Военна информация

Архив - от 1 до 15 май
 

 
Смъртта ни разделя с още един достоен български генерал
15.05.2014, 23:14

Димитър Неделчев Димитров.Армейските и житейските редици осиротяха с още един достоен човек, офицер, началник,  командир и генерал!

На 15 май 2014 г., почина генералът, парашутист-десантчик, Димитър Неделчев Димитров.

Изключителният му професионализъм и отдаденост към армията, и специалните сили, мъдрите му командирски решения и грижа за хората, му присвоиха в служебната йерархия висшето военно звание “генерал-майор” и го издигнаха до длъжността “първи заместник-командващ на Сухопътните войски”.

Изпълнил хиляди парашутни скокове, от небето към земята - днес армейската общност, приятелите, близките и роднините го изпращат “горе, на небето”!

Поклон пред светлата му памет и нека да почива в мир!

*********

Генерал-майор Димитър Неделчев Димитров е роден на 26.03.1953 г. в гр. Балчик.

През 1976 г. завършва ВНВУ “Васил Левски”, специалност “разузнавателни”. През 1985 г. завършва ВА “Г.С.Раковски”, и генералщабен курс (пак там) през 2000 г.

Службата му, като военен парашутист, е неразривно свързана със специалните сили. Бил е командир на взвод, инструктор, командир на батальон, помощник-началник щаб на полк, началник на служба; старши помощник-началник на отдел в управление; заместник-началник щаб, началник-щаб и командир на бригада “Специални сили”. Командвал е и Командването на специалните сили. Служил е и в Генералния щаб, като началник на управление и директор на дирекция “Съвместна подготовка”. 

През  2005 г. е удостоен с висше военно звание “бригаден генерал”. През 2009 г. е удостоен със следващото звание “генерал-майор” и назначен за “първи заместник-командващ на Сухопътните войски”, от която длъжност и преминава в резерва, поради навършване на пределната възраст за притежаваното военно звание.

http://www.otbrana.com/

 
Бригаден генерал Андрей Боцев се срещна с командира на бригада „Югоизточна Европа“
15.05.2015, 21:02

генерал Андрей Боцев Началникът на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев проведе среща днес, 15 май, с командира на Многонационална бригада „Югоизточна Европа” (SEEBRIG) бригаден генерал Хакан Езер, който е на посещение в нашата страна. На срещата бяха обсъдени ученията, в които участва Многонационалната бригада. Бригаден генерал Боцев акцентира върху възможностите за провеждане на съвместни подготовки в бъдеще, както и за споделяне на опит при ликвидиране на последствията от бедствия и аварии.

По време на посещението си в нашата страна бригаден генерал Хакан Езер направи инспекция на декларираните към SEEBRIG формирования от Сухопътните войски на Българската армия. „Удовлетворен съм от състоянието на декларираните формирования”, отбеляза той по време на срещата в Командването на Сухопътните войски. „Убедих се, че личният състав е подготвен много добре, военнослужещите са с много богат опит и са способни да изпълняват всяка мисия под ръководството на SEEBRIG”, каза още бригаден генерал Хакан Езер.

http://www.mod.bg/

 
В Украйна САЩ ни тласкат към война с Русия
15.05.2014, 20:25

Харолд ПинтерСкалата на нашата индоктринация, пише Харолд Пинтер, е "брилянтен, даже остроумен и крайно успешен акт на хипноза", сякаш истината "никога не се е случвала, дори докато се случва".

Всяка година американският историк Уилям Блум публикува своето "преработено и допълнено резюме на американската външна политика". Трудът показва, че от 1945 г. насам САЩ опитват да свалят повече от 50 правителства, много от които са избрани демократично; грубо се намесват в изборите в 30 държави; бомбардират цивилното население на 30 страни; употребяват химически и биологични оръжия и опитват да убият чуждестранни лидери.

В много случаи Великобритания е разглеждана като сътрудник. Степента на човешкото страдание, да не говорим за престъпността, е слабо призната на Запад, въпреки наличието на най-развитите комуникации в света и формално най-свободната журналистика. В резюмето се казва, че най-многобройните жертви на тероризма, "нашия" тероризъм, са мюсюлмани - факт, който не се изрича на глас. Казва се още, че екстремният джихадизъм, довел до 11 септември, подхранван като оръжие на англо-американската политика (операция "Циклон" в Афганистан), е потиснат. През април американският Държавен департамент отбеляза, че след операцията на НАТО през 2011 г. "Либия се превърна в свърталище на терористи"......Прочети още

 
Вашингтон се мъчи да опровергае немски медии
15.05.2014, 20:15

Белият дом опроверга съобщенията на германските медии за наличието в Украйна на наемници от частната американска военна компания "Блекуотър" и на други подобни фирми. Опровержението бе направено от говорителката на Съвета за национална сигурност (СНС) Лора Лукас-Магнусон пред руската агенция ИТАР-ТАСС. По думите й същия отговор са получили и немските журналисти, които са се обръщали със същия въпрос към СНС. Тя добави, че фирмата "Академи", за която става дума, "вече почти два месеца отхвърля" приписваните й действия.

По данни на немските издания "Билд ам зонтаг" и "Шпигел" информацията за присъствието на 400 бойци от "Блекуотър" в операциите на властите в Източна Украйна е постъпила от американските спецслужби и е била докладвана от немското разузнаване на германското политическо ръководство. В съобщение от март "Академи", на която се позовава американската говорителка, твърдеше, че няма служители в Украйна и няма никакво отношение към "Блекуотър". Въпреки че според собственото й разяснение това е същата компания, която е два пъти препродадена, преименувана и действаща вече с ново ръководство. Самата "Академи" се представя като "елитен доставчик на услуги в сферата на сигурността". – Още военни фирми

http://www.duma.bg/

 
Министър Ангел Найденов ще проведе срещи с военнослужещите и с членовете на военнопатриотичните организации във Варненския гарнизон
15.05.2014, 15:52

Министърът на отбраната Ангел Найденов ще проведе среща утре, 16 май, в 10.00 ч. с командването и личния състав на Щаба на Военноморските сили във Варна, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Той ще посети кораборемонтния завод „ТЕРЕМ - КРЗ Флотски арсенал Варна” ЕООД – Варна и парк-музей „Владислав Варненчик“.

Същия ден от 15:30 ч. министърът на отбраната ще се срещне с командването и личния състав на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, а по-късно и с членовете на военнородолюбивите и военнопатриотичните организации във Варна.

http://www.mod.bg

 
НАТО изключва постоянно присъствие на войски в Източна Европа
15.05.2014, 14:40

Андерс Фог Расмусен Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен изключи постоянно присъствие на войски на НАТО в Източна Европа, отбелязва Интерфакс.

Расмусен, който участва в конференция за сигурността в Братислава, определи въпроса за разполагането на постоянни сили на НАТО в региона като теоретичен.

В същото време той поясни, че се изисква по-забележимо присъствие на НАТО в целия съюз.

Генералният секретар, цитиран от Ройтерс, също обясни, че намаляването на военните разходи в страни членки на ЕС, особено в Централна и Източна Европа, е грешно решение, докато Русия увеличава военни си бюджет.

Руските военни разходи се увеличиха с повече от 10% в реално изражение през последните пет години, каза той, допълвайки, че пък в контраст няколко европейски страни са намалили военните си разходи с повече от 20% през същия период.

По думите му орязването на военните разходи е значимо в Централна и Източна Европа.

Сега е време да се спре тази тенденция и да се обърне, добави Расмусен.

На 16 април на заседание на Северноатлантическия съвет в Брюксел шефът на организацията заяви, че се разглежда план за извънредни действия по въздух, земя и море, включващ участие на повече самолети, повече кораби и сухопътни войски.

Той има предвид патрулиращи самолети в Балтийския регион и патрулиращи кораби в Балтийски море и източната част на Средиземно море.

http://news.ibox.bg/

 
Френски разузнавателен кораб навлезе в Черно море
15.05.2014, 12:40

От главния щаб на руските военноморски сили са съобщили, че в акваторията на Черно море на 14 май отново е навлязъл френският разузнавателен кораб „Дюпюи дьо Лом” (Dupuy de Lome, A-759), предаде Интерфакс.

Представител на щаба е отбелязал, че корабът е предназначен за водене на радиоелектронно разузнаване, прихващане и анализ на сигнали, включително и спътникови.

Апаратурата на плавателния съд може да улови и най-съвременните видове предаване на данни, включително съобщения по електронната поща и мобилни разговори.

Днес преди обяд А-759 е акустирал на Морска гара - Варна. За сега няма информация за целта на посещението му. Последното посещение на кораба в Черно море бе в периода от 11 до 30 април.

 
Нощ на музеите във военноморския музей
15.05.2014, 12:00

За трета поредна година Военноморският музей във Варна ще се в включи Нощта на музеите, като отвори врати за безплатни посещения на 17 май (събота) от 18 до 24 часа.

Програмата ще стартира в 18.00 ч. с една от атракциите на вечерта - демонстрация на стрелба със средновековно еднофунтово корабно оръдие. То е част от „арсенала”  Сдружение „Клуб миноносец Дръзки” и е изцяло тяхна  изработка.

В 18.30 ч. ще започне концертът на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, с диригент капитан III ранг Мирослав Трифонов. Оркестърът ще представи избрани музикални творби от своя репертоар.

В „Училището за моряци” между 18.00 и 21.00 ч. посетителите ще имат възможност да се научат как се правят морски възли и как се мята хвъргало. А най-малките от тях ще направят своите първи стъпки в морячеството с морските пъзели.

В залата за временни изложби от 22.00 ще бъде прожектиран документалният филм на режисьора Костадин Бонев - „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел”. На базата на автентични документални свидетелства и архивни кадри, филмът представя вълнуващ разказ за емблематичната личност на българския ХХ век, каквато е Никола Вапцаров. Чрез нов ракурс на проблематиката филмът предлага на зрителите по-различна интерпретация на сблъсъка между поетичния талант и личността на Вапцаров, и политическата действителност. Това е първото публично представяне на филма във Варна.

На разположение на посетителите до полунощ ще бъдат и постоянната експозиция на музея, и най-новите временни изложби: „Воини светци” и „Учебните ветроходи на България 1879-2014 г.”

http://morskivestnik.com/

 
Нови успехи за A400M
15.05.2014, 11:52

А400МВоеннотранспортен самолет A400M от ВВС на Франция за първи път извърши трансантлантически полет. Самолетът е излетял от 123-та авиобаза в Орлеани, направил е междинно кацане на острови Зелени нос (Кабо Верде), след което е прелетял летище Каен, Френска Гвиана и накрая до крайната дестинация - Фор дьо Франс, Мартиника. Целият полет е продължил 12 часа, като на борда е имало различен товар с общо тегло 2 тона, както и вертолет AS550 Fennec. Обратният полет до Франция е извършен без междинни кацания и е продължил 9 часа.

Друг A-400M “Grizzly” е извършил редица кацания на летище Keflavik (Исландия) при силен страничен вятър. Самолетът A-400M с регистрационен номер F-WWMZ (c/n. 006) се е приземил сутринта и е изпълнил няколко рулирания, излитания и кацания на писта RWY 20 при неблагоприятни метеорологични условия – вятър със скорост до 88 км/ч. Вятърът е бил толкова силен, че е счупил новомонтираната GSM антена, а намиращите се на острова изтребители JAS-39 Gripen и F/A-18 са преустановили полетите. Само няколко норвежки F-16 и датски танкер KDC-10 са излетели за изпълнение на задача по „еър полисинг”.

На летище Keflavik подобни изпитателни полети при силен страничен вятър са извършвали наскоро и самолети B-777, A-380, B-787 , B-747i и Сухой 100-95. – Още за А400М

http://www.pan.bg/

 
Русия затваря космическата станция след US санкциите
15.05.2014, 08:13

МКСРусия ще откаже достъп на САЩ до Международната космическа станция (МКС) след 2020 г. и ще забрани нейни ракети да изкарват в Космоса американски военни сателити. Москва обяви серия от мерки в отговор на наложените от САЩ санкции заради кризата в Украйна. САЩ призовават Русия да запазят МКС в работен режим поне до 2024 г.

Вчера говорителката на Държавния департамент Дженифър Псаки заяви, че САЩ се надяват да продължат космическото им сътрудничество. Тя съобщи, че НАСА засега не е получавала уведомление от Русия, че тя спира финансирането на МКС.

Русия затваря космическата станция след US санкциите. – Още космически системи

 
Женският футболен отбор на 61 механизирана бригада се класира за финалите
15.05.2014, 07:59

В района на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, вчера се проведе квалификационна среща от Държавното военно първенство по футбол на малки врати за жени между отборите от „Б” квалификационна група: „Стрямци – 61” – Карлово, „Феникс” – Граф Игнатиево и „Щурмовик” – Безмер. След теглене на жребий отборите от трите военно-спортни клуба се срещнаха на футболното поле и показаха своите състезателни възможности.

На квалификационните срещи присъстваха бригаден генерал Димитър Шивиков - командир на 61 мбр, заместник-командирите на бригадата – полковник Христо Андреев и полковник Иван Иванов и ръководителите на отборите, съобщава КСВ.

Отборът на домакините „Стрямци – 61” не получи нито едно попадение в своята врата и така си извоюва участието на финалите на Държавното военно първенство по футбол на малки врати за жени - 2014, което ще се проведе през месец юни в Пампорово.

http://www.otbrana.com/

 

 
Нова подготовка за българските Ми-17
14.05.2014, 23:11

Ми-17От вчера, 13 май 2014 г., летателният състав на 24-та авиобаза – Крумово започна провеждането на нова подготовка по бойно използване на вертолет Ми-17 – стрелба по земни цели със странично бордно въоръжение – 7,62-mm картечница ПК. Това съобщават от ВВС.

Стрелбите се провеждат на авиационния полигон на Военновъздушните сили „Елена”.

Това е подготовка, която се провежда за първи път от екипажите на вертолетите Ми-17. Целта е летателният състав да придобие умения за изпълнение на задачи по авиомедицинска евакуация във враждебна среда и по бойно търсене и спасяване на катапултирали летци. Подготовката за тези мисии е съгласно утвърдените Цели на Въоръжените сили и е в изпълнение на поетите ангажименти към НАТО и ЕС.

Чрез нея се натренират уменията за водене на точна стрелба не само на бордните стрелци, но и на пилотите и бордовите техници по взаимодействието с картечарите. Отработват се различни курсове за подход към мишените с цел осигуряване на тяхното добро наблюдение, създаване на предпоставки за максимално ефективно използване на въоръжението и поддържане на безопасна дистанция, за да се избегне евентуален ответен огън.

При провеждане на такива мисии на борда на вертолетите е задължително да има борден стрелец. Чрез страничното бордно въоръжение се осигурява изолиране и охрана на мястото за кацане.

През 2012 г. и 2013 г. пилотите от 24-а авиобаза възстановиха още две ценни подготовки по бойно използване с вертолет Ми-17. Това са реалните стрелби с неуправляемо ракетно въоръжение по земни цели в рамките на регулярната бойна подготовка и стрелбите с неуправляемо ракетно въоръжение на тактически фон. За последно те бяха провеждани съответно през 1988 г. и 1994 г.

http://airforce.mod.bg/

 
Американският самолетоносач USS "Saratoga" бе продаден за един цент
14.05.2014, 21:06

USS "Saratoga" (CV-60) Американският самолетоносач USS "Saratoga" (CV-60), който бе изведен от състава на ВМФ на САЩ на 20 август 1994 година, е продаден от американските военни за един цент на компанията ESCO Marine от Браунсвил (щат Тексас), съобщиха местните СМИ.

Компанията за своя сметка ще извърши буксировка, демонтаж и утилизация на самолетоносача, който в момента се намира във военноморската база Ньюпорт в Род Айлънд. Предполага се, че в края на това лято ще започне неговото буксиране към Тексас.

Самолетоносачът "Saratoga" ("Саратога") е вторият кораб клас Forrestal (Форрестал), а също и шестият кораб на САЩ, кръстен в чест на битката при Саратога.

Контракта за строителството на самолетоносача е бил подписан с компанията New York Naval Shipyard на 23 юли 1952 година. Корабът е бил заложен на 16 декември 1952 година, спуснат на вода на 8 октомври 1955 година и въведен в състава на флота на 14 април 1956 г. Стойността му възлиза на 209,7 млн. долара.

Основните характеристики са: водоизместимост 59650 тона, при пълно натоварване 81101 тона. Дължина 325 метра, ширина 72,5 метра, газене 11 метра. Максимална скорост 35 възла. Екипаж - 552 офицера и 4988 моряка.

Авиационната група включва от 70 до 90 летателни апарат. – Още за клас Forrestal

 
Последната битка от Втората световна война
14.05.2014, 20:14

На 30 април Хитлер се самоубива. На 2 май Берлин е превзет от Съветската армия. На 8 май адмирал Дьониц подписва безусловната капитулация на Германия. Руснаци, американци, англичани и французи спират военните действия. Продължават да воюват само българите.

На 3 май на сражаващите се в Австрия български части става известно превземането на Берлин и искат от противопоставящите им се германски военни части да сложат оръжието си и да се предадат в плен. Командирът на 68-а германска дивизия щурмбанфюрер Мариус Гьослер отказва и заповядва да се открие огън срещу българските военни части.

Това става в околностите на градчето Фьолнермант, което е на австрийска територия, но след аншлуса от 1938 г. германците я смятат за част от хинтерланда. Завързва се сражение, при което и двете страни дават жертви.......Прочети още

 
С парите за 2014 г. едва се осигурява бойната подготовка на Българската армия
14.05.2014, 16:02

ген. Чавдар ЧервенковЗа състоянието на Българската армия, за посланията, отправени към българските военнослужещи на Гергьовден, за връзката между армията и обществото, Агенция „Фокус” разговаря с ген. Чавдар Червенков, бивш ръководител на Военното разузнаване, министър на вътрешните работи в правителството на Ренета Инджова в периода октомври 1994г. - януари 1995г., сега главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията...........Прочети още

 
Контракт за доставка на бронирани машини за Саудитска Арабия
14.05.2014, 11:14

автомобил Ocelot на General Dynamics Land Systems (с) GDLS CanadaСпоред информация на френския бюлетин „Intelligence Online”, от визитата на президента на САЩ Барак Обама в Саудитска Арабия през април 2014 година спечели не само компанията General Atomics, която ще достави в тази страна БЛА (вероятно, Predator XP). Според изданието, контракт за доставка на леки бронирани машини на Саудитска Арабия на стойност 10 млрд долара е получила и компанията General Dynamics (поделение на General Dynamics Land Systems, GDLS).

Тази американска компания, която се намира в тежко финансово състояние, през февруари по време на обявяването на финансовите резултати за 2013 година обяви за сключването нов контракт, без да се уточни клиента. Производството на бронемашините ще става от канадския филиал на компанията GDLS Canada, в сътрудническо със саудитските партньори.

Този контракт беше сключен практически веднага след като коалиционното правителство на Германия блокира доставката за Саудитска Арабия на 800 танка Leopard 2. Близо половината от тях трябваше да бъдат произведени по лиценз в Испания от компанията General Dynamics-Santa Barbara.

 
Контраадмирал Георги Мотев откри курс "Развитие на сержантския състав"
14.05.2014, 10:12

Вчера 13.05.2014 г. заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги МОТЕВ откри провеждането на курс “Развитие на сержантския състав”.

Курсът е част от съвместната българо-американска подготовка Black Sea Rotational Force - 14. По време на курса двадесет и девет български военнослужещи (младши офицери и сержанти) ще повишат своята квалификация и подготовка под ръководството на инструктори от американската армия.

По време на семинара, участниците ще дискутират ролята и мястото на сержантите в съвременното динамично бойно пространство по отношение на ежедневната им дейност, планирането на задачите и взаимодействието им с офицерския състав в съвместни и коалиционни командни структури.

Организатор на съвместната подготовка е Съвместното командване на силите и в нея участват представители от подчинени на Командването военни формирования, видовете въоръжени сили, НВУ „В Левски” и ВВМУ „Н.Й. Вапцаров”. Курсът ще продължи до 16.05.2014 г.

http://jfc.armf.bg/

 
Даваме 20 млн. лв. на Русия за ремонт на 4 хеликоптера
14.05.2014, 08:48

Mi-17Над 20 млн. лв. ще бъдат дадени за ремонт и за възстановяване летателната годност на 4 хеликоптера Ми-17, притежавани от българските ВВС.

Министерството на отбраната обяви обществена поръчка за подписване на рамково споразумение за 7 години. Сумата от 20 млн. лв. е орентировъчна, тъй като в заданието е посочено, че ще има и "непланови доставки на оборудване и консумативи.

Над 90% от парите ще отидат в Русия, която единствена има лиценз да ремонтира двигатели, на редуктури и агрегати по машината.

През лятото на 2012 г. България и Русия подписаха споразумение за ремонт и за възстановяване летателната годност на хеликоптерите Ми-17 и Ми-24. Според него само българските фирми ТЕРЕМ "Летец" и бившият ТЕРЕМ "Георги Бенковски"-Пловдив (сега "Авионамс") могат да участват при разглобяването и сглобяването на различни компоненти по машините. Най-вероятно поръчката ще отиде в завод "Летец", довериха от МО. Основните ремонти на двигатели и агрегати ще се правят в Русия.

В момента българските ВВС имат над 20 хеликоптера: 12 "Кугър", 3 "Пантер", 6 Ми-24, 4 Ми-17, 6 "Бел" и няколко приземени Ми-14.

http://www.trud.bg/

 
Ka-60 ще стане факт след 2016 г.
14.05.2014, 08:04

Ka-60Военният вертолет Ка-60 ще стане факт след 2016 г. За това е съобщил заместник министъра на промишлеността и търговията Юрий  Слюсар, цитиран от РИА Новости.

Според заместник министъра в края на 2015 или началото на 2016 г. се планира приключването на сертификацията на цивилния модел Ка-62. Едва след това руското МО ще реши за това, както точно да представлява военната версия, която ще има индекс Ка-60.

Ка-60 „Косатка” полетя още през декември 1998 г., но разработката вървеше бавно. През 2007 г. полита втори прототип, който е разрушен при аварийно кацане през юни 2010 г. Паралелно с това се проектира цивилна версия Ка-62, която е сериозно обновена през 2012 г. с използване на френски двигатели Turbomeca Ardiden 3G, обновена авионика и конструкция. – Още за Ка-60

http://aeropress-bg.com/

 
Белгия модернизира своите F-16
14.05.2014, 07:59

F-16Белгия е заявила от САЩ модернизационни пакети за своите F-16 MLU. Стойността на програмата е $113 млн.

Модернизацията ще включва софтуерните модернизационни пакети по стандартите S1, M5 и M6.

Освен това белгийците са заявили и нови навигационни системи LN-260 (GPS-INS), осем дистанционни станции за получаване на видео от борда на самолета ROVER IV, радиостанции AN/ARC-210(V) RT-1990(C), единна система за планиране на мисиите JMPS и друго оборудване.

Сделката ще включва още и резервни части, ремонти, логистика, софтуерна интеграция и осигуряване и обучение на персонал.

Белгия в момента експлоатира 59 изтребителя F-16A/B MLU.

http://aeropress-bg.com/

 
Започна строителството на първия Ил-78М2
14.05.2014, 07:53

Ил-78М2В завода „Авиастар СП” започна строителството на първата нова летяща цистерна Ил-78М2. Първият полет на самолета се очаква в началото на 2016 г. Това съобщава „Интерфакс”.

Танкерът Ил-78М2 се явява модификация на новата версия на транспортния самолет Ил-76МД-90А (Ил-476). Самолетът ще има нови двигатели, което ще повиши летателно-тактическите му характеристики.

Новият Ил-78М2 ще може да се използва, както за танкер, така и като стандартен транспортен самолет. Все още текат конструкторски работи по самолета, които трябва да приключат до края на 2014 г.

В момента руските ВВС разполагат с 20 летящи цистерни, от тях осем са Ил-78 и 12 броя Ил-78М. Те са създадени на базата на Ил-76МД.

http://aeropress-bg.com/

 
Канадската Брегова охрана купи Bell 429
14.05.2014, 07:48

Bell 429Канадската Брегова охрана ще се сдобие с 15 леки двудвигателни вертолети Bell 429. Стойността на сделката е $158 млн.

Вертолетите се купуват в рамките на програмата за обновяване на оборудването на канадската Брегова охрана. Вертолетите ще се използват за спомагателни дейности, като наблюдение на ледени полета, поддръжка на навигационно и комуникационно оборудване в отдалечени зони, превоз на персонал и товари между кораби и брега и поддръжка на изследователска дейност.

В рамките на договора първият Bell 429 ще бъде доставен през май 2015 г., а останалите машини ще се доставят с темп един вертолет месечно. Машините ще заместят сега използваните Bo 105S.

Bell 429 прави първия си полет през 2007 г. и влиза в търговска експлоатация две години по-късно.

http://aeropress-bg.com/

 
Представители на Lockheed Martin идват в България за F-16
14.05.2014, 07:38

В края на тази седмица представители на американската корпорация Lockheed Martin ще посетят България.

Те ще имат срещи с МО и с ВВС, като ще представят своята визия за евентуалния нов български изтребител - в случая F-16.

Наскоро министърът на отбраната Ангел Найденов заяви, че вече е предаден доклада, за това какви характеристики трябва да има новия изтребител, от експертната комисия на ВВС.

Припомняме, че в края на март 2014 г. на визита в България бяха и представителите на шведския изтребител Gripen, начело с Даниел Боестад.

http://www.pan.bg/

 

 
Корупционна оръжейна сделка срина бившия премиер на Словения
13.05.2014, 22:40

Бившият премиер на Словения Янез Янша бе осъден на 2 години затвор наскоро, след набралия популярност скандал, свързан с оръжейни договори и подкупи. Присъдата, произнесена от съд в столицата Любляна, бе потвърдена от Върховния съд и се очаква скоро Янша да започне да изтърпява наказанието си. Адвокатите на бившия министър-председател се готвят да оспорват присъдата и обещават тя да бъде анулирана.

Всичко започва през 2005 г., по време на първата година от премиерския мандат на Янез Янша. Тогава Министерството на отбраната решава да купи 135 бронирани военни машини. През декември 2006 г. е сключен договор на стойност 278 милиона евро с финландската оръжейна компания "Патриа" и веднага тръгват слухове за раздадени рушвети. През февруари 2007 г. полицията в Австрия сигнализира колегите си в Словения, Финландия, Тайланд и Канада за възможни нередности около сделката. Полицията в Словения пренебрегва получената информация в продължение на 15 месеца, въпреки че по-късно, когато скандалът избухва, се активизира. Според западните издания обаче Янша, чийто авторитарен стил на управление включва и ограничаване на местните медии, вероятно е възпрепятствал избухването на скандала..........Прочети още

 
Черноморският флот на Русия: два века слава
13.05.2014, 20:50

На 13 май Черноморският флот на Русия отбелязва рождения си ден. Той бил основан преди 231 години.

Тогава Крим вече влязъл в състава на Руската империя. Това станало въпреки бушуващите тогава войни, без кръвопролитие. На черноморския полуостров царяли безвластие и хаос, местните князе непрекъснато воювали помежду си. Всичко това заплашвало граничните територии на Русия и затова управляващата тогава императрица Екатерина II издала манифест за присъединяването на Крим към Русия. По-голямата част от населението на полуострова приела такова развитие на събитията, което не можело да се каже за Турция – тя не прекратявала опитите да завземе полуострова до края на 19 век, в това число и с помощта на Англия и Франция издала Манифест на съюзниците.

