Военна информация

Архив - от 16 до 31 декември

 

 

Весели празници!

 

 

Броят на изтребителите от пето поколение F-35 надхвърли 600 единици

31.12.2020, 19:53

През 2020 г. американската корпорация Lockheed Martin достави на клиенти 123 изтребители от пето поколение F-35. Както пояснява Defense World, последният доставен самолет е F-35A с обикновено излитане и кацане, произведен на поточна линия в Камери (Италия) за местните военновъздушни сили.
През тази година въоръжените сили на САЩ получиха 74 изтребителя F-35 в различни модификации, страните партньори на САЩ получиха 31 самолета, а още 18 единици бяха предназначени за други чуждестранни клиенти.
Пресслужбата на корпорацията отбеляза, че първоначално е планирано да бъдат произведени 141 изтребителя F-35, но поради ограничения, свързани с разпространението на коронавирусна инфекция COVID-19, през май те решават да намалят обема на производството до 117-123 единици.
Припомнете си, че изтребителите от пето поколение F-35 бяха разработени в три версии: F-35A за ВВС (със стандартно излитане и кацане), F-35B за морската пехота (с кратко излитане и вертикално кацане) и F-35C за флота (излитане с помощта на катапулт и кацане с помощта на аерофинишьор).
Общо в момента по целия свят са в експлоатация над 600 изтребители от пето поколение F-35, разположени в 26 бази, самолетоносачи и универсални десантни кораби. Повече от 1200 пилоти са обучени за пилотиране, над 10 000 човека е обслужващия персонал. Общия нальот на самолети F-35 вече надвишава 350 000 часа.
Летателната готовност на F-35 през 2020 г. продължава да се подобрява, достигайки над 70% от целия авиопарк, добави Lockheed Martin.
Във вторник, 29 декември, стана известно, че Министерството на отбраната на САЩ е подписало едногодишен договор с Lockheed Martin за 1,3 млрд. долара за техническа поддръжка на самолетите F-35, експлоатирани от американските военни и чуждестранни клиенти. Това споразумение предвижда редовни логистични услуги, включително наземно техническо обслужване, ремонти и обучение на обслужващия персонал. Освен това корпорацията ще получи още 101,5 милиона долара за поддръжка на британските изтребители F-35.

 

В Пакистан започва серийното производство на изтребителя JF-17 Block 3

31.12.2020, 09:29

На 30 декември 2020 г. командващият на ВВС на Пакистан генерал Муджахид Анвар Хан при посещението си в самолетостроителното предприятие Pakistan Aeronautical Complex (PAC) обяви началото на серийното производство на най-новата модификация на лекия изтребител JF-17 - JF-17 Block 3. - (видео)
JF-17 Block 3 е с нов РЛС с АФАР KLJ-7А и широкоъгълен индикатор на предното стъкло. Разширен е и арсенала на използваното (китайско) въоръжение.
От самото начло всички опитни и серийни самолети JF-17 (FC-1) са с руски двигатели РД-93.
През 2007 г. и 2020 г. АО "Рособоронэкспорт" сключва договор за доставка на Китай (с право за реекспорт в Пакистан) на 250 двигателя РД-93 с опция за още 400.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

 

Военната академия Георги Стойков Раковски удвои обучаемите си

30.12.2020, 13:20

Съвсем скоро висшите училища ще започнат новите си кандидатстудентски кампании. Между тях, през последните години достойно място заема Военна академия „Георги Стойков Раковски“. При общ спад в броя на студентите в България с по около 6000 на година, това учебно заведение успя да удвои своите обучаеми. "С отварянето на „Белият замък“, както някога е наричана Военна академия преди 20 г. са приети първите цивилни студенти. По същото време е подменена отоплителната система, което подобрява енергийната ефективност в административната  и учебната сграда.
Следва общо възстановяване на комплекс „Царски зали“, открити за посещения през юни 2015 г. Те са създадени през 1892 г., но интериорът им е бил заличаван на няколко пъти като последния път е при заснемането на филма „Цар и генерал“ през 1965 г.....Прочети още

 

Президентът проведе работна среща с началника на отбраната

30.12.2020, 12:55

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ген. Румен Радев проведе днес в администрация на президента среща с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
По време на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с резултатите от Стратегическия преглед на отбраната, процесите на модернизация и превъоръжаване, както и състоянието на бойната подготовка и носенето на бойно дежурство, съобщават от пресслужбата на президента.
Провеждащият се Стратегически преглед на отбраната, състоянието и перспективите за развитие на Въоръжените сили бяха обсъдени при президента и на 11 август т.г. с участието на началника на отбраната и на тогавашния . директор на дирекция „Стратегическо планиране“ в Щаба на отбраната бригаден генерал Стайко Прокопиев.

 

„Програма- 2032“ признава, че средните заплати в армията изостават от тези в страната

30.12.2020, 12:51

До 2032 г. социалната политика ще осигури повишаване на средните месечни възнаграждения в системата на Министерството на отбраната и Въоръжените сили, насочено към преодоляване на изоставането им в сравнение с тези за страната и повишаване на мотивацията на кандидатите за служба и на служителите в отбраната. Това е записано в проекта на „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г.“ Очевидно е, че, въпреки увеличаването на военните заплати с по 10 процента през последните три години, изоставането остава, което се отразява негативно на усилията да попълването на големия брой вакантни места във Въоръжените сили. В този аспект се предвижда още военнослужещите да бъдат  „с висок социален статус, осигурени с необходимия социален пакет, както по време на службата, така и след прекратяването ѝ“, както и „повишаване на мотивацията и задържане на служба на военнослужещите, което ще спомогне за попълване на вакантните длъжности във формированията“.
Има няколко конкретни намерения в програмата, които правят впечатление.  В краткосрочен план ще се преразгледат условията за изплащане на допълнителните възнаграждения; ще се разработи нова политика по осигуряване ползването на имоти от жилищния фонд на Министерството на отбраната, включително и определяне на компенсационни суми, съразмерни на пазарните наемни цени по гарнизони.
В средносрочен план ще се разработи адекватна социална политика, която да подобри социалния статус на военнослужещите; ще се въведе допълнително възнаграждение за служба в икономически развитите райони на страната; ще се въведе модел за определяне на обезщетението при освобождаване от военна служба в зависимост не само от броя на прослужените години, но и от неизпълнената част от договора и произтичащите задължения по Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България.
И нещо много интересно - важно направление за работа ще бъде търсенето на възможност за въвеждане на трети (професионален) пенсионен стълб за военнослужещите.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

ААРЗ „Олимпий Панов” е приета за колективен член на СОСЗР

30.12.2020, 12:45

С пълно единодушие на членовете на Централния съвет Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса (ААРЗ) „Олимпий Панов” с председател генерал-майор от запаса Вълчо Фотев e приета за колективен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).
*******
Асоциация на артилеристите и ракетчиците от запаса „Олимпий Панов" е сдружение на физически и юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. Регистрирана е на 28. 08. 2018 г. в Агенцията по вписванията към Министерството на правосъдието на Република България, съгласно разпоредбите на „Закона за юридическите лица с нестопанска цел “. Тя е продължител на традициите на създадения нa 09.02.2004 г, по инициатива на група офицери от запаса, служили във формированията на ракетните войски и артилерията на Сухопътните войски, клуб „Ракетни войски и артилерия „Олимпий Панов“. Сдружението представлява независима и доброволна организация на офицери, сержанти, войници и цивилни служители с воински звания от запаса, служили в структурите на ракетните войски и артилерията, както и в други родове войски и видове въоръжени сили на Българската армия.
ААРЗ „Ол. Панов“ по своя характер е национална, родолюбива, съсловна, независима и непартийна организация. Тя се изгражда на принципите на доброволността, демократичността и самоуправлението за осъществяване на дейност в полза на обществото.
В своята работа Асоциацията се ръководи от законите на Република България, своя Устав, Годишния план, решенията на своите органи за управление и общочовешката етика. Основната нишка в работата на Асоциацията е грижата за преминалите в запаса хора и е свързана с повишаване на техния социален статус в обществото и подпомагането им за тяхното достойно съществуване в цивилния живот. Сдружението има амбицията да обединява усилията на нейните членове и симпатизанти в цялата страна, независимо от тяхната възраст.
Източник: http://otbrana.com/

 

Швейцария започва денонощно да охранява въздушното си пространство

30.12.2020, 12:10

От тази седмица Швейцария денонощно ще охранява въздушното си пространство, обявиха от въоръжените сили на държавата, предават световните осведомителни агенции.
Преди близо седем години при инцидент страната не успя да изпрати изтребители в отговор на похищение, извършено в извънработно време.
От 31 декември два изтребителя Ф-18 ще са на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата за защита на въздушното пространство на малката държава, поясниха от армията и допълниха, че ще се гарантира безопасността и суверенитетът на швейцарското въздушно пространство.
Планът за увеличаване защитата на швейцарското въздушно пространство бе внесен в парламента през 2009 г., а пет години по-късно инцидент акцентира върху липсата на постоянна защита.
През февруари 2014 г. пилот на Ethiopian Airlines отвлече пътнически самолет с 202 пътници от Адис Абеба за Рим и го приземи в Женева. Той похитил самолета, докато капитанът бил в тоалетната.
Италиански и френски изтребители ескортираха самолета в техните въздушни пространства. Въпреки че пилотът веднага обявил, че иска да приземи самолета в Швейцария, където по-късно казал, че е искал да потърси убежище, самолетите Ф-18 и Ф-5 от швейцарските ВВС останали на земята. Тогава швейцарските ВВС обясниха, че това се е случило, защото самолетите са използват само в работно време.
След инцидента швейцарският парламент излезе с план постепенно да се увеличи защитата на въздушното пространство и ВВС да са способни да вдигат два изтребители в рамките на 15 минути след подаване на тревога.
За проекта са открити близо 100 нови работни места.
Новата система ще струва по 34 милиона щатски долара на година.
Източник: https://blitz.bg/

 

Годината бе напрегната, но успешна за Въоръжените сили

30.12.2020, 11:25

Проектите за модернизация и Стратегическият преглед вървят, за първи път от 18 г. се проведе толкова мащабно учение като „Балканска стена”, казва началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в интервю на Андрей Рангелов за в. „Българска армия“.......Прочети още

 

Авиационният двигател НК-12МПМ с четири пъти по-дълъг ресурс

30.12.2020, 09:40

На 23 декември агенция "Интерфакс-АВН" съобщи, че в Русия проучванията на двигателя НК-12МПМ за бомбардировачите Ту-95МСМ приключва, като компанията "Кузнецов" предлага четирикратно удължаване на живота на двигателя.
Заместник генералният директор и управляващ директор на компанията "Кузнецов" Алексей Соболев заяви, че съществуващите двигатели НК-12МП ще бъдат доведени до стандарта НК-12МПМ с четирикратно удължаване на живота по време на плановите ремонти. Двигателите НК-12МПМ имат нови лопатки на витлата АВ-60Н, произведени от компанията НПП "Аэросила".
Новите витла са намалили нивото на вибрациите с 50%. Държавната програма за летателни изпитания започна през април 2018 г. До ноември 2019 г. бяха завършени повече от половината от планираните летателни проучвания. Тестовата програма трябваше да бъде завършена това лято.
Двигателите НК-12MПM трябва да увеличат радиуса на действие на Ту-95МСМ, без да се зареждат във въздуха (обхват 10 500 km при крейсерска скорост 700 km/h).
"Интерфакс-АВН" също споменава за "удвояване" на броя на оръжията (крилати ракети), въпреки че е трудно да се каже какво е имала предвид, тъй като в момента броят на крилатите ракети (КР) Х-55СM/555 или по-новите Х-101/102 (единствените типове КР) се ограничава само от обема на бомбеното отделение (шест пилона МКУ-6) и външните пилони.
По-рано руското министерство на отбраната предупреди, че всички модернизирани бомбардировачи Ту-95МСM ще бъдат оборудвани с двигателите НК-12MПM. Модернизираният прототип излетя през август тази година. Серийната модернизация на Ту-95MС до стандарта МСМ започва през 2021 година. Двигателят НК-12 е построен през 50-те години. Версията НК-12M с максимална мощност от 15 000 к. с. (11 186 kW) и номинална мощност 12 000 к.с. (8949 kW) са се издигнали в небето през 1957г. Бомбардировачите с двигатели НК-12M получиха индекса Ту-95M. Още през 1957 г. имаше версии на разработка на двигателя - НК-12MВ (използван в транспортните Ан-22), а след това НК-12МП. Мощността не се промени, но ресурсът на двигателя нарастна. След приключване на производството на Ту-95М, двигателите НК-12МП през 70-те години намериха приложение на морския патрулен самолет Ту-142М, а след това и на Ту-95МС (производство в периода 1979-1991 г.). Трябва да се добави, че Ту-95МС са произведени в самолетния завод в Куйбишев (сега Самара).
НК-12МП остава най-мощният турбовитлов двигател в света. Проектирането и производството на мощни турбовитлови двигатели все още не е лесно, както доказва историята на "измъчения" TP400-D6 (11 620 к.с. / 8 665 kW) на компанията EuroProp International за транспортния самолет Airbus A400M. - Още за Ту-95
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 
 

Третият LHD Type 075 се строи усилено в Шанхай

30.12.2020, 08:58

Снимки от китайски СМИ показват, че третият универсален десантен кораб (LHD), известен като Type 075 (с авионосна група от 28-30 вертолета), е в напреднал етап на строителство и вероятно ще бъде готов за спускане на вода в началото на 2021 година.
Корабостроителницата Hudong Zhonghua в Шанхай вече е построила първите два кораба от този клас. Строителството на първият кораб тип 075 за военноморския флот на Народната освободителна армия стартира през септември 2019 г., а морските изпитания започнаха през август 2020 г.. Вторият кораб започна да се строи през април 2020 г., като морските изпитания с него започнаха миналата седмица.
Съобщава се, че за флота са поръчани общо осем LHD. В момента същата корабостроителница изгражда две фрегати тип 054A за пакистанския флот и, изглежда, LPD от тип 071E за Тайланд.
Разглеждайки напредналия етап на строителството и припомняйки впечатляващите темпове на морското корабостроене, наскоро демонстрирани от местните корабостроители, третият LHD Type 075 може да бъде готов за изпитания през януари или февруари 2021 г.. По план корабът трябва да бъде предаден на китайските военни моряци през 2022 г. - Още за ВМС на Китай

 
 

Навършват се 168 години от рождението на основоположника на българската армия след Освобождението генерал Данаил Николаев

30.12.2020, 08:09

Навършват се 168 години от рождението на основоположника на българската армия след Освобождението от турското робство – генерал Данаил Николаев (30.12.1852 г. - 29.08.1942 г.).
Данаил Николаев участва в Руско-турската война от 1877-1978, радетел за осъществяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, като военен министър участва в потушаването на бунта на проруските офицери през 1887 г., председател на Върховния македонски комитет 1895-1897 г., участва и в Сръбско-българската война.
Той е първият български военен деец, удостоен с най-високото звание- генерал от пехотата, като остава в историята на българската армия като Патриархът на българската войска.
Заслуга на генерал Данаил Николаев е неговото дейно участие в подготовката на българската армия за Балканските войни, а по време на Балканската война е командващ гарнизона в Ямбол. Носител е на ордени Орден „За храброст“ II и III ст., Златен орден и медал „За заслуга“, орден „Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий“, „Георгиевски кръст за храброст“ IV ст., орден „Св. Ана“ III ст. с мечове и бант, румънски орден „Румънска звезда“ с меч, турски ордени „Османие“ I ст.и Меджидие“ I ст. с брилянти, персийски орден „Лъв и слънце“ I ст.
Генерал Данаил Николаев ще остане завинаги в страниците на българската история като човек, дал всичко от себе си за осъществяването на Съединението, за поставянето на основите и обучението на българската армия, постигнала блестящи победи по време на Балканските войни в името на националното обединение.

 
 

 

Столтенберг: Москва мълчи за заседание на Съвета НАТО-Русия

29.12.2020, 21:58

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг твърди, че Москва все още не е отговорила на продължаващото да важи предложение на Северноатлантическия алианс да бъде домакин на заседание на Съвета НАТО-Русия (СНР), заяви той в интервю за агенция ДПА.
"В началото на 2020 г. поканихме Русия на заседание на Съвета НАТО-Русия. Те не реагираха, но поканата ни все още е валидна", каза Столтенберг. "Твърдо вярвам в диалога и призовавам Русия към него", добави той. „Мисля, че диалогът ще помогне за намаляване на риска от инциденти, произшествия и грешни пресмятания и че може да допринесе за подобряване на отношенията", каза генералният секретар на НАТО.
В началото на декември беше публикуван доклад за реформата „НАТО - 2030", в който се посочва, че организацията счита Русия за основна военна заплаха за неговата сигурност поне до 2030 година. В същото време в документа се отбелязва, че НАТО счита за необходимо да запази Съвета Русия-НАТО като инструмент за политически диалог за мирно съжителство с Руската федерация, но алиансът възнамерява да води този диалог "от позиция на сила и атлантическото единство".
Коментирайки този доклад, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова подчерта, че Русия е объркана от изразените в него твърдения, че Москва е отхвърлила опитите на НАТО да изгради обща архитектура за сигурност. Според нея именно НАТО е отхвърлила предложенията на Русия за преодоляване на кризата в отношенията.
Столтенберг коментира и закупуването от Анкара на руски системи за противовъздушна отбрана С-400. Според генералния секретар руските системи за ПВО са несъвместими с технологиите на НАТО и не могат да бъдат интегрирани в системата на алианса.
"Няколко пъти посочих на Турция, че руската техника за ПВО е несъвместима с технологиите на НАТО. Системата С-400 не може да бъде интегрирана в противовъздушната отбрана на НАТО", каза той. "Това също представлява риск за съюзническите самолети", добави Столтенберг.
"В тази връзка приветствам преговорите между Турция и други съюзници за евентуално доставяне на (системи за противовъздушна отбрана) „Пейтриът" или SAMP/T. Това са системи, които ще укрепят противовъздушната отбрана на Турция и в същото време могат да бъдат интегрирани в системата за противовъздушна отбрана на НАТО", каза генералният секретар.
Позовавайки се на конфликта по този въпрос между Анкара и Вашингтон, Столтенберг посочи, че "от време на време възникват разногласия" между партньорите.
"Съжалявам, че сега сме в ситуация, в която един съюзник налага санкции срещу друг съюзник. Но тези конфликти няма да ни попречат да вземаме решения в НАТО", каза генералният секретар на Северноатлантическия пакт.
Източник: https://www.cross.bg/

 

Великите военни изцепки: Талвисота – Зимната война (1939-1940 г.)

29.12.2020, 12:00

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл........Прочети още

 

Палатата на представителите на САЩ преодоля ветото на Тръмп върху военния бюджет

29.12.2020, 08:31

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ отново одобри проектобюджета за отбрана за финансовата 2021 година в размер на 740 милиарда долара (стартира на 1 октомври), преодолявайки ветото на президента Доналд Тръмп. Срещата беше излъчена в понеделник на уебсайта на долната камара на американския законодателен орган, предава ТАСС.
Сенатът на Конгреса ще заседава на 29 декември, за да приеме този документ, който по-специално предвижда санкции срещу Русия по проектите за газопровод „Северен поток 2“ и „Турски поток“.
Тръмп блокира законопроекта на 23 декември. „Документът не включва важни разпоредби за националната сигурност, съдържа точки, които обиждат нашите ветерани и военна история, противоречи на усилията на администрацията да осигури примата на Съединените щати в областта на националната сигурност и външната политика“, се отбелязва в известието на президента до Камарата на представителите, разпространено по това време. „Това е подарък за Китай и Русия“.
Проектът предвижда отпускане на 635,5 млрд. долара за основни нужди на Пентагона, 26,6 млрд. долара за изпълнение на програми в областта на националната сигурност чрез Министерството на енергетиката и 69 млрд. долара за операции в чужбина. През финансовата 2020 г. бюджетът бе 738 млрд. долара, а през 2019 г. - 716 милиарда долара.
Президентът разкритикува проекта за липсата на клауза за отмяна на раздел 230 от Закона за комуникационната етика от 1996 г., който защитава технологичните компании от правни действия за публикуване, изтриване или модериране на генерирано от потребителите съдържание.
Друга важна причина за блокирането на документа са разпоредбите за задължителното преименуване на военни съоръжения, кръстени на лидерите на Конфедеративните щати на Америка по време на Гражданската война в Америка (1861-1865), и премахване на всякакви други символи на робовладелския Юг. Тръмп също не беше доволен от точките, свързани с ограниченията за намаляване броя на американските войски в Афганистан, Република Корея и Федерална република Германия.
Законопроектът включва разширяване на санкциите по газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“. Съдържа разпоредби, които допълват Закона за енергийната сигурност на Европа от 2019 г. с подраздел за изясняване и разширяване на едностранните ограничения върху проектите за строителството на магистрали. Освен това има ограничения срещу Турция за закупуването на руски зенитно-ракетни системи С-400.
Има клауза за Договора за откритото небе: Пентагонът и Държавният департамент трябва да изготвят доклад за това как да компенсират информацията, предоставена на Вашингтон, преди да се оттеглят от споразумението.
Източник: http://www.focus-news.net, Иван Христов

 

Минаваме към централизирано ръководство на резерва на Въоръжените сили

29.12.2020, 08:05

Възприетият децентрализиран модел, осъществяван от различни структури в интегрираното Министерство на отбраната следва да се замени с централизация и изграждането на единна структура на стратегическо ниво, която да осъществява политиката, организацията, ръководството, координирането и контрола на целия процес, свързан с резерва на Въоръжените сили. Това се предвижда в проекта на Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г.
Направен е изводът, че отмяната на задължителната военна служба и негативните демографски фактори водят до намаляване на резерва от български граждани с военна подготовка.
Наличният резерв непрекъснато застарява, а следващите поколения остават без начална и специална военна подготовка, необходима за зачисляване на военен отчет. Всичко това налага преосмисляне и трансформация на планирането и ръководството на резерва на Въоръжените сили и на мобилизацията на резервистите.
Доброволна или задължителна военна подготовка?
Вече бяха направени промени в законовата уредба, насочени към подобряване на условията за получаване на военна подготовка на българските граждани на доброволен принцип. В проекта на програмата, обаче се посочва, че ако в рамките на един планиращ цикъл (4 години) този подход не даде търсените резултати за окомплектоване на военновременните формирования със запасни, ще се наложи да се търси широка обществена подкрепа за въвеждане на задължителна военна подготовка.
Резервът на Въоръжените сили ще продължи да се състои от доброволен резерв и запас.
Доброволният резерв на Въоръжените сили е част от мирно/военновременните структури, се уточнява в програмата. Следва, обаче, предупреждението, че неокомплектован или неподготвен доброволен резерв поставя под въпрос способностите на военните формирования.  Числеността на доброволния резерв на Въоръжените сили няма да се променя и остава 3000 души резервисти. Необходимостта за увеличаване на мобилизационните способности на войските и за формиране на възложените им военновременните формирования, е записано в документа, ще се постигне за сметка на преразпределение на доброволния резерв, с което се постига икономия на финансови средства. Запасът на Въоръжените сили е съставен от запасни и техника-запас, които окомплектоват военновременните формирования съгласно Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България. Чрез регламентиране на учебно-мобилизационни мероприятия с промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България е необходимо ще се търсят алтернативни подходи за подготовка на запаса.
Предвижда се усъвършенстване на системата за привличане, селектиране и подбор на кандидатите за доброволния резерв. За издигане нивото на професионалния подбор и военната подготовка ще се ангажират командирите и щабовете, Централното военно окръжие и неговите структури, както и военно учебните заведения и учебни центрове. Приоритет ще бъде преразглеждането на длъжностите във формированията от Въоръжените сили от доброволния резерв, техните функции и задачи.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Защо Германия и съюзниците ѝ загубиха Първата световна война

29.12.2020, 07:57

През 4-ти век пр.н.е. римският историк Флавий Вегетий заявява: „Онзи, който иска мир, трябва да е готов за война“. В историята на войните няма нищо по-ужасно от внезапния завой от мир към война. И няма нищо по-пагубно от това да започнеш война без нужната подготовка или да считаш, че мирът ще продължи вечно.
Първата световна война беше предшествана от най-дългия мирен период в историята на Европа. Самите страни се включиха във войната неподготвени, в ситуация, в която никоя от участничките не разполагаше с тактически план, който да съответства на новото ниво на техниката.
В резултат на това загинаха 70 милиона души. До Втората световна война човечеството не се беше сблъсквало с по-голяма катастрофа от тази, която преживява в периода 1914-1918 г..........Прочети още

 

 

