Военна информация

Архив - от 16 до 31 декември

 

 

Весели празници!

 

 

Израел подписа договор за покупка на американски хеликоптери и самолети цистерни за 3,1 милиарда долара

31.12.2021, 20:22

Израел подписа договор със САЩ за покупка на 12 хеликоптера “CH-53K” на компанията “Локхийд Мартин” и два самолета за презареждане “KC-46” на компанията “Боинг”, каза днес израелското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.
Сделката, оценявана на около 3,1 милиарда долара, е част от модернизирането на израелските военновъздушни сили и включва възможност за покупка на още шест хеликоптера, заяви министерството. Според него се предвижда първите хеликоптери да пристигнат в Израел през 2026 г.
По-рано бригаден генерал Шимон Ценципер, който ръководи материално-техническото обезпечаване на военновъздушните сили, каза по Армейското радио, че летящите цистерни няма да бъдат доставени преди 2025 г. По думите му Израел се опитва да ускори доставката на самолетите и в крайна сметка иска общо четири от тях.
В израелски медии се появиха спекулации, че цистерните може да имат решаващо значение за нанасяне на въздушни удари срещу ирански ядрени обекти. Заплахи за подобни удари се отправят отдавна.
Ценципер каза, че сегашният капацитет за презареждане на военновъздушните сили е достатъчен за изпълнението на техните мисии.
Източник: bta.bg

 

Грешка на Сталин е причината Турция да стане член на НАТО

31.12.2021, 17:14

Преди Първата световна война владенията на Османската империя заемат почти 1 милион 800 хиляди квадратни километра. Това е огромна територия в Азия и Европа. В нея живеят над 21 милиона души. Но до 1918 г. империята се свива до 730 000 квадратни километра, на които живеят 13 милиона души. Всъщност империята е унищожена след подписването на Мудроското примирието на борда на британски кораб.
Англия печели още една победа, засилвайки колониалното си настъпление в Западна Азия, Кавказ и Южното Черноморие. За целта тя използва Гърция, която поема тежестта на удара, с надеждата да спечели част от земите на Османската империя и да си разчисти дългогодишните сметки с турците.
Но изпълнението на този план е възпрепятствано от генерал Мустафа Кемал, който има богат опит във военни победи и патриотично настроените отряди на турците. През 1920 г. той отново събира армия, но всички складове са под контрола на нашествениците, няма оръжия и патрони.
Кемал решава да се обърне за помощ към Съветска Русия, която също води отбранителна борба срещу Запада, защитавайки постиженията на революцията. През същата есен в армията на Кемал постъпват 6000 пушки и арсенал от милион патрони, както и десетки хиляди артилерийски снаряди. Съветската република помага и с пари – турците получават 200 кг. златни кюлчета.
През пролетта на 1921 г. е подписан договор за приятелство между турската страна и РСФСР. Сега братският турски народ получава 40 000 пушки, стотици картечници, поне 50 оръдия, десетки милиони патрони и повече от сто хиляди снаряди. Специалисти от Русия проектират и изграждат два барутни завода и фабрика за производство на патрони. Композиции със суровини идват от Русия. Освен това златни кюлчета на стойност 10 милиона рубли са доставени в Анкара в сандъци. Военни специалисти от Русия също помагат на братята да защитят своята независимост.
По силата на договора Турция получава и земи, принадлежащи на Руската империя. Така Ардахан, Карс, Артвин, Сурмалински район са прехвърлени в нейните владения. Планината Арарат също става турска. В замяна турците обещават да върнат Батум на Грузия и да спрат нападението на Армения. Разбира се, Кремъл също има свои интереси – падането на Турция означава, че по границите на крехката държава ще се появи крепост на Антантата с военни бази и агресивна политика.
Още през 1918 г. руското правителство прогонва французите и гърците от Одеса, а британците неведнъж се опитват да превземат южния бряг на Черно море. Разбира се, Батум с петролните кладенци тогава е по-важен от планината Арарат.
След смъртта на Кемал Ататюрк през 1938 г. Турция започва да провежда политика на сближаване с Великобритания и е готова да помогне на нацистка Германия. Но турските войски никога не влизат във войната на страната на Хитлер. Вярно е, че те държат армията си в бойна готовност на границите със СССР в Кавказкия регион. Това предизвика излишно напрежение и отнема вниманието на част от войските, които могат да бъдат използвани в източна посока.
През 1945 г. съветското правителство усеща своята мощ и имайки влияние над половин Европа, решава да си върне земите, дадени на Турция по силата на договора от 1921 г. Съветският съюз се нуждае от достъп до Босфора и контрол над тази територия и Сталин чувства, че е време да окаже натиск върху Анкара. На конференция в Потсдам той заявява, че Турция не се справя с отговорностите си в този регион и пропуска чужди военни кораби, без да се придържа към международните споразумения. За това може по свое усмотрение да забрани преминаването на съветски кораби през пролива. Москва предлага контролът на Босфора и Дарданелите да се осъществява с общи усилия.
Но Западът не подкрепя това предложение. Британският премиер Уинстън Чърчил и американският президент Хари Труман са съгласни, че Турция няма право да диктува своите решения на такава сила като СССР, но решават да не предоставят на Москва изгодната й позиция в Средиземно море.
Дипломатите вземат решение на въпроса от международно ниво, а Турция  бърза да мине под покрива на Запада. Сближава се със САЩ и Великобритания, а през 1952 г. се присъединява към блока на НАТО. Хрушчов, идвайки на власт след смъртта на Сталин, осъжда опита му да реши така директно проблема с турците. Той отбеляза, че подобна прибързаност само изостря вниманието на западните партньори върху този проблем, а те самите поемат контрола върху важна територия за СССР - излазът на Средиземно море.
Източник: https://trud.bg/

 

Външният министър на Германия се обяви против доставки на оръжия за Украйна

31.12.2021, 16:45

Берлин. Германският външен министър Аналена Бербок се противопостави на доставката на оръжия за Украйна заради възможна военна ескалация. Думите й се цитират от пресслужбата на германското външнополитическо ведомство, пише руският вестник “Известия“.
Според министъра сега международната общност е изправена пред важна задача, която е да предотврати по-нататъшна ескалация. В интервю за агенция DPA тя подчерта, че "по-нататъшната военна ескалация няма да донесе допълнително за сигурността на Украйна".
Ръководителят на ведомството припомни и позицията на страните от Г-7 и Европейския съюз, според които по-нататъшното влошаване на ситуацията на границата с Украйна ще доведе до „огромни политически и икономически последици за Русия“.
По-рано, на 29 декември, руският посланик в Германия Сергей Нечаев разкритикува дискусиите за доставката на оръжие за Украйна. Според него „военното развитие на Украйна е абсолютно вредно и неподходящо“. Той посочи контрапродуктивността на подобни стъпки. Руската страна, във връзка със западните разсъждения за доставките на оръжие за Украйна, изисква гаранции за сигурност във формата, която е заложена в международното право, каза Нечаев.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

От утре влизат в сила промените в наредбата за атестиране на военнослужещите

31.12.2021, 13:07

Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-28 от 5.11.2010 г. за критериите, условията и реда за атестиране на военнослужещите от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия е публикуване в днешния брой на Държавен вестник. Тя влиза в сила от 1 януари 2022 г., като само текстовете, свързани с въвеждането на данните от електронните атестационни формуляри – от 1 юли 2022 г. Това е 13-ата промяна на наредбата от 2010 г. насам. „Военнослужещите се атестират ежегодно с цел осигуряване на кариерното и кадровото им развитие.  Атестирането се извършва по система от критерии, чрез които се оценяват личностните характеристики, постигането на предварително съгласувани професионални цели, степента на изпълнение на задълженията и професионалните компетентности на военнослужещите.  Критериите, условията и редът за атестиране се определят с акт на министъра на отбраната“, регламентира Законът за отбраната и Въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ).
Според мотивите на Министерството на отбраната новите моменти в документа са в резултат на последните промени в ЗОВСРБ в ДВ, бр. 23 от 2021 г., в сила от 1.09.2021 г., както и с цел да се отстранят констатирани слабости.  Проектът за промени е изготвен от  дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната“ . Той е съобразен и с констатациите в доклад на главния инспектор на Министерството на отбраната от 3 август 2021 г.
С измененията и допълненията на Наредбата се постигат следните цели:
1. Прецизират се текстовете, уточняващи целите на атестирането.
2. Отстраняват се установени непълноти в текста и се уточняват условията и реда за приравняване на атестации, издадени от международни организации към условията за военнослужещите на територията на страната по Наредбата.
3. Дефинират се отделните етапи, срокове и дейности по атестирането на военнослужещите.
4. Въвежда се критерий за валидиране на атестацията т.е. идентичност на данните в хартиеният носител с информацията в електронния регистър по чл. 328, ал. 1, т. 1 от ЗОВСРБ в Автоматизираната система за управление на човешките ресурси.
5. Синхронизира се Наредбата с последните промени в ЗОВСРБ.
6. Регламентира се ангажимента на дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната“ по изготвяне и предоставяне на електронните атестационни формуляри.
7. Отговорността и контрола по атестирането на военнослужещите преминава  изцяло в правомощията на командирите. С възможността на място да се установи идентичността на данните в хартиения формуляр с тези, в електронния преди въвеждане в „Автоматизираната система за управление на човешките ресурси“ , отпада потребността от коригиране на атестационния формуляр.
Една от задачите на прилагащите наредбата е оценяване приноса и мотивиране на отделния военнослужещ за изпълнението на функциите и задачите на военното формирование/съответната структура/. Очаква се промените да доведат до ефективно използване експертизата на военнослужещите и определяне на подходящи за тях длъжности в съответствие с професионалната им подготовка и постигнатите резултати, както и  създаване на условия за реализиране на справедливи и прозрачни процедури за кариерно развитие на военнослужещите.
(Промените в https://dv.parliament.bg/
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спиредонов

 

 

Нито дума за НАТО в новогодишното послание на Стефан Янев към армията

30.12.2021, 19:59

„За всички нас, които сме служили в редовете на Българската армия, военната професия е добре осъзнат избор и огромна отговорност – отговорност да бъдеш достоен да носиш българската военна униформа, да пазиш чистотата на националните символи и винаги да поставяш Родината на първо място.
Това трябва да е и нашият завет към следващите поколения – националните ни интереси да бъдат отправна точка за всяко наше решение, действие и избор. Защото силната, единна и благоденстваща България е кауза, която постоянно трябва да бъде отстоявана“. Това се посочва в новогодишното обръщение на министъра на отбраната Стефан Янев към военнослужещите и цивилните служители от Въоръжените сили. В него обаче няма нито дума за НАТО...
Ето и пълният текст на Новогодишното обръщение:
Уважаеми генерали, адмирали и офицери, сержанти, войници и цивилни служители,
Уважаеми зрители,
Славна е историята на Българската армия! Пантеонът на бойната ни слава пази безброй примери за смелост и героизъм, за доблест и саможертва в името на Отечеството. Еталонът за родолюбие вече го имаме в нашата история. Той е запечатан дълбоко в националната ни памет и всеки ден ни напомня, че е огромен моралният ни дълг към нашите предшественици, жертвали себе си, за да ни има нас днес. Дълг да утвърждаваме българските воински традиции и добродетели. Дълг да съхраняваме българския дух и националната ни идентичност.
Днес Вие, българските военнослужещи, сте горди наследници на онези достойни български воини, отстоявали с цената на живота си правото на нашия народ да бъде свободен и да има независима държава. Въпреки трудностите и предизвикателствата, Вие и сега продължавате да изпълнявате с чест и достойнство своята мисия – да гарантирате суверенитета, сигурността и независимостта на страната и да защитавате нейната териториална цялост.
За всички нас, които сме служили в редовете на Българската армия, военната професия е добре осъзнат избор и огромна отговорност – отговорност да бъдеш достоен да носиш българската военна униформа, да пазиш чистотата на националните символи и винаги да поставяш Родината на първо място. Това трябва да е и нашият завет към следващите поколения – националните ни интереси да бъдат отправна точка за всяко наше решение, действие и избор. Защото силната, единна и благоденстваща България е кауза, която постоянно трябва да бъде отстоявана.
Затова и по отношение на българската отбранителна система именно хората трябва да бъдат в центъра на всяка политика, на всяко политическо решение и действие. Хората са ценност, която е незаменима. Никакви материални, финансови и технологични ресурси не могат да заменят човешкия капитал, който в крайна сметка определя крайния резултат - изхода от всяка битка, последствията от всяко решение, качеството и смисъла на всяко действие, на всяка политика. Ето защо хората неизменно ще бъдат във фокуса на нашата политика в рамките на системата на Министерството на отбраната.
Българските военнослужещи преживяха дълъг и мъчителен над 30-годишен период на редуциране, трансформация и кардинални промени, съчетани с налагането на все по-сериозни и високи изисквания и отговорности към тях. Постигнати бяха много успехи, но същевременно поредицата недообмислени и хаотични промени генерираха и много разочарования. Постоянно реформиращата се отбранителна система създаде несигурност и демотивация сред личния състав. Всичко това доведе до тревожните нива на некомплект, които наблюдаваме днес.
Време е професионалното съсловие на българските военнослужещи да получи полагащото му се признание, справедливо отношение и подобаващо възнаграждение за свръхусилията, лишенията, рисковете и ограниченията, на които всекидневно го излага професията. Спешно е необходима по-ефективна политика в областта на човешките ресурси, чрез която да бъдат привличани и задържани най-способните, да бъдат те мотивирани и да имат ясна и осезаема перспектива за стабилно и устойчиво професионално развитие.
Адекватните военни способности се постигат с отговорна държавна политика в сферата на отбраната и сигурността и с адекватни и прозрачни действия в областта на планирането, финансирането и отчетността. Изискват се и ефективна външна политика и дипломация в контекста на съвременната геополитическа динамика, при безкомпромисно и неизменно отстояване на националния интерес.
Надявам се, че във времето, през което ще бъда с Вас, заедно ще намерим отговорите и правилните решения на актуалните предизвикателства. Бих искал предварително да благодаря за Вашето доверие и подкрепа, на които ще разчитам по време на мандата си като министър на отбраната. Надявам се, че в обозримо бъдеще ще можем да изпълним в голяма степен поставените задачи, които ще направят армията ни модерна, боеспособна и адекватна от гледна точка на съвременните комуникации, командване и управление. Вярвам, че с общи усилия, въпреки сложните предизвикателства на средата на сигурност, ще успеем да възродим българския боен дух и славата на нашата армия.
Уважаеми генерали, адмирали и офицери, сержанти, войници и цивилни служители,
Уважаеми зрители,
Нека Новата 2022-а година Ви донесе много успехи, осъществени цели и удовлетворение от постигнатото! Бъдете здрави, щастливи и добротворни! Нека домовете Ви бъдат изпълнени с радост, любов и топлина! Нека Новата година донесе здраве, мир и благоденствие на всички българи!

 

Има надежда България да възстанови подводния си флот

30.12.2021, 19:45

Има надежда България да възстанови подводния си флот – управляващите, министерството на отбраната, подкрепят тази цел и не е тайна, че се водят разговори за реализацията й, каза началникът на щаба на Военноморските сили капитан I ранг Камен Кукуров. Заедно със свои колеги-подводничари, служили на последната българска подводница, той почете годишнината от вдигането на флага на българския военен флот на „Слава“ на 28 декември 1985 г.
Кукуров се обърна към събралите се в град Белослав моряци, като ги поздрави с Рождество и им припомни, че именно те ще трябва да помагат при обучаването на нов екипаж. Когато подводният флот бъде възстановен, ще търсим млади хора, които да имат нашия хъс да работят и да служат на родината, посочи Кукуров.
Последното плаване на „Слава“ е на 21 декември 2010 г. Девет години по-късно тя бе превърната в музей и бе пребазирана в последния си пристан в Белослав. Кукуров сподели, че с мъжете, служили на подводницата, се събират всяка година на 28 декември, тъй като за всеки кораб празничният ден е, когато е вдигнат флагът му. Създадохме традиция, за втора година се събираме в музея в Белослав, вероятно така ще остане и в бъдеще, сподели Кукуров.
На въпрос кое ги задържа заедно през годините, бившият командир на „Слава“ посочи, че рисковите професии сплотяват и изграждат особена връзка между хората, която остава за цял живот. На борда на подводницата всички 60 души от екипажа – от капитана до матросите, са важни, обясни Кукуров и допълни, че подводничарите винаги си помагат и разчитат един на друг.
Той разказа, че през годините, докато е командвал „Слава“, е имало рискови ситуации – и пожар под вода, трудни маневри. За него лично най-важното обаче е, че за цялата история на подводното плаване в България – от 1916 г. до 2011 г, когато дивизионът е закрит, българските подводничари не са дали нито една жертва в изпълнение на служебния дълг, те нямат провалени задачи, нито оставен човек в морето. - Още подводници
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха снаряд

30.12.2021, 15:50

Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София от Сухопътните войски днес, 30 декември, обезвреди невзривен боеприпас, открит в района на село Чепинци, Столична община.
Формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия бе под ръководството на капитан Мартин Маргитин. Военнослужещите са установили, че боеприпасът е 85 мм силно корозирал осколъчно-фугасен снаряд, който е транспортиран и унищожен на учебен център „Сливница“.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

 

Ростех достави на войските модернизиран самолет за ДРЛО A-50У

30.12.2021, 09:30

Дъщерните дружества на държавната корпорация „Ростех“ - концернът „Вега“ на холдинга „Росэлектроника“ и Таганрогският авиационен научно-технически комплекс (ТАНТК) „Г. М. Бериев“ - предадоха на руските Въздушно-космически сили седмият модернизиран авиационен комплекс за далечно радиолокационно откриване и насочване А-50У (бордови номер "43 червен", регистрационен номер RF-50608, заводски номер 0093479377, сериен номер 60-05 по време на следмодернизационни изпитания и преди боядисване),
Бордът може да открива принципно нови типове самолети, а също така е в състояние да съпровожда едновременно по-голям брой цели и да насочва по тях изтребителите от предишната модификация. Самолетът е модернизиран в рамките на изпълнението на мащабна програма за обновяване на парка на самолетите за ДРЛО (AWACS), предвидена в държавната поръчка за отбраната. Модернизираният A-50У получи нова електроника с по-висока производителност и бързодействие, което даде възможност да се увеличат възможностите на функционалния софтуер. Подобрена е системата за изобразяване на ситуацията на работните места на операторите – монтирани са нови LCD-монитори с големи размери и резолюция. Подобрената ергономия на самолета е предназначена да подобри ефективността от работата на тактическия екипаж. Самолетът има и нова летателно-навигационна система. Поради използването на модерно оборудване с по-ниско тегло е увеличено разстоянието на полета и времето за изпълнение на бойните задачи на зададения рубеж. „Самолетите за ранно предупреждение са летящи радари с функцията на команден пункт. Скоростта на откриване и противодействие на въздушните цели на потенциалния противник зависи от тяхното техническо оборудване, работата на инсталираните електронни системи и летателните характеристики, което се потвърждава от натрупания боен опит. Продължаваме да работим по модернизацията на военния А-50 до нивото на А-50У. Това е седмият подобен комплекс, доставен на войските. Планираме да пуснем в експлоатация следващия борд през 2023 г.“ - казва Вячеслав Михеев, генерален директор на концерна „Вега“. Предишният тип ДРЛО, самолетът A-50, е приет на въоръжение през 1989 г. В момента само две държави се занимават с разработването на такива системи - Русия и САЩ.
Източник: https://pan.bg/

 

Навършват се 169 години от рождението на основоположника на българската армия след Освобождението генерал Данаил Николаев

30.12.2021, 08:55

Навършват се 169 години от рождението на основоположника на българската армия след Освобождението от турското робство – генерал Данаил Николаев (30.12.1852 г. - 29.08.1942 г.).
Данаил Николаев участва в Руско-турската война от 1877-1978, радетел за осъществяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, като военен министър участва в потушаването на бунта на проруските офицери през 1887 г., председател на Върховния македонски комитет 1895-1897 г., участва и в Сръбско-българската война.
Той е първият български военен деец, удостоен с най-високото звание- генерал от пехотата, като остава в историята на българската армия като Патриархът на българската войска.
Заслуга на генерал Данаил Николаев е неговото дейно участие в подготовката на българската армия за Балканските войни, а по време на Балканската война е командващ гарнизона в Ямбол. Носител е на ордени Орден „За храброст“ II и III ст., Златен орден и медал „За заслуга“, орден „Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий“, „Георгиевски кръст за храброст“ IV ст., орден „Св. Ана“ III ст. с мечове и бант, румънски орден „Румънска звезда“ с меч, турски ордени „Османие“ I ст.и Меджидие“ I ст. с брилянти, персийски орден „Лъв и слънце“ I ст.
Генерал Данаил Николаев ще остане завинаги в страниците на българската история като човек, дал всичко от себе си за осъществяването на Съединението, за поставянето на основите и обучението на българската армия, постигнала блестящи победи по време на Балканските войни в името на националното обединение.

