Оперативна информация

 
Вашите телефони

080016700 - безплатен телефон за информация за постъпване на кадрова военна служба.

0292-21199 - телефон на Служба "Сигурност - ВП и ВКР". Звънете по всяко време за нередности и нарушения в поделенията и гарнизоните на БА.

0292-22122 и 0292-22126 - телефони на управление "Личен състав" на Генералния щаб. Те са отворени за вас всеки работен ден от 9.00 до 17,30 ч.

__________________________________________________________________________________________________ 

Архив - декември 2007 г.

__________________________________________________________________________________________________ 

 

   31.12.2007, 18:30
Ракети "БраМос" - ИНФОграма - Кликни

Производството на руско-индийски крилати ракети ще бъде удвоено

Руско-индийското съвместно предприятие "БраМос" е купило завод на държавна компания Kerala Hightech Industries Limited в южната част на Индия, който ще позволи да се удвои производството на свръхзвукови крилати  ракети, съобщава РИА Новости.

Благодарение на тази завод "БраМос" ще може да произвежда до 50 ракетни комплекса в година отчитайки и вече действащото производство в град Хайдерабад.

В завода в Керала ще се сглобяват не само комплекси "БраМос", но и ще се произвеждат комплектуващи за ракетите "Астра".

Ракетата "БраМос" се намира на въоръжение в индийските военноморски сили, а от лятото на 2007 година започнаха доставки и на версията за сухопътните войски на Индия. Разработва се авиационен вариант на ракетата и модификация "БраМос" за подводници.

Според някои сведения, партньорите от фирмата след четири – пет години ще са в състояние да произведат и хиперзвукова крилата ракета.

Експерти оценяват потребностите на въоръжените сили на Индия от ракети "БраМос" примерно на около хиляда броя. Към производството на компанията интерес има от страни като Бразилия, Чили, Индонезия, ЮАР, Малайзия. Списъка на потенциалните купувачи сега се утвърждава в Москва и Делхи.

Още ракети

__________________________________________________________________________________________________ 

   31.12.2007, 09:13

От 1 януари 2008 година срокът на наборната военна служа в руската армия ще бъде една година

От 1 януари 2008 г. Въоръжените сили на Русия преминават към едногодишен срок на военната служба за наборниците, съобщи РИА Новости.

Измененията във федералния закон за военната служба бяха подписани от президента Владимир Путин на 12 юли 2006 г.

Новият закон предвиждаше намаляването на срока на служба на наборниците да стане на два етапа – от 1 януари 2007 г. този срок ставаше 18 месеца, а от 1 януари 2008 г.- 12 месеца.

Руският министър на отбраната Анатолий Сердюков изрази увереността си, че руската армия е готова за подобни реформи./ИА „Фокус”/

__________________________________________________________________________________________________ 

    30.12.2007, 09:05
 изпитания с крилатата ракета JASSM

Успешни изпитания с крилатата ракета JASSM

Според съобщение на Military.com, компанията Lockheed Martin на 20 декември 2007 година е провела успешни летателни изпитания с нискозабележимата за радарите крилата ракета JASSM (Joint Attack Surface-to-Air Strike Missile), преминала през втори етап на модернизация (product upgrade verification, PUV). Летателните изпитания бяха предшествани от девет наземни, които също завършиха успешно.

В началото на годината, през април 2007 година, летателните изпитания на JASSM се провалиха – от четири изстреляни ракети три не попаднаха в целта, а четвъртата, попада в целта, но става нещатна детонация на бойната и част. По време на летателните изпитания на JASSM предшестващи първия етап на модернизация, ракетата успешно е поразила целта.

Изпитанията на ракетата трябва да завършат до края на март 2008 година.

Още ракети

__________________________________________________________________________________________________ 

   29.12.2007, 21:35
 Стратегически бомбардировач Ту 95МС

Постижение на руското министерство на отбраната за 2007 година е възстановяването на стратегическата авиация

Един от главните резултати постигнати от министерството на отбраната на Русия през 2007 година е възобновяването на далечните полети на стратегическата авиация, се казва в съобщение на министерството, посветено на дейността през тази година, предаде агенция РБК.

Освен това от министерството са отбелязали, че през тази година е продължил процеса на засилване на бойната подготовка на въоръжените сили на Русия.

В съобщението на руското военно министерство се казва, че “са отработвани въпроси за провеждането на нови форми на стратегически действия, с оглед на сдържането на военните заплахи за Русия и нейните съюзници”./ИА "Фокус"/

__________________________________________________________________________________________________ 

   29.12.2007, 08:55
 

Създадоха автоматизиран катер за борба с пирати 

ВМС и бреговата охрана на САЩ изследват възможностите на безпилотния катер Protector, предназначен за борба с пирати, съобщава Defense Tech.

Катера-робот е с дължина повече от 10 метра и е въоръжен със 7,62 мм автоматична картечница.

Дистанционното управление може да се извършва на разстояние до 10 мили (повече от 18 км).

Катерът може да се използва и за инспекции на подозрителни плавателни съдове.

Още  катери

_________________________________________________________________________________________________ 

   27.12.2007, 19:53
Фрегатата "Андреа Дориа"

Италия построи нова ракетна фрегата

ВМС на Италия получиха първата фрегата от типа Horizon, съобщава Defense-Aerospace.

Фрегатата "Андреа Дориа", която често е класифицирана като ескадрен миноносец, бе спусната на вода в края на 2005 година. В продължение на две години тя се дострояваше и се провеждаха различни изпитания.

Водоизместимостта на кораба е 5300/6630 тона, дължината и е 151,6 метра, а скоростта при пълен ход достига 29 възла.

"Андреа Дориа" е въоръжена с две 76-милиметрови артилерийски установки, осем противокорабни ракетни установки "Тезео", зенитноракетен комплекс "Астер", зенитни автомати и противолодъчни торпедни апарати. Освен това на фрегатата се базира и вертолет за борба с подводници.

Общо Италия смята да построи два кораба от този тип. Вторият - "Кайо Дуилио" – беше спуснат на вода през октомври 2007 година. По план трябва да бъде въведен в строя през 2009 година.

__________________________________________________________________________________________________ 

    27.12.2007, 16:07
 Су-24М2 - ИНФОграма - Кликни!

Руските ВВС се сдобиха с шест модернизирани изтребителя Су-24М2

Руските военно въздушни сили и подразделенията на противовъздушна отбрана се сдобиха днес със своите първи бройки от модернизираните самолети Су-24М2, обяви полковник Александър Дробъшевски. По думите му шестте модернизирани бомбардировача са били предадени на армията по време официална церемония, която се е провела на военното летище “Переяславка”.

В изказването си Дробъшевски допълни, че в днешния ден са били направени и първите тестови полети на Су-27СМ, които вчера бяха дадени на армията. Информацията е на РИА Новости.

_________________________________________________________________________________________________ 

   27.12.2007, 15:45
Пускова установка на ЗРК С-300

Иран ще получи пет дивизиона С-300

Иран ще получи пет зенитноракетни дивизиона С-300, съобщава "Коммерсант", разкривайки детайли от крупна оръжейна сделка между Москва и Техеран, за която стана известно на 26 декември 2007 година.

Според данни на вестника, стойността на комплектите които ще се доставят превишава 800 милиона долара. Петте дивизиона С-300 модификация ПМУ-1, които ще бъдат доставени на Иран, могат да включват в себе си от 40 до 60 пускови установки, всяка от които носи по четири ракети 48Н6Е. Всеки дивизион може едновременно да обстрелва до 6 цели, насочвайки по тях до 12 ракети.

Обсегът на действие на ракетата 48Н6Е е 150 километра, на височина – до 27 километра, а скоростта на ракетата превишава два километра в секунда.

Оборудването на ЗРК позволява да се откриват и поразяват цели на свръхмалка височина – до 10 метра.

Според мнение на специалисти, Иран смята да използва ЗРК С-300 преди всичко за прикритие на атомната електростанция в Бушер, въвеждането в експлоатация на която се планира през следващата година.

Още зенитноракетни комплекси

__________________________________________________________________________________________________ 

   26.12.2007, 17:40
 БМПТ на международната изложба в Нижний Тагил

"Уралвагонзавод" започва производството на БМПТ

"Уралвагонзавод" е получил първата поръчка за доставка на Министерството на отбраната на Русия на бойни машини за поддръжка на танковете (БМПТ). Затова днес по време на пресконференция е съобщил генералния директор на предприятието Николай Малых.

"Машина е преминала тази година държавните изпитания и министерството ни поръча първата партия. Освен това, ние получихме поръчка и за танкове Т-90", - е казал той.
 
БМПТ е предназначена за действие в състава на танковите формирования с цел да поразява танкоопасните средства на противника. Това е концептуално нова машина, необходимостта от която възниква още в годините на войната в Афганистан. БМПТ е въоръжена с две автоматични 30 мм оръдия, два курсови автоматични гранатомета, четири управляеми ракети и сдвоена картечница.

За първи път БМПТ бе показана на международната изложба в Нижний Тагил през 2002 година.

Още бронетехника

__________________________________________________________________________________________________ 

   26.12.2007, 14:35
Вариант на изтребител от 5-то поколение

Компанията "Сухой" пристъпи към изготвянето на опитни образци на изтребител от пето поколение

Влизащото в холдинга "Сухой" Комсомольск-на-Амур авиационно производствено обединение Ю.А.Гагарин (КнААПО) е пристъпило към изготвяне на първите опитни образци на перспективен многофункционален изтребител, съобщава АРМС-ТАСС.

Предприятието вече е получило от "ОКБ Сухой" необходимата техническа документация. Когато образците бъдат готови, те трябва да преминат през всички необходими етапи, свързани с подготовката за началото на летателните изпитания, които могат да започнат през 2009 година. Серийното производство на самолета се планира да бъде организирано през 2015 г.

В момента КнААПО произвежда изтребителите Су-27, Су-30, Су-33, Су-35 и техните модификации, участва в програмата за създаване на боен авиационен комплекс от пето поколение и реализира гражданската авиационна програма "Сухой Суперджет 100".

__________________________________________________________________________________________________ 

   26.12.2007, 11:04
 министъра на отбраната на Австралия Joel Fitzgibbon

Австралия заделя 21 милиарда американски долара за превъоръжаване на подводния си флот

Австралийските военноморски сили ще получат 21 милиарда долара за превъоръжаване, заяви днес министъра на отбраната на страната Джоел Фицджиббон (Joel Fitzgibbon).

