Военна информация

Архив - от 1 до 15 март

 

 

Кралските ВВС нанесоха серия удари по Ислямска държава

15.03.2021, 22:45

Изтребители Eurofighter Typhoon от състава на Кралските ВВС са нанесли серия удари по съоръжения на „Ислямска държава” намиращи се в Ирак. Това съобщиха от британското МО.
Ударите са били нанесени на 10, 11, 12 и 14 март 2021 г. и са били в интерес на иракските наземни сили. Поразените цели са се намирали югозападно от град Ербил, Северен Ирак. Ударите са били заявени, след като иракските сили са разбрали, че пещерен комплекс се използва от „Ислямска държава”. Поразяването на комплекса е било оценено, като изключително сложно.
Два многоцелеви изтребителя Eurofighter Typhoon са били задействани за операцията. При първия удар на 10 март са използвани крилати ракети Storm Shadow, които, благодарение на проникващата им бойна част, са оценени, като най-подходящи. Не се съобщава, колко ракети са използвани.
На следващия ден са идентифицирани още цели и по тях са използвани общо шест управляеми боеприпаса Paveway IV. На 12 март ударите продължават, този път с осем Paveway IV, последвани от бомбардиране с други шест 227-kg Paveway IV на 14 март.
Това е първото бойно използване на крилатите ракети Storm Shadow от Eurofighter. Кралските ВВС интегрираха оръжието на своите изтребители от този тип на фона на извеждането от въоръжение на изтребителите-бомбардировачи Tornado.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Румъния няма да подменя скоро вертолетния си флот

15.03.2021, 22:10

Румънските ВВС ще продължат да експлоатират своите вертолети IAR 330 Puma и IAR 316 Alouette още дълги години, като подмяната им се планира за след 2030 г. Това съобщават румънски медии, на база официална информация от МО на страната.
„На ниво ВВС на Румъния се планира програма за покупка на нови вертолети след 2030 г.”, заявяват от румънското МО за местния информационен сайт HotNews.ro.
От 2017 г. насам румънското МО лансира различни планове за подмяна на остарелия флот от транспортни и бойни вертолети, като дори официално бе обявено, че се планира покупката на 60 нови машини – 24 броя AH-1Z, 20 броя UH-1Y и 16 броя H215M. В последствие, бяха търсене и други оферти от производители, като Boeing и Sikorsky.
Сега, обаче румънското МО заявява, че няма намерение да подменя наличните вертолети Puma и Alouette и че машините отговарят на поставените им задачи.
Румънското МО е съобщило за HotNews.ro, че в последните три години за поддръжка на вертолетната авиация на ВВС са били вложени около €208 млн., плюс още €135 за периода 2014 – 2017 г. Очаква се сумите да бъдат подобни и в бъдеще.
Румънските ВВС експлоатират общо 58 броя IAR 330 Puma, които са произвеждани през 80-те години на миналия век. 22 броя от тях са модернизирани до стандарта SOCAT, които ги превръщат в бойни вертолет. Отделно, на служба са и осем IAR 316 Alouette, които се използват за учебни цели.
През 2017 г. Румъния предприе изключително амбициозна програма за превъоръжаване, в която трябваше да се инвестират €10 млрд. и да обхване ВВС, ВМС и сухопътни войски. В крайна сметка, част от програмите, като например покупката на ЗРК Patriot и ракетите „земя – земя“ HIMARS глътнаха сериозна част от бюджета, други програми забуксуваха, а икономиката на Румъния изпадна в рецесия около пандемията от COVID-19. Явно, програмата за подмяна на вертолетната авиация ще бъде отложена максимално във времето.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Русия отрича, че ще доставя Су-34 на Алжир

