Военна информация

 Архив - месец декември 2008 г.
 

Румънският военен контингент остава в Ирак и през 2009 г.

Багдад и Букурещ ще подпишат днес споразумение, позволяващо на румънския контингент да остане в Ирак и след 31 декември, когато изтича мандатът на ООН, съобщава електронното издание Зиаре.ком, като се позовава на АФП.

Днес иракското правителство ще подпише подобни споразумения и със Салвадор, Естония и НАТО, които имат контингент от няколкостотин войници.

В момента броят на румънските военнослужещи в Ирак възлиза на 498 души, според сайта на Министерството на отбраната.

Неофициални източници в Багдад потвърдиха, че румънските преговарящи са напуснали вчера вечерта (30 декември) иракската столица, след дълъг период на преговори, предава кореспондент на Румънското национално радио.

От 1 януари „единственото нещо, което британските части ще правят е да помагат, да укрепват и да допринасят за развитието на иракските сили за сигурност”, заяви генерал Мохамед Аскари.

На 23 декември иракският парламент гласува резолюция, чрез която връчи на правителството мандат да подписва споразумения директно с правителствата на страните в коалицията, в които се уточнява законовата рамка за присъствието на военните части на тези страни, след изтичането на мандата на ООН.

Иракското министерство на отбраната ще има задачата да определи отговорностите на всеки чуждестранен военен контингент, бе заявил преди това един от говорителите на иракското правителство.

Така Ирак поставя край на петте години на чужда окупация под мандата на ООН и ще се разпорежда вече със суверенността и съдбата си след 1 януари, посочва АФП.

Церемонията по предаването на властта ще се състои утре в републиканския палат, бившата резиденция на Саддам Хюсеин.

Чуждите контингенти в Ирак ще трябва от 1 януари да искат позволението на иракските власти за всяка военна операция. Освен това за да се арестува някой заподозрян, ще се иска наличието на съдебна заповед, посочва изданието.

31.12.2008, 17:35
 

Ден на отворени врати

Военноморска база Бургас ще отвори врати за бургазлии в първия работен ден от новата година. На 5 януари от 10.30 до 14 часа всички желаещи ще могат да посетят поделението. Ще бъде предоставена възможност и за разглеждане на корабите от състава на базата. Час по-рано от 9.30 часа започва военния ритуал по откриването на новата учебна 2009 година

31.12.2008, 16:15
 

Първа доставка за китайските военните кораби

На 30-ти декември, следобед, в пролива Малака китайският снабдителен кораб „Уейшанху" успешно снабди два  военни с гориво и други материали. Te продължават своя път към Аденския залив, където ще участват в борбата с пиратството.

В процеса на доставяне е валяло силен дъжд. Офицерът от снабдителния кораб Чън Ян  заявява, че операцията е минала успешно, съобщава CRI.

31.12.2008, 13:50
 

Американските военноморски сили ще приемат на въоръжение нов самолетоносач

Най-новият самолетоносач George H.W. Bush с ядрена силова установка на 10 януари 2009 г. ще бъде приет в състава на ВМС на САЩ, съобщава lenta.ru.

Тържеството ще бъде в база Норфолк, щат Вирджиния, като на него ще присъства и дъщерята на 41-я президент на страната - Дороти Буш Кох .

Той ще бъде десетият и последен самолетоносач от клас Nimitz, който постъпва на въоръжение в американския флот. Освен това, George H.W. Bush е вторият кораб, получил името на военноморски летец, а също и вторият, получил името на жив президент на САЩ.

31.12.2008, 13:20
 

Отлагат началото на изпитанията на подводницата "Юрий Долгорукий" за 2009 година

Изпитанията на най-новата руска стратегическа атомна подводница "Юрий Долгорукий", проект 955 "Борей", са пренесени за 2009 година. Според съобщение на ИА „Newsru.com”, причината за забавянето на изпитанията е това, че „Росатом” е повишил изискванията към безопасността при експлоатацията на атомните реактори на подводниците.

Освен това, отлагането на излизането на „Юрий Долгорукий” на море е свързано и с неудачния последен пуск на ракетата „Булава”. Според плана на изпитанията, през следващата година се планираше да има пускове от борда на субмарината, но сега се налага провеждането на още няколко пробни пуска с тази ракета от подводницата.

По-рано се съобщаваше, че изпитанията с атомната подводница „Юрий Долгорукий” ще започнат до края на 2008 година. Сега вече се говори, че субмарината ще излезе в открито море през 2009 г. На 16 декември вече специалисти на „Севмаш” и военни моряци от Северния флот са извършили успешни изпитания на ядрения реактор.

Още руски подводници
31.12.2008, 10:28
 

НАТО удължи договора с руската авиокомпания "Волга-Днепр" и украинската "Авиалинии Антонова"

НATО удължи контракта с Украйна и Русия за аренда на самолети „Руслан” до 31 декември 2010 година.

Според документите, самолети Ан-124-100 на компаниите „Авиалинии Антонова” и „Волга-Днепр” ще се използват в рамките на програмите на НАТО, изпълнявайки въздушни превози на товари по поръчки на 18 страни, в т.ч. Дания, Канада, Великобритания, Полша, Франция и ФРГ.

Първият контракт бе сключен на 17 януари 2006 година.

30.12.2008, 21:00
 

Индия избра заместник на противолодъчните самолети Ту-142

Индийската армия ще закупи осем от най-новите американски морски патрулни самолети P-8I Poseidon, които са експортна модификация на P-8 за Индия, съобщава Strategy Page. Доставката на машините, всяка от които струва около 220 милиона долара, трябва да започне през 2014 година.

В момента на въоръжение Индия има осем противолодъчни самолета Ту-142, създадени на базата на стратегическите бомбардировачи Ту-95. Първият от тях индийците са получили през 1988 година, а последния – през 2007 година.

Военноморските сили на Индия обявиха конкурса за доставката на осем самолета с голям обсег на действие през 2005 година. Покана за участие в него получиха компаниите Boeing, Lockheed Martin, Dassault Aviation, Finmeccanica, EADS-CASA, Embraer и КБ "Илюшин". През 2007 година списъка бе съкратен до двама претенденти – компаниите Boeing със самолета P-8I Poseidon и EADS-CASA с Airbus A319. Независимо от това, че европейските самолети щяха да излязат по-евтино на Индия от американските, избрана бе машината P-8I Poseidon. Преговорите с EADS-CASA бяха прекратени.

Първият самолет P-8 Poseidon, който бе разработен в интерес на ВМС на САЩ, беше произведен през август 2008 година, а неговия първи полет е планиран за 2009 г. Американски флот планира да закупи 108 самолета P-8A, които ще заменят 196-те машини P-3C Orion, разработени през 1950-те години. Серийното производство на P-8 е планирано да започне през 2012 години с темп 12-18 самолета на година. През 2007 година интерес към покупката на самолети P-8 Poseidon е изявила Австралия, която планира да замени намиращите в момента на въоръжение P-3C Orion.

30.12.2008, 20:04
 

В Сърбия е снет от длъжност началника на ГЩ

Президента на Сърбия Борис Тадич днес е взел решение за отстраняване от длъжност на началника на генералния щаб на въоръжените сили на Сърбия Здравко Понош, съобщават от Министерството на отбраната.

Военното ведомство не съобщава нищо за причините, подбудили президента на  Сърбия да вземе такова решение, отбелязвайки само, че по този начин е използвал правото на главнокомандващия да освобождава от длъжност висшите офицери.

Предисторията

Концептуалните различия между генерал Панош и министъра на отбраната Драган Шутановац избухнаха още преди две седмици, когато началникът на Генералния щаб и членове на колегиума на щаба не са се появили на традиционния новогодишен прием, пишат сръбски медии. Недоволство от състоянието на системата на отбрана Панош по-късно изрази в интервю за вестник “Политика”, като каза, че реформите във войската са преустановени, а бюджетът от 867 милиона евро не е добре използван. По мнение на Понош политиката в областта на отбраната функционира само символично, “дори може да се каже и, че не съществува”. “Справяме се в ситуация, в която държавата няма стратегия за национална сигурност, нито за отбрана. По време на мандата на министър Зоран Станкович имаше план за обща реорганизация, а сега няма и това”, каза Понош.

Министърът на отбраната Драган Шутановац каза пред медиите, че си сътрудничи добре с генералите.

Със сблъсъка между генерала и министъра се занима и парламентарната група за отбрана и сигурност, която поиска от правителството информация за състоянието на сигурността в системата на отбраната.

30.12.2008, 16:29
 

Николай Цонев уволни дисциплинарно още двама военнослужещи

Министърът на отбраната Николай Цонев разпореди днес, 30 декември, да бъдат уволнени дисциплинарно редник Иван Георгиев Динев от под. 24150 – Стара Загора и младши сержант Петър Спасов от ІV-та механизирана рота в Кабул – Афганистан, съобщиха от военното министерство.

При проверка на КАТ на 29 декември 2008 г. е установено, че редник Иван Динев е шофирал с 2,83 промила алкохол.

Младши сержант Петър Спасов, след употреба на алкохол, нанася побой над свой колега. Младши сержант Спасов ще бъде отзован и предаден на военен прокурор.

Министърът на отбраната Николай Цонев ще бъде безкомпромисен към военнослужещи, които след употреба на алкохол с действията си уронват авторитета на Българската армия, и ще продължи да налага най-строгото дисциплинарно наказание, се казва още в съобщението на пресцентъра.

30.12.2008, 14:53
 

Канада ще получи вертолетите CH-148 с двугодишно закъснение

Правителството на Канада обяви за внесените изменения в контракта с компанията Sikorsky International Operations, според което Отава трябва да получи 28 нови многоцелеви вертолети CH-148 Cyclone (канадска модификация S-92), съобщава Defense Aerospace. Доставките ще започнат не по-рано от ноември 2010 година, две години по-късно от планирания срок.

В рамките на програмата Maritime Helicopter Project вертолетите CH-148 Cyclone ще заменят противолодъчните машини CHSS-2 Sea King, закупени от канадските военни през 1960-те години. Контракта за доставка на американските вертолети бе подписан през ноември 2005 година. Стойността на машините е около 1,5 милиарда долара.

Още един допълнителен контракт предвижда експлоатационна поддръжка на машините в продължение на 20 години и създаване на учебна база за подготовка на пилоти, включваща и бойни симулатори. По този начин канадските военни ще трябва да заделят общо повече от 2,5 милиарда долара.

През януари 2008 година ръководството на Sikorsky формално извести канадското правителство за проблемите в доставката на вертолетите. Като компенсация за забавянето компанията обеща да оборудва машините с най-новите си изделия и технологии в рамките на договорената сума. Канада от своя страна реши да не изисква от авиационния гигант парични компенсации за удължените срокове на доставка.

Още военни вертолети

30.12.2008, 13:25

 

Естонски шпионин разтревожи НАТО

Случай с бивш естонски високопоставен служител, заподозрян в предаването на класифицирана информация в полза на чужда държава, разтревожи НАТО, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Херман Сим, който е бил директор на естонската национална полиция между 2001 г. и 2006 г., беше арестуван през септември по подозрение в предателство. Според прокуратурата той е предавал информация на агент под прикритие от руското външно разузнаване. Случаят разтревожи

НАТО във време, когато алиансът се готви да приобщи още източноевропейски държави, които в миналото са попадали в обхвата на съветските служби за сигурност. Това е сериозен удар за Естония, за която противопоставянето срещу Русия се превърна в основен елемент на външната й политика. А в регионален аспект случаят породи страхове, че руските разузнавателни мрежи може да оцелеят в латентна форма дори на най-високо държавно ниво.

В Талин е пристигнал разследващ екип от служители на алианса, който да установи каква информация е предавал Сим на Русия, каза говорител на естонската национална полиция. /Монитор/

30.12.2008, 12:42
 

В САЩ се разби изтребител

Изтребител на американските ВМС се разби в щата Северна Каролина, при което загина пилотът му, съобщиха представители на военната база "Чери Пойнт", разположена близо до мястото на инцидента, предаде АП.

Едноместният AV-8B Harrier се разби в източната част на щата в гора, разположена точно до базата. Няма пострадали цивилни.

В началото на месеца изтребител "F-18" падна върху къща в гъстонаселено предградие на град Сан Диего, щата Калифорния. Тогава загинаха четирима души. /news.bg/

30.12.2008, 09:28
 

Кралят на Йордания смени началника на разузнавателните служби на страната

Кралят на Йордания Абдулла Втори назначи на един от най-високите постове в страната – този на началника на разузнаването на страната – генерал Мохамед ар Ракад, който ще замени заемалия поста в продължение на три години Мохамед аз Захаби, съобщава РИА Новости, позовавайки се на местни медии.

Досега ар Ракад е бил помощник на директора на разузнаването. Разузнавателните служби на Йордания се считат за една от най-силните системи в страната и са най-влиятелната структура в управлението на държавата. /ИА "Фокус"/

30.12.2008, 09:14
 

Представени бяха новите униформи на Армията на Македония

Министерството на отбраната на Македония представи днес в Скопие новите армейски униформи - 16 години след формирането на Армията на Република Македония (АРМ), предаде кореспондентът на Агенция “Фокус” в Скопие.

Министърът на отбраната на Македония Зоран Коняновски каза, че униформите представляват свързване на традицията, историята, но и представата за модерна и професионална армия. “Спазени са и всички стандарти, които гарантират допълнителна сигурност при изпълнението на бойните задачи”, заяви Коняновски. Униформите включват бойно, служебно и тържествено облекло, в син цвят, комбинирано с бели ризи, при което са изпълнени стандартите на НАТО.

29.12.2008, 18:20
 

Япония ще се откаже от покупката на изтребители F-22

Япония е готова да се откаже от покупката на най-новите изтребители от пето поколение F-22 Raptor, понеже заради смяната на властта в Белия дом тяхното производство сигурно ще бъде преустановено, съобщава Daily Yomiuri. По-рано японското правителство се опитваше да убеди САЩ да им продадат тези самолети, независимо от това, че износа на F-22 се забранява от американските закони.

Според оценка на експерти, Япония е била първият вероятен купувач на американският изтребител, който сега се смята за най-скъпия в света. Според официален представител на военното ведомство на страната, администрацията на Барак  Обама по всяка вероятност ще ограничи или даже напълно ще прекрати производството на F-22, затова по нататъшни преговори за покупка на тези изтребители нямат смисъл.

Ръководството на силите за въздушна самоотбрана на Япония планираше да убеди САЩ да им продаде тези самолети за да бъдат заменени остаряващите F-15. Сега като вероятни кандидати за тази роля се посочват Eurofighter Typhoon и F-35 Lightning II. Последният е международен проект, финансиран основно от САЩ, е наследил много от техническите решения на F-22, но независимо от това е доста по-евтин. Не е изключено и като временна алтернатива да бъдат закупени американски самолети F-15FX, които са модернизирана модификация на F-15.

Своите намерения да закупи F-22 Япония е обяви в началото на 2006 година. Освен нея заинтересованост от новите американски изтребители от пето поколение са проявили и Австралия и Израел.

29.12.2008, 16:14
 

Предложението за използването на Габалинската РЛС в Азербайджан остава в сила, казаха в Москва

Предложението за съвместното използване на Габалинската радиолокационна станция в Азербайджан в качеството на алтернатива на плановете на САЩ за противоракетен в Европа остава в сила. Това заяви днес руският заместник-министър на външните работи на Русия Андрей Денисов, предаде ИТАР-ТАСС.

“Новата администрация на САЩ ще се сблъска със сериозни въпроси във връзка с плановете за създаване на трети позиционен район поради най-разнородни причини. Ние не оказваме натиск върху администрацията на САЩ, всичко е в техни ръце”, каза още той.

Вашингтон планира да разположи радар в Чехия и ракети-прихващачи в Полша, които да влязат в състава на американската глобална система за противоракетна отбрана. САЩ мотивират решението си с възможността от ракетно нападение от страна на страни като Северна Корея и Иран. Според Русия, разполагането на подобни елементи на ПРО в Европа би било пряка заплаха за нейната национална сигурност. Във връзка с това Москва предложи алтернативен вариант за противоракетна отбрана, в който е включено съвместното използване на Габалинската РЛС в Азербайджан. /ИА "Фокус"/

29.12.2008, 15:24
 

Американският боен кораб Barry DDG-52 от днес е на посещение в Поти

Есминеца от шести американски флот на САЩ Barry DDG-52 на 29 декември ще влезе в грузинското пристанище Поти.

Barry пристига с планова визита и ще извършва контрол на водната територия на Грузия, твърдят местните СМИ. Те отбелязват също, че американски военни кораби от септември постоянно се намират в този район с цел осигуряване на безопасността на Грузия.

Есминеца USS Barry DDG-52 е приет в състава на флота през 1992 година.

Построен е в корабостроителницата Ingalls Shipbuilding в Паскагуле и е базиран в Норфолк, Вирджиния.

Корабът е въоръжен със системи за вертикален пуск на крилати ракети Tomahawk и един вертолет Sea Hawk.

29.12.2008, 11:35
 

Израел е готов за сухопътна атака, свиква 6500 резервисти

Израел свика 6500 резервисти, което е знак за сухопътна офанзива в Ивицата Газа, пише “Дейли Телеграф”. На силите от танковия корпус бе наредено да се явят в казармите, докато армията струпва сухопътни сили в периметъра на Ивицата Газа. Това се случва, след като военни самолети бомбардираха региона за втори ден, при което близо 300 души бяха убити, а повече от 700 – ранени. Израелското правителство отказа да се вслуша в международната общност да се въздържа и заяви, че ще продължи ударите, докато палестинските бойци не престанат с ракетния обстрел срещу Израел. Самолети опитаха да изолират Ивицата Газа като бомбардираха области, където нелегални трафиканти бяха прокопали множество тунели под границата с Египет.

Но въпреки че броят на жертвите от палестинска страна продължава да расте, няма знаци, че бойците ще спрат ракетния обстрел срещу Израел.

Призивите от Съвета за сигурност на ООН, Европейския съюз и Папата останаха нечути, след като Израел мобилизира резервисти за вероятна сухопътна офанзива в Ивицата Газа. /ИА "Фокус"/

29.12.2008, 07:45
 

Израел подготвя сухопътна операция в Газа

Израел започна да струпва войски по границата с Газа, подготвяйки евентуална сухопътна операция, съобщава в. "Джерузалем Поуст", позовавайки се на представители на министерството на отбраната.

Пред вестника представители на израелските въоръжени сили споделят, че военната операция няма за цел да окупира сектора Газа или да свали от власт "ХАМАС", а преследва 3 основни цели: прекратяване на ракетния обстрел по южната част на Израел, прекратяване на контрабандата на оръжие на територията на ивицата Газа и прекратяване на терористичната дейност на "ХАМАС" по отношение на Израел.

Съсредоточената на границата войска ще вземе участие в отделни наземни операции, които ще бъдат съпроводени с нови авиоудари по позиции на бойци от "ХАМАС".

"Нашата цел е да нанесем такъв удар по "ХАМАС", който би го заставил да прекрати всякакъв обстрел и нападения над гражданите на Израел и членовете на ЦАХАЛ", цитира изданието думите на израелския министър на отбраната Ехуд Барак.