Според неговите думи, първата крачка за укрепване на военната мощ ще бъде замяната на старите дизеловите подводници от клас „Коллинс” със субмарини от ново поколение, въоръжени с крилати ракети с голям обсег на действие.  

Отбранителния проект е разчетен за близките 17 години и ще бъде най-скъпият от 1901 година насам – момента на образуване на Австралийския съюз.

Министъра не изключва възможността за получаване и на подводници с ядрени установки.

В тази връзка военното ведомство на Австралия е започнало да изучава широк диапазон от проекти за нови подводници, строителството на които ще се извършва в корабостроителниците в Аделаида.

Основни критерии за строителството на подводниците от ново поколение ще бъдат скорост, безшумност и въоръжение. Ще бъде създадена и серия безпилотни мини подводници, способни да се предвижват на големи разстояния с цел откриване и наблюдение на кораби на противника.

Според аналитици, първият етап на отбранителната програма трябва да бъде осъществен до 2011 година. Следващата крачка ще бъде провеждане на изпитания с новата техника. Превъоръжаването на подводния флот на Австралия трябва да завърши до 2024 година.

__________________________________________________________________________________________________ 

   25.12.2007, 21:45
 Изтребител Су-30МКА

Русия достави на алжирската армия два бойни самолета “Су 30 МКА”

Русия достави днес на алжирската армия два бойни самолета “Сухой 30 МКА”, по силата на договор, сключен през месец март, когато руският президент Владимир Путин посети страната, предаде испанската агенция ЕФЕ.

Самолетите ще бъдат доставени на новата въздушна база Ум ел Буаджи, в източната част на страната.

Закупуването на двата самолета е в контекста на напрежанието между Алжир и Мароко заради областта Западна Сахара.

През януари алжирският президент Абделазиз Бутефлика ще посети Русия, коментира агенцията.

__________________________________________________________________________________________________ 

    25.12.2007, 18:35
 изтребител F-16 block 50/52 на чилийските ВВС

Мароко планира да закупи изтребители F-16 block 50/52

Американската агенция за отбранителен експорт (Defense Security Cooperation Agency, DSCA) официално е уведомила Конгреса за планирана доставка на Мароко на крупна партия изтребители F-16 C/D block 50/52 и спомагателно оборудване. Сумата на сделката се оценява на $2,4 млрд.

Правителството на Мароко се е обърнало с молба за доставка на 24 самолета F-16C/D Block 50/52 с модернизирани двигатели F100-PW-229 или F110-GE-129 и радари APG-68(V)9, запасни комплекти за тях, системи за обмен на данни Link 16, 6 системи за нашлемно целеуказване, 12 комплекта за целеуказване AN/AAQ-33 SNIPER Targeting Pods или AN/AAQ-28 LITENING и 5 комплекта за тактическо разузнаване Tactical Air Reconnaissance Systems (TARS) или DB-110 Reconnaissance Pods (RECCE), а също и друго допълнително оборудване.

Освен това, Мароко планира да закупи от САЩ 24 учебно-тренировъчни самолета T-6B Texan за $200 млн.

__________________________________________________________________________________________________ 

   25.12.2007, 17:25
Учебен пуск на руска стратегическа ракета

Русия осъществи втори тест на нова междуконтинентална балистична ракета

Русия проведе втори изпитателен запуск на нова междуконтинентална балистична ракета РС-24 с отделяща се глава, съобщи пресслужбата на руските Ракетни войски със стратегическо предназначение, цитирана от РИА Новости.

В 16:10 часа московско време (15:10 часа българско) от държавния изпитателен космодрум “Плесецк” съвместен боен състав на Ракетни войски със стратегическо предназначение и Космически войски осъществи изпитателен запуск от мобилна установка на нова междуконтинентална балистична ракета РС-24, оборудвана с разделяща се бойна глава,” съобщи военен говорител.
 
Това е вече вторият тест на РС-24. Първият бе реализиран на 29 май 2007 г. от космодрума “Плесецк” и премина успешно.
 
Новата ракета е разработена от Московския институт по топлотехника под ръководството на академик Юрий Семьонович. /ИА "Фокус"/

__________________________________________________________________________________________________ 

    25.12.2007, 13:55
 Армейски генерал Юрий Балуевский

Началникът на ГЩ на Русия ще бъде още три години на поста си

На началника на генералния щаб на въоръжените сили, и първи заместник на министъра на отбраната на Русия армейски генерал Юрий Балуевский е удължен с три години срока на военна служба, съобщава РИА Новости.

Балуевский е роден на 9 януари 1947 година в град Трускавец Лвовска област, Украинска ССР. През 1970 година завършва Ленинградското висше общовойсково училище, през 1980 година военната академия М.В. Фрунзе, а през 1990 година Военната академия на ГЩ на ВС на СССР.

Преминал е войсковия път от командир на взвод до началник на главно оперативно управление на ГЩ.

От юли 2004 година Балуевский заема длъжността началник на ГЩ на РФ.

__________________________________________________________________________________________________ 

    25.12.2007, 13:20
 Противотанков гранатомет RB-57 NLAW

Шведски и британски войници се въоръжават с нови гранатомети

През 2008 година въоръжените сили на Швеция и Великобритания ще бъдат снабдени с нови противотанкови гранатомети, Defenseindustrydaily.

Гранатомета RB-57 NLAW, разработван съвместно от компаниите SAAB и Thales, се изпитва от 2006 година. Крупносерийното производство за сухопътните войски на Великобритания и Швеция ще започне в началото на 2008 г.

Теглото на гранатомета е 12 килограма, а далечината на стрелба е от 20 до 600 метра. Реактивната граната е снабдена с инерциална система за насочване и работи в два режима  - "попадение отгоре" – срещу танкове и друга тежка техника, на които най-уязвима е горната част на корпуса, и "пряко попадение" – срещу леко бронирана бойна техника.

Още гранатомети

__________________________________________________________________________________________________ 

   25.12.2007, 10:35
 Офицери от ВДВ на парад

Въздушнодесантните войски в Русия преминаха на контрактна служба

Въздушнодесантните войски първи сред Въоръжените сили на Русия завършиха реализацията на програмата за преминаване на договорна основа, предаде ИТАР-ТАСС.

Към момента 75 % от редовия и сержантския състав на ВДВ служат по договор. Единственото съединение със смесен състав в тези войски остава 106-та Тулска въздушнодесантна дивизия.

По този начин и трите компонента на ВДВ са вече на контрактна основа – въздушнодесантни, десантнощурмови и планински, включени в състава на 7-ма, 76-та, 98-ма дивизии и 31-ва бригада с три батальонна организация.

Още за ВДВ

__________________________________________________________________________________________________ 

   24.12.2007, 17:30
Американски танк М1А2 "Абрамс" в пустинята на Ирак

Танковете "Абрамс" ще бъдат повторно модернизирани

Службата за експлоатация на бойната техника на американската армия е сключила контракт с корпорацията General Dynamics за допълнителна модернизация на танковете М1А2 "Абрамс", съобщава Defense-Aerospace.

Стойността на контракта за модернизацията на 180 бойни машини е 257,8 милиона долара.

Съгласно договора, 180 танка, усъвършенствани вече по програмата SEP - (Systems Enhancement Package), ще получат нови дисплеи за членовете на екипажа, прицелно оборудване, двигатели и средства за свръзка със съпровождащата ги пехота.

Предполага се, че оборудването на модернизираните машини ще бъде съвместимо със системите, които ще бъдат използвани в рамките на програмата FCS - Future Combat System.

Работите по допълнителното усъвършенстване на машините трябва да започнат през есента на 2009 и да завършат до края на 2010 година.

Проектите за модернизиране на американските танкове (SEP, TUSK и други) са били разработени на основата на опита от бойните действия в Ирак, които са показали нуждата от усилване на броневата защита на машините и усъвършенстване на оборудването им за работа в екстремалните условия на пустинята.

Още танкове

__________________________________________________________________________________________________ 

   24.12.2007, 17:05
 Японски есминец

Японската система за ПРО е приведена в режим на „бързо реагиране”

Въоръжените сили на Япония ще могат да използват системата за противоракетна отбрана без съгласуване с политическото ръководство, съобщава Kyodo News.

От 24 декември 2007 година за изстрелването на противоракети SM-3 повече няма да се иска съгласието на премиер-министъра на страната. До сега без политическо съгласие  можеха да се използват само ракетите Patriot PAC-3.

Решението за включване на SM-3 в състава на силите за незабавно реагиране е било взето след успешния изпитателен пуск на тази ракета от борда на есминеца "Конго", проведен на 18 декември 2007 година.

Зенитните ракети с морско базиране SM-3 позволяват да се свалят балистичните ракети със среден и малък обхват, намиращи се на въоръжение в КНДР. Освен това, те могат да унищожават и МБР на стартовия участък на траекторията им.

__________________________________________________________________________________________________ 

    24.12.2007, 16:50
 Изтребител с вертикално излитане и кацане Sea Harrier на индийските ВМС

В индийския щат Гоа се е разбил изтребител

Реактивен изтребител на ВМC на Индия Sea Harrier се разби днес при кацане на летището във военноморската база Даболим (Dabolim), разположена в индийския щат Гоа, съобщава телевизия NDTV.

Пилотът е успял да катапултира успешно. Летището в базата временно е закрито. За причините за катастрофата за сега не се съобщава нищо.

Според данни на телевизията NDTV, See Harrier е доста сложен за управление и заема първо място по количество на аварии сред военните самолети, намиращи се на въоръжение в Индия. Независимо от това, за момента това е единствения палубен изтребител на индийските ВМС.

__________________________________________________________________________________________________ 

    24.12.2007, 13:08
 "Вицеадмирал Захарин" по време на държавни изпитания

През 2008 година Черноморския флот на Русия ще получи нов тралщик

За първи път през последни десет години Черноморския флот на Русия ще получи нов тралщик, който ще обнови корабния състав на Новоросийската военноморска база, съобщиха от пресслужбата на ЧФ.

Корабът с бордови номер 611, получил името "Вицеадмирал Захарин", е създаден в Средно-Невския корабостроителен завод по проект на ЦМКБ "Алмаз".

Тралщика "Вицеадмирал Захарин" е принципно нов кораб за противоминна отбрана, използващ нова методика на тралене, неизползвана до момента в руския флот. Корабът ще търси мини пред себе си по курса.

Тралщикът е оборудван с автоматизирана система за управление на противоминните действия "Диез-Э", която е предназначена за повишаване на бойната ефективност на кораба при търсене и унищожаване на мини и минни заграждения.