 

 

От 10 януари започва срочната служба

29.12.2021, 17:48

Срочната служба в доброволния резерв в България започва от 10 януари 2022 година, съобщиха от МО. Тя обхваща период от 6 месеца. За обявените през септември 150 вакантни длъжности са кандидатствали 290 български граждани. 222 от тях са допуснати до подбор от съответните комисии във военните окръжия в страната. 120 от приетите кандидати ще изпълняват службата си във факултет "Общовойскови" на Националния военен университет (НВУ) "Васил Левски" във Велико Търново, а останалите 30 - във факултет "Артилерия, ПВО и КИС" на НВУ в Шумен.
През първия месец от срочната служба резервистите ще преминат начална военна подготовка. След това им предстоят два месеца специална военна подготовка за придобиване на квалификации съответно във факултет "Общовойскови" и факултет "Артилерия, ПВО и КИС". Доброволната военна служба ще завърши с три месеца колективна подготовка.
Следващият период, в който ще се проведе срочна служба в доброволния резерв, ще започне през юли 2022 г.
След изпълнението на срочната служба, резервистите могат да бъдат приети на военна служба или на служба в доброволния резерв във военните формирования на въоръжените сили без провеждане на конкурс. Те ще имат предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, включително и в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност, при постигнати равни крайни резултати с други кандидати от проведената процедура.
Източник: https://news.bg/

 

Изтребители на Русия и Беларус със съвместно патрулиране на границата

29.12.2021, 17:41

Руски и беларуски изтребители са извършили съвместен граничен патрул. Това обявиха от министерството на отбраната на Беларус, информира "Ройтерс".
Ведомството не е споменало точно кои райони е обхванал полетът. Русия и Беларус, които имат официален съюз, граничат с няколко държави от Европейския съюз, включително Полша, а също така споделят граница с Украйна, която предупреждава, че Русия може да планира да нахлуе на нейна територия, след като струпа десетки хиляди войници близо до границата.
Москва отрича да има подобни планове, но твърди, че стремежите на Украйна да се присъедини към НАТО били заплаха за националната сигурност на Русия.

 

Министерства освобождават служители, пенсионирани и по чл. 69 от КСО

29.12.2021, 17:30

На последното заседание на правителството министри защитаваха своите мотиви за отпускане на допълнителни разходи за изплащане на обезщетения по Закона за държавния служител и по Кодекса на труда във връзка с прекратяване на правоотношения със служители по служебно и трудово правоотношение, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.
Министърът на земеделието Иван Иванов и министърът на енергетиката Александър Николов посочват конкретно, че ще бъдат освободни и служители, придобили право на пенсия по чл. 69 на Кодекса да социално осигуряване (КСО). Става дума за пенсионирани, като военнослужещи, полицаи и служители на специалните служби. По този регламент на КСО възрастта за пенсиониране през 2021 г. е 53 години и 8 месеца. За някои военнослужещи, като пилоти на реактивни самолети – 43 години и 8 месеца. Очевидно и такива пенсионери няма да могат да работят в държавната администрация.
За Министерството на отбраната все още не е ясно колко средства ще са необходими за изплащане на обезщетения при освобождаване на придобили право на пенсия. На последното правителствено заседание този въпрос не е решаван за МО. В Споразумението на управляващата коалиция е записано   „Определяне на длъжностите в системата на МО, които могат да бъдат заемани и от пенсионирани служители“.
Аргументите на министрите са, че след прекратяване на правоотношенията със служителите, придобили право на пенсия,  ще бъдат предприети действия за оптимизиране на структурата и състава на министерствата и ще се предостави допълнителна възможност за кариерно развитие и по-добра мотивация на държавните служители с професионален опит в същата администрация. Смята се, че това ще доведе до повишаване ефективността и качеството на работата в системата
За Министерството на земеделието необходимият финансов ресурс за освобождаване на 301 служители е в размер до 3 408 733 лева; за Министерството на енергетиката - 156 700 лева; за 36 служители в Министерството на външните работи - 879 757 лева; за 74 служители от системата на Министерството на околната среда и водите - 600 хиляди лева; за Министерството на икономиката и индустрията – 630 хиляди лева; за Министерството  на културата - 80 749 лева; за Министерството на спорта - 104 037 лева; за Министерството на транспорта и съобщенията - 1 241 806 лева; за Министерството на образованието и науката за компенсация на учителите, педагогическия и непедагогическия персонал, които се пенсионират поради навършване на съответната възраст - 14 072 722 лева. Някои от министерствата ще решават проблема чрез вътрешно преструктуриране на средства, други ще трябва да получат допълнително от държавния бюджет.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Община Варнa награди курсанти от Морското училище

29.12.2021, 17:26

Курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ са носители на годишни поименни награди на Община Варна за студенти, постигнали високи резултати в учебната дейност за 2021 г. Наградите бяха връчени от кмета на Община Варна. Номинациите се правят от студентските съвети на университетите – за техни колеги, спечелили отличия в различни национални и международни форуми, съобщават от ВВМУ.
Тази година представителите на Морско училище, спечелили годишните поименни награди на Община Варна, са: Рафаел Кънев – в област „Здравеопазване и спорт“, професионално направление „Спорт“; Филотея Димитрова – в област „Здравеопазване и спорт“, професионално направление „Спорт“; Димо Савов – в област „Сигурност и отбрана“, професионално направление „Национална сигурност“; Ева Георгиева – област „Сигурност и отбрана“, професионално направление „Военно дело“.
Сред наградените са още двама възпитаници на флотската Алма матер от специализация „Военен лекар“, които са били номинирани от Студентския съвет на Медицински университет – Варна. Това са: Мартина Москова – в „Социални, стопански и правни науки“, професионално направление „Социология, антропология и науки за културата“, и Мелани Пиргова – в област „Здравеопазване и спорт“, професионално направление „Обществено здраве“.
Източник: https://otbrana.com/

 

Турция работи по собствена система за ПВО, иска да замени С-400 и “Пейтриът”

29.12.2021, 09:42

През 2022 г. Турция ще работи по вътрешни проекти за зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) HISAR и SIPER, съобщава БГНЕС.
HISAR A+ и HISAR O+ са успешно тествани, като са унищожавали високоскоростни цели. По този начин Турция ще бъде една стъпка по-близо до системата за противовъздушна отбрана SIPER, която ще се превърне в алтернатива на руските С-400 и американските “Пейтриът”, пише в. “Сабах”.
Съобщава се, че системата, която се планира да влезе в експлоатация през 2023 г., ще елиминира всички заплахи, които се появяват във въздуха, по най-надежден начин.
Турция разработва два типа комплекси HISAR. Единият е HISAR A – система за противовъздушна отбрана с малък обсег на действие, способна да прехваща цели на разстояние до 15 км. Другият е HISAR O – система със среден обсег на действие от 25 км. Системите HISAR са ефективни срещу самолети с фиксирани и въртящи се крила, крилати ракети, безпилотни летателни апарати и ракети “въздух-земя”, се казва в публикацията.
Системите HISAR се разработват с подкрепата на турската отбранителна промишленост и с участието на ASELSAN, ROKETSAN и други компании. Предвижда се комплексът HISAR O да се използва за защита на военни и други стратегически важни обекти.
Източник: news.bg   

 

Американски военни кораби ще останат в Средиземно море заради ситуацията около Украйна

29.12.2021, 09:40

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин нареди американският самолетоносач “Хари Труман” и придружаващите го военни кораби да останат в Средиземно море, вместо да се придвижват към Близкия изток. Решението беше взето в момент, когато има тревога заради струпването на руски войски до украинската граница, предаде Асошиейтед прес.
Служител от областта на отбраната каза, че промяната в плановете за придвижването на самолетоносача и петте придружаващи го кораба отразява необходимостта от постоянно присъствие в Европа. Това е нужно, за да бъдат успокоени американските съюзници и партньори в региона, заяви източникът, пожелал анонимност.
“Хари Труман” пристигна в Средиземно море на 14 декември и се предвиждаше да продължи към региона на Персийския залив.
Източник: bta.bg

 

 

Променят закона по отношение на акцизни стоки за въоръжените сили

28.12.2021, 20:07

В новосъздадената Комисия за отбрана е изпратен проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, внесен от служебното правителство. В една от промените се предвижда освобождаване от акциз на акцизни стоки, предназначени за ползване от въоръжените сили на всяка държава членка, различна от държавата членка, в която се дължи акцизът, за ползване от тези сили, за нуждите на цивилния персонал, който ги придружава, или за снабдяването на техните офицерски трапезарии или столови, когато тези сили вземат участие в отбранителни дейности на Съюза в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана.
В настоящото законодателство също има подобен текст. Той, обаче, регламентира такъв режим само за страни членки на Северноатлантическия договор. В освобождаването не са предвидени случаите, в които въоръжените сили на държава членка участват в дейности по линия на Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО), определена в  Договора за функционирането на Европейския съюз.
За какви отбранителните дейности става дума?
Това са военни мисии и операции, дейности на бойни групи, взаимна помощ, проекти по линия на постоянното структурирано сътрудничество и дейности на Европейската агенция по отбрана. Очаква се, че се тези промени ще се уеднакви третирането за целите на ДДС и акциза на отбранителните дейности в рамките на Съюза и НАТО, се посочва в мотивите към проекта.
Предложенията за промени са свързани с въвеждане на разпоредбите на Директива (ЕС) 2019/2235 на Съвета от 16 декември 2019 година за изменение на Директива 2006/112/ЕО, относно общата система на данъка върху добавената стойност и на Директива 2008/118/ЕО относно общия режим на облагане с акциз по отношение на отбранителните дейности в рамките на Съюза.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Русия успешно изстреля ракетата носител "Ангара" от ново поколение

28.12.2021, 16:22

Русия успешно изстреля ракетата си от ново поколение "Ангара" във време, когато страната се стреми да модернизира космическата си флотилия, за да се утвърди отново като водеща орбитална сила, съобщават ТАСС и Франс прес, предава БТА.
Ракетата "Ангара-А5" беше изстреляна в понеделник вечерта от космодрума в Плесецк, се посочва в изявление на руската космическа агенция Роскосмос.
"Давай, скъпа!", написа в Туитър ентусиазираният ръководител на ведомството Дмитрий Рогозин, допълвайки, че стартът е бил "успешен". - (видео)
Това е третото тестово изстрелване от 2014 г. на тежката ракета носител "Ангара", разработена като част от програма за замяна на старите пускови установки "Протон", чиято технология датира от 60-те години на миналия век.
"Ангара", кръстена на сибирска река, използва по-чиста технология, тъй като се захранва от смес от керосин и течен кислород, която замърсява много по-малко от токсичните ракетни горива, използвани за "Протон". - Още Космос

 

САЩ помагат на Украйна да укрепи границите си с Русия и Беларус

28.12.2021, 16;16

САЩ ще финансират проекти, включващи съоръжения за наблюдение, за да укрепят границите на Украйна с Русия и Беларус, на фона на продължаващо напрежение с Москва, съобщи украинската гранична служба, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Киев обвинява Москва, че е струпала десетки хиляди войници близо до украинската граница в подготовка на вероятна офанзива.
Русия отрича да е планирала атака. В същото време тя обвинява Украйна и САЩ в дестабилизиращо поведение и иска гаранции за сигурност срещу разширяване на НАТО в източна посока.
Украинската гранична служба посочи в изявление, че проектите на стойност 20 милиона долара включват закупуване на системи за видеозапис и дронове, както и лични предпазни средства за граничарите.
Украйна, която иска да се присъедини към Организацията на Северноатлантическия договор, от 2018 г. насам е получила поредица от доставки на американски муниции и ракети "Джавлин", което предизвика критики от Москва.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

 

Руските военни увеличават обхвата на съвместните си учения до страните от Югоизточна Азия и Северна Африка

27.12.2021, 21:00

Руските военни разширяват географския обхват на съвместните учения и са започнали да участват в учения не само в рамките на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), но и с военни от Югоизточна Азия и Северна Африка. Това заяви в интервю за изданието “Красная звезда” главнокомандващият на руските сухопътни войски армейски генерал Олег Салюков, цитиран от ТАСС.
“През последните години географията и мащабите на съвместните учения постоянно се разширяват, учения се провеждат не само в рамките на ОДКС, но и с нашите колеги от страните в Югоизточна Азия и Северна Африка”, каза Салюков.
По думите му за 2022 г. са планирани десет съвместни международни учения с армиите на девет чужди държави: Египет, Пакистан, Алжир, Лаос, Шри Ланка, Киргизстан, Таджикистан, Монголия и Индия.
Салюков отбеляза, че четири от тях ще се състоят на територията на Русия. Това са руско-индийските учения “Индра 2022”, руско-монголските учения “Селенга 2022”, руско-египетските учения “Стрела на приятелството 2022” и руско-виетнамски учения.
“На територията на чужди държави ще се състоят шест учения: руско-алжирски, руско-шриланкийски, руско-лаоските учения “Ларос 2022”, руско-пакистанските “Приятелство 2022”, учения с подразделенията на Колективните сили за бързо реагиране на ОДКС “Рубеж 2022” и учения с миротворческите сили на ОДКС “Нерушимо братство 2022”.
Източник: bta.bg

 

Байдън одобри бюджета за отбрана на САЩ

27.12.2021, 20:30

Американският президент Джо Байдън одобри бюджета за отбрана на САЩ за 2022 г. Той е в размер на 770 млрд. USD. По-рано този месец и двете камари на Конгреса на САЩ одобриха проектобюджет за отбрана, уточняват от прессекретариата на президента.
Президентът е подписал закон за „бюджета за фискалната 2022 г., която започва на 1 октомври, за Министерството на отбраната на САЩ и програмите за военно развитие, както и тези за национална сигурност на Министерството на енергетиката на САЩ и програмите за разузнаване“.

 
 

Великите военни изцепки: Талвисота – Зимната война (1939-1940 г.)

27.12.2021, 17:15

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл........Прочети още

 

На 27 декември 1872 г. е заловен Васил Левски

27.12.2021, 09:37

Призори на 27 декември 1872 г. турски заптиета обграждат Къкринското ханче. След кратка схватка залавят Васил Левски.
Предната вечер Васил Левски заедно със спътника си Никола Цвятков пристига от Ловеч в Къкрина и отсядат в местното ханче в покрайнините на селото. Ханчето е откупено по-рано и се използва от революционните дейци като място за тайни срещи и по време на пътуванията на апостолите из страната. Съдържател на ханчето е довереният на организацията Христо Цонев – Латинеца, припомня сайтът "Историята накратко".
Левски минава през Къкрина, за да събере документи на тайния революционен комитет, които да изнесе по-късно в Румъния. След обира на турската хазна в Арабаконашкия проход в края на септември 1872 година турските власти започват масови арести на хора, заподозрени за връзки с революционните комитети. Голям брой от членовете на комитетите в Тетевен, Орхание, Етрополе и Ловеч са задържани. При разпитите Димитър Общи прави признания, които улесняват разследващите турски власти и скоро те влизат в следите на Апостола. Затова Левски, за да предотврати окончателния провал на революционната организация, заминава за Ловеч, за да запази архивите на организацията и да ги пренесе в Румъния.
Призори на 27 декември в ханчето в село Къкрина Васил Левски, заедно с Никола Цвятков и Христо Цонев – Латинеца са арестувани от специално изпратена група заптиета. През годините моментът на залавянето на Апостола е обрасъл с митове и за голяма част от българите Васил Левски попада в ръцете на заптиетата, защото при прескачане на плета на ханчето се оплита и не успява да избяга.
Първи тази героична версия за бягството и плета започва да разказва Никола Цвятков. След обесването на Апостола Никола Цвятков и ханджията Христо Цонев са освободени. Именно Цвятков подхваща разказа как Апостола хуква да прескочи плета, но закача крачола си или цървулите си и така не успява да избяга. Версията звучи героично, но уви, не е достоверна. Не е важно какво подтиква Цвятков да разказва точно този вариант.
Истината за това, какво точно се случило в Къкринското ханче я има описана и то лично от думите на Васил Левски. В протоколите от разпитите на Извънредната комисия са записани показанията на Апостола, в които той разказва следното:
Въпрос: Как ви заловиха?
Отговор на Левски: Към десет часа сутринта по турски (около 4-5 нашенски), когато излязох навън, аз видях пред вратата един въоръжен с пушка. Попитах го кой е той, той ме улови за ръката. У мене имаше два револвера, извадих ги и раних в ръката човека, който ме хвана (това е Юсеин Бошнак, водачът на групата заптиета, изпратена да го арестува). После започнах (опитах се) да бягам, обаче държащият не ме пусна. Пристигнаха другарите му, удариха ме по главата (и) аз паднах там. Заловиха ме..."
Задържаните са изпратени първо в Търново, а от там – в София. Извънредната следствена комисия изземва функциите на съд и осъжда Васил Левски на смърт. Апостолът е обесен на 18 февруари 1873 година в покрайнините (тогава) на София.
Ханът в Къкрина запустява. По-късно е опожарен, но през 1901 година проф. д-р Параскев Стоянов прави на място архитектурни заснемания по оцелелите след пожара основи. През същата година ловчанлии поставят паметна плоча на мястото, където е заловен Апостола.
Комитет за възобновяване на къщата-паметник на Васил Левски в с. Къкрина се заема през 1924 година с набиране на средства за възстановяване на хана. През 1926 година започва изграждането му наново, а през 1931 година, с официална церемония е открита музейната експозиция.
Източник: https://fakti.bg, Венцислав Михайлов

 

18 години от от атаката с камион-бомба на база „Индия“ в град Кербала

27.12.2021, 09:30

На 27 декември се навършват 18 години от атаката с камион-бомба на база „Индия“ в град Кербала, когато в следствие на експлозията загиват петима военнослужещи от първия български военен контингент, участвал в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак.
По традиция в края на декември с военни ритуали в различни гарнизони в страната отдаваме почит към всички български военнослужещи, загинали в операцията на Многонационалните сили в Ирак (операция Iraqi Freedom).
Това бе в началото на нашето масирано участие в мисии зад граница..........Прочети още

 

 

Столтенберг свиква заседание на Съвета НАТО-Русия на 12 януари

26.12.2021, 12:20

Във вторник генералният секретар на алианса каза, че НАТО предлага на Руската федерация да проведе заседание на Съвета Русия - НАТО в началото на 2022 г., за да се обсъди ситуацията в Украйна.
В същото време той подчерта, че НАТО никога няма да направи компромис с Русия относно правото на Украйна да "избере свой собствен път" и да претендира за присъединяване към алианса, както и относно правото на страните от НАТО да защитават останалата част от алианса.
Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова вече заяви, че Москва е получила предложение от Брюксел да свика Съвет Русия-НАТО за обсъждане на ситуацията в Украйна.
Тя потвърди готовността на Русия за директен диалог с НАТО по проекта за споразумения за руски гаранции за сигурност, изключвайки по-нататъшното разширяване на алианса на изток и разполагането на системи за ударно оръжие в непосредствена близост до руските граници.
Източник: nato.int

 

