Архив - декември 2006 г.

Архив - декември - 2006 г.


 

   31.12.2006, 13:00
BFIВ САЩ отварят секретни документи от преди 25 години

В Новогодишната нощ в САЩ ще бъде снет грифът на секретност на документи на ФБР от времето на "студената война".
    Този акт, предполага да се осветят неизвестни страници от историята с Карибската криза, Виетнамската война и работата на „мрежата от съветски агенти в американското правителство", казват сътрудници на националния архив.
    Разсекретяването ще засегне 270 милиона страници от документи на Федералното бюро за разследване от преди 25 и повече години. Това ще стане в съответствие със законодателен акт от 1995 година, подписан от президента на САЩ по това време Бил Клинтън, съобщава РИА "Новости".
    Решение е било взето след като е станало известно, че за съхраняване на секретите от времето на „студената война” ежегодно се изразходват милиарди долари на данъкоплатците.
    Общо около един милиард страници на секретни държавни архиви на САЩ ще бъдат открити в полунощ на 31 декември за учени и изследователи.

Още за специалните служби

 


  30.12.2006, 10:00

Почина "патриархът" на руското разузнаване Борис ГудзПочина "патриархът" на руското разузнаване Борис Гудз, ръководил дейността на групата на Рихард Зорге 

Почина патриархът на руското разузнаване Борис Гудз, ръководил дейността на групата на легендарния разузнавач Рихард Зорге в Япония преди Втората световна война, предаде ИТАР-ТАСС.
    Роден в семейството на заточеник в Сибир през 1902 г., Борис Гудз заема различни длъжности в разузнаването и контраразузнаването на Съветския съюз. Служи в Сибир, после от 1934-36 г. е резидент в Япония. След завръщането си оттам работи в разузнаването на Генералния щаб на Червената армия. След ареста на сестра му през 1937 г.
 Гудз е изключен от партията и уволнен от армията. Работи като шофьор на автобус, издига се до ръководител на голямо автотранспортно предприятие.
    Като пенсионер Борис Гудз става активен общественик, занимава се с история на революционното движение в Русия. От края на 60-те години е консултант на мнозина автори на книги и филми за дейността на руските тайни служби, включително на филма "Операция "Тръст" /1967 г./. Произведението разказва за известна операция на ЧК през 30-те години, в която самият Гудз е участвал.

 


  30.12.2006, 08:30

ВМС на САЩ получиха нова подводницаВМС на САЩ получиха нова подводница

 

В редиците на военноморските сили на САЩ постъпи новата атомна подводница SSN-776 "Хаваи" клас Virginia. Субмарината е сдадена от компанията General Dynamics Electric Boat 25 предсрочно, тъй като постройката и е заела значително по-малко време от планираното.
    SSN-776 "Хаваи" е третата построена подводница от клас Virginia. По-рано в експлоатация бяха сдадени SSN-774 "Вирджиния" и SSN-775 "Тексас". Тези подводници са проектирани с отчитане на ситуацията в света след завършване на студената война. Работите по проекта "Вирджиния" се провеждаха през 1990-те години и са имали за цел да създадат подводница, съчетаваща в себе си ударна мощ и оперативност за завоюване на господство в крайбрежната зона и поддръжка на доминиращото положение на американският флот в световния океан, съобщава официалния сайт на General Dynamics.
    Подводницата SSN-776 "Хаваи" има дължина 114,91 м, най-голяма ширина - 10,36 м и водоизместимост - 7900 т. Субмарината енергийно се осигурява от един ядрен реактор и се привежда в движение от един винт. Максималната скорост която достига е 46,3 км/ч. Екипажът се състои от 134 матроси и офицери.
    Въоръжението на подводницата включва ракети "Томахоук" и  торпеда Mk-48, за изстрелването на които са предвидени четири торпедни апарата. На борда на SSN-776 също има мини и автономен подводен апарат. Планирано е военноморските сили на САЩ да получат в свое разпореждане 30 подводници от клас  Virginia. За това съобщава електронното издание
"Компьюлента".

Още за атомните подводници

 


  29.12.2006, 15:00

Артилерийска двуцевка за руската армия

На 03.12.2006 година в телевизионното предаване „Служу России” на телевизионният канал "Звезда" бе показан сюжет от представянето на ново въоръжение и техника за сухопътните войски на Русия. Присъстваха представители на Министерството на отбраната и други силови ведомства. Тогава за първи път из общите кадри се появиха доста неясните очертания на нова двуцевна артилерийска система.
    Поради липсата на официална информация, новото артилерийско изделие предизвика доста интерес сред специалисти и любители на артилерията в различни руски и наши форуми.
    За какво става въпрос? Според информацията, публикувана в тях до момента, става въпрос за прототип на двуцевна 152 мм самоходна артилерийска установка (САУ) „Коалиция - СВ”, която трябва да постъпи на въоръжение в
близко бъдеще в сухопътните войски на Русия.
    Установката е със зареждащ автомат с 50 изстрела, с возим боекомплект от 70 изстрела и автоматизирано попълване на боекомплекта. Зареждащият автомат позволява зареждането на оръдията да става под всякакъв ъгъл, което е новост за руските САУ от този калибър. Оръдието е далекобойно, с далечина на поразяване повече от 50 км. (в конструкторските бюра, специално за нея,  се разработват и по-далекобойни снаряди). Скорострелността е повече от 15-16 изстрела в минута. Може да се стреля и така, че няколко снаряда едновременно да поразят определена цел (чрез смяна на ъгъла на възвишение и използването на различни метателни заряди).
    САУ „Коалиция - СВ” може да използва високоточни управляеми, касетни и специални снаряди, както и модификации на съществуващи и перспективни самонасочващи се боеприпаси.
    Предвижда се серийната САУ да се монтира на шаси разработвано за перспективен основен боен танк (обект 195).
    Според публикациите, това не е модернизация на САУ "Мста-С", а напълно нова и перспективна разработка.

    Главния разработчик на прототипа, предприятието "Буревестник", създава с малки различие и подобна морска артилерийска установка с 2х152мм оръдия, която трябва да бъде монтирана на тези ракетни есминци, на които производството трябва да започне съвсем скоро.

Още за самоходната артилерия

 


   29.12.2006, 08:00

Армията остана без бойни хеликоптериАрмията ни остана без бойни хеликоптери

Министерството на отбраната ще разтрогне договора с израелската фирма "Елбит систъмс" за ремонта на хеликоптерите Ми-17 и Ми-24. Срещата между военния министър Веселин Близнаков и президента на фирмата Джоузеф Акерман се е провела късно снощи, съобщава в-к "Дума". На нея е било обсъдено как точно да стане разтрогването. Натежало е мнението то да е по взаимно съгласие. МО на свой ред е изтеглило акредитива и банковите гаранции, които е внесло на сметката на "Елбит".
    Става дума за около 12 млн. евро. Ако договорът бъде развален по взаимно съгласие поради възникнали пречки от трета страна, ще се решава какви неустойки и кой на кого ще ги плаща, обясниха източниците на ДУМА. Разходът на МО по сделката досега е 1,5 млн. лв.
    Сумата е инвестирана в завода "Терем", където са повечето от хеликоптерите и по тях е бил направен ремонт. Израелската фирма е регистрирала разходи по пътувания на експерти у нас, оценки, заявка на определени части и т.н. Контрактът е на обща стойност 57 млн. евро.
    За тази сума "Елбит" се ангажира да ремонтира и удължи с 15 години летателния ресурс на 12 щурмови Ми-24 и 6 транспортни Ми-17.
    В края на октомври обаче изтече крайният срок израелците да ремонтират първата машина.

 


   28.12.2006, 13:30

Дядо Мраз подари шест щурмовика на руските ВВСДядо Мраз подари шест щурмовика на руските ВВС

Днес шест ударни самолета Су-25СМ бяха предадени на ВВС на Русия на територията на летището Кубинка край Москва, съобщава АРМС-ТАСС. Присъстващият на церемонията главнокомандващ на ВВС на РФ Владимир Михайлов е заявил, че модернизирания Су-25 позволява да се доведат техническите възможности на самолета до нивото на поколение "четири плюс".
    "В резултат на модернизацията ние получихме самолет, който може да решава три и половина пъти повече задачи, от колкото решаваше обикновеният Су-25", - е казал Михайлов. Между другото, е споменал и, че има възможност щурмовика да бъде въоръжен и с ракети Р-73 с обсег на действие до 40 км.
    Шестте Су-25СМ се предават на Липецкия център за подготовка и преподготовка на летателния състав от ВВС. След това е планирано самолетите да постъпят в полк с постоянна готовност в  Буденовск.
    "През 2007 г. серийна модернизация ще преминат минимум шест Су-25 от строевите части, а през 2008 – още осем машини ", - е съобщил Михайлов. Според неговите думи, в близките години два авиополка ще преминат на самолети Су-25СМ.
    След модернизацията се очаква машините да бъдат в строя поне още 30 години.

