ракети. Учението ще включва и стрелба по определени видове целеви ракети, но Алиансът не посочва какви по-точно. В маневрите, които ще продължат до 3 юни, ще участват над 3 300 войници, 15 кораба и десетки самолети от 10 държави на НАТО.
Източник: https://www.actualno.com/

 

31-ва група за контрол на придвижването от състава на 30-ти отряд за контрол на придвижването получи оценка

15.05.2021, 20:12

Военнослужещите от 31-ва група за контрол на придвижването, с командир майор Ангел Стефанов, от състава на 30-ти отряд за контрол на придвижването проведоха сертификационно тактико-специално учение „MC_EX_TRANSPORTER_2021“, за времето от 10 до 12 май 2021 година. Целта бе да се извърши национална сертификация, като се провери и оцени готовността на формированието за дежурство в състава на усилените сили за отговор на НАТО (еNRF) през 2022 г.
Сертификацията се проведе на фона на най - мащабните за годината учения на НАТО ,,Steadfast Defender 21” и ,,Noble Jump 21”, които се провеждат в периода май – юни 2021 г.........Прочети още

 

Валентин Александров e сред най-колоритните и своенравни министри на отбраната

15.05.2021, 19:40

Влезе в министерския кабинет след Александър  Сталийски. Не мина и час,  и изригна: „Мирише ми на евтини цигари и алкохол. Да се изпере килимът, ако трябва, да се изцикли паркета. Вентилатор, задължително…“ Бяхме заедно с  току-що назначен съветник. Обърна се към мене: „Записвай! Колегата още нищо не знае. Срещни се с коменданта. Три-четири дни ще работя и приемам хора  в залата на колегиума. „Хигиенизиране!  Да идват веднага.“
Така беше. Александър Сталийски още от ранна утрин и до късна вечер не преставаше да пали цигара от цигара. Без филтър. Валентин Александров ги отказал преди десетина години и се хвалеше, че може  заедно с войник да пробяга поне 3 километра.
С армейско темпо, автомат и шансов инструмент. „Още утре да отидем на някой огневи полигон. Искам да видите как стрелям точно. Такова ще бъде и министерстването ми!“.......Прочети още

 

Въоръжените сили на РФ през изминалата седмица

15.05.2021, 14:10
 

Карловските запасни в защита на съдбата на два паметника

15.05.2021, 14:05

Става дума за изграждането на Мемориала на българския ракетчик в Карлово и за паметника на Съветската армия в София.

За необосновните нападки и намерения за заличаване на историята Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва „Васил Левски“ – гр. Карлово е приела две декларации, които бяха предоставени на редакцията за публикуване......Прочети още

 

Китай навакса космическата преднина на САЩ с успешно кацане на Марс

15.05.2021, 12:26

Китайската сонда кацна на Марс в събота сутринта, където ще пусне в работен режим роувъра „Журонг”, съобщават държавните медии, цитирани от БГНЕС. Това е първата мисия до Червената планета на Поднебесната империя.
Сондата кацна с помощта на парашут, след като премина през криещата рискове атмосфера на Марс. Китайското присъствие на Червената планета е насочено към обширна северна, покрита с лава, равнина, известна като Utopia Planitia.
„Кацна успешно в предварително избраната зона“, съобщи държавната телевизия CCTV, стартирайки специална телевизионна програма, посветена на мисията, наречена „Nihao Mars“ („Здравей, Марс“). Агенция Синхуа цитира Китайската национална космическа администрация (CNSA) за потвърждение на примарсяването.
Това прави Китай първата страна, чийто космически апарат извършва движение в орбита, кацане и стартиране на мисия с роувър още при първата си мисия до Марс, коментира АФП.
Президентът Си Цзинпин изпрати своите „топли поздравления и искрени поздрави до всички членове, участвали в мисията за изследване на Марс“, съобщи Синхуа.
Сега Китай изпраща астронавти в космоса, сонди до Луната и приземи марсоход на Марс, което е най-големият успех за Пекин в надпреварата за овладяване на космоса.
„Журонг”, кръстен на китайски митичен бог на огъня, пристига няколко месеца след американската сонда „Постоянство” в демонстрация на технологична мощ между двете суперсили, разиграваща се извън границите на Земята.
Шестколесният, задвижван със слънчева енергия и тежащ около 240 килограма китайски марсоход ще събира и анализира скални проби от повърхността на Червената планета.
Изстрелването на китайската сонда „Тянвън-1” към Mарс миналия юли бе основен етап в космическата програма на Китай. Космическият кораб навлезе в орбита на Марс през февруари и след продължително мълчание държавните медии съобщиха, че в петък е достигнал „решаващия етап на кацане”.
Очаква се мисията да прекара на Червената планета около три месеца, като прави снимки и събира географски данни.
Сложният процес на кацане се нарича "седем минути ужас", защото се случва по-бързо, отколкото радиосигналите могат да достигнат Земята от Марс, което означава, че комуникациите са ограничени и на Земята не знаят какво се случва в реално време.
Няколко американски, руски и европейски опити за кацане на марсоходи на Червената планета се провалиха в миналото, последният инцидент беше през 2016 г. при катастрофата на съвместния руско-европейски космически кораб Schiaparelli.
Последното успешно примарсяване беше през февруари, когато американската космическа агенция НАСА примарси своя марсоход Perseverance, който оттогава изследва планетата. Американският роувър пусна малък роботизиран хеликоптер на Марс, който беше първият по рода си полет на друга планета.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Почти половината пилотски места във ВВВУ остават незаети след втория предварителен прием

15.05.2021, 08:35

11 от наличните 25 места за „летец-пилот” във Висшето военновъздушното училище (ВВВУ) „Георги Бенковски” са останали свободни след края на втория етап на предварителния прием там. Това става ясно от съобщение на училището, публикувано във Facebook.
Вторият етап на предварителния прием във ВВВУ е приключил на 13 май 2021 г. На него се търсеха кандидати за останалите свободни 28 места за курсанти, които не са били заети на първия етап от предварителния прием. Той приключи през март.
Тогава, незаети останаха 17 места за „летец – пилот”, три места за „Ръководител на въздушното движение“ , три места за специализация „Авиационни, електроприборни и автоматични системи“ и пет за „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати“.
В съобщението на ВВВУ се казва, че след втория предварителен прием са останали 12 незаети места – 11 за пилоти и едно за специализация „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати“.
От 11 незаети места, две са за нуждите на МВР, а останалите девет са за ВВС.
През лятото предстои редовния прием, като документи за него се подават до 7 юли 2021 г.
През тази година приемът за пилоти в Долна Митрополия е абсолютно рекорден – общо 25 места, като три бяха за нуждите на Гранична полиция. За последно е имало такъв прием преди повече от 20 години. На този фон, през 2020 г. от 16 места за „летец – пилот” (две от тях за нуждите на МВР), бяха намерени 10 курсанта (и нито един за полицейската авиация), един от които повтаря първи курс.
След края на първия етап на предварителния прием, от ВВВУ признаха, че намирането на достатъчно физически здрави кандидати за специализацията „летец – пилот”, продължава да е основната пречка за запълването на всички места там.
Сред условията, на които трябва да отговарят кандидатите за обучение във висшите военни училища, са: да имат средно образование; да са годни за военна служба; да нямат друго гражданство освен българско; да не са осъждани и да нямат образувано наказателно производство; да не са освобождавани от военна служба с дисциплинарно наказание „уволнение“; да не страдат от психично заболяване; към 31 декември в годината на кандидатстване да са пълнолетни и гражданските лица да не са по-възрастни от 31 години; минимален ръст и тегло и др.
Източник: https://aero-bg.com/

 

US войски се изтеглиха от базата в Кандахар

15.05.2021, 08;20

САЩ са изтеглили всичките си войници от военновъздушната база в Кандахар, Южен Афганистан, която е една от най-важните в страната, предаде Франс прес, като се позова на представители на афганистанските власти.
"Тази база не ни беше официално предадена, но мога да потвърдя, че (американците) се изтеглиха от нея в сряда", каза говорителят на афганистанската армия в Кандахар Ходжа Яя Алауи.
Директорът на летището на Кандахар заяви, че американските военни са оставили "всички съоръжения на афганистанските сили".
Официалното предаване на управлението на базата ще стане след празника Айд ал Фитр, който бележи края на постите през свещения за мюсюлманите месец Рамазан, уточниха двама афганистански служители, цитирани от БТА.
Провинция Кандахар е бивш бастион на талибаните в Южен Афганистан. През последните месеци тя стана сцена на въоръжени сблъсъци между бунтовниците и афганистанските сили, отбелязва АФП.
Делегации на афганистанското правителство и талибаните се срещнаха в катарската столица Доха днес - втория ден от тридневното прекратяване на огъня, обявено от ислямистките бунтовници по случай празника Айд ал Фитр, потвърдиха и двете страни в конфликта, цитирани от Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че това е станало след дълга пауза в мирните преговори.
Процесът започна през септември с цел да бъде сложен край на продължаващия десетилетия конфликт. Преговорите между афганистанското правителство и талибаните обаче забуксуваха след няколко кръга и насилието ескалира, откакто Съединените щати започнаха на 1 май окончателното изтегляне на своите войници от Афганистан.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Исторически календар

15.05.2021, 07:58

На 15 май 1924 г. в София е роден Иван Георгиев Карапанчев.
Първите си полети на безмоторни самолети извършва през 1941– 1942 г. а на моторни през 1943 – 1944 г.
През 1945 г. се обучава в Школата за запасни офицери-летци. През 1947 г. е инструктор по безмоторно летене, а през 1948 – 1949 г. – инструктор по моторно летене.
От 1950 до 1953 г. е авиационен командир и пилот от ВВС и лети на всички използвани тогава транспортни самолети. Член на първия правителствен екипаж. През 1953 г. е командир в ДОСО. От 1968 г. преминава в гражданската авиация.
Полковник от резерва. Заслужил майстор на спорта. Носител на международната значка „С“ с два диаманта.

 

 

Учението "Решителен удар 21" започва в понеделник с повече от 1000 военнослужещи от Македония, САЩ, България и Гърция

14.05.2021, 20:38

1500 военнослужещи ще участват в учението „Решителен удар 21“, което ще се проведе на военния полигон „Криволак“ в Република Северна Македония (РСМ) от понеделник до 2 юни. Това е значително, мащабно учение, първото откакто РСМ стана член на НАТО, с голям брой военнослужещи от македонската и американската армия и малък брой войници от българската и гръцката армия, информира скопският телевизионен канал “Сител“.
„Решителен удар 21“ е на отбранителна тематика с подготовка за провеждане на контраудар. Той е част от общоевропейските учения "Defender Europe", в който участват 27 държави с 28 000 военнослужещи.
Това е чудесна възможност да се проверят македонските сили за сигурност в случай на криза.
„Учението „Решителен удар“ е отлична възможност за укрепване на нашата оперативна съвместимост с други държави, участващи в учението, и нашите съюзници в НАТО, повишаване на бойната ни готовност и разбира се потвърждение на усилията ни за трансформиране на армията.
То е силен пример за това как Северна Македония е готова да работи заедно със САЩ и други съюзници в НАТО, за да се справи с бъдещите заплахи и да покаже как Северна Македония вече допринася за Алианса.
Сценарият на учението се подготвя от декември 2019 г. За да направят такова масово учение в миналото, македонските войници заедно с плановици от САЩ са работили по подготовката на полигона.
Ето защо днес, като част от обхвата, разполагаме с писта за безпилотни летателни апарати, със складове, които ще се използват по време на учението, изградили сме подвижните и неподвижните цели и имаме напълно завършен път и инфраструктура.
„Криволак“ има изградена система за наблюдение, за да покаже как използването на оръжия и военни технологии влияе върху околната среда,“ заяви представител на Армията на Република Северна Македония.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Приключи вторият ранен прием за курсанти във ВВВУ „Георги Бенковски“

14.05.2021, 13:13

Фаталното 13-то число от месец май се оказа щастливо за допуснатите до мандатна комисия 17 кандидати за обучение като курсанти в редовна форма, за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“ по специализации от специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ във ВВВУ „Георги Бенковски“ за учебната 2021/2022 година, съобщават от елитното учебно заведение.
След представянето си пред комисията с председател бригаден генерал Юлиян Радойски – Началник на ВВВУ „Георги Бенковски“ и представители от Министерство на отбраната и Българската армия, в чийто структурни звена ще се реализират обучаемите на Училището се оказа ,че за редовния прием остават:
- 1 място в специализация „Радиоелектронно оборудване на летателните апарати“;
- 2 места за „Летец-пилот на хеликоптер“ за нуждите на МВР;
- 9 места за „Летец- пилот“ за нуждите на Министерство на отбраната.
До 7 юли продължава приема на документи за редовния прием на курсанти и студенти.
Ще бъде обявено класирането по специализации и на участвалите в ранния прием за студенти.
Източник: http://otbrana.com

 
 

През последните години: Кадри на Шуменското артилерийско училище стават държавници

14.05.2021, 14:08

Вече всички научиха, че новоназначеният от президента служебен премиер на Република България Стефан Янев, бригаден генерал от запаса,  е завършил Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) „Г. Димитров“ в гр. Шумен през 1983 г. , профил „Земна артилерия“ и гражданска специалност „Електронно-изчислителни машини“.
Той не е единственият държавник от последните години, възпитаник на артилерийското училище, което от 2002 г. е факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ в състава на НВУ „Васил Левски“. Ангел Марин, генерал-майор от запаса, е два мандата вицепрезидент на Република България на президента Георги Първанов (22 януари 2002 г.  – 22 януари 2012 г. ). Той завършва Шуменското училище през 1965 г., профил „Земна артилерия“ и гражданска специалност „Инженер по радиоелектронна техника“. Емил Христов, подполковник от запаса, е заместник-председател на 44-ото Народно събрание от 23 ноември 2017 г. до  26 март  2021 г. Завършва специалност „Противовъздушна отбрана“ в артилерийското училище. Подполковник от запаса доц. Николай Цонев е министър на отбраната от 24 април 2008 г. до 27 юли 2009 г. Завършва Висшето народно военно артилерийско училище „Георги Димитров“, профил „Зенитна артилерия“, гражданска специалност „Радиоелектроника“ и от 1978 до 1992 г. година е офицер в Българската армия. Полковник от запаса доц. Валентин Радев е заместник-министър на отбраната от 2009 до 2013 г. и министър на вътрешните работи от 2017 до 2018 г. През 1981 г. завършва ВНВАУ "Г. Димитров", гр. Шумен, инженер по артилерийско въоръжение и боеприпаси. Генерал-лейтенант от запаса Аню Ангелов е министър на отбраната от 27 януари 2010 г.  до  13 март 2013 г. През 1966 г. завършва Висшето народно военно артилерийско училище, специалност инженер по радиоелектроника.
Най-високопоставеният в момента действащ военнослужещ артилерист е генерал-лейтенант Димитър Илиев, който е заместник-началник на отбраната от 1 август 2018 г. През 1985 г. завършва ВНВАУ „Г. Димитров“, гр. Шумен, военна специалност: земна артилерия ПТУРС, ТР-КОМ.
Разбира се, военните ни училища са дали още много държавници, включително и президентът генерал-майор от запаса Румен Радев е завършил ВВВУ „Георги Бенковски“. Поводът да се спра на Артилерийското училище е скорошната смяна на изпълнителната власт.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Ан-225 – самотният гигант

14.05.2021, 08:35

Десетилетия след първия си полет Ан-225 продължава да носи титлата най-голям самолет (поне що се отнася до максималната излетна маса, максималния полезен товар и дължината на машината). Гигантът, обаче продължава да съществува само в един, единствен екземпляр и изглежда, че това няма изгледи да се промени, тъй като търговския интерес към машината е твърде ограничен.
Решението за създаване на гиганта Ан-225 върви ръка за ръка със свръхамбициозната програма за създаването на космическата система за многократно използване „Энергия — Буран”. Пред нея има чисто логистичен проблем – елементите на системата се строят във всички краища на СССР и трябва да се сглобяват на космодрума в Байконур в Казахстан, а в случай, в който самата совалка „Буран” се приземи на някое от резервните летища, а не на основното на Байконур, то тя трябва да се превози обратно.
Първоначално се обмисля за тази задача да се задействат модифицирани Ан-22 или да се създаде отделен вариант на Ан-124, но надделява мнението, че е необходим самолет с много по-високи характеристики, който да може да превозва в сглобен вид блок Ц на титаничната ракета-носител „Энергия”. Масата му празен е едва около 15 тона, но има дължина от 59 m и диаметър от 8 m.
През 1985 г. се взима решение за създаване на нов свръхтежък транспортен самолет на базата на Ан-124, чиято основна задача ще е осигуряването на програмата „Энергия — Буран”. Докато новата машина стане факт, с тези задачи са натоварени два силно модифицирани стратегически бомбардировача Мясищев 3М, които са известни като ВМ-Т „Атлант”........Прочети още

 
 

66 години от подписването на Варшавския договор

14.05.2021, 08:30

На 14 май 2020 г. се навършват 66 години от подписването на „Варшавския договор за дружба, сътрудничество и взаимопомощ”.
В този съюз влизат страните от тогавашния социалистически лагер - Албания, България, ГДР, Полша, Румъния, СССР, Унгария и Чехословакия. Целите на договора провъзгласяват осигуряването на безопасност на страните-участнички и поддържането на мира в Европа.
По онова време Организацията на Северноатлантическия договор - NATO, създадена през 1949 година, съществува вече цели 6 години. Последната, предизвикваща капка за обединение на социалистическите страни във военен съюз става приемането в Алианса на ФРГ, правителството на която било обявено за "единствен представител" на целия немски народ в международните работи.
Варшавският договор е сключен за срок от 20 години, с автоматично продължаване за следващите 10 години при условие, че не е денонсиран една година преди изтичане на срока.
Държавите-участнички в договора се задължават в съответствие с Устава на ООН да се въздържат в международните отношения от заплаха със сила или използването й, и да разрешават всички спорове с мирни средства. Държавите се задължават и да си оказват взаимни консултации по важни международни въпроси и военна помощ при нападение върху някоя от тях.
Висш ръководен орган на съюза е Политическият консултативен комитет. Създадено е обединено командване на въоръжените сили и за негов главнокомандващ е назначен маршалът на СССР И. С. Конев. По-късно са създадени Комитет на министрите на отбраната, Комитет на министрите на външните работи и Обединен секретариат.
На 28 май 1955 г. българското Народно събрание ратифицира договора, който след предаване на ратификационните грамоти влиза в сила на 5 юни с.г.
След 1962 г. Албания не участва в работата на органите на договора, а шест години по-късно обявява и неговата денонсация.
Независимо от високоотговорните декларации в документите на Варшавския договор, въоръжените му сили неведнъж постигат целите си с методи, различни от мирните.
През 1956 г. Съветският съюз, с въоръжена намеса във вътрешните работи на Унгария, ликвидира въоръжения бунт на унгарския народ срещу комунизма. През 1968 г. страните-членки на Варшавския договор (без Румъния) изпращат войски в Чехословакия, за да спрат започналия демократичен процес и създаването на условия за демократично развитие на чехословашкото общество.
По време на своето съществуване Варшавският договор и неговите обединени въоръжени сили се използват за поддържане на военния паритет между Източна и Западна Европа.
На 1 юли 1991 г. договорът е прекратен. - Още за Варшавския договор

 
 

Милиардер и филмов екип ще летят със Союз през тази година

14.05.2021, 08:10

Японският милиардер Юсаку Маезава ще изпълни полет с руския космически кораб Союз до Международната космическа станция (МКС) през този декември, а през октомври до станцията ще полети актриса и режисьор, които ще заснемат сцени за предстоящ руски филм. Това стана ясно вчера, 13 май 2021 г.
Новините бяха съобщени от руската космическа агенция Роскосмос.
На 5 октомври 2021 г. към МКС ще излети снимачен екип, който ще заснеме сцени за художествен филм с работното заглавие „Вызов” (Предизвикателство). Екипът ще се състои от актрисата Юлия Пересилд и режисьора Клим Шапенко. Корабът Союз МС-19 ще се командва от професионалния космонавт Антон Шкаплеров, който има четири полета в космоса.
Като дублиращ екипаж бяха обявени актрисата Алена Мордовина и операторът Алексей Дудин. Четиримата непрофесионални космонавти вече са преминали през медицински тестове и са сметнати за годни за космически полет.
По проектът „Вызов” се работи от близо една година, като амбицията е това да е първият художествен филм със сцени снимани на орбита. Филмът е съвместна продукция между руската държавна телевизия и Роскосмос. Той е част от по-обща програма за популяризиране на космоса в Русия.
Снимачният екип ще остане на орбита само няколко дни и ще се върне на земята на 17 октомври с кораба Союз МС-18, който в момента е скачен с МКС. Космонавтът Шкаплеров ще остане на станцията, а корабът ще се командва от Олег Новицки.
Малко по-късно бе съобщено, че японският милиардер Юсаку Маезава също ще лети до МКС, но това ще се случи с космическия кораб Союз МС-20 през декември 2021 г. Маезава е известен най-вече с това, че се готви за полет до Луната на борда на космическия кораб Starship на SpaceX. Този полет се планира за 2023 г.
Мисията на Маезава се организира от компанията Space Adventures. Освен него, на борда ще още един турист – японецът Йозо Хирано, който ще бъде видеооператор и професионалният космонавт Александър Мисуркин.
В съобщението на Space Adventures се казва, че японците ще останат на орбита 12 дни и вече са преминали през всички нужни медицински тестове.
„Любопитен съм, какво ли е да си в космоса? Планирам да разбера от първа ръка и да споделя изживяването си в моя канал в Youtube”, e казал Маезава.
През март Маезава стартира кампания за набиране на осем души, които ще полетят с него до Луната на борда на Starship. В нея се включиха малко над 1 млн. човека от целия свят, като процесът на подбор минава през няколко етапа и би трябвало да приключи към края на май. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

 

Българин пое управлението на натовския авиационна програма за подготовка на авиация за специални операции