SpaceX ще задейства и двете стартови площадки за изпитание на Starship

28.12.2020, 22:18

SpaceX планира да значително да ускори своята програма по разработката на свръхтежкия кораб за многократна употреба Starship през следващата година.
Илон Мъск е отбелязал в своя Твитер акаунт, че компанията ще се стреми да използва и двете стартови площадки на своя полигон в Бока-Чика и само след няколко месеца ще започне изпитанията на ускорителя Super Heavy. На всяка от стартовите площадки компанията ще установи прототипи на ракетата носител. Неотдавна SpaceX вече разположи следващия прототип Starship SN9 на площадка В на полигона.
От друга страна, новината за това, че скоро може да започнат изпитанията на ускорителя Super Heavy, също са повод да очакваме с интерес новата 2021. Този ускорител на SpaceX ще се използва за орбитални стартове на Starship и в крайна сметка и за далечни полети в това число и до Марс. Super Heavy ще има височина 70 метра и 28 двигателя Raptor за да може да се осигури необходимата товароносимост, необходима за извеждане на Starship на орбита.
Източник: http://www.spacenewsbg.com/

 

Диалогът на НАТО с Русия не трябва да е от позицията на силата

28.12.2020, 21:37

Зам.-министърът на отбраната на Русия генерал-полковник Александър Фомин заяви, че не съветва диалогът с Русия да се води от позицията на силата, както призова колежката му от Германия Анегрет Крамп-Каренбауер в изказване в Бундестага.
"Наред с факта, че заплахата със сила е пряко нарушение на устава на ООН, такива действия няма да останат без адекватна ответна реакция от наша страна - каза Фомин в пространно интервю за "Российская газета". - Ние винаги сме изхождали от това, че и най-сложните проблеми трябва да се решават на масата за преговори. Готови сме към професионален и конструктивен диалог със спазване на принципите на взаимно уважение и съобразяване с интересите на на другия".
Генералът също така предупреждава, че нарасналата активност на авиацията и военноморските сили на НАТО може да доведе до сериозни инциденти.
"През 2020 г. активността на авиацията и военноморските сили на алианса нарасна съществено. Все по-често възникват ситуации, които може да доведат до сериозни инциденти", каза Фомин.
Той посочи и примери: в навечерието на 75-годишнината от победата над нацистка Германия през май, в акваторията на Баренцово море имаше учения бойни кораби на НАТО; през август и септември, в непосредствена близост до границата на Русия, са засечени над 15 полета на американски стратегически бомбардировачи В-52Н и В-1В; на 13 октомври корабът-разрушител Dragon на ВМС на Великобритания е преминал през териториални води на Русия в района на Севастопол; на 24 ноември американският разрушител "Джон Маккейн" навлезе в залива Петър Велики в Японско море и едва не се е стигна до военен сблъсък с руския "Адмирал Виноградов".
"Тази действия имаха открито провокационен характер. Успяхме да избегнем инциденти само благодарение на високото ниво на професионална подготовка на руските летци и моряци", добавя ген. Фомин.
Той заяви също така, че решението Русия от ноември да разшири военната си база на територията на Судан е заради двустранния стремеж към равитие на военното сътрудничество и укрепване на отбранителните способности на Русия и Судан. Целта била да се поддържат мирът и стабилността в този регион.
Зам.министърът на отбраната потвърждава, че Русия има добри военни отношения и с други страни в Африка като Египет, Алжир и Ангола и добавя, че е помогнато на Централноафриканската република да направи реформи във военно-отбранителния си сектор.
От държавите в Латинска Америка той посочва като стратегически партньори Куба, Венецуела и Никарагуа.
А в азиатско-тихоокеанския регион - Китай, Индия, Виетнам и Мианмар, които са основните вносители на руско оръжие в тази част на света. И посочва, че Русия поддържа активно военно сътрудничество още с Лаос, Индонезия, Филипините, Тайланд и др.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Москва обяви за персона нон грата помощник-военния ни аташе

28.12.2020, 20:18

Български дипломат от посолството на България в Руската федерация подполковник Митко Борисов – помощник-военен аташе, е обявен за персона нон грата и трябва да напусне страната до 72 часа, информира ТАСС.
Посланикът ни Атанас Кръстин е бил поканен днес в руското Министерство на външните работи. Там на протоколна среща му е връчена нота, с която български дипломат от посолството се обявява за персона нон грата.
Мярката е мотивирана като реципрочна спрямо действията на българската страна, която на 18 декември обяви руски дипломат, акредитиран в София, за персона нон грата за действия, несъвместими с неговия статут. Българският дипломат в Москва ще спази дадения му срок за напускане на страната, който тече от днес в 14 ч московско време, съобщават от външно министерство.

 

Командващ нa KFOR: Ситуацията със сигурността в Косово е стабилна

28.12.2020, 16:10

Командващият нa KFOR, италианският генерал Франко Федеричи, увери, че ситуацията със сигурността в Косово изглежда стабилна и в момента няма индикации за потенциални бунтове, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Федеричи каза пред базирания в Белград ежедневник Kurir, че в момента около 3500 войници от 27 държави са ангажирани в KFOR, като 19 от тях са членки на НАТО, а 8 са партньори на Алианса.
„Мисията на KFOR допринесе и помогна да направим Косово безопасно място в продължение на 21 години“, подчерта Федеричи. Съгласно думите му, KFOR е установил отлична и ефективна комуникация със сърбите в Косово и „добра официална“ комуникация със сръбската армия.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Най-после изравниха по права военнопострадалите

28.12.2020, 08:17

Налице са промени в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Това стана с поправките на Закона за резерва на Въоръжените сили, които са публикувани в Държавен вестник от 22 декември. По досегашните разпоредби военнопострадалите бяха разделени по отношение на някои права. След гласуваната промяна, която бе по предложение на депутатите от ВМРО, всички категориии военнопострадали имат право на
- Безплатно пътуване с превозните средства за обществен превоз на пътници: два пъти в годината - отиване и връщане по свободно избран маршрут с железопътния и автомобилния транспорт в страната; неограничен брой пътувания по автобусната, тролейбусната и трамвайната мрежа в общината, където живеят; по вътрешноградския транспорт, включително метрополитена, в цялата страна, с изключение на допълнителните автобусни линии.
- Да се ползват с предимство от услугите на социалния патронаж, финансирани от общините, като заплащат 30 на сто от размера на определената такса. Останалата част от разходите е за сметка на бюджета на общината.
- При смърт на военнопострадал наследниците имат право на еднократна целева помощ за погребение в размер 500 лв. Помощта е за сметка на бюджета на Министерството на отбраната и се изплаща от военното окръжие по последния адрес на починалия.
По досега действащия закон от част от тези права бяха лишени  преживелият съпруг (съпруга) и децата на починалите военноинвалиди, а ако няма такива - родителите; съпругът (съпругата) и децата на военноинвалидите, а ако няма такива – родителите.
Разбира се, макар и гласувани от Народното събрние, тези права не могат да се ползват автоматично. Налага се промяна на подзаконовите нормативни актове. По принцип това  е доста дълъг процес. Законодателят е дал на държавната администрация да работи шест месеца по този въпрос.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Обявени са сроковете на първите изстрелвания на бойни ракети от руският безпилотен апарат "Охотник"

27.12.2020, 20:40

През втората половина на 2021 г. руският безпилотен летателен апарат (БЛА) „Охотник“ С-70 ще тества за първи път оръжие по въздушни цели като част от летателните изпитания, съобщи източник в авиационната индустрия.
Източникът заяви, че "първите пускове на ракети от борда на  БЛА са планирани за втората половина на 2021 г.", информира „Взгляд“.
Говорим за „стрелба с ракети „въздух-въздух“ от вътрешните оръжейни отсеци, които преди това са били тествани на изтребителя Су-57“.
"Предвидени са пускове по реални въздушни цели", каза източникът и добави, че преди това трябва да се проведат изпитания за хвърляне на ракети от БЛА. Планирани са и тестове на оръжия „въздух-повърхност“.
"Охотник" ще бъде пълноценна многофункционална машина с възможност за използването й като безпилотен изтребител-прехващач с голям обсег на действие", обясни източникът.
БЛА С-70 има дължина 19 м, размах на крилата 14 м, излетното му тегло е 20 тона, а максималната му скорост е около 1000 км в час. Първият полет на „Охотник“ се състоя на 3 август 2019 г. и продължи повече от 20 минути. - (видео)

 

61 Стрямска механизирана бригада почете паметта на загиналите войни в операцията «Иракска свобода»

27.12.2020, 19:25

Днес пред „Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм” в Карлово се проведе ритуал-панихида за почитане паметта на загиналите военнослужещи в борбата със световния тероризъм, при стриктно спазване на действащите противоепидемични мерки, съгласно въведената извънредна епидемична обстановка в страната с решение на Министерски съвет, съобщават от 61 Стрямска механизирана бригада.
На тази тъжна дата се навършват 17 години от атентата в база „Индия” в Кербала, години на болка и празнота, не само в семействата на загиналите, но и в душите на всички военнослужещи.
България загуби общо 13 свидни бойци в операцията „Иракска свобода” - майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерските кандидати Иван Инджов, Антон Петров, Свилен Киров, Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов, Валентин Донев, Марин Милев, Цветан Камов и Паун Георгиев.
Да почетат паметта на загиналите на ритуала – панихида присъстваха: заместник-кметът на Община Карлово г-н Антон Минев, командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, ЗА председателят на общински съвет на СОСЗР гр. Карлово полковник о.з. Ненко Чернооков, началник на отдел "Хуманитарни и социални дейности" на Община Сопот г-жа Иванка Виришапкова, представители на местната и държавна власт, близки, приятели и колеги на загиналите военнослужещи.
В словото си бригаден генерал Деян Дешков призова в днешните времена на трудности  и изолация, да не се затваряме в себе си, а да  помним и следваме, както делата на будителите на България, така и делото на другарите ни, като по този начин тяхната саможертва няма да загуби смисъл.
В памет на бойците бе отслужена заупокойна молитва от Негово Високопреосвещенство  - отец Марко Тодоров, а в знак на преклонение бяха поднесени венци и цветя от министъра на отбраната, началника на отбраната, кмета на Община Карлово, командира на Сухопътните войски, командира на  61 механизирана бригада, кмета на Община Сопот, колеги, приятели и близки на загиналите.
След края на панихидата в района на 61-ва механизирана бригада се проведе военно-приложно предизвикателство „Индия 2020”, в което взеха участие военнослужещи от бригадата.
Източник: http://otbrana.com/

 

Анкара призова Атина да използва здравия разум и да действа отговорно

27.12.2020, 17:52

Турция призова Гърция да използва здравия разум и да действа отговорно. Съответното изявление бе направено в отговор на известие на летците (NOTAM) за военни учения, публикувано наскоро от Атина за обширна зона в Беломорието и източната част на Средиземно море, отбелязват в редакцията на вестник Daily Sabah.
„Виждаме, че Гърция продължава своите провокативни и ескалационни стъпки в региона", заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой. „Последният пример е NOTAM, обнародван от Гърция, с който тя декларира 15 зони за военни учения, включително островите с демилитаризиран статут, които блокират Егейско море през цялото време и много голяма част от Източното Средиземноморие, считано от 4 януари до 26 февруари 2021 г.", допълни Аксой.
Той отбеляза, че позицията на Турция остава непроменена, що се отнася до съживяването на каналите за диалог с Гърция, особено проучвателните. „Призоваваме Гърция да действа на база здрав разум и отговорно, като допринася за усилията ни за укрепване на мира и стабилността в региона в рамките на добросъседските отношения", добави говорителят на турското МВнР.
В друго изявление по време на посещението си в Либия в неделя министърът на отбраната Хулуси Акар заяви, че Турция иска да реши проблемите, свързани с Източното Средиземноморие, Беломорието и Кипър в рамките на добросъседските отношения и международното право.
Припомняйки, че Турция и Гърция са участвали в преговори за деконфликт в централата на НАТО, Акар заяви, че Анкара винаги е отворена за преговори, но че на усилията й не се отвръща.
„За съжаление трети страни не успяват да видят това. Очакваме от тях да бъдат разумни и обективни. И все пак нашите гръцки съседи използват ситуацията при всяка възможност и прилагат провокативни, повишаващи напрежението методи“, заяви турският министър на отбраната.
Акар отново подчерта, че Гърция избягва преговорите. Под егидата на НАТО Анкара и Атина провеждаха преговори за отслабването на напрежението, но последната поддържа каналите си за комуникация затворени, припомнят от редакцията.
Създаден да намали риска от инциденти и аварии в Източното Средиземноморие, механизмът включва създаването на гореща линия между Атина и Анкара, за да се улесни разрешаването на конфликти в морето или във въздуха. Гърция обаче възпрепятства ръководения от НАТО механизъм, като отказа да присъства на преговорите – тя не не изпрати делегации на общо четири срещи, които трябваше да се проведат през октомври.
На фона на неотдавнашното напрежение в региона, Гърция и администрацията на гръцките киприоти засилиха натиска си върху други членове на ЕС да наложат санкции срещу Турция по време на срещата на върха на лидерите на ЕС на 11 декември, твърди вестникът.
Турция, която има най-дългата континентална брегова линия в Източното Средиземноморие, отхвърли исканията на Гърция и Никозия за морските граници, подчертавайки, че прекомерните претенции нарушават суверенните права както на Турция, така и на турските киприоти.
Анкара изпрати няколко военни кораба за проучване на енергийни ресурси в Източното Средиземноморие, отстоявайки собствените си права в региона, както и тези на Севернокипърската турска република (призната единствено от Анкара).
Турските лидери многократно подчертаваха, че Анкара подкрепя разрешаването на всички проблеми в региона чрез международно право, добросъседските отношения, диалога и преговорите.
Източник: http://www.focus-news.net, Иван Христов

 

На 27 декември 1872 г. е заловен Васил Левски

27.12.2020, 08:20

Призори на 27 декември 1872 г. турски заптиета обграждат Къкринското ханче. След кратка схватка залавят Васил Левски.
Предната вечер Васил Левски заедно със спътника си Никола Цвятков пристига от Ловеч в Къкрина и отсядат в местното ханче в покрайнините на селото. Ханчето е откупено по-рано и се използва от революционните дейци като място за тайни срещи и по време на пътуванията на апостолите из страната. Съдържател на ханчето е довереният на организацията Христо Цонев – Латинеца, припомня сайтът "Историята накратко".
Левски минава през Къкрина, за да събере документи на тайния революционен комитет, които да изнесе по-късно в Румъния. След обира на турската хазна в Арабаконашкия проход в края на септември 1872 година турските власти започват масови арести на хора, заподозрени за връзки с революционните комитети. Голям брой от членовете на комитетите в Тетевен, Орхание, Етрополе и Ловеч са задържани. При разпитите Димитър Общи прави признания, които улесняват разследващите турски власти и скоро те влизат в следите на Апостола. Затова Левски, за да предотврати окончателния провал на революционната организация, заминава за Ловеч, за да запази архивите на организацията и да ги пренесе в Румъния.
Призори на 27 декември в ханчето в село Къкрина Васил Левски, заедно с Никола Цвятков и Христо Цонев – Латинеца са арестувани от специално изпратена група заптиета. През годините моментът на залавянето на Апостола е обрасъл с митове и за голяма част от българите Васил Левски попада в ръцете на заптиетата, защото при прескачане на плета на ханчето се оплита и не успява да избяга.
Първи тази героична версия за бягството и плета започва да разказва Никола Цвятков. След обесването на Апостола Никола Цвятков и ханджията Христо Цонев са освободени. Именно Цвятков подхваща разказа как Апостола хуква да прескочи плета, но закача крачола си или цървулите си и така не успява да избяга. Версията звучи героично, но уви, не е достоверна. Не е важно какво подтиква Цвятков да разказва точно този вариант.
Истината за това, какво точно се случило в Къкринското ханче я има описана и то лично от думите на Васил Левски. В протоколите от разпитите на Извънредната комисия са записани показанията на Апостола, в които той разказва следното:
Въпрос: Как ви заловиха?
Отговор на Левски: Към десет часа сутринта по турски (около 4-5 нашенски), когато излязох навън, аз видях пред вратата един въоръжен с пушка. Попитах го кой е той, той ме улови за ръката. У мене имаше два револвера, извадих ги и раних в ръката човека, който ме хвана (това е Юсеин Бошнак, водачът на групата заптиета, изпратена да го арестува). После започнах (опитах се) да бягам, обаче държащият не ме пусна. Пристигнаха другарите му, удариха ме по главата (и) аз паднах там. Заловиха ме..."
Задържаните са изпратени първо в Търново, а от там – в София. Извънредната следствена комисия изземва функциите на съд и осъжда Васил Левски на смърт. Апостолът е обесен на 18 февруари 1873 година в покрайнините (тогава) на София.
Ханът в Къкрина запустява. По-късно е опожарен, но през 1901 година проф. д-р Параскев Стоянов прави на място архитектурни заснемания по оцелелите след пожара основи. През същата година ловчанлии поставят паметна плоча на мястото, където е заловен Апостола.
Комитет за възобновяване на къщата-паметник на Васил Левски в с. Къкрина се заема през 1924 година с набиране на средства за възстановяване на хана. През 1926 година започва изграждането му наново, а през 1931 година, с официална церемония е открита музейната експозиция.
Източник: https://fakti.bg, Венцислав Михайлов

 

Спомен: Минаха 17 години от черната Коледа с атентата в Кербала

27.12.2020, 08:05

Днес се навършват 17 години от трагичния инцидент през 2003 г., когато след самоубийствената атака с камион-бомба срещу базата ни в Кербала в Ирак загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души от контингента бяха тежко ранени. Смята се, че тогава с кръв платихме цената за приемането ни в НАТО. Имаше и не малко съмнения, че тогавашните МО-шефове не са си свършили цялата работа, за да бъде гарантирана сигурността на момчетата ни там. Но нека днес си спомним преди всичко за тези, които 16 години не са сред нас. Кървавият атентат отне живота на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров.
На 27 декември 2003 година, в 12:45 ч. местно време (11:45 ч. българско време) кола-цистерна се взривява в близост до оградата на район №1 (Индия), където е щабът на българския батальон. Тя пробива загражденията и се взривява в близост до оградата. Така причинява големи разрушения в лагера, където се намира щабът на нашия батальон. Разрушена е и сградата на щаба на батальона. Бойците от район "Индия" са евакуирани в друг район. Ранените - 27 военнослужещи, пък са евакуирани в Багдад, в полската дивизионна болница в Бабил и в медицинския пункт в българския батальон.
Анализът тогава показва, че около 12:45 ч., по сигнал от два поста в района на база "Индия" за явна заплаха за самоубийствен атентат с камион-бомба, северозападно от базата, караулът и групата за бързо реагиране откриват стрелба по движещия се камион.
"Въпреки успешните попадения и безжизненото състояние на лицата, намиращи се в кабината, камионът-цистерна продължава движението си по посока на сградата. По всяка вероятност цистерната е взривена дистанционно, като минута преди взрива базата е обстреляна допълнително с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка. В резултат на взрива и мощната ударна вълна се срутва оградната стена, както и почти всички стени от северната страна на база "Индия".
След около 10 минути е извършен подобен атентат и в центъра на град Кербала, непосредствено пред сградата на Кметството и в близост до сградата на местната полиция. Петнадесет минути по-късно се извършва атентат и срещу Логистичната база на многонационалната бригада под полско командване", се казва още в анализа. Там е посочено, че при нападението българските военнослужещи са проявили висок професионализъм и хладнокръвие при неутрализиране на атаката и с действията си те са предотвратили по-големи загуби и разрушения.

На 28 декември 2003 г. военнотранспортен самолет излита за Ирак, за да прибере телата на загиналите и някои от ранените. 22-ма от ранените при атентата срещу българската база „Индия” в Кербала са транспортирани във ВМА. Леко ранените остават в Ирак. Други 5-има българи са транспортирани в болницата в „Ландщул” в Германия. 30 декември 2003 година е обявен от Министерски съвет за ден на национален траур.

Посмъртно на загиналите военнослужещи са присвоени военни звания съответно: капитан Георги Качорин е повишен във военно звание майор, лейтенант Николай Саръев - във военно звание старши-лейтенант, старши сержант Иван Инджов - в звание офицерски кандидат, младши сержант Антон Петров и редник Свилен Киров - в звание офицерски кандидат. През март 2004 година Съюзът на българските командоси (СБК) отличава посмъртно загиналите в Кербала при атентата срещу база „Индия” на 27 декември 2003 г. петима български рейнджъри. Майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров се удостояват посмъртно със званието „Кавалер на почетния знак” с лента „Слава и чест”.
Изпращането на български военен контингент в състава на Многонационалните сили в Ирак беше регламентирано от Решение на 39-тото Народно събрание от 29 май 2003 г. за "разрешаване участието на Република България в четвъртата фаза на операцията в Ирак - "Стабилизиране и възстановяване", и изпращането и разполагането на пехотен батальон от Българската армия и на отделни военнослужещи на територията на Ирак под централното командване на САЩ и командването на Многонационалните сили.
В изпълнение на това Решение, в продължение на две години в мисията на Многонационалните сили в Ирак участваха пет пехотни батальона, всеки от които в състав до 500 кадрови военнослужещи при шестмесечни ротации.
За целия период на участие в операцията в Ирак - от 22 август 2003 г. до края на 2008 година, България е участвала с 11 контингента с обща численост 3367 души. За издръжката, транспорта и оборудването на българските контингенти за периода на операцията в Ирак са изразходвани 155 343 000 лв. Жертвите, които дадохме в хода на операцията са 13.

17 години след атентата в Кербала 61-ва механизирана бригада ще проведе панихида пред паметника на воините, загинали във войната със световния тероризъм в град Карлово. Паметта на загиналите ще бъде почетена и в родните им места в страната. - Още за загиналите в Ирак

 

Престрелката при Сулина по време на Кримската война и смъртта на капитан Хайд Паркър

27.12.2020, 08:01

Сулина (Sulina) - малко градче (по-скоро село), на десния бряг на Сулинския ръкав на река Дунав, при вливането й в Черно море, става печално известно в Англия в началото на Кримската война (1853-1856 г.). Населено с християни, мохамедани, староверци - гърци, арменци, турци, липовани, занимаващи се основно с навигация и риболов по река Дунав, Сулина е значимо само със своето местоположение. След Руско-турската война от 1828-1829 г. тя е в границите на Руската империя.
В началото на Кримската война руското командване има планове да прегради дунавското устие при Сулина и да постави артилерийска батарея на левия бряг на реката.
На 27 март 1854 г. вицеадмирал Джеймс Уитли Динс Дъндъс (James Whitley Deans Dundas), командир на английската ескадра в Средиземно (и Черно) море, издава заповед до капитаните на парните фрегати „Сидон“ и „Файърбранд“ - Джордж Голдсмит (George Goldsmith) и Хайд Паркър (Hyde Parker) (H.M.S. Sidon, H.M.S. Firebrand) да блокират Черноморското крайбрежие от Каварна до устията на река Дунав и да възпрепятстват морската търговия на Русия в Черно море. Към патрула английски фрегати е присъединена и френската парна фрегата „Магелан“ (fregate a vapeur „Magellan”), с капитан Пласид Магре (commandant Placide Magre, capitaine de vaisseau).......Прочети още

 

 

Военноинвалиди и военнопострадали ще плащат по-малко за лекарства

26.12.2020, 22:34

След едногодишно чакане военноинвалидите и военнопострадалите са на път да упражнят право, дадено им от закона.  Военноинвалидите с намалена работоспособност до 50 на сто и военнопострадалите да заплащат 25 на сто от цената на лекарствените продукти по лекарско предписание по списък, утвърден от министъра на здравеопазването, като останалите средства са за сметка на държавния бюджет. Това регламентира промяната на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, която влезе в сила от 1 януари т.г.  Тя стана с приемането на Закона за държавния бюджет за 2020 г. Това, обаче не бе достатъчно. Трябваше да се промени Наредба № 2 от 2016 г. за реда за получаване и заплащане на лекарствени продукти на военноинвалидите и военнопострадалите, което е факт от 17 ноември т.г. По предишната разпоредба те заплащат половината от цената.
По този повод председателят на Съюза на военноинвалидите и вооеннопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев своевременно бе изпратил писмо до управителя на НЗОК проф. д-р Петко Салчев и директора на дирекция „Лекарствени продукти, медицински изделия и диетичи храни“ Владимир Афенлиев с молба за по-скорошно обработване на списъците на правоимащите и за привеждането им в съответствие със Закона за военноинвалидите и военнопострдалите.
Едновременно с това от Съюза бяха изпратили писмо и до Министерството на отбраната. Причината е, че съгласно наредбата „Министерството на отбраната предоставя до последно число на всеки месец информация на НЗОК за лицата, имащи качество военноинвалид и военнопострадал.” Тази информаация е необходима на НЗОК за изпълнение на промяната на наредбата и по този начин създаване на възможност военноинвалидите и военнопострадалите да ползват законовото си право, дадено им от 1 януари т.г.
Подписаните са и необходимите анекси към договорите с аптеките, научихме от председателя на Съюза на военонинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса инж. Петър Велчев. Така от 4 януари правоимащите ще могат да получават лекарства със заплащане на 25 на сто от стойността им.
До изтичане срока на извънредната епидемиологична обстановка аптеките могат да отпускат лекарствени продукти на военноинвалидите и военнопострадаллите само срещу рецептурна книжка, без представяне на рецепта, съобразно последно вписаните в рецептурната книжка данни за отпуснатите лекарствени продукти, съобщават от НЗОК.  
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Един от най-младите ветерани от войната получи юбилеен медал