 


   28.12.2006, 12:00

 

Поредна партия вертолети за Венецуела Поредна партия вертолети за Венецуела

Руският концерн “Роствертол” достави във Венецуела партия бойни хеликоптери, състояща се от четири Ми-35М и един многоцелеви транспортен хеликоптер Ми-26Т, предаде РИА Новости.
    Транспортната машина Ми-26Т е изпратена по море, а бойните вертолети Ми-35М са транспортирани с помощта на транспортни самолети. През юли, 2006 година, вече бяха изпратени четири вертолета Ми-35М, които се явяват модернизация на вертолетите Ми-24(35).
    Доставката на хеликоптери за тази латиноамериканска страна се осъществява в рамките на подписаните по-рано контракти, предвиждащи доставката на десет хеликоптера Ми-35М и три Ми-26Т, е заявил говорител на “Роствертол”. Освен това по силата на контрактите, венецуелски специалисти са провели подготовка по летателна и техническа експлоатация на хеликоптерите и са получили съответните сертификати.


  27.12.2006, 16:00

Испания ще купува транспортни вертолети от ново поколениеИспания ще купува транспортни вертолети от ново поколение

Въоръжените сили на Испания ще получат 45 вертолета NH-90, съобщава Defense-Aerospace.
    Средните транспортни вертолети от ново поколения, произведени от концерна Eurocopter, ще влязат в състава на испанските ВВС след 2010 година. Цената на контракта е на стойност 990 милиона евро.
    Максималното тегло при излитане на NH-90 е 10,6 тона, а максималната товароподемност достига 3,5 тона. Вертолетът може да превози 16-20 войника с пълно бойно снаряжение. Машината достига максимална скорост от 300 километра в час, а радиусът на действие е 300-400 километра.
    Някои модификации на NH-90 са снабдени със система за дозареждане във въздуха. На основата на базовия модел се произвеждат противолодъчни вертолети за военноморските сили на страните от НАТО. Тези машини освен противолодъчното въоръжение могат да носят и противокорабни ракети.

Още за бойните вертолети

 


   26.12.2006, 16:00

 

Франция ще строи нови атомни подводнициФранция ще строи нови атомни подводници

Франция започва строителството на атомни подводници от ново поколение, съобщава пресслужбата на компанията DCN.
    Шест подводници тип "Барракуда" ще влязат в състава на ВМС на Франция през 2016-2027 години. Те ще заменят атомните подводници тип "Рюби", построени през 80-90-те години на миналия век.
    Новите бойни единици представляват многоцелеви атомни субмарини, предназначени за действие против флота и брегови съоръжения на противника, чрез използване на торпеда и крилати ракети.
    Точните характеристики на подводниците за сега не се съобщават. Известно е, че те ще имат по-висока скорост и размери от своите предшественици от типа Рюби (25 възела, 2700 тона), а също ще бъдат и по малошумни.
    Освен със многоцелеви атомни подводници Франция разполага и със стратегически ракетоносци. В момента във флота постъпват машини от ново поколение "Триомфан". Три подводници вече са в състава на ВМС, четвъртата е предвидена да е готова през 2010 година. Това е планирано да бъде снет от въоръжение последният ракетоносец от типа "Инфлексибл", построен през  1985 година.

 

Още за подводниците

 

 


  25.12.2006, 23:00

 

GLONASSОт Байконур бяха изстреляни три спътника от навигационната система ГЛОНАСС

Тази вечер в 22:13 часа българско време от космодрума Байконур успешно стартира ракетата – носител "Протон-К" с три руски навигационни спътника "ГЛОНАСС-М", съобщава РИА Новости.
    Според представител на "Роскосмос", запускът е извършен в щатен режим, като извеждането на спътниците на нужната орбита ще стане утре, сутринта, в 1:50 българско време.
    Руската спътникова система за глобално позициониране ГЛОНАСС, явяваща се аналог на американската GPS, е била приета за експлоатация през 1993 година. В крайният си състав групировката трябва да има 24 космически апарата. Системата ще работи както в интерес на военните, така и за граждански цели на цялата територия на Русия при извеждането в орбита на 18 апарата. С извеждането на 26 декември на три нови спътника тяхното количество става 17. За последен път спътници от системата ГЛОНАСС бяха изстреляни през декември 2005 година.
    Системата ГЛОНАСС е предназначена за определяне с помощта на портативни навигационни приемници местоположението и скоростта на движение на морски, въздушни и сухопътни обекти, в това число и на хора, с точност до метър.
    На територията на цяла Русия системата ГЛОНАСС трябва да заработи в края на 2007 година.

Още за навигационните системи

 


   25.12.2006, 16:00

 

Френски безпилотни самолети ще сменят израелските ВВС  Френски безпилотни самолети ще сменят израелските ВВС в небето на Ливан

    В ЮНИФИЛ се готвят да започнат патрулиране на ливанското въздушно пространство с помощта на безпилотни самолети.
    Миналата седмица Франция предаде в разпореждане на миротворческите сили в Южен Ливан ескадрила безпилотни самолети SDTI, които ще бъдат доставени в Бейрут по море от Тулон.
    Още през октомври Франция предложи на Израел да прекрати полетите на ВВС над ливанска територия, като в замяна ще използва информацията, получена с помощта на френските безпилотни самолети.
    Както съобщи вчера, 24 декември, агенция news-israel.net, израелски офицери са посетили Париж, където са представили аерофотоснимки, доказващи продължаващите контрабандни доставки на оръжия за Хизбулла" през сирийската граница.
    Използването на безпилотните самолети от ЮНИФИЛ ще започне веднага след получаването на формално разрешение от ООН. Съобщава се, че ливанското правителство вече е изразило своята готовност да разреши тези полети, ако те ще доведат до прекратяване на рейдовете на израелската авиация.

 


   25.12.2006, 13:00

 

Русия ще достави на Индия 300 модернизирани танка Т-90 Русия ще достави на Индия 300 модернизирани танка Т-90

Сухопътните войски на Индия ще получат 300 руски танка Т-90, съобщава РИА Новости.
    Танковете, снабдени с система за управление на огъня от ново поколение, ще бъдат предадени на въоръжените сили на Индия през 2007-2008 години. СУО, използвана в новите танкове Т-90 е производство на белоруската компания Белтехэкспорт. В бойната машина се използва и оборудване на израелската компания Thales. Общата стойност на сделката възлиза на 950 млн. долара.
    В момента в състава на въоръжените сили на Индия има повече от 300 танка Т-90, от които 186 са доставени от Русия, а 140 са сглобени в Индия по лиценз. Освен това, съгласно договор, сключен през 2001 година, Индия ще произведе още 1000 танка от този тип.

Още за основните бойни танкове

 


   25.12.2006, 00:15

Българските мисии

Агенция „Фокус” обобщава участието на българската армия в мисии зад граница. И през 2006 г. продължи участието ни в Афганистан и в Ирак. Българските военни успешно се справиха с управлението на международното летище в Кабул, Афганистан.
    За първи път в операция се включиха и Военноморските ни сили, които достойно защитиха името на родината в мироопазващата мисия на ООН в Ливан.
България продължи да изпълнява ангажиментите си и в мисията на Европейския съюз “Алтеа” в Босна и Херцеговина, както и в Косово.
    През 2005 г. най-горещото място в света бе Ирак, но през отиваща си 2006 година светът измести поглед към Афганистан.
    Именно Афганистан бе и основна тема на Срещата на високо равнище на НАТО, която се проведе в Рига през месец ноември.
    И през 2006 г. български военнослужещи участваха в мисията на ООН по опазване на мира в Етиопия и Еритрея - УНМЕЕ.