В интервю за американския телевизионен канал Fox News Барак заяви, че "Израел не може да сключи примирие с ХАМАС", за което по-рано призоваваха ООН, Европейския съюз и Русия.

„За нас споразумение за прекратяване на огъня с „Хамас" е все едно за вас (САЩ) да предложите примирие на „Ал Кайда". Това е нещо, което не можем да направим", каза Барак. /news.bg/

28.12.2008, 09:38
 

ЕС не одобрява грузински бронирани машини до Южна Осетия и Абхазия

ЕС заяви, че е против разполагането на бронирани машини по границите с Южна Осетия и Абхазия от страна на Грузия, предаде „Интерфакс".

Машините са там от 24 декември.

Комисията, която се занимава с мирния процес е заявила, че е наясно, че засега Грузия се придържа към подписаното мирно споразумение, но действията й с нищо не подобряват обтегнатите отношения с двете сепаратистки републики, с които води война през лятото.

Според наблюдаващите, чрез разполагането на техниката се създава усещане за несигурност в региона.

27.12.2008, 11:13
 

Е-8С с нови двигатели

Самолет за далечно радиолокационно откриване E-8C на ВВС на САЩ е изпълнил на 21 декември първият полет с двигатели JT-8D-219 на компанията Pratt & Whitney, съобщават от корпорацията Northrop Grumman.

Полетът с продължителност 90 минути се е състоял над летището Мелбурн (щат Флорида). Изпитателните полети ще продължат още четири месеца съгласно програмата за сертификация на самолета.

Корпорацията Northrop Grumman е главен изпълнител на системата Joint STARS (Joint Surveillance Target Attack Radar System) и отговаря за модернизацията на комерчески самолети в „летящи радари", осигуряващи откриване и разпознаване на цели и предаване на информацията на земята в реално време по специални свързочни канали.

E-8 Joint STARS е разработен от корпорацията Northrop Grumman на базата на гражданския транспортен самолет Boeing 707-323С. Системата Joint STARS включва в себе си самолет Е-8С с многофункционална РЛС и наземни мобилни станции. Многофункционалната антена е разположена по дължина в 26 метрова гондола в предната част. Цели могат да се откриват на разстояние до 200 километра.

Първият самолет Е-8 на компанията Boeing се е вдигнал във въздуха през 1988 г. През декември същата година Northrop Grumman напълно е оборудвал машината с необходимото оборудване. Серийното производство на Е-8 е започнато през 1991 г. Машината е използвана в Ирак и Босна и Херцеговина. През 1996 г. е извършена модернизация на самолета, като той получава обозначението Е-8С. Във военновъздушните сили на САЩ в момента има 19 такива машини.

26.12.2008, 20:13
 

ВВС на Русия ще приемат на въоръжение вертолетите Ка-52 "Алигатор"

Първите серийно производстведени бойни вертолети Ка-52 "Алигатор" ще бъдат закупени от Министерството на отбраната на Русия, предаде РИА Новости.

Моделът Ка-52 вече е преминал първия етап на държавните изпитания и комисията е препоръчала започване на серийното му производство.

Главнокомандващият ВВС на Русия Александър Зелин съобщи, че правителството вече е одобрило започването на серийното производство в завода на компанията за вертолети "Камов".

26.12.2008, 11:15
 

Русия е доставила на Индонезия два изтребителя Су-30МК2

Авиационната холдингова компания “Сухой” осъществи първата доставка на самолети Су-30МК2 по договор с Индонезия, предаде агенция Интерфакс, позовавайки се на съобщение на пресслужбата на компанията.

“Първите два самолета от общо шест, предназначени за Индонезия, са предоставени на поръчителя”, съобщиха от компанията.

26.12.2008, 10:28
 

Китайски кораби се отправиха към бреговете на Сомалия

Три китайски военни кораба напуснаха военноморската база в град Саня на остров Хайнан и се отправиха към Аденския залив, за да се борят с пиратите, предаде РИА Новости.

Да се противопоставят на пиратите в района на Африканския рог ще бъдат два китайски миноносци - “Хайкоу” и “Ухан”, а също и съпровождащия ги кораб “Вейшанлу”. По данни на военните, числеността на екипажите на трите съда превишава 800 души, в това число и 70 бойци от частите за специално предназначение.

26.12.2008, 09:10
 

Словакия заменя съветските самолети с италиански

Министерството на отбраната на Словакия е избрало военнотранспортния самолет C-27J Spartan на италианската компания Alenia Aeronautica,  който трябва да замени съветските машини Ан-24 и Ан-26, вече отработили своя ресурс, съобщава Jane's. На въоръжение в словашката армия се намираха на въоръжение два самолета Ан-24 и два Ан-26. Единият Ан-24 се разби при катастрофа през януари 2006 година.

В рамките на конкурса, който бе обявен от военното ведомство на страната на 8 август 2008 година, са се разглеждали и други варианти. Според информация на изданието това са били самолетите C-130J на американската корпорация Lockheed Martin и C-295 на испанския производител EADS CASA. Какви са били точно критериите определящи избора на C-27J Spartan, не се съобщава.

C-27J Spartan е среден военнотранспортен самолет, които частично се сглобява с компоненти на Lockheed Martin. Той се намира на въоръжение в редица страни, сред които са България, Гърция, Италия, Литва, Мароко, Румъния и САЩ.

25.12.2008, 19:50
 

Азърбайджан и Турция започват съвместно производство на РСЗО

Турската компания Roketsan и научно-производственото предприятие Iqlim на Министерството на отбранителната промишленост на Азърбайджан са подписали съглашение за съвместно производство на въоръжения, съобщава Lenta.ru.

Планира се още през март 2009 година Roketsan и Iqlim ще започнат производството на РСЗО калибър 107 и 122 милиметра. Ракетите ще се произвеждат от Roketsan в Турция, а останалите детайли от азърбайджански предприятия. Реактивните установки с калибър 107 мм ще използват ракети TR-107 и TRB-107 и ще могат да поразяват цели на разстояние до 11 километра.

Турската компания Roketsan е една от водещите военни фирми в Турция. На световния оръжеен пазар тя е известна като производител на РСЗО и управляеми и неуправляеми ракети Cirit и UMTAS. Компанията произвежда компоненти за ракетите Stinger и Rapier, занимава се и с разработката на технически решения за друга отбранителна и гражданска продукция.

25.12.2008, 18:35
 

Пентагонът минава на биогориво от водорасли

Военното министерство на САЩ подписа договор с две американски компании за добив на биогориво от водорасли, което може да се  използва като алтернатива за самолети и военна техника, съобщава Your Defence News. Общата стойност на договорите е около 35 милиона долара.

С разработката на биогориво на базата на водорасли ще се ангажират специалистите от компанията General Atomics, а на изследователите от Science Applications International предстои да се заемат с търговската и техническа адаптация на биогоривото за авиационната техника.

Първият проект ще струва на Пентагона  $19,9 млн., а вторият - 14,9 милиона долара. С търсене на алтернативно гориво на Jet Propellant 8 (JP-8), което сега се използва в американската армия, военното министерство на САЩ се занимава последните няколко години. По този въпрос вече работят в Университета в Северна Дакота, както и в други учебни заведения и научно-изследователски институти. По данни на Агенцията по перспективни отбранителни научно-изследователски проекти -  Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), която се занимава с този проект, около 90 процента от горивото, което сега използват американските военни, е JP-8.

Стойността му за 2006 година е била 6 милиарда долара. /news.bg/

25.12.2008, 17:30
 

Русия завърши "космическата" година

В 12:43 часа българско време от космодрума Байконур бе изстреляна ракетата-носител "Протон-М" с три спътника от руската навигационна система ГЛОНАСС, съобщи РИА Новости.

Първата през 2008 година тройка спътници ГЛОНАСС-М ракетата "Протон-М" успешно изведе на отбита на 26 септември. Извеждането на орбита на още три спътника ще осигури по-добра работа на руските комуникационни оператори на цялата територия на страната. На първо място са въоръжените сили и други държавни структури.

Руската глобална навигационна спътникова система (ГЛОНАСС)  - аналог на американската GPS - е въведена в експлоатация през 1993 г. В завършен вид  съставът на групировката ще се бъде от 24 космически апарата.

За пълноценна работа на системата трябва да се пуснат още 4, подчерта Вести.ру.

Настоящият полет е десетият за тази годни на ракета-носител „Протон". Той е 27-й космически старт, осъществен от Русия през 2008 година. По този начин бе изпреварен миналогодишния рекорд от 26 полета, пише Роскосмос. /news.bg/

25.12.2008, 14:17
 

Разработката на новата военна доктрина на Русия ще приключи през септември 2009 г.

Новата военна доктрина, която се разработва под ръководството на Съвета за сигурност на Русия, ще бъде готова за приемане, както се очаква, през септември 2009 г., съобщи за Интерфакс заместник-началникът на Генералния щаб генерал-полковник Анатолий Ноговицин.

“Министерство на отбраната взима активно участие в работата на комисията по разработка на нова редакция на военна доктрина”, каза Ноговицин. Той уточни, че за 1 септември е планирано заседание на Съвета за сигурност на Русия, на което ще бъде разгледана новата редакция.

25.12.2008, 14:03
 

Израелски компании ще доставят на ВВС на Турция модерна разузнавателна система

Израелските компании „Елбит системс” и „Израел аероспейс индъстрис” подписаха договор с ВВС на Турция за 141 милиона долара, предаде ”Йедиот Ахронот”.

Двете компании са спечелили търг за доставката за турските военновъздушни сили на разузнавателна система за въздушно и космическо наблюдение IMINT. Системата трябва да бъде доставена и въведена в експлоатация в следващите четири години. /ИА "Фокус"/

25.12.2008, 13:50
 

Вертолетът на македонската армия се е разбил заради редица нередности

Македонското правителство разгледа доклада за падналия край Скопие армейски вертолет, при което загинаха 11 военнослужещи, пише днес македонският ”Утрински весник”. Машината Ми-17 се разби на 12 януари тази година при връщане от мироопазващата мисия АЛТЕА в Босна и Херцеговина. Изданието изтъква, че лошите времеви условия, незачитането на процедурите при кацане, повредена техника и пропуски при обучението на пилотите са част от причините за падането на хеликоптера. След като бе разгледано от министрите досието ще бъде дадено на прокуратурата.

25.12.2008, 10:30
 

На този ден

На 25 декември 1941 г. американското и британското правителство обявяват война на България. Тя е в отговор на решението на XXV ОНС от 12 декември за обявяване на война на САЩ и Великобритания. Във Втората световна война (1939-1945 г.) участват 61 държави. Военни действия се водят на териториите на 40 държави, на морски и океански театри. Воюващи страни са държавите от т. нар. Ос - Германия, Италия, Япония, Унгария, Финландия, Румъния, България, Словакия, Хърватско, Испания; другата воюваща страна включва Англия, Франция, СССР, САЩ, Полша, Чехословакия и др. България се намесва във войната на 1 март 1941 г. след подписването на Тристранния пакт и остава съюзник на страните от хитлеристката Ос. Тя обаче не участва в никакви военни операции на съюзниците си, а се ограничава само със заемането на някои части от териториите на окупираните от германците страни – Гърция и Югославия. На 22 юни 1941 г. започва хитлеристката агресия срещу СССР, а с нападението на Япония над пристанището Пърл Харбър (7 декември 1941 г.) във войната са въвлечени и САЩ. Под натиска на Оста България е заставена да обяви война на САЩ и Англия, но отново не се ангажира с преки военни действия. За разлика от други сателити на Германия, като Унгария и Румъния, България не изпраща свои войски на Източния фронт. Независимо от тази позиция тя не е пощадена от държавите от антихитлеристката коалиция. В края на 1943 г. и началото на 1944 г. София и други градове са подложени неколкократно на бомбардировки от авиацията на САЩ и Англия, чийто резултат са значителни разрушения на жилища и други сгради и човешки жертви.

На 25 декември 1943 г. с военни почести е погребан поручик Димитър Списаревски. Той загива на 20 декември 1943 г. до с. Долни Пасарел, Софийско, във въздушен бой с изтребителите на английския ген. Дулитъл, като се врязва във флагманската “летяща крепост”. Тялото на поручик Димитър Списаревски е открито в землището на село Кощиново на 22 декември 1943 г. На връх Коледа Димитър Списаревски е погребан с военни почести в софийските централни гробища. Посмъртно е повишен в чин полковник със заповед ¹ 420/19.10.1982 г. Димитър Списаревски е български офицер (поручик) - летец, “живата торпила” на България. Завършва Втора мъжка гимназия в София и постъпва във Военното училище (57-ми випуск). Обучава се като летец изтребител към 6-ти изтребителен полк в Карлово. Повишен в чин поручик през 1941 г. През 1942 г. като командир на ескадрила е изпратен на стаж в германския изтребителен полк, който действа срещу англичаните в Ламанш.

25.12.2008, 09:25
 

Германия ще предаде на Ливан танкове Leopard

Германия ще предаде на Ливан 50 танка Leopard, съобщава местното издание YaLibnan. Не се уточнява нито за каква модификация на танковете става въпрос, нито дали те ще бъдат нови или употребявани.

Изданието спомена, че на 17 декември 2008 година от Русия бе взето решение за безвъзмездно предаване на Ливан на десет изтребителя МиГ-29. Тази стъпка бе приветствана от САЩ, които от своя страна дават на ливанската армия военна помощ за 440 милиона долара.

24.12.2008, 18:04
 

Армията ще получи повече от 70 ракети

Руската армия ще се сдобие с над 70 стратегически ракети през следващите три години, заяви заместник-председателят на военно-промишлената комисия към правителството Владислав Путилин, предаде АФП.

"Над 70 стратегически ракети ще бъдат закупени и доставени на войските през идните три години, над 30 ракети "Искандер" с малък обхват и голям брой космически ракети и космически апарати за прилагането на космическата ни програма", заяви Путилин. По негови думи армията ще получи и 48 бойни самолета, 6 безпилотни самолета, над 60 хеликоптера, 14 кораба и близо 300 танка. Държавната поръчка за въоръжените сили за периода 2009-2011 г. ще достигне почти 4000 млрд. рубли (102 млрд. евро), уточни Путилин. /Монитор/

24.12.2008, 14:20
 

Швейцарската армия поръча крупна партия военна техника

Машини Duro и бронетранспортьори Piranha ще достави за въоръжените сили на Швейцария компанията MOWAG, местно подразделение на крупната международна корпорация General Dynamics, съобщава пресслужбата на General Dynamics European Land Systems. Контракта е за покупката на 244 машини и се оценява на 217 милиона долара. Техника ще постъпи в швейцарската армия през периода 2010-2012 г.

Партията бойна техника включва 220 военни автомобила Duro IIIP, предназначени за превоз на личен състав, а също и 12 аналогични машини, които ще бъдат използвани за радиационна, химическа и биологична защита. Освен това ще бъдат доставени и 12 бронетранспортьора Piranha IIIC.

Автомобилите Duro за първи път са постъпили на въоръжение в швейцарската армия през 1994 година и съществуват в различни модификации, както по формулата  4x4 и 6x6, така и брониран вариант на формулата 6x6. Освен в швейцарската армия тези машини се намират и във въоръжените сили на Германия, Венецуела, Великобритания и Малайзия.

Бронетранспортьорите Piranha, разработка на MOWAG, се намират на въоръжение в армиите на повече от 20 страни и се произвеждат по лиценз от много чуждестранни компании. Те съществуват в модификации 4x4, 6x6, 8x8 и 10x10.

24.12.2008, 10:05
 

Руският крайцер „Петър Велики” ще посети Кейптаун

Тежкият атомен ракетен крайцер ”Петър Велики” от 9 до 12 януари 2009 година ще посети Кейптаун, съобщава РИА Новости.

Крайцера, който в момента се намира в Карибско море, ще пресече Атлантика, ще заобиколи Африка южно и ще се срещне в района южно от Африканския Рог с кораби на Тихоокеанския флот на Русия за последващо провеждане на съвместни руско-индийски учения. Това е първото посещение на крайцера в Кейптаун.

Същевременно според информация на Интерфакс, противолодъчния кораб "Адмирал Левченко" и големия морски танкер "Сергей Осипов" са завършили своето посещение в пристанището на Лисабон и са взели курс към Гибралтарския пролив. След преминаване на пролива корабите ще се включат в състава на авионосната група начело с тежкия  авионосен крайцер "Адмирал Кузнецов".

Отряда кораби в състав противолодъчения кораб "Адмирал Чабаненко" и корабите за осигуряване "Иван Бубнов" и "СБ-406" също е завършил своето посещение на пристанището на Хавана. Планирано е тези кораби след изпълнение на задачи в Северния Атлантик да се завърнат в главната база на Северния флот на Русия в Североморск.

24.12.2008, 21:15
 

Салвадор изтегля контингента си от Ирак

Салвадорският президент Elías Antonio Saca González обяви, че страната му ще сложи край на военната си мисия в Ирак на 31 декември, предаде АФП.

“При липсата на резолюция на ООН, правителството на Салвадор реши да сложи край на присъствието ни в Ирак,” каза пред журналисти Сака.

Салвадор поддържа контингент в състава а водените от САЩ коалиционни сили в Ирак от 2003 г. В момента там има около 200 салвадорски войници.
23.12.2008, 20:24
 

Американската фрегата Taylor пристига във Варна

От 23 до 26 декември 2008 г. на посещение в пристанище Варна ще бъде кораба от VІ американския флот USS Taylor. Командир на кораба е капитан ІІ ранг Кейт Кнудсен. Целта на визитата е логистично осигуряване на кораба и почивка на екипажа, съобщиха от отделението “Връзки с обществеността” в Щаба на ВМС.

USS Taylor (FFG-50) е фрегата от класа Oliver Hazard Perry и носи името на американския морски летец капитан ІІ ранг Jesse J. Taylor (1925–1965), награден с „Военноморски кръст” по време на войната във Виетнам. Корабът е включен в състава на ВМС на САЩ на 1 декември 1984 г. Участва в операции в Персийския залив през 1988 г. През август т.г. USS Taylor взе участие българското военноморско учение „Бриз – Сертекс 2008”.

23.12.2008, 20:08
 

Вторият опитен изтребител F-35 се подготвя за изпращане във Великобритания

Вторият опитен самолет F-35 Lightning II се подготвя за изпращане във Великобритания за провеждане на наземни изпитания, съобщават от компанията Lockheed Martin.

Тази машина е била изкарана от цех на завод на компанията Lockheed Martin във Форт-Уерт (САЩ) на 17 декември. Самолета е получил обозначението AG-1. Той ще се използва за статически изпитания на вариант на самолета с обикновено излитане и кацане. Планера за статически изпитания на вариант на самолета с късо излитане и кацане беше изработен също тази година, като с него е изпълнена една трета от програмата за статически изпитания в завода в Форт-Уерт.

В края на март 2009 година AG-1 ще бъде изпратен по море във Великобритания, в лабораторията на компанията BAE Systems в Броух. След като там машината премине през целия цикъл от изпитания, тя ще бъде върната обратно пак по море в САЩ.

