Военна информация

Архив - от 1 до 15 декември

 

 

„Смели“ се завърна от продължително задгранично плаване

15.12.2020, 21:46

Днес фрегата „Смели” 11 с командир капитан ІІ ранг Трифон Митишев, след продължително задгранично плаване, се завърна в Пункт за базиране Варна. Старши национален командир на плаването бе капитан I ранг Ваньо Мусински – заместник-командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби, съобщават от ВМС.
След напускането на Пункт за базиране Варна на 26 октомври 2020 г., фрегата „Смели“ влезе в състава на Втората постоянна група кораби на НАТО (SNMG 2), заедно с два кораба на ВМС на Испания, един кораб на ВМС на Румъния и един кораб на ВМС на Турция.  Веднага след сформиране на групата на 30 октомври започва участието й в противоподводното учение на Военноморските сили на Република Турция с международно участие „MAVI BALINA“.
В периода 16 – 21 ноември SNMG 2 проведе учения от типа PASSEX с десантния кораб-док „Албион“ от Кралските ВМС на Великобритания и кораби, подводници и авиация на гръцките ВМС.
На 24 ноември във Военноморска база Суда, о. Крит се формира тактическата група за операция на НАТО в Средиземно море по морска сигурност „SEA GUARDIAN”. Освен фрегата „Смели”, в тактическата група влязоха фрегатите „Spetsai“ от ВМС Гърция и патрулния кораб „Trent“ от Кралските ВМС на Великобритания.
По време на операцията екипажът на фрегатата изпълни, както поставените задачи по наблюдение на надводната обстановка, свързани с осигуряване на сигурността на корабоплаването в района на операцията, така и по отработване на тактическото взаимодействие в групата.
През целия период на участие в операцията „SEA GUARDIAN” фрегата „Смели” наблюдава 181 кораба, установи комуникация и разпита 43 кораба от търговския трафик и опозна над 263 въздушни цели, повечето от които  са граждански.
На 7 декември се проведе учение „CRYSTAL SEA 2020“, съвместно с корвета „LAHAV“ и патрулен кораб „ROMAH“ от ВМС на Израел и фрегата „SPETSAI“ от ВМС Република Гърция.
От 26 октомври до 15 декември 2020 година фрегата „Смели” проплава общо 7544 морски мили и посети: Военноморска база Аксаз, Турция; Военноморска база Суда на остров Крит, Гърция; Военноморска база Александрия, Египет и пристанище Хайфа, Израел.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

НАТО се обяви против Договора за забрана на ядреното оръжие

15.12.2020, 19:47

Страните членки на НАТО не са съгласни с Договора за забрана на ядреното оръжие (ДЗЯО), тъй като, по мнението на Алианса, той противоречи на съществуващата архитектура за разоръжаване. Това се посочва в изявление на Северноатлантическия алианс, разпространено днес.
"Потвърждаваме ангажимента си за поддържане и засилване на контрола върху оръжията, разоръжаването и неразпространението. Доколкото ДЗЯО, или договора за забрана, наближава да влезе в сила, ние колективно заявяваме своето несъгласие с него, тъй като той не отразява все по-сложната международна обстановка в областта на сигурността и противоречи на съществуващата архитектура на неразпространение и разоръжаване", подчертават страните членки на Алианса.
"Договорът за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО) остава единственият надежден път към ядреното разоръжаване. Ние признаваме ангажиментите, поети по договора през петте десетилетия от влизането му в сила, и сме решени да съдействаме за запазването, универсализацията и пълното му прилагане", се уточнява в изявлението.
Същевременно НАТО смята, че ДЗЯО няма ясни механизми за проверка. "От друга страна, Договорът за забрана няма строги или ясни механизми за проверка и не е подписан от нито една държава с ядрено оръжие и следователно няма да доведе до елиминиране на каквито и да било ядрени оръжия. Той рискува да подкопае глобалната архитектура за неразпространение и разоръжаване, която се основава на ДНЯО повече от 50 години, както и на защитния режим на МААЕ, който го подкрепя", изтъква още НАТО.
Алиансът подчертава, че "докато съществува ядрено оръжие, НАТО ще остане ядрена организация". "Съюзниците са твърдо решени да гарантират, че ядреното възпиране на НАТО ще остане безопасно, надеждно и ефективно и отхвърлят всякакви опити за делегитимиране на ядреното възпиране. Ние не приемаме нито един аргумент, че Договорът за забрана отразява или допринася по някакъв начин за развитието на международното право. Договорът за забрана няма да промени юридическите задължения на нашите страни по отношение на ядрените оръжия", се казва в изявлението.
И накрая, НАТО призовава "партньорите и всички други страни реалистично да размишляват върху въздействието на ДЗЯО върху международния мир и сигурност, в това число на ДНЯО, и да се присъединят към Алианса за укрепване на колективната сигурност на основата на осезаеми и проверими мерки, които могат да намалят стратегическите рискове и да осигурят реален напредък в областта на ядреното разоръжаване".
Договорът за забрана на ядреното оръжие беше приет в Ню Йорк на 7 юли 2017 г. с подкрепата на 122 страни членки на ООН след преговори, в които не взеха участие ядрените сили, включително Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция.
В съответствие с текста на документа неговите участници се задължават "никога и при никакви обстоятелства" да не разработват, да не изпитват, да не произвеждат и да не складират ядрени оръжия, както и да не ги използват и да не заплашват да ги използват. На страните, присъединили се към споразумението, ще бъде забранено да разполагат ядрени оръжия на други страни на своя територия.
На 25 октомври Международната кампания за забрана на ядреното оръжие обяви, че договорът ще влезе в сила на 22 януари 2021 г., тъй като 50 държави вече са го ратифицирали.
По отношение на идеята за участие на Китай в преговорите за контрол на оръжията между Русия и САЩ, руски дипломати изразиха мнение, че тя няма шанс без участието на още две ядрени сили - Франция и Великобритания.
Източник: https://news.bg/

 

Йенс Столтенберг: НАТО съжалява за санкциите на САЩ против Турция

15.12.2020, 19:35

НАТО съжалява за решението на САЩ да наложат санкции на своя партньор в Алианса Турция за придобиването на руски системи за ПВО С-400, както и за решението на Анкара да закупи тези системи. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във вторник на брифинг в Брюксел, цитиран от ТАСС.
„Съжалявам, че се оказахме в ситуация, в която страните от НАТО бяха принудени да налагат санкции една на друга, а също така съм загрижен за последиците от решението на Турция да придобие руски системи за противовъздушна и противоракетна отбрана С-400“, каза той.
Тезата за техническата несъвместимост на С-400 в Турция със системата за противовъздушна отбрана на НАТО е един от основните аргументи в Брюксел срещу Анкара, но централата на Алианса никога не е обяснявала как комплексите от предишното поколение С-300 в експлоатация в Гърция са напълно интегрирани в тази система, отбелязва руската агенция.
На 14 декември американските власти обявиха въвеждането на ограничения срещу Турското управление на отбранителната индустрия, ръководителя му Исмаил Демир и трима други граждани на републиката - Фарук Йигит, Мустафа Алпер Дениз и Серхат Генчоглу съгласно Закона за противодействие на американските противници чрез санкции (CAATSA). Йигит е заместник-началник на отдела, а другите двама са ръководители на специализирани отдели, свързани с противовъздушната отбрана. Това се посочва в съобщение, публикувано в понеделник на уебсайта на Министерството на финансите на САЩ.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Със 17 заседания Комисията по отбрана ще приключи годината

15.12.2020, 18:55

На заседанието си в четвъртък депутатите от Комисията по отбрана с председател ген. Константин Попов ще получат информация за  изпълнение на разходната част на бюджета на Министерството на отбраната за 2020 г. по основни направления и проекти. Това, най-вероятно, ще бъде последното, т.е. 17-то заседание на комисията за 2020 г.
С изключение на април и август комисията е заседавала всеки месец по един или два пъти. Пет пъти депутатите са изслушвали министъра на отбраната Красимир Каракачанов по актуални въпроси на водената от него политика. Шест от заседанията са по Закона за държавния бюджет и законопроекти за изменения и допълнения на Закона за отбраната и Въоръжените сили, Закона за резерва на Въоръжените сили и Закона за военното разузнаване.
На четири заседания са представени офицери, получили висши военни звания и нови длъжности. Два пъти депутатите са поискали и са получили информация по провеждащия се Стратегически преглед на отбраната. Те са казали своето становище по редица други въпроси, като Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2019 г., Годишната програма за участието на Република България в процеса на вземане на решения на Европейския съюз през 2020 г , Законопроект за ратифициране на Шестия допълнителен протокол към Споразумението за Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа, Проекта на решение за налагане на мораториум върху проект за инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираната бригада“ и др.
Източник: http://otbrana.com/

 

76 години от създаването на Военноморска база Бургас

156.12.2020, 16:36

Днес се навършиха 76 години от създаването на Военноморска база Бургас, като денят е и празник на Пункт за базиране Бургас. Началото се полага със заповед № 434 от 27 ноември 1944 г. на командира на Морските войски за създаването на Военноморска база Бургас. Базата става достоен приемник на българския Беломорски флот. Първи командир е капитан - лейтенант Игнат Гишин, бивш командир на Морската дружина в Дедеагач. Младият морски офицер е оставил своето послание към идните поколения – и то е: „Макар и с трудности, пътят на българските военни моряци продължава напред в бъдещето. Дерзайте за България!” Така се поставя началото на пътя за развитие на Военноморска база Бургас, на която сега Пункт за базиране Бургас е горд наследник, съобщават от ВМС.
Със заслужено удовлетворение посрещат празника екипажите на корабите, които представиха достойно Военноморските сили във всички планирани и проведени мероприятия, както и колегите им от бреговите формирования, осигуряващи цялостната им дейност.
Със заповед на командира на ВМС бяха наградени военнослужещи и цивилни служители за безупречно изпълнение на функционалните задължения и постигнати отлични резултати.
Със своя заповед командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велков награди заслужили военнослужещи и цивилни служители и им пожела да бъдат все така моряци по дух и призвание и да продължават да носят в сърцата си най-съкровените ценности: чест, достойнство, моряшки дълг, професионализъм на море, взаимопомощ и всеотдайност!  
Източник: http://otbrana.com/

 

Връчиха награди за издигане престижа на армията и военните окръжия

15.12.2020, 13:51

На малка церемония в работния си кабинет началникът на Военно окръжие – Разград подп. Деян Желев, прочете заповедта на началника на Централно военно окръжие полк. Георги Петков: „Заповядвам! За издигане престижа и авторитета на Българската армия и Военните окръжия в страната и по повод 140 години Военни окръжия в България, ръководството на Централно военно окръжие - България удостоява с юбилейна грамота о.з. полк. Огнян Стоянов Кирилов – началник на Военно окръжие – Разград в периода 1992-1999 г., настоящ председател на УС на Обл. съвет на СОСЗР - Разград, о.з. полк. Илия Благоев Илиев – началник на отдел във Военно окръжие – Разград в периода 1974-1999 г. и о.з. подп. Димитър Иванов Банчев – началник на Военно окръжие – Разград в периода 2000 – 2003 г..“ Грамотите бяха връчени след прочитане на заповедта.
С указа на княз Александър Батемберг от 27-ми септември 1880 г. е учредена длъжността „окръжен войнски началник”. Длъжността е била самостоятелна, а носителят й се е занимавал с военния отчет в съответния окръг. Преди това тази длъжност се е съвместявала от най-старшия командир на войнското формирование, което се е намирало в областта. На заседание на началниците на военните окръжия тази дата е приета и предложена на министъра на отбраната да се отбелязва като начало на военните окръжия и създаването на военен отчет в България.
Поради епидемичната обстановка тази година бяха  отменени редица мероприятия свързани с годишнината и дата 27-ми септември. Например в Разград е отложена изложба „140 г. военни окръжия и история на военното окръжие в Разград” насрочена за юли месец в ХГ „Проф. Илия Петров” от военното окръжие. Съставът на Военно окръжие - Разград воден от началника си подп. Деян Желев поднесе венци и цветя през месец септември на военния паметник на площад „Възраждане”. Във връзка с честването подп. Деян Желев предложи пред ръководството на Централно военно окръжие - София за награждаване офицери от военното окръжие в Разград допринесли за добрата организация и работа през годините.
Източник: http://otbrana.com, Димитър Петров

 

Саудитска арабия получи всичките си F-15SA

15.12.2020, 08:24

Доставката на всички 84 броя многоцелеви изтребителя F-15SA за Саудитска арабия е вече приключена. Това са съобщили от ВВС на САЩ, които осигуряват логистично операцията.
Съобщението на Центъра за управление на жизнените цикли от състава на ВВС на САЩ е от 10 декември 2020 г., но самото предаване на последните изтребители вероятно е станало на по-ранна дата.
През декември 2011 г. Саудитска арабия сключи сделка за покупката на 84 Boeing F-15SA и модернизация на 66 от наличните F-15S до стандарт сходен с новопроизведените F-15SA. Финалната стойност на сделката не бе обявена, но през октомври 2010 г. бе обявена, че потенциално ще струва $29,432 млрд. Реално е платено с около 10 – 20% по-малко.
Първият новопроизведен F-15SA извърши първи полет през февруари 2013 г. По предварителен график, всички 84 самолета трябваше да бъдат доставени между края на 2014 и началото на 2018 г., но в действителност графикът не бе спазен.
Доставката на новопроизведените F-15SA стартира чак през декември 2016 г. Тогава бяха получени от саудитците и първите модернизирани F-15S. Причините за това са комплексни – през 2015 г. се появи информация, че има сериозни технически проблеми с електродистанционната система за управление на F-15SA. Имаше и данни за други технически трудности, включително с новата авионика и новото ракетно въоръжение.
От Саудитска арабия се съмняваха, че причините за забавените доставки са чисто политически, най-вече заради участието на страната във войната в Йемен. Действително, първите F-15SA се оказаха в страната в последните седмици на мандата на президента Обама.
F-15SA е далечно развитие на двуместния F-15E. Версията SA (Saudi Advanced) има електродистанционна система за управление, AESA радар APG-63(v)3, нова система за самозащита DEWS, инфрачервена система за обзор и нова пилотска кабина.
F-15S е опростена версия на F-15E, която Саудитска арабия получава между 1996 и 1998 г. в 72 броя. След модернизацията, тя ще е практически същата, като SA. При работата, която се извършва в арабската страна, се подменят и крилата на изтребителите и предните части на фюзелажите, което фактически занулява ресурса им. Очаква се програмата да приключи към средата на 2026 г. - Още за Ф-15
Източник: https://aero-bg.com/

 

Подозират Министерството на отбраната на ФРГ, че крие истинското положение на нещата в Бундесвера

15.12.2020, 08:17

Колко танкове, кораби и вертолети на германската армия са в състояние на бойна готовност? Както пише Die Welt, позовавайки се на думите на ръководителя на германското министерство на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер (на снимката), изказани през февруари тази година, цифрите за готовност „не са достатъчно добри“. В същото време министърът стартира инициатива за поправяне на ситуацията, подчертавайки, че резултатите трябва да се появят още през 2020 г.
Официалният годишен доклад на германското министерство на отбраната, който е получен от Бундестага тази седмица, се позовава на „осезаеми подобрения“ в областта на бойната готовност на войските, пише вестникът. Отбелязва се, че през последните шест месеца боевата готовност се е увеличила драстично и сега е средно 74%. По този начин целта, поставена от Крамп-Каренбауер, се обявява за постигната.
Представители на Бундесвера обаче реагираха на доклада с изненада и възмущение, отбелязва Die Welt. „За каква армия говори Министерството на отбраната?“ – цитира изданието коментар в социалните мрежи на един майор от армията. Един старши лейтенант пише, че бойната готовност на военната техника от 74%, спомената в доклада, няма нищо общо с реалното състояние на нещата във войските. Изданието се позовава на още няколко коментара на германски войници в социалните мрежи, като отбелязва, че те не виждат реален напредък в бойната готовност.
Според Die Welt причината за разликата между доклада на Министерството на отбраната и отзивите на служителите в Бундесвера е, че преди влизането в Бундестага докладът за състоянието на германските войски се проверява редакционно за съвместимост с политическите критерии на министерството. В резултат на това само първата, „отворена“ част на доклада се предоставя на парламента и пресата, а втората част, съдържаща подробна информация за състоянието на военната техника на Бундесвера, е класифицирана от 2019 г. насам.
В разговор със студенти от Хамбургския университет на германската армия Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че гражданите в демократична държава имат право да чуват „неудобната истина“, пише Die Welt. Докладът на нейното министерство за състоянието на Бундесвера обаче може да се сравни с картонен танк, създаден, за да заблуди протиника.
Изданието отбелязва, че при изчисленията си Министерството на отбраната използва „сложна статистика“: например, ако флотът разполага с 10 фрегати, 6 от които са изпратени на корабостроителници за ремонт, а 4 са в бойно състояние, тогава Министерството на отбраната просто не взема предвид ремонтираните кораби и пише в статистика, че бойната готовност е 100%. Друг трик е, че Министерството на отбраната взема предвид 69 „основни бойни системи“ в доклада си, като ги определя според собствените си критерии. Министерството вписва в тях конвенционални камиони с бойна готовност от 90%, като по този начин увеличава средната стойност на бойна готовност за всички видове оръжия.
„Докато правителството запазва цифрите в тайна, ще приема, че бойната готовност е в катастрофално състояние. В противен случай нямаше да има причина за тази секретност“, цитира изданието думите на депутата от партията„ Свободни демократи “Александър Мюлер.
Както пише Die Welt, изданието е успяло да получи информация за „суровите“ данни за боеготовността на Бундесвера, които все още не са редактирани от Министерството на отбраната. Според тях през октомври 2020 г. бойната готовност на танковете Leopard 2 е била приблизително 44%. Данните за няколко предходни години показват, че боеготовността на танковете е в стагнация.
Източник: http://www.focus-news.net, Иван Христов

 

 

САЩ наложиха санкции на Турция заради руски ракети. Анкара: Огромна грешка

14.12.2020, 23:03

Правителството на американския президент Доналд Тръмп наложи санкции на своя натовски съюзник Турция заради покупката на руска система за противоракетна отбрана, с което заложи основата за по-нататъшна конфронтация между двете страни само месец преди встъпването в длъжност на избрания за президент Джо Байдън, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Вашингтон и Анкара са в напрегнати отношения не само заради решението на Турция да закупи руската противоракетна система С-400, но и заради турските действия в Сирия, в конфликта между Армения и Азербайджан и в Източното Средиземноморие.
Заради покупката на руските ракети САЩ вече изключиха Турция от участието й в разработването на стелт изтребителя F-35 и в съвместната тренировъчна програма за новия самолет, но се въздържаха от други наказателни мерки въпреки отправяните от Вашингтон предупреждения, че руската противоракетна система е несъвместима с натовските въоръжения и е потенциална заплаха за сигурността на съюзниците.
"САЩ ясно и многократно показаха на Турция от най-високи равнища, че покупката на системата С-400 ще застраши сигурността на американската военна технология и на нашия персонал и ще предостави значителни средства на руския отбранителен сектор, а също така ще даде достъп на Русия до турските въоръжени сили и турската отбранителна индустрия", каза държавният секретар Майк Помпейо по повод на днешното решение за санкциите.
"Турция обаче реши да продължи доставката и тестовете със системата С-400 въпреки наличието на алтернативни съвместими натовски системи за нуждите на своята отбрана", подчерта Помпейо.
Призовавам Турция да реши проблема със С-400 незабавно в координация със САЩ. За САЩ Турция е ценен съюзник и важен регионален партньор в сферата на сигурността и ние искаме да продължим продължаващото десетилетия ползотворно сътрудничество в областта на отбраната, като преодолеем възможно най-скоро пречката, която представлява притежанието на С-400 от Турция, допълни държавният секретар.
Санкциите на САЩ са насочени срещу конкретни ръководители на главната турска агенция за военни доставки, като се блокират техни авоари, намиращи се под юрисдикция на САЩ, и им се забраняват да посещават Америка. Налага се забрана върху повечето експортни лицензи и върху заемите и кредитите на агенцията, отбелязва АП.
Решението на Турция ни остави без алтернатива, каза на свой ред помощник-държавният секретар на САЩ за международната сигурност Кристофър Форд и изрази надежда турското правителство да прояви желание да обсъди с американската страна намирането на решение на въпроса, посочват Ройтерс и ТАСС.
Турция пък нарече "огромна грешка" санкциите, които САЩ й наложиха и обеща да отвърне по адекватен начин, като отново призова Вашингтон да реши спора чрез диалог, предаде Ройтерс.
Турското външно министерство заяви, че санкциите са "необясними", защото Вашингтон многократно е отхвърлил предложението на Анкара за създаване на съвместна работна група, и призова своя натовски съюзник да ревизира "несправедливото" решение, което ще накърни двустранните им отношения.
Шефът на управлението Исмаил Демир, цитиран от ТАСС, заяви, че тези санкции няма да нанесат вреда на турската военна индустрия. "Никакво прието в чужбина решение спрямо мен и нашето учреждение няма да промени моята позиция или позицията на моя екип. Това по никакъв начин няма да попречи на турската отбранителна индустрия", написа той в Туитър.
Демир увери, че "Турция ще преследва целта си за постигане на пълна независимост на отбранителната си промишленост под ръководството на президента Тайип Ердоган".
Руският външен министър Сергей Лавров нарече обявените от САЩ санкции спрямо Турция "проява на арогантно отношение към международното право".
Решението на Вашингтон "не укрепва авторитета на САЩ на международната арена като отговорен участник в международното разделение на труда, включително и в сферата на военно-техническото сътрудничество", посочи на пресконференция Лавров, цитиран от ТАСС.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Новата руска ракета Ангара изведе безпроблемно макет на спътник в целевата му орбита!

14.12.2020, 22:17

След дълги години чакане, най-накрая положително развитие за ракетостроенето на Русия! Тази сутрин, на 14-ти декември, в 07:50 ч. българско време от космодрума Плесецк беше изстреляна новата тежкотоварна руска ракета "Ангара А5". Около 12 минути след началото на полета орбиталният блок "Бриз-М" с макета на космически спътник се отдели благополучно от ракетата-носител и започна самостоятелното довеждане до геостационарна орбита. Малко след 17:00 ч. българско време беше потвърдено, че "Бриз-М" е изпълнил всички необходими маневри и макетът е на целевото си местоположение, с което мисията бе обявена за успешна. - (видео)
Днешният полет бе първи за "Ангара" след шестгодишно прекъсване. Напомням на читателите, че дебютната мисия за ракетното семейство бе проведена на 9-ти юли 2014 година, когато беше изстреляна "Ангара-1.2ПП" в нетипична конфигурация, каквато повече няма да се използва. Целта беше изпробването на универсалните блокове "УРМ-1" и "УРМ-2", внедрявани на всички версии. Модулната конструкция на "Ангара" би следвало да позволява бързо и евтино сглобяване на ракети от всякакъв тип - лекотоварни, средно- и тежкотоварни......Прочети още

 

Elbit Systems ще модернизира УТС IAR-99 на румънските ВВС

14.12.2020, 20:00

На 14 декември компанията Elbit Systems обяви, че е получила договор на стойност около 27 милиона долара от базираната в Румъния компания Avioane Craiova SA за първата фаза на програмата за модернизация на учебно-тренировъчния самолет (УТС) IAR-99 Standard на румънските ВВС. Договорът ще бъде изпълнен за четири години и включва интегрирана логистична поддръжка.
Съгласно договора компанията Elbit Systems ще оборудва самолета IAR-99 Standard с усъвършенствана авионика и вградена система за виртуална авионика за обучение на живо, както и с възможности за близък въздушен бой с ракети „въздух-въздух“. Това модернизиране на техниката ще улесни ефективния преход на пилотите на румънските ВВС (RoAF) към експлоатацията на модерните изтребители като F-16.
Йорам Шмуели, генерален мениджър на Elbit Systems Aerospace, коментира: „За нас е чест да предоставяме непрекъсната подкрепа за RoAF. Тази програма за модернизиране следва редица технологии, доставени от Elbit Systems на RoAF в сътрудничество с румънски компании, включително мащабни модернизации на различни самолети."
IAR 99 Șoim (Hawk) е усъвършенстван УТС и лек щурмови самолет, способен да изпълнява мисии за близка въздушна поддръжка и разузнаване. IAR 99 замени Aero L-29 Delfin и Aero L-39 Albatros като реактивен УТС на румънските ВВС. Самолетът е с полумонокова конструкция със стреловидни крила и силно заострен нос придаващи на УТС IAR 99 характерен външен вид.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Момчилград почете загиналите воини в река Върбица

14.12.2020, 19:55

Момчилградчани почетоха паметта на 10-те загинали в придошлите води на река Върбица военнослужещи. През 2020 г. се навършват 30 години от трагедията. Заради наложените противоепидемични мерки възпоменателна церемония не беше проведена.
Венци и цветя пред паметника на загиналите поднесоха кметът на община Момчилград Илкнур Кязим и председателят на общинския съвет Ерсин Юмер, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, общински служители, момчилградчани. В памет на отнесените от реката войни Илкнур Кязим и Ерсин Юмер посадиха туя. Общо 10 са туите край паметника в памет на всеки един от загиналите. Мемориалът беше обновен тази година. До него беше изградена нова алея, беше подменено осветлението. На паметника бяха поставени допълнителни плочи, на които е поставен надпис за случилото се на 12 декември 1990 г., както и имената на загиналите - лейтенант Илиян Попски, лейтенант Русин Самуилов, сержант Ангел Илков, ефрейтор Велин Хаджиев, ефрейтор Желязко Христов, ефрейтор Иван Янков, редник Красимир Канев, редник Николай Сандев, редник Петко Петков, редник Стефан Стефанов. 10-мата загиват след като при форсиране с военни машини на Върбица са отнесени от приливна вълна, образувала се в резултат от няколко дневните валежи от дъжд.
"Не трябва да забравяме случилото се преди 30 години, защото погубването на живота на невинни хора е най-страшното, което може да се случи. Не трябва да забравяме и че жертвите са 10 мъже в разцвета на силите си, които са изпълнявали войнския си дълг", заяви Илкнур Кязим.
Източник: http://otbrana.com, Димитър Караиванов, председател на Общинската организация на СОСЗР

 

Договор за бронираните машини няма да има до края на мандата на това правителство

14.12.2020, 11:40

Това е сложна сделка, казва министърът на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за в. „Труд“. И двете фирми, които бяха класирани, уточнява той, дадоха много високи цени от това, което парламентът ни е гласувал като рамка. Министърът заявява, че не би си позволил да иска от Народното събрание промяна на рамката, както беше с другите два проекта – за ВВС и ВМС. И прави прогнозата, че най-вероятно този проект ще бъде преразгледан.
Министърът на отбраната няма да бърза да приключи този проект до края на мандата си. Смята, обаче, че в оставащото време нещата трябва да се изяснят, „за да може следващият министър да има яснота и да вземе своето решение“. Така, според него, ще бъде справедливо.
Ценовите оферти на двете фирми - „Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics) и „Патриа“ (Patria), допуснати до следващия етап в процедурата за реализация на проекта за бойни бронирани машини на Сухопътните войски, бяха отворени на 2 октомври т.г.  в Министерството на отбраната. Парите са повече от утвърдените 1, 240 млрд. лв. с гласуване в Народното събрание, каза няколко дни по-късно заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. С колко, не уточни.
*********
Проектът за инвестиционен разход (ПИР) „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ е одобрен с Решение на 44–ото Народно събрание от 08.06.2018 г.
На 05.08.2019 г. беше даден ход на процедурата за инвестиционен проект „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“, като искане за предложение беше изпратено до фирмите, потенциални изпълнители на проекта: „Патриа“ (Patria),  „Некстер“ (Nexter), „Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics) и „Артек“ (Artec GmbH).
В началото на 2019 г. бяха проведени срещи с четирите компании, потенциални изпълнители на проекта, в рамките на които бяха обсъдени въпроси по отношение на техническите изисквания, критериите за оценка, методиката за оценка на офертите, индустриалното сътрудничество, дял местно производство и други.
Със заповед Р-153/22.11.2019 г. на министър-председателя на Република България беше създадена междуведомствена работна група (МРГ) за оценка на получените оферти по ПИР „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“, която започна своята работа на 18.12.2019 г.
Източник: http://otbrana.com/

 

Когато нацистка Германия нападна Канада

14.12.2020, 09:22

Когато една студена февруарска сутрин през 1942 г. жителите на канадския град Уинипег, Манитоба, се събуждат, те откриват, че най-лошият им кошмар се е сбъднал. Всичко започва в 6:30 ч. сутринта, когато сирените за въздушно нападение завиват и уличните лампи започват примигват, докато в града е още тъмно. Самолети прехвърчат над главите на жителите и тъпият рев на експлодиращи бомби се чува във всички посоки. В 7:00 към тях се присъединяват и звуците от далечна артилерийска и картечна стрелба, когато радиопредавания съобщават, че силите в града отстъпват назад към 3-километров периметър около кметството. Към 9:30 всичко свършва. Кметът, премиерът и лейтенант-губернаторът се предават и са отведени в плен. По радиото Ерих фон Нойренбейг е обявен за новия гаулайтер или регионален управител на провинцията. Войски преминават по Портаж авеню, вражеските танкове стоят на стража на всеки ъгъл, а червено-бяло-черни знамена със свастика се веят над съда и кметството. Уинипег вече е окончателно в ръцете на нацистите......Прочети още

 

Прекъснатият полет на авиоконцерна "Мотор Сич": Китай възнамерява да изисква от Украйна 3,5 милиарда долара

14.12.2020, 09:04

На 5 декември китайската компания Skyrizon (дъщерно дружество на Beijing Xinwei Technology Group от КНР), която придоби акции в украинската компания Motor Sich през 2016 г., обяви, че ще съди Украйна в международен арбитраж. Причината е арестът, наложен от Украйна на акциите, придобити през 2017 г., и който не дава възможност на китайците да се разпореждат с закупената компания за производство на самолетни двигатели. Китайският ищец изчислява размера на обезщетението на 3,5 милиарда долара.
В тази история, започнала не преди три години, а много по-рано, Украйна се показа пред света като страна, която не само ентусиазирано унищожава собствената си индустрия, но и с която е изключително опасно да се прави инвестиционен бизнес. Страна, която постоянно заявява измислената теза „целият свят е с нас“, но прави всичко, за да бъде съдена в множество международни съдилища по света.......Прочети още

 

43 години от първия полет на Ми-26 „Летящият контейнер"

14.12.2020, 08:30

На 14 декември 1977 г. се е състоял първият полет на тежкия транспортен вертолет Ми-26 с ТВлД Д-136, пилотиран от екипаж с командир Г.Р. Карапетян.
Ми-26 (изделие «90», НАТО: Halo) е съветски тежък многоцелеви транспортен хеликоптер, производство на ОКБ ”Мил” с товароподемност 20 тона.
Ми-26 е най-големият в света серийно произвеждан транспортен хеликоптер. Произведени са не по-малко от 350 машини.
Серийното производство се извършва от 1984 г. в завода «Роствертол» на холдинга «Вертолёты России». - Още за Ми-26

 

 

Екипажът на „Решителни” празнува годишнина от вдигането на военноморския флаг

13.12.2020, 23:00

На 13 декември т.г. се навършиха 30 години от вдигането на военноморския флаг на Република България на патрулната корвета „Решителни” 13 от състава  на  Първи дивизион патрулни кораби. Годишнината беше отбелязана с тържествен ритуал в Пункта за базиране Варна, където е дислоциран дивизионът, който е част от Флотилията бойни и спомагателни кораби на ВМС.
Корветата „Решителни”, проект 1241.2, тип „Паук”, е построена в бившия СССР през 1983 г. Корабът е приет в състава на ВМС на Република България на 11.12.1990 г. Първи командир на кораба е старши лейтенант Николай Пискулийски.