13.05.2021, 23:05

Полковник Пейо Дончев от състава на българските ВВС е поел поста президент на изпълнителния борд на Многонационална програма за подготовка на авиацията за специални операции (Multinational Special Aviation Programme Training Centre). Това съобщават от НАТО.
Церемонията се е състояла на 5 май 2021 г. в Хърватия, където е разположен центъра за подготовка в рамките на програмата. Полковник Дончев е поел управлението от хърватския полковник Деан Кранчец. Неговият мандат ще е две години.
Полковник Дончев е изразил благодарност за гласуваното му доверие и е заявил, че ще продължи да работи за целите на програмата – програмата да изразява реално международното сътрудничество, в чийто рамки се обменя опит и знания. И да се следват зададените процедури и стандарти от НАТО.
В програмата влизат четири източноевропейски страни – България, Словения, Унгария и Хърватия. Тя бе създадена през декември 2019 г., като основната ѝ цел е да се улеснява обмяната на опит между отделните страни при изпълнение на авиационни задачи в интерес на на силите за специални операции. В момента се работи основно на теоретична база, а през 2021 г. ще има и съвместни учебни полети.
Полковник Пейо Дончев е пилот на Су-25, бил е началник-щаб на авиобаза Безмер и началник на отдели в командването на ВВС.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Швеция заплаши Русия с „военни проблеми“

13.05.2021, 22:40

В Швеция финансирането на въоръжените сили е нараснало рекордно, а главнокомандващият ВВС на страната Карл-Йохан Едстрьом (на снимката) заяви, че скандинавското кралство има достатъчно потенциал за създаване на военни проблеми на Русия, според публикация на шведското издание Dagens Nyheter, цитирана от „Московский комсомолец“.
Планът за развитие на въоръжените сили на Швеция за периода 2021-2025 г. предполага значително увеличение на разходите за отбраната. Отбранителната политика на Швеция започна да се променя през 2015 г. след събитията в Крим. Изданието отбелязва, че оттогава отношенията между суперсилите постоянно се влошават и едната или другата страна показва мускули в регионите, съседни на Швеция. Шведското военно ръководство е уверено, че в случай на заплаха от война страната им ще успее да възпре Русия от нападение.
„Армията, флотът и ВВС Швеция могат да създадат концепция за всички нива на конфликт, от възможна въоръжена атака, подготовка за битка, преминаване към мястото на конфликта до преминаване към сблъсък на шведска територия. Имаме достатъчно потенциал, за да създадем проблеми дори за такъв голям противник като Русия. Можем да използваме уязвимостите на противника за собствените си интереси. Това е, което ще отработим по време на ученията, развивайки уменията си. Ето защо искаме да изградим сила“, каза Едстрьом.
За изграждане на въоръжените сили властите в страната отделят все повече средства. През 2021 г. сумата достигна 66 милиарда крони, а до 2025 г. ще се увеличи до 89 милиарда крони.
Изданието също така отбелязва, че всички видове шведски войски участват в съвместни учения със САЩ и скандинавските съседи на все по-различни нива.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

„Trojan Footprint-South - 2021“ демонстрира възпиращия потенциал на Алианса

13.05.2021, 19:40

„Присъствахме на демонстрация на Силите за специални операции от Българската армия, но искам да подчертая, че учението се провежда заедно с нашите съюзници в НАТО и в него участват над 8 държави. Благодаря на нашите съюзници за участието им, за добрата натренираност и постигнатата оперативна съвместимост“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 13 май, при участието си в медийния ден на учението на силите за специални операции „Trojan Footprint-South - 2021“. Той посочи, че за целите на учението в България е създадено Компонентно командване на Специалните операции, което ръководи тактически епизоди в Македония, Унгария и у нас. Адмирал Ефтимов посочи получената добра оценка от нашите партньори. „Те оцениха възможностите за развръщане в България и за тренировка, предоставените им условия, както и способностите на нашите Специални сили да действат заедно“, заяви началникът на отбраната. Адмирал Ефтимов посочи, че това учение е част от общия сценарий на ученията, които се провеждат в България, като до този момент се отработва фазата възпиране, при която в отговор на криза не само Българската армия  трябва да развърне Силите си за специални операции, а заедно със съюзниците си от Алианса да демонстрира възпиращ потенциал. „През следващия месец на предстоящите учения в съюзен формат на полигоните ни „Корен“ и „Ново село“ ще демонстрираме фазата отбрана“, каза той. В отговор на журналистически въпрос относно бъдещите приоритети на Българската армия, адмирал Ефтимов посочи, че инвестициите трябва да продължат. „Приемственост и последователност - само това е начинът да изграждаме адекватни отбранителни способности“, категоричен беше адмирал Ефтимов, съобщава Пресцентърът на МО.
В района на Съвместното командване на специалните операции действията на военнослужещите от Специалните сили наблюдаваха също командирът на Силите за специални операции на САЩ в Европа генерал-майор Дейвид Тейбър и посланиците на САЩ, Великобритания и Испания – Н.Пр. Херо Мустафа, Н.Пр. Роб Диксън и  Н.Пр. Алехандро Мата.
В деня за медии в рамките на учението военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции демонстрираха инфилтрация на снайперски тим по способа „рапел“ от вертолет „Кугар“ и инфилтриране на щурмови отряд. Те показаха своите умения при провеждане на директна акция, контакт с противник и ексфилтрация. Високо майсторство демонстрираха и при изпълнението на ръкопашни техники и доцелен парашутен скок след свободно падане и ръчно разтваряне на парашута.
Учението „Trojan Footprint-South - 2021“ се провежда от 3 до 16 май на територията на нашата страната и е част от серията учения в рамките на „Defender Europe - 2021“. В него участват около 230 военнослужещи, военна техника и въоръжение от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), САЩ, Република Северна Македония, Испания и Великобритания.
Водеща структура на учението е командването на Силите за специални операции на САЩ в Европа (SOCEUR). От българска страна ръководител на учението е командирът на Съвместното командване на специалните операции на Българската армия генерал-майор Явор Матеев.
„Учения от такъв ранг и с такава амплитуда показват, че ние можем заедно да работим като тим и да изпълняваме поставените задачи. Убеден съм, че всички участници от специалните сили повишават в такава среда своята оперативна съвместимост, работят като съюзници и показват, че ние заедно като сила можем да отразяваме заплахи“, посочи генерал-майор Явор Матеев.
„Trojan Footprint-South - 2021“ има за цел да повиши оперативната съвместимост между Силите за специални операции (ССО) на САЩ и Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия, Силите за специални операции на държавите-членки на НАТО и на страни-партньори от Балканския и Черноморския регион.

 

Иво Антонов бе удостоен с престижно звание от СОСЗР

13.05.2021, 13:40

С решение на ЦС на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) Иво Антонов, директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ на МО, е удостоен с престижното звание „Почетен член“ на СОСЗР.  Отличието бе връчено днес от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. В централата на Съюза бяха дошли още председателят на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, заместник-председателите на СОСЗР генерал-майор от запаса Васил Върбанов, полковниците от запаса Чавдар Петров и Кънчо Киров, главният секретар полковник от запаса Павел Станев, председателят на Столичната организация бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов и и.д. председател на ЦКК полковник от запаса Кирил Парапанов.
Поводът за отличието бе 50-годишнина, която г-н Антонов навърши на 2 април. Мотивите, изразени от ген. Стойков, са свързани с военно-родолюбивата дейност на юбиляра и неговата конкретна дейност в интерес на СОСЗР и другите военно-патриотични организации. Г-н Антонов получи и почетния плакет на СОСЗР.  Той благодари за признанието и не скри увереността си, че добрата съвместна работа в интерес на СОСЗР, Министерството на отбраната и Българската армия ще продължи и занапред.
По време на церемонията бе връчен почетен знак на МО „Св. Георги“ за офицери на полк. Павел Станев във връзка с неговата 70-годишнина, за принос към отбраната на страната и активна обществена дейност, като главен секретар на СОСЗР и председател на клуб „Граничари“. Ген. Върбанов и полк. Станев бяха удостоени от Петър Велчев с плакет по повод 106 години от създаването на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

96 години от създаването на „Отделение за подпомагане на военноинвалидите и военнопострадалите”

13.05.2021, 12:43

Вчера, 12 май, се навършиха 96 години от създаването на „Отделение за подпомагане на военноинвалидите и военнопострадалите” към Министерството на войната, съобщава младши лейтенант от запаса Петър Велчев. Председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите припомня, че учредяването става с Указ № 19 на Негово Величество Цар Борис III  с публикуването  в Държавен вестник през 1925 г. на Закона за подпомагане пострадалите от войните. Това означава, смята той, че днешната дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в Министерството на отбраната има своето начало от преди 96 години. Също през 1925 г. е учредена и представителността на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите във военното министерство.
Източник: http://otbrana.com/

 

Le Monde: Началникът на Генщаба на Франция предложи на подписалите откритото писмо военни да излязат в оставка

13.05.2021, 08:45

Началникът на Генералния щаб на френските въоръжени сили Франсоа Льокуантр (на снимката) предположи на действащите военни, подписали се анонимно под нова статия в ултраконсервативното издание Valeurs actuelles за „спасяване на страната ни“, да подадат доброволно оставка, съобщава Le Monde. Изданието отбелязва, че две отворени писма от френските военни провокираха „политическа буря“, която не заобикoли никоя партия и принуди, включително министъра на въоръжените сили на страната Флоранс Парли, да припомни изискването за неутралитет на войниците.
В писмо, изпратено до всички войници, генерал Льокуантр подчертава, че най-мъдрият ход за подписалите се е „да напуснат армията, за да изразяват свободно своите идеи и убеждения“. С умишлено спокоен тон, лишен от заплаха от каквито и да било санкции, началникът на Генералния щаб отбеляза, че в продължение на „много седмици“ систематично се нарушават задълженията за поверителност, които всички военнослужещи са длъжни да спазват. Според генерала „в името на защитата на личните си убеждения“ подписалите писмото са помогнали „армията да влезе в политически дебати, в каквито тя няма нито право, нито задължение да участва“. Франсоа Льокуантр също призова войските да „проявят здрав разум“ и посочи, че „всеки войник е свободен да мисли, както иска, но трябва ясно да прави разлика между своите граждански и военни отговорности“. Именно тази „неутралност“, смята ръководителят на френската армия, позволява на военните „безусловно и без да се замислят“ да изпълняват поверената им мисия.
Както припомня изданието, в неделя вечерта, три седмици след публикуването на първата статия, във Valeurs actuelles се появи втора под формата на петиция от млади войници. Според тях те „наскоро са започнали (военни) кариери“, а някои вече са участвали в операции в Мали, Афганистан и Централноафриканската република. Полевите войници разкритикуваха това, което смятат за „разгръщаща се гражданска война“.
Френските медии не знаят броя или ранга на военните, подписали новия призив за „спасяване“ на нацията. В същото време, на 28 април, в интервю за вестник Le Parisien, генерал Льокуантр обяви, че 28-те представители на действащата армия, подписали първото писмо, ще се явят пред военния съвет. На 5 май адвокатът от Париж Реми Ейтс отхвърли делото, подадено от парламентаристите от „Непокорена Франция“ за съдебно преследване на авторите и разпространителите на първото писмо поради липсата на „престъпление“, пише Le Monde, позовавайки се на публикацията на Жан-Люк Меленшон във „Фейсбук“.
Източник: http://www.focus-news.net, Иван Христов

 

Жена оглави италианските тайни служби за пръв път в историята им

13.05.2021, 08:24

64-годишната Елизабета Белони е новият шеф на италианските тайни служби. Тя заменя досегашния им шеф Дженаро Векиони. Назначаването на Белони начело на Отдела за информация за сигурността беше обявено от премиера Марио Драги. Преди това той изслуша мнението на Министерския комитет за сигурност на републиката. Белони, която е от Рим, беше преди това и първата жена генерален секретар на Министерството на външните работи. Тя заемаше този пост в продължение на пет години.
Белони е „пионерка” във всичко, което върши, още от дете. Навремето тя е първата ученичка, която заедно с още едно момиче е приета в йезуитското училище „Масимилиано Масимо”, където е учил и самият Драги, и където са били приемани по-рано само момчета. В Министерството на външните работи Белони оглавяваше първоначално т.нар. Кризисен щаб, като се е занимавала с отвличания на италиански граждани в Ирак и Афганистан. Оглавявала е и Генералната дирекция за сътрудничество и развитие, била е и шеф на кабинета на външния министър, а после и генерален секретар на министерството. Това са все постове, които преди нея са били заемани само от мъже. Белони е завършила политология през 1982 г., а после е станала дипломат и посланик.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Китай е приел на въоръжение J-10 с китайски двигател

13.05.2021, 08:20

След повече от 15 години серийно производство, китайския многоцелев изтребител J-10 най-накрая е бил приет на въоръжение във вариант задвижван от китайския реактивен двигател WS-10. Това става ясно от снимка публикувана от държавното китайско радио.
На снимката (в ляво), която показва момент от учение с бойни стрелби, се вижда J-10C с реактивен двигател WS-10B. Двигателят видимо и лесно се отличава от използваните до момента руски мотори АЛ-31ФН. Изтребителят на фотографията е от строева ескадрила на китайските ВВС, което е първото доказателство, че тези машини са приети на въоръжение.
Предполага се, че самолетът е част от учебна авиобаза разположена около Цанджоу, която се занимава с приучаването на нови пилоти на J-10.
Серийното производство на J-10 стартира през 2004 г. Първоначално самолетът се задвижва от руския АЛ-31ФН. Базовата версия J-10A е заменена от подобрената J-10B, която има АЛ-31ФН серия 3, при който има малко по-голяма тяга. Още по-подобрения J-10C използва същия двигател, но още през 2019 г. започнаха да се забелязват серийни изтребители с китайския WS-10B, които преминават изпитания.
Иначе, тестовете на J-10 с WS-10B, който Китай развиват вече почти две десетилетия, вървят още от 2011 г. Междувременно, двигателят задвижва няколко китайски версии на Су-27/30, като J-11 и J-16.
До момента са произведени около 400 броя J-10, които са на въоръжение в китайските ВВС и флотската авиация на страната.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Исторически календар

13.05.2021, 08:09

На 13 май 1918 г. четири български изтребителя от 1-во аеропланно отделение (два Roland D-III, един Roland D-II и един трофеен Nieuport XXIV), пилотирани от капитан Миланов, поручик Йорданов, поручик Рачев и поручик Узунов, излитат за прехват на 13 противникови самолета.
Групата е водена от двуместния биплан D.F.W. C-V с екипаж фелдфебел Рогев (пилот) и подпоручик Кулев (наблюдател).
След 40-минутен бой българските летци принуждават противника да напусне въздушното пространство на България, без да е изпълнил задачата си.

 

108 години от превземането на Одринската крепост

13.05.2021, 07:59

На 13 март (26 март) 1913 г. в хода на Балканската война (1912-1913 г.) след пробив на позицията на фортовия пояс българските войски овладяват "непревземаемата" Одринска крепост.
Одринската операция започва на 11 март 1913 г. Провежда се от Втора българска армия, подкрепена от две сръбски дивизии. Одринската крепост е създадена под ръководството на германски инженери и е едно от най-добрите и най-големите отбранителни съоръжения в Османската империя. Отбранителната линия включва три укрепени позиции. Първата е на 9-11 км. от града, а втората и третата са на 1-3 км от града. Позициите имат 24 каменни форта, стационарни големокалибрени батареи, окопи, ходове за съобщения, телени мрежи, вълчи ями и фугаси. Гарнизонът й е в състав от 65 000 турски бойци и офицери, 524 оръдия и 20 тежки картечници. Срещу тях българското командване противопоставя 120 000 български и 40 000 сръбски войници и офицери. Българите имат 1300 оръдия. Планът на българското военно командване предвижда настъплението да започне нощем с удар между фортовете Айвазбаба и Айджиолу в източния сектор на турската отбрана, като мощни демонстративни удари бъдат нанесени и в други участъци на отбранителната линия. Щурмът продължава до 13 март 1913 г. и завършва с превземане на крепостта. Пленени са 14 турски генерали, заедно с командващия Мехмед Ферик Шукри паша, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 4 картечници. Българите губят в атаката по-малко от 2000 бойци.

 
 

 

Даниел Митов: Каква е ролята на служебния премиер в решението да не се купуват F-16?

12.05.2021, 23:03

Даниел Митов, който преди ден бе назначен за заместник-председател на ГЕРБ, атакува служебния премиер Стефан Янев по линия конкурса за покупка на нов изтребител от 2016 – 2017 г. Митов попита каква е била ролята на Янев тогава.
„Ми, не познавам добре Янев, но единственото, което мога да попитам в случая е, каква е била ролята му по отношение на идеята България да не купува F-16, a да купи Gripen?”, това заяви бившият външен министър и бивш депутат в сутрешния блок на Нова телевизия днес, 12 май 2021 г.
Водещият попита Митов, дали това е лошото впечатление от Янев и това ли е слабото му място пред САЩ. Заместник-председателя на ГЕРБ първо каза „да”, след това „не” и накрая обобщи, че просто задавал въпрос.
„Това са рационални държавнически решения, които трябва да бъдат взимани и те са геополитически и те не са просто „ей така”, каза Митов.
Стефан Янев бе служебен министър на отбраната в кабинета „Герджиков”, който управлява в началото на 2017 г. след оставката на кабинета „Борисов 2”. През април експертната комисия оцени офертите за покупка на многоцелеви изтребители, която бе стартирана през декември 2016 г. от второто правителство на Бойко Борисов. Тогава с най-висока оценка бе шведското предложение за Gripen C/D, следван от употребявани F-16 MLU и употребявани Eurofighter Tranche 1.
На 26 април 2017 г. служебния кабинет на Огнен Герджиков прие доклада на експертната комисия, но остави финалното решение на следващия редовен кабинет. Такова решение реално не бе взето, а вместо това в 44-тото Народно събрание с гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС бе взето решение за стартирането на станалата известна, като „Комисия Gripen”, която да проучи обстоятелствата около избора на Gripen.
В крайна сметка, комисията фактически рестартира процеса, а през декември 2018 г. след нова процедура, МО обяви, че стартира преговори само за F-16, които приключиха с договор за осем машини, сключен през юли 2019 г.
Закачките на тема изтребители явно ще влязат сериозно в предизборната риториката на ГЕРБ. На 3 май 2021 г. Бойко Борисов, лидер на партията и министър-председател в оставка към онзи момент, заяви, че президентът Радев е искал актуализация на държавния бюджет за да купи изтребители Gripen. Нещо, което няма как да стане, защото действащите в момента закони изискват сложна и продължителна процедура при покупка на въоръжение над 100 млн. лева, която минава и през гласуване в Парламента, а такъв в момента няма.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Хиляди войници тренират: за какво се готви НАТО в Източна Европа

12.05.2021, 22:50

Прeз мaй и юни нaтoвcкитe държaви и тeхнитe пaртньoри oргaнизирaт някoлкo учeния в Eврoпa пoд имeнaтa „Dеfеndеr Еurоpе 21" и „Stеаdfаst Dеfеndеr 2021".
„Dеfеndеr Еurоpе" ce прoвeждa eжeгoднo. В учeниятa, кoитo ce oргaнизирaт oт aмeрикaнcкaтa aрмия, учacтвaт рeдицa други държaви - кaктo члeнки нa НAТO, тaкa и cтрaни-пaртньoри нa Aлиaнca. Тaзи гoдинa в тях нaрeд cъc CAЩ щe ce включaт 25 други държaви. Cрeд тях ca eврoпeйcкитe cъюзници и Кaнaдa, вcички cтрaни oт Зaпaднитe Бaлкaни c изключeниe нa Cърбия, кaктo и пaртньoрcкитe държaви Укрaйнa, Грузия и Мoлдoвa. „Dеfеndеr Еurоpе 21" щe ce прoвeдe в 16 държaви........Прочети още

 

Германия няма пари за нови танкове и самолети

12.05.2021, 22:06

Съдбата на редица големи военни проекти в Германия остава несигурна поради неодобрено финансиране, съобщава "Шпигел", позовавайки се на поверителен документ от германското министерство на отбраната. Според вестника цената на тези проекти се оценява на няколко милиарда евро.
По-конкретно, въпросът за следващите етапи от развитието на най-големия европейски проект в областта на въоръженията - изтребителят FCAS - остава нерешен. Общата му стойност е около 100 милиарда евро.
Неясна остава и съдбата на проекта за нов танк, създаден съвместно от Германия и Франция. Финансирането на друг проект - за подводници, в който участва Норвегия, също не е осигурено.
Освен това не е известно каква съдба очаква планираната преди това покупка на нов патрулен самолет Boeing P-8A, два танкера за военноморските сили и нови катери. Патрулният самолет помага да се контролират големи области на морето и да се откриват подводници. Освен това може да се използва за борба с пиратството.
Не е осигурено и финансиране за проекта „Пегас“ (Pegasus) за германските военновъздушни сили „Луфтвафе“.
В същото време Германия планира да закупи три самолета Bombardier Global 6000, оборудвани с високотехнологични сензори. Те могат да прихващат радиопредавания и да откриват сензори за ПВО. Първоначално се планираше да се използва безпилотният летателен апарат Euro Hawk за тази цел, но през 2013 г. министърът на отбраната Томас де Мезиер изтегли страната от този проблемен проект.
Както следва от документа, на който се позовава Spiegel, проблемите на германските въоръжени сили са свързани със заложеното рязко намаляване на бюджетните средства след 2022 г.
Източник: https://trud.bg/

 

Руски изтребител Су-27 ескортира три самолета на френските ВВС над Черно море

12.05.2021, 21:55

Изтребител Су-27 на ВВС и ПВО на Южния военен окръг на Руската федерация ескортира над Черно море два тактически самолета „Мираж 2000“ и самолет-цистерна С-135 на френските ВВС. Това беше съобщено от Националния център за управление на отбраната на Руската федерация, предава TACC.
„Пилотът на руския изтребител идентифицира въздушните цели като два тактически самолета „Мираж 2000“ и френски самолет-танкер C-135, и ги ескортира над Черно море“, се казва в съобщението. - (видео)
Отбелязва се, че три въздушни цели, приближаващи се до държавната граница на Руската федерация, са идентифициани над неутралните води на Черно море от руското оборудване за контрол на въздушното пространство. „За да се идентифицират въздушните цели и да се предотврати нарушаването на държавната граница на Руската федерация, във въздуха е вдигнат изтребител“, се казва в съобщението.
Националният център за контрол на отбраната на Руската федерация подчерта, че полетът на руския самолет е изпълнен в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство. „Държавната граница на Руската федерация не е нарушена“, заявиха още от центъра.