Какво да правим с руския ултиматум

26.12.2021, 12:06

Коментарът е от уебсайта на Патрик Бюканън (на снимката), известен американски консервативен политик, коментатор и автор. Бил е съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън.
"Напуснете предната ни веранда. Напуснете предния ни двор. И не влизайте в задния ни двор."
Това може да звучи като грубо резюме на двата проекта на споразумения за сигурност, които заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков представи миналата седмица като цената на Русия за разрешаване на кризата, създадена от онези 100 000 руски войници по границите с Украйна. Исканията на Рябков изглеждат като практически ултиматум, предназначен да бъде отхвърлен от САЩ и НАТО и да предостави на Москва претекст за нахлуване и окупация на част или на цялата територия на Украйна.
Сред максималистките руски искания са:
Писмени гаранции от страна на НАТО, че няма да приеме в 70-годишния съюз от времето на Студената война повече бивши съветски републики, а именно Украйна, Грузия, Армения и Азербайджан. Нападателните оръжия трябва да бъдат държани далеч от държавите, които граничат с Русия.
САЩ и Русия трябва да държат военните си кораби и стратегическите си бомбардировачи далеч от територията на другата страна. САЩ трябва да се откажат от изграждането на военни бази в някоя от петте "станове" - централноазиатските държави, които някога са били част от СССР.
НАТО трябва да изтегли военната инфраструктура, която е разположила в източноевропейските държави след 1997 г. Тази дата е важна. Защото едва през 1999 г. Полша, Унгария и Чешката република се присъединяват към НАТО. А присъединяването на Естония, Латвия, Литва, Румъния, България, Словакия и Словения стана едва през 2004 г. Русия призовава за създаване на зона за сигурност около границите си, която да включва цялата територия на бившия Съветски съюз и извън него, където военните бази на САЩ и НАТО да бъдат забранени.
Фактът, че исканията на Рябков са конкретни и публично оповестени, предполага, че те трябва да се приемат сериозно и зад тях стои руският президент Владимир Путин. Заместник-министърът на външните работи призовава за незабавни преговори по тези договори за сигурност, които да започнат в Женева. Преди да отхвърлят директно тези руски искания, САЩ трябва да се вгледат внимателно дали не съществуват някои въпроси, по които е възможен компромис и може да се намери общ език, за да може кризата в Украйна да бъде неутрализирана. Според високопоставен американски служител "в тези документи има някои неща, които руснаците знаят, че ще бъдат неприемливи ... но има и други неща, по които сме готови да работим и които заслужават обсъждане". С предупреждението на президента Джо Байдън към Путин за "строги икономически санкции" в случай на нахлуване на Русия САЩ вече дадоха знак, че изключват възможността за война и ограничават отговора на Вашингтон до невоенни средства.
Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че Великобритания също няма да изпрати войски в защита на Украйна, ако Русия нахлуе, тъй като Украйна не е член на НАТО. Нито САЩ, нито НАТО ще да воюват заради Грузия, за да потвърдят претенциите ѝ към Абхазия и Южна Осетия, както показахме през 2008 г. През август президентът Джордж У. Буш не се помръдна, докато Русия на Путин изхвърляше нахлулите грузинци от Южна Осетия. Отново повтарям, че Америка няма да воюва за Грузия или Украйна. Доказахме го с бездействието си по време на руско-грузинската война през 2008 г., по време на кризите в Крим и Донбас през 2014 г. и по време на кризата в Украйна през 2021 г. Така че защо да не намерим начин да пренесем тази реалност, за да предотвратим руско нахлуване в Украйна и война, която Киев със сигурност ще загуби?
Ако Украйна и Грузия няма да бъдат приети в НАТО или няма да получат военни гаранции по член V, защо да не се каже публично сега? Това, което се случва днес, е, че след десетилетия на преместване на НАТО на изток от река Елба към балтийските държави и границите на самата Русия, пилетата на разширяването на НАТО се прибират у дома.
След края на Студената война НАТО удвои размера си. Сега имаме неизпълнени военни гаранции от страна на САЩ и НАТО за 28 държави от другата страна на Атлантическия океан, някои от които са малки държави дълбоко в Източна Европа, в самата сянка на Русия, най-голямата държава на земята. Не е далеч денят, в който САЩ ще трябва да преразгледат и отхвърлят ангажиментите от Студената война, които датират от 40-те и 50-те години на миналия век и изискват от нас да воюваме с ядрена сила като Русия за страни, които нямат нищо общо с нашите жизнени интереси или националната ни сигурност.
Призивът на Рябков за преговори между САЩ и Русия в Женева може да бъде мястото, където да се започне публична преоценка на ангажиментите ни от Студената война. За всички отстъпки, които правим по отношение на неразширяването на НАТО в Украйна и Грузия, можем да поискаме реципрочни руски отстъпки. Нови споразумения за въоръжаване, които да ограничат американските и руските ракети в Европа и да ограничат броя на въздушните и морските операции на САЩ и Русия в близост до границите на нашите държави, изглеждат предмет на преговори. Една руско-украинска война, която Киев почти сигурно би загубил, би се оказала катастрофа и за двете държави. Победител ще бъде Китай. Защото при такава война Русия няма да има към кого да се обърне като към икономически, политически и стратегически партньор. А интересите на САЩ не се обслужват от укрепването на съюза между Пекин и Москва.
Източник: https://fakti.bg/

 

Престрелката при Сулина по време на Кримската война и смъртта на капитан Хайд Паркър

26.12.2021, 11:48

Сулина (Sulina) - малко градче (по-скоро село), на десния бряг на Сулинския ръкав на река Дунав, при вливането й в Черно море, става печално известно в Англия в началото на Кримската война (1853-1856 г.). Населено с християни, мохамедани, староверци - гърци, арменци, турци, липовани, занимаващи се основно с навигация и риболов по река Дунав, Сулина е значимо само със своето местоположение. След Руско-турската война от 1828-1829 г. тя е в границите на Руската империя.
В началото на Кримската война руското командване има планове да прегради дунавското устие при Сулина и да постави артилерийска батарея на левия бряг на реката.
На 27 март 1854 г. вицеадмирал Джеймс Уитли Динс Дъндъс (James Whitley Deans Dundas), командир на английската ескадра в Средиземно (и Черно) море, издава заповед до капитаните на парните фрегати „Сидон“ и „Файърбранд“ - Джордж Голдсмит (George Goldsmith) и Хайд Паркър (Hyde Parker) (H.M.S. Sidon, H.M.S. Firebrand) да блокират Черноморското крайбрежие от Каварна до устията на река Дунав и да възпрепятстват морската търговия на Русия в Черно море. Към патрула английски фрегати е присъединена и френската парна фрегата „Магелан“ (fregate a vapeur „Magellan”), с капитан Пласид Магре (commandant Placide Magre, capitaine de vaisseau).......Прочети още

 

На този ден през 1943 г. в яростен морски бой е потопен германският линеен кораб „Шарнхорст”

26.12.2021, 11:42

На 26 декември 1943 г. в морски бой на 300 км. северно от нос Нордкап в Норвегия кораби от британския ВМФ потопяват немския линеен кораб „Шарнхорст”. Счита се, че този бой е най-северният в историята (72° с.ш.). По това време там е полярна нощ и от 18 ноември до 24 януари слънцето изобщо не изгрява. През втората половина на 1943 г. британското Адмиралтейство отстъпва на молбите на руснаците и от 1 ноември възобновява арктическите конвои до Архангелск и Мурманск. До 5 декември без проблеми минават 3 източни и 2 западни конвоя.
На 19 декември адмирал Дьониц съобщава на Хитлер, че „Шарнхорст“ ще атакува следващия конвой, минаващ през Баренцово море, заедно с 4-та флотилия ескадрени миноносци. След двудневни дискусии Хитлер разрешава операцията (операция Остфронт - „Източен фронт"), давайки последен шанс на надводните кораби да се докажат........Прочети още

 

 

Руските военноморски сили ще получат нови атомни подводници

25.12.2021, 21:43

Втори подводен ракетоносец от проекта "Борей-А" серийно производство ще подсили атомните подводници в състава на руския Тихоокеански флот. Той носи името "Генералисимус Суворов", заяви днес главнокомандващият руските военноморски сили адмирал Николай Евменов, цитиран от ТАСС, на церемония по извеждането на подводницата от заводските съоръжения.
"Това е наш стратегически аргумент. Атомните подводни крайцери бранят страната ни", каза адмиралът. Той изтъкна, че от 1991 г. в Русия не са строени толкова много подводни ракетни крайцери.
"Генералисимус Суворов" (заводски номер 206) спада към четвъртото поколение атомни подводници от проекта "Борей-А".
Водещият подводен кораб от проекта - К-549 "Княз Владимир", бе построен в същия руски завод "Севмаш" и предаден на военноморските сили през 2020 г.
На 21 декември 2021 г. от завода излезе готов и К-552 "Княз Олег", първият ракетоносец серийно производство от този клас.
Започнаха и през 2022 г. ще приключат държавните изпитания на руската атомна подводница със специално предназначение "Белгород", носеща ядрени дронове, каза пред журналисти Николай Будниченко, генерален директор на "Севмаш". - Още за проект 955А

 

В Украйна започна производството на турските дронове „Байрактар“

25.12.2021, 21:08

Украйна стартира производството на безпилотни летателни апарати "Байрактар" TБ2, съобщи ръководителят на кабинета на президента на страната Андрей Ермак, цитиран от украинското издание "Главред".
В интервю той отбеляза, че правителството разширява сътрудничеството с Анкара, която изпрати първите "Байрактар" TБ2 в Украйна през юли тази година.
"Сега производството им вече е започнало в Украйна. Когато казват, че това са" турски "Байрактар"-и - да, взехме ги от Турция, но е важно да се отбележи, че двигателите за тези дронове се произвеждат у нас", обясни Ермак.
Според него Киев има "огромна програма за военна помощ от Запада". Така Великобритания например участва в изграждането на флота. "С тази страна ние изпълняваме проект за развитие на нашите военноморски сили за 1,7 милиарда паунда. С Франция размерът на общите програми достига 1,3 милиарда евро", каза Ермак.
Ръководителят на кабинета на президента припомни и за получаването на противотанкови ракети "Джевлин" и друго военно оборудване от САЩ. "Американският президент каза, че ще предоставят цялата необходима военна помощ, за да може Украйна да отблъсне всяка атака на нейна територия", подчерта той.
На 1 ноември извънредният и пълномощен посланик на Украйна в Турция Василий Боднар каза, че Украйна планира да създаде пълномащабно производство на безпилотни летателни апарати "Байрактар" TБ2, което може да започне в близко бъдеще. В началото на декември Bloomberg, позовавайки се на източници в турското правителство и ръководството на оръжейния производител "Байкар", съобщи, че Украйна ще получи най-малко 24 безпилотни летателни апарата. Те ще бъдат транспортирани в страната в близко бъдеще.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

DPA: Германия е реализирала рекорден износ на оръжия

25.12.2021, 16:48

Берлин. Предишното правителство на Германия при Ангела Меркел през 2021 г. е одобрило рекордни договори за доставка на оръжия в размер на девет милиарда евро, което се превърна в рекорд, предава DPA, позовавайки се на данни от Министерството на икономиката на ФРГ.
Сумата надхвърля рекорда от 2019 г. с почти един милиард евро.
Египет е лидер по отношение на покупките. За тази страна са били одобрени поръчки за 4,34 млрд евро. Освен това почти цялата тази сума се състои от договори, сключени девет дни преди оставката на кабинета на Меркел.
Агенцията посочва, че министрите по това време са били в оставка и едва ли е трябвало да одобряват толкова големи договори в последните дни на работа си. Освен това правителството твърди, че се придържа към рестриктивна политика за доставки на оръжие.

 

Москва обяви края на военните маневри до границата с Украйна и в Южна Русия

25.12.2021, 16:16

Над 10 000 руски военни са се завърнали в базите си след едномесечни маневри в Южна Русия, по-специално край украинската граница, заяви днес Москва, предаде Франс прес.
Руското министерство на отбраната посочи, че това бойно обучение е било проведено на редица военни полигони в страната - в районите на Волгоград, Ростов, Краснодар и в анексирания Крим, тоест в непосредствена близост до Украйна, предаде БТА.
Ведомството уточни, че учения е имало и в по-отдалечени от Украйна зони - в руските територии около Ставропол, Астрахан и Северен Кавказ, но също така в Армения, Абхазия и Южна Осетия.
Министерството не посочи в кои бази са били разположени войските, провеждали ученията.
Руската армия увери, че ще осигури висока степен на готовност за реагиране при евентуални спешни ситуации по военните обекти в Южния военен окръг на федерацията по време на празниците в края на годината.
Повече от месец Западът обвинява Русия, че е струпала десетки хиляди войници край границата с Украйна, планирайки може би военна намеса срещу Киев. Москва отрича и говори за "провокации" от страна на Киев и на НАТО.
Олексий Данилов, секретарят на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна, каза вчера в интервю за АФП, че няма голям риск от скорошна ескалация. Според него, броят на руските войници около Украйна се е увеличил, но леко - от 93 000 през октомври на около 104 000 сега.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Вучич с нови оръжия от Русия: Армията на Сърбия става по-силна и по-силна

25.12.2021, 16:02

С всеки изминал ден нашата армия става все по-силна и по-силна. Гордея се с това“, каза той в ефира на ТВ Прва. През декември сръбският лидер заяви, че военният бюджет на страната, който за следващата година възлиза на над 1,1 милиарда евро, ще бъде увеличен с още 500 милиона евро за покупката на оборудване и оръжия.
През 2022-2023 г. Белград планира да купи четири вертолета Ми-35, три Ми-17, а също така 11 Ми-35, които са били на въоръжение в една от страните-членки на ЕС.
Сърбия е най-големият вносител на руско оръжие и военна техника в Европа.
През последните няколко години Русия е предала на Белград 30 модернизирани танка Т-72МС, 30 бронирани машини БРДМ-2МС, 7 вертолета Ми-17 и Ми-35, 6 изтребителя МиГ-29. Също така Белград е купил батарея за ПВО отбрана „Панцир-С1“. Вучич дори заяви, че страната му иска да има руски комплекси С-400, но за момента не може да си го позволи.

 

Нова книга разказва за съхраняването на историческата ни памет

25.12.2021, 09:07

„По бойния път на Българската армия“ (2015-2021 г.) e заглавието на книгата, която излезе от печат в навечерието на Коледните празници. Тя е част от Библиотека „Воини ветерани“ на Съюза на ветераните от войните на България. Стана факт благодарение и на издателство „Пропелер“, за което благодарим.
Книгата се посвещава на всички българи участвали във войни по призив на държавата. Тя е своеобразна благодарност и към тези, които не пожалиха време, сили и знания, за да организират и да участват във възпоменателни мероприятия пред българските военни паметници, гробища и мемориали зад граница през 2015-2021 г. Разпространява се безплатно.
Посвещаваме книгата и на доц. д-р Софи Пинкас, заместник-председател на СВВБ, която не дочака отпечатването, а толкова много го чакаше... А тя е един от главните герои на книгата. За съжаление в понеделник ще я изпратим в последния й път. Светла й памет!
Какво пише в предговора председателят на Съюза на ветераните от войните на Българя доц. д-р Иван Сечанов?
В ръцете ни е поредната книга от Библиотека „Воини ветерани“. Тя събира голяма част от времето  на Съюза на ветераните от войните на България от 2015 до 2021 г. В този период ние отбелязахме две много важни годишнини: 70 и 75 години от края на Втората световна война и Победата над фашизма. Успяхме да организираме доста прояви, за да припомним на поколенията, както приноса на България и нейната армия в освобождаването на Европа, така и ужасите на войната. Не е случайно, че събраните в тази книга материали носят общото заглавие „По бойния път на Българската армия“. Те отразяват нашите автопоходи по паметните места на бойните ни действия преди повече от седем десетилетия. За да отбележим героизма и почетем паметта на нашите бойни другари бяхме в Република Северна Македония, Република Сърбия, Хърватия и Унгария. Върнахме се и в годините назад. Не забравихме победите на българската войска във войните за обединение. Няколко години по ред на Архангелова (Войнишка) Задушница бяхме на българското военно гробища в с. Цапари, край Битоля. Слагахме цветя и на гробовете на българските войници край с. Ново Село и на паметника на полк. Константин Каварналиев край Дойран в Република Северна Македония. Бяхме и в Букурещ пред българския военен паметника в международното военно гробище „Про Патрия“, където са погребани 150 наши воини от Първата световна война. Направихме първи стъпки и за изграждане на паметник на загиналите български войни край с. Страцин, община Кратово.
Успехът на нашата дейност се дължеше, както на организаторската ни работа, така и на много добрата съвместна дейност. За това благодарности заслужават ръководствата на Министерството на отбраната, дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО и нейния директор Иво Антонов, българските дипломатически мисии зад граница и, разбира се, всички участници, сред които, въпреки напредналата възраст, много ветерани от войната.
Не забравяме и стореното в България. Със съдействието на Министерството на отбраната, Клуб за исторически възстановки „Братя по оръжие“ и местните власти бяха пресъздадени бойни действие при Деве баир, Страцин, Ниш и Драва. Направи впечатление, че те бяха наблюдавани и от много млади хора.
За всичко това може да прочетете в новата книга от Библиотека „Воини ветерани“. И да видите в приложените в изданието снимки от събитията.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

 

Министър Янев: България е активен член на НАТО и като такъв не може да бъде обект на чужди решения

24.12.2021, 15:46

България е активен член на НАТО и като такъв не може да бъде обект на чужди решения, заявява в интервю на Асен Бояджиев за БТА министърът на отбраната Стефан Янев в първото си интервю, след като пое ръководството на МО. Според него българските политици трябва да се научат да действат като субект от гледна точка на необходимостта от защита на националния интерес и неговото прокарване в съзвучие с общия интерес на ниво НАТО.
Янев коментира позицията си, публикувана преди дни във Фейсбук, относно евентуално разполагане на допълнителни войски на НАТО на наша територия и уточни, че в нея е изразил лично мнение в качеството му на министър на отбраната. Това не е национална позиция все още и от тази гледна точка не би трябвало да има спекулации, че това е официална позиция на България към този момент, заяви той.......Прочети още

 

Какви оръжия, освен АК, използва руският спецназ

24.12.2021, 11:05

АК е най-разпространеният автомат в руската армия. Но малцина знаят кои са останалите безотказни оръжия в арсенала на руския спецназ. Ето и някои с тези оръжия, за които вероятно не сте чували. Те обаче са много използвани в антитерористични операции на руска територия и извън граница.

АН-94 "Абакан"
На външен вид АН-94 прилича на АК-74. Но отвътре е много различен и има някои характеристики, разработени с цел увеличаване на възможностите за стрелба в сравнение с "Калашников".
"На първо място, цевта на АН-94 се движи със затвора при всеки изстрел. Това е така с цел намаляване на отката и увеличаване на точността. В сравнение със стандартните АК-74, АН-94 се смята за два пъти по-прецизен и лесен за експлоатация, поради стабилизираната механика на стрелба", казва Виктор Мураховски, главен редактор на сп. "Арсенал Отечества".
"Абакан" получава и иновативна за 1970-те функция – режим на стрелба от два изстрела. Оръжието може да изстрелва по два 5.45x39-мм патрона със скорост от 1800 изстрела в минута, като така изпраща втория патрон в същата точка, в която е попаднал и първият. За сравнение, АК дава отклонение нагоре и вдясно при всеки следващ изстрел.
"Човек може също да превключва между режимите на огън с палеца на дясната ръка, както при американските AR-15. Това е по-удобно от плъзгането на твърдия селектор за стрелба с другата ръка при автоматите АК. Между другото, "Калашников" нарочно правят превключвателя толкова труден за експлоатация, тъй като военните изпитания доказват, че неопитен войник лесно може да превключи от безопасен режим на режим за стрелба и да направи неочакван изстрел", отбелязва експертът.
Той също така подчертава, че в ранните 1970-те АН-94 се смята за основен съперник на АК-74 за основен автомат на армията. Той превъзхожда АК при тестовете за стрелба, но многобройните му конструктивни механизми се оказват твърде сложни за обикновените войници. И така АН-94 е приет в подразделенията на спецназа и се използва и до днес.

