Военна информация

Архив - от 16 до 31 август

 

 

Исторически календар

31.08.2022, 22:02

Картечари от 13-и пехотен рилски полк на Булаирската позиция, 1913 г.На 31 август 1886 година в Кюстендил е формиран 13-и пехотен рилски полк. През Балканските войни (1912 – 1913) воюва на Македонския фронт в състава на 7-а пехотна рилска дивизия при Кочани, Щип, Струмица, Булаир, Шаркьой, Злетовска река и Калиманци. По време на Първата световна война (1915 – 1917) Рилци участват в Овчеполската операция на 2-ра армия
(1 октомври – 12 ноември 1915), в боевете с френските части по долината на р. Вардар (ноември 1915) и англо-френските войски по долината на р. Струма (август – октомври 1916). До сключването на Солунското примирие (29 септември 1918) защитават позициите си в Струмския участък на Южния фронт. През 1921 г. полкът се реформира в дружина, а след премахване на Ньойските ограничителни клаузи отново преминава към полкова организация (1928). Участва в заключителния период на войната срещу Германия (1944 – 1945) в състава на 11-а пехотна дивизия и се сражава при Страцин, Куманово, реките Пчиня и Драва.

 

Изпращаме до 6 военнослужещи в мисията на НАТО в Ирак

31.08.2022, 20:12

Министерският съвет прие решение, с което разрешава участието на до 6 военнослужещи от състава на Националния мобилен модул по комуникационно-информационни системи на НАТО в Мисията на НАТО в Ирак (NMI) за период до 6 месеца, считано след 01.11.2022 г.
Ръководството на Министерството на отбраната счита успешното постигане на целите на NMI за един от ключовите фактори в цялостния процес за постигане на сигурност в региона, трайно решение за подобряване на сигурността и предотвратяване на възстановяването на Ислямска държава (ИД).
Комуникационно-информационните специалисти от националния мобилен модул ще осъществяват комуникационната и информационна поддръжка на щаба на мисията в Ирак.
Министерският съвет прие  и друго решение, с което изменя РМС № 79 от 2013 г. за разрешаване участието на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Република Мали.
С това решение се цели да се уеднакви размерът на командировъчните средства за военнослужещите от въоръжените сили на Република България, участващи в състава на операции и мисии извън територията на страната с оценка за степента на риска „ВИСОКА“.
Източник: https://otbrana.com/

 

Тайван се запасява с американски оръжия, използвани от Украйна срещу Русия

31.08.2022, 17:42

Тайван трупа оръжия, произведени в САЩ, които Украйна е използвала, за да спре настъплението на руската армия. Това е сигнал, че Тайпе си взима поука от конфликта в Източна Европа, за да пресече намеренията на Китай да изпълни заплахите си да превземе острова със сила, ако е необходимо, пише Bloomberg.
Поръчка на Тайван за противотанкови ракети Javelin е навлязла във фаза на производство и доставка, заяви началникът на генералния щаб на тайванската армия Чан Юан-шюн по време на брифинг. „Програмата се изпълнява по план“, добавя той.
Според Чан налице са „комбинирани усилия за управление и планиране от страна на Тайван и САЩ, за да се гарантира, че системата е доставена навреме“, без обаче да посочва дата за това.
Военните сили на Тайван, чието официално име е Република Китай, също така планират да увеличат размера на поръчката си за далекобойни артилерийски оръжия HIMARS до 29 от 11 броя преди това. Тази поръчка, която включва и около 860 прецизно управляеми ракети за HIMARS, е планирана за доставка през 2027 г.
Представители на САЩ и НАТО смятат, че Javelin и други защитни ракетни системи са били ключови за предотвратяване на бързото руско настъпление в първите дни на войната. Украинските сили са използвали артилерията HIMARS, за да ударят руските линии за доставка и складове за боеприпаси зад фронта с нарастваща ефективност.
Тайван вече разполага със системи Javelin, но не и с HIMARS. Все пак този ход притеснява Китай, като говорителят на външното министерство Джао Лидзиен заяви по време на пресконференция в Пекин, че всеки опит на представилите на Демократичната прогресивна партия на президента Цай Инуън „да поискат подкрепа от САЩ за независимост е обречен на провал“.
Във вторник Пекин призова САЩ да спрат продажбите на оръжие и военните контакти с острова след съобщения, че администрацията на американския държавен глава Джо Байдън се готви да предостави различни видове ракети и радарна техника за 1,1 млрд. долара.
Напрежението между Вашингтон и Пекин ескалира, след като председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети Тайван и се срещна с Цай по-рано този месец. Китай отговори, като проведе безпрецедентни военни учения около острова и изстреля ракети над него. Китайската армия ограничи своите дейности и заплахи след тези учения, но опасността остава, споделя говорителят на Министерството на отбраната на Тайваън Сун Ли-фан на брифинга с Чан. Действията на Народната освободителна армия на Китай вредят на връзката между хората от двете страни на Тайванския проток, добавя той.
Източник: https://www.bloombergtv.bg/

 

26 компании от отбранителната индустрия получиха разрешения и лицензи

31.08.2022, 14:01

В спешен порядък, веднага след встъпване в длъжност на правителството, бяха прегледани всички подадени заявления през изминалите месеци и на съвместно заседание, ръководено от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, общо 26 компании получиха своите разрешения и лицензи, съобщават от ведомството.
Повече от 100 дни не е заседавал Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет. Специализираният орган издава лицензи и регистрации за дейности с продукти, свързани с отбраната. Административното блокиране от държавата е оставилo десетки компании без възможност да развиват своята дейност, в това число по внос на суровини жизненоважни за тяхната дейност.
„Това е поредно закононарушение, с което сектор, в който десетки хиляди хора работят, е бил блокиран“, коментира министър Никола Стоянов. Той поясни, че съгласно Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба, на всеки 30 дни трябва да бъде свиквано заседание на специализирания орган. Въпреки законовите текстове неговият предшественик не е инициирал подобно заседание от месец май.
Министър Стоянов разказа и за чуждестранен инвеститор, който поради административния произвол и неяснота дали и кога ще получи своя лиценз, е обмислял излизане от страната ни. „Докато аз заемам този пост министерството ще прави всичко по силите си да улеснява бизнеса, да насърчава инвестициите и няма да допусна заради безхаберие да губим вече докарани нови производства в страната“, категоричен бе министър Никола Стоянов.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

В Шумен ще бъдат посрещнати военнослужещи от мисия в Босна и Херцеговина

31.08.2022, 13:58

Тържествен ритуал по официалното посрещане на формирование от Въоръжените сили на Република България, участвало във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина – „Алтеа” ще се проведе от 10 ч. на 5 септември в гр. Шумен на площад „Освобождение” пред сградата на Общината, съобщават от КСВ.
Съставът на контингента е до 110 военнослужещи. Основаната част е сформирана от 29-ти механизиран батальон – Шумен, от състава на Единния център за начална подготовка – Плевен и е допопълнен с военнослужещи от 61 механизирана бригада – Карлово и 110 логистичен полк – Пловдив. Механизираната рота застъпи в дежурство на 1 юли 2021 г. Основните задачи, които изпълни контингентът, са механизирани и пеши патрули, защита на силите (охрана на базата) и действия на формированията за бързо реагиране /QRF/. Национален командир е полковник Иван Иванов от дирекция „Логистика“ към Щаба на отбраната. Помощник-старши националният командир на контингента, той и командир на национален поддържащ елемент, е командирът на 29 механизиран батальон подполковник Георги Георгиев.
Източник: https://otbrana.com/

 

Словакия купува от Финландия бронирани машини за 447 милиона евро, съобщи Братислава

31.08.2022, 13:06

Словакия сключи с Финландия споразумение за покупка на 76 многоцелеви бронирани бойни машини Patria AMVXP на стойност 447 милиона евро. Това заяви словашкият министър на отбраната Ярослав Над, предаде Франс прес. За сделката бе съобщено след негов разговор с финландския му колега Анти Кайконен.
Първата машина със задвижване 8х8 се очаква да бъде доставена през септември 2023 и доставките да продължат до 2027 г.
“Изпълнихме всички изисквания, за да можем да сключим прозрачен и твърде изгоден за Словашката република договор, който ще осигури на въоръжените сили на Словашката република твърде важни възможности, каквито те нямаха досега”, каза Над пред журналисти.
В цената на договора са включени съответната логистика, инфраструктура и муниции, добави той.
Източник: БТА

 

Топ 3 на руските оръжия през XXI век

31.08.2022, 08:51

Във въздуха: Су-57
Разработката на новия самолет от пето поколение започна през 2002 г. в КБ „Сухой“. На 21 февруари 2014 г. първият готов самолет бе предаден на армията за провеждане на държавни изпитания.
ПАК ФА се отличава принципно от предшественика си. Новият самолет се отнася към тежкия клас, но неговата тежина е значително по-малка, отколкото може да се очаква, защото за изработката му масово са използвани композитни материали, чиято маса е 25% от общата тежина на празния самолет, а по площ на заеманата повърхност се равнява на 70%.
Двигателят на самолета му позволява да развива свръхзвукова скорост без да се използва режима на форсаж, а авиониката с РЛС „Белка“, окомплектована с активна фазирана антенна решетка (АФАР), му помага едновременно да следи 4 наземни и 30 въздушни цели и да обстрелва 8 от тях. Самият самолет пък е скрит от радарите на противника с помощта на радиопоглъщащите материали на конструкцията и на покритието на планера.
Дори катапултът на самолета е от ново поколение. Вграденият в него компютър в автоматичен режим анализира скоростта на самолета, височината на полета, ъглите на тангаж и крен, ъгловата скорост, ръста и теглото на пилота. Само в първоначалния етап Русия планира да закупи 60 такива самолета, които ще започнат да постъпват на въоръжение през 2018 г. - Още за Су-57

На земята: Армата
Опитът от бойните действия в чеченската война показа, че съветските танкове идеално подхождат за масовите армии, но в условията на локален конфликт не се държат толкова уверено. Заради компановката на танка Т-72/90, екипажът не е отделен от боеприпасите и при тяхна детонация няма шансове да оцелее.
Всичко това бе отчетено при разработката на новата машина. Т-14 „Армата“, който беше представен през май 2015 г. на Парада на Победата, въплъщава в себе си целия опит на руското танкостроене. Според информацията, достигнала до медиите, новият танк има 125 мм оръдие (с възможност да бъде монтирано и 152 мм), куполът е необитаем, картечницата има възможността да се презарежда дистанционно, екипажът е разположен в редица и поставен в бронирана капсула, отделна от отсека с боеприпаси. „Армата“ разполага дори и със собствена РЛС, която ще му позволи да следи до 40 динамични и 25 аеродинамични цели и да контролира територията в радиус от 100 км. Има информации, че  във войските са постъпили малко повече от 30 танка Т-14. - Още за „Армата“

Във водата: Борей
Морската съставляваща на ядрената триада, заради по-ниската си уязвимост, представлява гаранция за ответен ядрен удар и за възпиране на враговете на Русия. Но въвеждането в строя на новите стратегически ракетоносци за ВМФ на Русия забележимо се проточи. Основната причина за това е отказът от почти готовата 100-тонна ракета на твърдо гориво „Барк“, за която бяха предвидени подводниците от проект 955 „Борей“. В същото време, на флота спешно му трябваха нови „стратези“. Тогава през 1998 г. се взело решение бързо и, най-важното, евтино, на база ракетата „Топол-М“, да се създаде морската „Булава“.
По време на първите изпитания „Булава“ среща значителни трудности, но през последните години ракетата все пак я „научиха да лети“.
Подводниците от проект 955 „Борей“ имат способността да нанасят удари с „Булава“ из под ледовете на Арктика, където няма надводно корабоплаване, което затруднява откриването на подводниците не само от спътници, но и от кораби, което значително усложнява прихващането на ракетите в началния етап на полета. Освен това, подводницата стана и „по-тиха“ в сравнение с предшествениците си, и се научи да стреля от под водата „в движение“.
Държавната програма предвижда да бъдат произведени общо осем атомни подводници от този тип, от които вече се строят три: „Княз Владимир“, „Княз Олег“ и „Княз Суворов“. Много вероятно е някои от тях да се изграждат по обновения проект „Борей-А“. Говорейки за него, Игор Вилнит, директор на ЦКБ „Рубин“, в което се проектират подводните лодки, заяви пред пресата, че „това ще бъде „Борей“ с някои допълнения“. - Още за проект 955

 

KC-135 на 66 години

31.08.2022, 08:48

Преди точно 66 години, на 31 август 1956 г., полита първият летящ танкер Boeing KC-135A Stratotanker.
Полетът е осъществен от заводското летище на Boeing в Рентън, щата Вашингтон. Самолетът има борден номер 55-3118 и личното име „City of Renton”. Машината се управлява от летците-изпитатели на компанията Текс Джонстън и Ричард Лош. Полетът преминава без проблеми.
През 1954 г. Стратегическото командване на ВВС на САЩ стартира конкурс за доставка на нов реактивен въздушен танкер. Boeing предлага развитие на технологичния си демонстратор Dash 80 (Boeing Model 367-80), който полита през юли същата година. Конкурсът обаче е спечелен на следващата година от Lockheed с проекта им L-193.
Студената война тече с пълна сила и иска своето. Развитието на Dash 80 може да полети две години преди танкера на Lockheed и да бъде готов за експлоатация четири години преди конкурентния модел. Така в началото на 1955 г. паралелно със заявката на два прототипа на L-193 са поръчани и 250 броя от танкера на Boeing, който трябва да служи за временно решение.
Противно на разпространеното схващане, KC-135 Stratotanker не се базира на модела 707. Всъщност, пътническият самолет ще полети едва през декември 1957 г. Летящата цистерна всъщност произхожда директно от технологичния демонстратор Dash-80. Диаметърът на фюзелажа е увеличен до 3,66 m и е леко удължен в сравнение с демонстратора. В задната му част е поставена щанга за дозареждане във въздуха. Горивната система е така устроена, че машината може да предаде във въздуха практически целия си горивен запас. Машината има голям товарен люк на левия си борд, а в кабината могат да се превозват разнообразни товари или тя да бъде конфигурирана с пътнически салон.
Още през юни 1957 г. първите серийни KC-135A се получават в частите на ВВС на САЩ. Конструкцията се оказва евтина и успешна и проектът на Lockheed бързо е забравен. До 1966 г. са построени 820 броя от самолета. Макар повечето построени машини да са танкери, версиите на KC-135 са десетки – чисто товарни и пътнически, въздушни командни пунктове, самолети за наблюдение и разузнаване, метеорологически платформи, машини за РЕБ и много други.
Около 400 броя KC-135 продължават да служат във военната авиация на САЩ, макар и в дълбоко модернизиран вид.
Първият KC-135 продължава да се използва за различни изпитания до 1960 г., когато е предаден в строевите части, където лети до 1990 г. Няколко години по-късно е поставен, като паметник в авиобаза МакКонъл.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 
 

Полша увеличава рязко бюджета за отбрана

30.08.2022, 20:44

Бюджетът за отбрана на Полша ще се увеличи почти двойно през 2023 г., заяви министър-председателят Матеуш Моравецки на пресконференция.
“Тази година ще приключим с бюджет за национална отбрана в размер на 58 милиарда злоти (около 12,3 милиарда долара). За следващата година планираме около 98 милиарда (около 20,8 милиарда долара)”, каза Моравецки. “Заедно с този бюджет за редовната армия планираме 30-40 милиарда злоти (6,4-8,51 милиарда долара) за закупуване на оръжия зад граница”, добави той.
Моравецки заяви, че Съветът на министрите е “приел амбициозен бюджет за трудни времена”. “Това е бюджет за сигурност за Полша и полските семейства”, каза той.
Според премиера приходите в бюджета за 2023 г. са планирани в размер на 604,4 млрд. злоти (около 128,6 млрд. долара), което представлява увеличение със 105 млрд. злоти (около 22,3 млрд. долара) спрямо текущата година.Планираните бюджетни разходи са в размер на около 669,4 млрд. злоти (около 142,4 млрд. щатски долара), като бюджетният дефицит е 4,4%
Източник: БНР

 

Подкрепяме усилията за преодоляване на недостига във финансирането на отбраната в ЕС

30.08.2022, 20:30

„България категорично подкрепя всички усилия за преодоляване на недостига във финансирането на отбраната в ЕС. Осъзнаваме необходимостта от инструмент за съвместно придобиване и обществени поръчки. Това ще позволи по-ефективни разходи за отбрана, ще подобри европейските отбранителни способности и ще увеличи оперативната съвместимост“. Това заяви министър Димитър Стоянов по време на неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз в Прага. Как да се преодолеят дефицитите на инвестициите в отбраната на ЕС и глобалните последици за сигурността, вследствие на войната на Русия в Украйна, бяха във фокуса на работните сесии на министрите на отбраната. В неформалната среща участваха заместник-генералният секретар на ООН по мироопазващите операции Жан-Пиер Лакроа, председателят на Комитета по сигурност и отбрана в Европейския парламент Натали Лоазо и заместник-помощник генерален секретар на НАТО Йорг Зее.
Министрите на отбраната обсъдиха предложенията на Европейската комисия за засилване на отбранителните способности. Задачата на вече създадената работна група за съвместни обществени поръчки в отбраната е да координира попълването от европейски производители на най-неотложните отбранителни способности.
Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Подкрепяме усилията за преодоляване на недостига във финансирането на отбраната в ЕС
„Ние подкрепяме и участваме в съвместни многонационални проекти за изграждане на способности в рамките на съвместен европейски подход не само като начин за споделяне на разходите, но и като инструмент за инвестиране в стратегически способности и укрепване на отбранителния промишлен капацитет на ЕС. Вярваме, че Комисията ще създаде условия за балансиран подход с участието на отбранителната промишленост на държавите-членки и равни условия за малките и средните предприятия“, заяви министър Стоянов. По отношение на въоръжението и техниката, наследени от съветската епоха, министърът на отбраната подчерта, че сме съгласни със спешната необходимост от замяната им и очакваме Комисията да предложи работещо решение, като отчита необходимите значителни ресурси.
„Докато подкрепяме Украйна по най-добрия възможен начин, усилията ни трябва да бъдат насочени и за справяне с последиците от войната – в рамките на ЕС и в световен мащаб. Без съмнение новата динамика налага спешно пренастройване на съществуващите политики не само в областта на сигурността и отбраната, но и в други сектори, като енергетиката и икономиката. Тясната координация между ЕС и НАТО и ЕС и ООН в защита на международното право и базирания на правила международен ред е от първостепенно значение“, категоричен бе министър Стоянов. „България продължава ангажимента си и към операцията на ЕС „Алтеа“, както и към КФОР на НАТО, които са важни фактори за стабилността и сигурността на региона“, допълни министърът. - (видео)
Източник: mod.bg

 

Спомените ни връщат 40 години назад в Димитровград

30.08.2022, 20:28

Изпълнявам си обещанието, което дадох на някои читатели, да напишем нещо и за Випуск „Димитровски – 1982 г.“ на военните училища и академии. Архивите ни връщат с дата 28 август преди 40 години в Димитровград. Много граждани , близки и приятели са дошли на централния площад , където са построени офицерите-випускници от ВА „Г.С.Раковски“, ВНВУ „В. Левски“, ВНВАУ „Г. Димитров“, ВНВВУ „Г. Бенковски“, ВНВМУ“ Н. Вапцаров“, ВНВСУ „Ген. Бл. Иванов“, сержантите випускници от  ССВУ „Георги Измирлиев“, ССВМУ „Антон Иванов“, ССВМУ „Маестро Г. Атанасов“, ССВАУ и ССВВУ.
Випускниците са поздравени от министъра на народната отбрана армейски генерал Добри Джуров. Словото отговор е на първенеца на випуска лейтенант Владимир Савов от Военновъздушното училище.
Първенец на Артилерийското училище в Шумен е лейтенант Васил Френски. По това време баща му, който е полковник, минава в запаса. „Не успях да стана бранител на морските простори, затова пък сега съм защитник на родното небе“, признава той тогава. За това пък първенецът на Военноморското училище лейтенант Иван Иванов е от Шумен. Преди да влезе във ВНВМУ е част от юношите на баскетболния отбор „Волов“.Панагюрец е първенецът на Военностроителното училище лейтенант Стойо Цуцеков. „Ще има ли и за мен една червена шапка“, пита баща си, след като завършва средно образования Кирил Кирилов, който на площада в Димитров град вече е лейтенант и първенец на Великотърновското военно училище. Баща му е старшина от медицинската служба и от малък го води по полигони и стрелбища.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Румен Радев преди 35 години: Времето ни задължава навсякъде да търсим истината

30.08.2022, 20:24

Понеже вчера писах за Випуск „Васил Левски – 1987 г.“, чийто производство е в Карлово, ще си позволя да допълня дописката, за което ми подсказа заместник-командирът на СКС бригаден генерал Васил Лазаров.  От този същия випуск са президентът генерал-майор от запаса Румен Радев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, генерал-майор от запаса Иван Лалов, както и други летци, чието производство беше по-рано през годината, на 11 април. Тогава се чете една много интересна заповед на министъра на народната отбрана. На всички пилоти, завършили успешно, се присвоява звание „Лейтенант инженер“, със същата заповед се зачисляват в запаса онези от тях, които преминават в гражданската авиация.
Първенец на випуска е лейтенант инженер Румен Радев. Интересно е какво бъдещият президент на Република България споделя тогава за читателите на в. „Народна армия“: “От Хасково съм и още като дете мечтаех да стана летец. В Старозагорския аероклуб изкарах една година парашутизъм и две години безмоторно летене. Инструктори ми бяха Ваньо Бешков и началникът на аероклуба Марин Маринов. Те ми дадоха вярата в собствените сили, показаха ми с каква всеотдайност човек трябва да работи за авиацията. Поради това кандидатстването ми във ВНВВУ „Георги Бенковски“ беше съвсем естествено. Тук получих много добра подготовка, в сърцето ми останаха много истински хора – инструкторите ми офицерите Радослав Иванов, Георги Борисов, Андрей Йотов, Тодор Димитров. С неизменна обич и признателност си спомням офицерите Бачев, Димитров, Риладжиев, Маджаров и много други, които загрижено, всекидневно се стремяха да ни направят професионалисти в работата.“ Тук ще прекъсна малко цитата, за да обърна внимание на по-нататъшните му думи „Същевременно няма да премълча, че невинаги имаше професионализъм и целенасоченост в нашата подготовка. Съществува известен разрив  между това, което ни дават тук, и изискванията на бойните части. Положителните неща са ясни: часовете в небето, попаденията на полигона. Но времето ни задължава навсякъде да търсим истината и с нея да вървим напред, да търсим нови опорни точки в борбата за по-нататъшно нарастване на качествените показатели. И накрая „Хубава е нашата, летателната, работа и макар в бъдеще да ми предстоят не по-малко трудности и грижи, не мога да я заменя с никоя друга“.   
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Гибелта на атомната подводница К-141 „Курск”

30.08.2022, 14:13

За четиридесет и осем часа, от ранния четвъртък на 10 август до събота, 12 август 2000 г, ученията на Северния флот вървяха съгласно плана, общо казано, въпреки наличието на няколко ясно видими технически проблеми и провали на оръжията.
Няколко надводни кораби изстрелваха ракети към баржите-цел зад хоризонта, за да опитат пусковите системи и да тренират екипажа. Първата стрелба на крайцера „Петър Велики“ премина забележително погрешно, една ракета от типа Р-700 „Гранит” се заби в морето на малко разстояние от кораба. Имаше подозрения за отказ на двигателя на ракетата, защото командирите умишлено избраха за първоначално изстрелване най-старите си ракети.
Вторият пуск беше по-добър, учебната глава се приводни изключително близко до целта, достатъчно близко за наблюдателите в патрулните катери, за да я опишат като „пълен успех“..........Прочети още

 

53 години от първият полет на Ту-22М

30.08.2022, 14:07

На 30 август 1969 г. летец-изпитателят В.П. Борисов вдига във въздуха за първи път свръхзвуковият бомбардировач с голям обсег на действие Ту-22М с изменяема стреловидност на крилата.
Ту-22М е родоначалник на серия самолети, получил на Запад обозначението "Backfire" („Насрещен огън”).
Серийното производство започва през 1971 г. в Казанския авиационен завод (произведени 497 бройки в различни модификации), приет е на въоръжение през 1976 г.
Първото бойно използване на Ту-22М е по време на съветската война в Афганистан. В периода 1987-1989 самолетът бомбардира различни цели с конвенционални боеприпаси. Самолетът е използван и при бомбардировките над Грозни по време на първата война в Чечня. Участва и в операцията на руските ВКС срещу ИД в Сирия.
В края на 1993 г. Далечната авиация на Русия е имала на въоръжение 100 самолета от този тип, а морската авиация - 165. - Още за Ту-22М

 

Забравените герои на България: Генерал-майор Константин Антонов Жостов

30.08.2022, 14:03

Навършват се 106 години от смъртта на генерал-майор Константин Антонов Жостов. Той е роден на 30 септември 1867 г. в с. Гайтаниново, Гоцеделчевско. Завършва Военното училище в София (1887) и висшия артилерийски курс във Виена (1897), което му дава право да служи в Генералния щаб. В Сръбско-българската война (1885) е доброволец в ученическия легион. На 27 април 1887 г. е произведен в чин подпоручик, а на 18 май 1890 г. в чин поручик. Служи като командир на батарея в 3-ти артилерийски полк (1897); завеждащ крепостната артилерия от артилерийската инспекция (1901); началник на строево-домакинската част в артилерийската инспекция (1905). На 2 август 1894 г. е произведен в чин капитан; на 2 май 1902 г. в чин майор; на 18 май 1906 г. в чин подполковник. Назначен е за военно аташе във Виена (1905), Санкт-Петербург и Париж (1907), а след това в свитата на държавния глава. През 1906 г. е назначен за началник на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия, а през 1907 г. е приведен от артилерията в Генералния щаб, командирован е за командир на 3-ти артилерийски полк (1910). На 1 септември 1910 г. е повишен в чин полковник. На 14 март 1912 г. става началник на Школата за запасни офицери.
През Балканската война (1912-1913) е началник-щаб на 3-та армия. Той е в основата на нейните бойни победи на Тракийския военен театър при Лозенград, Люлебургаз, Бунархисар.
След примирието е военен съветник в българската делегация за мирния договор в Лондон (1913).
В Междусъюзническата война (1913) е командир на 1- ва бригада от 7-ма пехотна Рилска дивизия, а от 25 април 1915 г. е началник на дивизията. На 15 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор.
При включването на България в Първата световна война (септември 1915) е назначен за началник-щаб на действащата армия. Със своята дейност допринася за умелото ръководство на военните операции на българската армия в Сърбия и Македония. На този висок пост остава до 30 август 1916 г., когато внезапно умира в Главната квартира на българската армия в Кюстендил.
Награден е с военния орден „За храброст” II и III ст.2 кл.; ордена „Св. Александър” II и III ст. с мечове; народния орден „За военна заслуга” IV ст., V клас на военна лента.

 

Червеният телефон Вашингтон - Москва навърши 59 години

30.08.2022, 14:00

59 години навършва днес червеният телефон между Вашингтон и Москва, който все още не е реликва от Студената война, съобщава Асошиейтед прес. Преди 59 години по линията е предадено първото тестово послание. Сега пак може да влезе в употреба между американските и руските лидери заради конфликта в Сирия, Либия, Афганистан и Украйна.
Всъщност американските филми правят внушения, че двамата президенти на САЩ и Русия ползват червената линия, за да разговарят. Де факто връзката е установена през 1963 г. само за писмена комуникация. Десетилетия по-късно е добавен гласов компонент, когато системата еволюира от телеграфен кабел под морското дъно до днешния обмен на данни чрез сателит и фиброоптичен кабел.
Червената линия е открита след кубинската ракетна криза през 1962 г., за да се избегне избухването на война. Точно на днешната дата тя заработва. Първото съобщение, пратено по нея, е прочутото тестово изречение "The quick brown fox jumped over the lazy dog's back 1234567890." (Бързата кафява лисица прескочи над гърба на мързеливото куче 1234567890), съдържащо всички букви на латинската азбука.
До 1990 г. президентите са използвали Червената линия над 15 пъти. През 90-те години Джордж Буш заменя писмените съобщения с телефонни обаждания. Постепенно разговорите по телефона стават предпочитано средство за комуникация между президентите на Русия и САЩ. Сега президентът Тръмп говори с колегата си Владимир Путин по телефона.
Червената линия от американска страна се намира във военната база Форт Детрик. Там за целта се използват две сателитни антени. За тях се грижи персонал от 16 цивилни, работещи по договор с американската армия. Това са 8 техници и 8 езиковеди. Работят на 24-часови смени. От базата се управляват и секретните комуникационни линии на Държавния департамент и министерството на отбраната.
Служителите, отговарящи за Червената линия, имат всекидневни контакти с руските си колеги.