    Афганистан
    На 16 януари на тържествената церемония в Констанца, Румъния бе изпратена първата част от щаба на Многонационалната бригада “Югоизточна Европа” за Кабул, Афганистан. Първата мисия на бригадата бе под командването на бригаден генерал Нейко Ненов. Той командва повече от 3000 военнослужещи от 7 страни, в това число и 28 български военнослужещи.
    Бригадата остана в Афганистан до средата на месец август и получи отлични оценки за изпълнението на поставените задачи. След края на мисията първият български офицер, командвал голям миротворчески контингент в чужбина ген. Ненов заяви, че бригадата е изпълнила успешна мисия в зоната си за отговорност, която е обхващала 6000 кв. км територия с център Кабул.
Бойците са осигурили нормална обстановка за работа на афганистанското правителство, а 4 големи празника са преминали без инциденти. Бригадата е изпълнила над 7000 патрула и над 150 операции.
    От 1 август 70 български военнослужещи поеха управлението на най-големия инфраструктурен обект в Афганистан - Международното летище в Кабул.
По време на четиримесечната си мисия на летището българските военнослужещи са ръководили повече от 8 000 полета, обработили са над 17 000 пътници и 11 млн. товари. Натовските съюзници и българското военно ръководство оцениха изключително високо работата на рейнджърите.
    В рамките силите на НАТО в Афганистан ИСАФ през годината изпълняваха задачи още 82-ма български военнослужещи. 72-ма от тях дислоцирани в района на Кабул, а 10 в испанската полева болница в Херат.
След срещата на върха на НАТО в Рига, която се проведе в края на ноември, стана ясно, че България може да увеличи участието си в Афганистан с още една рота (120 души). Очаква се през 2007 г. Народното събрание да вземе решение.
    Ирак
    Две години и половина продължи мисията на пет български пехотни батальона в операцията на Многонационалните коалиционни сили по поддържане на мира и сигурността в Ирак. За това време бяха извършени пет ротации в базите “Кило”, “Индия” и “Еко” на градовете Кербала и Дивания. Повече от 1500 наши военнослужещи изпълняваха задълженията си далеч от родината. Тринадесет от тях загинаха.
    През отиващата си година България продължи участието си в мисията по възстановяването на Ирак. Български контингент, съставен от охранителна рота от 120 души и национален поддържащ елемент от 34 души, охранява Центъра за временно задържане и закрила, намиращ се на територията на лагера “Ашраф" в Ирак. Мисията ще продължи до 31 март 2007 г. Нашите военнослужещи са под оперативното и тактическото командване на американските сили.
    България предпочете да продължи участието си в лагера “Ашраф”, защото рискът там е най-малък от другите възможни алтернативи, предложени от американците, за патрулиране и за обучение на иракски военнослужещи. В
    В „Ашраф" са настанени 3500 разоръжени бежанци от Иран. Нашите бойци патрулират в лагера.
    Ливан
    През 2006 година стана факт и първата мисия зад граница на Военноморските ни сили. Фрегатата “Дръзки” изпълнява задачи от 15 октомври до 15 декември в операцията на ООН в Ливан - ЮНИФИЛ.
    Фрегатата с личен състав от около 160 военнослужещи участва в осъществяването на контрол върху корабоплаването в ливански териториални води от "синята линия" до северната морска граница на Ливан и в международни води като предотвратяваше нелегален внос на въоръжение и бойна техника в страната по море.
Фрегатата преплава 9 911 морски мили и извърши комуникация с над 200 търговски кораби и яхти. Екипажът е бил на море 1000 часа.
    На 15 декември 2006 г. “Дръзки” предаде дежурството си на холандската фрегата “Ван Гален”.
    Босна и Херцеговина
    148 български военнослужещи участваха в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина “Алтеа” през 2006 г. Нашите рейнджъри изпълняваха задачи по охрана и операции срещу контрабандата. 90 българи служат в базата “Бутмир” край Сараево. Там българската лекопехотна рота отговаря за охраната. В района на Баня Лука български лекопехотен взвод участва в операции по поддържане на мира.
    Косово
    Българският контингент в операцията на Международните сили за сигурност в КФОР е в състав от един инженерен взвод за участие.
    Взводът от 28 наши рейнджъри изпълнява задачи по фортификационното оборудване на командни пунктове и контролни постове, както и по инженерното оборудване на бази.
    Миротворците изпълняват и дейности по ескортиране, конвоиране и временна охрана на обекти.

 


   23.12.2006, 22:00

Русия ще ремонтира сръбските МиГ-29Русия ще ремонтира сръбските МиГ-29

Днес вечерта, в Белград бе подписан договор между въоръжените сили на Сърбия и руската компания МиГ за ремонт на пет самолета  МиГ-29 на сръбските военновъздушни сили.
    Стойността на контракта е около $25 милиона. Както е съобщил на церемонията по подписването на договора министърът на отбраната на Сърбия Зоран Станкович, руската страна ще извърши ремонт и модернизация на четири самолета през 2007 година, и още на един през 2008-ма. Необходимите за целта средства се осигуряват от Националният инвестиционен фонд.
    В близко време Сърбия смята да се обърне към Русия и за помощ за модернизиране на осем военни вертолета и един военно-транспортен самолет.

 


   23.12.2006, 08:00

 

Boeing получи допълнително средства за безпилотни самолетиBoeing получи допълнително средства за безпилотни разузнавателни самолети

Компания Boeing е получила 6,7 милиона долара по сключеният по-рано контракт N00019-05-C-0045, съобщава uav.ru, позовавайки се на министерството на отбраната на САЩ. В рамките на този договор трябва да бъдат проведени работи по подобряване на възможностите в частите и подразделенията за водене на разузнаване, наблюдение и целеуказване с помощта на безпилотни летателни апарати в хода на провеждащата се операция „Свобода за Ирак” и в процеса на водене на война с тероризма.
    Работите ще се извършват в Сент-Луис, щат Мисури и както се очаква, трябва да завършат през юни 2007 година.
    Поръчката е направена от Командването на авиацията на ВМС на САЩ, Патаксен Ривер, щат Мериленд.

Още за безпилотните самолети

 


   22.12.2006, 22.45

Трима души загинаха при катастрофа на военен хеликоптерТрима души загинаха при катастрофа на военен хеликоптер близо до Вашингтон

Американският военен хеликоптер “Blackhawl UH-60” се разби в планинските местности юго-източно от Сиатъл, съобщава АП, позовавайки се на комюнике на пресслужбата на военното министерство на САЩ.
    Според информацията, в резултат на инцидента за загинали трима души, които са били на борда на летателната машина. Спасителите първоначално намерили два трупа, а третият бил открит впоследствие.
    В настоящия момент се установяват причините за инцидента.


   22.12.2006, 18:30

 

Дания ще получи три нови ракетни фрегатиДания ще получи три нови ракетни фрегати

ВМС на Дания ще получат три ракетни фрегати, съобщава Defense-Aerospace.
    Корабите ще бъдат построени в корабостроителницата Odense Steel Shipyard. Корпусът им е разработен на основата на щабните кораби от типа Absalon. Водоизместимостта на фрегатата е 5000 тона, дължината и е 138, а ширината 19,5 метра. Скоростта при пълен ход достига до 28 възела, а далечината на плаването при икономичен ход е девет хиляди мили.
    Фрегатите ще бъдат въоръжени с 16 противокорабни ракети  "Харпун", две вертикални пускови установки ЗРК ESSM (с 24 ракети), четири вертикални пускови установки Mk 41 (с 32 ракети Standard или Tomahawk).
    Артилерийското въоръжение на корабите по проект ще се състои от  76-милиметрова артилерийска установка и два 35-милиметрови зенитни автомата. Противолодъчното въоръжение ще включва два торпедни апарата и противолодъчен вертолет.
    Строителството на новите кораби за датските ВМС ще започне през следващата година. Влизането на фрегатите в строя се очаква да стане през 2010-12 години.

