Военна информация

Архив - от 1 до 15 декември
 

 
Украински изтребител Су-27 се е разбил. Пилотът е загинал
15.12.2018, 19:25

Днес 15 декември около 15.00 ч. при изпълнение на планови полети в Житомирска област многоцелеви изтребител Су-27 (р.н. 55 "син", с.н. 21308, произведен през 1987 г) се е разбил. Пилотът майор Олександр Васильович Фоменко (р. 1975 г) е загинал. Това съобщава пресцентърът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна.
Нещастието се е случило при захождане за кацане на 1,5 км. от пистата на височина около 70 метра. Засега подробности не се съобщават. Причините и обстоятелствата се изясняват.

В Житоморовска област ВВС на Украйна имат едно действащо военно летище ("Озерное"). Там се базира 39-та отделна бригада тактическа авиация, която има на въоръжение и Су-27.
Припомня се, че на 16 октомври 2018 г. по време на международните учения "Чисто небе" във Виницка област също се разби изтребител Су-27 на ВВС на Украйна. Загинаха украински и американски летци.

 
ВМС отчитат увеличение на дните на море
15.12.2018, 14:10
Успешна година с постигнато над 15 процента увеличение на дните на море и организиране на най-голямото учение на българската армия -„Бриз“ изпращат Военноморските сили на България. Това заяви във Варна контраадмирал Митко Петев – командир на ВМС, предаде Радио Варна.
Той обясни,че вече са изпратени офертите до фирмите, които ще участват в търга за построяването на новите патрулни кораби.
Техните предложения се чакат до 15 февруари 2019-а г.
Според контраадмирал Петев двата плавателни съда, за които правителството е отделило близо 1 млрд. лева, трябва да са готови през 2023-2024 година.
 
Холандия ще купи още 15 изтребителя Ф-35
15.12.2018, 13:53
Холандия възнамерява да купи още 15 нови изтребителя Ф-35 от американската компания Локхийд Мартин (Lockheed Martin), съобщи холандската министърка на отбраната Анк Бейлевелд, цитирана от Франс прес.
Агенцията припомня, че холандското правителство вече поръча 37 такива военни самолета, чиято доставка е предвидена за догодина. На обща стойност 4,5 милиарда евро, те е предвидено да започнат да заменят от догодина остаряващата флота от изтребители Ф-16.
Сега Холандия иска да купи петнайсетина допълнителни изтребителя Ф-35.
По-общо, страната пое ангажимент да инвестира повече в отбраната през следващата година, за да повиши огневата си мощ.
"Необходими са допълнителни средства за отбраната, тъй като нашата зона за сигурност стана по-нестабилна", подчерта холандската министърка на отбраната. Тя добави, че "заплахите са станали по-многобройни и по-сложни". - Още за Ф-35
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Самолет на английските ВВС е разузнавал Черноморското крайбрежие на Русия
15.12.2018, 09:38

Стратегически разузнавателен самолет на английските Кралски ВВС RC-135W днес е провел многочасов полет в близост до Крим, Керченския пролив и Кубан, според ИНТЕРФАКС и т. нар. "мониторингови данни" за западните авиационни ресурси. По техни сведения вчера (петък 14.12.2018 г.) този самолет с бордови номер ZZ665 излитайки от авиобазата Суда-Бей на остров Крит в продължение на около 5 часа е облитал крайбрежието на Краснодарския край и Крим. Също така е приближавал няколко пъти от юг към Керченския пролив.

Това е втори подобен полет на британските Кралски ВВС около бреговете на Русия след известния инцидент с украинските военни кораби около Керченския пролив. Подобен полет е извършен на 12 декември. Вчера стратегически безпилотен летателен апарат от ВВС на САЩ RQ-4B Global Hawk също така е провел многочасови разузнавателни полети по продължение на линията на разграничаване в Донбас, а и по крайбрежието на Крим и Кубан. По-късно към него се присъединил патрулен противолодъчен самолет на ВМС на САЩ P-8A Poseidon, който е продължил разузнавателната дейност по руските черноморски брегове в това число в близост и до Севастопол.

Освен това вчера този район е "сканирал" и самолет за далечно радиолокационно откриване и управление към Командването на НАТО E-3A Sentry AWACS, който е летял в сона около румънското крайбрежие. Видно е, че след инцидента с украинските кораби в района Керченския пролив на практика всеки ден разузнавателни самолети на САЩ провеждат многочасови полети недалеч от руските черноморски брегове.
Източник: http://www.pan.bg/

 
Истина ли е? Това руско оръжие (С-400) няма равно на себе си
15.12.2018, 09:25
Руската противоракетна система С-400 се оказва истински експортен шлагер. Причината: твърди се, че в технически план този оръжеен комплекс няма равен на себе си. Но има и друго: "Купуват не С-400, а дързостта на Путин".
Индия вече сключи сделка за покупката на С-400, Китай получи първите комплекси от системата още през януари тази година, а Турция очаква поръчаната от нея пратка през идната година. Интерес проявяват също Саудитска Арабия, Катар, Ирак и Алжир, съобщава германският вестник "Ди Велт" и пита: Защо това руско оръжие е толкова популярно?
Експортният шлагер на Путин
„На хартия С-400 изглежда наистина блестящо. Твърди се, че мобилният оръжеен комплекс може както денем, така и нощем да прихваща всевъзможни летящи цели в рамките на радиус от 400 километра и на височина до 30 километра. С други думи: системата може да поразява както балистични ракети, така и ниско летящи дронове и дори невидимите за радарите американски самолети F-22 и F-35. За сравнение: американската система THAAD също може да сваля ракети, но не и самолети", пише изданието и изброява още предимства на руското оръжие. Първо, С-400 може да се задейства извънредно бързо. И второ, докато руската система може да се зарежда с ракети с различен обсег на действие, възможностите на американските „Пейтриът“ се изчерпват при радиус от близо 100 километра. В техническо отношение С-400 действително превъзхожда американските системи, казва пред "Ди Велт" Симон Веземан, оръжеен експерт от стокхолмския мозъчен тръст СИПРИ.
Но дали популярността на тази руска оръжейна система се дължи единствено на техническите ѝ преимущества? Московският оръжеен експерт Руслан Пухов твърди, че за да се отговори на този въпрос, трябва да се познава начинът, по който функционира световният пазар за високотехнологични оръжейни системи: „Доскоро на този пазар имаше само двама продавачи на противоракетни системи: американците и руснаците. Американците обаче са труден партньор - те предлагат най-модерните си оръжейни системи само на най-близките си съюзници, и то след сложна процедура на обстойни проверки, която обикновено не е по вкуса на тоталитарните режими. При руснаците е друго - те доставят много по-лесно и значително по-бързо“, казва експертът.
Отскоро руснаците и американците си имат нови конкуренти от Китай и от Европа. Но докато моделът SAMP-T на един френско-италиански консорциум е относително нова разработка, която тепърва трябва да доказва своите качества, руската система за противоракетна отбрана е завършен продукт, който вече е на въоръжение в руската армия, обяснява Симон Веземан.
И все пак
Но световният оръжеен пазар не се регулира единствено от търсенето и предлагането - всяка покупка на оръжие е и политически акт. По думите на руския оръжеен експерт Пухов "чужденците купуват не толкова С-400, колкото дързостта на Путин". С други думи: агресивната външна политика на Русия се явява един вид реклама за нейната противоракетна система. Дори самото намерение да се закупи тази система дава възможност на потенциалните купувачи да се инсценират като суверенни държави, които не позволяват на американците да ги командват.
Особено ярък пример в това отношение е Турция, която още през 2019 ще получи руската С-400. От военна гледна точка не е особено ясно за какво точно ѝ е притрябвала на Анкара подобна оръжейна система. "В случая става дума за послание към Вашингтон. И към Брюксел", твърди руският оръжеен експерт Руслан Пухов. Затова той е убеден, че сделката ще се осъществи. Независимо от натиска, който упражнява Вашингтон.
Въпреки това Русия трябва да е наясно, че за много страни по света най-важна цел си остава подсигуряването на оръжия и военна помощ от САЩ. А покупките на руско оръжие са просто средство за оказване на натиск в преговорите с Вашингтон, гласи заключението на "Ди Велт", цитиран от Дойче веле. - Още за С-400
Източник: https://www.dnes.bg/
 

 
Полша купува още четири учебни M-346
14.12.2018, 23:10
Полша обяви днес, 14 декември 2018 г., че ще купи още четири учебно-тренировъчни самолети от висок клас Leonardo M-346 на стойност от €130 млн.
В стойността на сделката влиза и модернизация на вече получените машини от същия тип, които трябва да получат система за опознаване „свой – чужд”, както и логистичен пакет. Самолетите от тази поръчка трябва да бъдат доставени на полските ВВС до октомври 2022 г.
През 2014 г. Полша купи осем броя M-346, като си запази опцията за още четири машини от същия тип. Тази опция бе претворена в реална поръчка в началото на тази година, като отново бе запазена опция за още четири самолета, която се изпълнява в момента.
Полските ВВС експлоатират в момента осем M-346, първите от които бяха доставени през ноември 2016 г. Доставката на следващите четири ще стане факт през 2020 г.
ВВС на Полша използва своите M-346, които са известни като "Bielik", се експлоатират в 41-ва авиобаза в Деблин. Те се използват за напреднало и преходно изтребително обучение. Полша бе заявила, че има нужда от една ескадрила модерни учебни машини с които да гарантира пилотското обучение.
До момента са поръчани 76 броя M-346. 30 са за Израел, 18 за Италия, 12 за Сингапур и останалите за полските поръчки.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Транспортна авиогрупа – Враждебна, изпълни медицинска задача
14.12.2018, 22:23
В изпълнение на заявка на Министерството на здравеопазването тази сутрин самолет C-27J “Spartan” от транспортна авиогрупа Враждебна на Военновъздушните сили с командир на екипажа капитан Николай Георгиев, помощник-командир на екипажа капитан Калина Денева и борден инженер капитан Огнян Лидански излетя за летище Варна в изпълнение на специална задача – донорска ситуация за органна трансплантация в УМБАЛ „Света Марина“ – Варна.
На борда на самолета се намираха два медицински екипа от Военномедицинска академия и УМБАЛ „Александровска“.
В 15:19 часа самолетът кацна обратно на летище Враждебна. Задачата беше изпълнена успешно, независимо от сложните метеорологични условия.
 
Унгария купува 16 броя въоръжени H225M
14.12.2018, 22:18
Унгария купува 16 броя въоръжени двудвигателни вертолета Airbus Helicopters H225M. Това бе обявено днес, 14 декември 2018 г.
Договорът е бил подписан днес от унгарския военен министър и от представители на европейският вертолетостроител. Това е станало също днес.
Всички от 11-тонните вертолети ще са снабдени със системата HForce, която позволява вертолетите да носят и използва управляемо и неуправляемо въоръжение. Системата може да се поставя и сваля на вертолета лесно и бързо. Унгария става първия клиент на H225M със системата HForce.
От Airbus Helicopters не дават информация за стойността на сделката, а от унгарското МО, цитирани в местни медии, са заявили, че първите вертолети ще бъдат получени през 2023 г.
Освен за бойни задачи, вертолетите ще се използват за транспортни задачи, търсене и спасяване, включително и в бойни условия, както и превоз на специални сили.
Официално не бе обявено, че Унгария търси доставката на подобни транспортни вертолети с бойни възможности и не е ясно дали селекцията на H225M е плод на някаква конкурсна процедура или вертолетът е бил избран директно.
В края на 2016 г. Унгария обяви 10-годишната програма за превъоръжаване Zrínyi 2026. В началото на тази година стана ясно, че унгарското правителство смята да купи 40 нови вертолети до края на програмния период.
През юни 2018 г. Унгария вече обяви, че купува 20 броя двудвигателните вертолети Airbus Helicopters H145M, които също са снабдени със системите HForce.
В момента унгарските ВВС разполагат с пет броя Ми-8, седем броя Ми-17 и 12 щурмови Ми-24. През миналата година унгарското правителство започна да ремонтира своите Ми-17 и Ми-24 в Русия, като се очаква бойните вертолети да останат на въоръжение до 2025 г., а транспортните Ми-17 вероятно и след това.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Швеция е дала оферта за 10 изтребителя в рамките на бюджета ни
14.12.2018, 22:01
Шведското правителство е предложило 10 броя Gripen C/D в рамките на българския бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това е станало днес, 14 декември 2018 г.
"В петък, 14 декeмври 2018 г., Швеция представи подобрената си оферта пред българското Министерство на отбраната. Шведското правителство е оптимизирало офертата за Gripen и вече предложението е за 10 изтребителя, а не за осем. Това значително ще подобри оперативните способности на българските ВВС. Оптимизираната оферта покрива всички задължителни изисквания на България, тя е в рамките на зададения бюджет и първите изтребители ще бъдат доставени до 24 месеца след подписването на договора", заявява Йоаким Валин, директор "Експорт и международни отношения" в държавната Агенция за отбранително имущество на Швеция (FMV).
Шведското изявление идва няколко часа след като премиерът Борисов заяви от Брюксел, че според него F-16 е най-добрият изтребител от всички, които ни се предлагат. Той се опита да си "измие ръцете", като каза, че така му били казали пилоти и че той по принцип не иска да се меси в процеса, въпреки че фактическото решение, пряко или косвено, зависи от него.
Припомняме, че Швеция в началото на октомври обяви основните параметри на своята оферта - осем броя Gripen C/D от стандарта MS20 с новите радари PS-05/A Mk. 4 под българския бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС. Шведската страна гарантираше, че първите четири самолета ще се доставят 21 месеца след подписването на договора, а мисията "ер полисинг" ще бъде поета от Gripen три месеца по-късно. Тогава бе съобщено и че останалите четири изтребителя ще бъдат получени на 30-тия месец от подписването на сделката.
Още преди Швеция да даде своята оферта имаше очаквания, че тя може да включва повече изтребители в рамките на бюджета. Това не бе направено първоначално, но става факт днес, в рамките на подобряването на офертата на шведската страна.
Не е ясно как ще бъде оценена офертата от експертната комисия и дали предлагането на два допълнителни изтребителя ще бъде от решаващо значение, когато премиерът Борисов вече посочи своя фаворит. Възникват и въпроси свързани с това, дали Швеция орязва нещо от офертата си за да може да вкара още два самолета или е имало достатъчно финансов буфер в нея за да се предложат те, без да бъде правено компромис с друго, например обучението, наземната инфраструктура и други подобни.
По-рано днес, "Дневник" цитира Джим Робинсън, мениджър Международно бизнес развитие за F-16 в Lockheed Martin, който заяви, че е било предоставено подобрено предложение на България, което включвало намаляване на цената и скъсяване на сроковете на доставка. Компанията беше признала, че няма да може да достави първите изтребители  в рамките на 24 месеца от подписване на сделката и бе неофициално известно, че офертата е значително над българския бюджет. За момента не е ясно колко е намаляването на цената и как това се отразява на предлаганото от американската страна - дали няма да се жертват стоки и услуги в името на намаляване на цената.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Какво яде армията?
14.12.2018, 17:00

Изненадващо декември се оказа горещ за армията. Окото на бурята този път се фокусира върху храненето на войската. Откровено казано медийният резонанс на скандала се размина драстично с проблема – по същност, и в детайлите.
Вдигнатата пушилка не разкри главното, но се опита да бори следствието вместо причината. А там е заровено кучето. Военните отдавна не ядат в казармите. От 10 години, след като премахнахме наборната служба. Известно време в гарнизоните бе приложен експеримент с фирменото хранене. Тогава медиите бодро облъчваха с репортажи, че кетърингът навлиза и в армията. Но авантюрата претърпя фиаско. Сега редник Петров, който е наемник, като се събуди, пие кафе, закусва, целува жена си и отива на работа. През обедната почивка го кара на домашен сандвич или отскача до най-близкото улично капанче до портала. Стане ли 17 ч., си отива вкъщи. Така е и с лейтенант Иванов, с майор Драганов и с полковник Георгиев. С всеки средностатистически униформен в отбраната. Армията ни е професионална и никой не е задължен да храни някого. Няма ги вече артелните, няма ги готвачите, няма ги столовите. Затова не влагайте в „храненето на армията“ смисъла „масовост.“.......Прочети още

 
Премиерът Борисов: F-16 е по-добър
14.12.2018, 15:55
Премиерът Бойко Борисов заяви, че F-16 Block 70 е по-добър самолет от всички останали, които ни се предлагат. Така той предопределя избора за нов изтребител за ВВС, макар и да повтори на няколко пъти, че не желае да се меси в решението на комисията. Това каза той днес, 14 декември 2018 г., пред репортери в Брюксел.
„Надявам се да дадат по-добри условия, защото от това, което съм разговарял с пилотите-изтребители F-16 Block 70 е значително по-добър самолет от всички останали, които ни се предлагат. От старите Eurofighter, от Gripen-ите или от другите самолети, но има комисии, които разглеждат тези оферти. По никакъв начин не се меся – дебело подчертавам. Освен, че искам за нашата изтребителна авиация да има най-добрия самолет, защото ситуацията в района се усложнява, виждате. Не ни е само „ер полисинга, дето се вика. До вчера беше само да си охраняваме небето. Трябва ни боен самолет, който да влиза във военни действия и да надделява. Към този момент мисля, че и съседите са се съсредоточили и имат такива самолети”, заяви Борисов.
Разсъжденията на министър-председателят бяха стартирани от журналистически въпрос във връзка с твърдението на Lockheed Martin, че цените и сроковете на доставка на F-16 ще бъдат свалени за България. Това е заявил Джим Робинсън, който е мениджър Международно бизнес развитие за F-16 в Lockheed Martin, цитиран от „Дневник”.
„Казвам, по никакъв начин нито влияя на комисията, нито искам да влияя. Надявам се, по геостратегическото партньорство, което имаме с НАТО и САЩ, в един момент и то в най-скоро време, дал съм много кратки срокове, защото това протакане – годна, две, три, почва да изнервя всички. Заделили сме парите и искаме колкото се може по-бързо комисията да дадат заключенията и да напазаруваме за нашата авиация, това, което е необходимо. Тъй, като в момента имаме само транспортни. В последните 10 – 15 години, при други правителства, разбира се, са купувани само транспортни. Cougar-и транспортни, Spartan-и транспортни, Panther-и транспортни и без въоръжение. Много пъти съм се шегувал – колкото да натоварят генералния щаб и да избягат. Това сме към момента закупили и затова искам да имаме действително бойни машини, които като се качат летците на тях, да знаят, че имат шанса да победят”, каза още Борисов. - (видео)
Макар и премиерът да твърди, че не иска да влияе на избора, фактически финалното решение за това, кой да бъде новият боен самолет за българските ВВС ще зависи, пряко или косвено, от него. Експертната комисия трябва да даде своя доклад на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който да внесе предложението за избор за гласуване в Министерски съвет.
Интересно е, че изказването на премиера Борисов идва седмица, след като вторият човек в ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов обеща в САЩ бързо и политическо решение по въпроса за покупката на нов боен самолет.
Изказването на Борисов не е изненадващо, тъй като от повече от година имаше ясни индикации, че ГЕРБ фаворитизират избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС. Не само, че имаше такива изказвания от депутати на партията, но и през миналата година бе направено всичко възможно за това да бъде анулиран избора на Gripen C/D, който бе направен в рамките на предишната процедура.
Остава да се види действително колко бързо ще бъде направен формалния избор за покупка на F-16 и при какви условия ще бъде купен този изтребител.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривени боеприпаси
14.12.2018, 15:41
Вчера, 13 декември, формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от Десети механизиран батальон Враца, от състава на Бригадното командване – Благоевград, с ръководител старши лейтенант Петър Петров, разузна и унищожи 13 броя противопехотни мини, 1 брой противотанкова мина и 8  броя взриватели за противопехотни мини.
Боеприпасите са открити в село Горни Лом, област Видин, на територията на завод „Миджур”.
Формированието е действало в продължение на 9 часа.
Източник: https://landforce.armf.bg/
 
"Локхийд Мартин" и САЩ ще намалят цената и срока за доставка на F-16
14.12.2018, 13:22
Компанията производител на F-16 "Локхийд Мартин" и правителството на САЩ ще намалят цената и срока за доставка в процедурата за избор на изтребител за българските военновъздушни сили, сравнено с досегашната си оферта. Това съобщи пред "Дневник" Джим Робинсън, който е мениджър Международно бизнес развитие за F-16 в "Локхийд Мартин".
Днес е срокът в който трите държави, достигнали до последната фаза на търга за нови самолети, трябва да отговорят на зададените въпроси от Министерството на отбраната и така да подобрят офертите си. Италия предлага употребявани "Еврофайтър Тайфун" – Транш 1, Швеция и "Сааб" нови "Грипен" C/D, а САЩ последната версия на F-16 (блок 70)........Прочети още
 
”Слава” - с една миля напред към музея
14.12.2018, 12:11

Напредва процедурата подводницата „Слава“ да бъде превърната в музей. Министерството на културата е дало разрешение за музея, съобщи  Красимира Калчева, представител на новосъздадената фондация „Белославско стъкло”:
„Ние бяхме в Министерство на културата. Внесли сме предложение за регистриране на обществена колекция „Белославско стъкло”. Имаме становището на Военноморския музей и можем да регистрираме музеен експонат „Подводница". Регистрирахме културна институция и още същия ден внесохме документите за регистрация”.

"Слава" е последната българска подводница , която няма да бъде нарязана за скрап, а ще бъде превърната в музей. Предложението е на собственика на стъкларската фабрика в Белослав да реставрира и отвори за посещения плавателния съд. Идеята е подводницата да бъде изтеглена по канала, който свързва Варненското с Белославското езеро. Пътят към сушата минава през сух док на територията на фабриката, който вече се изгражда. Подводницата ще бъде реставрирана и поставена на специален постамент, като част от корпуса ѝ ще бъде под земята.
Министерството на културата е одобрило създаването на фондация „Белославско стъкло“, която ще има ангажимент да експонира и реставрира подводницата. Днес съветниците от комисията по "Собственост и стопанство към Общински съвет-Варна трябваше да поправят фактологична грешка, допусната при предишното им решение, обясни заместник-кметът на Община Варна Пейчо Пейчев :
"Не знам кой е готвил документите, но при подаденото заявление е записано юридическо лице вместо НПО. Това е проблем по отношение кандидатстването им по проекта. През февруари трябва да подадат документи в Норвежкия фонд т.е. трябва да поправим взетото вече решение".
Постоянната комисията "Собственост и стопанство" реши фондация „Белославско стъкло” да получи право на ползване на "Слава" за срок от 10 години. Фондацията ще може да кандидатства за средства по различни проекти. - Още български подводници
Източник: http://bnr.bg/

 
Косово не се отказва – прави своя редовна армия
14.12.2018, 09:51
Косово пристъпва към изграждане на своя редовна армия с предвиденото днес гласуване в парламента на проектозакон за превръщане на наброяващите четири хиляди души Косовски сили за сигурност в по-голяма лековъоръжена армия, информира Асошиейтед прес.
Новата армия на Косово ще има годишен бюджет от 98 милиона евро, 5000 войници, въоръжени с леко пехотно оръжие, и 3000 резервисти. Косовски официални представители заявиха, че тя ще отговаря за реакцията при кризи и операции за гражданска защита - това, което настоящите паравоенни сили по същество правят.
Сърбия, която не признава независимостта на Косово, заяви, че основната цел на планираната армия ще бъде да завземе и прочисти етнически северната част на Косово, в която преобладава сръбското население. Официални представители в Прищина отричат това.
Резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 1999 г. определя, че Косово е под ръководството на Временната административна мисия на ООН в Косово, а сигурността се осигурява от водените от НАТО миротворци. НАТО и САЩ помогнаха за обучението на настоящите Косовски сили за сигурност.
САЩ подкрепят сформирането на нова армия чрез продължителен процес, който да осигури мултиетническо участие и който трябва да започне с промяна на конституцията на страната, която не споменава за армия. Това обаче ще изисква подкрепата на етническите сръбски депутати, които категорично се противопоставят на този ход.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че планът на Косово за армия е "ненавременен, противоречи на съветите на редица натовски съюзници и може да има негативни отражения върху перспективите на Косово" за присъединяване към Алианса и към ЕС.
Сръбският президент Александър Вучич окачестви решението на Прищина като "провокация" и заяви, че то вреди на стабилността на балканския регион.
Предупреждавайки миналата седмица за потенциална военна намеса, сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че се надява, че "няма да ни се наложи никога да използваме армията си", но това е "в момента една от възможностите на масата".
Сърбия има много по-силна армия, около 30 000 професионални войници в сравнение с петте хиляди на новата косовска армия. Неотдавна Русия оборудва Сърбия с изтребители и танкове, но бомбардировките от 1999 г. опустошиха военната мощ на страната, която остава незначителна в сравнение с тази на НАТО, пише БТА.
Облечен с военно яке, президентът на Косово Хашим Тачи посети вчера казарми близо до Прищина, за да увери всички общности в Косово и особено сръбската, че бъдещата армия на Косово ще продължи да им служи без каквито и да било етнически различия.
Командващият Косовските сили за сигурност генерал-лейтенант Рахман Рама изтъкна, че никой не трябва да се страхува от новата армия на Косово. "Нашата основна цел е да създадем сили, които ще бъдат мултиетнически, всеобхватни и които ще служат на всички граждани без разлика", заяви Рама пред Асошиейтед прес.
Източник: https://www.dnes.bg, Елка Василева
 
Обновен е военен паметник в еленското село Беброво
14.12.2018, 09:17
Обновен е военен паметник в еленското село Беброво, съобщиха от пресцентъра на община Елена.
Паметният знак на почит към 77 мъже от селото, загинали във войните, е бил поставен през 1987 г., по проект на художника Иван Сираков.
С годините паметникът е бил повреден, затова от общинското ръководство са направили предложение пред Министерството на отбраната за неговия ремонт, след което са били отпуснати 2400 лева. Новата изработка е дело на скулптора Христо Митев от Добрич.
Одобрено е и предложението на общината за ремонт на военния паметник в село Блъсковци, за който са отпуснати четири хиляди лева. Ремонтът ще бъде направен през следващата година.
Източник: http://www.bta.bg/
 
41 години от първия полет на Ми-26 „Летящият контейнер"
14.12.2018, 09:03
На 14 декември 1977 г. се е състоял първият полет на тежкия транспортен вертолет Ми-26 с ТВлД Д-136, пилотиран от екипаж с командир Г.Р. Карапетян.
Ми-26 (изделие «90», НАТО: Halo) е съветски тежък многоцелеви транспортен хеликоптер, производство на ОКБ ”Мил” с товароподемност 20 тона.
Ми-26 е най-големият в света серийно произвеждан транспортен хеликоптер. Произведени са не по-малко от 350 машини.
Серийното производство се извършва от 1984 г. в завода «Роствертол» на холдинга «Вертолёты России». - Още за Ми-26
 
ВВС се похвалиха, че са върнали Ан-2 във въздуха
14.12.2018, 08:44
От Военновъздушните сили се похвалиха, че след повече от две години престой на земята, са били възстановени полетите с биплана Ан-2. Това е станало вчера, 13 декември 2018 г.
Българските ВВС разполагат с един Ан-2ТД с борден номер 027, който се числи към 16-та транспортна авиогрупа Враждебна. Поради проблеми с двигателя АШ-62 машината не летеше от 2016 г., а преди това бе преминала през капитално-възстановителен ремонт.
В родните ВВС Ан-2 се използва, както за учебни цели, така и за хвърляне на парашутисти.
 

 
„Тайфун“ - ВДВ
13.12.2018, 21:26
Новият руски бронеавтомобил „Тайфун – ВДВ“ 4х4 с официално название „Тайфун“ К 4386 се очаква да постъпи изцяло на въоръжение във въздушно-десантните войски на руската армия през 2019 г.
Освен за превозване на десантчици той ще се използва и като бойно средство. За да се намали общата маса на машината конструкторите са се отказали да използват рама, а са предпочели схемата „носещ корпус“. Поради това е нараснала товароподемността и така може да се монтира необитаем боен модул с 30-mm оръдие. Общо с машината могат да се превозват до 8 човека включително и екипажа (от двама души), които могат да се качват и слизат през трите врати в корпуса. Той им осигурява балистична защита 5-та клас по руския държавен стандарт ГОСТ Р 50963-96.
„Тайфун-ВДВ“ може да издържи взрив на заряд до 6 kg тротилов еквивалент под колелата и до 4 kg под дъното на корпуса. За комфорта на личния състав са направени противотравматични седалки, а между тях има крепежни устройства за индивидуалното оръжие.
Както казахме вече на машината може да се монтира дистанционно управляем боен модул БМ-30-Д с 30-mm автоматично оръдие 2А42 и сдвоена с него 7,62- mm картечница ПКТМ. Боекомплектът за оръдието е от 300 снаряда и е изолиран от обитаемото отделение на машината, а запасът от патрони за картечницата е 1200 броя. На машината е осигурен комбиниран мерник с телевизионен и топловизионен канал, благодарение на който „Тайфун-ВДВ“ може да изпълнява бойни задачи и през нощта. За силова установка се използва дизел „КамАЗ“ с мощност от 300 к. с. Благодарение на него бронеавтомобилът, чиято пълна маса е 13,5 t може да развие скорост до 100 km/h, да преодолява наклон до 30 градуса и брод с дълбочина до 1,9 m. При пълно зареждане на резервоарите с гориво запасът от ход по шосе е до 1200 km.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Франция въоръжава Австралия с 12 подводници
13.12.2018, 20:28
Франция ще изгради флот от 12 конвенционални подводници за Австралия, съобщи ДПА.
Според австралийския министър на отбраната Кристофър Пайн (на снимката) всички аспекти по споразумението за стратегическо партньорство са договорени.
Споразумението ще бъде официално обявено през 2019 г. Първите подводници ще бъдат доставени на Австралия след 2030 г.
Сделката е на стойност $ 36.15 млрд. Според командващия флота Майкъл Нунън новата ескадра от произведени от Франция неядрени подводници от клас "Шортфин Баракуда" (Shortfin Barracuda Block 1A) ще гарантира на Австралия "регионално превъзходство".
В страната имаше противоречия около френската оферта. Според някои експерти тя беше прекалено висока.
Все пак споразумението вече е факт. Той беше предпочетено пред предложения от страна на Германия и Япония.
Източник: https://fakti.bg/
 
Военна или политическа операция планира Турция в Сирия?
13.12.2018, 13:11
"Операцията на изток от Ефрат започва до дни" (в. "Анаюрт"), "След няколко дни сме там" ("Тюркие"), "Започва третата операция" ("Йени шафак"), "Обратно броене" ("Йени месаж") - това са някои от заглавията в турските вестници тази сутрин по повод изказването, направено вчера от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, относно планирана турска операция в Северна Сирия, на изток от р. Ефрат. Ердоган подчерта, че целта на операцията в никакъв случай не са американските военни, които се намират в района.
В. "Айдънлък" цитира мненията на военни експерти, които смятат, че планираната операция няма да бъде разгърната, а ще се фокусира върху конкретни места.
О.р. адмирал Сонер Полат е на мнение, че "никое правителство не би могло да остане прост наблюдател на предателството, извършвано на изток от Ефрат". "Тази операция е най-оправданата операция в света", казва той.
Според о.р. ген. Беязът Караташ операцията ще бъде точкова, като по негово мнение действията по суша трябва да бъдат подкрепени и от въздушни удари. О.р. ген. Исмаил Хаккъ Пекин също не смята, че операцията ще обхване целия район по границата източно от Ефрат. По думите му ако Турция действително предприеме такава операция, би било от полза да осъществи контакт със сирийското правителство.
"Политическа" операция" - така нарича опозиционният в. "Джумхуриет" плановете на Ердоган за района, източно от р. Ефрат. Вестникът дава думата на о.р. ген. Али Ер, според когото Турция е решила да действа, осъзнавайки, че е изправена пред проблем с оцеляването. Според него обаче предвид настоящата зима и условията в региона една операция не би била проста задача. "Не е извършена подготовка. Една операция не се започва, като просто бъде обявена", казва той. Според Ер наближаващите през март местни избори също навеждат на размисъл относно подбора на момента за извършването на операцията.
Проправителственият "Йени шафак" напомня, че това би била третата операция на Турските въоръжени сили в Сирия след "Ефратски щит" и "Маслинова клонка". "Президентът Ердоган показа, че Турция вече не може да търпи тероризма на подкрепяната от САЩ ПКК и определи датата: До няколко дни започваме операция за освобождаване на района на изток от Ефрат от терористичната сепаратистка групировка", пише вестникът.
Според "Гюнеш" Анкара е дала да се разбере какво мисли за тактиките по баламосване от страна на САЩ. "След Ал Баб и Африн и районът на изток от Ефрат ще бъде прочистен от ПКК", отбелязва изданието.
Анкара разглежда подкрепяните от САЩ Сили за защита на народа (СЗН) като организация, идентична с ПКК - Кюрдската работническа партия, която от 1984 г. води въоръжена борба срещу турската държава, пише БТА.
СЗН са водещата групировка в подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили, които контролират почти цялата територия на изток от Ефрат. Макар да признават ПКК за терористична групировка, САЩ я разграничават от СЗН, с които си партнират на терен в Сирия в борбата срещу "Ислямска държава".
Източник: https://www.dnes.bg/
 
НАТО ще има военна база в Македония
13.12.2018, 10:16
Македонското правителство предоставя на НАТО военната си база в Криволак. Това стана ясно след срещата на македонския премиер Зоран Заев в Скопие с командващия Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Джеймс Фого. Криволак се намира в Източна Македония, недалеч от град Неготино. Там е и един от полигоните на Армията на Република Македония, където се провеждат международни военни учения. Базата е построена през втората половина на миналия век. На няколко пъти там са провеждани и съвместни военни учения и маневри с войските от страните членки на НАТО.
"С членството на Република Македония в НАТО Северноатлантическият пакт ще получи още един партньор за постигането на равновесие и запазването на мира в света", каза Фого след разговора си с министър-председателя Заев. Фого подчерта важността на ролята, която има Македония в региона и особено в този чувствителен период, когато страната даде пример за разрешаване на междусъседските отношения и по-специално този свързан със спора за името на страната с Гърция. "Командващият Съвместното командване на силите на НАТО подчерта и значението от икономическите и гражданските придобивки, които получават страните членки и съюзниците на НАТО от съвместното си партньорство", се казва в официалното съобщение на македонското правителство.
"Визитата на адмирал Фого е поредното значимо доказателство и даване на кураж на Македония в един изключително важен период, когато процесът за промяната в Конституцията навлиза в крайната си фаза и успешното му приключване ще доведе до подписването на Протокола за присъединяването на Република Македония в НАТО", каза Зоран Заев. Той припомни, че страната продължава с реформите в армията с цел постигането на стандартите на НАТО. Македонският премиер подчерта, че гражданите в републиката приемат като подкрепа визитите от тази година в Скопие на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг и на Върховния главнокомандващ на Обединените сили на НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти. Преди визитата си в Скопие адмирал Джеймс Фого бе в София, където обсъди "ситуацията в Черно море и ролята на НАТО като гарант за сигурността в региона".
По време на разговорите между началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и адмирал Фого бяха разгледани въпроси, свързани със засилването на способностите за възпиране и отбрана на Алианса, реализирането в пълен обем на мерките по адаптираното предно присъствие, както и пропорционалното им разпределение между съюзниците в Черноморския регион. Дискутирани бяха също и напредъкът по адаптирането на командната структура на НАТО, както и проектирането на стабилност и сигурност в югоизточната част на Алианса, предаде Нова телевизия.
Източник: https://fakti.bg/
 