Предназначен е за изпълнение на патрулни задачи, борба с подводен противник, осигуряване на противовъздушно, противоподводно и противокорабно охранение на десантни отряди и конвои.

 

Новият изпитателен полет на Starliner се отлага за март 2021 г.

13.12.2020, 22:01

Вторият безпилотен изпитателен старт за космическия кораб Boeing CST-100 Starliner се отлага за края на март 2021 г., или почти 15 месеца след първия, частично неуспешен полет. Това са съобщили от NASA и Boeing.
Вторият тестов полет се планира за не по-рано от 29 март 2021 г., като точната дата ще зависи от спазване графика на подготовката за старта и метеорологичните условия. Мисията, която ще се казва OFT-2 ще бъде изстреляна с ракета-носител Atlas 5, а основната ѝ цел ще е скачване с Международната космическа станция (МКС).
През август 2020 г. бе обявено, че OFT-2 ще стане факт или в края на декември или в началото на януари. Причините за сегашното отлагане не се обявяват публично, но е известно, че основните трудности свързани с космическия кораб са софтуерни.
Точно софтуерен проблем попречи на мисията OFT-1. Малко след старта се появи аномалия в системата, която измерва времето от старта, което доведе до неправилна работа на маневрените двигатели. В резултат, космическия кораб се оказа на грешна орбита и нямаше гориво да се скачи с МКС.
През април от Boeing заявиха, че са готови да извършат нов безпилотен тестов полет за своя сметка. Полетът ще се извърши с чисто нова капсула, която е практически готова.
NASA и Boeing са оптимисти, че ще могат да извършат първия тестов полет с екипаж през лятото на 2021 г. В случай на успешен пилотируем тест, първия редовен полет за Starliner ще се реализира в края на 2021 г.
Ако OFT-2 стане факт в края на март, то е много вероятно втория редовен полет на Crew Dragon, който в момента също се планира за края на март, да бъде отложен за април.
CST-100 Starliner се разработва в рамките на програмата Commercial Crew Program (CCP), чиято цел е NASA да получи възможност да извежда астронавти на ниска околоземна орбита, чрез космически кораб и ракета-носител на частни компании. При старта на програмата се очакваше, че към 2015 г. тя ще заработи, но срокът се проточи, заради слабо финансиране и технически проблеми. SpaceX Crew Dragon е другият кораб, който се създава в рамките на CCP, който вече извърши един полет с екипаж, а вторият тече.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Шестият ремонтиран Су-25 пристигна днес

13.12.2020, 18:33

Шестият щурмови самолет Су-25, който преминава през ремонт, модернизация и удължаване на ресурса в беларуското предприятие „558-ми авиоремонтен завод” пристигна днес, 13 декември 2020 г., в България.
Машината с борден номер 095 е двуместен Су-25УБК. Тя е пристигнала в разглобен вид на борда на транспортен самолет Ил-76ТД (EW-412TH) на беларуската авиокомпания “Ruby Star”, след директен полет от Барановичи, където се намира предприятието. Самолетът се е приземил в авиобаза Безмер около 07,30 часа местно време и само два часа по-късно е отлетял обратно за Беларус.
095 е вторият двуместен Су-25, който преминава през ремонт и модернизация в Безмер. Другата спарка е с борден номер 002. Тя пристигна в края на септември и лети активно, както и останалите четири доставени до момента щурмовици (бордни номера 240, 252, 253 и 246).
Целият договор покрива ремонта, модернизацията и удължаването на ресурса на осем самолета. Последните два се чакат до края на февруари 2021 г., с което договорът ще бъде изпълнен.
През седмицата началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че той лично поддържа идеята да се ремонтират допълнителни Су-25 или поне през ремонт да минат още двигатели Р-95Ш. Няма яснота дали подобна идея е подплатена финансово.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Награди за адмирали

13.12.2020, 15:25

За активна и всеотдайна военно-патриотична дейност и във връзка с отбелязването на 75 години от края на Втората световна война със своя заповед министърът на отбраната Красимир Каракачанов награждава с юбилеен медал „75 години от Втората светова война“ адмирал от запаса Иван Добрев и вицеадмирал от запаса Петър Петров.  
Адмирал от запаса Иван Добрев Стоянов е бивш командващ ВМС и заместник-министър на отбраната.  В момента е почетен председател на Клуб „Военни моряци“ в СОСЗР.
Вицеадмирал от запаса Петър Панчев Петров е бивш командващ ВМС, заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия и главен инспектор на МО. В момента е председател на Областната организация на СОСЗР във Варна
Предложението е на председателя на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов. В мотивите му към писмото до министъра се посочва “През изминаващата година Министерството на отбраната и Съюзът на ветераните от войните на България проведохме редица съвместни инициативи за отбелязване на 75 години от Втората световна война и участието на Българската армия в нейния заключителен етап. Много добре се посреща Вашата заповед за награждаване с юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ на ветерани, потомци, генерали, адмирали и офицери от строя, запаса и резерва. Тя се приема като голямо признание за изпълнен дълг пред Родината.“
Отличията ще бъдат връчени на двамата адмирали при подходяща обстановка.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

На този ден САЩ за първи път бомбардира столицата на Северен Виетнам - Ханой

13.12.2020, 07:45

На 13 декември 1966 г. американската авиация за първи път бомбардира столицата на Северен Виетнам - Ханой.
След японската окупация в периода 1940-1945 г. Виетнам е обявен за независима република (1945 г.). Опитът на Франция да възстанови контрола си върху региона завършва с неуспех, въпреки продължителната война (1946-1954 г.). Женевската конференция (1954 г.) разделя страната по 17-тия паралел на Северен и Южен Виетнам. От 1958 г. под председателството на Хо Ши Мин Северен Виетнам започва периодични нахлувания с партизански части в Южен Виетнам, като в сраженията се включват и военни части на САЩ (на страната на Южен Виетнам).
САЩ постоянно увеличават военното си присъствие там, като през 1969 г. броят на войниците е 550 000. След северновиетнамска офанзива през 1972 г. започва изтегляне на американските войски, което завършва окончателно през 1973 г. 2 години по-късно правителството на Южен Виетнам, начело с Нгуен Ван Тхо, е свалено. Страната е официално обединена отново на 2 юни 1976 г. Присъединява се към Съвета за икономическа взаимопомощ през 1978 г. През същата година Виетнам нахлува в съседна Камбоджа (Кампучия), с което спомага за свалянето на управляващия режим и за установяването на проруско правителство. В съюз с Камбоджа Китай нахлува за кратко във Виетнам през 1979 г. През 1992 г. е приета нова конституция и е учредена президентска институция.

 

 

МО спестява 324 млн. лв. тази година от проектите за модернизация и ги дава на финансовия министър

12.12.2020, 23:22

Първата вноска по сключения договор с немската фирма „Люрсен“ за придобиване на двата многофункционални патрулни кораба ще бъде 21 млн. лв, вместо 171 млн. лв. С оглед на ситуацията, в която се намира държавата в COVID-19 и в икономиката, ние успяхме да договорим с немската фирма „Люрсен“ това намаление, казва министърът на отбраната Красимир Каракачанов на последното правителствено заседание, става ясно от стенограмата.
И за 2021 г., уточнява той,  сме договорили с германската страна вноската да не е 171 милиона, а 150 милиона. На практика с една вноска плащаме две години. Според проекта, разчетът е в продължение на шест години да плащаме по 171 млн. лв. Всичко това е направено, с оглед на изискването на министъра на финансите за съкращаване на разходи.
Така 150 милиона от корабите, 100 милиона от проекта за бойните машини на Сухопътни войски и 74 милиона от проекта за модернизация на танковете, които са  разходи за МО от централния бюджет, или общо 324 милиона получава финансовото министерство за борба с пандемията, обобщава министърът.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Virgin Galactic с неуспешен тест на SpaceShipTwo

12.12.2020, 22:15

Суборбиталният ракетоплан SpaceShipTwo прекрати опита си за достигане на космоса, само няколко секунди след отделянето му от WhiteKnightTwo. Това стана днес, 12 декември 2020 г.
Днес трябваше да се състои нов суборбитален тестов полет с SpaceShipTwo. Апаратът бе издигнат от самолета WhiteKnightTwo към 08,24 часа местно време (17,24 часа българско време) от Спейспорт Америка, Ню Мексико. На борда на апарата, който носи името VSS Unity, е бил само двучленния екипаж.
VSS Unity се отдели от WhiteKnightTwo около 09,15 часа местно време. Изглежда, че ракетоплана е задействал ракетния си двигател, но почти веднага той е бил спрян. След което апаратът е планирал успешно до Спейспорт Америка и се е приземил там в 09,27 часа местно време.
От Virgin Galactic почти веднага съобщиха, че пилотите и VSS Unity са добре.
„Запалването на ракетния двигател не бе успешно. Апаратът и екипажът му са в идеална форма”, заявиха от компанията в Twitter и уточниха, че разполагат с резервни мотори и скоро полетът ще бъде повторен.
Други детайли по неуспешния полет не бяха дадени.
До момента Virgin Galactic е извършил два полета в космоса – един през декември 2018 г. и един през февруари 2019 г. След това тестовете с достигане на космоса бяха прекратени, за да се извършат доработки на космическия апарат, както и да се прехвърли дейността на компанията на Спейспорт Америка.
През август от Virgin Galactic обявиха, че планират още три изпитателни полета, преди да започнат редовни полети до космоса с туристи на борда – първият само с екипажа, вторият с четирима служители на компанията и третият с основателя ѝ сър Ричард Брансън. Всички те трябваше да приключат до края на първото тримесечие на 2021 г.
Типичният полет на WhiteKnightTwo ще включва излитане с помощта на самолет от тип WhiteKnightTwo, откачане от него, ускоряване с бордния ракетен двигател, достигане до космоса, където туристите ще са за кратко в условия на микрогравитация и ще могат да видят планетата Земя от космоса, след което с планиране машината ще каца. Продължителността на полетите ще е около 90 минути.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Руската атомна подводница К-551 „Владимир Мономах“ извърши залпов пуск на четири МБР „Булава“

12.12.2020, 19:18

Атомния ракетен подводен крайцер със стратегическо назначение проект 955 "Владимир Мономах" на Тихоокеанския флот на РФ извърши залпов пуск на четири балистични ракети "Булава". За това съобщава пресслужбата на руското военно министерство.
Според информацията, субмарината, намираща се в акваторията на Охотско море е извършила залп с четири ракети "Булава" от подводно положение, поразявеайки мишени на полигон Чижа в Архангелска област. - (видео)
Полетът на балистичните ракети "Булава" е преминал нормално. Според потвърдени данни на обективния контрол, бойните блокове на ракетите успешно са пристигнали в зададения район на полигон Чижа – се казва в съобщението.
"Владимир Мономах" е втората серийна подводница проект 955 "Борей", влизаща в състава на 25-та дивизия подводници на ТОФ дислоцирана в Вилючинск, морска база в Камчатския край на Русия. В справочниците на НАТО базата носи името “Гнездото на осите”.
Предадена е на ВМФ за експлоатация през 2014 година. Отнася се към четвърто поколение субмарини и е въоръжена с 16 междуконтинентални балистични ракети Р-30 "Булава". - Още за проект 955
МБР Р-30 „Булава" е тристепенна твърдогоривна ракета, предназначена за въоръжаване на перспективните атомни подводници проект "Борей". Има обсег на действие до 11 хиляди километра и стартово тегло 36,8 тона. Способна е да носи шест бойни блока, всеки с индивидуално насочване. - Още за МБР Р-30

 

Назрява ли конфликт в Сахара? САЩ продават на Мароко оръжие за 1 млрд. долара

12.12.2020, 12:47

Администрацията на президента Доналд Тръмп придвижи продажби на дронове и прецизно управлявани оръжия на Мароко, информирайки Конгреса за потенциалните сделки, съобщиха информирани източници.
Новините за сделката дойдоха, когато Белият дом обяви споразумение с посредничеството на САЩ, по силата на което Мароко нормализира отношенията си с Израел.
Сделката включва четири безпилотни самолета MQ-9B SeaGuardian, произведени от General Atomics, и прецизно управляеми ракити Hellfire, Paveway и JDAM, произведени от Lockheed Martin, Raytheon и Boeing, съобщиха източниците.
Ройтерс първа съобщи в четвъртък, че Вашингтон преговаря за продажбата и скоро ще уведоми Конгреса.
По-рано тази година САЩ предложиха на Обединените арабски емирства невидими за противника изтребители F-35 в сделка по споразумението с посредничеството на САЩ между Обединените арабски емирства и Израел за нормализиране на отношенията.
Конгресът бива уведомяван за основните международни оръжейни сделки и му е дадена възможност да ги прегледа, преди да се случат.
Съгласно американския закон за износ на оръжия членовете на Конгреса могат да се опитат да блокират подобни продажби, като предложат резолюции за неодобрение, но източници твърдят, че в този случай това не се очаква.
Сделката с Мароко ще бъде сред първите продажби на безпилотни летателни апарати, след като администрацията на Тръмп продължи с план за продажба на повече безпилотни летателни апарати на повече страни чрез преразглеждане на международно споразумение за контрол на оръжията, наречено Режим за контрол на ракетните технологии (MTCR).
Тази есен продажбите на безпилотни летателни апарати продължиха към Тайван и Обединените арабски емирства. Опитът за блокиране на продажбата на ОАЕ се провали в американския сенат в сряда.
Източник: https://blitz.bg/

 

Модернизираме 44 танка за 50 млн. лева

12.12.2020, 11:23

В сряда правителството одобри проект на инвестиционен разход „Модернизация на Танк Т-72 за нуждите на танковите формирования от сухопътни войски“. Предвижда се, каза на заседанието министърът на отбраната Красимир Каракачанов, срещу 50 милиона лева от бюджета на Министерство на отбраната да бъдат ремонтирани 44 броя танкове.  40 от тях ще бъдат за танков батальон от 61 механизирана бригада – Карлово, а 4 - за НВУ „Васил Левски“.
Проектът ще бъде възложен като изпълнение на българската фирма „Терем“ и по този начин средствата, които се отделят от бюджета на Министерството на отбраната ще бъдат вложени в българска индустрия. Първоначално, става ясно от думите на министъра, са били предвидени 124 милиона. Ще се изразходват, обаче, 50 млн. лв., като останалите 74 милиона ще бъдат предоставени на разположение на министъра на финансите.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Сърбия показа новата си ракета „въздух – земя”

12.12.2020, 09:39

Сръбското МО показа прототип на новата си управляема ракета „въздух – земя” наречена ВРВЗ-200. Това стана по време на посещение на заместник-министъра на отбраната на страната Небойша Стефанович в Батайница, провело се на 10 декември 2020 г.
Работата по ракетата се води от няколко години и се планира тя да бъде интегрирана на сръбските изтребители-бомбардировачи J-22 Orao.
Според съобщението на сръбското МО, ракетата ще бъде пусната в серийно производство до 12 месеца. Стефанович е казал, че интеграцията на ново въоръжение е ключова част от модернизацията на наличните Orao. - (видео)
ВРВЗ-200 бе показана под форма на макет през есента на 2017 г. През декември същата година се появи съобщение, че са били проведени първите пускове с ракетата. След това не бе давана нова информация за развитието на работата по нея.
Известно е, че ВРВЗ-200 има далечина на полет от 40 km и като ракетата се управлява от пилота, посредством радиоканал, а в главата на ракетата има телевизионна или инфрачервена камера. Картината от ракетата се предава на дисплей в пилотската кабина, а връзката се осъществява чрез допълнителен контейнер. Няма информация за габаритите на оръжието.
От няколко години Сърбия се опитва да организира модернизационна програма за своите Orao. Според Стефанович, до две години ще е завършена модернизацията на 12 самолета.
Освен интеграцията на ВРВЗ-200, самолетите ще получат нови индикатори на челното стъкло, дисплеи в кабината, планира се и подмяна на радиооборудването и навигационните средства. Самолетите Orao ще минат и през удължаване на техническия ресурс по години.
Сръбските ВВС разполагат с една ескадрила Orao, базирана край Ниш.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Секунди преди старта: SpaceX отложи изстрелването на ракетата Falcon 9

12.12.2020, 09:21

Компанията на Илон Мъск Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) вчера отложи изстрелването на ракетата Falcon 9 до "не по-рано от неделя, 13 декември", както беше съобщено в профила на компанията в Туитър в петък.
Ракетата Falcon 9 трябваше да пусне в орбита радиокомуникационния спътник SXM-7, предназначен да обслужва абонатите на американската телевизионна компания Sirius от Съединените щати, Канада и района на Карибите.
Решението за прекратяване на опита е било взето само около 30 секунди преди изстрелването "за извършване на допълнителни проверки на наземната система", се посочва още в съобщението.
Отлагането на старта на Falcon 9 идва само ден, след като прототипът на космически кораб "Старшип" на американската компания се взриви в момента на приземяване. - (видео)
Източник: https://
nova.bg

 

Евакуацията на заводи в СССР през ВСВ: как протичаше "втората индустриализация"

12.12.2020, 09:15

Стремителното настъпление на германските войски през лятото и есента на 1941 година принуди СССР да направи всичко възможно, за да спаси поне част от промишления потенциал на страната. Само през първите четири месеца на войната 18 милиона души и 2,5 хиляди завода са били евакуирани на изток.
Разказват, че на прием в Кремъл в чест на Победата Сталин се приближил до военачалниците и ги попитал защо Съветският съюз е победил в тази страшна война. Те започнали да говорят за мъжеството на хората и подвига на съветския народ. В отговор Сталин повикал един от министрите и, сочейки го, казал, че героизмът и военният гений не струват много без чугуна, стоманата, танковете и самолетите. Всичко това СССР нямаше да има, ако не бе постигнат един успех – хилядите евакуирани предприятия да заработят след евакуацията им на изток.
След началото на войната, на изток са били изпращани милиони специалисти – по някои оценки става дума за 30-40% от необходимата работна сила. Стотици хиляди деца са били извозени от районите, завзети скоро след това от хитлеристите. Много от тях загубили родителите си и били осиновени от местни жители.
Евакуирани са били театри. В Самара, тогава Куйбишев, бил преместен Болшой театър. Пренасяни са били университети и изследователски центрове. Само в Новосибирска област били евакуирани най-малко 30 ВУЗ-а и редица големи научно-изследователски институти. Не е учудващо, че след войната Новосибирск се превърнал в един от научните центрове на страната.
На открити платформи
Най-главната задача обаче била да се спаси промишлеността. За целта още през първите дни на войната бил създаден Съвет по евакуацията. За успеха на операциите по евакуацията не малка заслуга имал заместникът на ръководителя на ведомството, бъдещият съветски премиер-реформатор Алексей Косигин. По негова инициатива по цялото продължение на железопътните маршрути била изградена мрежа от евакуационни пунктове, където хората можели да се запасят с хранителни продукти и да получат медицинска помощ.
Евакуацията ставала в момент на мощно германско настъпление. Необходимо било на фронта да се изпратят подкрепления и да се извозят от там ранените. Често съставите, пътуващи за фронта, на обратния път били използвани за задачи по евакуацията. През юли за целта били заделяни до 10 000 вагона на ден. Общо за евакуацията били задействани 1,5 милиона вагона.
Николай Патоличев, който през 1942 година бил ръководител на Челябинска област, си спомня как са изглеждали тези превози. "Случваше се в открити полувагони или на платформи да пътуват хора. Ако се намираше брезент, с който да се скриеш от дъжда, беше добре. Понякога обаче и това нямаше. Тук са и струговете или материалите, нещо от вещите на евакуираните. При по-благоприятна обстановка за жените с деца се заделяха 2-3 покрити вагона. Вместо 36 души в тях се напъхваха по 80-100 ".
Осем хиляди вагона
За всеки голям обект за евакуация властите са обявявали решението си, което се е съгласувало с представители на различни ведомства. Определяло се е необходимото количество вагони, сроковете за преместване на товарите и крайният пункт за прехвърлянето.
Извозвани са били огромни предприятия като стоманолеарният завод "Запорожстал" ("Запорожсталь"), най-голямото в Европа металургично предприятие, в което са се трудили хиляди работници. За да бъде евакуиран "Запорожстал" и суровината за него, са били необходими 8000 вагона. Както си спомнят участниците в тези събития, на ден са потегляли по 800-900 вагона, натоварени с оборудване и материали за "Запорожстал".
За тежките товари на металургичния гигант нямало достатъчно специални платформи. Тогава от обикновените товарни платформи започнали да правят подсилени. Всяка платформа била изпращана само след щателен преглед от железничарите. Демонтирането и товаренето на оборудването на "Запорожстал" ставало под постоянните обстрели на германската артилерия и авиация. Съставите потегляли само през нощта.
"Не си представям как хората са могли да издържат това"
Не по-лесно било разтоварването и пускането в експлоатация на предприятията там, където вече се намирали. Тъй като било необходимо те да бъдат задействани възможно най-скоро, често производството било подслонявано под временни, дървени корпуси. Заводите понякога започвали работа на практика на голо поле, до тях прекарвали само електричество. По думите на британския историк и журналист Александър Уърт, в околностите на Свердловск (сега Екатеринбург), голям уралски промишлен център, е можел да се види следната картина: под боровете, от които висели електрически лампи, работели стругове. Това бил пуснатият в експлоатация завод "Болшевик ("Большевик"), евакуиран от Киев.
Николай Рижков, съветски премиер в края на 80-те години на миналия век, си спомня: "Хората, които работеха по това време, ми разказваха как в бараки настанявали новопристигналите, как са строили нови цехове. А се случвало ешелоните да бъдат разтоварени направо на полето. Студ -30°, оборудването е под открито небе, включвали електричеството и започвали да правят корпуси за снаряди. Не си представям как хората са могли да издържат това".
"Вие подведохте нашата страна"
За успеха на евакуацията роля е изиграла и строгата управленческа система на СССР по това време. Известна е декемврийска телеграма на Сталин до директора на 18-и авиостроителен завод в Куйбишев, евакуиран през  октомври-ноември от Воронеж. "Вие подведохте нашата страна и нашата Червена армия. Ако 18-ти завод мисли да се оправдае пред страната, давайки по един (щурмовик) Ил-2 на ден, то жестоко греши и ще понесе тежко наказание за това. Моля ви да не изкарвате правителството от търпение и изисквам да произвеждате повече Ил-ове. Предупреждавам за последен път", се посочва в текста на телеграмата, която се пази във фондовете на Руския държавен архив за социално-политическа история  (РГАСПИ).
Както отбелязват историци, успехът толкова бързо да бъдат пуснати предприятията на новото им място и като цяло икономиката да бъде прехвърлена на военни релси се дължи на факта, че за някои предприятия е била създадена по-рано някаква база. За редица предприятия в Урал и Сибир вече е бил излят фундамент и било прокарано електричество. Имало е планове те да бъдат пренесени в източната част на страната заради войната в Европа през 30-те години на миналия век. Само че тези планове не били осъществени преди войната.
В резултат на евакуацията в източната част на страната били създадени огромни предприятия, станали гиганти на съветската индустрия. За няколко месеца на практика била създадена още една промишлена база на страната, която и днес продължава да бъде опора на икономиката. В един от документалните си филми режисьорът Оливър Стоун нарече този процес "втората индустриализация" след първата от 30-те години на миналия век. Това едва ли е силно преувеличение. - Още руски ВПК

 

41 години от първият полет на Sikorsky SH-60 Seahawk

12.12.2020, 09:10

На 12 декември 1979 г. се е състоял първият полет на Sikorsky SH-60/MH-60 Seahawk, предназначен за военния флот. Seahawk е разработен на база на армейския UH-60 Blackhawk. ВМС използват SH-60/MH-60 за редица мисии, сред които борба с подводници и кораби, търсене и спасяване, откриване на минни заграждения, медицинска евакуация и други. Постъпва на въоръжение на 22 юни 1989 г.
MH-60S е първият вертолет от ВМС със „стъклена” кабина с четири многофункционални цветни дисплеи. Може да бъде снабден с платформа FLIR, интегрирана с ракетите Нellfire. Другото въоръжение се сътои от картечници, до три торпеда и противокорабна ракета AGM-119.
Стандартният екипаж се състои от двама летци и двама оператора. Цената варира в зависимост от оборудването от 28 до 42 милиона долара. - Още вертолети

 

30 години от трагедията във Върбица, 10 войници загиват в придошлата река

12.12.2020, 08:55

На 12 декември 1990 г. танковият и мотострелковият батальони на полка в Момчилград тръгват за планирани контролни стрелби на полигона край село Балабаново. Обичайният път на тежките бойни машини минава през река Върбица.
   – Към 8,45 часа поделението напускат 4 МТЛБ (многоцелеви транспортьор леко брониран) и 4 танка с 21 души в тях. На около 250 м от въжения мост при село Седларе първи в реката нагазват транспортните машини. Без да изчакат те да излязат малко по-надолу по течението навлизат и танковете. В този момент идва приливна вълна. Едни казват, че е от изпускането на язовир край Златоград, други – скъсана стена на язовир край Мадан.
   – Около 9,15 часа машините вече са неуправляеми. Двигателите загасват. Четирима войници успяват да стигнат до брега и хукват да търсят помощ от поделението.
   – В 9,45 ч ситуацията вече е критична. Водата се покачва светкавично, стига 3 м, скоростта на течението надхвърля 30 км в час. Вместо да скачат, докато водата все още била 1,20 м, военните получават заповед да чакат хеликоптер, който да ги спаси. Момчетата са скупчени върху корпусите на машините и бясната река ще ги отнесе всеки момент.
Хора от село Градинка Местните режат въжетата от кладенците си, за да ги подадат на бойците, но в повечето случаи напразно. Началникът на подстанцията Лютви Адем и кварталният милиционер Наско Чанков се връзват с въжета, хвърлят се в ледените води и спасяват трима. Други войници също са спасени, но за 10 души прегръдката с реката е смъртоносна.
   – Към 10,30 ч все още имало живи, които крещели от ужас.
   – В 11 ч в реката са само мъртвите войници.
   – Два хеликоптера идват в 12 ч, когато всичко вече е свършило.
Според следствието причините за трагедията са неуставно поведение на командирите, липса на адекватни със ситуацията решения. Неопитни бойци, които не познавали реката са водели машините, в които нямало спасителни жилетки. Според очевидци 11-те спасени войници дължат живота си на собствената си инициатива и на смелостта на местните хора.
Военният съд в Пловдив гледа дело срещу виновните командири от май 1991 до януари 1992 г. Произнесени са 4 присъди. Командирите на роти Димчев и Андреев, които тръгнали за занятието с автобус, вместо да водят машините си, са осъдени по на година и половина затвор, а командирът на поделението полковник Кабакчиев и командирът на батальон Лепирев получават по година и 9 месеца условно.
Загиналите: лейтенант Илиян Попски, лейтенант Русин Самуилов, сержант Ангел Илков, ефрейтор Велин Хаджиев, ефрейтор Желязко Христов, ефрейтор Иван Янков, редник Красимир Канев, редник Николай Сандев, редник Петко Петков и редник Стефан Стефанов.

