Военна информация

Архив - от 1 до 15 декември
 

 
Западния военен окръг на ВС на Русия приема крупна партида нови вертолети
15.12.2014, 22:54

Mi-17Специалисти от Западния военен окръг (ЗВО) са започнали да приемат 14 вертолета Ми-8МТВ-5 от завода производител, съобщава пресслужбата на ЗВО.

Вертолетите ще влязат в състава на транспортната ескадрила на бригадата армейска авиация на ЗВО, базираща се в Псковска област. Летателния състав на авиационното съединение е преминал вече през планова преподготовка за работа с новата авиотехника в центъра за подготовка на летателния състав на армейската авиация.

Общо през декември т.г. на специалистите от ЗВО предстои да приемат не по-малко от 35 единици ударни и транспортни вертолети Ми-28Н, Ми-35, Ми-8МТВ-5 и др.

Вертолетът Ми-8МТВ-5 е най-новата модификация на Ми-8, разработена с отчитане на опита от бойни действия в различни условия. Предназначен е за превозване на десант и товари в кабината на машината, крупнокалибрени товари на външни подвески, както и за огнева поддръжка на подразделенията на Сухопътните войски, в т.ч. и в нощни условия. - Още за Ми-8

 
НАТО не снабдява с военно оборудване страните-партньори, включително и Украйна
15.12.2014, 21:19

Йенс СтолтенбергНАТО като организация не снабдява с военно оборудване страните-партньори на Алианса, включително и Украйна, тъй като не разполага с такова. Това съобщи в понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща в Брюксел с министър-председателя на Украйна Арсений Яценюк.

"НАТО не разполага с оръжия или военно оборудване. НАТО не снабдява с военно оборудване нито един от партньорите си, тъй като не разполагат с такова. Всеки един член на НАТО трябва да реши какъв вид подкрепа и оборудване осигурява", Каза той пред репортери.

Въпреки това, по думите на генералния секретар, НАТО приветства практическата помощ на страните- членки, която те предоставят на Украйна. Според Столтенберг, членове на Алианса оказват практическа подкрепа на Украйна, включително чрез доставка на военно оборудване, но това става в рамките на двустранните отношения.

"Страните - членки на НАТО оказват съдействие на Украйна на двустранна основа", посочи той.

"Суверенната и стабилна Украйна, ангажирана към демокрацията и принципите на върховенството на закон, е ключов елемент на евроатлантическата сигурност", каза генералният секретар.

http://www.cross.bg/

 
Западът изостава, Русия отчита скок в продажбите на оръжия
15.12.2014, 20:18

Руските производители на оръжия са отчели 20% скок на продажбите си през 2013 година благодарение на амбицията на Кремъл да модернизира армията си, съобщават от Шведския институт за изследване на мира (СИПРИ).

От института отбелязват, че през последните три години като цяло е отчетен спад на продажбите на оръжия на световния пазар основно заради изтеглянето на Вашингтон от Ирак и Афганистан, промените във военния бюджет на САЩ, както и икономическата криза в Европа.

Забележимото увеличение на продажбите на оръжия от руски компании през 2012 и 2013 година е заради непрекъснатите инвестиции във военни поръчки от страна на руското правителство през последното десетилетие, отбелязват от института.

В изследването са включени 100-те най-големи производителя на оръжия, които отчитат общо 2% спад на продажбите до 402 милиарда долара през 2013 година и 4% спад през 2012 година.

Продажбите на най-големите в света производители на оръжия в САЩ и Канада продължават да падат, докато картинката в Западна Европа е смесена – Франция отчита ръст (около 10%), Великобритания – без промяна, а Испания и Италия регистрират спад.

САЩ като цяло отчитат 4,5% спад на продажбите на оръжия. Броят на американските производители в списъка е намален от42 компании през 2011 година до 38 през 2013 година.

Изследването показва, че застоят в Европа се дължи на възприятието за по-малка военна заплаха.

Руската Корпорация за тактически оръжия отчита най-високия ръст – 118%.

Иначе в топ 10 на компаниите, производители на оръжия, влизат: шест американски и четири европейски. Първи и втори са Lockeed Martin и Boeing.

Китай не е включен заради липса на информация.

http://rusofili.bg/

 
Заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев и заместник-началникът на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа бригаден генерал Джон Хорт обсъдиха съвместните подготовки и учения, планирани за 2015 г.
15.12.2014, 19:33

Заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев и заместник-началникът на отбраната и съпредседател на Съвместната комисия по прилагане на споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната генерал-майор Константин Попов проведоха днес, 15 декември, работна среща с делегация на Въоръжените сили на САЩ, водена от бригаден генерал Джон Хорт - заместник-началник по операциите на щаба на Сухопътните войски на САЩ в Европa. В състава на американската военна делегация са включени представители на командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и от посолството на САЩ в България. От българска страна в срещата участваха още заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Любчо Тодоров, директорът на дирекция „Отбранителна политика“ Росица Димитрова, полковник Явор Матеев – началник на отдел „Съвместни съоръжения“ и председател на Изпълнителния комитет към Съвместната комисия, представители на дирекции от Министерството на отбраната и на командвания от Българската армия.

На срещата бяха обсъдени резултатите, постигнати по време на редовните заседания на Изпълнителния комитет и подкомитетите към Съвместната комисия по прилагане на Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, проведени в периода 11-12 декември 2014 година.

Двете страни потвърдиха провеждането на мероприятията от „Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2015 година“ на територията на Учебен полигон „Ново село“.

Заместник-министър Кюмюрджиев, генерал-майор Попов и бригаден генерал Джон Хорт изразиха убеждение, че планираните през 2015 г. съвместни учения и подготовки ще са от полза и за двете държави, както и за НАТО в настоящата среда на сигурност. Подготовката и планирането на съвместни учения с участието на български и американски лекопехотни и механизирани формирования, както и формирования от Силите за специални операции, продължават и ще допринесат за повишаване нивото на подготовка, за оперативната съвместимост на въоръжените сили на двете страни и за една по-силна Европа.

http://www.mod.bg/

 
С тържествен ритуал в Казанлък ще бъдат посрещнати военнослужещите от 27-мия национален контингент, участвал в операцията на НАТО в Афганистан
15.12.2014, 19:30

Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов ще участват утре, 16 декември, в тържествен ритуал по посрещане на военнослужещите от 27-мия контингент от състава на Българската армия, участвал в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF). В ритуала ще участват още постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, временно изпълняващият длъжността командващ на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев и представители на местната власт.

27-мият национален контингент, участвал в операцията на НАТО в Афганистан, е в състав до 363 военнослужещи с национален командир полковник Никола Митев.

По-късно същия ден министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов ще посетят военното общежитие в гарнизона.

http://www.mod.bg/

 
Военнослужещи от Карловската бригада участваха в учение зад граница
15.12.2014, 19:25

Шест военнослужещи от състава на 61-ва механизирана бригада – Карлово, под ръководството на заместник-началника на щаба подполковник Станимир Йорданов взеха участие в тристепенно многонационално компютърноподпомагано командно-щабно учение „GORDIAN KNOT 2014” в Корпуса за бързо развръщане на НАТО (NRDC-GR) – Солун, Гърция, съобщава КСВ.

Учението е за сертифициране като сили с висока степен на готовност на Командването на Сухопътния компонент на НАТО в Измир и национална сертификация на NRDC-GR. Военнослужещите от 61 мбр участваха в щаб на многонационална бригада и изпълниха успешно всички задачи.

По покана на генерал-лейтенант Леонтарис – командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО, на деня за високопоставени гости по време на учението присъства и командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков.

Военнослужещите от 61-ва механизирана бригада демонстрираха отлично познаване на процедурите за провеждане на пълния спектър от операции в многонационална среда и показаха необходимите способности за постигане на оперативна съвместимост. Генерал Леонтарис изказа своята лична благодарност и признателност за тяхното отлично представяне.

http://www.otbrana.com/

 
Русия изстреля телекомуникационен спътник
15.12.2014, 13:10

Ракетата-носител „Протон-М“ със стартов блок „Бриз-М“ и руският телекомуникационен спътник за връзка „Ямал-401“ стартира от космодрума Байконур. Това съобщиха от пресслужбата на Руското космическо ведомство (Роскосмос).

Стартът бе осъществен в 3:25 сутринта (московско време). - (видео)

„Извеждането на космическия апарат в изчислената орбита е планирано за 12:17 (московско време)“, съобщиха от Роскосмос.

Космическият апарат „Ямал-401“ на руския оператор за спътникова връзка „Газпром космически системи“ е създаден в АД "Информационни спътникови системи‚ Решетнев“. Новият спътник е предназначен за обезпечаване на преизлъчване на сигнали и предавания на територията на Русия и близките страни в Европа и Азия. На апарата са инсталирани 53 транспондера и 6 антени, работещи в С- и Ku- диапазоните на честотите.

„Ямал-401“ е третият космически апарат, създаден на базата на унифицираната платформа от тежък клас „Експрес-2000“. Масата на спътника е 2976 килограма; мощността, отделена за полезния товар е 11киловата; срокът за активно съществуване е 15 години. - Още космически системи

 
Уникалният противоядрен чадър на Москва
15.12.2014, 13:04

Системата на стратегическата противоракетна отбрана на Москва се сдоби с уникален комплекс А-235 „Самолет-М“, който е способен да сваля ядрените ракети на врага, включително и в близкия космос.

Тактико-техническите данни на тези комплекси са засекретени, знае се само, че тези ракети са най-бързите в света и за унищожаването на балистични ракети може да се използва както ядрен, така и кинетичен заряд.

С въвеждането на тези комплекси, както и на зенитно-ракетните системи (ЗРС) С-500, над руската столица се изработва изцяло нова система за стратегическа противоракетна отбрана, която ще бъде основа за създаването на антиядрен чадър над цялата страна.

Генерал-майор Андрей Демин, командващ на противовъздушната (ПВО) и противоракетната отбрана (ПРО), разказа пред вестник Московский комсомолец за изпитанията на най-новите компоненти, с които ще е оборудван този уникален комплекс.

Заедно с противоракетите, според генерал-майора, сега се правят разработки на нови средства за търсене и следене.

„Също така постоянно се модернизира нашата съвременна станция „Дон-2Н“. Нейните възможности през последните две години се увеличиха двойно“, подчерта Демин.

Перспективната система А-235 „Самолет-М“ след време ще замени комплекс А-135 „Амур“, който сега е основна стратегическа ПРО на Москва. „Амур“ защитава столицата от 1995 год. Създателите на А-135 заявиха, че тази система вече е готова да изпълнява задачи.

Противоракетите 53Т6, по класификация на НАТО – GAZELLE, могат да прихванат балистичните ракети на врага и техните бойни глави, летящи на височина от 5 км до близкия космос и със скорост до 6-7 км/с.

Като противоракетите 53Т6 няма други в света. „Газел“ винаги е готова за дълга експлоатация без провеждане на подготвителни технологически действия във всички климатични зони. За успешно унищожаване на целите 53Т6 е оборудван с ядрен заряд.

А-135 се използва от 9-та дивизия на противоракетната отбрана (село Софрино-1). Там се намира уникалната радиолокационна станция (РЛС) „Дон-2Н“, чиито задачи включват контрол над космическото пространство, откриване на атаки с балистични ракети и насочване на противоракети срещу тях. Според руските военни този радар също няма аналог в света.

Например, според руско-американските учени, които тестват способността на радарите да засичат свръхмалки цели, само той успява да открие и да изгради траектория на малък космически обект с диаметър 5 см и на разстояние 1500-2000 километра.

„Дон-2Н“ също ще бъде „очите и ушите“ на перспективната противоракета А-235. Съдейки по изявлението на командващия, че радарът е подобрил своите показатели, можем да кажем, че е възможно радарът да е оборудван с най-новите руски суперкомпютри „Елбрус-3М“.

Все още не е съобщено от кога точно А-235 ще защитава Москва. Също така са засекретени параметрите на този суперкомплекс.

По предварителни данни, А-235 ще е оборудвана както с ядрени, така и с обичайните заряди за унищожаване на междуконтинентални балистични ракети (МБР). На новата противоракета ще бъде инсталиран нов двигател и най-новата електроника.

Според други данни, обхвата на новата супер ракета ще е до 1500 километра, а височината за удряне на целите е от 50 до 120 километра.

Според експертите, противоракетата А-235 и ЗРС С-500 ще бъдат основа на системата за въздушна отбрана, която ще включва средства за търсене на наземен вид, включително на далечни предупреждения за ракетни нападения. - Още ПРО на Русия

http://www.fbr.bg

 
Батальонът във Враца посрещна министъра на отбраната
15.12.2014, 11:49

70 на сто от личния състав на възстановения батальон във Враца е на разположение. Той е осигурен и със 100 машини. Това каза началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Той и министърът на отбраната Николай Ненчев дойдоха днес във Враца, за да се запознаят лично с хода на възстановяването на механизирания батальон. С тях бе и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. Те изслушаха брифинг на командира на формированието подполковник Георги Крайнов и се срещнаха с личния състав. В района на казармата бяха още областният управител Малина Николова, кметът на общината Николай Иванов и народни представители.

Врачани са 140 от военнослужещите, каза вицеадмирал Николов. Той посочи, че батальонът ще бъде попълнен до 250 души и ще оказва съдействие на местните власти при бедствия, аварии и други кризисни ситуации. Що се отнася до заплати на личния състав, проблеми няма. Вече има и парно в някои от помещенията, за което военнослужещите не крият удовлетворението си. Генерал-майор Боцев каза, че скоро ще функционира кухненски блок, престои доставянето на компютри и друго офисно оборудване, продължава изпълнението на плана за реконструкцията на района, осигурен е полигон „Николаево за стрелкова подготовка.

Министър Ненчев отново потвърди, че води активни разговори с парламентарните групи, за да може при второ четене на бюджета за 2015 г. да бъдат осигурени 66-67 млн. лв., които не достигат, основно за възнаграждения на личния състав. Разговорите не са финализирани, ще търсим възможности за актуализация на бюджета през следващата година, поясни той. Разчита се и на продажбата на имоти с отпаднала необходимост за армията.

Във връзка с евентуални съкращения на личен състав, министърът посочи, че държи на коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок, където е записано, че трябва да се запази числеността на Българската армия. Според него то трябва да бъде спазено, както от министър-председателя, така и от политическите сили, които са го подписали и подкрепили.

На въпроса за предложенията за въвеждане на възраст, като условие за пенсиониране на военнослужещите, министърът каза така: „Правим всичко възможно, мисля, че ще постигнем съгласие и в тази посока да не се промени възрастта и да останат тези 20 заплати”. В момента военнослужещшите се пенсионират, след като имат 27 години осигурителен стаж, от които две трети прослужени по Закона за отбраната и Въоръжените сили, независимо от възрастта. Така че тук, очевидно, не става дума за промяна на възраст, а по-скоро за невъвеждане на възраст, като второ изискване за придобиване право за пенсиониране на военнослужещите.

Вицеадмирал Николов поясни, че има ангажименти от страна на министерствата на финансовите, труда и социалната политика и отбраната, еднократните парични обезщетения при уволнение, т.е. така наречените 20 заплати, да не бъдат пипани. По отношенине на пенсионната реформа, допълни той, работи комисия по максимално удовлетворяване на препоръките на Съвета на Европа, но така, че да не бъдат засегнати интересите и правата на военнослужещите. Началникът на отбраната информира още, че подаването на рапорти за напускане на армията е спряло.

Предстои промяна на тромавата система за картотекиране на безквартирните военнослужещи, отговори министърът на въпрос на военнослужещите. Ще се работи и по подобряване на военните униформи, стана ясно от срещата му с личния състав.

****************

С Постановление на Министерския съвет № 5/21.01.2014 г. за изменение и допълнение на ПМС № 333/29.12.2010 г., се формира отделен механизиран батальон в град Враца. Замислено е военното формирование да има отговорности и по трите мисии на Българската армия – отбранителна, подкрепа на международния мир и сигурност, принос към националната сигурност в мирно време. Планирано бе от 1 декември 2014 г. формированието да бъде възстановено и да пристъпи към изпълнение на задачите си.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Осем години от първият полет на F-35
15.12.2014, 09:19

F-35F-35 „Мълния“ II (F-35 Lightning II) е едноместен реактивен, многоцелеви стелт-изтребител от пето поколение, разработен от американската компания Локхийд Мартин в три варианта: за нуждите на Военновъздушните сили на САЩ (наземно базиран с конвенционално излитане и кацане), Военноморския флот на САЩ (палубен изтребител), както и Корпуса на морската пехота на САЩ и Кралския военноморски флот на Великобритания (късо излитане и вертикално приземяване).

Основни партньори на Локхийд Мартин при разработването на F-35 са Нортроп Гръман и БАЕ Системс.

Първият полет се извършва на 15 декември 2006 г. Създаването на съвместния ударен изтребител е предимно финансирано от САЩ, с допълнително финансиране от партньори. Партньорските нации са или страни-членки на НАТО или близки съюзници на САЩ. Обединеното кралство, Италия, Израел, Нидерландия, Австралия, Канада, Норвегия, Дания и Турция са част от развойната програма. - Още за F-35

 
Ген. Гади Айзенкот е новият началник на генералния щаб на израелската армия
15.12.2014, 08:36

Ген. Гади АйзенкотИзраелското правителство на 14 декеври утвърди  назначаването на генерал-майор Гади Айзенкот (роден 1960 г) за началник на генералния щаб на армията на страната, предаде Би Би Си.

Той ще бъде повишен в звание генерал-лейтенант и ще встъпи в длъжност на 15 февруари 2015 г, когато ще поеме поста от генерал Бени Ганц.

От октомври 1978 година Айзенкот преминава през всички основни командни длъжности – командир на взвод, зам. командир на рота, командир на рота, инструктор в офицерска школа, началник на оперативен отдел на бригада, командир на батальон, зам. командир на бригада, командир на бригада „Голани“, командир на дивизия.

Между 1999 и 2001 г. генерал Гади Айзенкот е бил военен секретар на премиера Ехуд Барак, а от януари 2013 година до сега той е заместник на началника на ГЩ.

Преди 4 години ген. Айзенкот изпрати писмо до премиера Бенямин Нетаняху, с което го призова да не бъдат нанасяни въздушни удари срещу иранските ядрени обекти. По думите му, това би хвърлило Израел в продължителна война с Иран и „Хизбула" и би влошило отношенията със САЩ. - Още за армията на Израел

 

 
Балтийските страни се въоръжават, разтревожени от тропот на руски ботуши по границите
14.12.2014, 22:45

CV-90Напорът на Русия в Украйна отприщи с рикошет цял водопад от военни разходи в балтийските страни - прекарали половин век под съветска окупация, те се боят от териториалните амбиции на Москва.

Страховете на литовците, латвийците и естонците се засилиха от действията на Русия край границите им. Руски военни самолети прелитат близо до тях всеки ден. През уикенда 6-7 декември самолети на НАТО излитаха неведнъж, за да “придружат” руски бомбардировачи с изключени транспондери (устройства, контактуващи с контролните кули, б. пр.).

На 8 декември Литва постави войските си в повишена готовност, след като забеляза в Балтийско море група от 22 руски военни кораба, включително тежковъоръжена корвета на 5 километра от териториалните си води.

А в четвъртък полският министър на отбраната Томаш Шемоняк заяви, че е “разтревожен” от “безпрецедентното” военно раздвижване на Русия над Балтийско море през последните дни.

Според говорител на НАТО в понеделник общо над 30 руски апарата от различни типове - бомбардировачи, изтребители и транспортни самолети, са били прехванати “над Балтийско море и край бреговете на Норвегия”.

Междувременно Швеция допусна в четвъртък, че ще мобилизира резервисти за военни учения - по-специално заради “превъоръжаването на Русия”, както спомена министърът на отбраната.........Прочети още

 
Турция и Италия ще извършват поддръжката на F-35 в Европа
14.12.2014, 21:42

F-35Пентагона определи, че техническата поддръжка на изтребителите F-35 и техните двигатели , принадлежащи на европейски страни, ще бъде извършвана в Турция и Италия.

Техническата поддръжка на изтребителите F-35 ще се извършва в Италия след 2018 г. Ако мощностите там недостигат част от работата ще се пренасочва във Великобритания.

Тежката техническа поддръжка на двигателите F135 ще се извършва в Турция след 2020 г. Допълнителна работа може да се пренасочва в Норвегия и Холандия. Изграждането на депо за тежко техническо обслужване на F135 би струвало десетки милиони долари и не е изгодно всеки оператор в Европа да има такъв център.

Пентагона още не е определил къде ще се извършва поддръжката в Азия, но Япония и Австралия са конкуренти за това.

В Италия има линия за крайно сглобяване на F-35, а в Турция е изградено предприятие за производство на компоненти за двигателя F135, така че избора на двете държави не е изненадващ.

http://aeropress-bg.com/

 
Завърна се 27-мият ни контингент от Афганистан
14.12.2014, 12:35

Министърът на отбраната Николай Ненчев посрещна последнaта група от 149 военнослужещи от състава на 27-мия контингент от Въоръжените сили на Република България, участвали в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF).

Те се завърнаха в нашата страна в 21.15 ч. вчера, 13 декември 2014 г. Министър Николай Ненчев ги приветства с „Добре дошли" на родна земя и ги поздрави за успешното приключване на мисията и изпълнението на поставените им задачи, информират от пресцентъра на Министерството на отбраната.

На летище София да посрещнат военнослужещите бяха също началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, ВРИД командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев и командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков.

Официалната церемония по разформироването на 27-мия контингент, участвал в операцията на НАТО в Афганистан, ще се състои на 16 декември 2014 г. в гр. Казанлък.

В състава на 27-мия контингент са включени 363 военнослужещи. По време на мисията те изпълниха успешно всички поставени задачи, включително 33 421 ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО; 3 496 механизирани и пеши патрули; проверки на 12 956 моторни превозни средства и на 34 412 пешеходци; обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия; оказване на медицинска помощ. Национален командир на контингента е полковник Никола Митев.

 
Ивайло Калфин: Няма натиск от наша страна за спешни промени в пенсионирането на военните
14.12.2014, 12:30

Ивайло КалфинОт 1 януари 2015 г. няма да се въвежда възраст, като второ изискване, освен необходимия осигурителен стаж, за придобиване право на пенсия от военнослужещите.

Еднократното парично обезщетение при уволнение, което е в зависимост от броя на прослужените години, но не повече от 20 заплати, не се предвижда да бъде намалявано, включително до 8, както се говори в последно време и кара военнослужещите да подават рапорти за напускане.

Това са двата основни извода, които си направих, като участник в качеството си на член на ръководството на СОСЗР, във вчерашната срещата с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, организирана по инициатива на председателя на Комисията по отбрана в парламента генерал от резерва Михо Михов.

Направи впечатление откритостта и убедеността, с която говориха по тези въпроси началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командирите на Сухопътни войски и ВВС генерал-майор Андрей Боцев и генерал-майор Румен Радев и главният инспектор на МО генерал-майор Петър Петров. Отчитайки напрежението, което се създава в армейската общественост, от несигурността и съмнителната перспектива, те подчертаха и конкретните последици върху военните ни способности. Това се свързва най-вече с опасността още веднъж след есента на 2012 г. Въоръжените ни сили да се лишат от подготвен състав, главно от средния ешелон, а и не само от него, което много трудно и то в доста продължителен период може да се компенсира. Има се предвид и недостатъчната окомпектованост с офицери и войници. И още нещо – не бива да се пипа „на парче”, всяка промяна в режима за пенсиониране следва да бъде съпроводена с изменения в нормативните документи, с подобряване на условията на труд и бит за военнослужещите и т.н.

По време на срещата представителите на висшето военно командване не са предлагали конкретни варианти за модел на пенсиониране на военнослужещите с въвеждане на възраст, каквито запитвания имаше през последните два дни. Стана ясно, че Консултативният експертен съвет към министъра на отбраната за разработване на модел за пенсиониране на военнослужещите, който се ръководи от главния инспектор на МО генерал-майор Петър Петров, продължава работа и ориентировъчно ще има готовност към края на февруари.

Няма натиск от Министерството на труда и социалната политика за спешно решаване на този въпрос, заяви Ивайло Калфин. Самият той е син на полковник от Българската армия и е добре запознат с тежестите на военната служба и проблемите, които се пораждат от несигурността. Както и друг път е казвал, търси се дългосрочно решение. В този смисъл той очаква в резултат на по-широк диалог да има общо съгласие до първата половина на следващата година по пенсионната реформа, така че тя да бъде поносима за хората. Най-общо – намерението е по-бързо да се намери най-доброто решение, което да се изпълни плавно. И да не разстройваме системата, допълни министърът.

Що се отнася, образно казано, до идеята за въвеждане на различни категории труд в армията, в зависимост от определени по някакъв начин критерии, с които да бъдат ощетени служещите в по-горните щабове, впечатлението е, че не се приема. Смята се, че подобно решение би създало и сериозни кадрови проблеми за попълване на старшите командвания и щабове. Тук би могло да се допълни, че по принцип подобно разделяне на военнослужещите на категории, не е нормално. Както не се възприема да има различни степени полковници, например. Разбира се, това се отнася и до другите офицерски звания.

Представителите на неправителствените организации генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов – председател на СОСЗР, и полковник от резерва Ангел Георгиев – председател на Българската авиационна асоциация, също изразиха опасенията си, че необмислени решения могат да доведат до сриване на отбранителни способности и призоваха към успокояване на личния състав.

От срещата става ясно, че социалното министерство гледа много сериозно на ситуацията в армията, която би се създала от едно необмислено решение. Показателно е, че в разговора участваха и двама заместник-министри – Николай Николов, който е по пенсионната реформа и Гълъб Донев. Очевидно подходът е нов. Това впечатление не е само заради проведената среща. За евентуални промени в пенсионния режим Ивайло Калфин заяви „Нямаме готово решение”, т.е. нещата ще се обсъждат и занапред. Що се отнася до приказките за намаляване на 20-те заплати, той каза „От мен такова нещо няма да се постави”.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Русия: не се нуждаем от ”Мистрал”, не планираме десант
14.12.2014, 09:35

MistralРусия няма нужда от хеликоптероносачи тип “Мистрал”, тъй като липсват основания да се предполага, че в бъдеще ще й се наложи да стоварва някъде морски десант.

Първият зам.-председател на Морската колегия към правителството на Русия Сергей Шишкарьов коментира, че не вижда голяма нужда от тези кораби, цитират го ТАСС и БТА.

“Те имат ограничен район за експлоатация и плаване. Тези кораби не служат толкова за отбрана, колкото дават възможност за настъпление. От гледна точка на стратегическите ни интереси нямаме основания да предположим, че ще стоварваме някъде десант”, каза шефът на правителствения координационен орган.

Според него за Русия ще е по-добре вместо корабите да си получи парите обратно. Руският президент Владимир Путин коментира вече, че се надява Русия да бъде компенсирана, ако Франция не достави бойните кораби.

Миналия месец френският президент Франсоа Оланд отложи за неопределено време доставката на първия от двата поръчани от Русия през 2011 г. хеликоптероносача “Мистрал” заради конфликта в Украйна.

По-рано руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, натоварен с отбраната на страната и шеф на Морската колегия, заяви, че ако се провали доставката на двата кораба, Русия може сама да построи такива. Тези дни високопоставен източник от отбранителния отрасъл на федерацията заяви пред ТАСС, че строежът на собствени универсални хеликоптероносачи е залегнал в дългосрочната програма на бранша до 2050 г.

http://rusofili.bg/

 
Свален иракски боен хеликоптер ЕС365
14.12.2014, 08:50

Екстремисти от ИДИЛ са свалили na 12 декември иракски хеликоптер Eurocopter EC635-Т2 по време на боевете в близост до Самара, разположен на около 150 км от столицата Багдад. Двамата пилота са загинали.

Това е най-малко третия свален хеликоптер в Ирак през последните няколко месеца.

На въоръжение в иракслите ВВС има около 64 вертолета Eurocopter EC635-Т2.

http://www.pan.bg/

 

 
Великобритания ще изпрати стотици военни в Ирак
13.12.2014, 22:56

Майкъл ФалънВеликобритания ще изпрати стотици военни в Ирак, за да обучават иракските и кюрдските сили за сигурност, водещи борба с джихадистите от "Ислямска държава". Това заяви британският министър на отбраната Майкъл Фалън в интервю, поместено в днешния брой на в. "Дейли телеграф", съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Министърът не уточни числеността на британския контингент, а само посочи, че той ще наброява неколкостотин военни. Част от войниците ще бъдат изпратени да охраняват екипите, които вече извършват обучението в четири бази на територията на Ирак.

В момента в Ирак са разположени 50 британски войници.

По думите на Фалън, в резултат на въздушните удари на водената от САЩ многонационална коалиция джихадистите са променили тактиката си и вече не използват големи формирования на открита местност. "Те все повече се укриват в градове и села, което означава, че трябва да бъдат унищожени със сухопътни войски", посочи министърът. Той изтъкна, че това трябва да бъде направено от "местната армия, а не от западни групи". - Още за Ирак

(БТА)

 
Талибаните с нова атака срещу НАТО в Кабул, двама американски военни са убити
13.12.2014, 22:47

Двама американски войници са загинали при атака на талибани срещу конвой на НАТО в близост до американската военновъздушна база „Баграм” в северната част на Кабул, предаде "Ройтерс", позовавайки се на представител на Пентагона.

„Двама членове на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан са загинали в резултат на вражеска атака в Източен Афганистан на 12 декември”, се казва в съобщение на ИСАФ, разпространено днес.

Коалицията отказа да оповести националността на войниците, но представител на американската армия във Вашингтон потвърди, че загиналите са американци.

Нападението е поредното от серията атаки в и около столицата на Афганистан в момент, в който международните сили напускат страната. - Още за Афганистан

http://pik.bg/

 
Хърватия поръча дузина поддържани немски гаубици
13.12.2014, 22:27

 Panzerhaubitze 2000Хърватия ще закупи от Германия 12 поддържани 155-милиметрови самоходни гаубици Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000). Според информация на Jane's, първите шест машини хърватите ще получат през втората половина на 2015 година, а вторите шест – през 2016 година.

Самите гаубици струват 12 милиона евро, но общата стойност на сделката се оценява на 41 милиона евро. В тази сума влиза и доставката на резервни части и подготовка на хърватски военнослужещи.

Немските гаубици хърватите купуват в рамките на програмата за развитие на националните въоръжени сили в периода 2015-2024 година, която в момента се разглежда от парламента на страната.

PzH 2000 се произвежда от 1998 година и се намира на въоръжение в армиите на Германия, Гърция, Италия и Холандия. Гаубицата е на верижно шаси, снабдена е със 155-милиметрово оръдие L52 и допълнителна картечница Rheinmetall MG3 калибър 7,62 милиметра. Има скорострелност 10 изстрела в минута и може да поразява цели на разстояние до 30-50 километра. - Още за PzH 2000

 
Категорично се противопоставят на всяко посегателство върху последната ни подводница
13.12.2014, 22:00

Съюзът на подводничарите изразява тревога, по повод публикацията в „Moreto.net”, от 12 декември 2014 година, относно отправеното от частната фирма „Бон Марин Интернешънъл“ искане за изкупуване на подводница „Слава“ за скрап!

Това се посочва в писмо на организацията до кмета на Община Варна Иван Портних, председателя на Общинския съвет Иван Луков и до всички общински съветници на морската ни столица.........Прочети още

 
Мончегорск ще получи Су-34
13.12.2014, 21:10

Су-34На 11 декември телеканала "Россия.24" информира, че 98-ми отделен смесен авиационен полк от състава на 1-во командване на ВВС и ПВО на Русия, дислоциран на летище Мончегорск (Мурманска област), ще започне от 2015 година да получава нови фронтови бомбардировачи Су-34.