26.12.2020, 22:30

На 22 декември ветеранът от Втората световна война Бор Дончев Чакъров навърши 95 години. По случай рождения му ден и в навечерието на коледните и новогодишните празници, началника на гарнизон Пловдив и командир на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, като представител на министъра на отбраната, му връчи грамота и юбилеен медал „75 години от Втората световна война“.
„Вие сте втория генерал, който виждам. Първия беше генерал Стойчев“, каза с вълнение г-н Чакъров. Той е служил в армейския брониран полк в София и е участвал в самия край на войната, като частта му е била изпратена в гр.Лайбниц, Австрия. Днес, заедно със съпругата си, която е на 90 години, живеят в гр.Пловдив.
Генерал-майор Матеев му благодари, че е воювал за една по-справедлива Европа и за по-добро бъдеще на родината ни. Пожела му да е жив и здрав, да има силна воля, да продължава да носи в себе си духа на победител и никога да не се предава!
На срещата с ветерана присъства и председателят на Областната организация на Съюза на ветераните от войните в гр. Пловдив майор от запаса Атанас Хаджиев, който връчи парично дарение на г-н Чакъров.
Благотворителна акция на военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции (СКСО)
И тази година командването на СКСО проведе станалата вече традиция ежегодна среща с децата на загиналите военнослужещи от Специалните сили. Личният състав от формированието събра по между си парични средства, които бяха връчени на децата, заедно с други подаръци в навечерието на Рождество Христово и Новата 2021 година.
В обръщението си към децата командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев посочи, че въпреки усложнената обстановка заради пандемията, ние не трябва да забравяме за милосърдието, човешката доброта и съпричастността към околните. Той добави още, че децата са част от нашето ежедневие и винаги са добре дошли в Съвместното командване на специалните операции по време на празници и други мероприятия.
Срещата приключи с размяна на пожелания за здраве, късмет и приятни мигове по време на настъпващите празници.
Източник: http://otbrana.com, майор Анна Проданова

 

Изпитанията на оръжейните отсеци на Су-57 ще отнемат една година

26.12.2020, 22:05

Първият сериен руски изтребител Су-57 се използва в Държавния център за летателни изпитания в Ахтубинск за тестване на хиперзвуково самолетно оръжие. Както ТАСС съобщава, позовавайки се на източник от военно-индустриалния комплекс, "първият сериен Су-57 е въведен в експлоатация в края на ноември. Той ще бъде използван за тестване на най-новите авиационни хиперзвукови оръжия".
Междувременно няколко руски авиационни наблюдатели публикуваха изображения и видеоклипове в социалните медии, твърдейки, че първият сериен Су-57, борден номер 01, е направил първия си полет едва на 25 декември.
Изданието "Военный информатор" заяви, че е показал няколко снимки на "първия" сериен Су-57 за руските Въздушнокосмически сили. "Снимките са направени по време на междинно кацане на летището в Толмачево (Новосибирск)", се казва в изявлението. Засега само изтребителите МиГ-31К, които дежурят в Южния военен окръг, са носители на хиперзвуковите ракети „Кинжал“. По-рано ТАСС съобщи, че Су-57 е постъпил на въоръжение в един от авиационните полкове на Южния военен окръг.
Андрей Елчанинов, първи заместник-председател на борда на Военно-индустриалната комисия, заяви в интервю миналата седмица: "Нови видове оръжия, ще бъдат използвани от вътрешността на фюзелажа (Су-57). Техните изпитания се планират да приключат през 2021 г. като част от авиационния оръжеен комплекс". След поредица от закъснения и неуспехи Русия изглежда е ускорила разработката на Су-57. Досега са направени около 10 летателни прототипа, а се планира да се произведат още четири серийни самолета Су-57 до 2021 г. и да се доведе годишният оборот, според различни източници, до 10-12 самолета от 2022 г. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза пред колегията на военното ведомство, че до края на 2024 г. 22 изтребителя Су-57 ще бъдат изпратени във Въздушнокосмическите сили. Договорът, подписан през 2019 г., предвижда доставка на 76 Су-57 до 2028 г.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 
 

На 98 години почина британският двоен агент Джордж Блейк, преминал на страната на СССР

26.12.2020, 13:20

Русия съобщи за смъртта на легендарния разузнавач Джордж Блейк, преминал на съветска страна от британската тайна служба СИС (Сикрет интелиджънс сървис). Той е починал на 98-годишна възраст, предаде ТАСС, цитирайки Сергей Иванов - шефа на пресбюрото на руската Служба за външно разузнаване (СВР).
Блейк е един от серията британски разузнавачи, преминали на страната на СССР в годините след Втората световна война. СВР специално посочва, че това е станало по тяхно собствено убеждение. "Блейк искрено обичаше нашата страна и се възхищаваше от подвига на народа във Великата отечествена война", посочи Иванов.
Над 10 години Блейк е бил двоен агент, предавайки на СССР секретни данни, благодарение на които са били разкрити стотици британски агенти в страните от социалистическия блок - самият той говори в мемоарите си за почти 400 души. Изпращал е разузнавателни обзори от военното министерство на Великобритания и данни за степента на осведоменост на британците и американците относно военните тайни на Съветския съюз.
Заради предателството си Блейк през 1961 г. е осъден в родината си на 42 г. затвор за шпионаж. През 1966 г. с помощта на участници в британското пацифистко движение успява да избяга от лондонския затвор "Уърмуд Скрабс" и да се прехвърли в ГДР, а оттам - в Москва. В Русия получава руското име Георгий Иванович Бехтер и чин полковник от съветското външно разузнаване. Работи в авторитетния Институт за световна икономика и международни отношения. Изучава проблемите на Близкия и Средния изток. Дълги години е автор и англоезичен редактор на ежегодника "Разоръжаване и сигурност", участва в рускоезичното издание на ежегодника на Стокхолмския институт за изследване на проблемите на мира. Участва в подготовката на кадри на СВР на Русия.
От СВР посочват, че Блейк е бил високо ценен и уважаван в новата си родина и е награден с редица най-високи съветски ордени и други отличия. Самият той казва за себе си, че е "чуждестранна марка, приспособила се към съветските пътища".
Блейк е автор на две мемоарни книги - ""Друг избор няма" и "Прозрачни стени". През 2011 г. се състоя премиерата на художествено-документалния филм "Изборът на агента Блейк", в снимането на който участва и самият той.
За него са написани много книги и на Запад, в които той е окачествяван като "супершпионин" и "най-големия предател в историята".
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

На този ден през 1943 г. в яростен морски бой е потопен германският линеен кораб „Шарнхорст”

26.12.2020, 13:07

На 26 декември 1943 г. в морски бой на 300 км. северно от нос Нордкап в Норвегия кораби от британския ВМФ потопяват немския линеен кораб „Шарнхорст”. Счита се, че този бой е най-северният в историята (72° с.ш.). По това време там е полярна нощ и от 18 ноември до 24 януари слънцето изобщо не изгрява. През втората половина на 1943 г. британското Адмиралтейство отстъпва на молбите на руснаците и от 1 ноември възобновява арктическите конвои до Архангелск и Мурманск. До 5 декември без проблеми минават 3 източни и 2 западни конвоя.
На 19 декември адмирал Дьониц съобщава на Хитлер, че „Шарнхорст“ ще атакува следващия конвой, минаващ през Баренцово море, заедно с 4-та флотилия ескадрени миноносци. След двудневни дискусии Хитлер разрешава операцията (операция Остфронт - „Източен фронт"), давайки последен шанс на надводните кораби да се докажат........Прочети още

 

Базата на специализирания учебен център в Црънча се изгражда с отпуснатите от правителството 6 милиона лева

26.12.2020, 12:48

С бързи темпове напредва строителството на шест нови обекта за нуждите на силите на специалните операции в базата на специализирания учебен център в Црънча. Той се изгражда с отпуснатите от правителството 6 милиона лева и ще бъде завършен през месец март. Това съобщиха от правителствената информационна мрежа. Предвижда се там да бъдат провеждани съвместни учения с най-елитните формирования от САЩ, Великобритания, Франция и от други партньорски страни.
„Това, което сме обещали, го изпълняваме. Имаме такъв хубав полигон в този регион“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов при посещението в центъра. Строителството е по най-новите модерни стандарти. В него ще има медицински пункт, фитнес център, зала за занятия, параклис, столова за 250 човека.
„Направете казармата, ще направим и всичко останало, което е необходимо за модернизирането на учебния център“, подчерта пред военните премиерът Борисов и добави, че ще им бъдат осигурени необходимите патрони за учебните занятия. Министър-председателят изтъкна, че специалните сили ще бъдат оборудвани и с нови военни машини – бронирани автомобили от най-висок клас. За целта правителството отпусна близо 50 милиона лева през ноември и Министерство на отбраната сключи договор с българския производител от Самоков „Самел-90“. Съгласно него ще бъдат придобити 98 машини от 10 типа с различно предназначение. Предприятието, което премиера Борисов посети през ноември, изнася продукция в Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия, както и дори за китайската армия. Компанията е най-голямата в страната в областта на електронната отбранителна индустрия.
Ръководството на силите за специални операции изразиха задоволство, че скоро са били оборудвани с нови каски. Очакват да получат и прибори за нощна стрелба, които са българско производство. Военните декларираха, че са готови и да дадат пример, като се ваксинират, за да може бързо да се преборим с пандемията.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

 

Русия вкарва доброволно хуперзвуковата Авангард в договора СТАРТ

25.12.2020, 22:43

Москва доброволно разшири действието на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, известен и като договора нов СТАРТ, до хиперзвуковата система "Авангард". Това обяви за РИА Новости Владимир Ермаков (на снимката), директор на Департамента за неразпространение и контрол на оръжията на Министерството на външните работи. "Това беше направено в дух на добра воля, въпреки редица възникнали правни проблеми, включително свързани с неконструктивните подходи на САЩ за контрол върху такива системи. Тези въпроси тепърва предстои да бъдат решени. Като цяло ние сме отворени за обсъждане в многостранни формати", обяви Ермаков.
Външният министър Сергей Лавров обяви в средата на ноември, че Русия е готова да вземе предвид системите "Авангард" и "Сармат" в Договора, но "Посейдон", "Буревестник" и редица други не попадат в обхвата на този документ.
Договорът START III между Русия и САЩ влезе в сила на 5 февруари 2011 г. Той предвижда намаляване от двете страни на техните ядрени арсенали за седем години до такъв брой, че той да не надвишава 700 междуконтинентални балистични ракети, балистични ракети на подводници и тежки бомбардировачи, както и 1550 бойни глави и 800 разгърнати и неразгърнати пускови установки.
START III е единственият активен договор за ограничаване на оръжията между Русия и САЩ, но той изтича скоро -  на 5 февруари 2021 г.
Владимир Путин обяви създаването на "Авангард" през март 2018 г. Според него системата е способна на междуконтинентални полети в плътните слоеве на атмосферата с хиперзвукова скорост.
"СЕГА" припомня:
Руското министерство на отбраната показа в края на ноември 2019 г. новата си ядрена ракетна система „Авангард“ на американски инспектори за първи път в стъпка, за която Москва каза, че показва, че ключовият договор за контрол над въоръженията все още е в сила. Военното ведомство съобщи тогава, че системата е показан на група американски военни инспектори на 24-26 ноември по силата на договора Нов СТАРТ, влязъл в сила през 2011 г.  Договорът ограничава броя на разположените стратегически ядрени бойни глави до 1550 в двете най-мощни ядрени сили.
„Авангард“, наречена от руските медии „супероръжие“, е стратегически комплекс, снабден с планиращ крилат боен блок. Изпитания се водят от 2004 г. Способен е да лети в плътните слоеве на атмосферата със скорост 20 Мах (близо 25 000 км/ч), да маневрира и да преодолява противникова отбрана.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Проблемът с недостига на пилоти тревожи ВВС на САЩ

25.12.2020, 22:20

В командването на американските ВВС считат, че проблемът с недостига на военни пилоти може да се преодолее благодарение спадане активността на гражданската авиация поради пандемията с COVID-19, пише изданието riafan.ru.
Наемането на граждански пилоти и уволняването от ВВС са тясно свързани. Сега заради спада в отрасъла летците от ВВС по-рядко напускат службата заради работата като цивилни пилоти.
Обстоятелствата обаче са конюнктурни. ВВС в САЩ в последно време наистина не са реализирали никакви свежи идеи за удържане на летците в своите редове. Последният опит е направен през 2018 г., но бързо е изоставен. Вместо поддръжка и мотивация, ръководството се съсредоточило в подготовката на по-голям брой пилоти, които да заменят заминаващите. Службата на военните пилоти не е задължително занимание за цял живот, но ако ръководството предложи повече кариерни възможности, то мнозина военнослужещи биха се замислили преди да напуснат. Когато икономиката е в упадък, хората спират да пътуват най-напред със самолети на големи разстояния. В кризисни ситуации полетите изобщо спират и самолетите остават на земята. Тогава гражданските пилоти са в излишък и няма места за военните пилоти. Последната голяма криза с кадрите на ВВС в САЩ е в периода от 1990 до 2001 г. Край на рецесията сложиха събитията от 11 септември 2001 г. След това за ВВС идва период на обичайно текучество за повече от 10 г. Пандемията с COVID-19 нанесе удар на гражданското въздухоплаване и там търсенето на военни пилоти намаля, но щом се стабилизира ситуацията в света, за ВВС отново ще настанат проблеми. В САЩ федералният лимит по възраст на гражданските пилоти е 65 г. През 2019 г. броят на пилотите в предпенсионна възраст от 60 г. наброявал 21 292 души. Междувременно Федералното управление за гражданска авиация на САЩ през 2013 г. усложни ситуацията, като повиши изискванията към желаещите да станат пилоти в търговските авиокомпании от 250 пролетени часа на 1500. В същото време изискването към военните летци е намалено до лесно постижимите 750 часа и това направило по-достъпно кандидатстването Сега ВВС разполагат с около 3 години да подобрят условията за своите пилоти, преди авиокомпаниите да възобновят търсене на нови пилоти.
Полковникът от ВВС на САЩ Тобиас Свитцер вижда пътища за удържане на военна служба. Теоретично командирите на ескадрили са в най-изгодно положение – те са свързващо звено между висшето ръководство и пилота и могат да предложат план за задържане на военнослужещите. За съжаление командирите на ескадрили са изключени от този процес. Предоставянето на бонуси на ранни етапи в кариерата би увеличило привлекателността на службата за мнозина начинаещи пилоти. Ако Конгресът отмени временните ограничения по изплащане на премии, то ВВС могат да предложат финансова помощ на младите специалисти и отрано да фиксират техните по-нататъшни задължения по службата. Сега изплащането на бонуси и премии са достъпни едва след година служба, когато летците изпълнят своите първоначални задължения. Колкото по-рано пилотите могат да поемат разширени ангажименти, толкова по-стабилни ще са ВВС. Ползвайки своето информационно преимущество, ВВС биха могли да разширят предложенията относно бонусите до степен преди техните военнослужещи да се заинтересуват от предложенията на търговски авиокомпании като Delta, United и American Airlines. - Още за ВВС на САЩ
Източник: https://www.actualno.com, Ганчо Каменарски

 

Столтенберг призова немците да вземат на въоръжение бойни дронове

25,12,2020, 08:12

На фона на партийните спорове в Германия генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подкрепи идеята за оборудване на Бундесвера с въоръжени безпилотни летателни апарати, съобщава Der Spiegel.
Според него това ще гарантира безопасността на войниците на военни мисии в чужбина и ще намали броя на пилотите, които рискуват живота си. Противниците на идеята, отбелязва вестникът, вярват, че с приемането на бойни безпилотни летателни апарати в Германия „вътрешният праг за участие във военни операции ще намалее.
Според Der Spiegel НАТО разглежда въоръжените безпилотни летателни апарати като важен фактор за защита на войниците в бойните операции. „Тези безпилотни летателни апарати ще могат да подкрепят нашите войски на земята и например да намалят броя на пилотите, които застрашаваме“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Според него наскоро бойни дронове се използват от германските партньори по НАТО, например в Ирак и Сирия за борба с терористичната „Ислямска държава“. „Тук става дума преди всичко за защита на живота на войниците“, казва Столтенберг.
По въпроса за оборудването на Бундесвера с бойни безпилотни летателни апарати избухна спор в немското федерално правителство. Мненията се разделиха относно необходимостта от оборудване на новите безпилотни самолети Heron TP с оръжия. Според Der Spiegel председателят на СДПГ Норберт Валтер-Борянс и ръководителят на фракцията на СДПГ в Бундестага Ролф Мютцених настояват за допълнително обсъждане на въпроса и по този начин замразяват процеса на оборудване на Бундесвера с бойни безпилотни летателни апарати.
Това предизвика възмущение сред ХДС и ХСС, които са коалиционни партньори на социалдемократите. Раздразнението, съобщава вестникът, възникна и при партньорите на Германия в НАТО.
Противниците на бойните безпилотни летателни апарати твърдят, че „вътрешният праг“ за използването на такива безпилотни летателни апарати е по-нисък, отколкото за използването на пилотирани изтребители, тъй като в този случай пилотите не се излагат на опасност. В момента Бундесверът използва безпилотни летателни апарати само за разузнавателни цели, например в Афганистан или Мали, съобщава Der Spiegel.
Според Der Spiegel, освен САЩ, сред германските партньори в НАТО бойните безпилотни летателни апарати вече са на въоръжение във Франция, Италия, Полша и Турция. Освен това такива дронове се произвеждат в Русия и Китай, които от своя страна ги изнасят в други страни.
Столтенберг отбеляза, че бойните безпилотни летателни апарати се използват в конфликти от десетилетия.
 „Важно е да се отбележи, че когато използваме въоръжени безпилотни летателни апарати, това се подчинява на строги правила и в съответствие с международното право, каза той.
- Тези, които ги използват, винаги носят отговорност за това, а не оръжията или компютрите.“ Но конкретното решение за въоръжаване на немските безпилотни летателни апарати, разбира се, е вътрешен въпрос на Германия, подчерта генералният секретар на НАТО.
Във вторник министърът на отбраната на ФРГ Анегрет Крамп-Каренбауер (ХДС) обвини социалдемократите в малодушие, съобщава Der Spiegel. Тя заяви, че уважава аргументите срещу бойните безпилотни летателни апарати.
Тя не уважава факта, че след осем години интензивни дискусии социалдемократите казват, че все още не са приключили и че е необходимо дискусията да продължи. „Това е просто страхливо. И затова много бих искала СДПГ отчетливо и ясно да каже какво иска или какво не иска“, смята Крамп-Каренбауер.
Източник: https://blitz.bg/

 
 

 

САЩ се провалят на тест за хиперзвуково оръжие поради „глупави грешки“

24.12.2020, 22:20

Агенцията за перспективни изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA) и ВВС на САЩ провалиха изпитанията на прототип на хиперзвукова ракета, проектирана в рамките на програмата Hypersonic Air-Air Weapon Concept (HAWC). Това съобщава порталът на Air Force Magazine с позоваване на източници, близки до проекта, но тази информация не е официално потвърдена.
"Това не се дължи на конструкторски проблеми, това са глупави грешки", каза източник.
Отбелязва се, че по време на тестовете ВВС и DARPA вдигнаха телеметричния самолет във въздуха и осигуриха зоната за изпитания,  но ракетата така и не беше изстреляна от B-52, на който бе подкачена.
Конкретната причина за проблема обаче не е посочена. Според източниците на изданието в тестовете е участвала разработка на Lockheed Martin.
През септември DARPA обяви за успешни тестове на две версии на хиперзвуковата концепция за въздушно-реактивно оръжие, по време на които прототипите бяха прикрепени към фюзелажа на самолета-носител. Ръководството отбеляза, че са готови да започнат първите тестове в условия на свободен полет. В момента в САЩ се разработват няколко варианта на хиперзвукови ракети. По-рано Пентагонът призна, че изостава от Русия и Китай в тази област.

 

Унгария купува турски бронирани машини Ejder Yalçın

24.12.2020, 21:30

Заместник-министърът на отбраната на Унгария Гаспар Марот обяви на 21 декември 2020 г., че за унгарските въоръжени сили ще бъдат закупени над 300 бронирани машини Ejder Yalçın клас MRAP с колесна формула 4x4, разработени и произведени от турската компания Nurol Makina. При това сглобяването на повечето машини (които ще получат името Gidran в чест на известната унгарска порода коне) ще бъде извършено в Унгария в съвместно предприятие, създадено с германската група Rheinmetall.
По-рано през 2018 г. унгарското министерство на отбраната подписа контракт с Nurol Makina за закупуване на първата партида от десет бронирани машини Ejder Yalçın 4x4, които бяха доставени през 2020 г. (на снимката). Сега е сключено рамково споразумение за закупуване на още „над 300“ бронирани машини Ejder Yalçın (Gidran), от които първите 40 вече са договорени ще бъдат произведени в Турция от Nurol Makina, а останалите (до 280 броя) трябва да бъдат сглобени в Унгария.
Съответно на 18 декември Rheinmetall Group подписа споразумение с унгарската компания HT Division Zrt (която преди това беше сключила съответното споразумение с Nurol Makina) за създаване на съвместно предприятие за производство на машини Ejder Yalçın (Gidran) в Унгария, което ще се построи в Капошвар и трябва да започне работа още през 2021 година. Предполага се, че унгарските машини ще бъдат снабдени с германско оборудване за наблюдение и комуникация, доставчик на което ще бъде Rheinmetall, като в бъдеще се планира използването в машините и на бойни модули на Rheinmetall. Предприятието ще има право да експортира произведените там бойни машини.
HT Division Zrt планира в това предприятие да организира сглобяването и на друг по-лек брониран автомобил (4x4), разработен и произведен от турската компания Nurol Makina - NMS (Yörük), който вероятно ще получи унгарското име Komondor.
През 2019 г. машината NMS (Yörük) беше показана в Унгария заедно с Ejder Yalçın.