 

 

Представиха астронавтите, които ще тренират за програмата Artemis

11.12.2020, 22:44

18 астронавти от NASA бяха избрани за да стартират обучението си за програмата Artemis, чиято цел е завръщане на хората на Луната. От тях ще бъдат избрани екипажите за мисиите Artemis 2 и Artemis 3, като последната ще включва първото стъпване на хора на луната от 1972 г. насам.
18-те астронавта са разделени поравно между мъже и жени. Поравно е и разделението на такива с опит в космоса и такива без.
Имената на астронавтите бяха обявени от вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, след заседание на Националния съвет по космонавтика, който той председателства. Той отбелязва, че от тази група ще са следващите мъже и първата жена, които ще стъпят на Луната.
Двама от астронавтите, които бяха обявени за участие в програмата, в момента са в космоса. Това са Кейт Рубинс (родена през 1978 г. с два полета в космоса) и Виктор Гловър (роден през 1976 г., един полет в космоса), които са на борда на МКС.
Най-възрастният в групата е роденият през 1965 г. Скот Тингъл, който има един полет в космоса. Най-младата в групата е родената през 1988 г. Джесика Уоткинс, която все още не е летяла в космоса.
Останалите 14 астронавти са: Джо Акаба (роден 1967 г., три полета), Ража Чари (роден 1977 г., без полет в космоса), Матю Доминик (роден 1981 г., без полети), Уди Хобърг (роден 1985 г., без полети), Джони Ким (роден 1984 г., без полети), Кристина Кох (родена 1979 г., един полет в космоса), Кейл Линдгрен (роден 1973 г., с един полет), Никол Ман (родена 1977 г., без полети), Ана Маклейн (родена 1979 г. с един полет), Джесика Мейр (родена 1977 г., с един полет), Жасмин Могбели (родена 1983 г., без полети), Франк Рубио (роден 1977 г., без полети), Кайла Барон (родена 1987 г., без полети) и Стефани Уилсън (родена 1966 г., с три полета).
Настоящите планове на NASA са в края на 2021 г. да се състои мисията Artemis 1, в рамките на която към Луната ще се изстреля космическия кораб Orion, но без екипаж. В средата на 2023 г. ще бъде изстреляна мисията Artemis 2 с четирима астронавти, като целта е достигане на Луната и връщане обратно, без влизане на орбита. В края на 2024 г. трябва да стане факт мисията Artemis 3, при която астронавтите ще стъпят на лунната повърхност. Екипажът също ще е четиричленен.
Администрацията на президента Тръмп настоя кацането на астронавти да стане през 2024 г., а не както NASA първоначално планираше през 2028 г. След загубата на Тръмп и липсата на желание от Конгреса да финансира ударно програмата, може да се очаква, че ще има промяна в графика и отлагане завръщането на Луната. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се запозна със състоянието и перспективите за развитие на Военноморския координационен елемент в гр. Варна

11.12.2020, 19:40

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посети днес, 11 декември, Щаба на Военноморските сили в гр. Варна. Той бе посрещнат от заместник-командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев и офицери от командването на флота. Визитата е част от програмата на началника на отбраната от посещения и срещи в основните формирования от Българската армия.
Адмирал Ефтимов се запозна със състоянието и перспективите за развитие на Военноморския координационен елемент, който от 1 юли т.г. работи на територията на Пункта за базиране Варна. Обсъдена беше неговата подготовка за предстоящата през май следващата година сертификация. „Искам да видя какви са плановете на ВМС и какво е темпото на работа, какво още може да се направи и с какво ръководството на Щаба на отбраната може да помогне, за да изпълним достойно този ангажимент“, обясни адмирал Ефтимов.
Той подчерта, че въпросът за състоянието на сигурността в района на Черно море и ангажиментът на съюзниците става все по-актуален в рамките на НАТО. „Нашата национална позиция е да допринесем колкото може повече за ситуационната осведоменост в Черно море и като държава, разположена на границата на Алианса, да осигурим анализа на достатъчно индикатори за обстановката тук. Така ще спомогнем за вземането на своевременно политико-военно решение. Имаме нашата ясна амбиция и ангажимент“, заяви началникът на отбраната.
Адмирал Ефтимов изрази своята благодарност към офицерите от ВМС, участвали в преговорите и изготвянето на окончателния проект на договора за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораби с немската компания „Люрсен“. Той подчерта, че преговорният процес е дълъг и многостранен, тъй като се вземат предвид множество технически, юридически и финансови аспекти. „Ето защо, когато изготвяме ежегодната заповед за възнагражденията, които отразяват политиката на правителството по доходите в Българската армия, ще предложа на министъра на отбраната следния принцип – над предвиденото за всички десетпроцентно увеличение на възнагражденията за 2021 г. да бъдат подобаващо стимулирани хората с по-висока степен на квалификация и отговорност при вземането на решения“, категоричен бе адмирал Ефтимов. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 

Отиде си от нас генерал-лейтенант Гиньо Тонев

11.12.2020, 19:31

„Имах честта да служа в силна армия, в която всичките ми колеги - от войника до генерала, бяха достойни хора. Подготовката беше много сериозна, изучавахме най-високите степени на военното изкуство“. Това са думи на гнерал-лейтенант Гиньо Тонев. Днес дойде тъжната вест, че е починал. Той служи в Българската армия от 1961 г., като курсант във ВВНУ „Васил Левски“ до 2002 г. като първи заместник-началник на Генералния щаб.
Роден е на 6 декември 1943 г. в Симеоновград, където завършва средното си образование. След военното училище е назначен за командир на танков взвод в Симеоновград, където служи от 1966 до 1968 г. Преминава през различни длъжности като командир на рота, началник-щаб на мотострелкови полк, командир на танков полк. От 1986 до 1988 г. е командир на 11-а танкова бригада в Карлово, а от 1990 до 1992 г. – командир на Втора мотострелкова дивизия. Първи заместник-командващ, а по-късно и началник-щаб на Трета армия е от 1992 до 1994 г. Командващ на Трета армия е от 02.12.1994 до 02.07.1996 г., от 1996 до 2000 г. е командващ на Сухопътните войски. Първи заместник-началник на ГЩ на БА е от 2000 до 2002 г. Произведен е в звание генерал-лейтенант през 1995 г. Освободен от действителна военна служба през 2002 г. Председател на общинския съвет на СОСЗР в Бургас от 2004 до 2008 г.
Командир, който няма резерв, той не е командир, обичаше да цитира своя преподавател по танкова тактика във военното училище  майор Пандов. „Запомнил съм тази мисъл. Потвърждаваше се във военните учения и на всяка една длъжност,  която съм заемал. Без резерв нито един командир не може да влияе върху развитието на бойните действия, а ако в критичен момент остане без него, е безпомощен“, казваше генералът.
И още от генерала: „Аз съм от поколението, което израсна след войната. Тогава се ценеше героиката. Наши примери за подражание бяха героите от войната. Тогава не се мислеше какви заплати ще получаваме, какви облаги. Важен беше дългът към родината“.
Тези дни се оказаха съдбовни за едни от най-ярките генерали в най-новата ни военна история. Изпратихме генерал-лейтенант Стоян Топалов и генерал-майор Георги Кендеров, сега трябва да вземем последно сбогом и с генерал-лейтенант Гиньо Тонев.
Почивай в мир, г-н генерал!
Източник: http://otbrana.com/

 

Пилотът на разбилия се във вторник изтребител F-16 е загинал

11.12.2020, 17:10

От командването на 115-то авиокрило на Въздушната национална гвардия на Уисконсън са съобщили, че пилотът на разбилия се във вторник вечерта изтребител F-16 е загинал.
Не се съобщават подробности къде е намерено тялото на летеца, а името му ще бъде обявено 24 часа след оповестяване на близките му за смъртта.
"Ние сме дълбоко натъжени от тази трагична загуба; нашите мисли и молитви в този труден момент са със семейството на загиналия пилот“, заявява командирът 115-то изтребително авиационно крило полковник Барт Ван Ру. „Днес е ден на траур. Личният състав на 115-то авиокрило и на цялата Национална гвардия сме до семейството на пилота и скърбим за за загубата на един голям американец и пилот“.
За сега няма информация за причините за катастрофата. Изтребителят е изпълнявал рутинен тренировъчен полет нощем.
Назначена е комисия за разследване на обстоятелствата и причините довели до трагичното авиационно произшествие.
Източник: www.robins.af.mil, превод и редакция: pan.bg

 
 

НАТО подпомага търсенето на политическо решение за Кипър

11.12.2020, 13:22

Механизмът на НАТО за осигуряване на възможност за преговори на техническо равнище между Турция и Гърция за о. Кипър подпомага търсенето на политическо решение.
Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция след срещата си в сряда с португалския премиер Антониу Коща в централата на алианса в Брюксел, предаде БТА. Обстановката в Източното Средиземноморие е трудна, добави той в отговор на въпрос, свързан с очакванията Европейският съвет да реши да наложи санкции срещу Анкара. НАТО е мястото, където открито можем да обсъждаме различията между съюзниците, заяви Столтенберг.
Всички в НАТО разбират, че Турция е важен съюзник заради границите с Ирак и Сирия, участва в борбата срещу "Ислямска държава", подслони почти четири милиона мигранти, пострада тежко от тероризма, допълни той.
Столтенберг изрази очакване съюзниците в пакта да продължат увеличението на инвестициите в отбраната, за да бъде разпределена по- равномерно тежестта за работата на организацията. По неговите думи само заедно Европа и САЩ могат да се изправят пред днешните предизвикателства. Необходими са повече отбранителни усилия от ЕС, добави той.
Генералният секретар заяви, че оттеглянето на Великобритания от ЕС повишава важността на НАТО като място за обсъждане на различията между държавите от Запада.
Източник: в.“Земя“

 

САЩ се изтеглят от Ирак до встъпването в длъжност на Байдън

11.12.2020, 08:22

Съединените щати ще намалят присъствието си в Ирак, според командващия Централното командване на САЩ. Генерал Франк Маккензи-младши (на снимката), командир на Централното командване на САЩ, заяви на 19 ноември 2020 г., че условията позволяват да се намали броят от приблизително 3000 на 2500 военнослужещи, съобщиха световните информационни агенции.
"Напредъкът на иракските сили за сигурност позволи на Съединените щати да намалят позицията си в Ирак", каза Макензи. "Затворихме бази и ги предадохме на иракския контрол и продължаваме напред с решението на президента да намали силите си в Ирак до 2500 души".
Въпреки оттеглянето, Маккензи обясни, че отношенията с иракските служители остават важен приоритет за американския CENTCOM и ръководството на CJTF-OIR.
"Правителството на Ирак ясно посочи, че иска да запази партньорството си със Съединените щати и коалиционните сили, докато продължаваме да завършваме борбата срещу ИДИЛ", каза Макензи.
Размерът на въоръжените сили в Ирак ще влезе в сила до 15 януари 2021 г. Не се планира изтеглянето на силите от около 1000 войници от Сирия.
Изпълняващият длъжността министър на отбраната Кристофър К. Милър потвърди това през ноември.
Припомняме, че това ще се случи броени дни преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън.
Франция обяви, че е против едностранното оттегляне на САЩ от Афганистан и Ирак предвид борбата срещу ислямисти.
Талибаните изразиха през октомври задоволство от изразеното по-рано намерение на Тръмп да изтегли всички американските войски от Афганистан преди края на годината.
По-рано Милър подчерта, че САЩ са ангажирани да победят "Ал Кайда", 19 г. след терористичните атаки на 11 септември. Според него групировката е близо до поражение. "Мнозина са изморени от войни - аз съм един от тях... Ние посрещнахме предизвикателство: дадохме всичко от себе си. Сега е времето да се прибираме вкъщи".
Източник: https://blitz.bg/

 
 

Генерали и офицери с остро писмо до Борисов

11.12.2020, 08:12

"Нaяcнo ли cтe c пeрcпeктивaтa тeритoриятa, aквaтoриятa и въздушнoтo прocтрaнcтвo нa Р Бългaрия дa бъдaт изпoлзвaни oт cъюзничecки cили, гeoгрaфcки рaзпoлoжeни нa хиляди килoмeтри нa нaшитe грaници, бeз прaвo нa мнeниe и глac oт бългaрcкa cтрaнa?
C пoдгoтoвкaтa нa инфрacтруктурaтa нa бългaрcкa тeритoрия зa coбcтвeни нужди, нe пoдгoтвятe ли cъщaтa зa пocтoяннo изпoлзвaнe oт кoнтингeнти, кoитo CAЩ изтeглят oт Гeрмaния и приближaвaт нa изтoк, и пo тoзи нaчин ce увeличaвa нaпрeжeниeтo в Чeрнoмoрcкия рeгиoн? Нe ce ли зaмиcлятe и нямa ли кoй дa Ви нaпoмни, чe при eвeнтуaлeн въoръжeн кoнфликт, Бългaрия ce прeвръщa във фрoнтoвa държaвa, c вcички риcкoвe зa живoтa и здрaвeтo нa бългaрcкитe грaждaни, c мaтeриaлни щeти, кoитo ca нeминуeми кaтo ce имaт прeдвид cъврeмeннитe cрeдcтвa зa пoрaзявaнe и унищoжeниe?", питaт гeнeрaли и oфицeри oт "Oбeдинeни зa cвoбoдa и cпрaвeдливocт в Oтечecтвoтo".....Прочети още

 
 

Американските ВВС одобриха използването на електрическо въздушно такси

11.12.2020, 07:38

Летящите таксита, които един ден ще могат да транспортират пътници из градовете без нуждата от пилот, получават подкрепа от страна на американската армия.
Военновъздушните сили на САЩ са издали първото по рода си одобрение за безопасност на превозно средство с електрическо задвижване, подобно на хеликоптер, предоставяйки зелена светлина за експлоатацията на тази технология за военни мисии. Въпросното одобрение има за цел да положи основите за евентуално гражданско сертифициране на технологията и възможност за разрешение на автономни полети над американски градове, съобщава The Wall Street Journey.
Засега въздействието на решението на ВВС, което се очаква да бъде обявено в рамките на днешния ден, е ограничено. Това означава, че Joby Aviation, базираният в Северна Калифорния производител на технологията, ще стане първата компания за летателни апарати за вертикално излитане и кацане, осигуряваща транспорт на американските военни.
Одобрението на ВВС ще помогне за ускоряване на изпитанията на технологията чрез финансиране и провеждане на тестове.
Американските военни възнамеряват да дадат положителен тласък на новосформиращата се индустрия за повишаване на конкурентоспособността на свързаните с нея компании в САЩ. Очаква се процесът да отнеме години, но надпреварата за разработване на летящи таксита продължава да привлича нови инвестиции от компании като включително Boeing Co., Toyota Motor Corp., южнокорейската Hyundai Motor Group и Airbus SE.
Въз основа на положителната оценка за безопасност, летателният апарат на Joby ще може да превозва товари и хора, както и да осигурява аварийно спасителна дейност и други услуги, засягащи първоначално само военни съоръжения в САЩ, след което дейността ще обхване целия свят. Превоз на товари между местни локации, свързани с ВВС, може да започне още в началото на следващата година.
Дизайнът на машината на Joby включва шест подвижни ротора, монтирани над яйцевидна кабина, която може да побере до четирима пътници. Апаратът е по-тих, по-лек и по-евтин от конвенционалните хеликоптери.
В бъдеще машината може да се използва за транспортиране на командоси на вражеска територия или за прибиране на ранени военнослужещи от бойното поле, изтъкват от ВВС.
Към този момент Joby няма право да лети в гражданско въздушно пространство или да предлага широки търговски услуги, като и двете изискват пълноценно сертифициране за безопасност от Федералната авиационна администрация. Но индустриалните експерти, заедно с военни и цивилни държавни служители, виждат одобрението на Пентагона като важна стъпка към комерсиализиране на технологията.
Пентагонът планира да инвестира около 100 милиона долара годишно за подпомагане на тестовете на летателните машини като част от цялостните усилия за оценка на Joby, финансирана отчасти от Toyota, и други компании, работещи върху новите въздушни превозни средства.
The Vertical Flight Society, неправителствена организация от Феърфакс, Вирджиния, която популяризира градските въздушни таксита, посочва, че от 2014 г. в сегмента са инвестирани около 5 милиарда долара. В редица страни от Европа и Азия вече се разработват пилотни проекти за популяризиране на технологията. Най-малко още 5 милиарда долара ще бъдат изразходвани за разработване на нови летящи превозни средства през следващите няколко години, според Nexa Capital Partners. - (видео)
Източник: https://www.investor.bg/

 
 

На този ден през 1994 г. Русия започва Първата чеченска война

11.12.2020, 07:25

На 11 декември 1994 г. подразделения на руското МВР и на армията навлизат в Чечня на основание на подписан от президента Борис Елцин на 30 ноември секретен Указ „Мерки за пресичане на дейността на незаконни военни формирования на територията на Чеченската република в зоната на осетино-ингушетския конфликт."Положено е началото на Първата чеченска война – военен конфликт между Руската федерация и Чеченската република Ичкерия от декември 1994 до август 1996 г. Конфликтът се води в Чечня и няколко населени пункта в съседни региони на Северен Кавказ с цел да се удържи Чечня в състава на Руската федерация.
Най-често се нарича в медиите "Първа чеченска война", макар официалното определение на властите да е "Мерки по поддръжката на конституционния ред". Конфликтът и предшестващите го действия се характеризира с голям брой жертви сред цивилното население, военните и правоохранителните органи, масов геноцид на руските жители в Чечня, както и на граждани от други националности.
Въпреки определени военни успехи на военните и на МВР на Русия, този конфликт става повод за изтегляне на руските сили от Чечня, масови разрушения и жертви от двете страни, довело до независимост на Чечня и вълна на терор, разпростряла се в цяла Русия.
Предистория на конфликта
Още през септември 1991 г. националистите на Джохар Дудаев на практика разпръскват местния върховен съвет. След разпадането на СССР Дудаев обявява излизането на Чечня от състава на руските републики и провъзгласява създаването на Чеченска република Ичкерия.
Даже след като Дудаев прекратява плащането на данъците в общия бюджет и забранява на служителите на руските специални служби да посещават републиката, Русия продължава да превежда парични средства в бюджета на републиката. През 1993 г. например за Калининградска област са заделени едва 140 милиона рубли, а за почти равностойната по население Чечня - 10,5 милиарда рубли.
До 1994 г. Чечня продължава да получава руски нефт, но не плаща за него, а дори го препродава в чужбина. Сепаратизмът на Дудаев става все по-обезпокоителен, като заплашва сигурността на петролопроводите от Азербайджан. Армията на Дудаев разполага с не малко оръжия, останали след разпадането на СССР: 2 пускови ракетни установки на сухопътните войски; 42 танка; 14 БТР; 260 самолета; 57 000 единици стрелково оръжие.
От лятото на 1994 г. започват бойни действия между верни на Дудаев армейски части и силите на проруския Опозиционен временен съвет.
На 26 ноември опозиционерите безуспешно се опитват да щурмуват сградата на парламента. В плен на привържениците на Дудаев попадат редица руски военнослужещи, сражавали се на страната на опозицията по силата на договор с Федералната служба по контраразузнаване.
След провала на опита да бъде свален Джохар Дудаев със силите на чеченската съпротива, правителството на Русия взема решение за въвеждане в Чечня редовна армия.
От 1 декември бойната авиация на Русия започва да нанася удари по територията на Чечня, като в частност на летищата е унищожен целият авиационен парк на ВВС на ЧРИ, но щабът на ВВС на Русия отказва да потвърди факта и бомбардировките остават за сметка на „неизвестни самолети”.
На 6 декември военният министър на Русия Павел Грачов и вътрешният министър Виктор Ерин се срещат с президента Джохар Дудаев в селището Орджоникидзевска в Ингушетия, но говорят на различни езици.
Така на 11 декември закономерно идва въвеждането на федерални сили в Чечня – положено е началото на Първата чеченска война.
Хронология на конфликта
1994 година
   • От 31 декември 1994 г. до март 1995 г. федералните сили обсаждат Грозни и го превземат.
1995 година
   • 10 април - федералните сили с минимални загуби завземат Ачхой Мартан.
   • 3 юни - федералните сили влизат във Ведено
   • 12 юни - федералните сили овладяват населените пунктове Шатой и Ножай Юрт
   • 14-17 юни - терористичен акт в Будьоновск
   • 15 декември - бойците на Салман Радуев завземат Гудермес, но после отстъпват.
1996 година
   • 21 април - Джохар Дудаев загива при ракетен удар в района на село Гехи-Чу на 30 км от Грозни
   • 6 август - операция „Джихад“, в хода на която чеченските бойци възстановяват контрола върху Грозни. Федералните сили в Гудермес и Аргун също са блокирани от чеченските бойци
   • 14 август - преговори за прекратяване на огъня
  • 31 август – сключени са Хасавюртските споразумения, подписани от Аслан Масхадов и Александър Лебед, разглеждани като предателски от много защитници на целостта на Русия. Започва изтегляне на руските федерални сили от Чечня.
Едва по време на Втората чеченска война (26.12.1999-6.2.2000) федералните сили си връщат окончателно Грозни. - Още за войната в Чечня

 
 

 

База в Судан отваря за Русия вратите към Африка

10.12.2020, 21:44

Русия и Судан подписаха споразумение за създаване на логистичен пункт (МТО) за руския флот в Судан, на брега на Червено море, пише вестник Al-Ain, излизащ в Обединените арабски емирства (ОАЕ)
Споразумението, публикувано на уебсайта на руското правителство, се отнася до създаването на логистичен център за руския флот в Порт Судан с цел ремонт на кораби и попълване на доставките.
Както казаха информирани източници, руската военноморска база ще бъде създадена в северната част на Порт Судан в съответствие с географските координати, посочени в документа.
Източници, които пожелаха да останат анонимни, потвърдиха, че преговорите продължават от няколко години.
Съгласно споразумението ще бъде създадена военноморска база на Червено море с цел ремонт и снабдяване на корабите и почивка на екипажите.
Максималният брой военнослужещи, които изпълняват военна служба като част от логистичния център и цивилния персонал, няма да надвишава 300 души. А максималният брой руски военни кораби, на които е позволено да бъдат едновременно на военноморската база, е 4 единици, включително бойни кораби с атомен двигател.
Проектът на споразумение предвижда, че Русия ще има право да внася и изнася през морските пристанища и летища на Судан, оръжия, боеприпаси и всякакво оборудване, необходимо за работата на военноморската база.
Споразумението ще бъде валидно за 25 години и ще бъде автоматично подновено за следващите 10-годишни периоди, ако никоя от страните не уведоми другата страна за намерението си да го прекрати.
Кремъл призна, че руските инструктори "известно време" са работили в Хартум заедно с правителствените войски.
Споразумението също така предвижда, че Русия има право да транспортира през морските пристанища и летища на Судан „оръжия, боеприпаси и всякакво оборудване“, необходими за работата на логистичния център.
През последните години Русия, която тръгна по пътя на завръщането си в Африка, си сътрудничи със Судан във военната сфера, както и в областта на мирното използване на атомната енергия.
През май 2019 г. Русия и Судан подписаха споразумение за военно-техническо сътрудничество за период от седем години.
Кремъл призна в разгара на политическата криза в Судан през януари 2019 г., че руски инструктори са работили заедно с правителствените сили от „известно време“.
Източник: https://www.focus-news.net, Юлиян Марков

 

До февруари 2021 г. пристигат последните два ремонтирани самолета Су-25

10.12.2020, 19:08

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посети днес, 10 декември, Базата за предно разполагане в Безмер, за да се запознае с възможностите на модернизираните тактически бойни самолети Су-25. Той бе посрещнат от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров и от командването на авиационното формирование, съобщиха от Министерството на отбраната. - (видео)
През тази година в авиобазата бяха доставени първите пет ремонтирани щурмови самолета Су-25 от състава на ВВС, преминали основен капитално-възстановителен ремонт в Авиоремонтния завод (АРЗ) 558 в Барановичи, Беларус. Очаква се в средата на декември в авиационното формирование да пристигне шестата машина, а до февруари 2021 г. последните два самолета.
„Това е ярък пример за консенсус между политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната, къде да се инвестира в отбранителни ресурси. Когато изборът в коя определена способност да се вложат инвестиции е направен след задълбочен анализ, доказване на необходимостта и очертаване на перспективата, тогава се постигат резултати“, отбеляза адмирал Ефтимов. „Ще се върна в София с убедеността, че трябва да продължим с тази програма и в рамките на ресурса, с който разполагаме, да можем да възстановим още самолети. Нормално е да имаме резерв, ако не в самолети, то поне в двигатели, за да можем да поддържаме поне осем самолета в летателна годност, да вдигнем броя на летците, да повишим класната специалност, а защо не и да помислим за повече самолети“, заяви той.
Адмирал Ефтимов посочи, че една от целите на посещението му е била да се запознае по-подробно с проблемите в авиобазата и те да бъдат отразени в Плана за развитие на Въоръжените сили. Той изтъкна, че основен проблем, върху който се работи, е щатното разписание, което не отговаря в пълна степен на отговорностите, с които е натоварена базата. „На срещата командният състав на авиобазата честно и обективно ми изложи обстановката, за да можем да вземем решение на стратегическо ниво по отношение на щата на авиобаза „Безмер“. Те заслужават да бъдат адекватно осигурени“, категоричен бе началникът на отбраната. Адмирал Ефтимов добави, че се работи и по осъвременяване на наземната обслужваща техника.
До февруари 2021 г. пристигат последните два ремонтирани самолета Су-25
Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров представи обстоен анализ на ефективността на вложените в модернизацията на българските самолети Су-25 близо 80 млн. лева. Той заяви, че благодарение на договора, сключен от Министерството на отбраната, съществено са разширени възможностите на типа самолет.
На проведения брифинг беше посочено, че е модернизирана изцяло системата за навигация на Су-25, като са включени възможности за спътникова навигация. С това е осигурена по-голяма информационна осведоменост на пилота за изпълнение на задачите. Значително разширени са възможностите за използване на ракетно въоръжение, подменени с нови са радиостанциите, които позволяват едновременно връзка и прослушване на две честоти, включително и осъществяване на контакт със сухопътен и морски компонент. Всичко това и още други внедрени системи прави модернизираните Су-25 по-боеспособни и многократно по-ефективни в изпълнението на основните задачи по осигуряване на непосредствена авиационна поддръжка, изолиране на района на бойните действия и подпомагане воденето на боя от формированията на сухопътни и военноморски подразделения и части.
„Ремонтираните самолети носят сериозен нов потенциал, който е много важно да бъде интегриран в цялата философия за използване на Въоръжените сили. Разчитам, че с новите способности, които придобива самолетът, той ще има наистина значимо място в бъдещите задачи, които ще решава Българската армия и задачи, които ще решаваме в коалиционен формат“, посочи командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров.
„След ремонта Су-25 е един съвсем различен, нов и модерен самолет“, коментира командирът на авиобазата полковник Милен Димитров. Той представи пред началника на отбраната планираните основни задачи, които базата ще изпълнява през 2021 г. с разширените вече технологични възможности на модернизираните тактически бойни самолети Су-25. Полковник Димитров подчерта, че удълженият с 8 години ресурс на самолетите ще позволи воденето на интензивна подготовка на летателния състав от базата и повишаване на нивото на бойна подготовка. Предвижда се още в началото на пролетта, базата да започне активното си участие в национални и международни летателни тренировки.
Командирът на авиобаза Безмер представи и инфраструктурното развитие на военното летище и изграждащите се нови обекти. Той уточни, че с направените инвестиции военното летище отговаря на всички съвременни стандарти и притежава способности за провеждане на учения и летателни тренировки с военновъздушните сили на страни-членки на НАТО, както и да бъде използвано в бъдеще за запасно летище на Ф-16 за нуждите на българските Военновъздушни сили.
Договорът с Република Беларус обхваща извършването на ремонт на 8 самолета - два учебно-бойни и шест бойни, и 16 двигатели, както и изменение/замяна на системи, блокове и агрегати от бордната авионика. Експлоатацията на модернизираната платформа ще обезпечи бъдещето на базата и нарастването на бойните възможности на българските Военновъздушни сили в следващите години. - Още за Су-25
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Първо съвместно военноморско учение от 10 години на Русия и НАТО

10.12.2020, 18:44

За първи път след 10 години кораби на руския Черноморски флот ще участват в съвместни учения с Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), съобщи в четвъртък пресслужбата на ЧФ.
Учението "AMAN-2021" ("АМАН-2021") ще се проведе от 11 до 16 февруари следващата година във водите край Карачи, Пакистан.