 

30.8.2007 г.: Инцидент с термоядрени боеприпаси във ВВС на САЩ

30.08.2022, 13:54

На 29 и 30 август 2007 г. шест готови за изстрелване крилати ракети с термоядрен заряд по грешка са извадени от склад на ВВС на САЩ, подкачени са вместо учебни ракети под крилото на бомбардировач В-52, оставени са без охрана 36 часа и така са пребазирани в друга авиобаза. На 30 август В-52Н трябвало да излети с 12 крилати ракети тип AGM-129 ACM от авиобазата Майнот в Северна Дакота (граница с Канада) и да се приземи на Бърксдейл в Луизиана (Мексикански залив). Там ракетите следвало да бъдат оставени на съхранение.
Хронология на инцидента
Сутринта между 8 и 9 часа група военнослужещи в Майнот се заемат да подготвят 12 ракети за подкачване на бомбардировача – по две на всяко полукрило.
На 6 от ракетите ядрените бойни заряди са заменени с учебни, но другите 6 по неясни причини остават с бойни части W80-1 с термоядерен заряд с променлива мощност от 5 до 150 кт.
Личният състав, отговарящ за инспекцията на ракетите преди изпращането им, пренебрегва редица процедури по проверката, като в резултат остава незабелязана предварителната размяна на местата за съхраняване на учебните ракети с бойни, предназначени за утилизация.
Около 9 часа сутринта пристига влекач, който без предварителна инспекция и без да изчака резултатите от инспектиране на ракетите започва да ги буксира към самолета. Летищната служба за управление на военното имущество не установява факта, че ракетите не са проверени по необходимия начин и в 9:25 часа подписва формуляра за товарене на ракетите.
Ракетите се инсталират в продължение на 8 часа. След приключване на работата самолетът без специална охрана престоява цялата вечер на 29 август и нощта срещу 30 август на перона на авиобазата.
Сутринта на 30 август операторът на бордния локатор на В-52Н извършва задълбочен визуален преглед на ракетите на дясното крило, на което са окачени ракетите с учебни глави. Лявото крило не е огледано заради невярната презумпция, че там положението ще е същото. След това екипажът подписва товарния манифест, в който са обозначени 12 неснарядени ракети AGM-129 ACM.
В 8:40 часа самолетът излита от авиобазата Майнот, прекосява цялата територия на САЩ и каца на авиобаза Бърксдейл в 11:23 часа. В-52 е паркиран на перона и отново е оставен без специална `охрана.
Към 20:30 часа към стоянката на самолета пристига за демонтаж на ракетите група войници и офицери. Един от тях въпреки здрачаването констатира видими разлики между ракетите на двете крила.
Към 22 часа след допълнителен оглед става ясно, че на лявото крило ракетите не са с учебни бойни глави. Едва тогава около самолета е поставена специална охрана, а за „находката” е доложено на централния команден пункт на министерството на отбраната на САЩ, след това на началника на щаба на ВВС, на министъра на отбраната и на президента на САЩ.
Реакция на Министерството на отбраната
Отначало ръководството на ВВС и на Министерството на отбраната на САЩ не възнамеряват да дадат гласност на инцидента, отчасти заради традиционната политика за неразгласяване на информация за съхраняване и преместване на ядрено оръжие, а от друга страна заради предположението, че е малко вероятно инцидентът да предизвика безпокойство сред обществеността. В доклада на министерството фигурира фразата „Интересът на средствата за масова информация е малко вероятен”.
Обаче само след няколко дни неизвестни източници в Пентагона предават информацията за произшествието на вестник Military Times, на чиито страници още на 5 септември 2007 г. е поместена малка бележка.
Още същият ден в Министерството на отбраната е свикана пресконференция, на която прес-секретарят на Пентагона заявява, че населението на САЩ нито за секунда не е било подложено на опасност, а оръжието се е намирало под постоянен контрол.
По-късно е отстранен от служба командирът на подразделението, занимаващ се с товарене на ракетите, на 25 военнослужещи са наложени дисциплинарни наказания. По заповед на командващия Авиационното бойно командване генерал Роналд Киз разследването на инцидента е възложено на генерал Даг Раберг.
С цел да се потвърди надеждната охрана и сигурност на ядреното оръжие, всички специални хранилища на ВВС са подложени на щателни проверки. На 28 септември генерал Роналд Киз подава рапорт за уволнение от военна служба.
На 19 октомври държавният секретар на ВВС Майкъл Уин и заместникът на началник-щаба генерал Ричард Нютън докладват в Пентагона за предварителните резултати от разследването. В частност те признават, че и в двете авиобази (Бърксдейл и Майнот) са допускани отклонения от правилата за обслужване на оръжейните системи и че редица военнослужещи в двете бази са нарушавали инструкциите.
По разпореждане група генерални инспектори от ВВС на САЩ под надзора на Агенцията по намаляване на военната заплаха извършват инспекции във всички обекти на ВВС, където се съхранява ядрено оръжие.
Отстранени са от длъжност командващият 5-о бомбардировъчно авиокрило полковник Емиг, командирът на 5-а група за логистика полковник Синтия Лъндел, командващият 2-а бойна група полковник Тод Уестхаузър, а така също и четирима от сержантския състав.
Целият личен състав на 5-о авиокрило, имащ специални разрешения да работи с ядрено оръжие, е лишен от тях. Други 65 военнослужещи са лишени от сертификати за така наречената „програма за проверка на благонадеждността на личния състав”.
Нито едно длъжностно лице обаче не е предадено на военен съд.

 
 

В Тервел ще бъде открита паметна плоча на героя на Добруджанската епопея генерал Иван Колев

30.08.2022, 09:33

В Тервел ще бъде открита паметна плоча на генерал Иван Колев – предводител на българската конница и герой на Добруджанската епопея по време на Първата световна война, съобщават от общината.
Обществеността ще се поклони пред мемориалния знак на 2 септември – деня на освобождението на Тервел преди 106 години. В първите дни на септември 1916 г. в Тервел е дислоциран щабът, който ръководи бойните действия за отблъскване на румънските войски и техните съюзници по време на Първата световна война. Ден след освобождението на някогашния Куртбунар (Тервел) с решаващия принос на генерал Иван Колев се разгаря битката между села Кочмар и Карапелит. Победният щурм на българската армия води до обрат във военните действия и се поставя началото на Добруджанската епопея, припомнят събитията от общината.
На мемориалния знак с барелеф на военачалника е изписано: “В памет на генерал Иван Колев и неговата Първа конна дивизия, възвърнала Куртбунар (днес Тервел) – първото освободено селище по време на Добруджанската епопея – 2 септември 1916 г.”, посочват от общината. Автор на паметната плоча е скулпторът Христо Илиев.
Източник: bta.bg

 

NASA отложи старта на мисията Artemis 1

30.08.2022, 09:03

Планираният за вчера, 29 август 2022 г., старт на мисията Artemis 1, която трябва да стане дебют на тежката ракета-носител SLS и да изпрати, в безпилотен режим, космическия кораб Orion на лунна орбита, бе отложен след възникване на технически проблеми с един от двигателите.
NASA имаше прозорец от два часа, който стартираше в 08,33 часа местно време (15,33 часа българско време). В неговите рамки можеше да се стартира мисията Artemis 1. Малко след планираното време за изстрелване от агенцията обявиха, че няма да правят опит за деня.
Официалната причина за това стана недостатъчния приток на течен водород в един от четирите двигателя RS-25, които задвижват основната степен на SLS. Преди старта трябва да се проведе процедура, която от NASA наричат “hydrogen kickstart”. В нейните рамки в двигателя се вкарва течен водород, чиято функция е да охлади мотора и да го приготви за старта. Процедурата трябваше да бъде изпитана по време на генералната репетиция на старта, която се проведе през юни, но и тогава възникна технически проблем. Тогава от агенцията заявиха, че ще проведат процедурата по вкарване на течен водород по-рано от предвиденото в деня на старта. - (видео)
Т.нар. “hydrogen kickstart” бе успешно проведен на три от четирите двигателя, от четвъртият създаде проблем, след като инженерите на земята видяха, че притока на водород в него е много по-малко от очаквания. Направени са били опити за разрешаване на проблема, включително и пренасочване на водород от другите три RS-25, но всичко това е било безуспешно.
NASA спря предстартовото броене на Т -40 минути. Това спиране бе обявено, че ще трае 10 минути, но след повече от час от агенцията обявиха, че стартът се отлага.
Главният администратор на NASA Бил Нилсън е заявил, че няма как да има старт преди всичко по ракетата да е наред, а случилото се вчера е добра илюстрация за това колко сложна е SLS. Нилсън е гарантирал, че проблемът ще бъде разрешен и стартът ще бъде проведен.
Следващият прозорец за старт стартира в 12,48 часа местно време (19,48 часа българско време) на 2 септември. Прозорецът ще продължи два часа. Ако стартът е тогава, космическият кораб ще се завърне на 11 октомври. По-следващият прозорец е дълъг 90 минути и стартира в 17,12 часа местно време на 5 септември (00,12 часа на 6 септември българско време). При старт тогава, Orion ще се завърне на 17 октомври.
Засега от NASA няма друга официална информация. Очакват се данните от днес да бъдат обработени за да се прецени дали ще може да има старт на 2 септември. Очаква се метеорологическите условия тогава да бъдат малко по-лоши от днешните, които на моменти бяха проблематични.
Artemis 1 трябва да продължи повече от месец. След старта на SLS на трансферна орбита към Луната ще бъде изведен космическия кораб Orion, който има на борда си трима манекена и научна апаратура. След няколко дневно пътуване до Луната, корабът ще влезе във висока ретроградна орбита и ще остане на нея няколко дни. След това ще се завърне на Земята.
Мисията Artemis 1 ще е първият старт на SLS и първият полет извън земната орбита за корабът Orion. Тя е генерална репетиция за мисията Artemis 2, която се планира за май 2024 г. и при която на борда на кораба ще има четирима астронавти. Те ще достигнат Луната, но няма да кацат на нея. Мисията Artemis 3 ще е завръщането на хората на естествения ни спътник, която се планира за 2025 г. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Започва международното стратегическо КЩУ "Изток-2022"

29.05.2022, 22:42

Военни от чуждестранни държави започнаха да пристигат в Русия за маневри с участието на Китай в условията на напрежение между Запада, Москва и Пекин, съобщи руското военно ведомство.
Маневрите "Восток-2022" ще се проведат от 1 до 7 септември в руския Далечен изток с участието на военни от страни, граничещи с Русия или нейни съюзници като Беларус, Сирия, Индия и на първо място Китай. - (видео)
Учението ще се състои на фона на остро напрежение между Русия и Запада - заради конфликта в Украйна, а също така между Китай и САЩ - заради събитията около Тайван.
Сближаването между Китай и Русия, които поддържат тесни връзки в отбраната, непрекъснато тревожи Вашингтон, тъй като според него това застрашава световната сигурност.
Военни контингенти от други страни, участващи в маневрите, пристигнаха на полигона Сергеевски в руския Приморски край. Те са започнали да получават екипировка и оръжия и да се готвят за тренировките, заяви министерството на отбраната в Москва.
В учението ще се включат общо над 50 000 военни с повече от 5000 единици техника, включително 140 летателни апарата и 60 кораба, се казва в комюнике на ведомството. Не се уточнява броят на военнослужещите от отделните страни.
Маневрите, които ще бъдат командвани от руския генерален щаб, предвиждат "тренировки за отбранителни и нападателни действия" на суша, във въздуха и в акваториите на Японско и Охотско море.
В средата на този месец Китай потвърди, че изпраща в Русия войски за това учение, но заяви, че присъствието му "няма нищо общо с текущата ситуация на регионално и международно равнище".

 

Военнослужещи от Сухопътните войски участват в многонационалното учение „Noble Partner – 2022”

29.08.2022, 20:05

Лекопехотен взвод в състав от 28 военнослужещи от Единния център за начална подготовка – Плевен участва в многонационалното военно учение „Noble Partner – 2022”. То се провежда от днес, 29 август, до 9 септември в района на 4-а пехотна бригада от Източното оперативно командване на Сухопътните войски на Грузия в гр. Вазиани.
В шестото от поредицата учения „Noble Partner“ са включени над 2400 военнослужещи и цивилни служители от Азербайджан, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Грузия, Гърция, Естония, Литва, Молдова, Норвегия, Полша, Румъния, Словакия, САЩ, Турция, Унгария и Федерална република Германия. През тази година за първи път в многонационалното учение участват и военнослужещи от Япония и Швеция.
„Noble Partner – 2022“ включва компютърно-подпомагано командно-щабно учение с учебен щаб на многонационална бригада, усилен с представители от армиите на страните- участнички. В рамките на „Noble Partner – 2022“ ще бъдат проведени и тактически учения в районите на 4-а пехотна бригада в гр. Вазиани и на учебните полигони „Вазиани“, „Норио“ и „Мухровани” в Грузия.
„Noble Partner“ е тактическо учение, планирано и провеждано от командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа съвместно с въоръжените сили на Грузия и формирования от страни-членки на НАТО и страни-партньори. Целта на учението е да повиши готовността и оперативната съвместимост между формированията и силите на Грузия, САЩ и на участващите държави при провеждане на многонационални операции по поддържане на мира.
Източник: mod.bg

 

Министър Димитър Стоянов ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС

29.08.2022, 20:02

Министърът на отбраната Димитър Стоянов ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз, която започва днес, 29 август, в Прага. Форумът ще се проведе в рамките на два дни и на него ще бъдат дискутирани актуални въпроси от дневния ред на отбраната в ЕС.
По време на първата работна сесия, в която ще участват генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, заместник-генералният секретар на ООН по мироопазващите операции Жан-Пиер Лакроа и председателят на Комитета по сигурност и отбрана в Европейския парламент Натали Лоазо, ще бъдат обсъдени глобалните последици за сигурността и отбраната от войната на Русия в Украйна. Втората работна сесия е с фокус подходите за преодоляване на дефицитите на инвестициите в отбраната на Европейския съюз.
Министрите на отбраната на държавите-членки ще обсъдят подкрепата на Европейския съюз за Украйна в областта на сигурността и отбраната чрез видеоконферентна връзка с министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников.
Източник: mod.bg

 

Преди 35 години в Карлово завършва Випуск „Васил Левски – 1987 г.“

29.08.2022, 14:14

Над Карлово разпукват светлини пъстроцветни ракети. Понася се нестихващо воинско ура. В бойния строй навлиза ново офицерско и сержантско попълнение. В  големи и малки, в близки и далечни гарнизони те ще намерят своето достойно място, ще дадат младежкия си принос за високата бойна готовност на армията ни.
Това е спомен от преди 35 години. В града на Апостола на свободата са построени блоковете на випускниците от Военна академия „Георги С. Раковски“, ВНВУ „Васил Левски“, ВНВАУ „Георги Димитров“ и ССВАУ, ВНВВУ „Георги Бенковски“, ВНВМУ „Никола Йонков Вапцаров“ и МСВМУ „Антон Иванов“, ВНВСУ „Генерал Благой Иванов“ и ССВСУ, ССВУ „Георги Измирлиев“ и ССВМУ „Маестро Георги Атанасов“.
Строят командва тогавашният началник на военното училище във Велико Търново генерал-майор Пею Янчев. Контраадмирал Стою Стоев прочита заповедта за обявяване името на випуска, за присвояване на първо офицерско и сержантско звание и награждаване на първенците . Випускниците за поздравени от министъра на отбраната армейски генерал Добри Джуров. На приветствието отговаря лейтенант Юри Павлов.
Първенци на ВНВУ са двамата братя лейтенантите Юри и Валентин Павлови. Те тръгват по пътя на баща си, който 35 години служи в армията. Най-добър в усвояването на артилерийската наука е лейтенант Стоян Станкулов – първенец на военното училище в Шумен. Той също е потомствен офицер. Подводничарът Атанас Чалканов е най-добрият сред випускниците на Военноморското училище. След четири години в сержантското училище и пет във висшето лейтенант Младен Милков става първенец на ВНВВУ в Долна Митрополия. Първи сред най-добрите випускници на Военното строително училище в София е лейтенант Радослав Атанасов. Трима капитани са първенци на Военна академия – Димитър Манчоров, Михаил Христов и Цаньо Цанев.
Кой къде е днес след 35 години? Би могъл да се обади поне по фейсбук. Честита годишнина на целия „Випуск „Васил Левски – 1987 г.“!
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Най-големият британски самолетоносач претърпя повреда

29.08.2022, 12:20

Самолетоносачът от британския кралски флот "Принцът на Уелс" е претърпял сериозна техническа повреда малко след отплаването си за САЩ, съобщи Sky News.
Британските журналисти отбелязват, че по непотвърдени данни най-големият кораб на страната е получил повреда на десния си витлов вал.
Самолетоносачът на стойност 3 млрд. паунда, който се използва пълноценно едва от миналата година, сега е закотвен югоизточно от остров Уайт.
HMS Prince of Wales (R09) остава в зоната за учения на южното крайбрежие, докато продължава разследването на новия механичен проблем", заяви говорител на Кралския флот.
Sky News съобщи, че най-големият кораб на Обединеното кралство е отплавал от британския Портсмут на 27 август като част от мисия за отработване на "стелт и безпилотни операции край бреговете на Северна Америка и Карибския басейн".
Той трябваше да посети Ню Йорк и Халифакс. Самолетоносачът носи на борда си изтребители F-35 и безпилотни летателни апарати. - Още самолетоносачи

 

Плувците, които положиха основите за военноморските тюлени на САЩ

29.08.2022, 09:20

През 40-те години на миналия век по-голямата част от огромното подводно царство на Тихия океан е неизследвана. Инструментите и оборудването са твърде елементарни, океанът е твърде огромен и голяма част от морското дъно е твърде труднодостъпна. Морските карти показват местоположението на тихоокеанските острови и атоли, но не предлага много подробности за дълбочините или подводните характеристики на техните подходи към бреговете. Напредъкът в сонарите позволява на корабите да измерват океанското дъно в по-дълбоки води, но не и в плитките близо до земни маси.
Заради тези осезаеми недостатъци в картографията, около 1000 млади скаути от екипите за подводно разрушаване (Underwater Demolition Team, UDT) на ВМС на САЩ са назначени да разузнават вражеските плажове и да разчистват крайбрежните защити преди съюзническите десанти по време на Втората световна война. За да си свършат работата, тези така наречени жаби доплуват до плажовете невъоръжени, само по бански гащета, маски за гмуркане и плавници. Обучението им се провежда в тяхна собствена базата в Мауи – съоръжение, състоящо се от палатки, паянтова столова, студени душове на открито и колебливи външни тоалетни.......Прочети още

 

Забравените герои на България: Генерал от пехотата Данаил Цонев Николаев

29.08.2022, 08:30

Навършват се 80-години от смъртта на генералът от пехотата Данаил Цонев Николаев. Той е роден на 18 декември 1852 г. в Болград, Бесарабия. Учи в Болградската гимназия. През 1875 г. завършва Одеското пехотно юнкерско училище и е произведен за портупей-юнкер. Като доброволец участва в Сръбско-турската война (1876). През Руско-турската война (1877-1878) е командир на 5-та пехотна дружина в Българското опълчение и се отличава в боевете при Шипка и Шейново.
След Освобождението поручик Николаев е назначен в Източнорумелийската милиция- 6-та пехотна Старозагорска дружина и 2-ра пехотна Пловдивска дружина (1880). При обявяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия (6 септември 1885), вече с чин майор, е избран за главнокомандващ всички южнобългарски войски до пристигането на княз Александър I Батенберг (9 септември). „За отличие” е произведен в чин подполковник и назначен за началник на Източния корпус.
В Сръбско-българската война (1885) първоначално е началник на Източния корпус, а след това е назначен за началник на Западния корпус- след боевете при Сливница (7 ноември), който действа в направлението Сливница-Цариброд-Пирот. За бойни отличия след войната е произведен в чин полковник (17 ноември).
По време на преврата и контрапреврата (1886) той е на лечение във Виена, откъдето е извикан, за да заеме поста военен министър. На тази длъжност остава 10 месеца, до избирането на княз Фердинанд (28 юни 1887), който го задържа при себе си за военен съветник. По-късно е назначен за началник на 5-та пехотна Пловдивска бригада. На 8 февруари 1891 г. е произведен в чин генерал-майор, а през 1893 г. си подава оставката и преминава в запаса. От 1897 г. отново е приет на военна служба. На 15 ноември 1900 г. е повишен в чин генерал-лейтенант. Първоначално е генерал-адютант на княза, а след това в продължение на 10 години е инспектор на пехотата. От 1907 до 1911 г. става за втори път министър на войната. Междувременно на 18 май 1909 г. достига най-високия чин в армията- генерал от пехотата, и е първият български офицер, удостоен с това звание. От 1911 г. той преминава в запаса.
В Балканската война (1912-1913), макар че е в запаса, изявява желание да бъде полезен на отечеството. Назначен е за комендант на Ямболския укрепен пункт. Тук завършва неговата военна служба.
Умира на 29 август 1942 г. в София (с.Банкя).
Кавалер е на военния орден „За храброст” II и III ст.2 кл.; на великия кръст на ордена „Св. Александър” с брилянти и I ст. на същия орден; златния орден „За заслуга”. През 1936 г. цар Борис III го удостоява с най-големия български орден „Св. Кирил и Методий”, с което той става единственият български военачалник- кавалер на това отличие. Като най-стария генерал от българската войска е избран за кръстник на престолонаследника княз Симеон Търновски (12 юли 1937 г.)

 

Преди 240 години потъва флагманът на британския флот със 100 оръдия и 1200 души

29.08.2022, 08:25

На 29 август 1782 г. поради нехайство в залива Спитхед край Портсмут при рутинни дейности се преобръща и потъва закотвеният линеен кораб HMS Royal George (Крал Джордж) – имащ 100 оръдия и флагман на британския флот. Носи името на кралете Джордж от Хановерската династия.
Поръчан е на 29 август 1746 г. Заложен е за изработване през 1746 г. под името Royal Anne, но в процеса на построяването е преименуван. В момента на спускането на вода на 18 февруари 1756 г. е най-големият кораб в света – дълъг (по кила) 44 м., водоизместимост – 2047 т.
Първи командир на кораба е капитан Ричард Дърил. След като е попълнен с екипаж, той влиза в състава на Западната ескадра от Флотата на Канала през май 1756 г. под командването на адмирал Едуард Хоук. През юли Дърил е наследен от капитан Джон Кемпбъл.
През същата 1756 г. започва Седемгодишната война и Royal George взема активно участие в нея. По-голямата част от 1759 г. той е в състава на блокадата на Брест. През ноември същата година флагманът на Хоук Ramillies влиза в док за ремонт и адмиралът пренася флага си на Royal George. Той е флагман и при Киберон, където потопява френския Superbe.
От 1763 до 1778 г. е изтеглен от операции и е консервиран. Влиза отново в строя, за да участва в Американската Война за независимост. На 16 януари 1780 г. участва в знаменитата Битка на лунна светлина срещу испанци, състояла се нощем, а това не е характерно за епохата на платноходите.
Гибел
На 28 август 1782 г. Royal George под флага на Ричард Кемпенфелдт застава на котва в Спитхед, подготвяйки се за поход в Гибралтар в състава на флота на адмирал Хау. Предстои окончателното му дозареждане с провизи, корабно имущество и боеприпаси. Времето се използва и за довършителни ремонтни дейности.
На следващата сутрин, 29 август, закотвеният кораб преднамерено е наклонен на левия борд чрез преместване към него на оръдията от десния борд и на други товари. Целта е оголване на десния борд за рутинни дейности по подводната част. Капаците върху амбразурите за стрелба на оръдията от гон-дека (най-долната от трите палуби) са оставени отворени и вълните от време на време плискат вода през тях. Така палубата събира вода, но никой не обръща внимание, че се нарушава устойчивостта й.
Допълнителен накланящ момент на кораба се получава от приемането на продукти на борда. Тогава краищата на амбразурите потъват под водата, която нахлува, Royal George окончателно губи устойчивост, преобръща се и потъва. Поради малката дълбочина на водата в залива почти целият рангоут (мачти, реи и останалия такелаж) остават над водата.
По това време на борда се намират около 200-300 близки роднини на посещение на офицерите и матросите плюс 100-200 проститутки, както и мнозина търговци. Точният брой на хората на борда никога не е уточнен, но се предполага да е около 1200 души.
С кораба загиват над 900 души, включително работещият в каютата си контраадмирал Кемпенфелд, сред тях до 300 жени и 60 деца. Спасени са 255 души (11 жени и 1 дете) – някои са посрещнати от лодки, други първоначално се катерят по такелажа, трети сами доплуват до брега.
Изхвърлените на брега удавници са погребани в общ гроб на остров Уайт. През 1956 г. на мястото на погребението е поставена паметна плоча.
Военният съд не успява да установи вина за тргедията и оправдава офицерите и екипажа, повечето от които са загинали. Оцелява и е оправдан може човекът най-отговорен за трагедията – лейтенант Филип Чарлз Дърам, вахтен офицер в момента на катастрофата. Съдът обаче приема официалната версия на флотската комисия, че причина става загниването на корпуса след 26 г. от началото на есксплоатацията му и като следствие катастрофална загуба в здравината при наклоняване.
Извличане
Впоследствие са направени много опити за извличане на останките от потънали Royal George, както и за отстраняването им, защото са само на 65 фута (20 метра) дълбочина и застрашават навигацията на останалите съдове.
Още до края на 1782 г. Чарлз Спелдинг изважда шест железни 12-фунтови оръдия и 9 месингови чрез водолазен звънец.
През 1834 г. братята Чарлз и Джон Дийн си правят примитивни водолазни костюми и извличат 28 железни и месингови оръдия.
През 1839 г. генерал Чарлз Песли организира взривяването на Royal George с дъбови бъчви с барут и покрити с оловна изолация. Задействани са с електричество. Макар мощният взрив да е под вода, разбити са прозорци чак в Портсмут.
Макар генералът да е дал на водолазите указания да се съсредоточат преди всичко върху изчистване на гредите, през следващите три години са извлечени още 30 оръдия. През 1843 г. са вдигнати килът и долните греди и мястото е обявено за изчистено.
Няколко от спасените бронзови оръдия са стопени, за да формират основата на Колоната на Нелсън на лондонския площад Трафалгар.

 

На този ден: Съветският съюз за първи път тества атомна бомба

29.08.2022, 08:20

На 29 август 1949 г. първата съветска атомна бомба е успешно изпитана на ядрения полигон Семипалатинск (територия на днешен Казахстан). Взривена е на площ с диаметър около 20 км. Първата съветска атомна бомба е именувана РДС-1, съкратено от "Реактивен двигател специален".
Мощността на бомбата е 22 килотона, приблизително колкото на американската "Дебелака", хвърлена над Нагасаки през 1945 г.
През 1950 г. са произведени още 9 атомни бомби РДС-1. До март 1951 г. Съветският съюз разполага с 15 бомби от този тип.
На 5 август 1963 г. в Москва между СССР, САЩ и Великобритания е подписан Договорът за забрана на ядрените опити в атмосферата, в космоса и под водата, познат още като "Московския договор". Понастоящем в това споразумение участват 131 държави.
Информацията за това, че СССР създава свое ядрено оръжие, сериозно разтревожва ръководството на САЩ. През юли 1949 г. се появява планът "Троянец", съгласно който американците възнамеряват да хвърлят атомни бомби върху 70 съветски града.
Те били убедени, че Русия не може да създаде свое атомно оръжие преди 1954 г., но успешният опит бил проведен още през 1949 г. Събитието от полигона в Семипалатинск слага край на американския монопол върху ядреното оръжие. - Още ЯО

 

 

Търсят войници за София, Банкя и Горна Малина

28.08.2022, 22:52

Със заповед на командира на Съвместното  командване на силите генерал-майор Валери Цолов е разкрита процедура за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната или в  чужбина на 18 (осемнадесет) длъжности за войници. Местата са във военни формирования от състава на СКС в София, Банкя и Горна Малина.
Кандидатите за назначаване на вакантните длъжности е необходимо да отговарят на изискванията на чл. 141, ал. 1 и ал. 6 от Закона за отбраната и  въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ).
Размерът на основното месечно възнаграждение е не по-малък от 1219 лева. Кандидатите подават лично писмено заявление, с приложените документи към него до командира на съответното формирование чрез структурите на Централно военно окръжие до 20.09.2022 г. включително.
Изпитите са от 17 до 22 октомври т.г. по предварително  разработен график. Те включват тест за проверка на общата култура и изпит за определяне на физическата годност
Поробности на https://www.mod.bg/

 
 

„Армията от дронове“ на Киев отправя предизвикателство

28.08.2022, 22:04

В близко бъдеще ще наблюдаваме нов тип война в Украйна, война на нови технологии и тактики. Всъщност ние вече го наблюдаваме, осъзнавайки каква роля са започнали да играят безпилотните летящи апарати, вкл. и почти дронове-играчки в такава война.
Във въоръжените сили на Украйна, благодарение на помощта и обучението от НАТО, създаването на голям безпилотен флот започна през пролетта, когато Министерството на цифровото развитие, заедно с Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна и Държавната служба за специални комуникации, започна реализацията на проекта за интегрирана система "Армия от дронове" в инициативата United24.
На 22 август министърът на цифровата трансформация на Украйна Михаил Федоров съобщи в канала си в Telegram , че Киев вече е закупил 472 БЛА като част от проекта Army of Drones /Армия от дронове/, някои от които се използват от въоръжените сили на Украйна. Той отбеляза, че украинските власти са събрали 855 милиона UAH за закупуване на нови дронове, като общо се планира закупуването на до 10,5 хиляди дрона с различни размери за различни задачи. На първия етап бяха закупени 78 мултикоптера Matrice , две наземни системи за 20 дрона Warmate и 20 дрона камикадзе Fly Eye .
Изказването на министъра съвпадна с новината, че Украйна е получила от Норвегия 230 микродрона тип хеликоптер Black Hornet и 850 от същите дронове от Великобритания, които са предназначени за разузнаване и са тествани в Афганистан.
Стана известно също, че Тайван, „блокиран от Китай“, прехвърля 800 „летящи револвери“ – дронове Revolver 860 – като военна помощ, всеки от които може да носи до осем 60-мм минометни снаряда, изстрелвани едновременно благодарение на въртящ се барабан , като револвер. Те се доставят от Тайван от DronesVision чрез полски посредници.
Киев също получи малка партида разузнавателни дронове H10 Poseidon II с отлична мобилност и стелт-защита от радари.
Малко по-рано украинският посланик в Турция Василий Боднар заяви, че Baykar вече е готов да реализира проект за изграждане на завод за производство на байрактари в Украйна, а по-късно Baykar също обяви, че ще произвежда нови БПЛА-изтребители Kizilemma в Украйна.
Човек може да има различно отношение към плановете и фантазиите на Киев и неговите партньори, но работата вече кипи в дадената „дронова“ посока. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заявява, че ще продължи да работи по проекта Army of Drones: „Ние купуваме дронове, ремонтираме ги и обучаваме пилоти, а също така стимулираме развитието на украински стартъпи в тази област.“
Съдейки по всичко засега натовско-украинското командване залага на разузнавателните дронове DJI Matrice 300 , полските FlyEye , позволяващи безшумно разузнаване от безопасно разстояние, и дронът-камикадзе Warmate. Но видовете и предназначението на дронове, които се появяват в Украйна, непрекъснато се разширяват.
Министър Федоров казва, че „армията от безпилотни самолети“ може да стане стимул за развитието на военните технологии в Украйна: „Имаме всичко необходимо за това – мощна мотивация, най-добрите специалисти и нетривиални идеи. Вече работим върху развитието на екосистемата за стартиране на дронове. Включваме в сътрудничество ИТ общността и старт-ъп рискови компании. И вече преговаряме за поръчки на дронове за Армията на дронове от украински компании. Например, сред тях са SKIF, Raybird Skyeton и Ukrjet.
Федоров казва: „Закупуването на първите 200 разузнавателни дрона е планирано да приключи до края на август. Обучението на пилоти също върви активно. До момента сме подготвили 400 оператора. Сега свързваме още 10 училища и планираме да обучим до 3000 оператори на дронове през следващите месеци . Ако Киев обаче може да се ангажира сам с обучението на оператори, тогава пускането на производство на собствени дронове очевидно е трудно разрешим проблем.
Между другото, оператори на квадрокоптери и сериозни БПЛА се обучават на създаденото от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна летище край Киев, където вече летят копия на UJ-22 и Scythians.
Може би основният спонсор на Киев е Полша, която според експертите изпълнява многообещаващ съвместен проект „Долината на дронове“, представен в края на юли във Варшава на конференцията Warsaw Drone Summit.
Говорим за създаването и откриването „вече скоро” на сериозен производствен клъстер, който според експерти наистина се развива динамично. Срещата на върха във Варшава беше спонсорирана от Министерството на цифровата трансформация на Украйна и украинското посолство в Полша. А реално плътно с работата са заети Dronarium Academy, наскоро създадената финансова служба Miller & Smith - Friends of Ukraine , която се ръководи от Андрий Д. Мелник , човек с гражданство на Полша и Украйна , и американската организация Chenope, зад която очевидно стърчат ушите на Пентагона.
По думите на експерти, които са наблюдавали срещата на върха във Варшава, нейните организатори са поискали по въпроси, свързани със срещата на високо равнище във Варшава, да се свържат с Chenope, която има офиси както в Киев, така и във Варшава. И тримата инициатори и създатели на "Долината на дронове" изглеждат като една структура.
„Милитаризацията с дронове“ на въоръжените сили на Украйна се превърна в сериозно предизвикателство за частите, участващи в СВО. Предизвикателството, разбира се, беше прието, но отговорът на него трябва да бъде цяла гама от мерки: от помощта на доброволци и изпълнението на „иранската програма“ до бързото масово производство и доставка на вътрешно оборудване на войските. Скоростта в случая несъмнено има голямо значение. - Още БЛА
Източник: https://pogled.info/