 

Най-високопоставеният генерал на САЩ Марк Мили: Съперничеството с Китай и Русия няма да изчезне, но никога не трябва да се допуска война с тях

24.12.2020, 20:55

На 2 декември в The Brookings Institution се състоя реч на армейския генерал на САЩ Марк Мили (на снимката), 20-ият председател на Обединения комитет на началник-щабовете – най-високопоставеният офицер във въоръжените сили на Съединените щати. В речта си той каза важно нещо за това как да се справим с трудните отношения на Америка с Русия и Китай и това трябва да послужи като урок за онези с военна униформа и с цивилни дрехи, които са убедени, че един ден ще бъдем принудени да влезем в насилствена конфронтация с една от тези две недружелюбни сили или и двете, пише Майкъл O’Хенлън в материал, представен без редакторска намеса.
Първо, малко контекст. През 2015 г. предшественикът на Мили, генералът от морската пехота Джоузеф Дънфорд, заяви на изслушване в Конгреса, че Русия се е превърнала в основна заплаха за американската национална сигурност.
Година след като Русия нахлу в Крим, нападна Източна Украйна със своите агенти и се подготви да наруши президентските избори в САЩ, оценката на Дънфорд шокира някои конгресмени, но звучеше правдоподобно. Меденият месец с Русия, започнал след края на Студената война, приключи - особено след като Владимир Путин отново се настани удобно в Кремъл, където сега може да остане до 2036 година. В продължение на четвърт век след края на Студената война американската външна политика се фокусира върху държави-изгои като Ирак по времето на Саддам Хюсеин и Северна Корея. Но вече не. Политиката за отбраната на втората администрация на Обама, водена от министъра на отбраната Аш Картър, се насочи към стратегията „Трето компенсиране“, която се основава на идеята за укрепване на неядрените възпиращи способности срещу други големи сили.
По време на администрацията на Тръмп Русия и Китай бяха в центъра на стратегиите за национална сигурност и национална отбрана. В края на своя четиригодишен мандат Дънфорд вече беше предупредил, че Китай скоро ще се превърне в основната заплаха за САЩ. В интервюто си Мили също посочи Китай като най-голяма заплаха.
Повечето от тези промени в стратегиите наистина бяха оправдани. Сега обаче сме изправени пред друг проблем. Днес много представители на Пентагона и други агенции започнаха да възприемат Русия и Китай не просто като наши конкуренти, а като наши вероятни бъдещи врагове. Някои от тях са привърженици на реалистичната школа за международни отношения, която не очаква никакъв напредък в междудържавното поведение и смята конфликтите между големите сили за норма. Други наблюдават поведението на Русия и Китай в Източна Европа, Близкия изток и Западната част на Тихия океан - и в рамките на САЩ - и разбираемо стават неспокойни.
Така че опасността е, че у нас може да се появи някакъв национален стаден манталитет - подобно на мисленето, което ни доведе до инвазията в Ирак през 2003 г. и по-рано до войната във Виетнам. В резултат на това Съединените щати могат да надхвърлят приемливата бдителност и готовност и може би да реагират прекомерно в бъдеща криза. Помислете за Първата световна война, която е резултат от малка криза, възникнала поради недоверие и защото въоръжените сили на страните са направили такива военни планове, които предполагат бърза ескалация в случай на военни действия.
Именно в този контекст трябваше да прозвучат спокойните и отрезвяващи коментари на Мили. Те не трябва да се считат за проява на спокойствие и небрежно отношение към сегашното състояние на нещата по отношение на Русия, Китай и Запада. Те обаче излъчват това спокойствие, което всички трябва да възприемем. Мили вярва, че връзката ще остане сложна и объркваща. Но той не очаква да започне война и не смята войната за приемлив резултат.
По-специално, когато го попитах за така нареченото съперничество между големите сили - съперничеството с Русия и Китай - председателят на Обединения комитет на началниците на щабовете отговори: „Искаме да останем в състояние на голямо съперничество между силите. Съперничеството на великите сили ще го има. Така работи светът, така е. Погледнете историята на човечеството през последните пет или десет хиляди години. Основните сили ще се конкурират помежду си в много различни области. Това е нормално. Това не е нищо особено. Необходимо е обаче да се гарантира, че това остава съперничество между големите сили и не се превръща в конфликт между големите сили или дори във война между големите сили“.
Дотук добре. И тогава Мили обясни: „През първата половина на миналия век, от 1914 до 1945 г., преживяхме две световни войни. От 1914 до 1945 г. 150 милиона души са били убити в хода на военните действия ... Настъпило е ужасно кръвопролитие и огромни разрушения. Все още усещаме последиците от Първата и Втората световни войни. Сега за нас е изключително трудно да си представим война между великите сили. И ако си представите война на велики сили - с използване на ядрени оръжия - ще разберете, че това никога не бива да се допуска“.
Толкова е лесно да забравите за това, когато си представите „ограничен“ конфликт с Китай, който започва някъде на необитаем остров в Тихия океан, или внезапна военна схватка с Русия над някакъв граничен град в една от балтийските държави, като като Естония или Латвия.
Някои от американските военни и стратези вярват, че трябва да можем да контролираме подобни схватки, преди те да прераснат в по-широк конфликт. Историята ни показва, че нещата не се случват така.
Докато Мили се съгласява със старата поговорка, че ако искате да запазите мира, трябва да се подготвите за война, той все пак изброи няколко важни точки, които Съединените щати трябва да спазват, за да намалят рисковете от конфликт чрез възпиране. Според Мили е необходимо да се укрепи американският военен потенциал, да се укрепят съюзите, да остане ангажимента в делата на различни региони по света (но в същото време, както добави той, да се ограничи военното присъствие в някои страни), да се поддържа силата на американската икономика и да се демонстрира решителност. Всичко това не е лесно. Нищо в коментарите на Мили не може да се тълкува като безразличие или прекалено самочувствие относно това, което може да доведе до политически последствия.
Заслужава обаче да се отбележи, че разсъжденията на Мили отразяват желанието му да избегне войната. Трябва да се припомни, че САЩ участват в много войни: през малко повече от 30 години, през които работя във Вашингтон, това бяха конфликти в Панама, Ирак, Сомалия, Босна, Косово, Афганистан, отново в Ирак - да не говорим за многото по-малки антитерористични операции в страни, вариращи от Пакистан до Сирия, от Сомалия до Либия и т.н. Мили твърди, че планирането и подготовката за конфликт срещу Русия или Китай няма нищо общо с другите случаи. И въпросът е не само в това, че конфликтите с Русия ще бъдат по-трудни. По-скоро това са войни, които не трябва да започват, в които мярката за успех не е военна победа, а ограничаване или, ако е започнала война, бърза деескалация и край на конфликта.
Когато администрацията на Байдън започне да разработва и изгражда своите стратегии за национална сигурност и отбрана, тя ще трябва да се вслуша в съветите на генерал Мили.
Източник: http://www.focus-news.net, Иван Христов

 

Ветераните от войните наградиха кмета на Русе

24.12.2020, 16:19

С юбилеен медал „75 години от Побдата над фашизма“, учреден от Съюза на ветераните от войните на България е награден кметът на Русе Пенчо Милков. С отличието се удостояват със заповед на председателя на военно-патриотичната организация доц. д-р Иван Сечанов български и чуждестранни граждани с принос за отбелязване на годишнината.
Медалът бе връчен от председателя н Областния съвет на Съюза на веетераните от войните на България старши лейтенант от запаса Васила Илиева. По време на срещата тя изказа искрената си благодарност към Пенчо Милков и ръководството на Община Русе за грижата и уважението, които получават героите от Втората световна война в крайдунавския град. Кметът благодари за оказаната чест и изрази дълбоката си признателност към приноса на ветераните от войните и всички герои, платили с живота си за свободата на бъдните поколения.
Източник: http://otbrana.com/

 

Фридрих Херман фон Шьонберг – генерал на 6 нации, рожба на войната, както и нейна жертва

24.12.2020, 09:45

Всеки войник днес прекарва своята служба най-често в една армия, представяна от държавата, която му дава гражданство. Това са основните правила на войната, но нека не забравяме, че съществуват и добрите стари наемници, които успяват да превърнат своите познания за войната в истински приходи и най-често намират призвание в друга армия, но тук правилата на ордените най-често не важат. Практически наемниците се разделят с възможността да получават каквито и да е било военни трофеи и медали.
И макар правилата на войната да сезират именно гражданството, съществува едно много интересно изключение в правилото, при това толкова сериозно, че историята от XVII век е запазила особена част за него. Фридрих Херман фон Шьонберг се оказва един от най-успешните хора във войната и за времето си е служил в 6 различни армии, като в пет от тях е заемал високи постове в командването. По пътя си е получил гражданство от Холандия, Англия, Франция, Португалия и Бранденбург......Прочети още

 

Санкции срещу „Балкански поток“ във военния бюджет на САЩ, Тръмп с вето

24.12.2020, 09:31

Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи вето на бюджета за отбрана за 2021 г., одобрен от Конгреса, според уебсайта на Белия дом. По-рано беше съобщено, че Сенатът на САЩ е одобрил проектобюджета за 740 милиарда долара за отбрана за 2021 г., като наред с други неща, проектът включва санкции срещу преминаващия през българска територия „Балкански/Турски поток", както и "Северен поток 2".
Тръмп заяви, че резолюцията не включва "критични мерки, необходими за гарантиране на националната сигурност", но в същото време съдържа клаузи, които не осигуряват зачитане на ветераните и военната история и "противоречи на усилията на моята администрация да запази интересите на Америка в челните редици на въпроси на националната ни сигурност и външната политика ".
Президентът също така нарече бюджета, одобрен преди това от Конгреса, „подарък" за Русия и Китай. В проектобюджета е залегнало и увеличение с 3% на възнагражденията на бойците на активна служба.
Законопроектът за отбраната определя политиката на Пентагона. Той също така определя решения, засягащи оръжия, персонал, разполагане на войски и други мерки за сигурност. Редица военни инициативи ще спрат, ако законопроектът не стане закон. Сегашният проектобюджет е от около 4500 страници, като подготвянето му е траяло почти година.
Законодателите приеха документа с огромно мнозинство от двете партии и може да отменят ветото на президента. Законопроектите, приети от Конгреса, се нуждаят от подпис на президента, за да станат закон. В редки случаи президентът може да реши да наложи вето или да отхвърли законодателството поради някои политически разногласия.
Законодателите могат да отменят президентското вето, като съберат две трети от гласовете в двете камари на Конгреса, което позволява законопроектът все пак да стане закон.
Ако Конгресът не отмени ветото на Тръмп в този случай, това ще бъде първият път от 60 години насам, в който Законът за националната отбрана (NDAA) не става закон.
Източник: https://www.cross.bg/

 

Какво знаем за реактивните самолети на Хитлер

24.12.2020, 08:09

Нацистка Германия разработва първите бойни реактивни самолети в началото на 40-те години на миналия век. Вижте всички проекти на немците.
Няколко дена преди началото на Втората световна война се случва едно много важно за авиацията нещо - на 27 август 1939 година полита първият реактивен самолет, използващ единствено тягата на своя двигател.
Реактивният самолет е немски - Heinkel He 178, а разработката му е стартирана още в средата на 30-те. Интересното около проекта е, че самолетът е използва за гориво не керосин, а дизел. Неговият пилот - Ерих Варзиц успява да запише името си и с друго постижение, защото на 20 юни 1939 година пилотира първият ракетен самолет - Heinkel He 176..........Прочети още

 

 

ВКС Русия получи уникални комплекси с БЛА от вертолетен тип

23.12.2020, 20:31

Руските военни космически сили получиха от холдинга "Технодинамика" (част от "Ростех") първите уникални безпилотни авиационни комплекси от типа хеликоптер. Това съобщава РИА Новости с позоваване на пресслужбата на компанията.
Отбелязва се, че комплексът с БЛА-мишени ще позволи да се симулират нискоскоростни безпилотни летателни апарати и хеликоптери при тестване на експериментални и модернизирани оръжия.
"Комплекса включва безпилотен летателен апарат от вертолетен тип с излетно тегло над 300 килограма, наземен пункт са управление, наземни съоръжения за обслужване на комплекса и друго оборудване", се казва в съобщението.
Според "Технодинамика", този комплекс, поради имитацията на поведението на въздушните цели, позволява тестване на нови оръжия в условия, максимално близки до бойните, включително помага за оценка на точността на насочване и ефективността на поразяване на цели.
Както отбеляза генералният директор на компанията Игор Насенков, първата партида нови комплекси с БЛА вече е прехвърлена на руските войски, освен това са обучени специалисти за тяхното използване.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Първите американски военни са напуснали Сомалия в рамките на операцията по изтеглянето им

23.12.2020, 17:37

Първите подразделения от въоръжените сили на САЩ са се качили на борда на десантния кораб на остров Макин край бреговете на Сомалия като част от операция по изтегляне на американския контингент от страната. Това съобщи в сряда сомалийският новинарски портал Goobjoog News, цитиран от ТАСС.
Прехвърлянето на военен персонал от континента се подпомага от частите на морската пехота, пристигнали на корабите, отбелязва той. Броят на контингента на САЩ в Сомалия, който трябва да бъде евакуиран, е около 700 войници.
Превозването на изтегляния персонал се извършва с помощта на конвертоплани MV-22B Osprey, разположени на борда на универсалния десантен кораб USS Makin Island (LHD 8), който е част от оперативната група на ВМС на САЩ, която сега е край бреговете на Сомалия, за да изпълни заповедта на президента Доналд Тръмп от 4 декември да изтегли почти всички американски войски от Сомалия до началото на 2021 година. Тя включва и самолетоносача USS Nimitz (CVN-68), който пристигна в оперативната зона на 21 декември.
Както отбелязва порталът Somali Guardian, по-голямата част от силите, изтеглени от Сомалия, ще бъдат прехвърлени във военноморската експедиционна база Камп Лемоние в Джибути. Това е най-голямата американска база в Африка с около 3000 военнослужещи. Друга малка група американски войници ще бъдат прехвърлени в Кения, където също съществуват американски съоръжения. В момента в Африка се намират до 6 хиляди американски войници.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Министър Каракачанов: До изборите трябва да бъде приета Програма – 2032

23.12.2020, 16:40

До изборите има достатъчно време, за да бъде приета Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г. Така министърът на отбраната Красимир Каракачанов отговори на въпрос на „Otbrana.com“ дали на този парламент ще бъде предоставено да приеме този стратегически документ, чийто проект вече е за обществено обсъждане.
Както е известно, времето на сега действащата програма изтича в края на тази година.  Целта на новата Програма е да определи стратегическата рамка и основните параметри на отбранителната политика, като осигури изграждането и поддържането на адекватни на рисковете и заплахите отбранителни способности на Въоръжените сили до 2032 г., а в някои направления и отвъд този хоризонт. Тя трябва да определи минимално необходимите отбранителни способности на Въоръжените сили за изпълнение на приетото ниво на политическа амбиция за тяхното използване. Задава параметрите за развитие и основните насоки за изграждане на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г., чрез ангажиране на политическите, икономическите, технологичните, информационните, военните и гражданските ресурси на страната.
След като Народното събрание приеме Програма – 2032 идва ред на Министерския съвет. Правителството трябва да приеме „План за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2026 г.“, последващ План за развитие на Въоръжените сили за периода от 2027 до 2032 г. и за дългосрочен „Инвестиционен план-програма до 2032 г.“.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Панихида в памет на загинали български военнослужещи

23.12.2020, 13:50

Днес в Плевен беше проведена панихида в памет на военнослужещите от 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали в мисията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак, съобщава КСВ.
Църковният ритуал започна в 11:00 часа пред паметната плоча в Плевен. Кратко слово в памет на загиналите военнослужещи произнесе полковник Марин Господинов – командир на Единен център за начална подготовка. „Хората, които рискуват живота си не само като защитават териториалната цялост и границите на страната си, но и като служат далеч зад граница, заслужават уважение и признателност“ – подчерта той.
Плевенският митрополит Игнатий отслужи молебен в памет на  офицерски кандидат Иван Христов Инджов, офицерски кандидат Свилен Симеонов Киров, офицерски кандидат Гърди Христов Гърдев и офицерски кандидат Димитър Иванов Димитров и всички други загинали при изпълнение на войнския си дълг в мирно време, а паметта им бе почетена с едноминутно мълчание.
На панихидата присъства и бригаден генерал от запаса Валентин Буров – последен командир на 5 Шипченска механизирана бригада.
На 27 декември 61-ва механизирана бригада ще проведе панихида пред Паметника на  воините, загинали във войната със световния тероризъм в Карлово.
Източник: http://otbrana.com/

 

Полковник доцент д-р Мануш Христов с наградата на Военноисторическата комисия

23.12.2020, 13:46

Годишната награда за 2020 г. на Сдружение „Военноисторическа комисия“ за принос в изследването и популяризирането на българската бойна слава бе присъдена на полковник доцент д-р Мануш Христов от ВВВУ „Георги Бенковски“.
През настоящата година доцент Мануш Христов издаде две интересни монографии ,посветени на слабо изследвани проблеми на войната от 1877-1878 г.- „Военно-технически аспекти на готовността на въоръжените сили на Русия и Турция за участие във войната от 1877-1878 г“ и събитията, които формират феномена Плевенска епопея  - „Проблеми в тактиката на пехотния бой, очертали се в хода на бойните действия при Плевен през 1877 година“.
Сдружение „Военноисторическа комисия“ с председател полковник о.з. доцент д-р Станчо Станчев и неговите партньори от военно-родолюбивите организации  връчиха и награди за изследване на балканската военна история и награда на името на „Генерал- лейт. Яко Молхов“.

 

Путин с указ дал на Северния флот статут на военен окръг

23.12.2020, 13:16

Владимир Путин с указ № 803/21.12.2020 г. е приравнил руския Северен флот към военен окръг (ВО) считано от 1 януари 2021 г., съобщи изданието svpressa.ru. В окръга ще влязат Архангелска и Мурманска области, както и Република Коми.

Указът е предхождан от навлизане в Баренцово море на групата американски разрушители „Портър”, „Доналд Кук” и „Франклин Рузвелт”, както и на британската фрегата „Кент”. Нахлуването е под предлог за проверка на свободата на корабоплаването. Норвегия отказала да участва в похода, считайки го провокация.
През есента на 2019 г. САЩ представиха „Арктическа доктрина”, предвиждаща блокиране на намиращия се в руски териториални води „Северен морски път” чрез разполагане на „по-смъртоносна, устойчива и гъвкава бойна групировка, способна да осигури конкурентно предимство в този ключов район”.
Новият статут на Северния флот го натоварва с допълнителни функции: взаимодействие с прилежащите администрации, развиване на инфраструктурата. Другите руски флотове се намират в подчинение на съответните регионални командвания, създадени на основата на сухопътните войски и приморски окръзи (Далекоизточен, Западен, Северно-Кавказки на черноморското крайбрежие). Тъй като Северният флот е регионално командване, именно на него са подчинени сухопътните войски и приморските съединения. При това основните сблъсквания се очакват именно на северозападното направление в района на Баренцово море. - Още за СФ
Източник: https://www.actualno.com, Ганчо Каменарски

 

 

31 години от вдигането на българския военноморски флаг на фрегата "Смели"

22.12.2020, 23:30

На днешната дата преди 31 години е вдигнат българският военноморски флаг на фрегата „Смели”.
Фрегатата „Смели” е построена през 1975 г. в СССР. Тя е първият кораб от серията на проект 1159 Т (НАТО – клас „Кони”). В състава на Българския военен флот корабът влиза през 1989 г., като българският флаг е вдигнат на 22 декември.
Името „Смели” получава през 1991 г.
Корабът изпълнява различни бойни задачи: борба с подводници; ескорт на подводници; патрулни функции; противовъздушна и противоподводна охрана на бойни кораби и конвои; поставяне на минни заграждения.Фрегата „Смели” е част от Първи дивизион патрулни кораби на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоциран във Варна. Участва в международни военноморски учения в Черно и в Средиземно море. Само преди дни корабът се завърна от последното си плаване в Средиземно море, където екипажът му изпълни поредица от задачи с партньори от други страни.
Водоизместване: 1576 т; дължина: 96,5 м; широчина: 12,5 м; газене: 3,2 м. Екипаж: 110 души. Въоръжение: зенитно-ракетен комплекс „Оса-М”; две 76 мм двустволни оръдия АК 726 и две 30 мм двустволни оръдия АК 230; две установки РБУ 6000; носи 12 подводни бомби; може да приема ограничено количество заградни мини. - Още за "Смели"

 

САЩ изпратиха атомна подводница в Персийския залив на фона на изострените отношения с Иран

22.12.2020, 23:18

В понеделник американската ядрена подводница USS Georgia (SSGN-729, Ohio-class) е преминала Ормузкия пролив и навлязла в Персийския залив, придружена от двата ракетни крайцера USS Port Royal (CG 73) и USS Philippine Sea (CG 58). Това стана известно благодарение на официално изявление на 5-ти американския флот (CENTCOM), съобщава CNN.
Прави впечатление, че американското командване рядко съобщава за движенията на своите подводници. Но този път в изявлението на министерството се споменава не само местоположението на подводницата, но и нейните бойни способности, включително „способността да се носят на борда до 154 крилати ракети BGM-109 „Томахоук“, предназначени да унищожават наземни цели“, обръща внимание медията.
Появата на USS Georgia в региона се случва на фона на ескалиращо напрежение в отношенията между САЩ и Иран. Ден преди това държавният секретар Майк Помпео обвини милициите, подкрепяни от Ислямскатаа република, в ракетно нападение над американското посолство в Багдад. Освен това някои американски служители изразиха опасения, че Техеран може да използва годишнината от убийството на генерал Касем Сюлеймани за удар по Америка, отбелязва CNN.
В неделя бяха изстреляни осем ракети по международната зона в Багдад, като бяха повредени сгради и автомобили в жилищен район близо до американското посолство. Комплексът на американското посолство претърпя незначителни щети, но никой от служителите на посолството не пострада. Иракските военни заявиха, че експлозия от снаряд близо до контролно-пропускателния пункт е отнела живота на местен войник.
„Съединените щати категорично осъждат последната атака на подкрепяни от Иран милиции срещу международната зона в Багдад“, заяви Помпео. „Пожелаваме на жертвите бързо възстановяване“.
В отговор говорителят на иранския външен министър Саид Хатибзаде разкритикува изявлението на Помпео, наричайки думите му „подозрителни“. Той припомни, че посолството на Ислямската република също се намира в международната зона, която е била подложена на ракетна атака, подчертава CNN.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Германия е против оръжейно ембарго на Турция

22.12.2020, 23:07

Германия е против исканията на Гърция за налагане на оръжейно ембарго на Турция поради напрежението в Източното Средиземноморие, заяви германският външен министър Хайко Маас, цитиран от “Анадолската агенция“.
Хейко Маас заяви пред агенция DPA, че намира оръжейното ембарго за Турция "стратегически неправилно".
„Не е лесно да се направи това на член на НАТО“, каза той и добави, че Турция лесно закупува ракети от Русия, когато не може да ги получи от САЩ.
Споделяйки надеждата си, че спорът в Източното Средиземноморие може да бъде разрешен по дипломатически път, Маас каза: „Разбира се, ние продължаваме да вярваме, че има решение на конфликта и че не трябва да премахваме окончателно партньор от НАТО от оръжейното сътрудниество."
Гърция призова ЕС за оръжейно ембарго срещу Турция поради напрежението в Източното Средиземноморие преди срещата на върха на лидерите на ЕС на 10-11 декември. Но по-голямата част от европейските лидери се противопоставиха на идеята за оръжейно ембарго или икономически санкции, вместо това избраха по-мека линия.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Разширено заседание в Министерството на отбраната на Руската федерация

22.12.2020, 21:54

Според информация на Департамента по информацията и масовите комуникации на МО на РФ, на 21 декември в Москва, в Националния център за управление на отбраната на РФ се е състояло разширено заседание на Колегията на Министерството на отбраната, по време на което са били отчетени резултатите от бойната подготовка и дейността на ВС на РФ през 2020 година и определени задачите за следващия период.
Участие в заседанието са взели Президента на РФ Владимир Путин - (текст на изказването, видео) и министъра на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу - (видео)

 

Airbus достави първия A400M на белгийските ВВС

22.12.2020, 20:40

На 22 декември 2020 г. в Севиля (Испания) белгийските ВВС получиха първия си от 7 военно-транспортни самолета Airbus A400M. Самолетът е предаден на клиента от линията за окончателно сглобяване на A400M и впоследствие изпълни прелитане до 15-то военнотранспортно авиокрило в авиобаза Мелсбрук (Белгия), където самолетът ще бъде базиран.
Този A400M, с заводски номер MSN106, ще се експлоатира в двунационално звено, съставено от общо 8 самолета, 7 на белгийските ВВС и един от люксембургските въоръжени сили.
А400М на Люксембург бе доставен на 7 октомври 2020 г. Вторият A400M за Белгия ще бъде доставен в началото на 2021 г.
Алберто Гутиерес, ръководител на Military Aircraft в Airbus Defense and Space, заяви: „С доставката на този самолет всички стартови клиенти вече са получили ВТС A400M. Настоящият борд MSN106 ще се присъедини към самолета А400М на Люксембург в бинационалното звено, експлоатирано съвместно с Белгия. Въпреки предизвикателствата, дължащи се на пандемията от Covid-19, нашите екипи реализираха всички 10 доставки на самолети, планирани за 2020 г., с което глобалният флот от А400М в експлоатация достигна до 98 самолета". - Още за А400М
Източник: https://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Въоръжените ни сили трябва да наброяват не по-малко от 43 хиляди души

22.12.2020, 17:00

За изпълнение на възложените мисии и задачи Въоръжените сили ще поддържат обща численост не по-малка от 43 000 души, в това число 3000 души доброволен резерв. Това е записано в проекта на Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България до 2032 г.  
По Програма – 2020 общата численост е не по-малка от 37 хиляди и не по-голяма от 40 хиляди души. Броят на доброволните резервисти се запазва.
Този стратегически документ на отбраната, пише в неговото начало, определя минимално необходимите отбранителни способности на Въоръжените сили за изпълнение на приетото ниво на политическа амбиция за тяхното използване. Той задава параметрите за развитие и основните насоки за изграждане на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г., чрез ангажиране на политическите, икономическите, технологичните, информационните, военните и гражданските ресурси на страната. Отчетени са и протичащите процеси на стратегическо преосмисляне в НАТО и ЕС.
Програма 2032 ще послужи за основа при разработването на „План за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2026 г.“, последващ План за развитие на Въоръжените сили за периода от 2027 до 2032 г. и за дългосрочен „Инвестиционен план програма до 2032 г......Прочети още

 

Изпрати ли Русия военни в ЦАР

22.12.2020, 12:13

Централноафриканската република (ЦАР) обяви, че Русия и Руанда са изпратили стотици военнослужещи след опит за държавен преврат преди президентските и парламентарните избори.

"Русия изпрати няколкостотин войници и тежко оръжие" в рамките на двустранно споразумение за сътрудничество, уточни говорителят на правителството Анге Максим Казаги. Руанда потвърди изпращането на свои войници, а по думите на Казаги те вече се бият на страната на правителствените сили сили.

В събота правителството на ЦАР обвини бившия президент Франсоа Бозизе в опит за преврат след подето настъпление към столицата Банги на три бунтовнически групи. Обстановката в света остава сложна, виждаме рискове от изостряне в Закавказието, Африка и Близкия изток, заяви Владимир Путин на среща с колегиума на министерството на отбраната.

От своя страна Министерството на отбраната на РФ отрече появилата се информация и заяви, че присъствието на руските военни там е компактно, става въпрос за няколко съветника, които не участват в бойни действия.
Има още и десетина руски офицери служещи в състава на международната мисия на ООН в ЦАР (МООНЦАР).