15.03.2021, 19:54

Руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество е отрекла, че се очаква доставката на ударни самолети Су-34 за Алжир. Съобщението идва на фона на новини в руските медии, че тази година африканската страна ще получи първите си машини.
„Не потвърждаваме появилата се информацията, че Русия ще предаде на Алжир самолети Су-34. В момента няма производство на този тип за тази страна”, казва говорителя на службата.
На 12 март 2021 г., алжирския сайт menadefense.net съобщи, че в началото на годината е започнало производството на първите Су-34 предназначени за Алжир. Тяхната доставка се очаква до края на годината, като на първо време страната ще получи една ескадрила (доставка до 2023 г.) и ако остане доволна от експлоатацията, ще придобие още две ескадрили.
Сайтът цитира неназовани руски медии. Реално, такова съобщение няма и всъщност руските медии започват да цитират menadefense.net, което явно е довело и до официалните изявления от руска страна.
Фактът, че руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество (държавен орган отговарящ за експорта на въоръжение) отрича да има сделка, не е задължително да отговаря на истината. Например, при сделката с египетските Су-35, официалните руски източници отричаха многократно да има такова нещо и признаха, едва когато започнаха да се появяват фотографии на готовите изтребители.
Спекулации, че Алжир е клиент на Су-34 съществуват от повече от пет години. Алжирските ВВС експлоатират две ескадрили с изтребители-бомбардировачи Су-24, като е ясно че страната търси начини да ги подмени с нещо по-ново.
В момента Русия е единственият оператор на Су-34. През миналата година шефът на руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество Дмитрий Шугаев каза, че за типа има много силен експортен интерес, но тогава той не назова потенциални клиенти. - Още за Су-34
Източник: https://aero-bg.com/

 

Резервистите на НАТО се включват активно в борбата с COVID-19

15.03.2021, 16:51

В Германия много армейски резервисти се включиха в борбата срещу Covid-19 и заедно с редовните служители доставиха около 38 000 хирургически маски и почти 50 000 респираторни маски в страната, съобщават от Международната конфедерация на офицерите от резерва (CIOR). Освен това, съвсем доброволно, резервистите пазаруват за граждани от уязвимите слоеве на обществото.
В Съединените щати близо 28 400 служители от Националната гвардия продължават да се борят с коронавируса в различни места на страната. Те дезинфекцират обществени места, раздават храна и осигуряват транспортна и логистична подкрепа.
Във Великобритания са били  мобилизирани над 2000 резервисти. Други, без да бъдат мобилизирани, са поели определени ангажименти, например доставяне на жизненоважни средства до болници и домове за социални грижи. Много резервисти от Обединеното кралство са обучени да тестват гражданите за вирус на специално създадени места в паркингите, развлекателните центрове и спортните стадиони.
В Норвегия резервисти помагат на полицията при контрола на влизането през границата. За целта те са получили временни ограничени полицейски правомощия.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Ще бъдем домакини на серия от многонационални военни учения

15.03.2021, 16:37

Въоръжените сили на Република България се подготвят за участие в най-мащабните за 2021 г. учения „Defender Europe 21“ и „Steadfast Defender -21“, които ще се проведат в периода май-юни 2021 г. под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ за Европа и Африка и на Щаба на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. Те са фокусирани върху изпълнението на задачи, характерни за отбранителни операции. Участието в ученията е израз на съюзната решимост, сплотеност и взаимна ангажираност към сигурността в Черноморския регион, съобщава Пресцентърът на МО.
„Defender Europe - 21“ включва серия от свързани учения, разделени по време, място и фази и ще се проведе основно в Черноморския регион на Балканите и Естония. Започва през март с предислоциране на сили и средства по море от САЩ до 8 европейски държави и ще продължи до средата на юни 2021 г. В него ще участват над 30 000 военнослужещи от 26 държави-членки на НАТО и страни-партньори. Основната цел е да се усъвършенства подготовката и оперативната съвместимост между участниците при едновременното провеждане на отбранителни операции на повече от 30 военни полигона в 14 страни.
„Defender Europe - 21“ включва няколко взаимно свързани учения: „Swift Response“, „Saber Guardian“, „Immediate Response“ и командно-щабното учение „Defender Europe“.
Провежданото от Командването на Сухопътните войски на САЩ за Европа и Африка учение „Defender Europe - 21” е свързано и с учението на НАТО „Steadfast Defender -21“. То ще се проведе от средата на май до началото на юни 2021 г. под ръководството на Щаба на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. Целта е да демонстрира способностите на НАТО да реагира бързо на целия спектър от заплахи за сигурността и стабилността на Северноатлантическия съюз в мирно време, при криза или при възникване на конфликт. България ще участва в учението основно с осигуряване на логистична поддръжка като страна-домакин за транзитно преминаващи сили и средства.
Ученията, в които Българските въоръжени сили ще участват, са включени в Плана за подготовка на Въоръжените сили на Република България през 2021  г., Плана за ученията на НАТО и Плана за съвместна българо-американска подготовка в страната и в чужбина през 2021 година. Подобен тип учения се провеждаха в нашата страна през 2017 г. и 2019 г.
През май и юни 2021 г. нашата страна ще бъде домакин на многонационалното учение „Saber Guardian“, обединяващо национални учения с международно участие „Strike Back - 21; „Balkan Sentinel - 21“ и „Шабла - 21” и тактическото учение „Trojan Footprint - South“. На територията на страната ще се проведат и учението „Swift Response – 21“ и командно-щабното учение „Defender Europe“.
Български военни формирования ще участват и в тактическото учение „Decisive Strike“ в Република Северна Македония, което също е част от „Saber Guardian“.
По време на провеждането на всички учения ще бъдат спазвани противоепидемичните мерки за недопускане на разпространението на „COVID-19”, за да бъде осигурена защитата на военнослужещите и на населението. Преди предислоцирането базираните в САЩ военнослужещи ще бъдат тествани за COVID и ще бъдат поставени под карантина преди придвижването им в европейските страни. На участниците в ученията от армиите на другите страни-участнички също ще бъдат направени тестове и военнослужещите ще бъдат поставени предварително под карантина.
Ученията ще се проведат при спазване на принципите за прозрачност и откритост. Планирани са дни за медии, на които журналистите ще имат възможност да наблюдават действията на военнослужещите. Ще бъде предоставена информация за датите, на които ще се проведат дните за медии, както и за условията за акредитация на журналистите.
Източник: http://otbrana.com/