СР-3 "Вихрь"
СР-3 е автомат с 9x39-мм дозвукови патрони. Повече прилича на мощен аналог на автомата ПП-19 "Витязь" на "Калашников" за руския спецназ.
СР-3 е създаден в средата на 1990-те за подразделенията на ФСБ, като е предназначен за близък бой в сгради, както и за поразяване на цели на до 50 м в открити райони. Същевременно производителите му предполагат, че може да елиминира цели в бронежилетки от 3-ти клас на разстояние до 200 метра.
СР-3 е малко оръжие със странично сгъваем приклад и може да се скрие под горната дреха на служител на сигурността, който работи в градски условия и в цивилно облекло. Така че освен изискванията на армията, оръжието покрива критериите и на силите по сигурността, охраняващи ВИП лица на публични събития.
Оръжието разполага с планка "Лястовича опашка" за поставяне на оптика. Модерната му версия има и две планки "Пикатини" отстрани за инсталиране на лазери, ръкохватки и фенери.

Подводен автомат АПС
През 1970-те съветската армия трябва да защитава корабите и подводниците на пристанищата си от евентуални подводни вражески атаки.
За целта военното командване решава да въоръжи морската пехота с автомати, които ефективно да поразяват цели под и над вода.
"Стандарният АК-74 за армията не пасва добре на тези условия, тъй като куршумите му губят скоростта си поради плътността на водата. Просто казано, куршуми, които могат ефективно да елиминират цел на 100 м от стрелеца, се оказват безсилни срещу цели на няколко метра разстояние под вода", казва Мураховски.
За целта руските инженери създават 115-мм патрони под формата на игла, които ефективно "пробиват" през водата. След това създават и автомат за тях – АПС. Оръжието може да поразява цели на 30 м разстояние от стрелеца на до 5 м дълбочина.
Има както полуавтоматичен, така и напълно автоматичен режим и 26 "игли" в един пълнител.
"Военните тестове показаха, че АПС е доста ефективен под вода, но игловидните му патрони не са подходящи за суша. Тези оръжия се използват от морски пехотинци и водолази в руски военни пристанища и за защита на руски кораби в сирийското пристанище Тартус", добавя експертът. - Още оръжия на СпецНаз
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Фридрих Херман фон Шьонберг – генерал на 6 нации, рожба на войната, както и нейна жертва

24.12.2021, 09:22

Всеки войник днес прекарва своята служба най-често в една армия, представяна от държавата, която му дава гражданство. Това са основните правила на войната, но нека не забравяме, че съществуват и добрите стари наемници, които успяват да превърнат своите познания за войната в истински приходи и най-често намират призвание в друга армия, но тук правилата на ордените най-често не важат. Практически наемниците се разделят с възможността да получават каквито и да е било военни трофеи и медали.
И макар правилата на войната да сезират именно гражданството, съществува едно много интересно изключение в правилото, при това толкова сериозно, че историята от XVII век е запазила особена част за него. Фридрих Херман фон Шьонберг се оказва един от най-успешните хора във войната и за времето си е служил в 6 различни армии, като в пет от тях е заемал високи постове в командването. По пътя си е получил гражданство от Холандия, Англия, Франция, Португалия и Бранденбург......Прочети още

 

Какво знаем за реактивните самолети на Хитлер

24.12.2021, 09:19

Нацистка Германия разработва първите бойни реактивни самолети в началото на 40-те години на миналия век. Вижте всички проекти на немците.
Няколко дена преди началото на Втората световна война се случва едно много важно за авиацията нещо - на 27 август 1939 година полита първият реактивен самолет, използващ единствено тягата на своя двигател.
Реактивният самолет е немски - Heinkel He 178, а разработката му е стартирана още в средата на 30-те. Интересното около проекта е, че самолетът е използва за гориво не керосин, а дизел. Неговият пилот - Ерих Варзиц успява да запише името си и с друго постижение, защото на 20 юни 1939 година пилотира първият ракетен самолет - Heinkel He 176..........Прочети още

 

Правителството на Япония прие проекта на държавен бюджет за 2022 г., предвиждащ рекордни разходи в размер 107,59 трилиона йени

24.12.2021, 09:14

Правителството на Япония прие проекта на държавен бюджет за 2022 г., предвиждащ рекордни разходи в размер 107,59 трилиона йени (около 940,7 милиарда долара), а също и увеличение на разходите за отбрана, предаде Киодо. Фискалната година в Япония започва на 1 април.
От предвидените в проектобюджета средства, 36,27 трилиона йени (над 316 милиарда долара) ще отидат за социално осигуряване. Рекордните 5,40 трилиона йени са за отбрана (около 47 милиарда долара). Средствата за отбраната за догодина са с около 50 милиарда йени повече в сравнение с тези в бюджета за настоящата година. Те ще отидат за покупка на ново оръжие, за укрепване на противоракетна отбрана, за построяването на два нови кораба с противоракетните системи Иджис и за разработване на изтребител следващо поколение, който ще влезе на въоръжение около 2035 г.
Около 5 трилиона йени ще отидат и за фонда за финансиране на усилията за борба с коронавирусната пандемия. В бюджета са разчетени рекордно високи постъпления от данъци 65,24 трилиона йени (567 милиарда долара).
Източник: bta.bg

 

Отдаваме почит към паметта на военнослужещите, загинали в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак

24.12.2021, 09:10

На 27 декември 2021 г. се навършват осемнадесет години от атаката с камион-бомба на база „Индия“ в град Кербала, когато в следствие на експлозията загиват петима военнослужещи от първия български военен контингент, участвал в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак. По традиция в края на декември с военни ритуали в различни гарнизони в страната отдаваме почит към всички български военнослужещи, загинали в операцията на Многонационалните сили в Ирак (операция Iraqi Freedom).
Личният състав на Единния център за начална военна подготовка в гр. Плевен днес, 23 декември, почете паметта на военнослужещите от 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак. Пред паметната плоча, поставена във войскови район 1163 в града, беше отслужена панихида в тяхна памет. „Хората, които рискуват живота си не само като защитават териториалната цялост и границите на страната си, но и като служат далеч извън пределите на Родината, заслужават уважение и признателност“, подчерта в словото си командирът на Единния център полковник Иван Вълев. Представители на Българската православна църква, организирани от Плевенския митрополит Игнатий, отслужиха молебен в памет на офицерските кандидати Иван Инджов, Свилен Киров, Гърди Гърдев и Димитър Димитров, и на всички други военнослужещи, загинали при изпълнение на воинския си дълг в мирно време. Паметта им беше почетена с едноминутно мълчание.
Военнослужещите от 61-ва механизирана бригада в гр. Карлово на 27 декември (понеделник) ще отдадат военни почести пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм. Те ще поднесат венци и цветя от името на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Сухопътните войски. В памет на героите ще бъде отслужена панихида.
Военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции на 27 и 28 декември ще се преклонят пред паметта на офицерски кандидат Антон Петров и старши лейтенант Николай Саръев на панихидите, които ще се състоят в Русе и Крумовград.
Република България участва в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак от 22 август 2003 г. до края на 2008 г. с 11 военни контингента с обща численост 3 367 души. В хода на операцията даваме 13 жертви - майор Георги Качорин (загинал на 27 декември 2003 г.), старши лейтенант Николай Саръев (загинал на 28 декември 2003 г.), офицерските кандидати Иван Инджов (загинал на 27 декември 2003 г.), Антон Петров (загинал на 27 декември 2003 г.), Свилен Киров (загинал на 27 декември 2003 г.), Димитър Димитров (загинал на 23 април 2004 г.), Владимир Пашов (загинал на 24 октомври 2004 г.), Гърди Гърдев (загинал на 4 март 2005 г.), Преслав Стоянов (загинал на 3 май 2005 г.), Валентин Донев (загинал на 3 май 2005 г.), Марин Милев (загинал на 21 юни 2005 г.), Цветан Камов (загинал на 14 юни 2005 г.) и Паун Георгиев (загинал на 14 юни 2005 г.).
Споменът за загиналите български военнослужещи остава жив. Те са завинаги в редиците на Българската армия.
Източник: https://www.mod.bg/

 

 

ТАСС: Русия ще проведе мащабни десантни учения в Крим и Краснодарския край

23.12.2021, 10:40

Москва. Мащабни десантни учения ще проведе руската армия в Крим и Краснодарския край. Това съобщиха в четвъртък от Министерството на отбраната на Руската федерация, предава ТАСС.
Ученията ще започнат днес на кримския военен полигон Опук. Както отбелязват в Министерството на отбраната на Руската федерация, ще се отработват бойни стрелби на десантно-щурмови и артилерийски части и части на войските за радиационна, химическа и биологична защита, както и разминиране на участък от терена и прикриване на войски от въздушна атака и безпилотни летателни апарати. „Военнослужещите ще изпълняват огневи задачи и ще поразяват цели на различни дистанции“, съобщиха от пресслужбата.
Освен това в рамките на ученията ще се практикуват десантно-щурмови действия на вертолети с цел блокиране на превзетата зона и осигуряване на бързо настъпление на основните сили на съединението, което ще се проведе с огнева подкрепа от армейската авиация (вертолети Ми-35).
Ученията на полигона „Раевски“ край Новоросийск ще започнат на 24 декември. Десантните части ще отработят прийоми за водене на бойни действия на къси разстояния, както и разузнавателно-ударни действия от артилерийски дивизион 2С9 „Нона“.
Ученията ще се проведат в рамките на оперативен сбор на командния състав на войските под ръководството на командващия ВДВ генерал-полковник Андрей Сердюков. Общо в тях ще бъдат ангажирани над 1200 военнослужещи и над 250 единици военна и специална техника.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Ротираха български контингент в Косово

23.12.2021, 09:27

Ротация на българския военен контингент в операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово се извърши в периода 10-20 декември. Новият национален командир подполковник Банко Камбурски прие длъжността от подполковник Петко Поповски.
Официални гости на церемонията по смяна на правомощията на двата български контингента в базата Филм Сити в Прищина бяха посланикът на България в Косово Христо Гуджев и служители от състава на посолството.
За проявения висок професионализъм и чувство на отговорност подполковник Поповски получи награден знак за участие в мисия от името на министъра на отбраната и бе награден от командира на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.
От името на ръководството на СКС и лично от свое име, генерал-майор Цолов благодари на подполковник Поповски за отлично изпълнената мисия и му пожела здраве, силна воля, повече увереност и самочувствие за постигане на бъдещите цели.

 
 

ЕС иска право на глас при преговори НАТО-Русия

23.12.2021, 08:45

ЕС настоява да има право на глас при евентуални преговори между Русия и НАТО по въпросите на сигурността в Европа и ще си взаимодейства с НАТО и САЩ при всеки диалог с Москва по тази тема. Това се казва в изявление на върховния представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел.
По думите му, “такава дискусия трябва да бъде инклузивна и да отчита проблемите и интересите на всички заинтересовани страни”.
Борел признава, че европейската сигурност е под заплаха. Брюксел се опасява също от струпването на руски военни сили по границата с Украйна и в анексирания Крим.
Същевременно Борел определя като важна стъпка предложението на Северноатлантическия съюз за провеждане на заседание на Съвета НАТО-Русия в отговор на исканията на Кремъл да бъдат предоставени гаранции на Москва от страна на членките на НАТО.
Припомняме, Русия поиска НАТО да не се разширява на изток, да се откаже от всякаква военна дейност в Украйна и Източна Европа, а молбите за членство в Алианса на Украйна и Грузия да бъдат отхвърлени.
От своя страна Вашингтон заяви, че няма агресивни намерения към Русия. По думите на говорителката на Белия дом Джен Псаки, САЩ са отворени за дипломатически дискусии и взаимодействие с Русия, но руската страна е тази, която има войнствена реторика. От Държавния департамент отбелязват, че Русия не се отказва от струпването на войски по украинската граница.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли претенциите на Русия по отношение на Украйна и Грузия.
“Не можем да се съгласим опитите на Руската федерация да възстанови системата, при която държави като Русия да имат сфери на влияние, които да контролират и да решават какво да правят другите им членове”, подчерта генералният секретар на НАТО.
Източник: news.bg   

 

видео

 

 

Румъния купува 32 самолета Ф-16 от Норвегия

22.12.2021, 19:55

Румънското министерство на отбраната съобщи, че парламентът е одобрил започване на процедура за покупка на 32 самолета Ф-16 и осигуряване на логистична подкрепа от правителството на Норвегия, както и на оборудване и услуги за модернизация на летателните апарати от правителството на Съединените щати, съобщава Аджерпрес.
В съобщение на министерството се отбелязва, че самолетите са с конфигурация от по-висок клас от намиращите се на въоръжение в румънските военновъздушни сили и има възможност за модернизацията им в Румъния, предаде БТА.
Самолетите ще бъдат предадени в пълна оперативна готовност, а ресурсите им позволяват да бъдат използвани в поне 10-годишен преходен период до преминаване към самолети от пето поколение. По този начин покупката на самолетите от правителството на Норвегия "представлява всъщност трансфер на военни способности между две съюзнички от НАТО", се отбелязва в съобщението.
Средствата за покупката се изчисляват на около 454 милиона евро без ДДС, като включват както предложения от Норвегия пакет, така и покупката на оборудване и услуги за модернизация на самолетите от правителството на САЩ.
Предвижда се в поддръжката и модернизацията да участва румънската компания Аеростар, определена от правителството на Румъния за център за поддръжка на летателните апарати Ф-16.
Съгласно концепцията за постепенно повишаване на способностите за въздушна отбрана, одобрена на Върховния съвет за национална отбрана на Румъния, страната трябва да разполага с три ескадрили от по 16 самолета Ф-16.
В момента Румъния има само една ескадрила от 17 самолета Ф-16, купени на старо от Португалия.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Атанас Зафиров оглави Комисията по отбрана

22.12.2021, 18:06

Народният представител от ПГ „БСП за България“ Атанас Зафиров бе избран днес за председател на Комисията по отбрана в 47-ото Народно събрание. Той оглавяваше същата комисия и в предишния парламент.  
Заместник-председатели са проф. Благовест Белев от „Продължаваме промяната“, който е преподавател във Военноморското училище, Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, който е дългогодишен член на комисията, полковник от запаса  Александър (Сашо) Александров от „Има такъв народ“ и пилотът изтребител на МиГ-23 Николай Дренчев от ПП "Възраждане".

 

МО и синдикатите подписаха новия колективен трудов договор

22.12.2021, 17:33

Колективен трудов договор между Министерството на отбраната, от една страна, и Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия“ към КНСБ и Националния синдикат „Отбрана към КТ „Подкрепа“ за следващите две години бе подписан днес. Това е 15-я колективен трудов договор за последните 30 години, което говори за добър диалог в интерес не само на синдикалистите, но на всички работещи в системата, подчерта мнистърът на отбраната Стефан Янев. С този акт, продължи той, демонстрираме нашата готовност да предоставяме такива условия на труд, каквито хората заслужават, защото те са най-ценния капитал. Така, посочи министърът, ще бъдем взаимно полезни.
Удовлетворение от уверението, че социалният далог ще продължи, изрази Георги Братованов, председател на Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия“ към КНСБ. Той подчерта добронамереността от страна на Министерството на отбраната. Според него при обсъжданията са останали някои нерешени въпроси, на които ще се търси решение след приемането на държавния бюджет.
Преговорите бяха конструктивни , постигнахме определен успех, каза Тодор Воденов, председател на Националния синдикат Отбрана към КТ „Подкрепа“. От тук нататък, продължи той, договорът следва да се изпълнява, защото е в интерес на всички нас. Когато работим съвместно ще постигнем значим резултат, бе категоричен г-н Воденов.
На подписването присъстваха още заместник-министрите на отбраната Ралица Симеонова и Александър Петков, началникът на политическия кабинет на министъра Миглена Събева, постоянният секретар на МО Антон Ластарджиев, директори на дирекции и ръководствата на двете синдикални организации.
Източник: https://otbrana.com/

 

Награди и поздравления за професионалния празник на граничарите

22.12.2021, 13:15

В София, пред паметника на заагиналите полицаи при изпълнение на служебния си дълг с тържествена церемония бяха отбелязаани 134 години от приемането на първия Закон за пограничнаата стража и професионалния празник на Главна дирекция „Гранична полиция“.  В празника се включиха и бивши командващи на Гранични войски и членове на клуб „Граничари“ с председател полковник от запаса Павел Станев към Столичната организация на СОСЗР. Те бяха лично поканени от главен комисар Деян Моллов, директор на Главна дирекция „Гранична полиция“.
Във фоайето на сградата на МВР със заповеди на министър Бойко Рашков и главния секретар на МВР главен комисар Петко Тодоров бяха връчени награди на служители на Гранична полиция.  През последните години се справяте с невиждан скоро миграционен натиск, се посочва в поздравлението към граничарите на министър Рашков, което бе прочетено от заместник-министър Таня Райчева. “Посрещате предизвикателствата да охранявате не само българската, но и границата на Обединена Европа. Главна дирекция „Грнична полиция“ гарантира пълното спазване на гражданските прва на лицата, коита желаят законно да влязат или да напускат територията на страната, но в същото време е и надеждна преграда за нарушителите. От началото на 2021 г. ваши служители са предотвратили четири пъти повече опити на граждани на трети страни да преминат незаконно в територията на Република България в сравнение със същия период от миналата година. Полиитическото ръководство на МВР високо оценява вашата непоколебимост, мотивация  и профсионализъм“, се казва още в поздревлението на министъра на вътрешните работи.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

На този ден през 1944 година започва Сремската операция

22.12.2021, 08:56

На 22 декември 1944 г. започва Сремската настъпателна операция. От 22 до 28 декември в междуречието на Дунав и Сава Първа българска армия провежда Сремската настъпателна операция.
През Втората световна война (1941–1945 г.) в периода 22 до 28 декември в междуречието на Дунав и Сава Първа българска армия провежда Сремската настъпателна операция, включена в общия замисъл за настъпление на войските от левия стратегически фланг на Червената армия, които провеждат Будапещенската настъпателна операция. Към това време нашата армия има три съединения и отделни армейски части и подразделения. Усилена е с един дивизион катюши и действията й се поддържат от авиацията на Трети украински фронт и корабите на подчинената му Дунавска флотилия. Особено ожесточени бойни действия се водят в района на селата Сотин, Оролик и Грабово. По редица обективни и субективни причини бойните действия не са особено успешни. Все пак нашите съединения ангажират значителни сили и средства на противника и разстройват организираното му оттегляне по долината на р. Сава.........Прочети още

 

 
 

Не бива да се стига до ненужна ескалация на напрежението

21.12.2021, 19:07

Настоящото увеличение на руския военен потенциал и дейностите по източния фланг на НАТО са обстоятелства, които не само трябва да бъдат взети предвид, но и да се следят с особено внимание.
Тези процеси налагат необходимостта от единен подход от страна на НАТО, без обаче той да води до ненужна ескалация на напрежението. В момента в рамките на НАТО се коментират различни варианти за отговор, включително разполагане на допълнителни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно присъствие. На този етап те са на ниво военно-техническо обсъждане и окончателно решение не е взето.
Моята позиция е, че подобен дебат, респективно – подход, има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона. Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност. В този смисъл не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия. Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България.
Същевременно отново подчертавам, че процесите в геополитическата среда трябва да се следят с особено внимание. Отчитайки динамиката в средата на сигурност, българската държава има готовност да увеличи капацитета на собствени национални сили на своя територия в контекста на съюзните възможности за възпиране и отбрана. Тази готовност е функция на потенциалната възможност от поява на всякакъв тип заплаха, независимо от направлението, от което произтича.
Източник: https://otbrana.com/

 