Изтребител се разби край Хаваите по време на учение на Националната гвардия на САЩ
13.12.2018, 09:26
Изтребител Мк-58 Hawker Hunter, участващ в учения на подразделения на Военновъздушните сили на Националната гвардия на САЩ, вчера в 14:25 часа (местно време) е паднал в океана край щата Хаваи, съобщава агенция „Асошиайтед Прес”, цитирана от ТАСС. - (видео)
Според информацията, изтребителят е бил управляван от цивилен пилот, който по договор с Националната гвардия е участвал в ученията Sentry Aloha. В тях участвуват общо около 800 човека и 30 самолета.
Уточнява се, че изтребителят е паднал непосредствено до брега на остров Оаху, на който е разположена столицата на Хаваите Хонолулу. Пилотът е успял да се спаси, като е настанен в болница.
Заради инцидента всички полети от разположеното на Хонолулу международно летище, са били временно преустановени с цел безопасност.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Едностранни военни действия в Сирия са неприемливи, според Пентагона
13.12.2018, 09:08
Едностранни военни действия в Североизточна Сирия са основание за "сериозни опасения" и са "неприемливи", заяви Пентагонът след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че Анкара възнамерява да проведе операция на изток от р. Ефрат в Северна Сирия, предаде ДПА.
"Едностранни военни действия в Североизточна Сирия от която и да е страна, особено предвид, че там или в околността може да има американски персонал, са повод за сериозни опасения. Бихме възприели всякакви подобни действия като неприемливи", посочва говорителят на Пентагона Шон Робъртсън в изявление.
Той допълни, че Сирийските демократични сили са активни партньори срещу "Ислямска държава", а САЩ са изцяло ангажирани с граничната сигурност на Турция.
Не бива да позволяваме на "Ислямска държава" да поеме дъх в този критичен момент или ще застрашим значителните победи, които постигнахме с коалиционните ни партньори и рискуваме да позволим възраждане на ИД, отбелязва Робъртсън.
Източник: http://www.bta.bg/
 
Комисията по отбрана ще обсъжда храната на войската
13.12.2018, 09:04
След като миналия четвъртък вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев отговаряха на въпрос в Комисията по отбрана за проблемите с обществената поръчка за храната в армията, днес се предвижда изслушване на министъра. Предвижда се това да стане на закрито заседание.
Това ще бъде третото заседание на комисията през последните два месеца по този въпрос. Търси се законово решение. През май т.г. МО подготви промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили.  С нейното приемане се целеше, ако няма възможност за осигуряване на безплатна храна и ободряващи напитки при занятия, учения, тренировки и лагери извън формированието, военнослужещите да получават съответната левова равностойност. Мотивите бяха, че практическото осигуряване на безплатната храна и ободряващи напитки на военнослужещите по време на учения, тренировки, лагери и занятия извън военното формирование в настоящия момент е невъзможно да се реализира поради следните обективни причини: необходимост от възлагане на обществена поръчка за доставка на хранителни продукти; предвидените механизми за съдебен контрол при възлагането й, които възпрепятстват своевременното сключване на договор, а то от своя страна води до обективна невъзможност за осигуряването на военнослужещите с храна и ободряващи напитки в посочените в закона случаи. Правеше се изводът, че на практика това се отразява върху целия учебен процес.
В началото на ноември председателят на комисията ген. Константин Попов и група депутати внесоха в Народното събрание подобен законопроект. Той целеше създаване на законова възможност на военнослужещите да се изплаща левовата равностойност на дължимите безплатна готова храна и ободряващи напитки, ако има обективна невъзможност за доставянето на храната.   Посочен е и текст, който дава дефиниция на понятието „обективна невъзможност“. На 14 ноември законопроектът бе оттеглен от вносителите. Това се случи непосредствено след изнесеното заседание на комисията в Министерството на отбраната. Тогава, според дневния ред, трябваше да се обсъди на първо четене внесеният от народните представители законопроект.
На днешното си заседание депутатите от комисията ще обсъдят още два въпроса. Второ гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили, № 802-01-51, внесен от Министерски съвет на 05.11.2018 г., приет на първо гласуване на 07.12.2018 г. – обсъждане за второ гласуване. И друга точка от дневния ред - представяне на информация относно изпълнение на разходната част на бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. по основни направления и проекти, реализирани икономии и планове за усвояване до края на годината.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
На този ден САЩ за първи път бомбардира столицата на Северен Виетнам - Ханой
13.12.2018, 08:54
На 13 декември 1966 г. американската авиация за първи път бомбардира столицата на Северен Виетнам - Ханой.
След японската окупация в периода 1940-1945 г. Виетнам е обявен за независима република (1945 г.). Опитът на Франция да възстанови контрола си върху региона завършва с неуспех, въпреки продължителната война (1946-1954 г.). Женевската конференция (1954 г.) разделя страната по 17-тия паралел на Северен и Южен Виетнам. От 1958 г. под председателството на Хо Ши Мин Северен Виетнам започва периодични нахлувания с партизански части в Южен Виетнам, като в сраженията се включват и военни части на САЩ (на страната на Южен Виетнам).
САЩ постоянно увеличават военното си присъствие там, като през 1969 г. броят на войниците е 550 000. След северновиетнамска офанзива през 1972 г. започва изтегляне на американските войски, което завършва окончателно през 1973 г. 2 години по-късно правителството на Южен Виетнам, начело с Нгуен Ван Тхо, е свалено. Страната е официално обединена отново на 2 юни 1976 г. Присъединява се към Съвета за икономическа взаимопомощ през 1978 г. През същата година Виетнам нахлува в съседна Камбоджа (Кампучия), с което спомага за свалянето на управляващия режим и за установяването на проруско правителство. В съюз с Камбоджа Китай нахлува за кратко във Виетнам през 1979 г. През 1992 г. е приета нова конституция и е учредена президентска институция.
 
Катар ще получи зенитноракетната система NASAMS
13.12.2018, 08:48
Агенцията на Министерството на отбраната на САЩ по военното сътрудничество (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) наскоро е изпратила до Конгреса на САЩ уведомление за възможната продажба на Катар по линията на американската програма за междуправителствени военни продажби Foreign Military Sales (FMS) на 40 управляеми ракети Raytheon AIM-120C-7 AMRAAM за използване в качеството им на зенитни ракети в състава на зенитноракетната система NASAMS, получена от Катар направо от производителя (консорциума на корпорациите Raytheon и норвежката група Kongsberg) по линия на преките търговски продажби Direct Commercial Sales (DCS). Продажбата на ракетите AIM-120C-7 на Катар е санкционирана от Държавния департамент на САЩ.
Предполагаемата стойност на доставката на ракетите е около 215 милиона долара. Cъгласно уведомлението, в доставката по линията FMS така също ще влязат и 8 учебни ракети САТМ-120С AMRAAM и по един запасен сектор за ГСН и за насочване на ракетите AIM-120C-7, а така също програмно осигуряване, запасни части, обучение и др.
ЗРС за средно разстояние NASAMS (първоначално е означавало Norwegian Advanced Surface to Air Missile System, а сега – National Advanced Surface to Air Missile System) е съвместна разработка и производство на норвежката група Kongsberg (интегрира готовите ЗРС) и американската корпорация Raytheon. Системата се основава на комбинацията от РЛС AN/MPQ-64F1 Sentinel и използването в качеството на ЗУР ракетите клас „въздух-въздух“ с активно радиолокационно самонасочване от семейството AIM-120 AMRAAM.
Далечината на стрелбата на системата в съвременната конфигурация NASAMS 2 е до 25 km, а зоната за поразяване е с горна граница - до 14-15 km.
Първоначално системата NASAMS е била създадена в интерес на въоръжените сили на Норвегия, а в момента освен в тази страна е на въоръжение в малки количества и в САЩ (от 2004 г. се използва за ПВО на Вашингтон). Системата също така е закупена от Нидерландия, Испания, Чили, Финландия и Оман (последният я е получил тази година), а в последно време е поръчана от Литва и Индонезия. През 2017 г. решение за покупка на ЗРС NASAMS 2 прие и правителството на Австралия, а през юли 2018 г. – правителството на Индия. Съдейки по количеството поръчани от Катар ракети AIM-120C-7 AMRAAM, то емирството се е осигурило само с една батарея ЗРС NASAMS 2.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Филипините купуват нови военни вертолети
13.12.2018, 08:33
ВВС на Филипините ще се сдобият с нови вертолети UH-60 и ударни машини T129 от Турция. Това е заявил военният министър на страната Делфин Лорензана.
Вертолетите ще бъдат купени в рамките на програмата за превъоръжаване на Филипините. Според военния министър, моделите са вече избрани, като предстоят преговори за точните условия по доставката.
През февруари тази година Филипините се отказаха от покупката на 16 броя Bell 412, след като Канада започна да налага условия за експлоатацията на тези машини, поради системното нарушаване на човешките права в страната.
Филипинските ВВС са провели проучване и са решили, че най-оптимална е покупката на 16 броя UH-60 Black Hawk, но не е ясно дали ще става въпрос за новопроизведени вертолети или по-вероятно за употребявани машини.
Също така е било решено, че турския щурмови вертолет T129 ще замести леките бойни вертолети MD 520, които са в експлоатация в момента. Според филипинския военен министър, ще бъдат купени между осем и десет машини от този тип, в зависимост от наличните пари.
Ако сделката за T129 се финализирa, то страната ще стане вторият експортен клиент на типа след Пакистан. - Още за Т129
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Словакия официално подписа за покупката на F-16V
13.12.2018, 08:25
След фалстарта от преди две седмици, вчера, 12 декември 2018 г., Словакия официално подписа договор за покупката на 14 многоцелеви изтребители F-16V.
Сделката бе подписана от военния министър на Словакия Петер Гаждош и от вицепрезидента на Lockheed Martin Ана Уговски. На подписването са присъствали и премиерът на страната Петер Пелегрини и заместник държавният секретар на САЩ Джон Съливан.
Реално са били подписани три отделни споразумения по програмата FMS, които включват доставка на самолетите, обучение на персола, необходимото оборудване за тяхната експлоатация, въоръжение и логистика за две години.
Словакия ще получи 12 едноместни F-16 Block 70/72 и два двуместни самолета от същия тип. Първите четири машини ще пристигнат в края на 2022 г., а останалите 10 ще бъдат доставени през 2023 г. През обучение ще преминат 22 пилоти и 150 души инженерен и технически персонал.
Точната стойност на сделката, обаче не бе обявена. През юли 2018 г., когато Словакия избра F-16, правителството на страната заяви, че сделката ще е на стойност от €1,589 млрд. В днешното си слово, словашкият премиер Пелегрини е заявил, че сделката е на стойност от над €1,6 млрд.
В същото време, министърът на финансите Петер Кажимир, който също е присъствал на подписването, е отказал да назове точната сума на договорите, но е заявил, че основната част от нея ще бъде изплатена в следващите три години, за да се минимизират рисковете от промени във валутните курсове и оскъпявания, при теглене на кредити.
Една от основните опозиционни партии в страната, дясноцентристка консервативна „Обикновени хора и независими личности” (OĽaNO), е заявила, че подкрепя решението на правителството да купи нови изтребители, но е отбелязала, че е могло да се вземе далеч по-ефективно, от финансова гледна точка, решение, което да спести на страната стотици милиони евро.
На 30 ноември 2018 г. словашкото МО подписа същите тези споразумения, но още на следващия ден премиерът Пелегрини ги обяви за невалидни, тъй като не са били съгласувани по каналния ред, което разпали малка правителствена криза в коалиционния кабинет на Словакия. 12 дни по-късно, обаче тези противоречия явно са изгладени.
Подобни резки промени в решенията на премиера се наблюдаваха и лятото. Първо той заяви, че няма да бърза с решението за това кой да е новият изтребител и иска то да се вземе след широк консенсус и обсъждане и без външен натиск, но три седмици по-късно американския F-16V бе избран.
Изборът на F-16 не минава без критики, заради високата цена и непрозрачните процеси, при които той бе посочен за победител, както отбелязват местни анализатори.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Продължава “калибризацията” на руския флот
12.12.2018, 20:07
Руският военноморски флот продължава да увеличава броя на корабите, които могат да бъдат носители на крилатите ракети от семейството “Калибър”. През първата половина на декември Балтийският флот получи малкия ракетен кораб от проект 22800 “Ураган”, а Черноморският флот малкия ракетен кораб от проект 21631 “Орехово-Зуево”. И двата кораба имат по осем пускови установки за крилати ракети “Калибър”, 76-мм оръдие и зенитни ракети с малък обсег на действие, 30-мм шестцевни оръдия. Насищането на руския ВМФ с малки ракетни кораби (МРК) от двата проекта - по 12 и 18 единици съответно, е в значителна степен принудително решение поради значителното изоставане на програмите за строителство на нови фрегати и корвети, които също са носители на “Калибър”.
МРК “Ураган” бе предаден на флота на церемония в базата в Балтийск, Калиниградска област. По данни на сайта “ФлотПром” е имало идея корабът да бъде преименуван в “Митищи”, но това решение засега не е взето. “Ураган” беше заложен за строителство в частната корабостроителница “Пела” край Петербург на 24 декември 2015 г., а бе спустат на вода през юли 2017 г. Изпитанията и предаването на флота закъсняха с една година и едва през май т.г. МРК “Ураган” бе изпитан в Ладожкото езеро.  
Предвижда се серията да бъде представена от 18 кораба, от които един вече е предаден на флота, още един - “Тайфун”, ще бъде предаден в близките месеци, а 8 вече се намират в различни етапи на строителство. Други осем МРК, шест от които предвидени за Тихооокеанския флот, са запланирани и ще бъдат заложени за строителство догодина. Тези планове обаче могат да бъдат реализирани, поясняват от “ФлотПром”, ако бъдат разрешени проблемите с производството на дизеловите двигатели М507 и дизелови генератори ДГАС-315, предвидени по проект.
МРК “Орехово Зуево” пък влезе в състава на Черноморския флот, след като завърши държавните изпитания край Новоросийск и за пръв път извърши преход до главната база на флота в Севастопол, където се проведе съответната церемония. “Орехово Зуево” е седмият МРК от проект 21631 и бе заложен за строителство в Зеленодолския корабостроителен завод в края на май 2014 г., а бе спуснат на вода през юни т.г. От август до декември той проведе ходовите и държавните изпитания.  
МРК от проекта 21631 са разработени от конструкторското бюро към Зеленодолския завод. Водоизместването на МРК от този тип е 950 т, дълги са 75 м при ширина от 11 м. Максималната скорост е 25 възела, а максималната далечина на плаване 2500 т. За момента е планирана серия от 12 такива МРК, седем от които вече са готови - три са в състава на Каспийската флотилия, два в състава на Балтийския и два в Черноморския флот. Останалите пет трябва да влязат в строя до 2023 г. Каспийските кораби от проект 21631 участваха в бойни действия като обстрелваха успешно цели на ислямистите в Сирия през 2015 г.
Източник: https://duma.bg, Георги Георгиев
 
САЩ модернизираха “Абрамс”
12.12.2018, 19:57
В САЩ, на полигона “Юма” в щата Аризона, са започнали решаващите изпитания на последната модификация на основния боен танк “Абрамс” М1А2 СЕП в3, съобщи worspot.ru, като се позова на defence-blog.com.
За пръв път тази модификация на “Абрамс” е била представена на оръжейно изложение през октомври 2015 г., а два месеца по-късно автобронетанковото управление на американската армия (ТАКОМ) е сключила договор с компанията “Дженерал Дайнамикс” договор за преоборудването на танковете “Абрамс”. Според договора ТАКОМ е платило 92, 2 млн. долара за модернизацията на опитна партия от шест танка “Абрамс” M1A2 СЕП в2 до версии М1А2 СЕП в3.
През септември 2017 г. първият прототип е бил предаден на военните, а сега опитните образци преминават през програмата за изпитания. Според ръководителя на програмата за изпитанията на танковете “Абрамс” Грег Дуда новите танкове “Абрамс” СЕП в3 много малко приличат на първите образци от този модел. Компютърните системи позволявали да се прави пълноценна диагностика на танка в полеви условия, а програмата за управление на машината била от 1,4 млн. реда.
М1 “Абрамс” е основният и единствен боен танк на САЩ, разработен още през 70-те години на XX век. Той се намира на въоръжение още в армиите на Египет, Саудитска Арабия, Кувейт, Ирак, Австралия и Мароко. Модификацията М1А1 е разработена през 1984 г. и има гладкостволно 120-мм оръдие “Рейнметал” и усилено брониране. Най-съвременната модификация е М1А2 СЕП в3, а към 2021 г. “Дженерал Дайнамикс” предвижда да представи първия прототип на модификацията СЕП в4. - Още за “Абрамс”
Източник: https://duma.bg/
 
Полковник Здравко Пехливанов е предложен за зам.-директор на дирекция „Операции и планиране“ в Международния военен секретариат на НАТО
12.12.2018, 15:53
Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ, с който да назначи полковник Здравко Пехливанов на длъжността „Заместник-директор на дирекция „Операции и планиране“ в Международния военен секретариат на НАТО“ в Брюксел, Белгия, считано от 01 януари 2019 година.
Министерският съвет предлага също така полковник Пехливанов да бъде удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал“.
 
Приет е нов класификатор на длъжностите на военнослужещите
12.12.2018, 15:48
Правителството одобри Класификатор на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.
Класификаторът се приема на основание чл. 24, ал. 1 на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, с който се променя структурирането на длъжностите за военнослужещи „от степени в обхвата на военните звания“ към „длъжностни нива и военни звания“.
Предложеният нов Класификатор ще способства за намирането на оптимален баланс на съотношението между изискванията за образователен ценз, квалификация, степен на отговорност, професионален опит, физическо и психическо натоварване и взаимосвързаните потенциални размери на основните месечни възнаграждения по нива.
Класификаторът се предвижда да влезе в сила от 01.01.2019 г.
 
Самоходна минохвъргачка за руските десантчици
12.12.2018, 15:26
Държавните изпитания на самоходната минохвъргачка 2С41 „Дрок“ ще се проведат през 2019 г. Това е съобщило руското Министерство на отбраната.
Създаването й е започнало още от 2014 г. Тя е разработвана за използване предимно от подразделенията на руските въздушно-десантни войски. Представлява 82-mm минохвъргачка със задно зареждане монтирана върху бронеавтомобил „Тайфун-ВДВ“.
Стрелбата ще се провежда от бойното отделение на машината, както с обикновени мини, така и с такива с увеличена далекобойност и мощност. Темпът на стрелбата е до 12 изстр./min, на разстояния от 100 до 6000 m. Има възможност при необходимост минохвъргачката да се снема от бронеавтомобила и да се провежда стрелбата на земята. Преносимият боекомплект е 40 мини, съхранявани в бойното отделение. Екипажът на минохвъргачката е от 4 човека.
Върху левия борд на корпуса е монтирана дистанционно управляема картечница, а на централната купола има по 6 димни гранатохвъргачки от всяка страна. Любопитна особеност на „Дрок“ е, че върху покрива на куполата има монтирана апаратура на комплекта за оптико-електронно противодействие.
Минохвъргачката като цяло е запазила базовите габарити и двигателя на „Тайфун“, само теглото й е нараснало до 14 тона. Въпреки това удовлетворява изискванията да се товари на самолет и да се стоварва с парашут. Предвидено е тя да замени минохвъргачките с този калибър от возим или носим вариант във руските десантни подразделения. Ще попълни артилерийските подразделения на батальонно ниво. При добри резултати на държавните изпитания "Дрок" може да биде приета на въоръжение още през 2020 г.  - Още МХ
Източник: http://www.pan.bg/
 
Шефът на столичната полиция е предложен за главен секретар на МВР
12.12.2018, 13:28
Сегашният началник на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Ивайло Иванов е предложен за нов главен секретар на МВР от министър Младен Маринов. Процедурата по назначаване изисква правителството да одобри кандидатурата и да предложи на президента за издаване на указ за назначаване.
"Ивайло Стефанов Иванов има всички необходими качества за длъжността главен секретар на МВР. Той е дългогодишен служител на МВР. Минал е през всички длъжности в кариерното развитие, включително от полицай в "Охранителна полиция", поделението за специализирани полицейски сили, през зам.-директор на "Гранична полиция" – Аерогари, директор на "Гранична дирекция" – Драгоман, директор на Столичната дирекция на вътрешните работи. Така че има необходимите качества и подготовка", каза вътрешният министър за комисар Иванов.
Предложеният за нов главен секретар на министерството е завършил е Академията на МВР, след което е завършил магистратурата "Право" в Югозападния университет "Неофит Рилски". Младен Маринов обясни, че комисар Иванов е "изкарал е множество международни школи, включително в Унгария и САЩ".
"Смятам, че има всички необходими качества за работа в екип и изпълнение на длъжностната характеристика, която изисква длъжността главен секретар на вътрешните работи", каза министърът.
Ивайло Иванов е роден през 1977 г. в Луковит. Той е започнал да работи в системата на МВР през 1999 г. като редови полицай. Бакалавърската му степен в Академията на МВР е със специалност "Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред". Той стана началник на столичната полиция през миналата година със заповед на министър Валентин Радев.
В момента функциите на главен секретар изпълнява Христо Терзийски, но той заема на тази позиция по силата на заповед на министъра и за него няма президентски указ за постоянно назначаване.
Източник: https://www.mediapool.bg/
 
Евакуацията на заводи в СССР през ВСВ: как протичаше "втората индустриализация"
12.12.2018, 12:35
Стремителното настъпление на германските войски през лятото и есента на 1941 година принуди СССР да направи всичко възможно, за да спаси поне част от промишления потенциал на страната. Само през първите четири месеца на войната 18 милиона души и 2,5 хиляди завода са били евакуирани на изток.
Разказват, че на прием в Кремъл в чест на Победата Сталин се приближил до военачалниците и ги попитал защо Съветският съюз е победил в тази страшна война. Те започнали да говорят за мъжеството на хората и подвига на съветския народ. В отговор Сталин повикал един от министрите и, сочейки го, казал, че героизмът и военният гений не струват много без чугуна, стоманата, танковете и самолетите. Всичко това СССР нямаше да има, ако не бе постигнат един успех – хилядите евакуирани предприятия да заработят след евакуацията им на изток.
След началото на войната, на изток са били изпращани милиони специалисти – по някои оценки става дума за 30-40% от необходимата работна сила. Стотици хиляди деца са били извозени от районите, завзети скоро след това от хитлеристите. Много от тях загубили родителите си и били осиновени от местни жители.
Евакуирани са били театри. В Самара, тогава Куйбишев, бил преместен Болшой театър. Пренасяни са били университети и изследователски центрове. Само в Новосибирска област били евакуирани най-малко 30 ВУЗ-а и редица големи научно-изследователски институти. Не е учудващо, че след войната Новосибирск се превърнал в един от научните центрове на страната.
На открити платформи
Най-главната задача обаче била да се спаси промишлеността. За целта още през първите дни на войната бил създаден Съвет по евакуацията. За успеха на операциите по евакуацията не малка заслуга имал заместникът на ръководителя на ведомството, бъдещият съветски премиер-реформатор Алексей Косигин. По негова инициатива по цялото продължение на железопътните маршрути била изградена мрежа от евакуационни пунктове, където хората можели да се запасят с хранителни продукти и да получат медицинска помощ.
Евакуацията ставала в момент на мощно германско настъпление. Необходимо било на фронта да се изпратят подкрепления и да се извозят от там ранените. Често съставите, пътуващи за фронта, на обратния път били използвани за задачи по евакуацията. През юли за целта били заделяни до 10 000 вагона на ден. Общо за евакуацията били задействани 1,5 милиона вагона.
Николай Патоличев, който през 1942 година бил ръководител на Челябинска област, си спомня как са изглеждали тези превози. "Случваше се в открити полувагони или на платформи да пътуват хора. Ако се намираше брезент, с който да се скриеш от дъжда, беше добре. Понякога обаче и това нямаше. Тук са и струговете или материалите, нещо от вещите на евакуираните. При по-благоприятна обстановка за жените с деца се заделяха 2-3 покрити вагона. Вместо 36 души в тях се напъхваха по 80-100 ".
Осем хиляди вагона
За всеки голям обект за евакуация властите са обявявали решението си, което се е съгласувало с представители на различни ведомства. Определяло се е необходимото количество вагони, сроковете за преместване на товарите и крайният пункт за прехвърлянето.
Извозвани са били огромни предприятия като стоманолеарният завод "Запорожстал" ("Запорожсталь"), най-голямото в Европа металургично предприятие, в което са се трудили хиляди работници. За да бъде евакуиран "Запорожстал" и суровината за него, са били необходими 8000 вагона. Както си спомнят участниците в тези събития, на ден са потегляли по 800-900 вагона, натоварени с оборудване и материали за "Запорожстал".
За тежките товари на металургичния гигант нямало достатъчно специални платформи. Тогава от обикновените товарни платформи започнали да правят подсилени. Всяка платформа била изпращана само след щателен преглед от железничарите. Демонтирането и товаренето на оборудването на "Запорожстал" ставало под постоянните обстрели на германската артилерия и авиация. Съставите потегляли само през нощта.
"Не си представям как хората са могли да издържат това"
Не по-лесно било разтоварването и пускането в експлоатация на предприятията там, където вече се намирали. Тъй като било необходимо те да бъдат задействани възможно най-скоро, често производството било подслонявано под временни, дървени корпуси. Заводите понякога започвали работа на практика на голо поле, до тях прекарвали само електричество. По думите на британския историк и журналист Александър Уърт, в околностите на Свердловск (сега Екатеринбург), голям уралски промишлен център, е можел да се види следната картина: под боровете, от които висели електрически лампи, работели стругове. Това бил пуснатият в експлоатация завод "Болшевик ("Большевик"), евакуиран от Киев.
Николай Рижков, съветски премиер в края на 80-те години на миналия век, си спомня: "Хората, които работеха по това време, ми разказваха как в бараки настанявали новопристигналите, как са строили нови цехове. А се случвало ешелоните да бъдат разтоварени направо на полето. Студ -30°, оборудването е под открито небе, включвали електричеството и започвали да правят корпуси за снаряди. Не си представям как хората са могли да издържат това".
"Вие подведохте нашата страна"
За успеха на евакуацията роля е изиграла и строгата управленческа система на СССР по това време. Известна е декемврийска телеграма на Сталин до директора на 18-и авиостроителен завод в Куйбишев, евакуиран през  октомври-ноември от Воронеж. "Вие подведохте нашата страна и нашата Червена армия. Ако 18-ти завод мисли да се оправдае пред страната, давайки по един (щурмовик) Ил-2 на ден, то жестоко греши и ще понесе тежко наказание за това. Моля ви да не изкарвате правителството от търпение и изисквам да произвеждате повече Ил-ове. Предупреждавам за последен път", се посочва в текста на телеграмата, която се пази във фондовете на Руския държавен архив за социално-политическа история  (РГАСПИ).
Както отбелязват историци, успехът толкова бързо да бъдат пуснати предприятията на новото им място и като цяло икономиката да бъде прехвърлена на военни релси се дължи на факта, че за някои предприятия е била създадена по-рано някаква база. За редица предприятия в Урал и Сибир вече е бил излят фундамент и било прокарано електричество. Имало е планове те да бъдат пренесени в източната част на страната заради войната в Европа през 30-те години на миналия век. Само че тези планове не били осъществени преди войната.
В резултат на евакуацията в източната част на страната били създадени огромни предприятия, станали гиганти на съветската индустрия. За няколко месеца на практика била създадена още една промишлена база на страната, която и днес продължава да бъде опора на икономиката. В един от документалните си филми режисьорът Оливър Стоун нарече този процес "втората индустриализация" след първата от 30-те години на миналия век. Това едва ли е силно преувеличение. - Още руски ВПК
 
28 години от трагедията във Върбица, 10 войници загиват в придошлата река
12.12.2018, 12:09
На 12 декември 1990 г. танковият и мотострелковият батальони на полка в Момчилград тръгват за планирани контролни стрелби на полигона край село Балабаново. Обичайният път на тежките бойни машини минава през река Върбица.
   – Към 8,45 часа поделението напускат 4 МТЛБ (многоцелеви транспортьор леко брониран) и 4 танка с 21 души в тях. На около 250 м от въжения мост при село Седларе първи в реката нагазват транспортните машини. Без да изчакат те да излязат малко по-надолу по течението навлизат и танковете. В този момент идва приливна вълна. Едни казват, че е от изпускането на язовир край Златоград, други – скъсана стена на язовир край Мадан.
   – Около 9,15 часа машините вече са неуправляеми. Двигателите загасват. Четирима войници успяват да стигнат до брега и хукват да търсят помощ от поделението.
   – В 9,45 ч ситуацията вече е критична. Водата се покачва светкавично, стига 3 м, скоростта на течението надхвърля 30 км в час. Вместо да скачат, докато водата все още била 1,20 м, военните получават заповед да чакат хеликоптер, който да ги спаси. Момчетата са скупчени върху корпусите на машините и бясната река ще ги отнесе всеки момент.
Хора от село Градинка Местните режат въжетата от кладенците си, за да ги подадат на бойците, но в повечето случаи напразно. Началникът на подстанцията Лютви Адем и кварталният милиционер Наско Чанков се връзват с въжета, хвърлят се в ледените води и спасяват трима. Други войници също са спасени, но за 10 души прегръдката с реката е смъртоносна.
   – Към 10,30 ч все още имало живи, които крещели от ужас.
   – В 11 ч в реката са само мъртвите войници.
   – Два хеликоптера идват в 12 ч, когато всичко вече е свършило.
Според следствието причините за трагедията са неуставно поведение на командирите, липса на адекватни със ситуацията решения. Неопитни бойци, които не познавали реката са водели машините, в които нямало спасителни жилетки. Според очевидци 11-те спасени войници дължат живота си на собствената си инициатива и на смелостта на местните хора.
Военният съд в Пловдив гледа дело срещу виновните командири от май 1991 до януари 1992 г. Произнесени са 4 присъди. Командирите на роти Димчев и Андреев, които тръгнали за занятието с автобус, вместо да водят машините си, са осъдени по на година и половина затвор, а командирът на поделението полковник Кабакчиев и командирът на батальон Лепирев получават по година и 9 месеца условно.
Загиналите: лейтенант Илиян Попски, лейтенант Русин Самуилов, сержант Ангел Илков, ефрейтор Велин Хаджиев, ефрейтор Желязко Христов, ефрейтор Иван Янков, редник Красимир Канев, редник Николай Сандев, редник Петко Петков и редник Стефан Стефанов
 
39 години от първият полет на Sikorsky SH-60Seahawk
12.12.2018, 12:05
На 12 декември 1979 г. се е състоял първият полет на Sikorsky SH-60/MH-60 Seahawk, предназначен за военния флот. Seahawk е разработен на база на армейския UH-60 Blackhawk. ВМС използват SH-60/MH-60 за редица мисии, сред които борба с подводници и кораби, търсене и спасяване, откриване на минни заграждения, медицинска евакуация и други. Постъпва на въоръжение на 22 юни 1989 г.
MH-60S е първият вертолет от ВМС със „стъклена” кабина с четири многофункционални цветни дисплеи. Може да бъде снабден с платформа FLIR, интегрирана с ракетите Нellfire. Другото въоръжение се сътои от картечници, до три торпеда и противокорабна ракета AGM-119.
Стандартният екипаж се състои от двама летци и двама оператора. Цената варира в зависимост от оборудването от 28 до 42 милиона долара. - Още вертолети
 
Правителството отпусна извънредно 113 млн. лева за нуждите на армията
12.12.2018, 12:00
По искане на премиера Бойко Борисов правителството гласува на днешното си заседание първо три точки, свързани с финансиране на дейности на армията за общо над 113,6 милиона лева. На заседанието на МС присъстваха генерали и представители на Българката армия.
С проекта на постановление на МС за допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. се отпускат 33 433 000 за нуждите на централната администрация и за нуждите на Военномедицинска академия, съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. 23 428 0000 ще се ползват за административно осигуряване и за строителство и обекти на Сухопътни войски, на ВВС за стационарната комуникационно-информационно система и за Военногеографската служба. Девет милиона се дават по бюджетна програма медицинско осигуряване и за сградния фонд и медицинско осигуряване на ВМА.
На миналото заседания на МС бяха гласувани 45 740 000 за поддръжка на самолетите МиГ-29 и летателната годност на 14 самолети Су-25, както и четири милиона лева за служба сгради на служба Военна информация", припомни Каракачанов.
На миналото заседания за нуждите на армия гласувахме 134 милиона лева, а на днешното заседание по трите постановления още 113 693 000 лева, каза Красимир Каракачанов.
С днешните решения МС осигури експлоатацията на пет вертолета Кугър през 2019 година с 10,9 млн. лева, както и пари за резервни части и инспекция на машините. За ремонт на вертолет Ми 17 се дават 817 000 лева. За комуникационни и навигационни системи на ВВС правителството даде 40 086 664 лева. Кабинетът отпусна пари и за модернизиране на информационната система на армията,включително и за мобилни и ръчни терминали по стандарта ТЕТРА, съобщи Каракачанов.
 
