Военна информация

Архив - от 1 до 15 май
 

 
Кораб от състава на Военноморските сили на САЩ акостира в пристанището в гр. Варна
15.05.2017, 21:42

Военен кораб USS „Oscar Austin” DDG-79 от състава на Военноморските сили на САЩ от днес, 15 май, до 20 май е на неофициално посещение в гр. Варна.
Командир на кораба е капитан II ранг Джанис Смит. В рамките на визитата са планирани срещи на американските военни моряци с българските им колеги и с курсантите от Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров“.

На 17 май 2017 г. от 10.30 ч. капитан II ранг Джанис Смит ще даде пресконференция на борда на ескадрения миноносец „Oscar Austin”.

********

За пореден път американски боен кораб влиза в пристанище Варна без издигнат флаг на Република България, пишат наблюдателни варненци в социалните мрежи.
Появиха се и снимки на кораба, част от Шести американски флот, на които ясно се вижда липсата на флага. Не са известни причините за това, вероятно става въпрос за грешка на екипажа, която в случая е признак най-малко на не добра морска практика, пише maritime.bg.

 
"Авионамс" премина във фактическо управление на държавата
15.05.2017, 21:32
Приватизираното преди години предприятие от  военнопромишления комплекс „Авионамс” премина във фактическа собственост на държавата, съобщи Министерството на икономиката.
Това стана възможно след влизането в сила на постановление на частен съдебен изпълнител, с което по съдебен ред се потвърждава обявяването на Държавната консолидационна компания (ДКК) за купувач на продадените на публична продан акции на дружеството.
Заводът беше частично приватизиран (65%) през 2008 г. и напълно през 2012 г.
През май 2016 г. за продажба бяха предложени 2 090 729 акции, собственост на „Хедж Инвестмънт България” АД. За тях ДКК заплати почти 29 млн. лева.
Последва обжалване на постановлението на частния съдебен изпълнител, като междувременно ДКК предприема действия за стабилизиране и развитие на дружеството, осигурява средства за неизплатените заплати и за продължаване на дейността на дружеството.
С влизане в сила на постановлението ДКК вече притежава 99,9% от капитала на „Авионамс” АД.
В съобщението се припомня, че „Авионамс” АД (бивш „Терем – Георги Бенковски”) е един от най-големите заводи за капитален ремонт и обслужване на летателна техника в Европа. Основната част от завода е разположена в района на авиобаза Граф Игнатиево.
Според икономическото министерство връщането на предприятието в ръцете на държавата ще гарантира устойчивото му развитие, пълноценно обслужване на техниката на военновъздушните сили и максимална защита на държавния интерес.
Източник: http://www.investor.bg/
 
Турция отказа достъп на германски депутати в базата "Инджирлик"
15.05.2017, 21:15
Турското правителство е отказало да пусне депутати от Бундестага в авиобазата "Инджирлик", където служат военни от Бундесвера, съобщи германското Министерство на външните работи, предаде БТА.
В отговор на това официален Берлин обяви намерението си да премести разположените в Турция части, които участват в операции на западната коалиция срещу "Ислямска държава". Като приоритетен вариант се разглежда преместването им в Йордания.
Германският канцлер Ангела Меркел нарече "неприятна" ситуацията със забраната на турските власти да допуснат германски депутати във военната база, където служат войници от Бундесвера, предадоха агенциите Ройтерс и ТАСС.
"Това е неприятно и дадохме това ясно да се разбере по различни канали", каза тя на пресконференция днес.
"Ще продължим преговорите и паралелно ще обсъдим какво да правим по-нататък, защото вече имахме трудности да посещаваме базата. Това означава да търсим алтернатива на "Инджирлик", подчерта тя и напомни, че един от вариантите е дислоциране на германски военни в Йордания.
Източник: http://www.investor.bg/
 
Армията на САЩ в Европа ще използва мобилни маскировъчни мрежи от Saab
15.05.2017, 16:53
2-и кавалерийски полк на армията на САЩ, дислоциран в град Вилсек (Германия), в момента теста камуфлажната мрежа Barracuda Mobile Camouflage System (MCS) за своите БТР Stryker. Така американска армия за първи път тества системата в полеви условия.
MCS се произвежда от Barracuda, подразделението на Saab, и осигурява надеждна защита на място, в движение и в бойни условия. Мрежата се тества на полигона на армията на САЩ Hohenfels (Германия). Това ства в рамките на съвместно учение с партньори от НАТО, като част от операция Atlantic Resolve ("Атлантическа решителност"), както и по време на временно разполагане в Източна Европа.
"Управлението на визуалния силует и демаскирането му са все по-важни в сравнение с последите 15 години, особено на европейския театър. Фактът че сега нашите камуфлажни системи се тествта от рамията на САЩ в Европа е доказателство за способностите на Saab да подпомага войниците и за продължаващото сътрудничество на компанията със САЩ" заяви Скот Калдуел, директор на "Маркетинг и продажби" в Saab Barracuda и допълни: "Saab е водещ доставчик на високотехнологични камуфлажни мрежи за армията на САЩ от над 20 години и ние сме горди, че можем да продължим да ги поддържаме с водещи високотехнологични и аванградни решения".
MCS осигурява на колесни машини и бойна техника способност да управляват визуалния си демаскиращ силует в многоспектрална област, като на практика сливат машината с околната среда. Така значително се намалява вероятността машината да бъде открита визуално, както и чрез сензори като близки, късовълнови, средновълнови и дълговълнови ИЧ камери (Near Infrared (NIR), Short-wave Infrared (SWIR), Mid-wave Infrared (MWIR), Long-wave Infrared (LWIR)), както и чрез радар. Всяка от мрежите е разработена, така че да стане "втора кожа" на машината, като при тава не налага ограничения върху нейната функционалност, способност за придвижване и ремонт.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Нов проект подобрява ефективността на обучението във факултет „Авиационен”
15.05.2017, 16:42
Факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“ организира информационен семинар заедно със своите партньори Военно-въздушна академия в Брашов, Румъния и Национален университет по отбрана във Варшава, Полша.
Семинарът бе във връзка с международен проект „Системи за въздушно наблюдение и сигурност“, съобщи деканът на факултета полковник Марин Маринов. Проектът  е финансиран по програма Еразъм+, Ключова дейност 2, Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики. Проектът е с продължителност две години и целта е да се разработи общ авиационен модул, съставен от шест учебни дисциплини. Модулът ще се изучава 12 седмици и е насочен към обучаеми пилоти, ръководители въздушно движение и специалисти по авиационна сигурност, военни и цивилни.
Първият етап на проекта вече е приключил и е създаден учебен план и програми за включените академични дисциплини. Предстои разработването на учебни материали от международния екип. Освен това ще бъде създадена платформа с възможност за видеоконферентна връзка и дистанционно обучение.
Очаква се бъдещите обучаеми да придобиват знания и умения, свързани със съвременното развитие на авиацията и авиационното оборудване. В допълнение на това те ще придобият умения за работа в международен екип и ще подобрят езиковите си умения.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
САЩ изваждат втора мощна ударна групировка срещу Ким Чен Ун след поредното изпитание на ракета от Пхенян
15.05.2017, 13:58

Ударна авионосна групировка на ВМС на САЩ, начело със самолетоносача "Роналд Рейгън" CVN 76, който се базира в базата Йокосука край Токио, излизa днес в открито море на продължителна мисия, предава агенция Киодо.
Освен атомния самолетоносач, в групировката има един ракетен крайцер, поне два ескадрени миноносци и атомна подводница. Засега не се съобщават подробности за маршрута на групировката, но в Япония предполагат, че изнасянето ѝ в открито море може да е свързано с ръста на напрежението на Корейския полуостров след поредното изпитание на ракета от Пхенян. В региона вече патрулира и групировката, предвождана от самолетоносача "Карл Винсън" CVN 70.
КНДР вече обяви за успешен пуска на балистичната ракета "Хвансон-12", която в неделя прелетя около 700 километра и падна в Японско море. Властите в Пхенян заявиха, че ракетата може да бъде снабдена с ядрена бойна глава и предупредиха САЩ да спрат с провокациите. "Вашингтон не трябва да недооценява обстоятелството, че континенталната част на САЩ и операционната зона на Азиатско-Тихоокеанския регион се намират в обсега на мощностите на КНДР, готови да нанесат ответен удар", заяви Ким Чен Ун. По данни на южнокорейската агенция Рьонхап лидерът на Северна Корея лично е наблюдавал провеждането на изпитанието на ракетата клас "земя-земя". Световната общност осъди новия пуск на балистична ракета от страна на Северна Корея. Постоянният представител на САЩ при ООН Ники Хейли заяви в интервю за АВС, че Вашингтон ще продължи "да затяга гайките" в отношенията със Северна Корея и сподели убедеността си, че Ким Чен Ун е в "състояние на параноя".

*********

По-късно обаче стана известно, че самолетоносача "Роналд Рейгън" не може да напусне военноморската база Йокосука поради повреда, като не се уточнява какъв е проблема. Не се посочва и кога CVN-76 ще може да отплава.
Източник: https://www.blitz.bg/

 
Северна Корея показа успешното изстрелване на новата балистична ракета Hwasong-12
15.05.2017, 13:50

В мрежата се появи видео от изстрелването на новата стратегическа балистична ракета със среден радиус на действие „земя-земя” Hwasong-12. Кадрите от успешния старт, който се проведе в КНДР на 14 май в 04:58 часа, се появиха в YouTube канала на Централната телевизия на Северна Корея, съобщава tvzvezda.ru.
Важният тест се осъществява под ръководството на лидера на КНДР и върховен главнокомандващ на Корейската народна армия Ким Чен Ун. Той отбелязал, че притежанието на подобно оръжие съответства на военно-стратегическата и тактическа идея на КНДР, както и на изискванията на времето. Отбелязва се още, че изпитанието на ракетата е проведено на най-високо ниво и е било съобразено с безопасността на съседните страни.

„Изпитанието е насочено към проверка на тактико-техническите характеристики на наскоро разработената балистична ракета, способна да носи тежка ядрена глава”, се казва още в съобщението. Според информацията на КНДР, ракетата е попаднала точно в целта, в открити води, на 787 километра от мястото на изстрелване, достигайки височина от 2111,5 км. По-рано от Северна Корея обявиха, че изпитанието на балистичната ракета от средна дължина е протекло успешно. От руското Министерство на отбраната обявиха, че за няма опасност за страната. - Още ракети на КНДР
Източник: https://www.blitz.bg/

 
Украинските танкисти заеха пето място на танковия многобой на НАТО
15.05.2017, 13:24
Украинските танкисти заеха предпоследно място на състезанията на НАТО Strong Europe Tank Challenge 2017, които се проведоха на полигона на учебния център около немския Графенвьор. - (видео)
Това съобщи пресслужбата на Министерството на отбраната на Украйна.
«Наред с танковите подразделения на Въоръжените сили на САЩ, Германия, Франция, Полша и Австрия за първи път в танков биатлон на НАТО взе участие танковият взвод от 14-та механизирана бригада от сухопътните войски на Украйна под командването на капитан Роман Багаев», са казва в съобщението.
Победител в състезанието е отбора на Австрия (танк Leopard 2A4), второ място зае отбора на Германия (танк Leopard 2A6), а трето – танкистите на САЩ (танк Abrams M1A2 SEP). Следват отборите на Франция (танк Leclerc), Украйна (танк Т-64БВ мод) и Полша (танк Leopard 2A5). - (видео)
 
Над 2 500 военни започнаха учения на НАТО в Полша
15.05.2017, 12:56
Около 2,5 хиляди военнослужещи, в това число представители на разположения в Полша многонационален батальон на НАТО, ще вземат участие в започващите от 15 май в град Ожиш учения Puma. Това съобщи Полската агенция по печата.
Според наличните данни, военнослужещите ще отработват действия по отбрана и настъпление. Сценарият за маневрите предполага началото на т. нар. хибридна война. Маневрите ще продължат до 26 май.
Според ръководителя на 15-та Гижицка механизирана бригада, която ще участва в маневрите, генерал Ярослав Громадзински, на първия етап от маневрите военнослужещите ще повишат бойната си готовност.
Вторият етап — отбрана на територията.
«В сценария се предполага, че противникът нахлува на наша територия, войниците излизат на отбранителните рубежи, спират врага, пристъпват към контраатака и извоюване на изгубените територии», каза генералът.
По време на ученията на полигона в Ожиш ще бъде задействано тежко въоръжение — танкове, бронетранспортьори, а също артилерия и системи за ПВО.
На полска територия силите на НАТО са дислоцирани в Ожиш и Бемов Писк в североизточната част на републиката.
В състава на разположените в Полша части влизат около 800 военни, главно от САЩ, а също от Румъния, Великобритания и Хърватия.
Източник: https://bgr.news-front.info/
 
Командващият на 6-ти флот на САЩ на посещение в щаба на българските ВМС
15.05.2017, 12:37
На 16 май 2017 година на посещение във Военноморските сили ще бъде вицеадмирал Кристофър Грейди (Vice Admiral Christopher W. Grady)  командващ на 6-ти американски флот и командващ на ударните сили на НАТО.
На 16 май 2017 година в 10.15 часа вицеадмирал Кристофър Грейди ще бъде посрещната с официална церемония пред Щаба на Военноморските сили.
В програмата на визитата са предвидени изявления за представителите на медиите след приключване на срещата на вицеадмирал Грейди с командира на българските ВМС контраадмирал Митко Петев - около 11.10 часа.
Връзки с обществеността на ВМС
 
Защо Русия изпрати в Сирия два нови разузнавателни самолета
15.05.2017, 09:27
Най-новият руски самолет за далечно радиолокационно откриване и управление (аналог на американския AWACS) се появява на заден план на изтребител Су-35С на 7:13 минути от клипа.
А-50У може да се разпознае по характерната "гъба" на фюзелажа на самолета – това е неговата антена, която следи за случващото се на земята и във въздуха в радиус от стотици километри.
Както съобщават руските медии, самолетът е пристигнал в Сирия през април тази година. Преди това в небето над тази страна е забелязан още един руски разузнавателен самолет – Ту-214Р.
Какви са задачите на А-50У и Ту-214Р в сирийската кампания
Според професора от Академията за военни науки Вадим Козюлин машините се отнасят към двата типа руски самолети за разузнаване – радиоелектронно (А-50У) и оптикоелектронно (Ту-214Р).
"Първият е изпратен, за да контролира въздушното пространство в съседните страни – радарът на А-50У покрива радиус от 800 км и може на мониторите си да проследяват едновременно до 300 цели. На свой ред Ту-214Р, с помощта на оптически средства, трябва да локализира позициите на терористите от "Ислямска държава" (ИД) и да ги предава в щаба на командването", казва експертът в интервю за "Руски дневник".
Както отбелязва анализаторът, наземните и морски средства за радиолокационно разузнаване, които са на разположение в авиобазата в Хмеймим и около сирийското крайбрежие в Средиземно море, не са достатъчни за пълен контрол над придвижването на екстремистите.
"За тази цел са задействани всички разузнавателни средства: въздушни (в лицето на А-50У и Ту-214Р) и космически (военните спътници на Министерството на отбраната на Русия)", допълва Козюлин.
Второстепенните цели
В същото време анализаторите смятат, че самолетите са изпратени в републиката не само за изпълнение на бойни задачи.
"Трябва да е ясно, че в случай на пълномащабна война всички екипажи от всички видове и родове войски трябва да са максимално подготвени за изпълнение на поставените задачи. Най-добрият начин уменията да бъдат "шлифовани" са реалните цели в реални бойни действия", каза за "Руски дневник" военният анализатор на вестник "Известия" Дмитрий Сафонов.
Както подчертава той, в Сирия Русия се стреми да провери нивото на подготовка на военнослужещите и в истински бой да "донастрои" всичките си нови образци оръжейни системи. - Още за А-50
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Министерството на отбраната на Русия ще продължи да кани западни медии на своите учения
15.05.2017, 08:34
Русия няма нужда от съветите на Запада относно това кой може и трябва да отразява провежданите от руската армия учения. Така говорителят на ведомството генерал-майор Игор Конашенков коментира изказването на командващия на сухопътните войски на САЩ в Европа Бен Ходжис за необходимостта на продстоящите стратегически маневри „Запад-2017“ да бъдат поканени журналисти, пише печатният орган на Кремъл „Российская газета“.
Руският генерал припомни, че през последните пет години едва ли може да се намери заинтересован журналист или медия в Русия, които не са били поканени на провежданите учения.
„Не е необходимо да ни съветват да каним средствата за масова информация на военните учения – ние и без това го правим всяка година и ще продължим да го правим и занапред“, отбеляза Конашенков. „Освен това, от началото на антитерористичната операция на Русия в Сирия, Министерството на отбраната организира само за чуждестранните журналисти над 10 престура, в хода на които те имаха възможност свободно да общуват с местното население и военнослужещите.
Говорителят напомни и че само последните стратегически учения „Кавказ-2016“ са били отразени от над 110 чуждестранни журналисти.
„Генерал [Бен] Ходжис би следвало, преди да ни призовава към откритост, да си спомни дали поне веднъж е канил руски медии на ученията на американските сили в Европа“, заключи Конашенков.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Инспектори от руското отбранително министерство ще извършат наблюдателни полети над военни обекти на САЩ и Великобритания
15.05.2017, 08:28
Руски военни инспектори ще извършат наблюдателни полети над военни обекти на САЩ и Великобритания в рамките на Договора за открито небе (ДОН), съобщава Министерството на отбраната на Руската федерация, предава агенция Интерфакс.
„Наблюдателният полет с максимална далечина до 4350 км ще се извършва в периода 15-20 май 2017 г. с използването на летището на открито небе Травис в Калифорния“, заяви пред журналисти ръководителят на руския национален Център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков.
Той уточни, че за инспекцията на военната дейност на територията на САЩ ще бъде използван самолет Ту-154М Лк-1.
Другият наблюдателен полет ще бъде над военни обекти на Великобритания. „Наблюдателният полет ще се извършва в периода 15-19 май 2017 г. от летището на открито небе Брайз Нортън“, съобщи Рижков.
Инспекторите ще работят от борда на самолет Ан-30Б, а максималната далечина на полета ще бъде 2400 км. „Специалистите от Великобритания на борда на самолета ще контролират реда на използване на апаратурата за наблюдение и спазването на положенията, предвидени в договора“, добави Рижков.
ДОН е многостранен международен договор, подписан на 24 март 1992 г. в Хелзинки от представители на 23 държави членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Целта му е да съдейства за укрепването на доверието между страните чрез усъвършенстването на механизмите за контрол над военната дейност и спазването на действащите договори в сферата на контрола на въоръженията.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
На този ден през 1938 г. умира генерал-майор Хесапчиев
15.05.2017, 08:21
Христофор Георгиев Хесапчиев е роден на 6 февруари 1858 г., в Габрово. Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879), специален курс при Константиновското училище в Русия (1880), Генералщабна академия в Санкт-Петербург (1883) и офицерска кавалерийска школа в същия град (1885). Службата си в българската войска започва като младши офицер в 18-та пехотна Габровска дружина и 4-ти конен полк (1884). След това стажува в Ахтирски и Владимировски кавалерийски полк в Русия.
През Сръбско-българската война (1885) е помощник-началник Щаба на войската. Негова е заслугата за избора на позицията при Сливница. Участва в боевете при с. Алдомировци и Раяновци (5 ноември).
След войната е началник на военното училище до 1893г., след което е назначен за началник на учебно-информационното бюро при Щаба на войската, а по-късно за втори редактор на военните издания. От 1896 до 1898г. е командир на 6-ти пехотен Търновски полк. От военната служба се прехвърля на дипломатическа- военно аташе в Белград (1899), български дипломатически агент в Белград (1904-1905) и пълномощен министър в Букурещ (1905-1911).
По време на Балканската война (1912-1913) е представител на българската войска при Гръцката главна квартира. Дълги години след това се посвещава на научна и публицистична дейност. Става действителен член на БНА- професор по тактика, военна история и военна топография във военното училище. Написва много трудове по тактика и топография.
Умира на 15 май 1938 г. в Сoфия.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст.1 кл.; ордените „Св. Александър” IV ст. с мечове по средата, „За военна заслуга” II ст. на обикновена лента и с ценния медал „За наука и изкуство”
.
 
Руската армия разполага с близо две хиляди безпилотни летателни апарата
15.05.2017, 08:13
В руската армия действат 36 части и подразделения на безпилотната авиация, на чието въоръжение са от порядъка на две хиляди съвременни безпилотни апарата, съобщи заместникът на секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Михаил Попов, предава РИА Новости.
В интервю за вестник „Красная звезда“ по повод предстоящата през юни 25-годишнина на Съвета за сигурност, Попов отбеляза, че безпилотната авиация е получила „качествено развитие“ в руските въоръжени сили.
„Сформирани са 36 воински части и подразделения на безпилотната авиация, на чието въоръжение са от порядъка на две хиляди съвременни безпилотни апарата“, каза Попов. - Още БЛА
 

 
Стратегически дрон на САЩ летя 10 часа над Донбас
14.05.2017, 22:57

Стратегически безпилотен летателен апарат на ВВС на САЩ проведе днес разузнавателен полет по линията на съприкосновение в Донбас. Апаратът RQ-4A Global Hawk в течение на 10 часа е летял на височина на около 15 километра над зоната за конфликта в източната част на Украйна, съобщава Интерфакс.

По информация на сайтове, следящи полетите над Европа, тежкият американски дрон с позивна UAVGH000 е излетял от авиобазата Сигонелла в Сицилия. Апаратът цял ден е летял нагоре и надолу по линията на разграничаване между Украйна и самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.

В съобщението се отбелязва, че в някои моменти, намирайки се над Луганска област, американският дрон се е приближавал до руските граници на разстояние около 70-80 километра. - Още за  RQ-4
Източник: https://www.blitz.bg/

 
Адмирал Манушев ще ръководи делегацията ни в Парламентарната асамблея на НАТО
14.05.2017, 21:53
От шест народни представители се състои делегацията ни за Парламентарната асамблея на НАТО, която е гласувана от парламента. Всички са членове и на Комисията по отбрана.
За председател на делегацията е избран вицеадмирал от резерва Пламен Манушев – бивш заместник-началник на отбраната, командващ ВМС и военен дипломат. Негови заместници са Николай Цонков, който беше съветник на министъра на обраната Ангел Найденов и бившият началник на отбраната и командващ ВВС генерал от резерва Симеон Симеонов.
Членовете на делегацията също са познати на армейската общественост. Спас Панчев бе заместник-министър на отбраната, а Христо Гаджев – парламентарен секретар на МО. Милен Михов е активен член на Комисията по отбрана. - (видео)
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Франция е с нов началник на външното разузнаване
14.05.2017, 20:18
В изданието „TTU“ е поместен материала „Un militaire à la tête de la DGSE“, според който, на 26 април Съвета на министрите на Франция е взел окончателно решение относно кандидатурата на ръководителя на Главното управление на външното разузнаване на Франция (DGSE).
На следващия ден след първия тур на президентските избори, генерал Jean-Pierre Palasset е бил назначен временно за шеф на DGSE до 21 май. След този срок той ще бъде назначен на тази длъжност вече като титуляр. Това е съобщил предния началник на разузнаването дипломатът Вернар Бажоле (Bernard Bajolet).
Jean-Pierre Palasset е служил в сухопътните войски и е постъпил на служба в DGSE през септември 2015 година. Завършил е военното училище в Сен Сир, участвал е в много операции на френската армия зад граница - на Балканите, в Кот д’Ивoар (операция Licorne), в Афганистан (оперативна група Lafayette), в операция Barkhane в Мали.
 
"Надпреварата на Героите" за първи път се проведе в Чечения
14.05.2017, 19:30
Мащабни състезания с препятствия в рамките на федералния проект "Надпреварата на Героите" за първи път се проведоха в Чечения на 13 май. За подготовката разказа пред ТАСС говорител на Международния учебен център на специалните сили.
Мащабното състезание "Надпреварата на Героите" се състоя на 13 май в Гудермес на базата на Международния учебен център на специалните части. "Общоруското състезание за първи път се проведе в Чеченската Република, до момента проектът е провеждан в 15 руски региона – от Калининград до Петропавловск-Камчатски", отбелязаха от пресслужбата.
Трасето в Чечения е едно от най-трудните в цялата история на проекта – 10км. и над 30 препятствия, включително няколко разработени специално за чеченския етап на "Надпреварата на Героите". - (видео)
"Теренът е разработен по модел на учебните препятствия за тренировките на специалните части. Героите преодоляват "хоризонтални лостове", тунели и дори "разузнавателни полоси". Това е уникален шанс за цивилното население да пробва своите сили в атмосфера, близка до бойната, да закали и усъвършенства своите физически навици и психическа подготовка", уточниха говорителите на учебния център.
Основният формат на участието – масов старт. Участниците стартират на етапи по 150-200 човека с интервал от половин час. Вторият вариант за участие е шампионатът, в който борбата за наградния фонд е под наблюдението на професионални съдии. - Още Спецназ
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Костите на 33-ма български воини лежат близо 100 години в новото гробище на Белград
14.05.2017, 14:24
В сръбската столица Белград завърши походът по стъпките на Първа българска армия на наша делегация от ветерани и членове на военно-патриотичните съюзи, която се водеше от заместник-командващият СКС генерал-майор Тодор Дочев, директорът на дирекция „Социална политика“ в МО Иво Антонов и главният експерт в дирекцията подполковник от резерва Манол Тенчев.
Този път бе почетена паметта на 33-ма наши воини, чийто кости лежат в българското военно гробище в Белград. Паметникът е обновен с усилията на военното ни аташе в Република Сърбия полковник Милчо Игнатов, който лично присъства на поклонението. На него са изписани имената на български воини пленници, починали тук през 1919 и 1920 г.
Такива паметници, каза Иво Антонов, имаме в четири столици – Букурещ, Белград , Виена и Будапеща. Те са строени от Министерството на войната през 1936 г. Тези герои от войните са страдали повече в лазаретите и пленическите лагери, посочи генерал-майор Дочев. Той подчерта, че обновяването на паметника и поклонението пред него е част от изпълнението на Националния план за отбелязване на 100 години от участието ни в Първата световна война.
Генерал-майор Дочев и Иво Антонов благодариха на участниците в похода по стъпките на Първа българска армия за проявеното родолюбие и издръжливост. 17 от ветераните от Втората световна война, които бяха в делегацията, са на възраст между 90 и 95 години. Това обаче не им попречи, с помощта на потомците, да покажат, че българският боен дух е жив у тях. За тяхната кондиция бдеше непрекъснато майор д-р Димитър Петков – началник на Медицински пнукт №1 на Министерството на отбраната. Не само не се измориха, но започнаха да кроят планове за маршрут, по който ще отбележат 75-годишнина от победата над хитлерофашизма, т.е. след три години. Заявката от тяхна страна е дадена. Има думата Министерството на отбраната.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Нов ракетен изстрел на КНДР – руските служби са в повишена боеготовност
14.05.2017, 12:34
Руските системи за противовъздушна отбрана в Далечния Изток отново са в повишена бойна готовност, след като Северна Корея проведе нов ракетен пуск в неделя (14 май), заяви пред РИА "Новости" ръководителят на Комитета по отбраната и сигурността към Съвета на Федерацията Виктор Озеров.
В 5:28ч. (23:28 българско време – бел. ред.) в неделя Северна Корея извърши нов ракетен пуск от северозападното крайбрежие на окръг Кусон, провинция Пхенян-Пукто. Ракетата пролетя 800 км. за около 30 минути, след което падна в Японско море – на около 400 км. източно от Корейския полуостров, извън икономическата зона на Япония.
"Няма как да не разбираме, че територията на Русия не е обект на нападения, нито място на удара. Но, за да се предпазим от евентуални инциденти, държим нашите ПВО системи на Далечния Изток в състояние на повишена боеготовност", заяви Озеров.
От японското Министерство на отбраната, въз основа на наличните данни, изказаха предположение, че ракетата може да принадлежи към нов тип оръжия. "Височината на полета превиши 2 хил. км. Има вероятност това да са нов тип ракети", заяви пред журналисти министърът на отбраната Томоми Инада, съобщи ТАСС.
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп определи изстрела като провокация, на която международната общност трябва да отговори с рязко затягане на санкциите срещу Пхенян.
Ситуацията на Корейския полуостров се влоши в началото на миналата година, когато Северна Корея извърши ядрен опит, а по-късно пусна балистична ракета с изкуствен спътник на Земята. През септември 2016 година КНДР проведе още един ядрен опит, а през годината извърши над 20 ракетни пуска. Редовните ракетни изпитания продължиха и тази година, като през март и април севернокорейците направиха няколко неуспешни опита за изстрелване на балистични ракети.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Османската нередовна кавалерия под британско командване по време на Кримската война
14.05.2017, 09:54
Идеята за създаването на Османска нередовна кавалерия (Osmanli Irregular Cavalry), по време на Кримската война (1853-1856), е на подполковник Уилям Фъргюсън Бийтсън (Lieutenant-Colonel William Ferguson Beatson, Bengal Cavalry), офицер от британската Източноиндийска компания (East India Company).
През април 1854 г. подполковник Бийтсън е в отпуск в Лондон и представя на Министерството на външните работи (Foreign Office) своята идея. Османската нередовна кавалерия - башибозук (bashi-bazouk / Basibozuk), под британско командване, можела да запълни нуждата на британската армия в Турция (и Крим) от лека конница за разузнаване и да я противопостави на казашката кавалерия в руската армия.
На 1 май 1854 г. полковник Бийтсън е приет от Министъра на външните работи (Secretary of State for Foreign Affairs) лорд Кларъндън (Lord Clarendon), който го насочва към британския посланик в Константинопол (Истанбул) - виконт Стратфорд де Редклиф (Viscount Stratford de Redcliffe). Преди да напусне Лондон, полковник Бийтсън дава на лорд Кларъндън списък с имена на офицерите, които иска да са под негово командване в Турция - главно офицери на британската Източноиндийска компания, офицери служили в Британския спомагателен легион в Испания (British Auxiliary Legion), където Бийтсън е служил през 1836-1837 г., офицери служили в Османската армия - всички космополити, повече или по-малко авантюристи …........Прочети още (PDF)
 
62 години от подписването на Варшавския договор
14.05.2017, 08:58
На 14 май 2017 г. се навършват 62 години от подписването на „Варшавския договор за дружба, сътрудничество и взаимопомощ”.
В този съюз влизат страните от тогавашния социалистически лагер - Албания, България, ГДР, Полша, Румъния, СССР, Унгария и Чехословакия. Целите на договора провъзгласяват осигуряването на безопасност на страните-участнички и поддържането на мира в Европа.
По онова време Организацията на Северноатлантическия договор - NATO, създадена през 1949 година, съществува вече цели 6 години. Последната, предизвикваща капка за обединение на социалистическите страни във военен съюз става приемането в Алианса на ФРГ, правителството на която било обявено за "единствен представител" на целия немски народ в международните работи.
Варшавският договор е сключен за срок от 20 години, с автоматично продължаване за следващите 10 години при условие, че не е денонсиран една година преди изтичане на срока.
Държавите-участнички в договора се задължават в съответствие с Устава на ООН да се въздържат в международните отношения от заплаха със сила или използването й, и да разрешават всички спорове с мирни средства. Държавите се задължават и да си оказват взаимни консултации по важни международни въпроси и военна помощ при нападение върху някоя от тях.
Висш ръководен орган на съюза е Политическият консултативен комитет. Създадено е обединено командване на въоръжените сили и за негов главнокомандващ е назначен маршалът на СССР И. С. Конев. По-късно са създадени Комитет на министрите на отбраната, Комитет на министрите на външните работи и Обединен секретариат.
На 28 май 1955 г. българското Народно събрание ратифицира договора, който след предаване на ратификационните грамоти влиза в сила на 5 юни с.г.
След 1962 г. Албания не участва в работата на органите на договора, а шест години по-късно обявява и неговата денонсация.
Независимо от високоотговорните декларации в документите на Варшавския договор, въоръжените му сили неведнъж постигат целите си с методи, различни от мирните.
През 1956 г. Съветският съюз, с въоръжена намеса във вътрешните работи на Унгария, ликвидира въоръжения бунт на унгарския народ срещу комунизма. През 1968 г. страните-членки на Варшавския договор (без Румъния) изпращат войски в Чехословакия, за да спрат започналия демократичен процес и създаването на условия за демократично развитие на чехословашкото общество.
По време на своето съществуване Варшавският договор и неговите обединени въоръжени сили се използват за поддържане на военния паритет между Източна и Западна Европа.
На 1 юли 1991 г. договорът е прекратен. - Още за Варшавския договор
 

 
Четирима кандидатстват за нов шеф на ФБР
13.05.2017, 20:14
Четирима кандидати за поста директор на ФБР се явяват в събота в сградата на министерството на правосъдието на първите събеседвания с главния прокурор и министър на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс и заместника му Род Розънстайн, предаде БТА.
Правителството търси заместник на овакантилия длъжността Джеймс Коми, който беше уволнен от президента Доналд Тръмп.
Сред очакваните да се явят кандидати са изпълняващият длъжността директор на ФБР Андрю Маккейб и Алис Фишър, високопоставен служител в министерството на правосъдието при управлението на президента Джордж Буш-син.
Информацията съобщиха двама осведомени източници на Асошиейтед прес, пожелали анонимност.
Останалите в списъка с кандидати за днес са Майкъл Дж. Гарсия, съдия във върховния съд на Ню Йорк, и сенаторът от Републиканската партия Джон Корнин от Тексас, който е вторият човек в йерархията на Сената и бивш главен прокурор на щатско равнище.
Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че иска да “действа бързо“ за назначаването на нов директор на ФБР, който да замести уволнения от Тръмп тази седмица Джеймс Коми, предаде Ройтерс.
На борда на президентския самолет Еър Форс 1 Тръмп допълни пред репортери, че дори е възможно да вземе решение по въпроса още преди да отпътува на първата си задгранична визита в края на следващата седмица.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Ветерани и потомци се поклониха на гробовете на своите бойни другари край Харкан, Унгария
13.05.2017, 15:52
След Пейч автопоходът на ветераните и членовете на военно-патриотичните организации по бойния път на Първа българска армия посети вчера най-голямото българско военно гробище в Унгария.   Възпоменателната церемония, съпроводена с полагане на венци и цветя,  се проведе с активното участие на местната власт, духов оркестър и военнослужещи от унгарската армия и представители на БПЦ.
Пред гробовете и паметните плочи на 1439 първоармейци, един югославски и 21 съветски бойци говориха посланикът ни в Унгария Уляна Богданска, заместник-командващият СКС генрал-майор Тодор Дочев и директорът на дирекция „Социална политика“ в МО Иво Антонов. Те бяха категорични, че със своя героизъм преди 72 годиини българските офицри, сержанти и войници не само допринесоха за разгрома на хитлерофашизма, но и дадоха шанс на мира в Европа и на нейното по-нататъшно развитие. Представителят на българската общност в Унгария Данчо Мусев припомни, че наши сънародници са постъпвали в Първа българска армия, за да изпълнят своя воински и отечествен дълг.
Когато бях млад, оставих копралята и тръгнах на война, разказва фронтовакът, носител на орден „За храброст“ Борис Гърнев. Той е воювал по тези земи в състава на 11 артилерийски самоковски полк. Ветеранът поиска от кмета на Харкан да отдели една лехичка, в която воините от Пловдивския гарнизон да сеят цветя в памет на загиналите във войната. Някои от членовете на нашата делегация намериха гробовете и паметниците на свои близки. Един от тях бе Валери Савов от Министрството на отбраната. Не успя да скрие сълзите си д-р Тодор Анастасов, когато се поклони на гроба на своя най-голям приятел Димитър Йорданов. Борис Гърнев донесе семена на цветя от Тракия, за да ги засее на гроба на Андрей Серафимов от Илинден, Гоцеделчевско.       
Преобладаващата част от българските бойци и командири, погребани в Харкан,  са от 11-ти пехотен Сливенски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк и 29-ти пехотен Ямболски полк на 3-та пехотна Балканска дивизия и придадените към нея поделения, както и от 57-ми пехотен Драмски полк, 58-ми пехотен Гюмюрджински полк и 59-ти пехотен Пирински полк на 16-та пехотна Беломорска дивизия, а така също и от 41-ви пехотен полк на 11-та пехотна дивизия. По-голямата част загиват в най-голямата офанзива в периода 6-22 март 1945 г.
Гробището е издигнато от унгарския народ като израз на признателност за проявения героизъм на първоармейци при Дравската операция, наричана още Дравска епопея. Гробището е открито официално на 23 септември 1956 г.
Първоначално в него са погребани 684 първоармейци, до първото официално откриване на 3 ноември 1951 г. те са вече 701 души. В процеса на обединението в гробището в Харкан са пренесени тленните останки от гробищата от 15 селища.
Вечерта делегацията пристигна в Белград. Предстоеше последния ден похода по стъпките на Първа българска армия.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Черноморският флот на Русия: два века слава
13.05.2017, 12:13

На 13 май Черноморският флот на Русия отбелязва рождения си ден. Той бил основан преди 234 години. - (видео)
Тогава Крим вече влязъл в състава на Руската империя. Това станало въпреки бушуващите тогава войни, без кръвопролитие. На черноморския полуостров царяли безвластие и хаос, местните князе непрекъснато воювали помежду си. Всичко това заплашвало граничните територии на Русия и затова управляващата тогава императрица Екатерина II издала манифест за присъединяването на Крим към Русия. По-голямата част от населението на полуострова приела такова развитие на събитията, което не можело да се каже за Турция – тя не прекратявала опитите да завземе полуострова до края на 19 век, в това число и с помощта на Англия и Франция издала Манифест на съюзниците.
За да се противопостави на тези опити, на Русия била необходима сериозна сила. И през май 1783 година Екатерина II подписала указ за създаването на Черноморски флот. Скоро в Ахтиарския залив, разположен в юго-западната част на Кримския полуостров, пристигнали от Азовско море и река Днепър 28 кораби. Именно те станали основа на зараждащия се флот. За първи командващ на ЧФ е назначен вице-адмирал Федот Алексеевич Клокачёв, флотоводец, участник в Чесменското сражение.

