Военна информация

Архив - от 16 до 31 декември
 

 
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!!!  С НОВЫМ ГОДОМ!!!  HAPPY NEW YEAR!!!
 

 
ТОП-5 на използваните най-добри руски оръжия в Сирия
31.12.2017, 22:09
Интернет-изданието inforeactor.ru публикува ТОП-5 на руските оръжия, които през изминалата година се представиха най-добре в Сирия. Те са избирани измежду 207 оръжия, които са проверявани в Сирия.
Първото място без колебания е отредено на многофункционалния изтребител Су-35. Американските летци си позволявали да досаждат на щурмувите Су-25, но пилотите дори на F-22 не се решавали да се изправят срещу Су-35. Руските самолети освен, че са свръхманеврени и добре въоръжени, имат перфектна система за радиоелектронна борба и не веднъж са се промъквали незабелязани зад американците в позиция за стрелба.
На втора позиция основателно са наредени високоточните далекобойни крилати ракети с въздушно базиране Х-101. Те доказаха качествата си край Дейр ез-Зор: на далечина 5500 км тяхното отклонение от целта се оказа едва 5 м, но при бойна част с маса 400 кг това е без значение. Ако се вземе под внимание модификацията Х-101 с ядрена бойна част с мощност 1 мегатон (Х-102), всъщност в Сирия е изпитана стратегическа ракета.
На трето място е класиран оперативно-тактическият комплекс „Искандер”. Съобщение за негова единична употреба излезе неотдавна, но се оказа, че Сирия е идеален полигон за тази ракета и тя е използвана успешно не веднъж за ликвидиране на позиции на терористите.
Четвъртата позиция е за малко познатия авиационен прицелно-навигационен комплекс „Гефест”. Благодарение на него и най-обикновените авиобомби от времето на Втората световна война се превръщат във високо точни. Разчетите на комплекса отчитат масата и балистиката на бомбите, височината над релефа и скоростта на полета, посоката и силата на вятъра, както още други второстепенни фактори. В резултат пуснатите бомби от обичайната височина 6000 м падат точно върху целите, почти както КАБ-500С, коригирани от ГЛОНАСС (руския аналог на GPS).
На последната пета позиция се нарежда почти неизвестния у нас комплекс за разузнаване, управление и свръзка „Стрелец”. Отделният боец (разузнавач) притежава многофункционалния таблет като крайно звено от бойната информационна управляваща система, а командирът получава обобщена и спътникова информация. „Стрелец” автоматично определя и предава местоположението на притежателите си и координатите на облъчени от него цели. Комплексът не е чак толкова секретен, произвежда се от 10 г., но стана публично известен едва след гибелта на разузнавача лейтенант Прохоренко край Палмира, който насочваше и коригираше авиационни удари.
Източник: https://www.blitz.bg/
 
National Interest: Петте най-интересни оръжейни новости през 2017 година
31.12.2017, 17:03
Анализатори от американското издание The National Interest обобщили резултатите от 2017 г. и според тях годината била богата откъм оръжейни новости. Те представили своето виждане на ТОП-5 най-интересните оръжейни новости.
1. Противокорабна ракета с голяма далечина AGM-158C LRASM
Пентагонът планира тази противокорабна ракета с далекобойност 930 км да навакса изоставането от Русия, като въоръжи с нея корабите си и палубните си самолети.
2. Слабо забележими ударни дронове
През 2017 г. Пентагонът анонсира началото на изпитания на ято безпилотни летателни апарати, предназначени за радиоелектронно заглушаване и огнево унищожаване на вражески средства. Счита се, че технологията ще бъде особено ефективна в условия на голям мегаполис.
3. Хиперзвукова ракета „Циркон”
През 2017 г. преминали успешните изпитания на руската хиперзвукова противокорабна ракета „Циркон”. Принципното й отличие е значително по-високата скорост на полета (от 4М до 8М) спрямо другите ракети. Медиите в Британия сериозно се обезпокоиха, че новите й самолетоносачи са отлична цел за „цирконите”.
4. Проектът за модернизиране на танковете M1A2 SEP V3 Abrams
Американските танкове получават подобрена активна защита, два вида нови снаряди, иновационни електронни системи.
5. Новите военни кораби на Русия
Русия строи голям брой нови военни кораби, които ще бъдат въоръжени с хиперзвукови оръжия. „Ако РФ успее да създаде хиперзвукова ракета, с която може да снабди малки бързоходни съдове, това ще бъде голям голям проблем за големите и скъпи авионосци на противниците й” – обобщават журналистите от NI.
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Япония изучава рисковете от пълномащабен военен конфликт на Корейския полуостров
31.12.2017, 13:13
Правителството на Япония изучава перспективите от пълномащабен военен конфликт на Корейския полуостров и разглежда възможните действия, които ще трябва да бъдат предприети от националните Сили за отбраната при евентуалното му избухване, предава БГНЕС.
Това е съобщила в неделя агенция „Киодо“, която отбелязва още, че дискусията по този въпрос се провежда в рамките на Съвета за национална сигурност на страната с участието на министър-председателя Шиндзо Абе. По-конкретно, Япония проучва възможността за пълномащабна военна ескалация на Корейския полуостров, при която страната ще има право да се възползва от пълното упражняване на колективна самоотбрана и военна подкрепа от страна на американските войски, които участват в борбата със КНДР.
Медията отбелязва още, че по време на последното заседание на Съвета за национална сигурност на 21 декември, е било взето решението да се изчисли още отсега потенциалния брой американски войници, които ще трябва да бъдат разположени на територията на Япония като резерва в случай на война на Корейския полуостров.
През 2015 г. японският парламент прие закон, който позволява на военните, за първи път от края на Втората световна война, да участват в боевете за защита на "приятелски страни", дори и в случай, че Япония не е била атакувана. Законът също така дава право на звената да предоставят логистична подкрепа не само на САЩ, но и на военните от други "дружески страни".
Източник: http://www.segabg.com/
 
Newinform: Чужденци нарекоха „просто деца” американските „Морски котки” в сравнение с руския спецназ
31.12.2017, 09:42
Американски и европейски издания често сериозно дискутират на тема силата на бойците от спецподразделенията на различни страни. Често се повдига въпросът кой е по-силен – руският спецназ или „Морските котки” на САЩ, пише Серж Шелест в newinform.com.
Американците формират подразделението си от мъже на възраст под 28 г. Те се обучават 1,5 г., а подготовка им завършва с тренировка с изключителна сложност, наричана „седмица в ада”. Тя представлява 5-дневно изпитание, без осигуряване на храна, топли дрехи, пълна липса на осигурен сън.
Кандидатите трябва бегом да преодолеят дистанция 24 км, още 3 км да преодолеят с плуване, да изпитат много тежки натоварвания. Според чуждите издания, 90% от всички кандидати отпадат точно на този етап.
Едва след това американските „морски котки” излизат на първата си задача.
В Русия подготовката на елитните войски на спецназа се провежда по друг начин и сега се счита за по-тежка, отколкото при американските конкуренти.
Руските бойци първоначално се обучават да използват не само свое въоръжение, но и чуждо. Особено внимание се отделя на навиците за ефективно водене на боя без никакви средства за свръзка, специално снаряжение, без привързване към сили за поддръжка, и практически при всякакви климатични условия, близки до критичните. - (видео)
Друго различие на руските командоси от американските е, че те се обучават да запазват целевите възможности дори при работа по единично. За сравнение, американците са ориентирани да работят само екипно.
Според равнището на владеене на ръкопашния бой руският спецназ е считан за най-добрият в света, съперничат му само китайците.
Според руското онлайн-издание РАН, до неотдавна спецназът отстъпвал на „котките” само в техническото снабдяване, при това в някои области. Сега тези пропуски са отстранени.
Сега в САЩ в състава на подразделенията на „Морските котки” и Delta Force има около 2000 бойци. Приблизително толкова наброяват „Вимпел”, „Алфа” и спецназът на армейското ГРУ.
YouTube пуснало аналитично видео за двете спецподразделения, пише Newinform. Англоезични ползватели изказали в постове мнението си.
„И двете подразделения са великолепни, но спецназът определено печели. Той има по-тежка подготовка, мотивация и съответен резултат” – е написано под ника Navneet Singh.
Най-много почитатели констатират, че спецназът при по-малка техническа екипировка печелят със своето майсторство и подготовка. „Безусловно руският спецназ е по-добър. Техните тренировки са строго насочени към крайния резултат, а не към показност като нашите” – пише Saranan Das. - Още Спецназ
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Екипажите на 70 руски бойни кораба ще посрещнат Нова година в открито море
31.12.2017, 09:25
Екипажите на 70 бойни кораба и осигуряващи съдове от военноморския флот на Русия ще посрещнат Нова година в открито море, съобщава Министерството на отбраната на страната, предава ТАСС.
„Екипажите на повече от 70 кораба от руския военноморски флот, изпълняващи задачи в рамките на руското военноморско присъствие в Световния океан, ще посрещнат Нова година в открито море, без да понижават нивото на бойна готовност“ се казва в разпространеното съобщение на ведомството.
Поздравителна телеграма до моряците бе изпратена от главнокомандващия на ВМФ адмирал Владимир Каролев, който поздрави военнослужещите с предстоящото настъпване на 2018 година. - Още за ВМФ на Русия
 
Десет години без наборна военна служба
31.12.2017, 09:12
От 1 януари 2008 г. в България отпадна наборната военна служба. Това стана с промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили, която беше обсъдена от Народното събрание на 28 юни 2006 г. и гласувана следващия ден. Във връзка с тази промяна  на 26 януари 2007 г. парламентът гласува следния текст в Конституцията: „Подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон“.
Πocлeдният нaбop вoйници, oтбивaщи peдoвнa вoeннa cлyжбa, влезe в ĸaзapмaтa в края нa  мapт 2007 г. Сoчeнaтa цифpa бeшe 2300 дoнaбopници, paзпpeдeлeни в пoдeлeниятa нa cтpaнaтa. Това бе Наабор – 1988. Πpиopитeтнo oбaчe с него бяха виĸaни нeoтcлyжилитe млaдeжи oт нaбopитe 1986, 1987 и poдeнитe пpeз пъpвoтo пoлyгoдиe нa 1988 гoдинa. 1600 oт пocлeднитe нaбopни вoйници бяха в Cyxoпътни вoйcĸи, 340 - във Boeннoвъздyшнитe cили, a ocтaнaлитe - в пpяĸo пoдчинeнитe пoдpaздeлeния нa Гeнepaлния щaб нa Бългapcĸaтa apмия.
На 12 май 2007 г. на централния площад "Възраждане" в Плевен се състоя последната клетва на наборниците – 1500 момчета,  от Учебна база "Христо Ботев" На клетвата присъстваха министърът на отбраната Веселин Близнаков и началникът на ГЩ на БА генерал Златан Стойков.
Тържественото закриване на наборната военна служба става доста по-рано от законно обявения срок. На 25 ноември 2007 г. се уволняват  2413 войници в София, Пловдив, Плевен, Сливен и Банско ще се уволнят. Това са последните срочнослужещи. Ритуалът за зачисляване в резерва на последната смяна срочнослужещи започна в 11 ч. пред Паметника на незнайния воин.  Всеки боец от последния набор получи специална грамота. Документът бе подписан от министъра на отбраната Веселин Близнаков и началника на ГЩ на БА генерал Златан Стойков. Някои от войниците като тези в Сливен получиха за спомен и камуфлажните си дрехи.
На церемонията в София присъстваха още заместник-министрите на отбраната, командващият Сухопътни войски генерал-лейтенант Иван Добрев и други висши военни. Поканени бяха народни представители от парламентарната комисия по отбрана, бивши министри на отбраната, председатели на военно-патриотичните съюзи, областният управител на град София и кметът на столицата.
Така приключи задължителната наборна военна служба в България, чието начало е положено преди 127 години със Закона за вземане на новобранци в българската войска от 1880 г.
Прибързано или не, за добро или за лошо, всеки може да си направи изводите. Сега има нов полъх. Само ще припомня, че преди няколко дни министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че се работи по закона за доброволната военна служба и предстои нейното въвеждане.
Пълно единомислие на всички власти
Ще припомnя едно изказване от 28 юни 2006 г. на тогавашния заместник-председател на Комисията по отбрана Янко Янков при обсъждането на текстовете за отмяна на наборната военна служба: „Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги народни представители! Наистина това беше един от най-дискусионните въпроси в нашата комисия. Искам да ви информирам защо сме се спрели на тази дата. Въпросът с професионализацията на Българската армия е сериозен въпрос, който трябва да приключи до 2010 г., но анализите, които бяха направени от предходния началник на Генералния щаб (б.р. – генерал Никола Колев), а и от настоящия (б.р. – генерал Златан Стойков), показват, че има сериозни проблеми и тенденции професионализацията да бъде забавена и на практика оптимистичният вариант за 1 януари 2008 г. е ние да достигнем степен на професионализация в Сухопътните войски около 90-95%. Това предполага тази малка разлика между срока (б.р. – 1 октомври 2007 г.), предложен от господин Филип Димитров, и срока, който предложихме ние, тъй като за три месеца е възможно все пак да се реализира доста по-висока степен на професионализация.
Уважаеми дами и господа, откъде идват проблемите? Проблемите, които идват, се дължат най-вече на социалния статус на професионалния военнослужещ.
Ние проведохме – дължа да ви информирам за това – среща с президента на страната (б.р. – Георги Първанов), на която присъстваха премиерът (б.р. – Сергей Станишев), началникът на Генералния щаб (б.р. – генерал Златан Стойков), министърът на отбраната (б.р. – Веселин Близнаков), представители на вносителя. На срещата бяха направени подробни финансови разчети, разчети от гледна точка на човешките ресурси и се установи наистина, че се забелязва един сериозен спад на интереса към професионалната военна служба, което на практика може да създаде един проблем с професионализацията на Българската армия. И това освен грижа на правителството може да се окаже впоследствие и грижа на Народното събрание – приемане на определени нормативни документи, свързани с повишаване на социалния статус на професионалния военнослужещ и на неговото семейство, грижа за неговата заплата, за неговите осигуровки, жилищни проблеми и така нататък.
Освен това искам да подчертая тук, че съм напълно съгласен с колегата СтанчоТодоров от гледна точка на резерва. Ние трябва да се замислим сериозно дали горната възрастова граница – 35 години, на този етап при осъществяващия се ресурсен дефицит в Българската армия да остане като такава. Евентуалното повишаване на възрастовата граница за професионалните военнослужещи може да вкара в действие допълнителен човешки ресурс, който притежава нужните физически качества, и да бъде използван за определен период от време, докато армията набави нужния й капацитет.
Що се отнася до финансовите разчети, на този етап те са твърде относителни и по думите на финансовия министър (б.р. – Пламен Орешарски) Министерството на финансите ще ги осигури в нужната степен, за да бъдат покрити всички разходи по обучението на кадровите военнослужещи.
Аз няма да се спирам на проблема за младите хора, той беше коментиран от господин Константин Димитров. Наистина това е един много сериозен проблем. Отново, уважаеми колеги, над 70 хил. наборници чакат и няма да могат да бъдат приети. Това е един сериозен въпрос, върху който ние трябва да помислим. На практика ускоряването на професионализацията на Българската армия се провежда и в такъв аспект - за да могат да бъдат защитени интересите на младите хора и те да могат спокойно да си планират живота в дългосрочен план.
Така че ние обединихме усилията си пред президента, включително и получихме неговата подкрепа. Там се достигна до един консенсус и между Генералния щаб на Българската армия, Министерството на отбраната и, разбира се, представителите на Народното събрание, тъй като ще трябва да се променят доста нормативни документи в тази връзка. Стигнахме до извода, че този срок е най-оптимален, няма да се отрази съществено на националната сигурност на страната, армията ще може да изпълнява своите ангажименти както в страната, така и в мисиите и това ще бъде от обща полза за националната сигурност.“
Като че ли оптимизмът бе победен от реалността.
Десет годни по-късно имаме професионална армия, но с една пета по-малко личен състав от нейния щат. Както казва Янко Янков, финансови разчети е имало, но те наистина са били относителни. Сигурно е така, след като няма достатъчно кандидати за войници. - Още кадрови военнослужещи
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 

 
Русия ще вземе под внимание разполагането на системи за противоракетна отбрана в Япония
30.12.2017, 15:00
Русия ще отчете в своите военни планове предстоящото разполагане на американски противоракетни системи на територията на Япония, съобщава ТАСС, като се позовава на изказване от заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков.
„На всички е известно, че Япония отдавна се опитва да създаде азиатски сегмент на американската глобална система за противоракетна отбрана“, заяви Рябков, като отбеляза, че доказателство за това е подписаното през 2006 г. споразумение за сътрудничество в сферата на ПРО между САЩ и Япония.
„Фактът, че подобни установки ще се появят близо до източната граница на Русия създава за нас нова ситуация, които ние естествено не можем да пренебрегнем и ще вземем под внимание при създаването на военните си планове“, подчерта още заместник-министърът.
По-рано стана ясно, че Япония смята да закупи две наземни ПРО системи "Егида" от САЩ. Решението на правителството в Токио бе мотивирано с успешните ядрени и ракетни опити на Северна Корея.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Бойна тревога в Австралия заради руски бомбардировачи
30.12.2017, 13:40
Военновъздушните сили на Австралия са били вдигнати под тревога заради руски стратегически бомбардировачи, които са провели учения над неутрални води до Индонезия, пише ”Гардиън”.
В австралийската база Робъртсън-Бърекс, в предградията на пристанищния град Дарвин за кратко е било увеличено нивото на бойна готовност в началото на декември. В този период, според руското военно министерство, в ученията са участвали два стратегически бомбардировача Ту-95МС и повече от 100 военнослужещи.
Руски медии съобщиха, че това са първите учения с въздушен патрул над Тихия океан от Индонезия.
Питър Дженингс от Австралийския институт за стратегическа политика, един от най-известните експерти по национална сигурност, заяви, че ученията показват, че Русия отново се опитва да разшири влиянието си в периферията на света.
"Това е напомняне, че Русия е тук и иска да бъде играч в областта на сигурността в Тихия океан и ще покаже военна сила, за да го демонстрира", каза той пред ABC.
Министерството на отбраната на Русия отбелязва, че редовно самолети от стратегическата авиация извършват полети над неутрални води в района на Северния полюс, Черно море, Каспийско море и Тихия океан.
Според министерството, всички мисии на Въздушно-космическите сили на Русия се извършват в стриктно съответствие с международното право за въздухоплаване.
Самолетите са пристигнали в Индонезия от Амурския регион, Югоизточна Русия. Руските военни съобщиха, че бомбардировачите са били заредени с гориво от самолет Ил-78 над Тихия океан по време на полета си до Индонезия.
"Мечоците" са с обсег на действие почти 15 000 километра без зареждане.
Не за първи път Русия демонстрира влиянието си в Тихия океан. През миналата година стана ясно, че Москва тайно е изпратила 20 контейнера с оръжие за новия си регионален партньор Фиджи. На островната държава са изпратени и руски инструктори, които обучават военнослужещите как да използват новото оръжие. - Още за Ту-95
Източник: https://frognews.bg/
 
Американската армия ще започне да приема транссексуални новобранци от 1 януари
30.12.2017, 12:07
Американската армия ще започне да приема за първи път транссексуални хора от 1 януари.
Това беше постановено от федералните съдилища, след като правителството на президента Доналд Тръмп реши да не обжалва постановленията, блокирали забраната му за приемане на транссексуални в армията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Две федерални апелативни съдилища в САЩ отхвърлиха миналата седмица искането на правителството за задържане на изпълнението на разпорежданията на съдилища от по-ниска инстанция, изискващи армията за започне да приема транссексуални от 1 януари.
Служител от правосъдното министерство каза, че правителството няма да оспорва тези решения.
"Министерството на отбраната обяви, че ще публикува независимо проучване на тези въпроси в идните седмици. Затова вместо да оспорва това временно обжалване преди да стане това, правителството реши да изчака проучването на министерството на отбраната и междувременно ще продължи да защитава законната власт на президента в окръжния съд", заяви той.
През септември Пентагонът каза, че е създал комисия от висши служители, която да проучи как да се приложи директива на Тръмп за забрана на служенето на транссексуални в армията.
Министерството на отбраната трябва до 21 февруари да представи план на президента.
Адвокати на транссексуални, които служат в армията, и такива, които искат да бъдат приети, казаха, че са очаквали правителството да обжалва решенията пред Върховния съд, в който консерваторите имат мнозинство, но са се надявали това да не стане.
Източник: https://offnews.bg/
 
Навършват се 165 години от рождението на основоположника на българската армия след Освобождението генерал Данаил Николаев
30.12.2017, 09:50
Навършват се 165 години от рождението на основоположника на българската армия след Освобождението от турското робство – генерал Данаил Николаев (30.12.1852 г. - 29.08.1942 г.).
Данаил Николаев участва в Руско-турската война от 1877-1978, радетел за осъществяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, като военен министър участва в потушаването на бунта на проруските офицери през 1887 г., председател на Върховния македонски комитет 1895-1897 г.,участва и в Сръбско-българската война. Той е първият български военен деец, удостоен с най-високото звание- генерал от пехотата, като остава в историята на българската армия като Патриархът на българската войска.
Заслуга на генерал Данаил Николаев е неговото дейно участие в подготовката на българската армия за Балканските войни, а по време на Балканската война е командващ гарнизона в Ямбол. Носител е на ордени Орден „За храброст“ II и III ст., Златен орден и медал „За заслуга“,Орден „Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий“, „Георгиевски кръст за храброст“ IV ст., орден „Св. Ана“ III ст. с мечове и бант, румънски орден „Румънска звезда“ с меч,турски ордени „Османие“ I ст.и Меджидие“ I ст. с брилянти, персийски орден „Лъв и слънце“ I ст.
Генерал Данаил Николаев ще остане завинаги в страниците на българската история като човек, дал всичко от себе си за осъществяването на Съединението, за поставянето на основите и обучението на българската армия, постигнала блестящи победи по време на Балканските войни в името на националното обединение.
 
Американският министър на отбраната Джеймс Матис: Войната в Ирак и Сирия не е приключила
30.12.2017, 09:40
Американският министър на отбраната Джеймс Матис заяви, че подкрепяните от САЩ военни сили „унищожават остатъците от „Ислямска държава“, но според него „войната все още не е приключила“ в Ирак и Сирия, пише електронното издание Military Daily.
През ноември Ирак обяви победа над терористичната организация, подобни бяха и действията на руския президент Владимир Путин в Сирия. Но според бившия генерал Матис, все още има доста неща, които трябва да бъдат предприети, за да се предотврати създаването на втора „Ислямска държава“.
„Казахме ви, че „Ислямска държава“ ще падне и докато стоим тук днес, в края на 2017 г., халифатът бива пречупван“, отбеляза Матис, но според него постигнатите успехи могат да бъдат проиграни в следвоенните политически разговори между отделните страни.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Индийските ВВС казаха ‘сбогом’ на МиГ-21 и МиГ-27МЛ
30.12.2017, 09:15
Вчера индийските ВВС извадиха от въоръжение изтребители Миг-2М (изд.96) и изтребители-бомбардировачи МиГ-27МЛ.
Последният полет с МиГ-21М от 108 иае, дислоцирана на авиобаза Нал, е изпълнен от командващият ВВС на Индия главният маршал от авиацията Б.С. Даноа (званието "Главен маршал от авиацията" отговаря на нашето "генерал" или „четири звезден генерал“).
В индийските ВВС е традиция последният полет да се извършва от най-старшият пилот. Само преди дни последният полет на Ми-8 бе изпълнен от бившият командващ на ВВС Fali Homi Major.
108-а иае временно прекратява дейността си до получаване на нови изтребители.
От авиобаза Хашимара е извършен и последният полет с изтребител-бомбардировач МиГ-27МЛ от 22 ибае. Ескадрилата също ще бъде временно деактивирана до приемането на въоръжение на нови самолети.
В индийските ВВС остават на въоръжение още МиГ-27 и МиГ-21 – модификациите МиГ-27UPG и МиГ-21 Bison.
Понастоящем ВВС на Индия разполагат само с 33 изтребителни ескадрили от планираните по щат 42. До края на 2027 год. ще бъдат извадени от въоръжение останалите МиГ-21, МиГ-27 и МиГ-29, експлоатирани сега в 14 ескадрили.
Предстои приемането на въоръжение на френски изтребители Rafale, както и на леките изтребители местно производство Tejas.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 

 
Путин подписа споразумението между Русия и Сирия за разширяване на базата в Тартус
29.12.2017, 22:20
Руският президент Владимир Путин е подписал споразумение за разширяване на руската военноморска база в сирийския пристанищен град Тартус, съобщават руските медии.
Текстът на споразумението, постигнато между Русия и Сирия, твърди, че целите на базата са напълно отбранителни по характер и не са насочени срещу която и да е друга страна.
Споразумението за разширяване на военноморското съоръжение беше договорено още през януари и беше ратифицирано на 21 декември от руската Държавна дума.
Споразумението, което е предвидено да е с продължителност от 49 години, позволява на Русия да разполага максимум 11 военни кораба в Тартус, включително бойни кораби с ядрени двигатели.
Русия ще бъде натоварена с отбраната на базата от заплахи, идващи от въздуха и морето, докато Сирия ще отговаря за сухопътната сигурност. Москва също така ще има възможността временно да разположи войските си извън базата, ако се договори със сирийската страна.
Изтоник: http://www.cross.bg/
 
В Сухопътните войски на РФ са постъпили 10 бригадни комплекта ОТРК „Искандер-М“
29.12.2017, 22:04
В Сухопътните войски са постъпили 10 бригадни комплекта оперативно-тактически ракетни комплекса (ОТРК) „Искандер-М“, заяви главнокомандващия на СВ на РФ генерал-полковник Олег Салюков.
„Превъоръжаването на ракетните съединения от остарелите „Точка-У“ на съвременните комплекси „Искандер-М“ върви по план, - заяви главкома. - В момента вече са доставени над 10 бригадни комплекта, в т.ч. два комплекта през тази година – в ракетните съединения на Източния и Западния военни окръзи.“ - Още за „Искандер-М“
 
Генералният секретар на НАТО очаква догодина диалогът с Русия да се засили
29.12.2017, 20:24
НАТО най-вероятно ще засили диалога си с Русия през 2018 г., заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от ДПА.
Отношенията между Москва и НАТО са на най-ниското си равнище от Студената война, след като Русия анексира украинския полуостров Крим в началото на 2014 г. и започна да подкрепя сепаратистите в Източна Украйна.
Това доведе до двегодишно замразяване на отношенията, като постоянните представители на алианса и Русия възобновиха преките разговори едва през 2016 г. През 2017 г. двете страни проведоха първите си обсъждания от началото на кризата.
"Очаквам да има повече срещи и по-голямо използване на тези преки военни канали за комуникация", каза Столтенберг в интервю за ДПА. "Така че имаме напредък както по отношение на политическия диалог, така и на военните канали за комуникация и целият алианс подкрепя това", заяви още той.
Откакто започна кризата в Украйна, НАТО засили отбраната си срещу агресия от страна на Русия и обвини Москва, че използва фалшива пропаганда и киберзаплахи, за да подкопава сигурността на региона.
През декември американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че не може засиленият диалог да е както при нормализиране на отношенията, отхвърляйки исканията на Германия НАТО да разговаря по-интензивно с Москва.
"Подкрепяме диалога, когато има цел", каза Тилърсън на среща с колегите си от НАТО, както и че не може да има "връщане към редовните календарни срещи", докато Русия не вземе под внимание западното безпокойство заради Украйна и хибридната война, наред с другите въпроси.
Столтенберг изтъкна, че е важно каналите за комуникация с Русия да бъдат съхранени.
"Трябва да обърнем внимание на факта, че на изток имаме по-настъпателна Русия", каза той. "Същевременно посланието на НАТО е, че не искаме нова студена война. Не искаме нова надпревара във въоръжаването и искаме политически диалог с Русия."
"Този диалог не е лесен", каза Столтенберг, отбелязвайки същевременно: "Русия е наш съсед и ще остане такъв".
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Турция подписа окончателния вариант на споразумението за закупуването на ЗРК С-400 от Русия
29.12.2017, 19:07
Русия и Турция са подписали споразумението по закупуването от страна на Анкара на четири дивизиона на противовъздушната система С-400 "Триумф", съобщава ТАСС, като се позовава на информация от турски телевизионен канал.
Двете страни са положили подписи и върху сделката за отпускане на руски заем на Турция, предназначен за частично финансиране на сделката за закупуване на новите ПВО системи. Кредитът ще бъде отпуснат в рубли, а не в долари, припомня още агенцията. Подписването е станало в петък, 29 декември, в Анкара, малко след като руските представители са пристигнали в турската столица. Очаква се първите доставки да бъдат извършени през 2020 г. - Още за С-400
 
Как произведени в Румъния и България оръжия са попаднали в ръцете на „Ислямска държава”?
29.12.2017, 18:59
Близо ¼ от загубените от ДАЕШ ("Ислямска държава") оръжия в Ирак и Сирия са произведени в Румъния, България и Унгария.
Това става ясно от последното проучване на Организацията за изследване на оръжия в райони на конфликт (Conflict Armament Research), информира Евронюз.
Държавите от Източна Европа несъзнателно са въоръжили ДАЕШ с оръжия и муниции.
Трите европейски държави са продали оръжия на САЩ и Саудитска Арабия, които са попаднали във враждебни на ДАЕШ групи. При боевете в двете арабски държави оръжията след това са попаднали в ръцете на терористичната групировка.
Организацията, направила изследването, отбелязва в доклада си, че произведено в ЕС оръжие е продадено на САЩ, след което е доставено на сирийска опозиционна група и е попаднало в ръцете на ДАЕШ в рамките само на два месеца.
33,18% от загубените от ДАЕШ оръжия са произведени в ЕС.
Румъния, България и Унгария са основните европейски държави, сред които влизат също Германия, Полша и Чехия.
Организацията за изследване на оръжия в райони на конфликт пояснява, че САЩ и Саудитска Арабия са закупили оръжия от страни членки на ЕС и след това са ги доставили на опозиционни групи.
Неправителствената организация е установила, че много от оръжията, попаднали в ръцете на ДАЕШ, са изнесени от България за Саудитска Арабия.
Според организацията обаче доставените от България оръжия за Рияд не могат да бъдат прехвърлени на трета страна. Така Саудитска Арабия е нарушила ангажиментите си към България, ако предварително не е поискала съгласието на София.
САЩ пък многократно са доставяли произведени в ЕС оръжия и муниции за опозицията в сирийския конфликт.
Муниции от ЕС също са попаднали в ръцете на ДАЕШ. Румъния (13,25%) и България (4,4%) са водещи от ЕС по отношение муниции, които са иззети от терористите.
Източник: https://news.bg/
 
В края на годината дадоха допълнително пари на МО
29.12.2017, 16:10
Министерският съвет одобри допълнителни разходи и трансфери за 2017 г. в размер на 53,4 млн. лв. Основната част от средствата са за осигуряване на дейности в областта на отбраната. По бюджета на Министерството на отбраната се отпускат 23 млн. лв., от които за поддръжка на хардуера на комуникационните, информационните и навигационните системи на летища на Военновъздушните сили – 20 млн. лв., за строително-ремонтни дейности – 2 млн. лв. и за реконструкция на административната сграда на служба „Военна информация“ – 1 млн. лв. Средствата за ВВС се осигуряват за сметка на предвидените за осигуряване на летателната годност на самолетите МиГ-29 – процедура, която беше спряна поради обжалване от трета страна.
За ремонтни дейности в държавните висши военни училища чрез бюджета на Министерството на отбрана се трансферират 28 млн. лв. От тях за ВА „Г. С. Раковски“ се отпускат 7 млн. лв., за НВУ „Васил Левски“ – 16 млн. лв., и за ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – 5 млн. лв.
Предвидени са и средства за рехабилитация на общинската пътна мрежа на община Елин Пелин на стойност 1 млн. лв. Такава сума е одобрена и за възстановяване и рехабилитация на улици в гр. Златарица и в с. Горско ново село. На община Аксаково се предоставят 400 000 лв. за придобиване на последните три етажа от административната сграда на кметството.
Постановлението на Министерския съвет е прието неприсъствено на 22 декември. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/
 
Британски доклад с критики към програмата F-35
29.12.2017, 12:16
След Дания през ноември, дойде ред и на Обединеното кралство да си зададе въпроси относно програмата за изтребителя-бомбардировач Lockheed-Martin F-35 и за придобиването му от страната.
Комисията за отбрана на Камарата на общините (HCDC) провежда разследване зе придобиването от Обединеното кралство на „невидимите“ изтребители Lockheed Martin F-35B "Lightning II". Този мониторингов орган на британския Парламент публикува подробен и критичен доклад. От една страна в него се изразява разочарование от отговорите, получени по време на писмените и устни показания на производителя Lockheed Martin и на високопоставени служители на британското Министерство на отбраната (МoD). Докладът беше публикуван няколко дни преди 14-ата машина F-35B, предназначена за Обединеното кралство, да бъде доставена в Южна Каролина, където първата британска ескадрила, която ще експлоатира Lightning II, работеше върху новия самолет.
Повтарящи се повреди и допълнителни разходи:
Разследването на HCDC е мотивирано от сериозни неуспехи в програмата и увеличение на разходите. В действителност, от английската страна, има известна загриженост от признанията, анонсирани в Съединените щати от последните доклади на директора за оперативните тестове и оценки (DOT & E) и правителствения счетоводен отдел (GAO).
Съгласно този доклад, от НCDC заявиха, че като цяло техните опасения "не са решени" от Lockheed Martin и Министерството на отбраната. Комисията заяви, че "невъзможността на Министерството на отбраната да предостави адекватни оценки на разходите за покупките на F-35 ... е напълно незадоволителна".
Освен това в доклада се разкрива, че F-35B няма да може да комуникира с перспективните кораби на Royal Navy или с изтребителите Eurofighter Typhoon по отношение на връзката за обмен на данни. Всъщност Министерството на отбраната ще трябва да финансира програма, позволяваща на F-35 да предаде информация от криптираната си мултифункционална Advanced DataLink (MADL) на изтребителите Typhoon и корабите на морската повърхност.
„Кибервойна“ и система за поддръжка ALIS:
Докладът също така потвърждава вече споменатите от израелците опасения относно рисковете от възможността да се "хаква" централизираната система за поддръжка ALIS (Autonomic Logistic Information System - Автономна логистична информационна система) в Съединените щати.
Въпреки това, в доклада на комисията се признава, че "гаранциите за строго ниво на кибер-тестове на системата АLIS на F-35 се оказват добре дошли, тъй като Великобритания е получила уверението, че ще има пълен и безпрепятствен достъп и употреба. Но в доклада се отправя въпрос към Lockheed-Martin за изясняване на нивото на защита за техническите данни, събрани от ALIS от флота F-35 на Обединеното кралство, включително, ако тези данни попадат под лиценза за неограничени права от правителството на Съединените щати.
Ограничения на флота:
Обединеното кралство ще получи още три F-35B в Бофорт през следващата година, а още един – с него те стават общо 18 – в началото на 2019 г. Някои от тези самолети ще започнат да изпълняват полети във Великобритания през следващото лято.
В допълнение, Обединеното кралство запазва три самолета F-35B за тестове и оценки в авиобаза Едуардс за следващите три години.
Към днешна дата Обединеното кралство е закупило само 18 изтребители-бомбардировачи F-35B. През януари 2017 г. обаче Министерството на отбраната вече е планирало аквизиция на още 30 самолета, които се очаква да бъдат доставени между 2020 и 2025 г. Осигурено е било финансиране от 3 милиарда лири стерлинги, включително с първоначалната техническо съдействие, или близо 134 млн. US$ на самолет по текущия валутен курс. Първите 18 самолета за Обединеното кралство изглежда са стрували повече от 150 милиона лири стерлинги (200 млн. US$) всеки.
Първоначално Обединеното кралство планираше да придобие 138 самолета F-35, но днес изглежда, че това е малко вероятно. Очаква се през следващия месец Министерството на отбраната да предприеме нова серия от мерки за съкращаване на персонала и техниката, само 26 месеца след като Стратегическият преглед за отбрана и сигурност (SDSR) установи отначало петгодишен бюджет.
Всъщност, Великобритания би могла да спести както разходи за придобиване, така и за експлоатация, като закупи конвенционалния вариант F-35A. Това отдавна е желанието на Кралските военновъздушни сили (RAF), благодарение на по-големия радиус на действие и боен товар на F-35A в сравнение с F-35B. От Lockheed Martin обещаха да намалят единичната цена (URFC) на F-35A до около 80 млн. US$. От друга страна, бюджетните съкращения също трябва да намалят броя на F-35, които в крайна сметка ще бъдат закупени от Обединеното кралство. - Още за F-35
Източник: http://www.pan.bg, М. Генов
 
В Крумовград се поклониха пред паметта на старши лейтенант Николай Саръев
29.12.2017, 12:05
Военнослужещи от Силите за Специални операции се поклониха пред гроба на старши лейтенант Николай Саръев в град Крумовград, водени от командира си бригаден генерал Явор Матеев, съобщават от 68-ма бригада. Панахидата отслужи отец Боян Саръев, който е чичо на загиналия български воин.
В словото си пред опечалените бригаден генерал Явор Матеев каза, че тези скъпи жертви на терористичния акт срещу база „Индия” в Кербала не са забравени и техните имена и дела остават във военната ни история като пример за подражание за нас. Той изрази увереност, че семействата на загиналите също няма да бъдат забравени, а ще могат винаги да разчитат на съдействие и помощ от страна на колегите от бригадата.
На близките бяха връчени възпоменателни адреси от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов и от бригаден генерал Явор Матеев.  Венци бяха поднесени от името на министъра на отбраната, от началника на отбраната и лично от командира на Силите за Специални операции.  на гроба на офицерски кандидат Валентин Донев загинал в Ирак на 3 май 2005 г.
източник: http://otbrana.com/
 
В Русе отдадоха почит на офицерски кандидат Антон Петров
29.12.2017, 12:00

За поредна година военнослужещи, водени от командира на Силите за Специални операции бригаден генерал Явор Матеев присъстваха на панихидата на офицерски кандидат Антон Петров в гробищния парк в град Русе, съобщават от 68-ма бригада.
Пред присъстващите на възпоминанието, близка на семейството каза: „Идвайки на гроба му, чрез спомените, възкресяваме моменти от неговия млад живот... Затова ние неговите близки, приятели и бойни другари, цветята и свещите, които оставяме са нашите жестове на незабрава към  офицерски кандидат Антон Петров”.
В словото си бригаден генерал Явор Матеев посочи: „Днес отдаваме почит на един от загиналите от атентата в Кербала офицерски кандидат Антон Петров. По традиция на тази дата през всичките 14 години военнослужещите от Силите за Специални операции идват на мястото, където са тленните останки на офицерски кандидат Антон Петров и съвместно със семейството, роднините, приятелите му, както и военнопратриотичните съюзи от Русе със скромен военен ритуал ние отдаваме почит на делото и живота му. 