В момента в състава на полка влизат по една ескадрила изтребители МиГ-31БМ, фронтови бомбардировачи Су-24М и разузнавателни самолети Су-24МР. По всяка вероятност последните двете ескадрилите със самолетите Су-24 ще бъдат превъоръжени със Су-34. По-нататък 98-ми полк ще трябва да влезе в състава на формиращото се в момента ново Обединено стратегическо командване "Север". - (видео)

До сега със серийни фронтови бомбардировачи Су-34 са въоръжени две строеви части на ВВС и ПВО на Русия – 47-ми отделен смесен авиационен полк от 105-ва смесена авиационна дивизия на 1-во командване в Балтимор (Воронеж), и 559-ти отделен бомбардировъчен авиационен полк на 4-то команване на ВВС и ПВО в Морозовск (Ростовска област). Всеки от тези полкове има по щат по 24 самолета Су-34 (по две ескадрили). - Още за Су-34

 
Полша подписа за JASSM
13.12.2014, 19:43

JASSMПолша подписа договор със САЩ за покупката на крилатите ракети AGM-158A JASSM и интеграцията им на флота от полските F-16C/D. Това стана факт на 11 декември.

Договорът предвижда доставка на 40 броя нискозабележими крилати ракети JASSM и модернизация на 46 броя от полските F-16C/D Block 52 с цел получаване на възможност да ползва ракетите.

Очаква се в началото на 2015 г. правителството на САЩ да възложи договора за изпълнение на Lockheed Martin.

В средата на 2015 г. два полски F-16 ще бъдат изпратени в САЩ, където ще получат модернизацията и ще започнат изпитания. Останалите 44 изтребителя ще бъдат преработени в Полша. Това ще започне през втората половина на 2016 г. Тогава ще се получат и първите ракети AGM-158. Темпът на модернизация ще бъде две машини месечно. Достигането на първоначално ниво на бойна готовност се очаква в началото на 2017 г.

В рамките на модернизацията полските F-16 не само, че ще получат възможност да използват JASSM, но и ще получат нова система за самозащита, борден компютър и система за обмен на данни.

Цената на сделката е $250 млн., от тях 33% ще отиде за модернизация на изтребителите, останалите пари са за придобиване на крилатите ракети, съпътстващо оборудване и обучение.

Полша заяви желанието си да придобие JASSM в края на септември 2014 г. Решението за усилване на бойните възможност на полските изтребители идва в светлината на кризата в Украйна.

JASSM има далекобойност от над 370 km, има GPS и инерциално насочване и носи 450-kg бойна глава. Полша ще стане четвъртия оператор на ракетата след САЩ, Финландия и Австралия. - Още за AGM-158A JASSM.

http://aeropress-bg.com/

 
Военноморските сили на САЩ тестват риба-дрон
13.12.2014, 14:50

Най-новата автоматизирана машина на военноморските сили на САЩ е подводен робот, изглеждащ като риба, пише Daily Press.

Разработеното в рамките на проекта Silent Nemo подводно плавателно средство в момента е в тестова фаза. То е в състояние да прави остри завои и да се движи през водата тихо, което го прави идеално за разузнавателни и проучвателни мисии. След въвеждането му във флотата, роботът може да се използва за инспектиране на корабни корпуси, за засичане на опасности под водата като мини или рифове, за доставка на товари и за достъп до иначе забранени зони.

От армията посочват, че очакват пълното интегриране на Nemo във флота през следващата година. Подводният дрон с дължина 1.5 метра, който тежи 45 килограма, е конструиран по подобие на риба тон. Той има подвижна опашка, благодарение на която плува съвсем като риба. Задвижващите механизми са 10 пъти по-тихи от вътящ се ротор. Роботът, наричан още GhostSwimmer („Плувец-призрак“) се управлява с помощта на джойстик. След завършването на тестовете и разработката, той ще може да плува и самостоятелно. Машината е проектирана да се потапя на 90 метра, макар че все още не е тествана на такава дълбочина. - (видео)

http://www.focus-news.net/

 
Американците изстреляха секретен спътник шпионин
13.12.2014, 12:14

На 12 декември в 19:19 местно време бе изстреляна ракета носител Atlas 5 (с руски двигатели РД-180 в първата степен) със засекретения спътник NROL-35 на борда, който ще бъде използван за интересите на разузнаването на САЩ.
Ракетата със спътника бе изпратена в Космоса от площадка SLC-3E на военната база Вандерберг.

Извеждането на сателита в орбита е доверено на компанията United Launch Alliance - съвместно предприятие на гигантите Boeing и Lockheed Martin и военнослужещи от 30-то Космическо крило на ВВС. - (видео).
NROL-35 ще бъде контролиран, както и другите шпионски сателити, от Националното разузнавателно управление. 

След излизане на орбита космическият апарат е получил обозначението USA-259 (2014-081A).

 
Гърция купува още десет вертолета CH-47D Chinook
13.12.2014, 10:20

CH-47D ChinookАгенцията по сътрудничество в областта на отбраната е уведомила Конгреса на САЩ за предстоящо сключване на споразумение за доставка на десет вертолета CH-47D Chinook, резервни части, техническа помощ на стойност 150 милиона долара.

Сделката предвижда доставката освен на 10 хеликоптера, така също и на 23 двигателя T55-GA-714A Engines (20 инсталирани и 3 резервни), 12 системи за предупреждение за изстреляни ракети AN/AAR-57 и друго навигационно и комуникационно оборудване технически описания, апаратура и програмно осигуряване.

„Осъществяването на сделката е в линия с международната политика и национална сигурност на САЩ, помагайки на съюзник от НАТО да подобри своята сигурност. Продажбата на вертолетите ще допринесе до желаните от САЩ и Гърция по-голяма стабилност на Балканите чрез увеличаване на така критичните способности за транспорт по въздуха. Допълнително придобиването на тези хеликоптери ще увеличи оперативната съвместимост на гръцките ВС с тези на НАТО и няма да наруши основния военен баланс в региона. Гърция няма да изпит трудности в усвояване на вертолетите,тъй като вече експлоатира CH-47” , се казва в писмото на Пентагона.

Хеликоптерите ще бъдат предоставени от намиращите се в армейските складове на съхранение резервни машини.

http://www.pan.bg/

 
Забраниха употребата на алкохол в канадския военноморски флот
13.12.2014, 09:18

 адмирал Марк НорманКомандващият военноморските сили на Канада вицеадмирал Марк Норман е издал заповед, с която строго се забранява употребата на алкохол на борда на военните кораби, предаде Би Би Си.

През последната година имаше няколко скандални ситуации с канадски моряци, свързани с употреба на алкохол.

Особен отзвук предизвика случай с канадски моряци по време на учения при бреговете на Калифорния през месец юли.

Един от корабите от военния флот на Канада беше отзован заради поведението на няколко от членовете на екипажа. Те бяха обвинени в кражби и сексуално посегателство в състояние на алкохолно опиянение.

Досега на моряците беше позволено да пият, докато не са на служба. Сега ще могат да докоснат алкохол само при специални случаи, например Коледа, ако капитанът разреши. В добавка автоматите за продажба на бира и вино на борда ще бъдат премахнати. А в редките случаи, когато моряците ще могат да си пийнат, ще трябва да плащат повече, тъй като корабите ще вдигнат цените на алкохола, сервиран в техните барове.

Употребата на алкохол ще бъде забранена, докато корабите са в морето, заяви вицеадмирал Норман.

 
Конгресът на САЩ одобри над 500 милиарда долара за военни разходи през 2015-та година
13.12.2014, 08:54

Конгресът на САЩ одобри 577 милиарда долара за военни разходи през 2015-та година, от които 64 млрд. са предназначени за военни действия в чужбина. Сенатът одобри законопроекта с 89 срещу 11 гласа. Камарата на представителите го одобри миналата седмица. Сега текстът отива за подпис при президента Барак Обама.

Законопроектът предвижда 5 милиарда долара за войната с "Ислямска държава", от които 1,6 милиарда за програма за обучение и екипиране на иракски сили, кюрдите и сунитските племена. Продължен е планът за обучение и екипиране на умерените сирийски бунтовници, за което ще отидат 500 милиона долара.

Въпреки възраженията на Барак Обама, законопроектът продължи забраната от 2011-та година - затворниците от Гуантанамо да бъдат прехвърлени на територията на САЩ.

 

 
Спуснаха на вода фрегатата "Адмирал флота Касатонов"
12.12.2014, 22:52

Фрегата «Адмирал флота Советского Союза Горшков»В руската корабостроителница "Северная верфь" в Санкт Петербург днес се състоя церемония по спускане на вода с помощта на плаващ док на строящата се за ВМФ на РФ фрегата "Адмирал флота Касатонов" (заводски номер 922) – вторият кораб от проект 22350. - (видео).

Фрегатата беше заложена на 26 ноември 2009 година. Нейното строителство се извършва в рамките на контракт 704/27/2/ОНК/КН/0494-10, предвиждащ постройката на три серийни фрегати от проект 22350 със заводски номера 922 ("Адмирал флота Касатонов"), 923 («Адмирал флота Головко», заложена на 1 февруари 2012 година) и 924 («Адмирал флота Советского Союза Исаков», заложен на 14 ноември 2013 година).

Главната фрегата от проект 22350 «Адмирал флота Советского Союза Горшков» 417 (заводски номер 921), строяща се в същата корабостроителница от началото на 2006 година, в момента преминава през заводски ходови изпитания, на които излезе на 18 ноември 2014 година. - Още за проект 22350

 
Талибаните пак ще се върнат в Кабул, ако войската не им попречи
12.12.2014, 20:34

В понеделник приключи официално една от най-продължителните и най-кръвопролитни военни мисии на НАТО - за “поддържане на сигурността” в Афганистан.

Експерти предупреждават, че ситуацията може да се развие според сценария от 1992 г., когато три години след изтеглянето на съветските войски от Афганистан режимът на президента Мохамад Наджибула падна под натиска на муджахидините.

Талибаните отново ще дойдат на власт, освен ако афганистанската армия остане изцяло лоялна на днешното държавно ръководство........Прочети още

 
ЦРУ знаело, че няма връзка между Ирак и 9/11
12.12.2014, 20:18

Джордж У. Буш Разсекретени от ЦРУ документи поставят под голямо съмнение използваното от администрацията на Джордж У. Буш оправдание за американската инвазия в Ирак през 2003 година, съобщава СиЕнЕн.

От документите става ясно, че атентатите от 11 септември 2001 година нямат връзка с Ирак. Именно Вашингтон тогава обяви пред американската общественост, че Саддам Хюсеин заедно с „Ал Кайда" са отговорни за атентатите.

Според тогавашната официална информация Мохамед Ата, един от организаторите на 9/11, се е срещнал с иракски представител в Чехия няколко месеца преди атаките. Администрацията на Буш, която поддържа, че Ата е провел среща с иракския агент Ахмад ал Аниан в Прага през 2001 година, е използвала информацията, за да свърже атаките през 11 септември с Ирак.

В разсекретените документи на ЦРУ има писмо на настоящия директор на ЦРУ Джон Бренън до бившия председател на Комисията по отбрана на Сената Карл Левин през 2003 година.

Отбелязва се, че никой от експертите по контратероризъм или ФБР не е потвърдил, че има доказателство или информация, че Ата е бил в Прага, което противоречи на официалната позиция.

През 2001 година в интервю за NBC тогавашният вицепрезидент Дик Чейни заяви, че е потвърдено, че Ата е бил в Прага и се е срещнал с иракското разузнаване няколко месеца преди атаките.

ФБР и ЦРУ са предупредили, че са „скептични, че Ата е бил в Прага", според писмото на Бренан. Той подчертал, че не може да се вярва на единствения използван от администрацията на Буш източник и че се изискват още доказателства.

На 13 март 2003 година представители на ЦРУ за последен път се опитват да опровергаят информацията за съществувала такава среща. Седмица по-късно САЩ изпращат армията си в Ирак.

http://news.ibox.bg/

 
Генерал Дзулиани: Алианса подкрепя СИОР
12.12.2014, 20:06

На 8 декември президентът на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва към НАТО (СИОР) подполковник от резерва Димитър Попов бе приет от заместник - върховния съюзен командващ по трансформациите на НАТО (DSACT) генерал (ВВС Италия) Мирко Дзулиани. Това стана по време на визитата му в САЩ.

Подполковник от резерва Димитър Попов информира заместник- върховния съюзен командващ по трансформациите за предстоящите задачи на СИОР през 2015 г. и изрази задоволство от сътрудничеството с съюзно командване по трансформациите (ACT).

Генерал Дзулиани увери президента на СИОР, че Алианса ще продължава да подкрепя дейностите на Междусъюзничестата конфедерация, и по специално тези по обучението на резервистите в школата на НАТО.

Президентът на СИОР се срещна и с началник щаба на съюзното командване по трансформациите (COS) генерал - лейтенант Фил Джоунс, с когото бяха обсъдени практическите въпроси, свързани с включването на резервисти от СИОР в курсовете на Школата на НАТО в Обераммергау (Германия).

http://www.otbrana.com/

 
Шест черноморски държави отчетоха военноморското сътрудничество
12.12.2014, 20:03

 Началникът на щаба на Военноморските сили капитан I ранг Коста Андреев предаде председателството по Документа за мерките за укрепване на доверието и сигурността във военноморската област на Черно море на РумънияДванадесета годишна среща по Документа за мерките за укрепване на доверието и сигурността в областта на военноморското сътрудничество в Черно море се проведе днес във Виена, под председателството на България. Делегацията на България, която участва в срещата, беше ръководена от посланик Петьо Петев, директор на дирекция “НАТО и регионална сигурност”, Министерство на външните работи, и включваше представители от министерствата на отбраната и на външните работи, както и от Постоянното представителство във Виена.

По време на срещата шестте черноморски държави – България, Грузия, Румъния, Руската Федерация, Турция и Украйна направиха преглед на изпълнението на Документа през 2014 г., като отчетоха приноса му в областта на военноморското сътрудничество и обмена на информация. Отбелязвайки променената среда на сигурност, държавите-участнички потвърдиха значимостта на Документа, потенциала му за укрепване на доверието и сигурността в Черноморския регион и ангажимента си за продължаване на диалога и сътрудничеството в тази област.

На официалната церемония на срещата във Виена, началникът на щаба на Военноморските сили на Българската армия капитан I ранг Коста Андреев предаде символа на председателството – български военен кортик, на контраадмирал Константин Чиоробеа от Военноморските сили на Румъния – следващ председател на Документа.

Документът за мерките за укрепване на доверието и сигурността в областта на военноморското сътрудничество в Черно море е подписан през 2002 г. от шестте черноморски държави, признавайки важната им роля и особена отговорност за насърчаване на мира, сигурността и сътрудничеството в Черноморския регион. Той е един от механизмите за укрепване на регионалната сигурност и стабилност в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

http://www.otbrana.com/

 
ВВС дефинираха потребностите си от безпилотни летателни системи
12.12.2014, 19:58

Семинар на тема „Безпилотни летателни системи за нуждите на Военновъздушните сили (ВВС)" се проведе днес в Националния военноисторически музей в София. Семинарът е организиран от Командването на Военновъздушните сили, съвместно с Института по отбрана. Участваха водещи научни институти и технологични компании - производители на безпилотна летателна техника както от страната, така и от чужбина. Имаше представители на фирми от Румъния, Испания, САЩ, Швейцария, Израел. На форума бяха представени основните характеристики на безпилотните летателни средства, необходими на ВВС. Фирмите-участнички презентираха свои разработки в областта и техните възможности.

„Имаме нужда от безпилотни системи, които са ценово достъпни и с възможности, отговарящи на целите на подготовката и задачите, които са поставени пред ВВС“ – заяви при откриването на форума командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев. Той добави, че наличието на безпилотни летателни системи е от важно значение за формирането на способности не само за Военновъздушните сили, но и за останалите видове въоръжени сили на Българската армия.

ВВС се нуждаят от безпилотни летателни системи от лек и среден клас, които да се използват като мишени и като средства за разузнаване и наблюдение. Необходимостта от тях е мотивирана от повишаването на бойната подготовката на летателните екипажи и на разчетите на наземните сили и средства за ПВО. Визията за развитието на ВВС предвижда използването на безпилотни летателни апарати за тактически задачи и мисии по оказване помощ на населението при бедствия и аварии.

http://www.otbrana.com/

 
Шефът на ЦРУ защити мъченията
12.12.2014, 17:02

Джон Бренън Ръководителят на ЦРУ Джон Бренън отговори на атаките срещу американското разузнаване за извършени мъчения срещу затворници. Бренън заяви, че информацията, получена от лицата, подлагани на мъчения от страна на Управлението, е помогнала за ликвидирането на лидера на международната терористична мрежа „Ал Кайда“ и терорист номер едно в близкото минало Осама бин Ладен, съобщава Ен Би Си. По думите на Бренън, служителите на агенцията също не са били подготвени за прилагането на новите методи за разпити след атентатите от 11 септември в САЩ.

По думите на директора на ЦРУ, някои служители на ЦРУ са прибягвали до мъчения в хода на разпитите, но въпреки това, агенцията е „направила много неща правилно“ за сигурността на страната.

Бренън каза още, че служителите на агенцията не са били подготвени за прилагането на новите методи за разпити, съобщава АФП. „В много отношения програмата бе неизвестна за ЦРУ, не бяхме готови. Имахме малко опит с пленниците, само няколко офицери бяха обучени. Президентът настоя да се максимизират усилията шест дни след атентатите от 11 септември, пред наш стоеше задачата да изпълним разпореждането“, каза Бренън.

Изявлението на Бренан идва два дни след доклада на Сената, според който ЦРУ умишлено е подвело Белия дом и обществото за измъчването на затворници след атентатите от 11-ти септември. Въпреки скандалния документ, редица политици защитиха агенцията. Сред тях и бившият вицепрезидент Дик Чейни, който каза, че президентът Джордж Буш-младши е знаел всичко, което е трябвало да знае.

Ръководителят на ЦРУ Джон Бренан смята, че доверието към неговото ведомство не трябва да пострада от доклада на американския сенат,в който се оповестява прилаганото от агенцията насилие. „Ние предоставяме на властите истината. Дали тези власти ще се съгласят с това, в което вярваме ние, е друг въпрос. И докато аз съм директор на ЦРУ, ще продължа да отстоявам тези идеали, понеже легитимността на ЦРУ е пряко свързана с доверието към агенцията. И ние не можем да си позволим да загубим нито едното, нито другото”, заяви Бренан, като подчерта, че в момента ЦРУ не използва „подобни методи”. „В момента световните медии активно следят дискусиите около този доклад. И аз мисля, че в момента съществуват много преувеличения , които вредят на нашата оперативна дейност”, добави той.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама отказа да коментира публикувания по-рано доклад за насилието, прилагано от ЦРУ. Обама произнесе реч по време на заседание на Съвета по експорт на САЩ, на което са присъствали представители на американския бизнес. На зададен от журналисти въпрос „Съгласни ли се с думите на ръководителя на ЦРУ Джон Бренан, че насилието спрямо затворници е помогнало за спасяването на други животи?” Барак Обама отговори: „Ние тук говорим за експорта, благодаря”.

http://pressadaily.bg/

 
Украйна ще изпрати повиквателни на 40 хиляди войници
12.12.2014, 16:56

През 2015 година Украйна възнамерява да изпрати повиквателни на 40 хиляди войници и да удвои военния бюджет, предаде AFP, позовавайки се на украинския министър на отбраната Степан Полторак.

Министърът заяви още, че през следващата година Украйна ще обучи 10500 души, които ще се присъединят към армията като наемни войници.

Някои от тези хора ще заместят повиканите, които вече са изпълнили своите задачи. Полторак каза, че силата на въоръжените сили на Украйна ще се увеличи до 250 000 души от 232 000 през тази година.

Украйна прекрати набирането на нови хора за армията през 2013 г., но го възобнови през месец май заради анексирането на Кримския полуостров и сблъсъците в източната част на страната. През 2013 г. Киев имаше само 130 000 души във въоръжените си сили и призова по-малко от 25 000 да изпълнят военната си служба.

Полторак каза, че бюджетът за отбрана ще бъде увеличен повече от два пъти до 50 милиона гривни (2,5 милиарда евро).

 
Виртуалните войни на омразата
12.12.2014, 16:45

Регион на жестокостта – така днес може накратко да се опише Близкият изток. Публикувана от ислямистки интернет сайтове снимка показва джихадист на фона на закичен с човешки глави танк. Боецът изглежда щастлив и усмихнат и е издигнал знамето на победата. Бруталността на доскорошните арабски диктатори бледнее пред ислямистите, които режат главите на "неверниците" от малцинствата и разрушават църкви и религиозни храмове.

С основаването на така наречения халифат на Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), арабските държави се превърнаха в цел и арена на "подвизите" на джихадистите. Лидерът на групировката Абу Бакр ал-Багдади успя да посее ужас, превръщайки света в зрител на нечовешки кадри на обезглавяване, бомбени атентати и масови убийства, на които присъстват и деца – утрешни джихадисти. ИДИЛ стана световна марка за ужасяващото насилие. Това контрастира с конспиративността на останалите въоръжени фундаменталистки организации и групировки. Друга разлика е, че рекрутирането става по-често чрез социалните мрежи и познанствата, за разлика от досегашните методи за набиране на попълнения на "Ал Каида"...........Прочети още

 
Частна фирма поиска да купи последната българска бойна подводница
12.12.2014, 16:23

Частната морска компания „Бон Марин Интернейшънъл“ официално е поискала от община Варна да купи българска военна подводница С-36, съобщи petel.bg. След като беше снета от въоръжение, тя беше дарена на местната власт за да бъде превърната в музей. Според мнението на изпълнителния директор на компанията Георги Бонин, оправил искането към общината, подводницата е годна единствено за резервни части и скрап.

Самото поставяне на въпроса хвърли в смут комисията „Собственост и стопанство“ към варненския общински съвет. Съветниците единодушно решиха да откажат продажбата, около която има няколко странни обстоятелства, които така и не бяха напълно изяснени.

Предложението на „Бон Марин Интернейшънъл“ е отправено още през май и не е ясно защо излиза на бял свят чак сега. Освен това, в него се говори за подводницата „Надежда“, а община Варна е собственик на другата стара българска подводница - „Слава“, като плановете за новия музей са тъкмо за нея.

Не е ясно дали става въпрос за елементарно объркване, тъй като двете пенсионирани бойни подводниците са еднотипни. Така или иначе, на 8 август тази година, „Надежда“ беше транспортирана с помощта на специализиран кораб за да бъде нарязана. На заседанието на общинската стопанска комисия съветниците си припомниха този факт, както и че общината е собственик на „Слава“, а не на „Надежда“.

Варненските избраници от всички партии като един се възмутиха от възможността последния спомен за съществуването на български подводен флот да бъде унищожена. За съжаление, дебата не показа имат ли те ясна представа как за запазят „Слава“ като национална светиня на военното и морското дело.

Съветници коментираха, че изваждането на сушата на подводницата ще струва около 300 000 лв, а реконструирането й в музей – над 2 млн. лв. По предложение на съветника от БСП Аврам Тодоров, комисията ще поиска експертно мнение от съюза на подводничарите за това как да се погрижи най-добре за последната българска бойна подводна лодка. - Още български подводници

http://www.blitz.bg/

 
На вниманието на българските политици: За усвояването на F-16 на иракските пилоти им са необходими години обучение в САЩ
12.12.2014, 16:06

F-16В период на непрестанни въздушни удари на ВВС на САЩ, коалиционни партньори и Иран срещу цели на ИДИЛ в Ирак, иракските пилоти, които в момента се учат как да летят на F-16, са на години от завършване на обучение си в САЩ.

Първите двама от общо 24 иракски летци, които в момента са на обучение в САЩ, може да придобият сертификат за инструктори на F-16 през фискалната 2017 година. Но продължителността на тяхното обучение зависи от това, как усвояват самолета и придобитите способности, а не от времеви параметри. Споменатите двама иракски пилоти се очакваше да завършат първата фаза от своята подготовка (Flight Lead Upgrade training) през септември т.г., но сега това ще се случи през февруари или март 2015. След това на тях ще им са необходими поне още 500 часа нальот, преди да започне подготовката им за инструктори. За това ще са необходими от 18 до 24 месеца, но обучението им за инструктори ще започне тогава, когато са готови.

"Само фактът, че те биха покрили минималните изисквания, необходими да бъдат одобрени за обучение като инструктори, не означава, че ще се случи реално. Реалистично е да се смята, че за това ще им е необходимо да достигнат 600-700 часа нальот, за да започне инструкторското им обучение. Обикновено това условие за пилот от ВВС на САЩ е 550-600 часа ”, споделя старши лейтенант Хосе Дейвис, говорител на Командването за летателно обучение...........Прочети още

 
Главни сержанти водят занятия с ученици
12.12.2014, 14:15

От 8 до 12 в 61-ва механизирана бригада – Карлово, се проведоха занятия с петте секции на клуба „Приятели на армията“, в които участват ученици от средните училища в градовете Карлово и Сопот, съобщава КСВ.

Занятията се провеждат в изпълнение на Плана за съвместна дейност между 61 мбр и клуб “Приятели на армията“ през учебната 2014/2015 година и имат за цел придобиване на познания, общовойскова култура, войскови умения от учениците, формиране на личностна мотивация за съзнателно и активно участие в процеса на обучение, като и изграждане на качества като издръжливост, психическа устойчивост, дисциплинираност и изпълнителност, умения за оказване на помощ и взаимопомощ.

Във връзка с това главните сержанти на батальоните от район Карлово запознаха средношколците с назначението, бойните свойства и общото устройство на АК, ПК и ПМ, показаха частите и механизмите на видовете стрелково оръжие, реда за непълно разглобяване и сглобяване и обърнаха внимание на възможните задръжки и неизправности при стрелба и начините за тяхното отстраняване.

http://landforce.mod.bg/

 
Senate Select Committee on Intelligence
12.12.2014, 13:28

 

Доклад на Сената на САЩ относно изтезанията използвани от ЦРУ за борба с тероризма (pdf формат)

 
Изявление на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов
12.12.2014, 10:02

вицеадмирал Румен НиколовИзползвам възможността в края на учебната 2014 година да отбележа, че Българската армия, българските военнослужещи от всички нива - от войника, моряка, до най-висшия военен в страната, са готови за изпълнение на предстоящите задачи.

Отчитайки изключително динамичната обстановка в международен аспект, това, че около нас съществуват горещи точки, дава основание още по-сериозно да се готвим за изпълнението на задачите, включени в трите основни мисии на Българската армия и Въоръжените сили.

Българските военнослужещи, както в страната, така и зад граница, се готвят и изпълняват своите задачи. За наша радост, нямаме активно участие в мисия „Отбрана”. Но ние трябва да бъдем готови за изпълнението и на тези наши задачи.

При изпълнението на мисията „Съдействие за колективния мир и сигурност” военнослужещите от Българската армия участват в операции зад граница и се представят изключително достойно. Не по-малко внимание се отделя за готовността за реакция на военнослужещите при изпълнение на задачи по третата мисия – „Оказване на съдействие на населението при бедствия и аварии”.

И днес, при неблагоприятни метеорологични условия, военнослужещите с техните възможности, отговорности и с амбицията да бъдат полезни на съгражданите си, са готови да се отзоват в помощ на населението, когато бъдат призовани. Всичко това дава основания ръководният състав на Въоръжени сили, да се гордее с добрата подготовка на военните формирования за действие в тази обстановка.

И много бих се радвал, ако са достатъчно добри условията, в които военнослужещите живеят, трудят се и проявяват своите качества. Нужно е те да бъдат осигурени, както от законодателната, така и от изпълнителната власт, за да бъдат подпомогнати в тяхната реализация. В никакъв случай това не трябва да дава основание за изказвания, противоречащи на ценностите и духа на коректност и уважение към Българската армия.

Считам, че нашите усилия ще се оценят от всички нива на ръководство на държавата, от страна на партии, организации - неправителствени, синдикални и други.

Моето желание и молба е да се осигури спокойствие на военнослужещите – офицери, старшини, сержанти, войници, за да могат да изпълняват с чест и достойнство служебните си задължения и да издигат авторитета на Българската армия.

http://www.mod.bg/

 
Нова партида изтребители Су-30МК2В са доставени на Виетнам
12.12.2014, 09:43

Су-30На 6 декември транспортен самолет Ан-124 Руслан е доставил във Виетнам нови два изтребителя Су-30МК2В (бордови номера 8583 и 8584) в рамките на сключен през 2013 г. договор. Стойността на сделката за придобиване на 12 руски изтребители е 600 милиона долара. Към момента виетнамските ВВС имат на въоръжение 27 изтребителя Су-27/30.

До сега по новия договор Виетнам е получил през ноември два Су-30МК2В и сега през декември – още два.

Преговорите за доставка на Виетнам на нова партида изтребители Су-30 се водят от 2010 година, като плановете са били за 20 нови самолета Су-30МК2.

http://www.pan.bg/

 
Катастрофа с Ан-32 на ВВС на Шри Ланка
12.12.2014, 08:49

An-32Днес сутринта в 06:20 местно време военно-транспортен самолет Ан-32 на ВВС на Шри Ланка се е разбил при заход за кацане на летище Коломбо.

Самолетът е засегнал покрива на една сграда и е избухнал в пламъци. Катастрофата е станала в условия на гъста мъгла и полет над гориста местност . Последното радиосъобщение от самолета е, че екипажът не вижда добре пистата на летището. - (видео)

От намиращите се пет души на борда, четирима са загинали, а петият е закаран в болница с тежки обгаряния.

http://www.pan.bg/

 

 
Израел е най-милитаризираната страна в света
11.12.2014, 21:08

Израел, Сингапур, Армения, Сирия и Русия са най-милитаризираните страни в света, гласи Глобалният индекс за милитаризация на Международния център за трансформация в Бон. В първата десятка са още Кипър, Южна Корея, Йордания, Гърция и Азербайджан.

България е сред първите пет европейски страни, които отделят най-много средства за армията си в сравнение с други държавни разходи. Страната заема 27-о място в световната класация. Преди нея са Гърция (на 9-о място), Финландия (17) и Естония (21), а веднага след нея - Португалия. Като цяло разходите за екипировка и доставка на оръжие в европейските страни - членки на НАТО, са намалели с повече от 9 млрд. долара между 2009 г. и 2013 г.

Нивото на милитаризация в Близкия изток остава високо както заради съществуващи авторитарни режими, които се подготвят да защитават властта си, така и заради вече развиващи се военни конфликти.

 
ВМС на САЩ в Персийския залив в оперативна готовност за използване на лазерно оръжие
11.12.2014, 20:33

Командването на ВМС на САЩ е разрешило на командира големия десантен кораб USS Ponce да използва при нападение от противникови средства 30 kW-та бойна лазерна установка LaWS (Laser Weapon System). Новото оръжие е инсталирано през лятото, като са проведени експериментални стрелби по разнородни мишени, намиращи се на близко и средно разстояние. Успоредно са приети и правилата за използване на „лазерното оръдие”.

По време на тестовете LaWS успешно е поразила БЛА (с размери, съпоставим и на Scan Eagle), двигателя на атакуваща кораба скоростна лодка, както и гранатомет.

LaWS е инсталирана над мостика на USS Ponce и е интегрирана към РЛС и системата за управление на огъня на кораба, но може да се управлява и ръчно от оператор.