За да се противопостави на тези опити, на Русия била необходима сериозна сила. И през май 1783 година Екатерина II подписала указ за създаването на Черноморски флот. Скоро в Ахтиарския залив, разположен в юго-западната част на Кримския полуостров, пристигнали от Азовско море и река Днепър 28 кораби. Именно те станали основа на зараждащия се флот. След две години Черноморският флот наброявал вече повече от 60 бойни и транспортни кораби. Скоро градът-пристанище Севастопол станал главна база на руския флот в Черно море.

В 1787 година Турция, която не се смирила със загубата на Крим, предявила ултиматум с искане за връщане на полуострова. Русия отговорила с отказ. Така започнала Руско-турската война, в която Черноморският флот приел бойно кръщение. Турският флот претърпял поражение въпреки неговото числено превъзходство.

Много са героичните страници в историята на Черноморския флот. Това са и отбраната на Севастопол по време на Кримската война 1853-1856 години, сраженията по време на Руско-турската война. С пълна бойна готовност посрещнали черноморци нападението на фашистка Германия в 1941 година. По време на войната, флотът потопил и повредил повече от 1000 кораби на противника, извършил десетки десантни операции.

Днес Черноморският флот се обновява и модернизира. Решено е в неговото развитие да бъдат вложени около 3 млрд. долара. От корабостроителниците се спускат във вода нови кораби и подводници с най-съвременно оборудване и оръжие. Обновяване очаква и главната база на Черноморския флот на Русия – Севастопол. – Още за ЧФ на РФ

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Парад на пародията
13.05.2014, 17:32

Права беше Веселина Седларска, когато предложи бюджетът на военното министерство да се сведе до 5 лева на месец, колкото струва стационарен телефонен пост. Според блестящата й идея всеки, който иска да ни обяви война, ще звъни на този телефон, а на секретаря му ще е записано: „Предаваме се!”

Смеете се, ама не е смешно. След тазгодишния военен парад на Гергьовден това е най-смисленото предложение за реформа в българската армия. Като изключим духовите оркестри и почетните гвардейци, останалото спокойно може да се разпусне. Все пак армия, която десет години след приемането ни в НАТО не е в състояние да вдигне самолетите си във въздуха, е пародия на армия и подигравка с данъкоплатците. Пет лева й стигат!........Прочети още

 
Към въоръжените сили на РФ са създадени нови поделения
13.05.2014, 16:38

Въоръжените сили на Русия се сдобиха с войска поделения за  информационни операции, съобщи ИТАР- ТАСС.

"Предложението за създаването на подобна структура, предназначена за кибернетично и информационно противоборство с потенциален враг се разработва над една година. Миналогодишните разкрития на бившия офицер от ЦРУ Едуард Сноудън за глобалното електронно наблюдение от страна на американската NSA само ускориха процеса на вземане на решения", коментира източник от Министерството на отбраната.

По думите му основна цел на новите звена е защита на руските военни системи и връзки от кибер тероризъм и надеждно скриване на информацията от потенциални врагове.

За ръководител на новата структура е назначен офицер с генералско звание.

 
Сухопътните войски продължават изграждането на оградата на южната граница
13.05.2014, 16:15

Изграденото инженерно възпрепятстващо съоръжение  към 11 май е с дължина 5 099 метра. Това става ясно от регионалната информация на МО. В момента в операция „Съвместни усилия” участват 132 военнослужещи и 59 единици техника.

За периода от 7 до 11 май са извършени дейности по монтиране на фундаменти за основни и второстепенни колони и бетониране, изкопаване и уширяване на фундаментите за основни и второстепенни колони, монтаж на спирала „БРУНО”, монтаж на оградна мрежа на второстепенна ограда, монтаж на пана и подобрване на носимоспособността на пътната настилка.

От началото на втория етап на операцията са изкопани  8 325 броя фундаменти за колони на разстояние 20 813 м. и са монтирани 4 468 фундаменти за колони на разстояние 11 170 м. Изкопани са 15 фундамента за портали, като са монтирани – 11. Монтираната оградна мрежа за второстепенна колона е 7 995 м, а спирала „БРУНО” – 7350 м.

През първия етап на операцията, който продължи от 24 октомври до 28 ноември м.г. бе подобрена пътната инфраструктура. В него участваха 60 военнослужещи от Сухопътните войски и 35 единици техника. Задачата бе да се подобри проходимостта на пътищата за изграждане на инженерно съоръжение на държавната граница в участъка от с. Лесово (пирамида 268) до с. Крайново (пирамида 206). 107 км черни пътища от наличната пътна инфраструктура бяха подобрени, разширени и укрепени в този участък. Така бе улеснена и ежедневната дейност на екипите от Гранична полиция.

Вторият етап включва изграждане на инженерно-техническото съоръжение на Държавната граница с Република Турция в участъка от Пирамида 268 (с. Лесово) до Пирамида 206 (с. Крайново). Граничното инженерно съоръжение се състои от фундаменти, оградна мрежа, основни и второстепенни колони, спираловидна режеща тел, различни видове пана от метални решетки, оградна мрежа и 7 портала.

Стойността на материали на инженерно-техническото съоръжение е 7 млн. 674 000 лв без ДДС, като в нея не са включени разходите на Сухопътни войски, се посочва на сайта на МО. От началото на втория етап на операцията  са изразходвани 658 221 лв.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Норвежка стана първата жена командваща „сини каски“ на ООН
13.05.2014, 13:56

ген. Кристин Лунд Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун назначи норвежката ген. Кристин Лунд начело на силите на ООН за поддържане на мира в Кипър (ЮНФИКИП), съобщи Франс прес, като се позовава на комюнике на световната организация.

56-годишната ген. Лунд ще бъде първата жена, командваща мироподдържащи сили на ООН.

Тя ще замени на поста в средата на август китайския ген. Чао Лю.

Кристин Лунд има 34-годишен опит в норвежката армия и силите на ООН. Тя е била зам.-командващ норвежките сухопътни войски от 2007 до 2009 г. и началник на генералния щаб на норвежката Национална гвардия.

Служила е също в силите на ООН в Ливан и в бивша Югославия.

 
Франция не смята да се отказва от продажбата на военни кораби на Русия
13.05.2014, 13:40

хеликоптероносач клас „Мистрал“, Франция няма намерение да прекратява сделката си с Русия за два хеликоптероносача на стойност 1,2 млрд. евро въпреки растящия натиск от страна на САЩ споразумението да бъде прекратено, като по този начин Москва да бъде наказана заради политиката ѝ в Украйна, пише Financial Times.

Властите в Париж ясно изразиха неохотата си да включат сделката за двата хеликоптероносача „Мистрал“, която осигурява 1000 работни места във Франция, в третата фаза от санкции срещу Русия. „Този въпрос не стои на дневен ред. Не обсъждаме третата фаза на санкциите, защото нашата цел е да не се стига до такава, а да разрешим ситуацията в Украйна чрез диалог“, коментира президентски служител.

„За момента е сигурно, че изпълнението на договора върви по план“, заяви служител на Министерството на отбраната на Франция.

Първият от двата кораба, проектиран за предприемане и подпомагане на атаки от морето към сушата и наречен „Владивосток“, трябва да бъде доставен през октомври. Вторият хеликоптероносач на име „Севастопол“ все още е в ранен етап на изграждане.

Това е първата голяма сделка, касаеща въоръжението на Русия от края на Студената война насам. Тя беше договорена през 2008 г., когато Русия нахлу в Грузия и породи сериозни притеснения у съюзниците на Франция в НАТО.

„Ние редовно изразявахме опасенията си от тази сделка, още преди руските действия в Украйна и ще продължим да го правим“, каза заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд пред Конгреса миналата седмица.

Париж обаче не е склонен да се откаже от договора, което би му струвало скъпо, както заради неустойки от страна на Москва, така и заради загубата на работни места в уязвимата корабостроителна индустрия на Франция.

Френските високопоставени лица защитават тезата, че прекратяването на сделката ще има минимален ефект върху Русия. „Това не е основен икономически въпрос между Европейския съюз (ЕС) и Русия“, коментира дипломат, посочвайки, че корабите ще бъдат доставени невъоръжени.

Също така те определиха възможността Франция да намери други купувачи за корабите като нереалистична, особено след като вече е подписан договор с Русия. Друга пречка пред подобно стечение на обстоятелствата пък би бил фактът, че в корабите вече са вградени изпратени от Русия части, които Москва едва ли би искала да попадат в чужди ръце.

Притесненията на Франция са, че тя ще понесе по-голям обратен ефект от санкциите, отколкото европейските ѝ партньори. Прекратяването на сделката като част от санкциите може да се случи, ако Великобритания „направи същото с активите на руските олигарси в Лондон“, заяви през март френският външен министър Лоран Фабиюс.

http://www.investor.bg/

 
Катастрофа с кенийски военнотранспортен самолет
13.05.2014, 13:15

Harbin Yunshuji Y-12-IIНай-малко един човек е загинал, а други 11 са тежко ранени, след като вчера в Кения катастрофира военен самолет Harbin Yunshuji Y-12-II, съобщава Standart Digital.

Инцидента е станал близо до граничния град Elwak в североизточната част на страната. Жертви и разрушения на земята няма. Започнало е разследване на инцидента.

 
Пилотите горели от желание да летят на парада
13.05.2014, 09:05

Ген.Златко ЗлатевПри парад не трябва да се поема никакъв риск – нито за екипажите, нито за зрителите. Това твърди в интервю за „Телеграф” бригаден генерал Златко Златев, командир на "24-та авиобаза" в Крумово в коментар за отложените полети на вертолетите и изтребителите по време на военния парад на 6 май в София. Въздушната част на парада е трябвало да се открие от тройка вертолети – един БЕЛ-206 с два кугъра, след което е трябвало да се включат самолетите – през една минута.

„Аз съм убеден, че този ,който е взел решението за отмяна на авиошоуто му е било много трудно, при положение, пилотите бяха подготвени за този парад.  И имаха огромно желание да участват, но безопасността на хората е най-важна", твърди ген. Златев.

Командирът обяснява, че групите пилоти за парада са били смесени – от различни авиобази, които са се стиковани само за два дни по време на тренировките, което допълнително е носело рискове.

Никъде в българската авиация нямало екипажи, които да тренират само за шоу. „Ние тренираме да спасяваме хора, да оказваме помощ на населението, да стреляме по земна цел. Това са нашите задачи, но не и да правим шоу”, обяснява генералът.

24-авиобаза е разположена на две летища – в Крумово, където са вертолетите, и Враждебна, където са транспортните самолети. Там се извършват регулярни полети за подготовка на летателния състав съвместно с Военно-медицинската академия за превоз на органи за трансплантация или за медицинска евакуация.

Минала година авиобазата е извършила полети за спасяване на затрупани от лавина туристи в Рила. Изпълнени са и полети за спасяване на закъсали хора в Средна гора, от хижа „Девента” след инцидент с автомобил и др.

След наводненията в село Бисер, където пилотите от авиобазата участвали в спасителните операции, хора от селото поддържат връзка с пилотите.

http://www.blitz.bg/

 
В Иран ще бъде инсталирано оборудване за корекция на сигнала от ГЛОНАСС
13.05.2014, 08:48

Оборудване за корекция на сигнала от руската сателитна навигационна система ГЛОНАСС ще бъде инсталирано на територията на Иран, предаде РИА Новости, позовавайки се на информация от заседанието на съвместната руско-иранска група за сътрудничество в космоса.

Иранската страна е изразила готовност да обезпечи поставянето на станции за диференциална корекция и мониторинг, а също така квантово-оптична система за подсигуряване на ГЛОНАСС.

Същевременно стана известно, че работата на американските станции GPS в Русия ще бъде прекратена окончателно от 1 юни, ако преговорите по разполагане на руски станции ГЛОНАСС в САЩ не бъдат завършени. Това заяви вицепремиерът Дмитрий Рогозин.

Той напомни, че американската страна спряла решението на този въпрос. При това в десет субекти на Руската Федерация са разположени станции за предаване на сигнала на GPS, подчерта Рогозин.

Вицепремиерът изрази надежда, че по време на преговорите ще бъдат намерени решения, които ще позволят да бъде възстановено пропорционално сътрудничество.

 

 
Венецуела успешно тества руските системи „Град” и „Смерч”
13.05.2014, 08:44

РСЗО СмерчДо 2015 година Венецуела ще заеме второ място, след Индия, по закупуване на руско въоръжение, предаде РИА Новости.

Обемът на сделките ще достигне до 3,2 милиарда долара. В страната вече са доставени комплекси за ПВО, танкове, системи за залпов огън, бронирана техника и артилерия. Успешно са преминали и тестовете на системите БМ-21 „Град” и на БМ-30 „Смерч”.

Ръководителят на оперативното командване на венецуелските въоръжени сили Владимир Падрино Лопес е заявил, че това са бойни системи от най-висок клас, които могат да унищожат всяка цел.

http://www.focus-news.net/

 
Русия ще експортира 10 изтребителя през 2014 г.
13.05.2014, 08:32

ОАК планира да експортира 10 изтребителя през втората половина на 2014 г. Това съобщава руският бизнес всекидневник „КоммерсантЪ”, позовавайки се на собствени източници.

Доставките за 2014 г. включват четири броя Су-30МК2 за Виетнам и шест палубни изтребителя МиГ-29К/КУБ за Индия.

Доставките по виетнамската сделка ще станат факт през ноември и декември, а по индийската сделка през август - ноември.

Сделката с Индия е стара, но сделката с Виетнам започва да се изпълнява от тази година. През август 2013 г. бе подписан договор за доставката на 12 броя Су-30МК2, като доставката ще приключи през 2015 г.

За 2014 г. се планираше и доставката на 12 броя Су-30К за Ангола, но ремонта и модернизацията на машините се е проточила и доставките са отложени за догодина.

http://aeropress-bg.com/

 
САЩ започнаха да пенсионират своите OH-58 Kiowa Warrior
13.05.2014, 08:17

OH-58 Kiowa WarriоrАрмията на САЩ започна процедурата по пенсионирането на разузнавателно-ударния вертолет OH-58 Kiowa Warriоr. Част от машините са вече спрени от полети и се търсят евентуални клиенти за тях.

Още през 2014 г. от полети ще бъдат спрени първите 26 вертолета от общия американски флот от 335 броя OH-58D. В същото време се търсят потенциални клиенти за вертолетите, които могат да бъдат, както американски правителствени агенции, така и външни военни клиенти, които биха желали бойна техника на ниски цени.

Освен OH-58 ще се пенсионират и учебните вертолети TH-57, които са практически Bell 206B-3. Тяхното вероятно пласиране на външни клиенти ще бъде по-лесно, защото това са практически цивилни вертолети, на около 16 години служба.

Паралелно с това компанията Bell Helicopter е получила заповед за спиране на работата по модернизацията на наличните OH-58D в новия стандарт F. Модернизацията включваше ново оборудване в кабината и нов сензорен пакет, който не е разположен над втулката на носещия винт, както при модела D, а в носа. - Още за ОН-58

http://aeropress-bg.com/

 

 
Расте пропастта между армията ни и НАТО
12.05.2014, 23:22

Ангел Найденов Ако кажа, че има пропаст, която непрекъснато се увеличава в технологично и техническо отношение между това, с което разполагат българските въоръжени сили и нашите партньори от НАТО, ще бъде вярно. Това заяви вчера министърът на отбраната Ангел Найденов на среща с офицерите и сержантите от запаса и резерва и представители на военнородолюбиви и военнопатриотични организации. По думите му, между 200-250 млн. лева от бюджета на МО трябва да бъдат заделяни за модернизацията и за превъоръжаването на армията. Найденов припомни, че програмата за модернизация обхваща периода до 2028 г. и нейното изпълнение няма да зависи от смяната на политическите формации, управляващи страната. Тя е на стойност 2 млрд. 311 млн. лева, които ще бъдат изразходвани за повишаване на боеспособността на въоръжените сили, уточни министърът.

Разочарован съм от това, което видях като маршируване и строева подготовка, призна Найденов. Трудно мога да си представя, че това наистина може да бъде показано на парад по повод празника на Българската армия, коментира той. Найденов подчерта, че не упреква за това военнослужещите и командирите. Той видял хора, които "дори не можеха да движат ръцете си, камо ли да маршируват в една стъпка и ритъм с основния строй". "Давам си сметка, че имат много други задачи професионалните войници в момента, но ще направим всичко възможно да променим ситуацията. Общо взето незадоволителна оценка", обеща министърът.

За нереализирания въздушен парад министър Найденов сподели, че много му се искало на 6 май да видим военните въздухоплавателни средства - самолети и хеликоптери, които с години са били на земята. Да ги видят българските граждани и да знаят, че на тях може да се разчита, отбеляза Найденов. Видях цялата ирония, която абсолютно незаслужено се стовари върху ВСС, каза военният министър. Той посочи, че в сегашния мандат са вдигнати във въздуха хеликоптери и самолети, които не са били използвани и са били повече от година на земята.

Военното министерство ще пише нов закон за резерва, защото сегашният е слаб и има нужда от повече финансиране, обяви Найденов. От военно-патриотичните съюзи поискаха във Военномедицинска академия да има дом за ветерани. Найденов пое ангажимент да не се поддава на натиска за промяна на условията за пенсиониране на военните, именно за да бъде по-привлекателно постъпването в армията. Министърът ще настоява за бързо разглеждане от Министерския съвет на промените в Закона за военнопострадалите и инвалидите. Предстои отварянето на нови социални кухни, съобщи Найденов.

http://www.duma.bg/

 
Американската армия отворена за транссексуални
12.05.2014, 23:05

Чък Хейгъл Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл заяви, че е отворен за преоценка на политиката на Пентагона относно това, дали в американската армия могат да служат и транссексуални.

"Всеки американец, който покрива критериите, има право да служи на родината си", каза Хейгъл в интервю за ABC.

"Въпросът за транссексуалността е доста сложен, има и медицински елемент, който може да попречи такива хора да бъдат поставяни в тежки условия като останалите военнослужещи", обясни той.

Припомняме, в края на първия мандат на президента Барак Обама САЩ отхвърлиха дългогодишната забрана гейовете в армията да афишират открито сексуалността си.

http://www.cross.bg/

 
Инцидент с френски изтребител Mirage 2000
12.05.2014, 22:36

Mirage 2000-5F Днес в 16:30 местно време по време на тренировъчен полет френски изтребител Mirage 2000-5F на френските ВВС се е разбил по неизвестни за сега причини на около 100 км от базата Luxeuil, съобщава Le Figaro..

Пилотът е успял да се катапултира и около 18:00 е намерен от спасителния екип и транспортиран в болницата в Мец. Няма пострадали на земята. Започнало е разследване на инцидента.

 
Започна крайното сглобяване на първия перуански C-27J
12.05.2014, 21:45

Първият тактически транспортен самолет C-27J Spartan предназначен за ВВС на Перу навлезе във фазата на финалното си сглобяване. Самолетът трябва да се достави в началото на 2015 г.

Фюзелажът на самолета е произведен в Каподичино, край Неапол, след което се превозва по море до Генуа, а след това с камион до завода в Торино.

През декември 2013 г. Перу подписа договор за два C-27J на стойност $122 млн., а в началото на май бе обявено, че поръчката се увеличава с още две машини.

Перуанските ВВС ще заместят транспортните самолети Ан-32, който се експлоатира от 1987 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Военното министерство ще пише нов закон за резерва
12.05.2014, 21:36

Военното министерство ще пише нов закон за резерва, съобщи министърът на отбраната Ангел Найденов на среща с представители на военно-патриотичните дружества в София. Сегашният закон е слаб и има нужда от повече финансиране.

На срещата военният министър обясни, че за да се преодолее технологичната пропаст между българските войски и тази от държавите в НАТО е необходимо да има поне 250 милиона лева допълнително финансиране извън бюджета на Министерството на отбраната. Найденов призова и депутатите от парламентарните групи да подкрепят вземането на решенията за модернизацията.

От военно-патриотичните съюзи поискаха във Военномедицинска академия да има дом за ветерани.

Министър Найденов обеща, че няма да се подаде на натиска за промяна на условията за пенсиониране на военните, именно за да бъде по-привлекателно постъпването в армията. Ангел Найденов каза, че няма как да предостави сгради за стопанисване от военно-патриотичните дружества. Министърът обеща бързо разглеждане от Министерския съвет на промените в Закона за военно-пострадалите и инвалидите. Предстоят и отварянето на нови социални кухни, съобщи БНР.

 
Приключи мисията на литовския C-27J в Африка
12.05.2014, 20:45

C-27J Spartan На 8 май 2014 г. приключи почти едномесечната мисия на литовски тактически транспортен самолет C-27J Spartan в Централната африканска република. Мисията бе в подкрепа на френската операция Sangaris.

Мисията на литовския Spartan започна в началото на април. Освен самолета в Африка бяха изпратени и 10 човека персонал.

За единия месец в Африка литовския самолет е изпълнил задачи на територията на Централната африканска република, Чад, Нигер, Буркина Фасо и Мали, като са превозвани персонал, амуниции и оборудване.

Общо изпълнени са били 54 задачи.

Литва оперира с три броя C-27J Spartan.

http://aeropress-bg.com/

 
НАТО в търсенето на работа
12.05.2014, 16:52

Андерс Фог Расмусен На 9 май в интервю за естонския вестник Postimees, генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заявил, че поради действията на Русия „…ние не можем да бъдем повече уверени в гаранциите на мира и сигурността в Европа.

Затова ние трябва да променим тенденциите от последните години, когато в Европа се съкращаваха разходите за отбрана. Ние не можем да продължаваме разоръжаването, докато руснаците увеличават въоръженията и заплашват съседите. Затова призовавам, преди всичко държавите от НАТО в Европа да увеличат разходите за отбрана“.

В съответствие с изследването, проведено в 2012 година от Университета за национална отбрана на САЩ, силите на НАТО „не са готови за бойни действия и не са достатъчно оборудвани“. Както пише вестник Wall Street Journal, ако „Владимир Путин се нацели на източната периферия на НАТО – например, на завземане на страните на Балтика, алиансът, дори при наличието на политическа воля може би няма да има възможности да се съпротивлява".

Странно, та нали по данни на Стокхолмския международен институт (SIPRI), сумата на военните бюджети на всички страни на света в 2012 година възлизала на 1,745 трилиона долара. А общите „отбранителни“ разходи на всички страни на НАТО в 2013 година възлизали на повече от един трилион долара. В същата 2012 година, по данни на SIPRI военните разходи на Китай възлизали на 166 млрд. долара, а на Русия – на 90 млрд.

Нещо повече, според директора на програмата на SIPRI по военните разходи Сем Перло-Фриман, общите „отбранителни разходи на Русия могат да се сравнят със Запада само по ядрения потенциал.

„Но обикновените въоръжени сили на Русия имат много сериозни проблеми по отношение на командването, управлението и мобилността и от гледна точка на физическата способност на водене на съвременна война те значително изостават от западните страни“.

Числеността на въоръжените сили на алианса по собствени данни на НАТО за 2013 година, превъзхождат всички армии на потенциалните противници. В редиците на „защитниците на Европа“ сега има 3,370,000 военнослужещи. Във въоръжените сили на Русия, по западни оценки, служат 766 хиляди.

При такава статистика, разбира се, трудно е да си представим, как Русия ще започне война в Европа. Впрочем, функционерите на НАТО по този въпрос имат съвсем друг интерес. Военнопромишленият комплекс на Запада иска нови поръчки, военните и гражданските структури на блока – гаранции за запазване на многобройните работни места. Кой е длъжен да се грижи за това? Разбира се, генералният секретар на НАТО. Ще повярва ли Европа на красноречието на генералния секретар на НАТО, или ще се обърне към реалните цифри и здравия смисъл, ще покаже близкото бъдеще.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Мари-Франс Гаро: Обама забравя историята
12.05.2014, 16:37

Барак ОбамаКаква муха е ухапала президента Обама, за да се впусне в антируска офанзива със съмнителна цел? И как така никой не опитва да му припомни историческото, политическо и религиозно значение на Киев в руската история?

Русия не е като САЩ все още млада държава, създадена преди два века и половина. Тя има над хилядогодишна история и нейните корени са неразривно свързани със земята, в която е родена, а това е именно Киев, в басейна на Днепър, в сянката на Византийската империя.

Москва се провъзгласява за неин наследник през XVI век и орелът на руските гербове винаги носи двете короновани глави основателки с императорската корона върху тях..........Прочети още

 
USS Taylor напусна Черно море
12.05.2014, 15:18

USS Taylor (FFG-50)Сайта Bosphorus Naval News информира, че днес, 12 май, през турските проливи в северно направление е преминал големия десантен кораб „Саратов” 150, проект 1171 от състава на Черноморския флот на Русия.

Днес американската фрегата USS Taylor (FFG-50, клас Oliver Perry) напусна акваторията на Черно море, където тя се намираше от 22 април, и се отправи към Източното Средиземноморие.

 
Роботи охранители на „Хемус 2014” в Пловдив
12.05.2014, 15:02

Изложители от девет държави ще покажат своите иновации Международната изложба за отбранителна техника „Хемус 2014 – отбрана, антитероризъм, сигурност” в пловдивския панаир от 28 до 31 май. Сред тях са водещи световни компании и най-големите български заводи.

Военната академия „Г. С. Раковски” ще покаже октокоптер, който може да се използва не само при бойни действия, но и за доставка на стоки и въздушно заснемане. Роботи за дистанционно наблюдение и охрана на труднодостъпни и опасни обекти представя Техническият университет в София, а русенският „Ангел Кънчев” – роботи за спасителни операции и обезвреждане на взривове. Тренажор за управление на кораби е новата разработка на Техническия университет във Варна.

Оборудване  за защита на коли и хора срещу атентати със самоделни бомби са сред останалите новостите, които ще бъдат показани на „Хемус 2014”. Върхови технологии намират приложение и в устройства, пречещи да се подслушват бизнес срещи и конфиденциални разговори. Това са част от експонатите на българската фирма „Самел-90”.

Комуникационни решения за отбраната и обществената безопасност са акцентът в представянето на „Електрон прогрес”, София. Основен  партньор на фирмата е „Харис корпорейшън”, глобален лидер в тази област. Двете компании са подготвили за изложбата модерни радиостанции, базирани на широколентови технологии и свързващи въздушни и наземни войски.

Посетителите ще видят и продукти на най-големия на Балканите завод за бронежилетки – на българската фирма „Марс армор”. Гранатомет за еднократна употреба с реактивни гранати е хитовият експонат на компания „Армар корп”.

Върхови продукти демонстрират и големи световни производители. Германският концерн Diehl участва с ракети въздух-въздух, система за обучение във въздушен бой, батерии с приложение в космически летателни апарати. Ракетни системи и въоръжение за трите рода войски предлага френската фирма MBDA. Устройство за обезвреждане на мини в морето е сред експонатите на „Атлас електроник”, Германия.

Компанията FNSS представя ново поколение 6X6 и 8X8 колесни бронирани бойни машини. Колесни превозни средства „Мерцедес-Бенц”, доставени на нашата армия, може да се видят на щанда на „Балкан Стар”.