Руските сили ще се състоят от фрегата, патрулен кораб, спасителен буксирен кораб, подразделение на Морската пехота, отряд за разминиране и вертолет с морско базиране.
В учението освен ВМС на Пакитан и Русия участие ще вземат и военноморските сили на САЩ, Кралския военноморски флот на Великобритания, ВМС на Китай, както и ВМС на Япония, Турция, Филипините, Малайзия, Индонезия и Шри Ланка.
За последно руските военни сили оперираха заедно със силите на НАТО през 2011 г., по време на учението Bold Monarch в Испания.
Източник: https://bnr.bg/

 

Изпратихме и генерал-майор от запаса Георги Кендеров

10.12.2020, 16:40

Поклонението и погребението на един от най-уважаваните български генерали, с военни почести от Националната гвардейска част, както се полага по Устава на Въоръжените сили, бяха днес от 11,30 ч. в Централните софийски гробища. Да го изпратят дойдоха генерали и офицери от запаса и резерва, негови приятели, колеги и близки.
Уважаван и достоен български генерал, на всички длъжности високоотговорен, се посочва в съболезнователния адрес на СОСЗР, прочетен от неговия заместник-председател генерал-майор от запаса Васил Върбанов. Ген. Кендеров извървя достойно своя път, посочи в словото си полковник от запаса Кирил Парапанов, който, като секретар на ЦКК на СОСЗР, работи с него в продължение на 12 години. Съболезнователен адрес имаше и от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.
Ген. Кендеров е роден на 11.07.1942 год. в с. Карабунар, Пазарджишко. Завършва ВНВУ „Васил Левски“ в гр. Велико Търново. Служи в различни гарнизони. Последната му длъжност е началник Управление „Подготовка на страната за отбрана“ - МО. Уволнява се в запаса през 2000 год. Член на СОСЗР е от 2000 год., приет е в клуб „Тил“към Столичната организация на Съюза. От 2009 год. е председател на Централната контролна комисия на СОСЗР. През 2012 г. по повод 70-а му годишнина е награден с награден знак „За принос към МО“. Ген. Кендеров бе и спортен деятел. Той бе един от групата ветерани на футболния ЦСКА.
Поклон, генерале!
Източник: http://otbrana.com/

 

Великобритания вдига разходите за отбрана с рекордните 14 %

10.12.2020, 13:15

Великобритания готви рекордно увеличение в разходите си за отбрана. Министър-председателят на страната Борис Джонсън поиска от парламента през следващите четири години да бъдат отпуснати допълнително 16,5 милиарда лири. Средствата ще отидат за модернизацията на въоръжените сили и с тях ще се сложи край на продължаващата от 30 години „епоха на оттегляне“, защити намеренията си британският премиер.
При годишен военен бюджет към момента от около 41,5 млрд. лири увеличението ще е малко над 14 процента на средногодишна основа и ще представлява най-сериозния ръст на британските разходи за отбраната от края на Студената война. Ако предложението на Борис Джонсън бъде одобрено от парламента, то Обединеното кралство ще заема втора позиция след САЩ по военни разходи, сред страните– членки на НАТО, с поне 2.2 процента от годишния БВП на страната.
При представяне на плановете си министър-председателят заяви, че  иска Великобритания да играе водеща роля в една нова епоха на световно сътрудничество и свободна търговия, подкрепяна от модерен военен и кибернетичен потенциал. Според Джонсън увеличаването на разходите за отбрана отразява нуждата от модернизиране на военния потенциал, включително с планове за ново космическо командване и агенция за изкуствен интелект. „Време е да се сложим край на десетилетията на бюджетни съкращения в разходите за отбрана“, призова депутатите Джонсън.
Специално внимание в изказването си британският премиер отдели на развитието на кралските ВМС и амбицията за превръщането на Обединеното кралство отново в първа военноморска сила в Европа. Сред другите приоритети за развитието на британските въоръжени сили  Джонсън посочи обновяването на ядрените способности на страната, свързването с помощта на новите технологии на сили и способности в единна мрежова система, технологичното развитие на специалните сили за провеждане на успешни тайни операции и срещу най-сложните противници, обновяване на системите за управление при воденето на бой на ВВС и по-широкото използване на безпилотни самолети. В тази връзка Борис Джонсън заяви, че правителството планира инвестиции в размер на 1.5 млрд. лири за изследвания и разработки в нови технологии за военни цели, както и създаването на нов изследователски център за изкуствен интелект и ново космическо командване към кралските ВВС. Основната задача на новата структура ще е извеждането на сателити и изстрелването на първата британска ракета от Шотландия, планирано за 2022г. Джонъс обяви още и официалното създаване на национални кибер сили, включващи както разузнавателни структури, така и оперативен персонал, ангажиран с операции в кибер-пространството за борба с тероризма, организираната престъпност и действията на неприятелски държави.
Допълнителните средства обаче, макар и значителни, няма да са достатъчни за запълнят финансовия недостиг в размер на  13 млрд. лири по изпълнението на вече заложените програми за придобиването на нова отбранителна техника за британските въоръжени си през следващите 10 години. Около това мнение се обединиха британски анализатори, запознати с въпросите на отбранителната политика и дългосрочно планиране в разходите за отбрана. - Още за ВС на Великобритания
Източник: https://armymedia.bg/

 

ESA поръча построяването на малка безпилотна совалка

10.12.2020, 12:28

Европейската космическа агенция ESA поръча на компанията Thales Alenia Space построяването на малък безпилотен апарат за многократно използване. Това стана вчера, 9 декември 2020 г. Договорът е на стойност €167 млн. и покрива изработката на един апарат, известен като Space Rider, както и изграждането на наземна инфраструктура. Стартът с апарата се планира за 2023 г. от космодрума Куру на Френска Гвиана. Ракета-носител ще е Vega-C. - (видео)
Space Rider се проектира, като многоцелев апарат, който може да престои на орбита до два месеца. За орбитален модул Space Rider ще използва последната степен на ракетата Vega-C – AVUM+, към който ще има слънчеви панели и маневрени двигатели.
Совалката ще има стартова маса от около 3 тона и дължина от 4,5 m. Товарният отсек на Space Rider, който може да се отваря на орбита, ще е с обем 1200 литра и ще може да носи товари до 800 kg. Така совалката ще може да извежда малки сателити на орбита, да извършва експерименти в космоса, да извършва операции по наблюдение на земната повърхност или да инспектира други космически апарати.
След приключването на работата на орбита, апарата ще откачи AVUM+ и ще навлезе в атмосферата. Основната част от убиването на скоростта ще става по аеродинамичния способ, след което ще се задействат парашути, а когато скоростта падне достатъчно ще се разтваря парафойл крило, благодарение на което ще се прави прецизно кацане във Френска Гвиана или на Азорските острови.
Планира се, всеки Space Rider да може да се използва за минимум шест космически полета.
Работата по Space Rider се води от повече от десетилетие в рамките на инициативата на ESA за създаването на орбитален апарат за многократна употреба. През февруари 2015 г. основните технологии, които ще се заложат в апарата бяха тествани с Intermediate eXperimental Vehicle (IXV) – малка експериментална совалка, която престоя 100 минути в космоса. Полетът бе успешен.
Ако тестовете на Space Rider се увенчаят с успех, ESA смята да приватизира проекта към 2025 г., като го предаде за редовно опериране на Arianespace.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Туркменистан озападнява военната си авиацията

10.12.2020, 09:48

Туркменистанските ВВС се готвят за сериозно озападняване, като в близките месеци там ще бъдат приети на въоръжение поне два нови типа военни самолети.
Scramble съобщава, че на заводското летище на Embraer в Сао Жозе дос Кампос, Бразилия е бил забелязан турбовитлов лек боен самолет A-29 Super Tucano, който ще бъде доставен на Туркменистан в близко бъдеще. Сайтът съобщава, че в момента се готвят две машини от този тип, които носят временните бразилски цивилни регистрации PT-ZHI и PT-ZHJ, а опознавателните им знаци са с лепенки.
През юли 2019 г. поне един Super Tucano бе демонстриран в Туркменистан. По-късно се появи неофициална информация, че страната е поръчала неназовано количество от лекия боен самолет. Има предположения, че се касае за шест самолета.
Scramble съобщава още, че на заводското летище на Leonardo в Торино е забелязан новопостроен тактически транспортен самолет C-27J Spartan с камуфлаж, който наподобява използвания във ВВС на Туркменистан.
Също както и при Super Tucano, типът вече е презентиран в азиатската страна, но този път през май 2018 г. До момента нямаше информация да има твърд договор, но се подозираше, че страната има ясен интерес.
Преди няколко седмици, обаче от Leonardo съобщиха, че имат нов клиент за своя нов C-27J Next Generation. На снимката публикувана от Scramble се вижда, че машината е с уинглети, тоест е C-27J Next Generation, а не стандартен Spartan. Според Leonardo, новият клиент, който компанията неназовава, е поръчал два самолета.
Третият нов западен тип, който вероятно Туркменистан ще получи е M-346. Той също е демонстриран в страната през 2018 г., а в отчета на италианското правителство за оръжеен експорт през 2019 г. има информация за сключване на оръжейни сделки на стойност €446 млн. Има неофициална информация, че в тази сума влизат поне шест M-346.
Тази информация вероятно ще се потвърди едва, когато се появят снимки на подготвените за доставка M-346. Не е ясно дали се касае за доставката на чисто учебния вариант, за учебно бойния M-346FT или за лекия боен самолет M-346FA.
Туркменистанските ВВС днес разполагат с МиГ-29 и Су-25 (по около 20 – 24 бройки от тип), един Ан-26, два Ан-74ТК-200, 15 броя Ми-24 и 10 транспортни вертолети Ми-17.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Технологичният демонстратор на Starship полетя успешно и се взриви зрелищно на кацане

10.12.2020, 09:28

Повече от зрелищно и по-скоро успешно, протече тестовият полет на технологичния демонстратор на SpaceX Starship, който бе проведен на 9 декември 2020 г. от стартовата площадка в Бока Чика, Тексас.
Демонстраторът, който носи означението SN8, излетя от стартовата си площадка в 16,45 часа местно време (00,45 часа на 10 декември българско време). Апаратът се понесе към небесата тласкан от три, горящи течен метан и течен кислород, двигателя Raptor. Целите на експеримента бяха няколко – достигане на височина от 12,5 km, преминаване от вертикален в хоризонтален полет, управляемо планиране към площадката за кацане, преминаване във вертикално положение и меко кацане.
На пръв поглед, единствената цел, която видимо не бе достигната бе мекото кацане.
SN8 стартира леко мудно, а трите му мотора работеха видимо нормално през първата минута и 40 секунди от полета. Единият двигател спря в този момент, като възникна пожар в областта на соплата на трите двигатели, който обаче изчезна след няколко секунди и видимо не наруши работата на другите два мотора.
Вторият двигател изключи след три минути и 15 секунди работа, а последният Raptor работи четири минути и 40 секунди. По време на изкачването от SpaceX не даваха официална телеметрия, но по всичко личи, че SN8 успя да достигне височина ако не равна, то близка до 12,5 km.
След спирането на последния двигател, SN8 премина в хоризонтално положение, използвайки управляемите си стабилизатори и малки маневрени двигатели. Планирането към площадката за кацане, което бе със сериозен ъгъл на атака, видимо премина нормално.
Шест минути и 30 секунди след старта, когато SN8 се намираше на малка височина, апаратът включи два от трите си двигателя Raptor и премина отново в хоризонтално положение. В този момент, обаче се видя, че двигателите не работят в щатен режим, а пламъците им са с неестествен зелен цвят.
SN8 се вряза в площадката за кацане с голяма скорост и без да направи опит за пускане на импровизирания си колесник, състоящ се от няколко подпори. Демонстраторът избухна зрелищно шест минути и 42 секунди след старта си. - (видео)
Основният въпрос, който изникна след полета бе – коя част от видяното бе планирано и коя част показваше нестандартна работа на демонстраторът.
Малко след приключването на теста, Илон Мъск, основател на SpaceX, заяви в Twitter че издигането, превключването към предните резервоари и планирането към площадката за кацане са били успешно изпълнени. Според него, причината за недобрата работа на двигателите при кацане е било ниско налягане в предните резервоари, което не е дало достатъчно тяга. Той поздрави екипа на SpaceX с полета и отбеляза, че са събрани нужните данни.
SN8, както и бъдещият Starship, ще захранват двигателите си на кацане с отделени резервоари, които ще осигуряват работа, докато космическият кораб пада в хоризонтално положение. Също така, кислорода и метана в тези резервоари трябва да остават в течно състояние до края на полета, което изисква по-сериозна изолация и грижа.
Мъск бе запитан, дали поетапното изключване на двигателите по време на издигането, е било планирано или не, на което той отговори, че моторите са се държали отлично. Като се изключи неговите кратки коментари в Twitter, засега няма друга официална информация за полета.
SN8 успя да стартира от третия опит. На 8 декември стартът бе спрян секунда преди запалването на двигателите, а по-рано на 9 декември предстартовото броене бе спряно две минути и шест секунди преди старта. И в двата случая не бе обявено официално каква е причината за спирането на броенето.
Загубата на SN8 до голяма степен бе очаквана. Самият Мъск заяви преди полета, че шансът той да приключи изцяло успешно е около 30%. Следващият демонстратор, SN9 е практически готов, като в рамките на годината може да бъде завършен и още един – SN10.
От SN8 и следващите няколко демонстратора, се иска най-вече проверка на концепцията за управляемо планиране, при навлизането в атмосферата. От SpaceX се надяват така да убиват достатъчно от скоростта, без да се налага да използват тежки топлинни щитове. Разбира се, демонстраторите тестват и моторите Raptor в полет.
През август и септември, други два технологични демонстратора, SN5 и SN6, направиха кратки подскоци до височина от 150 m., но при тях основно се следеше работата на моторите Raptor и те нямаха управляеми стабилизатори.
Мъск написа днес в Twitter „Марс, идваме!”, а само преди няколко дни каза, че между 2024 и 2026 г. хората ще достигнат Червената планета с неговия Starship. Свръхоптимизмът, обаче не кореспондира с гигантския обем от работа, който предстои.
Орбиталната система Starship се състои от две степени – първата степен е свръхтежката ракета-носител Super Heavy, а втората орбитална степен се казва също Starship. И двете степени ще са з многократна употреба. Демонстраторът SN8 повтаря аеродинамичната схема на Starship, като и има действаща система за управление и три двигателя (реалният кораб ще има шест). Няма индикации, кога ще е готов първия прототип (или демонстратор) на Super Heavy, въпреки че през септември Мъск каза, че неговото сглобяване ще започне скоро. По Starship също има титанично много работа, особено що се отнася до пълнежа на кораба. И най-важното, за да може Starship да напуска околоземна орбита към Марс, той трябва да се дозарежда с гориво в космоса – технология, която тепърва ще се тества.
Може би, най-сериозният въпрос, който стои пред Starship е, кой ще плати сметката? SpaceX финансира самостоятелно програмата, като се изключат около $200 млн. отпуснати от NASA. Пълният обем на тестове, строеж на демонстратори и прототипи, както и на реални космически кораби, вероятно ще се измерва в десетки милиарди, без да се калкулират цените на самите полетите до Марс.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Швеция с "решителна стъпка" за съюз с Финландия и членство в НАТО

10.12.2020, 08:41

Мнозинството от шведския парламент подкрепя опцията за присъединение към НАТО. Става въпрос не за конкретна дата, а за неопределена точка в бъдещето.
Това се случи след като популистката партия на Шведските демократи промени позицията, която имаше по-рано, и която беше против присъединяване към алианса.
Партията не промени възгледите си за НАТО заради относителните ползи от съюза, а за да вкара шведските отбранителни политики в линия с тези на съседна Финландия.
От Хелзинки също не са членове на съюза, но поддържат "опцията за НАТО", според която може да се присъединят към Северноатлантическия алианс на по-късен етап.
"Отдавна подкрепяме влизането в отбранителен съюз с Финландия", заяви лидерът на Шведските демократи, Кими Акесон за ежедневника Афтонбладет.
"Сега взимаме решаваща стъпка в тази посока", добави той.
"След като и Швеция обявява така наречената опция за НАТО, като Финландия, засилваме нашата сигурност в непосредствения си регион", каза Акесон.
Неговият съпартиец Роджър Рихтхоф каза за Ройтерс, че отбранителната комисия на шведския парламент ще призове правителсвото да приеме опцията за НАТО идната седмица.
Шведското коалиционно правителство обаче, не подкрепя подобна опция.
Въпреки че Швеция не е член, въоръжените й сили си сътрудничат редовно със силите на НАТО.
Както Швеция, така и Финландия взеха участие в скандинавските военни игри на НАТО "Трайдънт Джънкшър" през 2018 година.
Очакваше се двете страни да участват и в ученията "Леден отговор" през март месец, тази година, но заради началото на коронавирусната пандемия, те бяха отменени.
От 2016 година насам, Швеция позволява на членове на НАТО да се обучават на шведска територия.
Освен това, НАТО може да разполага въоръжени сили в Швеция, ако страната бъде застрашена.
Скандинавската нация също така е изпращала войници да помагат на мисиите на НАТО. Шведите са разполагали войниците си в Афганистан, Босна, Косово и Либия.
Дори самото НАТО нарича отношенията си с Швеция "всичко друго, но не и неутрални".
НАТО е основано през 1949 година като западен военен съюз с цел контриране на нарастващата мощ на Съветския съюз. Към днешна дата Алиансът има 30 страни-членки.
Само шест държави от Европейския съюз не са членки на НАТО, това са Австрия, Кипър, Финландия, Ирландия, Малта и Швеция.
Източник: https://blitz.bg/

 

 

Камарата на представителите одобри военния бюджет на САЩ

09.12.2020, 21:10

Камарата на представителите на Американския конгрес одобри военния бюджет на САЩ, съобщава ABC. Текстовете предвиждат нови санкции срещу два газови проекта на Русия - "Северен поток 2" и "Турски поток", насочени срещу компании, които предлагат услуги като например застраховка на кораби, които участват в строителството на газопроводите.
Документът получи голямо одобрение - 335 "за", 78 "против" и 1 въздържал се, въпреки призивите на действащия президент Доналд Тръмп републиканците да не подкрепят закона. В своя профил в Twitter Тръмп заяви, че ще наложи вето на закона, определяйки го като "много слаб".
В изявление Белият дом официално потвърди намеренията за вето на текстовете, посочвайки, че липсват важни мерки за националната сигурност, не зачита ветераните и противоречи на политиката на администрацията по отношение на националната сигурност.
АВС коментира, че текстовете са подкрепени от повече от 2/3 от конгресмените, което означава, че евентуалното вето на президента срещу закона.
Законът трябва да бъде одобрен и от другата камара на Конгреса - Сената.
Освен санкциите срещу газовите проекти, законът предвижда заделянето на 740 млрд. долара за покриване на разходите на Пентагона,  военна помощ за Украйна, както и увеличаване на заплатите за военните с 3%, реновиране на военни жилища, както и мерки срещу разпространението на коронавируса.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Русия проведе учения на стратегическите си ядрени сили

09.12.2020, 20:35

Русия проведе големи учения на своите стратегически ядрени сили, по време на които бяха извършени няколко учебни пуска на ракети, предаде Асошиейтед прес.
Руското министерството на отбраната съобщи, че при маневрите е било извършено пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета от ядрената подводница К-18 "Карелия" в Баренцово море. Освен това е била изстреляна междуконтинентална балистична ракета с наземно базиране от Плесецк, а стратегически бомбардировачи Ту-160 и Ту-95 са пуснали крилати ракети Х-101 и Х-505 по мишени на полигоните Кура и Пембой, предаде БТА.
През последните години Русия увеличи военните си учения на фона на напрежението със Запада, след като отношенията им се влошиха равнища от Студената война, след като през 2014 г. Москва анексира полуостров Крим. След по-малко от два месеца, в началото на февруари изтича и действието на договора Нов СТАРТ, който ограничава броя на притежаваните от САЩ и Русия ядрени бойни глави, ракети и бомбардировачи и предвижда сериозни инспекции на място за проверка на спазването му, отбелязва АП. - (видео)
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

На Германия ще се предложи нов вариант на Eurofighter

09.12.2020, 19:44

На Германия ще бъдат предложени Eurofighter от т.нар. Tranche 5, което ще е допълнително обновен вариант на многоцелевия изтребител. Машините трябва да заменят сегашните изтребители-бомбардировачи Tornado. Това съобщава Janes.
Волфганг Гамел, директор на отдела за бизнес развитие при военната авиация на Airbus, е казал че компанията му ще предложи 85 броя Eurofighter Tranche 5 за замяна на германските изтребители-бомбардировачи Tornado.
Той е отбелязал, че Tranche 5 ще включва всички подобрения приложени при Tranche 4 – новият AESA радар Captor-E Mk.1 и други по-дребни модификации, но ще включват и подобрения в рамките на програмата LTE (Long Term Evolution), която партньорите в Eurofighter стартираха миналата година.
В рамките на програмата LTE са идентифицират няколко области, по които може да се направят подобрения на изтребителя, включително подобряване на самозащитата, повишаване на характеристиките на двигателите Eurojet EJ200, подобряване на интерфейса в пилотската кабина, улесняване интеграцията на нови оръжия и подобряване на системната архитектура на изтребителите.
Германия търси вариант за подмяна на своите 85 броя Tornado, които се използват за ударни задачи и за РЕБ и огнево подавяне на противниковото ПВО.
През тази пролет, настоящето германско правителство обяви, че ще подмени Tornado с микс от Eurofighter, F/A-18E/F Super Hornet и EA-18G Growler. Става въпрос за 55 европейски изтребителя, 30 броя Super Hornet и 15 броя Growler. Покупката на американските бойни самолети се обясняваше с това, че страната търси проверена платформа за РЕБ и факта, че интеграцията на атомните бомби B61 ще бъде значително по-лесна при Super Hornet.
Решението, обаче остана по-скоро символично, защото то фактически се оставя на следващото германско правителство, което ще дойде на власт в края на 2021 г., тъй като то няма да се вкарва за гласуване в сегашния Бундестаг. Така реалната замяна на Tornado ще започне към края на десетилетието.
Airbus се борят яростно срещу покупката на американски бойни самолети, като в това си начинание се радват на широка политическа и бизнес подкрепа. От компанията твърдят, че абсолютно всички задачи на германските Tornado могат да се поемат ефективно от Eurofighter.
Междувременно, миналият месец Германия подписа договор за покупка на 38 броя Eurofighter Tranche 4, които ще заменят сега използваните изтребители от Tranche 1. През лятото пък се подписа друго споразумение, в рамките на което всички налични германски Eurofighter от Tranche 2 и 3 получават новия радар Captor-E Mk.1.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Какво реши правителството днес

09.12.2020, 19:03

Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната
Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 21 000 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2020 г. за осигуряване на първото авансово плащане по Договора между Министерството на отбраната и ,,FR.Liirssen Werft GmbH & Co. KG” за реализация на Актуализирания проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС”, който беше приет на 19.07.2018 г. с решение на 44-то Народното събрание. С изпълнението на постановлението ще се увеличат разходите по политика в областта на отбранителните способности, бюджетна програма „Управление на инвестиционни проекти” по бюджета на Министерството на отбраната за 2020 г.
Одобрен е проект за инвестиционен разход „Модернизация на танк Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътни войски”
Министерският съвет прие проект за инвестиционен разход „Модернизация на танк Т-72 за нуждите на танковите формирования на Сухопътни войски“.
Танковете остават основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на формированията на Сухопътните войски. Като основно средство за поразяване на противниковите танкове и бойни бронирани машини, те трябва да притежават способности за привеждане в готовност в кратък срок, точност, далекобойност, подобрена мобилност, живучест, оперативна маскировка и автономност. С реализацията на проекта се цели преодоляването на технологичното изоставане на танковите формирования по отношение на системите за управление на огъня, защитеност на комуникациите и ситуационната осведоменост. Чрез него също така ще се постигне оперативна съвместимост на силите и средствата както в национален, така и в съюзен формат. Това от своя страна ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на България по отношение на колективната система за сигурност.

 

В Съвместното командване на силите се провежда конкурс за приемане на войници

09.12.2020, 16:50

Започна конкурсът за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната или в чужбина, организиран от Съвместното командване на силите. Той продължава до 11 декември 2020 г. и се провежда в няколко военни формирования - в. ф. 48940 - Бургас , в. ф. 28860 - Горна Малина,  в. ф. 32450 – Мокрен, в. ф. 22980 – София, съобщават от СКС.
Конкурсът за 167 войнишки длъжности за военни формирования от състава на СКС, включва изпит по физическа подготовка, изпит-тест за обща култура и събеседване с кандидата. По време на изпита по физическа подготовка кандидатите ще покажат своите качества за сила (лицеви опори и коремни преси), бързина (бягане совалка 10х10 м) и издръжливост (крос 1000 м). Тестът за обща култура се състои от 100 въпроса.
Състезателният бал ще се формира, като сума от получения брой точки от  изпита по физическа подготовка, теста за проверка на общата култура, оценката от дипломата за образование, притежаваното образование, дали е изпълнявана военна служба и съответно притежаваната военноотчетна специалност, ниво на владеене на английски език, приравнено към STANAG 6001.
Най-много кандидати за войници има във военно формирование 48940 – Бургас, където за 62 свободни места кандидатстват 173 човека и във военно формирование 32450 – Мокрен, където 37 кандидати се борят за 5 места. По обективни причини кандидатите за военните формирования в гр. София са по-малко от обявените места.
Източник: http://otbrana.com

 

Моряци в София почетоха паметта на Никола Вапцаров

09.12.2020, 16:45

На 7 декември 2020 г. представителна група от Асоциацията на възпитаниците на Морското училище – секция София и от клуб „Военни моряци” към Столичната организация на СОСЗР се поклониха и положиха цветя пред паметника на големия български поет и техен патрон Никола Йонков Вапцаров редом с венеца на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.
АВМУ-секция София беше представена от нейния председател вицеадмирал о.з. Минко Кавалджиев и от вицеадмирал о.з. Емил Люцканов; клуб „Военни моряци” беше представен от неговия председател и от заместник-председателя капитан І ранг о.з. Мичо Георгиев.
Слова за делото на Никола Вапцаров и за отстояването на неговата памет произнесоха капитан І ранг о.з. Георги Методиев, дългогодишен председател на клуб „Военни моряци”, и вицеадмирал о.з. Минко Кавалджиев.
Източник: http://otbrana.com

 

Почина легендарният Чък Йегър

09.12.2020, 08:27

Легендарният летец-изпитател Чарлс „Чък” Йегър почина на 7 декември 2020 г., на 97-годишна възраст. Това бе споделено от съпругата му Виктория в социалната мрежа Twitter.
Йегър е починал вечерта на 7 декември в болница в Лос Анджелис, където е бил настанен. - (видео)
Той ще остане завинаги в авиационната история с факта, че е първият летец документирано преминал звуковата бариера в хоризонтален полет, като той оцелява след полета. Освен това, Йегър има богата кариера, включително бойни полети.
Йегър влиза във ВВС на САЩ през 1941 г. като механик, но на следващата година е приет да учи за военен пилот. След летателното училище пилотира P-39 Aircobra, като му се налага да се спасява веднъж с парашут от аварирала Aircobra. След това е изпратен в 357-ма изтребителна авиогрупа към 8-ма въздушна армия, базирана във Великобритания, където преминава на изтребител P-51D Mustang.
На 4 март 1944 г. сваля противников Bf 109, но на следващия ден е свален над Франция. Спасява се с парашут, като при кацането е прибран от френската съпротива. За кратко се укрива при нея, след което е прехвърлен в неутрална Испания, от където заминава отново за Великобритания.
Въпреки политиката, че пилоти, които са сваляни над окупирана Европа и са влизали в контакт със местните съпротивителни движения, нямат право да изпълняват бойни полети над същия театър на военни действия, за Йегър е направено изключение, след личната намеса на генерал Айзенхауер и след продължителното упорство на Йегър.
На 12 октомври 1944 г. Йегър става „ас” само за един ден, като успява да свали пет противникови самолета. Месец по-късно успява да издебне германски Me 262, отиваш за кацане и записва на сметката си и реактивен изтребител. През януари 1945 г. е върнат в САЩ, като по това време има на сметката си 11,5 противникови самолета.
Йегър остава хладен реалист за действията си по време на Втората световна война, като в биографията си той ще напише с огорчение, че и двете страни в конфликта са извършвали „варварщини”. По време на войната той, както и повечето съюзнически изтребители, участва в свободен лов на наземни цели (strafing mission), включително и срещу цивилни. Той ще напише, че не се гордее с това, но те завинаги остават в паметта му.
Чък Йегър посреща края на войната, като летец-изпитател, чиято основна задача е да облита самолети след ремонт. Предпочита да остане на военна служба и късметът му го поставя в кабината на експерименталния самолет Bell XS-1 (по-късно X-1). Ракетопланът полита за първи път през януари 1946 г. и основната му цел е изпитания на полети с много висока скорост. След юли 1947 г. апаратът е задействан за изпитания под шапката на NACA (предшвественика на NASA), a 24-годишният Йегър е избран да бъде основен пилот на програмата.
На 14 октомври 1947 г. Йегър сяда в кабината на X-1 (борден номер 46-062 и име „Glamorous Glennis”), който е закачен под модифициран бомбардировач B-29, който ги издига на голяма височина и след това пуска. Йегър задейства ракетния двигател на самолета си и над пресъхналото езеро Роджърс в пустинята Мохаве, той достига скорост от M 1,07 (съответстваща на около 1300 km/h) в хоризонтален полет на височина от 13 700 m. След това Йегър приземява ракетоплана на пресъхналото езеро.
Полетът е добре документиран, но остава в тайна. Чак през декември същата година американските медии съобщават за него, но минава още близо година преди ВВС на САЩ и NACA да признаят официално за свръхзвуковия полет.
Йегър вероятно не е първия човек, който преминава звуковата бариера. Има множество съобщения, че и други летци са преминавали звуковата бариера, но това е ставало в пикиране и тези случаи не са добре документирани, а някои от тях са приключвали и с катастрофи.
До средата на 50-те Йегър продължава с кариерата си на летец-изпитател, като е първият американец летял на пленен МиГ-15, но и след това лети на ракетоплана X-1A, с който достига скорост от два пъти по-голяма от тази на звука.
През 1954 г. той се връща в строевите части, като става командир на ескадрила F-86H, а след това командва и ескадрила F-100D. През 1962 г., вече полковник, той става командир на училището за тестови пилоти на ВВС на САЩ. След това, за малко отново се връща на попрището на пилотите-изпитатели.
През 1966 г. поема командването на изтребително крило. Там той преминава през боен тур във Виетнам, където изпълнява 127 бойни полета, повечето от които на бомбардировача B-57. Преминава на изтребителя F-4, който ще е последният боен самолет, който ще усвои в дългата си кариера. Пенсионира се от ВВС на САЩ през 1975 г. с чин бригаден генерал.
Занимава се с различни дейности, като понякога лети на задната седалка на изтребители на ВВС на САЩ. За последно прави това през октомври 2012 г. по време на честването на 65-ата годишнина от първия му свръхзвуков полет. Изтребителят F-15D преминава звуковата бариера, а Йегър е на 89 години. - (видео)
Източник: https://aero-bg.com/