Още за военноморските сили

__________________________________________________________________________________________________ 

   24.12.2007, 10:30
Санта Клаус

NORAD готов да следи Санта Клаус

Американското обединено командване за въздушно-космическа отбрана на североамериканският континент (North American Aerospace Defense Command - NORAD) има нова задача. Да следи за движението на дядо Коледа (Санта Клаус).

Следенето на полета на шейната на дядо Коледа NORAD ще започне нa 24.12 в полунощ по „тихоокеанско време” (Pacific Standard Time). Това съответства на 10 часа българско време. Мястото на Санта-Клаус на картата ще се актуализира на всеки 5 минути, а на всеки час ще се показва кратък мултифилм с рождественска тематика. Последната му спирка ще бъдат Хавайските острови.

Традицията за оказване на помощ на децата за наблюдение на пътешествието на главният рождественски и новогодишен персонаж е започнала преди 52 години, през 1955-та.

Тогава в едно от обявленията, където е бил посочен телефон за „гореща линия” е била допусната грешка – (можете да получите информация за пътешествията на Санта-Клаус). В резултат на това телефона на военният щаб загрял.

Както се казва, офицерите и войниците овладели успешно положението и започнали да съобщават на малчуганите интересуващата ги информация.

NORAD

__________________________________________________________________________________________________ 

  23.12.2007, 20:00
Лого на фирмата Refael

Властите в Израел са предвидили 200 млн. долара за разработване на система за ПРО

Израел е осигурил 811 млн. шекела (около 200 млн. долара) за разработката на система за противоракетна защита (ПРО), която ще може да прихваща и най-обикновените реактивни снаряди, които са основната част от арсенала на палестинските екстремисти.

Решението за финансиране на системата за ПРО със системата "Айрън доум" (Железен купол) бе одобрено днес от военния политически съвет, в чиито състав влизат ръководителите на ключовите министерства и силовите израелски служби.
 
Средствата за изграждането на “Железен купол” ще бъдат предоставяни на компанията-разработчик “Рафаел” през следващите пет години, предаде РИА Новости.

__________________________________________________________________________________________________ 

   23.12.2007, 12:54
 Учебен самолет "Ласта " на ВВС на Сърбия

Сърбия ще достави на Ирак 36 учебни самолета

Сърбия ще достави на Ирак 36 учебни самолета Ласта-95, които са сръбско производство, съобщи белградското радио Б92. Самолетите са част от доставката на въоръжение и военно оборудване на стойност 230 млн. долара, която бе договорена между “Югоимпорт” и иракското министерство на отбраната.

От износа на военно оборудване в Ирак най-голяма полза ще имат военните заводи в Крагуевац, Чачак, Барич, Валево, Ужице и Панчево, които ще имат работа за следващите няколко години.

Подробности от договора не се съобщават, но се предполага, че Сърбия ще продаде на Ирак предимно автоматични пушки и картечници, противотанкови ракети, муниции и експлозиви./ИА "Фокус"/

__________________________________________________________________________________________________ 

   22.12.2007, 12:25
 Макет на подводница от проект S- 80

"Навантия" започва строителството на първите две подводници от проект S- 80 за ВМС на Испания

На стапелите на испанската корабостроителната компания "Навантия" в Картаген се проведе церемония по залагането на първата подводница по проект S-80 с бордови номер S- 81. Заедно с това е проведена процедурата за рязане на първата стомана за втората подводница S – 82, съобщава АРМС-ТАСС.

Програмата за строителството на подводници по проекта S-80 е била одобрена от Съвета на министрите на Испания на 5 септември 2003 година.

През първия етап се планира за ВМС да бъдат построени четири подводници. Всичките S-80 ще се строят на стапелите на компанията "Навантия" в Картаген. Секциите за подводницата ще се изготвят от компанията "БАе системз субмарин солюшнс". Подводниците трябва да постъпят на въоръжение в испанския флот през 2013, 2014 и 2015 година. Ако флотът одобри конструкцията на S-80, през втория етап ще бъдат построени още четири подводници.

Дизел - електрическата подводница от проект S-80 има дължина 71,05 м, диаметъра на корпуса е 7,30 м с надводна/подводна водоизместимост от 2198/2426 т. Снабдена е с въздушнонезависима енергийна установка (AIP). Екипажът ще се състои от 32 човека.

S-80 ще може да остава в подводно положение до 50 денонощия и да развива скорост до 20 възла (37,5 км/ч). Планира се подводницата да бъде въоръжена с крилати ракети с морско базиране "Томахоук" и 533-мм торпеда, възможно DM2A4.

При оборудване на подводниците със системите за управление и въоръженията участие ще вземат компаниите "Локхид Мартин", "Кенсберг", "Рейтеон", "STN Атлас".

Още подводници

__________________________________________________________________________________________________ 

   21.12.2007, 21:25
Войника на бъдещето - Германия

Германия изпитва снаряжение за войника на бъдещето

Бундесвера изпитва в Афганистан перспективно снаряжение за пехотинеца, съобщава Defense News.

Всеки комплект на "Войника на Бъдещето" (Infanterist der Zukunft - IdZ) включва снаряжение за пехотно отделение от 10 войника. На въоръжение в отделението има винтовки G-36, калибър 5,56 милиметра. Традиционните германски 7,62-милиметрови картечници MG-3, водещи своето родословие от MG-42 от времето на втората световна война, ще бъдат заменени с новите леки картечници MG-4, използващи същия патрон както и при G-36.

Освен това, всяко отделение ще има в своя състав снайперски разчет с тежка винтовка G-82, аналогична на американската винтовка M-82А1 "Лайт Фифти".

Оръжието на бъдещият войник  е с инфрачервени прицели от ново поколение. Техните униформи имат въглеродни слоеве в тъканта, което повишава защитата на пехотинците от въздействието на химически вещества. Освен това, формата има и система за температурен контрол.

Завършването на разработката на комплекта за пехотинеца IdZ е планирано да завърши през 2009 година.

__________________________________________________________________________________________________ 

    21.12.2007, 17:18
 Изтребители Су-30МКИ на индийските ВВС

Индия ще разположи руските си изтребители на границата с Китай

Индия ще разположи изтребителите Су-30МКИ на границата с Китай, съобщава ИТАР-ТАСС.

Две ескадрили Су-30, включващи 36 машини, се планира да бъдат разположени в авиобазата Тезпур в североизточната част на Индия, близо до границата с Китай.

До сега в тази база бяха дислоцирани изтребители МиГ-21. За разлика от тях Су-30 могат да носят управляемо оръжие "въздух - повърхност" и да поразяват цели дълбоко на територията на Китай. Индийски източници отбелязват, че с получаването от Русия на самолети-цистерни Ил-78 радиусът на действие на самолетите се е повишил до 3-4 хиляди километра в зависимост от бойния товар и профила на полета.

Според анонимни представители на индийските ВВС, разполагането на новите изтребители на границата с Китай се явява отговор на нарастващия китайски военен потенциал в региона, независимо от подобряване на отношенията между страните и проведените за първи път в историята съвместни учения между въоръжените сили на Индия и Китай.

Да напомним, че след 1947 година, когато Индия стана независима държава, между двете страни нееднократно са ставали въоръжени конфликти. В момента Китай продължава да удържа 36000 квадратни километра територия в щата Джамму и Кашмир. Този високопланински район беше зает от китайските войски през 1962 година.

__________________________________________________________________________________________________ 

    21.12.2007, 12:40
 Подводен пуск на ракетата Trident II D5

Lockheed Martin ще произведе още 108 ракети Trident II D5 

Компанията Lockheed Martin е получила контракт от военноморските сили на САЩ в размер на  849 милиона долара, предвиждащ производството и развръщането на балистични ракети с морско базиране Trident II D5.

Контракта предвижда до 2017 да бъдат доставени още минимум 108 нови ракети в допълнение към произведените в периода 1989-2007 година вече 425 единици.

Ракетите Trident II D5 се планира да бъдат на въоръжение в американските ядрени подводници от клас Ohio до 2042 г.

Още ракети

__________________________________________________________________________________________________ 

    21.12.2007, 08:40
 Ракета РАС-3

Израел изпробва усъвършенстван комплекс за ПВО

Израелската армия изстреля вчера експериментално усъвършенствана зенитна ракета от типа Patriot PAC-3 като тестът бе окачествен като успешен, съобщава Defencetalk.

Израел, който изпитва трудности да противодейства на ракетния обстрел по границите си, се стреми да увеличи възможностите си да засича и да прехваща ракети със среден и дълъг обсег, които са по-опасни. Те могат да дойдат откъм Сирия и Иран.

Ето защо страната развива заедно с американците собствените си средства като например батареите с ракети “Ароу”, на еврейски “Херц”, на български “Стрела”, чиито изпитания бяха ускорени с успех.

Освен това, благодарение на ежегодната помощ на САЩ, която бе увеличена с 25% през август тази година, Израел си доставя от САЩ батареи с ракети Patriot PAC-2, които са на въоръжение в тяхната армия. Те са по-точни от ракетите “Пейтриът” от първо поколение, които бяха доста неефикасни.

Още средства за ПВО

__________________________________________________________________________________________________ 

   20.12.2007, 20:03
изтребител Ф-16

Пентагонът възнамерява да продаде на Мароко 24 изтребителя Ф-16

Пентагонът е информирал Конгреса на САЩ за намерението си да продаде на Мароко 24 изтребителя Ф-16, както и военно оборудване на обща стойност близо 2,4 милиарда долара, предаде АФП.

В Мароко изтребителите Ф-16 бяха в конкуренция с френските “Рафал”. Плановете за продажба на “Рафал” обаче се провалиха, припомня агенцията.

“Предложената продажба ще допринесе за целите на външната политика и националната сигурност на САЩ, подобрявайки капацитета на Мароко в подкрепа на американските усилия в борбата с тероризма”, се посочва в изявлението на Пентагона. /ИА "Фокус"/

__________________________________________________________________________________________________ 

   20.12.2007, 18:55
 Макет на безпилотен вертолет Ми-34БП

В Русия създават безпилотен вертолет Ми-34БП

В момента авиационното обединение "Московский вертолетный завод им. Миля" (МВЗ им. Миля) работи по създаването на основата на машината Ми-34 безпилотен вертолет Ми-34БП. Това е казал генералния конструктор на завода Алексей Самусенко.

"На съвременния световен авиационен пазар най-търсени са безпилотни летателни апарати, включително и машини с вертикално излитане и кацане, с тегло от няколко стотин грама до един тон", - е отбелязал конструктора.

