Военна информация

Архив - от 16 до 31 декември
 

 
Кои са световните износители на оръжие?
31.12.2014, 17:09

В края на декември, точно на Коледа, бе подписан международен договор, който да въведе ред в световния пазар на оръжие на стойност 85 млрд. долара. Страните по договора твърдят, че той ще бъде стриктно спазван, пише News.net.

Най-големият производител и износител на оръжие Съединените щати е подписал договора, но все още не го е ратифицирал.

Другите основни износители като Франция, Великобритания и Германия вече са ратифицирали споразумението и обещават да се придържат към стриктните му критерии, насочени към спиране на доставките на оръжия към страни и организации, нарушаващи човешките права.

„Прекалено дълго оръжия и амуниции се търгуват с прекалено малко зададени въпроси за това чии животи ще бъдат унищожени“, заявява Анна Макдоналд, директор на коалицията неправителствени организации Control Arms (Контрол над оръжията).

„Новият Договор за търговия с оръжията (Arms Trade Treaty - ATT), който влиза в сила тази седмица, ще сложи край на това. Най-после ще бъде нарушение на международното право да даваш оръжие в ръцете на нарушители на човешки права и диктатори”, заявява тя.

Общо 130 държави са подписали договора, а други 60 са го ратифицирали. Израел също е сред тези държави, въпреки че се присъедини едва преди месец.

Amnesty International посочва, че пет от 10-те най-големи износители на оръжие – Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания, са подписали договора. Китай, САЩ и Русия все още не са.

Това е първото голямо международно споразумение от Договора за неразпространение на ядрени оръжия от 1996 г. насам. ATT покрива международните продажби на всичко от танкове до военни самолети и ракети, както и ръчни оръжия.

Договорът кара страните да създадат национални контролни органи за износа на оръжие. Държавите трябва да решат дали едно оръжие може да бъде използвано за заобикаляне на международно ембарго, да бъде използвано за геноцид и военни престъпления или да бъде използвано от терористи или организираната престъпност.

На графиката можете да видите кои са най-големите износители на оръжие и кои са най-големите им пазари (кликни)

http://www.investor.bg/

 
НАТО нямаше да се разширява на изток, но не спази обещанието си
31.12.2014, 16:20

Larry Wilkerson САЩ водят икономическа война абсолютно напразно, тъй като тя не е нужна на никой друг, освен на американските власти, и по този начин държавното ръководство се опитва да запази и укрепи статута си на доминираща световна сила. Русия, от своя страна, се опитва да се защити от САЩ, които, въпреки дадените обещания, се приближиха до руската граница.

Полковник Лорънс Уилкерсън, бивш ръководител на канцеларията на държавния департамент на САЩ при Колин Пауъл, коментира в ефира на канал The Real News какво означава икономическата война, която САЩ водят срещу Русия, както и какви цели преследват Щатите. Интервюто е достъпно на руски език, както и в оригинал на английски в сайта на ИноТВ. - (видео)

"Не мога да кажа, че не съм съгласен с руския външен министър. Нека си спомним историята. Джордж Буш-старши и държавният секретар Джеймс Бейкър успяха да накарат Европа и Русия да приемат обединението на Германия и запазването на членството ѝ в НАТО, като обединена страна. Хората забравят това, но европейците – Франция и Великобритания – не се зарадваха много на обединяването на Германия" – отговори Уилкерсън на въпроса на Пол Джей за това каква цел преследват САЩ, като се опитват да изолират руската администрация и да създадат икономически хаос.

"За да се съгласят, обещахме на Горбачов, че няма да разширяваме НАТО на изток, както тогава Джеймс Бейкър каза – "нито на инч". А след това се придвижихме чак до Грузия, включително и Украйна. Джордж Буш-младши дори заяви, че скоро Грузия ще стане член на НАТО и така нататък. А тази реакция на Путин по отношение на Украйна – първо Крим, сега Донбас и други региони – е напълно разбираема. Джон Миршаймър писа статия по тази тема за изданието Foreign Affairs (Why the Ukraine Crisis Is the West’s Fault ("Защо вината за украинската криза лежи на Запада"). Реакцията му е оправдана. Точно така действа една велика страна, когато друга велика страна започне да се застъпва за някого, както правим ние, или започне да се намесва, както отново ние правим. Първо това трябва да се разбере" – коментира полковникът.

Уилкерсън подчертава, че САЩ сами се опитват да разрешат големи международни конфликти, като ги разкритикуват и нарекат "изключително глупави".

"По този начин ние се натрапваме на наистина голям конфликт, който не е нужен никому, при което се движим с уверена крачка към събития, аналогични на тези, които се случиха през август 1914 г. Това наистина е много глупаво" – заяви бившият ръководител на канцеларията на държавния департамент на САЩ. Освен това той подчерта, че САЩ вредят на самите себе си: "Наложихме санкции и, както по-рано бе отбелязано, доста понижихме цената на петрола. Никой не мислеше, че цените на тази суровина отново ще паднат толкова. И всичко това, за да бъде Путин наказан, да бъде изолиран, за да му се нанесе ответен удар – и това да се направи по най-болезнения според нас начин – заради реакцията му на събитията в Украйна и евентуалните действия по отношение на други страни, по-конкретно Прибалтийските републики".

http://www.fbr.bg/

 
Иран завърши мащaбни военни учения с паради
31.12.2014, 14:20

F-4 PhantomИрански военни учения в международни води южно от страната приключиха с големи паради, съобщава иранската медия PressTV.

Иранският президент Хасан Рохани пристигна в южния пристанищен град Джаск, за да наблюдава парадите, които са последната част от мащабни военни учения с кодовото наименование „Мохамед".

Повече от 100 кораба, подводници, ракетни установки, бойни самолети към иранските ВМС взеха участие в събитията.

Иранската армия започна военните учения на 25 декември. В ученията, които се проведоха на територия от 2,2 милиона квадратни километра ( от Ормузкия проток до Индийския океан) участваха всички подразделения на армията.

По време на ученията Иран тества нови оръжия, включително торпеда, крилати ракети и безпилотни самолети. Използвани бяха също самолети Sukhoi Su-24, Dassault Mirage и F-4 Phantom.

Техеран многократно заяви, че показаната военна мощ не е заплаха за другите държави, подчертавайки, че военната доктрина на страната се основава на възпиране.

 
САЩ разполагат танкове и БТР-и в Европа
31.12.2014, 12:32

M1A1САЩ планират до края на идната година да разположат около 150 танка и БТР-а в Европа, като в България не се предвижда разполагането на бронирана техника.

Това разкри командващия на американската армия в Европа генерал-полковник Бен Ходжис, съобщава "Ройтерс".

Според щатския генерал Вашингтон планира да разположи военната техника в Полша, Румъния или Балтийските страни.

Техниката ще се използва от американските сили, участващи в учения в Европа, като част от американския отговор на кризата в Украйна.

"До края на 2015 г. ще имаме оборудване за екипирането на бригада, което означава три батальона плюс разузнавателен ескадрон, артилерийски щаб, инженери и всичко това ще остане в Европа", допълни ген. Ходжис.

С разполагането на техника на САЩ в Европа няма да има нужда американските войски, идващи на обучение, да носят допълнителни оборудване. Това обаче може да означава и че Вашингтон ще може бързо да подсили Източна Европа в случай на спешна нужда, коментира "Ройтерс".

Според Ходжис в момента САЩ имат на територията на Европа приблизително 30 000 военни, както и подобно число въздушни сили и флот.

http://news.ibox.bg/

 
Le Figаro: И последните френски военнослужещи напуснаха Афганистан
31.12.2014, 10:38

Последните френски военнослужещи напуснаха днес територията на Афганистан, съобщава вестник Le Figаro.

В Кабул се е състояла тържествена церемония по случай приключването на френската мисия в страната. След церемонията афганистанската територия е напуснала последната група от около 150 военнослужещи.

Франция в продължение на 13 години участва в мисията на НАТО в Афганистан. В периодите на най-напрегнатите бойни операции срещу талибаните, френският контингент в Афганистан наброяваше 4000 военни.

Конфликтът в Афганистан е отнел живота на 89 френски войници, а 700 са ранените.

 
Само един от четирима българи готов да се сражава за Родината си
31.12.2014, 10:24

Едва 25% от западноевропейците са готови да се сражават за страната си. Повече от половината заявяват, че не биха воювали за знамето си, сочи изследване на Gallup International.

В унисон с държавите от Европа, в България се наблюдава сравнително нисък процент на хора, готови да воюват за Родината си. Всеки четвърти декларира, че е готов да хване оръжие, докато близо половината не биха го направили, установява проучването.

Това ярко контрастира с отговорите в арабските страни от Близкия Изток и Северна Африка, където 77% заявяват желание да воюват за страната си. В азиатските страни този процент е 71%.

В САЩ - 44% са готови да се сражават за родината си, докато в Обединеното кралство - само 27%, Франция - 29% и Германия - 18%.

Въпреки добре известната склонност към неутралитет на швейцарците, 39% заявяват, че са готови да тръгнат на война за защита на родината си. За италианците се оказва, че нямат голямо желание да грабнат оръжието - 68% заявяват, че биха отказали да го направят.

В глобален мащаб 60% твърдят, че биха взели оръжие за страната си, докато 27% не изразяват подобно желание.

 
100 години след Първата световна война - какво да промени светът, за да оцелее
31.12.2014, 09:59

В годината, в която отбелязахме навършването на век от началото на Първата световна война, един съвременен младеж на 18 години вероятно недоумява коя е била силата, накарала милиони да оставят живота си по бойните полета, пишат в коментар за печата двама белгийски експерти - дипломатът Томас Антоан и банкерът Ив Спекерт.

Седнал удобно на кресло пред три екрана, свързани с интернет, подготвил заявленията си за кандидатстване в няколко университета и с джобни пари, равни на няколко заплати от предвоенния период, този младеж се чуди каква ярост или принуда са отвели неговия пра-пра-дядо на фронта.

Вярно е, че всички бойци, попаднали под влиянието на пропагандата, са вярвали, че взимат оръжие, за да защитят родината и свободата. Първата световна война е огромно предателство срещу позитивизма на XIX в., когато обществата убедено са вярвали, че са на правия път в постигането на възможно най-доброто бъдеще, посочват в анализа си двамата автори. Само няколко десетилетия бяха достатъчни, за да стане ясно, че победиха злото и насилието, коментират те.

Първата световна война преобърна Европа, науката, политиката, разруши три империи, доведе до депресията от 1929 г., възхода на фашизма и нова, още по-трагична война. Едно поколение бе пожертвано преди век, но последствията доведоха до още по-тежки загуби и за следващото, познало ужаса на геноцида и на ядреното оръжие.

Поставен в тази безизходица, Западът имаше нужда от нов, радикален проект, ново жизнено начало и прекрояване на ценностите и начините на мислене. Проектът за Европейския съюз, залегнал в договора от Рим, подписан на 1 януари 1958 г., е белязан от този ценностен поврат. Той съдържа признанието за обща вина за 30-годишната война (до 1945 г. и края на Втората световна война), както и огромното желание за създаването на федерални институции и регионални механизми, даващи устойчивост на мира, основан на свободата, съпричастието и справедливостта. Така Западът каза “Никога повече!”.

Европейският мир донесе невиждан напредък, довел до консуматорското общество и главоломното развитие на технологиите, до безбрежния достъп до информация. Това благоденствие, това летаргично спокойствие, разбуждат екзистенциалното недоволство на съвременния човек, карат го да се чувства самотен, бунтуват духа му. Съвременното благоденствие е твърде свързано с прекомерното използване на природните залежи, до главозамайващата зависимост от полезните изкопаеми - само за два века изгорихме въглища и нефт, създавани от природата в продължение на милиони години.

С тези бързи стъпки човечеството се е отправило по обратния път - към света на оцеляването, подведен по лозунгите за напредък и икономически растеж. За да се справим с последиците от промените в климата, за да използваме повече възобновяемата енергия, за да опазим природата, ще трябва народите да си сътрудничат повече. Това предполага ново преосмисляне на ценностите, повече не е възможно да играем играта, в която щастието на едни е за сметка на нещастието на други, в която победата е свързана с надмощие над съперника и завладяването на нови ресурси и територии.

Необходимата нова ценностна система за света е залегнала в проекта за ЕС, основан на сътрудничество и съпричастие. В днешния век национализмът трябва да бъде зачеркнат завинаги, този “свещен егоизъм” е карикатура на патриотизма, пишат двамата автори. Те препоръчват прекратяване на едностранчивите действия в Европа и Азия, обвързани само с икономическия растеж и насочване към постигането на равновесие по отношение на природните запаси, работните места и околната среда.

Според авторите моделът на ЕС следва да послужи за пример в поемането по новия път, съобразен с различието на другия, с нуждите на природата, с възможностите за мирното решаване на конфликтите в Африка, Близкия изток, останалата част от Азия и дори в самата Европа. От това зависи оцеляването на човечеството - или ще намерим начина да живеем заедно, или заедно ще изчезнем, се посочва в заключението на анализа.

БТА, Николай Желязков

 
Военен аналитик: Идва ерата на надпреварата на хиперзвуковите оръжия
31.12.2014, 09:48

Развитието на хиперзвуковите оръжия създава условия за начало на нова надпревара и може да доведе до риск от ядрена ескалация. Това е мнението на Робърт Фърли, доцент от Школата за дипломация и международна търговия на Патерсън, който обобщава прогнозите на редица аналитици.

В момента хиперзвукови системи за въоръжение се разработват и тесват от САЩ, Русия, Китай и Индия. „САЩ създават хиперзвукови оръжия по две причини. Първо – искаме да убиваме хора бързо и без опасност от световна термоядрена война. Второ – искате да имаме възможността да се преборим с отбранителните системи на равносилните конкуренти”, казва Фърли.

Хиперзвуково оръжие е ударно, а не противовъздушно и противоракетно оръжие, при което скоростта на звука се надвишава над пет пъти. Това е технология от ново поколение, към която се отнасят ракетите "Томахавк" и системата Advanced Gun System.

По мнение на експерта, балистичните ракети с висока точност, използвани от Русия и Китай, всъщност могат да бъдат причислени към хиперзвуково оръжие от среден обсег.

По мнение на Робърта Фърли, причината, поради която такъв тип оръжие се разработва в САЩ, е, че Вашингтон се нуждае от оръжие, което бързо и ефективно да унищожава всяка цел във всяка точна. От момента на появата на „Ал-Каида” в края на 90-те това стана ключова задача на политиката за национална сигурност. След събитията от 11 септември 2011 година щатите започнаха да разглеждат възможността за създаване на хиперзвуково оръжие, способно за унищожи ядрени и химически оръжия.

Според Фърли, Русия и Китай имат други мотиви. „Руснаците, разбира се, осъзнават привлекателността на този тип оръжия, но то определено не им трябва, за да могат да нанасят удари на всяка цел във всяка една точка на земното кълбо”, смята експертът.

Стремежът на Русия и Китай са продиктувани най-вече от желанието им да не изостават от САЩ и да построят ефективна система за защита, смята Фърли. Специалистът е сигурен, че вече се наблюдава нов етап на надпреварата на оръжията, този път на хиперзвуковите.

http://www.fbr.bg/

 

 
Навършват се 162 години от рождението на основоположника на българската армия след Освобождението генерал Данаил Николаев
30.12.2014, 22:54

генерал Данаил НиколаевНавършват се 162 години от рождението на основоположника на българската армия след Освобождението от турското робство – генерал Данаил Николаев (30.12.1852 г. - 29.08.1942 г.).

Данаил Николаев участва в Руско-турската война от 1877-1978, радетел за осъществяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, като военен министър участва в потушаването на бунта на проруските офицери през 1887 г., председател на Върховния македонски комитет 1895-1897 г.,участва и в Сръбско-българската война. Той е първият български военен деец, удостоен с най-високото звание- генерал от пехотата, като остава в историята на българската армия като Патриархът на българската войска.

Заслуга на генерал Данаил Николаев е неговото дейно участие в подготовката на българската армия за Балканските войни, а по време на Балканската война е командващ гарнизона в Ямбол. Носител е на ордени Орден „За храброст“ II и III ст., Златен орден и медал „За заслуга“,Орден „Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий“, „Георгиевски кръст за храброст“ IV ст., орден „Св. Ана“ III ст. с мечове и бант, румънски орден „Румънска звезда“ с меч,турски ордени „Османие“ I ст.и Меджидие“ I ст. с брилянти, персийски орден „Лъв и слънце“ I ст.

Генерал Данаил Николаев ще остане завинаги в страниците на българската история като човек, дал всичко от себе си за осъществяването на Съединението, за поставянето на основите и обучението на българската армия, постигнала блестящи победи по време на Балканските войни в името на националното обединение.

 
Ислямска държава пусна интервю с пленения йордански пилот
30.12.2014, 22:38

Ислямска държава разпространи интервю с пленения йордански пилот на F-16, който бе заловен от терористичната групировка в Сирия на 24 декември. Не е ясно каква част от твърденията на йорданския летец отговарят на истината.

Според разпространеното интервю йорданският пилот е излетял с още един йордански F-16 от авиобаза Муфак ал Салти в 06,15 часа местно време, след което е дозаредил във въздуха в 07,55 часа и се е срещнал с група F-16 и F-15 от Мароко, Саудитска арабия и Обединените арабски емирства.

Задачата на йорданските изтребители е да прикриват другите самолети в групата от заплахи от въздуха и земята.

„Влетяхме в района на град Рака в Сирия за да разчистим зоната преди да влязат ударните самолет. Моят изтребител беше ударен от ракета с топлинно насочване. Усетих това и започнах да снижавам. Катапултирах се и попаднах в река Ефрат, където бях пленен.”, разказва летеца.

Централното командване на САЩ заяви веднага след свалянето на изтребителя, че няма никакви индикации изтребителя да е бил свален, но и не даде друга информация за инцидента.

Йорданските въоръжени сили заявиха, че нямат конкретна информация за причините за инцидента.

Йорданският пилот е заявил още, че изтребители от САЩ и Франция оперират от същата база.

 
Откриха таен нацистки бункер за производство на ядрено оръжие
30.12.2014, 20:18

Мрежа от подземи тунели и бункери с обща площ от 300 хил. кв. м. от времето на Втората световна война е открита в Северна Австрия, близо до град Санкт-Георген-ан-дер-Гузен. В тези тунели нацистите са се опитвали да разработят ядрено оръжие.

Подземният комплекс е открит от кинорежисьорът Андреас Зулцер, след като в ръцете му попаднал документ на Управлението на стратегическите служби в САЩ (предшественик на ЦРУ), датиращ от 1944 г., съобщава вестник Independent.

Според историци, при строителството на дадения обект са загинали почти 320 хил. затворници. В документа се споменава за разположено до концлагера Маутхаузен предприятие – „най-голямото подземно предприятие за производство на оръжие в Третия райх”. „Там са отвеждани затворници – физици, химици, инженери и са заставяни да работят над чудовищни проекти, - заявява пред журналисти Зулцер. – В тяхна памет сме длъжни да разкажем за случвалото се тук”.

По думите на режисьора, „по-рано в този район е регистрирано по-високо равнище на радиация, което говори за наличието на нацистки ядрен обект”.

В момента органите на реда са ограничили достъпа на снимачната група на Зулцер до комплекса под предлог, че няма разрешение за подобна дейност.

http://www.fbr.bg/

 
Верижна бронирана техника на армията ще вози полицаите по границата
30.12.2014, 20:14

Веселин ВучковВерижна бронирана техника на армията ще вози граничните полицаи по най-тежките участъци на границата ни с Турция. Това е една от мерките, които е набелязало правителството, за да реши проблемите на полицаите, които дежурят по границата. До обсъждането на проблема се стигна след трагичния инцидент, при който полицай загина след преобръщане на камион в дере.

От 1 март се очаква по-сериозен миграционен натиск и повече бежанци, които да се опитват да преминат у нас. Това съобщиха след „сериозно оперативно заседание" вицепремиерът Меглена Кунева, вътрешният министър Веселин Вучков и министърът на отбраната Николай Ненчев, пише "Труд". В заседанието е участвал и премиерът Бойко Борисов.

„Има възможност да използваме МТЛБ (многоцелеви теглич - лек брониран) в най-сложните участъци и да извозваме колегите от гранична полиция, но ще предложим и наши ЗИЛ-ове", обясни пред „Труд" военният министър Ненчев.

Заради очаквания наплив, ще се прегледат стари сгради на МО, които биха могли да се превърнат в центрове за настаняване. „Направихме необходимото, за да може координацията и ангажираността на отделните ведомства да бъдат ясни, особено ролята на МО, която е свързана с логистика, с транспорт", каза Кунева.

Вътрешният министър отново обяви, че се надява напролет да има възможност да се направят смесени патрули между армията и полицията за охрана на границата. В момента това не е възможно, тъй като според българското законодателство границата се охранява от „Гранична полиция". В международен аспект разполагането на войски по границата се тълкува единствено като враждебно отношение и повишена бойна готовност, поясниха военни експерти.

Вицепремиерът Кунева не коментира колко бежанци се очакват да влязат напролет, като заяви единствено, че е важно да сме готови за „най-сериозните предизвикателства". Тя напомни, че страната ни прави своите „отчетливи стъпки" за влизане в Шенген и затова е важно как се представяме при разрешаването на проблема.

Вучков обяви, че с предвижданото назначаване на служители на „Гранична полиция" ще се спестят 9-10 млн. лв. от командировки годишно. Обявеното първоначално число от 700 души, които ще бъдат назначени обаче вчера набъбна на 900. Вучков иска за всички мерки по охраната 97 млн. лева. - (видео)

 
Възстановеният батальон във Враца вече помага на населението
30.12.2014, 12:32

На 15 декември т.г. министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов се срещнаха с военнослужещите от възстановения батальон във Враца. Военнослужещи от военното формирование 54 990 – Враца тази нощ извлякоха девет автомобила с хора, закъсали в снежните преспи, съобщава Пресцентърът на МО. Между 22.00 часа на 29 декември и 03.00 часа на 30 декември девет военнослужещи, с 2 специализирани автомобила, оказаха помощ на коли, закъсали в снежните преспи по пътя Враца – Оряхово в района на селата Борован и Алтимир. Действията им бяха ръководени от командира на формированието подполковник Георги Крайнов.

Този факт показва, че решението за възстановяване на батальона във Враца взето по предложение на бившия министър на отбраната Ангел Найденов и финализирано от настоящия Николай Ненчев, е било оправдано.

******************

От 1 януари до края на ноември 2014 г. в дейности по оказване на помощ на населението са участвали 103 формирования за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия. Проведени са 153 мероприятия, в които са участвали 1690 военнослужещи и цивилни служители и 411 единици техника.

Общо при изпълнение на задачи по оказване на помощ на населението до 30 ноември 2014 г. са изразходвани 519 747,65 лв.

В изпълнение на мисията „Принос към националната сигурност в мирно време“ модулните формирования в Българската армия изпълняваха задачи, свързани с оказване на помощ при преодоляване на последиците от наводненията, оказване на помощ на населението в тежките зимни условия, авиомедицинска евакуация и транспортиране на екипи и органи за трансплантация, търсене и спасяване на бедстващи хора, разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси, гасене на пожари и др.

http://www.otbrana.com/

 
Подписан е контракт за серийно производство на танковете К2
30.12.2014, 12:06

XK-2Южнокорейското обединение Hyundai Rotem (влизащо в състава на Hyundai Motor Group) съобщи, че на 29 декември 2014 година то е подписало с агенцията за покупки (Defense Acquisition and Procurement Agency - DAPA) на министерството на отбраната на Южна Корея дълго очакван контракт за серийно производство на новите танкове К2 Black Panther.

Стойността на договора за доставка на южнокорейската армия на първата партида танкове К2, която трябва да бъде реализирана от втората половина на 2015 г. до 2017 година, е 901,5 млрд вона (820,29 млн долара). Количеството на поръчаните танкове от първата партида официално не се посочва, но през ноември 2014 г. DAPA заяви, че Южна Корея ще получи около 100 танка К2 до края на 2017 година.

Танкът К2 есе разработваше от Hyundai Rotem и южнокорейската агенция за отбранителни изследвания от 1995 година, но програмата значително се забави заради технически трудности и решението на машината да се монтират дизелов двигател и трансмисия национално производство (на компаниите Doosan Infracore и S & T Dynamics, съответно) вместо първоначално поставяните немски.

През периода 2012-2014 година бяха произведени предсерийно 15 танка ХК2, с които сега се провеждат войскови изпитания. - Още за К2

 
Последен полет на “Wicked Wanda”
30.12.2014, 09:03

AC-130На 19 декември историческият ударен самолет AC-130H Spectre с борден номер 6575 извърши последния си полет след 43 години на служба в 4-та ескадрила на Специалните сили на американските ВВС. Наречен “Wicked Wanda”, самолетът е участвал в почти всеки, явен или таен, военен конфликт след края на войната във Виетнам.

Някои от тези операции са Just Cause (Панама,1989), кризата със заложниците в Иран (1980), Eagle Pull (Камбоджа, 1975), Frequent Wind (Сайгон, 1975), Desert Storm (1990), Urgent Fury (Гренада, 1989) и Continue Hope (Сомалия, 1993).

В Афганистан талибаните са се страхували особено много от огневата мощ на AC-130H Spectre, който е бил и предвестник на появата на командосите от Специалните сили.

AC-130H “Wicked Wanda” официално ще бъде изваден от въоръжение през 2015 г., когато по всяка вероятност ще бъде изложен за постоянно в експозицията на музея на летище Hurlburt Field, Флорида. - Още за AC-130

http://www.pan.bg/

 

 
В руската корабостроителница „Адмиралтейские верфи“ спуснаха на вода петата дизелова подводница за ВМС на Виетнам
29.12.2014, 22:00

proekt 636Петата подводница проект 636 за виетнамските ВМС - HQ-186 Da Nang (Дананг), е спусната вчера на вода в корабостроителницата „Адмиралтейские верфи“ в Санкт Петербург, съобщава „Интерфакс-АВН“.

Първата субмарина от проекта - HQ-182 Hà Nội (Ханой), пристигна във военноморската база Камран натоварена на холандския транспортен кораб Rolldock Sea на 31 декември 2013 година.

Втората от шестте дизелови подводници HQ-183 "Hồ Chí Min" (по класификациите на НАТО - Kilo, заводски номер 01340) беше предадена на 16 януари 2014 година на виетнамската страна.

Третата подводницата HQ-184 Hai Phong (строителен номер 01341) беше предадена на 4 декември 2014 година и на 12 декември бе натоварена на Rolldock Star и изпратена за Виетнам, където вече в състава на 189 бригада Подводни сили се експлоатират първите два кораба от серията.

Четвъртата строяща се за Виетнам подводна лодка HQ-185 Khanh Hoa (строителен номер 01342) беше заложена на 23 октомври 2012 година, спусната на вода на 28 март 2014 година и излезе на ходови изпитания в Балтийско море на 21 август.

Шестата субмарина HQ-187 Ba Ria-Vung Tau (строителен номер 01344) е заложена на 28 май 2014 година.

Контрактът за строителството на шестте кораба бе подписан през 2009 година и е на стойност около 2 милиарда долара, като той трябва да бъде изпълнен до края на 2016 година.

След като се отчете и строителството на обекти от инфраструктурата (включително и учебната), доставката на въоръжение и др. общата стойност на договора може да достигне до 4 милиарда долара. - Още за проект 636

 
Ден на отворени врати в памет на старши-лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидат Антон Петров се проведе в бригада „Специални сили“
29.12.2014, 16:30

Във военно формирование 32 990 – Пловдив днес, 29 декември, се проведе Ден на отворени врати. Проявата е в памет на загиналите на 27 декември 2003 г. при отбраната на база „Индия”, град Кербала, Ирак, старши-лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидат Антон Петров. Състезанието „Индия” се провежда за първи път във военното формирование. Организаторите са свързали символично датата, месеца и годината на трагичното събитие - 27 декември 2003 г., със следните дисциплини: 27 лицеви опори; 12 набирания на висилка; 3x10 м совалка с носене на ранен другар. Тази група упражнения се повтаря пет пъти за време с 10 кг оборудване (екипировка).