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще се поклони пред подвига на воините от Плевен

15.03.2021, 13:07

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще поднесе цветя пред паметника на 4-и пехотен Плевенски полк и пред паметника на 9-а пехотна Плевенска дивизия утре. По този начин символично ще бъде отбелязан бойният празник на гарнизон Плевен, съобщава Пресцентърът на МО.
Поради въведените противоепидемични мерки мащабни прояви в чест на празника не са предвидени.
Във Военния клуб в града министър Каракачанов ще връчи награди на военнослужещи, цивилни служители и представители на военно-патриотичните организации от гарнизон Плевен.

Събитието ще се състои при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и ограничен брой присъстващи.

 

Юбилеен семинар организира Военновъздушното училище

15.03.2021, 12:07

ВВВУ "Георги Бенковски" организира на 12 април юбилеен семинар: „Бъдещето на въздухоплаването и космическите изследвания в Република България”, посветен на 60-та годишнина на първия полет на човек в Космоса, съобщават от учебното заведение. Основните въпроси и акценти на дискусията са космическите изследвания в България, съвременните тенденции във висшето образование при подготовката на авиационни кадри и съвременните образователни технологии в аерокосмическата сфера. Участниците в семинара са поканени да споделят лични наблюдения, идеи, проекти, добри практики.
Съорганизатори на семинара са Департамент „Природни и хуманитарни науки“ на ВВВУ, факултет „Авиационен“  на ВВВУ, Български Военновъздушни сили, Институт за космически изследвания и технологии – БАН и Асоциацията на българската отбранителна индустрия. Съпредседатели на организационния комитет са бригаден генерал  инж. Юлиян Радойски – началник на ВВВУ „Георги Бенковски“, генерал-майор  Димитър Петров - командир на ВВС, проф. д-р инж. Георги Желев – директор на ИКИТ-БАН, Георги Пеев - генерален директор на ДП “Ръководство на въздушното движение”, Христо  Щерионов - Главен директор на ГД ГВА и Тодор Иванджиков - председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия. - Още Космос
Източник: http://otbrana.com/

 

Армията на Израел се похвали с прецизен минометен боеприпас

15.03.2021, 08:30

Израелското министерство на отбраната обяви в неделя за успешното приключване на поредица от тестове на новите високоточни минометни боеприпаси "Железно жило" (Iron Sting).
"Днес Министерството на отбраната на Израел представи прецизни минометни боеприпаси с лазерно насочване и GPS сателитна навигация. Тестовете на 120-милиметрова мина бяха завършени наскоро на един от полигоните в Южен Израел" - се казва в изявление, публикувано от пресслужбата на Министерството на отбраната.
„Iron Sting" е проектирана за прецизно подбиране цели както на открити площи, така и в градски условия". Министерството на отбраната отбеляза, че високата точност на боеприпасите "намалява вероятността от съпътстващи щети и жертви сред цивилното население", което "ще революционизира сухопътната война и ще осигури на батальоните точна и ефективна огнева мощ". - (видео)
Източник: https://news.bg/

 