„ Няма как да вървим напред, ако не знаем историята си, не я почитаме и не извличаме поука от нея. Само така можем да бъдем по-уверени в настоящото и да гледаме по-устремено в бъдещето.”, заяви  бригаден генерал Явор Матеев.
На близките бяха връчени възпоменателни адреси от името на министъра на отбраната господин Красимир Каракачанов, командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и  бригаден генерал Явор Матеев. Венци бяха поднесени от името на министъра на отбраната, от началника на отбраната и лично от командира на Силите за Специални операции.
Военнослужещите отдадоха почит и положиха цветя и на гроба на офицерски кандидат Валентин Донев загинал в Ирак на 3 май 2005 г.
източник: http://otbrana.com/

 
Какви уроци усвои руската армия в Сирия
29.12.2017, 09;24
Руските военни съумяха да се освободят от не най-полезния опит от Афганистанската и чеченската кампания. Убедително беше доказано, че може успешно да се действа със сравнително малки сили, по възможност безконтактно и при това да се получат добри резултати. За първи път беше демонстрирана способността на Русия с експедиционни сили да води бойни действия на отдалечен театър. Сирийската война стана истински изпитателен полигон за над 200 нови въоръжения и техника, както и полигон за отработване на нови методи за водене на бойни действия с тяхното използване. Това засягаше активното използване на безпилотни летателни средства, снабдяване на предните авионасочвачи в редовете на сирийската армия с нови комплекси за разузнаване, управление и свръзка, позволяващи активно взаимодействие с авиацията и с артилерията.......Прочети още
 

 
Полският МиГ-29 не е паднал по технически причини
28.12.2017, 22:57
Разбилият се на 18 декември 2017 г. полски изтребител МиГ-29 не е изпитал технически трудности. Това са съобщили от полското МО.
„Предварителната информация показва, че самолетът и летищните навигационни системи са функционирали нормално. Пилотът е комуникирал нормално и в рамките на процедурите с летището и на борда е имало достатъчно гориво за отиване на запасно летище”, се казва в съобщение на полското МО.
Полският министър на отбраната Антони Мачеревич е казал, че очаква в скоро време да е готов предварителният доклад за причините за инцидента и веднага след това той ще бъде публикуван.
МО на Полша е потвърдило и информацията, която бе изнесена от заместник-министъра на страната Бартож Ковнацки, че пилотът на изтребителя не се е катапултирал преди машината да се разбие.
Ковнацки заяви, че 28-годишният летец е бил голям късметлия, защото е оцелял от инцидента без да се катапултира. Заместник-министърът определи случилото се с него като чудо.
По-ранните съобщения говореха за това, че пилотът е бил намерен на известна дистанция от разбилия се самолет в относително добро състояние и с фрактури на долните крайници. Вероятно летецът е бил изхвърлен от кабината в момента, в който изтребителят се е забил в гъста гора на захода за кацане в 23-та тактическа авиобаза.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
С връчване на награди Отечественият съюз приключи годината
28.12.2017, 22:50
С благодарност за положените усилия през годината председателят на Отечествения съюз (ОС) Симеон Симеонов се обърна днес към изявени деятели на организацията. На специално организирана церемония бяха обявени и връчени почетни отличия във връзка със 75-годишнина от създаването на Отечествения фронт, чийто последовател е ОС.
Сред удостоените са председатели и представители на военно-патриотични организации: генерал от резерва Златан Стойков – председател на СОСЗР, младши лейтенант от запаса Петър Велчев – председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, полковник от запаса Чавдар Петров – заместник-председател на СОСЗР и председател на Национална асоциация „Сигурност“, полковник от запаса Чавдар Борачев – председател на Асоциацията на военните разузнавачи, полковник от запаса Горан Симеонов – председател на Асоциацията на разузнавачите от запаса и генерал-майор от запаса д-р Стоимен Стоименов. По-рано отличията си получиха почетният председател на СОСР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов и председателят на Съюза на ветераните от войните доц. д-р Иван Сечанов. Ген. Топалов изпълни ритуала за удостояване с най-високо отличие на ОС на неговия председател Симеон Симеонов и му връчи почетния плакет (на снимката).
Който и да е на власт, искаме интересите на България да бъдат на преден план, посочи в празничното си слово Симеон Симеонов. Той потвърди инициативата на ОС „Да кажем край на 100-годишната гражданска война“ и да изградим мемориал на всички жертви на политически репресии. От името на наградените благодари доц. д-р Сечанов. Поздравителен адрес от УС на Асоциацията на военните разузнавачи прочете полковник от запаса Чавдар Борачев.  
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Завърши ремонта на руската атомна ракетна подводница „Тула“
28.12.2017, 22:35
В кораборемонтния завод "Звездочка" завърши ремонта на ракетния подводен крайцер със стратегическо назначение K-114 "Тула" проект 667БДРМ, съобщава военното ведомство на Русия.
„Ремонта е извършен в рамките на реализацията на плановете на Главното командване на ВМФ, предвиждащи поддържането на нужното ниво на техническа готовност на атомните подводници от трето поколение и строителството на атомни субмарини от четвърто поколение“ - заявяват от МО.
Заводския ремонт на "Тула" в Северодвинск започна през 2015 година, като са ремонтирани редица механизми и системи, премина всички заводските ходови изпитания и скоро ще се отправи към пункта за постоянно базиране.
K-114 е атомна подводница от проект 667БДРМ ("Делфин", по класификацията на НАТО - Delta IV), носеща 16 междуконтинентални балистични ракети "Синева" или "Лайнер". Тя е в състава на Северния флот от 1987 година. - Още за проект 667БДРМ
 
Първият C-130J Hercules на френските ВВС вече е в Орлеан
28.12.2017, 21:18
Този самолет, C-130J-30, е част от поръчката за четири нови C-130J Super Hercules, която DGA направи на 29 януари 2016 г. в рамките на междудържавен договор. Вторият C-130J-30 ще бъде доставен през 2018 г., последните два, KC-130J, които ще могат да зареждат с гориво самолети и хеликоптери в полет - през 2019 г.
Френското Министерство на отбраната заяви, че самолетът ще подсили средния сегмент на тактическия транспортен флот на Военновъздушните сили, понастоящем съставен от C-160 Transall и C-130H Hercules. Тези самолети всъщност са особено натоварени и ангажирани в различните външни операции, чиито условия на околната среда поставят техниката в тежко изпитание.
Договорът за придобиване, сключен от DGA, включва и системата за поддръжка, обучение на персонала както и поддръжката в първоначална боеготовност за срок от 2 години. - Още за C-130
Източник: http://www.pan.bg/
 
Добри намерения, но разпилени
28.12.2017, 20:40
В дните около Коледа на съпричастност към болките на хората станахме свидетели на инициативи, които заслужават адмирации. Някои от тях, обаче показаха непоследователност, несистемност, включително и законодателство на парче. Дори и недовършване на започнатото. Става дума за онази категория българи, които в една или друга степен са пострадали при и по повод защитата на родината, или изпълнявайки нейната политика далеч зад граница.
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов се срещна с деца на военнослужещи и цивилни служители, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Тогава той пое ангажимент да бъдат обсъдени възможностите за решаване на един от най-важните въпроси, споделен от децата – да им бъде признат статут на военнопострадали и след навършване на 26 години. Като възможност видя предстоящите промени в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.
Ден преди навършването на 14 години от гибелта на нашите миротворци в Ирак лидерът на БСП Корнелия Нинова обеща на близките на загиналите поправка в Кодекса за социално осигуряване. “Има нужда от една поправка в Кодекса за социално осигуряване, която да даде възможност на родителите на загинали в мисии, да получават едно социално допълнение, каквото получават родителите на загиналите при изпълнение на наборна служба. Ще внесем такова предложение в НС, в първите дни на януари. Ще направим и паметна плоча с имената им, като всичко подчиняваме на едно човешко уважение към загиналите и към техните близки, които се чувстват забравени”, заяви тя. Това което искаме, казаха пострадалите, е да се изравнят правата ни като на родителите на загиналите в казармата. Вече десет години се борим за това, добави една от майките.
Още един пример. В навечерието на празниците награди получиха 22 фронтоваци от столицата на възраст от 90 до 103 години. Най-възрастният беше встъпилият в своята 103-годишнина Беню Бенев от ж.к. “Надежда”. Същият, който през октомври т.г. остана изненадан от административните неуредици в държавата и въпреки че съгласно Закона за ветераните от войните бе получил карта от “ПРО” ЕАД – София за 14-дневна почивка в хотел “Калина” в Боровец, се наложи да си тръгне на следващата сутрин след пристигането. Проблемът е ясен на потърпевшите, но все още не е решен. Промените в Закона за ветераните от войните бяха приети преди година. Правилникът за прилагането на закона обаче все още е в непроменен вид, което позволява различно тълкуване на новите текстове. Страдат ветераните, които са се жертвали по бойните полета на Втората световна война, изпълнявайки повелята на родината. А те намаляват всеки ден. Законодателят така си свърши работата, че се налага да ходят от ведомство на ведомство да си търсят правата, а оттам вдигат рамене.
А на теория нещата са подредени. Законът е казал, че има Консултативен съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните. Негов председател е министърът на отбраната. Членове са заместник-министри на здравеопазването, финансите, социалната политика и на транспорта, представители на НОИ и на НЗОК, както и на съюзите на военноинвалидите и военнопострадалите и на ветераните от войните. Там е мястото за координиране между институциите и обсъждане на проблемите на тези хора, както и за предлагане на решения. Партиите и неправителствените организации могат само да помагат. И да бъдат съпричастни. Хубаво е всички, които имат добри намерения, да обединят усилията си, за да няма изненади, като тази, която сполетя 103-годишния ветеран от войната.
Практиката показва, че разпиляването на усилията води до неработещи текстове в законите. Или до предприемане на инициативи, които вече са реализирани. Както изразеното желание за поставяне в София на паметна плоча на загиналите в Ирак. Само за информация – на 14 декември 2013 г. във Военния мавзолей костница на Централните софийски гробища бяха открити паметни плочи с имената на загиналите български военнослужещи в Камбоджа 1992/93 г. и в Ирак 2003-2008 г. Друг е въпросът за достъпа до тях, който се поставя от близките на загиналите.
Военният историк полковник проф. д-р на философските науки Сево Явашчев апелира: “Приятели, паметта за загиналите военнослужещи не бива да се приватизира от никого, нито от политически сили, нито от държавни или обществени институции. Тя е задължение за всички, които се чувстват българи! Колкото повече инициативи има, толкова по-добре! Толкова повече нови паметници ще има. Повече почистени паметници и благоустроени райони около тях ще има. Повече млади хора ще знаят за тях и за подвизите, заради които са издигнати. Българският народ е разпарчетосан по какви ли не критерии. Нека паметта за загиналите военнослужещи не е един от тях, който да ни разделя допълнително!”
Съсловието е унижено
У нас има едно съсловие, което се чувства ощетено и дори унижено. Става дума за тези хора, които са дали десетки години на армията или са загубили здравето си, носейки военната служба. Както, разбира се, семействата на тези, които не се върнаха от мисиите в Ирак. Държавата е длъжна да реши техните проблеми. Необходимо е обаче, цялостно законодателство в това отношение. Кърпенето на законите понякога не дава най-добрите резултати. И то много често.
Източник: https://trud.bg, Спирдон Спирдонов
 
Във Видин възстановяват паметник-чешма построена в чест на загиналите войници и офицери в Първата световна война
28.12.2017, 20:14
Общинските съветници във Видин гласуваха днес единодушно възстановяването на паметник – чешма "Чеган" в крайдунавския парк, изграден в памет на загиналите войници и офицери в Първата световна война. С повторното изграждане на чешмата ще бъде възстановен едни знаков за Видин паметник, който поради незнайни причини е безцеремонно унищожен през 1989 – 1990 година.
Предложението на възстановяване на паметника е на народния представител от Обединени патриоти – Росен Живков. Всички разходи свързани с проектиране, съгласуване и изграждане на паметника ще се осигурят от спонсори. Предложението е свързано и с навършването, през миналата година, на 100-годишнината от битката при Чеган, в която участва и 6-та Бдинска дивизия и в чест на загиналите войници и офицери във войната.
Паметникът – чешма "Чеган" е изграден през 1938 година по идея и със средства на Панайот Стоянов Халчев, живял във Видин, военноинвалид от Първата световна война, участник в боевете при "Чеган" през 1916 година. С построяването на чешмата е искал да отдаде почит и да увековечи паметта на бойните си другари.
Източник: БТА
 
Южна Корея започна учения със своя военноморски флот в спорен район от острови с Япония
28.12.2017, 13:39
Тези маневри се провеждат от Сеул два пъти годишно с участието на флота, бреговата охрана и части на морската пехота.
Днес Република Корея започна двудневни военни маневри за защита на оспорваните с Япония острови Токто. Това се съобщава от командването на Южнокорейския военноморски флот. "Военноморските сили на Република Корея ще провеждат редовни учения за защита на островите на Токто от нападения от външни сили", се казва в комюникето.
Ученията постоянно предизвикват критика от страна на Япония. Тoктo е група от малки острови с обща площ от 0,188 кв. километра, разположени на изток от Корейския полуостров. Тези необитаеми скални територии стават обект на международен спор след 1945 г., когато Корея бе освободена от СССР от японското колониално управление. Сега островите се контролират от южнокорейските въоръжени сили. Токио твърди, че Сеул незаконно е окупирал тези територии, включени в японската империя през 1905 г. Пхенян и Сеул твърдят, че островите винаги са били част от корейската държава. - Още за ВМС на Южна Корея
Източник: http://www.pan.bg, М. Генов
 
Индийските военновъздушни сили финализираха покупката на Tejas
28.12.2017. 13:12
Hindustan Aeronautics Limited (HAL) получи искане за предложение (RFP) за 83 изтребители Tejas Mk-1A. Индийският авиационен производител трябва да получи твърда поръчка за производство в края на 2018 г.
Съветът за аквизиции в отбраната на Индия (DAC) разреши закупуването на 83 самолета Tejas Mk-1A през ноември 2016 г. Те трябва да бъдат в конфигурация на варианта Tejas Mk-1A, който е значително модифициран в сравнение с Tejas Mk-1.
Припомняме, че до момента индийското Министерство на отбраната е подписало договор с HAL за общо 40 Tejas Mk-1 в рамките на поръчки, направени в периода между 2006 и 2010 г. за 20 самолета. Но след забавяне на доставката само пет самолета бяха доставени във ВВС. Първата поръчка на Tajas Mk-1 ще бъде изпълнена през 2020 г. - Още за Tejas
Източник: http://www.pan.bg, М. Генов
 
От 1 януари вдигат заплатите на военните
28.12.2018, 09:37
От 1 януари ще бъдат увеличени заплатите в армията. Между 10 и 11% е увеличението, искаше ми се повече, но това са реалностите на бюджета. С тези 70-80 лева, които ще получат кадровите военнослужещи, няма как да привлечеш за около 720 лв. млад човек. Сега заплатите ще са около 800 лева. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов пред БНТ.
Каквито и номера да правят, техният номер няма да мине. В България с всички приказки за прозрачност и борба с корупцията има закони, които могат да стопират всяка една поръчка. Това заяви Каракачанов по повод обжалването на ремонта на 15 изтребителя МиГ-29, за които бе поканена-фирмата-производител, но преговорите бяха обжалвани от украинска компания.
Каракачанов даде пример с блокираната от 2 г. поръчка за храната на войската. Законът за обществени поръчки (ЗОП) трябва да е променен що се отнася до поръчки за националната сигурност, бойна техника - подобни процедури (обжалване, което спъва процедурите - б.р.) да не могат да бъдат правени.
Каракачанов не изключва да има и геополитически причини за обжалване на преговорите с руския консорциум РСК МиГ - "тези играчи в България, които бяха свикнали 20 г. да се намесват при ремонта - няма как това да остане скрито. Аз няма да отстъпя, посредници в тази сделка няма да има", категоричен е военният министър.
Относно обжалванията, които спират големи поръчки, Каракачанов даде пример и с: "фирма, регистрирана в циганска къща в Западен парк, която от години наред жали ТОЛ-системата. Държавата е направила закони, позволяващи всеки да жали", заяви Каракачанов.
Относно спрените преговори Каракачанов припомни, че военното министерство трябваше да получи 22 млн. лева за ремонт на изтребителите, на предишното заседание на МС са гласувани 19 млн. лева. Работната група приключи дейността си, може да започне с ремонтно-възстановителните дейности на самолетите.
Жалбата е изпратена през Ди Ейч Ел от Киев, явно документът вероятно е написан от български адвокат, но няма документ, който удостоверява, че този човек има право да прави това. Няма превод на фирмата, от името на която е изпратена жалбата, заяви министърът.
По закон при подобна жалба за отстраняване на нередностите изпращачът има три работни дни - днес, утре и на 2 януари 2018 г. Парите, които трябваше да усвоим до края на годината, правителството ще ползва за други цели. В средата на януари трябва да започне тази смешна сага. МО има част от парите, другите трябва да са осигурени целево, обясни Каракачанов.
Относно ремонта на военнотранспортните самолети Спартан, служебното правителство е започнало преговори. Това е фирма-монополист, при подписването на договора не е включена клауза, която да регламентира, че част от обслужването на тези самолети може да бъде в нашите военноремонтни заводи. Договорът е подписан от 2004-2005 г., заяви Каракачанов и допълни, че е лесно е да се съгласиш с първата оферта.
За проваления строеж на нови кораби - българската фирма, която сама се яви на конкурса, спечели го и после се отказа, министърът обясни, че причината е в промяната в закона, според която всички обществени поръчки се облагат с ДДС. Когато е гласувано на 2 юни 2016 г., няма ДДС. В края на годината сумата от 820 млн. лева (за строеж на два кораба - б.р.) е със 164 млн. лева по-малко заради 20% ДДС, уточни министърът. Едно от желанията е да сменим схемата за плащане. Да може с предварителни договори да се гарантира купуването на оръжието, което ще бъде по други цени. Всички цени по офертата, които са правени, са били към края на 2016 г. Първо ремонтираме и модернизираме трите фрегати, обясни предстоящите цели за развитие на Военноморските ни сили Каракачанов.
Източник: https://news.bg/
 
Пентагонът търси 150 вертолета Bell
28.12.2017, 09:23
Пентагонът има намерение да купи до 150 вертолета построени от Bell Helicopter, които ще са предназначени за американски правителствени агенции и експорт. Това съобщава IHS Jane’s.
Съобщението е публикувано на сайта за обществени поръчки в САЩ на 20 декември и е за 150 вертолета от моделите 407GX, 412EPI, 429, 505 и Huey II. Те трябва да бъдат доставени между 2019 и 2014 г. Машините ще се доставят с логистика, обучение и съпътстващо оборудване и услуги.
Въпреки, че има само един възможен доставчик на тези вертолети, по закон Пентагонът е задължен да пусне обществена поръчка отворена за много доставчици.
Вертолетите ще отидат в Държавния департамент на САЩ, федерални правоохранителни агенции и разузнавателните организации на САЩ, както и за експортни клиенти. Само преди няколко месеца бе пусната сходна поръчка за леките въоръжени вертолети MD 530F на MD Helicopters.
Моделът Bell 407GX е далечно развитие на Bell 206, който се използва и за военни цели. Преди няколко години Обединените арабски емирства купиха въоръжена версия на вертолета.
Bell 412EPI е последната вариация на изключително успешния модел 412. Военните оператори на типа са десетки, а само преди няколко месеца Черна гора заяви, че иска да купи три такива вертолета за своите ВВС.
Bell 429 e сравнително нов модел, който прави първи полет преди 10 години. Въпреки това, машината се използва във военните авиации на няколко държави, както и е широко използван от парацивилни клиенти по света.
Bell 505 JetRanger X е най-новият вертолет от портфолиото на Bell Helicopter. Машината получи типов сертификат в началото на 2017 г. Лекият еднодвигателен вертолет се очаква да има широко приложение за пилотско обучение.
Huey II е модернизационнен стандарт за съществуващите UH-1H Huey, при който вертолетите получават компоненти от цивилния модел Bell 212 и нов двигател в лицето на Honeywell T53-L-703. Вертолетът широко се експортира за неособено платежоспособни клиенти, включително и под форма на военна помощ.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Aftonbladet: Русия e създала най-сложната и обмислена мрежа за ПВО в света
28.12.2017, 09:07
Неотдавна американският аналитичен център Rand публикува доклад за новата руска стратегия за водене на война. На базата на това изследване шведският Комитет по отбраната представи своя отчет за нарасналия боен потенциал на руската армия. За него разказали експертите на шведския информационен портал Aftonbladet, цитирани от warfiles.ru.
Експертите са уверени, че в случай на конфликт между НАТО и РФ руската войска е способна да овладее инициативата и да премине в контранастъпление. Според тях, сега ВС на Русия са разположени за най-ефективната защита на страната. Постепенната ескалация на НАТО на изток обаче ги подбуди да натрупат мощни не ядрени сили, които РФ може да използва далеч извън пределите на страната.
Новата доктрина на ВС на РФ предполага бърза мобилизация на силите. Сега руските сухопътни войски залагат на неголеми бойни съединения с висока боеготовност. Отказвайки се от структурите, базиращи се на големи неповратливи групировки, Русия постигна свръхмобилна армия, чиито бойци могат моментално да бъдат прехвърлени във всяка точка на страната.
За провеждане на своите стремителни операции Русия използва елитните си войски: десантни, морска пехота, спецназ и т.н. Те са много мобилни, но могат да излязат на бойното поле с танкове и да изпълняват сложни операции заедно с другите войски.
Освен това РФ активно развива своята система за ПВО, осигурявайки си най-сложната и обмислена мрежа за ПВО в света. При отбрана руските сухопътни войски ще бъдат защитени от въздуха с мощни комплекси за ПВО. Блокирайки врага във въздуха, Русия ще си осигури преимущество на земята „благодарение на превъзходството си в наземна огнева мощ”. - (видео)
Шведските специалисти също така считат, че Русия притежава сериозно преимущество пред западните страни във воденето на непряк (артилерийски) огън.
„Докато американската бригада обикновено я поддържа един батальон артилерия, руската често я прикриват два батальона самоходни гаубици и батальон реактивна артилерия” - дава пример коментаторът Никлас Вент.
Шведските експерти са уверени, че военният потенциал на Русия ще е достатъчен да води настъпление в две направления едновременно, хвърляйки по 15 хиляди души във всяко направление. - Още ПВО
Източник: https://www.blitz.bg/
 

 
На „Адмирал Макаров“ вдигнаха Андреевския флаг
27.12.2017, 22:49
Днес, 27 декември, в Калининградската корабостроителница „Янтарь“ се състоя церемония по вдигането на Андреевския флаг на фрегатата „Адмирал Макаров“ 799 - третият кораб проект 11356, предназначен за Черноморския флот на РФ. - (видео)
Очаква се корабът да извърши преход до мястото за постоянно базиране в Севастопол (в състава на 30-та дивизия надводни кораби) през първото тримесечие на 2018 година, присъединявайки се към вече намиращите се там кораби от същия проект „Адмирал Григорович“ 494 и „Адмирал Эссен“ 751. - Още за проект 11356
 
Военно формирование 28880 – Белене обявява конкурс за попълване на вакантни войнишки длъжности
27.12.2017, 22:25
Със заповед на министъра на отбраната на Република България е разкрита процедура по обявяване на войнишки длъжности за приемане на военна служба във военно формирование 28880 – Белене на лица, завършили граждански, средни или висши училища в страната и чужбина. Това съобщиха от Община Свищов. Обявените вакантни длъжности са 20.
Желаещите да кандидатстват следва да подадат заявление до командира на военно формирование 28880 – Белене чрез структурите на Централното военно окръжие до 2 февруари 2018 година.
Допълнителна информация относно конкурса, обявените вакантни длъжности във военно формирование 28880 – Белене, реда и начина за подаване на необходимите документи, могат да бъдат получени на телефон (0658) 32711 /вътр. 65810/ или на интернет страницата на Министерството на отбраната – www.mod.bg.
 
Русия ограничава достъпа до летища за американски самолети, извършващи наблюдателни полети
27.12.2017, 22:21
От 1 януари 2018 г. Русия ограничава броя на летищата, до които ще бъдат допускани американски самолети, които извършват наблюдателни полети съгласно Договора за установяване на режима открито небе (ДОН). Това заяви за РИА Новости източник от военно-дипломатическите кръгове.
„Става въпрос за привеждане на списъка на летищата в съответствие с договора, което е огледална стъпка в отговор на американските мерки срещу Русия, които също се предвижда да бъдат въведени през януари", обясни събеседникът на агенцията.
Съгласно думите му, през следващата година САЩ ще затворят въздушното пространство над Аляска и Хаваи за руски самолети, извършващи наблюдателни полети.
 
Два самолета Як-130 на ВВС на Бангладеш се сблъскаха във въздуха, няма жертви
27.12.2017, 21:02

Два учебно-бойни самолета Як-130 на ВВС на Бангладеш се сблъскаха днес в 18:50 местно време в окръг Кокс Базар (Cox’s Bazar)  в югоизточната част на страната, съобщава The Daily Star. Вероятно става въпрос за машини с бордови номера "15103" ("кратък" номер "103", сериен номер 130.12.02-0103) и "15105" ("кратък" номер "105", сериен номер 130.12.02-0105)

Четирите пилота са успели да се катапултират успешно. Те са хоспитализирани. Според изданието Manab Zamin, в резултат на падане на отломки от самолетите на земята са ранени две момчета на 12 и 15 години съответно.
Инцидента е станал по време на тренировъчен полет. За сега няма информация за причините за станалото. Компетентните органи са започнали разследване. - (видео)
Това е вторият инцидент с Як-130 на служба във ВВС на Бангладеш. На 11 юли тази година друг самолет от същия тип (борден номер 15102) се разби при тренировъчен полет. И двата члена на екипажа се катапултираха успешно.

Така Бангладеш вече загуби три от доставените е периода 2015 – 2016 г. 16 броя Як-130, които бяха договорени през 2013 г. Страната, която стана третия клиент на типа след Русия и Алжир, използва Як-130 както в ролята на учебно-тренировъчна машина, така и като лек ударен самолет. - Още за Як-130

 
Пентагонът ще изследва руското влияние на Западните Балкани
27.12.2017, 16:43
Конгресът на САЩ задължи Пентагона да изготви анализ за военното сътрудничество на всяка една държава от Западните Балкани с Русия.
Директорът на Пентагона Джеймс Матис трябва да изготви доклад, който ще бъде изпратен в съответните комисиите на двете камери на Конгреса, включително и тези за отбрана и външна политика.
"Американският Конгрес иска подробен списък за "руското оръжие, военно оборудване и техника, което е закупено и доставено за над един милион долара във всяка една от страните от Западните Балкани от 2012-та година до днес", съобщи "Гласът на Америка".
В доклада на Матис трябва да има подробна информация за участието на силите за сигурност от Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово във военни обучения и тренировки с Русия за посочения период - от 2012-а до днес. Конгресът иска и детайлен списък за всички договори за сътрудничеството в областта на сигурността на всяка една от посочените държави с Русия, включително и разузнавателното сътрудничество с Москва.
Целта на този доклад е "САЩ да получат представа за сътрудничеството в областта на сигурността на страните от Западните Балкани с Руската федерация и какво е влиянието на това партньорство върху интересите на САЩ, НАТО, Западните Балкани и всяка една страна-членка на Атлантическия пакт, която граничи с държавите от Западните Балкани", се казва от документа.
В анализа трябва да се посочва и сътрудничеството на всяка една от страните от Западните Балкани със САЩ, включително в придобиване на американското военно въоръжение и техника на стойност над 1 млн. долари след 2012 г., пише още в документа.
В Западна Европа и САЩ са притеснени от увеличаващото се руско влияние на Балканите и Централна Европа. Миналият месец влиятелният Атлантически съвет се обяви за постоянно военно присъствие на Балканите с цел стабилизиране на Югоизточна Европа поради "увеличаващия се политически натиск на Русия в региона".
След визитата си на Западните Балкани през месец април тази година републиканският сенатор Джон Маккейн изрази съжаление от липсата в региона на "американско присъствие и желанието на Русия да попълни този вакуум". Още тогава той се обяви за по-чести визити на висши американски официални лица в региона.
В началото на месец август вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс се срещна с представителите на осем страни членки и наблюдателки на Адриатическата харта, която бе създадена през 2003-та година. Тя има за цел да подпомага държавите, желаещи членство в НАТО.
Източник: https://www.vesti.bg/
 
Белгия се изтегля частично от действията срещу "Ислямска държава"
27.12.2017, 12:29
Белгия изтегли четирите изтребителя, участвали в последните 18 месеца в ударите на международната коалиция срещу "Ислямска държава" (ИД) в Сирия и Ирак, съобщиха местни медии.
Отбелязва се, че белгийската бойна авиация е изпълнила в този срок 1235 полета и 97 процента от ударите с изстреляните 675 бомби по цели на земята са били успешни. Белгийските военни уточняват, че "не разполагат с доказателства" за цивилни жертви от нанесените удари.
Белгия и Холандия осигуряват на ротационен принцип нуждите на коалицията от въздушни удари, разузнаване от въздуха и охрана. Пояснява се, че в следващата година задачите се поемат от холандските военновъздушни сили, а Белгийската армия ще остави трийсетина военни в база в Йордания за наземна поддръжка на холандските машини.
Същевременно медиите съобщават за нови заплахи, отправени от представители на ИД срещу Белгия, САЩ, Русия, Франция, Великобритания, Канада, Австралия и Италия. В комуникационни канали, използвани от джихадистите, са открити призиви към техни последователи да нанесат нови удари в посочените държави.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Стана ясна стойността на сделката между Москва и Анкара за С-400, първите доставки ще са през 2020 година
27.12.2017, 08:57
Стойността на договора между Москва и Анкара за закупуването на четири зенитно-ракетни дивизиона С-400 „Триумф“ е 2,5 млрд. долара, а първите доставки Русия ще направи през март 2020 година. Това заяви в интервю за вестник „Коммерсант“ директорът на „Ростех“ Сергей Чамезов.
Турция е първата страна от НАТО, която закупува най-новата система за противовъздушна отбрана (ПРО) от Русия и тъкмо в това се състои изгодата за Москва, подчерта Чамезов. По отношение на финансовата част от сделката, той поясни, че двете страни вече са завършили преговорите. Пояснява се, че 45% от стойността на сделката Анкара вече е предоставила като капаро. Останалите 55% ще бъдат отпуснати от Русия под формата на кредит за Турция. - Още за С-400
 
Спомен: 14 години минаха от черната Коледа с атентата в Кербала
27.12.2017, 08:47

Днес се навършват 14 години от трагичния инцидент през 2003 г., когато след самоубийствената атака с камион-бомба срещу базата ни в Кербала в Ирак загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души от контингента бяха тежко ранени. Смята се, че тогава с кръв платихме цената за приемането ни в НАТО. Имаше и не малко съмнения, че тогавашните МО-шефове не са си свършили цялата работа, за да бъде гарантирана сигурността на момчетата ни там. Но нека днес си спомним преди всичко за тези, които 12 години не са сред нас. Кървавият атентат отне живота на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров.
На 27 декември 2003 година, в 12:45 ч. местно време (11:45 ч. българско време) кола-цистерна се взривява в близост до оградата на район №1 (Индия), където е щабът на българския батальон. Тя пробива загражденията и се взривява в близост до оградата. Така причинява големи разрушения в лагера, където се намира щабът на нашия батальон. Разрушена е и сградата на щаба на батальона. Бойците от район "Индия" са евакуирани в друг район. Ранените - 27 военнослужещи, пък са евакуирани в Багдад, в полската дивизионна болница в Бабил и в медицинския пункт в българския батальон.
Анализът тогава показва, че около 12:45 ч., по сигнал от два поста в района на база "Индия" за явна заплаха за самоубийствен атентат с камион-бомба, северозападно от базата, караулът и групата за бързо реагиране откриват стрелба по движещия се камион.
"Въпреки успешните попадения и безжизненото състояние на лицата, намиращи се в кабината, камионът-цистерна продължава движението си по посока на сградата. По всяка вероятност цистерната е взривена дистанционно, като минута преди взрива базата е обстреляна допълнително с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка. В резултат на взрива и мощната ударна вълна се срутва оградната стена, както и почти всички стени от северната страна на база "Индия".
След около 10 минути е извършен подобен атентат и в центъра на град Кербала, непосредствено пред сградата на Кметството и в близост до сградата на местната полиция. Петнадесет минути по-късно се извършва атентат и срещу Логистичната база на многонационалната бригада под полско командване", се казва още в анализа. Там е посочено, че при нападението българските военнослужещи са проявили висок професионализъм и хладнокръвие при неутрализиране на атаката и с действията си те са предотвратили по-големи загуби и разрушения.
След този ден пет български семейства не са същите, деца останаха сираци, родители не спират да взират поглед вратата да се отвори и техните деца да се приберат у дома.
В родното село Радовец на офицерски кандидат Иван Инжов никога няма да забравят трагичната гибел на техния съселянин. Площадът на селото носи неговото име, поставена е и паметна плоча в селския парк, където често хора от селото се спират да поднесат цветя и да се помолят за душата на Иван. За тях загиналите ни бойци са истински герой.