След две години Черноморският флот наброявал вече повече от 60 бойни и транспортни кораби. Скоро градът-пристанище Севастопол станал главна база на руския флот в Черно море.
В 1787 година Турция, която не се смирила със загубата на Крим, предявила ултиматум с искане за връщане на полуострова. Русия отговорила с отказ. Така започнала Руско-турската война, в която Черноморският флот приел бойно кръщение. Турският флот претърпял поражение въпреки неговото числено превъзходство.
Много са героичните страници в историята на Черноморския флот. Това са и отбраната на Севастопол по време на Кримската война 1853-1856 години, сраженията по време на Руско-турската война. С пълна бойна готовност посрещнали черноморци нападението на фашистка Германия в 1941 година. По време на войната, флотът потопил и повредил повече от 1000 кораби на противника, извършил десетки десантни операции.
Днес Черноморският флот се обновява и модернизира. От корабостроителниците се спускат на вода нови кораби и подводници с най-съвременно оборудване и оръжие. До края на годината ще бъдат получени още една фрегата от „адмиралската серия“ - "Адмирал Макаров" и още две подводници проект 636.3 - "Колпино" и "Великий Новгород" (последните от серията от шест субмарини от този проект за ЧФ). – Още за ЧФ на РФ

 
Руският крайцер „Варяг“ проведе съвместно учение с фрегата на сингапурския флот
13.05.2017, 09:52
Гвардейският ракетен крайцер на руския Тихоокеански флот „Варяг“ 011 (проект 1164, тип "Атлант") е провел съвместно учение с фрегатата „Суприм“ на ВМС на Сингапур в акваторията на Южнокитайско море, предаде РИА Новости.
„В рамките на изпълняването на практическия етап на военноморското учение на страните от западнотихоокеанския морски симпозиум гвардейският ракетен крайцер „Варяг“ проведе съвместно учение по връзка и маневриране с фрегатата „Суприм“ от военноморските сили на Сингапур в южната част на Южнокитайско море“, заяви представителят на пресслужбата на Източния военен окръг по Тихоокеанския флот капитан втори ранг Владимир Матвеев.
Далечното плаване на кораба „Варяг“ започна на 1 април и ще продължи повече от два месеца. По-рано моряците посетиха пристанище Пусан в Южна Корея, Манила във Филипините, Камран във Виетнам и Сатахип в Тайланд. Походът цели развитието на военноморското сътрудничество със страните от Азиатско-тихоокеанския регион.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Кой спря с гениално изобретение германските танкове край Москва?
13.05.2017, 08:58

Всеизвестни са знаменитите стоманени „таралежи”, които някога спрели германските танкове край Москва. Тези три стоманени релси заварени под 90 градуса, са толкова популярни, че не случайно се считат за спонтанно народно изобретение. Негов автор обаче е генерал Михаил Гориккер, тогава началник на Танковото училище в Киев. Вермахтът нахлул в Съветския съюз с танкови армади, които се вбили като клинове в отбраната. Генералът-танкист най-добре знаел принципните силни и слаби страни на бронираните машини и не е изненада, че се възползвал от слабото им място.

Още в първите дни на войната началните идеи били реализирани с кибритени клечки, слепени с пластелин. Гориккер трябвало да прецени колко да са високи „таралежите” - да са по-ниски от челото на танка, за да не ги избута, и малко по-високи от клиренса (дъното) на машината: ако не попадне във веригата, таралежът ще се преобърне под дъното и ще повдигне танка във въздуха. Спрял се на височина 1 метър. Измислено било и разположението на бойното поле: два реда на разстояние две трети от ширината на танка. Още на 3 юли 1941 г., на дванайсетия ден от началото на войната, Държавна правителствена комисия извършила проверка на новото противотанково заграждение. Резултатите надминали очакванията. Революционното изобретение на 90% спирало танковата атака и така спасило Москва. Само през 1941 г. край столицата са поставени над 37 хиляди таралежа. За да усложнят работата на вражеските сапьори, започнали да свързват „таралежите” с вериги или стоманени въжета, минирали територията около тях. Не рядко им слагали охрана с картечници.

Германците използвали руското изобретение на Западния фронт край Ламанша, а при отбраната на Берлин разположили 20 хиляди „таралежа”. С времето бил забравен гениалният изобретател генерал Михаил Гориккер. Справедливостта възтържествувала една през 2000 година, когато в домашните архиви на семейство Гориккер бил открит актът на правителствената комисия. Сега на генерала е открита паметна плоча.
Източник: https://www.blitz.bg/

 
Обновено е българското военно гробище в Пейч
13.05.2017, 08:50
Българското военно гробище в унгарския град Пейч е реновирано основно и всеки сънародник може да се чувства горд, когато го посети. Това видя днес нашата делегация, която вече трети ден е по стъпките на Първа българска армия. Само преди две години това не беше така. Дошлите и тогава ветерани не можаха да прочетат имената на загиналите си бойни другари. Благодарностите в словата бяха към българската и унгарската страна. Заслужава си да прибавим усилията на военното ни аташе във Виена, който отговаря и за Унгария, полковник Борислав Игов. За половин година с български средства 33 гроба на 110 наши войници, сержанти и офицери са получиха съвсем други вид.
Официалната военно-църковна церемония започна със заупокойна молитва за загиналите български войници, отслужена от архимандрит Атанасий, протосингел на Западно и Средноевропейската митрополия. Оказа се, че дядото на родения през 1983 г. отец от с. Окоп, Ямболско, е воювал по бойните полета на Втората световна война. Той е същият, който през септември м.г. служи на връх Каймакчалан при посещение на българска делегация начело с тогавашния началник на отбраната ген. Константин Попов. Трябва да помним тези, които отдадоха живота си за България и за Обединена Европа, каза архимандритът.
Днес отдаваме почит на българските воини, намерили вечен покой в лозята и чифлиците на Южна Унгария, посочи в словото си посланикът ни Уляна Богданска. Военният мемориал, каза тя, напомня, че мирното ни всекидневие не е даденост. То се дължи и на нашите воини, загинали преди седем десетилетия по бойните полета на Европа.
Едва ли има думи, с които да се опише, едва ли има четка, с която да се изрази, едва ли има стихове и песни, с които да се възпее героизмът на първоармейци в Дравската епопея, благодарение, на които не бе променен ходът на Втората световна война, бе категоричен заместник-командващият СКС генерал-майор Тодор Дочев. Ветераните от войната и днешното поколение в Българската армия пазят спомена за тях, каза още генералът.
От името на Министерството на отбрьната директорът на дирекция „Социална политика“ Иво Антонов благодари на ветераните, които извървяха дългия път от България, за да се поклонят пред паметта на своите бойни другари. Той изказа благодарност и на кмета и местното ръководство за грижите за българското военно гробище, както и на военното ни аташе полковник Борислав Игов за възстановяването на гробовете и паметниците. Добри думи бяха казани за съпричастността на българската общност в Пейч и Унгария и за отзоваването на представителите на БПЦ на поканите за участие във възпоменателните прояви.
Кметът на Пейч Жолт Паво и г-н Хорват – директор на дирекция „Военни гробове“ в Министерството на отбраната на Унгария поздравиха участниците в церемонията и изразиха готовност, че и занапред ще продължава грижата за българските военни паметници и мемориали. Почетният председател на Съюза на ветераните от войните на България д-р Тодор Анастасов, участник в Дравските боеве, благодари за вниманието, за възстановеното гробище и призова никога да не забравяме саможертвата на неговите бойни другари.  
Венци и цетя бяха положени от името на Република България, Министерството на отбраната на Република Унгария, Общината на Пейч, дружеството на българите в Унгария, Българското републиканско самоуправление в Унгария, Българското републиканско самоуправление в Пейч, ветераните и членовете на военно-патриотичните организации.  
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 

 
Италианския флот получи четвърта подводница по немски проект
12.05.2017, 23:03
В корабостроителницата Muggiano (град Специя) на италианската компания Fincantieri вчера се е провела церемония по предаване на дизеловата подводница S 529 Romeo Romei на италианските ВМС.
Romeo Romei е последната от серията от четири подводни лодки, построени по немския проект "Тип 212" за ВМС на Италия, като тя стана същевременно втората субмарина от усъвършенствания клас "Тип 212A".
Подводницата е построена само с немагнитни материали, с използването на съвременни методи за намаляване на шумноста.
При дължина 55,9 метра и пълна водоизместимост 1509 тона Romeo Romei развива под вода скорост до 20 възла. Работна дълбочина на потапяне - 250 метра. Екипаж - 27 човека, включително пет офицера. Въоръжението включва шест 533-мм торпедни апарата (12 торпеда Black Snark или 24 противокорабни мини). - Още за „Тип 212“
 
За казармата с любов и омерзение
12.05.2017, 21:17
Ето че и тази седмица ние, простите граждани, се оказваме изправени пред дилема: да има ли задължителна казарма, или да няма. Крайно субективен въпрос, защото има огромно значение на кого го задаваш - на някого, комуто предстои да ходи войник, или пък на такъв, който не е застрашен и с готовност дава акъл отстрани. Но веднъж зададен, този толкова субективен въпрос трябва да се обективира и да му се потърси отговор.
Една банална мъдрост гласи, че народ, който не храни своя армия, храни чужда. Какво се е случило през славната 681 година? В глухите покрайнини на Византия, на оня географски кръстопът, на който даже древните не са пикаели, кръстопът, населен от хаотични славяни с дълги власеници и без елементарна представа за ред и единоначалие, се появяват бойните орди на кан Аспарух и посяват идеята за държавност ...........Прочети още
 
Мобилният ракетен комплекс „Ярс – модернизираният вариант на комплекса „Топол-М”
12.05.2017, 20:54
Подвижният РК „Ярс” е резултат от модернизирането на комплекса „Топол-М”; целта му е да поразява стационарни стратегически обекти на противника с ракетите РС-24 (според класификацията на НАТО – SS-N-29).
Комплексът изпълнява задачи както на висшите управленски звена, така и самостоятелно. „Ярс” е на въоръжение в Ракетните войски със специално назначение и значително увеличава бойните възможности на Ракетните войски на Русия в преодоляването на перспективните комплекси на ПРО на противника.
Според специалисти „Ярс” е най-сериозното постижение на руската инженерна и научна мисъл. Той притежава уникална система за сигурност срещу възможни действия на екстремисти и терористи.
Многостепенната система за блокиране не позволява да се произведе несанкционирано изстрелване на ракетата дори терористите да са изпълнили целия комплекс от предпускови операции. Изстрелването е възможно само по команда от висшестоящия пункт за управление.
Основната единица в бойното използване на комплекса е полкът. Сред бойните агрегати на „Ярс” са: автомобил за бойно управление, автомобилът за свръзка МС-1, три специални пускови установки, пет автомобила за осигуряването на бойното дежурство, спомагателна техника за охрана на комплекса и обезпечаване на работата му.
Специалната пускова установка е създадена на базата на установката на комплекса „Топол-М” и е представлява осемосно шаси, произведено от завод в Минск. На него е разположено оборудването, което в автоматичен режим осъществява топографското свързване на установката, като се използва спътникова корекция.
Системата за бойното управление и свръзка, монтирана на „Ярс”, работи с принципно нови технически средства и позволява да се изстрелва ракетата от всяка точка на маршрута. Специалната пускова установка е снабдена с всичко необходимо за поддържането в транспортно-пусковия контейнер на зададените параметри на температурно-влажния режим, комплекта от апаратура за бойно управление и свръзка, системите за прицелване, автономното енергоснабдяване и др.
Установката не може да бъде открита от съществуващите средства на авиационното и космическото разузнаване.
Останалите автомобили са монтирани на четириосни шасита, произведени от същия завод. За охраната на специалната пускова установка се използва бронетехника. При необходимост се привличат вертолети.
Комплексът е снабден с междуконтиненталната балистична ракета МБР РС-24, с мобилно базиране. За разлика от РС-12МС, с която е въоръжен комплексът „Топол-М”, тази ракета има разделяща се глава и три автономни балистични ракети. Мощността на всяка от тях до 300 кг.
Общата бойна мощ на една ракета е приблизително еквивалентна на мощността на 45 атомни бомби, хвърлени над Хирошима. По бойни възможности РС-24 заема междинно положение между предшественицата й 15Ж65 и ракетата РС-20 „Воевода”.
Тази ракета, както и РС12МС, е тристепенна и в много отношения прилича на нея, с изключение на полезния товар, системата за управление и платформата за разделянето на бойната глава. Далечината на полета й според открити източници е до 11 хиляди километра. От центъра на Москва тя може да стигне до Маями и Сан Франциско в САЩ. Отклоняването на ракетата от целта не е повече от 150 метра…
Новата система за насочване и управление е автономна, с използването на последно поколение апаратура.
На ракетата е монтиран комплекс от специални средства за противодействие на системите на ПРО на вероятния противник. Той е унифициран с единната платформа, която се използва за разделянето на бойната глава. Тази платформа може да достави до целта до шест отделни бойни части на бойната глава, които могат да се насочват индивидуално.
Това според експерти е потвърдено по времето на изпитателните изстрелвания и свежда до нулата вероятността да бъде унищожена от съвременните средства на ПРО.
Още една конструктивна особеност – корпусът на ракетата и приборният отсек са защитени със специално покритие, което позволява съществено да се намали негативното въздействие върху изделието, включително влиянието на поразяващия фактор на ядрения взрив. - Още за „Ярс“
Източник: Издателство „Распер“
 
RNS: Русия се научи да воюва с минимални загуби
12.05.2017, 20:22

Американското разузнаване извършило оценка на провежданата операция в Сирия, в която участват руски военнослужещи. В доклада под заглавие „Оценка на глобалните заплахи” се отбелязва, че Русия „изработила методика за водене на война с минимални загуби”.
Информационна агенция RNS цитира извадки от доклада. Москва демонстрира, че може да поддържа незначителни сили при високи темпове на операции в свободен експедиционен формат, минимизирайки руските загуби и икономически издръжки. Москва се възползва от своята намеса в Сирия едновременно да извлече изгода заради опасенията за засилване на ИД и заплахата от екстремизма за укрепване на своята роля в Близкия Изток.

В доклада на американското разузнаване се казва, че Кремъл ще продължи курса за модернизация на руската армия с цел по-нататъшно намаляване на загубите (както на личен състав, така и икономически) при възможно участие в тия или други конфликти. Подчертава се, че на модернизацията на Въоръжените сили „особено не се отразява спадналата цена на нефта”. Според директора на националното разузнаване на САЩ Дениъл Коутс, Русия е „заплаха номер 1” за САЩ.
Източник: https://www.blitz.bg/

 
В Черно море започнаха учения на НАТО с участието на Румъния, Великобритания и САЩ
12.05.2017, 15:05
Над 700 военнослужещи от Румъния, Великобритания и САЩ започнаха вчера 4-дневни учения в румънски териториални води, които ще продължат до 15 май. Това съобщи Радио Румъния.
Румънската фрегата F221 Regele Ferdinand («Крал Фердинанд»), морските миночистачи Lt. Dimitrie Nicolescu 29 («Лейтенант Димитрие Николеску») и Lupu Dinescu 25 («Лупу Динеску») заедно с американския есминец USS Oscar Austin  DDG-79 («Оскар Остин») ще проведат маневри за борба с подводници и срещу заплаха от сушата.
Планирани са още бойни противовъздушни учения. В ролята на неприятел ще са два самолета МиГ-21 «Лансер» от ВВС на Румъния и два изтребителя Typhoon на британските ВВС.
Целта на ученията са повишаване нивото на подготовка на екипажите на корабите-участници и укрепване на способността за взаимодействие между страните от НАТО, участващи в маневрите, а също между различните категории сили на страните-участнички.
Есминецът «Оскар Остин» от клас Arleigh Burke е снабден с ракетни установки Tomahawk, системи за морска артилерия и пуск на торпеда, позволяващи унищожаването на неприятеля на разстояние над 1000 км.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Смъртоносните съветски снайперистки
12.05.2017, 13:33
„Всеки жив немец ще убива жени, деца и старци. Мъртвият немец е безвреден. И ако аз убия немец, значи спасявам много животи”, казва Людмила Павличенко.
Когато нацистка Германия нахлува в Съветския съюз през юни 1941 г., много жени застават в защита на своята родина. По време на войната над 500 хиляди жени служат във Въоръжените сили на Съветския съюз. Повечето от тях в ПВО, много — в спомагателните части в тила. Около 100 хиляди обаче воюват на фронта.
Жените са летци, танкистки, картечарки. Освен това са били и снайперистки.
Най-добрата от тях е Людмила Павличенко. През войната тя е унищожила 309 врагове. Неотдавна Олга Ширина, преводачка от Москва, обработи и публикува фотография на Павличенко и на други жени снайперистки и със своя труд вдъхна нов живот на някои от забравените войници на войната.
„Понякога фотографията говори повече от думите и ще се радвам, ако повече хора опознаят по-добре Русия и руснаците, благодарение на моите обработени фотографии”, каза Ширина в беседа с кореспондент на „Дейли Мейл”.
Тя беше доброволец
Людмила Павличенко е родена край Киев през 1916 г. По-късно тя описва себе си като истинска лудетина, която не се отличава с усърдие в училище. Никога обаче тя не могла да се съгласи, че момчетата са с нещо по-добри от нея.
„Когато едно съседско момче започна да се хвали колко добре стреля, реших да му покажа, че момичетата могат да бъдат по-добри. И започнах много да тренирам”, казва Павличенко.
През 1937 година започва обучението си в Киевския университет. Когато започва войната, тя изучава история. В първите години на войната в червената армия не взимат жени, така че й се наложило да хитрува, за да я вземат в армията. Опитали се да я насочат като медицинска сестра, но тя успяла да демонстрира снайперистките си качества. Това решава въпроса. Започва службата си в 25-а стрелкова дивизия и я изпращат направо на фронта.
"Нищо не можеше да ме спре"
Когато попада на фронта, започнал бавно да я парализира страхът, докато немски куршум не убива един от нейните другари.
„Той беше толкова добро, весело момче. И го убиха — а той беше точно до мен. След този случай нищо вече не можеше да ме спре”, казва Павличенко.
По-късно същия ден тя убива със снайперската си винтовка „Мосин”, калибър 7,62 мм първите двама немци.
Павличенко става една от около 2 хилядите жени снайперистки в СССР, воюва в Молдавия и недалеч от Одеса, след което нейното подразделение отива в Севастопол на Кримския полуостров.
С увеличаването на броя на унищожените от нея врагове, тя получава все по-рискови задания, в частност — свързани с унищожаването на вражески снайперисти. Павличенко е победител в 36 подобни снайперски дуела със свои немски противници.
През май 1942 г. в „сметката” й има 257 убити немци. И не чувства никакъв „вътрешен конфликт”: „Единственото чувство, което изпитвах, беше удовлетворението на ловеца, повалил плячката”, разказва в едно от интервютата си след войната.
Изпращат Павличенко в САЩ
През юни 1942 г. Павличенко е ранена по време на минохвъргачен обстрел. Тя става все по-известна. Отзовават я от фронта и я изпращат на рехабилитация.
В края на същата година отново я отзовават от фронта, поради което тя не е в Севастопол, когато той е превзет от Червената армия. Този път я изпращат на пътуване в САЩ със задачата да осигури американската подкрепа за отварянето на втория фронт срещу Германия. Сталин иска западните съюзници да нахлуят в страните, окупирани от немците, и в Германия, за да бъде намален огромният натиск върху Червената армия. Това обаче става едва след десанта на съюзниците в нормандия на 6 юни 1944 г. и много след като СССР обръща хода на войната на Източния фронт.
Людмила Павличенко е на 25 години.- Тя не говори английски, но става първият гражданин на СССР, приет в Белия дом.
Жената на президента Елеонора Рузвелт я кани на пътуване из САЩ, за да разкаже своите впечатления. Много от думите на Павличенко са се запазили във вестникарски изрезки от онова време.
Мнозина тогавашни журналисти са обръщали внимание на нейната „недостатъчна женственост”, писали, че тя не ползва козметика, а униформата й не е съразмерна.
Журналистката от „Вашингтон пост” Малвина Линдзи дори пише, че, колкото и да е странно, Павличенко изобщо не се интересува от това как изглежда: „Нима гордостта на успешния войник от това как изглежда не е част от военната философия?”
Лошо прикритите негативни коментари карат Павличенко да чувства, че я провокират.
„Аз нося своята униформа с гордост. На гимнастьорката ми има орден „Ленин”, върху нея е кръвта от войната. Навярно в Америка най-главното е жените да носят под униформите си копринено бельо. Те не знаят какво значи униформа”, заявява тя пред „Тайм Магазин”.
Тя става Герой на Съветския съюз
По време на турнето си в САЩ заедно с Елеонора Рузвелт тя започва да говори от трибуните доста по-смело, смята Джилбърт Кинг от Смитсъновия музей, който прави анализ на вестникарските изрезки с нейни интервюта.
„Господа, аз съм на 25 години и съм унищожила 309 фашистки окупатори. Не ви ли се струва, господа, че вие доста дълго се криете зад моя гръб?”, пита тя многобройната аудитория, събрала се в Чикаго.
Когато Павличенко се завръща у дома, в Съветския съюз, получава наградата Герой на Съветския съюз и й присвояват звание майор. Пускат и пощенска марка с нейно изображение.
Тя вече не участва в бойни действия с немците, но вместо това започва да работи като инструктор и обучава съветски снайперисти до края на войната. След края на войната получава историческо образование. Умира през 1974 г. на 58 години. Около 200 хиляди руски жени са наградени по време на войната. 89 от тях са удостоени с най-високото звание Герой на Съветския съюз. - Още снайпери
 
Новите ни изтребители, корвети и военния ни бюджет могат да потънат в покриване разходите по войната на САЩ в Афганистан
12.05.2017, 13:04
Очевидно ще ни натискат за допълнителни мисии и допълнителни средства в Афганистан, но засега правителството мълчи. Такива средства не са планирани за 2017 год.
САЩ се провалиха в Афганистан и единственият им успех се оказа, е, че успяха да натресат своите собствени проблеми на европейските „партньори“,включително и България. През последните години ние поддържаме в американски интерес контингенти от над 600 души в Афганистан......Прочети още
 
Турция успешно изпита първата си далекобойна ракета в Черно море
12.05.2017, 12:02
Турция е провела успешно изпитание в Черно море на първата далекобойна ракета, местно производство, съобщи турският министър на отбраната Фикри Ъшък, цитиран от местни медии.
Ракетите, които в турската армия са известни под името "Бора", но на чуждия пазар ще бъдат пуснати с марката "Каан", имат обсег от 280 километра, калибър от 610 милиметра и бойна глава с тегло 470 килограма. Те са произведени от турската компания Рокетсан, цитира БТА.
Изпитанията са били проведени в турския черноморски окръг Синоп.
Междувременно турският гигант в отбранителната промишленост Аселсан подписа договор с турското министерство на отбраната за модернизацията на танкове М60Т на стойност 125 милиона долара, съобщи "Хюриет дейли нюз".
 
САЩ ще продадат на Арабските емирства ракети за 2 милиарда долара
12.05.2017, 11:57
САЩ ще продадат на свой съюзник в Залива - Обединените арабски емирства, 160 ракети "Пейтриът" на обща стойност около два милиарда долара. Това съобщи американското военно министерство, предаде БТА.
Както се изисква при сделка за продажба на оръжия от Вашингтон, Държавният департамент одобри продажбата на 160 ракети, искани от ОАЕ, а министерството на отбраната информира за нея Конгреса, който може да се противопостави, уточни в комюнике Пентагонът.
Този оръжеен договор "ще стане принос към външната политика и националната сигурност на САЩ, като засили сигурността на важен съюзник, който е бил и продължава да бъде сила, съдействаща за политическата стабилност и икономическия напредък в Близкия изток", посочва Вашингтон.
Продажбата на 60 ракети "Пейтриът" Пи Ей Си-3 и 100 ракети "Пейтриът" Джи И Ем-Ти "ще засили способността на ОАЕ да отговаря на днешните и бъдещите заплахи от страна на летателни апарати и ракети", допълва Пентагонът, без обаче да спомене Иран - големия шиитски съперник на сунитските монархии от Залива.
Сделката "няма да промени основния военен баланс в региона", добавя ведомството.
ОАЕ са съюзник на САЩ, но в отношенията между Вашингтон и страните около Персийския залив се появи напрежение през управлението на Барак Обама поради предприетото от него плахо сближаване с Иран. Емирствата, от друга страна, са част от арабската военна коалиция начело с Рияд, която се бори в Йемен с бунтовниците хуси, подкрепяни от Техеран.
 
43 вакантни длъжности за войници в Сливен
12.05.2017, 08:52
Военно окръжие – Сливен информира, че със заповед на министъра на отбраната на Република България са обявени вакантни длъжности за войници във военно формирование от състава на Сухопътни войски.
Обявените длъжности са за общо 43 вакантни места във военно формирование 26240 – Сливен
Кандидатите е необходимо да отговарят на следните изисквания:
1. Да притежават образование, съответстващо на изискванията на длъжността;
2. Да не са по-възрастни от 28 (41) години;
Важно: Кандидатите за войници, спечелили конкурса се приемат на военна служба, ако към датата на сключването на договора за военна служба не са навършили 28 (41) години.
Съгласно чл. 141, ал. 6 от ЗОВСРБ възрастта от 41 години се прилага по отношение на кандидатите, които отговарят на следните условия:
- Изпълнявали са военна служба (кадрова военна служба) във въоръжените сили и не са били освободени   от нея по дисциплинарен ред.
- Кандидатстват за заемане на длъжността не по-късно от 10 години след освобождаването им от военна служба (кадрова военна служба).
Кандидатите доказват горепосочените обстоятелства с копие на заповед за освобождаване от военна служба.
- Не са придобили право на пенсия при условията на чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване, което се удостоверява   с документ от Националния осигурителен институт.
3. Да са годни по медицинските стандарти и психологично пригодни за военна служба;
4. Да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер и срещу тях да няма образувано наказателно производство  за умишлено престъпление от общ характер;
6. Да нямат друго гражданство;
7. Да не са освобождавани от военна служба поради наложено дисциплинарно наказание „уволнение”.
 