22.12.2008, 16:33
 

Въздушната цистерна КС-767 направи първото зареждане във въздуха

Въздушната цистерна КС-767, предназначена за ВВС на Италия, на 17 декември направи първото дозареждане във въздуха, се казва в съобщение на американската компания Boeing.
Това е станало по време на летателни изпитания над северен Канзас (САЩ). Зареждания самолет е бил друг КС-767. По време на изпитателния полет екипажите на компанията Boeing са направили 7 стиковки, като с помощта на системата UARRSI (Universal Aerial Refueling Receptacle Slipway Installation) са прехвърлили 4500 кг керосин.
В летателните изпитания участват два самолета KC-767 предназначени за италианските ВВС, още две машини в момента се сглобяват. Италианските КС-767 се отличават с усъвършенствана щангова система за дозареждане във въздуха, ново работно място на оператора на системата, а също и с наличието на зареждащи агрегати под крилата на самолета.

22.12.2008, 16:14
 

Британски генерал обвини САЩ в “ужасяващи грешки” в Ирак

Британският генерал Майк Джексън заяви, че образуващият се в Ирак “вакуум на безопасността” е възникнал в резултат на “ужасяващи грешки на Вашингтон”, съобщава вестник “Коммерсант”.

Майк Джексън е бил гравнокомандващ на британските сухопътни сили по време на нахлуването на силите на международната коалиция в Ирак. Според британския военен една от грешките на САШ е било разпускането на иракските сили за сигурност. Освен това Джексън е убеден, че разчистването на управленческите структури в страната от членовете на патията “Баас”, управлявала Ирак по времето на режима на Саддам Хюсеин, е удължила двойно срока на престоя на коалиционните сили в Ирак. Генералът разкритикува и недостатъчното разбиране на цялостната сложност на ситуацията от страна на властите в САЩ и Великобритания, което е довело и до неспособността на двете страни да разработят качествен план за възстановяването на страната.

22.12.2008, 08:18
 

Днес граничарите празнуват

Празник на национална служба "Гранична полиция" - обявен е на 24.XII.1992 г. със заповед на министъра на вътрешните работи. На 22 декември 1887 г. в бр. 145 на "Държавен вестник" е обнародван първият Закон за пограничната стража, приет от V Народното събрание по предложение на министър-председателя Стефан Стамболов, с който охраната на държавната граница се възлага на Министерство на вътрешните работи.

22.12.2008, 00:05
 

НАТО призова всичките си членове да последват САЩ и да изпратят допълнително войски в Афганистан

Страните-членки на НАТО трябва да последват примера на САЩ и да изпратят допълнително свои военни части в Афганистан, за да може да се преразпредели тежестта при воденето на войната с бунтовниците. Това се казва в изявление на Алианса, публикувано днес, предаде Ройтерс.

Председателят на Съвета на началниците на генералните щабове на страните от НАТО Майк Мълън заяви, че Вашингтон възнамерява да изпрати допълнително до 30 000 войници в Афганистан до началото на лятото през 2009 г. Рейнджърите ще се присъединят по думите му към частите, които се сражават с оказващите все по-голяма съпротива талибани в източните и южните част на централноазиатската страна. /ИА "Фокус"/

21.12.2008, 20:20
 

Иран е заявил за началото на доставките на руски комплекси С-300

Русия е започнала да доставя на Иран системи за противовъздушна отбрана С-300, предаде IRNA.

Зенитноракетните комплекси ще бъдат използвани за засилване на отбранителните способности и защитата на границите на Ислямската република, каза заместник-председателят на парламентарната комисия по въпросите на външната политика. По този начин, иранските власти за първи път официално потвърждават факта за доставката на руски ЗРК. От руската федерална агенция за въоръжаването „Рособоронекспорт” не потвърдиха, дали е била изпратена към Иран подобна военна пратка.

21.12.2008, 15:30
 

Ирак каза "не" на Великобритания

Вчера иракският парламент отхвърли законопроекта, предоставящ възможност на чуждестранните войски в страната да останат след края на мандата на ООН, който изтича на 31 декември 2008 година, пише „Индипендънт”. За новото споразумение гласуваха едва 68 депутати, а против бяха 80.

Депутат от кюрдската партия отбеляза, че въпреки подкрепата от страна на неговата партия и от партията на премиера, мнозинството в Ирак не е одобрило законопроекта.

По неговите думи много от депутатите са искали споразумението с Великобритания да наподобява на подписаното по-рано споразумение със САЩ. В съответствие с него американските военнослужещи получиха възможност да останат в Ирак до 2011 година. Освен британските споразумението засяга и въоръжените сили на Австралия, Румъния, Естония и Салвадор.

Миналата седмица британският премиер Гордън Браун заяви, че британският военен контингент ще напусне Ирак към юли 2009 година.

В настоящия момент, завършва изданието, на авиобазата в Басра в Южен Ирак са разположени 4 100 военнослужещи.

21.12.2008, 09:45
 

Бразилия и Франция ще подпишат договор за сътрудничество във военната сфера

По време на визитата на френския президент Никола Саркози в Рио де Жанейро Бразилия и Франция ще подпишат договор за сътрудничество във военната сфера, съобщава ИА Фокус. Очаква се бразилският държавен глава Лула да Силва и Саркози да поставят подписите си върху споразумение за предаване на южноамериканската държава на лиценз за производство на четири френски дизелови подводници „Scorpene”, както и технология за строителство на корпуса на атомна подводница.

С този документ бразилските власти се надяват да създадат собствена атомна подводница, чията програма по разработка започна още през 1979 година.

В момента бразилския флот разполага с пет дизелови подводници, основното предназначение на които според официална информация е охрана на океанските залежи на въглеводороди.

Френският президент, завършва агенцията, ще пристигне в Рио де Жанейро на 22 декември, където ще участва в срещата на върха Бразилия-ЕС.

21.12.2008, 09:35
 

САЩ възнамеряват да изпратят между 20 000 и 30 000 войници в Афганистан до лятото на 2009 г.

САЩ възнамеряват да изпратят между 20 000 и 30 000 американски войници в Афганистан до началото на лятото на 2009 г., предаде испанската агенция ЕФЕ, позовавайки се на изявление на началника на Генералния щаб на САЩ адмирал Майк Мълън. Той заяви, че се надява разполагането на американския контингент да приключи до пролетта. Това решение е отговор на настояването на командващия силите на САЩ в Афганистан генерал Дейвид Маккърнън да бъдат изпратени в размирната страна поне още 20 000 американски войници.

20.12.2008, 20:50
 

Сюлейман Селими е предложен за началник на генералния щаб на армията на Косово

Премиерът на Косово Хашим Тачи предложи генерал-лейтенант Сюлейман Селими за началник на Генералния щаб на армията на Република Косово, съобщават косовските медии. Селими сега е командващ Корпуса за защита на Косово, който се очаква да бъдат разпуснат, тъй като Косово започва да формира първите си армейски батальони и да поеме контрола над сегашните военни бази и други стратегически важни задачи.

Писмото с предложението, подписано от премиера, е изпратено на 19 декември вечерта на президента на Косово Фатмир Сейдиу. Началникът на Генералния щаб на косовската армия се назначава от президента, който е главнокомандващ, въз основа на препоръка на правителството.

Съгласно конституцията на Косово отначало в армията на Косово се предвижда да има 3000 военни на активна служба и 2000 резервисти. Армията ще бъде професионална, като ще отразява етническото разнообразие на хората в Косово и ще бъде набирана измежду гражданите на Република Косово. Тя ще действа като национална сила за сигурност на Република Косово и може да изпраща свои членове в чужбина в пълно съответствие с нейните международни отговорности. /ИА "Фокус"/

20.12.2008, 13:45
 

На 20 декември 1943 г. Британската авиация бомбардира София

На 20 декември 1943 г. Британската авиация бомбардира София. Ударът е в рамките на операция Point Blank. Царство България е подложено на масирани бомбени атаки от щабът на стратегическите ВВС на САЩ в Европа, който формира 15-а американска въздушна армия за бомбардировки на България, към която е придадена 205-а авиогрупа на британските ВВС.

Целта на операцията е чрез въздушен терор България да капитулира. На 6 ноември е бомбардиран Пловдив, на 14 и 24 ноември, 10 и 20 декември е бомбардирана София.

В операцията загиват над 4000 мирни граждани, а голяма част от централните софийски сгради са разрушени. продължение......

20.12.2008, 08:40 
 

Lockheed Martin е сключила контракт за 147 милиона долара за доставката на три самолета HC-144A

Американската компания Lockheed Martin е сключила контракт за $147 милиона за доставка на бреговата охрана на САЩ на още три самолета HC-144A Ocean Sentry и пет комплекта оборудване MSP (Mission System Pallets) за тях, съобщават от компанията.

По този начин, американската брегова охрана ще разполага с 11 самолета HC-144A и 8 комплекта MSP.

Оборудването MSP, разработено от компанията Lockheed Martin, осигурява на екипажа предаване на данни на земята в реално време в секретен и несекретен режим, при всякакви метеорологически условия.

През ноември 2008 година бреговата охрана на САЩ получи шестият самолет HC-144A.

HC-144A Ocean Sentry представлява специализиран вариант на военнотранспортния самолет CASA CN-235-300, които в момента се доставя в 23 страни по света. Далечината на полета му е 2898 км, като машината може да се намира във въздуха до 9 часа. Оборудването MSP е разположено на отделна платформа и може бързо да се сваля и качва в самолета. Екипажа на самолета се състои от двама пилота и трима оператора.

19.12.2008, 23:40
 

Boeing е предложила на ВВС на САЩ следпродажна поддръжка на УТС Т-1А

Компанията Boeing е изпратила на американските ВВС своите предложения за осигуряване на следпродажна поддръжка и логистика на учебно-тренировъчните самолети (УТС) Т-1А Jayhawk, съобщава пресслужбата на компанията.

Ако предложенията на Boeing бъдат приети, тя ще получи 8 годишен контракт за осигуряване на парка самолети Т-1А с резервни части, ще управлява складовете с резервни части и ще подготвя техническия персонал. Договора може да бъде подписан през 2009 година.

В момента във ВВС има 179 самолета Т-1А. Те са дислоцирани в пет авиобази: Рендолф и Лохлин в Тексас, Венс в Оклахома, Колумбус в Мисури и в авиабазата на ВМС на САЩ Пенсакола във Флорида.

Т-1А представлява военен вариант на бизнес-джета Hawker Beechcraft 400A. Той е предназначен за тренировка на пилотите от военнотранспортната авиация и самолетите-цистерни, а също и за тренировка на щурманите на ВВС, авиацията от флота и корпуса морска пехота на САЩ.

Компанията Boeing вече е демонстрирала огромния си опит при организация на логистичната поддръжка на самолети от типа на T-38, T-43, KC-10, C-32A, E-4B и C-40.

Още учебни самолети
19.12.2008, 23:22
 

Три руски военни кораба пристигнаха в Куба

Три кораба на руския Северен флот, предвождани от големия противолодъчния кораб “Адмирал Чабаненко” (проект 1155.1), пристигнаха в Хавана на първото си посещение на Острова на свободата след разпадането на СССР, съобщава кубинското издание “Кубадебате”.

На пристанището в Хавана корабите бяха посрещнати от кубински военни и граждани, дошли да видят началото на съвместните учения. Целта на тези учения е поставянето на началото на по-динамични отношения между армиите на двете страни. Руските кораби ще останат в Куба до 23 декември.

19.12.2008, 20:50
 

САЩ планират доставка на танкове за Ливан

САЩ планират да доставят танкове на Ливан през пролетта на следващата година като част от ангажимента за подпомагане на армията на страната, съобщи днес в Бейрут високопоставен чиновник от Държавния департамент на САЩ, предаде АФП.

Дейвид Хейл, заместник-помощник държавен секретар по въпросите на Близкия Изток, отхвърли тезата за съревнование с Русия, която обяви в сряда (17 декември), че ще достави на Ливан изтребителя МиГ-29.

“Подкрепата за ливанските въоръжени сили остава основна в нашата политика спрямо Ливан”, заяви Хейл пред репортери след среща с премиера на Ливан Фуад Синиора. Американският дипломат не уточни броя на танковете, които ще бъдат доставени, отбелязва агенцията. /ИА "Фокус"/

19.12.2008, 17:10
 

В Русия са спрени полетите на Су-24

Военновъздушните сили на Русия са преустановили полетите на фронтовите бомбардировачи Су-24 до изясняване на причините за аварията със самолет от този тип във Воронежска област, съобщава РИА Новости. Су-24М се разби днес в 13.45 м.вр. на 38 километра югоизточно от град Воронеж.

Според предварителна информация, жертви в резултат на катастрофата няма. Двамата пилоти на машината са успели да катапултират успешно, а самия самолет е паднал в безлюдна местност.

Според специалистите, бомбардировача се е разбил заради отказ на системата за пилотиране. На мястото на катастрофата вече е изпратена специална комисия на ВВС.

Още за Су-24
19.12.2008, 15:54
 

ВМС продължават набирането на кадрови матроси

Отделение „Връзки с обществеността” в Щаба на Военноморските сили информира, че до 6 януари 2009 г. се приемат документи на кандидати за кадрова военна служба в поделенията на Военноморските сили. Документите могат да се подават във военните окръжия, регионалните военни сектори или военните отдели по местоживеене.

За поделения на Военноморските сили от региона на Варна има 62 вакантни длъжности от специалностите: оператори, шофьори, охранители, радиотелеграфисти, такелажници, сигналчици, завеждащи складове, кабелни монтажници и др. Пълният списък на длъжностите, които ще се заемат чрез конкурс през месец януари 2009 г., е публикуван в бр. 12 от 21 ноември 2008 г. на вестник „Българска армия”. Допълнителна информация и разяснения всеки желаещ може да получи на телефон 052/552 090 във Военно окръжие Варна, телефоните на Центъра за индивидуално социално обслужване във Варна 052/600 012 и 052/552 057, както и на електронен адрес: vo.varna@gmail.com

19.12.2008, 13:45
 

Южна Корея изтегли войските си от Ирак

Южна Корея днес завърши изтеглянето на своя 3600 военен контингент от Ирак, предаде ИТАР-ТАСС.

В продължение на четири години общо 18 хиляди южнокорейски войници и офицери, дислоцирани в близост до контролирания от кюрдите град Ербил в Северен Ирак, оказваха помощ при възстановяването на този район. Заедно с тях е изтеглено и разположеното в съседен Кувейт подразделение за авиационна подкрепа. През това време бе оказана безплатна медицинска помощ на над 88 хиляди местни жители, корейците помагаха в строителството на училища, клиники, библиотеки и други обществени сгради. Преди заминаването безвъзмездно бяха предадени на иракските войски 36 хиляди единици тежко въоръжение и военно имущество. /ИА "Фокус"/

19.12.2008, 08:57
 

Шест млн. долара е заделило американското правителство за модернизацията на БА

За оборудване и снаряжение на Българската армия американското правителство е заделило през миналата година 6 млн. долара. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” подп. Робърт Мадърс, сухопътен аташе към посолството на САЩ. Част от тази подкрепа са и 52-та бронирани джипа “Хамър”, които тази година пристигнаха на пристанище Варна. Американското правителство е отпуснало близо 230 хиляди долара на българското правителство за подпомагане работите при разчистването на района в поделението в Челопечене. Също така допълнително са заделени приблизително 69 хил. долара за унищожаване на стрелкови боеприпаси. “Като добавка към всичко това, трябва да кажем, че десетки български военнослужещи бяха изпратени за обучение в американски военни училища. Така че можем да кажем, че става въпрос както за директна финансова подкрепа на стойност стотици хиляди долари, така и за косвена подкрепа за закупуване на техника и въоръжение на стойност милиони долари”, каза подп. Мадърс.

19.12.2008, 08:53
 

На този ден

На 19 декември 2001 година 39-ото НС взема решение ракетите СС-23 да бъдат свалени от въоръжение и да бъдат унищожени до октомври 2002 г. Декларацията е приета с 178 гласа "за", 3 "против" и 2 "въздържали се". Последната част от комплексите СС-23, "Скъд" и "Фрог" е унищожена на 19.IX.2002 г.

Още ракети
19.12.2008, 00;25
 

В Австралия е сглобен първият вертолет MRH-90

В авиационния завод в австралийския щат Квинсленд е сдаден първият многоцелеви вертолет MRH-90, сглобен на територията на страната, съобщава Defense Aerospace.

Австралийския вариант на машината производство на компанията NH Industries, в която влизат Eurocopter, Agusta и Fokker, е бил избран след конкурс за да обнови вертолетния парк. Негов основен конкурент по време на провеждането на конкурса е бил американския UH 60M Black Hawk.

В бъдеще, според проекта AIR 9000, на въоръжение в австралийската армия ще постъпят 46 такива машини, които ще заменят вертолетите Sea King и Black Hawk. Четири вертолета вече са постъпили в едно от поделенията, но те са били сглобени в завод на Eurocopter във Франция. Останалите машини ще бъдат произведени от компанията Australian Aerospace, създадена през 2003 година.

Максималното тегло на вертолета MRH-90 е повече от 10 тона, скоростта – 300 километра в час. На борда на машината може да се намират до 20 десантчика или товар с тегло до 4 тона.

Още вертолети
18.12.2008, 23:35
 

Утре НАТО и Русия ще възобновят контактите на високо равнище помежду си

Утре (19 декември) НАТО и Русия ще проведат първата си среща на високо равнище след като Алиансът преустанови контактите си с Москва след руската военна намеса в Грузия през месец август, съобщава агенция Ройтерс.

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер ще се срещне с руския посланик в НАТО Дмитрий Рогозин в ход по затопляне на отношенията. Според представител на Алианса срещата ще бъде “неформален обяд в Брюксел”.

Този месец от Алианса се съгласиха на постепенно възобновяване на контактите с Русия, като европейските страни-членки на организацията заявиха, че замразяването на отношенията вреди на интересите на НАТО.

18.12.2008, 21:25
 

Northrop Grumman представи нов безпилотен апарат за флота

Американската компания Northrop Grumman е представила нов ударен безпилотен летателен апарат, който в бъдеще ще се използва от ВМС на САЩ, съобщава Defense Aerospace. Първите два X-47B UCAS (Navy Unmanned Combat Air System) ще бъдат дадени за практически изпитания на самолетоносачи.

Опитите за разработване на безпилотен летателен апарат, който да може да се използва от флота, са започнати от компаниите Boeing и Northrop Grumman по инициатива на американските военноморски сили в средата на 2000 година. Основното изискване е било възможността за експлоатация на апарата в открито море.

С двете компании са сключени предварителни договори за 2 милиона долара, като в последствие ръководството на ВМФ се спира на X-47A Pegasus на компанията Northrop Grumman. Неговия първи полет се е състоял през февруари 2003 година, но модела е имал редица съществени недостатъци, които не са позволявали постоянното му използване в морски условия.