Още за военноморските сили

 


   22.12.2006, 08:30

 

ВВС на Япония получават нови въздушни цистерниВВС на Япония получават нови въздушни цистерни

Днес ВВС на силите за самоотбрана на Япония ще получат четири въздушни цистерни Boeing KC-767.
    Както съобщи представителят на управлението за национална отбрана УНО) майор Кендзи Нагатомо (Kenji Nagatomo), за цялата история на японските военновъздушни сили такива самолети се появяват за първи път. Освен непосредствено дозареждане на самолети във въздуха, КС-767 има възможност да бъде трансформиран в товарен или пасажерски вариант и да се използва при преодоляване на последствията от стихийни бедствия и  хуманитарни мисии.
    Миналата седмица една от тези въздушните цистерни извърши демонстративен полет в продължение на три часа, излитайки от авиобазата Макконнелл.
    Самолетът KC-767 има голяма далечина на полета, снабден е с икономични двигатели и съвременна система за дозареждане във въздуха. Едновременно KC-767 може да дозарежда  два самолета. Освен за ВВС на Япония, тези машини се доставят и за ВВС на Италия.
    Четирите КС-767 са първите самолети – цистерни на ВВС на Япония, като се очаква те значително ще повишат оперативните възможности на бойната авиация, която вече няма да използва помощта на „летящите танкери” на ВВС на САЩ.
    Боинг е планирал производството на 179 от този тип за армията на САЩ, ръководството на която смята да модернизира своите „въздушни танкери”.

Още за транспортните самолети

 


   21.12.2006, 18:00

 

Край Петергург влиза в строя нова РЛСКрай Петергург влиза в строя нова РЛС

Утре, 22 декември, на бойно дежурство застъпва нова руска станция от системата за предупреждение от ракетно нападение (СПРН), съобщава РИА Новости.
    Радиолокационната станция "Воронеж" работеща в метровия диапазон е разположена край селцето Лехтуси в Ленинградска област. Тя ще позволи да се закрие бреша в системата за ПРН, получил се в края на 90-те години след ликвидиране на РЛС край латвийкото градче Скрунда.Brecsh
    За сметка на използваните нови технологии, РЛС "Воронеж" използва три пъти по-малко електроенергия, отколкото РЛС "Днепр" и седем пъти по-малко от РЛС "Дарьял". Благодарение на използваната автоматизация е била намалена и числеността на обслужващия персонал. Общите средства необходими за поддръжката на станцията са намалени с над 40 процента в сравнение със старите радари.
    "Воронеж" може да открива както бойни глави на балистични ракети, така и ракети с малък обсег на действие без да се налага пренастройване. Нивото на електромагнитното излъчване край станцията не превишава допустимите стойности.
    РЛС край Лехтуси не е единственото попълнение на СПРН в последно време. Освен станцията "Воронеж" въоръжените сили на Русия скоро ще получат нов радар работещ в дециметровия диапазон разположен край Армавир, а също и девет нови станции  "Лира-Т" които се строят в Приморието.

 


   21.12.2006, 12:50

Успешен пуск на руска стратегическа ракетаУспешен пуск на руска стратегическа ракета

Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) на Русия проведоха успешен пуск на ракета РС-20В "Воевода", известна на запад като SS-18 Satan ("Сатана"), съобщава РИА Новости.
    Пускът на ракетата бе извършен днес в 10:20 българско време от шахта разположена в една от бойните части на РВСН в  Оренбургска област. Бойната част успешно е поразила цел на полигона Кура в Камчатка.
    РС-20В, използваща и обозначението Р-36М2УТТХ, представлява двустепенна междуконтинентална балистична ракета. Този вариант на ракетата Р-36 е бил приет на въоръжение в средата на 80-те години, като се отличава от предните, вече свалени от въоръжение модели с по-голяма точност на бойните части и наличието на комплекс за пробив на ПРО.
    Максималната далечина на полета на РС-20В "Воевода" е повече от 10 хиляди километра, стартовата маса е 211 тона, а дължината на ракетата е около 34 метра. Ракетата е снабдена с инерциална система за управление. "Воевода" носи 10 разделящи се ядрени бойни глави с индивидуално насочване и с мощност 750 килотона всяка.
    Поредният пуск на РС-20 е проведен с цел потвърждаване на бойните и възможности и удължаване на срока им за експлоатация. Този тип ракети се предвижда да останат на въоръжение през близките 10-15 години до разработването и приемане на въоръжение на нова тежка междуконтинентална ракета.

 


  21.12.2006, 09:30

През 2008 година САЩ ще изпробват нова ракетаПрез 2008 година САЩ ще изпробват ракета, развиваща скорост до 6000 км/ч

Администрацията на американския президент Джордж Буш планира през 2008 година да проведе изпитания на ново „глобално ядрено оръжие” (global strike weapon), каквато е разработваната в момента хиперзвукова крилата ракета Икс-51 “Уейврайдър” (X-51 WaveRider), съобщава агенция „Фокус”, позовавайки се на "РИА Новости".
    По думите на главния конструктор на новата ракета Марк Люис, скоростта на Икс-51 ще надвишава седем пъти скоростта на ракетата “Томахоук”. Направена от никелова сплав, със стандартните размери на ракетите клас "въздух-земя”, 3,5-метровата Икс-51 ще може да развие скорост до 6 хиляди км/ч. В случай на успех на програмата, САЩ се надява да се сдобие с оръжие, което ще позволи нанасянето на много бързи, в течение на 60 минути, точни удари във всяка една точка на света, което е задължително условие при борба с тероризма.

 


   20.12.2006, 20:00

Фрегатата "Дръзки" пристигна във ВарнаФрегатата "Дръзки" пристигна във Варна

След успешното участие в операцията на НАТО в Средиземно море "АКТИВ ИНДЕВЪР" и в мисията на ООН край бреговете на Ливан ЮНИФИЛ в Пристанище Варна пристигна фрегатата "Дръзки" с командир капитан III ранг Панчо Панчев, съобщава в-к "Българска армия". Всички кораби от Военноморска база - Варна със сирени приветстваха завръщането на бойните си другари от далечното плаване. На борда на кораба началникът на щаба на ВМС контраадмирал Симеон Цеков бе посрещнат от старшия национален представител капитан I ранг Георги Фиданов - началник-щаб на Военноморска база - Бургас. След като прие и рапорта на командира на фрегатата, контраадмирал Цеков приветства екипажа с добре дошли на родна земя и благодари на военните моряци за проявения висок професионализъм при изпълнението на отговорните задачи, в които те представиха България, Българската армия и ВМС. Офицерите, старшините и матросите от "Дръзки" бяха поздравени и от командира на Военноморска база Бургас бригаден адмирал Георги Мотев.
    В каюткомпанията на кораба капитан III ранг Панчев изнесе брифинг пред контраадмирал Цеков и придружаващите го адмирали и офицери за изпълнените задачи под командването на НАТО и на ООН. Натрупаният опит, придобит при това първо участие на наш кораб в подобна мисия, като ЮНИФИЛ, е богат и заслужава да бъде анализиран с оглед направените изводи да послужат за по-успешното представяне в следващата подобна задача. След това членовете на екипажа започнаха задължителните медицински прегледи, извършвани от специалисти от Военноморската болница във Варна. Официалното посрещане на "Дръзки" ще стане на 22 декември, петък, в пункта за базиране "Атия" на Военноморска база Бургас.

 


  20.12.2006, 18:00

Проведени са изпитания  на системата „Гарант”Проведени са изпитания  на системата „Гарант”

В КП ХКБМ успешно са проведени изпитания на система за подавяне на радиоуправляеми взривни устройства, разработена от  ГП БЦКТ „Микротек. Системата се казва „Гарант”. При монтирането и на танк тя позволява чрез създаване на радиосмущения да се неутрализират системите за радиоуправление на мини и други взривни устройства.
    По време на изпитания системата „Гарант” е била монтирана на модернизиран танк Т-55АГМ, снабден с 125-мм гладкоцевно оръдие, изнесен автомат за зареждане, зенитна установка от закрит тип,  съвременна система за управление на огъня с дублиране на управлението от мястото на командира, допълнителна пасивна защита, вградена динамична защита от ново поколение, двигател с мощност 850 к.с., автоматизирана система за управление с щурвал, система за оптико-електронно противодействие и ново противопожарно оборудване.
    Според специалисти монтираната система „Гарант” още повече повишава общото ниво на защита на танка Т-55АГМ.

 


  20.12.2006, 08:00

Германия изстреля първия свой разузнавателен сателит Германия изстреля първия свой разузнавателен сателит от територията на Русия

Германия изстреля за първи път свой спътник за радиолокационно разузнаване от територията на Русия, предаде агенция „Фокус”, позовавайки се на ДПА.
    Летателният апарат, носещ името "SAR-Lupe" (SAR - Synthetic Aperture Radar)”, бе изстрелян в орбита от космодрума Плесецк в Арахангелск с помощта на ракета - носител “Космос – 3М”.
    Говорител на Агенцията за космически изследвания на Русия заяви, че изстрелването на разузнавателния сателит е било извършено въз основа на постигнатото преди време между двете страни споразумение за сътрудничество във военната и начучно-техническата области.
    Подписаният през 2003 г. договор с Русия предвижда изстрелването до 2009 г. на общо девет подобни сателита, отбелязва агенцията.