Австралия разглежда въпроса за увеличаване на военния контингент в Австралия
12.05.2017, 08:29
Правителството на Австралия разглежда въпроса за увеличаване числеността на австралийския военен контингент в Афганистан, предава кореспондент на руската агенция ТАСС.
Премиерът Малкълм Търнбул потвърди, че страната му е получила запитване от НАТО и добави, че към настоящия момент Австралия активно обмисля искането на Алианса. Все пак той коментира, че основните подразделения на австралийските сили са заети с обучения и подготовка на местните военни, поради което страната е открита за предложения аз разширяване на военна ѝ дейност в Афганистан.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Турция демонстрира собствени ракети „въздух-въздух”
12.05.2017, 08:09
Две разработени в Турция ракети за въздушен бой бяха демонстрирани в рамките на изложението IDEF 2017, което се провежда в Истанбул. Ракетите се разработват от Tübitak Sage. Това съобщава IHS Jane's.
Едната ракета е наречена Gökdogan (Сокол скитник) и е предназначена за близък бой, а другата е Bozdogan (Малък сокол), която се използва за боеве извън зоната на визуален контакт.
Gökdogan има твърдоговривен ракетен двигател, който дава голяма тяга и има малка димна следа, като разполага и с управляем вектор на тягата, което гарантира висока маневреност, особено в крайния етап на полет. Главата за самонасочване е двуканална инфрачервена, която се рекламира с голяма устойчивост срещу смущения.
Bozdogan използва сходен двигател, но няма управляем вектор на тягата. Сходството между двете ракети продължава с използване на еднаква бойна глава. И двете ракети могат да се използват от стандартното пусково LAU-129.
Насочването на Bozdogan е радарно, като ракетата може да не получава допълнително насочване от радара на изстрелялия я изтребител. Захват на целта може да се получи и след изстрелването, като ракетата има дейта линк, през който може да се получава допълнителна информация от изтребителя. Bozdogan има режим за насочване по противниковите смущения.
Разработката и на двете ракети става по поръчка на турските ВВС, които смятат да интегрират ракетите на собствените си изтребители F-16. В момента текат наземни изпитания и на двете оръжия.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Днес е празник! Празник за хората преминали през школата на 7-ми Бояновски ракетен дивизион - Първият!
11.05.2017, 00:15

Преди 54 години, в утрото на 11 май 1963 г. Сунгуларската долина е в пълен покой. В 11 ч. обаче се случва историческото събитие. Ето какво си спомня полковник от запаса Стоян Балканджийски: „Натиснах двата бутона. Внезапен необичаен мощен гръм (трясък) разтърси земята. Огнена струя полеят към небето. Излетя първата ракета на територията на Народна република България. Спонтанно, непринудено мощна Ура!!! съпроводи полета на ракетата. На централната вишка всички заедно с Тодор Живков викаха Ура!!! В моята дългогодишна служба за първи път чувах такова Ура!!!" - (видео)
След кратка пауза вертолетът коректировчик докладвал, че попадението е в целта. Ракетата се забила в земята, изкопала дълбок кладенец, изкъртила дървета и изхвърлила пръст в радиус на 200-300 м в Садовския балкан югоизточно от село Ичера.
По предложение на министъра на народната отбрана, утвърдено на място от първия държавен ръководител, командирът на дивизиона майор Стоян Маринов е произведен предсрочно в подполковник, а заместникът му по инженерно-ракетната част капитан Илия Илиев - в майор.
40 години това историческо събитие се знае от определен кръг хора. Едва след този период е разрешено да се проведе тържествено събрание в ГВК в Ямбол под мотото „40 години от първия ракетен пуск на 11 май 1963 г.”
Дивизионът, изстрелял ракетата е от Седма мотострелкова дивизия. Той е дислоциран в Бояново. – Още за 7 ордн

На снимката: ген. Георгий Надисев - Герой на Съветския съюз, ген. Тодоров - Командващ РВ и А на БА и офицери, сержанти и войници от 7 ордн участвали в първия пуск на ТР на 11 май 1963 година

 
Поклонихме се пред героизма на българските воини, чийто кости лежат край Вуковар
11.05.2017, 21:15
Със специално организиран военен церемониал под ръководството на директора на дирекция „Социална политика“ на МО Иво Антонов пред паметните плочи във Вуковар, Хърватия, на загиналите наши воини през Втората световна война, ще се запомни вторият ден от автопохода по стъпките на Първа българска армия.  В него участваха заместник-командващият СКС генерал-майор Тодор Дочев, посланикът ни в Загреб д-р Таня Димитрова, военният ни аташе полковник Борислав Игов, главният експерт в МО подполковник от резерва Манол Тенчев, представителите на Министерството на отбраната на Хърватска генералите Желко Шилек, Желко Жежел и Игор Грабич военнослужещи от армията на Хърватия, ръководители на на местната власт, ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, офицери от запаса и резерва.
Паметните плочи бяха осветени преди две години. В костницата са погребани 1027 български войници, офицери и доброволци, като 325 от тях са с неизвестни имена. Бяха поднесени осем венеца от името на посолството ни в Загреб, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, военно-патриотичните съюзи, министерствата на отбраната и на бранителите на Хърватия, Загребските бранители, кмета на Община Вуковар и българската общност в Хърватия. Панихида за загиналите български воини в боевете през Втората световна война на територията на Хърватия и Словения срещу войските на фашистка Германия отслужи иконом Емил Ангелов от църквата „Св. Св. Седмочисленици“ в Загреб.
За мен е изключителна чест да бъда на това паметно място заедно с българските ветерани, каза посланик Димитрова. Преди две години по инициатива на посолството е възстановен мемориалът. Известни са нейните заслуги за това родолюбиво дело, но тя подчерта и приносът на българското военно министерство, както и лично на Иво Антонов. Всяка година на 6 май организираме тук възпоменателна церемония, допълни посланик Димитрова.
Тези 1027 воини, чийто кости лежат тук, са във вечния строй на Българската армия, посочи генерал-майор Дочев. Ветераните, каза той, дойдоха тук с нас, за да покажат колко е силен българският боен дух. Спомените, се обърна към фротоваците генералът, не избледняват, така както ще бъдат свежи цветята и венците на паметните плочи и братските могили. Времето ще минава, но винаги ще се връщаме към нашите герои с пагони, заяви той, показаха най-важното – жертвоготовност за майка България.
Никога няма да забравим нашите бойни другари, те са с нас, заяви от името на ветераните и членовете на военно-патриотичните организации капитан далечно плаване Атанас Илев – председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ. Спете спокойно, благодарение на вас днес България живее, каза той, покланяйки се пред подвига на загиналите.
Българската делегация и домакините положиха венци и на мемориала на загиналите бранители на Хърватия. По-късно почетният председател на Съюза на ветераните от войните д-р Тодор Анастасов, който е водил бойни действия само на 5 км от Вуковар, и председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев благодариха на посланик Димитрова за нейната патриотична дейност и й връчиха паметни знаци, включително юбилейния медал „70 години от победата над фашизма“.
Малко преди 19 ч. местно време делегацията влезе в Харкан, Унгария. Преминаването на река Драва бе съпроводено от разказа на д-р Тодор Анастасов, който е един от малкото живи участници в славната за нашата армия Дравска епопея.
Вчера групата бе в Република Сърбия, където бе посрещната и съпровождана от военното ни аташе полковник Милчо Игнатов. В знак на благодарност той получи паметни знаци, символни шалчета и пожелания за успех от председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, почетния председател на Съюза на ветераните от войните д-р Тодор Атанасов, председателя на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев и секретаря на ЦКК на СОСЗР полковник от запаса Кирил Парапанов.   
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Сърбия демонстрира модификация на танк М-84
11.05.2017, 20:12
Министерството на отбраната на Сърбия демонстрира първи снимки от модернизираната версия на танка М-84 – М-85 АС1, предаде руският телевизионен канал “Звезда“.
„Танкът е снабден с прицел с вградени инфрачервени прибори за нощно виждане. В рамките на модернизацията бойната машина е получила цифрова система за управление на огъня, прибор за наблюдение ТОМS, система за създаване на активни смущения в оптическия диапазон SOFTKIL, защита на двигателя от неправилни действия на механик-водача, комуникационни средства на компанията Thales, динамична защита второ поколение и боен модул с дистанционно управляема 12,7 мм. картечница“, съобщава военното ведомство на Сърбия.
Танкът М-84 е модернизиран вариант на съветския танк Т-72М и се произвежда в Югославия от 1983 до 1991 г. В сръбската армия има около 200 броя от този тип бронирани машини.
 
Корпорацията „Локхийд Мартин“ ще достави на румънската авиация системи за обучение за изтребители Ф-16
11.05.2017, 19:57
Американската корпорация „Локхийд Мартин“ ще достави през 2019 г. симулационна система за обучение за пилоти на изтребителя Ф-16 на румънската авиация, предаде Romania-Insider.
Според договора, подписан между компанията и румънските ВВС, „Локхийд Мартин“ ще достави симулатори „СиосТрейн“ и ще осигури логистична поддръжка за тях. Ще бъде възможно апаратите да бъдат свързани помежду си, за да може няколко пилоти да тренират наведнъж.
„Нашето решение се гради върху доказани тренировъчни системи, чиито хардуер и софтуер са специално създадени за румънските изтребители Ф-16“, заяви Санди Самюел – вицепрезидент на „Локхийд Мартин“, отговарящ за симулационната програма.
Миналата година Румъния закупи от Португалия 12 такива изтребителя и прие официално първите шест от тях в края на септември. През март министърът на отбраната Габриел Лек заяви, че се планира закупуването на други 20 такива.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Дали Як-141 е "бащата" на F-35B?
11.05.2017, 12:09
Когато става дума за военни самолети с вертикално излитане и приземяване, разработени за първи път през 1960-те години, малко са изтребителите с толкова много общи черти като съветският Як-141 и американският F-35B.
F-35B е показан близо 12 години след Як-141. Дали пък американският изтребител с вертикално излитане и приземяване, разработен през 1990-те, не е копие на съветския военен самолет? "Руски дневник" се опита да разбере.
Концепцията на самолетите с вертикално излитане и приземяване
Със способността си да излитат от малки платформи и да "висят" във въздуха, за времето си самолетите с вертикално излитане и приземяване обещават да се превърнат в нов крайъгълен камък за развитието на военната авиация.
Най-ярките и най-успешни разработки (които не са без недостатъци) са британският "Бритиш Аероспейс Сий Хариър" (British Aerospace Sea Harrier), Як-141 и F-35B.
Як-141 е разработен за първи път в Съветския съюз през 1970-те години. Тъй като в СССР не разполагат с големи самолетоносачи като в САЩ, властите искат да създадат военен самолет, който да излита от малки платформи като например вертолетни площадки и противолодъчни кораби от Проекта 1123 като "Москва", "Ленинград" и "Киев".
Як-141 надминава предшествениците си (Як-36 и Як-38) и чуждестранните си конкуренти ("Хариър", "Дасо Мираж IIIV") и се включва в надпреварата за най-добър военноморски самолет с вертикално излитане и приземяване.
Съдбата обаче не е на страната на съветската машина. Многобройните инциденти, разпадането на Съветския съюз и последвалото прекратяване на финансирането слагат край на проекта. Изтребителят има четири прототипа, но така и не влиза в серийно производство.
През 1995 г. американският оръжеен производител "Локхийд Мартин" предлага да си сътрудничи с проектантското бюро "Яковлев" (разработчик на Як-141). Договорът приключва след една година, но е крайъгълен камък, тъй като е първият случай на военнотехническо сътрудничество между бившите непримирими врагове.
"Локхийд Мартин" получава от бюрото "Яковлев"цялата техническа документация за Як-141.
Малко след това САЩ изкарват прототип на изтребител с вертикално излитане и приземяване, наречен по-късно F-35B. Той поразително прилича на съветския Як-141.
Прилики и разлики
Дизайнът и конструкцията на Як-141 и F-35B са почти идентични. Разположението на отделението с вентилаторите и разположението на опашните греди спрямо подемния двигател е едно и също и в двата самолета.
Вертикалното излитане на F-35 обаче се различава доста от руския самолет.
Як-141 излита вертикално, защото има три турбореактивни двигателя: А Р79В-300 с подвижна дюза и два подемни РД-41 двигателя, разположени в отделението зад пилотската кабина.
Дизайнерите на F-35B прилагат сравнително проста и ефективна схема с помощта на "студен" подемен вентилатор, чиято трансмисия се задвижва от подемен двигател с въртяща се дюза.
Военно-техническото сътрудничество между "Локхийд Мартин" и "Яковлев" през 1990-те без съмнение изиграва роля в създаването на F-35B. Американците вземат много от своите съветски колеги. Да се нарече F-35B копие на Як-141 обаче би било преувеличено. F-35B е уникален модел.
Има ли бъдеще за самолетите с вертикално излитане и приземяване
За да може самолетите с вертикално излитане и приземяване да се превърнат в постоянен елемент за руските Въздушно-космически сили, е необходима по-напреднала технология.
Тези самолети имат безспорни предимства, като например възможност да излитат и да се приземяват на площ, не по-голяма от размерите на самия самолет, и способността им да "висят" във въздуха, а след това да завият и да отлетят встрани.
Отрицателните фактори обаче надхвърлят положителните им характеристики.
За пилотирането на този тип самолети са нужни висококвалифицирани летци.
Военният експерт Дмитрий Литовкин каза пред "Руски дневник", че основният недостатък в използването на самолети с вертикално излитане и приземяване е фактът, че в момента вертикалното излитане и пилотиране са почти неуправляеми.
В миналото силните пориви на вятъра често издухвали самолетите и ги поваляли от самолетоносачите, което водело до много инциденти в съветските военноморски сили, казва експертът.
Самолетите с вертикално излитане и кацане имат по-малък капацитет и обсег на полета от останалите изтребители. Фактор са и разходите – при вертикалното излитане се харчи много гориво.
Освен това проектирането на този вид самолети е много сложно и скъпо.
В момента F-35B се използва от военноморските сили на САЩ. Цената на F-35B, по споразумение между "Локхийд Мартин" и американското военно споразумение от 2017 г., е $122 млн., което е повече от цената на другите модификации на самолета: F-35A струва $94,6 млн., а F-35C – $121 млн.
Освен това американските моряци, които използват F-35B, не оползотворяват уникалните им способности. Те излитат и се приземяват на стандартните площадки на големите самолетоносачи.
В САЩ има тенденция самолетите с вертикално излитане и приземяване да се заменят с конвертоплани като "Бел В-22 Оспрей" (Bell V-22 Osprey).
В Русия няма непосредствени планове за разработване на военен самолет с вертикално излитане и приземяване, казва Литовкин. Су-33 и МиГ-29К могат да излитат на кратко разстояние, което им позволява да работят от малки летища или къси площадки на самолетоносачи.
САЩ не разполагат със самолети с подобни възможности, казва Литовкин. В същото време руският хеликоптер Ми-26 може да изпълнява всички задачи на конвертоплана Bell V-22 Osprey, допълва той. - Още за Як-141
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Държавата влезе в „Авионамс“
11.05.2017, 08:40
Държавата вече е реален собственик на авиоремонтния завод „Авионамс“, научи „Монитор“. Частният съдебен изпълнител Стоян Якимов е джиросал, т.е. прехвърлил акциите на „Държавната консолидационна компания“ ЕАД. Дружеството се яви на търг точно преди година - на 10 май 2016 г. и откупи „Авионамс“ за 28 941 117 лева на публичната продан, обявена от ЧСИ-то.
Якимов сложи на тезгяха акциите в завода на „Хедж инвестмънт България“ заради дълг на свързаната със забегналия в чужбина банкер Цветан Василев компания към КТБ. „Хедж“ държи 99,9% от капитала на „Авионамс“.
За търга първоначално бяха подадени две оферти – от ДКК и от офшорка, регистрирана на Британските Вирджински острови - „И Еф Ви интернешънъл файненшъл венчърс ЛТД“, свързана с Цветан Василев. Офшорката предложи оферта от 40 млн. лева, но не внесе изискуемия по закон задатък, т.е. нужният депозит, за да може да наддава. Затова не бе допусната до участие в търга и за купувач бе обявена „Държавна консолидационна компания“ ЕАД.
Въпреки това опитите на банкера-беглец да спре продажбата продължиха, като в съда бяха подадени жалби срещу проведения конкурс. Те бяха внесени от две свързани с Цветан Василев дружества. Едното е „Хедж инвестмънт България“, чиято собственост беше заводът и именно акциите му в „Авионамс“ бяха обект на продажбата заради десетките милиони задължения на фирмата към КТБ. А другото – от въпросната офшорка, през която са минавали много от схемите за източване на фалирания трезор.
Още през юни 2016 г. с определение Софийският градски съд прие, че исковете им са недопустими. Решението му бе потвърдено на 22 декември 2016 г. от Софийския апелативен съд. През тази година в съда отново бе внесена жалба в опит да се спре влизането на държавата в „Авионамс“, но исканията отново са определени като недопустими, научи „Монитор“.
 
Не всеки е роден за войник
11.05.2017, 08;27
Освен големи разходи задължителната военна служба ще доведе до още по-масова емиграция
Сигурен съм, че и министърът на отбраната Красимир Каракачанов като доказан родолюбец, а и останалите поддръжници на редовната военна служба имат най-добри намерения да се осигури адекватна защита на страната ни. Но дали задължителната военна или трудова повинност е възможна?
Да започнем с най-елементарното. България не може да запълни щата на малката си 20-хилядна армия.......Прочети още
 
Откри ли шефът на НАТО приятел в лицето на Тръмп?
11.05.2017, 08:10
Нов съюз се гради между генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и американския президент Доналд Тръмп. И двамата искат повече пари за Алианса от страните-членки и съвместни действия срещу "Ислямска държава", пише международното издание на "Шпигел".
До какво може да доведе тази неочаквана дружба и как Тръмп промени възгледите си за военния алианс, опознавайки международното положение?.......Прочети още
 
Кения купува MD 530F
11.05.2017, 00:10
Кения купува 12 разузнавателно-ударни вертолета MD Helicopters MD 530F. Това става ясно от съобщение на Държавният департамент на САЩ, който е одобрил сделката.
Договорът включва доставката на 12 вертолета MD 530F, 24 контейнера HMP за 12,7-mm картечница FN Herstal, 400 000 патрона калибър 12,7х99 mm, 24 седемзарядни контейнера за НУРС M260, 5568 броя 70-mm НУРС, цялото съпътстващо наземно оборудване за вертолета, обучение на летателен и технически състав, логистика и други стоки и услуги.
Цената на сделката е $253 млн.
На въоръжение в Кения вертолетът ще замени сега използваните MD 500 в 50-ти въздушно-кавалерийски батальон. Кенийските въоръжени сили водят тежки сражения с ислямската терористична групировка Ал-Шабаб и участват в мисията на Африканския съюз за стабилизиране на съседна Сомалия. Бойните вертолети ще се използват усилено в тези задачи.
MD 530F е вариант на MD 500E предназначен за полети при висока температура и голяма надморска височина. Поради това типа има по-мощен газотурбинен двигател и по-големи лопати на опашния винт. Машината е лесна за пилотаж и експлоатация и в момента въоръжената ѝ версия се експлоатира от Афганистан.
През миналата година САЩ подариха на кенийските въоръжени сили пет вертолета Bell UH-1H Huey II, а през януари 2017 г. стана ясно че страната ще купи и 12 леки ударни самолета AT-802L.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Осмият прототип на Т-50 вече лети
11.05.2017, 00:03
Осмият прототип на руския изтребител от следващо поколение Сухой Т-50 (ПАК ФА) е изпълнил първи полет в края на април (вероятно на 25 април). Това съобщава сайта lenta.ru, позовавайки се на собствени източници в руското МО.
„Новият прототип полетя в края на април и скоро се очаква да бъде предаден за изпитания във ВВС. Той има пълна комплектация и може да използва цялото интегрирано щатно въоръжение”, заявява източникът на lenta.ru.
В оригиналната публикация lenta.ru съобщава за първи полет на деветия Т-50, но явно става въпрос за объркване от идекса му, който е Т-50-9. Реално това е осмия летящ прототип на изтребителя. Седмият полетя в средата на ноември 2016 г.
В началото на годината бе обявено, че в следващите 12 месеца руските ВВС ще получат още пет прототипа на Т-50, но за сега информацията не се потвърждава, предвид плановете за вкарване в изпитания на не повече от десет прототипа.
Междувременно през февруари 2017 г. руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов съобщи, че покупката на първите серийни изтребители ще стане към 2018 г., което значи че постъпването на въоръжение на типа ще бъде факт след 2020 г. По-рано се смяташе, че това ще стане около 2015 - 2016 г. Причините за отлагането са вероятно финансови и технически. - Още за Т-50
 

 
Saab вижда скорошни сделки за Gripen в България, Словакия и Ботсвана
10.05.2017, 23:58
Шведският самолетостроител Saab вижда перспективи за много скорошни сделки за изтребителя Gripen C/D в България, Словакия и Ботсвана. Това съобщава Defense News, цитирайки представители на компанията.
„В момента там (България – бел. ред.) се сформира ново правителство и чакаме информация за това как ще продължи процеса”, заявява Ричард Смит, глава на маркетинговия отдел отговарящ за Gripen.
В края на април бе обявено, че Saab Gripen C/D е класиран на първо място от трите оферти, които експертната междуведомствена комисия разгледа през март и април тази година. Процесът трябва да продължи с даване на мандат от страна на Министерски съвет на военния министър за водене на преговори с избрания победител.
От Saab потвърждават, че последните Gripen C/D са били сглобени през 2015 г., но производствената линия е готова за работа, като в момента се извършват различни неназовани дейности с цел максимално скъсяване на доставките при бъдещи поръчки. Неофициално е известно, че шведската компания може да достави изтребители 18 месеца след сключване на договор.
През юни 2016 г. Saab е дала оферта на африканската страна Ботсвана за неназовано количество новопроизведени Gripen C/D. Основният конкурент там е корейския лек изтребител FA-50. Смята се, че страната иска да придобие 12 нови изтребители, които да заместят сега използваните F-5A/B.
„Усещаме, че дискусиите с Ботсвана се движат в правилната посока и мисля, че те оценят това което им предлагаме – истински изтребител, който ще дава способности и в бъдеще”, обяснява Смит, цитиран от Defense News.
През 2016 г. е дадена и оферта на Словакия за замяна на нейния флот от МиГ-29. Преговорите там текат от 2015 г., след като година по-рано страната определя Gripen C/D, като предпочитана опция за нов изтребител.
„В момента чакаме решението на словаците как да продължим процесите там”, казва Смит.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Ген. Константин Попов оглави Комисията по отбрана в парламента
10.05.2017, 23:54
Доскорошният началник на отбраната, сега депутат от ПГ на ГЕРБ, генерал от резерва Константин Попов бе избран за председател на Комисията по отбрана в 44-ото Народно събрание.
Според ген. Попов грижата за личния състав, модернизацията и интеграцията ще бъдат основните приоритети на комисията. Още през следващата седмица ще покани министъра на отбраната Красимир Каракачанов да представи ръководния състав на МО. Той разчита на добър диалог, разбиране и вземане на разумни решения. Ще търси консенсус, без да изключва излагането на различни мнения. Целта, според него, трябва да бъде по-стабилна и силна армия. Що се отнася до промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили, ген. Попов смята, че трябва да се подходи много внимателно, защото честите промени водят и до нестабилност. Той не изключва приемането на Закон за запасното войнство, каквото е желанието на СОСЗР и други неправителствени организации от сектора на отбрана.  
В комисията влязоха 21 народни представители от всички парламентарни групи. Освен председателя, има и други членове, които са свързани професионално с отбраната и Въоръжените сили. Това са полковник от резерва Владимир Тошев от ПГ на ГЕРБ, който е и заместник-председател на комисията, генерал от резерва Симеон Симеонов, вицеадмирал от резерва Пламен Манушев, бригаден генерал от резерва Кольо Милев, полковник от резерва Славчо Велков, подполковник от резерва Таско Ерменков  и майор от резерва Емил Христов.
В различни периоди от време в Министерството на отбраната са работили Спас Панчев, като заместник-министър, Христо Гаджев, като парламентарен секретар и другият заместник-председател на комисията Николай Цонков от „БСП за България“, като съветник в политическия кабинет на министър Ангел Найденов. Третият заместник-председател е Борис Вангелов от Обединените патриоти, който е завършил история и право във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. - (видео) 
 
САЩ може да разположат ракети "Пейтриът" в балтийските страни
10.05.2017, 23:42
САЩ обмислят да разположат временно батарея на противоракетната система "Пейтриът" в балтийските страни за ученията на НАТО, които ще се състоят това лято, заявиха американски представители в литовската столица Вилнюс.
Разполагането на системата за противовъздушна отбрана ще бъде извършено в рамките на многонационалните учения, уточниха представителите на Пентагона.
От своя страна, Русия е планирала да извърши през септември големи военни учения в Беларус и анклава Калининград, разположен между Литва и Полша. Руските учения "Запад" ще бъдат повод за представянето на нова техника и модернизация на вече разположени системи, посочиха източниците, цитирани от АФП.
Миналата година Москва разположи в Калининград ракетни комплекси "Искандер", които могат да пренасят ядрени бойни глави, с което притесни съседните държави, членки на НАТО.
Американският министър на отбраната Джим Матис е на посещение в Литва, за да се срещне с войници от многонационалния батальон.
"Всяко струпване на руски бойни сили в регион, където те знаят - и ние знаем - че не са заплашени от нищо, което правим в Литва или в други демократични страни, всяко подобна концентрация на сили е просто дестабилизираща", заяви Матис на съвместна пресконференция с президентката на Литва Далия Грибаускайте.
Той отказа да съобщи дали Вилнюс е поискал ракетите да бъдат разположени за постоянно.
"Ще вземем решения, като се консултираме с правителството на Литва", заяви той. "Всички знаят, че това не са средства за нападение", добави министърът.
Зенитно-ракетните комплекси "Пейтриът" са предназначени да прехващат тактически балистични ракети, крилати ракети и самолети.
Посещението на Матис в Литва е първото му в Източна Европа откакто оглави Пентагона. Срещата му с президентката Грибаускайте, която открито критикува руския си колега Владимир Путин, може да се смята за непряко послание към Кремъл.
Балтийските страни се опасяват от повторение на руската анексия на украинския полуостров Крим през 2014 г. и се притесняват от липсата си на противовъздушна отбрана, отбелязва Ройтерс.
Страните от региона обмислят закупуването на допълнителна военна техника.
"Имаме нужда от всички необходими мерки за отбрана и възпиране и точно това ще решим заедно", заяви на пресконференцията президентката Грибаускайте, цитирана от Ройтерс.
Москва отрича да има каквито и да било планове да заплашва НАТО и заявява, че воденият от САЩ Алианс излага на заплаха стабилността в Източна Европа, припомня Ройтерс.
 
Почетохме паметта на 2015 български воини, погребани край Ниш
10.05.2017, 22:40
Първата церемония в рамките на автопохода по бойния път на Първа българска армия бе край Ниш, Република Сърбия. Ветерани, военноинвалиди, военнопострадали, запасни и резeрвисти почетоха паметта на 2015 български офицери и войници, загинали в различни краища на бивша Югославия в първата фаза на участието ни в заключителния етап на Втората световна война, които са погребани в костницата край сръбския град.
Д-р Тодор Анастасов, капитан далечно плаване Атанас Илев и младши лейтенант от запаса Петър Велчев поднесоха венец от името на военно-патриотичните съюзи. Директорът на дирекция „Социална политика“  Иво Антонов и заместник-командващият СКС генерал-майор Тодор Дочев поднесоха венци от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. (В интерес на истината видът на този мемориал не направи най-доброто впечатление и едва ли неговото състояние отговаря на героизма на българския войник!)
Зад нас е паметта на хилядите български воини, загинали във войната, които стоят тук на вечен страж, посочи генерал-майор Дочев. Днешният ден, продължи той, ще остане паметен с това, че свеждаме глави пред героите и показваме, че те са безсмъртни.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
САЩ ще въоръжат сирийските кюрди
10.05.2017, 19:52
Въпреки съпротивата на Турция американският президент Доналд Тръмп одобри доставките на оръжие за кюрдските сили, които се борят с "Ислямска държава" в Сирия, обяви Пентагонът.
Те ще бъдат оборудвани, за да могат да освободят град Ракка от "Ислямска държава".
Анкара приема кюрдските бунтовници за терористи и иска да ги спре да завземат още територия в Сирия.
Източник от Пентагона съобщи пред Би Би Си, че доставките ще включват муниции, малки оръжия, автомати, както и булдозери и бронирани превозни средства.
От Пентагона подчертаха, че въоръжаването е необходимо, за да се осигури победа в Ракка, който де факто е столица на "Ислямска държава" в Сирия.
"Наясно сме с притесненията на Турция по отношение на сигурността", заяви говорителят на Пентагона Дана Уайт. "Искаме да уверим хората и правителството на Турция, че САЩ са ангажирани да предотвратят допълнителните рискове за сигурността и да защитават нашия съюзник в НАТО", допълни тя.
"Намерението ни е да си сътрудничим с турците, да сме едни до други за превземането на Ракка", обяви и американският министър на отбраната Джеймс Матис, цитиран от Франс прес, на пресконференция в Копенхаген, където се състоя среща на основните страни в коалицията срещу "Ислямска държава". "Ще продължим да проучваме въпроса и да видим как ще го направим, но всички сме се ангажирали с това", добави той.
След съобщението, че САЩ ще въоръжават сирийските кюрди, американският министър на отбраната Джеймс Матис проведе разговор с турския си колега Фикри Яшак, съобщи Пентагонът. Не е ясно какво е казал турският военен министър, но според Пентагона, на когото се позовават британски медии, двамата са потвърдили "своята подкрепа за мира и стабилността както в Ирак, така и в Сирия".
Анкара реагира остро на съобщението на Белия дом за въоръжаването на кюрдските бойци. Турция разкритикува като "неприемливо" съобщението на САЩ, че Вашингтон ще достави оръжия и военна екипировка на кюрдските бойци в борбата срещу екстремистите от "Ислямска държава" в Сирия, съобщи Франс прес.
"Подобна политика не е в полза за никого", каза вицепремиерът Нуретин Джаникли. "Очакваме тази грешка да бъде поправена", изтъкна той.
 
Ветерани тръгнаха по бойния път на Първа българска армия
10.05.2017, 13:22
Група ветерани, военноинвалиди, военнопострадали, запасни и резервисти отпътуваха тази сутрин от София на автопоход по пътя на Първа българска армия. Инициативата се реализира непосредствено, след като вчера бе отбелязана 72-рата годишнина от победата над хитлерофашизма. За четири дни участниците ще посетят българските военни гробища в Сърбия, Хърватия и Унгария.
Автопоходът се организира от Министерството на отбраната и военно-патриотичните съюзи. Групата  се води от заместник-командващия СКС генерал-майор Тодор Дочев, директора на дирекция „Социална политика“ в МО Иво Антонов и главния експерт в дирекцията подполковник от резерва Манол Тенчев. Първото поднасяне на венци и цветя ще бъде на костницата край Ниш. Първият ден ще завърши в Белград.
Предвижда се групата да участва в откриването на ремонтираното българско военно гробище в гр. Пейч, Унгария и при отдаването на почит на загиналите български военнослужещи през Втората световна война на мемориалите във Вуковар, Хърватия и Харкан, Унгария.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Какво руско има в новия китайски самолетоносач
10.05.2017, 13:00
Може да се окаже, че в новия китайски самолетоносач "Шандун" тип 001А, спуснат на вода в края на април, има много руско. - (видео)
Това е неочаквано за кораб, който, както твърдят китайските власти, е създаден изцяло на територията на страната. Но тук става дума не за конкретни детайли, а за идеи и концепции.
Прототипът на първия китайски самолетоносач е съветският проект 1143.5 – серията на руския тежък самолетоносач "Адмирал Кузнецов" и на украинския "Варяг", който е продаден на Китай през 1998 г. и преименуван на "Ляолин".
Последният, според главния редактор на списание "Експорт вооружений", Андрей Фролов, става образец за конструкторите на "Шандун".
По думите на главния редактор на списание "Арсенал отечества" Виктор Мураховски Китай напълно е запазил концепцията и инженерните решения на проект 1143.5.
Към тях се отнася например излитането на самолетите благодарение на издигащата се палуба, а не за сметка на паров или електромагнитен катапулт. Друга особеност на проекта е съчетаването в един кораб на ракетни системи и авиационна група.
"Проектът е създаден по времето на СССР. Тогава се смяташе, че на всеки кораб трябва да има разположено максимално възможно количество ударно въоръжение за осигуряване на технологично предимство над корабите на САЩ", допълва Мураховски.
Плюсове и минуси
Според експерта от чисто китайските разработки си струва да се отбележат новият силов агрегат и радиоелектронното оборудване.
Като недостатък на корабите по проект 1143.5 може да се посочи ограниченото авиационно крило. В частност, заради възможността да бъдат поставени ракетни системи, от палубата не могат да излитат самолети от тежък клас, а само леки изтребители.
Въпреки всичко новият китайски самолетоносач притежава добри ударни възможности благодарение на наличието на противокорабен ракетен комплекс и способността да разположи на борда си авиационна група, в чийто състав да са включени и специализирани вертолети за откриване и унищожаване на подводници.
При това корабът е създаден на първо място за служба в крайбрежните зони, а не в откритите океански простори.
Макар "Адмирал Кузнецов" да е заложен през 1982 г., а "Варяг" през 1985 г., техният проект не може да се нарече остарял. Бившият командващ на Черноморския флот адмирал Игор Касатонов подчертава, че е важен не толкова самият самолетоносач, а с какви самолети разполага той.
Колко самолетоносача ще притежава Китай
Водоизместимостта на самолетоносача е 59,5 хиляди тона, дължината му е 304 м, а ширината – 75 метра. Плавателният съд може да развива скорост до 29 възела (29 км/час) и да преодолее около 8 хиляди мили.
Както съобщава Reuters, позовавайки се на китайски медии, самолетоносачът ще бъде пребазиран в Южнокитайско море, където в близките две години ще бъдат доработвани нюанси по кораба. Предполага се, че в бъдеще на борда му ще бъдат разположени 36 изтребителя "Дзян-15" (J-15).
Старши научният сътрудник от Центъра за комплексни европейски и международни изследвания при Висшата школа по икономика Василий Кашин смята, че Китай ще построи още един кораб по проект 1143.5 и до 2020 г. ще разгърне производството на нови големи атомни самолетоносачи изключително с авиогрупа на борда си.
"Ще направят не по-малко от два от тях. Те вече ще изпълняват бойни задачи не само по китайското крайбрежие, но и в морета и океани далеч от границите на тази страна. Така че КНР ще стане притежател на втория по мащабите си авионосен флот в света, превъзхождащ по сила френския и английския, взети заедно", казва анализаторът.
Но за тази цел, както твърди Мураховски, на Поднебесната ѝ предстои да свърши много работа по подготовката на летателния състав.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
ГРУ, "Алфа" и "Вимпел": най-известните тайни отряди в Русия
10.05.2017, 12:48
Руските специални части са създадени точно след края на Втората световна война и участват основно в тайни операции по целия свят.
Групировката, създадена като Спецназ ГРУ (част от Главната разузнавателна дирекция към Министерството на отбраната) през 1949 г., се развива и постепенно се превръща в силно диверсифицирана структура от тясно специализирани отряди.
Днес в Русия функционират отряди за работа под вода, в Арктика, в планински райони и в чужди страни, където сред задачите им фигурират дори и сваляния на правителства.
Тъй като всички дейности на спецчастите са свръхсекретни, можем да говорим само за най-известните тайни операции, описани в източници със свободен достъп.
Потушаването на Пражката пролет
Първата мащабна чуждестранна операция на руските спецчасти е през 1968 г., когато Москва решава да потуши Пражката пролет и да премести войските на страните от Варшавския договор в Чехословакия. Спецназ ГРУ са натоварени със задачата да превземат Пражкото летище.
В нощта срещу 21 август 1968 г. съветски пътнически самолет иска разрешение да се приземи извънредно на летището в Прага уж поради проблем с двигателя. След като каца, командосите, без да изстрелят и един куршум, превземат летището и поемат контрола върху въздушния трафик.
Междувременно спецчастите, проникнали в Прага няколко дни преди операцията, поемат контрола върху други ключови точки в града.
Няколко часа след превземането на летището, бойни автомобили на ВДВ обграждат сградата на Централния комитет на Комунистическата партия на Чехословакия, където тече извънредна среща, и отвеждат всички висши ръководители в Москва.
Отвличане на американски хеликоптер в Камбоджа
През същата година група от деветима души на Спецназ ГРУ проникват в тайна американска въздушна база в Камбоджа.
Там са базирани бойни хеликоптери "Супер Кобра" (Super Cobra), снабдени с най-новите системи за насочване и управляеми ракети.
В резултат на операция, продължила 30 минути, един от хеликоптерите е откраднат и откаран във Виетнам, а останалите са унищожени. Убити или ранени в операцията са 15 американци.
Според руски източници САЩ разбират за нападението на базата от съветските спецчасти години по-късно благодарение на изтичане на информация от КГБ.
Афганистан и двореца на Амин
Звездният час на съветските спецчасти идва в Афганистан, където те са използвани в пълна степен и си сътрудничат помежду си.
Една от първите и най-трудни задачи на новия мюсюлмански батальон на ГРУ, съставен от местни жители на Централна Азия, е да помогне на отрядите "Алфа" и "Зенит" на КГБ да щурмуват резиденцията на двореца Таджбег и да заловят афганистанския президент Хафизула Амин.
Акцията, станала известна по-късно като операция "Щорм-333", днес е най-известната операция на руските спецчасти.
Малко преди операцията, която е проведена на 27 декември 1979 г., хора от мюсюлманския батальон са внедрени сред пазачите на двореца. Задачата им е да неутрализират охраната и да помогнат на "Алфа" и "Зенит" да проникнат в двореца.
Смятало се, че операцията е невъзможна, тъй като само една шепа командоси трябвало да се изправят срещу 1500 афганистански войници, включително личните охранители на Амин.
При атаката съветският екип губи само шестима мъже.
"Революция" в Латвия" и "саботаж" на атомна електроцентрала
Опитът, придобит в Афганистан, показва, че СССР може би се нуждае от спецчасти за саботажи извън страната. За тази цел властите създават отряда "Вимпел" към КГБ, който се смята за елитен дори и за стандартите на спецчастите.
По време на учение "Вимпел" тренира "сваляне" на правителството на Латвия и разрушаване на местното КГБ. Местното КГБ е наясно с плановете на "Вимпел", но въпреки това не може да направи нищо.
Един от участниците разказва пред руска медия, че в операцията, наречена "Янтар-87", участвали 10 екипа на "Вимпел". Всеки от тях имал специфична задача, а всички тези задачи били изпълнени успешно.
Един от екипите трябвало да плени шефа на отдел в местното КГБ. Спецчастите го хванали в дома му, като преди това свалили крушките на стълбите в сградата му.
"Искахме да направим същото с шефа на КГБ, но решихме да не го правим", разказва участникът. "Вместо това го снимахме с оптичния прицел на винтовката и след това му показахме снимките с думите: "Виж, беше на ръба на смъртта".
Според публични източници с времето в отговорностите на "Вимпел" е включена и охраната на стратегически съоръжения. Например те са натоварени с охраната на атомни централи и установяването на техните слаби места.
Така, през 1988 г. "Вимпел" успяват да влязат на територията на Белоярската АЕЦ само за 42 секунди. Планирането на операцията отнема над един месец. Успешното проникване води до преосмисляне на начина, по който трябва да се пази подобна инфраструктура.
Най-новите спецчасти
Най-младите и най-потайни спецчасти на Русия се наричат просто Спецчасти или Спецназ. Според свободни източници отрядът е създаден през 2009 година. Той използва наемници с опит в други специални отряди.
Руските медии съобщават, че отрядът може би е участвал в освобождаването на Палмира в Сирия.
Лента.ру твърди, че Спецназ се използват и срещу терористи от Северна Африка до Афганистан, както и в някои от бившите съветски републики в Централна Азия. - Още за Спецназ
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Доналд Тръмп изненадващо уволни директора на ФБР
10.05.2017, 10:45
Директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми е уволнен, съобщи CNBC. В писмото, което президентът Доналд Тръмп е изпратил на Коми, е записано, че той е загубил общественото доверие и това е причината за неговата смяна.
Висши служители във ФБР коментираха, че не е имало никакви индикации за смяната на директора.
От Белия дом коментираха още, че е нужен рестарт в управлението на Бюрото, а Коми не се справя с "ефективното управление" на институцията. От администрацията на Тръмп обясняват още, че причината да бъде уволнен Коми е разследването на институцията, която оглавява, около имейлите на загубилия кандидат за президент Хилари Клинтън.
През миналото лято ФБР разследваше изтичането на конфиденциална информация от електронната поща на Клинтън. Пред Конгреса Коми е съобщил, че изтичането на информация е много по-сериозно от реалното, смятат в Белия дом.
Според наблюдатели обаче причината за изненадващата смяна във ФБР е разследването на институцията за връзките на Доналд Тръмп с Русия, допълва The Guardian. По-късно днес американският президент ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров.
Лавров е на посещение в САЩ и ще разговаря и със своя колега Рекс Тилърсън. Двамата ще дискутират кризата в Сирия и ситуацията в Украйна.
Източник: http://www.investor.bg/
 