SIPRI: САЩ въоръжават Близкия изток

15.03.2021, 08:19

САЩ държат 37% от световните продажби на оръжие през периода 2016-2020 г. и продават оръжия на 96 държави. Почти половината от продажбите му са отишли ​​за Близкия изток.
Това се казва в доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).
Американският износ се е увеличил с 15% в сравнение с периода 2011-2015 г., отбелязва "Дойче веле".
Международните доставки на оръжие в периода 2016-2020 г. слагат край на тенденция от повече от десетилетие на увеличение, отбеляза SIPRI. За първи път от 2001-2005 г. обемът на доставките на основни оръжия между страните - показател за търсенето - не се е увеличил спрямо предходния петгодишен период.
САЩ, Франция и Германия - три от най-големите износители в света - увеличиха доставките, но спадът на износа от Русия и Китай компенсира нарастването на първата тройка.
Русия е вторият по големина износител на оръжие в света, докато Франция е на трето място, според доклада. Продажбите на Русия бяха намалени от спада на вноса от Индия.
Саудитска Арабия е на първо място като най-голям вносител.
Страните от Близкия изток отчитат най-голямото увеличение на вноса на оръжие, което е с 25% през 2016-20 спрямо 2011-2015 година.
Саудитска Арабия, най-големият вносител на оръжие в света, увеличи вноса на оръжие с 61%, а Катар с 361%.
Обединените арабски емирства наскоро подписаха споразумение със САЩ за закупуване на 50 самолета F-35 и до 18 въоръжени безпилотни самолета като част от пакет от 23 милиарда долара.
Азия и Океания бяха най-големите региони за внос на основни оръжия, като през 2016-2020 г. получиха 42% от глобалните трансфери на оръжие. Индия, Австралия, Китай, Южна Корея и Пакистан бяха най-големите вносители в региона.
"За много държави в Азия и Океания нарастващото възприемане на Китай като заплаха е основният двигател за вноса на оръжие", каза Симон Веземан, старши изследовател в SIPRI.
Въздействието на пандемията от COVID е твърде рано за оценки.
SIPRI заяви, че е твърде рано да се каже дали рецесията, произтичаща от пандемията COVID-19, може да забави доставките на оръжие.
"Икономическото въздействие на пандемията COVID-19 може да доведе до преоценка на вноса на оръжия през следващите години. В същото време, дори в разгара на пандемията през 2020 г., няколко държави подписаха договори за големи доставки нна оръжия," - припомня Симон Веземан.
Източник: https://news.bg/

 

САЩ тайно прехвърлили над хиляда военни в Афганистан

15.03.2021, 08:14

В момента в Афганистан се намират около 3,5 хиляди американски военнослужещи, въпреки че официалните данни сочат само 2,5 хиляди.
Това съобщи в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на източници в САЩ, Европа и Афганистан.
Несъответствието между реалния и декларирания брой се дължи на факта, че присъствието на част от военните на територията на страната е неофициално.
Изданието подчертава, че занижаването на действителния обем на американските сили, разположени в чужбина, е нормална практика и информацията за американските войски в много държави е класифицирана.
Говорител на Пентагона заяви, че 2500 американски войници все още са разположени в Афганистан.
Министерството на отбраната предупреди, че сега няма достатъчно време да напусне Афганистан до 1 май без сериозни проблеми в областта на сигурността и логистиката. Източници на изданието посочват риска от гражданска война, терористични атаки срещу САЩ и техните съюзници и влошаване на ситуацията с правата на човека в страната.
Източник: https://news.bg/

 

 

Гърция провежда съвместни военни учения със САЩ в Средиземно море

14.03.2021, 19:44

Присъствието на американския самолетоносач „Дуайт Айзенхауер“ в Средиземно море предоставя на гръцките въоръжени сили възможността да проведат няколко учения с американските си колеги, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Гръцкият национален отбранителен щаб (GEETHA) заяви, че, наред с другите, са планирани и военновъздушни учения с американските военни. Съвместните учения не само ще увеличат бойните възможности на участващите формирования, но ще увеличат оперативната съвместимост между двете съюзнически армии.
„Участието на гръцките въоръжени сили в тази операция доказва важната роля на Гърция и САЩ в отбраната и сигурността в широкия регион на Средиземноморието и Близкия Изток, особено в рамките на актуализираното Споразумение за взаимно сътрудничество в областта на отбраната,” заявиха от гръцкия генерален щаб.
Като част от тези учения фрегатата „Псара“ на ВМС на Гърция беше включена в ударната група на “Дуайт Айзенхауер“ (IKE CSG). В ученията ще участват и две подводници на гръцкия флот и няколко изтребителя.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Наредба ще определя допълнителните възнаграждения за владеене на официалните езици на НАТО