 


   19.12.2006, 19:00

ВМС на САЩ получиха нов безпилотен самолетВМС на САЩ получиха нов безпилотен самолет с голям обсег на действие

Военноморските сили на САЩ получиха втори безпилотен летателен апарат Global Hawk, съобщава Defense-Aerospace.
    Безпилотната машина RQ-4A Global Hawk е предназначена за разузнаване на театъра на военни действия. ВМС на САЩ планират да използват тази машина за охрана на икономическата зона, водене на разузнаване и извършване на целеуказване.
    RQ-4 Global Hawk е един от най-големите американски безпилотни летателни апарати. Размахът на крилете му е 35 метра, дължината достига 13,3 метра, а теглото му при излитане е около 15 тона. Апаратът може да патрулира в продължение на 30 часа на височина 18000 метра.
    Радиолокационната апаратура, монтирана на борда на RQ-4, позволява да се извършва кръгово наблюдение на въздушното пространство и водната повърхност.
    Първата машина Global Hawk беше предадена на военноморските сили на САЩ през 2004 година, като реални бойни задачи тя започна да изпълнява през март 2006 година. Безпилотни летателни апарати от този тип се използват и от ВВС на САЩ, в т.ч. и в бойните действия в Ирак.
    Наскоро стана известно, че компанията Northrop Grumman създава нова тежка версия на безпилотната машина Global Hawk. Това е Global Hawk Block 20 и летателните му изпитания са планирани за началото на 2007 година. Новата версия ще има по-голям размах на крилете, открита архитектура, позволяваща изменения в конфигурацията на оборудването, а също и електрически спирачки на колелата. По-голяма ще е и общата маса на Global Hawk.

 


   19.12.2006, 15:00

САЩ попълват военнотранспортната си авиацияСАЩ попълват военнотранспортната си авиация

ВВС на САЩ ще увеличат поръчките си за военнотранспортни самолети C-17 Globemaster III, съобщава Defense Industry Daily.
    10 самолета C-17 Globemaster III ще попълнят парка на тежката военнотранспортна авиация на ВВС на САЩ. Първоначално ВВС са планирали да закупят допълнително три самолета от този тип, но благодарение на съдействието на Сената и получените допълнителни средства ще бъдат поръчани 10 самолета.
    C-17 е най-съвременният военнотранспортен самолет на ВВС на САЩ. Неговата маса при излитане достига до  263 тона, нормалния товар е 56 тона, а максималния е  до 78 тона. Максималната скорост на самолета е 830 километра в час. С нормален товар далечината на полета на С-17 достига до 4500 километра, а с максимален товар - 2000 километра.
    C-17 може да се експлоатира в различни условия. В края на ноември 2006 година един от самолетите е преминал изпитания на полево летище.
    Десетте военнотранспортни самолета ще струват 2 милиарда долара, по 200 милиона за машина. Това е значително по-малко от първоначалната цена, превишаваща 300 милиона долара. Високата цена едва не постави кръст на програмата С-17. През лятото на 2006 година в САЩ активно се обсъждаше въпроса за отказване от покупката на самолети от този тип.

Още за военнотранспортната авиация

 


   11.12.2006, 20:30

Румъния представи за първи път бронетранспортьора SaurРумъния представи за първи път бронетранспортьора Saur

Държавното румънско предприятие Romarm демонстрира промишлен образец на универсалната бронирана машина Saur с колесна формула 8х8.
    Машината е била разработена в предприятието в кратки срокове. Целта на разработката е да се достави модернизирана машина за румънските подразделения участващи в бойните действия в Афганистан и Ирак. Поръчката е за 31 машини.
    Машината Saur е модернизация на стандартния сериен бронетранспортьор (БТР) Romarm B33. Модернизацията обхваща монтирането на нов дизелов двигател Cummins с мощност от 275 к.с. Двигателят е включен към автоматична трансмисия MD 3060 Allison, която отговаря на изискванията по EURO III. Благодарение на това движението на БТР по шосе може да се извършва със 100 км/час при запас на движение до 700 км.
    Аналогично на БТР В33, Saur може да плува, като използва един водемет, разположен в кърмовата част.
    Монтирана е нова купола Ross, снабдена с 12,7-мм и 7,62-мм картечници, а също и с 40-мм автоматически гранатомет. Усилената бронева защита отговаря на ниво 2 по STANAG, която осигурява защита от 7,62-мм стрелково оръжие и от осколки на 155-мм  артилерийски снаряди.
    Екипажът на БТР Saur се състои от трима човека: командир, водач и мерач. Освен това в десантното отделение могат да се превозват 9 войника в пълно бойно снаряжение. Като допълнителна опция се монтира радиостанция Panther и система за опознаване „свой-чужд”.

Още за БТР

 


  11.12.2006, 19:00

Пакистан ще получи американски „летящи радари”Пакистан ще получи американски „летящи радари”

САЩ смятат да доставят на Пакистан три самолета за далечно радиолокационно откриване, съобщава Defencetalk.
    Самолетите P-3 Orion ще бъдат оборудвани със системи за радиолокационно откриване, аналогични на тези, използвани в „летящите радари” Hawkeye-2000 на ВМС на САЩ. Стойността на трите "Ориона" ще е около 855 милиона долара.
    Наличието на самолети за далечно радиолокационно откриване значително ще повиши потенциала на ВВС на Пакистан. „Летящите радари” ще контролират въздушното пространство и морската повърхност независимо от метеорологичните условия и време на денонощието. Ще може да се използват и за управление на въздушни подразделения по време на учения и в хода на бойни действия.
    Освен закупката на американски самолети за ДРЛО, Пакистан смята да получи и шведски самолети SAAB-2000 и да организира производство на нови "летящи радари" в рамките на съвместен китайско – пакистански проект.

 


   11.12.2006, 18:00

Бразилия купува руски вертолетиБразилия купува руски вертолети

Въоръжените сили на Бразилия ще получат крупна партия руски вертолети, съобщава ИТАР-ТАСС.
    До 15 декември 2006 година бразилски представители ще подпишат контракт за доставка на вертолетите с руската компания  "Рособоронэкспорт". Предвижда се Русия да достави в тази латиноамериканска страна 30 вертолета Ми-171 и Ми-35.
    Бойните вертолети Ми-35 и многоцелевите Ми-171 ще се използват в антитерористични операции и в борбата с контрабандата с наркотици в района на река Амазонка и приграничните райони на страната.
    В бъдеще Бразилия смята да закупи допълнително количество руски вертолети. Ръководството на въоръжените сили разглежда и възможността за приемане на въоръжение на бойни вертолети от ново поколение - Ми-28, Ка-52 или Ми-35 в модернизиран вариант, а също така и тежки транспортни вертолети Ми-26, които се планира да доставят тежки товари в отдалечени военни бази.
    Освен от вертолети, бразилските въоръжени сили се интересуват и от друга руска бойна техника, а в конкурса за доставка на бойни самолети за ВВС на страната участие ще вземе изтребителя Су-35.

Още за бойната авиация


    11.12.2006, 08:00

Армията търси 150 гвардейци и 240 парашутистиАрмията търси 150 гвардейци и 240 парашутисти

Министърът на отбраната Веселин Близнаков издаде заповед за свободните места в армията. Те са над 4000 и трябва да бъдат попълнени до края на следващата година,  съобщава вестник "Дума". Информация за крайните дати за подаване на документите, местата за провеждане на конкурсите и необходимите изисквания към кандидатите може да получи всеки в районното си военно окръжие. Най-много са свободните места за пехотата - 2774. За Военновъздушните сили са близо 900, а за флота са около 400.
    Армията се нуждае и от 150 гвардейци, пише в министерската заповед. Момчетата трябва да имат най-малко средно образование и ниво на достъп до класифицирана информация с гриф "поверително". Основното изискване към тях е да бъдат високи средно 1,80, както и да нямат недъзи и белези по видимите части на тялото. Първият конкурс за набиране на гвардейците е обявен за 17 май, а вторият за 20 септември догодина. Ако искат да носят червената парадна униформа, момчетата трябва да си подадат документите два месеца по-рано.
    Най-голям глад за кадрови бойци пехотата има в по-големите поделения в страната, каквито са тези в София, Плевен, Шумен, Асеновград, Сливен, Казанлък и др. Само за столицата свободните места са над 300, пише в заповедта на Близнаков.
    Атрактивни за желаещите да се посветят на професията "военен", са и местата в парашутните подразделения в Пловдив и Сливен. Кандидатите задължително трябва да преминат през специални лекарски прегледи, за да се установи дали са годни за парашутни скокове. За Сливен свободните щатове са 49, а за Пловдив -192. Освен да са здрави физически, кандидат-парашутистите трябва да си извадят и допуск до класифицирана информация с гриф "поверително".
    Основните авиобази в страната също имат нужда от професионални военни. Най-много хора се търсят в Каменец - 98, следват Безмер с 46, Враждебна с 35, Долна Митрополия с 24, Граф Игнатиево с 18, както и Крумово с 17 места.