 

Курсанти-випусници от НВУ ”Васил Левски” на гости на ВМФ

12.05.2021, 20:50

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за базиране Варна.
Командирите на формирования запознаха курсантите със състава, структурата, основните функции и задачи на корабите и корабните дивизиони.

Бъдещите офицери разгледаха фрегата „Смели”, минен ловец „Цибър”, спасителен кораб  „Протео” и откритата музейна експозиция на най-старото военно формирование във ВМС.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Първата военна структура на НАТО в България навърши 10 години

12.05.2021, 20:44

„В днешния празничен ден, засвидетелствам своето уважение и признание за стореното от Вас през тези 10 години, в които се положи началото и се придобиха пълни оперативни способности за осъществяване на комуникационно-информационна поддръжка на щабове на НАТО на оперативно ниво при участието им в мисии, операции, кризи и учения. За историята 10 години са един миг, но за вас тези години бяха изпълнени с денонощен труд и много усилия, за осъществяване на специализирана подготовка на национално и съюзно ниво, придобиване и усвояване на комуникационно-информационна техника, за успешно участие в десетки учения и мисии на НАТО."

Това каза в приветствието си днес, 12 май 2021 година, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров по случай 10-годишнина от създаването на Националния мобилен комуникационно-информационен модул (DCM-F) на НАТО......Прочети още

 

Медиен ден в рамките на многонационалното учение „Trojan Footprint – South 21”

12.05.2021, 20:39

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще присъства утре, 13 май, на медийния ден в рамките на многонационалното учение „Trojan Footprint – South 21”, на което България е една от страните-домакини. В района на Съвместното командване на специалните операции в гр. Пловдив (на ул. „Ген. Радко Димитриев“ 2) участниците в учението ще демонстрират способности при изпълнение на елементи от съвместната си подготовка. На медийния ден се очаква да присъстват още посланиците на държавите-участнички в учението на територията на България - САЩ, Великобритания и Испания, както и командирът на Силите за специални операции на САЩ в Европа генерал-майор Дейвид Тейбър.
„Trojan Footprint – South 21” се провежда в периода 3-16 май 2021 г. То има за цел да насърчи обмена на информация и да повиши оперативната съвместимост между Силите за специални операции (ССО) на САЩ и Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия, Силите за специални операции на страни-членки на НАТО и на страни-партньори от Балканския и Черноморския регион. Учението ще повиши уменията на формированията за действие по суша, въздух и море за изпълнение на целия спектър от специални операции и ще повиши готовността на Силите за специални операции на НАТО.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Пет от най-добрите самолети на руското проектантско бюро "Яковлев"

12.05.2021, 08:45

Един от водещите руски създатели на самолети – проектантското бюро "Яковлев", е разработил над 200 вида и модификации: от мощни изтребители от ерата на Втората световна война до ефективни тренировъчни машини.

Як-3
Як-3 е един от най-добрите бойни самолети през Втората световна война – не само в Съветския съюз, но и по цял свят. Проектантите го правят възможно най-лек, като в същото време сериозно увеличават неговата огнева мощ и скорост.
Як-3 е истинска заплаха за най-добрите германски изтребители – Bf-109 и FW-190, и е пращан в най-опасните бойни зони, където изпълнява най-важните задачи.
На 16 юли 1944 г. група от 18 самолета Як-3 влиза в сблъсък с 24 германски изтребителя Messerschmitt и Focke-Wulf. Съветските пилоти свалят 15 вражески машини, като губят само един от своите самолети.
Як-3 е предпочитан от пилотите заради своята надеждност и лесна поддръжка. Френските пилоти от авиационното съединение "Нормандия-Неман", които се сражават в Съветския съюз срещу нацистите, предпочитат тези самолети пред всички останали – дори пред британските и американските, които съветската армия получава по силата на споразуменията "заем-наем".
Когато войната свършва, французите се завръщат у дома на борда на 37 самолета Як-3, които Съветският съюз им позволява да задържат за нуждите на възродените Френски въздушни сили.

Як-9
Появата на Як-9 през 1942 г. обозначава края на небесното господство на Луфтвафе. Произведени са общо 16 769 такива самолета, което ги превръща в най-големия масово произвеждан съветски изтребител през Втората световна война.
Як-9 е идеална платформа за трансформацията му в различни видове самолети: от изтребител-бомбардировач до машина за разузнаване, транспорт на пътници и обучение. По време на войната той преминава през 22 модификации, като 15 от тях влизат в пълен цикъл на производство.
Самолетът е популярен не само сред пилотите от Съветските военновъздушни сили, но и сред Съюзниците. Известно време Як-9 е личният бомбардировач на Джеймс Ерик Сторар -  командир на 234-та ескадрила на британските Кралски военновъздушни сили.

Як-40
Як-40 е проектиран в началото на 1960-те и се превръща в първия турбореактивен пътнически самолет за местните съветски авиолинии.
Самолетът е с проста, но надеждна конструкция.
Той може да излита, дори и един от трите му двигателя да е повреден, а веднъж издигнал се в небето, да лети само с един работещ двигател.
В Як-40 няма място за багаж над седалките, така че пътниците съхраняват багажа си в специален вестибюл в салона.
Повечето инциденти с Як-40 са причинени не от технически проблеми, а от човешки грешки.
Десетина такива машини са загубени по време на служба в размирни зони в Ангола, Либия и други места.

Як-141
Як-141 е обещаващ свръхзвуков изтребител с вертикално излитане и кацане, проектиран да служи като основната машина на съветските самолетоносачни ударни групи.
В техническо отношение Як-141 превъзхожда предшествениците си (Як-36 и Як-38), както и чуждестранните си конкуренти (Harrier, Dassault Mirage IIIV) и участва в надпреварата за най-добрия военноморски самолет с вертикално излитане и кацане.
Историята обаче се оказва твърде силен опонент за съветската машина. Разпадането на СССР и последвалото прекратяване на финансирането слагат край на проекта. Изтребителят има три прототипа, но така и не влиза в серийно производство.

Як-130
Як-130 е основният руски учебно-боен самолет, който позволява на военните пилоти да усъвършенстват уменията си за излитане, кацане, управление и изпълнение на сложни маневри. Той има уникалната способност да имитира летателните характеристики на няколко изтребителя, включително F-16 и китайско-пакистанския JF-17.
В бойна обстановка Як-130 може лесно да бъде трансформиран в лек атакуващ самолет, способен да напада наземни цели и въздушни цели, движещи се с ниска скорост – хеликоптери и дронове.
Як-130 е съвместен проект на проектантското бюро "Яковлев" и италианското Aermacchi и е първият самолет, проектиран и произведен от нулата в Русия след разпадането на СССР през 1991 година. - Още самолети на Яковлев

 

Швеция купува Grob G120TP

12.05.2021, 08:30

Швеция купува за военната си авиация леките турбовитлови самолети Grob G120TP. Това съобщи агенцията за отбранителна аквазиция FMV към шведското МО.
Турбовитловите Grob G120TP ще бъдат използвани за основния етап на обучение на летателния състав в шведските ВВС. В тази роля те ще заменят сега използваните реактивни Saab 105 (с означение в Швеция Sk 60).
В официалното съобщение на FMV не се споменава стойността на сделката, нито броя самолети, който се поръчват. В местните медии, обаче командирът на шведските ВВС генерал-майор Карл-Йохан Едстрьом е заявил, че като първи етап се купуват седем самолета, плюс наземно оборудване и тренажори.
Първите машини, които ще са известни, като Sk 40 на шведска служба, се чакат след малко повече от година, а през лятото на 2024 г. машините вече трябва да се използват за реално летателно обучение.
През април 2020 г. Швеция стартира процес по избор на нов учебно-тренировъчен самолет за основно (базово) обучение. Техническите спецификации включваха изискване за максимална скорост не по-ниска от 200 kt (370 km/h) на морското равнище и 220kt (407 km/h) на височина 10 000 ft (3048 m), а максималното претоварване да е в диапазона +6/-3g.
Процесът, обаче бе спрян през септември същата година с обяснението, че няма подадена оферта, която да отговаря на изискванията. Явно сега Швеция е минала на директно преговаряне с компанията Grob.
В последните години Grob G120TP е все по-популярен и се използва за военно обучение от Аржентина, Етиопия, Индонезия, Йордания, Мексико, Мианмар и Великобритания.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Новият министър на отбраната влиза директно в „бойното“ поле

12.05.2021, 08:15

Както през цялата година, така и  предстоящите, предполага се, около три месеца живот на служебното правителство, са доста динамични за армията. Би могло да се каже, че служебният министър на отбраната Георги Панайотов влиза директно в „бойното“ поле. През май и юни в различни периоди на „Defender Europe-21“ на наша територия се очаква да има около 6 хиляди чуждестранни военнослужещи. От Българската армия се включат около 2 хиляди. Става дума за редица националните учения с международно участие, които вече стартираха.  
На министъра, а защо не и на премиера, ще се наложи да попрегледат Плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г., който бе приет от правителството на Бойко Борисов в последния възможен момент. И да подготвят първите сериозни организационни и кадрови промени, които според последните промени на Закона за отбраната и Въоръжените сили влизат в сила от 1 септември. Те опират поне до Съвместното командване на силите и двете нови командвания. Може би ще намерят решение за назначаване на директори на службите „Военно разузнаване“ и „Военна полиция“, които не се ръководят от титуляри.
Върху министър Панайотов ще падне отговорността за организираното изтегляне до няколко седмици на 42-ия ни военен от 120 контингент от Афганистан. На 14 април министрите на външните работи и на отбраната на страните-членки на НАТО  взеха решение за започване на постепенно и контролирано изтегляне на мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“ от 1 май 2021 г. Процесът е планиран и координиран да приключи в рамките на няколко месеца.
Предстои да видим какво е разбирането на новото ръководство на Министерството на отбраната за преодоляване на некомплекта от личен състав. Дали ще продължат през летните месеци информационната кампания „Бъди войник“? Ще се направят ли видими усилия за реално въвеждане на срочната служба в доброволния резерв или съзнателно процесът ще се остави за други времена? Впрочем това и много други стъпки в тези три месеца и по-нататък ще зависи от парите. И дали ще се съднат опасенията на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, огласени само преди две седмици: „Ние генералите трябва да кажем пред българското общество, пред българските политици, че ако продължават така да се отнасят към проблемите на отбраната, към финансирането на отбраната скоро време ще имаме проблеми по изпълнение на конституционните си задължения, ще има проблеми по отношение на баланса на системите за сигурност, на способностите за отбрана в национален мащаб. В скоро време ще създадем проблем по отношение на колективната сигурност, а всички знаем, че празни пространства и вакууми не съществуват“.
Когато говорим за „бойно“ поле, не бива да изключваме дипломатическия фронт. Тепърва в условията на усложнена международна обстановка, включително и много близо до нас, ще трябва да се изгражда и защитава българската позиция. В този смисъл изборът на дипломат от кариерата за министър на отбраната е сериозен плюс за служебното правителство. Още повече, че той не може да бъде заподозрян за съобразяване с партийни позиции.
Разбира се, правата на служебния министър на отбраната са доста ограничени. Конституцията не му дава много възможности. Не може да разчита и на Народното събрание, що се отнася до модернизацията на Въоръжените сили. Би могъл, обаче да разбере защо толкова много изостава проектът за придобиване на бойните бронирани машини за Сухопътните войски. Или реални ли са очакванията ни за по-добри условия при сключване на договор за вторите осем изтребителя F-16.
Отговорите на тези и много други въпроси предстои да получим в следващите месеци.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Иракските F-16 отново остават без поддръжка

11.05.2021, 22:47

Иракският флот от изтребители F-16 отново остава без поддръжка от страна на производителя Lockheed Martin. Причината е влошената среда за сигурност в близкоизточната страна, съобщават от The New York Times.
Вестникът цитира изказване на Джоузеф ЛаМарка, вицепрезидент по комуникациите на Lockheed Martin, който казва, че компанията е извела служителите си от иракската авиобаза, където се разполагат изтребителите F-16. Това е направено в координация с американското правителство и предвид безопасността на служителите.
Ирак базира своите многоцелеви изтребители F-16 на летището Балад, което се намира на около 60 km северно от столицата Багдад.
The New York Times цитира неназован служител в иракското МО, който е съобщил, че Lockheed Martin са изтеглили общо 70 свои служители от Балад. 50 са заминали директно за САЩ, докато останалите 20 са се преместили в Ербил в Северен Ирак, който е под контрол на автономните кюрдски власти. Той е посочил, че основният проблем са били непрестанните ракетни атаки по базата, които се извършват от шиитски милиции.
„Помолихме компанията да не бърза с решението си, но те ни казаха, че напускат за два – три месеца, и ще се върнат, ако охраняваме базата достатъчно добре”, казва още иракския източник.
Цялата техническа поддръжка на иракските F-16 се крепи на контрактори, които се предоставят по линия на правителството на САЩ и производителя Lockheed Martin.
За проблемът говори и иракския премиер Мустафа ал-Кадими, който в скорошно телевизионно интервю признава, че иракските ВВС не могат да поддържат самостоятелно своите F-16.
Новината идва на фона на доклад на Инспектората към Конгреса на САЩ за напредъка в рамките на операция Inherent Resolve (наименованието, което Пентагона полза за операциите срещу Ислямска държава). В доклада, който бе публикуван на 4 май 2021 г., пише, че за първото тримесечие на 2021 г. иракските F-16 са извършили едва 299 полета, от които 295 за обучение и едва четири за удари по цели на Ислямска държава.
Ирак купи 36 броя F-16IQ (опростен вариант на F-16C/D Block 52) през 2011 г. Машините трябваше да започнат да идват в страната в средата на 2014 г., но тежките боеве срещу Ислямска държава забавиха това. Междувременно, два самолета бяха загубени при катастрофи по време на обучението в САЩ. 34-те изтребителя бяха доставени в Ирак между юли 2015 и ноември 2017 г.
Вече веднъж частните контрактори бяха изтеглени от Ирак в началото на 2020 г., когато отношенията между САЩ и Иран се изостриха след убийството на иранския генерал Касем Солеймани на иракска територия. Контракторите се върнаха в края на септември, а междувременно иракските F-16 практически прекратиха операциите си.
Така или иначе, иракските ВВС не могат да разчитат на голям процент изправна техника. В началото на годината, в рамките на въздушен парад, бяха вдигнати едновременно 23 изтребителя, но това е било по-скоро показуха, отколкото реалното състояние на F-16 в близкоизточната страната.
The New York Times пише, че изправните F-16 не са много и вероятно ще станат още по-малко в близките месеци.
В края на 2020 г. иракската онлайн медия Iraq Oil Report публикува разследване, според което иракските пилоти летят много малко, което практически ги прави неквалифицирани да летят на F-16. За да не бъдат спирани от полети, летците фалшифицират летателните си книжки. Изданието съобщи, че в базата в Балад се вихри корупция, заради която има липса на гориво, включително и керосин. Горивото се препродава на черния пазар, а базата е била сериозно инфилтрирана от про-ирански милиции.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Френска корвета влезе в акваторията на Черно море

11.05.2021, 22:17

Френската корвета F796 "Комендант Биро" (Тype Аviso, Classe d'Estienne d'Orves), премина през турските проливи и влезе в акваторията на Черно море, предава TACC. - (видео)

„Силите и средствата на Черноморския флот на РФ започнаха да наблюдават действията на патрулния кораб „Комендант Биро“, който навлезе в Черно море на 11 май 2021 г.“, информира Центъра за управление на отбраната на РФ.
Преди това френският кораб е влизал в Черно море през ноември 2019 г. Както заявиха в Министерството на отбраната на Украйна, тогава корабът е акостирал в пристанището на Одеса "с цел да подкрепи двустранното сътрудничество във военно-морската област и сигурността в морето".
Основните функции на F796 са да поддържа стратегическите подводни сили, разузнаване и наблюдение на движението по море. Постоянната база на кораба, който е в експлоатация от 14 март 1984 г., е военноморската база в Тулон. Дължината му е 80 м, ширината е 10, водоизместимостта е 1350 тона, екипажът е 90 души.

 

Русия предлага обсъждане на сигурността и контрола на въоръженията на подготвяната среща на върха между Байдън и Путин

11.05.2021, 21:30

Русия е предложила обсъждане на въпроси за сигурността и контрола на въоръженията за подготвяната среща на върха между президентите Владимир Путин и Джо Байдън, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.
Лавров каза, че Москва все още чака отговор от Вашингтон по предложената среща на върха между двамата държавни глави.
Постоянният представител на САЩ по въпросите на въоръжението Робърт Уд каза, че работата по подготовката на срещата продължава.
“Президентът Байдън и президентът Путин са се съгласили да обсъдят стратегическата стабилност по редица теми за сигурността и контрола на въоръженията”, заяви той.
Лавров същевременно изтъкна, че Русия е предложила стратегическата стабилност да се обсъжда “с отчитане на всички фактори без изключение и всички системи без изключение, както настъпателни, така и отбранителни, които влияят непосредствено на тази стабилност”, предаде ТАСС.
“Нашите предложения бяха предадени още в последната година на администрацията на Тръмп и бяха потвърдени, когато се смени обитателят в Белия дом. Според първите признаци обаче американците искат съществено да ограничат дневния ред и в преговорите да бъдат включени далеч не всички фактори, които оказват съществено влияние на съвременното състояние на нещата в тази област”, отбеляза руският външен министър.
Източник:bta.bg/

 

В Япония започват съвместни военни учения с Франция и САЩ

11.05.2021, 20:56

В Япония днес започнаха подготвителните действия за съвместни военни учения с Франция и САЩ на фона на тревоги от териториалните амбиции на Китай в региона, предаде Франс прес.
Предвидено е и участие на австралийска фрегата за морската част на ученията, които ще бъдат също по въздух и суша на остров Кюшу до края на седмицата. Това е първо участие на Франция в учения на японска територия.
Подготовката протича до четвъртък, а в петък започва морската фаза на ученията западно от Кюшу с участието на японска подводница и шест японски кораби, както и по един американски и австралийски кораб и два френски – фрегата и хеликоптероносач. В събота и неделя са въздушните и сухопътни учения с японски самолети за морско патрулиране, хеликоптери и изтребители Ф-2 и американски изтребители Ф-16. В сухопътните учения ще се включат около 300 войници, в това число 60 френски.
Източник: bta.bg/

 

Ученици от Търговище на занятие в района на Учебен полигон „Ново село“

11.05.2021, 20:44

Ученици от 10 клас на професионална гимназия по икономическа информатика „Джон Атанасов“ от град Търговище проведоха комплексни занятия, днес, в района на Учебен полигон „Ново село“, съобщават от СКС.
Занятията са свързани със задължителните часове по военно патриотично образование и възпитание на подрастващите и се организират от Военно окръжие – Търговище със съдействието на командира на УП „Ново село“ от състава на Съвместното командване на силите и командира на Центъра за подготовка на специалисти – Сливен от състава на Сухопътните войски.
На първото учебно място учениците бяха запознати с тактико-техническите данни, въоръжението и възможностите на българската и американската военна техника, намираща се на полигона. На младежите бяха показани танк Т-72, танк М1А1 – Абрамс, бойна машина на пехотата „Брадли“ и брониран автомобил с висока проходимост „Хамър“.
На второто учебно място, учениците наблюдаваха изпълнението на контролно упражнение от стрелбите с въоръжението на танк Т-72 с щатен изстрел на военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен. Те бяха впечатлени от неговата мощ и способности и действията на танковите екипажи.
В хода на занятията момичетата и момчетата обсъждаха военната техника, правиха снимки и задаваха въпроси, свързани с кандидатстването и изискванията за встъпване в редовете на Българската армия.
Източник: http://otbrana.com/

 

Генерал Стефан Янев е новият служебен премиер

11.05.2021, 13:30

Ген. Стефан Динчев Янев е избран за премиер в служебния кабинет. С указ на президента Румен Радев се назначава служебно правителство на Република България от 12 май 2021 г., съобщиха от пресслужбата на държавния глава.
В предишния служебен кабинет на Огнян Герджиков (който също беше назначен от Радев) Янев бе вицепремиер и министър на отбраната.
Янев е роден на 1 март 1960 г. в с. Поповица, Пловдивска област. Бил е директор на дирекциите „Отбранителна политика” и „Политика за сигурност и отбрана” на Министерството на отбраната, както и аташе по отбраната в Посолството на Република България във Вашингтон, САЩ.
Измежду постовете, които е заемал след 2003 г., са началник на отдел „Отбранителна политика и анализи” в Дирекция „Отбранителна политика“ в МО и началник департамент „Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма, Анкара, Турция.
От 1998 г. до 2000 г. работи като офицер за анализ в Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ, гр. Монс, Белгия, след което е назначен за старши помощник-началник в отдел “Стратегии и доктрини” в Управление “Планиране на отбраната и въоръжените сили”. През 1996 г. става експерт в Дирекция „Международно сътрудничество” на Министерството на отбраната.
Завършил е Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) „Г. Димитров“ в гр. Шумен през 1983 г. Продължава образованието си във Военна академия “Г. С. Раковски” – гр. София и Националния военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ.
Стефан Янев е секретар на държавния глава по сигурност и отбрана до 11 май 2021 г.
Владее английски, немски и руски език. Женен, с две деца.