 

Локхийд Мартин придоби Aerojet Rocketdyne

22.12.2020,. 11:43

Компанията Локхийд Мартин съобщи, че е подписала договор за придобиването на Aerojet Rocketdyne Holdings, Inc. за цена от 56 щ. д. на акция, която се очаква да бъде намалена на 51 щ. д. на акция след изплащането на дивидент преди приключването на сделката. Това представлява стойност на собствения капитал след изплащането на дивидента в размер на 4,6 млрд. щ. д. и крайна стойност на сделката от 4,4 млрд. щ. д., включително очакваната стойност на придобитите нетни парични средства. Като част от одобрението на сделката, Aerojet Rocketdyne обяви специален паричен дивидент от 5 щ. д. на акция за своите притежатели на обикновени акции и конвертируеми синиър облигации (на конвертирана основа и отменим по тяхно желание до датата на плащане), към края на деня на 10 март 2021 г. и платим на 24 март 2021 г.
"С придобиването на Aerojet Rocketdyne Локхийд Мартин ще запази и засили основен компонент от вътрешната си база от индустриални продукти като така ще спести разходи на своите клиенти, както и на американския данъкоплатец,“ каза Джеймс Тайклет, президент и СЕО на Локхийд Мартин. "Тази сделка затвърждава подкрепата на Локхийд Мартин във военните мисии на САЩ и техните съюзници, както и затвърждава лидерската позиция на компанията в космическите и свръхзвуковите технологии. С нетърпение очакваме талантливите служители на Aerojet Rocketdyne, заедно с които ще извоюваме нови позиции за Локхийд Мартин на водещ доставчик на военни решения през 21-ви век.“
С приходи за 2019 г. на стойност 2 млрд. щ.д., почти 5000 служители и почти 15 оперативни точки в САЩ, Aerojet Rocketdyne е признат в света производител на военни и космически ракетни двигатели и системи. Aerojet Rocketdyne има дългогодишни партньорства и се радва на голямо търсене на своите иновативни технологии. Настоящата сделка прибавя значителна експертиза към портфолиото на Локхийд Мартин и разширява солидната основа, върху която са изградени бизнес отношенията на Локхийд Мартин и Aerojet Rocketdyne през годините. Задвижващите системи на Aerojet Rocketdyne вече са част от доставките на Локхийд Мартин в бизнес направленията „Аеронавтика“, „Ракети и контрол на огъня“ и „Космос“.
Сделката трябва да бъде завършена през втората половина на 2021 г. и е предмет на одобрение от акционерите на Aerojet Rocketdyne. Локхийд Мартин има история на успешни придобивания и ще работи за постигането на много стратегически и финансови придобивки, следствие от тази сделка. Ще бъде сформиран екип по транзакцията, който да осигури безпрепятствена интеграция и да подсигури приемствеността по отношение на клиентите, служителите и акционерите.
Източник: http://otbrana.com/

 

На този ден през 1944 година започва Сремската операция

22.12.2020, 08:00

На 22 декември 1944 г. започва Сремската настъпателна операция. От 22 до 28 декември в междуречието на Дунав и Сава Първа българска армия провежда Сремската настъпателна операция.
През Втората световна война (1941–1945 г.) в периода 22 до 28 декември в междуречието на Дунав и Сава Първа българска армия провежда Сремската настъпателна операция, включена в общия замисъл за настъпление на войските от левия стратегически фланг на Червената армия, които провеждат Будапещенската настъпателна операция. Към това време нашата армия има три съединения и отделни армейски части и подразделения. Усилена е с един дивизион катюши и действията й се поддържат от авиацията на Трети украински фронт и корабите на подчинената му Дунавска флотилия. Особено ожесточени бойни действия се водят в района на селата Сотин, Оролик и Грабово. По редица обективни и субективни причини бойните действия не са особено успешни. Все пак нашите съединения ангажират значителни сили и средства на противника и разстройват организираното му оттегляне по долината на р. Сава.........Прочети още

 

Тютюневият порцион във Втората световна война

22.12.2020, 07:57

Втората световна война е съпътствана не само от барутен, но и от тютюнев дим. Освен хранителната дажба войникът ежедневно се е нуждаел от такива стимуланти като алкохол, наркотици (амфетамини) и тютюн. И в Червената армия, и във Вермахта тютюнът (цигарите) влизат в ежедневната разкладка на военнослужещите.
По време на война пушенето придобива нов смисъл за всеки един войник. Сред всекидневните бомбардировки, обстрели, сражения и смърт войникът намира в тютюна това малко късче мир, тишина и спокойствие, което му напомня за родния дом и семейството. Освен това ударната доза никотин помага да се намали стреса, успокоява нервите, подтиска чувството за глад. С една дума тютюнът е средството, което помага на войника да не си изгуби окончателно разсъдъка сред касапницата на фронта. От статията ще разберем какво конкретно са пушили войниците по време на Втората световна война и защо американският президент Франклин Делано Рузвелт определя тютюнът като стратегическа суровина......Прочети още

 

 

С нови 200: Ми-14 стават летящи линейки?!

21.12.2020, 22:05

Порция изказвания без ясен контекст показват, че премиерът обмисля да преоборудва вертолети Ми-14 за изпълнение на медицински задачи. Това се разбира от диалог между Борисов, военния министър Каракачанов и изпълнителния директор на ТЕРЕМ ЕАД Иван Досков, който се чува по време на поредния премиерски лайвстрийм излъчван в профила му в социалната мрежа Facebook.
„Ще се чуеш се с министър Ангелов (Костадин Ангелов, министър на здравеопазването – бел. ред.). В момента здравето (Министерство на здравеопазването – бел. ред.) искат да купят хеликоптери за катастофи, аварии, ей такива неща. Казаха ми, че при вас има три много добри, които ако минат през ремонт в ТЕРЕМ, в „Авионамс”, да се отремонтират моторите и другите работи, може да ги направим трите за 18 млн. Такава цена ми дават”, обръща се Борисов към Каракачанов днес, 21 декември 2020 г., докато двамата са на посещение в ТЕРЕМ „Хан Крум”, Търговище.....Прочети още

 

50 години от първия полет на изтребителя F-14A-1-GR Tomcat

21.12.2020, 21:08

Легендарният изтребител Grumman F-14 Tomcat полита преди точно половин век – на 21 декември 1970 г., с което започва неговата дълга и забележителна кариера, която продължава и до днес в Иран.
Първият прототип на F-14 (заводски номер 157980) полита от заводското летище на Grumman в Калвъртън, щата Ню Йорк на 21 декември 1970 г., след като прави първото си рулиране седмица по-рано. В кабината на машината са Боб Милър и Робърт Смайт.
През целия ден двамата изпитатели чакат добро време и едва половин час преди залез успяват да излатят за кратък полет около летището. При него стреловидността на крилото е поставена на 20 градуса и колесникът остава неприбран. Достигната е височина от 1000 m, а самият полет продължава едва няколко минути.
Вторият полет е и последният за прототипа. На 30 декември 1970 г. Милър и Смайт излизат отново. Времето е добро и те планират да изпълнят цялата изпитателна програма, която е била планирана за дебютния полет. Във въздуха, самолетът който придружава прототипа вижда, че от него изтича хидравлична течност. Малко по-късно основната хидравлична система на прототипа отказва, а екипажа се насочва за аварийно кацане на Калвъртън.
Екипажът използва аварийна система със сгъстен азор за пускане на колесника, но на подхода за кацане отказва и резервната хидравлична система. Задействана е аварийната система, която разчита на електромотори за да движи механизацията на крилото и вертикалните и хоризонтални стабилизатори.
На около 1,5 km от прага на пистата отказва и аварийната система, а прототипа влиза в пикиране. Екипажът се катапултира веднага и има само леки наранявания, но самолетът е разрушен напълно. - (видео)
Разследването показва, че проблемът е бил конструктивен – Grumman използва иновативна технология за съединяване на титаниевите тръби на хидравличната система. Технологията обаче не се комбинира добре с начина, по който тръбите са прикрепени към фюзелажа, а обработката им ги прави уязвими при вибрации с определени честоти. По време на втория полет е тествана работата на самолета при полет с един двигател поставен на „малка газ”, което докара точно такива вибрации, довели до разкъсване на тръбите. Grumman изоставя титанът и преминава към алуминиеви тръби за хидравличната система.
Така с лек фалстарт започва кариерата на F-14, който по-късно получава и името Tomcat.
Самолетът е създаден в рамките на програмата VFX, която цели ВМС на САЩ да получат тежък ракетен прехващач, който да пази авионосните ударни групи от противникови бомбардировачи и крилати ракети. През януари 1969 г. е избрана компанията Grumman за изпълнител на програмата.
Първите серийни F-14A са предадени на ВМС на САЩ през септември 1974 г. Общо са построени 712 серийни изтребителя, от които всички без 80 отиват в американската флотска авиация. Производството продължава до 1991 г., когато са сглобени последните F-14D. Типът е официално пенсиониран в САЩ през септември 2006 г., но реалният последен полет на американски Tomcat става на 4 октомври същата година.
Иран става единственият експортен клиент за F-14. Поръчани са общо 80 самолета и голямо количество ракети „въздух-въздух” за далечен бой AIM-54 Phoenix. До свалянето на шах Мохамед Реза Пахлави са доставени 79 машини. Иранските Tomcat взимат дейно участие Ирано-иракската война (1980 – 1988 г.), където са основен изтребител на ислямската република. Той сваля десетки иракски бойни самолети и вертолети, но точната бройка е обект на полемика.
Иран успява да поддържа около две ескадрили F-14 и до момента, като самолетите вероятно ще служат още дълги години.
Основната причина F-14 Tomcat да се загнезди толкова дълбоко в колективната памет е не толкова неговата успешна кариера или технологични иновации вложени в него, колкото участието му в супер успешния филм “Top Gun”, който се появява през 1986 г. Лентата на режисьора Тони Скот е не само събира стотици милиони долари от боксофис, изстрелва кариерата на Том Круз, но и издига F-14 до един почти митичен статус.
- Още за F-14

Източник: https://aero-bg.com/

 

Свещеници благословиха медици и пациенти във ВМА

21.12.2020, 19:32

Духовници от Софийската митрополия посетиха Военномедицинска академия (ВМА), за да вдъхнат кураж на пациенти и лекари в тежките времена на изпитания, в които се намира целият свят. Инициативата се осъществява с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит.
Специално за целта от Гигинския манастир Св. Св. Козма и Дамян бяха изнесени мощите на светите лечители Козма и Дамян и Св. вмчк Пантелеймон, с които бяха благословени медици и пациенти, съобщават от ВМА.
Благодарим ви, че се грижите за душите на нашите пациенти. В тези трудни моменти човек има нужда от всякакъв вид подкрепа. А вашата е такава, каквато ние не винаги можем да им дадем. Благодарим на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български за тази инициатива, чрез която изказвате своята съпричастност със страданията на българския народ и опора за нашите медици, че не са сами в тази битка, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.
Вие идвате в навечерието на пристигането на ваксините. От контактите ми с нашите духовници знам, че винаги сте подкрепяли науката и нейния прогрес. Сегашните ваксини са едно високотехнологично постижение - вяра и надежда, че ще се справим успешно с този бич за човечеството. Така че, с вярата и с науката, ние ще се справим! Дай Боже! Амин!, заяви още той.
Свещенослужителите посетиха COVID-отделенията на ВМА, както и такива, в които не се лекуват пациенти с коронавирусна инфекция, където помазаха с осветен елей и поръсиха със светена вода болните, лекарите и целия медицински персонал. Всички получиха иконки със сцената на Рождество Христово, които са със специално благословение от Негово Светейшество патриарх Неофит. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

За девета поредна година Япония увеличава разходите си за отбрана

21.12.2020, 15:57

За девета поредна година Япония вдига разходите са обраната. Правителството на премиера Йошихиде Суга (на снимката) внесе за гласуване в парламента рекордното увеличение от близо 52 милиарда долара. По план по-голямата част от парите ще отидат за подсилването на японските отбранителни способности, чрез модернизация на въоръжените сили.
Актуализацията на военен бюджет от парламента се смята за формалност, защото управляващата Либерално-демократическа партия на премиера Йошихиде Суга се радва на пълно мнозинство.
Според плановете на Токио по-голямата част от средствата ще отидат за модернизирането на въоръжените сили на страната с купуване на още стелт изтребители от пето поколение, нови самолетоносачи и кораби, както и балистични ракети с голям обсег на действие. Японското правителство защити плановете си, като посочи растящата опасност от страна на Китай, както и все по-непредсказуемата оръжейна ядрена програма на Северна Корея. Наред с  увеличението на разходите за отбрана Япония вече обяви, че планира да пренасочи около 40 милиарда долара в разработването на свой изтребител от пето поколение. След края на Втората световна войната Япония реално няма своя армия, а  според конституцията, въоръжените й сили не могат да участват в операции в чужбина. През последните години обаче заради бързо променящата се ситуация със сигурността  в региона на Азия, Токио започна да реформира военната си доктрина. - Още за ВС на Япония
Източник: https://armymedia.bg/

 

Премиерът провери ремонтните дейности във военния завод „ТЕРЕМ - Хан Крум“ в Търговище

21.12.2020, 13:30

Премиерът Бойко Борисов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов инспектираха военния завод „ТЕРЕМ - Хан Крум“ в Търговище, където се ремонтира бойна техника. По време на инспекцията беше потвърдено, че на танковете Т-72 ще бъде извършена модернизация с нова система за управление на стрелбата и сателитна връзка, става ясно от фейсбук страницата на министър-председателя. - (видео)
Договор за модернизация на 44 танка Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътните войски бе сключен на 16 декември, между Министерството на отбраната и „ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ“ ЕАД. Той е на стойност 78 719 472 лв. с ДДС и е за срок от 2 години. 40 от модернизираните танкове ще бъдат за 61 танков батальон от Стрямската механизирана бригада. Контрактът предвижда и модернизация и на три командно-щабни машини МТ-ЛБУ.
Модернизацията на основен боен танк Т-72 е в посока съкращаване на времето за откриване на целта, класификацията ѝ и нейното поразяване, повишаване на точността на стрелбата, повишаване на живучестта, осигуряване на автономност и способност да обменя голямо количество информация с базова станция, както и с другите машини от батальона и старшата инстанция.
Част от дейностите, които ще бъде извършени, са доставка, монтиране и интегриране на съвременна система за управление на огъня, система за повишаване на автономността, система за управление на бойните действия, система за ранно предупреждение при облъчване и др.
Българското дружество ще придобие ноу-хау за последваща поддръжка на част от модернизираните системи. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Швеция обяви рекорден бюджет за армията и най-голямото надграждане на военните си сили от половин век насам

21.12.2020, 11:55

Швеция започва най-голямото надграждане на военния си капацитет от половин век насам и обяви, че ще обмисли членство в НАТО в отговор на засилената руска военна дейност в Балтийския регион, Северния Атлантик и Северния полярен кръг, съобщава британският национален ежедневник The Times.
Броят на военнослужещите в армията на скандинавската страна ще се увеличи от 60 000 на 90 000 през следващите четири години, а годишните разходи за отбрана ще се увеличат с 40% до 7,2 милиарда британски лири, или около 1,5% от БВП, съгласно бюджета, приет от депутатите в парламента в Стокхолм миналата седмица, предаде агенция Фокус.
Дългогодишният принцип на необвързаност на страната също се поставя под въпрос, след като мнозинството от народните представители гласуваха за първи път в подкрепа на обмислянето на членство в НАТО. - Още за ВС на Швеция
Източник: https://www.actualno.com/

 

Нова серия изпитания с JAS 39 Gripen E

21.12.2020, 09:55

Първият изтребител от новата модификация Saab JAS 39 Gripen E (с.н. № 396004) вече е в авиобаза Linköping/Malmen (Линчепинг/Малмен), където ще продължат изпитанията, в които по-активно ще участват шведските ВВС и агенцията Försvarets MaterielVerk (FMV). Тестовете ще се фокусират повече върху тактическите системи и датчици, сред които системата за ИЧ търсене и съпровождане, РЕБ и РЛС.
Според шведските ВВС (Flygvapnet) включването на този етап на изпитания на летци и техници ще доведе до по-бързото и ефективно усвояване на новия изтребител.
Първоначално се планираше изтребителите JAS-39E напълно да заменят сега намиращите се в шведските ВВС 74 едноместни JAS-39C, но по последна информация по-старата модификация ще останат на въоръжение до 2025-2030. Така към 2026 г. в състава на ВВС на Швеция ще има 120 изтребителя JAS-39C/D/Е Gripen.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Европейската преса за българското войнство по време на Балканската война

21.12.2020, 08:13

Едва ли има война в историята на Третата българска държава, в която нашият народ да изпраща синовете си на бойното поле с подобен ентусиазъм, жертвоготовност, екстаз и чувство за мисия, така както се случва през октомври 1912 г., когато България започва участието си в Балканската война.
Може би само Сръбско-българската война предизвиква тази небивала народна екзалтация и патриотична пламенност, след която българският воин отново е синоним на неустрашимост, сърцатост и дръзновение.
В статията ще ви представим дописки и журналистически материали на европейски медии, чиито кореспонденти отразяват Балканската война от 1912-1913 г. Източник е «Църковенъ Вѣстникъ» – седмично издание на Светия Синод на Българската православна църква. Някои от снимките (постерите) се публикуват за пръв път в българското интернет пространство......Прочети още

 

 

Путин призова за по-ефективна защита на границите на Русия

20.12.2020, 20:13

Президентът на Русия Владимир Путин призова за по-ефективна защита на държавните граници заради "рисковете от тлеещите конфликти" в съседни страни, предаде ТАСС.
При посещение днес в щаба на Службата за външно разузнаване, която отбелязва 100 години от създаването си, той препоръча да се отделя голямо внимание на информационната сигурност и борбата с екстремизма и корупцията, както и с икономическите престъпления, предава БТА.
Сътрудниците от Федералната служба за охрана трябва да продължат да гарантират сигурността на държавните обекти и значимите мероприятия, а Главното управление за специалните програми "да решава широк кръг задачи за повишаването на устойчивостта на работата на ключови държавни органи и системи за връзки, даже в най-сложна обстановка", каза Путин. - (видео)
"Всяка успешно завършена разузнавателна операция е уникална и героична по свой собствен начин", заяви Сергей Наришкин, който оглавява Службата за външно разузнаване, а също и Съвета за национална сигурност на Русия.
По думите му службата "гарантира сигурността на милиони руски граждани, а също и националния суверенитет, социално-политическата стабилност, икономическото развитие и научно-техническия прогрес".
Наришкин приветства бившите и настоящите служители на Службата за външно разузнаване на Русия (СВР), а също и ветераните от външното разузнаване от бившите съветски републики. Той заяви, че със своята служба те са защитавали обществото и държавата от потенциални външни заплахи.
Макар официалните чествания на 100-годишнината да бяха отменени заради пандемията, Наришкин откри паметник на шпионите герои и изложба в Москва, а държавната телевизия излъчи богата програма от документални филми в чест на службата.
СВР е наследник на някогашното съветско КГБ заедно с Федералната служба за сигурност (руското контраразузнаване).
В наши дни вниманието на службите за външно разузнаване е съсредоточено върху борбата с тероризма и екстремизма и върху оръжейния контрол, в това число неразпространението на оръжия за масово поразяване, заяви Наришкин.
На днешната дата през 1920 г. основателят на пeчално известното ЧК (Черезвичайная комисия), комунистическият революционер Феликс Дзержински, подписва указ за създаването на външен отдел.
Всички руски разузнавателни служби продължават да отбелязват този ден като свой празник и за тях Дзержински, безмилостен екзекутор по времето на съветския диктатор Йосиф Сталин, наричан "Железния Феликс", е герой, отбелязва ДПА.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Politico: НАТО вече не е в мозъчна смърт

20.12.2020, 19:44

Новият доклад, НАТО 2030, изготвен от експерти от целия Алианс, предлага редица препоръки, които да ни помогнат да се върнем на правия път. Крайно време е, пише американският дипломат Роуз Готемьолер, бивш заместник-генерален секретар на НАТО на страниците на американското авторитетно издание Politicoв материал, представен без редакторска намеса от името на автора
Същността на проблема се свеждаше до напрежението, възникнало в самото сърце на Алианса: в оперативен смисъл НАТО винаги е бил доста пъргав. Той обаче не успя да се адаптира към значителни промени в политиката.
През 2014 г. например Алиансът бързо предприе защитни мерки в отговор на военната агресия на Кремъл в Крим, подготвяйки се за укрепване и присъствие в балтийските държави, Полша, Румъния и България. Всички държави-членки на НАТО са подготвили своите въоръжени сили, в случай че руските действия изискват бърза реакция.
Винаги съм се гордяла с решителните първи стъпки, които вече започнаха да дават плодове, когато бях назначена за заместник-генерален секретар на НАТО през есента на 2016 г. Тези мерки бяха в пълен контраст с това, което бях чувала за НАТО преди - че Алиансът е действал много бавно, когато е било необходимо да се вземат бързи решения, и че в такива моменти членовете му не са били в състояние да работят заедно.
По-малко от година след моето назначение, през юли 2017 г., тактическите формирования в Латвия, Литва, Естония и Полша бяха готови за действие. Формации от всички страни на НАТО, от Албания на юг до Норвегия на север, бяха готови да се бият рамо до рамо. Ако Москва реши да атакува, целият алианс на НАТО ще я отблъсне - това е мощно средство за възпиране на потенциален агресор.
Политическата позиция на НАТО обаче не отразява тези решителни действия. Съюзът понесе тежестта на стратегическата визия, формулирана още през 2010 г. Визията му за стратегическата среда отдавна престава да отразява реалността: „Днес евроатлантическият регион е в мир и вероятността от атака на територията на НАТО с конвенционални оръжия остава ниска“.
Тази характеристика на ситуацията противоречи на бързите и ефективни военни мерки, които НАТО предприема. Но някои членове на НАТО не искаха да променят нищо. Като новодошъл - когато бях назначена за първи път, имах малък опит с НАТО - редовно питах защо не правим корекции в стратегическата концепция.
Отговорът, който получих, винаги звучеше по един и същи начин: „Нека вземем онези спешни военни мерки, които са необходими, и нека не отваряме Кутията на Пандора“. Много от членовете на НАТО имаха различни възгледи относно това кои трябва да бъдат основните приоритети в областта на сигурността, а дебатите за нова концепция можеха да бъдат твърде разделящи. Следователно НАТО продължи да демонстрира значителен напредък на военния фронт, докато неговият политически компонент изоставаше много назад.
Преди година френският президент Еманюел Макрон разкритикува недостатъка на НАТО, като заяви, че алиансът е „в мозъчна смърт“. Макрон посочи, че на хоризонта вече са се появили нови предизвикателства и дори заплахи и че НАТО не е готов за тях. Докато Америка на президента Доналд Тръмп загърби Алианса, според Макрон Европа трябваше да се научи да мисли като независима геополитическа сила, способна да действа независимо от Вашингтон.
Лидерите на Алианса приеха това предизвикателство по време на срещата си в Лондон миналия декември. Те инициираха проучване, което продължи една година, за да покаже дали алиансът може да постигне повече. Ако препоръките на доклада на НАТО 2030 бъдат спазени, членовете на Алианса ще могат не само да разгледат наново стратегическата концепция на НАТО, но и да отговорят директно на глобалните предизвикателства, които предстоят.
Едно от най-важните предизвикателства е атмосферата на засилено съперничество, в която Русия - като военна сила - продължава да създава хаос в периферията на НАТО.
Друго голямо предизвикателство, обсъждано в доклада, беше възходът на Китай - не защото НАТО е на път да се насочи към Южнокитайско море, а защото Китай е все по-активен в Европа. Например, той придобива контрол над транспортната инфраструктура по начин, който може да попречи на свободата на действие на НАТО.
Междувременно в доклада се отбелязва, че НАТО трябва да търси възможности за сътрудничество с двете страни. Що се отнася до Русия, старият подход остава в сила: Алиансът трябва ясно да осъзнава необходимостта от възпиране и отбрана, но в същото време трябва да търси възможности за взаимодействие. Що се отнася до Китай, Алиансът трябва да разработи политически подход, фокусиран върху евроатлантическото пространство, който отчита новата роля на Китай в света.
Докладът също така очертава как Алиансът може да адаптира своите решения за успех в тази нова стратегическа среда. Силата на НАТО се крие в акцента върху консенсуса. Въпреки това, от време на време съюзниците все пак могат да изберат по-гъвкав подход в рамките на правилото за консенсус, което позволява на някои членове на Алианса да заявят желанието си да участват в мисии, в които други членове може да не желаят да се присъединят.
Тези „коалиции на желаещите“ в рамките на НАТО могат да бъдат мощен инструмент за добре планирани операции с добре обучен и дисциплиниран военен персонал. Това ще облекчи военната тежест за по-големите членове на Алианса като САЩ, Великобритания и Франция.
Така, година по-късно, Макрон получи отговор на изявлението си: Мозъкът на НАТО не е мъртъв и сега той мисли здраво за бъдещето. За генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг докладът на НАТО 2030 има редица добри препоръки - сега той просто трябва да избере.
Саморефлексията на НАТО е добра новина за новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, който скоро ще встъпи в длъжност. Той твърди, че НАТО може да се превърне в по-автономен и ефективен съюз, който е по-малко зависим от американската военна мощ. Такъв съюз би бил готов да защитава своите интереси в света и да подкрепя Съединените щати, когато е необходимо.
Източник: http://www.focus-news.net, Юлиян Марков