 

Тестът на технологичният демонстратор на Starship бе отменен в последната секунда

09.12.2020, 08:07

Секунда преди старта на технологичния демонстратор на Starship, известен като SN8, предстартовото броене бе спряно, а полетът отменен. Това стана на изпитателната площадка на SpaceX в Бока Чика, Тексас.
Стартът трябваше да стане факт в 16,35 часа местно време на 8 декември 2020 г. (00,35 часа българско време на 9 декември). Всичко изглеждаше нормално, но обратното броене замръзна на 00:01.3, a на лайфстрийма на SpaceX се чу „Raptor abort”.
Малко по-късно на Twitter акаунта на компанията се появи кратко съобщение, в което се казваше, че броенето е прекратено автоматично. Никаква друга информация не постъпва за момента от официалните източници и не е ясно какъв точно проблем е възникнал с демонстратора.
SN8 имитира втората степен на двустепенната орбитална система Starship. Целта на полета е да се достигне височина от 12,5 km, след което апаратът трябва да премине от вертикално в хоризонтално положение и да започне да планира управляемо към земята, използвайки четирите си стабилизатора. На малка височина SN8 трябва да изпълни маневра, която да го прехвърли от хоризонтално във вертикално положение, след което да пусне двигателите си и да се приземи меко на бетонна площадка.
Упражнението трябва да имитира отделни елементи от полета на бъдещия Starship.
Илон Мъск вече многократно заяви, че не очаква всички елементи от теста да бъдат реализирани. Според него, шансът за изцяло успешен тест е около 30%. На сайта си SpaceX пише, че сегашното изпитание ще се оценява, не на база до колко е изпълнено, а колко е научено в неговите рамки.
SpaceX са резервирали въздушното пространство над Бока Чика и в сряда (9 декември) и четвъртък (10 декември) между 09,00 и 17,00 часа местно време (между 16,00 и 01,00 часа българско време), което дава възможност тестът да бъде повторен, стига SN8 да е в добро техническо състояние.
Starship е двустепенна орбитална система. Първата ѝ степен е ракетата-носител Super Heavy, a втората е космическият кораб Starship. И двете степени ще са за многократна употреба. Технологичният демонстратор SN8 имитира космическия кораб, като системата му за управление и формата са сходни. Реалният кораб, обаче ще има шест двигателя Raptor – три за работа в атмосферата и три за работа в космоса, а SN8 е само с три. Бъдещият космически кораб няма да може самостоятелно да достига до космоса. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

The National Interes: Дори стените не спасяват от руския ШАК-12

09.12.2020, 07:47

На въоръжение в руския спецназ постъпва на въоръжение най-новият вариант на тежкия големокалибрен щурмови автомат ШАК-12 (или АШ-12) (Штурмовой автоматный комплекс), пише в своя статия за The National Interest американският експерт Марк Епископос. Според него ръководството на ФСБ е замислило създаването му след резултатите от ликвидирането на терористите в Беслан и в театъра в Дубровка.
Работата е в това, че под въздействието на адреналина и някои препарати в престъпниците се притъпява за известно време болката от огнестрелните рани. В такива случаи те, дори когато умират, могат да продължат действията си за известно време. Често тези няколко "излишни" секунди могат да се окажат съдбоносни за заложниците, други граждански лица и дори за хората от спецназ. "Именно тази е причината оказала се фатална за заложниците или други цивилни граждани, ако действието се извършва в градски условия", обяснява авторът.
"Този проблем могат да решат 12,7 х 55 mm -те боеприпаси за автомата за близка стрелба ШАК-12. Боеприпасите с тегло 33 g мигновенно неутрализират терористите, дори и да са зад стена или в бронежилетки", пише Епископос. Ефективното разстояние на поразяването е сравнително малък, с което се намалява възможното поразяване на цивилни.
Мунициите за ШАК-12 са следните:
- Патрон 12,7х55мм ПС-12Б с тегло на куршума 18 г (ефективен обхват до 300 м);
- Патрон 12,7х55 мм ПС-12 с дозвуков куршум с маса 33 г (ефективен обхват до 100 м);
- Патрон 12,7х55 мм П-12 с два куршума, като всеки един от тях тежи по 17 г (ефективен обхват от до 100 м);
- Патрон 12,7х55 мм П-12А с утралек куршум с маса 7 г, чието ядро е от алимуниева сплав (ефективен обхват до 200 м). - (видео - стрелба)
Оръжието е създадено по системата бул-пъп. Голямото тегло на боеприпасите е частично компенсирано с пълнителите от пластмаса. Теглото на щурмович автомат ШАК-12 е 5,2 kg (за сравнение теглото на AK-12 е 3,3 kg).
Руските щурмови комплекси отдавна утвърдили се на международния пазар като надеждно и просто за използване оръжие, отговарят на съвременните изисквания. ШАК-12, пуснат през 2017 г., е идеално оръжие за провеждане на антитерористични и други военни операции в населени места, сгради и съоръжения, където най-важната задача е да се осигури максимална сигурност за цивилното население, заключава авторът.
Оръжието вече е показвано на международни военни изложения в Индия и Китайската народна република.
ШАК-12 е проектиран от Централното конструкторско и научно-изследователско бюро за спортно и ловно въоръжение, което е филиал на КБП "А.Г. Шипунов". Оръжието представлява съвременен образец на автоматична пушка с висока ефективност, която е предназначена предимно за нуждите на специалните звена в боевете на близки разстояния. Основната задача на оръжието е бързо и ефективно унищожаване на вражеските живи сили, които притежават различни форми на индивидуална балистична защита и са разположени в закрити помещения. - (видео)

 

 

Военнослужещи от Сухопътните войски разузнаха и унищожиха невзривен боеприпас, открит в зeмлището на с. Златари, община Ямбол

08.12.2020, 19:05

Специализиран екип от формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от 42-ри механизиран батальон – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, разузна, транспортира и унищожи, днес, 8 декември, невзривен боеприпас, открит в района на гориста местност в землището на село Златари, област Ямбол.
Екипът извърши оглед и установи, че това е силно корозирала предна част на авиоснаряд с взривно вещество.
Военнослужещите с ръководител капитан Димитър Дренски, изпълниха успешно задачата в помощ на населението като транспортираха и унищожиха боеприпаса при стриктно спазване на мерките за безопасност.
Специализираният екип действа на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов

 
98 машини от 10 типа с различно предназначение на стойност 49 998 000 лева ще придобият ССО
08.12.2020, 19:00

„С подписването на този договор правим още една полезна крачка към повишаване на способностите на нашите Въоръжени сили. Осигуряваме възможност на Специалните сили да получат нова техника, с която при изпълнение на своите конституционни задължения, да бъдат много по-ефикасни и полезни при защитата на суверенитета и териториалната цялост на Република България и изпълнението на останалите им мисии“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов след подписването на договора с българската фирма „Самел-90“ АД за придобиване на бойни машини за Силите за специални операции (ССО) днес в Министерството на отбраната.
„Това дело е патриотично. Не само повишаваме способностите на нашите Специални сили, но с парите на българския данъкоплатец подпомагаме българската икономика, така, че да не изтичат някъде в чужбина, а на България да се гледа като на колониална държава, която е длъжна само да купува отвън“, подчерта още министър Красимир Каракачанов.
„Преди близо четири години това политическо и военно ръководство си беше поставило амбициозната цел голяма част от нашите въоръжени сили да се модернизират или поне – да започне необратим процес на модернизация и превъоръжаване. Още в самото начало наша философия и кауза беше да включим българската индустрия в това начинание. Нормалната логика и философия е да се развиват способности в България. Това ни осигурява и един доста по-изгоден цикъл на поддръжка и ремонт на техниката, която придобиваме“, посочи още министър Каракачанов.
Той призна, че в началото е бил скептичен до каква степен българска фирма може да направи подобно сериозно изделие. „Вече съм оптимист не само за Специалните сили, а и за перспективите за Специалните сили във флота, и за Сухопътните войски. Надявам се този договор да бъде взаимноизгоден не само за Въоръжените сили на Република България, а и за българската индустрия. Да и даде възможност да натрупа самочувствие, че може да изпълнява задачи, каквито до момента се смяташе, че могат да бъдат изпълнявани само от чужди фирми“, каза още министърът на отбраната.
Министър Красимир Каракачанов изрази надежда следващите министри на отбраната да продължат подобна политика, за да може с много по-разумни средства да се постигат способности и ползи за българското общество.
„В последните 30 години такова нещо не се е случвало“, каза изпълнителният директор на фирма „Самел – 90“ АД Петър Георгиев. „В момента предлагаме наши продукти в около 30 държави по света, но това е първото нещо, което от близо 15 години, ще предложим на Българската армия“, подчерта изпълнителният директор на фирмата. Той благодари за доверието на командването на Силите за специални операции, и на Министерството на отбраната. „Ще продължим да развиваме своята дейност в посока да можем да участваме в някои други проекти, включително и на Сухопътните войски, и да продължаваме да доказваме, че българската отбранителна индустрия има своето място“, посочи още Петър Георгиев.
„Това е исторически момент за Силите за специални операции“, заяви генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции. „За първи път ние, в нашата история, имаме подобен договор, с такъв мащаб, и с такова бъдещо значение за оперативните способности на Специалните сили и за изпълнение на нашите основни отговорности по националния план за противодействие на тероризма“, подчерта генерал-майор Явор Матеев.
По думите му – договорът е изключително важен, постигнат след много усилия от всички страни, като в рамките на преговорния процес са договорени най-добрите възможни условия. Той представи и някои основни моменти от преговорния процес: „Решението на Министерски съвет от 18 ноември 2020 г. беше за „основен интерес“ и даде възможност на Министерството на отбраната директно да договаря условията. Работна група, назначена от министъра на отбраната, на която бях ръководител, успя значително да увеличи броя на машините от това, което имахме като предварителни параметри. За това благодаря за професионализма на фирма „Самел“: Не само ние показахме гъвкавост и буквално изцедихме всички възможности в рамките на бюджета, за да постигнем най-доброто за нас, а и фирмата направи значителни отстъпки и използва свои резерви (базирайки се на това, че действително за първи път имат подобен договор с Българската армия)“, посочи генерал Матеев. - (видео)
*******
Договорът за придобиване на бойни машини за Силите за специални операции в изпълнение на инвестиционния проект за повишаване на мобилността и защитата на личния им състав бе подписан от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и изпълнителният директор на фирма „Самел – 90“ Петър Георгиев, при спазване на всички противоепидемични мерки днес, 8 декември 2020 г. в Министерството на отбраната. Присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и неговите заместници генерал-лейтенант Димитър Илиев и генерал-лейтенант Цанко Стойков, заместник-министрите на отбраната Атанас Запрянов и Анатолий Величков, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев и други.
Договорът е за придобиване на 98 машини от 10 типа с различно предназначение и е на стойност 49 998 000 лева. Срокът за изпълнение е не по-дълъг от 3 години. Гаранционният период е 5 години, в рамките на който цялата поддръжка и смяната на консумативите се поема от фирмата.
Договорено е и изграждането и оборудването на технически център за ремонтни дейности, който ще бъде щатно осигурен с разширяването на логистичния батальон на Силите за специални операции. Техническият център ще бъде в Пловдив, където са основната част от формированията на Специалните сили. Той ще бъде на сто процента оборудван от фирмата с апаратура, техника, съоръжения и машини и там ще може да се изпълняват всички леки ремонти.
Първите бойни машини трябва да пристигнат в средата на следващата година.
Проектът „Повишаване на мобилността и защитата на личния състав от Силите за специални операции” е реализиран по реда на Наредбата за критериите и реда за определяне наличието на основни интереси в случаите по чл. 13, ал. 1, т.13, букви „а”, „е” и „ж” и чл. 149, ал. 1, т.2 от Закона за обществените поръчки. С неговото изпълнение Силите за специални операции на Българската армия ще придобият десет типа високопроходими, с различна степен на защита, бойни и специализирани машини – за осигуряване на мобилност на личния състав при изпълнение на целия спектър от задачи, както и за противодействие на тероризма. Бойните машини са с включително автоматично управляемо въоръжение.
Източник: http://otbrana.com/

 

САЩ са световни първенци по брой самолети във ВВС

08.12.2020, 18:11

Британското списание ”Flight International“ публикува годишно проучване за размера на военновъздушните сили в света.
По численост на парковете военни самолети първо място заемат САЩ с 13 232 самолета. Русия се класира на второ място с 4 143 единици самолети, което е 8% от общия брой на световната военна авиация, съобщи РИА Новости. Медията подчертава, че всъщност реалният брой военни руски самолети е 1 531.
Подчертава се още, че руската авиация е получила първите два граждански вертолета Ми-38. Според рейтинга, руският изтребител Су-27 заема второто място по брой бойни самолети в световен мащаб. Китай затваря първата тройка – 3 260 авиационни единици. В челната десетка влизат и Индия (2 119), Южна Корея (1 581), Япония (1 480), Пакистан (1 364), Франция (1 057), Турция (1 056) и Египет (1 053).

 

Продължава плаването на фрегата „Смели“

08.12.2020, 17:00

Завърши участието на фрегата „Смели” в операция на НАТО в Средиземно море по морска сигурност „SEA GUARDIAN”.
По време на операцията екипажът на фрегатата изпълни, както поставените задачи по наблюдение на надводната обстановка, свързани с осигуряване на сигурността на корабоплаването в района на операцията, така и по отработване на тактическото взаимодействие в групата.
По стара морска традиция бе отбелязан и 6 Декември – Никулден. На борда на кораба лично се качи бог Нептун и неговата свита, за да поздрави екипажа и да покръсти младите моряци.
На 07 декември 2020 г. се проведе учение „CRYSTAL SEA 2020“, съвместно с корвета „LAHAV“ и патрулен кораб „ROMAH“ от ВМС на Израел и фрегата „SPETSAI“ от ВМС Република Гърция. Отработени бяха действията по проверка на търговски кораб със съмнително поведение, оказване на медицинска помощ и евакуация на пострадали военнослужещи, търсене  и спасяване на море.
Целта на учението бе да се подобри взаимодействието, да се отработят процедурите,  готовността и реда за евакуиране и оказване на медицинска помощ на тежко пострадали военнослужещи от сили на НАТО и държава, която не е член на Алианса, като Израел.
През целия период на участие в операцията „SEA GUARDIAN” фрегата „Смели” наблюдава 181 кораба, установи комуникация и разпита 43 кораба от търговския трафик и опозна над 263 въздушни цели, повечето от които  са граждански.
До момента, фрегата „Смели” е проплавала общо 6390 морски мили.
Предстоят още 430 морски мили, до последното заставане във военноморска база Аксаз – Република Турция, а след това – най-чаканите 724 морски мили, когато фрегата „Смели” ще застане у дома – в Пункт за базиране – Варна.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Как нацистите превзеха най-силното укрепление в света за 20 минути

08.12.2020, 13:24

В ранните сутрешни часове на 10 май 1940 г. войници в белгийската крепост Ебен Емаел поглеждат към небето и виждат тревожна гледка: девет странни тънки самолета се спускат безшумно към тях. Само за секунди самолетите пускат 54 високо обучени германски войници върху тревния покрив на крепостта.
На този етап гарнизонът няма време дори да си представи, че след по-малко от половин час тяхната крепост – най-модерната и непревземаема в света – ще бъде поставена на колене при едно от най-смелите и успешни нападения през Втората световна война........Прочети още

 

Великите военни изцепки: Битката при Льойтен (5.XII.1757 г.)

08.12.2020, 12:54

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл........Прочети още

 

Ремонтират най-новия британски самолетоносач заради наводнено машинно отделение

08.12.2020, 12:41

Най-новият британски самолетоносач HMS Prince of Wales (R09), чиято стойност е 3,1 млрд. паунда, е бил изтеглен за дългосрочен ремонт заради попадане на вода в машинното отделение, пише в. "Сън", позовавайки се на източник.
Както отбелязва изданието, инцидентът е станал заради пробив на тръба в пожарогасителната система. Заради това морска вода е нахлула в машинното отделение, потопявайки електрическото оборудване в продължение на повече от денонощие.
В резултат на това корабът няма да може да вземе участие в съвместни учения със САЩ и ще трябва да остане в пристанището на Портсмут до пролетта.
"Ще отнеме месеци за възстановяване на щетите. Разходите ще възлязат на милиони", уточни източникът.
Той добави, че подготовката на ученията със САЩ "е била планирана от години", а сега Великобритания е в затруднено положение заради факта, че ще трябва да се откаже да участва в тези учения. - Още за  HMS Prince of Wales
Източник: https://news.bg/

 

Байдън ще номинира генерал от резерва за свой военен министър

08.12.2020, 09:40

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън е решил да номинира генерала от резерва Лойд Остин за министър на отбраната, съобщи влиятелният информационен сайт Politico, цитиран от Ройтерс.
Сайтът се позовава на трима души, добре запознати с хода на дискусиите по формирането на екипа на Байдън.
Номинацията на бившия шеф на американското Централно командване (Сентком) в периода 2013-2016 г. може да бъде обявена още днес, твърдят източниците. По-рано Ройтерс съобщи, че Байдън ще обяви кандидата за свой министър на отбраната - ключов пост в екипа му по националната сигурност, на 11 декември.
Ако бъде номиниран, а после и утвърден от Сената, 67-годишният Остин ще стане първият чернокож ръководител на Пентагона. Той е бил е командващ на американските сили в Ирак до 2011 г., а също и заместник-началник на щаба на американската армия.
Първоначално се смяташе, че фаворитка за поста е Мишел Флурной, която по всеобщо мнение бе изборът на Хилари Клинтън за министър на отбраната, ако тя бе победила на президентските избори през 2016 г. Байдън обаче е под силен натиск да номинира чернокож за този пост, посочва "Политико".
През последните дни Остин се очерта като главен кандидат, макар че Байдън имаше предвид и кандидатурата на бившия министър на вътрешната сигурност Джей Джонсън в администрацията на бившия президент Барак Обама, твърди изданието, цитирайки няколко души, запознати с дискусиите по въпроса. Джонсън обаче бил обект на критики заради някои свои действия като министър.
Конгресменът демократ Бени Томпсън, който се смята за приближен на Байдън, заявил пред "Политико", че с оглед на досегашното формиране на екипа на Байдън, следва да се отбележи, че "афроамериканците трябва да бъдат по-добре представени в него, отколкото са до този момент".
Източник: https://www.investor.bg, БТА

 

„Ростех” работи по лек изтребител от следващо поколение

08.12.2020, 08:30

Руската държавна корпорация „Ростех” работи по създаването на лек еднодвигателен изтребител от следващо поколение. Това е заявил изпълнителният директор на корпорацията Сергей Чемезов (на снимката) вчера, 7 декември 2020 г.
„Да, работим по създаването на нови бойни авиационни системи от лекия и среден клас. По замисъл, това трябва да е многоцелева платформа, която може да се изпълни в пилотируем и безпилотен вариант. Разработваме концепцията и тактико-техническите данни за един такъв апарат”, казва Чемезов, цитиран от „Интерфакс”.
Той е обяснил, че за момента корпорацията извършва дейностите по този проект със собствени средства, защото няма държавна поръчка. Според него, в подобен проект има хляб, защото е подходящ за експорт и в тази връзка се търсят и потенциални международни партньори.
„Разбира се, МО на Русия може да реши да купи този самолет и за собствени нужди. Ако има подобно решение, то ние ще доработим проекта спрямо руските изисквания.”, казва Чемезов.
Под шапката на „Ростех” влизат огромна част от руската високотехнологична индустрия, включително и сериозна част от авиационната индустрия, включително ОАК, където са всички останали руски авиационни конструкторски бюра.
Темата за създаването на нов руски лек многоцелеви изтребител изплува за първи път от няколко години насам. Последно тя активно се обсъждаше през 2017 г., когато генералният директор на РСК „МиГ” Илий Тарасенко съобщи, че компанията му работи по поръчка на Обединените арабски емирства (ОАЕ) за създаване на изтребител от следващо поколение. Програмата бе известна като ЛМФС (Легкий многоцелевой фронтовой самолёт – лек многоцелев фронтови самолет). По същото време множество официални лица говореха за това, че в МиГ работят по подобен проект, но без държавна поръчка. През ноември 2019 г. Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Русия, каза че работата с ОАЕ по този проект продължава, но не дава други детайли.
Известният авиационен журналист и познавач на руския авиационен бранш Пьотр Бутовски пише за ЛМФС в броя на „AirForces Monthly” за юли 2020 г. Според него, през пролетта на тази година РСК „МиГ” е дал поръчка на аеродинамичния институт ЦАГИ за проверка на аеродинамиката на модел на ЛМФС, който е обдухван в аеродинамична тръба. Според Бутовски, конструкторското бюро „МиГ” работи на приливи и отливи по проект за лек изтребител от ново поколение от края на 80-те насам, като в последните години отново има съживяване на проекта, най-вече с идея да се намери външен партньор за него.
ЛМФС се разработва, като двудвигателна конструкция, задвижвана от развитие на мотора РД-33МК-35. Имало, обаче и вариант за еднодвигателен изтребител, задвижван от „Изделие 30” (който ще се използва на Су-57). Точно за еднодвигателен самолет говори в момента Чемезов. Машината трябва да има излетна маса от 24,5 тона и максимална далечина на полет от 4000 km с допълнителни резервоари. Самолетът ще има един вътрешен оръжеен отсек.
Бутовски смята, че шансът ЛМФС да бъде поръчан от руското МО е минимален, предвид ограничените финанси, претрупаната програма за превъоръжаване и фактът, че всички усилия са насочени към придобиването на Су-35 и Су-57. Той не е и оптимист, че ще може да бъде намерен чуждестранен партньор, който практически да плати цялата разработка, особено ако Русия няма интерес към проекта. Единствената страна, която реалистично може да си позволи подобна работа е Индия, но пред нея има много и различни опции за изтребителната ѝ авиация. Интересно е, че в текста Бутовски не обсъжда ОАЕ, въпреки, че емирствата явно са финансирали проекта, поне до миналата година.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Утре тестват технологичния демонстратор на Starship

08.12.2020, 08:02

Технологичният демонстратор на SpaceX Starship ще бъде тестван днес, 8 декември 2020 г., като се очаква той да „подскочи” в атмосферата на височина до 12,5 km, след което да се опита да се приземи меко.
Демонстраторът, който носи сериен номер SN8 се очаква да стартира днес от изпитателната площадка в Бока Чика, Тексас. Той е снабден с три двигателя Raptor и с пълен комплект управляеми стабилизатори. - (видео)
Основните цели на демонстратора са няколко. Първо, от него се очаква да успее да достигне височина от 12,5 km. На тази височина ще спрат моторите, след което апаратът трябва да премине от вертикално в хоризонтално положение и да започне да планира към земята. То трябва да става с известен ъгъл на атака, а четирите управляеми стабилизатора трябва да насочват SN8 към площадката за кацане.
Приближавайки се до земята от SN8 се очаква да направи най-сложната маневра – да премине от хоризонтално планиране във вертикално положение, след което да пусне двигателите си и да се приземи на площадката за кацане.
Упражнението трябва да наподоби част от профила на полет на бъдещия Starship. Очаква се той да навлиза в атмосферата планирайки, като по такъв начин той ще убива скоростта си и ще може да бъде насочван по-точно за приземяване.
Ако, поради някаква причина полетът не се състои утре, за резервни дати се сочат 9 и 10 декември.
През август и септември, други два технологични демонстратора, SN5 и SN6, направиха кратки подскоци до височина от 150 m., но при тях основно се следеше работата на моторите Raptor и те нямаха управляеми стабилизатори.
Starship е двустепенна орбитална система. Първата ѝ степен е ракетата-носител Super Heavy, a втората е космическият кораб Starship. И двете степени ще са за многократна употреба. Технологичният демонстратор SN8 имитира космическия кораб, като системата му за управление и формата са сходни. Реалният кораб, обаче ще има шест двигателя Raptor – три за работа в атмосферата и три за работа в космоса. Той няма да може самостоятелно да достига до космоса.
Основаната от Илон Мъск компания се готви за този тестов „подскок” в атмосферата от повече от година, като срока за реализирането му се отлага многократно. Първоначално трябваше да се достигне височина от 20 km (където ракетите изпитват максималното динамично натоварване, т.нар. Max Q), но след това тя бе редуцирана на 15, а сега на 12,5 km.
Мъск, който е добре известен с изхвърлянията си по отношение на сроковете за реализация на различни свои проекти, заяви преди седмица, че очаква Starship да достигне до Марс в безпилотен режим след две години и да полети с хора натам някъде между 2024 и 2026 г.
Starship трябва да се използва за полети до Луната, Марс и други тела от Слънчевата система. Основната цел на Мъск е колонизация на Марс. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

„Летящият слон“ - танкът, който не полетя към фронта

08.12.2020, 07:55

Историята и военният й оттенък помни машини и проекти, променили хода на събитията, но и такива, които са се превърнали в пълен провал.
Има и много идеи, които никога не са видели бял свят и са останали във фантазиите и мечтите на своите създатели. Трудно е да се прецени ако бяха реализирани, дали щяха да променят развоя да войната и дали щяха да се окажат ефективни.
Нереализираните мечти предизвикват интереса на историци и любители. Една такава мечта е „Летящият слон“ - супертежък танк в арсенала на британците по време на Първата световна война.
През 1916 година британският инженер Уилям Тритън започва да мисли за създаването на първия „супертанк“, пише Unmuseum.org. Замислен като наследник на Марк I, Flying Elephant е трябвало да бъде с подсилена броня.....Прочети още

 

 

Тайван планира да получи още 22 модернизирани F-16 тази година

07.12.2020, 20:27

Тайван планира да получи тази година още 22 броя F-16 модернизирани до стандарта V. Това съобщават местни медии, цитирани от Janes.
Доставката на 22 модернизирани изтребителя, ще е в рамките на предварителния график за работа, който продължава да се спазва.
До началото декември тази година са били доставени 19 самолета, а останалите три се очакват до края на годината. През 2018 и 2019 г. са доставени общо 16 машини.
Модернизация на тайванските F-16A/B Block 20 до стандарта V се изпълнява в рамките на програмата „Peace Phoenix Rising”. Договорът за нея бе сключен през 2016 г. и има приблизителна стойност от $5,3 млрд. Той покрива работата по 140 машини, които получават новия радар APG-83, нови дисплеи в пилотската кабина и нов борден компютър, както и други подобрения.
Работата се изпълнява от Lockheed Martin и местната държавна компания AIDC (Aerospace Industrial Development Corporation).
Планира се през 2021 и 2022 г. да бъдат модернизирани по 35 машини, а последните 32 изтребителя да са готови през 2023 г. Така практически всички тайвански F-16 ще бъдат модернизирани. Отделно, страната очаква доставка на 66 броя новопроизведени F-16C/D Block 70, които до голяма степен са еквивалентни на модернизационния стандарт F-16V.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Русия чака решението на Турция за втората сделка със С-400

07.12.2020, 18:44

Русия е изпълнила първия договор за доставка на системите за противовъздушна отбрана С-400 на Турция и втора сделка ще зависи от решението на Анкара. Това каза на брифинг днес ръководителят на държавната корпорация Ростех Сергей Чемезов (на снимката).
Според него първият договор за С-400 с Турция е изпълнен изцяло, всички компоненти на системите са доставени в Турция и Русия е получила пълно плащане. "Топката вече е в ръцете на Турция, ние чакаме нашите партньори да вземат решения. "Россоборон експорт" поддържа контакт с Турция, текат дискусии за бъдещо сътрудничество. Обсъждаме и възможностите за производство на компоненти там", каза Чемезов.
Той посочи, че системите С-400 включват сложни технологии и е невъзможно да започнем да ги произвеждаме от нулата. В същото време има перспективи за руско-турско отбранително сътрудничество в други области. "Това беше уникална сделка, тъй като беше сключена със страна от НАТО. Ние водим преговори с нашите турски партньори и за друго оборудване, перспективите са налице", отбеляза изпълнителният директор на Ростех.
Москва подписа договор с Анкара за доставката на системите С-400 през 2017 г. Турция стана първата държава от НАТО, която закупи тези системи от Русия, предизвиквайки негативна реакция от САЩ и НАТО като цяло. По-конкретно Вашингтон заяви, че „решението на Турция да закупи руски системи за противовъздушна отбрана С-400 прави невъзможно продължаването на участието ѝ в проекта на най-нов клас изтребители F-35". САЩ също заплашват да наложат санкции на Турция заради закупуването на руски системи.
От Москва припомнят, че S-400 Триумф е най-модерната зенитна ракетна система с голям обсег на действие, въведена в експлоатация през 2007 г. Проектирана е да унищожава самолети, крилати и балистични ракети, включително среден обсег такива и могат да се използват и срещу наземни цели. Системата S-400 може да атакува цели на разстояние от 400 км и на височина до 35 км. - Още за С-400
Източник: https://www.cross.bg/