Въпреки неблагоприятните атмосферни условия, в състезанието се включиха военнослужещи и граждани от Пловдив. Председател на съдийската комисия беше капитан Стефан Николчев. На състезанието присъстваха командирът на военно формирование 32 990 бригаден генерал Михаил Попов, военнослужещи от 68-а бригада „Специални сили“, бивши военнослужещи, граждани.

http://www.mod.bg/

 
10 хил. чеченски бойци подадоха рапорти да воюват извън Русия
29.12.2014, 13:56

Рамзан КадировЧеченският президент Рамзан Кадиров в обръщение към чеченски бойци съобщи, че 10 хил. служители на органите на реда са подали рапорт и искат разрешение да воюват извън пределите на Русия.

Според Кадиров „Америка и Европа обявиха на Русия икономическа война и се опитват да предизвикат в страната хаос, паника и масови безредици“. Обаче „руският народ се обедини около своя лидер Владимир Путин“, а „чеченският народ в това единство заема едно от централните места“, каза Кадиров.

“15 години Путин помага на нашия народ. Сега и ние с вас молим националния лидер на Русия да ни смята за доброволен отряд на върховния главнокомандващ, готов да защитава Русия, нейната стабилност, граници и да изпълнява задачи от всякаква сложност”, каза още чеченският президент.

Кадиров поясни, че ще реши всички проблеми на Донбас с безопасността, ако бъде прието принципиално решение от върховния главнокомандващ. Това, че в Източна Украйна има чеченски доброволци не е тайна за никого, но тяхното количество е крайно незначително, каза още Кадиров.

Чеченският държавен глава и по-рано призна, че в Донбас има представители на републиката, но само немногочислени доброволци. Сега става дума за цяла армия, готова да защитава интересите на Русия във всяка една точка на света.

В предишните си изказвания Кадиров твърдеше, че е готов да напусне поста си и с разрешението на руския президент, сам да отиде в Новорусия и да оглави чеченските отряди.

Според експерти, предложението на лидера на Чечня едва ли ще получи официално потвърждение от Кремъл, тъй като Русия формално не участва в конфликта. Въпреки това, на неофициално ниво позицията на чеченския президент предизвиква реакция на раздразнение и нервност у днешното украинско ръководство, което се страхува и от чеченците, и от самия Кадиров.

http://www.cross.bg/

 
Втората "Варшавянка" ще бъде приета в състава на ВМФ на Русия утре
29.12.2014, 13:42

proekt 636Втората дизелова подводница проект 636.3 ("Варшавянка")Б-237 "Ростов на Дон", предназначена за Черноморския флот, официално ще бъде приета в състава на ВМФ на 30 декември, съобщава ТАСС.

Тържествената церемония по вдигането на Андреевския флаг ще се проведе в корабостроителницата "Адмиралтейские верфи". - (видео)

Приемо-предавателните документи бяха подписани по-рано, на 26 декември.

През септември 2014 г в бойния състав на Черноморския флот на РФ влезе главната подводница от серията - „Новоросийск“ Б-261. Тя беше заложена през август 2010 година, а втората подводница - „Ростов на Дон“ Б-237 беше заложена през ноември 2011 година. В средата на август 2012 година в корабостроителницата е заложена третата подводница „Старый Оскол“, а строителството на четвъртата - „Краснодар“ Б-265 - започна през февруари 2014 година.

Според плановете на Главното командване на ВМФ до 2016 година трябва да бъдат построени шест подводници от този проект. Те ще влязат в състава на Черноморския флот на Русия. В началото на следващата година там ще бъде сформирана бригада подводници, състояща се от два дивизиона. Първият дивизион ще бъде дислоциран в Севастопол (Южна бухта), а вторият – в Новоросийск. - Още за проект 636

 
Руската атомна подводница „Владимир Мономах“ пристигна в пункта за базиране
29.12.2014, 13:18

proekt 955Новият ракетен подводен крайцер със стратегическо предназначение „Владимир Мономах“ проект 955 в понеделник завърши първия си преход от Северодвинск до базата на подводните сили на Северния флот (СФ) в Гаджиево. Както съобщи пред ТАСС ръководителят на пресслужбата на СФ Вадим Серга, преходът е преминал в щатен режим. - (видео)

По време на изпитанията в Бяло море К-551 “Владимир Мономах“ е потвърдил заложените от конструкторите специфични и виброакустични характеристики, които осигуряват неговата незабележимост под вода и трудност за откриване на крайцера от съвременните хидроакустични и хидролокационни уреди. Също така в рамките на заводските изпитания на 10 септември 2014 г. екипажът на подводницата успешно изстреля междуконтиненталната балистична ракета „Булава“.

По-рано в Северния флот пристигнаха главният кораб от проекта К-535 „Юрий Долгорукий“ и първият сериен подводен ракетен крайцер К-550 „Александр Невский“. Те успешно преминаха всички тестове, предвидени в програмата за бойна подготовка, и изпълниха пускове от главния оръжеен комплекс от подводно положение, като с висока точност поразиха с междуконтиненталната балистична ракета Р-30 „Булава“ цели на полигона Кура на Камчатка. - Още за проект 955

 
САЩ планират да закупят поддържани F-5 от Швейцария
29.12.2014, 09:40

F-5ВС на САЩ планират да закупят от Швейцария изтребители F-5E в интерес на ВМС и Корпуса на морската пехота (КМП). Те са евтини за експлоатация и ще се използват в т.н. ескадрили „агресори”. Тези ескадрили се формират след войната във Виетнам и са въоръжени предимно с изтребители американско производство, като носят окраска и знаци на ВВС на вероятния противник и използват тактиките на съответните страни.

КМП планират да придобият 32 F-5, които ще се експлоатират в базите им в Аризона, Калифорния, Северна и Южна Каролина.

ВМС имат четири ескадрили „агресори” с F-16, F/A-18 и F-5 във Флорида, Виржиния и Невада. 401-ва учебна изтребителна ескадрила (Юма, Невада) има на въоръжение десетина F-5 и планира да придобие още 44 от този тип самолети от Швейцария.

ВВС на Швейцария са закупили общо 98 изтребителя F-5различни модификации, от които към момента на въоръжение са 41 F-5Е и 12 F-5F.

http://www.pan.bg/

 
Новата мисия на САЩ в Афганистан ще носи названието „Операция по поддържане на мира”
29.12.2014, 08:49

Джон КърбиНовата мисия на САЩ в Афганистан ще носи названието „Операция по поддържане на мира”.

Това съобщи говорителят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби след официалния край на бойната мисия на НАТО в Афганистан, предаде Газета Ру.

Кърби уточни, че мисията на САЩ в Афганистан ще бъде миротворческа. Функциите на американските военнослужещи ще се свеждат до предупреждение за терористични атаки.

 
Първи полет на експерименталния образец на Boeing KC-46
29.12.2014, 08:42

Boeing KC-46Вчера е бил извършен първия полет на експерименталния образец на въздушния танкер Boeing KC-46. Самолетът Boeing 767-2C (невоенната модификация) е излетял от летище Paine Field (щат Вашингтон) в 09:29 ч. местно време и 3ч. 32мин по-късно е кацнал успешно на Boeing Field. - (видео)

В рамките на договора от 2011 г. за конструиране и разработване на самолет-цистерна от следващо поколение за ВВС на САЩ Boeing трябва да построи четири опитни образци – два В767-2C и два KC-46A. Boeing 767-2C започват летателните изпитания като цивилни карго самолети, преди на тях да са инсталират системите за дозареждане във въздуха. В767-2C е построен на базата на 767-200ER с елементи от В767-300 и В767-400, както и пилотска кабина на основата на тази на В787. KC-46 ще се включат в тестовите полети през втората половина на месец април 2015 г. с цялото стандартно оборудване.

Програмата за въздушен танкер ново поколение за ВВС на САЩ е на стойност 51 милиарда долара и предвижда доставката на 179 самолета, като първите 18 трябва да бъдат приети на въоръжение през 2017 г.

http://www.pan.bg/

 

 
В Жуковски е доставен нов опитен образец Т-50 за наземни изпитания
28.12.2014, 22:54

T-50Публикувани днес в руски СМИ спотърски снимки показват на летището на гр. Жуковски край Москва транспортен самолет Ан-124-100 на авиокомпанията "Волга-Днепр" (борд RA-82081).

С него от Комсомолск на Амур е доставен нов опитен образец на изтребителя от пето поколение ПАК ФА (Т-50), специално изготвен за наземни изпитания и който вероятно ще бъде обозначен като Т-50-6-2. - Още за Т-50

 
Войната не е свършила
28.12.2014, 20:04

Големи надежди през 2001-ва, предпазлив оптимизъм през 2014-а. Така може да се определи отношението на света към ситуацията в Афганистан. Преди 13 години НАТО започна най-голямата си международна мисия в историята с амбициозната цел - да победи тероризма, да осигури стабилност в Афганистан и да възстанови разорената от войната страна. Резултатът е повече от спорен.

Мисията на НАТО все пак постигна определени успехи - тренировъчните лагери на терористите изчезнаха оттам, създателят на чудовището "Ал Кайда" Осама бен Ладен е мъртъв, а афганистанците за първи път след свалянето на режима на талибаните избраха президент. В страната бяха извършени и редица инфраструктурни проекти, постигнат бе и прогрес в икономиката, в образованието - нека не забравяме, че само преди 20-30 години Афганистан бе страна с едва 2 процента грамотност сред населението, днес това е в историята.

И все пак НАТО избягва думичката "победа", когато оценява скъпоструващата си мисия в тази страна - преди всичко защото цената й е 3500 жертви. Загиналите афганистанци не ги броим (А защо ли?). Мисията на ИСАФ не реши основния проблем на Афганистан - войната не е свършила, констатират експертите. И за съжаление това е така: тренировъчните лагери на талибаните ги няма, но самите талибани са там и осъществяват многобройни кървави акции. Освен това страната е далеч от понятието "стабилна държава", според международната организация "Трансперънси интернешънъл" Афганистан е сред най-корумпираните страни в света. А американският аналитичен институт "Фандфор пийс" я слага в първите редици на рейтинга си на "несъстоялите се държави".

Ето защо 13-годишната мисия на ИСАФ не може да се определи като победа. Дано "Решителна подкрепа", чиято цел ще е да инструктира афганистанската армия и полиция, да е по-успешна. Като виждаме обаче какво се случва в Ирак, оптимизмът ни бързо се изпарява...

http://www.duma.bg/

 
Вдигат заплатите на военнослужещите от 1 януари?!
28.12.2014, 19:27

Законът за държавния бюджет за следващата година е публикуван в извънреден брой на Държавен вестник. В него е записано, че от 1 януари 2015 г. базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на военнослужещите е 380 лв. Досега тя бе 376 лв.

Според Закона за отбраната и Въоръжените сили „военнослужещите имат право на основно месечно възнаграждение в съответствие с присвоеното им военно звание и степента в обхвата на военното звание. Размерите на основното месечно възнаграждение се определят с акт на Министерския съвет по предложение на министъра на отбраната. Базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност се определя ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България, като месечното възнаграждение се увеличава с коефициент спрямо базата, както следва: за офицери - не по-малко от 2,2; за офицерски кандидати и сержанти - не по-малко от 1,75; за войници (матроси) - не по-малко от 1,6.”

От тук става ясно, че правителството ще реагира, ако министърът на отбраната направи съответното предложение. В близката ни история вече имаше случай, когато при подобна ситуация, това не се случи. При положение, че министър Николай Ненчев направи тази стъпка основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност при войниците и матросите ще се увеличи с близо 7 лв., за офицерските кандидати и сержантите – с 9 лв. и за офицерите с близо 9 лв. Логично е тази промяна в Закона за държавния бюджет да има отражение върху възнагражденията на всички военнослужещи.

Новата база не е само за военнослужещите. Същата е за държавните служители и за служителите по Закона за МВР, Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража и Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“.

Независимо, че президентът беше против орязания военен бюджет, той все пак не наложи вето на закона. През 2015 г. за МО са определени разходи в размер на 954, 589 млн. лв. при 1, 021 475 млрд. лв. за 2014 г. Текущите разходи за следващата година са 897, 907 млн. лв. при 969, 081 млн. лв. за тази. Парите са разпределени за две основни политики: в областта на отбранителните способности – 892, 509 млн. лв. (за 2014 г. – 959, 304 млн. лв.) и в областта на съюзната и международна сигурност – 62, 080 млн. лв. (за 2014 г. – 64, 171 млн. лв.)

Намаленият военен бюджет може да е едно от обясненията на това, което министър Ненчев каза вчера в Плевен. Що се отнася до реформите, той посочи, че те са задължителни и очевидно ще бъдат тежки в някои сфери.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Извади ли си Западът поуки от Афганистан?
28.12.2014, 15:47

M1A1В края на годината НАТО изтегля бойните си подразделения от Афганистан. С това приключва една епоха и то не само за Афганистан, но и за световната политика. Да, и в бъдеще ще има войни, малки и големи, далечни и близки. Можем обаче да бъдем относително сигурни, че в обозримо бъдеще Западът, в случая в лицето на НАТО, в близко време няма да провежда широкомащабни военни операции за подпомагане на демократичното изграждане на нации. Налагането на демокрацията и правовата държава в Хиндукуш беше свързано с огромни разходи както за частите на НАТО, така и за местното население. И успехът на това начинание е само частичен. Историческа ирония е, че стигаме до този извод едва в края на една операция, която беше планирана съвсем другояче.

Налагане на демокрация

Не да поддържа сигурността и да налага мир, а да премахне Ал Кайда беше една от основните цели на бившия американски президент Джордж Буш. И тъй като това само по себе си не доведе до стабилност, западните войници трябваше да участват в изграждането на едно ново обществено образувание, също както и в Ирак. В концептуално отношение Джордж Буш си остана в плен на времето. Външнополитическият дискурс в САЩ и в големи части от Европа след Студената война се базираше на убеждението, че светът ще стане по-сигурен и по-добър, ако все повече общества следват основните принципи на либералната правова държава. Многото големи и по-малки военни интервенции, продиктувани от този начин на мислене, имаха сравнително минимален успех.

Този процес протече най-успешно на Балканите, които обаче се отличават значително от другите случаи в един важен аспект. Перспективата за членство в ЕС направи местните политически елити по-умерени, макар че военните действия там не са приключили и до днес. В ислямския свят не съществува подобен стимул, така че остарелите традиции винаги се налагаха и продължават да се налагат. И когато налагането на западния модел на демокрация е съпътствано от регионални конфликти - както в Ирак, това може да доведе до разпадането на цели държави. Досега в Афганистан това не се е случило. Само че реално погледнато, мисията на ИСАФ дискредитира идеята за поддържане на сигурността и изграждане на общество по западен образец под военното ръководство на чужди държави.

Вярно е, че много афганистански момичета вече могат да посещават училище, но същевременно хиляди хора станаха жертва на атентати и боеве. Повечето от тях бяха избити от талибаните, но накрая този факт остана изцяло встрани от обществената дискусия. Хората в участващите в мисията чужди държави вече не желаеха тази мисия. Мнозинството от афганистанците - също. Сега НАТО предоставя страната на местните сили за сигурност, въпреки че и те не очакват някакво подобрение сигурността.

Перспективите

Кратката въздушна война преди три години в Либия показа, че не е толкова лесно да се вадят поуки от натрупания опит. Отново водени от стратегически и хуманитарни мотиви, западните държави предприеха нова интервенция. Този път без сухопътни войски. Алиансът хвърли своите бомби и след това остави Либия на произвола на съдбата. И резултатът не беше по-добър. Днес Либия е една разпокъсана и притисната от милиции и терористи страна, а боевете продължават.

А сега? Много политици сигурно са се надявали, че след Афганистан вече няма да има никакви чуждестранни военни мисии. Но кризата в Леванта отново принуди Запада да действа. Дори не му остави време за "стратегически размисъл". Т.нар. "Ислямска държава" представлява непосредствена заплаха тъкмо за Европа. Може би още по-сериозна, отколкото терористичните лагери в Хиндукуш навремето. Джихадисткият "туризъм" на много млади европейци се превърна в сериозен проблем на сигурността. Притиснат от обстоятелствата, президентът Обама разработи нов модел. Атаките се осъществяват по въздуха, както в Либия. Този път обаче местните войски трябва да бъдат обучени за сухопътни бойни действия и да бъдат снабдени с оръжия. С днешна дата е трудно да се каже дали този план ще има успех. В Ирак все има остатъци от някаква армия, на която може да се разчита. В Сирия обаче - не. Опитът все пак си заслужава. Поне за този, който не иска отново да окупира цели държави. Във въздушните нападения сега участват и регионални сили като Саудитска Арабия и Катар. И това е важна крачка за изваждането на тези страни от ролята им на зрители, при която те много често играеха двойна игра. Нациите, които трябва да бъдат подпомогнати, са техни съседи.

http://www.cross.bg/

 
Руската военна промишленост ще получи 2,9 млрд. рубли субсидии от държавата
28.12.2014, 13:50

Дмитрий Медведев Руските компании, износители на военна продукция, и догодина ще получат субсидии от държавния бюджет, става ясно от съобщение на сайта на руското правителство.

Тази сутрин от институцията съобщиха за подписано от премиера Дмитрий Медведев постановление във връзка със закона за бюджета на Руската федерация за 2015 година.

Според него компаниите от военнопромишления комплекс, които изнасят своята продукция, ще получат 2,9 млрд. рубли през 2015 година. Тези средства трябва да компенсират част от разходите за лихви, получени от руски кредитни институции, както и от държавната корпорация Внешэкономбанк (Банката за развитие и външноикономически дейности).

През 2016 година субсидията от държавния бюджет за индустрията по същото перо ще бъде 2,94 млрд. рубли, става ясно още от текста на постановлението.

Целта е подпомагане на развитието на компаниите от руската отбранителна индустрия, както и повишението на конкурентоспособността на сектора, допълват от правителствената пресслужба на Русия.

Подобни механизми за подкрепа на руската военна промишленост имаше и в периода 2005 – 2012 година. Тогава субсидии на обща стойност от 42 млрд. рубли получиха 250 организации. Това беше правено с цел стимулиране на износа на продукцията на компаниите.

Организациите получаваха субсидии при условие, че нямат просрочени задължения към федералния бюджет и държавни фондове. - Още руски ВПК

http://www.investor.bg/

 
Четири италиански изтребителя пристигат в литовска авиобаза
28.12.2014, 13:39

Eurofighter TyphoonЧетири италиански изтребителя Eurofighter Typhoon пристигат днес в литовската авиобаза „Шяуляй”, предаде Интерфакс.

Италианските самолети за първи път вземат участие в мисията на НATO за охрана на въздушното пространство на балтийските страни.

Освен италианските самолети в базата пристигат и четири полски изтребителя МиГ-29, които на ротационна основа ще сменят португалците и канадците.

Съгласно решение на НАТО, ВВС на страните от алианса охраняват въздушното пространство на балтийските страни от 29 март 2004 година, когато Латвия, Литва и Естония станаха членове Североатлантическия блок.

През 2012 година бе взето решение мисията да бъде продължeна за неопределено време.

 
Spiegel: НАТО набелязва целите си в Афганистан по съмнителни критерии
28.12.2014, 12:07

А-10По време на въздушни атаки срещу позиции на предполагаеми бойци в Афганистан въоръжените сили на НАТО са се ръководили от списък, съставен по съмнителен принцип. До този извод стигна немският седмичник Spiegel.

Първо, в списъка, който наброява 750 позиции, присъстват талибани „от средни и нисш ранг”, но не и висшето ръководство на ислямското движение. Второ, някои заподозряни са включени в списъка, защото са търгували с наркотици, но не са свързани по никакъв начин с терористична дейност. По този начин борбата на НАТО срещу тероризма и срещу наркотърговията „фактически се слива в едно”, отбелязва списанието.

Освен това, според данни на Spiegel, системата за гласова идентификация на потенциален боец не функционира убедително. За това се подслушват телефонните разговори на заподозрените. Ако по време на разговора някой се представи по име, което присъства в списъка, това означава, че може да се осъществи въздушен удар по позицията му в течение на 24 часа. Заради това жертви на удара могат да станат мирни граждани, но не и потенциалният терорист, предава данните на Spiegel агенция ДПА.

Списъкът показва „какви размити и отчасти произволни догадки са достатъчни, за да набележат военните цели за унищожение”, пише Spiegel, който съставя материала си по документи, получени от бившия сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън.

http://www.fbr.bg/

 
”Протон-М” изведе спътника Astra-2G в междинна орбита
28.12.2014, 11:48

Главната част от ускорителния блок „Брим-М” и европейският спътник Astra-2G се отделиха от ракетата-носител „Протон-М”, която днес в 00:37 московско време беше изстреляна от космодрума Байконур, Русия. Това съобщи агенция ТАСС, като се позова на пресслужбата на Федералната космическа агенция (Роскосмос).

„Извеждането на космическия апарат в орбита е планирано за 28 декември”, заявиха от Роскосмос. - (видео)

Панираното изстрелване за 28 ноември беше отложено заради неизправност в ускорителния блок „Бриз-М” и по-точно в командната му система.

Договорът за използването на ракетата носител „Протон-М” за изстрелване на космическия апарат Astra-2G е сключен от компания International Launch Services, ILS. Контролният пакет акции в ILS принадлежи на Център „Хруничов”, който разработи и поддържа ракетата-носител „Протон” и ускорителния блок „Бриз-М”.

Спътникът, конструиран от компания Airbus Defence and Space трябва да изгради сигнално покритие в страни от Европа, Западна Африка, Близкия и Средния Изток по поръчка на оператора на спътникови връзки SES (Люксембург).

Спътникът Astra-2G трябва да осигури канал за връзка между военните сили на НАТО и да резервира позиция в орбита за военния спътник на алианса. Той ще помогне на Люксембург да получи правата за орбиталната позиция от януари 2015 г.

 
Русия предоставя Су-24 на Аржентина
28.12.2014, 11:19

Su-24Великобритания преразглежда защитата на Фолкландските острови, след като става ясно за плановете на Русия да предостави бомбардировачи Су-24 на Аржентина, срещу което ще получи доставки на пшеница и говеждо месо.

Според британското МО Буенос Айрес ще получи бомбардировачите много преди приемането на въоръжение през 2020 г. на самолетоносача HMS Queen Elizabeth и изтребителите F-35B, което ще остави спорните острови „уязвими”. Сега на Фолкландските острови Великобритания е дислоцирала четири изтребителя Typhoon, ЗРК Rapier и около 1200 военнослужещи.

Посещението на Путин в Аржентина през юли 2014 постави основата на споразумение на размяна на пуско военно въоръжение срещу пшеница, месо и други стоки, от които Москва се нуждае след наложените от ЕС санкции. Предвижда се Русия да предостави на лизинг 12 фронтови свръхзвукови бомбардировачи Су-24. Независимо, че са сравнително остарели, те все още се разглеждат като опасно оръжие с техния боен радиус на действие от над 600 км и лазерно управляеми ракети.

http://www.pan.bg/

 
НАТО ще проведе церемония в Кабул, с която официално ще сложи край на бойната си мисия в Афганистан
28.12.2014, 09:18

НАТО ще проведе церемония в Кабул, с която официално ще сложи край на бойната си мисия в Афганистан, предаде AFP.

Подробностите около събитието се пазеха в тайна заради заплахата от атаки на талибани в афганистанската столица, която през последните години е разтърсвана от многобройни самоубийствени атентати и въоръжени нападения.

На 1 януари водените от САЩ Международни сили за поддържане на мира в Афганистан (ИСАФ), която загуби в Афганистан 1385 военнослужещи от 2001 година насам, ще бъдат заместени от мисия на НАТО, която ще обучава и подкрепя афганистанските сили.

Около 12 500 чуждестранни военнослужещи ще останат в страната. Те обаче няма да участват в сражения, а ще оказват подкрепа на афганистанската армия и полиция в борбата срещу талибаните, които управляваха страната от 1996 до 2001 г.

http://www.focus-news.net/

 

 
Мексико ще получи 2,2 хиляди бронирани автомобила Humvee
27.12.2014, 19:38

HMMWV (Humvee)Министерството на отбраната на САЩ е сключило с компанията AM General контракт за доставка на въоръжените сили на Мексико на 2,2 хиляди тактически автомобила HMMWV (Humvee), съобщава Altair.

Сделката е сключена по линия на чуждестранните военни доставки и е на стойност 245,5 милиона долара. Според условията на контракта, всички бронемашини трябва да бъдат предадени на СВ на САЩ до декември 2017 година, като американските военни поетапно ще я доставят на Мексико.

През септември 2014 година се появи информация, че военното ведомство на Мексико планира да закупи хиляда бронирани автомобила HMMWV. През пролетта на тази година Мексико направи поръчка в САЩ за доставка на 3335 Humvee, които се оценяват на 556 милиона долара. Покупката на новите HMMWV мексиканските военни извършват в рамките на програмата за обновяване на автобронетанковия парк.

Същевременно МО на Мексико смята да получи от САЩ поддържани бронемашини тип MRAP, използвани по-рано във военните операции в Афганистан и Ирак. Тази техника Пентагона предлага на съюзници в рамките на програмата за реализация на излишното военно имущество. Мексико ще може да получи машините безплатно, но ще трябва да заплати тяхното транспортиране. - Още за HMMWV

 
Правим всичко възможно да пазим нашите военнослужещи
27.12.2014, 15:13

Николай НенчевМодернизацията и привеждането на българската армия към стандартите на НАТО са сред целите, които си поставя военният министър Николай Ненчев за следващата година.

„В противен случай ние сме в несъответствие при провеждане на общи учения, тъй като използваме различна техника. Въпреки орязания бюджет трябва да направим всичко възможно, за да модернизираме и превъоръжим българската армия в най-скоро време", заяви министър Ненчев в Плевен.

Що се отнася до реформите, той посочи, че те са задължителни и очевидно ще бъдат тежки в някои сфери.

Сред приоритетите, които си поставя военния министър за следващата година на първо място е „да повдигнем духа на българската армия и на българския военнослужещ".

„Има едно незаслужено отношение към военнослужещите в обществото. Ние като че ли не виждаме това, което те правят. А в днешния ден на много места българските военнослужещи са редом до гражданите, с техниката, с която разполагат, за да изпълнят своя ангажимент да помагат в случаи на бедствия, кризи и аварии", каза още военният министър.

Днес министърът на отбраната Николай Ненчев присъства на панихида в памет на българските военнослужещи, загинали в Кербала. Тя бе отслужена в църквата "Св. Николай" в Плевен с участието на командири на военни формирования и военнослужещи от Плевенския гарнизон.

Почетена бе паметта на майор Георги Качорин, офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Свилен Киров и старши лейтенант Николай Саръев, загинали на 27 декември 2003 г., при терористичната атака срещу база "Индия".

Правим всичко възможно да пазим нашите военнослужещи. Ние сме част от възможно най-интелигентния и най-подготвения съюз, наречен НАТО - прави се всичко възможно повече да не се случва това, но в тези райони винаги има риск от подобни нещастия, допълни министърът.

Днес имаме 110 човека в Афганистан и разбира се, аз ги мисля тези момчета и момичета, мислено съм с тях, каза министър Ненчев.

http://www.cross.bg/

 
Кабул е против прехвърлянето на американска военна техника от Афганистан в Украйна
27.12.2014, 15:10

Ашраф ГаниПо време на посещението си във Вашингтон през януари следващата година президентът на Афганистан Ашраф Гани възнамерява да убеди американския си колега Барак Обама да не прехвърля оставащата след изтеглянето на американските войници от Афганистан военна техника в Украйна. Представител на президента съобщи пред ТАСС, че в Кабул този въпрос се обвързва с въпроса за по-нататъшно сътрудничество с Вашингтон.

Според представителя на Гани, "Вашингтон вече е дал гаранции на Кабул, че цялото американско военно оборудване и оръжия ще останат за нуждите на афганистанската армия и полиция след изтеглянето на контингента от Афганистан". Според данни на афганистанското правителство обаче в момента американците подготвят бронираните автомобили MRAP за превоз към Украйна.

"При това командването на контингента отказва да обсъди темата с представители на нашето правителство, заявявайки, че въпросът е от компетентността на Белия дом", посочва източникът.

"Подобно отношение показва незачитане на интересите на Кабул на фона на активизирането на екстремистките и терористични групи в последно време", посочи той.

http://www.cross.bg/

 
US анализатор: Украйна няма място в НАТО
27.12.2014, 13:39

 Дъг БендоуКиев е в правото си да кандидатства за НАТО, но САЩ трябва да отговорят с отказа, пише във “Форбс” американският политически анализатор Дъг Бендоу. Според него влизането на Украйна в НАТО е контрапродуктивно и ще доведе единствено до ожесточен конфликт с Русия, съобщава Риа Новости.