Лазерната станция притежава супер модерна оптична система, която може да се използва и за откриване на цели на значително разстояние. - (видео)

http://www.pan.bg/

 
Заместник-командирът на СВ бригаден генерал Тодоров участва в ден на високопоставени гости на учението „Trident lance”
11.12.2014, 15:50

По покана от Командващия на Съюзното сухопътно командване на НАТО, заместник-командирът на СВ, бригаден генерал Любчо Тодоров участва в Ден за високопоставени гости на учението „Trident lance 2014” в Графенвьор, Германия на 10.12.2014 г.

„Trident lance 2014” е компютърно подпомагано командно-щабно учение, в което участват корпусите на НАТО за бързо реагиране в Гърция и Турция и Полша както и избрани щабове от командната структура на НАТО с участието на повече от 4000 военнослужещи от 28 страни.

Учението се провежда от 30 ноември до 13 декември 2014 г. и има за цел да подготви и сертифицира Съюзното сухопътно командване за ролята му на бъдещо Сухопътно компонентно командване на НАТО.

 
Адвокат Димитър Кюмюрджиев става зам.-министър на отбраната
11.12.2014, 15:34

Димитър Кюмюрджиев Министър-председателят Бойко Борисов издаде заповед за назначаването на Димитър Кюмюрджиев за заместник-министър на отбраната. Предложението е на министър Николай Ненчев.Димитър Кюмюрджиев е завършил право в СУ „Св. Климент Охридски”.

Преминал е през различни юридически длъжности в съдебната система, адвокатурата, държавната администрация и международни организации. Бил е член на Комисията за защита на конкуренцията (1997-2003 г.) и началник на политическия кабинет на министъра на външните работи (2009-2010 г.).

Преди дни Патриотичният фронт предложи за зам.-министър на отбраната свой човек - експертът по военни паметници Иво Антонов. Кандидатурата му обаче не бе одобрена заради публикации във Фейсбук

 
Първият пуск на Storm Shadow от италиански Eurofighter Typhoon е успешен
11.12.2014, 13:08

STORM SHADOWИталианската аерокосмическа компания Alenia Aermacchi, съвместно с партньорите от консорциума Eurofighter, успешно реализира пуск на ракета Storm Shadow от италиански изтребител Eurofighter Typhoon. Изпитанието е проведено през ноември 2014 г., като ракетата успешно се е отделила от самолета и е била проследена от бордния радар до поразяването на целта

Ракетата Storm Shadow е значителна придобивка към бойните способности на Eurofighter Typhoon, като му дава способността да изстрелва множество ракети на големи разстояния, далеч от обсега на противниковата ПВО.

По същото време британската компания BAE Systems завърши първата опитна инсталация на ракета Storm Shadow на борда на изтребител Typhoon на Кралските ВВС на Великобритания с помощта на производителите от MBDA. Това е важна част от интеграцията на ракетата в бойния пакет на самолета.

Към момента Storm Shadow е приета на въоръжение във ВВС на Италия и Великобритания като част от арсенала на ударните самолети Tornado. Тя е с голям обсег, с прецизно насочване оръжие за поразяване и неутрализиране на изключително важни цели.

Ракетата е с обсег 250 km, тежи 1300 килограма и е дълга 5 метра. Ще бъде оперативно готова с завършването на въвеждането в експлоатация на стандарта P2E на EF2000 Typhoon.

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
Модернизация на руските бомбардировачи Ту-95МС
11.12.2014, 12:39

Ту-95МСРадиоелектронното оборудване на всички стратегически бомбардировачи Ту-95МС на въоръжение в руските ВВС ще бъде напълно модернизирано до 2020 година. Те ще бъдат снабдени и с нови средства за въоръжение.

Целта на модернизацията е и да се удължи срока на служба на бомбардировачите до 40-45 години, като и това не е предела – те могат да останат на въоръжение до 2040-те години.

Разработва се високоточна крилата ракета с въздушно базиране и с по-голяма далечина на действие, като бойната глава може да бъде с конвенционален или ядрен заряд. Така бойните възможности на Ту-95МС, постъпили на въоръжение през 1982–1983, значително ще се повишат. - Още за Ту-95

http://www.pan.bg/

 
САЩ с офанзива срещу Русия заради нарушавани ядрени договори
11.12.2014, 12:04

САЩ обмислят предприемане на икономически и други контрамерки срещу Русия заради нарушаване на ключов договор за ядрените оръжия, обяви официален представител на Държавния департамент, съобщават американски медии.

Заместник-държавният секретар на САЩ по контрола над оръжията и международната сигурност Роуз Готемюлер заяви пред комисия в Конгреса, че САЩ проверяват какви военни мерки могат да предприемат, за да са сигурни, че Русия не печели значително военно предимство от неизпълнението на ядрен договор.

Бившият президент на САЩ Роналд Рейгън и бившият лидер на СССР Михаил Горбачов подписаха Договор за ликвидиране на ядрените ракети със среден обсег през 1987 година, който елиминира цял клас ядрени оръжия. Договорът има за цел да ликвидира ядрените и конвенционални наземни балистични ракети с междинен и по-малък обсег, определен в границите между 500 и 5500 км.

Конгресът оказва натиск върху Белия дом да се опълчи на Русия заради нарушения на договора през последните години. Съветник в Конгреса заяви, че има доказателства за нарушения от Москва още през миналото десетилетие.

Готемюлер заяви пред американските конгресмени, че Русия не спазва Договора за обикновените въоръжени сили в Европа и САЩ се опасяват, че Москва може да нарушава и други договори.

Към момента Русия не е склонна да признае, че нарушава Договора за ликвидиране на ядрените ракети със среден обсег или да отговори на американските опасения, поясни тя.

„Следователно ние разглеждаме серия от дипломатически, икономически и военни мерки за защита на интересите на САЩ и нашите съюзници, и призоваваме Русия да спазва ангажиментите за контрол над ядрените оръжия", обясни американският представител, допълвайки, че САЩ продължават да водят дипломатически разговори с руски официални лица с надежда Москва да се върне към спазването на договорите.

„Второ, активно разглеждаме потенциални икономически мерки в отговор на нарушенията от Русия. Трето, САЩ оценяват опции във военната сфера, за да е сигурно, че Русия няма да се сдобие със значително военно превъзходство от нарушаването на Договора за ликвидиране на ядрените ракети със среден обсег", категорична бе Готемюлер

Браян Маккоен, заместник-държавен секретар по отбранителната политика, заяви, че Пентагонът изготвя военна оценка за заплахата от разполагането на забранени от договора руски ракети в Европа или Азиатско-тихоокеанския регион.

http://news.ibox.bg/

 
Обща заплаха сближава Москва и Ташкент
11.12.2014, 09:47

Владимир Путин Руският президент Владимир Путин започва днес обиколка в Узбекистан и Индия, след като тези дни командването на силите на НАТО в Афганистан обяви края на военната мисия на алианса в тази страна.

Москва не крие, че руският лидер ще обсъди с домакините си в Ташкент и Делхи произтичащите оттук проблеми за сигурността в региона.

Официални съобщения на федералното отбранително министерство сочат, че Русия и съюзниците й вече се готвят да възпрат евентуалните негативни последици, в случай че обстановката в Афганистан се дестабилизира.

Доколко обаче ще са ефикасни тези мерки, този въпрос изглежда остава открит........Прочети още

 
Конгресът на САЩ планира допълнителни средства за военни разходи
11.12.2014, 09:30

A-10Конгресът на САЩ планира да отпусне значително повече пари за отбрана в проектобюджета за 2015 г., който предстои да бъде гласуван в двете негови камери. Общо Пентагона ще получи $93,8 млрд.

В планирания бюджет се предвижда покупката на четири допълнителни F-35 (два А и два С), като за това се отпускат $479 млн. Така ще бъдат поръчани 38, вместо планираните 34 машини от този тип.

Ще се осигури и покупката на 15 самолета за РЕБ EA-18G Growler. За тази цел се отпускат $1,46 млрд. Това ще удължи живота на производствената линия на Boeing.

Също така се планира отпускането на $337,1 млн. за експлоатацията на щурмовите самолети A-10, като по такъв начин Конгреса блокира плановете на американските ВВС за пенсионирането на типа. Други $100 млн. се дават за покупка на нови вертолети за бойно търсене и спасяване.

Осигуряват се и допълнителни $102 млн. за плащането на един самолет за специални операции MC-130J и се дават допълнителни $90,5 млн. за експлоатацията на летящите радари E-3.

Няма да има смущения в финансирането на програмите F-35, KC-46, както и за създаването на нов стратегически бомбардировач. Отпускат се пълни средства и за програмата на ВМС за създаване на боен БЛА.

Армейската авиация ще получи допълнителни $341 млн. за покупката на още 12 щурмови вертолета AH-64 и девет транспортни UH-60.

http://aeropress-bg.com/

 
Германия изпраща войници в Северен Ирак
11.12.2014, 09:15

Федералното правителство в Германия иска да разшири помощта си в обучаването на кюрдските бойци в Северен Ирак и да получи за целта мандат от парламента.

Както съобщава вестник "Билд", позовавайки се на проект за мандат, предназначен за Бундестага, над 100 въоръжени военнослужещи от германската армия ще бъдат изпратени в Ирак, за да обучават там кюрдските бойци пешмерга за борбата срещу терористичните милиции "Ислямска държава", предаде ДПА, цитирана от БТА.

По данни на "Шпигел онлайн" понастоящем е планирано още в началото на 2015 г. няколко десетки военнослужещи да бъдат изпратени в Ирак. Според информационния портал федералното правителство е планирало да потърси прякото участие на парламента противно на първоначалните замисли.

В медийните съобщения се посочва също, че от отговорните ведомства трябва да се съберат днес и да обсъдят мисията в кулоарите на заседанието на кабинета в Берлин.

Бундесверът вече изпрати оръжие на кюрдските бойци пешмерга и обучи на място войниците как да боравят с тях.

В края на октомври проучвателен екип на федералното правителство замина за Ирак, за да извърши оценка на евентуална по-разширена военна мисия за обучение, допълва ДПА.

http://dnes.dir.bg/

 
Руски Су-34, прехванати над Балтийско море от холандски F-16
11.12.2014, 09:00

Напоследък руски фронтови бомбардировачи Су-34 Fullback са чести ‘гости’ в Прибалтийския регион.

На 8 декември два холандски изтребителя F-16, дислоцирани в полската военновъздушна база Малборк в рамките на силите на НАТО, осигуряващи Еър полисинг на трите прибалтийките държави от алианса, са прехванали и ескортирали два руски бомбардировача Су-34, летящи в международното въздушно пространство (без FPL /план на полета/). Руските Су-та са летели в посока на военновъздушната база до Калининград. - (видео)

Според МО на Холандия това е втори случай, когато холандски изтребители F-16 са вдигнати по тревога за идентифицирани на въздушна цел в близост до прибалтийските републики – на 12 ноември са ескортирали руски разузнавателен самолет Ил-20, летящ северно от Естония и Литва.

Както вече бе съобщено от централата на НАТО, през 20143 рязко се е повишила активността на руските ВВС в Прибалтийския регион – изтребители на алианса са били вдигани по тревога за идентифициране и ескортиране на руски военни самолети над 100 пъти – три пъти повече в сравнение с 2013 г.

http://www.pan.bg/

 
Гръцки изтребители F-16 C/D в Израел
11.12.2014, 08:50

През седмицата гръцка бойна ескадрила с F-16 C/D кацна във военновъздушната база Ouvda (разположена в южната част на Израел) за участие в уникално двустранно учение с израелската 107-ма ескадрила “Knights of the Orange Tail” („Рицари на оранжевата опашка”), въоръжена с изтребители F-16I “Sufa”.

„По време на летателната тренировка ние установихме, че ‘летателният’ език на западните ВВС е подобен на нашия. Дори сравнявайки тяхната боеготовност, ние бяхме изненадани колко близка е тя до нашата. Разбира се, че всяка страна си има своите особености, но в оперативно отношение почти няма различия”, споделя командирът на израелската ескадрила подполковник Томер.

Eскадрилите са изпълнявали различни мисии „въздух-въздух” в сложни сценарии, комбинирани с дозареждане във въздуха, защита на важни стратегически обекти и справяне с неочаквани въздушни заплахи. Целта е една – „Да станем по-опитни”, заключава подп. Томер.

http://www.pan.bg/

 

 
ЕОА проведе среща за задълбочаване на кооперацията при ползването на европейските C-27J
10.12.2014, 23:35

 C-27JЕвропейската отбранителна агенция (ЕОА) проведе среща в Брюксел между европейските страни използващи тактическия транспортен самолет C-27J Spartan. Целта на срещата е била задълбочаване на кооперацията между страните с цел по-ефективна експлоатация на машините.

На срещата са присъствали представители на България, Гърция, Италия, Литва и Румъния. Всички те членки на ЕС и използващи C-27J.

“ЕОА може да бъде идеалния форум, на който да се хармонизират изискванията на европейските оператори на C-27J. Заедно със страните-членки идентифицирахме начини за подобряването на експлоатацията на Spartan чрез по-сериозна кооперация.”, това е заявил Пит Роунд, директор на ЕОА по въоръжените и технологиите.

По време на срещата са били идентифицирани три основни области за кооперация - обучение, логистика и оперативни процедури. Обсъдени са били и възможности за общо използване на симулатор на C-27J, както и съвместно ползване на различни китове към самолетите, като например за гасене на пожари, командване и контрол и медицинска евакуация.

Страните са се разбрали да проведат нова среща в началото на 2015 г. за допълнителна работа по идеите.

http://aeropress-bg.com/

 
Атомната подводница „Владимир Мономах” бе предадена на ВМФ на Русия
10.12.2014, 22:15

proekt 955Атомната подводница К-551 „Владимир Мономах” от проекта 955 „Борей” бе предадена днес на Военноморския флот (ВМФ) на РФ, съобщи представител на военно-промишления комплекс, цитиран от РИА Новости.

През ноември „Владимир Мономах” успешно завърши програмата от държавни изпитания, като изстреля балистичната ракета „Булава” от полигона Кура в Камчатка.

„Днес се състоя предаването на атомната подводница „Владимир Мономах” на Военноморския флот и бе подписан съответният акт”, съобщи събеседникът на РИА Новости.

Официалната тържествена церемония по вдигането на Андреевския флаг на подводницата ще се състои в завода „Севмаш” на 19 декември.

Към момента в бойния състав на ВМФ са приети две атомни подводници от клас „Борей” – К-535 „Юрий Долгорукий” (Северен флот) и К-550 „Александр Навский” (Тихоокеански флот). Още два подводни крайцера се намират в различни етапи на строителство в завода „Севмаш” – „Князь Олег” и „Князь Владимир”.

До 2020 г. е планирано да бъдат приети на въоръжение осем подводници клас “Борей”. Дължината на тези атомни подводници е 170 м, ширина – 13,5 ма, а подводната водоизместимост – 24 хиляди тона. Основното въоръжение на подводниците от проект 955 са 16 междуконтинентални балистични ракети я Р-30 “Булава-30″. - Още за проект 955

 
Френски самолет Alpha Jet катастрофира
10.12.2014, 20:45

Dassault Alpha Jet Днес в 17:45 местно време учебно-боен самолет Dassault Alpha Jet (BA 705) на френските военновъздушни сили се разби в района на град Rochecorbon, съобщава RTL.

Двамата пилоти се катапултират успешно, но машината пада върху обитаема сграда в център за хора с увреждания, при което един човек е загинал, а шестима са ранени.

По всяка вероятност причината за катастрофата е техническа неизправност. Започнало е разследване на инцидента.

 
В Плевен почетоха загиналите за освобождението на града
10.12.2014, 15:38

Днес военнослужещи от гарнизон Плевен участваха в тържественото честване Деня на признателността на гражданите на Плевен към загиналите за неговото освобождение и 137-та годишнина от Плевенската епопея, съобщава КСВ.

Командирът на Сухопътните войски на Република България генерал-майор Андрей Боцев и почетен караул от военнослужещи от гарнизон Плевен, отдадоха почести пред параклисът-мавзолей „Св. Георги Победоносец” на площад „Възраждане” в града.

Негово Високопреосвещенство Плевенски митрополит Игнатий отслужи панихида в памет на загиналите воини.

В тържеството взеха участие още и Председателят на Народното събрание на Република България Цецка Цачева, областният управител на област Плевен Ралица Добрева, кметът на община Плевен професор доктор Димитър Стойков дмн, представители на държавната и местна власт, както и много граждани и гости на град Плевен.

Приветствие по случай 137-та годишнината от Плевенската епопея произнесе кметът на община Плевен професор доктор Димитър Стойков дмн. и председателят на Народното събрание на Република България госпожа Цецка Цачева.

Поднесени бяха венци от името на Президента на Република България, Председателя на Народното събрание на Република България, командира на Сухопътните войски на Република България, военни формирование 22160, 38220, 42800, държавната и местна власт, както и цветя от граждани и гости на град Плевен.

 
Арабските монархии създават обща полиция и военноморски сили
10.12.2014, 14:22

Шестте арабски монархии от Персийския залив решиха да създадат обща полиция и военноморски сили, съобщиха световните агенции. Решението беше взето на приключилата вчера в катарската столица Доха годишна среща на върха на Съвета за сътрудничество в Залива (GCC).

Катарският външен министър Халид бин Мохамед ал Атия заяви, че полицейските сили ще подобрят сътрудничеството в борбата срещу тероризма, предаде АР.

„Това ще бъде нещо подобно на Интерпол, но в границите на страните от GCC", заяви министърът на пресконференция след срещата. Местният печат съобщи, че общата полиция ще се бори също срещу наркотрафика, прането на пари и киберпрестъпността. Щабът на новия правоохранителен орган ще бъде в Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства.

Планът за създаване на общи военноморски сили беше споменат в заключителната декларация от срещата, но без никакви подробности, отбелязва ТАСС.

В декларацията монархиите от Залива изразиха „пълната си подкрепа за Египет" и политическата програма на президента Абдел Фатах ас Сиси, съобщи АFP. Това бележи промяна в позицията на Катар, който дълго време подкрепяше египетските Мюсюлмански братя и бившият президент ислямист Мохамед Морси, свален от Сиси миналата година.

Срещата на върха на ССЗ беше доминирана от борбата с тероризма, за която във встъпителната си реч нееднократно говори председателстващият форума, емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани. „Ние трябва да оставим настрана съществуващите разногласия и заедно да застанем срещу опасностите", обърна се той към лидерите на Саудитска Арабия, Кувейт, Оман, ОАЕ и Бахрейн. „Ние нямаме друг избор, освен да противодействаме на тероризма", изтъкна емирът на Катар, цитиран от ТАСС.

http://www.cross.bg/

 
Във Военна академия“Г. С. Раковски“ ще се проведе финална конференция по проект за усъвършенстване на системите за управление
10.12.2014, 13:20

Финална конференция по Проект BG0518PO001-3.1.08-0001 „Усъвършенстване на системите за управление във Военна академия „Г. С. Раковски” ще се проведе на 11 декември от 09.00 ч. в зала „Борис Дрангов“ на академията.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Ръководител на Проект BG0518PO001-3.1.08-0001 „Усъвършенстване на системите за управление във Военна академия „Г. С. Раковски” е полковник доцент Камен Калчев.

В конференцията ще вземат участие членове и експерти от целевите групи на проекта, специалисти от Министерството на отбраната, от Министерството на образованието и науката, представители на висши училища и специалисти в областта.

Целта на финалната конференция е да се популяризират целите, дейностите и резултатите от проекта сред участниците и обществеността. По време на форума ще бъдат дискутирани теми свързани с усъвършенстване на системите за управление във Военна академия „Г. С. Раковски”, подобряване качеството на услугите чрез ефективно работещи образователни и обучителни процеси и изграждане на цялостна информационна инфраструктура на територията на учебното заведение.

http://www.mod.bg/

 
Отбрана в десета глуха
10.12.2014, 12:03

Нещата опират до един прост въпрос - има ли намерение държавата да инвестира средства в отбрана или не?

Защото днес светът е много по-неспокойно място, отколкото бе само преди година и никой не гарантира накъде ще поеме той след година или две.

И ако кризата в Украйна и в Близкия изток във връзка с действията на Ислямска държава не успява да накара политическия елит в България да влага пари в отбрана, то последното, което остава, е война на наша територия.

Само че тогава ще бъде твърде късно.

Трудно можеше да се очакват чудеса във военния бюджет за 2015 г., но реалностите, които са заложени в проекта за Републикански бюджет за догодина са такива, че по-черногледите военни направо заявиха, че май е най-добре да се закрие армията.

Проблемите, които чертае бюджетът на Министерство на отбраната (МО) са по-скоро концептуални, отколкото чисто финансови и за пореден път показват, че държавата ни няма не само твърда визия, но и желание да гради сериозна отбрана.

Парите са малко, а персоналът много..........Прочети още

 
Самолети и кораби на НАТО търсят руска подводница до Шотландия
10.12.2014, 10:09

P-3 OrionВеликобритания е поискала помощ от НАТО да изпрати морски патрулни самолети, след като миналия месец е забелязан перископ на подводница западно от Шотландия. Великобритания не разполага със самолети за морско патрулиране след неуспешния опит на BAE Systems да модернизира Hawker Siddeley Nimrod MR2 до Nimrod MRA4.

Търсенето на подводницата е продължило до миналата седмица със самолети за морско патрулиране от САЩ, Франция и Канада, които са използвали военновъздушната база Lossiemouth (Шотландия). В операцията са участвали два P-3 Orion (ВМС на САЩ), Aurora (Канада) и френски Atlantique , както и британски разузнавателен самолет Sentinel и военен кораб.

МО на Великобритания официално не потвърждава за операция за търсене на чуждестранна подводница. В прессъобщението на военното ведомство се казва, че „Великобритания е поискала съдействие от силите на алианса за дислоcиране във военновъздушната база Lossiemouth на самолети за морско патрулиране за ограничен период от време”.

http://www.pan.bg/

 
Паметникът на ген. Скобелев възстановен в Москва
10.12.2014, 09:50

 генерал Михаил СкобелевПосланикът на България в Русия г-н Бойко Коцев, аташето по отбраната бригаден генерал Детелин Мажгуров, както и посланиците на Румъния, Сърбия и други дипломати от балканските страни бяха гости на официалната церемония по възстановяването на паметника на генерал Михаил Скобелев в Москва, съобщиха от посолството на България в Русия.

Монументът на ген. Скобелев, разрушен през 1918 г., беше издигнат отново пред Академията на Генералния щаб на Въоръжени сили на РФ на 9 декември, Ден на героите на отечеството. Възстановяването на паметника е плод на 23-годишните усилия на Международния Скобелевски комитет, на Руското военно-историческо общество, активно беше подкрепяно през годините и от България.

На церемонията руските официални представители подчертаха ролята на генерал Скобелев за развитието на руската армия, за победните й походи на Балканите по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Именно освобождението на Плевен през 1977 г. носи истинската слава на генерала.

“Враговете са се бояли от него. Появата му на фронта е предизвиквала трепет и ужас, офицерите са му завиждали, а войниците са го боготворили”, заяви министърът на културата Владимир Медински, който е и председател на Руското военно-историческо общество.

Паметникът е проект на скулптора Александър Рукавишников и представлява бронзова конна статуя на “белия генерал” върху гранитен пиедестал с височина 4 м.

Гости на официалната церемония, организирана от Руското военно-историческо общество, бяха Сергей Иванов, ръководител на президентската администрация на РФ, министърът на културата Владимир Медински, председателят на Международния Скобелевски комитет космонавтът Алексей Леонов и др. - (видео)

 
Унгарски изтребители ще извършат разузнавателни полети над Естония
10.12.2014, 09:34

GripenИзтребители на ВВС на Унгария в сряда ще извършат разузнавателни полети във въздушното пространство на Естония, с цел подготовка за участие в мисията по охрана на въздушното пространство на Балтийските държави, предаде РИА Новости, позовавайки се на министерството на отбраната в Талин.

Според информацията на естонските военни, унгарските изтребители „Грипен” се готвят да се присъединят към мисията за охрана на небето над страната от есента на 2015 година.

 
ЦРУ е лъгало Конгреса на САЩ
10.12.2014, 09:31

ЦРУ многократно е лъгало Конгреса на САЩ и чуждестранните съюзници, опитвайки се да прикрие размера и бруталността на своята глобална програма за изтезания, според нов неодобрителен доклада на Сената, съобщава The Telegraph.

Тригодишното разследване на Сената за изтезанията на ЦРУ след 11 септември 2001 г. показва детайли не само за използваните методи от разпитващите на ниско ниво в затворите по цял свят, но и обширните усилия на ръководителите на агенцията във Вашингтон да прикрият случващото се.

Докладът обрисува картина на разузнавателна агенция, решена да избегне надзора от страна на хората на изборни постове и чиито тайни действия на моменти „пречат” на работата на други, опитващи се да защитят Америка от терористи.

„Програмата на ЦРУ е била далеч по-брутална, отколкото ЦРУ я представя пред законодателите и американската общественост”, каза Даян Файншайн, председател на сенатската комисия за разузнаването.

Според Сената прикриването започнало с Абу Заяда, заподозрян в тероризъм саудитец, който през 2002 г. става първият изтезаван от ЦРУ.

http://www.focus-news.net/

 
Японският флот получи последния TH-135
10.12.2014, 09:11

 TH-135Морските сили за самоотбрана на Япония получиха последните три от общо поръчаните 13 броя учебни вертолети TH-135. Това съобщава IHS Jane's.

TH-135 е вариант на EC 135T2+, произвеждан от Airbus Helicopters и разработен за да отговаря на изискванията на японската страна. Първият TH-135 бе доставен през декември 2009 г. и типа бе официално приет на въоръжение през 2011 г.

13-те TH-135 са на въоръжение в 211-та учебна ескадрила, базирана в Каноя. Машините ще се използват за обучение на нови флотски пилоти за Морските сили за самоотбрана на Япония.

Вертолетите ще се използват и за обучение за полети от палубата на бойните кораби на Япония, включително и от палубата на вертолетоносача Izumo (DDH 183).

Първоначално Япония възнамеряваше да купи 15 броя TH-135, но в последствие намали поръчката си. Не е ясно дали в бъдеще ще бъдат поръчани два допълнителни вертолета.

http://aeropress-bg.com/

 
Бангладеш получи първия K-8
10.12.2014, 09:06

K-8Бангладеш получи първия реактивен учебно-тренировъчен самолет Hongdu K-8, който ще замести остарелите Cessna T-37. Това съобщава Flightglobal.

Бангладеш е поръчал общо девет от тези учебни самолети китайско производство. Първата партида от четири машини са били получени в началото на декември.

Доставката на учебните К-8 е част от мащабен план за модернизация на бангладешките ВВС, който включва и доставката на двудвигателните учебно-тренировъчени самолети Як-130 от Русия. Основните бойни самолети на страната в момента са F-7 и МиГ-29.

Бангладеш използваше 11 броя учебни самолети T-37, които бяха пенсионирани наскоро.

 

 
За първи път стрелба с ракети от Osprey
09.12.2014, 20:30

V-22 OspreyАмериканският концерн Boeing извърши изпитания на въоръжението, качено на конвертоплана V-22 Osprey. Стрелбите са извършени през ноември 2014 на армейски полигон в Аризона, съобщава Defense News. Изпитанията на системите въоръжение за Osprey са проведени в интерес на Командването на специалните операции на САЩ.

Подробности за изпитанията не се съобщават, освен, че са били успешни. - (видео)

Според Boeing използването на въоръжение от Osprey, който да води огън по курса на полета, ще увеличи безопасността на конвертопланите и да се увеличат възможните сценарии на използване. Също така ще се намали броя на ескортиращата авиационна техника, осигуряваща безопасността на конвертопланите.

Задачата за инсталиране на въоръжение на V-22 е поставена след като през 2013 г. при операция на Специалните сили в Южен Судан са свалени три конвертоплана Osprey.

Към момента Boeing е доставил на американските ВС общо 286 конвертоплана Osprey: 242 MV-22 за Корпуса на морската пехота и 44 CV-22 за Командването на специалните операции на САЩ.

http://www.pan.bg/

 
Путин подписва оръжейна сделка за $ 30 милиарда в Индия
09.12.2014, 20:16

Руският президент Владимир Путин ще подпише сделка за 30 млрд. долара с Индия за разработването на бойни изтребители от пето поколение от руската компания „Сухой“, съобщи в. „Таймс ъф Индия“ като цитира източници от Министерството на отбраната в Москва.

Проектът за индийски изтребители ще бъде базиран на основата на СУ Т-50 ПАК ФА - многоцелеви изтребител от пето поколение, създаден за руските военновъздушни сили. Това ще бъде най-мащабният от общо 15-те договора в областта на търговията, енергетиката, военната и космическата сфера, които ще бъдат подписани.

В същото време от Държавния департамент на САЩ предупредиха, че сега не е време за правене на бизнес с Русия заради кризата в Украйна. „Вече казахме това на нашите съюзници и партньори“, подчерта говорителят на ведомството Мари Харф.

Държавният глава на Русия заминава на официално посещение в Индия на 11 декември. Над 15 000 полицаи и военни ще охраняват Делхи през двата дни на визитата. Путин посещава Индия за първи път, откакто през май начело на правителството застана Нарендра Моди.

Русия е вторият по големина вносител на военна техника в страната след САЩ, като за миналата година е изнесла военни стоки за 4,2 млрд. долара. Сегашната визита на Путин очевидно има за цел да измести Вашингтон от първенството в това отношение, коментират местни медии.

В същото време шефът на най-голямата нефтогазова компания в Индия Динеш Сараф, съобщи, че страната му разглежда възможността и за строителство на тръбопровод, през който да се транспортира руски газ в Индия през Централна Азия или през южната граница на Русия и Хималаите.

Очаква се Путин и Моди да обсъдят и атомната енергетика. Премиерът е поканил държавния глава да посетят АЕЦ „Куданкулам“. Централата, за която Русия достави два реактора и чието строителство бе заложено още по времето на Горбачов, ще заработи догодина.

http://www.blitz.bg/

 
Патриотичен съюз иска отмяна на програмата „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020"
09.12.2014, 19:37

посочи Ивайло ФранцПравителството на Бойко Борисов да отмени решението на служебния кабинет на проф. Георги Близнашки за одобряване на Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020“. За това настояха на пресконференция днес в БТА, организирана от Патриотичен съюз „Освобождение“.

Смятаме, посочи Ивайло Франц, че позициите и подходите в един такъв документ, включително и предвидените финансови средства, трябва да бъдат поставени на всенародна и открита дискусия. Според него програмата е „прикрит военно-политически договор между управляващата политическа олигархия на България и САЩ“.

В пресконференцията участваха още доц. Александър Маринов, политолог в СУ „Св. Климент Охридски“, Димитър Харакчийски, президент на Национален синдикален съюз „Защита“ и генералите от резерва Симеон Петковски, Петко Драгоев и Вълчо Фотев.

Искането за отмяна на програмата е адресирано до българските граждани, информационните агенции и медиите, Народното събрание, Министерския съвет, Върховния административен съд и омбудсмана.

Припомняме, че програмата бе приета на 3 октомври от служебното правителство. Тя бе разработена на основата на Визията за развитието на отбраната и Въоръжените сили, като работен документ за участието на българската делегация начело с президента Росен Плевнелиев на срещата на върха на НАТО в Уелс в началото на септември т.г. Новият министър на отбраната Николай Ненчев вече имаше възможност да заяви, че ще внесе програмата в Народното събрание. Впрочем и без да е отменена формално, тя не си изпълнява. В нея например е записано, че бюджетът за отбрана през 2015 г. трябва да бъде 1 ,229 млрд. лв. или 1,5 на сто от БВП. На първо четене депутатите гласуваха 954, 589 милиона или 1,13 процента от БВП.

http://www.otbrana.com

 
Пет модернизирани Су-25СМ прелетяха в руската авиобаза „Кант” в Киргизия
09.12.2014, 19:27

Su-25Пет модернизирани щурмовика Су-25СМ попълниха бойния състав на руската авиобаза „Кант”, разположена в Киргизия.