Доставиха стотния Су-35
12.12.2018, 09:35
Произведен е стотният сериен изтребител Су-35С. Самолета е бил предаден на ВКС на Русия вчера, 11 декември 2018 г. по време на церемония в завода на Сухой в Комсомолск на Амур като част от последната партида за 2018 г. Това съобщават от ОАК.
В церемонията са взели участие заместник директора на авиационния завод "Ю. А. Гагарин“ Александър Пекарш, военни представители, както и служители на предприятието. В партидата фигурират бордове 14 и 15, както вероятно и трети неизвестен борд, които ще бъдат предадени на 159-и изтребителен авиополк на летище Бесовец в Карелия, където в момента Су-35С постепенно замества Су-27. - (видео)
С тази доставка, общото количество Су-35С на въоръжение във ВКС на Русия достига 78 броя. Освен в Бесовец, Су-35С е на въоръжение в 22-ри ИАП - една ескадрила в авиобаза Централная Угловая и 23-ти ИАП – две ескадрили в авиобаза Дземги. По няколко бройки се използват от центъра за подготовка в Липецк както и изпитателния център в авиобаза Ахтубинск.
През август 2009 г., министерството на отбраната на Русия сключва договор за доставката на 48 броя Су-35С. Първият от тях е доставен през май 2011 г., а последният през февруари 2016 г.
През декември 2015г, са поръчани още 50 броя за ВКС на Русия които трябва да бъдат доставени до края на 2020 г. Първите 10 от тях са доставени в края на 2016 г., като изпълняването на този договор в момента продължава с темп от 10 броя на година. През юли 2018 г. бяха доставени четири броя, а през октомври, още три.
С тази последна партида, е изцяло изпълнен плана за доставки на Су-35С за 2018 г. Су-35С е официално приет на въоръжение във ВКС на Русия на 2 октомври 2017 г.
Между 2016 и 2018 г., 24 броя са доставени и на Китай, който е първия експортен клиент. През септември 2018 г. в халето на завода е забелязан в процес на начално производство фюзелаж на Су-35С със заводски номер 06512, който в бъдеще се очертава да е 112-тия сериен самолет, за доставка през 2019 г. - Още за Су-35
Източник: http://aeropress-bg.com, Иван Вукадинов
 
Италианският самолетостроител Piaggio се бори за оцеляването си
12.12.2018, 08:25
Емблематичната италианска самолетостроителна компания Piaggio се бори за оцеляването си, след като собственикът ѝ отстъпи ръководството на синдици, които са назначени от италианското правителство.
Преди две седмици инвестиционният фонд от ОАЕ Mubadala, заяви че компанията е във фактически фалит и предаде ръководството ѝ на синдици назначени от италианското правителство. До това се стигна, след като ОАЕ се отказа от покупката на осем безпилотни апарата Piaggio P1.HH, като сделката бе ключова за оцеляването на компанията.
В същото време Италия се бави с поръчката на други безпилотни апарати.
Този понеделник (10 декември 2018 г.) италианското правителство е назначило служебен администратор на компанията, който има за задача да оцени състоянието ѝ и да осигурява плащането на заплати.
Друга задача на служебното ръководство е да излезе с план за преструктуриране и евентуалната продажба на компанията, като се смята, че държавната Leonardo има интерес.
Инвестиционният фонд Mubadala придоби Piaggio през 2014 г. и две години по-късно последва сделка за продажба на осем безпилотни апарата P.1HH Hammerhead, които са вариация на турбовитловият бизнес самолет P.180 Avanti. Месеци преди първата доставка обаче, Обединените арабски емирства се отказаха от сделката и почти веднага след това Mubadala предаде компанията на синдици.
Италианските ВВС имаха намерение да придобият 20 подобрени P.1HH, които бяха известни като P.2HH, но на фона на бюджетните съкращения в страната, твърда поръчка така и не последва.
Piaggio продължава да произвежда и P.180 Avanti, но там продажбите са мизерни в последните години и не се очаква да се подобрят в обозримо бъдеще. - Още БЛА
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Морската авиация на Русия е подсилена от още една ескадрила суперманеврени изтребители Су-30СМ
11.12.2018, 20:45
Авиацията на руския ВМФ е много важен елемент от бойната му функционалност. За да подобрят квалификацията си, руските авиационни компании се фокусираха върху постепенното обновяване на въздухоплавателния потенциал. Според тези планове самолетите Су-30СМ и Ил-38Н "Новела" ще бъдат поставени в основата на военноморската авиация на бъдещето.
Над десет многофункционални изтребителя Су-30СМ са постъпили в авиационните подразделения на ВМФ през 2018 г., съобщи началникът на морската авиация на ВМФ генерал-майор Игор Кожин.
"Продължихме работата по превъоръжаването на силите от оперативно-тактическата авиация с крайбрежно базиране на самолети Су-30СМ – през 2018 г. сме получили десетина летателни апарата. Това е базовият ни самолет, затова се провежда планова замяна с него на практически целия парк от оперативно-тактическата ни авиация", каза Кожин, цитиран от "Интерфакс".
Той също така съобщи, че в момента се провеждат специални изпитания на противолодъчните самолети Ил-38Н, които са се сдобили с новия прицелен комплекс "Новела". "Комплексът има добри възможности за постоянна модернизация и вече е предвидено установяването на редица нови елементи в него. Той трябва винаги да отговаря на съвременните изисквания за високотехнологично оборудване, които постоянно се променят във връзка с развитието и научно-техническия прогрес", каза Кожин.
Пускането на високоманеврени многоцелеви изтребители Су-30СМ прави ПАО "Корпорация "Иркут" главен изпълнител на държавни отбранителни поръчки. Самолетът е разработен от "ОКБ Сухой" и се произвежда в Иркутския авиационен завод – филиал на ПАО "Корпорация "Иркут".
Многофункционалният изтребител Су-30СМ притежава свръхманевреност, снабден е с радиолокатор с фазирана антенна решетка и с двигатели с управление на векторната тяга. Изтребителят е способен да ползва съвременни и перспективни високоточни оръжия клас "въздух-въздух" и "въздух-повърхност". Освен това самолетът може да се използва и за подготовка на пилоти за перспективните многофункционални свръхманеврени едноместни изтребители. Су-30СМ стана и основа за усъвършенствания изтребител Су-30МКИ, специално адаптиран за нуждите на морската авиация.
"Ил-38" е военна версия на пътническия самолет Ил-18, който извършва първия си полет в далечната 1961 година. Той е снабден с прицелно-навигационна система "Беркут". Главна задача на Ил-38 е патрул над руските териториални води и откриване на вражески подводници. Според идеята конструкторите му самолетът трябвало да има възможност да открива подводни цели и да ги унищожава с помощта на торпеда. Въпреки това система "Беркут" има сериозни недостатъци и в крайна сметка е обучена само за откриване на подводници.
По-нататъшната съдба на самолета зависи от модернизационния пакет. И така в началото на века беше въведена дълбоко модернизираната версия на самолета Ил-38Н "Новела", която влезе на въоръжение през 2005 г., след като премина сложни технически изпитания. Състои се от интегрирана изцяло нова нападателно-навигационна система "Новела". По думите на конструкторите тя е в състояние да открива въздушни цели на разстояние до 90 км, а в надводен режим и до 320 километра. Същевременно системата едновременно може да следи 32 цели над и под водата. Извършва радарен мониторинг на три зони (подводна, въздушна и на повърхността).
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Нов "летящ радар" с бордови номер 45 "червен" беше доставен на руската армия
11.12.2018, 20:26
Въздушно-космическите сили на Русия получиха още един модернизиран самолет за далечно радиолокационно откриване и управление (ДРЛОУ) A-50У. Целият радарен комплекс е изграден на съвременна основа, като е увеличен горивният резервоар, а с това е увеличен бойния радиус на самолета. Освен това вече екипажът разполага и с комфортна работна зона и кухня за приготвяне на храна.
Aвиационният научно-технически център "Бериев" в Таганрог предаде на руските Въздушно-космически сили пет модернизирани самолета за далечно радиолокационно откриване и управление A-50У.
"След приключване на всички тестове ние предадохме на армията самолет с бордови номер 45 "красный" (червен), който прелетя до летището за постоянно базиране", съобщава руският интернет портал "Российская газета".
Модернизацията на съветските въздухоплавателни средства А-50 включва замяната на стари радарни антени с нови, които ще имат повишени технически характеристики. Новите радарни станции ще осигурят по-бързо откриване на самолети със "стелт" технологии, нисколетящи бойни самолети, крилати ракети и хеликоптери. Руските конструктори са повишили устойчивостта на РЕС срещу средствата за РЕП на противника.
В допълнение към увеличената способност за откриване на вражески цели, модернизираният A-50У има и далеч по-големи възможности за насочване. Базовата версия на "летящия радар" можеше да си взаимодейства в автоматичен режим с прехващача МиГ-31, докато модернизираният вариант може да работи с почти всички изтребители, които руската армия има, а дори и с ПВО системи. Модернизираната версия на A-50У може да бъде полезна на авиацията и за откриване на наземни цели. А-50У може да управлява и въздушния трафик в патрулната зона, което бе демонстрирано на ученията на Въздушно-десантните войски тази година.
Проектът за модернизиране на руския "летящ радар" A-50 до стандарта A-50У започна през 2011 година. До момента са завършени пет модернизирани самолета, които вече са част от руските военновъздушни сили. Всички въздухоплавателни средства за откриване и управление са разположени на летището в Иваново.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Krauss-Maffei Wegmann с нова бронемашина за Бундесвера
11.12.2018, 16:37
Немската бойна бронирана машина AMPV (Armored Multi-Purpose Vehicle), колесна формула 4x4 е дело на компанията Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co KG . Според производителите тя напълно отговаря на изискванията на сухопътните сили на Бундесвера, а именно високомобилна е, с достатъчна бойна ефективност и максимална живучест на бойното поле.
На бронемашината е монтиран дизелoв двигател с работен обем на цилиндрите 3,2 l и мощност 268 к. с. Автоматичната скоростна кутия, независимото предаване към всички колела, автоматичната блокировка на диференциала и наличието на централна система за помпане na гумите осигуряват повишена проходимост при движение по пресечена местност. Максималната скорост на движение по шосе е 100 km/h.
В зависимост от оборудването й бойната маса на AMPV е между 5-9 t. Базовият модел има дължина 5,2 m, ширина 1,95 m, височина 1,9 м и клиренс 0,35 m. Екипажът й е от четири човека. На ББМ може да се монтира модул за въоръжение с дистанционно управление в състав 12,7- или 7,62-mm картечници или 40-mm автоматична гранатохвъргачка, а така също пускова установка за ПТУР. На базата на AMPV могат да се произвеждат разузнавателна, командно-щабна и медико-евакуационна машини.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Петте изчезнали американски морски пехотинци при сблъска на КС-130J и F/A-18 Hornet са обявени за мъртви
11.12.2018, 15:24
От Пентагона са заявили, че петте изчезнали военнослужещи на екипажа на самолета-цистерна КС-130J, който миналата седмица се сблъска във въздуха с изтребител-бомбардировач F/A-18 Hornet, са обявени за мъртви.
Спасителната операция, в която участват сили и средства от ВС на САЩ, Австралия и Япония е прекратена.
Петте морски пехотинци са били членове на екипажа на въздушния танкер КС-130J Hercules, който миналия четвъртък се сблъска с F/A-18 Hornet по време на дозареждане с гориво на изтребителя. Самолетите са паднали в морето, южно от японския остров Шикоку.
Двамата пилоти на F/A-18 са били открити, но единият е починал от раните си. Състоянието на оцелелия летец е стабилно.
Имената на петте загинали членове на екипажа на КС-130J ще бъдат обявени, след като трагичната вест бъде съобщена на техните близки.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Фрегата „Дръзки“ ще участва в учение с ВМС на Израел
11.12.2018, 13:43
Приключи третият и най-продължителен етап от участието на фрегата „Дръзки” в операция на НАТО по морска сигурност в Средиземно море „Sea Guardian”.
Осемнадесет дни, в които екипажът за пореден път доказа своите възможности, способности и знания.
По време на операцията фрегата „Дръзки” изпълни, както поставените задачи по наблюдение на надводната обстановка свързани с осигуряване на безопасността на корабоплаването в района на операцията, така и по отработване на тактическото взаимодействие в групата.
Дните на море бяха натоварени и изпълнени с динамика, уточняват от ВМС.
На 29.11.2018 г. фактически се извърши приемане на гориво на ход – RAS от военния танкер „Прометеус” от ВМС на Гърция. Проведоха се практически стрелби по морска цел.
Ежедневно се отработваха корабни учения по „Борба за живучест”, включващи борба с пожари, взривове и нахлуваща вода, тренировки по приемане и предаване на товари на ход и по вертикален способ; напускане на кораба, проверка на наличието и спасяване на човек зад борд.
На 09.12. и 10.12.2018 г. в пристанище Хайфа, Израел командването на фрегата „Дръзки” участва в разбор за участието на тактическата група в операцията „Sea Guardian”.
В този период се проведоха и координиращи срещи за уточняване на детайлите за участие в предстоящото съвместно учение PASSEX с ВМС на Израел.
 
В Стара Загора отбелязаха 100 години от края на Първата световна война
11.12.2018, 13:18
Във Военен клуб - Стара Загора, тържествено бе отбелязана 100-годишнината от края на Първата световна война, съобщават от културната институция. На проявата присъстваха полковник Недялко Ников – заместник - командир на Втора Тунджанска механизирана бригада, полковник Валентин Мишев – началник на Военно окръжие - Стара Загора, Петър Калчев – директор на Регионален исторически музей - Стара Загора, членове на военно-патриотичните съюзи, военнослужещи от бригадата. Инициативата на Военния клуб бе под патронажа на директора дирекция „Социална политика“ на МО Иво Антонов. Бяха връчени юбилейни медали „100 години от края на Първата световна война“. Под звуците на химна „Велик е нашият войник“ в изпълнение на Военен духов оркестър към бригадата, дефилираха деца от държавна детска градина „Калина“ към МО, облечени във военни униформи.
Николай Гичев, председател на СНЦ „Приятели на Регионален исторически музей - Стара Загора“ и член на дружество „Традиция“ - Стара Загора, показа своята богата колекция от реликви, снимки, награди и почетни знаци, които датират от времето на Първата световна война. В проявата взеха участие и членове на дружество „Традиция“, облечени с военни униформи от времето на Първата световна война.
От Съюза на ветераните от войните на България участие взеха     г-жа Момка Христова, потомка на трима участници в трите войни на България за национално обединение и г-жа Николина Танева, която развълнува присъстващите с вдъхновеното си изпълнение на балада за войната и мира.   
Източник: http://otbrana.com/
 
Турция с нова военноморска база – на Черно море
11.12.3018, 09:50

Турция създава нова военноморска база на Черно море – на източното крайбрежие на страната. Това съобщава вестник "Милиет", цитиран от ТАСС.
Новият военен обект ще се намира на 40 км от град Трабзон, в района на селището Сюрмене.
Очаква се във военната база да служат 400 военни, както и да работят 200 цивилни.
Анкара е решила да предприеме тази стъпка след съобщенията за намерения на САЩ да изпратят свои военни кораби в Черно море след инцидента в Керченския проток.

В момента Турция разполага с шест военноморски бази по бреговете на четирите морета, на които има излаз. Това са Черно море, Средиземно, Егейско и Мраморно. Само една от тях е в Черно море – Бартън (на около 450 км източно от Истанбул), като там са базирани турски подводници. В близост до черноморското крайбрежие, край Коджали, е разположена и база и на военновъздушните сили на Турция.

 
Пожар в хангар във Франция унищожава изтребител de Havilland DH-100 Vampire
11.12.2018, 09:23
На френското летище Montereau-sur-le-Jard възниква пожар в един от хангарите на авиационния колекционер Christian Amara. Там са се съхранявали два изтребителя de Havilland DH-100 Vampire FB.6, които са били в летателна годност.
Единият от тях е изгорял почти напълно, а другият с б.н. „ F-AZIK“ е бил спасен.
В потушаване на пожара са участвали над 60 пожарникари. По първоначална информация пожарът не е бил умишлено предизвикан.
Британският изтребител de Havilland DH-100 Vampire е разработен през 1940-те години, първите серийни самолети са произведени веднага след края на Втората световна война. Бил е на въоръжение във ВВС на 33 държави.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Тодор Тагарев: 900 млн. лева стоят в бюджета за превъоръжаване, но нищо не се случва
11.12.2018, 09:15
"Правителството вече три години заделя пари и парламентът ги гласува тези пари в Закона за бюджета - за превъоръжаване, но нищо не се случва. И в края на тази година вече ще имаме 900 млн. лева, които са гласувани от Народното събрание, стоят в Закона за бюджета, но никой не прави това, което е записано в закона". Това заяви в "Преди всички" проф. Тодор Тагарев, съпредседател на Атлантическия съвет на България, военен експерт и бивш министър на отбраната преди дискусията на тема „Ускореното превъоръжаване на Българската армия - повече сигурност и доверие в НАТО и общата европейска отбрана“.
Той коментира, че чест от парите за превъоръжаване отиват в посока Русия за поддръжка на наличните бойни способности. Според него това е по-скоро против нашите интереси за сигурност и съюзни ангажименти в НАТО.
"Министър Красимир Каракачанов каза през пролетта, че ако не тръгне нито един проект, ставам, сдавам и се уволнявам. До края на годината остават малко дни, следва да изпълни поетия ангажимент", заяви проф. Тагарев и уточни, че проектите за превъоръжаване на армията с месеци се бавят, без да е ясно защо:
"Ние искаме България да е по-сигурна и по-стабилна, но това няма как да стане, ако ние са държим в НАТО като чуждо тяло и не изпълняваме съюзните си задължения. Има решение на Министерския съвет от февруари тази година, което казва как ние година след година ще увеличаваме бюджета, за да стигнем до 2% през 2014 година. То се изпълнява на етап планиране, т.е. когато се планира бюджет, тези средства се залагат, но после не се използват. И армията продължава да стои със старо въоръжение и с несъвместими платформи със съюзниците ни от НАТО".  
Източник: http://bnr.bg/
 
На този ден през 1994 г. Русия започва Първата чеченска война
11.12.2018, 08:42
На 11 декември 1994 г. подразделения на руското МВР и на армията навлизат в Чечня на основание на подписан от президента Борис Елцин на 30 ноември секретен Указ „Мерки за пресичане на дейността на незаконни военни формирования на територията на Чеченската република в зоната на осетино-ингушетския конфликт."Положено е началото на Първата чеченска война – военен конфликт между Руската федерация и Чеченската република Ичкерия от декември 1994 до август 1996 г. Конфликтът се води в Чечня и няколко населени пункта в съседни региони на Северен Кавказ с цел да се удържи Чечня в състава на Руската федерация.
Най-често се нарича в медиите "Първа чеченска война", макар официалното определение на властите да е "Мерки по поддръжката на конституционния ред". Конфликтът и предшестващите го действия се характеризира с голям брой жертви сред цивилното население, военните и правоохранителните органи, масов геноцид на руските жители в Чечня, както и на граждани от други националности.
Въпреки определени военни успехи на военните и на МВР на Русия, този конфликт става повод за изтегляне на руските сили от Чечня, масови разрушения и жертви от двете страни, довело до независимост на Чечня и вълна на терор, разпростряла се в цяла Русия.
Предистория на конфликта
Още през септември 1991 г. националистите на Джохар Дудаев на практика разпръскват местния върховен съвет. След разпадането на СССР Дудаев обявява излизането на Чечня от състава на руските републики и провъзгласява създаването на Чеченска република Ичкерия.
Даже след като Дудаев прекратява плащането на данъците в общия бюджет и забранява на служителите на руските специални служби да посещават републиката, Русия продължава да превежда парични средства в бюджета на републиката. През 1993 г. например за Калининградска област са заделени едва 140 милиона рубли, а за почти равностойната по население Чечня - 10,5 милиарда рубли.
До 1994 г. Чечня продължава да получава руски нефт, но не плаща за него, а дори го препродава в чужбина. Сепаратизмът на Дудаев става все по-обезпокоителен, като заплашва сигурността на петролопроводите от Азербайджан. Армията на Дудаев разполага с не малко оръжия, останали след разпадането на СССР: 2 пускови ракетни установки на сухопътните войски; 42 танка; 14 БТР; 260 самолета; 57 000 единици стрелково оръжие.
От лятото на 1994 г. започват бойни действия между верни на Дудаев армейски части и силите на проруския Опозиционен временен съвет.
На 26 ноември опозиционерите безуспешно се опитват да щурмуват сградата на парламента. В плен на привържениците на Дудаев попадат редица руски военнослужещи, сражавали се на страната на опозицията по силата на договор с Федералната служба по контраразузнаване.
След провала на опита да бъде свален Джохар Дудаев със силите на чеченската съпротива, правителството на Русия взема решение за въвеждане в Чечня редовна армия.
От 1 декември бойната авиация на Русия започва да нанася удари по територията на Чечня, като в частност на летищата е унищожен целият авиационен парк на ВВС на ЧРИ, но щабът на ВВС на Русия отказва да потвърди факта и бомбардировките остават за сметка на „неизвестни самолети”.
На 6 декември военният министър на Русия Павел Грачов и вътрешният министър Виктор Ерин се срещат с президента Джохар Дудаев в селището Орджоникидзевска в Ингушетия, но говорят на различни езици.
Така на 11 декември закономерно идва въвеждането на федерални сили в Чечня – положено е началото на Първата чеченска война.
Хронология на конфликта
1994 година
   • От 31 декември 1994 г. до март 1995 г. федералните сили обсаждат Грозни и го превземат.
1995 година
   • 10 април - федералните сили с минимални загуби завземат Ачхой Мартан.
   • 3 юни - федералните сили влизат във Ведено
   • 12 юни - федералните сили овладяват населените пунктове Шатой и Ножай Юрт
   • 14-17 юни - терористичен акт в Будьоновск
   • 15 декември - бойците на Салман Радуев завземат Гудермес, но после отстъпват.
1996 година
   • 21 април - Джохар Дудаев загива при ракетен удар в района на село Гехи-Чу на 30 км от Грозни
   • 6 август - операция „Джихад“, в хода на която чеченските бойци възстановяват контрола върху Грозни. Федералните сили в Гудермес и Аргун също са блокирани от чеченските бойци
   • 14 август - преговори за прекратяване на огъня
  • 31 август – сключени са Хасавюртските споразумения, подписани от Аслан Масхадов и Александър Лебед, разглеждани като предателски от много защитници на целостта на Русия. Започва изтегляне на руските федерални сили от Чечня.
Едва по време на Втората чеченска война (26.12.1999-6.2.2000) федералните сили си връщат окончателно Грозни. - Още за войната в Чечня
 
Противоречия в австрийското правителство за бъдещето на изтребителната авиация
11.12.2018, 08:35
В коалиционното правителство, което в момента управлява Австрия, текат спорове, за това какво да се случи с изтребителната авиация на страната. Това съобщава местният вестник Die Presse, цитиран от Reuters.
Военният министър Марио Кунасек заяви през юни, че се прави преглед на решението на предишното правителство за отказ от експлоатираните в момента изтребители Eurofighter. През миналото лято тогавашният министър на отбраната Ханс Петер Доскозил реши да пенсионира типа след 2020 г. и да го замести с по-евтин еднодвигателен изтребител.
Според Die Presse, двете партии, които изграждат управляващата коалиция са на диаметрално противоположни позиции. Канцлерът на Австрия Себастиан Курц и неговата консервативна Народна партия са за това страната да продължи да използва своите Eurofighter, въпреки високата им цена за експлоатация и въпреки съдебните дела, които се водят срещу едноименния консорциум.
Другият коалиционен партньор крайно-дясната Партия на свободата, от чийто редици е и военният министър, обаче смятат, че трябва възможно най-скоро Eurofighter да се извади от въоръжение и да се купи еднодвигателен изтребител, като в партията се фаворитизира покупката на Gripen вместо другата потенциална еднодвигателна опция – F-16V.
Ситуацията с австрийските Eurofighter има и друго измерение. Те са от Tranche 1, вариация която след 2021 г. няма да се експлоатира от нито един друг оператор. Това ще принуди Австрия да предприеме скъпа модернизация за да ги докара до стандарта Tranche 2.
Освен въпросът за изтребителите, пред Австрия има и друг спешен за разрешаване въпрос. Учебно-тренировъчните самолети Saab 105, които понякога се използват и за охрана на въздушното пространство, заради високите разходи на Eurofighter, също са за замяна.
Това поставя и друг въпрос пред австрийското правителство – дали въобще да се търси нов учебен самолет, който да подпомага бойните задачи или да се премине към обучение в чужбина и отказ от този тип машини, съобщава Die Presse. Настроенията в австрийското МО били, че ако се запазят Eurofighter, покупката на нов учебен самолет с бойни способности е задължителна. Ако се стигне до тази опция, то най-предпочитания вариант е италианския M-345.
Според Die Presse, двете най-предпочитани решения в момента – запазване и модернизация на Eurofighter, плюс доставка на нови учебно-тренировъчни самолети с бойни функции или доставка само на 18 нови Gripen C/D, без нови учебни машини, ще струва приблизително €2 млрд., но тогава идва и въпросът за цената на дългосрочната експлоатация, която далеч не е би била еднаква.
Die Presse съобщава, че крайното решение за бъдещото развитие на австрийската изтребителна авиация е малко вероятно да бъде взето до края на годината, тъй като между двете партии ще трябва да бъде намерено достатъчно компромисно решение.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Бъдещето на българските Су-25
11.12.2018, 08:30
Белоруската компания "558-ми авиоремонтен завод" („558 АРЗ“) и Министерството на отбраната са сключили на 28 ноември 2018 г. рамково споразумение (изходящ номер УД-12-95/28.11.2018) за възстановяване на летателната годност на Су-25. Какво ще представляват дейностите, които компанията ще извърши по българските машини и какво ще е бъдещето на щурмовия самолет в родните ВВС?
Сумата по поръчката първоначално беше определена на 41 млн. лева и можеше да се удвои с решение на Министерски съвет. Това решение бе взето също на 28 ноември и така бюджетът на програмата нарасна до 82,51 млн. лв. Тези пари ще са достатъчни за връщане в строя на максимум осем самолета – шест едноместни Су-25К и два двуместни Су-25УБК, като те ще могат да се експлоатират до края на следващото десетилетие..........Прочети още
 

 
Първите два австралийски F-35A кацнаха на родна земя в авиобаза „Уйлиямтаун“
10.12.2018, 23:13
Изтребители пето поколение F-35A Lightning II със с.н. A35-009 и A35-010 и с окраската на 3иае на австралийските ВВС, кацнаха днес в тяхната нова родна база „Уйлиямтаун“. Така Австралия става 7-та държава, която има F-35, базирани на собствена територия и изтребителите от този тип вече летят от общо 16 авиобази, разположени в различни точки по света.
Двата „стелт“ изтребителя, които излетяха на 3 декември от авиобаза Люк (щат Аризона, САЩ), във въздушното пространство на Австралия бяха съпровождани от три изтребител-бомбардировачи F/A-18 Hornet с номера A21-39, A21-38 и A21-109 от състава на ескадрилите 77 SQN, 75SQN и 2 OCU. При прелитането те са били дозареждани на няколко пъти във въздуха от ВТС/танкер KC-30A MRTT (Multi Role Tanker Transport).
Преди двата F-35A да кацнат в авиобаза „Уйлиямтаун“, формацията прелетя над залива Нелсън и Нюкасъл.
ВВС на Австралия ще получат общо 72 изтребителя F-35A, които ще се пилотират от австралийски пилоти и обслужвани от съвместен състав на ВВС и индустриалните партньори, включително и от Lockheed Martin Australia.
До сега австралийските ВВС са получили десет F-35A, като осем от тях са в американската авиобаза Люк, където се провежда обучение на летателен и технически състав.
В международната програма F-35, от които ще бъдат произведени над 3000 машини, участват 50 австралийски компании, които осигуряват работа на над 2400 висококвалифицирани работници и договори за повече от 1.3 милиарда австралийски долара за местната индустрия.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Русия прати ядрени бомбардировачи във Венецуела
10.12.2018, 22:41
Два руски стратегически бомбардировача, способни да носят ядрено оръжие, пристигнаха днес във Венецуела, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, като се позоваха на министерството на отбраната на Русия.
Двата бомбардировача Ту-160 (борд RF-94100 "Николай Кузнецов" и RF-94108 "Владимир Судец"), а също военнотранспортен самолет Ан-124 и самолет Ил-62 на руските въздушнокосмически войски са кацнали на летище "Майкетия" в Каракас, заяви министерството на отбраната. Не се споменава дали бомбардировачите носят някакви оръжия.
Самолетите пристигат в момент на нарастващо напрежение между Русия и САЩ, отбелязва Асошиейтед прес и БТА. - (видео)
Венецуелският министър на отбраната Владимир Падрино Лопес заяви, че военновъздушните сили на двете страни ще извършат съвместни учения за гарантиране на сигурността на латиноамериканската страна, предаде Франс прес.
Ту-160 е способен да носи конвенционални или ядрени крилати ракети с обсег 5500 километра. Такива бомбардировачи участваха в руската операция в Сирия, където за пръв път изстреляха в бойни действия конвенционални крилати ракети Х-101.
През 2008 г. Русия изпрати във Венецуела самолети Ту-160 и ракетен крайцер в момент на напрежение със САЩ. Това стана след кратката война на Русия с Грузия. Два такива бомбардировача посетиха Венецуела и през 2013 г.
Източник: https://dnes.dir.bg/
 
Участие на военнослужещи от гарнизон Плевен в тържествен ритуал по повод 141 години от Освобождението на града
10.12.2018, 19:44
Пред параклиса мавзолей „Свети Георги Победоносец” днес, 10 декември, се състоя тържественото честване на 141 години от Освобождението на Плевен от турско робство, в което взеха участие военнослужещи от гарнизона. Стотици плевенчани се събраха на площад „Възраждане”, за да отдадат почитта си към загиналите войни в боевете край Плевен, проправили пътя за Освобождението на България.
Заупокойна молитва бе отслужена от митрополит Игнатий и свещеници от плевенските храмове.
Слово по повод годишнината произнесе кметът на града Георг Спартански, който подчерта, че „Плевен е началото на освобождението на България, начало на нова Европа”. Той се обърна към младото поколение с призив: „Деца, помнете този ден, вие сте бъдещето на Плевен и на България. За да го има Плевен, за да я има България, нека да помним и тачим подвига на  хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за нашето освобождение”, завърши словото си Спартански.
Към присъстващите се обърна и посланикът на Русия Анатоли Макаров, който отбеляза, че кръвопролитните сражения край Плевен са станали „символ на  бойното братство между народите на нашите две страни”. Той специално подчерта, че подкрепата на Русия към България е била искрена и безкористна.
Тържественото честване завърши с поднасяне на венци и цветя пред вечния огън на Мавзолея.
Официални гости на честването бяха народни представители от плевенски избирателен район, представители на местната власт, генералният консул на Русия в Русе Громов, представители на посолствата на Република Беларус и Република Румъния в България, гости от побратимените градове Ростов на Дон, Браила, Брест и Николаев.
Източник: https://landforce.armf.bg/
 
Попътен вятър в запаса за капитан І ранг Венцеслав Димитров
10.12.2018, 19:35
Днес в Щаба на Военноморските сили в присъствието на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, командирите на военни формирования и личния състав на Щаба на ВМС, след 32 години доблестна служба в редиците на  Военноморските сили, с тържествена церемония бе изпратен в запаса капитан І ранг Венцеслав Димитров – заместник-началник на Щаба на ВМС.
Със своя заповед контраадмирал Митко Петев награди капитан І ранг Димитров с предметна награда и му връчи Адмиралтейска грамота „За доблестна и вярна служба под знамената на Българската армия”, съобщават от ВМС.
 
The National Interes: Дори стените не спасяват от руския ШАК-12
10.12.2018, 16:25

На въоръжение в руския спецназ постъпва на въоръжение най-новият вариант на тежкия големокалибрен щурмови автомат ШАК-12 (или АШ-12) (Штурмовой автоматный комплекс), пише в своя статия за The National Interest американският експерт Марк Епископос. Според него ръководството на ФСБ е замислило създаването му след резултатите от ликвидирането на терористите в Беслан и в театъра в Дубровка.
Работата е в това, че под въздействието на адреналина и някои препарати в престъпниците се притъпява за известно време болката от огнестрелните рани. В такива случаи те, дори когато умират, могат да продължат действията си за известно време. Често тези няколко "излишни" секунди могат да се окажат съдбоносни за заложниците, други граждански лица и дори за хората от спецназ. "Именно тази е причината оказала се фатална за заложниците или други цивилни граждани, ако действието се извършва в градски условия", обяснява авторът.
"Този проблем могат да решат 12,7 х 55 mm -те боеприпаси за автомата за близка стрелба ШАК-12. Боеприпасите с тегло 33 g мигновенно неутрализират терористите, дори и да са зад стена или в бронежилетки", пише Епископос. Ефективното разстояние на поразяването е сравнително малък, с което се намалява възможното поразяване на цивилни.

Мунициите за ШАК-12 са следните:
- Патрон 12,7х55мм ПС-12Б с тегло на куршума 18 г (ефективен обхват до 300 м);
- Патрон 12,7х55 мм ПС-12 с дозвуков куршум с маса 33 г (ефективен обхват до 100 м);
- Патрон 12,7х55 мм П-12 с два куршума, като всеки един от тях тежи по 17 г (ефективен обхват от до 100 м);
- Патрон 12,7х55 мм П-12А с утралек куршум с маса 7 г, чието ядро е от алимуниева сплав (ефективен обхват до 200 м). - (видео - стрелба)

Оръжието е създадено по системата бул-пъп. Голямото тегло на боеприпасите е частично компенсирано с пълнителите от пластмаса. Теглото на щурмович автомат ШАК-12 е 5,2 kg (за сравнение теглото на AK-12 е 3,3 kg).
Руските щурмови комплекси отдавна утвърдили се на международния пазар като надеждно и просто за използване оръжие, отговарят на съвременните изисквания. ШАК-12, пуснат през 2017 г., е идеално оръжие за провеждане на антитерористични и други военни операции в населени места, сгради и съоръжения, където най-важната задача е да се осигури максимална сигурност за цивилното население, заключава авторът.