Контракт за изготвянето на малка демонстрационна партия модифицирани безпилотни апарати X-47B Northrop Grumman и ВМС на САЩ са сключили през 2007 година. Първият полет е предвиден за 2009 г, а морските изпитания – за 2011 г. Те трябва да потвърдят възможността за използване на апарата от екипажите на самолетоносачите.

Още безпилотни апарати
18.12.2008, 17:03
 

ЕС прави общ пазар на оръжие

Европейският парламент одобри директива за създаването на информационна система за разрешителните за търговия с оръжие и военна техника в рамките на Европейския съюз, съобщи АФП. В перспектива решението ще създаде условия за развитието на общ пазар на продукция с военно предназначение. В момента продажбата от една от страните членки на изделия, предназначени за вграждане във военна техника, производство на друга страна членка, изисква същата тежка процедура за издаване на разрешителни, както и доставките на военна техника за страни извън ЕС, посочва АФП. Новата система ще се прилага спрямо всички доставки между страните членки на ЕС и се очаква да позволи на производителите да спестяват по 400 млн. евро годишно от лицензионни такси. /Стандарт/

18.12.2008, 14:00
 

ФСБ е разкрила 101 агенти на чужди спецслужби

Федералната служба за сигурност на Русия пресякла през 2008 г. дейността на 48 кадрови сътрудници и 101 агенти на чуждестранни спецслужби на територията на Русия, съобщи днес директорът на ФСБ Александър Бортников, предаде РИА Новости.

“Става въпрос за 76 чужденци и 25 граждани на Русия”, допълни Бортников на среща с руски медии по повод Деня на служителите на органите за държавна безопасност. 

Още специални служби
18.12.2008, 13:34
 

Завърши първият виспуск на старшинския колеж

На тържествена церемония успешно завършилите първия випуск на Професионалния старшински колеж на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” получиха своите свидетелства за професионална квалификация. Завърши първият випуск на професионалния старшински колеж

Випускниците бяха повишени в първо старшинско звание във ВМС – старшина ІІ степен. Те се обучаваха в продължение на една година и след практика от четири седмици в корабните поделения на ВМС издържаха два държавни изпита – теоретичен и практически, по своята специалност.

В своето приветствие началникът на ВВМУ капитан І ранг Димитър Ангелов посочи важната роля, която от тук нататък ще играят възпитаниците на колежа в процесите на модернизация и трансформация на поделенията във флота. Директорът на колежа мичман Свилен Савов пожела на първия випуск успешна професионална реализация и достигане на най-високите флотски старшински длъжности. Тържеството бе уважено от група главни сержанти от БА и флагмански старшини от ВМС. Професионалният старшински колеж на ВВМУ бе създаден през септември 2007 г. На 5 януари 2008 г. тук ще постъпи за обучение вторият випуск на новото учебно звено. /Морски вестник/

18.12.2008, 10:30
 

Въпросът за закриването на американската военна база в Киргизстан не е разглеждан официално

Въпросът за закриването на американската военна база в Киргизстан не е бил разглеждан официално от киргизкото ръководство, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на правителствен източник. По думите му “ политическо решение по този въпрос” трябва да бъде взето от президентската администрация. Оттам утвърдиха, че все още “не са получавали такава информация”. Киргизките власти също не са правили официални заявления.

Въпреки това, средствата за масова информация разпространиха думите на говорителя на президентската администрация за това, че американската база на територията на републиката ще бъде затворена. /ИА "Фокус"/

18.12.2008, 09:17
 

На този ден

На 18.12. 1858 г. в Шумен се ражда (30 декември по стар стил) българският офицер и политик подполк. Христо Георгиев Попов (1858-1951). След гимназия учителства, а по време на Руско-турската освободителна война сътрудничи на руското командване. Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и става един от първите четирима българи, получили офицерски чин след Освобождението. По-късно изкарва и Николаевската военна академия в Санкт Петербург. Води Първи пехотен полк при Сливница и Гургулят по време на Сръбско-Българсакта война (1885). Участва и в контрапреврата при опита за отстраняване на княз Александър I Батенберг (1886). Напуска армията с чин майор и взима диплома за юрист в Женева, а след това като член на Либералната партия (радослависти) е кмет на София (12.Vт.1899 - 3.т.1901). По време на Балканските войни е началник на щаба на Бургаския укрепен район и командир на лявото крило на Пета армия, а след това е председател на парламентарната анкетна комисия, разследвала причините за първата национална катастрофа. Депутат в X (1899-1900), XVI (1913) и XVII НС (1914-1919) и министър на вътрешните работи и народното здраве (4.X.1915 - 7.IX.1916) в кабинета на Васил Радославов. Получава 10 години затвор за участието си в него от Държавния съд през 1923-а, но е амнистиран на следващата година. Умира на 28.X.1951 г. в София.

18.12.2008, 00:15
 

Румъния демонстрира своя колесен бронетранспортьор Saur-2

Румънската фирма Uzina Automecanica Moreni SA представи своя нов БТР Saur-2 с колесна формула 8х8. Машина бе показана наскоро на изложението Black Sea Defence & Aerospace в Букурещ.

Новата машина е създадена на базата на БТР Saur-1 с колесна формула 8х8, показан за първи път на изложбата Expomil 2007. В БТР Saur-2 са използвани нов двигател, по съвременно оборудване, включително и подобрена противоминна защита.

Бронетранспортьора има клиренс 450 мм и габаритни размери (дължина х ширина х височина) — 7,7 м, х 2,95 мм х 2,2 м. Двигателя съответства на клас Euro III и развива мощност 240,5 кВт.

БТР Saur-2 може да превозва 11 човека, включително водача и мерача. На покрива има четири люка, а отзад – две врати за десантиране. Основната балистична защита съответства на ново 2 по стандарта Stanag 4569, а противоминната защита отговаря на нивото 2А по Stanag 4569.

Минималния ъгъл на завиване е 13,2 м, а максималната скорост при движение по шосе с твърдо покритие е 100 км/ч. Може да бъдат монтирани водомети, при което скоростта при движение във вода е до 10 км/ч. Машината може да преодолява вертикали препятствия с височина 0,5 метра и траншеи с ширина до 1,5 метра.

Първият опитен образец на колесния БТР Saur-2 е снабден с оптически прибори за дневно и нощно виждане и боен модул с дистанционно управление. Въоръжението се състои от 12,7-мм картечница ДШКМ. Прицелите и бойния модул са разработени и произведени от румънската компания Pro Optica SA.

БТР Saur-2 ще бъде оборудван с радиостанции Harris, цифрова система за вътрешна свръзка и нова комбинирана система за оповестяване и защита Saplas С4-10L.

Още бронетранспортьори
17.12.2008, 23:25
 

Ядреният арсенал на САЩ под нов режим

Министерството на енергетиката на САЩ одобри окончателно програмата за подобряване на управлението на ядрения арсенал. За по-голяма сигурност производството на най-опасните ядрени материали ще се ограничи до пет обекта, предаде Асошиейтед прес. Новите мерки за сигурността на ядрените оръжия се подготвяха в продължение на около една година. С тях се съкращава значително броят на складираните ядрени бойни глави, като тази тенденция ще се запази в бъдеще.

"Така ще се подобри сигурността на инфраструктурата, поддържаща американските ядрени оръжия, ядрените материали и съоръженията за производството и съхраняването им ще се консолидират и модернизират", каза Томас Д'Агостино, ръководител на управлението за ядрена сигурност към министерството на енергетиката. "Намаляват се от седем на пет обектите, където се произвежда плутоний, високо обогатен уран и тритий. Ще бъдат закрити 600 сгради и съоръжения в тези обекти и ще се намали от 20 до 30 на сто броят на работниците, които участват в оръжейно производство. Никой от седемте сегашни комплекса, включително три изследователски лаборатории за ядрено оръжие, няма да бъде закрит, но дейностите им ще бъдат съчетани", добави той. /Дума/

17.12.2008, 22:25
 

Конфискуват оръжията – играчки

Американските войници имат нова задача в бившия „триъгълник на смъртта” южно от Багдад, съобщава The Washington Times.

Сега те вече ще конфискуват всички оръжия – играчки от местните търговци.

Забраната за носене на оръжия-играчки показва за нервност сред американските и иракските сили в страна, където техния противник не носи униформа.

По-рано през тази година Пентагона предупреди за „безпокояща тенденция”: Ал Кайда набира малчугани и ги обучава да убиват и похищават хора. Показани са били и видеозаписи. Децата са вземали участие и в истински атаки, се казва в статията.

17.12.2008, 21:09
 

Холандия получи първите БМП CV90

Холандските сухопътни войски получиха първите пет бойни машини на пехотата CV90 произведени от шведската компания BAE Systems Hagglund, съобщава Defense Aerospace.

Изпитанията на новата БМП се проведоха в едно от поделенията в района на град Амерсфорт.

Общо за въоръжените сили на Холандия са поръчани 192 CV90. Планирано е тези БМП, а също и бойните разузнавателни машини Fennek и многоцелевите бронетранспортьори Boxer напълно да заменят бронемашините YPR, намиращи се в момента на въоръжение в холандската армия. Доставката на БМП трябва да завърши през 2011 година.

Бойните машини на пехотата, първоначално разработвани за нуждите на шведската армия, са влезли в производство през 1993 година. Съществуват много модификации на CV90, включително и експортни образци. Холандския вариант е получил индекса CV9035NL.

БМП са снабдени с различно въоръжение и оборудване. Те са способни да развиват скорост до 70 километра в час и да поразяват цели с 35-мм скорострелно оръдие на разстояние до 2 километра. Освен това, машините са въоръжени със  7.62-мм картечница и 10 димови и шрапнелни пускови установки. Машините са оборудвани с бордови приемници предупреждаващи за лазерно облъчване.

CV90 се намират на въоръжение в армиите на Швеция, Норвегия, Финландия и Швейцария. Освен това поръчки е направила и Дания.

Още БМП
17.12.2008, 20:00
 

Австралийските войски ще се изтеглят от Ирак до юли 2009 година

Австралийските военни части ще завършат изтеглянето си през юли 2009 година, предаде агенция Гисен.

Днес австралийското правителство одобри проектозакон за изтегляне на частите в Ирак, които наброяват 980 войници, до месец юли на следващата година.

В същото време британският премиер Гродън Браун обяви официално, че британските войски ще се изтеглят до юни 2009 г.

17.12.2008, 16:45
 

Военният ни контингент се връща от Ирак

Очаква се днес в България да се завърне последният български контингент, участвал в операцията на коалиционните сили по стабилизиране и възстановяване на Ирак. Военният министър Николай Цонев и началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков заминаха за Ирак преди няколко дни, за да присъстват на официалната церемония, с която се отбелязва завършването на участието на българския контингент в операцията в Ирак.

Миналият месец вицепремиерът Ивайло Калфин каза, че за петгодишния период издръжката на военнослужещите ни e излязла 155 343 000 лв. Българската страна е поемала оборудването и изплащането на месечни възнаграждения на българските военнослужещи, а всички останали разходи по отношение на транспорт, логистика и други са плащани от бюджета на многонационалните сили.

17.12.2008, 09:28
 

Турция смята да закупи 32 руски ударни вертолета Ми-28Н

Според информация на АРМС-ТАСС, между Секретариата за отбранителна промишленост (SSM) на Турция и руската фирма  "Рособоронэкспорт" са се водили преговори за екстрена доставка на 32 вертолета Ми-28Н. Стойността на сделката е за около милиард долара.

 16.12.2008, 23:25
 

За 7 години САЩ са изхарчили $904 млрд. за войни

От 2001 г. САЩ са изхарчили за войните в Ирак и Афганистан 904 млрд. долара, съобщи Ройтерс, като се позова на доклад на независимия Център за стратегически и бюджетни разходи (CSBA).

Само в Ирак САЩ са изразходвали 687 млрд. долара, което е повече от разходите им за всички предишни войни с изключение на Втората световна. Средствата, които струват бойните действия в Афганистан, досега се изчисляват на $184 млрд.

Цената на двете военни кампании вече надхвърля с 50% това, което Америка плати за Виетнамската война. Според доклада до 2018 г. разходите за военни действия в двете страни, въпреки планираното съкращаване на контингента в Ирак, може да достигнат 1,3 - 1,7 трилиона долара. Тази сума може да се окаже и по-висока - между 2 и 2,5 трилиона долара, ако в нея се включат и плащанията по дълговете на правителството.

Причината за увеличаването на военните разходи според аналитиците е активно използваната от администрацията на Джордж Буш практика да прави допълнителни бюджетни разходи, която доведе до отслабване на контрола на Конгреса върху финансирането на военните кампании и наруши системата за дългосрочно планиране на Пентагона.

Същевременно  в правителствен доклад, цитиран от "Вашингтон пост" , се сочи, че при финансирането на възстановяването на Ирак от бюджета на САЩ са прахосани милиарди долари. Програмата за възстановяването на инфраструктурата на Ирак не е постигнала целите си, гласи основното заключение на доклада. Причините са не само недостатъчният персонал, но и липсата на централен контрол и координация на различните проекти. Фирмите, осъществявали проектите, са завишавали стойността им, понякога дори с 50%, когато ескалацията на насилието принуждаваше инвеститорите да наемат скъпи охранителни фирми. Някои от проектите е трябвало да бъдат изоставени, защото са били лошо планирани или от съображения за сигурност. Резултатът е, че основни услуги в Ирак, като доставките на вода и електричество, са на равнището, на което бяха преди войната или дори на по-ниско. В доклада са посочени редица примери, когато на фирми е било платено за проекти, които изобщо не са изпълнени. /Монитор/

16.12.2008, 22:50
 

Местят главния щаб на ВМФ на Русия

Главния щаб на ВМФ на Русия ще бъде преместен от Москва в Санкт-Петербург. Това съобщи днес началника на Генералния щаб на ВС на Русия армейски генерал Николай Макаров.

"В хода на военната реформа ние смятаме да променим мястото на дислокация на Главния щаб на ВМФ и да го преместим на неговото историческо място в Санкт- Петербург", - каза Макаров.

16.12.2008, 22:13
 

Вицеадмирал Минко Кавалджиев представи във Варна новите моменти в учението „Бриз 2008”

„По време на учението „Бриз 2008" бяха отработени някои нови моменти и епизоди на брега и на море". Това съобщи на пресконференция във Варна командващият на Военноморските сили (ВМС) вицеадмирал Минко Кавалджиев. По думи на Кавалджиев, един от акцентите е провеждането на операция по обезвреждане на терористична група, в която са взели участие Специализиран отряд за борба с тероризма на МВР и групи от специалните части на Военноморските сили. Вицеадмиралът добави, че при противоминните операции са използвани нови за нашите ВМС методи от корабите тип минен ловец, какъвто и нашият флот в скоро време ще има в състава си. Кавалджиев припомни, че учението с международно участие „Бриз 2008" е проведено през юли тази година в западната част на Черно море и от българска страна са участвали над 25 бойни и спомагателни кораби и катери, както и вертолети и самолети. Командващият на Военноморските сили коментира, че в мероприятието са взели участие не малък брой плавателни съдове от контингента на НАТО. Била е сертифицирана и фрегатата "Дръзки", съгласно методиката за оценка на оперативните способности на военноморски кораби. „Това учение е най-висшата ни форма на подготовка" - добави Кавалджиев. Той информира, че Военноморските сили са осъществили успешни взаимодействия с редица институции и ведомства, което ще подобри ефективността и организацията на действие по време на криза или бедствие. /varna24.bg/

16.12.2008, 17:20
 

Русия ще даде на Ливан десет самолета  “МиГ-29”

Русия ще даде на Ливан 10 изтребителя “МиГ-29”, съобщи ливанският министър на отбраната Илияс Мур след приключването на преговорите “на четири очи” със своя руски колега Анатолий Сердюков, предаде РИА Новости.

В момента, според открити източници, ВВС на Ливан се намират в плачевно състояние. Експлоатират се само вертолети Bell UH-1 Iroquois, разработени още през 1950-те години и гражданските Robinson R44 Raven II. Техниката е била предадена на ливанската армия от САЩ. През 2007 година от ОАЕ в Бейрут пристигнаха девет вертолета SA342L Gazelle.

16.12.2008, 14:10
 

Съвет на настоятелите ще има във Военноморското

Съвет на настоятелите ще се избере във ВВМУ „Н. Вапцаров“. Сформирането му става с правителствено решение след промяна на устройствения правилник. В съвета ще влизат дарители, личности с активна гражданска позиция, представители на работодатели, браншови организации, на курсантско-студентския съвет и на министъра на образованието. Основната цел на съвета е подобряването качеството на учебния процес. Веднъж годишно ще се прави проучване сред студентите за мнението им за нивото на преподаваните учебни дисциплини. Анкетирани ще бъдат най-малко 30% от студентите. /НД/

16.12.2008, 13:40
 

ВМФ на Русия се готви за поредните изпитания на ракетите „Булава”

Руския военноморски флот ще проведе нови изпитания на балистичната ракета „Булава” на 21 декември от борда на подводница на Северния флот, предаде „Интерфакс-АВН”.

В случай, че изпитанията преминат добре, ще бъде взето предварително решение за приемането на ракетата на въоръжение. Съобщава се, че през 2009 година изпитанията  на „Булава” трябва да завършат и да се пристъпи към изготвянето на серийни и образци.

На 28 ноември т.г. атомната подводница със стратегическо предназначение на Северния флот на Русия “Дмитрий Донской” проведе изпитателен пуск на междуконтиненталната балистична ракета “Булава”. Пускът на „Булава” бе осъществен от подводно положение от акваторията на Бяло море по цел на полигона Кура в Камчатка.

Носители на ракетите “Булава” са преоборудваната стратегическа подводница “Дмитрий Донской” проект 941У (по класификация на НАТО “Тайфун”) и атомните подводници проект 955 "Борей" - "Юрий Долгорукий", "Александр Невский", "Владимир Мономах" и др.

До 2015 г. Русия планира да построи осем такива атомни подводници. Приемането на въоръжение на “Булава” се планира за 2009 г. заедно с подводницата "Юрий Долгорукий".

16.12.2008, 12:30
 

Военните операции на САЩ от 2001 г. насам са стрували над 900 млрд. долара

Военните операции на САЩ, включително войните в Ирак и Афганистан, са стрували 904 млрд. долара от 2001 г. досега и могат да достигнат 1,7 трилиона до 2018 г., дори при големи съкращения на мисиите в чужбина, се казва в доклад, разпространен в понеделник, предаде Ройтерс.

Ново изследване, публикувано от безпартийния Център за стратегически изследвания и бюджетни оценки, сочи, че цената на конфликта в Ирак, която към момента е 687 млрд. долара, надхвърля вече разходите за всяка друга война, водена от САЩ, с изключение само на Втората световна война.

Като се добавят още 184 млрд. долара за операцията в Афганистан, двата конфликта надвишават цената на Войната във Виетнам с около 50%, се казва в доклада.

В сумата от 904 млрд. са включени средствата за мерките за сигурност на родна почва, изплащаните помощи за ветераните и предвидените за 2009 г. разходи. /ИА "Фокус"/

16.12.2008, 09:30
 

Пристигна и втория Спартан

Днес, 15 декември, към 16:40 часа вторият военнотранспортен самолет Спартан С 27J , бордови номер  072, предназначен за нашите военновъздушни сили, кацна в 16-та авиобаза Враждебна.