Турция поръчва 12 броя Hurkus-C
10.05.2017, 10:10
Турските въоръжени сили поръчват 12 броя от лекия ударен турбовитлов самолет Hurkus-C и планират да поръчат още толкова в близко бъдеще. Това е било съобщено по време на провеждащото се в момента отбранително изложение IDEF 2017 в Истанбул.
Доставката на машините ще започне през 2018 г. и те ще бъдат експлоатирани от армейската авиация на Турция. Hurkus-C ще допълва щурмовите вертолети при оказване на непосредствена авиационна поддръжка срещу противник без тежки системи за ПВО и изпълнение на задачи по патрулиране и наблюдение.
Hurkus-C е въоръжената версия на разработвания от турската аерокосмическа компания TAI турбовитлов учебно-тренировъчен самолет Hurkus. Машината има боен товар от 1,5 тона, разпределен на седем точки за окачване.
Самолетът ще има разнообразен арсенал от управляемо и неуправляемо оръжие „въздух-земя”, като се акцентира върху въоръжението турско производство.
Hurkus-C също така ще разполага с оптико-електронна прицелно-обзорна система, система за обмен на данни, система за самозащита и усилена и бронирана конструкция. Самолетът ще може да се експлоатира от грундови летища.
От TAI се надяват, че могат да се конкурират успешно със сходния лек боен самолет Super Tucano.
Hurkus прави първи полет през август 2013 г. Турските ВВС на първо време поръчват 15 броя от учебната версия Hurkus-B, които ще започнат да се доставят от следващата година. В същото време през миналата година EASA даде типов сертификат на цивилната версия Hurkus-A.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Германски доклад повдига въпроси около експлоатацията на A400M
10.05.2017, 10:04
Вътрешен доклад на германското Министерство на отбраната предупреждава, че техническите трудности и проточващите се преговори с Airbus могат да застрашат сериозно достигането на пълна оперативна готовност за транспортния самолет A400M. Това съобщава Reuters.
„Предвид недофинансирането на програмата и очакваните неустойки за забавянето ѝ, Airbus няма да може да направи необходимите инвестиции за да се достигне оперативна готовност със самолета, което застрашава неговата експлоатация в реални условия”, се казва в доклада, цитиран от Reuters.
Според доклада от Airbus могат да поискат 12 – 18 месеца за да разрешат най-належащите технически проблеми, като системата за самозащита и възможността за хвърляне на парашутисти. Това от своя страна ще отвори дупка във военнотранспортните възможности на Германия, която планира към 2021 г. да пенсионира C-160 Transall.
Докладът посочва и редица други проблеми в експлоатацията на A400M, като например необходимостта от 50 човекочаса за подготовка за повторен полет, което се дължи на лоша логистична система.
В момента производителя Airbus преговаря с клиентите на A400M за промяна на редица условия по договора за доставка на транспортните самолети, като е възможно да се стигне до налагането на сериозни неустойки за забавянията. - Още за А400М
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Седем изправни МиГ-29 през 2016 г.
10.05.2017, 10:00
През миналата 2016 г. е имало едва седем изправни МиГ-29. През 2015 и 2014 г. числото е било съответно 6 и 5. Това е обянил днес, 9 май 2017 г., свидетел по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев, цитиран от „24 часа”.
Според друг свидетел през 2015 г. ВВС са били заявили 36 млн. лева за поддръжката на МиГ-29, но в крайна сметка им били осигурени едва 7 млн. лева.
Днес в Софийски градски съд продължава гледането на делото срещу Ненчев. Той е обвинен, че в периода 5 май – 9 септември 2015 г. не е изпълнявал служебните си задължения и не е осигурил достатъчно изправни изтребители, с което е застрашил безопасността на полетите. Конкретно Ненчев е заповядал да се скрият два готови договора за поддръжка на МиГ-29 с руската компания РСК „МиГ”. Второто обвинение срещу Ненчев е за нарушаване на закона във връзка с неосигуряване на инвестиционен проект за логистична поддръжка на МиГ-29.
Самият Ненчев заяви днес за пореден път, че обвиненията срещу него всъщност са свързани с договорите за поддръжка на МиГ-29 с Полша и са по геополитически причини.
Бившият постоянен секретар на отбраната Добромир Тотев свидетелства, че е имало процедура за сключване на договор с РСК „МиГ", но политиката на правителството била насочена към това да се ограничи зависимостта от страни, които са извън НАТО. От тази гледна точка договорът с руската компания бил неприемлив. Тотев определи сключените с Полша договори, като успешни.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Показаха Ка-52Э
10.05.2017, 09"54
Производството на експортния вариант на Ка-52 тече с пълни сили в авиостроителния завод „Прогрес“ в град Арсениев в Далечния изток на Русия. Първата машина от общо 46, поръчани от военното министерство на Египет, е започнала летателни изпитания от началото на май, и през първата половина на юни ще започне да се използва за обучение на египетски пилоти в Арсениев.
В момента египетски летателен и инженерно-технически състав преминава теоретично обучение в учебния център на компанията „Камов“ в Чкаловский до Москва.
Доставките на 46-те машини за Египет, носещи означението Ка-52Э (Э - экспортный) са планирани за три години – 2017, 2018 и 2019 г. Първата доставка за близкоизточната държава се очаква да стане факт в края на лятото тази година.
Ка-52Э във варианта, строен за Египет, се отличава от базовия вариант на ВКС на Русия по експортното изпълнение на системите за комуникация, навигация и опознаване. Освен това основния сензор – оптико-електронната обзорно-прицелна система - е изцяло нов. Това е ОПС-52 с инфрачервен и телевизионен канал, в допълнение към лазерни устройства (далекомер, целеуказател, за насочване на ракетите и др.) в плоска „чиния“ под носа на машината. Ка-52 за ВКС на Русия е снабден с по-тежката и по-обемна система ГОЭС-451.
Според генералния директор на холдинга „Вертолеты России“ (който контролира цялата вертолетна промишленост на страната) Андрей Богинский, очаква се египетските военни да обявят решението си дали ще купуват корабния вариант Ка-52К през май. Сега в момента тече конкурс, който е през завършване и според Богинский Ка-52К има големи шансове за победа. В такъв случай преговорите с Кайро може да започнат още към края на месеца.
Силният интерес на Египет към Ка-52 се обяснява с необходимостта за борба с терористични ислямистки групировки на Синайския полуостров и влошаващата се вътрешна обстановка в съседна Либия, която заплашва да прерасне в един момент в трансграничен въоръжен конфликт.
Договорът за сухопътните Ка-52Э е подписан между Русия и Египет в средата на 2015 г., но неговото съществуване е разкрито от руски официални източници чак през декември същата година.
Също така от „Вертолеты России“ съобщиха в началото на май, че корабният вариант Ка-52, създаден за авиацията на руския военноморски флот, е завършил първият етап от морските изпитания. В него са взели участие две машини, които в момента са в техническия център на компанията „Камов“ за подробен технически преглед и изучаване на конструкцията, която е била под въздействието на агресивната морска среда.
Първият етап от морските изпитания е бил проведен в на 2016 и началото на 2017 г. , като една от машините се е намирала на борда на самолетоносача „Адмирал Кузнецов“ по време на неговия боен поход от източната част на Средиземно море, за изпълнение на бойни задачи в Сирия. Не се споменава обаче дали Ка-52К е бил използван в реални бойни условия.
Морският вариант на Kа-52, предназначен за редовно базиране на десантни амфибийни кораби и самолетоносачи, има изцяло нова винтова колона с прибиращи се назад лопати на горния и долен винт, сгъваеми конзоли на крилата, изцяло нова система за кондициониране на пилотската кабина с охлаждане на морските спасителни костюми на екипажа, система за аварийно приводняване, нова система за близка навигация (за кацане на кораби), а фюзелажът и двигателите имат антикорозионна обработка. Има и централизирана система за зареждане с гориво и средства за спасителни операции на море.
Първият предсериен Ка-52К изпълни своя първи полет на 7 март 2015 г. на летището на завод „Прогрес“ в Арсениев. За изпитателната програма са построени четири машини. Руската морска авиация очаква доставката на 32 броя серийни Ка-52К по договор от април 2014 г. - Още за Ка-52
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Високо международно признание за Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва
10.05.2017, 09:07
Генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов бе избран за вицепрезидент за Югоизточна Европа на Международния консултативен комитет (МКК) на организациите на офицерите от запаса и резерва. Това се случи на провеждащата се в Братислава пета Генерална асамблея на комитета.
Ръководителите на организациите, членуващи в МКК се срещнаха в столицата на Словакия на Деня на победата - 9 май,  и обсъдиха по-нататъшните стъпки за обединяване на усилията в борбата с екстремизма, национализма и възраждащия се фашизъм. Главната цел на срещата е да се демонстрира единство на ветераните от страни, които членуват в различни военно-политически организации, за борба с главната опасност на съвременната цивилизация – международния тероризъм, посочва президентът на МКК Александър Каншин. Той отбелязва, че обединението на усилията на страните и народите в антихитлеристката коалиция по време на Втората световна война, се явява много добър пример за съвременния свят.
На форума в Братислава участват представители на 28 организации от 17 страни, съобщи за „Отбрана” ген. Топалов. Те са от Европа, Близкия изток, Централна Азия, Африка и Южна Америка. С 35-минутен филм е отчетен петгодишният период, т.е. от създаването на МКК в Братислава през май 2012 г. В изказванията са взели участие представители на 10 страни, включително и ген. Топалов. Останалите са били от Украйна, Франция, Сърбия, Израел, Йордания и др.
Едно от важните решения е приемането на Албания за член на МКК. Преизбрани са президентът и генералният секретар   Александър Каншин и Анатолий Кумахов. Новото е изборът на председателя на СОСЗР в България за вицепрезидент за Югоизточна Европа на Международния консултативен комитет.
Полагането на венци от участниците във форума пред паметника на загиналите за Словакия бе съвместен с правителствения ритуал, каза още ген. Топалов.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Започна издигането на кандидатури за председател на СОСЗР
10.05.2017, 09:05
На своето редовно заседание членовете на 24-то дружество „Полк. Борис Дрангов” от организацията на СОСЗР в столичния район „Младост” се обединиха около предложението техният председател бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов  да бъде издигнат за кандидат за председател на съюза.  Както вече е известно, през септември предстои провеждането на Деветия редовен конгрес на СОСЗР.
Обсъдени бяха редица идеи във връзка с по-нататъшното развитие на военно-патриотичната организация. Приети бяха нови членове. Председателят връчи членска карта на младши сержант от запаса Ангел Гочев. Той сподели отличните си впечатления от честването на 9 май – Деня на победата, в София пред Паметника на незнайния воин с участието на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев.
Източник: http://www.otbrana.com/
 

 
Парад на Победата - 2017 (видео)
Акция «Безсмъртния полк» в Москва (видео)
 
Военнослужещи от Сухопътните войски отбелязаха 9 май - Деня на Европа и Ден на победата
09.05.2017, 20:53
Военнослужещи от Сухопътните войски участват днес, 9 май 2017 г., в различни ритуали по тържествено честване на Деня на победата и Ден на Европа.
Празникът беше отбелязан в Асеновград от военнослужещите от военно формирование 24490 с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните за национално обединение на България от асеновградския регион, намиращ се в казармения района на формированието. Председателят на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса о.з. полковник Петър Георгиев поздрави всички присъстващи с празника, след което с падане на колене и едноминутно мълчание всички присъстващи почетоха паметта на загиналите.
9 май бе отбелязан и в Смолян от военнослужещите от 101 алпийски батальон с почетен караул и поднасяне на венци пред паметника на загиналите във войните в кв. Райково.
Формированията от  гарнизон Шумен под ръководството на началника на гарнизона полковник Емил Симеонов почетоха Деня на победата и Ден на Европа с поднасяне на венци пред паметника на загиналите във войните шуменци, на което присъстваха представители на местната власт, ветерани от войните и много родолюбиви граждани.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Военни самолети на САЩ и Швеция разузнават руската граница
09.05.2017, 19:17
Самолети на американските и шведските ВВС проведоха съвместна разузнавателна операция в близост до Калининград на връх 72-та годишнина от Победата във Великата Отечествена война, съобщиха западни сайтове, които проследяват военните полети, цитирани "Интерфакс".
По тяхна информация стратегическия разузнавателен самолет на Военновъздушните сили на САЩ RC-135W с бордови номер 62-4139 и позивна FEVER51, излетял от британската авиобаза Милденйол, е извършил полет край Калининградската област от страната на Полша. Около три часа по-късно той водил радиотехническо разузнаване по южните граници на областта – в полското въздушно пространство на височина 9,4 хил. метра, както и на запад от Балтийско море, където се намира базата на руския Военноморски флот. Разузнавачът на моменти е приближил руските брегове на разстояние 70-80км.
Едновременно с това край руския бряг на Балтийско море е преминал и шведски разузнавач "Gulfstream" 4 с номер 102002 и позивна SVF622, излетял от авиобаза Малмен, която е разположена в близост до Линкьопинг. Шведският самолет обичайно провежда разузнавателни полети по Калининградското крайбрежие – на височина около 13хил. метра над международните води на Балтийско море.
На 8 май вечерта патрул на американския противолодъчен самолет P-8A "Poseidon" с номер 168440 и позивна PS086, който е излетял от въздушната база в Сицилия, е провел разузнаване и по крайбрежието на Крим.
През последната година рязко се е увеличила интензивността на американските разузнавателни полети край руската граница, по-специално в района на Балтийско море и крайбрежието на Крим, руската база в Сирия и зоните, в които е разположен руският флот в Източното Средиземноморие. Почти всеки ден се забелязват две-три и повече такива операции.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Берлин обмисля участие на НАТО в Сирия и Ирак
09.05.2017, 13:24
Германското правителство ще проучи предложенията на САЩ за официално включване на НАТО в операцията на западната коалиция в Сирия и Ирак, заяви на брифинг говорителят на външното ведомство в Берлин Мартин Шефер, цитиран от ТАСС.
Той каза, че до момента кабинетът се е обявявал против тази инициатива, но "сега положението се променя не само във връзка с новата администрация на САЩ, но и заради ситуацията в Сирия и Ирак". Решение по този въпрос ще бъде взето на срещата на високо равнище на НАТО на 25 май в Брюксел. Миналата седмица сп. "Шпигел" съобщи, като се позова на източници от алианса, че САЩ искат да включат НАТО в операцията на международната коалиция начело с Вашингтон за борба с терористичната групировка "Ислямска държава".
 
Президентът: Без Деня на победата Европа нямаше да бъде същата
09.05.2017, 12:38
„Днес най-ясно трябва да осъзнаваме, че Европа има нужда от обединение. Празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата, без който и без тези милиони жертви днешна Европа нямаше да е същата. Нека не забравяме, че осъждането на нацизма и фашизма в следвоенна Европа е абсолютен консенсус“. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по полагането на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн в столицата по повод 72 години от края на Втората световна война.
Събитието бе организирано от Съюза на ветераните от войните на България и другите военно-патриотични организации. Там бяха председателите на Съюза на ветераните от войните и на военноинвалидите и военнопострадалите доц. д-р Иван Сечанов и младши лейтенант от запаса Петър Велчев, заместник-председателят на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков и председателят на ЦКК на съюза генерал-майор от запаса Георги Кендеров, фронтоваци, военноинвалиди и военнопострадали, запасни и резервисти.
„Тук съм преди всичко, за да изкажа своята почит към всички загинали в борбата с хитлерофашизма, а сред тях и хиляди българи“, посочи държавният глава, според когото България има своето достойно място и бъдеще в Европа. Той, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов положиха венци на паметника на Незнайния воин. Там бяха още заместник-председателите на Народното събрание Валери Жаблянов и Явор Нотев, председателите на БСП и Атака Корнелия Нинова и Волен Сидеров, народни представители, секретари и съветници на президента.
По-късно по повод Деня на Европа пред сградата на Президентската институция на тържествена церемония беше издигнато знамето на ЕС. Церемонията се състоя в присъствието на държавния глава Румен Радев, председателя на Народното събрание Димитър Главчев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт.
На тазгодишния 9 май за трети път в България се проведе световната инициатива “Безсмъртният полк”. У нас тя носи названието „Безсмъртен полк- България”. В София и десетки градове участниците шестваха с портрети на свои родственици, участвали в антифашистката борба. Така България бе част от това световно движение, в което участват 40 държави.
Инициативата бе реализирана благодарение на десетки движения и организации. Сред инициаторите бяха Съюзът на ветераните от войните на България, Координационен съвет „България-Русия”, Координационен съвет на руските съотечественици в България, Съвета на руските ветерани от Втората световна война, живеещи в България, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите, Българският антифашистки съюз, Отечественият съюз, НД „Русофили”, форум „България-Русия”, Сдружение „Руски клуб.- София” и др.
В София шествието стартира с полагане на венци и цветя пред паметника на Незнайния воин. След това колоната тръгна към паметника на Съветската армия, където  приветствие произнесе посланикът на Руската федерация Анатолий Макаров. Празничният концерт бе организиран от координационния съвет „България-Русия”. По-късно програмата предвиждаше полагане на венци и цветя пред Костницата в кв. „Лозенец” и пред Паметника на загиналите българи участници във Втората световна война в парк „Владимир Заимов”.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Няма промяна във военноморските патрули на САЩ
09.05.2017, 09:55
Командващият тихоокеанския флот на САЩ Адмирал Скот Суифт заяви, че няма политическа промяна по отношение на операциите по свободата на навигацията на военноморските сили на страната при администрацията на Доналд Тръмп, предаде Voice of America.
По време на предишната администрация на президента Барак Обама флотът на САЩ провеждаше подобни операции в Южнокитайско море, за което претенции има Китай, предизвиквайки протести от страна на Пекин. Подобни патрули не са били осъществявани откакто в Белия дом се намира Тръмп.
По-рано бе съобщено, че тихоокеанското командване на флота на САЩ е поискало през март да извърши плаване край оспорвания риф Скарбъро. Пентагонът опроверга данните.
 
Сенатът на САЩ утвърди Хедър Уилсън като министър на ВВС
09.05.2017, 09:23
Сенатът на САЩ утвърди Хедър Уилсън като министър на военновъздушните сили, съобщават световни агенции.
76 срещу 22-ма сенатори гласуваха в подкрепа номинацията на американския лидер Доналд Тръмп.
Уилсън представляваше щата Ню Мексико в Камарата на представителите преди да стане консултант във военната промишленост.
Това е втората потвърдена от законодателите номинация на Белия дом по отношение на важните постове в Пентагона. През януари Сенатът потвърди Джеймс Матис за военен министър.
Уилсън поема ВВС в труден момент, тъй като от години е ограничен бюджетът за военновъздушните сили заради наложен от Конгреса таван.
В петък вторият избор на Тръмп за секретар на армията Марк Грийн се оттегли заради критики относно възгледите му за хомосексуалистите.
Източник: https://news.bg/
 
В руската армия ще има ПиАр офицери
09.05.2017, 08:59
Първата група курсанти по ПиАр ще седне на чиновете на Военния университет на руското Министерство на отбраната на 1 септември. След успешно усвояване на учебния курс всеки випускник ще получи чин лейтенант и ще бъде квалифициран специалист по информационно и медиокомуникативно осигуряване на военната дейност, пише Российская Газета.
Бъдещите офицери-„ПиАр-шици“ ще умеят да следят тенденциите в информацията и самостоятелно да подготвят медийно съдържание в интерес на руските въоръжени сили. За това в програмата им е предвидена творческа част. Освен умението да работят във всички журналистически жанрове, курсантите ще се учат да правят фото и видеорепортажи, а също така и да работят в интернет-медиите, да организират брифинги и пресконференции, да организират кръгли маси на военна тематика , както и да усвоят навици за общуване с пресата.
В момента с подобна дейност се занимават сътрудниците на пресслужбата на руското министерство на отбраната. Но по правило те нямат образование по „ПиАр“. Събитията в Сирия показват, че дейността в информационното поле днес е все по-актуална. Затова и решението на армейското ръководство да организира подготовката на офицери по специалност „Информационно и медиокомуникационно осигуряване на военната дейност“ са напълно своевременни.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Александър Вучич: Сърбия прави всичко, за да запази регионалната сигурност
09.05.2017, 08:54
Сръбският министър-председател и новоизбран президент Александър Вучич заяви, че Сърбия прави всичко, за да запази регионалната сигурност „и засега е успешна в това“.
Той добави, че страната ще продължи да инвестира в армията си, предаде сръбското радио В-92.
Днес Вучич ще присъства в честванията на Деня на сръбската армия, Деня на победата и Деня на Европа, които ще се проведат на полигона „Никинци“. Там ще се проведе и учението „Стомана-2017“, където по думите на министър-председателя сръбската армия ще демонстрира „наличното си мощно въоръжение, но и нови неща“.
„Хората казват, че нищо не се случва в армията, но всъщност тези ужасни ботуши, с които служихме през 1988-1999 година в Югославската народна армия, вече ги няма, а вместо това всеки има два-три чифта, повече униформи, заплати“, посочи Вучич.
„Хората ще видят утре и управляемите ракетни системи АЛАС. Как те променят курса си драстично, за да се изправят срещу цели. После ще си представят колко по-силни и мощни ставаме“, добави той.
Източник: https://trud.bg/
 
F-35 ще дебютира на Бурже
09.05.2017, 08:29
ВВС на САЩ ще демонстрират своя нов изтребител F-35A на авиационното изложение в Бурже, което ще се проведе между 19 и 25 юни 2017 г. Това ще е дебютът на този тип на традиционното парижко авиоизложение.
ВВС на САЩ обявиха, че все пак ще покажат F-35A само две седмици след като Пентагона обяви, че няма да показва F-35 тъй като не е била получена покана от организаторите. В последствие се оказа, че организаторите на едно от най-престижните авиационни събития многократно са канили САЩ да покажат новия изтребител.
F-35 вече бе представен през миналата година на изложението във Фарнбъроу.
За сега не е ясно дали изтребителят ще бъде показан на статична експозиция или само ще бъде показан в полет.
През 1991 г. на Бурже бе показан F-117, а през 1995 г. и B-2, така че изложението не е чуждо на нискозабележимите самолети. Въпреки многократните покани, обаче F-22 все още не е показван.
В момента в британската авиобаза Лейкънхийд са разположени осем броя F-35A от състава на ВВС на САЩ, които участват в съвместни учения и тренировки с европейските страни от НАТО. - Още за F-35
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Черноморския флот на Русия се попълни с два противодиверсионни катера „Раптор“
08.05.2017, 20:57
Два нови противодиверсионни катера проект 03160 „Раптор“ са влезли в състава на Черноморския флот, информира днес военно ведомство на РФ.
„В Севастопол се е състояла тържествена церемония по вдигане на Андреевските военноморски флагове на двата нови противодиверсионни катера П-415 и П-425 проект „Раптор“, - се казва в съобщението.
В момента в състава на ЧФ вече има осем катера от този тип, които са способни да работят по всяко време на денонощието в прибрежната морска зона, проливите и устията на реки на отдалечение до 100 мили от базата.
Катерите са в състояние да превозват в десантното отделение до 20 морски пехотинеца (водолази, спасители), които са способни да прехващат и задържат малоразмерни надводни цели и да изпълняват поисково-спасателни задачи.
Дължината на катерите е около 17 метра, ширина – четири метра. Максимална скорост – до 50 възла. Екипаж - двама човека. - Още за проект 03160
 
Руската бойна авиация се завърна в Сирия
08.05.2017, 20:27
Поне един руски самолет А-50 се е завърнал в Сирия, съобщи „Дифенс нюз“, позовавайки се на нови израелски сателитни снимки.
Самолетите А-50 са оборудвани със системата за далечно радиолокационно откриване и управление, предназначена да засича различен по вид обекти.
Сателитните изображение на сателита Ерос Б – собственост на „ImageSat International“ - са заснети в началото на месец май. Най-малко един самолет А-50 на руските военновъздушни сили е бил разположен в базата в Латакия.
Дислоцирането е извършено по-малко от месец след ракетните атаки на американските въоръжени сили по сирийска база. Руският самолет А-50 може да засича вражески заплахи в сирийското въздушно пространство.
Владимир Путин е най-близкият съюзник на режима на Башар Асад, който преди няколко седмици бе обвинен в използването на химическо оръжие срещу местното население. Асад категорично отрича. Цивилните жертви повишиха напрежението в Сирия, която е в гражданска война от 2011 година насам.
Модернизираната версия на Бериев А-50 може да засича въздушни заплахи на разстояние от близо 650 километра, посочва изданието. Самолетите с радиолокационни системи могат да бъдат използвани както за отбранителни, така и за офанзивни операции. - Още за А-50
Източник: https://fakti.bg/
 
САЩ и Израел ще проведат съвместни военни учения тази седмица
08.05.2017, 16:14
Тази седмица американски и израелски пилоти ще проведат съвместни учения край южния израелски град Ейлат, пише вестник The Times of Israel.
Упражненията ще се състоят във военновъздушната база „Овда“, която се намира на север от Ейлат.
„През следващите дни в „Овда“ ще се проведат международни учения в сътрудничество с американските военновъздушни сили“, отбелязаха израелските военни.
 
Пентагонът хвърля $7,5 млрд. за Тихия океан
08.05.2017, 09:55
Пентагонът смята да похарчи близо $7,5 млрд. за засилване на своето присъствие в Тихия океан, съобщава в. "Уолстрийт джърнъл".
Инициативата идва на фона на ескалацията на напрежението на Корейския полуостров. През последните месеци Северна Корея демонстрира увеличаване на ядрена мощ и желание за развитие на своя ракетна програма.
Пентагонът ще използва парите за обновяване на военната инфраструктура, така и за увеличаване на своето присъствие като кораби и самолети.
Инициатор на засилване на присъствието в Тихия океан е сенаторът Джон Маккейн
.
 