Оръжието вече е показвано на международни военни изложения в Индия и Китайската народна република.
ШАК-12 е проектиран от Централното конструкторско и научно-изследователско бюро за спортно и ловно въоръжение, което е филиал на КБП "А.Г. Шипунов". Оръжието представлява съвременен образец на автоматична пушка с висока ефективност, която е предназначена предимно за нуждите на специалните звена в боевете на близки разстояния. Основната задача на оръжието е бързо и ефективно унищожаване на вражеските живи сили, които притежават различни форми на индивидуална балистична защита и са разположени в закрити помещения. - (видео)

 
Военен транспортен хеликоптер се е разбил в Судан, има загинали
10.12.2018, 13:39
Судански военен транспортен хеликоптер се е разбил вчера в близост до границата с Етиопия в провинция Гадареф. Загинали са губернаторът на провинцията, министърът на земеделието, местният полицейски шеф и висши военни, общо седем души.
Има ранени и сред хората, намиращи се в близост до мястото на падане на хеликоптера, който е избухнал в пламъци при удара в земята.
Според очевидци катастрофата е станала при кацане, когато вертолетът се е ударил в комуникационна кула. Суданските ВВС имат на въоръжения няколко типа хеликоптери, сред които Ми-8/17, IAR 330 и Bell 212.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Anaconda в близост до Калининград
10.12.2018, 12:53
В Полша и в балтийските държави приключи учението на НАТО Anaconda-2018. То се проведе при почти пълно информационно затъмнение. Възможно е такова решение да е взето след очевидния пропаганден неуспех на неотдавна проведените в Норвегия учения. Те трябваше да покажат силата, съгласуваността и висока мобилност на НАТО пред целия свят.
Вместо това последва цяла поредица от досадни инциденти и извънредни ситуации, разкриващи много проблеми, свързани с планирането, координацията, логистиката и обучението на личния състав. Това предизвика в световните медии не само вълна от критики, но и обидни подигравки. Затова сега мерките за гарантиране на конфиденциалността бяха безпрецедентни.
Според уебсайта на НАТО са участвали около 12 500 войници в Полша и около 5 000 войници в Естония, Латвия и Литва; 5 хиляди единици бойна техника, 45 кораба и 150 самолета и хеликоптера. Експертите са убедени, че броят на военнослужещите е многократно занижен. Те твърдят, че според броя на бойната техника военнослужещите, участвали в Anaconda-2018, трябва да е бил около сто хиляди души. Съгласно съществуващите правила чуждестранни наблюдатели трябва да присъстват при учения, в които участват повече от 13 000 души. Така, че числото 12 500 души беше казано, за да се избегнат нежеланите „очи и уши".
Сериозен проблем стана и планираното участие в Anaconda на полски нередовни формирования. Американското командване категорично възрази срещу това, вероятно опасявайки се от изтичане на информация. Както съобщава полското издание Rzeczpospolita, участието на 450 военнослужещи от "обществените" паравоенни групировки бе разрешено от американските им колеги след продължителни и трудни преговори.
Според официалните данни основната задача на учението била да се провери съвместимостта на полските въоръжени сили с войските на 10-те съюзници от НАТО: Чехия, Естония, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Турция и Съединените щати. Ръководител на учението беше шефа на оперативното командване на въоръжените сили на Полша генерал-майор Томаш Пиотровски.
В „Анаконда"-та бе планирано форсиране на реки, действия на подразделения за химическа, биологична, радиологична и ядрена защита, военно-полева медицина и бойни стрелби от полски и американски подразделения. Както се разбра, акцентът е бил върху форсирането на реките. Това показва, че са тренирани настъпателни бойни действия и разглеждайки графичното представяне на района на учението се вижда, че е планирано като концентрична атака срещу Калининградската област на Русия, включително с отразяване на евентуална контраатака от Беларус. Крайната цел е да се завладее руският ексклав.
Това можеше да се прочете и "между редовете" на изявлението на вицеадмирал Андрю Луис, командващ на наскоро възстановения 2-ри флот на САЩ. Преведено на нормален човешки език, ставаше въпрос да се преодолеят руските системи за противовъздушна отбрана, противоракетна отбрана, противокорабна отбрана, средствата за РЕБ и сухопътната отбрана на Калининградския ексклав и Кримския полуостров. Според някои експерти, по време на учението американската пехота и спецназ групи са отработили тактиката на мрежови бойни действия т. нар. „мрежово роене“ (Networked Swarming), позволяващо воденето на автономни бойни действия без използване на електронни устройства, в условия на мощно радиоелектронно противодействие от страна на потенциален противник. Тази тактика се основава на т. нар. „стигмергия " (от гръцки спонтанно непряко взаимодействие между индивиди, групи, организации и др. п.). На военен език приблизително може да се определи като предварително тествани децентрализирани действия на диверсионни и щурмови групи . Мултидоменната стигмергия ви позволява да създавате „самоорганизиращи се бойни групи („глутници"), които функционират без електронни комуникации помежду си и към командването", се казва във вестника „Столетие". Очевидно нещо такова е имал предвид вицеадмирал Луис, когато е говорил за „сложни физически маневри“. Едва ли някому е ясно как може да се изпълнят те при самолетоносачите. Вероятно става въпрос за малки групи от спецназ действащи автономно в условия на пълно радиомълчание. Нещо подобно бе използвано в операция „Пустинна буря“, където те бяха наричани „Ловци на „Скъд“.
Другото „ноу-хау“ в преминалото учение беше изселването на местното население от бойната зона. Това е практикувал Вермахтът преди началото на „Операция Барбароса“, за да се избегне изтичането на информация. По-късно се използва и при антипартизанските действия в Беларус. Отработи се и концепцията за „мултидомейнната война“ (Multi-Domain Battle) предполагаща едновременни военни действия в 5 домейна – на сушата, в морето, във въздуха, в космоса и в киберпространството. Тази методика НАТО държи в строга тайна. Другият извод от така преминалото учение е, че на Полша е поставена ролята на основна сухопътна ударна сила в една бъдеща война с Русия. Досега тя се изпълняваше от Бундесвера.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Две нови генералски длъжности
10.12.2018, 09:44
По предложение на правителството президентът подписа указ за допълнение на длъжностите във Въоръжените сили на Република България и Националната служба за охрана, изискващи висши офицерски звания.  Създават се две нови длъжности - директор на дирекция „Отбранителна политика и планиране” в Министерството на отбраната и заместник-директор на дирекция „Операции и планиране” в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел, Белгия, изискващи висше офицерско звание „бригаден генерал” („флотилен адмирал”), считано от 1 януари 2019 г.
Според мотивите на правителството длъжността „Директор на дирекция „Отбранителна политика и планиране” в Министерството на отбраната“ се създава с цел постигане на по-голяма ефективност при подпомагане на министъра на отбраната в процеса на формиране, провеждане и координиране на политиката за националната и колективната сигурност и отбрана, както и контрола по нейното изпълнение. Предложението за разкриването й е в синхрон с предложените структурни промени в Министерството на отбраната чрез предстоящите изменения в Устройствения правилник на Министерството на отбраната от 1 януари 2019 г.
Длъжността „Заместник-директор на дирекция „Операции и планиране” в Международния военен секретариат на НАТО“ е изборна и на нея се назначава военнослужещ от страните - членки на НАТО. В международната подборна процедура е участвал и е определен за заемане на длъжността български офицер.
Източник: http://otbrana.com/
 
Русия се изкачи на второ място сред най-големите производители на оръжие в света, според доклад на СИПРИ
10.12.2018, 09:15
Русия се е изкачила на второ място сред страните производителки на оръжия през 2017 г. Така тя се нарежда след първенеца САЩ. Данните се съдържат в доклад на Института за изследвания на международния мир в Стокхолм  (СИПРИ), предадоха световните агенции.
"Руските предприятия преживяват значителен ръст в техните продажби на оръжия от 2011 г.", заяви изследователят Сиемон Веземан по повод констатациите на доклада.
Руската оръжейна индустрия представлява 9,5 процента от продажбите на 100-те най-големи производители в света през 2017 г., като печалбата й е от 37,7 милиарда долара, което е с 8,5 процента повишение в сравнение с 2016 г., посочва докладът.
"Това е в съответствие с увеличаване на разходите на Русия за закупуване на оръжия с цел модернизиране на въоръжените си сили", посочва Веземан.
През септември Русия проведе най-големите си военни маневри в историята си, определени от НАТО като репетиция за пълномащабен конфликт.
Досега второто място в класацията от 2002 г. се заемаше от Великобритания, която сега пада на трета позиция (9 процента от световната продукция). Франция е на четвърто място.
САЩ  продължават да доминират в класацията с голяма преднина. Американските производители съставляват 75 процента от общите продажби през 2017 г., като 42 американски компании от отрасъла са в топ 100 с общи приходи от 226,6 милиарда долара.
"Американските предприятия се възползват директно от постоянното търсене на оръжия от страна на американското министерство на отбраната", обяснява Од Фльоран, директорка на програмата за изследвания на въоръженията и военните разходи.
Първи производител на оръжия света е американската компания Локхийд Мартин (44,9 милиарда долара приходи). Руската компания Алмаз-Антей е на десето място с приходи от 8,6 милиарда долара, което е скок със 17 процентна в сравнение с 2016 г. За първи път руска компания влиза в топ 10. В класацията на стоте най-големи производители на оръжия в света влизат още девет руски оръжейни компании.
В доклада на СИПРИ се посочва още, че продажбите на турски компании са скочили с 24 процента през 2017 г., което отразява амбициите на Анкара да развива своята оръжейна индустрия, за да отговори на нарастващото търсене на оръжия и да стане по-малко зависима от чужди доставчици, посочва друг изследовател от СИПРИ Петер Веземан.       
СИПРИ е създаден през 1966 г. от парламента на Швеция и проследява военните разходи и оръжейни трансфери. - Още руски ВПК
Източник: http://www.bta.bg/
 
Тръмп е подкрепил идеята за бюджет за отбраната в размер на 750 милиарда долара
10.12.2018, 09:04
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е подкрепил плановете да се поиска от Конгреса сумата от 750 милиарда долара за разходи за отбраната за следващата фискална година, предаде Ройтерс, като се позова на американски представител.
По-рано тази година заради високия бюджетен дефицит Тръмп поръча на министрите си да му предложат съкращаване на разходите на ведомствата си пет процента, но сега както изглежда министерството на отбраната ще бъде пощадено.
Сумата от 750 милиарда долара е повече от 733-те милиарда, които се очакваше Пентагонът да поиска за фискалната 2020 г. Сумата е и доста над 700-те милиарда долара, за които Тръмп спомена през октомври.
През август Тръмп подписа бюджет за отбраната в размер на 716 милиарда долара.
В последните дни той е обсъждал въпроса за бюджета с министъра на отбраната Джим Матис. По време на тези дискусии е станало ясно, че Тръмп иска да ускори се прогресът, който неговата администрация е постигнала за укрепване на въоръжените сили.
Източник: http://www.bta.bg/
 
Два Colt-а за два милиона долара
10.12.2018, 08:50
Това са две от най-скъпите оръжия в света. И двете са производство на фирмата Colt, и двете са направени лично от Самюел Колт.
Първият е джобен револвер с название Colt 1849. Този пистолет се появява на бял свят през 1853 година и още тогава представлява истинско произведение на изкуството.
Покрит е с инкрустация от злато, а преди шест години, през 2012 беше продаден на търг от аукционната къща Sotheby's за колосалната сума от 1.1 милиона щатски долара.
Другият револвер се нарича Colt Texas Paterson и на практика се явява първия пистолет направен от Самюел Колт. Днес това оръжие се счита за истинска колекционерска находка.
Последната му поява на търг беше през 2011 година, когато това оръжие беше продадено за сумата от $977 500. - Още пистолети
Източник: https://fakti.bg/
 
„Летящият слон“ - танкът, който не полетя към фронта
10.12.2018, 08:45
Историята и военният й оттенък помни машини и проекти, променили хода на събитията, но и такива, които са се превърнали в пълен провал.
Има и много идеи, които никога не са видели бял свят и са останали във фантазиите и мечтите на своите създатели. Трудно е да се прецени ако бяха реализирани, дали щяха да променят развоя да войната и дали щяха да се окажат ефективни.
Нереализираните мечти предизвикват интереса на историци и любители. Една такава мечта е „Летящият слон“ - супертежък танк в арсенала на британците по време на Първата световна война.
През 1916 година британският инженер Уилям Тритън започва да мисли за създаването на първия „супертанк“, пише Unmuseum.org. Замислен като наследник на Марк I, Flying Elephant е трябвало да бъде с подсилена броня.....Прочети още
 

 
Търсят 5700 войници за 800 лв. заплата
09.12.2018, 20:59
Недостиг от близо 5700 войници спъва изпълнението на всекидневните задачи на българската армия, свързани с бойната подготовка. Въпреки че проблемите с кадрите не са от днес, те добиват застрашителни размери, предупреждават експерти пред “Труд”.
“Непопълнените щатове са за войници, сержанти и офицери”, обясни за вестника началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Най-голям е недостигът на кадри за пехотата – почти 80% от общото количество. Там има дивизии, в които незаетите са в размер на 30-40%.
Не изтребителите, а липсата на хора е най-тежкият проблем, който трябва да решава войската ни и през 2019 година.
Военният министър Красимир Каракачанов е реалист за кадровия проблем в армията.......Прочети още
 
Отличия за ветерани от Втората световна война на, навършили 100, 95 и 90 години
09.12.2018, 19:01
На снимката: Полк. Манол Тенчев връчва отличието на 100-годишния ветеран Марин Шидеров.  Снимка Димитър БебеновНа специално организирано тържество в столицата бяха поздравени и наградени ветерани от Втората световна война, които са навършили 100, 95 и 90 години. Заповедите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за удостояване на стогодишните ветерани прочете полковник от резерва Манол Тенчев, началник на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в дирекция „Социална политика“  на МО. Той връчи награден знак „За достойнство и чест“ –втори вариант, на Марин Шидеров и Иван Босаков, а „Почетен знак на МО“ на Кирил Маринов, Петко Тодоров и Любомир Петров. Също с министерска заповед с награден знак „За вярна служба под знамената – Дамски кръст“ – първа степен, бе удостоена полковник от запаса от медицинската служба Митка Захариева, която на следващия ден навършваше 90 години. Марин Шидеров бе удостоен и с плакет от кмета на район „Красно село“ Христо Апостолов. Отличието връчи Георги Георгиев, председател на ветераните в района.  
Министерството на отбраната изключително много разчита на сътрудничеството, координацията и взаимодействието със Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ), подчерта полк. Тенчев. Той приветства всички участници в тържеството от името на директора на дирекция „Социална политика“ Иво Антонов. За нас, посочи той, ветераните са жив пример за себеотрицание, храброст и проявена военна доблест по бойните полета на Втората световна война.
Председателят на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов връчи плакети на съюза и поздравителни адреси на 95-годишните ветерани Андрей Андреев, Христо Христов, Атанас Иванов, Чудомир Попов, Стефан Цацов, Александър Абушев, Асен Манолов, Недялко Недялков, Атанас Славков, Момчил Шопски, Трайко Трифонов, Ташко Ташков, Кръстан Кръстанов, Никола Барзов и Методи Бъндаров. Той поздрави ветераните, пожела им дълголетие и благодари на МО, включително на дирекция „Социална политика“, ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“, на Централното военно окръжие и неговите териториални струкутри, за подкрепата и съвместната работа. 90-годишните Любен Ризов и Митка Захариева получиха наградите си от заместник-председателя и главен секретар на съюза капитан I ранг от запаса Марин Петков. С поздравление от името на 12-те руснаци ветерани от войната, които живеят в София, се обърна Нона Дикова от „Руски клуб“.
Организатори на празника бяха МО, централното и столичното ръководство на СВВБ. Ролята на водещ изпълни Кирка Мангеин, секретар на Столичния съвет на съюза. Включиха се и други представители на ръководството на съюза, като заместник-председателя полковник от запаса Петър Пандурски, членовете на изпълнителното бюро доц. д-р Софи Пинкас и Емилия Стойчевска и председателят на организацията в столицата Мария Стоянова.  Поздравителни адреси бяха връчени на 24-те председатели на районни организации. Ветераните бяха приветствани още с изпълнения на Ванеса Стоянова и Александра Славова от Музикалното училище „Любомир Пипков“ с ръководител Светла Караджова, дъщеря на голямата българска певица Надка Караджова. В концертната част се включиха още формация „Роза и приятели“ и мъжка певческа група от Велинград.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
В НАТО признаха беззащитността си пред руските средства за радиоелектронна борба
09.12.2018, 18:48
Тактическата комуникационна инфраструктура на НАТО е уязвима пред руската стратегия за водене на радиоелектронна борба (РЕБ), затова алиансът възнамерява през следващата година да търси начини за защита на своите средства за комуникация, се казва в заявка за изследвания на Научно-техническата организация на НАТО.
"Неотдавнашните учения на източната граница на НАТО, присъствието в Прибалтика и войната в Украйна показаха успеха на руската стратегия за водене на радиоелектронна борба. И потенциалът на радиоелектронните атаки (например, подавяне), и радиоелектронното осигуряване (например, разкриване на системата за управление) показват, че съществуващата инфраструктура за тактическо управление на войските на НАТО е уязвима пред средствата за РЕБ и ще се сблъска със сериозни трудности", се казва в документа, предава RT.
Съгласно заявката, съществуващите в НАТО мерки за защита срещу средствата за РЕБ може да се окажат недостатъчни за противодействие на "представената заплаха".
Експертите отбелязват, че разработките на алианса в областта на електронната война наистина отстъпват на руските аналози, но заявленията на алианса за предполагаемото руско присъствие в Прибалтика и Украйна не съответства на действителността. - Още РЕБ
Източник: http://pogled.info/
 
Иран с много повече ракетни изпитания
09.12.2018, 15:57
През текущата година Иран е извършил минимум 7 изпитания на ракети със среден обсег, сочат данни на западното разузнаване. Това може да е в нарушение на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, съобщава германският вестник Welt am Sonntag.
Не е изключено част от ракетите да са достигнали територии на държави от Югоизточна Европа. Иран също така е извършил и 5 изпитания на ракети с малък обсег. Така на практика тя е удвоила броят на ракетните изпитания през тази година в сравнение с 2017-а.
В началото на месец декември САЩ обявиха, че Техеран е извършил изпитание на балистична ракета, въпреки резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН. На 4 декември въпросът беше обсъден, благодарение инициатива на Франция и Великобритания. На нея обаче не се стигна до единодушна позиция дали ракетните изпитания на Иран представляват нарушение на резолюцията. Постоянните представители заявиха, че ракетните тестове на Иран не са пряко нарушение, но са в нарушение на резолюцията. - Още ракети на Иран
Източник: https://fakti.bg/
 
Преди 33 години аварира съветската „К-431“
09.12.2018, 09:02
През 1985 година съветска подводница аварира по време на презареждане, а инцидентът убива десет души от обслужващия персонал. Горивото обаче не е дизел, а ядрен материал. В резултат на това е предизвикана екологична катастрофа – районът е замърсен с трайна радиация. Инцидентът е пазен в тайна чак до разпада на СССР през 1991-а и е един от многото подобни в съветския флот по време на Студената война, припомнят от The National Interest.
Военните стратези на СССР изпитвали сериозни затруднения, докато вземат САЩ на мушка с ядрените си оръжия. Америка пък вече била оградила огромната социалистическа страна с ядрени ракети в страни като Турция и Япония. ..........Прочети още
 

 
Патрулния кораб „Василий Быков“ е предаден на Черноморския флот
08.12.2018, 20:00

Днес в Новоросийск след успешно завършване на ходовите и държавни изпитания на главния патрулен кораб проект 22160 „Василий Быков“ е вдигнат флага на ВМФ на Русия.
Корабът е построен в корабостроителницата „Максим Горки“ (Татарстан), като е спуснат на вода на 24 юни 2017 г. През есента на 2017 година „Василий Быков“ по вътрешни водни пътища е извършил преход до Керч, а на 25 март т.г. е пристигнал в Новоросийск.
Проекта на кораба е разработен от АО „Северно конструкторско бюро“ (Санкт Петербург).
Технически характеристики: водоизместимост – около 1500 т., дължина – 91 метра, ширина - 14.2 м, газене - 4.4 м..
Максималната скорост на кораба достига до 27 възла, далечината на плаване е 6000 мили при автономност от 60 денонощия.

Екипаж – 24 човека.
Въоръжението включва: една 76-мм артилерийска установка АК-176МА, две 14.5-мм картечни установки МТПУ, два противодиверсионни гранатомета ДП-65, една зенитна ракетна установка "Гибка" с боекомплект от 8 ПЗРК 9К38 "Игла", ракетен комплекс „Калибър“ и друго оборудване в контейнерно изпълнение.
Има хангар и площадка за един вертолет Ка-27ПС. - Още за проект 22160

 
Путин смята за важно подобряването на военното сътрудничество с Израел
08.12.2018, 19:03
Руският президент Владимир Путин смята, че военното сътрудничество с Израел трябва да се подобрява, предаде ТАСС, като цитира телефонен разговор на президента с израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщи БНТ
"При обсъждането на ситуацията в Сирия Владимир Путин подчерта необходимостта от усъвършенстване на руско-израелското военно сътрудничество. Подчертано беше, че скоро предстоят контакти между експерти от министерствата на отбраната на двете страни в рамките на съвместна работна група", съобщи пресслужбата на Кремъл.
Нетаняху информира руския президент за подробностите по предприетата от Израел операция по линията, разделяща Израел и Ливан. В отговор Путин заяви, че е важно да се спазва строго резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, при координираща роля на Временните сили на ООН в Ливан.
Разговорът между двамата лидери беше по инициатива на израелската страна. Путин и Нетаняху се споразумяха да работят за подготовка на нова лична среща.
Източник: http://www.cross.bg/
 
20 милиона икономии в бюджета на МО. Къде ще отидат?
08.12.2018, 15:54
Анализът на бюджета на Министерството на отбраната (МО) през ноември е показал, че размерът на очакваните икономии до края на годината възлиза на не повече от 20 млн. лв. Това става ясно от писмен отговор на министъра на отбраната Красимир Каракачанов на въпрос на народния представител от ПГ на „БСП за България“ доц. д-р Николай Цонков. Посочено е и разпределението на средствата.
690 560 лв. са предвидени за логистична поддръжка на вертолетите Пантер.
1 500 000 лв. ще бъдат изразходвани за доставка на оборудване и ремонт на обекти на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“.
6 240 000 лв. ще бъдат изразходвани за доставка на нови и рециклирани автобуси.
11 050 000 лв.  ще бъдат дадени на „ТЕРЕМ ХОЛДИНГ“ЕАД, който е определен от министъра на отбраната за изпълнител на обществена поръчка с предмет „Ремонт III степен на среден танк Т-72 и ремонт на танков мерник-далекомер, квантов, ТПДК-1 за танк Т-72“.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Брифинг на руската ФСБ
08.12.2018, 13:50
 
Честваха 135-та годишнина от създаването на Хидрографската служба на ВМС
08.12.2018, 10:00
Вчера във Варна тържествено бе отбелязана 135-та годишнина от създаването на Хидрографската служба на ВМС.
Строят на военнослужещите бе приет от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев. Началникът на Хидрографската служба капитан І ранг Венцислав Николов припомни основните моменти от създаването на флотското формирование.
Бе прочетена заповед на командира на ВМС и бяха връчени награди на отличили се военнослужещи и граждански лица. На края на тържеството контраадмирал Митко Петев, капитан І ранг Венцислав Николов и к.д.п. Живко Петров - изпълнителен директор на ИА „Морска администрация“, засадиха борче в района на Хидрографската служба и откриха пред него паметна плоча, посветена на годишнината.
 
На този ден през 1914 г. германци и британци правят люта морска битка край Фолклендските острови
08.12.2018, 09:55
На 8 декември 1914 г. по време на Първата световна война край Фолкландските острови в Южна Америка става морско сражение между германската крейсерска ескадра на вицеадмирал Максимилиан фон Шпее и английската ескадра на вицеадмирал Фредерик Довтън Стърдий.
На 1 ноември 1914 г. германската ескадра на фон Шпее в битката при Коронел (Южно Чили) потопява двата британски броненосни крейсера „Гуд Хоуп” и „Монмут”. Англичаните губят 1654 моряци, включително командващия ескадрата контраадмирал Кристофър Крадък.
Германската ескадра не понася загуби и това обстоятелство нанася сериозен удар по престижа на британския Кралски флот. Германските крейсери получават възможност да преминат в Южния Атлантик, създавайки заплаха както за търговските превози на Британия в района, така и за намиращите се край Южна Африка транспорти с войски, прехвърлящи се на европейския театър на бойните действия...........Прочети още
 
Италианската армия се превъоръжава с нови "екологични" самоходни машини
08.12.2018, 09:02
Италианската армия скоро ще получи нова самоходна артилерийска установка Centauro-II, която е модификация на предишния модел, съобщава сп. "Популярная механика", цитирайки портала Jane's 360.
Както пише вестникът, самоходната бронемашина е с формула 8х8, с броня защитаваща от куршумите на стрелковото оръжие. В куполата е монтирано оръдие с голям калибър: 120 или 105 mm. Според разработчиците машината е предназначена за разузнаване, а при благоприятни условия - за унищожаване на противникови бронирани машини. Шасито на бронираната машина е модифицирано шаси от осемколесния бронетранспортьор Freccia. Създаден е нов дизелов двигател Iveco Vector 8V с мощност над 720 к.с. (срещу 520 к.с. в стария "Кентавър" и 560 к.с. в Freccia). В сравнение с предишната версия на Centauro, който тежи 24 t, новият Centauro II е по-тежък (до 30 t) като стандартно оборудване. Дължината на корпуса е 7,4 m, широчината - 3,14 m, клиренсът - 0,4 m. Има данни, че е повишено нивото на балистична и противоминна защита, но подробности не са дадени. В допълнение към оръдията с калибър 120 или 105 mm има картечница с калибър 12,7 mm с дистанционно управление.
Предполага се, че първите четири бронирани машини за пробна експлоатация в италианските въоръжени сили ще бъдат получени през втората половина на 2020 г., още шест - през 2021 г. Като цяло се предполага, че ще се закупят 148 бройки на две партиди от по 74.
Между другото, особеността на това превозно средство е инсталирането на установки за димни гранати, отговарящи на европейските екологични стандарти. Войната си е война, но "Грийнпийс" не спи!
Източник: http://www.pan.bg/
 
Двайсет минути остават до война
08.12.2018, 08:40
Политици от някои граничещи с Русия държави напоследък все по-настойчиво канят американските военни да се укрепят на тяхна територия. Желание да приеме постоянни бази на САЩ изрази например Варшава, а след провокацията в Керченския залив - и Киев. С оглед изявленията на американците, че смятат да излязат от Договора за ракетите със среден и малък обсег (РСМО), това са покани с критично значение, коментира военния експерт Владислав Шуригин (на снимката).
Днешната сигурност в Европа се гарантира просто от липсата на оръжия, способни бързо да поразят промишлените и политическите центрове на европейските държави. И всеки може засега да разполага край границите си американски бази, без много да се страхува за себе си. "Полосата на войната" обхваща 500 км (това е обсегът на руските ракетни комплекси "Искандер", бел. на "Известия"). Заложници в случая стават само щастливите балтийци, неспособни да мислят две стъпки напред. Изобщо не ги вълнува, че цялата им територия е мишена за оперативно-тактически ракети.
Ако договорът изгуби сила, нито един регион на Европа с американско военно присъствие няма да има никакви гаранции за сигурност. С появата на ракети със среден и малък обсег пораженията в случай на конфликт ще се нанасят по цялата дълбочина - сиреч на хиляди километри.
Естествено, ако бази на САЩ бъдат разположени в Полша и други източноевропейски страни, може "да се порадваме" за американците, които получават нов плацдарм. При все това се налага да осъзнаем, че жителите на тези страни се озовават под прицел. Всяка от тях става потенциална ядрена пустиня. Тук ще припомним, че ракетите със среден и малък обсег винаги са носели доста тежък боезапас - бойни части с високомощни термоядрени заряди. Бойни глави, които в случай на война бързо да унищожават защитени командни пунктове, икономически центрове и системи за управление.
Тъй че всяка източноевропейска държава, разполагаща на своя земя такива ракети, сама се заличава от картата на света. И политиците, настойчиво канещи американски военни, потенциално излагат населението си на атомен дъжд. При това положение мирните жители в тези страни дори не са и заложници. А заложници, чийто разстрел вече е започнал.
Сигурността на САЩ обаче ще остане на същото ниво. Американците пък - с твърде сериозното изкушение да решават глобалните си задачи за сметка на Европа. Например да нанесат от нейна територия масиран ядрен удар, използвайки ракетите със среден и малък обсег. Този сценарий задължава Европа да заслужи за американците победа в ядрения конфликт с цената на собствените си кости.
Разполагането на американски ракети със среден и малък обсег край границите на Русия ще доближи света с 40 минути до състояние на война. Това е времето, достатъчно, за да прецениш вярно заплахата и да блокираш употребата на своите стратегически сили, ако заплахата е случайна - вследствие на компютърна грешка например.
Ако САЩ излязат от договора за РСМО, а граничещи с Русия държави разрешат на американците да разположат там ракети със среден обсег, светът минава в състояние "на 20 минути до война". Това е праговата стойност - време, недостатъчно за вярна преценка на заплахата. Съответно всеки сигнал за пускове от другата страна ще се разглежда като реална употреба. С всички произтичащи последици.
Благоразумните политици в западните страни сякаш няма как да не схващат заплахата, която им носят американските бази при отказ от договора за РСМО. През 80-те в Европа се разви свръхмощно движение за мир. Стотици хиляди излизаха на демонстрации. И преговорите за тези ракети протичаха под силен натиск на обществеността - и върху Съветския съюз, и върху САЩ. Днес не е ясно какво е състоянието на западното общество и дали политиците са способни да преценят заплахите. Камо ли пък т. нар. младоевропейци - политиците от Източна Европа.
Обкръжаването на Русия с военни бази по периметъра е отколешна стратегия на САЩ. НАТО обаче винаги е отказвала преговори по въпроса с мотива, че това е тяхна вътрешна работа. Но появата на ядрени ракети със среден и малък обсег принципно променя нещата.
Източник: https://www.24chasa.bg, БТА
 
Испания се присъединява към френско-германския проект за нов изтребител
08.12.2018, 08:23
Испания ще се присъедини към френско-германския проект за създаване на изтребител от следващо поколение (NGF) в рамките на по-широката програма за създаване на бъдеща бойна въздушна система (FCAS). Това съобщава Jane’s.
Испанският министър на отбраната Маргарита Роблес е изпратила вече официално писмо до своите колеги във Франция и Германия, в което иска страната ѝ да бъде включена в проекта, като желае това да се официализира с писмо за намерение или меморандум за разбирателство.
FCAS ще бъде система от системи, която ще е изградена от ново поколение оръжия, няколко различни вида безпилотни апарати и разбира се, нов боен самолет под индекса NGF.
Планира се Испания да вложи около €25 млн. в разработката на самолета в следващите две години. Не е известно какъв процент ще е това от общите средства, които са нужни за работа по машината до 2020 г.
Reuters съобщава, че първоначално Франция и Германия са искали Испания само като наблюдател в проекта, но това решение е било променено, след задълбочени разговори. Агенцията съобщава, че на изложението в Бурже догодина трите страни ще формализират отношенията си.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Цветанов обеща от САЩ бързо политическо решение за новия изтребител
08.12.2018, 08:18
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов започна да излъчва излъчва послания за новия изтребител, докато се намира на посещение в САЩ, като обещава бързо и политическо решение по въпроса. Това се чете от съобщенията на пресцентъра на партията му.
По време на визитата си в Съединените щати Цветанов се среща с различни нископоставени чиновници от американската администрация, като от тези срещи се излъчват послания, които след това се разпространяват от пресцентъра на партията му.
На 4 декември Цветанов се е срещнал с директора на Офиса по Централноевропейски въпроси в Държавния департамент на САЩ Даниел Лоутън.
„Двете страни обсъдиха и модернизацията на българската армия, най-вече в сферата на предстоящото закупуване на нови изтребители за българската авиация. Цветанов информира, че в момента тече процедура по уточняване на офертите с тримата участници в търга - F-16, Gripen и Eurfoghter. Решението ще бъде на българския парламент, като най-вероятно ще бъде взето през първата половина на 2019 г.”, се казва в съобщението на ГЕРБ.
Трябва да се отбележи, че решението не е на българския парламент, както се твърди. Според настоящата процедура от Народното събрание ще се иска само да ратифицира междудържавния договор, който се сключи с избрания изпълнител на договора.
На 6 декември 2018 г. Цветанов е провел среща със старши директора по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност Фиона Хил.
„В цялостния контекст на събитията в региона е необходимо затвърждаване на стратегическото партньорство между България и Съединените щати. Именно в този аспект трябва да се разглежда и предстоящата модернизация на българската армия. Цветан Цветанов информира, че в момента България е в заключителния етап за избор на нови изтребители за авиацията. Към момента финалисти са три самолета - F-16, Gripen и Eurofighter, като се очаква българският парламент да излезе с решение в идните няколко месеца. Решението ще бъде политическо и ще бъде базирано на българските национални интереси и стратегически партньорства. Подобно решение ще затвърди геополитическата ориентация на България за десетилетия напред, тъй като след модернизацията на ВВС, предстои модернизиране на сухопътните войски и военноморският флот.”, пише в съобщението на ГЕРБ.
Интересно е, че ако бъде анализирана точно лексиката на изказването ще видим, че изборът на американски изтребител сякаш е предoпределен. Първо се говори за „необходимо затвърждаване на стратегическото партньорство между България и Съединените щати”, а след това се казва, че решението за нов изтребител ще „бъде базирано на българските национални интереси и стратегически партньорства”.
Не е ясно от къде Цветанов е сигурен, че изборът на нов изтребител ще стане бързо, след като той в момента не е в ръцете на парламента, а в зоната на отговорност на експертната и военно-политическата групи, които разглеждат постъпилите оферти. След това решението трябва да мине през Министерски съвет, последвано от преговори с победителя, сключване на договор и чак тогава ратификация от парламента.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
САЩ блокират продажбата от Израел на Хърватия на изтребители F-16
07.12.2018, 21:46
САЩ блокират сделката между Израел и Хърватия за продажба на изтребители F-16 американско производство и преминали израелска модернизация, съобщава Axiosпо информация от официални източници от Тел Авив.
Така администрацията на президента Тръмп възпрепятства изпълнението на споразумение за продажба на 12 изтребителя F-16, доставени преди от САЩ на Израел и наскоро извадени от въоръжение.
По информация на американския портал Axiosпо, Вашингтон е разчитал на победа в конкурса на Хърватия за нов изтребител и смятат поведението на Израел за нечестно. Според Вашингтон, Тел Авив трябва да иска разрешение от САЩ, когато иска да продаде американски изтребители на трета страна, а не сама да взема решение.
Хърватия от своя страна отреагира негативно на провала на сделката и даде да се разбере, че очаква от Израел бързо разрешение на възникналата ситуация.
Както по-рано бе оповестено, хърватското правителство взе решение за закупуване на 12 излезли от въоръжение изтребители F-16, които са от излишъците на ВВС на Израел. Самолетите са модернизирани в израелска компания, а стойността на сделката се оценява на 486 милиона долара на разсрочено изплащане в продължение на 10 години.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Един век танкове
07.12.2018, 20:59
В раното мъгливо утро на 15 септември 1916 г. в сектора Flers-Courcelette, определен за ничия земя и североизточно от река Сома в югоизточна Франция, войски на Антантата (Великобритания и Франция), атакуват войски на Съглашението (Германия и Австро-Унгария), като използват срещу добре окопалата се немска пехота, ужасяваща машина за убийство – невиждано до онзи момент, движещо се със странен шум и стрелящо огромно желязно чудо.
Войниците го наричат „Дявол“ и панически бягат от него, захвърляйки оръжието си докато се окопитят. До вечерта в шифрограмите и сводките за войските това чудо е наречено и записано: „Танк“. Това е танкът „Смелчак” (модел „Марк I”) на капитан Харолд Уйлям Мортимор „Морти“ от Британската армия, който достигайки първата германска траншея, произвежда с едно от оръдията си дебютния боен изстрел в света. Така възвестява началото на своето военно господство. И нещо прекрасно за капитана – 35 години по-късно на 15 септември 1950 г. се ражда единствената му дъщеря Тили в деня на честването на годишнината от първата битка.......Прочети още
 
В Центъра за подготовка на специалисти - Сливен завърши обучение за получаване на военно-отчетна специалност
07.12.2018, 20:37
Днес, 7 декември,  в Центъра за подготовка на специалисти-Сливен, 18 военнослужещи от Сухопътните войски получиха удостоверения за завършено обучение за получаване на военно-отчетна специалност „командири на механизирани отделения“.
По-рано през седмицата те положиха изпити пред комисия с председател полковник Васил Челенков от Командването на Сухопътните войски.  Военнослужещите държаха изпити по огнева подготовка на огневи комплекс „Батмиш”. Изпитите по тактико-специална подготовка, според изтеглените въпроси, бяха на теми: настъпление, отбрана, движение в специфична среда, контролен и наблюдателен пост, патрул.
Източник: https://landforce.armf.bg/
 
Канада се отчете за обучението на 10 000 украински бойци
07.12.2018, 20:27
Министерството на отбраната на Канада съобщи междинните резултати от проведените обучителни курсове за украински военни. Веднага възниква въпроса, от къде такава загриженост от страна на Канада да «обучава» украински бойци като инвестира не малко средтсва в това. Явно след «обучението» канадската страна има и конкретни очаквания от свършената работа - тоест, военните да покажат на дело какво точно са научили.
„Към 1 ноември 2018 година канадската армия в Украйна е обучила над 10 000 души от състава на  силите за сигурност“, се казва в съобщението на военното министерство на Канада.
Също така се отбелязва, че тази седмица канадският полковник Жан-Марк Лантиер  е бил  на посещение в Украйна.
По време на посещението си, канадският полковник е  провел серия от срещи с представители на командването на украинската армия.
Пребиваването на канадски военни»специалисти» на територията на Украйна се регламентира  от споразумения между страните  в рамките на операцията на канадските  въоръжени сили на Unifer.
От 2015 година насам повече от 200 канадски офицери са участвали в обучението на украински войници и  командването. През пролетта на 2017 година мисията им е удължена до 31 март 2019 година.
Важно е да се отбележи, че именно тогава се очаква провеждането на президентски избори.
Малко по-рано стана известно, че Украйна завършва сделка по закупуване на снайперски пушки от Канада. Това беше обявено по време на изслушванията в Постоянния комитет на парламента на Канада по въпросите на отбраната от посланика на Украйна в Канада Шевченко.
Напомняме, че през септември бойците от въоръжените сили на Украйна получиха 450 снайперски пушки от НАТО.
Също така, на 14 август частна канадска компания анонсира доставките на снайперски пушки в Украйна.
Според данни, получени от разузнаването на ДНР, в най-скоро време се очаква в Украйна да бъдат доставени автоматични пушки «NEA-15» от канадската компания «North-Eastern Arms»
През месец май стана известно, че Министерството на вътрешните работи на Украйна е сключило споразумение с Министерството за национална отбрана на Канада и Канадските въоръжени сили за подготовката на украински военни и полицаи.
Източник: https://bgr.news-front.info/
 