Западът очевидно не е готов да поеме такъм риск заради Украйна, пише анализаторът. До момента западните политици не предоставяха на Украйна съществена подкрепа: финансовата и военна помощ се оказа твърде умерена. “Украинците не трябва да изпадат в илюзии за западната конница, която се лети на бели коне, за да победи казашките орди”, добавя Бендоу.

Той смята, че разширяването на НАТО никога не е било изгодна за Вашингтон, защото този процес е свързан с нарастване на разходите и увеличаване на рисковете в сферата на сигурността. В този смисъл Грузия и Украйна са неизгодни за САЩ съюзници: те няма да могат да защитят САЩ, а плюс това имат напрегнати отношения с ядрена Русия.

Именно затова приемането на Украйна в НАТО няма смисъл за САЩ и Вашингтон трябва ясно да покаже, че Украйна не трябва да се надява на намесата на НАТО в разрешаването на кризата с Русия, отбелязва Бендоу. “Членството в НАТО трябва да бъде въпрос на сигурност, а не благотворителност. Новите страни-членки трябва да съдействат за безопасността на американците”, пише Бендоу.

Анализаторът предлага мирен план за регулиране на украинската криза. Според него властта в Украйна трябва да бъде децентрализирана, а в замяна Източна Украйна да признае властта в Киев. Украйна трябва да се съгласи със загубата на Крим, където Бендоу предлага да се проведе още един референдум за отделяне с участието на международни наблюдатели. Освен това санкциите срещу Русия трябва да бъдат отменени, а Киев следва да се откаже от военните връзки с НАТО и САЩ, добавя наблюдателят.

http://rusofili.bg/

 
Говорителка на НАТО: Не сме заплаха за Русия
27.12.2014, 09:55

НАТО не представлява заплаха за Русия. Това заяви говорителка на алианса в отговор на приетата от Москва нова военна доктрина, която поставя НАТО сред основните заплахи за сигурността на Русия, предаде ДПА.

"Всички мерки, предприети от НАТО за обезпечаване на сигурността на своите членове, са отбранителни, пропорционални и съобразени с международното право", заяви говорителката на НАТО Оана Лунджеску. "Фактически, именно действията на Русия, включително понастоящем в Украйна, нарушават международното право и подкопават европейската сигурност", добави тя. Лунджеску посочи също, че НАТО ще продължи да се стреми към конструктивни отношения с Русия. "Но това е възможно само ако Русия спазва международното право и принципи, включително правото на народите да избират свободно своето бъдеще", изтъкна говорителката на алианса.

Новата редакция на руската военна доктрина, която беше публикувана на сайта на Кремъл, след като беше одобрена от президента Владимир Путин, изброява 14 външни опасности за сигурността на Русия, първата от които е разширяването на военния потенциал на НАТО и разширяването на алианса на Изток.

http://pik.bg

 
Съюзниците нанесоха над 30 въздушни удара срещу ИДИЛ
27.12.2014, 09:42

А-10Авиацията на предвожданата от САЩ антитерористична коалиция е нанесла в петък, 26 декември, над 30 въздушни удара срещу позиции на ИДИЛ в Ирак и Сирия, предаде Би Би Си.

Почти половината от тях са нанесени срещу контролирани от джихадистите обекти в град Кобани, близо до границата с Турция. Градът остава важен стратегически обект за страните в конфликта.

Според информация на Пентагона, на иракска територия са нанесени около 15 въздушни удара.

При един от тях е била унищожена ракетна система на джихадистите в провинция Анбар, значителна част от която се намира под контрола на ИДИЛ.

Същевременно кюрдски източници съобщават, че ислямистите се претърпели големи загуби в град Мосул и околностите му.

 

 
Успешен старт на РН 'Съюз-2.1б' от Байконур
26.12.2014, 21:57

От космодрума Байконур, успешно стартира РН 'Съюз-2.1б' с КА 'Ресурс-П'-2, информира Роскосмос. - (видео)

Стартът е проведен от стартова площадка 31. Ракетата трябва да изведе на орбита 'Ресурс-П'-2 - перспективен руски космически апарат за дистанционно изследване на Земята. Носителят 'Съюз-2.1б' и апарата 'Ресурс-П' са разработени от самарският ракетно космически център 'Прогрес'.

Апаратурата на спътника позволява да се провежда високодетайлно заснемане на земната повърхност. Също така на апарата са установени прибори за автоматична идентификация на кораби (и самолети ) и научната апаратура 'Нуклон'.

Първият старт на апарат от серията 'Ресурс-П' бе на 25 юни 2013 г. В момента снимки от 'Ресурс-П'-1 се използват за решаване на широк кръг от задачи в интересите на различни министерства и ведомства на РФ.

Това бе предпоследен старт на РН за 2014 от космодрума Байконур. Последен старт за годината ще стане старта на РН 'Протон' с европейският КА Astra-2G, който е запланиран за 28 декември 2014 (27 декември 23:37 наше време). - Още космически системи

http://www.spacenewsbg.com/

 
Американският есминец "Доналд Кук" пристига в Черно море
26.12.2014, 19:40

DDG-75Американският есминец "Доналд Кук" (Donald Cook DDG-75) вчера премина през турските проливи и навлезе в акваторията на Черно море в подкрепа на мира и стабилността в региона, предаде румънската агенция Медиафакс, като се позова на комюнике, публикувано на страницата на американските военноморски сили за Европа и Азия.

Присъствието на DDG-75 потвърждава ангажимента на Съединените щати за укрепване на партньорството и общия оперативен капацитет между САЩ, НАТО и регионалните партньори, се посочва в съобщението.

Присъствието на "Доналд Кук" в Черно море има за цел да предложи осигуряване и същевременно да демонстрира нашия ангажимент да сътрудничим отблизо със съюзниците от НАТО с цел укрепване на морската сигурност, заяви командващият кораба Чарлз Хемптън.

Американските военноморски сили изпращат редовно кораби в Черно море съгласно международното законодателство и Договора от Монтрьо. Американският боен кораб "Доналд Кук" вече бе в Черно море тази година, в периода 10-24 април, когато посети румънското пристанище Констанца. Руски изтребител прелетя тогава неколкократно близо до кораба на малка височина, а Пентагонът осъди акцията като "провокативна и непрофесионална", припомня Медиафакс.

Междувременно руският постоянен представител в НАТО Александър Грушко отчете, че Черно море се превръща в място на постоянно присъствие на извънрегионални държави, предаде ТАСС.

Грушко отбеляза, че не е ясно какво правят те там. "Няма никаква необходимост от (присъствието на тези държави в Черно море)", подчерта той по видеомост от Брюксел.

Грушко посочи, че засилената военна активност на НАТО не може да не предизвиква безпокойство. Като нови региони, предизвикващи интереса на Алианса, той посочи Североизточна Европа, Прибалтика и Полша. Тези действия няма да останат без отговор и вече се предприемат необходими мерки, предупреди руският постоянен представител в НАТО.

Грушко не изключи възможността процесът на присъединяване на Украйна към Алианса да бъде ускорен с политическо решение, въпреки че тя не отговаря на критериите за членство. Това ще влоши ситуацията в областта на сигурността в тази страна, но и в цяла Европа, предупреди той.

Руският постоянен представител в НАТО призова Арктика да не превръщана в зона на сблъсък на интереси по модела на Студената война, предаде БТА.

http://www.dnes.bg/

 
Путин подписа новата военна доктрина на Русия
26.12.2014, 19:10

Владимир ПутинРуският президент Владимир Путин подписа новата военна доктрина, информират световните медии, позовавайки се на съобщение, публикувано на официалния сайт на Кремъл. В нея се казва, че основните външни рискове за страната са разширяването на военните способности на НАТО и дестабилизацията в няколко района. Това се случва дни след като Украйна направи нови стъпки, за да се присъедини към Атлантическия военен съюз.

В доктрината се посочва още, че основните вътрешни рискове са дейности за дестабилизиране на ситуацията в страната, както и дейността на терористи, отбелязва „Ройтерс".

Промените са свързани с нови заплахи за сигурността във връзка със ситуацията в Северна Африка, Сирия, Ирак и Афганистан. Доктрината има отбранителен характер. Русия акцентира на използването на военна сила единствено след изчерпването на всички ненасилствени мерки.

И предишната военна доктрина на Москва, подписана също от Путин през 2010 г., определяше разширяването на НАТО като основен риск за Русия, но през последната година рисковете са се увеличили рязко.

През тази седмица Русия обяви, че НАТО превръща Украйна във линия за конфронтация и заплаши, че ще прекъсне останалите връзки, ако бъдат реализирани надеждите на Украйна за присъединяване към алианса.

Внесените изменения във военната доктрина са гласувани на заседанието на Съвета за сигурност на 19 декември. - (пълен текст на доктрината в pdf)

 
Шестият „Борей“ стана „генералисимус“
26.12.2014, 13:58

проект 955Заложената днес в корабостроителницата „Севмаш“ в Северодвинск шеста поред руска атомна подводница клас „Борей" (проект 955А), носеща досега името „Княз Суворов“ е преименувана в „Генералисимус Суворов“, информират от военното ведомство на Русия. С това се отдава чест на великия руски пълководец, който няма нито едно загубено сражение. - (видео)

По традиция името на подводницата се гравира на паметна плоча, която се закрепва на първата секция на корпуса.

Към момента в бойния състав на ВМФ са приети три атомни подводници от клас „Борей” – К-535 „Юрий Долгорукий” (Северен флот), К-550 „Александр Навский” (Тихоокеански флот) и К-551„Владимир Мономах”. Още два подводни крайцера се намират в различни етапи на строителство в завода „Севмаш” – „Князь Олег” и „Князь Владимир”.

Очаква се през следващата година да започне строителството и на последните две подводни лодки от серията.

До 2020 г. е планирано да бъдат приети на въоръжение осем подводници клас “Борей”. Дължината на тези атомни субмарини е 170 м, ширина – 13,5 м, а подводната водоизместимост – 24 хиляди тона. Основното въоръжение на подводниците от проект 955 са 16 междуконтинентални балистични ракети Р-30 “Булава-30″. - Още за проект 955

 
Пореден успешен пуск от космодрума „Плесецк“
26.12.2014, 13:30

Днес в 11:02 московско време от космодрума „Плесецк“ (Архангелска област) подразделения на ВКО на Русия са извършили успешен пуск на твърдогоривна междуконтинентална балистична ракета РС-24 „Ярс“ (модернизиран вариант на "Тополь-М"). - (видео)

Ракетата е стартирала от подвижен наземен комплекс, съобщава руското военно ведомство.

Съобщава се, че учебните бойни блокове на „Ярс“ за поразили със зададена точност цели, намираща се на разстояние 6000 километра на полигон „Кура“ (Камчатка). - Още за РС-24

 
Министър Ненчев ще почете паметта на загиналите в Кербала военни
26.12.2014, 12:45

Министърът на отбраната Николай Ненчев, командири на военни формирования и военнослужещи от гарнизон Плевен ще присъстват на 27 декември на панихида в памет на военнослужещите, загинали в Кербала, Ирак. Църковният ритуал ще се проведе в църквата „Св. Николай" в Плевен, информират от Министерството на отбраната.

С воински ритуали ще бъде почетена паметта на майор Георги Качорин, офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Свилен Киров и старши лейтенант Николай Саръев, загинали на 27 декември 2003 г., при терористичната атака срещу база „Индия" в Кербала, Ирак.

Венци и цветя ще бъдат поднесени от името на министъра на отбраната и началника на отбраната пред паметника на загиналите в борбата против тероризма в района на 61-ва механизирана бригада - Карлово и на гробовете на военнослужещите от 68-ма бригада Специални сили, където техни колеги и приятели ще отдадат почит.

Припомняме, че при нападението с цистерна-бомба преди единадесет години сградата на българското командване беше разрушена. Освен петимата загинали, при мощния взрив бяха ранени 68 български бойци, 27 от които сериозно.

 
Дни на отворените врати във Военноисторическия музей
26.12.2014, 12:35

На 27 и 28 декември 2014 г. посетителите ще имат възможността безплатно да разгледат постоянната хронологична и външна експозиция на Националния военноисторически музей, както и най-новата изложба „Да пазим спомените живи".

Тя представя част от даренията на музея през 2014 г., сред които знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание в Енидже Вардар, войнишкия сандък на ген. Радко Димитриев, мастилницата на ген. Никола Иванов, портрет на ген. Данаил Николаев, рисуван от художника Димитър Гюдженов, униформи на български военнослужещи в НАТО, отличия, снимки, документи, и много други.

За своите посетители музеят ще работи извънредно в празничните дни на 29 и 30 декември 2014 г. с обичайното си работно време и цени на билетите.

Първите си посетители за 2015 г. Националният военноисторически музей ще посрещне на 3 и 4 януари.

 
Клати ли се доверието на НАТО в София?
26.12.2014, 12:10

През последните няколко месеца се появиха сериозни пукнатини в традиционно здравите ни отношения с НАТО. От непоклатимо верни съюзници се превърнахме в колебливи партньори, които дори не си плащат редовно членския внос.

Това за членския внос не е майтап, а самата истина. Съобщи я служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов, който се натъкна на сериозни пробойни в бюджета за отбрана на държавата. Как да заделяме повече пари за реанимиране на батальона във Враца, като все още не сме се издължили към НАТО, обяви Шаламанов. По-късно обеща да си платим вноските на части.

Големият проблем обаче дойде от разминаването във вижданията на президента Плевнелиев и премиера Борисов за размера на военния бюджет за следващата година. Върховният главнокомандващ настоя за изпълнение на ангажимента, който пое на срещата на върха на НАТО в Уелс парите за отбрана да започнат плавно увеличение като през 2020 г. достигнат 1,5% от БВП. За да стане това обаче нарастването трябва да започне още следващата година. А на практиката се получи обратното. Средствата за отбрана не само че не се повече, но са дори по-малко от сумите, заделени за тази година. По неофициални данни парите за армията за следващата 2015-а са едва 1,1% от БВП.

На фона на тези смущаващи разчети леко успокоение лъха от уверенията на новия военен министър Николай Ненчев, че ще намери начин поне да запази нивото от тази година. Единият вариант е актуализация на бюджета в бъдеще време, която я стане, я не. Зависи какво ще кажат премиерът и министърът на финансите. Другата надежда е в евентуалните собствени приходи на министерството от продажби на имоти с отпаднала необходимост и излишна военна техника. Тази песен обаче я пяха доста предшественици на новия министър. Най-опитният от тях Аню Ангелов дори се заричаше да изчисти докрай ведомството от стари казарми и ненужни терени, но така и не успя.

Ненчев побърза да направи уговорката, че разчита на разбиране от страна на кабинета, който по принцип прибира голяма част от парите, спечелени от продажби на имоти и техника, собственост на МО. Борисов не направи такава отстъпка по време на предишния си мандат, когато нямаше такава дупка в бюджета, когато КТБ все още си бе в цветущо здраве, та сега ли?

Така че на министъра ще му се наложи да търси пари за отбрана от другаде! Например по линия на НАТО и ЕС. Крайно време е САЩ да вдигнат годишната миза от 10 млн. долара по програмата ФМФ! А защо Пентагонът не прежали една ескадрила изтребители Ф-16 от онези - чисто нови, но консервирани веднага, след като са слезли от конвейра, които прашасват по авиобази в Аризона.

Наскоро американски генерал реагира с усмивка на тази идея и съвсем сериозно каза: "За да получите нещо, първо трябва да си го поискате!". Според него откак сме верен член на НАТО нито веднъж високопоставен представител на България не е отправял подобни искания към САЩ. През пролетта например Вашингтон подари на Гърция 400 съвременни бронирани машини. Подарил е, защото комшиите са си поискали.

Променената среда за сигурност в региона е достатъчно основание за подобно искане към Запада. От североизток вее хлад заради войната в Украйна и все по-често нахлуващите до морската ни граница руски разузнавателни самолети. От юг пък ни нападат вълните от бежанци, а отблясъците на войната, разпалена от Ислямска държава, достигат не само до циганския квартал в Пазарджик.

Поне засега НАТО запазва дипломатично мълчание, влизайки ни съучастнически в положението. Това обаче няма да продължи дълго. В един светъл ден партньорите ни от пакта с право ще повдигнат въпроса откъде-накъде те ще заделят милиарди за общата отбрана, а ние ще минаваме метър. Ами тогава?!

http://www.24chasa.bg/

 
Elbit Systems of America ще модернизира бразилските C-1A
26.12.2014, 10:22

Grumman C-1AАмериканският клон на израелската фирма Elbit Systems е получила поръчка на стойност 106 милиона долара за модернизация на четири самолети Grumman C-1A. Срокът за изпълнение на договора е пет години.

Модернизацията ще се извършва в завода на of M7 Aerospace (филиал на Elbit Systems of America) в Сан Антонио, Тексас под надзора на офицери от ВМС на Бразилия.

След модернизацията самолетите С-1А ще бъдат преименувани на KC-2 COD/AAR (Carrier-On-Board/ Air-to-Air Refueling) и ще се използват от бразилския самолетоносач NAe Sаo Paulo.

Програмата за модернизация предвижда възстановяване на летателния статус на самолетите, замяна на двигателите, инсталиране на нова авионика и система за дозареждане във въздуха.

http://www.pan.bg/

 
В Перу официално приеха новите Ми-171Ш
26.12.2014, 10:11

Ми-171Ш Президентът на Перу Ольянта Тассо (Ollanta Moisés Humala Tasso) е извършил самостоятелен половинчасов полет с руски вертолет Ми-171Ш по време на приемането на нова партида машини, доставени съгласно контракт от 2013 година.

На тържествената церемония той заяви, че с новата техника Перу заема трето място в Латинска Америка по количество транспортни вертолети. Новите вертолети ще позволят да се възстановят оперативните възможности на ВВС и възобнови осигуряването на отделните бази и гранични постове.

Контракт за доставка на 24 вертолета за Перу беше подписан през декември 2013 година. Вече са доставени осем от тях, останалите трябва да бъдат предадени на клиента през следващата година. Заедно с машините перуанците са получили имущество, предназначено за осигуряване на тяхната експлоатация. Освен това, в Перу се планира да бъде открит център за техническо обслужване на руски вертолети.

Перуанската армия вече има на въоръжение руски вертолети от типа Ми-8/17 и Ми-24/35. През октомври 2011 година беше завършена доставката на шест военнотранспортни Ми-171Ш и два ударни Ми-35П, поръчани през лятото на 2010-та.

 
Турция получи втори A400M
26.12.2014, 09:27

A400MТурция получи втория от общо десет закупени военнотранспортни самолети A400M с борден номер 14-0013. Самолетът е приет на 22 декември в завода на Airbus в Севиля, а следващия ден е кацнал във 12-та военновъздушна транспортна база Еркилет, разположена в централната анадолска провинция Кайзери.

До сега освен Турция А400М са поръчали още ВВС на Белгия, Франция, Германия, Люксембург, Испания, Великобритания и Малайзия.

Турция е акционер в програмата А400М с 4%, като турската компания Turkish Aerospace Industries Inc. (TUSAS) произвежда части от фюзелажа и крилото. - Още за А400М

http://www.pan.bg/

 

 
Как подводницата „Слава” може да ни обедини в навечерието на изборите
25.12.2014, 22:21

СлаваСега, а не по-късно, от нас зависи дали „Слава” ще изтлее безславно, или ще ни помогне да съхраним част от славата на Морска България

И през отиващата си 2014-та година определената за кораб-музей подводница „Слава” само тлееше безславно, без нито една стъпка да бъде направена по отношение на нейното бъдеще. С изключение на един малък скандал, който бе потушен, а мераците за нарязването й за скрап (засега) отпаднаха.

Но ... Вижте само на какво прилича „Слава” днес! Кърмата й е вече в състояние, което иска тотално обновление, а това е само част от тъжната картина, която виждаме над повърхността на водата ........Прочети още

 
Украйна започва изтегляне на едрокалибрената артилерия от Донбас
25.12.2014, 22:11

Украйна ще започне след 26 декември да изтегля едрокалибрената артилерия от Донбас, за да се създаде 30-километрова зона за безопасност, предаде ТАСС, като цитира пресслужбата на министерството на отбраната на Украйна.

Работим за безусловното прилагане на минския маморандум. Първият етап е спазване на режим на тишина /прекратяване на огъня/. След 26 декември ще се премине към следващ етап - изтегляне на артилерийските системи с калибър от и над 100 милиметра на установеното разстояние, поясни говорителят на генералния щаб на украинската армия Олександър Розманин.

Сътрудници на ОССЕ ще контролират изтеглянето на тежкото въоръжение, добави той.

 
Ливан купува бронирани машини Iveco
25.12.2014, 17:34

БТР  GuaraniСпоред информация на "DefenseNews", италианската промишлена група Iveco е сключила в средата на декември 2014 година контракт на стойност около 30 млн евро за доставка на бронетехника и автомобили на правителството на Ливан. Не се изключва през следващата 2015 година контракта да бъде допълнен с нови военни поръчки за Iveco от страна на Ливан.

За сега Ливан ще получи от Iveco десет бронетранспортьора VBTP с колесна формула 6х6, пет бронирани машини MPV, 25 леки бронемашини LMV, както и 40 полицейски и товарни автомобила.

Бронетранспортьора VBTP, както е узвестно бе разработен от Iveco специално за бразилския пазар и вече се произвежда там от предприятието Iveco Veículos de Defesa под името Guarani. БТР-те за Ливан ще бъдат доставени от бразилския завод, като ще станат първата експортна доставка на тези машини.

Ливан става същи и първият чуждестранен клиент на бронираните машини Iveco MPV във вариант с колесна формула 4х4.

 
Новите руски ракети „Сармат“ ще бъдат разположени в Поволжието и Сибир
25.12.2014, 17:05

 генерал-полковник Сергей КаракаевУстановки на 100 -тонова балестична ракета „Сармат" SS-X-30 ще бъдат монтирани в Оренбургска област и Красноярския край, каза днес за РИА Новости командващият на Ракетните войски със стратегическо предназначение на Русия генерал-полковник Сергей Каракаев.

Създаването и разгръщането на нови тежки балистични ракети „Сармат" с течно гориво, които ще заменят „Сатана" се планира за 2020 година.

„Изхождайки от нашите планове, всичко вече е определено. Тази тежка ракета ще бъде разгърната в Ужур (Красноярски край) и в с. Домбаровски (Оренбургска област)", каза Каракаев.

В момента агрегати и други елементи на ракетата преминават изпитания. С производство на тези ракети се занимават изцяло руски предприятия, като характеристиките на новия комплекс са засекретени.

Ракетният комплекс „Воевода" с „тежка" ракета РС-20В, както го наричат на Запад - „Сатана", е поставен на бойно дежурство в края на 1980-те години. Днес МКБР ЗС-20В остава най-мощна от всички Междуконтинентални балистични ракети (съкратено МКБР). Въпреки своята солидна „възраст", както и преди тя е най-ефективната в условията за разгръщане на системата за противоракетната отбрана.

По технологично ниво „Воевода" няма аналози сред руски и чуждестранни бойни ракетни комплекси. Има висока степен на техническа надеждност и бойна готовност, позволяваща обезпечаване на различни варианти за негово прилагане, както и при провеждане на изстрелване на ракети в условия на ответен ядрен удар. - Още руски ракети

 
Ремонта на учебния кораб „Перекоп“ ще продължи във Варна до средата на 2015 година
25.12.2014, 16:38

УК "Перекоп"Ремонта на руския учебен кораб „Перекоп“ ще бъде завършен във варненския ремонтен завод „Флотски арсенал“ през юли 2015 година, съобщава сайта Flot.com.

В момента в научни центрове на компанията „Росатом“ се извършват изследвания на образци от корпуса на кораба и корабните конструкции за определяне на остатъчния срок за експлоатация.

Преди време бе оповестено, че ремонт на руски военни кораби повече няма да се извършва в чужбина. Контракта за ремонта на „Перекоп“ обаче бе подписан още през юли 2013 година и е за сметка на погасяване на държавния дълг на България към бившия СССР и затова се изпълнява.

„Перекоп" е учебен кораб проект 887 на Балтийския флот на Русия. Построен е в Полша, спуснат на вода на 11 декември 1976 г. и приет в състава на флота на 12 ноември 1977 година. Стандартната водоизместимост е 6120 тона, а пълната - 7270 тона. Има дължина от 138 метра, ширина - 17,2 метра, газене - 5,5 метра, скорост - 20 възла, екипаж - 12 офицера, 120 матроса. С учебни цели на борда на кораба могат да бъдат приети около 30 преподаватели и 300 курсанта.

Въоръжението му включва две реактивни бомбометни установки РБУ-2500, две сдвоени 76 мм артилерийски установки АК-726, и две сдовени 30 мм артилерийски установки АК-230.

 
Ракета "Союз-2.1б" стартира от „Плесецк“
25.12.2014, 12:44

Днес в 06:01 московско време от ПУ 4 на площадка 43 на космодрума Плесецк, при съдействието на военни поделения на руските войски за ВКО е реализиран старт на РН „Съюз-2.1б“ (14А14-1Б) № 78031199.

Стартът на ракетатaта-носител и извеждането на КА на планираната орбита е преминало в планов режим. - (видео)

Според официалната информация, на борда на ракетата е имало телекомуникационен спътник. Според други данни, фактически в орбита е изведен спътник за РТР 14Ф145 "Лотос-С1", влизащ в състава на новата развръщана в момента космическа система за разузнаване и целеуказване "Лиана". Стартът е проведен под ръководството на командващия на войските за ВКО генерал-майор Александър Головко

В 06:11 космическият апарат се е отделил от последната степен на носителя и е достигнал до планираната орбита.

Това е шести пореден старт на ракета клас "Съюз-2", извършен от войските за ВКО от Плисецк през тази година. Предишното изстрелване се състоя на 1 декември, когато в орбита бе изведен апарат от ново поколение "ГЛОНАСС-K"

 
От 1 декември започна да функционира НЦУО на Русия
25.12.2014, 12:26

Изчислителната мощност на Националния център за управление на отбраната (НЦУО) на Руската Федерация е 3 пъти по-голяма от мощността на аналогичната система на Пентагона, съобщи в петък в доклад пред руския президент началникът на Националния център за управление на отбраната на Русия Михаил Мизинцев.

Националният център за управление на отбраната представлява система от мощни центрове за обработване на данни.

Също от министерството на отбраната на Русия съобщиха, че планът за 2014 година по замяна на вноса в сферата на военната техника за руската армия е изпълнен 100 на 100. - (видео)

 
Нашата най-дълга война приключва
25.12.2014, 10:20

 Барак ОбамаНашата най-дълга война приключва. Днес ние можем да се съберем със семейството и приятелите си, защото нашите войници са отслужили своя дълг към родината. Ние можем да празнуваме, защото те се отказаха от своя празник.

По този начин президентът на САЩ Барак Обама припомни в коледното си обръщение, че след няколко дни в страната ще се завърнат военните, служили в Афганистан.

„Надяваме се, че празничните дни ще ни дадат шанс да разрешим разногласията, да се съберем със семействата, съседите и приятелите си, да подновим връзките, които ни свързват. А за страната това означава уважение към тези, които са служили и са се жертвали заради нас - нашите ветерани, военните и техните семейства", заяви първата дама Мишел Обама.

От 2001 г. насам САЩ са дали над 2200 жертви в афганистанската кампания. Хиляди са военноинвалидите – особено в резултат на крайпътни взривни устройства.

Американската армия е професионална, като на мисии в чужбина често пътуват младежи, които при завръщането си в родината не винаги успяват да се преборят с посттравматичния стрес. Наркотичната зависимост и самоубийствата не са рядкост.

http://pressadaily.bg/

 

 
Литва получава полски преносими ЗРК Grom
24.12.2014, 23:26

ЗРК GromМинистерството на отбраната на Литва на 22 декември съобщи, че през декември е получило първата партида полски преносими зенитно-ракетни комплекса Grom (вероятно, в конфигурация Grom 2). Литва подписа през септември 2014 година контракт на стойност 34,041 млн евро за получаване от Полша на ПЗРК Grom, стойността на първата партида е 4,8 млн евро. Доставката на комплексите на малки партиди ще продължи до 2021 година.

В края на ноември първата група литовски военнослужещи премина седмичен курс за обучение в експлоатация на ПЗРК Grom в учебния център на полските ВВС в Кошалине. Вероятно първата партида включва 12 пускови устройства и до 60 ракети.