За международния престиж на нашата отбранителна индустрия говори фактът, че на нея е посветен специален обзор в списание „Военни технологии” на германското издателство „Мьонх”,  което също е сред участниците в 11-ото издание на изложението.

http://technews.bg/

 
Участие на началника на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" кап. І ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров в 19-та конференция на началниците на военноморските академии от НАТО и ЕС ( SIC 2014)
12.05.2014, 13:45

Началникът на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" кап. І ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров участва в работата на 19-та конференция на началниците на военноморските академии от НАТО и ЕС ( SI К 2014), която се проведе в гр. Лисабон, Португалия от 05.05. до 07.05.2014 г. Домакин на конференцията беше Португалската военноморска академия.

1В работата на конференцията са участвали 28 представители на 18 военноморски учебни заведения от страни, членки на НАТО и ЕС.

Основните теми на проведените дискусии по време на конференцията са свързани с:

- съвременните методи, способи и техники за организирането и провеждането на лидерската подготовка;

- методите за военноморското образование и подготовка и най-вече на използването на съвременните системи за симулации ;

- възможните сфери за сътрудничество между военноморските академии в областта на научните изследвания.

От проведената дискусия е станало ясно, че се затвърждава тенденцията голяма част от военноморските академии от Западна Европа да придават университетски статут на своите образователни програми, в това число и като се интегрират със съответни национални университети. Друга важна тенденция е, че в преобладаващата си част завършващите академиите да получават образование на бакалавърско ниво. Някои военноморски академии (Франция, Полша) се стремят да предлагат и магистърски програми за своите обучаеми.

Специално внимание е отделено и на възможността за прилагането на европейската програма „ Еразмус + ” в областта на военноморското образование.

В хода на конференцията кап. І ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров е провел срещи с началниците на почти всички представени военноморски академии.

В разговор с началника на Военноморската академия на САЩ вицеадмирал Милър той е получил уверение за отличното представяне на тримата наши курсанти, продължаващи обучението си в Анаполис. Обсъдена е и възможността представители на ВВМУ да посетят Анаполис за запознаване със съществуващата система за лидерска подготовка.

В срещите с началника на Военноморската академия на Полша контра-адмирал Дъртч и заместник началника на Военноморската академия на Румъния кап. I ранг Тарабуца са обсъдени конкретните планове за обмен на преподаватели и инструктори през лятото на настоящата година, както и възможността за участие в общ проект по програма „ Еразмус + ”.

На базата на проведени срещи с началниците на военноморските академии на Дания, Ирландия и Холандия е заявена двустранна готовност за сключване на споразумения за сътрудничество.

В срещите с представителите на Военноморската академия на Португалия са обсъдени възможностите за участие на курсанти и докторанти от ВВМУ в традиционната конференция за обучаеми в Лисабон през м. ноември 2014 г., както и в съвместен проект по проблемите на защитата на пристанища и военноморски бази.

В заключителната среща на конференцията е взето решение 20-та конференция на началниците на военноморските академии от НАТО и ЕС ( SI К 2016) да се проведе в Анаполис, САЩ през месец май 2016 г., а подготвителната среща на заместник началниците и координаторите - във Военноморската академия на Великобритания през 2015 г.

http://www.naval-acad.bg/

 
Патрулен кораб изгоря и потъна край Нигерия
12.05.2014, 13:16

NNS Encouter Пожар е избухнал вчера на борда на патрулния кораб NNS Encouter P 748 във водите край Нигерия, съобщиха местните власти.

Всички моряци от екипажа на плавателния съд, част от състава на ВМС на Нигерия, са спасени.

13-те мъже престояли около 2 часа във водите в очакване на помощ.

Според последващите им показания, пожарът е предизвикан от късо съединение. Огънят се е разпространил изключително бързо, свидетелствали още моряците.

Те са откарани в местна болница, след което са освободени. Никой от тях не е пострадал. Инцидентът е станал само на 13 мили от военноморската база Beecroft. Военноморските сили са започнали разследване.

 
Русия ще инспектира балканските страни от въздуха
12.05.2014, 12:57

Ан-30Руска група от военни инспектори от 12 до 17 май ще извърши наблюдателни полети с руски самолет Ан-30Б над териториите на Хърватска и Словения в рамките на реализацията на международния Договор за открито небе.

Те ще бъдат извършени от летищата на Загреб и Любляна с максимална далечина съответно от 1300 и 500 км., съобщи началникът на националния Център за намаление на ядрената опасност Сергей Рижков.

Той е пояснил, че руският самолет ще изпълнява полет по маршрут, който е съгласуван с наблюдаваните страни, а хърватски и словенски специалисти на неговия борд ще контролират реда за използване на апаратура за наблюдение и спазване на положенията, залегнали в договора.

 
В Литва започнаха мащабни тактически учения с участието на въздушнодесантно подразделение на армията на САЩ
12.05.2014, 12:50

На литовския полигон „Рукла” започнаха мащабни тактически маневри „Черна стрела” с участието на въздушнодесантно подразделение на армията на САЩ. Това съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на министерството на отбраната на балтийската република.

„В хода на ученията ще се отработват задачи от отбранителния план, управлението на отбраната и взаимодействието на различните подразделения”, отбеляза командирът на механизираната бригада „Железен вълк” – основна бойна единица на сухопътните войски на Литва – полковник Раймундас Вайкшнорас. Той уточни, че започналите учения са най-мащабните за тази година за бригадата. В тях ще вземат участие около 1500 души, от които около 150 души са американски военнослужещи. Те се намират в Литва от края на април.

Маневрите „Черна стрела” ще продължат до 23 май.

 
Има промяна в цената за краткосрочен отдих в Дома на МО в с. Орешак
12.05.2014, 08:48

Променена е стойността за заплащане за краткосрочен 15-дневен отдих в Дома за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди в с. Орешак, Троянско. Това става ясно от заповед на изпълнителния директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” Сотир Ушев.

Става дума за промяна на цената за отдих на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите. През миналата година тя бе 135 лв., а в момента, т.е. от 25 април т.г. – 150 лв., каза главен експерт Ружа Савова от дирекция „Управление на военните клубове и военно-патриотичното възпитание” в агенцията. Причината е, че стойността на услугата се променя. Всяка година министърът на отбраната подписва заповед за себестойността на един пълен пансион, както за почивните бази, така и за дома в Орешак. През миналата година себестойността на услугата в дома е била 36 лв.на ден, а през тази – 40. Цената е за пълен пансион.

За пенсионираните военнослужещи няма промяна. В заповедта е записано така: За пенсионираните военнослужещи от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия стойността за заплащане на краткосрочен 15-дневен отдих е в размер на 50 процента от таксата, определена със заповед на изпълнителния директор  №290/12.4.2013 г., завишена с 50 процента. По-конкретно? Тук, както обяснява главен експерт Савова, базата е изискването от основната пенсия на постоянно настанените в дома да се удържат 80 на сто от пенсията.

Краткосрочният отдих на пенсионираните военнослужещи излиза малко по-скъпо от този на ветераните, военноинвалидите и военнопострадалите. Причината е, че заплащането от страна на ветераните, военноинвалидите и военнопострадалите е регламентирано в техните закони и правилниците за прилагане. Те заплащат 25 на сто от утвърдената себестойност за един пълен месечен пансион – настаняване, хранене, медицинско обслужване и разходи за издръжка на дома, за 2014 г., а останалите 75 процента са за сметка на субсидията от бюджета на Министерството на отбраната.

Заявките за 15-дневен краткосрочен отдих в Дома могат да се подават във военните клубове, териториалните отдели и в централата на агенцията в София, каза още главен експерт Савова.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Днес е празник! Празник за хората преминали през школата на 7-ми Бояновски ракетен дивизион - Първият!

11.05.2014, 08:03

2К6 (Луна) Преди 51 години, в утрото на 11 май 1963 г. Сунгуларската долина е в пълен покой. В 11 ч. обаче се случва историческото събитие. Ето какво си спомня полковник от запаса Стоян Балканджийски: „Натиснах двата бутона. Внезапен необичаен мощен гръм (трясък) разтърси земята. Огнена струя полеят към небето. Излетя първата ракета на територията на Народна република България. Спонтанно, непринудено мощна Ура!!! съпроводи полета на ракетата. На централната вишка всички заедно с Тодор Живков викаха Ура!!! В моята дългогодишна служба за първи път чувах такова Ура!!!" - (видео)

След кратка пауза вертолетът коректировчик докладвал, че попадението е в целта. Ракетата се забила в земята, изкопала дълбок кладенец, изкъртила дървета и изхвърлила пръст в радиус на 200-300 м в Садовския балкан югоизточно от село Ичера.

По предложение на министъра на народната отбрана, утвърдено на място от първия държавен ръководител, командирът на дивизиона майор Стоян Маринов е произведен предсрочно в подполковник, а заместникът му по инженерно-ракетната част капитан Илия Илиев - в майор.

40 години това историческо събитие се знае от определен кръг хора. Едва след този период е разрешено да се проведе тържествено събрание в ГВК в Ямбол под мотото „40 години от първия ракетен пуск на 11 май 1963 г.”

Дивизионът, изстрелял ракетата е от Седма мотострелкова дивизия. Той е дислоциран в Бояново. – Още за 7 ордн

 
Наши военни на помощ на турската армия, редниците взимат по 41 евро на ден
11.05.2014, 21:45

На 1 юни осем български бойци ще заминат за Турция, за да се включат в състава на 2-ри свързочен батальон на НАТО, съобщава „Труд”. Във военното формирование влизат военни от различни страни на алианса. Тяхната задача е да участват в усилване на противовъздушната отбрана на Турция. Кризата в Украйна принуди ръководството на НАТО да подсили позициите си в Източна Европа.В Румъния бяха изпратени допълнително изтребители и различни бойни единици от НАТО. Българските власти отказват помощ на този етап.

Нашите експерти по противовъздушна отбрана (ПВО) ще трябва да работят с ракетни системи от рода на "Пейтриът" вместо с родните С-75 "Волхов".

Вече трета година България бави споразумение с Турция, с което изтребителите на двете страни могат да навлизат във въздушните си пространства без специално разрешение, ако преследват вражески обекти, както и за да гарантират защитата на населението на двете страни от евентуални чужди военни самолети.

Правилото ще важи и при преследване на граждански самолети, ако са отвлечени от терористи. Такива споразумения вече подписахме с Румъния и Гърция. В Турция бойците ни ще бъдат с личното си оръжие и екипировка. Те са командировани от 1 юни до 31 януари 2015 г.

На 9 май правителството определя и размера на командировъчните на военните. В документа се признава, че те отиват на "служба в зона на непосредствен риск", тъй като по този параграф униформените ще получават още половин заплата.

Освен това всеки ден ще вземат и командировъчни. Редниците ще получават по 41 евро на ден, а полковниците - 44 евро.

http://www.blitz.bg/

 
От гранатата до изтребителя
11.05.2014, 17:04

Т-34Сравнявайки тактико-​техническите характеристики на съветската и немската военна техника от времето на Великата отечествена война, в повечето случаи историците стигат до извода за еднозначно техническо превъзходство на Третия райх. При това възхваляват разрушителната мощ, скорострелността, точността, прицелната далекобойност и защитеността на немското оръжие, а фактори като обем и стойност на производството, ремонтопригодност и простота в усвояването обикновено се слагат в скоби. Разпространено е и мнението, че победата над фашистките завоеватели е постигната преди всичко поради численото превъзходство на съветските войски. Неговите привърженици често забравят, че съветските воини са воювали не с голи ръце. В ръцете на всеки войник, повечето от които войната свари неподготвени, трябваше да се връчи просто и ефективно оръжие.

Да бъде разработено конкурентноспособно оръжие, което може да бъде доверено на довчерашния ученик в най-​кратки срокове е на практика неизпълнима задача, която е по силите само на изтъкнати конструктори. От гледна точка на инженерната мисъл само най-​масовото оръжие може да се нарече истински технологично. И въпреки външната грубост и простота, именно такива видове оръжие станаха истинското оръжие на Победата...........Прочети още

 
Немски вестник: 400 наемници от "Академи" се бият срещу опълченците в Източна Украйна
11.05.2014, 13:55

Около 400 елитни наемници от печално известната частна военна компания "Академи" участват в операцията на украинските власти срещу опълченците в Източна Украйна. Това пише "Билд ам зонтаг" като съобщава, че Федералната разузнавателна служба на Германия е информирала за това правителството на Меркел на 29 април. По данни на изданието наемниците са пратени в района на Славянск. "Академи" стана печално известна заради убийствата на мирно население в Ирак, участие в контрабанда на оръжие и други престъпления.

„Тези момчета тичат като отвързани из страната и правят глупости. Няма власт над тях, така че не може да бъдат наказани, когато използват прекомерна сила. Те убиват хора, а след това някой друг трябва да се занимава с последствията. Това се случва навсякъде“, заявява през септември 2005 г. бригаден генерал Карл Хорст, заместник-командир на Трета пехотна дивизия, натоварена със сигурността на Багдад.

За това, че в боевете край Славянск на страната на украинската армия активно участват чуждестранни наемници, предаде по време на сблъсъците на 2 май съобщи за РИА Новости представител на силите за самоотбрана на града. По неговите думи, опълченците, които използват радиостанции, често засичат в ефир диалози на английски, свързани с воденето на бойните действия. По неговите думи "това е пряко доказателство за участието на чуждестранни граждани в наказателната операция".

В Донбас е започнала поредната активна фаза от антитерористичната операция, съобщава същевременно на страницата си във Фейсбук Дмитрий Тимчук, координатор на групата „Информациона съпротива".

„Активните действия на силите за сигурност обхващат не само Славянск, но и други население пунктове в региона, където са се окопали проруски терористи. Към момента ръководството на антитерористичната операция констатира, че началният етап на поредната фаза от операцията протича по план”, съобщава Тимчук.

И.д. шеф на президентската администрация в Киев Сергей Пашинский също заяви на брифинг, че силовата операция в градовете Красний Лиман, Славянск и Краматорск е преминала във финалната си фаза, предава Интерфакс. Очаква се това да внесе допълнително напрежение в започналите референдуми в Донецка и Луганска области. – Още военни компании

http://www.blitz.bg/

 
Британските военни напуснаха последната си изнесена база в Афганистан
11.05.2014, 12:46

Британските военни напуснаха последния си аванпост в афганистанската провинция Гилменд, на територията на която преди имаше 137 военни бази на Великобритания.

Сега там остава само главната база на британските въоръжени сили – лагерът Camp Bastion, чието извеждане се предвижда до края на тази година.

През 2014 г. приключва военната фаза на операцията на САЩ и съюзниците им по НАТО н Афганистан. Алиансът се готви да изведе войските от страната. След това в Афганистан трябва да останат няколко хиляди американски военнослужещи за обучение на афганистанските войски и полицията, на които им предстои напълно да поемат сигурността в страната. – Още за Афганистан

 
Украйна ще увеличи разходите за армията за сметка на медицината
11.05.2014, 12:37

Александър ШлапакРъстът на разходите за отбрана на Украйна със цел „запазване на държавната независимост на страната“ ще бъде компенсиран за сметка на съкращение на финансирането на социалната сфера, заявил изпълняващият длъжността министър на финансите на Украйна Александър Шлапак.

Според него, през последните години въоръжените сили на Украйна се финансирали по остатъчния принцип.

„От 1 януари 2014 година, когато бил утвърден бюджетът за армията“, разходите се увеличили с 50%. Но това все едно не е достатъчно“, подчертал Шлапак.

За увеличение на финансирането на армията, украинските власти планират да съкратят разходите за медицината, аграрния сектор, а също социалната сфера, съобщил министърът.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
В Сливен учредиха Обществен съвет на военно-патриотичните организации
11.05.2014, 12:00

Сливенската общественост отбеляза Деня на Европа и Деня на ПобедатаОбществен съвет на военно-патриотичните организации в община Сливен се учреди на 9 май – Деня на победата и Ден на Европа. Организациите учредители са Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на ветераните от войните на България, Дружество „Военноинвалид” – Сливен от „Съюза на военно инвалидите и военно пострадалите в България”, Национално сдружение на клубовете на запасното войнство „За честа на пагона”, Войнско сдружение „Щит” и Съюз на патриотичните сили „Защита” – Сливен. На учредителната среща присъства и кметът на Сливен бригаден генерал от резерва Кольо Милев, съобщава полковник от резерва Б. Борденяшки, заместник-председател на Областния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните.

Основните цели, които си поставя Съветът са да представлява организациите и членове пред държавните и регионални институции, пред политическите, стопанските и обществените организации и да отстоява интересите и позициите по актуални проблеми. Да работи за подобряване на социалния статус, съсловната солидарност и социалната реализация на своите членове. Да подпомага социално слабите и болни членове са сред останалите цели на формацията.

За председател на Обществения съвет беше избран Петър Грабчев. На следващата среща на 20 май ще бъде приет работен план за конкретни дейности и задачи.

http://www.otbrana.com/

 
Руски военни кораби през Проливите
11.05.2014, 09:35

Сайта Bosphorus Naval News информира, че на 9 май през турските проливи в северно направление е преминал големия противолодъчен коран „Адмирал Левченко” 605, проект 1155 от състава на Северния флот.

На следващият ден, 10 май, в южно направление са преминали големия десантен кораб „Новочеркаск” 142, проект 775 от състава на Черноморския флот и големия десантен кораб „Георги Победоносец” 016, проект 775 от състава на Северния флот на Русия.

 
Грешките на НАТО
11.05.2014, 09:03

Във великодържавническата политика на Путин няма нищо за хвалене. Но и Западът не е безгрешен, предупреждава германският експерт по сигурността Клаус Витман. Няколко германски издания намират тезата му за интересна.

 В реч в Мюнхен през 2007 година Владимир Путин изрази болката си от това, че светът не разглежда Русия като пълноправен партньор. Оттогава насам той многократно е повтарял тезата си, без обаче да си дава сметка, че това е функция от неговата собствена политика, пише "Зюддойче цайтунг" (ЗЦ). В този смисъл Русия се изолира сама. Именно това прави в момента руското ръководство със своята ревизионистка политика, насочена към дестабилизиране на съседите и конфронтация с външния свят, която цели да отклони вниманието на хората от вътрешните проблеми на страната. Тази политика на Путин е точно обратното на горбачовите "Перестройка", "Гласност" и "Ново мислене".

Точно от това обаче се нуждае Русия - от ново мислене във външната си политика и политиката си по сигурността като част от спешно необходимата на страната модернизация, убеден е германският експерт по въпросите на сигурността, бригаден генерал от запаса Клаус Витман. За Русия това би означавало да се откаже от всички клишета за НАТО от времето на Студената война и да престане да ги използва като инструмент във вътрешната си политика. През 1990 година Алиансът подаде ръка за сътрудничество на бившите си противници, а седем години по-късно Русия и НАТО декларираха официално, че престават да се разглеждат като противници. Русия трябва да признае също, че опасностите за нейната сигурност не идват от Запад, а от Юг и (вероятно) от Изток. В същото време Кремъл трябва да разбере какви страхове разпалва той у съседните на Русия страни, когато декларира, че ще защитава всички руснаци навсякъде по света, казва Витман пред ЗЦ.

Критичен поглед към НАТО

Всичко това не означава, че Северноатлантическият пакт е безгрешен, гласи друга негова теза. НАТО не се постара да разбере руската политическа психология и болката на една наранена бивша имперска и световна сила, посочва Витман в интервю за "Дойчландрадио". След края на Студената война не беше обърнато достатъчно внимание на въпроса за мястото на Русия в европейските структури за сигурност, а амбициите на Грузия и Украйна за членство в НАТО засегнаха особено силно Москва. Да не говорим за това, че през 2008 година, когато американците излязоха с инициативата си "Екшън план за членство", Грузия и Украйна изобщо не бяха готови за членство в пакта, уверява германският експерт. Никой в Алианса тогава не търсеше разбирателство с Русия, казва той по същия повод пред ЗЦ.

 Разширяването на НАТО в източна посока беше грешка, смята Янин Вислер от германската Левица и кандидатка за заместник-председателския пост в партията. В интервю за електронното издание t-online депутатката в парламента на провинция Хесен казва, че за ескалацията на напрежението в Украйна вина носят също и ЕС и НАТО, а евентуално струпване на натовски войски в близост до границите на Русия би било следващата голяма грешка на Северноатлантическия пакт след разширяването му на Изток.

Друга допусната от НАТО грешка е свързана с много оспорвания план за противоракетна отбрана в Европа - прекалено късно той беше представен като проект за сътрудничество. Западът подцени и това, колко болезнено за Москва ще бъде даването на независимост на Косово. Недостатъчно използван и разработен беше съвместният Съвет НАТО-Русия, който западните съюзници замразиха едностранно след войната в Грузия през 2008 година.

Нужно е ново начало

НАТО трябва да излезе с конкретни предложения към Русия за бъдещото си сътрудничество с нея. Имаме нужда от ново начало, което да залага на партньорството, а не на конфронтацията, казва пред ЗЦ германският експерт по въпросите на сигурността. Ново съдържание трябва да получи работата в съвета НАТО-Русия, който трябва да започне да говори открито по всички теми, които допринасят за загубата на доверие между партньорите. По въпроса за по-нататъшното си разширяване Пактът трябва да продължи политиката на "отворените врати", като същевременно бъде отчитана и чувствителността на Москва по този въпрос.

Един ден "новото мислене" ще се наложи и в Русия - макар може би не докато Путин има думата в Кремъл. Краят на неговото управление може да се окаже по-близък, отколкото той и верните му привърженици си представят това. Във всеки случай Западът трябва да предложи на Русия дългосрочно сътрудничество, съблюдаващо интересите и на двете страни. Би било много жалко, ако конфликтът в Украйна ескалира до такава степен, че наложи тези планове да бъдат отложени за неопределеното бъдеще, казва още германският бригаден генерал от запаса Клаус Витман.

DW.DE

 

 
Трима пострадаха при пожар на индийска фрегата
10.05.2014, 20:42

INS Ganda (F22)Трима души пострадаха при пожар на борда на индийската фрегата INS Ganda (F22), клас Godavari. Инцидентът е станал във военния корабостроителен и кораборемонтен завод в Мумбай, съобщават местни медии.

Според наличната информация, пожарът е избухнал в машинното отделение на фрегата, по време на заваръчни работи.

Пострадали са двама цивилни и един военен. Мъжете са били транспортирани до местна болница. Военноморските сили на Индия съобщиха, че животът на пострадалите е извън опасност.

През последните месеци инцидентите във ВМС на Индия зачестиха. В страната се водят бурни дебати именно по тази тема. Преди месеци кораб на флота заседна, а на една от индийските подводници – INS Sindhurakshak (S63) клас Kilo 877EKM, стана експлозия, която отне живота на 18 моряци.

 
Русия е предупредила САЩ за големите учения с ядрени сили
10.05.2014, 17:35

Tu-95Русия е уведомила САЩ своевременно за плановете за големи военни учения на 8 май с участието на ядрени сили, в съответствие с двустранните спогодби.

Американската страна е била "уведомена по надлежния ред" от Русия за плановете за провеждане на такива учения, потвърди Роуз Готемълър, заместник-държавен секретар на САЩ по контрола над въоръженията и международната сигурност, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Тренировката по управление на армията, в хода на която бяха извършени три изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети и изстрелване на крилати ракети от борда на стратегически бомбардировач Ту-95МС, беше проведена на 8 май от президента Владимир Путин, който е и върховен главнокомандващ на руската армия.

Заместник държавният секретар потвърди, че САЩ са били уведомени в срок. Информацията за учебни изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети се разменя между Русия и САЩ 24 часа предварително.

"Не го намирам за необичайно", заяви Готемълър за организирането на руските учения.

 
Министърът на отбраната награди полковник от запаса Борис Раков
10.05.2014, 14:45

Председателят на Общинския съвет Филип Топов връчва значката на Смолян на полковник от запаса Борис Раков.За дългогодишна служба в Българската армия и активна военно-патриотична дейност министърът на отбраната Ангел Найденов награди с грамота председателя на Областния съвет на СОСЗР в Смолян полковник от запаса Борис Раков.

Грамотата бе връчена от председателя на СОСЗР генерал-лейтенант Стоян Топалов на специално организирано тържество във Военния клуб. Генералът го удостои с медал „100 години от обявяване независимостта на България” и му връчи поздравителен адрес на ръководството на военно-родолюбивата организация. За своята 70-годишнина полковник Раков събра приятели и колеги от цялата страна.

Председателят на Общинския съвет Филип Топов връчи на юбиляра значката на Смолян, с която го удостоява Общинският съвет по предложение на кмета Николай Мелемов.

Поздравление към полковник Раков отправи лично областният управител Димитър Кръстанов. Като представител на правителството, каза той, изразявам високата оценка за родолюбивата дейност на полковник Раков.

Полковник Александър Ситников, военен, военновъздушен и военноморски аташе на Руската федерация у нас, прочете поздравителен адрес от посланик Юрий Исаков, в който се посочваха големите заслуги на полковник Раков за развитие на двустранното сътрудничество.

Полковник Раков бе удостоен и с почетния плакет на 101 алпийски батальон. Командирът на формированието подполковник Димитър Кацаров подчерта забележителната обществена дейност на полковник Раков и му благодари за съвместната дейност. Командването на батальона се беше погрижило за организирането на тържеството, което се превърна в празник за родопския град.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Турската армия получи първата партида национално стрелково оръжие
10.05.2014, 14:16

Вчера, с тържествена церемония на турските въоръжени сили бе предадена първата партида от 200 броя автоматично стрелково оръжие, което бе проектирано и конструирано от инженери нa турската фирма Mechanical and Chemical Industry Corporation (MKE) в град Къръккале.

Изпитанията на новото оръжие се проведоха съгласно стандартите на НАТО през ноември 2013 година.

На заседание, проведено на 6 май 2014 година, Изпълнителният съвет на отбранителната индустрия взе решение пехотното автоматично оръжие да бъде назовано MPT-76.

Предприети бяха всички процедури за получаването на необходими патентите за 7,62x51 мм оръжие. Договорът за серийното му производство ще бъде подписан тази година, като непосредствено след това се очаква МРТ-76 да започне да постъпва масово във ВС на Турция.

 
ВМС на Оман получават нов учебен ветроход – клиперът „Шабаб Оман ІІ”
10.05.2014, 12:06

 Така ще изглежда клиперът „Шабаб Оман ІІ” след окончателното му завършване. Снимка: http://www.marinelink.comНа 8 май т.г. в корабостроителницата на Damen Schelde, Vlissingen, се състоя церемония с участието на официални лица от Министерството на отбраната на Оман. На нея бе именуван нов на ВМС на Оман: учебният ветроход, клиперът „Шабаб Оман II”.

Външно корабът наподобява емблематичните за ХІХ век чайни клипери, а вътрешно - изцяло е изработен с технологиите на ХХІ век. 35-те му ветрила са с напълно разгъната площ от 2700 квадратни метра. Предвижда се на кораба да могат да се обучават 34 практиканти, а екипажът му да бъде от 58 души.

„Шабаб Оман II” ще замени действащия до сега учебен ветроход със същото име, който гостува във Варна по време на Historical Seas Tall ships Regatta 2010 (21 - 24 май).