Щурмовикът Су-25СМ е предназначен за унищожаване на малоразмерни подвижни и неподвижни наземни цели, както и ниско скоростни въздушни обекти. В модернизираните щурмовици е инсталирани многофункционален дисплей, на който се изобразява наземната и въздушна обстановка, нова система за управление на огъня, както и спътникова навигационна система ГЛОНАСС.

Авиабаза „Кант“ структурно влиза в състава на Второ командване на ВВС и ПВО на ЦВО (Централен военен окръг). Базата е авиационният компонент на Колективните сили за бързо реагиране о осигурява сигурността на територията и въздушното пространство на държавите- участници в Организацията на Договора за колективна сигурност.

http://www.pan.bg/

 
Saab ще достави гранатомети АТ4 от ново поколение на въоръжените сили на Франция
09.12.2014, 17:19

Roquette NGШведската компания за отбрана и сигурност Saab спечели договор от френското министерство на отбраната за доставката на гранатомет от ново поколение модел Roquette Nouvelle. Стойността на първата поръчка е 295 млн. шведски крони (около 32 млн. евро), а на целия договор – малко над 2 млрд. шведски крони (около 215 млн. евро).

Гранатометът Roquette NG е предназначен за всички видове френски въоръжени сили. Договорът представлява споразумение, което ще се изпълнява на етапи в периода 2015-2024 година.

“Настоящата сделка е най-важната в този сегмент за момента”, каза Йорген Йохансон, директор на бизнес направлението Dynamics в Saab. “Изискванията на френското МО бяха подробни и точни, и ние сме радостни, че изборът за този важен договор падна върху Saab. “

Новите оръжия са част от семейството на AT4CS, което е с доказани качества и е част от групата на 84-милиметровите продукти, към която принадлежи и новата версия на системата с муниции Carl Gustaf и семейството на АТ4. Три варианта на AT4 са включени в договора, а именно: AT4CS ER, AT4CS AST, and AT4CS HE. Договорът включва също интегрирана логистика и пакет за поддържка с доставката на цялостни тренировъчни екипи и симулатори за външна употреба.

Saab се е договорил за съвместна работа с фирмата NEXTER в гр. Бурж, Франция, по отношение на инженеринговите и логистични дейности за периода на програмата.

“Наличието на индустриална база на Saab във Франция е много важна за способността ни да предоставяме специфични за френската страна продукти и услуги. Горди сме с партньорството си с NEXTER“ заяви Йорген Йохансон.

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
Чък Хейгъл на посещение в Ирак
09.12.2014, 16:44

Чък ХейгълПо съображения за сигурност не се разкриват подробности за посещението на ръководителя на Пентагона. В понеделник Хейгъл посети Кувейт. Там беше обявено, че международната коалиция за борба с "Ислямска държава" изпраща в Ирак 1500 военнослужещи, които да обучават местните сили за сигурност.

Преди два дни пък министърът на отбраната беше в Афганистан на последна визита преди изтеглянето на бойните сили на НАТО и оттеглянето му от Пентагона. Хейгъл заяви, че е оптимист за бъдещето на Афганистан, след като пристигна, за да отбележи края на най-дългия конфликт в историята на САЩ след 13-годишно военно американско и международно присъствие.

Оставката на Хейгъл беше обявена от президента Барак Обама на 25 ноември. 68-годишният Хейгъл, който беше единственият републиканец в кабинета на Обама, е бивш военен от Виетнам, противник на намесата на всяка цена. Той стана министър на отбраната преди по-малко от две години.

 
От Крим Русия тръгва към Атлантика
09.12.2014, 16:21

адмирал Виктор ЧирковПриоритетни региони за новата Морска доктрина на Русия до 2030 година стават Арктическото и Атлантическо направление. Това обяви главнокомандващият ВМФ на Русия адмирал Виктор Чирков, съобщава ТАСС.

Ролята на Арктика в периода до 2030 година обективно ще се увеличи. Това води до необходимостта от засилване на ролята на Русия в региона във връзка защита на националните интереси и националната сигурност в арктическата зона, каза той.

Той уточни, че особено внимание ще бъде отделено на модернизирането на инфраструктурата на морските пристанища в Северно море.

По думите му главен регион за атлантическото направление става Крим. В допълнение адмиралът заяви, че е необходимо да се определи международноправният статут на Черно и Азовско море, а също така на Керченския проток.

На заседанието на Морската колегия Чирков също подчерта, че развитието на системите от морски тръбопроводи, включително в Арктическия шелф, са част от новата доктрина.

Ефективното функциониране на тръбопроводите има стратегическо значение за осигуряване на вътрешното потребление и за външната дейност на Русия, добави адмиралът. Според него важността на това направление се потвърждава от събитията, свързани с "Южен поток".

През декември 2013 година военният министър на Русия Сергей Шойгу заяви, че през 2014 година в Арктика ще бъде формирано войсково обединение, което трябва да защити националните интереси на Русия в този регион.

http://news.ibox.bg/

 
Китай ще въоръжи подводниците си с ракети, носещи ядрени бойни глави, които могат да достигнат територията на САЩ
09.12.2014, 13:17

Китай се подготвя за въоръжаването на свои подводници с ракети, носещи ядрени бойни глави, обхватът на които позволява да се нанесе удар по цели на територията на САЩ, съобщи Bloomberg.

Информацията е от ежегодния доклад на комисията по американо-китайските отношения в сферата на икономиката и сигурността, който беше представен пред Конгреса през ноември.

По този начин китайските въоръжени сили за първи път ще получат надеждно ядрено средство, което не подлежи на унищожение при евентуален превантивен удар срещу народната република.

 
От Т-34 до „Терминатор” – прочутите руски танкове
09.12.2014, 12:56

T-34Руските танкове се славят като едни от най-надеждните в света. Тяхната опростеност и възможност за поддръжка са легендарни. Високата им маневреност и проходимост позволяват на практика преминаването през почти всяко препятствие и успешното измъкване от вражеските нападения.

Днес танковете руско производство се изнасят в десетки страни. Много от моделите им да се доказали дотолкова, че са преживели не една модернизация.

Легендарният Т-34 – един от най-известните танкове в света. На „тридесетчетворката” е спечелена Втората Световна война. По въоръжение, скорост, проходимост и брониране съветският танк превъзхождал немските машини от същия клас. Основното оръжие е 76 –милиметрово оръдие, която в началото на войната е пробивала броните на всички танкове на Вермахта.

Конструкцията на Т-34 е надеждна и проста. Танкът често бил ремонтиран направо на бойното поле. Днес „тридисетчетворките” стоят на пиедестал в целия бивш Съветски Съюз. Действащите образци и до ден днешен приемат участие в парадите.

Т-64БВ е създаден в началото на 60-те години на 20 в. Първоначално Т-64 е въоръжен с 115 мм гладкостволно оръдие с разделно зареждане и частично изгаряща гилза. Оръдието е снабдено с ежектор за продухване на цевта и двуплоскостен стабилизатор. От 1969 г. на модернизирания танк Т-64А се монтира 125 мм гладкостволно оръдие Д-81, на което е добавен и топлозащитен кожух (2А26, а след 1979 г. – 2А46). Боекомплектът му варира в зависимост от версията на танка – 28 изстрела за Т-64БК, 36 – за Т-64Б и Т-64БВ, 37 – за Т-64, Т-64А, Т-64Б-1, 38 – Т-64АК.

Механизмът за зареждане – (МЗ) 6ЭЦ10, е хидромеханически с постоянен ъгъл на зареждане. В конвейера му са разположени 28 изстрела за разделно зареждане: бронебойно-подкалибрени, кумулативни и осколочно-фугасни. Останалите 9 са в отделението за управление и в бойното отделение. Автоматичното зареждане се осъществява от механизирания боепоставaч, въвеждащ снаряда и заряда в плоскостта на зареждане, като ги повдига с електрохидравлически подемник до линията на доизпращача. Той ги премества в зарядната камера с едни ход. След изстрела дъното се улавя от специален механизъм и се поставя в освободилия се улей. В случай на отказ на автоматиката е възможно ръчно зареждане, но в този случай значително пада скорострелността.

С оръдието има сдвоена една 7,62-мм картечница ПКТ с темп на стрелба 700-800 изстрела в минута. Боекомплектът за нея варира – 1000 патрона за версии Т-64А, Т-64БК, 1250 за Т-64Б Т-64Б-1, 2000 – за Т-64, Т-64АК, Т-64Б1, Т-64БК.

По-късно започва да се монтира и 12,7 мм зенитна картечница НСВТ, дистанционно управлявана от командира на танка. Боекомплектът за нея е 300 патрона.

Версиите Т-64Б, Т-64БК имат система за стрелба с управляеми противотанкови ракети – 9К112 “Кобра”, а Т-64БВ – 9К112-1 “Кобра”.

Мерачът разполага с перископичен оптически мерник-далекомер ТПД-43Б (За версии Т-64Б, Т-64Б1, Т-64БК и Т-64БВ – квантов перископичен оптически мерник-далекомер 1Г42), еднократен призмен прибор за наблюдение и нощен мерник ТПН-1-432, работещ с осветител Л-2АГ (За версии Т-64А, Т-64Б, Т-64Б1, Т-64БК и Т-64БВ – ТПН-1-49-23 и осветител Л-2АГМ). Командирският прибор за наблюдение е комбиниран дневно-нощен – тип ТКН-3.

Танковете Т-64Б, Т-64Б1 и Т-64БК разполагат със система за управление на огъня 1А33 (за Т-64БВ – 1А33-1). В нея влизат мерник далекомер 1Г42, танков балистически изчислител 1В517 с датчици за входна информация, стабилизатор на въоръжението 2Е26М, блок за разрешаване на изстрела и др.

Екипажът се състои от трима човека: командир, мерак и механик-водач.

Т-80 е не по-малко популярен от Т-74, но на базата му са създадени множество спицеални бронирани машини. Приет е на въоръжение през 1976 г. и е първият сериен танк в света с газотурбинен двигател. Първите образци, разработени и създадени от СКБ-2 (Специальное конструкторское бюро № 2) на основата на танка Т-64, са произвеждани от Кировския завод в Ленинград, вариантът Т-80У е произвеждан в Омск, а Т-80УД — в Харков (танкътТ-72 е разработка на съвсем друго бюро и завод — „Уралвагонзавод” в Нижни Тагил). На въоръжение е в Русия, Украйна, Беларус, Узбекистан, Кипър, Република Корея, Ангола, Йемен, Египет и Пакистан.

Т-72Б е маневрен и бърз танк, който се ползва с голямо търсене извън страната. По съветски лиценз той е произвеждан в Индия, Ирак, Полша и Чехословакия. Т-72Б е преминал през множество модернизации и до ден днешен се намира във въоръжението на РФ, както и на десетки страни в света.

На базата на Т-72Б са създавани различни специални бронирани машини – самоходни мостополагащи машини, като например МТУ -72 на базата на Т-72. Неговата товароподемност е 50 тона.

Руският танк Т-90 е въоръжен с високоточно 125-милиметрово оръдие. Т-90 е оборудван е с композитна броня и навесна динамична защита, които го защитават от всички съвременни видове боеприпаси. Това е единствения в света танк оборудван със системи за активна защита,,Щора,, , които засичат и взривяват приближаващи кумулативни снаряди по време на полет. Захранван е от 12-цилиндров двигател В-96 с мощност 1100 к.с. Пропорциите му са малко по-големи от тези на Т-72. Теглото му е 46,5 тона, а максималната му скорост е 65 км/ч. Въоръжен е със 125-мм оръдие и картечници. Днес с Т-90 са въоръжени армиите на Русия (ок. 600 към 2009) и Индия (ок. 400 към 2009).

След 2001 г. до 2010 г. Т-90 и най-продаваният танк в света.

Т-80У и Т-90 се отличават с висока маневреност. Тези машини дори демонстрират „танков балет”, изпълнявайки сложни фигури само на няколко метра един от друг.

Бойната машина за поддръжка на танкове БМПТ „Терминатор” е създадена на основата на шасито на Т-72 и притежава високо ниво на зещитеност, огнева мощ и управляемост. „Терминатортъ” е способен за ефективна борба с танкове, БМП и други бронирани цели на противника, да унищожава огневи съоръжения, както и да поразява пехота, използваща гранатомети и противотанкови комплекси. Използват се в борба с вертолети и нисколетящи молоскоростни самолети на противнике съвместно с подразделенията на войсковата ПВО.

Терминаторът има нова купола с поставено на нея въоръжение. Машината е въоръжена с:

   - две 30 милиметрови оръдия;

   - два гранатомета АГС-17Д или АГС-30 с дистанционно управление;

   - четири ПТРК „Атака-Т“;

   - сдвоена картечница 7,62 мм.

30-мм оръдия имат система за двойно подаване и могат да използват широк спектър от боеприпаси, включително бронебойно-трасиращи, осколъчно-трасиращи, осколъчно-фугасни и бронебойни подкалибрени снаряди.

Ракетите „Атака-Т“ могат да бъдат снаряжени с тандемна или осколъчно-фугасна (термобарична) бойна част. Максималната далечина на стрелбата с тези ракети е 5 км. Бойната машина може да атакува три цели едновременно, тъй като всяко оръжие работи независимо от другите.

Компютъризираната система за управление на огъня на БМПТ е създадена на основата на проверени компоненти от основния боен танк Т-90.

Тя дава възможност да се поразяват цели в дневни и нощни условия. БМПТ работи върху шаси от основния боен танк Т-90, снабдена е с нов многогоривен дизелов двигател В-92С2 с мощност 1000 к. с. В бъдеще БМПТ може да бъде снабдена с дизелов двигател В-99, способен да развива 1200 к. с.

БМПТ има спомагателна силова установка, която осигурява работата на всички системи, когато основният двигател е изключен. - Още руски танкове

http://www.cross.bg/

 
На 19 декември две нови подводници влизат в състава на ВМФ на Русия
09.12.2014, 10:26

Проект 636Атомната подводница "Владимир Мономах", третата по проект 955 "Борей", ще бъде предадена на руския Военноморски флот (ВМФ) на 19 декември. През ноември "Владимир Мономах" завърши държавните изпитания, включително и с изстрелвания на балистични ракети "Булава" по условни цели на полигона Кура в Камчатка.

До тогава корабостроителницата "Севмаш" и ВМФ ще подпишат приемо-предавателните актове. Към момента в бойния състав на руския ВМФ са две атомни подводници по този проект - "Юрий Долгорукий" (Северния флот) и "Александр Невский" (Тихоокеанския флот). Други два подводни крайцера по проект 955 "Борей" се намират на различни етапи на строителство в "Севмаш" - "Князь Олег" и "Князь Владимир".

До 20120 г. е планирано да бъдат приети на въоръжение осем подводници клас "Борей". Дължината на тези атомни подводници е 170 м, ширина - 13,5 м, а подводната водоизместимост - 24 хиляди тона. Основното въоръжение на подводниците от проект 955 са 16 междуконтинентални балистични ракети Р-30 "Булава-30".

Същия ден, 19 декември, в корабостроителницата "Адмиралтейские верфи" в Санкт Петербург руските военни моряци ще получат втората дизелова подводница от проект 636.3 "Ростов на Дон".

През септември 2014 г в бойния състав на Черноморския флот на РФ влезе главната подводница от серията - „Новоросийск“ Б-261. Тя беше заложена през август 2010 година, а втората подводница - „Ростов на Дон“ Б-237 беше заложена през ноември 2011 година. В средата на август 2012 година в корабостроителницата е заложена третата подводница „Старый Оскол“, а строителството на четвъртата - „Краснодар“ Б-265 - започна през февруари 2014 година.

Според плановете на Главното командване на ВМФ до 2016 година трябва да бъдат построени шест подводници от този проект. Те ще влязат в състава на Черноморския флот на Русия. В началото на следващата година там ще бъде сформирана бригада подводници, състояща се от два дивизиона. Първият дивизион ще бъде дислоциран в Севастопол (Южна бухта), а вторият – в Новоросийск. - Още руски подводници

http://www.pan.bg/

 
Ракетата на комплекса Топол-М тежи 47 тона
09.12.2014, 09:52

РС-12МУникалният руски ракетен комплекс "Топол-М" може да изстрелва междуконтинентални ракети, които проникват и през най-ефективната противоракетна отбрана на противника.

По боеготовност, мобилност и ефективност на пораженията комплексът няма аналог. Обикновено ракетата на "Топол-М" комплекса може да се изстрелва статично - от шахти, или от мобилни пускови установки.

Ракета на "Топол-М" се обозначава като 15Ж65 (РТ-2ПМ2). Тя е създадена като усъвършенстван вариант на междуконтиненталната балистична ракета РС-12М в условията на действие на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия от 1991 г. Челната част е конструирана така, че да може бързо да се модернизира при появата на нови противоракетни системи. В ракетата може да се монтират до 6 ядрени бойни заряда заедно с още няколко лъжливи цели за заблуда на противоракетната отбрана. Всеки термоядрен заряд е с мощност до 550 килотона, като в последния етап на полета си той лети по променяща се траектория.

Ракетата е тристепенна и използва твърдо гориво. Тя се транспортира и съхранява в специален транспортно-пусков контейнер, изработен от устойчиви композитни материали. Стартова маса надхвърля 47 тона при обща дължина 22,5 м и диаметър на корпуса 1,86 м. Три маршови двигателя с твърдо гориво осигуряват на ракетата бързо набиране на начална скорост, а десетки малки спомагателни двигатели гарантират висока маневрена способност по трудно предсказуема траектория за средствата за ПВО на противника. При полет ракетата може да излиза в открития Космос и да се връща обратно в атмосферата.

По данни на създателите на комплекса вероятността за преодоляване на противоракетната отбрана е около 65% с тенденция да достигне до 80% след незначителни усъвършенствания. Тази висока надеждност се осигурява чрез различни активни и пасивни лъжливи цели, които не позволяват разкриването на истинската цел с лазерни, оптически, радиолокационни и инфрачервени прибори във всички диапазони на електромагнитното излъчване. Лъжливите цели имат радиопоглъщащи покрития, аерозолни източници, инфрачервени излъчватели, генератори за активни радиосмущения и др. Точността на ракетата е уникално висока – до 200 м при положениие, че лети на 11 000 км Бойната част е изключително устойчива на поразяващите фактори на ядрен взрив и на оръжия, действието на които е основано на физични принципи.

Ракетата 15Ж65 на "Топол-М" може да бъде част от стационарен или от мобилен комплекс. При стационарния комплекс с обозначение 15П065 се използват пускови установки, разположени в подземни шахти. В един стационарен ракетен комплекс влизат 10 ракети. В процес на бойно дежурство ракетите се разполагат в унифицирани метални контейнери.

При мобилно базиране ракетите са част от комплекса с обозначение 15П165. Те са разположени върху високопроходимо шаси МЗКТ-79221 (МАЗ-7922), което е с 8 оси (колесна формула 16х16). Масата на пусковата установка е над 120 тона при широчина 3,4 м и обща дължина 22 м. Радиусът на завиване на шасито е 18 м, а налягането върху пътя е почти два пъти по-малко, отколкото на обикновен товарен автомобил. При необходимост мобилната установка може да преодолява водна преграда с дълбочина до 1,1 м. Двигателят на пусковата установка ЯМЗ-847 е дизелов 12-цилиндров V-образен с мощност 800 к.с. (588 кW). Той осигурява скорост на движение на комплекса от 45 км/ч. Запасът от гориво е 825 л, който позволява придвижване без зареждане на разстояние 500 км.

На практика "Топол-М" може да осъществи пуск на ракети от всякакъв терен при всякакви метеоусловия. - Още за РС-12М

http://www.24chasa.bg/

 
US танкове идват на „Ново село” идната пролет
09.12.2014, 09:26

Американски танкове ще дойдат на база „Ново село” идната пролет. Това съобщиха пред Sliveninfo български офицери от нашето поделение на базата.

Танковете ще участват в съвместни учения, които са планирани през 2013г.

Това няма да е първото идване на тежка бронирана техника на американската армия. Преди няколко години на „Ново село” стреляха танкове „Ейбрамс”. Очаква се, че и този път край Сливен ще дойдат точно такива машини.

През 2015 г. съвместните българо-американски учения на базата ще бъдат повече от тези през 2014 г.

 
Мисията на НАТО в Афганистан официално приключи
09.12.2014, 09:10

Силите на САЩ и НАТО завършиха официално своята мисия в Афганистан 13 години след нейното начало, съобщава CBS News. Командващият войските на НАТО Джон Кемпбъл заяви, че мисията преминава в стадии на „поддръжка”.

За осигуряването на въпросната „поддръжка” на територията на Афганистан ще останат 13 хиляди войници на коалицията. - Още за Афганистан

 

 
ВМС на САЩ стартира малосерийното производство на инфрачервена прицелно-обзорна система за Super Hornet
08.12.2014, 22:59

FA-18EF Super HornetВМС на САЩ даде поръчка за стартиране на малосерийно производство на нова инфрачервена призцелно-обзорна система предназначена за многоцелевите изтребители Boeing F/A-18E/F Super Hornet. Това съобщава IHS Jane’s.

Първите летателни тестове на инфрачервената призцелно-обзорна система, означена като AN/ASG-34 IRST, бяха извършени през февруари. Сега ВМС на САЩ поръчва шест такива системи, които ще бъдат предадени на строевите части за достигане на първоначално ниво на бойна готовност.

В рамките на изпитателната програма с поръчаните системи ще се извършват изпитателни полети за определяне на точните способности на AN/ASG-34.

AN/ASG-34 се разработва от Lockheed Martin в сътрудничество с Boeing и General Electric. Основното предназначение на системата е да работи срещу въздушни цели. За разлика от други подобни системи, които са напълно интегрирани във фюзелажа, AN/ASG-34 се носи от модифициран допълнителен резервоар. Предимството на този подход е, че не изисква допълнителна работа по изтребителя за интеграцията. Освен това в резервоара се носят 1249 литра керосин.

Разработката на системата до момента струва $135 млн. и се очаква да бъде приета на въоръжение през 2017 г.

AN/ASG-34 e част от концепцията на ВМС на САЩ и Boeing за непрекъснати подобрения по флота от многоцелеви изтребители F/A-18E/F Super Hornet.

http://aeropress-bg.com/

 
Израелските ВВС нанесоха удар по Сирия
08.12.2014, 22:53

Израелските ВВС са нанесли удар по поне 10 цели на сирийска територия. За това съобщава сирийската държавна телевизия, а ударите са станали факт на 7 декември.

Бомбардираните цели са били в района на международното летище на Дамакс и край град Димас, в близост до сирийско-ливанската граница.

Твърди се, че ударите са били насочени срещу оръжейни складове, като това е причинило голям взрив в района на летището на Дамаск. Бомбардировката в района на Димас е била насочена срещу друго, по-малко летище.

Смята се, че бомбардировките са целели унищожаването на произведени в Иран зенитни системи, които са били предназначени за предаване на Хизбула, в Ливан.

От началото на гражданската война в Сирия израелските ВВС са нанесли няколко серии от въздушни удари. Техните цели не са били обявявани официално от израелска страна, но се смята, че основната им цел е била спирането на потока от модерни оръжейни системи към Хизбула.

http://aeropress-bg.com/

 
Индия купува 16 броя S-70B
08.12.2014, 22:48

Sikorsky S-70B SeahawkИндия стартира преговори за покупката на 16 броя морски многоцелеви вертолети Sikorsky S-70B Seahawk. Машините се купуват в рамките на проточилия се проект Multi-Role Helicopter (MRH).

Индийската страна ще сключи сделка за покупката на 16 броя S-70B и си запазва опцията за взимането на още осем машини от същия тип. Към вертолетите върви пълна логистична и тренировъчна поддръжка. Машините ще са оборудвани за борба с противникови надводни и подводни цели и ще могат да оперират от кораби и земни бази.

Индия ще има възможност да интегрира свободно собствено оборудване. Стойността на сделката не се съобщава.

По програмата S-70B се конкурираше с европейското предложение NH90, но вертолетът бе отхвърлен.

Индия се интересува от придобиването на общо поне 120 морски вертолета, като S-70B е основен кандидат.

http://aeropress-bg.com/

 
Писмо до министъра на отбраната за подкрепа на Иво Антонов
08.12.2014, 22:40

Иво АнтоновПредседателите на военно-патриотичните съюзи са подписали писмо до министъра на отбраната Николай Ненчев, в което изразяват подкрепата си за Иво Антонов във връзка с предложението да бъде назначен за заместник-министър на отбраната.

Писмото е подписано от председателя на Съюза на ветераните от войните доцент д-р Иван Сечанов, председателя на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председателя на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев и председателя на Обществения съвет по въпросите на отбраната генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков.

Писмото до министъра на отбраната

„От медиите научаваме, че г-н Иван Венциславов Антонов, главен експерт по войнишките паметници в МО, е номиниран за заместник-министър на отбраната.

В дългогодишната ни съвместна дейност той е поддържал нашите виждания за патриотичното възпитание в Българската армия и младежта, впечатлени сме от загрижеността и всеотдайната му работа за издирването и възстановяването на войнишките гробища и паметници у нас и в чужбина.

Считаме, че неговото назначаване на този пост, ще бъде крачка напред за доброто на България и за възстановяване на заслужения авторитет на Българската армия.”

http://www.otbrana.com/

 
1500 войници ще бъдат пратени в Ирак от съюзници на САЩ срещу джихадистите
08.12.2014, 22:10

 генерал-лейтенант Джеймс ТериЧленове на водената от САЩ коалиция са готови да изпратят около 1500 служители по сигурността в Ирак, за да помогнат на правителството в Багдад в борбата му срещу "Ислямската държава", заяви американският главнокомандващ генерал-лейтенант Джеймс Тери, цитиран от Франс прес.

Коалиционните партньори на среща преди седмица направиха първоначални обещания да изпратят "близо" 1500 войници в Ирак, които да се обучават и да подпомагат местните сили. Те ще бъдат като допълнение към силите на САЩ, които вече са мобилизирани", заяви Тери в Кувейт.

Той не посочи кои страни от коалицията ще осигуряват военнослужещите.

Редовната иракска армия среща огромни затруднения в борбата с добре подготвените и адекватно въоръжени отряди на "Ислямска държава" и за момента съюзническите удари от въздуха не помагат за спирането на настъплението на джихадистите.

 
Сааб получи поръчка за сензори за подводници клас А26 и клас Gotland
08.12.2014, 21:40

Шведската компания за отбрана и сигурност Сааб получи поръчка от Шведската агенция за отбранително имущество (FMV) за доставката на нови сензори за две подводници тип А26 и две подводници тип Gotland. Договорът е за 420 млн. шведски крони (45 млн. евро). Поръчката е част от условията, залегнали в Писмото за намерение и касаещи техническото оборудване на шведските въоръжени сили. Писмото беше подписано на 9 юни 2014 г. и се отнася за периода 2015-2024 г.

Сензорите за подводници за предназначени за засичане на заплахи, идентификация на други подводници и водни превозни средства, както и за поддръжка на навигацията. Сензорите ще бъдат доставени на Сааб от външни фирми и това ще отнеме доста. По тази причина системите са поръчани по ускорена процедура, за да може FMV да изпълни програмата си за следващо поколение подводници А-26.

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
Политическо безумие срещу защитата на Родината
08.12.2014, 21:23

Българската армия е основен стълб и символ на държавността. Военното разузнаване вече 107 години при различни режими и управляващи е защитавало единствено Родината на всички българи. Нашето поколение на прехода успешно изпълнява задачата за трансформиране на въоръжените ни сили и военното разузнаване в стойностен съюзник в НАТО и ЕС.

Затова всички ние сме изключително обезпокоени от безотговорните изявления и противозаконови действия на една от политическите сили в управлението (РБ), министъра на отбраната г-н Николай Ненчев и членове на неговия екип (Пламен Даракчиев, който в миналото не подписа дори днешната конституция).

Скандално недопустимо е изявлението на министъра на отбраната г-н Николай Ненчев, че военните и разузнавачите от БА са работили за чужда държава и чуждо разузнаване. Освен че военното разузнаване никога не е било структура в ДС, то никога не е било инструмент на една партия, а поделение на армията, гарант за териториалната цялост и националната сигурност. Подобни изявления подронват стабилността на днешните въоръжени сили и мотивацията на военнослужещите. Днес ние трябва да се обърнем към истинските проблеми - дофинансирането, модернизирането, бойната подготовка и авторитета на българските военни, които тези дни масово напускат. Мястото на това изявление подсказва, че министър Ненчев още не е разбрал разликата между партиец и държавник и не може да изпълнява поверената му високоотговорна длъжност.

Реакциите на общественото мнение на атаките срещу българското военно разузнаване ясно показват, че хората разпознаха истинските причини за тях: неистовите стремежи да бъдат разкрити имената на чуждите граждани в онези 33 000 архивни единици, които представители на РБ и Комисията по досиетата отново поискаха. Очевиден е фактът, че Законът за досиетата е за български, а не за чужди граждани. ........Прочети още

 
Тулските оръжейници показаха универсалния щурмови гранатометен комплекс „Бур“
08.12.2014, 20:55

Руските оръжейници от Тула представиха ново универсално щурмово оръжие, позволяващо да се изпълняват задачи по огневата поддръжка в различни условия на близкия бой.

„Бур“ представлява малогабаритен гранатометен комплекс, който има следните характеристики:

   - максимална далечина на стрелба – 950 метра;

   - прицелна стрелба – максимална 650 метра, минимална – 25 метра;

   - маса на изстрела - 3,5 кг;

   - маса на пусковото устройство с оптически прицел - 1,5 кг;

   - калибър - 62 мм.

Комплекса включва два основни компонента – блок за управление на стрелбата за многократно използване и еднократни херметизирани транспортно-пускови контейнери (фугасни и осколочно-фугасни). Характеристиките на ракетния двигател позволяват безопасно да да се извършва стрелба от помещения, еквивалентни на стая с площ 16 кв.м. - Още ПТРК

 
САЩ ще отделят 13 милиона долара за развитие на литовска военна авиобаза
08.12.2014, 15:44

Линас ЛинкявичюсМинистрите на външните работи и на отбраната на Литва приветстваха намерението на САЩ да отдели 13 милиона долара за развитието на авиобазата „Шяуляе” през 2015 година, предаде Интерфакс.

Решението е взето от палатата на представителите на конгреса в САЩ в петък.

„Ние ценим усилията на нашия стратегически партньор – САЩ, да продължи да укрепва и в бъдеще сигурността на балтийските държави и на другите страни от Източна Европа.”, каза министърът на външните работи на страната Линас Линкявичюс.

http://www.focus-news.net/

 
Атомният ракетен крайцер „Петър Велики” излезе в открито море за участие в учения
08.12.2014, 15:30

(ТАРКР „Петър Велики” 099Тежкият атомен ракетен крайцер (ТАРКР) „Петър Велики” 099 (проект 1144 „Орлан“) от Северния флот на Русия започна учения, състоящи се в търсене и условно унищожаване на подводници, съобщиха в понеделник от пресслужбата на Западен военен окръг на Северния флот, предаде РИА Новости.

Ученията ще се проведат в неутралните води на един от полигоните в морската зона на границата на Норвежко и Гренландско море.

Началникът на щаба на Северния флот вицеадмирал Николай Евменов отбеляза, че „особеността на това учение ще бъде районът, в който ще бъде проведено – по-отдалечен и с по- сложни хидрологични условия от районите, в които обикновено провеждаме тези учения”.

Мероприятието ще се проведе в „дуелен” вариант – това е, когато на ракетния крайцер едновременно ще противодействат няколко подводници от различни класове. След завършване на учението атомният ракетен крайцер „Петър Велики” ще изпълни комплекс от учебно-боеви торпедни стрелби и дълбочинни бомбомятания.