*******

Служебен министър на отбраната е Георги Панайотов
Дипломат от кариерата с 25-годишен професионален опит в областта на политиката за сигурност е служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Кариерата си в дипломацията започва през 1995 година, когато е секретар по политическите въпроси в посолството в Албания.
Връзката на 53-годишния Панайотов с армията може да се открие в поста му на началник на отдел "НАТО" във Министерство на външните работи, който заема на два пъти - между 2007 и 2010 година и между 2014 и 2016 година. Служебният военен министър е бил е постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк, заместник-ръководител на посолствата на България в САЩ и в Афганистан, посланик за специални поръчения по сигурността в Черно море,
Георги Панайотов е роден през 1968 г. в гр. Поморие, завършил със златен медал Немска езикова гимназия в Бургас. Магистър е по политология от Московския държавен институт по международни отношения. Владее английски, немски, руски и албански. Женен е и има 2 деца.

 

Няма ли вражеска заплаха, армията е в опасност

11.05.2021, 09:08

 

 

 

 

Интервю на ген.-полк. Цветан Тотомиров, бивш началник на Генщаба, пред „Труд”

 

Исторически календар

11.05.2021, 08:55

Васил Поппетков Вълков е роден на 11 май 1897 г. в село Бежаново, Плевенско в семейство на свещеник. Има трима братя и две сестри. Завършва Плевенската гимназия, а през 1919 г. с 39-ти випуск – Военното на Негово Величество училище.
В края на Първата световна война Васил Вълков е взводен командир на 9-ти артилерийски полк. До 1 декември 1925 г. той служи в различни гарнизони, след което постъпва в авиацията като наблюдател. През 1928 г. получава бревет за пилот от Въздушното училище в Казанлък и е повишен в чин капитан. От 1 януари 1930 г. до 31 май 1934 г. е началник на аерогара София в Божурище, а от 1 юли 1934 г. до 28 февруари 1937 г. е началник на ДАР – Божурище. На 6 май 1936 г. е повишен в чин майор, а четири години по-късно в чин подполковник. На 1 юли 1938 г. става командир на 1-ви армейски (линеен) орляк – Божурище. От 1 май 1942 г. до 9 септември 1944 г. е командир на 6-ти изтребителен полк на летище Марино поле, Карловско. От 14 септември 1943 г. вече е полковник. Веднага след 9 септември 1944 г. е назначен за командир на Въздушната ескадра, а десет дни по-късно е преназначен за главен интендант на Въздушните на Негово Величество войски. След смяната на политическата власт в страната започва масова чистка на висши офицери в армията, в това число и във Въздушни войски.
В началото на октомври 1944 г. е арестуван и отведен в Пловдив. Уволнен е със заповед №154/15.10.1944 г. на командира на Въздушни войски полковник Дреников поради навършване на години за пенсия. Осъден е на смърт от Народния съд, наложена му е глоба от 5 млн. лв., както и конфискация на лични имоти. Разстрелян е край Карлово на 13 март 1945 г.
Източник: http://www.airmuseum-bg.com/

 

Мораториумът спря сделките с имоти на Министерството на отбраната

11.05.2021, 08:08

Най-голямата серия продажби на имоти от Министерството на отбраната беше спряна след наложения на правителството мораториум. От ведомството съобщиха, че във връзка с Решение на Народното събрание за налагане на мораториум върху определени действия на държавните органи, се спират всички разпоредителни сделки с недвижимо имущество. В това число е и провеждането на открити процедури за провеждане на търгове с тайно наддаване за продажба на недвижими имоти до избирането на нов Министерски съвет или назначаването на служебно правителство.
Тръжните процедури ще бъдат възобновени от етапа, в който са спрени, след избирането на нов Министерски съвет или назначаването на служебно правителство.
Търговете за 23 имота трябваше да се проведат на 10 май. Освен парцели и бивши поделения на стотици декари, сред обявените имоти има и апартаменти. Общата сума, определена като начална тръжна цена за всички имоти, беше над 18 млн. лева.
Един от най-скъпите имоти с площ от 115 декара е в землището на село Ягодово край Пловдив. Още през 2018 година Министерския съвет даде зелена светлина за разпродаването на активите на военните край Пловдив, припомня TrafficNews.
Върху имота от 115 дка има 46 сгради, които ще придобие бъдещия собственик. В част от парцела е позиционирано бившето зенитно-ракетно поделение. През годините то е било въоръжено с ракетни комплекси С-125 "Нева" и СА-75 "Двина”. Началната тръжна цена, определена от Министерството на отбраната, е 1 251 000 лева.
Източник: https://fakti.bg/

 

Днес е празник! Празник за хората преминали през школата на 7-ми Бояновски ракетен дивизион - Първият!

11.05.2021, 07:45

Преди 58 години, в утрото на 11 май 1963 г. Сунгуларската долина е в пълен покой. В 11 ч. обаче се случва историческото събитие. Ето какво си спомня полковник от запаса Стоян Балканджийски: „Натиснах двата бутона. Внезапен необичаен мощен гръм (трясък) разтърси земята. Огнена струя полеят към небето. Излетя първата ракета на територията на Народна република България. Спонтанно, непринудено мощна Ура!!! съпроводи полета на ракетата. На централната вишка всички заедно с Тодор Живков викаха Ура!!! В моята дългогодишна служба за първи път чувах такова Ура!!!" - (видео)
След кратка пауза вертолетът коректировчик докладвал, че попадението е в целта. Ракетата се забила в земята, изкопала дълбок кладенец, изкъртила дървета и изхвърлила пръст в радиус на 200-300 м в Садовския балкан югоизточно от село Ичера.
По предложение на министъра на народната отбрана, утвърдено на място от първия държавен ръководител, командирът на дивизиона майор Стоян Маринов е произведен предсрочно в подполковник, а заместникът му по инженерно-ракетната част капитан Илия Илиев - в майор.
40 години това историческо събитие се знае от определен кръг хора. Едва след този период е разрешено да се проведе тържествено събрание в ГВК в Ямбол под мотото „40 години от първия ракетен пуск на 11 май 1963 г.”
Дивизионът, изстрелял ракетата е от Седма мотострелкова дивизия. Той е дислоциран в Бояново. – Още за 7 ордн

Днес, 11 май 2021 г. благодарение на кмета на с. Чубра Митко Димитров, отбелязахме първия пуск на тактически ракети в България от 7-ми Бояновски ракетен дивизион.

 

 

Николай Ненчев бе окончателно оправдан за поддръжката на МиГ-29

10.05.2021, 23:30

Бившият военен министър Николай Ненчев е оправдан окончателно от Върховния касационен съд (ВКС) за неизпълнението на договорите за ремонта на руските МиГ-29. Решението на ВКС е от днес, 10 май 2021 г., и така той остави в сила постановеното от Софийския апелативен съд.
Мотивите на решението не са публични, тъй като делото е с гриф за сигурност, уточняват от ВКС.
На 16 януари 2017 г. Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Ненчев, който по онова време все още беше военен министър в кабинета „Борисов 2”.
Според прокуратурата през 2015 г. Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни. От държавното обвинение съобщиха, че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и РСК „МиГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на два двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на два двигатели РД-33 и един брой кутия за самолетен агрегат КСА -2 за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лв.)
Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в РСК „МиГ“. Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството.
В периода от 7 ноември 2014 г. до 29 март 2016 г. Ненчев също не е изпълнил служебните си задължения, като не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на България.
От престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия, твърдяха от прокуратурата.
С първоинстанционната присъда подсъдимият Ненчев е признат за невиновен и е оправдан по повдигнатото обвинение за извършено престъпление по служба. В мотивите по оправдателната присъда, обаче до голяма степен се потвърждава, че състоянието на изтребителната авиация в периода, когато Ненчев е бил министър, е било изключително тежко.
Формулировката на съда беше, че решението да не се ремонтира МиГ-29 чрез Русия е било плод на политическо решение за външната политика на България, което не подлежи на съдебни решения. Прокуратурата обжалва присъдата на втора инстанция, където бившият министър също бе оправдан. Настоящето решение на ВКС е окончателно.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Отдаваме последна почит към бившия началник на Генералния щаб на Българската армия генерал Никола Колев

10.05.2021, 21:24

Личният състав на Министерството на отбраната и Българската армия ще отдаде последна почит към генерал Никола Колев, началник на Генералния щаб на Българската армия от 2002 г. до 2006 г. Поклонението с военни почести ще се състои на 12 май 2021 г. от 11.00 ч. в Централния военен клуб.
„Генерал Колев посвети живота си на Българската армия, служи й вярно и всеотдайно, с чувство за отговорност и воински дълг. По време на над 30-годишната си офицерска служба и като началник на Генералния щаб той доказваше професионалните и управленските си умения в името на развитието и модернизацията на въоръжените ни сили“, се посочва в съболезнователния адрес на министъра на отбраната Красимир Каракачанов до семейството и близките.
„Безспорен е неговият принос за съвременния облик на Българската армия. Със своята енергия и всеотдайност, с личните качества на достоен воин, с мотивацията и силата на духа си, той заслужено получаваше признанието не само на своите колеги и подчинени, но и на офицерите от НАТО и ЕС. Генeрал Никола Колев ще остане завинаги в редиците на Българската армия като истински командир, умеещ да мотивира подчинените си със своя интелект и организаторски умения, с човещина и високо чувство за справедливост“, изтъква министър Каракачанов.

 

В района на УП „Ново село“ работят структури в интерес на многонационалните свързани учения

10.05.2021, 13:06

За общото ръководство на многонационалните учения на територията на нашата страна, в района на УП „Ново село“ е сформирана Национална структура за ръководство и контрол на ученията (EXCON Forward BGR), Група за осигуряване на приемането, разполагането и придвижване (RSOM) на чуждестранните формирования на територията на страната  и Съвместен медиен център, съобщават от СКС.
Национална структура за ръководство и контрол на учението координира и контролира българското участие в многонационалните свързани учения „Steadfast Defender 21”, “Defender Europe 21” и „Noble Jump 21“. В работата на тази структурата участват военнослужещи от Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, Военна полиция и представител на Военномедицинска академия – София.
Директори на Национална структура за ръководство и контрол на ученията в различните периоди са генерал-майор Иван Лалов – заместник-командващ на СКС и полковник Христо Христов-заместник-началник на щаба на СКС.
Източник: http://otbrana.com/

 

Военнослужещи и военна техника от Турция и Албания ще преминат през България за Румъния

10.05.2021, 11:59

Над 400 военнослужещи, бойна и спомагателна техника от състава на Съвместните сили на НАТО с много висока степен на готовност от днес ще се предислоцират от Турция и Албания в Румъния, преминавайки през територията на нашата страна, за да се включат в ученията на Алианса „Steadfast Defender  - 21“ и „Noble Jump - 21”. Транзитно преминаващите формирования ще бъдат ескортирани от служба „Военна полиция“, съобщава Пресцентърът на МО.
По националната пътна инфраструктура ще преминат личен състав и техника от въоръжените сили на Турция по маршрут: ГКПП „Лесово“ – Учебен полигон „Ново село“ - Омуртаг - ГКПП „Русе - Дунав мост“. Военнослужещите ще пренощуват в Учебен полигон „Ново село“ и на следващия ден, 11 май, ще продължат придвижването си към Румъния през ГКПП „Русе-Дунав мост“. - (видео)
Маршрутът на придвижване на албанските военни колони с личен състав и военна и спомагателна техника е: ГКПП „Кулата“ – военно формирование 28 610 - Мездра - Видин - ГКПП „Дунав мост 2”. Албанските военнослужещи ще пренощуват в района на военно формирование 28610 и на следващия ден, 11 май, ще продължат придвижването си за Румъния през Видин - ГКПП „Дунав мост 2”.
********
Учението на НАТО „Steadfast Defender  - 21“ започва през този месец. Целта  е да провери готовността и военната мобилност на НАТО  чрез развръщане на съюзни сили по суша и море от Северна Америка до Черноморския регион и край бреговете на Португалия. В него участват Албания, България, Канада, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Черна гора, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Турция, Великобритания, САЩ и страните-партньорки на НАТО Финландия и Швеция.
„Steadfast Defender  - 21“ ще бъде първата мащабна проверка на адаптираната командна структура на НАТО с участието на две нови командвания - Съвместното логистично командване със седалище в Улм, Германия, и Съвместното командване на силите на НАТО в Норфолк, САЩ.
Първата фаза на „Steadfast Defender  - 21“ ще се фокусира върху бързото укрепване на европейските съюзници в НАТО от войски на държави в Северна Америка. Тази фаза се ръководи от Съвместното командване на силите на НАТО  в Норфолк и ще включва морско учение с около 5000 военнослужещи и 18 кораба, включително британската CARRIER STRIKE GROUP, ръководена от самолетоносача „Кралица Елизабет“ (HMS Queen Elizabeth). Учението ще включва и командно-щабно, симулационно учение (CPX / table top exercise), което ще се проведе в Улм, Германия. Целта е да се обучи личният състав и да се тества способността на новосъздаденото Съвместно логистично командване на НАТО (JSEC – Joint Support and Enabling Command) да координира бързото придвижване и развръщане на съюзническите сили и оборудване през границите на европейските държави. В тази част от учението ще бъдат включени над 300 военнослужещи.
В края на май 2021 г. в рамките на „Steadfast Defender  - 21“ е планирано годишното учение на НАТО  „Noble Jump – 21“. Чрез  него Съвместните сили на НАТО с много висока степен на готовност (VJTF) ще изпълняват задачи по развръщане и придвижване от Турция  към Румъния. В „Noble Jump - 21“ ще участват над 4000 военнослужещи от 12 страни. В Черноморския регион ще се проведат и други свързани учения в рамките на „Defender Europe - 21” и „Saber Guardian - 21”.

 

Османската нередовна кавалерия под британско командване по време на Кримската война

10.05.2021, 09:44

Идеята за създаването на Османска нередовна кавалерия (Osmanli Irregular Cavalry), по време на Кримската война (1853-1856), е на подполковник Уилям Фъргюсън Бийтсън (Lieutenant-Colonel William Ferguson Beatson, Bengal Cavalry) (на снимката), офицер от британската Източноиндийска компания (East India Company).
През април 1854 г. подполковник Бийтсън е в отпуск в Лондон и представя на Министерството на външните работи (Foreign Office) своята идея. Османската нередовна кавалерия - башибозук (bashi-bazouk/Basibozuk), под британско командване, можела да запълни нуждата на британската армия в Турция (и Крим) от лека конница за разузнаване и да я противопостави на казашката кавалерия в руската армия.
На 1 май 1854 г. полковник Бийтсън е приет от Министъра на външните работи (Secretary of State for Foreign Affairs) лорд Кларъндън (Lord Clarendon), който го насочва към британския посланик в Константинопол (Истанбул) - виконт Стратфорд де Редклиф (Viscount Stratford de Redcliffe). Преди да напусне Лондон, полковник Бийтсън дава на лорд Кларъндън списък с имена на офицерите, които иска да са под негово командване в Турция - главно офицери на британската Източноиндийска компания, офицери служили в Британския спомагателен легион в Испания (British Auxiliary Legion), където Бийтсън е служил през 1836-1837 г., офицери служили в Османската армия - всички космополити, повече или по-малко авантюристи …........Прочети още (PDF)

 

Още РВ на България

 

 

 

 

Перечень публикаций журнала "Зарубежное военное обозрение" в 2020 году

 

Войската - една от малкото оцелели гордости. И Йордан Йовков...

10.05.2021, 07:37

Българинът, където и да седне, с когото и приказка да подхване, все в един момент ще докара нещата до казармата.
И се започва… Старшината това, командира онова, а наборе, какви бяхме… Историите нямат край.
И блестят очите на мъжете, допълват се историите с нови и нови подробности. Но е мъжко, красиво е и остава до края......Прочети още

 

 

Чехия получи първия си нов C-295MW

09.05.2021, 21:20

Чешките ВВС получиха първия от двата поръчани през декември 2019 г. военно-транспортни самолета C-295MW. Церемонията е станала факт на 7 май 2021 г., информира военното ведомство.
Новият самолет е бил предаден от производителя Airbus Defense and Space в завода в Севиля, където се сглобява типа. На нея са присъствали командира на чешките ВВС генерал-майор Петър Микуленка и командирът на 24-та транспортна авиобаза полковник Мартин Незбеда.
Самолетът има борден номер 0481 и е от актуалната конфигурация C-295MW, която включва обновена авионика и уинглети на крилото. Очаква се машината да бъде изпратена в Чехия след средата на май. Следващият C-295 ще бъде получен през юни.
Чешкото МО сключи договор за два C-295MW през декември 2019 г. Сделката бе на стойност малко под 2 млрд. чешки крони (€78 млн.). Военно-транспортните самолети трябва да заместят двата Як-40, които чешките ВВС пенсионираха миналата есен. Двата нови витлови самолета ще имат модул, който им позволява да бъдат използвани за VIP полети – задача, която основно се изпълняваше от двата Як-40.
Чешките ВВС в момента разполагат с шест C-295M, които ще бъдат модернизирани в конфигурация, като на новопроизведените самолети. Сега върви работата по първия. Чехия първоначално поръча четири такива машини, които бяха получени през 2010 г. През 2017 г. бяха поръчани още два. До момента чешкия флот е налетял 17 000 часа.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Предстои нощен въздушен десант

09.05.2021, 19:46

В периода от 1 май до 19 май 2021 г. на териториите на Република България, Естония и Румъния се провежда въздушно-десантното учение „SWIFT RESPONSE 21“. То е част от ръководеното от Командването на Сухопътните сили на САЩ за Европа и Африка „DEFENDER EUROPE 21“, съобщава Пресцентърът на МО.
В рамките на „SWIFT RESPONSE 21“ през нощта на 10 срещу 11 май ще се извърши стратегически въздушен десант на летище с отпаднала необходимост Чешнегирово. Сценарият предвижда военнослужещи от състава на 42-и механизиран батальон от 2-а механизирана бригада да осигуряват отбраната на летището в ролята си на противостоящи сили. Базата за предно разполагане – Безмер ще осигури непосредствена авиационна поддръжка и подавяне на средствата за противовъздушна отбрана на земята, а ръководството на полетите ще се осъществява от летище Пловдив. Аварийно-спасителното и логистично осигуряване по време на провежданата операция ще се осъществява от американска страна. В следващите дни тренировъчните задачи ще продължат в района на Учебен полигон „Ново село.“
По време на „SWIFT RESPONSE 21“ ще бъдат проведени специални операции, въздушни десанти, овладяване на обекти и провеждането на бойни стрелби на различни полигони в страните-домакини. В България ще бъдат използвани летище с отпаднала необходимост Чешнегирово и Учебен полигон „Ново село“.
Учението стартира на територията на страната в началото на месец май с въздушен десант от италиански военнослужещи от състава на въздушно преносима бригада „FOLGORI“. Те проведоха разузнавателни действия с цел осигуряване на въздушния десант на основните сили от състава на 173-та въздушно преносима бригада (САЩ).
Източник: http://otbrana.com

 

На 9 май Съюзът на ветераните от войните на България бе удостоен с Почетен знак на Президента

09.05.2021, 19:41

Веднага, след като положиха венци и цветя пред Паметника на незнайния воин, президентът ген. Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и група ветерани от Втората световна война участваха в церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. В тържествена обстановка, където бяха още главният секретар на президента Димитър Стоянов, секретарите по сигурност и отбрана и по социални политики и здравеопазване Стефан Янев и Гълъб Донев и Надя Младенова, началник на кабинета на вицепрезидента Държавният глава удостои Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) с Почетен знак на Президента. Високото отличие бе връчено на председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов. Заедно с него бяха ветераните доц. д-р Софи Пинкас, заместник-председател на Съюза, Мария Стоянова – председател на Столичната организация, Любен Ризов, Георги Георгиев  и Васил Струнджев, както и Петър Пандурски, заместник-председател на СВВБ и Ели Кощрова, председател на ЦКК на СВВБ. Отличието беше връчено за героизма и жертвоготовността при изпълнението на дълга към отечеството, за родолюбивата дейност, приноса на съюза към военно-патриотичното възпитание и отстояването на българските воински традиции и по повод 76 години от Победата над хитлерофашизма.
„Връчването на този почетен знак приемете като израз на признателност на цялото ни общество към себеотдайността, жертвоготовността и патриотизма на хилядите българи, които допринесоха за победата над хитлерофашизма по времето на Втората световна война“, подчерта държавният глава.  Румен Радев допълни, че той е знак на почит и към близо 12 000 българи, оставили костите си по бойните полета в защита на отечеството, на мира и на човечеството. Днешните поколения, посочи още президентът, сме в дълг към вас и сме признателни, че продължавате да носите в себе си искрата на патриотизма, всеотдайността и непоколебимата решителност да отстоявате докрай свободата и България.
Президентът пожела на българските ветерани да запазят енергията и несломимия се дух и воля и да бъдат еталон за патриотизъм на младите поколенията. „Имаме нужда от вас. Вие сте нашата жива памет, нашата жива съвест“, подчерта Румен Радев.
Председателят на Съюза на ветераните от войните доц. д-р Иван Сечанов, участвал като дороволец лекокартечар във войната, благодари за полученото отличие. „Ние ветераните от войните дадохме нашия принос с участието си във финала на Втората световна война, с което смятаме, че допринесохме за избягването на жестоко наказание на нашия народ и нашата държава с трета национална катастрофа“, заяви доц. д-р Сечанов. Той увери държавния глава, че, колкото и малко да са останалите ветерани от Втората световна война у нас, те ще направят всичко възможно да изпълнят до края на живота си задълженията, които са поели още от млади години: да се борят за България и да предават своите знания и опит на младите поколения.
Прочетена бе заповед на председателя на СВВБ за награждаване с юбилеен медал „75 години от Победата над фашизма“. В нея се посочва: „Отбелязването на 75-годишнина от Победата над фашизма бе една от основните задачи на Съюза на ветераните от войните на България през 2020 г. Инициативите ни продължават и през 2021 г. По този повод Съюзът учреди юбилеен медал „75 години от Победата над фашизма“, който се връчва на български и чуждестранни граждани с принос за отбелязване на годишнината.
За активна работа за отбелязване на годишнината и постигнати успехи във военно-патриотичното възпитание с решение на Изпълнителното бюро на Съюза с юбилейния медал „75 години от победата над фашизма“ са удостоени: Румен Радев, президент на Република България и върховен главнокомандващ Въоръжените сили и Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.“
Медалите и символните шалчета на СВВБ връчиха ветераните доц. д-р Иван Сечанов, доц. д-р Софи Пинкас и Мария Стоянова. Президентът и вицепрезидентът благодариха за оказаното внимание и заявиха, че за тях е чест да притежават това отличие.
След церемонията, по време на среща с държавния глава, представителите на Съюза на ветераните от войните откроиха част от проблемите, пред които са изправени. Доц. д-р Софи Пинкас призова за откриването на държавен хоспис, който да поеме грижите за пенсионираните военнослужещи, ветераните, военноинвалидите и военнопострадалите. „Социалните грижи за българските ветерани изискват минимални средства на фона на разходите в държавата, но имат огромно значение за самоуважението ни като нация. Наш дълг е да се грижим за хората, които отстояват българските воински традиции“, посочи президентът и подчерта, че грижата за българските ветерани е изцяло работа и отговорност на държавата.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Поуките от участието на Дунавския ни флот във Втората световна война (1944 - 1945 г.)