30 декември 2003 година е обявен от Министерски съвет за ден на национален траур.
Посмъртно на загиналите военнослужещи са присвоени военни звания съответно: капитан Георги Качорин е повишен във военно звание майор, лейтенант Николай Саръев - във военно звание старши-лейтенант, старши сержант Иван Инджов - в звание офицерски кандидат, младши сержант Антон Петров и редник Свилен Киров - в звание офицерски кандидат. През март 2004 година Съюзът на българските командоси (СБК) отличава посмъртно загиналите в Кербала при атентата срещу база „Индия” на 27 декември 2003 г. петима български рейнджъри. Майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров се удостояват посмъртно със званието „Кавалер на почетния знак” с лента „Слава и чест”.
Изпращането на български военен контингент в състава на Многонационалните сили в Ирак беше регламентирано от Решение на 39-тото Народно събрание от 29 май 2003 г. за "разрешаване участието на Република България в четвъртата фаза на операцията в Ирак - "Стабилизиране и възстановяване", и изпращането и разполагането на пехотен батальон от Българската армия и на отделни военнослужещи на територията на Ирак под централното командване на САЩ и командването на Многонационалните сили.
В изпълнение на това Решение, в продължение на две години в мисията на Многонационалните сили в Ирак участваха пет пехотни батальона, всеки от които в състав до 500 кадрови военнослужещи при шестмесечни ротации.
За целия период на участие в операцията в Ирак - от 22 август 2003 г. до края на 2008 година, България е участвала с 11 контингента с обща численост 3367 души. За издръжката, транспорта и оборудването на българските контингенти за периода на операцията в Ирак са изразходвани 155 343 000 лв. Жертвите, които дадохме в хода на операцията са 13. - Още за загиналите в Ирак

 
Япония проучва възможностите да се сдобие със самолетоносачи
27.12.2017, 08:37
Япония проучва възможността да преработи вертолетоносачите от клас Izumo в пълноценни самолетоносачи, които да могат да оперират с F-35B. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници в японското правителство.
Това е продиктувано най-вече от все по-нарастващата заплаха от Северна Корея и китайскатa морска експанзия. Япония не притежава самолетоносачи от капитулацията си в края на Втората световна война през 1945 г.
Преработката на вертолетоносачите от клас Izumo ще осигурява въздушна мощ на Япония в случай, че основните авиобази на страната са унищожени или при евентуален конфликт с Китай заради островите Сенкаку в Южнокитайско море.
Според източниците на Reuters, в момента сериозно се проучвала възможността за покупка на вертикално кацащите изтребители F-35B, както и за преработката на Izumo, която да позволи палубната експлоатация на типа.
През 2015 и 2017 г. японските ВМС получиха два вертолетоносача от клас Izumo. Официално корабите се водят „вертолетоносни разрушители” и имат пълна водоизместимост от 27 000 тона. Корабите могат да оперират с до 28 вертолета едновременно и да изпълняват задачи по търсене и спасяване, хуманитарни операции и задачи по борба с противниковите подводници.
Според източниците на Reuters и двата кораба са проектирани с идеята да могат да използват F-35B. Хангарите им са достатъчно големи, а асансьорът, който свързва хангара с полетната палуба е достатъчно голям за да поеме F-35B.
При евентуалното преработване на корабите ще се добави рампа за излитане, а местата за кацане на F-35B ще получат нова термозащитно покритие, което да предпазва палубата от горещите газове на двигателя на изтребителите. Планират се и други, по-дребни преработки.
Още с появата на вертолетоносачите от клас Izumo се подозираше, че размерите им позволяват и палубни операции с изтребителите F-35B.
Японският военен министър Итсунори Онодера е заявил, че правителството му разглежда различни опции за отбраната на страната, но все още няма конкретни стъпки към покупката на F-35B или преработката на Izumo.
Член 9 от японската конституция забранява на страната да води война, което ако се приема буквално трябва да забрани и притежанието на въоръжени сили. Япония обаче разполага с военни сили, чието официално предназначение е само и единствено самоотбрана.
Източниците на Reuters обясняват, че евентуалното придобиване на самолетоносачи може да повдигне въпроси от конституционно естество, което трябва да бъдат изяснени от правителството в скоро време. - Още самолетоносачи
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Boeing ще се опита да убеди бразилските власти в добрите си намерения спрямо Embraer
26.12.2017, 23:06
Американският самолетостроител Boeing ще се опита да разсее съмненията в бразилското правителство по отношение на евентуалното обединение с бразилската компания Embraer. Това съобщава Reuters.
След като в четвъртък стана ясно, че Boeing и Embraer водят преговори за някаква форма на сливане, бразилският президент Мишел Темер заяви, че ще наложи вето върху всякакъв опит за превземане на компанията от външен инвеститор.
Темер отбеляза, че приветства външни инвестиции в Embraer, но предупреди, че компанията е от национално значение, тъй като произвежда не само цивилни самолети, но и има важна роля в отбранителните способности на страната.
От Boeing заявиха, че разговорите с Embraer са за потенциална комбинация между способностите на двете компании и всички решения ще се взимат с оглед на отбранителните ангажименти на Embraer към бразилското правителство.
„Както вече бе заявено, в момента текат дискусии, но ние винаги се отнасяме с дълбоко уважение към ролята на бразилското правителство, както и към неговите опасения”, заявяват от Boeing за Reuters.
Бразилският президент вече каза, че внимателно ще следи какви решения взима борда на директорите на Embraer и ще прецени дали да използва правото си на вето, което се гарантира от тяхната „златна акция”. Embraer бе приватизирана през 2006 г.
Министърът на отбраната Бразилия Раул Юнгман е казал, че приветства евентуално партньорство между Embraer и Boeing, но в същото време подчертава, че бразилската компания в момента работи по два особено важни проекта – единият е лицензното строителство на изтребители Gripen E/F, а другият е тактическия транспортен самолет KC-390.
Източници на Reuters съобщават, че бразилското правителство в момента обмисля да придобие обратно военния бизнес на Embraer и да остави цивилният да бъде продаден на Boeing, тъй като основният интерес на компанията е производството на регионални джетове.
Анализатори, цитирани от информационната агенция, смятат, че е много малко вероятно Boeing да се интересува от придобиването на цялата бразилска компания, а по-скоро иска ефективно да контрира Airbus, които планират да придобият контролния пакет в проекта CSeries от Bombardier.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
В Китай полетя най-голямата амфибия в света
26.12.2017, 21:48

Най-големият амфибиен самолет полетя на 24 декември 2017 г. в Китай. Машината се нарича AG600 Kunlong (鲲龙) и трябва да се преведе грубо, като „воден дракон”.

Полетът е бил осъществен от летището Цзинван, край град Джухай, където се намира производствената база на Zhuhai Yanzhou Aircraft Corporation (ZYAC). Самолетът е излетял в 09,39 часа местно време и след малко повече от час се е приземил на същото летище. - (видео)

Главният конструктор на AG600, Хуанг Линкай е заявил, че Китай вече е сред малкото страни в света, които разработват големи амфибийни самолети. Проектът се ръководи от Китайската гражданска авиационна администрация и е под шапката на държавната самолетостроителна корпорация AVIC.
AG600 има максимална излетна маса от 53,5 тона, дължина от 36,9 m, размах на крилото от 38,8 m и далечина на полет от 5000 km. При максимално икономична скорост от 500 km/h продължителността на полета е около 12 часа. Самолетът се задвижва от четири турбовитлови двигатели WJ6 с излетна мощност от по 5100 shp.
С тези размери AG600 ще се превърне в най-голямата летяща амфибия (тоест, може да излита и каца, както от писти, така и от вода) в момента. В исторически план най-голямата летяща амфибия е била съветската А-40 (максимална излетна маса от 90 тона), но проектът е отдавна прекратен.
До момента има 17 поръчки за машината от различни китайски цивилни и парацивилни клиенти. Основните задачи на AG600 ще включват операции по търсене и спасяване (възможност за евакуация на до 50 човека) и пожарогасене (възможност за хвърляне на 12 тона вода).
Спекулира се, че AG600 ще има и военно предназначение, като амфибията ще се използва за логистично осигуряване на китайските военни гарнизони в Южнокитайско море.
Официално проектът съществува от 2009 г., но реално по проекта се работи от 80-те години. Първият прототип бе завършен през юли 2016 г. и се очакваше дебютния полет на амфибията да стане факт през миналата година, но технически проблеми от необявено естество забавиха това.
Първите полети от вода се очакват през 2018 г., а сертификацията и серийното производство трябва да станат факт през 2021 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 
Бунтовници свалиха сирийски военен самолет
26.12.2017, 21:28

Сирийски военен самолет е свален днес с ПЗРК (вероятно 9К32 "Стрела-2" или 9К34 "Стрела-3") в околностите на град Хама, а пилотът му капитан Bassem Ghosn е загинал, предадоха агенциите. Сирийската армия обяви, че лекия щурмовик L-39 Albatros е свален от бунтовниците, действащи в района. - (видео)

Малко по-късно отговорност пое военната групировка "Тахрир ал Шам", в която голяма част от бойците са били част от сирийския клон на "Ал Кайда".
„Военен самолет се разби в северната част на провинция Хама, след като беше свален от въоръжена терористична групировка. Пилотът загина”, се казва в съобщението на сирийските въоръжени сили.

 
Поздравиха ветерани и запасни в неравностойно положение
26.12.2017. 18:34
В Пазарджик със съдействие на Военния клуб, Общинската организация на СОСЗР организира коледно тържество за ветерани от войните, възрастни офицери и сержанти от запаса в неравностойно положение.
Председателят на Областният съвет на СВВБ Петко Генуров поздрави присъстващите, пожела им много здраве и обичта на близки и приятели. Съобщи, че с решение на Централния управителен съвет на СВВБ са удостоени със званието „Заслужил деятел на Съюза“ петима ветерани от страната, между които и почетният председател на Областния съвет  в Пазарджик  д-р Крум Димитров Пирдопски, носител на орден „За храброст“. Високото признание е отразено и във вестник „Българско войнство“.  Доктор Пирдопски благодари за удостояването и увери, че до края на живота си ще участва активно в живота на организацията.
Почетният председател на дружество "Граничар" полковник от запаса Шотев изрази благодарността на присъстващите за станалата вече традиционна предновогодишна среща и обеща, че ветераните ще помагат и в бъдеще според силите си за патриотичното и родолюбиво възпитание на по-младото поколение.
Председателят на СОСЗР в Пазарджик подполковник от запаса Трифон Калпаков също поздрави присъстващите, пожела им много здраве, дълголетие и ги увери, че могат да разчитат на по-младите си колеги в трудните за тях времена.
Празненството, спонсорирано от семейството на генерал-лейненат Яков Молхов, Общ.С на СОСЗР,  Областният съвет на СВВБ и членове на запасното войнство продължи в топла дружеска атмосфера и приятна обстановка до късно след обяд.     
Източник: http://otbrana.com/
 
Сухопътните войски на Русия съхранят и дивизиите и бригадите
26.12.2017, 15:45
В структурата на Сухопътните войски (СВ) на Русия в бъдеще ще се съхранят и дивизиите, и бригадите, което ще позволи осигуряването на баланс на войсковите групировки, способни да изпълняват различни задачи, заяви главнокомандващият на СВ генерал-полковник Олег Салюков.
От 2012 до 2017 г. бяха сформирани седем общовойскови дивизии. В сравнение с общовойсковите бригади те имат по-голяма ударна сила и огнева мощ, способни са да решават бойни задачи на по-широк фронт.
„Освен това, командния състав на дивизиите придобива опит в управлението на големи тактически съединения, необходим за последващо преминаване към управление вече на оперативни войскови групировки“, – отбеляза Салюков.
Същевременно, общовойсковите бригади остават и продължават да са високомобилни самостоятелни съединения. - Още за СВ на РФ
 
Русия утвърди постоянно военно присъствие в Сирия
26.12.2017, 14:07
Русия премина към постоянно групиране на военнослужещи в Сирия, които ще бъдат разположени във военноморската база в Тартус и авиобазата в Хмеймим, провинция Латакия. Това обяви министърът на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу пред Съвета на федерациите по време на ратификацията на споразумението между Москва и Дамаск за разширяване на базата в Тартус.
„Миналата седмица Върховният главнокомандващ утвърди структурата и щата на основните точки на базиране в Тартус и Хмеймим. Пристъпихме към формирането на постоянни групи там", заяви Шойгу.
Договорът определя въвеждането на руски бойни кораби в сирийските пристанища, тяхната регистрация и прехвърлянето на военна техника в арабската страна. Предвидено е, че едновременно в базата в Тартус ще могат да се помещават 11 плавателни съда, включително ядрени. Инвестицията на Русия се очаква да възлезе на 3,2 милиарда рубли (около 46,4 милиона евро). Договорът е за 49 години с възможност за удължаване с още 25.
Наскоро руският президент Владимир Путин обяви, че започва изтегляне на руските военни от Сирия след победата над "Ислямска държава", но въпреки това Сергей Шойгу обяви, че базите в Тартус и Хмеймим ще продължат да функционират.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Катастрофа с военен хеликоптер на Оман
26.12.2017, 09:39
Хеликоптер NHIndustries NH90 TTH на ВВС на Оман се е разбил вчера, 25 декември, при кацане във военновъздушната база Мусана при рутинен нощен полет, съобщава Times of Oman.
При катастрофата е загинал щурманът (Hilal bin Talib bin Mohammed Al Hashmi), а двамата пилоти са получили наранявания, без опасност за живота.
 
Военно напрежение в Северно море между Великобритания и Русия
26.12.2017, 09:06
Британски военен кораб е ескортирал руска фрегата, преминаваща в близост до териториалните води на Обединеното кралство в Северно море, съобщават Министерството на отбраната в Лондон.
Случката се е разиграла по коледните празници, като от британската страна обявиха, че „се наблюдава засилена активност на руските военноморски сили край Острова".
Британския кораб HMS St Albans F-83 е изпратен на 23 декември да проследи новата многоцелева фрегата „Адмирал Горшков" 417 (проект 22350), прекосяваща Северно море. Плавателният съд на Кралските военноморски сили е наблюдавал движението на руския кораб навръх Коледа и се очаква да се завърне в пристанището в Портсмут по-късно във вторник, 26 декември.
Министърът на отбраната на Великобритания Гавин Уилямсън заяви в изявление след инцидента, че „няма да се поколебае да защитава нашите (британските - бел. р.) води и няма да толерира каквато и да било форма на агресия".
От британското военно министерство допълниха, че е бил изпратен и хеликоптер да наблюдава други два руски плавателни съда.
Отношенията между Великобритания и Русия са напрегнати, а наскоро първият дипломат на Лондон Борис Джонсън заяви, че са налице „изобилни доказателства" за руската намеса в чужди избори. Неговият колега Сергей Лавров на свой ред подчерта, че подобни твърдения не са аргументирани.
Източник: http://www.cross.bg/
 
На този ден през 1943 г. в яростен морски бой е потопен германският линеен кораб „Шарнхорст”
26.12.2017, 08:45
На 26 декември 1943 г. в морски бой на 300 км. северно от нос Нордкап в Норвегия кораби от британския ВМФ потопяват немския линеен кораб „Шарнхорст”. Счита се, че този бой е най-северният в историята (72° с.ш.). По това време там е полярна нощ и от 18 ноември до 24 януари слънцето изобщо не изгрява. През втората половина на 1943 г. британското Адмиралтейство отстъпва на молбите на руснаците и от 1 ноември възобновява арктическите конвои до Архангелск и Мурманск. До 5 декември без проблеми минават 3 източни и 2 западни конвоя.
На 19 декември адмирал Дьониц съобщава на Хитлер, че „Шарнхорст“ ще атакува следващия конвой, минаващ през Баренцово море, заедно с 4-та флотилия ескадрени миноносци. След двудневни дискусии Хитлер разрешава операцията (операция Остфронт - „Източен фронт"), давайки последен шанс на надводните кораби да се докажат........Прочети още
 

 
Два дивизиона на ЗРС С-400 ще застъпят на бойно дежурство в Крим в началото на 2018 година
25.12.2017, 22:27
Два дивизиона на ЗРС С-400 ще застъпят на бойно дежурство в Крим в първите дни на 2018 година, заяви командващият на 4-та армия ВВС и ПВО генерал-лейтенант Виктор Севостьянов.
„В близките дни ние ще поставим на бойно дежурство в Крим два дивизиона на зенитно-ракетната система С-400 „Триумф“, – каза Севостьянов.
Генералът уточни, че „техниката вече е в Крим. Сега дивизионите са заели позиционните си райони, като са започнали опитно бойно дежурство“.
Това е поредният зенитно-ракетен полк в Крим, който получава на въоръжение С-400. - Още за С-400
 
Румъния внесе първата си вноска за доставка на първата батарея на ЗРК „Патриот“
25.12.2017, 21:40
Министърът на отбраната на Румъния Михай Фифор заяви, че правителството на страната е направило първата вноска за доставка на първата зенитна батарея на американския зенитно-ракетен комплекс „Патриот“ MIM-104.
Според информация на руския ЦАМТО, на 10 юли 2017 година Агенцията за сътрудничество в сферата за безопасност на МО на САЩ (DSCA) е уведомила Конгреса за възможна продажба на Румъния на седем модернизирани батареи на ЗРК „Патриот“ „Конфигурация 3+ (PAC-3)“, включително 7 многофункционални радиолокационни станции (РЛС) AN/MPQ-65, 7 системи за управление на огъня AN/MSQ-132, 13 групи мачтови антени (AMG), 28 пускови установки M903, 56 ЗУР MIM-104E (GEM-T – Guidance Enhanced Missile TBM), 168 ЗУР PAC-3 MSE (Missile Segment Enhancement), друго съпътстващо оборудване и услуги. Общата стойност на сделката е 3,9 млрд. долара.
Доставките трябва да започнат през 2019 година. Четири батареи ще влязат в състава на ВВС, а три – в състава на СВ на страната. Пълна готовност за използване по предназначение комплексите ще достигнат в началото на 2020 година. Предполага се, че срока за експлоатация на ЗРК „Патриот“ в състава на ВС на Румъния ще бъде не по-малко от 30 години.
Одобрения на 14 декември от парламента на страната бюджет за 2018 година предвижда за МО да бъдат отделени 18,16 млрд. леи (3,9 млрд. евро), което превишава с 11,3% този показател от 2017 г. При това разходите за отбрана за 2018 година за първи път превишават 2% от БВП, каквито са изискванията на НАТО. - Още за ЗРК „Патриот“
 
Фрегатата „Адмирал Макаров“ е предадена на ВМФ на Русия
25.12.2017, 19:33
Третият стражеви кораб (СКР) проект 11356 „Адмирал Макаров“ 799 (шифър "Буревестник"), построен за ЧФ в Прибалтийската корабостроителница „Янтарь“ в Калининград (влизаща в състава на Обединената корабостроителна корпорация), е предаден на Министерството на отбраната на РФ.
На 25 декември в „Янтарь“ бе подписан приемо-предавателния протокол за СКР „Адмирал Макаров“. Документа е подписан от генералния директор на завода Едуард Ефимов и председателят на държавната комисия по приемането капитан 1 ранг Алексей Потешкин, информира пресслужбата на завода.
На 27 декември в 11:00 мск на кораба ще бъде вдигнат флага на ВМФ. Фрегатата ще влезе в състава на 30-та дивизия надводни кораби на Черноморския флот на Русия. - Още за проект 11356
 
Китай засилва военното си присъствие в Южнокитайско море
25.12.2017, 18:58
Китай засилва тази година военното си присъствие в Южнокитайско море, посочва се в доклад, публикуван днес в китайски вестници.
В документа се говори и за ядреноенергиен проект в региона, където териториални претенции предявяват няколко страни, предава Франс прес, цитирана от БТА.
Сред проектите, започнати тази година на контролираните от Китай архипелази, фигурират изграждането на "голям радар" и подземни складови помещения, казва се в доклада, публикуван на сайт, контролиран от в. "Женмин жибао", официоз на Китайската комунистическа партия.
През изминаващата година проектите, по които е започната работа, покриват площ от не по-малко от 290 кв.км.
За ускоряване на работата по облагородяване на островите Пекин е изпратил огромна драга, наречена в доклада "магическа строителка на острови", а "плаваща атомна платформа" ще осигурява електричество.
Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море, но териториални претенции там имат още Виетнам, Филипините, Малайзия, Бруней и Тайван.
Китайското правителство изгражда през последните години изкуствени острови за цивилни и военни цели в района на Параселските острови и архипелага Спратли, отбелязва Франс прес. - Още за ВМС на Китай
Източник: https://www.investor.bg/
 
Американски компании купуват стари руски бойни самолети
25.12.2017, 18:45
Няколко американски компании купуват руски или съветски военни самолети, особено в Украйна и ги предоставят за обучение включително на американски военни, посочва статия на The National Interest, цитирана от ТАСС.
Списъкът на компаниите, които могат да предоставят такива услуги, както е отбелязано в материала, включва Air USA, Tactical Air Support, Draken International и Pride Aircraft. Първите, според информацията на официалния уебсайт, имат два изтребителя МиГ-29. Уебсайтът на фирмата съобщава, че и двата са произведени в СССР и са "внесени от бивша съветска република".
Страницата на Draken International съобщава, че разполага с МиГ-21, Pride Aircraft наскоро са закупили от Украйна бойни самолети Су-27, които са препродадени в последствие.
Интерес представлява Су-27, който е наблюдаван по време на симулация на въздушен бой с F-16 в близост до военновъздушната база Нелис в щата Невада в САЩ.
През септември там е загинал лейтенант-полковник Ерик Шулц. Aviation Week съобщава, че Шулц е можел да управлява изтребители произведени в СССР и Руската федерация, включително Су-27 и МиГ-29. Той е можел да оценява бойните качества на изтребителите, но представителите на базата не са потвърдили тази информация пред ТАСС.
Американския пилот Джери Галоп, който е участвал в сделката за придобиването два самолета Су-27 от Украйна коментира, че високо оценява летателните качества на изтребителя и по-специално интерес са способността му бързо да набира скорост. The National Interest отбелязва, че самолетът е тестван в САЩ без въоръжение.
Изданието посочва, че поддържането на изтребители, произведени от Руската федерация и СССР, вероятно ще е трудно и ще струва доста на Съединените щати. Посочват, че това може да е печеливш бизнес, ако ВВС на САЩ са готови да платят за възможността да използват тези самолети за учения.
Във въздушната база Нелис от времето на Студената война има изследователски център, който проучва оръжия на "вероятния враг", предимно СССР. Както отбелязва американското списание Popular Mechanics, Шулц е бил командир на ескадрон на американските ВВС, който се е занимавал с тестване и оценка на чуждестранни самолети, уточнява news.bg.
 
Сергей Лавров определи военното присъствие на САЩ в Сирия като опасно за единството на страната
25.12.2017, 12:38
Според руския външен министър Сергей Лавров запазването на военното присъствие на САЩ в Сирия след разгрома на „Ислямска държава“ пречи на мирния процес в страната и поставя под въпрос нейното единство, предава РИА Новости.
„Правителството на Сирия можеше още да търпи американците в страната в името на антитерористичните задачи. Опитите да се намери оправдание за запазването на присъствието в Сирия след разгрома на „Ислямска държава“ не издържат на критиките. На практика незаконното присъствие на американските военни създава реални препятствия по пътя за политическото разрешаване на ситуацията и поставя под въпрос единството на страната“, заяви Лавров.
Министърът напомни, че през ноември във Виетнам президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп са приели съвместно заявление, „в което бе потвърдена общата привързаност за съхраняването на единството, суверенитета, териториалната цялост и светския характер на сирийската държава“. Министърът отбеляза, че Русия постоянно поставя пред американските си партньори въпроса „за изначалната нелегитимност от гледна точка на международното право на въоръжената им активност на територията на Сирия“.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Япония купува американски F-35B
25.12.2017, 09:59
Министерството на отбраната на Япония обмисля закупуването на американски изтребители от пето поколение F-35B. Това съобщава Киодо.
Токио иска да засили бойната си авиация на фона на ескалацията на напрежението на Корейския полуостров.
От друга страна Япония следи внимателно увеличаването на военно-морската мощ на Китай в района.
В момента не се разкриват подробности около сделката за закупуването на бойните самолети. - Още за F-35
 
Какво знаем за реактивните самолети на Хитлер
25.12.2017, 09;36
Нацистка Германия разработва първите бойни реактивни самолети в началото на 40-те години на миналия век. Вижте всички проекти на немците.
Няколко дена преди началото на Втората световна война се случва едно много важно за авиацията нещо - на 27 август 1939 година полита първият реактивен самолет, използващ единствено тягата на своя двигател.
Реактивният самолет е немски - Heinkel He 178, а разработката му е стартирана още в средата на 30-те. Интересното около проекта е, че самолетът е използва за гориво не керосин, а дизел. Неговият пилот - Ерих Варзиц успява да запише името си и с друго постижение, защото на 20 юни 1939 година пилотира първият ракетен самолет - Heinkel He 176..........Прочети още
 
Руснаците ще дойдат, а ние сме със свалени гащи
25.12.2017, 09:18
Шведският комитет по отбраната представи доклад за всеобщата гражданска отбрана, но презентацията на председателя на комитета Бьорн фон Сюдов рязко контрастираше с онази заплашителна информация, която той представи. Както пише Aftonbladet, Швеция се оказва съвършено не готова да осигури работата на електроснабдяването в случай на сериозна криза, страната няма противобомбени скривалища, точно както и запаси от храна, а в отраслите на здравеопазването няма да се справят с десетки хиляди убити и ранени.
Както продължава изданието, при специалното планиране отдавна вече не се има предвид политиката на сигурност, а всеобщата отбрана съществува главно само на хартия. Сега всички парламентарни партии като една обещават подобрение и вземане на мерки, но сега разговорът се води много по-твърдо, отколкото по-рано. По няколко пункта комитетът по отбраната засяга един нов аспект. Той иска Швеция да си състави план как в течение на два месеца ще осигурява необходимото функциониране на обществото в случай на криза, която ще възникне, ако страната се окаже въвлечена във война макар и само за известно време.
Това би повлякло след себе си огромни промени и нов начин на организация на обществото. Като пример изданието привежда продоволственото осигуряване. Днес Швеция може да изкара няколко дни с тези запаси, които има в магазините за хранителни продукти, тъй като храната в по-голямата й част се внася от други страни. Затова на страната е необходимо или да има запаси в складове, или да подготви план, който може да държи границата поне в някаква степен отворена.
Едно от конкретните предложения е това, че всеки човек трябва да умее на оцелява една седмица самостоятелно, без подкрепа от обществото. Шведите трябва да се научат как да се държат по време на криза, да разберат какво трябва да имат в къщи като храна и екипировка.
„Вероятно личната отговорност е най-важния смисъл на доклада на комитета по отбраната. Ако Швеция иска да умее да се защитава и да преживее голяма криза, то трябва да помагат всички, както в голямото, така и в малкото. Това по същество е ядрото на всеобщата отбрана. Нужни са всички и всеобщите усилия имат огромно значение, за да заработи всичко както трябва“, - заключава Aftonbladet.
Източник: https://bgnews.online/
 
Последните успехи на сирийската армия се дължат и на новите танкове Т-90
25.12.2017, 08:59
В Сирийската армия още от съветски времена е запазен не лош парк от танкове Т-62 и Т-72, но те вече са остарели. Освен това е очевидна критичната уязвимост на Т-72 от старите серии против съвременните противотанкови ракетни системи TOW. Американците доставяха тези ПТРК на поддържаните от тях сили на „умерената опозиция”, но те достигнаха до крайните терористи.
Отчитайки потребностите на сирийската армия от съвременни танкове, Русия започнала да й доставя основните бойни танкове Т-90А. Те пристигали от Новоросийск през Босфора в сирийските пристанища Тартус и Латакия.
Този процес започнал през октомври и общо сирийската армия за това време получила не по-малко от 40 такива машини, пише руския Слово и дело. С тях са снабдени елитни подразделения, водещи основните настъпателни операции. Очевидно е, че последните успехи на сирийската армия са свързани именно с използването на тези танкове, твърди руското издание. - Oще за T-90
 

 
Италианският министър-председател планира да премести въоръжени сили на страната от Ирак в Нигер
24.12.2017, 18:46
Италианският министър-председател Паоло Джентилони заяви, че ще предложи на парламента да премести част от войските на страната, разположени в Ирак, към Нигер, за да се борят срещу терористи и трафиканти на мигранти. Според него 1400-те италиански войници в Ирак могат да бъдат намалени след победите над „Ислямска държава“, предава Reuters.
„Ние трябва да продължим да работим, концентрирайки вниманието и енергията си върху заплахата от трафика на хора и тероризма в региона Сахел“, заяви Джентилони. „По тази причина, част от силите ни в Ирак ще бъдат разположени в Нигер идните месеци – това е предложение, което правителството ще внесе пред парламента“, допълни той.
Той не уточни колко войници ще бъдат изпратени в Африка.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
В битката с ИД в Сирия руските военни съветници научиха сирийците да воюват
24.12.2017, 14:56
През май т.г. БЛИЦ публикува анализ под заглавие „Що за сбирщина е войската на Башар Асад?” Той беше последният от поредицата критични материали за сирийската армия – последен, защото руските военни съветници и инструктори най-сетне ги научиха как да воюват. Ако погледнем събитията в ретроспективен план, руските военни съветници се появиха от първия ден на операцията – офицери и сержанти от мотострелковите, танковите, разузнавателните и десантни подразделения на руската армия. На тях им беше поставена задача да обучават местните военни как да използват съветската и руската бойна техника, защото в предходните години на гражданска война в Сирия са загинали над 50 хиляди военнослужещи и то цветът на армията. Загубени са носителите на бойния опит и дух.
Още при намесата на Русия в конфликта, с участието на руски военни съветници в провинция Латакия започва формирането на 4-и доброволчески щурмови корпус от отслужили ветерани. Формирането на корпуса приключва още през 2015 г.
Много интересно е създаването и еволюцията на 5-и щурмови доброволчески корпус. В неговите редове са привлечени амнистирани въстаници и дезертьори, както и отклонили се от военна служба лица. Те също са обучени под ръководството на руски военни съветници. През април т.г. те показаха изключителна храброст в боевете за Хама.
Това обаче са периферни участия на руските военни съветници и то на ниско йерархично равнище.
Това лято държавната телевизия „Россия” показа подробно дейността на руските щабни съветници в района на Дейр ез-Зор. Те планирали ударите на авиацията, предавали координати на обекти, назначавали наряда от необходими сили, анализирали информацията от БЛА. Никога обаче не бе показано, че при командирите на щабове в бригадите, дивизиите и корпусите имало прикрепени руски офицери и генерали.
През 2015/2016 г. сирийският Генерален щаб се опитваше да отреди на руските висши военни ролята една ли не на статисти, привличани в масовки. Асад беше изтикал настрани кадрите, завършили съветски и руски военни академии и назначаваше само свои хора. Сред тях на ръководни длъжности имаше некадърници, корумпирани и предатели.
Ситуацията окончателно се обърна в началото на декември 2016 г. след катастрофата край Палмира. Още при първите изстрели „храбрите” сирийски войници побягнали, изоставили цялата си техника и въоръжение, спрели се чак на 100 км западно. Най-отпред препускал заместник-началникът на сирийския Генщаб, когото не могли да открият през следващите две денонощия. Следвал го началникът на главното оперативно управление на Генщаба, командващият ракетните войски и артилерията, командирът и целия щаб на 3-и армейски корпус, командирът на 18-а танкова дивизия... На 11 декември успели да спрат бягащите и да ги върнат на позициите, но след това те отново побягнали. Апропо, на позициите в Палмира останали само 200 руснаци, от които 120 спецназовци, които спрели терористите.
Последвалият разговор с Асад бил ултимативен и той добре разбрал урока: пуснал руските командири на всички позиции с неограничени пълномощия. Това било най-правилното му решение по време на целия конфликт в страната.
През януари 2017 г. е повдигнат въпросът за предаване на управлението на войната в Сирия напълно в ръцете на руския Генерален щаб. Под всякаква критика била подготовката на операциите от сирийските щабни офицери.
Бойните действия не си поставяли решителни цели и затова много от операциите завършвали или с контраудари от страна на противниците по настъпващите войски и нулиращи първоначалните успехи или е сриван цялостният замисъл на операцията, като крайните резултати били далеч по-скромни от планираните, като се изхожда от привлечените за участие сили и средства.
Фланговите удари на терористите обръщали в бягство големи сирийски групировки, не били въвеждани с решителен размах резервите, не се прилагали повече от един удар в операция с цел обхват и обкръжение на терористите.
Принципите на стратегическото и оперативното планиране на бойните действия, както и практическото ръководене на войските, получили приложение едва след като висшите руски военни реално оглавиха сирийската армия. Затова изтичащата 2017 г. пречупи гръбнака на ИД. На сирийците, като всички араби, по им приляга да са търговци, но се оказа, че могат и да са войници, ако има кой да ги направи.
В официални изказвания на руския военен министър Сергай Шойгу се казва, че висшият команден състав на Въоръжените сили (военни окръзи, армия, корпус) е преминал през Сирия, като на най-ниско равнище са дори командири на дивизии. В някои случаи те дори са поемали прякото командване на войските.
Руското министерство на отбраната призна в отделни случаи за загинали военни съветници, когато не може да отрича. През септември т.г. при минохвъргачен обстрел в района на Дейр ез-Зора загина генерал-лейтенант Валерий Асапов и още двама безименни полковници. През този май от снайперски огън покоси подполковник Алексей Бучелников. Година преди това край Алепо загина полковник Руслан Галицки.
Източник: https://www.blitz.bg, Ганчо Каменарски
 