 

Столтенберг: НАТО и САЩ да засилят присъствието си в Арктика на фона на руската военна активност

28.08.2022, 21:14

НАТО и САЩ трябва да увеличат присъствието си в Арктика на фона на засилената руска военна активност в региона. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в коментар за Welt am Sonntag.
„НАТО трябва да засили присъствието си в Арктика”, смята генералният секретар на Алианса, без да уточнява какво има предвид, допълват от БГНЕС.
Преди няколко дни, по време на посещение в Канада, Столтенберг отбеляза, че възможностите на Русия в Далечния север са стратегически въпрос за НАТО и Алиансът се нуждае от силно съюзническо присъствие в Арктическия регион.
Арктика е сфера на интереси за редица страни: САЩ, Дания, Финландия, Исландия, Канада, Норвегия, Швеция и Русия.
Значението му нараства поради изменението на климата. Въпреки че затоплянето в региона може да има катастрофални последици за световните морски нива, намаляването на леда отвори нови морски пътища и създаде възможности за производство на енергия.
Чрез дългата си арктическа брегова линия Русия оказва влияние върху региона, отчасти чрез разширяването на военното си присъствие. Така Москва обяви откриването на съветски военни бази в Арктика и инсталирането на модерни оръжия, включително свръхзвукови.
Китай също претендира за интереси в Арктика, наричайки себе си „държава в близост до Арктика“ и търси начини да разшири достъпа си.
Източник: https://fakti.bg/

 

Два американски военни кораба навлязоха в международните води край Тайванския проток за първи път след визитата на Нанси Пелоси в Тайпе

28.08.2022, 12:50

Два американски ракетни крайцери от състава на 7-ми флот (клас Ticonderoga) USS Antietam (CG 54) и USS Chancellorsville (CG 62) навлязоха в международни води край Тайванския проток, предаде Ройтерс, като се позова на трима официални представители на САЩ. Това е първата подобна операция, откакто отношенията между Пекин и Вашингтон се обтегнаха заради визитата на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайпе, отбелязва агенцията.
През последните години американски военни кораби, а понякога и плавателни съдове на съюзнически на САЩ страни като Великобритания и Канада, редовно преминават през протока, което предизвиква гнева на Пекин.
След визитата на Пелоси в началото на месеца, Китай, който счита Тайван за своя територия, проведе военни учения близо до острова.
Официални представители на САЩ, пожелали анонимност, казаха вчера пред Ройтерс, че американските  крайцери “Чансълърсвил” и “Антиетам” извършват  операция в Тайванския проток, която все още е в ход.
Източник: bta.bg

 

Още Ракетни войски

 

На този ден през 1943 година умира цар Борис III

28.08.2022, 08:50

На 28 август в София умира цар Борис III (1894 – 1943) – първороден син на княз (от 1908 г. цар) Фердинанд I и княгиня Мария–Луиза Бурбон – Пармска. Завършва пълния курс на Военното училище (1912) и Военната академия в София (1915).
Участва в Първата балканска война (1912 – 1913) като офицер за свръзка с Главната квартира на българската войска, а през Първата световна война (1915 – 1918) е офицер за поръчки при Щаба на действащата армия.
След абдикацията на цар Фердинанд І се възкачва на престола (3 октомври 1918 г.) и става върховен главнокомандващ на Българската армия. През октомври 1928 г. е произведен генерал от пехотата. Успява да преодолее последиците от ограниченията на Ньойския мирен договор (27 ноември 1919 г.) и превъоръжава армията с модерно оръжие.
В началото на Втората световна война (1939 – 1945) се придържа към курс на неутралитет. С подписването на Тристранния пакт (1 март 1941 г.) открито въвлича България във войната на страната на Германия и нейните съюзници, но не изпраща войски на Източния фронт. Има заслуга за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. В началото на 1943 г. прави опити за установяване на контакти с Англия и САЩ, без да променя политиката на страната спрямо Германия.
Кавалер е на военен орден „За храброст“ I степен, III степен 1 клас, III степен 2 клас и IV степен 2 клас.

 

 

Путин насърчава с указ гражданите на Украйна да се установяват в Русия

27.08.2022, 21:38

Руският президент Владимир Путин е подписал указ №585/27.08.2022, с който насърчава гражданите на Украйна да се установяват в Русия, предаде Франс прес.
Указът предвижда притежателите на украински паспорти, които са напуснали Украйна след началото на войната да имат право да пребивават и да работят в Русия без ограничения във времето.
Единственото изискване за желаещите да се възползват е да дадат пръстови отпечатъци, да бъдат снимани и да бъдат тествани за наркотични вещества и инфекциозни болести.
С друг указ (№586/27.08.2022) Путин разпорежда социални помощи за пенсионери, хора с увреждания и бременни жени от Украйна – 10 000 рубли месечно, което е равностойно на около 170 евро.
По данни на руските власти през 6-те месеца война в Русия са влезли 3 милиона и 600 000 украински граждани, от които 587 000 деца.
Източник: bnr.bg

 

Словакия приземява МиГ-овете си, Полша и Чехия пазят небето ѝ

27.08.2022, 21:32

Полша и Чехия ще пазят небето на Словакия, след като Братислава реши да свали на земята изтребителите си МиГ-29. Възможно е те да бъдат представени като военна помощ на Украйна.
Съгласно подписаното споразумение, полски и чешки самолети ще осъществяват въздушната охрана над съседната им страна, докато тя получи поръчаните от нея 14 американски изтребители Ф-16. По план, те трябва да са готови през 2024. Така Братислава спира да ползва старите си руски изтребители.
Словашките власти са изразявали готовност да изпратят 11-те самолета в Украйна, която продължава да търси от съюзниците си съветско въоръжение, което войниците й са обучени да ползват.
Военният министър Ярослав Над заяви, че все още няма финална договореност по темата с Киев, но има -цитирам “политическа воля” и “смисъл да се помага на имащите нужда от помощ”
До момента Словакия е предоставила на Украйна противовъздушни системи С-300, хеликоптери, гаубици и ракетни установки.
Източник: bnr.bg

 

76 години от създаването на Гранични войски

27.08.2022, 20:15

Днес ветераните граничари от клуб „Ген. -лейт. Йонко Панов” и дружество „Лейт. Младен Калеев” от Столичната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и представители на дружеството от Враца и на форума „Граничарите на България” от София, отбелязаха пред паметника на Незнайния воин 76 години от създаването на Гранични войски с доклад от полк. о.з. Павел Станев, главен секретар на СОСЗР и председател на клуб „Граничари” и полагане на венци и цветя. Заедно с това беше почетена паметта на загиналите  граничари в защита границите на България.
Гранични войски бяха създадени в сложна, трудна и динамична обстановка след Втората световна война. Същите се превърнаха и утвърдиха в щит на родните ни граници и съвместно с органите на МВР, БА и крайграничното население защитаваха държавната ни граница, териториалната ни цялост и суверенита на България.
На 27.08.2022 г. се навършват 76 години от онзи паметен ден, в който бяха създадени Гранични войски на България, които организираха и осъществиха най-качествената и ефективна защита на държавната граница. Военнослужещите – офицери, сержанти и войници охраняваха границата с чест и достойнство. През този период на границата имаше държавен ред.
Гордеем с основателите на Гранични войски. Същите обосноваха пред държавата необходимостта от създаването на специализирани войски и съчетаха чуждестранния и нашия опит при определяне функциите, задачите и структурите на войските.
През този период беше изградена материалната база на войските. Благодарение на периода, в който войските бяха в състава на Министерството на отбраната от 1962 г. до 1972 г., същите бяха наситени с ново и модерно въоръжение, бойна, свързочна, инженерна и химическа техника. В охраната на границата се използваха ефективни инженерно-технически съоръжения, пътища, вишки и заграждения. През този период беше създаден вестник „Граничар” и доброволните отряди на трудещите се.
През същия период в защита границите на България загинаха над 50 български граничари – офицери, сержанти и войници в стотици въоръжени схватки, битки и боеве с диверсионни, разузнавателни, бандитски групи и въоръжени нарушители.
Активността за нарушение на границите се придобива от следните измерения – само за периода 1947 – 1950 г. са налице 11914 опита за нарушение, от тях 1571 въоръжени сблъсъци. В историята на Гранични войски и на България винаги оставят да блестят мъжеството и героизма на граничарите по билото на Беласица, на Римския мост, Доспатската операция, Сарабурун, островите на р. Марица в бой с бандитски групи.
Имената на героите граничари през втората половина на 20 век се помнят от поколения българи – Вергил Ваклинов, Младен Калеев, Асен Илиев, Георги Пирдопски, Георги Стоименов, Стоил Косовски, Иван Миладинов, Илия Русев, Дончо Ганев, Таньо Енчев и десетки други.
Техните паметници непрекъснато се обновяват по инициатива на местните хора, бившите и настоящи граничари и форума „Граничарите на България”.
27 август продължава да бъде в мислите, спомените и сърцата ни, защото за всички нас на границата минаха най-хубавите години от живота и службата.
Тук му е мястото да отбележим, че ние ветераните от Гранични войски,  възприехме с уважение промяната на празника от 27 август на 22 декември. Това е още един прекрасен повод за отбелязване на славните събития от историята на България.
Същевременно нашият народ никога не трябва да забравя празниците на защитниците на нацията от всички времена.
Вечна слава на героите на Гранични войски! - Още ГВ
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Източник: https://otbrana.com, полковник от запаса Павел Станев

 

В Карлово откриха паметник на ракетчика

27.08.2022, 12:34

С воински ритуал днес в Карлово бе открит Паметника - Мемориален знак на българския ракетчик. Организатор на изграждането и на самото откриване е  Общинската организация "Васил Левски" на СОСЗР с председател полковник от запаса Георги Георгиев и секретар майор от запаса Стефан Груев. Открита бе и възпоменателна плоча на основателя на Ракетните войски - генерал-лейтенант Димитър Желев Тодоров. След прерязването на лентата беше извършено и освещаване на паметника от Негово Високоблагоговейнство отец Марко Тодоров – архиерейски наместник на Карловска духовна околия. С поднасяне на цветя присъстващите отдадоха почит на военнослужещите от ракетните войски.
В събитието участваха полковник Мирослав Костадинов – заместник-командир на 61 механизирана бригада и военнослужещи от формированието, Пламен Славов – заместник-министър на културата,  Доньо Тодоров – председател на Общински съвет – Карлово, и.д. директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Диян Валянов, който връчи плакети на на офицери от запаса, подполковник Димитър Мерудийски – началник на военно формирование 22680 – Карлово, заместник-председателят на СОСЗР  бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, председателят на СОСЗР – София област полковник от запаса Христо Петков, представители от община Карлово, членове на Областната и общинска организация на  СОСЗР, военнослужещи от запаса и резерва, служили в Ракетните войски на Република България, гости и жители на град Карлово.
*******
Монументът е посветен на  офицерите, сержантите и войниците, служили в 56-та ракетна бригада в Марино поле и ракетните поделения  край Карлово. Тази година на 28 август се навършват 60 години от първия пуск на българска оперативно-тактическа ракета, изстреляна от полигона "Капустин Яр" в Съветския съюз.
Цялостната дейност по изграждането на паметника бе осъществена от Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Карлово. За целта  бе избрано място и бе проведена кампания за набиране на средства. Монументът представлява копие на оперативно-тактическата ракета 8К-14, която е на въоръжение в Българската армия до началото новото хилядолетие, когато България става член на НАТО.
В Карловския гарнизон са действали няколко ракетни поделения, най-големите от които  са 56-та ракетна бригада и 129 Подвижна ракетно-техническа база. До тяхното закриване в района на Марино поле близо 300 офицери и хиляди войници в продължение на 30 години тренират усилено как се стикова ракета-носител с боен заряд, проиграва се получаването на ядрена бойна глава от тогавашния СССР и насочването на ракетата към определена цел. Ракетите са били от типа СС20, те били с диапазон на поразяване от 50 до 300 км, можели да ударят примерно  Истанбул или базите на американския флот в Бяло и Егейско море. Корпусът на ракетата бил дълъг 8 метра, а с бойната глава надхвърлял 11 метра. Конвенционалният  заряд бил 500 килотона - 10 пъти по-голям от онзи на бомбата, поразила Хирошима през 1945-а. Нашите ракетчици са участвали в тренировъчни пускове на полигона Капустин Яр край Волгоград в Съветския съюз. - Още РВ
Източник: https://otbrana.com/

 

На този ден

27.08.2022, 08;25

На 27 август 1798 г. обединени френски и ирландски сили разбиват английската армия и провъзгласяват Ирландия за република.
През 16 в. след дълги и кръвопролитни войни, ирландските барони са принудени да склонят глава пред английските крале и Ирландия е окончателно покорена от по-силния си съсед. Скъсването на Хенри VIII с католицизма и отказът на ирландците, подобно на англичаните, шотландците и уелсците, да станат протестанти задълбочава конфронтацията между местните и короната.
Като мярка срещу нови въстания, британското правителство започва политика на колонизация, заселвайки английски и шотландски протестанти. Серия от наказателни закони дискриминира католиците и ги изключила от властта.
17 в. е може би най-кървавият в историята на страната. Първо въстанието от 1641 г. става причина за 11-годишна война, а в края на века Ирландия става бойно поле във войната между Джеймс II и Уилям III. През 1798 г. новосформираното Общество на обединените ирландци вдига пореден бунт против британското управление, който отново кърваво потушен. След него през 1801 г. и последните остатъци от самоуправлението на Ирландия са премахнати и тя става част от Обединеното Кралство на Великобритания и Ирландия.
На 27 август 1813 г. Наполеон разгромява обединените руско-австрийско-пруски войски в битката при Дрезден. Битката е част от настъплението, предприето от враговете на френския император след изтеглянето на французите от Русия през зимата на 1812 г.
До сражението се стига след като в средата на август Наполеон изпраща корпуса на маршал Сен-Сир да се укрепи в района на Дрезден, за да контролира маневрите на противника и да превърне града и района в база за контранастъпление. Французите разполагат с около 300 000 войници срещу 450 000 противникови, но въпреки това войските на коалицията избягват пряк сблъсък и се стремят да отслабят французите с обходни маневри и малки битки.
След няколко малки победи съюзниците се решават на решителна битка. На 26 август 200 000 души, водени от маршал Шварценберг, атакуват корпуса на Сен-Сир. На сражението присъстват австрийският император, руският цар и пруският крал. Наполеон обаче бързо пристига на полесражението и почти веднага обръща хода му.
Войските на коалицията побягват панически, а загубите им наброяват 38 000 души срещу 10 000 французи. Наполеон обаче прави тактическа грешка, като не преследва победения противник и не затвърждава успеха си. Така победата се оказва временна и седмици по-късно коалиционните войски подновяват настъплението си към Франция.
На 27 август 1999 г. руският космонавт Сергей Авдеев поставя световен рекорд по престой в Космоса - 742 дни, прекарани в космическата станция „Мир”.
През 1992 г., заедно с Анатолий Соловьов и Мишел Тонини, той е в състава на ОЕ-12 на станция „Мир” в продължение 188 денонощия 21 часа 41 минути 15 секунди. По време на полета четири пъти излиза в открития космос.
От 3 септември 1995 г. до 29 февруари 1996 г. изпълнява полет в състава на ОЕ-20 на станцията „Мир” заедно с Юрий Гидзенко и Томас Райтер. Продължава 179 денонощия 1 час 41 минута 46 секунди и излиза един път в открития космос.
От 13 август 1998 г. до 28 август 1999 г. изпълнява третия си полет на станция „Мир” в състава на ОЕ-26 (командир на екипажа Генадий Падалка) и ОЕ-27 (командир на екипажа Виктор Афанасиев) в продължение на 379 денонощия 14 часа 51 минута 10 секунди, с 3 излизания в открития космос.
Рекордът обаче вече е подобрен. На 16 август 2005 г. руският космонавт Сергей Крикальов, командир на екипажа на Международната космическа станция (МКС), бие рекорда на Авдеев, след като престоява в космоса 747 денонощия и 14 часа.

 
 

Исторически календар

27.08.2022, 08:18

Иван Харалампиев Бедрозов е роден на 27 август 1930 г. в Мирково, Софийско. Средното си образование завършва през 1948 г., след това през 1951 г. НВВУ „Г. Бенковски“, а 1969 г. завършва Военна академия „Г. С. Раковски“.
В периода 1952-1960 г. дава бойни дежурства на 5 летища и лети на Як-9, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-19.
Като командир на ескадрила Иван Бедрозов провежда подготовка за усвояване на самолети МиГ-21 на група от дванадесет летци от 25 февруари до 30 май 1963 г. в Краснодар, СССР. Всички пилоти успешно завършват курса за обучение и се завръщат в страната. В периода 14-18 септември 1963 г. в България пристигат 12 МиГ-21 Ф13. Това е първият самолет в страната, който може да достигне два пъти скоростта на звука и първата машина с триъгълно крило. На 12 ноември 1963 г. капитан Иван Бедрозов става първият пилот, който лети в България с новата машина.
В периода 1969-1973 г. полковник Иван Бедрозов е командир на 22-ри авиополк Безмер. По-късно става заместник командир на 10-и смесен авиационен корпус като едновременно с това съчетава и инструкторска дейност по усвояване на МиГ-21. Уволнява се по болест през 1979 г. Полковник Иван Бедрозов има общ нальот от 2750 часа и 4600 полета зад гърба си – полковник от запаса, военен летец първи клас, заслужил летец на НРБ.

 
 

Анна Лад, която правеше маски за обезобразените войници от Първата световна война

27.08.2022, 08:12

Около 21 милиона войници са ранени през Първата световна война – поразително количество по това време. Напредъкът във военните технологии като артилерийските оръдия обезобразяват младите войници по начини, които историята никога не виждала досега. Тези мъже често са принуждавани да носят гротескни белези до края на живота си. Скулпторът Анна Колман Лад обаче използва художествените си таланти, за да се опита да интегрира ранените ветерани в обществото.
И така – коя е Анна Колман Лад?
Лад е родена Анна Колман Уотс в Брайн Маур, Пенсилвания, през 1878 г. и получава ранното си художествено образование в Париж и Рим. През 1905 г. тя се премества в Бостън и създава свое студио. По времето на Първата световна война тя получава адмирации за скулптурната си работа, която се фокусира върху портретни бюстове и фонтани......Прочети още

 
 

СОСЗР – Велико Търново, поставя нерешените си въпроси пред кандидатите за депутати

27.08.2022, 08:06

Областното и общинското ръководство на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) във Велико Търново поставят в свое обръщение преди изборите за 48-мо Народно събрание редица нерешени въпроси и призовават своите членове и съмишленици да гласуват за тези, които биха ги решили.  Става дума за връщане на имот, осигуряване на клубна база, преразглеждане на новия начин за изчисляване на пенсиите, в т.ч. непризнаването на превърнатия стаж, по-нататъшно развитие на НВУ „Васил Левски“ и др.
Публикуваме въпросите без редакторска намеса.
Двете ръководства считаме за целесъобразно да се представят пред тях (б.р. – кандидатите за депутати) следните въпроси:
1. С решение №840, 10 Април 1978 на Общински Съвет, В.Търново се продава имот с адрес В.Търново, ул. Въстаническа №2, етаж 2. Този имот през 1948 год. по силата на ПМС №10,28.07.1948 год е отнет (одържавен) от Съюза на офицерите и подофицерите от запаса в България, който е бил насилствено закрит от тогавашната власт през 1947.
2. Областното и Общинското ръководства на СОСЗР, В.Търново потвърждаваме, че настояваме  военния имот на ул.”Н.Габровски” №58, където до (31.12 2012) се  помещаваше  клуб ,,Българско войнство”, да бъде предоставен  от Министерството на отбраната на Община В.Търново.
3. След предоставянето му, кметът на Община В.Търново, на основание  решения на Велико Търновския Общински съвет №367/27.09.12 и №708/30.05.2013 година, да го предостави безвъзмездно за ползване от Военно-патриотичните съюзи на Община В.Търново , за не помалко от 10 години срок.
4. Настояваме да се преразгледа новият начин за изчисляване на пенсиите на тези ,които имат стаж категория 1 и е превърнат в стаж категория 3. (По този начин всички  пенсионери имащи стаж 1 категория между 20 и 30 години бяха несправедливо ощететени). Незачитането на първа категория труд на военнослужащите доведе до това, че през последните години приетите за курсанти във НВУ,,Васил Левски“ са с 30-40% по-малко от планираната бройка на МО.
5. Искаме да напомним на всички бивши и бъдещи  депутати през годините от Велико Търново, че когато са поднасяли или ще поднасят служебните си венци по време на всички чествания, курсантите и офицерите в параден строй са осигурявали до голяма степен красотата и преповдигнатия дух на празниците. Представяйки В.Търновска област, депутатите от всички партии да се обединят и да развиват НВУ,,В.Левски“. Това е реалната гордост на Велико Търново.
6. Тъй като никоя партия или коалиция до сега не е откликвала на вопиющата нужда от самостоятелен клуб за запасното войнство във В.Търново, призоваваме нашите членове и симпатизанти да вземат участие в изборите на 02.10.2022 година и да гласуват за тези, които биха решили въпросите поставени в това обръщение.
Източник: https://otbrana.com/

 

 

Отбелязаха 74-та годишнина от създаването на военнотранспортната ни авиация

26.08.2022, 20:36

Днес в 16-та транспортна авиобаза бе отбелязана 74-та годишнина от създаването на военнотранспортната авиация в България и празник на базата, съобщават от ВВС. Гости на тържеството бяха заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, командирът на 24-та авиобаза бригаден генерал Димитър Иванов, командирът на 3-та авиобаза бригаден генерал Николай Русев, командирът на база „КУН” полковник Христо Ганецовски, началникът на инспекция „Безопасност на полетите” полковник Пейчо Пейчев, началникът на СОВН към ГД ГП комисар Любен Николов, заместник-началникът на СОВН към ГД ГП комисар Николай Дженков, ръководители на държавни ведомства и структури и ветерани. Специални госи бяха бившите командири, офицерите Вълчо Джурелов и Памен Банчев.
За висок професионализъм и постигнати отлични резултати при изпълнение на служебните си задължения бяха наградени военнослужещи от авиобазата.
През 1948 година на летище Враждебна е сформиран 14-ти преносен авиационен полк, две години по-късно той е преименуван на 16-ти транспортен авиационен полк, а на 26 август 1953 година получава своето първо бойно знаме. През своята 74-годишна история полкът търпи множество организационни промени, лети на десетки типове самолети и вертолети, мести се на летище Доброславци, за да се завърне  отново на Враждебна и да се превърне в 16-та транспортна авиобаза.
Независимо от промените, базата винаги остава неразделна и значима част от българските Военновъздушни сили. Единствената, чиито личен състав участва пряко в трите основни мисии на ВВС. Подготвила хиляди български и чуждестранни авиационни специалисти, днес тя е най-старото действащо военно авиационно формирование в България.
Източник: https://otbrana.com/

 

Цар Борис III: Шипка е героичният образ на българското възраждане

26.08.2022, 17:19

На 26 август 1934 година при тържествен ритуал е открит паметника на Шипка. Цар Борис III произнася следната реч:
"Ваши Високопреосвещенства, господа, братя българи. Освобождението на българския народ е най-величавия момент, най-крупното събитие в нашата история. То е апотеоза на сбъднатите най-съкровени въжделения, хранени с векове в българската душа.
На това място преди 57 години българската съдба се беше спрела в колебание. По тия върхове руси и българи водиха три дни страшните боеве,от които зависеше изхода на освободителната война. Старинната доблест на руското войнство се покри тук с нови лаври, а българското опълчение, родоначалника на нашата храбра армия, извърши своя легендарен подвиг. И пред удивините погледи на света тук възсия славата на българското оръжие, възкръснала след пет векове. От "Орлово гнездо" блесна първия сияен лъч на българската свобода.
Шипка е героичният образ на българското възраждане. Тя събра в един епичен устрем мъжеството и духовните сили на българския народ. Но пътя до Шипка бе далечен път. По него е килията на Паисий, българската църква във "Фенер", лобното място на Левски, на Ботев, и черешовото топче, които символически отбелязват преходите на неудържимия възход на българския народ. Народните будители и апостоли на революцията, борците за българска църква и борците за българска държава работиха, всеки със средствата на своето време, но с еднакъв полет и със същата светла надежда за българското освобождение.
Победоносната освободителна война, водена от руските войски, начело с незабравимия благороден рицар Цар-Освободителя, бляскаво увенча тоя поглед на българина към свобода и народно добруване. Тая война бе от страна на братския руски народ едно дело на великодушие без друг пример в историята на народите.
Господа,
На тая светла епоха от борби, на това велико дело за Освобождението и на техните дейци и герой, народната признателност издигна тук, на това място, тоя величествен паметник. Всеки паметник, обаче, е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът, който живее в поколенията и ги вдъхновява към подвиг. Такъв невидим паметник трябва да издигнем и ние в душите си за великата епопея на освобождението, за безсмъртния подвиг на Шипка и да го предадем на нашите потомци.
Пред лицето на ратниците, героите и доблестните опълченци, живи между нас, и пред невидимите гробове на славно загиналите, нека кажем, че свято ще пазим техния спомен. На живите нека кажем: "Бъдете горди: вашият пример вечно ще въодушевява българските сърца". А на падналите в борбата да кажем: "Спете спокойно. Вашите завети няма да бъдат забравени!"
С тия чувства на развълнувана почит, с които у всеки българин е свързана неделимо и почитта към братския руски народ и към руските герой и ветерани от Освободителната война, аз се прекланям дълбоко пред светлото дело на нашето Освобождение и, от името на българския народ,откривам тоя паметник и го предавам на грядущите поколения за назидание, вечна слава и признателност.
Да живее България! Ура! "
Това е признателната реч на българския цар Борис III, с която открива паметника във възхвала на Освободителите - руските богатири и българските опълченци и го предава на "грядущите поколения" за вечна слава и признателност.

 
 

Военният комитет на НАТО се събира през септември в Естония

26.08.2022, 17:00

Военният комитет на НАТО – най-висшият военен орган на Алианса, който събира началниците на отбранителните сили на страните членки, ще се проведе в естонската столица Талин между 16 и 18 септември.
Според съобщението, публикувано от НАТО, присъстващите ще обсъдят редица теми с акцент върху стратегическото развитие в рамките на организацията. Те ще говорят и за текущите мисии на Алианса по света, включително тези в Ирак и частично признатото Косово.
Домакин на събитието ще бъде началникът на отбранителните сили на Естония генерал-лейтенант Мартин Херем.
За първи път на конференцията ще присъстват представители на Финландия и Швеция, които в момента са в процес на присъединяване към Алианса.
Източник: news.bg   

 
 

Ще видим ли офицери от запаса и резерва в новия парламент?