Бъдещият екипаж на „Шабаб Оман ІІ” вече практикува на построения също от Damen учебен ветроход Stad Amsterdam, съобщават от damen.com

http://morskivestnik.com/

 
САЩ са загубили три самолета при срутване на хангар във военна база в Япония
10.05.2014, 10:33

При срутване на ремонтен хангар заради обилен снеговалеж през февруари във военновъздушна база на САЩ в Япония, американските ВМС са загубили най-малко три разузнавателни самолета P-3 Orion, съобщи в сряда изданието на военното ведомство на САЩ Stars and Stripes.

Според данни на изданието, планово обслужване в базата в японския град Ацуги в края на зимата се е извършвало на четири американски самолета. По това време в региона неочаквано е започнал силен снеговалеж, който е довел до срутване на покрива на хангара, който е бил с височина около 15 метра. Точната дата на инцидента не се съобщава.

„ От четирите самолета три се оценяват като напълно унищожени и не подлежат на възстановяване” – заявява представителят на ВМС Латойя Гредди.

В срутения хангар са се намирали и шест самолета на ВМС на Япония, като четири от тях също не подлежат на възстановяване.

 
БЛА Heron се е разбил в Турция
10.05.2014, 09:26

HeronВ петък БЛА Heron се е разбил я Южна Турция, съобщава Todays Zaman.

БЛА Heron е паднал в градина е селцето Sarikoс, окръг Nizip, но никой не е пострадал. Намиращите се наблизо хора са се паникьосали, когато са станали свидетели как големият летателен апарат се е разбил и се е разпръснал на части. Според кмета на селото Hasan Naim БЛА е летял на много малка височина минути, преди да се разбие.

БЛА Heron е производство на израелската компания Israel Aerospace Industries. Има продължителност на полета от 52 часа, максимално тегло на излитане 1150 кг и е с дължина 8.5 м и разпереност 16.6 м.

http://www.pan.bg/

 
Американски военен самолет се разби в щата Аризона
10.05.2014, 08:00

Вчера, 9 май, в 13:25 местно време изтребител AV-8B Harrier на американската морска пехота се разби в пустинен район в щата Аризона, съобщава телевизия ABC, позовавайки се на Федералното управление на гражданската авиация на САЩ. - (видео)

Самолетът е излетял от авиобаза Yuma, няма пострадали на земята. Представител на агенцията заяви, че у самолета са се наблюдатели проблеми с двигателя. Пилотът е успял да се катапултира и не е получил сериозни наранявания. Започнало е разследване на инцидента.

 

 
В Белово откриха мемориал в памет на загиналите във войните
09.05.2014, 22:15

Мемориал в памет на жертвите от Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни от град Белово и околните села беше открит тържествено днес. Той е изграден по инициатива на община Белово с подкрепата на Съюза на ветераните от войните, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Паметникът е разположен в един от парковете в града и на него са изписани имената на 130 загинали воини от региона.

Няма загубена битка от Българската армия и пленено българско бойно знаме, но има много разбити чужди армии и провалени планове за унищожение на Свободна България. Своя принос в тази епична борба даде и гордо Белово. Днес, повече от всякога, имаме нужда от спомена за подвига на загиналите, тяхната желязна воля и непоколебима преданост към Родината, се казва в поздравителния адрес от министъра на отбраната Ангел Найденов, прочетен пред присъстващите от полковник Атанас Милин, директор на дирекция „Социална политика“ в Министерството на отбраната.

От името на министър Найденов и ръководството на ведомството полковник Милин изказа благодарност към инициаторите и реализаторите на това патриотично дело и пожела на жителите на община Белово да продължават да тачат паметта и да помнят подвизите на своите славни предци, съобщава Пресцентърът на МО.

 
Отлага се навлизането на USS Vella Gulf в Черно море
09.05.2014, 21:14

USS Vella Gulf (CG-72)Планираното за днес, 9 май, навлизане в Черно море на американския крайцер USS Vella Gulf, CG-72 клас “Тикондерога” със система за ПРО “Иджис” на борда се отлага за края на месеца, съобщава ИТАР-ТАСС.

Навлизането на крайцера за сега е отложено за неопределено време. По всяка вероятност то ще се състои в края на този месец, в навечерието на президентските избори в Украйна, които са планирани за 25 май, – уточнява агенцията.

В момента в източната част на Черно море изпълнява задачи друг кораб на ВМС на САЩ – фрегатата “Тейлор” (FFG-50), която се очаква да напусне акваторията на 12 май.

 
Показ на ново оборудване в 61 мбр
09.05.2014, 20:23

Днес, 09.05.2014 г., в Деня на Европа на посещение в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово бяха началниците на отдели от Командването на Сухопътните войски и командирите на военни формирования от Сухопътните войски.

Гостите бяха посрещнати от полковник Христо Андреев – заместник-командир на бригадата, който изнесе информационен брифинг за структурата, задачите и целите на формированието. Визитата продължи в района на 61 мбр, където офицерите посетиха параклис „Св. Мина”, фитнес залата и новоизградената спортна площадка. При посещението на новите езикови лаборатории, гостите от Сухопътните войски се запознаха с възможностите на новото интерактивно оборудване и условията за изучаване на английски език от военнослужещите.

След планувана почивка, всички началници на отдели, командири на бригади, полкове и военни формирования се отправиха към ГУЦ „Анево”, където наблюдаваха новото комуникационно-информационно и палатково оборудване за тактически оперативни центрове на батальонна бойна група. Последва демонстрация на новополучената безпилотна летателна система „RAVEN”.

http://landforce.mod.bg/

 
Президентът на Русия поздрави моряците от Черноморския флот с Деня на Победата
09.05.2014, 16:50

Руският президент Владимир Путин кацна в Севастопол, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Той се отправи към анексирания преди два месеца Кримски полуостров изненадващо, без никакви предизвестия, броени часове след края на парада по случай Деня на победата на Червения площад в Москва.

От ранната сутрин по улиците на града, който е и морска база на Руския черноморски флот, маршируваха военни и ветерани, които отбелязаха 69 години от победата на Съветския съюз над нацистка Германия по време на Втората световна война.

„Изказваме своите адмирации към Путин. Чувстваме се морално и материално по-добре, откакто Крим стана част от Русия. Заплатата ми нарасна повече от два пъти и половина”, заяви Василий Топол, 31-годишен работник, цитиран от „Франс прес”.

Путин оглави военния парад в града, за който на площад Нахимов се събраха повече от 50 хил. жители души. - (видео)

Той инспектира руските бойни кораби и поздрави моряците за отдадеността, с която служат на родината. - (видео)

Той благодари на хората от „града на герои”, които са помогнали за връщането на полуострова към Русия, като заяви, че „все още предстои да бъдат направени много неща”.

В съседен Симферопол пък бяха проведени най-мащабните демонстрации по случай 9-и май от 1989 година насам, като в шествието се включиха над 100 хил. души.

Украинското външно министерство изпрати протестна нота, в която нарече действия на Путин „тежко нарушение на държавния суверенитет на Украйна и незачитане на нейната териториална цялост”.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен определи посещението на руския президент на Кримския полуостров е неприемливо.

 
Ветераните от войните приемат с благодарност вниманието към тях
09.05.2014, 13:30

Участници в тържеството пред паметника на Незнайния воин. Членовете на четирите военно-патриотични съюзи – на ветераните от войните, на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на военноинвалидите и военнопострадалите, се включиха в проявите по отбелязване на 9 май – Деня на Европа и победата над фашизма. Заедно с тях пред паметника на Незнайния воин дойдоха представители на Отечествения съюз и БАС.

Направи впечатление, за разлика от други години, силното присъствие на Министерството на отбраната. Заедно с министъра Ангел Найденов и началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, да поздравят ветераните, дойдоха началникът на политическия кабинет на МО Иван Жерков, парламентарният секретар Ина Тодорова, съветниците на министъра бригаден генерал от резерва Валентин Цанков, полковник от резерва Георги Хараланов, Лора Ангелова, Галина Такева и Николай Цонков и директорът на служба „Военна полиция“ бригаден генерал Борислав Сертов. Самият ритуал бе под ръководството на командира на гвардейците полковник Боян Ставрев.

Живите фронтоваци у нас непрекъснато намаляват и те приемат с благодарност и най-малкото внимание към тях. Към началото на годината техният брой бе 6283. За първите три месеца обаче са починали 514. Усилията на ръководството на съюза им днес са насочени към промените в Закона за ветераните от войните, които са най-вече по отношение на тяхното здравословно състояние. Със същите очаквания са и военноинвалидите и военнопострадалите. Промените в техния закон са част от законодателните приоритети на правителството.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Позиция: Девети май – Ден на победата – завинаги!
09.05.2014, 10:47

Пиша тези редове, за да изразя  моето отношение към този ден, тъй като съществуват различни мнения, разбирания, някои от които конюнктурни  от нови идеологически подбуди.

На историята трябва да се гледа  като на минала действителност. Тя е наука, която ни учи да  знаем  миналото, да ползваме поуките от нея за настоящето и бъдещето.

В тези неща няма идеология, а факти, свързани с това, което е било.

Аз не членувам в партия,  но не възприемам това, което  става в страната ми, тъй като всичко се идеологизира и се прави в угода на партиите или техните лидери……Прочети още

 
Словения изтегли войските си от Афганистан
09.05.2014, 10:42

Словения завърши мисията си в Афганистан и върна войниците в родината.

По заповед на министъра на отбраната Роман Якич, 28 военни, намирали се в тази страна в състава на Международните сили за съдействие на безопасността се върнаха в къщи един месец по-рано от планираното. Други четирима остават там до края на юни.

„Нашата мисия е приключена успешно. Гордея се за всички наши войници. Длъжен съм да призная, че участието на военните в операции в Афганистан съществено повиши нивото на бойната подготовка на нашите Въоръжени сили” – каза началник Генералния щаб на Словения генерал-майор Добран Божич.

 
Индийският самолетоносач INS Vikramaditya е в оперативна готовност
09.05.2014, 10:23

Най-големият индийски кораб – самолетоносачът INS Vikramaditya е в „оперативна готовност” заедно с намиращите се на борда му палубни изтребители МиГ-29К/КУБ, заявява командващият на ВМС на Индия адмирал Robin Dhowan.

„ВМС приеха на въоръжение самолетоносача INS Vikramaditya, който вече е боеготов, като изтребителите МиГ-29К се пилотират от индийски морски летци”, съобщава пред медиите адмиралът.

44,500-тонният самолетоносач е закупен от Русия на цена 2.33 милиарда долара, като след модернизация пристига в Индия през януари 2014 г. във постоянната база Karwar.

Към момента самолетоносачът не притежава ПВО средства, като при първия планиран технически преглед ще получи това въоръжение. През 2017 г. ще бъде готов за изпитания първият произведен в Индия самолетоносач INS Vikrant. Индийските ВМС вече са приели на въоръжение атомната подводница INS Chakra, самолети за морско патрулиране и борба с подводници P-8I, както и фрегати клас Shivalik, информира Business Standard.

http://www.pan.bg/

 
Артилерист пое военен ВУЗ
09.05.2014, 08:59

Бригаден генерал Стефан Янев Бригаден генерал Стефан Янев е новият началник на Националния военен университет "Васил Левски" в старата столица. Той бе назначен на поста с указ на президента през декември 2013 г., но встъпи в длъжност вчера след изтичане на мандата му като аташе по отбраната ни в САЩ.

Новият началник на военния ВУЗ е завършил специалност земна артилерия във Висшето военно артилерийско училище "Г. Димитров" в Шумен, Военен колеж във Вашингтон.

 
9 май се отбелязва като Денят на победата от Русия
09.05.2014, 08:36

На 8 май 1945 г. в предградието на Берлин Карлсхорст е подписан Акта за пълна и безусловна капитулация на Третия райх със Съюзническите сили. По изрично настояване на Сталин, ден по-късно началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел, подписва отделно германската капитулация само пред СССР.

Годишнината от края на Втората световна война (1939 -1945) се отбелязва в страните от антихитлеристката коалиция и в англоезичните документи се нарича Victory in Europe Day (често писан като акроним V-E Day или VE Day).

На този ден представители на Германското върховно командване в лицето на фелдмаршал Вилхелм Кайтел, адм. Фон Фридебург, ген.-полк. Хорст Щумпф, в присъствието на представителите на главната квартира на Върховното главно командване на СССР маршал Георгий Жуков и на Върховното главно командване на англо-американските и френските войски (маршал Артър Тедър, ген. Карл Андрю Спатс, ген. Жан дьо Латр дьо Тасини) подписват Акта за капитулацията на германските войски във Втората световна война (1939-1945). Втората световна война започва на 1 септември 1939 г., когато германската армия навлиза в Полша.

Руската армия е подготвила за днешния Ден на победата зрелищен парад с демонстриране на част от най-новата бойна техника. Краят на Втората световна война в Европа се отбелязва по традиция като най-големият празник в страната и в бившия СССР, като на много места има шествия на ветерани и военни части. - (видео)

За пръв път обаче извън Москва ще има голяма демонстрация на военна мощ и тя ще бъде в Севастопол. Над анексирания преди седмици от Русия украински град, а не над столицата, ще прелетят легендарните авиационни групи  "Стрижи" и "Русские витязи".

 
Boeing иска да превърне F-16 в боен БЛА
09.05.2014, 08:09

QF-16Boeing проучва възможността да превърне F-16 в боен безпилотен летателен апарат, който да се използва от ВВС на САЩ. Това съобщава IHS Jane's.

В момента Boeing преработва стари F-16C/D в опционално пилотируемите машини QF-16, чиято основна задача е да бъдат свалени при бойни стрелби срещу пълномащабни мишени. От компанията, обаче вече мислят над това, дали е възможно машината да изпълнява и самостоятелни бойни задачи в безпилотен режим.

В момента QF-16 може да се управлява дистанционно само при пряка видимост с наземната контролна станция, като в Boeing проучват възможността за задхоризонтно управление не безпилотния F-16. Според компанията това не е невъзможна задача.

QF-16 би могъл да изпълнява задачи сходни с тези на MQ-1/9, като при това ще има значително по-висока скорост и по-голям боен товар, но ще има осезаемо по-висока цена за експлоатация и малка продължителност на полета.

В момента Boeing има договора да преработи 126 броя F-16 в безпилотни мишени, като в бъдеще договорът ще се разширява.

http://aeropress-bg.com/

 
Индийските PC-7 налетяха 12 000 часа
09.05.2014, 08:02

Флотът от турбовитлови учебно-тренировъчени самолети PC-7 MkII от състава на индийските ВВС е натрупал над 12 000 часа нальот от доставянето на първата машина през февруари 2013 г.

В момента Индия експлоатира 35 самолета от този тип, като с тях са направени над 24 000 кацания. Индийските ВВС чакат ускорена доставка на останалите 40 броя PC-7 от поръчката.

В Индия самолетите се използват за първоначално пилотско обучение. През март 2014 г. бе доставен и първия пълен симулатор на типа. - Още за РС-7

http://aeropress-bg.com/

 

 
ОЗХО опитва да достигне до последните контейнери със сирийско химическо оръжие
08.05.2014, 23:52

Зигрид КаагНа територията на Сирия има само 16 контейнера с химически оръжия, но достъпът до тях все още не е възможен. Това съобщи пред журналисти специалният координатор на съвместната мисия на Организацията на обединените нации и Организацията за забрана на химическите оръжия ( ОЗХО ) Зигрид Кааг.

„Става въпрос за 16 контейнера: пет с химикали първа категория и 11 - от втора категория, които се съхраняват в предградията на Дамаск, територия, частично контролирана от бунтовници.

Веднага след като властите и служителите на съвместната мисия на Организацията на обединените нации и на ОЗХО бъдат в състояние да достигнат до тези обекти, операцията по извозване на химическите оръжия може да бъде завършена за по-малко от седмица. След това може да се пристъпи към унищожаването на веществата", посочи тя.

 
БЛА е нарушил руската граница
08.05.2014, 23:02

Безпилотен летателен апарат, който е идвал от Литва е нарушил руската граница в Калининградска област. За това съобщава днес „Интерфакс”, цитирайки пресслужбата на Граничното управление на Федералната служба за безопасност в областта.

Според съобщението на „Интерфакс” полетът е бил „пресечен”, а инцидентът е станал факт още на 3 май. В момента се води разследване по случая.

ФСБ ще покаже останките на безпилотния апарат след празниците.

Не се съобщава за типа и предназначението на апарата, нито за това на кой принадлежи той.

 
Американски боен кораб акостира в Грузия
08.05.2014, 22:40

FFG-50Американски боен кораб акостира на грузинското пристанище Батуми, съобщи посолството на САЩ в страната, предаде „Франс прес".

Присъствието на фрегатата USS Taylor (FFG-50, клас Oliver Hazard Perry) в Грузия потвърждава ангажимента на САЩ да укрепят връзките си със съюзниците на НАТО и партньори като Грузия, докато работят за общите цели за насърчаване на мир и стабилност в региона, подчертава посолството.

30-годишната фрегатата от 6-и американски флот пристигна в Грузия за тридневни учения с бреговата охрана на страната в Черно море, след като приключи военни учения с румънски кораби.

Тренировките с Румъния включваха бойна стрелба и реагиране при конфликт с подводница.

 
Стелтс - изтребителят F-35 се оказа видим за руските радари
08.05.2014, 21:07

Ф-35Перспективният американски многоцелеви изтребител F-35, в който широко се използва технологията стелтс, има редица съществени недостатъци, съобщава The Daily Beast.

Най-сериозният от тях е, че изтребителят се явява „видим” за нарастващия брой руски и китайски радари. Освен това бойният самолет не може ефективно да генерира подавяне на радиолокационните станции.

Както отбелязва изданието, това означава, че министерството на отбраната на САЩ е вложило стотици милиарди долари в изтребител, който се нуждае от постоянна помощ на специален самолет за ра-диоелектронна борба.

Както пише авторът на статията Бил Суитман, през миналия август по време на провеждащото  се недалеко от Москва авиошоу (има се предвид ежегодния авиосалон в Жуковски - бел. «Лента.ру») той е разговарял с конструкторите на нова цифрова радиолокационна система, която вече е на въоръжение в руската армия. Нейният основен елемент е антенна решетка с ширина 30 метра. Системата също включва и мощни високочестотни радари. Безпокойството на Пентагона е предизвикано и от новите разработки на китайските военни конструктори. Става дума за корабите, имащи на борда си радар Type 517M с активна фазирована антенна решетка.

http://www.duma.bg/

 
Пакистан успешно изстреля нова балистична ракета
08.05.2014, 20:48

Пакистан извърши успешно изпитание на нова ракета „земя-земя” с малък обсег, способна да достави и ядрена бойна глава на разстояние до 290 километра, съобщиха военни източници, цитирани от „Асошиейтед прес”.

Оръжието, носещо името „Хатф III”, бе изстреляно в последния ден на провежданите от началото на май мащабни военни учения. Пакистанското командване на стратегическите въоръжени сили съобщи, че данните от изпитанията ще помогнат за бъдещото усъвършенстване на ракетните комплекси на страната.

На тестовия полигон присъстваха шефът на въоръжените сили генерал Рахел Шариф, членове на генералния щаб, старши военни и учени, участвали в проектирането на балистичната ракета.

Шариф изрази задоволството си от „професионализма на войниците” и заяви, че въоръжението на Пакистан покрива „високи стандарти за надеждност”, като може успешно да отблъсне всяка вражеска агресия.

 
Сухопътни войски ще участват в проявите за Деня на Европа
08.05.2014, 17:04

Утре, 9 май, военнослужещи от Сухопътните войски ще вземат участие в ритуали по повод честването на Деня на Европа - 9 май, съобщават от КСВ.

В гр. Карлово от 12.00 часа на площад „20-ти юли” военният духов оркестър на 61 механизирана бригада ще участва в организираните от общината чествания.

От 15.00 часа във Военен клуб – Сливен, военният духов оркестър на в.ф. 22220 – Сливен ще участва в организираните от община Сливен прояви.

От 10.30 ч. на централния гробищен парк в гр. Пловдив, военнослужещи от в.ф. 44220-Пловдив ще вземат участие в панихида в памет на загиналите български и руски воини и в честването на Деня на Европа.

По повод Деня на Европа и 69-ата годишнина от победата над хитлерофашизма от 10.00 ч. в района на в.ф. 24490 – Асеновград представителни подразделения от формированието ще поднесат венци пред паметника на загиналите в Отечествената война. В честването ще вземат участие и представители на местната управа на града, Българската православна църква и членове на военно-патриотични съюзи.

Чествания по този повод ще се проведат и в гарнизоните Ямбол, Смолян и Шумен.

*********

На 9 май от 20.30 часа в гр. Перущица военнослужещи от Сухопътните войски ще вземат участие в тържествена проверка(заря) по повод честването на 138-ата годишнина от Априлската епопея. В ритуала ще вземат участие почетни роти от в.ф. 24490-Асеновград и представителния военен духов оркестър на Военновъздушните сили.

 
Грузия е разработила опитен образец на 122-мм РСЗО GG-122
08.05.2014, 16:52

РСЗО GG-122Разположената в Тбилиси компания НТЦ „Делта” (STC Delta) е завършила изготвянето на опитен образец на реактивната система за залпов огън GG-122, представляваща модернизирана версия на руската 122-мм РСЗО БМ-21 „Град”.

Според информация на „Джейнс дифенз уикли”, грузинските инженери са разположили артилерийска част на БМ-21 с 40 направляващи тръби калибър 122 мм в задната част на украински автомобил с висока проходимост КраЗ-63221 с колесна формула 6x6.

Пусковата установка е оборудвана с напълно защитена кабина с четири врати, която, според заявление на конструкторите, осигурява висока степен на защита на разчета от огъня на стрелково оръжие и осколки на артилерийски боеприпаси, както и от химическо и бактериологично оръжие.

GG-122 може да използва разработените за БМ-21 широко достъпни реактивни боеприпаси, които имат обсег на действие до 40 километра. Твърдогоривните боеприпаси могат да използват различни бойни части, които позволяват да се поразяват успешно различни типове цели.

GG-122 в момента е със стандартна оптическа система за прицелване, аналогична на базовата версия на руската БМ-21, но се разглежда възможността за монтиране на компютърна система за управление на огъня, която ще позволи на системата оперативно и с висока точност да изпълнява огневите задачи. – Още РСЗО

 
Денят на Европа и на Победата ще бъде отбелязан утре с церемония пред Паметника на Незнайния воин
08.05.2014, 14:56

Четирите военно-патриотични съюза – на ветераните от войните, на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на военноинвалидите и военнопострадалите и на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, са поканили народни представители, членове на неправителствените организации в сферата на отбраната и сигурността, столичани и гости на София на тържествена церемония утре от 10,30 ч. пред Паметника на Незнайния воин.

Поводът е Денят на Европа и Денят на победата, каза за „Отбрана” генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председател на СОСЗР. Ще бъдат издигнати флаговете на Европейския съюз и на Република България и положени венци и цветя на паметника, допълни той.

Представителният строй на Националната гвардейска част ще бъде приет от министъра на отбраната Ангел Найденов. Очаква се в церемонията да се включат и други представители на Министерството на отбраната, на Българската армия и Столична община.

От тази година започват проявите за отбелязване на 70-годишнина от края на Втората световна война. През есента на 1944 г. Българската армия се включва в заключителния етап на войната, дава своя принос за разгрома на хитлерофашизма и за защитата на териториалната цялост на България.

Днес живите ветерани от войната у нас са малко под 6000. Една част от тях участва в тържествата по повод Деня на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май, по покана на министъра на отбраната Ангел Найденов.

http://www.otbrana.com/

 
1.24 млрд. долара за нов хеликоптер на американския президент
08.05.2014, 14:00

Министерството на отбраната на САЩ планира да поднови хеликоптерите си, съобщава The Verge.

Marine One - вертолетът, с който лети американския президент, също ще бъде заменен. Според първоначалния договор летателна машина ще струва 1.24 милиарда долара.

Новият президентски хеликоптер е създаден специално за държавния глава и предлага тройно подсигурени електрически системи, авариен контрол на полета, по-широка кабина и “устойчивост срещу удари с птици”.

Marine One не е бил атакуван досега, но със сигурност заемащият поста на най-могъщия човек в света след две изборни кампании, ще бъде по-добре защитен от всякога.

Първите нови вертолети ще бъдат доставени през 2019 година, а цялата флота ще бъде обновена през 2023 година.

http://www.24chasa.bg/

 
Перуански военен парашутист оцеля след падане от 1500 м
08.05.2014, 12:05.

Парашутист от военновъздушните сили на Перу оцеля без нито едно счупване при падане от 1500 метра, след като парашутът му не се отвори при скок. 31-годишният сержант Амасифуен Гамара скочил във вторник с парашут от военен самолет от височина 1500 м в южната част на страната. Когато се опитал да отвори парашута си, каишката се оплела около врата му и загубил съзнание, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Засега не става ясно какво е смекчило удара при падането на земята. При прегледа се оказало, че не е получил никакви счупвания. "Истинско чудо е, че е жив", каза завеждащият спешното отделение в Арекипа, където е приет.

Сержант Гамара, който служи в перуанските ВВС от осем години, е прехвърлен във военна болница, където ще му бъдат направени допълнителни изследвания.

Военновъздушните сили разследват инцидента, предаде Би Би Си.

http://dnes.dir.bg/

 
Модернизацията и ремонта на хърватските МиГ-21 в Украйна върви по график
08.05.2014, 11:32

МиГ-21ДП "Одесский авиационный завод" осигурява изпълнението на модернизацията и ремонта на хърватските МиГ-21 съгласно графика. Преодолени са възникналите технически проблеми и са налице условията по договора да бъдат изпълнени в срок.

В момента три самолета МиГ-21бис са върнати в Хърватска и се стиковат за извършване на изпитанията за приемане от хърватските ВВС.

Други три самолета са преминали заводските наземни и полетни изпитания и сега се извършват опознавателни полети от хърватски военни пилоти.

В авиационния завод продължават ремонта и модернизацията на още шест изтребителя, поръчани от МО на Хърватия – три МиГ-21бис и три МиГ-21УМД.

През 2013 г. Украйна спечелва два конкурса, обявени от хърватските ВВС: ремонт и модернизация на 12 изтребителя МиГ-21и на шест вертолета Ми-8/17. Съгласно договора първите седем МиГ-21 трябва да бъдат предадени на хърватските ВВС в първата половина на 2014.

http://www.pan.bg/

 
Избори: ЦИК и Външно публикуваха имената на наши миротворци в Афганистан?!
08.05.2014, 09:12

В Афганистан, където се намира наш военен контингент, са подадени 90 заявления за участие в предстоящите евроизбори. В Кабул са 32, а в Кандахар – 58. Три от заявленията не са потвърдени поради невалидни паспорти и несъществущ ЕГН. ЦИК и Министерството на външните работи повтарят грешката от миналата година, макар че по същество изпълняват Изборния кодекс, публикувайки имената на нашите миротворци.

Това не е много добре, бе коментарът на служебния министър на отбраната Тодор Тагарев в навечерието на парламентарните избори преди една година, след като в медите бе коментиран рискът за миротворците и семействата им от огласяването на списъка. Тогава се очакваше, че законодателят ще прецизира тези текстове в Изборния кодекс.

Със свое решение от 3 май ЦИК определи населените места в държавите, в които ще се образуват избирателни секции за изборите за членове на Европейски парламент на 25 май. В решението се уточнява, че за Кабул и Кандахар - Афганистан, все още не е получено разрешение от приемащата държава за разкриване на избирателни секции.