Sarajevo Times: Босна и Херцеговина ще отдели 65 милиона лева за закупуване на военни хеликоптери
24.12.2017, 12:35
Съветът на министрите на Босна и Херцеговина прие решение, по предложение на Министерството на отбраната на страната, да отпусне 65 милиона конвертируеми марки (1 конвертируема марка = 1 лев – страната е във валутен борд, по подобие на България – бел. ред.) в протежение на няколко години за придобиването на хеликоптери за Въоръжените сили на Босна и Херцеговина, пише босненското електронно издание Sarajevo Times.
Проектът трябва да бъде реализиран в периода 2018-2021 година, с финансово съдействие от правителството на САЩ, на основата на подписано споразумение между двете страни.
Министерството на отбраната ще осигури 6,2 милиона конвертируеми марки за закупуването на два хеликоптера, чрез икономии в бюджета си – в частност, ограничаване на разходите за командировки, гориво, суровини, наеми на сгради и друго оборудване. Същевременно, САЩ ще отпусне пет милиона долара като дарение по програма за помощ, основана на споразумение, подписано с Министерския съвет на Босна и Херцеговина през 2001 година.
Министерския съвет и президентството на страната неколкократно изразиха подкрепата си за искането на Министерството на отбраната за закупуване на два средни и два противопожарни хеликоптера, които да бъдат използвани като леки многоцелеви хеликоптери, поради влошаването на състоянието на машините, с които в момента разполага страната.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
САЩ преминаха границите, обявявайки намерението си да предадат на Украйна смъртоносно оръжие
24.12.2017, 12:23
САЩ са отишли твърде далеч, позволявайки доставката на въоръжение с директно поразяващо действие в Украйна. Това заяви в събота заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.
„В определен смисъл САЩ преминаха границите, обявявайки намерението си да предадат на Украйна оръжие с директно поразяващо действие. Вече това се случва не в рамките на търговските споразумения, които американските компании сключват тихомълком отдавна, а по държавна линия“, заяви руският дипломат.
„Вашингтон се опитва да се представи като „посредник“. Но той не е никакъв посредник, а помощник в разпалването на война“, подчерта Рябков.
„Като за начало заговориха за ракетни комплекси Javelin“, посочи той. „Въпросът е – какво следва от тук нататък? Във всеки случай, американското оръжие може да доведе до нови жертви в съседни на Русия страни, към което ние не можем да останем равнодушни“.
Рябков изрази увереност, че историята „неизбежно ще постави на всички на местата им“. „Но как в днешните условия можем да говорим за каквато и да е „примирителна“ роля на САЩ в разрешаването на конфликта в Украйна?“, попита той.
Дипломатът напомни, че „изигравайки активна роля в организацията на държавния преврат в Киев преди няколко години, нежно подхранвайки „майданната“ власт, когато тя забраняваше руския език и бомбардираше тези, които не пожелаха да се наредят под знамената на бандеровците, днес САЩ явно тласкат Украйна към ново кръвопролитие“. „Киевските реваншисти така или иначе ежедневно обстрелват Донбас, не желаейки да водят мирни преговори и мечтаейки за силова разправа с непокорното население“, добави той. „И САЩ решиха да им дадат оръжие за целта“.
„За съжаление, да призоваваме американските полици да се вразумят – в момента е безсмислено“, призна Рябков. „Русофобията дотолкова ги заслепява, че те радостно аплодират наказателните отряди на украинските националисти“.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Флота на НАТО е загубил навиците си за борба по море
24.12.2017, 12:18
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че руските подводници показват изключително висока активност и призна, че флота на Северноатлантическия алианс е загубил необходимите навици за борба по море, предава РИА Новости.
„Русия вложи значителни средства в своя флот, особено в подводниците си. Активността им, в момента, е на най-високото си ниво от времената на Студената война“, заяви той в интервю за немското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В същото време, Столтенберг посочи снизилата се готовност на Алианса да отговори на предизвикателствата по море.
„След края на Студената война, НАТО съкрати своите възможности по море, особено възможностите си за борба с подводници. Ние тренирахме много по-малко и загубихме навиците си“, поясни той. - Oще за ВМС на НАТО
 

 
Гърция се споразумя за 70 броя OH-58D
23.12.2017, 22:39
Гръцкото правителство е решило да приеме офертата на САЩ за 70 броя употребявани разузнавателно-ударни вертолети OH-58D Kiowa Warrier. Вертолетите формално се подаряват, но покрай тях има други разходи, които гръцката страна ще плати.
70-те вертолета се подаряват, но Гърция трябва да поеме разходите по тяхното разконсервиране, транспортиране и различни други, като например данъци и такси. Според гръцките медии тази сума възлиза на $45 млн.
Гърция започна да се интересува от покупката на употребявани OH-58D още през 2014 г., но поиска формална оферта за това през миналата година. Процесът, обаче се забави поради разногласия около цената на цялостния пакет от услуги, които гръцката страна трябва да плати и получи.
Гърция трябва да плати обучението на летателния и технически състав, да купи вертолетообслужваща техника, както и въоръжение и логистика. За сега не е ясно каква ще е цената на този пакет, макар и в гръцките медии да циркулира сумата от $70 млн.
Гърция е изявила и желание да купи четири тренажора за OH-58D. Гръцкото МО съобщава, че вертолетите са произведени след 1993 г., като повечето от тях имат много голям остатъчен ресурс и могат да се експлоатират дълги години.
Според гръцкото МО, от 70-те машини, едва 36 ще оборудват строевите части. Други 24 ще се използват за обучение и за резерв за попълване на евентуални загуби. Останалите 10 вертолета ще бъдат канибализирани за резервни части.
В момента гръцката армейската авиация експлоатира 28 броя щурмови вертолети AH-64A/D.
САЩ започна да сваля от въоръжение OH-58D през 2014 г. Вертолетите имат сериозен остатъчен ресурс и напълно адекватни бойни възможности, включително възможност за използване на управляеми ракети AGM-114 Hellfire. Свалените около 340 вертолета се предлагат на приятелски държави. Хърватска и Тунис вече взеха съответно по 16 и 24 от тези машини, като заплатиха минимални суми за тях.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Първите руски танкове „Армата“ ще постъпят в сухопътните войски за опитна експлоатация
23.12.2017, 21:40
Главнокомандващият на Сухопътните войски на РФ генерал-полковник Олег Салюков в петък съобщи, че контрактите за поставка на първите танкове „Армата“ във войските за опитно-промишлена експлоатация са сключени.
Предприятията от ВПК сега извършват последни настройки на възлите и агрегатите на машините. Според думите на Салюков, работите се извършват в съответствие със сроковете.
По всички характеристики Т-14 превъзхожда руските и най-добрите чуждестранни танкове, добави той.
През август т.г. руското военно ведомство анонсира получаването на 100 танка на платформа „Армата“ до 2020 година. - Още за Т-14
 
27 офицери завършиха Стратегическия курс
23.12.2017, 19:52
Стратегическият курс – втора смяна, редовна форма на обучение във факултет „Национална сигурност и отбрана” на Военна академия „Г. С. Раковски” завърши вчера. Обучаеми бяха 27 старши офицери от Министерството на отбраната, Щаба на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, щабовете на видовете въоръжени сили и формированията от състава на Българската армия, съобщават от академията. Ръководител на курса бе подполковник гл. ас. д-р Николай Недялков.
Обучението имаше за цел специализантите да придобият знания и умения по въпроси, свързани с оценяването на условията и факторите, които формират средата за сигурност, модерните методи и подходи за анализ и вземане на стратегически решения при кризи и военни конфликти, планирането на ресурсите за отбрана и използването на въоръжените сили в различни операции.
В Царските зали на Военна академия „Г. С. Раковски“ заместник-началникът на Академията полковник доц. д-р Димитър Ташков връчи на специализантите свидетелствата за завършване на курса. Обучаемите изразиха своето удовлетворение от изучаваната тематика, проведените дискусии, ситуационни игри и щабни тренировки. По тяхно мнение обучението е довело до разширяване на мирогледа и повишаване на квалификацията им.
Източник: http://otbrana.com/
 
САЩ може би ще доставя смъртоносни оръжия на Украйна
23.12.2017, 10:17
Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп одобри план за доставяне на смъртоносни оръжия на Украйна с цел да подсили украинската армия, която се бие с подкрепяни от Русия сепаратисти, предаде Асошиейтед прес, като се позова на американски служители.
Новите оръжия включват американски противотанкови ракети "Джевълин", които Украйна отдавна иска, за да подсили отбраната си.
Цитираните служители пожелаха да останат анонимни, защото не бяха упълномощени открито да обсъждат плана.
Решението вероятно ще изостри напрежението между САЩ и Русия.
Държавният департамент, който контролира чуждестранните военни продажби, не потвърди евентуално изпращане на противотанкови ракети или други смъртоносни оръжия, но заяви, че САЩ са решили да предоставят "засилени отбранителни способности" на Украйна, за да й помогнат да изгражда армията си в дългосрочен план, да защитава суверенитета си и да "възпира по-нататъшна агресия".
"Помощта на САЩ има изцяло отбранителен характер, а както винаги сме казвали, Украйна е суверенна страна и има право да се отбранява", заяви американското външнополитическо ведомство.
Преносимите противотанкови ракети "Джевълин" могат да убиват, но поддръжниците на предоставянето им на Украйна отдавна настояват, че те се смятат за "отбранителни" защото украинците биха ги използвали, за да защитават своята територия и да възпират руснаците, а не за да нападат друга държава или да завземат нова територия.
По закон Държавният департамент трябва да уведоми Конгреса за планираните чуждестранни военни продажби, задействайки период на преглед, при който конгресмените могат да предприемат действия за спиране на продажбата. Не е ясно дали правителството официално е уведомило Конгреса, но конгресмените едва ли ще блокират плана, като се има предвид, че и демократи, и републиканци отдавна призовават за подобна стъпка.
Източник: https://www.investor.bg, /БТА/
 
Русия предаде на Китай поредната партида от десет изтребителя Су-35
23.12.2017, 09:55
Втората партида от десет изтребителя Су-35 по договора от 2015 г. е доставена в Китай, съобщава TAСС, цитирайки източник в системата на военно-техническото сътрудничество между Русия и чужди държави.
"Поредните 10 машини бяха предадени на клиента. Останалите 10 самолета ще бъдат получени от Китай през 2018 г.", каза източникът.
Федералната служба за военно-техническо сътрудничество не коментира тази информация.
По-рано източник в системата на ВTC съобщи на TAСС, че първите четири машини са били доставени още в края на 2016 г. През ноември 2016 г., заместник-директор на ФСВТС Владимир Дрожжов съобщи за ТАСС, че Русия е започнала изпълнението на първата фаза по договора с Китай за доставка на тези изтребители.
Русия и Китай подписаха договор за доставката на 24 изтребителя Су-35 през ноември 2015 г. Цената на споразумението се оценява на не по-малко от 2 млрд. US$, а клаузите на договора включват и доставката на наземно оборудване и резервни двигатели.
Източник: http://www.pan.bg, М. Генов
 
Днес Далечната авиация на Русия чества 103 години
23.12.2017, 09:40
Далечната авиация (ДА) на Русия чества днес 103-годишнина от създаването си.
На 23 декември 1914 година император Николай Втори издава указ за формиране в руската армия на първата ескадра четиримоторни въздушни кораби „Илья Муромец”, положила начало на тежката бомбардировъчна авиация не само в Русия, но и в света.
В периода на Първата световна война руските бомбардировачи са извършили няколко стотин полета, а през 1917 г. ескадрата е включила още двадесет изтребителя.
Декретът на Съвета на Народните Комисари, приет на 22 март 1918 г., утвърждава създаването на Северната група на въздушните кораби „Илья Муромец”, като с това се поставя началото на нов етап в развитието на Далечната авиация.
По-късно във въоръжението й е приет бомбардировачът ТБ-3, проектиран под ръководството на Туполев, а след това и самолетите ДБ-3 (след модернизацията ДБ-3Ф и Ил-4), конструирани в КБ Илюшин.
В годините на Великата Отечествена война далечната бомбардировъчна авиация на Червената армия, състояща се от пет авиокорпуса, три авиодивизии и отделен авиационен полк (съставен от около 1500 самолета и почти 1000 екипажа), е изпълнила повече от 220 хил. бойни полета.
Днес на въоръжение в Далечната авиация се намират стратегическите бомбардировачи Ту-160, Ту-95МС, бомбардировачите Ту-22М3, самолетите за зареждане на гориво Ил-78, специалните самолети Ан-30Б, транспортните Ан-12, Ан-26, вертолетите Ми-8 и Ми-26. През тази година в авиационните части на ДА постъпиха модернизирани самолети от всички типове. - (видео)
 
Каракачанов: Надявам се догодина да въведем доброволната военна служба
23.12.2017, 08:57
Моята амбиция за следващата учебна година от 15 септември да има военно обучение в училищата в 10 и 11 клас, като се надявам, че по това време ще можем да въведем и в действие и Закона за доброволната военна служба, заяви в Русе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той бе на посещение в града за среща с областния управител Галин Григоров, където представи и пилотния проект на МО за патриотично възпитание чрез изкуство, предаде  БГНЕС. Каракачанов припомни, че Законът за доброволната военна служба е записан в програмата за управление между Обединените патриоти и ГЕРБ. Той ще касае онези младежи и девойки, които са навършили 18-годишна възраст и имат желание доброволно да служат.
В момента се работи по текстовете на законопроекта, като предстои да се уточни периодът на служба – 6 или 9 месеца. „Има много хора, които желаят, или родители, които желаят да пратят децата си, пък има и млади хора, които желаят да служат доброволно, за да получат някакви знания и умения. Не да стават професионални войници като професия, но да служат известно време, за да се научат на някои неща. И това би следвало да бъде уредено със закон, тъй като, ако сега някой млад човек иска да служи половин година, една година, той не може, защото трябва да подпиши договор минимум за три години като кадрови войник. Това би решило няколко въпроса - първо военната подготовка на младото поколение, и второ програма с недокомплекта във въоръжените сили, което е 5500 човека“, заяви Каракачанов. За целта ще се ползва материалната база, където служат кадровите войници, а там, където е унищожена, ще се възстанови. Военният министър подчерта, че за разлика от едно време, когато войниците са пращани да служат на другия край на България, сега те ще бъдат близо до родните си места. Министърът коментира и пилотния проект на военното министерство„Чрез изкуство към патриотизъм“, с който се изгражда младежка сцена към Военния клуб в Русе. Тя ще се осъществява от театър-школа „Артистисимо“ с ръководители проф. д-р Александър Илиев и Иглика Пеева, които ще поставят български заглавия със съвременна и историческа насоченост. „Патриотичното възпитание е една инициатива, която заслужава внимание. В края на краищата през всички форми на образование и на култура трябва да се възпитава патриотизъм, а не разни измислени ценности за третия пол и всякакви други измишльотини. Така че формата на един младежки театър може да допринесе да събуди интереса на младата аудитория към подобни теми“, каза Каракачанов.
Източник: http://otbrana.com/
 
Македония ремонтира полицейските си Ми-17 в Сърбия
23,12,2017, 00:05
Македония ремонтира два вертолета Ми-171Ш в сръбския авиоремонтен завод „Мома Станойлович”, който се намира в авиобаза Батайница, край Белград. Това съобщава руската аналитична организация ЦАСТ, позовавайки се на своя сръбски кореспондент Светозар Йоканович.
Двата Ми-171Ш са от състава на македонската полиция и имат бордни номера МАР-7710 и МАР-7711. Машините са пристигнали по земя през ноември и по тях се работи под надзора на руски специалисти.
Македония до сега традиционно работеше с Украйна по поддръжката на своята вертолетна техника в лицето на Ми-17 и Ми-24. Ремонтите се извършваха в украинското предприятие „Авиакон” в Конотоп, а значителна част от същите машини са купувани от Украйна.
При вертолетите Ми-171Ш обаче Македония няма юридическото право да ги поддържа в предприятия, които не са лицензирани от Русия. Македонското правителство е решило ремонта да се извърши в сръбския завод „Мома Станойлович”, тъй като той има лиценз от Русия.
Не са известни финансовите параметри на сделката.
Сърбия има амбиция да превърне „Мома Станойлович” в регионален център за ремонт на руска вертолетна техника. Страната през миналата година получи два Ми-17В-5 и води преговори за още шест машини от същия тип.
В момента македонската полиция експлоатира два Ми-171Ш и един Ми-17В-5 (борден номер МАР-7714). През 2008 г. Македония купи общо четири вертолета за своята полиция – два Ми-171Ш за $20,4 млн. от литовска компания и два Ми-17В-5 за $21,7 млн. от финландска компания. В последствие през 2014 г. единият Ми-17В-5 (борден номер МАР-7712) катастрофира.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Армията изпраща една тъжна година
22.12.2017, 21:54
Светлинката в тунела угасна в края на декември. Първо ДДС-то удари двата проекта – на ВМС и ВВС, за модернизация, макар че това се знаеше от началото на годината. Не го посочи дори временната парламентарна комисия, която два месеца се занимаваше с процедурата за придобиване на нови самолети, както и народното представителство, което с охота гласува доклада и решенията. Второ, единствената фирма, която трябваше да строи патрулните кораби, се оттегли от преговорите, както се казва в 12 без 5. Тя, разбира се, си има своите аргументи, но на нас ни стана ясно, че гласуваните от парламента средства са недостатъчни. Трето, украинци пуснаха жалба и спряха парите за ремонт на наличните ни изтребители МиГ-29. В очакване да полетят останаха и „Спартан”-те. Премиерът каза на финансовия си министър да свиква със сумата от 130 млн. лв., които трябва да се дадат на армията до края на годината, но изненадата дойде от друго място.
Така, ако използваме футболната терминология, годината завършва при резултат един към един и една греда. Поне такова заключение направи министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Доволен съм, поясни той, че успяхме да увеличим с десетина процента заплатите на военнослужещите, но не и от това, че се намериха саботьори, които ни попречиха да сключим договора за МиГ-29 и от нереализирането на проекта за корабите. За съжаление от новата година нещата започват отново. Подводните камъни, наречени жалби по Закона за обществените поръчки, остават. ДДС-то също. Ще трябва да се мисли за корекции на проектите, за ново гласуване в Народното събрание. Сега на изпитание са проектите за изтребителите и за бойната бронирана машина, които минаха на междуведомствено съгласуване.
Времето обаче лети и това е най-лошото. Нормално е с годините да се променят и стойностите на проектите. Никой обаче не е отменил мисиите и задачите на армията. Макар че недостатъчната техника води до отнемане на способности. Освен това ограничение, има и друго, което е от решаващо значение. То опира до появяващото се все по-често контрапродуктивното разномислие при ръководството на отбраната. Преди няколко дни например министър Каракачанов подписа чудесна Доктрина на Въоръжените сили. Там има всичко, включително и за подпомагане на преподавателите от Военна академия при обогатяване на лекторския им фонд. На първо време трябва да я прочетат депутати и всички политици, за да знаят например какво е военен и какво е въоръжен конфликт. И някои държавни мъже, за да си изяснят, ако не са чели, разбира се, Закона за отбраната и Въоръжените сили, че президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили не само във военно, но и в мирно време.
И още едно четиво за министри и премиери, впрочем и то не е новина за знаещите, на които се извинявам, че началникът на отбраната е непосредствено подчинен на министъра на отбраната, но е подчинен и на президента при осъществяване на правомощията му на върховен главнокомандващ на въоръжените сили. И как е поделена властта у нас по отношение на отбраната и Въоръжените сили. Министерският съвет осъществява общото ръководство на отбраната и въоръжените сили, но държавният глава утвърждава стратегическите планове за действие на въоръжените сили, привежда ги (или част от тях) в по-висока степен на бойна и оперативна готовност. Така че Доктрината на Въоръжените сили съвсем не е само за собствено ползване от генералитe и адмиралите.
Основателен е въпросът дали доктрината е изпълнима. Той кореспондира и с тезата за значимостта на документа. Ако тази доктрина е за българските въоръжени сили, което е така, почти всички мисии и задачи ще трябва да се изпълняват със сериозни ограничения. Авторите са се застраховали в това отношение. Вкарали са макар и малък, но доста категоричен предупредителен текст, според който ресурсните ограничения трябва добре да се познават и отчитат далеч преди започването на дадена операция. Относно ограниченията ние сме доста богати. Все още неприетата от парламента актуализирана Стратегия за национална сигурност ни дава надежда, че до 2024 г. бюджетът за отбрана на Република България трябва да достигне 2% от брутния вътрешен продукт на страната.
В разстояние само на три дни (от 13 до 16 декември) тези власти, за които стана дума, че според доктрината ръководят отбраната, поставиха рекорд по разномислие. Защото нямали функции, премиерът набързо преразпредели армейските вертолети между военното, вътрешното и здравното министерство. Няма дефицит на функции на военно-транспортната ни авиация, има дефицит на стратегическо мислене по отношение на секторите „Сигурност“ и „Отбрана“, отговори президентът. Анализирайки цялата ситуация, министър Каракачанов заключи, че хората, които говорят по темата за отбраната, са разделени. Една част казват: „Не ни трябва никаква руска техника, да я махнем и да купим западна. Само че не отговарят на въпроса откъде ще намерим средства, защото за цялостно превъоръжаване на армията са необходими повече от 10 милиарда. Те не се търкалят по улицата. Другите хора, към които принадлежа и аз, смятаме, че процесът за придобиване на нова техника има три проекта – за изтребителите, за два модулни патрулни кораба и третият, който ще внесем в Министерския съвет – за бронирана машина за сухопътни войски, които трябва да вървят успоредно с поддържането на старата техника.”
Това е най-страшното ограничение пред реализирането на доктрината и модернизирането на армията ни. Ако продължим така, и следващата година ще бъде с тъжен край.
Пак коня пред каруцата
Малко странно са подредени нещата във времето. Все още актуализираната Стратегия за национална сигурност е проект, одобрен от правителството, но не и и гласуван от Народното събрание. Доктрината за Въоръжените сили обаче е подписана. Защо, например, авторите на доктрината и самият министър не са допуснали риска депутатите да се задълбочат малко повече в предложените им текстове, което те не го правят често, и да променят нещо. Например мисиите на Въоръжените сили. Вярно е, че такава случка в българския парламент не може да се случи, но все пак. Подобно разместване във времето обаче, по-скоро идва да покаже, че Доктрината на Въоръжените сили априори си остава вътрешноведомствен документ. Което не решава проблемите.
Източник: https://trud.bg, Спирдон Спирдонов
 
Заместник - командващият на Съвместното командване на силите награди участници в мисията на Европейския съюз в Мали
22.12.2017, 21:19
Заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Тодор Дочев се срещна днес, 22.12.2017 година, с военнослужещи – медици, завърнали се снощи в България от участие в мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали.
В продължение на 6 месеца българските военнослужещи от 15-я военно-медицински екип в Мали в състав: майор Паулин Тодоров, старши сержант Евелина Стоева, старши сержант Виктория-Мартина Петрова и младши сержант Христо Иванов участваха в медицинското осигуряване на щаба на операцията в столицата Бамако.
От името на министъра на отбраната генерал-майор Тодор Дочев връчи на военнослужещите наградни знаци за участие в мисии.
Със заповед на командващия на  Съвместното командване на силите, майор Тодоров беше награден с монета на СКС, а старши сержант Стоева, старши сержант Петрова и младши сержант Иванов с грамоти.  Генерал-майор Дочев изказа своята и на командването на СКС сърдечна благодарност за успешното изпълнение на задачите и достойното им представяне в операцията и им пожела да бъдат здрави, изпълнени с сили и ентусиазъм за нови професионални и лични успехи през новата година. - (видео)
Източник: http://jfc.armf.bg/
 
Първите шест Су-34 ще постъпят на въоръжение в Централния военен окръг през 2018 г.
22.12.2017, 20:45
Шест бомбардировача Су-34 ще бъдат предадени на авиационния полк на летище „Шагол“ (Челябинск) през първото тримесечие на 2018 г. Това ще бъде първата доставка на такива самолети в Централния военен окръг (ЦВО), каза днес помощник-командващият войските на ЦВО, полковник Ярослав Рошчупкин.
"Пилотите от авиационния полк „Шагол“ започнаха преквалификацията си на многофункционалния изтребител-бомбардировач Су-34. Планираме да приемем на въоръжение първите шест самолета през първото тримесечие на 2018 г.", каза той.
Обучението на пилотите се провежда на базата на Държавния център за подготовка на авиационен персонал и войскови изпитания на Министерството на отбраната на Русия в Липецк. Пилотите започнаха да изучават технологичната база на Су-34 и техника на пилотиране. Програмата за преквалификация включва и специализиран курс на симулатори.
Според Рошчупкин обучението ще продължи два месеца. "На последния етап пилотите ще изпълняват полети с отработване на елементите на висшия пилотаж", каза той. - Още за Су-34
Източник: http://www.pan.bg, М.Генов
 
Airbus Helicopters и МО на Великобритания подписаха споразумение за последваща поддръжка на вертолети на RAF Puma Mk2
22.12.2017, 20:28
Днес, 22 декември 2017 г.,  Airbus Helicopters и Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО) подписаха договор за последващо споразумение за поддръжка на флота на ВВС на Великобритания (Royal Air Force) от вертолети Puma 2 за планирания срок на експлоатация на машините. Договорът, с първоначална цена от 100 милиона лири, е първият от двата ценови периода, през който Airbus Helicopters ще предостави пълна техническа поддръжка и логистика до март 2022 г. Договорът има възможност да бъде удължен до планираната понастоящем дата на излизане от експлоатация през март 2025 г. , след съгласието на двете страни.
Като част от предложението за поддръжка, Airbus Helicopters ще предоставя услуги по ремонт и резервни части, в допълнение към програма parts-by-the-hour, което ще спомогне за осигуряване на висока надеждност при стабилни разходи за поддръжка. Договорът включва също така обучение за всички авиационни техници и механици на Puma, както и инженери.
Министърът на отбраната Хариет Балдуин заяви: "Тази инвестиция в размер на 100 млн. паунда ще гарантира, че нашите хеликоптери Puma ще продължат да превозват британски войници и оборудване на фронтовата линия, което ни помага да осигурим жизненоважна подкрепа в бързо развиващите се ситуации. Сделката, част от нашия план за оборудване на стойност 178 млрд. паунда, не само ще даде на въоръжените сили комплекта, от който се нуждаят, за да се справят с засилващите се глобални заплахи, но и ще поддържа британските работни места в Airbus Helicopters.
Договорът, е продължение на предишната много успешна договореност за временно подпомагане, в която Airbus Helicopters поддържа вертолетите от момента в който е експлоатация влезе първия модернизиран вертолет Puma 2 през 2012 г., като общия нальот на типа наскоро достига 20000 полетни часа.
От самото начало Puma 2 достави на въоръжените сили на Обединеното кралство значителни възможности, които бяха експлоатирани по време на много успешното разполагане в Афганистан в операция TORAL. По-наскоро, по време на операцията RUMAN в Обединеното кралство, в следствие на урагана Ирма, Puma демонстрира още една от своите силни страни като идеален хеликоптер за поддръжка, способен да се разгърне бързо от C-17, с минимална поддръжка на земята при пристигането за провеждане на операции в извънредни ситуации в световен мащаб.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Припомниха подвига на загиналите в мисията в Ирак
22.12.2017, 20:20
„По време на българското участие в операцията на коалиционните сили в Ирак от 2003 г. до 2008 г. Република България участва с 11 военни контингента и за жалост бяха дадени 13 свидни за Родината жертви. Днес ние почитаме светлата им памет и се прекланяме пред техния героизъм. От името на ръководството на Министерството на отбраната и лично от мое име искам да изкажа най-дълбоки чувства на уважение и признателност към куража, смелостта, мъжеството и достойнството на тези български синове, да изкажа почитта си към тяхната нечовешка сила на духа и отстоявана до последно воинска доблест и чест.“ Това каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков на военния ритуал - панихида в памет на българските военнослужещи, загинали при изпълнение на своя воински дълг в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак, съобщава Пресцентърът на МО.
Ритуалът се проведе днес пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм в град Карлово и в него участваха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, ръководният състав и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, роднини и близки на загиналите, граждани.
„Битката с тероризма, изграден на радикална религиозна основа, трябва да се води там, където той възниква и черпи сили, за да не допуснем внос на чужди интереси на българска земя, да опазим границите от нежелани гости, да посрещаме предизвикателствата преди те да са достигнали нашата територия“, категоричен беше заместник-министърът на отбраната. „Подвигът и саможертвата на българските воини няма да бъдат забравени! Те ще останат завинаги в пантеона на българската бойна слава“, заяви той.
„Чувстваме за повече от нужно да се поклоним дълбоко на тези момчета, които оставиха живота си в далечните страни, изпълнявайки докрай своя войнски дълг. Те останаха верни на поетата отговорност – да представляват страната ни по най-добрия начин“, каза началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. „С отношението си към военната служба, с достойното изпълнение на своите задължения, с мъжеството и себеотрицанието си, със зачитането на общочовешките ценности и съпричастността си към извоюване правото на свободен и демократичен живот за гражданите на тези страни – те заслужиха почитта ни завинаги“, заяви той и допълни: „Ние трябва да говорим за тях, да си спомняме изживените с тях трудности и радости. Защото споменът за тях е памет за Българската армия. Защото те са героите на новата ни военна история. Защото и сега, и в бъдеще, ще ги нареждаме сред хилядите български войни, допринесли за българската бойна слава“. - (видео)
Военен ритуал - панихида в знак на признателност към героизма на военнослужещите от 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали в Ирак, се проведе днес и в гр. Плевен. Беше отслужен молебен в памет на  офицерските кандидати Иван Инджов, Свилен Киров,  Гърди Гърдев и Димитър Димитров и на загиналите при изпълнение на воинския си дълг в мирно време. Военнослужещите от военно формирование 22 160 – Плевен отдадоха почит с едноминутно мълчание и поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на загиналите.
В операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак  България участва от  2003 г. до 2008 г. Тринадесет са българските военнослужещи, загинали на иракска територия при изпълнение на служебните си задължения.
На 27 декември 2003 г. при терористична атака с камион-цистерна и обстрел на база „Индия“ в гр. Кербала, Ирак, загиват майор Георги Христов Качорин, старши лейтенант Николай Ангелов Саръев и офицерски кандидати Иван Христов Инджов,  Антон Валентинов Петров и Свилен Симеонов Киров.
На 23 април 2004 г. при обстрел на български военнослужещи, които се завръщат от изпълнение на задачи в гр. Кербала, Ирак, загива офицерски кандидат Димитър Иванов Димитров.
На 24 октомври 2004 г. при атака с кола-бомба на български военен конвой в гр. Кербала загива офицерски кандидат Владимир Неделев Пашов.
На 4 март 2005 г. при обстрел на патрул загива офицерски кандидат Гърди Христов Гърдев.
На 3 май 2005 г. при  придвижването на ескорт на иракска територия загиват офицерски кандидати Преслав Йорданов Стоянов и Валентин Николаев Донев.
На 14 юни 2005 г. при тежък инцидент, станал по време на завръщането от съвместна операция на многонационална дивизия „Център-Юг“, загиват офицерски кандидати Цветан Стоянов Камов, Паун Стоянов Георгиев и Марин Милев Милев. - Още за мисията в Ирак 
Източник: http://otbrana.com/
 
Шойгу доложи на Путин: Руските войски напуснаха Сирия
22.12.2017, 16:59
Шойгу направи това на разширено заседание на ръководството на министерството на отбраната на Руската федерация. То се проведе в академията на руските ракетни войски със стратегическо предназначение в Балашиха, Московска област, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
"Над 48 000 военнослужещи на Руската федерация са придобили безценен опит в Сирия", съобщи министърът.
Той уточни, че 14 000 от 48 000-те руски военни, натрупали опит в Сирия, са получили държавни награди. За две години авиацията на въздушно-космическите сили на Русия е изпълнила в Сирия 34 000 бойни полети, отбеляза министърът.
По негови данни при руската военна операция в Сирия са били ликвидирани повече от 60 000 бойци, включително 819 главатари на бандитски формирования. Над 2800 от убитите екстремисти са били от Русия.
Шойгу съобщи още, че бюджетът на министерството на отбраната на Русия за 2018 г. ще бъде 46 милиарда долара, тоест 2,8 процента от БВП. - (видео)
Планирано е догодина въоръжеността на руската армия със съвременна техника да достигне 61%.
Твърденията на Русия, че е изтеглила своя военен контингент от Сирия обаче са посрещани скептично от Съединените щати и други западни държави, отбелязват световни агенции.
Руските въоръжени сили вероятно ще запазят голямо присъствие в Сирия, заяви вчера американският специален пратеник в коалицията срещу групировката "Ислямска държава" Брет Макгърк.
Русия подписа със сирийското правителство споразумения за поддържане на две руски военни бази в близкоизточната страна. Това са военновъздушната в Хмеймим и военноморската в Тартус.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Русия трябва да бъде сред водещите страни що се отнася до изграждането на армия от ново поколение
22.12.2017, 16:20
Руският президент Владимир Путин обвини САЩ, че нарушават ключов договор за контрол над ядрените оръжия, предаде Reuters. На разширено заседание на колегията на министерството на отбраната той подчерта, че новата стратегия за национална сигурност на САЩ има агресивен характер.
"САЩ неотдавна изложиха своята отбранителна стратегия. На дипломатически език, ако може да се каже така, тя, безусловно, носи настъпателен характер, а ако се премине на военен език, то безусловно - агресивен. Трябва да отчитаме това в практическата си работа", каза Путин, цитиран от ТАСС.
"Хайде да наричаме нещата със собствените им имена: що се отнася до събитията в Европа, става дума именно за настъпателна инфраструктура, която се създава там, при тава става дума за нарушения от страна на САЩ на положения на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег от 1987 г., за съжаление", продължи руският президент.
По думите му политиката на САЩ по отношение на договора "сериозно понижава равнището на сигурност в Европа и в света като цяло" и Русия има "суверенно право да реагира адекватно на заплахите от агресивното развитие на военна инфраструктура, в частност от САЩ в Европа".
Президентът поиска от министерството на отбраната внимателно да следи баланса на силите край границите на Руската федерация и в света като цяло, обръщайки специално внимание на Близкия изток, Корейския полуостров и Европа, където по думите му "с ускорени темпове върви нарастване на инфраструктурата на НАТО и САЩ".
Според Путин в света се наблюдават опити да се разруши стратегическия паритет с помощта на разполагането на глобална система за противоракетна отбрана, а също така на ударни системи в неядрен вариант. Сегашното равнище на ядрените сили на Русия осигурява надеждно стратегическо сдържане, заяви Путин, но наблегна на необходимостта от по-нататъшното им развиване.
По думите му в края на 2017 г. делът на съвременното въоръжение в ядрената триада на Русия е достигнал 79 процента, а към 2021 г. ядрените сили с наземно базиране трябва да бъдат снабдени с ново въоръжение до 90 на сто. Става дума за ракетни комплекси, способни уверено да преодоляват дори перспективни системи за ПРО, посочи той.
Президентът също така подчерта необходимостта от "съществено повишаване на мобилността на руските въоръжени сили" и призова за "укрепване на потенциала на специалните операции". В хода на маневрите "Восток-2018" догодина въоръжените сили трябва да отработват задачи "по прехвърляне на няколко хиляди километри и разгръщане в нови райони на големи групировки от личен състав, наземна техника и авиация", добави той. - (видео)
Източник: https://fakti.bg/
 
Япония започва подготовка за война на Курилите?
22.12.2017, 16:13
Разходите за отбрана на Япония растат от 2013 г., след като сегашният премиер Шиндзо Абе се върна на власт, обърна внимание изданието discussio.ru. Това увеличение се обяснява преди всичко с ракетните изпитания на КНДР, но всъщност главната причина е защитата на „отдалечените острови”, а това е равнозначно и за противодействие на Русия.
За тези цели в Токио е приета програма за модернизирането на намиращите се на въоръжение 28 ЗРК Patriot, изразходвайки 105 млрд. йени (1,05 млрд. долара). Във военния бюджет са включени 94,6 млрд. йени (946 млн. долара) за купуване на 6 изтребителя F-35 и 39,3 млрд. йени (около 393 млн. долара) за 4 конвертоплана Osprey.
74,6 млрд. йени (746 млн. долара) са предвидени за разполагане на гарнизони на отдалечените острови Мияко и Ошима близо до спорните острови Сенкаку.
Според вестник Yomiuri, в правителството е започнало обсъждане на разработката на крилата ракета за поразяване на земни обекти с цел възвръщане на завладени от противника „отдалечени острови” и удари по неговите ракетни бази. В първия случай под „окупирани острови” може да се подразбира Русия и Курилските острови, а във втория случай става дума за превантивен удар по Северна Корея и нейните ракетни бази. Разработката на крилатите ракети трябва да започне през 2018 г. и да приключи през 2022 г. В много отношения те ще бъдат сходни с американските „Томахоук”, но далечината им ще бъде само 300 км. - Още за ВС на Япония
Източник: https://www.blitz.bg/
 