Русия вече има плътно радиолокационно поле
07.12.2018, 20:14
Създаването на плътно радиолокационно поле по границите на Русия е завършено, съобщи началникът на ГЩ на руските въоръжени сили армейски генерал Валерий Герасимов, цитиран от "Взгляд". По думите му това гарантира засичането на балистични ракети от всички посоки, предава Russia Beyond.
"Приключи създаването на плътно радиолокационно поле по границите на Руската федерация. В резултат е обезпечено гарантираното засичане на балистични ракети от всички ракетоопасни направления и по всякакви видове траектория на полета", каза Герасимов.
Той съобщи още, че продължава превъоръжаването на зенитните ракетни полкове със съвременни зенитни ракетни системи С-400, които са с по-високи възможности за прехващане на въздушни цели.
"В момента на бойно дежурство за противовъздушна отбрана вече има над 20 полка, оборудвани с тези комплекси", отбеляза генералът.
В същото време той заяви, че броят на военнослужещите на договор във Въоръжените сили на Русия в края на годината възлиза на 384 000 души, а делът на съвременното въоръжение в армията в рамките на реализирането на държавните отбранителни поръчки е 61,5%. Към края на 2020 г. този показател ще бъде повишен до 70%.
Герасимов посочи още, че фрегатата "Адмирал Горшков" и големият десантен кораб "Иван Грен" са приети на въоръжение в състава на руския ВМФ през 2018 г., а до края на годината в него се очаква да постъпят още 13 кораба и катера.
Освен това през отиващата си година руското военно министерство успешно е провело изпитания на тежки междуконтинентални балистични ракети "Сармат". В страната е започнало и серийно производство на ракетни комплекси "Авангард" с ракети, снабдени с термоядрени бойни глави.
Източник: http://www.cross.bg/
 
У нас има 42 регистрирани военно-патриотични съюзи и организации
07.12.2018, 19:57
Във връзка с Ваш въпрос, отправен към мен, свързан със сътрудничеството на Министерството на отбраната с военно-патриотичните съюзи и други организации за патриотичното възпитание на младежта,  Ви уведомявам за следното:
Понастоящем в Република България са регистрирани по надлежния ред 42 военно-патриотични съюзи и организации в сферата на сигурността и отбраната се посочва в писмен отговор на министъра на отбраната Красимир Каракачанов на въпрос на народния представител Николай Цонков от ПГ „БСП за България”. От тях  21 активна военно-патриотична дейност в координация и сътрудничество с Министерството на отбраната. Министерството на отбраната полага значителни усилия за подпомагане на тяхната дейност, в това число и чрез финансиране, с цел популяризиране на военната служба и славната история на Българската армия, подчертава министърът.
През 2018 г., с цел подпомагане на военно-патриотичната и родолюбивата им дейност 12 (дванадесет) военно - патриотични съюзи са подпомогнати с финансови средства на обща стойност 89 588 лв. Министерството на отбраната, продължава отговорът, подкрепя и дейността на специализирани младежки формирования, каквито са Специализирания ученически батальон „Васил Левски“ в градовете Стрелча и Панагюрище, както и на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“. Подкрепят се, допълва министърът, и всички инициативи на различни клубове за военноисторически реконструкции, които съживяват най-славните страници от българската военна история и въздействат изключително емоционално на младото поколение българи. Според него, в резултат на активното сътрудничество между Министерство на отбраната и военно-патриотичните съюзи и организации се засилва интересът на младежта към историята на въоръжените сили и службата в Българската армия. За това способстват и организираните от военните формирования „Дни на отворени врати“, при които младежите имат възможност да се запознаят с войсковия живот, техниката и въоръжението на Българската армия и славните традиции на военните формирования.
Военно-патриотичните съюзи и организации присъстват на всички значими военно-патриотични мероприятия в страната и чужбина, посочва министърът. Чрез тях все по-често при различни военно-патриотични инициативи се включват и ученици от различни региони на страната, което е в интерес на съхраняването и популяризирането на българската военна история, традиции и  национален дух. Също така, се отбелязва в отговаря, сътрудничеството с военно-патриотичните съюзи допринася за развитие на военно-патриотичното и родолюбиво възпитание на населението. В края министър Каракачанов подчертанва, че МО ще продължи да развива и задълбочава ползотворното сътрудничество с военно-патриотичните съюзи и организации в интерес на националната сигурност и отбраната на страната.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
В Пазарджик откриха паметник на военните кореспонденти
07.12.2018, 19:53

Паметник на военните кореспонденти 1876-1944 г. беше открит в гр. Пазарджик в градската градина  събитието беше удостоено с почетното присъствие на кмета на Община Пазарджик Тодор Попов, зам. Областния управител Петър Белчев, представители на Министерството на отбраната, общественици и граждани.
Идеята да се построи такъв паметник на военните кореспонденти от град Пазарджик, част от които са дали живота си, изпълнявайки служебния си дълг датира от две години и е по инициатива на Обществен комитет от интелектуалци – общественици, писатели, журналисти и военни. Финансирането  е част от националния план за отбелязване 100 години от Първата световна война и участието на България в нея.
Средствата осигурени от страна на Министерството на отбраната са в размер на 5000 лв. Общината също дарява същата сума, като останалата сума е събрана чрез дарители. Автор на проекта е Леон Бабачев- директор на градската художествена галерия „Станислав Доспевски“.
- (видео)

Източник: http://otbrana.com, Десислав Христов

 
Military Times: САЩ ще увеличат военното си присъствие в Гърция на фона на напрежението с Турция
07.12.2018, 16:15
САЩ ще увеличат допълнително военното си присъствие в Гърция, като в това влиза увеличаване на американските кораби и самолети, както и разширяване на двустранните учения, заяви началникът на Обединените генерални щабове на САЩ Джоузеф Дънфорд, пише електронното издание Military Times.
„Ако погледнете географията и погледнете текущите операции в Либия и Сирия, потенциалните други операции в Източното Средиземноморие и географията на Гърция, възможностите са много големи“, посочи Дънфорд.
Американски официални лица, запознати с въпроса, са обяснили, че все още няма конкретни планове за бази, но главнокомандващият въоръжените сили на САЩ в Европа генерал Къртис Скапароти разглежда няколко варианта за разширяване на военновъздушните учения на САЩ, увеличаване на капацитета на капацитета на предно-разположените пристанища за ремонти и допълнителни многостранни маневри. „Това са разговори, които генерал Скапароти и други водят в момента, докато оглеждат района за това, къде могат да разположат силите“ в следващите 5 до 10 години, е казал един от тях, цитиран от изданието.
Плановете за разширяване на военното присъствие на САЩ идват, докато Гърция е изправена пред несигурност в своите отношения с Русия и Турция, посочва събеседникът на военната медия.
Гърция „оглежда своите съседи и вижда същата нестабилност ... както и ние“, добавя той. „Те винаги са имали притеснения от своя съюзник в НАТО Турция“.
Дънфорд заяви, че увеличеното използване на гръцките бази не е свързано с отношенията на САЩ с Турция и че САЩ очаква, че използването на въздушната база Инджирлик ще продължи.
Въпреки това отношенията между Вашингтон и Анкара се влошиха значително през последните няколко години поради разногласия относно политиката на САЩ в Сирия, неуспешния преврат в Турция през 2016 г. и закупуването от Турция на руската система за противоракетна отбрана С-400.
Дискусиите за разширяването идват в резултат на нарастващото използване на гръцки пристанища и военни бази от САЩ. Тази пролет американците започнаха да работят с невъоръжени дронове MQ-9 Reaper от гръцката военновъздушна база в Лариса. Транспортният пристанищен кораб „Ню Йорк“ на два пъти акостира в страната, а самолетоносачът „Труман“ пристигна през май. Американските военни заявиха, че военното и военновъздушното присъствие в залива Суда „в някои отношения е предпочитано сега, по отношение на подкрепата си за EUCOM, за AFRICOM, за TRANSCOM и дори SOCOM“ отчасти поради увеличения трафик в подкрепа на операциите в Сирия.
„Възползвахме се от залива Суда“, заяви Дънфорд. „Това там е ключова инфраструктура в региона“.
По думите на военния, САЩ не търсят нова, перманентна база, а обсъждат допълнителни възможности за военен транзит и допълнителни многостранни маневри.
Въпреки собствената си икономическа криза, Гърция продължава да изразходва 2% от своя БВП за отбрана, включително подписване на договор за $1,5 млрд. със САЩ за надграждане на авионика в 85 от 129-те си изтребителя F-16.
Споразумението бе подписано през пролетта, като окончателните подробности се очаква да бъдат завършени тази есен. Гърция също ще получи 70 хеликоптера OH-58 Киова от американската Армия чрез програмата за излишно американско военно оборудване и се е договорила да модернизира четири от своите разузнавателни самолети P-3 Orion.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Атака на талибаните срещу американски конвой, четирима загинали
07.12.2018, 15:37
Бунтовници от движението „Талибан“ са извършили акция срещу американски конвой в района на Бала Булук, провинция Фарак, Афганистан.
Нападението е извършено на 26 ноември, но подробности за него се публикува едва днес.
По време на движение на конвой от три бронирани машини с голяма скорост, талибаните взривяват СВУ под третия автомобил (HMMWV, Humvee). - (видео)
По непотвърдена официално информация, транспортното средство е унищожено, а в резултат на взрива трима американски военнослужещи са загинали на място, а четвърти е починал два дни по-късно от раните си, без да дойде в съзнание.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Всички доставки на T-6C за RAF вече са изпълнени
07.12.2018, 15:30
Един ключов етап в британската програма за обучение на военни пилоти (MFTS) бе преминат на 3 декември с доставката на последния от 38-те Beechraft T-6C, закупени от съвместното предприятие Elbit Systems UK/KBR, Affinity Flying Training Services.
Турбовитловият Beechcraft T-6C заменя Embraer Tucano T1 на Royal Air Force в авиобазата Anglesey в Северен Уелс. Ascent Flight Training представлява Министерството на отбраната на Великобритания в съвместното предприятие Babcock / Lockheed Martin, рамката MFTS Inter-Services включва също така авиационен парк от 27 самолета за финален етап на обучение Hawk T2 на BAE Systems.
Британското министерство на отбраната подписа договор през 2016 г. за модернизиране на въздушното училище на RAF.
Източник: http://www.pan.bg, М.Генов
 
Германия ще разположи вертолети NH-90 и Н145 в Афганистан от 2021 г.
07.12.2018, 13:29
Началникът на Генералния щаб на Бундесвера генерал Еберхард Зорн (Generalinspekteur der Bundeswehr) реши през ноември, че транспортните хеликоптерите CH-53 на Luftwaffe , които участват в мисията на НАТО Resolute Support в Афганистан, ще бъдат допълнени с хеликоптери NH90 и H145M, информира уебсайта на Luftwaffe.
Четирите CH-53 ще бъдат допълнени с 3 вертолета NH90 и един H145M Light Utility Helicopter Special Operations Forces (LUH SOF). Последният ще осигури въоръжен ескорт на транспортните NH90 по време на мисии за медицинска евакуация (MEDEVAC). Подобно на CH-53, хеликоптерите ще бъдат базирани на летище Масар-е-Шариф в Северен Афганистан.
NH90 и H145M ще бъдат разположени в Афганистан в продължение на 18 месеца, а решението за това как ще се продължи след това, ще бъде взето решение през 2019 г, съобщиха от Luftwaffe.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Изнасяме за Египет радиосмутители
07.12.2018, 13:22
Радиосмутители за въоръжените сили на Арабска Република Египет ще доставя българската компания "Самел-90" АД. Лидерът на българската отбранителна индустрия подписа с египетското министерство на отбраната поредния си договор. Това стана по време на първото военно изложение в Египет, Кайро – Egypt Defence Expo, EDEX 2018 (3-5 декември 2018 г.) В него взеха участие над 350 големи компании.  Военно-промишленият комплекс на България беше представен от „Самел-90“ АД и други фирми.
"Самел-90" и тази година представи успешно изделията си в областта на радиоелектрониката за защита срещу импровизирани взривни устройства. Компанията има изградено дългогодишно сътрудничество с Министерство на отбраната, Министерството на вътрешните работи, армията и полицията на Арабска Република Египет.
В церемонията по подписването на договора, освен представителите на МО на Египет, взеха участие посланика и представители на посолството на Република България в арабската страна.
Допълнително признание за качествата и възможностите на продуктите на Самел-90  е фактът, че по време на изложението охраната на президента на Египет и на всички VIP и VVIP чужди делегации, посещаващи събитието, беше осигурена от доставените от Самел-90 различни видове радиосмутители. - Още РЕБ
Източник: https://standartnews.com
/
 
Бойко Борисов: Влизането на военни кораби в Черно море ще доведе до криза
07.12.2018, 13:14
Влизането на военни кораби в Черно море ще доведе до криза, заяви пред журналисти в парламента премиерът Бойко Борисов. Той коментира информация в чужди медии за намерение на САЩ да разположат повече военни кораби в Черно море във връзка с конфликта между Русия и Украйна, предаде БТА.
"Когато разрешаваме влизането на чужда военна техника, това става с решение на Министерския съвет. И когато видите такава точка, ще ми зададете такъв въпрос. Към момента нямаме", посочи Борисов и допълни: "И аз като вас прочетох това, което се говори, че ще идват такива кораби. Към момента няма". Той припомни позицията си, че Черно море трябва да бъде място за туризъм, за газопроводи, за фериботи.
"Доколкото знам, на територията на Черно море най-добрите туристически курорти са в България. Това пряко ще ни засегне. Полагам всички усилия. Не искам публично да говоря какво съм сторил по темата с колегите в чужбина, в Украйна и т. н. Надявам се да се вложи здрав разум и една предизборна кампания или вътрешнополитически проблеми в друга страна да не водят до ескалация в Черно море. Иначе много прекрасна територия за водене на военни действия. Много прекрасна“, каза Борисов.
„Тука сигурно е 1 процент от БВП на Европа, сиреч нищо като заплаха. И ако мислят, че ние не разгадаваме тези планове, грешат. Полагам огромни усилия и се надявам държавата и институциите в нея да бъдат много консолидирани", каза премиерът. По думите му в едни такива условия се преговаря много трудно, и за диверсификацията на газа, и най-вече за българския туризъм.
"Изключително съм тревожен, тъй като то не е напрежение, завземат се кораби и се арестуват моряци. То не е някакъв случаен инцидент. Не мисля, че е случаен, и от двете страни", посочи Борисов. Попитан за позицията му относно конфликта между Русия и Украйна Борисов заяви, че по-лошо от това не са могли да направят в Черно море.
Източник: https://www.investor.bg/
 
Airbus Helicopters се отказват от участие в полския конкурс за вертолети за борба с подводниците
07.12.2018, 09:15
Airbus Helicopters се отказват от участие в полския конкурс за доставка на четири вертолета за борба с подводниците. Това съобщава Defense News.
От европейската вертолетостроителна компания са съобщили, че офсетните изисквания на полското МО са такива, че правят участието на Airbus Helicopters в процеса невъзможно. Компанията е заявила, че продължава да има интерес да участва в различни програми за замяна на остаряващия полски вертолетен флот.
По-рано през годината Airbus Helicopters и Leonardo дадоха оферти за доставка на четири вертолета за борба с подводниците. Airbus Helicopters даде предложение за вариант на H225M, а италианската компания участва с модела AW101.
Вертолетите трябва да заменят сега използваните Ми-14 в състава на морската авиация на полските ВМС. Първоначално се планираше да бъдат доставени осем машини, но заради бюджетни ограничения количеството бе намалено на четири, плюс опция за още четири в бъдеще.
Провеждащият се в момента конкурс е останка от мащабният проект за доставка на 50 вертолета H225M Caracal, който бе прекратен през 2016 г. Тогава се предвиждаше тези машини да служат за разнообразни задачи във ВВС, ВМС и Сухопътните сили на страната. Програмата се провали, тъй като Полша имаше изисквания за офсет, които Airbus Helicopter не можеше да изпълни.
Така се взе решение за стартиране на отделни по-малки конкурси за доставка на военни вертолети.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
7 декември 1941 г. Нападението над Пърл Харбър
07.12.2018, 09:00
Днешната ни история предопределя хода на световната история за десетилетия.
Нападението над Пърл Харбър е изненадваща въздушна атака на японския Императорски флот срещу американската военноморска база в Пърл Харбър, Хаваи. Началото на инвазията е поставено на 7 декември 1941 г. сутринта.
Без предварително обявяване на война базата е атакувана от 353 японски бойни самолети, бомбардировачи и торпедоносци на две вълни. За целта са използвани шест самолетоносача. Унищожена е голяма част от американския тихоокеански военноморски флот. Поради това през следващите месеци японците има пълно надмощие в Тихия океан. Едновременно с атаката започва японската офанзива срещу британските и холандските колонии в Югоизточна Азия, с което Втората световна война става фактически глобална война. Атаката над Пърл Харбър е битка, при която самолетоносачите и линейните кораби са доминиращият елемент.
Атаката е повратна точка в развоя на Втората световна война, тъй като става повод за влизането на САЩ, която да този момент е неутрална, във войната. Въпреки, че атаката причинява на САЩ значителни военни загуби, тя се оказва с фатални последствия за Япония. На следващия ден САЩ обявява война на Япония. До началото на войната американското правителство настройва населението на САЩ предимно миролюбиво и не агресивно, а атаката определя като „коварна“. След нея САЩ преминава към Съюзниците и мобилизира населението си.
Огромният индустриален потенциал на страната спомага до голяма степен за успехите им във войната. Днес в САЩ наименованието Пърл Харбър е синоним за унищожителна атака без предупреждение.
Американското правителство още преди това подкрепя Антихитлеристката коалиция с всички възможни средства и често провокира сблъсъци между Военноморските сили на САЩ и германски подводници в Атлантика.
По повод събитията съществуват многобройни теории за заговори. Критици обвиняват правителството на САЩ, че е провокирало атаката чрез политиката си и разполагането на флота на Хаваите. - (видео)
 

 
Полша ускорява подмяната на Су-22 и МиГ-29
06.12.2018, 22:50
Министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак е заяви, че планира да се ускори процеса по замяна на бойните самолети Су-22 и МиГ-29 с нов западен многоцелеви изтребител. Това съобщава Flightglobal.
Блашчак e разпоредил на МО и Генералния щаб на Полша да се направи всичко възможно за ускоряване на реализацията на програмата Harpia, която предполага покупката на 48 многоцелеви изтребители, които да заменят МиГ-29 и Су-22.
От новият изтребител, чиято доставка трябва да започне през 2024 г., ще се иска да изпълнява разнообразни задачи, включително борба с морски цели и радио-електронна борба.
Проектът Harpia трябва да бъде финализиран до февруари 2019 г., когато ще се уточнят точните финансови параметри, изискванията към самолета и графика по който ще се проведе конкурса. Финансирането за него трябва да стартира през 2020 г., в рамките на програмата за превъоръжаване в периода 2018 – 2022 г.
Преди Полша да уточни точните си изисквания е трудно да се правят предположения кои производители и с какви модели ще участват. Напълно е възможно програмата да се раздели на две – едната част за покупка на многоцелеви изтребители и една част за покупка на учебно-боен самолет от висок клас. Това е така, тъй като днес Су-22 в Полша се използва най-вече за учебни цели и задачи по осигуряване, при учения на другите видове въоръжени сили,
За ролята на многоцелеви изтребител се разглеждат опции, като F-15E, F/A-18 Super Hornet, F-16V, F-35A, Eurofighter и Gripen E/F. За ролята на учебено-боен самолет се разглежда М-346.
Ускоряването на програмата за подмяна на МиГ-29 и Су-22 идва в светлината на катастрофата с изтребител МиГ-29 от това лято. Тя се оказа по технически причини свързани с горивната система на изтребителя, а за капак пилотът загина, след неправилна работа на катапултното кресло.
В момента полските ВВС експлоатират 30 броя МиГ-29 и 18 броя Су-22.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Покупката на изтребители е фарс
06.12.2019, 22:44

През юли Словакия избра да купи 14 броя F-16 Block 70/72 на стойност от малко под €1,6 млрд. Ситуацията там придоби неочакван обрат, когато на 30 ноември 2018 г. словашкото МО съобщи, че е подписало договори за покупката, а по-късно същия ден министър-председателя на страната заяви, че тези договори са невалидни, защото не те не са били съгласувани.

Индикациите, че вътре в коалиционното словашко правителство има много противоречия, включително и за покупката на изтребители, са много.
В тази връзка публикуваме превод с някои съкращения и бележки на коментара на словашкия политически анализатор Мартин Кугла, публикуван на 3 декември във водещия местен вестник SME, озаглавен "Obstaranie stíhačiek je fraškou" (Покупката на изтребители е фарс).........Прочети още

 
Раздвижване в отбраната
06.12.2018, 21:37
В края на годината от Министерството на отбраната започнаха да идват интересни новини. Някои от тях предвещават дълго чакано решаване на проблеми, други подсказват за промени, които ще трябва да гасят евентуални пожари, що се отнася до недостига на личен състав.
Първите са свързани най-вече с техниката. Правителството извади едни пари и даде зелена светлина на възстановяването на летателната годност на изтребителите МиГ-29 и щурмовиците Су-25. Глътка въздух за родните, а не както някои, по някакви свои съображения, ги наричат съветски самолети. Но това е друга тема, чието по-задълбочено обсъждане може да даде отговор и на въпроса дали подобни решения не биха могли да се вземат и по-рано, т.е. при други министри на отбраната, например.
Хубавото е, че започнахме да поглеждаме към т. нар. малки инвестиционни проекти. И не само за самолетите, но и за танковете и другата налична техника на Сухопътни войски. От една страна, управляващите наклониха везните в полза на позицията „Докато купим новото, трябва да пазим старото“. От друга, обаче, общественото мнение все още не е спечелено в достатъчна степен, за да постави отбраната и влагането на средства в нея сред приоритетите на държавата. Това показват социологическите проучвания. Тази нагласа се поддържа успешно и от изявления на популярни личности от почти всички сфери на обществения ни живот. Тя намира подкрепа и от бавните темпове, с които се случват нещата в превъоръжаването и модернизирането на армията.
Все пак раздвижването в отбраната е видимо и не може да бъде пренебрегвано. Рискове, разбира се, има, но като че ли те са свързани най-вече със заплахата армията да загуби още хора. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов прогнозира скоро резултатът да бъде 0:0, т.е. колкото военнослужещи напускат службата, толкова да влизат. И от там нататък да започне попълването на липсващите около 5 хиляди. Засега се знае, че се разчита на мащабната кампания „Бъди войник“, която стартира с един клип от НДК.
От Министерството на отбраната усещат заплахите и пуснаха за обществено обсъждане наведнъж няколко документи, които трябва да изиграят ролята на своеобразна превенция. Променят, например, правилата заради недостига на подполковници и висши офицери. През следващата година ще има организационно-щатни промени в определени военни формирования от Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. Част от военнослужещите в тях, обаче, заемат длъжности при условия, които не позволяват да бъдат преназначени по новите разписания. От една страна това ще затрудни максимално дейността на тези военни формирования. От друга – офицерите, които не може да бъдат преназначени, следва да бъдат освободени от военна служба или да отидат на по-ниски длъжности в други военни формирования. Това са основанията на Министерството на отбраната да предложи промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили. И да удължи сроковете до края на 2020 г., в които старши офицери с по-ниско звание могат да бъдат назначавани на длъжности, които изискват по-високо. Също до 2020 г. се удължава срокът, в който може да бъдат еднократно назначавани военнослужещи, които не отговарят на изискването за минимален срок за престояване на длъжност. Такава възможност се предвижда и за офицерите от висшия команден състав. Затрудненията при генералите и адмиралите идват от очакваното едновременно овакантяване на длъжностите на стратегическо ниво.
Пак с мисълта за военнослужещите и най-вече за тяхното съхраняване, Народното събрание промени системата на заплащане в армията, акцентирайки върху степента на отговорност, независимо от званието. Това наложи Министерството на отбраната да разработи нов Класификатор на длъжностите на военнослужещите. Чрез него „от степени в обхвата на военните звания“ се преминава към „длъжностни нива и военни звания“ при определяне размера на заплатата. Наличните 17 възможности се приемат, като крайно недостатъчни за справедливо диференциране на заплащането на военнослужещите. Ето защо в проекта на новия Класификатор длъжностите са разпределени в 39 длъжностни нива и в съответствие с определените в Закона за отбраната и Въоръжените сили 21 военни звания. В Длъжностно ниво 1, например, има 63 длъжности, като автоматчик, бояджия, понтонер, пълнач и др. В последното длъжностно ниво, т.е. 39-ото има една длъжност – началник на отбраната. Разбира се, без стойностите на възнагражденията за отделните длъжностни нива и за притежаваните военни звания все още няма как да се определи ясно крайният резултат от приемането на новия класификатор. Засега тази информация не се предоставя от Министерството на отбраната.
Рисковете очакваният от министъра резултат да не бъде постигнат, са сериозни. В този смисъл превенцията е необходима, но трябва да бъде сериозно обмислена. Сигналите, които в последно време идват от ведомството за предстоящи промени на Закона за отбраната и Въоръжените сили, са доста странни. Задължително е политическото и военното ръководство да предотврати евентуални сделки със статута на офицерите и сержантите.
Без далавери с храната на войската
Ще има нов подход при определянето на доставчиците на храна за армията. Обсъждат се възможностите местни производители да снабдяват военните формирования с прясна храна. Категорично ще бъде прекратена практиката търговски фирми да печелят за сметка на войската от изхранването на военнослужещите. Всички опити за спекулации по тази тема от фирми и политици няма да се получат, категоричен е министър Красимир Каракачанов.
Източник: https://trud.bg, Спирдон Спирдонов
 
МО все още няма решение за военнослужещи, които не са упражнили правото си на пенсия
06.12.2018, 20:24
„Офицерите с военно звание „майор/капитан III ранг” и по-високо, които не са упражнили правото си на пенсия, да могат да служат още три години. Това предложение на експерти от Министерството на отбраната за промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили (ЗОВС), което беше огласено от в. „Българска армия“, бе един от въпросите към министъра на отбраната Красимир Кракачанов на днешното заседание на Комисията по отбрана.
От отговора му стана ясно, че това е много дискусионно предложение и се събират аргументи „за“ и „против“. Съществува и хипотезата тези, които вече са упражнили правото си на пенсия и получават такава като военнослужещи, да се откажат от нея, каза министърът, за да служат три години повече.
Все още, обаче, няма юридическа яснота дали един военнослужещ може да се откаже от пенсията, която в момента получава, за което е възможно да се пита Конституционния съд.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Няма увеличаване на плавателните средства в Черноморския регион
06.12.2018, 19:12
Няма увеличаване на плавателните средства в Черноморския регион, каза пред журналисти началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, който, заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов, дойде днес в ресорната парламентарна комисия за месечния блиц контрол.
В момента в Черно море има присъствие на планираните сили, които са на ротационен принцип, поясни Боцев. До края на ноември приключиха ученията и в момента ние участваме в учение в Средиземно море, добави генералът.
Ситуацията в Черно море е напрегната, а всъщност е такава от 2014 г. - от ситуацията след Крим, коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той беше попитан има ли получена по партньорска линия информация към нас за евентуално намерение от страна на САЩ за разполагане на повече военни кораби в Черно море във връзка със ситуацията в Украйна, и каква е оценката ни за ситуацията в Черно море. Но във връзка с инцидента между руския и украинския флот, ситуацията е доста по-динамична, добави Каракачанов. Нямам информация да е постъпвало искане за засилване на присъствието на НАТО, посочи Каракачанов, като напомни, че присъствието на чужди кораби в региона на Черно море се ограничава до 21 дни от конвенцията от Монтрьо. През последната година е имало присъствие на ротационен принцип на натовски кораби, но за някакви извънредни искания към България или към военноморския ни флот - нямам подобна информация, каза министърът. - (видео)
Източник: http://www.bta.bg/
 
Военноморските сили участват в тържествата по случай църковния празник на Св. Николай Мирликийски – закрилник на моряците
06.12.2018, 16:00

На 6 декември – Никулден, в град Варна, пред православния храм „Св. Николай Чудотворец” се проведе военен ритуал и отслужване на молебен за здравето и силата на всички моряци по случай църковния празник на Св. Николай Мирликийски – закрилник на моряци и рибари.
Строя на военните моряци беше приет от командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан отслужи на молебен за здравето и силата на всички моряци.
Походна кухня и личен състав от Военноморските сили участваха в приготвянето на рибен курбан, който бе раздаден  на гражданите и гостите на град Варна. - (видео)
На 6 декември – Никулден, празника на град Бургас, представителни части от гарнизон Бургас участваха в тържествено издигане на националното знаме на площад  „Атанас Сиреков” пред сградата на община Бургас. На площада бяха построени представителните блокове на Флотилия бойни и спомагателни кораби, Сухопътни войски и сборен блок от военните формирования на Военновъздушните сили от гарнизона. Строят бе приет от началника на гарнизон Бургас и командир на Флотилията флотилен адмирал Мален Чубенков.
До сградата на общината и на Морска гара Бургас военните моряци, съвместно с община Бургас, приготвиха и раздадоха на гражданите и гостите на града Никулденски рибен курбан, включващ различни видове риба на скара и рибена чорба. Тържествената Никулденска трапеза бе осветена от Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий и представители на Българската православна църква. След това се проведе литийно шествие до Моста в Морската градина. В морето бяха  хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци и рибари.
6 декември – Никулден е празник и на град Черноморец. Там също в църквата „Св. Никола” беше отслужена Света литургия за благоденствието на всички жители на града. Проведе се литийното шествие до пристанището на града. От борда на моторен катер „Колокита”, от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, пред нос Акин бяха хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци.

***************

Екипажът на фрегатата „Дръзки“ посрещна Никулден пред бреговете на Египет в Средиземно море. Корабът извършва патрулиране в рамките на операцията „Морски защитник“. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна командващият Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Той лично е поздравил за празника членовете на екипажа. „И в празник, и в делник, военните моряци изпълняват своите задължения. Ние дълбоко вярваме, че благословията на св. Николай Чудотворец е над нас, защото всеки моряк тръгва с идеята да се върне, а светецът помага да се приберем при нашите семейства и любими хора, за да можем да тръгнем отново в името на България“, коментира командващият флота.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 
Абсолютно господство: Американците признаха поражението си в надпреварата за Арктика
06.12.2018, 15:36
Американският флот от ледоразбивачи, ако изобщо съществува, е в ужасно състояние. Телевизионният канал NBC обяви, че САЩ са загубили всякакви шансове в близко бъдеще да се утвърдят като сила в северните води поради невероятното разрастване на Русия в тази част на света.
Ледоразбивачите могат да бъдат използвани в експедиции за събиране на голям брой данни в интерес на науката, спасителни мисии след морски бедствия, като например потънали кораби, но и големи аварии, които могат да възникнат с петролните танкери. Основната им способност е, че могат да достигнат до най-отдалечените и недостъпни части на планетата. Така че те трябва да бранят националните интереси на САЩ в Полярния кръг, където ледът се топи интензивно. Това отваря стратегически важен морски коридор, който може да има не само военна, но и икономическа функция.
Разполага ли американският флот обаче с адекватен брой специални морски активи, които биха могли да му осигурят парче от тортата при подобен развой на събитията?
Флотът на САЩ се състои от само един ледоразбивач, наречен Polar Star, който е построен преди 40 години и не е сигурно дали ремонтът му е изгоден. Ледоразбивачът влиза на служба отново през 2013 г., след като американският флот признава, че в състава му няма кораб от този тип, способен да работи в опасни зони и поне по символичен начин да се противопостави на руснаците, които са постигнали ясно господство в Полярния кръг.
Вторият ледоразбивач Healy е по-малък (построен през 2000 г.), но е ограничен до функция, която предоставя само експедиционни научни изследвания и нищо повече.
Според най-оптимистичните прогнози на военни експерти нов американски ледоразбивач ще се появи в Арктика след не по-малко от пет години. Междувременно Русия ще има най-малко 40 кораба от този тип в региона. По този начин войната за Арктика е практически загубена, смятат експерти от САЩ.
"Така загубихме надпреварата за Арктика. Лишени сме от присъствие в бъдещ стратегически важен морски маршрут, който ще свърже Азия с Европа. Русия и Китай ще поемат контрола", каза американският конгресмен Джон Гараменди, потвърждавайки мрачните прогнози на американските военни експерти.
"Като страна, която е най-голямата военноморска сила в света, днес ние сме насочили всичките си надежди към кораб, който е конструиран през 70-те години на миналия век", иронично отбелязва политологът Хедър Конли.
През август 2018 г. руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Арктика е станала обект на интерес от различни страни, което може да доведе до въоръжен конфликт в региона. През юни 2018 г. ръководителят на Пентагона Джеймс Матис заяви, че САЩ трябва да се заемат активно с Арктика и да засилят сигурността в региона.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Унгария увеличава броя на войниците си в Косово
06.12.2018, 15:20
Унгария ще изпрати още най-малко 60 войници в Косово до следващото лято, заяви министърът на външните работи на тази страна Петер Сиярто и добави, че в мисията на НАТО в Косово в момента се намират 398 унгарски войници, съобщи Танюг, цитирана от БТА. След двудневна среща на министрите на външните работи на НАТО в Брюксел Сиярто каза, че Унгария ще се кандидатира за командна позиция в силите КейФОР в Косово, след като идната година изтече мандатът на италианския командир на силите.
Според неговите думи унгарските войници ще бъдат преразпределени от мироопазващата мисия на ООН в Кипър, а освен в Косово допълнителни сили ще бъдат изпратени и в Афганистан.
По-голямата роля на Унгария в мисиите на НАТО е в съответствие с обещанието, дадено на генералния секретар на тази организация Йенс Столтенберг.
Говорейки за Македония, Сиярто каза, че страната отдавна е трябвало да стане членка на НАТО. Той вярва, че след като приключи процеса около промяната на името й, процесът на присъединяване към НАТО ще приключи идната година.
Историята ни е показала, че ако съществуват нерешени проблеми в Западните Балкани, това води до големи проблеми. Би било по-добре това да се избегне, а най-добрият начин за това е ускоряване на процеса на интеграция, заяви Сиярто.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Еволюция на ядрения арсенал на САЩ и Русия
06.12.2018, 15:10
По време на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел този вторник се очакваше темата за създалата се криза в Азовско море да бъде основна тема на дискусиите. Освен нея дипломатите обсъдиха и въпроса с ядреното въоръжаване. По време на форума американският държавен секретар Майкъл Помпейо се опита да намери подкрепа сред страните членки на организацията за твърдението, че Русия е нарушила Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от 1987 г.
В същото време по-рано през октомври американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ излизат от споразумението заради отказа на Москва да го изпълнява. Тази новина бе посрещната с тревога в Европа, където според НАТО договорът е изиграл ключова роля за гарантиране на сигурността през последните 30 години. Споразумението елиминира употребата на всякакви стандартни и ядрени ракети със среден и малък обсег на действие.
Въпреки заканата на президента да изведе САЩ и от този договор се появиха въпроси за това дали президентът всъщност може да предприеме такива действия във връзка с текстове, одобрени от Сената, без да е получил преди това съгласието на Конгреса.
Несигурността около съдбата на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие не попречи на високопоставен представител на Държавния департамент да заяви, че САЩ искат да „останат в синхрон“ със своите европейски съюзници.
След като Доналд Тръмп заяви намеренията си през октомври, експерти предупредиха, че това би могло да доведе до най-сериозната криза на контрола върху оръжията от 80-те години насам.
Графиката на statista.com показва значителното намаляване на ядрените оръжия, контролирани съответно от САЩ и Русия (СССР) след сключването на споразумението и поддържането на ниските им нива след това.
Източник: https://www.investor.bg/
 
Спецпрокуратурата назначи проверка на завод "Арсенал" заради заловеното при акция голямо количество оръжие
06.12.2018, 12:23
Специализираната прокуратура е възложила на служба "КОС" при ГД "Национална полиция" да направи проверка в завод "Арсенал" в Казанлък, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
Проверката е свързана с иззетите на 4 декември в област Стара Загора 17 автомата "Калашников", 15 пистолета "Макаров" и 12 цеви за същия пистолет, за които има основания да се предполага, че са произведени в завода и незаконно са изнесени оттам.
Оръжията бяха намерени при акция, която се проведе в София и село Габарево. Арестувани са осем души.
В рамките на един месец службата "КОС" трябва да представи обобщен доклад, в който да се отразят направените констатации, в т.ч. има ли извършени нарушения на нормативни актове, какви са били предприетите мерки и действия за отстраняване на закононарушенията, има ли последици от тези мерки, както и санкционирани ли са виновните лица.
Ако проверката не може да приключи в рамките на месец, спецпрокуратурата трябва да бъде уведомена за причините, както и за възможния най-кратък срок за приключването й.
 