09.05.2021, 08;44

Напразни са усилията на някои, които се опитват да противопоставят двата празника. Няма никаква логика за това! Тъкмо обратното - ако го нямаше Денят на Победата, нямаше да го има и Денят на Европа.
И е време да припомним, че за да настъпи този Ден на Победата, достоен принос за това имат и нашите Военноморски сили (тогава Морски войски), взели участие в действията на река Дунав и на Черно море след август 1944 г.
Обстойно изследване на тази тема направи капитан І ранг доц. д-р Георги Антонов, който през 1985 г. издаде книгата „Българският Военноморски флот през Отечествената война 1944 - 1945 г.“ (Книгоиздателство „Георги Бакалов“ - Варна). На практика това е неговият дисертационен труд......Прочети още

 

Четири епохални парада е имало през 1945 година

09.05.2021, 08:10

През 1945 година е имало четири големи, епохални парада - два в Берлин, един в Харбин и един в Москва.
На 4 май 1945 г. при Брандербургската врата в Берлин се състоял парад на съветските войски. Приел го военният комендант на Берлин генерал Н. Базарани.
На 7 септември 1945 г. в Берлин се провел парад на съюзните войски. Това било предложение на Жуков след московския парад. От всяка съюзна нация участвал представителен сборен полк от 1000 човека и бронетанкови части. Всебщо възхищение събудили 52 танка ИС-2 от руската 2-ра гвардейска танкова армия.
Парадът на победата на съветските войски в Харбин на 16 септември 1945 г. напомнял първия парад в Берлин - войниците марширували в бойна, а не в парадна униформа.
След парада от 24 юни 1945 г. Денят на победата не се е празнувал много широко и бил обикновен работен ден. Едва пред 1965 г. бил обявен за празничен и неработен ден. След разпадането на СССР паради не са провеждани до 1995 г. След това се провеждат всяка година. - Още за Парада на Победата

 

Празничен ТВ канал, военен парад (начало - 10:00 ч)

 

 

Кога и къде ще се продават неусвоените карти за почивка за сезон “ЛЯТО 2021”?

08.05.2021, 22:07

На 14.05.2021 г. от 09:00 ч. в сградата на х-л “Шипка” - гр. София, бул. “Ген. Тотлебен” №34А, стартира свободната продажба на неусвоените карти за почивка за чужбина за сезон “ЛЯТО 2021” за военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, които не са били на почивка, организирана по линия на безвалутния обмен и в рамките на CLIMS, в качеството си на титуляр на правото на почивка или като член на неговото семейство през предходната година, включваща последните летен и зимен сезон, съобщават от ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“.
При останали незаети карти за чужбина, същите ще се предлагат на 28.05.2021 г. от 09:00 ч. на нова свободна продажба в сградата на х-л “Шипка” - гр. София, бул. “Ген. Тотлебен” № 34А, и на лица, които не отговарят на гореописаното условие.
Резервациите за чужбина ще бъдат приемани на място и на следните телефони: 02/92 21 765 и 0882 935 580.
На 18.05.2021 г. от 09:00 ч. в сградата на хотел “Шипка” - гр. София, бул. “Ген. Тотлебен” №34А, сградата на ВК Велико Търново - гр. Велико Търново, пл. “Майка България” № 1 и сградата на ВК Пловдив, гр. Пловдив, ул. „Иван Вазов“ № 2 стартира свободната продажба на неусвоените карти за почивка за страната за сезон “ЛЯТО 2021”. Резервации ще бъдат приемани на място и на следните телефони: 02/92 21 705, 92 21 757, 92 21 759, 0884178740, 0884215006 и 0883203390
В изнесеното работно място в сградата на ВК Велико Търново - гр. Велико Търново, пл. “Майка България” № 1 и двете изнесени работни места в сградата на ВК Пловдив, гр. Пловдив, ул. „Иван Вазов“ № 2 резервации за карти за почивка за страната ще се приемат само на място на 18.05. и 19.05.2021 г.
Картите на свободната продажба за страната ще се продават и за по-малко дни от определените със заповед на министъра на отбраната смени за сезон „ЛЯТО 2021“, както и без да се спазва началото на смяната.
След първия ден на свободната продажба за страната, при наличие на свободни помещения в морските военно-почивни домове и хотели могат да се закупят още до 5 дни по социална програма, така че общо дните по социална програма в морските военно-почивни домове и хотели за активен летен сезон не може да надвишават 12 дни.
Резервации ще бъдат приемани и за хотел „Олимп“, к. к. Боровец за сезон „ЛЯТО 2021“, който е с променен експлоатационен период от сезонен към целогодишен, съгласно изменение и допълнение на Наредба № Н-9 от 18.03.2011 г. за военно-почивното дело, обн. ДВ, бр. 29 от 09.04.2021 г.
Военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, и членовете на техните семейства могат да ползват почивка по социална програма за страната и чужбина, като общият брой на дните не трябва да надвишава 20 календарни дни в рамките на една календарна година. В общия брой не се включват ползваните дни за специализирания детски и младежки лагер в страната.
Протичането на свободните продажби ще бъде при стриктно спазване на реда и начина на организиране на работата в административните сгради на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, съгласно действащото законодателство, касаещо мерките срещу разпространението на коронавирус Covid-19.
Източник: http://otbrana.com/

 

Ветераните посрещат 9 май с достойно изпълнен дълг

08.05.2021, 22:00

9 май – Денят на  Победата над хитлерофашизма е голям празник за много народи по света най-вече за тези в Европа. За нас, които сме били по бойните полета на Европа през 1944 и 1945 г. този ден не може да бъде безразличен. Той ни напомня, както за победите, така и за бойните ни другари, които останаха завинаги в днешните земи на Република Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Унгария. В тези страни имаме военни гробища. Тези страни Българската армия в състава на Трети украински фронт освобождаваше от хитлерофашизма.

Затова 9 май е и празник на Съюза на ветераните от войните на България, както е записано в нашия устав......Прочети още

 

Франция отбеляза 76 г. от победата над фашизма през Втората световна война

08.05.2021, 21:47

Френският президент Еманюел Макрон участва в церемония в Париж по повод 76 години от края на Втората световна война и освобождението на Франция от фашистка окупация, предаде ДПА.
Макрон положи цветя пред паметника на Шарл де Гол, който през Втората световна война е ръководил патриотичното движение за освобождение.
След това президентът участва в символичното запалване на Вечния огън под свода на Триумфалната арка, където се намира Могилата на Незнайния воин, пред която Макрон също положи венец. На площада, носещ името на Де Гол, беше отбелязана минута мълчание, след което прозвуча националният химн "Марсилезата", разказа БТА.
На 8 май Франция отбелязва победата на съюзническите сили над нацистка Германия през 1945 г. Този ден е френски национален празник.
В церемонията участваха и предшествениците на Макрон Франсоа Оланд и Никола Саркози, както и премиерът Жан Кастекс и министърката на въоръжените сили Флоранс Парли.
Поради санитарната обстановка в пандемията от COVID-19 във Франция до края на юни са в сила карантинни ограничения. Поради това възпоменателните тържества се провеждат без публика. Националната церемония беше предадена пряко от френските телевизии.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

САЩ не подкрепиха усилията на Русия да запази Договора за открито небе

08.05.2021, 21:15

Руският министър-председател Михаил Мишустин подписа правителствено постановление, с което представи предложение на президента Владимир Путин за денонсиране на Договора за открито небе (ДОН).
По време на мандата на Доналд Тръмп САЩ се оттеглиха от редица големи международни споразумения - Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, Иранската ядрена сделка и Договора за открито небе.
Договорът за открито небе, от който САЩ се оттеглиха миналата година, беше подписан непосредствено след края на Студената война, за да позволи на държавите-членки да избягват "неприятни изненади", като наблюдават взаимно военните си сили.
Москва и Вашингтон многократно са се обвинявали взаимно в нарушаване на условията на споразумението. Според докладите на Пентагона Русия уж използва ДОН за наблюдение на критичната американска инфраструктура и дори за стартиране на кибератаки. Няма обаче доказателства за това.
Москва отрече обвиненията и обяви ответни претенции спрямо САЩ и други страни. През ноември 2020 г. външният министър Сергей Лавров заяви, че Русия ще остане в договора, ако останалите страни по споразумението "съвестно спазват” условията на документа, а именно да не предават събраната информация на държави извън договора и да предоставят за наблюдение цялата си територия без изключение. Тоест да не споделян с американските военните данни, събрани по време на прелитания над Руската федерация, а също така да не забраняват проверките на военните бази на САЩ в Европа.
Според ДОН странитеимат право да поискат копия на всички изображения, направени по време на наблюдателни полети над всички страни по споразумението.
Полетите се регулират от квоти, които се определят ежегодно за конкретни самолети. На САЩ например имсе разрешава да използват самолет “Бойнг” OC-135 с инфрачервени скенери.
Наблюдаваната държава получи 72-часово планирано предупреждение за полет и 24-часово известие за промяна на маршрута.
Сега Москва обяви оттеглянето си и поради "липса на напредък" в поддържането на договора след решението на САЩ да се оттеглят. Русия се опита да спаси ДОН, като представи предложения за запазване на „жизнеспособността“ на договора, но нямаше съответната подкрепа от Вашингтон.
По този повод Комитетът за наблюдение на изпълнението на Договора се събира ежемесечно в седалището на Организацията за сигурност и сътрудничество във Виена. Страните обаче не успяха да постигнат консенсус. Според европейските дипломати оттеглянето на САЩ ще бъде сериозна загуба за НАТО, тъй като повечето страни, участващи в договора, нямат способности за сателитно разузнаване.
Оттеглянето на американската страна от споразумението се случи въпреки опасенията на европейските съюзници на Вашингтон, които останаха участници в споразумението като част от архитектурата на сигурността на техния континент. Ситуацията, която възникна за Русия, е абсолютно неприемлива, тъй като всъщност всички членове на НАТО запазиха възможността да извършват разузнаване на цялата територия на Русия, а територията на лидера на Алианса САЩ беше затворена за руско наблюдение.
Източник: https://pogled.info/

 

РИА Новости: Времето може да повлияе на въздушната част от парада на Победата

08.05.2021, 20:13

Лошото време в Москва може да повлияе на въздушната част на парада за Деня на победата на Червения площад, заяви прес секретарят на президента Дмитрий Песков пред РИА Новости.
Според синоптиците на 8 и 9 май в столицата ще падат около две трети от месечната норма на валежите, а сутринта в Деня на победата ще има ниска, почти непрекъсната облачност с надморска височина 400-600 метра. Според водещия служител на метеорологичния център “Фобос“ Евгений Тишковец, това поставя под въпрос въздушната част на парада - за групово пилотиране са необходими добри метеорологични условия, за да има визуален контакт.
През нощта се очаква от четири до шест градуса по Целзий, през деня въздухът ще се затопли до 14.
Московчани все пак ще могат да видят празничната заря, каза Тишковец. Той отбеляза, че до 20:00 часа облаците ще се разсеят, въпреки че ще се захлади значително - ще бъде около шест до осем градуса по Целзий над нулата.

 

Правителството прие План за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2026 г.

08.05.2021, 14;13

С Постановление №183 ог 7 май т.г. Министерският съвет е приел План за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2026 г.  Постановлението се състои от две части – явна и поверителна. Графиците и разчетите за развитие на въоръжените сили на Република България до 2026 г. са в поверителното приложение. Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на отбраната. То влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник”.
Планът за развитие на въоръжените сили на Република България до 2026 г. е разработен в съответствие с Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2032 и определя параметрите за развитие и основните насоки за изграждане на отбранителните способности на въоръжените сили до 2026 г., се посочва в документа.
Източник: http://otbrana.com/

 

Българи, на колене! Разстреляха Заимов!

08.05.2021, 08:15

Генерал Владимир Заимов (1888 - 1942) е загадка и днес. Не толкова заради дейността си, а заради мотивите, които довеждат един от героите от войните, носител на два ордена "За храброст", до "Осанна" и "Разпни го". Осъден е за шпионаж в полза на Съветския съюз по време на Втората световна война, арестуван на 23 март 1942 г. преди заминаването на Борис ІІІ при Хитлер - с това царят доказва вярност пред фюрера, когото трябва да убеди българи да не воюват на фронта срещу Русия. Това го пише тогава френският военен аташе Шебание в доклад до своето правителство.
Днес, в Деня на победата над фашизма - 9 май, ще се опитаме да разсеем преди всичко мъглата около човека Владимир Заимов. Не, "Азорски" не е комунист, той наистина е безпартиен патриот, който вижда като малцина други, че обвързването на България с Германия ще доведе отечеството до нова катастрофа, че изходът е единствено в "Съюз със СССР", в славянската солидарност. Предвижданията му се сбъдват 100%, а катастрофата не се случва само защото на Парижката мирна конференция през 1946 г. "братушките" не го позволяват.
Документите, които ви предлагаме днес, показват в изумителна светлина Заимов, който, както ред други наши национални герои, след Отечеството обича най-много своето семейство. Неговите позиции са актуални и сега, защото до болка е ясно, че спорите на фашизма са като тези на злокачествения американски гнилец по пчелите - могат да оцелеят над 50 години и издържат на всичко, с изключение на безмилостното изгаряне........Прочети още

 

45-ото Народно събрание приключва дейността си с темата за Air Policing

08.05.2021, 08:00

Завършвайки предсрочно своя мандат, 45-ото Народно събрание ратифицира подписаният на 18 март 2021 г. в Русе Протокол за изменение на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Румъния относно презгранични операции за Air Policing. За ратификацията гласуваха 166 депутати, против бяха двама, а един се въздържа. Може би това беше единственият закон в тази парламент, който обедини народните представители. Макар, че обсъждането започна инфарктно. Настояванията бяха министърът на отбраната или друг представител на вносителя, т.е. правителството, да представи законопроекта. Това не се случи и с тази задача във формата на изказване се нагърби Велизар Шаламанов от „Демократична България“, а след него е Александър Александров от „Има такъв народ“. Подкрепа бе получена и от Атанас Зафиров от „БСП за България“, но и с негативен коментар, относно отговорността на българското правителство за състоянието на бойната ни авиация. От името на „ГЕРБ-СДС“ законопроектът бе защитен от Христо Гаджев.
С предложените изменения и допълнения, се посочва в мотивите на правителството, се цели регламентиране на възможност за изпълнение на презгранични операции за Air Policing /ПГО/ от самолети на „трета страна“ – страна - членка на НАТО, в случаите, в които те изпълняват мисия по усилен Air Policing на територията на Република България или Румъния.
Определят се националните органи, става ясно по-нататък в мотивите, които имат правомощия при разрешаването на тези операции и тяхното провеждане. „Целта е да се създаде и гарантира ефективна и оперативна система от органи и механизми, които да са адекватни от гледна точка на време за действие и експертиза на възникващата ситуация по охрана на въздушното пространство.“
Регламентират се условията, на които трябва да отговаря „третата страна“, за да се инициира, изпълни и/или спре изпълнението на презгранична операция за Air Policing от неин изтребител.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Атомната подводница „Казань“ влезе в състава на СФ на ВМФ на Русия

07.05.2021, 22:18

Днес, 7 май 2021 г.,  в корабостроителницата в град Северодвинск се състоя тържествена церемония по вдигането на Андреевския флаг на атомната субмарина от 4-то поколение К-561 „Казань“ - главен кораб от модернизирания проект 08851 (885М, шифър  „Ясень-М“, заводски номер 161). - (видео)

Подводницата е включена в състава на 11-та дивизия подводни лодки на СФ, базирана в Заозёрск, Западная Лица. Командир на първият екипаж на К-561 е капитан 1 ранг Александър Бекетов, който до сега е бил старши помощник на командира на АП „Северодвинск“.

В рамките на два контракта, подписани на 9 ноември 2011 г, и месец юни 2019 г, между военното ведомство на РФ и Обединената корабостроителна компания, ще бъдат построени още седем подводници (зав.ном. 162, 163, 164, 165, 166, 167 и 168) от същия проект. - Още за проект 885

 

Турската армия получи нови противоминни машини

07.05.2021, 20:35

Министерството на отбраната на Турция оповести че на турските сухопътни сили са били предадени още 10 специални бронирани машини за откриване и обезвреждане на мини и експлозиви.
Машините са снабдени със специални роботизирани манипулатори които позволяват на екипажа да обезврежда мините и експлозивите без да слиза от бронираната машина.
Бронираната машина е снабдена с оръжейна купола, инфрачервена камера и дневни камери с висока резолюция, система за РЕП, противопожарна система и система за отразяване на взривните вълни, затворена въздухоснабдителна система с филтри за противохимическа, противорадиационна и противобиологична защита, специална амортисьорна система за противоминна и балистична защита и манипулатор дълъг 8 метра.
Източник: https://www.trt.net.tr/

 

Около 3200 са военните паметници в страната

07.05.2021, 17:37

За Борис Николов, председател на Съюза на военноинвалидните кооперации, опазването и създаването на памет за важните военни събития е повече от кауза. Той вярва, че дори и в рамките на инициативата на съюза „Една детска сълза – една молитва“ идеята за новите военни паметници се превръща в безценен урок по история и патриотизъм.
„Градим нови, възстановяваме стари, търсим терени, настояваме да се случи онова, което не се е случило през годините“, разказва г-н Николов пред БНР.
Той дава пример с идеята да бъде поставена камбана на построената преди 90 години кула-камбанария на село Слишовци. След Ньойския договор селото останало разделено – една част останала в България, а другата в Сърбия.
„Нашите прадеди са имали идея да сложат камбана и по празниците да звънят всеки път, за да знаят, че българите от тази страна на границата не са забравили българите от другата страна на границата“, припомня Борис Николов.
Днес камбаната е отлята, но все още не може да се постави, защото се изискват… много съгласувания. „Ние направихме камбаната и я държим, и гледаме сеир.“
Макар и тежко и трудно, са започнали и изграждането на паметен военно-исторически парк „Кръстец“, между Шипка и Бузлуджа.
Искат да оставят паметни знаци и на територията на Северна Македония, разговорите обаче вървят трудно, потвърждава и Иво Антонов от Министерството на отбраната, който отговаря за социалната политика и военно-патриотичното възпитание. По думите му, сериозните проблеми там не се дължат на бездействието на нашата държава, а на обструкциите и съпротивата на Република Северна Македония. „Нека припомним, че за свободата и независимостта на Македония са загинали 175 хиляди  българи. Това, което ние правим там – всеки един паметник, всеки един камък, всяка една плоча е голямо постижение, защото е постигнато с много труд и дипломатически усилия.“
Докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2020 г. отчита, че в България през миналата година са били открити нови военни паметници в Белоградчик, Добрич, село Гигинци, община Брезник. Само за последните 4 години инициативите са близо 450, финансирани с около 1 400 000 хиляди лева, уточнява Иво Антонов. Идеята била да се подпомогнат по-бедни общини, които нямат възможности, за да може да се възстановят повече паметници.
Близо 80 паметници са били направени през 2020 г. Пандемията попречила на реализирането на паметна плоча в чест на посрещането през 1945 година на Първа българска армия от фронта. Замислено е плочата да бъде на площад „Лъвов мост“ в София, където преди 76 години била издигната и арка, под която да минат войските.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Наградиха военнослужещи във ВВМУ за празника

07.05.2021, 13:00

Денят на храбростта и Българската армия – 6 май, бе отбелязан във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Строят бе приет от заместник-командира на ВМС – флотилен адмирал Георги Пенев, събщават от училището.
По време на церемонията със заповед на министъра на отбраната бяха наградени военнослужещи от Морско училище. Награден знак „За вярна служба под знамената – II степен“ получи капитан I ранг доц. Юлиян Москов – зам.-декан на Факултет „Инженерен“. Офицерски кандидат II клас Кольо Монев бе отличен със сувенирен нож.
По случай празника със заповед на началника на ВВМУ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, бяха наградени и капитан I ранг Николай Великов, майор Мирослав Мезев, офицерски кандидат II клас Иван Колев, мичман Петър Роев, старши матрос II клас Весела Ангелова и старши матрос II клас Стефан Митев.
Церемонията завърши с преминаване в тържествен марш и изпращане на бойното знаме.
Източник: http://otbrana.com

 
 

Клубът на военните моряци уважи празника на армията

07.05.2021, 12:08

В навечерието на празника клубният съвет изпрати до членовете на клуба поздравлението на бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, председател на Столичния съвет на СОСЗР,  и от свое име ги поздрави и им пожела крепко здраве и силен дух.
В самия празничен ден поради карантинните ограничения малка представителна група от клуба в състав председателя, члена на клубния съвет капитан І ранг о.з. Румен Тотев, капитан І ранг о.з. Тодор Вацов и кдп Ботьо Димитров на площад „Александър Невски” поздрави за празника председателя на СОСЗР генерал о.з. Златан Стойков и министъра на отбраната Красимир Каракачанов; поклони се и положи цветя на Паметника на Незнайния воин, където към тях се присъедини г-жа Алла Илиева, съпруга на офицер от Българската армия.
На 5 май членове на клуба с техните семейства присъстваха на празничния концерт на Ансамбъла на Българската армия в Борисовата градина.
Източник: http://otbrana.com, контраадмирал от запаса Петър Странчевски