СВ на Франция получиха първия вертолет Tiger HAD, преработен от стандарта HAP
22.12.2017, 13:37
Крайъгълният камък, който беше обявен от производителя, на 21 декември 2017 г., бе факта, че френската армия получила първата модернизирана машина от флота от 36 вертолета Tiger НАР (Hélicoptère d'Appui Protection), които се очаква да бъдат модернизирани до стандарта HAD през следващите месеци и години. Модернизираните хеликоптери ще се присъединят към 40 новопостроени вертолети Tiger HAD, които леката армейска авиация (Army Light Aviation - ALAT) на Франция трябва да получи.
Tiger HAD по същество е една подобрена версия на оригиналния Tiger HAP с по-мощни турбовалови двигатели MTR390, подобрена балистична защита, нова оптронна система за наблюдение Strix монтиран отгоре на втулката на главния винт, способност за насочване и пуск на ракети "въздух-повърхност" АGM-114 Hellfire, подобрен комплекс за РЕБ и система "свой-чужд" (IFF).
През 2014 г. беше обявено, че първият хеликоптер Tiger HAD Block 2 е бил получен от ALAT. The Block 2 е специфичен френски ъпгрейд, който се основава на по-ранния Block 1, който за първи път бе приет на въоръжение през 2005 г. Новата версия предлага подобрена точност на насочване за ракетите, добавянето на нови външни резервоари за гориво, разширяване на обема на ситуациите в които противотанковите ракети Rafael Spike и Lockheed Martin AGM-114 могат да бъдат изстреляни, като и интеграция на цифровите комуникации. Хеликоптерите Tiger HAD Block 2 са със заложена възможност за бъдещи модернизации.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Руската операция в Сирия: За военни полицаи са избирани предимно мюсюлмани-сунити
22.12.2017, 13:17
Военната полиция (ВП) е създадена едва преди 6 г. и участието й в Сирийския конфликт стана нейно бойно кръщене. Разположена е в Сирия още през 2015 г., отначало нейните подразделения осъществяваха непосредствената охрана на авиобазата Хмеймим, а след това и на Тартус.
Морските пехотинци и десантчици заемаха външния периметър за отбрана на обектите, а полицията действаше от вътрешната страна на обръча, разказа vpk-news.ru. Червените барети патрулираха по територията, охраняваха стоянките на самолетите и вертолетите, дежуреха на КПП. Тяхна задача беше поддържането на реда и дисциплината на военните обекти.
През декември 2016 г. с решение лично на президента Владимир Путин в Сирия бяха въведени няколко батальона от ВП, чиято задача стана стабилизиране на ситуацията в Алепо, Дамаск и в други големи селища. Подразделенията бяха формирани върху основата на батальоните със специално предназначение на 42-а мотострелкова дивизия, 19 и 166-а мотострелкови бригади.
Тези БСпН се отнасяха към така наречените етнически – комплектовани преимуществено с военнослужещи от Северен Кавказ – чеченци, ингуши, дагестанци.
Според изказване на Владимир Путин неотдавна на пресконференция, такъв избор не е направен случайно. Военнослужещите от тези батальони са предимно сунити – едноверци на повечето сирийци. Освен това имали солиден боен опит.
Военнослужещи от ВП са участвали в директен бой само веднъж, когато в средата на септември т.г. техен взвод от 29 души беше обкръжен в провинция Хама и за спасяването им е събран отряд за деблокиране от бойци от Силите за специални операции, военна полиция, сирийски спецназ. Полицаите излязоха от обкръжението без загуби.
Полицаите осигуряваха доставката и разпределението на хуманитарната помощ, работата на руските лекари поддържаха реда в освободените територии. Те станаха главна защита на разположените в Сирия руски центрове по примирието.
На военните полицаи бяха възложени задачите по бойната подготовка на техните сирийски колеги: учеха ги на тактика, провеждаха занятия по огнева и физическа подготовка. - Още за руската ВП
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Boeing публикува снимка на БЛА MQ-25 разработван за ВМС на САЩ
22.12.2017, 13:04
Boeing на 19 декември публикува снимка на своето предложение за ВМС на САЩ, палубният БЛА (Unmanned Carrier Aviation Air System - UCAAS) MQ-25 Stingray, създаден за конкурс на флота. Говорителят на Boeing Deborah VanNierop на 19 декември отказа коментари, като се позовава на чувствителността към конкуренцията. Въпреки това, VanNierop уточни, че въпреки че предложението MQ-25 на Boeing е първото представено пред ВМС и че, е първият БЛА проектиран да е въздушен танкер, апаратът също така може да изпълнява мисии за разузнаване и наблюдение (ISR).
ВМС на САЩ търсят безпроблемни възможности за зареждане с гориво, които биха разширили обхвата на разработения от Boeing F-35C Lightning II, палубен вариант на изтребителя Joint Strike Fighter (JSF), според изявление на Boeing. MQ-25 ще може да се интегрира с палубните катапулти и системи спирачни въжета.
Boeing заяви, че неговият БЛА MQ-25 преминава през изпитания на двигателя. ВМС на САЩ издадоха окончателното си искане за предложения (RFP) през октомври 2017 г., а срокът за предложенията е 3 януари 2018 г.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
ВМС се замислиха: Като няма кораби, защо да не вземем подводница
22.12.2017, 09:48
След провала на проекта за купуване на два нови патрулни кораба командирът на Военноморските сили кантраадмирал Митко Петев каза, че на дневен ред излиза отново въпросът за възможността бойният флот да придобие подводница.
Освен това той посочи, че сега има нужда от по-бързо изпълнение на проекта за възстановяване техническата способност на трите белгийски фрегати, на които военният флот разчита от години. В момента единият кораб не е оперативен.
Проектът за ремонта на фрегатите е на стойност около 90 млн. лева. Първоначално именно той бе основният приоритет на военното министерство, но второто правителство на Бойко Борисов размести целите и придвижи на преден план покупката на два нови кораби.
Преди ден обаче единствената фирма подала оферта за строителството им – българската МТГ "Делфин", изненадващо се отказа от поръчката за около 820 млн. лева и така проектът пропадна.
"Спирането на проекта води до увеличаване на риска за опазването на прилежащата и на изключителната икономическа зона на България", коментира кантраадмирал Митко Петев, цитиран от БТА.
Той обясни, че страната ни няма съюзническа гаранция за 85 процента от морските си пространства, като партньорите могат да помагат, само при нарушения на териториалното ни море.
Петев посочи, че никоя държавна институция не е била против реализацията на проекта за нови кораби.
"Обществото като че ли не прозря какво означава българска фирма да е водеща по изпълнението на такава програма", допълни контраадмиралът.
Официалната причина, която МО посочи за отказа на фирмата са намалените пари по проекта. Самата компания не коментира решението си.
Първоначално той бе за 820 млн. лева, които трябваше да бъдат изплатени през следващите пет години. След като законови промени миналата година доведоха до начисляването на ДДС върху военните проекти, парите за сделката паднаха с над 164 млн. лева.
Командирът на ВМС посочи още, че независимо от трагедията с падналия боен хеликоптер през юни, авиобазата във Варна бързо е възстановила летателната си способност и изпълнява задачите си.
Той уточни, че необходимостта от нов хеликоптер е на вниманието на министъра на отбраната.
Една от най-модерните покупки на армията през последните години бяха хеликоптерите "Пантер", но по-рано тази година един от тях падна в Черно море по време на учение. Така останаха само две подобни машини.
Основен въпрос е и липсата на подводница. България остана без подводен флот през 2011 година, когато последната подводница "Слава" бе извадена от състава на военноморските сили.
Оттогава ВМС на няколко пъти са повдигали въпроса за покупката на нова, но досега не срещат разбиране от държавата. - (видео)
Според експерти липсата на подводница затруднява провеждането на учения и подготовката на моряците. Освен това са намалели рязко и специфичните възможности за разузнаване, които се осигуряват от подводния флот. - Още за ВМС на България
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
На този ден през 1944 година започва Сремската операция
22.12.2017, 09:30
На 22 декември 1944 г. започва Сремската настъпателна операция. От 22 до 28 декември в междуречието на Дунав и Сава Първа българска армия провежда Сремската настъпателна операция.
През Втората световна война (1941–1945 г.) в периода 22 до 28 декември в междуречието на Дунав и Сава Първа българска армия провежда Сремската настъпателна операция, включена в общия замисъл за настъпление на войските от левия стратегически фланг на Червената армия, които провеждат Будапещенската настъпателна операция. Към това време нашата армия има три съединения и отделни армейски части и подразделения. Усилена е с един дивизион катюши и действията й се поддържат от авиацията на Трети украински фронт и корабите на подчинената му Дунавска флотилия. Особено ожесточени бойни действия се водят в района на селата Сотин, Оролик и Грабово. По редица обективни и субективни причини бойните действия не са особено успешни. Все пак нашите съединения ангажират значителни сили и средства на противника и разстройват организираното му оттегляне по долината на р. Сава. - Прочети още
 
Изтребителите Eurofighter на ВВС на Германия вече имат способности "въздух-земя"
22.12.2017, 09:25
Изтребителите Eurofighter на Taktische Luftwaffengeschwader (тактическа ескадрила, TaktLwG) 31 "Boelcke" от авиобаза Nörvenich са придобили способност за мисии "въздух-земя" чрез лазерно и GPS-насочвани бомби Guided Bomb Unit 48 (GBU-48). Това съобщи Luftwaffe на 18 декември 2017 г..
Това е в допълнение към съществуващите възможности за мисии "въздух-въздух", като така Eurofighter се превърна в наистина многоцелеви самолет. По време на символичен предаването на GBU-48 на Luftwaffe на 18 декември, генерал-майор Гюнтер Кац, командир на летателните части на ВВС на Германия, заяви че скорошно сертифициране на ескадрилата за новата й роля е последната стъпка към постигането способност за прецизно управление на мисии "въздух-земя" при всякакви метеорологични условия.
TaktLwG 31 е първата от четирите Eurofighter ескадрили на Luftwaffe, която се превърна в многоцелева. Ескадрилата разгърна Eurofighter на полигон Vidsel в Швеция през септември 2017 г., за изпитания за мисия "въздух-земя" преди националната тактическа проверка през октомври. Ген.-майор Katz заяви, че пилотите и техниците от TaktLwG 31 ще споделят своя опит с другите три Eurofighter ескадрили.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Турция обяви параметрите на своя изтребител пето поколение
22.12.2017, 09:00
В Турция разработват изтребител пето поколение TF-X и от Секретариата по отбранителна промишленост дори обявили какви изисквания предявяват към проектантите, съобщи Defense Aerospace.
Работата по създаването на TF-X започна през 2011 г. Новият изтребител ще трябва да замени остарелите модели F-16 Fighting Falcon. Отначало с проектирането се занимаваше шведската Saab, после към проекта се присъедини британската BAE Systems.
Вече са презентирани три варианта на новия изтребител с различни двигатели и други технически характеристики: изтребителят трябва да е с 2 двигателя, да лети на височини над 16 700 метра, скорост – около 2500 км/час, боен радиус – 1100 км, маса на самолета – не по-малко от 27 тона, размах на крилото – 12 м. - (видео)
Предполага се, че TF-X ще постъпи на въоръжение във ВВС на Турция след 2030 г. и ще бъде на въоръжение около 40 г.
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Сърбия започва интензивни преговори с Русия за закупуване на многоцелеви хеликоптери Ми-17, рано е да се говори за С-300
22.12.2017, 08:40
Сръбският министър на отбраната Александър Вулин разкри, че Белград ще започне интензивни преговори с Москва за закупуване на до шест многоцелеви хеликоптери Ми-17 и откриването на съвместен център за ремонта им на територията на страната, пише белградското електронно издание Politica.
Съответните коментари Вулин направи след завръщането си от Москва, където бе на посещение като част от делегацията на държавния глава Александър Вучич. Съгласно думите му, визитата е потвърдила високото ниво на военното сътрудничество между двете страни.
На журналистически въпрос дали Сърбия ще закупи от Русия зенитно-ракетна система С-300, Вулин подчерта, че е „твърде рано да говорим за това“.
Военният министър на Белград не пропусна да коментира и възможното включване на Москва в преговорите за нормализиране на двустранните отношения между Сърбия и Косово. В тази връзка Вулин отбеляза, че това „драматично променя ситуацията“. Управляващите в Белград обаче са доволни и от сегашния формат на преговорите, които се водят с посредничеството на Европейския съюз, увери Вулин.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 

 
Бригаден генерал Лалов се опасява, че недостатъчния ресурс ще доведе до сериозни проблеми
21.12.2017, 23:15

Командирът на 3-та авиационна база Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов изрази опасение, че недостатъчния ресурс на изтребителите МиГ-29 ще доведе до сериозни проблеми в летателната подготовка през следващата година. Това каза той днес, 21 декември 2017 г., пред Нова телевизия.
„За сега имаме, не много голям, ресурс от авиационна техника, с която да започнем новата година, но за съжаление това забавяне на сключването на договор за поддръжката на МиГ-29 в последствие ще доведе до сериозни проблеми с летателната ни подготовка”, обясни командирът на авиобазата.
Генерал Лалов подчерта, че българските военни пилоти летят изключително малко, което е под всякакви нива на безопасност на полетите.
Във вторник стана ясно, че украинската държавна компания УКРИНМАШ е подала жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която фактически стопира процесите на сключване на рамково споразумение с РСК „МиГ” за поддръжка на българските изтребители МиГ-29.
КЗК трябва на първо време да се произнесе по молбата за спиране на процедурата, а след това да разгледа и самата жалба по същество.

Така или иначе, договор с РСК „МиГ” няма да има в оставащите три работни дни от годината, а това поставя под въпрос възможността за поддържане на операциите с МиГ-29 в българските ВВС.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 
ВВС получи втори ремонтиран Ми-24
21.12.2017, 21:44
Авиобаза Крумово получи днес, 21 декември 2017 г., още един ремонтиран щурмови вертолет Ми-24. Така броя на изправните машини от този тип в базата достига до две.
Вертолетът преминава през капитално-възстановителен (КВР) ремонт, който бе изпълнен в ТЕРЕМ „Летец”. Машината бе облетян и приет от ВВС по-рано през седмицата, а днес прелетя от София в Крумово.
Вертолетът Ми-24В е с борден номер 143 ( заводски номер 150725) и е произведен в началото на 1986 г. След преминалия КВР машината има междуремонтен ресурс от 1000 часа или седем години, а общият ѝ технически ресурс е удължен на 35 години. Тоест ще може да лети до началото на 2021 г., освен ако не изчерпа ресурса си по часове.
Вертолетът се ремонтира по рамково споразумение от 2014 г., което покрива ремонта и удължаването на ресурса на шестте Ми-24В, които са в състава на ВВС. Първият вертолет по този договор (борд 142) бе предаден на ВВС през ноември 2015 г.
За съжаление в бюджета за 2018 г. няма заложени пари за ремонт на трети вертолет Ми-24, което значи, че следващ вертолет може да се вкара за ремонт най-рано през 2019 г., ако има пари в бюджета за по-следващата година или ако се направи нещо с бюджетния излишък в края на следващата година.
В същото време вертолетите Ми-24В са доставяни през 1986 г., което значи, че с удължаване от 35 години няма да могат да летят много дълго и ще трябва да се търси удължаване до 40 години.
Така или иначе, наличието на цели два изправни щурмови вертолета Ми-24 е събитие за днешните ВВС. Такова количество изправни машини не е имало от повече от 10 години, като трябва да отбележим, че между януари 2010 и ноември 2015 г. ВВС нямаха вертолети от този тип в летателно състояние.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Отдаваме почит към българските военнослужещи, загинали в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак
21.12.2017, 20:11
Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще участват утре, 22 декември, в панихидата в памет на българските военнослужещи, загинали в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак. Ритуалът ще се проведе от 11.00 ч. пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада в град Карлово. В знак на признателност към загиналите воини ще бъдат поднесени венци и цветя и ще бъде отслужена заупокойна молитва от архиерейския наместник на Карловската духовна околия отец Марко.
Същия ден в гр. Плевен ще се извърши панихида в памет на военнослужещите от състава на 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали в Ирак. С ритуал, който ще започне в 11.00 ч. пред паметната плоча в района на военно формирование 22 160 – Плевен военнослужещите ще почетат паметта на офицерските кандидати Иван Инджов, Свилен Киров, Гърди Гърдев и Димитър Димитров.
Военнослужещите от 68-ма бригада Специални сили ще се преклонят в знак на признателност към саможертвата на своите колеги офицерски кандидат Антон Петров и старши лейтенант Николай Саръев, загинали при терористичната атака на 27 декември 2003 г. на база „Индия“, в Кербала, Ирак. Командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев и военнослужещи от бригадата ще участват в панихидите в памет на загиналите, които ще се състоят в родните им места - на 27 декември в Русе и на 28 декември в Крумовград.
Споменът за загиналите български военнослужещи е жив. Те остават завинаги в редиците на Българската армия. - Още за мисията в Ирак
https://www.mod.bg/
 
Малките ракетни кораби от проекта "Овод" бяха въоръжени с комплекси "Уран"
21.12.2017, 19:58
Руският флот ще получи през 2018 г. три модернизирани малки ракетни кораба (МРК) от проект 1234 "Oвод". Всъщност те ще бъдат нови кораби със съвременна задвижваща система и комплекс от високоточни оръжия (ВТО), които ще им позволят да поразяват не само морски, но и земни цели, съобщи вестник "Известия".
Както съобщиха от командването на ВМФ, Министерството на отбраната на РФ изпълнява мащабна програма за дълбока модернизация на най-масовите руски МРК (по западната класификация, еквивалентни на корвета) от проект 1234 "Овод". Още през следващата година моряците ще получат първите три модернизирани кораба: два за Тихоокеанския флот и един за Черноморския флот. В бъдеще всички съществуващи "Овод" ще бъдат модернизирани.
"Обект на модернизацията ще бъдат почти всички ключови системи на МРК. Ще бъдат инсталирани нови, по-икономични и мощни двигатели, модерни средства за управление на въоръжението и по-ефективни оръжия. Главният калибър на „Овод“ е заменен с комплексите „Уран“ с противокорабни ракети (ПКР) X-35 вместо остарелите тежки П-120 „Maлахит“, отбелязва „Известия“.
По информация на вестника ще бъде модернизиран и щатният ЗРК "Оса-М". Той се използва за борба не само с летателни апарати и ракети на височина до 5000 метра, но и с малки надводни цели.
Сега в руския ВМФ в експлоатация се намират над десетина МРК "Овод". В Черноморския флот те са в състава на 41-ва бригада от ракетни кораби. В Северния флот - са под командването на 7-а бригада за охрана на морската зона. Най-много МРК "Овод" се намират в експлоатация в състава на Балтийския и Тихоокеанския флот от ВМФ на РФ.
Източник: http://www.pan.bg, М. Генов
 
Германските танкове Leopard ще получат шведски камуфлаж
21.12.2017, 16:10
Най-новите танкове Leopard 2 A7V на германската армия ще получи шведски камуфлаж. Производителят на танкове Krauss-Maffei Wegmann GmbH (KMW) подписа договор с Saab за доставката на камуфлажна система "Barracuda Mobile Camouflage System", съобщава Warspot, позовавайки се на портала defenseworld.net.
Страните все още не разкриват подробностите по сделката, но е известно, че мобилните камуфлажни системи Barracuda ще бъдат доставени в "горска" окраска и ще бъдат предназначени за танкове Leopard 2 от най-новата версия на A7V. Доставката на камуфлажни системи е планирана за периода от 2018 до 2022 г.
Camouflage Barracuda MCS е многослойна модулна система, която лесно се монтира на бронирани автомобили. Ако е необходимо, тя може да бъде демонтирана или променена в различно оцветяване.
От Saab заявяват, че техните камуфлажни схеми предлагат мултиспектрална защита, намаляват забележимостта на военната техника в ултравиолетовите, визуалните и инфрачервените спектри, както и на термовизионните системи и на радарите. Освен това, Barracuda MCS не само намалява топлинните следи на техниката, но я предпазва и от външно нагряване.
Източник: http://www.pan.bg, М. Генов
 
157 военнослужещи ще посрещнат празниците зад граница
21.12.2017, 15:26
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и заместник-командващият СКС генерал-майор Тодор Дочев спазиха традицията, като поздравиха и пожелаха днес чрез видеоконферентната връзка българските военнослужещи, които са на мисии и операции в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали. Към поздравленията се присъединиха още директорът на служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов, директорът на дирекция „Връзки с обществеността” в МО Александър Урумов и военнослужещи от СКС.
Обстановката в Афганистан не е спокойна, атаките на бунтовниците не прекъсват, но българският контингент от 108 военнослужещи изпълнява достойно своята мисия, подчерта националният ни командир полковник Светослав Халваджиев. Нашият контингент, който е дислоциран в Кабул и Кандахар,  се състои от национален елемент, група за охрана на КПП-4 на летище Кандахар, разузнавателни формирования, екип от съветници и щабни офицери. Те дават непрекъснато денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО; механизирани и пеши патрули; контрол на автомобилен и пешеходен трафик, обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия. Командир на групата за охрана е капитан Георги Перчемлиев, а помощник-национален командир на контингента и национален командир на контингента в Кабул е полковник Стоян Стоянов.
През тази година, каза генерал-майор Дочев, се навършиха 15 г. от участието на Българската армия в мисията ва Афганистан. В процес на сертификация е 35-ят контингент, чийто състав е увеличен с 49 души.
Вече 20 години участваме в миротворческия процес в Босна и Херцеговина. В момента обстановката при нас е спокойна, няма сериозни заплахи, докладва националният командир на контингента ни, който участва в операцията на ЕС „АЛТЕЯ” и заместник-началник на Щаба по поддръжката полковник Николай Киров. Той съобщи, че във вторник военнослужещите ни са били поканени на Коледно тържество в посолството ни в Сараево. 
Относително спокойна е и обстановката в Косово, стана ясно от доклада на националният ни командир подполковник Цветан Карабойчев. В операцията на НАТО България участва с 23 военнослужещи, които подпомагат развитието на Косовските сили за сигурност. Министърът и началникът на отбраната подчертаха значимостта на приноса на нашите контингенти за запазване стабилността на Балканите.
В операцията на ЕС в Мали имаме двама лекари и две медицински сестри. В момента се извършва ротация, очаква се завръщане на медицинския екип в България, за да бъде награден утре в СКС, съобщи генерал-майор Дочев. От Бамако докладва националният ни командир подполковник Петър Георгиев, който е и стратегически съветник на Генералния щаб на Мали по логистиката. Той координира изпълнението на основни проекти. Медицинските ни специалисти имат задачи по ликвидиране на последствията от терористични актове, свързани с евакуация, сортиране на пострадали и определяне на приоритетите за медицинска помощ, следене, обобщаване и анализиране на информацията за обстановката и евентуалните признаци за наличието на симптоми на вируса „EVD”.
Министър Каракачанов, ген. Боцев и ген. Дочев благодариха на командирите и бойците за достойното изпълнение на мисиите. Гордеем се с вас, казаха те.
Националните командири благодариха на Съвместното командване на силите и Министерството на отбраната за създадената добра организация на работа и подкрепата, която оказват на участващите в мисии и операции, и им пожелаха здраве и успехи. Навсякъде е организирано посрещане на предстоящите празници. Български военнослужещи участват още в операцията на Европейския съюз за военни наблюдатели в Грузия, военноморската операция на Европейския съюз „Аталанта”, мисията на Европейския съюз в централната част на Средиземно море EUNAVFOR „SOPHIA” и в плаващия щаб на постоянната военноморска група на НАТО №2.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Военната академия ще обучава по английски език в София, Пловдив и Стара Загора
21.12.2017, 15:20
От 8 януари следващата година  Военна академия „Г.С.Раковски“ организира обучение по английски език за военнослужещи и цивилни служители, съобразено с нивата на стандарта на НАТО STANAG 6001 и Европейската езикова рамка. Това стана ясно на днешната среща на началника на академията генерал-майор Груди Ангелов с ръководството на СОСЗР.  Хорариум за едно ниво на обучение – 100 учебни часа, а цената на обучението – 400 лв. Учебните занятия ще се провеждат два пъти седмично от 18 ч.
Председателят на военно-патриотичната организация генерал от резерва Златан Стойков и неговите заместници бяха запознати и с други начинания на академията. От 1 март, например, един път в седмицата вратите на военното учебно заведение ще бъдат отворени за деца от различни общини на страната. От 1 януари се възстановява списанието „Българска военна мисъл”, което е издавано у нас от 1933 дао 1943 г. То ще бъде в електронен вид. На приключване е и работата по изграждането на паметник в района на академията на големия български командир и педагог полковник Борис Дрангов.
Ген. Стойков връчи на ген. Ангелов карта за почетен член на СОСЗР с благодарност за активната му съвместна работа със запасното войнство. Той го информира за приоритетите в дейността на съюза през следващата година, като бе обърнато специално внимание на националния събор на запасното войнство на 15 и 16 септември край Казанлък.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Вторият стратегически ракетоносец на индийския флот бе пуснат на вода
21.12.2017, 14:13
В корабостроителния център в Висакхапатнам, в обстановка на пълна секретност, на 19 ноември беше спусната на вода втората атомна подводница със стратегическо предназначение от тип INS Arihant, предназначена за индийския флот, информира Flotprom, позовавайки се на Navy Recognition.
Индийски журналисти изясниха, че на събитието е присъствал министърът на отбраната на страната Нирмала Ситхараман. Предполага се, че предаването на подводницата Arighat на индийския военноморски флот ще се извърши не по-рано от три години.
Работата по проекта на първата индийска ядрена подводница започна през 90-те години. Корпусът на първата подводница Arihant е пуснат на вода през 2009 г., а стартът на ядрения реактор на борда се състоя през август 2013 г. През декември 2014 г., започнаха морските изпитания на Arihant, а през август 2016 г. този стратегически ракетоносец официално е включен в състава на индийския флот, но действителното изпитване на системите на подводницата все още продължава.
През юли 2011 г., е заложена втората подводница по този проект - Arighat. Предвижда се да бъдат построени още две подводници ракетни носители от този тип.
Индийски източници изчисляват, че обемът на оборудването и компонентите на местното производство в подводници от този тип е около 60%. Тъй като в разработката на подводниците участват и руски конструктори, медиите посочват, че останалите 40% се падат на продукти от Руската федерация.
С дължина 112 метра и ширина 11 метра, изместването на подводниците от тип Arihant е около 6 000 тона. По проект максималната скорост под вода ще достигне до 24 възела. По време на тестовете с първата подводница е достигната дълбочина от 300 до 400 метра.
Няма официални данни за въоръжението на индийските стратегически ракетоносци. Предполага се, че подводницата ще бъде въоръжена с четири пускови установки за разработените в Индия балистични ракети К-15 Sagarika (или „Океанска“) с обсег до 750 km. На Sagarika могат да се инсталират и ядрени бойни глави. Първият пуск от Arihant беше изпълнен на 31 март 2016 година.
През 2006 г. правителството на Индия одобри план за разработката на следващо поколение атомни подводници S5. Цялостната работа по тази програма започна през 2015 г. Планирано е строителството на първата подводница да започне през 2021 г., а серията на производство ще включва най-малко три кораба.
Ракетносците S5 трябва да имат водоизместване от около 13 500 тона, ядрен реактор с мощност от 150-190 MW, който се разработва в момента. Въоръжението на новите подводници ще включва 12 перспективни балистични ракети K-4 с обсег до 3500 км. В момента K-4 преминават изпитания. - Още подводници
Източник: http://www.pan.bg, М. Генов
 
За шестнадесети път списание “Клуб Океан” връчи награди на най-добрите военни моряци
21.12.2017, 13:50
На 21 декември 2017 година в Щаба на Военноморските сили бяха връчени традиционните годишни награди на редакцията на националното морско списание „Клуб Океан” за най-добър корабен екипаж, офицер, старшина, матрос и цивилен служител от ВМС.
Носители на престижните награди, номинирани от командването на ВМС, тази година в различните категории станаха:
Екипаж на годината: екипажа на базов миночистач „Шквал” с командир капитан ІІІ ранг Йордан Йорданов от състава на в.ф.18360-Бургас
Офицер на годината: капитан ІІІ ранг Лъчезар Иванов, командир на минен ловец „Цибър” от състава на в.ф. 18360-Варна
Старшина на годината: офицерски кандидат Андрей Петров Петров, командир на моторен катер 221 от състава на в.ф. 54970-Варна
Матрос на годината: старши матрос 2-ри клас Иван Колев Петков, турбинист в електромеханична бойна част на фрегата „Дръзки” от в.ф. 22480-Бургас
Цивилен служител на годината: Кремена Николаева Койчева, старши експерт в отдел „Планиране, развитие и бюджетиране на ВМС” в Щаба на Военноморските сили
Наградите бяха връчени от отговорният редактор на списанието за град Варна капитан І ранг о.з. Валентин Димитров, в присъствието на командването на ВМС, военнослужещи, цивилни служители и представители на медиите. - (видео)
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
Откриха подводница, изчезнала през 1914 година
21.12.2017, 13:09

Останките на първата австралийска подводница бяха намерени 103 години, след като тя изчезва през Първата световна война, съобщи „Скай нюз“.

HMAS AE1 изчезва край Нова Британия – остров в Папуа Нова Гвинея – в средата на месец септември 1914 година. На борда на машината има 35-членен екипаж от Австралия, Нова Зеландия и Британия.
Точната причина за потъването на подводницата остава неясна. Тя е първата загубена подводница от страна на Антантата във войната. Историците не смятат, че машината е потопена от вражески огън. Единственият германския кораб, който е в района по време на изчезването, е малък изследователски такъв.
Местни рибари от близкия остров заявиха, че са видели „чудовище“ или „дяволска риба“ на дъното на океана. През годините бяха проведени няколко неуспешни експедиции в търсене на подводницата. От австралийското министерство на отбраната потвърдиха, че останките на HMAS AE1 са били открити.
Те са локализирани на близо 300 метра под морската повърхност. Холандски изследователски кораб е намерил машината. Сега австралийското правителство прави опити да се свърже с потомци на загиналите на борда. - Още подводници
Източник: https://fakti.bg/

 
Модернизацията на "Адмирал Кузнецов" ще се проведе по съкратен проект
21.12.2017, 12:43
Договорът за ремонт с модернизация на самолетоносача "Адмирал Кузнецов" 063 проект 1143.5 ще продължи три години и ще бъде подписан между Министерството на отбраната и Обединеното корабостроителна корпорация през първото тримесечие на 2018 г., според ТАСС, позовавайки се на източник в руската отбранителна промишленост, но отбелязвайки, че няма официално потвърждение на тази информация.
"През първото тримесечие на следващата година ще се подпише договор за срок до три години, а 35-и кораборемонтен завод в Русляков, близо до Мурманск ще започне работа по самолетоносача", според източник от руската отбранителна промишленост.
Според източника, "в момента завършва разработката на съкратения технически проект за модернизация и ремонта на кораба и подготовката на изчисленията за необходимите материали, за да се определи цената на бъдещата работа."
Източникът посочи, че модернизацията на „Адмирал Кузнецов“ няма да бъде толкова дълбока, както е било планирано. "В резултат на това на корабът ще бъде в състояние да направи няколко дълги походи със задължителен ремонт между тези походи, а след това ще трябва отново да премине основен ремонт", каза той. По-рано изпълнителният директор на Невското ПКБ Сергей Власов съобщи, че "Адмирал Кузнецов" ще премине всички ремонти, но без модернизация. Той посочи, че само някои типове оборудване ще бъде заменено.
Източникът на ТАСС добави, че е планирано ремонтът на "Кузнецов" да започне в 35-и кораборемонтен завод през септември, но е възпрепятстван от липсата на финансиране. С включването на работата по кораба в новата държавна програма за въоръжение за 2018-2027 г. този проблем ще бъде решен.
За намаляване на техническите спецификации за ремонт, друг източник от военнопромишления комплекс съобщи по-рано на ТАСС, че на самолетоносача е било планирано да се замени ракетният комплекс "Гранит" с "Калибър-НК", да се ремонтират всички електро-механични компоненти, включително основната енергетична установка, в това число и замяната на вече неизползваемите котли, модернизация на палубата за излитане и кацане, преди всичко за да се подобри безопасността на полетите на палубната авиация.
Също така на кораба е трябвало да се заменят радиоелектронните системи и корабните аерофинишьори.
По-рано беше съобщено, че обемът на работата ще изисква 40 милиарда рубли за ремонт, заедно с модернизацията на самолетоносача "Адмирал Кузнецов". - Още за проект 1143
Източник: http://www.pan.bg, М.Генов
 
Държавната дума на Руската федерация ратифицира споразумението за разширяването на базата в Тартус
21.12.2017, 10:10
Държавната дума на Руската федерация ратифицира споразумението за разширяването на базата на Военноморския флот на страната в сирийския град Тартус, предава РИА Новости.
Съответният законопроект бе внесен за обсъждане миналата седмица от държавния глава Владимир Путин. Текстът на споразумението между Русия и Сирия бе публикуван на 20 януари. От него става ясно, че договорът ще остане в сила за срок от 49 г. с възможност за автоматично продължаване за още 25 г., има отбранителен характер и не е насочен срещу други държави.
Споразумението предвижда още в пристанището в Тартус да бъдат допускани едновременно до 11 руски военни кораби, включително такива с ядрена установка.
 