 

На вашето внимание: Новата монография-справочник „Патрони за стрелково оръжие“

20.12.2020, 14:01

Оказва се, че интересът към патроните за стрелково оръжие е много голям. Той е както от професионалисти, така и от любители на въоръжението и боеприпасите. Този своеобразен глад от знания роди монографията-справочник „Патрони за стрелково оръжие“. Нейни автори са полковниците от запаса д-р инж. Красимир Петров и полковник от запаса инж. Венцеслав Велев. Двамата са добре известни с приноса си за успехите на служба „Артилерийско въоръжение” на Българската армия. Завършили са Висшето народно военно артилерийско училище в Шумен. Полковник Петров приключва военната си служба през 2016 г., като началник на отдел „Оръжие и боеприпаси” в дирекция „Логистика” на МО, а полковник Велев – през 2009 г., като началник на отдел „Финанси” в Съвместното оперативно командване. През лятото на 2019 г. представихме енциклопедичния им труд „Патрони за стрелково оръжие”. Само след година издадоха „Енциклопедия на патроните за стрелково оръжие“, в която са разгледани  основите на устройството, конструкцията, видовете куршуми и експлоатацията на патроните за стрелково оръжие. Днес в ръцете на читателите е монографията-справочник „Патрони за стрелково оръжие“, която е изцяло преработена, допълнена и на 100 процента цветно илюстрирана. Това я прави на практика нова книга. За нетърпеливите ще дам следната информация: Можете да закупите този уникален труд със силно практическо приложение  на преференциална цена от 40 лв., т.е. 10 лв. по-малко, след като се свържете на тел. 0889 277 182, на който отговаря полк. Венцеслав Велев.
В монографията изчерпателно са разгледани развитието на патроните за стрелково оръжие през годините, тяхната еволюция, класификация и елементите им – куршуми, гилзи, барути и капсул-възпламенители. Описано е поразяващото действие на куршумите и е изяснено понятието калибър. Дадена е накратко маркировката на опаковката на патроните в България, Русия, САЩ и НАТО. Особено внимание е отделено на конструкцията на различните видове куршуми, типове върхове и видове на техните профили (контури, дъна), основи и на съвременните им обозначения с кратки характеристики и предназначения. Направен е преглед на най-разпространените патрони за стрелково оръжие с данни за тяхната история, особености на конструкцията им и тактико-техническите характеристики.
Можете да научите много и за патроните със специално предназначение, за патроните със свръхскоростни и подкалибрени куршуми. Разбира се, има информация и за патроните за ловно гладкоцевно стрелково оръжие. Приложенията дават информация за балистичния коефициент, за експанзивността на куршума и за най-разпространените абревиатури на куршуми.
Рецензент на монографията е един от водещите специалисти в областта на въоръжението и боеприпасите професор д.т.н. инж. Боян Петков, на когото авторите благодарят за положените усилия.   
И така, на вашето внимание са 346 страници, плод на творческите търсения и резултат от 30-годишния труд на двамата автори в структурите на служба „Артилерийско въоръжение“, посветени на патроните за стрелковото оръжие!
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

"Дупчи" всяка броня: снайперската винтовка ORSIS T-5000 става бестселър на световния оръжеен пазар

20.12.2020, 08:47

Това е първият случай на успешно излизане на външния пазар на стрелково оръжие, разработено и произвеждано от частна компания в Русия.
Според заместник-генералния директор на "Рособоронэкспорт" Игор Севастянов има голям интерес към снайперските винтовки ORSIS T-5000 от страна на армейските, полицейските и специалните подразделения на най-различни страни. "Рособоронэкспорт" е достигнал различни споразумения за съвместна работа с разработчиците и производителите, което вече е донесло положителни резултати и за двете страни. Още повече, че се работи над разработката на перспективни видове стрелково оръжие, предназначени за експорт.
Например неотдавна беше представен военният вариант на винтовката К-15М "Брат", в чиято конструкция са отчетени предложенията на специалистите от "Рособоронэкспорт". А те се основават на изискванията на поръчителите и на тенденциите на световния оръжеен пазар.
Редица технически решения, реализирани в К-15М, нямат аналози в Русия. Дори зад граница с модернизирания "Брат" може да се конкурира само белгийската FN SCAR. Специалистите-оръжейници смятат, че е напълно възможно К-15М да замени СВД.
От пресслужбата на "Рособоронэкспорт" отбелязват, че само през тази година са проведени над 40 презентации на винтовките в рамките на международните изложения в Кот д'Ивоар, Обединените арабски емирства, Германия, Бразилия, Мексико и Виетнам, както и на "Армия 2019" и "Интерполитех". Винтовките Т-5000 бяха демонстрирани и на състоялия се в Сочи форум "Русия – Африка", където предизвикаха голям интерес. В момента се водят търговски преговори за доставките на оръжието в над 10 страни в Африка. За някои поръчители вече се проведоха тестови изпитания в Русия.
Сред отличителните черти на Т-5000 са високата точност и истинска бойна мощ. Прицелният обсег, при който стрелецът попада в "десетката", е 1500 метра. А при новата версия  Т-5000 ORSIS-375CT с калибър 375 Cheytac (9,5х77 мм) винтовката поразява на два километра.
През 2005 г. на въоръжение в армията на САЩ са приети нови бронежилетки, в които се използват сложни по състав вложки ESAPI с дебелина от 11 мм. Те следва да са устойчиви на изстрели от всякакви снайпери. Но тестовете на бронежилетките срещу изстрели от Т-5000 не зарадваха западните експерти.
Дори бяха пуснати специални наръчници, в които военните специалисти препоръчват на американските войници, застрашени от снайпери Т-5000, да прибягват към по-просто решение на проблема – да прекратят контакта си с противника. Или казано просто, на войниците, облечени с най-новите бронежилетки, се предлага просто да избягат от бойното поле, отбелязва "Российская газета". - Още за Т-5000

Източник: https://bg.rbth.com/

 

77 години от подвига на поручик Димитър Списаревски

20.12.2020, 08:43

На 20 декември 1943 г. армада от 50 съюзнически самолета B-24 „Либърейтър“, охранявани от близо 50 изтребителя П-38 „Лайтнинг“за пореден път бомбардират София. Поручик Димитър Списаревски е един от пилотите на бойно дежурство. Поради техническа неизправност излита със закъснение. Когато достига до неприятелските бомбардировачи, въздушният бой вече е започнал. Със смела маневра той атакува американски бомбардировач Б-24 „Либърейтър“ и се врязва със своя самолет в него. От удара огромната четиримоторна машина се разпада на три части и заедно с българския изтребител се насочват към земята. Самолетът на поручик Списаревски пада на височините над село Долни Пасарел, Софийско.
Димитър Светозаров Списаревски е роден в Добрич на 19 юли 1916 г. По това време Добруджа е под румънско владение и семейството е принудено да напусне своя дом. Първоначално живеят в Лом, където Димитър Списаревски учи, а през 1931 г. се преместват в София. През 1934 г. е приет във Военното на Н.В. училище, което завършва четири години по-късно. Завършва изтребителната школа във Вернойхен, Германия. Той е един от първите български изтребители усвоили модерния самолет Месершмит Me-109. Списаревски се завръща в България на 4 юли 1939 г. и започва службата си в 3/6 орляк на летище Марино поле. Със своето 222-ро ято, въоръжено със самолети Аvia В-534 „Доган“, поема различни задачи – охрана на българо-турската граница, охрана на столицата, защита на Черноморското крайбрежие. През пролетта на 1942 г. е назначен за инструктор към Изтребителната школа в Долна Митрополия.
През лятото на 1943 г. поручик Димитър Списаревски е командирован като офицер-наблюдател към германските изтребителни части във Франция. След завръщането му е включен в състава на 3/6 орляк с командир капитан Чудомир Топлодолски на летище Божурище.Героят, извършил първия въздушен таран в историята на българската авиация, посмъртно е произведен в чин капитан, а през 1992 г. – в полковник.
Музей на авиацията - Крумово

 

20 декември 1914 г.: Начало на създаване на тежката бомбардировъчна авиация на Русия

20.12.2020, 08:40

На 20 декември 1914 г. е одобрено формирането на ескадра въздушни кораби «Илья Муромец» с което се залагат основите за създаване на тежката бомбардировъчна авиация на Русия.
„Ескадрата въдушни кораби” е първата авиационна част в света с многодвигателни бомбардировачи. На борда на "Илья Муромец" с двигатели "Аргус" може да се разместят до 400 килограма бомби. Авиобомбите с тегло 16,5 кг се поставят вътре в самолета, а по-тежките се подкачват под фюзелажа.
"Илья Муромец" е с екипаж от четирима човека, има и картечница за защита от въздушни нападения.
На 15 февруари 1915 г. с "Илья Муромец", екипаж с командир капитан Горшков, извършва първия успешен боен полет, хвърляйки върху противниковите позиции бомби с общо тегло 270 кг.
През есента на 1915 г. на самолета са монтирани първите руски двигатели РБЗ-6 и успява да се издигне във въздуха с 410-килограмова учебна бомба – по това време нито един самолет в света не е имал подобни възможности. - Още руски бомбардировачи

 

 

В Съединените щати назоваха сроковете за започване на производството на хиперзвуково оръжие

19.12.2020, 19:18

Американските военновъздушни сили очакват да започнат производството на хиперзвукови ракети по програмата за бързо реагиране на въздуха (ARRW) (Air-Launched Rapid Response Weapon) през 2021 или 2022 година. Това заяви помощник-министър на американските ВВС за обществени поръчки, технологии и логистика Уил Ропър, съобщава ТАСС.
„Много сме близо до пускането на ARRW, първото хиперзвуково оръжие на министерството (ВВС). Това ще се случи през 2022 финансова година (стартирайки в САЩ на 1 октомври 2021 г.)", каза той.
Оръжията ще бъдат разположени на стратегически бомбардировачи B-52, каза Ропър, и ще осигурят на американските ВВС способността да нанасят бърз удар извън обсега на средствата за поразяване.
Той също така изрази мнението, че технологията за правопоточен реактивен двигател и крилатите ракети ще помогнат на САЩ да разработят хиперзвукови оръжия, които са по-евтини и по-малки от редица аналози. Ропър поясни, че преди всичко те ще бъдат разположени на изтребители F-15.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Десет нови авиотанкера за руското министерство на отбраната

19.12.2020, 09:56

Уляновският завод "Авиастар-СП", който е част от подразделението за транспортна авиация на ПАО "ОАК" на държавната корпорация "Ростех", ще започне да изпълнява договор за производство и доставка на 10 самолета-цистерни Ил-78М-90А за нуждите на руското министерство на отбраната, информира ТАСС.
Договорът е подписан по време на работното пътуване на заместник-министъра на отбраната Алексей Криворучко до предприятието. От страна на ПАО "ОАК" документът е подписан от Сергей Ярковой, първи заместник генерален директор на ПАО "ОАК" и управляващ директор на ПАО "Ил".
Новият танкер е базиран на военнотранспортния самолет Ил-76МД-90А. Модернизираният самолет е оборудван с четири двигателя от ново поколение ПС-90А-76,, полетно-навигационният комплекс е напълно обновен и е въведен „стъклен кокпит“, който намалява натоварването на екипажа и подобрява безопасността на полета. Ил-78М-90А от криловите си агрегати ще може едновременно да зарежда два фронтови самолета, от опашния блок е възможно да се зареждат самолети за далечни разстояния и специални самолети. При използване на Ил-78М-90А на земята, ще може едновременно да се зареждат четири самолета. Танкерът Ил-78М-90А може да бъде преоборудван и при необходимост да се използва като товарен самолет.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Тревогата за резерва роди доброволната служба

19.12.2020, 08:40

Това, за което се говореше отдавна, стана факт в края на календарната година. Народното събрание се престраши и след определено забавяне гласува на второ четене промените в Закона за резерва на Въоръжените сили. За широката общественост  стана ясно, че се въвежда у нас доброволна военна служба. В него има мнения и „за“, и „против“. Впрочем, несъгласните народни представители бяха най-вече „въздържали се“. Не е тайна, че всички виждат проблема. И много точно го идентифицират. На първо място, това е прибързаната раздяла с наборната военна служба.
Но това беше обяснимо, от гледна точка на навика ни да се покажем пред останалите или да бъдем като другите, дори да не сме убедени в добрия резултат. Изневерихме на схемата за постепенно преминаване към професионална армия, която беше заложена при някои промени на първия Закон за отбраната и Въоръжените сили. Така вече 12-13 години не разполагаме с най-масовия инструмент за военна подготовка на българските граждани. Държавата и обществото са длъжни да бият тревога. Доброволната военна служба, както повечето я наричат, а тя е срочна служба в доброволния резерва, беше замислена да помогне за запълване на вакуума от хора в системата на националната ни сигурност и отбрана. Не става дума за нищо друго, освен за подготовката на определен контингент наши съграждани доброволци от професионални военни специалисти. Шест месеца в строя, след което зачисляване в доброволния резерв или упражняване на правото за включване без конкурс в професионалната армия.
Главната цел, обаче е попълване на резерва.
Вярно е, че действащата армия страда от сериозен кадрови дефицит, но там възможностите за привличане на кандидати са доста по-големи. Ако са верни последните данни през миналата година са приети 729 войници, през тази 440, с предстоящо назначаване на още толкова, както съобщи в Комисията по отбрана заместник-миинистърът на отбраната Анатолий Величков. А анализите прогнозират, че в рамките на следващите 10 – 15 г. Република България няма да разполага с достатъчно подготвени граждани за защита на отечеството, придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военните формирования. Прокламираната в близките години назад малка, мобилна и добре въоръжена армия, трябваше да разчита на окомплектован и боеспособен резерв.  За размисъл в тази насока ще цитирам един абзац от Доклада на правителството за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2019 г.  „По отношение на резерва бяха обявени две заповеди за набиране на български граждани за доброволния резерв с над 1000 длъжности, съответно за български граждани, освободени от военна служба, без провеждане на конкурс и за български граждани с провеждане на конкурс. Договори за служба в доброволния резерв бяха подписани с 36 души. През 2019 г. сключените договори за служба в доброволния резерв на въоръжените сили се задържат на едно и също ниво, за разлика от предходните две години, когато устойчиво намаляваха. Въпреки това, броят на резервистите остава далеч по-нисък от планираните за 2019 г. 1000 човека. В края на 2019 г. те бяха само 410.“  Според „Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България - 2020“ сега трябваше да имаме доброволен резерв с численост от 3000 души?! Не е без значение и записаното в управленската програма на това правителство: „Формиране на доброволчески батальони в състава на Единния център за начална военна подготовка  в Плевен, и Центъра за подготовка на специалисти в Сливен. Регламентиране на реда и условията за тяхното финансиране и осигуряване, попълване, подготовка, активиране, развръщане и използване в операции на въоръжените сили.“
Трябва да се знае, обаче,  че този нов вид военна служба, не е панацея.
Само тя няма да реши проблемите на резерва. Необходимо е да заработи на пълни обороти цялостната система за набиране на хора и техника в резерва и запаса, за което бяха гласувани още промени в този закон, макар че в информационно отношение те остават на заден план, което не е добре. И тук отговорността не бива да е само на Министерството на отбраната и неговите структури. Точно за това тези промени на закона дават на Централното военно окръжие  (ЦВО) статут на самостоятелно юридическо лице. Смята се, че така ще се улесни неговата работа с другите министерства, областните и общинските администрации.
Законът дава нова светлина и за т.нар. военно обучение в училищата.
В настоящия момент учениците в девети и десети клас се обучават за придобиване на знания, свързани със защитата на родината, с оцеляване при кризи от военен характер, както и за усвояване на знания за мисиите и задачите на въоръжените сили. Със закона се въвежда по-гъвкав подход, който да е по-изгоден както от гледна точка на структурирането на учебната програма, така и с оглед натовареността на учениците. Предвижда се възможност за обучение за защита на отечеството в рамките на не по-малко от десет учебни часа от определените часове на класа по време на етапите за придобиване на средно образование. Определя се възможност за допълнително обучение, извън часовете на класа, което би могло да се осъществява в избираеми и/или факултативни учебни часове.
Всичко това, както и други инструменти, като възможността българските граждани със статус на студенти, обучаващи се за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ и „магистър“, и тези с висше образование да кандидатстват във висше военно училище за придобиване на квалификация „Офицер от резерва“, биха могли да доведат до определени резултати.
Има, обаче, много да се наваксва.
Накрая ще си позволя да коментирам нещо, което би трябвало да дразни хората. След приемането на закона националните медии масово излязоха с новината, че депутатите приели доброволната казарма. Няма как сградите в едно военно формирование да са доброволни. Става дума за служба в интерес на защитата на страната и тя едва ли трябва да се отъждествява по такъв начин. Впрочем, това е още един белег за натрупаната през годините отчужденост на българите от армията и нейните проблеми. Наборната военна служба е тая, която поддържаше връзката между народа и армията, както се казваше тогава. Сега не е така. Поради това е много трудно на професионално занимаващите се с разрешаването на тези проблеми. Обществото е длъжно да им помага.       
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

ЕС ще може да изпраща военна помощ във военни конфликти в чужбина

19.12.2020, 08:34

Европейският съюз ще получи за първи път правомощия да изпраща военна помощ и оборудване в чуждестранни конфликти въз основа на противоречивия „Европейски фонд за мир“ на стойност 5 млрд. евро, предава Financial Times.
Фондът, за чието създаване страните членки постигнаха принципно съгласие в петък, отразява стремеж за изграждане на по-голяма „твърда сила“ и засилване на влиянието на ЕС в международни конфликти. Поддръжниците му настояват, че получателите на средства, които ще включват правителства, регионални и международни организации, ще бъдат внимателно преценявани.
Но неправителствени организации твърдят, че парите може да предизвикат войни и злоупотреби с права в цял свят и са стъпка към по-милитаризиран подход във външната политика на блока.
Страните членки на ЕС постигнаха политическо съгласие за създаването на предлагания фонд, който трябва да бъде официално одобрен догодина. Той цели да направи блока „по-ефективен и реактивен глобален доставчик на сигурност и ще позволи на ЕС да увеличи чуждестранните си мисии за сигурност и отбрана с „доставката на военно и отбранително оборудване, инфраструктура и помощ“ при поискване.
Фондът, който беше предложен за първи път през 2018 г. от Федерика Могерини, по онова време върховен представител по външната политика на ЕС, отразява дългогодишното безпокойство на блока от маргинализирането му по някои въпроси от областта на международната сигурност заради ограничените му общи военни мощности.
Наследникът на Могерини Жозеп Борел заяви през юни, че „добродетелната мека сила“ вече „не е достатъчна в днешния свят“ и трябва да бъде допълнена с измерение на „твърдата сила“. Франция призова ЕС да играе по-голяма роля в Мали, където Париж се бори с джихадисти.
Германският външен министър Хайко Маас заяви, че средствата ще позволят на ЕС „да допринесе за устойчивостта на партньорски страни в Африка и в квартала“.
ЕС е активен в редица африкански страни, включително Мали, където има тренировъчна мисия в подкрепа на дългогодишна кампания на правителството и френските сили срещу бунтовнически ислямистки групировки в района на Сахел.
„Европейският фонд за мир е фундаментална инвестиция в мира и стабилността и ще позволи на ЕС и партньорите му ефективно и гъвкаво да отговарят на международни кризи“, изтъкна Маас.
„Решението за предоставяне на оръжия и боеприпаси въз основа на фонда представлява фундаментална промяна на външната политика на ЕС от насърчаване на мира и човешките права към засилване на бойния капацитет на репресивни държави и безотчетни сили за сигурност“, коментира Лучия Монтанаро, ръководител на службата на ЕС в Saferworld. „Има висок риск предоставяните оръжия и боеприпаси под флага на ЕС да бъдат използвани неправомерно или да попаднат в грешните ръце“, допълва тя.
Представител на ЕС твърди, че има „всякакви указания и предпазни мрежи“, които целят да предотвратят въвличането на съюза във войни или подкрепа на потиснически правителства. Блокът съобщи, че всякаква военна помощ ще трябва да бъде „внедрена в ясна и последователна политическа стратегия и ще бъде придружена от цялостни оценки на риска“.
Източник: https://www.investor.bg/

 

На днешния ден МиГ-23УБ каца за първи път в България

19.12.2020, 08:15

На 19.12.1976 г. в България от Съветския съюз прелита първия учебно - боен самолет МиГ-23УБ № 020. Поради неблагоприятни метеорологични условия самолета каца на летище Граф Игнатиево, където е посрещнат от група летци и авиационни специалисти. Присъстват и първите техници на самолета, лейтенантите П. Пеев и Т. Фингаров.
На следващия ден, инструктора полк. Белов и подп. Величков пребазират самолета на летище Чещнегировo. Неблагоприятните метеорологични условия налагат чак на 6 януари 1977г., вече с пристигналия нов руски инструктор полк. Иван Злобин и майор М. Малчев да се възстановява летателната подготовка със самолет МиГ-23. МТО условията при които се провежда този полет са - долна граница - 100м., видимост 800-1000м. След изпълнението на демонстративния полет, по спомените на о.р.полк. Малчев, присъстващият на разбора ген. Желязков дава оценка – “откачалки“!
Датата 19.12.1976 г. е обявена за празник на 1-ва ескадрила на 25 ибап. През следващата година са получени още самолети МиГ-23, до пълното окомплектоване на І-ва ибае с авиационна техника -18 бойни и три спарки. През 1979-80 г. и втора ескадрила също е въоръжена с 18 броя МиГ- 23 БН и три броя спарки МиГ-23 УБ.
Допълнително в щата на авиополка е включена през 1984 г. и спарката борд № 040, която е подарък от маршал Дмитрий Устинов - министър на отбраната на СССР. - Още за МиГ-23

 

 

Украйна иска да произвежда безпилотни самолети съвместно с Турция

18.12.2020, 21:37

Украинските въоръжени сили имат нужда от турски безпилотни самолети и Киев е готов на вариант за съвместно производство с трансфер на технологии, заяви днес украинският министър на отбраната генерал-лейтенант Андрей Таран в интервю за агенция ДХА, предаде ТАСС.
Изпълвайки поставената от президента на Украйна задача за оборудване на армията със съвременно въоръжение, ние стигнахме до убеждението, че са ни необходими турски безпилотни самолети. Съвременните турски бойни безпилотни самолети имат тези специфики, които са ни нужни, каза Таран. Той добави, че има планове за преминаване към съвместно производство с Турция на безпилотни самолети.
Таран изтъкна, че става дума не просто за създаване на компания, а за трансфер на технологии. Той добави, че Украйна разполага с технологии, които може да сподели с турски фирми.
Таран посочи, че украинското ръководство вече е успяло да се убеди в ефективността на турските безпилотни самолети, особено на моделите "Байрактар".
Украинският министър на отбраната изтъква, че "Турция е ключова страна, която ще помогне на Украйна по пътя към постигане на целта за влизане в НАТО, във връзка с което държавите ще разширяват сътрудничеството си".
На 14 декември Украйна съобщи, че двете страни са подписали споразумение за производство на корвети и ударни безпилотни самолети за украинската армия. През 2019 г. Киев купи и проведе изпитания на турски безпилотни самолети "Байрактар" ТВ2, които се планира да бъдат снабдени с високоточни авиобомби MAM-L на турската компания "Рокетсан". Според неофициални данни този договор е на стойност 69 милиона долара.
Източник: https://fakti.bg/

 

Началникът на Щаба на отбраната на Великобритания: Русия демонстрира мускули в задния ни двор, тя е най-голямата заплаха

18.12.2020, 21:07

Началникът на щаба на отбраната на Обединеното кралство Ник Картър заяви, че присъствието на руски кораби и бойни самолети в близост до териториалните води и въздушното пространство на Великобритания показва, че Русия представлява най-голямата заплаха за сигурността на евроатлантическия регион, пише Daily Express.
По-специално, преди две седмици около десет руски военни кораба и бойни самолети от Северния, Балтийския и Черноморския флот организираха „демонстрация на сила във водите край бреговете на Великобритания и Ирландия“.
„Те показват мускулите си в задния ни двор и го правят демонстративно, което не е било така след Студената война“, предупреди Картър по време на реч на годишната конференция на Обединения кралски институт за изследвания по въпросите на сигурността и отбраната.
Освен това, според британския генерал, Москва не се ограничава до традиционните военни тактики, като редовно използва „кибератаки и информационни атаки срещу своите противници“. В същото време Иран и Северна Корея, според Картър, следват примера на Русия.
Картър също посочи възможна причина за такава руска дейност. Генералът смята, че подобни дейности „са много вероятно причинени от проблеми в страната“. Според него Москва се бори със собствените си „прекомерни имперски амбиции“.
В същото време военният подчерта, че Великобритания трябва да покаже в отговор на това, че страната няма да бъде сплашена. Обединеното кралство трябва да сдържа такива заплахи и също така да покаже, че няма да си затваря очите за руската дейност.
Както отбелязва Daily Express, според Картър това изисква използването на „традиционни елементи на твърдата сила - военни кораби и самолети“, както и на „по-малко традиционни средства“ като възможностите в киберпространството. Освен това Лондон трябва да „държи Москва в напрежение“ в Баренцово, Балтийско и Черно море.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Командирът на щаба на Специалните операции на НАТО генерал-лейтенант Ерик Уенд бе на посещение у нас

18.12.2020, 19:51

Командирът на щаба на Специалните операции на НАТО генерал-лейтенант Ерик Уенд бе на тридневно посещение в България, което завърши днес, съобщава Пресцентърът на МО.
По време на визитата си генерал-лейтенант Уенд се срещна със заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев.
Срещите бяха фокусирани върху развитието на българските Сили за специални операции, ангажиментите им към колективната отбрана и отговорностите към компонентното командване на Специалните операции на Силите за отговор на НАТО. Освен това, лидерите обсъдиха също така и перспективите за бъдещо участие на българските Специални сили в различни инициативи на Специалните операции на НАТО.
Генерал-лейтенант Уенд изрази своята благодарност и подчерта успехите на Министерство на отбраната за създаването и развитието на Съвместното командване на специалните операции на Българската армия и повишаването на оперативните способности на специалните ни сили.
Източник: http://otbrana.com/

 

Сбогом, моя любов!