Според неговите думи Ми-34БП се разглежда в качеството на перспективен носител, произвеждан серийно, който ще може да носи полезен товар в границите на 300-400 кг.

Потенциално купувачи на Ми-34БП се очаква да бъдат крупни нефтени и газови компании, които ще го използват за мониторинг на тръбопроводи и геологическо разузнаване. Очаква се да има и засилен интерес от Министерството на отбраната на Русия.

Теглото на машината при излитане е 1450 кг. Далечината на полета с пълна зарядка достига 520 км. Максималната скорост е 225 км/ч, а крейсерската скорост - 190 км/ч. Ми-34БП се планира да бъде с един двигател от типа АИ-450 (ВК-450Х или Arrius 2G).

Още безпилотни апарати

__________________________________________________________________________________________________ 

   20.12.2007, 15:45
 Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс

САЩ забавят съкращаването на силите си в Европа

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс се съгласи да забави съкращаването на американските сили в Европа след искане от страна на високопоставени военни да запази числеността им на около 40 хил. души, обявиха от Пентагона.

Две бригади трябваше да се завърнат в САЩ, но бе решено те “да останат под Командването на американските сили в Европа EUCOM за още две години,” каза говорителят на военното министерство Джеф Морел.

“Това е временно отлагане, не дългосрочно,” подчерта той. /ИА "Фокус"/

__________________________________________________________________________________________________ 

   19.12.2007, 23:05
 Самолетоносачът "Адмирал Кузнецов"

Кораби на руския Северен флот ще плават в Атлантика

За пръв път след продължително прекъсване кораби от руския Северен флот ще изпълнят идната година учебно-бойни задачи в Централния и Западния, а може би и в Южния Атлантик. Това заявява командващият на Северния флот вицеадмирал Николай Максимов в интервю, поместено в руския армейски в-к "Красная звезда".

Руският военноморски флот като цяло и по-специално Северният се връщат в традиционни райони на националните интереси, отбелязва адмиралът. Това е нещо, което радва моряците, но имаме и опоненти, каза руският военен. По думите му пример е негативната реакция срещу експедициите на руски атомни подводници до Северния полюс, изпълнението на бойни упражнения, свързани с региона, научната дейност на наши дълбоководни апарати на арктическия шелф и много други неща.

Четири самолета от Далечната авиация в състава на руските ВВС изпълняваха вчера полети за въздушно патрулиране над неутрални води в Арктика, Атлантика и Черно море. Това съобщи за ИТАР-ТАСС полковник Александър Дробишевски, началник на пресслужбата на Военновъздушните сили на Руската федерация. /БА/

__________________________________________________________________________________________________ 

    19.12.2007, 18:15
 Американски самолет от пето поколение F-22

Япония отложи покупката на невидими самолети

Американските невидимите самолети от пето поколение F-22 ще постъпят на въоръжение във ВВС на Япония след 2010 година, съобщава Reuters.

Първоначално японските въоръжени сили планираха да получат изтребители F-22 в рамките на действащата петгодишна програма за превъоръжаване, но отказът на Конгреса на САЩ да разреши износа на тези самолети ги принуди да отложат получаването им за следващата петилетка.

Забраната за износ на F-22 е продиктуван от желанието на САЩ да съхранят в тайна новите си технологии, използвани в конструкцията на изтребителя. Отказът на експорт за Япония се аргументира и с факта, че неотдавна по вина на японски офицер от ВМС на страната изтече секретна информация за ТТХ на американските корабни бойни информационно - управляващи системи за ПВО AEGIS.

За съхраняване на бойните възможности на ВВС до превъоръжаване им с нови самолети Япония смята да модернизира намиращите се на въоръжение изтребители F-15. Освен това страната води и собствена разработка на изтребител от пето поколение, който трябва да се вдигне във въздуха през 2014 година.

F-22 е първият сериен самолет от пето поколение. Теглото на машината при излитане превишава 27 тона, радиус му на действие е 1100 километра, а максималната му скорост достига до 1900 километра в час. Бойния товар се разполага в подфюзелажни отсеци, което намалява радиолокационната контрастност на машината.

__________________________________________________________________________________________________ 

   19.12.2007, 15:30
първият вицепремиер на Русия Сергей Иванов

Нов тип ракети “Топол-М” ще се появят в близко време

Ракетният комплекс “Топол-М” с разделящи се части на бойната глава ще се появи в най-скоро време, съобщи първият вицепремиер на Русия Сергей Иванов, цитиран от РИА Новости.

Той напомни, че в момента “Топол-М” се произвежда в мобилен и стационарен вариант.

“Силно разчитам, че в най-скоро време той ще се появи и във вариант с разделящи се части на бойната глава”, коментира вицепремиерът.

“Топол-М” е първият ракетен комплекс, създаден изключително от руската промишленост и в него са реализирани най-новите достижения на науката и техниката. Летните изпитания завършиха. Руските Ракетни войски проведоха четири изпитателни старта и всички те преминаха успешно./ИА "Фокус"/

Още ракети

__________________________________________________________________________________________________ 

   19.12.2007, 14:50
 Флаг на Сърбия

Сръбската армия ще набави 200 бронетранспортьора

Министерството на отбраната на Сърбия ще обяви търг за доставка на 200 колесни бронетранспортьора за нуждите на сръбската армия.

Това ще бъде най-голяма доставка на военно оборудване през последните 20-ина години, пише днес сръбският вестник ”Политика”, като се позовава на свои източници.

Идеално би било армията на Сърбия да оборудва пет механизирани батальона с по 40 бронетранспортьора.
 
Независимо че министърът на отбраната дискретно е съобщил за закупуването на бронетранспортьорите, в министерството на отбраната не са могли да отговорят каква ще бъде стойността на поръчката, за която ще се борят военнопромишлените комплекси на много държави, пише вестникът./ИА "Фокус"/

__________________________________________________________________________________________________ 

   18.12.2007, 18:50
 MiG-35

Компанията "Сухой" започна изпитанията на изтребителя “Су-35”

Руската компания “Сухой” обяви, че е започнала провеждането на наземните изпитания на своя многофункционален изтребител “Су-35”, по време на който ще бъдат изпробвани двигателите, навигационния комплекс и системата за управление, съобщава АРМС-ТАСС.

Според първоначалните данни летателните изпитанията ще започнат през първото тримесечие на 2008 година, а серийното производство – в края на 2010 година.

“Су-35” е дълбоко модернизиран, свръхманеврен, многофункционален изтребител. При неговото създаване са били използвани авиационни технологии от пето поколение, които според мнозина експерти дават на този самолет превъзходство над всички машини в аналогичния клас. Отличителни особености на Су-35 са ниската радиолокационна контрастност, новото радиоелектронно оборудване и нова РЛС с фазирана решетка.

Още изтребители

__________________________________________________________________________________________________ 

    18.12.2007, 09:15
 японски есминец "Kongou"

Япония проведе успешни изпитания на американска система за ПРО

Япония е провела успешни изпитания на американската противоракетна система SM-3. По време на тестовете SM-3 е успяла да порази балистична ракета със среден обсег на действие с учебна бойна глава, съобщава France Presse.

Ракетата-прехващач е била изстреляна от японския есминец Kongou.

Изданието CNN Money уточнява, че учебната ракета е била унищожена на височина 60 мили (около 97 километра) над Тихия океан.

Според думи на представители на Министерството на отбраната на Япония, извършеният прехват е първи случай на изпитания на ракета SM-3, който се извършва не от въоръжените сили на САЩ.

Очаква се, че с ракетите-прехващачи SM-3, разработени от американската компания Raytheon, ще бъдат въоръжени есминците на японските ВМС, оборудвани с най-новата система за противовъздушна отбрана Aegis.

__________________________________________________________________________________________________ 

   17.12.2007, 19:55
разузнавателен самолет “Предатор”

Американски безпилотен самолет се разби в Централен Ирак

Американски безпилотен разузнавателен самолет “Предатор” се разби днес в Централен Ирак, предаде АФП, позовавайки се на комюнике на американската армия.

Причините не се съобщават. Самолетът се е разбил на 100 км североизточно от Багдад, близо до Мокдадия. /ИА "Фокус"/

__________________________________________________________________________________________________ 

    17.12.2007, 15:55
 аналитична група Teal Group - logo

Обема на продажбите на безпилотни летателни апарати ще се удвои

Според оценки на аналитичната група Teal Group, през близкото десетилетие обема на продажбите на безпилотни летателни апарати в света ще се удвои и ще бъде за около 7,3 млрд. долара (в момента са за около 3,4 млрд. долара).

Основни купувачи на въздушните роботи ще останат САЩ, които активно инвестират в тази област. Безпилотните апарати днес играят една от основните роли при събиране на разузнавателна информация, а в недалечна перспектива те ще могат активно да изпълняват и пълноценни бойни мисии.

На Америка се падат 73% от изследователските и конструкторските бюджети в света в тази сфера, като до края на текущото десетилетие в САЩ се очаква появата на немалко датчици и средства за събиране на данни от нов тип.

__________________________________________________________________________________________________ 

   17.12.2007, 14:20
Есминец от клас "Zumwalt"

Универсални пускови установки за есминеца Zumwalt бяха удостоени с престижна награда

Според съобщения на Space Daily, вертикалните пускови установки за ракетите МК 57 на компанията Raytheon за есминеца Zumwalt са били удостоени с почетна награда на Пентагона и промишлената асоциация за национална отбрана на САЩ (National Defense Industrial Association, NDIA) като една от петте най-добри военнотехнически програми за 2006 година (2006 Top 5 DoD program).

Вертикалните пускови установки МК 57 позволяват да се извършват с тяхна помощ пускове на всички типове ракети, намиращи се на въоръжение, както и на всички, които могат да се появят в обозримо бъдеще. Отначало те ще бъдат монтирани на есминците от клас Zumwalt, предназначени за водене на бойни действия в прибрежната зона.

Аналогична награда, присъждана вече за десети път, е получила друга разработка на компанията Raytheon – перспективна информационна система за полевата артилерия (Advanced Field Artillery Data System, AFADTS).

Още военни фирми

__________________________________________________________________________________________________ 

   17.12.2007, 12:47
Инфограма - Кликни

Подводницата „Тула” извърши пуск на балистична ракета

Днес, в денят на руските РВСН, атомният подводен ракетоносец “Тула” на Северния руски флот е осъществил успешно изстрелване на балистична ракета от акваторията на Баренцово море към полигона Кура на полуостров Камчатка, съобщи РИА Новости.