51 години от първия полет на изтребителя F-14A-1-GR Tomcat

21.12.2021, 17:41

Легендарният изтребител Grumman F-14 Tomcat полита преди точно половин век – на 21 декември 1970 г., с което започва неговата дълга и забележителна кариера, която продължава и до днес в Иран.
Първият прототип на F-14 (заводски номер 157980) полита от заводското летище на Grumman в Калвъртън, щата Ню Йорк на 21 декември 1970 г., след като прави първото си рулиране седмица по-рано. В кабината на машината са Боб Милър и Робърт Смайт.
През целия ден двамата изпитатели чакат добро време и едва половин час преди залез успяват да излатят за кратък полет около летището. При него стреловидността на крилото е поставена на 20 градуса и колесникът остава неприбран. Достигната е височина от 1000 m, а самият полет продължава едва няколко минути.
Вторият полет е и последният за прототипа. На 30 декември 1970 г. Милър и Смайт излизат отново. Времето е добро и те планират да изпълнят цялата изпитателна програма, която е била планирана за дебютния полет. Във въздуха, самолетът който придружава прототипа вижда, че от него изтича хидравлична течност. Малко по-късно основната хидравлична система на прототипа отказва, а екипажа се насочва за аварийно кацане на Калвъртън.
Екипажът използва аварийна система със сгъстен азор за пускане на колесника, но на подхода за кацане отказва и резервната хидравлична система. Задействана е аварийната система, която разчита на електромотори за да движи механизацията на крилото и вертикалните и хоризонтални стабилизатори.
На около 1,5 km от прага на пистата отказва и аварийната система, а прототипа влиза в пикиране. Екипажът се катапултира веднага и има само леки наранявания, но самолетът е разрушен напълно. - (видео)
Разследването показва, че проблемът е бил конструктивен – Grumman използва иновативна технология за съединяване на титаниевите тръби на хидравличната система. Технологията обаче не се комбинира добре с начина, по който тръбите са прикрепени към фюзелажа, а обработката им ги прави уязвими при вибрации с определени честоти. По време на втория полет е тествана работата на самолета при полет с един двигател поставен на „малка газ”, което докара точно такива вибрации, довели до разкъсване на тръбите. Grumman изоставя титанът и преминава към алуминиеви тръби за хидравличната система.
Така с лек фалстарт започва кариерата на F-14, който по-късно получава и името Tomcat.
Самолетът е създаден в рамките на програмата VFX, която цели ВМС на САЩ да получат тежък ракетен прехващач, който да пази авионосните ударни групи от противникови бомбардировачи и крилати ракети. През януари 1969 г. е избрана компанията Grumman за изпълнител на програмата.
Първите серийни F-14A са предадени на ВМС на САЩ през септември 1974 г. Общо са построени 712 серийни изтребителя, от които всички без 80 отиват в американската флотска авиация. Производството продължава до 1991 г., когато са сглобени последните F-14D. Типът е официално пенсиониран в САЩ през септември 2006 г., но реалният последен полет на американски Tomcat става на 4 октомври същата година.
Иран става единственият експортен клиент за F-14. Поръчани са общо 80 самолета и голямо количество ракети „въздух-въздух” за далечен бой AIM-54 Phoenix. До свалянето на шах Мохамед Реза Пахлави са доставени 79 машини. Иранските Tomcat взимат дейно участие Ирано-иракската война (1980 – 1988 г.), където са основен изтребител на ислямската република. Той сваля десетки иракски бойни самолети и вертолети, но точната бройка е обект на полемика.
Иран успява да поддържа около две ескадрили F-14 и до момента, като самолетите вероятно ще служат още дълги години.
Основната причина F-14 Tomcat да се загнезди толкова дълбоко в колективната памет е не толкова неговата успешна кариера или технологични иновации вложени в него, колкото участието му в супер успешния филм “Top Gun”, който се появява през 1986 г. Лентата на режисьора Тони Скот е не само събира стотици милиони долари от боксофис, изстрелва кариерата на Том Круз, но и издига F-14 до един почти митичен статус. - Още за F-14
Източник: https://aero-bg.com/

 

Военнослужещи положиха клетва в Благоевград

21.12.2021, 15:01

Днес 18 новоназначени военнослужещи от 3-то бригадно командване – Благоевград положиха военна клетва. На ритуала присъстваха официални гости от областните и общинските административни структури. Командирът на командването полковник Митко Балтов поздрави новоназначените военнослужещи, а от тяхно име редник Мариета Петринчева емоционално благодари за оказаната им доверие. Традиционно свещенослужителите от Благоевградския православен храм "Въведение Богородично" отслужиха водосвет за здраве.

 

Държавен вестник публикува новите генералски укази, подписани от президента

21.12.2021, 14:58

В днешния си брой Държавен вестник публикува пет указа на президента Румен Радев за освобождаване и назначаване на генерали от Въоръжените сили, които са подписани на 14 декември.
С Указ № 292 се  освобождава бригаден генерал Анатолий Цветанов Кръстев от длъжността директор на дирекция „Стратегическо планиране“ и от военна служба, считано от 1 март 2022 г.
С Указ № 293 се освобождава бригаден генерал Здравко Иванов Пехливанов от длъжността заместник-директор на дирекция „Операции и планиране“ в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел, Белгия, считано от 1 януари 2022 г., и се назначава на длъжността директор на дирекция „Стратегическо планиране“, считано от 1 март 2022 г.
С Указ № 294 се освобождава бригаден генерал Станимир Христов Христов от длъжността директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Министерството на отбраната и се назначава на длъжността командир на 2-ра механизирана бригада, считано от 15 януари 2022 г.
С Указ № 295 се  освобождава бригаден генерал Стоян Георгиев Шопов от длъжността командир на 2-ра механизирана бригада, считано от 15 януари 2022 г.
С Указ № 296 се  назначава полковник Станимир Петров Йорданов за временно изпълняващ задълженията на вакантната длъжност директор на дирекция „Операции и подготовка“, считано от 15 януари 2022 г., до назначаването на титуляр на длъжността, но за срок не по-дълъг от една година.

 

 

Т-34 от Урал: как се появява първият танков конвейер в света

20.12.2021, 21:05

Преди 80 години на 18 декември 1941 г. от Уралския танков завод №183 "Коминтерна" излиза първият танк Т-34, сглобен на местно ниво. Преди това той се произвежда в Харков.
Заводът в Нижни Тагил обаче е построен с друга задача. Той е открит на 2 март 1936 г. под названието Уралски вагоностроителен завод "Ф. Е. Дзержински". За разлика от много съветски предприятия това не е словесна маскировка: тук наистина се произвеждат тежки жп вагони, разказва "Российская газета".
Но началото на Великата отечествена война и масовата евакуация на производството от западните части на страната превръщат завода в това, което по-късно е наречено "Танкоград". Държавният комитет на отбраната (ГКО) решава на базата на нижнитагилския завод, който приема оборудването на 11 евакуирани предприятия, да се създаде основно производство за приетите на въоръжение през 1940 г. танкове Т-34. За това помага и фактът, че Харковски завод №183 "Коминтерна", който до войната произвежда Т-34, се оказва сред същите тези предприятия. Названието му практическо е копирано за "Танкоград" - естествено, в съответствие с променената география.
Освен името, работните и инженерно-технически кадри, в Нижни Тагил идват и готови корпуси, куполи, двигатели и резервни части, произведени още в Харков. От тях и сглобяват първите уралски танкове.
Но след известно време се появява нужда от текуща модернизация на танка, както и да се използват по-подходящи технически решения. Първо се променят по-дребни неща, а след това и целият облик и вътрешност на Т-34.
От началото на 1942 г. Т-34 получава ъглова купол, който танкистите кръщават "гайка". Интересното е, че за година на танка поставят както "гайката", така и (от останалите харковски части) заварен или лят купол "пирог". Променена е и конструкцията на люка на механик-водача, наблюдателните прибори, основните детайли на ходовата част и много други. На бронята пък са поставени допълнителни екрани.
Към лятото на 1943 г. на танка се появяват отвори за стрелба с лично оръжие, както и командирска панорама за по-добро наблюдение на бойното поле.
В хода на производството са подадени много предложения за рационализиране. Благодарение на това, както и заради използването на по-оптимални конструкторски решения, трудоемкостта на изготвяне на Т-34 се съкращава 2,4 пъти, а стойността намалява двойно: ако през 1941 г. танкът струва 270 000 рубли, то към 1945 г. той е вече 142 000 рубли. Най-голям прогрес има в производството на корпуса: разходите за труд са съкратени 5 пъти!
След резултатите от лятната кампания през 1943 г. (особено битката при Курск) става ясно, че Т-34 се нуждаe от по-дълбока модернизация, тъй като немците имат танковете "Тигр", "Пантера" и САУ "Фердинанд", които са по-мощни, по-защитени и с по-солидно въоръжение. Прието е решение да се подсили въоръжението на Т-34 и да се премине от 76-мм оръдие към 85-мм, както и да се увеличи бронировката на предната част на танка. А с тях и формата и обемът на купола, тъй като екипажът също се е увеличил - от 4 на 5 души.
Модернизираният танк под название Т-34-85 постъпва във войските през 1944 г. и успешно служи до края на войната и след нея. Във военните години само нижнитагилският завод (а Т-34 се произвежда и от другия предприятия) произвежда 25 000 единици Т-34 и почти 75000 Т-34-85.
Това покрива наполовина нуждите на Червената армия от средни танкове. С други думи, всеки втори Т-34 идва от Урал. - Още за Т-34
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Спуснат на вода е австралийския патрулен кораб Arafura

20,12,2021, 20:34

Военното ведомство на Австралия информира, че на 16 декември 2021 година в австралийската държавна корабостроителница Osborne Naval Shipyard в Осборн (щат Южна Австралия) е бил спуснат на вода главния строящ се за ВМС на Австралия патрулен кораб OPV 203 Arafura. Серията включва 12 единици, които са по проект PV 80 на германската корабостроителна група Lürssen. - (видео)

 

Русия строи нови военноморски бази, за да въоръжи четирите си флота с хиперзвукови ракети

20.12.2021, 17:21

Руското министерство на отбраната строи бази за съхранение, обслужване и ремонт на хиперзвукови крилати ракети 3М22 “Циркон”, информира на 14 декември в. “Известия”. Изпитанията на тези боеприпаси без аналог в света приключват и през 2022 г. Москва започва да въоръжава с тях своите военноморски сили (ВМС) припомня изданието изявление на президента Владимир Путин. - (видео)
Разположението на обектите не се съобщава, но според източници от военното ведомство, нови бази ще бъдат построени за всеки от четирите флота на страната – Северния (СФ), Балтийския, Черноморския и Тихоокеанския. Първи ще получат такава инфраструктура военните моряци в Северна Русия.
Изборът не е случаен, тъй като СФ играе важна роля в руската отбранителна доктрина: отговаря за ответния удар срещу страната – потенциален агресор, за въздушно-морските и подводните операции в Атлантика и другите океани, също и в Арктика. Освен това, “Цирконите” се тестват в акваториите на Баренцово и Бяло море, а се изстрелват от борда на фрегатата “Адмирал Горшков” и подводницата “Северодвинск”, влизащи в състава на СФ, обяснява военният експерт Дмитрий Болтенков. Мишените за тези стрелби имитират самолетоносачи и стратегически обекти, уточниха по-рано руски медии.
В специалните технически бази за сложни изделия като “Цирконите” се поддържа изкуствен микроклимат, например за съхранение на различни горива при различни температури. Конструкцията на обектите предвижда защита от бомбени и ракетни атаки на противника, а също така допълнителни противопожарни и други системи, посочва специалистът.
По данни от открити източници, хиперзвуковите противокорабни крилати ракети “Циркон” летят със скорост 8-9 маха (10 000 – 11 000 км/ч). Могат да носят 300-400 кг боен заряд, дължината им е 9,5 м, а обсегът – над 1000 километра.
През юли Пентагонът заяви, че “Цирконите” могат “потенциално да дестабилизират обстановката”, тъй като за разлика от хиперзвуковите ракети, развивани в САЩ, са способни да носят ядрени бойни глави.
Новите ракети на руските ВМС се базират на надводни и подводни плавателни съдове; могат да бъдат изстрелвани от същите пускови установки като противокорабните ракети “Оникс” и “Калибър”. През 2019 г. шефът на Обединената корабостроителна корпорация Алексей Рахманов увери, че “Циркони” ще могат да бъдат разполагани на всички нови военни кораби на Русия.
Тези оръжия изглежда ще станат първият в света серийно произвеждан хиперзвуков летателен апарат, задвижван не от балистична ракета, а от собствен правотоков въздушно-реактивен двигател – това им обещава “голямо бъдеще”, прогнозира военният аналитик Василий Кашин през юли, в навечерието на Международното авиокосмическо изложение МАКС-2021.
“Цирконите” маневрират по време на полета, което затруднява прехващането им. Руски журналисти ги кръстиха “убийци на самолетоносачи”, а военната телевизия “Звезда” заяви, че конструкцията им е секретна, тъй като не може да ги прехване никоя днешна система за противовъздушна отбрана. Така, според държавната телевизия “Първи канал”, те “обезсмислят цялата предишна стратегическа военна доктрина на САЩ, за чието осъществяване са похарчени десетки, ако не и стотици милиарди долари”.
Украинският експерт Тарас Жовтенко изрази обаче съмнения дали проектът “Циркон” е “толкова жизнеспособен”, както твърди Русия.
Дори страните с по-напреднали технологии и възможност да мобилизират повече ресурси от санкционирана Русия – САЩ и Китай, са доста предпазливи, говорейки за своя напредък в разработката, камо ли въоръжаването с хиперзвукови системи. Прекалено шумните руски изявления “внушават мисълта, че става дума за тясноспециализирана информационно-психологическа операция с прицел на първо място към външната аудитория”, изтъква наблюдателят, говорил пред радио “Донбас” и цитиран на 6 ноември от радио “Свобода”.
За да се използват подобни оръжия, още повече с ядрени бойни глави, според Жовтенко трябва да има по-мащабен конфликт от този в Източна Украйна. Но ако Русия успешно осъществи своя замисъл с “Цирконите”, Кремъл ще се чувства далеч по-уверено в противопоставянето със САЩ. И тази увереност ще позволи на Путин да върши в Крим и по източната граница на Украйна неща, каквито дотогава се е страхувал да върши, прогнозира експертът.
Източник: bta.bg

 

Песков: Разглеждаме варианти за отговор при разполагане на оръжия на НАТО до границите ни

20.12.2021, 17:15

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че се разглеждат различни варианти за ответни действия в случай на разполагане на оръжия на НАТО близо до руските  граници.
„За никого не е тайна, че разполагането по нашите граници на различни видове оръжия, които могат да представляват заплаха за нас, ще изисква предприемане на подходящи стъпки, за да се балансира ситуацията. Тук са възможни различни варианти“.
Руският президент Владимир Путин призова НАТО да започне преговори с цел предоставяне на Русия на надеждни и дългосрочни гаранции за сигурност.
Днес министърът на отбраната Стефан Янев заяви, че все още няма политическо решение за разширено военно присъствие на НАТО в България и Румъния заради струпването на руски сили край границата с Украйна.
“В рамките на НАТО се коментират различни варианти. На този етап коментарите са на ниво военно-техническо обсъждане. В този смисъл преди да бъде взет дори и окончателен военен съвет и да говорим какво би се случило след бъдещи решения, които не са обсъдени все още на политическо ниво, е малко не съвсем коректно”, каза Янев.
Информацията беше цитирана от германско списание “Шпигел”, което се позова на Тод Уолтърс – върховният командващ съюзниците в Европа.
Въпросът беше поставен и на министър-председателя Кирил Петков по време на пресконференция с гръцкия му колега Кириакъс Мицотакис, който днес е на посещение у нас.
Запитан дали при посещението му в Брюксел е обсъждано в България и Румъния да се разположат допълнителни американски войски, Кирил Петков отговори:
„За войски и хора, които да идват в България, или в Гърция, до този момент не сме дискутирали в детайли”.
Източник: bnr.bg

 

Поздравиха предколедно военнослужещите ни зад граница

20.12.2021, 13:14

Вие сте посланиците на България, каза министърът на отбраната Стефан Янев, обръщайки се към националните командири на  традиционната видеоконферентна връзка, организирана от СКС. Гордеем се с вас, ПОСОЧИ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Двамата и командирът на СКС генерал-майор Валери Цолов пожелаха здраве и успех през новата 2022 г. на контингентите ни зад граница.
Последователно докладваха националните командири на българските военни контингенти полковник Иван Иванов  в Босна и Херцеговина, подполковник Банко Камбурски и Калин Стаменов в Косово, подполковник Иван Марков и командирът на групата за комуникационно-информационна поддръжка капитан Георги Иванов в  Ирак и лейтенант доктор Деян Горельов в Мали. Направи впечатление стриктното изпълнение на задачите в съответствие със стандартите на мисиите и операциите, добрият морално-психологически климат и мерките, които са взети във връзка с пандемията от КОВИД-19.
„Изпълнявайки задълженията си, вие допринасяте за мира и сигурността“, посочи още в поздравлението министър Янев. Той благодари на военнослужещите за отговорното отношение към задълженията, които са поели, като част от операциите на НАТО и ЕС. Министърът подчерта, че далеч зад границите ни те показват българското и духа на българския воин.
Благодарност за професионалното изпълнение на задълженията изрази и адмирал Ефтимов. Знаем и сме горди, обърна се той към националните командири, че се ползвате с уважението на вашите колеги, именно заради професионализма, дисциплината и отговорността ви. Началникът на отбраната припомни и успешно прекратеното участие в операцията „Решителна подкрепа“ в Афганистан, за което благодари на командването на СКС и на командването и личния състав на 42-рия ни контингент.
Към настоящия момент военнослужещите от Въоръжените сили изпълняват задачи в 4 операции на НАТО – операция на Стабилизиращите сили на НАТО и операцията  „ALLIED SOLACE“ на НАТО в Косово, в плаващия щаб на постоянната военноморска група №2 на НАТО, небойната мисия на НАТО в Ирак и в 5 операции на ЕС – операция „АЛТЕА“ в Босна и Херцеговина, мисията за обучение на силите за сигурност на Мали, операцията за военни наблюдатели в Грузия, военноморската операция „Аталанта“ и военноморската операция в централната част на Средиземно море „IRINI“. Национален командир в Грузия е подполковник Светлана Малчева. Един офицер имаме в Рота, Кралство Испания, където е щабът на Военноморската операция на ЕС за възпиране на пиратските действия край бреговете ан Сомалия. Капитан II ранг Петър Петров е офицер за връзка в щаба на Военноморската операция на ЕС в централната част от Средиземно море.  
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

20 декември 1914 г.: Начало на създаване на тежката бомбардировъчна авиация на Русия

20.12.2021, 08:57

На 20 декември 1914 г. е одобрено формирането на ескадра въздушни кораби «Илья Муромец» с което се залагат основите за създаване на тежката бомбардировъчна авиация на Русия.
„Ескадрата въдушни кораби” е първата авиационна част в света с многодвигателни бомбардировачи. На борда на "Илья Муромец" с двигатели "Аргус" може да се разместят до 400 килограма бомби. Авиобомбите с тегло 16,5 кг се поставят вътре в самолета, а по-тежките се подкачват под фюзелажа.
"Илья Муромец" е с екипаж от четирима човека, има и картечница за защита от въздушни нападения.
На 15 февруари 1915 г. с "Илья Муромец", екипаж с командир капитан Горшков, извършва първия успешен боен полет, хвърляйки върху противниковите позиции бомби с общо тегло 270 кг.
През есента на 1915 г. на самолета са монтирани първите руски двигатели РБЗ-6 и успява да се издигне във въздуха с 410-килограмова учебна бомба – по това време нито един самолет в света не е имал подобни възможности. - Още руски бомбардировачи

 