В момента въоръжените сили на Литва разполагат с една батарея (осем огневи машини) на американския ЗРК с близък обсег на действие Boeing Avenger, използващ ракети от преносимия ЗРК FIM-92 Stinger, а също и 21 пускови установки предадени от Швеция от наличните преносими ЗРК Saab RBS-70.

 
Засилената активност на НАТО притеснява руското министерство на отбраната
24.12.2014, 22:38

Засилената активност на НАТО по руските граници притеснява руското министерство на отбраната. Това заяви заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов, цитиран от агенция ТАСС.

„Под лозунга за руската заплаха НАТО изгражда военния си потенциал в балтийските страни, Полша, България и Румъния”, заявил е Антонов. Той е отбелязал, че броят на танковете на алианса в Европа се увеличава, а дейността на авиацията му се е засилила драстично.

Заместник-министърът е посочил, че полетите на тактически и разузнавателни самолети на НАТО в близост до руските граници са се увеличили двойно през 2014 година.

Според Антонов през тази година разузнавателните самолети са извършили 480 полета, докато през 2013 година полетите са били 258.

 
Министерството на отбраната на Русия получи за войскова експлоатация 30 бронемашини „Тайфун“
24.12.2014, 17:31

ТайфунРуската компания „КамАЗ“ е изпълнила своите обещания, предавайки 30 бронирани машини за опитна войскова експлоатация.

Представените от семейството „Тайфун“ машини са с колесна формула 6×6 и 4×4 (Тайфуненок). Те се отнасят към клас MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) – машините са защитени не само от стрелково оръжие, но и от различни взривни устройства.

На „Тайфуните“ се използва комбинирана броня с керамични листове, като бронята съответства на ниво III по стандартите на НАТО – това предполага защита от 8 килограмово взривно устройство. Според открити източници, „Тайфун“ тежи около 25 тона, оборудван е дизелов двигател с мощност 450 к. с. и има автоматична трансмисия. В кабината има два екрана, които може да се използват при повреда на челното стъкло.

Сега „КамАЗ“ разглежда възможността за създаване на редица специализирани машини на базата на „Тайфун“. Според специалисти, „Тайфун“ може да се използва за охрана и съпровождане на колони, медицински превози, както и като разузнавателна и командно-щабна машина, машина за огнева поддръжка. - Още за „Тайфун“

 
„Ислямска държава” свали йордански военен самолет в Сирия
24.12.2014, 13:50

F-16Бунтовниците от групировката „Ислямска държава” вчера свалиха военен самолет F-16AM над северна Сирия, казват активисти. Сирийският център за наблюдение на правата на човека, каза, че самолетът, за който се смята, че е от арабска държава, е паднал близо до град Рака (Ragga).

Базираната във Великобритания група заяви, че съдбата на пилота не е известна, но поддръжниците на „Ислямска държава” публикували снимки, показващи йорданския летец старши лейтенант Moaz Youssef al-Kasasbeh, заобиколен от въоръжени мъже.

Йордания е една от четирите арабски страни, чиито въздухоплавателни средства са бомбардирали позициите на „Ислямска държава” в Сирия от септември насам. Йорданските власти досега не са дали коментар във връзка с инцидента.

Сирийската обсерватория съобщи, че е получила съобщения от мрежата си от активисти, че членовете на „Ислямска държава” са взели "арабски пилот за заложник след като са свалили самолета му със зенитна ракета близо до град Рака".

По-рано активистка група в Рака публикува снимки във Фейсбук, за които се предполага, че показват въоръжени мъже, които държат пленения пилот, с надпис, който го идентифицира като йорданец. Той бил с окървавената уста и облечен само с тениска и бельо. Не е възможно изображенията да бъдат проверени.

Въздушните сили на Йордания, САЩ, ОАЕ, Саудитска Арабия и Бахрейн проведоха стотици въздушни удари по „Ислямска държава”в Сирия през последните три месеца.

Много от целите бяха в и около град Рака, която е столицата на "халифата", чието създаване бе обявено през юни.

Сирийските правителствени самолети също редовно бомбардират Рака и околната провинция. Във вторник въздушен удар уби над 20 души, съобщи Сирийската обсерватория.

Австралия, Белгия, Канада, Дания, Франция, Холандия и Обединеното кралство се присъединиха към САЩ в провеждането на въздушни удари по „Ислямска държава” в съседен Ирак.

http://www.fbr.bg/

 
Умен куршум не пропуска цел на 1,5 км
24.12.2014, 12:38

Ако все още смятате, че куршумът е просто парче метал, изстрелвано с голяма скорост от огнестрелно оръжия, значи трябва да се запознаете с едно от най-новите изобретения на прословутата агенция за модерни разработки в областта на отбраната DARPA. Става въпрос за високотехнологично електронен проектил с механизми за корекция на траекторията и автоматично насочване, разработено в рамките на проекта за създаване на свръх-точно оръжие EXACTO (Extreme Accuracy Tasked Ordnance). - (видео)

Или казано по-просто, DARPA е създала нещо като умалено копие на самонасочващите се ракети, което в случая се изстрелва от снайперисти.

Въпросният умен куршум с калибър 0.50 е оборудван с оптични сензори и електроника, която може да променя посоката на полета му след изстрелването на боеприпаса. Това дава възможност за попадение в целта дори при неточно прицелване или при силен и рязко променящ се вятър, пише pcworld.bg.

Всъщност въпросните самонасочващи се куршуми вече са минали успешни тестове през лятото, но според последната информация, сега те най-после са стигнали нужните показатели за точност при дистанции от около 1,5 км.

Както може да се види на краткото видео по-долу, куршумите попадат в целта, дори при умишлено отклоняване на цевта на оръжието встрани.

http://www.blitz.bg/

 
В Иран започват мащабнй военни учения
24.12.2014, 12:34

От 25 до 31 декември в Иран ще се проведат мащабни учения, които ще покажат на света възможностите на армията и способността на ислямската република да разчита на собствените си сили във военната сфера, съобщава агенция Мехр.

"Иранските военновъздушни сили са снабдени с всички необходимо. Така беше, е и ще бъде още дълги години", каза генерал от Военновъздушните сили.

„Имаме достатъчно мощност не просто да задействаме авиацията в мащабни маневри, но и да защитим зоната от провокации отвън".

В ученията, които ще се проведат в южната част на страната, трябва да се включат части на сухопътните войски, ВВС и ВМС. Една от задачите ще бъде отработване на взаимодействието между различните родове войски.

http://www.cross.bg/

 
Lockheed Martin достави 36 броя F-35 през тази година
24.12.2014, 09:55

F-35Lockheed Martin достави през 2014 г. 36 броя многоцелеви изтребители F-35. Последната машина доставена за годината е и първия палубен модел С предназначен за Корпуса на Морската пехота на САЩ.

На 22 декември бе доставен F-35C, сериен номер CF-19, който е първия от планираните 80 палубни изтребители за Корпуса на Морската пехота. Машината ще се числи към ескадрила VFA-101 “Grim Reapers” и ще се използва за пилотско обучение.

С приключването на доставките през 2014 г. на САЩ и другите оператори на типа са доставени общо 109 броя серийни изтребители F-35 от трите основни варианта.

А на 18 декември първите два австралийски F-35A бяха предадени на церемония в авиобаза Люк, Аризона.

От 36-те доставени F-35 през 2014 г. 23 са от модела А за ВВС на САЩ, два са австралийски F-35A, четири са от вертикално кацащия модел В за Морската пехота и седем са палубните С, като един е за Морската пехота, а другите за ВМС на САЩ. - Още за F-35

http://aeropress-bg.com/

 
В момента влизането на Украйна в НАТО е невъзможно
24.12.2014, 08:57

На 23 декември парламентът на Украйна прие закон, който отменя извънблоковия статут на страната и фиксира стремежа на Киев да стане член на НАТО.

Руски експерти смятат, че по геополитически и икономически причини въпросът за влизането на Украйна в НАТО още дълго време ще остане само на хартия. Европа едва ли ще подкрепи влизането на Украйна в НАТО, тъй като всички разходи, свързани с превеждането на украинската армия на натовски стандарти, ще легнат на плещите на водещите членки на Европейския съюз, смята президентът на международния Център за геополитически анализ Леонид Ивашов:

   - Далеч не всички в Европа, особено в Западна Европа, иска Украйна да бъде в НАТО. Тя следва да се превъоръжава с натовски образци и стандарти на оръжия, но Украйна сега няма пари, а значи ще плащат европейците.

Експертът отбелязва, че не всички в Европа искат разногласия с Русия по политически мотиви, а значи, процесът на влизането на Украйна в НАТО ще е тежък и най-вероятно е тя да получи статута „извънблоков съюзник“.

Експертът от Центъра за международна сигурност Андрей Загорски смята, че приемането от Върховната Рада на закона е един политически жест, а въпросът с влизането в НАТО засега е извън практическата плоскост:

   - Това е не толкова закон, който премахва определени спънки по пътя на членуването в НАТО, колкото е една политическа демонстрация. Въпросът остава теоретичен, на практика той не се разглежда засега нито в Киев, нито в Северноатлантическия алианс.

Главна пречка по пътя на Украйна в НАТО ще станат нерешените териториални спорове, казва Алексей Фененко от руския Институт по проблемите на международната безопасност:

   - В момента Украйна в ни какъв случай не може да влезе в НАТО, защото с двата нерешени териториални проблема никой там няма да я приеме. Донбас и Крим сдържат Киев в желанието му да влезе в Северноатлантическия алианс.

НАТО не приема в своя състав страни, имащи териториални спорове, а Украйна претендира за Крим, станал част на Русия по резултатите от референдума през март. Въпреки това, експертът смята, че след време за Украйна ще бъде създаден един „особен“ вид партньорство в рамките на НАТО, или ще й дадат статута на основен съюзник на Северноатлантическия алианс извън блока, което ще даде право на САЩ да разполагат на нейна територия своя военна инфраструктура.

Същевременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ако Украйна иска да стане член на алианса, трябва да проведе необходимите реформи.

„Украинците трябва да извършат сериозни реформи, да организират борбата си с корупцията и чак тогава да подадат заявката си за членство в НАТО”, е казал Столтенберг. Той е добавил още, че организацията няма да се опитва да оказва влияние на този процес.

 

 
Русия укрепва базата си в Беларус
23.12.2014, 21:52

Сергей Шойгу Русия ще увеличи броя на самолетите и хеликоптерите в авиационната си база в Беларус. Това заяви министърът на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу на среща с белоруския си колега Андрей Равков, предаде ТАСС.

Планира се в Беларус да бъде създадена пълноценна авиационна база на военновъздушните сили на Руската Федерация с изтребители Су-27 в срок до 2016 година. Първите самолети вече са прехвърлени. Колко техника ще има там, засега не се уточнява.

По-рано Сергей Шойгу се изказа за необходимостта от укрепване на военните връзки с Беларус в контекста на външнополитическата обстановка в Европа (в това число разширяването на НАТО) и обеща до края на 2014 година безплатно да предаде на Минск четири зенитно-ракетни системи С-300.

 
Индия планира да закупи допълнително танкове Т-90С от Русия
23.12.2014, 20:14

T-90В индийския вестник "The Tribune" на 22 декември е публикувана статията на Vijay Mohan "T-90 tank induction short by 40%", според която военното ведомство на Индия е взело решение да извърши пряка покупка на танкове Т-90С от Русия. Планиро е да се получат още 124 готови танка Т-90С, да се сглобят още 272 танка с руски машинокомплекти и още 300 машини да се произведат по лиценз.

Сделката е показателна за трудностите, които изпитва индийската промишленост при реализацията на лицензното производство на танковете Т-90С. През 2004 г Индия получи лиценз за производството на 1000 танка, които започнаха да се произвеждат в индийския танков завод Heavy Vehicle Factory (HVF) в Авади едва в средата на 2009 година. Първите машини започнаха да се доставят във войските в началото на 2010 година. Според публикуваната информация, реално завода в Авади е успял до края на 2013 година да достави само 167 лицензни танка Т-90С вместо 300, планирани за доставка за този период – т.е. неизпълнението на плана превишава 40%.

Първоначално постройката на първите 300 машини по лиценз в Индия бе планирано да се извърши в периода 2006-2010 година, но усвояването на тяхното производство се забави поради редица технологични и организационни проблеми.

През 2001 година Индия подписа първият контракт за покупка на 124 готови танка Т-90С на "Уралвагонзавод" (УВЗ) и 186 машинокомплекта за тяхното сглобяване в Авади.

През 2004 година бе сключен следващият контракт за лицензно производство на 1000 танка Т-90С в Индия.

През ноември 2007 година Индия сключи нов договор за получаване на още 124 готови танка Т-90С от УВЗ и 223 машинокомплекта, доставени през 2011 година. - Още за Т-90С

 
Ненчев се надява на повече пари за отбрана догодина
23.12.2014, 14:42

Надявам се и вярвам, че бюджетът за отбрана ще бъде актуализиран в рамките на следващата година. Това си пожела военният министър Николай Ненчев пред журналисти.

Ненчев заяви, че при приемането на бюджета за следващата година, е провел редица разговори и припомни, че е получил и категорична подкрепа от страна на комисията по отбрана. "Това, което се случва с бюджета, ще бъде взето предвид и при изработването на новия план за развитие на въоръжените сили", каза той.

"Предполагам, че в началото на следващата година още януари месец ще имаме готовност за това, но трябва да вземем предвид факта, че бюджетът ни е орязан в сравнение с миналата година с близо 87 млн. лева, което никак не е малко", каза военният министър.

Попитан дали ще има коледни бонуси за военните, министърът отговори, че има такива, които вече са дадени. Това са средствата, които са предвидени за дрехи. "И сега казвам, че те вече са получили средствата, които се предвиждат за дрехи, така че това също е някаква форма, но толкова бяха нашите възможности", каза министърът.

За утилизацията на боеприпаси, той подчерта, че лично е много обезпокоен не само от това, че има немалко количество мини в Горни Лом, което се налага да утилизираме спешно. "Притеснен съм и от това, че при нас в нашите складове също съхраняваме боеприпаси с отпаднала необходимост този въпрос е приоритетен за нас, ние трябва да намерим форма и начин за тяхната утилизация ", заяви Ненчев и ще помоли за подкрепа от страна на НС. Ние имаме нужда от съвременна линия камери, които са на изключително високо ниво, които да започнат в много кратки срокове да утилизират насъбраните се в нашите складове боеприпаси с отпаднала необходимост", заяви министърът.

 
Почетоха паметта на загиналите в Ирак
23.12.2014, 13:16

Днес във военно формирование 22160-Плевен, се проведе ритуал по отдаване на почит пред паметната плоча на военнослужещите от състава на Пета Шипченска механизирана бригада, загинали в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак: офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Свилен Киров, офицерски кандидат Гърди Гърдев и офицерски кандидат Димитър Димитров, съобщава КСВ.

Командирът на формированието полковник Николай Бешев прие строя на почетния караул и произнесе слово по случай 11 години от кървавия атентат.

В словото си той подчерта, че датата 27 – ми декември никога няма да бъде забравена от българските военнослужещите. Това е дата, белязана с много скръб и тъга. На този ден през 2003 г. при атентат с кола – бомба в Ирак са убити петима български военнослужещи, като двама от тях са военнослужещи от 5 механизирана бригада - офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров.

На 23 април 2004 г. при престрелка в Кербала е ранен в главата офицерски кандидат Димитър Иванов Димитров, военнослужещ от 5 механизирана бригада, който по-късно умира от раните си.

На 4 март 2005 г. тежко е ранен офицерски кандидат Гърди Христов Гърдев, военнослужещ от 5 механизирана бригада, който по-късно, въпреки оказаната му спешна медицинска помощ, умира.

За първи път след Втората световна война Българската армия дава толкова много жертви в реална бойна обстановка.

Загиналите в мироопазващите мисии български воини изпълниха достойно дълга си в служба на отечеството и на своя народ. Нацията няма да забрави саможертвата и подвига им.

В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметна плоча на военнослужещите от състава на Пета Шипченска механизирана бригада, загинали в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак.

На ритуала присъстваха представители на държавната и местната власт, командири на военни формирования от гарнизон Плевен, граждани и гости на град Плевен. - Още за Ирак

http://www.otbrana.com/

 
Днес Далечната авиация на Русия чества 100 години
23.12.2014, 13:08

Ту-160Далечната авиация (ДА) на Русия чества днес 100-годишнината от създаването си, съобщи телевизия „Звезда”.

На 23 декември 1914 година император Николай Втори издава указ за формиране в руската армия на първата ескадра четиримоторни въздушни кораби „Иля Муромец”, положила начало на тежката бомбардировъчна авиация не само в Русия, но и в света.

В периода на Първата световна война руските бомбардировачи са извършили няколко стотин полета, а през 1917 г. ескадрата е включила още двадесет изтребителя.

Декретът на Съвета на Народните Комисари, приет на 22 март 1918 г., утвърждава създаването на Северната група на въздушните кораби „Иля Муромец”, като с това се поставя началото на нов етап в развитието на Далечната авиация.

По-късно във въоръжението й е приет бомбардировачът ТБ-3, проектиран под ръководството на Туполев, а след това и самолетите ДБ-3 (след модернизацията ДБ-3Ф и Ил-4), конструирани в КБ Илюшин.

В годините на Великата Отечествена война далечната бомбардировъчна авиация на Червената армия, състояща се от пет авиокорпуса, три авиодивизии и отделен авиационен полк (съставен от около 1500 самолета и почти 1000 екипажа), е изпълнила повече от 220 хил. бойни полета.

Днес във въоръжение на Далечната авиация стоят стратегическите бомбардировачи Ту-160, Ту-95МС, бомбардировачите Ту-22М3, самолетите за зареждане на гориво Ил-78, специалните самолети Ан-30б, транспортните Ан-12, Ан-26, вертолетите Ми-8 и Ми-26. През тази година в авиационните части на ДА постъпиха модернизирани самолети от всички типове, както и авиационни двигатели.

http://rusofili.bg/

 
В Китай се е разбил изтребител-бомбардировач JH-7B
23.12.2014, 10:28

JH-7Китайските медии съобщават, че вчера в 15:00 местно време в провинция Шенси се е разбил най-новият изтребител-бомбардировач JH-7B, който е развитие на JH-7A.

По сведения на очевидци самолетът се е запалил във въздуха, след което е паднал. Дваматa пилоти са загинали. Случаен свидетел е успял да заснеме момент от падането на изтребителя.

По-рано в редица източници се информираше, че серийното производство на JH-7B ще започне не по-рано от 2015 г., но по-късно става ясно, че първата партида серийни изтребители от тази модификация е излязла от заводите на ХАС (Xian Aircraft Company) в началото на октомври тази година.

Външно JH-7B почти не се различава от предшественика си JH-7A, но той е снабден с нова авионика, по-мощни двигатели, система за дозареждане във въздуха, увеличен боен товар и ново въоръжение. - Още за JH-7

http://www.pan.bg/

 
Русия изстреля ракета от ново поколение
23.12.2014, 10:17

Днес в 07:57 българско време от стартов комплекс на МО на космодрума в Плесецк беше извършен първият изпитателен старт на новата руска ракета-носител „Ангара-А5”, предаде ИТАР-ТАСС. - (видео)

Полетът на ракетата-носител бе с времетраене 12 минути. След това, от третата степен на ракетата се отдели главната част, съставена от ускорителния блок "Бриз-М" и макета на космическия апарат с тегло 2 тона.

"Условният" спътник ще бъде изведен на целева орбита с помощта на четири включвания на двигателя на УБ "Бриз-М" около 17.00 часа българско време. Тогава се очаква и отделянето на макета на спътника от ускорителния блок.

Тестовата програма на ракетите "Ангара" предвижда десет старта - първите два с макети, а следващите - с реални космически апарати. Първите изстрелвания с реални космически апарати се очакват през 2016-2017 година.

Президентът на Русия Владимир Путин е поздравил екипа, който успешно осъществи първия изпитателен старт на новата ракета-носител „Ангара”. Путин, който е взел видеоконферентно участие в церемонията по изстрелването, е казал още, че това е голямо събитие за космическия отрасъл в страната. - Още космически системи

 
Официално от Брюксел: НАТО няма да се цупи на Плевнелиев заради орязания военен бюджет
23.12.2014, 10:03

НАТО няма да ни санкционира заради орязания военен бюджет за 2015 година, Това пише „Преса”, като се позовава на официален отговор от пресслужбата на пакта до медията, който тя препраща на вниманието на върховния главнокомандващ Плевнелиев. Запитването е било отправено заради изявленията на служебния военен министър Шаламанов и на външния министър Митов, че ни се готвят наказателни процедури. Както е известно, президентът Плевнелиев пое на срещата на върха в Уелс през есента ангажимент парите за отбрана у нас да растат и до 2020 година да достигнат 2% от БВП. Бойко Борисов обаче отряза това с аргумента, че когато няма пари за майки и пенсии, няма да има пари и за армията.

Тези дни трима депутати от ГЕРБ са депозирали питане дали има опасност за мониторингов механизъм на НАТО към България заради финансирането на отбраната.

Програмата на кабинета "Близнашки" предвиждаше парите за 2015 година в отбраната да са 1.5% от БВП, депутатите обаче ги сведоха до 1.1% или почти 1 милиард лева.

http://www.blitz.bg/

 

 
НАТО създава общ флот от танкери А330
22.12.2014, 22:05

Airbus A310/A330 MRTTКонсорциум от страни от НАТО е създаден с идеята да купи четири самолета цистерни А330 MRTT, съобщи Европейската отбранителна агенция (EDA). Това са Полша, Норвегия, Холандия.

Тези държави притежават изтребители F-16, които изискват да имат многоцелеви танкери, снабден както с твърда щанга, така и със система „шланг-конус“, представена от контейнери под крилата. Освен това тези самолети може да се използват за транспорт на пътници и товари на големи разстояния, както и за медицинска евакуация.

Очаква се при подписване на договор за купуване на самолетите през 2016 г. флотът А330 MRRT на консорциума да има начална оперативна готовност към 2019 г. Те най-вероятно ще се базират в Айндховен, Холандия.

В момента A330 MRTT се експлоатира само от една държава от НАТО – Обединеното кралство, което притежава осем самолета, оперирани от частен консорциум, наречен AirTanker. Франция потвърди намерение за купуване на 12 броя с първа доставка през 2018 г.

Също така A330 MRT е поръчан и доставен от Австралия, Саудитска Арабия и ОАЕ, и предстои доставка в Сингапур, докато в Индия и Катар се очаква подписване на договори в скоро време.

http://aeropress-bg.com/

 
Италия поръча още три М-346
22.12.2014, 22:00

М-346Италианските ВВС сключиха договор с Alenia Aermacchi за доставка на още три реактивни самолети за напреднало обучение M-346.

Цената на сделката е €120 млн. и включва освен самите самолети и наземно оборудване и логистична поддръжка.

През 2009 г. Италия обяви, че има намерение да придобие поне 15 броя М-346, който в италианските ВВС се означава, като Т-346А. Тогава и бе подписан конкретен договор за шест самолета и наземен симулатор.

М-346 в момента се намира на въоръжение във ВВС на Италия, Израел и Сингапур. Полша чака доставка на своят първи самолет в края на 2016 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Какво представлява новата руска тежка ракета?
22.12.2014, 20:30

Тези дни командващият на руските Ракетни войски със стратегическо предназначение генерал-полковник Сергей Каракаев заяви пред журналисти, че Русия разчита към 2020 година да започне разгръщането на нови тежки балистични ракети „Сармат“ SS-X-30 с течно гориво.

Руската Федерация продължава модернизирането на своите стратегически ядрени сили. През 2015 количеството съвременни стратегически балистични ракети, произведени в постсъветския период, ще надхвърли 50% от общата численост на арсенала на войските.

Освен ракетите „Сармат“, се води работа върху създаването на новия комплекс „Баргузин“ с базиране на железопътни платформи. След разпадането на СССР Русия създаде и пусна за производство междуконтинентални балистични ракети „Топол-М“ и „Ярс“ с твърдо гориво. Създаването на още един тип ракети с течно гориво при положение, че редица силни във военно отношение страни се отказват от използването им, може да изглежда на пръв поглед като пилеене на пари. По-специално, в Китай във войските все още остават междуконтинентални ракети с течно гориво DF-5A и DF-4, но в близко бъдеще те окончателно ще бъдат сменени с новите ракети DF-41 и DF-31A с твърдо гориво.

Но в руски условия създаването на ракети с течно гориво по-скоро позволява да се икономиса средства. Русия и до сега запазва над 50 стари огромни ракети РС-20, известни на Запад като Satan. Това са най-мощните бойни ракети от съществуващите, способни да носят по 10 бойни глави и многобройни средства за преодоляване на противоракетната отбрана на противника. За тези ракети през съветски времена беше създадена мощна инфраструктура, в това число шахти за изстрелване, командни пунктове, хранилища, бази за техническо обслужване с необходимите комуникации и пътища. Сумарно тези обекти на инфраструктурата струват много по-скъпо, отколкото самите ракети. Ракетата „Сармат“ е създавана по такъв начин, че да има възможност за експлоатиране на вече съществуващите инфраструктурни обекти.

При това мощните ракети с течно гориво са способни да носят 10 и повече бойни глави, докато „Ярс“ с твърдо гориво – максимум три. В Русия е натрупан голям опит за производство и обслужване на ракети с течно гориво, което дава възможност ракети „Сармат“ да се създават на високо техническо равнище. Освен това, тези ракети имат по-голям експлоатационен срок от тези с твърди гориво. По този начин, новата програма ще позволи на Русия да икономиса средства. - Още руски ракети

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Шест бойни „Алигатора” отлитат за ИВО
22.12.2014, 17:22

Ка-52В авиационния завод „Прогрес" в Приморския край представители на авиационните части към Източния военен окръг (ИВО), завършват приемането на шест нови бойни вертолета Ка-52 „Алигатор", съобщава РИА Новости.

След подписването на необходимите документи по приемането на хеликоптерите и извършването на експерименталните полети, новата авиационна техника ще бъде предадена на авиационните части в Източния военен окръг на Русия.

Отбелязва се, че новите Ка-52 ще бъдат задействани при изпълняване на учебно-изпитателни полети и задачи за дневно и нощно време. За тази цел, хеликоптерите са снабдени със съвременно навигационно оборудване, което позволява полети при различни метеорологични условия.

„Алигатор" е модификация на ударния хеликоптер Ка-50 „Черна акула". Той е предназначен за намиране и разпознаване на различни обекти, подвижни и неподвижни наземни цели, унищожаване на бронетехника, хеликоптери и ниско летящи, малко скоростни самолети на противника.

Освен това, през 2015 година Сухопътните войски получават два бригадни комплекта ракетни комплекси "Искандер-М", 701 бойни бронирани машини и 1545 автомобили с многоцелево предназначения. През 2015 година ВВС и Морската авиация получават 126 нови самолети и 88 хеликоптера. В бойния състав на ВМФ влизат две многоцелеви подводни лодки и 5 бойни надводни кораба. Тази информация беше оповестена на заседанието на колегията към Министерството на отбраната на Русия, което на 19 декември проведе руският президент Владимир Путин. - (видео)

Той посочи, че през 2015 година в състава на стратегическите ядрени сили на Русия влизат над 50 междуконтинентални балистични ракети. „Вие представяте ли си, за каква мощна сила става дума?", отбеляза руският президент.

Владимир Путин назова сред приоритетните задачи на Въоръжените сили на Русия в близко бъдеще - „развитието на всички съставляващи на ядрените сили". Тези сили са най-важния фактор в поддръжката на глобалното равновесие и фактически изключват възможността от едромащабна агресия срещу Русия", подчерта върховният главнокомандващ на Руската Федерация.

Също така, Путин отбеляза, че „ще продължи модернизацията на стратегическата авиация, като в бойни дежурства ще бъдат включени подводни ракетни крайцери „Владимир Мономах" и „Александър Невски".

«В средносрочен план (до 2021 година) на въоръжените сили е необходимо да бъдат предоставени напълно модернизирани ядрени сили за наземно базиране», каза Путин.

Освен това, по думите му, необходимо е «да се модернизира целият парк на ракетоносачи Ту-160 и Ту-95 МС, както и да се разработи нов стратегически бомбардировач ново поколение». - Още за Ка-52

http://www.cross.bg/

 
САЩ потвърдиха: Армията ни е край границите на Русия!
22.12.2014, 19:07

САЩ потвърди официално, че са изпратили на „миротворческа" мисия американски военни край границата с Русия. Пентагонът заяви, че иска да въдвори „мир и стабилност" в региона. И за целта струпва американски войски по руската граница.