Държавният департамент на САЩ одобри лиценз за износ на леки оръжия за Украйна
21.12.2017, 09:00
Държавният департамент на САЩ одобри лиценз за износ някои видове леки оръжия за Украйна, предава Reuters, като се позовава на говорителят на ведомството Хедър Науърд.
Отчетите на Държавния департамент показват, че Украйна е закупувала малки количества от тези видове оръжия в продължение на няколко години - както преди, така и след руската анексия на Кримския полуостров.
Държавният департамент е уведомил Конгреса на САЩ за решението си още на 13 декември, уточни Науърт, като добави, че Вашингтон не продава оръжията директно на правителството в Киев, а позволява на Украйна да купува от американски производители.
„При предишните две администрации правителството на САЩ е одобрило лицензи за износ за Украйна, така че това не е нищо ново", подчерта говорителят на Държавния департамент.
Лицензът обхваща категории като полуавтоматични и автоматични огнестрелни оръжия, а също бойни пушки, заглушители, както и части за поддръжката им.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Облекчения за безработните съпруги (съпрузи) на военнослужещи
21.12.2017, 08:54
Безработните съпруги (съпрузи) на военнослужещи, които участват в международни операции и мисии, ще кандидатстват с по-малко документи за отпускане на обезщетение за безработица. При подаването на заявление в съответното териториално поделение на НОИ за тях ще отпадне досегашното изискване да прилагат копие на удостоверение за сключен граждански брак и за постоянен и настоящ адрес. Това предвиждат промени в Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица, които бяха одобрени от правителството.
Същото облекчение ще важи и за съпругите (съпрузите) на военнослужещи, които са ги последвали при служебното им преместване в друго населено място и заради това са прекратили трудовите или служебните си правоотношения.
Изискването за подаването на документите отпада, тъй като НОИ ще събира необходимата информация служебно от регистъра на населението – Национална база данни „Население“ на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“. По този начин ще се намали административната тежест за правоимащите лица.
Източник: http://otbrana.com/
 

 
Министър Каракачанов заподозря УКРИНМАШ в опит за саботаж
20.12.2017, 23:45

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи действията на украинската държавна компания УКРИНМАШ, като опит за саботаж. Това каза той днес, 20 декември 2017 г., по време на брифинг за медиите в МО.
„Ние искахме да сключим договор с фирмата производител РСК „МиГ”, която е единствено лицензирана за поддръжка и ремонт на собствените си самолети, които е произвела. Украинската фирма няма лиценз и няма способност да извърши подобни ремонти. На практика, това, което тя е извършила е опит за саботаж срещу решението на МО да ремонтира своите самолети с РСК „МиГ”, заяви министър Каракачанов.
Той обясни, че е имал предварителна информация, че предстои подобно развитие и каза, че на днешното заседание на Министерски съвет е трябвало да се гласуват още 22 млн. лева за поддръжката на МиГ-29, но това няма да стане.
„Жалбата е внесена вчера без да бъде платена държавната такса в КЗК. Не е и преведена регистрацията на фирмата на български език. Няма и данни дали подписалите жалбата лица са с представителна власт във фирмата”, каза още Каракачанов.
Това, обаче са стандартни практики при внасяне на жалби в КЗК. Тъй, като се гонят срокове за подаването им таксата (4500 лв.), както и други документи се внасят допълнително, след завеждането на основната жалба.
Военният министър обясни, че украинската фирма има три дни да отстрани нередностите по жалбата си, след което ще започне производство по нея. Но в оставащите четири работни дни от годината, това няма как да стане.
Основният проблем пред МО е, че в жалбата на УКРИНМАШ се иска временна мярка спиране на процедурата. Реално КЗК първо трябва да се произнесе дали ще наложи такава мярка или не. Чак след това ще се гледа основната жалба на украинската държавна фирма.
„Казвам, че е саботаж умишлен и тепърва ще изясняваме причините. Дали се крият някакви политически мотиви или има някакви икономически мотиви на онези, които се почувстваха неприятно изненадани от решението на МО да не търси посредници в тази сделка. Това тепърва ще се изяснява и се надявам компетентните органи да си свършат работата”, каза още министърът на отбраната.
Каракачанов заяви, че това на практика връща процедурата с три месеца назад. Реално, нещата може да не са толкова черни, в случай че КЗК не наложи временна мярка. Това ще позволи на МО да води преговори и да сключи рамковото споразумение с РСК „МиГ”.
Според министърът на отбраната същата украинска фирма преди няколко месеца е обжалвала и договор на ТЕРЕМ с МО за ремонт на вертолет Ми-17 и отново е спряла процедурата.
„Затова казвам, че имаме саботаж, защото имаме един такъв опит от преди няколко месеца и сега правиш втори опит, при ясното съзнание, че те няма как да участват в една такава процедура”, твърди министър Каракачанов.
В архивите на КЗК, обаче няма жалба срещу процедурата за възлагане на обществена поръчка за капитално-възстановителен ремонт на вертолет Ми-17 от състава на ВВС. Реално в процедурата участва и УКРИНМАШ, но поради редица несъответствия в документацията, с която компанията участваше, тя бе отстранена от процеса. Самата процедура не е спряна и в момента върви нейната реализация с избрания победител ТЕРЕМ „Летец”.
Вероятно министър Каракачанов се бърка с друга процедура – тази за удължаването на междуремонтния ресурс на КСА-2 за МиГ-29. Процедурата бе прекратена без да се излъчи победител, а УКРИНМАШ се опита неуспешно да обжалва това решение.
„Трябва реално да помислим за промени в Закона за обществените поръчки. Не е нормално баба Пенка или който и да било, да атакува сделки, свързани с отбранителните способности на Българската армия и по този начин да забавя процесите, като ни вкарва в ситуация на невъзможност в даден момент да изпълняваме своите задължения”, заявява Каракачанов, който е и вицепремиер в кабинета „Борисов 3”.
- (видео)

Каракачанов каза още, че е говорил поне два пъти с украинския посланик у нас Микола Балтажи за ситуацията. Веднъж по телефона в събота и още веднъж в понеделник на лична среща.
„Неговото становище беше, че това не е политика на украинското правителство, а е частна работа на една фирма, макар и държавна”, каза Каракачанов.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 
Руските корвети и фрегати ще получат "Циркон"
20.12.2017, 21:56
Новите руски хиперзвукови крилати ракети "Циркон" ще намерят своето място на корветите и фрегатите от руския ВМФ и това е заложено в държавната програма за въоръжение за периода 2018-2027 г. Това съобщи ТАСС, като се позова на анонимен източник във военнопромишления комплекс (ВПК).
"Сред приоритетите на морската част на програмата е строителството на корветите от проекти 20385 и 20386 и фрегатите от проекти 22350 и 22350М, които да имат на борда високоточно оръжие, включително крилати ракети "Калибър-НК"и хиперзвукови ракети "Циркон", разказва пред ТАСС представителят на ВПК.
В момента в състава на руския флот се намират пет корвети от проект 20380, други пет се строят, освен това в строеж се намират и два корвети от модифицирания проект 20385 и едно от проект 20386. Източникът на ТАСС предполага, че поръчката за тези кораби може да бъде увеличена. Освен това в различна степен на готовност се намират и четири фрегати от проект 22350, като една от тях скоро ще бъде предадена на флота.
По данни на друг източник от ВПК новите хиперзвукови ракети "Циркон", които още не са показвани публично, могат да бъдат изстрелвани с помощта на универсалната корабна пускова установка 3С14, която се използва за изстрелването на крилати ракети "Калибър" и противокорабни "Оникс". Точно този комплекс е монтиран на корветите от проектите 20380 и фрегатите 22350.
Далекобойността на "Циркон" според наличните данни е около 400 км, максималната скорост на реката може да достигне до над 7000 км/ч.
Източник: http://www.duma.bg/
 
20 декември 1914 г.: Начало на създаване на тежката бомбардировъчна авиация на Русия
20.12.2017, 12:55
На 20 декември 1914 г. е одобрено формирането на ескадра въздушни кораби «Илья Муромец» с което се залагат основите за създаване на тежката бомбардировъчна авиация на Русия.
„Ескадрата въдушни кораби” е първата авиационна част в света с многодвигателни бомбардировачи. На борда на "Илья Муромец" с двигатели "Аргус" може да се разместят до 400 килограма бомби. Авиобомбите с тегло 16,5 кг се поставят вътре в самолета, а по-тежките се подкачват под фюзелажа.
"Илья Муромец" е с екипаж от четирима човека, има и картечница за защита от въздушни нападения.
На 15 февруари 1915 г. с "Илья Муромец", екипаж с командир капитан Горшков, извършва първия успешен боен полет, хвърляйки върху противниковите позиции бомби с общо тегло 270 кг.
През есента на 1915 г. на самолета са монтирани първите руски двигатели РБЗ-6 и успява да се издигне във въздуха с 410-килограмова учебна бомба – по това време нито един самолет в света не е имал подобни възможности.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
„Шокова кампания“ на Русия срещу страните от Западна Европа и НАТО
20.12.2017, 12:43
За разлика от официалните твърдения на Москва, проведените по-рано тази година военни учения „Запад 2017“ не са имали чисто отбранителен характер. Медийно разследване показва, че военнослужещите на Русия са отработили т.нар. шокова кампания срещу страните от Западна Европа и НАТО, пише германското издание Focus.
Съответните твърдения, разпространени най-напред от вестник BILD, са базирани на информация, представена от източници от разузнавателни служби. Съгласно думите им, в последните два дни от провеждането на „Запад 2017“ руските военновъздушни сили, задействани в маневрите, са извършили симулационни полети над Балтийско и Северно море, в рамките на които са репетирали бомбардировки на западноевропейски обекти, приближавайки се до германското и датското крайбрежие от Северно море, и от Балтийско море от шведската, финландската и полската територия.
Смята се, че е отработено изстрелването на крилати ракети. В случай на извънредна ситуация, техните цели трябва да включват „критичната инфраструктура – летища, пристанища, власт и т.н.“, с цел да бъде предизвикан шок в гражданите, които ще принудят правителствата си да търсят мир с Русия.
Източник: https://trud.bg/
 
Няма да има подписване на договор за бойни кораби
20.12.2017, 12:40
Няма да има подписване на договор за бойни кораби. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в началото на правителственото заседание.
„Предлагам да оттеглим точката, която беше за закрито заседание за Министерски съвет, касаеща сключване на договор с фирмата „Делфин“ за изграждане на два многофункционални патрулни кораба. В 09 часа е депозирано писмо в Министерство на отбраната, че фирмата „Делфин“ се оттегля от преговорите и подписването на договора“, коментира той.
Разходите, поръчани по отношение на бойната авиация, ще бъдат съкратени по няколко причини. „Първата и основна е, че на 19 декември в Комисията за защита на конкуренцията е внесена жалба от една украинска фирма, която обжалва процедурата, по която Министерство на отбраната е подготвило преговорите и беше пред сключване на договор. Става дума за ремонта и поддръжката за 15-те ни самолета Миг-29. Процедурите са такива – след като има обжалване, процедурата се спира“, каза Каракачанов и обясни, че до края на годината тези средства няма да могат да бъдат усвоени.
„Става дума за 82 млн. лв. 19 бяха гласувани на миналото заседание, за което благодаря на Министерски съвет, за днес бяха предвидени още 22 млн. лв., които отпадат. Така че сумата, която може да бъде изразходена, като броим тези 19, е 50 млн. лв., които ще пусна на съгласуване с подпис за постановление на Министерски съвет“, коментира той.
Премиерът Бойко Борисов попита защо вчера са работили толкова време с адмирали и генерали и всичко е било е готово, на което Каракачанов отговори: „Бяхме длъжни като правителство да направим всичко възможно“.
Източник: https://trud.bg/
 
До 60 процента от заплатата за фактическо командване
20.12.2017, 12:05
На военнослужещите, назначени на длъжности по основни длъжностни разписания се изплаща допълнително месечно възнаграждение за специфични условия при изпълнение на военната служба, свързани с фактическо командване или ръководство на личен състав в размер до 60 на сто от основното месечно възнаграждение в съответствие с присвоеното им военно звание и степен.  Това е записано в проект за допълнение на Наредба № Н-15 от 2010 г. за условията, размерите и реда за изплащане на допълнителни възнаграждения за специфични условия при изпълнение на военната служба на военнослужещите и за специфични условия на труд на цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.
Конкретните размери на допълнителните месечни възнаграждения и длъжностите се определят ежегодно със заповед на министъра на отбраната по предложение на началника на отбраната и постоянния секретар на отбраната, се посочва още в документа. При отработен непълен работен месец допълнителното месечно възнаграждение се изплаща пропорционално на отработените дни.
За повишаване на мотивацията на военнослужещите за изпълнение на военната служба, преодоляване на негативните последствия от некомплекта във въоръжените сили и стимулиране на кариерното им развитие се въвежда допълнително месечно възнаграждение за специфични условия при изпълнение на военната служба, свързани с фактическо командване или ръководство на личен състав в зависимост от степента на отговорност в размер до 60 на сто от основното месечно възнаграждение в съответствие с присвоеното им военно звание и степен, се посочва в мчотивите към проекта. С проектът на нормативния акт ще се проведат обществени консултации в 14-дневен срок, съгласно Закона за нормативните актове, във връзка с предприемането на всички законосъобразни действия по стартиране изплащането на допълнителните възнаграждения на военнослужещите с началото на финансовата 2018 година.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
ВМС на САЩ получи 10-ия кораб тип LCS
20.12.2017, 09:33
В град Бъфало, щата Ню Йорк, на 16 декември се състоя тържествената церемония (видео) по въвеждане в експлоатация на десетия кораб за крайбрежната зона (LCS) Little Rock LCS-9.
Въпреки, че на бордният номер на Little Rock е LCS-9, следващият планиран кораб LCS-10 Gabrielle Giffords бе приет в експлоатация по-рано. Следователно Little Rock е десети в серията LCS.
Програмата LCS се изпълнява от двама основни изпълнители: Lockheed Martin изгражда кораби от подтип Freedom с традиционен дизайн с еднокорпусна конструкция, а General Dynamics подтип Independence с конструкция на тримаран. Little Rock стана петият кораб от подтипа Freedom.
Залагането на Little Rock се състоя през лятото на 2013 г., а спускането му на водата бе 2 години по-късно. До началото на септември 2017 г. приемните изпитания на кораба бяха завършени.
С дължина от 115 метра и широчина от 17,5 метра, корабите от подтипа Freedom имат водоизместване от 2840 тона. Те развиват скорост до 45 възла. Въоръжени са с едно 57-милиметрово оръдие и две 30-милиметрови оръдия, както и зенитно-ракетен комплекс и 324-милиметрови торпедни тръби. Също така на борда е базирен вертолет SH-60 Seahawk и 3 многофункционални БЛА.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Военноисторическата комисия връчи годишните си награди
20.12.2017, 08:50
На стилна церемония в ЦВК снощи Военноисторическата комисия връчи годишните си награди. Днес поставяме тази традиция, каза председателят й полковник от запаса доц. Станчо Станчев. Комисията навърши седем години. В това време издаде 30 книги и без всякаква подкрепа поддържа и радва читателите със сп. „Военноисторически сборник“, чиято 95-годишнина отбеляза скоро.
Годишните награди са в три равнозначни категории. Носител на първата – за изследователска дейност и популяризиране на българската военна история, стана полковник от запаса доц. д-р Петър Ненков. Военната история е моята любов, а партията ми – България, каза той, след като получи наградата.  В момента полк. Ненков е преподавател във Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив. Разработил е учебник по военно-политическа история и предстои да води със студентите такава дисциплина от втория семестър.
Втората награда – за изследване на балканската военна история, бе присъдена на проф. д-р Ветон Латифи от Югоизточния Европейски университет в Република Македония. Той е автор на редица анализи за военните кризи на Балканите. Поради неговото отсъствие, наградата ще му бъде връчена по-късно.
Полковник доц. д-р Нелко Ненов взе наградата в третата категория, която е на името на генерал-лейтенант Яко Молхов. Отличието бе връчено от сина на генерала, чийто две пристрастия бяха математиката и историята, Валери Молхов. Полк. Ненов е бивш декан на факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „В. Левски“ в Шумен, а от две години служи в Института за перспективни изследвания за отбраната във Военна академия „Георги С. Раковски“. Известен е със своите изследвания в областта на артилерията. На церемонията присъства и братът на ген. Молхов полковник от запаса Аврам Молхов. Баща ми беше голям патриот, каза Валери Молхов, имаше покана да работи за друга страна, но остана в България.
Благодарим за родолюбивата инициатива и за приноса ви за запазване на българщината, се посочва в обявения поздравителен адрес към Военноисторическата комисия от Съюза на ветераните от войните, чийто председател доц. д-р Иван Сечанов участва в тържеството. В залата бяха още председателят на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков, генерал-майор от резерва Съби Събев и десетки членове на комисията.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Всички военни кораби на Великобритания се намират в страната си за първи път в историята
20.12.2017, 08:41
За първи път в своята история Великобритания не разполага с военни кораби в открито море никъде по света, пише авторитетното британско издание Times.
Според представител на военните, фактът, че всички британски бойни кораби са се прибрали в родината си е „стратегически срам за страната и стратегически срам за министерството на отбраната“.
Всички шест кораба „разрушител“ тип 45 се намират в пристанището в Портсмут заради комбинация от технически проблеми, рутинен преглед и липса на екипаж, като освен това голяма част от моряците са поискали отпуск за Коледа.
По същата причина 23-те бойни фрегати са на котва в Портсмут и Девънпорт. Изданието отбелязва, че все пак един от корабите от „Флота на нейно величество“ изпълнява охранителна мисия в родни води.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
В Казанлък ще бъдат отбелязани 74 години от подвига на поручик Димитър Списаревски
20.12.2017, 08:35
74 години от подвига на поручик Димитър Списаревски, който със саможертвата си възпира американските бомбардировачи над София, ще бъдат отбелязани в Казанлък на 20 декември, каза за Радио „Фокус“
Йордан Маринов от Общобългарски комитет „Ген. Иван Вълков“, инициатор на събитието. Съорганизатор на честването е Общинска библиотека „Искра“. То ще се проведе пред Паметника на военните летци в двора на казанлъшкото поделение, от 12.00 часа.
Йордан Маринов разказа факти от историята на паметника, пред който ще се състои честването. През 1942 г. по случай 15 години от построяване на летището и фабриката в Казанлък и по инициатива на капитан Петко Попганчев се решава в Казанлък да бъде построена чешма-паметник на загиналите 15 пилоти при изпълнение на служебния дълг. През 1942 г. „Паметникът с орела“ е тържествено открит и осветен. Той е единственият в България паметник на българските летци.
След 9 септември 1944 г., в Казанлък се настанява танковата бригада, а неин политически командир става Петко Влаев - бивш политически затворник. През 1948 г. той нарежда да се махнат от паметника на летците знаците на българската царска авиация и да бъдат изписани имената на Жельо Манолов и Георги Тихолов - с надпис, че са загинали в „свирепо сражение с фашистите“.
През 90-те години, с участието на Йордан Маринов, Паметникът на летците е възстановен, като имената на двамата пилоти с леви убеждения са оставени и е добавена плоча с имената на пилоти, съдени от Народния съд в периода 1939-1944 г. начело с ген. Васил Бойдев от Казанлък- началник на българската бойна авиация от 1936-а до 1941-а г.
Към паметника по-късно е добавена и плоча с имената на пилотите, прославили българските Военновъздушни сили (ВВС) - инж. полк. Петко Попданчев, инж. полк. Цветан Лазаров и поручик Димитър Списаревски.
Покана за участие в честването на 20 декември е отправена към ген. Цанко Стойков – настоящият началник на българските ВВС.
„Обикновено сме свикнали да свързваме Казанлък с културата, но тук в началото на XX в., благодарение на родолюбци, се случват не по-малко значими събития. Едно от тях е установяването на военната фабрика през 1924 г., като заслугата изцяло е на ген. Иван Вълков“, каза директорът на библиотека „Искра“ Анна Кожухарова и акцентира върху заслугите на генерал Вълков за позиционирането в Казанлък на фабрика за самолетостроене и училището за военни летци. „Затова ние днес, с изключителен респект към подвига и историческите времена, се присъединяваме към инициативата на Общобългарски комитет "Ген. Иван Вълков" да се поклоним пред паметника на летците, като считаме, че това е едно изцяло родолюбиво и краеведско начинание.“, коментира тя.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
На този ден през 1989 г. войски на САЩ нахлуха в Панама и свалиха правителството
20.12.2017, 08:18
На 20 декември 1989 г. 26-хилядна групировка от американски войски със 100 единици бронетехника, 30 бойни самолета и 170 вертолета нахлува в Панама и сваля правителството.
САЩ мотивират агресията със защитата на 35 хил. американски граждани и възстановяване на демокрацията в Панама.
През 1984-1985 г. правителството на Панама получава препоръки от МВФ за икономически реформи, подкрепяни от САЩ, чието изпълнение влошава условията за живот на населението, предизвиква протести и антиамерикански настроения.
Затова от 1985 г. правителството на Панама започва да води самостоятелна външна и вътрешна политика, която не съвпада с външнополитическия курс на САЩ.........Прочети още
 

 
Индийските Ми-8Т отлетяха в историята
19.12.2017, 22:59
След 45 години служба, в авиобаза Йелаханка индийските ВВС се сбогуваха тържествено с последния вертолет съветско производство Ми-8Т (индийско обозначение Prahar). Дислоцираният във военновъздушната база Йелаханка 112-ти вертолетен отряд (112 Helicopter Unit) бе последната авиационна част на индийските ВВС, експлоатиращи тези вертолети. Техен наследник са хеликоптерите от по-новата модификация Ми-17 (индийско обозначение Rana).
В церемонията са участвали бившият командващ индийските ВВС маршалът от авиацията в оставка Фали Хоми Мейджор, който е пилотирал по време на събитието последния в индийската авиация вертолет Ми-8Т б.н. Z2453, както и командирът на Учебното командване на ВВС на Индия маршалът от авиацията Радха Кришнан Наир. - (видео)
В периода от 1971 до 1988 г. Индия е получила от СССР 124 вертолета от серията Ми-8Т, от които 107 са били на въоръжение във ВВС на страната.
Първите 24 вертолета Ми-8Т (с индийска военна регистрация Z1361 – Z1384) са доставени в Индия в периода 1971-1972. Още 20 вертолета Ми-8Т (индийска военна регистрация Z16xx и Z18xx) са получени през 1974 -1975 и последните 80 машини (индийска регистрация серия Z21xx, Z23xx, Z24xx, Z28xx) – в 1979-1982 година.
Ми-8Т е бил на въоръжение в десет вертолетни отряди и постепенно се изваждат от въоръжение от средата на 2000-та година, като се заменят от руските Ми-17В-5.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Полският МиГ-29 се е разбил при ниска облачност
19.12.2017, 22:51
Инцидентът с полския изтребител МиГ-29 е станал по тъмно и при ниска облачност, докатo машината се е намирала на глисадата за кацане. Полският боен самолет се разби вчера, 18 декември 2017 г., при кацане в 23-та тактическа авиобаза. Летецът се катапултира успешно.
Потвърдено е, че разбилият се самолет е с борден номер 67 – един от най-старите полски МиГ-29, доставени през юли 1989 г. Интересно е, че машината е била в България в края на октомври и началото на ноември за съвместната българо-полска тренировка, която се проведе в авиобаза Граф Игнатиево.
Все още не се съобщава името и чина на катапултиралия се летец, но е известно, че той е на 28 години и има около 400 часа общ нальот, като почти половината от него е на МиГ-29. Пилотът е бил напълно квалифициран за изпълняваните задачи.
Кацането се е осъществявало чрез системата за инструментално приземяване ILS. Облачността е била с долна граница от около 200 m и по време на инцидента вече е било тъмно.
Машината се е разбила на около 8 km от прага на пистата, като по неофициална информация това е станало малко след спускането на колесника. Както вече бе съобщено, пилотът не е дал никаква индикация за проблем на борда и изтребителят директно е изчезнал от радара.
Водят се две паралелни разследвания – от военната полиция на полските въоръжени сили и от държавна комисия натоварена с разследването авиационни инциденти.
До изясняване на причините за инцидента са спрени полетите с МиГ-29 в полските ВВС, а командирът на 23-та тактическа авиобаза е временно отстранен от длъжност.
За сега полските официални лица се въздържат от коментари по причините за инцидента. Полският заместник-министър по отбраната Бартож Ковнацки е заявил, че има известна представа за непосредствените причини за инцидента, но няма да ги обявява докато разследващите органи не излязат с официални заключения.
Това е първият загубен МиГ-29 в полските ВВС за 28 години експлоатация.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Първите самолети Як-130 официално са приети на въоръжение във ВВС на Мианмар
19.12.2017, 22:42
По време на тържествените мероприятия в чест на 75 годишнината на военната авиация на Бирма (Мианмар) се е състояла церемония по въвеждане на въоръжение на първите шест учебно-бойни самолети Як-130, получени от Русия.
Освен руските самолети във ВВС се въвеждат в експлоатация и четири транспортно-пътнически самолети (два реактивни втора ръка Fokker 70 и два турбовитлови ATR 42-3200.
Мианмар е поръчала като цяло 16 самолета Як-130 (по информация от други източници - 120 . Първите три са постъпили в края на 2016 г., а втората тройка – през есента на 2017 г.
Така Мианмар става четвъртият оператор на Як-130 след Алжир (16 машини), Бангладеш (16) и Беларус (8). - Още за Як-130
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Нов конвертоплан за щатската армия
19.12.2017, 22:08
Конвертопланът V-280 Valor извърши успешно първия си полет, съобщава сайтът на Bell Helicopter. Хибридът между вертолет и самолет ще участва в конкурса FVL (Future Vertical Lift) за нови хеликоптери за въоръжените сили на САЩ. - (видео)
FVL предвижда създаването на пет типа летатилне апарати с вертикално излитане, които да заменят сега използваните Sikorsky UH-60 Black Hawk, AH-64 Apache и CH-47 Chinook. Всички машини трябва да имат сходна електроника, датчици, двигатели и въоръжение.
V-280 Valor бе показан за първи път през 2014 г. Тогава от Bell Helicopter изтъкнаха ниската цена на обслужване, постигната чрез намаляване на теглото и повишаване на надеждността на апарата. Себестойността на конвертоплана е намалена също и с отказа от сгъваеми крила.
Bell V-280 Valor може да лети с крайцерска скорост 518.6 км/ч. Обсегът с едно зареждане е 1 481 км, а без натоварване - до 3 900 км.
Източник: https://fakti.bg/
 
Александър Вучич: Сърбия разчита, че ще се договори с Русия за доставката на военни транспортни средства
19.12.2017, 20:32
Сърбия разчита в най-близко време да достигне до споразумение с Русия за доставката на военни транспортни средства, заяви сръбският президент Александър Вучич по време на съвместната пресконференция с руския си колега Владимир Путин, след края на преговорите между тях, проведени във вторник в Москва, предава РИА Новости.
„Като военно неутрална държава, ние разговаряхме с руските представители по повод продължаването на нашето военно-техническо сътрудничество. Република Сърбия допълнително е заинтересувана от добиването на военни транспортни средства. И ние вярваме, че в предстоящия период ще се договорим с нашите руски колеги по този въпрос“, заяви Вучич.
По-рано сръбският държавен глава съобщи, че Белград води преговори с „Рособоронекспорт“ за придобиването на шест многофункционални хеликоптера Ми-17, в допълнение към двата, които вече бяха доставени през юни 2016 година. Отделно от това, той подчерта значимостта на предаването безплатно на Сърбия на шест руски изтребителя МиГ-29 през октомври тази година, както и на получените по договор два хеликоптера Ми-17. Вучич отбеляза също, че Белград очаква до началото на 2019-а година доставката на девет хеликоптера немско-френско производство H145 Airbus. Според неговите думи, шест от машините са предназначени за армията, а другите три – за сръбската полиция.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Скоро Индонезия ще получи всичките си F-16
19.12.2017, 20:09
В Индонезия скоро ще стартира експлоатацията на последните шест бойни самолета Lockheed-Martin F-16 "Fighting Falcon", придобити от излишните на американските военновъздушни сили (USAF). Тези едноместни изтребители F-16 C Block 25 са част от партидата машини, преминали ремонт и модернизация и са поръчани през 2014 г. от Индонезия.
Последните шест F-16 са модернизирани и скоро ще бъдат предадени, за да се включат в състава на индонезийските военновъздушни сили. 24-те F-16, придобити от Индонезия, ще се присъединят към 12-те F-16 A/B Block 20, доставени през 1989 г. Освен F-16 бойната авиация включва и шест изтребителя Northrop F-5E. Тигър II ", пет Су-27СK/СKM Flanker-B и 11 многофункционални изтребителя Су-30MK/MK2 както и 21 леки щурмови BAe Systems Hawk 200.
Индонезия иска с тези F-16 да модернизира своите военновъздушни сили (IAF), за да могат да изпълняват операции в най-периферните гранични райони на страната. Изтребителите F-16А на IAF, в експлоатация в момента, не могат да изпълняват тази мисия, а остаряващите самолети F-5 са скъпи за поддръжка и експлоатация поради намаляването на финансовия ресурс за него. Модернизирането на авиационната техника ще предостави на IAF допълнителни възможности, които ще бъдат от полза за безопасността чрез модернизиране на структурата на силите и подобряване на оперативната съвместимост чрез по-широко използване на оборудване и техника, американско производство.
Източник: http://www.pan.bg, М.Генов
 
Lockheed Martin достави 66-я изтребител F-35 за тази година
19.12.2017, 16:52

На 15 декември Lockheed Martin достави 66-я изтребител F-35 за тази година, с което бе точно изпълнен съвместния график с МО на САЩ.
Към днескашна дата са произведени и доставени на САЩ и другите международни партньори общо 265 самолета пето поколение F-35.

Обучени са над 530 пилота и 5000 души технически състав, общият нальот на целия флот от този тип изтребител е над 115 000 часа. - (видео)
Произведените и доставени 66 изтребителя F-35 през 2017 г. представляват 40% повече в сравнение с 2016 г., като постепенно броят на произвежданите годишно самолети ще нарасне на 160 машини през 2023 г.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов

 
Сформираха работна група за обединението на запасното войнство
19.12.2017, 16:34
На среща на председателите на неправителствени организации в сферата на отбраната и сигурността в централата на СОСЗР днес бе формирана работна група във връзка със започналия процес на обединение на запасното войнство. Предложени бяха основни направления, на чиято основа членовете на групата ще разработят споразумение между сдруженията за съвместна работа до моментa на фактическото обединяване.  Обсъдени бяха четири основни направления: защита на интересите на членовете на запасното войнство в областта на социалната политика и медицинското осигуряване; военно-патриотично и родолюбиво възпитание на подрастващото поколение, съвместно отбелязване на исторически годишнини, поддържане и изграждане на нови военни паметници; професионална дейност – участие в разработване и актуализиране на закони и поднормативни документи и подпомагане на населението за ликвидиране на последствията от природни бедствия и аварии.
Очакванията са след около месец да бъде обсъдено, утвърдено и подписано споразумението. Намеренията са тогава да бъде сформиран и председателски съвет, който ще одобрява предложенията на работната група във връзка с процеса на обединението.
В днешната среща, която е втора след тази на 27 ноември т.г., участваха председателите на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков, на КООСО полковник от резерва Иван Иванов, на СОР „Атлантик” генерал-майор от резерва Ангел Златилов, на Съюза на запасните подофицери старшина от запаса Емил Хаджиев, на БАА полковник от резерва Ангел Георгиев, на АКИС бригаден генерал от резерва Бойко Симитчиев, на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, който заяви, че ще играе ролята на наблюдател на процеса на обединяването, както и други членове на военно-патриотичните организации.
Участниците в срещата предложиха членове на работната група: от СОСЗР – генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков, генерал-майор от запаса Вълчо Фотев, полковник от запаса Васил Арабаджиев и полковник от запаса Чавдар Петров; от КООСО – генерал-майор от запаса д-р Стоимен Стоименов, полковник от запаса Цанко Цанков  и полковник от запаса Румен Кисьов; от Съюза на запасните подофицери - старшина от запаса Юлиян Маринов, от СОР „Атлантик” – полковник от запаса Малчо Малчев и от БАА – полковник от запаса Иван Петков.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Обновиха състава на съвета по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните
19.12.2017, 16:30
Министър-председателят Бойко Борисов е подписал заповед за обновяване на състава на Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните. Председател на съвета е министърът на отбраната Красимир Каракачанов, а негов заместник – Петър Велчев – председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, който е и координатор на връзките на Министерството на отбраната с национално представителните организации. Членове на съвета са заместник-министри на здравеопазването, финансите, социалната политика и транспорта, представители на НОИ и на НЗОК. От неправителствените организации в съвета влизат още Нели Стайкова от Националното сдружение на общините, Иван Иванов, Емил Гуджев и Райна Комитова – от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и Емилия Стойчевска от Съюза на ветераните от войните.......Прочети още
 
Институт в САЩ публикува 62 видеа на атомни експлозии
19.12.2017, 14:06
Националната лаборатория "Лоурънс Ливърмор" в Калифорния публикува в YouTube 62 видеа, които показват кадри от тестове на атомни бомби в периода между 1945 и 1962 г.
В продължение на много години записите са били засекретени и са отлежавали в различни правителствени трезори на територията на страната. Според данни на института, за период от седем години САЩ са провели поне 210 подобни експеримента. Дали обаче те ще бъдат показани на по-широка аудитория, не е ясно.
Лабораторията в Калифорния съобщава, че към днешна дата записите се ползват в разработването на компютърни симулации и замерване на данни, които са уникални за всяка атомна експлозия.
Кадрите имат голяма стойност за учени при разработването на атомни технологии, тъй като подобен тип информация никога до сега не е била на разположение. Благодарение на видеата, те могат да направят по-задълбочени заключения и анализи относно силата, свойствата и последствията на атомния взрив. - Още за ядрените тестове в САЩ
Източник: https://news.bg/
 
От МО отложиха преговорите за удължаване ресурса на изтребителите ни МиГ-29
19.12.2017, 13:52
Украинската държавна компания УКРИНМАШ е внесла през миналата седмица и днес, 19 декември 2017 г., е публикувана жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Жалбата е срещу решението на МО да стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за интегрирана логистична поддръжка за изтребителите МиГ-29. КЗК е първоинстанцонен орган за обжалване на решения по Закона за обществените поръчки (ЗОП), по чиито ред се провежда процедурата за МиГ-29.
От сайта на КЗК се вижда, че украинската жалба е с номер ВХР-2699-19.12.2017, но не е публикувано нейното естество. В процедурата, която МО пусна на 7 декември 2017 г., бе заявено, че само руската компания РСК „МиГ” (оригинален конструктор и производител на самолета) може да изпълни поръчката, затова и покана е изпратена само до нея. Планираше се преговорите да стартират днес.
Може да се предположи, че УКРИНМАШ оспорва факта, че РСК „МиГ” е единствената компания, която може да извърши интегрираната логистична поръчка и претендира също да получи покана за участие в процедурата.
От написаното на сайта на КЗК се вижда още, че украинската компания иска налагане на временна мярка спиране на процедурата.
Оттук насетне започват да действат няколко законови срокове, които до голяма степен ще определят събитията в следващите седмици.
Първо, КЗК трябва да се произнесе по искането на временна мярка за спиране на процедурата. Това трябва да стане в седем дневен срок след образуването на производство по жалбата, което се случва до няколко дни след подаване на жалбата.
Ако реши КЗК спре временно процедурата, то ще трябва да се изчака произнасянето на комисията по жалбата. По закон това трябва да стане в едномесечен срок, но той рядко се спазва поради натовареността на комисията и сложността на някои казуси. В повечето случаи КЗК се произнася в рамките на два месеца, а има случаи, където времето се разтяга до три повече месеца.
Ако комисията отхвърли жалбата, то пред украинската компания стои единствено опцията за обжалване на втора и последна инстанция - във Върховния административен съд (ВАС).
При положение, че КЗК реши да не спре процедурата, то МО ще има пълното право да продължи с преговорите с руската компания РСК „МиГ” и да сключи рамковото споразумение, чийто предмет е поръчката. Ако впоследствие комисията определи, че има нарушения, то договорът ще бъде анулиран (ако бъде сключен до тогава) или ще бъде наложена финансова глоба.
По-късно днес МО публикува съобщение, в което се казва, че всички действия по поръчката за интегрирана логистична поддръжка се спират до произнасяне на КЗК.
Интересно е, че миналата събота (16 декември) министърът на отбраната Красимир Каракачанов се оплака в ефира на Дарик радио, че някой иска да саботира сключването на договор с РСК „МиГ”. Военният министър определи това, като „сценарийче”, което ще стане ясно до тази сряда.
Каракачанов обеща да даде повече информация, ако това стане факт. Вероятно министърът на отбраната е бил информиран за бъдещата украинска жалба, но все още не е кристално ясно дали говори за нея.
Трудно е да се каже какъв е шанса на украинската жалба без да се знае нейното съдържание. През лятото УКРИНМАШ се опита да обжалва прекратяването друга процедура – тази за удължаване на междуремонтния ресурс на КСА-2. Обажлванетое било неуспешно.
Не е ясно и какви са вътрешните мотиви на УКРИНМАШ. Дали се касае за чисто търговски интерес към развиване на бизнес в България по темата МиГ-29 и други авиационни проекти, някакъв опит за спъване на руския оръжеен бизнес по света като политика на украинското правителство или някаква комбинация от двата мотива.
През миналата година УКРИНМАШ спечели поръчка за доставка на резервни части за МиГ-29 на стойност малко над 4 млн. лева. След това компанията подаваше документи за участие в няколко други процедури за възлагане на обществени поръчки в МО, включително и за КВР на вертолет МиГ-17. Всички тези опити бяха неуспешни.
Ясно е едно, ако КЗК реши да спре процедурата, това значи, че сключването на договор за поддръжката на българските МиГ-29 ще се забави с минимум два месеца, а това много вероятно ще бъде фатално за продължаването на операциите с типа у нас.
Източници на АЕРО заявяват, че МО е имало доброто желание рамковото споразумение с РСК „МиГ” да бъде сключено още до края на годината и да се пристъпи към сключване на конкретен договор за доставки и услуги. Тези планове обаче изглежда, че няма да се реализират, защото е трудно да очакваме произнасяне на КЗК по желанието на УКРИНМАШ за налагане на временна мярка в оставащите пет работни дни от 2017 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Пентагонът харчи 200 млн. долара за бази в Източна Европа
19.12.2017, 13:17
Над 200 млн. долара САЩ ще изразходват за възстановяване на старите и създаването на нови военни обекти предимно в Източна Еврлопа. Това се прави в рамките на „инициативата за сдържане на руската агресия“.
„Air Force Times“ уточнява, че парите ще бъдат отделени от военния бюджет, който беше утвърден от президента Доналд Тръмп. Общо „за защита“ на европейските си съюзници от „руската агресия“ Вашингтон ще използва 4,6 млрд. долара, съобщи в. „Аргументи и факти“, цитиран от БГНЕС.
Детайлите по предстоящите разходи на Пентагона не се разкриват, но майор Хуан Мартинес, работещ в американското военно командване в Европа, заявил, че в авиобазите ще бъдат разположени самолети F-22 Raptor и F-35 Strike Fighter. Те ще проследяват дейността на руската бойна авиация в районите на Северно и Балтийско море. Освен това се предполага засилване на американското военно присъствие в Норвегия и Исландия. В исландската въздушна база Кефлавик ще бъдат построени нови хангари за самолети P-8 Poseidon, чиято задача ще бъде проследяването на руски подводници в Атлантика.
Пентагонът също така ще проведе мащабна модернизация на военните бази в Източна Европа. 55 млн. долара ще бъдат похарчени за построяването на допълнителни резервоари за гориво и втора полоса в унгарската в Кечкемет. По думите на Мартинес всички тези мерки трябва да повишат нивото на готовност на САЩ и техните съюзници в региона. Не се предвижда увеличаване на американския личен състав в района, модернизацията ще засегне основно транспортната инфраструктура, за да може при необходимост НАТО във възможно най-кратки срокове да прехвърли в региона допълнителни сили.
Според експертът Игор Коротченко „главната цел на модернизацията е тренировка за бързо пребазиране на войски и системи високоточно оръжие на територията на Естония, Латвия, Литва и Полша в случай на изостряне на отношенията между НАТО и Русия“, съобщи „Аргументи и факти“.
Експертът допуска и проиграване на предислоцирането на тактическо ядрено оръжие на САЩ. За това ще е необходима съответна инфраструктура на авиобазите, поради което модернизирането може да бъде и в тази насока.
Според Коротченко в отговор на тези действия Русия засилва на западната си граница подразделенията на противовъздушна отбрана, въоръжени със С-400 и авиационни подразделения.
Военният бюджет на САЩ е 626 млрд. долара, още 65 млрд. са за поддържане на военните операции на САЩ в чужбина. 
 