ТАРКР “Петър Велики” е най-големият клас бойни кораби в света, които не са самолетоносачи, и най-големият плавателен съд в руския военноморски флот, предназначен за поразяване на големи надводни и брегови цели, осигуряване на комплексна противовъздушна и противолодъчна отбрана на съединенията бойни кораби. През 2012 и 2013 г. екипажът на крайцера извърши плаване в Северния Ледовит океан, а през май 2014 г. осигури безопасността при транспортирането на сирийското химическо оръжие. - Още за проект 1144

http://www.cross.bg/

 
Българската армия остава в готовност да помага в наводнените райони
08.12.2014, 13:24

Военнослужещи от Сухопътните войски оказаха помощ в райони, засегнати от наводненията от последните дни. От днес от военно формирование 52 740 – Хасково, са осигурени 15 водоноски за питейна вода. Искането за изпращане на водоноски е отправено до министъра на отбраната от областния управител на Хасково - Добри Беливанов. Вследствие на наводненията и придошлите води, в област Хасково без вода са 19 села в общините Свиленград, Харманли и Любимец, които се снабдяват от помпена станция Момково. Без вода е и Бежанският лагер в Пъстрогор. До отстраняване на повредата, те ще се снабдяват с водоноски.

През почивните дни група от военни формирования 38 680 и 54 890 (Стара Загора) достави с 3 автоцистерни питейна вода за селата от област Стара Загора - Оризово, Черна гора и Опълченец и осигури за временно ползване автоцистерна за питейна вода в село Партизанин.

Българската армия остава в готовност за оказване на помощ на населението в засегнати от наводненията райони.

 
Ядрен удар: руската „Синева” срещу американската Trident
08.12.2014, 12:53

Военният експерт Михаил Тимошенко сравни възможностите на балистичните ракети с морско базиране с ядрени бойни глави – руската Р-29РМУ „Синева” и американската Trident. Експертът припомни, че ракетите „Синева” са във въоръжение на подводниците от проекта 667БРДМ от клас „Делфин”, а при американците с ракети Trident са въоръжени подводните ракетоносци тип „Охайо”.

„Синева” е с двигател с течно гориво и с нейна помощ могат да се решават сложни задачи по управление и маневриране. Ракета на течно гориво има очевидно по-добри характеристики от тази на твърдо гориво, това е физика, и нищо не може да се направи “, убеден е експертът.

Според Михаил Тимошенко, руската ракета може да бъде определена като уникална. „Синева” тежи около 40 тона, а Trident – 60. При това далечината на поразяване при „Синева” е по-голяма от тази на американската ракета.

„Американската ракета без товар лети 11 300 км, нашата „Синева” с пълен щатен товар от 4 блока лети 11 500 км. Ето ви разликата в конструкцията на тази и на другата машина”, поясни Тимошенко.

Експертът също така е убеден, че точността на поразяване и на двете ракети е еднаква, въпреки многочислените данни от открити източници, в които се твърди точно обратното.

„За Trident американците пишат, че точността й на поразяване е 90-120 метра. Всъщност при „Синева” тя е същата, просто ние стандартно понижаваме своята точност в откритите източници, а американците обратно – завишават я. Те демонстрират по този начин своята ефективност пред конгреса”, поясни експертът.

Според Тимошенко, руския ВМФ разполага с по-малко от десет подводници, въоръжени със „Синева”, и това количество е достатъчно, за да нанесе непоправими щети дори при атака директно от кея.

„При ответен залп ние получаваме пуск от порядъка на 400 бойни блока. Това е напълно достатъчно да унищожи градове и пристанища на потенциалния противник”, обобщи Михаил Тимошенко. - (видео)

http://www.cross.bg/

 
Нараства рискът от ядрена война
08.12.2014, 11:54

Необходими са спешни мерки за намаляване до минимум възможността за избухване на ядрена война, предупредиха над 120 висши военни, политици и дипломати от света, съобщи в. "Индипендънт".Преди започващата днес във Виена конференция за хуманитарното въздействие на ядреното оръжие експертите написаха писмо, в което твърдят, че опасността от такъв конфликт е "или подценена, или недостатъчно разбрана" от световните лидери.

Сред подписалите писмото има хора от различни среди в политическия спектър и от командната верига на НАТО. "Напрежението между ядрените държави и съюзи в евроатлантическия регион, както и в Южна и Източна Азия остава заредено с потенциал за погрешна оценка и увеличаване", гласи текстът на писмото, адресирано до Себастиан Курц, външен министър на Австрия.

"В духа на Студената война прекалено много ядрени оръжия в света остават готови да бъдат изстреляни в кратък срок, с което много се увеличават шансовете за инцидент." Също така е необходимо по-добро управляване на кризи в конфликтни горещи точки и нови мерки за сигурност, като предупреждението е, че сигурността на атомните арсенали е незадоволителна, поради което ги превръща в потенциална мишена за терористи.

 
Чък Хейгъл изнесе реч пред американските войници в Афганистан
08.12.2014, 09:15

Чък ХейгълМинистърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл изнесе реч пред американски военни в Афганистан, по време на четвъртата си и финална визита в страната, когато армията предаде важен талибански лидер на пакистанските власти, пише “Dailymail”.

Говорейки пред стотици войници, 68-годишният Хейгъл каза, че Америка е целяла „да вървим по своя път, особено сега, когато оставяме ролята в битката, която имахме през последните 1 3 години в Афганистан”.

Сега армията на САЩ ще се стреми кум контратерористични мисии и тренирочки, съветвайки и асистирайки на афганистанските войници във войната, която вероятно няма да приключи скоро.

 
Юбилей: "МиГ" на 75 години
08.12.2014, 09:00

Артем Иванович Микоян и заместник Михаил Иосифович Гуревич.Както понякога се случва в живота трагически събития съвпадат с празници. Трагичната гибел на летец-изпитателя Сергей Рыбников почти съвпадна по време със знаменателна дата – ОКБ”МиГ” отбелязва 75 годишен юбилей. Това съвпадение още веднъж ни напомня колко е труден и опасен е пътя към небето, колко саможертва е необходима за създаването на бойната авиация.

На 8 декември 1939 г. от състава на ОКБ Н.Н. Поликарпов и Държавен авиационен завод №1 се създава специалния конструкторски отдел (особый конструкторски отдел - ОКО) под ръководството на Артем Иванович Микоян и заместник Михаил Иосифович Гуревич.

Тази дата се смята и началото на Опитното конструкторско бюро, сега Инженерен център ОКБ „ Микоян”. През годините ОКБ “МиГ” става един от най-авторитетните центрове в света по проектиране на бойна авиация. Изтребителите, разработени в ОКБ „МиГ” стават основа на ВВС и ПВО на няколко десетки страни по света. Достатъчно е да се каже, че до сега са построени над 60 000 самолети „МиГ” всички типове и модификации. От 1996 г. ОКБ”Микоян” влиза в интегрирана структура, която от 1999 г. е преобразувана в Руска самолетостроителна корпорация (РСК) “МиГ”. - Още за МиГ

http://www.pan.bg/

 

 
Москва не цели да влоши ситуацията в Украйна
07.12.2014, 22:05

Разузнавателните служби на страните членки на НАТО предупреждават за неправилна преценка на политиката на Русия към Украйна. По тяхно мнение Москва, противно на твърденията на редица представители на Запада, не се стреми да ескалира напрежението в източната част на бившата съветска република, пише германският седмичник "Шпигел".

Русия "обаче няма да позволи поражение на сепаратистите в борбата срещу украинската армия. Това не означава, че иска да влоши ситуацията", посочва изданието.

Според западни спецслужби Руската федерация цели да превърне Донецка и Луганска народна република" във функциониращи административни единици" в случай на споразумение с Киев, пише още "Шпигел".

 
Естония ще сключи най-големия военен договор в своята история
07.12.2014, 21:37

CV-90Естония ще сключи най-големия военен договор в своята история, предава „Интерфакс". Руската агенция се позовава на съобщение, че балтийската страна е постигнала споразумение с Холандия за закупуването на използвани бойни машини на пехотата CV90.

Спогодбата ще бъде финализирана по време на предстоящото посещение на естонския военен министър Свен Миксер в Холандия.

Според документа естонската армия ще може да разполага с 44 относително нови бойни машини на пехотата, снаряжение, инструменти, бойни комплекти и спомагателни машини. През 2015 г. Естония ще внесе първия транш от €70-80 млн. Доставката ще се осъществява в продължение на четири години, като първите CV90 ще постъпят през 2016 г., като се очаква те да могат да бъдат експлоатирани поне 20 години.

Бойните машини CV90 се произвеждат от 1993 година от компанията BAE Systems Hägglunds AB в Швеция и се намират на въоръжение в армиите на Холандия, Дания, Норвегия, Швейцария, Финландия и Швеция. - Още за CV90

 
Виетнам получи третата руска подводница проект 06361
07.12.2014, 18:42

Proekt 636Според информация на агенция РИА "Новости", на 4 декември 2014 година в корабостроителницата "Адмиралтейские верфи" в Санкт Петербург е бил подписан окончателния документ за техническото приемане от виетнамските военни моряци на третата голяма дизелова подводница проект 06361, построена съгласно контракт от 2009 година за шест такива субмарини за ВМС на страната.

Подводницата HQ-184 Hai Phong (строителен номер 01341) скоро ще бъде натоварена на товарен кораб и ще замине за Виетнам, където вече се експлоатират първите два кораба от серията.

Първата субмарина от проекта - HQ-182 Hà Nội (Ханой), пристигна във военноморската база Камран натоварена на холандския транспортен кораб Rolldock Sea на 31 декември 2013 година.

Втората от шестте дизелови подводници HQ-183 "Hồ Chí Min" (по класификациите на НАТО - Kilo, заводски номер 01340) беше предадена на 16 януари 2014 година на виетнамската страна.

Четвъртата строяща се за Виетнам подводна лодка HQ-185 Khanh Hoa (строителен номер 01342) беше заложена на 23 октомври 2012 година, спусната на вода на 28 март 2014 година и излезе на ходови изпитания в Балтийско море на 21 август.

Последните две субмарини от контракта - HQ-186 Da Nang (строителен номер 01343), заложена на 1 юли 2013 година) и HQ-187 Ba Ria-Vung Tau (строителен номер 01344), заложена на 28 май 2014 година се намират в различни степени на строителство.

Контрактът за строителството на шестте кораба бе подписан през 2009 година и е на стойност около 2 милиарда долара, като той трябва да бъде изпълнен до края на 2016 година.

След като се отчете и строителството на обекти от инфраструктурата (включително и учебната), доставката на въоръжение и др. общата стойност на договора може да достигне до 4 милиарда долара. - Още за проект 636

 
Три МиГ-29 попълниха авиационния парк на ВВС на Украйна
07.12.2014, 09:40

MiG-29Украинските ВВС получиха три МиГ-29 след извършен ремонт в авиоремонтния завод в Лвов. Изтребителите са с нова камуфлажна окраска.

През месец октомври в Интернет се появиха снимки на МиГ-29 (тип 9-13) "б.н. 41 ", с и без опознавателни знаци. Следващият месец се появяват още два изтребителя МиГ-29 – един с борден номер "57 " и спарка с б.н.” 86”.

Може да се каже, че така ВВС на Украйна компенсират загубата в бойните действия на два МиГ-29 (на 7 и 17 август - "02 " и "53 "), а новата спарка е "бонус".

През лятото и есента се появиха сведения за възстановени от ИТС на ВВС на няколко МиГ-29, но е трудно да се оцени тяхната боеспособност, тъй като вкараните в строя по подобен начин Су-25 малко по-късно бяха изпратени в авиоремонтни заводи (АРЗ).

Споменатите по-горе три МиГ-29 са преминали ‘нормален’ ремонт в АРЗ в Лвов с удължаване на ресурса и действително са реално покриване на бойните загуби.

http://www.pan.bg/

 
Орязаният военен бюджет ще доведе до съкращения в структурите или на цели формирования
07.12.2014, 09:30

генерал-лейтенант от резерва Кирил ЦветковЗа пореден път Общественият съвет по въпросите на отбраната, като координиращ орган на 28 военнородолюбиви организации, изразява тревога от недостатъчното финансиране на Въоръжените ни сили. Този път в специална декларация, подписана от председателя на съвета генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков, се акцентира върху заложените в проекта на държавен бюджет за 2015г. разходи за отбрана. Вече пета година, се припомня в документа, отпусканите средства за отбрана не достигат 1,5% от БВП, записани в приетата от Народното събрание Бяла книга за отбраната и Въоръжените сили, на основата на които е планирано развитието на Въоръжените сили и отбраната на страната. И това, се посочва в декларацията, се извършва в обстановка на нарастваща по опасност и трудно прогнозируема обстановка в непосредствена близост до страната

Тревожната констатация е, че отпусканите за следващата година разходи за отбрана от 1,13% от БВП не осигуряват нормалното функциониране на Въоръжените сили, които изпитват остър недостиг от средства за издръжка на персонала, поддръжка на въоръжението и техниката, бойна подготовка, модернизация и превъоръжаване. Прогнозатана обществените организации е, че намаляването с около 70 млн.лева на разходите за персонал неминуемо ще доведе до застой в попълването на некомплекта от длъжности и дори до съкращения в структурите и или на цели формирования. Бихме искали да напомним на народните ни представители, се отбелязва в документа, че екипажите на бойните машини, самолетите, корабите са оптимизирани до пределна степен в резултат на многократните „реформи” и отсъствието дори на един от състава им ги превръща в ненужно или неефективно бойно средство. И още: „Основната част от въоръжението и техниката е остаряла, неподменяна от половин век, не по стандартите на НАТО и носи рискове за екипажите при използването й. Бойната подготовка се води с условности, модернизацията и превъоръжаването стават мираж.”

Не по-малко тревожен е фактът, че България отлага ежегодно изпълнението на приетите 55 цели на способности в рамките на НАТО, поради което на нас се гледа като на ненадежден партньор, се подчертава в декларацията на Обществения съвет по въпросите на отбраната. „България пое нови ангажименти на срещата на върха в Уелс, които обричаме на неизпълнение с отпусканите средства за отбрана. България проваля дългосрочното планиране на НАТО в период на ескалираща криза в Близкия изток, Северна Африка и Черноморския басейн. Българската армия намалява ежегодно способностите си за изпълнение на конституционните си задължения и за изпълнение на нейните мисии.”

С декларацията се правят и конкретни предложения, които биха довели до известно подобряване на финансирането на отбраната. Общественият съвет настоява на членството ни в НАТО да се обръща същото внимание както на членството ни в ЕС, т.е. да се изпълняват препоръките на НАТО и ангажиментите ни към Алианса, така както изпълняваме директивите на ЕС.

Едно от предложенията е средствата за членството ни в Алианса и за мисии зад граница да се поемат от централния бюджет, извън средствата по разходната част на Министерство на отбраната, така както се процедира със средствата за членството ни в ЕС. Евроатлантическото ни членство е еднаква отговорност към двата съюза, се посочва в декларацията.

Другото предложение е в хода на изпълнението на консолидираната фискална програма да се предвидят допълнително средства за бойна подготовка на въоръжените сили и за издръжка на персонала през второто полугодие на 2015г.

Призоваваме да не се допусне съкращаване на личен състав от бойните формирования и да се приеме краткосрочна, осигурена със средства програма за възстановяване на боеспособността на съединенията и частите на армията, се посочва в нарочна декларация на Обществения съвет по въпросите на отбраната.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
На този ден през 1941 година японците разгромяват американската военноморска база Пърл Харбър
07.12.2014, 09:23

На 7 декември 1941 г., неделя, рано сутринта японският Императорски флот Kidо Butai неочаквано атакува и разгромява със самолети и подводници американската военноморска база при Пърл Харбър на Хаваите.Японците осъществяват стратегическа изненада чрез подготвена в строга тайна операция.

На 26 ноември 1941 г. ударното съединение на японския флот под командването на вицеадмирал Чуичи Нагумо напуска базата си в залива Хитокаппу на Курилските острови и се насочва към Пърл Харбър.

Японското съединение включва шест самолетоносача - „Акаги“, „Хирю“, „Кага“, „Шокаку“, „Сорю“ и „Дзюйкаку“, на които са базирани 441 самолета. Самолетоносачите са ескортирани от двата линейни кораба Хией и Киришима, от двата тежки крайцера Тоне и Чикума, от един лек крайцер и 11 ескадрени миноносци........Прочети още

 
Кучешки лай провалил спецоперацията в Йемен
07.12.2014, 09:14

Американски журналист и хуманитарен работник от ЮАР, пленени от „Ал Кайда“ в Йемен, са екзекутирани от терористите след провалена операция за тяхното спасяване на американските спецчасти. Люк Съмърс бе пленен през септември 2013 година в йеменската столица Сана. 33-годишният мъж е бил застрелян от своите похитители, след като специален екип от около 40 командоси, проведе неуспешна операция за спасяването му в регион Уади Абдан в петък вечерта местно време. Това бе вторият опит за спасяване на специалните части през последните месеци. Друг заложник, хуманитарният работник от ЮАР Пиер Корки, също е убит в резултат на провала на операцията.

Според „Уол стрийт джърнъл“, командосите са ходили пеша близо 10 километра сред планински терен, за да достигнат селището, където са били държани пленниците. Те са се намирали само на около 100 метра от скривалището на терористите, когато екстремистите чули как лае куче, което ги накарало да застрелят двамата заложници.

Двамата медици, съпровождащи командосите, се опитали да окажат помощ на простреляните, но единият починал на място, а вторият починал вследствие на раните на операционната маса на самолетоносача „Макин Айланд“.

Сестрата на Съмърс, Люси Съмърс каза пред АП, че е научила за кончината на брат си от агент на ФБР в 05:00 часа в събота. „Призоваваме всички да оставят семейството на Люк да скърби в спокойствие“, каза тя от Лондон.

http://www.blitz.bg/

 
Единият от пилотите на катастрофиралия МиГ-29КУБ е починал
07.12.2014, 09:02

Сергей РыбниковЛетецът-изпитател 2 клас Сергей Рибников (36 г), който получи тежки наранявания след катапултиране от МиГ-29КУБ е починал в петък вечерта от раните си, без да дойде в съзнание. Вторият член на екипажа също е хоспитализиран, но няма опасност за живота му.

Радиовръзката с МиГ-29КУБ, изпълнящ изпитателен полет, е била загубена в 11:53 ч. местно време, а три минути по-късно самолетът се е разбил във Воскресенски окръг в непосредствена близост до училище. За щастие на земята нямаше.

От РСК „МиГ” са съобщили, че разбилия се самолет е бил експериментален образец на двуместния палубен изтребител МиГ-29КУБ.

Това е втората катастрофа с подобен тип изтребител след тази през 2011 със самолет, предназначен за ВМС на Индия.

www.pan.bg

 
Армията ни придобива размерите на футболна агитка
07.12.2014, 08:53

В последните дни се разигра позната от времето на Дянков бюджетна процедура „Тука има, тука нема”, от която стана ясно, че достатъчно пари за армията няма, поради което ще продължи несимволичното й съкращаване до размери, колкото да запълни половината стадион „Българска армия”. Или общо малко над 20 000 човека, ако това не е военна тайна. „Има опасност от съкращения в армията“, призна пред парламентарните репортери и военният министър Николай Ненчев, който е представител на Реформаторския блок.

Последното всъщност е без значение – важен е фактът, че в проектобюджета за 2015 г. за нуждите на армията са предвидени 77 млн. лева по-малко, отколкото през тази. Ненчев потърси подкрепата на отделните парламентарни групи в Народното събрание, като не скри, че според разчетите вероятно ще се наложи догодина от армията да бъдат уволнени още 4600 униформени.

Междувременно от Министерство на отбраната излязоха с официално становище, в което изразиха опасенията си от готвените бюджетни съкращения. Според тях това би поставило пред невъзможността осъществяването на редица задачи, свързани преди всичко с бойната готовност, защита на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Конкретно това би означавало да бъдат освободени допълнително около 4 000 души, което противоречи на декларираното в коалиционното споразумение запазване числеността на Въоръжените сили и създаване на условия за висока мотивация и професионален подбор, се посочва в тази позиция. На свой ред и президентът Росен Плевнелиев апелира към Народното събрание да не се намалява бюджета за отбрана, а дори напротив – постепенно да се увеличава. Финансовият министър Владислав Горанов обаче заяви, че „не съкращаваме хора, а разходи за персонал“ и право на всеки министър е да направи функционален анализ и да реши как да се вмести в средствата си.

Горанов обаче упорито отказва да се съобрази с това, че според закона за отбраната на всеки освободен военнослужещ трябва да бъде изплатено обзщетение в размер една работна заплата за всяка прослужена година, но не повече от 20 брутни заплати. Освен това предизвестието за освобождаване на военни е шест месеца, като през това време също им се полагат заплати. Логически погледнато, така вместо икономии, загубите за военния бюджет ще нараснат, но вероятно финансовият министър Горанов разсъждава иначе.

От години има негласна практика изплащането на споменатите обезщетения да се бави във времето и нищо чудно финансовият министър да намира за нормално и редно това да се случи във финансова година, различна от настъпващата 2015-а. На 1 декември правителството заседава извънредно, за да одобри предложения от Владислав Горанов проектобюджет за 2015 г. в който най-голямата корекция от предварителния проект е предвиденото увеличаване на минималната работна заплата на две стъпки с по 20 лева.

От стенограмата на това заседание става ясно, че Бойко Борисов е защитил сметките и неотстъпчивостта на финансовия си министър, като е казал, че българската армия, полицаи и пожарникари трябва да бъдат наясно, че когато търпят година и половина да се експериментира с тях, след това „се реже живо месо“.

Което е повод да се сетим за символичните протести на служителите на МВР, които вече знаят как да пушат в градинката пред министерството, но надали са склонни непрекъснато да пият и по една студена вода.

Това се отнася и до армията, която няма право на политически прояви, но със сигурност има инстинкт за самосъхранение и вероятно достатъчно енергия, за да събуди гражданското общество. Или поне онази негова част, която не е потънала в сладкия сън на сбъднатата мечта за участие в управлението…

Трудно е да се говори по тази тема без емоция. Българите обичат своите войници, летци и матроси и трудно преглъщат унижението да имат бутикова по размери армия, чието въоръжение изглежда като напазарувано от музей или автоморга, правителство след правителство след правителство…

http://www.mignews.info/

 

 
Ако НАТО не реагира на орязания ни военен бюджет, значи новините са лоши
06.12.2014, 16:45

 Велизар Шаламанов

 

 

Интервю с Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната

 
Близо 11 хил. US войници остават в Афганистан
06.12.2014, 15:56

Чък Хейгъл10 800 американски войници ще останат в Афганистан през първите месеци от 2015 г., което е с около 1000 повече от предварително обявеното, съобщи министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл по време на съвместна пресконференция с афганистанския президент Ашраф Гани, предаде СиЕнЕн.

До решението се е стигнало след подписването на Двустранно споразумение за сигурност, което позволява определен брой американски войски да останат в Афганистан след края на бойната мисия тази година, се посочва в изявление на министерството на отбраната на САЩ.

http://news.ibox.bg/

 
Руският Черноморски флот ще получи самолети-амфибии Бе-200
06.12.2014, 12:30

B-200Руският Черноморски флот (ЧФ) ще получи на въоръжение най-новите самолети-амфибии Бе-200, съобщава пред журналисти началникът на Морската авиация на ЧФ полковник Генадий Загонов.

„През 2014 година летците от ЧФ пристъпиха към усвояване на многофункционалните изтребители Су-30. Очаква се пристигането и на самолети-амфибии Бе-200, който може да се използва в различни варианти, в това число и за борба срещу подводници”, казва Г. Загонов.

Бе-200 може да се експлоатира от летища „Б” с дължина на ПИК от 1800 м и от водна акватория с дължина не по-малка от 2300 м и дълбочина над 2,5 м. Самолетът може да излита и каца на водна повърхност при вълни до 1,3 м, като има специално антикорозийно покритие, което позволява да се експлоатира в открито море.

http://www.pan.bg/

 
Отбелязване на Патронния празник на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"
06.12.2014, 10:19

Вчера, 5 декември 2014 г., във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" се проведе ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника на Никола Вапцаров по повод Патронния празник на училището- 7-ми декември. Тази година на 7 декември се навършват 105-години от рождението на патрона на ВВМУ.

Министърът на отбраната на Р България г-н Николай Ненчев прие строя на почетния караул и поздрави курсантите.

Церемонията пред паметника на Вапцаров започна с обявяването на официалните гости, сред които народни представители от 43-то Народно събрание, вицеадмирал Румен Николов- началник на отбраната на Р България, г-н Илия Налбантов – началник на политическия кабинет на министъра на отбраната, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, г-н Стоян Пасев – областен управител на Варненска област, г-н Иван Портних – кмет на Варна, контраадмирал Димитър Денев – командир на Военноморските сили на Р България, контраадмирал Митко Петев – началник на Военна академия „Г. С. Раковски”, комодор Кирил Михайлов – директор на дирекция „Операции и подготовка”, комодор Мален Чубенков – командир на Военноморска база ВМС, кап. Петър Тухчиев – председател на Асоциацията на възпитаниците Морско училище, г-жа Мая Вапцарова – племенница на Никола Вапцаров, районни кметове, ректори и представители на висши училища и научни институции, ръководители на организации и фирми от морския бизнес, доктор хонорис кауза на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, бивши началници на училището, граждани и гости на Варна.

Слово за големия поет и революционер Никола Вапцаров произнесе началникът на ВВМУ капитан ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров.

Бяха прочетени поздравителни адреси от името на президента на Р България Росен Плевнелиев, от министър-председателя Бойко Борисов, министри, командири, ректори на висши учебни заведения, директори на учебни заведения от града и страната, директори на дирекции, учреждения, асоциации.

Поздравление за празника поднесе и Мая Вапцарова.

http://www.naval-acad.bg/

 
Великобритания ще създаде в Бахрейн нова военна база
06.12.2014, 08:42

Великобритания ще създаде в Бахрейн нова военна база, с цел взаимодействие със страните от Персийския залив в борбата срещу „Ислямска държава”, съобщава The Telegraph.

Бахрейн е част от водената от САЩ коалиция срещу ИДИЛ.

Великобритания и Бахрейн са подписали споразумение, според което Лондон ще получи територия за създаването на военна база и ще може да изпраща по-голям брой кораби в залива.

 

 
ГДК „Цезарь Куников" се завърна в Севастопол след ремонт във Варна
05.12.2014, 22:43

ГДК „Цезарь Куников"Големия десантен кораб „Цезарь Куников" на Черноморския флот на Русия се завърна в Севастопол под командването на капитан втори ранг Роман Котляров. след продължил близо 1,5 година ремонт в завод „Флотски арсенал“, Варна. Преходът е бил извършен с помощта на морския буксир МБ-31, командван от капитан Виталий Писанкин.

"Механизмите са в пълна изправност и ремонтът е проведен качествено, но екипаж са прехода не беше сформиран, във Варна са били само 30 процента от военнослужещите, които са участвали в ремонтните дейности", - обяснил Роман Котляров причината, поради която ГДК се връща на буксир.

"Ремонтта беше основен, засегна целият кораб. Сериозни работи са извършени в БЧ-5. Ремонтирани са двата главни двигателя, трите дизел-генератора, поставени са нови парни котли и кухненско оборудване. Основно са ремонтирани офицерските каюти, помещенията на десанта, столовата ........с две думи, всички жилищни и служебни помещения. Изпълнен е и голям обем корпусни работи“ - уточнява Котляров.

Сега корабът ще се попълни с недостигащите военнослужещи и ще се подготвя за сдаване на първа курсова задача, след което ще се включи в бойния състав на силите с постоянна готовност на Черноморския флот на РФ.

ГДК "Цезарь Куников" 158 (БДК-64) проект 775/II, е построен в корабостроителницата в Гданск (Полша) през 1986 година и е в състава на 197-ма бригада десантни кораби на Черноморския флот базирана в Севастопол.

Кратки тактико-технически характеристики на десантния кораб проект 775: Водоизместимост - над 4000 тона; дължина - над 112 метра, ширина - 15 метра, скорост - 18 възла; Далечина на плаване- около 6000 мили при скорост 12 възла; Автономност - 30 денонощия; Екипаж - около 100 човека, от които 15 офицери; Въоръжение – две 57-мм артилерийски установки АК-725, две 122-мм ПУ МС-73 РСЗО "Град-М"; Товар - 10 танка и над 300 военнослужещи.

В момента същия завод във Варна продължава с ремонта на още един кораб на ВМФ на Русия – учебния кораб „Перекоп“ 200, проект 887.

Ремонтите на руските военни кораби в кораборемонтния завод „Флотски арсенал“ във Варна за за сметка на погасяване на държавния дълг на България към бившия СССР.

 
Орион успешно завърши изпитателния полет
05.12.2014, 20:56

Космическият кораб за многократно използване Орион бе изстрелян днес 5 декември 2014 в 14:05 наше време от космодрума Кейп Канаверал. Тежката ракета носител Delta-4Н изведе апарата на орбита.

След излитането Орион направи една обиколка на Земята по ниска орбита, след което бе включен двигателя на втората степен на ракетата Делта за малко над 4 мин, в резултат на което Орион бе ориентиран към високо елиптична орбита. Максималната височина от 5800 км бе достигната след около 3 часа и 6 мин.

Този първи полет е без екипаж. В рамките на полета НАСА ще изучи влиянието на радиацията, високата температура и други фактори, което ще помогне за подобряване на кораба и за намаляване на рисковете при бъдещи пилотирани полети.

Според плановете на НАСА първият екипаж ще полети на борда на Орион не по-рано от 2021 г.

Корабът се приводни перфектно в запланираният район.

Всички системи са работили много добре от излитането до самото кацане. Сега предстои анализ на събраните данни и работа по евентуални подобрения с цел осигуряване максимална защита на бъдещия екипаж.

http://www.spacenewsbg.com/

 
Армия на диета
05.12.2014, 20:23

Един блед призрак броди из редовете на българската армия през последните няколко седмици – призракът на поредните евентуални съкращения. След няколко месеца плахи надежди, че реформирането на въоръжените сили може би вече не означава само закриване на поделения и освобождаване на хора, българските военнослужещи получиха поредното разочарование под формата на изключително рестриктивен отбранителен бюджет.

Бюджет, който според признанието на новия военен министър Николай Ненчев не просто не позволява развиване на съвременни бойни способности, но и създава "невъзможност да се изпълняват задачи, свързани с бойната готовност, защитата на суверенитета и териториалната цялост на страната".

Неглижирането на отбранителните разходи се случва на фона на двете военно-политически кризи, които ескалират в непосредствената близост до Черноморския регион и сериозно притесняват останалите членки на НАТО – отцепването на рускоговорящите части на Украйна на североизток и възходът на т. нар. "Ислямска държава" по южната граница на Турция............Прочети още

 
Полша купува крилати ракети JASSM
05.12.2014, 16:27

JASSMНа територията на 31-ва база на тактическата авиация на ВВС на Полша на 11 декември ще се състои церемония по подписване на контракт за покупка на крилати ракети с голям обсег на действие JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) клас „въздух-земя“, съобщава www.mon.gov.pl.

Покупката на 40 ракети JASSM на компанията „Локхид Мартин“ е предвидена в „Плана за техническа модернизация на въоръжените сили на Полша в периода 2013-2022 г“. Понеже крилатите ракети JASSM се смятат за стратегическо въоръжение, то техния експорт в Полша изискваше одобрение от правителството и Конгреса на САЩ.