"Спартан" е специално създаден за нуждите на НАТО. В производството му с по 50% участват американската "Локхийд Мартин" и италианската "Алениа аеронаутика". Самолетът се сглобява и изпитва в Торино. Мощността на всеки от двата му двигателя "Ролс Ройс" е 4637 к.с.

Превозва на разстояние до 1800 км 11,5 т товар с крейсерска скорост 602 км/ч. С 6 тона прелита 4260 км, а празен - 5926 км. Вози 68 бойци с пълно бойно снаряжение, 46 парашутисти или 36 ранени плюс 6 санитари. В корпуса му се побират три стандартни натовски палети, джип "Хамър" или малка бронирана машина. "Спартан" набира 3300 м височина за 3 минути. Снабден е със самостоятелна силова установка с мощност 150 к.с., която осигурява пълна автономност на товаро-разтоварните операции навсякъде по света. Самолетът доставя товари с парашути от голяма височина или изхвърля товара при бръснещ полет на площадки под обстрел. По допълнителна поръчка може да му се монтират системи за предупреждение при облъчване с радари, за противоракетна защита и зареждане във въздуха.

Още за Спартан С 27J

15.12.2008, 23:00

 

Холандците се обявиха против купуването на „шумния” изтребител F-35

Жителите на холандската провинция Фризия са изпратили до Министерството на отбраната на страната искане за отказ от закупуването за нуждите на ВВС на твърде шумния, според тях, изтребител F-35, предаде Defense Aerospace.

Писмото е изпратено от местните власти и жителите на селищата в района на военновъздушната база „Леуварден”.

Правителството на Холандия все още не е избрало какви самолети да купи, които да заменят намиращите се в момента на въоръжение изтребители F-16. Според експерти F-35, който ще бъде разработен от „Локхийд Мартин” по проект финансиран от САЩ, Великобритания, Италия, Холандия, Канада, Турция, Австралия, Норвегия и Дания, ще бъде пет-шест пъти по-шумен от F-16.

15.12.2008, 21:35
 

700 румънски военнослужещи заминават на мисия в Афганистан

Около 700 румънски военнослужещи от 21 батальон Планински ловци „Генерал Леонард Мочулски” ще заминат на театъра на военните действия в Афганистан, съобщава румънското електронно издание Зиаре.ком.

Там те ще заместят войниците от 30 батальон, които са на мисия от юли. Военната церемония по изпращането на войниците се проведе днес в Предял, в присъствието на много официални лица от министерството на отбраната, местните власти и роднините на войниците, се посочва в съобщение на министерството на отбраната. /ИА "Фокус"/

15.12.2008, 19:50
 

Финансовата криза удари и британския военен флот

Финансовите проблеми с които се сблъсква Великобритания, станаха причината за преразглеждане на програмите за превъоръжаване на Кралските ВМС, съобщава Navy News.

Забавят се работите по самолетоносачите клас Queen Elizabeth, в резултат на което те ще постъпят на въоръжение с една или даже две години по-късно от планирания срок. Военното ведомство на страната ще трябва да съкрати количеството на многоцелевите вертолети Future Lynx, предназначени за сухопътните войски и флота, а също и да се откаже от смяната на намиращите се на въоръжение танкери с по-нови образци.

Самолетоносачите Queen Elizabeth и Prince of Wales трябва да станат основа на бойната мощ на Кралските ВМС в средата на 21–ви век. Те ще бъдат най-големите съдове, строени през цялата история на Великобритания. Всеки от тях ще може да носи на борда си до 40 самолета 40 самолета F-35 или 25 вертолета Chinook. Стойността на двата самолетоносача е почти 6 милиарда долара.

Първоначално се планираше, че строителството на корабите ще завърши през 2012 година. По-късно този срок бе удължен до 2014 г., а след това и до 2016 г.

Количеството на многоцелеви вертолети Future Lynx, която трябва да постъпят на въоръжение, бе съкратено незначително – от 70 на 62 единици. Според контракта, подписан през 2006 година, цената на машините е около 1,5 милиарда долара.

15.12.2008, 16:53
 

Военоморска база Бургас отбеляза 64 години от създаването си

На 15 декември военните моряци от военноморска база Бургас честват 64 години от създаването на базата.

Честването на празника започна с тържествено вдигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване. На строевия плац в присъствието на командващия на ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев бяха наградените офицери, старшини, матроси и граждански лица от името на командващия на ВМС и командира на военноморската база - бригаден адмирал Георги Мотев.

Началото на базата е свързано с поверително служебно писмо № 434 на командира на Морските войски от 27 ноември 1944 година. Новата организация влиза в сила от 15 декември 1944 година. Първи командир на новосъздадената база става капитан 3 ранг Игнат Гишин.

По този начин датата 15 декември се превръща в рожден ден на най-голямото флотско съединение по Южното Черноморие, отбелязвана всяка година като Празник на военноморска база Бургас. /Burgas24.bg/

15.12.2008, 14:20
 
 

Кораби от Северния флот на Русия ще посетят Лисабон

Противолодъчният кораб “Адмирал Левченко” и обезпечаващият кораб “Сергей Осипов” от Северния флот на Русия ще посетят пристанището в Лисабон, предаде агенция Интерфакс. Визитата ще продължи до 22 декември, съобщи говорителят на военноморския флот на Русия Игор Дигало.

Според информацията, след това корабите, включително буксира “Николай Чикер”, ще преминат Гибралтарския пролив и ще посетят пристанища в редица чужди държави.

15.12.2008, 14:00
 

Русия и САЩ ще проведат консултации за ПРО

Днес в Москва ще се проведат руско-американски преговори на военно-политическа проблематика, съобщава агенция Интерфакс.

Руската делегация ще бъде оглавявана от заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков, от американска страна основен преговарящ ще бъде заместник-държавният секретар Джон Гуд. Консултациите ще се провеждат при закрити врати.

Очаква се дискусиите да бъдат фокусирани върху въпросите на противоракетната отбрана и съкращаването на нападателното въоръжение на двете страни. Според анонимен източник “не се очакват съществени пробиви” в разговорите между двете делегации. /ИА "Фокус"/

15.12.2008, 08:54
 

US шпионин №1 в Москва може да оглави ЦРУ

Месец преди встъпването си в длъжност новоизбраният президент на САЩ Барак Обама  е на път да обяви хората, които ще  оглавят най-важните разузнавателни структури в администрацията му, съобщи вчера сп. "Нюзуик".

Главният кандидат за поста директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) е сегашният първи заместник директор Стивън Капс, твърди изданието, което се позовава на няколко различни източника. Капс, който, както се сочи в биографията му на сайта на агенцията,  свободно владее руски и фарси, е работил на различни длъжности в ЦРУ в продължение на 12 години. /Монитор/

14.12.2008, 23:30
 

Назначения

Генерал-лейтенант Александър Галкин е назначен за началник на щаба, той и първи заместник на командващия на Сибирския  военен окръг на ВС на Русия.

Александър Викторович Галкин е роден на 22 март 1958 година в гр. Орджоникидзе Северо-Осетинска АССР. Завършил е Висшето военно училище в Орджоникидзе (1979 г.), Военна академия Фрунзе в Москва (1990 г.), Военна академия на Генералния щаб на ВС на РФ (2003 г.). Службата му е преминала през различни длъжности от командир на взвод до заместник на командващия на СибВО. Има държавни награди.

Изпълняващия до сега длъжността началник на щаба на СибВО генерал-лейтенант Аркадий Бахин, според информация на „Красная звезда”, е назначен за командващ на войските на Приволжско-Уралския военен окръг.

13.12.2008, 21:36
 

Николай Цонев и ген. Златан Стойков заминаха за Ирак

Министърът на отбраната Николай Цонев и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков заминаха за Ирак, за да присъстват на официалната церемония, с която се отбелязва завършването на участието на българския контингент в операцията на Коалиционните сили по стабилизирането и възстановяването на Ирак, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Те ще се завърнат в нашата страна заедно с военнослужещите от шеста охранителна рота, която изпълняваше задачи в мисията по охрана на задържани лица, преминаващи програма за реинтеграция в обществото в база "Кропър" – Багдад. Старши национален представител на контингента е подполковник Николай Киров. В операцията на Коалиционните сили по стабилизирането и възстановяването на Ирак България участва от 2003 г. до 2005 г. с пет пехотни батальона, които изпълняваха задачи по охрана и отбрана на особено важни обекти, патрулиране, конвоиране и ескортиране на личен състав и материални средства, реализиране на гражданско-военни проекти, обучение на новосформиращите се иракски сили за сигурност. От 2006 г. до сега шест български охранителни роти изпълняваха задачи във военно-хуманитарна мисия като част от Многонационалните коалиционни сили в Ирак. През ноември 2008 г. правителството одобри окончателното приключване на мисията на българския контингент в Ирак. /ИА "Фокус''/

13.12.2008, 16:55
 

Британската армия се въоръжава с „умни” бомби

ВМФ и ВВС на Великобритания са приели на въоръжение управляеми авиационни бомби Paveway IV, производство на компанията Raytheon Systems, съобщава пресслужбата на военновъздушните сили на страната. Те ще бъдат използвани от самолетите Harrier GR9, Tornado GR4, Typhoon, а в бъдеще и от F-35 Joint Strike Fighter.

В момента управляемите авиобомби Paveway IV са едни от най-съвършените в своя клас, като първите образци бяха създадени в края на 1970-те години. Новите боеприпаси са в състояние да поразяват целите денем и нощем, при всякакви метеорологични условия.

Британската армия започна да провежда изпитания с „умните” авиобомби в края на 2006 година. Първоначално се предвиждаше, че Paveway IV ще постъпят на въоръжение във ВВС на страната през 2007 година, но заради необходимост от доработка на програмируемите взриватели Aurora, този срок не бе спазен.

На заключителния етап от изпитанията, завършил през лятото на 2008 година, от борда на изтребител Harrier GR9 са били хвърлени 14 авиобомби. Изпитанията са потвърдили, че неизправностите са отстранени.

Още авиационни боеприпаси

13.12.2008, 09:05

 

Войските на САЩ ще останат в Ирак без мандата на ООН

Багдад се обърна към Съвета за сигурност на ООН с молба да приеме резолюция за завършване на 31 декември тази година на пребиваването в Ирак на многонационалните сили, пише “Независимая газета”. По-нататъшното пребиваване на чуждестранните войски на територията на страната ще се урежда с двустранни споразумения. Междувременно станаха известни сроковете за изтегляне от Ирак на британския контингент.

“Ние изпратихме съответното писмо до председателя на Съвета за сигурност на ООН”, заяви представителят на Ирак в ООН Хамед ал Баяти. Дипломатът напомни, че миналата година премиера на Ирак Нури ал Малики в послание до ООН е посочил, че продължаването на мандата на пребиваването в страната на многонационалните сили става за последен път и че срока изтича в края на 2008 година. /ИА „Фокус”/

13.12.2008, 08:24
 

САЩ ще доставят на Ирак оръжия за 6 милиарда долара

Въоръжените сили на Ирак ще получат танкове Abrams, колесни бойни машини Stryker, вертолети и самолети от САЩ, съобщава DefPro. Освен това, иракските военни са поискали от Пентагона около 80 хиляди единици стрелково оръжие и патрулни катери. Общата стойност на въоръженията, които ще бъдат доставени на Ирак, е за около 6 милиарда долара.

Управлението за военно сътрудничество на министерството на отбраната на САЩ е потвърдило, че благодарение на доставките на военна продукция Ирак ще може да създаде силна, добре въоръжена и обучена армия.

Планира се да бъдат доставени 140 американски модернизирани танка Abrams M1A1M, а също и 400 бронирани бойни машини Stryker. Освен това, иракската армия ще получи и 8 танкови евакуационни машини и 65 тактически автомобила Humvee. Сред планираното за доставка в Ирак стрелково оръжие ще бъдат и винтовките M16 и M4. Авиационната техника ще включва 26 вертолета Bell 407, 20 учебно-тренировъчни самолета T-6A Texan, оборудвани с GPS, и 36 AT-6B Texan II.

В Пентагона решението за доставките на това въоръжение е вече взето, но въпреки това в 30-дневен срок сделката може да бъде блокирана от американския конгрес, което според специалисти е малко вероятно.

12.12.2008, 23:02
 

Петият изтребител „Грипен” беше доставен на Република Южна Африка

Република Южна Африка прие своя пети многоцелеви изтребител „Грипен” като част от програмата за модернизация на военновъздушните си сили.

Страната е поръчала 29 изтребителя „Грипен”, от които девет са двуместни.

Доставките на 17 едноместни изтребителя ще започне, след като всички двуместни изтребители бъдат приети на служба в южноафриканските военновъздушни сили. Последният боен самолет ще бъде доставен през 2012 г. Самолетите и свързаните с тях офсетни ползи за индустрията се доставят според предварителния план, който е уговорен с Република Южна Африка при подписване на договора през декември 1999 г.

Флотилията от изтребители „Грипен” на Република Южна Африка оперират в две ескадрили, които са разположени в базата „Макхадо” в южноафриканската провинция „Лимпоп”".

Първата група от шест пилоти-инструктори в момента се обучават на „Грипен” в базата „Макхадо”. Всичките шест пилота направиха своя първи самостоятелен полет с „Грипен” на 26 октомври т.г. Обучението се осъществява от инструктори на СААБ.

СААБ също осигури и достави симулатори за мисии, компютърно базирана тренировъчна система и обширен пакет за логистична поддръжка, който съдържа наземно оборудване и резервни части. Те са разположени в базата „Макхадо” и в други бази за поддръжка на Военновъздушните сили на Република Южна Африка. /gripen.com/ 

Още за самолетите Грипен

12.12.2008, 14:00

 

Танкове напускат Калининградска област

Русия изтегля 900 танка от Калининградска област, която граничи с натовските държави Полша и Литва. Това е демонстрация на липса на агресивни намерения, заяви началник Генщаба на руската армия ген. Николай Макаров. Едновременно руски военни кораби ще направят съвместни учения с флота на Индия в Индийския океан, предаде АФП. "Наред с ученията военните кораби ще осигурят постоянно присъствие в района на Африканския рог", заяви говорителят на руските ВМС капитан Игор Дигало. Там действат пирати. /Сега/

12.12.2008, 10:18
 

На 12 декември 1941 г. обявяваме война на Англия и САЩ

На 12 декември 1941 г. българското правителство обявява война на Англия и САЩ. В момента на големия германски неуспех при Москва България е принудена да се противопостави дипломатически и военно на Англия и САЩ. Искането е поставено пред българския външен министър на 12 декември от пълномощните министри на Германия и Италия.

За ултимативната „покана" веднага е уведомен Царят, а в 15, 30 ч същия ден Министерският съвет приема почти единодушно направеното „предложение". Без да се държи сметка за последствията, смятайки че войната е само „символична", на 13 декември министър-председателят Богдан Филов заявява пред Народното събрание, че този акт на българското правителство е само едно „договорно задължение".

С обявяването на войната на Англия и САЩ, България безвъзвратно е включена в световния двубой. Равносметката от „символичната" война е бомбардировката на 168 населени места от Съюзническата авиация с близо 50 000 авиобомби. Разрушени са над 12 000 сгради, убити са 1828 души, а над 2300 са ранени.

12.12.2008, 09:55
 

Изнесли сме оръжие за $200 млн.

Около 200 млн. долара ще е износът през тази година на фирмите от сдружение "Българска отбранителна индустрия", обяви съпредседателят му проф. Стефан Воденичаров. 400 млн. лв. е общият оборот на 17-те военни завода за 2008 г.  Страните от Близкия изток и Централна Азия, с които най-вече в момента работим, не предвиждат съкращаване на военните си бюджети. Затова, ако поддържаме доброто ниво на нашата продукция и правим нови изделия, няма да почувстваме силно ударите на световната криза, допълни Воденичаров.

Още военни фирми

12.12.2008, 00:45

 

Полша получи и последните три изтребителя F-16

От САЩ до Полша днес прелетяха и последните три изтребителя F-16, които полската армия купи от Съединените щати, съобщи говорителят на полските военновъздушни сили подполковник Веслав Гжегожевский. Полските ВВС закупиха от САЩ през 2003 г. общо 48 самолета от този тип.

Полша получи 36 едноместни и 12 двуместни изтребителя.

След получаването на първите самолети през 2006 г. с тях нееднократно са се случвали инциденти както във въздуха, така и на земята, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Още за F-16

11.12.2008, 23:15

 

Ахилесовата пета на американците в Ирак

В Пентагона знаели отрано за това, че намиращата се на въоръжение автомобилна техника не може да защити войниците от мини и самоделни взривни устройства в Ирак, но своевременно не били направени никакви крачки за решаването на този проблем. До този извод е достигнала комисия, създадена по инициатива на ръководството на корпуса на морската пехота на САЩ, съобщава АФП. Чиновниците от военното ведомство също така много добре знаели, че на американския контингент трябва да се доставят други, много по-надеждни машини.

Причина за началото на разследването стана това, че още през 2005 г. командирите на подразделенията на морската пехота и на сухопътните войски, влизащи в състава на контингента в Ирак, се обърнаха с молба да им се предоставят транспортни средства с противоминна защита от типа MRAP. По-конкретни искания към автомобилите, които могат максимално да гарантират сигурността на хората в тях, до тогава не са били формулирани, в резултат на което американската войска се оказала неподготвена за такава заплаха.

Армейските всъдеходи Humvee (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), които преимуществено се използват в Ирак, не могат да обезпечат достатъчна защита. Но независимо от искането машините спешно да се заменят минали няколко месеца, преди да се вземе решение за това. При това един от генералите на морската пехота, отговарящ за обезпечаването на войската, продължавал да твърди, че Humvee са най-добрите и най-защитени от достъпните на пазара бронемашини.

В последствие в Ирак за 18 месеца са били доставени почти 12 хиляди защитени машини от различни модификации. Общото им количество скоро ще надвиши 16 хиляди. Забавянето на Пентагона обаче струвало живота на много американски войници, доколкото до 2007 г. морската пехота и сухопътните войски са използвали Humvee. Ситуацията се променила едва след като министърът на отбраната Робърт Гейтс издал заповед за започване на спешна програма по обезпечаване на контингента с нова техника./BgNewsroom.com/

Още за Humvee

11.12.2008, 12:57

 

Модернизиран учебно-боен самолет Су-25 извърши първият си полет

Опитен учебно-боен щурмови самолет Су-25УБМ, произведен в Улан-Уденския авиационен завод на 6 декември извърши първият си изпитателен полет в Кубинка, съобщиха от пресслужбата на завода. Полета на самолета с модернизирано бордово оборудване е продължил 35 минути и е дал старта на началния етап на летателните изпитания.

При щурмовика Су-25УБМ се реализира цял комплекс от нововъведения, които се използват в приетия на въоръжение едноместен щурмовик Су-25СМ. Успешните изпитания на модернизирания учебно-боен самолет ще позволят на руското военно ведомство да го въведе на въоръжение както като пълноценна бойна единица, така и като учебно-тренировъчна машина за подготовка на пилотите на Су-25СМ.