26.08.2022, 15:58

Както  винаги преди парламентарни избори, така и сега с интерес очаквам да видя дали в листите на партиите и коалициите, които имат намерение да управляват страната, ще има достатъчно експерти в областта на отбраната и Въоръжените сили. Що се отнася до МВР, там е ясно. Видяхме в последния парламент, как техни досегашни министри и главни секретари, макар и в опозиция, вкараха текстове при актуализацията на бюджета за увеличаване на заплатите на полицаите. Сега става ясно, че в новия състав на парламента ще влезе и досегашният вътрешен министър, като водач на листа в Перник. Така че там ще се съберат доста ръководители на вътрешната сигурност, което не казвам, че е лошо. Но дали така ще бъде и с отбраната?
Ще видим ли в 48-ото Народно събрание генерали, адмирали, полковници и други офицери от запаса и резерва? Силно съм скептичен в това отношение. Впрочем в последно време се наложи една тенденция, при която партиите се изчистват от такива експерти. Най-пресен е случаят от последните три парламента. Рязък спад в това отношение има след 44-ото Народно събрание. Останаха само няколко, да ги наречем мохикани, по темата. Не говоря за предишните, където нещата стояха още по-добре. Няма съмнение, че тази тенденция в последно време създава впечатление за подценяване ролята на парламента по отношение на отбраната и Въоръжените сили. Очевидно е, че се дава приоритет на другите сфери в сигурността. Но ще видим, когато му дойде времето, както сме чували тацзи приказка.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Най-тежкото поражение на морските сили на САЩ идва от японците и акулите

26.08.2022, 08:32

Когато USS Indianapolis (СА-35) потъва на 30 юли 1945 г., то тъкмо е доставил части за атомната бомба, които ще бъдат пусната над Хирошима.
В действителност, крайцерът на ВМС има плодотворна кариера в Тихоокеанския театър през Втората световна война – докато японските торпеда не го потапят на дъното на океана само за 12 минути, поради множество грешки в комуникацията.
След това последва най-лошата авария в американската военноморска история – торпедното нападение, когато близо 1000 моряци са убити или оставени във водата сред орди от акули за три и половина дни......Прочети още

 
 

Последни битки над България срещу англо-американската авиация през Втората световна война

26.08.2022, 08;28

Последното въздушно противоборство над Царство България срещу съюзниците по времето на Втората световна война се осъществява на 26 август 1944 г. Това е и последният удар на англо-американската авиация по Румъния. В него участват над 250 бомбардировача Б-24 и Б-17, прикривани от изтребителите П-38 и П-51. Два американски самолета са свалени при завръщането си от българската авиация. 3/6 орляк участва в битката със 16 Ме-109G-6.
Отличават се поручик Стоян Стоянов, подпоручиците Димитър Сотиров, Георги Георгиев и подофицер Кирил Стоянов. Общата равносметка от действията на съюзниците се изразява в 1828 загинали, 2372 ранени и щети за 24 милиарда лева. Срещу тези цифри България е извършила 723 излитания за противодействие, свалени са 17 бомбардировача и 2 изтребителя.
Източник: Музей на авиацията - Крумово

 
 

AW249 изпълни първи полет

26.08.2022, 07:30

Прототипът на новия италиански щурмови вертолет Leonardo Helicopters AW249 е изпълнил първия си полет на 12 август 2022 г., но информация за полета изтече едва сега. За това пише Flightglobal.
Дебютният полет се е осъществил от изпитателния център на Leonardo Helicopters във Верджате, северозападно от Милано. Полетът е продължил около 30 минути и е имал за цел да тества базовите летателни характеристики на машината, включително зависване с и без използването на земния ефект, въртене по време на зависването и нискоскоростни движения напред и назад.
Според Flightglobal от 12 август до сега прототипът е изпълнил поне още седем полета.
Очаква се към изпитанията скоро да се присъедини втори прототип, който е на финалния си етап на производство.
От Leonardo Helicopters са отказали официални коментари, позовавайки се на клаузи в договора си с италианската държава, която е поръчала щурмовия AW249.
През януари 2017 г. италианското правителство сключи договор с Leonardo Helicopters за разработката на AW249 в рамките на програмата (Nuovo Elicottero da Esplorazione e Scorta). По нея трябва да се създаде заместник на сега използвания от италианската армейска авиация боен вертолет AW129D Mangusta.
Договорът, който е на стойност от малко под €490 млн., включва създаването и тестването на новия вертолет, като в рамките на това ще се построят пет вертолета – микс от прототипи и предсерийни машини. Изпитанията ще приключат през 2025 г. В следващите 10 години се очаква Италия да поръча не по-малко от 48 вертолета от този тип, които да заменят същото количество AW129, налични днес.
Като външен вид новия AW249 изглежда, като уголемена версия на AW129. Механично вертолетите са напълно различни и новата машина използва динамичната система на модела AW149. Вертолетът се задвижва от два газотурбинни двигателя General Electric CT7-8E6 с мощност от 2500 shp всеки. Излетната маса се очаква да е около 8 тона, крайсерската скорост ще е 259 km/h, а продължителността на полет около три часа.
Първият прототип изглежда снабден с прицелно-обзорната система Rafael Toplite III, използвана и на AW129. Вертолетът ще има едно трицевно 20-mm оръдие TM197B, разположено на въртяща се турелна установка в носа. Основният „калибър” на новият боен вертолет ще е управляемата ракета  Rafael Spike-LR.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

 

Германските военни доставки за Украйна са пред изчерпване

25.08.2022, 21:40

Властите в Германия твърдя, че запасите от оръжие са изчерпани на фона на подкрепата за Украйна, съобщи Fox News.
Дискусията за германските доставки на оръжия за Украйна отново се появи тази седмица, след  като германският външен министър Аналена Бербок (на снимката) предупреди, че оръжейните запаси на Берлин са изчерпани.
Бербок каза в сряда, че Германия не е в състояние да направи повече по пътя на незабавно изпращане на оръжейни доставки на Украйна.
"За съжаление ситуацията тук е такава, че имаме абсолютни дефицити в собствените си запаси", каза тя в интервю за ZDF.
Припомняме, че във вторник германският канцлер Олаф Шолц обяви отпускането на нова партида оръжие за на над 500 млн. евро на Украйна.
Неназовани източници тогава съобщиха, че Берлин планира да достави още три ЗРК Iris-T, десет бронирани ремонтно-евакуационни машини, 20 ракетни установки, високоточни боеприпаси и системи за защита на дронове.
Цялото въоръжение ще бъде предадено на украинските въоръжени сили през 2023 г., докато някои компоненти на пакета за военна помощ може да пристигнат в Украйна дори по-рано.
Източник от германското правителство също така заяви, че бюджетната комисия на германския парламент все още не е одобрила доставките, които Шолц определи като принос към модернизацията на украинските въоръжени сили.
По-рано депутати от управляващата коалиция в Бундестага призоваха за увеличаване на оръжейните доставки за Украйна, дори ако това временно ще отслаби германската армия.
От своя страна в. "Ди Велт" писа, че Германия е пренебрегвала молбите на Украйна за доставка на оръжие в продължение на няколко месеца.
Германия беше изправена пред критики за първоначалното си колебание да изпрати отбранителна помощ на Украйна, известна с изпращането на 5000 каски в навечерието на инвазията и по-късно спря доставките на оръжия през април, когато каза, че нейните резерви са изчерпани.
От януари 2022 г. Германия е предоставила на Украйна над 685 милиона долара доставки на оръжие.
Шолц посети украински войници в Северна Германия в четвъртък, като изрази възхищението си от тяхната "смелост". Военнослужещите са в северната провинция Шлезвиг-Холщайн за обучение на немски танкове Gepard, съобщи "Дойче веле".
Германия, каза Шолц, иска да гарантира, че войниците ще получат подкрепата, от която се нуждаят. Той похвали Бундесвера за осигуряването на обучението.
Той каза, че обучението е "изключителен пример" за подкрепата на Берлин за Украйна.
Канцлерът се срещна с военните, ръководещи обучението, преди да инспектира танковете Gepard и да позира за снимка в един от тях.
Източник: https://news.bg/

 

Ердоган потвърди: Можем да дойдем неочаквано през нощта!

25.08.2022, 20:52

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес потвърди плановете на Анкара за предприемането на трансгранична операция в Сирия, предаде турската държавна телевизия ТРТ.
Ще продължим да се борим срещу терористичните организации, докато не осигурим коридор за сигурност с дълбочина 30 километра (в Сирия, край границата с Турция). Още веднъж обявявам това на света, заяви Ердоган, който говори на церемония в югоизточния турски окръг Битлис.
Ердоган за пореден път повтори, че операцията в Сирия може да започне по всяко време.
Винаги казваме, че можем да дойдем неочаквано през нощта. Можем да го направим във всеки един момент, заяви турският президент, като добави, че "Анкара няма претенции към чужда територия".
Ердоган съобщи през май, че Турция ще започне нова военна операция в Северна Сирия, за да се противопостави на терористичните заплахи, които по думите му произтичат от южната граница на страната. Той добави, че целта е да бъдат възобновени усилията за изграждане на дълбока 30 километра зона за сигурност по границата между Турция и Сирия.
От 2016 г. досега Турция е извършила няколко големи военни операции в Северна Сирия. Офанзивите са били насочени главно срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), разглеждани от Анкара като сирийско разклонение на ПКК (Кюрдската работническа партия).
ПКК, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак и свързаните с нея бойци са активни в Северна Сирия.
Източник: https://fakti.bg/

 

Променят Плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г.

25.08.2022, 20:02

Няколко структури са засегнати от предложените от министъра на отбраната Димитър Стоянов изменения на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г. Целта е, се посочва в мотивите към проекта, е осигуряване и развитие на необходимите отбранителни способности за гарантиране на националната  и съюзна сигурност.
В Служба „Военно разузнаване”
Предложението е планираното преразпределение на личен състав по  категории за 2022 г., да се запази с квотите по категории личен състав към  2021 г. Тази промяна е обоснована с увеличена потребност от носене на  дежурства и водене на стратегическо електронно разузнаване в контекста  на промяната в средата на сигурност, свързана с кризата в Украйна, което се  осъществява основно от сержантския състав от службата.
В Национален военен университет „Васил Левски”
Промяната е насочена към оптимизиране на структурата чрез  извършване на организационно-щатни промени през 2022 г.. Тя е свързана с решението на 47-ото Народно събрание за преобразуването на факултет „Общовойскови” със седалище в гр. Велико Търново в два нови факултета „Сигурност и отбрана” и „Логистика и  технологии”. Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен си остава.
В Командване за логистична поддръжка
С изменението в плана ще се постигне реорганизиране на Командването.  Това ще стане с увеличение на числеността на личния  състав за организиране на охраната на стратегически обекти и обекти от  критичната инфраструктура в управление на Командването за логистична  поддръжка. Причината, според доклада на министъра към проекта, е, че охраната с частни охранителни фирми е съпроводена с редица условности, допускания и проблеми,  свързани както с качеството на извършваната услуга поради трудното  наемане и назначаване на служители и тяхната висока средна възраст, така  и с ограничените правомощия на командирите по осъществяване на  ефективен контрол на охраната. Реорганизацията се налага за подобряване  на сигурността и намаляване на риска от нерегламентиран достъп до охраняемите обекти.
Има изменения и допълнения в  графиците и разчетите за развитие на въоръжените сили на Република  България до 2026 година, които не са явни. Посочва се, обаче, че с промяната ще се повишат  способностите на въоръжените сили.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Нанесохме втори удар в Сирия срещу проирански милиции, съобщи Централното командване на въоръжените сили на САЩ

25.08.2022, 17:30

Военновъздушните сили на Съединените щати са бомбардирали за втори път в рамките на 24 часа нови позиции на подкрепяните от Иран военни милиции в Източна Сирия, съобщи днес Централното командване на въоръжените сили на САЩ, предаде ДПА.
Базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на правата на човека съобщи, че в резултат на новите въздушни удари, насочени срещу постове в провинция Дейр аз Зор, са убити трима бойци от подкрепяните от Иран милиции. Централното командване на въоръжените сили на САЩ също съобщи за двама или трима загинали. Според доклада за атаките бомбардировките са били отговор на скорошни координирани ракетни атаки на милициите срещу два обекта на американската армия в региона.
Вчера американските военновъздушни сили атакуваха позиции в Дейр аз Зор, които се управляват от група, съставена от шиитски бойци от Афганистан. При вчерашните атаки са били убити шестима души, съобщи Сирийски център за наблюдение на правата на човека.
“Ударът беше необходим, за да защити американските служители в Сирия, които бяха обект на няколко неотдавнашни атаки от страната на подкрепяните от Иран военни групи”, заяви днес висшият служител на Пентагона Колин Кал във Вашингтон и добави, че американските войници няколко пъти са били обстрелвани от милициите.
“Тази операция е демонстрация, че Съединените щати няма да се поколебаят да се защитават от иранска и подкрепяна от Иран агресия, когато такава се появи”, заяви Кал.
Силите на САЩ бяха разположени в Сирия през 2015 г., за да подпомогнат своите съюзници, особено сирийските кюрди, в борбата им срещу “Ислямска държава”. От 2011г. насам Иран е основен поддръжник на сирийския президент Башар Асад.
Сирийското правителство не даде официален коментар във връзка с въздушните удари.
Източник: БТА

 

Путин подписа указ за увеличаване на числеността на руските въоръжени сили

25.08.2022, 16:00

Руският президент Владимир Путин подписа указ за увеличаване на числеността на въоръжените сили на Русия със 137 000 военнослужещи, предава РИА Новости, като се позовава на руския официален портал за държавна информация. Указанията влизат в сила от 1 януари 2023 година.
"Да се ​​установи щатната численост на въоръжените сили на Руската федерация в размер на 2 039 758 единици, включително 1 150 628 военнослужещи", се казва в новия указ.
В съответствие с предишния указ от 17 ноември 2017 г. руските войски наброяват 1 902 758 войници и офицери, включително 1 013 628 военнослужещи.
Припомняме, че досега Русия не е съобщила нито точния, нито приблизителния брой на жертвите на войната в Украйна, както и на хората,които са загубили трайно способността си да воюват след получени наранявания. Руското министерство на отбраната направи две такива съобщения на 2 март и на 25 март, последната информация беше за 1351 убити военнослужещи. От друга страна Би Би Си към края на април потвърди имената на 1899 руски военни, загинали във войната в Украйна. Вероятно обаче десетки хиляди са загинали.
Според официалната информация в Украйна се бият само професионални войници и доброволци и там не се изпращат наборни военнослужещи, макар че в първите дни на войната стана ясно, че имало такива случаи, но Путин е разпоредил тяхното изтегляне от арената на бойните действия, а командирите, които са били допуснали наборници на фронта са били наказни.
Различни правозащитни групи съобщават, че много войници, подписали договор се отказват и не продължават контрактите си, защото не желаят да се бият в Украйна и различни адвокатски групи им помагат за законното разтрогване на договорите така, че да не бъдат съдени.
Паралелно се съобщава за наемане на затворници, на които е предлагана амнистия срещу сключване на контракт за постъпване в армията, но досега няма официални потвърждения за тази практика.
Източник: https://news.bg/int-politics/

 

300 военнослужещи отиват на границата

25.08.2022, 15:18

Министерството на отбраната увеличава помощта, която Българската армия оказва на МВР по охрана на държавната граница във връзка с увеличения миграционен натиск по българо-турската граница и предстоящите избори. В охраната ще участват военнослужещи, транспортна техника и безпилотни летателни апарати, съобщава Пресцентърът на МО.
В последователни срещи, последната от които днес, конкретните параметри на допълнителната помощ бяха договорени между Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи, с участието на Главна дирекция „Гранична полиция“.
От 27 август 2022 г. Сухопътните войски ще увеличат поетапно участието си с повече от 300 военнослужещи с необходимата транспортна техника с повишена проходимост. Военнослужещите ще продължат да провеждат съвместни патрули със служители на ГД „Гранична полиция“. В изпълнение на мисията на въоръжените сили „Принос към националната сигурност в мирно време“ от 1 ноември 2021 г. военнослужещи от състава на Сухопътните войски всекидневно оказват съдействие на органите на МВР за охрана на държавната граница.
********
(Б.р.  – От 27 август Сухопътни войски ще увеличат поетапно с 300 военнослужещи помощта си на МВР за охрана на границата. Датата е много символична. На 27 август се навършват 76 години от създаването на  Гранични войски на България. На 10 август 1946 г. е утвърден от Народното събрание Закон за създаването на Граничната милиция. Законът се публикува на 27 август същата година. Съгласно него Министерството на войната се освобождава от грижите по охраната на границата и “При Министерството на вътрешните работи се учредява управление на Граничната милиция, на която се възлага пазенето на границата. Затова на 27 август ветераните пазители на границата в цялата страна отбелязват Празника на Гранични войски. Днес техният наследник Главна дирекция „Гранична полиция“ чества своя професионален празник на 22 декември. На този ден в следосвобожденска България през 1887 г. е приет първият Закон за пограничната стража. От 1962 до 1972 г. Гранични войски са към Министерството на народната отбрана в състава на Въоръжените сили, а през останалия период от съществуването си – в системата на Министерството на вътрешните работи.)
Източник: https://otbrana.com/

 

Тайван обмисля рекордно увеличение на разходите за отбрана

25.08.2022, 09:15

Тайван предложи 19 млрд. долара разходи за отбрана за следващата година - двуцифрено увеличение спрямо 2022 г., съобщава "Ройтерс".
В тях са заложени средства за нови бойни самолети.
Предложението идва седмици, след като Китай организира широкомащабни военни учения около острова, който смята за своя суверенна територия.
Пекин проведе най-големите си военни учения около демократично управлявания остров, като по-рано този месец той беше посетен от председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Визитата й разгневи Пекин, който я счете за опит на Вашингтон да се намеси във вътрешните работи на Китай.
Общият бюджет за отбрана, предложен от кабинета на президента Цай Инуън, предвижда увеличение от 13,9% на годишна база до рекордните T$586,3 милиарда ($19,41 милиарда).
Това включва допълнителни T$ 108,3 милиарда разходи за изтребители и друго оборудване, както и други "специални средства" за Министерството на отбраната.
Планираните разходи за отбрана, които са рекордно високи и трябва да бъдат одобрени от парламента, бележат шестата поредна година на растеж на разходите за отбрана на острова от 2017 г. насам.
Напрежението между Китай и Тайван расте от месеци. Китай гледа на острова като на отцепила се провинция, която трябва да бъде обединена с континенталната част на страната.
Тайван живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г., когато победеното правителство на Китай избяга на острова, след като Комунистическата партия на Мао Цзедун спечели гражданска война.
Източник: https://news.bg/

 

 

Дъглас Макгрегър: Неизбежен провал в Украйна, САЩ пренерегват фактите и уроците от историята

24.08.2022, 22:58

В отворено писмо, озаглавено „САЩ трябва да въоръжат Украйна сега, преди да е станало твърде късно”, 20 известни американски защитници на войната срещу Русия в Украйна твърдят, че конфликтът е достигнал решаващ момент. Авторите настояват, че за да спечелят, украинските сили се нуждаят от изобилие от ново оборудване, включително постоянно снабдяване с боеприпаси и резервни части за артилерийски платформи, системи за противовъздушна отбрана с малък и среден обсег за противодействие на руски въздушни и ракетни удари и боеприпаси ATACMS за HIMARS с обхват от 300 км, необходими за нанасяне на удари по руски военни цели навсякъде в Украйна или Крим.
Междувременно, първоначалният поток от оборудване и боеприпаси от европейските съюзници на Вашингтон в Украйна беше сведен до минимум. Даниел Фиот, европейски анализатор на отбраната във Vrije Universiteit Brussel, се оплака: „Украйна се нуждае от хардуер, а не от горещ въздух“. Също толкова важно е, че настъпва умора от притока на бежанци в цяла Европа........Прочети още

 

Крупнокалибреният снайпер Chey Tac Intervention

24.08.2022, 22:48

Снайперската оръжейна система с голям обсег CheyTac LRRS (Long Range Rifle System) е специално проектирана да поразява „меки цели“ на далечни разстояния (soft targets, американски евфемизъм, обозначаващ хора - противникови войници, престъпници и т.н., за разлика от hard targets, тоест материални средства като автомобилна и друга техника).
В същото време основната задача е била да се създаде оръжие, което да превъзхожда оръжията с калибър 12,7 mm (.50) по отношение на възможностите, включително и точността на големи разстояния.
Затова в САЩ е разработен патронът .408 CheyTac (номинален калибър 10 mm). Новият патрон заема междинно положение по размер и тегло между мощният картечен патрон .50 Browning (12,7x99) и популярният снайперски патрон за далечни разстояния Lapua (8,6x76). В същото време, благодарение на специалната форма и дизайн на куршума, той има много голям балистичен коефициент и поддържа свръхзвукова скорост на разстояние повече от 2000 m. В същото време, при разстояния повече от 700 m, енергията на куршума от калибър .408 е по-висока от енергията на куршума .50 Browning на същия диапазон, въпреки факта, че патронът .408 е с 30% по-лек и създава по-малък откат.
Според фирмата CheyTac Associates, производител на патроните .408 и оръжията за тях, системата CheyTac LRRS, състояща се от пушката CheyTac Intervention M200 с оптичен мерник Nightforce NXS 5.5-22X, патрони .408CheyTac, фирменият балистичен компютър (на основата на PDA Casio Cassiopea M70) и свързаните към него сензори за вятър, температура и атмосферно налягане Kestrel 4000 осигурява ефективна стрелба по цел с височината на човешки ръст на разстояние от 2000 m, гарантираща точност под 1 ъглова минута (1 MOA).
Пушката CheyTac Intervention M200 е оръжие с подаване на патроните от пълнител с надлъжно плъзгащ и завъртащ се затвор. Патроните се подават от снемаеми едноредови пълнители с капацитет 5 патрона.
Пушката Intervention M200 е разглобяема, цевта се изважда за транспортиране и съхранение, а прикладът се придвижва напред до упор. Като цяло дизайнът на пушката M200 се основава на дизайна на пушката Windrunner .50 калибър, създадена от американската компания EDM Arms. Цевта на пушката Intervention M200 е конзолно окачена в цевната кутия, задната й част е скрита в тръбен корпус, към който са прикрепени сгъваемата двунога и дръжката за носене. Върху дулния срез на цевта може да бъде прикрепен ефективен дулен спирач или заглушител OPSINC. Пушката не е оборудвана с открити мерници. За инсталиране на оптиката се използва стандартната планка тип Picatinny, а оптичният мерник Nightforce NXS 5.5-22X се смята за основен. Ако е необходимо, оптичният мерник може да бъде допълнен с модул за нощно виждане AN/PVS-14 и инфрачервен лазер за засветяване на целите AN/PEQ-2. В допълнение към основната пушка M200, фирмата CheyTac произвежда и по-опростена и по-евтина еднозарядна пушка Intervention M310 за същия патрон .408 CheyTac. Пушката M310 е неразглобяема и има регулируема пластмасова ложа. - Още снайпери

 

Търсят решения за възстановяване на Портал-паметник на 7 Пехотен преславски полк

24.08.2022, 21:22

Възстановяването на Портал-паметник на 7 Пехотен преславски полк в Шумен, на който да бъдат изписан имената на загиналите в Балканските и Първата световна война, не  е забравено. Днес в Регионална библиотека „Стилян Чилингиров“ бе актуализиран съставът на Инициативния комитет. За председател бе избран доскорошният областен управител д-р Владимир Йолов, за заместник-председател - бившият началник ан гарнизона полковник от запаса Митко Йоцов, а за секретар – председателят на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) подполковник от запаса Николай Калев. В състава влязоха деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ, полковник доц. Дилян Димитров, началникът на Военното окръжие подполковник Георги Георгиев, представители на военно-патриотичните организации, историци, архитекти и други общественици. Покана за участие бяха получили всички от стария състав на комитета.
За свършеното от 2016 г. досега говори председателят на Областната организация на СОСЗР полковник от запаса Радослав Узунов. Найден Косев, заместник-кмет на Общината, изрази готовност и занапред да помага за реализирането на инициативата. От проведеното обсъждане стана ясно, че ще се работи едновременно по две направления, що се отнася до намиране на решение за място на паметника. Възможностите са две – историческият портал да бъде изграден на общински терен или в района на военен обект, какъвто е факултетът. Във връзка с това, при готовност от страна на Инициативния комитет, ще бъде поискана среща с началника на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Байдън обяви отпускането на военна помощ на Украйна в размер на 2,9 милиарда долара

24.08.2022, 15:50

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви отпускането на най-големия пакет военна помощ за Украйна в размер на 2,9 милиарда долара. Това се посочва на сайта на Белия дом, съобщава RT.
„Съединените щати се ангажират да подкрепят народа на Украйна... Като част от този ангажимент, аз съм горд да обявя нашия най-голям транш за помощ за сигурността до момента: приблизително 2,98 милиарда долара в оръжия и оборудване“, каза той.
Според него това ще позволи на Украйна да получи системи за ПВО, артилерийски системи и боеприпаси, радари и др.
По-рано беше съобщено, че администрацията на САЩ планира да обяви нова военна помощ за украинската армия в размер на 3 милиарда долара.

 

Варна и българската военноморска авиация (1959-2009 г)

24.08.2022, 09:30

След края на Втората световна война българските Военноморски сили (ВМС) не разполагат със своя авиация. Формираното през 1942 г. водосамолетно ято във Варна остава в състава на Военновъздушните сили (ВВС) до 1950 г., когато то (вече като водосамолетна разузнавателна ескадрила) преминава в състава на флота. След седем години поделението (преобразувано във водосамолетен полк) е разформировано, а водосамолетите са предадени на рибарския флот. ВМС отново остават без авиация. На 14 октомври 1959 г. е сформирана авиационна група, която по-късно прераства в отделна противолодъчна (за борба с подводници - б.а.) ескадрила вертолети (ОПЛЕВ) с мирновременен щат от три екипажа. Отначало организационно тя е към командването на 16-и транспортен авиополк, като се базира на летище Враждебна - София. За първи командир е назначен капитан Димитър Ив. Георгиев. Замисълът е ескадрилата да бъде базирана там временно, докато трае обучението на бъдещите морски вертолетчици и докато бъдат доставени от СССР специализирани летателни машини за борба с подводници. След това по план поделението е трябвало да бъде пребазирано в Балчик. При формирането на екипажите са включени и кадри от бившия водосамолетен полк, с което се осигурява приемствеността между поколенията морски летци. В спомените си майор Георгиев изказва благодарност на командира на вертолетния транспортен авиополк във Враждебна полковник Иван Калмушки и на командира на едната от вертолетните ескадрили майор Милан Миланов за помощта им при окомплектоването с летци и техници, както и при тяхното по-нататъшно обучение.........Прочети още

 

Военни или военнослужещи? И други такива въпроси

24.08.2022, 09:25

В последно време, а и не само сега, чуваме по телевизията, четем по вестниците, слушаме дори в парламента, че военните, например, ще помагат за охрана на границата, при гасенето на пожари и т.н. Военните или военнослужещите?  Законодателят е казал: „Гражданите, приети на военна служба, са военнослужещи. Военнослужещите са офицери, офицерски кандидати, сержанти (старшини), войници (матроси). Курсантите са военнослужещи с особен статус.“ Не е казал „военните“. Изглежда е наясно, че „военните“ може да е само прилагателно, като част на речта или като определение на съществително в изречението. Така че бихме могли да кажем, че при гасенето на пожара участват военнослужещи с военна техника, а не военни с техника, например.
Още някои фрази, които често се изговарят грешно.
* Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България, а не на Българската армия.
* Президентът свиква Консултативния съвет за национална сигурност, а не по национална сигурност.
* Началникът на отбраната не е началник на Щаба на отбраната.
* Щабът на отбраната не е Щаб по отбраната.
* Патрон на Военната академия е Георги Стойков Раковски, а не Георги Сава Раковски.
* Сухопътни войски, ВВС и ВМС са трите вида въоръжени сили у нас, а не родове войски.
* В България има Закон за отбраната и Въоръжените сили, а не Закон за отбраната на Въоръжените сили.
* Подчиненият (младшият) е длъжен да се обръща към началник (старши) с обръщението „Господин”(„Госпожо”), като добавя военното му звание. Началникът (старшият) е длъжен да се обръща към подчинен (младши), като назовава военното му звание, например: „Господин (госпожо) редник” или „Редник Петров (Петрова)”.
* Корабът плава, а не плува.
* Самолетът се управлява, а не се кара.
* Военните формирования от въоръжените сили се комплектуват с личен състав, оръжие, бойна и друга техника, а не се окомплектоват.
* Въоръжените сили могат да изпълняват задача, като  участват в охраната на държавната граница, но не и да я охраняват. Само охраната на въздушното пространство на Република България се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави.
* У нас има Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите, а не Съюз на пострадалите при и по повод отбраната на страната.
И т.н.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Лорд Раглан във Варна – акварел от времето на Кримската война

24.08.2022, 09:19

Генерал-лейтенант лорд Раглан, главнокомандващ английската (експедиционна) армия по време на Кримската война (1853-1856 г.), пристига във Варна (от Скутари/Константинопол) с парахода „Caradoc” (Карадок) на 21 юни 1854 г. в два часа следобед. Той е придружен от своя военен секретар подполковник Томас Монтагю Стийл (Brevet Colonel Thomas Montagu Steele), майор Лестър Кързън (Major the Honourable Leicester Curzon) (помощник военен секретар) и адютанта (aide-de-camp) капитан Съмърсет Калторп (Somerset John Gough-Calthorpe)......Прочети още

 

Грузия е домакин на международно военно учение

24.08.2022, 09:05

Повече от 2400 военнослужещи ще участват в съвместното многонационално учение Noble Partner 2022 със САЩ в Грузия, съобщи грузинското министерство на отбраната.
Учението ще се проведе в Грузия за шести път от 2015 г. насам.
За първи път в тях ще участват военнослужещи от Япония и Швеция, съобщиха от министерството. Освен тях, грузинските и американските военни, в учението ще участват България, Румъния, Молдова, Гърция, Великобритания, Турция, Словакия, Норвегия, Унгария, Литва, Азербайджан, Германия, Босна и Херцеговина, Естония, Полша, както и военнослужещи от многонационалната бригада Литва-Полша-Украйна.
Целта на учението е описана от Министерството на отбраната като “подобряване на готовността и оперативната съвместимост между Грузия, Съединените щати, регионалните партньори и съюзници за осигуряване на стабилна и сигурна среда в Черноморския регион”.
Начална дата на военно учение не е посочена.
Миналата седмица грузинското министерство на отбраната обяви, че американско военно оборудване вече е започнало да пристига от Германия и ще участва в учението.
Източник: news.bg   

 

Дузина американски Ф-22 Раптор са прехвърлени в Полша

24.08.2022, 08:55

Представители от полските и американските военновъздушни сили представиха разширена група изтребители от пето поколение F-22 Raptor във военновъздушната база Ласка. В момента в Полша се намират общо 12 Raptor-а. Това разкри Defence24.
Според Майкъл Кендъл, командир на 90-а ескадрила на ВВС на САЩ, самолетите не летят всеки ден, но F-22 редовно се появяват в европейското въздушно пространство. Например наскоро те извършиха тренировъчни полети над Словакия, Естония и крайбрежието на Балтийско море. В момента в базата в Ласка са разположени около 300 служители на ВВС на САЩ.
F-22 Raptor е американски изтребител, произвеждан от Lockheed Martin и Boeing от 1997 до 2011 г. За първи път е използван в бойни операции през 2014 г. в Сирия. Произведени са общо около 180 броя от тях.
Европейската общественост ще може да види американските изтребители по време на международно авиошоу в Братислава, Словакия, което ще се проведе още през следващия уикенд.
Припомняме, че ВВС на САЩ обяви, че изпратят шест изтребителя F-22 Raptor в Полша, за да подкрепят мисията на НАТО за въздушно прикритие. Самолетите ще бъдат част от възпиращите сили на Русия в Европа. - Още за Ф-22
Източник: news.bg 

 

 

НВУ „Васил Левски“ прие новия випуск бъдещи офицери

23.08.2022, 17:20

По-малко от месец, след като първо офицерско звание получиха 118 курсанти от випуск „Полковник Борис Дрангов“, в Националния военен университет „Васил Левски“ бяха посрещнати новоприетите курсанти. Във факултет „Общовойскови“ във Велико Търново първокурсниците ще се обучават по 8 военни специализации през следващите пет години, а във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен - по 7. Те ще положат военна клетва на 7 октомври т.г., съобщават от учебното заведение.
Мисията на НВУ „Васил Левски‟ е да изгражда своите възпитаници морално, умствено и физически, да ги приобщава към идеалите на родолюбието, дълга и честта. Цялостният живот в университета е така изграден, че да формира курсантите като личности и ръководители с изградени лидерски качества. След пет години днешните първокурсници ще излязат със способнисти да развиват и прилагат научни знания, да управляват обществени и специални структури в мирно време и кризи и да участват в национални и многонационални проекти за поддържане на сигурността, опазване на мира и развитие на обществото. Разбира се, предизвикателствата пред тях и пред техните командири и преподаватели тепърва предстоят.