Срокът за подаване на заявленията в дипломатическите и консулските представителства бе до 29 април. Невключени в списъците за гласуване български граждани с избирателни права, явили се да гласуват в изборния ден, се уточнява в друго решение на ЦИК, се вписват от секционната избирателна комисия в списъка за гласуване и се допускат до гласуване след представяне на документ за самоличност.

В бюджета на Министерството на отбраната ще постъпят 80 хиляди лева за изборите. Това става ясно от план-сметка за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. на обща стойност 23, 886 млн.лв., която правителството прие с постановление. Парите за МО отиват в бюджетна програма „Административно управление и осигуряване“. Също на 80 хиляди бяха определени разходите на министерството при изборите за президент, вицепрезидент, общински съветници и кметове през 2011 г. 40 хиляди лева отпусна на МО правителството на Бойко Борисов за изборите за парламент през миналата година.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Обявен е Регистърът на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати през 2014 г.
08.05.2014, 09:01

След като се изясниха новите назначения във висшия команден състав и президентът връчи генералските и адмиралските пагони, започват вълненията по надолу в армейската йерархия. Министерството на отбраната публикува Регистър на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати за 2014 г.

Годишното разместване и назначаване на военнослужещите на вакантни и овакантяващи се длъжности от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия трябва да приключи до 1 юли. Това става ясно от заповед на министъра на отбраната.

Вече е утвърден Регистърът на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати. До 12 май трябва да има и Регистър за сержанти (старшини) и войници (матроси).

Рапортите се подават съответно до 16 и 23 май. До 27 юни съответните длъжностни лица трябва да издадат заповеди за преназначаване и за преназначаване и повишаване във военно звание на класираните военнослужещи, считано от 1 юли, а за овакантяващите се длъжности след 1 юли – от датата на овакантяването им.

http://www.otbrana.com/

 
Правителството на САЩ поиска падане на забраната за закупуване на руски ракетни двигатели
08.05.2014, 08:56

Правителството на САЩ и корпорацията United Launch Alliance, която беше създадена съвместно от двата авиокосмически гиганта Boeing и Lockheed Martin, са се обърнали към съда с федерален иск за отмяна на забраната за покупка на руски ракетни двигатели, предаде ИТАР-ТАСС.

Американците ползват двигателите РД-180 за своята ракета-носител „Атлас-5”. Забраната беше наложена преди седмица, тъй като закупуването на тези двигатели е попадало в санкциите, наложени от САЩ върху Русия във връзка с обстановката в Украйна.

 
Руската армия показва най-доброто си за деня на победата
08.05.2014, 08:23

И тази година властите в Русия опитват да отпразнуват Деня на победата по различен начин. Както обикновено, основното действие ще бъде в центъра на Москва, но освен в столицата, тържествен марш на войските ще се проведе в още 25 руски града, включително Севастопол и Керч, пише вестник Российская Газета.

Главният парад в столицата ще бъде проведен под командването на началника на сухопътните сили на Руската Федерация Олег Салюков. Той ще преведе по Червения площад 11 хиляди войници и офицери и 134 единици сухопътна техника. Освен това, над площада ще прелетят около 70 военни хеликоптера и самолета.

На 9 май армията ще покаже най-доброто, с което разполага в момента – бронирани автомобили „Тигър”, БТР-82А, танкове Т-90А, зенитни системи С-400, стратегически комплекси „Топол-М”, а за първи път – противотанкови ракетни комплекси „Хризантема-С” и бронирани автомобили „Тайфун”.

 
Първи полет на иракски F-16 Block 52
08.06.2014, 07:55

Ф-16На 2 май 2014 първият от общо 36 поръчани от Ирак изтребители F-16 Block 52 направи първия си полет от летището на Lockheed Martin във Fort Worth, Тексас.

Интересна е схемата на камуфлажната окраска, изпълнена в два нюанса на сивото. Тя е съвсем различна от използваната от иракските ВВС до войната през 2003, както и от тази, на новите самолети Cessna 208B (въоръжени с УР Hellfire и вертолети Ми-35), изпълнена в светло сиво.

Ирак възстановява ВВС с нова авиационна техника, като освен F-16 и L-159/Т50.

 

Същевременно стана ясно, че Ирак ще получи първите свои щурмови вертолети Ми-28НЭ до края на тази година. Това съобщава „Интерфакс”, цитирайки Константин Бирюлин, заместник директор на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество.

„Русия успешно изпълнява договора си с Ирак за доставката на щурмови вертолети. Ми-35 са вече доставени и иракчаните са доволни от тях, а Ми-28НЭ ще се доставят до края на годината.”,  това е заявил Бирюлин, по време на изложение в Йордания.

Ирак е първият експортен клиент за Ми-28. Смята се, че страната е поръчала между 30 и 40 машини от този тип.

http://www.pan.bg/

 

 
Денят на победата - поклон и развенчаване на митове
07.05.2014, 20:57

Ако в Първата световна война бяха въвлечени 36 страни, то във Втората те са 61, в които живеят 80% от населението на Земята, срещу 1 млрд. през Първата. Мобилизирани са 110 млн. мъже и жени. Загинали над 50 млн. Само в СССР те са 27 млн., от които в Червената армия - 14 млн. бойци, генерали и офицери. Германия дава 13,6 млн. жертви, от които 6 млн. в бойните действия. Югославия - 1,5 млн. загинали, и в останалите страни милиони още.

На съветско-германския фронт действат от 190 до 270 фашистки дивизии. На англо-американските войски противостоят през 1941-1943 г. в Северна Африка 9 до 15 дивизии. В Италия (1943-1945) - 7 до 26 дивизии. В Западна Европа (1944-1945) - 16 до 75 дивизии. Съветската армия  разгромява и пленява 607 дивизии на противника, а съюзниците -176. На съветско-германския фронт 1418 дни се водят бойни действия, а нацистите губят освен хора и 75% от бойната техника и въоръженията...........Прочети още

 
Турция ще купува F-35
07.05.2014, 13:55

F-35Турските власти след едногодишно забавяне все пак взеха решение да закупят изтребители F-35. В съобщение на Секретариата на отбранителната промишленост се заявява, че през 2018 година се планира на републиканските ВВС да бъдат предадени първите две машини.

Съгласно договореностите по проекта „Съвместен ударен изтребител” (Joint Strike Fighter), в рамките на който се произвежда  F-35, Турция се съгласи да закупи 100 самолета. Това решение трябваше да бъде взето още през януари миналата година, но то бе отложено поради финансови съображения и заради недоволство от някои технически характеристики на самолета.

Главния въпрос остава да бъде икономическата целесъобразност на проекта. Първоначално се говореше за $245 млрд, но по-късно, след няколко ревизии общата стойност на проекта се увеличи почти до $400 млрд. Нещо повече, назовава се даже сума от $1,1 трлн, в която се включват разходите за обслужване и поддръжка на самолетите.

В Турция новия изтребител ще замени намиращите се на въоръжение машини F-16, които са преминали няколко етапа на модернизация, но въпреки това вече са остарели. – Още за F-35

 
Джими Картър: САЩ са главният подпалвач на войни в света
07.05.2014, 13:03

Джими КартърЦелият свят смята САЩ за главният подпалвач на войни и конфликти в света.

Такова мнение изрази бившият американски президент Джими Картър (1976-1980 г) в интервю за онлайн изданието Salon. Интервюто бе взето по повод публикуването на новата му книга A Call to Action ("Призив за действие").

Списанието отбелязва, че "във Вашингтон рядко признават щетите, нанасяни на света от външната му политика, възприемайки себе си като изключителен борец за демокрация". В тази връзка то попита Джими Картър дали това съвпада с мнението на света за САЩ.

"Не, целият свят почти единодушно вижда в лицето на САЩ главният подпалвач на войни и конфликти", отвърна бившият президент. Този извод той е направил въз основа на пътуванията си по света през последните години в рамките на дейността на "Центъра Картър."

"Всички смятат, че ние безразборно се намесваме във военни конфликти и виждат, че подкрепа за такива действия има не само от страна на властите на САЩ, но и на обикновените американци", добави още Картър.

Журналистът напомни, че в отговор на руските действия в Крим държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че през XXI век е недопустимо да нахлуваш в други страни. На което Картър отвърна: "Мисля, че в този момент много от нас си казаха на ум: момент, та точно това направихме в Ирак през този век. Ние го направихме. И правим това през цялото време. Такъв е Вашингтон. За съжаление. И така се прави от години", изтъкна бившият президент.

Коментирайки цитираната от журналиста фраза от книгата, че "САЩ са участвали във въоръжени конфликти и са използвали сила за разрешаване на спорове повече от всяка друга държава", Джими Картър добави: "Вярно, аз съм изброил 10 или 15 такива конфликти, а мога да посоча и още толкова".

http://www.dnesplus.bg/

 
Подготвена ли е българската армия?
07.05.2014, 12:10

По време на посещението си в София генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен посъветва България да спре да намалява бюджета си за отбрана и да инвестира в модернизация на своята армия.

Думите на Расмусен не бяха случайни - в резултат от анексирането на Крим от Русия стратегическата ситуация в Черноморския регион се промени драстично, а това, според експертите, ще има значителни последствия за страните от региона.

Един пример - руските балистични ракети „Искандер“, разположени на полуостров Крим, са с обхват от 400 километра и покриват както южната част на Украйна, така и цялото крайбрежие на Румъния плюс значителна част от черноморската част на Турция. В състояние ли е българската противовъздушна отбрана да реагира на тази потенциална опасност?.......Прочети още

 
Произведен е стотния изтребител за РЕБ EA-18G Growler
07.05.2014, 11:54

На 5 май на официална церемония в Сейнт Луис бе отбелязано производството на стотния изтребител за РЕБ EA-18G Growler, който ще бъде предаден в края на месеца на 129-та ескадрила за РЕБ от състава на ВМС на САЩ..

EA-18G е построен на базата на изтребителите F/A-18F Super Hornet (Block II) и с тях се заменят остарелите вече самолети за РЕБ EA-6B Prowler.Първият EA-18G Growler е приет на въоръжение на 3 август 2006 г. – Още за EA-18G Growler

http://www.pan.bg/

 
Не сме готови за война, като в Украйна
07.05.2014, 08:13

Гергин Д. Гергинов

 

 

Интервю с о.р. полковник доцент д-р Гергин Д. Гергинов,  заместник-председател на Клуб „Ракетни войски и артилерия Олимпий Панов” в СОСЗР.

 
НАТО и Япония засилват сътрудничеството си
07.05.2014, 08:05

Андерс Фог Расмусен и Шиндзо Абе НАТО и Япония, изправени пред нарастващи предизвикателства в сферата на сигурността в своите региони, се споразумяха вчера да си сътрудничат повече, предаде АП и ИТАР-ТАСС.

По време на посещение на японския премиер Шиндзо Абе в централата на НАТО в Брюксел вчера, генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че Алиансът е подписал с Токио програма за индивидуално партньорство и сътрудничество, която ще служи за пътна карта за бъдещи съвместни действия. В реч пред представителите на страните членки на НАТО, Абе заяви, че НАТО споделя "основните ценности" на Япония и е неин естествен партньор.

"Заедно победихме в Студената война", припомни той. Програмата ще засегне дейности като борбата с пиратството, помощта при природни бедствия и хуманитарната помощ, заяви Расмусен. Той похвали Япония, която харчи милиарди за подкрепата на операциите на Алианса в Афганистан. Токио е и най-отдавнашния партньор на НАТО извън Европа и Северна Америка.

НАТО и Япония имат и намерение да проведат съвместни учения за борба с пиратството на японските Сили за самоотбрана и силите на НАТО в Аденския залив, заяви Абе. Той обаче не уточни срока, в който ще могат да се проведат тези учения.

http://pik.bg/

 
7 май: 60 г. от разгрома на французите във виетнамския Диен Биен Фу
07.05.2014, 07:58

На 7 май 1954 г. капитулира отбраняващата се втори месец френска крепост във Виетнам Диен Биен Фу. Разгромната битка, в която участват батальон френски командоси и подразделения на Чуждестранния легион, изиграва ролята на решаващо сражение в Първата индокитайска война, довела до загуба на войната от страна на Франция...........Прочети още

 
Пентагонът увеличава военното присъствие в целия свят
07.05.2014, 07:36

Пентагонът, въпреки съкращаването на въоръжените сили и тяхното финансиране, възнамерява да укрепи военното си присъствие по целия свят и активизира сътрудничеството със съюзниците си, съобщи военният министър на САЩ Чък Хейгъл, предаде РИА „Новости".

Сега американските военни присъстват примерно в 100 страни, това са около 400 хиляди души по целия свят... Проектът на бъдещата ни военна стратегия дава да се разбере, че макар и да съкращаваме въоръжените сили, ние продължаваме да усилваме взаимодействието си със съюзниците си и да инвестираме в договорености за съвместно подсигураване на безопасност, поясни той.

По думите му фокусът е към страните от Азиатско-тихоокеанския регион, но са важни и другите. Министърът припомни присъствието на американски войници във Филипините, Австралия, Сингапур, Япония и Южна Корея.

САЩ възнамеряват да усилят взаимодействието не само с НАТО, но и с АСЕАН (Асоциацията на страните от Югоизточна Азия ) и Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив.

 
Още за несъстоялият се въздушен парад
07.05.00:06

 

Мнение на майор Радостин Люцканчев, летец от авиобаза Безмер, който описва каква е била ситуацията и защо днес не е имало полети за парада.

 

 
Продължава реализацията на проекта "Алтай"
06.05.2014, 23:32

AltayРеализацията на проекта за турския основен боен танк "Алтай” (Altay) продължава с бързи темпове. Основният боен танк "Алтай" е машина от трето поколение, базираща се на южнокорейския танк XK-2 и серийното производство на която се планира да започне в края на 2015-та или в началото на 2016-та година.

В момента продължават да се провеждат полевите и огневи изпитания на два прототипа на танка, като започва сглобяването на третият и четвъртият прототип. Планирано е танкът "Алтай" да се произвежда в четири различни модификации.

Началото на реализацията на проекта бе поставена с церемония проведена на 15 ноември 2012 година, на която присъства и премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Проектът получи името на командващия на пети кавалерийски корпус в годините на Националната Освободителна Война армейски генерал Фахреттин Алтай (1880-1974). 

Основен реализатор на проекта е турската фирма Отокар. В конструкцията на различните съставни модули и части на танка участват и фирмите Aselsan, МKEK, Roketsan. Южнокорейската фирма Hyundai Rotem оказва техническа помощ и подкрепа.

Roketsan разработва заедно с южнокорейската фирма Ротем бронята на танка.

Теглото на танка "Алтай" е 60 тона, като може да варира в зависимост от модификацията. Той разполага с четиричленен екипаж - командир, водач, мерач и пълнач.

Бронята на танка ще бъде на основата на боров карбид, формулата на която е секретна. Танкът ще бъде снабден и с активна и с динамична защитни системи, които ще го защитават от ПТУР и комулативни снаряди.

Основното оръдие на танка "Алтай" е 120 мм. гладкоцевно оръдие производство на МKEK, което ще използва снаряди с изгарящи нитроцелулозни гилзи.

Въоръжението му още включва една 12,7 мм. картечница сдвоена с оръдието за водене на огън по пехотата и небронирани цели и една 23 мм. дистанционно управляема картечница, монтирана на купола, използваща се за стрелба по нисколетящи цели като хеликоптери и по наземни лекобронирани цели. И двете картечници са производство на фирмата Aselsan.

Танкът "Алтай" е снабден с променяща се система на окачване и може да развива максимална скорост от 70 до 90 километра в час, като ще използва хибриден двигател в две разновидности - с 1500 кс или с 1800 кс

С влизането на основния боен танк "Алтай" в състава на турските въоръжени сили той ще стане един от най-модерния танк в света, тъй като днес в много, дори и в развитите страни, на въоръжение продължават да са постоянно модернизиращи се танкове, проектирани още в края на 70-те години. – Още за Altay

 
Награди за празника на армията
06.05.2014, 22:27

 Наградените с президента Росен Плевнелиев, министъра на отбраната Ангел Найденов, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и постоянния секретар на отбраната Добромир Тотев.  Снимка Димитър БебеновВеднага след военния парад, посветен на Деня на храбростта и празник на Българската армия, по утвърдена традиция министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов приветстваха в резиденция „Лозенец” генерали, адмирали, офицери, сержанти, войници, цивилни служители, народни представители, дипломати, запасни и резервисти, ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали. Те връчиха и награди.

Наградените от министъра на отбраната

За постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения, за принос към отбраната на страната и във връзка с 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, министърът на отбраната Ангел Найденов награди с награден знак „За отлична служба” за офицери полковник Недко Илиев, полковник Иван Иванов, комодор Кирил Михайлов и полковник Стефан Иванов. Същото отличие, но втора степен, получиха полковник Дончо Бързев, полковник Димитър Ташков, полковник Красимир Добрев, подполковник Иван Любомирски, подполковник Кирил Байлов, полковник Иван Ангелов, подполковник Красимир Атанасов и майор Димитър Петков. С награден знак „За отлична служба” – първа степен за сержанти бе удостоен офицерски кандидат Кирил Кофинов. Младши сержант Милена Богданова получи същата награда, но втора степен.

Наградените от началника на отбраната

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов награди с бинокъл полковник Любомир Крачунов и полковник Валентин Генов, със сувенирен нож за ”Манлихер” – майор Николай Бостанджиев, капитан Славейко Манов, старшина Мирослава Тинкова-Страшимирова, мичман Георги Сергев и старши сержант Димитър Камбуров, със сувенирен нож за АК-47 – полковник Гено Добрински, с грамота – редник Явор Георгиев, редник Ивелин Милков и цивилен служител Силвия Люцканова.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Стартира нов руски военен спътник
06.05.2014, 21:53

Союз-2.1а Днес в 17:49 (мск) от пускова установка № 4 на площадка № 43 на космодрума Плесецк стартира ракетата-носител от среден клас "Союз-2.1а" със спътник на Министерството на отбраната на Русия. Стартът е протекъл в планов режим.

В 20:03 космическият апарат е бил приет за управление от Главния космически изпитателен център "Титов" на руското Космическо командване. След излизане на орбита, на спътника е присвоено официално название 'Космос-2492'.

Това е второто изстрелване на ракета "Союз" от Плесецк през 2014 година.

Предишното изстрелване се състоя на 24 март – тогава ракетата изведе в орбита поредния навигационен спътник на системата ГЛОНАСС-М.

 
Първият ефрейтор на България
06.05.2014, 20:17

Ефрейтор НиколовОтминава едва седмата година, откакто България вече не зове своите млади синове в армейските редове. И като че всичко е забравено. А каква младост, какъв армейски фолклор бе!

"Г-н генерал, дръж за малко баката, че да отдам чест на ефрейтора." Сиреч знайно е, че ефрейторският чин е по-голям и от генералския. Без нашивка влахът в отпуск не се връща. И по ефрейторите момите най се захласват. Че ефрейтор се става само и изключително по заслуги, за напетост. Ефрейторският чин бе най-голямата награда.

И щом се пише и знае за първите генерали, маршали, адмирали, следва да се знае и за първия ефрейтор в Българската армия. По-точно, още преди да я има и армията, и Земската войска - в Опълчението, край Плоещ. И най-важното, което на генерали най-често не се случва.

Първият ефрейтор на България е повишен в звание лично от Царя-Освободител на България. Би трябвало да е записано с големи букви, издялани в камък. Да се знае и помни. Дори във времена, когато не се веят бойни знамена.

Било е 26 май (сигурно стар стил - б.а.) 1877 г. Към Плоещ тръгват всички патриоти, чули, че там се събират доброволци, да се включат в опълченските дружини. В този ден при опълченците идва и руският цар. Да види събралите се, да ги почете, да ги насърчи, знамето да им даде. Друг път в Плоещ толкова българи никога не са се събирали. Пратеници от Русия са донесли на опълченците Самарското знаме, което сетне ще стане Светиня. Преди това обаче трябва да се освети. В Плоещ, където е главната квартира на руските войски, са дошли кметът на Самара, граф Алабин, генерал Столетов, синът на Царя, войводата дядо Цеко...

Домът, в който отсяда Цар-Освободителят се пази от караул от опълчението. И на Царя на Русия му прави впечатление стройната фигура и самоувереното поведение на младия опълченец. Спира се и от разговора с часовия разбира, че той е войник от по-малко от два месеца. Станал е опълченец преди точно 50 дена дошъл е от Бесарабия, родителите му са преселници от Ямболско. Зачислен е в 4-а дружина, в 1-ва рота, казва се Александър Николов, а негов командир е капитан Райчо Николов.

За да покаже голямото си задоволство от вида, поведението и разговора с младия и оперен българин, Цар-Освободителят тутакси поздравява опълченеца с чин "ефрейтор". Така демонстрира и одобрението си за всички опълченци, за тяхното войнишко държание. Символично, случайно и щастливо стечение на обстоятелствата, тази среща на Царя-Освободител с опълченеца-българин е и особено показателна. За взаимната близост, топлина, вяра, човещина... Да се чуди човек откъде се пръква русофобството у някои нашенци.

Опълченецът, ефрейтор Александър Николов участва във войната до края, става и "подофицер", а след Освобождението се заселва в Русе. Не забогатява, но има богато на милост човешко сърце

Заедно с "добрата си жена, прибират и се грижат до смъртта му, известният в града Гаджал войвода, изоставен от близките си, почти 100-годишен заслужил старик". Минало, завърнало се време.

Такъв е този герой от Освободителната война "Царски ефрейтор на България". Типичен "средностатистически" българин и от старо, и от ново, и от всякакво време. Израснал при българския богаташ в Тулча Димитраки бей, запазва българския си горд дух. Когато турци се опитват да го оберат, ги праща при Аллах. Заловен е и е пратен в кауша. Откъдето успява да избяга. "Спасява се" в Опълчението. И тръгва да спасява България. Като хиляди други. Среща руския и български Цар-Освободител. И продължава. За да срещне историята. И забравата. Да беше само той!

http://www.duma.bg/

 
С военен парад отбелязахме Деня на Храбростта и празник на Българската армия
06.05.2014, 17:35

Празникът започна с Водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред Паметника на незнайния воин. Църковният ритуал беше отслужен от Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски. На водосвета присъстваха президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Михаил Миков, вицепремиерът и министър на външните работи Цветлин Йовчев, министърът на отбраната Ангел Найденов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, генерали и офицери от въоръжените сили, висши духовници, дипломати, военни аташета, акредитирани в нашата страна, представители на запасното воинство, ветерани, военноинвалиди и военнопострадали, много жители и гости на София.

Беше отдадена почит към паметта на загиналите воини за Свободата на България и бяха положиха венци пред Паметника на незнайния воин.

Военният парад на площад „Княз Александър I” в София беше открит с вертолет Ми-17 с националния флаг. В него участваха над 700 военнослужещи от Въоръжените сили – знаменен взвод от Националната гвардейска част със знамената светини - знаме на Стиляна Параскевова, Щандарт на I-ви конен полк, образец 1881 г., знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, образец 1881 г. , знаме на 15-и пехотен Ломски полк, образец 1881 г., знаме на 13-и пехотен Рилски полк, образец 1887 г., знаме на 24-ти пехотен Черноморски полк, образец 1937 г., знаме на 30-и пехотен Шейновски полк, образец 1937 г., знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, образец 1937 г., както и гвардейският представителен духов оркестър, представителен блок от ВА „Г. С. Раковски“ с бойното знаме на академията, представителен блок от Националната гвардейска част със знамето на частта, представителен блок от Сухопътните войски с бойното знаме, представителен блок от участници в операции по поддържане на мира с представителното знаме на Сухопътните войски, представителен блок, съставен от формирования от Военновъздушните сили с представителното знаме на ВВС, представителен блок, съставен от формирования от Военноморските сили с представителното знаме на ВМС, представителен блок, съставен от Съвместното командване на силите с бойното знаме на военно формирование 28 860-Горна Малина, представителен блок от „Военна полиция“ с представителното знаме на службата.

Командващ парада беше контраадмирал Георги Мотев, заместник-командващ на Съвместното командване на силите.

По традиция, след военния парад, в резиденция „Лозенец“ министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов отличиха с почетни и наградни знаци и с предметни награди офицери, сержанти, войници и цивилни служители за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения и принос към отбраната на страната.

„Искам да изкажа своята огромна благодарност на ръководството към всички военнослужещи и цивилни служители за техния всеотдаен труд, професионализъм и качества, с които допринасят за гарантиране на националната сигурност и отбраната на страната“, подчерта в приветствието си към наградените и гостите министърът на отбраната Ангел Найденов.

„Българската армия беше и продължава да бъде пример и опора за българското общество“, каза още той и допълни, че тя е успяла да съхрани добродетели като патриотизъм, висок професионализъм и бойни качества.

http://www.mod.bg/

 
Нови кораби за Черноморския флот на Русия
06.05.2014, 14:47

Сергей Шойгу.Черноморският флот на Русия тази година ще получи подводници и кораби от ново поколение, ще бъдат създадени нови части на Противовъздушната отбрана и съединения на морската пехота, заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

Според него, това се дължи на влизането в състава на Русия на Крим и град Севастопол, където се намира главната военноморска база на Черноморския флот на Русия.

Министърът каза още, че до 2020 г. за развитието на флота ще бъдат отделени 86,7 милиарда рубли (над 2,4 милиарда долара).

 
В Румъния започнаха румънско-американски военни учения на границата с Украйна
06.05.2014, 14:28

В Румъния започнаха румънско-американските военни учения Black Sea Rotational Force 14, предаде ИТАР-ТАСС. Министерството на отбраната на страната съобщава, че те се провеждат на полигона „Ротунда” и гарнизона на Ватра Дорней в окръг Сучава, намиращ се на границата на Румъния с Черновицка област на Украйна.

Ученията ще продължат до 16 май.

Планира се да бъдат отработени тактически упражнения в планинска местност.

 
Резултатите от оценката на събитията в Украйна ще бъдат заложени в Националната отбранителна стратегия
06.05.2014, 11:00

генерал Симеон Симеонов

 

 

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов в интервю за Агенция „Фокус”

 
Поканиха Путин на 70-годишнината от десанта в Нормандия
06.05.2014, 09:20

Владимир Путин Руският президент Владимир Путин беше поканен във Франция. Като държавен глава на страна-членка на антихитлеристката коалиция, той ще присъства на мероприятията, които се провеждат на 5-6 юни в чест на 70-ата годишнина от десанта в Нормандия.

На тържествата ще присъстват също така президентът на САЩ Барак Обама, кралицата на Великобритания Елизабет II и германският канцлер Ангела Меркел.

От администрацията на президента съобщиха, че по време на посещението на Путин се разглежда възможността за провеждане на двустранни срещи, но окончателно решение за пътуването все още не е взето.

 
Руски бомбардировачи Ту-95 летяха около Калифорния и Гуам
06.05.2014, 08:54

Ту-95Ръководителят на американските ВВС в Тихия океан обяви, че руската намеса в Украйна е била придружена от значително увеличение на военновъздушни действия в Азиатско-тихокеанския регион с цел показване на сила и събиране на разузнавателна информация, съобщава Ройтерс.

Генерал Хърбърт Карлайл поясни, че руски самолети са летели край брега на Калифорния и около американския тихоокеански остров Гуам.

Генералът изрази мнение, че „драстично" са се увеличили руските патрули около японските острови и Корея. По думите му „също действат и много други кораби".

В Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон той показа, че американски боен самолет F-15 е прихванал руски бомбардировач Туполев Ту-95 над Гуам.

„Определено това, което се случва в Украйна и Крим е предизвикателство за нас и предизвикателство за нас в Азиатско-тихокеанския регион, също в Европа, смята той.

Според него значителното увеличение на руската активност в Азиатско-тихокеанския регион е свързано с Украйна.

„Те идват с далекобойната си авиация край брега на Калифорния, обикалят край Гуам. Те демонстрират способностите си, събират информация", подчерта Карлайл, допълвайки, че руснаците наблюдават военните учения на американските сили в Южна Корея и Япония.

Руският президент Владимир Путин обяви през 2007 година, че Русия подновява използването на стратегическите бомбардировачи до въздушното пространство на страните членки на НАТО, след като бе спряна тяхната употреба през 1992 година.

Според Путин ходът е необходим, за да се гарантира руската сигурност.

http://news.ibox.bg/

 
Генерал Филип Брийдлав не очаква Русия да нахлуе в Украйна
06.05.2014, 08:44

Генерал Филип Брийдлав Главнокомандващият силите на НАТО, американският генерал Филип Брийдлав каза, че според него Русия няма да предприеме военно нахлуване на територията на Украйна. Според генерала, Москва ще се стреми към постигане на желаните цели без да пресича границата, предаде РБК.

Брийдлав каза, че „руските власти най-вероятно ще продължат да правят това, което правят – да дискредитират украинското правителство, да провокират протестни изказвания в страната и да подготвят почвата за сепаратистко движение.

Американският генерал посочва още, че не е уверен в присъствието на руски спецчасти в Източна Украйна. Все още е рано да се правят изводи кой е свалил украинския хеликоптер над Славянск.

http://www.focus-news.net/

 
6.5.1527 г.: Войската на император Карл V превзема и разграбва Рим
06.05.2014, 07:52

На 6 май 1527 г. многонационалната войска на Карл V превзема, разграбва и опустошава Рим, а папа Климент VII по същество е пленен. По това време Карл V е император на Свещената римска империя, а едновременно с това е испански крал под името Карлос I Испански и носител общо на 27 владетелски корони. Превземането на Рим става ключов епизод по времето на третата Италианска война (от всичките шест), водени от Франция през първата половина на ХVІ век срещу обединените Испания и Австрия. Затова е разбираемо, че в състава на 20-хилядната армия пред стените на Рим доминират испанците.

Конкретният повод е, че папа Климент VII е влязъл в конфликт с император Карл V. Последвалите събития са едни от най-драматичните събития във вековната история на папската институция.

След кървавите боеве, единствено 42 швейцарски гвардейци от всичките 189, защитаващи папата, успяват да се спасят, скривайки се заедно с него в крепостта „Сан Анджело“. Останалите загиват в последната неравна битка пред стълбите на базиликата "Свети Петър". Следва разграбването и разоряването на Рим, а в кланетата загиват 12 хиляди души.

Ограбването на Рим на 6 май 1527 г. се превръща в повратен момент в историята на папството. Позициите на папата са сериозно разклатени в Италия и са необходими няколко десетилетия, през които той да възстанови загубеното. В Европа обаче политическият авторитет на Ватикана е безвъзвратно подкопан.

Непосредствено след ограбването на Рим, Англиканската църква се отделя от католицизма, а в Северна Европа се създават национални църкви.

Рим е превземан и разграбван 5 пъти в историята си преди Карл V (гали, вестготи, вандали, остготи, нормани), като за последен път се случва 450 г. по-рано. През това време Рим, след падането на Константинопол, си присвоява ролята на културен център в Европа и в света. Особено ценен в това отношение е Ватиканският архив – Ватиканската библиотека, най-големият съхранител и приносител на източници за историята на Стария свят. (Следващото ограбване е от Наполеон.)

Завладелите града войски се отопляват 3 месеца с ръкописни и старопечатни книги, както и с папки с документи. Варварството нанася невъзвратими загуби за историята не само на Европа.

Ограбването на Рим е тежък удар и за българската историография, тъй като Ватиканските книгохранилища са основен източник за историята на България поради завладяването на страната от турците. Годината 1527 г. попада в преломен исторически период между средновековната и новата българска история.

Хуманитарният катаклизъм разорява Вечния град и ренесансът го отминава, а като културни центрове в Италия се оформят други градове.

Като възпоминание за този ден и за мъжеството на Швейцарската гвардия, клетвата на новите гвардейци се извършва всяка година на 6 май във вътрешния двор на Апостолическия дворец, известен като "Кортиле Сан Дамазо".

http://www.blitz.bg/

 
Гергьовден е! Денят на храбростта и Българската армия
06.05.2014, 07:40

Днес е Гергьовден! Денят на храбростта и Българската армия. На 6 май - почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец, живял през 275-281 – 23 април 303. Той е един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква. Известно е, че по време на турското робство в България не е осквернен или разрушен нито един манастир или черква, чийто патрон да е Свети Георги. В армията празникът започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден "За храброст" - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от 9 януари същата година се постановява честването на празника.

През 1989 г. Великото народно събрание определя за празник на войската 23 август - денят на решителните боеве при Шипка. Две години, 1991 г. и 1992 г., българските воини честват този паметен ден като свой празник. През 1993 г. с постановление на МС № 15 от 27 януари 6 май е обявен за Ден на Храбростта и празник на Българската армия.

В София традиционният военен парад днес ще се проведе на площад „Княз Александър І“. Програмата предвижда - от 9.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в София да се проведе празничен Водосвет на бойните знамена и знамената-светини. За отслужване на Водосвета, е поканен Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

Военният парад ще започне в 10.00 ч. на площад „Княз Александър I” в София. В 10.20 ч., докато Гвардейският представителен духов оркестър изпълнява Химна на Република България, ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

В парада ще участват над 700 военнослужещи от Въоръжените сили. За първи път ще участват и представители на "Военна полиция".

В парада ще участват вертолети и самолети, които са на въоръжение в родовете авиация на Военновъздушните сили – изтребителна, щурмова, вертолетна, транспорта и учебна. Ще прелетят вертолет Ми-17 с националния флаг, вертолети Бел -206 и Кугър, както и изтребители МиГ 29 и МиГ 21, щурмови самолет Су-25, учебно бойните Л- 39 и самолети Пилатус.

Командващ парада ще бъде контраадмирал Георги Мотев, заместник-командващ на Съвместното командване на силите. След парада, на площад „Александър І“ ще се проведе церемония-спектакъл „Искри”, в която ще участват военнослужещи от Националната гвардейска част.

В 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред Президентството.

 

 
ВМС на Румъния започнаха петдневни маневри в Черно море
05.05.2014, 20:42

Военноморските сили на Румъния започнаха петдневните учения „Vectorul 2014” (5-9 май) в Черно море. В тях ще участват около 1600 военни моряци, информира сайта на румънските ВМС.

От Министерството на отбраната съобщават, че маневрите ще се провеждат както в териториалните води на Румъния, така и в международните води на Черно море.

Ученията, които се провеждат всяка година и са планират предварително, започват на фона на изострената ситуация в Украйна и в частност в Одеса – едно от най-големите черноморски пристанища. - Още за ВМС на Румъния

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов: За първи път в новата история на България начело на Българската армия застава представител на Военноморските сили
05.05.2014, 19:00

Ангел Найденов„За първи път в новата история на България, на третата българска държава, начело на Българската армия застава представител на Военноморските сили – командващият военноморския флот. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов днес, 5 май, в предаването „12+3“ на Българското национално радио, след официалната церемония в Президентството по производството в първо и следващо висше офицерско звание на военнослужещи от Министерството на отбраната и Българската армия. Той подчерта, че е възстановена традицията това да става в навечерието на 6-ти май – Ден на храбростта и Българската армия. „За първи път имаме толкова мащабна ротация на висшия команден състав на Българската армия. От 35 висши офицерски позиции се ротират 23, имаме 17 нови висши офицерски звания, като на 10 от офицерите за първи път се присвоява званието „бригаден генерал“/“комодор“, каза министърът на отбраната.

В интервюто министър Найденов отговори и на въпроси, свързани със ситуацията в Украйна, която определи с думите „разочарование, тревога, съжаление и тъга“. „Разочарование и тревога, че не се реализират намеренията на Женевската конференция и споразуменията, които бяха постигнати, и ако те се реализират, това не е толкова видимо, нито толкова бързо и ефективно, включително по разоръжаването на паравоенните групировки и въздържането от насилие“, посочи министър Найденов и изрази своята съпричастност и съболезнования към всички пострадали в конфликта.

„Нашите оценки и анализи показват, че няма непосредствена опасност и заплаха за България и затова не искаме увеличаване на военното присъствие или техника на нашите партньори на наша територия“, подчерта министър Найденов.

На въпрос за увеличения брой на полети на руски самолети над Черно море министърът на отбраната посочи, че няма подобна информация. Той още веднъж информира, че от месец ноември досега броят на тези полети не се е увеличил и е между 10-15 месечно.

Министър Ангел Найденов заяви, че работата по проекта за придобиване на нов тип боен самолет не е пряка последица от кризата между Русия и Украйна. „Този проект е заложен отдавна в целите за придобиване на нови способности на Въоръжените сили“, уточни той и подчерта, че трябва да бъде придобит нов тип боен самолет, който да е оперативно съвместим с нашите партньори, защото „такива не са изтребителите, на които разчитаме в момента“. Според министъра на отбраната сегашната криза засилва необходимостта от взимането на такова решение, което да ни направи независими по отношение на Русия. Министър Найденов изрази надежда, че до средата на тази година ще има решение за начина, по който ще продължи реализацията на проекта.

В отговор на въпрос за възможността да бъдат повишени заплатите в системата на отбраната, министър Найденов поясни, че това не може да се случи в средата на бюджетната година и отбеляза, че се обмислят допълнителни мерки, които да подобрят условията за живот и работа на българските военнослужещи. Той уточни, че това включва и актуализация на различни плащания за специфични условия на военната служба, които индиректно ще повишат брутните възнаграждения на военнослужещите и цивилните служители. Министър Найденов акцентира на предприетите вече конкретни стъпки в областта на социалната политика, която той и ръководеният от него екип са възстановили в Министерството на отбраната. „Социалната политика е важен приоритет, но за нас на първо място е поддържането на боеспособността и боеготовността на Въоръжените ни сили, които трябва да дават увереност на българските граждани, че могат да защитят териториалната цялост и суверенитета на страната“, заяви министърът на отбраната.

На въпрос за крайния срок за изграждането на инженерно-техническото съоръжение на границата с Турция министър Найденов каза, че очаква до средата на месец юни да бъде приключена неговата реализация. „За съжаление климатичните условия са лоши. При дъжд и при това състояние, в което се намира теренът, не може да влезе тежка техника, което затруднява реализацията на защитното съоръжение“, поясни министър Найденов като подчерта, че работата продължава без прекъсване и при високо натоварване на личния състав ангажиран с изграждането на съоръжението.

http://www.mod.bg/

 
Край Славянск е свален хеликоптер на украинските сили за сигурност
05.05.2014, 17:30

Край Славянск е свален хеликоптер Ми-24В на украинските сили за сигурност, съобщиха от Министерство на отбраната, цитирани от Комментарии. - (видео)

Машината е била свалена (извършила аварийно кацане в блатиста местност) около 14:30 часа местно време докато изпълнявала бойна задача и захождане към цел в района на Славянск.

Пилотите са останали живи, като оперативна група на Антитерористичния център ги е евакуирала с вертолет Ми-8.

Машината е била свалена при стрелба с големокалибрена картечница. По късно вертолетът е унищожен от огъня на украинската авиация. - (видео)

От началото на месеца това е третият свален хеликоптер на украинските сили за сигурност.

 
Плевнелиев: Модернизацията и кадрите гарантират трансформацията на армията
05.05.2014, 16:53

ПлевнелиевМодернизацията и добре подготвените кадри са двата ключови аспекта , които гарантират процеса на трансформация на въоръжените сили, коментира президентът на България Росен Плевнелиев след официалната церемония по връчване на пагони на удостоени с висше военно звание офицери на Българската армия.

Модернизацията обаче изисква сериозен допълнителен финансов ресурс, допълни още Плевнелиев и посочи, че бюджетът на Министерството на отбраната е крайно недостатъчен и прогресивно намалява като процент от брутния вътрешен продукт (БВП), въпреки че изискванията към армията се повишават.

„Държавата и обществото са в дълг към своята армия. Независимо от това, процесът на трансформация не трябва да спира, а да се адаптира към реалностите на динамично изменящата се среда на сигурност“, подчерта той, цитиран от Прессекретариата на Президентството.

Мотивацията на военнослужещите трябва да продължи по един обективен и надпартиен начин, каза още държавният глава.

„Членството в НАТО е основна гаранция за нашата сигурност, независимост и суверенитет, но това не е достатъчно“, заяви президентът. Той посочи още, че за 10 години членство в организацията страната ни се е утвърдила като надежден и предвидим съюзник.

Многократно изразяваните високи оценки на чуждестранните партньори за дейността на българските военнослужещи показват отговорността и компетентността на българските офицери.

Плевнелиев беше категоричен, че усилията за изграждането на съвременна и боеспособна армия трябва да продължат и да бъдат доведени до успешен край.  Така военните сили ще могат да гарантират националната сигурност, армията ще бъде съвместима със съюзническите армии и да бъде способна да изпълнява възлаганите й задачи, съгласно стратегическите документи.

 
Кого изплашиха руските самолети над Крим?
05.05.2014, 13:14

В Крим се готвят за Парада на Победата на 9 май. В небето над полуострова руски изтребители и бомбардировачи тренират фигури за празника в Севастопол.

Жителите на Крим не бяха нито учудени, нито изплашени от руските самолети, но в Украйна те предизвикаха истинска паника. Киев, украинските военни и медиите забиха тревога, твърдейки един през друг, че руските самолети се готвели за атака, след която неминуемо щяло да последва нахлуване на Русия. По-късно обаче си спомниха, че на 9 май в Севастопол ще има парад на руска военна техника, в това число авиацията. Въпреки това, суматохата беше голяма, казва главният редактор на списание „Арсенал на Отечеството” Виктор Мураховски:

   - Имаше много отклици на тема, че е време да се търсят бомбоубежища и да се крият от руските самолети, особено в социалните мрежи. В украинските медии настъпи истинска истерия. Това се обяснява с факта, че украинците просто не са свикнали с такива мероприятия: украинската военна авиация практически не извършва оплети. И такова нещо, когато близо 50 самолета са едновременно в небето, изглежда наистина им е заприличало на някакво нахлуване.

Киев откровено превръща подобни неща в инструмент за информационна война, казва Мураховски:

   - Първо, това се прави за да се отвлече вниманието от реално ставащото в Украйна, особено в югоизточната й част. Второ, те искат за пореден път да привлекат вниманието на западните си спонсори към това, че уж Русия готвела нахлуване. През последно време в Киев постоянно се говори за подготовка на руски войски за нахлуване в Украйна. Ето че и авиацията, която репетира парада на 9 май, също я включват в подобни клюки.

Както се казва „на страха очите са големи”. Ето че и Киев фабрикува страшни истории за голямата и зла Русия. Отначало украинците ги плашиха с руска военна техника, която стоеше на руски бази на руска територия. Сега за плашило е избрана репетиращата парада руска авиация. А какво още ще измислят киевските власти за да демонизират Русия?

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Русия ще предостави на Сирия самолети Як-130
05.05.2014, 10:37

Як-130Износителят на руски оръжия Рособоронекспорт и Обединената авиостроителна корпорация на Русия съставиха график за доставки на учебно-бойни самолети Як-130 за Въоръжените сили на Сирия.

Първата партида от девет самолета ще бъде предоставена на Дамаск до края на текущата година, а целият контракт ще бъде изпълнен през 2016 г. Съгласно подписания по-рано договор Русия е длъжна да предостави на Сирия 36 самолета Як-130.

През юли 2013 година Сирия вече преведа авансово 100 милиона долара за първите шест машини.

 
Отново четири военни флота на Черно море
05.05.2014, 09:36

Александър Храмчихин Предлагам в превод със съкращения текстът на руския политолог Александър Храмчихин - заместник директор на Института по политически и военен анализ (ИПВА) - Москва, публикуван преди месец в сайта „Русская Планета”.

След присъединяването на Крим към Русия под руски контрол преминават около 200 воински части на Въоръжените сили на Украйна, по-голямата част от които са тилови, спомагателни и обезпечаващи........Прочети още

 
Учения на НАТО в Естония
05.05.2014, 09:15

Днес  в Естония започват най-големите от 1991 година учения с участието на съюзници по НАТО „Пролетен щорм”.

В ученията участват близо 6000 военни, в това число рота въздушни десантници от 150 души от състава на 173-та въздушно-десантна бригада на САЩ, 90 пехотинци от Великобритания, поделения от Франция, Холандия, Белгия, Полша, Литва и Латвия.

В маневрите ще бъдат задействани изтребители на Военновъздушните сили на Дания. Полша изпраща три щурмовака Su-22 и едно поделение за противовъздушна отбрана с ракетен комплекс SA-8. За първи път в ученията участва екип за киберзащита от Франция.

 
Самолет се разби по време авиошоу във военновъздушна база в САЩ
05.05.2014, 09:00

Boeing Е75 Stearman Самолет Boeing Е75 Super Stearman (рег. номер 68828) се разби вчера в 14:05 местно време на авиошоу на база на военновъздушните сили в американския щат Калифорния, предаде CBS. - (видео)

По данни на Федералното управление за гражданска авиация на САЩ, при падането пилотът на самолета е загинал. Инцидентът е станал по време на демонстрация в рамките на шоуто Thunder Over Solano (Гръм над Солано) на база „Травис” в град Феърфийлд. Когато е станал инцидентът, пред тълпата от зрители са изпълнявали различни маневри два самолета. Никой от зрителите не е пострадал.

Авиошоуто бе спряно във връзка с произшествието. Полицията е започнала разследване.

 
Президентът Росен Плевнелиев ще удостои с висше военно звание офицери от Българската армия
05.05.2014, 08:53

Президентът Росен Плевнелиев Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще удостои с висше военно звание офицери от Българската армия. Церемонията ще се състои от 13.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков” 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Контраадмирал Румен Николов ще заеме длъжността началник на отбраната, считано от 30 юни 2014 г., и ще бъде удостоен с висше офицерско звание „вицеадмирал”. От същата дата командирите на Сухопътни войски и на Военновъздушните сили генерал-майор Нейко Ненов и генерал-майор Константин Попов ще заемат длъжността заместник-началник на отбраната.

Бригаден генерал Андрей Боцев ще получи звание „генерал-майор” и ще заеме длъжността командир на Сухопътни войски. Негов заместник ще бъде досегашният командир на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров. Полк. Пламен Атанасов ще бъде назначен за началник на Щаба на Сухопътни войски и ще получи висше офицерско звание „бригаден генерал”. За командир на 2-ра механизирана бригада ще бъде назначен полк. Димитър Илиев, който ще бъде удостоен със звание „бригаден генерал”.

Заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Румен Радев ще бъде назначен за командир на Военновъздушните сили и ще получи звание „генерал-майор”. Полк. Александър Кръстев ще заеме длъжността заместник-командир на ВВС и ще бъде удостоен със звание „бригаден генерал”.

От 30 юни тази година заместник-командирът на Военноморските сили комодор Димитър Денев ще бъде назначен за командир на ВМС и ще получи звание „контраадмирал”. Началникът на Военната академия „Г. С. Раковски” комодор Димитър Ангелов ще заеме длъжността заместник-командир на ВМС. За началник на Военната академия ще бъде назначен досегашният командир на Военноморската база комодор Митко Петев, който ще получи звание „контраадмирал”.

Контраадмирал Георги Мотев ще бъде назначен за временно изпълняващ задълженията на вакантната длъжност командващ Съвместното командване на силите (СКС), считано от 17 септември 2014 г., до назначаването на титуляр на длъжността, но за срок не по-дълъг от една година. От 30 юни бригаден генерал Стефан Петров ще заеме длъжността началник на Щаба на СКС.

Полковник Михаил Попов ще бъде назначен за командир на 68-а бригада „Специални сили” и ще получи звание „бригаден генерал”.

Полковник Иван Лалов ще бъде назначен за командир на 3-та авиационна база и ще бъде удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал”.

Капитан I ранг Мален Чубенков ще бъде назначен за командир на Военноморската база и ще получи звание „комодор”.

С висше офицерско звание „бригаден генерал” ще бъдат удостоени полковник Борислав Сертов и полковник Георги Миленов, а комодор Георги Фиданов ще бъде удостоен със звание „контраадмирал”. С висше офицерско звание „генерал-майор” ще бъдат удостоени бригаден генерал Марин Начев и бригаден генерал Драгомир Димитров.

Длъжността директор на дирекция „Операции и подготовка” в Министерството на отбраната ще заеме капитан I ранг Кирил Михайлов, който ще получи звание „комодор”. Полковник Валентин Кръстев ще бъде удостоен със звание „бригаден генерал” и ще заеме длъжността директор на дирекция „Логистика”. Считано от 29 юли тази година, за директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи” на МО ще бъде назначен полк. Емил Шошев, който ще получи звание „бригаден генерал”.

 
САЩ и Филипините започнаха мащабни военни учения в Южнокитайско море
05.05.2014, 08:47

САЩ и Филипините днес започнаха мащабни военни учения в Южнокитайско море, предаде AFP.

Десетдневните учения са кръстени „Баликатан” (рамо до рамо) и в тях ще участват 6000 войници.

Военните маневри ще се проведат на фона на напрежението в региона, породено от териториалните спорове между Филипините и Китай.

 
Американски хеликоптер CH-47 Chinook се е разбил в Ню Мексико
05.05.2014, 08:19

CH-47CH-47 Chinook е от състава на 82 авиационна бригада от Fort Bragg (Северна Каролина) се е разбил в събота в 20:15 местно време на високопланинския полигон на Fort Bliss в Ню Мексико.

Хеликоптерът е изпълнявал тренировъчен полет в условия близки до тези в Афганистан.

Няма информация за съдбата на четиричленния екипаж. Започнато е разследване от командването на армейската авиация. - Още за CH-47.

http://www.pan.bg/

 

 
Индия проведе първите успешни изпитания на ракетата с голям обсег на действие Astra
04.05.2014, 23:50

Военновъздушните сили на Индия днес проведоха първите успешни изпитания на ракетата Astra клас „въздух-въздух” собствена разработка от борда на изтребител Су-30МКИ, съобщава Deccan Herald.

По време на пуска са били изпълнени всички поставени задачи.

Дължината на Astra е 3,6 метра, диаметъра - 175 мм, стартова маса - около 154 кг. За сега графика на разработката на ракетата закъснява с четири години. Според първоначалния план, работите над нейното създаване трябваше да завършат през август 2012 година.

При успешно завършване на програмата на нейните изпитания Индия ще стане петата държава в света, която притежава технологии за производство на ракети с въздушно базиране с голям обсег на действие.

В момента ракети за поразяване на въздушни цели зад пределите на пряката видимост (90-120 км) произвеждат само САЩ, Русия, Китай и Франция.

 
Паси иска атомни бомби, Найденов купува изтребители
04.05.2014, 22:08

Соломон Паси След като някога изрече култовите слова „Майната му на православието!” и „Каква ни е далаверата да признаваме арменския геноцид!”, Соломон Паси сътвори нов словесен бисер и със сигурност влиза в класацията за политически идиотизми.

В навечерието на софийската визита на генералния секретар на НАТО атлантикът отново истеряса. Като порица зависимостта на Европа от руския газ и упрекна пасивността на Запада към Украйна, Паси предложи:

"Моментът не е подходящ за разговори за едностранно разоръжаване сред страните членки на НАТО и те трябва да използват тихата сила на ядреното оръжие като го преместят на изток, за да облекчат конфликта с Русия"...

Подобна позиция е уникална по своята дързост и граничи с безумието. Та нима не е безумно да пледираш за разполагане на ядрено оръжие в България, след като знаеш, че това ще ни превърне в ядрена мишена?..........Прочети още

 
БГ фюрерът Иван Дочев през 1993 година: Хитлер не ми е давал пари
04.05.2014, 22:00

През далечната 1993 г. посетих Иван Дочев, легендарния шеф на Българските национални легиони преди войната, в неговото скромно, уединено жилище в Ню Джърси /САЩ/. Среден на ръст, с интелигентно лице, „българският фюрер” имаше изправена осанка, завидна на неговите 87 години.

В България името му открай време се свързваше с борбата срещу комунизма. Както е известно получава след 1944 г. две задочни смъртни присъди у нас – за кметуването си в Силистра и за водачеството му в Легиона. Дочев се измъква буквално на косъм от бесилката........Прочети още

 
Вашингтон без доказателства, че Москва е съпричастна към трагедията в Одеса
04.05.2014, 21:05

Джефри Пайет Вашингтон няма доказателства, че Русия е съпричастна към трагичните събития в Одеса на 2 май, заяви американският посланик в Украйна Джефри Пайет в интервю по телевизия CNN.

Той изрази надежда, че ще бъде проведено бързо и безпристрастно разследване.

Според Пайет определена роля за това, че ситуацията в Одеса е излязла извън контрол, е могло да изиграе бездействието на местните правоохранителни органи.

Той подчерта също така решаващата роля на Русия за освобождаването на задържаните в Славянск военни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Това, според него, говори, че Москва има влияние и ще играе конструктивна роля за уреждането на ситуацията в Украйна.

 
След Крим разбрахме: България е гола
04.05.2014, 20:38

Гергьовският военен парад иде! Малки мускули, но каква гордост. Доза патриотизъм, преди да седнем пред чевермето и да подсмърчаме за величието на българската нация, удавено в пиянството на един народ и гарнирано (нормално) с агнешки комплект. Или казано на български език - “дроб сарма”.

Припомняме си битките при Люлебургаз, Одрин, Страцин, Дойран, непленените бойни знамена, подвизите на офицери и войници, на целия български народ. Ден на храбростта, в който задължително вмятаме и онази фраза с нюанс на митологема, че България няма загубена битка, но няма и спечелена война. В стил Шишо Бакшишо - историята е гордост и тъга. Разбира се, едното (победите) го отнасяме към героичния български народ”, а второто (пораженията) - към “продажния български политик”. Припомняме си за миналото, но не говорим за днешните предизвикателства. Глупост с исторически последствия.

За съжаление тази народна наивност продължава повече от век след независимостта на България. Особено по отношение на националната ни сигурност. Спорът се заключава в числа и марки. Колко бройки имаме и кой ги е произвел.

Да се гордеем с войската си днес, когато можем да разходим из небето 4 хеликоптера и 3 самолета, е по възрожденски наивно. Но ако някога черешовото топче е било метафора на безразсъдния блян по свободата, то патетичната демонстрация, че Българската армия е зле въоръжена и на всяка цена трябва да купи нови изтребители (Ф-16 по възможност), е просто мотив да се подпишат идеологически и комисионно обосновани сделки.

Гнуся се от такъв дебат (за изтребителите), защото той касае бизнес интереси в ущърб на други приоритети и няма нищо общо с предизвикателствата ни като нация.

Събитията в Украйна ни заговориха в прав текст: Светът вече е друг, момчета. Заплахите са други. Сменете всичко! Мислете!