Министър Каракачанов: Въпросът за изтребителя е предимно технически и финансов
08.05.2017, 09:47
„Мисля, че решението трябва да е експертно и финансово издържано. Трябва да се видят какви са възможностите на бюджета за покупка на този изтребител. Това, заедно с техническите параметри на тези изтребители трябва да определят решението”, това заяви вчера, 7 май 2017 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов в предаването „Неделя 150” по БНР.
„Експертното становище е изключително важно. Финансовият разчет е от изключителна важност, защото България не може да си позволи твърде скъпи самолети. Ето, преди няколко дни у нас имаше демонстрация на два изтребителя F-35. Те са най-модерните в момента, но го казва със съжаление – България финансово не може да си ги позволи”, обясни министър Каракачанов.
Според новият министър на отбраната политиците имат дума по проекта, но тя идва едва след експертно-техническото мнение и финансовите разчети.
Думите на министър Каракачанов идва след множество изказвания на други политически фигури, които започнаха да защитават тезата, че въпросът за покупката на нов изтребител е изцяло политически. Така например вчера Росен Плевнелиев директно застъпи позицията за покупка на F-16 поради геополитически причини.
Това не е първото изказване на министър Каракачанов по темата. На 4 май, когато той пое Министерство на отбраната, заяви че предпочита нов самолет, който е лесен за поддръжка и евтин за експлоатация.
Към момента има становище на междуведомствената експертна комисия, която постави шведското предложение за Saab Gripen на първо място, на база подадените оферти. Сега се чака решение на Министерски съвет, който да даде мандат за преговори на военния министър. Няма яснота кога ще се случи това и дали мандата ще бъде даде за преговори с Швеция или на някой от другите кандидати.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Утре в Истанбул започва Международно изложение на отбранителната индустрия
08.05.2017, 08:50
Водещите компании в сферата на отбраната ще представят своите най-нови технологии на XIII Международно изложение на отбранителната индустрия (IDEF), което ще се проведе от 9 до 12 май в Истанбул, предава Anadolu Agency.
Изложението се провежда на всеки две години от 1993 г. насам и се радва на посещаемост както от правителствени представители, така и от такива на бизнеса от целия свят.
Събитието ще бъде под патронажа на президентството на Република Турция и под ръководството и организацията на Фондацията на турските въоръжени сили. Министерството на отбраната ще бъде домакин на изложението.
Очаква се около 800 компании от близо 50 държави да представят най-новите превозни средства, оборудване и техника в сферата на отбраната и сигурността.
Източник: http://m.focus-news.net/
 
Турция ще използва собствени модели безпилотни летателни апарати за борба срещу тероризма и за охрана на границите
08.05.2017, 08:44
Турската компания „СТМ Дифенс Технолоджис енд Инджиниринг“ ще произведе серия от нови безпилотни летателни апарати с възможност да бъдат използвани срещу терористи и в операции за сигурността. Те ще бъдат изложени на 13-тото издание на Панаира за отбранителна индустрия в Истанбул, който ще бъде проведен в периода между 9 и 12 май, пише Hurriyet.
По време на общи операции ще бъдат използвани безпилотни летателни апарати, които ще могат да нанасят удари, както и автономни такива, които ще са снабдени с изкуствен интелект и ще могат да провеждат следене. Модел „Алпагу“ (Смелчага тур. ез.) ще има възможност да се управлява ръчно и автономно и ще може да бъде привеждан в бойна готовност само за 45 минути. „Доган“ (Сокол тур.ез.) ще бъде използван за наблюдение, ще притежава изкуствен интелект и ще има широки възможности за следене, както и превъзходни летателни способности. - Още БЛА
Източник: http://m.focus-news.net/
 

 
Има ли шанс новият американски F-35 срещу "руското чудо" Су-35?
07.05.2017, 21:46
Малко вероятно е американският F-35 да бъде достоен противник на руския Су-35. Макар от ново поколение, машината просто не е приспособена за въздушни дуели, смята журналистът от National Interest Дейв Маджумдар, предаде РИА "Новости" в събота (6 май).
Авторът смята, че пълна подмяна на изтребителите от пето поколение на авиационния парк е възможна само в далечно бъдеще. Страните с най-развити военнопромишлени комплекси ще продължат да усъвършенстват техниката на предишните поколения. Така например Русия, според журналиста, ще заложи на Су-35С, който сам по себе си е силно модернизирана версия на всеизвестния Су-27.
Свръхмодерният F-35 трябва да избягва пряка конфронтация с тази машина, заяви Маджумдар.  "Какво ще направят четири F-35, ако срещнат четири Су-35? Най-очевидното – ще им се наложи да сменят курса и да помолят за помощ F-22 и F-15", писа журналистът.
Шансът за спасение на американските самолети може да дойде само от свръхмодерната бордова електроника. Разумното използване на авиониката, съчетано с по-нисък полет може да помогне на "американеца" да оцелее при въздушни битки, но в конфронтация с един от "изтребителите-чудо", той е безсилен.
Многоцелевия изтребител от 4++ поколение Су-35С е въведен в експлоатация през 2014 година. Към днешна дата са произведени 64 екземпляра, като се очаква до 2020 година руските ВКС да получат още 50 от бойните машини.
F-35 – пето поколение американски многоцелеви изтребител разполага с 2 модификации – за Корпуса на морската пехота (F-35B) и за ВВС (F-35A), пуснати в серийно производство през 2015 и 2016г. Палубният F-35C ще бъде приет на въоръжение през 2018 година.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Спуснаха на вода новия американски универсален десантен кораб Tripoli
07.05.2017, 21:20
На 1 май 2017 година в американската корабостроителница Ingalls Shipbuilding на корпорацията Huntington Ingalls Industries в Паскагула (щат Мисисипи) бе спуснат на вода строящият се за ВМС на САЩ универсален десантен кораб (УДК) LHA 7 Tripoli – вторият кораб тип America. Спуска бе извършен предсрочно – 13 седмици по-рано от планираната дата. - (видео)
Корпорацията HII получи контракт от американските ВМС на стойност 2,38 млрд долара за строителството на УДК LHA 7 Tripoli на 31 май 2012 година. Фактическото строителство започна през 2012 година, като официалното залагане на Tripoli стана на 20 юни 2014 година. Предаването на LHA 7 на ВМС е планирано за 2018 финансова година.
По-рано в същата корабостроителница бе построен главния УДК от новия проект - LHA 6 America, предаден на флота на 11 октомври 2014 година (с две и половина годишно закъснение).
На 30 юни 2016 година Huntington Ingalls Industries получи контракт за строителството на третият кораб от серията LHA 8 Bougainville, който ще стане първият кораб от серия Flight 1 и трябва да бъде предаден на флота през 2024 финансова година.
Американските ВМС имат планове за строителството на 11 УДК тип LHA 6. Особеност на първите два кораба от този тип (серия Flight 0 - кораби LHA 6 и LHA 7) се явява отсъствието на докова камера, каквито имаше в двата предшестващи типа американски УДК (Tarawa и Wasp). На следващите кораби тип America серия Flight 1 (започвайки от LHA 8 Bougainville) доковата камера ще бъде възстановена.
Корабите LHA 6 America и LHA 7 Tripoli имат пълна водоизместимост 45,7 хиляди тона и дължина 257 м.
 
Секретна совалка на САЩ се върна след две години в орбита
07.05.2017, 19:40
Американската суборбитална совалка Х-37В успешно се приземи в Кейп Канаверал след над 700 дни в космоса.
"Х-37В се върна от орбита и благополучно се приземи в космическия център "Джон Кенеди", съобщиха американските ВВС, цитирани от ТАСС и БТА. - (видео)
"Апаратът прекара над 700 дни с космическото пространство", посочиха в Туитър американски ВВС.
Това беше четвъртият полет на апарата. Секретният проект Х-37В Orbital Test Vehicle (OTV) на компанията Боинг (Boeing) започна под егидата на НАСА още през 1999 година.
Първоначално апаратът за многократно използване Х-37В бе предназначен за ремонт на спътниците в орбита. През 2004 година обаче програмата бе засекретена и предадена за изпълнение на ВВС на САЩ.
 
Руска мощ - генерална репетиция за парада на Червения площад
07.05.2017, 18:42
Генерална репетиция за военния парад по случай 72-ата годишнина от Великата победа се състоя днес на Червения площад в Москва, предаде ТАСС.
Тази година в Парада на победата ще участват около 10 000 души, 114 единици наземна техника и 72 летателни машини.
В началото на репетицията руският министър на отбраната Сергей Шойгу направи обход на пехотните части. Той беше придружаван от главнокомандващия сухопътните войски на Русия Олег Салюков, който е командващ парада.
За първи път в парада са включени отряди на общоруското военно-патриотично движение "Юнармия", девойки - курсанти от Военната свързочна академия "Будьони" и Военно-космическата академия "Можайски", както и военнослужещи от морската пехота на Северния флот.
След преминаването на пехотните части по площада беше придвижена военна техника - танкове, бронетранспортьори, бойни машини на пехотата, бронирани автомобили, самоходни гаубици, зенитни ракетни комплекси.
По традиция в механизираната част на парада се откроява танкът от Великата отечествена война "Т-34".
След него минават многоцелеви бронирани автомобили "Тигър", универсални бронирани автомобили "Тайфун-К" и "Тайфун-У", бойна машина на пехотата на платформа "Курганец-25" и основна бойна машина на пехотата "БМП-3". След тях минава колона от съвременни танкове - "Т-14 Армата" и основният боен танк на руската армия "Т-72Б3".
Артилерията е представена от комплекси "Коалиция-СВ" и самоходни гаубици "Мста-С", ракетни комплекси "Искандер-М" и зенитно-ракетни комплекси "Бук-М2" и "Тор-М2У".
Арктическата техника, която тази година за първи път е включена в парада, е представена от зенитно-ракетни комплекси "Тор-М2ДТ" и зенитни ракетно-пушечни комплекси "Панцир-СА".
Техниката включва също десантни многоцелеви бронетранспортьори "Ракушка", бойни десантни машини "БМД-4М", зенитни ракетни системи "С-400", автономни пускови установки на ракетния комплекс "Ярс" и бойна машина на пехотата на платформа "Бумеранг".
Въздушната колона се оглавява от най-големия военно-транспортен вертолет в света "Ми-26", съпровождан от четири хеликоптера "Ми-8".
Авиационната техника включва също вертолети "Ми-28Н", "Ка-52" и "Ми-35", стратегически бомбардировачи "Ту-95МС", военно-транспортни самолети "Ан-124" и "Ил-76МД", изтребители "Су-35С", "Су-30СМ", "Су-27", "МиГ-29", "МиГ-31БМ", фронтови бомбардировачи "Су-34", "Су-24М", учебно-бойни самолети "Як-130". - (видео)
Източник: /БТА/
 
САЩ забраняват на Украйна да харчи американски пари за "Азов"
07.05.2017, 16:30
Долната камара на Конгреса на САЩ прие законопроект, който предвижда забрана на използването на предоставените на Киев средства за финансиране на националистическия батальон „Азов”.
Агенция ТАСС съобщава, че съответният документ е публикуван в четвъртък. От него става ясно, че до края на септември Пентагонът ще може да отдели на Украйна 150 млн. долара. Средствата могат да бъдат изхарчени за подготовка на войските, техниката, въоръженията с отбранително значение, за логистична помощ и снабдяване.
В същото време е забранено отделените средства да се харчат за закупуване на въоръжения, за подготовка или оказване на каквато и да е помощ на батальона „Азов”. Освен това Конгресът забранява тези пари да се използват за придобиване на преносими зенитно-ракетни комплекси.
Конгресът одобри също така предоставянето на Украйна на най-малко 337 млн. долара, които са заложени във финансирането на Държавния департамент. Тези пари могат да бъдат използвани за невоенни нужди — обезпечаване на кредитни задължения, разминиране, борба с тероризма и пр.
Законопроектът включва пункт, според който е забранено да се сключват споразумения и сделки с руската държавна компания „Рособоронэкспорт”.
По-рано американските медии информираха, че обнародваният от администрацията на САЩ план за бюджета за 2018 г. предвижда съкращаване на международната помощ за Украйна с 68,8%.
 
НАТО извършва рекогносцировка край руските граници
07.05.2017, 16:25
Направена е окончателната оценка на основните допълнителни ресурси, които трябва да бъдат активирани в Европа в случай на конфликт с Русия. Необходими са 21 бригади, но никой не иска да ги финансира.
Сухопътните войски на САЩ в Европа завършиха процеса на рекогносцировка на стратегически места на континента и подготвят официално питане в Пентагона за отделяне на нова бронетанкова бригада на основата на седем батальона за разполагане по източните граници на НАТО.
През миналата седмица Пентагонът поиска от европейското командване на САЩ да направи оценка на допълнителните ресурси, които са необходими за активизиране в случай на конфликт с Русия. Полша, която наричат „център на тежестта на континента”, продължава да играе ролята на първи план в операцията на НАТО „Атлантически резерв” — „стратегия за разгръщане на войските за гарантиране на сигурност на Източна Европа пред лицето на агресивното поведение на Русия”. Това е най-голямото военно разполагане на НАТО по границите с Русия от времето на студената война.
Полша служи като център за изнесено наблюдение — тук са разположени американските командвания на бригада и два батальона — първият бронетанков, а вторият — полева артилерия, екирипан със самоходни гаубици М109 Paladin. Недалеч от Подвиза трябва да бъде изграден нов склад за бронирана техника, способен да събере два напълно оборудвани бронетанкови батальона. Структурата, която струва на НАТО почти 220 млн. долара, трябва да влезе в експлоатация към 2021 г.
Концепцията, известна като „Изнесени армейски складове”, предвижда разпределяне на военните запаси в стратегически зони в света с цел да се съкрати времето за реагиране в периода на възникване на екстрени ситуации на световно равнище. Всеки изнесен склад се поддържа с особени военни мобилизационни запаси за осигуряване на жизнената дейност, осигуряващи складирано въоръжение, резервни части и необходимото оборудване. Програмата за изнесените складове се ръководи от командването за снабдяването на войските. Прехвърляната американска техника в Европа на практика представлява нова фаза на програмата POMCUS (предварително складиране на материални средства в комплекти по подразделения, което предвиждаше съхраняване на военни материали на предни позиции в Западна Германия по време на студената война).
Активните точки на „Атлантическа решимост”
Четири склада са разположени в Белгия, Германия и Холандия. Става дума предимно за онези структури, които са били използвани по време на студената война. 1600 единици тежка военна техника бяха прехвърлени в холандския комплекс в Ейгелсховен, заемащ 500 хил. кв. км, с девет склада с контролирано равнище на температурата и влажността. Сред тях са танковете М1 „Абрамс”, военните машини „Брадли” и самоходните гаубици М109 „Паладин”. „Абрамс” и „Брадли” бяха доставени с въоръженията им за възможност за бързо реагиране в случай на възникване на криза. Холандският склад се намира в бившата военна база Ейгелсховен недалеч от Керкраде.
Базата, открита през 1985 г. като спомагателна за американската армия за съпротива срещу евентуално нахлуване на Съветския съюз в Европа, беше ликвидирана през 2006 г. От септември миналата година Пентагонът отново получи базата. Четири хранилища гарантират на САЩ бърза достъпност на 6 хиляди единици тежка техника. Друг стратегически важен склад се изгражда в Ливорно.
Повече от година мина вече, откакто бяха обновени норвежките военни хранилища, използвани като складове на САЩ по време на студената война. Програмата за Норвегия предвижда разгръщане на транспортни и материални средства в складове с контролиран температурен режим, които трябва да се активират в случай на възникване на екстрена необходимост от подкрепа на Експедиционната бригада морска пехота, формирана от 15 хил. войници при пълно снабдяване в продължение на 30 дни реални бойни действия. Осем хранилища са отредени за наземни средства, три за амуниции и две — за техническо осигуряване на армията. Първото е открито през 1982 г., а всички останали — през 1988 г.
Делегация на американското командване в Европа, която съвсем неотдавна беше в Полша, вече завърши рекогносцировката на стратегическите места в Европа. По време на т. нар. изучаване на местността тя посети различни места в Германия (Рамщайн и Мизау) и в Холандия (Ейгелховен), за да „определи стратегическите кухини в логистичната мрежа и да ускори процеса на доставки в Европа”.
Последните игри на „Ранд”
Действащите сили на НАТО на територията на Прибалтика не представляват съществена заплаха за Русия. Последните военни игри на корпорация „Ранд” показаха, че силите на алианса не могат да отговорят адекватно, ако Русия нападне прибалтийските страни (което няма да се случи). В нито един от постановъчните контексти действащите сили на НАТО не успяват да защитят прибалтийските столици Талин и Рига повече от 60 часа.
В различни разиграни варианти на развитие на събитията войските на НАТО претърпяват поражение в пределите на 36 часа. Руската агресия би предоставила малко възможности за САЩ — използването на ядрено оръжие би станало неизбежно. Това би било провал на почти 75-годишната американска двупартийна политика за гарантиране на сигурността в Европа.
Корпорацията „Ранд” препоръчва разгръщане на седем отделни бригади, три от които да разполагат с тежко въоръжение и да се поддържат от артилерийски и авиационни сили. За да бъдат ефективни, бригадите вече трябва да присъстват в Европа — те трябва да бъдат в състояние да спрат главните сили на руското нахлуване, оценени на най-малко 50 тактически батальона. Със седем бригади НАТО ще бъде в състояние да поддържа отбраната на прибалтийските страни в продължение на максимум 28 дни.
Това не е всичко. „Ранд” смята, че усилването на Европа, тя трябва да удържи победа, тъй като силите на седемте бригади са недостатъчни, за да могат те в продължение на неограничено време да се противопоставят на настъпващите руски сили. Така контраатаката трябва да се базира на силите на още 14 отделни бригади.
Смята се, че тези сили ще са достатъчни, за да се възвърнат загубените територии и да се отхвърлят руснаците на стартовите им позиции. И така — става дума за 21 бригади. Седем бригади на НАТО трябва да бъдат разположени в Европа, тъй като е невъзможно да се мисли, че те могат да бъдат прехвърлени по време на войната, отчитайки че действащите сили няма да бъдат в състояние да удържат съпротивата на изток от река Одер, тъй като основните подразделения на САЩ са разположени в Югозападна Германия — на повече от 1600 км от вероятната зона на сраженията. Всеки опит да бъде организирана логистична поддръжка и да бъдат укрепени силите на НАТО на такова разстояние ще е невъзможен.
Военните игри на „Ранд” показват, че войските на НАТО трябва да се преформират и преструктурират в 21 отделни бригади, организирани в три армейски корпуса. В съответствие с днешните си способности САЩ ще са в състояние да осигурят до 12 отделни бригади (които ще струват баснословно скъпо). Действащата стратегия на НАТО, разработена на основата на три бригади, е тактически абсурдна и безполезна. Минималната програма за сдържане, разчетена на реална защита на прибалтийските страни, изисква седем бригади, три от които — бронетанкови. А 14 спомагателни бригади ще са необходими за контраатаки и за отхвърляне на руските сили.
Източник: http://www.rusiadnes.bg/
 
САЩ и Йордания провеждат мащабни военни учения
07.05.2017, 16:02

Йордания и САЩ провеждат от днес мащабни военни учения с кодово наименование „Готов лъв“ с участието на 7400 войници от близо 20 държави, предаде AFP.
Американските и йорданските власти сочат, че маневрите ще включват осигуряване на граничната сигурност и киберотбрана и ще засилят координацията при справянето със заплахи, включително и с тероризъм.

„Общите усилия, координацията и обменът на опит са необходими във времена, когато районът се сблъсква със заплахата на тероризма“, заяви йорданският бригаден генерал Халид ал Шара, който води ученията.
„Водеща в тези учения е глобалната ударна мисия, която ще бъде изпълнена от два бомбардировача на САЩ Б-1Б“, на свой ред съобщи заместник-командващият американските сили в региона генерал-майор Бил Хикман.
Източник: http://www.focus-news.net/

 
Москва и Вашингтон са готови да възстановят Меморандума за сирийското небе
07.05.2017, 12:52
Началникът на Генералния щаб на руските Въоръжени сили Владимир Герасимов и американският му колега Джозеф Данфорд потвърдиха готовност за възстановяване на Меморандума в Сирия при телефонни преговори, съобщи AiF.ru в събота (6 май).
Руското Министерство на отбраната съобщи, че Герасимов и Данфорд са потвърдили готовност за пълното възстановяване на руско-американския меморандум за предотвратяване на инциденти във въздушното пространство на Сирия.
Освен това, Русия и САЩ са готови да продължат работата над допълнителните мерки за предотвратяване на конфликтни ситуации при провеждане на операциите против терористическите групировки на територията на Сирия, съобщиха от ведомството.
Руското Министерство на отбраната прекрати "горещата линия" с Пентагона на 8 април, която служеше на меморандума между страните. Тази мярка беше взета, след като Съединените щати нанесоха ракетни удари по сирийската авиобаза в провинция Хомс.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
ЗРВ участваха в честванията на 6 май
07.05.2017, 12:38
Военнослужещи от военните формирования от състава на Първа зенитно-ракетна база участваха в мероприятията по тържественото отбелязване на 6-ти май – Деня на Храбростта и празник на Българската армия - в градовете София, Варна и Бургас.
Личен състав от военно формирoвание 34 420 - Костинброд, с командир подполковник Благовест Николов, взе участие в тържествения Гергьовденски военен парад по случай празника в столицата. Воините от ЗРВ бяха част от представителния блок на Военновъздушните сили, който премина в тържествен марш пред висшето държавно и военно ръководство на страната на пл. „Княз Александър I”.
Военнослужещи от в. ф. 52 860 - Кичево, с командир подполковник Младен Андонов, формираха представителния блок на Военновъздушните сили от Варненския гарнизон. Те взеха участие във военния ритуал по водосвет и благославяне на бойните знамена на площад „Св. св. Кирил и Методий” пред катедралния храм „Свето Успение Богородично” в град Варна.
Воини от в. ф. 26 720 - Черноморец, с командир подполковник Николай Василев, представляваха ВВС в празничните церемонии по повод 6-ти май в град Бургас. Същите участваха в ритуал по отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя на паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк през Военен клуб – Бургас. Включиха се в литийно шествие от храм „Света Богородица” до храм „Св. Св. Кирил и Методий” за пренасяне на мощите на Свети Георги – Победоносец от Бургаското духовенство. Представителен блок, формиран от тях, взе участие и кулминацията на тържествата - церемонията по тържествен водосвет и молебен за здраве на българските воини от бургаския гарнизон пред храма „Св. Св. Кирил и Методий”.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Началникът на турския генерален щаб се срещна с американския си колега във Вашингтон
07.05.2017, 10:15
Началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Турция Хулуси Акар се срещна в събота с американския си колега Джоузеф Дънфорд във Вашингтон, където те са обсъдили последното развитие на ситуацията в Сирия и Ирак, предава Anadolu Agency, позовавайки се на изявление на турските военни.
На срещата, проведена преди предстоящото посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в САЩ, са присъствали също и началникът на турското разузнаване (МИТ) Хакан Фидан и говорителят на държавния глава Ибрахим Калън.
В четвъртък Турция, Русия и Иран подписаха споразумение за създаване на зони на деескалация в Сирия, в рамките на преговорния процес в казахската столица Астана.
Източник: http://focus-news.net/
 
Нов дрон за щатската армия
07.05.2017, 09:48
Американският концерн Lockheed Martin представи серийната версия на нов безпилотен апарат, способен на 12-часов автономен полет. Fury ("Ярост") е проектиран специално за осъществяване на разузнавателни мисии и е тестван интензивно в продължение на последната година.
Новият дрон има размах на крилете 5.2 метра и товароносимост до 91 кг. Електромоторът на Fury работи практически безшумно, което го прави идеален за разузнаване.
Апаратът не се нуждае от писта за излитане. Изстрелва го специален катапулт, който се побира в стандартно автомобилно ремарке. Времето за полет с едно зареждане може да достигне и 15 часа, но при по-ниска от максималната скорост. Таванът на Fury е 1500 метра. - (видео)
Според Управлението за перспективни изследвания към Министерство на отбраната на САЩ (DARPA) Fury превъзхожда по цена и размери основния си конкурент Predator, който е основният дрон на американската армия в момента. Серийното производство на новия апарат започва в средата на годината. - Още БЛА
Източник: https://fakti.bg/
 
Индия успешно изстреля РН със спътникът 'Южна Азия"
07.05.2017, 09:40
Индийската РН GSLV-F09 с комуникационния спътник GSAT-9, съкратено 'Южна Азия", успешно стартира от космодрума в южната част на страната. Изстрелването бе транслирано в реално време по индийските телеканали. - (видео)
Ракета GSLV-F09 (MKII) с криогенна степен индийско производство, успешно стартира в 14:27 на 5 май от космическият център Сатиша Дхаван на острова Шрихарикота близо до щата Андхра-Прадеш. Това е четвърти старт на такава ракета с криогенна степен.
КА GSAT-9 е предназначен за предоставяне на телекомуникационни услуги за клиенти в Южна Азия (без Пакистан). Апаратът е произведен от специалисти от Индийската организация за космически изследвани по поръчка на индийския телеоператор 'Инсат' . Спътникът е снабден с 12 транспондера, работещи в Ku диапазона . Стартова маса на апарата – 2195 кг., а срок за експлоатация -12 г.
След достигане на геостационарна орбита, спътникът ще заеме точка на зависване 48 градуса източна дължина. - Още Космос
Източник: http://www.spacenewsbg.com/
 
Заводът "Борисов" представи нова БРДМ
07.05.2017, 09:20
Бронираната разузнавателно-дозорна машина (БРДМ), представено от беларуските специалисти от "140 ремонтный завод Борисов" се нарича Кайман и съвсем скоро ще постъпи на служба в армията.
Общото тегло на Кайман е седем тона, а максималната му скорост на шосе - 110 км/ч. Във вода беларуската БРДМ може да плава със скорост от 8 км/ч. В много насоки Кайман наподобява на БРДМ-2, но според производителя между двете машини няма нищо общо.
Кайман е изцяло нова и самостоятелна разработка на Борисовския завод и е предназначена за участие в разузнавателни и диверсионни дейности, патрулиране, съпровождане на колони, миротворчески и полицейски операции.
Новата машина разполага с V-образно дъно и обща бронировка, отговаряща на стандарта Бр 4 (бордове и задна част) и Бр 5 (челна част). Може да се оборудва с три вида въоръжение: 7.62-мм картечница Калашников, гранатомет АГС-17 и картечница НСВ – 12,7 мм Утес. 90% от възлите и агрегатите на новата бронирана машина са серийни и лесно заменяеми. Екипажът включва 6 човека. Командирът и механик-водача са разположени в отделението за управление, останалите - в бойното отделение. - (видео)
 
Плевнелиев лобира за F-16
07.05.2017, 08:43
Росен Плевнелиев, президент между 2012 и 2017 г., директно заяви вчера, 6 май 2017 г. в предаването „Тази събота” по bTV, че България трябва да закупи F-16, като изтъкна за това геополитически мотиви.
„Aз апелирам към новоизбраното правителство да помислят, че покупката на изтребител има много силен геополитически сигнал и геополитическо измерение. Ако се случи нещо по източния фланг на НАТО, от Полша до Румъния всички заедно трябва да защитят суверенитета и териториалната цялост на демократичния алианс. Всеки един от тях обаче има F-16, а не Gripen”, заяви Плевнелиев.
Той разви тезата си, като каза че е категорично против против решението за избор на изтребител за българските ВВС да бъде само на базата на някакви технически критерии, а изборът на машина трябва да бъде на база преди всичко на геополитическата ситуация в света.
„Предстои много тежко и отговорно решение на българския политически елит и новоизбраното правителство. Пожелавам им успех от все сърце, но знам колко тежко ще е това решение. Ние трябва да закупим машина с която нашата славна армия не само да лети, а трябва да може да защити българския национален интерес”, каза още Плевнелиев.
Росен Плевнелиев заяви, че освен нови изтребители има и сериозна нужда от нови наземни радари. Такива ни били предлагани от Италия в тяхната оферта за употребявани Eurofighter.
Думите на Плевнелиев търпят коментар по минимум две линии. Първо, докато той изпълняваше длъжността президент и върховен главнокомандващ нито веднъж не изтъкна подобни геополитически мотиви при покупката на новите изтребители за ВВС. Даже напротив, на 1 ноември 2016 г., той заяви, че изборът на нов боен самолет трябва да стане по „достоен начин”.
Примерът на Плевнелиев за фланга на НАТО от Полша до Румъния е неточен. Източната граница на НАТО от Полша до Румъния е съставена от още две държави – Словакия и Унгария. Първата държава е избрала Gripen, но все още не е подписала договор, а втората страна експлоатира Gripen от малко над 10 години.
Така изказването на Плевнелиев явно има единствено за цел да се дискредитира експертната позиция за покупка на Gripen, при не особено прецизна аргументация.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Военния парад по случай 6 май във Варна
07.05.2017, 08:29
 

 
"Курганец -25", БМП-3, БМД-4М и БТР-МДМ ше вземат участие в Парада на Червения площад
06.05.2017, 21:26
 
Поздравиха и наградиха ветерани на Българската армия
06.05.2017, 20:42
Веднага след военния парад, посветен на Деня на храбростта и празник на Българската армия, членовете на военно-патриотичните съюзи бяха поздравени от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. Тримата благодариха на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите, воините от запаса и резерва за приноса им към Българската армия и отбраната на страната.
Със заповед на министъра на отбраната бяха отличени: с награден знак „За принос към МО“ полковник от резерва Малчо Малчев – член на СОР „Атлантик“ и полковник от запаса Любен Миланов – член на УС на Съюза на възпитанците на ВНВУ, ШЗО и РВГ; със сувенирен нож „АК-47“ Кирил Каримов – ветеран, вонноинвалид, член на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите; с бинокъл „Б8x30“ полковник от запаса Яни Янев – главен секретар на СОСЗР от 1993 до 2001 г., член на ЦС на СОСЗР, кандидат подфицер от запаса Любен Ризов – ветеран, председател на Столичната организация на Съюза на ветераните от войните, подполковник от запаса Христоско Кокинов – председател на областен „Клуб 199“ в Габрово и капитан от запаса д-р Румен Белберев – член на Сдружението на бившите сини каски „4 май“; със сувенирен нож „Манлихер“ на поставка редник от запаса Момчил Тачев – член на Сдружение за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“.
Началникът на отбраната награди с бинокъл „Б8x30“ майор от запаса Лазар Иванов – ветеран, член на Съюза на ветераните от войните, подполковник от резерва д-р Светослав Чернин – член на  Сдружението на бившите сини каски „4 май“; със сувенирен нож „Манлихер“ на поставка майор от запаса Владимир Матев – член на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ; със сувнирен нож „АК-47“ капитан от резерва Никола Стоилов – заместник-председател на Сдружението на офицерите от резерва и запаса „Клуб 199“, Димитър Божилов – ветеран, военноинвалид, член на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и редник от запаса Красимир Йорданов – член на  Сдружение за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“; с грамота полковник от запаса Станчо Джумалиев – председател на НД „Традция“, член на ЦС на СОСЗР и генерал-майор от резерва Съби Събев – член на СОР „Атлантик“.
Тържествената церемония в ЦВК се водеше от новия директор на дирекция „Социална политика” на МО Иво Антонов. Председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев връчи юбилейни плакети на президента, министъра и началника на отбраната. Председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов говори за празника и изрази благодарност от името на участниците в традиционната вече среща.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Руският ВМФ проведе над 120 учения през зимния обучителен период
06.05.2017, 20:20
Военноморския флот на Русия значително увеличи интензивността на бойната подготовка и обученията през зимния период, което позволи да се проведат над 120 тактически упражнения на различни нива в полигоните на Баренцово, Бяло, Северно, Черно, Японско, Берингово, Балтийско, Средиземно и други морета, беше съобщено на страницата на Министерството на отбраната на РФ. - (видео)
Това съобщи началникът на Управлението за бойна подготовка на ВМФ контраадмирал Виктор Кочемазов.
"На първо място, ние успяхме съществено да увеличим броя на обучените тактически корабни групи. През зимния период повишихме обученията с над 1,5 пъти спрямо миналата година", отбеляза контраадмирал Кочемазов.
"Второ, – продължи началникът на УБП, – нашите кораби изпълниха над 500 основни учебно-боеви упражнения с използване на ракети с висока точност, артилерийски оръжия, зенитно-ракетни и артилерийски комплекси, както и торпедно въоръжение".
Според него, въпреки факта, че с настъпването на студеното време през зимата се влошават хидрометеорологичните условия, това не е станало причина за понижаване интензивността на бойните учения в морето.
"Достигнатото през зимния период на обучение на тази година ниво на бойна подготовка на силите на ВМФ и органите на военната администрация ще позволи подсигуряването на качествено провеждане на предстоящите през 2017 година мероприятия за бойна подготовка", обобщи Кочемазов. - Още за ВМФ на Русия
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Строители извадиха изтребител от ВСВ от дъното на Керченския пролив
06.05.2017, 20:06
Изтребител от времето на Втората световна война беше изваден от морското дъно с кран на строителите на Керченския мост, съобщи РИА "Новости".
Съветският изтребител е Къртис Р-40, американско производство, открит от членове на експедицията "Большой десант – 2017" на 6 км. от бреговете на Таман. Откривателите се обърнаха за помощ към строителите на моста на Керченския пролив, като с техен кран извадиха самолета на повърхността. - (видео)
"Веднага се отзовахме на молбата за помощ, която отправиха откривателите. Целият ни екип, всички до един откликнаха… За всеки един от нас това е знак на почит към войниците, които се бориха за нашето бъдеще. Знаем какви ожесточени боеве са се водили на бреговете и в пролива, знаем цената на тази победа и пазим спомена за този подвиг", каза капитанът на плаващия кран Игор Демяненко.
По думите на ръководителя на откривателския отряд Александър Елкин, самолетът е свален по време на Керченско-Елтигенската операция през 1943 година.
"Най-вероятно пилотът е успял да приземи машината на вода и е възможно да е оцелял", предположи той.
Фюзелажът с тегло над 3,5 тона беше вдигнат със специализирана техника. Според експерти изтребителят е в много добро състояние. Според заместник-директора на Черноморския център за подводни изследвания Виктор Вахонеев машината принадлежи на територията на 29-та брегова батарея на Керченския сектор за укрепление на бреговата отбрана към Черноморския флот на СССР.
По времето на Великата Отечествена война САЩ отдава на СССР изтребителите Къртис Р-40. Между 1941 и 1944 година ВВС на Червената армия са получили над 2400 броя от тези бойни машини.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Евроремонт по румънски: САЩ цакат 100 милиона долара за реконструкция на база на Черно море
06.05.2017, 16:47

Властите в САЩ търсят подизпълнители за реконструкция на авиобазата „Михаил Когълничану” в Румъния, разположена на 10 километра от Черно море. Пентагонът възнамерява да вложи средства в развитието на инфраструктурата: да построи нови обекти на летището, да прокара железопътна линия и така нататък, пише "Руская весна".
През юни 2017 година в Румъния ще се състоят мащабни военни учения на НАТО, в които ще участват 25 000 военни от 11 страни. От Москва вече заявиха, че тези маневри Русия ще възприеме като неприятелски жест, а разполагането на американска система за ПРO в Румъния като заплаха за националната си сигурност. В специален документ са изброени и конкретните обекти за изграждане или реконструкция: „Нов авиационен терминал и център за управление, включително и цяла сграда, пункт за прием и изпращане на товари, складова площ, участъци за сортиране”.