Исторически календар

20.12.2021, 98:52

На 20 декември 1943 г. във въздушен бой при бомбардировката над София загива подпоручик Георги Райчев Кюмюрджиев. За предотвратяване атаките на столицата той прострелва бомбардировач Б-24 „Либърейтър“. В неравния въздушен бой с противниковите изтребители П-38 „Лайтнинг” е свален и самолетът му пада близо до радомирското село Калище.
Поручик Георги Райчев Кюмюрджиев е роден на 28 юни 1919 г. в Стара Загора. Завършва Въздушното училище в Казанлък през 1941г. Постъпва на служба в 6 изтребителен полк, Карлово. Изпълнява задачи по охрана на Черноморското крайбрежие до 1942 г. в състава на 692-ро ято от летище Сарафово. От октомври 1942 до пролетта на 1943 г. заедно с подофицер Йото Каменов летят в Скопие и изпълняват ролята на въздушен дозор. Проследяват маршрута на влитащите в България противникови бомбардировачи и съобщават по радиото състава, мястото и направлението на полета им.
На 10 декември 1943 г. с поручик Марин Цветков изпълняват първия си въздушен бой с противникови изтребители. На 20 декември е последният полет на подпоручик Георги Кюмюрджиев.
Музей на авиацията - Крумово

 

78 години от подвига на поручик Димитър Списаревски

20.12.2021, 08:48

На 20 декември 1943 г. армада от 50 съюзнически самолета B-24 „Либърейтър“, охранявани от близо 50 изтребителя П-38 „Лайтнинг“за пореден път бомбардират София. Поручик Димитър Списаревски е един от пилотите на бойно дежурство. Поради техническа неизправност излита със закъснение. Когато достига до неприятелските бомбардировачи, въздушният бой вече е започнал. Със смела маневра той атакува американски бомбардировач Б-24 „Либърейтър“ и се врязва със своя самолет в него. От удара огромната четиримоторна машина се разпада на три части и заедно с българския изтребител се насочват към земята. Самолетът на поручик Списаревски пада на височините над село Долни Пасарел, Софийско.
Димитър Светозаров Списаревски е роден в Добрич на 19 юли 1916 г. По това време Добруджа е под румънско владение и семейството е принудено да напусне своя дом. Първоначално живеят в Лом, където Димитър Списаревски учи, а през 1931 г. се преместват в София. През 1934 г. е приет във Военното на Н.В. училище, което завършва четири години по-късно. Завършва изтребителната школа във Вернойхен, Германия. Той е един от първите български изтребители усвоили модерния самолет Месершмит Me-109. Списаревски се завръща в България на 4 юли 1939 г. и започва службата си в 3/6 орляк на летище Марино поле. Със своето 222-ро ято, въоръжено със самолети Аvia В-534 „Доган“, поема различни задачи – охрана на българо-турската граница, охрана на столицата, защита на Черноморското крайбрежие. През пролетта на 1942 г. е назначен за инструктор към Изтребителната школа в Долна Митрополия.
През лятото на 1943 г. поручик Димитър Списаревски е командирован като офицер-наблюдател към германските изтребителни части във Франция. След завръщането му е включен в състава на 3/6 орляк с командир капитан Чудомир Топлодолски на летище Божурище.Героят, извършил първия въздушен таран в историята на българската авиация, посмъртно е произведен в чин капитан, а през 1992 г. – в полковник.
Музей на авиацията - Крумово

 

 

Руската подводница „Кронштадт“ проект 677 излезе на заводски ходови изпитания

19.12.2021, 22:48

На 17 декември 2021 година в Балтийско море на заводски ходови изпитания излезе голямата дизел-електрическа подводница Б-586 „Кронштадт“ (заводски номер 01571), която е построена в корабостроителницата „Адмиралтейские верфи“ в Санкт Петербург. Тя се явява втората субмарина от проект 677 (шифър „Лада“). - Още за проект 677

 

"Дупчи" всяка броня: снайперската винтовка ORSIS T-5000 става бестселър на световния оръжеен пазар

19.12.2021, 17:25

Това е първият случай на успешно излизане на външния пазар на стрелково оръжие, разработено и произвеждано от частна компания в Русия.
Според заместник-генералния директор на "Рособоронэкспорт" Игор Севастянов има голям интерес към снайперските винтовки ORSIS T-5000 от страна на армейските, полицейските и специалните подразделения на най-различни страни. "Рособоронэкспорт" е достигнал различни споразумения за съвместна работа с разработчиците и производителите, което вече е донесло положителни резултати и за двете страни. Още повече, че се работи над разработката на перспективни видове стрелково оръжие, предназначени за експорт.
Например неотдавна беше представен военният вариант на винтовката К-15М "Брат", в чиято конструкция са отчетени предложенията на специалистите от "Рособоронэкспорт". А те се основават на изискванията на поръчителите и на тенденциите на световния оръжеен пазар.
Редица технически решения, реализирани в К-15М, нямат аналози в Русия. Дори зад граница с модернизирания "Брат" може да се конкурира само белгийската FN SCAR. Специалистите-оръжейници смятат, че е напълно възможно К-15М да замени СВД.
От пресслужбата на "Рособоронэкспорт" отбелязват, че само през тази година са проведени над 40 презентации на винтовките в рамките на международните изложения в Кот д'Ивоар, Обединените арабски емирства, Германия, Бразилия, Мексико и Виетнам, както и на "Армия 2019" и "Интерполитех". Винтовките Т-5000 бяха демонстрирани и на състоялия се в Сочи форум "Русия – Африка", където предизвикаха голям интерес. В момента се водят търговски преговори за доставките на оръжието в над 10 страни в Африка. За някои поръчители вече се проведоха тестови изпитания в Русия.
Сред отличителните черти на Т-5000 са високата точност и истинска бойна мощ. Прицелният обсег, при който стрелецът попада в "десетката", е 1500 метра. А при новата версия  Т-5000 ORSIS-375CT с калибър 375 Cheytac (9,5х77 мм) винтовката поразява на два километра.
През 2005 г. на въоръжение в армията на САЩ са приети нови бронежилетки, в които се използват сложни по състав вложки ESAPI с дебелина от 11 мм. Те следва да са устойчиви на изстрели от всякакви снайпери. Но тестовете на бронежилетките срещу изстрели от Т-5000 не зарадваха западните експерти.
Дори бяха пуснати специални наръчници, в които военните специалисти препоръчват на американските войници, застрашени от снайпери Т-5000, да прибягват към по-просто решение на проблема – да прекратят контакта си с противника. Или казано просто, на войниците, облечени с най-новите бронежилетки, се предлага просто да избягат от бойното поле, отбелязва "Российская газета". - Още за Т-5000
Източник: https://bg.rbth.com/

 
Германската министърка на отбраната е на посещение при войници на Бундесвера в Литва
19.12.2021, 13:23

Новата германска министърка на отбраната Кристине Ламбрехт пристигна днес в Литва, за да посети войниците на Бундесвера, разположени в балтийската държава. Това е част от първата й визита в чужбина след встъпването й в длъжност, предаде ДПА.
Министърката, която е о социалдемократическата партия, иска да се запознае отблизо с мисията на НАТО в Литва и да продължи традицията за срещи с разположени в чужбина сили на Бундесвера в навечерието на Коледа, съобщава БТА.
Ламбрехт, назначена този месец начело на министерството на отбраната, ще се срещне с литовския си колега Арвидас Анушаускас, за да обсъди с него ситуацията със сигурността, както и двустранните отношения, съобщи литовското министерство на отбраната.
Германия е изпратила около 550 войници или близо половината от общо 1200 военнослужещи, участващи в многонационалните сили на НАТО в Литва, и е поела тяхното ръководство. Силите на НАТО са разположени в казарми в град Рукла заедно с литовски сили. В многонационалните сили в балтийската държава участват още Нидерландия, Белгия, Норвегия, Чехия и Люксембург.
В отговор на анексията на Крим от Русия през 2014 г. НАТО укрепи защитата на източния си фланг. Алиансът разположи многонационални бойни подразделения в трите балтийски държави и Полша в изпълнение на концепцията си за Засилено предно присъствие.
Силите преминават шестмесечна ротация, отчасти защото основополагащият акт за отношенията между НАТО и Русия не позволява разполагане на войски на алианса в Източна Европа на постоянна основа.
В интервю за вестник "Билд ам зонтаг" Ламбрех се обяви обяви за налагане на персонални санкции на членове на висшето ръководство на Русия в случай на изостряне на конфликта в Украйна, предаде ТАСС. Германската министърка казва, че цел на санкциите трябва да се президентът Владимир Путин и неговото обкръжение. "Отговорните за агресията лица" трябва да понесат последиците от изострянето на конфликта. Трябва да използваме целия набор от средства, с които разполагаме, казва тя, отговаряйки на въпрос дали е възможно да бъде спрян проектът "Северен поток-2". С голяма тревога наблюдавам случващото се на границите на Русия и Украйна и много добре разбирам страховете на украинците, казва Ламбрехт. Тя добавя, че затова и първото й посещение е в Литва, за да посети силите на НАТО там и да разбере как войниците гледат на ситуацията.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

На днешния ден МиГ-23УБ каца за първи път в България

19.12.2021, 09:37

На 19.12.1976 г. в България от Съветския съюз прелита първия учебно - боен самолет МиГ-23УБ № 020. Поради неблагоприятни метеорологични условия самолета каца на летище Граф Игнатиево, където е посрещнат от група летци и авиационни специалисти. Присъстват и първите техници на самолета, лейтенантите П. Пеев и Т. Фингаров.
На следващия ден, инструктора полк. Белов и подп. Величков пребазират самолета на летище Чещнегировo. Неблагоприятните метеорологични условия налагат чак на 6 януари 1977г., вече с пристигналия нов руски инструктор полк. Иван Злобин и майор М. Малчев да се възстановява летателната подготовка със самолет МиГ-23. МТО условията при които се провежда този полет са - долна граница - 100м., видимост 800-1000м. След изпълнението на демонстративния полет, по спомените на о.р.полк. Малчев, присъстващият на разбора ген. Желязков дава оценка – “откачалки“!
Датата 19.12.1976 г. е обявена за празник на 1-ва ескадрила на 25 ибап. През следващата година са получени още самолети МиГ-23, до пълното окомплектоване на І-ва ибае с авиационна техника -18 бойни и три спарки. През 1979-80 г. и втора ескадрила също е въоръжена с 18 броя МиГ- 23 БН и три броя спарки МиГ-23 УБ.
Допълнително в щата на авиополка е включена през 1984 г. и спарката борд № 040, която е подарък от маршал Дмитрий Устинов - министър на отбраната на СССР. - Още за МиГ-23

 

Русия официално излезе от Договора за открито небе

19.12.2021, 08:34

От вчера Русия официално прекратява участието си в международния Договор за открито небе, предаде БНР, позовавайки се на информация от руското министерство на външните работи.
Русия обяви, че напуска “Открито небе” още през юни, а вчера изтече шестмесечният срок, след който излизането на страната от договора се смята за окончателно. От руското министерство на външните работи заявиха, че договорът е станал жертва на вътрешната борба между различни групи за влияние в Съединените щати, в която са надделели така наречените “ястреби”.
Официален Вашингтон обяви оттеглянето си от международното споразумение през ноември 2020 година. От руското външнополитическо ведомство изтъкват, че без участието на Русия и на Съединените щати ефективността на Договора рязко намалява. Той беше подписан през 1992г. в Хелзинки и дава право на страните по него да извършват взаимни наблюдателни полети над военни обекти. Получената информация се събира в обща база данни, до която имат достъп около от 30 държави, сред които и България.
Източник: https://fakti.bg/

 

 

Нов тест на хиперзвукова ракета на ВВС на САЩ завърши с неуспех

18.12.2021, 20:34

Нов тест на американската хиперзвукова ракета AGM-183A по програмата ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon) завърши с неуспех, съобщава специализираният портал The War Zone, като се позовава на представител на ВВС на САЩ.
Според представените данни изпитанието на ракетата е проведено в четвъртък. Тя е трябвало да бъде изстреляна от стратегическия бомбардировач B-52, къде точно - не се уточнява. Очакванията са били тя да се ускори до скорост, пет пъти по-голяма от тази на звука.
„Последователността от операциите беше прекъсната преди (ракета) да се отдели поради неизвестен проблем“, каза говорителят на ВВС на САЩ. По думите му „ракетата ще бъде върната на производителя, веднага ще започне анализът на телеметрията и бордовите данни“. Американските военни очакват „да възобновят полетните изпитания възможно най-скоро“.
Както отбелязва порталът, това е третият неуспешен тест на тази ракета. Експертите все още не са установили причините за инцидента. ВВС на САЩ не са коментирали информацията.
Източник: https://trud.bg/

 

Питат министъра на отбраната за границата и пенсионерите

18.12.2021, 17:23

Едно питане и един въпрос има вече към новия министър на отбраната Стефан Янев. Народният представител от ПГ „ГЕРБ-СДС“ се интересува за ролята на Министерството на отбраната по опазване на държавната граница и поддържане на защитната инфраструктура. Той търси яснота каква част от отпуснаните средства с актуализацията на държавния бюджет са разходвани и за какво. Става дума за 20 млн. лв.
Депутатът иска информация дали е сключен договор за надграждане на системата за наблюдение на границата (дрон), за която допълнително бяха гласувани 5 млн. лв. В рамките наа питането Христо Гаджев настоява за подробности за дейностите и участъците, на които са извършни ремонти и поддръжка на прилежащата инфраструктура и на защитното съоръжение.
Във връзка с обявеното намерение за административна реформа Миртин Димитров от ПГ „Демократична България“ иска писмен отговор от министър Янев за броя на лицата, навършили пенсионна възраст, наети по трудово првоотношение, граждански договор или друг вид правоотношение. Този въпрос той беше задал на министрите от служебното правтелство, но сега го адресира към министрите от редовното.
Източник: https://otbrana.comм, Спирдон Спирдонов

 

200 военни учения: ето къде е тренирала българската армия през 2021 г.

18.12.2021, 13:54

Въоръжените сили на България проведоха и участваха през тази година в над 200 учения, от които над 30 с международно участие, посочват от Министерството на отбраната в отговор на въпроси от БТА.
Съвместната подготовка през годината е била фокусирана основно към сглобяване на щабовете и формированията на тактическо ниво.
В ученията на територията ни през тази година са участвали военнослужещи, щабове и военни формирования с въоръжение и бойна техника от България, Албания, Великобритания, Гърция, Грузия, Испания, Италия, Република Северна Македония, Румъния, САЩ, Сърбия и Турция. Участвали са общо около 9 000 души с приблизително 1 500 единици сухопътна техника и въоръжение, около 120 военни самолета и вертолета и 61 военни кораба.
Най-широкомащабни са били извършените през май и юни в Югоизточна Европа, включително и на територията на България, учения Steadfast Defender 2021, Noble Jump 2021 и Defender Europe 2021, и свързаните с тях съвместни подготовки. Първите две са планирани от НАТО.
Учението Defender Еurope 21 е било планирано и ръководено от Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и Африка. Включвало е серия от свързани тактически учения, тактически учения с бойни стрелби и компютърно-подпомагано корпусно командно-щабно учение. От тях Въоръжените сили на България са организирали и участвали в тактическото учение с бойни стрелби Balkan Sentinel 21, на учебения полигон "Ново село", с участието на формирования от сухопътните войски на България, Грузия и САЩ; тактическото учение с бойни стрелби Strike Back 21, на учебния полигон "Корен", с участието на формирования от сухопътните войски на България, Гърция и Румъния, и на авиационни средства от военновъздушните сили на България и Гърция; тактическото учение на формирования за противовъздушна отбрана /ПВО/ от Българската армия "Шабла 2021", на зенитния полигон на ВВС "Шабла", с участието на формирования за ПВО от ВВС, Сухопътните войски, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, зенитно-ракетни разчети и авиационни средства от Сърбия и формирование за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски на САЩ в Европа.
Сред другите учения с българско участие, в рамките на Defender Еurope 21, са въздушно-десантното учение Swift Response 21, в района на летището с отпаднала необходимост "Чешнегирово", Летище Пловдив, базата за предно разполагане "Безмер" и учебния полигон "Ново село", с участието на формирования от Италия и САЩ и на българска механизирана рота; учението на силите за специални операции Trojan Footprint - South 21, в районите на учебния център "Црънча" и в редица райони на страната, с участието на Силите за специални операции от Въоръжените сили на България и формирования от специалните сили на Великобритания, Испания, Италия, Република Северна Македония и САЩ. По време на компютърно-подпомаганото командно-щабно учение Balkan 21, състояло се в района на учебния полигон "Ново село", с военнослужещи от сухопътните войски на България и САЩ, е била извършена и сертификация на щаба 61-а механизирана бригада.
През годината във видовете въоръжени сили са извършени и други по-големи учения. В Сухопътните войски такава е била международната съвместна подготовка "Родопи 21", с участието на формирования от въоръжените сили на страни членки или партньори на алианса. Във ВМС - военноморското учение с международно участие "Бриз 2021", съвместното българо-румънско противоминно учение Poseidon 2021, тактическото учение на Флотилията бойни и спомагателни кораби "Черно море 2021". А във ВВС - военновъздушните учения с международно участие Green Bridge 21 и Blue Bridge 21, както и съвместната българо-американска летателна тренировка "Тракийско лято 21".
През 2022 г. са планирани международни учения и национални самостоятелни и съвместни учения на формированията. По-големи през следващата година ще бъдат Defensive Shield, Platinum Lion, Pirin Sentinel, Blue Bridge, Green Bridge, Thracian Summer/Fall, Poseidon, Stealth Dagger, Beyond Horizon, "Бриз", "Морски страж" и "Въздушен страж".
От военното ведомство оценяват изминалата година за Българската армия като напрегната и изпълнена с предизвикателства. И отчитат, че, въпреки противоепидемичните мерки в страната, подготовката на видовете въоръжените сили се е извършвала планово и в рамките на отпуснатия им финансов ресурс.
Освен сложната епидемична обстановка, влияние върху процеса на подготовката и състоянието на щабовете и формированията са оказали фактори, свързани с процесите на трансформация в отговор на динамичната среда на сигурност, както и с изпълнението на поетите от България международни ангажименти в областта на колективната сигурност и отбрана.
В отговор на тези предизвикателства основните приоритети в подготовката на видовете въоръжение сили са били насочени към поддържане на постигнатите и развитие на нови способности за изпълнение на задачи по гарантиране на суверенитета и защитата на териториалната цялост и независимостта на страната, изпълнение на поетите съюзни ангажименти в областта на колективната сигурност и отбрана, както и в помощ на населението при овладяване или преодоляване на последиците от бедствия.
Източник: https://dnes.dir.bg/

 