 

Генерална репетиция за парада на Червения площад

07.05.2021, 09:25

Над 12 000 военнослужещи, над 190 единици военна техника и 76 самолета и хеликоптера ще участват в генералната тренировка за парада за 76-ата годишнина от победата във Великата отечествена война, който ще се състои на 9 май на Червения площад, предаде ТАСС.
Репетицията ще започне в 10:00 часа московско време. Командващ парада ще бъде ръководителят на сухопътните войски генерал Олег Салюков, а приемащ парада ще е министърът на отбраната Сергей Шойгу. - (видео)
Заради мероиприятието се променя движението в централната част на столицата. Досега се проведоха две нощни тренировки. - (видео)

 
 

Успешен тест за Starship

07.05.2021, 08:03

След четири провала, технологичният демонстратор на космическия кораб Starship успя да извърши изпитателен полет в атмосферата по пълния планиран профил.
Демонстраторът, който носи означението SN15, излетя от тестовата площадка на SpaceX в Бока Чика, Тексас в 17,24 часа местно време (01,24 часа на 6 май българско време). Машината има редица подобрения спрямо летелите до сега демонстратори и явно те са помогнали.
Апаратът, тласкан от три горящи течен метан и течен кислород двигателя Raptor, се откъсна от стартовата площадка и полетя по вече добре познатия профил – издигане с последователно спиране на два от трите двигателя, достигане на височина от около 10 km, преминаване от вертикален полет в управляемо планиране към площадката за кацане, планиране към площадката и преминаване от хоризонтално планиране във вертикално положение.
SN15 успя там, където три от предишните четири демонстратора се провалиха. Той премина успешно във вертикално положение, използвайки трите си мотора, след което се снижи с два Raptor. Апаратът се приземи меко на шасито си, състоящо се от няколко подпори. - (видео)
След приземяването избухна огън в основата на апарата. Коментиращият лайфстрийма на SpaceX Джон Инспракър, инженер на компанията, каза, че това явление може да се очаква, предвид течният метан, който се намира на борда. Огънят загасна няколко минути след кацането, което стана факт 6 минути и 8 секунди след старта.
Основателят на SpaceX Илон Мъск обяви в Twitter, че полетът е преминал според плана.
SN15 има редица подобрения, в сравнение с предшествениците си – по думите на Мъск апаратът има подобрени двигатели, подобрена авионика и софтуер, структурни подобрения и други. Основателят на компанията казва, че те общо са „стотици” на брой. Апаратът носеше и десетки плочки от бъдещия си топлинен щит, като видимо се отработват различни методи за прикрепянето им към стоманения корпус.
Това беше петият полет на технологичните демонстратори на космическия кораб Starship. Първите два апарата, SN8 и SN9, които полетяха съответно през декември 2020 г. и февруари тази година, не успяха да преминат от хоризонтален във вертикален полет преди кацане, което доведе до разбиването им в земята.
SN10, който полетя на 3 март, успя с тази маневра, но се приземи доста твърдо, имаше проблеми с шасито си и в крайна сметка се взриви борени минути след приземяването си. Твърдото кацане бе отдадено на лоша работа на моторите Raptor. На 30 март се взриви SN11. Това стана, докато той преминаваше от хоризонтално планиране във вертикално положение за кацане, като проблемът отново бе в моторите Raptor.
Демонстраторите в момента имат за основна задача отработването на управляемото планиране към площадката за кацане и извършване на „премятането”, при което апаратът преминава от хоризонтално във вертикално положение.
Успехът на SN15 идва в точния момент. Само преди три седмици NASA даде поръчка на стойност $2,9 млрд. за създаване на лунен спускаем апарат на база на Starship. Той ще се използва в рамките на програмата Artemis, като поръчката на NASA покрива проектирането на апарата и негов изпитателен полет до Луната.
Орбиталната система Starship ще се състои от две степени – първата степен е свръхтежката ракета-носител Super Heavy, а втората орбитална степен се казва също Starship. И двете степени ще са за многократна употреба. Петте досега летели демонстратора повтарят аеродинамичната схема на Starship (и имат същите габарити), като и има действаща система за управление и три двигателя (реалният кораб ще има шест).
Лунният спускаем апарат, обаче ще има по-различна конструкция, включително използването на по-различно шаси и множество малки двигатели, които ще осъществяват мекото кацане на Луната.
Не е ясно дали SN15 ще лети отново. В момента се сглобяват още пет демонстратора, като SN20 се очаква, че ще може да достига орбита с помощта на ракетата-носител Super Heavy. В момента се сглобяват два нейни прототипа. Според Мъск, Starship може да достигне до орбита още тази година. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

76 години от Победата!

07.05.2021, 07:47

В Парада на Победата в Москва  на 24 юни 1945 г. единственият чуждестранен висш офицер е генерал-лейтенант Владимир Стойчев (най-вдясно)

 

Чудесата и аномалиите на Втората световна война - Света, който не познавате!

07.05.2021, 07:40

През 1941-1945 г. епизодите от Втората световна война протичат по най-малко вероятния от възможните варианти. По-логичен резултат от съветско-германското противоборство би бил втори Брест-Литовски мирен договор, сключен през 1942 г.
Възможна ли е била победа на хитлеристка Германия над СССР? Отговорът до голяма степен зависи от това какво може да приемем за победа. Ако Съветският съюз беше напълно окупиран, тогава Германия, разбира се, няма шанс да триумфира. Възможни са обаче и други разбирания за победата. След Втората световна война в съзнанието на руския генералитет се изгради траен стереотип, че победата означава да провесиш бойното знаме на най-голямата сграда във вражеската столица. Именно така мислеха нашите генерали, които планираха щурма на Грозни през декември 1994 г. Всъщност и афганистанската епопея започна в същата парадигма: да се превземе с щурм шахския дворец, да се постави там наш човек (аналог на флага на покрива) и тогава може да се поздравим с победа........Прочети още

 
 

 

Разузнавателната общност на САЩ моделира бъдещето

06.05.2021, 20:42

Поредният доклад на Националния съвет за разузнаване на САЩ “Глобални тенденции 2040 г. Още по-оспорван свят” насочва вниманието към факта, че основният фактор, влияещ върху световните процеси през следващите две десетилетия, ще бъдат „големите демографски изменения“.
Светът застарява, а Европа и Източна Азия ще остареят по-бързо от другите, което ще има отрицателно въздействие върху икономическия растеж. За разлика от това някои развиващи се страни от Латинска Америка, Южна Азия, Близкия изток и Северна Африка ще се възползват от увеличаването на населението в трудоспособна възраст. "Промяната на глобалните демографски тенденции почти със сигурност ще изостри неравенствата в икономическите възможности.".......Прочети още

 

"Безсмъртният полк" ще отбележи 76-тата годишнина от Победата в над 47 български града

06.05.2021, 17:27

„Безсмъртният полк" като гражданска международна акция вече е традиция в България.
Нашите редове пазят Истината за Великата победа над хитлеристките пълчища, прекланят се пред паметта на нашите роднини, които отдадоха живота и силите си за един нов свят - за свят без фашизъм и нацизъм, отбелязват с топлота и радост този грандиозен Ден!
През 2021-ва година също ще отбележим 9-ти май в над 47 български града!
С оглед на продължаващата пандемична обстановка в България и мерките, които се налага да спазваме, ние ще организираме провеждането на „Безсмъртният полк" по начин, който да не застрашава живота и здравето на участниците в него.
Призоваваме участниците във всички форми на провеждане на "Безсмъртния полк" да спазват необходимата дистанция от 1,5 м. един от друг и да носят предпазни маски, за да не разпространяват заразата.
Фондация „Безсмъртният полк" предлага на всички участници в това грандиозно събитие през 2021-та година да отбележат нашия празник онлайн и в социалните мрежи, а там където е възможно - да поднесат цветя и венци пред паметниците на Победата и да се преклонят пред героизма на българските и съветските антифашисти.
Нека всеки българин, който има роднини - участници в Съпротивата срещу фашизма в периода 1923-1945 година, да разпространи техните снимки в своите социални профили и в групите, в които членува.
Всеки, който желае и има тази възможност, може да обработи своите снимки и върху тях да положи символиката на „Безсмъртния полк", която може да бъде свалена от сайта на фондация „Безсмъртния полк".
Нека и тази година ние ще застанем рамо до рамо с нашите героични предшественици, които унищожиха кафявата чума, и ще сведем глави пред тяхната саможертва.
Източник: https://www.cross.bg/

 

Последната инвестиция в полигона в Црънча е за 7 млн. лв.

06.05.2021, 17:19

80 военнослужещи със 17 вида стрелково воеръжение, десант от самолет "Спартан" и филтриране по въздушен способ от хеликоптер - това бяха част от демонстрациите, които направиха силите за специални операции на полигона в Црънча.
"През последните няколко години се направиха значителни инвестиции в специалните сили бяха взети решения, които доведоха до създаване на съвместно командване до развитие в качествено и количествено съотношение на нашите формирования", каза командирът на съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев.
Последната инвестиция в полигона в Црънча е за 7 млн. лева.
"Ние от специалните сили искрено се надяваме и в следващият план, така наречения план 20/26 това, което беше започнато, желанието, които поставихме за развитието на специалните сили за модернизационните проекти да продължи", каза Явор Матеев.
Редник Цонев е на 34 години. В момента се обучава в така наречения новобрански модул. След като е пробвал различни професии, решава, да постъпи в Специалните сили.
"За мен лично на първо място е предизвикателство. Нещо, което аз цял живот съм преследвал. И второто е чувството за дълг към родината, което мисля, че през последните години е позагубено за хората - аз го намирам за себе си по този начин", каза редник Цонев.
Крайната цел на съвместното командване на специалните сили е да се постигне възможност за провеждане на операции в целия спектър - по суша, въздух и вода.
Източник: https://www.cross.bg/

 

ЕС с нов опит за създаване на военно формирование

06.05.2021, 12:52

Четиринадесет страни-членки на Европейския съюз, включително Германия и Франция, са активизирали усилията си за създаване на сили за бързо реагиране на блока, които да се използват за бърза намеса в международни кризи, разкрива високопоставен източник от Брюксел пред „Ройтерс“, съобщи „Фокус“.
Първите опити за създаване на европейски военни сили датират отпреди 20 години.
Идеята е да се създаде бригада от пет хиляди войници, вероятно с кораби и самолети, която да може да се притича бързо на помощ на чуждестранни демократични правителства, изпаднали в трудна ситуация, обяснява събеседникът на британската агенция.
Министрите на отбраната на ЕС ще разгледат идеята на редовна среща в четвъртък, председателствана от ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел, който често е отправял критики към нежеланието за по-сериозна намеса на блока в чужбина, особено в пропадащи държави като Либия.
14-те държави са Австрия, Белгия, Кипър, Чехия, Германия, Гърция, Франция, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Словения и Испания.
След първите обсъждания през 1999-та, през 2007 ЕС създаде система от бойни групи с 1500 души персонал, която бе предназначена да реагира на кризи, но никога не е използвана досега. Тези бойни групи вече биха могли да формират основата на т.нар. First Entry Force.
От тази година блокът има общ бюджет за съвместно разработване на оръжия, изготвя военна доктрина за 2022 г., а през миналата година за първи път направи анализ на военните си слабости, предаде „Фокус“.
„Борел винаги е казвал, че ЕС трябва да научи езика на силата“, каза служителят, визирайки военната сила.
Както обяснява „Ройтерс“, Европейският съюз има огромна икономическа мощ, чрез която проектира „мека сила“ и разпространява влиянието си чрез търговия и помощи, но той има само ограничено военно присъствие по света, за да защитава интересите си. Традиционно блокът разчита на военните способности на НАТО, но поредица американски президенти, и най-вече Доналд Тръмп, изискват от Европа да направи повече за собствената си сигурност и да подсигури границите си.
Излизането на Великобритания от ЕС също даде нова спешност на амбициите на блока, тъй като той вече не може да разчита на Лондон. Освен това ЕС вече е освободен от ограниченията, които налагаха британските правителства на отбранителната политика на Съюза, тъй като Лондон се отнасяше скептично към всички приобщаващи проекти в тази сфера.

 
 

Адмирал Емил Ефтимов: В небето над София ще преминат над 20 летателни средства, което е почти пълно представяне на ВВС на Българската армия

06.05.2021, 09:10

В небето над София ще преминат над 20 летателни средства, което е почти пълно представяне на въздухоплавателните средства в Българската армия. Това каза за празничното предаване „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той обясни, че въпреки продължаващата епидемична обстановка ще има водосвет на знамената светини и бойните знамена. Освен това представителите на военните сили ще бъдат строени, ще се покаже нова индивидуална екипировка и въоръжение.
Адм. Емил Ефтимов обърна внимание, че Българската армия продължава да затвърждава ангажимента си към Западните Балкани.
„В това отношение тази година бе взето решение за увеличение на оперативния резерв на операция „Алтея“ с национален елемент и рота. За първи път планираме есента да вземем участие в учение в Босна и Херцеговина и работим за изпълнението на тази задача. Ангажимента ни към Западните Балкани остава. Фокуса на НАТО остава в Ирак, а нивото на амбиция се повишава. След решение на МС имаме ниво на амбиция до четири офицера, които изпълняват функции в органите за обучение и отбранително планиране в отбранителните системи на Ирак. До месец предстои да развием комуникационен модул, който е в схемата на НАТО. Ангажиментите на Българската армия по отношение на мисии и операции на ЕС и НАТО остават“, каза началникът на отбраната.
Продължава участието на Българската армия в мисии и операции на ЕС и НАТО. Над 650 военнослужещи остават в Босна и Херцеговина като част от операцията на ЕС „Алтея“, родната ни армия остава и като стабилизираща сила в Косово, и продължава участието си в морските операции на ЕС и линията „ATALANTA“, освен това се запазва редовното участие във военноморските операции на НАТО.
Очаква се до 1 септември контингента ни от Афганистан да бъде върнат в България, каза още адм. Емил Ефтимов, с което 20 годишното ни участие в мисията в Афганистан приключва.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

На този ден

06.05.2021, 07:54

На 6 май 1937 г. в Деня на храбростта и Празник на българската армия за първи път над София прелитат формации от учебни и бойни самолети.

Сред тях са и произведените в самолетостроителните фабрики на България – Капрони Български и ДАР –Божурище; шест КБ-2А и шест ДАР-3 „Гарван-I“.

 

 

Военнослужещи от Сухопътните войски обезвредиха невзривен боеприпас, открит в центъра на София

05.05.2021, 21:40

Военнослужещи от Сухопътните войски обезвредиха, днес 5 май, невзривен боеприпас от Втората световна война, открит по време на ремонтни дейности на бул. „Македония“ № 9 в София.
След получен сигнал, сапьорите от Сухопътни войски, при пристигането си на място са установили силно корозирала фугасно-осколочна авиобомба (45,5 кг) с дължина 762 мм и 208 мм диаметър, с взривател.
Специализираният екип от състава на 78-и батальон за осигуряване, под ръководството на капитан Мартин Маргитин, след извършеното разузнаване, транспортира боеприпаса на безопасно място, където ще бъде унищожен.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от МВР - София и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Вход свободен и празнична програма за 6 май в НВИМ

05.05.2021, 21:34

Със специална програма и вход свободен за постоянната хронологична и външната си експозиция Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи Деня на храбростта и Празника на Българската армия - 6 май.
За първи път посетителите на музея ще имат възможност да разгледат най-новите фотоизложби - "Празникът на Българската армия" и "Раковски и неговото време". Първата представя оригинални изображения, които проследяват отбелязването на бойния празник на войската след Освобождението до наши дни и показват трансформациите в празничния календар на армията. Любопитна за любителите на историята е и изложбата, посветена на 200-годишнината от рождението на патриарха на националната революция. Тя проследява живота и делото на Георги Раковски, като преминава през основните етапи на израстването му като строител на първообраза на въоръжени сили на България и като теоретик и вдъхновител на националната кауза.
За децата екипът на НВИМ е подготвил играта "Реши военната кръстословица", в която малчуганите ще трябва да съчетаят уменията си за ориентация сред бойните машини и находчивостта си. А най-бързите, открили правилния отговор, ще получат награда.
В Деня на храбростта специална приемна за спомени "Героите в моя род" ще посреща посетителите, които ще могат да разкажат истории за смелостта в своята фамилия. Те ще бъдат записани и съхранени в музея за поколенията напред.
С вход свободен ще работят и филиалите на НВИМ - Парк-музей "Владислав Варненчик" и Военноморският музей във Варна и Музеят на авиацията в Крумово.
Всички събития, организирани за празника, ще се състоят на открито, във външната експозиция на Националния военноисторически музей. Достъпът до експозиционните пространства ще се осъществява при използване на не повече от 50% от капацитета им и съблюдаване на всички противоепидемични правила.

 

Как фелдмаршал Паулус "възкръсна" в Нюрнбергския процес

05.05.2021, 21:30

В навечерието сме на 76-ата годишнина от победата над хитлерофашизма. Една незабравена и днес страница от грандиозната победа на 9 май е тъй аплодираният и толкова отричан Нюрнбергски процес. Международният военен трибунал провежда не един, а поредица от процеси, известни като Нюрнбергски - от 1945 до 1949 г. Най известният сред тях е Процесът срещу главните военнопрестъпници, който осъжда 24 от най-видните нацисти на Германия.
Това обяснение е необходимо, за да се поразклатят краката на днешната "защитна теза" на нашите неонацисти, които в стремежа си да очернят следвоенното правителство на ОФ начело с БКП си служат с лъжата, че в Нюрнберг са били осъдени на смърт само неколцина фашисти. В Германия и Европа съдебните процеси срещу фашистките управници и изпълнителите на нарежданията им са хиляди и не стихват и до наши дни. Да не говорим пък за т.нар. Десет дни на апокалипсиса........Прочети още

 

САЩ сред първите чужди държави, които се присъединяват към отбранителен проект на ЕС

05.05.2021, 21:20

Европейският съюз ще позволи на САЩ, Норвегия и Канада да се присъединят към проект за преодоляване на закъсненията при преместването на войски в цяла Европа, са заявили дипломати, което НАТО смята за жизненоважно в случай на конфликт с Русия, пише "Ройтерс".
Въпреки че НАТО ръководи усилията за намаляване на конфликтиращите регулации в 27-те страни от ЕС за прехвърляне на американски войски, ЕС има бюджет да подкрепя възстановяването на мостове, твърде слаби за танкове и има повече правомощия за промяна на правилата в целия блок.
Решението, което трябва да бъде официално взето утре от министрите на отбраната на страните членки, означава, че членовете на НАТО Норвегия, Канада и САЩ също така стават първите чужди държави, които сътрудничат в пакта на ЕС за постоянно структурирано сътрудничество (PESCO), чиято цел е да задълбочи отношенията в областта на отбраната.
Пактът беше договорен от ръководителите на ЕС през декември 2017 г. след решението на Великобритания да напусне Съюза и анексирането на украински Крим от Русия през 2014 г.
Оттогава блокът е отделил 1,7 млрд. евро от съвместния си бюджет до 2028 г. за подобряване на така наречената военна мобилност в подкрепа на НАТО, а ръководеният от Нидерландия проект обединява 25 страни от ЕС - всички освен Малта и Дания. Алиансът НАТО има 30 съюзници, много от които също са членове на ЕС.
Военната мобилност има за цел подобряване на обмена на информация между страните от ЕС и намаляване на бюрокрацията по границите, включително хармонизиране на митническите правила, за да се даде възможност за бързо разполагане и по-лесен транспорт на военна техника, уточниха дипломати.
Въпреки че не е имало конкретни разговори с Великобритания, която заедно с Франция някога беше сред най-големите военни сили на ЕС, още чужди държави могат да се опитат да се присъединят, добавиха те.
"Това също така е много важно за трансатлантическото сътрудничество, доброто сътрудничество между членовете на ЕС и съюзниците в НАТО", коментирал един от дипломатите, който е говорил при условие да остане анонимен.
Плановете за пакт за отбрана на ЕС набраха скорост, след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп разкритикува европейските съюзници от НАТО за това, че не харчат достатъчно за собствената си сигурност. Това накара Общността да призове за "стратегическа автономия".
Гаранциите за сигурност на САЩ и НАТО остават крайъгълният камък на националната сигурност за много страни от ЕС, особено за онези от източния фланг на блока, притеснени от Русия.
Въпреки че водещият отбранителен пакт на ЕС има за цел да помогне на блока да финансира, да развива и разполага въоръжени сили заедно, това не би означавало съвместна военна сила.
Източник: https://news.bg/

 

Българският контингент се изтегля от Афганистан ”съвсем скоро”

05.05.2021, 20:35

България ще изтегли контингента си от Афганистан ”съвсем скоро”. Това обяви министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов. САЩ и НАТО започнаха окончателното изтегляне на своите войски от Афганистан в началото на месеца.
„Съвсем скоро ще се наложи да прибираме нашите военнослужещи и това е правилното решение! Искам да ви пожелая, в оставащите седмици до началото на изтеглянето, преди всичко здраве!“, заяви Каракачанов.
120 военни участват в мисията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан. Българските военни участват във охрана на част от летището в „Баграм“ и с щабни офицери в щаба на мисията в Кабул. Това е най-многобройната от мисиите български военни зад граница.