Изтеглят потъналата норвежка фрегата на Коледа
06.12.2018, 10:19
На Коледа (25 дек.) ще бъде направен опит за изтегляне на норвежката фрегата HELGE INGSTAD. Това съобщиха от Военноморските сили на страната.
Сложната операция бе планирана за края на тази седмица, но бе отменена заради влошена хидрометеорологична обстановка. Флотът на Норвегия съобщи още, че един от плаващите кранове, който ще участва в операцията, е напуснал района за изпълнение на друга задача в Германия.
До момента е завършена голяма част от предварителната подготовка за изтеглянето на плавателния съд, който се сблъска с танкер през миналия месец. Голяма част от въоръжението на бойния кораб е свалено, прехвърлено е и горивото от танковете на плавателния съд, оценен на милиони евро.
Планира се под HELGE INGSTAD да бъдат прокарани 16 вериги, с помощта на които да бъде изтеглена. Корабът трябва да бъде издигнат и поставен на несамоходна баржа, която да бъде провлечена до близка корабостроителница. „Фиксирали сме 25 декември, но има вероятност от ново забавяне“, уточняват от флота.
Междувременно са „предприети временни технически мерки“ на другите четири фрегати, част от флота на Норвегия, които са от класа на злощастната HELGE INGSTAD.
Maritime.bg припомня, че предварителното разследване установи сериозни конструктивни пропуски на борда на фрегата, свързани с водонепроницаемите й прегради. Командването на норвежкия флот информира, че в момента се планират евентуални бъдещи ремонти.
Източник: https://www.maritime.bg/
 
Сблъсък между американски изтребител F/А-18 и самолет-цистерна KС-130 над Япония, има жертви
06.12.2018, 09:25
Един човек е бил спасен в резултат на спасителната операция след катастрофата между американският изтребител F/А-18D Hornet и въздушния танкер КС-130J близо до бреговете на Япония, предават световните агенции.
Според други източници двама души от екипажа вече са открити.
Корпусът на морската пехота на САЩ потвърди, че единият от пилотите е бил спасен и че състоянието му е стабилно, преминава медицински прегледи в авиобаза Ивакуни.
По-късно японското министерство на отбраната съобщи, че още един член на екипажа е открит във водите края бреговете на Япония. Не е известно какво е състоянието му. Той е бил открит на около 100 км южно от нос Мурото на остров Шикоку в Югозападна Япония.
Съдбата на останалите петима военни е неизвестна.
Комюникето на американската морска пехота не дава много информация за нещастния случай. Възможно е двата военни самолета, които са били базирани в базата "Ивакуни" на морската пехота на САЩ, също в Южна Япония, но на остров Хоншу, да са се сблъскали при презареждане
Припомняме, че американски изтребител-бомбардировач F/A-18 и транспортен самолет КС-130J се сблъскаха край бреговете на Япония. Двата самолета излетели от американската военноморска база „Ивакуни“ и са провели „планиран учебен полет“.
Инцидентът е станал днес в 1:42 ч. местно време. Общо в двата самолета е имало 7 души.
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Русия тества ново лазерно оръжие
06.12.2018, 09:04
Русия пусна на опитно бойно дежурство ново лазерно оръжие, за което президентът Владимир Путин обяви в обръщението си към парламента на 1-ви март.
Голяма част от информацията за лазерния комплекс "Пересвет" още е засекретена, но според руски експерти то изпълнява задачи в рамките на противовъздушна и противоракетна отбрана.
Според руското военно министерство то работи на основата на нови физични принципи. От там не уточняват в коя бойна час е дислоциран новият комплекс. - (видео)
 

 
Заместник-началникът на щаба по планирането на Съюзното съвместното командване на силите на НАТО посети България
05.12.2018, 30:43
Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров се срещна днес, 5 декември 2018 г. със заместник-началника на щаба по планирането на Съюзното съвместното командване на силите на НАТО в Неапол генерал-майор Гари Дийкън. В хода на работната среща бяха разгледани въпроси свързани с оперативното планиране и ръководство на Въоръжените сили на България и оперативното планиране в НАТО, както и теми подпомагащи изпълнението на националните и съюзни планове за провеждане на съвместни учения.
Обсъдени бяха способностите на Р България за оказване на поддръжка като страна-домакин, както и бъдещите планове за развитие на тези способности.
В срещата участва и командирът на Щабния елемент за интегриране силите на НАТО полковник Стайко Прокопиев.
Генерал-майор Гари Дийкин е офицер от Британската армия. Заема настоящата длъжност от м. май тази година. Има богат професионален опит в областта на планирането на оперативно и стратегическо ниво в централното командване на Въоръжените сили на САЩ, като директор на център за управление при кризи към Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, планирането на военната операция в Афганистан и др.
Източник: https://jfc.armf.bg/
 
Колко чужди военнослужещи ще пазят Латвия?
05.12.2018, 20:33
Понастоящем по официални данни на местната информационна агенция LETA на територията на тази малка прибалтийска република са дислоцирани около 1400 чуждестранни военнослужещи. При общата численост на собствените въоръжени сили (около 5000 редовна армия и 8000 опълчение), това е една доста солидна помощ.
Интересното е и това, че при военна опасност в армията на Латвия се включва охраната на границите и...охраната на Националната банка. Най-много – около 1300 са военносложещите към т. нар. Многонационална бойна група под канадско командване. Тя е дислоцирана на Аджската военна база.
Припомняме, че през лятото на тази година там бе сформиран щаб на мхогонационалната дивизия «Север» (Дания, Латвия и Естония). В спомената вече споменатата бойна група пд канадско командване на ротационен принцип носят служба военнослужещи от: Канада, Албания, Чехия, Италия, Полша, Словакия, Словения и Испания. Всъщност това е един многонационален батальон усилен бронемашини и танкове.
От друга страна на авиобазата Лиелварде (до 1993 г. там се базираше 899-ти съветски/руски изтребителен авиополк) след 2014 г. за усилване на източния фланг на НАТО се намират 70 американски военни и 5 вертолета UH-60 Black Howk. От 2015 г. в столицата на страната Рига е развърнато интеграционно подразделение на НАТО с представители на 12 страни от блока: Белгия, Канада, Дания, Германия, Нидерландия, Норвегия, Полша, Испания, Турция, Великобритания, САЩ и Латвия. Половината от личния му състав са латвийци, а останалите – чужденци. В бъдеще броят на чуждестранните военни в Латвия ще расте. Например Канада продължава своето ръководство на батальона до 2023 г. и увеличава своите войници от 455 на 540.
Източник: http://pan.bg/
 
Критският зенитно-ракетен полигон
05.12.2018, 20:24
Ръководството на НАТО последователно провежда линия за интегриране на системата за ПВО и ПРО. При това на полигона на остров Крит, Гърция е отредено доста важно място.
Официалното му западно наименование е НАТО NAMFI (NATO Missile Firing Installation) и се намира на полуостров Акротири на 15 km североизточно от град Ханя. Той се използва активно от доста страни-членки на НАТО за изпитване на нови средства за ПВО и ПРО, а така също за обучение на разчетите на ЗРК. Функционира от 1968 г. след съглашение между Гърция, Нидерландия, Франция, Германия, САЩ и Норвегия. През 70-те години на миналия век се присъединяват Белгия и Дания. Финансирането днес е следното: Белгия- 3,17%, Германия-59,88%, Гърция-23,09% и Нидерландия-3,86%.
На този полигон днес могат да се провеждат стрелби със следните. ЗРК: Patriot, Improved HAWK („Усъвършенстван Хок“), Roland, С-300, "Оса-АК", "Тор-МР", ASRAD, Rapira, Crotal , зенитнoартилерийски системи и ПЗРК, а така също и корабните ЗУР Standart -1 и -2 и Sea Sparrow. Стрелбите се провеждат по мишени производство на компаниите Northrop, Dornier-Meteor, МИГГИТ-ИАДС, ИАДС 3 и Star.
Понастоящем стрелби с ракетно въоръжение провеждат разчети от Белгия, Германия, Гърция и Нидерландия. Освен това се изпитват информационно-разузнавателни и огневи системи в рамките на системата за ПРО на ТВД на Алианса.
Наред със стрелбите и пусковете този полигон се използва за разполагане на военнослужещи при необходимост, като например при операцията срещу Либия под името „Обединен защитник“ (United Defender). Тогава тук бяха приети около 500 човека от Белгия, Катар, Норвегия и САЩ.
Полигонът е бил домакин и на няколко учения на ПРО на ТВД под името Rapid Herrow. Общото ръководство на полигона се осъществява от Генералния щаб на Националната отбрана на Гърция. Непосредствен началник е бригаден генерал, комуто са подчинени около 900 души. В оперативно отношение всички те са подчинени на Стратегическото командване на операциите на Обединените въоръжени сили на НАТО. То планира стрелбите, разпределя ги по време между страните. При стрелбите се обезопасява участък от акваторията на остров Крит с размери 226 km и 87 km и съответното въздушно пространство над него (виж схемата). За да се осигури безопасността на тези райони е оборудвана система за радиолокационен контрол за всички изпитателно-огневи райони. Командването на НАТО е особено доволно от това, че на този полигон могат да се провеждат стрелби, както с наземни, така и с морско базирани огневи системи.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Италия започна да строи флота на Катар
05.12.2018, 20:05
На 27 ноември в корабостроителната база на италианската компания “Финкантиери”в Муджиано край Специя, със специална церемония бе сложено началото на строителството на корветата “Доха” - първата в серия от четири бойни кораба, предназначени за флота на емирството Катар. Челната корвета трябва да бъде предаден на катарския флот в края на 2021 г., а всички четири кораба до края на 2024 г., припомня блогът bmpd.
Договорът за строителството на фрегатите бе подписан през юни 2016 г. и предвиждаше “Финкантиери” да построи за емирството цял флот от седем бойни кораба - четири големи корвети, два патрулни кораба с ракетно въоръжение и десантен кораб-док вертолетоносач. Паралелно с европейската военна ракетна корпорация MBMD са били подписани договори за покупката на въоръжение за тези кораби, пише bmpd, който отбелязва, че досега най-големите единици в катарските ВМС са били седем ракетни кораба с водоизместване до 500 т. .
Общата стойност на договора е за 5 млрд. евро, от които 3,9 млрд. евро е цената на корветите и десантния кораб, а останалият милиард е цената на двата патрулни кораба. Това е най-големият военен експортен договор в историята на италианското корабостроене. В цената влиза обучението на 640 души офицери и матроси и на 320 души брегови технически състав, а също така и поддръжката на корабите за десет години напред. Въоръжението ще се заплаща отделно, като стойността на ракетите и другите оръжия се оценява на 2,7 млрд. евро, поделени между компаниите MBMD и “Леонардо”.
Корветите тип “Доха” имат пълно водоизместване 3250 т, дължина 107 м и ширина 14,7 м. Максималната скорост се планира да бъде 28 възела, далечината на плаване 3500 мили при скорост от 15 възела. Екипажът е от 98 души, като има възможност да бъдат настанени още 14. “Доха” ще бъдат въоръжени с осем противокорабни ракети “Ексозет” Блок 3, 16 вертикални установки за ракети “Астер 30”, зенитен ракетен комплекс за близко действие “Рейтиън” Блок2 с 21-зарядна установки, 76-мм оръдие, две 30-мм артилерийски установки всички те на фирмата “Леонардо”. На борда, в хангар, ще има вертолет тип NFH90.
Десантният кораб ще бъде подобен на построения за Алжир, а двата патрулни кораба са увеличени до 670 т, вариант на малките ракетни корвети тип Ghantoot, построени от “Финкантиери” за ВМС на ОАЕ.
Източник: https://duma.bg/
 
Руската армия прие “Пеницилин”-а
05.12.2018, 19:55

На 2 декември 2018 г. американското издание National Interest публикува нова статия, в която разказа за преимуществата на руската техника пред американските аналози. В частност авторите на публикацията отбелязаха новия комплекс звуково-топлинно разузнаване 1Б75 „Пеницилин“, който може да стане „нов начин за унищожаване на тежката артилерия на САЩ“.
Американското издание отбелязва, че за да забележи и проследи шума и кинетичната енергия на противника, системата за откриване използва едновременно звуково-топлинни локатора, масивна стабилизационна платформа и оптично-електронен модул. За обработката на данните в режим на реално време 1Б75 „Пеницилин“ е снабден с мощна изчислителна апаратура и 12 камери, половината от които инфрачервени.
Оптично-електронният модул е установен на висока подемна мачта, която при движението на комплекса се огъва назад. 1Б75 „Пеницилин“ е способен да забележи цели на разстояние до 25 км. в течение на пет секунди.
Комплексът е способен да изчислява траекторията на вражеския снаряд, а неговите детектори са толкова точни, че могат да засекат дори затварянето на врата на разстояние до 15 км. За да се изключи човешкия фактор, 1Б75 „Пеницилин“ е напълно автоматизиран.
В сравнение с радиолокационните станции (РЛС) 1Б75 „Пеницилин“ има по-малък обхват, но е способен да открива изстрелите на противника със слаб сигнал – например минометен снаряд. Към преимуществата на комплекса се отнасят и малката вероятност за откриване и работата без използването на неотменните за РЛС електромагнитни вълни.
Трябва да се напомни, че комплексът за звуково-топлинно артилерийско разузнаване е използван за първи път през 2017 г. В момента 1Б75 „Пеницилин“ преминава през държави изпитания и се готви да бъде пуснат в серийно производство през 2019 г.
Източник: http://pogled.info/

 
НАТО иска от Косово да се откаже от плановете за армия
05.12.2018, 19:44
НАТО заплаши правителството на Косово, че ще преразгледа ангажиментите си към страната, ако Прищина не се откаже от плановете да създаде косовска армия, съобщи Франс прес. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг критикува намерението на Косово да ускори трансформацията на силите си за сигурност в армия:
"Такова действие е ненавременно. То е срещу съветите, които дават много съюзници на НАТО и може да има сериозен отзвук за бъдещата евроатлантическа интеграция на Косово. В същото време новите мита, въведени от Прищина, създават нови разделения. Тези действия правят диалога между Белград и Прищина, чийто посредник е ЕС, още по-труден. Ние насърчаваме и двете страни към сдържаност от провокативни действия и изявления", заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в отговор на съобщенията, че косовският парламент се готви да обяви създаването на армия следващата седмица.
В Брюксел външните министри на НАТО изразиха очакването си Македония да стане част от Алианса през 2020 година, след като бъде ратифицирано споразумението с Гърция от Преспа.
Източник: http://bnr.bg/
 
Изявени курсанти от НВУ посетиха Министерството на отбраната
05.12.2018, 19:15
Възхищавам се на трудния избор, който сте направили, да посветите живота си на служба на Родината. Вие сте бъдещи офицери и трябва да бъдете лидерите на нашето общество. С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов посрещна днес в Министерството на отбраната изявени в обучението курсанти от трите факултета на Националния военен университет „Васил Левски“ – „Общовойскови“, „Артилерия, ПВО и КИС“ и „Авиационен“.
„Единствена институция в България, която има пълно основание за самочувствие е Българската армия, защото в нашата история българският войник няма от какво да се срамува, той има само поводи за гордост“, подчерта министър Каракачанов. Той пожела на курсантите да бъдат усърдни в учението, защото трудностите укрепват самочувствието и дават увереност, че човек може и повече.
Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев увери курсантите, че благодарение на добрата работа с политическото ръководство на Министерството на отбраната за година и половина е постигнато много, свързано и с повишаване на възнагражденията на личния състав и  с поддържане в изправност на техниката.
По време на срещата беше представен моделът на новата парадна униформа на курсантите, която ще бъде въведена за курсантите от Националния военен университет, съобщава Пресцентърът на МО. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/
 
Airbus обединява усилия с Lockheed Martin за A330MRTT
05.12.2018, 15:27
Airbus и Lockheed Martin подписаха споразумение за съвместно проучване на възможностите за посрещане на нарастващата необходимост на американските военни от способности за зареждане с гориво по време на полет. И двете компании възнамеряват да предоставят услуги, за да отговорят на този дефицит на капацитет и на изискванията за летящия танкер от следващо поколение, способен да работи в сложната среда на бъдещите театри на военни операции.
"Нашите клиенти изпитват абсолютна необходимост от надежден и модерен капацитет за зареждане с гориво в полет, за да се запази тяхната способност за бърза реакция и стратегическо предимство", заяви Мерилин Хюсън, президент и главен изпълнителен директор на Lockheed Martin. "Чрез комбиниране на усилията за иновации и опита на Airbus и Lockheed Martin, ще бъдем в добра позиция, за да бъдат осигурени USAF и ВВС на съюзниците на САЩ по света със съвременни решения за зареждане с гориво в полет, необходими за посрещане на предизвикателствата за сигурност на 21-ви век. "
" USAF заслужават най-добрата технология и най-високата производителност по отношение на изпълнението на мисиите за зареждане с гориво в полет и точно това индустриалният екип, включващ Lockheed Martin и Airbus, възнамерява да предложи", каза Том Ендерс, главен изпълнителен директор на Airbus.
Сътрудничеството между двете компании, на базата на A330 MRTT (Multi Role Tanker Transport) на Airbus трябва да позволи използването на широка гама от възможности, вариращи от краткосрочна необходимост за зареждане с гориво в полет, например под формата на оферти за платени услуги, както и за концепцията на перспективния летящ танкер.
От дълго време Lockheed-Martin има успешен опит в интегрирането на системи, производство и операции за поддръжка иремонти на различни големи транспортни самолети и летящи танкери. В комбинация с експертните способности на Airbus, този опит ще даде възможност на двете компании да формират солиден екип, който да посрещне бъдещата необходимост от капацитети за зареждане с гориво.
Опит обречен на провал ?
Има ли шанс да успее това обединяване на усилията, което представлява своеобразен опит да бъде детрониран KC-46A на Boeing от този сектор на американския пазар? Офертата от двамата партньори трябва да реши проблема със закъсненията при доставките на KC-46A, за да позволи на USAF да запазят своите възможности. Със сигурност в краткосрочен план има възможност за такава опция, но в по-дългосрочен план шансовете са доста по-малки, дори никакви. От друга страна, може да има дискредитиращ ефект върху експорта на KC-46A и този алианс би могъл да позволи да се доставят още няколко A330MRTT. От своя страна, главният изпълнителен директор на Boeing ще разчита на приятелските си отношения си с президента Тръмп, за да спаси своя летящ танкер KC-46A , като не се забравя, че демократите, при Обама, провалиха продажба на A330MRTT в полза на Boeing, но надеждите за Airbus и Lockheed Martin, въпреки нищожни, все пак остават.
Източник: http://www.pan.bg, М.Генов
 
Според Русия САЩ не са представили доказателства, че тя нарушава ракетния договор
05.12.2018, 12:50
САЩ не са представили никакви доказателства, че Москва нарушава знаков договор за контрол над въоръженията, заяви говорителката на руското външно министерство, но подчерта, че Москва е готова да продължи обсъждането на въпроса с Вашингтон, предаде Ройтерс. - (В.Путин - видео)
САЩ вчера поставиха на Русия 60-дневен ултиматум да се върне към изпълнението на договора от 1987 г., който според Вашингтон тя е нарушила, като заявиха, че ще бъдат принудени да започнат шестмесечен процес на излизане от договора, ако нищо не се промени.
Мария Захарова заяви на брифинг днес, че американското посолство в Москва снощи е връчило нота, която предупреждава, че Вашингтон ще излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег, ако Русия не започне да го спазва.
По думите на Захарова, цитирана от ТАСС, "в този текст отново са възпроизведени обвинения във вид на безпочвена, с нищо не подкрепена информация за предполагаеми нарушения от руска страна".  Русия "неоднократно е заявявала, че това са предположения, никакви доказателства, които биха потвърдили тази американска  позиция, така и не бяха представени. Ако американците са ги представили на страните - членки на НАТО, защо САЩ ги крият от Русия", продължи тя.
"Отново потвърждаваме неизменната си позиция, че договорът е една от ключовите опори на стратегическата стабилност и международната сигурност и сме готови за продължаване на диалог в съответните формати по целия комплекс от проблеми, свързани с действието на дадения документ на взаимноуважителна и професионална основа без отправяне на голословни обвинения и ултиматуми. Нашите предложения са известни и остават на масата за преговори", подчерта Захарова.
Източник: http://www.bta.bg/
 
Нова авионика за C-27J
05.12.2018, 12:05
Операторите ще се възползват от модерната авионика и ще постигнат параметри на технически и експлоатационни разходи в рамките на цената за летателен час на самолета.
Самолетът по новата базова конфигурация на C-27J Spartan, включваща напълно нова авионика и системи, нови панели за управление в пилотската кабина и осветление на базата на светодиоди (LED), изпълни вчера първия си полет от ПИК на Leonardo’s Aircraft Division в Торино.
Лучо Валерио Чоффи, генерален мениджър на Aircraft Division на Leonardo, заяви: "Новите оператори ще се възползват от модерната авионика, по-добрите параметри на оперативни разходи и характеристики в рамките на цената за час/полет на самолета.
Основните предимства на новата базова конфигурация на C-27J са спазването на новите правила за гражданско въздухоплаване и намаляването на рисковете от стареенето, свързани с изискванията за експлоатация във ВВС на различните оператори."
Източник: http://www.pan.bg, М.Генов
 
Самоходният 2С4 „Тюлпан“: най-мощният ядрен миномет
05.12.2018, 09:24
РИА „Новости“ публикува зрелищни видеокадри от тренировката на самоходните миномети 2С4 ″Тюлпан“ в Приморския край. Минометът е способен да унищожи здания и бронетехника на противника на разстояние до 20 километра. - (видео)
Самоходните миномети 2С4 „Тюлпан“ с калибър, превъзхождащ западните си аналози, бе практически снет от въоръжение. Данните за 2015 г. показват, че в Русия са останали 430 единици от този вид оръжие, то се съхранява в складови бази, но ефективността му не предизвиква никакви съмнения дори и 43 години след като „Тюлпан“ е приет на въоръжение.
Номенклатурата на възможностите за стрелба на „Тюлпан“ включва фугасни, запалителни, управляеми, касетни, неутронни и ядрени заряди, някои от тях могат да поразяват цели на разстояние от около 20 километра.
От тези боеприпаси най-съвременни са управляемите мини, които са съставна част от комплекса 1К113 „Смелчак“. На разположение в боекомплекта на тази система са 240 мм коригируем заряд 3ВФ4 с фугасен снаряд 3Ф5, лазерен целеуказател-далекомер 1Д15 със средства за синхронизация 1Ф35К и 1А35И.
Мощната, 134-килограмова мина за комплексите „Смелчак“ и „Смелчак-М“, за да повиши точността си на поражение в на последния етап, се „осветява“ с лазерен лъч. При това, продължителността на процеса е сведена до минимум, което не позволява на противника навреме да създаде смущения и да попречи за унищожаването на обекта.
Осколъчният касетен боеприпас на миномета 2С4 „Тюлпан“ може да поразява площ, равняваща се на четири футболни игрища. Мощността на един изстрел от този миномет унищожава цел, недостъпна за което и да било друго артилерийско оръдие. Освен това, за тази изключително мощна самоходна система бе създадена мина със специален заряд – ядрена.
Високата маневреност и проходимостта на батареите, оптимизацията на действията на екипажите на машините чрез автоматизация на процесите по обслужването, съвкупно с липсата на необходимост от ръчна подготовка на бойните позиции правят от 2С4 „Тюлпан“ оръжие, което може да се използва в хода на бойни действия в градски условия и при щурма на укрепени позиции на противника в отбранителни пунктове.
„Тюлпаните“ постъпват на въоръжение в съвременните руски войски благодарение на наскоро обявеното увеличение числеността на артилерийските подразделения. Те вече се формират, но засега се въоръжават със старата материалната част, докато започне серийното производство на най-новата самоходна гаубица „Коалиция“, затова най-мощният в историята на артилерията ядрен миномет „Тюлпан“ получи шанс да се прероди за втори път.
„Тюлпан“ разполага с 240-мм цев и е най-голямата самоходна установка от серията, състояща се от имена на цветя: „Гвоздика“ (Карамфил), „Акация“, „Гиацинт“ (Зюмбюл), „Пион“ (Божур). - Още за „Тюлпан“
 
Италия обяви своите F-35A за частично боеготови
05.12.2018, 08:48
Италианските ВВС обявиха изтребителите си F-35A за достигнали начално ниво на бойна готовност. Това стана на 30 ноември 2018 г.
Италианските ВВС са първите в Европа, които достигат първоначално ниво на бойна готовност (Initial Operating Capability - IOC) с типа. Страната планира да се сдобие с 90 броя F-35, като ВВС ще получат 60 броя F-35A и 15 броя F-35B. Морската авиация ще получи останалите 15 броя от вертикално кацащите F-35B.
Фактът, че Италия е достигнала до първоначално ниво на бойна готовност бе обявено от командира на ВВС на страната генерал Алберто Росо, като той е подчертал, че това е важен момент в развитието на военната авиация там.
До момента Италия е получила 10 F-35A и един F-35B, като два самолета от модела А и единственият от модела В се намират в САЩ, а останалите F-35A са в Италия.
До момента за частично боеготови са обявени F-35A и F-35B в САЩ и F-35I в Израел.
В Италия F-35A/B трябва да заменят изтребителите-бомбардировачи Tornado, изтребителите-бомбардировачи AMX и вертикално излитащите и кацащи AV-8B Harrier.
Италия освен това разполага с линия за крайно сглобяване, както и с център за техническа поддръжка за F-35.
Въпреки всичко това, дошлото на власт, това лято, ново коалиционно правителство има големи резерви към проекта, включително и министърът на отбраната говореше за евентуално намаляване на поръчките.
През ноември стана ясно, че засега италианското правителство ще намали темпа на поръчки (от десет годишно на шест - седем), с което фактически ще разтегли плащанията по програмата максимално в бъдещето и ще отложи всякакви решения за крайния брой на самолети, които ще бъдат поръчани.
През 2012 г. Италия реши да намали заявените първоначално F-35 от 131 на 90 (60 броя F-35A и 30 броя F-35B). Тогава решението бе продиктувано от липса на пари. - Още за F-35
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Руските въоръжени сили с над 4000 учения през 2019 г.
04.12.2018, 20:36

През идната година ВС на Русия ще проведат над 4000 различни по мащаб военни учения и почти 8500 практически мероприятия по бойната подготовка. Стратегическото командно-щабно учение „Център” е насрочено за месец септември 2019 г., уточни министърът на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу.

По думите му военното ведомство на Русия ще продължи практиката да извършва внезапни проверки на бойната готовност на войската. "Подобна форма на контрол позволява да се откроят проблемите, които не се забелязват в ежедневната дейност", подчерта Шойгу.
На 3 декември във въоръжените сили на Русия започна зимният период на обучение на войската. Министърът на отбраната на страната отбеляза, че преди началото на новия учебен период в армията е извършена мащабна подготвителна работа. "Проведени са над 7000 инструкторско-методични и показни занятия, както и мероприятия по усъвършенстване на учебно-материалната база, подготовка на оръжието, военната и специалната техника", допълни той. - (видео)
По-рано стана ясно, че Русия възнамерява да увеличи военните си способности в отговор на намеренията на САЩ да се изтеглят от договора за ядрените ракети със среден и малък обсег. Намерението за оттегляне от договора президентът на САЩ обяви на 21 октомври.
От НАТО са на мнение, че договорът за премахването на ракетите със среден и малък обсег в Европа е дал сигурност на Алианса през последните 30 години и развитието на новите руски ракети е в разрез с договора и поставя под заплаха евроатлантическата сигурност. „Подкрепяме становището на САЩ, че Русия нарушава договорните задължения”, пише в текста, приет от външните министри на държавите от пакта днес в Брюксел.

 
САЩ: Македония може да се присъедини към НАТО в средата на 2020 г.
04.12.2018, 20:26
САЩ очакват, че Македония ще се присъедини към НАТО в средата на 2020 г., а дотогава споразумението за промяната на името с Гърция трябва да бъде приложено напълно, заяви Матю Палмър, заместник помощник държавен секретар на САЩ за Европа и Азия, в интервю за Ройтерс.
Споразумението със Скопие за промяна на името на страната на Република Северна Македония отстрани голямо препятствие пред присъединяването й към НАТО и Европейския съюз.
„Не мисля, че има причина да не вярваме, че Северна Македония може да стане 30-ят член на НАТО след 18 месеца“, заяви Палмър в интервю в босненската столица Сараево. „Това е напълно реалистична целева дата“, допълни той, като изрази задоволството си от постигнатия пробив през юни между Гърция и Македония и го нарече „най-значителното положително развитие“ в усилията на страните от Западните Балкани за присъединяване към ЕС и НАТО.
Палмър отбеляза, че НАТО вече е отправило покана към Македония за присъединяване към Алианса и процесът може да се развие бързо, ако споразумението за промяна на името бъде задействано напълно. То трябва да бъде ратифицирано от парламентите на Македония и Гърция.
Палмър обаче изрази притеснение от „зловредното влияние“ на Русия както в Македония, така и в други страни от Западните Балкани – Босна, Сърбия, Черна гора, Албания и Косово.
Той обвини Русия, че опитва да подкопае правителствата и институциите в усилията си да спре напредъка на региона към интеграция в ЕС и НАТО. Москва опроверга подобни обвинения и на свой ред обвини Запада, че се намесва в Западните Балкани.
„Русия няма право да решава какво може или не може да прави Македония в процеса на асоциирането си към европейските и евро-атлантическите институции“, заяви Палмър, като имаше предвид критиките на Русия към македонското правителство.
„Усилията за подкопаване на изразената воля от македонския народ дестабилизират и вредят на мира и сигурността в региона“, допълни той.
Палмър каза още, че САЩ подкрепят диалога между Сърбия и бившата й провинция Косово, която получи независимост след войната през 1998-1999 г., и искат техните представители да се върнат на масата на преговорите.
„Споразумение между Белград и Прищина би било голяма крачка напред след споразумението за промяна на името на Македония“, заяви Палмър и допълни, че Вашингтон се противопоставят на митата от 100%, наложени миналия месец от Косово върху сръбски и босненски стоки.
Косово съобщи, че ще запази митата, докато Белград го признае за независима държава.
Източник: https://www.investor.bg/
 
Командир на ескадрила с В-52 е уволнен за неприлични „рисунки“ в небето
04.12.2018, 19:37
Командирът на 69-а ескадрила, въоръжена със стратегически бомбардировачи В-52 Stratofortress, е уволнен заради „изписване“ на фалоси в небето, съобщава Military.com.
В резултат на проведено разследване подполковник Пол Гусен е уволнен, за това, че на екрана на интерактивната карта CONECT (Combat Network Communication Technology) са нарисувани пениси.
Системата CONECT се използва за изобразяване на общи данни и маршрути, както и за изобразяване на полети. Снимки на екрана са показани по време на парти по случай скорошното връщане на ескадрилата в САЩ. По това време 69-а бае е била дислоцирана в Катар от септември 2017 до април 2018, изпълнявайки „834 мисии без да има провалени задачи по технически причини“.
Това не е първият подобен случай, във ВС на САЩ. Подобни „рисунки“ са били изписвани в небето от пилоти от ВМС и от Корпуса на морската пехота...
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Свалиха ракетите от норвежката фрегата Helge Ingstad
04.12.2018, 16:36
Успешно са прехвърлени боеприпаси от норвежката фрегата  F313 Helge Ingstad, съобщиха въоръжените сили на страната, цитирани от местни медии.
„Всички ракети бяха премахнати от кораба“, заявява говорител на флота.
„Работата по изтегляне на фрегатата напредва“, коментира той, но без да назовава конкретни срокове.
Към момента всички операции са прекратени, във връзка с очаквано влошаване на хидрометеорологичната обстановка в района.
Отчетени са минимални движения на плавателния съд, който е почти изцяло под вода, коментират още службите.
Планира се фрегатата да бъде издигната с помощта на кранове, а под нея да се прокарат общо 16 вериги.
„Изтеглянето на  Helge Ingstad е предизвикателна и сложна операция, пред която има няколко неизвестни, които могат да окажат влияние на графика ни. Става дума за метео условията, стабилността на плавателния съд и рискът от замърсяване“, допълва говорителят на флота.
Източник: https://www.maritim
e.bg/
 
Отбелязаха 71 година от създаването на Единния център за начална подготовка в Плевен
04.12.2018, 16:10
„Честването на тази годишнина е прекрасен повод да се направи равносметка, да се отправят думи на благодарност, да се насочи поглед в бъдещето. Говорейки за това, няма как да не се върнем назад и накратко да проследим жизнения път на нашето формирование, което премина през няколко бележити дати и години, каза днес командирът на Единния център за начална подготовка - Плевен полковник Николай Бешев по време на тържественото отбелязване на празника, съобщава КСВ.
Празничният ден започна с тържествен развод на строевия плац, след което бе извършен молебен за здравето и благоденствието на личният състав от свещеници от Плевенската епархия.
Слово произнесе командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, в което благодари за професионализма на целия личен състав на формированието, заемащо важно място в състава на войските. Той изказа своето уважение към неуморния труд, високата дисциплинираност и отговорност, с които военнослужещите изпълняват поставените задачи и увереността си, че занапред ще продължават все така успешно да се справят със своите отговорности.
Със заповеди на командира на Сухопътните войски и на командира на Единния център бяха наградени отличилите се през годината военнослужещи и цивилни служители.
Пред паметната плоча на 5 механизирана бригада, чийто наследник е днешното формирование, бяха поднесени венци и цветя от името на командира на Сухопътните войски, командира на Единния център и командира на Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” гр. Долна Митрополия.
Празничният ден продължи с Ден на отворените врати, който бе посетен от повече от 250 ученици от 9 и 10 клас на плевенските училища.
Източник: http://otbrana.com/
 
Щурмовик Су-25 се разби в Армения, двамата пилоти загинаха
04.12.2018, 16:02
Шурмови самолет Су-25УБК (р.н. 3237, с.н. 38220113237, произведен през 1988 г) се е разбил в Армения, като двамата пилоти са загинали, съобщават руските медии.
Според арменското военно министерство самолетът се е изгубил от радарите в 10:20 часа местно време (8:20 българско), само петнадесет минути след като излетял от летище в град Гюмри за планиран тренировъчен полет.
"Самолетът се разби в планините близо град Маралик", уточни пресаташето на арменския военен министър пред журналисти.
По-късно той отбеляза във "Фейсбук", че мястото на трагичното събитие е било открито, като добави, че и двамата пилоти - подполковник Армен Бабаян и майор Мовсес Манукян - са загинали.
Понастоящем няма официална информация за възможните причини за инцидента. Жертви и разрушения на земята няма. ВВС на Армения разполагат с 11 щурмовика Су-25. 10 от тях са закупени от Словакия през 2004 г.
 