Варна чества 177 години от рождението на Капитан Петко войвода

18.12.2021, 12:23

Годишнина от рождението на Капитан Петко войвода ще отбележи Варна тази събота, припомня Moreto.net.
Тракийско дружество "Капитан Петко войвода - Варна" кани варненци и гости на града на Общоградско честване на 18 декември от 11.00 часа. По повод 177 години от рождението ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Войводата на площад "Тракия" във Варна.
Петко Кирков (Каракирков, Киряков) Калоянов, по-известен като Капитан Петко войвода, е български хайдушки войвода и революционер, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България, защитник на Родопите, борил се за свободата на потиснатите в Османската империя.
Петко войвода е роден на 18 декември (6 декември стар стил) 1844 г. в българското село Доганхисар, разположено на 26 километра от Дедеагач в Беломорска Тракия. В родното му село при даскал Лефтер, 15-годишният Петко се научава да пише и чете на български с гръцки букви. Майка му се казва Груда от съседното на Доганхисар село Тахтаджик, от известния род на Калояновци, а баща му е Кирко Каракирков. Има 8 братя и сестри. Бил много висок, с едър кокал, силно пъргав, но разсъдлив и с кротък нрав. Често пеел родопската песен за Делю войвода и обичал да играе хоро. Турците убиват брат му Матю и братовчед му Вълчо. На 6 май (Гергьовден) 1861 година оставя семейството и излиза предводител на чета хайдути в гората, за да мъсти. Скоро 7-те момчета хайдути ликвидират убийците на Матю и Вълчо и главния виновник бахшибейскйя чифликчия Мехмед Кеседжи бей. На 16 юни 1861 година, при село Бахшибей разбиват турската полицейска потеря, водена от известен в околията с жестокостта си кърагалар, като убиват 2-ма и тежко раняват още неколцина турци. Османците са така респектирани от въоръжените българи, че дълго време не смеят да излизат от Бахшибей. След още две успешни битки с потерите през месец август, четата им става легендарна.
На 6 януари 1863 година една потеря от 130 души заптиета и башибозуци открива и загражда станалите вече деветима хайдути край село Исьорен в Еноската кааза. Двама са убити, а Войводата (Голям Петко), Петко Радев (Малък Петко), Комньо Стоянов от Доганхисар и Стоил Атанасов от Исьорен са ранени пленени от турците и хвърлени в затвора в Гелибол. Организират бягство, но са заловени и преместени в Солун в затвора „Канлъкуле“ (Кървава кула), известна днес като Бялата кула. След като устояват на инквизициите и отричат всичко, турците решават да ги прехвърлят в Драма. По пътя хайдутите напиват заптиетата и успяват да се освободят, но скоро при една турска засада всички освен войводата са пленени.
През 1864 г. новата чета завързва едно след друго кървави сражения: на 10 юни при старата Момчилова крепост Буруград и езерото Буругьол, Ксантийско, девет дена по-късно – в планината Саръкая, Маронийско, четата не само дава отпор и отблъсква потерите, но ги и преследва. Одринският Вали паша, силно обезпокоен, праща срещу четата Осман ага, кърагасъ в Одрин, получил своя бинбашийски чин за победата си над на Ангел войвода. Въпреки че превъзхожда в жива сила 20 пъти хайдутите, Осман е бит и опозорен от Петко войвода и пашата го хвърля в затвора. Следват успешни сражения с турците в планините Карлък и Шапкъна, в околностите на Гюмюрджина – на 30 август и на 28 септември.
През 1880 година той се заселва във Варна, където година по-късно се оженва за втори път за Рада Кравкова от Казанлък от котленския род на известния капитан Георги Мамарчев, сестра на известния казанлъшки книжовник и общественик Иван Кравков. Голяма е ролята и значимостта на Капитан Петко Войвода и за тракийското движение, и за тракийската организация. На 12 май 1896 г. по инициатива на Капитан Петко войвода и други родолюбиви българи в град Варна за защита интересите на останалото в пределите на Турция българско население се основава тракийско (Одринско) емигрантско дружество „Странджа“, с което се поставя началото на освободителната организация на българите бежанци от Тракия. Днес тази организация носи неговото име. Петко войвода е и сред основателите на Демократическата партия във Варна.
През 1891 г. Петко войвода е оклеветен за опит за атентат срещу министър-председателя Стефан Стамболов. Синът му от първия брак, когото семейството приело охотно и устроило във Варна, е екстрадиран от България, а имотите, купени с парите на баща му, са конфискувани. При обиск в дома им градоначалникът Спас Турчев заграбва и спестяванията на войводата – 110 акции на стойност 44 000 златни лева и още ценни книжа за около 16 000 златни лева, придобити от продажбата на имението, с които войводата е подсигурил старините си. Хвърлен е и е изтезаван сто и четиридесет дни, от 27 юли до 15 декември 1892 г., във варненската крепост Ичкале (наричана и Барутхане, погрешно асоциирана с подземията на Римските терми), след което е интерниран в Трявна. След падането на Стамболов на 18 май 1894 г. той се връща във Варна. В началото на юни 1895 година Петко войвода и Георги Христов Маламата пристигат в Станимака, изпратени от Македонския комитет, за да набират доброволци за чета. В града е сформирана Пловдивско-Станимашката чета, която под командването на Маламата участва в Четническата акция, взаимодействайки с Трета серска дружина на поручик Тома Давидов.
Капитан Петко войвода умира на 7 февруари 1900 година и е погребан във Варна. Признателното гражданство му издига паметник на площад „Тракия“ пред сградата на тракийските дружества. - (Капитан Петко Войвода - игрален сериен филм)

 
 

МВнР на Русия публикува проекти на договори със САЩ и НАТО за гаранции на сигурността

18.12.2021, 10:00

Руското външно министерство публикува на официалния си сайт проекти на договори между Русия, НАТО и САЩ за гаранции за сигурност.
Основните разпоредби на първия документ:
- Да се изключи по-нататъшното разширяване на НАТО и присъединяването на Украйна към Алианса.
- Да не се разполагат допълнителни военни и оръжия извън страните, където са се намирали през май 1997 г. (преди присъединяването на източноевропейските страни към Алианса), освен в изключителни случаи със съгласието на Русия и членките на НАТО.
- Отказ от всякаква военна дейност на НАТО в Украйна, в Източна Европа, Закавказието и Централна Азия. -Да не се разгръщат ракети със среден и малък обсег, където могат да ударят територията на другата страна.
- Да не се провеждат учения и други действия с численост повече от бригада в договорената гранична зона, редовно да се обменя информация за военни учения.
- Да се потвърди, че страните не се разглеждат взаимно като опоненти, да се закрепи договореност те да решават мирно всички спорове и да се въздържат от използване на сила.
- Да се поеме ангажимент да не се създават условия, които биха могли да бъдат възприети като заплаха от другата страна.
- Да се създадат горещи линии за контакти при спешни случаи. Съставен е на руски, английски и френски език, текстовете на които са автентични.
Споразумението ще влезе в сила от датата, на която уведомленията за съгласие от повече от половината от подписалите държави са внесени при депозитар. Посочено е също, че всеки участник може да се оттегли от споразумението, като уведоми депозитаря за това. В този случай договорът се прекратява на индивидуална основа след 30 дни.
Основните разпоредби на втория документ:
- Да не се разгръщат оръжия и сили в райони, където това ще бъде възприето от другата страна като заплаха за националната сигурност.
- Страните да се въздържат от полети на тежки бомбардировачи с ядрена и неядрена техника извън собственото си небе, откъдето могат да поразяват цели на територията на другата страна.
- Да се въздържат от присъствие на военни кораби в райони извън националните води, откъдето могат да поразяват цели на територията на другата страна.
- Да не разгръщат ракети със среден и малък обсег в чужбина и в райони, откъдето могат да поразяват цели на територията на другата страна.
- Да не разполагат ядрени оръжия в чужбина и да върнат вече разположените, както и да елиминират инфраструктурата за разполагане на ядрени оръжия извън своя територия.
- Да не провеждат военни учения с разработване на сценарии за използване на ядрени оръжия и да не подготвят военните от неядрени държави да използват ядрено оръжие.
- САЩ се ангажират да изключат по-нататъшно разширяване на НАТО на изток и да откажат да приемат постсъветските страни в Алианса.
- САЩ да поемат задължения да не създават военни бази в постсъветските страни, да не използват военната им инфраструктура и да не развиват военно сътрудничество с тях.
Споразумението е съставено на руски и английски език и влиза в сила от датата на получаване на писмено уведомление, че страните са изпълнили необходимите вътрешни процедури.
Руският президент Владимир Путин по-рано заяви необходимостта от незабавно започване на преговори, за да се изработят ясни международни правни споразумения, изключващи по-нататъшно напредване на НАТО на изток и разполагане на оръжия, заплашващи Русия в съседни държави, предимно в Украйна.
Москва смята, че е необходим официален отказ от решението на срещата на високо равнище на НАТО в Букурещ през 2008 г., че Украйна и Грузия ще станат членове на НАТО, в разрез с ангажимента на лидерите на всички държави членки на ОССЕ да не засилват сигурността си за сметка на сигурността от другите.
В сряда, на среща между заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков и помощник държавния секретар Карън Донфрид, Русия официално връчи на Съединените щати два документа - договор и споразумение, които включват руските идеи за гаранции за сигурността. От Кремъл заявиха, че са готови незабавно да започнат преговори по проектите. По-рано Рябков каза, че ако НАТО и САЩ не отговорят на искането за гаранции за сигурността, това може да доведе до нов кръг на конфронтация.
Източник: https://www.cross.bg/

 
 

 

Пристигна и последният самолет Zlin за бойните ни пилоти

17.12.2021, 20:33

Пристигна и четвъртият самолет "Злин" (Zlin Z242L) - последният по договора между Министерството на отбраната и чешката компания "Злин Еъркрафт" АД през 2020 г.
Днес той кацна на летище Долна Митрополия.
Освен доставката на четири новопроизведени леки витлови учебно-тернировъчни самолети модел "Злин", клаузите на договора включват и доставка на авиационно-техническо имущество, консумативи и разходни материали, на пълен комплект инструменти и средства за наземно обслужване, контролно-проверовъчна и контролно-измервателна апаратура, на пълен комплект литература за обучение, експлоатация и сервизно обслужване и др.
Осигурено е и обучение на летателен и авиационен инженерно-технически състав.
Четирите самолета са предназначени за първоначално летателно обучение на млади пилоти във Висшето военновъздушно училище "Г. Бенковски". Те са с много добри летателни характеристики и са изключително практични за основно и цялостно пилотско обучение както във военната, така и в цивилната авиация, посочват от МО.

 

Приключи последното за тази година учение на Специалните сили

17.12.2021, 19:55

През декември 2021 г. се проведе учението „ГЪВКАВ ОТГОВОР 2021“ за проверка бойните способности на 68 група „Специални сили“ от състава на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и декларирани първоначални оперативни способности от СКСО.
В отделните етапи на учението участваха до 160 човека личен състав от щаба по отбрана, щаба на СКСО и 68 група „Специални сили“. Групата действаше на територията на областите Пловдив, Хасково, Ямбол и Бургас.
В хода на учението бяха отработени както въпроси по изпълнение на задачи от Силите за специални операции на територията на страната при възникване на терористична заплаха, така и въпроси по командване и управление на тактическо, оперативно и стратегическо ниво, съобщават от СКСО.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Министърът на отбраната Стефан Янев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще поздравят военнослужещите от контингентите зад граница

17.12.2021, 17:06

Министърът на отбраната Стефан Янев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще проведат в понеделник, 20 декември, традиционната видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Мали. Те ще поздравят военнослужещите, участващи в операции и мисии на НАТО и ЕС извън страната, по повод предстоящите Коледни и Новогодишни празници.
Видеоконферентната връзка се организира от Съвместното командване на силите и ще започне в 10.30 часа в конферентната зала на административната сграда на Министерството на отбраната на бул. „Ген. Тотлебен” № 34. В нея ще участва и командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.
Източник: mod.bg

 
 

Екипаж на годината - екипажът на минен ловец „Цибър”

17.12.2021, 17:00

Днес в Щаба на Военноморските сили, при строго спазване на противоепидемичните мерки във връзка с пандемията COVID 19, за деветнадесети път бяха връчени традиционните годишни награди на редакцията на националното морско списание „Клуб Океан” за най-добър корабен екипаж, офицер, старшина, матрос и цивилен служител от ВМС.
В началото на церемонията командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов се обърна към личния състав с думите:
Изключително важен и отговорен момент за флота са провежданите организационно-щатни промени, работата по които ще продължи и през следващата година.
През 2021 г. това което беше планирано и заложено успяхме да изпълним, затова флотът може да върви спокойно напред с гордо изправена глава.
Военните моряци показаха, че са готови да действат и могат да изпълняват широк кръг задачи от много по-разнороден характер.
С началото на разкроя на стоманата за многофункционалните модулни патрулни кораби започна реализирането на договора за строежа на новите фрегати в много по-осезаем вид. Това ни радва, но трябва и да помним, че пред нас стои огромното предизвикателство договорът и усвояването на новата техника да бъдат доведени до успешен край“.
Носители на престижните награди, номинирани от командването на ВМС, тази година в различните категории станаха:
Екипаж на годината: екипажа на минен ловец „Цибър” с командир капитан ІIІ ранг Мирослав Добрев от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби.
Офицер на годината: Капитан І ранг Атанас Георгиев Змийчаров – заместник - началник на Щаба по ресурсите на ВМС.
Старшина на годината: Офицерски кандидат 2 клас Андрей Петров Петров – Командир на моторен катер в „Аварийно спасителен отряд” в Дивизион кораби със спомагателно назначениe – Варна.
Матрос на годината: Ефрейтор Костадин Димитров Костадинов – „Командир на отделение за радиационно и химическо разузнаване” в Гл. РИЦ за ядрена химическа и биологическа защита в Морски оперативен център.
Цивилен служител на годината: Цивилен служител Атанаска Стоева Узунова – Главен счетоводител във „Финансова служба” на Флотилия бойни и спомагателни кораби - ВМС
Наградите бяха връчени от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.
С почетна адмиралтейска грамота контраадмирал Михайлов удостои г-н Иван Иванов. Грамотата е израз на благодарността на Командването за съпричастността и подкрепата на г-н Иванов към дейността на ВМС, за професионалното съдействие и помощта за техническото осигуряване на аварийно-спасителните и издирвателни операции, които изпълнява флота и по случай неговият 70-годишен юбилей.
(Съобщението е на ВМС)

 
 

Формирование от 3 бригадно командване от състава на Сухопътните войски получи оценка „Боеготов“

17.12.2021, 12:45

Формированието от 3-то бригадно командване, определено за  участие в сили на Оперативния резерв /ORF/ в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово /KFOR/ и във военната операция на ЕС /EUFOR/ в Босна и Херцеговина – „ALTHEA” се справи отлично с покриване на критериите по CREVAL и получи оценка „Боеготов“.
Сертификацията се проведе на два етапа. На 14 декември беше извършена проверка на документи, а на 15 и 16 декември на учебен център „Сливница” се проведе ротно тактико-специално учение с механизирана рота и национален поддържащ елемент.
Участие в сертификацията взеха военнослужещи от 3-то бригадно командване, 2-ра механизирана бригада, 110-ти логистичен полк, 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е и медицински екип от ВМА. Основната цел на учението беше да се проверят и оценят способностите и готовността на националния поддържащ елемент и механизираната рота.
По време на подготовката на ротата, която се проведе от 8 ноември до 16 декември, военнослужещите затвърдиха и усъвършенстваха знанията и уменията си за изпълнение на задачи по патрулиране в зоната за отговорност, разузнаване, устройване на временни и постоянни контролни постове, охрана на обекти, демонстриране на присъствие, поддържане на сили за бързо реагиране при възникване на заплахи, наблюдение, съдействие на въоръжените сили на страната домакин в тясно сътрудничество с НАТО и ЕС, както и военно-полицейски функции.
Формирование от 3 бригадно командване от състава на Сухопътните войски получи оценка „Боеготов“
Помощник-национален командир е заместник-командирът по логистичното осигуряване на 3-то бригадно командване подполковник Станислав Цонев. Командир на ротата е капитан Петър Петков – началник на отделение „Тактическо“ в Трети механизиран батальон. Ръководител на учението беше изпълняващият длъжността „командир на 3-ти механизиран батальон“ майор Николай Щурков. Председател на комисията за сертификация беше началникът на сектор в Съвместното командване на силите полковник Михаил Жеков.             
Източник: landforce.armf.bg/

 
 

Американски F-15 пристигнаха в Румъния, за да засилят въздушното присъствие на НАТО

17.12.2021, 08:46

Американски изтребители F-15 пристигнаха вчера в румънската военновъздушна база “Михаил Когалничану” в град Кампия Турзий, за да засилят въздушното присъствие на НАТО в Черноморския регион.
В съобщение на Алианса се посочва, че американските военни пилоти ще работят рамо до рамо със своите домакини и с разположения в базата италиански отряд Eurofighter, за да защитят и опазят въздушното пространство на съюзниците. Съвместните операции ще се осъществяват през периода от 18 до 22 декември. Уточнява се, че става дума за планирано разполагане на американските самолети, което наред със задачите по осигуряване на въздушното присъствие цели засилване на многонационалните отношения и подобряване на оперативната съвместимост между съюзниците.
“Способността за бързо разполагане на съюзнически въздушни средства в подкрепа на НАТО е жизненоважна за нашата готовност и демонстрира гъвкавостта на силите”, заяви бригаден генерал Джоел Кери, заместник-началник на оперативния щаб на съюзническото въздушно командване.
Италианските Eurofighters, които в момента осигуряват подобрена система за Air Policing, ще работят от Румъния през следващите три месеца.
От 2014 г. НАТО прилага мерки за сигурност с цел да гарантира защитата на съюзниците по източния фланг. От Алианса посочват, че част от тези мерки е засилената система за Air Policing – тя демонстрира солидарността, колективната решимост на НАТО и способността му да адаптира своите отбранителни мисии и възпиращата си позиция срещу евентуални заплахи в отговор на променящата се ситуация със сигурността.
Източник: news.bg   

 
 

Последната мисия на Corsair II преди пенсиониране се води над Багдад и Кувейт

17.12.2021, 08:27

Без значение дали искаме или не, техниката е принудена да остарява и да бъде заменена с друга. В армията тази практика не е непозната, а в авиацията винаги има поне едно конструкторно бюро, което да създаде нов и още по-опасен самолет. След близо 25 години в служба LTV A-7E Corsair II се отправя на заслужена пенсия.
По време на „Пустинна буря“ в сутринта на 17 януари 1991 г. САЩ подготвя разнообразие от военна техника, която да демонстрира на врага. Сред кандидате присъства дори Lockheed F-117 Nighthawk. Въпреки инвестицията от милиарди долари, американските пилоти залагат и на Corsair II. Когато Ирак напада Кувейт на 2-и август 1990 г., последните две ескадрили от корсарите се приземяват на USS John F Kennedy и след това трябва да бъдат заменени с F/A-18C Hornet......Прочети още

 
 

Битката за Москва през очите на един нацистки генерал

17.12.2021, 08:20

Толкова много писахме и публикувахме за Втората световна война, че някои наши читатели може да не погледнат с интерес към днешната ни публикация. А тя е наистина необичайна. Става дума за битката за Москва през 1941 г., но и за тази през 1812-а - през очите не на съветските пълководци, а на един от видните нацистки генерали. В този текст може да се намерят и факти, и коментари, които са малко известни. Включително за контранастъплението на Червената армия при Москва, започнало на 5-6 декември 1941 г.
На главния историк на европейския театър на военните действия по време на Втората световна война ген. Маршал му хрумва идеята да се издаде сборник от мемоари за войната на пленени от американците германски генерали. Той преодолява трудностите и скоро малкото томче е подготвено за печат. Въпреки някои разбираеми неточности и изкривени моменти генералите разкриват причините за поражението на германската армия във войната от своя гледна точка.
Днес ви предлагаме частичка от спомените на ген. Гюнтер Блюментрит. Той пише откровено за пропуските на върховното си командване и за фаталните грешки на Хитлер в подготовката и воденето на боевете край Москва. И за най важната - за това, че изобщо е започнал войната с Русия. Не спестява добри думи, макар и през зъби, за силата на руския народ и руския войник, на Червената армия и нейното ръководство, които извоюват Победата. Ген. Блюментрит признава и, че не е било възможно Русия да бъде победена от Хитлеровата Германия, дори да е била превзета Москва.......Прочети още

 
 

 

Обновена е сградата на Държавния военноисторически архив

16.12.2021, 21:48

Днес се проведе церемония по откриването на обновените читалня и административна част от сградата на Държавен военноисторически архив (ДВИА) във Велико Търново. Инициативата се реализира по проект „Красива България“ (2021). Общата стойност на извършените дейности е 68 000 лева, като съфинансирането, от страна на ДА „Архиви“, бе 58% от сумата, съобщават от агенцията.
Извършeно е основно обновяване на публичната читалня в сградата на ДВИА – нова подова настилка, нови прозорци и врати, подменени осветителните тела с енергоспестяващи. В приемната на дирекцията е изградено обособено помещение за хора с увреждания. Основен ремонт е направен и на реставрационната лаборатория, както и в работните помещения на служителите.
Официалното откриване се проведе в 15.00 часа в сградата на ДВИА. На събитието присъстваха доц. д-р Михаил Груев (председател на ДА „Архиви“), г-н Румен Борисов и г-н Ивайло Спиридонов (заместник-председатели на агенцията), представители от общината и областната администрация, колеги от държавните архиви в страната, преподаватели от ВТУ и НВУ, медии и граждани.
„Адмирации и за обновената читалня и за по-красивата административна сграда. Поздравявам ви от името на академичната общност на Националния военен университет и от свое име по повод 70-та годишнина от създаването на Държавния военноисторически архив. Експозицията, която разгледах във фоайето, е доказателство за значението и ролята на военния архив като институция с общонационално значение“, каза в приветствието си към директора на архива Светлин Радев и към неговите гости и колеги началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов.
Проявата бе съпътствана и с откриване на изложба, посветена на 70-годишнината на ДВИА, като част от структурата на ДА „Архиви“. Експозицията, озаглавена „70 години Държавен военноисторически архив. Живот, призвание, отговорност“, представя документи за историята, дейността и приноса на архива като част от Националния архивен фонд на Република България, неговата роля и значение като институция с общонационално значение. Включени са и материали по създаването и организацията на деловодството и архивното дело в Българската армия. Изложени са печатни издания на архива, награди, с които е удостоен и получени подаръци от чужди военни делегации.
Източник: https://otbrana.com/

 

Военноморска база Бургас празнува

16.12.2021, 21:44

На 15 декември 2021 г. се навършиха 77 години от създаването на Военноморска база Бургас. Началото на Военноморска база – Бургас се полага със заповед № 434 от 27 ноември 1944 г. от командира на Морските войски за създаването на Военноморска база – Бургас. Базата става достоен приемник на българския Беломорски флот. Първи командир на базата е капитан - лейтенант Игнат Гишин, бивш командир на Морската дружина в Дедеагач. Младият морски офицер е оставил личния си пример като послание – и то е: „Макар и с трудности пътя на българските военни моряци продължава напред в бъдещето. Дерзайте за България!”
Вярата му в бъдещето и просперитета на военноморската база е останала като наследство, както за бургаската общественост, така и за цяла България!
Така се поставя началото на пътя за утвърждаване на Военноморска база Бургас.
От името на Командира на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов бяха наградени военнослужещи и цивилни служители за безупречно изпълнение на функционалните задължения и постигнати отлични резултати.
Командирът на Военноморска база Бургас капитан І ранг Дарин Попов поздрави военнослужещите и цивилните служители от базата по повод празника, награди отличилите се с грамота и пожела на целия личен състав преди всичко здраве и весело посрещане на Коледа и Новата 2022 година.
Със заповед на командира на ВМС беше повишен във военно звание  и назначен като командир на военно формирование 54960 – Бургас капитан ІІ ранг Венислав Вълев, съобщааваат от ВМС.   