Всичко, което се случи в Украйна, може да дойде след време и у нас.

В петък сутринта руските паравоенни формирования в Южна Украйна свалиха два хеликоптера Ми-24, сломиха още един Ми-8 и отказаха украинските сили да превземат отцепения Славянск. Ако бунтовниците имат още един такъв успешен “ловен ден”, той ще се равнява на пълна победа над българската авиация в почти целия  употребяем обем.

Да, сравненията ми звучат кръчмарски, но целят да покажат, че когато средствата не са подходящи за ситуацията, означава, че цялата система за сигурност е сбъркана, а похарчените пари са били за скрап.

Дебатът какви самолети трябва да имаме е нелогичен, излишен и прекалено скъп за българското общество.

Да приемем, че Украйна беше въоръжена не с Ми-24, а с хеликоптери “Апачи” и имаха горублянски Ф-16, каквито ни предлагат. Хайде някой експерт да ми докаже как може една ескадрила да предотврати потенциален сепаратизъм? Не се мъчете - точно никак.

Веднага чувам подхвърляне от публиката: Ами ако Украйна беше член на НАТО?

НАТО - добър аргумент. Добър аргумент и за българската национална сигурност. Ние искрено вярваме, че НАТО е разковничето, магическата дума, която може да ни отърве от проблеми. Не, няма. Проблемът на давещите се е на самите давещи се. Нашата задача като държава, като нация е да не допуснем да нагълтаме вода. И украинската криза само може да ни мотивира да започнем много сериозен дебат за новите и реални опасности пред националната ни сигурност. А ние очевидно не говорим по тази тема. Малко доказателство за латентността ни е фаталният шамар в Бургас, когато взривиха израелски туристи и ние така и не разбрахме как мина и си отиде този атентат.

Лошото е, че България изглежда като разграден двор. Екстремисти работят на воля у нас. Българи-християни приемат исляма и отиват да работят за фондациите в Саудитска Арабия и в Сирия - на бойното поле. Силата им се разраства. Силата на други мрачни сили вилнее у нас. И това са големите опасности, защото техните цели са наднационални, против българските граждани, каквито и да са по етнически произход.

Днес националната сигурност не се разрешава с Ф-16 и МиГ-29, а с електронно правителство, с работеща съдебна система, с надеждни служби за сигурност. На които врагове не са нечий бизнес конкуренти, а врагове, които не можеш да корумпираш и не можеш да сплашиш. Те са идеологически могъщи, финансово обезпечени и фанатично непоколебими да затрият няколко Световни търговски центъра.

На България  трябва изцяло нова национална доктрина, за да може да изгради и стратегия за националната сигурност. Да, задължително те трябва да са като държава от ЕС и НАТО. Къде е мястото на българите в Европа (говоря и за турци, и за роми, и за арменци и пр. - за българите като нация)? Как да изградим, както казват македонците, идентитетот, защото той напоследък ни куца? Куцат ни културата, спортът, образованието, здравето... идеята. Идеята защо трябва да останем и да бъдем българи.

http://www.trud.bg, Емил Спахийски

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще присъства на музикалния парад на военните духови оркестри по повод 6-ти май Ден на храбростта и празник на Българската армия
04.05.20:15

Министърът на отбраната Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов ще присъства на музикалния парад на военните духови оркестри по повод 6-ти май Ден на храбростта и празник на Българската армия.

В концерта, който ще се състои утре, 5 май, от 19. 00 ч. в зала „Арена Армеец“ , ще участват представителните духови оркестри на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, фестивалният оркестър от състава на военно формирование 24 150 и Националния военен университет „Васил Левски“ и Гвардейският представителен духов оркестър и гвардейска формация.

Главен диригент на Музикалния парад ще бъде майор Ради Радев, главен диригент на Българската армия.

Специални гости на Музикалния парад ще бъдат военният духов оркестър на град Солун, чийто основни задачи са свързани с осигуряването на военните формирования на Сухопътните войски на 3-ти Армейски корпус от състава на въоръжените сили на Република Гърция и военният духов оркестър на Сухопътните войски на Република Сърбия от град Ниш.

Входът за концерта е свободен.

http://www.mod.bg/

 
Британки за първи път ще служат на подводници
04.05.2014, 14:30

За първи път в историята на британския военноморски флот три жени са получили правото да служат на подводници, съобщава ВВС.

Лейтенантите Максин Стайлз, Александра Олссон и Пенни Такерей за преминали специален курс за подводничари.

За 110 годишното съществуване на подводния флот на Великобритания жени там не са служели.

Първоначално се е смятало, че службата в субмарините може да нанесе вреда на здравето на жените. Тази забрана бе отменена през 2011 година, след като специална комисия установи, че само бременните жени не могат да служат в подводния флот.

 
Стойността на изтребителите Eurofighter Typhoon за ВВС на Германия превишава два пъти планираната
04.05.2014, 12:56

Eurofighter TyphoonОт информацията на Michel Cabirol (вестник LaTribune) в статията му от 30 април "L'Allemagne paiera l'Eurofighter deux fois plus cher que prévu" се разбира, че според оценки на Сметната палата на Германия, програмата за закупуване на изтребители Eurofighter Typhoon ще струва на ФРГ 60 млрд евро, което с два пъти превишава първоначално планираната сума. Заради обвиненията на Сметната палата в занижаване на стойността на програмата, Берлин вече съкрати числото на закупуваните самолети – през февруари беше анулиран контракт за покупка на 37 от планираните общо 180 такива самолета.

Според информация на Сметната палата, ръста на стойността на програмата е предизвикан от повишените разходи за обслужване на самолетите. Бюджетът от 11,8 млрд евро за 180 самолета, на който през 1997 г. разчиташе военното ведомство на ФРГ, позволява да се закупят само 140 изтребителя. През 2011 г. стойността на един изтребител бе 57 млн евро – на основата на доставените първи партиди самолети.

Впрочем, британската Сметна палата (National Audit Office) смята, че един Eurofighter струва 111 млн фунта (134,8 млн евро), от които 72 млн фунта (87,4 млн евро) се падат на производствени разходи и изхождайки от това, че Кралските ВВС ще закупят 160 самолета. – Още за Eurofighter Typhoon

 
Американските спецслужби консултират Киев
04.05.2014, 10:35

Според германското издание Bild десетки служители на американските спецслужби, по заповед на правителството на САЩ, помагат на новото правителство в Киев да възвърне дееспособността на системата за охрана на обществения ред и да прекрати насилието в източната част на страната.

Служители на ФБР консултират киевското правителство по въпросите на „борбата с организираната престъпност”. Група експерти се занимават с разследване на финансовите престъпления и издирват капитали, вероятно изнесени извън границите на страната по време на управлението на Виктор Янукович.

Преди време Киев посети и директорът на ЦРУ Джон Бренън. Скоро след това Киев взе решение за започване на антитерористична операция в размирните региони.

http://www.focus-news.net/

 
Расмусен призовава страните от НАТО да увеличат военните си разходи!
04.05.2014, 10:00

Андерс Фог Расмусен Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви в интервю за германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че събитията в Украйна трябва да послужат като сигнал за европейските членове на алианса и ги призова да увеличат военните си разходи.

"Не бива безкрайно да се снижават военните разходи, променете тази тенденция и инвестирайте все повече и повече средства в отбраната", казва Расмусен, цитиран от Мангазея.

Тази седмица с подобни призиви към страните от НАТО излязоха държавният секретар на САЩ Джон Кери и шефът на Пентагона Чък Хейгъл.

Той призовава Москва да се въздържа от допълнително дестабилизиране на ситуацията в Украйна - нещо, което, според него, би било "историческа грешка".

 
И жена гвардеец може да застане на пост пред президентството
04.05.2014, 09:12

редник Гергана ИвановаЗа първи път в историята ни жена гвардеец може да застане на пост номер едно в Републиката – пред президентството. В Националната гвардейска част (НГЧ) има идея да направят това за празника си, който е през юли, съобщава БГНЕС.

"Имахме идея да направим една изненада за всички столичани в чест на 135 годишнината на гвардията", казва командирът на НГЧ полк. Боян Ставрев. Той обаче подчертава, че решение все още не е взето. Ако обаче тази идея бъде реализирана, то в средата на годината след около два месеца за първи път пред вратите на президентството ще застане и жена в гвардейска униформа.

Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. На 12 юли е направен и първият официален ескорт на български княз затова и тази дата е официален празник на Националната гвардейска част. Тази година представителната част, която e сред символите на българската държава, ще отбележи 135 години от тази дата.

Първата жена в елитното подразделение беше приета преди две години и това е редник Гергана Иванова, припомня БГНЕС. От няколко месеца в представителното военно формирование на армията ни има и втора жена гвардеец и тя се казва Веселина Иванова. Тя обаче отива е друго поделение, тъй като е подала рапорт за напускане по семейни причини.

Когато това се случи в поделението на четвърти километър отново ще остане само една гвардейка. За нея обаче командирът на НГЧ не пести похвали. "Тя е много достойна, много изпълнителна и се надявам в скоро време да я видим пред пост номер едно на републиката – пред администрацията на знамето на президента", каза полк. Ставрев.

http://www.24chasa.bg/

 
Варна се сбогува с “Тол шипс”. Хиляди гледаха “Парада на ветрилата”
04.05.2014, 08:53

Кадети от ветроходите на регатата “Тол Шипс” благодариха на Варна за гостоприемството, качени на мачтите на корабите. Десетки млади практиканти отплаваха, готови да отворят платна за Парада на ветрилата – кулминацията на Черноморската регата.

Варненци и гостите на града изпратиха с аплодисменти, поздрави и сълзи на очи големите ветроходи и яхти, които се отправят към старта на регатата.

Пакистанските кадети от „Рах Навар” благодариха хорово на Варна от борда на кораба си.

Румънските моряци сложиха ръка на сърце и се простиха с групов възглас.

Много емоционално българските момчета от „Роял Хелена” отплаваха от пристанището с амбиция за победа.

Гигантът „Крузенщерн” от Русия изненада публиката на Морска гара с лирична песен-химн на кораба в съпровод на китара.

Всички надуха сирени, за да оповестят отплаването си. Стотици зрители снимаха, махаха и станаха част от преживяването за старта на Парада на ветрилата.

Въпреки безветрието, ветроходите издуха ветрила във Варненски залив. Красивото зрелище се снима от десетки фоторепортери и оператори на телевизии, които влязоха с катери и яхти в морето.

Парадът на ветрилата можеше да се наблюдава от по-високите места на Морската градина до 14.30 часа. – (видео)

Той е  грандиозният финал на морския празник, с който започва регатата Тол Шипс в Черно море.

Организатор на SCF Black Sea Tall Ships Regatta е международната благотворителна организация Sail Training International (STI). Организатор от българска страна е Община Варна. Патрони на фестивалните дни в различните пристанища ще бъдат съответно: Росен Плевнелиев (Президент на България), Владимир Путин (Президент на Русия), Траян Бъсеску (Президент на Румъния). Регатата се провежда за пръв път изцяло в акваторията на Черно море и в нея участват 19 ветрохода от 9 страни. Надпреварата ще включва порт Варна, руските пристанища Новоросийск и Сочи и румънското пристанище Констанца.

 
Индонезия купува 16 вертолета Panther
04.05.2014, 08:44

Airbus Helicopters AS565 PantherВМС на Индонезия ще получат 16 вертолета Airbus Helicopters AS565 Panther. Машините ще се използват за борба с подводници.

Договорът е на финалната права преди подписването си, като за сега не е ясно какъв ще е графика на доставка, нито стойността на сделката. Според индонезийските военни вертолетите ще се базират на ракетните корвети от клас SIGMA 10514.

Част от производството на вертолетите Panther ще се извършва от индонезийската компания PTDI, като тя ще отговаря също и за интеграция на спускаемия сонар. Конкретна информация за участието на местната компания ще стане ясно с официалното обявяване на договора.

Индонезия в момента изпълнява модернизационна програма за своите въоръжени сили в три фази, като тя ще приключи през 2024 г. Усилването на противоподводниковите сили на страната става на фона на покупката на нови подводници от Сингапур и Виетнам.

http://aeropress-bg.com/

 

 
R66 получи сертификация от EASA
03.05.2014, 22:23

Robinson R66 Петместният газотурбинен вертолет Robinson R66 получи типова сертификация от европейската агенция за авиационна безопасност EASA на 30 април 2014 г. Това ще позволи продажбата на вертолета и в Европейският съюз.

Процедурата по сертификация на R66 се проточи близо четири години, което се оказа сериозна спънка за производителя Robinson Helicopter за пласирането на популярния си продукт в Европа. R66 бе сертифициран от американската агенция FAA през 2010 г., но EASA дълго време не желаеше да сертифицира вертолета, поради наличието на редица спорни технически моменти.

През 2013 г. Robinson Helicopter дори се опита да съди EASA за прекалено големите (според компанията) сертификационни такси. EASA бе събрала от компанията €752 233 за издаването на типов сертификат, като от производителя бяха посочили, че сходна процедура в САЩ е струвала едва $80 650 в Канада.

R66 прави първия си полет през ноември 2007 г. и получава типовия си сертификат от FAA през октомври 2010 г. Базовата цена на модела е $839 000, а през март 2014 г. бе доставен на клиент вертолет номер 500.

http://aeropress-bg.com/

 
Сен Назер се готви да приеме екипажа на ДВКД "Владивосток"
03.05.2014. 21:10

ДВКД "Владивосток"Според информация на френския портал "Ouest France", независимо от политическите разногласия между Русия и Запада френското пристанище Сен Назер се подготвя да приеме 400 руски моряка. Тяхното пристигане е планирано за 1 юни 2014 година.

Те ще се обучават в управление и обслужване на десантните вертолетоносни кораби-док (ДВКД), главният от които е "Владивосток". Той сега се намира на етап заводски изпитания в корабостроителницата на STX France и трябва да бъде предаден на Русия на 1 ноември 2014 година.

Във Франция екипажите ще пристигнат на борда на учебния кораб "Смолни", който до есента ще се използва като плаваща казарма. Същият е от състава на Балтийския флот и бе на двегодишен ремонт (2010-2012 г) във Флотски арсенал – Варна.

 
Президентът и министърът на отбраната наблюдаваха „Парада на ветрилата“
03.05.2014, 19:14

От борда на учебно-спомагателния кораб "Капитан І ранг Димитър Добрев" министърът на отбраната Ангел Найденов наблюдава „Парада на ветрилата“. Събитието е част от международната регата “Тол Шипс”, която се провежда в акваторията на Черно море, съобщи Пресцентърът на МО. В нея участват 19 ветрохода от 9 страни. Събитието е под патронажа на президента и върховен главнокомандващ въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев, който също бе на борда на кораба.

От българска страна организатор на регатата “Тол Шипс” е община Варна, а Военноморските сили са съорганизатори. Осем курсанти от Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров” ще бъдат част от екипажа на ветрохода “Роял Хелена”, който е сред участниците в „Тол Шипс“ тази година. Курсантите са избрани след две програми за обучение по общокорабна подготовка, проведени на ветрохода, и ще атакуват първото място в клас А, където се състезават най-големите кораби.

След като наблюдава „Парада на ветрилата“, пред представители на медиите министър Ангел Найденов съобщи, че правителството вече е взело решение и тече процедура за избор на изпълнител за ремонта, от който се нуждае спешно сградата на военноморския клуб в града .

*********

Първият тур на “Тол Шипс” е осъществен през 1956г. между пристанищата Лисабон, Португалия и Торбей, Великобритания. Оттогава регатата се провежда традиционно всяка година, като в нея участват ветроходи от цяла Европа и от други близки континенти. Основна цел на организаторите е обучението на младежи в управлението на морски съдове под ветрила. Затова условието за участие в регатата е екипажите на корабите да са съставени наполовина от млади хора между 15 и 25 години.

http://www.otbrana.com/

 
Водачът на глутницата
03.05.2014, 17:52

В бурна дискусия на книгата на Волфганг Франк „Вълците на адмирала”, в клуба на подводничаря, секретарят на Съюза – Павел Димитров, неочаквано отсече: - И ние бяхме „вълци”! Вълците на Янкула! Какво, че воювахме на Студения фронт, то си беше война! Прав е Павката. Война си беше. Не виждахме семействата си с месеци. Децата ни пораснаха без нас. Родителите ни остаряха сами и често далеч от деца и внуци.

Един мъж ни водеше тогава. Капитан първи ранг Антон Василев Янкулов, един от доайените на подводното ни плаване, който на 4 май навършва осемдесет години. Поканих го и го помолих да разкаже за себе си. За времето, докато аз бях назначен като щурман на подводна лодка „Победа”,с бордови номер „С-11”, с командир капитан втори ранг Янкулов.

Разказът за себе си започна с думите: „Доволен съм от живота си, но трябваше да мине много време, за да го изрека…” И „заваляха” спомени, с нищо не предвещаващи такъв извод.............Прочети още

 
Руски военен кораб се отправи към Средиземно море
03.05.2014, 17:07

„Сметливый” 810 проект 61 На първи май през проливната зона на Турция в южно направление е преминал големия кораб за борба с подводници „Сметливый” 810 проект 61, съобщава Bosphorus Naval News.

Корабът е от състава на Черноморския флот на ВМС на Русия. – Още противолодъчни кораби

 
Освободиха пленените наблюдатели на ОССЕ!
03.05.2014, 11:57

Освободени са наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които бяха пленени в Славянск. Сред тях имаше представители на Чехия, Дания, Германия. "Международните военни наблюдатели на ОССЕ са освободени в Славянск, Източна Украйна", каза представителят на президента на Руската федерация Владимир Лукин, цитиран от РИА Новости. "Освободихме всички 12 души, които бяха в моя списък", заяви Лукин. "Освобождаването им не е сделка", каза той. "Това бе доброволен хуманитарен акт и ние сме много благодарни за това на гражданите", допълни Лукин.

Представителите на международната организация бяха задържани на 26 април. По първоначална информация сред тях имаше и българин, но по-късно тази информация не бе потвърдена. Самите задържани се бяха определили като гости на кмета. “Всички в групата са в добро здраве", съобщи преди дни членът на наблюдателната мисия, германският полковник Аксел Шнайдер, цитиран от Ройтерс. “Ние не сме пленници, ние сме гости на кмета Пономарьов и сме под негова охрана. Той е човек на честта”, допълни Шнайдер и обясни, че с наблюдателите се отнасят добре.

 
Саудитска Арабия купува китайски БЛА с голям обсег
03.05.2014, 08:30

Pterodactyl I (Yilong-1), Според информация на саудитския портал www.burnews.com, Саудитска Арабия е сключила контракт за получаване на китайски безпилотни летателни апарати с голяма продължителност на полета Pterodactyl I (Yilong-1), които са способни да използват и управляемо оръжие. - (видео)

Сайта информира се, че наследникът на Саудитска Арабия принц Салман бин Абдулазиз по време на среща в средата на април 2014 година с посетилия кралството началник на ГЩ на НОАК е подписал контракт за покупка на указаните БЛА. Параметрите на контракта не се съобщават.

БЛА Pterodactyl I (Yilong-1) клас MALE е разработен и се произвежда от китайското предприятие Chengdu Aircraft Industry Group (влиза в състава на авиационно-промишлената корпорация AVIC) в Ченду. По своите характеристики БЛА е сравним с американския апарат на General Atomics MQ-1 Predator. До момента такива БЛА са продадени в четири страни, включително на една страна от Централна Азия, като същевременно се водят преговори и с редица други потенциални клиенти. – Още БЛА

 

 
Руският Як-130 катастрофирал заради отказ на управлението
02.05.2014, 23:08

Як-130Причината за катастрофата на учебно-тренировъчния самолет Як-130 от състава на руските ВВС е отказ на системата за управление. Това е съобщил заместник главният директор на ОКБ Яковлев Роман Таскаев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„В момента може да заявим, че причината за катастрофата е била отказ в системата за управление на самолета, който е довел до загуба на управляемост. Летците са имали право да се катапултират веднага щом е възникнал отказа, тъй като, както се е изяснило по-късно, е нямало шанс за възстановяване на управляемостта. Обаче екипажът до последно са се опитвали да спасят машината и се е катапултирал крайно късно, което е довело и до гибелта на един от пилотите. Съпътстваща причина е и високата вертикална скорост на снижаване”, разказва Таскаев.

„За сега не може точно да се каже дали се касае за производствен дефект или нещо друго”, е уточнил заместник директора на ОКБ Яковлев.

На 15 април 2014 г. при връщане от задача в района на Ахтубинск се разби Як-130. След инцидента бяха временно спрени полетите с типа до пълното изясняване на причините за случилото се. – Още за Як-130

http://aeropress-bg.com/

 
ATK достави първи гъншип на Йордания
02.05.2014, 23:00

CN235Американската компания ATK достави на йорданските въоръжени сили първия преработен в “гъншип”  транспортен самолет CN-235. Машината ще бъде официално представена в рамките на изложението SOFEX в Аман, Йордания през следващата седмица.

ATK получи поръчка за преработката на два броя транспортни самолети CASA CN-235, които и в момента са на въоръжение във ВВС на Йордания. Преработката на самолетите в „гъшнипи” се извършва от ATK в кооперация с местната компания KADDB. Тестовата програма с реално използване на въоръжението започна през есента на 2013 г. в САЩ и е приключила успешно през март 2014 г.

Доставените за Йордания самолети CN-235 имат оптико-електронна прицелно-обзорна система, лазерен далекомер, система за самозащита, радар със синтетична апертура и възможност за поставяне и използване на въоръжение, включително управляеми ракети Hellfire, 70-mm НУРС и странично поставено 30-mm автоматично оръдие М230.

http://aeropress-bg.com/

 
Aмерикански учебен самолет T-34C Turbo Mentor се разби в океана
02.05.2014, 22:40

ВМС на САЩ разследват инцидента с турвобитловия учебен самолет Beech T-34C Turbo Mentor, разбил се сутринта на 1 май в Мексиканския залив, съобщава KiiiTV.

Това е станало в 10:20 местно време на около две мили от брега и десет мили северно от Bob Hall Pier. Инструкторът и обучаемият са се катапултирали успешно и след 30 минути прекарани във водата са били извадени от спасителни екипи на бреговата охрана на САЩ.

Започнало е разследване на инцидента. Временно са прекратени полетите със самолети от този тип. - Още за Т-34С.

 
Участници в регатата "Тол Шипс" на посещение във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"
02.05.2014, 22:00

ветроходен кораб „Мирча” 45 курсанти от ветроходен кораб „Мирча” на румънската Военноморска академия „Мирча чел Батран”, Констанца, бяха на 30 април на посещение във ВВМУ ”Н. Й. Вапцаров” по покана на Началника на ВВМУ. Те разгледаха материално-техническата база на училището, разговаряха с ръководството и със своите колеги, като за завършек на визитата за тях беше представен сеанс в Планетариума.

Курсантите от румънския учебен кораб ще участват в международната регата „Тол Шипс” . На борда на ветрохода по време на регатата ще плават .двама курсанти от втори курс Морско училище.

Старши командир на плаването е контраадмирал проф. Вергил Читак, началник на Военноморската академия в Констанца.

Сътрудничеството между ВВМУ ”Н. Й. Вапцаров” и Военноморска академия „Мирча чел Батран” е от много години. Чести са размяната на делегации и работни групи от преподаватели между двете учебни заведения. Вече няколко години двете училища разменят курсани за участие в летните лагери за морска подготовка. На румънски учебни кораби са плавали няколко групи курсанти от ВВМУ.

http://www.naval-acad.bg/

 
В Украйна бяха свалени два Ми-24
02.05.2014, 21:08

Ми-24Два щурмови вертолета Ми-24 принадлежащи на украинските въоръжени сили бяха свалени днес, 2 май 2014 г., при операция край град Славянск. Машините са били свалени от проруски сепаратисти, които контролират града в Източна Украйна.

Според съобщение на украинското Министерство на отбраната двата Ми-24 са свалени с използване на ПЗРК. Украинските власти съобщават за двама загинали и няколко ранени при тези инциденти. Проруските бойци разпространиха кадри на които се вижда ранен и пленен човек, за който се твърди, че е украински пилот с чин капитан. Същевременно телевизиите съобщиха за свалянето с РПГ на трети украински вертолет – (видео)

Отново край Славянск е бил обстрелван и транспортен вертолет Ми-8МТ (борд. номер 61) на украинските въоръжени сили. Машината е получила няколко попадения от стрелково оръжие, но няма тежки последици за екипажа.

Това е втория случай на унищожени украински летателни апарати. На 25 април украински транспортен вертолет Ми-8 беше унищожен от ПТУР на летището на Краматорск. При инцидента бе подпален и Ан-2, който се е намирал в близост.

 
Ген. Симеон Симеонов: На този етап не съществува военна заплаха за България във връзка със ситуацията в Украйна
02.05.2014, 17:25

Ген. Симеон СимеоновПо отношение на военна заплаха, на този етап за Република България не съществува реална заплаха за суверенитета, независимостта и териториалната цялост във връзка със ситуацията в Украйна. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов. „Въпреки това, евентуални заплахи за националната сигурност би могло да възникнат в областта на енергийната сигурност, търговията, туризма и други сфери. Независимо, че не съществува военна заплаха, при възникването на евентуална такава, ние сме в състояние да реагираме адекватно в системата на колективната отбрана и сигурност на НАТО”, обясни той. По думите му, въпреки продължителния финансов натиск върху бюджета за отбрана, подготовката на българските военнослужещи е на необходимото ниво. Българската армия изпълнява поставените пред нея мисии и продължава да изпълнява успешно поетите ангажименти към партньорите от НАТО и Европейския съюз. Усилията и ресурсите ни по подготовката са насочени към поддържане и развитие на отбранителните способности на декларираните формирования, за да бъдат готови в съответствие със заложените срокове по пакета Цели за способности 2013, обясни ген. Симеонов.

Подготовката на контингентите от Българската армия, изпълняващи мисии зад граница, е на необходимото ниво и те успешно изпълняват задачите си в мисиите на НАТО и ЕС в подкрепа на международния мир и сигурност. Това се потвърждава и от нашите партньори, подчерта той. По думите му, не изостава подготовката и на формированията, определени за оказване помощ на населението. Усилията в тази област са насочени за поддържане на способности за действия при различни кризисни ситуации. „Основната задача, която стои пред нас сега, е да постигнем много добра ефективност и ефикасност при провеждане на подготовката в Българската армия, т.е. правилно да насочим малкото ресурси, с които разполагаме там, където ни е най-необходимо и да постигнем високо ниво на подготовка с тях”, каза още ген. Симеон Симеонов.

http://www.focus-news.net/

 
Още са в спомените ми: Великият генерал Владимир Стойчев
02.05.2014, 16:10

Българският пълководец в Белград заедно с Йосип ТитоПрез 1944-1945 год. бях още почти дете, а името на легендарният генерал-полковник и главнокомандващ Първа българска армия през Втората световна война вече се разнасяше из цялата страна и извън пределите като античен герой. Имаше славата на небесно честит и нравствено съвършен като човек и висш пълководец, а също и като състезател по конен спорт. Беше респектиращо волеви и физически силен, макар и не рядко чепат пред упорството на опонентите и на подчинените си. Станал вече известен състезател с олимпийски знаци заедно със своя колега и приятел ген. Лекарски (световен шампион по конна езда), със завидните си социални познания, владеенето на езици и прочие, генерал Стойчев всяваше у всеки завиден респект, почит и преклонение.