САЩ пращат самолетоносач в Персийския залив, показват "мускули" на Иран
04.12.2018, 15:53
Ударна авионосна група, водена американски самолетоносач, ще пристигне в Близкия изток до няколко дни. Това са разкрили американски военни представители, слагайки край на най-дългия период за две десетилетия, в който такова военно присъствие е отсъствало от региона, пише американският в. "Уолстрийт джърнъл".
Самолетоносачът "Джон Стенис" (CVN-74, клас „Нимиц“) и придружаващите го кораби ще пристигнат до края на седмицата, което ще е първото такова военно присъствие в региона от осем месеца, за да демонстрират сила срещу Иран.
Напрежението между Вашингтон и Техеран нараства заради възобновените санкции от страна на администрацията на Доналд Тръмп срещу Иран, подкрепяни от Иран групировки в Сирия, Ирак, Ливан и Йемен и последните изпитания на балистични ракети от страна на Ислямската република.
Изпращането на военните кораби също така ще подкрепи продължаващата война срещу остатъците от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") в Ирак и Сирия, както и войната на САЩ в Афганистан, където американските и афганистанските военни засилиха въздушните удари в опит да притиснат талибаните да започнат преговори за мир и да прочистят страната от враждебни бойци.
"Джон Стенис" е планирано да остане в региона в рамките на около два месеца, прекарвайки по-голямата част от това време в Персийския залив. Неговото присъствие "със сигурност осигурява възпиращ ефект" срещу всяко потенциално враждебно действие на Иран във водите в региона.
Засега иранските власти не са коментирали темата, макар че в миналото са заклеймявали американските военноморски операции в района като провокации.
Американските самолетоносачи отдавна поддържат постоянно присъствие в района на Персийския залив, превозвайки хиляди военнослужещи и десетки самолети, ракети и друга огнева мощ. През последните години американските военни понякога разполагаха две ударни групи, водени от самолетоносач в региона.
Ала досега в Персийския залив нямаше американска ударна група, водена от самолетоносач, след като самолетоносачът "Теодор Рузвелт" замина за Тихия океан през март.
Липсата на ударна група кораби през тази година беше част от пренастройване на способностите на американските военни далеч от Близкия изток и спрямо Китай и Русия, уточниха представители на Пентагона, в съответствие с новите стратегически цели на САЩ. Но този акцент понякога изглеждаше, че не е в крак с Белия дом, който многократно нарече Иран най-голяма заплаха за националната сигурност на САЩ.
Пентагонът също така изтегли четири противоракетни системи "Пейтриът" от Йордания, Кувейт и Бахрейн през октомври.
Пристигането на "Джон Стенис" "осигурява много голяма гъвкавост", посочил един от събеседниците на изданието.
"Джон Стенис" в момента плава в Индийския океан. Той е на море от средата на октомври и наскоро беше хвърлил котва в пристанище в Сингапур.
Военните представители са подчертали, че въпреки ескалацията на напрежението, разполагането на самолетоносача е било предварително планирано.
Вчера администрацията на Тръмп призова Европа да наложи нови санкции на Иран, след като той изстреля тестово балистична ракета със среден обсег, за която се смята, че може да носи ядрени бойни глави, които биха могли да достигнат до части от Европа. - Още самолетоносачи
Източник: https://news.bg/
 
Руският посланик в Гърция: Готови сме да разширим военното си сътрудничество с Атина
04.12.2018, 15:28
Москва е готова за разширяване на военно-техническото сътрудничество с Атина и е готова да обсъжда реализирането на нови проекти. Това заяви посланикът на Русия в Гърция Андрей Маслов, цитиран от ТАСС.
Той посочи, че гръцките въоръжени сили имат военна техника, произведена в Русия, която е била доставена преди повече от 15 години, предаде БТА.
В момента сътрудничеството в тази сфера се развива главно по линия на поддръжката на военната техника, произведена в Русия, каза Маслов.
От друга страна сме готови за засилване на сътрудничеството и сме готови да обсъждаме нови проекти, подчерта Маслов.
Той добави, че фактът, че Гърция е член на НАТО "налага определени ограничения на развитието на военно-техническото сътрудничество с Русия".
Диалогът между Москва и Атина в рамките на военно-техническото сътрудничество не спира. Редовно се състоят заседания на специалната Смесена комисия за военно-техническо сътрудничество, каза Маслов.
Руският посланик в Атина съобщи още, че до края на годината не се планира посещение на руския външен министър Сергей Лавров в Гърция, въпреки че той има покана.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
НАТО: Украйна не е част от пакта, но ще продължим подкрепата за Киев
04.12.2018, 15:17
Украйна не е част от НАТО, но съюзниците ще продължат да оказват силна политическа подкрепа и помощ за обновяването на украинските войски. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на двудневното заседание на министрите на външните работи на държавите от пакта.
Той отново призова Русия да освободи задържаните наскоро украински моряци и кораби. Решително подкрепяме независимостта и териториалната цялост на Украйна. Заради агресивните действия на Русия срещу Украйна - незаконното присъединяване на Крим, събитията в Азовско море - НАТО предприе най-голямото повишаване на готовността си от края на Студената война. Това е пряк отговор на действията на Русия срещу Украйна, добави Столтенберг.
Загрижени сме от новата руска ракетна система, която е в нарушение на договора за премахване от Европа на ракетите със среден и малък обсег. Необходимо е спешно, прозрачно и подлежащо на проверка прилагане на договора, посочи генералният секретар.
По неговите думи се очаква днес министрите от НАТО да изразят силна подкрепа и за Грузия. Столтенберг допълни, че пактът приветства напредъка на Македония към пълноправно членство във военнополитическия съюз.
Столтенберг заяви, че НАТО подкрепя мирните преговори между правителството в Афганистан и талибаните. Той отново изрази мнение, че талибаните няма да спечелят битката на бойното поле, затова трябва да участват в преговорите за постигането на политическо решение. По неговите думи силите на НАТО в ислямската република "поставят основата" за постигане на политически изход. Русия, Иран и останалите страни от региона трябва да подкрепят този процес и да играят конструктивна роля. Не е работа на НАТО да поставя червени линии в преговорите, това е работа на преговарящите, поясни Столтенберг.
Източник: http://www.bta.bg/
 
В НВУ „В. Левски” се проведе финалът на викторината „140 години Българска армия”
04.12.2018, 15:11
Заключителното състезание на националната викторина „140 години Българска армия” с участието на шестте отбора победители в регионалните кръгове се проведе вчера в НВУ „Васил Левски”. Проявата е организирана от Сдружение „Българска зора” с председател генерал-майор от запаса Петър Петров със съдействието на Министерството на образованието и науката и Министерството на отбраната.
Регионалният кръг се проведе от 12 до 16 ноември в Плевен, Габрово, Стара Загора, Бургас и Варна с участието на 21 училища.
От името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов участниците във финалната надпревара бяха поздравени от Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика” в МО.  Той им връчи юбилейни медали „100 години Първа световна война”. Отличия получиха и членовете на журито  проф. Милко Палангурски, полковник от запаса доц. д-р Марко Златев и д-р Миглена Петкова – заместник- директора на РИМ -  Велико Търново. Иво Антонов връчи почетната значка на МО на генерал-майор от запаса Петър Петров за съществен принос за военно-патриотичното възпитание. На отборите и журито беше подарена книгата на академик Георги Марков за Първата световна война.
Източник: http://otbrana.com/
 
Израелската армия започна операция "Северен щит" срещу "Хизбулла"
04.12.2018, 12:08
Израелските военни обявиха, че започват операция „Северен щит“ в хода на коята имат намерение да намерят и унищожат трансграничните тунели, прокопани от ливанското движение „Хизбулла“ за тайно прехвърляне на бойци на територията на еврейската държава, предават информационните агенции, цитирани от Фокус.
Официалният представител на Армията за отбрана на Израел (АОИ) Йонатан Конрикус призна за съществуването на „повече от един“ такъв подземен вход. При това той даде да се разбере, че тунелите все още не са въведени в експлоатация и не представляват непосредствена заплаха за израелтяните.
„Знаем за множество тунели. Засега няма да конкретизирам техния брой“, добави той. Операцията, по думите на офицера, ще се провежда не само на контролираната от Израел територия, включително северната част на Голанските възвишения. Войската от Северния окръг е приведена в състояние на повишена бойна готовност и е получила подкрепление. „Не сме провеждали мобилизация на резервистите, но усилихме нашите части на север“, уточни Конрикус.
 
Ще има ли европейски въоръжени сили?
04.12.2018, 10:27

Идеята на френския президент Еманюел Макрон за създаването на „истинска европейска армия“, с която Европа да се защити по-добре, не е нова. Тя не един път е споделяна и от другите западноевропейски политици.

А бившият премиер на Великобритания Тони Блеър конкретно я обосновава.
Според него утвърждаването на ЕС като един от влиятелните фактори на световната сцена налага формирането на независима европейска армия.

Тя трябва да се състои от 60 000 воини, които да бъдат готови по всяко време да отстояват интересите на европейците във всяка точка на планетата.........Прочети още

 
Румънски вестници: Самолетите Ф-16 пазят Румъния само в хубаво време
04.12.2018, 09:35
"Самолетите Ф-16 пазят Румъния само в хубаво време", пише в. "Ромъния либера", коментирайки отсъствието на купените неотдавна самолети от военния парад по повод националния празник на Румъния. Бойните самолети, купени от Румъния за 628 милиона евро, отсъстваха от военния парад в Букурещ на 1 декември 2018 г., защото не можаха да излетят от летището. Най-зрелищният момент, включен в програмата на парада - прелитането на четири бойни самолет Ф-16 "Файтинг Фолкън" над Триумфалната арка в Букурещ, не се състоя, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.
Изданието посочва, че самолетите не са успели да излетят от летището във Фетещ, тъй като пистата се е заледила в петък през нощта и въпреки всички усилия на техническия персонал, операцията не е могла да приключи навреме. Според в. "Адевърул" самолетите Ф-16, които за първи път трябваше да участват във военния парад по повод националния празник тази година, не са успели да излетят заради обледяване на самите летателни апарати.
Вестниците пишат, че министърът на отбраната Габриел Леш е поискал "разясняване на ситуацията" по тази тема. "Трябва да разберем дали е било нечия грешка или незнание или какво точно се е случило (. . .) Искам да ви кажа много сериозно, че никога не можем да рискуваме да вдигнем Ф-16 от земята в неподходящи условия, пък било и за подобен парад", заяви министърът. Той уточни, че пилотите на Ф-16 все още правят тренировъчни полети. "Ние все още се учим да работим с тези самолети", изтъкна Леш в интервю за телевизия Б1 ТВ.
"Ромъния либера" отбелязва, че румънските военновъздушни сили имат в момента на въоръжение 12 самолета Ф-12, купени на старо от Португалия за сумата от 628 милиона евро. Изданието напомня, че покупката бе одобрена през 2012 г. от Върховния съвет за национална отбрана, като страната трябваше да избере между четири оферти: Ф-16 (нови или втора ръка), Тайфун (нови) или Грипен (нови). За Ф-16 румънските власти знаеха от самото начало, че са много чувствителни самолети, които имат нужда от изключително чиста писта за излитане и кацане, коментира всекидневникът, като отбелязва, че климатът на Португалия е по-различен от този в Румъния.
Изданието посочва, че преди няколко седмици тогавашният министър на отбраната Михай Фифор е заявил, че Румъния планира да купи още пет самолета Ф-16 от Португалия, а по-късно и още няколко. Според цитирани от вестника военни експерти Румъния има нужда от три или четири ескадрили изтребители, включващи общо 48 самолета.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Неутрална Молдова увеличава разходите за отбрана
04.12.2018, 09:17
Правителството на Молдова увеличава разходите за отбрана с одобрението на парламента в Кишинев, пише руският „Независимая газета“.
Съпредседателят на Обединената контролна комисия (ОКК), която контролира зоната за сигурност на река Днестър, Олег Беляков, е разказал пред вестника, че Кишинев с помощта на НАТО превъоръжава армията си, като се съобразява с дислоцираната в Приднестровието Оперативна група на руските войски (ОГРВ). Молдовският депутат Богдан Цирдя потвърждава, че „НАТО изгражда военен плацдарм около Руската федерация“.
Според Беляков в Приднестровието подготвят въоръжените сили в случай на провокация. В Тираспол си дават сметка, че молдовската армия се укрепва не за отбрана. Съседните Румъния и Украйна са съюзници на Република Молдова и няма да тръгнат да я нападат.
И тя тях също. Единствената заплаха в района според Кишинев е Приднестровието и разположената там ОГРВ, коментира за вестника Олег Беляков. «Инструкторите от страните, членки на НАТО, вече подготвят молдовските офицери, провеждат учения с тях, в които участват и поделения от Румъния и САЩ. През миналата година се проведоха 13 подобни учения, през тази - 7. Увеличаването на военния бюджет означава превъоръжаване на Въоръжените сили на Молдова. Това ни тревожи. Още повече, че и правителството, и парламентът, Конституционният съд на Молдова настояват за извеждане на ОГРВ от района. Но в сегашната ситуация, когато руският транзит през Приднепростровието е блокиран от Украйна, а украинското небе е затворено за руски самолети, през кишиневското летище преминават руските войници към дома си и онези, които ги заместват при ротацията на миротворческите батальони, а ОГРВ изпълнява миротворческа роля. От нейния състав се формират миротворческите части на РФ. Това е доста крехък мир, който днес съществува на раменете на руските военни“, пояснява Беляков.
Според него всичко, което се случва около Въоръжените сили на Молдова, съвсем не е случайност, «в крайна сметка така може да се дестабилизира положението».
„Независимая газета“ припомня, че парламентът на Република Молдова одобри увеличение на военния бюджет от 634 млн. молдовски леи на 736 млн. молдовски леи (100 щ.д. са 1300 молдавски леи. – бел. на „НГ“), от тях почти половината са за въоръжените сили.
По думите на другия съпредседател на ОКК ген. Йон Солоненко, «има смисъл да се увеличава бюджетът на Министерството на отбраната». И задава риторичен въпрос: «Как се роди армията на Молдова? Всъщност, по време на въоръжения конфликт през 1992 година. Днес редът и законът в зоната за сигурност край Днестър се гарантират от молдовските миротворци. Заедно с тях за това допринасят и руснаците, и представителите на ПРиднепростровието. Плюс украинските наблюдатели. Тази работа изисква изключителни професионалисти. А да изпълнява такива задачи е способна само и единствено квалифицирана армия.», изтъква генералът: «Безсмислица е, ако властите не финансират в пълен размер разходите по армията.“
Бившият министър на отбраната ген. Виктор Гайчук също смята, че нормално е да се увеличават военните разходи: «Да, това е нужно. Докато тази сума не надхвърли един процент от БВП, не може да се говори за сериозни разходи за отбрана в Република Молдова. Ако става дума за професионална армия, то тогава има нужда от много повече пари.“ Молдовските военни припомнят, че по Коституция Република Молдова е неутрална държава.
Депутатъ-социалист Богдан Цирдя обаче, припомня агенция Интерфакс, твърди, че тези разходи са предвидени в Концепцията за национална отбрана, която се е появила в парламента още през юли 2018 година. «Според някои данни тя е разработена от специалисти от НАТО. Документът влиза в плановете на НАТО за разширение на изток и укрепване на неговата инфраструктура – поради възможност от руска агресия. Затова и разходите за отбрана на НАТО и САЩ за 2018 нараснаха толкова много. От друга страна обаче, ръстът на военните разходи в „неутрална“ Молдова са доста мрачно послание. В последните седем години те са се увеличили повече от два пъти.», казва Цирдя. «В това число влизат и модернизацията на полигона недалеч от село Булбоака, и летището в Меркулещ, и военната техника на НАТО. Това, между другото, не премълчава и министър Еужен Стурза“, отбелязва депутатът от левицата. Той заключава, че „приетият бюджет потвърждава, че отбранителната политика на републиката произтича от стратегическите цели на НАТО“.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Почитаме покровителката на артилеристите Света великомъченица Варвара
04.12.2018, 08:41
Света великомъченица Варвара се почита като покровител на артилеристите от времето на създаването на огнестрелната артилерия през XIV век. Празникът се чества от артилеристите във всички християнски страни в Европа и Америка.
В България тази традиция е създадена през 2005 година по предложение на инициативен комитет от Шуменския военен факултет и с благословията на негово високо преосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит.
 
Латвия поръча четири UH-60
04.12.2018, 08:27
Латвия е подписала договор за доставка на четири транспортни вертолети UH-60M Black Hawk за ВВС на страната. Това съобщава Jane’s.
Изданието е цитирало Янис Гарисонс, главен секретар на латвийското МО, който е заявил, че договорът е бил подписан през септември.
Стойността на сделката е приблизително €175 млн., като в нея се включва оптико-електронна обзорна система Talon за всички вертолети, резервни части, обучение, поддръжка и други.
Първият вертолет ще бъде доставен през 2021 г., но за сега не е ясно в какъв темп ще бъдат доставени те.
Латвийските ВВС в момента разполагат само с един транспортен самолет Ан-2Т, един учебен вертолет Ми-2 и четири вертолета Ми-8МТВ-1, които се използват за транспортни задачи и за задачи по търсене и спасяване. Новопоръчаните UH-60M ще заместят вертолетите Ми-8.
Латвия ще стане четвъртия клиент на UH-60M в Европа след Хърватска (вертолетите са подарени), Словакия и Швеция.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Русия повдигна обвинения на украинските моряци
03.12.2018, 20:31
Съдът в Русия обвини задържаните в Азовско море украински моряци в незаконно влизане в страната. Това заяви един от адвокатите на задържаните украински военнослужещи. Ако бъдат признати за виновни те могат да получат до шест години затвор.
Обвиненията за незаконно влизане в Русия са повдигнати срещу всички 24 украински моряци, сред които има и служители на Украинската служба за сигурност. Не малка част от обвиняемите са били преместени в Москва, докато трае делото срещу тях, каза още адвокатът на обвиняемите.
Междувременно Украйна реагира остро, като настоя моряците да бъдат незабавно освободени. Въпрос ще бъде поставен в дневния ред на срещата на външните министри на НАТО на 4 и 5 в Брюксел.
 
САЩ блокират продажбата на двигатели за турските хеликоптери Т129 ATAK, предназначени за Пакистан
03.12.2018, 20:21
САЩ отказаха на Турция продажба на двигатели LHTEC T800-4A, произведени от американската компания Light Helicopter Turbine Engine Company (LHTEC), предназначени за 30-те ударни турски хеликоптери Т129 АТАК за износ за Пакистан.
Според турски официални лица, това решение е продиктувано от политически мотиви, а не от технологични или финансови. Така САЩ наказват Турция за решението й да закупи руски ЗРК С-400.
Това наложи Турция и Пакистан да търсят друг вариант за намиране на двигатели, по всяка вероятност от Франция или Полша. Двигателите LHTEC-Rolls Royce бяха тествани на Т129 през 2016 г. в отговор на изискванията на Пакистан.
Турската компания TAI възнамерява да изпълни договора на стойност 1.5 милиарда долара с Пакистан за пет години. Контрактът бе сключен през юли 2018 г. след 4-годишни преговори.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Донорска задача с C-27J от състава на ВВС
03.12.2018, 20:00
На 1 декември 2018г. с военно-транспортен самолет C-27J Saprtan от състава на 16-та транспортна авиогрупа се изпълни успешно аварийно-спасителна операция по маршрут София-Варна-София, свързана с донорска ситуация. Това съобщават от ВВС.
Самолетът беше с командир на екипажа капитан Николай Георгиев, помощник-командир на екипажакапитан Калин Сръндев и борден инженер капитан Пламен Пехливанов.
На борда на самолета се намираха медицински екипи на УМБАЛ „Св. Екатерина“ и Военномедицинска академия.
Полетите бяха изпълнени при спазване на мерките за безопасност и изискванията на документите, регламентиращи летателната дейност с военни въздухоплавателни средства на Република България.
 
НАТО подкрепя идеята за контрол на въоръженията
03.12.2018, 16:00
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че организацията подкрепя идеята за контрол на въоръжението и че е готова за разговори с Русия, съобщи РИА Новости.
В края на октомври Русия обяви, че през последните месеци са наблюдавали забележимо увеличаване разузнавателната дейност на НАТО по границите на страната.
Преди време Столтенберг обяви, че Алиансът е готов да продължи диалогът с Русия по договора за ядрените сили със среден обсег. Сега той призова за спокойствие покрай инцидента край Крим.
В Керченския пролив руската брегова охрана задържа няколко украински кораба. Това отново обтегна отношенията между двете страни.
Западът вече обяви подкрепата си за Украйна. Все пак НАТО обяви, че на този етап не смята да повишава присъствието си в Черно море.
Руският президент Владимир Путин обвини за случая украинският лидер Петро Порошенко. Руски представители вече призоваха Западът да въздържа украинското правителство.
Източник: https://fakti.bg/
 
Скоро бойният хеликоптер Ми-28НМ ще получи нов двигател
03.12.2018, 15:36
Според пресслужбата на руската държавна корпорация „Ростех“, АО „ОДК“ (Объединенная двигателестроительная корпорация) е завършила разработката на новия двигател за ударния вертолет Ми-28НМ „Нощен ловец“.
ВК-2500П е най-новата модификация на ВК-2500. Летателните изпитания на новия двигател са проведени на опитен образец на Ми-28НМ. „ОДК-Климов“ е започва серийното му производство.
Основното предимство на новия двигател е наличието на модернизирана система за автоматично управление, която прави по-ниска трудоемкостта на техническото му обслужване, повишава безопасността на полетите и подобрява техническите му характеристики. Мощността на ВК-2500П в извънредни ситуации е увеличена от 2700 на 2800 к. с., при нормален полетен режим - от 2400 на 2500 к . с., ресурсът му до първият капитален ремонт от 2000 на 3000 h/, а общият ресурс от 9000 на 12000 h. Всичко това без съмнение ще се отрази положително и на бойните възможности на Ми-28НМ „Нощен ловец“.
Източник: http://www.pan.bg/
 
От Байконур бе изстреляна успешно ракетата-носител "Союз-ФГ" с трима космонавти на борда
03.12.2018, 15:12
Ракетата-носител "Союз-ФГ" с пилотирания КК "Союз МС-11" бе изстреляна в 14:31 ч московско време (13:31 българско) от площадка №1 "Гагарински старт" на космодрума Байконур. - (видео)
Стиковката с МКС трябва да се извърши шест часа по-късно след изстрелването, в 19:36 ч българско време.
Към международната орбитална станция летят руския космонавт Олег Кононенко и астронавтите на NASA и Канадската космическа агенция Ен Макклейн и Давид Сен-Жак. Планирано е те да останат на МКС 194 дни.
Първоначално стартът на МС-11 се планираше за края на месеца, но бе изтеглен напред, за да не остава МКС без екипаж.
Днешният старт е първия за пилотируемите космически кораби Союз МС след инцидента от 11 октомври 2018 г., при който стартът на Союз МС-10 бе прекратен и корабът се върна по балистична траектория на земята.
Разследващата комисия установи, че инцидента от 11 октомври се дължи на отказ на датчик, което е довело до това, че един от блоковете на първата степен на ракетата Союз-ФГ се е сблъскал с втората степен на ракетата, което е довело до нейното разрушаване. Двучленният екипаж на Союз МС-10 се отърва без наранявания от инцидента и се приземи аварийно в казахстанската степ, няколко минути по-късно.
След инцидента бяха проведени четири успешни старта на ракети-носител от семейството Союз, което за Роскосмос бе достатъчно да разреши старта на ракетата с пилотируем космически кораб.
 
Началникът на ВМА: Благодаря на всички колеги
03.12.2018, 13:07
127 години от създаването си ще чества Военномедицинска академия днес. Основите на Академията са положени на 1 декември през далечната 1891 г. Оттогава до днес ВМА изпълнява своя дълг пред родината и пациентите.
Честването на празника започва с полагане на венци пред паметника на загиналите медицински чинове пред сградата на болницата в 11.00 часа.
От 11.25 часа, в киносалона на ВМА, ще се проведе тържествено събиране на личния състав, с участието и на официални гости. Началникът бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, ще отчете резултатите от работата на болницата през 2018 година.
В отбелязването на 127-мата годишнина на Академията ще вземат участие представители на Президентството на Република България, Народното събрание, Министерство на отбраната, Министерство на здравеопазването, НЗОК, БЛС, БЧК, Столична община, КНСБ, КТ „Подкрепа”, депутати, представители на болници и военни структури, както и други официални гости.
Началникът на ВМА бригаден генерал професоор д-р Венцислав Мутафчийски, дмн, FACS: „Пожелавам на целия личен състав здраве и късмет! Надявам се ВМА да не бъде изправена пред нови предизвикателства, които да попречат на развитието й. Пожелавам си колегите ни да работят в добра среда, да получават достойно заплащане, да имат любезно отношение към пациентите, а те към тях - уважение.
Благодаря на всички колеги, защото ВМА е това, което е, заради тях. Независимо от това колко мениджърът или лидерът на такова лечебно заведение има воля, идеи и твърд подход... нещата се случват само благодарение на хората, които са тук.
Това е битка, която само съмишленици могат да спечелят и затова благодаря на абсолютно всички съмишленици!
Честит празник!“
Източник: http://otbrana.com
 
Израел стартира програмата F-15 „Israël Advanced Eagle“
03.12.2018, 12:34
През лятото Израел съобщи, че подготвя да поръчка за нови F-15 за своите военновъздушни сили. Сега вече това е факт, бе взето решението за Ha'Avir Ha'Israeli (IAF) да бъде закупен новият изтребител F15IA "Israël Advanced". За тази цел израелската Israel Aerospace Industries (IAI) подписа споразумение за милиарди долари с Boeing за разработката на новата версия на F-15 за еврейската държава.
Споразумението, подписано между IAI и Boeing е "стратегическо", тъй като в рамките му Boeing ще осигури работните пакети на основната израелска аерокосмическа компания, което потенциално представлява милиарди шекела",свързани с бъдещите продажби на отбранителна техника, производство на Boeing за Израел ,
Предвид необходимостта да запази преднина при регионалните промени и нарастващите заплахи в Близкия изток, IAF в най-скоро време ще трябва да поръча повече нови самолета за модернизация на остарялата техника в своите ескадрили. Израел е въвлечен в една "война между две войни", която продължава вече цяло десетилетие и военните му сили винаги са се стремили да постигнат и поддържат въздушно превъзходство и свобода на действие над своите регионални противници.
Доскоро в командването H'eil Ha'Avir Ha'Israeli смятаха, че F-35 ще бъде последният им пилотиран изтребител, който Израел ще купи, както за запазване на качественото предимство на военновъздушните си сили над другите държави в региона, така и да сведат до минимум типовете бойни самолети и да постигнат максимален спад на оперативните разходи. Въпреки това, настъпи промяна в политиката и сега планът е да бъдат закупени по-модерни F-15 за въоръжаване на още една ескадрила като част от цялостното споразумение с Boeing.
Източник: http://www.pan.bg, М. Генов
 
Руските военни успешно изпълниха пуск на модернизирана ракета за ПРО
03.12.2018, 08:55

Бойни разчети на Въздушно-космическите сили на Русия успешно изпълниха пуск на модернизирана ракета от руската система за противоракетна отбрана на полигон в Казахстан.
За това на 1 декември информира отдел „Информация и масови комуникации“ на Министерството на отбраната на Русия. - (видео)
„На полигона Саръ-Шаган (Република Казахстан) разчети на войските за противовъздушна и противоракетна отбран на Въздушно-космическите сили успешно проведоха поредния изпитателен пуск на модернизирана ракета от руската система за противоракетна отбрана“, пише в съобщението.
Както съобщава командирът на съединението за противоракетна отбра на ВКС полк Сергей Грабчук, новата ракета след серия от изпитания потвърждава заложените характеристики. Той отбеляза, че ракетата е поразила условната цел със зададената точност.

Тестваната ракета ще бъде интегрирана към перспективния противоракетен комплекс А-235 "Нудоль".
"Това е мобилен комплекс за противоракетна отбрана, който ще позволи борбата против различни типове междуконтинентални балистични ракети, въоръжени с термоядрени бойни глави, по цялата ракетно-отбранителна територия над Руската федерация".
За разлика от подобния комплекс А-135 "Амур", който е предназначен основно за защита на най-важните икономически и индустриални центрове като Москва и Санкт Петербург, А-235 е проектиран да защитава цялата територия на страната от атаки с ядрени бойни глави.
Ракетите се намират на транспортни платформи, подобни на стратегическия комплекс "Тополь-М". Преди бяха установени в стационарни ракетни силози, което обаче значително намаляваше оперативно-тактическата им мощ. Очаква се до 2025 г. да бъдат приети на въоръжение и да започне серийното им производство. Първият ешелон ще покрие стратегическите ракетни коридори на Руската федерация и ще ги направи на практика непроходими.
Изпитанията показаха, че тези ракети за кратко време постигат удивителна скорост от минимум 3000 м/сек, което е няколко пъти по-бързо от скоростта на куршума, изстрелян от автоматична пушка. Според военните експерти се очаква ракетите на комплекса А-235 "Нудоль" да достигат скорост до 10000 м в секунда. - Още ПРО

 
"Комерсант": САЩ търсят от НАТО подкрепа, за да скъсат ракетен договор с Русия
03.12.2018, 08:40
САЩ явно са успели да убедят своите съюзници от НАТО, че Русия е нарушила Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), пише "Комерсант". Във вторник се очаква външните министри от страните от алианса да приемат в Брюксел изявление с рязка критика срещу действията на Москва, съобщава руският вестник, цитиран от БТА.
По-рано редица европейски лидери осъдиха решението на президента Доналд Тръмп за излизане на САЩ от този договор. И за да превърнат позицията на Вашингтон в позиция на целия Северноатлантически съюз, американците предприеха нещо, което пет години бяха избягвали: споделиха със съюзниците си разузнавателни данни и огласиха своята версия за руското "нарушение", обяснява изданието.
Според Вашингтон Москва е нарушила поетото задължение "да не произвежда и да не изпробва крилати ракети с наземно базиране и обсег от 500 км до 5500 км, а също така да не притежава и да не произвежда пускови установки за такива ракети".
Става дума за сателитни снимки, предполагаемо доказващи, че Русия е изпробвала крилата ракета с наземно базиране и обсег, обхванат от забраната.
По думите на Даниъл Коутс, оглавяващ националното разузнаване на САЩ, Москва е разработила новата ракета, защото не желае да е обвързана с Договора за РСМО и цели да получи възможност за удар по европейските страни от НАТО. Коутс твърди, че Русия вече е въоръжила с тази ракета няколко дивизиона.
По данни на вестника, цитиран от Би Би Си, страните от НАТО не се съмняват, че Щатите са прави, и въпросът сега е само дали ще включат в изявлението си текст за евентуалните контрамерки на алианса срещу заплахата от Русия.
"Дори ако Русия реши да представи подробна информация за ракетата или да я покаже пред публика, сами по себе си тези стъпки най-вероятно ще бъдат използвани от САЩ в подкрепа на собствените им претенции", коментира пред "Комерсант" експертът по ядрени оръжия Павел Подвиг. "Единственият реален вариант за решаване на този спор изглежда е да се постигне политическа договореност договорът да бъде запазен. Ако тя бъде постигната, ще се намери и начин за решаване на всички технически проблеми - възможности има."
За целта обаче е необходимо взаимно желание за запазване на договора, доста високо ниво на доверие и готовност за известни отстъпки. "За жалост тъкмо тези условия днес липсват", констатира експертът на "Комерсант".
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Голямо антитерористично учение започва на остров Крит
03.12.2018, 08:14
Най-голямото антитерористично учение правено някога в Гърция започва днес и ще продължи до 7 декември, съобщава гръцкият вестник Kathimerini, цитиран от "Фокус".
Участие в годишното учение на остров Крит ще вземат американски и гръцки специални части, както и членове на бреговата охрана Сценариите на учението включват нападение срещу голям круизен кораб от страна на „Ислямска държава“ и антитерористични операции на малък остров край Суда и в град Ираклио.
Главното командване се извършва от американски командир в базата край залива Суда, най-важната за САЩ и НАТО в източното Средиземноморие. Учението се провежда всяка година в различни държави. Когато се проведе в Германия, участваха повече от 900 души от специалните части на САЩ и други 8 европейски държави.
Източник: https://www.blitz.bg/
 

 
На фокус: Су-34
02.12.2018, 23:05
 
US подводницата, която бе изпратена на тайна мисия, но не се завърна
02.12.2018, 22:35
През месец май 1968 година американска подводница с ядрени глави е изпратена на секретна разузнавателна мисия срещу съветския флот. Седмица по-късно, когато близките на военните чакат USS „Скорпиън” (SSN-589) да се завърне, американският флот разбира, че тя е в неизвестност. Машината е станала жертва на мистериозен инцидент, чието естество продължава да се дискутира и до днес, пише The National Interest.
USS „Скорпиън” е построена през 1958 година и влиза на въоръжения в американските военноморски сили две години по-късно. Със своята форма – наподобяваща капка – тя се различава от своите предшественици, използвани през Втората световна война. Тя е дълга 76 метра и е сравнително малка за атомна подводница. Под вода може да достигне скорост от 33 възла, или малко над 60 км/ч.
Основното въоръжение на подводницата са били насочващи се торпеда Mk-37 – с активен насочващ сонар, обхват на действие от близо десет хиляди ярда (близо 9 километра) и скорост от двадесет и шест възела.
USS „Скорпиън” е едва на осем години, когато потъва в Атлантическия океан. Макар че в ерата на създаването си е била една от най-модерните в американския флот, не липсват и проблеми. Подводницата е имала „хронични проблеми” с хидравликата, а някои от аварийните системи въобще не са функционирали.
Два месеца преди трагичния инцидент капитанът на подводницата командир Франсис Слатъри е предупредил, че трябва да бъдат извършени ремонтни дейности по корпуса. Освен това е имало и изтичане на клапаните.
На 20 май екипажът на „Скорпиън” получава заповед – да наблюдава съветската флотилия, плаваща в близост до Канарските острови. Тя включва подводници от клас „Ехо-2”, както и разрушител. На 21 май американската подводница се свързва с командните центрове на натовските сили и обявява позицията си и намеренията да се завърне в базата „Норфолк”. Няма нищо необичайно в съобщението.
Подводницата обаче така и не се завръща. Американският флот разбира, че се е случило нещо трагично. Системата SOSUS – акустична система за подводно следене – засича експлозия под водата. „Скорпиън” потъва в Атлантическия океан.
Какво се случва с машината? Американският флот няма ясен отговор. Редица теории изплуват на повърхността (включително конспиративни) – за разлика от подводницата, на която загиват 99 души екипаж.
Според една от основните теории на военноморските сили на САЩ собствено торпедо се е взривило при плаването на подводницата, разкъсвайки корпуса на две и причинявайки трагедията. Версията за „hot run” торпедо не се изключва като възможност. При тези случаи в торпедната тръба се активира едно от торпедата и витлата започват да се въртят. За да се деактивират отново, подводницата трябва да направи обръщане на 180 градуса. Това обяснява и защо подводницата е била обърната в обратна посока на движение, когато са намерени нейните останки на дъното на океана.
Според друга теория причина за потъването на „Скорпиън” е експлозия на торпедната батерия. Теорията се основава на един (държан в тайна) инцидент по време на тестове на батерията на Mk-37. При един от тестовете батерията избухва без никакво предупреждение. Става ясно, че мембраната, която възпира навлизането на електролит в енергийните клетки, напълно се е разкъсала при активиране на торпедото. Заради вибрациите нещо се е повредило, химикалите бързо са се смесили, температурата се повишила и избухнал пожар. Един от инженерите на лабораторията, където избухва експлозията, си спомня, че е чул в разговор, че „Скорпиън” има на борда торпедо с батерия от дефектен тип.
Накрая, но не на последно място, е и теорията за потапяне на подводницата от вражески огън. Макар да е по-малко правдоподобна от други теории, някои смятат, че именно съветско торпедо е потопило американската разузнавателна подводница. Няма непосредствени доказателства за това. През 1968 година, обаче, необичайно голям брой подводници потъват – включително израелската „Дакар”, френската „Минерв” и съветската К-129. Според конспиративните теории Студената война за кратко се превръща в топла.
Каквато и да е причината за потъването на американската подводница „Скорпиън”, то фактите са налице – това е последната потънала подводница на американския флот. От този инцидент нататък всички US машини се завръщат успешно у дома. - Още за SSN-589
 