Трябва да се припомни, че през 2016 година Вашингтон изпрати именно в румънската база най-модерните си изтребители F-22 Raptor с цел подкрепа на източните си съюзници. Румъния на юг, както и Прибалтика на север, винаги са били важни предни постове на НАТО в Източна Европа за сдържане на Русия, смята вицепрезидентът на Центъра за моделиране на стратегическото развитие Григорий Трофимчук. „Румъния отрязва Балканите – Сърбия на първо място – от Русия.

Полският президент Анджей Дуда подписа указ за изпращането на полски военни именно в страните от Прибалтика и Румъния. Като цял тече реализацията на решенията на срещата на НАТО във Варшава през 2016 година за засилване на източния фланг на Алианса”, отбелязва той. Според експерта, системите за ПРО са само малка част от общия военен проект, който Алиансът вече реализира в Източна Европа. „Създава се военен юмрук. Русия трябва да отчита това”, казва още Трофимчук.
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Поредната „Варшавянка“ идва в Черно море
06.05.2017, 15:48
Вчера, 5 май 2017 година, командващия на ВМС на Холандия генерал-лейтенант Роб Веркерк (Rob Verkerk) публикува в своята страница в twitter.com снимка (направена от вертолет NH90) и информация, че в Северно море извършва преход в надводно положение голямата дизелова подводница Б-265 „Краснодар“ 482 проект 636.3 на ВМФ на Русия. По всяка вероятност, субмарината извършва междуфлотски преход от Балтика до мястото за постоянно базиране в състава на 4-та отделна бригада подводни лодки на Черноморския флот.
Подводницата Б-265 „Краснодар“ е четвъртата от серията от шест дизелови субмарини проект 636.3, построена за Черноморския флот в корабостроителницата "Адмиралтейские верфи" (Санкт Петербург) съгласно контракти с Министерството на отбраната на Русия, сключени през 2010-2011 г.
Б-265 „Краснодар“ (заводски номер 01673) беше заложена в корабостроителницата на 20 февруари 2014 година, спусната на вода на 25 април 2015 г, а на 10 август 2015 година излезе за първи път в открито море на ходови изпитания. На 5 ноември 2015 година подводната лодка официално бе предадена на ВМФ на Русия и зачислена в състава на ЧФ с място за базиране Новоросийск.
По-рано в Черноморския флот пристигнаха първите три подводници от проекта - Б-261 "Новоросийск" (пристигна в Новоросийск на 21 септември 2015 г), Б-237 "Ростов на Дон" (16 декември 2015 г) и Б-262 "Старый Оскол" (1 юли 2016 г). Очаква се последните две субмарини от проект 636.3 Б-268 "Великий Новгород" и Б-271 "Колпино" да пристигнат в Черно море до края на 2017 година. - Още за проект 636.3
 
Сглобиха първия италиански F-35B
06.05.2017, 14:28

В Италия бе произведен по лиценз първият изтребител F-35B.  Самолетът е бил сглобен (машинокомплект) в завода FACO, разположен в италианския град Камери. Въпросното предприятие трябва да стане централно звено в европейската инфраструктура за ремонт и сервизно обслужване на самолетите от семейството F-35. Там ще бъдат обслужвани и самолетите на ВВС на САЩ.

Очаква се, че в Камери ще бъдат сглобени общо 90 самолета: 60 изтребителя F-35F и 30 модификации на F-35B. Изтребителят F-35 е един от най-скъпите самолети в историята на човечеството. Програмата струва на САЩ 56.4 милиарда долара. Заедно с това проектът продължава да има множество недоработки. F-35 има сериозни проблеми с точността на стрелбата и използването на радарите. - Още за Ф-35
Източник: http://www.blitz.bg/

 
САЩ не насмогват да попълват запасите от изразходените бомби
06.05.2017, 14:17

Мащабните въздушни войни на САЩ в страни като Ирак, Сирия и Афганистан, отделните бомбардировки н Сомалия и Йемен застрашително изпразват арсеналите от бомби на Пентагона. Това разказва в публикация австрийското издание Contra Magazin.

Повечето бомби са употребени в конфликти с неопределен край и с неопределени потребности, отбелязва авторът. Още преди година Пентагонът предупреди, че ще му се наложи да изпразни своите арсенали от бомби в целия свят, защото това става със застрашителни темпове. Американските производители не насмогват да ги попълват и това за Пентагон е сериозен проблем.

Шефът на Тихоокеанското командване на САЩ адмирал Хари Харис заяви в Конгреса, че бомбите имат абсолютно решаващо значение не само във войните в Близкия Изток, но и в случай на операция против Северна Корея. Вероятно той намеквал, че е необходимо да се заделят повече средства за придобиване на бомби, отбелязва авторът на публикацията.
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Меморандум на мира: Възможно ли е политическо решение на конфликта в Сирия?
06.05.2017, 14:04
Руският заместник-министър на отбраната генерал-лейтенант Александър Фомин заяви, че изпълнението на Меморандума за зоните на деескалация в Сирия може да помогне за прекратяването на гражданската война, съобщи РТ в петък (5 май).
"Изпълнението на меморандума ще позволи прекратяването на бойните действия между страните в конфликт и фактически ще приключи гражданската война в Сирия. Ето защо документът е важен за политическото разрешаване на конфликта в Сирийската Арабска Република", цитираха от РИА "Новости".
Фомин също отбеляза, че меморандумът е подкрепен от ООН, САЩ и Саудитска Арабия, които се явяват гаранти за неговата реализация.
В Астана на 3-4 май се проведоха преговори за уреждане на сирийския конфликт, в резултат на което Русия, Турция и Иран подписаха меморандум за създаване на четири зони за деескалация в Сирия. Споразумението влиза в сила в събота (6 май) и се очаква сирийските военновъздушни сили да прекратят полетите си над тези райони. Дамаск също подкрепи предложението.
Първата и най-обширна зона е тази на провинцията Идлиб и граничещите с нея на североизток провинции Латакия, западните райони на провинция Алепо и северните райони на провинция Хама с население над 1 млн. души. Зоните ще бъдат контролирани от 14,5 хил. въоръжени.
Втората зона е на север от провинция Хомс – в нея влизат градовете Ер-Растан и Тел-Биса, както и близките до тях райони, в които общото население възлиза на 180 хил. цивилни, под контрола на 3 хил. опозиционери.
Третата – Източна Гута, район, в който въоръжените са от около 9хил. души, а мирното население е приблизително 690 хил. В тази област не е включен районът Кабун, който е изцяло под контрола на терористичната групировка "Джебхат ан-Нусра" и операциите по ликвидиране на терористите ще бъдат продължени.
Четвъртата зона е в Южна Сирия – граничните с Йордания райони на провинциите Дейра и Кунейтра. Тази зона се контролира от 15 хил. души от "Южния фронт", които охраняват около 800 хил. граждани.
 

 

 

Военен парад - 06.05.2017 година (видео)

 
Президентът Радев: В съзнанието на българина армията ни винаги е била символ на държавност и храброст
06.05.2017, 10:50
„В съзнанието на българския народ нашата армия винаги е била символ на държавност и храброст“. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по време на военния парад, който се провежда в момента в центъра на столицата.
„Има дати в нашата история, които ни зареждат с вяра и оптимизъм, и които изпълват сърцата ни с гордост. Такава е и дата 6 май – Гергьовден – Ден на храбростта и празник на българската армия“.
„Днес ние свеждаме глави пред подвига на воините си, дали живота си за свободата. Почитаме паметта на загиналите в мисии зад граница, изказваме уважение към нашите ветерани и хората с пагони, които с професионализъм и себеотрицание защитават Родината“, заяви Радев.
Държавният глава добави, че през Балканските и Първата световна война Българската армия е носител на свещения идеал за национално единение. Подвизите на войската ни остават в народната памет като неразрушими опори на националната гордост, добави той.
„Завидна е храбростта на нашите държавници, които казаха, че трябва да имаме силна българска армия“, каза Румен Радев.
„За жалост през последните десетилетие ролята и значението на военните ни сили бяха подценявани. Затова днес българската армия е малка като личен състав, но и тревожно неокомплектована в много отношения. 2016 година беше повратна в отношението към българските сили, когато парламентът гласува важни промени“. „Призовавам политиците да се опират по-често на военната експертиза, защото не ние политиците ще рискуваме живота си на земята, в морето и в небето, а хората в пагони. Нашата мисъл трябва да е за тях“, каза още президентът.
„Уважаеми военни, знам колко трудна и рискова е вашата дейност, но ви благодаря, че отстоявате каузата България“, обърна се Радев към армията ми.
 
Администрацията на Тръмп отново остана без министър на сухопътните сили
06.05.2017, 10:30
Администрацията на президента Доналд Тръмп отново остана без министър на сухопътните сили. Снощи посоченият кандидат се отказа от поста заради острата реакция на конгресмени, които порицаха неговите неуместни коментари за транссексуалните хора, мюсюлманите и испаноезичните, съобщи Франс прес.
Силно консервативният сенатор от щата Тенеси Марк Грийн обяви снощи в комюнике за Ен Би Си нюз, че се оттегля, заклеймявайки "фалшивите и неоснователни" атаки срещу него.
"Публичният ми живот и християнските ми ценности бяха окарикатурени", подчерта Грийн.
Грийн подкрепяше проектозакон, с който да се позволи на компаниите да дискриминират гей общността в щата Тенеси и пак той направи "много обезпокоителни коментари за мюсюлманите", коментира Чък Шумър, лидер на демократите в Сената.
Грийн е вторият неуспешен избор на Тръмп за поста министър на сухопътните сили на САЩ. Първият бе Винсънт Вайола, но този бизнесмен предпочете да не приеме номинацията с аргумента, че няма да може да се оттегли напълно от бизнеса си, за да изпълнява безпристрастно задълженията си като министър.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Генерал Стойков: Изтребителят трябва да стане факт в разумни срокове
06.05.2017, 10:00
Новият изтребител трябва да стане факт в едни разумни срокове, като трябва да се даде време на новото правителство да се запознае със свършеното до тук по проекта. Това заяви командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков е ефира на БНР, вчера 5 май 2017 г.
„Очаквам да има приемственост и от нас ще има пълна подкрепа. Очаквам да продължим проектите, които вървят от години и ще му представим работата си до тук. Очаквам подкрепа от новия министър по тези проекти”, каза генерал Стойков по отношение на новия военен министър Красимир Каракачанов.
Стойков обясни, че и трите предложения за нов боен самолет за ВВС могат да изпълняват всички основни задачи и независимо от избора, този изтребител ще бъде приет добре.
„Ще видим това, когато военният министър и Министерски съвет обявят какво ще е тяхното решение”, така генерал Стойков коментира изказването на министър Каракачанов за това, че той предпочита новопроизведени изтребители.
Командирът на ВВС каза още, че междуведомствената комисия си е свършила работата и нейният доклад ще помогне на новото правителство да вземе бързо, адекватно и информирано решение по въпроса за доставката на нов изтребител.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Тържествен водосвет бе извършен на бойните знамена по повод 6 май
06.05.2017, 09:38
Тържествен водосвет бе извършен на бойните знамена и знамената светини на Българската армия по повод 6 май - Деня на Храбростта и празника на Българската армия. На събитието присъстват държавният глава Румен Радев, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната, народни представители, посланици, духовни лица и др.
На този ден Българската православна църква отслужва традиционен водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия пред паметника на Незнайния воин в София. Осветените знамената-светини са: знамето на Стиляна Параскевова. знамената на 23-ти пехотен Шипченски полк, 15-ти Ломски полк, 13-ти пехотен Рилски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк, 30-ти пехотен Шейновски полк, на Илинденско-Преображенското въстание и щандарта на Първи конен полк, както и бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия "Г. С. Раковски", военните формирования 22 320 - Божурище, 28 860 - Горна Малина, 42 600 - Мусачево, и 44 510 - София. Водосветът бе отслужен от Негово Светейшество българският патриарх Неофит,който се помоли Господ да вдъхне на военнослужещите мъжество, доблест и благоразумие да изпълнят достойно своя дълг пред своите братя, както и да запази вярата в сърцата им и тяхното здраве.
 
САЩ с оръжейна сделка от $11,5 млрд. със Саудитска Арабия
06.05.2017, 09:23
САЩ ще доставят оръжие на Саудитска Арабия за близо $11,5 млрд., съобщава Ройтерс.
Става дума за ПВО системата THAAD, така и въоръжение и боеприпаси. Сред договорите е и доставка на четири бойни кораба.
Оръжейната сделка се готви още от администрацията на Барак Обама.
 
Участие на войници на НАТО в гражданската война в Сирия никой не очаква и това не подлежи на обсъждане
06.05.2017, 08:45
Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, в интервю за германския вестник Spiegel заяви, че войници на Алианса няма да участват в гражданската война в Сирия, предава агенция РИА Новости.
Германското издание отбелязва, че на срещата на представителите от НАТО в сряда Съединените американски щати ясно са дали да се разбере, че очакват съюзниците официално да се присъединят към международната коалиция за борба срещу терористичната групировка „Ислямска държава“.
„Участие на войници на НАТО в гражданската война в Сирия никой не очаква и това не подлежи на обсъждане“, коментира Столтенберг.
Източник: http://focus-news.net/
 
В края на 1878 г. Българската земска войска наброява 31 400 души
06.05.2017, 08:38
След Освобождението на България със заповед № 1 от 20 юли 1878 г. на руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков се създава Българската земска войска. Нейното ядро е българското опълчение и се изгражда като постоян­на армия с обща задължителна военна служба. Този принцип по-късно заляга в Търновската конститу­ция. За кратко време в армията са сформирани че­тири рода войски - пехота, артилерия, кавалерия и сапьори, а през 1879 г. се поставят и основите на военния флот.
В края на 1878 г. Българската земска войска има в състава си общо 31 400 души, оборудвани с оръ­жие, материална част и боеприпаси от руската ар­мия.
През ноември 1879 г. в София е създадено военно училище, в което пос­тъпват на обучение 255 български юнкери. Освен тях в руски военни училища са изпратени 132 български младежи, а във Велико Търново се създа­ва учебна дружина за подготовка на унтерофицери.
С приемането на Търновската конституция, из­борът на княз Александър I Батенберг и създаване­то на българското правителство започва самостоя­телният държавен живот на Княжество България. С Указ № 23 от 17 юли 1879 г. се създава Военното министерство. На 17 декември 1879 г. влиза в сила „Привременно поло­жение за Българската войска”, което изпълнява роля­та на първи закон на въоръжените сили, които вместо „земска” вече се наричат кратко и ясно - Българска войска.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Първа партида Ка-52 е готова за износ – чужди пилоти се обучават в Приморие
06.05.2017, 00:37
Авиационният завод в Приморие приключва изработката на първата партида за износ на бойния хеликоптер Ка-52 "Алигатор". Обновеният модел ще постъпи при чуждестранните клиенти през лятото на 2017 година, съобщи Rin.ru в петък (5 май).
Подобрената версия на Ка-52 "Алигатор" разполага с нови системи за ориентиране, навигация и комуникация. Сред предимствата на летателната машина са висока маневреност, най-голяма възможност за въоръжаване, компактност и безопасност. Не случайно е забелязан от чуждестранните служби за безопасност, отбелязаха от изданието.
Ка-52 беше поръчан от държавната отбрана през 2016 година, като 140 хеликоптера ще бъдат изработени и пратени на руските военни части до 2020 година. Сега за първи път са сключени и договори за износ на руската летателна машина. Предвидените за износ бройки ще разполагат с радиолокационно и комуникационно оборудване, както и с частично въоръжение.
Чуждестранните пилоти, които вече са минали теоретичните курсове по пилотиране, скоро ще посетят Приморие, за да получат практическа подготовка. Модернизираният завод позволява двойно да се ускори процеса на производство. В момента специалистите се занимават с разработка и модернизация на версията Ка-52К, известен още като "Катран", но проектът е засекретен. Експерименталните партиди вече са създадени, следват техните тестове и доразботка, а серийното им производство ще започне през 2020 година. - Още за Ка-52
Източник: https://bg.rbth.com/
 

 
Руската авиация прекрати военните действия в Сирия
05.05.2017, 20:55
Руските ВКС от 1 май прекратиха действията в зоните на деескалация в Сирия. Това съобщиха от Генералния щаб на ВС на Русия, предава Звезда. Началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на ВС на Русия генерал-полковник Сергей Рудской обясни, че руската авиация от понеделник е прекратила работата си над територията на Сирия, където на 6 май ще бъдат създадени зони за деескалация.
Той уточни, че употребата на авиацията на ВКС на Русия е прекратена от 00:00 часа на 1 май. Сега, по неговите думи, правителствените войски на Сирия с подкрепата на ВКС на Русия ще съсредоточат основните си усилия върху настъплението към Палмира, освобождаването на град Дейр ез Зор, както и върху освобождаването на северно-източните територии. - (видео)
Източник: http://www.blitz.bg/
 
САЩ изпращат в Афганистан още няколко хиляди войници
05.05.2017, 20:50
САЩ планират да изпратят в Афганистан още няколко хиляди военнослужещи, за да подкрепят афганистанските силови структури в борбата против талибаните. Следващата седмица предложението ще бъде изпратено за разглеждане от президента Доналд Тръм.
Както съобщава DW, Пентагонът предлага да бъдат изпратени още от 3 до 5 хиляди войници, които основно щ консултират и ще обучават афганистанските военнослужещи. Тази мярка станала необходима, за да се „излезе от задънената улица” и да се подчертае, че Афганистан важен партньор на САЩ в твърде сложния регион. БЛИЦ припомня, че през април група от 300 морски пехотинци отново била разположена в най-голямата провинция Хелманд (дължина над 500 км). Те ще останат в Афганистан 9 месеца. Общо в страната има 8400 американски войници.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Армията прави подаръци за милиони
05.05.2017, 20:18
Десетки милиони изтичат от и без това оскъдния бюджет на Министерството на отбраната. В същото време няма ресурс за повишаване на заплатите на военнослужещите и за назначаване на нови. След няколко години очакване служебният министър на отбраната ген. Стефан Янев се престраши да вдигне порциона от 90 на 120 лв. Веднага последваха въпроси от новоизбраните депутати откъде са необходимите 9,8 млн. лв. и има ли целеви транш от финансовото министерство.
Истинският въпрос обаче е какво прави държавата с освободените войскови имоти и защо армията ходи жадна, след като гази вода, както казва народът. Оттам идват много по-малко пари, отколкото се харчат. Защо Министерството на отбраната се оказа лош брокер, което до голяма степен е обяснимо. По-странното е, че нито едно правителство досега не намери изход от създалата се ситуация и не освободи военното ведомство от тази неприсъща й, както се оказва, безрезултатна дейност. Ето едно от големите предизвикателства пред новия министър на отбраната, с което нито един от неговите предшественици не успя да се справи.
Загубените милиони са стряскащи. Само през последните три години Министерството на отбраната е изплатило на лицензирани охранителни дружества за извършени охранителни услуги сумата от близо 40,6 млн. лв. И то с всяка година разходите нарастват. За 2014 г. те са били 13,3 милиона, за 2015 г. – 13,5 милиона, а за 2016 – 13,7 милиона. С тези пари порционът може да се вдигне не с 30 лева, а четири пъти повече. Но очевидно и тазгодишният бюджет ще храни охранителните дружества.
Докладите за състоянието на отбраната и въоръжените сили през последните години показват, че този въпрос не се премълчава от авторите им. В тях се посочва: „Охраната на имотите в освободените войскови райони е постоянен, непрекъснат, съпътстващ процес и продължава да акумулира разходи.” Независимо от това тази практика продължава, а краят й не се вижда. В същото време почти във всяко населено място у нас може да се видят изоставени казармени сгради и райони, които не само грозят селищата, но и гълтат пари. И то много пари.
Основният извод е, че пазарът на войскови имоти не върви. Дали такава е конюнктурата, или не е намерено най-вярното решение, е въпрос, който трябва да занимава както изпълнителната, така и законодателната власт. След като обаче с всяка година нещата отиват към по-лошо, не би трябвало да се губи време.
Какво прави Министерството на отбраната? Обявява тръжни процедури, но в повечето случаи не се закупуват тръжни документи. През 2016 г. със заповеди на министъра на отбраната са открити и проведени 145 тръжни процедури, в резултат на които са продадени общо 33 имота, като общата постигната стойност е 5 579 147 млн. лв. За останалите 112 процедури не са закупени тръжни документи. През 2015 г. бяха разработени тръжни документи за 152 имота, като със заповед на министъра на отбраната бяха открити и проведени 74 тръжни процедури. Към края на годината за 19 имота имаше определен купувач?! През 2014 г. бяха подготвени тръжни документи за 111 имота. Проведени са процедури за 64 имота, като бяха продадени 52! Така вървят продажбите. През последните три години са подготвени 408 търга, като са продадени 57 имота на обща стойност 19, 6 млн. лв. А за охрана са дадени двойно повече.
По-добре върви процесът с подаряването на войскови имоти, т.е. безвъзмездно предоставяне на ведомства, области и общини и други юридически лица на бюджетна издръжка за задоволяване на обществени потребности. Тези подаръци са за милиони. През миналата година с решения на Министерския съвет само на общини са предоставени осем имота с балансова стойност 10 773 307 лв. Дадено е съгласие за отнемане със заповед на областни управители на 11 имота с балансова стойност 17 526 882 лв. Безвъзмездно предоставените имоти с отпаднала необходимост през 2015 г. са с обща балансова стойност над 9 млн. лв., а през 2014 г. – малко над 500 хил. лв. Това показва, че политиката на подаряване се приема добре и бележи възходяща тенденция.
Какво трябва да се направи? Годините показват, че Министерството на отбраната не е добър продавач. Не му е и това работата. Държавата трябва да се намеси много сериозно. Подобен проблем има и в другите държавни институции. Защо да не се създаде една национална агенция, която да поеме тази задача? Такава идея имаше в началото на първото правителство на Бойко Борисов. Тя не се реализира, но не е късно да се помисли отново. Очевидно е, че за Министерството на отбраната например разходите по освободените войскови имоти са много по-големи от приходите. Необитаемите казарми продължават да стоят като неми паметници на 150-хилядната ни армия и да тежат като воденичен камък на бюджета за отбрана.
А американците строят
През 2016 г. на учебен полигон „Ново село“ Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа изпълняваше 14 проекта на обща стойност 11,4 милиона долара от финансовата за САЩ 2015 г. По 13 от тях бяха извършвани строителни работи, а по един проект се работи за отстраняване на забележки към проектната документация. Очаква се всички 14 проекта да бъдат завършени през 2017 г. Проектите на САЩ на полигона за американската финансова 2016 и 2017 г. са в процес на координиране между българската и американската страна.
Източник: https://trud.bg, Спирдон Спирдонов
 
Нова окраска на самолетите на руските пилотажни групи "Русские витязи" и "Стрижи"
05.05.2017, 17:20
 
Задължението на САЩ е да създава впечатление в Русия, че има 300 хиляди военни в Европа, а не 30 хиляди
05.05.2017, 15:20
«Пентагонът потвърди, че през септември тази година ще изпрати в Европа т.нар. «бригада «Кинжал» от Армията на САЩ — 2-а бронетанкова бригада от 1-а пехотна дивизия — за да подкрепи операция «Атлантическа решимост» — ответни мерки на американските въоръжени сили срещу руската намеса в Украйна», пишат в статията си Томас Донели и Джеймс Канингъм за The Wall Street Journal.
Джеймс Канингъм е съдиректор и старши научен сътрудник към Marilyn Ware Center for Security Studies при American Enterprise Institute, САЩ.
Според авторите, това е знак, че президентът Тръмп е одобрил разширяването на задълженията на САЩ пред НАТО — т.е. практиката на Обама.
«Това е добре, но ако Тръмп не изпълни клетвата си да възстанови бойната готовност на американските въоръжени сили, на бригадата ще й бъде трудно да изпълни мисията си», пишат те.
Командващият бригадата полковник Дейвид Гарднър съобщил на авторите, че натоварването в неговата част било близко до пределното. Основаният проблем се коренил в броя на военнослужещите и техните лични качества.
Гарднър имал нужда от лидери и се сблъсквал с трудности около текучеството на кадрите.
Пълният състава на «Кинжал’ е малко повече от 4 хиляди военнослужещи.
«Всъщност, ако махнем военнослужещите, които са болни, които са получили травми, забременели са, които са под следствие за криминални престъпления или се канят да преминат в друга част или да се уволнят, «Кинжал» е комплектован само на 80 %», казва Гарднър.
Според авторите, техниката на «Кинжал» също не е напълно готова за бой — Гарднър твърди, че ще се наложи сериозен ремонт.
«Кинжал» проведе учения във Форт Райли, които продължиха над три седмици. Но заради времето, изгубено за ремонт на танковете и другата техника, тренировките се съкратиха със седмица.
В периода на студената война американската войска, която патрулираше на границата със Западна Германия, беше най-добре снабдена и най-боеспособната чат на армията на САЩ.
«Днес «границата на свободата» в Европа се е изместила с 1 000 мили на изток и се простира от Балтика до Черно море, но силите на САЩ не са се преместили заедно с рубежа и не са запазили предишната си численост.
Генерал-лейтенант Бен Ходжес, командващ силите на САЩ в Европа, казва, че неговото задължение е «да създава в руската страна впечатление, все едно американците разполагат с 300 хиляди», а не с 30 хиляди военнослужещи», пише изданието.
Според авторите, проекто-бюджета на Пентагона, предложен от Тръмп, не съдържа необходимото за решаването на проблема с кадрите и техниката.
Гарднър и неговите хора «си знаят работата и са твърде заети, за да мрънкат. Но нашата страна не им оказва подкрепата, необходима за изпълнение на техните задължения», предупреждават авторите.
Източник: https://bgr.news-front.info/
 
Фрегатата „Адмирал Есен“ влиза в състава на руския флот в Средиземно море
05.05.2017, 13:34
Новата фрегата „Адмирал Есен" 751 е влязла в състава на оперативното съединение на ВМФ на Русия в Средиземно море, предаде Интерфакс.
„Бойният кораб влезе в състава на постоянното съединение на ВМФ в далечната оперативна зона. В момента в състава на групировката задачи изпълняват корабите от 30-та дивизия надводни кораби на Черноморския флот „Адмирал Григорович" и „Адмирал Есен", съобщиха от пресслужбата на руския Черноморски флот.  
От там съобщиха, че „Адмирал Есен" изпълнява междуфлотски преход от Балтийския към Черноморския флот. Той е преминал през Гибралтар и е навлязъл в Средиземно море.
„Адмирал Есен" (втори кораб от проект 11356 и първи сериен) е с водоизместимост 4000 тона, скоростта му е 30 възла, автономността на плаването 30 денонощия. Съдът е снабден с крилати ракети „Калибър-НК", ЗРК „Штиль-1", 8х1 ПУ ЗРК „Игла-1“ и с една 100-мм АУ А-190. Има вертолетна площадка с базиран вертолет Ка-27ПЛ. Екипаж – 180 човека (18 офицера), 20 морски пехотинеца. - Още за проект 11356
 
Радев иска дългосрочна политика за прекратяване на отлива от армията
05.05.2017, 13:14
Необходима е дългосрочна политика за прекратяване на опасната тенденция на отлив на личен състав от Въоръжените сили, за решително издигане на социалния статус и на престижа на военната професия, заяви президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев на церемонията на "Дондуков"2 по удостояване на военнослужещи с висше офицерско звание в навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май.
Пагони на "генерал-майор" получи бригаден генерал Михаил Попов, когото държавният глава освобождава от длъжността заместник-командир на Сухопътните войски и назначава за командир на Сухопътните войски. Бригаден генерал Попов изпълняваше временно длъжността командир на Сухопътни войски след определянето на генерал-лейтенант Андрей Боцев за началник на отбраната.
Бригаден генерал Данчо Дяков, съветник на президента по военната сигурност, получи пагони на "генерал-майор".
Днес трябва да обърнем сериозно внимание на наболелите въпроси, касаещи състоянието на отбраната и перспективите за развитие на Въоръжените ни сили, каза в словото си президентът Радев.
Държавният глава изтъкна необходимостта да се търси балансът между двата важни компонента във Въоръжените сили - човешкия фактор и материалните средства.
По думите му в това отношение и политическото, и висшето военно ръководство ще имат своите огромни изпитания, защото средствата, които се очаква да бъдат вложени в отбраната, трябва да градят способности по най-ефективен и ефикасен начин.
Румен Радев заяви, че без решаването на тези въпроси няма как да имаме боеспособна Българска армия - гарант за суверенитета и териториалната цялост на страната и надежден партньор в рамките на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.
Генерал-майор Михаил Попов заяви, че приоритети в работата му ще бъдат преодоляването на съществуващия некомплект от личен състав и модернизацията на Сухопътните войски.
Той каза, че разчитат на президента и на министъра на отбраната, че професионалната военна експертиза, която ще предоставят, ще бъде в основата на решаването на съществуващите проблеми и предизвикателства.
В момента около 5700 от длъжностите за военни остават незаети заради липсата на средства и интерес към армията. - (видео)
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Испания поема контрол над въздушната мисия на НАТО в Балтийското въздушно пространство
05.05.2017, 12:37
Германската авиация е предала отговорността за охраната на Балтийското въздушно пространство на контингент на испанските ВВС по време на церемония в естонската военна база „Амари“, пише The Baltic Times.
Председателят на комисията по отбрана на естонския парламент Ханес Хансо заяви, че въздушните патрули са дейност, която укрепва общата сигурност на Алианса. „Единението и солидарността на съюзниците не са просто думи. НАТО функционира добре и може да отговори на предизвикателствата в сигурността“, добави той.
Контингентът, базиран в „Амари“, е част от 15-та ескадрила на испанските ВВС и се състои от изтребители F-18 Hornet. Самолетите са многоцелеви, с възможност да излитат от самолетоносачи и са на въоръжение във Финландия, Испания, Швейцария, Канада, Австралия, както и в корпуса на морската пехота на САЩ.
Източник: http://focus-news.net/
 
Нов шеф на ВМА, засега временен
05.05.2017, 10:08
Полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS е новият ВРИД началник на ВМА, съобщават от лечебното заведение.  На церемонията по сдаване и приемане на поста вчера е присъствал заместник-министърът на отбраната от служебното правителство Стефан Петров.
Досегашният началник генерал-майор чл.-кор. проф. Николай Петров, д.м.н., бе избран за министър на здравеопазването. Вчера сутринта, когато номинираният за премиер Бойко Борисов връчваше на държавния глава Румен Радев папката с мандата на бъдещия кабинет на ГЕРБ и "Обединените патриоти", стигайки до името на ген. Петров, благодари на президента за съдействието. По-късно стана ясно, че служебният министър на отбраната Стефан Янев и президентът Румен Радев са направили необходимото за своевременното освобождавене на ген. Петров от военна служба, за да бъде избран за министър. Законът за отбраната и Въоръжените сили разрешава военнослужещи да бъдат назначавани за премиер, министър и заместник-министър само в състава на служебно правителство. Такъв беше случаят с полковник Любомир Пеев в Министерството на отбраната, който до вчера бе заместник-министър.
За мен беше чест да работя във ВМА, за мен ВМА остава моята майка, моят роден дом и в бъдеще, заявил при смяната проф. Николай Петров. Приемам със смесени чувства високата чест и отговорност, извървяхме много труден път, но резултатите са видими, посочил полковник Мутафчийски, изказвайки благодарност на досегашния началник.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Полк. Тр. Трифонов: Армията не заслужава ”подаръка” Каракачанов за 6 май
05.05.2017, 09:47
Как празникът ни 6 май да е бляскав, като армията ни е унищожена? Ние, старите войници, отдавна виждаме, че ”Царят е гол!”. Финансистът Ананиев работи на принципа ”Взел Кольо, дал Кольо!”.
Дано начело на армията да не са безхаберници. Красимир Каракачанов като военен министър буди у мен смях и недоумение. Това казва за Фрог полковник от резерва Трифон Трифонов.........Прочети още
 
”Борисов 2” ще реши за следващите изтребители на България
05.05.2017, 09:44
Какви ще са следващите изтребители на България ще реши новото правителство. Това заяви главният секретар на президента о.з. полк. Димитър Стоянов. Не са превишени правомощията по случая “Грипен”, каза той.
Задкулисни преговори няма, това е най-чистата процедура. Няма даден мандат за водене на преговори за водене на преговори с конкретна страна, каза той.
И все пак Димитър Стоянов обясни, че трябва да се има предвид и военната експертиза. Той обясни, че в комисията, която е предложила "Грипен" е имало експерти и от други онституции освен от армията и ВВС.
Източник: http://frognews.bg/
 
„Кинтекс” даде отчет: Изнасяме оръжие за Алжир и Индия
05.05.2017, 09:23

Алжир и Индия са сред страните, за които изнасяме оръжие. Това става ясно от финансовия отчет на "Кинтекс" за първото тримесечие на 2017 г.