Още за кадровите военнослужещи и министерските заповеди

 


   10.12.2006, 15:00

Испания ще въоръжава своя флот с американски ракети „Томахоук”Испания ще въоръжава своя флот с американски ракети „Томахоук”

Испания смята да въоръжи част от своя военноморски флот, фрегатите тип "Алваро де Басан" (F-100) и подводниците клас S-80, с американски крилати ракети "Томахоук", съобщават днес испанските електронни средства за масова информация, позовавайки се на източници от Министерството на отбраната.
    "Правителството на САЩ вече е разрешило продажбата на 60 ракети, на стойност по $700 хиляди всяка, за нашите фрегати от последно поколение и подводници, който в момента се строят в корабостроителницата Навантия", - отбелязва агенция "Европа пресс".
    Според негови данни, фрегатите F-100 са вече оборудвани с американската система за наблюдение "AEGIS", която позволява да се откриват въздушни обекти в радиус от 600 километра и едновременно да се следят до 90 цели. "А самите ракети "Томахоук", които Испания ще получи, ще бъдат от така наречената "четвърта версия" или "Тактически Томахавки" (TacTom), произвеждани от корпорацията "Raytheon", - съобщава агенцията.
    Далечината на полета на ракетата е 1600 километра със скорост 800 километра в час. Тя е снабдена с телевизионна камера, предаваща на спътник изображението на територията над която лети. Оператор има възможност с помощта на спътниковата свръзка да променя маршрута на полета на ракетата след нейния пуск, избирайки една от 15-те предварително програмирани цели. 

Още за корабно въоръжение

 


  09.12.2006, 08:30

Успешни изпитания на пакистанска ракетаУспешни изпитания с пакистанска ракета

Днес, сутринта пакистанските военни са извършили успешни изпитания на балистична ракета с малък обсег на действие, съобщава Reuters.
    Новата ракета "Хатф 3 Газнави" (Hatf III Ghaznavi) е способна да носи ядрен заряд на разстояние до 290 километра.
    "Запускът е станал завършваща фаза на учения, насочени на повишаване на оперативната готовност на групировката на стратегическите ракетни войски, окомплектовани с ракети от типа  "Газнави", - заявили пакистанските военни.
    Пакистан през 1998 година проведе серия ядрени изпитания, веднага след като аналогични изпитания проведе Индия - стар противник на тази страна в този регион, напомня агенцията.

Още за ракетната техника

 


  08.12.2006, 16:00

Американските подводници ще получат нови антениАмериканските подводници ще получат нови антени

Корпорацията Lockheed Martin е сключила договор за доставката на ВМС на САЩ на опитна партия буксируеми хидроакустични антени от ново поколение TB-34, съобщава Defencetalk.
    Новата антена е предназначена за многоцелевите атомно подводници от типа Los Angeles, Seawolf и Virginia. Акустичните сензори на TB-34 ще позволят да се откриват малошумни цели в сложни условия – под ледовете, в плитките и повърхностни слоеве на водата, както и в райони с интензивно корабоплаване.
    Гъвкавите буксируеми антени,  монтирани на макара в кърмовата част на субмарината, позволяват на подводниците да откриват шумове в кърмовия сектор, обикновено „препълнен” с шумове от собствената енергетична установка и гребния винт на машината.
    След изпитанията и доработката на комплекса TB-34, се планира той да бъде поставен на всички многоцелеви (ударни) подводници на ВМС на САЩ. Общо ще се произведат 52 комплекса и 22 резервни антени. Цената на договора възлиза на 47 милиона долара.

Още за подводниците

 


  08.12.2006, 08:00

Продължават тестовете в американската армияПродължават тестовете в американската армия

В САЩ неуспешно завършиха изпитанията на системата за противоракетна отбрана Aegis, в рамките на които се планираше залпов пуск на две ракети по различни цели от борда на есминеца  "Лейк Ери" (Lake Erie ) клас "Орли Барк".
    Както съобщава Space War, проблемът е бил в неправилната конфигурация на системите за управление, забранили пуска на първата ракета, запуска и на втората ракета-прехващач е бил отменен.
    А според Space Daily, ВМС на САЩ са извършили успешен пуск на  две ракети Trident II D5 произведени от Lockheed Martin от борда на подводницата "Мериленд" клас "Охайо". С това успешните последователни учебни пускове на ракети Trident II D5, започнали през 1989 година, вече достигнаха числото 117.
    Според компанията, това са най-добрите показатели сред всички тежки балистични американски ракети.
    Развръщането на тристепенните твърдогоривни ракети Trident II D5 с разделящи се бойни глави с индивидуално насочване започна през 1990 година, като се планира да останат на въоръжение до 2042 година.

 


  07.12.2006, 22:10

Либия подписа контракт с френски консорциум за модернизиране на своите изтребители “Мираж”      Либия подписа контракт с френски консорциум за модернизиране на своите изтребители “Мираж”

Либийското правителство подписа днес контракт с френския консорциум “Sofema” за модернизирането на 12 изтребителя “Мираж Ф1”, предава агенция „Фокус”, позовавайки се на АФП.
    Контрактът, който е на стойност около 100 млн. евро и е с продължителност 30 месеца, е получил зелена светлина от френските власти, заяви президентът на “Sofema” ген. Бернар Норлен.
    През октомври френските власти съобщиха, че съществуват разногласия с Либия относно някои детайли по договора.


    07.12.2006, 22:00

Изпратихме втора рота "Алтеа" за Босна и ХерцеговинаИзпратихме втора рота "Алтеа" за Босна и Херцеговина

Втората българска рота за мисията на Европейския съюз "Алтеа" в Босна и Херцеговина беше изпратена вчера с тържествен ритуал в района на 2-ра Тунджанска лекопехотна бригада - гарнизон Стара Загора, съобщава вестник „Българска армия”. В церемонията взе участие командващият Сухопътните войски на Българската армия генерал-майор Иван Добрев. В словото си той подчерта, че е доволен от достигнатото ниво в подготовката на подразделението и сподели убеждението си, че миротворците ще се справят успешно с поставените пред тях задачи по време на мисията. В близките дни втората рота "Алтеа" ще ротира първата пехотна рота от същия батальон, която в момента охранява щаба на ЮФОР в база "Бутмир". Попътен вятър на миротворците пожела и командващият на съвместното оперативно командване генерал-майор Ангел Златилов.
    Командир на ротата - в състав от 90 военнослужещи ( 9 от тях жени) - е капитан Минчо Минев, заместник-командир на ротата - старши лейтенант Стефан Стефанов, старшина на ротата - Ивайло Иванов. Старши национален представител на контингента, общо 101 военнослужещи, е подполковник Светослав Халваджиев ( с взвода ни в Баня Лука контингентът ни в бившата югорепублика достига 142 души). Лекар на контингента е капитан доктор Петър Тилев. Осемдесет на сто от личния състав заедно с командира на ротата са участвали в мисии зад граница, а шестима военнослужещи от дамския състав са на длъжност "автоматчик", съобщи командирът на тунджанци бригаден генерал Цветан Харизанов.