Москва обвини по-рано днес НАТО за значително увеличаване на военновъздушните дейности и разузнавателни полети в близост до границата, пише Русия днес.

Представителят на Пентагона потвърди за РИА Новости, че военното присъствие на НАТО се е увеличило, но че всички действия се извършват изключително прозрачно.

„Сегашните действия на Европейското командване на американските въоръжени сили е в унисон с операция „Атлантическа решителност" и демонстрират американския ангажимент към колективната сигурност на НАТО, дългосрочния мир и стабилността в региона, особено заради руското участие в Украйна", заяви представителят на Пентагона.

Американската операция „Атлантическа решителност" обхваща усилията на САЩ да подкрепят своите съюзници и партньори в Европа, които са „уплашени" от „руската заплаха". Заради това от Вашингтон са поискали да осигурят постоянно присъствие на американски сухопътни войски в Полша и балтийските страни, както и поддържане военни учения в Черно море. Присъствието на американски военни групи в суверенни държави, доста изнерви местните жители, но въпреки това висшата администрация се съобрази с решението на Брюксел и Вашингтон и даде съгласието си за разполагане на американски военни бази в района.

Не така безропотно обаче реагира Русия на последните действия на САЩ. Генерал-лейтенантът Михаил Мизинцев, ръководител на руския контролен център за национална отбрана, заяви по-рано за Блумбърг, че присъствието на толкова многобройни военни части в Източна Европа представлява безпокойство за Москва.

Генералът е посочил, че полетите на НАТО се удвоили на около 3000 за година.

Мизинцев е добавил, че чуждестранните самолети, в периода 2013-2014 г. са летели „опасно близо" до руските самолети и в най-малко 55 случая, са били на разстояние по-малко от 100 метра, застрашавайки не само живота на пилотите, но и на зоните, където са летели самолетите.

„Руските мисии са рискови, толкова, колкото и полетите на самолетите на НАТО в близост до руската граница могат да се считат за рискови", заяви Мизинцев. Засега Москва не е реагирала със сила, на засиленото военно присъствие в региона, но както изглежда отношенията между Кремъл и Белия дом продължават да се влошават.

http://www.razkritia.com/

 
Военноинвалидите търсят помощ от президента, искат вето на Закона за бюджета на ДОО
22.12.2014, 16:54

Петър ВелчевСъюзът на военноинвалидите и военнопострадалите е изпратил писмо до президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев, който е и патрон на военно-родолюбивата организация, в което настоява да бъде наложено вето на приетия от Народното събрание Закон за бюджета на ДОО за 2015 г. Искането е конкретно за промяната на чл. 101 от КСО, с която, според управляващите, се изключва възможността за един и същ риск – инвалидност, да се получават два вида пенсии. Неудовлетворението си от това решение на депутатите съюзът изрази в писмо и до председателя на Народното събрание, неговите заместници и председателите на парламентарните групи още в петък по време на второто четене на закона.

За какво става дума?

Чл. 101, ал. 3 “а“ на КСО регламентира „При право на повече от една пенсия се получава по избор една от пенсиите в пълен размер и 50 на сто от останалите. Когато една от пенсиите е социална пенсия за инвалидност, тя се изплаща в размер 25 на сто.“ Промяната, която все още не е публикувана в Държавен вестник, е отпадане на второто изречение. Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите настоява това изречение да остане. Същата позиция с писмо до президента изразява и Националният съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет.

Аргументите

От поправката ще бъдат ощетени 1214 военноинвалиди. Общо – 380 хиляди хора с увреждания. Посяга се на символични за държавата, но от съществено значение за хората, суми. Всеки инвалид с над 71 процента увреждания ще бъде лишен средно от 32 лв.

От писмото до държавния глава

„Ако Вие сте на наше място, как бихте постъпили. Мислим за искане на оставка на правителството и Народното събрание.“

„Дали сме всичко за страната си, разбираме тежкото положение и продължаваме да даваме всичко, но политическата класа иска да ни отнеме всичко и най-дребното за оцеляване и го отнема с настоящето решение на най-бедните хора с увреждания – това демократичен геноцид ли се нарича.

Писмото до президента е подписано от председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса инж. Петър Велчев, който е заместник-председател на Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните към Министерския съвет и представител на организацията в МО.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Няма заповед за неподновяване на разрешителните за оръжието на запасните
22.12.2014, 12:00

Веселин ВучковВ редакцията се получават запитвания във връзка с носенето на оръжие от офицери и сержанти от запаса и резерва. Те са породени от някои проблеми по отношение на подновяването на разрешителните.

Информираме заинтересованите, че този въпрос е зададен на народния представител от Реформаторския блок Иван К. Иванов по време на негова приемна от СОСЗР в Горна Оряховица. Питането на запасните е, че „от МВР отказват да подновяват изтеклите им разрешителни за съхранение и носене на оръжие, след „акцията“ в Лясковец.“ Във връзка с това народният представител задава следния въпрос на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков (на снимката): „Има ли специална заповед или разпореждане на Министерството на вътрешните работи за неподновяване на разрешителните им? Ако това е така, защо те се прилагат само към сержанти и офицери, а не и спрямо бивши служители на МВР, ловни съюзи и бизнесмени?“

Отговорът на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков е дал писмен отговор на Иван К. Иванов, с който редакцията. В него се посочва: „Не е на лице специална заповед или разпореждане на МВР за неподновяване на разрешителни за съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях.

Редът и условията за получаване на разрешение за придобиване, съхранение, носене и употреба на късоцевно огнестрелно оръжие/късоцевни огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях, на който е необходимо да отговарят военнослужещите от въоръжените сили с прекратено служебно правоотношение са посочени в чл.78, ал.2 от ЗОБВВПИ.

На основание чл.83 от посочения закон, началника на РУ на МВР, издава разрешение за съответната дейност или мотивирано отказва издаването му в едномесечен срок от подаване на заявлението.

Отказът за съответната дейност подлежи на обжалване по реда на Административно процесуален кодекс.”

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Сааб подписа договор за поддръжката на Gripen NG в Бразилия
22.12.2014, 09:58

 Gripen NGШведската компания за отбрана и сигурност Сааб и бразилското Министерство на отбраната чрез Командването на ВВС (COMAER) подписаха договор за логистичната поддръжка на Gripen NG (CLS). Договорът е на стойност 548 млн. шведски крони (около 58 млн. евро) и е до 2021 година.

CLS договорът включва последваща поддръжка и услуги за изтребителите Gripen NG, както и прилежащото им оборудване, които ще бъдат доставени на Бразилия в периода между 2021 г. и 2026 г. Услугите по споразумението ще бъдат предоставени от Сааб и от техните бразилски партньори.

„Този договор подсигурява логистичната поддръжка на Gripen NG за Бразилия. Той също е важна част от ангажимента на Сааб да достави изтребители Gripen NG на бразилските ВВС“, каза Улф Нилсон, директор за Gripen в направлението Aeronautics на Сааб.

CLS споразумението е в допълнение към основния договор от 27 октомври 2014 г. за производството и доставката на 36 изтребителя Gripen NG за Бразилия. То ще влезе в сила едва след изпълнението на ангажимента по основния договор, а именно доставката на 36 изтребителя Gripen NG.

http://www.pan.bg/

 
По четирима в битка за апетитни армейски имоти
22.12.2014, 09:25

Средно по четирима души се борят за всеки от обявените за продан апартаменти от Министерството на отбраната в различни градове на страната, показва публикуваното на сайта на ведомството класиране. Става въпрос за 51 имота на тънки цени, които бяха извадени на тезгяха през октомври. Те се намират в населени места в Южна България, в които МО вече няма свои структури.

Право да кандидатстват с предимство за тях имаха лицата, които до момента са ги ползвали под наем и нямат друго жилище, други военни и цивилни служители на министерството без свои апартаменти, както и деца и съпруги на загинали армейци. За класирането на кандидат-купувачите е била сформирана спецкомисия която да разгледа всеки случай поотделно.

Най-голям наплив от ме­­раклии има за обявените от Министерството на отбраната имоти в Калофер, Че­­пе­ларе и Рудозем, където за един апартамент се състезават по 9 души. В същото време за жилища, които се продават в Ардино и Димит­ровград, кандидатства само по един човек.

Така за построен през 1992 г. апартамент в Ка­­лофер с площ над 70 кв.м, който е бил обявен на изключително ниска цена - 4600 лв., битката е доста оспорвана. Комисията обаче вече е дисквалифицирала четирима от кандидатите. Някои от тях не предоставили нужната документация, а други не отговаряли на условията за прослужени години. Кла­си­раният към момента на първо място има 14 прослужени години в МО.

Седем души пък се състезават за доста по-скъп апартамент в Чепеларе, който министерството обявило на цена от 18 300 лв. Жилището е по-голямо – 81 квадрата, но пък е доста по-старо, изградено е през 1975 г. В надпреварата за него отново има дисквалифициран участник, който не отговарял на условията заради прекратена кадрова военна служба. Класираният на първо място пък е с 19 прослужени години в МО.

За три от апартаментите в Ардино, към които има сравнително слаб интерес, МО е обявило предварителна цена от по около 13 000 лв.

Най-скъпото жилище от пуснатите за продан армейски имоти е в Димитровград. Там за апартамент от 60 квадрата, построен през далечната 1960 г., МО е обявило цена от 19 700 лева. За имота е кандидатствал само един военен – сегашният му ползвател.

Късметлиите, които са класирани на първо място в надпреварата за всяко от жилищата, ще имат по-малко от месец срок, в който да потвърдят изрично, че искат да ги купят. Той ще започне да тече веднага след новогодишните празници и ще приключи до 2 февруари. Ако пропуснат срока или сами се откажат от апетитния имот, ще се отвори шанс за класираните след тях мераклии.

http://www.monitor.bg/

 
Китай изгражда военна база край оспорвани острови с Япония
22.12.2014, 09:15

Китайските военни изграждат голяма военна база на острови в близост до оспорваните острови Сенкаку, които се намират югозападно от Япония, съобщиха няколко китайски източници, цитирани от японския вестник Mainichi.

Строителни дейности се извършват на островите Нанджи в провинция Джъдзян, която се намира на около 300 километра северозападно от администрираните от Япония острови Сенкаку в Източнокитайско море.

Базата трябва да помогне на Китай да реагира бързо при потенциални военни кризи в региона и също така да разшири надзора над установената през ноември 2014 година в Източнокитайско море противовъздушна идентификационна зона, поясниха източниците.

Според източниците няколко големи радарни инсталации са били изградени на основния остров Нанджи. Изградени са няколко самолетни писти. Очаква се следващата година да се построят още няколко.

Архипелагът, 52 острова, е разположен на около 100 километра от островите Сенкаку - по-близо от японската провинция Окинава, където са разположени американски и японски въоръжени сили. Новата база най-вероятно ще засегне японско-американската стратегия за отбрана в района.

http://news.ibox.bg/

 
Ангажират разузнаването ни да проверява за офицери-травестити
22.12.2014, 08:57

Пламен ДаракчиевВоенното ни разузнаване било ангажирано да направи съответната проверка и да представи доклад за евентуално участие на български офицери-травестите на форум във Вашингтон на военнослужещи с различна сексуална ориентация. Това съобщава в страницата си във Фейсбук парламентаринят секретар на МО Пламен Даракчиев.

Поводът е актуалният въпрос на народната представителка Калина Балабанова към министъра на отбраната Николй Ненчев дали евентуално български офицери-травестите са участвали на форум във Вашингтон на военнослужещи с различна сексуална ориентация.

Това, разбира се струва пари, посочва г-н Даракчиев. И продължава: „От там нататък е изяденото работно време на служители в министерството, моето като парламентарен секретар, на експертите в комисия, разбира се и това на министър Ненчев. Към всичкото това трябва да добавите и стойността на изгубеното време на народните представители в пленарна зала.”

По мои груби изчисления, заключава Пламен Даракчиев, актуалният въпрос на Калина Балабанова струва годишната пенсия на поне двама пенсионери.

В интерес на истината досега министърът на отбраната Николай Ненчев е отговорил само на един въпрос по време на парламентарен контрол. Доста са въпросите и питанията, на които така и не им дойде редът през тази година. Повечето са свързани с намерението служба „Военна информация” да предаде на Комисията по досиетата архивите за сътрудници чужди граждани, с каквато задача се е заел самият Пламен Даракчиев. Освен това депутати искат да чуят становището на министъра по очакваните промени в режима за пенсиониране на военнослужещите, реализирането на проекта за придобиване на многоцелеви изтребител, както и вероятността България да бъде поставена под мониторинг от НАТО за неизпълнение на поети ангажименти. По наша информация след ваканцията се очакват куп от въпроси, от чийто отговори да стане ясно как министър Ненчев ще се справи с орязания военен бюджет.

http://www.otbrana.com/

 
„Смели” - 25 години с военноморския флаг на България
22.12.2014, 08:47

„Смели” „Смели” е първата българска фрегата след като със заповед 00412/14.10.1992 г. на министъра на отбраната на Република България класовете кораби „СКР” (стражеви кораб) и „ПЛК” (противолодъчен кораб) са заменени съответно с „фрегата” и „корвета” и като че ли цялата служба на този уникален кораб през последните 25 години преминава под мотото ПЪРВИ.

Първо учение с кораби от ВМС на държави членки на НАТО, първа визита в държава членка на НАТО след демократичните промени у нас, първо учение PASSEX в Средиземно море, за първи път използвани публикациите на НАТО - EXTAC, MTP и ATP, за първи път проведени BOARDING, RAS и VERTREP, първо участие в Черноморската група за военноморско сътрудничество BLACKSEAFOR, за първи път корабът е флагмански кораб на BLACKSEAFOR, първата стрелба със стационарен зенитноракетен комплекс от борда на кораб в нашите ВМС, първото участие в операцията на НАТО ACTIVE ENDEAVOUR, първото участие в мисия на НАТО за охрана на срещата на върха в Истанбул през 2004 г. и много други неща, които превръщат „Смели” в първопроходец на интеграцията на въоръжените ни сили в „Партньорство за мир” и НАТО........Прочети още

 

 
Утре е празникът на Гранична полиция
21.12.2014, 22:55

През 1887 г. министър-председателят и министър на вътрешните дела на Княжество България Стефан Стамболов внася в Народното събрание законопроект за пограничната стража.

Той е израз на осъзнатата "нужда от учредяването на особена стража, натоварена изключително с пазенето на границата". НС приема първия у нас Закон за пограничната стража. Той е обнародван в "Държавен вестник" на 22 декември 1887 г.

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 1992 г. 22 декември е обявен за професионален празник на Национална служба "Гранична полиция" (дн. Главна дирекция "Гранична полиция" в МВР). - Още за гранична полиция

 
От изпуснато изречение знаехме идват ли войски срещу нас
21.12.2014, 19:42

В развитите държави като САЩ и Русия няма нещо, което да се излъчва в ефир и да не се записва. Защо споменавам този факт? Защото този, който се готви да извърши терористичен акт, не може да не ползва комуникации, следователно използва радиовълни. Подчертавам това, за да се разбере предимството на електронното разузнаване, което се извършва от собствена територия. То е пасивно разузнаване и не може да бъде засечено. И което е особено важно - работи на принципа на допусната грешка от противника. На пропуски в комуникационната система, която се подслушва. В армията има правила за радиовръзка и ако ги нарушиш, веднага те прехващат. Това се случва най-често нощно време. Тогава всички се отпускат и се нарушава радиодисциплината.

Какво имам предвид? Ние подслушваме какво си говорят в турската армия. Прехващаме диалог между радистите Хасан и Ибрахим, които са войници (имената са условни - б.а.). Хасан се оплаква, че е трябвало да го пуснат домашен отпуск (турската армия е наборна - б.а.), но са го спрели, защото неговата войскова част излиза на учение. А ние знаем от коя войскова част е Хасан и от коя Ибрахим и ни става ясно какви маневри ще провежда турската армия. Придвижва ли към нас първоешелонните си части. Готви ли нападение срещу нас. Двамата бойци нямат право да водят такъв разговор. Обикновено, когато по армейските радиостанции се говори в прав текст, това става чрез засекретяващо устройство. Но то може да се е развалило или Ибрахим е забравил да го включи, но това е груба грешка, от която се възползва електронното разузнаване. Достатъчно е да уловим само едно изречение...........Прочети още

 
Гърция подписа с Русия контракт за доставка на резервни части и комплектуващи за средствата за ПВО
21.12.2014, 17:33

През тази седмица Гърция подписа с Русия контракт за доставка на резервни части и комплектуващи за средствата за системите за ПВО „Тор-М1″ и „Оса-АКМ“, съобщава РИА Новости.

Сумата на сделката не се уточнява. Интересното в случая е, че това става след като министрите на външните работи на страните от НАТО заявиха, че преустановяват всякакво военно сътрудничество с Русия.

В противовъздушната отбрана на Гърция на въоръжение се намират руските зенитни системи „Тор-М1″, „Оса-АКМ“ и ЗРК С-300.

Настоящата сделка не касае ЗРК С-300.

 
Ремонт и модернизация на самолети Ан-124 „Руслан“ на руските ВВС
21.12.2014, 15:28

An-124Наскоро руските СМИ съобщиха, че в завода „Авиастар“ (от 2012 до 2014 г) е завършена модернизацията на шест тежки военнотранспортни самолета Ан-124 „Руслан“ от състава на военнотранспортната авиация на ВВС на Русия.

Програмата за капитално-възстановителен ремонт (КВР) на Ан-124, много от които са били на съхранение, и тяхната модернизация до ниво Ан-124−100 започна през 2010 година. В момента ВВС са получили 9 такива самолета:

1. RA-82013 (построен през 1987 г, преминал КВР през 2010 г):

2. RA-82014 (построен през 1987 г, преминал КВР през 2011 г):

3. RA-82039 (построен през 1990 г, преминал КВР през 2011 г):

4. RA-82032 (построен през 1988 г, преминал КВР през 2012 г):

5. RA-82030 (построен през 1987 г, преминал КВР през 2013 г):

6. RA-82035 (построен през 1988 г, преминал КВР през 2013 г):

7. RA-82037 (построен през 1989 г, преминал КВР през 2013 г):

8. RA-82038 (построен през 1989 г, преминал КВР през 2014 г):

9. RA-82041 (построен през 1990 г, преминал КВР през 2014 г)  –  Още за Ан-124

 
Кримската военноморска база в Севастопол отново е действаща
21.12.2014, 13:07

Кримската военноморска база, действаща в състава на Черноморския флот до 1996 година, заработи oтново от началото на декември 2014 година, съобщиха за Интерфакс от щаба на Черноморския флот на Русия.

„Новосъздаденото флотско съединение действа от 1 декември. Щабът на съединението е разположено в Севастопол, където до 19 март беше разположен щабът на ВМС на Украйна. Новото съединение се оглавява от капитан 1 ранг Юрий Земский, който по-рано е командвал оперативното съединение на ВМФ в Средиземно море", каза представител на флота за агенцията.

Припомняме, Москва обяви, че ще засили присъствието си в Черно море на фона на противопоставянето със Запада заради Украйна. - Още за ЧФ.

 
Ирак иска още 175 танка Abrams
21.12.2014, 10:34

 M1A1 AbramsАгенцията за военно сътрудничество към военното ведомство на САЩ (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) на 19 декември 2014 година е изпратила на Конгреса уведомление за предстояща продажба на Ирак по линия на Foreign Military Sales (FMS) на 175 танка M1A1 Abrams. В документа се указва, че Държавния департамент на САЩ вече е дал разрешение за тази сделка.

Общата стойност на предстоящата продажба е 2,4 млрд долара. В доставката влизат 175 подлежащи на модернизация танка M1A1 Abrams от наличните в СВ на САЩ, 15 бронирани ремонтно-евакуационни машини М88А2 Hercules, 700 военни пикапа М1028 CUCV, а също и 10 хиляди многоцелеви снаряда М830А1 за 120-мм танкови оръдия и 45 хиляди 120-мм практически снаряда (25 хиляди M865 TPCSDS-TM, 10 хиляди М831A1 TP-T и 10 хиляди M1002 TPMP-T), плюс 190 радиостанции AN/VRC-92 и различно комуникационно, спомагателно и учебно оборудване. - Още за M1A1 Abrams

 
Охраната на военни имоти поскъпва с 30%
21.12.2014, 10:08

Охраната на военни имоти ще поскъпне с близо 30% след 1 януари 2015 г., съобщи "Преса".

Причината е, че армейското ведомство е сключило договор с фирма "Моба" ЕООД, собственост на МО. Сега старите казарми,рскладове и райони се охраняват от 13 частни фирми. На тях ведомството плаща по около 400 лв. за един охранител. На държавната фирма обаче МО ще дава близо по 520 лева на пазач. Тъй като договорите на повечето от частниците за охрана на имотите са изтекли, министерството е възложило без търг на своята фирма да изпълнява тази задача.

Промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП) които са в сила от тази есен, позволяват това. Става дума за т.нар. in house (вътрешно) възлагане. То разрешава на МО и другите ведомства да дават пряко на собствените си търговски дружества поръчки без конкурс, за да се пести време и да не изтичат средства от бюджета.

В момента МО разполага с 1100 терена с отпаднала необходимост, за които на година харчи около 12 млн. лева за охрана. Сега ще трябва да заделят близо 17 милиона за тази дейност.

 
Първи полет от „ски рампа” на индийския палубен изтребител LCA NP-1
21.12.2014, 09:55

HAL TejasВчера първият прототип на индийския палубен лек изтребител LCA NP-1 (модификацията на Tejas за ВМС) изпълни първи полет от наземния тестови център с писта INS Hansa, имитираща „ски рампата” на самолетоносач. Изтребителят бе пилотиран от комодор Jaideep Maolankar , главният летец-изпитател на Националния летателен тестови център (NFTC). Резултатите са определени като успешни и отговарят на прогнозните. - (видео)

Този полет е две години след първия полет с конвенционално излитане през април 2012.

При конструирането на индийския самолет е ползвана експертизата от ВМС на САЩ, които подпомогнаха проекта. Индийският флот планира да закупи 40 изтребителя Tejas от палубната модификация, който ще се използва за изпълнение на задачи „въздух-въздух” и удари по морски цели.

http://www.pan.bg/

 
Руската тежка ракета "Ангара" се подготвя за старт
21.12.2014, 09:50

Тежка ракета-носител клас "Ангара-А5" е доставена на космодрума Плесецк (Архангелска област), където се подготвя за своя първи пуск, съобщава ТАСС.

В момента се извършват всички предстартови дейности, извършват се проверки на всички системи на ракетата.

Стартът трябва да се състои на 23 декември в 09:00 московско време.

Новата "Ангара-5А" ще използва нетоксично гориво (керосин), вместо токсичния хидразин.

Ако всичко премине добре при този първи полет, Русия ще се придвижи още по-напред в разработката на програмата "Ангара". Засега тя предвижда различни модификации, включително разработката на пилотирана версия "Ангара 5-П", както и свръхтежка "Ангара 7".

Тя ще бъде първата свръхтежка ракета, разработена в Русия след колапса на СССР и края на програмата "Енергия - Буран". Счита се, че тази ракета ще бъде в основата на руските пилотирани експедиции до Луната и Марс, които са планирани да започнат през втората половина на следващото десетилетие. - Още космически системи

 
Египет е получил от САЩ десет хеликоптера ”Апачи”
21.12.2014, 08:48

AH-64Египет е получил от САЩ десет хеликоптера "Апачи" тази седмица - знак, че напрежението между двата дългогодишни съюзника е намаляло, съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на източници от сигурността.

САЩ обявиха през април, че са решили да отменят замразяването на доставката на бойните хеликоптери, наложено миналата година, след като военните свалиха от власт демократично избрания президент Мохамед Морси и започнаха репресии срещу привържениците му от "Мюсюлмански братя".

Пентагонът обяви през септември, че САЩ ще доставят хеликоптерите в подкрепа на контратерористичните усилия от страна на Кайро. - Още за AН-64

 
Мароко изпраща изтребители F-16 за участие в операцията срещу ИДИЛ
21.12.2014, 08:32

По информация на френски източник кралските ВВС на Мароко ще изпратят ескадрила изтребители F-16С/D Block 52 за участие в международната операция против въоръжените формирования на ИДИЛ Самолетите ще действат от военновъздушни бази на ОАЕ и Йордания.

Мароканските ВВС разполагат с 16 изтребителя F-16С и осем F-16D Block 52+, получени в периода 2011-2012, които са на въоръжение в ескадрилата "Atlas", базирана в Бен-Гурир.

Това е първи случай, когато Мароко изпраща извън страната свои военни самолети за участие в подобен род операция. В действията срещу ИДИЛ участват още три арабски държави – Саудитска Арабия, ОАЕ и Катар.

http://www.pan.bg/

 

 
Руската армия през 2014 година
20.12.2014, 22:15

Сергей Шойгу

 

 

Видеодоклад на министъра на отбраната на РФ армейски генерал Сергей Шойгу на заседанието на разширената колегия на военното ведомство - 19.12.2014 г.

 
The National Interest: Китай усилва военноморската си мощ
20.12.2014, 21:42

Военноморският флот на китайските въоръжени сили се сдобива с все по-нови и модерни оръжия – от патрулни катери до самолетоносачи, пише американското издание The National Interest.

Изданието отбелязва, че съвременен Китай най-после е осъществил мечтата си да подсигури всички свои сухопътни граници, тъй като в миналото страната постоянно е била подлагана на набезите на монголци, японци и западни колониални империи, които са нанасяли огромни материални щети и са отнемали живота на много китайци.

След като тази мечта е реализирана, Пекин може спокойно да се развива и да постави фокуса на бъдещото си военно развитие върху военноморския си флот, който придобива все по-внушителни размери.

http://www.focus-news.net/

 
Порошенко: Военната операция струва на икономиката ни $6,3 млн. на ден
20.12.2014, 19:38

Петро ПорошенкоОперацията в Източна Украйна струва на икономиката ни 100 милиона гривни дневно, което по текущия курс е около 6,3 милиона долара.

Това заяви президентът на Украйна Петро Порошенко на среща на Съвета за национална сигурност, съобщават ТАСС и украински медии.

Това е огромна сума за нашата страна. Ние няма да правим икономии в областта на отбраната, подчерта той. Порошенко добави, че Украйна ще отдели 5 процента от бюджета си за отбрана през 2015 г. в сравнение с по-малко от 1 на сто тази година.

Той поиска Върховната рада да одобри колко се може по-бързо проектозакон, който да открие пътя за присъединяване на страната към НАТО. - Още за Украйна

http://news.ibox.bg/

 
Паметник на летеца Димитър Списаревски е открит в Пасарел
20.12.2014, 19:23

Паметник на известния летец Димитър Списаревски беше открит в Пасарел, съобщиха от ВМРО. Организацията отбеляза 71-ата годишнина от гибелта на „живата торпила“ на българската авиация.

Списаревски загива край село Долни Пасарел по време на боен полет на 20 декември 1943 г. Тогава той сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран по време на бомбардировките на София през Втората световна война.

Инициативата за изграждане на паметника е на младежи от селото, подкрепени от кметицата Наталия Александрова и от структурата на ВМРО в София. Общинският съветник от ВМРО в столицата и председател на Сдружението на българските каменоделци Димитър Антов бе сред основните лица, реализирали идеята.

На официалната церемония присъстваха много жители на Долни Пасарел, първият български космонавт Георги Иванов, Ивайло Иванов – председател на Инициативния комитет за изграждането на паметника, евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, представители на Сдружението на българските родове от Македония, политици, общественици и народни представители от Патриотичния фронт.

Те се поклониха пред героя и поднесоха венци и цветя на паметника му. Военен оркестър допълни тържествения дух на събитието.

http://www.mediapool.bg/

 
Военният министър намекна за съкращения в администрацията на армията
20.12.2014, 16:50

Твърде вероятно е в администрацията на армията да има съкращения, заяви военният министър и съпредседател на Реформаторския блок Николай Ненчев на пресконференция в Бургас.

Обаче Ненчев категорично подчерта, че няма да допусне и не смята, че се налагат съкращения на личния състав.

"Дори имаме такова споразумение с политическа партия ГЕРБ и други партии, които ни

подкрепят", каза Ненчев, допълвайки, че числеността на армията трябва да се запази.

Ще бъде направен анализ, за да се прецени колко са ненужните структури в администрацията на армията и тогава ще се определи процентът на предстоящите съкращения, добави още министърът, цитиран от БТА.