"Кинтекс" е 100% държавно дружество, специализирано в износ на продукция на заводите на българския военно-промишлен комплекс. Компанията изпълнява договори за доставка на оръжие и боеприпаси, пише Стандарт. Приходите от продажби на "Кинтекс" за първото тримесечие на годината са 90,359 млн. лв., при 24,28 млн. лв. за същия период на 2016 г. Това представлява увеличение на приходите с 66 млн. лв., или с 272%. За големия ръст допринася фактът, че планиран износ за Министерството на отбраната на Индия за декември 2016 г. в размер на 22,2 млн. лв. е реализиран през януари. Освен това при износ за Министерството на отбраната на Алжир на стойност 15,896 млн. лв., осъществен през 2016 г., прехвърлянето на собствеността на стоката е направено през първото тримесечие на 2017 г. В резултат печалбата на "Кинтекс" за периода януари-март 2017 г. е в размер на 9,323 млн. лв., при 2,845 млн. лв. година по-рано. Предоставените от "Кинтекс" аванси в страната и чужбина възлизат на малко над 36 млн. лв., от които за компании в страната са 34,64 млн. лв., предназначени за изпълнението на текущи и нови договори. Авансите за доставчици от страната са към "Дунарит" АД (4,132 млн. лв.), "Аркус" АД (12,268 млн. лв.), "Емко" ООД (12,246 млн. лв.), "ВМЗ" ЕАД (5,457 млн. лв.) и др. Авансите към доставчици извън страната са към украинските компании "Артьом" (48 хил. лв.) и "Укринмаш" (1,336 млн. лв.).
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Вход свободен във Военноморския музей Варна за 6 май
05.05.2017, 09:18

По повод празника на Българската армия и Денят на храбростта - 6-ти май, Военноморският музей във Варна ще работи с отворени врати за посетителите в събота, от 10.00 до 18.00 часа.

Освен постоянните вътрешна и външна експозиции на музея, може да бъде видяна и изложбата „Българската морска авиация в полет между две стихии“, която беше тържествено открита преди дни и е посветена на 100-годишнината от създаването на военноморската ни авиация.
По случай празника с вход свободен ще работи и корабът-музей „Дръзки“.

 
Напрежението расте! Иде ли нова Световна война след това, което направиха Беларус и Китай?
05.05.2017, 09:12
Беларус и Китай са установили тясно военно-техническо сътрудничество, както и взаимодействие в сферата на сигурността, заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко, предава ТАСС. „По-тясно сътрудничество (от това с Беларус - ТАСС) по тези въпроси Китай вероятно няма с нито една друга държава. В нашия регион обстановката сега не е по-добра отколкото във вашия, имаме си своите огнища на напрежение“, заяви Лукашенко. По негови думи, Беларус е необходимо да притежава оръжие, което „не би позволило в перспектива която и да е държава да извърши агресия срещу нея“, уточнява Фокус. Лукашенко отбеляза, че Китай притежава ядрено оръжие и затова в обозримо бъдеще никой не би посмял „да погледне тази страна накриво, защото тя има адекватен отговор“. „Става дума за най-съвременно оръжие, в това число ядрено. Ние също имахме нужда от някакво оръжие за сдържане. И Китай ни помогна да създадем такова оръжие“, каза беларуският държавен глава. Той отбеляза, че „за Беларус и Китай не съществуват затворени теми и ние създадохме такова оръжие – конвенционално, високоточно оръжие с голям обсег на действие“. Става дума за беларуската реактивна система за залпов огън „Полонез“, която преди две години успешно премина изпитания в Китай. Лукашенко изрази благодарност на китайската страна за тази възможност.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Саудитският външен министър заяви, че САЩ ще достави ракети за страната му
05.05.2017, 08:50
Министърът на външните работи на Саудитска Арабия Адел Ал-Джубеир заяви в четвъртък, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп е предприела необходимите стъпки по уведомителния процес в Конгреса за одобряване на продажбата на високоточни управляеми ракети на страната му, предава Reuters.
Очаква се сделката, смятана за спорна заради множеството цивилни жертви във войната в съседната на Саудитска Арабия Йемен, да бъде на стойност над 1 милиард долара. Оръжията, които ще бъдат доставени от компанията Raytheon, включват бронебойни проникващи боеприпаси „Пенетрейтър“ (Penetrator) и високоточни лазено управляеми бомби „Пейвуей“ (Paveway).
 

 
Хеликоптер се разби във Филипините, трима са загинали
04.05.2017, 22:30
Хеликоптер на Военновъздушните сили на Филипините се е разбил в района на Рисал, съобщава вестник Manila Bulletin, цитиран от "Фокус".
Пилотът на машината и двама души от екипажа за загинали. Пострадал е още един човек, който е настанен в медицинско заведения за оказване на помощ.
Говорител на военните съобщи, че на база получената към момента информация може да се каже, че инцидентът се е случил около три часа следобед в четвъртък (местно време).
Малко преди катастрофата пилотът и екипажът на машината UH-1D "Huey" са завършили тренировъчен полет. В ученията са участвали около 60 военнослужещи и 12 полицейски служители.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Анализ: Навършиха се 1000 дни от първите авиационни удари по „Халифата”. А сега накъде?
04.05.2017, 22:10
Днес, 4 май, се навършват точно 1000 дни от нанасянето на първите удари от САЩ по „Халифата” – на 8 август 2014 г. американската авиация атакува позиции на ИД в Ирак. След половин месец, 23 септември, на удари бяха подложени обекти на терористите и в Сирия. Американците поеха основното натоварване в рамките на „международната коалиция”: те са нанесли 68% от удара на коалиционните сили в Ирак и 95% в Сирия, а разходите им възлизат на почти 13 млрд долара. Спецназът на САЩ вече действа практически открито и все по-често влиза в пряк боен контакт с „джихадистката пехота”. Американците активно изграждат нови пунктове за предно базиране (авиобази „Табка”, „Рмейлан” и „Кобани” в Сирия, а „Такаддум” и „Кайяра” в Ирак). Ако август 2014 г. стана началото на войната с „Халифата”, на 30 септември 2015 г. във войната се включи Русия, която се превърна в решаващ фактор за промяна на ситуацията в Сирия. Макар кризата в ИД да е факт, тя още не е изчерпала потенциала си за настъпателни действия, запазена е дееспособността на органите за „военно управление”. Все още няма нито един случай за масово предаване на терористи в плен – бягат от боеве и от „Халифата”, но не се предават! Липсват признаци за системна дезорганизация на висшето и средното звено на командни състава на ИД, няма деморализация в редовете на полевите командири и „джихадистката пехота”. Разузнавателните служби на регионалните и световните държави нямат точна представа какво е загубено и какво е запазено от боеспособността на ИД. Все още не е разбрано докрай, че ИД води борба не за територии, а за ресурси – именно съумяването въпреки бомбардировките да бъде попълвана ресурсната база (въоръжение и бойна техника, боеприпаси гориво, продоволствие и парични средства) държи ИД да не потъне. ИД завладява територии не да ги удържи на всяка цена и оценките (особено на американците) колко процента територии тя е загубила е чиста демагогия. През 2016 г. джихадистите са изоставили 18 хил кв км. (от 78 хил на 60 хил кв км). И какво от това? Да не би ИД да отслабна? Друг е въпросът ако става дума за селища и административни центрове, нефтени и газови сонди, важни пътни артерии. Свиването на териториалните предели на ИД едновременно на фронтовете в иракската провинция Найнава и сирийската провинция Ракка засега не е довело до качествен прелом във войната с „Халифата”. Терористите запазиха цялостен, а не раздробен на анклави, голям къс територия между Ирак и Сирия: голяма част от сирийската провинция Дейр ез-Зор, източните райони на провинция Хомс и контролирани територии около Ракка. В Ирак във владение на „Халифата” остава голяма част от западната провинция Анбар. Терористичната групировка успява да поддържа висока численост на „джихадистката пехота”. В началото на април командващият операция „Непоколебима решителност” генерал Стивън Таусънд обяви, че става дума само за 12-15 хиляди терористи? Дали е така? Човешките ресурси ще спрат да се вливат в „Халифата” едва след като се затвори плътно турско-сирийската граница. „Халифатът” се опитва да противопостави свежи идеи с усложняване на обстановката по фронтовете. Според иракското разузнаване, ИД влязла в преговори с „Ал Кайда” за сключване на алианс. Това обаче може да стане единствено с поставени условия от „Ал Кайда”. Такъв завой може да усложни обстановката преди всичко в Сирия, където „Ал Кайда” има позиции. Именно тази заплаха е на път да застави САЩ да преразгледат възможностите за сътрудничество с Русия в борбата с ИД.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Шефът на бреговата охрана на САЩ: Руснаците ни дават шах и мат в Арктика
04.05.2017, 21:56

Командващият на бреговата охрана на САЩ адмирал Пол Зукунфт (Paul F. Zukunft) предупредил, че Русия силно изпреварва Щатите в Арктика, пише Foreign Policy. Той също така предупредил, че докато Америка се мотае, Москва създава в региона „огромно военнопромишлено присъствие”.

Русия е напред цяло поколение и САЩ ще си играят на гоненица, за да я настигнат. Ако например вземем ледоразбивачите, които могат да осигурят достъп до морските пътища, както за търговските, така и за военните кораби, то Русия има 40, а у САЩ са само два, при това само един може да плава в Арктика.

Отстъплението на арктическите ледове открива достъп до богати запаси от природни ресурси и страни като Русия и Китай ги гледат „жадно”. Според оценки на експерти, в този район се намират 30% от не разузнатите запаси от газ, 13% от запасите от нефт, а също така минерали за $1 трлн. Според Foreign Policy, Зукунфт изразил безпокойство, че ако ситуацията в Крайния Север излезе от контрол, то Русия ще има голям аванс пред САЩ.

„При тях на дъската са наредени всички фигури, а ние имаме само пешка и може би топ” - отбелязал Пол Зукунфт. „Ако се погледне на тази арктическа игра, те още в началото ни дават шах и мат.”
Източник: https://bg.rbth.com/

 
На 6 май отбелязваме Деня на Храбростта и празника на Българската армия
04.05.2017, 20:38
Денят на Храбростта и празника на Българската армия – 6 май, ще бъде отбелязан с военен парад в гр. София. През тази година в него ще участват до 1 200 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България, както и самолети МиГ-29 и вертолети Ми-17 и „Кугар“ от състава на Военновъздушните сили.
Военният парад ще започне в 10.00 ч. на 6 май 2017 г. на площад „Княз Александър I“ в София. В него ще участват Знаменен взвод на Националната гвардейска част; Гвардейски представителен духов оркестър; Представителен блок от Военна академия „Г. С. Раковски“ с бойното знаме на академията; Представителен блок от Националната гвардейска част с бойното знаме на частта; Представителен блок от Националния военен университет „Васил Левски“ с бойното знаме на университета; два представителни блока от Сухопътните войски с бойните им знамена; представителен блок от Военновъздушните сили със знамето на ВВС; представителен блок на Военноморските сили със знамето на ВМС; представителен блок от бригада „Специални сили“ с бойното знаме на бригадата; представителен блок, съставен от формирования, подчинени на Съвместното командване на силите, с бойното знаме на Мобилната КИС. Командващ парада е командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. При изпълнението на Националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.
В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на караула.
Честването на Деня на Храбростта и празника на Българската армия в София ще започне на 6 май 2017 г. от 9.00 ч. с водосвет на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин.
Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители на празника на Българската армия и Ден на храбростта 6 май с вход свободен от 10.00 до 18.00 ч. за постоянната хронологична и външна експозиция. Фотоизложба, посветена на историята и традициите на отбелязването на Гергьовден в армията, ще бъде представена специално за празника.
На 5 май 2017 г. от 12.00 ч в църквата „Свети Георги Победоносец“ в София ще бъде отслужен молебен за здраве за Българската армия. От 19.00 ч. на голямата сцена на Народния театър „Иван Вазов“ ще се проведе празничен концерт с участието на Гвардейския представителен духов оркестър и ансамбъла на Въоръжените сили.
След концерта, вечерта на 5 май, в гр. София Националната гвардейска част ще произведе празнична илюминация.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Разформироват 348 разузнавателна ескадрила от авиобаза „Лариса”
04.05.2017, 19:38
Утре с тържествена церемония ще бъде отбелязано разформирована 348 разузнавателна авиоескадрила от състава на 110-о бойно авиокрило, дислоцирано в авиобаза „Лариса”.
Ескадрилата е създадена през 1953 г., като за 64 години е налетяла над 181 000 часа на различни типове самолети. Последно в ескадрилата се експлоатират разузнавателните самолети RF-4E Phantom II, които утре ще направят последните си полети, преди да бъдат извадени от въоръжение.
Днес пред над 700 представители на медии и авиационни фотографи бяха направени тренировъчни полети, като в тях участваха и други изтребители от гръцките ВВС – F-16 и Mirage 2000.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Американски въздушни сили ескортираха руски изтребители до Аляска
04.05.2017, 19:30
Руска военновъздушна формация беше ескортирана от двойка американски изтребители F-22, които са патрулирали югозападно от американския щат Аляска, съобщава телевизионният канал Fox News, цитиран "Фокус".
Това е първият случай, при който американските военновъздушни сили виждат модерни руски изтребители Су-35 да придружават руски бомбардировачи от епохата на Студената война край Аляска.
Руските изтребители обаче са били невъоръжени и са останали в пределите на международното въздушно пространство.
Миналия месец руски бомбардировачи прелитаха близо до Аляска в продължение на четири дни подред за първи път от 2014 г.
Случаят от четвъртък идва ден, след като американският президент Доналд Тръмп разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин.
 
Новият министър на отбраната: Не давам голи обещания
04.05.2017, 16:32
Не съм привърженик на голите обещания, няма да обещавам неща, които няма да изпълня. Това посочи новият министър на отбраната Красимир Каракачанов на тържествената церемония по приемането на поста от ген. Стефан Янев. Малко преди това в Народното събрание бе гласувано правителството начело с Бойко Борисов. Лидерът на ВМРО и на Обединените патриоти Красимир Каракачанов получи доверието на депутатите да бъде вицепремиер по обществения ред и сигурността и министър на отбраната.
Ще се опитам, каза г-н Каракачанов пред генералите и адмиралите, директорите и останалия състав на Министерството на отбраната, да направя така, че онези млади българи, които искат да служат в Българската армия да го направят с гордост и чест. Онези млади българи, продължи той, които вече са постъпили в Българската армия, да имат един нормален стандарт на живот и да са горди, че са военнослужещи. Българският офицер, иска новият министър, да има и в бъдеще  уважението, което винаги е имал от българското общество. Той изрази надежда, че с общи усилия това ще бъде направено.
Много ясно съзнавам, че поемам отговорността в качеството си на министър на отбраната в едно рисково за България време, каза г-н Каракачанов. И продължи: „С много конфликти около нас, конфликти в точки, които могат да произведат напрежение не само в България, но и в целия регион: кризата в Украйна, войната в Сирия, която продължава, цялата ситуация в Близкия изток, ситуацията, ако щете, дори на Балканите – Македония, Косово, части от Босна и Херцеговина.”
Аз, посочи министърът на отбраната, съм абсолютно наясно, че в това време Българската армия трябва да е в състояние да изпълни своя конституционен дълг, т.е. защитата на Отечеството, териториалната цялост и суверенитета на Република България.
Знам, подчерта Красимир Каракачанов, че обществото очаква повече средства за образование, здравеопазване и други обществени дейности, които са важни. Той обаче е дълбоко убеден, че българското общество ще разбере, че точно в това време на България е необходима онази армия, която може да съхрани спокойствието, реда, живота и здравето на българските граждани, целостта и суверенитета на българската държава.
Служебният вицепремиер и министър на отбраната ген. Стефан Янев пожела успех на Красимир Каракачанов и му връчи иконата „Св. Георги”, което е част от церемониите по смяната на министрите. Пожелавам на министър Каракачанов да работи така, че да бъдат постигнати тези цели, които ще позволят Въоръжените сили да бъдат по-добре окомплектовани, по-добре тренирани, по-добре подготвени, за да бъдат в състояние да изпълнят конституционните си задължения, заяви ген. Стефан Янев. Той благодари на хората в отбраната за положените усилия и старание и за високия дух, с който са работили, за да бъдат изпълнени основните задачите, свързани с готовността и подготовката на Въоръжените сили. - (видео)
Източник:http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Дания поема командването на флота на НАТО в Северния Атлантик
04.05.2017, 14:16
През 2018 г. на Дания ще бъде предоставено командването на натовския флот в Северния Атлантик (познат също и като SNMG1). Това разкри министърът на отбраната на скандинавското кралство Клаус Хьорт Фредериксен, пише столичният вестник The Copenhagen Post.
Съответното изявление военният министър направи в рамките на посещение на закотвената в Персийския залив датска фрегата „Петер Уилемос“, включена в борбата срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“.
„Знаем, че Балтийско море става все по-важна област в светлината на руската ескалация и виждаме, че се нуждаем от по-силно присъствие в нашия регион. Виждаме военна ескалация на границите на балтийските държави и Полша. Важно е да сме осезаемо представени, за да знаят, че провокацията ще има последствия", подчерта Фредериксен. - Още за ВМС на НАТО
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Радев ще удостои български военнослужещи с висше офицерско звание
04.05.2017, 12:43
Държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев ще удостои военнослужещи с висше офицерско звание на 5 май от 11.00 часа в Гербова зала на „Дондуков“, 2. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Президентът освобождава бригаден генерал Михаил Попов от длъжността заместник-командир на Сухопътните войски и го назначава на длъжността командир на Сухопътните войски, като го удостоява с висше офицерско звание „генерал-майор”.
Бригаден генерал Данчо Дяков ще бъде удостоен от президента Радев с висше офицерско звание „генерал-майор”.
 
Как американските ВВС се учат да воюват с Русия… на руски изтребители
04.05.2017, 12:04
Военновъздушните сили на САЩ са изправени пред проблеми в снабдяването с потенциални вражески самолети за обучения на своите пилоти, и тук идват на помощ частните изпълнители, съобщи журналистът Дейв Маджумдар, цитиран от Иносми.ru в сряда (3 май).
На няколко пъти на тях им се удала възможността да предоставят на войските мечтаните машини – точно копие на вражеските самолети, сподели авторът. За това помогнала компанията Air USA, която успяла да купи два двуместни учебни самолета МиГ-29УБ.
"Самолетите МиГ-29 Air USA внесе директно от бивша съветска република. Всички самолети разполагат с оригинални резервни части и оборудване от съветско производство, – пише компанията на своя уебсайт. – МиГ-29 на Air USA са способни да изпълняват задачи по въздушни боеве, предоставят и отлични възможности за обучение и летателни тестове".
Има и други фирми, които предлагат впечатляваща авиационна техника. Сред тях са Tactical Air Support и Draken International. Първите имат изтребители CF-5 Freedom Fighter, а вторите разполагат с цял авиопарк от разнообразни машини – от съвременни учебни самолети до МиГ-21, заяви Маджумдар.
Същевременно в частни ръце попадат и мощни самолети като Су-27. Руският военен журналист и аналитик Диана Михалова разказа в своя блог за това как компанията е придобила тези учебни версии на мощния съветски изтребител.
Компанията Pride Aircraft е помогнала за купуването на два такива изтребителя от Украйна, сподели авторът, като допълни, че не е ясно в чии ръце са машините, но неотдавна един Су-27 е забелязан по време на въздушна бойна тренировка с F-16 над авиобаза "Нелис" в Невада.
По думите на Маджумдар вероятно този Су-27 принадлежи на американските ВВС. Бившият командир на бойната авиация генерал Хоук Карлайл, служил някога в 4477-ма изпитателно-оценъчна група, разказал пред него как веднъж е летял на Су-27. Възможно е това да е бил един от онези два самолета, закупени от Украйна.
Авторът сподели, че няколко години по-рано е разговарял с бившия пилот на F-14 Tomcat Джери Гелъп, който е ходил в Украйна да купи тези Су-27. Гелъп е бил много впечатлен от отличните експлоатационни характеристики на съветските самолети.
"Нямах представа, че ще летя на свръхзвуков самолет 25 минути. Качихме се на височина 6000 метра със скорост М=0,9, тествахме двигателите, след това решихме да се качим до 10 500 метра и летяхме със скорост М=1,35, за да оценим работата на машината при такава скорост". Двуместният Су-27 бил без боеприпаси и допълнително оборудване, което значи, че е тежал почти половин тон по-малко от обичайното. Въпреки това той развил впечатляваща скорост, особено на голяма височина. И, когато пилотът понижил скоростта след 25 минути свръхзвуков полет, резултатите също се оказали много любопитни.
След близо половинчасовият свръхзвуков полет имало гориво за още толкова летене при същите скорости и пак щяло да остане достатъчно за спокойно кацане.
Авторът обобщи, че съветските самолети са скъпи за ремонт и поддръжка на територията на САЩ, но, ако доставчикът е готов на такива разходи, то за ВВС залогът си заслужава.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Русия предлага в Сирия да се създадат четири зони за сигурност
04.05.2017, 08:55
Русия предлага в Сирия да се създадат четири зони за сигурност, заяви в сряда руският президент Владимир Путин по време на срещата си със своя турски колега Реджеп Тайип Ердоган, пише „Коммерсант“, цитиран от Фокус.
Във вторник тази инициатива беше обсъдена и с американския държавен глава Доналд Тръмп. Според руския лидер появяването на тези зони ще позволи да се сложи край на кръвопролитията и ще помогне за политическия диалог. Руските власти се надяват, че Меморандумът за създаването на зони на деескалация ще бъде подписан в четвъртък в Астана по време на новия кръг от преговорите за Сирия. Документът предвижда, че по граничните линии на зоните ще могат да бъдат разположени контингенти на чуждестранни войски.
„Ние всички изхождаме от това, че трябва да се създадат механизми, които ще гарантират прекратяване на кръвопролитието и създаване на условия за започване на политически диалог“, обясни Путин.
Точните координати на зоните трябва да бъдат определени от страните гаранти до 22 май. С тази цел пет дни след подписването на Меморандума трябва да бъде създадена работна група. Към момента се предлага такива зони да се създадат в провинция Идлиб, на север от Хомс, в източна Гута и в южната част на Сирия.
 
Мероприятия на ВМС по случай 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия
04.05.2016, 08:17
По случай 6 май - Ден на храбростта и Празник на Българската армия Военноморските сили ще проведат мероприятия във Варненския и Бургаския гарнизони както следва:
Град Варна, 06 май 2017 г.
От 10.00 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий”, представителни блокове с бойните знамена на военни формирования от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър ще участват във военен ритуал „Водосвет и благославяне на бойните знамена”. Негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще благослови бойните знамена и представителните части.
От 10.40 часа ще се проведе шествие до „Паметник на Приморци, загинали в Сръбско - Българската война 1885 година” с участието на Представителния духов оркестър на ВМС.
От 11.00 часа ще се проведе заупокойна молитва и военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на „Паметник на Приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 година” с участието на Представителният духов оркестър на ВМС и почетен караул от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.
Град Бургас, 06 май 2017 г.
От 10.30 часа ще се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на „24 пехотен Черноморски полк” пред Военен клуб Бургас.
От 11.00 часа - литийно шествие за пренасяне на мощите на Свети Георги - Победоносец от храм „Света Богородица” до храм „Св. Св. Кирил и Методий”.
От 11.30 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий”, представителни блокове с бойните знамена на военни формирования от Бургаския гарнизон ще участват във военен ритуал „Водосвет и благославяне на бойните знамена”.  Негово високопреосвещенство Сливенският Митрополит Йоаникий ще благослови бойните знамена и представителните части.
Връзки с обществеността на ВМС
 

 
В Сирия при обстрел на снайперист е загинал руски военен съветник
03.05.2017, 21:43
В Сирия при обстрел на терористи е загинал руският военен съветник подполковник Алексей Бучелников, предаде Интерфакс, позовавайки се на данни от руското министерство на отбраната.
„Алексей Бучелников се намираше в Сирия в състава на групата на руските военни съветници, изпълнявайки задачи по обучението на личния състав на артилерийските подразделения на сирийските войски“, посочват от министерството.
„По време на провеждане на занятия по боева подготовка, сирийското бойно подразделение бе подложено на обстрел на снайперист на терористите“, добавиха от там.
 
Продължава реформата в структурата на Народно-освободителната армия на Китай
03.05.2017, 21:20
По принцип се потвърди информацията в различни СМИ от месец март, но се оказа само, че реорганизацията ще е по-голяма, отколкото се съобщаваше тогава.
Както и се предполагаше, от 18 общовойскови армии остават само 13 обединения, но това няма да бъде просто съкращение. Всички останали тринадесет армии ще получат нова номерация – от 71-ва до 83-та армия. Едновременно с това продължава предаването на части на сухопътните войски в състава на морската пехота на ВМС. Анонимен източник от ВМС съобщава, че им се предава цялата 1-ва амфибийна механизирана дивизия от състава на 1-ва армия.
Съобщава се, че реформите са засегнали и китайските ВДВ – в 15-ти въздушно-десантен корпус на ВВС се ликвидира дивизионното командване. От влизащите в състава на трите дивизии полкове се сформират шест въздушно-десантни бригади (127-ма, 128-ма, 130-та, 131-ва, 133-та и 134-та), като в състава на корпуса още ще влизат спецназ, бригада за стратегическа поддръжка и авиационна бригада. - Още за НОАК
 
САЩ купили от Украйна три съветски изтребителя МиГ-29УБ
03.05.2017, 19:38

В периода от 2006 г. до 2008 г. частни американски компании купили три демилитаризирани учебно-бойни изтребителя МиГ-29УБ, съобщи блогът diana_mihailova.

Най-първата машина е продадена почти нова (пролетени едва 510 часа) само за 950 хил долара на Cubed Co.L.L.C. от щата Вашингтон След това започнали истински приключения: транспортната компания решила да се застрахова от възможни кражби и пиратство, затова разделила товара на две части: Крилете и двигателите са изпратени с кораб през Атлантика, а тялото – през Тихия океан. В Хонконг тялото е разтоварено за смяна на кораба, но изпращачът не оформил местният импортен лиценз и на 4 април 2006 г. товарът е задържан и обявен за военна контрабанда. Съдебното дело продължило две години. Чак през 2008 г. самолетът е доставен и окомплектован в САЩ, три пъти е препродаван и сега е собственост на Vulcan Warbirds Inc. от Сиатъл. Машината е издигнат във въздуха едва на 23 януари 2011 г. с помощта на словашки специалисти и то след получаване на нови двигатели РД-33 от руския завод „Климов”. Счита се, че този самолет е единственият МиГ-29, допуснат в САЩ до участие в авиошоу.

Два други демилитаризирани самолета от този тип е придобила компанията Air USA. Inc от щата Невада още през 1990-те години, като купила два бойни МиГ-29. Компанията планирала да ги използва като самолети на вероятния противник по поръчка на американското правителство за тренировки на американските ВВС. Самолетите на компанията Air USA се базират на различни летища в света в съседство с бази на ВВС на САЩ за тренировка на пилотите. Щатът на компанията е попълван от бивши военни летци с най-висока квалификация, които играят „агресори” по време на учебни въздушни боеве. Собственикът на компанията Air USA е бивш пилот от ВВС. - Още за МиГ-29
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Министър Янев: Няма проблем с изтеглянето от границата на военнослужещи от Специалните сили
03.05.2017, 19:26
Има стратегическа задача, която е по-висша от участие в охраната на границата, но на открито заседание не мога да говоря за нея. Това каза служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев от парламентарната трибуна на днешното изслушване.
Има изтегляне на военнослужещи от границата, но то е заради вътрешна ротация на силите и е в резултат на консултации с МВР, каза министър Янев в отговор на въпроси на народните представители Христо Гаджев, Пламен Манушев и Милен Михов. Това е станало на основата на анализа на Гранична полиция.
Става въпрос за изтегляне на един контингент от 68-ма бригада Специални сили в състав от 33 военнослужещи, уточни министърът. Според него вакум в охраната на границата не се създава, защото техните ангажименти вече са поети от друг вид специалисти от Въоръжените сили. Освен това други специалисти били в режим на подготовка, за да поемат тези задачи по-нататък.
До 27 април 2017 г. в общата задача за охрана на южната ни граница с Турция са участвали 261 военнослужещи, от които 33 са от 68-ма бригада Специални сили. Техните задачи, посочи министърът, са свързани с провеждането на съвместни патрули със служители от Гранична полиция, самостоятелно патрулиране с цел наблюдение, устройване на секретни наблюдателни постове, извършване на специално разузнаване и оказване на логистична подкрепа на органите на Главна дирекция „Гранична полиция”.
Мотивирайки решението си, министърът посочи, че през 2017 г. са нараснали изключително много ангажиментите на Въоръжените сили, в т.ч. и 68-ма бригада Специални сили, в съвместни подготовки и международни учения със съюзниците от НАТО, извън и на територията на страната. Това са 13 национални, 6 полеви, 6 международни и 3 съвместни подготовки, както и учения за сертификация, наблюдавани от НАТО. В същото време, както във всички формирования, така и в бригадата има определен некомплект, проблематично е попълването с личен състав, което води до ангажиране на 100 процента военнослужещите в организирането, подготовката и участието в мероприятия, допълни министърът. Освен това, посочи той, бригадата поддържа готовност за използване в кратък срок на една тактическа група за специални операции в състава на Силите за отговор на НАТО и подготвя друга тактическа група. Плюс това военнослужещи от бригадата участват в мисията в Косово, като се извършва подготовка за тяхната ротация, бе посочено още в отговора на министъра.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Китай поиска САЩ незабавно да изтеглят ПРО от Южна Корея
03.05.2017, 16:13
Китай поиска от САЩ незабавно да изтеглят от Южна Корея системата си за противоракетна отбрана THAAD. Това стана буквално часове след като Вашингтон потвърди, че системата вече е приведена в действие.
"Позицията на Китай е ясна и твърда. Ние се противопоставяме на разполагането на системата THAAD и призоваваме страните да спрат незабавно нейното разполагане. Ще предприемем необходимите мерки, за да защитим своите интереси", заяви говорителят на китайското МВнР. САЩ и Южна Корея се съгласиха да разположат системата за ПРО заради усилията на Северна Кория да създаде ядрено оръжие и провежданите в тази връзка ядрени и ракетни опити.
Преди това в интервю за Блумбърг президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази готовност да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. "Ако е подходящо да се срещна с него, ще го направя абсолютно, за мен ще бъде чест", каза Тръмп. В интервюто Тръмп се закани още да раздроби големите банки, като върне със закон разделението в дейностите на депозитните и на инвестиционните банки, както бе до 1999 г.
 
Няма изгледи армията да изплува от кадровия колапс
03.05.2017, 16:00
Около 5700 от длъжностите за военни остават незаети заради липсата на средства и интерес към армията, отчете служебният военен министър Стефан Янев в сряда.
Той съобщи, че бюджетът за 2017 позволя да бъдат назначени нови 640 души. Но според него  до края на годината ще напуснат повече хора – както такива, които ще се пенсионират, така и млади хора, които ще търсят по-добро заплащане извън армията.
Публична тайна е, че част от поделенията съществуват само на хартия, а военните открито се оплакват, че заради недостига на хора, вече рискуват живота си при изпълнение на задълженията си.
Основната причина за ситуацията е ниското заплащане. Редниците започват със заплати от 609 лева, а и тази година не се предвижда актуализацията им.
През последната година бяха обявени конкурси за войници, но от Щаба на отбраната неофициално признаха, че срещат сериозни трудности да намерят качествени кандидати.
Между 30-40% от кандидатите са негодни дори за длъжностите, които не изискват квалификация, каза Янев в сряда.
Така по-неофициална информация реалната численост на армията вече е паднала под психологическите 20 000.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Спортни надпревари в Сухопътни войски, посветени на празника на армията
03.05.2017, 15:16
Стартираха спортните състезания, организирани от Центъра за подготовка на специалисти-Сливен и посветени на празника на Българската армия, съобщават от КСВ. Началото бе поставено вчера с първите срещи по футбол на малки врати. Състезаваха се общо осем отбора, като срещите между тях са определени с предварително изтеглен жребий. Центърът за подготовка на специалисти има сформирани 5 отбора, по един отбор има от в.ф. 46700, от Регионална служба на Военна полиция-Сливен и от Областно звено „Охрана” -  Сливен.  Успоредно с това протичат и тренировките за състезанието с пистолет „Макаров” на огневи комплекс „Батмиш”, което ще се проведе на 4 май. Спортни състезания ще има и на 5 май, когато е обявен и „Ден на отворени врати” в Центъра за подготовка на специалисти.
*******
Традиционното годишно състезание по спортен риболов, организирано от ръководството на Военен спортен клуб „Дунав – Белене” и командването на 55 инженерен полк, се проведе на 29 април.
Оспорваната надпревара се състоя съгласно общоприетите условия за провеждане на състезания по спортен риболов в дисциплината – смесен риболов на язовир Горни Дъбник и в нея взеха участие военнослужещи от командването и от военни формирования на Сухопътните войски.
Премерилите сили военнослужещи бяха оценени от съдийски състав с председател заместник-командирът на 55 инженерен полк подполковник Иван Тишков.
В отборното класиране купата спечели отборът на в.ф. 54470 – Белене, от състава на полка, с улов от 9,980 кг., а в индивидуалното класиране първото място грабна представителят на в.ф. 34200 – Шумен капитан Павел Спасов. Второто място зае представителят от в.ф. 44220 – Пловдив редник Илия Бараболов, третото място бе спечелено от старши сержант Явор Йосифов от в.ф. 54470.
Командирът на 55 инженерен полк полковник Росен Арабаджиев лично връчи наградите на победителите и грамота за участие на всеки състезател.
********
Държавно военно лично-отборно първенство по лека атлетика, организирано от Националната военна спортна федерация, се провежда в периода 2-4 май 2017 г. на Общински спортен комплекс „Хаджи Димитър” в Сливен.
Днес се състоя официалното откриване на първенството с издигане на българския трикольор под звуците на националния химн, изпълнен от Военния духов оркестър на Центъра за подготовка на специалисти – Сливен. Участниците бяха приветствани от председателя на Националната военна спортна федерация о.з. генерал-лейтенант Стефан Василев, който ги поздрави и отправи пожелание за добър спортен дух, достойна надпревара и победа за по-добрите. В спортната лекоатлетична надпревара се впускат 18 отбора, като 9 от тях са от формирования на Сухопътните войски. Общо участниците са 151.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Вход свободен във Военния музей на 6 май
03.05.2017, 11:57
Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители на празника на Българската армия и Ден на храбростта 6 май с вход свободен от 10.00 до 18.00 ч. за постоянната хронологична и външна експозиция. Фотоизложба, посветена на историята и традициите на отбелязването на Гергьовден в армията, ще бъде представена специално за празника.
В традиционната атракция „Експонатите оживяват“ тази година посетителите ще имат възможност да разгледат отвътре пилотските кабини на изтребител-прихващач МиГ-21 бис, транспортен хеликоптер Ми-8 и отделенията за управление на самоходна минохвъргачка „Тунджа“, подвижен радиовисотомер ПРВ-11 „Вершина“ и ракетен комплекс 2К 52 Фрог „Луна-М“.
За да се потопят във воинския бит и традиции в 12.00 часа посетителите ще могат да опитат боб чорба, приготвена от истински военен готвач в полеви условия.
С Ден на отворени врати празникът ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ –Военноморския музей и Парк-музея на бойната дружба – 1444 г. във Варна и Музея на авиацията в Крумово, където със свободен достъп за посетителите ще бъдат самолетите Су-22 и Ан-14.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Смъртоносна атака срещу конвой на НАТО в Кабул
03.05.2017, 09:07
Най-малко осем души са убити и 25 ранени в самоубийствения атентат срещу конвой от бронетранспортьори на силите на НАТО в Кабул тази сутрин.
Това предадоха Франс прес и ДПА, като цитираха говорител на афганистанското вътрешно министерство.
Повечето загинали и ранени са цивилни, каза говорителят Наджиб Даниш. Няма данни за пострадали военни от конвоя на НАТО.
Според източник от афганистанските сили за сигурност атентатът е извършен с кола, заредена с експлозиви. Мишена на нападението е бил американски конвой, патрулиращ близо до посолството на САЩ в Кабул и до щаба на мисията на НАТО "Решителна подкрепа" (Resolute support). Представител на мисията на НАТО отказа коментар.
Засега никой не е поел отговорност за атентата, извършен дни след като талибаните започнаха пролетно настъпление и заплашиха, че ще нападат чуждестранните войски.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Какъв нов боен самолет е нужен на България?
03.05.2017, 08:50

Служебното правителство се довери на военната експертиза и уважи класацията на комисията от МО за подадените документи в търга за нов изтребител на ВВС. Трябваше да го направи, защото изтичаха срокове от тръжната процедура и не след дълго можеха да бъдат упрекнати, че са избягали от отговорност.