18.12.2020, 17:27

Всяко нещо, което има начало, има и край. В България кариерата на еднодвигателния реактивен изтребител МиГ-21 започва на 12 ноември 1963 г., когато майор Иван Бедрозов за първи път излита и каца с току-що доставените бойни самолети МиГ-21Ф-13 от летище Граф Игнатиево.

Отново там беше поставен и краят на 18 декември 2015 г., когато последните три машини от легендарното семейство изпълниха последния си полет в родното небе.
Събитието определено бе прието с голяма доза горчивина в редиците на ВВС, особено за летците, които до последно летяха на типа.

Тежката истина е обаче, че МиГ-21 даде абсолютния максимум при службата си у нас и проблемът не е толкова в неговото пенсиониране, колкото в липсата на ясен негов заместник......Прочети още

 
 

Индия ще обновява армията си с ново въоръжение за 3,5 млрд. долара

18.12.2020, 12:50

Индийското министерство на отбраната отпусна 280 милиарда рупии (над 3,5 милиарда долара) за закупуване на 6 самолета за ранно предупреждение и контрол (AWACS) и други оръжия. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на официални източници.
„Съветът за покупки за отбрана (DAC) одобри придобиването на допълнителни 6 самолета за ранно предупреждение и контрол за ВВС, които ще бъдат проектирани от Индийската организация за научноизследователска и развойна дейност в областта на отбраната (DRDO)“, цитира източниците изданието.
Индийските самолети AWACS се планират да бъдат създадени на базата на граждански самолети A330, като изпълнението на поръчката за тяхното изграждане ще отнеме шест години.
В момента индийските военновъздушни сили използват израелски системи за ранно предупреждение Phalcon AWACS, инсталирани на четири самолета руско производство Il-76.
Те бяха използвани по време на индийско-пакистанския военен конфликт през февруари 2019 г., като по същото време ВВС обявиха необходимостта от закупуване на допълнителни самолети от този тип.
По решение на DAC останалите бюджетни пари ще бъдат използвани за закупуване на патрулни кораби от ново поколение, средства за комуникации и оборудване за командване и контрол, както и инженерно оборудване.
Източник: https://www.actualno.com/

 
 

Нарязват най-дълго служилия самолетоносач

18.12.2020, 11:50

INS Viraat R22 (ex. HMS Hermes R12) е изведен за нарязване на корабното режище Аланг, Индия. Той е най-дълго служилият самолетоносач в историята.
Преди 61 години влиза в състава на Кралските военноморски сили на Великобритания, пише itv. Телевизията съобщава, че утилизацията на кораба ще отнеме около 1 години.
За месец работещите на режището са успели да скрапират само известната със своята форма рампа за излитане, използвана от стотици самолети „Harrier“.
При прегледа на отбраната на Великобритания през 1981 г. е решено корабът да се изведе от експлоатация, но тогава възниква спорът за Фолклендските острови и самолетоносачът става флагман на британските сили, изпратени в Южния Атлантик.
През 1986 г. корабът е продаден на Индия и е преименуван на INS Viraat (гигант, бел. а.).
След 27-годишна служба за Кралския флот и още 30 в състава на ВМС на Индия, активната му служба е прекратена през 2017 г., а преди месец започва нарязването му.
Според itv самолетоносачът е най-старият боен кораб в света, но това всъщност е 106-годишният руски катамаран „Комуна“, който миналата година бе основно ремонтиран.
Източник: https://www.maritime.bg/

 
 

Bell Textron поема техническата поддръжка на вертолетите UH-1Y и AH-1Z

18.12.2020, 08:20

Компанията Bell Textron спечели договор за $ 23 милиона за техническата поддръжка на хеликоптерите UH-1Y и AH-1Z, експлоатирани от американските, бахрейнските и чешките въоръжени сили. Тази поръчка осигурява инженерна и логистична подкрепа на хеликоптерния парк на вертолетите AH-1Z на Корпуса на морската пехота на САЩ (USMC), хеликоптерите UH-1Y и AH-1Z на Бахрейн и на Чешката република, както и модернизация на вертолетите UH-1Y и AH-1Z на USMC.
През декември 2019 г. Bell Textron спечели сделка за 815 милиона долара, включваща ремонт, модернизация и подмяна на компоненти като част от програмата за модернизация на хеликоптерите от семейството H-1. Програмата на USMC) преследва целта да се разработят хеликоптери AH-1Z Viper и UH-1Y Venom, за да заменят остарелите AH-1W SuperCobra и UH-1N Twin Huey. Договорът е подписан още през 1996 г. с оригиналния производител на двата вида хеликоптери Bell Helicopter, а също така се работи по проектирането на нови корпуси за модернизираните ударни и многоцелеви хеликоптери със значителна обща конструкция за намаляване на оперативните разходи.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 
 

 

Предстоят трудни преговори по проекта за бойните машини на Сухопътни войски

17.12.2020, 17:27

Продължава да бъде в изпълнение инвестиционния проект за придобиване на бронирани бойни машини за Сухопътни войски, каза днес заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. Той говори на последното за годината заседание на Комисията по отбрана за извършените военни разходи. Усещането, че проектът се забавя, идва, според него, от тежката процедура и ценовите оферти от двамата участници, които чувствително надвишават одобрената от Народното събрание финансова рамка.  (Ценовите оферти на двете фирми - „Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics) и „Патриа“ (Patria), допуснати до следващия етап в процедурата за реализация на  проекта, бяха отворени на 2 октомври, в Министерството на отбраната.)
Ръководената от заместник-министър Величков Междуведомствена работна група е предоставила доклад на министъра на отбраната, който е изпратен в Министерския съвет. Следващият етап е провеждане на изпитвания по уточнените показатели – маршови, огневи и на комуникационно-информационните системи.
Задължително условие при кандидатстване бе участниците да представят своята визия за сключване на договори под условие с български икономически оператори, които имат капацитет в съответната област и това беше част от оценката, посочи заместник-министър Величков в отговор на въпрос на народния представител ген. Кольо Милев. И в двете оферти имало наличие на български икономически субекти. Те били около десет във всяка една от офертите, включително със субконтрактори български икономически оператори.
След приключване на изпитванията ще се пристъпи към преговорния процес, стана ясно от думите на заместник-министъра. Ще се търси подобряване на офертите на двете компании. Прогнозата е за трудни преговори, от гледна точка на двете ценови предложения.  Във връзка с това през следващата седмица ще бъде свикана Политико-военната направляваща работна група, за да се обсъди склонността на участниците да намалят чувствително цената. В противен случай има две опции. Първата е министърът на отбраната да поиска увеличение на финансовия ресурс, за да се постигнат заявените способности от Сухопътни войски. Втората е част от тези способности да бъдат намалени, за да се влезе в гласуваната финансова рамка. Кога ще се случи подписването на договора, все още прогноза няма.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Последната мисия на Corsair II преди пенсиониране се води над Багдад и Кувейт

17.12.2020, 17:10

Без значение дали искаме или не, техниката е принудена да остарява и да бъде заменена с друга. В армията тази практика не е непозната, а в авиацията винаги има поне едно конструкторно бюро, което да създаде нов и още по-опасен самолет. След близо 25 години в служба LTV A-7E Corsair II се отправя на заслужена пенсия.
По време на „Пустинна буря“ в сутринта на 17 януари 1991 г. САЩ подготвя разнообразие от военна техника, която да демонстрира на врага. Сред кандидате присъства дори Lockheed F-117 Nighthawk. Въпреки инвестицията от милиарди долари, американските пилоти залагат и на Corsair II. Когато Ирак напада Кувейт на 2-и август 1990 г., последните две ескадрили от корсарите се приземяват на USS John F Kennedy и след това трябва да бъдат заменени с F/A-18C Hornet......Прочети още

 

Началникът на военно формирование 52210-Банкя и главен еколог на Българската армия полковник Дженко Дженков напусна редиците на Съвместното командване на силите

17.12.2020, 14:13

След 38 години достойна служба в Българската армия, началникът на Центъра за наблюдение и контрол на радиационна, химическа, биологическа и екологическа обстановка в гр. Банкя и главен еколог на Българската армия полковник Дженко Дженков напусна редиците на Съвместното командване на силите и премина в запас
„От името на ръководството на Съвместното командване на силите и лично от свое име, Ви изказвам нашата благодарност и уважение за ползотворната ни съвместна работа през годините, за проявения професионализъм, неизчерпаемата енергия и добрите ни колегиални взаимоотношения като началник на центъра за наблюдение и контрол на РХБЕ обстановка“, заяви командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров в обръщението си към полковник Дженков.
„Вашата военна кариера, натрупаните през годините знания и опит, са категорично основание за гордост и удовлетворение от достойно извървения път, както и гарант за бъдещите Ви начинания. Желая Ви много здраве, радост и благоденствие. Нека този ден даде нов прочит на всички мисли, дела и планове за бъдещето, и нека мъдростта и вярата бъдат Ваши верни спътници по трудните житейски  пътища“, допълни генерал-лейтенант Тодоров.
За постигнати високи резултати при изпълнение на служебните си задължения, по време на безупречната си служба, както и за показани професионални и личностни качества с предметна награда „ръчен часовник“ полковник Дженков бе награден от командващия на СКС.
На церемонията, при спазване на мерките за неразпространение на COVID-19 присъстваха още заместник-командващия на СКС генерал-майор Иван Лалов, началникът на щаба на СКС бригаден генерал Валентин Кръстев, заместник-началникът на щаба на СКС полковник Пламен Йорданов, началниците на отдели и самостоятелни сектори в СКС.
Източник: https://jfc.armf.bg/

 

Битката за Москва през очите на един нацистки генерал

17.12.2020, 14:00

Толкова много писахме и публикувахме за Втората световна война, че някои наши читатели може да не погледнат с интерес към днешната ни публикация. А тя е наистина необичайна. Става дума за битката за Москва през 1941 г., но и за тази през 1812-а - през очите не на съветските пълководци, а на един от видните нацистки генерали. В този текст може да се намерят и факти, и коментари, които са малко известни. Включително за контранастъплението на Червената армия при Москва, започнало на 5-6 декември 1941 г.
На главния историк на европейския театър на военните действия по време на Втората световна война ген. Маршал му хрумва идеята да се издаде сборник от мемоари за войната на пленени от американците германски генерали. Той преодолява трудностите и скоро малкото томче е подготвено за печат. Въпреки някои разбираеми неточности и изкривени моменти генералите разкриват причините за поражението на германската армия във войната от своя гледна точка.
Днес ви предлагаме частичка от спомените на ген. Гюнтер Блюментрит. Той пише откровено за пропуските на върховното си командване и за фаталните грешки на Хитлер в подготовката и воденето на боевете край Москва. И за най важната - за това, че изобщо е започнал войната с Русия. Не спестява добри думи, макар и през зъби, за силата на руския народ и руския войник, на Червената армия и нейното ръководство, които извоюват Победата. Ген. Блюментрит признава и, че не е било възможно Русия да бъде победена от Хитлеровата Германия, дори да е била превзета Москва.......Прочети още

 

В Министерството на отбраната вчера бе подписан договор за модернизация на танковете Т-72

17.12.2020, 12:05

Договор за модернизация на 44 танка Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътните войски бе сключен вчера  между Министерството на отбраната и „ТЕРЕМ - ХОЛДИНГ“ ЕАД. Той е на стойност 78 719 472 лв. с ДДС и е за срок от 2 години. Контрактът предвижда и модернизация и на три командно-щабни машини МТ-ЛБ У. По-рано сутринта правителството с постановление по бюджета на МО за настоящата година одобри допълнителни разходи в размер на 50 000 000 лева за реализация на инвестиционен проект „Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътни войски“. - (видео)
"Този договор е в посока подобряване на способностите на Сухопътните войски. Той е полезна крачка в правилната посока. По този начин възстановяваме баланса в модернизирането на Въоръжените сили“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той изрази увереност, че ще бъде реализиран и проектът за нова бронирана машина на пехотата.
Изпълнителният директор на „ТЕРЕМ - ХОЛДИНГ“ ЕАД Иван Досков подчерта, че договорът е от изключително значение за дружеството. „Подписването му е продължение на усилията, които Министерството на отбраната полага за възстановяване на бойните способности на Българската армия, като „ТЕРЕМ - ХОЛДИНГ“ е част от този процес. Всеки един лев и вложени финансови средства рефлектират и върху съхраняване на възможностите на военно-ремонтните заводи“, каза още Иван Досков.
Модернизацията на основен боен танк Т-72 е в посока съкращаване на времето за откриване на целта, класификацията ѝ и нейното поразяване, повишаване на точността на стрелбата, повишаване на живучестта, осигуряване на автономност и способност да обменя голямо количество информация с базова станция, както и с другите машини от батальона и старшата инстанция.
Част от дейностите, които ще бъде извършени, са доставка, монтиране и интегриране на съвременна система за управление на огъня, система за повишаване на автономността, система за управление на бойните действия, система за ранно предупреждение при облъчване и др.
Българското дружество ще придобие ноу-хау за последваща поддръжка на част от модернизираните системи. Това е поредната стъпка за повишаване на способностите на българската отбранителна индустрия, съобщава Пресцентърът на МО.

 

Алжирски военен хеликоптер се е разбил в Средиземно море

17.12.2020, 11:37

Хеликоптер Agusta Westland AW101 Mk 610 Merlin (р.н. MS-25, з.н. 50232) на ВМС на Алжир се е разбил вчера в 11:25 местно време в Средиземно море. Намиращите се на борда трима души са загинали.
На аматьорско видео се вижда как повреденият хеликоптер неконтролируемо се върти и пада в морето на около 5 км северно от крайбрежието на градчето Bouharoun.
Вертолетът AW101 Mk.610 Merlin от състава на 560-та вае е изпълнявал рутинен тренировъчен полет.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Ердоган за американските санкции: Що за алианс е НАТО?

17.12.2020, 09:22

Американските санкции заради С-400 са атака по суверенитета на Турция. Това обяви турският президент Реджеп Таип Ердоган, цитиран от БГНЕС. Според него те са напълно несъвместими със съюзническите им отношения в НАТО. "Що за Алианс е това?", попита той по адрес на организацията. „Този закон за санкции срещу противниците на Америка слез 2017 г. не е бил прилаган срещу никоя друга страна, освен Турция. За пръв път в лицето на нашата страна се прилага за членка на НАТО. Това решение е атака срещу нашия суверенитет. Истинската цел е да блокират напредъка на нашата отбранителна промишленост и да ни върнат към пълна зависимост от тях“, заяви още Ердоган и натърти, че според него американската реакция била, защото не купили техните системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът". За тях Анкара имала условия,  с които Вашингтон не се съгласил и затова те си намерили същото оръжие  от друго място. Турция ще увеличи двойно обема на военната промишленост на фона на санкциите на САЩ, да кани се Ердоган.
Преди два дни САЩ изпълни няколкомесечните си закани и наложи тежки санкции на Управлението за отбранителна промишленост на Турция, както и на неговия ръководител Исмаил Демир и още трима служители, които са имали отношение към закупуването на руските ракетни комплекси С-400. "САЩ въвеждат санкции срещу Управлението за отбранителна промишленост на Турция за съзнателното сключване на значителни сделки с „Рособоронекспорт“, главния износител на руско оръжие, и по-конкретно покупката на зенитните ракетни системи С-400“, обяви тогава в специално изявление американският държавен секретар Майк Помпео. „Санкциите включват забрана за издаването на всички експортни лицензи на САЩ и разрешения на Управлението за отбранителна промишленост, а също така замразяване на активите и налагане на визови ограничения на ръководителя на Управлението Исмаил Демир и други служители“, добави той и призова Турция незабавно да реши проблема със С-400 в координация със САЩ.
НАТО съжалява за решението на САЩ да наложи санкции на своя алиансен партньор Турция за придобиването на руски системи за ПВО С-400, както и за решението на Анкара да закупи тези системи. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във вторник на брифинг в Брюксел. „Съжалявам, че се оказахме в ситуация, в която страните от НАТО бяха принудени да налагат санкции една на друга, а също така съм загрижен за последиците от решението на Турция да придобие руски системи за противовъздушна и противоракетна отбрана С-400“, каза той.
Тезата за техническата несъвместимост на С-400 в Турция със системата за противовъздушна отбрана на НАТО е един от основните аргументи в Брюксел срещу Анкара, но Турция твърди, че  централата на алианса никога не е обяснявала как комплексите от предишното поколение С-300 в експлоатация например в Гърция са интегрирани в тази система.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Chang’e-5 успешно достави лунни проби

17.12.2020, 08:34

Китайската сонда Chang’e-5 успешно достави на Земята около 2 kg проби от лунната повърхност. Спускаемата капсула с пробите се приземи вчера, 16 декември 2020 г.
Тежащата около 300-kg спускаема капсула се приземи в китайската провинция Вътрешна Монголия след 23-дневен полет. Това стана около 01,59 часа на 17 декември, местно време (19,59 часа на 16 декември българско време). Китайските екипи достигнаха капсулата само няколко минути след като тя се приземи. - (видео)
Капсулата ще бъде пренесена в Пекин, където тя ще бъде отворена в специална лаборатория и където ще започне обработката на пробите.
Chang’e-5 излетя от Земята на 23 ноември. Пет дни по-късно сондата влезе на лунна орбита. Спускаемият апарат на сондата се приземи в района на планината Рьомкер в Океана на Бурите на 1 декември. Апаратът веднага започна да събира проби от лунната повърхност, включително и чрез сондиране на дълбочина от 2 m.
Районът, в който се приземи спускаемият апарат е сравнително млад. Предполага се, че възрастта му е едва 1,21 млрд. години. За сравнение, пробите които са донесени на Земята от мисиите Apollo и „Луна” са на 3,1 – 4,4 млрд. години.
След пакетирането на пробите, те се прехвърлят на модул от спускаемия апарат, който ще се изстреля обратно на лунна орбита и ще се скачи със сондата. Излитането стана на 3 декември, а скачването с Chang’e-5 стана на 5 декември.
Сондата, обаче остана на лунна орбита, изчаквайки Земята и Луната да са в оптимална конфигурация за завръщането. На 7 декември модулът, който пренесе лунните проби бе разкачен от сондата и след това разбит на Луната.
Самата тя се отправи към Земята на 11 декември. На около 5000 m от земята от Chang’e-5 отдели спускаемата капсула с лунните проби. Тя отскочи от земната атмосфера за да убие скоростта си, след което ще навлезе обратно в нея, отправяйки се за меко кацане във Вътрешна Монголия.
Chang’e-5 има близнак – Chang’e-6, който трябваше да се изстреля в случай, че мисията на първия апарат се провали. Тъй като Chang’e-5 се справи идеално със задачата си, Chang’e-6 ще се отправи към Луната чак през 2023 г. с мисия да се приземи около Южния лунен полюс.
Chang’e-5 използва сериозно усложнен метод за да извърши мисията си (с множество отделни части на апарата, които извършват сложни маневри), като се спекулира, че Китай всъщност тества технологии и концепции за изпращане на космонавти на Луната.
Китай се нареди до САЩ и СССР, като страна която е върнала на Земята проби от лунната повърхност. САЩ направиха това между 1969 и 1972 г. с пилотираните мисии Apollo, а Съветския съюз в рамките на автоматични мисии Луна-16/20/24 между 1970 и 1976 г. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

ВВС на САЩ използваха изкуствен интелект в реален полет

16.12.2020, 23:16

ВВС на САЩ се похвалиха, че са използвали изкуствен интелект (ИИ) в реален полет, като на него са били поверени реални задачи и той е използвал системите на разузнавателен самолет U-2S.
ИИ, който е кръстен ARTUµ e управлявал радара и е работил с навигационната система на разузнавателната машина. Тестът е бил осъществен вчера, 15 декември 2020 г., от авиобаза Бийл, Калифорния, където се базира 9-то разузнавателно крило, разполагащо с U-2.
Името на ИИ е, разбира се, отправка към дроида R2-D2 от света на Star Wars, който е изпълнява разнообразни роли на космическите кораби там, включително навигатор и авиоинженер на борда на изтребителите X-Wing.
В рамките на тестовия полет ARTUµ е използвал бордния радар, като целта му е била да открива ракетни установки, както и да борави с тактическата навигация. От своя страна, пилотът също е използвал радара, като е търсил въздушни цели и е пилотирал.
Уил Ропър, заместник-секретар по въпросите на ВВС в Пентагона, е заявил, че за първи път в историята ИИ се поставя на самолет от състава на ВВС на САЩ по време на изпълнение на реална задача. Това става възможно, благодарение на работата по създаването на интерфейси от ново поколение, които ще правят възможно взаимодействието между човек и ИИ.
ARTUµ се базира на игровия алгоритъм µZero, който се използва за в игри, като го и шах. Идеята е подобни ИИ да намаляват работното натоварване на пилотите по време на реални задачи.
Предполага се, че ИИ е контролирал радара Advanced Synthetic Aperture Radar System-2 (ASARS-2), който може да се поставя на U-2S на модулен принцип.
Това не е първото сериозно нововъведени за американските U-2, що се отнася софтуера. През октомври друг U-2 получи софтуерен ъпдейт, докато се намираше в полет, като това бе изпълнено безпроблемно. Преди седмица пък бе съобщени, че U-2S успешно е използвал наземни компютри, за да увеличи изчислителната си мощ по време на мисия.
Припомняме, че през лятото по време на изпитания в симулирана среда ИИ безапелационно победи човек в близък въздушен бой. Повече за това може да прочетете тук.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Фрегата „Смели” с наградата за екипаж на годината