Държавният департамент на САЩ на 19 септември 2014 година одобри потенциалната доставка на Полша на ракети JASSM в рамките на програмата за „Чуждестранни военни продажби“.

Полското правителство поиска от САЩ 40 КР AGM-158A JASSM клас „въздух-земя“, две бойни AGM-158A JASSM с комплект измервателна апаратура (TIK) и система за прекратяване на полета (FTS), две инертни AGM-158A JASSM с TIK и FTS, както и друго съпътстващо оборудване. Общата стойност на сделката се оценява на 250 милиона долара.

Първите ракети трябва да бъдат доставени през 2017 година, като с тях ще се въоръжат полските изтребители F-16C/D, получени през 2006 година. - Още за AGM-158A JASSM

 
„Калашников” влезе в списъка на революционните изобретения на човечеството
05.12.2014, 15:55

АК-47Американското издание на Business Week публикува рейтинг на идеите и изобретенията, променили света. В списъка място намират телевизорът, микрочиповете, GPS-ът, дори и ресторантите за бързо хранене, а 26-ото място в класацията е за автомата „Калашников".

През годините оръжието, завладяло целия свят, се утвърди като прост, но много надежден помощник на бойното поле. „Калашников" попадна и в Книгата за рекорди на Гинес като най-разпространеното оръжие на Земята. National Interest пък го нарича икона и един от най-разпознаваемите символи в света.

AK е издръжлив, надежден и лесен за използване. Оръжието се произвежда не само в Русия, но и у нас, в Китай, Северна Корея, Египет, Югославия и други страни. Според вестник Independent, на 70 души от света се пада по един автомат. - Още за АК

 
Политически договорки на гърба на армията
05.12.2014, 15:43

Политически игри определят ръководството на Министерството на отбраната?! На всяко друго ведомство можеше да се случи подобна съдба, но на това, което ръководи Българската армия, е най-малкото странно.

В тази игра на парламентарните сили за запазване на политическото статукво, което ще рече оставането на власт, прозира колко несериозно управляващите се отнасят към отбраната. Това го разбрахме преди няколко дни, когато правителството обърна гръб на министъра на отбраната и даде бюджет за следващата година с около 250 млн. лв. по-малко, с което повиши с още една степен напрежението в армията.

Днес нещата се изясниха още повече. Две парламентарни групи се събраха и решиха да си поделят Министерството на отбраната. Орхан Исмаилов остава заместник-министър на отбраната и така Реформаторският блок получава своето. И Патриотичният фронт обаче ще получи своето, т.е. също заместник-министър на отбраната. Валери Симеонов обяви, че от Патриотичния фронт ще издигнат кандидатура за заместник-министър на отбраната, която, според него, ще бъде неполитическа. Интересно как в политическото ръководство на Министерството на отбраната може да има неполитическа фигура?!

От тази безпринципна договорка проличава на какъв принцип се назначават заместник-министри. Така Николай Ненчев продължава вече почти месец да бъде без достатъчно добре сформиран екип, което, както стана ясно през последните дни, не води до позитивни резултати.

Остава въпросът коя предизборна платформа ще изпълняват военните. Дали тази на Реформаторския блок за „Нова структура на въоръжените сили: армия, предназначена за решаване на най-вероятните бойни задачи, свързани със съюзни експедиционни операции“. Или на Патриотичния фронт за възстановяване на наборната служба, на трудови войски на ракетите тип „земя-земя” в базите в Южна България. Впрочем, изглежда няма значение коя ще бъде, след като финансовият министър вече заяви, че отбраната не му е приоритет. Така че нещата наистина опират до подялба на властта. Остава да видим как ще реагира министърът на отбраната Николай Ненчев, който по време на тези странни преговори беше във …Варна.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Соченият за нов военен министър на САЩ - разглеждан като отстояващ и независим
05.12.2014, 15:23

Аштън КартърПрезидентът на САЩ Барак Обама ще обяви днес Аштън Картър за наследник на напускащия поста военен министър на страната Чък Хейгъл, обявиха официални лица от Белия дом, предаде „Ню Йорк Таймс".

Очаква се 60-годишният Картър да мине безпрепятствено изслушването му в Сената, където републиканците обявиха, че няма да се противопоставят на назначението му.

Описван като отстояващ и независим, Картър, който e голям контраст на Чък Хейгъл, не крие своето предубеждение по отношение на случващото се във Вашингтон. Неговата работа като високопоставен административен представител във Вашингтон е сравнявана с това „да бъдеш християнин в Колизеума".

За разлика от Хейгъл той поема поста с големи познания по отношение на случващото се в Пентагона. Той е работил в Пентагона по време на администрацията на Клинтън и като шеф по търговията с оръжия при бившия военен министър Робърт Гейтс (2006-2011), също така е бил заместник-министър на отбраната при Леон Панета и Хейгъл. На поста като заместник шеф на отбраната той е ръководил повече от два милиона неуниформени и цивилни служители.

Не е ясно дали демократът Картър ще успее да проникне и внесе необходимите политически умения в обкръжението на Обама, в което влизат съветникът по национална сигурност Съюзън Райс и началникът на кабинета на Обама Денис Макдона. Като републиканеца Гейтс, Картър се разглежда като правилния избор за Обама по отношение политиката в Сирия и ускореното освобождаване на затворници от военния затвор в Гуантанамо.

Бивши съветници и административни лица обявиха, че Картър, като Хейгъл и Кери, е бил изненадан миналата година, когато Обама, след разходка и разговори с Макдона в Белия дом, реши в последния момент да се откаже от военни удари срещу президента на Сирия Башар Асад във връзка с използването на химически оръжия.

Колеги описват още Картър като недостатъчно търпелив и от време на време критичен и прям.

http://news.ibox.bg/

 
Обсъдихме сътрудничеството с турските сухопътни войски
05.12.2014, 12:48

От 1 до 3 декември т.г. делегация от Командването на Сухопътните войски посети щаба на Сухопътните войски на Република Турция за участие в ежегодната конференция за сътрудничество.

Българската делегация бе ръководена от бригаден генерал Пламен Атанасов – началник на щаба на Сухопътните войски, а турската от генерал-майор Атила Шерин – началник на управление „Планове и политики” в Щаба на Сухопътните войски на Турция.

По време на разговорите бяха обсъдени теми в областта на развитието и перспективите на Сухопътните войски, киберзащитата, планиране на операции и поуките от участието на формирования в операцията на Международните сили за сигурност в Афганистан (ISAF).

Бригаден генерал Атанасов проведе редица работни срещи с началника на щаба на СВ на Турция корпусен генерал Ихсан Уяр, армейски генерал Камил Башоолу – командващ на командване „Обучение и доктрини” на СВ на Турция и др.

В рамките на конференцията бе извършен преглед на мероприятията по линия на двустранното сътрудничество и бяха набелязани насоки за развитие и бъдещо сътрудничество.

http://www.otbrana.com/

 
Артилеристите почетоха своята покровителка
05.12.2014, 12:46

Всяка година на 4 декември артилеристите от армиите на християнските държави почитат своя патрон Света Великомъченица Варвара.

Според православния календар светицата се почита всяка година на 4 декември. В целия християнски свят Света Великомъченица Варвара се счита за закрилница на пожарникари, зидари, дърводелци, конструктори, миньори, архитекти и което е по-важно – тя е покровителка на артилерията и всички артилеристи.

Водени от своя командир бригаден генерал Димитър Илиев, артилеристите от 2 механизирана бригада почетоха празника в храм „Света Троица”, град Стара Загора, съобщава КСВ. Водосвет по случай празника отслужи отец Евгений.

На службата присъстваха и артилеристи от Корпуса на Морската пехота на САЩ, участващи в тридневен семинар във Втора Тунджанска механизирана бригада.

В казармения район на 4-ти Артилерийски полк военнослужещи от полка взеха участие в ритуал, във възка с отбелязване деня на Сета Великомъченица Варвара.

Самият ритуал започна в 11.00 часа, като личният състав на полка беше построен пред параклиса „Свети Георги Победоносец”. Свещеници от Асеновградска духовна околия под ръководството на Архиерейският наместник – Ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев отслужиха празничен молебен и благослов за здравето на личния състав на полка, както и за гражданите на Асеновград. Със светена вода беше поръсено и бойното знаме на 4-ти Артилерийски полк.

На специална поставка (аналой) иконата на Света Варвара беше изнесена пред параклиса и всеки един военнослужещ и цивилен служител можеше да премине пред иконата, да запали свещичка и да се помоли мълчаливо.

В предишни години офицери – артилеристи винаги спазваха традицията да запалят по свещичка в параклиса „Света Великомъченица Варвара” в град Асеновград. И тази година тази традиция бе спазена. И така, до следващият 4-ти декември.

И нека Бог и Света Великомъченица Варвара да пазят Българската Артилерия!

http://www.otbrana.com/

 
Във военното министерство изтичат пари, призна Ненчев
05.12.2014, 12:20

 Николай НенчевВ системата на Министерството на отбраната има сериозни изтичания на средства, каза днес във Варна военният министър Николай Ненчев, който се срещна с личния състав на Военноморските сили. На разговора присъства и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, съобщи БТА.

Министърът отказа подробности колко са разхищенията. Той посочи, че в момента има проверки във ВМА и в рамките на самото министерство, като през другата седмица ще бъдат взети решения по тези проблеми. Не съм далеч от идеята и за външен одит, каза Ненчев.

Той заяви, че няма да отстъпи от позицията си, че съкращения сред личния състав на армията не бива да се правят. В администрацията обаче е твърде вероятно да има намаление на персонала, посочи министърът. По думите му до края на настоящата година МО няма да има финансови проблеми и има шанс военните да получат някакви коледни добавки към заплатите си.

Ненчев каза още, че половината от дружествата в "ТЕРЕМ" са на загуба, която достига около 5,5 милиона лева всяка година.

Ако няма възможност за оздравяването на тези фирми, ще се търсят други варианти за тях, посочи министърът.

В отговор на въпроси вицеадмирал Румен Николов съобщи, че предстои сключване на договор за поддръжката на вертолетите на Военноморските сили, които от началото на октомври не летят. Началникът на отбраната посочи, че ще бъдат осигурени резервни части за машините и от началото на следващата година те отново ще бъдат в движение.

Николов съобщи още, че предстоят промени в три наредби на МО, които би трябвало да разрешат жилищните проблеми на военнослужещите. Очаква се обсъжданията по новите текстове в документите да приключат до средата на януари.

http://www.dnes.bg/

 
Пентагонът е притеснен от прогреса на руската военна техника
05.12.2014, 12:05

Министерството на отбраната на САЩ дълго време не е преследвало целите си по разработката и внедряването на съвременни методи за радиоелектронна борба, и сега у американците потенциално могат да възникнат сериозни затруднения във въздушното противопоставяне с руските изтребители, пише The Daily Beast.

Един от проблемите е, че потенциалните противници на Щатите, като например Русия или Китай, са разработили усъвършенствана система за радиоелектронно подаване с технология на цифрова памет с високи честоти (DRFM). Този датчик съхранява входящия сигнал от радара и го връща на подателя, като сериозно пречи на другите радари.

„Още повече, той е способен да „заслепи“ и малките радари на борда на американските ракети въздух-въздух (AIM-120 AMRAAM), намиращи се в арсенала на болшинството американски изтребители“, отбелязва изданието.

Според експерт, служител от ВВС на САЩ, ракетите от клас AMRAAM са остарели и са неспособни да отговорят на електронните атаки на носителите от нов тип.

The Daily Beast обръща внимание и на още една слабост на американските ракети – далечината на поразяване.

„Съществува информация, че Русия разработва оръжие с изключително висока далечина на поразяване на целите: ракети от клас въздух-въздух К-100 са способни да прихванат всяка една от съществуващите подобни ракети, включително и намиращите се във въоръжение на многоцелевия изтребител от пето поколение F-22 “Раптор” – най-модерният американски изтребител“, казва събеседникът на изданието.

http://www.cross.bg/

 
Украинската армия спира огъня на 9 декември
05.12.2014, 10:57

Петро Порошенко Украинското президентство и сепаратистите съобщиха за пълното спиране на стрелбата в Източна Украйна от 9 декември, нов опит за прекратяване на кървавите боеве в тази зона.

"Денят на спокойствието ще започне на 9 декември", съобщи президентството в комюнике след среща на президента Петро Порошенко с ръководителите на армията и силите на реда. "Ако бъде спазвано, изтеглянето на тежкото въоръжение (от фронтовата линия) ще започне на 10 декември", уточни източник на президентството. Според него това е предвидената процедура в мирните споразумения, подписани през септември в Минск.

Властите в двете самопровъзгласили се републики потвърдиха информациите за спиране на стрелбата. "Групата, в която влизат украински военни и наши представители, се споразумя с посредничеството на ОССЕ и руската страна за спиране на огъня от 9 декември", съобщи председателя на "парламента" на Донецката народна република Андрей Пургин.

Президентът на Луганската народна република Игор Плотницки, който не беше толкова категоричен, спомена за устно споразумение, като уточни, че никакъв документ в този смисъл все още не е подписан. - Още за обстановката в Украйна

http://temadaily.bg/

 
Бюджетът на службите за сигурност за 2015 г. е намален до 7%
05.12.2014, 10:53

Бюджетът на службите за сигурност за догодина е намален до 7 процента. Това стана ясно след заседанието на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите. Шефът на Националната служба за охрана коментира, че са възможни съкращения, съобщава БНР.

С близо 3,5 милиона лева е намален бюджетът на НСО за 2015 година. Около 200 хиляди лева са капиталовите разходи, а парите, с които ще разполага специализираната охрана, ще са 31,616 милиона. Началникът генерал-лейтенант Ангел Антонов заяви, че намаленият бюджет няма да засегне качеството на работата на служителите. Към момента не отпада броят на охраняваните лица, но остава проблемът с автопарка.

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев заяви, че по-малко пари ще има и за неговата служба. Предполага се, че ако се осъществи намерението на управляващите да се отдели ГДБОП от ДАНС, тогава ще има и допълнителни рестрикции. Към добрата работа на ДАНС Писанчев добави и операцията в Пазарджик.

"Проблемът се появи с идването на, както ние ги наричаме, транзитни джихадисти. Тези хора можеха да радикализират нещата. Те започнаха да оставят материали, започнаха да оставят други неща, това вече започваше да става опасно. Предполагам, че седемте потвърдени мерки показват, че ние сме си свършили работата добре", заяви Писанчев.

http://pressadaily.bg/

 
Катастрофа с кенийски изтребител F-5
05.12.2014, 10:45

Според съобщение на МО на Кения вчера в 15:15 местно време в южната част на Сомалия се е разбил кенийски изтребител F-5 Tiger II, съобщава Al Jazeera.

Самолетът се е връщал от след нанасяне на удар по позиция на екстремистката групировка ал Шабаб. Според кенийските военни катастрофата е вследствие на техническа неизправност. Не се съобщава за съдбата на екипажа.

От своя страна ал Шабаб е заявила пред Al Jazeera, че кенийският изтребител е свален от нейните бойци.

Кенийските ВС са изпратили свои части в Сомалия в състава на Африканските мироопазващи сили преди три години. В последните дни кенийскирте ВВС извършиха тежки бомбардировки на позициите на ал Шабаб, след като екстремисти от групировката извършиха няколко нападения в Кения, като при последното са убили около 60 души от цивилното население.

Според официалните власти на Кения групировката ал Шабаб е отговорна за убийството на общо над 800 кенийци.

http://www.pan.bg/

 
Руски военни кораби преминаха през проливите
05.12.2014, 10:04

проект 775/IIIСайта Bosphorus Naval News информира, че вчера, 4 декември, през турските проливи в северно направление са преминали два кораба на Черноморския флот на РФ - големия десантен кораб БДК-54 „Азов” 151, проект 775/III от състава на 197-ма бригада десантни кораби и спомагателния кораб КИЛ-158, проект 141.

 
Китай тества високоскоростна и трудна за прихващане ракета
05.12.2014, 09:37

Китайската армия тества нова хиперзвукова ракета, предназначена да преодолява системата на противоракетна отбрана на САЩ. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на информация от японската информационна агенция Киодо.

Ракетата е способна да лети около 10 пъти по-бързо от скоростта на звука (над 12 хиляди километра в час) и е трудно да бъде прихваната. Предишните изпитания на тази система са били проведени през януари и август тази година.

По данни на агенцията, последният тест се е състоял на 2 декември в западната част на Китай. Ракетата е била засечена от американската армия. Според източници Пекин възнамерява да въведе новите ракети в експлоатация до 2020 г., което значително ще повиши стратегическия потенциал на Китай.

 
Военният бюджет на САЩ за 2015 г. е $585 млрд.
05.12.2014, 09:29

С 300 гласа „за" и 119 „против" Камарата на представителите на американския конгрес, която е контролирана от републиканците, одобри законопроекта за годишен бюджет за отбрана от $ 585 млрд. В документа се дава власт на президента Барак Обама да разшири военната кампания на САЩ срещу ислямските бунтовници в Ирак и Сирия, съобщава AP.

След това документът ще бъде изпратен в Сената.

Депутати одобриха последното искане на Обама пред Конгреса за осигуряването през следващите четири месеца на военните операции срещу екстремистите от Ислямска държава, които контролират големи райони в Ирак и Сирия. Законопроектът предвижда отделянето на $5 млрд. за нанасянето на въздушни удари и изпращане на военен контингент от 1500 души.

Пентагонът потвърди план за обучение и оборудване на умерени сирийските бунтовници, борещи се със силите на президента Башар Асад.

Законопроектът осигурява финансиране в размер на $521,3 млрд. и $63,7 млрд. на операциите в Афганистан и Ирак.

Въпреки възраженията на Обама, депутатите подкрепиха забрана за преместване на лица, заподозрени в тероризъм, от федералния затвор в Гуантанамо, Куба, в САЩ.

 
Шефът на военното разузнаване подава оставка!?
05.12.2014, 08:20

Веселин ИвановШефът на служба «Военна информация» е решил сам да подаде оставка, след думите на военния министър, че е твърдо решен да разкрие досиетата на агентите на ДС във военното раззунаване и изпълни закон на Народното събрание. Веселин Иванов смята, че това ще бъде предателство и към България, и към армията.

В момента той е в отпуск и обмисля това свое решение, научи Фрог. Такъв ход замисля и неговият заместник в службата Митко Троански. От друга страна заместниците на военния министър Николай Ненчев и хората от политическия му кабинет обмислят, кои да сложат на техните места, за да могат тези 33 000 архивни единици да бъдат предадени в комисията по досиетата без проблеми.........Прочети още

 

 
Dacia Duster Pick-Up и за румънските военни
04.12.2014, 22:42

 Duster  ArmyПо време на военния парад, част от националния празник на Румъния на 1 декември, са били представени няколко нови военни версии на актуалното поколение на Dacia Duster.

Двете най-интересни са били Duster Army и Duster Pick-Up Army, изработени според спецификациите на НАТО, в това число и отговарящи на условията за спускане от самолет. И двата автомобила идват с редица уникални решения, подсилено окачване, допълнителни ролбари и специализирана екипировка, и са екипирани с 1.5 литров дизелов двигател със 110 конски сили.

Военната пикап версия на Dacia Duster е оборудвана със специална апаратура за видео-наблюдение и подобно на Duster Army разполага със система за задвижване на четирите колела.

В началото на октомври тази година, Dacia обяви, че в завода на марката в Питещ, е била осъществена доставката на първите 10 представителя на уникалният Duster Pick-Up, разработен съвместно с Romturingia, за нуждите на петролния гигант OMV Petrom. До края на следващата година ще бъдат произведени общо над 500 представителя на тази версия на модела.

http://www.cross.bg/

 
С 1/3 се увеличава морската пехота на Северния флот
04.12.2014, 20:55

Численността на морската пехота на Северния флот, на чиято основа ще се сформира отделно командване на руската армия в Арктика, ще бъде увеличена с една трета, е съобщил пред кореспондент на ТАСС представител на пресслужбата на Западния военен окръг в Северния флот.

Военните са започнали да заселват модулни градчета в Арктика. Както са пояснили от пресслужбата, 61-и отделен Киркенески Краснознаменен полк на морската пехота ще бъде сформирован в отделна бригада до края на годината.

В състава на бригадата ще се появят нов батальон и рота снайперисти, ще се увеличи числеността на редица съ-ществуващи подразделения, а най-напред това за материално-техническо обезпечаване. "Това се прави в рамките на прехвърлянето на подразделения от Северния флот в състава на оперативно-стратегическото командване на въоръжените сили на РФ, създавано в Арктика, което ще започне да функционира на на базата на флота от 1 декември", са казали от прес-службата.

Както е отбелязал официалният представител на Северния флот Вадим Серга, числеността на бреговите войски на флота "ще бъде значително увеличена със включването в нейния състав на новосъздадени и сформировани съединения и воински части". Освен от Северния флот и други части и подразделения от Западния военен окръг, в състава на новото командване в Арктика ще влязат нови групировки, развърнати в региона, в това число на Нова Земя, Новосибирските острови, Земята на Франц Йосиф и остров Врангел. През 2015-2016 г. в арктическата групировка на руската армия ще влязат две отделни мотострелкови бригади - в Мурманска област и Ямало-Ненецкия автономен окръг.

http://www.duma.bg/

 
Перу увеличава поръчката за транспортните Spartan
04.12.2014, 20:45

C-27J Военното министерство на Перу е отделило средства за допълнително закупуване на два военнотранспортни самолета C-27J Spartan от италианската компания Alenia Aermacchi, съобщава Jane's.

Покупката на те-зи самолети ще струва на перуанските военни 123 милиона долара. Очаква се транспортниците да бъдат предадени на ВВС на Перу догодина и да влязат в състава на 844-а транспортна ескадрила.

Както отбелязва агенцията, след получаването на новата партида на C-27J министерството на отбраната на Перу ще може да помоли Alenia Aermacchi да се създаде на територията на страната на център за техническо обслужване на машините, а също и на предприятия за производство на запасни части. Такава възможност се разглежда от офсетното съглашение към основния договор за доставката на Spartan.

По-рано ВВС на Перу обявиха, че са им необходими 12 нови транспортника за замяна на остарелите съветски Ан-32. Контрактът за доставката на първата партида от два транспортни C-27J ВВС на Перу подписа през ноември 2013 г. Сумата по тази сделка бе 122 милиона долара. Решението бе взето, след като перуанските военни изпробваха три години италианските машини. - Още за C-27J

 
Япония ще създава агенция за военен експорт
04.12.2014, 20:35

Министерството на отбраната на Япония има намерение да създаде агенция за военен експорт, която ще се занимава с маркетинга на японска продукция с военно назначение. Както съобщава Jane's, като цитира източник от Министерството на отбраната на Япония, в момента се създава правилник, по който ще действа перспективната агенция.

Тези правила трябва да съответстват на новите правила за военен експорт в Япония. По-рано Reuters съобщи, че перспективната агенция ще получи пълномощия да предоставя купувачи на въоръжения и военна техника чрез експортни кредити, да оказва помощ при организирането на съвместни с японски компании предприятия и да осъществява финансово съпровождане на сделките. Източникът на Jane's не е потвърдил тази информация и е отбелязал, че окончателно решение за създаване на агенцията засега не е прието.

През април т.г. Япония се отказа от правилата за военен експорт, действащи от 1967 г., като прие закон, който по-новому регламентира доставките на отбранителна продукция зад граница. Новият закон забранява продажбата на военна продукция на страни, където се водят бойни действия, а също и на държави, които потенциално могат «да подкопаят мира по света». Експортните правила позволяват също да се продава оръжие на страни, благодарение на които се укрепва международната и национална безопасност на Япония. Действащите от 1967 г. правила за японски военен експорт забраняваха доставките на въоръжения на страни с комунистически режими, държави, участващи в международни военни конфликти, и страни, по отношение на които действат санкции на ООН. Решение за необходимостта да се отменят тези правила и да се въведат нови бе прието от правителството на Япония през 2011 г.

http://www.duma.bg/

 
ВВС на България и САЩ обменят опит в безопасността на полетите
04.12.2014, 20:13

Специалисти от службите по безопасност на полетите на българските Военновъздушни сили и ВВС на САЩ в Европа обменят опит на семинар у нас. Такъв специализиран форум се провежда за първи път в страната. Негов инициатор е Инспекцията по безопасност на полетите към Командването на нашите ВВС. Организиран е по програмата за българо-американско военно сътрудничество.

В семинара участват отговарящите за безопасността на полетите по всички авиобази на българските ВВС. Има и представители на военноморската авиация и на авиолекарската комисия към ВМА. Американската страна е представена от експерти от отделите по безопасност на полетите към Командването на ВВС на САЩ в Европа и бойните ескадрили, базирани в Лейкънхийд, Великобритания.

Целите на страните са взаимно да се запознаят с прилаганите политики и практики за превенция и разследване на летателните произшествия, да извлекат ползи от успешния опит и да го адаптират. Това ще им позволи по-ефективно да си взаимодействат при бъдещи тренировки и съвместни операции.

В програмата са заложени лекции и дискусии, касаещи всички страни на безопасността на полетите. Сред засегнатите теми са: идентифициране и определяне на рисковете; управление и минимизиране на риска при летателните дейности и наземните операции; умората, като предпоставка за авиоинциденти и начините за намаляването й; психо-физиологическите аспекти на безопасната летателна дейност.

„По указания на командира на ВВС започваме работа по създаване на нова програма за безопасност на полетите. Планираме тя да стане факт около средата на следващата година – споделя полковник Дойчин Стоянов, началник на Инспекцията по безопасност на полетите към Командването на ВВС. – В тази връзка разчитаме да черпим от иновациите на ВВС на САЩ в областта. Да анализираме и приспособим добрите практики и новите тенденции към нашите условия.”

Инспекцията по безопасност на полетите към ВВС на България взаимодейства активно с различни структури на НАТО. От две години нейни специалисти участват в работната група по превенция и разследване на авиопроизшествия на Алианса. Активно се ползват и възможностите по програмата за военно сътрудничество със Съединените щати. Следващата година е планирано офицер от българските ВВС да премине специализиран курс по безопасност на полетите в САЩ.

http://airforce.mod.bg

 
Гръцки изтребител F-16 катастрофира
04.12.2014, 17:06

F-16Двуместен изтребител F-16D Block 52+ на военновъздушните сили на Гърция (от 343 ескадрила) е катастрофирал днес около 13:45 местно време при изпълнение на тренировъчен полет, съобщава Greekreporter.com + (видео)

Инцидентът се е случил над морето в близост до остров Гавдос.

Двамата пилоти са сe катапултирали и не са пострадали. По предварителни данни причината за катастрофата е механична повреда на двигателя. Започнало е разследване на инцидента.

 
Русия завърши доставките на Ми-35М за Бразилия
04.12.2014, 16:54

Ми-35МСпоред информационната агенция „Интерфакс-АВН“, руската оръжейна експортна централа „Рособоронекспорт“ е доставила последните три бойни вертолета Ми-35М в Бразилия на 26 ноември. Те са били превозени с транспортен самолет Ан-124.

Договорът за 12 машини е подписан още през 2008 г. и е на цена около $300 млн. Първите шест от тях са доставени през 2010 г., но след това за останалите шест е постигната договорка да бъдат забавени поради финансови проблеми на ВВС на Бразилия. Така още три Ми-35М са доставени през 2012. Последните три Ми-35М, оригинално произведени през 2011 г., се очакваха за доставка през 2013, но това се е забавило с една година.

В Бразилия Ми-35М получава местното означение АН-2 и името Sabrе, и се използва основно за борба на наркотрафика.

Бразилските Ми-35М са единствените машини оборудвани със западно комуникационно оборудване (радиостанция Rohde & Schwarz MR6000R) и навигационни средства.

http://aeropress-bg.com/

 
Вицепремиерът Кунева: Има надежда за развитие на бюджета за отбрана
04.12.2014, 16:43

 Меглена КуневаБългарската армия има своята тежест, важност и изключителен ангажимент на наша територия, смята вицепремиерът Меглена Кунева. Освен това, тя е част от престижа , който България има навън. И още „Убедена съм, че със съвместни усилия ще можем да го направим!“ Тези думи на г-жа Кунева са достатъчно симптоматични, като се има предвид, че тя отговаря и за Министерството на отбраната.

Председателят на Комисията по отбрана генерал от резерва Михо Михов вижда надежда в позицията на г-жа Кунева, която бе изразена в отговор на негов въпрос по време на вчерашния блиц парламентарен контрол. Тревогата му идва от бюджета за отбрана, който правителството записа в законопроекта. По този повод вицепремиерът заявява на генерал Михов: „Ние сме подписали споразумение, в което и Вашата парламентарна формация (б.р. - АБВ) участва, където не предвиждаме съкращаване на Българската армия. Разбира се, целта е да изпълним всички съюзнически ангажименти. Надявам се, че ще имаме възможност да го направим. Освен това при обсъжданията на бюджета, все пак се надявам изпълнението на приходната част да докаже такова темпо, че където има възможност да бъде допълнена по-нататък.“

Като генерал от Българската армия, народен представител и председател на Комисията по отбрана, Михо Михов поставя проблема в пълната му острота. Първо, пита той, в състояние ли е нашето правителство в близките дни за прекрати или да забрани всякакво освобождаване и съкращаване на личен състав от бойните поделения, техните тактически и оперативни щабове, както и да стабилизира социалния статус на военнослужещите по отношение на заплати, пенсиониране и обезпечаване. Второ, продължава генералът, в състояние ли е нашето правителство да приеме бюджет за отбрана, който е 1,5 на сто от БВП. Той има предвид ангажиментите, които президентът пое на срещата на върха на НАТО в началото на септември в Уелс.

Председателят на Комисията по отбрана не скри своето удовлетворение от отговора на вицепремиера, който отговаря за Министерството на отбраната. Това му дава основание да посочи, че с този отговор и гаранциите на г-жа Кунева „се затвори думичката „рязане“ на живо месо.“

Въпреки това той предупреждава, че продължава тенденцията Сухопътните войски да губят боеспособност, ВВС да не гарантират въздушния ни суверенитет, а Военноморският флот от сериозна сила в Черно море се превръща в брегова охрана.

http://www.otbrana.com

 
Руски учебно-боен МиГ-29 се е разбил в Подмосковието
04.12.2014, 15:23

МиГ-29УБДнес в 11:53 местно време при изпитателен полет в Подмосковието се е разбил учебно-боен изтребител МиГ-29KУБ (рег. номер 204). Двамата пилоти (Сергей Рибников и Вадим Селиванов) са се катапултирали, но единият е закаран в болница с тежки наранявания.

На земята няма жертви и разрушения, тък като самолетът е паднал на открито, образувайки дупка с размери 12 м диаметър и дълбочина 4 м. - (видео).

Изтребителят не е от състава на руските ВВС, а най-вероятно е собственост на РСК „МиГ”.

http://www.pan.bg/

 
Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов ще посетят Варненския гарнизон
04.12.2014, 14:40

Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов ще посетят Варненския гарнизон утре, 5 декември. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната (МО). По време на своята визита те ще се срещнат с командването на Военноморските сили и командирите на военни формирования от гарнизона. По-късно същия ден ще участват в церемония по присвояване на име на учебен кораб на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров“ и ще посетят пункта за базиране - Варна и корабните дивизиони.

По повод патронния празник на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров“ от 14.30 часа ще участват в ритуала по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Никола Йонков Вапцаров в района на училището и ще бъдат запознати с материално-техническата и учебната база на Висшето военноморско училище.

Журналистите, които желаят да отразят посещението на министъра на отбраната Николай Ненчев и началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов в щаба на Военноморските сили, могат да се явят на входа на щаба, ул. „Преслав“ № 16, в 8.20 часа на 5 декември 2014 г.