Същевременно екипът на премиера Огнян Герджиков остави на следващото правителство да решава дали ще се преговаря с трите класирани държави, или само с първата.

Сиреч няма нищо предрешено.........Прочети още

 
Откриха в джунгла изчезнал в края на 2016 г. хеликоптер Ми-17
03.05.2017, 08:30

Венецуелската армия е открила хеликоптер Ми-17, изчезнал в края на миналата година в щата Амасонас. Отломките на летателния апарат са открити на няколко десетки километри от база „Есмералда“ в джунглата, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус".
Властите „потвърждават информацията за откриването“ на хеликоптера и смятат за „малко вероятно“ възможното откриване на оцелели. В момента в района на находката се провежда разчистване на територията, за да може да се даде „достъп на сътрудниците на комисията по разследване на въздушни произшествия на министерството на отбраната“.

Ми-17, на чийто борд се намираха 13 души, излетя от населеното място Пуерто-Аякучо на 30 декември 2016 г. Според министерството на отбраната на Венецуела връзката с апарата е загубена около 40 минути след излитане.

 
Министър Янев: Няма предопределеност по изтребителя
03.05.2017, 08:17
Все още нищо не е предопределено относно решението за покупка на нов изтребител. Това каза служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев на брифинга за отчитане на резултатите от работата на служебното правителство, който се проведе днес 2 май 2017 г.
„Служебното правителство не е предрешило нищо. Имаше два избора – или да вземе предвид работата на работната група, или да не го вземе. И в двата случая, следвайки предначертаната процедура и целия процес, предвиден с решение на Министерски съвет от миналата година, то казва, че предложенията на фирмите трябва да се дадат от 15 март. Този протокол не предопределя избрания победител. Параметрите на всяка една от офертите е много трудно да бъдат разказани на един брифинг“, коментира служебният министър Стефан Янев.
Военният министър обясни, че не става въпрос единствено за самия изтребител, но и за неговото въоръжение, оборудване и поддръжка, а също за тренировката на летците и цената на всичко това.
„Достатъчно комплексно е, за да обобщавам дали това е най-добрата оферта или не. Нищо не е предопределено“, повтори Янев.
Преди почти седмица Янев съобщи, че междуведомствената група е отредила първото място в конкурса за нов изтребител за ВВС на шведското предложение Saab Gripen. На 26 април служебният кабинет прие за сведение доклада на работната група.
Това предизвика тежки политически реакции, като представители на ГЕРБ обвиниха служебното правителство предопределя изхода на изтребителния конкурс. Фактически това не е така, а кабинета „Герджиков” единствено приема доклада на междуведомствената комисия, която класира участниците. От кабинета „Борисов 3”, който ще бъде гласуван и най-вероятно одобрен на 4 май, зависи дали ще бъде даден мандат за преговори с посочения победител или ще бъде взето някакво друго решение.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Поредна среща
02.05.2017, 23:04
Още за 7 ордн
 
Нов китайски лек боен самолет L-15B
02.05.2017, 22:07
На 28 април 2017 година в предприятие на китайската авиопромишлена група Hongdu Aircraft Industry Group (HAIG, влизаща в състава на китайската държавна авиостроителна корпорация AVIC) в Нанчан се е състояла тържествена церемония по представяне на първият образец на лекия боен (учебно-боен) самолет  L-15B, представляващ модифициран боен вариант на произвеждания от HAIG учебно-боен самолет L-15 (JL-10).
Двуместния L-15B е предназначен да се използва в качеството му на лек изтребител-щурмовик и преходен учебно-боен самолет. За разлика от „базовия“ L-15, новия самолет L-15B се оборудва с разработени от запорожското КБ "Ивченко-Прогресс" и усвоени от АО "Мотор-Сич" двигатели АИ-222-25Ф с форсажна камера – форсажен вариант на двигателя АИ-222-25. Самолетът ще има бордова РЛС (вероятно с пасивна ФАР), комплекс за самоотбрана, комплекс за управление на въоръжението, разположено на 11 външни подвески.
Самолета L-15 е разработван от HAIG през 1990-2000 години с участието на КБ Яковлев и се явява фактически китайско копие на руския самолет Як-130.
 
НАТО се мести в новата си щабквартира за 1 млрд. евро
02.05.2017, 21:06
Седалището на НАТО официално ще се премести в новата си щабквартира в Брюксел по време на срещата на върха на организацията в Брюксел на 25 май, предава БГНЕС. Това е заявил генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг след срещата си с белгийския премиер Шарл Мишел.
„На срещата с лидерите през май ще се състои церемония по официалното преместване в новата сграда на щабквартирата на НАТО“, каза Столтенберг.
Новият комплекс на НАТО се намира на отсрещната страна на настоящата щабквартира и представлява голяма полукръгла сграда от стъкло с обща площ от 41 хектара, а офисната му площ е 245 000 кв. м. В комплекса ще бъдат разположени мисиите на 28-те, а след идването на Черна гора, на 29-те страни членки и 19 партньорски страни. Очаква се там да работят около 4000 човека.
Сградата е построена със съвременни технологии в сферите на енергийната ефикасност, комуникациите и сигурността, а целият й строеж възлиза на 1 млрд. евро, добавя БГНЕС.
 
Германската министърка на отбраната отмени визита в САЩ
02.05.2017, 20:33
Германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен отмени планирано за тази седмица посещение в САЩ заради разследване за тероризъм срещу офицер от германската армия, заяви министерството, цитирано от ДПА и Ройтерс.
Фон дер Лайен планираше да посети Ню Йорк и Вашингтон утре и вдругиден за срещи със служители на ООН и с американския министър на отбраната Джеймс Матис.
"Главният приоритет на министърката е да изясни обстоятелствата по случая с лейтенант А. от Илкирш", каза министерството.
Офицер Франко А., който служел във френския град Илкирш като войник от германската армия, беше арестуван миналата седмица по подозрение, че се е представил за сирийски бежанец в германските провинции Бавария и Хесен, за да извърши терористично нападение срещу мигранти.
 
Русия изпрати специални екипи за изтегляне на потъналия в Черно море разузнавателен кораб „Лиман
02.05.2017, 20:09
Русия изпрати в Истанбул специални екипи и специализирания кораб "Селегер" и спасителния буксир СБ-739, които да извадят оборудването от потъналия в Черно море разузнавателен кораб „Лиман“, съобщава турският вестник Hurriyet.
„Лиман“ потъна на около 29 км от турското крайбрежие след сблъсък с товарен кораб, плаващ под флага на Того. При инцидента, който се случи на 27 април, бяха евакуирани 78 души. Сега Москва изпраща два от най-модерните си кораби за спасителната операция на „Лиман“. Според руските военноморски сили екипите, състоящи се от 16 военнослужещи, девет специалисти и екип за гмуркане, ще работят за изваждането на повърхността на чувствителни устройства от кораба.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Руската бойна готовност принуждава САЩ да си пренапишат военната доктрина
02.05.2017, 19:55

В момента армията на САЩ разработва нова военна доктрина, предназначена за по-добро позициониране на службите в перспективата на мащабна война с технически напреднал съперник, като Русия или Китай, които поставят под въпрос военнотехническото превъзходство на САЩ. Това пише The Nаtional Interest, позовавайки се на заместник-началника на командването на армията на САЩ по обучението и доктрината Рики Смит.

В момента армията на САЩ разработва новата военна доктрина „FM 3.0 Operations”, която трябва да бъде представена през октомври тази година. По данни на изданието, ръководството на американската армия се надява да се съсредоточи върху готовността за бърз бой въз основа на новите технологии. Отбелязва се, че разработването на новата доктрина е било предизвикано от това, че Русия и Китай разработват изтребители от 5-0 поколение, разполагат с по-развити системи за ПВО, способни да следят самолети на доста по-големи разстояния, а съвременните руски и китайски противокорабни ракети с далечен радиус на действие са способни да атакуват американските кораби в радиус от 1 500 километра.

Всичко това, подчертава изданието, видимо затруднява работата на американските военни обекти в определени райони и демонстрира превъзходството на въоръженията на съперниците върху редица разработки на САЩ.
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Самолети и вертолети на ВВС ще извършват тренировъчни полети над София
02.05.2017, 14:25
Във връзка с подготовката и провеждането на въздушната част от военния парад по случай честването на Деня на Храбростта и празника на Българската армия – 6 май, самолети и вертолети на Военновъздушните сили на Република България ще изпълняват полети на малка височина над град София.
С оглед осигуряване на безаварийното провеждане на тренировките и парада, както и безопасността на гражданите, ВВС предупреждава да не се използват никакви дистанционно управляеми летателни апарати (дронове) в рамките на населените места София, Григорево, Вакарел, Долни Пасарел, Брезник, Мировяне, Казичене, Божурище, Нови Искър и гара Яна на 3 май 2017 г. от 09:30 до 11:30 часа, на 4 и 5 май 2017 г. 09:30 до 11:30 часа и от 14:30 до 16:30 часа, както и на 6 май 2017 г. от 9:30 ч. до 11:30 ч.
Генералната репетиция на представителните блокове на въоръжените сили ще се проведе на 4 май 2017 г. от 22.00 часа на площад „Княз Александър І“ в София.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Откриха параход със съкровища на нацистите
02.05.2017, 13;34
Руската подводно-изследователска експедиция с участието на клуба „Ростов Дайв” откри край бреговете на Крим парахода Boy Feddersen (бивш „Харьков”), потънал по време на Великата отечествена война. Корабът с дължина около 140 м се намирал на дълбочина 90 м и се предполага, че е превозвал ценности от окупирания от фашистите Крим. „Работейки по програма за издирване на потънали кораби в Черно море, ние провеждаме експедиция по търсенето на подводниците Л-23 и Д-4. По време на издирването на Д-4 в квадрата на бойното дежурство бе открит голям кораб — разказва ръководителят на експедицията Роман Дунаев. — След хидроакустични измервания съпоставихме изгубения в този район кораб „Харьков” (Boy Feddersen) и идентификацията се оказа 95%. По архивни данни корабът именно в този район е бил атакуван от съветската авиация”. - (видео)
През май обширна експедиция ще изучи детайлно находката и тогава ще стане ясно какъв товар е имало на кораба и доколко целесъобразно е вдигането на плавателния съд.
Параходът Boy Feddersen е всъщност бившият съветски кораб „Харьков” (бивш немски Anhalt, испански Aya-Mendi), който през 1941 г. при отстъплението на съветските войски е бил взривен в Николаев. Немските специалисти са извадили кораба, ремонтирали са го и са го въвели в експлоатация. През август 1943 г. корабът е бил потопен от съветската авиация в района между Евпатория и Севастопол.
 
Руската спецавиация ще разчисти небето над Москва за 9 май
02.05.2017, 13:20
Спецавиацията на Русия зае своето дежурство по подсигуряване на слънчево време в Москва, в случай на необходимост, съобщи ТАСС в понеделник (1 май).
Диспечери от контролната кула на столичната авиация съобщиха, че 10 самолета са готови за полети с цел метеорологично разузнаване.
"Експертите започнаха метеорологичните проучвания за оценка на климатичните условия, както в Москва, така и в региона", обясниха от контролната зала.
Процесът по разпръскване на облаците, който специалистите наричат "засяване", се осъществява с помощта на екологично чист реагент – сребърен йодид и фино диспергиран цимент. Химикалите се пръскат в облаците на разстояние от няколко стотин километра от града с помощта на самолетите Ан-12, Ан-26 и Як-42.
Спецавиацията по никакъв начин не нарушава графика на столичните летища, тъй като полетите се провеждат извън установените граждански летателни коридори.
Дежурството започва на 1 май, като специалистите ще следят за дъждоносни облаци също на Деня на Победата, Деня на Русия и Деня на града.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
В Колумбия се разби военен самолет, има жертви
02.05.2017, 09:12
В Колумбия загинаха осем души, след като вчера в 16:30 местно време военен самолет Cessna 208В Grand Caravan (EJC-1130, 208B-1194) се разби в планина в централната част на страната, съобщава ABC News, като се позовава на информация от президента на страната Хуан Мануел Сантос.
Падането е станало западно от столицата Богота. На борда на едномоторния самолет е имало 14 пътници. Провежда се разследване на инцидента.
 
Американската система за противоракетна отбрана THAAD е готова да защитава Южна Корея
02.05.2017, 08:47
Спорната американска система за противоракетна отбрана, разгърната в Южна Корея, за да защитава страната, която е съюзник на САЩ, от потенциална севернокорейска атака, е достигнала своята начална способност да прихваща идващи ракети. Това заяви представител на Министерство на отбраната във Вашингтон, предава военният вестник Stars and Stripes, цитиран от "Фокус".
Ще отнеме обаче около няколко месеца преди цялата система да бъде заредена и работеща през цялото време, добавя представителят, пожелал анонимност. САЩ и Южна Корея през юли 2016 г. постигнаха споразумение за разполагането на отбранителната система, която може да унищожава ракети с малък и среден обсег при висока надморска височина. - Още за THAAD
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Южна Корея пуска в морето разузнавателен катер без екипаж
02.05.2017, 08:23

На 27 април 2017 г. Южнокорейската Администрация за отбранителни покупки (DAPA) представи във военноморската база в Пусан новия разузнавателен безпилотен катер Haegeom (Морски меч). Съобщението е на блогера dambiev.

Катерът ще изпълнява разузнавателни мисии и ще патрулира по северната граница с КНДР. Ще бъде в състояние да заобикаля различни препятствия. Дължината на катера е 8 м, водоизместимост – 3 тона, скорост – 30 възла (54 км/час). Той може да бъде въоръжен с дистанционно управляеми бойни модули с картечница, автоматично оръдие или противотанкови ракети.

Южнокорейското МО счита, че новият безпилотен катер ще може да предотвратява големи морски инциденти със Северна Корея. Изпитанията ще продължат до края на месец юли 2017 година.

 

 
„SpaceX” изстреля секретен разузнавателен сателит
01.05.2017, 21:42
Частната американска ракетна компания "SpaceX" изстреля мистериозен разузнавателен спътник към орбита за американската разузнавателна агенция. Това съобщава Си Ен Ен.
Компанията направи успешното изстрелване в понеделник сутринта от космическия център Кенеди в Кейп Канаверал в щата Флорида. - (видео)
Мисията трябваше да се случи в неделя, но "SpaceX" отложи изстрелването заради проблем със сензор в долната част на ракетата. Става въпрос за ракета-носител "Фалкон-9".
Клиент на изстрелването е Националната разузнавателна служба, правителствена агенция на САЩ, която разработва и поддържа разузнавателни сателити.
Сателитът е част от мисията NROL-76 и е класифициран. "SpaceX" не споделя подробности за типа наблюдение, което устройството ще изпълнява и колко е голямо и къде се намира в орбитата. - Още Космос
 
Отварят длъжности за единствени по рода си структури във Въоръжените сили
01.05.2017, 20:36
Една от новите длъжности е командир на бригадно командване, който ще бъде със звание полковник, т.е. ще се назначава без указ на президента. Така е и за останалите. Нови генералски длъжности ням ада има. МО предлага  изменение и допълнение на Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Известно е, че в Сухопътни войски, например, от юли т.г. се очаква голяма реорганизация. Тя ще бъде в двете механизирани бригади и в Центъра за подготовка на специалисти. Освен това два отделни батальона ще бъдат трансформирани в Бригадно командване.
От 1 юли, според Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г., предстоят организационно-щатни промени. В резултат на тях на базата на съществуващи структури ще се формират единствени по рода си стационарна опорна комуникационна система, бригадно командване, военновъздушна учебна база, център за управление и киберотбрана, група за съхранение на танкове, авиационна група във въоръжените сили. С промените на класификатора ще се осигурят длъжности за тези структури.
С предложения проект се унифицира длъжността „Заместник-началник на многопрофилна болница” за всички многопрофилни болници (МБАЛ) от състава на Военномедицинска академия, става ясно от доклада към измененията на министъра на отбраната ген  Стефан Янев. Съгласно Правилника за устройството и дейността на ВМА статутът и на петте многопрофилни болници за активно лечение (София, Варна, Пловдив, Плевен и Сливен) е еднакъв, което обуславя унифицирането на длъжността „Заместник-началник на многопрофилна болница”.
За нуждите на Централния артилерийски технически изпитателен полигон, Стационарната комуникационна и информационна система и военни формирования от Съвместното командване на силите, Сухопътните войски и Военновъздушните сили се разкриват специфични длъжности, с цел повишаване на експертния и технически потенциал, с произтичащите задачи и отговорности за определените длъжности.
Във връзка с реорганизирането на Мобилната комуникационна и информационна система от състава на Съвместното командване на силите се променят длъжности, като се приравняват изискванията за военно звание на основния команден състав в съответствие с аналогични структури от въоръжените сили с ранг на „полк” и същите се уреждат в съответствие на функционалните връзки и взаимоотношения и правилата на ръководство и контрол между структурните звена. - Прочети още
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Египет започна да получава изтребители МиГ-29 от Русия
01.05.2017, 16:18
Египет започна да получава новопроизведени изтребители МиГ-29 по договора с Русия. За това съобщи заместник-министъра на отбраната на Египет Мохаммад эл-Кешки.
Той добави, че става въпрос само за начални доставки и пълното изпълнение на договора предстои.
В края на март 2017 г. специалистите от Центъра за анализи и прогнози, съобщиха, че на територията на ЛИИ "М. Громов" е забелязан първия МиГ-29М2 за ВВС на Египет в пустинен камуфлаяж и борден номер 811.
Засега няма открити данни за стойността на договора за доставка на 46 изтребителя МиГ-29 на ВВС на Египет. На база каталожни цени се предполага че стойността е 2 млрд. долара.
През февруари 2016 г. заместник-ген. директор на РСК «МиГ» Алексей Бескибалов съобщи, че компанията е подписала с държава от Северна Африка договор за доставка до 2020 г. на над 50 изтребителя МиГ-29М/М2. Според запознати става въпрос за доставката на 46 едноместни МиГ-29М и 6-8 двуместни учебно-бойни "спарки" МиГ-29М2 на ВВС на Египет.
Изтребителите МиГ-29М/М2, известни и с «маркетинговия» индекс МиГ-35/35Д («изделие 9-61/67» по фирмената номенклатура на ОКБ Микоян), представляват най-новата модификация на платформата на световноизвестният изтребител МиГ-29. Основните отличия на новата машина се състоят в новото радиоелектронно оборудване, нараснала далечина на полета и усъвършенстваните двигатели с управляем вектор на тягата (демонстриран от демонстративния МиГ-29 ОВТ). Този вариант на изтребителя бе разработен в началото на 21 век с използване на решенията създадени при разработката на модернизирания вариант на палубния изтребител МиГ-29К/КУБ («изделие 9-41/47»). - Още за МиГ-29
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
МО на Русия ще закупи няколко верижни бронетранспортьора БТ-3Ф, за да оцени способностите им
01.05.2017, 16:09
МО на Русия ще приеме на опитна експлоатация бронетранспортьора БТ-3Ф, произвеждан от Волгоградския тракторен завод. За това съобщи по време на обиколка по отбранителните компании във Волгоградска област зам.-министъра на отбраната Юрий Борисов. С машините ще бъдат проведени изпитания и ще бъдат направени изводи за тяхното серийно производство.
"МО приветства машини създадени в инициативен порядък от фирмите, но има правило - те трябва да отговарят на изискванията на МО. Ние не подпомагаме създаването на техника в инициативен порядък, само я изпитваме, след което правим изводи за нейното серийно производство за нуждите на МО на Русия".
Юрий Борисов, заяви също така, че МО на Русия разполага с научно-технически институт по бронетанкова техника в Кубинка, край Москва. Става въпрос за НИИ-38 на МО на Русия, известен и като „НИИ бронетанковой техники“ (НИИ БТ). Той влиза в структурата на 3-и Централен НИИ на МО на Русия.
Бронетранспортьорът БТ-3Ф е създаден с използване на ходовата част на БМП-3 и се разработва от началото на 2010 г. в рамките на техническо задания на МО на Индонезия. Морската пехота на тази държава поръча БМП-3Ф, а след това поиска и унифициран с нея бронетранспортьор.
В Русия БТ-3Ф също се предлага на Морската пехота, както и за Сухопътните войски за замяна на семейството машини създадени на базата на бронетранспортьора МТЛБ.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Латвия ще плати 6 милиона евро за 47 гаубици втора ръка М109 от Австрия
01.05.2017, 15:48
Латвия купи от Австрия поддържани самоходни артилерийски установки (САУ) M109. Договорът за това подписа министърът на отбраната на прибалтийската република Раймонд Бергманис. Единичната цена на всяка от 47-те САУ са от 60 000 до 140 000 евро, в зависимост от модификацията и състоянието им. Общата сума е 6 милиона евро.
Доставките на екс-австрийските САУ М109 трябва да бъдат осъществени през есента на 2017 г. Екипажите от Латвия вече се обучават на място в Австрия.
Към 2016 г. на въоръжение в армията на Австрия се водеха 30 гаубици от модификацията M109A5 с оръдие M284 и максимална далечина на стрелбата 30 километра. При желание на страната-оператор на тези машини може да се монтира GPS и автоматизирана система за управление на огъня. Явно са продадени и по-стари модификации, запазени и съхранени в складовете.
САУ М109 е разработена в САЩ в началото на 60-те години на ХХ век и след това е модернизирана многократно. Взела е участие във войната във Виетнам, в близкоизточните конфликти, в двете войни в Залива, в Йемен, в Ирак и в Афганистан. Производствто спира през 2003 г. - Още за САУ М109
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Излезе от печат „Крилете на Морска България 1917 - 2017 г.”
01.05.2017, 14:30

В навечерието на честването на 100-годишния юбилей на българската морска авиация излезе от печат фото-документалния албум „Крилете на Морска България 1917 - 2017 г.” (ISBN 978-954-9484-37-3) (в pdf формат). Съставител е о.з. капитан ІІ ранг д-р Атанас Панайотов, а консултанти: проф. д-р полковник Димитър Недялков, д-р Мариана Кръстева и подполковник Спас Спасов.

В изданието са използвани фотографии и документи от фонда на Военноморския музей - Варна, от архива на военно формирование 36940 - Варна, както и от лични колекции.
Предпечатът и печатът са дело на рекламната агенция „Импрес” - Варна, а издател на албума е Издателската къща „Морски свят - Морски вестник” - Варна.
Разпространението на изданието ще се извършва от Военноморската авиобаза „Чайка”.

 
Заради огромните бойни загуби изравняват Западен Мосул със земята
01.05.2017, 12:27
При щурма на западната част на иракския Мосул цели жилищни квартали буквално са изравнявани със земята, съобщава rusvesna.su.
Авиацията и артилерията на западните съюзници работят денонощно, а за избирателност на ударите отдавна не се говори. Ситуацията все повече напомня британския варварски „бомбен терор” над Германия по време на Втората световна война. Ако в северните полупустинни райони на провинция Рака все още може да се срещнат авиационни насочвачи, то в плътно застроения Западен Мосул това практически е нереално. Тук дори и американски спецназ не се използва от страх за неоправдани загуби. Изобщо не се използват дронове, защото жилищните квартали са обвити в дим. Отчитайки огромните загуби, които иракската войска понася при освобождението на града, командващите щурма представители на Пентагона явно искат да заложат на огневото поражение, без оглед на жертвите сред жителите.
Западните медии изобщо не припомнят и не правят сравнение с превземането на сирийския Алепо, където се правеха хуманитарни паузи. Градската инфраструктура в Мосул отдавна не функционира. Всички ресурси са притежание единствено на ИД. Лагерите край Мосул отдавна са препълнени, стотици деца са без родители и покрив. При тези обстоятелства очертаващата се тежка хуманитарна катастрофа е неизбежна, твърдят експерти.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Директорът на ЦРУ с внезапна визита в Южна Корея
01.05.2017, 11:57
Директорът на ЦРУ Майкъл Помпео е на неофициална визита в Южна Корея. По данни на местни информационни агенции, той се намира в Сеул от събота, когато Северна Корея проведе поредното неуспешно изстрелване на балистична ракета. Информацията е, че Помпео е провел редица срещи с южнокорейски политици, и в частност със своя южнокорейски колега. Дискутирана е актуалната ситуация на корейския полуостров, а също така са обсъдени отношенията между Южна Корея и САЩ. Очаква се Помпео да остане в Сеул до 2 май.
За последните два месеца на фона на растящото напрежение в региона Южна Корея посетиха държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и вицепрезидента Майкъл Пенс.
 
Противотанкови комплекси "Корнет Д-1" влизат на въоръжение във ВДВ
01.05.2017, 09:52
Въздушно-десантните войски на Русия до две години ще получат на въоръжение новите самоходни противотанкови комплекси "Корнет-Д1", съобщи в петък (28 април) командващият ВДВ на РФ генерал-полковник Андрей Сердюков, предаде ТАСС.
"В близките две години ще се проведат съвместни държавни изпитания и ще започне постъпването във войските на новите самоходни противотанкови комплекси "Корнет-Д1", каза Сердюков.
Той добави, че в течение на две години ДВД също планират да получат защитните специални  автомобили "Тайфун", парашутно-десантни съоръжения, както и стандартизирани десантни средства "Бахча-У-ПДС", които позволяват приземяването на бойните машини БМД-4М и бронетранспортьорите БТР-МДМ с екипажите им от военно-транспортния самолет Ил-76.
Сердюков съобщи също, че до 2020 година въздушно-десантните войски ще получат повече от 300 бойни машини БМД-4М и БТР-МДМ ("Ракушка"). Артилерийските части и подразделенията им ще получат над 100 съвременни радарни средства за разузнаване, оръдия, минохвъргачки и противотанкови оръжия и почти 200 системи за противовъздушна отбрана.
По отношение на въздухоплавателните средства военният спомена, че е планирана покупка на повече от 25 хил. съвременни парашута и комплексни средства за десантчиците. БМД-4М е снабден с автоматизирана система за управление на огъня и нова навигационна система. Най-новото електронно оборудване ще позволи по-лесно прицелване и по-високи скорости при неравен терен. БТР-МД "Ракушка" – руският десантен бронетранспортьор, създаден във Волгоградския тракторен завод, тежи 13,2 тона и 2 оръжия. Екипажът му е от двама души + 13 десантчици. "Ракушка" е предназначен за превоз на военни, боеприпаси, резервни части и горива и смазочни материали в подразделенията на ВДВ и морската пехота. - Още за ПТРК "Корнет"
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Пентагонът призна за 352 цивилни жертви при ударите срещу „Ислямска държава“
01.05.2017, 09:06
Най-малко 352 цивилни са били убити при въздушните удари на международната коалиция, оглавена от Съединените американски щати, срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, заявиха под формата на изявление от американската армия, предава The Guardian.
Броят на загиналите при боевете цивилни граждани е от началото на антитерористичната операция през 2014 г. досега. Конкретно от ноември 2016 г. до март 2017 г. убитите цивилни са 45.
 
Турция и Азербайджан започват съвместни военни учения
01.05.2017, 08:40
Въоръжените сили на Азербайджан и Турция стартират съвместни военни учения в понеделник, в хода на които ще бъдат използвани артилерийски установки, бронирана техника, миномети, бойни и транспортни хеликоптери, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус". Освен това в ученията ще вземат участие и подразделения на противовъздушната отбрана и зенитно-ракетните войски на двете държави.
„В съответствие със споразумението за военно сътрудничество между Азербайджан и Турция, от 1 до 5 май ще бъдат проведени съвместни тактически учения с бойни стрелби на въоръжените сили на двете държави“, съобщиха от Министерството на отбраната на Азербайджан. От военното ведомство уточняват, че основната цел на ученията ще бъде подобряването на координацията чрез обмяна на опит между въоръжените сили на Азербайджан и Турция, а също и постигането на взаимодействие между военните подразделения с помощта на съвместното планиране на щабовете и повишаване на готовността и способностите на частите да провеждат операции. - (видео)
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Японски вертолетоносач ще охранява американски военни кораби
01.05.2017, 08:35
Японският вертолетоносач „Идзумо“ за първи път ще охранява американски кораби, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус". Съответната заповед е издадена от министъра на отбраната на Япония Томоми Инада.
DDH183 „Идзумо“ е първият от двата (другият е DDH184 Кага, в строя от 22 март 2017 г.) най-нови и най-големи вертолетоносни кораба на морските сили за самоотбрана на Япония, който бе въведен в експлоатация на 23 март 2015 г. В понеделник той ще замине на тримесечно плаване, при което ще достигне до Филипините. В хода на плаването той ще изпълнява мисия по охрана на американски военни кораби. Министърът на отбраната е издала заповедта за начало на мисията след получаването на съответното искане от страна на САЩ.
„Идзумо“ ще охранява американските кораби в Тихия океан от полуостров Босо в района на японската префектура Чиба до акваторията на остров Шикоку в югоизточната част на страната. След това американските кораби ще се запътят към Корейския полуостров, за да извършват зареждане на намиращите се в района разрушители, които са снабдени с бойната информационно-управляваща система „Иджис“ (Aegis). - Още за DDH183
 
Всички групировки от въоръжената сирийска опозиция са съгласни да участват на преговорите в Астана
01.05.2017, 08:19
Сирийската въоръжена опозиция получи покана за участие в следващия кръг от преговорите за урегулирането на конфликта в казахстанската столица Астана и нито една групировка не е депозирала отказ, заяви член на една от делегациите за РИА Новости.
„Получихме официална покана за Астана. Тя беше предадена в устна форма от руската делегация. Към настоящия момент няма нито една от групите не се е изказала против това. Напротив, те гледат на новото предложение на Русия като на нещо, което може да допринесе за подобряване на обстановката“, заяви източникът.
Провеждането на следващата среща в Астана е планирано за 3 и 4 май, като разговорите на експертно ниво ще бъдат на 2 май. От външното министерство на Казахстан разчитат на участието на всички страни: сирийското правителство, опозицията и държавите гаранти – Русия, Иран и Турция.
Източник: http://www.pan.bg/
 
На „Батмиш” ще се провеждат стрелби и през май
01.05.2017, 06:00
Планирани стрелби на Огневи комплекс „Батмиш" край Сливен ще се провеждат до края на май. Това съобщи инж. Снежана Кънева - началник отдел „Сигурност и управление при кризи" в Oбщина Сливен.
Стрелби с максимална височина на траекторията 2 000 м. ще има от 8 до 14 часа на 2, 3, 4, 5, 9, 11, 16, 17 и 18 май, и от 8 до 14 и от 16 до 22 часа на 10, 22, 23, 26, 29, 30 и 31 май.
Учението ще се изпълнява от Военно формирование 22 220.
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}