16.12.2020, 19:09

В Щаба на Военноморските сили днес, при строго спазване на противоепидемичните мерки във връзка с пандемията COVID 19, за деветнадесети път бяха връчени традиционните годишни награди на редакцията на националното морско списание „Клуб Океан” за най-добър корабен екипаж, офицер, старшина, матрос и цивилен служител от ВМС.
Носители на престижните награди, номинирани от командването на ВМС, тази година в различните категории станаха:
Екипаж на годината: екипажа на фрегата „Смели” с командир капитан ІІ ранг Трифон Митишев от състава на в.ф. 38920 – Варна.
Офицер на годината: капитан ІІ ранг Йордан Христов Йорданов, началник на отделение „Подготовка и използване на силите“ във в. ф. 54950 – Бургас
Старшина на годината: старшина II степен Пламен Рубинов Пенев, инструктор по тактико-специална и огнева подготовка във в.ф 22580 – Варна.
Матрос на годината: матрос Милен Иванов Димитров, младши дежурен по дизелно-електромоторна част във в.ф. 54830 – Варна.
Цивилен служител на годината: ц.сл. Гергана Илиева Драгнева, главен експерт в отдел ,,Логистика” във в.ф. 34400 – Варна.
Наградите бяха връчени от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. „Въпреки многото трудности – борбата с COVID 19 и стремежа да запазим екипажите и личния състав здрави и боеспособни за да изпълняват задълженията си, въпреки другите препятствия от различен характер – 2020 година беше успешна за ВМС“, заяви контраадмирал Кирил Михайлов и се аргументира: „Успяхме да участваме във всички планирани учения, във всички операции и флотът достойно представи Въоръжените сили на България и държавата като цяло навсякъде, където участва. Тази година успяхме да направим повече дни на море. Най важното събитие за флота е подписването на договор за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораби, защото това е нашето бъдеще и ние вървим напред. Знакови събития като първата след 18 години ракетната стрелба с подвижния бреговия ракетен комплекс „Рубеж“, националното с международно участие учение „Бриз“, което поради пандемията се наложи да пранираме изцяло „on line“ – нещо което не беше правено досега, придобиването на двата минни ловци и буксира „Мизар“, са част от нещата белязали тази година. Най-ценния капитал на флота са хората. Всичко това нямаше да се случи, ако не бяха те – офицерите, старшините, матросите и цивилните служители от Военноморските сили, ако не беше техният всеотдаен труд, въпреки трудностите и несгодите, за което им благодаря.“
След връчването на годишните награди на списание „Клуб Океан”, пагони на капитан I ранг получи първата жена военнослужещ с това звание във Военноморските сили капитан II ранг Райна Пенчева, началник на канцеларията на командира на ВМС. Пагони на капитан I ранг и ново назначение получи и досегашния началник на щаба на дивизион патрулни кораби капитан II ранг Борислав Великов.
С предметна награда морски сувенир, със заповед на началника на отбраната, за активна дейност в процеса на преговорите и изготвянето на окончателен проект на договор за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораби бе награден и капитан II ранг Васил Захариев.
Беше обявено благодарствено писмо до командването на ВМС от командира на Втората постоянна група кораби на НАТО в Средиземно море испанския контраадмирал Мануел Агнире (RADM Manuel Agnirre) за участието на фрегата „Смели“ в състава на групата, съобщават от Щаба на ВМС. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Шведските ВВС с ново изтребително авиокрило

16.12.2020, 17:23

След 17 години от закриването, 16-то изтребително авиационно крило (F16 Upplands Flygflottilj) на ВВС на Швеция (Flygvapnet) е възстановено с решение на шведския парламент (Riksdag). Работите по инфраструктурата в авиобаза Упсала са започнали и се очаква авиокрилото да постигне пълна оперативна готовност през 2025 г.
Според Scramble Magazine авиокрилото ще е в състав от две ескадрили въоръжени с изтребители JAS39C/D Gripen.
Преди да бъде разформировано през 2003 г. 17-то авиокрило е имало две ескадрили (162-ра и 163-та иае/ Jaktflygdivisionen), експлоатиращи изтребители Saab JA37 Viggen.
F16 Upplands Flygflottilj е формирано на 1 май 1944 г. в състав от три ескадрили. Третата 161-ва иае е разформирована през 1967 г., когато нейните изтребители J-35A и J-35B Draken са извадени от въоръжение.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Какво реши правителството днес

16.12.2020, 16:23

Одобрен е проект на Протокол за изменение на Споразумението с Румъния относно презгранични операции за Air Policing
Правителството одобри проект на Протокол за изменение на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Румъния относно презгранични операции за Air Policing като основа за водене на преговори.
Измененията и допълненията имат за цел да регламентират възможността за изпълнение на презгранични операции за Air Policing от самолети от „трета страна“ - членка на НАТО, изпълняваща мисия по усилен Air Policing на територията на Република България или Румъния.
С решението се упълномощава заместник - министъра на отбраната Атанас Запрянов да проведе преговорите и да подпише Протокола от името на правителството на Република България при условие за последваща ратификация.
Приемането на решението не води до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет.
Променят се утвърдените максимални размери на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети през 2020 г. по бюджета на МО
Министерският съвет прие постановление за извършване на промени на утвърдените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г. максимални размери на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети през 2020 г. по бюджета на Министерството на отбраната.
Извършени са промени на утвърдения с чл. 11, ал. 3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г. показател по бюджета на Министерството на отбраната максимален размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети през 2020 г., със сумата 199 982 хил. лв., в съответствие със сключените договори.
Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната
Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2020 г., за сметка на предвидените средства по централния бюджет за 2020 г. Средствата в размер на 2 737 хил. лв. са необходими за придобиване, поддръжка и ремонт на въоръжение и техника, и строително-ремонтни дейности и ще спомогнат за преодоляване на дефицита от ключови способности на въоръжените сили.
С друго правителствено постановление по бюджета на МО за настоящата година се одобряват допълнителни разходи в размер на 50 000 000 лева за реализация на инвестиционен проект „Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътни войски“.
Реализирането на инвестиционния проект „Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътни войски“ ще позволи придобиване на нови и повишаване на съществуващите способности. Проектът е пряко свързан с концепцията за изграждане на отбранителна способност на декларираната в НАТО бригада от „тежък“ тип.
С реализирането на проекта ще се преодолее технологичното изоставане на танковите формирования по отношение на системите за управление на огъня, защитеност на комуникациите и ситуационната осведоменост. Чрез него също така ще се постигне оперативна съвместимост на силите и средствата както в национален, така и в съюзен формат. Това от своя страна ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на Република България по отношение на колективната система за сигурност.

 

Какво се случи през военната 2020 г.

16.12.2020, 12:20

Годината започна с откриване на възстановеното ВВВУ „Георги Бенковски“ и връчване на бойното знаме. Празникът бе уважен от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България ген. Румен Радев, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, председателя на комисията по отбрана ген. Константин Попов, заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, народни представители, висши военни, представители на държавната и местната власт, членове на авиационната общественост и ветерани. Това се случи на 20 януари.
Въоръжените сили притежават необходимите отбранителни способности за гарантиране на суверенитета и сигурността на страната ни. Това заяви на 6 февруари началникът на отбраната генерал Андрей Боцев след провеждането на традиционния годишен анализ на подготовката във Въоръжените сили и войсковата служба в Българската армия за 2019 г. За съжаление на 27 февруари генерал Боцев почина.
Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 13 март 2020 г. бе създаден ред за изпълнение на конституционните задължения на Въоръжените сили в условията на въведени противоепидемични мерки.
Така учебната година във войските влезе в необичайна обстановка......Прочети още

 

Едва ли срочната служба в доброволния резерв ще реши проблемите

16.12.2020, 12:10

Предложеният законопроект за изменение и допълнение на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (ЗРВСРБ) е поредния опит чрез въвеждане на нови формулировки да се реши проблема с некомплекта от личен състава във въоръжените сили, вместо да се тръгне към по рационални решения. Вече 12 години след прибързаното решение за въвеждане на професионална армия никой от управляващите не иска да приеме факта, че доброволна служба  при съществуващите условия във въоръжените сили няма да има, ако военната служба не стане атрактивна за младежите и съпоставима с другите професии на пазара на труда.
Само пожелание без никакви изследвания е това, че като се въведе срочна служба в доброволния резерв, ще се увеличи броят на подготвените български граждани за защита на отечеството. И сега съгласно съществуващите разпоредби в Закона за резерва и ЗОВСРБ може да се приемат на служба български граждани, но никой не иска.
Младежите предпочитат да берат ягоди и боровинки в Англия и лалета в Нидерландия, защото за 3-4 месеца получават толкова, колкото в България като военнослужещи няма да получат за цяла година. През останалото време те са свободни и могат да завършват по две и три висши образования, които никой не иска да признае и даже да участват в протести докато управляващите не разберат че повече така не може. Предпочитат да са касиери и работници във веригите магазини, където са на топло и получават повече отколкото в танка и бойната машина и не ги юркат през цялото време да косят полигони и градинки, да гасят пожари,  вместо да служат като хората и да получават за това прилично възнаграждение. Вместо да се бият на входа за предложената от управляващите военна служба, те бягат като чумави от нея.
Защото не е престижна, защото не ги удовлетворява, защото не е  професия за цял живот която да им гарантира място в обществото и признание от него.  Ако може вносителите, в лицето на МС и МО основно да ни отговорят какви са нагласите в обществото  по този въпрос и колко души са заявили че ще приемат доброволно да служат за период от 6 месеца и повече срещу 1000 лв. заплата веднага ще гласувам за предложените изменения. Ако някой посочи, че работодателските организации са готови да освободят някого да отиде да служи и ще му пазят мястото докато се върне след 6 месеца и повече ще гласувам. Но никой не прави такива изследвания. Само словесни еквилибристики. Спомням си за едно непрофесионално изследване на една неправителствена организация през далечната вече 2013 г., когато ходеха на мисии, което беше най-големия мотив за служба. На въпроса бихте ли желали да служите в армията 70 % от младите отговориха напълно отрицателно, а само 8-10 % биха пожелали при определени условия, но никой не даде гласност на това. Така че нещата са извън контрола на правителството и обществото не ги приема адекватно с експертите от МО, които смятат че могат да залъжат някого. А с нови формулировки проблемът няма да се реши без промени в нормативната уредба. В това се увериха и много страни на запад и в САЩ и Канада и предприемат решителни мерки. Но ние продължаваме да се ослушваме и да чакаме  момента, когато няма да има кой да се качи на новите самолети и бойни машини, ако въобще ги получим някога.
Не мога да приема че срочната служба в ВС е за сметка на бюджета на МО. Това може да стане ако бюджетът се прави по щатното разписание, а не както е сега по списъчното състояние на ВС. Преди 10 години, когато се приемаше закона за резерва МО с министър Аню Ангелов отделяше 6 млн. лева от бюджета за подготовка на постоянния резерв, раздаваше по една заплата без да са участвали във занятия на запасните. Пълен провал.
Махнаха парите и постоянния резерв се отписа от участие.
Сега съществува само на книга. Защо МО да е виновно, ако МС не му е осигурил целево средства за подготовка на резервистите на срочна доброволна служба. Защо тези средства не се планират към Централния бюджет и ако МС не осигури средствата той да е виновен за неизпълнение на плана.
Както е тръгнало с некомплекта, ще трябва и 80 годишните да се планират за участие в мобилизационния резерв, войниците да служат до 55 години, за да могат да се пенсионират, а сержанти и офицери да служат до 66 години и да се водят в резерва до 65-70 години. За военно време ще изкараме армия от пенсионирани старци и жени като българското опълчение. Просто смешно бе увеличаването на възрастта на служба в армията с още три години, което налага тези промени.
Всичко останало, записано в Преходните и заключителните разпоредби, е под въпрос и се нуждае от доказване дали този модел ще работи. А най-голямата глупост в проекта и мотивите е, че предложения проект не води до въздействие върху държавния бюджет. На основание на това твърдение, което не е вярно, в бъдеще няма да ви отделят средства за доброволна срочна служба и за поддържането на резерва с увеличаването на годините за стоене в резерва.
*Бригаден генерал от резерва Кольо Милев е народен представител от ПГ „БСП за България“. Той изрази в пленарна становище по гласуваните промени на Закона за резерва на Въоръжените сили.  
Източник: http://otbrana.com/

 

Народното събрание промени закона за резерва, въведе срочна служба в доброволния резерв

16.12.2020, 12:01

Със средно 80-100 гласа по различните текстове Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за резерва на Въоръжените сили. Твърдо „въздържали се“ бяха депутатите от ПГ „БСП за България“. Тяхната позиция бе аргументирана от ген. Кольо Милев. (Б.р. - Мотивите на опозицията публикуваме отделно.) Поправките, според правителството, което е вносител на законопроекта, целят увеличаване броя на гражданите с военна подготовка, за да се преодолеят проблемите с окомплектоването на военните формирования за мирно и военно време. Ще спомена някои от основните моменти.
Защо се налага въвеждането на срочна служба в доброволния резерв?.....Прочети още

 

Гърция ще увеличи разходите за отбрана петкратно

16.12.2020, 09:03

Предложеният от гръцкото правителство проектобюджет за следващата година предвижда разходи за отбрана в размер на 2,5 милиарда евро - пет пъти повече от сумата, изхарчена за отбрана през настоящата година, съобщи ДПА.
Очаква се бюджетът да бъде одобрен след парламентарен дебат.
Премиерът Кириакос Мицотакис има мнозинство в парламента, което според гръцките медии означава, че е много вероятно бюджетът да бъде приет, посочва БТА.
Мицотакис обяви увеличение на разходите за отбрана заради продължаващия спор с Турция във връзка с правата върху потенциални залежи на природен газ в Средиземно море.
Атина планира да купи 18 френски изтребителя Рафал, а договорът се очаква да бъде подписан следващата седмица в Атина с френския министър на отбраната Флоранс Парли.
Гърция също така иска да купи четири нови фрегати, както и боеприпаси и други принадлежности.
Гърция има високи военни разходи в сравнение с други членки на НАТО. Това беше така дори по време на финансовата криза през 2007 г.
През 2019 г. средиземноморската страна похарчи 2,3 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана, което я поставя на трето място след Съединените щати и България по разходи като дял от икономиката. - Още за ВС на Гърция
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

ESA поръча създаването на демонстратор на ракета за многократно използване

16.12.2020, 08:50

Европейската космическа агенция даде поръчка за създаването на летящ технологичен демонстратор на ракета-носител за многократно използване. Проектът е наречен Themis и трябва да е готов през 2023 г.
Програмата Themis, чиято първа фаза е на стойност €33 млн., ще трябва да даде информация за икономията на опериране на ракета за многократно използване и да провери технологиите, които ще бъдат вложени в бъдещите европейски ракети-носители.
Договорът за разработката бе подписан вчера, 15 декември 2020 г., между ESA и ArianeGroup (компанията-майка на оператора Arianespace).
Първата фаза на Themis включва създаване на технологичния демонстратор, изграждане на стенд за наземни изпитания във Франция и изграждане на изпитателна площадка в Швеция, където ще се извършват първите „подскоци” с апарата.
Демонстраторът ще е оборудван с ракетния двигател от ново поколение Prometheus.
Themis ще е висок 30 m, ще е с диаметър 3,5 m и ще носи на борда си 130 тона гориво под формата на течен кислород и течен метан, както и три мотора Prometheus.
Първите пускове на демонстратора на наземния стенд ще станат факт догодина, през 2022 г. ще се правят „подскоци” в Швеция, а първите суборбитални полети ще станат факт през 2023 г. от космодрума Куру във Френска Гвиана.
Първоначално апаратът ще каца на наземна площадка, но се планира през 2025 г. той да започне да каца на баржа в океана.
Планира се, не по-късно от 2030 г. Европа да разполага с ракета-носител за многократно използване, като за това ще помогнат технологиите тествани с Themis.
Първоначалната работа по проекта върви от началото на миналата година, когато ArianeGroup получи договор от френската космическа агенция CNES за първоначална работа по проекта.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Гърция подписва за Rafale до дни

16.12.2020, 08:46

До дни ще бъде подписан договора между Гърция и Франция за покупката на 18 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, цитиран от местни медии.
Мицотакис е обявил това пред гръцкия парламент, докато са вървели дебатите за приемането на бюджета за 2021 г. Гръцкият премиер не е дал допълнителна информация за точната дата.
До скоро се очакваше, че договорите ще бъде подписан непосредствено преди Коледа, но има индикации, че това може да бъде отложено за първите дни след Нова година.
Френският вестник La Tribune пише, че финалната цена на сделката между двете държави ще е €2,5 млрд. От тях, €2 млрд. ще са за покупката на 18-те изтребителя (12 употребявани от наличните на френските ВВС и шест новопроизведени). Всички те ще са от последния производствен стандарт F3R.
€400 млн. ще отидат за въоръжение от компанията MBDA (включително сериозни количества ракетите за далечен въздушен бой Meteor, крилатите ракети SCALP EG и противокорабните Exocet).
Последните €100 млн. от сделката няма да идат директно за придобиването на Rafale, а са договор за логистична поддръжка на наличните изтребители Mirage 2000, които са от състава на гръцките ВВС.
Според гръцкото авиационно издание Ptisi & Diastima, първите гръцки пилоти, които ще се приучат на типа, ще заминат за Франция в самото начало на 2021 г. Първите шест употребявани Rafale ще пристигнат в Гърция в средата на 2021 г., последвани от шест новопроизведени през втората половина на 2022 г. и на следващата година ще бъдат получени последните шест употребявани Rafale.
Гръцките ВВС в момента се състоят от около 150 броя F-16C/D, около 40 Mirage 2000 (24 oт които модернизирани до стандарта - 5 Mk.2) и около 30 броя модернизирани F-4. След дълги години на икономическа несигурност, която пречеше на обновяването на военната авиация, през 2018 г. бе подписан договор за модернизация на 84 от наличните F-16 до стандарта V. Работата ще се извърши между 2022 и 2027 г. Страната поиска и необвързваща оферта за една ескадрила F-35.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Едни от най-добрите бойни самолета на Русия

16.12.2020, 08:34

Су-27 ОКБ Сухой
Самолетът Су-27 (Flanker по класификацията на НАТО) стана съветският отговор на новите за времето си американски самолети като F-15 и F-16. Своят първи полет машината извърши в края на 70-те години, а на въоръжение в съветските ВВС постъпва през 1985 г.
Су-27  може да носи на борда разнообразно въоръжение от клас „въздух-въздух”, включващо многоцелеви ракети със среден обхват Р-27Р1 с полуактивно радиолокационно насочване. Корпусът на Flanker нееднократно е модифициран, за да изпълнява нови задачи.
Например Су-34 (Fullback) е многофункционален изтребител-бомбардировач, имащ разнообразен комплекс от въоръжение за борба с наземни и надводни цели. Също така съществува Су-33, палубен вариант  на Су-27, който се използва на борда на руския авионосец „Адмирал Кузнецов”.
На Су-27 летят  военни летци от много страни. Индия и Китай купуват Су-27, а също така придобиха лиценз за неговото производство. В Индия Су-27 се произвежда от фирмата Hindustan Aeronautics Ltd, а в Китай се произвежда под името  от J-11 от Shenyang Aircraft Corporation.
В Азия на Су-27 също така летят в Индонезия и Виетнам. След разпада на Съветския съюз в много бивши съветски републики като Беларус, Казахстан и Узбекистан останаха Су-27. - Още за Су-27
МиГ-29
Малък, имащ неголям обхват и произвеждан в големи количества, МиГ-29 (натовско наименование Fulcrum) може да се нарече „борец за постигане на равенство”. Приет е на въоръжение в СССР в 1983 г., и както СУ-27 трябва да прави конкуренция на F-15 и F-16.
МиГ-29 е по-малък от СУ-27 и не може да се състезава с него по скорост, обхват на действие и качество.  Но своите недостатъци той изкупува с една извънредно важна характеристика, каквато е неговата маневреност. Проведените след Студената война в германските ВВС изпитания показват, че изтребителят Микоян е по-маневрен от F -16.
МиГ-29 съща така е многоцелеви изтребител, който може да бъде снабден с ракети „въздух-въздух” P-60, предназначени за близък бой, както и с оръжие за поразяване на земни цели.
Миг-29 се оказа най-динамичната машина и от 1983 г. бе подложен на многобройни модификации за изпълнение на различни задачи.
МиГ-29 и досега се намира на въоръжение в руските ВВС, а също и в армиите на някои бивши съветски републики. В периода на Студената война и след нея тази машина се експортираше много, което означава, че МиГ-29 е участвал в най-различни театри на военни действия. Например Югославия използваше Миг-29  по време на балканските войни в средата на 90-те години.
Сред многобройните купувачи на МиГ-29 са Куба, Иран и Северна Корея. След разширяването на НАТО към бивши страни от Варшавския пакт, МиГ-29 служи даже във ВВС на алианса. - Още за МиГ-29
Су-35 ОКБ Сухой
От техническа гледна точка Су-35 е вариант на Су-27, но благодарение на впечатляващата модернизация този самолет напълно заслужава името си на многоцелева самостоятелна бойна машина.
Су-35 е построен, за да отговори на  предизвикателствата, възникнали след края на Студената война.
Су-35, който е своеобразен мост между изтребители четвърто и пето поколение (в ОКБ Сухой го наричат самолет поколение 4++), е снабден с двигатели, които използват в ПАК ФА. Максималната му скорост е 2 390 км/ч, която е малко по-малко от тази на Су-27. Въпреки това този недостатък в много се компенсира с увеличения радиус на действие – повече от 1600 км.
Въоръжението на самолета получава и ново развитие. За начало при Су-35 има 12 възела за окачване на оръжие и може да натовари 8 000 кг бойно снаряжение.
Това е универсален самолет с ракети “въздух-въздух” от типа P-77 с турбореактивен двигател с управляем вектор на тягата и ракети “земя-въздух” от тип PX-59. Като оправдава своето име изтребител 4++, Су-35 използва в своята конструкция специални материали за намаляване на ефективната площ на разсейване, за да придобие характеристиките на стелт. - Още за Су-35
Су-57 (Т-50, ПАК ФА)
МиГ-29, Су-27 и техните модификации не би трябвало да отстъпват по своите характеристики на американските и европейските изтребители четвърто поколение.
Но многоцелевият стелт изтребител от пето поколение Су-57 на ОКБ Сухой (бел.ред. ПАК ФА означава Перспективен авиационен комплекс за фронтовата авиация) се явява единственият отговор на Русия на американските машини от пето поколение като F-22 Raptor и F-35 Lightning II.
Той има максимална скорост 2600 км/ч и оставя далеч назад своите предшественици от епохата на Студената война. Казват, че по далечина на полета той също ги превъзхожда. Някои представители на американското военно ведомство даже считат, че той се явява много по-маневрен от F-35 (макар че F-35 е създаден за други цели).
Като многоцелев изтребител Су-57 ще е въоръжен с ракети клас “въздух-въздух” и “въздух-земя”, включващи ракети P-77.
В обозримо бъдеще по-скоро само Русия ще експлоатира Су-57. Русия също съкрати плановете за закупуване на тези машини, но все едно към 2020 г. има намерение да приеме на въоръжение 55 ПАК ФА. - Още за Су-57
Ту-160
В руската изтребителна авиация има много динамични машини, които могат да бъдат модернизирани и модифицирани за широк кръг от задачи. Още повече, че възможностите на изтребителите са ограничени. Съветският съюз, както и САЩ, проектираше и строеше стратегически бомбардировачи с тежко въоръжение на борда за полети на големи разстояния.
Именно за тези цели Руската федерация неотдавна обяви, че възобновява производството на Ту-160 ОКБ Туполев (натовско название Blackjack), стратегически бомбардировачи от съветската епоха.
Ту-160 е невероятно бърз за стратегически бомбардировач. Той достига скорост от 2200 км/ч. и съществено превъзхожда американските аналози като B1-B Lancer (1 448 км/ч) и B-52 (1 000 км/ч). Неговият радиус на действие са внушителните 7300 км. В 2008 г. той извърши първия си трансатлантически полет от Мурманск до Венецуела. Ту-160 може да носи както ядрено оръжие, така и обикновено оръжие. От него могат да се изстрелват ракети Х-55МС  с ядрени бойни глави с мощност 200 килотона.
Към 2015 г. Русия е единствената страна, която експлоатира Ту-160. Съгласно новите планове тя ще построи 50 машини допълнително. Новите стратегически бомбардировачи ще бъдат модернизирани и ще носят името Ту-160М2. Тяхното производство се планира да започне след 2023 г. Едновременно с това Москва ще пристъпи към производството на стелт-бомбардировач ПАК ДА, който също се проектира в ОКБ Туполев. - Още за Ту-160

 

133 години от рождението на Христо Топракчиев

16.12.2020, 08:30

Днес се навършват 133 години от рождението на Христо Топракчиев.
Топракчиев е роден на 16 декември 1887 година в Бургас, но детските си години прекарва в Сливен, откъдето са неговите родители, припомнят от библиотека "Зора". Къщата им се намира в близост до църквата „Света Богородица" и днес на нея има паметна плоча от признателните сливенци. Топракчиев завършва Военното училище и е назначен за офицер в Българската армия.
През 1912 година заминава на обучение във Франция заедно с летците Никола Богданов, Симеон Петров и Асен Христов. След като успешно завършва обучението си, е назначен за командир на „Орляка" – първите въздушни съединения в България.
През Балканската война 1912 година самолетите и техните екипажи са базирани на летището край Одрин. Българските пилоти разузнават противника и насочват към тях артилерийски огън, с което поставят началото на използването на авиацията като бойно средство.
Топракчиев загива на 19 октомври 1912 година и става първият български летец, дал живота си в служба на родината.

 

На този ден през 1944 г. Вермахтът започва операция в Ардените – последното настъпление на Хитлер

16.12.2020, 08:24

На 16 декември 1944 г. Вермахтът предприема операция Wacht am Rhein (Стража на Рейн) в Ардените – западната част на Белгия – с цел да промени обстановката на Западния фронт, да разгроми англо-американските сили в Белгия и Холандия и да освободи сили за Източния фронт.
Немското настъпление обаче завършва със съкрушителен провал и стратегическата инициатива окончателно преминава у съюзниците.

Към края на 1944 г. Вермахтът практически проиграва всички сражения на Западния фронт и войските на Съюзниците достигат до границите на Германия.
Съюзната авиация регулярно извършва масирани нападения, разрушаващи военната промишленост, инфраструктурата и градовете.........Прочети още

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}