 
Центърът за РЕБ на Черноморския флот на Русия получи на въоръжение комплекса "Мурманск"
04.12.2014, 13:47

Центърът за радиоелектронна борба на Черноморския флот е започнал усвояването на още един от новите комплекси за РЕБ - „Мурманск".

Автоматизирания комплекс „Мурманск-БН“ (ГТ-01) е предназначен за радиолектронно разузнаване и подавяне на късовълновите линии за свръзка в оперативните и оперативно-стратегическите звена за управление на вероятния противник. - Още РЕБ

 
Какво ново дава Българската армия в развитието на военното изкуство през Балканската война?
04.12.2014, 13:14

Безспорно в началото на второто десетилетия на XX век Европа следи с трепет какво се случва на Балканите. Много от опитните политици на Стария континент не са се заблуждавали и са усещали бъдещия световен конфликт, който се заражда.

Именно затова те съсредоточават погледа си към нашите географски ширини, където само две години преди избухването на Първата световна война се води сериозен военен конфликт.

Той остава в историята като Балканска война, а в днешната публикация ние ще я разгледаме под един по-различен ъгъл, който ще ни покаже с какво българите допринасят за развитието на военното изкуство в световен мащаб благодарение на тази война...........Прочети още

 
Сливането на разузнаванията е невъзможно усилие
04.12.2014, 10:57

Създаването на единна разузнавателна служба, която да обедини Националната разузнавателна служба (НРС) и военното разузнаване в Държавна агенция за разузнаване (ДАР), ще е много трудна мисия. Направо невъзможна.

От Реформаторския блок, който вече внесе в деловодството на парламента проектозакона за ДАР, твърдят, че не е оправдано в 7-милионна България да има две разузнавателни служби, след като в Турция и Гърция има само по една. Често двете български служби работят по едни и същи случаи, а нездравата конкуренцията между тях трябва да бъде ликвидирана, посочват вносителите.

"Разузнаването е остър инструмент - в ръцете на хирурга е скалпел, който спасява живота, а в ръцете на убиеца може да се превърне в оръжие, което отнема живота", сполучливо беше казал един депутат. Затова идеята за механично съединяване на службите изглежда съмнителна. Тя е и рискова заради възможността за създаване на нов властови лост, който опасно да концентрира много безконтролна информация............Прочети още

 
Всички ускорители „Фрегат“ са модернизирани след проблема при извеждането на Galileo
04.12.2014, 10:00

Руското предприятие НПО „Лавочкин“ е провело модернизация на всички ускорителни блокове „Фрегат“ след аварийната ситуация при извеждането на европейските спътници Galileo. Товa е съобщил за ТАСС гендиректора на предприятието Виктор Хартов.

"Всички „Фрегати“, които вече са произведени, напълно са доработeни, за да не възникват такива фактори, които предизвикаха аварийната ситуация с Galileo. Недоглеждането, което доведе до такива неприятни последици е премахнато. Всички „Фрегати“ са напълно готови и преработени в тази част, а новите се правят с отчитане на тази промяна." е казал Хартов.

По рано европейската компания Arianespace, опирайки се на изводите на независима комисия по разследване на причините за аварийното извеждане на спътниците Galileo, е съобщила, че причина за аварията е била грешка в ориентацията на ускорителя „Фрегат-МТ“ при второто включване на двигателната установка. Според изводите на комисията, проблема е възникнал след замръзване на тръбопровода за подаване на хидразина, който се е оказал свързан с един крепежен елемент с тръбопровода за подаване на хелия.

Аварийната ситуация стана на 22 август. Руската РН „Съюз-СТ-Б“ с ускорител „Фрегат-МТ“ и два КА Galileo стартира от космодрума Куру. Стартът премина успешно, но поради проблем с „Фрегат-МТ“, спътниците не достигнаха запланираната орбита.

http://www.spacenewsbg.com/

 
Нова система защитава дроните от кибер атаки
04.12.2014, 09:10

UAV PredatorВъв военните безпилотни самолети често се съхраняват поверителни данни - от информация за движението на сухопътни части до детайли за стратегически операции, пише Live Science. Тъй като това прави дроните потенциални мишени за вражески кибер атаки, учени от Университета на Вирджиния и Технологичния институт на Джорджия в САЩ са създали нова защитна система. След инсталирането си, технологията засича проявата на “нелогично поведение” от страна на роботизираната летателна машина, обяснява ръководителят на проекта Бари Хоровиц.

При демонстрации на системата изследователите са симулирали различни заплахи, включително вражески кибератаки, предприети от наземни бази, предателски нападения “отвътре”, както и заглушаване на комуникационните сигнали. Симулациите са продължили пет дена и са били фокусирани върху няколко различни възможности за проникване - GPS информация, данни за местоположение, визуална информация и контрол на зарядите. При всеки един от сценариите системата за киберсигурност е била в състояние бързо да засече атаките, да извести екипажа и да направи корекции.

Технологията е разработена с финансиране от американското Министерство на отбраната. Университетът на Вирджиния е лицензирал технологията и планира да я комерсиализира за военни, разузнавателни и цивилни приложения чрез компанията Mission Secure.

http://www.focus-news.net/

 

 
Нигерия вероятно ще купи JF-17
03.12.2014, 23:46

JF-17 ThunderНигерия може да стане клиент на лекия еднодвигателен изтребител JF-17 Thunder, който се произвежда в Пакистан по китайска конструкция. Това съобщава IHS Jane's, цитирайки висш представител на МО на Пакистан.

Очаква се Нигерия да купи 25 до 40 броя от лекия изтребител. Това е станало ясно, след посещение на командващия нигерийските ВВС в Пакистан през октомври. Тогава той е посетил завода за крайно сглобяване на JF-17, намиращ се край Исламабад.

До момента в Пакистан са сглобени 50 броя от JF-17 Block 1 и се работи по сглобяването на още 50 броя от подобрения Block 2. Следващите 50 броя ще са от нова версия – Block 3.

JF-17, известен в Китай, като FC-1, се задвижва от един двигател РД-93. Машината е проектирана в Китай с пакистанско финансиране и в момента се произвежда и доразвива там. От доста години се търсят експортни клиенти, като през това време са споменавани имената на множество държави от Южна Америка, Африка и Азия.

http://aeropress-bg.com/

 
Конгресът отново се опитва да спасява A-10
03.12.2014, 23:42

A-10Конгресът на САЩ отново ще се опита да попречи на ВВС на страната да пенсионира щурмовия самолет A-10. Това съобщава IHS Jane’s.

Конгресът на САЩ планира да забрани на ВВС да пенсионира типа и да отпусне допълнителни $350 млн., което трябва да покрие разходите по експлоатация на 100-те А-10, които трябва да бъдат свалени от въоръжение през следващата година.

Освен това Конгресът ще изиска от ВВС на САЩ да започне активна експлоатация на 36 броя щурмови самолети, които в момента се намират на съхранение.

От своя страна ВВС на САЩ желае да пенсионира А-10 с цел спестяване на средства и влагането им в покупката на новите многоцелеви изтребители F-35. Освен това ВВС се оплакват, че поддържането в летателна годност на голям брой А-10 пречи на преквалифицирането на инженерния му и технически персонал за работа с F-35.

ВВС на САЩ желаят през 2015 г. да съкратят 72 броя А-10 или общо три ескадрили, а останалите щурмовици постепенно да бъдат извеждани от служба в следващите пет години.

http://aeropress-bg.com/

 
Индия започва лицензионно производство на руски танкови снаряди „Манго“
03.12.2014, 22:37

Индия се е договорила с Русия за организиране в страната на лицензионно производство на бронебойни подкалибрени боеприпаси „Манго“ за 125-милиметровите танкови оръдия на своите танковете Т-90С, съобщават индийското военно ведомство.

С помощта на „Рособоронэкспорт“ производството на „Манго “ще бъде организирано в оръжейните заводи в град Калкута.

През март 2014 година Русия и Индия сключиха контракт за доставка в републиката на 42 хиляди снаряда от същия тип. Не се уточнява колко още снаряда ще бъдат произведени в Индия.

 
Първият полет на CH-53K се отлага
03.12.2014, 22:00

 CH-53KПървият полет на новия тежък транспортен вертолет Sikorsky CH-53K King Stallion се отлага за пролетта на 2015 г. Това са съобщили представители на ВМС на САЩ.

Причината за отлагане на първия полет, който първоначално се планираше за лятото на тази година, са откритите пукнатини в един от четирите редуктора на наземния стенд, на който се тества динамичната система на вертолета. Предполага се, че дебютния полет ще стане факт някъде между март и май 2015 г.

В момента вървят процеси по преконструиране на проблемния редуктор, след което ще последват нова серия от наземни тестове, преди да се престъпи към реален полет.

Корпусът на морската пехота на САЩ планира да купи 200 броя от новия King Stallion, който напълно да замени по-леките CH-53E Super Stallion. Първият прототип бе официално представен на церемония на 5 май 2014 г.

С излитна маса от 39 900 kg. тридвигателният CH-53K ще бъде най-големия вертолет на въоръжение в САЩ. Първоначално се планираше влизането му на въоръжение през 2015 г., но последните забавяния може да наложат преместване на датата през 2018 г.

http://aeropress-bg.com/

 
България получи нови безпилотни системи
03.12.2014, 21:27

Четири безпилотни летателни системи Phoenix 30, производство на американската компания UAV Solutions, е получила България по линия на военна помощ от САЩ. Това съобщава Flightglobal, цитирайки официално съобщение на производителя.

Безпилотната система има в състава си БЛА Phoenix 30, който е квадрокоптер, има маса 4,5 kg, размери 0,51 х 0,51 m, полезен товар от 0,9 kg и възможност да лети в продължение на 25 до 30 минути. Апаратът разполага с оптико-електронна система, която позволява обзор във видимия и инфрачервения спектър. Видеокартината може да се предава до различни устройства. - (видео)

Обучението за боравене със системата ще започне в средата на 2015 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Индия проведе успешни изпитания с балистична ракета „Агни-4“
03.12.2014, 21:05

"Агни-4"Организацията за отбранителни изследвания и разработки (DRDO) на Министерството на отбраната на Индия обяви за извършен успешен изпитателен пуск на балистична ракета „Агни-4“, способна да носи ядрена бойна част. - (видео)

Това е четвърти пуск на БР „Агни-4“ в рамките на програмата за нейните летателни изпитания. Първият пуск беше извършен през ноември 2011 година и завърши неуспешно. Следващите два пуска, извършени през септември 2012 година и януари 2014 година, бяха признати за успешни.

Поредният пуск беше извършен на 2 декември в 10:19 местно време от стартовия комплекс на полигона на остров Уиллера (щат Орисса) от екип на Командването на стратегическите сили на Индия в присъствието на ръководството на DRDO. Полета на ракетата по цялата 3500 километрова траектория се е следял от технически контролни средства.

„Агни-4“ е двустепенна балистична ракета с твърдо гориво с дължина 20 метра и стартова маса 17 тона, способна да носи ядрена бойна част с тегло до 1 тон. Максималната далечина на полета на ракетата е 4000 километра. - Още индийски ракети

 
Накъде духа мистралът
03.12.2014, 20:35

Вятърът мистрал, който през пролетта безчинства в Прованса и долината на Рона, се образува при срещата на атлантическия антициклон и северноморския циклон. Той има такава сила, че изкоренява дървета. Френският хеликоптероносач със същото име не посрами адаша си, пораждайки дълбок конфликт на интереси.

Предаването на първия кораб на Русия е отложено заради нестабилността в източната част на Украйна. Неуспешно завършва най-интересният експеримент по изграждане на военностратегически отношения между Русия и една от ключовите страни на НАТО.

За това дали му трябват на руския флот „Мистрали” се чуха различни мнения – и преди, и след сключването на сделката. Сега е очевидно, че идеята е била изключително политическа, само косвено свързана с реалните задачи в областта на отбранителната способност на Русия.

Тогава, на фона на дълбокото взаимно недоверие между Русия и западните страни, възникна идеята да се бетонират отношенията с търговски интерес, който би създал ситуация на положителна взаимна зависимост. При това не в традиционния енергиен отрасъл, и дори не просто в машиностроенето, а във „светая светих” – военнотехническата сфера.

Русия намери партньор във Франция и договорът за доставката на „Мистарлите” на Русия беше подписан. Но след три години на фона на острия конфликт между Русия и Запада заради Украйна „Мистралът” се превърна в тежко главоболие за Париж. Опитите му да докаже, че доставката на съвременните хеликоптероносачи не противоречи на твърдата линия на Франция, която осъжда агресията на Русия, се превърна в подобие на комедийно шоу.

Целият свят наблюдава как Париж се мята между „парите” и „принципите”, подлагайки се на остракизма на източноевропейските съюзници на НАТО и неприкрития натиск на Вашингтон.

Русия няма намерение да помогне на Франция с чест да излезе от така създалото се положение. В посткримския свят Москва изобщо не възнамерява да разчита на държавите от НАТО, че по някакъв начин това засяга нейната сигурност.

Нещо повече, под въпрос се оказа принципът, който се появи още по време на „студената война” - че бизнесът служи като амортизатор на политическите противоречия. Сега те са по-скоро оръжие.

Активността на Саркози и Оланд в посока на Русия преди украинската криза имаше за цел да активизира деловите връзки, за да догони, а там, може би, и да изпревари Германия. В Париж винаги с лека ревност са гледали на успехите на Бон/Берлин, чиито отношения с Москва от 60-те години стояха върху мощната основа на интересите на германските износители на източния пазар. Сега и това се променя.

Украинската колизия показа, че германският бизнес, който е недоволен от санкциите, е принуден да отстъпи от твърдия курс на Ангела Меркел. Тя се ръководи от съображения за „друга Германия” – онази, която има намерение да играе водеща роля в Европа, а не просто да бъде „касиер за всички”.

Франция няма да се реши да тръгне срещу мнението на консолидирания Запад. Русия пък бързо се преориентира към Китай и другите азиатски партньори, губейки интерес към европейското футболно игрище.

Символично е, че вчера в Москва за първи път допуснаха – „Южен поток” може и да не бъде построен (към момента на написването на статията Русия се отказа от строителството на „Южен поток” – бел. ред.). Ако в Европа руското енергоснабдяване се възприема като подривен инструмент, а на изток пазарът е готов да поглъща все повече и повече, интересът на Москва към хитрите игри с правителствата на София, Будапеща или Виена неизбежно ще спада.

И това вече не е просто редуване на циклон и антициклон, това повече прилича на фундаментална промяна на климата.

http://www.gazeta.ru/

 
Курсанти от България и Румъния на съвместно учение
03.12.2014, 20:14

Четвъртокурсници от Висшето Военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна участват в съвместно учение със свои колеги от Румъния. Тактическото учение е компютърно симулирано. Отработват се задачи за реакция при кризи съгласно процедурите на НАТО, под ръководството на преподаватели и офицери.

От българска страна ръководител е гл. асистент кап. II ранг Никола Стоянов, а от румънска – капитан III ранг Каталин Клинч. По негово мнение учението е възможно, защото двете военноморски училища използват сходни методи на преподаване.

Идеята за съвместни обучения е на Морското училище, което активно участва в обмен на преподаватели и студенти по програма „Еразъм”.

То се провежда от 1 до 5 декември във Варна, а от 8 до 13 декември продължава във Военната академия на Румъния в град Констанца. - (видео)

http://armymedia.bg/

 
Военно формирование 22160 – Плевен отбелязва своя празник
03.12.2014, 20:00

Военно формирование 22160 – Плевен отбеляза днес, 3 декември, своя празник. Заместник-началникът на щаба на Сухопътните войски полковник Гошо Мерджанов поздрави военнослужещите и цивилните служители от формированието.

От името на министъра на отбраната Николай Ненчев по случай празника бяха наградени военнослужещи и цивилни служители. Награди бяха връчени и от името на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов и командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.

Пред паметната плоча на 5-а механизирана бригада бяха поднесени венци и цветя. На тържеството присъстваха бивши командири на 5-а механизирана бригада и представители на военнопатриотични и обществени организации.

http://www.mod.bg/

 
Николай Ненчев е удовлетворен от подкрепата на Комисията по отбрана
03.12.2014, 19:47

Николай НенчевМинистърът на отбраната Николай Ненчев присъства на първото заседание на Комисията по отбрана в 43-ото Народно събрание. Заседанието се проведе днес и на него беше представено политическото ръководство на Министерството на отбраната, и беше обсъден бюджетът за отбрана за следващата година. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната (МО).

Министърът на отбраната Николай Ненчев съобщи пред журналисти, че е получил пълната подкрепа на членовете на парламентарната Комисия по отбрана по отношение на позицията на министерството спрямо бюджет 2015. „Поисках и получих пълна подкрепа от страна на комисията по отношение на бюджета и нашата реакция срещу него. Благодаря на всеки един от членовете на комисията. След тази среща си отивам удовлетворен: членовете на комисията проявиха разбиране по всеки един от въпросите, които поставих, и изцяло подкрепят нашето становище и несъгласуването на бюджета в частта отбрана“ – заяви министър Ненчев.

По темата за бюджета за отбрана предстои среща на министър Николай Ненчев с премиера Бойко Борисов и председателя и заместник-председателите на Комисията по отбрана.

„В управленската програма, в една от точките ясно е записано, че няма да намаляваме числеността на Българската армия и аз държа на думата си“ – заяви министър Ненчев в отговор на въпрос на журналисти.

При представянето на членовете на Комисията по отбрана и на политическото ръководство на министерството, министър Николай Ненчев заяви: „Моето желание е да работим съвместно; ще разчитам на всеки един от вас, ще съгласуваме позиции, ще получите каквато информация ви е необходима“. Той увери, че заедно с членовете на комисията ще защитават военнослужещите: „Искам да дадем увереност на хората в Българската армия. Ние сме от различни политически сили, но по отношение на националните интереси и приоритети трябва да бъдем екип“ –заяви министър Николай Ненчев.

http://www.otbrana.com/

 
Възстановяват паметниците на загиналите през Втората световна война
03.12.2014, 16:57

Правителството прие национален план с дейности, чрез които ще бъде отбелязан краят на Втората световна война, предаде БГНЕС. Основни акценти в него са възстановяването на военни паметници у нас и зад граница, ритуали за почитане паметта на загиналите, провеждането на военно-исторически конференции, кръгли маси, издаване на сборници, изложби и др.

Предвидено е също така издаване на юбилейни броеве на списанията "Един завет" и "Военен глас", провеждането на международна научна конференция "Великите сили, Балканите и България през ВСВ", на международен ученически конкурс "Заедно в ХХІ век", създаване от ДА "Архиви" на сайт "България и ВСВ 1939-1945 г." и др.

Мероприятията са предложени от Националния инициативен комитет за отбелязване на 70-ата годишнина от края на Втората световна война, формиран през юни т.г. Негов председател е министърът на отбраната, а членове са представители на различни военни съюзи и организации, БАН, национални музеи и др.

 
Тече тиха война за архиви на военното разузнаване
03.12.2014, 16:44

Играта на нерви за това дали военното разузнаване дължи предаването на 33 000 архивни единици на комисията по досиетата продължава с пълна сила. Преди дни военният министър Николай Ненчев обеща да предаде целите архиви на военното разузнаване, с което застана на позицията, че това все още не е сторено. Именно на негово подчинение е Служба "Военна информация" (СВИ), която е приемник на военното разузнаване от преди 1989 г. Ненчев обяви позицията си по време на форум на ДСБ.

Шефът на СВИ Веселин Иванов обаче твърди, че ведомството му е предало абсолютно всичко на комисията по досиетата и е изпълнило закона. "Нито един документ няма, който да е останал в службата", заяви той наскоро и добави: "Разпоредил съм, проверено е няколко пъти, няма нито един български гражданин, който да се споменава съгласно изискванията на закона - български гражданин до 16 юли 1991 г.". Комисията по досиетата обаче твърди, че това не е вярно и очаква над 30 000 документа и то именно от военното разузнаване.

Проблемът е в тълкуването на закона. Според военното разузнаване законът разпорежда да се предадат материалите за българските граждани, а не и за чужденците, които са работили за службата през годините. Според комисията по досиетата обаче такава разлика не се прави и трябва да бъде предадено всичко.

За предаването на всички материали се обявиха и служебният военен министър Велизар Шаламанов, както и президентът Росен Плевнелиев. Само преди дни и парламентарният секретар на военния министър - Пламен Даракчиев, заяви във "Фейсбук", че военното разузнаване трябва да предаде 33 000 архивни единици. "Естествено, чужди граждани, агенти на някогашните разузнавателни служби на БНА, няма да бъдат оповестявани публично. Законът предвижда разкриването на принадлежност към тайните служби на режима само на български граждани", твърди Даракчиев.

Според него военното разузнаване трябвало да изпълни и другото изискване на закона - да предаде списъка на всички, които са работили или работят в нея след 10 ноември - началник-отдели и началник-сектори. И съответно са принадлежали към бившата ДС и разузнавателните служби на БНА. Става дума за прословутия параграф 12 от Закона за досиетата, който пазеше тези хора от обявяване. Въпросният текст отпадна през 2012 г. въпреки съпротивата на БСП и дори на хора от управляващата тогава ГЕРБ. Но и досега се смята, че не е изпълнено изискването за обявяването им. Тезата на службите е, че има противоречия между закона за досиетата, който разрешавал, и закона за класифицираната информация, който забранявал обявяването.

http://www.segabg.com/

 
Руският Черноморски флот проведе първо учение с бойни делфини
03.12.2014, 15:38

Спецподразделения на руския Черноморски флот са провели в севастополския океанариум учение с бойни делфини.

Това е първото подобно учение след преминаването на океанариума заедно с Кримския полуостров под юрисдикцията на Русия.

В рамките на учението седем делфина са търсили военно оборудване над дълбочина над 60 метра. Обект, изглеждащ като мина, е бил забелязан и маркиран с буй, предава РИА Новости.

След рухването на Съветския съюз програмата за военните делфини е останала в рамките на украинските Военноморски сили. Програмата за военно обучение на делфини е била разработена през 1960-те години. През септември бе съобщено, че в програмата участват 13 делфина и няколко морски лъва. Някои от бозайниците след това са работили в терапевтични програми. - Още служебни животни

http://news.ibox.bg/

 
Русия подсигури въздушното пространство над Крим със С-300ПМУ
03.12.2014, 12:10

S-300Руските военни в Крим получиха нови зенитно-ракетни комплекси С-300ПМУ за защита на въздушното пространство над полуострова. Това заяви военен източник за РИА Новости.

С разполагането на комплекси С-300ПМУ, може да се каже с увереност, че е създаден пълномащабен противоракетен щит на полуострова, който е способен да защити Черноморския флот от въздушни нападения, обясни източникът.

С-300 „Фаворит" е доставен в Крим през ноември. Не се разкрива броят на системите и мястото на разположение.

Противоракетната система е с обсег на действие 200 километра.

Смята се, че С-300 е един от най-добрите комплекси в света. - Още за С-300

http://news.ibox.bg/

 
Предлаганите промени в Закона за отбраната не орязват социални права на военнослужещите
03.12.2014, 11:57

От една седмица на сайта на Министерството на отбраната е качен Проект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили. В него няма текстове, които да орязват социални права и възнаграждения на военнослужещи, каквито са поредните слухове в армейската общественост. С предлаганите поправки трябва да се решат два основни въпроса.

Първият е да се създаде правна възможност международна организация на територията на страната да се комплектова с български военнослужещи и цивилен състав от граждани на Република България. Пример за такава организация е Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.

Вторият – да се регламентира нормативно основание за субсидиране на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, който е юридическо лице с нестопанска цел със средства от държавния бюджет. Целта е да се осигурят целеви средства от държавния бюджет във връзка с административното осигуряване на председателството на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва (СИОР) на страните членки на НАТО, като за 2014 г. тези средства се осигурят от бюджета на Министерството на отбраната.

Няма нищо за това, което се говори. Например, че броят на заплатите, които се получават при уволнение ще бъде намален, защото заради съкратения бюджет за отбрана за 2015 г. няма да има средства за изплащане на обезщетенията на големия брой освободени от армията. Не се предвижда промяна и на заложената в Закона за отбраната и Въоръжените сили формула за изчисляване на възнагражденията на военнослужещите. Или, че „тайно и полека“ ще бъде въведена възраст за пенсиониране на военните. Подобна промяна в Кодекса за социално осигуряване не се предлага нито в този проект, нито в Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 г., който мина през правителството и предстои да бъде обсъден и приет от парламента. Нещо повече в актуализираната средносрочна прогноза за 2015-2017 г. , която представлява мотивите към Законопроекта за държавния бюджет за 2015 г. е посочено, че средствата за пенсионната политика се разчитат без въвеждане на възраст за пенсиониране на военнослужещите, полицаите и другите служители в системата за национална сигурност.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
НАТО планира да създаде учебен център в Грузия
03.12.2014, 09:23

Йенс Столтенберг Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е съобщил, че алиансът ще съдейства на Грузия за създаването на учебен център на нейна територия, предаде Униан.

В работата на центъра ще се включат и инструктори от Северноатлантическия блок. Столтенберг е направил това заявление след срещата на ниво министри на страните-членове на организацията. „Ще изпратим експерти на НАТО, които да извършват консултации по въпросите на военното обучение и реформите в армията, а също така да помогнат в строителството на на нов учебен център в Грузия”, е казал Столтенберг.

http://www.focus-news.net/

 
Американският конгрес подготви законопроект, който забранява купуването на двигатели от Русия
03.12.2014, 09:18

RD-180

Компромисен законопроект на Конгреса в областта на отбраната ще забрани закупуването на руски ракетни двигатели за американски военни сателити, което открива пътя за американски компании да се конкурират за 14 бъдещи космически проекта.

Това заявиха високопоставени съветници в Конгреса на САЩ, предаде Ройтерс.

Предложението е едно от няколкото нови споразумения, включени в компромисна версия на законопроекта за военния бюджет за 2015 година.

Най-рано тази седмица ще започне обсъждането му в Камарата на представители. Бюджетът трябва първо да бъде одобрен от двете камари преди да отиде на бюрото на президента на САЩ Барак Обама за подпис.

Съветниците подчертаха, че за следващата година във военния бюджет са заложени 521 милиарда долара, включително 17,9 милиарда долара за поддръжка на ядрените оръжия. 63,7 милиарда долара ще бъдат отделени за участието на САЩ в Афганистан и борбата срещу „Ислямска държава" в Ирак и Сирия.

Също така законопроектът забранява корпорацията United Launch Alliance (ULA), в която влизат гигантите Boeing Co и Lockheed Martin Corp, да използва руски двигатели РД-180 за изпращане на американски военни и разузнавателни сателити в космоса. Това няма да се отнася за закупени двигатели преди присъединяването на Крим към Русия по-рано тази година.

ULA има договор за 11 милиарда долара с американските ВВС за 36 мисии в космоса. Корпорацията използва руските двигатели за ракетите си „Атлас-5", но и също може и за „Делта-4".

http://news.ibox.bg/

 
Руският флот получи партида палубни изтребители МиГ-29К/КУБ
03.12.2014, 08:50

МиГ-29КМорската авиация на Русия е получила партида палубни многофункционални изтребители МиГ-29К/КУБ, съобщават от пресслужбата на РСК „МиГ”.

Договор за доставка на 24 палубни изтребители в подписан в началото на 2012 г., а през 2013 г. ВМФ е получил първите четири самолети.

През септември 2014 главнокомандуващият на ВМФ на Русия адмирал Виктор Чирков съобщи, че морската авиация ще получи до края на настоящата година десет МиГ-29К/КУБ и още толкова следващата година.

http://www.pan.bg/

 

 
Франция ще разработва нова ядрена ракета
02.12.2014, 23:03

ASMP-AФранция проучва възможностите да създаде нова ракета „въздух-земя” с ядрена бойна глава. Оръжието трябва да замени днес използваните ASMP-A. Това съобщава Defense News.

Перспективната ракета се означава, като ASN4G и в момента се намира в начален етап на разработка. Смята се в нея да се вложат технологии за ниска радарна забележимост и възможност за достигане на хиперзвукови скорости. Ракетата ще трябва да има живот от около 50 години.

Паралелно се разглежда възможност за модернизация на ASMP-A, което да позволи използването на ракетата до поне 2035 г.

ASMP-A е приета на въоръжение във Франция през 1986 г. Използва се от Rafale F3 и Mirage 2000N. Има маса от 860 kg, дължина от 5,4 m, диаметър от 0,3 m и възможност за поразяване на цели на дистанция от 80 до 500 km. Ракетата развива скорост от М 3 и има ядрена бойна глава с променлива мощност от 15 до 300 kT.

http://aeropress-bg.com/

 
Перу получи първите Ми-171Ш-П
02.12.2014, 22:54

Ми-171ШНа 27 ноември компанията „Вертолеты России” изпрати в перуанската столица Лима с транспортен самолет Ан-124-100 първата партида от четири транспортни вертолета Ми-171Ш-П, които страната поръча през декември 2013 г. Това става с месец по-рано от предварителния график.

Заедно с първата партида вертолети е изпратено и техническо имущество. Очаква се на 9 декември машините да участват в празниците на перуанските сухопътни сили.

През декември 2013 г. Перу поръча общо 24 броя Ми-171Ш на стойност 528 милиона долара, които се произвеждат в завода в Улан-Уде. Осем машини ще се доставят тази края година (още 4 ще пристинат на 4 декември), а останалите 16 през 2015 г.

Машините ще постъпят на въоръжение в бригадата армейска авиация на сухопътните войски на Перу (Brigada de Aviación del Ejército - BRIGAE).

Това е втората поръчка на Перу за Ми-171Ш. През юли 2010 г. бяха поръчани шест други вертолета, които бяха доставени през октомври 2011 г.

Перуанските СМИ информират, че е планирана покупката и на още 21 руски вертолета Ми-171Ш-П (по осем машини за армейската авиация и ВВС и пет за ВМС на Перу) на обща стойност 500 милиона долара. - Още за Ми-171Ш.

 
Обама ще предложи Аштън Картър за министър на отбраната на САЩ
02.12.2014, 21:14

Президентът на САЩ Барак Обама ще предложи кандидатурата на Аштън Картър за поста на министър на отбраната на Съединените щати, предаде телевизия CNN.

От октомври 2011 г. до декември 2013 г. Картър беше първият заместник на ръководителя на Пентагона. Преди това той ръководеше управлението на агенцията за закупуване на оръжия.

Картър е учил в университета в Йейл, има бакалавърска степен по физика и историята на Средновековието. В Оксфордския университет той защитава докторска степен по теоретична физика.

Миналата седмица стана известно, че настоящият министър на отбраната Чък Хейгъл, който заема поста от февруари 2013 г., се оттегля. Според съобщения в медиите причината за оставката на 68-годишния Хейгъл е фактът, че той не може да се справи със задачата "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Картър е добре запознат с бюрокрацията на Пентагона и освен това е смятан за експерт в работата с големи бюджети и закупуването на оръжия. Но му липсва опитът на Хейгъл и Панета във военната служба, отбелязва Си Ен Ен.

 
Американски военни загубиха контейнер с радиоактивен стронций
02.12.2014, 20:52

Военнослужещи от Пети флот на Военноморските сили на САЩ случайно са загубили контейнер с един от най-опасните радионуклиди - стронций 90. Инцидентът е станал на 13 ноември.

По данни на Комисията за ядрено регулиране на САЩ (NRC), в зоната на действие на Пети флот случайно е потънал контейнер с радиоактивен стронций 90. Контейнерът е паднал от борда на кораб. Екипажът не е успял да го изтегли от водата заради голямата дълбочина на мястото, където е потънал. Координатите на местопроизшествието не се съобщават. Известно е обаче, че в зоната на действие на Пети флот влиза западната част на Индийския океан и Персийския залив.