До края на годината опитния самолет Су-25УБМ трябва да бъде предаден за държавни изпитания, които трябва да завършат до края на 2009 година. През следващата година към него ще се присъедини втора машина.

11.12.2008, 12:35
 

САЩ ще изпратят в помощ на британския контингент в Афганистан 5 000 рейнджъри

САЩ планират да изпратят най-малко още 5 000 войници в афганистанската провинция Хелманд, които ще се притекат на помощ на обкръжените от талибаните британски сили, отбелязва в броя си от днес в. „Таймс”.

В началото на следващата седмица министрите в Лондон ще проучат също въпроса, дали да бъдат изпратени допълнително британски подкрепления, чрез които да се увеличи значително присъствието на въоръжени сили в контролираната от страната провинция. Планираното почти двойно увеличение на коалиционните сили в Хелманд може обаче според изданието да даде повод за оказването на натиск върху правителството, което преди време обяви съвсем ясно, че няма намерения да прехвърля 3 700-те войници от Ирак в провинция Хелманд. /ИА "Фокус"/

Още за Афганистан

11.12.2008, 08:50

 

САЩ не планират разполагане на свои бази в Грузия

САЩ нямат намерение да разполагат свои военни бази в Грузия в отговор на тези на Русия в Абхазия и Южна Осетия. Това съобщи днес на конференция в престижния университет „Джон Хопкинс” във Вашингтон Марк Симаковски, експерт по отношенията с Грузия и Молдова в министерството на отбраната на САЩ, предаде Взгляд.

Симаковски заяви пред аудиторията от студенти, че САЩ продължават да се застъпват „за цялостното изтегляне на руските войски от Абхазия и Южна Осетия”. Представителят на американското военно ведомство посочи още, че Вашингтон ще продължава да разширява военното си сътрудничество с Тбилиси. „САЩ разглеждат Грузия като ключов транзитен маршрут за въоръжените си сили”, каза в заключение Симаковски.

10.12.2008, 23:56
 

Холандия започна строителството на нова патрулна фрегата

Първата патрулна фрегата клас Holland е заложена на стапелите на корабостроителницата Damen Schelde Naval Shipbuilding в Холандия, съобщава Defense Aerospace. Общо в холандските военноморските сили трябва постъпят четири кораба от този клас, които могат да се използват, включително и за борба с пирати,

Контракта за доставката на четирите патрулни фрегати с компанията Damen Schelde Naval Shipbuilding е бил подписан на 20 декември 2007 година. Фрегатите ща получат имената на крайбрежните провинции Holland, Zeeland, Friesland и Groningen. Първата фрегата трябва да влезе в състава на ВМС през 2011 година. Останалите съдове ще бъдат заложени за строителство през септември и октомври 2009 г. и април 2010 г. съответно.

Екипажа на всеки от 108 метровите кораби клас Holland ще бъде от около 50 човека, а максималната скорост на фрегатите ще бъде до 20 възла. На въоръжение те ще имат 76-милиметрови оръдия Oto-Melara, скорострелни оръдия и картечници, имащи дистанционно управление. Оборудването им ще позволява да се следят нисколетящи въздушни цели и високоскоростни малоразмерни съдове, да се откриват мини и водолази.

10.12.2008, 21:04
 

Русия започна разработката на нова военна доктрина

Русия пристъпи към разработката на нова военна доктрина, в която ще залегне световната тенденция към силово разрешаване на политическите проблеми, заяви началникът на ГЩ на Въоръжените сили на Русия Николай Макаров на среща с военните аташета в Москва. Той посочи, че новата доктрина ще има по-конкретен и приложен характер, предаде Интерфакс.

Работната група за подготовка на новата редакция на доктрината оглави бившият ръководител на ГЩ Юрий Балуевский, който в момента заема поста заместник-секретар на Съвета за сигурност на Русия. Николай Макаров подчерта, че в документа ще бъде отразено изменението на геополитическата и военнополитическата ситуация по света, в това число и “увеличаването ролята на военната сила в политиката”. /ИА "Фокус"/

10.12.2008, 19:45
 

Русия вдига заплатите на военните

До три години военната служба в Русия ще стане едно от най-добре платените места за работа в страната, съобщи шефът на комитета по отбраната в Думата (парламента) Виктор Заварзин, цитиран от в. "Российская газета".

Полковниците и генералите ще получават средно между 120 000 - 150 000 рубли (4000 евро) месечно в зависимост от чина и заеманата длъжност. Младшите офицери от лейтенант до капитан ще взимат 70 000 рубли (2000 евро) - почти колкото заплатата на западните си колеги. В момента взводните и ротните получават около 10 000 рубли (280 евро), като се очаква това число да се увеличи поне двойно.

Догодина Русия ще изхарчи за отбрана 1 трилион 277 млрд. рубли(35 млрд. евро), като през 2010 г. се предвиждат още 13 милиарда рубли допълнително. Руският президент Дмитрий Медведев също така обеща до 2012 г. да осигури на всички офицери постоянни и служебни квартири. В момента кадровите войници получават около 7000 рубли (200 евро), като се планира наборната служба да бъде премахната през 2010 г.

Финансовите планове ще се отразят по-бавно за военните пенсионери, като чак през 2020 г. пенсиите им ще достигнат 80% от парите, които получават военните през този период. В момента те получават между 7 - 22 на сто. /Сега/

10.12.2008, 13:34
 

Британските военни ще започнат да се изтеглят от Ирак през март 2009 година

Британските сили трябва да започнат да се изтеглят от Ирак от март следващата година, заяви високопоставен военен представител за Би Би Си. Великобритания обсъжда законовата основа, на която контингента й може да остане в Ирак, когато мандата на силите на ООН изтече в края на 2008 година. Страната все още има 4 100 военни в Басра, но правителството планира изтеглянето им следващата година ако изборите в Ирак през януари минат мирно. /ИА "Фокус"/

10.12.2008, 10:02
 

Започнаха летателните изпитания на бордовото електронно оборудване на изтребителя F-35

Летателните изпитания на интегрираната система на бордовото радиоелектронно оборудване на изтребителя F-35 започнаха на летящата лаборатория CATBird, съобщават от американската компания Lockheed Martin.

Изпитанията се провеждат в базата Fort Worth, Тексас. 40-я полет на летящата лаборатория CATBird се е състоял на 25 ноември. Той е бил първият с пълен набор оборудване и е продължил 2,4 часа. "Резултатите съответстват на нашите предварителни разчети", - заявява вицепрезидента на компанията Lockheed Martin Eric Branyan.

Летящата лаборатория CATBird е създадена на базата на пасажерския самолет Boeing 737. Няколко месеца ще продължат да се отработват отделни елементи на системата, а изпитанията на летящата лаборатория на цялата авиониката на изтребителя се предвижда да започнат през 2009 година.

Още за F-35

09.12.2008, 20:55
 

За наборната служба, поклон!

Съдбата ми предостави шанса да вляза в родната казарма доброволно, на 16 години, кадет в Народното Военноморско училище - Варна, през 1948 г. и да се реализирам в живота. Тогава условията бяха по-трудни. Изискванията за ред и дисциплина – по- строги, безцеремонно сурови и продължителни (на корабите – 4 г., в бреговата артилерия – 3 г.). Получи се така, че аз служих с наборите от 1928 до 1972 т.e. с повече от 40 набора.

За мен и младежите, служили в този период, казармата беше училище за израстване и укрепване, за възмъжаване и себеотдаване, за сработване и взаимопомощ. Тя, казармата, даваше подготовка за живота, за семейството, за родолюбие. Казармата приучава на ред и самоконтрол, на труд и отговорност за боеца до теб (бойния пост, разчета, кораба, частта). Затова младежите от наборна служба стават много близки, разчитащи един на друг, доверчиви и честни при взаимна подкрепа. Вярата в помощта е необходима и полезна винаги в живота на хората. А в сложни условия или бойни действия, тя е гарант за оцеляване (на сушата, в морето или във въздуха). Няма по-искрен поздрав от този при среща да чуеш: Наборе, здравей! Затова срещите с набори, випуски или разчети са така желани, търсени и най-често провеждани. (спомени от капитан І ранг от запаса Станил Станилов)

09.12.2008, 12:50
 

С три пъти е намалял броят на напускащите военнослужещи

С три пъти е намалял броят на напускащите военнослужещи. Това каза министърът на отбраната Николай Цонев, който направи отчет за седемте месеца, през които той е министър, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По думите на Цонев за шест месеца новопостъпилите военнослужещи са 223, като само за периода от 1 до 8 декември техният брой е 102. Министърът посочи, че през мандата му на управление е постигнато значително увеличение на заплащането, както на служителите в министерството, така и на военнослужещите. Увеличението е в размер между 12-33%, като най-високо е било това на военнослужещите. Увеличението на заплатите на участващите в мисия зад граница български войници е било в съответствие с риска, който те носят.

Министърът на отбраната каза, че България до този момент не е поела ангажимент за участие в военноморската мисия на ЕС за борба с пиратството.

09.12.2008, 12:08
 

8 проекта се борят за паметник на Ген. Колев

8 идейни проекта за паметник на ген. Иван Колев – предводител на българската кавалерия и освободител на Добрич от румънска окупация през 1916 г., са постъпили в общината. Трима от скулптурите, включили се в конкурса, са от София - Вълко Ценов, Андрей Врабчев и Георги Георгиев. Останалите са дело на добричлиите Никола Богданов и Димитър Янков, Петко Боев от с. Козлодуйци, Никола Станчев от Бургас и Гълъбин Христов от Велико Търново. През декември всеки желаещ може да се запознае с проектите, които са експонирани в Художествената галерия.

В сряда управителният съвет на сдружението “Изграждане в Добрич на паметник на ген. Иван Колев и загиналите през 1916 г.” ще има заседание, на което ще бъдат обсъдени проектите. Окончателния избор ще направи жури, в което ще бъдат включени представители на Националната камара на архитектите и сдружението на художниците.

От 3 март т.г. в родното село на ген. Иван Колев – Бановка, Измаилски район, Одеска област, Украйна, има поставена плоча на къщата, в която той се е родил и отраснал. Тя е дарение от зам.-областния управител на Добричка област и председател на управителния съвет на областното дружество на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД Михаил Стоев. /Народно дело/

09.12.2008, 11:03
 

В района на Сан Диего се разби американски изтребител F/А-18D

В резултат на падането на изтребител на ВМС на САЩ върху две къщи в предградие на Сан Диего (щат Калифорния) по уточнени данни са загинали 3 човека, в това число едно дете, а още един човек се смята за безследно изчезнал, съобщава  CNN, позовавайки се на представители на местната полиция. В една от сградите, върху която е рухнал самолета, в момента на произшествието е имало две жени и две деца.

Изтребител F/A-18D Hornet е загубил управление и е рухнал на земята, докато се е връщал към базата на ВМС "Мирамар" от авионосеца "Абрахам Линкълн", намиращ се до крайбрежието на Калифорния. Пилотът е успял да катапултира, а лекарите, които са го приели в болницата, оценяват състоянието му като стабилно.

В резултата на падането на F/A-18D Hornet сериозно са пострадали две жилищни сгради – едната е била разрушена, а със втората избухнал пожар. Засега не се знаят причините за катастрофата, но се предполага, че се касае за технически проблем на самолета.

По данни на свидетелите, в момента на падането на самолета не се е чувал звук от двигателите му. В момента на удара с къщата самолетът се е взривил.

Още за F/А-18

09.12.2008, 01:00
 

На 9 декември 1885 г. се слага край на Сръбско-българската война

На 9 декември 1885 г. приключват преговорите за примирие между Сърбия и България, с което се слага край на Сръбско-българската война.

Договорът за примирие между България и Сърбия е подписан в Пирот от пълномощниците на България и Сърбия - капитан Олимпи Панов и полковник Топалович. В постановките му е посочено, че примирието има продължителност до 17 февруари 1886 г. Войските на двете страни са длъжни да се изтеглят от окупираните райони на Държавните територии на Сърбия и България, като се образува неутрална зона от 3 км от граничната линия. Определя се взаимна размяна на военнопленници, която да започне незабавно. Предлага се веднага да се назначат делегати за водене на преговори за сключване на мир. Условията на примирие не задоволяват България като победителка, но главната цел да се търси международно признание на Съединението налага те да бъдат приети. Повечето от Великите сили вече имат положително отношение към Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Независимо от отрицателното отношение на руския император Александър III към княз Александър I Русия приема факта, че Обединена България съществува.

Сръбско-българската война (1885 г.) е война между Сърбия и България, предизвикана от завоевателните стремежи на сръбските управляващи среди за териториално разширение на изток за сметка на българските земи. Формален повод за избухването на Сръбско-българската война е недоволството на Сърбия от Съединението на Източна Румелия с Княжество България (1885 г.), с което според нея се нарушава "равновесието" на Балканския полуостров, установено от Берлинския конгрес (1878 г.). Не малка роля за предизвикване на военния конфликт между двете съседни страни изиграва и Австро-Унгария.

09.12.2008, 00:32
 

Последните украински военнослужещи напуснаха Ирак

Последните украински военнослужещи напуснаха Ирак, предаде  ДПА. Това стана три седмици преди края на мандата на силите на коалицията в арабската страна.

Днес в иракската провинция Дивания се проведе специална церемония по изпращането на украинските войници.

САЩ успяха да се договорят за споразумение с иракските власти, което ще позволи на 150 000 американски войници да останат в Ирак и след 31 декември. Великобритания в момента преговаря за подобно споразумение. /ИА „Фокус”/

08.12.2008, 18:50
 

Във ВВС на Австралия се появи първият женски екипаж

Днес от авиобазата Amberley на австралийските военновъздушни сили в щата Квинсленд излетя военнотранспортен самолет C-17 Globemaster III, напълно окомплектован с женски екипаж, MoD Oracle. По този начин австралийските военни отбеляза втората годишнина от приемането на въоръжение на този самолет.

В момента във ВВС на Австралия служат 14жени-пилоти. Линда Корбоулд, оглавила днес екипажа на C-17, се смята за една от най-известните сред тях. През 2006 година тя стана първият командир на авиационна ескадрила в историята на австралийската армия.

Своята кариера Линда Корбоулд започва като авиодиспечер през 1981 година, понеже до 1990 г. жени-пилоти във военновъздушните сили не е имало. Започнала е да лети на военнотранспортен самолет C-130 Hercules.

Във ВВС на Австралия жените летят на пет различни типа самолети, включително военнотранспортни, пасажерски и патрулни. Освен това те служат и като офицери за бойно управление, оператори на бордови радиоелектронни системи и други специалисти.

08.12.2008, 18:00
 

Германия е увеличила износа си на оръжие

Според публикация във в. „Тюрингер Алгемайнен” през изминалата 2007 г. Германия е изнесла повече военна техника, отколкото през предходната 2006г .

По данни на изданието общият обем на експортираната продукция се е увеличил с 13% на 8,6 млрд. евро.

08.12.2008, 12:20
 

САЩ призовават към превъоръжаване

Командването на ядрените сили на САЩ излезе в края на миналата седмица със серия взаимноизключващи се изказвания, пише днес в. “РБК Дейли”. От една страна американците предложиха официално да се признае ядрения статут на Индия, Пакистан и Израел, а от друга – посочиха необходимостта от срочна модернизация на ядрения арсенал на самите САЩ. Последното е невъзможно без възобновяване на ядрените изпитания, които, на свой ред, неизбежно ще дадат старт на нова надпревара в превъоръжаването с участието на официалните и неофициалните страни-членки на ядрения клуб.

“Настана време да се действа”, заяви миналия петък ръководителят на стратегическото командване на САЩ ген. Кевин Чилтън. – Бездействието днес ще доведе до загуба на ядрения статут”. Модернизацията на ядрените бойни глави и средства за доставка, провеждана в Русия и Китай, по мнението на Чилтън, ще постави под заплаха ядрената сигурност на САЩ и изисква незабавни мерки по обновяване на националния ядрен арсенал. Преди всичко Кевин Чилтън настоява да се върнат към т. нар. програма за замяна на бойните глави (RRW). Тя бе одобрена от администрацията на Джордж Буш през 2004 г., но все още не е получила одобрение от Конгреса на САЩ. Законодателите посочват, че някои точки от RRW противоречат на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, подписан от САЩ 1968 г. /ИА "Фокус"/

08.12.2008, 10:33
 

Кораби на руския Тихоокеански флот заминават за Индийския океан

Отряд кораби на руския Тихоокеански флот завършват днес подготовката си за продължителен поход и утре ще заминат от Владивосток на делово посещение в Индия, съобщи за РИА Новости представител на пресслужбата на флота.

„Съгласно заповед на главнокомандващия на Военноморския флот на Русия адмирал Владимир Висоцки от 9 декември отряд корабите от Тихоокеанския флот, в състав големия противолодъчен кораб „Адмирал Виноградов”, спасителния буксир „Фотий Крилов”, танкерите „Печенга” и „Борис Бутома” под командването на капитан първи ранг Виктор Соколов, ще поемат курс към Индийския океан. Моряците ще посетят индийското пристанище Мармагао,” уточни говорителят.

Според неговите думи, след завършване на визитата отряда корабите от ТОФ съвместно с кораби от Северния флот ще вземат участие в съвместните руско-индийски учения „Индра-2009”. Предвижда се провеждането на артилерийски и ракетни стрелби.

При обратния си път към Владивосток корабите на ТОФ ще направят визити в индонезийското пристанище Джакарта и китайския порт Чжаньцзянь.

Още за ВМС на Русия

08.12.2008, 08:05
 

Русия ще подпомогне с повече от 5 млрд. долара военнопромишления комплекс

Руското правителство подготви пакет от мерки, възлизащ на 5 млрд. долара, който ще бъде използван за подпомагането на военнопромишления комплекс, предаде РИА Новости.

Според в. „Ведомости” най-вероятно по-голямата част от средствата ще бъдат получени от компаниите „Ростехнологии” и ОАК. Тази седмица се очаква министерството на финансите да внесе предложение за реформирането на отбранителния отрасъл, отбелязва още агенцията и допълва, че планът се състои от общо пет точки. /ИА „Фокус”/

Още за ВПК на Русия

08.12.2008, 07:44
 

Екстремисти подпалиха 96 автомобила в база на НАТО в Пакистан

В Пакистан екстремисти убиха полицай и подпалиха 96 камиона и военни автомобили в база на обединените войски на САЩ и НАТО, провеждащи операции в Афганистан, предаде агенция Ройтерс.

Около 30 въоръжени екстремисти в 02:30 часа местно време са нападнали базата, която е разположена северозападно от град Пешавар, съобщи представителят на пакистанската полиция Азим Хан.