 

Утре подписват договора за 68 бронирани бойни машини за Силите за специални операции

07.12.2020, 17:47

На 8 декември в Министерството на отбраната ще бъде подписан договор с българската фирма „САМЕЛ-90“ АД за придобиване на бойни машини за Силите за специални операции в изпълнение на инвестиционния проект за повишаване на мобилността и защитата на личния им състав.  
Проектът „Повишаване на мобилността и защитата на личния състав от Силите за специални операции” е реализиран по реда на Наредбата за критериите и реда за определяне наличието на основни интереси в случаите по чл. 13, ал. 1, т.13, букви „а”, „е” и „ж” и чл. 149, ал. 1, т.2 от Закона за обществените поръчки, съобщават от МО.
Припомняме, че на 18 ноември правителството прие решение за определяне наличие на основен интерес, свързан със сигурността на страната, който да бъде защитен при сключване на договор за обществена поръчка при реализация на Инвестиционен проект „Повишаване на мобилността и защитата на личния състав от Силите за специални операции“. Проектът е именно за придобиване от Силите за специални операции на 68 броя бронирани машини 4 х 4, предложен от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Става дума за 12 броя 4 х 4 тежкобронирани с дистанционно и ръчно управляеми куполи, които са по стандартите на НАТО. Те са за борба с терористични групи. И още: 44 броя машини – това е основната група машини – 4 х 4, частично бронирани за групите за специални операции; 4 броя командно-щабни машини за управление на специалните операции; 4 броя медицинско евакуационни машини; 3 броя машини за електронно подаване и 1 брой ремонтно-евакуационна машина.
Общата стойност на проекта е 50 млн. лева с период за плащане три години – от 2020 до 2022 година, като тази година се отпускат 10 милиона, в следващите две години – по 20 милиона. Средствата са от бюджета на Министерство на отбраната, уточни тогава министър Каракачанов. Проектът ще се изпълнява от  българска фирма „САМЕЛ-90“ АД, която вече има реализирани продажби за Федерална република Германия и поръчка за други европейски и НАТО-вски държави.
Средствата са за сметка на бюджета на Министерството на отбраната, не става въпрос за никакви допълнителни разходи, тъй като след това решение могат да възникнат политически спекулации, обясни тогава министърът на министърът на отбраната. Тоест, каза той, това не са пари, които сме придобили следствие на някакви заеми или нещо друго, това са средства от бюджета за 2020 година, а за следващите две години са предвидени в бюджетите, съответно за 2021, и за 2022 година.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Гърция ще поиска оръжейно ембарго срещу Турция

07.12.2020, 11:20

Оръжейно ембарго срещу Турция от типа на наложеното срещу Русия след анексията на Крим ще поиска от партньорите си Гърция, пише атинският ежедневник "Катимерини" в навечерието на Европейския съвет на 10 декември, който се очаква да обсъди темата. Атина ще поиска прекратяване на износа на военно оборудване за Турция като например на подводниците тип 214, предаде БТА.
Вече съществува прецедентът с двата френски хеликоптероносача клас "Мистрал", които бяха поръчани от Русия през 2010 г., но през 2015 г. доставката им беше отменена заради анексията на Крим. В същия момент Атина иска да й бъде доставен американски ескадрен миноносец клас "Арли Бърк" - нещо, което изглежда по-вероятно да се случи от когато и да било преди. Също така с бързи темпове върви договарянето на военни спогодби с Израел, Египет и Саудитска Арабия.
"Прото тема" описва правителствения план за ваксиниране на гръцкото население срещу новия коронавирус. За тази цел ще бъдат създадени шест огромни склада за ваксината в Атина, Солун, Крит, Патра и Трикала. Ще бъдат инсталирани 14 големи фризера за дълбоко замразяване и ще бъдат организирани 1018 центрове за ваксиниране. За логистиката ще бъдат използвани военнотранспортни самолети С-130, както и стотици "доброволно реквизирани" транспортни средства за превоз на ваксините под контрола на армията и на полицията.
Желаещите да се ваксинират ще се регистрират чрез дигитална платформа в интернет или чрез гигантски колцентър, който ще има капацитет за обработва до един милион обаждания на ден. След това гражданите ще получават есемес на мобилния си телефон с часа, в който могат да отидат да се ваксинират в съответния местен център.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Ръст на продажбите на оръжия в световен мащаб

07.12.2020, 09:38

Обемът на продажби на оръжия и военни услуги на 25-те най-големи компании в света през 2019 г. е бил в размер на 361 милиарда долара. Това е с 8,5 процента повече от предходната година, се съобщава в доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ), предаде ТАСС, цитирана от БНР.
Световният пазар на оръжия миналата година е бил доминиран традиционно от американски компании. Петте най-големи производителя на оръжие са базирани в САЩ с общи продажби от 166 милиарда долара, а общо 12 американски компании са в класацията на 25-те най-големи в света. Китайските компании обаче придобиват все по-голям пазарен дял, а за пръв път в класацията влиза производител от Близкия изток, съобщи ДПА, като се позова на същия доклад.
Световен лидер в търговията с оръжие за поредна година е производителят на изтребителите Ф-35 „Локхийд Мартин“ с продажби, възлизащи на 53,2 милиарда долара през 2019 година. Останалите компании в челната петица са „Боинг“, „Нортроп Груман“, „Рейтиън“ и „Дженерал дайнамикс“. Сред топ оръжейните производители се нареждат шест компании от Западна Европа, четири от Китай, две от Русия и една от Обединените арабски емирства. Увеличението на приходите за основните китайски компании е 5 процента на годишна база и се дължи на започналата през 2015 г. модернизация на китайската армия, каза пред Франс прес Люси Беро-Сюдро от стокхолмския институт. Европейската компания „Еърбъс“ и френската „Талес“, нареждащи се съответно на 13-о и 14-о място, са реализирали продажби в най-много държави (всяка по 24), изпреварвайки американската „Боинг“. - Още военни фирми
Източник: https://www.actualno.com/

 

Първи старт за Cargo Dragon

07.12.2020, 08:57

SpaceX изстреля успешно първия товарен космически кораб Cargo Dragon за Международната космическа станция (МКС). Това стана вчера, 6 декември 2020 г.
Стартът стана в 11,17 часа местно време (18,17 часа българско време) от космическия център Кенеди. Изстрелването бе отложено веднъж, заради неподходящи метеорологически условия. - (видео)
Новият Cargo Dragon бе изведен на орбита от ракета-носител Falcon-9 Block 5, чиято първа степен е летяла три пъти преди това. Космическият кораб се отдели от ракетата след 12 минути, а първата степен се приземи успешно на безекипажна баржа в Атлантическия океан.
Това бе 100-ният успешен старт за Falcon 9 и 68-ото успешно приземяване на първата степен на ракетата.
Мисията, която е известна като CRS-21, цели доставка на 2972 kg от товари до МКС. Те се носят, както в херметичната капсула, така и в нехерметизирания багажник. Планира се космическият кораб да се скачи със станцията около 20,30 часа българско време на 7 декември.
Най-големият единичен товар, който CRS-21 носи е въздушният шлюз Bishop построен от компанията Nanoracks. Той ще се използва за изстрелване на микросателити от борда на МКС и чрез него ще могат да се поставят експерименти в космоса.
Мисията CRS-21 е първата, която SpaceX изпълнява в рамките на програмата Commercial Resupply Services phase 2. Договорът за това бе сключен през юли 2016 г. и гарантира на компанията минимум шест полета.
Cargo Dragon се базира на пилотируемата версия Crew Dragon. Основната разлика е, че липсват седалки за екипажа, няма прибори за управление и няма двигателите SuperDraco, осигуряващи отделянето от ракетата-носител в случай на аварийна ситуация. В сравнение с първото поколение товарен Dragon, който се използваше до момента, новият кораб има 20% повече полезен обем.
Освен това новият кораб може да остава на орбита до 75 дни, в сравнение с два 35 при първото поколение. Той може и да се скача с МКС в автоматичен режим, за разлика от Dragon, който трябваше да бъде придърпван и скачен с помощта на роботизирана ръка. Корабът ще може да се ползва до пет пъти и ще се приводнява в Атлантическия океан до Флорида, а не в Тихия до Калифорния. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

Един век танкове

07.12.2020, 08:46

В раното мъгливо утро на 15 септември 1916 г. в сектора Flers-Courcelette, определен за ничия земя и североизточно от река Сома в югоизточна Франция, войски на Антантата (Великобритания и Франция), атакуват войски на Съглашението (Германия и Австро-Унгария), като използват срещу добре окопалата се немска пехота, ужасяваща машина за убийство – невиждано до онзи момент, движещо се със странен шум и стрелящо огромно желязно чудо.
Войниците го наричат „Дявол“ и панически бягат от него, захвърляйки оръжието си докато се окопитят. До вечерта в шифрограмите и сводките за войските това чудо е наречено и записано: „Танк“. Това е танкът „Смелчак” (модел „Марк I”) на капитан Харолд Уйлям Мортимор „Морти“ от Британската армия, който достигайки първата германска траншея, произвежда с едно от оръдията си дебютния боен изстрел в света. Така възвестява началото на своето военно господство. И нещо прекрасно за капитана – 35 години по-късно на 15 септември 1950 г. се ражда единствената му дъщеря Тили в деня на честването на годишнината от първата битка.......Прочети още

 

7 декември 1941 г. Нападението над Пърл Харбър

07.12.2020, 08:42

Днешната ни история предопределя хода на световната история за десетилетия.
Нападението над Пърл Харбър е изненадваща въздушна атака на японския Императорски флот срещу американската военноморска база в Пърл Харбър, Хаваи. Началото на инвазията е поставено на 7 декември 1941 г. сутринта.
Без предварително обявяване на война базата е атакувана от 353 японски бойни самолети, бомбардировачи и торпедоносци на две вълни. За целта са използвани шест самолетоносача. Унищожена е голяма част от американския тихоокеански военноморски флот. Поради това през следващите месеци японците има пълно надмощие в Тихия океан. Едновременно с атаката започва японската офанзива срещу британските и холандските колонии в Югоизточна Азия, с което Втората световна война става фактически глобална война. Атаката над Пърл Харбър е битка, при която самолетоносачите и линейните кораби са доминиращият елемент.
Атаката е повратна точка в развоя на Втората световна война, тъй като става повод за влизането на САЩ, която да този момент е неутрална, във войната. Въпреки, че атаката причинява на САЩ значителни военни загуби, тя се оказва с фатални последствия за Япония. На следващия ден САЩ обявява война на Япония. До началото на войната американското правителство настройва населението на САЩ предимно миролюбиво и не агресивно, а атаката определя като „коварна“. След нея САЩ преминава към Съюзниците и мобилизира населението си.
Огромният индустриален потенциал на страната спомага до голяма степен за успехите им във войната. Днес в САЩ наименованието Пърл Харбър е синоним за унищожителна атака без предупреждение.
Американското правителство още преди това подкрепя Антихитлеристката коалиция с всички възможни средства и често провокира сблъсъци между Военноморските сили на САЩ и германски подводници в Атлантика.
По повод събитията съществуват многобройни теории за заговори. Критици обвиняват правителството на САЩ, че е провокирало атаката чрез политиката си и разполагането на флота на Хаваите. - (видео)

 

 

Във Военна академия вдигнаха допълнителните възнаграждения на докторите и докторите на науките

06.12.2020, 19:35

От 1 декември допълнителното възнаграждение на преподавателите, придобили образователно-научна степен „доктор“, е увеличено от 42 на 150 лв., а за „доктор на науките“ – от 90 на 200 лв., съобщават от Военна академия „Георги С. Раковски“.  С това се изпълнява решение на академичния съвет от октомври. От къде са парите? Те са от нарасналите собствени приходи на учебното заведение заради подобрената работа на преподавателите.
Припомняме, че точно преди една година, този въпрос бе тема на парламентарен контрол. Тогава народният представител проф. дин Станислав Станилов изрази разочарование от механизма за определяна на възнагражденията на военнослужещите преподаватели във Военна академия „Георги С. Раковски”. Според него, така се отблъскват от академична кариера най-талантливите и амбициозни офицери. В отговора си министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че с негова заповед е упълномощил ръководителите на структурите във военнообразователната система да определят за сметка на собствени приходи по-големи допълнителни възнаграждения на членовете на академичния състав по решение на академичните съвети.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Днес ВМС участваха в тържествата по случай църковния празник на св. Николай Мирликийски – закрилник на моряците

06.12.2020, 17:57

На 6-ти декември – Никулден, военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС участваха в отбелязване на празника на град Бургас. Празненствата започнаха с  ритуал по тържествено издигане на националното знаме на площад  „Атанас Сиреков” пред сградата на община Бургас.
По-късно военнослужещи от флотилията, заедно с представители на държавната и местна власт, българската православна църква, официални лица, граждани и гости на град Бургас, взеха участие в ритуал по хвърляне на венци и цветя в морето в памет на загиналите моряци и рибари от Моста в Морската градина на града.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Военни игри край портите на Китай! Пекин е бесен

06.12.2020, 13:18

Япония, Франция и САЩ ще проведат първите си съвместни военни учения през май следващата година в акваторията на Япония, на фона на нарастващата военна активност на Китай в региона, съобщи в. „Сенкай“, цитиран от информационните агенции.
Ученията, които ще се проведат на един от необитаемите японски острови, ще фокусират върху спасителни дейности по време на природно бедствие. Ще бъде отработен също десант на острова и организиране на отбрана срещу нападение, посочва вестникът, без да цитира източници.
Изданието отбелязва, че тези учения може да отправят възпиращ сигнал към китайските власти, които водят териториален спор с Токио за островите Сенкаку /Дяоюй/ в Източнокитайско море.

 

Японска сонда достави проби от астероид

06.12.2020, 08:47

Спускаемата капсула на японската космическа сонда Hayabusa2 успешно се приземи в Австралия. Тя носи на борда си проби от повърхността на астероида Ryugu. Това стана вчера, 5 декември 2020 г.
Сондата Hayabusa2 бе изстреляна на 3 декември 2014 г. и така мисията ѝ продължи почти точно шест години.
Малката спускаема капсула е с диаметър от 40 cm и маса от около 16 kg. Тя се отдели от сондата по-рано днес, на разстояние от около 220 000 km от Земята и навлезе със скорост от 11,6 km/s в атмосферата ѝ. Скоростта на капсулата се забави до около 3 km/s за по-малко от минута. Когато скоростта на падане достигна едва 0,1 km/s спускаемата капсула изхвърли топлинния си щит и пусна парашутите си. Това става на височина от около 10 km над повърхността, като парашутите са изработени така, че да дават максимална отразяваща повърхност за може да се засече по-лесно местоположението ѝ
Капсулата се е приземила в Централна Австралия малко преди 20 часа българско време (малко преди изгрев на 6 декември, местно време). На борда ѝ има малък радиофар, който ще помогне за по-точното засичане на местоположението ѝ.
В 21,57 часа българско време, от японската космическа агенция JAXA съобщиха, че капсулата е намерена невредима.
Това е втората успешна мисия за връщане на Земята на пробра от астероид. Предишният успех също е японски и е извършен със сондата Hayabusa и приключи през 2010 г.
Hayabusa2 излетя на 3 декември 2014 г. и през юни 2018 г. се срещна с астероида Ryugu. Той е от К-клас (състои се основно от карбонати) и е с диаметър около 1 km. Смята се, че е останал сравнително непроменен от създаването на Слънчевата система насам. От астероида са взети две проби, а през ноември 2019 г. сондата се отделя от него и поема отново към Земята. - (видео)
Самата сонда има все още достатъчно гориво за йонния си двигател и се планира тя да функционира още повече от десетилетие. След като отдели спускаемата си капсула, тя продължава да лети в космоса, като се планират серия маневри за да може да посети друг астероид през 2026 г. и след това още един през 2031 г. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

Boeing пенсионира двата си T-33

06.12.2020, 08:40

Самолетостроителят Boeing пенсионира двата си T-33, които натрупаха 66 години служба, от които над 40 в компанията. Това стана на 4 декември 2020 г.
Двата самолета, които носят имената “Red Bird” (N109X) и “Blue Bird” (N416X) се отправиха към гробището за стари самолет, след прощален полет над заводите на Boeing в района на Сиатъл. Двете машини се използваха от компанията в ролята им на „chase plane” – машина, която придружава друг самолет по време на изпитателен полет. От борда му, освен, че се следи как работи тествания самолет, може да се правят и фотографии и видео.
Точно в такава роля служиха четири десетилетия двата T-33, които са придружавали всички нови типове на Boeing в първите им полети от 1981 г. насам.
И двата T-33 са произведени в Канада от Canadair като T-33AN (канадско означение CT-133 Silver Star Mk 3) през 1954 г. “Red Bird” служи в Кралските канадски ВВС до 1965 г., когато е продаден на цивилен и получава канадската цивилна регистрация CF-SJZ. Година по-късно е купен в САЩ, където и получава настоящата си регистрация. Boeing го купува през 1976 г. “Blue Bird” е на военна служба в Канада до 1970 г., след което е продаден на цивилни в Канада, а през 1973 г. попада в САЩ. Boeing го купува през 1980 г.
Първият нов самолет, който двата T-33 придружават по време на първия му полет е Boeing 767 (първи полет 26 септември 1981 г.).
От компанията обясняват решението си да пенсионират двата T-33 с напредналата им възраст и трудностите, които компанията среща при поддръжката им. От Boeing вече се оглеждат за самолет с еквивалентни характеристики, който може да поеме същите задачи.
Последният нов самолет, който двата T-33 придружават в първия му полет ще остане полетелият през януари 2020 г. Boeing 777-9.
Двуместният учебно-тренировъчен T-33 прави първи полет през март 1948 г. Машината се базира на ранния реактивен изтребител P-80. Произведени са над 6500 броя, които са били на въоръжение в десетки страни, за повечето от които става първия реактивен самолет на въоръжение.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Турция ще проведе военноморски учения югоизточно от Крит

05.12.2020, 20:40

Турция извести за провеждане на военни учения югоизточно от Крит, съобщава "Катимерини".
Ученията ще се проведат на 9 и 10 декември във водите между гръцките острови Родос и Кастелоризо, се казва в Навтекс известие.
Ученията ще съвпаднат със срещата на ЕС на 10 и 11 декември, на която трябва да се вземе решение за евентуални санкции срещу Анкара.

 

Варна преди фотографията: Stadt und Rhede zu Varna (Градът и пътят към Варна)

05.12.2020, 19:43

Гравюрата „Stadt und Rhede zu Varna” е публикувана в книгата: Donau-Bulgarien und der Balkan: historisch-geographisch-ethnographische Reisestudien aus den Jahren 1860-1878. III Band, mit 46 illustrationen im texte, zehn tafeln und einer original-karte, von F. Kanitz. Leipzig, Verlagsbuchhandlung von Hermann Fries, 1879.
Tя е поглед към Варненската крепост и Варненския залив от височините на Франгенското плато. Неин автор е Феликс Каниц. Представени са три от големите бастиони на крепостта - североизточният бастион „Али бей табия“, северозападният - „Илдъз табия“ и югозападният - „Кадир баба табия“. Високо над жилищните сгради се извисяват островърхите минарета на джамии и часовниковата кула (Сахат кула). В залива - ветроходи и параходи.
През юли 1872 г. Феликс Каниц е във Варна и прави следното описание на града........ Прочети още

 

Ген. Стоян Топалов бе удостоен посмъртно с почетния знак на МО „Свети Георги“ – I степен

05.12.2020, 19:38

Снимка: Димитър БебеновСъс заповед на министъра на отбраната Красимир Кракачанов „за цялостна дейност по развитието и укрепването на Българската армия и за принос за националната сигурност в Република България“ генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов бе удостоен посмъртно с  почетния знак на МО „Свети Георги“ – I степен.  Това бе съобщено в началото на днешната траурна церемония с военни почести с участието на Нацоналната гвардейска част в ЦВК по повод кончината на ген. Топалов.
Отиде си от нас личност с доказани нравствени добродетели, достоен, ерудиран и уважаван български офицер, човек на честта, се посочва в съболезнователния адрес на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев, прочетен от неговия съветник полковник от запаса Илия Милушев. Ще запомним ген. Топалов с неговата всеотдайност в работата, човечност и внимание към колегите, подчертава в съболезнователния си адрес до близките вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Днес ние изразяваме признателността си към неговия дългогодишен принос  за военната и националната ни сигурност, включително и за ролята му като аташе по отбраната в Русия в първите демократични години, заявява началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който лично дойде да се сбогува с ген. Топалов.
„В този ден, когато се разделяме с нашия другар и съратник по убеждения, можем само да му благодарим и да пазим като пример неговия достоен живот. Той даде много на Българската армия. Като военен дипломат в първите години на прехода, успя да изпълни всяка задача в интерес на родината. Като общественик – председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и член на нашето ръководство, всеки ден показваше как трябва да се работи за хората, отдали живота си за защита на България“, отбеляза в словото си председателят на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов.  С неговата смърт целият български народ се лиши от един патриот и талантлив военачалник, посочва посланикът на Руската федерация у нас Н. Пр. Антолий Макаров.
На траурната церемония бяха дошли още командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Стайко Прокопиев,  директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов, командирът на НГЧ полковник Кънчо Иванов, генерали, офицери и сержанти от запаса и резерва, председатели и членове на военно-патриотични организации, колеги и приятели на ген. Топалов.
Съболезнователни адреси, венци и цветя имаше още от председателя на Комисията по отбрана, командващия СКС, командира на Сухопътни войски, командира на СКСО, директора на Служба „Военна полиция“, командира на НГЧ, командири на формирования, председателите на СОСЗР, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, Столичния съвет на СОСЗР, Съюза на военноинвалидните кооперации, Асоциацията на Сухопътните войски, Асоциацията на разузнавачите от запаса, Национална асоциация „Сигурност“, Асоциацията на военните разузнавачи, СОСЗР-Пловдив и други обществени организации.
Своята признателност към ген. Топалов и съчувствие към близките му изразиха президентът и генералният секретар на Международната конфедерация на генералите, адмиралите и офицерите полковник Александър Каншин и Анатолий Кумахов и почетният председател на Сдружението на ветераните и Клуба на генералите от Република Северна Македония ген. Илия Николовски, депутат в местния парламент.
Погребението ще бъде на 8 декември от 12 ч. в родния град на генерала Стрелча. От семейството на ген. Стоян Топалов благодарят за вниманието на президента на Република България, за отзивчивостта и съдействието на министъра на отбраната и началника на отбраната, за организирането на поклонението на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ и служителите в ЦВК, на командира на НГЧ, на Служба „Военна полиция“, на военно-патриотичните съюзи и на всички, които дойдоха да изпратят техния съпруг, баща и дядо.
Поклон пред светлата ти памет, генерале!
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Оръжейните продажби на САЩ за други страни достигнаха 175 млрд. долара през 2020 г.

05.12.2020, 08:14

Съединените щати са одобрили продажбите на оръжия и на друго военно оборудване на други страни на стойност 175 млрд. долара през 2020 г., разкри Държавният департамент.
Това представлява повишение с 2,8%, или с 5 млрд. долара, в сравнение с 2019 г.
От тези 175 млрд. долара приблизително 50,8 млрд. долара са дошли от чуждестранни военни продажби и около 124,3 млрд. долара от директни търговски продажби.
Една от последните продажби, одобрени от администрацията на президента Доналд Тръмп, беше тази за Тайван през октомври на стойност 4,2 милиарда долара.
Източник: https://bnr.bg/

 

Тръмп изтегля по-голямата част от американските войници в Сомалия

05.12.2020, 08:06

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, чийто мандат изтича другия месец, нареди по-голямата част от американските войници в Сомалия да бъдат изтеглени, предаде БТА, позовавайки се на световните агенции.
"Част от силите ще може да бъдат предислоцирани извън Източна Африка. Останалите обаче ще бъдат прехвърлени от Сомалия към съседните страни, за да бъдат възможни трансгранични операции на Съединените щати и техните партньорски сили за поддържане на натиска върху прибягващи до насилие екстремистки организации", обяви министерството на отбраната на САЩ.
Комюникето не съдържа подробности. В него само се казва, че изтеглянето ще стане в началото на следващата година, отбелязва Асошиейтед прес.
Франс прес припомня, че сега около 700 войници от американските специални части обучават и съветват сомалийската армия в борбата й срещу свързаната с Ал Каида джихадистка групировка Аш Шабаб.
"Съединените щати не се изтеглят, нито се отказват от ангажиментите си към Африка", подчерта Пентагонът. Той обеща американските въоръжени сили да "запазят своя капацитет да провеждат целенасочени антитерористични операции в Сомалия", както и да продължат разузнавателните си операции в тази страна от Африканския рог.
Съобщението е в унисон с желанието на Тръмп да изтегли американските войски от основните театри на външни операции и да прекрати "безкрайните войни" на Америка. Тази негова позиция има подкрепата на голяма част от обществеността.
От победата на демократа Джо Байдън на президентските избори в САЩ в началото на миналия месец, републиканецът Тръмп, макар и още да не е признал своето поражение, се опитва да ускори изтеглянето на американските войници от няколко държави, и по-специално Афганистан и Ирак, преди да напусне Белия дом на 20 януари.
Генералният инспектор на Пентагона предупреди наскоро, че Аш Шабаб остава сериозна заплаха в Сомалия и региона. Групировката "продължава да се приспособява, да се съпротивлява, и остава в състояние да атакува западните интереси и техните партньори в Сомалия и Източна Африка", констатира той в доклад, отбелязва АФП.
Източник: https://www.dnes.bg/

 

 

Индонезия преговаря за Rafale

04.12.2020, 23:00

Индонезийското правителство преговаря с Франция за покупката на многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това е казал френският министър на отбраната Флоранс Парли в телевизионно интервю излъчено на 3 декември 2020 г.
Парли е казала, че преговорите са достатъчно напреднали и се касае за доставка на 36 изтребителя. Тя ще е дала друга информация, освен че ако сделката се осъществи, това ще е отлична новина за френската аерокосмическа индустрия.
Новината бе съобщена малко преди това и от френския бизнес вестник La Tribune. Той се позовава на няколко собствени източници, но говори за 48 броя Rafale и твърди, че индонезийската страна иска бързо да финализира договора.
Ако тези намерения се реализират, то това ще е нов успех за френския изтребител. Припомняме, че вече бяха продадени 36 броя за Индия, 24 за Катар и 24 за Египет. Отделно, съвсем скоро ще се сключи договор с Гърция за 18 машини (12 от които ще са употребявани).
По-интересно е, че ако Индонезия действително подпише договор за Rafale и то за 36 броя, това вероятно ще сложи край на дългите години хаотични търсения на нови бойни самолети, в които се е впуснала страната.
През 2017 г. Индонезия се споразумя за покупката на 11 броя Су-35 и дори подписа договор за $1,1 млрд. Той, обаче така и не е преведен в изпълнение. Точните причини за това не са известни, но се предполага, че страната се опасява от американски санкции по линия на закона CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), в рамките на когото могат да се наказват държави извършващи големи оръжейни сделки с Русия. Официално, Индонезия не се отказала от придобиването на Су-35.
През миналия ноември стана ясно, че страната проучва възможността да купи две ескадрили F-16 Block 70/72. Освен това, през тази година стана ясно, че индонезийското правителство официално е отправило питане за покупка на 15-те употребявани австрийски Eurofighter.
За да е хаосът пълен, официално Индонезия участва в корейския проект KF-X, за създаване на изтребител от ново поколение. Тя трябва да поеме 20% от разходите по проектирането и изпитанията и да купи 48 машини. От 2017 г. насам, обаче индонезийците не правят вноски по проекта и няма яснота какви са реалните им намерения за него.
Индонезийските ВВС днес изглеждат повече от шарено. Страната има 10 броя F-16A/B, някои от които са модернизирани до стандарта MLU, 23 броя F-16C/D Block 32 (част от които са модернизирани до нивото на Block 52), пет Су-27СКМ, 11 Су-30МК2 и 23 броя от леките изтребители Hawk Mk.209. Отделно има и по 15 учебно бойни KAI T-50i и турбовитлови Super Tucano.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

Втори F-117 е бил поразен над Югославия през 1999 г.