 

На Гергьовден правят първа копка на Военния мемориал на гарнизон Разград

05.05.2021, 20:03

На утрешния празник – Ден на храбростта и празник на Българската армия, Областна администрация Разград и Община Разград организират съвместно официална церемония „Първа копка“ за поставяне началото на изграждане в град Разград на Военен мемориал на поделенията, съществували в Разградски гарнизон в периода от 1878 до 2009 г., съобщават от областната администрация Първата копка ще бъде направена в район, в който през различни периоди са се помещавали няколко военни поделения – зелената зона преди пътната връзка за бизнес зона „Перистър“ на входа на Разград откъм Попово.
В събитието ще участват: Областният управител на Разградска област Гюнай Хюсмен, зам.-кметът на Община Разград Добрин Добрев, заместник - областният управител Евгени Драганов, главният секретар на Областна администрация Михаил Тодоров, началникът на Военно окръжие-Разград Диян Желев, заместник-деканът на факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ Шумен към Национален военен университет „Васил Левски" – Велико Търново подполковник доцент д-р инж. Калоян Илиев, майор от запаса Иван Иванов – старши експерт в сектор „Връзки с обществеността“ във Военна академия „Г. С. Раковски“ – град София, директорът на Регионален исторически музей – Разград Таня Тодорова, авторът на идейния проект на мемориала Теодор Даскалов, представители на Инициативния комитет за изграждане на мемориала, на областните организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на Съюза на ветераните от войните.
Събитието ще бъде отворено за граждани и гости на града.
Източник: http://otbrana.com/

 

Радио Китай: Вашингтон продължава със своя интервенционизъм

05.05.2021, 17:56

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън присъства на срещата на външните министри на Г-7, която се проведе на 3 май в Лондон. Както се очакваше, той открито демонстрира намерението на САЩ да обединят съюзническите им страни за действия срещу Китай и Русия. Това се случва сто дни след поемането на властта от администрацията на президента Джо Байдън и също така прави американската дипломатическа стратегия все по-ясна.
От една страна, САЩ често изразяват добри пожелания към своите традиционни европейски съюзници, надявайки се, те да играят важна роля в стратегията им за сдържане на Китай. От друга, самите САЩ също ускоряват интеграцията на глобалните си стратегически ресурси. Неотдавна Вашингтон направи завой в стратегията си, като обяви, че ще изтегли въоръжените си сили от Афганистан и ще се фокусира върху Китай, коментира Радио Китай.
В навечерието на президентските избори през 2020 г. в САЩ известният американски мозъчен тръст „Карнеги“ публикува доклад, озаглавен „Подобряване на външната политика на САЩ в услуга на средната класа“, в който се посочва, че Вашингтон трябва ясно да осъзнае ограничената си способност да променя останалите държави.
Според „Асошиейтед прес“, във войната в Афганистан близо 2400 американски войници са били убити, а общите разходи на американското правителство за нея са били 2,26 трилиона долара. Войната доведе до свиване на американската икономика, разделение сред американското общество, политическа поляризация и голяма загуба на държавна сила.
Администрацията на Байдън обаче продължава да се опитва да обедини своите съюзници за нови интервенции в Азиатско-тихоокеанския регион, отново под познатия претекст „правата на човека“, „демокрацията“ и „свободата“. САЩ продължават да атакуват Китай по вътрешни въпроси, като тези свързани с Хонконг, Синдзян и Тайван. Те винаги са се представяли пред света като защитници на природата, но за да принудят Япония първа да заема позиция срещу Пекин, практикуват двойни стандарти и открито оправдават решението на правителството в Токио за изхвърляне на радиоактивни отпадъчни води от АЕЦ „Фукушима“ в морето.
Намесата във вътрешните работи на мощна държава като Китай е опасна. Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър наскоро предупреди, че напрежението с Китай е „най-големият проблем за САЩ и за света“. Ако той не бъде разрешен светът ще бъде по-несигурно място. Американските политици трябва да преценят добре дали ще могат да понесат последиците от изострянето на конфронтацията с Китай.
Източник: http://bulgarian.cri.cn/

 

15 000 военни от 17 страни, сред които България, участват в учение в Румъния

05.05.2021, 17:48

Около 15 хиляди военнослужещи, от които 10 хиляди румънски и пет хиляди от 17 съюзнически и партньорски държави, провеждат военно учение в Румъния, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.
Учението Dacia 21 Livex, започнало вчера, ще продължи до средата на юни. В маневрите ще се включат военнослужещи от България, Албания, Франция, Германия, Италия, Великобритания, Турция, САЩ и други държави, съобщи румънското министерство на отбраната.
Учението има за цел да развие способностите на националната и съюзническата отбрана и да затвърди капацитета на румънската армия да участва в отбранителни операции, а така също и пригодността на структурите на НАТО и САЩ за бързо разполагане на военни сили с цел отблъскване на потенциална агресия.
Планираните маневри включват тактически упражнения със и без бойна стрелба, нанасяне на въздушни удари, скокове с парашут, медицински дейности и пр.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Главният инспектор на Пентагона ще проучи доколко сериозно се отнася ведомството му към НЛО

05.05.2021, 14:02

Офисът на главния инспектор на американското министерство на отбраната ще анализира колко сериозно Пентагонът приема нарастващите случаи на нарушаване на въздушното пространство на страната и забранените за полети зони над американските бази от неидентифицирани летящи обекти (НЛО) през последните години, пише американският вестник Poltico.
Този анализ, както отбелязва изданието, ще бъде извършен преди очакваното представяне в Конгреса на САЩ през юни на доклад по този въпрос, изготвен от американските служби за сигурност. Докладът е изготвен във връзка с появата на съмнения сред някои законодатели, че някои правителствени ведомства не споделят изцяло информация за НЛО с тях.
„Целта на тази оценка е да се определи наборът от мерки, предприети от Министерството на отбраната във връзка с неидентифицирани въздушни феномени (НЛО)“, заяви помощник-главният секретар на Министерството на отбраната Рандолф Стоун. „Ние може да преразгледаме целта на оценката и да разгледаме предложенията на ръководството относно поставяне на допълнителни или променени цели ".
Към днешна дата, посочи вестникът, не е известно кой точно е взел решението за извършване на такава "проверка" от главния инспектор на Пентагона. От самото ведомство все още не са коментирали това. Вестникът обясни, че обикновено службата на главния инспектор на Министерството на отбраната провежда разследвания за предполагаеми сериозни нарушения от страна на военните.
През август миналата година Министерството на отбраната на САЩ обяви създаването на работна група за разследване и проучване на случаи на неидентифицирани летящи обекти или необясними въздушни явления, наблюдавани от американски военни пилоти. Именно тази група се очаква да допринесе значително за изготвянето на доклада за Конгреса.
„Остава да разберем как стана възможно затвореното въздушно пространство над военните (съоръжения) да се нарушава редовно в продължение на месеци и години и никой в Министерството на отбраната или Конгреса да не е информиран за това“, заяви пред вестника бившият заместник-помощник-министър на отбраната на САЩ по въпросите на разузнаването Кристофър Мелън. "Това заслужава разследване“.
Източник: http://www.focus-news.net, Юлиян Марков

 

165 български военнослужещи ще посрещнат утрешния празник зад граница

05.05.2021, 13:50

Това каза днес командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров. 165 са българските военнослужещи в състава на 4 операции на НАТО и 5 на ЕС в различни краища на света. Традиционната видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти, участващи в операции и мисии в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали бе организирана от СКС в административната сграда на Министерството на отбраната на бул. „Ген. Тотлебен” № 34. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Любчо Тодоров поздравиха военнослужещите ни по повод 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия, благодариха им за отличното изпълнение на задачите и им пожелаха успешно завръщане в България.  
Четиридесет и вторият военен контингент с общ състав до 120 военнослужещи, изпълняващи задачи в база „Летище Баграм“ и в щаба на мисията в Кабул, Афганистан, е в добро състояние и с настроение преди празника, докладва командирът полковник Павлин Велков. Българските военнослужещи изпълняват задачи, поставени от командването на мисията по охрана на базите за разполагане и по подпомагането на работата на щаба на мисията в различни области, като специални операции, личен състав и логистика. Контингентът ни пое задълженията си в Афганистан на 29 март. Наред с това той трябва да се подготвя за организирано изтегляне до няколко седмици, стана ясно от думите на министър Каракачанов. Адмирал Ефтимов припомни, че на 14 април министрите на външните работи и на отбраната на страните-членки на НАТО  взеха решение за започване на постепенно и контролирано изтегляне на мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“ от 1 май 2021 г. Процесът ще е планиран и координиран и ще приключи в рамките на няколко месеца.
Обстановката в Босна и Херцеговина е относително спокойна и стабилна, военнослужещите са в добро състояние, необходимото осигуряване е налице, посочи в доклада си командирът на контингента ни в Босна и Херцеговина, който е част от операция „Алтеа“ на Европейския съюз, полковник Анастас Бакалов.
В Косово е налице напрежение от вътрешно-политически характер във връзка с изборите на парламента  и президент, подчерта подполковник Петко Поповски, командир на националния ни контингент в мисията на НАТО. Пандемията там, обаче, се разширява. Българските военнослужещи притежават необходимите лични предпазни средства и консумативи за изпълнението на мисията им в условие на Ковид -19, стана ясно от неговите думи.
Обстановката при нас остава нестабилна, нивото на риск е високо, докладва лейтенант доктор Владислав Димов, командир на медицинския екип от Въоръжените ни сили в мисията на ЕС за обучение на Силите за сигурност на Мали. Няма случаи на заплахи спрямо българските военнослужещи, които са сплотени и успешно доказват високия авторитет на военната ни медицина, каза още лейтенант Димов.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Действащи и запасни бяхме в Копривщица за 145 години от Априлското въстание

05.05.2021, 08;53

Съгласно програма официалните гости се събраха пред гроба на Тодор Каблешков – Апостола, взел историческото решение за обявяване на Априлското въстание. Цветя поднесоха кметът на града, командирът на СКСО генерал-майор  Явор Матеев, майор от запаса Веселин Станев, народни представители от Общината. Отец Богомил от местната църка вълнуващо слово отбелязва подвига на Каблешков.
Основното мероприятие на програмата се проведе на площад ,,20 април".  С решение на Общинския съвет бяха връчени почетни плакети и грамоти на заслужили копривщенци.
Официалната част завърши с историческа възстановка ,,Първата пушка".
Източник: http://otbrana.com, майор от запаса Веселин Станев

 

 

Мащабно военно учение на НАТО започна в Албания

04.05.2021, 20:17

В албанския пристанищен град Дуръс днес започва голямото военно учение Defender Europe 2021, съобщава македонската електронна медия „24 Инфо“, като отбелязва, че за маневрите бе извършено най-мащабното разместване на войници, оборудване и технологии след края на Втората световна война. - (видео)
Учението ще се ръководи от американската армия и в него участват членове на 28 държави-членки и партньори от НАТО.
„Ще бъде демонстрирана готовността за съвместни дейности на участниците в най-мащабното учение, правено някога в Западните Балкани", написа премиерът на Албания Еди Рама в социалната мрежа „Фейсбук“. Висши служители от САЩ, Албания и НАТО ще присъстват на церемонията по откриването, допълва още медията.

 

Египет купува 30 бойни самолета "Рафал" от Франция

04.05.2021, 19:59

Египет е сключил договор за покупка на още 30 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Новината бе съобщена от официални източници днес, 4 май 2021 г.
Информацията, че Франция и Египет са се договорили за допълнителни 30 самолета Rafale се появи първи вчера на френския разследващ сайт Disclose. Изданието съобщи, че на 26 април е бил подписан договор на стойност €3,75 млрд. за изтребителите и още един на стойност €200 млн. за въоръжение от компанията MBDA.
Днес информацията бе потвърдена последователно от МО на Египет, МО на Франция и производителя Dassault.
Изпълнителният директор на Dassault Ерик Трапие е отбелязал, че допълнителният договор показва, че Египет е изключително доволна от изтребителите Rafale и начина по който е бил реализиран първия договор.
Засега не се дават други детайли по сделката, като например сроковете на доставка.
Така Египет ще се превърне във втория по големина оператор на Rafale в света, след Франция. През февруари 2015 г. Египет подписа договор за 16 двуместни изтребители Rafale DМ и осем едноместни Rafale ЕМ на общата стойност от €3,5 млрд. Доставките започнаха още през юли 2015 г., а индикации, че Египет най-вероятно ще договори още Rafale има от 2016 – 2017 г.
Франция прие на въоръжение Rafale през май 2001 г., но Dassault дълго време не успяваше да реализира експортна поръчка, като основно се трупаха шумни провали. През февруари 2015 г. Египет подписа първата експортна сделка. През април същата година Катар сключи договор за 24 самолета, плюс опция за още 12. Опцията бе реализирана през декември 2017 г.
През януари 2012 г. Rafale формално спечели индийския конкурс MMRCA за 126 машини, но Франция и Индия не успяха да се договорят за лицензното производство и през септември 2016 г. Индия подписа договор за 36 изтребителя, които ще се произвеждат във Франция.
Последният, засега, клиент на Rafale е Гърция. През януари 2021 г. страната купи 18 бройки, като 12 от тях са употребявани от наличностите на френските ВВС.
Dassault и френското правителство в момента участват в конкурсите във Финландия, Хърватия и Швейцария. Има индикации, че Гърция вероятно скоро ще подпише за още Rafale. Водят се и разговори с Индонезия и Малайзия.

 

Вертолети и самолети на Българската армия ще летят над София на 5 и 6 май

04.05.2021, 12:50

По повод тържественото отбелязване на 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, на 5 и 6 май вертолети и самолети от състава на ВВС ще изпълнят съвместни полети с прелитане на малка височина над площад „Св. Александър Невски“  в София, съобщава Пресцентърът на МО.
На 5 май 2021 г. за участие в генералната репетиция вертолетите и самолетите ще прелетят във времевия прозорец от 09.55 ч. до 10.45 ч. (резервен времеви прозорец от 13.40 ч. до 14.30 ч. същия ден).
В Деня на Храбростта и празник на Българската армия на 6 май 2021 г. вертолети и самолети на българските ВВС ще прелетят над площад „Св. Александър Невски“  в София във времевия прозорец от 09.55 ч. до 10.45 ч.
Генералната репетиция на представителните части на Българската армия, които ще участват във водосвета на бойните знамена и знамената-светини в празничния ден ще се проведе от 9.30 ч. на 5 май 2021 г. пред паметника на Незнайния воин в столицата. Репетицията ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

*******

През 2021 г. Военновъздушните сили отбелязват няколко специални кръгли годишнини:
 – 70 години от създаването на изтребителната авиобаза – Граф Игнатиево;
 – 70 години от основаването на Базата за предно разполагане – Безмер;
 – 60 години на вертолетната авиобаза – Крумово;
 – 60 години от създаването на Зенитно-ракетната база;
 – 60 години от началото на военно формирование 32610 – Банкя (от състава на Зенитно-ракетната база на ВВС);
 – 30 години от първия пуск на Зенитен полигон на ВВС „Шабла“;
 – 20 години от създаването на Военновъздушна учебна база – Долна Митрополия.
Освен това, тази година Българските ВВС ще отдадат почит и признателност, като отбележат още няколко кръгли годишнини на авиобази, които са останали в славната история на България:
 – 70 години разузнавателна авиобаза Добрич;
 – 70 години 25-та изтребително-бомбардировъчна авиобаза Чешнегирово;
 – 70 години 21-ви изтребителен авиополк Узунджово.
Източник: Bulgarian Air Force

 

Американски генерал: Русия и Китай имат оръжия за ликвидиране на нашите спътници

04.05.2021, 07:14

Русия и Китай успяха да разработят оръжия, способни да извадят от строя и унищожат американските сателити, обикалящи около Земята. Това заяви командващият американските космически сили генерал Джон Реймънд по време на онлайн интервю за „Вашингтон пост, цитиран от ТАСС.
„Ясно е, че Космосът е същата военна зона, каквато е въздухът, сушата и морето… Китай, който е основната ни заплаха, и Русия са разработили оръжия, които могат или да изведат от строя нашите сателити, или да ги унищожат от Земята, в Космоса, или чрез киберпространството", изтъкна генералът.
В същото време, каза той, целта на американските космически сили е възпирането. "Ние вярваме, че макар той (Космосът) да е военна зона, нашата цел не е да се замесваме в конфликт, който започва или се разпространява в Космоса. Нашата цел е да предотвратим това. Ето защо, според мен, е необходимо да се действа от позиция на силата, променяйки методите за възпиране на конкурентите и противниците. Това може да се постигне или с лишаване от ползи, или чрез обременяване с разходи", смята Реймънд. "Нашата цел отново е да възпираме конфликти. Не искаме да участваме в конфликт, който започва или се разпространява в Космоса. Искаме да запазим тази област безопасна за всички. "
Генералът каза още, че космическите сили на САЩ проследяват около 30 000 обекта в Космоса, като отломките са по-голямата част от тях. Според него едно от решенията на проблема е „преди всичко да се спре създаването на този боклук“.
Източник: https://duma.bg/

 

 

С официална церемония днес беше открито многонационалното учение „Trojan Footprint-South 2021“

03.05.2021, 21:44

Тактическото учение на Силите за специални операции на страни-членки на НАТО в Европа „Trojan Footprint-South - 2021“ беше открито днес, 3 май, от командира на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев. Той приветства чуждестранните участници в учението и пожела на всички успех при изпълнение на задачите, а на военнослужещите от СКСО и на тези от Армията на Република Северна Македония честити Възкресение Христово.
Учението „Trojan Footprint-South - 2021“ се провежда от 3 до 14 май на територията на нашата страната и е част от серията учения в рамките на „Defender Europe - 2021“. Във фокуса на учението е повишаването на оперативната съвместимост и способностите на Силите за специални операции на страните-членки на НАТО и на европейските партньори от Балканския и Черноморския регион за противодействие на различни по характер заплахи в пълния спектър операции на Специалните сили, с цел поддържане на мира и стабилността в региона.
В „Trojan Footprint-South 2021“ участват около 120 военнослужещи, военна техника и въоръжение от СКСО, както и над 100 военнослужещи от САЩ, Република Северна Македония, Испания и Великобритания.
Водеща структура на учението е Командването на Силите за специални операции на САЩ в Европа (SOCEUR). Целта е по време на съвместната подготовка да се повишат обменът на информация и оперативната съвместимост между участниците.
На територията на България в учението участват военнослужещи от 68-а група Специални сили (ГрСС), 86-а ГрСС и 3-а ГрСС от СКСО, 10-та ГрСС от САЩ и формирования от специалните сили на Великобритания, Испания и Република Северна Македония.
„Учението е фокусирано върху усъвършенстване на способността на групите Специални сили да противодействат на различни заплахи, а също така и върху повишаване на интеграцията с конвенционалните сили и подобряване оперативната съвместимост между Специалните сили на страни-членки на НАТО и страни-партньори“, посочи полковник Марк В. Ларош - заместник-командващ на Командването на Силите за специални операции на САЩ в Европа. „Най-важното е, че „Trojan Footprint-South - 2021“ укрепва военната готовност, развива доверие и трайни отношения, които насърчават мира и стабилността в цяла Европа“, допълни той.
Освен в България, „Trojan Footprint-South - 2021“ се провежда и на териториите на Черна гора, Република Северна Македония и Румъния. Другите участващи съюзници и партньори са от Специалните сили на Грузия, Германия и Украйна. Учението предоставя възможност за тестване и усъвършенстване на тактики, техники и процедури при действия на ССО по земя, въздух и вода.
„Trojan Footprint-South - 2021“ е ежегодно и най-голямо учение на Силите за специални операции в Европа. Ние осъзнаваме отговорността и доверието, че сме една от държавите-домакини“, заяви генерал-майор Явор Матеев. „Това учение ни дава възможност да засилим способностите си за противодействие на регионалните заплахи, а също така допринася за подобряване както на нашите оперативни способности, така и способностите на НАТО“, добави той.
Учението ще повиши уменията на формированията за действие по суша, въздух и море за изпълнение на целия спектър от специални операции и ще повиши готовността на Силите за специални операции на НАТО.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски обезвредиха невзривен боеприпас, открит във Видинско

03.05.2021, 21:37

Модул от военното формирование на Сухопътните войски във Враца е бил задействан на 2 май, за обезвреждане на невзривен боеприпас. Сигналът е подаден за открита невзривена 120-мм мина, в село Големаново, област Видин.
Военнослужещите са извършили на място разузнаване и транспортиране на боеприпаса на безопасно място, където бе унищожен.
Капитан Петър Петров от военното формирование във Враца е бил командир на модула, който се е състоял от 3-ма военнослужещи и 2 автомобила. Откритата мина е била силно корозирала и с взривател.