 

САЩ съобщиха, че 98 процента от военнослужещите на активна военна служба са ваксинирани срещу КОВИД-19 преди крайния срок

16.12.2021, 21:06

Представители на американската армия съобщиха днес, че 98 процента от военнослужещите на активна военна служба са получили поне една доза от задължителната за тях ваксина срещу КОВИД-19 преди крайния срок, изтичащ тази седмица. Повече от 3800 войници обаче категорично са отказали имунизация и срещу тях може да бъде задействана процедура за отстраняването им от армията още следващия месец, предаде Асошиейтед прес.
Пентагонът обяви по-рано тази година, че ваксинацията срещу КОВИД-19 става задължителна за всички военнослужещи, включително за Националната гвардия и резервистите. Министърът на отбраната Лойд Остин нееднократно заяви, че ваксинацията е от ключово значение за поддържане на здрава и боеспособна армия, която да е подготвена да защитава страната. Пентагонът обмисля също дали да не направи също ваксинацията с бустерна доза задължителна за всички военнослужещи.
На американската пехота, която наброява 478 000 военнослужещи на активна военна служба, бе даден най-дълъг краен срок - до вчера. Тя е ваксинирала 97,9 процента от личния си състав, нареждайки се на второ място след флота, където ваксинираните са 98 процента. Ваксинираните във военновъздушните сили са 97,5 процента, в морската пехота - 95 процента.
Източник: http://www.bta.bg/

 

ВВС започна да получава новите си самолети Zlin Z242L

16.12.2021, 16:46
Снимки: ВВС на България / капитан Иван Дончев

На 15 декември 2021 г. на летище Долна Митрополия пристигнаха новите учебни самолети Zlin Z242L. Това съобщиха от ВВС.
Леките витлови учебно-тернировъчни самолети са произведени в изпълнение на договор между Министерство на отбраната и чешката компания „Злин Еъркрафт“ АД.
Първите три самолета излетяха от летище Отроковице, Чехия и успешно кацнаха в късния следобед на летището в Долна Митрополия. При прелитането си самолетите носят временна чешка цивилна регистрация. На българското летище ги очакваха командния, летателния и инженерно-техническия състав на 12-та авиационна база. По стар български обичай екипажите бяха посрещнати с хляб и сол.
До края на седмицата се очаква да пристигне и четвъртият договорен самолет. Следват процедури по приемане и облитане на новата авиационна техника от комисия на Военновъздушните сили.
На първо време, два самолета ще се експлоатират от ВВС по военните правила, а другите два от ВВВУ по цивилните, като машините ще се използват в курса за обучение на млади пилоти.

 

Greek City Times: В Атина са изключително доволни, след като Конгресът одобри отбранителното споразумение между Гърция и САЩ

16.12.2021, 09:52

Атина/Вашингтон. Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис благодари на сенатор Боб Менендес и Конгреса на САЩ за одобрението на Закона за отбрана и междупарламентарно партньорство между САЩ и Гърция“ след приемането на законодателството, пише Greek City Times.
„Страхотен ден за Гърция и Съединените щати! Благодарим на сенатор Менендес и нашите приятели в Конгреса на САЩ за приемането на Закона за отбрана и междупарламентарно партньорство между САЩ и Гърция!“ - написа премиерът Мицотакис в профила си в Туитър.
„Като ревностен защитник и твърд привърженик на дълбоките американски връзки с Гърция, Кипър и Израел, аз съм невероятно горд да видя Конгреса да предприеме такава критична стъпка, за да потвърди партньорството 3+1 като опорната точка на демокрацията и стабилността в Източно Средиземноморие и като безценен съюз за Съединените щати“, заяви сенатор Менендес, архитектът и движещата сила зад законодателството.
-Основните разпоредби на закона включват подкрепа за гръцката военна модернизация:
-Насърчава използването на помощта от Европейската програма за стимулиране на рекапитализацията (ERIP) за Гърция, за да подкрепи прехода на Гърция от произведена в Русия военна техника.
-Отпуска 1,8 милиона щатски долара годишно за международно военно образование и обучение (IMET) на Гърция за периода 2022 – 2026.
-Изразява мнението на Конгреса, че САЩ трябва да предоставят директни заеми на Гърция за закупуване на военно оборудване, отбранителни услуги и услуги за проектиране и строителство в съответствие с по-нататъшното развитие на гръцките въоръжени сили.
-Изразява мнението на Конгреса, че президентът има правомощията да ускори доставката на всеки бъдещ самолет F-35, поръчан от Гърция.
Гръцкото външно министерство отбеляза, че „приемането на Закона за отбрана и междупарламентарно партньорство между САЩ и Гърция признава стратегическото значение на Гърция като стълб на стабилността в региона, ангажимента на Съединените щати към сигурността и просперитета на Гърция и първостепенното значение на Стратегическо партньорство между Гърция и САЩ“.
След одобрението на Сената на САЩ на Закона за разрешение за национална отбрана (NDAA) от FY22, председателят на комисията по външни отношения на Сената Боб Менендес (DN.J.), публикува следното изявление, в което обяви, че е успял да включи своя Закон за отбрана и междупарламентарно партньорство между САЩ и Гърция като изменение на тазгодишното NDAA, което сега отива към бюрото на президента Байдън за подпис.
Одобрено от комисията по външни отношения на Сената по-рано тази година, двупартийното законодателство значително ще засили подкрепата на САЩ за гръцката военна модернизация и ще насърчи засиленото сближаване между Кипър, Гърция, Израел и Съединените щати.
„Приемането на Закона за отбраната и междупарламентарното партньорство между САЩ и Гърция от 2021 г. е мощна демонстрация не само на ангажимента на Конгреса за укрепване на нашите двустранни отношения в областта на отбраната и трайните връзки с нашите гръцки партньори, но и на нашата признателност за основната роля на Гърция в осигуряването регионална сигурност и икономически просперитет в Източното Средиземноморие“, каза председателят Менендес.
Източник: http://www.focus-news.net, Иван Христов

 

Грузия отделя нови $13 млн. за отбрана

16.12.2021, 09:18

Грузинският министър на финансите Лаша Хуцишвили каза на пленарна сесия на парламента, че Тбилиси ще увеличи разходите за отбрана с 12,9 милиона долара през следващата година.
Според проекта общото финансиране на министерството на отбраната ще възлиза на повече от 323 милиона долара.
На заседание на парламента заместник-председателят на Комисията по отбрана и сигурност, бивш командир на силите за отбрана на Грузия Владимир Чачибая нарече такова увеличение на разходите за отбрана недостатъчно.
Според него бюджетът на Министерството на отбраната трябва да бъде определен поне в размер на 419 милиона долара, за да може ведомството да съдържа "агресивни сили".
"Знаете колко опасни са последните изявления на Русия за разширяването на НАТО и те предизвикват известно безпокойство, което показва, че външната политика на Русия не само ще отслабне, но трябва да очакваме още повече агресия", каза Чачибая.
Министърът на финансите, в отговор на думите на Чачибай, каза, че бюджетът за отбрана на Грузия може би не отговаря напълно на предизвикателствата, пред които е изправена страната, но се работи активно в тази посока, търси се източници на финансиране. - Още за ВС на Грузия
Източник: https://news.bg/

 

Рекордните $262 млрд. дава Япония за отбрана

16.12.2021, 09:12

Японското правителство възнамерява в рамките на следващия средносрочен план за развитие от 2023 до 2027 г. да похарчи за отбрана рекордните 30 трилиона йени (262,8 милиарда долара). Това съобщи в четвъртък вестник "Никей".
В сравнение с настоящата петгодишна програма за отбрана, която е за около 27,47 трилиона йени (240 милиарда долара).
Така разходите на Япония за отбрана се очаква да нараснат с около 10% или 6 трилиона йени годишно.
В същото време посочената сума не включва разходите за поддържане на американски военни бази.
Допълнителното финансиране ще отиде за закупуване на нови оръжия, по-специално за укрепване на противоракетната отбрана, както и за разполагане на гарнизоните на японската армия на отдалечени острови между Окинава и Тайван. Освен това Токио трябва да построи два нови кораба със системи за противоракетна отбрана "Иджис" и да отдели бюджет за разработването на изтребител от следващо поколение за нуждите на бойната си авиация. Той трябва да бъде приет на въоръжение до 2035 г.
Предвидено е да се отделят средства за борба с атаките в киберпространството.
Увеличението на разходите за отбрана е свързано с влошаване на ситуацията със сигурността около Япония на фона на нарастващата конфронтация между Китай и САЩ в Индо-Тихоокеанския регион, както и нарастването на напрежението в Тайванския проток. - Още за ВС на Япония
Източник: https://news.bg/

 

Нов заместник-министър на отбраната

16.12.2021, 08:45

От поста заместник-министър на отбраната е освободен Пламен Йорданов. От длъжността заместник-министър на външните работи са освободени Зарица Динкова и Тодор Чуров, съобщава правителствената информационнa служба.
На длъжността заместник-министър на отбраната е назначена Ралица Симеонова. От май до декември 2021 г. Симеонова заема длъжността началник на политическия кабинет на служебния министър-председател Стефан Янев. По образование е бакалавър по политология, магистър по международни политически отношения и сигурност, както и притежава докторска степен по сравнителна политология от СУ „Св. Климент Охридски“. В периода  февруари 2014 г. – средата на 2021 г. работи в Администрацията на президента като експерт в направлението „Сигурност и отбрана“.

 

Едни от най-добрите бойни самолета на Русия

16.12.2021, 07:30

Су-27 ОКБ Сухой
Самолетът Су-27 (Flanker по класификацията на НАТО) стана съветският отговор на новите за времето си американски самолети като F-15 и F-16. Своят първи полет машината извърши в края на 70-те години, а на въоръжение в съветските ВВС постъпва през 1985 г.
Су-27  може да носи на борда разнообразно въоръжение от клас „въздух-въздух”, включващо многоцелеви ракети със среден обхват Р-27Р1 с полуактивно радиолокационно насочване. Корпусът на Flanker нееднократно е модифициран, за да изпълнява нови задачи.
Например Су-34 (Fullback) е многофункционален изтребител-бомбардировач, имащ разнообразен комплекс от въоръжение за борба с наземни и надводни цели. Също така съществува Су-33, палубен вариант  на Су-27, който се използва на борда на руския авионосец „Адмирал Кузнецов”.
На Су-27 летят  военни летци от много страни. Индия и Китай купуват Су-27, а също така придобиха лиценз за неговото производство. В Индия Су-27 се произвежда от фирмата Hindustan Aeronautics Ltd, а в Китай се произвежда под името  от J-11 от Shenyang Aircraft Corporation.
В Азия на Су-27 също така летят в Индонезия и Виетнам. След разпада на Съветския съюз в много бивши съветски републики като Беларус, Казахстан и Узбекистан останаха Су-27. - Още за Су-27

МиГ-29
Малък, имащ неголям обхват и произвеждан в големи количества, МиГ-29 (натовско наименование Fulcrum) може да се нарече „борец за постигане на равенство”. Приет е на въоръжение в СССР в 1983 г., и както СУ-27 трябва да прави конкуренция на F-15 и F-16.
МиГ-29 е по-малък от СУ-27 и не може да се състезава с него по скорост, обхват на действие и качество.  Но своите недостатъци той изкупува с една извънредно важна характеристика, каквато е неговата маневреност. Проведените след Студената война в германските ВВС изпитания показват, че изтребителят Микоян е по-маневрен от F -16.
МиГ-29 съща така е многоцелеви изтребител, който може да бъде снабден с ракети „въздух-въздух” P-60, предназначени за близък бой, както и с оръжие за поразяване на земни цели.
Миг-29 се оказа най-динамичната машина и от 1983 г. бе подложен на многобройни модификации за изпълнение на различни задачи.
МиГ-29 и досега се намира на въоръжение в руските ВВС, а също и в армиите на някои бивши съветски републики. В периода на Студената война и след нея тази машина се експортираше много, което означава, че МиГ-29 е участвал в най-различни театри на военни действия. Например Югославия използваше Миг-29  по време на балканските войни в средата на 90-те години.
Сред многобройните купувачи на МиГ-29 са Куба, Иран и Северна Корея. След разширяването на НАТО към бивши страни от Варшавския пакт, МиГ-29 служи даже във ВВС на алианса. - Още за МиГ-29

Су-35 ОКБ Сухой
От техническа гледна точка Су-35 е вариант на Су-27, но благодарение на впечатляващата модернизация този самолет напълно заслужава името си на многоцелева самостоятелна бойна машина.
Су-35 е построен, за да отговори на  предизвикателствата, възникнали след края на Студената война.
Су-35, който е своеобразен мост между изтребители четвърто и пето поколение (в ОКБ Сухой го наричат самолет поколение 4++), е снабден с двигатели, които използват в ПАК ФА. Максималната му скорост е 2 390 км/ч, която е малко по-малко от тази на Су-27. Въпреки това този недостатък в много се компенсира с увеличения радиус на действие – повече от 1600 км.
Въоръжението на самолета получава и ново развитие. За начало при Су-35 има 12 възела за окачване на оръжие и може да натовари 8 000 кг бойно снаряжение.
Това е универсален самолет с ракети “въздух-въздух” от типа P-77 с турбореактивен двигател с управляем вектор на тягата и ракети “земя-въздух” от тип PX-59. Като оправдава своето име изтребител 4++, Су-35 използва в своята конструкция специални материали за намаляване на ефективната площ на разсейване, за да придобие характеристиките на стелт. - Още за Су-35

Су-57 (Т-50, ПАК ФА)
МиГ-29, Су-27 и техните модификации не би трябвало да отстъпват по своите характеристики на американските и европейските изтребители четвърто поколение.
Но многоцелевият стелт изтребител от пето поколение Су-57 на ОКБ Сухой (бел.ред. ПАК ФА означава Перспективен авиационен комплекс за фронтовата авиация) се явява единственият отговор на Русия на американските машини от пето поколение като F-22 Raptor и F-35 Lightning II.
Той има максимална скорост 2600 км/ч и оставя далеч назад своите предшественици от епохата на Студената война. Казват, че по далечина на полета той също ги превъзхожда. Някои представители на американското военно ведомство даже считат, че той се явява много по-маневрен от F-35 (макар че F-35 е създаден за други цели).
Като многоцелев изтребител Су-57 ще е въоръжен с ракети клас “въздух-въздух” и “въздух-земя”, включващи ракети P-77.
В обозримо бъдеще по-скоро само Русия ще експлоатира Су-57. Русия също съкрати плановете за закупуване на тези машини, но все едно към 2020 г. има намерение да приеме на въоръжение 55 ПАК ФА. - Още за Су-57

Ту-160
В руската изтребителна авиация има много динамични машини, които могат да бъдат модернизирани и модифицирани за широк кръг от задачи. Още повече, че възможностите на изтребителите са ограничени. Съветският съюз, както и САЩ, проектираше и строеше стратегически бомбардировачи с тежко въоръжение на борда за полети на големи разстояния.
Именно за тези цели Руската федерация неотдавна обяви, че възобновява производството на Ту-160 ОКБ Туполев (натовско название Blackjack), стратегически бомбардировачи от съветската епоха.
Ту-160 е невероятно бърз за стратегически бомбардировач. Той достига скорост от 2200 км/ч. и съществено превъзхожда американските аналози като B1-B Lancer (1 448 км/ч) и B-52 (1 000 км/ч). Неговият радиус на действие са внушителните 7300 км. В 2008 г. той извърши първия си трансатлантически полет от Мурманск до Венецуела. Ту-160 може да носи както ядрено оръжие, така и обикновено оръжие. От него могат да се изстрелват ракети Х-55МС  с ядрени бойни глави с мощност 200 килотона.
Към 2015 г. Русия е единствената страна, която експлоатира Ту-160. Съгласно новите планове тя ще построи 50 машини допълнително. Новите стратегически бомбардировачи ще бъдат модернизирани и ще носят името Ту-160М2. Тяхното производство се планира да започне след 2023 г. Едновременно с това Москва ще пристъпи към производството на стелт-бомбардировач ПАК ДА, който също се проектира в ОКБ Туполев. - Още за Ту-160

 

134 години от рождението на Христо Топракчиев

16.12.2021, 07:10

Днес се навършват 134 години от рождението на Христо Топракчиев.
Топракчиев е роден на 16 декември 1887 година в Бургас, но детските си години прекарва в Сливен, откъдето са неговите родители, припомнят от библиотека "Зора". Къщата им се намира в близост до църквата „Света Богородица" и днес на нея има паметна плоча от признателните сливенци. Топракчиев завършва Военното училище и е назначен за офицер в Българската армия.
През 1912 година заминава на обучение във Франция заедно с летците Никола Богданов, Симеон Петров и Асен Христов. След като успешно завършва обучението си, е назначен за командир на „Орляка" – първите въздушни съединения в България.
През Балканската война 1912 година самолетите и техните екипажи са базирани на летището край Одрин. Българските пилоти разузнават противника и насочват към тях артилерийски огън, с което поставят началото на използването на авиацията като бойно средство.
Топракчиев загива на 19 октомври 1912 година и става първият български летец, дал живота си в служба на родината.

 

На този ден през 1944 г. Вермахтът започва операция в Ардените – последното настъпление на Хитлер

16.12.2021, 07:00

На 16 декември 1944 г. Вермахтът предприема операция Wacht am Rhein (Стража на Рейн) в Ардените – западната част на Белгия – с цел да промени обстановката на Западния фронт, да разгроми англо-американските сили в Белгия и Холандия и да освободи сили за Източния фронт.
Немското настъпление обаче завършва със съкрушителен провал и стратегическата инициатива окончателно преминава у съюзниците.
Към края на 1944 г. Вермахтът практически проиграва всички сражения на Западния фронт и войските на Съюзниците достигат до границите на Германия.
Съюзната авиация регулярно извършва масирани нападения, разрушаващи военната промишленост, инфраструктурата и градовете.........Прочети още

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}