04.12.2020, 20:35

Кратка история, разказана между другото в един авиационен подкаст, хвърля светлина върху малко известен епизод от НАТО-вските бомбардировки над Югославия през 1999 г. – втори нискозабележим ударен самолет F-117 е бил поразен от зенитна ракета, но все пак се е добрал до базата си. Ето какво се научава от разказа на подполковник (о.р.) Чарли „Туна” Хайнлайн.
„Беше интересна вечер. Нямам идея, какава част от това е разсекретено”, започва да разказва Хайнлайн в подкаста The Afterburn.
Хайнлайн е пилот с интересна биография, който е летял на A-10 и F-117 във ВВС на САЩ, бил е пилот на разменни начела във ВМС на САЩ, където лети на F/A-18 Hornet и освен това е инструктор на F-4 за Луфтвафе, базирани в САЩ и използвани за обучение.......Прочети още

 

САЩ все по-близо до санкции срещу Турция заради С-400, лирата с нов спад

04.12.2020, 17:38

Турската лира спадна в петък, след като американските законодатели включиха турски санкции в законопроекта за разходите за отбрана, който приближава Вашингтон стъпка по-близо до наказание на съюзника си от НАТО за закупуване на руската ПРО С-400 миналата година, съобщава "Ройтерс".
Окончателната версия на разходите за отбрана на САЩ в размер на 740 милиарда щатски долара ще задължи Белия дом да избере от списъка на санкциите за С-400, които според Вашингтон са несъвместими с операциите на НАТО.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който трябва да се оттегли следващия месец, заяви, че ще наложи вето върху законопроекта за отделни разпоредби. Но той може да се нуждае от известна подкрепа в Конгреса и това би било първото подобно вето от близо 60 години.
Русия достави С-400 миналата година, а Турция ги изпробва едва през октомври. Анкара заяви, че те няма да бъдат интегрирани в системите на НАТО и не представляват заплаха и призова за създаване на съвместна работна група. Заплахата от западни санкции натежа върху турската валутата, която постигна рекордно ниски нива тази година.
Санкциите могат да навредят на турска икономика, която вече се бори с забавяне, предизвикано от коронавирус, двуцифрена инфлация и силно изчерпани чуждестранни резерви.
Избраният президент на демократите Джо Байдън се очаква да бъде по-строг по отношение на Турция от Тръмп, който имаше топли отношения с президента Реджеп Ердоган, въпреки нарастващата враждебност сред американските депутати към по-агресивната външна политика на Турция.
Законопроектът за отбраната включва санкции съгласно Закона за противодействие на американските противници чрез санкции (CAATSA), които са създадени отчасти за възпиране на сътрудничеството с Русия.
Президентът на САЩ би избрал от списък с възможни санкции с леки до сурови санкции.
Законопроектът е резултат от месеци преговори между републиканците и демократите. След като Камарата и Сенатът гласуват по него в началото на следващата седмица, републиканецът Тръмп има 10 дни да наложи вето или става закон.
Демократичният американски сенатор Крис Ван Холен заяви в изявление, че Конгресът е направил това, което Тръмп няма да направи: "покажете на президента Ердоган, че няма да отстъпим, когато става въпрос за защита на нашата сигурност и на нашите верни съюзници в НАТО".
Миналата година Вашингтон спря Турция от своята програма F-35 заради С-400. - Още за С-400
Източник: News.bg 

 
 

Военно формирование в Плевен отбеляза 73 години от създаването си

04.12.2020, 14:43

Днес тържествено бяха чествани 73 години от създаването на военно формирование 22 160 в гр. Плевен.
Програмата по случай празника започна с приемане на строя от командира на Единния център за начална подготовка полк. Марин Господинов на военнослужещите от в.ф. 22160 на ритуалния плац във войскови район 1163.
Полковник Марин Господинов поздрави военнослужещите по повод празника и изказа признателност към волята, с която преодоляват трудностите при изпълнение на ежедневните задачи, както и към отдадеността им в службата към родината и армията. Той благодари на личния състав за полаганите усилия при изпълнение на поставените задачи и пожела успех на военнослужещите в бъдещата им работа, като припомни, че от военното формирование са израснали много високо подготвени командири, а сега в него служат едни от най-добрите офицери, сержанти и войници. ”Вие наистина сте достойни наследници и продължители на най-добрите военни традиции на вашите предшественици” – завърши той, съобщават от формированието.
Бяха прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители и поздравителни адреси от Началника на отбраната, Командира на сухопътните войски и от много други военни формирования и държавни институции. Тържеството завърши с полагане на венци пред паметната плоча на 5 механизирана бригада пред КПП „Изток” на войскови район 1163.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Дейвид Коен - възможен кандидат за шеф на ЦРУ в САЩ

04.12.2020, 08:44

Демократът Джо Байдън, избран за президент на САЩ, според оценките на водещите американски медии, е склонен да номинира Дейвид Коен (на снимката) за поста директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), който преди се занимаваше с темата за намесата на Русия в американските избори и развитието на антируските санкции, съобщава ТАСС. Според източници Байдън все още не е взел окончателно решение. То ще зависи от разпределението на други постове, включително шефа на Пентагона и Министерството на правосъдието на САЩ. „Но ключовите съветници казаха, че Байдън харесва Коен и евентуалното му назначение е одобрено и от Аврил Хейнс, която беше номинирана за кандидат за поста директор на Националното разузнаване на САЩ“, се казва в статията.
Коен беше заместник-директор на ЦРУ през 2015 г. - 2017 г. Президентът на Съединените щати по това време беше Барак Обама. Според изданието Коен е участвал в съвместната работа на ЦРУ, Федералното бюро за разследвания (ФБР) и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ за оценка на намесата, приписвана на Русия в президентските избори в страната през 2016 г. Коен е заемал и редица длъжности в Министерството на финансите на САЩ. По-специално той отговаряше за въпроси, свързани със санкциите срещу Русия и Иран. През 2019 г. се появи епизодично в телевизионния сериал „Игра на тронове“. Според "Ню Йорк Таймс" Байдън преди това е имал тенденция да номинира Том Донилон, помощник на администрацията на Обама на държавния глава за национална сигурност, за кандидат за поста директор на ЦРУ. Тази възможност вече не се разглежда.
Друг потенциален кандидат остава Майкъл Морел, се казва в статията. По времето на Обама той беше заместник-ръководител на ЦРУ, а също така два пъти стана временно изпълняващ длъжността на този отдел. Според изданието, някои американски депутати се противопоставят на кандидатурата на Морел поради факта, че в миналото той се обявява в защита на програми, включващи ползването на изтезания.
Източник: https://www.actualno.com/

 

Почитаме покровителката на артилеристите Света великомъченица Варвара

04.12.2020, 07:54

Света великомъченица Варвара се почита като покровител на артилеристите от времето на създаването на огнестрелната артилерия през XIV век. Празникът се чества от артилеристите във всички християнски страни в Европа и Америка.
В България тази традиция е създадена през 2005 година по предложение на инициативен комитет от Шуменския военен факултет и с благословията на негово високо преосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит.

На този ден се връчва награда на офицер за принос към развитието на артилерията. През миналата година с това отличие бе удостоен  полковник Димитър Събев, коойто служи служи 32 години в българската армия до пенсионирането си през 2003 г. като командир на учебната база „Панайот Волов“. - Още артилерия

 
 

Компания представи безпилотен апарат за изстрелване на малки сателити

04.12.2020, 07:39

Американският стартъп Aevum представи своя безпилотен апарат Ravn X, който ще служи за платформа за изстрелване на малки ракети-носители с въздушен старт. Това стана днес, 3 декември 2020 г.
Aevum, които се базират в Хънтсвил, Алабама разработват Ravn X от няколко години и планират да се конкурират във все по-пренаселения пазар на оператори предлагащи малки ракети-носители за изстрелване на товари с маса до няколкостотин килограма на ниска околоземна орбита.
Ravn X ще е напълно автономен летателен апарат, който може да оперира от всяко летище с дължина на полосата от поне 1600 m. Излетната му маса ще достига 25 тона, ще има дължина от 24,3 m и размах на крилото от 18,3 m. Под себе си ще носи двустепенна ракета-носител, която ще може да изстрелва товари с маса от 100 до 500 kg на ниска околоземна орбита.
Основателят и изпълнителен директор на Aevum Джей Скайлъс е заявил, че компанията му фактически предлага тристепенна система за извеждане на товари в космоса, като безпилотният апарат ще може да се използва многократно.
Стартовете ще стават на височина от 9100 до 18 300 m, в зависимост от конкретния товар. Ravn X ще може да се подготви за нов полет след 180 минути. Възможността да се лети от всяко летище ще елиминира и ограниченията от метеорологичната обстановка.
Очакванията на Скайлъс са, че Ravn X ще е готов след 18 месеца, като скоро ще започнат летателните му тестове. Апаратът трябва да бъде сертифициран от американската федерална авиационна администрация FAA.
Основното предимство на системата, която Aevum предлага, ще е минимизирането на наземната инфраструктура. Апаратът ще оперира от нормално летище и няма нужда от изграждането на голям космодрум.
Не е известно колко частно финансиране е набрала компанията, но през септември 2019 г. Пентагона ѝ даде договор за $4,9 млн., с който да се покрие експериментален старт на малък сателит.
Aevum е една от осемте компании, които се състезават за договор с Военнокосмическите сили на САЩ за изстрелване на малки сателити в следващите осем години. Потенциалната стойност на договора е $986 млн.
Освен това компанията е получила финансиране по линия на фондове за иновации от американското правителство.
Обаче целта на Aevum е само 15% от работата ѝ да идва от Пентагона, а останалите 85% да са комерсиални стартове. Бизнеспланът говори за 8 – 10 старта годишно, при цена от $5 – 7 млн. на старт.
Въздушен старт за ракета-носител не е нова концепция. Northrop Grumman използва своята ракета-носител с въздушен старт Pegasus от 1990 г. насам, но тя не успя да се наложи. Сега Virgin Orbit се опитва да създаде нова система, използвайки Boeing 747 за стартова платформа.
В последните години Пентагона иска да изгради устойчиви възможности за скоростно извеждане на орбита на малки сателити. Основната идея е да се подменя и подсилва спътниковата групировка на орбита в случай на пълномащабна война срещу държава, която може да унищожава спътници в космоса.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 
 
 

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на семейството и близките на генерал Стоян Топалов

03.12.2020, 21:34

Генерал Топалов извървя достойно своя житейски и професионален път, посветен в служба на българската армия и държава. Това заявява държавният глава Румен Радев в съболезнователен адрес до семейството и близките на генерал-лейтенант (о. з.) Стоян Топалов.
Президентът подчертава, че заемайки редица високоотговорни постове, през годините той се утвърждава като подготвен военен и признат общественик.
Румен Радев изтъква, че отдадената му работа за опазване на доблестта и честта на българските военни като председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва, са достойни за уважение.
„До последните си мигове той отстояваше твърдо и решително принципите и каузите си, воден от изконните български воински добродетели и ценности“, отбелязва държавният глава в писмото си до опечалените.
Румен Радев изразява увереност, че личността на Стоян Топалов ще остави ярка следа в спомените на всички, работили с него, а името му ще бъде записано с почит в страниците на българската военна история.

 

Каракачанов продължава да крие кой усвоява 100 млн. лв. в очакване на новите F-16

03.12.2020, 18:10

Министерството на отбраната продължава да крие и да не дава информация как се усвяват 100-те милиона лева, които кабинетът отпусна за изграждане на инфраструктурата в базата в Граф Игнатиево за новите изтребители F-16. Както OFFNews писа поне първата част от парите ще бъдат усвоени без да се обявяват истински обществени поръчки , а фирмите избрани да строят и да доставят оборудването остава строго пазена тайна.
Министерството на отбраната не отговори по същество на въпроси на OFFNews зададени по Закона за достъп до информация (ЗДОИ) за това колко договора и с кои фирми са подписани, като се позова на търговска тайна. От отговора става ясно, че към 26 ноември Министерството на отбраната има сключени договори за 14,8 млн. лв., но отказва подробности за договорите и изпълнителите, тъй като се засягали интересите на трети лица, които изрично отказали “предоставянето на исканата обществена информация”. Отговорът е подписан от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов. Той се позовава на чл. 37, an. 1, т. 2., в която като основание за отказ до обществена информация е записано - “достъпът засяга интересите на трето лице и то изрично е отказало предоставяне на исканата обществена информация, освен в случаите на надделяващ обществен интерес”. Явно Запрянов и политическото ръководство на Министерството на отбраната смятат, че начинът по който ще бъдат похарчени тези 100 млн, лв. не заслужава общественият интерес.
Историята с криенето на информация има и продължение. Самият министър на отбраната Красимир Каракачанов отказва същата информация - за вече сключените договори на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев, който е член на комисията по отбрана. Аргументът му, който е описан в отговор на въпрос, зададен по правилата на парламентарен контрол е, че тази информация вече е искана по ЗДОИ (от OFFNews вероятно) и е отказана, тъй като се засягали интересите на трети лица и за това отговор няма да бъде даден и на депутатът от управляващата партия. Датата на отговора е 2 декември 2020 г.
Министерството на отбраната възлага обществени поръчки за изграждане на нови сгради и съоръжения, и модернизиране на съществуващата инфраструктура в района на летище Граф Игнатиево по реда на част четвърта „Специални правила при възлагане на обществени поръчки в областите отбрана и сигурност” от Закона за обществените поръчки. Тази вратичка в закона беше направена от парламента в началото на миналата година. Според поправката, без открита обществена поръчка може да се възлагат договори в областите отбрана и сигурност до 837 000 лв. - “за доставки на чувствително оборудване, включително на части, компоненти и/или монтажни елементи за него” и 10 000 000 лв. - “за строителство”. Тези договори могат да се възлагат директно, като възложителите са длъжни да сключат писмен договор. “Съгласно горепосочените разпоредби не е налице задължение възложителят да публикува информация за възложените поръчки в Регистъра на обществените поръчки, поддържан от Агенцията по обществени поръчки”, твърди Каракачанов.
В отговора си до Христо Гаджев Каракачанов пише за останалите проекти, които ще бъдат възлагани през следващата година, че са в процес на планиране. Според наши източници почти всички фирми, които ще работят на базата на която ще бъдат дислоцирани новите многоцелеви изтребители са вече определени и договорите ще бъдат подписани до края на мандата на това правителство.
Предвидените за изграждане нови сгради и съоръжения представляват хангари за обслужване и ремонт на самолет F-16 Block 70, лаборатории, работилници, складове, тренажорен комплекс и др. Предвидено е и обособяването на район за оперативна подготовка на самолет F-16 Block 70 с осем броя укрития, с площадки за маневриране и пътеки за рулиране. Ще бъде извършена модернизация на пистата за излитане и кацане, рулевите пътеки, обслужващите пътища и периметровата ограда на войсковия район.
Въпреки, че отговора на Каракачанов към Гаджев информация по същество липсва, голяма част от текста изобилства от уверения, че в повереното му министерство се спазват всички законови правила, изборът на фирми се прави на база техническите им и професионални способности и при строг контрол в полза на обществения интерес, а в МО действал стриктен антикорупционен план.
Източник: https://offnews.bg//

 

Органите от Автоматизираната информационна система „Преслав” проведоха тренировка

03.12.2020, 17:23

Двудневна тренировка на специалистите по предупреждаване и докладване от Автоматизираната информационна система „Преслав” на Българската армия, под ръководството на Съвместното командване на силите приключи успешно днес, 3 декември 2020 година.
От пунктовете за постоянна дислокация бяха отработени действия на органите от Автоматизираната система по осигуряването на Съвместни сили, при преодоляване на последиците от използване на оръжия за масово унищожение и крупни промишлени аварии при подготовка, и провеждане на операция по защита на Република България, съгласно изискванията на STANAG 2103 - АTP–45 - (F)”.
Поради епидемиологичната обстановка в страната, тренировката се проведе в редуциран състав до 40 души от Центъра за наблюдение и контрол на радиационна, химическа, биологическа и екологическа обстановка на СКС, Главния разчетно-информационен център на Сухопътните войски(ГРИЦ); ГРИЦ на Военноморските сили; Секция „Фактически, метеорологични и ЯХБ данни“ в Метеорологичен център на Военновъздушните сили и Разчетно – информационните групи (РИГ) на формированията от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции.
През първия ден от тренировката бяха отработени действия на органите на АИС „Преслав” по изясняване и оценка на създадената ядрена обстановка, в следствие на нанесени въздействия с ядрено оръжие, действие на формированията за земно и въздушно радиационно и химическо разузнаване при провеждане на радиационно разузнаване и действията на отделенията за анализ и контрол при вземане на проби за радиологичен анализ от различни среди.
През втория ден формированията реагираха на 14 радиологични инциденти (аварии), 14 въздействия с химическо оръжие (Зарин, Зоман, Vx, Фосген и Табун) и химически инциденти (аварии), и 3 въздействия с биологично оръжие (Антракс и Ебола вирус). При изпълнението на занятията бяха тренирани действията на органите на АИС „Преслав” по изясняване и оценка на химическа, радиологична и биологична обстановка, създадена в следствие на нанесени химически въздействия и възникнали радиологични събития, действията на формированията за земно и въздушно РХР при провеждане на радиационно и химическо разузнаване, и действията на отделенията за анализ и контрол при вземане на проби за химически анализ от различни среди.
За изясняване на радиационната, химическа и биологическа обстановка в хода на тренировката се използваше и новата версия на софтуерния продукт CBRN Analysis.
Източник: https://jfc.armf.bg/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски разузнаха и унищожиха невзривен боеприпас

03.12.2020, 17:20

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен бе задействано на 2 декември 2020 г. с цел разузнаване на невзривен 76,2 мм боеприпас без маркировка, с взривател, силно корозирал. Боеприпасът е бил открит в жилищния квартал „Даме Груев“ – гр. Сливен при извършване на изкопни дейности.
Специализираният екип, в състав от четирима военнослужещи с един брой техника, действа под ръководството на капитан Гавраил Гандев. Боеприпасът е транспортиран до огневи комплекс „Батмиш“ и унищожен при спазване на всички необходими мерки за безопасност.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Нова китайска плаваща болница

03.12.2020, 09:17

На 30 ноември 2020 година във военноморската база на Южния флот на ВМС на НОАК в град Саня на остров Хайнан  се състоя официална церемония по въвеждането в строя на главния кораб-болница от нов проект, получавайки името 南医13 ("Южна медицина 13"). Новата плаваща болница е построена в корабостроителницата Hudong-Zhonghua Shipbuilding Group  в Шанхай и е с водоизместимост 6000 тона. - (видео)
Съобщава се, че новия кораб ще бъде в състава на Южния флот на китайските ВМС, в оперативната зона на който влизат спорните рифове в архипелага Спратли и Параселските острови. Втората болница от този проект в момента извършва заводски ходови изпитания на море, като се очаква след два месеца, тя също да влезе в състав на ВМС на НОАК.
Източник: https://dambiev.livejournal.com/

 

US военните запазват 2 бази в Афганистан след намаляване на присъствието си

03.12.2020, 08:38

Министерството на отбраната на САЩ одобри планове за намаляване на американското военно присъствие в Афганистан, които предвиждат военните да запазят две по-големи бази и след съкращаване на числеността им до 2500 души до средата на януари догодина, съобщи висш военен, цитиран от Ройтерс.
Решението за намаляване почти наполовина на сегашния контингент от близо 4500 войници в Афганистан, взето от президента Доналд Тръмп след изборите миналия месец, беше огласено преди военните лидери да изготвят планове за изпълнение на съкращаването. По тази причина много въпроси за бъдещето на американския военен контингент, след като на 20 януари Тръмп освободи поста, останаха без отговор, предава БТА.
Председателят на Съвета на началник-щабовете на американската армия генерал Марк Мили (на снимката) представи първите подробности за съкращаването на събитие, организирано от мозъчния тръст Институт "Брукинг. Той каза, че наред с двете по-големи бази САЩ ще запазят и "няколко сателитни бази".
Мили обясни, че американските военни ще продължат да изпълняват двете си ключови мисии - да помагат на афганистанските сили за сигурност в конфликта с талибаните и да извършват антитерористични операции срещу бойците от групировката "Ислямска държава" и от "Ал Каида".
Мили не каза кои са базите. Той отказа да прогнозира какво може да реши избраният за президент Джо Байдън.
Какво ще последва ще реши следващото правителство, отбеляза генералът.

 

Отказал блок за управление може да забави първата мисия на Artemis

03.12.2020, 07:18

На борда на космическия кораб Orion има отказал блок за управление, чиято подмяна може да отнеме месеци и това да доведе до забавяне в първата мисия на програмата Artemis. За това съобщава The Verge.
Изданието пише, че в началото на ноември 2020 г. инженери на Lockheed Martin, които работят по космическия кораб Orion са открили отказ в един от осемте блока за управление на електрическото захранване и комуникациите на борда (PDU). The Verge се позовава на вътрешна кореспонденция между Lockheed Martin и NASA.
От NASA са признали за проблема и са заявили, че той е бил открит по време на наземни тестове. От производителя Lockheed Martin също са признали, че има технически проблем с един от блоковете за управление на електрическата система и са обяснили, че работят по отстраняването му.
Основната трудност в случая идва от това, че отказалият блок се намира в адаптера, който свърза капсулата на екипажа със сервизния модул на Orion. Според вътрешната кореспонденция, която цитира The Verge, ако модулът се подмени това може да отнеме 12 месеца – девет месеца за разглобяване на космическия кораб и още три месеца за тестване. От Lockheed Martin са предложили алтернативен метод за разглобяване на кораба, което ще отнеме само четири месеца.
Третият разглеждан вариант е полетът да се осъществи с отказал блок за управление, тъй като неговите функции са дублирани, а и самият блок е запазил достатъчна функционалност.
Космическият кораб Orion, който изпитва проблеми в момента, е със сериен номер 002. Той е единственият завършен в момента и се планира през ноември 2021 г. да бъде изстрелян в космоса без екипаж за извършване на тестов полет около Луната в рамките на мисията Artemis 1. Този неочакван проблем, обаче може да отложи старта.
Отделно, закъснение трупа и свръхтежката ракета-носител SLS, който трябва да изстреля Orion.
NASA все още работи официално по график за връщането на хората на Луната в края на 2024 г. в рамките на мисията Artemis 3. Тези планове, обаче срещат технически и финансови трудности, като е почти сигурно, че администрацията на новия американски президент Джо Байдън ще ги отложи. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Италия получи нови AW139 за бойно търсене и спасяване

02.12.2020, 22:48

Първият вертолет HH-139B (вариация на AW139) предназначен за бойно търсене и спасяване бе получен от италианските ВВС. Това е станало на 27 ноември, но новината бе съобщена днес.
Машината е била приета в 15-то крило към 1-ва въздушна бригада за специални операции, която се базира в Червия, Северна Италия.
Вертолетът е част от поръчката за 17 еднотипни машини, която бе направена през миналата година. Италианските ВВС вече експлоатират 13 броя от предишната версия HH-139A, които бяха доставени между 2012 и 2014 г.
Новата версия има известни подобрения. Максималната излетна маса достига 7 тона, поставена и нова лебетка, подобрена оптико-електронна обзорна система, подобрения по авиониката и други подобрения, на база опита от експлоатацията на HH-139A.
В италианските ВВС HH-139A се използва за разнообразни задачи, включително търсене и спасяване в мирно време и при бойни условия, пожарогасене и от въздуха и за медицинска евакуация. В 15-то крило на въоръжение е и по-големият HH-101A (вариация на AW101), който се използва само за бойно търсене и спасяване и специални операции.
Всички 17 машини ще бъдат доставени до края на 2021 г. Освен от основната си база в Червия, те ще дават дежурства от четири други бази разположени из Италия.
AW139 е произведен в над 1000 броя и е все по-популярен избор за въоръжените сили по света. През 2018 г. ВВС на САЩ го избраха за охрана от въздуха на ядрените ракетни силози и извършване на други спомагателни задачи. Ще бъдат поръчани 84 броя.
Източник: https://aero-bg.com/

 

САЩ и Турция влязоха в открит конфликт на среща на НАТО

02.12.2020, 21:30

Отиващият си американски държавен секретар Майк Помпейо нападна Турция по време на виртуална среща на външните министри на държавите членки на НАТО. Той обвини Анкара в засилване на напрежението със съюзниците и в Средиземно море, както и че прави подарък на Кремъл, като купи руската зенитна система, пише онлайн изданието Politico.eu.
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу в отговор обвини Помпейо, че се е обаждал на европейски съюзници и ги е призовавал да се обединят срещу Турция, че сляпо подкрепя Гърция в регионалния конфликт и отказва да продаде на Анкара произведената в САЩ система Patriot.
Чавушоглу обвини САЩ и в подкрепа за кюрдските „терористични организации“ в Сирия, докато Турция се бори с „Ислямска държава“. Той настоя, че САЩ и Франция са влошили конфликта в Нагорни Карабах, като подкрепиха Армения във война, която Азербайджан спечели с турска военна подкрепа.
До острия сблъсък се е стигнало, след като Помпейо е решил да използва последната си среща в качеството си на представител на американската администрация, за да разпали напрежението, което може да затрудни новата администрация на Джо Байдън, според представители на съюзническите делегации.
Срещата е била предназначена за обсъждане на нов доклад за това как НАТО трябва да се адаптира за следващото десетилетие. Той е изготвен от външна група експерти и е поръчан, след като френският президент Еманюел Макрон се оплака миналата година от конфликти между съюзници, включително Турция. Тогава той коментира, че Алиансът е в „мозъчна смърт“.
Докладът призовава съюзниците да „се ангажират с кодекс за добро поведение“ и „да обмислят създаването на център за върхови постижения за демократична устойчивост, посветен на оказването на подкрепа на отделни съюзници“.
Някои от съюзниците подкрепиха Помпейо на срещата и открито застанаха срещу Турция. Сред тях е френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, който осъди поведението на Анкара и заяви, че сближаването в Алианса ще бъде невъзможно да се постигне, ако Турция имитира агресивния интервенционизъм на Русия.
В края на срещата стана ясно, че Турция е практически изолирана сред останалите страни членки на НАТО. Подновеният призив на Чавушоглу към НАТО за участие в гражданската война в Либия беше отхвърлен от останалите съюзници, които обвиниха Турция в изостряне на конфликта чрез изпращане на оръжия и наемници в подкрепа на правителството на Националното единство в Триполи.
След като Чавушоглу обвини Помпейо и САЩ, че заемат максималистична позиция в полза на Гърция по отношение на конфликтите в Източното Средиземноморие, гръцкият външен министър Никос Дендиас отвърна на удара, заявявайки, че ако гръцката позиция е максималистична, „същото е и международното право“.
Турция е в ожесточени противоречия с другите съюзници от НАТО от години. Тя обаче се е доказала и като най-напористата във военно отношение членка на НАТО и особено умела да постига целите си с твърда сила.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се намеси не само в Либия, но и в Сирия, където той и руският президент Владимир Путин до голяма степен оформиха резултата, който поддържа Башар Асад на власт. Турция помогна на Азербайджан да постигне победа в 30-годишния конфликт с Армения заради Нагорни Карабах и Баку си върна тези територии, населени предимно с етнически арменци.
Според дипломати от НАТО Чавушоглу е отправил смесено послание към Германия и е похвалил Берлин за това, че е действал като „честен брокер" в опитите си да посредничи в конфликтите в Средиземно море. Той обаче обвинява германците в „пиратство" заради инцидент, при който германските военноморски сили са прихванали и са се качили на турски кораб, заподозрян в трафик на оръжия. Германците са действали в рамките на ръководена от ЕС мисия за контрол на оръжията.
На пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заобиколи въпроса за сблъсъка между Помпео и Чавушоглу и вместо това отбеляза, че „механизмът за решаване на конфликти“ на НАТО е помогнал за облекчаване на противоречията между Атина и Анкара. Той признава обаче, че това не решава основния проблем. Решението, според него, ще зависи от усилията за посредничество под ръководството на Германия и „политическата воля на Гърция и Турция“.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Ужасяващ и универсален: NI оцени високо самолета Як-130

02.12.2020, 20:56

Американското списание NI публикува статия, посветена на учебно-бойния самолет Як-130. Авторът Марк Епископос отбелязва, че е универсален и ужасяващ щурмовик. Може да действа като самолетоносач, да изпълнява разузнавателни мисии и да се използва за нанасяне на въздушни удари, пише "Российская газета".
Подобно на много военни проекти, оцелели след разпадането на Съветския съюз, Як-130 има дълга история на разработка. През 1980-те години правителството обявява конкурс за създаване на учебно-тренировъчен самолет, способен да замести остарелите чехословашки Aero L-29 и L-39. В резултат на това от пет производителя печели ОКБ "Яковлев".
Но поради липса на финансиране през 1993 г. проектът спира. И тогава трябва да се прибегне до помощта на чуждестранни инвеститори - италианската авиостроителна компания Aermacchi.
Демонстрационният модел Як-130Д прави първия си полет през 1996 година. По-късно, когато пътищата на руските и италианските конструктори се разделят, Aermacchi създава свой собствен изтребител M-346 Master на негова основа. А конструкторското бюро "Яковлев" пуска доработения проект в серийно производство.
Серийният Як-130 е двуместен лек учебно-тренировъчен самолет със стреловидно стандартно крило и конструкция от леки сплави. Той има къс фюзелаж и по-малко агресивно заоблена носова част от Як-130Д. Това осигурява стабилен полет при ъгли на атака до 35 градуса. Впечатляващото съотношение тяга-тегло осигурява бързо издигане във височина и дава възможност за излитане при трудни условия.
За разлика от много други самолети, появили се в края на съветската епоха, Як-130 разполага с модерна авионика. Оборудван е с електродистанционна система за управление, шлемова система за целеуказание, модул, който позволява да се променят характеристиките на управляемостта и стабилността в определени параметри.
Благодарение на успешната комбинация от добре обмислени принципи на аеродинамичен дизайн и бордова електроника, Як-130 е сравним по своите впечатляващи характеристики с изтребители от четвърто поколение.
Девет точки на окачването на Як-130 са съвместими с ракети "въздух-въздух" Р-73 с малък обсег и бомби до 500 килограма.
Въпреки факта, че Як-130 е проектиран като специален учебно-тренировъчен изтребител, той се е утвърдил като универсален лек щурмовик.
Универсалността и икономичността на Як-130 го правят експортен хит в постсъветското пространство и в развиващите се страни: десетки поръчки са направени от Мианмар, Беларус, Алжир и Бангладеш.
В края на миналата година на авиошоуто в Дубай през 2019 г. стана известно, че ОАК работи по модернизацията на Як-130. - Още за Як-130
Източник: https://bg.rbth.com/

 

След 54 години български военен кораб с името „Смели“ отново е посрещнат в Александрия

02.12.2020, 18:33

Завърши поредния етап от участието на фрегата „Смели”, като част от тактическата група за операция на НАТО в Средиземно море по морска сигурност „Sea Guardian”съобщават от ВМС.
Екипажът на фрегата „Смели” изпълни поставените задачи по наблюдение на надводната обстановка, свързани с осигуряване на безопасността на корабоплаването в района на операцията, както и съвместни тренировки между корабите в групата.
От 1 декември до 3 декември 2020 г. корабите от тактическата групата, българската фрегата „Смели”, британския патрулния кораб „Trent“ и гръцката фрегата „Spetsai“, са на посещение във военноморска база Александрия, Египет. Целта на визитата е да се укрепят и развият добрите взаимоотношения на НАТО с флотовете на държави, които не са членки на Алианса, както и за обмен на информация, касаеща сигурността в Средиземно море. Групата бе официално посрещната от военен оркестър.
Предстоят конференции и работни срещи между командването на групата и ВМС на Египет за уточняване на съвместните учения на море.
Заключителният етап ще приключи около средата на декември в пристанище Хайфа, Израел, където ще се проведе разбор на участието на тактическата група в операцията на НАТО в Средиземно море „Sea Guardian”.
След 54 години български военен кораб с името „Смели“ отново застана в град Александрия. През далечната 1966 година скр (стражеви кораб) „Смели“ и скр „Дръзки“, в периода от 27 октомври до 6 ноември 1966 г., посещават Египет под флага на тогавашния министър на отбраната на България във връзка с официалната му визита в страната.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

САЩ извеждат от експлоатация десантния кораб, който горя в Сан Диего

02.12.2020, 16:50

Военноморският флот на САЩ ще изведе от експлоатация десантния кораб USS Bonhomme Richard (LHD-6)  клас Wasp, на който избухна голям пожар във Военноморската база в Сан Диего през (12 до 17) юли т.г. - (видео)

Оценките на флота сочат, че възстановяването на плавателния съд би струвало до 3.2 млрд. щ. долара, предаде CNN.
Разглеждана е възможността за преоборудване на кораба в плаваща болница, но конверсията би струвала на флота 1 млрд. щ. долара – повече от строителството на нов кораб от този тип, твърди телевизията.
Утилизацията и нарязването на скрап на кораба ще струва други 30 млн. долара на флота.
Построеният през 1998 г. десантен кораба е струвал 750 млн. долара.