“Стартът е извършен от подводно положение според плана за бойна подготовка и със цел проверка на готовността на Морските стратегически ядрени сили”, съобщиха от пресслужбата на руските военноморски сили.

Главнокомандващият руския Военноморски флот благодари на екипажа на подводницата и командира и капитан втори ранг Анатолий Коваленко за високия професионализъм.

Атомната подводница "Тула", извършила пуска на ракетата, е от субмарините по проект  667БДРМ ("Дельфин"). На вооружение имат 16 ракети РСМ-54.

През 2007 година ВМФ на Русия е извършил три пуска на МБР. Днешния пуск на РСМ-54 бе предшестван от стрелба с ракета РСМ-50 от атомна подводница на Тихоокеанския флот на 7 август 2007 година и първия след три поредни неуспешни пускове на новата МБР "Булава" от ракетоносеца "Дмитрий Донской", извършен на 28 юни 2007 година.

__________________________________________________________________________________________________ 

   16.12.2007, 17:55
Мобилен компелс "Тополь-М"

Още един дивизион на руските мобилни "Тополь-М" застъпи на бойно дежурство

Втори дивизион въоръжен с мобилните ракетни комплекси "Тополь-М" застъпи на бойно дежурство в Тейковската дивизия на РВСН, съобщава РИА Новости.

Трите мобилни пускови установки с твърдогоривни междуконтинентални  ракети от ново поколение пристигнаха в Тейковската дивизия през ноември 2007 година и в продължение на месец са били усвоявани от разчетите. С поставянето на новите комплекси на дежурство, мобилните "Тополь-М" в дивизията стават шест. Първият дивизион с три мобилни комплекса застъпи на бойно дежурство в Тейковското съединение през декември 2006 година.

В момента мобилните ракетни комплекси "Тополь-М" се развръщат в Тейковската дивизия, а шахтните в Татищевската.

В момента на въоръжение в руските ракетни войски със стратегическо назначение се намират 48 шахтни и шест мобилни комплекса "Тополь-М".

От базовата ракета "Тополь" модернизирания вариант се отличава с увеличен до 30 години гаранционен срок за експлоатация, по-висока точност, а също и с повишени възможности за преодоляване на системата за ПРО на противника.

__________________________________________________________________________________________________ 

   16.12.2007, 11:15
Подводен пуск на МБР "Булава"

В Руските ВМС ще се появят нови ядрени подводници, въоръжени с ракети “Булава”

До 2012 г. на въоръжение във Военноморския флот на Русия ще се появят няколко нови ракетоносци, снабдени с междуконтиненталните балистични ракети “Булава”, съобщи за РИА Новости началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили армейски генерал Юрий Балуевский.
“Няма да крия, че в перспектива до 2012 г. ние ще разполагаме с нов ракетоносец с ракетни комплекси “Булава”, при което той няма да е само един”, а няколко, каза Балуевский
.

Той призна още, че в момента с ракетата “Булава” има отделни проблеми, “но те нямат катастрофален характер”, отбелязвайки, че нито една нова ракета не е била приета на въоръжение след първият си полет.
 
“Създава се не само ракетата “Булава”, а морски ракетен комплекс, включващ подводен ракетоносец и нов ракетен комплекс, който ще бъде монтиран на него”, подчерта руският военен.

Още ракети
__________________________________________________________________________________________________ 

   15.12.2007, 17:15
бронетранспортьор "Pandur" II 8x8

Чешкото правителство анулира контракт за БТР Pandur 

От съобщения в чешката преса стана известно, че крупен контракт за 199 бронетранспортьора Pandur II на стойност 1,3 милиарда долара е анулиран от чешкото правителство.

Министърът на отбраната на Чехия е заявил, че това е радикално решение, но той е убеден в неговата правилност.

След анулиране на контракта австрийската фирма Steyr, произвеждаща Pandur, е била поканена за провеждане на консултации и преговори  за бъдещата съдба на проекта.

Министерството на отбраната на Чехия е изразило големите си съмнения във връзка с твърденията на фирмата Steyr за това, че първите 17 БТР ще бъдат доставени в средата на 2008 г. Независимо от заявленията на австрийците, че машините са готови за експлоатация, чехите публично са заявили, че ще приемат доставените машини само ако се отстранят всички възникнали технически проблеми и те се приведат в съответствие с техническите изисквания. Това е послужило като основание за разтрогване на контракта.

Заявено е също и, че на чешката армия не е необходимо такова количество бронетранспортьори и че закупката на такова количество колесни машини по формулата е грешка.

Още бронирани машини
__________________________________________________________________________________________________ 

   14.12.2007, 12:05
Пуск на зенитноракетния комплекс "Akash"

Индия проведе изпитания на нов комплекс за ПВО

Въоръжените сили на Индия са провели изпитания с собствено разработен комплекс за ПВО, съобщава Defencetalk.

По време на изпитанията на полигона Чандипур в щата Орисса, ракетата на новия комплекс успешно е поразила въздушната цел.

Зенитноракетния комплекс със среден обсег на действие Akash ("Небе") е способен да унищожава цели на разстояние до 30 и височина до 18 километра. Пусковата установка на комплекса се монтира на шаси на руската бойна машина на пехотата БМП-1. По своите характеристики Akash се приближава до руския ЗРК "Бук".

Теглото на ракетата Akash е около 700 килограма, теглото на бойната част е 55 килограма, а максималната скорост е 600 метра в секунда. Предполага се, че оборудването на комплекса ще позволи той да се използва както срещу аеродинамични, така и срещу балистични цели.

Още зенитноракетни комплекси
__________________________________________________________________________________________________ 

   13.12.2007, 22:43
 Фрегата на БВС на Норвегия

Кораби от ВМС на Норвегия ще бъдат оборудвани с нова система за противоторпедна защита

Фрегатите на военноморските сили на Норвегия ще бъдат оборудвани с нова система за противоминна защита, съобщава Defencetalk.

Системата LOKI, разработена от британската компания QinetiQ, е предназначена за създаване на смущения в системата за управление на акустичните торпеда. Тя може да работи в два режима: смущаване – когато пусканите смутители (капани) създават случайни силни шумове, принуждаващи торпедото, системата на което работи в режим на пасивен поиск, да се отдалечава от реалната цел, и подавяне, разчетено на противодействие на острононасочения лъч на активния хидролокатор.

130-милиметровите смутители (капани) на комплекса LOKI могат да бъдат запускани от съществуващите реактивни бомбомети, монтирани на надводните кораби, а също и с помощта на пневматични установки на подводниците.

Стойността на контракта за доставката на системата LOKI превишава четири милиона евро. В перспектива, освен фрегатите, с новите средства за защита от противникови торпеда ще бъдат оборудвани и други кораби на ВМС на Норвегия.

__________________________________________________________________________________________________ 

   13.12.2007, 19:05
Субмарина проект 667БДР "Кальмар"

Подводницата от Северния флот "Рязань" излезе на ходови изпитания след ремонт

Руската ядрена подводница "Рязань" излезе за провеждане на ходови изпитания в морето след планов ремонт в завода "Звездочка" в Северодвинск, съобщи ръководителят на пресслужбата на завода Надежда Щербинина.

Според нея, подводницата от проект 667БДР е преминала през сервизно обслужване за удължаване на междуремонтните срокове. След изпитанията ядрената подводница "Рязань" ще замине за базата си в Заполярье.

Подводницата "Рязань", с тактически номер К-44, е построена в корабостроителницата Севмаш в Северодвинск през 1982 година. Тази субмарина е проект 667БДР "Кальмар" ("Делта-3" според класификациите на НАТО). Подводницата има дължина 155 м, надводна водоизместимост  - 10,6 хиляди тона, скорост под вода - 24 възла (44,5 км/час) и въоръжение - 16 пускови установки за балистични ракети.

Още подводници
__________________________________________________________________________________________________ 

      13.12.2007, 12:10
 А160Т Hummingbird по време на изпитания

Авария с безпилотния вертолет Hummingbird 

На 10 декември по време на изпитателен полет е станала авария с газотурбинния безпилотен летателен апарат на компанията Boeing А160Т Hummingbird, съобщава АвиаПорт.ru.

А160Т е паднал на 5 километра северно от летателно-изпитателния център на Boeing Advanced Systems в град Викторвил (щат Калифорния).

Преди година (през ноември), след 15 месечен престой, с безпилотния апарат започнаха отново летателни изпитания.

По време на последните тестове Boeing постигна сериозно увеличение на продължителността на полета.

Още безпилотни апарати

__________________________________________________________________________________________________ 

   13.12.2007, 09:35
Изтребител Ф-22

F-22A Raptor е признат за напълно боеготов

Според съобщение на F-16.net, на 12 декември 2007 година командващия на бойното авиационно командване на ВВС на САЩ генерал Джон Корли е обявил за привеждане на изтребителя F-22A Raptor в състояние на пълна боеготовност (Full Operational Capability, FOC). Това означава, че са завършени процесите на сглобяване на летателната и тактическата подготовка, решени са въпросите по оборудването на машината. Вече изтребителите могат да бъдат развърнати на всеки ТВД по света и да бъдат използвани в комплекс с други елементи на ВВС и родовете войски.

За предния стадии на боеготовност на единствения в света изтребител от пето поколение – първоначална боеготовност (Initial Operational Capability, IOC) – беше обявено на 15 декември 2007 година.

На 28 септември 2007 година бе обявено за това, че проведените в центъра за бойно използване на ВВС на САЩ AFOTEC изпитания са потвърдили пълната боеготовност на частите, окомплектовани с F-22A Raptor.

Още изтребители
__________________________________________________________________________________________________ 

    12.12.2007, 20:35
 A-737 на турските ВВС

Първият самолет, известен като турския “Ауакс”, беше изпитан на летището в Сиатъл

Първият летателен тест на самолета “Боинг” за ранно предупреждение и контрол, известен като турския “Ауакс”, беше проведен успешно, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.

На пистата на “Боинг” в Сиатъл, САЩ, с близо тричасови тестове беше изпитана летателно-техническата сила на моделите самолети, известни като турския “Ауакс”. Турски и американски инженери изпитаха радарната и комуникационна система на самолетите.

Самолетите са изработени по програмата “Орлов мир” на турските въоръжени сили. Чрез технологията “Ауакс” Турция ще може да осъществява 24-часово наблюдение на територията си, посочва телевизията./ИА”Фокус”/

__________________________________________________________________________________________________ 

    12.12.2007, 16:45
 Самолет C-130H, Laser Gunship

САЩ е монтирала на боен самолет мощен лазер

Корпорацията Boeing е монтирала боен лазер на самолет C-130H, съобщава Defencetalk.