 

Борисов твърди, че президентът иска да актуализира бюджета за да купи Gripen

03.05.2021, 20:35

Министър-председателят в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че президентът Румен Радев иска актуализация на държавния бюджет, за да може да купи изтребители Gripen. Това стана на брифинг за медиите, провел се днес, 3 май 2021 г.
„Те само смях предизвикват. Толкова, виждате, ги е страх. Толкова са безпардонни, уплашени и в хаоса не знаят какво правят. Единственото, за което не мислят, е управлението. Даже, накрая стигна, кандидат-президента да ми каже, ми нека ми актуализирате бюджета, да ми оставите, да имам да си купувам пак грипени или к’вот си искам. Ма, вкарай си 20 души, направи си правителство утре с БСП, твойта партия, и си свърши цялата работа. Какво… Оставете Борисов, аз даже депутат не съм”, заяви Борисов.
Припомняме, че на 28 април 2021 г. президентът Радев призова правителството в оставка да внесе в Народното събрание предложение за актуализация на бюджета. Тогава той изтъкна, че уязвимите слоеве на обществото и бизнеса имат нужда от подкрепа, която няма как да стане с настоящия бюджет. Конституцията не дава на Парламента възможност сам да инициира актуализации на държавния бюджет.
ГЕРБ проведоха брифинг днес сутринта, на който премиерът в оставка и лидер на партията, се отдаде на традиционните си всеобхватни монолози. Струва си да се посочи, обаче, как реалността кореспондира с думите на Борисов в частта му за купуването на изтребители Gripen.
Според действащият в момента Закон за отбраната и въоръжените сили (по-точно, член 16, алинея 7а), Народното събрание приема с решение програма и/или проекти за инвестиционни разходи за придобиване и/или модернизация на въоръжение, техника и оборудване за нуждите на въоръжените сили, когато стойността на всеки от проектите надвишава 100 млн. лв. Въпросните програми или проекти идват в НС по предложение и след гласуване в Министерски съвет (член 22, алинея 2, точка 11а).
Пътят на въпросният проект за инвестиционен разход до Министерски съвет, минава през писането му и утвърждаването му на ниво Министерство на отбраната (там се минава през няколко нива, включително Съвет по отбраната и подпис от военния министър).
Така, най-просто казано, дори и да има пари в бюджета (дали заради актуализацията му или друго) е невъзможно собственоръчно президентът да купува нов изтребител, като подобна програма минава през много нива на одобрение. Не е за пренебрегване и факта, че в близките дни ще бъде разпуснато 45-тото Народно събрание и парламент няма да има поне до края на юли.
И не само това. Инвестиционният проект е половината работа при подобна сделка. Нужно е подписването на договор, като ако се спазва процедурата при предишната сделка за нов изтребител, той ще е междуправителствен. А това минава и през решение на Министерски съвет, с което се оторизира военният министър да го подпише и с неговата ратификация от Народното събрание (според действащия Закон за международните договори).
Освен това, подобен ход ще иска отмяна на сега действащия инвестиционен проект, който предвижда покупка на 8 + 8 многоцелеви изтребителя от един тип, като през юли 2019 г. бе сключен договор за първите осем F-16 Block 70, а през миналата есен МО получи предварителна информация за покупката на следващите осем машини. Което отново е работа на Народното събрание.
Така, думите на Борисов трудно кореспондират с действителността.
Изказването на премиера в оставка може да се чуе малко преди 31-вата минута от видео записа.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Във ВВМУ разработиха проект на окололунна станция

03.05.2021, 13:10

Студентите от Студентското космическо общество се представиха блестящо на заключителната международна конференция Simulation Exploration Experience, която се ръководи от специалисти от НАСА.
В конференцията участваха студентски екипи от Бразилия, България, Великобритания, Германия, Италия, Канада, Ливан, САЩ, Франция и Япония. Студентските екипи цяла година разработват компютърни симулации на обекти на Луната, като използват софтуер, предоставен от НАСА, съобщават от ВВМУ.
Студентите на Морско училище разработиха проект на космическа станция, намираща се на окололунна орбита и на лунна база. Дизайнът на окололунната станция и на лунната база на екипа на ВВМУ беше най-сложен от инженерна гледна точка, а компютърната симулация на движението на космическите апарати между лунната база и окололунната станция беше най-добре разработената и представена симулация.
Ръководител на студентския екип е асистент Евгени Андреев от катедра „Информационни и комуникационни технологии“ на ВВМУ. Студентите Обретен Обретенов (ИКТ), Доротея Борисова (ИКТ) и Асен Асенов (КММ) разработиха дизайна на окололунната станция и на лунната база. Кулминацията на конференцията беше представянето на компютърни симулации, разработени с професионален софтуер, предоставен от НАСА. Студентите Давид Макаров (ИКТ) и Димитър Димитров („Киберсигурност“) работиха по програмирането на компютърната симулация на полети на космически апарати. Давид Макаров от втори курс, спец. ИКТ, представи на конференцията компютърната симулация на космическите апарати, излитащи от лунна база към космическа станция на окололунна орбита.
Източник: http://otbrana.com/

 

Акар посети командването на ВВС в Ескишехир

03.05.2021, 13:05

Министърът на отбраната на Турция генерал Хулуси Акар посети командването на оперативните ВВС в град Ескишехир.
По време на инспекцията Акар бе придружаван от началника на генералния щаб армейски генерал Яшар Гюлер и командващия на ВВС армейски генерал Хасан Кючюкакюз.
Командването на оперативните ВВС в Ескишехир ръководи и контрорипа въздушните операции в северната част на Ирак срещу терористичната организация ПКК.
Източник: https://www.trt.net.tr/

 

Китай има нова атомна подводница

03.05.2021, 08:30

Новата стратегическа ядрена подводница на ВМС на Китайската народна освободителна армия е способна да носи ракета, която може да атакува цели в Съединените щати. Това съобщи в понеделник South China Morning Post, позовавайки се на военни източници.
Това е проектът за подводница 094A Jin, който беше представен на 30 април в чест на 72-ата годишнина от формирането на военноморските сили на Пекин. Тя е способна да носи най-новите междуконтинентални ракети с твърдо гориво JL-3, чийто обхват на полета надвишава 10 хил. км и според някои оценки достига 12 хил. км.
Преди модернизацията подводницата от този тип е била въоръжена с по-малко мощна ракета JL-2, която е могла да поразява цели само в североизточната част на САЩ. Според експерти ракетата JL-3, подобно на предшественика си, е способна да носи няколко ядрени бойни глави.
Подводницата 094А е модернизирана версия на подводницата тип 094, по време на нейното създаване беше възможно да се реши един от ключовите проблеми, свързани с шума, чрез подобряване на хидрокинетичните и турбулентни системи. Това й позволи да носи по-мощни ракети JL-3.
В момента военноморският флот на Китай разполага с шест подводници проект 094 в различни модификации и планира да построи още две атомни подводници от този тип, които да заменят остарелите кораби клас 092. - Още китайски подводници
Източник: https://news.bg/

 

 

Индустриалната база на американската армия се влошава

02.05.2021, 13:34

Прощалното обръщение на президента Дуайт Айзенхауер е най-известно с предупреждението си срещу „неоправданото влияние“ на военно-индустриалния комплекс. Но Айзенхауер също подчерта значението на отбранителната индустрия за сигурността на страната: В края на краищата това помогна на САЩ да запази превъзходство над своите съперници, да предотврати конфликт между великите сили и да спечели Студената война, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.
Шест десетилетия по-късно американската армия остава най-модерната в света, но индустриалната база, която я поддържа, се влошава. Консолидацията на индустрията, спадът на вътрешната промишленост и нефункционалното федерално бюджетиране се съчетаха, за да намалят конкуренцията по цялата верига на доставки за отбраната, подкопавайки бойната готовност и потенциално застрашавайки националната сигурност.
Докато Конгресът обсъжда следващия бюджет на Министерството на отбраната, инвестициите в по-жизнена, иновативна и устойчива отбранително-промишлена база трябва да бъдат сред най-важните му приоритети.
Някои части на отбранителната индустрия, разбира се, продължават да процъфтяват. САЩ харчат повече за своята армия, отколкото следващите 10 държави в класацията, взети заедно, като бюджетът на Пентагона поглъща повече от половината от всички федерални дискреционни разходи. Приходите за изпълнителите на военни поръчки са се увеличили с 83% от 2011 г. насам, като годишните разходи на компания се удвояват само през последните пет години.
Тези пари обаче се насочват към намален брой изпълнители. Анализ на Bloomberg Government установи, че броят на „основните доставчици“ на Пентагона - тези, които получават договори директно от правителството - е спаднал с 36% през последното десетилетие. Още по-малък дял прибира болшинството от печалбата. Според правителствената служба за отчетност (GAO) почти половината от 183-те основни поръчки, възложени от Пентагона през 2018 г., са били насочени към ​​само пет изпълнители и техните дъщерни дружества.
Такава концентрация налага разходи както за военните, така и за обществеността. Първият разход е финансов. Повече от две трети от големите поръчки на Министерството на отбраната се възлагат без конкурентно наддаване, според GAO, а повечето от останалите получават оферти от до две компании. По-малкото оференти означават по-скъпи договори: Между 2008 и 2018 г. средната цена на придобиване на американска програма за оръжия се е увеличила с 12,5% в постоянни долари.
Липсата на доставчици също така подкопава способността на Америка да реагира на кризи. Пентагонът е установил „зашеметяващ“ брой случаи, при които се разчита на един доставчик за критични компоненти. Има единствен вътрешен източник както на амониев перхлорат, ключова съставка за задвижващите системи на военните кораби, така и на чаф, материал, който изтребителите изпускат, за да избегнат вражеските радарни системи. Единствен производител предоставя всички дула на оръдия и гаубици, както и минохвъргачни тръби. Междувременно офшорингът направи веригата на доставки по-уязвима на търговски смущения, кибератаки и саботаж.
Това изтъняване на военната верига за доставки на САЩ представлява нарастващ риск за националната сигурност - и изисква смел отговор.
Инфраструктурният план на президента Джо Байдън в размер на 2,25 трилиона долара включва инвестиции за 180 милиарда долара за укрепване на американските вериги за доставка. Администрацията трябва да използва Закона за отбранителното производство и други правомощия, за да увеличи подкрепата за по-малките местни доставчици на критични стоки и услуги. Пентагонът също трябва да рационализира своя тромав процес на договаряне и придобиване, който обезкуражава иновациите и изтласква неконвенционалните доставчици. Инициативи като програмата Trusted Capital, която свързва инвеститорите с компании, разработващи нови военни технологии, трябва да бъдат разширени. И накрая, Федералната търговска комисия и Министерството на правосъдието трябва да увеличат контрола върху сливанията и придобиванията в отбранителната индустрия, за да ограничат прекомерната консолидация.
Добре функциониращата верига на доставки зависи от разнообразието на компании от частния сектор. Жизнеспособността на тези компании на свой ред зависи от достатъчното предлагане на квалифицирана работна ръка. Подобряването на уменията както на военнослужещите, така и на цивилната работна сила, която подкрепя армията, е от решаващо значение. Пентагонът трябва да разшири дигиталното обучение за настоящите служители и да предложи повишения и по-високо заплащане на цивилния персонал с добри технически умения. Конгресът трябва да увеличи финансирането на инициативата на военното министерство за императивни умения, която обединява училища и работодатели, за да отговори на нуждите на работната сила в отбранителната индустрия. Той също така трябва да насърчава програми за чиракуване в ключови сектори, като корабостроенето, в които липсват квалифицирани работници.
Както Айзенхауер разбра, влиянието на Америка в чужбина зависи от нейната сила у дома. Съживяването на отбранително-индустриалната база е от съществено значение не само за националната сигурност, но и за запазването на мира по целия свят.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Финландия получи финалните оферти за замяна на F/A-18

02.05.2021, 08:42

Финландското МО е получило финалните оферти за заменя на наличните многоцелеви изтребители F/A-18C/D. Това е станало на 29 април 2021 г.
Последни и най-добри оферти са дошли от четири правителства, които покриват общо пет оферти – Великобритания предлага Eurofighter, Швеция Gripen, Франция Rafale, а САЩ едновременно F-35 и F/A-18 Super Hornet.
Оценката на офертите ще продължи до есента на тази година. Докладът ще бъде предоставен на правителството на страната, което трябва да вземе окончателното решение до края на 2021 г.
Финландия иска да замени сега използваните 62 броя многоцелеви F/A-18C/D Hornet. Доставките на новия изтребител трябва да стартират през 2025 г. и да приключат пет години по-късно. Неговата експлоатация трябва да продължи и след 2060 г.
Бюджетът на програмата е малко под €10 млрд. От тях, €9,4 млрд. са за покупка на изтребителите и съпътстващото им оборудване и въоръжение, а останалите малко под €600 млн. са за инфраструктура.
Финландия подходи интересно към проекта, като не задава твърд брой изтребители, които страните трябва да доставят. Вместо това залага определен кръг от сценарии, на които кандидатите трябва да отговорят със съответното количество машини. Единственото ограничение е бюджета, като възможността за доставка на 64 самолета в наличните пари е пожелателна.
Общо ще бъдат дадени оценки в няколко сфери. Самите изтребители ще бъдат оценени, като бойни способности, логистика, индустриално сътрудничество и цена. Отделно ще бъдат дадени оценки на геополитическите и икономически фактори, които обаче ще бъдат извън конкурсната процедура. Всяка страна трябва да отговори и на редица правни изисквания, които финландската страна налага.
От Saab заявиха, че офертата им включва 64 броя Gripen E, плюс два летящи радара GlobalEye. 20% от стойността на офертата на шведите е във въоръжение, което включва ракети MBDA Meteor, MBDA Spear 3 и IRIS-T, както и крилати ракети KEPD 350. Самолетите ще пристигнат с подобрени възможности за РЕБ.
Boeing също дадоха известни детайли за офертата си. Компанията предлага 50 броя F/A-18E, плюс 14 броя самолети за РЕБ и огнево подявяне на ПВО EA-18G Growler.
От Lockheed Martin, Dassault и BAE Systems (които представляват консорциума Eurofighter), засега не дават детайли за техните оферти, включително колко самолета предлагат.
Финландската програма за замяна на F/A-18C/D носи името HX и върви вече от няколко години, като тя преминава през различни кръгове на преговори, първоначални оферти и дори реални летателни изпитания в зимни условия, които бяха проведени във Финландия.
Източник: https://aero-bg.com/

 

2 май 1945 г. Берлин пада

02.05.2021, 08:32

Берлинската операция (16 април – 2 май 1945 г.) се превърна в логичен венец на Великата отечествена война, като постави почти окончателна смела точка във военните действия и показа превъзходството на СССР над Съюзниците. Ръководството на нацистка Германия до последно се вкопчва в сламката, разчитайки на продължаването на войната. Вземането на Берлин бележи краха на тази стратегия и отново доказва, че тогава съветската армия е най-силната в света.
На подстъпите
Известна е идеята, че краят на всяка война вече включва в себе си семената на новата война. През пролетта на 1945 г. предстоящото падане на Третия Райх не поражда никакви съмнения и съюзниците - СССР, САЩ и Великобритания - вече внимателно се оглеждат, осъзнавайки, че краят на войната ги превръща в конкуренти.......Прочети още

 

 

САЩ и НАТО започват окончателното изтегляне на силите си от Афганистан

01.05.2021, 22:32

Американският президентът Джо Байдън бе определил 1 май като официален старт на изтеглянето на останалите сили – около 2 500-3 500 американски войници и около 7 000 войници от НАТО.
Според прогнози САЩ са похарчили над 2 трилиона долара в Афганистан през последните две десетилетия, според проекта "Разходи за война" на Университета Браун, който документира скритите разходи за американските военни действия.
Служители на министерството на отбраната и дипломати заявиха пред Асошиейтед прес, че през последната година изтеглянето включва закриване на по-малки бази. По думите им, откакто Байдън обяви края на лятото за краен срок за оттегляне, само около 60 военнослужещи са напуснали страната.
В съобщението си за оттеглянето на силите миналия месец Байдън каза, че първоначалната мисия е изпълнена преди десетилетие, когато бин Ладен е бил убит. Оттогава "Ал Кайда" е деградирала, докато терористичната заплаха се е превърнала в глобален феномен, който не може да бъде овладян чрез присъствието на хиляди войници в една държава, допълни той.
Досега САЩ и НАТО не са получили обещания от талибаните, че няма да атакуват войски по време на изтеглянето. В отговор на въпроси на АП говорителят на талибаните Сухаил Шахин каза, че ръководството на талибаните все още обмисля стратегията си.
Въстаническата група продължава да обвинява Вашингтон, че е нарушил сделката, която е подписана с предшественика на Байдън преди повече от година. В това споразумение САЩ заявиха, че ще изведат всички войски от страната до 1 май.
В изявление в събота говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви, че изтичането на крайния срок за пълно оттегляне 1 май „отваря пътя за муджахидините да предприемат всяко противодействие, което сметнат за подходящо срещу окупационните сили“.
Въпреки това той каза, че войниците на бойното поле ще чакат решение от ръководството, преди да предприемат атаки и това решение ще се основава на „суверенитета, ценностите и висшите интереси на страната“.
Насилието се засили в Афганистан от подписването на споразумението през февруари 2020 г. Мирните преговори между талибаните и афганистанското правителство, които бяха част от споразумението, бързо блокираха. В петък камион-бомба уби 21 души в източната провинция Логар, много от които полицаи и студенти.
САЩ и съюзниците от НАТО заедно влязоха в Афганистан на 7 октомври 2001 г., за да преследват извършителите на терористичните атаки на 11 септември от групировката "Ал Кайда", които живееха под закрилата на талибанските управници в страната. Два месеца по-късно талибаните и бойците на "Ал Кайда" бяха победени, а техният лидер Осама бин Ладен избяга. На 1 май 2011 г. тогавашният президент на САЩ Барак Обама заяви в официално обръщение от Белия дом, че Осама бин Ладен е убит в Абботабад, Пакистан, от американски командоси.
От началото на войната афганистанците са платили най-високата цена с убити 47 245 цивилни, съобщава проекта "Разходи за война". Милиони други са се разселили из Афганистан или са избягали в Пакистан, Иран и Европа.
Източник: https://frognews.bg/

 

Шефът на Пентагона призова за нова визия към военните конфликти

01.05.2021, 12:00

САЩ трябва да се подготви за потенциални военни конфликти, които много малко ще приличат на "старите войни", заяви в първата си голяма политическа реч начело на Пентагона министърът на отбраната Лойд Остин и призова за "нова визия" за американската отбрана пред лицето на нововъзникващите заплахи, включително в киберпространството и космоса, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.
В съответствие с обещанието на президента Джо Байдън да постави дипломацията на преден план в решаването на външнополитически проблеми, Остин каза, че военните трябва да осигурят възпиращата сила, която дипломатите могат да използват за предотвратяването на конфликти, предаде.
Предназначението на въоръжените сили не е да стоят настрани, а да подсилят американската дипломация и да допринесат за външна политика, използваща всички инструменти на националната ни власт, каза Остин. Той избра да формулира идеите си в Пърл Харбър, в щаба на Индо-Тихоокеанското командване (USINDOPACOM), където присъства на церемонията по встъпването в длъжност на новия командващ, адмирал Джон Акилино.
Макар в речта си да не спомена Китай, Остин предупреди, че американските въоръжени сили не може да се самоуспокояват с увереността, че са най-силната и с най-голям капацитет армия в света днес. "Не и във време, когато нашите потенциални противници съвсем целенасочено работят, за да притъпят нашето преимущество", подчерта Остин отразявайки загрижеността на САЩ, че бързата модернизация и нарастваща агресивност на Китай го правят мощен противник.
Китай ускоряваше военната си модернизация и разработката на нови оръжия, докато САЩ две десетилетия се фокусираха върху борбата с екстремистки групировки като Ал Каида в Афганистан и Ислямска държава в Ирак и Сирия, отбелязва АП.
"Начинът, по който ще воюваме в следващата голяма война, ще изглежда много различно от начина, по който водихме последните. Трябва да се насочим към нова визия за това какво означава да защитаваме нашата нация", заяви Остин, цитиран от "Ройтерс".
Трябва да бъдат впрегнати най-новите технологичните постижения и е нужна по-добра интеграция на военните операции глобално, "за да разбираме по-бързо, да решаваме по-бързо и да действаме по-бързо", добави той. По думите му американската отбрана ще продължи да се базира върху поддържането на възпираща сила, която той описа по следния начин "да втълпим основна истина в умовете на потенциалните ни неприятели: цената и рисковете от агресията са несравними с каквато и да било въображаема полза".
"За да поддържа този възпиращ ефект, армията трябва да използва съществуващите способности, да развива нови и да прилага всички тях по нов начин - ръка за ръка с нашите съюзници и партньори. Това трябва да се реализира в синхрон с американските дипломатически цели и усилия, за да се предотврати избухването на конфликт още в самото начало. Много по-лесно е да се угаси малко въгленче, отколкото да се потуши бушуващ пожар", заяви шефът на Пентагона.
Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

Пентагонът спря строежа на части от стената с Мексико, финансирани с пари на военните

01.05.2021, 11:37

Пентагонът обяви, че прекратява строежа на части от стената на границата с Мексико, които се финансираха със средства от бюджета за отбрана, а неизползваните пари от проекта на предходния президент Доналд Тръмп ще бъдат върнати на военните, предава Ройтерс.
През 2019 г. Тръмп обяви извънредна ситуация в опит да пренасочи финансиране за изграждането на стена по южната граница на Съединените щати.
На 20 януари тази година, в първия си ден на власт, президентът Джо Байдън издаде прокламация, с която нареди замразяване на проектите за стената и започване на преглед на законността на методите на финансиране и сключване на договори за стената.
„Министерството на отбраната продължава с анулирането на всички проекти за изграждане на гранични бариери, платени със средства, първоначално предназначени за други мисии и функции, като училищата за децата на военните, проекти за военно строителство в чужбина в държави съюзници и за оборудване на Националната гвардия и Армейския резерв“, обяви говорителят на Пентагона Джамал Браун.
По думите му върнатите средства ще бъдат използвани за отложени военни строителни проекти.
На този етап не е ясно точно колко средства ще бъдат върнати на военните, но вероятно става дума за няколко милиарда долара.
Отклоняването на бюджет от Пентагона от страна на Доналд Тръмп беше остро критикувано от конгресмените, които твърдяха, че това излага националната сигурност на риск и заобикаля Конгреса.
По думите на военните само през 2019 г. над 120 военни строителни проекта на САЩ са били негативно засегнати от решението на Тръмп.
Министерството на националната сигурност обяви, че ще предприеме стъпки за справяне с „физическите опасности, произтичащи от подхода на предишната администрация към изграждането на граничната стена“.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Засега е спряно назначаването на представител на държавата в Съвета на директорите на ТЕРЕМ

01.05.2021, 07:50

Във връзка с прието на 22.04.2021 г. от Народното събрание на Република България Решение за налагане на мораториум върху определени действия на държавните органи, обн., ДВ, бр. 34 от 23.04.2021 г., от МО уведомяват, че съгласно приетото Решение, Народното събрание налага мораториум върху изчерпателно изброени действия на държавните органи, сред които е и „промени в състава на органите за управление и контрол на държавните публични предприятия, на държавните лечебни заведения за болнична помощ и на другите дружества с над 50 % държавно участие в капитала, както и избор или назначаването на други управителни или контролни органи“ (т. 1, б. „г“).
Предвид горното, обявената на основание чл. 21, ал. 3 от Закона за публичните предприятия (ЗПП) и чл. 37, ал. 2 от правилника по прилагането му (ППЗПП) конкурсна процедура за избор и назначаване на представители на държавата в Съвета на директорите на „ТЕРЕМХОЛДИНГ“ ЕАД не може да бъде провеждана в срока на действие на наложения мораториум, съобщава още от МО.
Два дни преди влизането в сила на мораториума комисията с председател заместник- министъра на отбраната Анатолий Величков класира за представител на държавата Джоанна Кръстева Димитрова.
Източник: http://otbrana.com/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}