В резултат на нападението са били подпалени камиони и контейнери, в които е имало боеприпаси и продоволствие за войските на НАТО и САЩ. /ИА "Фокус"/

07.12.2008, 09:50
 

Обама избра ветеран от войната за министър по въпросите на ветераните

Избраният за президент на САЩ Барак Обама е определил генерала от запаса Ерик Шинсеки (Eric Shinseki) за министър по въпросите на ветераните, съобщават източници от Демократическата партия. Очаква се Обама да направи изявление по въпроса в неделя на пресконференция, която съвпада с годишнината на японското нападение над Пърл Харбър през 1941 г.

Шинсеки е роден на 28 ноември 1942 г. в Хавай в семейство от японски произход. Завършва военната академия в Уест Пойнт. Във Виетнамската война служи в артилерията. Там е ранен тежко. Въпреки това се връща на военна служба и прави блестяща кариера. Той е първият американец от азиатски произход, който става началник на генералния щаб на сухопътните войски. Сега Шинсеки ще бъде и първият член на кабинета на Обама от азиатски произход.

07.12.2008, 09:04
 

На този ден японски самолети атакуват американското пристанище „Пърл Харбър”

На 7 декември 1941 г. японски бойни самолети бомбардират кораби на американския Тихоокеански флот в Пърл Харбър, Хавайските острови, като унищожават голяма част от корабите и самолетите. С това започва Тихоокеанската кампания. Президентът Рузвелт определя 7 декември с фразата: “Дата, която завинаги ще остане белязана от позора”.

Пърл Харбър (Pearl Harbor) е американска военноморска база, създадена в началото на XX в., разположена на южния бряг на остров Оаху, на 10 км западно от Хонолулу (Хавайските о-ви). На 7 декември 1941 г. Япония напада базата и с това САЩ са въвлечени във Втората световна война.

Към 7 декември 1941 г. в Пърл Xарбър се намират основните сили на Тихоокеанския флот на САЩ, които включват 45 морски съда, 5 подводници, 9 минни заграждения и 24 спомагателни съда. Базата разполага с 394 самолета. Японското морско командване, подробно информирано за дислокацията на американските кораби в базата и за разположението на средствата за отбрана, разработва план за внезапно нападение. На 29 ноември 1941 г. японското авионосно съединение под командването на адмирал Ямамото Усироку излиза от залива Хитокапу (Курилските острови) и на 7 декември достига в район от 350 до 500 км северно от остров Оаху. В близост се намират около 20 японски подводници. В продължение на 2 часа японски самолети нанасят ред последователни удари по американските кораби, летището и бреговата батарея. Боеготовността на базата е недостатъчна, противовъздушната отбрана е неорганизирана, корабите и авиацията не са в готовност. В резултат на операцията са потопени 7 кораба, повредени са 8 кораба, унищожени са 188 самолета. Загиват повече от 3 000 души. Загубите на японския флот възлизат на 21 самолета и 5 малки подводни лодки. На 8 декември 1941 г. САЩ и Великобритания обявяват война на Япония, с което Втората световна война достига акваторията на Тихия океан.

07.12.2008, 08:45
 

Русия може да достави военна техника за ливанската армия

Русия може да достави съвременна бойна техника за ливанската армия, заяви днес министърът на отбраната на Ливан Иляс Ел Мур, цитиран от РИА Новости.

„Няма препятствия за въоръжаване на ливанската армия с руска бойна техника”, съобщи пред журналисти ливанският министър след срещата си с ръководителя на руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество Михаил Дмитриев. Не бяха съобщени повече детайли от преговорите между двамата. По думите на Иляс Ел Мур всички технически и военни аспекти относно руските доставки за ливанската армия ще бъдат обсъдени по време на визитата на ливанския министър на отбраната в Москва през следващата седмица. /ИА "Фокус"/

06.12.2008, 23:15
 

Украйна трябва да създаде професионална армия

Президентът на Украйна Виктор Юшченко поздрави военнослужещите от украинската армия по случай 17-та годишнина на въоръжените сили на страната, предаде УНИАН.

В своето поздравление държавният глава и върховен главнокомандващ отбелязва, че "през годините на независимостта въоръжените сили се утвърдиха като мощен фактор за националната сигурност, станаха надеждна опора на нашата държавност".

"Сега пред Украйна стои важна задача - да създаде професионална армия, отговаряща на съвременните евроатлантически стандарти и снабдена с модерни въоръжения", заяви Юшченко.

06.12.2008, 22:37
 

Сингапур ще доставя вседеходи на британската армия

Преговорите за покупка от Сингапур на крупна партия верижни вседеходи Bronco, производство на Singapore Technologies Engineering завършиха, съобщава Defense News.

Министерството на отбраната на Великобритания трябва официално да обяви за сключения контракт до една седмица. Планира се доставките да започната през 2009 година и по всяка вероятност машините ще заминат за контингента на страната в Афганистан.

Бронираните верижни вседеходи Bronco се намират на въоръжение само в сингапурската армия и сделката с британското правителство ще стане първата експортна поръчка за тези машини. Според информация на производителя Bronco тежи повече от 10 тона, способен е да развива скорост до 60 километра в час и да преодолява водни прегради със скорост 5 км/час. В зависимост от модификацията машината може да се използва за превоз на хора (до 16 човека, включително и водача), като санитарен автомобил и даже като полева работилница.

Още бронетехника

06.12.2008, 10:20

 

САЩ успешно тестваха ПРО

Американската армия извърши успешни изпитания над Тихия океан на системата за противоракетна отбрана с наземно базиране, която е в състояние да сваля ракети с далечен обсег, съобщиха представители на Пентагона.

Ракета-прехващач е била изстреляна от военната база "Вандерберг" в щата Калифорния. Тя успешно е открила и поразила учебна бойна глава, изстреляна от остров Коджак в щата Аляска./news.bg/

Още за ПРО

06.12.2008, 08:26
 

Ще честват патронния празник на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

На 7 декември (неделя) от 10.00 ч. ще се състои тържествено честване на патронния празник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. По сценарий е предвидено приемане на строя на почетния караул от старшия началник и полагане на венци и цветя пред паметника на Никола Вапцаров. По-късно в зала „Вапцаров” ще се състои тържествено събрание. След изпълнение на химна на училището слова ще произнесат началникът на ВВМУ капитан І ранг Димитър Ангелов, племенницата на поета Мая Вапцарова и представители на Генералния щаб, Щаба на ВМС и представители на варненската общественост. Покани са отправени към командващия ВМС и неговите заместници, областния управител и кмета на Варна, ректорите на варненските университети, бившите началници на флотската алма матер. /Морски вестник/

05.12.2008, 21:45
 

Турция има технически проблем с израелските безпилотни разузнавателни самолети

Възникна проблем с израелските безпилотни разузнавателни самолети “Херон”, които се използват за наблюдение на придвижването и лагерите на ПКК в Югоизточен Анадол и в Северен Ирак, пише днес турският вестник “Сабах”.

Израел предаде два от поръчаните 10 такива безпилотни средства, но възниква проблем с монтирането на термалната система за наблюдение “Аселфлир”, която се произвежда в Турция от предприятието на военнопромишления комплекс Аселсан. Аналогичната система, която произвежда Израел за тези самолети, тежи 60-70 килограма, а тази в Аселсан достига 120 килограма; при това положение оригиналната височина на полета от 30 000 фута е намалена на 24 000 фута. Това означава по-малък обсег, по-малък престой във въздуха, по-трудно установяване и наблюдение на обектите и в крайна сметка – по-малка ефективност от използването на това безпилотно разузнавателно средство, посочва всекидневникът. /ИА "Фокус"/

05.12.2008, 17:03
 

Китай и Индия ще проведат съвместно военно учение

По информация на министерството на отбраната на Китай, от 6-ти до 14-ти декември, в района Балгаум, Индия ще се проведе антитерористично съвместно военно учение между Китай и Индия.

Говорителят на министерството Хуан Сюепин каза, че военното учение не е насочено спрямо трета страна и няма специален фон. Периодът за провеждане на учението бе определен отдавна. Учението ще се проведе в рамките на подписания между двете страни през 2006г. меморандум за засилване на контактите и сътрудничеството в областта на отбраната и има за цел засилване на взаимното опознаване и доверие между двете армии./CRI/

05.12.2008, 10:23
 

Руски боен кораб ще премине през Панамския канал за първи път от Втората световна

Руски боен кораб ще премине през Панамския канал за първи път от Втората световна война насам - символично предизвикателство към американското влияние в региона, предаде РИА Новости.

Големият противоподводен кораб "Адмирал Чабаненко" ще премине от Атлантическия към Тихия океан в петък вечерта или събота сутринта, съобщи руското посолство в Панама.

Единственият друг такъв случай е бил през Втората световна война, когато четири руски подводници преминали през канала, се отбелязва в изявлението на руското дипломатическо ведомство. По онова време, когато съоръжението бе под американски контрол, САЩ и СССР бяха съюзници в антинацистката коалиция, припомня посолството. /ИА „Фокус”/

05.12.2008, 09:50
 

Миг-29 се е разбил в Забайкалския край на Русия

Самолет Миг-29 се е разбил днес в Забайкалския край на Русия, предаде Lenta.ru.

Това съобщиха от пресслужбата на министерството за извънредните ситуации на Русия в региона. Инцидентът е станал в 12,12 часа местно време (04:12 б.вр), на 700 метра северозападно от селището Ингода.

От министерството на отбраната на Русия съобщиха, че по предварителни данни пилотът, заместник командира на ескадрила подполковник Копарев, е загинал. Няма пострадали сред гражданското население, както и нанесени материални щети на мястото на падане на машината.

За последните два месеца това вече е втори инцидент с МиГ-29 в Читинска област. На 17 октомври 2008 година изтребител МиГ-29 се разби по време на тренировъчен полет. Тогава пилота успя да катапултира успешно.

Още за МиГ-29

05.12.2008, 08:40
 

Продължава подготовката на операцията на ЕС срещу пиратите в Аденския залив

Министрите на отбраната на Великобритания и Франция Джон Хътън и Ерве Морен посетиха щаба на съвместната операция на ЕС срещу пиратите в Арабско море, предаде РИА Новости, позовавайки се на прессъобщение на британското министерство.

Щабът, откъдето ще се ръководи операцията с кодово име „Аталанта”, е разположен в британската военна база „Нортууд”. Великобритания ще изпрати за участие в операцията фрегати на Кралските ВМС, а операцията ще бъде ръководена от британския контраадмирал Филип Джонс.

Операция „Аталанта” ще започне официално на срещата на външните министри от ЕС на 8 декември. Операцията за борба с пиратите в Аденския залив, край бреговете на Сомалия ще бъде първата съвместна военна операция на страните-членки на ЕС в рамките на европейската политика за сигурност и отбрана. /ИА "Фокус"/

04.12.2008, 23:25
 

Индия ще закупи 80 руски военнотранспортни вертолета Ми-17

Индия ще закупи от Русия 80 военнотранспортни вертолета Ми-17, съобщава АРМС-ТАСС. Такова решение е взел на 3 декември Комитета за безопасност на индийското правителство.

Тези вертолети ще попълнят парка от 200 Ми-17, които в момента се експлоатират във въоръжените сили на Индия.

Решението за покупка от Русия на нова партия вертолети Ми-17 е взето в предверието на започващото днес официално посещение в Делхи на руския президент Дмитрий Медведев.

04.12.2008, 22:45
 

За година продадохме оръжие за 210 млн. евро   

Българският износ на специална продукция за 2008 г. достигна 210 млн. евро, съобщава вестник "24 часа" като се позовава на източник от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

По-точни данни се очакват след няколко месеца, когато ще бъде готов годишният доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение.

На оръжейното изложение "Хемус" в края на май тази година Явор Куюмджиев, зам.-министър на икономиката, съобщи, че само за първите 5 месеца на годината са издадени разрешителни за експорт на спецпродукция за 120 млн. евро.

По принцип разрешителните не се изпълняват на 100 %, сочи практиката. Част от тях остават за следваща година, друга пропадат. Така, например, по данни на МИЕ от разрешени сделки за 365, 7 млн. евро за 2007 г. са реализирани сделки за едва 140 млн. евро.

Всички индикации обаче сочат, че за 2008 г. сме продали оръжие и бойна техника за около 210 млн. евро, повече от 1989 г., последната от т.нар. соцпериод.

По Татово време България е изнасяла оръжие за 200-300 млн. долара годишно. Само в отделни случаи на военни кризи експортът е приближавал 1 млрд. долара, твърдят хора от бранша.

Боеприпасите са основният сегмент от българския оръжеен износ, много по-малък е делът на оръжията.

В момента София изнася най-много за Грузия, Афганистан, Алжир, Йемен, Мали, САЩ и Ирак. Бившата съветска република е пожелала български боеприпаси за 24 млн. евро, бомби и реактивни снаряди за 21 млн. евро и оръжия за 2,7 млн. евро. На Кабул сме продали реактивни снаряди за 22 млн. евро, боеприпаси за 5 млн. евро и оръжия за 5 млн. евро. Разнообразие в листата внасят хеликоптери за 5,7 млн. евро за Мали и апаратура за управление на огъня на артилерията за Ирак.

Основната причина за оръжейния бум е запазването на някои традиционни пазари, твърдят хора от бранша. На второ място е съхраняването на част от уникалните специалисти, обучавани в продължение на десетилетия.

Тези, които оцеляха, вече започнаха обновление на производствената база в "Арсенал"-Казанлък и "Аркус"-Лясковец. Два цеха за механична обработка на "Арсенал" вече били обзаведени с нови цифрови машини. Сериозна модернизация направи и "Оптикс" - Панагюрище.

04.12.2008, 14:04
 

Началник на отбраната поема командването на армията ни

Българската армия ще се ръководи от "началник на отбраната". На днешното си заседание кабинетът одобри проект на нов закон за отбраната на Република България, според който се създава новата длъжност.

Началникът на отбраната ще замести сега действащия началник на ГЩ на БА. Отпада структурата ГЩ на БА.

Началникът на отбраната ще е пряк началник на личния състав на Българската армия.

Той ще е подчинен на президента при осъществяване на правомощията му на Върховен главнокомандващ на въоръжените сили и е непосредствено подчинен на министъра на отбраната, но ще бъде назначаван от Президента по предложение на правителството.

Началникът на отбраната е пряк началник на личния състав на Българската армия.

С новия закон за отбраната отпада и възможността военнослужещите да са в непосредствена йерархическа връзка на ръководство и контрол със свои близки и роднини.

Военните ще бъдат уволнявани и в случай, че на се покрили нормативите за физическа годност.

След като законът влезе в сила, българските военнослужещи ще имат вече омбудсман, който ще бъде назначаван от премиера и ще им съдейства и посредничи при спазването на правата изконните им интереси.

Като стимул за военна служба се предвижда и диференциация в размера на допълнителното възнаграждение за продължителна служба.

То ще нараства с увеличаване на прослужените години, като досегашният таван от 40% ще бъде достигнат след 15-ата прослужена година, а не след 20-ата. /news.bg/

04.12.2008, 14:00
 

Швеция ще продължи да инвестира в изтребителите “Грипен”

Министърът на отбраната на Швеция Стен Толгфорс зяави, че многофункционалният изтребител “Грипен” има потенциал за износ и поради това държавата ще продължи да влага средства за по-нататъшното развитие на проекта, предаде DefenseNews.

Министърът подчерта, че отказът на Норвегия да закупува самолети от своя съсед няма да повлияе върху развитието на проекта.

За евентуални чужди купувачи се смятат Бразилия, България, Хърватия, Дания, Индия, Холандия, Румъния и Швейцария. Шведският изтребител има определени перспективи и сред балтийските страни, тъй като бившите съветски републики имат намерение да развиват сътрудничеството си с НАТО за съвместна охрана на въздушните граници. Своята заинтересованост от “Грипен” вече изказа Естония. /ИА "Фокус"/

Още за самолетите Грипен

04.12.2008, 11:15

 

Грузия се отказва от своя военен флот

Властите в Грузия планират да се откажат от своите Военноморски сили, съобщава вестник “Взгляд”.

В парламента на Грузия се обсъжда законодателната инициатива за извеждане на ВМФ от състава на Въоръжените сили и предаването на флота в разпореждане на граничната полиция на МВР. В този случай Военноморският флот и Службата за брегова охрана (СБО) на гранична полиция ще се слеят. Депутатите смятат, че ВМФ и СБО се дублират, а икономиката на Грузия не е в състояние да поеме такива разходи. Според експерти сливането ще се отрази негативно върху отбранителната способност на Грузия, тъй като ВМФ и СБО имат различни предназначения.

Още за военноморските сили

04.12.2008, 08:50
 

Пенсионират катюшите

Българската армия е на път да каже "сбогом" на наследниците на легендарните катюши от Втората световна война. Днес близо 400 военни от артилерийския дивизион на бившата Сливенска танкова бригада ще получат своите заповеди за уволнение. Вече бившият дивизион имаше на въоръжение реактивните системи БМ-21, които са съвременният вариант на някогашните катюши. Една батарея от системата "Град" разполага с 6 машини, всяка с по 40 направляващи. На практика залповият огън само на една батарея може да унищожи малък град за по-малко от минута. Това е най-мощното ударно средство на танковата бригада и ние го изхвърляме, ядосват се офицерите. Церемония по освобождаването им няма да има, просто ще им дадем пенсионните документи, съобщиха пред "Стандарт" източници от щаба на бригадата.  В състава на дивизиона имаше и 122-милиметрови гаубици, които също отиват в историята. Ден по-късно ще бъдат раздадени заповедите за уволнение и на 500 военни от Нова Загора. Кметът Николай Грозев се кахъри, че не е успял да запази военните. Според него всичко е било решено още преди две години с подписа на вече бившия министър Веселин Близнаков. /Стандарт/

04.12.2008, 08:30
 

САЩ ускоряват разработката на свръхлека броня

Американските специалисти смятат съществено да ускорят процеса по създаването на свръхлека композитна броня, която да бъде използвана при създаването на танка от ново поколение, съобщава Strategy Page.

Машината която се планира да бъде създадена в рамките на програмата „Бойни системи на бъдещето” (Future Combat Systems), ще бъде два пъти по-лека от съществуващите образци за сметка на използваните нови технологии.

В момента масата на основния боен танк на американската армия M1 Abrams е почти 70 тона, а според разчетите на специалисти, използването на новата композитна броня ще позволи създаването на съвременна бойна машина с тегло по-малко от 30 тона. В американската технология се предвижда използването на слой обеднен уран, който прави бронята по-здрава и устойчива.

При идеално стечение на обстоятелствата 30-тонния аналог на М1 трябва да бъде създаден до 2015 година.

03.12.2008, 22:00
 

Българската полиция подписа договор за доставка на вертолет AW109 Power

Българската полиция подписа договор за доставка на вертолет AW109 Power, предаде руското електронно издание „Авиапорт”, позовавайки се на съобщение на компания AgustaWestland. Вертолетът ще бъде доставен през 2010 година и ще бъде използван за патрулиране.

Той ще бъде снабден с оборудване, което ще му позволи да извършва полети при всякакви метеорологични условия. Специално за българската полиция компанията ще оборудва машината със съответните комуникационни средства, видеокамери, прожектори и системата FLIR. Салона на вертолета, разчетен за разполагането на осем човека, може лесно да се трансформира за изпълнението и на други задачи.