Лазерът, разработен по програмата ATL (Advanced Tactical Laser), е предназначен за поразяване на наземни цели с висока точност и минимални странични щети. Заедно със спомагателното оборудване установката тежи около 5,5 тона.

Включеният на пълна мощност лазер може да взриви бензинов резервоар на автомобил, а импулс с понижена мощност може да повреди покритието и да спре автомобил практически без да бъде засегнат шофьорът и техниката.

Летателните изпитания с бойната установка ще започнат през 2008 година. През 2006 г. компанията е провела летателни изпитания със самолет с маломерен лазер, по време на които се е отработвал поиск, разпознаване, захват и съпровождане на цели. Бойния лазер по това време преминаваше наземни изпитания, извършвайки повече от 50 стрелби.

Самолета C-130H, на който ще бъде монтирано новото оборудване, е получил названието Laser Gunship. В момента на въоръжение във ВВС на САЩ се намират самолетите AC-130 Specter, известни сред войските като Gunship (канонерка) заради своята огнева мощ. AC-130 носи мощно картечно-артилерийско въоръжение, включващо 40-мм оръдия Bofors и 105-мм бордова гаубица. Те са предназначени за огнева поддръжка на войските. В момента оръдията Bofors се заменят с 30-мм оръдия Bushmaster.

Още бойни самолети
__________________________________________________________________________________________________ 

   12.12.2007, 08:45
 

В Русия встъпи в сила мораториум върху ДОВСЕ

Руският мораториум върху Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) встъпи в сила заради позицията на страните-членки на НАТО, свързваща неговата ратификация с изпълняването от страна на Русия на искания, нямащи никаква връзка с договора. При което, НАТО предприе стъпки, несъвместими с духа на договора, заявиха от руското външно министерство, пише в днешния си брой руският вестник “Правда”.

“Продължаването на неговото изпълняване от страна на Русия в подобна ситуация на правова неопределеност би поставило под заплаха нейните национални интереси в сферата на военната сигурност”, се казва в изявление на министерството на външните работи на Русия.
 
Но на Смоленския площад подчертаха, че самият мораториум “е оправдан политически, обоснован от юридическа гледна точка и позволява, при наличието на политическа воля от страна на партньорите на Русия, в достатъчно кратки срокове с решение на руския президент да се поднови действието на ДОВСЕ”.
 
“Преустановяването не е самоцел, а средство за борба на Русия за възстановяване на жизнеспособния режим на контрол над обикновените въоръжения в Европа, на която ние не виждаме разумна алтернатива”, се отбелязва в документа. Освен това, Русия смята, че е необходимо да се осигури участието в договора на новите страни-членки на НАТО – Литва, Латвия, Естония и Словения, а също така и колкото се може по-бързо и безизкуствени условия да се въведе в действие адаптирания вариант на ДОВСЕ и да се пристъпи към неговата бъдеща модернизация.
 
ДОВСЕ бе подписан на 19 декември 1990 г. в Париж от 16 държави-страни-членки на НАТО и шест страни-участнички във Организацията на Варшавския договор само година преди разпадането на СССР. Документът определя фланговите ограничения за обикновените въоръжения между Организацията на Варшавския договор и НАТО./ИА”Фокус”/

__________________________________________________________________________________________________ 

   11.12.2007, 20:00
Подводница “Санкт Петербург”

Русия ще започне производство на всичките видове бойни кораби след 2012 г.

Проектирането на всичките видове бойни кораби и катери от ново поколение ще приключи в Русия до 2011 – 2012 г., след което ще започне тяхното серийно производство, съобщи първият заместник-началник на Главния щаб на руския Военноморски флот вицеадмирал Олег Бурцев, цитиран от РИА Новости.

“До 2011 – 2012 г. Военноморският флот планира да приключи създаването на всичките видове бойни кораби и катери от ново поколение и да започне тяхно серийно производство”, каза Бурцев по време на брифинг с военноморски аташета на други страни.
Бурцев уточни, че това засяга и строителството на дизеловите подводници от клас “Санкт Петербург”, корветите от тип “Вицеадмирал Захарин”, базовите миночистачи и бързоходните десантни катери./ИА "Фокус"/

Още военноморски сили

__________________________________________________________________________________________________ 

    11.12.2007, 09:30
 Старт на крилата ракета „Бабур” (Хатф VII)

Пакистан проведе успешни изпитания с крилатата си ракета "Бабур"

Днес армията на Пакистан е провела поредните успешни тестове на своята нова крилата ракета „Бабур” (Хатф VII), предават информационните медии в ислямската държава.

Според различни данни крилатата ракета е способна да порази цел на разстояние до 700 километра, тя може да носи няколко различни вида бойни глави, сред които и ядрена. За тази година това е третото изпитание на ракетата.

Тестовете по програмата за създаването на “Бабур” започнаха през 2005 година и според медиите за този период военните учени са успели значително да подобрят и развият далекобойността и точността на оръжието.

Съобщава се, че ракетата е създадена с използване на технологията „стелт”.

Президента на  Пакистан Первез Мушарраф и премиер-министъра Мухаммадмиан Сумро (Mohammadmian Soomro) са поздравили създателите на ракета за успешните изпитания, съобщава държавната телевизия.

Още ракети
_________________________________________________________________________________________________ 

   10.12.2007, 16:05
Монтаж на изтребиотел Ф-35

Турция ще произвежда средния корпус на американските изтребители Ф-35

Американската компания “Американ Нортхръп Груман” и турската компания за въздушна и космическа индустрия /ТАИ/ подписаха договор за производство на средния корпус на американските военни самолети Ф-35, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.

Извън САЩ турската ТАИ ще бъде единствената фирма, която ще произвежда тази част на този модел американски изтребители. Споразумението предвижда турски инженери да разработват и участват в производството на един от най-мощните военни самолети в света.

Според споразумението първата партида трябва да бъде готова през 2013 година. Стратегическото сътрудничество между американската и турската компания по програмата за колективни нападателни самолети ще продължи най-малко 20 години, посочва телевизията./ИА „Фокус"/

Още изтребители

__________________________________________________________________________________________________ 

   10.12.2007, 08:45
Ракетния крайцер "Адмирал Левченко"

Корабната група на руския самолетоносач “Адмирал Кузнецов” проведе учения в Атлантическия океан

Корабната ударна група на тежкия самолетоносач “Адмирал Кузнецов” проведе учения в северния Атлантически океан. От пресслужбата на Военноморския флот на Руската Федерация съобщиха за ИТАР-ТАСС, че успешно са били изпълнени поставените задачи във взаимодействие със самолетите на морската ракетоносна авиация на Сeверния флот и стратегическата авиация на ВВС на Русия. Групата осъществява прехода в трудни атмосферни условия.

В нея са включени и големите ракетни крайцери “Адмирал Левченко” и “Адмирал Чабаненко”, поддържащите съдове "Сергей Осипов" и "Николай Чикер". Те ще се отправят към Средиземно море, където към тях ще се присъединят кораби от Черноморския флот.
Главната цел на похода е обезпечаването на военноморското присъствие на Русия във важни от оперативна гледна точка райони на Световния океан. Той ще продължи до февруари 2008 г. Като цяло корабите ще изминат над 12 хил. мили./ИА”Фокус”/
 

__________________________________________________________________________________________________ 

   09.12.2007, 08:00
 Ракета-носител "Протон-М" на стартова площадка

От Байконур стартира ракета-носител с военен спътник

От космодрума Майконур стартира ракета-носител "Протон-М", която трябва да изведе в орбита „космически апарат с военно назначение”, заяви говорителят на руските космически войски Алексей Золотухин.

За успешния пуск, който бе извършен в 2:16 българско време, съобщи агенция "Интерфакс”.

Апаратът ще се отдели от ракетата приблизително след 9 часа след старта, т.е. в 11:17 българско време, когато той ще бъде извън зоната на радиовидимост на наземните средства за следене.

През 2007 година по инициатива на Министерството на отбраната на Русия в орбита са били изведени три космически апарата. Общо от руските космодруми за тази година са били извършени 20 старта, напомня агенцията.

__________________________________________________________________________________________________ 

   08.12.2007, 17:25
Пуск на руска стратегическа ракета

Днес руските РВСН проведоха успешен изпитателен пуск с ракета "Тополь"

Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) на Въоръжените Сили на Руската Федерация днес проведоха изпитателен пуск с междуконтинентална ракета "Тополь" (РС-12М), съобщава РИА Новости, позовавайки се на помощника на командващия на РВСН по връзките с обществеността и СМИ полковник Александър Вовк.

"Успешния пуск на междуконтиненталната балистична ракета РС-12М "Тополь" бе извършен от разчет на РВСН на 8 декември в 16.43 българско време от държавния централен полигон "Капустин Яр" в Астраханска област", - е казал Вовк.

Предишния пуск на МБР "Тополь" РВСН проведоха на 18 октомври. Срокът за експлоатация на ракетния комплекс бе удължен до 21 години и значително превиши първоначалния гаранционен срок за експлоатация, които бе десет години. 

Още ракети
_________________________________________________________________________________________________ 

    08.12.2007, 14:10
 Брониран автомобил MRAP "Cougar"

САЩ намаляват количеството на поръчаните MRAP

Корпуса морска пехота на САЩ е намалил предварително планираното количество на машините с противоминна защита MRAP до 2300 броя.

Това означава, че общото количество на поръчаните MRAP ще бъде с 1400 машини по-малко.

Основание за намаляване на поръчката е намаляването на напрежението в Ирак, в резултат на което е намаляло предвижването с бронирани машини из страната. Втора причина са проблемите свързани с материално-техническото снабдяване на голямо количество бронирани машини на голямо разстояние от САЩ с помощта на флота.

Намаляването на поръчката трябва да икономиса на военните 1,7 милиарда долара.

Командващият на Корпуса морска пехота генерал Джаймс Конвей е съобщил, че в източен Ирак, който се контролира от морските пехотинци, количеството на атаките на бунтовниците с използване на самоделни взривни устройства рязко е спаднал.

Той е отбелязал и за ограниченото използване на MRAP. Например, тези масивни машини не са подходящи за преследване на терористи в градски условия. За тази цел по-добре е да се използват тактическите автомобили Humvee, който са по-леки и маневрени. В бъдеще обаче е целесъобразно замяната на Humvee с JLTV, които имат по-добра защита и не по-лоша маневреност.