 

Зa празника на ракетчиците от Марино поле гр. Карлово на 27.08.22 г от 10 часа по случай откриване на паметника се получи "Поздравителен адрес" от 7 ордн - Бояново

23.08.2022, 12:00
 

Исторически календар

23.08.2022, 09:10

На 23 август 1884 г. в с. Ичера, Котленско, е роден Иван Славов Гевренов. Създател на първия български вертолетен летателен апарат и основател на първото авиационно списание у нас.
Завършва гимназия в Сливен. През 1905 г. заминава за Лиеж, Белгия, където следва машинно инженерство. През 1907 г. създава своя „хеликоплан”, който съчетава двата принципа на летенето – на аероплана и на хеликоптера. Обучава се в Школата за авиационни пилоти в Брюксел и преминава летателни курсове в Париж. През есента на 1910 г. строи в София модел на своя вертолетен апарат, наречен „Чучулига“. Той има две подемни витла и маса от 38 кг. Слабият електрически двигател не успява да издигне машината с пилот. През есента на 1911 г. Гевренов се установява във Варна и започва да издава първото българско авиационно списание „Към небето“. Същата година пристъпва към реализирането на усъвършенстван модел на хеликоплана. Той вече е снабден с два електродвигателя, всеки по 37 кW и едно хоризонтално витло с общо тегло 840 кг. Твърде тежък, апаратът не успява да полети, а поради липса на средства българският изобретател преустановява опитите си.
Иван Гевренов взема участие в Балканските и в Първата световна война като аеромеханик. Умира на 5 август 1966 г.

 

23 август беше две години боен празник на Българската армия

23.08.2022, 09:04

След 1990 г. Седмото Великото народно събрание определя за празник на войската датата 23 август – денят на решителните боеве при Шипка от 1877 г. Две години, 1991 и 1992, Българската армия чества този паметен ден като свой празник. Това се изпълнява с Постановление №100 на МС от 30 май 1991 г., което определя 23 август за Празник на Българската армия. Тогава министър на обраната е армейски генерал Йордан Мутафчиев. На него се възлага да утвърди ритуал за честваането. Отменя се Постановление № П-129 на Министерския съвет от 1953 г. за определяне ден на Българската народна армия, който е бил на 23 сеептември. През 1993 г. с постановление на МС № 15 от 27 януари 6 май е определен за Празник на Българскат армия. Тогава министър на отбраната е Валентин Александров.
Този празник е променял датата си доста пъти.  В първите години след своето създаване българската войска няма официален боен празник. През 1888 г. в празничния календар се въвежда Ден на падналите войници (7 ноември), определен за отслужване на молебени и панихиди, и Ден на българската победа при Сливница (8 ноември), в който се провеждат военни паради. По-късно (1898) те се сливат в един общ Празник на победите, отбелязван всяка година на 15/27 ноември. От 1926 г. Празникът на военния орден „За храброст“ (6 май) и Празникът на победите (27 ноември) се обединяват в Ден на храбростта и победите, честван в деня на Св. Великомъченик Георги Победоносец. В периода 1953 – 1990 г. за боен празник е установена датата 23 септември, а през 1991– 1992 г. – 23 август. На 27 януари 1993 г. с правителственото постановление, което е публикувано в Държавен вестник от 5 февруари с. г. традицията е възстановена и 6 май отново заема мястото си като Празник на Българската армия.

 

Курската дъга: битка на титаните на Втората световна война

23.08.2022, 09:00

Преди 79 години, на 23 август 1943 година, завършва Курската битка. Тя продължи 49 дни. В битката участваха близо 2 милиона души. До този момент СССР загуби огромни територии и понесе гигантски загуби. Това накара съветската армия максимално да се мобилизира и през лятото на 1943 да нанесе на врага съкрушителен удар.
След зимната кампания 1942-1943 хитлеровите войски се заеха с възстановяване на силите след Сталинградската битка. През пролетта те успяха да нанесат на съветските войски тежък удар в югозападна посока и да си върнат освободения неотдавна Харков, но вече не бяха в състояние да водят активни и успешни настъпателни операции.
В Червената армия след Сталинград се усещаше необходимост от възстановяване на ресурсите и подготовка за лятната кампания. В това положение беше важно да се определи направлението на главния удар. Най-изгодно за немските войски беше настъплението на Курско-Орловската издатина. Хитлер нарече бъдещата операция „Цитадел”. Предполагаше се, че немците ще успеят да обкръжат съветските войски и ще отворят пътя отначало към Курск, а след това и към Москва.
Върховното командване на Червената армия също стигна до извода, че курската насока ще е главна в лятната кампания. Необходимо беше попълването на сили и средства не само за отбрана, но и за настъпление – и точно това беше определящото. Но съветското командване направи една грешка. В Генералния щаб сметнаха, че основният удар ще се падне по северния фланг, където се намира Централният фронт на армейски генерал Рокосовски. Но буквално в първите дни на битката, започнала на 5 юли, стана ясно, че фашистките войски са концентрирали главните си сили на юг. Докато ставаше прегрупирането на войските, съветската армия на някои направления беше принудена да отстъпи на дълбочина 35 километра. Немците засилваха натиска си.
На 12 юли танковите дивизии на СС и съветските танкисти встъпиха в бой край село Прохоровка. Над 1000 танка от двете страни участваха в това сражение. Но главният резултат от онази битка беше, че хитлеровите войски започнаха да се оттеглят и се отказаха от плановете за настъпление към Курск. От този момент започна настъпателната фаза на битката. И точно тогава в Москва беше произведен първият победен салют в чест на освобождаването на Белгород и Харков. За мнозина бойци това съобщение стана неочакваност. Ето какво си спомня участникът в Курската битка Николай Сологуб:
- Тогава по радиото предадоха, че ще има важно правителствено съобщение. Хората дори си помислиха, да не би немците да са използвали отровни вещества. Но с оказа, че това е съобщение за първия салют.
След Курската битка съветските войски вече никога не изпускаха стратегическата инициатива. Официално се смята, че битката е завършила на 23 август и е продължила 49 дни. Червената армия и след Курската битка продължи да громи врага, и през септември войските стигнаха до Днепър, а на 6 ноември беше освободена столицата на Украйна – Киев. - (видео)

 

68 години от първият полет на C-130

23.08.2022, 08:56

Днес се навършват 68 години от първия полет на прототипа на тактическия транспортен самолет Hercules YC-130, извършен на 23 август 1954 г. от летището на Бърбанк, Калифорния. - (видео)
Създаването на бъдещия C-130 започва през 1951 г. Полетелият три години по-късно YC-130 има борден номер 53-3397 и същност е втория сглобен прототип, но по стечение на обстоятелствата полита първи.
Полетът започва от летището на Бърбанк, Калифорния, където Lockheed по това време имат завод за сглобяването на учебните самолети T-33 и патрулните P2V Neptune. В кабината на машината са пилотите Стенли Белтз и Рой Уимар, както и инженерите Джак Риъл и Дик Стантън.
Първият полет продължава 61 минути и представлява прелитане от Бърбанк до авиобаза Едуардс, от където ще се проведе цялата останала летателна програма.
Първият сериен вариант C-130A започва да се сглобява година по-късно и през 1956 г. първите серийни Hercules са предадени на 463-то транспортно авиокрило в авиобаза Адмор, Оклахома.
Производството на настоящото поколение C-130 Hercules се осъществява в Мариета, Джорджия. Lockheed Martin продължава да се радва на стабилно количество поръчки и се смята, че и на 70-тия рожден ден на Hercules от цеховете на компанията ще излизат новопроизведени машини. - Още за С-130

 
 

На този ден е роден защитникът на Родопите

23.08.2022, 08:52

Полковник Владимир Серафимов e роден на 23 август 1860 г.. Той е командир на 21-ви пехотен средногорски полк, обявен за защитника на Родопите през Балканската война. Признателното родопско население преименува с. Алами дере в с. Полковник Серафимово, а височината, на която е позицията на полка, е наречена връх Средногорец или „Родопската Шипка“.
Награден е със сребърна сабя. Участва в Сръбско-българската война, след която е предложен за адютант на княза, но отказва. В Балканската война, като командир на 21-ви Средногорски полк, с цената на заплаха от военен съд отказва да се оттегли от позицията при Алами дере и по този начин спасява българското население от турски погром и безчинства.
„Да се отстъпи?! Не! Никога! Аз няма да отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител! Не! Нито поглед назад! На току-що освободения роб робство не ще върна пак! Вярвам в несломимата мощ на моя полк! През трупа ми трябва да се мине, пък тогаз!”
Въпреки заповедта, целият полк остава на позиция. Срещу 21-ви полк, който наброява почти 5000 войници и офицери, настъпва целият корпус на Явер паша (който наброява, според различни източници, между 15 000 и 40 000 редовни турски войници с артилерия). Въпреки смазващото съотношение на силите полкът на полк. Серафимов побеждава и по този начин освобождава Централните Родопи.
Бойният подвиг на средногорци влиза в историята под името „Родопската Шипка“. За проявената храброст през войната е награден с Военен орден „За храброст“ III степен. Умира на 7 април 1934 г. в София.

 

 

Кликни за по-висока резолюция

 

Американски бомбардировачи ще прелетят над Балканите

22.08.2022, 16:05

Двата самолета ще извършат прелитания с ниско приближаване над сградата на правителството в Скопие, Северна Македония, и площад "Скендербег" в Тирана, Албания. Те ще прелетят и по крайбрежието на Черна гора и Ловриенац в хърватския Дубровник, съобщава АФП.
"Целта на всяко прелитане е да се демонстрира ангажираността и вярата на САЩ в съюзниците и партньорите от НАТО, разположени в Югоизточна Европа", се казва в изявление на Военновъздушните сили на САЩ в Европа.
B-52H Stratofortress е тежък бомбардировач с голям обсег на действие, способен да изстрелва най-широкия набор от оръжия в инвентара на САЩ.
Съюзниците от НАТО изпращат кораби и самолети, за да подсилят източния фланг на алианса в отговор на агресията на Русия в Украйна. През юни ВВС на САЩ изпратиха и два F-35 за извършване на прелитания с малък подход над Прибалтика. - Още за В-52

 

Почетохме паметта на загинали граничари

22.08.2022, 15:48

На 20.08.2022г. представителна група от клуб "Граничари - ген. - лейт. Йонко Панов и дружество "лейт. Младен Калеев" към Столичната организация на СОСЗР присъстваха на възстановения традиционен крайграничен събор в с. Черничево, Крумовградско. На същия се почитат паметта, героизма и саможертвата на загиналите граничари лейт. Мл. Калеев и ефр. Илия.Русев в битката с бандитска група, в района на Караджадере на 21.08.1952 г. Приветствени слова поднесоха кметовете на Крумовград и с. Черничево г-жа Себихан и Ив. Иванов, гл. секретар на СОСЗР. полк. о. з. Павел Станев и дъщерята на загиналия граничар Зоя Калеева, която подари на местния музей-рубашка на баща си. Със заповед на председателя на СОСЗР ген.  Зл. Стойков бяха наградени с почетни грамоти заслужили гранични полицаи от ГПУ Крумовград. Наред с това бяха посетени лобното место на л-т Мл. Калеев и положени венци и цветя на изградени в района паметници в израз на признателност към двамата граничари. В мероприятията активно се включиха колегите от форума "Граничарите на България". Съществена помощ на групата при организиране и провеждане на мероприятията оказаха председателя на общинската организация на СОСЗР - Крумовград г-н Красимир Кръстев и началника на ГПУ Крумовград комисар Георги Матеров.
Източник: https://otbrana.com, Павел Станев

 

Новини от МО: Започна „Balkan Spirit - 2022“, продължава предислоцирането за бойната група

22.08.2022, 15:44

Тристранната традиционна съвместна подготовка „Balkan Spirit - 2022“ се провежда от днес, 22 август, до 2 септември 2022 г. на територията на областите Пловдив и Пазарджик. В нея участват формирования от Специалните сили на Република България, Румъния и Република Гърция. Ще бъдат изпълнявани задачи и съвместно с Военновъздушните сили на Българската армия.
Целта на тази подготовка, която се провежда през последните три години,  е да се повишат оперативната съвместимост и взаимодействието при изпълнение на съвместни специални операции, както и способностите на формированията за действия в реална среда.
На 1 септември 2022 г. в района на Учебен тренировъчен комплекс „Црънча“ ще се проведе ден за представители на медиите.
*******
Продължава предислоцирането в нашата страна на военнослужещи и военна техника от състава на бойната група с рамкова държава Италия.
До края на тази седмица ще се състои поредното придвижване на автобуси с личен състав и автоколони с военна техника и оборудване. Те ще бъдат ескортирани от екипи на служба „Военна полиция“ и ще преминат по републиканската пътна инфраструктура от Гърция към учебен полигон „Ново село“.
Бойната група се сформира на територията на нашата страна  съгласно решения на Министерския съвет от 2 март и от 20 май 2022 г. за принос в усилването на отбранителния потенциал на НАТО за защита на териториалната цялост на страните-членки.

 
 

Япония предвижда сериозен ръст в бюджета за отбрана

22.08.2022, 09:00

Министерството на отбраната на Япония ще поиска бюджет от над 5,59 трилиона йени (около 40,7 милиарда долара) за 2023 г.,  съобщи  агенция Kиодо, позовавайки се на свои източници.
Ако искането за бюджет бъде одобрено, разходите на Токио за отбрана ще нараснат с над 4% в сравнение с настоящата година. Както отбелязва Kиодо, размерът на искания бюджет ще се увеличи след изясняване, тъй като в момента има редица позиции – около 100 –  за които не е посочена необходимата сума.
През последните няколко години Япония увеличава разходите си за отбрана, което предизвиква критики от страна на съседните държави. През тази фискална година (започваща през април 2022 г.) средствата, отпуснати за тези цели, са нараснали до 5,37 трилиона йени (39,1 милиарда долара), което е рекордно високо ниво.
Японските власти многократно са обявявали плановете си за драстично увеличаване на разходите за отбрана през следващите пет години, но конкретни цифри не са обявявани официално. Управляващата Либерално-демократическа партия предлага бюджетът  да се увеличи до 2% от БВП, подобно на страните от НАТО, което е почти два пъти повече от сега, посочва агенцията.
Токио смята, че ще се нуждае от около 1000 ракети с далечен обсег в допълнение към запасите си от антибалистични ракети като защита срещу нарастващия военен потенциал на Китай, цитира Киодо думите на правителствени източници.
С нарастването на напрежението в региона японското министерство на отбраната възнамерява да ускори с една година до финансовата 2024 г. изпълнението на част от плана си за удължаване на обхвата на управляемите ракети “земя-кораб” Тип-12 на сухопътните сили за самоотбрана, като свързаните с това разходи ще бъдат включени в искането за бюджет за 2023 г.
При изготвянето на прогнозата си японското правителство проучи броя на ракетите и необходимия бюджет, които ще са необходими за противодействие на китайските ракети, въз основа на предположението, че Пекин разполага с голям брой ракети, които могат да бъдат използвани за нападение срещу Япония.
Рамката за ракетите, както и някои материали с все още неуточнени цени, ще бъдат обсъдени по време на прегледа на три документа, свързани със сигурността, включително Стратегията за национална сигурност, която трябва да бъде актуализирана до края на 2022 г. - Още за ВС на Япония
Източник: bta.bg

 

Да си спомним за капитан I ранг Кирил Халачев (1900-1972)

22.08.2022, 08:31

Днес, 22 август, се навършват 122 години от рождението на капитан I ранг Кирил Димитров Халачев - командващ българския ВМФ от 31 октомври 1947 г. до 31 август 1950 г.
Кирил Халачев е роден на 22.08.1900 г. в с. Равна гора - Варненско, в семейството на народни учители.
Възпитаник е на Морските специални школи, участник е в Септемврийското въстание 1923 г., зад гърба му са смъртна присъда и почти 11 г. затвор.
След излизането от затвора емигрира в СССР и участва в Испанската гражданска война като интербригадист-танкист.
След поражението на Републиканците лежи във френски и български концлагери до 1944 г.......Прочети още

 

Южна Корея и САЩ започнаха най-мащабните военни учения от години

22.08.2022, 08:30

Южна Корея и Съединените щати започнаха най-мащабните си съвместни военни учения от години с възобновяване на полеви тренировки, съобщава “Ройтерс”.
Двете съюзнически страни се стремят да засилят готовността си за противодействие на потенциалните изпитания на оръжия от страна на Северна Корея.
Годишните летни учения, преименувани тази година на Ulchi Freedom Shield, които трябва да продължат до 1 септември, идват, след като президентът на Южна Корея Юн Сук Йел, който встъпи в длъжност през май, обеща да “нормализира” комбинираните учения и да засили възпирането срещу Севера.
Освен това днес Сеул стартира и четиридневни учения за гражданска защита, предназначени да повишат готовността на правителството. Те се провеждат за първи път от началото на пандемията от COVID-19.
Военните и гражданските учения са насочени към подобряване на готовността на страната да се справи с променящите се модели на война, с развиващите се киберзаплахи срещу ключови съоръжения, като фабрики за чипове и вериги за доставки, поясни Юн.
Поддържането на мира на Корейския полуостров се основава на нашата херметична позиция на сигурност, посочи още той по време на првителствено заседание и призова за задълбочени учения, базирани на сценарии от реалния свят.
Настоящите учения са най-големите от 2017 г. насам, след като Южна Корея и САЩ ги намалиха през последните години заради пандемията от COVID-19 и с цел понижаване на напрежението със Северна Корея.
Миналата седмица Северна Корея изстреля две крилати ракети от западното си крайбрежие, след като Южна Корея и САЩ започнаха предварителна подготовка за ученията.
Наскоро САЩ, Южна Корея и Япония участваха в съвместно учение за защита от балистични ракети край бреговете на Хавай миналата седмица. Това са първите подобни учения от 2017 г. насам, когато отношенията между Сеул и Токио достигнаха най-ниското си ниво от години.
Въпреки че Пхенян не е провеждал ракетен тест от два месеца, той е наблюдаван заради опасения, че се подготвя за евентуален ядрен опит, който ще бъде първият от 2017 г. насам.
Източник: news.bg 

 

На този ден е роден генерал-лейтенант Иван Луков

22.08.2022, 08:28

В историята на българската армия името и дейността на генерал-лейтенант Иван Цонев Луков оставят забележителна следа.
Роден е в Габрово на 22 август 1871 г.. На 2 август 1891 г. е произведен в подпоручик. След четиригодишна стажировка като взводен командир и полкови оръжейник на 8-и приморски полк през 1895 г. той е един от офицерите, приети в щаб офицерския курс (1895 - 1897) към Военното училище. След нови три години като командир на рота през 1899 г. постъпва в Николаевската академия на ГЩ на руската армия. От 1901 г. последователно Иван Луков преминава през длъжностите младши и старши адютант на бригада в 4-а преславска дивизия, служи като военен аташе в Париж и Санкт Петербург и началник на щаба на 1-ва пехотна софийска дивизия. На тази длъжност той организира работата на щаба в Балканската война. В това си качество има заслуги за успеха на Лозенградската и Люлебургаз - Бунархисарската операция, както и за марша до Чаталджа. След войните е началник на Военното училище и на 38-и пехотен одрински полк.
През Първата световна война е началник на оперативния отдел и помощник на началника на щаба на Действащата армия ген. Жостов. След неговата смърт вече като генерал-майор Иван Луков ръководи щаба на Действащата армия от 1.09.1916 г. до декември 1917 г., когато поема командването на 2-ра армия. Член на делегацията по подписването на Солунското примирие, след което отново поема ръководството на щаба на армията до 7 януари 1920 г., когато е изведен в запаса. За цялата си кариера е награждаван с множество ордени и военни отличия. Умира на 17 април 1926 г. в София.

 

 

119 години от Илинденско-Преображенското въстание

21.08.2022, 22:05

"Дълг на всеки българин е да пази спомена за саможертвата на своите предци". Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в словото си на тържествената заря проверка за 119 години от Илинденско-Преображенското въстание в историческата местност "Петрова нива" на 20 август. По думите му въстанието от 1903 г. е най-масовата проява на организираното национално-освободително движение след Априлското въстание. 119 години по-късно грижливо пазим паметта на своите предци, които са ни оставили светли примери за саможертва, посочи министърът, съобщава Пресцентърът на МО.
Той припомни и ролята на българската войска в Илинденско-Преображенското въстание и отбеляза, че значителна част от офицерския, подофицерския и войнишкия състав от тогавашното Княжество България напускат военната кариера, за да участват в четите за освобождаването на Македония и Тракия.
"Саможертвата в името на Родината не е само историческо понятие, което трябва да споменаваме на годишнини. Саможертвата в името на нацията е достойнство, присъщо за хората, които обичат България. Илинденско-Преображенското въстание показва, че националната кауза си струва, само когато сме заедно и обединени", подчерта министър Стоянов.
"Оставам с надежда, че отново ще бъдем силни заедно, че и занапред ще има светли примери за воля и сила на духа, чест и достойнство, които поколенията да помнят и следват", подчерта още той.
На тържествената заря проверка министърът на отбраната прие почетния строй от представителни военни подразделения от Националната гвардейска част и ученическия гвардейски отряд от град Айтос.
Заупокойна молитва за загиналите за освобождението и обединението на българския народ беше отслужена в храм "Света Петка" в историческата местност.
Хиляди българи от всички краища на Родината присъстваха в съботния ден на Националния възпоменателен събор в местността "Петрова нива". Събитията са под патронажа на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили. В официалната церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на преображенци участваха още и вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, областният управител на Бургас Мария Нейкова, представители на Съюза на тракийските дружества в България, потомци на тракийските и македонските българи от всички краища на страната. - (видео)
Източник: https://otbrana.com/

 

Бундесверът отваря складовете си за Украйна

21.08.2022, 08:46

В рамките на военната си подкрепа германското правителство ще предостави на Украйна 20 70-мм ракетни установки, 2000 ракети, 30 картечници MG-3 и над 1500 снаряда за 155-мм артилерия. Това се посочва на уебсайта на германския кабинет на министрите.
“Този пакет от помощи включва доставки от запасите на Бундесвера и германската промишленост, финансирани от т.нар. помощ за федералното правителство”, се казва в съобщението.
Освен това германските власти обещаха да увеличат броя на самоходните зенитно-артилерийски комплекси “Гепард” от 12 на 15, а на бронетранспортьорите М113 – от 33 на 44, които ще бъдат предадени на Киев. Украйна ще получи от Германия и 60 200 боеприпаса с калибър 40 мм, 12 бронирани ремонтни инженерни машини и 255 прецизни артилерийски снаряда Vulcano.
Източник: news.bg 

 

Как руснаците успяха да прекарат ядрени ракети в Куба незабелязано

21.08.2022, 08:07

Една от най-добрите военни операции (операция "Анадырь") на Съветския съюз е тайното разполагане на ядрени ракети и десетки хиляди военнослужещи в Куба през 1962 г.
По това време Студената война е в разгара си и съветите са заплашени от огромния арсенал на САЩ от ядрени оръжия. Щатите имат 6000 ядрени бойни глави, които могат да ударят обекти в СССР, а съветите от своя страна имат само 300, с които да отвърнат на огъня.
Но не само броят на оръжията, които имат САЩ, а и тяхното разположение са важни. Американците имат ракети в Западна Германия, Холандия и Белгия. След това, през 1961 г., те поставят ракети и в Турция. Това означава, че могат да ударят Москва с ядрена ракета само за 10 минути. Червената армия няма да има възможност да се противопостави.......Прочети още

 
 

Исторически календар

21.08.2022, 08:05

На 21 август 1905 г. в Сухиндол, Търновско, е роден Петко Недялков Попганчев.

Завършва Аеропланното училище през 1925 и Военното училище през 1928 г. През 1939 г. се дипломира като аероинженер в Германия. Летец изпитател в ДАР – Божурище. От 1943 г. капитан инж. Петко Попганчев е началник на ДСФ – Ловеч. На 10 юни 1948 г. полк. Петко Попганчев провежда първия изпитателен полет на учебно-тренировъчния самолет Лаз-7. Бил е заместник- началник по летателната част във Въздушното училище в Долна Митрополия, старши преподавател по аеродинамика във Военнотехническата академия.
В професионалната си кариера установява редица авиационни рекорди. През 1933 г. извършва 127 свързани лупинга със самолет ДАР-1А при полет от Карлово до Казанлък. Със самолет Фоке-Вулф-44 извършва гръбен полет в продължение на 33 минути, а с Aвиа Б-122 прави 135 свързани лупинга.

На 24 май 1932 г. с ДАР-1А прелита под Стамболовия мост над р. Янтра във Велико Търново. През 1959 г. Петко Попганчев става първият републикански шампион по висш пилотаж и фигурно летене с моторен самолет. От 1964 г. е носител на званието „Заслужил майстор на спорта по моторно летене“. През 1968 г. за изключителни заслуги във въздушния спорт му е присвоен диплом „Пол Тисандие“ – най-високото отличие на Международната федерация по въздухоплаване.
Умира на 8 март 1983 г.

 
 

21 август 1877 година - Започват боевете за връх Шипка

21.08.2022, 07:55

На тази дата преди 145 години започват боевете за връх Шипка. Командваната от Шакир паша колона достига до Орлово гнездо. До вечерта са предприети осем последователни атаки, отбити от българските опълченци.
Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход - връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов. След боя при Стара Загора Сюлейман паша, след като попълва армията си с хора, оръжие и боеприпаси, насочва войската си (27 000 редовна войска - без башибозука, и 34 оръдия) към преминаване на Шипченския проход. На 19 август ген. Столетов съобщава, че целият корпус на Сюлейман паша е построен срещу Шипка, че силите му са огромни, но че неговите бойци (36-ти Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини - 5500 души с 27 оръдия) ще се бият докрай и че подкрепления "са крайно необходими". Но ген. Радецки, чиито войски са разположени на фронта от Севлиево до гр. Елена, счита, че придвижването на турците към Шипченския проход е само демонстрация и че главният удар ще бъде нанесен откъм Осман Пазар (днес гр. Омуртаг).
В отбраната на Шипченския проход българските опълченци се сражават героично - по своята самоотверженост и смелост не отстъпват на руските войници. На 21 август сутринта войските на Реджеб паша започват атака срещу позициите на връх Св. Никола, а челните части на Шакир паша настъпват срещу Орлово гнездо. На първия ден са отблъснати 7 атаки. На следващия ден турците не атакуват, но престрелките не стихват. Шипченци спечелват едно цяло денонощие, което е от огромно значение за успеха на отбраната. Решителният и най-тежък бой започва на 23 август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Около 10 ч. турците получават шест табора подкрепление. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Патроните и снарядите са на привършване. Към 17 ч. настъпва критичният момент в тази героична епопея. По скатовете лежат труповете на повече от 1380 защитници. В боя се хвърлят всички, включително и тежко ранените. В последния момент пристига помощ. Ген. Радецки пристига с две сотни казаци и взвод планинска артилерия. Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав. По време на 3-дневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника - на повече от 8200 души.
*********
Математикът ген. Столетов побеждава литератора Сюлейман паша

 

 

Армията и много граждани отдадоха дължимото на опълченците

20.08.2022, 19:57

145 години от славната Шипченска епопея бе отбелязана днес на Паметника на свободата. От тук започва летописът  на славната книга на българското войнство, на победите , на славата и на дързостта, каза в празничното си слово вицепрезидентът Илияна Йотова. И всеки път, когато българите имаме нужда да се събудим, препрочитаме  тези страници, посочи тя. От нея, продължи вицепрезидентът, черпим самочувствие, смелост, амбиция и желание да вървим напред.
Това е подвиг, който не може да бъдем забравен и не би трябвало, подчерта министърът на отбраната Димитър Стоянов. Ние трябва да помним заветите на опълченците, бе категоричен той. Министърът изрази удовлетворение, че проявата демонстрира единство на младост и опит. Имаше предвид участниците – запасните от випуските, получили дипломи и пагони на връх Шипка и около него, офицерите, сержантите и войниците от 61-ва Стрямска механизирана пригада и 2-ра Тунджанска механизирана бригада, които нарече гръбнакът на Българската арчия, представителните роти на НГЧ,  както и гвардейските ученически отряди. Заедно с него бяха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, командирите на двете бригади бригаден генерал Диян Дешков и бригаден генерал Станимир Христов и началникът на кабинета Владко Владов. Тържеството уважиха областни управители, кметове, членове на военно-патриотичните организациии и много ученически групи. Цялото честване бе под патронажа на президента и  варховен главнокомандсващ Въоръженит есили Румен Радев. За героизма на  опълченците припомни в службата си Великотърновският митрополит Григорий. Възстановката на историческите събития от преди 145 годин бе на НД „Традиция“. Представители на ЦВО с началник полковник Георги Петков, курсанти и военнослужеши от формированията на БА организираха и проведоха под върха информационната кампания „Бъди войник“.
След поднасянето на венци и цветя на паметника бе открита изложбата „Випуски на свободата“. Тя бе другият основен акцент на събитието - срещата ва випуски на академията и военните училища. Организатори на уникалната проява бяха Националният паметник-музей Шипка-Бузлуджа" с директор старши лейтенант от запаса д-р Чавдар Ангелов  и Инициативен комитет с председател майор от запаса Стефко Михайлов от Общинската организация на СОСЗР в Казанлък. Като съорганизатори се включиха формирования на Българската армия, СОСЗР, Държавен Военно-исторически архив -  Велико Търново, Областна администрация на област Габрово и др.  Тук са произведени 8 випуска – 1928, 1934, 1967,1971 – два пъти, 1972, 1977 и 1991 г., припомни д-р Чавдар Ангелов. Той предложи през 2024 г., когато се навършват 90 години от откриването на Паметника на свободата производството на випуските да бъде на това историческо място. От представителите на випуските, който дойдоха на срещата преобладаваха завършилите през 1977 г. Имаше, разбира се, от 1967 г., като танкистът полковник от запаса Димитър Симеонов.  Министърът на отбраната им пожела здраве и подчерта, че очаква от тях подкрепа. „Без вашия опит и знания трудно бихме продължили напред“, каза той. Инициаторът майор от запаса Стефко Михайлов от Казанлък. - (видео)
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Топ-5 на руската военна инженерна техника

20.08.2022, 17:59

БМР-3МА (бойна машина за разграждане) „Глиган“ („Вепрь“)
На първо място трябва да се отбележи световният лидер в създаването на минно-тралното оборудване СКБ-200 „Станкомаш“. Неговото оборудване е монтирано на сухопътния траулер БМР-3МА „Глиган“, който няма аналог в света. Като пример може да се посочи фактът, че на Запад при сухопътните гъсенични траулери коефициентът на пропуск на мините възлиза на 20-25%, а при траулера БМР-3МА този показател е по-малко от 6%.
Той може да намира мини в снега, в почвата, на повърхността, а също така се справя и с мини, имащи радиодетонатор. Неутрализира както дънни мини, така и мини с магнитен детонатор. „Глиган“ е проектиран с използването на платформа Т-90 с платформа за екипажа, система за дистанционно управление на траловете и със зенитна картечница. Има запаси от храна и вода, отопление и биотоалетна, което позволява да се запази автономността на екипажа за три денонощия.
Машини за миниране ГМЗ-3М
Първите модели се появяват още през 70-те години, но съвременните модификации са с повишена ефективност. Като замяна на неефективната димна завеса е монтиран гранатометът „Буреносен облак“ („Туча“).