Максималната скорост на вертолета е 285 км/час, а далечината на полета – 948 км. В момента компанията има поръчки за 460 вертолета AW109 от близо 50 страни.

Още вертолети

03.12.2008, 21:30
 

В Афганистан се появиха два нови разузнавателни самолета

Контингента на Великобритания в Афганистан получи в свое разпореждане два нови разузнавателни самолета „Sentinel R1”, способни даже в облачно време да „виждат” хора на земята от височина 11 километра, съобщава Известия.Ру. Самолетите през ноември са били прехвърлени в британска военна база в Близкия Изток.

Машината е способна да преда в реално време детайлни изображения на местността, да насочва ракети или безпилотни летателни апарати. Според информацията, такъв самолет е в състояние да държи под визуален контрол район с размери до 320 кв. км и да се намира във въздуха без дозареждане до девет часа.

Екипажа на самолета се състои от пет човека: два оператора , командир и два пилота. Във ВВС на Великобритания има пет такива самолета, купени за около 1,3 милиарда долара.

Още разузнавателни самолети

03.12.2008, 16:32
 

Искат забрана на касетъчните бомби

Повече от 100 държави днес ще подпишат международна конвенция за забрана на производството на касетъчни бомби, пише The Guardian. Както пояснява кореспондентът Ричард Нортън-Тейлър, такива бомби не винаги се взривяват при удар в земята, но по-късно стават причина за гибелта на десетки мирни граждани. По данни на изданието, от касетъчните бомби, разпръснати по териториите на над 20 страни, вече са пострадали хиляди хора.

Министрите на външните работи на Великобритания и Германия, Дейвид Милибанд и Франк-Валтер Щайнмайер, са заявили, че се стремят към наистина сключване на глобален договор за касетъчните боеприпаси, а също така подчертаха, че много страни, заемащи първите места по производство, запаси и използване на такива бомби, още не са се съгласили да го подпишат, съобщава изданието. Сред тези страни, по данни на вестника, са САЩ, Китай, Русия, Индия, Пакистан и Израел.

Например, в Ливан израелската войска в течение на 34-дневната война през 2006 г. е използвала касетъчни боеприпаси, а близо един милион от тях не са се взривили. По данни от миналото лято, опасната зона заема площ от 40,6 милиона квадратни метра, отбелязва изданието. Със запаси от касетъчни боеприпаси към настоящия момент разполагат най-малко 75 страни, а в повече от 30 ги произвеждат, пише вестникът.

Великобритания, която по-рано заемаше трето място по използване на касетъчни бомби (след САЩ и Израел), се съгласи да унищожи своите арсенали от касетъчни боеприпаси. Сега британските дипломати убеждават САЩ да махнат от британските бази тези бомби, увериха вчера официални източници.

По данни на изданието, един от главните гвоздеи на преговорите за конвенцията ще бъде въпросът дали военнослужещите в страните, които ще подпишат договора, ще носят наказателна отговорност за използване на такива боеприпаси при съвместни операции със страни, които няма да подпишат договора. Документът не забранява подобно сътрудничество, но прехвърля отговорността и върху съюзниците при използване на такова оръжие. Конвенцията ще влезе в сила след ратифицирането й от 30 държави, отбелязва изданието. /bgNewsroom.com/

03.12.2008, 14:30
 

Москва е унищожила 30% от запасите си на химическо оръжие

Русия към днешния ден е унищожила 11 852 тона бойни отровни вещества, което съставлява 29.8% от притежаваните от нея запаси, съобщи ръководителят на руската делегация и постоянен представител на Русия в Приволжския федерален окръг Григорий Рапота.

От 2 до 5 декември в Хага се провежда 13-тата сесия на конференцията на Организациите за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), в която участва руска делегация, оглавявана от Рапота.

По думите му, допълнително са предвидени за унищожаване почти 12 тона бойни отровни вещества и ще се неутрализират 4 хиляди 24-тонни отровни вещества VX.

Ръководителят на руската делегация отбеляза, че това количество ще бъде унищожено след завършване на производствения цикъл за евакуация на реакционната маса и необратимото повреждане на защитните корпуси на боеприпасите.

„След завършване на тази операция общият обем ма унищожено химическо оръжие в Русия ще е 39.5% от обявените запаси”, подчерта той.

Рапота също така съобщи за плановете за бъдещо натрупване в Русия на мощности за унищожаване на химическо оръжие. „В близките дни се планира да бъде въведен в експлоатация първият пусков комплекс на още един обект - "Щуче", създават се допълнителни мощности на обектите "Марадиковский" и "Леонидовка". Разгръща се пълномащабна работа по строителството на обектите "Почеп" и "Кизнер", каза той.

Ръководителят на делегацията на Русия отбеляза, че руската програма за унищожение на химическо оръжие цели пълната ликвидация на тези боеприпаси в Руската Федерация към срока, утвърден от състоялата се през декември 2006 г. 11-та сесия на конференцията на ОЗХО, тоест към 29 април 2012 г. Рапота обърна още внимание на факта, че ликвидирането на химическите арсенали е приоритет за Русия, но това трябва да направят и другите държави, които разполагат с такова оръжие, за да не поставят под въпрос сигурността на населението и околната среда.

Отбелязвайки мащабността на стоящите пред Русия задачи по унищожаването на химическото оръжие, Рапота подчерта, че основното бреме на разходите по своето разоръжаване Русия носи сама. „Нашите средства, които влагаме в тази насока постоянно растат – само през 2008 г. за това са отделени около 1 милиард евро. Като цяло в момента Русия сама покрива 84% от общия обем на разходите”, каза той. И изрази надежда, че за да успее Русия в срок да унищожи целия си боен химически арсенал, се нуждае и от помощта на чуждестранни инвеститори.

„Ние сме признателни на ЕС, Великобритания, германия, Ирландия, Италия, Канада, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, САЩ, Чехия, Швейцария, Франция и други държави, а както и на неправителствения фонд NTI за оказаното съдействие за строителство в Русия на обекти за унищожаване на химическо оръжие”, каза още руският глава на делегацията.

Рапота каза още, че предотвратяването на разпространението на оръжие за масово поразяване и средствата за добиването му е най-важният фактор за поддържането на световния мир и сигурност. „За достигане на тази цел трябва обединение на силите на всички страни и укрепване на многостранните инструменти и механизми за неразпространение, както и приемане на ефективни национални мерки”, категоричен бе той.

В състава на ОЗХО влизат 184 държави. Очаква се на 30 декември към организацията да се присъедини и Ливан. В присъединилите се към Конвенцията страни живее 98% от населението на Земята.

Шест държави са обявили, че притежават химическо оръжие. Обявените запаси са общо в света 71 315 тона, в това число Русия – 40 тона и САЩ – 28 тона. От общото количество към днешния ден са унищожени над 29 985 тона бойни отровни вещества или повече от 42%. В същото време в целия свят са унищожени 3 милиона и 90 хиляди снаряди и други устройства, предназначени за снаряжения на химическо оръжие или общо 35.64% от общото количество от 8 милиона и 670 хиляди.

През юли 2007 г. напълно унищожи своето химическо оръжие Албания, а през тази година това направи още една държава, пожелала анонимност, съобщава РИА Новости. В момента се унищожава оръжието в Русия, САЩ, Индия и Либия. Към 29 април 2012 г. страните които са обявили, че притежават химическо оръжие, трябва напълно да са ликвидирали своите запаси. /bgNewsroom.com/

Още за химическото оръние

03.12.2008, 14:26
 

Висшият военен съвет уволни дисциплинарно от армията 24 военнослужещи

На редовното зимно заседание на Висшия военен съвет /ВВС/ на Турция е взето решение от армията да бъдат уволнени дисциплинарно 24 военнослужещи, предава Анадолската агенция. От тях 19 души се уволняват заради "обвързаност с наркотици и аморални връзки", които нарушават общата обстановка и дисциплина във въоръжените сили и 5 души заради "реакционно поведение" /така в Турция определят опитите за установяване на шериатско управление в страната - бел. на "Фокус"/. В официалното съобщение на Генералния щаб за заседанието на ВВС се посочва, че въпросните решения за дисциплинарни уволнения са взети "с мнозинство".

На заседанието на ВВС е била направена оценка на регионалната обстановка и готовността на турската армия за действия при усложнена обстановка и война. Във връзка с това са били набелязани нуждите на армията и мерките, които трябва да бъдат взети за задоволяване на тези нужди.

В рамките на оценката на вътрешната ситуация в страната са разисквани заплахите и рисковете и мерките, които трябва да се предприемат в това отношение. /ИА "Фокус"/

03.12.2008, 10:19
 

Бразилия ще продаде на Пакистан 100 ракети

Бразилия ще продаде на Пакистан 100 авиационни ракети. Бразилската външнотърговска палата е одобрила вчера, 2 декември, военната сделка, за която пакистанското правителство и бразилските въоръжени сили се договориха през април 2008 година.

Ракетите са противорадиолокационни и ще бъдат произведени от бразилската компания Mectron. Сумата на контракта е 85 милиона евро, съобщава РосБизнесКонсалтинг.

03.12.2008, 10:09
 

НАТО утеши Украйна и Грузия с годишен план за сътрудничество, каза руският посланик в Алианса

НАТО, отказвайки да предостави на Украйна и Грузия Плана за действие за членство в Алианса, предложи на Киев и Тбилиси “като утешение” годишен план за сътрудничество, изрази мнение руският посланик в НАТО Дмитрий Рогозин, предаде РИА Новости.

“Какво е това, никой не знае, но това бе направено, за да се запази каменното изражение при лоша игра. Всъщност това е отказ за предоставяне на Плана”, каза Рогозин за агенцията.

По неговите думи, по отношение на Украйна и Грузия НАТО сам е изиграл ролята на “дестабилизиращата сила” и сега не може да приеме тези дестабилизирани страни в Алианса.

02.12.2008, 23:25
 

Широкомащабни военноморски учения в Иран

Широкомащабни учения на военноморските сили във вторник започват в Иран, съобщи командващият на иранските ВМС Хибибола Сайари.

„В маневрите под кодовото название "Съюз-87", което ще се провежда в акваторията на Оманския залив, се планира да вземат участие повече от 60 военни кораба”, разказва военният, цитиран от иранска телевизия.

По думите му, в ученията ще вземат участие есминци, ракетни катери, подводници, вертолети, изтребителна авиация и безпилотни летателни апарати. Освен това, в участията ще вземат участие и бойци от силите със специално предназначение на ВМС на Иран, пише РИА Новости.

Маневрите ще преминат на 4 етапа и ще продължат до 7 декември.

„Целта на провеждане на "Съюз-87" е повишаване на бойната готовност на иранските ВМС за противодействие на възможни външни заплахи, а също така изпитание на съвременни образци на въоръжение и техника, разработени от военно-промишления комплекс на Иран”, отбелязва Сайари.

Иранските военни нееднократно заплашват „с лекота” да затворят Ормузския пролив (съединяващ Персийския залив с Оманския), през който се превозват повече от 25% от световния нефт, в случай на външна агресия от страна на САЩ и техните съюзници в региона. /bgNewsroom/

02.12.2008, 16:50
 

От космодрума Плесецк стартира "Молния-М" с военен спътник

Стартови разчети на Космическите войски на Русия днес сутринта са осъществили от космодрума Плесецк (Архангелска област) пуск на ракета от среден клас "Молния-М" с военен спътник, съобщава за "Интерфакс-АВН" помощника на командващия на космическите войски подполковник Алексей Золотухин.

"Ракетата трябва да изведе в орбита апарат в интерес на руското военно ведомство. Извеждането на целева орбита ще продължи около час", - съобщава А.Золотухин.

Целта на запуска е нарастване на руската орбитална групировка на космическите апарати с военно назначение, добавя той.

Още ракети

02.12.2008, 08:40
 

Успешни наземни изпитания на лазерно “оръдие“ с базиране на “Боинг“ в САЩ

Корпорацията “Боинг“, един от основните клиенти на Пентагона, обяви, че са проведени успешни наземни изпитания на лазерно “оръдие“, базирано на борда на модифициран “Боинг-747“.

Според вицепрезидента на компанията Скот Фенчър проверката на бойните възможности на високоенергийния химически лазер от клас един мегават, който може да унищожава балистични ракети, е била извършена на 26 ноември на базата на военно-въздушните сили на САЩ “Едуардс“ в Калифорния. По думите му “стрелбата“ е била насочена по имитация на балистична ракета от установка в носовата част на самолета. Насочването и управлението на стрелбата е било извършено от екипажа в кабината на “Боинг“-а. Фенчър подчерта, че “приключи важен етап от набелязаната програма от наземни изпитания на напълно интегрираната лазерна система за 2008 г., което ни позволява, спазвайки графика, да се приближим към изпълнението на “стрелбите“ по ракета от въздуха, планирани за следващата година“. /dir.bg/

02.12.2008, 07:32
 

Холандия ще похарчи 70 милиона евро за военнотранспортни самолети

Въоръжените сили на Холандия планират да похарчат 70 милиона евро за закупуването на три стратегически военно-транспортни самолети С-17 съвместно с други страни от НАТО, съобщава Defense Aerospace.

Други 20 милиона евро ще покрият разходите, свързани с ръста на цените на авиационното гориво. Тези пари бяха спестени за сметка на съкратения набор на военнослужещи в холандската армия. В реализацията на програмата по съвместно закупуване и експлоатация на военно-транспортните самолети участват тринайсет страни от Северноатлантическия алианс – България, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Холандия, Норвегия, Полша, Румъния, Словения, САЩ и Естония, а също така Швеция и Финландия, които не са в състава на НАТО.

По-рано имаше информация, че в рамките на програмата за развитие на стратегическата военнотранспортна авиация на НАТО се планира закупката на три-четири самолета С-17, които да бъдат дислоцирани на унгарска територия.

Самолетите С-17 са производство на Боинг и се смята за едни от най-големите в своя клас. Могат да пренасят товар с тегло до 78 тона, като далечината на полета достига до 9 хиляди километра. Стойността на всеки самолет превишава 250 милиона долара.

01.12.2008, 21:54
 
 

Войните

Към 1 декември 2008 година във военната операция в Ирак са загинали 4521 военнослужещи, от които 4207 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.

Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военните командвания съобщават за гибелта на военнослужещи от: Австралия - 2, Азърбейджан – 1; Великобритания – 176, България – 13, Чехия – 1, Дания – 7, Холандия – 2, Естония – 2, Фиджи – 1, Грузия – 5, Унгария – 1, Италия – 33, Казахстан – 1, Корея – 1, Латвия – 3, Полша – 22, Румъния – 3, Салвадор – 5, Словакия – 4, Испания – 11, Тайланд – 2 и Украйна – 18.

Американските военни съобщават и за 30840 ранени американски военнослужещи.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври 2001 г –  1 декември 2008 година, са загинали 1007 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 623, австралийци - 6, англичани – 127, канадци – 97, чехи – 3, датчани – 16, холандци - 17, естонци – 3, финландци – 1, французи – 23, германци – 25, унгарци – 2;  италианци – 12, литовци – 1, норвежци – 3, поляци – 8, португалци – 2, румънци – 8, южно корейци – 1, испанци – 25 и шведи – 2.

За периода 2600 американски военнослужещи са били ранени.

01.12.2008, 20:09
 

Жена може да оглави турското разузнаване

За първи път в 43-годишната си история турските разузнавателни служби ΜΙΤ може да бъдат оглавени от жена, една "желязна дама", както я окачествява турският в. "Ватан", която е и първата жена, назначена за окръжен управител на службите в окръг Адана, в южна Турция, съобщава БГНЕС.

Мандатът на сегашния директор на турското разузнаване Емре Танер изтича през март, поради навършване на пенсионна възраст. Според в. "Ватан", кандидатката за неговия пост, която вестникът обозначава само с инициалите й А. Г. , днес заема поста на началник на Оперативния отдел на ΜΙΤ. Най-силният й съперник за поста изглежда е началникът на Информационния отдел А.С., който обаче е назначен на този пост преди три месеца и затова кандидатурата му се смята за по-слаба в сравнение с тази на "желязната лейди".

Двамата предишни кандидати да оглавят турското разузнаване - Шенкал Атасагун /1998 - 2005 г./ и Емре Танер /назначен през 2005 г./ произлизаха от средите на Оперативния отдел, където се смята, че работят най способните и опитни кадри на ΜΙΤ. Преди Атасагун, начело на турските тайни служби през 1992 г. беше назначен дипломат, който беше първото цивилно лице, оглавило службите от създаването им през 1965 г.

Още за специалните служби

01.12.2008, 19:57
 

Серийно производство на ракети “Булава” в Русия ще започне следващата година

Изпитанията на балистична ракета “Булава” миналия петък преминаха успешно, до края на годината ще има още едно пробно изстрелване, съобщи днес вицепремиерът на Русия Сергей Иванов на заседание на президиума на правителството на Русия, предаде агенция Интерфакс.

Иванов подчерта, че през 2009 г. изпитанията на “Булава” трябва да приключат, едновременно промишлеността пристъпва към изготвяне на серийни образци на тази балистична ракета с морско базиране, с които ще бъдат оборудвани новите подводници. /ИА „Фокус”/

01.12.2008, 14:23
 

Американските сухопътни войски поръчаха крупна партия пистолети Beretta

Командването за автобронетанкова техника и въоръжение на сухопътните войски на САЩ (TACOM) е поръчало 20 хиляди 9 мм пистолета Beretta 92FS (M9), съобщава Strategy Page. Стойността на всеки пистолет е 410 долара.

Преди повече от 20 години това стрелково оръжие смени пистолета M1911(A1), който американските военни използваха от 1911 до 1985 година.

Италианския пистолет, далечината на поразяване на който е съпоставима с M1911, се е оказал по-точен, но е имал по малка ударна сила и калибър, заради което от него не са били доволни всички.

Според специалисти, недоволството на американците отчасти е свързано и с това, че пистолета има италиански произход.

Армия США заказала крупную партию пистолетов Beretta (Lenta.ru)

Още пистолети

01.12.2008, 13:24
 

Грузинските войски се изтеглиха от Ирак

Грузинските войски се изтеглиха от Ирак, съобщава РБК, позовавайки се на информация на американското посолство в Тбилиси.

Военнослужещите, които влизаха в състава на първа бригада на въоръжените сили на републиката, излетяха от Кувейт с американски военен самолет.

Грузинският военен контингент влезе в състава на коалиционните сили в Ирак през 2003 година. През лятото на 2007 година броят на грузинските войници беше увеличен повече от два пъти, до две хиляди души. Военнослужещите бяха разположени във военната база в Ал Кут, Източен Ирак. Грузинският контингент беше третият по численост.

През август тази година след началото на конфликта в Южна Осетия грузинските власти решиха да изтеглят от Ирак основната част от военнослужещите си. В Грузия те се заеха с охрана на столицата Тбилиси, която, както се смяташе тогава, беше заплашена от настъпващите от Южна Осетия руски военнослужещи. /ИА "Фокус"/

01.12.2008, 10:15
 
Още военна информация



{START_COUNTER}