И макар да минаваше за обаятелен ексцентрик сред гражданското, офицерско и спортно съсловие, със своята нестандартност като поведение и физическо изражение у нас, както и в чужбина, след поемане командването на Първа българска армия през Втората световна война името му доби световна слава.......Прочети още

 

Пентагонът: САЩ няма с какво да замени ракетните двигатели руско производство

02.05.2014, 15:35

Заместник-министърът на отбраната на САЩ по поръчки и технологии Франк Кендъл призна, че засега няма с какво да бъде заменен ракетният двигател руско производство, който се използва за изстрелването на американски военни спътници, предаде РИА Новости.

По-рано американският министър на отбраната Чък Хейгъл издаде заповед на ръководството на Военно-въздушните сили на САЩ да преразгледа принципите за сътрудничество с Русия във военно-техническоата сфера и да намали зависимостта на страната от руските двигатели. В частност, САЩ използват двигателите руско производство РД-180 за ракетите Atlas.

Един от вариантите, който се обмисля от САЩ за разрешаване на проблема е производството на версия на двигателя на собствена територия или пълното преминаване към ракети Delta, за които е необходим друг двигател. Освен това, Пентагонът планира скорошна сертификация на нови компании, които да могат да изстрелват спътниците с други двигатели.

Пълният отказ от използването на руски двигатели би било в ущърб на САЩ. Американското военно ведомство в момента не разполага с достатъчно време и технологични ресурси за производството на двигатили на своя територия.

По-рано вице-премиерът на Русия Дмитрий Рогозин предложи на САЩ да изстрелват астронавтите си до МКС с алтернативен транспорт. "Като анализирах санкциите против нашата космическа индустрия, предлагам САЩ да транспортират астронавтите си до Международната космическа станция посредством батут".

http://www.cross.bg/

 
НАТО: Русия е вече по-скоро враг
02.05.2014, 12:13

Действията на Русия в Крим и Източна Украйна принуждават алианса да започне да се отнася към Русия по-скоро като към враг, отколкото като към партньор, заяви в четвъртък зам.-генералният секретар на НАТО Александър Вършбау, предава АР.

Това е повратна точка, след двете десетилетия, в които се опитвахме да се сближим с Москва, поради което алиансът обсъжда нови мерки, целящи да възпрат руска агресия срещу която и да е от страните в НАТО, особено балтийските републики, казва Вършбау.

„Очевидно руснаците са обявили НАТО за противник, така че ще трябва да започнем да гледаме на Русия вече не като на партньор, а по-скоро като враг", посочва той.

Анексирането на Крим и предполагаемото манипулиране на безредиците в Източна Украйна фундаментално са променили отношенията НАТО-Русия: „В Централна Европа очевидно имаме две различни визии за това как трябва да изглежда европейската сигурност", добавя Вършбау, който е бивш американски дипломат и служител на Пентагона.

„Все още сме готови да защитим суверенитета и свободата на избор на руските съседи, докато Русия очевидно се опитва да наложи отново своята хегемония и да ограничи техния суверенитет под прикритието на защита на „руския свят", казва още той.

През април НАТО замрази всякакво практическо гражданско и военно сътрудничество с Русия и ограничи драстично - до четирима души - лицата от съществуващото от 1998 г. дипломатическо представителство на страната в алианса, които ще бъдат допускани в централата в Брюксел.

„Искаме да сме сигурни, че ще можем много бързо да се притечем на помощ на тези държави, ако има някаква, дори косвена, заплаха и преди да са създадени на терен нови реалности", казва Вършбау по повод засилването на активността на НАТО в Източна Европа и добавя, че за целта НАТО ще трябва да съкрати времето за реагиране на своите военни части.

Зам.-генералният секретар на НАТО обяснява, че сред възможните ответни действия на алианса са разполагането на по-значителен брой бойни части в Източна Европа - било постоянно, или на ротационен принцип.

За известно време такива отбранителни мерки ще бъдат предприети без да се нарушава политическият ангажимент, поет от НАТО през 1997г., когато са договаряни отношенията с Русия. Става дума за обещание да няма постоянно базирани ядрено оръжие и значителни чужди части и въоръжение на територията на държавите от бившия съветски блок, приети в НАТО. Така се смяташе, че се отговаря на притесненията на Москва, че алиансът наближава границите й, а в замяна тя обещава да уважава териториалния интегритет на други държави.

Според Вършбау руснаците са нарушили с действията си в Украйна своята част от тази сделка.

В този смисъл, добавя той, отказ от ангажимента от 1997 г. за постоянно базиране на значителни бойни части в Полша или друга страна в НАТО от Източна Европа „сега ще бъде наше право".

Как ще се постъпи, ще се обсъжда от лидерите от НАТО през лятото преди срещата им в Уелс на 4-5 септември, когато ще се дискутира и положението на четири потенциални нови членове - Грузия и бившите югорепублики Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина.

Също в четвъртък висш представител на НАТО заяви, че се търсят начини за сближаване с Грузия, която води кратка война с Русия през 2008 г. по повод отцепили се Абхазия и Южна Осетия, равняващи се на около 20% от територията на страната.

Джеймс Апатурай, специален представител на НАТО за района на Кавказ, каза, че няма да остави думите или действията на Русия да повлияят на окончателното решение дали Грузия да бъде приета като пълноправен член на НАТО. Москва е категорично против това още бивши съветски републики да влизат в алианса.

„Ще оценим Грузия според собствените й постижения и независимо от това какво се случва на друго място или се коментира в Кремъл или другаде. Засега мога да ви кажа, че общата оценка на НАТО е положителна. Година след година Грузия продължава да се подобрява и това е заради усилената работа, която вършите тук", каза Апатурай в Тбилиси.

Reuters припомня, че малката кавказка република има стратегическо значение, защото се намира на пътя на тръбопроводи за пренос на петрол и газ от Каспийско море, на които мнозина гледат като на основна алтернатива на руските доставки за Европа.

Миналата седмица Франция и Германия увериха Грузия, че скоро ще бъде подписано споразумение за асоцииране на страната в Европейския съюз.

http://www.cross.bg/

 
Boeing изпита първия сериен AH-6i
02.05.2014, 08:40

AH-6iBoeing изпита в полет първия сериен лек ударен и разузнавателен вертолет AH-6i. Това е поредната стъпка на програмата към пълномащабно серийно производство на малкия вертолет с бойни възможности.

Първият полет е бил в рамките на 20 минути и е включвал нискоскоростен полет за проверяване на управляемостта на машината. Изпитателната програмата ще продължи няколко месеца.

AH-6i е еднодвигателен боен вертолет, който е далечно развитие на OH-6A Cayuse. Моделът се базира на AH-6M, който се оперира от Командването за специални операции на САЩ. В него са вложени редица системи и оборудване, което е приложено при Boeing AH-64E Apache. Моделът ще може да се използва за борба с противникова бронирана техника, непосредствена авиационна поддръжка и разузнаване. AH-6i е поръчан от Саудитска арабия.

http://aeropress-bg.com/

 
Саудитски ракети DF-3
02.05.2014, 00:05

DF-3На 29 април на парад състоял се на територията на военната база Хафр эль-Батин в североизточната част на Саудитска Арабия, за първи път са показани балистични ракети със среден обсег на действие DF-3 ("Дунфен-3"), които Саудитска Арабия закупи от Китай според някои данни през 1987-88 г. – (видео)

DF-3 е с двигатели с течно гориво и е била разработена в Китай през 1960-70-те години, като има обсег на действие над 2500 км. Ракетата е създавана в Китай като носител на ядрено оръжие, но в случая е била създадена версия с обикновена фугасна бойна част.

Точното количество на закупените пускови установки и ракетите не е известно, но според различни източници числото на ракетите се колебае от 30 до 120. Известно е за минимум три ракетни бази на територията на Саудитска Арабия, за които през миналата година писа Sean O'Connor за Jane's. – Още китайски ракети

 

 
Полетя още един МиГ-21
01.05.2014, 22:34

На 1 май 2014 г. в авиобаза Граф Игнатиево бе облетян след мероприятия по удължаване на техническия ресурс още един МиГ-21бис. Машината е с борден номер 392 и изпитанията са преминали успешно.

Изпитателният полет е започнал в 12,15 часа и е приключил успешно точно 30 минути по-късно. В кабината на машината е бил майор Павел Джуров.

Това е третият МиГ-21бис, който преминава през процедура по удължаване на техническия ресурс, която ще позволи продължаването на ескплоатацията, въпреки изтеклия по години ресурс. Другите две машини бяха изпитани успешно на 1 април. В средата на февруари полетя и един МиГ-21УМ.

http://aeropress-bg.com/

 
САЩ са блокирали изстрелването на европейски КА
01.05.2014, 21:54

Inmarsat 5 F2САЩ са блокирали изстрелването на европейски КА, съдържащи американски компоненти, с помощта на руски ракети носители. Блокирането е станало, след като департамента на търговията на САЩ е забранил доставката в Русия на КА американско производство и апарати в които се използват американски компоненти.

Под санкциите са попаднали телекомуникационния апарат Astra 2G на люксембургската компания SAS, който трябваше да бъде изведен в космоса през юни с руската РН 'Протон-М', телекомуникационния спътник Inmarsat 5 F2, който трябваше да бъде изстрелян с помощта на 'Протон' , турският спътник Turksat 4B.

Освен това, от санкциите са засегнати компании, които планираха да извеждат в космоса своите апарати по договори с компанията International Launch Services, а също така апарати извеждани в качеството си на съпътстващи товари на ракети 'Съюз' и 'Днепр'. – Още космически системи

http://www.spacenewsbg.com/

 
Светът бил пред ядрена война 13 пъти за 50 г.
01.05.2014, 21:32

Рискът от ядрени инциденти се повишава все повече, показва доклад на неправителствената организация "Чатъм хауз". Докладът описва 13 случая за последните 50 г. - от 1962 г. насам, когато светът е бил на ръба на ядрена война.

Според изследванията на организацията "индивидуалните решения, често в противоречие с протокола и политическите съвети", на няколко пъти са спасили положението. В други случаи употребата на ядрени оръжия е била на косъм заради технически проблеми и фалшиви тревоги както в САЩ, така и в Русия.

Според авторите на доклада рискът от подобни инциденти се увеличава, защото ядрените оръжия вече са много разпространени, а разоръжаването се бави. "Русия и САЩ все още има 1800 бойни заряда в готовност да бъдат изстреляни 15 минути след получаването на заповед", алармират от "Чатъм хауз".

 
Противник на НАТО ще го управлява
01.05.2014, 21:00

Йенс Столтенберг Йенс Столтенберг ще бъде "повече секретар, отколкото генерал", когато на 1 октомври поеме ръководството на НАТО. Това е мнението за новия шеф на организацията на норвежкия журналист Харалд Стангхеле, цитиран от "Дойче веле".

55-годишният бивш министър-председател на Норвегия ще бъде първият представител на тази скандинавска държава, който оглавява Северноатлантическия алианс. За първи път също така шефът на НАТО е представител на страна, която има непосредствена граница с Русия.

Всъщност на младини Йенс Столтенберг е бил противник на алианса и отявлен пацифист......... Прочети още

 
Александър Турчинов обяви възстановяването на донаборната военна служба в Украйна
01.05.2014, 19:48

Александър Турчинов Изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов подписа указ, който възстановява донаборната военна служба в страната, предаде РИА Новости.

Това действие е предприето, заради изострянето на ситуацията в източните и южните райони на Украйна. Предвижда се призовки да получат годните за служба граждани от мъжки пол на възраст между 18 и 25 години.

Последният призив беше проведен през октомври 2013, а като цяло властите в Украйна планираха пълното прекратяване на донаборната военна служба през 2014 година. – Още за ВС на Украйна

http://www.focus-news.net/

 
Инцидент с бангладешки самолет L-39ZA
01.05.2014, 17:39

L-39AВчера в 01:40 местно време в самолет L-39ZA на ВВС на Бангладеш при кацане във военната база Chittagong избухва пожар, съобщава DhakaTribune.

Пожарът е загасен от летищната пожарна команда. Пилотът Lt Adib е откаран в болница с наранявания, без опасност за живота.

Военните са започнали разследването на произшествието, като временно от полети са спрени всички самолети от този тип.

 
Канада изпраща боен кораб в Черно море заради проблемите в Украйна, Франция се изтегля
01.05.2014, 13:53

FFH 334Премиерът на Канада Стивън Харпър съобщи, че фрегатата HMCS Regina FFH 334 ще напусне своята дислокация в Арабско море и ще се присъедини към мисията на НАТО край Украйна, предаде телевизия CBC, цитирана от „Фокус”.

„Канада работи с ръководството на НАТО и нашите съюзници, за да се определи как точно HMCS Regina ще участва. Докато това не бъде решено, ние не можем да кажем накъде ще отплава корабът или кога ще напусне Арабско море и ще се присъедини към флота на НАТО”, казва премиерът.

Същевременно сайта Bosphorus Naval News информира, че на 30 април през турските проливи в южно направление са преминали френският разузнавателен кораб FS Dupuy de Lome A-759, който се намираше в акваторията на Черно море от 10 април и големите десантни кораби на Черноморския флот на Русия „Саратов” 150 проект 1171 и „Ямал” 156 проект 775.  

 
Ръководителят на разузнаването на Пентагона и неговият заместник ще бъдат освободени от постове
01.05.2014, 09:15

Ръководителят на управлението по разузнаване към министерството на отбраната на САЩ Майкъл Флин и неговият заместник Дейвид Шед ще напуснат своите постове тази есен, съобщава AFP.

По данни на прессекретаря на Пентагона Джоан Кирби тяхното уволнение е било планирано преди време. Причините за оставките не се съобщават.

Спекулации в медиите обаче отдадоха неочакваното решение на междуособици в разузнавателната общност в САЩ. Флин, който командваше разузнавателните операции на US военните във войните в Ирак и Афганистан под командването на уволнения през 2010 г. ген. Стенли Маккристъл, влязъл в конфликт с ЦРУ заради плановете си да увеличи агентите на ДИА на терен. Но на страната на ЦРУ застанали директорът на националното разузнаване Джеймс Клапър и топ сенатори.

Твърди се още, че Флин и Шед не са предвидили анексирането на Крим от Русия. Но източници от Пентагона твърдят, че Флин предупредил за този вариант още миналия декември.

За нов директор на ДИА се спряга генерал-лейтенат Мери Лежер. Ако това се окаже вярно, настоящата шефка на разузнаването в сухопътните сили ще е първата жена на върха на военния шпионаж.

 

 
Китай и Русия с военноморски учения в Източнокитайско море
01.05.2014, 08:40

Китай и Русия ще проведат съвместни военноморски учения в Източнокитайско море по-късно този месец на фона на регионалното напрежение заради териториални спорове, съобщава АП.

Военното министерство на Китай отбелязва, че ученията ще започнат в края на май до Шанхай. Допълва се, че те имат за цел „дълбоко практическо сътрудничество и укрепване на техните способности да работят заедно, за да отговорят на морски нападения".

В Източнокитайско море има необитаеми острови, които се контролират от Япония, но към тях имат претенции Китай. Често китайски патрулни кораби са близо до конфронтация с японски кораби на бреговата охрана в района.

Китай и Русия проведоха редица военноморски и други военни учения от 2005 година в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество.

 
„Росийская Газета”: Какво изплаши „Доналд Кук”?
01.05.2014, 08:27

DDG-75На 10 април американският ескадрен миноносец „Доналд Кук” DDG-75 навлезе в Черно море. На 12 април руски бомбардировач Су-24 прелетя над кораба, а на 14 април Пентагона излезе с крайно емоционално изявление, обвинявайки Русия, че нарушава собствените си традиции и международни договори. Излезе информация, че екипажът на „Доналд Кук” е деморализиран а 27 моряци са подали рапорт за уволнение. Какво изплаши „Доналд Кук”? – пише „Росийская Газета”.

„Доналд Кук” е ескадрен миноносец четвърто поколение с водоизместимост над 5000 тона, въоръжен с ракети „Томахоук” с голям обхват и оборудван с най-новата информационно-управляваща система „Иджис”, способна да следи и обстрелва стотици цели.

Появата на такъв кораб би трябвало да предизвиква страх и трепет.

Но не се получи така. Прелетелият Су-24 не е имал на борда си ракети. Под фюзелажа е висял само един контейнер с комплекс за радиоелектронна борба „Хибин”. Приближавайки се към „Доналд Кук” системата е изключила неговия радар, бойните управляващи вериги и системите за предаване на данни.

След което руският Су-24 имитирал ракетна атака на ослепелия и оглушал кораб. Общо 12 пъти.

Когато бомбардировачът отлетял „Доналд Кук” спешно се отправил към румънския бряг да приведе нервите си в ред. Повече не се приближил към руски води.

Американците са свикнали отдалеч, в пълна безопасност да плашат с ракети лошо въоръжени отряди а някакви си пустинни партизани. Ако не се получи така- не важат.

http://www.focus-news.net/

 
Търсят ЧЗ-858 за спортна стрелба и лов на хищници
01.05.2014, 00:30

Тези дни в електронен сайт любители на оръжието коментираха засиления интерес към чешкия калашник CZ-858 Tactical, калибър 7,62х39. Някои го сравняваха със сродни модели, други директно искаха съвет как най-добре да го използват.

В България полуавтоматичната пушка е търсена по 2 причини. Първо, защото е идеална за динамични стрелкови спортове и за лов на дребни хищници - примерно чакали и лисици. И второ, заради сравнително ниската цена от 500-550 лв. Българският аналог "Арсенал" е с поне 300 лв. по-скъп, без да е толкова по-точен.

Малцина обаче знаят, че ЧЗ-858 е едно от любимите оръжия на скандално известната частна охранителна армия "Блекуотър". Гардовете от американската фирма пристигнаха в Ирак през 2003 г. малко след интервенцията на САЩ срещу диктатора Саддам Хюсеин. За тях се говореше, че първо стрелят, но след това не питат. Ниската цена на чешкото оръжие едва ли е най-важният фактор, привлякъл професионалните щатски гардове. Преобладава мнението, че те са разчитали на изключителната точност, високата надеждност и невероятно лесното обслужване на пушката.

Чехите винаги са имали богати традиции в оръжейното производство. Затова, след като Москва налага АК-47 на всички страни от Варшавския договор, единствено

Прага се опъва и разработва свой автомат. Екипът от специалисти, създал оръжието, е бил воден от конструктора Иржи Чермак.

Въпреки чудесните си качества обаче чешкият автомат VZ 58 не получава развитие. Руснаците налагат калашника с мотива за унификация на въоръжението и боеприпасите в целия Варшавски договор.

След падането на Берлинската стена обаче чехите за известно време се връщат към рожбата на Чермак. Успоредно с това млади конструктори разработват новата щурмова карабина ЧЗ-805 "Брен", която наскоро бе приета на въоръжение. Тогава солидните запаси от ЧЗ-858 са пуснати за разпродажба с една-единствена промяна - отрязана е възможността за автоматична стрелба.

Първата среща с ЧЗ-858 винаги предизвиква объркване. Хем прилича на АК-47, хем няма нищо общо с него. Приликата е само външна, повлияна от формата на пълнителя, приклада и мерника. Конструкцията му е доста различна от произведението на Михаил Калашников.

На първо място затворът е друг, конструиран е на базата на СКС (Самозарядна карабина "Симонов"). Принципът на заключване се базира на боен упор в долната част на затвора. Газовото бутало пък е отделно от рамата и притежава собствена възвратна пружина. А ударно-спускателният механизъм е с праволинейно движещ се ударник, вместо с чукче.

Освен това лостът за зареждане е цилиндричен и е разположен леко под ъгъл. И нещо особено важно - чехкинята има затворна задръжка. Това означава, че след като се изстреля последният патрон в пълнителя, затворът остава в задно крайно положение. Така от една страна се облекчава презареждането, а от друга, се изключва т. нар. "щракане на мъртвеца", когато стрелецът си мисли, че има поне още един патрон, но, уви, следва само безплодно "щрак".

Благодарение на по-лекия затвор, по-мекия спусък и по-сполучливата система на заключване ЧЗ-858 се отличава със забележимо по-лек откат, който пък води до по-висока точност и групираност на стрелбата.

Чешката пушка е и удивително удобна. Тя е с около 1 кг по-лека от нашия "Арсенал" главно заради прецизната изработка на отделните детайли. Например цевната кутия е по-тънка и по-фина от руската си посестрима.

Напоследък любители на тунинга превръщат ЧЗ-858 в истинска красавица. Добавят кожух за цевта, пикатини релса за оптически прицел и фенерче, двунога, дори регулируема опора за бузата върху приклада.

Всъщност това е част от нова мода, която се разпростира и върху по-съвременни модели на базата на щурмовата пушка AR-15 например. Префасонирани полуавтоматични карабини от типа М-4 и М-16 се търсят страшно много в САЩ Техният калибър е 223 Ремингтън, отговарящ на натовския 5,56 мм. Американците купуват пушките както за самозащита, така и за динамична стрелба и за лов на койоти и лисици.

В България на особена почит е канадската самозарядна карабина "Норд истърн армс" заради сравнително ниската цена от 2800 лв. и невероятно високата точност. На доста добър прием се радва и британската "Сайбър дифенс", която върви по 4000 лв.

Съвременни модификации, които на външен вид го докарват досущ на бойни, са пуснали и колосите "Хеклер и Кох", "Зиг Зауер" и "Бенели". Всички те са накичени с телескопични приклади, пикатини релси за оптика и фенери, както и допълнителни ръкохватки и двуноги. Пълнителите са 3 вида - 30 и 10-зарядни, по-рядко се срещат за 10 патрона. – Още стрелково оръжие

http://www.24chasa.bg/

 
Пакистан се интересува от Ми-26
01.05.2014, 00:20

Ми-26Правителството на Пакистан се интересува от възможността да се закупи тежки транспортни вертолети Ми-26. Това съобщава ИТАР-ТАСС.

Пакистан се интересува от 10 вертолета от този тип, но за сега не е ясно дали и кога са започнали преговорите по темата, нито се дават срокове за евентуалното подписване на договора.

Пакистан в момента не експлоатира Ми-26, но между 1996 и 2010 г. страната купува около 70 вертолета от семейството Ми-17, които се експлоатират във ВВС на страната и в армейската авиация. В последните години Пакистан иска да усили военното си сътрудничество с Русия, но това среща трудности, защото Русия е силно зависима от индийския пазар, а страната има сериозен конфликт с Пакистан. – Още за Ми-26

http://aeropress-bg.com/

 
Пищен парад за Гергьовден
01.05.2014, 00:15

Пищен парад за Гергьовден готвят военните. За първи път от 6 години насам на площада ще има специализирана техника. В небето над София освен вертолети ще кръжат бойни самолети и изтребители.

И тази година военният парад ще бъде открит от вертолет МИ17, който ще развее националния трибагреник. Полковник Евгени Белкинов ще управлява машината за 15-и път.

В парада ще се включат и над 500 души от гвардейската част, сухопътните войски, военноморските сили и за първи път представители на военна полиция. По жълтите павета няма да минават танкове, но публиката ще може да види бронираните машини "Пустинна котка". Тежките джипове участват в задгранични мисии на Министерството на отбраната.

По-различното от предходните паради е, че тази година ще има поздрав от президента към ветераните, съюза на военно инвалидите, които ще са пред художествената галерия.

На 6 май Националния исторически музей ще бъде с безплатен вход за посетители от 9:30 до 18 часа, съобщават от музея. Всички исторически и културни ценности, с които Националния исторически музей разполага, обновената експозиция на Зала 2 - „Античност" и прочутото златно съкровище от Дъбене в зала 1 очакват посетителите в Деня на Българската армия. Само на Гергьовден цените на голяма част от книгите на историческа тематика, които се продават в НИМ, ще бъдат намалени наполовина, посочват още от музея. Първите десет посетители ще получат и подарък - по екземпляр с автограф от книгите на директора на НИМ проф. Божидар Димитров: „Войните на България за национално обединение 1885, 1912-1913, 1915-1918г." и "Българската християнска цивилизация". Двете книги ще бъдат в продажба с намалени цени с автограф от автора.

Със специална празнична програма ще посрещне своите посетители в Деня на храбростта и Празника на Българската армия - 6 май, и Националният военноисторически музей (НВИМ).

За първи път сред експонатите от външната експозиция на музея ще може да бъде разгледана фотоизложбата „Празникът на армията", която представя воинските традиции за деня на Българската армия - кога, как се е отбелязвал и променял той през годините. Пана с архивни кадри от военни паради, запечатали тържествени моменти от 1885 г. до наши дни, ще разкажат за празника, носещ не само спомена за българската бойна слава, но и изразяващ надеждата за сигурно бъдеще.

Истински военен готвач ще допринесе за автентичното преживяване на посетителите, приготвяйки им в полеви условия емблематичната за войнишката кухня боб чорба.

За празничното настроение ще се погрижи и Представителният духов оркестър на Сухопътни войски, чиито музикални изпълнения ще звучат между 15.00 и 17.00 ч.

Традиционно на 6 май НВИМ обявява Ден на отворени врати от 10.00 до 18.00 ч. за хронологичната и външната експозиция на музея, както и за временните изложби.

Вход свободен е обявен и във филиалите на НВИМ - Военноморски музей - Варна, и Музей на авиацията - Пловдив.

С благославяне на бойното знаме и водосвет за здраве на воините от гарнизон Бургас на площада пред "Дружеството на художниците" /ул. "Александровска" 22/ ще започне тържественото честване на 6 май в Бургас. Водосветът ще отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий и представители на бургаското духовенство. Ритуалът ще започне в 11.30 часа. В него ще вземат участие представителни блокове на Военноморските сили, Сухопътни войски, от формированията на Военновъздушните сили и от Областния и Общински съюзи на офицерите и сержантите от запаса и резерва. В ритуала ще участва и представителен духов оркестър на Община Бургас, с диригент Иван Ганев.

Тържественото честване на 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, ще продължи в 12.20 часа с военен ритуал по полагане на венци и цветя на признателност пред паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк.

В 13.00 часа ще бъде отбелязана тържествено една година от откриването на параклис "Свети Георги" в Морската градина. По случай празника всички желаещи могат да разгледат безплатно забележителната експозиция "История на оръжията и българската бойна слава" в Културен център "Морско казино", зала "Ал. Г. Коджакафалията". Изложбата включва най-старите келтски мечове, каменни боздугани, брадви, ножове и ками, открити по нашите земи.

С полагане на венци и цветя ще отбележат Деня на Българската армия в Сандански. Церемонията ще бъде пред Паметника на загиналите във войните от 10:00 часа на 6-и май. Всички жители и гости на община Сандански, желаещи да почетат паметта на загиналите за Родината и Българската армия, могат да се присъединят към тържеството.

В Гоце Делчев тържеството ще се състои на 6-ти май 2014 г. от 11:00 часа пред паметника на загиналите във войните, който се намира на ул. „Александър Стамболийски" в гр. Гоце Делчев.

В отбелязването на Деня на храбростта и българската армия ще участва ръководството на община Гоце Делчев, както и представители на институции, обществени организации, учебни заведения, политически партии и граждани.

Денят на храбростта, 6 май, започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от първи януари 1880 г. княз Александър Батемберг учредява военния орден „За храброст" - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от девети януари същата година се постановява честването на празника.

http://www.cross.bg/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 

 





{START_COUNTER}