По отношение на бюджета за армията Ненчев се надява той да бъде актуализиран. Той припомни, че през септември на срещата на върха бе взето решение бюджетът на страните членки на НАТО да бъде постепенно увеличаван до достигане на 2% от брутния вътрешен продукт до 2020 година.

"Под това решение стои и подписът на нашия президент и очевидно оттук нататък на мен ще ми бъде трудно да обясня на колегите си защо България не спазва ангажименти, които е приела", каза Ненчев.

На пресконференцията той коментира и взрива в Мъглиж в частен завод за боеприпаси. Той подчерта, че е посетил мястото, но ще се въздържи от коментар докато не види становището на разследващите органи. Пораженията обаче са големи, каза още той.

"В тази връзка искам да кажа, че при нас в складовете също има боеприпаси с отпаднала необходимост. И това е един от приоритетите ми да търсим възможности за утилизация и то бърза утилизация, защото те са бомба със закъснител", каза Ненчев.

Той бе запитан и за съдбата на бившето военно летище край Бургас в Равнец. Той каза, че предстои да се реши за всички военни имоти с отпаднала необходимост под каква форма ще се стопанисват или ще се пристъпи към различни процедури, за да се освободи армията от тях.

http://news.ibox.bg/

 
Шестима старшини завършиха ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и получиха звание „лейтенант”
20.12.2014, 14:16

Тържествен акт по присвояването на първо офицерско звание и връчването на свидетелствата за професионална квалификация на шестима випускници към „Випуск 2014” на ВВМУ ”Н. Й. Вапцаров” се състоя на 19 декември пред паметника на Вапцаров, съобщиха от училището. Това са приетите през 2013 г. шестима старшини (сержанти) с висше образование – трима от ВМС, двама от ВВС и един от Сухопътни войски.

Ритуалът започна с приемане на строя на курсантите от Морско училище от старшия началник контраадмирал Георги Мотев – временно изпълняващ длъжността командващ на Съвместното командване на силите.

Сред официалните гости на тържеството бе капитан I ранг Никола Каранов, началник отдел в Щаба на ВМС, капитан II ранг Йордан Стефанов – командир на военно формирование 32300 – Варна, капитан Янислав Михайлов – командир на военно формирование 54940 – Варна. Присъстваха и други командири на военни формирования от ВМС, представители на местната власт, граждани, роднини и приятели на випускниците.

Слово на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров бе отправено към новите шестима офицери от „Випуск 2014”. Капитан Медникаров изтъкна факта, че този ден е особено вълнуващ за тях и, че той олицетворява резултатите от осемнадесет-месечния им труд и старание за знания, професионални качества и опит. Традициите и авторитетът на Висшето военноморско училище са основание новите офицери от випуска да се гордеят, че са възпитаници на училището, каза още капитан Медникаров.

Заповед на Министъра на отбраната относно присвояване на първо офицерско звание лейтенант и назначаване на длъжност на военнослужещите обяви началникът на служба „Личен състав” капитан III ранг Мая Димитрова .

Випусниците подходиха пред строя за получаване на офицерскитеагони и свидетелствата си. Началникът на ВВМУ ”Н. Й. Вапцаров” прочете заповед на Министъра на отбраната относно награждаването на първенците на „Випуск 2014”.

Първенец на випуска е Петя Валентинова Петрова с общ успех от обучението „Отличен 5.81”, на която бе връчен кортик на ВМС от името на Министъра на отбраната. Отличници на випуска са лейтенант Даниела Лъчезарова Чакърова и лейтенант Живка Димитрова Костова. Те получиха предметни награди, връчени лично от началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

http://www.naval-acad.bg

 
Португалия продава два C-212 на Уругвай
20.12.2014, 08:58

C212-300 PatrulleroДва морски патрулни самолета C212-300 Patrullero бяха продадени от Португалия на Уругвай. Договорът е бил подписан на 18 декември. За това съобщава IHS Jane’s.

Стойността на договора е €1,53 млн., но може да се ускъпи с още около €150 000 поради необходимост от доставка на допълнителни стоки и услуги.

Двата самолета ще бъдат доставени на уругвайските ВВС през лятото на 2015 г. Освен самолетите Уругвай ще получи резервни части, документация, логистична поддръжка и други.

Двата C-212-300 ще се присъединят към трите транспортни C-212-200 Aviocar и единия патрулен C-212-200MP, които ВВС на Уругвай експлоатира в 3-та ескадрила, базирана в Караско.

Португалия спря експлоатацията на своите морски патрулни C-212 през декември 2011 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Четирима летци получиха класна специалност в Долна Митрополия
20.12.2014, 08:48

В Учебна авиационна група „Георги Бенковски” – Долна Митрополия, завърши важен етап от летателната подготовка на четирима пилоти от формированията на ВВС, като те получиха класна специалност. За това съобщават от учебната авиогрупа.

Обучението им се проведе на турбовитловия учебен самолет Pilatus РС-9М под ръководството на опитните пилоти-инструктори майор Даниел Аршинков, майор Валентин Иванов и капитан Тихомир Тодоров. След като достигнаха необходимото ниво на подготовка обучаемите бяха допуснати до изпит за присвояване на класна специалност „Военен летец – пилот ІІІ-ти клас”.

Изпитът включваше теоретична част, специални и контролни проверки. Полетите по техника на пилотиране в зона сложен пилотаж и бойно използване на самолета, изпълнение на прехват, визуално опознаване и атаки по въздушна цел бяха изпълнени за оценка „Отличен”.

Придобиването на класна специалност е много важен етап от професионалното изграждане и повишаване на бойните способности на летците от Военновъздушните сили.

http://aeropress-bg.com/

 
Saab получи три договора за разработка и поддръжка на Gripen
20.12.2014, 08:43

Шведската компания Saab получи три договора за поддръжка и разработка на изтребителите Gripen. Трите договора са на обща стойност около €138,7 млн.

Първият договор е за 385 млн. шведски крони (близо 40 млн. евро) и предвижда доставянето на услуги по техническата поддръжка и осигуряване на резервни части за изтребителите Gripen на шведските въоръжени сили.

Вторият договор е на стойност от 385 млн. шведски крони (40,7 млн. евро) и е за разработката на изтребителя Gripen E.

Третият договор е за 548 млн. шведски крони (около 58 млн. евро). В неговите рамки се осигурява техническото обслужване на бразилските изтребители Gripen E/F в периода 2021 – 2026 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Барак Обама подписа закона за бюджета на Въоръжените сили на САЩ
20.12.2014, 08:33

Барак Обама Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че е подписал приетия от Конгреса военен бюджет на Съединените щати за 2015 година в размер на 577 млрд. долара, предаде РИА Новости.

По думите му, бюджетът „предоставя критично важни пълномощия, нужни за борба с „Ислямска държава” и отговаря на възникналите нужди в светлината на терористичните заплахи и кризи по света”.

Законът предвижда 496 млрд. базови разходи на въоръжените сили и още 64 млрд. долара за операции в чужбина, включително в Афганистан, Ирак и Сирия.

http://www.focus-news.net/

 
40 офицери завършиха стратегическия курс на Военна академия
20.12.2014, 08:24

Подполковник Мария Ганчева от дирекция „Връзки с обществеността” на МО получава удостоверението си за завършен стратегически курс от полковник Иван Георгиев.   Вчера завърши поредният Стратегически курс на факултет “Национална сигурност и отбрана” на Военна академия „Г. С. Раковски”. В него бяха включени 40 обучаеми, офицери със звание подполковник и полковник от структури на Българската армия и Министерството на отбраната, както и представител на Националната служба за охрана, съобщават от академията.

Учебната програма на курса беше съобразена с най-новите промени в средата за сигурност и във военното дело, както и с нуждите на въоръжените сили и останалите елементи от системата за сигурност и отбрана.

Обучението бе насочено към изграждане на способности за идентифициране и анализ на стратегическите проблеми на сигурността, ефективна работа в условията на демократичен контрол и пряко политическо ръководство, както и на умения да се формулират интереси, цели и приоритети на отбранителната и военната политика, да се подготвят стратегически и оперативни решения. През 4-месечният курс на обучение специализантите преминаха редица ситуационни игри и щабни тренировки, в които на практика се отработваха въпроси на управлението на военния и невоенен компонент на управление на системата за национална сигурност и отбрана.

При връчването на удостоверенията деканът на факултет „Национална сигурност и отбрана“ полковник доц. д-р Георги Димов посочи, че в процеса на обучение основните акценти са насочени за формиране на компетенции за взимане на информирани решения с голям обем на информация и висока степен на неопределеност, за планиране подготовката и използването на въоръжените сили в условията на кризи и конфликти с различен характер, и планиране на ресурсите за отбрана с оглед на тяхната ефективност.

Удостоверенията на специализантите връчиха полковник Иван Георгиев от дирекция „Управление на човешките ресурси“ на Министерство на отбраната, полковник Ганчо Душков от дирекция „Стратегическо планиране“ и заместник - началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ полковник д-р Любомир Симеонов, като пожелаха на завършващите успешна професионална реализация.

http://www.otbrana.com

 

 
Европа арендува уникален самолет-разузнавач
19.12.2014, 23:25

М-55Първата тестова експедиция на руския самолет-разузнавач М-17РМ (М-55 „Геофизика“) в рамките на европейския експеримент по изучаване на климата ще се състои през втората половина на 2015 г., съобщи ТАСС.

По време на теста ще бъде изпробвано оборудването, а основната експедиция е запланирана за 2016 г. Екипажът на самолета ще е руски, но в самата експедиция ще участват десетки учени от няколко европейски страни.

В момента самолетът се намира в град Жуковск, в завода „Мясищев” за предварителна подготовка. Договорът на стойност няколко милиона евро, между руската Обединена авиационна компания (ОАК) и Съвета на Европа за аренда на уникалния самолет разузнавач за целите на научна програма на ЕС бе подписан тази година.

В научния проект StratoClim ще участват 28 европейски организации от Германия, Италия, Великобритания и други страни. Проектът е посветен на изучаване на азиатския мусон, пренасящ въздушни маси от Югоизточна Азия на север през Индия.

 
Руската атомна подводница „Екатеринбург“ е предадена на ВМФ след ремонт
19.12.2014, 20:42

proekt 667В кораборемонтния завод „Звездочка“ завършиха работите по заводския ремонт и удължаване на срока на служба на стратегическата атомна подводница „Екатеринбург“ (пр. 667БДРМ). Днес е бил подписан акта зa предаване на субмарината на руските моряци.

Ракетния подводен крайцер със стратегическо назначение К-84 „Екатеринбург“ пристигна в завода през юни 2012 година. Плановите ремонтни работи на субмарината се съчетаваха с аварийния ремонт на хидроакустичната станция и друго оборудване в първи отсек.

К-84 е построена по проект 667БДРМ („Дельфин“, НАТО - Delta IV), вооружена е с 16 балистични ракети Р-29РМ „Синева“. Съобщаваше се, че след ремонта субмарината ще получи ракети „Лайнер“ - модификация на „Синева“ с голямо количество бойни блокове.

„Екатеринбург“ получи повреди при пожар в 82-ри ремонтен завод в Росляково Мурманска област в края на 2011 г, при което пострадаха 11 човека. - Още за проект 667

 
Вдигнаха Андреевския флаг на атомната подводница „Владимир Мономах“
19.12.2014, 20:20

proekt 955Днес в Северодвинск в корабостроителницата „Севмаш“ се състоя тържествена церемония по вдигане Военноморския флаг на ракетната атомна подводница със стратегическо назначение К-551 „Владимир Мономах“. - (видео)

Руската атомна субмарина К-551 „Владимир Мономах“ (заводски № 203) бе заложена в „Севмаш“ на 19 март 2006 година, ставайки третият ракетоносец проект 955 „Борей“, разработен от ЦКБ МТ „Рубин“.

През януари 2013 година К-551 бе спусната на вода, а от септември 2013 до ноември 2013 година успешно проведе заводски ходови и държавни изпитания.

Към момента в бойния състав на ВМФ са приети две атомни подводници от клас „Борей” – К-535 „Юрий Долгорукий” (Северен флот) и К-550 „Александр Навский” (Тихоокеански флот). Още два подводни крайцера се намират в различни етапи на строителство в завода „Севмаш” – „Князь Олег” и „Князь Владимир”.

До 2020 г. е планирано да бъдат приети на въоръжение осем подводници клас “Борей”. Дължината на тези атомни подводници е 170 м, ширина – 13,5 ма, а подводната водоизместимост – 24 хиляди тона. Основното въоръжение на подводниците от проект 955 са 16 междуконтинентални балистични ракети я Р-30 “Булава-30″. - Още за проект 955

 
Анулират поръчка за 4 млн. лв. за униформи за армията
19.12.2014, 19:20

 Николай Ненчев Военният министър Николай Ненчев спря в петък гражданското неподчинение и готвената блокада край Калофер на пътя София - Бургас от 140 служители на държавната фирма "Интендантско обслужване" ЕАД, след като пое ангажимент да анулира дадената на частна фирма обществена поръчка за ушиване на нови униформи за Българската армия за 3 978 000 лв.

Поръчката е била спечелена на 20 октомври от софийската фирма фирма "Лортън" ЕООД, а "Интендантско обслужване" ЕАД-Калофер не е била допусната до конкурса, защото не отговоря на едно от условията в него - да има 80 % оборот от поръчки на МО. Оборотът на създаденото за нуждите на МО държавно предприятие имало едва 360 000 лв. приходи от поръчки от МО от общия оборот от 1,7 млн.лв.

"Останалите пари са от поръчки на ишлеме за военни и полицейски униформи за Италия, Чехия, Кувейт, Франция и Белгия. Парите от "Интендантско обслужване" хранят 1/3 от семействата в Калофер и затова тази поръчка е много важна за нас. Не е нормално обществени поръчки на МО да се печелят от едни и същи фирми с 20-ина шивачки, които след това да наемат нашите работнички като подизпълнители за жълти стотинки, а милиони левове да изтичат в частни джобове. Час по-скоро трябва да се сложи край на тази корупционна практика. През май 2014 г. в Закона за обществените поръчки (ЗОП) бе направена промяна, която дава възможност те да се възлагат без провеждане на търгове на държавни предприятия със 100% собственост на съответното ведомство - в случая МО", коментира кметът на Калофер Румен Стоянов.

"Практика на предишните ръководства на МО е било едни и същи фирми да печелят, а после те да възлагат работата на подизпълнители в лицето на "Интендантско обслужване", потвърди и военният министър Николай Ненчев. "Ще направим всичко възможно под една или друга форма въпросната поръчка да бъде анулирана. Обсъждаме възможност за нова поръчка за облекло през 2015 г.", допълни министър Ненчев.

http://www.trud.bg/

 
Франция ще завърши изтеглянето на войските си от Афганистан около нова година
19.12.2014, 15:11

Последните френски военнослужещи в Афганистан ще напуснат страната на 31 декември 2014 година, съобщи Интерфакс, цитирайки информация на министерството на отбраната на Франция.

Френски войници участват в операцията на НАТО в Афганистан вече 13 години, като най-големият им брой е бил 4 хиляди човека. За тези 13 години в Афганистан са загинали 89 френски военнослужещи, а още 700 са били ранени. - Още за Афганистан

http://www.focus-news.net/

 
Великобритания включва жени в бойните операции на армията от 2016 г.
19.12.2014, 12:50

Великобритания може да позволи на жени да участват в реални бойни действия от 2016 година, съобщи военното министерство на страната, предаде Ройтерс.

Тази стъпка вече се прилага от САЩ, Австралия и Канада.

В момента жените в британската армия участват само в действията на тила и не се включват в звена, чиито функции са свързани с елиминиране на врага.

Великобритания е близо до решение да включи жени в бойни операции след преглед, който показва, че смесените военни групи няма да попречат на провежданите операции, допълват от ведомството.

Все още трябва да се установи психологическото и здравословно влияние върху жените от участието им в такива операции.

http://news.ibox.bg/

 
Германия получи първия A400M
19.12.2014, 09:00

A400MГермания получи официално своя пръв стратегически транспортен самолет Airbus A400M. Така страната става четвъртата в света, която стартира експлоатацията на типа.

Церемонията по предаване на машината, която носи сериен номер MSN18, стана факт на 18 декември в завода на Airbus Defence & Space в Севиля, Испания. Машината е облетяна за първи път в средата на октомври.

До момента са произведени девет серийни А400М. Шест са предадени на Франция и по един на Германия, Турция и Великобритания.

Германия има намерение да се сдобие с 53 броя А400М, които да заменят използваните днес от Луфтвафе C-160 Transall.

http://aeropress-bg.com/

 
Испания получи нови вертолети
19.12.2014, 08:54

NH9Испания получи първия транспортен вертолет NH90, както и подобрените щурмови вертолети Tiger. Церемонията за това стана факт в завода на Airbus Helicopters в Албасете.

През 2006 г. Испания поръча 44 броя от тактическия транспортен вариант на NH90 задвижван от двигатели General Electric T700. Поради икономическите затруднения на страната и невъзможност да се поръча логистичен пакет към вертолетите, поръчката бе намалена на 22 броя.

Това е 229-ия NH90, който се доставя на краен клиент. До момента типа е налетял около 80 000 часа.

По същото време Испания получи и първите два щурмови вертолета Tiger в новата конфигурация HAD-E. До момента страната имаше шест броя от по-ранния модел HAP-E. Общата поръчка е за 24 броя Tiger.

HAD-E има подобрени двигатели MTR390-E, може да използва управляемата ракета Spike и има подобрена система за самозащита.

http://aeropress-bg.com/

 
ВВС на Саудитска Арабия получиха самолет за ДРЛОиУ Saab 2000 AEW&C
19.12.2014, 08:50

На 16 декември във Военновъздушната академия на ВВС на Саудитска Арабия се е състояла тържествена церемония за приемане на въоръжение на доставения от Saab AB самолет за ДРЛОиУ Saab 2000 AEW&C с РЛС Saab Erieye с АФАР. Самолетът ще се експлоатира от новосъздадената 60-та ескадрила.

Цената на Saab 2000 AEW&C с радиолокационен комплекс Erieye е 4.5 милиарда шведски крони (670 милиона долара), като допълнително има споразумение на стойност 1.1 милиарда крони за дългосрочна техническа поддръжка на самолета.

Към момента в кралските ВВС на Саудитска Арабия има пет „големи” самолета за ДРЛОиУ E-3A Sentry, доставени от САЩ през 1983 г. Предполага се, че Saab 2000 AEW&C ще се използва основно за морско патрулиране и откриване на надводни цели.

http://www.pan.bg/

 
Естонските ВВС ще заменят Ан-2 с британските Sherpa
19.12.2014, 08:47

C-23 SherpaКомандването на ВВС на Естония възнамерява да замени двата леки транспортни самолети Ан-2 с британските C-23 Sherpa. Остарелите Ан-2 ще се експлоатират до края на 2015 г.

Британските транспортни самолети Sherpa ще се доставят от запасите на армейската авиация на Въздушната национална гвардия на САЩ. В близко време седемте летци на Ан-2 ще преминат курс за приучване на С-23.

Освен с двата Ан-2 ВВС на Естония разполагат също с два реактивни учебно-тренировъчни самолета L-39C и четири леки вертолета Robinson R-44.

С-23 са построени на базата на леките турбовитлови транспортни самолета Short 330 и 360, произвеждани от британската компания Short Brothers. През 1985 г. ВВС на САЩ са получили 18 самолета С-23А (Short 330), които остават в експлоатация до 1991. В периода 1990-1996 г. шестнадесет С-23В и 28 С-23В+ (Short 360) са доставени на армейската авиация на Въздушната национална гвардия на САЩ , като през 2014 са извадени от въоръжение. Четири от тях са предадени на НАСА (най-вероятно ще се използват за осигуряване на парашутна подготовка).

Освен на Естония други четири С-23В/В+ ще бъдат продадени на Филипините и Джибути в рамките на програмата Excess Defense Articles (EDA).

http://www.pan.bg/

 
Руските пилоти не проявяват агресивност към немските изтребители Typhoon над Прибалтика
19.12.2014, 08:42

EurofighterНемските ВВС не забелязват повишена конфронтация от страна на руските изтребители, прехванати над Прибалтика, независимо от проявеното безпокойство на западните лидери за повишена агресивност на ВВС на Русия през последните седмици.

На пресконференция на 17 декември по време на медиен ден в естонската военновъздушна база Атари командирът на германската група подполковник Гордън Шнитгер споделя, че руските пилоти не са проявявали враждебност в случаите на контакт в небето над Балтийско море.

"Ние не виждаме промяна в държането на руските летци. Нашата задача е да идентифицираме руските самолети, не да ги безпокоим. Нашата цел е да сме видими и за това не използваме обикновените тактически прийоми, чрез които бихме ги изненадали. Няма бойни маньовъри и от двете страни”, споделя подполковник Шнитгер.

През последните седмици лидери на НАТО и западните страни обвиняват руските ВВС за по-голяма агресивност при полетите им над Прибалтика. В края на октомври американското правителство определи повишена руска активност като „враждебност”, а на 1 декември британският държавен секретар Филип Хамънд заяви, че е обезпокоен от „изключително агресивното” летене на руските военни самолети.

Немският контингент е от 4 изтребители Typhoon, осем летци, 60 души ИТС около 80 военнослужещи друг състав, всичките от 74 тактическо авиокрило Taktisches Luftwaffengeschwader - TaktLwG 74). От септември до сега немските изтребители са вдигани общо 255 пъти по реални и учебни цели (Alpha и Tango Scrambles), което е повишение спрямо предишните ротации не германските ВВС.

Немските самолети ще бъдат сменени на 2 януари 2015 от испански изтребители Eurofighter. През май дежурството в Атари ще поемат британските ВВС, а през септември в естонската авиобаза ще се дислоцират отново немски изтребители.

http://www.pan.bg/

 
Военни и полицаи да се пенсионират на 52-годишна възраст, предлага депутат
19.12.2014, 08:34

Стефан Кенов Военнослужещите да придобиват право на пенсия при освобождаване от служба при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, но не преди навършване на 52-годишна възраст. Т.е. да се въведе възраст в режима за пенсиониране.

Такова предложение за промяна на чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) съществува в доклада на Комисията по бюджет и финанси за второто четене на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 г. То е на народния представител от ПГ на „Български демократичен център” Стефан Кенов, избран от „България без цензура на Николай Бареков”. Комисията не го подкрепя.

Според депутата същото изискване трябва да се въведе за държавните служители по Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за специалните разузнавателни средства и по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, държавните служители по чл. 11 от Закона за пощенските услуги, държавните служители, осъществяващи дейността по охрана на съдебната власт по чл. 391 от Закона за съдебната власт, следователите и младши следователите, държавните служители в ДАНС и служителите в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на Министерството на вътрешните работи.

Все пак народният представител оставя правото на някои да се пенсионират независимо от възрастта. Това са прослужилите 15 години на длъжности от летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав.

Балерините, балетистите и танцьорите в културни институции също са попаднали на „мушката” на депутата. За тях той смята, че трябва да се пенсионират при 25 години осигурителен стаж, както е сега, но не преди да навършат 52 години.

Кой е народният представител, предложил възраст за пенсиониране на военни и полицаи?

Стефан Кенов е главен секретар на ББЦ. Избран за народен представител от Бургас. Роден е във Варна и е на 33 години. Завършил е право през 2003 г. Специалист е в областта на административното право, работил е в системата на горското и селското стопанство като юрисконсулт. Бил е заместник-председател на Общинския съвет в Карнобат и зам. областен управител на Бургаска област.

На този етап е известно, че през 2015 г. няма да се променя режимът за пенсиониране на военнослужещите, полицаите и другите служители в сектор „Сигурност”, т.е. чл. 69 на КСО няма да се пипа. Известно е също, че този въпрос ще се обсъжда и до края на март може да очакваме избистряне на решенията.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Западния военен окръг на ВС на Русия получи четири ударни Ми-28Н
18.12.2014, 21:12

Ми-28Специалисти от Западния военен окръг (ЗВО) са приели днес, 18 декември, звено (четири единици) нови ударни вертолета Ми-28Н „Нощен ловец“, съобщава военното ведомство на РФ.

Отбелязва се, че до края на календарната година специалистите от ЗВО трябва да приемат над 30 вертолета Ми-28Н, Ми-35, Ми-8МТВ-5 и други типове техника от различни авиационни заводи в Ростовска област и Татарстан. - Още за Ми-28Н

 
Обучаваните във Франция руски моряци си отидоха без „Мистрал”
18.12.2014, 16:23

Руските моряци, които бяха във Франция на обучение за експлоатацията на кораби от типа "Мистрал", отпътуваха за Русия без „Мистрал", съобщават руски и западни медии.

Франция замрази доставката на хеликоптероносач за Русия заради конфликта в Украйна.

Това е най-големият оръжеен договор между страна от НАТО и Москва, който е на стойност 1,6 милиарда долара и включва доставка на два кораба. Но руските действия в Украйна накараха Париж да преосмисли изпълнението на сделката. - (видео).

Около 400 руски моряци бяха обучавани на кораба „Владивосток" в продължение на няколко месеца. През тези месеци те живeeха на руския учебен кораб „Смолни".

„Смолни" днес напусна пристанището Saint-Nazaire.

На 3 декември високопоставен източник заяви, че моряците трябва да останат до предаването на кораба на Руските ВМС. Корабът по план трябваше да бъде предаден на 14 ноември 2014 година.

http://news.ibox.bg/

 
Иран с мащабни военни учения в Ормузкия проток
18.12.2014, 14:27

Иранската държавна телевизия съобщи, че военните ще проведат мащабни учения до стратегическия Ормузки проток следващата седмица, съобщава Ройтерс.

Едноседмичните учения ще бъдат проведени на територия oт 2,2 милиона квадратни километра, включително източната част на протока, където преминава 1/5 от световните доставки на петрол.

Ученията ще започнат на 25 декември и в тях ще участват всички подразделения на иранската армия. Очаква се да бъдат тествани нови оръжия.

http://news.ibox.bg/

 
Американски експерт: Модернизацията на ядрените сили на САЩ е с цел конфронтация с Русия
18.12.2014, 14:08

Теодор ПостолОсъществяваната от администрацията на Обама амбициозна програма за модернизация на ядрените сили на САЩ е насочена към подготовката им за пряка конфронтация с Русия. Това е становището на изтъкнатия американски експерт по международна сигурност Теодор Постол, професор от технологичния университет в Масачузетц. По-късно този месец мнението му ще бъде публикувано в статия на страниците на ежеседмичника Nation, но изданието я е предоставило предварително на агенция ТАСС.

Постол остро критикува плановете на американското правителство по отношение на модернизацията на ядрените оръжия на САЩ, за което Вашингтон, според редица изчисления, планира да похарчи 1 трилион долара в продължение на няколко десетилетия. От гледна точка на Постол, тези намерения са насочени предимно към подобряване на "взривните системи и усъвършенстване точността на бойните глави на балистични ракети за далечни разстояния изстрелвани от суша и от вода, както и увеличаване мощността на други ядрени бойни глави".

"Задълбоченият технически анализ" ни позволява да направим извода, че САЩ предприема "сложни усилия, за да подготви ядрените си сили за пряка конфронтация с Русия", вярва експертът. Въоръжените сили на САЩ, пише Постол, сега си "мислят, че могат да водят и да спечелят една ядрена война с Русия". Модернизацията на американския ядрен военен комплекс е "тревожна индикация" за това, убеден е експертът.

Според него тази програма ще доведе до появата на "ядрени сили, които ще намалят шансовете за избягването на катастрофа в случай на криза", което ще има сериозно въздействие върху международните отношения. A "всеки, който изучава историята знае, че подобни кризи не могат да бъдат избегнати, че те възникват от непредвидени и неочаквани събития", предупреждава Постол. Според неговото заключение, изпълняваната от администрацията на Обама политика за модернизация на ядрения арсенал е "неразумна" и тя "директно подкопава националната сигурност" на самите Съединени щати.

Относно основните изводи на Постол – за провежданата от Вашингтон подготовка за директна конфронтация с Русия и позицията му, че при такъв конфликт може да има победа, кореспондент на ТАСС е потърсил друга гледна точка. Заместникът на държавния секретар на САЩ по въпросите на контрола върху въоръжението и международната сигурност Роуз Гьотемюлер е била помолена да коментира вижданията на експерта.