Монтирана е спътникова и инерционна система за навигация. Внедрено е цифрово индексиране на мините, което създава пълна електронна карта на мините, а системата веднага предава координатите във военната част, която провежда минирането.
Също така е внедрено оборудване, което позволява да се изключи механизмът, привеждащ мините в бойно положение. Тези фактори разширяват потенциала за използването на тази техника. При по-нататъшно развитие на електронните технологии мините ще могат да се активират и деактивират дистанционно с програма на траулера.
Инженерна машина за разграждане ИМР-2
Третото място с право заема универсалната машина за разграждане на инженерните войски. Тя може да разрива валове от природни и инженерни елементи при радиоактивна заплаха.

Машината е снабдена с краново, багерно и булдозерно оборудване за разчистване. Благодарение на своята универсалност, вече се класифицира и към сапьорните танкове, аналогично на американския М728 и немския Pionierpanzer-1.
ИМР-2 е конструирана на базата на Т-72А. На открит терен машината прокарва път от 12 километра за един час, а в горски масив за един час преминава 300-400 метра.

Машината се обслужва от двама души, които могат да живеят в кабината автономно около три денонощия. Благодарение на химическата защита това е единствената машина, която в условията на радиация работи най-ефективно.
ПТС-4 – плаващ среден транспорт, пето поколение
Предназначен за десантно прехвърляне през водни прегради на разнородни военни единици – от БТР до артилерийски системи, личен състав и товари.

ПТС-4 е преминал държавните изпитания през 2011 година.

Машините влизат в състава на инженерно-сапьорните батальони на мотострелковите и танковите бригади.

Двигателят с мощност 840 конски сили е способен да развие скорост от 15 километра в час в режим на плаване, екипажът е от двама души.

Въоръжен е с 12,7-милиметрова зенитна картечница.

Благодарение на разширения си резервоар за гориво може да се придвижва 10,5 часа по вода или 600 километра по суша.
ТММ-6 – тежка мостополагаща машина
Петото място заема мобилната мостополагаща машина за преминаване на водни прегради с ширина до 100 метра и дълбочина до 5 метра. Такъв мост може да издържи техника с тегло до 60 тона. Сериозен недостатък на моста е ограничението му по отношение на дълбочината – само 5 метра. Самата машина се състои от мостополагащото съоръжение и от мостови блокове. Мостовият блок се състои от сгъващи се на две половини двурелсови платформи и телескопични опори.
Дължината на една платформа е 17 метра. След монтирането на вече положената част от моста, се придвижва друга машина и продължава монтажът на новата платформа и така – чак до другия бряг. Процесът на полагането на мостовите елементи се управлява от един човек, разположен при пулта на кърмата на мостополагащата машина. Времето за монтаж на един мостови блок е 5 минути. - Още инженерна техника

 

Пентагонът обяви нов пакет оръжейна помощ за Украйна за 775 милиона долара

20.08.2022, 13:19

Министерството на отбраната на САЩ обяви днес нов пакет оръжейна помощ за Украйна, който е на стойност 775 милиона долара, предаде Франс прес.
С това военната помощ на Вашингтон за Киев от встъпването в длъжност на президента Джо Байдън през януари 2021 г. достигна общо около 10,6 милиарда долара.
19-ият пакет оръжия от Съединените щати за Украйна от миналия август включва допълнителни ракети за вече доставените високопрецизни американски ракетни системи за залпов огън "Хаймарс" (High Mobility Artillery Rocket System, съкратено HIMARS).  Той съдържа също мобилни оръдейни системи и 105-милиметрови снаряди, съвместими с оръдия, изпратени от Великобритания, съобщи пред журналисти високопоставена представителка на Пентагона.
Киев ще получи още 15 разузнавателни дрона "Скан ийгъл" (Scan Eagle), които са с обсег на действие от над 100 километра и дават възможност да бъде наблюдавано бойното поле дори при лоши метеорологични условия, както и 1000 противотанкови ракети "Джавлин" (Javelin).
Освен това САЩ за първи път ще предоставят на Украйна защитени срещу мини бронирани машини "МаксПро" (MaxxPro), които са предназначени за транспортиране на войници през миниран терен.
Пакетът включва също антирадарни ракети тип въздух-земя "Харм" (Harm), които украинските въоръжени сили успяха да приспособят за своите бомбардировачи "МиГ" съветско производство, каза представителката на Пентагона, която пожела да остане анонимна.
Тя подчерта, че през последните седмици украинската армия е успяла да спре руското настъпление в източната и южната част на страната, като спомена изрично успешното използване от нейна страна на ракетните системи "Хаймарс". "Можете да констатирате пълна липса на напредък на руснаците на бойното поле", заяви представителката на министерството на отбраната на САЩ.
В същото време тя призна, че Пентагонът не е установил отвоюване на територии от украинските сили. "Констатираме обаче явно отслабване на руските позиции на няколко места", добави представителката на американското министерство на отбраната.
Досега Съединените щати уверяваха, че доставят на Украйна само отбранителни оръжия. Представителката на Пентагона обаче даде да се разбере днес, че целта вече е да бъде помогнато на украинската армия в подготвяната от нея контраофанзива за отвоюване на стратегическия южен град Херсон, който руските въоръжени сили превзеха в началото на войната.
"Противоминната техника е добър пример за нуждите на украинците, за да напреднат войските им и да си върнат територия", отбеляза тя.
Източник: https://duma.bg/

 

Към момента украинска техника не се ремонтира у нас

20.08.2022, 13:06

Към момента няма извършване на ремонт на украинска техника на територията на България. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, цитиран от bTV.
Той отбеляза, че е сключено рамково споразумение и има заявка.
По негови думи винаги има нужда от повече финанси.
"Моето настояване към служебното правителство е за отбрана да бъдат отделени 2%. Това е моята цел, надявам се да я постигна", коментира Стоянов и допълни, че тази цел ще бъде в името на модернизацията на българската армия, така че българските военнослужещи да не "усещат огромната пропаст, която има между нас и нашите съюзници".
Относно въпроса с поддръжката на техника на българските ВВС министърът посочи, че се изследват абсолютно всички възможности, включително с Полша за ремонт на авиационни двигатели за МиГ-29.
"Влезли сме във връзка и с израелски фирми, и с посолства на страни, който използват МиГ-29. Ще имам скоро среща с министъра на отбраната на Полша, надявам се да успеем", заяви той.
Той добави, че се работи и по друг вариант.
"Това е друга платформа, която да замести евентуално МиГ-29. Ограниченията, които бяха въведени, не позволяват ремонта на тази техника в Русия. Изпратил съм писма до четири държави. Получих отговор от две - от Франция, от Швеция. Очаквам отговор от САЩ и от Израел за платформа, която да замести МиГ-29 в този транзитен период, през който ВВС няма да имат реални възможности, ако не направим нещо с МиГ-29, да носят бойното дежурство", обясни той.
Припомняме, България продължава да разчита все още само на съветските изтребители МиГ-29, които заради липсата на възможности за поддръжката им може да се наложи да бъдат приземени. МиГ-29 позволява дежурство до средата на 2023 г. 6 броя двигатели ще бъдат ремонтирани в Полша. - (видео)
Източник: https://news.bg/

 

АНА-МПА: Участие на гръцките ВВС в транснационалното съвместно учение „Тракийска пепелянка 2022“

20.08.2022, 08:50

Гръцки бойни самолети F-16 от състава на 110-о и 111-о изтребително крило участваха в транснационалното съвместно учение „Тракийска пепелянка 2022“, организирано от българските военновъздушни сили, което се проведе в  българското въздушно пространство и приключи в петък. Това съобщи специално за БТА гръцката агенция АНА-МПА.
Канада, САЩ и Румъния също участваха с личен състав и техника, като по време на учението се изпълняваха бойни тренировки между различни типове летателни машини със сложни оперативни сценарии с нарастваща трудност и сложност.
Съвместното учение „Тракийска пепелянка 2022“, което се провежда ежегодно от 2010 г., допринесе за повишаване нивото на оперативна готовност, боеспособност, сътрудничество и оперативна съвместимост на участниците в двустранна и междусъюзническа рамка, както се подчертава в съобщение на Генералния щаб на националната отбрана на Гърция.
Източник: bta.bg

 

Авиационното оръдие ГШ-6-23М: оръжието на Терминатора

20.08.2022, 08:30

Всички си спомнят кадрите от „Терминатор 2“, когато Арнолд Шварценегер стреля от шестцевно оръдие, правейки за секунди полицейските коли на пух и прах. Оръжието е авиационната картечница M134 Minigun, която по време на стрелба може да бъде удържана в ръце само от Терминатора, но не и от човек, тъй като това оръжие тежи 76 кг, а откатът му е 70-130 кг. Машина би могла да издържи подобни натоварвания, но Терминаторът би могъл да стреля автономно само от съветското оръдие ГШ, а не от американското Minigun.
Гатлинг нахлува втори път
Съветските конструктори Василий Грязев и Аркадий Шипунов, за разлика от американските си колеги, създават автоматично задвижване от газоотводен тип, което осигурява автономност на картечницата. M134 Minigun използва електрическо задвижване, което означава, че цевите се въртят от акумулатор. Затова във филма на режисьорите им се наложило да скрият захранващите кабели в панталоните на „Великолепния Арни“. Във филма „Хищникът“ Minigun също се използва от един от героите.
Въртящите се с ураганна огнева мощ цеви са много популярни в САЩ, което не е учудващо, защото изобретателят на системата Гатлинг е американец – доктор Ричард Гатлинг. Той създава многоцевна картечница с непрекъснато водене на огън още през 1862 г.
Съвременните филми със супергерои, по правило, се снимат с „малките синове“ на системата Гатлинг, с малък калибър и тегло. Но класическите оръдия са с калибър от 23 до 30 мм и се монтират на самолети, вертолети и кораби. Малцина знаят, че именно благодарение на съветските конструктори системата Гатлинг се преражда за втори път. Те повишават скорострелността на оръжието до 10 хиляди изстрела в минута, което позволява оръдието да се използва при самолетите за поразяване на въздушни цели.
По време на Втората световна война пред летците възникнал проблемът със съвместяването на скоростта на полета и атакуването на наземни и въздушни цели. Скоростта на атака била 100 м/с, затова при картечница със скорострелност от 600 изстрела в минута куршумите попадали на 10 метра един от друг. Още по-голям диапазон на изстрелите се наблюдавал при въздушен бой. През 1959 г. американците успели да създадат шестцевното скорострелно оръдие М61 Vulkan със скорост от 4 000 изстрела в минута. Година по-рано, през 1958 г., съветските конструктори Грязев и Шипунов създали аналогичното авиационно оръдие ГШ-23, но с две цеви. Разработката била закрита с решение на съветското ръководство.
Вдъхновението от Виетнам
В средата на 60-е години Аркадий Шипунов бил на посещение в Ханой (Виетнам), в който имало противопоставяне между просъветските виетнамски партизани и американските сили. След като се завърнал, той разказал на министъра на отбраната на СССР Устинов за могъществото на M61 Vulkan и получил одобрение да разработи съветско оръдие от системата Гатлинг. Шипунов и Грязев усъвършенствали разработките си ГШ-6-23 и през 1974 г., в качеството му на противоракетна отбрана, монтирали оръдието на кораб, а след това и на изтребителите МиГ-31 и Су-24. Бойните вертолети също получили „оръжието на терминатора“ – оръдието ГШ-6-23 може да бъде монтирано на винтокрилите Ка-52.
Получилото се оръдие
Грязев-Шипунов превъзхождало M61 Vulkan по всички технически показатели. Ако Vulkan изстрелвало 4 000 куршума за минута, то ГШ-6-23 правело по 6 000 изстрела, а след модификация достигнала до 10 000 в минута. Това означавало 180 патрона в секунда. Съветското авиационно оръдие тежало почти два пъти по-малко от американския си брат: 73 кг срещу 112 кг. Този фактор имал значение за маневреността на самолетите. За първи път в света Грязев и Шипунов създали малогабаритно и леко, в същото време мощно газоотводно задвижване на автоматиката, докато американците използвали електрическо задвижване, което изисквало запаси от акумулатори за презареждане.
В крайна сметка морският флот и авиацията получили оръдието на „Терминатора“, на което трудно може да му се противостои. Например, по време на учения, ролята на мишени винаги се изпълнява от бронирана техника, защото обикновените коли, камиони и самолети просто стават на парцали, оставяйки след себе си само дребни парчетии. - Още за ГШ-6-23М
Източник: http://bg.rbth.com/

 

20 август 917 г. Победата на цар Симеон при Ахелой

20.08.2022, 08:23:

На този ден през 917 г. българските войски, водени от цар Симеон I, разбиват войските на Византия в битката при Ахелой. Битката е провокирана от Византия, чиято основна цел е неутрализирането на засилващата се българска държава след унизителните за Византия условия, постигнати през 913 г. Именно тогава на княз Симеон била призната титлата „цар на българите”.
Императрица Зоя и цариградските управници решават веднъж завинаги да разгромят цар Симеон. Първо сключват мирен договор с арабите и осигуряват гърба си, а след това се опитват да изградят антибългарски съюз. Стратегът на Херсон Йоан Вогас е изпратен да привлече печенегите, които да бъдат прехвърлени през Дунав от византийската флота, за да нанесат удар в тила на българите. А стратегът на Драч Лъв Равнух се опитва да подтикне против Симеон сръбския княз Петър Гойникович и чрез него - маджарите. Целта е България да бъде ударена едновременно от всички страни.
Захълмският княз Михаил Вишневич предупреждава Симеон за ходовете на Лъв Равнух и той успява не само да предотврати ромейско-маджарския съюз, но и да направи от доскорошния си северен враг съюзник. Дипломатическата битка за привличането на печенегите също е спечелена от българския цар, който далновидно е установил с тях първия си съюз още през 896 г.
Битката оставя незаличим спомен у византийците (според Лъв Дякон, който живял 50 години след битката, “още могат да се видят купища кости при р. Ахелой, където тогава позорно била посечена войската на ромеите”).
Тази победа имала и важен психологически ефект върху византийската армия, която като видяла, че губи сражението побягнала. В отчаян опит да спрат българите по пътя им към Константинопол византийците събрали остатъците от войската си край село Катасирти и отново са били разбити в нощна битка.
За първи път в българската история по инициатива на Цар Симеон I се отслужва водосвет на българските бойни знамена преди битката при р. Ахелой.
По-късно ритуалът започва да се извършва всяка година на Богоявление (Йордановден), а не само преди сражение. Традицията е възстановена през 1880 г. от първия военен министър след Освобождението Пьотър Паренсов. След прекъсване през 1946 г. традицията е подновена на 6 януари 1992 г.

 
 

Морското училище ще има трети заместник-началник

20.08.2022, 08:17

Предстои разкриване на длъжност „Заместник-началник по военноморската подготовка на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, която ще се заема от военнослужещ. Това става ясно от проекта за изменение и допълнение на Правилника за устройството и дейността на учебното заведение. Сега училището има двама заместник-началници - по административната част и  логистиката (военнослужещ) и по учебната и научната част.
Мотивите за промяната са свързани с обема и многообразието на дейностите във ВВМУ. За какво става дума? Училището придоби научно-изследователски кораб 421 „Св. Св. Кирил и Методий“. Предвижда се с кораба да се провеждат плавания в интерес на Българската  антарктическа база на остров „Ливингстън“ и да се осигурява учебно-плавателна  практика на обучаеми от училището. Освен това, с кораба ще се провежда  научно-изследователска дейност в Черно море и Атлантическия океан.
ВВМУ притежава допълнително два катера, една ветроходна яхта,  бързоходни лодки и над 10 гребно-ветроходни лодки, с които се извършва  морската подготовка на различни категории обучаеми и личен състав от  училището.
Непрекъснато се разширява кръгът на обучаемите. Подготвят се военнослужещи за нуждите на  Военноморските сили (ВМС), Военновъздушните сили (ВВС) и Съвместното  командване на специалните операции (СКСО).
За повишаване на теоретичната подготовка и практическите умения на  обучаемите предстои въвеждане в експлоатация на дълбоководен басейн. В него  ще се извършва подготовка на специалисти от ВМС и ВВС в направление  „Аварийно напускане на потъващ хеликоптер“, подготовка на водолази за всички  структури на Българската армия и Въоръжените сили, морска подготовка на  групи от СКСО и др.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

71 години от създаването на 6-ти дивизион противоминни кораби

19.08.2022, 20:57

Днес 19.08.2022 г. с тържествено издигане на националния флаг и флаговете за разцветяване в пункт за базиране Бургас се отбеляза 71-та  годишнина от създаването на 6-ти дивизион противоминни кораби, от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби.
Военно формирование 18360 е наследник на миночистачната рота – Созопол. На 18.08.1951 г. Българският военноморски флот получава 4 броя трални кораби – 2 морски тралчици (проект 254), 2 рейдови тралчици (проект 253), с което се поставят основите на военно формирование 18360. Първи командир на дивизиона е капитан І ранг Иван Добрев.
Флотилен адмирал Велко Велков – командир на флотилия бойни и спомагателни кораби, поздрави командира на дивизиона капитан І ранг Павлин Щерев и личния състав и им пожела да продължават все така да се борят за чисти фарватери в истинското и житейското море: „Дивизионът с дървени кораби и железни моряци има перспективи в бъдещето.”
Командирът на дивизиона капитан І ранг Павлин Щерев поздрави военнослужещите и техните семейства с празника и благодари на личния състав за отличното изпълнение на поставените задачи. Пожела им висок воински дух и все така да продължават да утвърждават авторитета и престижа на Военноморските сили на Р България.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 
 

Министърът на отбраната Димитър Стоянов ще почете паметта на загиналите за освобождението и обединението на България

19.08.2022, 17:20

Министърът на отбраната Димитър Стоянов ще почете паметта на загиналите за освобождението и националното обединение на България на две паметни събития на връх Шипка и в местността „Петрова нива“, в събота, 20 август. Министърът ще присъства на националното честване за 145 години от Шипченската епопея (1877 г.) и на националния възпоменателен събор за 119 години от Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.). Събитията са под патронажа на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Република България. На тях ще присъства и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.
На 20 август, събота, на историческия връх Шипка на тържествена церемония от 11.30 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя. Министърът на отбраната ще открие фотодокументалната изложба „Випуските на свободата – Шипченски, Орловски, Бузлуджански, Шейновски, Опълченски…“. За първи път на това място ще се проведе и националната информационна кампания „Бъди войник“. На нея ще бъдат представени основни военни формирования от видовете въоръжени сили с показ на въоръжение и техника и ще бъде предоставена актуална информация за интересуващите се от военна кариера.
От 20.00 ч същата вечер в храм-паметника „Света Петка“ в местността „Петрова нива“ министър Димитър Стоянов ще присъства на заупокойната молитва за загиналите преображенци. По време на тържествената проверка (заря) той ще приеме почетния строй и ще произнесе слово по случай годишнината.
Източник: https://www.mod.bg/

 
 

Вземат строги мерки срещу употребата на алкохол и наркотични вещества от военнослужещите

19.08.2022, 13:58

С нарочна заповед министърът на отбраната Димитър Стоянов забранява в служебно време употребата на алкохол, наркотични вещества, техни аналози или други упойващи вещества от военнослужещите от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, включително по време на занятия, тренировки, учения, мисии и операции. Санкцията при установено нарушение на тази забрана е отстраняване временно от военна служба, което по ЗОВСРБ е задължение на съответния командир или началник.  Дисциплинарно наказание „уволнение“ се предвижда при  явяване на военнослужещ в състояние, което не му позволява да изпълнява служебните си задължения, причинено от употребата на алкохол и/или злоупотреба с наркотични вещества. Както и при нарушение на Етичния кодекс за поведение на военнослужещите, в който е залегнала същата забрана.
Министърът забранява управлението на пътни превозни средства от военнослужещите в служебно и извън служебно време след употреба на алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, съгласно съответните разпоредби на Закона за движение по пътищата. При установяване на подобно нарушение от компетентните за това органи, на военнослужещия –нарушител да му се наложи дисциплинарно наказание „уволнение“, е записано в заповедта.
Забранява се още продажбата на алкохол във всички столове, бюфети или други помещения за продажба на продукти и напитки на територията на военните формирования и в административните сгради в управление на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.
Мотивите на заповедта са свързани с необходимостта от прекратяване на случаите на нарушаване на войсковия ред и дисциплина в резултат от употребата на алкохол, наркотични вещества, техни аналози или други упойващи вещества.

 
 

САЩ подаряват на Чехия осем военни хеликоптера

19.08.2022, 12:04

САЩ ще предоставят безплатно на Чехия осем военни хеликоптера Bell, съобщиха от посолството на САЩ в Прага. Чешкият министър на отбраната заяви, че това е признание за помощта, която страната членка на НАТО оказва на Украйна, съобщи Ройтерс.
Чехите искат да ускорят модернизацията на армията си и да приключат с използването на техника от съветската епоха, включително  хеликоптери, и дариха на Украйна излишната си техника.
“Видно е, че нашата ясна и непоколебима позиция от началото на руското нахлуване в Украйна се отплаща”, цитира вестник “Хосподаржске новини” министърката на отбраната Яна Чернохова.
“Благодарение на нашите усилия за оказване помощ на Украйна не само спечелихме уважението на нашите съюзници, но и получихме тяхната подкрепа за модернизиране на нашата армия.”
Хеликоптерите са в допълнение към 12-те поръчани по-рано и ще бъдат предоставени безплатно, като Чехия ще поеме само разходите за прехвърляне и модернизация, съобщи късно вчера посолството на САЩ в Tуитър. “С удоволствие потвърждаваме прехвърлянето на 6 броя AH-1Z и 2 броя UH-1Y в рамките на програмата “Излишни отбранителни продукти”, заяви посолството.
В резултат на това решение на Вашингтон Чехия ще разполага с 10 щурмови машини AH-1Z Viper и 10 многоцелеви UH-1Y Venom. Поръчаните по-рано хеликоптери трябва да пристигнат през 2023 г.
Преди месец Прага също така съобщи, че планира закупуването на 24 изтребителя F-35.
Източник: bta.bg

 
 

Дания се очаква да инвестира 5,5 милиарда долара в нови военни кораби

19.08.2022, 11;56

Дания се очаква да инвестира 40 милиарда датски крони (5,47 милиарда долара) в нови военни кораби, тъй като като членка на НАТО се стреми да укрепи морската си сигурност след нахлуването на Русия в Украйна, съобщи днес датското министерство на отбраната, предаде Ройтерс.
Като част от инвестициите, които трябва да бъдат направени през следващите 20-25 годни, бе стартирано партньорство с промишлеността, в сферата на морската сигурност в страната за разработване и изграждане на нови военни кораби в Дания, заяви датският министър на отбраната Мортен Бьодскоу.
“С атаката на Русия в Украйна и новата ситуация със сигурността в Европа, е по-важно от всякога Дания да е в състояние да се защитава. Сигурността на доставките има решаваща роля тук”, каза той.
Дания обеща постепенно да увеличи разходите си за отбрана до 2 процентни пункта от брутния си вътрешен продукт (БВП) до 2033г.
Източник: bta.bg

 
 

Да си спомним за адмирал Бранимир Орманов

19.08.2022, 08:23

На 19 август се навършват 37 години от кончината на адмирал Бранимир Иванов Орманов. Израснал в семейство, емигрирало през 1923 г. в Съветския съюз, там той завършва елитното Военноморско училище „Фрунзе“, служи на подводница, преподава във Военноморското училище, а през годините на войната е и експерт по ленд-лиза в Тихоокеанския флот.
През 1947 г. се завръща в България и е изпратен да служи във ВМФ. Присвоено му е звание капитан II ранг и отчитайки педагогическия му опит, е утвърден за инспектор, а след това и за кратко - началник на Морското ни училище.
През 1947 г. е назначен за началник-щаб, а от 1950 до 1960 г. е командващ на ВМФ и му е присвоено първото адмиралско звание.......Прочети още

 
 

На този ден през 1934 г. Хитлер става фюрер

19.08.2022, 08:15

На 19 август 1934 г. в Германия се провежда референдум. Близо 89,9 % гласуват в подкрепа за създаването на поста фюрер – обединяващ правата и задълженията на канцлера и президента, който се заема от Адолф Хитлер.
Година по-рано той става канцлер след като неговата партия получава мандат да състави коалиционно правителство като най-голямата политическа сила в парламента. На 2 август 1934 г. тогавашният президент Паул Лудвиг Ханс Антон фон Бенекендорф унд фон Хинденбург почива.
Това открива пътя пред Хитлер да проведе референдум.
Непосредствено след това гласуване Хитлер въвежда диктатура, като използва държавния апарат, за да смаже всяка съпротива. Не бива да се мисли, че този процес се свежда до постепенно ерозиране на гражданските права или на правата на обвинените криминални престъпници. Всичко става много бързо и често пъти нацистите дори не си правят труда да се занимават със съдебни дела.
Много от политическите им противници са смазвани от бой или направо избивани. Въпреки това в предвоенните години Хитлер има искрената подкрепа на повечето германци, защото успява да намали безработицата и да съживи икономиката.
Тогава Хитлер поставя Германия на пътя на завоеванията, който ще доведе до Втората световна война. Първите си териториални придобивки спечелва практически без бой. Англия и Франция, улисани в собствените си икономически проблеми, така отчаяно се нуждаят от мир, че не се намесват, когато Хитлер нарушава Версайския договор и започва да изгражда германската армия, нито когато негови войски окупират Рейнската област и строят там укрепления (март 1936 г.), нито когато със сила анексира Австрия (март 1938 г.). Те дори приемат мълчаливо (септември 1938 г.) анексирането на Судетската област, добре укрепения граничен район на Чехословакия.
Международното споразумение, известно като Мюнхенски пакт, на което англичаните и французите разчитат да донесе „мир в наши дни“, оставя Чехословакия с вързани ръце и само няколко месеца по-късно Хитлер завзема останалата част от страната. На всеки етап той хитро съчетава аргументи в полза на действията си със заплахи, че ще започне война, ако желанията му не бъдат изпълнени, и всеки път западните демокрации отстъпват кротко. Англия и Франция обаче са твърдо решени да бранят Полша, следващата цел на Хитлер.
Той бърза да вземе предпазни мерки, като през август 1939 г. подписва „пакт за ненападение“ със Сталин — всъщност агресивен съюз, с който двамата диктатори се разбират как да си поделят Полша. Девет дни по-късно Германия напада Полша, а след още шестнайсет дни същото прави и Съветският съюз. Въпреки че Англия и Франция обявяват война на Германия, Полша много скоро е разгромена.
Източник: https://fakti.bg/

 
 

Исторически календар

19.08.2022, 08:10

На 19 август 1892 г. пред гостите на Първото българско земеделско промишлено изложение в Пловдив френският въздухоплавател Йожен Годар извършва демонстративни полети със своя сферичен балон „ Ла франс“.
Заедно с него в гондолата на балона за първи път се издига и българин, д-р Никола Генадиев, редактор на вестник „Балканска зора“.

Балонът набира височина и под овациите на многохилядното множество отлита на запад. Към 10.30 ч. се приземява на 12 км от Пловдив в с. Радиново.
От 19 август до 29 октомври французинът извършва 22 полета. Сред първите „балонисти“ са поручик Константин Кънчев, подпоручик Васил Златаров и други известни граждани.


На 19 август 1859 година в Дряново е роден генерал-майор Иван Цончев (1859 – 1910).
Участва в Руско-турската война (1877 – 1878) като доброволец от Българското опълчение. Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879).
В Сръбско-българската война (1885) е дружинен командир от 7-и пехотен преславски полк и участва в боевете при Сливница, където е ранен. След войната командва последователно 2-ри пехотен искърски (1889) и 6-и пехотен търновски полк (1890).
През 1900 г. е назначен за командир на 2-ра бригада от 6-а пехотна бдинска дивизия.
На 1 февруари 1901 г. излиза в запаса, за да се включи в Македоно-одринското освободително движение. Ръководи подготовката на Горноджумайското въстание (1902), а по време на Илинденско-преображенското въстание (1903) действа в Мелнишко и Разложко съвместно с чети на ВМОРО.