Стронций 90 е сред най-опасните радиоизотопи. Използва се и за военни цели. Веществото може да предизвика рак на костния мозък.

http://www.cross.bg/

 
Бригада „Югоизточна Европа“ участва за първи път в учение на НАТО
02.12.2014, 20:10

Полковник Юлиян Петров -   заместник-началник на щаба на Бригада „Югоизточна Европа“ по оперативните въпросиМногонационално компютърно подпомагано КЩУ„Gordian Knot/Trident Lance 2014" на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Република Гърция се провежда от 1 до 12 декември. В него участват шест щабни офицера от 61-ва Стрямска механизирана бригада и осем от 2-ра механизирана бригада. Те изпълняват задачи заедно с колегите си от Гърция, Турция, Испания и Италия.

Важен факт е, че за първи път в учение на НАТО участва Многонационалната бригада „Югоизточна Европа“. Директор на тактическия учебен център е полковник Юлиян Петров, който е заместник-началник на щаба на бригадата по оперативните въпроси, което означава трети в йерархията след командира и началника на щаба.

Целта на учението, съобщава сайтът на бригада „Югоизточна Европа“, е да се подобри оперативната способност на различните войскови единици за подпомагане на мира, включително и хуманитарна подкрепа. Всички дейности ще бъдат компютърно симулирани. Основните въпроси, които се отработват са свързани с участието на командването и на личния състав в процеса на вземане на решения в района на мисията.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Възстановено е управлението на 30-та дивизия надводни кораби на Черноморския флот на Русия
02.12.2014, 17:10

Според информация на руските СМИ, на 1 декември 2014 година в Севастопол отново е сформирано управлението на 30-та дивизия надводни кораби на Черноморския флот, представляваща основата на надводните сили на ЧФ в периода от 1969 до 2012 година.

Дивизията се създава на основата на 11-та бригада противолодъчни кораби на ЧФ. За командир на дивизията е назначен капитан 1-ви ранг Олег Криворог, който до сега бе заместник на началника на щаба на ЧФ, а по-рано – командир на 11-та бригада противолодъчни кораби.

Очаква се съединението да бъде попълнено с предвидената за сформиране през 2015 година бригада надводни кораби от строящите се за ЧФ фрегати от модернизирания проект 11356. - Още за ЧФ на Русия

 
Участието на България в натовски проекти
02.12.2014, 15:12

Днес в Брюксел ще се състои среща на външните министри на членките на НАТО. Планира се обсъждане на ядрената програма на Иран и съответните санкции спрямо тази страна.

Генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг покани за срещата президента на Афганистан Гани Ахмадзай и новия премиер на страната Абдула Абдула, вероятно за обсъждане на военно-политическото положение в Афганистан, което, според експерти, се определя днес от увеличените мащаби на военните операции на Международните сили за съдействие на сигурността – ИСАФ, диверсионно-терористичната активност на талибаните, както и опитите на САЩ максимално да отслабят базата в Афганистан и извън него, главно в Пакистан.

Войната в Афганистан е специфична, професионалните военни на ИСАФ засега не са в състояние да надделеят вътрешните групировки, които освен другото се ползват с подкрепа от страна на значителна част от населението. Нейното начало бе положено след терористичната атака на 11 септември 2001 година.......Прочети още

 
Войната влезе и в Черно море
02.12.2014, 15:02

От няколко години войната неотклонно навлиза в района на Черно море. Етапите бяха войната на Грузия срещу Южна Осетия, войната на Израел срещу Сирия, усложнената обстановка, заради добива на газ в Източното Средиземноморие и около Кипър, взривяването на кюрдския проблем и появата на Ислямска държава в Ирак, войната в Украйна, появата на американски военни бази за ПРО в Румъния, базите на САЩ в България и т.н.

Това показва, че Черно море става основен театър на Третата световна война.

Качествено нов момент е засилването на руските военни части в Крим. Според източници на НАТО в Крим Русия създава с ускорени темпове голяма военна база, която няма аналог в Черно море.

Това е истина. Достатъчно е да се погледне картата и да се види, че Крим има контролираща позиция над цялата акватория на Черно море и с новите елементи ще се „покрива“ цяла Европа, източното и южно Средиземноморие........Прочети още

 
Индия и Франция се споразумяха да финализират договора за изтребителите
02.12.2014, 12:25

RafaleИндия и Франция се споразумяха до края на годината да бъдат изчистени подробностите по сделката и да финализират договора за придобиване на 126 изтребителя Rafale до пролетта - това е един от резултатите от проведената в Делхи среща между министрите на отбраната на двете страни.

Индийското МО не даде детайли как ще се изгладят противоречията, за да може договорът да бъде подписан преди изтичане на фискалната година на 31 март 2015.

Един от нерешените въпроси е с каква валута ще се закупи първата партида от 18 изтребителя, които ще бъдат произведени във Франция. Стои открит и въпроса за даването на гаранция на останалите 108 изтребителя, които ще бъдат построени в индийските заводи на компанията Hindustan Aeronautics Limited (HAL), както и намаляване на цената на произведените в Индия самолети Rafale.

Разговорите между индийското МО, HAL и френската компания Dassault по сключване на договора се провеждат многократно от 2012, когато Rafale бе избран пред Eurofighter Typhoon в напрегната борба. Основната точка на несъгласие, бе отказът от френска страна да даде гаранция на изтребителите Rafale, които ще се произвеждат в Индия. - Още за Rafale

http://www.pan.bg/

 
Пакистански изтребител се разби по време на тренировъчен полет
02.12.2014, 10:24

Dassault Mirage 5 Изтребител Dassault Mirage 5 на военновъздушните сили на Пакистан се разби вчера по време на тренировъчен полет в провинция Пенджаб в североизточната част на страната, съобщава DAWN.

Представител на ВВС на Пакистан е заявил, че машината е паднала в района на Атара Хазари в окръг Джанг. Пилотите са успели да се катапултират. Няма пострадали на земята. В момента специалисти провеждат разследване на причините за инцидента.

Dassault Mirage 5 е френски многоцелеви изтребител от трето поколение. Разработването му започва през 1960-те години. От тогава са произведени около 600 такива машини. - Още за Mirage 5

 
Спътникът „ГЛОНАСС-К“, който бе изведен в космоса на 1 декември, е установил връзка със Земята
02.12.2014, 09:45

Вторият руски навигационен спътник от ново поколение „ГЛОНАСС-К“, който бе доставен на орбита в понеделник, се е свързал със Земята и според получените данни, всичко функционира нормално, е заявил за РИА Новости представителя на Министерството на отбраната на РФ полковник Алексей Золотухин. - (видео)

„ГЛОНАСС“ е руския аналог на американската навигационна система GPS, засега губи в битката за точност на позициониране. „ГЛОНАСС-К“- това е трето поколение спътници от системата (след '„ГЛОНАСС“ и „ГЛОНАСС-М“). Тяхното извеждане на орбита започна през 2011 и ще завърши през 2020 г. Използването на „ГЛОНАСС-К“ трябва да доведе до повишаване на точността на системата.

РН от среден клас „Съюз-2.1б“ с апарата „ГЛОНАСС-К“ на борда, по разписание стартира от космодрума „Плесецк“ на 30 ноември 2014 г. в 23.52 наше време. На 1 декември в 3.25 спътника е достигнал планираната орбита и е предаден за управление на руските войски за ВКО .

"С космическият апарат „ГЛОНАСС-К“ е установена и се поддържа устойчива телеметрическа връзка. Бордовите системи на КА „ГЛОНАСС-К“ фунционират нормално' е казал Золотухин. - Още за ГЛОНАСС

 
Обама и Пентагонът имат трудни отношения
02.12.2014, 09:28

Барак ОбамаПри посещение в Афганистан по време на първия мандат на президента Барак Обама тогавашният министър на отбраната Робърт Гейтс с изненада открива, че в щаба за специални операции на армията има пряка телефонна линия, даваща възможност за връзка с високопоставен член на екипа по въпросите на националната сигурност в Белия дом.

“Накарах ги да я прекъснат, още докато бях там”, разказа Гейтс миналия месец, спомняйки си както е открил. “Казах на командирите: Ако ви се обадят от Белия дом, казвате им да вървят по дяволите и ми звъните на мен”.

За Гейтс въпросният телефон в Кабул сякаш е олицетворение на опитите на Обама да упражнява тотален личен контрол върху работата на Пентагона и да централизира процеса на вземане на решения в Белия дом. Тези упреци по-късно ще бъдат остро изразени публично и от приемника на Гейтс, Лион Панета...........Прочети още

 
Не 4000, а 4600 души ще трябва да съкрати министърът на отбраната
02.12.2014, 08:59

Бойко БорисовОказва се, че ако Народното събрание приеме одобрения от правителството проект на разходи за персонал на МО за следващата година, които са 77 млн. лв. по-малко спрямо 2014 г. от министерството следва да бъде освободен допълнително личен състав от около 4 600 души спрямо списъчния към настоящия момент. Т. е. не става дума за 4000 души, както бе официалното съобщение от вчера на МО. А може би и за много повече, защото в съгласувателната справка е записано за освобождаване на допълнителен личен състав от 4600 души.

Това е основният аргумент, който дава основание на министъра на отбраната Николай Ненчев да не съгласува проекта на бюджет на държавата за 2015 г. Въпреки това, както стана вече известно, правителството взе своето решение и внесе законопроекта в Народното събрание. От тук нататък имат думата депутатите. Ще видим дали Реформаторският блок, който е коалиционният партньор на ГЕРБ в правителството на Бойко Борисов, ще застане зад своя министър.

За съжаление, надеждите за позитивен изход са почти обречени. Не за друго, а защото Бойко Борисов не е на позицията нито на министъра на отбраната, нито на вътрешния министър, който също има много „против” бюджета. Ще се реже живо месо, казва премиерът. Ето и неговите думи: „ Българската армия, полицаи и пожарникари да бъдат наясно, че когато търпят година и половина да се експериментира с тях, както и предполагам, че всички останали ще кажат, след това се реже живо месо. Това е, за съжаление, горчивата истина.” И следва противопоставянето: „Министърът на финансите няма откъде да изкара парите. Има Лисабонско споразумение до 3% дефицит. Тук трябва да се разберем от здравето ли ще вземем за отбраната, от образованието за МВР или от културата за транспорта. Тук трябва да се разберем. Това са парите, днес трябва да излезем с решение.”

Разходите на МО като цяло са намалени с 66, 423 млн. лв. спрямо представената в МФ прогноза по РМС 215/2014 г. В абсолютна стойност намалението на бюджета на МО е най-голямо и се запазва през целия период на средносрочната прогноза за 2015, 2016 и 2017 г.

В частта за персонал намалението е в размер на 77 млн. лв., като в същото време има увеличение на текущата издръжка и капиталовите разходи с 10 577 хил. лв.

Щатният личен състав на МО е утвърден в съответствие с Плана за развитие на въоръжените сили на Република България (приет с ПМС № 333/2010 г.), Бялата книга за отбрана и въоръжените сили (приета от Народното събрание) и възлиза на 41 808 души (в т.ч. по допълнителни разписания на длъжностите - 3 036 души по ПМС № 66/1996г.), уточняват от МО.

Поради ограничената бюджетна рамка за разходи през последните години МО не разпределя разходите за персонал по утвърдения щатен състав. Средствата за персонал в Проекта на бюджет на МО за 2015 г. са разчетени по фактически личен състав към месец май 2014 г. (39 013 души вкл. по допълнително щатно разписание).

И тук заключението на МО за съкращенията при така предложения от финансовото министерство проект: „Ако условно се приеме определеният от МФ Проект на разходи за персонал на МО за постигането му (вместването в тази рамка намаление със 77 000 хил. лв. спрямо 2014г.) от министерството следва да бъде освободен допълнително личен състав от около 4 600 души спрямо списъчния към настоящия момент.”

Оказва се, че няма пари и за извършване на самите съкращения. „Следва да се отбележи, че съгласно ЗОВС на РБ при организационно-щатни промени освобождаването на военнослужещите се осъществява след 6-месечно предизвестие, за което се дължи възнаграждение, водещо до невъзможност намаляването на разходите за персонал. Освен това в разчетите не са включени разходи за полагаемите се обезщетения по ЗОВС, ЗДС и КТ. Това показва, че реално вследствие на намалението на персонала на МО вместо да се постигне редукция на бюджета, ще са необходими допълнителни средства за поемане на съответните обезщетения при освобождаване на персонал.”

Имайки предвид факта, че основният личен състав е в редиците на Българската армия (около 29 000 души), то намалението ще засегне както администрацията на МО и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната така и Българската армия. Това означава, че неминуемо ще се наложи съкращаване числеността на Българската армия. Тук вече се нарушава коалиционното споразумение при формирането на правителството. Там е записано: „Запазване числеността на Българската армия, създаване на условия за висока мотивация и професионален подбор.” Под въпрос са и останалите точки в раздела за отбраната на програмната декларация за ключовите приоритети за формиране на стабилно парламентарно мнозинство в 43-то Народно събрание и съставяне на проевропейско реформаторско правителство за стабилно развитие на България.

В допълнение, пише в мотивите на МО за несъгласуване на бюджета, следва да се има предвид, че всички промени на личния състав в МО се осъществяват на базата на прегледа на структурите на въоръжените сили, базиращ се на анализа на средата за сигурност и следва да се съгласуват с останалите партньори от НАТО, е записано в съгласувателната справка към законопроекта за държавния бюджет.

Какъв е отговорът на Министерството на финансите? „Не се приема. С цел ограничаване на бюджетния дефицит за периода 2015-2017 г. са предвидени мерки за редуциране на разходите, които са свързани основно с ограничаване на разходите за персонал в размер на 10 на сто в бюджетната сфера. Това от своя страна води до необходимостта от преглед на административните структури и тяхното оптимизиране.”

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Украйна свали БЛА край Луганск
01.12.2014, 23:13

Украинските въоръжени сили са свалили безпилотен летателен апарат край град Счастие, Луганска област. Апаратът е летял над позиции на украинските сили, когато е бил поразен от зенитен огън.

Украинските сили са идентифицирали апарата, като „Орлан-10”, руска изработка, на въоръжение в Русия. Останките му са били предадени за по-детайлно изследване.

На разпространените снимки на апарата, обаче се вижда, че той не е „Орлан-10”, а по-скоро „Грант-4”, част от разузнавателния комплекс „Наводчик-2”, който също е изработен в Русия и на въоръжение там.

От началото на бойните действия в Източна Украйна там са били свалени 13 безпилотни летателни апарата, за повечето от които се предполага, че са изработени в Русия.

http://aeropress-bg.com/

 
Ирански F-4 извършват удари срещу Ислямска държава
01.12.2014, 22:09

F-4Поне един ирански изтребител F-4 Phantom II участва във въздушните удари срещу Ислямска държава на територията на Ирак. Това съобщава IHS Jane’s, на база разпространени телевизионни репортажи.

На кадри заснети от телевизията Al Jazeera се вижда нанасянето на въздишен удар от единичен изтребител F-4. Макар, че в репортажа не се назовава принадлежността на изтребителя, то той най-вероятно е ирански. В района само Иран и Турция експлоатират F-4, но Турция категорично отказва пряко военно участие срещу Ислямска държава.

Кадрите на Al Jazeera са заснети на 30 ноември и показват освобождаването на град Саадия, в близост до границата с Иран. Това е една от най-големите военни операции на иракските сили в последните месеци.

Кадрите са първото индиректно доказателство за участието на иранските ВВС в бойните действия срещу Ислямска държава. За такова участие имаше сериозни подозрения.

През лятото Иран достави на Ирак няколко щурмови самолета Су-25, които макар и да се числят към иракските ВВС се експлоатират от ирански персонал. Оръжейните доставки на Иран не се изчерпват само с това.

http://aeropress-bg.com/

 
Американски пилот загина при катастрофа на F-16 в Близкия изток
01.12.2014, 22:04

F-16Американският военен пилот капитан William Dubois (30 г.) е загинал в неделя в 22:00 местно време, след като пилотираният от него самолет F-16С Fighting Falcon (77 изтребителна ескадрила) е катастрофирал в 23:00 местно време, докато се е връщал към базата си в Йордания, съобщиха от Американското централно командване, предаде www.F-16.net.

Причината за инцидента е технически проблем и не е свързана с бойни действия.

 
Изтребител F-16 се разби в Турция
01.12.2014, 20:29

F-16Днес в провинция Амасия в северната част на Турция, на 36 километра от областния град Мерзифон, в 10:50 местно време при изпълнение на тренировъчен полет се разби изтребител F-16 (152 ескадрила) на ВВС на страната, съобщава www.f-16.net.

Пилотът е успял да се катапултира. Животът му не е в опасност.

Причините за катастрофата в момента се разследват.

F-16 е американски мултифункционален лек изтребител от четвърто поколение. Поради своята универсалност, той се радва на успех на оръжейния пазар и ВВС на 25 страни използват такива машини. - Още за F-16

 
Русия е унищожила 85% от химическото си оръжие
01.12.2014, 19:55

Русия е унищожила 84,5% от своите запаси от химическо оръжие и смята в пълна степен да изпълни задълженията си по Конвенцията за забрана на химическото оръжие, съобщи председателят на Държавната комисия по химическо разоръжаване, пълномощният представител на президента на Русия в Приволжския федерален окръг Михаил Бабич.

Според него, общият обем на унищоженото химическо оръжие от първа категория към 31 декември 2015 г. ще бъде около 36500 тона отровни вещества или 91,2% от наличните в Русия запаси от химическо оръжие от първа категория (люизит, сяра и азотен иприт, и отровни вещества с нервно-паралитично действие). - Още химическо оръжие

 
НАТО разгръща силите за бързо реагиране в Източна Европа още през 2015 г.
01.12.2014, 16:34

Йенс Столтенберг НАТО очаква да има подготвени сили за бързо реагиране през следващата година с цел справяне с новите предизвикателства пред сигурността в Европа. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг пред журналисти преди утрешната среща на външните министри в Брюксел, съобщават световни агенции.

По думите му силите ще бъдат временна стъпка до организирането на пълномащабно звено през 2016 година. Германия, Норвегия и Холандия се съгласиха да допринесат с войници. Планът беше приет на срещата на върха на НАТО в Уелс през септември във връзка с украинската криза.

Американският посланик в НАТО Дъглас Лют изтъкна, че първият екип от силите за бързо реагиране ще бъде тест за командването, контрола, логистиката и връзките между страните домакини и върховното командване на Алианса в Европа.

Целта е силите да бъдат разгръщани в рамките на дни, добави той. Реалният размер и организация на силите се очаква да бъде обявен на среща на военните министри на НАТО през февруари. По думите на Лют все още много въпроси остават без отговор, най-малко как ще се плаща на военнослужещите.

Според Столтенберг формирането на временните сили показва, че НАТО се движи по-бързо от предвиденото на срещата в Уелс.

Междувременно той призова Турция да се присъедини към наложените от ЕС икономически санкции срещу Русия на фона на визитата на руския президент Путин в Турция.

По-рано Столтенберг призова Военновъздушните сили (ВВС) на Русия да извършват полетите си по границите на пакта при повече прозрачност, за да бъдат избегнати инциденти и катастрофи.

В същото време заместник-министърът на външните работи на Русия Алексей Мешков заяви, че Русия вярва, че НАТО дестабилизира Северна Европа и Балтика чрез провеждането на военни учения там.

http://news.ibox.bg/

 
Самолетите на НАТО са прихващали руски военни машини над 400 пъти само за една година
01.12.2014, 13:39

През тази година повече от 400 пъти самолети на НАТО е трябвало да бъдат вдигани, за да прихващат руски военни машини, които доближават опасно въздушното пространство на Алианса, а на няколко пъти и го нарушават.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи това като предизвикателство и призова Русия да извършва военните си полети по-отговорно, по-прозрачно и с повече предвидимост – за да не се увеличава допълнително напрежението и да се избегнат инциденти:

Те доближават нашите граници, прелитат много близо над наши кораби и извършват полетите си, без да попълнят задължителните летателни планове и с изключени предаватели на самолетите, което пречи да се установи местоположението им, обясни Столтенберг и определи като „агресивен” начинът, по който се осъществяват въпросните полети, предаде БНР.

Генералният секретар на НАТО очаква на започващата утре среща на външните министри да бъде взето решение за продължаващо засилено присъствие на Алианса в страните от Централна и Източна Европа, които имат нужда от повече гаранции за сигурността си. Според него министрите ще договорят и силна политическа и практическа подкрепа за Украйна.

Столтенберг призова възможно най-много държави да се включат в санкциите срещу Русия, предаде РИА Новости.

„Разбира се, бих искал да видя възможно най-много страни, участващи в санкциите, защото е важен резултатът, последствията при нарушения на международното законодателство от страна на някоя държава”, каза Столтенберг, коментирайки отношенията между Русия и Турция.

По-рано турският министър по европейските въпроси Волкан Бозкир заяви, че властите в Турция няма да наложат санкции на Русия, ако поискат това ЕС и САЩ.

http://pik.bg/

 
Президентът не е доволен от парите за отбрана
01.12.2014, 13:16

Президентът Росен Плевнелиев, председателят на Комисията по отбрана в парламента генерал от резерва Михо Михов, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов и заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова участваха в тържественото отбелязване на празника на ВМА.  Снимка Димитър БебеновПрезидентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев дойде днес във ВМА, за да поздрави военните медици с техния празник и да изрази пред всички неудовлетворението си от средствата, които се предвиждат за отбрана в проектобюджета на държавата за следващата година. Той очаква да има среща по този въпрос през тази седмица с премиера Бойко Борисов.

Искам да използвам случая от тази толкова висока трибуна, заяви държавният глава, да се обърна към правителството и съм Народното събрание с апел „Нека да спазим своя съюзнически ангажимент, поет на последната среща на върха в НАТО и нека не намаляваме и без това много орязания бюджет на Министерството на отбраната!“ Поели сме ясен ангажимент пред съюзниците, продължи той, казали сме, че бюджетът за отбрана няма да се реже повече. Напротив, уточни президентът, той трябва да бъде поне на нивото от изминалата година и плавно и постепенно ще се подобрява. Аргументите му са свързани с драматичната промяна на средата за сигурност в сравнение с началото на тази година. Според него държавата трябва да застане зад своите приоритети: отбраната, сигурността и здравето на хората.

Предвидените в предложения от финансово министерство проектобюджет за 2015 г. средства за отбраната, които са с близо 70 милиона по-малко от тазгодишния, породиха поредното напрежение в армията. Информациите в пресата за предстоящо съкращаване на 4 хиляди военнослужещи предизвикват доста въпроси. Днес правителството разглежда проектобюджета, нищо не мога да кажа, посочи пред журналисти заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова. Може и да не се наложи да бъдат съкратени, отговори тя на въпрос колко души ще бъдат съкратени.

Започваме работа по бюджета, каза за „Отбрана“ председателят на Комисията по отбрана в парламента генерал от резерва Михо Михов. Липсата на средства поставя на изпитание боеспособността на Българската армия, смята той. Не допуска, че толкова лесно могат да бъдат съкратени 3-4 хиляди военнослужещи. Според него е важно да се положат усилия за превъоръжаване на армията, борбата с корупцията и възраждане на духа на офицерите, по неговите думи, е от голямо значение.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Лукашенко назначи нов военен министър
01.12.2014, 12:42

генерал-майор Андрей РавковБеларуският президент Александър Лукашенко назначи генерал-майор Андрей Равков (роден на 25 юни 1967 г) за министър на отбраната, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. - (видео).

От 2006 до 2012 г. Равков заема длъжността началник на Оперативния отдел и заместник-началник на щаба на Западното оперативно командване, както и началник-щаб и първи заместник-командващ войските на Северозападното оперативно командване. С указ на президента от ноември 2012 г. Равков е назначен за командващ войските на Северозападното оперативно командване.

Бившият министър на отбраната на страната генерал-лейтенант Юрий Жадобин (роден 1954 г), ръководил военното ведомство от декември 2009 г., е освободен от длъжност с указ на Лукашенко от 25 ноември.

Пресслужбата на президента уточнява, че уволнението от военна служба е свързано с пределната възраст за служба на министъра. На Жадобин е оставено правото да носи военна униформа и знаци за отличие.

 
Руската армия изпълни годишния план за подготовка
01.12.2014, 12:04

Сергей ШойгуПланът за подготовка на Въоръжените сили (ВС) на Руската федерация за 2014 г. е напълно реализиран. Това обяви в понеделник руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости.

По време на съвещание министърът припомни, че тази година е била изпълнена с различни мероприятия по бойна подготовка на ВС на РФ, в това число и международни такива.

„Проведени бяха три внезапни проверки на бойната готовност на войските от Западен, Централен и Източен военен окръг, както и две големи учения: „Восток – 2014” и „Взаимодействие – 2014”. Като цяло планът за подготовката на ВС на РФ за 2014 г. е напълно реализиран”, съобщи Шойгу.

През 2015 г. предстоят множество учения: десант в Новосибирск (Арктика), международен конкурс „Армейски игри”, учения на ВВС „Бойно съдружество”, учения на военните контингенти КСОР ОДКБ „Взаимодействие”, съвместни учения с Беларус „Щит на Съюза”, както и стратегическите учения „Център – 2015”.

Шойгу нареди също така да бъде продължена практиката на внезапни проверки на руската армия, започната почти веднага след като той зае поста министър на отбраната.

http://www.cross.bg/

 
Гонят 4000 военни заради Бюджет 2015
01.12.2014, 10:09

Министерството на финансите реже с 67 млн. лева парите за заплати във войската, числеността й пада под 20 000 души.

Близо 4000 войници, сержанти и офицери ще бъдат уволнени, за да се вмести армията в рамките на Бюджет 2015. В него предвидените средства за отбрана са 954,589 млн. лева. Това е почти с 67 млн. лева по-малко в сравнение с тази година.

Преди дни министър Николай Ненчев обяви, че ще иска 1,3 млрд. лева за отбрана, припомня „Преса". Днес правителството се събира извънредно за държавния бюджет догодина. Това ще е първото изпитание на Ненчев като министър.

Само ВВС има неразплатени близо 40 млн. лева по различни договори. Старите задължения ще се прехвърлят за 2015 и почти лев няма да остане за модернизация на бойната техника и въоръжение.

http://www.cross.bg/

 
Преглед на строевата подготовка в поделение 52740 – Хасково
01.12.2014, 10:00

На 28.11.2014 г. във военно формирование 52740 – Хасково от състава на Втора механизирана бригада се проведе преглед на строевата подготовка и маршова песен и изпит по физическа подготовка.

Четиричленна комисия от командването на 2-ра бригада с председател полковник Недялко Ников – заместник-командир на бригадата проследи показаните от военнослужещите строеви умения и изпълнението на маршови песни. Последва демонстрация на хватки с оръжие с военнослужещи, командвани от капитан Захари Генев.

След проверката на подготовката на военнослужещите полковник Ников заедно с подполковник Александров – командир на батальона, официално откриха и обновената част от спортната зала във в.ф. 52740. В района на формированието освен фитнес зала има и обособена зала за тенис на маса и сауна. От командването увериха, че обновяването ще продължи и по този начин ще се осигурят на военнослужещите по-добри условия за активен спорт и пълноценно възстановяване на силите.

http://landforce.mod.bg/

 
Никога не слагахме бром в чая на бойците
01.12.2014, 09:50

Знаете ли, често са ме питали дали навремето слагахме бром в чая на войниците, за да се потискат сексуалните им желания. В наборната казарма се влизаше на 18 години, а тогава младежите са в най-голямата си сила. Нали знаете вица за двамата старци, които си говорели на пейка в градинката. „Наборе, наборе, казал единият, бромът, дето го пиехме в казармата, е те сега взе да ни хваща.“ Това, разбира се, е мит и категорично не е вярно. Никога в чая на войниците не сме слагали бром. В първите няколко месеца новобранецът е стресиран от гонка и въобще не мисли за момичета, сексуалното влечение изчезва. Причината е, че напрежението в казармата е много голямо. Той няма време да отиде до тоалетната, а камо ли да се сети за жени.

Известно е, че през Втората световна война по време на обсадата на Ленинград месечният цикъл на жените спира. Така е било и с тези, които са воювали на фронта. Причината пак е стресът. След една година служба новобранецът ставаше „стар кокал“ и чак тогава момчетата започваха да изпитват неистово желание за полов живот. Но рядко ги пускаха в отпуск заради изискването да се поддържа бойна готовност............Прочети още

 
Аржентина преглежда опциите си за нов изтребител
01.12.2014, 09:10

След като Великобритания започна действа по блокиране на евентуална продажба на Gripen E/F на Аржентина, южноамериканската страна започва да претегля останалите си опции за подменяне на остарелия си флот от бойни самолети. Това съобщава Defense News.

В краят на октомври военният министър на Аржентина обяви, че страната му има интерес към покупката на 24 многоцелеви изтребителя Gripen E/F сглобени в Бразилия. Почти 1/3 от самолета, обаче се произвежда от компании базирани във Великобритания, която от своя страна налага едностранно ембарго спрямо Аржентина за всякакви стоки с двойна употреба. Така продажбата на Gripen за тази южноамериканска страна е практически невъзможна.

С дипломатическите действия на Великобритания са свързани и провалите на Аржентина да купи употребявани изтребители Mirage F1 от Испания и Kfir Block 60 от Израел.

Други източници, обаче посочват, че провала за покупката на испанските Mirage F1 се дължи на липсата на достатъчно пари и невъзможността на испанската страна да гарантира летателната годност на машините. Франция от своя страна също е отказала да дава такива гаранции на разумни цени, опитвайки се да пласира употребявани Mirage 2000.

Провалът на преговорите за покупката на Kfir Block 60 пък се дължал основно на липса на подкрепа от страна на политическото ръководство на Аржентина.

Днес пред Аржентина стоят няколко реалистични опции. Едната е за употребявани Mirage 2000 от Франция. Другата е свързана с Русия. През септември руският президент Владимир Путин посети страната и заяви, че има готовност да продава военна техника, като е отворен и към опции за плащане в земеделска продукция.

Третата опция е Китай, който от лятото на 2013 г. усилено промотира възможността за продажбата и даже лицензното производство на лекия еднодвигателен изтребител FC-1 (приет на въоръжение в Пакистан под името JF-17).

Oпцията изглежда добра, въпреки някои технически ограничения на китайския изтребител, но ниската му цена до голяма степен компенсира това. Аржентина вече има опит за работа с Китай, като в страната по лиценз се сглобява лекия вертолет CZ-11 Pampero (версия на Z-11), но военните в страната все още се надяват на вариант за покупка на западен изтребител.

http://aeropress-bg.com/

 
Военномедицинска академия ще отбележи 123-та годишнина от своето създаване
01.12.2014, 09:00

Военномедицинска академия ще отбележи 123-та годишнина от своето създаване. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната (МО).

Основите на военната медицина са положени на 1 декември 1891 г., когато с Указ на Цар Фердинанд е създадена Софийска обща гарнизонна болница. Днес в петте болници, три санаториума и над 20 медицински пункта на академията работят близо 3600 души персонал. Над 200 военни медици са оказвали медицинска помощ в състава на български контингенти зад граница и в различни болници в Афганистан, Мали, Кувейт, Босна и Херцеговина и др. Освен зад граница медици от ВМА се включват активно и в специализирани акции в помощ на населението.

Тържественото събрание и концертът, посветени на празника на ВМА, ще започнат в 10,30 ч. на 1 декември в Киносалона на ВМА. В концертната програма ще участва Представителният гвардейски духов оркестър на Българската армия. Празникът ще започне още в 10,00 ч. с поднасяне на венци пред Паметника на загиналите медицински чинове в градинката пред ВМА.

http://www.focus-news.net/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света и у нас.

 

 





{START_COUNTER}