   07.12.2006, 16:00

Изтребителят F-35 излита в понеделникИзтребителят F-35 излита в понеделник

Първият полет  на F-35 е планиран за понеделник, 11 декември, съобщава Defencetalk.
    До момента в летателните изпитания са участвали прототипи на новата машина на които са се изпитвали различни възли и агрегати. Самолетът, които ще се вдигне във въздуха на 11 декември, е построен в пълно съответствие с техническото задание и има на борда си всичкото необходимо оборудване, което ще се монтира на серийните машини.
    Корпорацията Lockheed Martin, основен изпълнител по програмата  F-35, разработва три модификации на този изтребител - STOL (Short Take-off&Landing) – кратко излитане и кацане, STOVL (Short Take-off&Vertical Landing) – кратко излитане и вертикално кацане, VTOL (Vertical Take-off&Landing) – вертикално излитане и кацане. Първата модификация е предназначена за военновъздушните сили, втората и третата – за авиацията на ВМС и корпуса морска пехота.
    Общата стойност на програмата, отчитайки цената за разработка и серийното производство на машините, е около 276 милиарда долара. До 2027 година се планира да бъдат произведени не по-малко от 3100 самолета, от които 2400 предназначени за САЩ и 138 за Великобритания.
В проекта участват и Австралия, Канада, Дания, Италия, Холандия, Норвегия и Турция.
    Това ще позволи F-35 да стане най-разпространения в света самолет от пето поколение.
    Машината, която ще полети в понеделник е от модификацията  STOL. Самолетът вече е преминал изпитанието „скоростно рулиране” с отлепване на предната стойка на шасито от пистата.

Още за бойната авиация


   06.12.2006, 20:00

Германски шпионски спътници, с руски ракети в космосаГермански шпионски спътници, с руски ракети в космоса

Изстрелването на първият от петте военни разузнавателни спътника на бундесвера е планирано да се извърши през втората половина на декември, съобщи агенцията ИТАР-ТАСС.
    Запуска на германския спътник за радиолокационно разузнаване "SAR-Lupe" (SAR - Synthetic Aperture Radar) ще се извърши от космодрума Плесецк с помощта на руската ракета-носител "Космос-3М", която е способна да изведе в околоземна орбита на височина от 400-1600 км полезен товар с тегло от 600 до 1300 кг.
    Космическия апарат вече е доставен от Архангелск със самолет Ил-96 и се извършват необходимите подготвителни работи.
    Договорът с предприятието "OHB-cистем" за изстрелването от северния космодрум на германските военни апарати за радиолокационно разузнаване с помощта на ракетите "Космос-3М" е подписан през  2003 година. Държавен посредник е бил компанията "Рособоронэкспорт".
    Според данни публикувани в открити източници, спътниците (всеки с тегло от 770 килограма) са снабдени с апаратура, позволяваща да се получи изображение на земната повърхност по всяко време на денонощието и при всякакви метеорологични условия с разделителна способност 0,7 метра. В режим на автоматична селекция те са способни да определят и параметрите на движещи се обекти, преместващи се със скорост по-голяма от 4 км/час.

    Управлението на системата и снемането на информацията ще се извършва от наземна станция разположена край гр. Бон. Космическите апарати ще се движат по три полярни орбити на височина около 500 км. Срокът за работа на апаратурата е предвиден да бъде около 10 години.

 


  06.12.2006, 14:00

Южнокорейските танкове ще бъдат защитени с руски „Арена”Южнокорейските танкове ще бъдат защитени с руски „Арена”

На перспективните южнокорейски танкове XK-2 ще бъдат монтирани руски комплекси за активна защита "Арена-Э", съобщава ИТАР-ТАСС.
    Договорът за доставката в Южна Корея на комплексите "Арена-Э", произвеждани от Коломенското бюро за машиностроене, е бил подписан в началото на декември 2006 година.
    В адаптирането на „арените” към корейските танкове участие ще вземат редица местни предприятия.
    Комплекса "Арена-Э" е предназначен за защита на танка от управляеми и неуправляеми боеприпаси. Приближаващите се към танка снаряди (ракети) се откриват на дистанция 50 метра, след което срещу тях се изстрелва заряд, които разрушава боеприпаса или го отклонява от траекторията му.
    Производството на танка XK-2, снабден с комплекса "Арена" ще започне през 2011 година. Танкът, снабден с германска силова установка с мощност от 1500 конски сили и 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, напомня по архитектурата си американската машина M1A2 Abrams. Перспективната машина постепенно ще замени намиращите се в състава на корейските въоръжени сили танкове K1, произведени през 80-90-те години и остарелите американски танкове М47/М48 от 50-те години на миналия век.
    Програмата за производство на танка Танк XK-2  не единственият южнокорейски проект, в който участва Русия. Руски технологии се използват също при проектиране на зенитно – ракетните комплекси с малък обсег на действие KP-SAM и среден обсег на действие KM-SAM.


   05.12.2006, 20:30

Френски боен кораб гостува на моряците от ВарнаФренски боен кораб гостува на моряците от Варна

Днес във Варна пристигна френският военен кораб "Dupuy de Lome" (A759) с командир капитан II ранг Люк Жувенс.
    До 9 декември французите ще гостуват на колегите си от Военноморска база Варна.
    Това е най-новият кораб във френските ВМС, постъпил на въоръжение през април т.г.
    За разлика от своя предшественик "Bougainville", "Dupuy de Lome" е специално проектиран като кораб за морско комуникационно разузнаване по проекта MINREM (Moyen Interarmees Naval de recherche Electro Magnetique).
    Морският разузнавач има оперативни възможности да действа на море 350 дни в годината. Корабът е с пълно водоизместване 3600 т, дължината му е 101,75 м, а широчината - 15,85 м. Два дизелови двигателя 2 Mak 9M25 му осигуряват скорост от 16 възла при далечина на плаване над 3200 морски мили. Екипажът му се състои от 8 офицери, 16 подофицери, 6 матроси и 78 специалисти - инженери по радиоелектроника. Въоръжението му се състои от две 12.7 mm картечници "M - 2 HB Browing" и богата гама от радари и средства за радиоелектронно разузнаване.

    Програмата на посещението включва официални визити при командира на Военноморска база Варна капитан I ранг Румен Николов и при кмета на Варна Кирил Йорданов. Членове на екипажа ще разгледат Археологическия музей в морската ни столица, а представители на "Dupuy de Lome" ще премерят сили с наши военни моряци на волейболна среща в зала "Черно море". Предвидена е и среща за обмяна на опит със специалисти от военноморската база.

 


    05.12.2006, 13:30

Русия е провела изпитания на системата си за ПРО Русия е провела изпитания на системата си за ПРО

Русия проведе успешни изпитания на системата си за противоракетна отбрана, съобщава ИТАР-ТАСС.
    Днес, 5 декември, в 11:00 м. вр. от полигона Саръ-Шаган е бил извършен пуск на ракета-прехващач на системата А-135. Според съобщения на представител на руското военно ведомство, изпитанията са били успешни. Подробни сведения за характеристиките на целта, дистанцията и височината на прехват за сега не се съобщават.

    Системата А-135 е предназначена за защита на московския регион и прилежащите области от удари на междуконтинентални балистични ракети с разделящи се бойни части с индивидуално насочване. Строителството на системата е започнато през 80-те години, като през 1995 година тя е била въведена в строя в пълен обем. В периода, края на 90-те - началото на този век, системата е била модернизирана.

 


   05.12.2006, 07:00

Комплекси за активна защита се предвиждат за израелските танковеКомплекси за активна защита  за израелските танкове

Израелските танкове Merkava Mk IV ще бъдат оборудвани с комплексите за активна защита Trophy, съобщава Haaretz.
    Решението за модернизиране на израелската бронетехника е било взето отчитайки резултатите от бойните действия в Ливан, когато бронетанковите подразделения на израелската армия понесоха значителни загуби от огъня на ръчни гранатомети и противотанкови управляеми ракети.
    Комплекса Trophy е разработен от компанията Rafael Armament пред няколко години, но заради недостиг на средства до момента не е бил монтиран на бойните машини. Оборудването на един танк с такъв комплект за активна защита струва около 200-300 хиляди долара.
    Освен на танковете, комплекса Trophy ще се монтира на бронетранспортьорите М-113 и други образци бойна техника. Според конструкторите, комплексът е способен да защити танка от болшинството известни в момента противотанкови ракети и  бронебойни артилерийски снаряди.