Още бронирана техника

__________________________________________________________________________________________________ 

   07.12.2007, 20:16
Китайски ракетен разрушител „Шънджън" (Shenzhen)

Ракетния разрушител Шънджън се завърна в Китай

Днес ракетният разрушител „Шънджън" (Shenzhen) на Китайските народо-освободителни военноморски сили се завърна във военното пристанище Джандзян след 4-дневно посещение в Япония, съобщава China Radio International.

По време на посещението, е бил проведен обмен в различни области между китайските войници и японските военноморски сили.

__________________________________________________________________________________________________ 

    07.12.2007, 10:55
 изтребител Rafale на френските ВВС

Изтребител Rafale се разби във Франция

Военен изтребител Rafale се разби във Франция по време на тренировъчен полет. Катастрофата е станала близо до градчето Новик (Neuvic) департамент Коррез (Correze), разположено в централната част на страната, съобщава агенция France Presse.

Инцидент е станал, когато два изтребителя Rafale са извършвали тренировъчен полет на височина 4000 метров. Самолет е паднал извън населена местност, затова жертви и разрушения не са фиксирани. Пилотът не е открит до момента. Не е известно дали е успял да катапултира. Провеждат се издирвателни мероприятия.

 

Разбилият се изтребител е от военната база Сен-Дизье (Saint-Dizier). Това е първа катастрофа със самолет от този тип.

Общо във ВВС на Франция се намират на въоръжение 27 такива самолета.

Още изтребители
__________________________________________________________________________________________________ 

  07.12.2007, 10:35
Конгреса на САЩ

Американският конгрес одобри военния бюджет на САЩ, възлизащ на 696,4 млрд. долара

Помирителната комисия към Сената и Камарата на представителите в американския Конгрес утвърди късно снощи на свое заседание военния бюджет на САЩ за 2008 г., който ще възлиза на 696,4 млрд. долара, предаде РИА Новости.

Съгласуваният документ включва текущите годишни разходи за дейността на министерството на отбраната, ядрената оръжейна програма на министерството на енергетиката в размер на 507 млрд. долара и пакета от допълнителни разходи, в който влизат такива за военните операции в Афганистан и Ирак.

Помирителната комисия прие на практика почти изцяло предложения от президента на САЩ Джордж Буш военен бюджет, в който разходите за отбрана бяха намалени само с 20,9 млн. долара, отбелязва агенцията./ИА "Фокус"/

__________________________________________________________________________________________________ 

  07.12.2007,  09:10
радар SPY-1 от комплекса Aegis

Радар на Aegis усвои режим за откриване на цели на свръхмалка дистанция

Компанията Lockheed Martin обяви, че са проведени успешни демонстративни изпитания на радара SPY-1 от комплекса Aegis по осигуряване на радиолокационно откриване на цели на свръхмалко разстояние (режим на екстремално малка далечина, Extreme Short Range, ESR).

Основното предназначение на радара SPY-1 е осигуряване на средствата за противоракетна и противовъздушна отбрана с необходимата информация за балистични и свръхзвукови цели в целия диапазон на тяхната скорост на големи разстояния.

Изпитанията са се провеждали съвместно от кораби на ВМФ на САЩ и Норвегия. В тях радара SPY-1 успешно е осигурил откриването на приближаващ се към кораба вертолет, като едновременно с това е осигурявал стандартното (по далечина, височина и азимут) радиолокационно поле.

__________________________________________________________________________________________________ 

   06.12.2007, 10:50
 БМП-3

Гърция ще закупи от Русия 450 БМП-3

Гърция ще закупи от Русия 450 бойни машини на пехотата БМП-3 на стойност 1,7 млрд евро (2,5 млрд долара) за сухопътните сили на страната, съобщава агенция "Рейтер", позовавайки се на военното ведомство на Гърция.

Доставката на машините трябва да бъде осъществена през близките няколко години.

Според телевизионния канал "Алфа", договорът за покупката на БМП, според очакванията, ще бъде подписан по време на визитата на гръцкия премиер-министър Караманлис в Москва на 18 декември.

Според налична информация, през ноември тази година немската компания "Рейнметал" е предложила на Гърция лизингова доставка за 5 години на 164 БМП "Мардер-1A3". Ежедневно за една машина са били поискани по 164 евро (241 дол), в случай че лизинга е за 4 години - 196 евро, а за 3 години - 250 евро. Официалната реакция на Гърция на предложението на "Рейнметал" не е обявена.

През миналата година Гърция вече разгледа възможността да закупи 435 БМП "Мардер-1А3". Според сегашната ситуация, руското предложение явно се е оказало по привлекателно.

Още БМП

__________________________________________________________________________________________________ 

   06.12.2007, 09:25
Самолет Nimrod на британските ВВС

Великобритания обяви причината за гибелта на разузнавателния самолет Nimrod

Министерството на отбраната на Великобритания е посочило причината за гибелта на самолета Nimrod, разбил се през 2006 година в Афганистан, съобщава Guardian.

Както се предполагаше и по-рано, причина за гибелта на самолета е неизправност в горивната система, довела до изтичане на гориво и неговото самозапалване. В резултат на това самолета се е взривил. На борда на машината са се намирали екипажа и операторската смяна, общо 14 човека.

Едновременната гибел на 14 човека е най-масова в британските въоръжени сили от времето на Фолклендския конфликт през 1982 година.

Министерството на отбраната е поело ангажимента да изплати обезщетения на семействата на загиналите.

Разузнавателните и противолодъчните самолети "Нимрод" се използват от британските ВВС от края на 60-те години. Значителна част от самолетите са с изтекъл ресурс и се допускат до полети "по фактическо състояние".

__________________________________________________________________________________________________ 

   06.12.2007, 08:55
 Изтребител F-16C на гръцките ВВС

Гръцки изтребител се разби в Егейско море, пилотът е загинал

Гръцки изтребител се разби в Егейско море, съобщава гръцкият Нюз ин.

Инцидентът е станал снощи. Изтребител F-16 изчезнал от радарите при изпълнение на нощен полет. Заедно с още три изтребителя той участвал в учение. В издирването му се включили един самолет, три хеликоптера, фрегата и два кораба на бреговата охрана.

Според информацията летателният апарат се е разбил в централната част на Егейско море в близост до архипелага Споради. Пилотът е загинал. Тялото му е открито от турска фрегата. Изданието отбелязва, че за информиране на Гърция е задействана “червената линия: между началниците на Генералните щабове на армиите на двете държави.
 
Все още не са ясни причините за инцидента. Пилотът, който е управлявал разбилия се изтребител, е имал 1 500 летателни часа. /ИА "Фокус"/

Още изтребители

__________________________________________________________________________________________________ 
   05.12.2007, 09:25
 траурна церемония на американската армия

                                Войните

Към 3 декември 2007 година във военната операция в Ирак са загинали 4187 военнослужещи, от които 3882 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.com.

Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военните командвания съобщават за гибелта на военнослужещи от: Австралия - 2, Великобритания – 173, България – 13, Чехия – 1, Дания – 7, Холандия – 2, Естония – 2, Фиджи – 1, Унгария – 1, Италия – 33, Казахстан – 1, Корея – 1, Латвия – 3, Полша – 22, Румъния – 3, Салвадор – 5, Словакия – 4, Испания – 11, Тайланд – 2 и Украйна – 18.

Американските военни съобщават и за 28582 ранени американски военнослужещи.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври, 2001 г – 3 декември 2007 година, са загинали 729 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 464, австралийци - 4, англичани – 84, канадци – 73, чехи – 1, датчани – 7, холандци - 12, естонци – 2, финландци – 1, французи – 12, германци – 22, италианци – 10, норвежци – 3, поляци – 1, португалци – 2, румънци – 5, южно корейци – 1, испанци – 23 и шведи – 2.

За периода 1800 американски военнослужещи са били ранени.

__________________________________________________________________________________________________ 

    05.12.2007, 08:50
 Изтребител F-35

Възстановяват летателните изпитания на F-35A

Според съобщение на Defense Tech, в САЩ планират да бъдат възстановени летателните изпитания на самолета F-35 Lightning II, който за първи път се вдигна във въздуха на 15 декември 2006 година.

През май 2007 година полетите бяха прекратени, и според изданието причините са във възникнали проблеми в електрическата система на изтребителя, а по-късно и в двигателя Pratt&Whitney F135.

Сега електросистемата на машината е реконструирана. Отстранени са производствени дефекти, появили се в лопатките на турбината F-135.

По време на първия след прекъсването полет на F-35 се планира да бъде проверена работата на електросистемата при полет на големи височини (до 12 хиляди метра).

__________________________________________________________________________________________________ 

   04.12.2007, 09:20
VBCI на фирмата Nexter

DGA поръчва 117 бойни машини VBCI 

На 19 октомври 2007 година френската Агенция за покупка на въоръжения (DGA) е поръчала на фирмата Nexter 117 колесни бойни машини на пехотата VBCI.

Тази поръчка попълва първия договор за 65 машини, 41 от които трябва да постъпят на въоръжение във френската армия през втората половина на 2008 година.

117-те машини трябва да бъдат произведени в кратки срокове, в течение на една година. Производството ще започне в началото на 2008 година. При това Nexter заявява, че нейните производствени мощности позволяват не само да се изпълни този контракт, но и да се увеличи производството в случай на интерес от чужбина.

Един от чуждите клиенти на компанията може да се окаже Великобритания, където VBCI участва в конкурс по програмата FRES.

Още бойни машини на пехотата

__________________________________________________________________________________________________ 

   03.12.2007, 14:36
Макет на дизел-електрическа подводница-проект"Амур-950"

Индийските ВМС възнамеряват да закупят шест дизелови подводници

Представител на индийските военноморски сили обяви, че страната му планира да закупи още шест дизелови електрически подводници към първоначалния брой от шест машини, произведени във Франция, които вече бяха поръчани.

Тази информация беше обявена от командващия ВМС на Индия адмирал Сюреш Мехта. По думите му най голям интерес предизвикват руските подводници клас “Амур”. Според информацията размерът на покупката ще бъде обявен през следващата финансова година.

Освен руските кораби, индийските войски разглеждат и възможността за закупуването на подводници произведени от германската компанията “ХДВ” или допълнителна партида от френските “Скорпен”. В този момент ВМС разполагат с 16 дизелови машини, от тях 10 са руски модел “877ЕКМ” и четири немски “Фокстрот”. /Фокус/

Още подводници
__________________________________________________________________________________________________ 

    03.12.2007, 13:55
 Основен боен танк Т-90С "Бишма" на СВ на Индия

Индия подписа контракт за покупка на 347 руски танка Т-90С 

На 30 ноември Индия е подписала с Русия нов крупен контракт на стойност 49 млрд. рупии (1236,6 млн. дол), който предвижда доставката на 347 Т-90С, съобщава "Таймс оф Индия".