В Крим залагат трета ракетна корвета тип "Каракурт", проект 22800
19.12.2017, 11:57
На 19 декември 2017 г. в корабостроителница "Море" във Феодосия (Крим) се проведе тържествена церемония по залагане на малкия ракетен кораб "Вихрь" проект 22800 (шифър "Каракурт"). Това съобщи официалният представител на руското военно командване, капитан I ранг Игор Дыгало.
"Това е третия малък ракетен кораб проект 22800, който ще бъде построен в завод "Море" във Феодосия за ВМФ на Русия. На различни строителни етапи на стапелите на завода са малките ракетни кораби "Шторм" и "Охотск". На церемонията присъстваха представители на ръководството на завода, членовете на администрация на Феодосия и заместник-началникът на управление по корабостроене на ВМФ на Русия Михаил Краснопеев.
Малкият ракетен кораб тип "Каракурт" е проектиран от Централното морско конструкторско бюро "Алмаз". Водоизместването на кораба е около 800 тона, дължината - 60 м, широчината - 10 метра и газенето 4 метра. Основната енергетическа установка е дизелово-електрическа, произведена в Русия. Максималната скорост е 30 възла, далечината на плаване е 2500 мили, автономността е 15 дни.
Корабът ще е въоръжен с 76 мм автоматично универсално оръдие АК-176МА и две 30 мм АУ AK-630M. В надстройката на кораба ще бъде поставен ударния комплекс с осемконтейнерна пускова установка за високоточни крилати ракети "Калибър-НК". В перспектива корабите тип Каракурт" може да бъдат оборудвани със зенитни ракетно-оръдейни комплекси "Панцирь-М" или "Пальма".
Руски флот планира да получи 18 малки ракетни кораби проект 22800. Предаването на първите 2 кораба тип "Каракурт" е насрочено за 2018 година. - Още за проект 22800
Източник: http://www.pan.bg/
 
САЩ успешно произведоха "умни" бомби второ поколение
19.12.2017, 09:43
Американската компания Raytheon завърши производството на първата партида управляеми високоточни бомби SDB II (Small Diameter Bomb II), съобщава UPI. Производството на боеприпаси за ВВС и ВМС на САЩ се осъществява в заводите за отбранителния гигант в Тусон (Аризона). Предвижда се изтребителите F-35, F/A-18E/F и F-15 да бъдат оборудвани с такива бомби. В допълнение, ВВС на САЩ поръчаха на Raytheon още две партиди от SDB II.
Авиобомбите SDB II могат да унищожат движещите се цели, независимо от времето и атмосферните условия. Оръжието получи милиметров радар, инфрачервена камера и полуактивен лазер. SDB II е разработена така, че да поразява цели на разстояние повече от 70 километра. Вместо една въздушна бомба Mark-84, до четири SDB II могат да бъдат окачени на стандартен пилон BRU-61/A. Предишното поколение SDB се произвеждаше от Boeing.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Новият британски самолетоносач даде теч веднага след като бе приет на въоръжение
19.12.2017, 09:35
На самолетоносачът Queen Elizabeth R08, официално включен на 7 декември 2017 г. в състава на Кралския военноморски флот на Великобритания, бе открит теч в уплътнението на един от механизмите.
"Проблемът с уплътняването на вала бе открит по време на морските изпитания на Queen Elizabeth. Елиминирането му е планирано по време на престой във военноморска база Портсмут" заяви говорителят на флота.
Самолетоносачът Queen Elizabeth, струващ 3,1 милиарда британски лири (4,1 милиарда долара) за първи път излезе в морето на 26 юни 2017 г. През 2018 г. на борда на кораба ще бъде проведени изпитания на палубни вертолети. След това Queen Elizabeth ще извърши преход към източното крайбрежие на Съединените щати, където ще започнат изпитанията на изтребители F-35B с късо излитане и с вертикално кацане. Корабът има водоизместване 65 000 тона, дължината му е 282,9 м, ширината - 75 м. На палубата му могат да се базират до 40 самолета. - Още за R08
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Защо й трябва на Русия нова ПВО - армия в Далечния Изток?
19.12.2017, 09:29
Морската авиация и силите запротивовъздушната отбрана (ПВО) на Тихоокеанския флот (ТОФ) ще бъдат обединени, а щабът на новата армия ще бъде разположен на Камчатка, съобщи вестник „Известия”. Изданието отбелязва, че създаването на новата армия ще започне през 2018 г. и тя ще контролира въздушната обстановка на Камчатка, Чукотка и в арктическия регион. Новото обединение ще следи заплахите и ще противостои на внезапен авиационен удар. Очаква се по-нататък в зоната за отговорност на армията да влязат Сахалин, Курилите, Японско и Охотско поле. Новата структура ще се състои от авиационни подразделения, зенитноракетни и радиотехнически войски. Нейна основа ще станат дислоцираният край град Петропавлоск-Камчатски 317-и смесен авиационен полк (самолети и вертолети) и базираната там 53-а дивизия ПВО. Изданието съобщи за изненадващото намерение на руското командване да промени структурата на авиационните сили, като върне предишните дивизии и полкове вместо създадените преди 10 г. авиобази. Това съществено структурно-географско преобразование има стратегически характер и в него прозира стремеж към засилване на защитата не само на Далечния Изток, но и Арктика, която Русия започва усилено да усвоява във военен и икономически план.
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Германия търси тежък транспортен вертолет
19.12.2017, 09:14
Германия започва процедура за избор на 45 до 60 тежки транспортни вертолета, която ще изправи един срещу друг Lockheed Martin и Boeing в състезание за поръчка, чиято стойност ще достигне около €4 млрд. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.
Очаква се Lockheed Martin да предложат CH-53K, а Boeing своя CH-47F. През миналата седмица е бил подписан проекта, като се очаква след средата на 2018 г. да бъдат пуснати запитванията за даване на обвързващи оферти. Сключването на договора с победителя с планира за средата на 2020 г.
Очаква се доставката на новите вертолети да започне през 2023 г., като те ще започнат да подменят ветераните CH-53G.
Планът на германското МО е да се сключи едновременно договор, както за доставка на самите вертолети, така и за тяхната техническа поддръжка. По-рано германската аерокосмическа индустрия поиска тези услуги да се разделят, за да се даде възможност на германски компании да спечелят техническата поддръжка.
В проекта на германското МО се предвижда техническата поддръжка на вертолетите да става в Германия, но не задължително от местна фирма.
Проектът трябва да бъде одобрен от германския Парламент, преди да се стигне до пускане на запитвания за оферти.
CH-53G, който сега се експлоатира е вариант на CH-53D, който полита за първи път през 1971 г. Германия купува 112 такива машини, като след много модернизации и ремонти, все още се експлоатират около 80 от тях.
CH-53K прави първия си полет през октомври 2015 г. и все още не е приет в Корпуса на морската пехота на САЩ, който е основен клиент и за сега единствен клиент.
В същото време CH-47F се използва от десетилетие, но вероятно Германия ще иска да купи неговата версия от Block 2, която още не е полетяла и има по-голям полезен товар.
Според Reuters германските военни сякаш клонят към CH-47F, който е по-отработен и идва на по-ниска цена, макат и сериозните размери на CH-53K да дават много по-широки възможности.
Очаква се на берлинското авиоизложение, което ще се проведе през април 2018 г., да присъстват и двете машини.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Полски изтребител се е разбил вчера, няма жертви
19.12.2017, 08:55

Изтребител МиГ-29 от състава на полските ВВС се разби вчера, 18 декември 2017 г., в 17:15 местно време. Пилотът се е катапултирал успешно и е без опасност за живота, съобщи заместник-министърът на отбраната на Полша Бартош Ковняцки.
Инцидентът е станало около 17,15 часа местно време. Изтребителят е бил в процес на кацане, когато е изчезнал от радарите. Пилотът не е съобщил за никакви проблеми на борда. Машината е паднала на около 15 km от центъра на град Минск Мазовецки, край когото се намира 23-та тактическа авиобаза, където се базира ескадрила МиГ-29.
Поради ниската облачност не е излетял спасителен вертолет, въпреки, че базата разполага с такъв в лицето на W-3. 28-годишният пилот се е приземил в гора на около 2 km и е бил открит около час и половина по-късно с фрактури на крайниците от лесничеи, участващи в издирването.
Разбилият се изтребител е направил малък пожар в същата гора, който е бил потушен. Явно летецът се е катапултирал малко преди падането на самолета, защото е намерен недалеч от разбилия се изтребител.
По инцидента се води разследване. За сега не се съобщават версии за причините.
По неофициална информация, авариралата машина е с борден номер 67. Тя е била сред оригинално доставените 12 изтребителя в периода юли 1989 – октомври 1990 г. Това е първия загубен МиГ-29 на полска служба за над 28 години служба.

В момента полските военновъздушни сили използват три вида бойни самолети: 31 изтребителя МиГ-29, 32 съветски Су-22 и 36 американски Lockheed Martin F-16s.

 
ВВС на САЩ са провели разузнаване край границите на руската Калининградска област
19.12.2017, 08:39
Стратегически разузнавателен самолет от Военновъздушните сили на САЩ RC-135W в понеделник е осъществил многочасов полет в близост до границите на руската Калининградска област, предава Интерфакс, като се позовава на данни от ресурси, занимаващи се с мониторинг на полетите.
Според сведенията, разузнавателният самолет с бордови номер 62-4134 и позивна BRICE74, излетял от авиобазата Милдънхол във Великобритания, в течение на около три часа е курсирал в близост до границите на областта, намирайки се във въздушното пространство на Полша, Литва и Балтийско море.
След излитането от Англия, маршрутът на неговия полет, продължил общо около седем час, е преминал през Нидерландия, Германия, Полша, Литва и Балтийско море.
Едновременно с това, откъм страната на морето, към Калининградска област в понеделник за пореден път е прелетял разузнавателният самолет от ВВС на Швеция Gulfstream 4 с бордови номер 102003 и позивна SVF623, излетял от авиобазата Малмен, разположена в близост до град Льоншопинг. Шведският самолет е осъществявал традиционния си полет край руското крайбрежие, намирайки се на височина около 12 хиляди метра.
Според съобщения, миналата сряда, 13 декември, едновременно два американски разузнавателни самолета са провели многочасови полети в близост до границите на Ленинградска, Псковска и Калининградска области.
Същият стратегически разузнавателен самолет от ВВС на САЩ – RC-135W – с бордови номер 62-4134, няколко часа е летял около западните граници на Ленинградска и Псковска области, курсирайки във въздушното пространство на Естония по линията град Тарту – Фински залив.
По същото време, в близост до северната граница на Калининградска област е извършен многочасов полет на американската компания Dynamic Avlease Inc., оказваща услуги на американската армия в сферата на провеждането на разузнаване. Двумоторният турбовитлов самолет Beech 200T, излетял от Шяуляя (Литва), няколко часа е летял около руско-литовската граница по река Неман, приблизително на разстояние 10-15 километра от нея и на височина 4600 метра.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
На днешния ден МиГ-23УБ каца за първи път в България
19.12.2017, 08:30
На 19.12.1976 г. в България от Съветския съюз прелита първия учебно - боен самолет МиГ-23УБ № 020. Поради неблагоприятни метеорологични условия самолета каца на летище Граф Игнатиево, където е посрещнат от група летци и авиационни специалисти. Присъстват и първите техници на самолета, лейтенантите П. Пеев и Т. Фингаров.
На следващия ден, инструктора полк. Белов и подп. Величков пребазират самолета на летище Чещнегировo. Неблагоприятните метеорологични условия налагат чак на 6 януари 1977г., вече с пристигналия нов руски инструктор полк. Иван Злобин и майор М. Малчев да се възстановява летателната подготовка със самолет МиГ-23. МТО условията при които се провежда този полет са - долна граница - 100м., видимост 800-1000м. След изпълнението на демонстративния полет, по спомените на о.р.полк. Малчев, присъстващият на разбора ген. Желязков дава оценка – “откачалки“!
Датата 19.12.1976 г. е обявена за празник на 1-ва ескадрила на 25 ибап. През следващата година са получени още самолети МиГ-23, до пълното окомплектоване на І-ва ибае с авиационна техника -18 бойни и три спарки. През 1979-80 г. и втора ескадрила също е въоръжена с 18 броя МиГ- 23 БН и три броя спарки МиГ-23 УБ.
Допълнително в щата на авиополка е включена през 1984 г. и спарката борд № 040, която е подарък от маршал Устинов- министър на отбраната на СССР. - Още за МиГ-23
 

 
Индия започна модифицирането на 40 изтребителя Су-30МКИ с цел да бъдат въоръжени със свръхзвукови крилати ракети Brahmos
18.12.2017, 22:40
Започнати са работи за интегрирането на свръхзвуковата крилата ракета Brahmos към 40 индийски изтребителя Су-30МКИ. Така ще се изпълнят част от критичните изисквания на ВВС на Индия в условията динамично изменящата се обстановка в регион.
Модернизационната програма трябва да завърши до 2020 година, като дейностите ще се извършват в държавната аерокосмиеска компания Hindustan Aeronautics Ltd (HAL). Интегрирането на ракетата към Су-30МКИ е доста сложен проект, включващ механични, електрически и софтуерни модификации на изтребителя.
На 22 октомври от изтребител Су-30МКИ бе успешно изстреляна авиационната версия на Brahmos – най-скоростната крилата ракета в света. 2500-килограмовата ракета лети със скорост почти три пъти по-голяма от тази на звука (Mach 2.8) и има обсег 290 км.
Далечината на полета може да бъде увеличена до 400 км, след като Индия подписа спазването на Режима за контрол на ракетните технологии (Missile Technology Control Regime - MTCR).
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Катар е придобил китайски оперативно-тактически ракетни комплекси с ракети BP-12A
18.12.2017, 22:16
Още една страна от Близкия Изток има на въоръжение оперативно-тактически ракетни комплекси. На репетиция за военен парад в Катар са демонстрирани китайски експортни оперативно-тактически ракетни комплекси с ракети BP-12A (производство на China Aerospace Science and Industry Corporation - CASIC) на шаси WS2400.
Трябва да се отбележи, че CASIC предлага на това шаси модулна система, включваща SY400 с обхват 180 км и BP-12A с далечина на действие дo 300 км (това е максимално допустимата възможна далечина за ракети с бойна част от 500 кг, съгласно Режима за контрол на ракетните технологии). На пусковата установка може да се поставят два ТПК с ракети BP-12A или два блока по четири ракети SY400.
В случая на снимката са два блока с оперативно-тактически ракети BP-12A. - (видео, 10:14)
С обхвата до 300 км Катар може да ‘покрие’ с тези ракети основните обекти на нефтодобивната промишленост на Саудитска Арабия, разположени по крайбрежието на Персийския залив – очевидно поради този аргумент са закупени.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Сертификация на Група за комуникационно-информационна поддръжка от състава на националния мобилен модул по КИС от Мобилна КИС
18.12.2017, 22:07
На 15 декември 2017 г. в района на военно формирование  28860 – Горна Малина, комисия с председател подполковник Георги Иванов – главен експерт в сектор „Сертификация и поуки от практиката“ проведе сертификация на Група за комуникационно-информационна поддръжка от състава на националния мобилен модул по КИС от Мобилна КИС, с командир офицерски кандидат Иван Тодоров. Целта беше да се провери и оцени готовността на Групата за участие към силите за отговор на НАТО от 2018 година (NRF-18).
Оценяването се извърши в съответствие с „Ръководството за проверка, оценка и сертификация на щабовете и формированията от БА”, на базата на критериите, заложени в контролни листи, разработени от комисията.
Сертификацията на групата премина през два етапа – „Статичен“ и „Динамичен“. По време на статичния показ комисията провери действащите стандартни оперативни процедури и работни документи, плановете за нарастване на готовността, програмите за подготовка на военнослужещите, окомплектоването с материални средства, както и готовността за развръщането на формированието в зоната на операцията. Динамичният етап премина под формата на тактическо-специално занятие по КИС, на което Групата за комуникационно-информационна поддръжка демонстрира способности за осигуряване на привързаност с мрежите на НАТО и услуги в полеви условия и получи оценка „Боеготов“ от комисията.
Източник: http://jfc.armf.bg/
 
Новите изтребители пак летят към парламента
18.12.2017, 21:40
Проектът за закупуването на нов тип изтребители отново трябва да се върне в парламента, за да се реши дали да бъде разширен кръгът на участниците в него и дали да се разсрочат плащанията по сделката. В края на миналата седмица военният министър Красимир Каракачанов съобщи, че Министерството на отбраната ще поиска от Народното събрание тълкуване от кои страни и фирми може да поиска оферти. Подобна промяна обаче изисква депутатите да гласуват изцяло нов проект за инвестиционен разход (ПИР).
Според Закона за отбраната военните проекти над 100 млн. лева се одобряват от парламента и именно той трябва да санкционира евентуални промени в него, обясниха депутати от управляващата партия пред Меdiapool..........Прочети още
 
Всички германски подводници тип 212А излязоха от строя
18.12.2017, 21:17
Някога в германския ВМФ се хвалеха, че техните модерни подводници тип 212А са снабдени с водородни горивни елементи и могат да изкарат две седмици под вода, без да изплуват. Обаче скоро признаха, че всичките шест подводници са извън строя по различни причини и са на ремонт, пише politros.com.
Последната подводница U-35 получила сериозна повреда на рулевото (кормилното) колело по време подводна маневра край норвежкото крайбрежие. Повредата заставила подводницата да се отправи за ремонт в порт Кил, съобщи RT.
Две подводници клас 212А се намират на планово техническо обслужване и ще излязат в морето през втората половина на 2018 г. Две други подводници също се нуждаят от спешен ремонт, чийто кроен срок също е неизвестен. Шестият съд е спуснат на вода през октомври и до май ще преминава изпитания.
Представителят на Бундесвера Ханс-Петер Бартелс заявил, че Германия изпитва дефицит от резервни части за своите подводници: след завършване на „студената война” Берлин се отказал да поддържа склад от резервни части поради големите разходи.
Подводниците тип 212А са серия от германски дизел-електрически подводници с дублиращо захранване от водородни батерии. Характеристики: Дължина – 56 м, пълна водоизместимост – 1800 тона, подводна скорост – 20 възела (37 км/час), дълбочина на потапяне – 700 м. На въоръжение са във ВМС на Германия, Италия и Израел. - Още за проект 212
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Русия призова САЩ да изтеглят ядрените си оръжия от Европа
18.12.2017, 21:03
Министерството на външните работи на Русия призова САЩ да изтеглят ядрените си оръжия от Европа.
"Русия върна всички ядрени оръжия на националната си територия. Вярваме, че същото трябваше да бъде направено от американската страна преди много време", заяви Михаил Улянов, директор на Дирекция "Неразпространение и контрол на въоръженията" към руското външно министерство.
Той добави, че САЩ към момента имат около 200 авиационни бомби в Европа.
"И те планират да ги модернизират по такъв начин, че да станат, според редица пенсионирани американски военнослужещи, "по-удобни за използване" заради подобрената точност и намалената унищожителна сила. Ако наистина се има предвид да се разположат допълнителни ядрени бойни глави в Европа, това само ще утежни ситуацията", подчерта представителят на ведомството.
Позицията на Москва е в отговор на разпространена от американски медии информация, че САЩ планират да похарчат повече от 200 милиона долара за модернизиране на военната си инфраструктура в Източна Европа, Норвегия и Исландия.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Сертификационни стрелби се проведоха на полигон „Ново село“ по време на съвместната българо-американска подготовка
18.12.2017, 20:56
Сертификационни стрелби бяха проведени днес, 18 декември, на учебен полигон „Ново село". Те са част от съвместната българо-американска подготовка JOINT TRAINING - 5. Стрелбите бяха наблюдавани от заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, директора на дирекция „Операции и подготовка" в Щаба на отбраната бригаден генерал Иван Ортомаров и майор Робърт Хенкок‎ от отдел "Военно сътрудничество" от посолството на САЩ, съобщават от пресслужбата на Министерството на отбраната.
В съвместната българо-американска подготовка JOINT TRAINING - 5 участват военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ в Европа с около 50 единици бойна техника, включително бойни машини Bradley, танкове ABRAMS, както и поддържаща и осигуряваща техника. В съвместните дейности от българска страна участват сили и средства от Министерството на отбраната, Съвместното командване на силите и служба „Военна полиция".
Участието на военнослужещи и техника от Сухопътните войски на САЩ в Европа в съвместната подготовка на Учебен полигон „Ново село" е на ротационен принцип и е в рамките на Операция „Атлантическа решимост," която има за цел гарантиране на сигурността на европейските съюзници от НАТО.
Източник: http://www.cross.bg/
 
От НАТО поискаха Украйна да назначи цивилен министър на отбраната
18.12.2017, 20:50
През 2018 година Киев ще трябва да назначи за министър на отбраната лице от граждански, а не военен произход. Предвидено е и да бъде приета и нова концепция за реформиране на службите за национална сигурност. Това заяви представителят на НАТО в Украйна Александър Винников.
«Предстоящите реформи в сферата на отбраната на Украйна, които са предвидени от Стратегическата отбранителна концепция, включват и преминаване към цивилен министър на отбраната впрез 2018 година», - съобщава «Укринформ».
По-рано секретарят на Съвета по национална сигурност и обтбрана на Украйна - Александър Турчинов заяви, че Киев е готов към задълбочаване на сътрудничеството със Северноатлантическия алианс.
 
Първият модернизиран Ка-29 започна експлоатация в Балтийския флот
18.12.2017, 19:59
На завършващия етап на държавните изпитания на главния голям десантен кораб по проекта 11711 «Иван Грен», построен в прибалтийския завод «Янтар» се е включил първият върнат отново е бойния състав на авиацията на Балтийския флот ((БФ) транспортно-десантен вертолет Ка-29.
Хеликоптерът е преминал през дълъг ремонт в АО «150 авиационный ремонтный завод» (Люблино, Калининградска област) и е бил сдаден в края на 2016 год., а фактически въведен в строя през лятото на 2017 г.
Вертолетът е с б.н. „14” и влиза в състава на 72-а авиобаза на БФ, дислоциран на летище Донское (Калининградска област).
През ноември е завършен ремонта на още три вертолета от състава на БФ, но техните екипажи са на доподготовка в 859-и Център за бойно използване и приучване на летателен състав в Ейск.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Американските учебни самолети на ВМС T-45 ще получат нова система за генериране на кислород през февруари 2018 г.
18.12.2017, 16:38
В отговор на нарастващия брой физиологични случаи, при които пилотите съобщават, че усещат недостиг на кислород, американските ВМС ще оборудва всичките си учебни реактивни самолети T-45 с нови системи за наблюдение на нивото на кислорода до февруари 2018 г. Военният флот вече е преустроил някои от своите T-45 Goshawks с CRU-123 - подобрена цифрова версия на сегашния CRU-99 кислороден монитор, но републиканския сенатор Роджър Уикър отбелязва за първия път, че всички T-45 ще с новата система.
"В съчетание с други скорошни подобрения, тази стъпка трябва да помогне на пилотите да получават предупреждение за опасно намаляване на генерирането на кислород или нивата на налягане" заяви сенатор Уикър в съобщение, очертаващо няколко нови стъпки, предприети от ВМС за облекчаване на нарастващите опасения относно физиологичните проблеми.
"Военноморските сили са приземили всички Т-45, които нямат пълния набор от модификации" добави той. "В допълнение, флотът разработва нова автоматична резервна кислородна система, планирана в бъдеще да бъде монтирана на всички T-45."
Пилоти на T-45 , както и пилоти на изтребители F/A-18 Hornet, F/A-18E/F Super Hornet и E/A-18G Growler съобщават многократно за увеличен брой физиологични проблеми с бордния кислород. Подобни симптоми могат да бъдат причинени от различни състояния като лишаване от кислород или замърсяване на кислорода, което затруднява определянето на причините за проблема. И макар ВМС на САЩ да са провели цялостен преглед на проблема, основната причина все още остава неустановена.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Модернизация на холандските CH-47
18.12.2017, 13:27
Boeing и Министерството на отбраната на Холандия подписаха споразумение, което включва модернизацията на шест тежки хеликоптери Boeing CH-47 Chinook на Royal Netherlands Air Force (RNLAF) до стандарта на варианта "F", за да се стандартизира целият флот от 20 Chinook в експлоатация от RNLAF. Доставките на шестте модернизирани Chinook се очаква да започнат през 2021 г.
През 2016 г. Холандия придоби 14 хеликоптера CH-47F Chinook по програмата Foreign Military Sales на Министерството на отбраната на САЩ. Към днешна дата фирмата Boeing е доставила повече от 900 вертолета CH-47 Chinook. Днес хеликоптерите Chinook се експлоатират от 20 държави, включително осем нации от НАТО, Канада, Гърция, Италия, Холандия, Испания, Турция, Обединеното кралство и Съединените щати.
Източник: http://www.pan.bg, М. Генов
 
Западът уверявал Горбачов, че НАТО няма да се разширява, но...
18.12.2017, 12:25
Архивни поверителни документи, чийто гриф за защита вече е свален, доказват как президентът на СССР Михаил Горбачов многократно е бил уверяван през 1990 и 1991 г., че НАТО няма да се разширява. Това съобщиха медии в Белгия, като се позоваха на анализ на университетски изследователи.
Документи, свързани с тази тема, са публикувани преди седмица в сайта на университета "Джордж Вашингтон" в столицата на САЩ и са част от Архива по национална сигурност. Използваните документи включват грами, секретни меморандуми, писма и протоколи.
Архивите показват, че Горбачов и други висши съветски ръководители многократно са били уверявани от Запада, че и след падането на Берлинската стена НАТО няма да разширява зоните, в които действа.
Такива уверения са били давани от президента на САЩ Джордж Буш, от генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер, от премиерите на Великобритания Маргарет Тачър и Джон Мейджър, от канцлера на ФРГ Хелмут Кол, от президента на Франция Франсоа Митеран.
Отбелязва се, че всички тези уверения са били устни и нито веднъж не са залегнали в писмен документ, изпратен от западна държава или организация до Москва.
Пояснява се, че Горбачов е бил успокояван за бъдещето на НАТО, за да приеме обединението на Германия. Отчита се, че оттогава насам НАТО почти се е удвоила - от 16, броят на съюзните държави наскоро достигна 29 с присъединяването на Черна гора. - Още за НАТО
Източник: https://www.dnes.bg, /БТА/
 
Курсисти от Единния център за начална подготовка - Плевен положиха военна клетва
18.12.2017, 12:15
На 15.12.2017  г. на строевия плац във военно формирование 22160 – гр. Плевен се проведе ритуал по полагане на военна клетва на български граждани без военна подготовка – курсисти по чл. 59 от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България.
В словото си началникът на гарнизон Плевен полковник Николай Бешев поздрави курсистите и подчерта значението на военната клетва за всеки български гражданин. С клетвата завърши едномесечния курс по начална военна подготовка съгласно утвърдена програма с изучаване на основните войскови дисциплини – тактическа, огнева, строева и физическа подготовка. Обучението приключи с полагане на изпити по основните дисциплини, като на успешно завършилите курсисти бе издадено удостоверение за завършване на подготовката и възпоменателни значки от името на министъра на отбраната.
Основната мотивация за участието на момчетата и момичетата в тази военна подготовка е интереса към военното дело. Общо 54 души положиха военна клетва , от които 15 са жени. Курсистите са с интересни професии – програмисти, учители по история,  специалисти по международна политика и сигурност,  готвачи.  След завършването му ще бъдат зачислени в запаса от военните окръжия по местоживеене.
Поздравления бяха поднесени и от името на началника на Централното военно окръжие - София.
На тържеството присъстваха полковник Спас Спасов – началник на отдел в Централно военно окръжие-София, подполковник Иван Иванов – началник на военно окръжие-Плевен, подполковник Пламен Горанов - командир на военно формирование 42800-Плевен, Стойчо Русев – представител на ТД ДАНС – Плевен, Спасимир Горанов – началник на отдел ”Отбранителна и мобилизационна подготовка” в Областната управа на  Плевен и инженер Васил Василев – началник на отдел „Отбранителна и мобилизационна подготовка” в община Плевен.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
МВР каза как вдига заплатите, от МО все още мълчат
18.12.2017, 12:09
Вътрешният министър полковник от запаса Валентин Радев вече пусна за обществено обсъждане проекта на наредбата за повишаване на заплатите на служителите в МВР. Документът отговаря на въпроса как ще бъдат разпределени предвидените в Закона за държавния бюджет за 2018 г. допълнително 55 млн. лв. по показател „Персонал”. В бюджета на МО парламентът гласува 100 млн. лв. повече по същия показател. Все още няма информация за проект на наредба, подписана от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, и публикувана за обсъждане за предстоящото разпределение на тези средства, т.е. как ще се увеличат заплатите на военнослужещите и цивилните служители.   Вътрешният министър публикува проекта и във връзка с изискването за 14-дневен срок за обществени консултации, според Закона за нормативните актове, Законът за държавния бюджет влиза в сила от 1 януари 2018 г.
През лятото правителството отмени Постановление № 184 на МС от 17.07.2015 г. за заплатите на военнослужещите и на цивилните служители по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Така се изпълни поправката в ЗОВСРБ, според която размерите на основното месечно възнаграждение на военнослужещите се определят с акт на министъра на отбраната, а не с правителствено постановление. Същото се отнася и при определяне на началните и максималните размери на основната месечна заплата на длъжностите за цивилните служители, работещи по трудово правоотношение в Българската армия и в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. Така последна дума за военните заплати вече има министърът на отбраната. Същите права има и министърът на вътрешните работи. Остава да видим проекта на наредбата на министъра на отбраната за заплатите на военнослужещите и цивилните служители от 1 януари 2018 г.
От проекта на наредбата става ясно, че  за служители с висше образование най-високо основно месечно възнаграждение ще има главният секретар на МВР – 2136 лв. , а най-ниската начална заплата  ще бъде 897 лв., като изключим тази на стажанта от 732 лв. При тях няма промяна. Увеличението на заплатите е най-вече за държавните служители със средно образование. Тяхното основно месечно възнаграждение нараства от 682 лв. за най-високото на 784 лв. и от 662 лв. за най-ниското – на 722 лв.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Доналд Тръмп ще представи нова стратегия за национална сигурност на САЩ
18.12.2017, 09:50
В понеделник, 18 декември, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп ще представи новата стратегия за национална сигурност на страната, припомня радио Voice of America. Като основна цел в нея ще бъде заложена защитата на световния ред, създаден след Втората световна война, въпреки опитите за разрушаването му от страна на Русия и Китай.
Съветникът по националната сигурност в Белия дом генерал Хърбърт Реймънд Макмастър, наричан за по-кратко Ейч Ар, поясни по-рано, че новата стратегия ще разчита на „мир чрез сила“. Въпреки опасенията, че предизборният лозунг на Доналд Тръмп „Америка на първо място“ ще доведе до дистанциране на САЩ от световната сцена, Макмастър увери, че в новата стратегия е заложено тъкмо обратното. Документът ще докаже, че САЩ са готови да действат с още по-голяма решителност, допълни американският генерал.
Администрацията на Тръмп работи от няколко месеца за разработването на новата стратегия. Окончателният вариант на документа ще бъде базиран върху четири основни принципа: защита на националната сигурност, развитие на американската икономика, увеличаване на военния капацитет и разширяване на влиянието на САЩ.
Макмастър открои Русия като съществена заплаха за САЩ заради т.нар. ново поколение кибернетични атаки, визирайки скандала около предполагаемата намеса на Москва в предизборната кампания от 2016 г.
Съветникът по националната сигурност разкритикува също и Китай заради „икономическа агресия", която демонстрира. По отношение на Иран Макмастър обеща нови мерки, които ще блокират всички опити на Техеран за развитие на ядрено оръжие. В новата национална стратегия ще бъде подчертана и постоянната заплаха от терористични организации, допълва медията.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Русия предотврати атентат в Санкт Петербург с помощта на ЦРУ
18.12.2017, 09:25
Русия е успяла да осуети атентат срещу един от символите на Санкт Петербург - Казанската катедрала, става ясно от съобщение на преслужбата на Кремъл. За задържането на заподозрени за готвен атентат, съобщиха от съда в руския град още в края на седмицата. - (видео)
Плановете са били катедралата да бъде взривена на 17 декември, разказват руските медии. Задържаните вериятно имат връзка с "Ислямска държава".
От съобщението на Кремъл обаче става ясно какъв е източникът на информацията, довела до разплитане на случая - а именно ЦРУ. По-рано в неделя руският президент Владимир Путин е благодарил в телефонен разговор на своя американски колега Доналд Тръмп за предоставената от американското разузнаване информация, която е помогнала за задържане на терористите.
Путин е уверил Доналд Тръмп, че ако руските специални служби получат информация, която се отнася до терористична заплака срещу САЩ или американски граждани, ще я предадат на своите американски партньори, гласи съобщението на Кремъл.
 

 
Русия избегна афганистанския капан в Сирия
17.12.2017, 20:37
„Вие се завръщате с победа по своите родни места, при своите близки, родители, жени, деца и приятели. Родината ви очаква! На добър път! Благодаря ви за службата!“. С тези думи руският президент Владимир Путин се обърна в понеделник към руските военни в авиобазата Хмеймим и нареди да се пристъпи към изтеглянето на руските войски от Сирия. Решението бе взето, след като преди седмица руският генщаб обяви пълната победа над терористичната групировка „Ислямска държава“ в страната, пише "Гласове".
В Сирия ще продължи да работи руският Център за помиряване на враждуващите страни. В страната ще действат постоянно и два пункта за базиране - в Тартус и в Хмеймим. „Ако терористите отново надигнат глава, ние ще им нанесем такива удари, каквито досега не са виждали", предупреди руският държавен глава........Прочети още
 
Кораби от руския Балтийски флот завършиха учения по противовъздушна отбрана
17.12.2017, 19:45
Около 20 кораба и катери от руския Балтийски флот завършиха в неделя учение по противовъздушна отбрана в постоянните си бази (Балтийск и Кронщад), предава ТАСС, като се позовава на информация, съобщена пред журналисти от официалния представител на флота Роман Мартов.
В плана на тренировките е било включено изпробване на системите за наблюдение, включително радарите, както и реагиране срещу нападение от страна на военновъздушни сили на вероятен противник. В ученията успешно са били използвани АУ AK-630 и други корабни средства за ПВО.
 