Още за  активната и реактивна защита


  04.12.2006, 15:30

В руската армия на бойно дежурство застъпват мобилните комплекси “Тополь- М”В руската армия на бойно дежурство застъпват мобилните комплекси “Тополь- М”

Руската армия въвежда на въоръжение първото си подразделение нови междуконтинентални балистични ракети, поставени на мобилни установки, съобщава АРМС – ТАСС, позовавайки се на съобщение на министъра на отбраната Сергей Иванов.
    Мобилният комплекс “Тополь- М”, според оценки на специалисти няма аналози в света. Той е адаптиран към перспективните системи за ПРО, има повишени мобилни характеристики и защита от техническите средства за разузнаване на противника. Конструкторите на "Тополь-М" твърдят, че той е напълно защитен и от въздействие на електромагнитния импулс на ядрения взрив. Стартовото тегло на ракетата е 47,2 т, бойният товар - 1200 кг, а далечината на полета – повече от 10 000 километра. Десетки спомагателни двигателя и апаратура за управление обезпечават полет, непредсказуем за противника. В момента на бойно дежурство се намират стационарни комплекси "Тополь-М".
    От 1997 година в  РВСН на Русия са постъпили 42 комплекса "Тополь-М" с унифицирана междуконтинентална балистична ракета РС- 12М2.


  04.12.2006, 12:30

Великобритания ще строи нови ядрени подводнициВеликобритания ще строи нови ядрени подводници

Великобритания ще съхрани своите стратегически ядрени сили, но в съкратен състав, съобщава The Independent.
    Правителството на Великобритания е представило за утвърждаване в парламента законопроект, предвиждащ замяна на намиращите се в състава на флота ракетоносци тип Vanguard с подводници от ново поколение.
    Строителството на новите субмарини ще започне през 2020-те години, когато построените в края на миналия и началото на сегашния век подводници ще бъдат изведени от състава на ВМС. За подводниците от следващо поколение ще трябва да се разработва и нова ракетна система, която да замени действащия в момента комплекс Trident II D5, разработен през 70-80-те години на XX век.
    Стойността на обновения стратегически ядрен арсенал на Великобритания ще е не по-малко от 30 милиарда фунта стерлинги (повече от 50 милиарда долара). С цел съкращаване на разходите, състава на ядрените сили се планира да бъде съкратен с 20%. Вместо четири ракетоносци, всеки от който носи по 16 ракети, в състава на флота ще бъдат само три подводници.

    След извеждането от състава на ВВС на Великобритания на стратегическите бомбардировачи "Вулкан", завършили своята служба в края на 80-те години на миналия век, атомните подводни ракетоносци са единственото средство за ядрено сдържане, намиращо се в разпореждане на британското правителство. Отказът от тяхното подновяване би означавало загуба на Великобритания на статуса на ядрена държава.

Още за военноморските сили


   03.12.06, 18:00

Министърът на отбраната на Белгия изрази загриженост относно призивите за разширяване операциите на НАТО Министърът на отбраната на Белгия изрази загриженост относно призивите за разширяване операциите на НАТО

    Министърът на отбраната на Белгия Андре Флао изрази загриженост във връзка с призивите за разширяване операциите на НАТО извън границите на евроатлантическия регион, предаде агенция "Фокус".
    “Този скок напред ме безпокои. Ще ни помолят ли да изпратим военни в Индия? А в Судан? НАТО няма предназначение да се насочва към всички ъгълчета на света”, казва министърът в интервю за белгийският вестник “Виф-Експрес”.
    “Ако Атлантическият съюз обедини в Съвета на НАТО японци, австралийци и други, и се превърне в световен жандарм, което аз не бих желал, трябва да го подчиним на ООН”, предполага министърът.
    Андре Флао критикува и нуждата от увеличаване на военните разходи на Алианса.
    “Поисках обяснения от генералния секретар на НАТО по повод голямото увеличение на бюджета, предназначено за мисията в Афганистан.
    Отговори ми се, че е невъзможно всички да се предвиди, когато се започва подобна операция", отбелязва министърът.

     02.12.2006, 16:30

76-та въздушно-десантна дивизия става десантно-щурмова76-та въздушно-десантна дивизия става десантно-щурмова

От вчера, 1 декември, влезе в сила новата щатна структура на 76-та дивизия на ВДВ на ВС на Русия, която е дислоцирана в Псков. Както съобщава помощник командира на дивизията по информационното осигуряване Руслан Компанец, от днес в дивизията започва новата учебна година и сега тя, съгласно заповедта на министъра на отбраната, ще се нарича "десантно-щурмова".
    „Има изменение в задачите, десантирането вече ще се извършва не само по парашутен способ, а и чрез кацане на самолетите, нещо което до сега не сме правили. Има и други специфични нови моменти залегнали в програмите за обучение”, - е пояснил Руслан Компанец.
    В дивизията е проведен тържествен митинг във връзка с откриването на учебната година. Според резултатите през учебната 2006 година 76-та въздушно-десантна дивизия е класирана на първо място сред сродните части на ВДВ на РФ.
    Още две съединения на ВДВ (7 Новоросийска дивизия и 31 Уляновска бригада) са вече въздушно-щурмови части. Новите части и съединения ще имат повече тежка техника в сравнение с въздушно-десантните. Подразделения ще бъдат въоръжени с БМД-4, самоходни противотанкови оръдия "Спрут", САУ "Вена" и др.

Още за ВДВ

 


   02.12.2006, 08:00

ВойнитеВойните

Към 1 декември във военната операция в Ирак са загинали 3136 военнослужещи, от които 2889 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.com
    Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военното командване на Великобритания е съобщило за гибелта на 125 свои войника и офицера, Италия е загубила 32 военнослужещи, Украйна – 18, Полша – 18, България – 13, Испания – 11, Дания – 6, Салвадор -5, Словакия – 4, Румъния, Естония, Тайланд и Холандия – по двама, Казахстан, Фиджи, Латвия и Унгария – по един.
    Американските военни съобщават и за 21921 ранени американски военнослужещи.
    В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври, 2001 г – 1 декември, 2006 година, са загинали 506 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 352, австралийци - 1, англичани – 41, канадци – 44, датчани – 3, холандци -3, французи – 9, германци – 18, италианци – 9, норвежци – 1, португалци – 1, румънци – 4, испанци – 18 и шведи – 2.
    За периода 1058 американски военнослужещи са били ранени.


   01.12.2006, 18:30

ВВС на САЩ получиха първият модернизиран щурмовикВВС на САЩ получиха първият модернизиран щурмовик

Военновъздушните сили на САЩ получиха първият модернизиран щурмовик A-10C Thunderbolt, съобщава Defense-Aerospace.
    По време на модернизацията машината е получила усъвършенствана електроника, апаратура за радиосмущения и нова кабина за пилота, унифицирана с работното място на пилота на последните серии на изтребителя F-16.
    Пилотирането на самолета и работата с бордовите системи се осъществява на принципа HOTAS (hands-on-throttle-and-stick) – пилотът може да изпълнява необходимите операции без да отделя ръцете си лостовете за управление. Щурмовикът А-10C, за разлика от предната модификация на А-10А може да изпълнява бойни задачи независимо от метеорологичните условия и време на денонощието. Освен това той може да използва управляеми боеприпаси като авиобомбите Paveway II, JDAM и перспективните ракети JCM (Joint Common Missiles).
    Модернизацията на целият парк щурмовици А-10А във вариант А-10С ще отнеме две години. През 2007 година ВВС на САЩ трябва да получат 93 модернизирани самолета.

 


   01.12.2006, 09:00

F-18 се разби край Сан ДиегоF-18 се разби край Сан Диего

Вчера в САЩ се е разбил изтребител Ф-18, предаде Newssay.com
    Инцидентът е станал в близост до военна база в Сан Диего, щата Калифорния.
    Пилотът на самолета е успял да катапултира. За неговото състояние и за причините за произшествието не се съобщава. Започнало е разследване на инцидента.
    F
-18 е свръхзвуков самолет който широко се използва в морската пехота и военноморския флот на САЩ. Модификациите на F/A-18 E/F Супер Хорнет могат да носят комбинация от около 30 типа въоръжение. Сред тях са ракетите АGМ-88 HARM и AGM-84 SLАМ-ЕR. Други боеприпаси за щурмуване на земни цели са: до 11 бомби Мк.83 (454кг), до 6 ракети АGМ-65 Maverik, 6 АGМ-88 HARM, 7 GBU-32 JDAM (с комбинирано инерциално - спътниково насочване), 4 GBU - 31 JDAM (907 кг) и 6 AGM-154 JSOW. За въздушен бой машината може да носи 12 ракети AIM-120 AMRAAM, до 8 ракети AIM-7 Sparrow или до 12 ракети AIM-9X. Бордовото оръдие е М61А1 „Вулкан”.

Още за бойната авиация        Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

Снимки: Интернет

{START_COUNTER}