"Дълбоко не съм съгласни с тези две тези (на Постол)" – отговори Гьотемюлер. Тя отбелязва, че "многократно е заявявала пред събеседниците си в Москва", че Русия и САЩ в миналото "вече са вървели по този път", съществували са "в рамките на цикъла "действие – противодействие", представляващ надпревара във въоръжаването. "Последното, от което се нуждаем, е да повтаряме грешките на Студената война, да вливаме ресурси и невъобразим човешки капитал в програми, от този род" – каза дипломатът. По думите на заместник държавният секретар, САЩ не смятат тези програми "необходими в настоящия момент".

Все пак, "това, което е необходимо, е известна разумна модернизация на нашите ядрени сили", вярва Гьотемюлер. В тази връзка тя припомня, че Русия "в първото десетилетие на двадесет и първи век е фокусирала ресурсите си върху модернизирането на своите стратегически сили", осъществявала се е замяна на системите, чиито "гаранционни срокове" изтичали. А "през ​​второто десетилетие на този век САЩ влага ресурси в разумната модернизацията на своите стратегически сили", заяви дипломатът. Тя уточни, че като "разумна" Вашингтон вижда модернизацията на стратегическите нападателни оръжия, осъществявана и от Русия, и от Съединените щати.

В допълнение Гьотемюлер увери, че, в съответствие с позицията на САЩ, практиката на неупотреба на ядрени оръжия "следва да бъде продължена завинаги". Този постулат е "в центъра на американската политика" що се отнася до ядрени оръжия, каза помощникът на държавния секретар.

Относно перспективите за по-нататъшно движение на Русия и Съединените щати по пътя към намаляване на стратегическите настъпателни потенциали, Гьотемюлер потвърди, че администрацията на Обама е обърнала внимание на "ключовия абзац" от октомврийската реч на президента на Русия Владимир Путин, по време на срещата на клуба "Валдай", в който се посочва, че "ние настояваме за продължаване на преговорите за намаляване на ядрените арсенали".

Гьотемюлер освен това отбеляза, че понякога в близкото минало на Русия изграждането на подходи към продължаване на ядреното разоръжаване е било усложнявано от междуведомствените противоречия, "може би и от бюджетни съображения", а сега и от политически.

Възможността за намаляване на ядрените оръжия едностранно от САЩ "не се обсъжда", тоест, не се разглежда такъв вариант, добавя заместник държавния секретар.

http://www.fbr.bg/

 
Индия изстреля най-голямата си космическа ракета
18.12.2014, 13:52

Индийската организация за космически изследвания (ИСРО) проведе първия старт на новата ракета-носител GSLV Mark-III, която може да изведе в геостационарната орбита тежки спътници с тегло до четири тона.

Стартът премина успешно – той се състоя в 09:31 местно време. Ракетата бе изстреляна от единствения в страната космодрум на остров Шрихарикота близо до крайбрежието на щата Андхра-Прадеш. Ракетата е снабдена с криогенен двигател произведен в страната. - (видео)

В качеството на полезен товар GSLV Mark-III носила прототип на спускаем апарат на пилотируем космически кораб, чието тегло е над 3,5 тона. Той е бил изведен на определена височина, отделил се от ракетата и се приземил в Бенгалския залив с помощта на парашути.

 
Изпадане на фанар на Т-38А при излитане
18.12.2014, 13:30

T-38При излитане на учебно-тренировъчен свръхзвуков самолет Т-38А от военновъздушната база Ленгли се отделя фанара на задната кабина и пада на пистата. Екипажът насочва самолета към международното летище Newport News-Williamsburg, където малко по-късно в 13:30 каца успешно.

Започнато е разследване за установяване причината за изпадане на фанара.

Един час след инцидента на международното летище има още едно аварийно кацане – този път самолет на авиокомпанията Delta, който е бил ударен от светкавица по време на полета.

http://www.pan.bg/

 
Сливен вече има паметник на капитан Петко войвода
18.12.2014, 09:27

капитан Петко войводаБюст – паметник на кап. Петко войвода беше открит в Сливен. Постаментът е в чест на 170 години от рождението на великия българин и се намира в района на църквата „Цар Борис I Покръстител”.

Паметникът на кап. Петко войвода е дело на скулптура Николай Султанов. Стойността му е 2 000 лв., събрани чрез дарения на родолюбиви тракийци, граждани и фирми. В символичното откриване на бюста се включиха Румен Андонов - заместник-кмет на община Сливен, Веска Вълчева - заместник-областен управител на Сливен, Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества у нас и Кирил Киряков - председател на Тракийско дружество „Лазар Маджаров” Сливен. Бюстът беше осветен от отец Иван от Сливенската митрополия. В знак на почит пред делото на родолюбивия българин пред паметния знак бяха поставени венци и цветя от държавни институции, граждански организации, гости на откриването и ученици.

Петко войвода е български хайдутин и революционер, посветил живота си на Освобождението на тракийските българи и обединението им с България. Защитник на онеправданите християни в Османската империя. По време на Руско-турската освободителна война ръководи четническа дружина и действа активно в тила на турската армия. Ръководи охраната на християнското население в Беломорието и Родопите от турските войски и башибозушките и дезертьорските формирования на английския полковник Сенклер. След Освобождението Петко Киряков /Петко войвода/ става един от вдъхновителите на Тракийската организация в България и се превръща в неин символ и патрон. Признателните потомци издигат в негова чест многобройни паметници в страната, а днес и Сливен се присъедини към тях.

 
Утре ще отбележат 70-та годишнина на военноморска база Бургас
18.12.2014, 08:52

На 19 декември 2014 г. бургаските военни моряци тържествено ще отбележат 70-та годишнина от създаването на Военноморска база Бургас.

Тържествата ще започнат от 10.00 часа на строевия плац в Пункт за базиране Бургас, когато в присъствието на командира на Военноморските сили ще се проведе тържествен военен ритуал.

От 17.00 часа в сградата на Държавна опера Бургас ще се проведе тържествено събрание и концерт, на който Министъра на отбраната Николай Ненчев, началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов, висши военни и ръководители на местната и държавна власт ще наградят и поздравят отличили се военнослужещи и цивилни служители от базата.

В празничния концерт ще участват представителния духов оркестър на ВМС с диригент капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов и Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

Кулминацията на тържествата ще бъде празничната заря в градинката пред Държавна опера Бургас, съобщиха от Отделение „Връзки с обществеността” на Военноморска база - ВМС. - Още ВМБ Бургас

http://morskivestnik.com/

 
Връчиха традиционните годишни награди на редакцията на списание „Клуб Океан”
18.12.2014, 08:37

На 16 декември 2014 г. в Щаба на Военноморските сили бяха връчени традиционните годишни награди на редакцията на списание „Клуб Океан” за най-добър корабен екипаж, офицер, старшина, матрос и цивилен служител от ВМС.

След обсъждане на номинациите от комисия на командването на Военноморските сили носители на престижните награди тази година в различните категории са:

Най-добър корабен екипаж за 2014 г.: екипажът на базов миночистач „Прибой“ във военно формирование 18360 - Бургас.

Офицер на годината: капитан-лейтенант Диян Исиров - помощник-командир на базов миночистач „Прибой“ във военно формирование 18360 - Бургас.

Старшина на годината: офицерски кандидат Калоян Терзиев - командир на брегови пост за наблюдение „Маслен нос”.

Матрос на годината: редник Петър Радойнов - мерач на лека картечница в Предавателен радиовъзел във военно формирование 26800 - Варна.

Цивилен служител на годината: доктор Петър Ганчев лекар в медицински пункт във военно формирование 34400 - Варна.

Наградите бяха връчени от отговорният редактор на списанието за град Варна капитан І ранг о.з. Валентин Димитров в присъствието на командването на ВМС, военнослужещи, цивилни служители и представители на медиите, съобщиха от „Връзки с обществеността“ на ВМС

http://www.navy.mod.bg/

 
Рухват надеждите за по-висок военен бюджет
18.12.2014, 08:12

Докладът на Комисията по бюджет и финанси за второто четене на Закона за държавния бюджет за 2015 г. е готов. От него става ясно, че очакванията за повече разходи за Министерството на отбраната остават неоправдани. Не получават подкрепа надеждите на министъра на отбраната Николай Ненчев да се увеличи бюджетът от предвидените средства за операции зад граница и от продажбата на имоти и излишно въоръжение и техника.

Все пак трябва да отдадем заслуженото на депутатите, които се постараха и направиха предложения между двете четения, с които поне малко да се решат проблемите на Българската армия. Това са Ангел Найденов от БСП, Михо Михов от АБВ, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Емил Димитров, Юлиян Ангелов и Милен Михов от Патриотичния фронт, Янко Янков от ДПС, Кънчо Филипов от БДЦ и Петър Славов от Реформаторския блок. За съжаление нито едно от предложенията им не е подкрепено от Комисията по бюджет и финанси, което предполага, че няма да бъде прието и в пленарна зала.

Какви са неподкрепените от Комисията по бюджет и финанси предложения?

Ангел Найденов от БСП предлага разходната част в бюджета на МО да се увеличи от 954, 589 млн.лв. на 984, 153 906 млн. лв. Според него парите за персонал трябва да нараснат от 693 млн. лв. на 755, 080 млн. лв., а капиталовите разходи - от 56, 682 млн. лв. на 66, 246 564 млн. лв.

Не е подкрепено и другото предложение на Ангел Найденов, което е и на Михо Михов и Янко Янков, т.е. министърът на финансите по предложение на министъра на отбраната да има право да извършва промени в бюджета на МО за 2015 г. за сметка на постъпления от продажба на имоти и излишно въоръжение, техника, боеприпаси и имущества, намалени със съответните разходи за реализирането им, като увеличава разходната част за капиталовите разходи за придобиване и поддръжка на въоръжение и техника.

Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Емил Димитров и Юлиян Ангелов от Патриотичния фронт предлагат бюджетните взаимоотношения на МО с централния бюджет да се увеличат от 954, 964 млн. лв. на 1, 002 368 млрд. лв. Като парите за отбранителни способности нараснат от 892, 509 млн. лв. на 957, 304 млн. лв., а в областта на съюзните и международни дейности – от 62, 080 млн. лв. на 64, 171 млн. лв.

Михо Михов от АБВ и Янко Янков от ДПС предлагат текст към закона, който да позволи осигуряване през второто полугодие на 2015 г. допълнителни средства за персонал от 65 млн. лв., а за бойна подготовка и бойна готовност на Видовете въоръжени сили – 20 млн. лв.

Петър Славов от Реформаторския блок, Михо Михов от АБВ, Красимир Каракачанов, Милен Михов и Кънчо Филипов от Патриотичния фронт предлагат сумата за приходи, помощи и дарения в бюджета на МО да се увеличи от 30 млн. лв. на 50 млн. лв., така разходната част на военния бюджет ще се увеличи с 20 млн. лв., които да се използват за текущи разходи. Същите депутати настояват за промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили, която да даде възможност допълнителните разходи за операции и мисии зад граница да бъдат за сметка на централния бюджет. Това бе и едно от очакванията на министъра на отбраната, но и то не е подкрепено.

Няма никакво предложение по отношение на текст, на чиято основа се определят възнагражденията на военнослужещите, което предполага, че няма да има увеличение на военните заплати.

Известно е, че МО не съгласува проекта на бюджет, който бе одобрен от правителството. В съгласувателната справка беше написано: „Ако условно се приеме определеният от МФ Проект на разходи за персонал на МО за постигането му (вместването в тази рамка намаление със 77 000 хил. лв. спрямо 2014г.) от министерството следва да бъде освободен допълнително личен състав от около 4 600 души спрямо списъчния към настоящия момент.” На този етап промяна от това, което реши финансовото министерство няма. Още по-лошото е, че в армията има 2-3 хиляди вакантни места и не могат да се обявят конкурси за тях, защото няма средства за заплати. Няма да има пари и по разходите за самите съкращения.

От тук нататък няма да бъде лесно министър Ненчев да изпълни коалиционното споразумение на управляващите да не се намалява числеността на Българската армия. Още повече, че, нарочно или не, този документ не дава гаранция за другите структури и формирования на Въоръжените сили, извън Българската армия. Не е е взето под внимание и становището на Комисията по отбрана при първото четене на законопроекта. Не бяха чути и призивите на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев за по-голям военен бюджет.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Южна Корея пазарува БЛА
17.12.2014, 23:46

RQ-4 Global HawkВ рамките на един ден Южна Корея обяви, че купува две безпилотни системи – RQ-4 Global Hawk от САЩ и Heron 1 от Израел.

Първо бе обявено, че страната купува неназовано количество от израелската тактическа разузнавателна система IAI Heron 1. Според съобщението на южнокорейското МО изборът е направен на база съревнование с други еквивалентни системи. Heron е постигнала най-високи резултати.

Системата ще се използва основно за патрулиране по границата със Северна Корея.

По-късно бе обявено, че Южна Корея ще купи и четири апарата RQ-4 Block 30 Global Hawk, плюс съпътстващото наземно оборудване за $657 млн. Тази сделка ще се изпълни до юни 2019 г.

Това е първият реален експорт за Global Hawk. - Още БЛА

http://aeropress-bg.com/

 
Lockheed Martin възложи на NASA проучване на SR-72
17.12.2014, 23:40

SR-72Американският самолетостроител Lockheed Martin възложи на NASA да извърши изследователска работа около проектът за хиперзвуков разузнавателно-ударен безпилотен апарат, който в момента носи означението SR-72. Това съобщава Flightglobal.

Договорът е на стойност $892 292 и предвижда NASA да проучи използването на различни типове налични двигателни технологии за изграждането на комбинираната двигателна установка на машината, която ще се състои от два реактивни и два правопоточни двигателя.

От Lockheed Martin са отказали коментар.

Проектът SR-72 бе обявен през ноември 2013 г. Максималната скорост на самолета ще достига М 6 (около 7350 km/h), което е близо два пъти повече от скоростта на SR-71 (максимална скорост от М 3,2). Строежът на апарата може да започне през 2018 г. и той да полети през 2023 г., а самият SR-72 ще е готов за въвеждане на служба през 2030 г.

http://aeropress-bg.com/

 
САЩ избраха Япония за поддръжка на Ф-35 в Азия
17.12.2014, 22:18

Ф-35Пентагонът избра Япония като азиатска страна за поддръжка на създадения от американската корпорация Lockheed Martin изтребител Ф-35, след като новите самолети започнат да оперират по света, обявиха източници, запознати с програмата, предаде Ройтерс.

Източници заявиха, че военното министерство на САЩ е уведомило японското военно ведомство, че е решило да се изгради център за поддръжка на самолетите в Япония.

Според източниците американски официални лица са избрали Япония заради разположените там американски военни и заради технологичната индустрия на азиатската държава.

Япония същевременно приключва работа по завод за производство на нови бойни самолети. Той струва повече от 1 милиард долара.

Миналата седмица Пентагонът обяви, че Италия и Турция ще поддържат Ф-35 в Европа от началото на 2018 година. - Още за Ф-35

http://news.ibox.bg/

 
САЩ и Израел са провели съвместни изпитания на ПРО-ракета „Ароу-3”
17.12.2014, 22:08

Министерството на отбраната на Израел и Агенцията по противоракетна отбрана на САЩ са провели съвместни изпитания на ПРО-ракета „Ароу-3”(Стрела-3), съобщава The Jerusalem Post.

Изпитанията (втори поред) са били ограничени само до изстрелване и макет на ракета-цел не е бил поразяван, то това ще бъде направено при следващи изпитания.

През септември Израел и САЩ проведоха изстрелвания на ПРО-ракети „Ароу-2”. - Още ПРО на Израел .

 
Индия ще вземе от Русия на лизинг втора атомна подводница
17.12.2014, 21:47

INS ChakraМинистерството на отбраната на Индия планира да вземе от Русия на лизинг втора атомна субмарина проект 971 „Щука-Б“, съобщава The Times of India.

Възможността за предоставяне на подводница на лизинг се е обсъждала по време на визитата в Индия на президента на Русия Владимир Путин на декември 2014 година. Това ще позволи на ВМС на Индия да усилят своето присъствие в Световния океан, ще подобри подготовката на подводничарите.

Окончателно решение за вземането на втора подводница проект 971 на лизинг за сега не е взето. Индийското военно ведомство в момента разглежда два варианта: аренда на втора подводница проект „Щука-Б“ или удължаване на арендата на субмарината „Чакра“ (К-152 „Нерпа“), получена през януари 2012 година на лизинг за десет години.

Индийските военни са проявили интерес и към арендуване на подводницата „Ирбис“ проект 971И, заложена през 1994 година. Готовността на кораба със заводски номер 519 в момента е около 46-48 процента, като при замразяването на строителството през 2011 година е бил сформиран твърдия корпус на подводницата. Наскоро МО на Индия обяви, че е готово да разгледа въпроса за финансиране на нейното дострояването и последващо арендуване на субнарината.

В момента на въоръжение във ВМС на Индия се намира подводницата „Чакра“, построена в Русия по проект „Щука-Б“. Договор за вземана на лизинг на субмарината бе подписан през 2004 година, като неговата стойност е на стойност над 900 милиона долара.

„Чакра“ е подводница от трето поколение. Подводната водоизместимост на кораба е 12,8 хиляди тона. К-152 е способна да развива скорост до 30 възла и да се потапя на дълбочина до 600 метра. Въоръжението й включва четири торпедни апарата калибър 533 милиметра и четири – калибър 650 милиметра. - Още за проект 971

 
Николай Ненчев: Ще имам нужда от мнението на военнопатриотичните съюзи и организации
17.12.2014, 21:05

Николай Ненчев„Искам тези срещи да бъдат регулярни, защото имам нужда от вашето мнение“, каза министърът на отбраната Николай Ненчев днес, 17 декември, на среща с председателите и членове на военнопатриотичните съюзи и организации. В обръщението си той изказа своята почит и уважение към опита и мъдростта на воините от запаса и резерва и им благодари за всеотдайната служба в полза на българския народ. На срещата присъства и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

В обръщението си към ръководствата на военнопатриотичните съюзи и организации вицеадмирал Румен Николов отбеляза значението на тяхната дейност за повишаване и утвърждаване авторитета на Българската армия. Той пожела на всички присъстващи да запазят бодрия си и здрав дух и ги увери, че винаги могат да разчитат на помощта и подкрепата на Щаба на отбраната.

От името на военнопатриотичните съюзи благодарност за вниманието и желанието за конструктивен диалог поднесе о.з. генерал-лейтенант Стоян Топалов, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).

http://www.mod.bg/

 
Руснаци ще доставят ракетни двигатели в САЩ
17.12.2014, 20:37

RD-180НПО „Енергомаш“ сключи договор за доставка на ракетни двигатели РД-181 с американската корпорация Orbital Sciences, съобщи днес вестник „Известия“. Двигателите са предназначени за ракетата „Антарес“.

„Поехме ангажимет за 60 двигатели. Тоест сега имаме твърд договор за 20 бройки, защото първите две машини трябва да бъдат доставени през юни следващата година. Плюс това има два варианта, всеки от по 20 двигатели. Договорът бе сключен директно между компаниите“, каза високопоставен източник на Руското космическо ведомство (Роскосмос).

Сумата на договора е около 1 милиард долара. В нея влиза не само цената на двигателите, но и набор от услуги: лятна подготовка, инсталиране на двигателите на ракетата, провеждането на изпитания.

Събеседникът на „Известия“ от космическото ведомство отбелязва, че разработката на двигателя РД-181 се е водила специално за „Антарес“. „За основа е ползван двигателя от „Ангара“ РД-191“, разказва той.

От НПО „Енергомаш“ и Orbital Sciences се въздържаха от коментари.

По рано от Orbital Sciences имаше информация за подписване на договор с нов доставчик на двигатели за Antares, без да се уточнява името на доставчика.

Orbital Sciences Corporation- частна американска компания - главен разработчик на РН Antares и космическият товарен кораб Cygnus. По рано ракетата се комплектоваше с двигатели AJ-26, направени на основата на съветските НК-33,но след аварията станала на 28 октомври бе взето решение да се откажат от тях.

Сенатът на САЩ на 12 декември прие законопроект за финансовите разходи за военни нужди през 2015 финансова година, в който в частност се забранява по нататъшните покупки на руските двигатели РД-180 за американските ракети 'Атлас-5'.

Източник от Роскосмос, коментирайки забраната е пояснил, че договорът с Orbital Science предвижда ограничения по използването на двигателите РД-181 само в програми свързани с отбранителна тематика. РН Antares основно се планира да бъде използвана за доставка на товари за МКС.

 

 
Бразилия избра ЗРК Sea Ceptor от MBDA за новото си поколение корвети
17.12.2014, 20:02

Tamandaré За защита от въздушни нападения и местна ПВО на борда на новите корвети проект Tamandaré бразилските ВМС избраха ЗРК Sea Ceptor.

По-рано комплексът бе избран от Кралските ВМС на Великобритания и Нова Зеландия.

ЗРК Sea Ceptor първо бе поръчан от МО на Великобритания през септември 2013 г. за ПВО защита на фрегатите тип 23, като от 2016 трябва да замени сега използвания на борда им ЗРК Seawolf. По-късно комплексът ще бъде премонтиран на фрегатите от бъдещия тип 26, когато те влизат на въоръжение.

ЗРК Sea Ceptor осигурява надеждна защита във всякакви метеоусловия, 24 часа в денонощието, има покритие от 360 градуса и може да се бори с широк набор от заплахи, включително противокорабни ракети летящи на бръснещ полет над водата, вертолети и бързоходни изтребители. Може да обстрелва и надводни обекти. Предимство е е лесният монтаж на стари кораби в хода на модернизацията им. Това е поради факта че първоначално ракетата се изстрелва минометно, която позволява в ПУ да няма сложни системи да отвеждане на изгорелите газове и няма също така особена термозащита, тъй като температурата не е толкова висока. Това дава по-ниска маса на ПУ и по-малки размери.

http://www.pan.bg/

 
Западните медии отвличат вниманието от струпването на сили на НАТО в близост до руските граници
17.12.2014, 16:07

Информацията в западните медии за случаите на така нареченото нарушаване от страна на военната авиация на Русия на правилата на полетите, са с цел да отвлекат вниманието от струпването на сили на НАТО в близост до руските граници. Това заяви главнокомандващият на ВВС на Русия генерал-полковник Виктор Бондарьов.

„Описваните в медиите така наречени случаи на нарушаване на правилата от руската военна авиация се осъществява с цел да отвлекат вниманието на световното общество от струпването на сили и средства за въздушно нападение на държави от НАТО в непосредствена близост до руските граници”, каза той.

Според главнокомандващия на ВВС на Русия авиацията на страните от НАТО през 2014 г. многократно е увеличила интензивността на полетите на разузнавателните си самолети, като само над акваторията на Балтийско море авиацията на НАТО ежеседмично е извършвала до 12 полета.

Бондарьов подчерта, че маршрутите на разузнавателните самолети са в непосредствена близост до руските граници, което позволява на самолетите-шпиони да оценят състоянието на средствата за ПВО, системите за управление на войските и авиациите, както и да наблюдават за полети и територии в радиус от 500 километра.

Генерал-полковникът заяви, че ВВС на Русия ще продължат подготовката си, както и усъвършенстването на обучението на пилотите и екипажа.

„Полетите ще се извършват както в районите на летищата, така и над акваториите на моретата и океаните в строго съответствие с международното законодателство и правилата за полетите”, отбеляза той.

Генералът съобщи също, че самолетите от ВВС на Русия са извършили над 60 полета в хода на скритата внезапна проверка на бойната готовност на войските в Калининградска област.

„От 5 до 10 декември тази година бе проведена внезапна проверка на бойната готовност, включително и на частите на ВВС, в Западен военен окръг. Авиацията на ВВС на Русия е изпълнила повече от 60 излитания за осигуряването на превоз на войски и товари”, съобщи той.

Авиацията е участвала и в изпълняването на учебните задачи на авиационния полигон Доброволский в Калининградска област и проверката на дежурните сили на ПВО, информира още Бондарьов.

http://www.cross.bg/

 
СААБ удължава лизинга на Чехия за "Грипен"
17.12.2014, 15:54

GripenШведската компания за отбрана и сигурност Сааб получи разрешение от FMV (шведската Агенция за отбранително имущество) да удължи лизинга на изтребителите Gripen за Чехия. Споразумението осигурява поддръжка и подобрения на чешките изтребители за следващите 12 години. Поръчката е на стойност около 576 млн. шведски крони (61,5 млн. евро).

Изтребителите Gripen са на въоръжение в Чешката република от 2005 година. През май 2014 г. Швеция и Чехия подновиха споразумението си за лизинг за още 12 години. В резултат на това Чехия ще продължи да използва 14 изтребителя Gripen C/D поне до 2027 година. В документа Сааб е доставчик на FMV, а самата агенция предоставя изтребителите на Чехия.

“Решението на Чешката република е още едно доказателство за техническите и икономическите качества на изтребителите Gripen. Това е свидетелство за отличната позиция, която нашите изтребители имат на световния пазар. Успоредно с процеса на развитие на следващото поколение Gripen за Швеция и Бразилия, ние се радваме на голям международен интерес към Gripen C/D“, каза Ленарт Синдал, вицепрезидент на Сааб, оглавяващ бизнес направлението Aeronautics.

Новото споразумение включва модификации на хардуеъра на изтребителите и постоянното усъвършенстване на функционалността им, което ще доведе до трайно подобрение на способностите. Работата по създаване и прилагане на нов софтуеър за мисии в съответствие с чешките изисквания ще започне веднага. Всички подобрения по системите ще бъдат направени в рамките на 12 месеца.

„Взаимоотношенията ни с чешките ВВС са отлични, а отзивите от страна на чешките пилоти винаги са изключително позитивни. Очакваме с нетърпение продължаването на сътрудничеството ни“, каза Тобиас Венберг, Директор за Централна и Източна Европа в Сааб.

Изтребителите Gripen осигуряват въздушната защита на пет държави: Швеция, Южна Африка, Унгария, Тайланд и Чехия. Сааб подписа договор с Бразилия за производството на 36 изтребителя Gripen NG за бразилските ВВС. Британското Кралско училище за летци-изпитатели (ETPS) също разчита на изтребители Gripen за тренировъчните си програми.

Сааб присъства на световния пазар с водещи продукти, услуги и решения в областта на отбраната и гражданската сигурност. Сааб има заводи и служители на всички континенти и постоянно развива, прилага и подобрява нови технологии, за да посрещне нуждите на клиентите си.

http://www.pan.bg/

 
Световната военна индустрия се подготвя за мрачна 2015 г.
17.12.2014, 14:12

Следващата година изглежда мрачна за световната военна индустрия. Очаква се правителствата на големите оръжейни пазари да намалят разходите си за отбрана, предава CNBC.

"Заради допълнителните орязвания на държавните харчове на Запад и спадащите приходи от петрола, които затрудняват растежа на Изток разходите за отбрана може да се свият през 2015 г.“, твърди консултантската фирма IHS Jane.

Компанията е изчислила, че световните разходи за отбрана ще се равняват на 1,6 трлн. долара през 2015 г. Тази стойност е с близо 6% по-ниска от 1,7 трлн. долара, които бяха похарчени през 2013 г., когато е направено последното измерване. Данните са от наскоро публикувано изследване на Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Шест страни отговарят за 60% от световните разходи за отбрана през 2013 г. като само САЩ допринасят за 35%, показват данните на Deloitte. Американските разходи спадат, откакто през 2011 г. бяха въведени автоматични ограничения на разходите. Затова не е изненадващо, че според данните на IHS страната допринася за основната част от глобалния спад през следващата година.

„Ефектът от орязването и намалените пари за извънредни ситуации при външни операции (OCO) е в основата за негативната тенденция в САЩ, както и създава краткосрочна несигурност“, твърди IHS, имайки предвид лимитите на правителствените харчове и свързаните с тероризма военни кампании.

Очаква се ситуацията в САЩ да окаже негативно влияние дори на впечатляващия ръст на втория най-голям военен бюджет в света – този на Китай. По-рано през тази година Пекин увеличи разходите си за отбрана за 2014 г. със 132 млрд. долара, което е 12,2% увеличение на годишна база спрямо 2013 г.

Преглед на ситуацията в Русия, Великобритания и Франция, които са сред най-големите седем държави по военен бюждет в света, също не говори добре за световната тенденция.

Очакваше се Москва да увеличи разходите за отбрана с 30% следващата година. В момента страната е изправена пред рецесия и валутна криза, поради което финансовият министър Алексей Мойсеев предупреди, че може да се наложи ревизия на тези цифри.