 
 

102 години от рождението на подофицер Кръстев, един от защитниците на София

19.08.2022, 08:06

На 19 август 1920 г. във Виноградец, Пазарджишко, е роден Атанас Атанасов Кръстев.

През 1943 г. завършва Подофицерската пилотска школа в Казанлък. През септември 1943 г. е изпратен в Изтребителната школа в с. Долна Митрополия. След завършването и е приведен на военна служба в 6-и изтребителен полк, Карлово, с командир полковник Васил Вълков и зачислен към 2/6 изтребителен орляк с командир капитан Николай Бошнаков.
От края на февруари 1944 г. подофицер Атанас Кръстев започва да изпълнява бойни задачи с френските изтребители Девоатин-520 и германските Месершмит-109 Г.
На 17.04.1944 г. в 12.00 ч. от летище Враждебна излитат 18 самолета от 2/6 изтребителен орляк , водени от капитан Николай Бошнаков.
Сред излетелите с два Девоатина са подпоручик Веселин Рачев и подофицер Атанас Кръстев, които са свалени и загиват във въздушен бой с противниковите изтребители П-51 „Мустанг“. Самолетът на подофицер Атанас Кръстев пада при с. Лесново , община Елин Пелин, Софийска област.
Източник: Музей на авиацията - Крумово

 
 

 

Откриване на обновения фар Шабла

18.08.2022, 22:12

На 18 август 2022 г. в района на фар Шабла, се проведе тържествено отбелязване на международния ден на морските фарове и откриване на обновения фар Шабла.
Официалната церемония започна с военен ритуал по посрещане на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, кратка ретроспекция на историята на морските фарове и обявяване на заповед за награждаване на военнослужещи и цивилни служители и на началника на „Хидрографска служба“ капитан I ранг Венцеслав Николов.
Тържественото откриване на обновения фаров комплекс Шабла се проведе с ритуал по рязане на трикольорна лента от контраадмирал Кирил Михайлов, капитан I ранг Венцеслав Николов и най-стария служител на фар Шабла господин Иван Хаджииванов. Церемония по освещаване на фара отслужи протойерей Павел Максимов.
След откриването се състоя военен ритуал по сдаване/приемане на длъжността “Началник на Хидрографска служба” и обявяване на заповедта за прекратяване на договора за военна служба, освобождаване от длъжност и зачисляване в запаса на капитан I ранг Венцеслав Николов и заповеди за награждаването му от името на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. - (видео)

 

Български военен контингент ще се включи в операцията на ЕС „Алтеа“ в Босна и Херцеговина

18.08.2022, 17:13

Тържествена церемония по изпращането на български военен контингент за участие в операцията на Европейския съюз „Алтеа“ ще се състои утре, 19 август, от 10.30 ч. на площад „Възраждане“ в гр. Плевен. В нея ще участва командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
В „Алтеа“ ще се включат до 110 български военнослужещи от състава на механизираната рота от междинния регионален резерв на операцията на ЕС в Босна и Херцеговина. Основната част на контингента е сформирана от 4-и механизиран батальон от Единния център за начална подготовка – Плевен. Допълнен е с военнослужещи от 61-а механизирана бригада – Карлово и 110-и логистичен полк – Пловдив. Задачите, които българските военнослужещи ще изпълняват в рамките на операцията, са патрулиране, охрана на базата и действия на формированията за бързо реагиране.
Национален командир е полковник Красимир Ценов – заместник-началник на отдел „Логистика“ в Съвместното командване на силите. Помощник-национален командир на контингента е подполковник Калоян Стоянов – командир на 4-и механизиран батальон от Единния център за начална подготовка.
В периода от 21 до 23 юни 2022 г. контингентът беше сертифициран за участие в състава на междинния регионален резерв на военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“ по стандартите на Съюзното командване по операциите и получи оценка „Боеготов“. Той ще застъпи в дежурство в междинния резерв на операцията до 30 юни 2023 г. като приеме изпълнението на задачите от своите колеги, които се предислоцираха през март тази година в база „Бутмир” в град Сараево, Босна и Херцеговина.
Източник: mod.bg

 

Методически занятия с новоназначените лейтенанти проведоха в СКС

18.08.2022, 16:55

Методически сбор с новоназначените лейтенанти в подчинените на Съвместното командване на силите военни формирования (СКС), от Випуск 2022 г. на НВУ „Васил Левски“, се проведе през тази седмица в Мобилна КИС.
В методическите занятия по тактическа, строева, огнева и физическа подготовка, младите офицери бяха едновременно ръководители и обучаеми. Целта е да бъде уеднаквена методиката на провежданите занятия, да се усъвършенства методическата подготовка на новоназначените командири, съобщават от СКС.
Ръководител на сбора беше заместник-командирът на формированието подполковник Даниел Димчев.
Източник: https://otbrana.com/

 

Четвъртият национален събор на НД „Традиция“ ще бъде във Велики Преслав

18.08.2022, 16:51

От 26 август от 19 ч. до 28 август 2022г. до 19:00ч., членовете на НД „Традиция“ ще се съберат на палатков лагер в боровата гора на старата Симеонова столица - Велики Преслав, съобщават от дружеството. През тридневния си престой ще пресъздадат пет военно-исторически възстановки от периодите на Средновековие, Априлско въстание, Руско-турска освободителна война, Първа световна война и Втора световна война. Ще бъдат пресъздадени спектакли от славната ни история. Декорите и пиротехническите ефекти ще подсилят усещането за реалистичност. Ще имате възможност за незабравими снимки с историческите персонажи. Ще бъдат изградени палаткови лагери от Рим до наши дни. Ще бъде изграден център за работа с деца, в който ще се забавляват и обучават в специално изградения за тях полигон.
Гостите на фестивала ще се докоснат до моторизирана военна техника, униформи, снаряжение и въоръжение на различни войскови формирования от миналото. Вечерите ще бъдат разнообразени с развлекателна програма, организирана от Община Велики Преслав, която е домакин на събитието. Дружеството е член на европейските военно-исторически групи, колективен член на СОСЗР и колективен член на Съюза на колекционерите в България.
Източник: https://otbrana.com/

 

Politico: Къде е дълго обещаваното украинско контранастъпление

18.08.2022, 12:10

В продължение на два месеца Украйна сигнализира за намерението си да превземе южния град Херсон в обещана голяма контраофанзива, която трябва да се превърне в повратна точка в хода на военните действия, пише американският вестник "Политико"в материал, представен без редакторска намеса.
Как ще изглежда този поврат обаче все още е загадка. Украинската артилерия и ракети, предоставени от САЩ и съюзниците, разбиха мостове и руски складове за боеприпаси близо до града, но по-голямото придвижване на пехота все още не се е случило. Междувременно руснаците се подсилват и окопават.
Украински официални лица отдавна казаха, че съдбата на войната може да се реши на юг и твърдяха, че поредица от подозрителни атаки срещу руски военни съоръжения далеч отвъд фронтовата линия - включително експлозии в руска военновъздушна база в Крим и друга във вторник - показват, че контраофанзивата вече е започнала.......Прочети още

 

Индонезия няма пари за 42-та Rafale, които поръча през февруари

18.08.2022, 09:15

Индонезия изпитва сериозни затруднения да намери пари, с които да финансира договора за покупка на 42 броя Dassault Rafale. За това пише изданието CNBC Indonesia.
Азиатската страна подписа договор за френските изтребители на 10 февруари 2022 г. Стойността на договора е около $7 млрд., но той включва само самите самолети и логистика към тях. Въоръжението трябваше да се купи отделно.
Оригинално договорът бе разделен на две – шест самолета с бърза доставка на стойност $1,1 млрд., а останалите 36 машини щяха да се доставят на по-късен етап, като част от тях щяха да са от новия стандарт F4.
Според CNBC Indonesia в момента Индонезия разполага само с въпросните $1,1 млрд. за първите машини, но останалите $5,9 млрд. трябва да бъдат осигурени с външен заем. Според индонезийското законодателство парите, които могат да се харчат по различни проекти и които идват от заеми, са ограничени. Така например, до 2024 г. на Министерство на отбраната на Индонезия се полагат малко над $20 млрд. От тях обаче $7 млрд. са вече похарчени, а голяма част от останалите $13 млрд. са заделени за различни други проекти.
Така пред МО на страната стои избора или да се откаже от сделката за Rafale или да се откаже от други военни проекти. Съществува и трета опция – на военното ведомство да се отпусне допълнителен финансов ресурс, които обаче зависило от това, къде ще се насочат правителствените приоритети. CNBC Indonesia не коментира до колко е възможно подобно развитие.
На фона на желанието за нови Rafale ръководството на индонезийските ВВС все повече разглежда опцията да купи употребявани изтребители Mirage 2000, които ще бъдат доставени от страни от Близкия изток. Подобно решение щяло да осигури Индонезия с достатъчно бойни самолети в следващите 10 – 15 години. Амбиции има и за модернизация на наличните изтребители F-16C/D до стандарта V, но финанси за това ще има след 2025 г.
Индонезийските ВВС днес изглеждат повече от шарено. Страната има 9 броя F-16A/B, някои от които са модернизирани до стандарта MLU, 24 броя F-16C/D Block 32 (част от които са модернизирани до нивото на Block 52), пет Су-27СКМ, 11 Су-30МК2 и 22 броя от леките изтребители Hawk Mk.209. Отделно има и по 15 учебно-бойни KAI T-50i и турбовитлови Super Tucano.
Източник: https://aero-bg.com/

 

На 18 август 1954 година е създаден 8-ми отделен дивизион подводни лодки

18.08.2022, 08:55

Възстановяването на подводното плаване в България започва с издигането на български флаг над три подводници проект M-XV („Малютка“), приети официално в състава на военноморския ни флот с бордови номера 41, 42 и 43.
Първи командир на дивизиона е капитан I ранг Матей Матеев, а командири на подводниците са офицерите Тодор Георгиев, Иван Фиданчев и Илия Мазнев. Корабите служат във флота до 1958 г. когато на въоръжение постъпват две подводници проект 613 (С-41 „Слава“ и С-42 „Надежда“). С тях за първи път българските подводничари започват да носят продължителна дозорна служба извън териториалните води. През същата година флотското подразделение е преименувано на 8-и дивизион подводници.
През периода 1972 – 1990 г. за първи път в своята история Българският военноморския флот разполага с 4 действащи подводници проект 633 (С-81 „Победа“, С-82 „Виктория“, С-83 „Надежда“ и С-84 „Слава“). Поради новата военнополитическа и икономическа обстановка след 1990 г. две от подводниците са изведени от експлоатация, а 8-и дивизион подводници е трансформиран в дивизион за подводни операции (1 юли 2008). На 1 ноември 2011 г. е снет флагът на последната подводна лодка С-84 „Слава“. - Още подводници

 

От 18 до 23 август 1916 година 7-а пехотна рилска дивизия настъпва към Демирхисар

18.08.2022, 08:48

Настъплението на 7-а пехотна рилска дивизия към Демирхисар, 1916 г.На 18 август 1916 година Втора армия започва Струмската настъпателна операция. Тя е съставна част от плана на българското командване за подобряване общото оперативно положение на Южния фронт.
Бойните действия се развиват в полосата от връх Висока чука в Беласица планина до устието на р. Места срещу френски и английски войски. Седма пехотна рилска дивизия започва настъплението си от Рупелското дефиле, достига Демирхисар и до началото на септември прекосява Серското поле. Трета бригада от 2-ра пехотна Тракийска дивизия излиза на Орфанския залив.
На 18 август в две колони настъпва и десният фланг на 10-а пехотна беломорска дивизия (37-и пехотен пирински и 38-и пехотен одрински полк) и заедно с частите на 7-а пехотна рилска дивизия заема изцяло територията източно от р. Струма. След излизането си на Егейското крайбрежие българските войски получават задача да отбраняват целия Беломорски бряг от устието на р. Марица до устието на р. Струма при Орфанския залив. Целта на операцията в Източна Македония е напълно постигната. В продължение на 6 оперативни дни 2-ра армия, съвместно с части на 10-а пехотна беломорска дивизия овладява площ от 4000 кв.км, с което дължината на фронта е намалена с около 120 км.

 

Украинският пистолет "Форт 12"

18.08.2022, 08:40

След разпадането на СССР Украйна стана независима и наследи доста оръжие от съветско време. Щатният пистолет на въоръжените сили и правоохранителните служби на Украйна остана пистолетът "Макаров". Този пистолет обаче вече не отговаря напълно на съвременните изисквания, поради което през втората половина на деветдесетте години в държавното научно-производствено предприятие „Форт“ в град Виница започна разработването на нов боен пистолет за органите на реда. Като основен боеприпас за този пистолет бе приет вече наличният и добре разработен патрон 9х18ПМ, но новият пистолет трябваше да осигури по-голяма точност на стрелбата и огнева мощ (за сметка на по-големия капацитет на пълнителя) в сравнение с ПМ.
Украинците избраха чешкия пистолет CZ-83 за прототип за създаването на пистолета си, а необходимото оборудване за производството на пистолетите беше закупено в Чехия. До 2002 г. в Чешката република се купуваха и цевите за украинските пистолети, като в момента производството им е започнало и в самото НПО "Форт".
Пистолетът, обозначен като "Форт 12", е пуснат в серийно производство през 1998 г. Той се отличава с по-добра ергономичност в сравнение с ПМ и по-добра точност на стрелбата. Вярно е, че пистолетите от първите версии имаха сериозни проблеми с надеждността и дадоха доста голям процент засечки. Очевидно обаче, с течение на времето производителите успяха да се отърват от "детските болести" и сега пистолетите "Форт 12" са на въоръжение в украинските правоохранителни служби. В допълнение, на базата на бойната версия на пистолета, се произвеждат и версиите с "нелетално действие" "Форт 12П" за патрони с гумени куршуми.
"Форт 12" е изграден по схемата със свободен затвор. Спусъкът с двойно действие е подобен по конструкция на механизма на чешкия пистолет CZ-83. Пистолетът е изцяло изработен от стомана и следователно има доста голяма маса по съвременни стандарти. Пълнителят е двуредов с 12 патрона, прицелнитe приспособления са фиксирани и открити. Ръчният предпазител, разположен на затвора, позволява да се блокира ударно-спусковия механизъм, както при взведено, така и при спуснато с чукче. Устройства за безопасно спускане на чукчето от боен взвод не са предвидени в конструкцията. Пистолетите се предлагат както в обичайния дизайн с матирани повърхности, така и в наградни с гравиране и позлата. Ударно-спусковия механизъм е с двойно действие. Калибърът е 9x18 mm ПМ, теглото - 830 g празен, дължината на пистолета е 180 mm, а на цевта - 95 mm. Капацитет на пълнителя е 12 патрона. - (видео)

 

 

Руската компания "Росатом" демонстрира "музейни" ядрени артилерийски снаряди

17.08.2022, 23:20

Компанията "Росатом" по време на изложението-форум "Армия-2022" демонстрира на своя щанд ядрени боеприпаси за стрелба от класически артилерийски системи. На посетителите са представени снарядите РД4-01 и РД5-1.

Снарядът РД4-01 (калибър 152 мм) е предназначен за гаубиците Д-20, произвежда се до 1985 година и има мощност 2,5 кт. Освен от отдавна остарелите Д-20 той може да се използва и от САУ 2С19М "Мста-С". Уточнява се, че този боеприпас се е намирал на въоръжение до 1990 година.
Снарядът РД5-1 има по-голям калибър - 203 мм. Той е предназначен за остарелите вече гаубици Б-4М и също се е произвеждал до 1985 година и има мощност 2 кт. Намирал се е на въоръжение от 1972 до 1990 г. Според някои данни този снаряд може да се използва и от далекобойните САУ 2С7М "Малка".
Всички споменати артилерийски системи (с изключение на Б-4М) днес активно се използват в СВО в Украйна.

 

Норвегия гони 30 кралски гвардейци за употреба на наркотици

17.08.2022, 20:26

Тридесет души от престижната норвежка кралска гвардейска част ще бъдат уволнени от служба заради употреба на наркотици по време на отпуск, съобщиха въоръжените сили на Норвегия, цитирани от Асошиейтед прес.
При тях постъпила информация за употреба на забранени субстанции по време на частно празненство това лято. Първоначално петима признали, че са взели наркотици, а след това същото направили и още 25 души. И тридесетимата служат в Кралската гвардейска военна част на Негово величество, съобщиха норвежката телевизия и вестник “Верденс ганг”.
Говорител на въоръжените сили съобщи пред норвежката телевизия, че тези наборни военнослужещи ще бъдат отстранени от армията.
Не са уточнява какъв вид наркотици са употребили. През 2015 г. Норвегия направи военната служба задължителна за мъжете и жените.
“За всички от личния състав на въоръжените сили е в сила задължението да съобщават, ако станат свидетели или разберат, че военнослужещи са взимали наркотици”, добави говорителят пред обществената телевизия.
Кралската гвардия има за задача да пази норвежкото кралско семейство. Военнослужещите от състава ѝ всеки ден извършват смяната на караула пред двореца в Осло. Частта участва и в официални церемонии, като например връчването на Нобеловата награда за мир.
Източник: bta.bg

 

Кликни за по-висока резолюция

 

Пожар възникна на учебен полигон „Тюлбето“ при обезвреждане на невзривени боеприпаси

17.08.2022, 19:43

Специализиран екип от състава на Втора механизирана бригада е задействан днес, 17 август, със задача да класифицира и унищожи невзривени бойни припаси, открити в землището на село Шейново. На място военнослужещите откриват 14 боеприпаса, различни по вид: две 120 мм осколочно фугасни стоманени мини, пет 82 мм осколочно фугасни мини, четири  60 мм мини, два  изстрела за ръчен противотанков гранатомет и един изстрел за стационарен противотанков гранатомет. Боеприпасите са иззети и транспортирани за унищожаване при спазване на всички мерки за безопасност.
При унищожаването на боеприпасите на полигон „Тюлбето“ възниква пожар, който се разраства в рамките на полигона заради силния вятър и сухите треви. В неговото потушаване участват 80 военнослужещи от бригадата с един военен пожарен автомобил и две пожарни на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. В гасенето на пожара, който е в близост до вилна зона, се включи и вертолет Ми-17, който излетя в 17.18 ч.  от  авиобаза Крумово.
Източник: mod.bg

 

Преди 60 години Радио Лондон съобщава за пуск на българските ракетчици

17.08.2022, 19:38

Общинска организация „Васил Левски“ - СОСЗР – Карлово, кани всички, които са служили в Ракетните войски на България, колеги съюзни членове, приятели и симпатизанти, на тържественото откриване на Паметника - Мемориален знак на българския ракетчик в Карлово и възпоменателна плоча за основателя на Ракетните войски - генерал-лейтенант Димитър Желев Тодоров. Войнският ритуал ще се извърши на 27 август 2022 г. в гр.Карлово, от 10:00 ч., в градинката над ПГ „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“ - в непосредствена близост до центъра на Карлово. След тържеството, желаещите и записалите се за участие в общата среща, ще се съберат в ресторант „Карлово“ - в центъра на града (бивш ресторант Балкантурист). (За въпроси, уточнения и записване - майор о.з. Стефан Груев - тел. 0887756670; подполковник о.з. Христо Денев - тел. 089874796.)
При откриването на паметника ще бъде представен Албум за 56 Ракетна бригада – Марино поле, съобщава полковник от запаса Здравко Димитров, член на УС на Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса „Олимпий Панов“. Албумът съдържа повече от 250 лични снимки на офицери, старшини и войници, служили от 1962 до 1990 г. Отразени са всички 15 пуска с техните участници. Автори на албума са офицерите от запаса полковник Здравко Димитров, полковник Борис Цветков и подполковник Христо Денев.  (Желаещите да притежават албума могат да се запишат на тел. 0879/389521 Димитър Георгиев)
Първите
Вечерта на 28 август 1962 г. в емисията си на български език Радио Лондон съобщава, че българските ракетчици са осъществили първия си пуск с оперативно-тактическа ракета. Удостоените офицери с тази голяма чест (с тогавашните звания и длъжности) са: командир на ракетната бригада - полк. Добри Александров Караджов,  началник на ПО -  подп.  Пеньо Пенков,  началник на щаба - подп. Иван Георгиев Ватев, началник на оперативна част - майор Иван Точев, от ИРС - капитаните Георги Манолов Георгиев, Борис Качермазов, Янко Михайлов, командир на РДн - подп. Ради Йотов Диков,  ЗКПЧ  -  майор  Владо  Симеонов,  началник  на  щаба  -майор  Петър Ангелов Петров, заместник-началник на щаба - капитан Петър Салтиров Илиев, началник на ОПД - старши лейтенант Митакиев, командир на 1-ва стартова батарея - майор Иван Костов Велков, командир на ВУ старши лейтенант Иван Ушев, оператор - лейтенант Илко Трендафилов, командир на ОВ - капитан Тоню Тонев, началник на ДУ - лейтенант Славов.
Техническа батарея:  командир -  кап.  Съби Пенчев Събев,  зам.командир по техническата част - старши лейт. Златан Златанов, командир на взвода за проверки - кап. Александър Генков Георгиев, началник на разчет система за управление - лейт. Веско Ганчев, началник на разчет двигателна установка - лейт. Трифон Георгиев, командир на взвод зареждане и монтаж -  кап.  Любомир Блажев,  командир на взвода за подвоз - лейт. Енчо Бочуков, командир на метеорологичен взвод-лейт. Георги Георгиев,  оператор на метеостанция РМС-1 -лейт. Марин Хаджийски.
Бригадата е поздравена лично от Тодор Живков
След първия боен пуск личният състав на бригадата е поздравен от председателя на Държавния съвет и първи секретар на БКП Т. Живков, а основният команден състав е награден с ордени и предметни награди. С решение на ръководството на Министерството на народната отбрана формираната 56-а РБр се преподчинява на 2-ра армия с гарнизон Марино поле (бивше летище и бивша база на закрития Учебен център за преподготовка и подготовка на офицери,  сержанти и войници за нуждите  на  ПВО),  като  щабът  на  бригадата  се  разделя  на  две  части  и  се извежда личният състав на 2 РДн за формиране на 66-а РБр до октомври 1963 г.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

КейФОР увеличи присъствието си на границата между Сърбия и Косово

17.08.2022, 12:25

Силите на НАТО КейФОР са увеличили присъствието си на граничните пунктове Ярине и Бърняк  (на границата между Сърбия и Косово) и са активизирали  патрулирането в този район. Това са заявили от службата за връзки с обществеността на КейФОР в отговор на въпроси на Косово онлайн във връзка със забелязано засилено присъствие на КейФОР край Ярине и пристигането в този район на два джипа на Силите за сигурност на Косово, предаде Танюг.
Посочва се, че мерките са предприети, за да може КейФОР бързо да реагират на всички предизвикателства за сигурността.
Искаме да уверим всекиго, че КейФОР са готови да се намесят, ако това бъде необходимо, се посочва в оповестения отговор. Изтъква се също, че мандатът на мисията, който произтича от резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 1999 г. е да осигури сигурна и безопасна обстановка и свобода на движение за всички хора в Косово. За да изпълни своите задачи, КейФОР поддържат видима и подвижна позиция на терена, заявиха от мисията.
Източник: https://trud.bg/

 

Първа армия провежда Леринската настъпателна операция

17.08.2022, 09:35

Поход в дъжд, худ. Я. БанчевНа 17 август 1916 г. 8-а пехотна тунджанска и 3-та пехотна балканска дивизия преминават в едновременно настъпление срещу сръбските войски в Югозападна Македония. Части на 8-а пехотна тунджанска дивизия овладяват гр. Лерин и с. Арменохор (17 август) и се приближават на 500 м от сръбската укрепена линия по билото на планината Малка Нидже (19 август). Десети пехотен родопски и 30-и пехотен шейновски полк атакуват противника (3 сръбски дивизии) по фронт и фланг и заемат гребена на планината (20 – 24 август 1916). Особено ожесточени боеве двата полка водят на западния бряг на Островското езеро (24 август). Частите на 3-та пехотна балканска дивизия настъпват срещу сръбските Моравска, Тимошка и Шумадийска дивизия. След изключително тежки боеве 29-и пехотен ямболски полк овладява вр. Голаш (17 август) и Пожарски рид в Нидже планина, но не успява да ги задържи.
На 27 август българските войски излизат на линията Островско езеро – Чеган – връх Ковил. За 11 бойни дни 1-ва армия успява да навлезе 25 км в противниковата отбрана и да отнеме територия от около 2500 кв. км.

 

Китай започва от днес двудневни военни учения в Жълто море

17.08.2022, 09:00

Китай започва от днес военни учения в някои райони на Жълто море, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на Управлението за сигурност на мореплаването на КНР.
В краткото съобщение се посочва, че военноморските маневри ще приключат в 17 ч. местно време на 19 август. На сайта на ведомството са изписани координатите на зоните на ученията, в които е забранено влизането на плавателни съдове.
Не се уточнява каква жива сила и техника е задействана.
От вчера продължават четиридневни маневри на Китай в Южнокитайско море. Според китайската телевизия на тях се отработват действия за противовъздушна отбрана и нанасяне на удари от кораби по мишени в морето.
От началото на август въоръжените сили на Китай проведоха поредица военни учения по своето крайбрежие, вкл. в Тайванския проток, във връзка с посещението на високопоставена американска делегация в Тайван.
Източник: bta.bg

 

Без ударно петле е новият VP-9 на "Хеклер и Кох"

17.08.2022, 08;43

За да се наместят на американския оръжеен пазар, конструкторите на немската фирма Heckler & Koch разработиха пистолети със спусков механизъм ударников тип.
Така на практика те се отказаха от традиционните ударни петлета. Причините за предпочитанията на американците към този тип пистолети са няколко. Една от тях е, че австрийските пистолети Glock, които се произвеждат по лиценз в САЩ и чиито ударно-спускови механизми са от ударников тип, са придобили много по-висока популярност в US специалните служби в сравнение с пистолетите с ударни петлета.
Другата причина е свързана с изискването за висока безопасност при ползване на оръжието, която се осигурява от тройна система за предотвратяване на възможността за произвеждане на случаен изстрел. Тя включва предпазително спусково лостче, монтирано пред спусъка, което осигурява разблокиране на ударно-спусковия механизъм само когато спусъкът е натиснат напълно - т.е. когато има воля за произвеждане на изстрел.
Вторият елемент от системата за безопасност е наличието на детайл, който изключва достъпа на ударната игла до капсула на патрона в патронника, когато спусъкът не е натиснат докрай.
Трето, след изстрел ударникът не се установява в задно крайно положение, а се намира в положение на полувзвод. Задвижването му до задно крайно положение става чрез система от лостове, свързани със спусъка.
Пистолетът на “Хеклер и Кох” VP-9 се появи през 2014 г. и бързо получи одобрението на оръжейните експерти. Той е снабден с рамка от ударо- и термоустойчив полимер. Обемът на ръкохватката му може да се регулира с помощта на наставки, които се монтират както на страничната, така и на задната стена на пистолета. Конструкторите са осигурили в комплекта на оръжието 6 странични и 3 задни наставки, които пасват добре на ръце с малки и големи длани.
Пистолетът е предназначен за патроните 9 mm Parabellum, които са приети като стандартни за страните от НАТО.
В предната част на рамката е изработена стандартна релса от типа “Пикатини” по военния стандарт MIL-STD-1913, на която се монтират широка гама бързомерци, лазерни целеуказатели, тактически фенери. С тях се разширява значително приложимостта на пистолета в различни сложни оперативни обстановки, което е особено важно за подразделенията на специалните структури.
Затворният блок и затворът са изработени от неръждаема стомана. Това гарантира висока устойчивост при използване на оръжието в неблагоприятни атмосферни условия и значително удължава експлоатационния му ресурс. В предната и задната странична повърхност на затворния блок е предвидена едра насечка за надеждното му захващане с ръка. В затворния блок е монтирана възвратна пружина с правоъгълен профил, която допринася за намаляване на откатната сила, възникваща при изстрел.
Цевта на пистолета е изработена от специалната стомана марка тип Cannon, преминала през студено коване. Каналите са многоъгълни с плитък профил. При изстрел такива канали оставят малки следи върху ризницата на куршума, което е важна предпоставка за водене на точен огън.
Освен това плитките канали подобряват уплътняването на куршума към цевта, значително намаляват износването и увеличават началната скорост на куршума.
По данни на производителя износоустойчивостта на цевта е повишена до 90 000 изстрела. Това е дало основание на търговците да дават пожизнена гаранция за качеството на пистолета.
Двустранното разположение на затворната задръжка позволява удобно боравене с оръжието с лява или с дясна ръка - една тенденция, която се налага все по-убедително в последните години. В съответствие с нея ключалката за отключване на пълнителя е разположена също от двете страни на задната част на спусковата скоба.
Автоматиката на VP-9 работи на принципа на отката на затвора при къс ход на цевта.
Заключването на цевта към затвора при изстрел се осъществява по схемата “Браунинг-ЗИГ”, характеризираща се с наличието на масивен патронник, който в изходно положение влиза в отвора за изхвърляне на изстреляните гилзи. Под патронника е изработена пета, която при контакт с рамката насочва патронника надолу и отключва цевта от затворния блок. Отключването става в момент, когато куршумът е напуснал цевта и налягането в нея е намаляло значително. Така се гарантира възникването на по-нисък откатен импулс и стабилизиране на оръжието при изстрел.
Мерните прибори на VP-9 се състоят от нерегулируема мушка и мерник, който е закрепен на затворния блок с “лястовича опашка” и може да се регулира странично. Върху мерника и мушката се закрепват фосфоресциращи точки, които осигуряват водене на точен огън в условия на ограничена видимост. Пълнителят е с шахматно разположение на патроните.
През март т.г. на оръжейната изложба IWA Outdoor Classic в Нюрнберг бяха представени две модификации на пистолета, предназначени за европейските пазари. Моделът с обозначение HK SFP9-SF е снабден със спусък, който се задейства с усилие 2,4 кг.
Моделът HK SFP9-TR има по-тежък спусък и по-дълъг ход. Той е предназначен предимно за полицейските структури и отговаря напълно на стандарта за безопасност на германската полиция. Тези модели имат обща дължина 187 мм при дължина на цевта 104 мм.
Оръжието тежи 0,752 кг, а пълнителят събира 15 патрона. - Още пистолети
Източник: http://www.24chasa.bg, Георги Маринов

 

MW: Защо в НАТО мразеха системата С-200

17.08.2022, 08:30

Списание Military Watch публикува статия „Защо в НАТО мразеха С -200 - най-далекобойната система ПВО по време на Студената война".
Изданието припомня, че тази зенитно-ракетна система е играла водеща роля в съветската противовъздушна отбрана в по-голямата част от Студената война, а през 1982 г. тя започва да се изнася в цял свят, като междувременно в много страни все още е на въоръжение.
Сега основни оператори са Северна Корея, Сирия, Иран, Полша и България. Те придобиха ракетната система през 1980-1990 г. Освен тях - Узбекистан, Казахстан, Туркменистан и Азербайджан наследиха С-200 след разпадането на СССР.
Системата е разработена за защита срещу всички видове въздушни атаки като по-усъвършенстван и далекобоен аналог на комплекса С-75.
Първите единици С-200 постъпват на въоръжение през 1966 г. и остават в действие до 1996 г., когато голям брой системи за ПВО са изведени от експлоатация.
Ракетите С-200 са използвали полуактивна самонасочваща се глава за насочване. При поразяване на цел се взривява или фугасна бойна глава, или тактическа ядрена бойна глава, като последната може да бъде изстреляна само по команден сигнал.
Разликата в характеристиките между C-200, произведени през 80-те и оригиналните варианти от 60-те години, е значителна. В същото време върховата версия на С-200Д е имала обхват на поразяване от 300 км в сравнение със 175 км на оригиналния С-200A.
По-късните версии имат по-висок таван на полета - до 40 км, те са по-универсални, имат превъзходен потенциал срещу балистични ракети и също така много по-голяма вероятност да поразят цели. Те също така могат да поразяват цели, движещи се с ниски хиперзвукови скорости до 6 маха, имат обхват на откриване на цели до 600 км и възможност за търсене на цели на височина над 45 000 метра - тези възможности са идеални за защита срещу балистични ракети.
Всеки дивизион С-200 е използвал 6 пускови установки и радар за осветяване на целта. Системата е проектирана да порази балистични ракети и бомбардировачи. Това обаче е можело да застраши изтребителите и щурмовачите, включително на големи разстояния. Така в ръцете на сирийците, С-200 свали самолетите А-4 на ВМС на САЩ и F-16 на ВВС на Израел.
В периода на Студената война нито един западен конкурент не е превъзхождал по отношение на обхвата.
Въпреки своите впечатляващи възможности, С-200 има един съществен недостатък. Това е липсата на мобилност. Системата може да бъде разгърната само на стационарни площадки. Следователно, системата е била относително лесна мишена за противника.
Независимо от това, С-200 остава актуална и до ден-днешен. Например Иран, който има в своя арсенал много по-съвременната С-300, инвестира значителни средства в модернизацията на системата и възнамерява да я направи по-мобилна.
Както и преди, този комплекс е доста надеждна защита срещу балистични ракети и високоскоростни самолети за наблюдение, заключава MW. - Още за С-200
Източник: https://www.cross.bg/

 

Пактът “Рибентроп-Молотов”: Наистина всичко ли е ясно 83 години по-късно?