Индийските експерти в тази връзка отбелязват, че независимо от определени проблеми, възникнали в последно време в индийско-руското военно-техническо сътрудничество, Русия съхранява здравите си позиции на оръжейния пазар на Индия.

Новите 347 Т-90С ще допълнят парка на намиращите се вече на въоръжение 310 машини от този тип, които бяха закупени в съответствие със сключен през февруари 2001 година контракт на стойност 36,25 млрд. рупии. Освен това, заводът за тежка промишленост HVF (Heavy Vehicle Factory) в гр. Авади вече пристъпи към лицензно производство на 1000 танка Т-90С.

Според данни на министерството на отбраната на Индия, новия контракт предвижда закупката на 124 танков Т-90 в напълно сглобен вид, а другите 223 машини ще бъдат доставени като машино-комплекти за последващо сглобяване в завода на HVF. След привеждането на първият транш, Русия ще достави 124-те танка Т-90С в течение на 29 месеца. Останалите машини ще бъдат предадени на индийската страна след 11 месеца.

Плановете за развитие на СВ на Индия до 2020 година предвижда въоръжаването на 21 полка с танкове Т-90С "Бишма". Още 40 полка ще имат на въоръжение модернизирани танкове Т-72М1. Според мнение на командването на СВ на Индия, наличието на около 3800 танка наред със значително количество БМП ще позволи да се създаде необходимия потенциал за адекватен отговор при необходимост.

Танковете Т-90С постепенно ще заменят остарелите Т-55 и по-старите версии на Т-72. Планирано е СВ на Индия да приемат на въоръжение 1657 танков Т-90С.

Още танкове
__________________________________________________________________________________________________ 

   03.12.2007, 10:50
 Изтребител F-16 block 50 на ВВС на Оман

На F-16 се монтирана цифров разузнавателен комплекс

Компания BAE Systems съобщи, че успешно е предала на свой клиент – Кралските ВВС на Оман – цифров разузнавателен комплекс ARS (Airborne Reconnaissance System) за изтребители F-16 block 50.

Според съобщение на разработчика, такава система за първи път се монтира на изтребители F-16 и в оманските ВВС трябва да замени "обикновените" аерофотоапарати.

Комплексът е снабден с обективи с на-голямото фокусно разстояние сред всички системи за тактическо разузнаване, намиращи се в момента на въоръжение. Тези обективи позволяват да се получи изображение с високо качество.

Цифровия разузнавателен комплекс ARS позволява да се извършват снимки през деня и нощта, при всякаква скорост на F-16 и на височина 1 до 12 хиляди метра на разстояние до 100 морски мили (повече от 150 км) от обекта. Системата притежава и най-голямата производителност на снимане (снимана площ за единица време).

Контрактът за доставка на ВВС на Оман на два комплекса ARS и наземна станция на стойност $27,5 млн. Е бил подписан през 2004 година.

Още изтребители

__________________________________________________________________________________________________ 

   02.12.2007, 22:32
Patria AMV (8х8)

Хърватия купува бронирани машини Patria АМV

Хърватското Министерство на отбраната подписа през октомври с финландската фирма Patria Vehicles и местната DDSV договор за доставка на 84 колесни (8х8) модулни бронирани машини Patria AMV. Бронетранспортьорите на стойност 112 млн. евро са предназначени за хърватските Сухопътни войски (СВ). Първите два БТР ще бъдат доставени в края на 2008 година, а останалите до края на 2012 година.

Първите бройки от поръчаните машини ще пристигнат от Финландия, но по-голямата част от тях ще бъдат изработени в хърватската DDSV, която ще използва преотстъпена технологическа схема на Patria. Според представител на DDSV фирмата ще отговаря за специалната екипировка, за производството и крайния монтаж както и за обслужването след продажбата. Patria Vehicles беше избрана за доставчик през август след като нейната оферта спечели в конкуренция с австрийската Steyr-Daimler-Puch, която предложи машините Pandur II 8х8 и Piranha IIIC. До 2015 година хърватските СВ ще разполагат с 126 нови БТР, произведени в различни варианти. Първоначално МО е поискало 126 машини, обаче в офертата спечелена от Patria 42 от тях е трябвало да бъдат в конфигурация 6х6. При направения анализ на цената от хърватска страна се оказало, че този вариант трябва да бъде изоставен, въпреки че армията има нужда от 42 подобни машини, които да действат като командни, разузнавателни, инженерни и за медицинска евакуация. Очаква се МО скоро да обяви процедура за представяне на оферти за доставката на оръжие и на различно оборудване, предназначено за новите бронетранспортьори. Специално изискване на Хърватските СВ е оръжейните станции да бъдат дистанционно управляеми като 24 от тях да са въоръжени с 30 мм оръдие, 36 с 12.7 мм картечница и 24 с 40 мм автоматична гранатохвъргачка и с 7.62 мм картечница. Оръжейните станции екипирани с 30 мм оръдие и 7.62 мм картечница трябва също така да бъдат оборудвани с противотанкови управляеми ракети, най-вероятно тип Spike-LR, производство на фирмата Rafael.

Досега бронетранспортьорът АМV 8х8 и неговите варианти е поръчан от Полша (690 бр.), Финландия (86 бр.), Южна Африка (264 бр.) и Словения (135 бр.)./БА/

Още бронирани машини

__________________________________________________________________________________________________ 

  02.12.2007, 22:25
 Флаг на КНР

Китайска военна делегация ще наблюдава учение

Китайска военна делегация в състав - 7 генерали, трима полковници и един подполковник ще бъде утре на полигон "Ново село", където ще наблюдава батальонно тактическо учение с бойни стрелби с подразделения от 13-а бронетанкова бригада, гарнизон Сливен.

Делегацията пристигна в петък. Тя се води от генерал Дзин Джъюан - член на Централната военна комисия и командващ Втори артилерийски корпус на Стратегическите войски на Китайската народна република. Той е придружаван от: заместник-командващия ВВС на Китайските въоръжени сили генерал-лейтенант Дзао Дзонксин; командирът на военен окръг Ксизанг генерал-лейтенант Донк Гуишан; помощник началник-щаба на ВМС генерал-майор Дзанг Дешун; комисаря на отдел "Логистика" на 2-ри артилерийски корпус генерал-майор Гуо Кингшенг; началникът на академията на артилерията генерал майор Ли Тилин; командира на съединение от Сухопътните войски на китайската армия генерал-майор Гао Ксиурен и още 4-ма старши офицери.

Китайските военни посетиха вчера 13-а бронетанкова бригада. Там те се запознаха с казармения район и с хода на реформиране на съединението. /БА/

__________________________________________________________________________________________________ 

   01.12.2007, 19:02
Руско-американска обмяна на опит

Започнаха военните учения “Торгау-2007”

В Германия започна вторият етап на руско-американските командно-щабни учения “Торгау-2007”, предаде РИА Новости.

Тази сутрин група военнослужещи от Сухопътни войски на Русия пристигна в Германия за участие в руско-американските учения “Торгау-2007”,” съобщи представител на пресслужбата на Сухопътни войски. По думите му те са пътували със самолет на руската военнотранспортна авиация и са се приземили в базата Рамщайн.

Ученията се провеждат на територията на американската военна база в Германия. Руските и американски военнослужещи ще проведат в събота втори етап от командно-щабните учения “Торгау-2007” за съвместно провеждане на миротворчески операции (от 1 до 5 декември). В ученията ще вземат участие около 200 руски военнослужещи, които се намират вече на германска територия.

__________________________________________________________________________________________________ 

    01.12.2007, 12:40
 Подводен пуск на ракетата Trident II D5

Trident II D5: 120-ти последователен успешен пуск

Според съобщение на фирмата Lockheed Martin, ВМФ на САЩ вчера е извършил изпитателен пуск на балистичната ракета Trident II D5, станал 120-ти последователен успешен пуск (от 1989 година). Според компанията, това е най-добрия в света показател както за тежки междуконтинентални балистични ракети (МБР), така и за ракети – носители.

МБР Trident II D5 с учебна бойна част е била запусната от борда на атомната подводница SSBN 730 Henry M.Jackson ("Хенри Джексон") клас Ohio, намираща се в подводно състояние в акваторията на Тихия океан.

Изпитанията са били част от програмата за сертификация на атомната субмарина след капитален ремонт и подмяна на старите ракети Trident I С4 с Trident II D5.

Още балистични ракети
__________________________________________________________________________________________________ 

    01.12.2007, 10:25
 NH90 на германските ВВС

Франция купува нови военни вертолети NH90

Френските сухопътни войски са поръчали на европейския консорциум NH Industry 68 средни военнотранспортни вертолета за 1,8 милиарда евро.

Това съобщиха от министерството на отбраната на Франция. Контракта включва твърда поръчка за 12 вертолета, а така също и поръчка за още 22 машини, които трябва да бъдат доставени през 2008 година и още 34 машини – през 2010 година.

Според военното ведомство това е важен етап за въоръжените сили и сухопътните войски на Франция, тъй като NH90 ще заменят вертолетите „Пума”.

NH-90 е двумоторен вертолет с тегло 10 тона. В създаването му участие са взели Германия, Франция, Италия и Холандия, а по-късно се присъединиха и Португалия и Белгия.

NH90 вече се намира на въоръжение и във въоръжените сили на Испания, Норвегия, Финландия, Швеция, Гърция, Оман, Австралия и Нова Зеландия. С новия контракт общото количество на поръчките достигна 507 вертолета.

__________________________________________________________________________________________________ 

   01.12.2007, 09:40
Система от спътници за разузнаване Future Imagery Architecture (FIA)

САЩ разработват нов спътник за разузнавателни цели

САЩ разработват спътник от ново поклонение за разузнавателни цели, предаде Газета ру.

Новата система, която носи името BASIC, ще влезе в експлоатация през 2011 г. Нейната стойност ще бъде между 2 и 4 милиарда долара.

САЩ вече изгубиха 6 години и милиарди долари за разработването на система от спътници за разузнаване Future Imagery Architecture (FIA).

През септември 2005 г. Пентагонът частично прекрати работата по проекта, припомня изданието.

Още космически апарати

_________________________________________________________________________________________________ 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

Снимки: Интернет





{START_COUNTER}