Asahi Shimbun: Япония обмисля изграждането на система за противоракетна отбрана, за да се противопоставя на Китай
17.12.2017, 19:28
Наблюдавайки Китай, правителството на Япония обмисля възможността да разшири възможностите на страната да прехваща не само балистични ракети, но и крилати ракети. Очаква се планът за изграждането на системите за „Интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана“ (Integrated Air and Missile Defense - IAMD) да сближи Токио и Вашингтон значително, пише Asahi Shimbun.
„Решението частично ще засили защитата на Япония срещу севернокорейските балистични ракети, но реалната цел на въвеждането на ИАМД е да се противостои на Китай, който модернизира ракетите си“, съобщава високопоставен служител от японските сили за сигурност.
Според експертите е сравнително лесно да се изчисли траекторията на една балистична ракета, защото тя по принцип лети по парабола. Свалянето на крилатите ракети е по-трудно, понеже те могат да променят курса си насред полет и по-трудно се засичат с радар, защото летят на ниска височина.
Правителството смята, че с изграждането на ИАМД страната ще осигури възможността да се отбранява не само срещу севернокорейските балистични ракети, но и срещу крилати ракети. Китай, както и Русия разработват крилати ракети с голям обсег, които могат да летят със скорост няколко пъти по-голяма от тази на звука.
 
Нов международен екипаж излетя от Байконур към МКС
17.12.2017, 12:26
Пилотиран кораб „Союз МС-07“ с международен тричленен екипаж, който стартира днес в 10:21 мсв от космодрума Байконур с помощта на ракета-носител „Союз-ФГ“, излезе в околоземна орбита и започна автоматичен полет към Международната космическа станция, съобщи ТАСС. - (видео)
На борда на кораба са руският космонавт Антон Шкаплеров и астронавтите от САЩ (NASA) и Япония (JAXA)  Скот Тингъл и Норишига Канаи, които ще изпълнят програма с научни изследвания и експерименти и ще имат излизания в открития космос.
Скачването с МКС е предвидено за 19 декември в 11:42 мсв. - Още Космос
 
Bloomberg: Руската армия доказа, че войните се водят не само с пълни кесии
17.12.2017, 12:00
Информационният портал Bloomberg задава въпрос как Русия със своя относително не голям военен бюджет успя да стане най-могъщият стратегически противник на САЩ, чийто бюджет на военната промишленост превишава руския почти 14 пъти.
Още в миналия век Съветския съюз осигури равновесие на силите основно за сметка на използване на ядреното оръжие. Русия, като правоприемник на СССР реши да продължи стария курс за развитие на стратегическите ядрени оръжия. Според Bloomberg, представителите на руското командване обаче успели да разберат характера на воденето на съвременни военни конфликти по-добре, отколкото американските военни. Най-яркият пример е конфликтът в Сирия: Въоръжените сили на РФ използваха по-малко количество техника, но съумяха за две години да постигнат това, което не можаха САЩ за три.
Експертът от изданието счита, че американската стратегия за водене на война едва ли изобщо може да се нарече ефективна. Той взема за пример конфликта в Афганистан. За цялото време на войната САЩ вложиха не по-малко от 840 млрд долара, което е 4 пъти повече от целия брутен вътрешен продукт на Афганистан от 2001 г. насам. А в американския военен бюджет за 2018 г. ще се появи още един параграф за изпращане и материално осигуряване на 3500 допълнителни военнослужещи. Резултатите обаче на афганистанската кампания на фона на тези огромни разходи изглеждат твърде скромно.
Според експерти, САЩ влагат парите си в достатъчно неефективни сили и средства за водене на война, а в страната всъщност се изпълнява програма за пълномащабна война. Русия на свой ред успя да докаже на целия свят, че войните се водят не само с пълни кесии.
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Министерството на отбраната на Русия съобщи, че през 2018 година са планирани 12 пуска на междуконтинентални ракети
17.12.2017, 10:33
Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН) планират да изпълнят през настъпващата година 12 пуска на междуконтинентални балистични ракети (МБР), в частност, с цел потвърждаването на правилността на приетите конструкторски решения за развитието на перспективните разработки. Това съобщиха в неделя пред ТАСС
от Министерството на отбраната на Русия, във връзка с отбелязването в този ден на 58-ата годишнина от образуването на РВСН. През изминалата година РВСН са изпълнили пет пуска на ракети, съобщават още от военното ведомство.
На 17 декември 1959 година излиза постановление на Съвета на министрите на СССР, в съответствие с което е учредена длъжността командващ Ракетните войски и е образуван Главен щаб на РВСН и други органи на военното управление.
„От момента на образуването на РВСН са проведени повече от 5 хиляди пуска, включително около 500 учебно-боеви, в хода на оперативна и боева подготовка на войските“, информираха от министерството на отбраната.
В РВСН са съсредоточени повече от две трети от ядрените носители на стратегическите ядрени сили на Русия, способни да решат задачи за поразяването на обекти на територията на противника. Всекидневно на пост в състава на дежурните сили се намират около 6 хиляди души.
В състава на РВСН днес има около 400 пускови установки с МБР. Делът на новите ракетни комплекси ще нараства постоянно, подчертават от руското военно ведомство.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Германският министър на отбраната се застъпи за продължаването на чуждестранните мисии на Бундесвера
17.12.2017, 10:30
Действащият министър на отбраната на ФРГ Урсула фон дер Лейен настоява за удължаване на най-важните чуждестранни мисии на Бундесвера за срок от цяла година, независимо от това дали в Берлин ще бъде създадено ново правителство, предава телевизионният канал ZDF.
„Бих приветствала решение, което предвижда през пролетта да бъдат удължени мисиите на Бундесвера – не са само за три месеца, ами както обикновено – за една година“, заяви Урсула фон дер Лайен пред германските медии, допълвайки, че през следващите месеци за тази цел ще разговаря с всички парламентарни фракции в Бундестага.
Във вторник, 12 декември, депутатите в германския парламент обсъдиха продължаването на седем чуждестранни мисии на Бундесвера. Седем мисии на германските военнослужещи бяха подложени на обсъждане в Бундестага, след което бе дадена „зелена светлина“ на продължаването им – но само за срок от три месеца, докато бъде създадено новото федерално правителство в Берлин. След това новият кабинет ще гласува наново мярката.
Мисиите на Бундесвера, които бяха продължени, са най-мащабните – тези в Мали и Афганистан.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
В Литва са доставени първите германски бронетраспортьори
17.12.2017, 10:22
В Литва са доставени първите два германски бронетранспортьора „Боксер“ (литовско обозначение Vilkas - "Вълк"). Това съобщиха от Министерството на отбраната на ФРГ, предава телевизионният канал RT Deutsch. Двете машина са учебни и са без въоръжение. Първите БТР-и с пълно бойно оборудване ще бъдат предадени на Литва през 2019 г. Договорът между двете държави предвижда доставка на 88 германски БТР-и „Боксер“ на обща стойност 385,6 млн. евро.
 
Пентагонът търсил НЛО до 2012 г.
17.12.2017, 09:40
Министерството на отбраната на САЩ преди около осем години стартира програма за изучаване на неидентифицирани летящи обекти (НЛО), за каквито често съобщавали военни пилоти, съобщава в. „Политико“.
Според описанията на пилотите, тези обекти превъзхождат по възможностите си всякаква въздушна техника, на въоръжение в САЩ и други страни. Освен това понякога тези апарати "нарушават дори законите на физиката". Задачите на служителите на Пентагона, включени в тази програма, включвали разговор с военните, забелязали нещо необичайно във въздуха.
Тази инициатива се нарича "Програма за разширено изследване на напредналите заплахи за авиацията". Не е засекретена, въпреки че за съществуването й са знаели много ограничен брой хора. В същото време, както твърди един от бившите служители на Конгреса на САЩ, в Пентагона не са си били поставили задача да намери доказателства за съществуването на извънземни. На първо място те се опасявали, че НЛО може да се окажат последните разработки на Русия или Китай.
Програмата по изучаването на НЛО е приключила през 2012 г.
Според вестник "Ню Йорк Таймс" програмата е била с бюджет 22 милиона долара и съществувала от 2007 година. "Поддръжниците на програмата твърдят, че тя все още е в действие, но министерството е спряло финансирането й", се казва в текста на статията.
 
Главоболията на НАТО през 2017 г.: Тръмп и Русия
17.12.2017, 09:11
Нови главоболия налегнаха през отиващата си година НАТО, докато Алиансът усилено продължаваше да търси отговор на съществуващите вече предизвикателства - на първо място Русия, но също терористичната заплаха, миграционните потоци, Източна Украйна, хибридната война, пише БТА в свой анализ.
Началото на годината беше белязано от напрегнати отношения между Тръмп и съюзническите страни и институции, изнервени и разтревожени от серията изменчиви изказвания за НАТО от страна на човека, избран за лидер на най-мощната и влиятелна страна в Алианса.......Прочети още
 

 
Какво знаем за Ту-22М3
16.12.2017, 22:56
Ту-22М се ражда като мега-ъпгрейд на предходния Ту-22. Днес ъпгрейдът е подобрен допълнително, а самолетът се е развил до версия Ту-22М. Какво знаем за нея?
Веднага след дебюта на Ту-22 през 1962 година става ясно, че самолетът не може да изпълнява адекватно ролята си на бомбардировач. В резултат на това е разработен проект, променящ изцяло самолета - двигателите и тяхното разположение са най-явната промяна.
В края на 60-те ЦРУ с изненада разбира, че СССР разполага с модерен за времето си бомбардировач - американците знаят, че Съветския съюз залага предимно на балистични ракети, а не на самолети.
Освен, че е проектиран почти из основи, Ту-22М е бил почти изцяло предназначен да носи своето основно оръжие - антикорабната крилата ракета Х-22, чиято основна цел са били американските самолетоносачи.
Ту-22М3 обаче влиза на въоръжение едва през 1989 година, като отново е подобрен двигателят, аеродинамичността, авиониката и множество други механизми.
Максималната скорост нараства до 2531 км/ч, а радиусът е увеличен до около 7000 км. Празното тегло на самолета е 58 тона, а максималното му допустимо тегло е 126 тона.
Ту-22М3 не е малък самолет, като дължината му е малко над 42 метра. Тъй като крилата му са с променлива геометрия, при максималния си размах те имат дължина от 34.3 метра, но тъй като могат да се прибират, то и размахът им може да намалее до 23.3 метра.
Днес основното въоръжение на самолета продължава да включва противокорабната ракета Х-22, но са добавени още и Х-15, Х-32 и Х-55.
Интересно е, че Ту-22М3 е може би един от малкото съвременни самолети, които имат защитно оръдие, разположено в края на самолета (почти до двигателите).
Към днешна дата Русия разполага с 69 бройки от бомбардировача, като наскоро те взеха участие и в мисиите в Сирия. - Още за Ту-22М3
Източник: http://www.pan.bg/
 
Впечатляващи темпове на китайското строителство на острови в Южнокитайско море
16.12.2017, 21:40
Интересен анализ на спътникови снимки на строителството на китайската военна инфраструктура на архипелага Спратли и Параселските острови в Южнокитайско море през 2017 година на американския изследователски център CSIS в рамките на проекта ASIA MARITIME TRANSPARENCY INITIATIVE. - Прочети още
 
Гърция е изправена пред сериозна цена за модернизация на своите F-16
16.12.2017, 21:10
САЩ са дали оферта на стойност $1,62 млрд. за модернизация на 85 броя от гръцките изтребители F-16 до стандарта F-16V. Това съобщава местният вестник Kathimerini.
Сумата, която САЩ искат за модернизацията е значително над гръцкия бюджет от €1,1 млрд. (около $1,28 млн.) и в момента вървят сериозни преговори в опит за оптимизиране на поръчката, така че да покрие максимален брой самолети при минимална цена.
Източници на гръцкия вестник са заявили, че вероятно Гърция и САЩ ще успеят да се договорят за модернизационна програма на стойност от около $1,5 млрд., но вероятно броя на модернизираните изтребители ще бъде допълнително намален.
Настоящата американска оферта е валидна до 31 януари 2018 г.
Гърция иска да постигне споразумение възможно най-бързо, за да може да стартира работата по модернизацията. Желанието на гръцките ВВС е първия модернизиран изтребител да е готов пред 2019 г. и всички самолети да бъдат обновени в рамките на около пет години.
Както отбелязва Kathimerini сроковете не изглеждат много реалистични и вероятно в името на намаляване на разходите гръцката страна ще се съгласи на по-нисък темп на модернизация през годините.
Гърция първоначално поиска оферта от САЩ за модернизацията на 123 броя F-16C/D. Цифрата, която САЩ дадоха в началото на есента бе $2,4 млрд. и включваше доста допълнително оборудване и въоръжение.
В последствие Гърция започна да преговаря за обновяванeто на 85 – 95 броя F-16 и се отказа от много от допълнителните доставки. Сега, по всичко личи, че броя на модернизираните изтребители ще е още по-малък.
Гръцките ВВС в момента разполагат с 30 броя F-16C/D Block 52+ Advanced, 55 машини от Block 52+, 38 изтребителя от Block 50 и 32 от най-старите Block 30 или общо 155 изтребителя.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Изчезналата подводница „Сан Хуан” взе първа жертва
16.12.2017. 20:54
Месец след изчезването на аржентинската подводница „Сан Хуан”, военният министър на Аржентина Оскар Агуад уволни шефа на Военноморските сили адмирал Марсело Срур (Marcelo Eduardo Hipólito Srur), съобщава Nacion, позовавайки се на официални източници. Все още не е ясно кой ще смени 60-годишния Срур на поста. Знае се само, че задълженията му временно ще бъдат изпълнявани от вицеадмирал Мигел Масколо. Връзката с дизелово-електрическата подводница „Сан Хуан“ пропадна след 15 ноември. На борда й имаше 44 души екипаж, включително и първата в историята на Аржентина жена подводничарка Елиана Мария Кравчик. При последната връзка с подводницата екипажът е съобщил за авария. Представители на ВМС пък съобщиха за единичен взрив, който може да е свързан с изчезването на „Сан Хуан”. 15 дни след изчезването на подводницата аржентинските ВМС прекратиха операцията по спасяване на 44-членния екипаж на плавателния съд. Издирването на самата подводница обаче продължава.
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Обявен е конкурс за 246 вакантни войнишки длъжности във военните формирования на Сухопътните войски
16.12.2017, 20:00
Командването на Сухопътните войски обяви конкурс за попълване на 246 вакантни войнишки длъжности във военните формирования в гарнизони: Стара Загора, Хасково и Ямбол (75 длъжности), Карлово и Казанлък (61 длъжности), Пловдив (16 длъжности), Белене (20 длъжности), Свобода (23 длъжности), Плевен (19 длъжности), Сливен (18 длъжности) и Мусачево (14 длъжности). Кандидатите за приемане на военна служба трябва да са завършили граждански, средни или висши училища. Те трябва да подадат документи до 2 февруари 2018 г. чрез структурите на Централното военно окръжие и заявление до командирите на военните формирования. В заявлението могат да посочат до три длъжности, за които кандидатстват.
Конкурсът ще се проведe във военните формирования по график в периода 8 – 18 май 2018 г. В него са включени изпит по физическа подготовка, изпит-тест за обща култура и събеседване с кандидата. Изпитът по физическа подготовка на кандидатите ще се проведе чрез определяне на качествата им за сила (лицеви опори и коремни преси), бързина (бягане совалка 10х10 м) и издръжливост (крос 1000 м). Тестът за обща култура включва 100 въпроса, като за всеки правилен отговор на въпрос се дава по една точка. Времето за провеждане на теста е с продължителност до 60 минути.
Информация за обявения конкурс е публикувана в интернет страницата на Министерството на отбраната, в рубриките „Документи – Обяви и конкурси“ и „Най-новото на сайта“.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Български C-27J превози тежко болен пациент до Германия
16.12.2017, 16:05
Български военно-транспортен самолет C-27J Spartan извърши вчера, 15 декември 2017 г., полет за транспортиране на тежко болен пациент за извършване на спешно лечение в Германия. Това съобщават от МО.
Полетът е извършен със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и е по маршрут София – Франкфурт – София и се извърши по молба на директора на център „Фонд за лечение на деца“. Шестнадесетгодишният пациент е с придружител и е настанен за лечение в Детската онкохематология в Гисен, Германия.
Командир на екипажа е капитан Николай Георгиев, помощник - командир - майор Пламен Дончев и бордови инженер - капитан Пламен Пехливанов.
Задачата идва след като стана ясно, че след Нова година и последният летящ C-27J Spartan ще бъде приземен поради липса на договор за техническата му поддръжка.
В същото време в сряда премиерът Борисов заяви, че военно-транспортните самолети Spartan нямат реални функции за това на никого не му правело впечатление, че машините не летят.
 
Русия алармира: САЩ обучават джихадисти в Сирия
16.12.2017, 14:40
Водената от САЩ международна коалиция срещу ДАЕШ ("Ислямска държава") взаимодейства с останалите терористи в Сирия.
Това алармира руският център за помирение на враждуващите страни в Сирия, цитиран от местни медии.
Според местни жители коалицията използва сирийския бежански лагер "Ал Хасака" като база за обучаване на екстремисти, пристигнали от различни райони на арабската страна от повече от половин година, предупреди центърът.
Съобщава се, че под надзора на американски инструктори от спецчастите се подготвят нови въоръжени сили, наречени "Нова сирийска армия". Бежанци от лагера разкриват, че инструкторите са обявили, че след обучението групите ще бъдат изпратени в Южна Сирия, за да се бият с правителствените сили.
Повечето от екстремистите са от ДАЕШ и Фронта Ал Нусра. В момента около 750 екстремисти от Ракка, Дейр ез Зор, Абу Камал и източните територии от река Ефрат са концентрирани в района на лагера, отбелязва руското военно министерство, позовавайки се на бежанците.
Ядрото на групата в лагера е от 400 джихадисти от ДАЕШ, които са избягали от Ракка през октомври 2017 г. с помощта на САЩ.
Преди месец БиБиСи разкри разследване, което показва, че водената от САЩ коалиция е допуснала евакуация на джихадисти от Ракка.
Източник: https://news.bg/
 
Европейската отбрана. Версия 1.0
16.12.2017, 13:08

На току що приключилата среща на Европейския Съвет темата за общата европейска отбрана отново беше водеща. С декларация след срещата лидерите на ЕС приветстваха стартирането на постоянното структурирано сътрудничество (PESCO) в областта на отбраната.
Подчертано беше значението на бързото осъществяване на първите съвместни проекти, както се прие и регламент за създаване на Европейска програма за промишлено развитие в областта на отбраната.
Целта на регламента е да се създаде програма за подпомагане на конкурентоспособността и иновационния капацитет на отбранителната промишленост, насочена основно към стимулиране на трансграничното участие на малките и средните предприятия.......Прочети още

 
Декларация на Управителният съвет на Съюза на подводничарите в Република България
16.12.2017, 09:45
Управителният съвет (УС) на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ), като изказва своята, и на подводното братство благодарност към Командването на ВМС за проведената на 27 ноември т.г. среща с ветерани, с цел запознаването ни с хода на проекта за модернизация на военния ни флот, с настоящата декларация призовава:
- Президента на Република България - г-н Румен Радев;
- Министър-председателя на Република България - г-н Бойко Борисов
- Членовете на комисията по отбрана в Народното събрание;
- Колегите си от другите видове Въоръжени сили;
- Ветераните от неправителствените  организации в сферата на отбраната и сигурността;
- Българската морска общественост,
както и цялото ни гражданско общество,
да подкрепим безрезервно усилията на Министерството на отбраната и Междуведомствената работна група за ускоряване на подписването на договора и реализиране на проекта за строеж на многофункционални бойни кораби за ВМС на Република България!
В цялата си 138-годишна история българският военен флот не е придобивал нови бойни кораби от подобен клас, с подобно въоръжение и последно поколение информационни системи, респективно с подобни способности. И никога не сме били толкова близо до реализацията на такъв мащабен проект!
С този проект и българският бизнес ще създаде прецедент - ще работи съвместно с европейски компании, реализирали над 38 милиарда евро оборот за 2016 година.
Проектът има стратегическо значение за националната и регионална сигурност, както и за развитието на партньорските ни отношения със съюзниците, защото:
- ще повиши на ново качествено ниво способностите на ВМС да гарантират морския суверенитет на Република България, определен като приоритетен за сигурността на страната и ЕС;
- ще подпомогне развитието на българската отбранителна технологична и индустриална база;
- ще гарантира висока степен на независимост при придобиването и бъдещата поддръжка на бойни кораби;
- ще реализира широко техническо сътрудничество и трансфер на високи технологии с водещи компании, производители на въоръжение и техника;
- в реализацията му и в експлоатацията на корабите ще участва високо квалифициран персонал, като ще бъдат разкрити и нови работни места;
- ще повиши мотивацията на младите хора за реализация във ВМС;
- ще дадат тласък  на самочувствието на действащите военни моряци;
- ще изправи системата за подготовка на кадри за ВМС пред нови предизвикателства,  което ще доведе до въвеждане на нови програми и методи на обучение;
- поддръжката и развитието на модернизацията ще открият пред предприятията от Сдружение „Българска отбранителна индустрия“, възможности за развитие на научната и технологична база.
Имиджът на страната ни безспорно ще претърпи възход. България  ще се устреми към равнопоставено партньорство при участието в морски операции в региона. А най-важното е, че модернизацията на Флота ще бъде оценена по достойнство от партньорите от НАТО, предвид повишените изисквания на Алианса към отделните страни-членки по отношение на отделяните средства за отбрана.
Ние, българските подводничари, дълбоко вярваме, че стартирането на модернизацията на Българската армия, респективно ВМС, един ден неизменно ще доведе и до възстановяване на подводния ни флот!
Днес и сега е моментът, българските управляващи да проявят достойнство и настойчивост и да демонстрират наистина държавническо мислене и действия!
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
От УС на СПРБ
Декларацията е приета на редовно заседание на УС на СПРБ на 14 декември 2017 година.
 
Готви ли се за война? Япония залага рекордна сума за отбрана в Бюджет 2018 г.
16.12.2017, 09:28
Правителството на Япония е заложило в бюджета за финансовата 2018 г. рекордната сума от 5.19 трилиона йени (около 46.1 млрд. долара) за отбрана, съобщава вестник „Никей“, цитиран от ТАСС и БГНЕС.
Тази сума е с около 624 млн. долара повече отколкото предходната година. Голяма част от нея е предвидена за закупуване на американски наземни комплекси за ПРО Aegis Ahore, както и нови ракети прехващачи SM-3 Block 2A, каквито Япония разработва съвместно с Вашингтон. Тези мерки са необходими за посрещане на засилващата се севернокорейска заплаха.
Освен това японското министерство на отбраната смята да започне разработка на нова крилата ракета, която ще може да се разполага на самолети за нанасяне на удари срещу кораби и наземни цели. Тази ракета, която в Япония някои наричат „японски „Томахаук“, ще е предназначена за защита на отдалечени японски острови. Самият бюджет на Япония за 2018 г. е рекорден като размер – 97.7 трилиона йени или 867 млрд. долара. В него е предвидено да има средства за разходи в социалната сфера, включително за здравеопазване.
Япония вече няколко години поред увеличава бюджета и за отбрана заради ситуацията в региона. Това обаче тревожи страни като Китай, например. - Още за ВС на Япония
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Междуконтиненталната ракета на Северна Корея не представлява заплаха
16.12.2017, 09:15
Американският министър на отбраната Джеймс Матис заяви в петък, че изстреляната по-рано севернокорейска балистична ракета не представлява заплаха за САЩ, предава Reuters.
Матис е разкрил пред репортери в Пентагона, че в момента все още тече анализът на последното изстреляно от Пхенян устройство, но „за сега е ясно, че (ракетата) не представлява кадърна заплаха“.
В края на ноември Северна Корея извърши успешен тест на нова междуконтинентална балистична ракета, която според Пхенян и някои експерти има възможностите да достигна Вашингтон. Някои специалисти обаче изразиха мнението, че устройството не разполага с техническите характеристики да пренесе ядрена глава до целта си, докато други се усъмниха точността на насочващите системи.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
35 младежи се заклеха във вярност към народ и Родина
16.12.2017, 09:08
Церемония по полагане на военна клетва на новоназначени военнослужещи се проведе вчера на строевия плац на 68 бригада Специални сили, съобщават от формированието.
Гости на тържеството бяха заместник - началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, заместник – кметът на Община Пловдив полковник от запаса Георги Маринов, главният секретар на Областна администрация господин Борислав Димов, директорът на Областна дирекция на МВР старши комисар Атанас Илков, офицери от запаса, бивши командири, роднини и близки на младите военнослужещи.
Приветствени слова и поздравления към военнослужещите произнесоха вицеадмирал Емил Ефтимов и командирът на 68 бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев. Клетвата завърши с преминаване в тържествен марш на стройните редици на воините от Силите за специални опeрации.
 
Министър Каракачанов: Искам тълкуване от парламента дали може да разширим кръга от потенциални доставчици на новия изтребител
16.12.2017, 09:06
Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ще търси тълкуване от Народното събрания дали в процедурата за покупка на нов боен самолет могат да се включат и нови държави или ще се работи само с подбраните три. Това каза той вчера, 15 декември 2017 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.
„Аз сега искам от Комисията по отбрана и от Народното събрание тълкуване – дали работим само с трите държави, САЩ, Италия и Швеция или разширяваме обсега. Виждате, че президентът говори за друг боен самолет, нашите военни от авиацията имат предложения и варианти. Това не е спряло процеса, но искам тълкуване”, обяснява Каракачанов.
Министърът на отбраната казва, че имаме оферта за стар F-16, ще поискаме и за нов. Имаме оферта за нов Gripen, ще поискаме и за втора ръка. Същото ще се направи и с Италия.
Каракачанов бе запитан и дали би включил и руски бойни самолети в процеса, на която той отговори така:
„За съжаление, поради санкциите, които са наложени, това е невъзможно. Но, ако бяха нормални отношенията и не съществуваше тази конфронтация и напрежение, защо да не разглеждаме и Русия. Примерно един изтребител МиГ-35 е много добър самолет”, смята Каракачанов.
Военният министър обясни, че според него трябва да се поддържа техниката с която разполагаме максимално дълъг период от време, като паралелно с това да се правят постъпки за покупка на нова техника.
„Поддръжката на тези авиационни средства е скъпа и тук е въпрос на философия – какво да се прави? Да се купуват направо нови или паралелно с купуването на нови да отделяме пари за да поддържаме и съществуващата, която ни дава много добри способности”, обобщи позицията си Каракачанов.
Министър Каракачанов коментира и темата около с поддръжката на военно-транспортните самолети C-27J Spartan.
„Опираме до следния въпрос – как са сключвани договорите преди 10 – 12 години. Сключвани са изключително неизгодно, без никой да помисли за това, че придобивайки ги, ти трябва да ги поддържаш. Никой не е поискал от фирмата производител лиценз за това някои неща поне частично да ги вършим в България. Но те са монополисти. Същият проблем го имат и в Гърция. Ние водим преговори, опитваме се да договаряме условия. В същото време, ако аз утре сключа един договор, такъв какъвто са ми го предложили от фирмата, утре ще ме питате, защо не се опита да ги намалиш тези загуби. И ние това правим. Между другото, това е започнато още от служебния кабинет, да се водят разговори за намаляване на цената на поддръжката. До някъде сме се разбрали, но мисля, че може да се договорим и за по-добри условия, но това не става за три дни. Мисля, че в началото на следващата година трябва да сме приключили с този въпрос”, обяснява Каракачанов.
Каракачанов каза, че няма да обвинява никого за ситуацията и заяви, че ако можел щял да даде два от самолетите Spartan на здравния министър Ананиев да се използват за медицински цели.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Петте най-опасни бойни самолета на Русия
16.12.2017, 00:20
Су-27 ОКБ Сухой
Самолетът Су-27 (Flanker по класификацията на НАТО) стана съветският отговор на новите за времето си американски самолети като F-15 и F-16. Своят първи полет машината извърши в края на 70-те години, а на въоръжение в съветските ВВС постъпва през 1985 г.
Су-27  може да носи на борда разнообразно въоръжение от клас „въздух-въздух”, включващо многоцелеви ракети със среден обхват Р-27Р1 с полуактивно радиолокационно насочване. Корпусът на Flanker нееднократно е модифициран, за да изпълнява нови задачи.
Например Су-34 (Fullback) е многофункционален изтребител-бомбардировач, имащ разнообразен комплекс от въоръжение за борба с наземни и надводни цели. Също така съществува СУ-33, палубен вариант  на Су-27, който се използва на борда на руския авионосец „Адмирал Кузнецов”.
На Су-27 летят  военни летци от много страни. Индия и Китай купуват СУ-27, а също така придобиха лиценз за неговото производство. В Индия Су-27 се произвежда от фирмата Hindustan Aeronautics Ltd, а в Китай се произвежда под името  от J-11 от Shenyang Aircraft Corporation.
В Азия на Су-27 също така летят в Индонезия и Виетнам. След разпада на Съветския съюз в много бивши съветски републики като Беларус, Казахстан и Узбекистан останаха Су-27. - Още за Су-27
МиГ-29
Малък, имащ неголям обхват и произвеждан в големи количества, МиГ-29 (натовско наименование Fulcrum) може да се нарече „борец за постигане на равенство”. Приет е на въоръжение в СССР в 1983 г., и както СУ-27 трябва да прави конкуренция на F-15 и F-16.
МиГ-29 е по-малък от СУ-27 и не може да се състезава с него по скорост, обхват на действие и качество.  Но своите недостатъци той изкупува с една извънредно важна характеристика, каквато е неговата маневреност. Проведените след Студената война в германските ВВС изпитания показват, че изтребителят Микоян е по-маневрен от F -16.
МиГ-29 съща така е многоцелев изтребител, който може да бъде снабден с ракети „въздух-въздух” P-60, предназначени за близък бой, както и с оръжие за поразяване на земни цели.
Миг-29 се оказа най-динамичната машина и от 1983 г. бе подложен на многобройни модификации за изпълнение на различни задачи.
МиГ-29 и досега се намира на въоръжение в руските ВВС, а също и в армиите на някои бивши съветски републики. В периода на Студената война и след нея тази машина се експортираше много, което означава, че МиГ-29 е участвал в най-различни театри на военни действия. Например Югославия използваше Миг-29  по време на балканските войни в средата на 90-те години.
Сред многобройните купувачи на МиГ-29 са Куба, Иран и Северна Корея. След разширяването на НАТО към бивши страни от Варшавския пакт, МиГ-29 служи даже във ВВС на алианса. - Още за МиГ-29
Су-35 ОКБ Сухой
От техническа гледна точка Су-35 е вариант на Су-27, но благодарение на впечатляващата модернизация този самолет напълно заслужава името си на многоцелева самостоятелна бойна машина.
Су-35 е построен, за да отговори на  предизвикателствата, възникнали след края на Студената война.
Су-35, който е своеобразен мост между изтребители четвърто и пето поколение (в ОКБ Сухой го наричат самолет поколение 4++), е снабден с двигатели, които използват в ПАК ФА. Максималната му скорост е 2 390 км/ч, която е малко по-малко от тази на Су-27. Въпреки това този недостатък в много се компенсира с увеличения радиус на действие – повече от 1600 км.
Въоръжението на самолета получава и ново развитие. За начало при Су-35 има 12 възела за окачване на оръжие и може да натовари 8 000 кг бойно снаряжение.
Това е универсален самолет с ракети “въздух-въздух” от типа P-77 с турбореактивен двигател с управляем вектор на тягата и ракети “земя-въздух” от тип PX-59. Като оправдава своето име изтребител 4++, Су-35 използва в своята конструкция специални материали за намаляване на ефективната площ на разсейване, за да придобие характеристиките на стелт.
Понастоящем Су-35 има само в руските ВВС и както се каза по-горе, той все още не е приет на въоръжение и не се използва активно. Още повече, че други страни вече мислят как да купят този самолет, когато започнат да го продават. Най-забележително е, че Китай разработва нови модели J-11 (това е Су-27 китайско производство), но иска да закупи Су-35 от Русия. - Още за Су-35
Су-57 (Т-50, ПАК ФА)
МиГ-29, Су-27 и техните модификации не би трябвало да отстъпват по своите характеристики на американските и европейските изтребители четвърто поколение.
Но многоцелевият стелт изтребител от пето поколение Су-57 на ОКБ Сухой (бел.ред. ПАК ФА означава Перспективен авиационен комплекс за фронтовата авиация) се явява единственият отговор на Русия на американските машини от пето поколение като F-22 Raptor и F-35 Lightning II.
Той има максимална скорост 2600 км/ч и оставя далеч назад своите предшественици от епохата на Студената война. Казват, че по далечина на полета той също ги превъзхожда. Някои представители на американското военно ведомство даже считат, че той се явява много по-маневрен от F-35 (макар че F-35 е създаден за други цели).
Като многоцелев изтребител Су-57 ще е въоръжен с ракети клас “въздух-въздух” и “въздух-земя”, включващи ракети P-77.
В обозримо бъдеще по-скоро само Русия ще експлоатира Су-57. Русия също съкрати плановете за закупуване на тези машини, но все едно към 2020 г. има намерение да приеме на въоръжение 55 ПАК ФА. - Още за Су-57
Ту-160
В руската изтребителна авиация има много динамични машини, които могат да бъдат модернизирани и модифицирани за широк кръг от задачи. Още повече, че възможностите на изтребителите са ограничени. Съветският съюз, както и САЩ, проектираше и строеше стратегически бомбардировачи с тежко въоръжение на борда за полети на големи разстояния.
Именно за тези цели Руската федерация неотдавна обяви, че възобновява производството на Ту-160 ОКБ Туполев (натовско название Blackjack), стратегически бомбардировачи от съветската епоха.
Ту-160 е невероятно бърз за стратегически бомбардировач. Той достига скорост от 2200 км/ч. и съществено превъзхожда американските аналози като B1-B Lancer (1 448 км/ч) и B-52 (1 000 км/ч). Неговият радиус на действие са внушителните 7300 км. В 2008 г. той извърши първия си трансатлантически полет от Мурманск до Венецуела. Ту-160 може да носи както ядрено оръжие, така и обикновено оръжие. От него могат да се изстрелват ракети Х-55МС  с ядрени бойни глави с мощност 200 килотона.
Към 2015 г. Русия е единствената страна, която експлоатира Ту-160. Съгласно новите планове тя ще построи 50 машини допълнително. Новите стратегически бомбардировачи ще бъдат модернизирани и ще носят името Ту-160М2. Тяхното производство се планира да започне след 2023 г. Едновременно с това Москва ще пристъпи към производството на стелт-бомбардировач ПАК ДА, който също се проектира в ОКБ Туполев. - Още за Ту-160
 
На този ден през 1944 г. Вермахтът започва операция в Ардените – последното настъпление на Хитлер
16.12.2017, 00:10
На 16 декември 1944 г. Вермахтът предприема операция Wacht am Rhein (Стража на Рейн) в Ардените – западната част на Белгия – с цел да промени обстановката на Западния фронт, да разгроми англо-американските сили в Белгия и Холандия и да освободи сили за Източния фронт.
Немското настъпление обаче завършва със съкрушителен провал и стратегическата инициатива окончателно преминава у съюзниците.Към края на 1944 г.
Вермахтът практически проиграва всички сражения на Западния фронт и войските на Съюзниците достигат до границите на Германия.
Съюзната авиация регулярно извършва масирани нападения, разрушаващи военната промишленост, инфраструктурата и градовете.........Прочети още
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}