17.08.2022, 08;23

На 3 юни 2008 г. Пражката конференция „Европейската съвест и комунизмът“ приема Декларация, в която се иска 23 август да стане Ден на възпоменание на жертвите на нацизма и комунизма. На 18 септември 2008 г. тя е подкрепена и 40-ото НС, а на 2 април 2009 г. и от Европейския парламент с Резолюцията „Европейската съвест и тоталитаризмът“.
Изборът на датата 23 август не е случаен – на този ден през 1939 г. в Москва под одобрителния поглед на Сталин е подписан Договорът за ненападение между хитлеристка Германия и сталиновия Съветски съюз, по-известен като Пакт „Рибентроп-Молотов“.
Това означава еднозначно осъждане на Пакта като заговор на двете тоталитарни държави срещу мира в Европа и като добросъвестни граждани, уважаващи политическите решения, едва ли има какво повече да кажем за въпросното събитие. Но само ако смятаме, че политиците са носители на окончателната истина за историческите събития......Прочети още

 

 

Турция и Русия подписаха договор за доставка на още системи С-400

16.08.2022, 21:28

Москва и Анкара подписаха договор за доставка на втора партида системи за противоракетна отбрана С-400 на Турция, като част от компонентите ще бъдат произведени там, съобщава ТАСС.
По време на международния форум “Армия-2022” ръководителят на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество Дмитрий Шугаев изрази увереност, че е малко вероятно през следващите няколко години някоя страна да създаде система, която да съперничи на ракетните системи С-400 “Триумф” и отбеляза, че в момента се изпълнява договорът с Турция.
Турция стана първата страна от НАТО, която закупи от Москва системи за противовъздушна отбрана С-400 през 2017 г. Решението на Анкара обаче предизвика силно негативна реакция от страна на САЩ и Алианса като цяло.
През декември 2020 г. Съединените щати наложиха санкции на отбранителната промишленост на Турция заради С-400 и я изхвърлиха от програмата за стелт изтребители F-35, в която страната беше производител и купувач. Анкара твърди, че този ход е несправедлив.
С-400 “Триумф” е най-новата руска система за ракети земя-въздух с голям и среден обсег. Тя е предназначена за унищожаване на стратегически и тактически самолети (включително стелт реактивни самолети) и може да поразява всякакви други въздушни цели при силен огън и радиоелектронно противодействие. - Още за С-400
Източник: news.bg   

 

Защо Випуск „Шипченски – 90“ не завършва на връх Шипка?

16.08.2022, 17:17

Причината е променената политическа обстановка у нас след 10 ноември 1989 г. Първоначалното решение е випускът на военните училища и академията през 1990 г. да носи името „Шипченски“.  То си остава, но дипломите и пагоните се връчват в районите на военните училища. За първи път от близо 20 години традицията бе нарушена. Отпаднаха едноседмичните походи и събирането на всички випускници за производство в офицерско и сержантско звание на места, свързани с българската история. Ръководството на Министерството на отбраната е разпределено, за да поздрави випускниците, във Военна академия „Г.С.Раковски“, ВНВУ „В.Левски“, ВНВАУ „Г.Димитров“, ВНВМУ „Н. Й. Вапцаров“, ВНВСУ „Бл. Иванов“  и в средните сержантски военни училища.
Обстановката действително се променя много бързо. (По това време – 26 и 27 август е запалването на Партийния дом в столицата.) Министърът на отбраната армейски генерал Добри Джуров е във Велико Търново. В словото си пред випускниците той се спира на променените реалности в страната. Посочва, че това налага да се променят подходите  и вижданията при решаването на основните проблеми на строителството и подготовката на армията. “За условията на Българската народна армия това означава ефективността на отбранителното строителство да се осигурява, като се издигат качествените показатели на подготовката и бойната готовност на войските, като определяща роля за това имат военните кадри“, подчертава министър Джуров.
Ето какво пише в „Морски вестник“ Атанас Панайотов за Випуск „Шипченски – 90“.
Планираното общо производство на випуск „Шипченски” се проваля. Випускниците получават своите дипломи на скромни тържества в дворовете на военните училища. Така става и с випуска на ВВМУ от 1990 г. Тържеството се запомня повече с факта, че всички випускници (тогава и завършващите за нуждите на гражданското корабоплаване бяха курсанти с униформи) на финала по предварителна уговорка си хвърлят шапките във въздуха. Това ядосва командирите и развеселява близките и роднините, присъствали на производството на випуска. В настъпилата суматоха още при подготовката на тържеството произведената значка така и не достига до випускниците и днес тя вече има определена стойност за колекционерите, които я ценят като уникален знак с интересна история. Произведените малко повече от двеста екземпляра сега са рядкост, която едва ли ще намерите по антикварните магазини.
Самата значка е метален кръг с диаметър 40 мм и начин на закопчаване тип „безопасна игла”. Изработена е от сребрист метал (жълтият фон на снимката е от ефекта при фотографирането) а изображението е тип „негатив” - тъмносиньо, „пробито” от сребристи букви и утвърденият вече тогава нов символен знак на Морското училище - съчетание от лъв и котва. Технологията на изработка на значката е същата като при значката с образа на Н. Й. Вапцаров като ученик в Морското машинно училище (100 г. рождението на Н. Й. Вапцаров: Сбърканата значка). Производителят засега остава неизвестен. А може би читателите ще допълнят още нещо по историята на значката на випуск 1990 г. на ВВМУ?
Припомняме
В събота, 20 август, се събират випуски на академията и военните училища, получили офицерските си пагони и дипломи  през годините на и в района на връх Шипка. Срещата им е част от официалното отбелязване на 145 години от Шипченската епопея.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Швейцария пред референдум за купуването на изтребители F-35A

15.08.2022, 17:10

Швейцарският алианс, който се опитва да блокира закупуването на изтребители F-35A, предаде на властите достатъчно подписи, за да се наложи народно гласуване по въпроса.
Левият алианс “Стоп на F-35” предаде 100 000 подписа, необходими съгласно швейцарската система за пряка демокрация, за да се подложи на гласуване всеки въпрос.
След като властите проверят подписите, правителството ще трябва да определи дата за народно гласуване.
“Тази инициатива е насочена само към типа самолет”, подчертава алиансът в изявление, като добавя, че ако Швейцария избере друг изтребител, “инициативата ще бъде оттеглена”.
През юни миналата година швейцарското правителство се съгласи да закупи 36 F-35A от американския производител “Lockheed Martin”.
Бойният самолет F-35A – който вече се използва от ВВС на САЩ и няколко европейски държави – беше избран пред Eurofighter на Airbus, F/A-18 Super Hornet на Boeing и Rafale на френската фирма Dassault.
Правителството заяви, че самолетът е най-добрият, но две швейцарски парламентарни комисии започнаха разследване на причините за избора на този модел след поредица от технически проблеми, докладвани със самолета в САЩ.
Те поставиха под въпрос и високата цена на самолетите.
Създаден бе алиансът “Стоп на F-35”, който се опита да наложи въпроса да бъде подложен на ново народно гласуване.
Но въпреки опасенията, през май правителството обяви, че иска да ускори процеса на закупуване, като офертата на САЩ изтича в края на март 2023 г., което породи опасения, че Берн няма да изчака народното гласуване по въпроса.
“Сега правителството и парламентът трябва да направят всичко възможно, за да дадат възможност за народно гласуване и спешен и необходим обществен дебат относно най-големия договор за военно оборудване в историята на Швейцария”, заяви алиансът на своя уебсайт.
Източник: bnr.bg

 

Започна курс за приучване на учебно-бойния самолет L-39ZA

16.08.2022, 17:00

Днес лейтенант Димитър Ташев и лейтенант Янул Димитров от авиобаза Граф Игнатиево започват летателната си подготовка на учебно-бойния самолет L-39ZA в рамките на курс за приучване на типа самолет, съобщават от ВВС.
Началник на курса е майор Павел Джуров, началник на служба „Безопасност на полетите и обективен контрол“ в авиобаза Граф Игнатиево. Под негово ръководство и на инструкторите майор Петър Милков и капитан Георги Чаушев ще се осъществи цялостната подготовка на обучаемите.
Двамата млади летци, които преди година завършиха ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, приключиха успешно своята теоретична подготовка в началото на м. август и продължават с летателното си обучение до края на календарната година.
В рамките на курса те следва да преминат всички летателни подготовки, необходими за бойно използване денем, прости метеорологични условия, за да им бъде присвоена степен за класна специалност „Военен пилот трети клас“ на L-39ZA.

 

Исторически календар

16.08.2022, 14:25

На 16 август 1858 година в Калофер е роден генерал-майор Атила Зафиров (1858 – 1922).

Завършва Военното училище в София (1880) и Офицерската пехотна стрелкова школа в Ораниенбаум, Русия (1883).

Участва в Сръбско-българската война (1885) като командир на Комщицкия отряд и воюва при селата Ропот, Комщица и Смолча.

След детронирането на княз Александър І (9 август 1886) и последвалия го контрапреврат, емигрира в Русия и постъпва в руската армия.

През 1897 г. се завръща и служи в 22-ри пехотен тракийски (1898 – 1901) и 7-и пехотен резервен полк (1901 – 1903). От 1909 г. командва 26-и пехотен пернишки полк, с който воюва в Балканските войни (1912-1913) в състава на 7-а пехотна рилска дивизия при връх Повиен (10 октомври 1912), Булаир (26 януари 1913), Шаркьой (26 – 28 януари 1913) и Калиманци (4 –11 юли 1913).

По време на Първата световна война (1915 – 1918) последователно командва 3-та бригада от 1-ва пехотна софийска дивизия на Добруджанския фронт (март – октомври 1916) и 2-ра дивизионна област (1916 – 1918). Отличава се в боевете при с. Сарсанлар, Силистренско (6 септември 1916), което през 1942 г. е преименувано в Зафирово.

Награден е с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас и ІV степен.

На 16 агуст 1866 година в Шумен е роден генерал-майор Иван Бацаров (1866 – 1951).

Завършва медицина в Цюрих (1892) и специализира бактериология в института „Луи Пастьор“ в Париж (1900 – 1901).

Участва в Сръбско-българската война (1885) като доброволец от Червения кръст. През 1893 г. е зачислен на действителна военна служба с чин подпоручик и назначен за лекар на 4-ти артилерийски полк. В периода 1904 – 1906 г. ръководи 1-ва софийска дивизионна болница, след което заема длъжностите дивизионен лекар на 4-та преславска пехотна дивизия (1907 – 1913) и началник на Военносанитарната инспекция при Военното министерство (1913 – 1915).

По време на Първата световна война (1915 – 1918) е началник на Военносанитарната част при Щаба на Действащата армия и Главен лекар на войската. Има принос за добрата организация на лечебно-евакуационната и хигиенно-противоепидемичната дейност, в резултат на което е постигнато изнасяне и приближаване на квалифицираната медицинска помощ по-близо до бойната линия.

На 15 август 1917 г. става първият български лекар, повишен в чин генерал-майор. Преминава в запаса през 1919 г., след което работи в Софийския бактериологичен институт. Награден е с военен орден „За храброст“ ІV степен 2 клас.

 

Турски пистолет конкурира класиката Glock

16.08.2022, 09:20

Пистолет с полимерна рамка пусна на пазара турската оръжейна компания Girsan Gun Industry. Целта на производителите е да се наместят на международния оръжеен пазар, на който трайно място е заел австрийският пистолет Glock. Компанията Girsan Gun Industry е съвсем млада, основана е през 1994 г. Първоначално е произвеждала по лиценз италианските пистолети Beretta 92F и Beretta 92G под името Yavuz-16 Compact и Yavuz-16 Regard. Главен потребител на тези оръжия и днес са армията, полицията и специалните структури на южните ни съседи. Компанията разширява своята производствена листа с няколко модела самозарядни ловни карабини, които продава на големия руски оръжеен пазар с наименованието “Енисей”. Днес тя произвежда 30 модела самозарядни пистолети, като годишно пуска около 60 хиляди висококачествени стрелкови оръжия.
Последната разработка на турските конструктори е пистолетът Girsan MC28 SACS. Той е представен през 2015 г. на оръжейната изложба IWA Outdoor Classic в немския град Нюрнберг. Посетителите на изложбата остават впечатлени от рационалния дизайн на оръжието. В разработката му са използвани най-съвременните технологии в оръжейното производство.
На пръв поглед пистолетът прилича на американския Smith&Wesson M&P, но при внимателен оглед се виждат редица съществени разлики, които го правят уникален Пистолетът е предназначен за стандартните в НАТО 9-мм патрони Parabellum. При изстрел куршумът се изстрелва с начална скорост около 350-370 м/сек и дулна енергия около 480-490 джаула. Това е патрон, който съчетава в себе си добра пробивна и спираща сила, позволяваща използването му както в пистолетите за самоотбрана, така и в щурмовите армейски и полицейски оръжия. Принципът на работа на автоматиката е основана на отката на заключения затвор при къс ход на цевта. Заключването на затвора към цевта при изстрел се осъществява по схемата Browning-SIG, характерна особеност на която е наличието на масивен патронник, влизащ в отвора за изхвърляне на изстреляните гилзи. Пистолетът е със скрит ударник. На задната стена на затворния блок има указател за наличието на патрон в цевта, оцветен в червено, който позволява бързо да се установи готовността на оръжието за изстрел. Полимерната рамка е изработена от високоустойчива на удар и топлина пластмаса. В предната долна част на рамката има т.нар. Пикатини релса за закрепване на лазерни целеуказатели, тактически фенери, бързомерци. Удобството при стрелба с двете ръце се осигурява от насечената предна стена на спусковата скоба, върху която удобно ляга показалецът на една от двете ръце. Напречни насечки има и в челната и задната стена на ръкохватката. Горната част е дълбоко изрязана за дланта. Това показва стремежа на конструкторите за намаляване на рамото между упорната точка на дланта с ръкохватката и оста на канала на цевта. Колкото рамото е по-малко, толкова отскачането на пистолета при изстрел е по-незначително. Това е изключително важно при произвеждане на серия последователни изстрели. Конструкторите са помислили и за стрелците с различни размери на дланта. За целта в комплекта на оръжието влизат три наставки, монтирани в задната част на ръкохватката Те осигуряват надеждно и здраво захващане и удържане на пистолета при изстрел. Сменят се изключително просто и бързо със специално приспособление от комплекта на оръжието. Върху рамката липсват издадени бутони и лостчета, които възпрепятстват бързото изваждане на пистолета от кобури и дрехи, което е характерно за голяма част от съвременните образци.
При Girsan MC28 SACS има само две лостчета и един бутон от лявата страна, които са разположени в удобни вдлъбнатини в рамката. Единият лост е за разглобяване, другият е на затворната задръжка. Бутонът е на ключалката за освобождаване на пълнителя. Ударно-спусковият механизъм е с висока степен на безопасност въпреки липсата на традиционен ръчен предпазител. Невъзможността за произвеждане на случаен изстрел се осигурява с малко допълнително предпазително лостче, разположено пред спусъка То блокира ударника и не позволява произвеждане на неволен изстрел при изпускане на пистолета или по друга причина. Цевта на пистолета е изработена по метода на студеното коване. То се извършва на специални машини, които изковават заготовката с 4 или 6 вибрационни чука при стайна температура. Чрез коването се постигат уплътняване на материала и подобряване на неговата структура. На коване се подлага тръбен материал, в който се вкарва полиран сърдечник с наклонени издатъци по повърхността. При коването сърдечникът се придвижва по дължина на цевта и формира 6 бр. вътрешни канала със стъпка 250 мм.
Производителите твърдят, че висококачествената стомана в комбинация със студеното коване осигурява ресурс на цевта над 50 000 изстрела, което прави оръжието почти вечно. Турският пистолет работи надеждно при стрелба с различни видове боеприпаси с облечени, полуоблечени или експанзивни куршуми. Последният вид куршуми са недопустими за използване за военни цели, съгласно правилника за законите и обичаите на сухопътната война, приети от Женевската конвенция от 1949 г. Не се ограничава тяхното използване за полицейски и граждански цели. Производителите предлагат два варианта на пистолета - класически и скъсен с обозначение съответно MC28-SA и MC28-SAC. Класическият вариант има общa дължина 193,8 мм при дължина на цевта 108 мм. Теглото му е 730 г в незаредено състояние. Скъсеният вариант има намалени габаритни размери и мака, като дължината му е 182,5 мм, а масата само 690 г. Дължината на цевта не превишава 97 мм. Независимо от по-малката начална скорост на скъсения вариант ефективността на водения огън достига до 70 м. В комплекта на оръжието, производителите са осигурили 3 пълнителя, набор за почистване и приспособление за заключване. В различни източници се отбелязва, че цената на пистолета е около 1400 турски лири (430 евро), и е сравнително ниска в сравнение с цената на пистолети от същия клас. Това го прави привлекателен за редица европейски пазари. - Още пистолети
Източник: https://www.24chasa.bg, доц. д-р Георги Маринов

 

Франция изтегли военните си от Мали

16.08.2022, 09:16

Френската военна мисия в Мали официално приключи след изтеглянето на последните нейни служители от африканската страна.
Париж изпрати свои сили в Мали преди близо 10 години, за да подпомогне властите в борбата им с ислямски радикали. До изтеглянето се стигна след разрив в отношенията между Франция и местните военни, осъществили преврат преди две години.
В свое изявление френският президент Еманюел Макрон обяви, че армията на страната му е предотвратила създаване на ислямски халифат в Мали на цената на общо 59 убити войници. Според Франция военната администрация в африканската страна се е забавила с възстановяването на гражданската власт, а допълнително напрежение внесе наемането на руски сили от частната военна компания “Вагнер”.
Агенция Франс прес изтъква, че от началото на френското изтегляне през февруари има нарастване на ислямистките атентати в целия Сахел, като над 2000 са цивилните жертви в Мали, Нигер и Буркина Фасо.
Източник: bnr.bg

 

Венецуела е домакин на състезанията по снайперски стрелби, които са част от международните военни игри за 2022 г

16.08.2022, 09:07

Венецуела е домакин на състезанията по снайперистки стрелби, които са част от международните военни игри за 2022 г. – надпревара, организирана от 2015 г. от Русия и в която участват страни като Китай, Иран, Куба или Мианма, предаде Франс прес.
Церемонията по откриване на състезанията по снайперистки стрелби беше тържествена и излъчвана по държавната телевизия и включваше речи, песни и танци. Тя се състоя в базата “Форт Терапайма в Баркисимето, в северозападната част на Венецуела.
За първи път страната е домакин на подобни състезания от игрите, които се провеждат ежегодно и в които участват 30 страни, сред които и Абхазия, призната за независима от шепа държави.
Венецуела, която е обект на санкции от страна на Вашингтон, който не признава преизбирането на президента Николас Мадуро, от няколко години се сближи с Китай и Иран.
“Целта на тези игри е по-скоро да  обединим културите и народите повече отколкото да показваме военните си способности”, заяви венецуелският министър на отбраната, генерал Владимир Падриньо Лопес.
Венецуела освен това е изпратила 200 военни в Русия за други състезания от международните военни игри. - Още снайпери
Източник: bta.bg

 

Ноам Чомски с убийствена прогноза за войната

16.08.2022, 08:37

Един от най-известните американски историци и философи - Ноам Чомски, даде интервю за вестник Welt, в което обяви, че украинската криза има два изхода - може да бъде разрешена с дипломатически и недипломатически средства.
„Имаме две възможности: дипломатически и недипломатически“, каза Чомски, който е с еврейски произход и е роден във Филаделфия от баща от Украйна и майка от Беларус.
Недипломатично, каза той, „означава да продължи ескалацията с всички загуби и жертви“.
Друг вариант е „да спрете да саботирате дипломацията и да стигнете до мирно споразумение, което отговаря на интересите и на двете страни“.
Според него недипломатическият път е разрушителен за самата Украйна. В същото време съюзниците от НАТО ще носят пълна отговорност за случващото се, тъй като самите те тласкат Киев към необмислени последствия.
„Според логиката на Запада, ако Украйна поиска, тогава тя трябва да получи всички оръжия, от които има нужда“, отбелязва Чомски.„Но тези, които я снабдяват с оръжия, трябва да се замислят.“
Пътят на преговорите, според него, ще помогне за преодоляване на конфликта и ще осигури стабилно мирно бъдеще за десетилетия напред.
Чомски даде за пример Карибската криза: „Вашингтон поиска Москва да спре да помага на Куба да се защитава срещу евентуално нападение от САЩ и Съветският съюз отстъпи“.
Сега, смята той, Западът трябва да направи същото.
„Светът, изграден върху тази основа, преживя 75 години“, отбеляза Чомски.
Източник: https://www.standartnews.com/

 

Реставрираха скорострелно полско оръдие „Шнайдер“

16.08.2022, 08:27

Намиращият се на територията на Военна академия „Георги Стойков Раковски“ екземпляр от 7,5-см скорострелно полско оръдие „Шнайдер“ претърпя възстановителни дейности с цел привеждането му в първоначално състояние, съобщават от учебното заведение.
Реставрацията на оръдието се извърши от цивилни служители Андрей Николов и Валери Стефанов от отдел „Логистично осигуряване“ на Военна академия „Г. С. Раковски“. Оръдието бе демонтирано, като се извършиха основни операции за неговото възстановяване. Трудности бяха срещнати при частичното възстановяване на дъгите и спиците на колелата, както и при демонтажа и монтажа на сменената част на колелата (шините).
Базовият модел на оръдието датира от края на XIX век, като то е представено на оръжейното изложение във френската столица Париж през 1900 г. През първото десетилетие на XX век, когато в българската армия протича процес на ускорена модернизация, по договор с фирмата „Шнайдер“ България получава 324 броя 7,5-см оръдия. В навечерието на Първата балканска война (1912 г.) всички дивизионни артилерийски полкове в българската армия разполагат с такива артилерийски системи. Оръдията са широко използвани по време на Балканските войни (1912 – 1913 г.) и на участието на България в Първата световна война (1915 – 1918 г.). Тези артилерийски системи остават на въоръжение в българската армия и през идните десетилетия.
Източник: https://otbrana.com/

 

Войската ни до 1919 година

16.08.2022, 07:00

„До 1919 г. във войската ни постъпваха задължително всички здрави младежи български поданици. Те служеха 2 и 3 години, обучаваха се във военно дело и се уволняваха в „запаса на армията”. Така всяка година постъпваха младежи и се уволняваха запасни войници. По този начин всички българи се възпитаваха  и обучаваха да обичат и защитават Отечеството. Тогава казармата беше действително едно голямо народно училище за насаждане на свети чувства към България и здрав бодър дух – школа за физическа и морална подготовка на юначни бойци и защитници на Родината.
Тогава войската ни се състоеше от действуваща армия, в която влизаха всички български поданици от 20 до 40 годишна възраст. Тя имаше назначение във време на война непосредствено да води боя с противника. Тази действуваща армия се състоеше от постоянни кадри от два набора младежи, които бяха в казармите и от запаса, тези които бяха уволнени вече.
Запасните войници от 40 до 60 г. включително образуваха народно опълчение. То имаше назначение да изпълнява във време на война по-второстепенни работи, в пределите на Царството и вън от него. По този начин в казармите винаги имаше 50-60 хиляди войници, които се обучаваха, а в запас повече от половин милион – годни за бой.
От долната таблица се вижда развитието и големината на армията ни в миналото.
През време на война сме имали мобилизирани:
Войни           Офицери     Подоф. и войници                Всичко
1885 г              400            55,600                         60,000
1912-1913 г    7,000          682,000                        689,000
1915-1918 г   12,000         845,000                        857,000
В миналото територията на Царството ни се разделяше на 3 военно-инспекционни области. Първа обемаше 1, 6 и 7 дивизионни области, втора – 2, 3, 8 и 10 дивизионни области и трета – 4, 5 и 9 дивизиони области. Всяка дивизионна област имаше по четири полкови окръжия, а всичко имахме 40 полкови окръжия. Тези окръжия извършваха наборите, държаха сметка за запасните, подготвяха мобилизацията на армията и пр.
Разноските, които даваше държавата за армията ни бяха съвсем малки, защото тогава всеки си отбиваше военната тегоба задължително и не получаваше заплата като днес. Държавата беше много сигурна тогава. Сигурна, защото имаше много подготвени защитници и малките й средства отиваха за набавяне на облекло, оръжие и други материали за война.
Със скромните средства, с които разполагахме по-рано, ние можехме да имаме през последната война: 14 пехотни и 2 конни дивизии с 82 пехотни полка и други маршеви, 10 етапни и 13 опълченски полка, с 12 конски полка и множество оръдия и картечници, всичко около 850,000 души.
Но след последната война, нашите врагове искаха съвършено да ни унищожат. Те виждаха, че българинът е храбър и добър войник. Опасяваха се, ако ни оставят със същата армия, че ще можем след известно време пак да ги заплашваме. Разбира се, тия опасения са пресилени, защото всеки от нашите съседи поотделно има 4-5 пъти повече земя и население. Но все пак храбростта ни ги плаши и затова с Ньойския договор грабнаха оръжието от ръцете ни: те ни лишиха от истинска народна армия, а ни оставиха доброволческа.
В тази доброволческа армия младежите не идват задължително в казармата, а по желание, за което им се дава заплата. Освен това, те намалиха и състава на войските оставиха ни само 20,000 войници, подофицери и офицери за армията, 3,000 – за пограничната стража и 10, 000 – за жандармерията, или всичко не повече от 33, 000 въоръжени човека. При големите задължения и намаления на населението от войните, ние и не можем да държим повече войници, защото за поддържане на тази доброволческа армия, държавата харчи около един милиард лева повече отколкото по-рано. Това положение бедната ни държава с мъка понася.
И така, нашите противници, унищожиха свещеното право и длъжност на всеки българин да се обучава да защитава Отечеството си. И не само ни натовариха с грамадни харчове за издръжка на тази доброволческа армия, но главно – те ни лишиха от запас, оставиха ни само с тази малка армия, без резерви и опълчение, като ни направиха безсилни, слаби и безпомощни в случай, че ни нападнат; дори не ни позволяват нищо, което напомня нашата славна стара армия.
Срокът на службата на тези доброволци определиха 12 месеца за армията и 6 години – за пограничната стража и жандармерията. По този начин, едвам от 1931 г. ще почнат да отиват всяка година обучени хора в запас, числото на които иначе ще бъде много малко. Така в случай на нужда, при застрашаване от външни врагове, държавата ни не ще има достатъчно обучени във военно дело хора, да я защитят”.
(*Материалът е публикуван в „Поучения за войника – гражданин”, издаден през 1928 г. в Шумен, печатница „Спас Попов” под редакцията на полковник К. Соларов. Съставители – пет полковника, двама подполковника и един доктор. Раздели: „Нравоучение и вероучение”, „Отечествена история”, „Гражданско учение”, „Противодържавни идеи”, „Отечествена география”, „Военна история”, „Общи военни знания” и „Хигиена”.)

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}