Основното предназначение на УДК клас Wasp е транспортиране по море и извършване на десант на крайбрежие на батальон морска пехота (около 2000 военнослужещи) с цялото щатно въоръжение и бойна техника, оказване на авиационна поддръжка на десанта и медицинска евакуация. За целта се използват три десантни кораба на въздушна възглавница LCAC, както и смесена авиационна група от шест изтребител-бомбардировача AV-8B «Харриер-2» (F-35B) и до 36 вертолета с различно предназначение.
Характеристики на LHD-6
Водоизместимост - 41 150 т.,  дължина - 253,2 м, ширина - 31,8 м, Основна енергетическа установка е с мощност 70 000 к. с.. Скорост - 22 възла. Екипаж - 1894 моряка.

 

Ремонтът на закона за резерва на въоръжените сили брадясва

02.12.2020, 16:29

Много му е трудно на резерва на Въоръжените сили, за да докаже, че е важен. И опитите да бъде подобрен законът му чакат година и половина. На 24 септември депутатите гласуваха на първо четене предложените от правителството промени. Едно година преди това почти същият проект ходи някъде на съгласуване, но не видя бял свят. Наложи се в парламента да бъде вкаран нов. И то със сериозния аргумент, че гражданите у нас не са готови за военно положение или война. А от гласувания 3-хиляден състав на резерва, Въоръжените ни сили разполагат с по-малко от една трета. При положение, че и действащият им състав е доста на минус.
Видя се, че отпадането на наборната военна служба дава вече горчивите си плодове. Бляновете на някои да я върнат срещат отпор от най-големите политически сили. Явно реалността е друга. Решенията също трябва да бъдат други. Тези промени в закона за резерва, обаче, като че ли не са първа грижа на управляващи и опозиция. Те не намират място в дневния ред на вече пет парламентарни седмици. Очакванията поправките да се гласуват преди приемането на бюджета за следващата година, за да влязат в неговите разчети, не се оправдаха. Според някои част от управляващата коалиция я боде въвеждането на срочна служба в доброволния резерв. За едни това било страх от връщането на задължителната военна служба. За други – прищявка на по-малкия коалиционен партньор.   
А редовните парламентарни избори наближават. С тях и краят на  Програмата за управление на правителството на Република България за периода 2017-2021  г.,   съставена  в  изпълнение  на  подписаното  Коалиционно  споразумение  между Политическа  партия  ГЕРБ  и  Обединени  патриоти – НФСБ,  АТАКА,  ВМРО. И какво пише там? „Формиране на доброволчески батальони в състава на Единния център за начална военна подготовка – Плевен, и Центъра за подготовка на специалисти – Сливен. Регламентиране на реда и условията за тяхното финансиране и осигуряване, попълване, подготовка, активиране, развръщане и използване в операции на въоръжените сили.“ Ще почакаме 3-4 месеца, за да видим как армията ни ще се сдобие с въпросните доброволчески батальони и то с жива сила в тях.
И дали ще продължаваме да пишем в годишните доклади, че досегашните форми не дават очаквания резултат. Министерството ще отчита все повече затруднения при окомплектоването на военните формирования за мирно и военно време с подготвени във военно отношение граждани. Анализите ще показват, че в рамките на следващите 10-15 години България няма да разполага с достатъчно подготвени граждани за защита на отечеството, придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военните формирования. И т.н. и т.н.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Унгария става 6-ата членка на НАТО и 12-ата държава в света, която придобива NASAMS

02.12.2020, 14:28

Унгария става 6-ата членка на НАТО и 12-ата държава в света, която придобива NASAMS, високо адаптивно решение със среден обсег с приложимост в голям брой оперативни изисквания за въздушна защита.
Чрез избора си Унгария става част от голямото семейство на NASAMS, което ще й даде предимството да има достъп до активно работеща производствена линия, която осигурява бърза доставка и конкурентна цена за унгарските въоръжени сили. Програмата включва и дългогодишно индустриално партньорство между унгарската и норвежката индустрия.
“С придобиването на NASAMS Унгария ще притежава най-модерната и с най-големи оперативни способности система за ПВО със среден обсег. Модулността и отворената архитектура на NASAMS дават възможност за непрекъсната модернизация, което подсигурява адаптивността на системата към нови заплахи и мисии за времето на жизнения й цикъл. Този договор е доказателство за продължителния успех на нашето партньорство с Raytheon Missiles & Defense в областта на противовъздушната отбрана“, заяви Ейрик Лие (Eirik Lie), президент на Kongsberg Defence & Aerospace AS.
“Унгария се присъединява към групата на САЩ и още четири държави членки на НАТО, които повериха противовъздушната си отбрана със среден обсег на доказаните способности на NASAMS“, каза Том Лалибърти (Tom Laliberty), вицепрезидент на направление „Наземни военни действия и въздушна отбрана“ в Raytheon Missiles & Defense. “Модернизирането на отбранителните способности  на Унгария не само е в помощ на НАТО, но и увеличава до максимум способността на унгарската армия бързо да идентифицира, атакува и унищожи настоящи и бъдещи заплахи от военни самолети,  безпилотни летателни апарати и нарастващите заплахи от крилати ракети”.
Решението за ПВО е съставено от ракети AMRAAM и AMRAAM-ER и радар SentinelTM, както и от Център за разпределение на целите, и пускова установка на Kongsberg. NASAMS предлага на военнослужещите от ПВО доказана ефективност на ракетата AMRAAM, която е на въоръжение в над 18 държави. Sentinel е радар за противовъздушна защита с доказани качества, използван от въоръжените сили на над 18 държави и е развит за борба с БЛА.
Източник: http://otbrana.com/

 

Руска ракета в орбита спътник на Обединетите арабски емирства

02.12.2020, 11:08

Руска ракета носител "Союз-СТ-А" със спътник на Обединените арабски емирства "Фалкон ай 2" на борда бе изстреляна тази нощ от космодрума "Куру" във Френска Гвиана, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
Девет минути след старта ускорителният блок "Фрегат" успешно се отдели от ракетата, а петдесетина минути по-късно спътникът бе изведен успешно на хелиосинхронна орбита на височина 611 км над земната повърхност. - (видео)
"Фалкон ай 2", произведен съвместно от Airbus Defence и Thales Alenia Space ще изпълнява задачи на въоръжените сили на емирствата и ще прави снимки на Земята с търговски цели.
Първият подобен спътник бе унищожен заради проблем с ракетата носител миналата година. Това е част от опита на ОАЕ - малкият съюз на емирства, който се бори за регионално лидерство в Близкия изток - да развие космическата си програма. Тази година ОАЕ започна успешно и първата арабска мисия до Марс.

Това е 24-ият старт на Союз СТ от Куру. Първият бе проведен през октомври 2011 г. и всички те са успешни. Ракетата Союз СТ е вариация на Союз-2, предназначена за изстрелване от Куру. Тя има две основни версии СТ-А и СТ-Б, които са еквивалентни на Союз-2.1а и Союз-2.1б. Изстрелванията се правят в рамките на програма за сътрудничество между „Роскосмос” и ESA. Оператор на стартовете е Arianespace.
В близките месеци се планират още два старта на Союз СТ от Куру. Единият с френски сателит за обзор на земната повърхност, а другият с два навигационни спътника от серията Galileo. - Още Космос

 

Спускаемият апарат на Chang’e-5 кацна на Луната

02.12.2020, 07:22

Спускаемият апарат на китайската сонда Chang’e-5 се приземи успешно на Луната. Това стана вчера, 1 декември 2020 г.
Апаратът се е приземил в 15,11 часа по Гринуич (17,11 часа българско време) в предварително набелязания район около планината Рьомкер в Океана на Бурите. Спускането му от ниска лунна орбита е отнело едва 15 минути. Кацането е станало в автоматичен режим, като на височина от около 100 m от повърхността, апаратът е забавил значително спускането си, за да може да си избере площадка с гладка повърхност.
По програма, спускаемият апарат ще започне да събира проби от лунната повърхност след няколко часа. Преди това той разгъва слънчевите си панели и комуникационните антени. Част от пробите ще се вземат от дълбочина 2 m. Общо се очаква да се събере почва с маса от около 2 kg., половин килограм от които ще са от сондиране. След това пробите ще се пакетират и прехвърлят на модула от спускаемия апарат, който ще се изстреля обратно на орбита. Изстрелването ще стане факт след около 48 часа.
Очаква се след два дни модула да се скачи с Chang’e-5, след извършване на серия орбитални маневри. Пробите ще се прехвърлят на борда на спускаема капсула. Chang’e-5 ще остане на лунна орбита още няколко дни, след като изчака оптимално положение на Луната и Земята, той ще запали двигателя си и ще се отправи към родната планета.
На около 5000 m от земята от Chang’e-5 ще се отдели спускаемата капсула с лунните проби. Тя ще отскочи от земната атмосфера за да убие скоростта си, след което ще навлезе обратно в нея. Очаква се тя да се приземи в китайската провинция Вътрешна Монголия в средата на декември.
Ако мисията на Chang’e-5 е успешна, това ще са първите лунни проби върнати на Земята от 1976 г. насам.
Китай вече направи две меки кацания на лунната повърхност. Те станаха факт през 2013 г. с Chang’e-3 и 2019 г. с Chang’e-4, който стана и първия апарат приземил се меко на тъмната страна на Луната.
Пробите на Chang’e-5 се очакват с интерес, защото района, в който се е приземила сондата е значително по-млад от районите от където има проби донесени от Apollo и съветските Луна.
Космическият апарат бе изстрелян на 24 ноември и влезе на лунна орбита на 28 ноември.
Chang’e-5 има близнак – Chang’e-6, който трябва да се изстреля в случай, че мисията на първия апарат се провали. Ако обаче тя е успешна, Chang’e-6 ще се отправи към Луната чак през 2023 г. с мисия да се приземи около Южния лунен полюс. - (видео)
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

НАТО решава през февруари докога остава в Афганистан

01.12.2020, 20:54

През февруари догодина министрите на отбраната от НАТО ще бъдат изправени пред трудно решение за бъдещото присъствие в Афганистан. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след първия ден от видеоконферентното заседание на външните министри от алианса, предава БТА.
Той поясни, че решението НАТО да се изтегли от азиатската страна би открило възможност за повторното й превръщане в полигон за обучение на терористи, а оставането би могло да възобнови бойните действия на талибаните. Столтенберг отбеляза, че с решението на САЩ допълнително да съкратят числеността на своя контингент до 2500 души, мисията ще се изпълнява от 11 000 военни.
По-рано тази седмица той уточни, че в предишни години общата численост на мисията е достигала 100 хиляди служители.
Всички съюзници остават в мисията, съобщи генералният секретар след днешното заседание. Предстоят трудни решения, но е важно да бъдат съгласувани, посочи той.

 

Leonardo ще достави AW119 на бразилската полиция

01.12.2020, 19:16

Италианската компания Leonardo обяви, че е спечелила договор за доставка на шест вертолета AW119Kx за бразилската федерална пътна полиция. Стойността на договора не се съобщава.
Първият, от еднодвигателните вертолети, ще бъде доставен в самото начало на 2021 г., а последният до юни същата година.
Бразилската федерална пътна полиция смята да използва своите AW119Kx от няколко площадки из страната. Те ще изпълняват различни задачи, включително транспорти дейности, търсене и спасяване, медицински задачи, пожарогасене от въздуха, наблюдение и чисто полицейски задачи. Машините ще са част от вертолетния отряд на федералната пътна полиция.
AW119Kx е сертифициран от FAA да лети по инструменталните правила и е снабден със стъклена кабина Garmin G1000Nxi, която обаче му дава възможност да лети само по визуалните правила. Такова е било бразилското изискване.
Освен това вертолетите за бразилската полиция ще са оборудвани с оптико-електронни и инфрачервени камери, кука за возене на товар на външно окачване, система за спускане по рапел и модерна система за комуникация.
В базовата си конфигурация вертолетът превозва шестима души, задвижва се от един газотурбинен двигател Pratt & Whitney Canada PT6B-37A и има максимална продължителност на полета от 5 часа и 20 минути.
До момента са произведени над 300 броя AW119, от които малко над 100 са от версията Kx. В Бразилия има още два вертолета от същия тип, които се използват за правоохранителна дейност.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Airbus Helicopters чака поръчка от Румъния за H215M, иначе няма да изнася производството там

01.12.20020, 18;44

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopters чака твърда поръчка от румънското МО за вертолети H215M. Ако това не се случи, производството на типа няма да бъде изнасяно в Брашов.
Позицията е била изразена от Жорж Дурди, изпълнителен директор на Airbus Romania, цитиран от местни медии. Той е отбелязал, че производството на H215M с местната компания IAR е сериозно начинание и за да се осъществи то е нужна поръчка от поне 16 вертолета. Само в такъв случай ще е оправдан технологичният трансфер и наемането на допълнителни работници.
През есента на 2017 г. румънското правителство обяви намерението си да купи 16 вертолета H215M от Airbus Helicopters. Като технологичен трансфер на потенциалната сделка вертолетостроителят подписа споразумение с държавната компания IAR, базирана в Брашов, всички румънски H215M да се сглобяват там, както и към тази линия да се насочват бъдещи поръчки за трети страни.
Преди три години Румъния обяви амбициозна програма за превъоръжаване, в чийто рамки трябваше да се купят 60 нови вертолета – 24 броя AH-1Z, 20 броя UH-1Y и 16 броя H215M. Договори за покупката на вертолетите, обаче все още няма, а румънската страна започна да търси оферти и от други производители.
Целта е да се заместят 60-те вертолета IAR 330 от състава на ВВС и ВМС, като част от машините са от въоръжената версия IAR 330 SOCAT.
Преди рембрандирането H215M бе известен, като AS 532 Cougar.
В Брашов по време на социализма са сглобени по лиценз над 360 броя вертолети от типовете IAR 330 (лицензен вариант на Aérospatiale SA 330 Puma) и IAR 316 (лицензен вариант на Aérospatiale SA 316B Alouette III). Около 1/3 от тези вертолети са били за експорт по договори сключени от Aérospatiale. Днес, Румъния се надява да повтори тази схема, но все още не подписва договор за H215M.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Награди и по-високи военни звания във ВМС

01.12.2020, 18:31

На 12 ноември 2020 г. след церемонията по подписване на договора по проекта за „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“ с компанията “Fr. Lürssen Werft“ GmbH&Co, за активна дейност в процеса на преговорите и изготвянето на окончателния проект на договора министърът на отбраната награди:
- флотилен адмирал Георги Пенев - заместник-командир на Военноморските сили с Почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ I степен;
- капитан І ранг Галин Манев - началник на отдел в Щаба на Военноморските сили с награден знак на Министерството на отбраната „За доблестна служба“;
- капитан І ранг Ангел Вълчев - началник на отдел в Щаба на Военноморските сили с награден знак на Министерството на отбраната „За доблестна служба”.
Днес на церемония в Щаба на Военноморските сили, за активна дейност в процеса на преговорите и изготвянето на окончателен проект на договор за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораби със заповед на командира на  ВМС бяха наградени :
- капитан IІ ранг Данислав Йорданов - от военно формирование 34400 с предметна награда морски сувенир ;
- капитан ІІІ ранг Жасмин Хубенов - от военно формирование 34400 с предметна награда морски сувенир.
На същата церемония със заповед на командира на  ВМС за постигнати високи резултати и проявен професионализъм в досегашната си служба беше наградена с предметна награда морски сувенир подполковник Невена Кирилова от военно формирование 34400, а капитан III ранг Калоян Петков беше повишен в звание „капитан II ранг“ и назначен за командир на военно формирование 32300. Досегашният командир капитан II ранг Димитър Димитров ще заеме длъжност в Щаба на ВМС.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Органите по сигурността на информацията отбелязват своя празник

01.12.2020, 15:52

На 01.12.2003 г., със заповед на министъра на отбраната се създават органите по сигурността на информацията, а от 2007 г., 1 декември се чества като професионален празник.
 В поздравителни адрес по случай празника към началника на сектор „Сигурност на информацията“ полковник Ивелин Иванов командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров подчертава:
 „Празникът на органите по Сигурността на информацията се утвърди в календара на войнските ни празници. Това е хубав повод да отбележим приноса Ви за изпълнение на отговорните задачи по разработването на общите изисквания и основните регламентиращи документи за приложение на Закона за защита на класифицираната информация, политиките на НАТО и Европейския съюз в областта на видовете сигурност на информацията и др.
За всичко това и за проявения от вас професионализъм и всеотдайност в ежедневната ви дейност приемете нашата войнска благодарност.“
Във връзка с празника, за постигнати високи резултати и проявен професионализъм, инициативност и отговорност, генерал-лейтенант Тодоров  връчи предметни награди цивилен служител Радослава Начева – главен специалист регистратура за класифицирана информация на военно формирование 54780 – София и цивилен служител Силвия Божкова – главен специалист криптографска регистратура на военно формирование 54780   и с „Грамота“          старшина Станислава Стойнева – завеждащ регистратура в криптографска регистратура на военно формирование 54780 – София и старшина Лъчезар Павлов - завеждащ регистратура за чуждестранна класифицирана информация на военно формирование 54780 – София.
Източник: https://jfc.armf.bg/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски от Хасково разузнаха и унищожиха невзривен боеприпас

01.12.2020, 15:45

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от 31-ви механизиран батальон – Хасково от 2-ра механизирана бригада бе задействано днес с цел разузнаване на невзривен боеприпас М39 немска противопехотна осколочна граната, силно корозирала, с навит взривател и шплент, без маркировка. Боеприпасът е бил открит в землището на гр. Свиленград, по поречието на река Лeвченска, съобщава Пресцентърът на МО.
Специализираният екип, в състав четирима военнослужещи с един брой техника, действа под ръководството на капитан Димитър Чернев. Боеприпасът е унищожен на място при спазване на всички необходими мерки за безопасност.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

 

Варна преди фотографията: Варна върху гравюри от времето на Руско-турската (освободителна) война от 1877-1878 г.

01.12.2020, 09:03

Гравюрата „Общ изглед от Варна и пристанището“ (20 x 14 см) е публикувана във френското илюстровано списание „Илюстрасион“.
Събитията, които се разиграват или се подготвят на Балканския полуостров, придават особено значение на град Варна, чийто общ изглед поместваме днес.
Варна е голямо пристанище на Черно море във формата на подкова, чиито краища са нос Годроф на север и Галата на юг. Отворено е на изток. Щом от тази посока духа вятър, престоят на корабите се затруднява - неудобство, което ще се избегне, като се изгради една дига от север на изток. Високи хълмове преграждат хоризонта около целия град, който по този начин се сгушва между морето и хълмовете. От другата им страна има едно голямо езеро - Девнос, което по канал изхвърля в морето излишъка от водите си.
Доста кораби от турския военен флот са хвърлили котва във Варненското пристанище и затрудняват достъпа към града както по море, така и по суша. Варна е обградена от укрепления с бойници и с два защитни рова, по продължение на които върху платата Франка Йеникьой и Козлуджа - на север от града и южно от него към Галата, бяха разположени артилерийски батареи. Комендант на Варна, която брои 20 000 души - половината мюсюлмани, е Рашид паша (Стрекер) - германски генерал, постъпил отдавна на турска служба като главен артилерийски инструктор. Гарнизонът е в по-голямата си част от египтяни, командвани от принц Хасан, син на хедива. Тези войници, половината от които нощуват в казармата и половината - извън нея, се отличават с униформата и строгата си дисциплина за разлика от черкезите и зейбеците, които допълват гарнизона.
Няма смисъл да изтъкваме значението и ролята, която се отрежда на Варна в сегашната война. Тук пристигат всички подкрепления, снабдяването и военните доставки за Дунавската армия от Константинопол, в който е съсредоточено всичко и който е жизненият и организационен център на империята. Варна е и начело на жп линията, която свързва Черно море с Дунав през Русчук. Градът има немалко значение и от чисто военна гледна точка. Освен че заедно с Базарджик, за който също ще стане дума след малко, пази подстъпите към Добруджа, Варна заедно с Шумла, която също ще опишем, пази и подстъпите към Балкана“........Прочети още

 

Институтът по отбрана ще има повече от един заместник-директор

01.12.2020, 09:00

Това става ясно от проекта за изменения на Правилника за устройството и дейността на Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“. Сега директорът има само един заместник. Предвижда се за в бъдеще институтът да има заместник-директори без да се уточнява колко. Те могат да бъдат военнослужещи или цивилни служители.
В проекта, се посочва в мотивите към него, са включени нови разпоредби от Закона за висшето образование, Закона за развитие на академичния състав в Република България и Правилника за неговото прилагане по отношение, реда за заемане на академични длъжности, правата и задълженията на академичния състав, както и реда за преминаване на лица от академична длъжност от друго висше училище или научна организация на същата академична длъжност в института и от чуждестранно висше училище или научна организация.
Три нови основни функции ще получи институтът след влизането в сила на промените на правилника. Те са „извършване на социологически изследвания и изследвания на човешкия фактор в интерес на Министерство на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия; извършване на стратегически изследвания в областта на науката и технологиите в интерес на сигурността и отбраната и разработване на програмни и технически средства и системи, на модели и прототипи, провеждане на курсове за обучение, на експерименти, учения, тренировки и др.“
Подробности на https://www.mod.bg/bg/doc/proekti_documenti/20201130_Proekt_Pravilnik_IO.pdf
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Френската експедиция в Добруджа по време на Кримската война

01.12.2020, 08:25

На 20 май (2 юни) 1854 г., по време на Кримската война (1853-1856 г.), Австрия съсредоточава два армейски корпуса в Галиция и Буковина, под командването на генерал Хайнрих Хес (Heinrich Freiherr von Hess) и предявява ултиматум към Русия да изведе своите войски от Влашко и Молдова. На 2 (14) юни тя сключва конвенция със султана за окупация на Дунавските княжества по време на войната.
След шест неуспешни щурма на 11 (23) юни генерал-фелдмаршал Иван Фьодорович Паскевич снема обсадата на Силистра. В края на юли руската армия напуска Дунавските княжества, където влизат турски и австрийски войски.
Известието за оттеглянето на руската армия от Силистра, доставено от адютант на главнокомандващия турската Дунавска армия Омер Лютфи паша, е получено в Главната квартира на съюзническите войски във Варна късно вечерта на 24 юни 1854 г.
След оттеглянето руската армия от Силистра в Северна Добруджа (Исакча, Тулча и Бабадаг) остават руски части - Седма пехотна дивизия (10-хиляди души с 35 оръдия, два полка редовна кавалерия и 10 казашки сотни), под командването на генерал-лейтенант Александър Клеонакович Ушаков.
Френското командване е информирано от доклад на подполковник Жул Десент де Мартил (J. Desaint, Lieutenant-Colonel d'etat-major, charge du Service topographique), че в Северна Добруджа са останали 10-хиляди руснаци с 35 оръдия.
С експедицията в Добруджа френският главнокомандващ маршал Арман Жак Леруа дьо Сент-Арно (на рисунката) си поставя две цели: да изведе заразена от холера френската армия от нейните лагери в околностите на Варна и да изтласка отвъд Дунава останалите в Северна Добруджа руски части. .....Прочети още

 

Американската подводница, която бе изпратена на тайна мисия, но не се завърна

01.12.2020, 08:00

През месец май 1968 година американска подводница с ядрени глави е изпратена на секретна разузнавателна мисия срещу съветския флот. Седмица по-късно, когато близките на военните чакат USS „Скорпиън” (SSN-589) да се завърне, американският флот разбира, че тя е в неизвестност. Машината е станала жертва на мистериозен инцидент, чието естество продължава да се дискутира и до днес, пише The National Interest.
USS „Скорпиън” е построена през 1958 година и влиза на въоръжения в американските военноморски сили две години по-късно. Със своята форма – наподобяваща капка – тя се различава от своите предшественици, използвани през Втората световна война. Тя е дълга 76 метра и е сравнително малка за атомна подводница. Под вода може да достигне скорост от 33 възла, или малко над 60 км/ч.
Основното въоръжение на подводницата са били насочващи се торпеда Mk-37 – с активен насочващ сонар, обхват на действие от близо десет хиляди ярда (близо 9 километра) и скорост от двадесет и шест възела.
USS „Скорпиън” е едва на осем години, когато потъва в Атлантическия океан. Макар че в ерата на създаването си е била една от най-модерните в американския флот, не липсват и проблеми. Подводницата е имала „хронични проблеми” с хидравликата, а някои от аварийните системи въобще не са функционирали.
Два месеца преди трагичния инцидент капитанът на подводницата командир Франсис Слатъри е предупредил, че трябва да бъдат извършени ремонтни дейности по корпуса. Освен това е имало и изтичане на клапаните.
На 20 май екипажът на „Скорпиън” получава заповед – да наблюдава съветската флотилия, плаваща в близост до Канарските острови. Тя включва подводници от клас „Ехо-2”, както и разрушител. На 21 май американската подводница се свързва с командните центрове на натовските сили и обявява позицията си и намеренията да се завърне в базата „Норфолк”. Няма нищо необичайно в съобщението.
Подводницата обаче така и не се завръща. Американският флот разбира, че се е случило нещо трагично. Системата SOSUS – акустична система за подводно следене – засича експлозия под водата. „Скорпиън” потъва в Атлантическия океан.
Какво се случва с машината? Американският флот няма ясен отговор. Редица теории изплуват на повърхността (включително конспиративни) – за разлика от подводницата, на която загиват 99 души екипаж.
Според една от основните теории на военноморските сили на САЩ собствено торпедо се е взривило при плаването на подводницата, разкъсвайки корпуса на две и причинявайки трагедията. Версията за „hot run” торпедо не се изключва като възможност. При тези случаи в торпедната тръба се активира едно от торпедата и витлата започват да се въртят. За да се деактивират отново, подводницата трябва да направи обръщане на 180 градуса. Това обяснява и защо подводницата е била обърната в обратна посока на движение, когато са намерени нейните останки на дъното на океана.
Според друга теория причина за потъването на „Скорпиън” е експлозия на торпедната батерия. Теорията се основава на един (държан в тайна) инцидент по време на тестове на батерията на Mk-37. При един от тестовете батерията избухва без никакво предупреждение. Става ясно, че мембраната, която възпира навлизането на електролит в енергийните клетки, напълно се е разкъсала при активиране на торпедото. Заради вибрациите нещо се е повредило, химикалите бързо са се смесили, температурата се повишила и избухнал пожар. Един от инженерите на лабораторията, където избухва експлозията, си спомня, че е чул в разговор, че „Скорпиън” има на борда торпедо с батерия от дефектен тип.
Накрая, но не на последно място, е и теорията за потапяне на подводницата от вражески огън. Макар да е по-малко правдоподобна от други теории, някои смятат, че именно съветско торпедо е потопило американската разузнавателна подводница. Няма непосредствени доказателства за това. През 1968 година, обаче, необичайно голям брой подводници потъват – включително израелската „Дакар”, френската „Минерв” и съветската К-129. Според конспиративните теории Студената война за кратко се превръща в топла.
Каквато и да е причината за потъването на американската подводница „Скорпиън”, то фактите са налице – това е последната потънала подводница на американския флот. От този инцидент нататък всички US машини се завръщат успешно у дома. - Още за SSN-589

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}