„Сегашната програма за отбрана на Великобритания е съобразена с нулев растеж на бюджета за отбрана между 2015 г. и 2020 г.“, твърдят от Deloitte. Междувременно се очаква френските разходи да спаднат с повече от 7% до 2019 г.

Близкият изток допринасяше много за сектора за сигурност. Ръстът на разходите бе средно около 9% на годишна база в реално измерение през последните три години, заявяват от IHS. Но спадът в цените на петрола, които са основен източник на приходи за повечето икономики в региона, промени перспективите в краткосрочен план.

„Докато редица ключови държави, инвестиращи в секторите си за отбрана, като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, е малко възможно да намалят разходите значително, то регионалните разходи се очаква да останат без промяна през 2015 г., тъй като финансовата консолидация става тема за размисъл в много държави“, допълват от IHS.

За да балансира бюджета си, Саудитска Арабия се нуждае от цена на петрола от 90 долара за барел, а Катар – от 77 долара за барел. За балансиран бюджет на ОАЕ е нужно цената да е 73 долара за барел, показват данни на ООН. Тези цени са много над сегашното ниво на стойността на суровия петрол Брент от около 55 долара за барел.

Геополитическите събития могат да увеличат разходите за отбрана предвид последствията от кризата в Украйна и офанзивата на Ислямска държава (ИСИС), твърдят от IHS.

"Събитията в Украйна вече показаха признаци на преобръщане на скорошната негативна тенденция за бюджетите за отбрана в някои източноевропейски държави и също така повлияха на плановете на Русия за разходите ѝ. Междувременно кампанията срещу ИСИС без краен срок ще спре спадането на оперативните разходи на Запада и ще даде импулс по отношение на проблемите на сигурността в Близкия изток“.

Друго светъл лъч е Азиатско-тихоокеанският регион, в който разходите за отбрана се очаква да се ускорят от ръст от 3,3% през 2014 г. до 4,8% през следващата година. Това се дължи на като цяло по-доброто представяне на азиатските икономики и на последиците от евтиния петрол.

http://www.investor.bg/

 
Сухопътните войски на Гърция проведоха изпитания на БМП-1, въоръжена с 23-мм ЗУ-23-2
17.12.2014, 13:38

Сухопътните войски на Гърция проведоха първите огневи изпитания на БМП-1П, въоръжена с 23-мм зенитна установка ЗУ-23-2.

Според информация на „Джейнс дифенз уикли“, СВ на Гърция са получили 350 единици БМП-1П, а също и около 500 буксируеми 23-мм ЗУ-23-2 от въоръжението на Националната народна на ГДР след съединяването с Германия.

В условията на ограничения на отделяните за отбрана средства командването на ВС на Гърция е сметнало за целесъобразно обединяването на две остарели, но отличаващи се с висока надеждност системи и създаването на тяхна база на ефективно мобилно средство за борба с лекобронирани наземни цели, нисколетящи въздушни цели и десантни катери.

Специалистите от 308-ми армейски завод са разработили проект и са изпълнили работите по интеграцията на ЗУ-23-2 на шаси на БМП-1 за извършване на изпитания.

Изпитанията на новата мобилна установка са проведени на полигон на остров Хиос и са преминали успешно.

Очаква се командването на ВС на Гърция да вземе решение за извършване на модернизация и въоръжаване със ЗУ-23-2 на на наличните БМП-1П.

 
Холандия поръчва първите осем серийни F-35
17.12.2014, 09:12

F-35Холандският военен министър е обявил план за вкарване в експлоатация на многоцелевите изтребители F-35. В рамките на него ще бъдат поръчани първите осем серийни изтребителя от модела А.

Страната все още планира да се сдобие общо с 37 машини от този тип, включително пет, които ще се използват за изпитания и тренировки. Първоначалното ниво на бойна готовност ще се достигне през 2021 г., а пълните бойни възможности ще се декларират през 2024 г.

Холандските F-35 ще се базират на две летище – Волкел и Лееуварден.

Холандия вече има два F-35A, които се намират в САЩ и ще се използват в общата програма за изпитания и тренировки.

Според плана на холандското правителство между 2019 и 2022 г. ще бъдат получавани по осем изтребителя, а последните три ще се доставят през 2023 г.

Паралелно с вкарването в експлоатация на F-35 ще бъдат пенсионирани и холандските F-16 MLU. В момента те са 61, през 2021 г. ще са 45, а през 2023 г. ще се пенсионират последните 24 броя. - Още за F-35

http://aeropress-bg.com/

 
До 2020 г. Русия ще получи 55 броя Т-50
17.12.2014, 09:08

Т-50До 2020 г. ВВС на Русия ще получат 55 изтребителя от пето поколение Т-50 (ПАК ФА). Това е заявил Владислав Гончаренко, заместник в дирекцията за военни програми на ОАК, цитиран от ТАСС.

„До 2020 г. очакваме да доставим 55 машини от този тип. В момента опитните образци преминават през държавната изпитателна програма. Работата върви по план.”, това е казал още Гончаренко.

Според него първият сериен Т-50 ще бъде предаден на руските ВВС през 2016 г.

Гончаренко е заявил още, че през 2015 г. се планира предаването на 105 военни самолета на руските въоръжени сили, а държавният план за превъоръжаване за 2014 г. вероятно ще бъде изпълнен на 100%. - Още за Т-50

http://aeropress-bg.com/

 
Алжир вероятно се е сдобил с C-17
17.12.2014, 09:05

С-17Алжир вероятно е получил поне един стратегически транспортен самолет Boeing C-17 Globemaster III. Това съобщава местния алжирски блог Secret Difa3, цитиран от IHS Jane’s.

Предполага се, че самолетът се е приземил на летището в столицата Алжир на 10 декември.

По-рано Boeing потвърждаваше, че Алжир има интерес към покупката на C-17 и се водят първоначални преговори. От производителя, обаче са отказали да потвърдят или отхвърлят новината пред IHS Jane's.

Когато през 2013 г. бе взето решение за прекратяване на производството на C-17 от Boeing се реши да се построят 10 самолета, за които нямаше клиенти, но от американския самолетостроител бяха уверени, че ще бъдат намерени клиенти.

През ноември 2014 г. Австралия купи четири от тези машини, а за други два бе обявено, че са договорени по-рано от неназован клиент. Може да се предположи, че това е Алжир.

Ако новината се потвърди, това ще е поредна стъпка в сериозното обновяване на възможностите на алжирските въоръжени сили. В момента страната експлоатира Ил-76 и C-130H. В момента тече доставката на тактическите транспортни самолети C-295, а страната е обявила интерес и към покупката на въздушен танкер.

http://aeropress-bg.com/

 
A-10 в действие срещу ИДИЛ
17.12.2014, 08:43

А-10Американските щурмовици A-10 Thunderbolt II ежедневно извършват въздушни удари срещи цели на ИДИЛ от края на ноември, съобщава източник от Пентагона.

Щурмовикът е високо ценен от сухопътните части, но той беше на косъм да бъде изваден от въоръжение поради съкращенията във военния бюджет. Конгресът успя да удължи задържането на А-10 във ВВС поне за още една година , но бъдещето му остава несигурно.

ВВС на САЩ съобщиха за прехвърлянето на щурмовици А-10 през ноември в неназована военновъздушна база в Близкия Изток за участие в операцията Inherent Resolve. Самолетите са в състава на 332-ра Авиационна експедиционна група, която бе активирана отново на 16 ноември 2014.

До сега ВС на САЩ са нанесли от 8 август до сега над 1200 въздушни удари срещу цели на ИДИЛ в Сирия и Ирак, но обикновено не се съобщава какви самолети са участвали в тези мисии. - Още за А-10

http://www.pan.bg/

 
Руските моряци, които се обучават на хеликоптероносача „Мистрал” във Франция, ще се върнат в Русия
17.12.2014, 08:34

400 руски моряци, които се обучават да работят с хеликоптероносачи „Мистрал” във френския град Сен Назер, ще напуснат Франция, предаде Интерфакс.

Моряците ще отпътуват окончателно от Франция на борда на учебния кораб „Смолни“, използван като плаваща казарма, до 25 декември. Екипажът се намира във френското пристанище от 30 юни 2014 година.

На 8 декември премиерът на Франция Манюел Валс заяви, че все още е много рано да се говори за анулиране на продажбата на двата поръчани от Русия кораба. Той обаче уточни, че засега няма условия и за предаването на корабите, което беше отложено заради позицията на Русия по отношение на украинския конфликт.

 

 
Saab с поръчка за ремонт на подводницата HMS Södermanland
16.12.2014, 22:35

HMS SödermanlandШведската компания за отбрана и сигурност Saab получи поръчка от шведската Агенция за отбранително имущество (FMV) за основен ремонт на подводницата на шведските ВМС HMS Södermanland. Поръчката на стойност 121 млн. шведски крони (близо 13 млн. евро) е за периода 2014-2016 година. Тя е част от Писмото за намерение, което касае развиване на подводните способности на Шведските въоръжени сили. Писмото е от 9 юни 2014 г. и се отнася за периода 2015-2024 година.

Ремонтът предвижда дейности, които да осигурят оперативната готовност на подводницата. Определен аспект от договора представлява оценка на бъдещите нужди от поддръжка на подводницата, което може да генерира допълнитителни поръчки за Saab. Такъв тип ремонт се прави редовно в съответствие с плана за стандартна поддръжка на подводницата.

“Тази поръчка представлява поредното доказателство за възможностите на Saab да предоставя поддръжка за подводници и други водни съоръжения. Работата по договора е важен елемент от работата на Saab и в момента ние работим по няколко подобни проекта“, каза Гунила Франсон, Директор на Направление Security and Defence Solutions в Saab.

Работата по договора ще бъде реализирана във фабриките на Saab в градовете Карлскрона и Малмьо. Ремонтът ще приключи около средата на 2016 година.

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
САЩ ще поставят света на колене за 60 минути. Сериозно ли?
16.12.2014, 20:00

Prompt Global StrikeОфициалното название на концепцията е Prompt Global Strike, което се превежда като мигновен глобален удар

От няколко години САЩ плашат планетата с оръжието на глобалния удар. Основният заплашван разбира се е Русия.

Авторите на удара твърдят, че САЩ ще са способни да нанесат конвенционален /неядрен/ удар по всяка точка на планетата до 60 минути след взимане на решението.

Защо именно неядрен? Защото ядреният предполага бърз аналогичен отговор, т.е. насрещен ядрен удар. Това означава, че след като построят своята ПРО американците са убедени, че Русия няма да има възможност за отговор и със своята мания за абсолютно военно-техническо превъзходство САЩ ще могат да бомбардират хуманно, не с ядрени бомби, а с обикновени.

На една от предишните срещи с участниците на клуба „Валдай" стана дума за глобалния 60-минутен удар, който за един час може да постави всяка държава на колене. Путин беше запитан: „А вие можете ли да унищожите САЩ примерно за 30 минути?". Путин се замисли и отговори: „Въобще, можем и по-бързо."...........Прочети още

 
Възстановяването на боеспособността на Въоръжените сили трябва да бъде национален приоритет
16.12.2014, 19:35

Гененерал-лейтенант от резерва Кирил ЦветковВече четвърт век, откакто България тръгна по пътя на демократичното развитие и пазарната икономика, но все още не може да намери пътя на обновлението и превръщането си в просперираща демократична държава. Продължава непоследователната държавна политика, конфронтацията и разделението в обществото, липсва доверие в институциите, има дефицит на лидерство.

Всеобщо е признанието, че основните предизвикателства пред обществото днес са проблемите на бедността, намаляващата конкурентоспособност на страната, миграцията, демографската криза, образованието, здравеопазването и укрепването на държавността, което пряко рефлектира върху сигурността на държавата и гражданите и устойчивостта на нацията. България твърдо заема последните места в непрестижните класации на световни агенции и организации, става все по-непривлекателно място за инвестиции и за живот.........Прочети още

 
Първата индийска атомна подводница излезе в открито море
16.12.2014, 14:23

S 73 Arihant Според индийските СМИ, първата атомна подводница построена в Индия S 73 Arihant на 15 декември за първи път излиза в открито море за заводски ходови изпитания.

Атомния ракетоносец е продукт на продължителна национална отбранителна програма, наречена Advanced Technology Vessel (ATV), стартирала през 1974 година. Субмарината е проектирана и построена с активното съдействие на руски специалисти.

Строителството на S 73 се извършва в пълна секретност в специално създадената за целта корабостроителница Shipbuilding Centre (SBC) от 1998 година. Спусната е на вода на 26 юли 2009 година, но излиза в открито море едва сега. Очаква се морските изпитания на Arihant да продължат минимум 18 месеца.

През юли 2011 година в SBC бе заложена втората атомна подводница от този тип, получила името Aridhaman. Твърди се, че в момента там е започнато строителството на още две такива субмарини.

Подводницата Arihant ще бъде въоръжена с 12 разработени в Индия под ръководството на DRDO балистични ракети К-15 Sagarika с обсег на действие само 700 километра (вероятно с ядрен заряд). Възможно е следващите подводници от серията да получат на въоръжение перспективната индийска балистична ракета К-4 с обсег на действие до 3000-3500 км., а по-късно и разработваната в момента балистична ракета К-5 с обсег до 5000-6000 км. - Още индийски подводници

 
В Русия провеждат изпитания на ракетата, призована да замени „Сатана“
16.12.2014, 13:53

генерал-полковник Сергей КаракаевВ Русия се провеждат тестове на най-новата балистична ракета с течно гориво „Сармат“, която ще замени „Сатана“. Това съобщи за РИА Новости командващият на Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН) генерал-полковник Сергей Каракаев.

„Разработката на ракетния комплекс „Сармат“ SS-X-30 с тежката междуконтинентална балистична ракета (МБР) с течно гориво се провежда в строго съответствие с утвърдения график на работа. В момента се провеждат тестове на отделните възли и агрегати, създава се най-новата експериментално-изпитателна база“, заяви Каракаев в навечерието на 55-годишния юбилей на РВСН.

Той изрази увереност, че Русия ще успее да завърши напълно ракетата до 2020 г. „Ние нямаме никакви съмнения, че новата ракета ще бъде създадена до края на текущото десетилетие“, каза той.

Според него, създаването и производството на тази ракети се планира да се осъществи на базата на кооперацията единствено на руски предприятия.

Ракетата „Сармат“ ще се отличава с висока боева мощ, реализация на широк спектър от траектории и направления на полета и със значителни възможности за комплексно използване на новите специализирани средства и начини за преодоляване на противоракетната отбрана.

Ракетният комплекс „Воевода“ с „тежката“ ракета РС-20В, или както го наричат на Запад – „Сатана“, е поставен на бойно дежурство в края на 80-те г. Днес МБР РС-20В продължава да бъде най-мощната от всички руски междуконтинентални балистични ракети, и въпреки солидната си „възраст“, тя продължава да бъде ефективна.

По технически характеристики „Воевода“ няма аналог сред руските и чуждите бойни ракетни комплекси. Той притежава висока степен на техническа надеждност и бойна готовност, позволяваща осигуряването на различни варианти на бойната му употреба, в това число и при изстрелването на ракети в условията на ответен ядрен удар. - Още руски ракети

http://www.cross.bg/

 
Армейските хъмвита отиват в историята
16.12.2014, 12:26

HMMWVАрмията на САЩ обяви конкурс за разработка и доставка на леки бронирани машини JLTV (Joint Light Tactical Vehicle), за да се заменят в последствие автомобилите HMMWV (Humvee, Hummer). Defense News съобщава, че компаниите, които ще се надпреварват са AM General, Lockheed Martin и Oshkosh Defense.

Победителят ще бъде избран в края на 2015 финансова година (до 30 септември 2015 г.). За три години финалистът трябва да започне производството на автомобили, а след пет да го развие до пълен мащаб.

Общо армията на САЩ разчита да се сдобие с 50 хил. JLTV до 2018 г., още пет хиляди ще се произведат за Морската пехота до 2022 г. Ориентировъчната стойност на един брониран автомобил е 250 хил. долара.

Едно от основните изисквания към бъдещия JLTV е възможността за транспортиране по вода, железопътна линия или въздух. По-конкретно, машините трябва да се побират в транспортни самолети C-130 Hercules или вертолети CH-47/MH-47 и CH-53

По данни на отворени източници, армията и Морската пехота на САЩ разполагат с около 300 хил. бронирани машини HMMWV, които се произвеждат от 1984 г. - Още за HMMWV

http://www.fbr.bg/

 
Въпрос на време е да се появят бойни ”подводни дронове”
16.12.2014, 12:20

Руските конструктори не изключват възможността в бъдеще подводниците да бъдат оборудвани с подводни безпилотни апарати. Това в интервю за РИА Новости съобщи заместник-изпълнителният директор на конструкторското бюро „Малахит“ Николай Новосьолов.

Той отбеляза, че в подводниците от ново поколение ще има както съвременните видове оръжия, така и от тези, които едва сега се разработват. Новосьолов също така добави, че може да се говори „за боеви робототехнически средства, които ще могат да се пускат от подводниците като подводни безпилотни апарати“.

„Те могат да бъдат в режим „офлайн“, а след това да бъдат активирани чрез команда. През това време лодката може да напусне района, а безпилотният апарат да остане там и, например, да създава видимо присъствие на лодки“, поясни Новосьолов.

Той също така отбеляза, че роботехническите средства могат да бъдат както боеви, така и с предназначение за комуникация и разузнаване: те могат да бъдат еднократни и възвръщаеми.

„Целият свят върви по тези стъпки. Скоро това дори няма да бъде оръжие, а някакъв полезен товар, многофункционални модули. В Париж на последната изложба Euronaval 2014 видяхме, че в много чуждестранни проекти на лодки се оставят места между трайния и лекия корпус за такива модули“, каза зам.-изпълнителният директор на „Малахит“.

Тази година беше важна за конструкторското бюро „Малахит“ – след 20 години строителство в бойния състав на военноморския флот на Русия влезе многоцелевата атомна подводница „Северодвинск“. В момента се строят още три подводници по проекта 885 „Ясен“, които ще бъдат готови през 2015 г.

 
Едновременно рулиране и излитане през минимални интервали на 24 самолета C-130
16.12.2014, 10:17

С-130В рамките на учението JFEX ( Joint Forcible Entry Exercise) на ВВС на САЩ 24 военно-транспортни самолети С-130 Hercules изпълниха тъй наречената „Разходка на слона” (“Elephant Walk”) – едновременно рулиране и излитане през минимални интервали. Можеха да се видят и 20 стратегически транспортни самолети C-17 Globemasters, ескортирани от изтребители и други осигуряващи самолети. - (видео)

JFEX е мащабно учение на военно-транспортната авиация на САЩ, в което се използват различни тактики и се привличат самолети от почти всички авиотранспортни бази, които участват в серия от сложни сценарии за прехвърляне на големи сили в тила на противника.

В тазгодишното издание на JFEX се ‘водеха’ три войни в различни райони на света. Единият военен конфликт е в Тихоокеанския театър на военни действия и в него са привлечени С-17 от Аляска, Вашингтон и Хаваите. По време на ‘войната’, условно обозначена „Войната на Райнер” формации от по пет С-15 изпълняват различни мисии – влитане в противниковата територия на пределно малка височина, десантиране на тежки контейнери и дозареждане във въздуха над щат Вашингтон.

Друга ‘война’ се води на полигон в щат Невада, където много С-17 и С-130, както и множество други самолети, използват неасфалтирана писта. Там също се разиграват различни сценарии – преодоляване на различни слоеве ПВО, десантиране на товари, кацания и излитания от пистата Кено, като в мисиите участват специални сили на земята и поддържащи самолети във въздуха.

Основната цел на серията мащабни учения JFEX е да се синхронизират действията на големи групи самолети от военно-въздушни бази, отдалечени на хиляди километри една от друга, след което да летят в смесени формации в среда с висока степен на опасност (high-threat environment).

http://www.pan.bg/

 
Завършва епохата на големите военни операции на САЩ в чужбина
16.12.2014, 09:28

 Барак ОбамаЕпохата на големите военни операции на американски военнослужещи в чужбина завършва, но армията трябва да е готова за изпълнение на различни задачи. Това заяви пред 3000 войници във военната база Макгуайър-Дикс-Лейкхърст президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от Асошиейтед прес и ТАСС.

От тази база се изпращат военни за американските операции в Афганистан, както и в Западна Африка за помощ в борбата с епидемията от ебола.

Обама отбеляза, че когато е встъпил в длъжност в началото на 2009 г., близо 180 000 американски войници са били разположени в Ирак и Афганистан, а до края на месеца числеността им ще е под 15 000 души.

"Епохата, в която изпращахме многочислени сухопътни войски в чужбина наближава своя край. След повече от 13 години бойната ни операция в Афганистан ще завърши", заяви Обама. Той същевременно посочи, че Афганистан ще остане опасно място.

"В бъдеще военните ни сили ще са по-малочислени. Но като ваш главнокомандващ ще гарантирам, че бивате поддържани в готовност за мисиите, които ще ви се възлагат. Ще продължите да сте най-добре обучените, най-добре командваните и най-добре екипираните въоръжени сили в историята на света, защото светът ще продължи да се нуждае от вас", увери Обама.

http://www.cross.bg/

 
Швеция предостави на Белгия документация за Gripen E
16.12.2014, 09:15

Белгийските ВВС започнаха проекта за смяна на намиращите се на въоръжение от 1979 г. изтребители F-16. Придобиването на нови изтребители ще прочете в три основни фази. През първата подготвителна фаза, която ще продължи до края на първото тримесечие на 2015 г., ще се събира информация за вероятните участници в конкурса. В тази връзка през юни 2014 белгийското МО изпрати писма до Франция, Великобритания, Швеция и САЩ с искане за информация съответно за изтребителите Rafale, Eurofighter Typhoon, Gripen Е, F-35 и F-18.

Вчера шведската държавна агенция за експорт на отбранителна продукция FXM е предоставила на белгийското МО изискваните документи за изтребителя Gripen Е.

Втората фаза на проекта за нов изтребител на белгийските ВВС ще е с продължителност от една до две години. През него ще се анализира получената информация, както и резултатите от летателни изпитания на участващите в конкурса изтребители.

Последната фаза (очаква се тя да е през 2018 г.) е вземане на решение за победителя в тендера, преговори и сключване на договора за придобиване на избрания изтребител.

Едни от основните изисквания за новия изтребител са: да остане на въоръжение до 50 години, да носи постоянно бойно дежурство в състав на двойка до звено, ВВС да могат да участват в два военни конфликта извън страната с до десет изтребителя.

http://www.pan.bg/

 
Канада приключи проучването за заместник на CF-18 Hornet
16.12.2014, 09:06

CF-18 HornetКанада приключи с проучването за заместник на остарелите многоцелеви изтребители CF-18 (F/A-18A/B), с които страната разполага днес. Правителството обяви част от заключенията, но повечето останаха скрити за обществеността поради секретния им характер.

В проучването са били разгледани няколко варианта за заместване на CF-18. Придобиване на изтребители Boeing F/A-18E/F Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon или Lockheed Martin F-35 Lightning II, придобиване на микс от горните модели или удължаване на експлоатацията на CF-18.

Всяка от тези опции е разгледана в контекста на различни сценарии, включително отбрана на Канада, защита на международни събития в Канада (като Олимпийски игри), защита от терористични атаки, мироналагащи операции зад граница, пълномащабна война и подпомагане на населението при бедствия и аварии. Времевите рамки са от 2020, през 2030 г. и след това.

Основният критерий при оценката на тези сценарии е степента на риск и съотношението „стойност-ефективност”. Така например е оценено, че дългосрочното използване на CF-18 след 2025 г. носи неприемливо голям риск. Използване на микс от два или повече типа изтребители е оценено, като неефективно.

Практически всички платформи са оценени, като ниско или среднорискови при изпълнение на тези мисии. Единственото изключение е пълномащабната война след 2030 г., където всички са оценени, като високорискови.

След тези изводи на канадското правителство ще му е трудно да пристъпи към покупка директно на F-35, както планираше доскоро и вероятно ще му се наложи да стартира пълномащабен конкурс.

Основният проблем е че Канада планира да придобие нов изтребител след 2020 г., когато производството на Rafale, Eurofighter и Super Hornet много вероятно да е приключило. Saab заяви, че няма интерес да участва в конкурс в Канада, което пак оставя F-35, като единствен реален кандидат.

http://aeropress-bg.com/

 
Боливия получи първите нови Super Puma
16.12.2014, 08:52

AS 332C1e Super Puma.ВВС на Боливия получиха първите два нови вертолета AS 332C1e Super Puma. Това съобщиха от Airbus Helicopters.

Общо боливийските ВВС поръчаха шест броя AS 332C1e в края на 2013 г. Основното предназначение на вертолетите е борба с наркотрафика и подпомагане поддържането на вътрешната сигурност на страната.

Останалите четири броя Super Puma се очакват до края на 2016 г.

Освен доставката на вертолетите Боливия получава резервни части и обучение на 100 души персонал – летци, инженери и техници.

Шестте AS 332 ще усилят вертолетния флот на Боливия, който в момента се състои основно от стари вертолети, като UH-1H.

AS 332C1e е опростена модификация на Super Puma, която има стандартизирана авионика и изпълнение с цел намаляване на крайната цена.

 
САЩ поръча серийното производство на JASSM-ER
16.12.2014, 08:43

AGM-158B JASSMВВС на САЩ дадоха зелена светлина за старта на пълномащабното производство на крилатата ракета AGM-158B JASSM-ER. Това става факт след приключването на войсковите изпитания на ракетата.

По време на войсковите изпитания са проведени 21 тестови пуска, от които в 20 целта е била поразена точно. Изпитанията са приключили през декември 2013 г.

Във ВВС на САЩ ракетата ще се използва от B-2, B-1, B-52 и F-15E.

AGM-158B е вариация на JASSM, която има повече от два пъти по-голяма далечина на полет (370 срещу 925 km). Това се постига с нов по-икономичен двигател и повишаване на бордния горивен запас. Всичко това се прави без понижаване на масата на бойната глава, нито намаляване на електронните способности на оръжието.

JASSM и JASSM-ER са взаимно заменяеми и всяка страна, която има способност да използва базовата версия може да използва и тази с повишена далечина на полет. Ракетата днес се експлоатира от САЩ и Австралия, като има поръчки от Финландия и Полша. - Още за JASSM

http://aeropress-bg.com/

 
"Алтай" – новият брониран юмрук на турската армия
16.12.2014, 08:07

ОБТ „Алтай”Реализацията на проекта за турския основен боен танк "Алтай продължава. Основният боен танк "Алтай" (наречен на армейски генерал Фахретин Алтай 1880-1974 г) е танк от трето поколение, базиращ се на южнокорейския танк XK-2 и серийното производство на който се планира да започне в край на 2016-та година.

В момента продължават да се провеждат полеви и огневи изпитания на два прототипа на танка. Планирано е танкът "Алтай да се произвежда в четири различни модификации, като засега са реализирани прототипите само за две от модификациите.

Основен реализатор на проекта е турската фирма Отокар. В конструкцията на различните съставни модули и части на танка участват и фирмите Aselsan, МKEK, Roketsan. Южнокорейската фирма Hyundai Rotem оказва техническа помощ и подкрепа.

На първия етап ще бъдат произведени и предадени на турските въоръжени сили 250 броя, като крайният брой на танковете от всички модификации ще бъде около хиляда.

Теглото на танка "Алтай" е 60 тона, като то може да варира в зависимост от модификацията. Той разполага с четири членен екипаж - командир, водач, мерач и пълнач.

Бронята на танка е на основата на боров карбид, формулата на която е секретна. Бронята ще се произвежда от фирмата Roketsan. Танкът ще бъде снабден и с активна и с динамична защитни системи, които ще го защитават от ПТУР и кумулативни снаряди.

Основното оръдие на танка "Алтай" е 120 мм. гладкоцевно на компанията МKEK, което ще използва снаряди с изгарящи нитроцелулозни гилзи. Автоматът за зареждане осигурява висока скорострелност – 15 изстрела в минута, рекорд за танково оръдие.

Танкът също така е снабден с една 12,7 мм. картечница сдвоена с оръдието за водене на огън по пехотата и небронирани цели и една 7,62мм. картечница монтирана на купола. И двете картечници са производство на фирмата Aselsan.

Танкът "Алтай" е снабден с променяща се система на окачване и може да развива максимална скорост от 70 до 90 километра в час. Двигателят е хибриден с мощност от 1500 до 1800 к.с, в зависимост от модификацията. – Още за ОБТ „Алтай”

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света и у нас.

 

 





{START_COUNTER}