Русия с блокада за военни кораби
02.12.2018, 20:00
Руските власти обявиха, че ще ограничат преминаването на чуждестранни военни кораби по Северния морски път, съобщи РИА Новости.
Промените влизат в сила през 2019 г. Тогава чуждестранните кораби ще могат да минат по маршрута само, след като уведомят официално руските власти.
Новината беше обявена от началника на Националния център по управление на отбраната Михаил Мизинцев. Според него нововъведението е част от работа по усъвършенстване на руското законодателство.
Северният морски път е най-краткият маршрут по вода между Европа и Азиатско-тихоокеанския регион и най-значимата морска транспортна магистрала в Арктика. Разпростира се в Северния ледовит и в Тихия океан, главно по протежението на руския арктически бряг. Дължината му от Санкт Петербург до Владивосток възлиза на 14 280 км. Теоретично икономията от дистанцията достига до 50% в сравнение с използваните маршрути през Суецкия или Панамския канал. Потенциалът за превоз на стоки по този маршрут се оценява на 50 млн. тона годишно, като за 2010 г. размерът им е приблизително 3 млн. тона. Връзката му с плавателните реки на Сибир го окачествява и като общоруска транспортна система. Поради суровите условия, оптималните варианти за плавания по него рязко варират. - (видео)
 
Иран ще продължи с тестовете на ракети, за да се защити
02.12.2018, 19:28
Иран ще продължи тестовете с ракети, за да изгради защитата си и отрече, че това е в нарушение на резолюциите на ООН, във връзка с обвинения на САЩ, че Техеран изпитва нова ракета, способна да носи множество бойни глави, съобщава "Ройтерс".
Американският държавен секретар Майк Помпео коментира, че САЩ осъжда тестове на балистични ракети със среден обсег в нарушение на международното споразумение за иранската ядрена програма от 2015 г., от което Вашингтон се оттегли.
"Тестовете с ракети ... се извършват за отбрана и ние ще продължим това", коментира бригаден генерал Аболфарз Шекарчи, говорител на въоръжените сили на Иран.
"Ние ще продължим да разработваме и тестваме ракети. Това е извън рамките на ядрените преговори и част от нашата национална сигурност, за което няма да искаме разрешение от никоя страна", допълва той без да потвърди или отрече, дали Иран тества нова ракета.
По-рано съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън коментира, "Иран изстреля тестова балистична ракета INF, способна да достигне до Израел и Европа. Това провокативно поведение не може да бъде толерирано."
Говорителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми заяви още, че иранските ракети са чисто отбранителни и добави: "Няма резолюция на Съвета за сигурност, която да забранява ракетните програми и тестовете на ракети от Иран".
В Резолюция 2231 е записана ядрената сделка с Иран от 2015 г. с Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и Съединените щати, в която Техеран ограничава спорната си програма за обогатяване на уран в замяна на прекратяването на международните санкции.
В резолюцията се казва, че Иран е "призован" да се въздържи до осем години от работа по балистични ракети, предназначени за ядрено оръжие.
Иран многократно заявява, че ракетната програма е чисто отбранителна и отрича, нейните ракети да са способни да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави или че има намерение да развива ядрени оръжия чрез обогатяване на уран.
Касеми, който се обърна към Помпео, обясни: "Иронията е, че цитирате резолюция, която не само сте нарушили и едностранното и незаконно се оттегляте от ядреното споразумение, но насърчавате и други да го нарушат и дори заплашвате с наказания и санкции, ако не са съгласни."
Доналд Тръмп изтегли Вашингтон от ядрената сделка, одобрена преди да встъпи в длъжност през май, и отново наложи санкции на Техеран. Тръмп заяви, че сделката е недостатъчна, тъй като не включва пречки за разработването на балистични ракети.
Британският външен министър Джереми Хънт коментира в Туитър, че е дълбоко загрижен от "тестовете на Иран за изстрелване на балистична ракета със среден обсег. Провокативно, заплашително и противоречащо на Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН", обясни той.
"Нашата подкрепа за иранското ядрено споразумение по никакъв начин не намалява нашата загриженост за дестабилизиращата ракетна програма на Иран и решимостта тя да спре", добави Хънт. - Още ракети на Иран
Източник: https://news.bg/
 
Намериха мъртъв командващия на Пети флот на САЩ
02.12.2018, 08:45

Тялото на командира на Петия флот на американския флот вицеадмирал Скот Стърни (58 г.) беше открито вчера в квартирата му в Бахрейн.
Причините за смъртта на командира все още не са известни. Започнало е разследване.
Пети флот на САЩ е създаден през 1995 г. за операции в Персийския залив. Щабът на флота се намира в град Манама в Бахрейн.
Изявление за смъртта на Скот Стърни беше направено от началника на военноморските сили адмирал Джон Ричардсън.
- (видео)

"Военноморската следствена служба и Министерството на вътрешните работи на Бахрейн си сътрудничат по разследването, но по това време не се подозира никаква фал игра", се казва в изявлението на Ричардсън. "Скот Стърни беше украсен военен воин. Той беше предан съпруг и баща и той беше добър приятел на всички нас - каза Ричардсън.

 
Странните прилики между ЗРК HQ-9 (Китай) и С-300 (Русия)
02.12.2018, 08:17
За Китай ЗРК HQ-9 (Hong Qi-9, „Червено знаме“ 9, експортно обозначение FD-2000) е първият ракетен комплекс за ПВО способен да поразява самолети, вертолети и крилати ракети на противника на всички височини на тяхното възможно бойно използване, независимо от метеоусловията, денем и нощем. Абсолютно същото приложение има и руският ЗРК С-300 (дясна снимка). Поразителна е и външната им прилика.
Ето защо много западни експерти (а и редица руски) са уверени, че ЗРК HQ-9 не би могъл „да се появи на бял свят“ без руския С-300.
Как са се развили нещата във времето? Известно е, че доста години отношенията между бившия СССР и Китай бяха обтегнати. Ето защо не може и дума да става за военно-техническо сътрудничество между тях. Известно е също че руският комплекс (както и американският Patriot) са приети на въоръжение още през 80-те години на 20-ти век. По същото време в КНОА (Китайска Народноосвободителна Армия) най-съвършеният и с най-голяма зона за поражение е съветският ЗРК С-75 „Десна“ (по кодификацията на НАТО SA-2 Guideline). Но китайците провеждат проектно-конструкторски работи по създаване на комплекси за малки и средни разстояния като HQ-61 и HQ-6. През 90-те години на миналия век Китай започна мащабна модернизация на своите въоръжени сили.
По това време се появяват и първите прототипи на комплекса HQ-9, но разработката му върви доста бавно. С това се занимават инженерите от Академията за отбранителни технологии на Китай (China Academy of Defence Technology, получила по-късно ново название – Втора аерокосмическа академия), влизаща в състава на корпорацията CASIC (China Aerospace Science & Industry Corporation). Но все пак в края на века „Червено знаме“- 9 е приета на въоръжение в КНОА.
Но преди това има един интересен епизод. През 1993 г. Пекин получава възможността да се снабди с първата партия руски ЗРК С-300ПМУ1. Китайците моментално се възползват от това. Предполага се, че конструктивните решения и техническите особености на този комплекс са „творчески заимствани“, за да тръгнат бързо напред работите по HQ-9. Не много след това той постъпва на въоръжение в армията.
Руснаците предполагат, че китайците са разглобили С-300 „до последното винтче“ и са го изучили най-подробно. Използвайки метода Reverse engineering в крайна сметка създават своя ЗРК.
И досега китайците твърдят, че HQ-9 си е напълно тяхна разработка, но факт е, че това става подозрително скоро след като са получили ЗРК С-300ПМУ1.
В изданието The National Interest, на Запад практически всички споделят руската версия, че HQ-9 е създаден на основата на С-300. Освен това Пекин закупува през 2004 г. новите руски ЗРК С-300ПМУ2, което им помага да развият по-нататък комплекса си. Така на скоро след това появява модернизираният HQ-9A с подобрени противоракетни възможности и с нова електроника. Модернизацията продължава и през 2016 г.. На военното изложение в Джухай е показан HQ-9B с далечина на стрелбата 250-300 km (според китайски данни). Експертите не изключват възможността, че ако Китай закупи най-новите руски ЗРК С-400 „Триумф“ още повече да подобри характеристиките на своя комплекс за ПВО за далечно действие.
Известно е, че ЗРК HQ-9 вече са поставени на бойно дежурство на островите в Южнокитайско море. Но не това тревожи руснаците, а фактът, че Китай усилено предлага своя комплекс на международния оръжеен пазар. Като прави добре известният китайски дъмпинг на цената. Имайки предвид особените на китайско-индийски отношения и това, че Индия вероятно ще купи С-400 „Триумф“, то много вероятно е съседен Пакистан да предпочете HQ-9. Между другото това може да е модернизиран вариант на основата на използване на техническите решения при С-400. И докато Пакистан е потенциален купувач, то Узбекистан и Туркменистан вече използват няколко броя „Червено знаме“-9. А това е много чувствителна територия за Москва, в предвид, че става дума за бивши съветски републики.
Историята с китайските ЗРК удивително напомня случаят с продажбата на изтребителя Су-27 от 90-те години на миналия век. Това спомогна ВВС на КНОА да получи от собствената си промишленост съвременни самолети.
Спомняме си думите на тогавашния командващ ВВС на Русия (чието име за съжаление не си спомняме), който каза следните пророчески думи: „Нашата военна промишленост ще получи глътка въздух с тази продажба. Но на далекоизточните ни граници ще се появи една велика авиационна сила!“. Така и стана. Русия продължава да продава на Китай най-новите си образци оръжие. В Москва предполагаме се утешават с надеждата, че модернизираният вариант на ЗРК HQ-9 няма да може да се конкурира на международния оръжеен пазар с нейния „Триумф“. - Още ПВО на Китай
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Лед по пистата попречи на румънските F-16 да се включат в парада по случай националния празник на страната
01.12.2018, 23:18
Силно заледената писта на авиобаза Фетещ е попречил на румънските изтребители F-16 MLU да се включат във военния парад по случай националния празник на северната ни съседка 1 декември. Това съобщава местното авиационно издание Aviatia Magazin.
Парадът, който се проведе днес, 1 декември 2018 г. сутринта в столицата Букурещ бе посветен на 100-годишнината от т.нар. „Велико обединение”, при което Румъния получава областта Трансилвания от разгромената през Първата световна война Австро-унгарска империя.
На телевизионните зрители е било съобщено, че румънските F-16 не са могли да излетят заради атмосферните условия във Фетещ, но Aviatia Magazin уточнява, че макар и формално това да е било така, реалната причина е била дебела ледена покривка на пистата.
Изданието съобщава, че в последните дни е вървяло усилено почистване на полосата, но тя така и не е могла да бъде докарана до възможност за летателни операции с F-16. Aviatia Magazin посочва добре известният факт, че пистите за F-16 трябва да са идеално почистени, а глътването на парче лед е могло да докара до сериозни повреди.
Много ниските температури, високата влажност, силни ветрове и равнинния терен на който е разположена авиобазата Фетещ са довели до непрекъснато трупане на лед в последните дни, с който състава на базата не е могъл да се справи.
В късния следобед все пак пистата е била преведена във вид, който ѝ позволява да бъде използвана и румънските F-16 са се включили във военния парад в трансилванския град Алба Юлия.
В същото време, по неизвестни причини, е било взето решение в парада над Букурещ да не се включат румънските МиГ-21 Lancer, така единствените бойни самолети, които са прелетели на парада са били два канадски изтребители CF-18, които в момента изпълняват „ер полисинг” от авиобазата Михаил Когалнечану до Констанца.
Между септември 2016 и септември 2017 г. румънските ВВС получиха 12 употребявани изтребители F-16 MLU от Португалия, но с логистичен пакет от САЩ. Машините са в състава на 86-та авиобаза. Страната обяви, че планира да вземе още пет F-16 от Португалия, а след това да търси покупката на други 36 машини от същия тип.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Английският бронетранспортьор Ares
01.12.2018, 22:48
Този бронетранспортьор е от семейството английски бронемашини Ajax и е показан за пръв път публично през 2014 г. Произведение е на фирмата General Dynamics, която през 2015 г. проведе с него полеви тестове на полигона на чешката фирма Tatra.
В този БТР конструкторите му са използвали иновационна модулна защита на бордовете и дъното му, които са усилени с няколко слоя композитна броня. Увеличен е й клиренса на машината с цел повишаване на противоминната й защита. Екипажът е от двама човека. Стоманеният корпус е изработен по метода на пълното заваряване и осигурява кръгова защита от стрелковото оръжие с калибър 7,62 mm. Челната проекция на корпуса е с наклони ± 60° спрямо хоризонталната плоскост и осигурява защитата на екипажа от бронебойно-запалителните куршуми с калибър 14,5 mm. Цялостната защитеност на БТР отговаря на 4-то ниво по стандарта на НАТО STANAG 4569.
Основното въоръжение (и единствено) е модул с дистанционно управление снабден с картечница с калибър 12,7 mm. Изработен е от израелската фирма Rafael. Разположен е в предната дясна част на корпуса. Предвидена е възможност модулът и въоръжението му да могат да се управляват от всички членове на екипажа и десантчиците.
На машината може да се окачва при необходимост булдозерно устройство за разчистване на препятствия по маршрута или за самоокопаване. Има и специална система за обозначаване на открити по пътя взривоопасни предмети. Англичаните имат намерение да сформират 2 високомобилни бригади, които за няколко часа да бъдат прехвърляни в район от Източна Европа – от Румъния до Прибалтика. Целта им е да спрат възможно настъпление на руските войски. Първата бригада трябва да бъде сформирана най-късно до 2020 г.
Но още от сега някои експерти са твърде скептични към бойната ефективност на Ares. С това слабо въоръжение и възможността да превозва само 4 десантчици, то е оприличавано на своеобразно „такси на бойното поле“.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Спор в правителството на Словакия заради купуването на американски F-16
01.12.2018, 19:30
Словашкото МО заяви, че е подписало споразумения за покупката на F-16, но часове по-късно премиерът на страната ги обяви за невалидни и това разпали сериозно напрежение в коалиционното правителство, което управлява Словакия.
На 30 ноември 2018 г. МО на Словакия обяви, че са били подписани три споразумения по сделката за покупка на F-16. От съобщението на словашкото военно ведомство се разбира, че това са т.нар. „Letters of Offer and Acceptance” (LOA), които представляват фактическото писмено съгласие на словашката страна с американските условия по сделката.
Часове по-късно премиерът на страната Петер Пелегрини заяви, че споразуменията са невалидни, тъй като са били подписани зад гърба на правителството и не е имало становище и разрешение по тях от страна на финансовото министерство.
Словакия в момента се управлява от широко коалиционно правителство между лявата социал-демократична партия „Посока” (Smer-SD), от която е премиера Пелегрини, националистическата и евроскептична формация „Словашка национална партия” (SNS), от която е военният министър Петер Гаждош и партията на етническите унгарци в Словакия - Most–Híd.
Вчера, 1 декември 2018 г., от словашкото МО излязоха с ново съобщение, в което се казва, че подписването на сделката за покупка на F-16 е прерогатив на правителството, а в петък са били подписани само предварителни споразумения, с което се опита да тушира напрежението.
Това не са първите искри, които прехвърчат между коалиционните партньори по сделката за F-16. В края на юни 2018 г. премиерът Пелегрини заяви, че не бърза с избора на нов изтребител и този избор трябва да бъде взет спокойно, след обективен анализ, обществен дебат и без външен натиск. Министър-председателят тогава заяви, че очаква изборът да бъде направен след лятото.
Още тогава бе ясно, че националистите от SNS, включително и председател на парламента Андрей Данко, който е председател и на партията, са твърдо зад избора на F-16.
Три седмици по-късно, на 11 юли 2018 г., словашкото правителство обаче обяви, че купува 14 броя F-16V за €1,589 млрд. Словакия избираше между американския изтребител и Gripen C/D. Офертата от САЩ бе предпочетена на база техническа оценка, въпреки че шведското предложение бе с половин милиард евро по-ниско.
Според словашките медии споровете по въпроса за покупката на F-16 се дължат на сериозно напрежение вътре в коалицията, като изборът на американския изтребител се смята за решение, зад което твърдо стоят само националистите, а останалите партии преглъщат в името на запазване на коалицията.
Двете основни опозиционни партии в Словакия, либералната „Свобода и солидарност” (SaS) и дясноцентристка консервативна „Обикновени хора и независими личности” (OĽaNO), веднага атакуваха правителството и призоваха премиера да освободи министъра на отбраната. Двете партии многократно критикуваха управляващата коалиция за процеса на избор на нов изтребител, като дори обвиниха правителството, че бави преговорите с цел удължаване на живота на словашките МиГ-29.
Управляващата коалиция има крехко мнозинство от 76-ма депутати в 150-местния словашки парламент и страда от ниско обществено доверие, което прави управлението чувствително на всякакви сътресения.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Парите за ремонт на изтребителите идват от неизразходени средства
01.12.2018, 19:21
Парите за ремонт на агрегати и двигатели и доставка на консумативи, които ще удължат летателната годност на част от изтребителите МиГ-29 и Су-25, отпуснати от правителството тази сряда, са за сметка на неизразходваните, но планирани средства за трите големи проекта за модернизация на армията на стойност 371 млн. лв, показва стенограма от правителствено заседание.
Министерството на отбраната получи допълнително 45,7 млн. лв за ремонта на 6 бойни и 2 учебни самолета МиГ-29, информира БНР.
Догодина са заложени още 23 млн. лв по този проект за модернизация, който ще осигури нальот не по-малък от 900 часа годишно на бойните машини и по 300 часа на учебно-тренировъчните.
Отделно, правителството отпусна други 82 млн. лв  за ремонт на двигателите на 2 учебни и 6 бойни  самолети Су-25. Той  ще се извърши от единствения кандидат, подал заявление в обявената обществена поръчка - „ Авиоремонтен завод“, гр. Барановичи, Република Беларус, като процедурата е пред финализиране.
След реновирането на двата типа бойни самолети те ще летят в следващите 2 или 3 години до придобиването на новите бойни самолети, сочат разчетите на Министерството на отбраната.
 
Свръхлеки тактически машини за морската пехота на САЩ
01.12.2018, 17:03
Командването на Корпуса на морската пехота (КМП) на САЩ е обявило решението си да получи за своите подразделения нова свръхлека тактическа машина (ULTV). Това съобщава изданието Jane's International Defence Review. На уеб-сайта Federal Business Opportunities са дадени изискванията, на които трябва да отговарят тези средства.
Те трябва да са модулен тип, за да могат да се адаптират към широк кръг от поставяни им задачи. Командването на КМП иска да ги използва за медицинска евакуация на ранени и болни, за командване и управление на тактическите звена, РЕБ, снабдяване на подразделенията с материални средства, като платформи за монтиране на различни системи въоръжение и др.
Освен това ULTV трябва да са високопроходими, а и да могат да се транспортират по въздуха с конвертоплана MV-22 Osprey или вертолетите CH-53E и CH-53K. Общата маса не трябва да е повече от 2545 kg, но машината да е способна да превозва товар до 605 kg. Командването на Корпуса е обявило, че очаква предложения от заинтересованите производители до 10 декември т. г., а конференцията с допуснатите до конкурса фирми ще се проведе на 8 и 9 януари 2019 г. Серийното производство трябва да започне най-късно през 2021 г. , а цената да е достъпна. На илюстрацията е даден вероятния външен вид на ULTV за КМП на САЩ.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Съдят четирима за далавера с изчезналата подводница на Аржентина
01.12.2018, 10:12
Повдигнаха обвинения на четирима души от специална комисия към Министерството на отбраната на Аржентина, отговорна за търсенето на изчезналата подводница ARA SAN JUAN (S-42).
Maritime.bg припомня, че злощастната подводна лодка бе открита година след като изчезна. На борда й имаше 44-членен екипаж.
Федерален съдия е образувал наказателно производство, по което са събрани сериозни доказателства за „злоупотреба с власт и неизпълнение на служебни задължения“ от четирима държавни служители.
Те са оказали натиск за търсенето на подводницата да бъде избрана испанската фирма „Igeotes“, за която разследването установява, че изобщо не е в състояние да поеме подобна операция.
В доклад от 56 страници се посочва,че четиримата държавни служители грубо нарушават законовите процедури, нагласявайки условията за да спечели испанската компания.
Вече са им наложени запори на имущество, съобщават медиите в Аржентина, които всъщност разкриват опита за измама с помощта на сигнали от роднини на подводничарите.
Междувременно продължава обработката на направените с подводни апарати 67 000 снимки на останките на ARA SAN JUAN. Изображенията ще станат основа за създаване на 3D модел на плавателния съд, за да се установи аварията, станала причина за гибелта на подводницата.
 
Американски генерал ще подготвя въоръжените сили на Украйна за „сблъсък с непредсказуем враг при непредсказуеми обстоятелства“
01.12.2018, 09:36
В украинския Генерален щаб се появи Кейт Дейтън, генерал от американската армия, с 40-годишен стаж.
След инцидента в Азовско море председателят на Върховната Рада на Украйна Андрей Парубий поиска от НАТО да изпрати повече кораби и самолети в Черно море "като гаранция за сигурност и стабилност".
"Мога да кажа, че генералният секретар на НАТО има разбиране за цялата опасност, която Русия представлява, не само за Украйна, но и за целия свободен свят", заяви Парубий.
След молбата на Парубий дойде новината за появата в Генералния щаб на Украйна на американския съветник с 40-годишен военен стаж генерал-лейтенант Кейт Дейтън, директор на Европейския център за изследвания в областта на сигурността „Джордж Маршал“. Целите на Дейтън са да наблюдава напредъка на реформите на Въоръжените сили на Украйна, за приближаването на украинската армия до стандартите на НАТО.
"Ще работя усилено, за да намеря приемливо решение на този въпрос за Украйна", заяви генералът на срещата с украинския министър на отбраната Степан Полторак.
Кейт Дейтън е влизал в инспекционната група на Обединените щабове на въоръжените сили на САЩ в Ирак, насочена към търсене на химическо оръжие у Садам Хюсеин, като координатор от страна на САЩ той се е занимавал с израелско-палестинския конфликт, работи като военен аташе при посолството на САЩ в Москва, командвал е различни подразделения на армията на САЩ в Германия, съавтор на книгата "Бъдещето на НАТО: сблъсък с непредсказуем враг при непредсказуеми обстоятелства".
Вече има първите резултати от дейността на Дейтън в Киев. Вицепремиерът на Украйна за европейска интеграция Ивана Климпуш-Цинцадзе заяви, че Киев ще предложи на Североатлантическия алианс съвместно патрулиране в акваторията на Черно море. "Редица държави от НАТО провеждат въздушно патрулиране на Черно море, но зная, че няколко държави от Алианса подкрепят патрулиране в Черно море и с военни кораби. Украйна и Грузия заявиха готовността си заедно с нашите партньори от алианса да участват във военноморското патрулиране на Черно море ... ", каза Климпуш-Цинцадзе.
Киев ще обяви официално молбата си на срещата на външните министри на НАТО с ръководителите на Министерствата на външните работи на Украйна и Грузия на заседанието на комисията Украйна – Грузия - НАТО на 4-5 декември.
Източник: http://pogled.info/
 
Срещу кого Япония създава първия си самолетоносач след Пърл Хърбър
01.12.2018, 09:06
Един от най-близките съседи на Русия се въоръжава стремително. Япония се готви да преправи своите сравнително безобидни хеликоптероносачи в страшни самолетоносачи. Как съответства това с пацифистката конституция на страната и с кого десетки години след Втората световна война се готвят да се сражават японците?
Правителството на Япония има намерение да построи първия си в следвоенната история самолетоносач. Корабът ще бъде създаден на основата на най-големия хеликоптероносач на Япония клас „Идзумо”. Както във вторник бе съобщено от японски медии, създаването на самолетоносача ще бъда включено в средносрочната отбранителна програма на Япония, която трябва да бъде приета декември.
Тази програма „Ръководни принципи на програмата за национална отбрана” е планирана до 2024 г. и ще стане първа крачка в отдръпването от вписаната в японската конституция забрана за пълноценна армия, заяви пред „Взгляд” ръководителят на Центъра за японски изследвания на Далекоизточния институт на РАН Валерий Кистанов. В рамките на тази програма правителството на Шиндзо Абе взе решение да купи от САЩ 42 изтребителя F-35B. Както съобщава изданието „Никей” Япония разглежда възможността да закупи още 100 такива самолета на сумата от 8,8 милиарда долара.
Целта е разбираема – американските „невидимки” пето поколение трябва да се разположат включително и на палубата на обновения „Идзумо. Японските корабостроители вече са дали препоръки по промените в конструкцията на кораба и поставянето на допълнително оборудване на него. Очаква се, че средствата ще бъдат заделени още през 2019 г.,а самото строителство ще започне през 2020 г.
Хеликоптероносачът, който ще бъде преоборудван в самолетоносач е сам по себе си нов кораб. Корабите клас „Идзумо” са приети на въоръжение през 2015 г. Засега в стой има само два такива кораба, а още два се намират в корабостроителниците. Това са най-големите кораби в състава на съвременния японски флот – дължина 248 метра, изместимост 27 хил. тона. Но самолетоносачът, създаден от „Идзумо” ще бъде малък, корабът ще може да побере едва до 10 F-35.
Отбелязваме, че корабът от нов клас в пресата често се нарича първи, все едно забравят за това, че в началото на Втората световна война Имперският флот на Япония разполага с 10 самолетоносача срещу седем американски (при това четири от самолетоносачите на САЩ се намират в Атлантическия океан). Само в нападението срещу Пърл Хърбър участват шест кораба такъв клас.
„Японците са имали самолетоносачи, но не най-модерен клас, макар и на начален етап на войната те наистина да нанасят удар по Пърл Хърбър. А след това след година, при Мидуей, американците потопяват по-голямата част от тези самолетоносачи. Оттогава японците не ги строят”, заяви пред „Взгляд” бившият посланик на Русия в Япония Александър Панов. Отбелязваме, че името „Идзумо” идва от историята. Така се нарича броненосец, участвал в битката при Цушима от Руско-Японската война.
Но сега ремилитаризацията на Япония със сигурност не е насочена срещу САЩ и дори не срещу Русия. През септември министър-председателят Шиндзо Абе увери Доналд Тръмп: „Въвеждането в употреба на военна техника с високи спецификации, включително американска техника, е важно за укрепването на японската отбрана”. Според вестник „Джапан Таймс”, правителството на Япония се надява да създаде самолетоносач, който да има решаващо значение преди лицето на „морския напор на Китай”. Няма как самолетоносачната програма на Китай да не буди притеснения сред японците.
Водещият научен сътрудник от Далекоизточния институт на РАН Василий Кашин смята, че японската програма за строителство на самолетоносачи има добра основа. „Японският флот от времената на Студената война има клас уникални кораби – ескадрени миноносци и ракетоносачи. По време на Студената война това са увеличени по размер ескадрени миноносци с увеличено количество бордови хеликоптери, а от началото на века този клас еволюира на практика до леки самолетоносачи”, смята експертът.
Според Кистанов японците са предвидили завръщането на морската мощ на Китай и строят хеликоптероносачите с ударение върху бързата им еволюция.
„По размер тези кораби съответстват на леките самолетоносачи на европейските страни, такива като Италия и Испания”, пояснява Кашин. „Още тогава става ясно, че тяхната конструкция отчита възможността в бъдеще върху тях да се разполагат самолети с вертикално или кратко излитане и вертикално кацане. Предвижда се възможността за укрепени палуби, способни да издържат въздействието на реактивна струя, самолетни кранове и друго оборудване. За преправянето им в самолетоносачи е дошло времето, защото наскоро се появи подходящ за целта самолет – изтребителят Ф-35, предназначен за корпуса на морската пехота.
Според Кашин страната не може да има пълноценен океански флот без самолетоносач, „защото разположените на борда на кораба крилати ракети са малобройни, скъпи и имат ограничения по тип употребявани бойни глави. Затова пък самолетоносачната авиация има широк набор боеприпаси и е важно допълнение към ПВО на корабното съединение. Плюс това авиацията дава повече разузнавателни възможности”, обобщава експертът.
„Всичко това, разбира се, е в разрез с японската конституция, която забранява на Япония да има пълноценна армия, в това число и настъпателни въоръжения”, отбелязва Кистанов. Хеликоптероносачите де юре не се смятат. Василий Кашин обяснява, че „измененията в законодателството, които са въведени в действие при Абе, дават на Япония „право на колективна самоотбрана”.
Става дума за бойни действия за защита и подкрепа на съюзник (Именно САЩ). Според Кашин това открива възможността Япония да участва във военен конфликт в случай, че тя не е пряко обект на нападение. Например при конфликт около Тайван или Южнокитайско море.
„С получаването на самолетоносачи японският флот ще може да действа значително по-надалеч от своето крайбрежие. В частност, обновяването на „Идзумо” ще повиши възможностите на Япония да защитава спорните островни територии, такива като островите Сенкаку (Дяоуйдао на китайски), а също така критично важните за Япония морски комуникации.
И макар Япония явно да се въоръжава срещу Китай, няма съмнение и че КНР няма да остави случващото се без внимание. „Ние виждаме негативната реакция на Китай и ръста на китайските вложения във военноморските сили”, сочи Кашин. Иначе казано, пред очите ни в Далечния изток, точно край руските граници се разгръща военноморска оръжейна надпревара. И кой знае какъв ще е резултатът от нея.
Източник: http://pogled.info/
 
Първият безпилотен тест на SpaceX Crew Dragon ще бъде на 7 януари 2019 г.
01.12.2018, 08:31
Първият тест на космическия кораб Crew Dragon на компанията SpaceX ще бъде изстрелян за първи път в космоса на 7 януари 2019 г. Апаратът ще е без екипаж. Това съобщават от NASA.
Експерименталният старт ще бъде с ракетата-носител Falcon 9 от космическия център Кенеди във Флорида. По-късно директорът на NASA Джим Брайдънстейн се е застраховал, че датата е ориентировъчна и зависи от много предварителни проверки и подготовки, които се извършват в момента.
Мисията ще включва пълния профил – от изстрелването, през скачването и разкачането от Международната космическа станция (МКС) до приземяването. Апаратът, обаче няма да превозва екипаж и полетът ще премине автоматично.
Ако всичко премине успешно, през юни 2019 г. ще стане факт още един експериментален стар, но този път на борда на Crew Dragon ще се намират двама астронавти - Боб Бенкен и Дъг Хърли. Ако и този старт бъде успешно, то първият редовен полет до МКС ще стане факт в края на 2019 г.
Crew Dragon се създава в рамките на програмата на NASA - Commercial Crew Development (CCDev), която предвижда разработката на космически кораби за транспорт на персонал до космически станции летящи на околоземна орбита. Първоначално полетите ще са до МКС, но в последствие може да се лети и до други евентуални инсталации.
Освен Crew Dragon на SpaceX NASA има договор и с Boeing за осигуряване на стартове с техния космически кораб CST-100 Starliner. Първият безпилотен полет се планира за март догодина, последван от пилотируем тест през август.
NASA се надява, че преди края на 2019 г. ще има сертифициран за космически полети поне един от двата апарата създадени по програмата CCDev. В момента американската космическа агенция разчита на „Роскосмос” за транспорт на астронавти до МКС. - Още Космос
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Нигерия получава 12 Super Tucano
01.12.2018, 08:25
Sierra Nevada получи поръчка от Пентагона за построяването на 12 леки ударни турбовитлови самолети A-29 Super Tucano за нигерийските ВВС.
Поръчката е на стойност $329 млн. и включва доставката на самите самолети, както и наземно техническо оборудване, системи за обучение, системи за планиране и дебрифинг на мисиите и други съпътстващи стоки и услуги.
Доставката на 12 самолета ще приключи през май 2024 г.
Държавният департамент даде разрешение за експорт на A-29 Super Tucano през август 2017 г. Тогава бе обявено, че сделката ще е на стойност $593 млн. Разликата явно идва от това, че не всичко по нея ще бъде доставено от Sierra Nevada.
Самолетите Super Tucano ще се използват от нигерийските ВВС за борба с ислямските фундаменталисти от Боко Харам, както и за спрявяне с контрабандата и пиратството в Гвинейския залив.
Общо 17 страни експлоатират или ще експлоатират около 200 броя A-29 Super Tucano. Турбовитловата машина има две вградени 12,7-mm картечници и широк набор от управляемо и неуправляемо въоръжение. Тя е проектирана от бразилската компания Embraer, но има и производствена линия в САЩ, която се управлява от Sierra Nevada и която поема поръчките, които са направени през американското правителство
ВВС на САЩ в момента разглеждат опцията за покупката на Super Tucano, както и на Beechcraft AT-6 Wolverine за изпълняване на ударни и разузнавателни задачи срещу противник без тежки системи за ПВО. Поръчката може да достигне до няколкостотин броя, като самолетите ще са евтина алтернатива на F-15, F-16 и F-35. Договорът може да бъде сключен в края на 2019 г. - Още за Super Tucano
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
US Army в зависимост от Made in China?
01.12.2018, 08:17
Според началника на Стратегическото командване на САЩ генерал Джон Хейтън в момента се наблюдава критична зависимост в материалното осигуряване на американската армия от Китай. Досега около 300 военни технологии и огромно количество производствени мощности са се оказали в ръцете на китайците, който не само са ги усвоили успешно, a са ги и доразвили.
Тези данни от секретен доклад на Пентагона подготвен лично за президента Тръмп, са „изтекли“ към американските медии. Днес производството на високотехнологичната военна продукция е свързана с цяла верига от доставчици. Не е възможно на едно предприятие да се създава оръжие или бойна техника от „нулата“ до готовото изделие.
Случва се нещо смехотворно – палатките на американския спецназ не могат да се изработват самостоятелно. Изгубена е технологията за производството на синтетични влакна, необходими за изработване на тези палатки. Една част от тези технологии са закрити поради нерентабилността им на американска територия, по-евтино е да се закупят от Тайван или Китай. Друга част пък са изгубени поради вътрешно щатски недомислици.
Според генерал Хейтън американското военно-политическо ръководство само на думи е против „китайската заплаха“. На дело в Пентагона и Вашингтон с всички сили се стремят да се договорят с Китай, за да не прекрати доставките за военната продукция. Американската върхушка смята, че с китайците винаги могат да се договорят за разлика от договаряне с руснаците. Въпреки, че има и високопоставени лица, който смятат, че от Китай идва главната военна заплаха.
Генерал Хейтън освен това е песимист по отношение на плана до 2032 г. САЩ да поставят в бойно дежурство ново поколение ядрено оръжие. Според него сегашното състояние на американския ВПК по отношение на доставките е в „плачевно състояние“. Дори това намерение да се изпълни, не се знае колко ефективни ще са тези ядрени средства и доколко ще сдържат Китай и Русия. Генералът директно заявява, че ако по някакъв начин ситуацията не се измени кардинално, то има опасност за американската армия да се говори като Made in China.
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}