14.03.2021, 16:50

Проект на наредба регламентира условията, размерите и реда за изплащане на допълнително месечно възнаграждение на военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия за владеене на официалните езици на НАТО.
При ниво на владеене на съответния език 2222, както и между 2222 и 3333, съгласно стандартизационно споразумение на НАТО STANAG 6001 възнаграждението е в размер на 20 (двадесет) лева; при ниво на владеене на съответния език 3333, както и между 3333 и 4444, съгласно стандартизационно споразумение на НАТО STANAG 6001 – в размер на 30 (тридесет) лева; при ниво на владеене на съответния език 4444, съгласно стандартизационно споразумение на НАТО STANAG 6001 – в размер на 40 (четиридесет) лева, е записано в проекта. Нивото на владеене на английски и/или френски език се удостоверява с валидно удостоверение съгласно стандартизационно споразумение на НАТО STANAG 6001, издадено в съответствие с отделен акт на министъра на отбраната.
Разходите за изплащане на допълнителното месечно възнаграждение са за сметка на средствата за работна заплата в рамките на съответната годишна бюджетна сметка на второстепенните разпоредители с бюджет и се планират и отчитат по съответните параграфи от Единната бюджетна класификация на разходите по бюджета на Министерството на отбраната.
Отменя се сегашното положение, че на военнослужещите, които владеят официалните езици на НАТО - английски и/или френски, се изплаща допълнително възнаграждение по ред и в размери, определени в заповед на министъра на отбраната. Вече това ще става с наредба на основание на съответните текстове в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Източник: http://otbrana.com/

 

Десет години война в Сирия: Една страна в руини

14.03.2021, 13:00

Изминаха 10 години от началото на гражданската война в Сирия, в която загинаха стотици хиляди хора, а милиони бяха разселени. Войната още не е приключила, но сирийският режим има ясно надмощие.
Войната в Сирия започна като мирен протест срещу президента Башар ал Асад и прерасна в широкомащабна гражданска война, пише BBC в свой анализ. В конфликта загинаха над 380 хил. души, цели градове бяха опустошени, вкл. и паметници на историческото и културното наследство, а милиони сирийци се превърнаха в бежанци в Европа или в съседни страни.
Още преди началото на конфликта хората в Сирия се оплакваха от високата безработица, корупцията в страната им и липсата на политическа свобода при управлението на Асад, който наследи баща си Хафез след смъртта му през 2000 г........Прочети още

 

Топ 5 на съветските военни самолети от Втората световна война

14.03.2021, 07:35

Як-3
От първата си поява в небето над бойните полета през 1944 г., Як-3 се превръща в истинско главоболие за немските пилоти. Най-лекият (над 2 т) изтребител от Втората световна война има впечатляващи характеристики за скорост и маневреност.
Як-3 e подобен на немските изтребители Bf 109 и Fw 190, но понякога е способен да извърши и невъзможното. В сблъсък на 16 юли 1944 г. 18 Як-3 се изправят срещу 24 германски изтребителя. В резултат съветите губят само една машина, а 15 вражески самолета са свалени.
Самолетът е похвален не само от съветските пилоти, но и от чужденците. Пилотите от френската военна ескадрила "Нормандия-Неман", които се бият в Съветския съюз срещу нацистите, предпочитат тези машини пред всички други, дори пред британските и американските, които Съветите получават по програмата "заем-наем". След войната, за да възстановят военновъздушни ѝ сили, 37 Як-3, управлявани от френски пилоти, са подарени от СССР на Франция. - Още за Як-3
Як-9
"Бих се срещу всички видове съветски изтребители, включително тези, доставяни чрез "заем-наем", но Як-9 беше най-добрият", казва асът на Луфтвафе Герхард Баркхорн. Изтребителят, от който вече са създадени 16 769 единици, се превръща в най-големият съветски изтребител ​в серийно производство от Втората световна война.
Основното предимство на този надежден, маневрен и лесен за управление съветски изтребител, е неговата универсалност: 15 модификации на изтребителя влизат в производство по време на Втората световна война. Сред тях са изтребител, изтребител-бомбардировач, разузнавач и самолет със специално предназначение.
Повечето от самолетите Як-9 са въоръжени с 20-мм оръдие ШВАК със 120 патрона и 12,7-мм картечница. Як-9Т ("Танк") обаче е много по-смъртоносно оръжие. Със своето 37-мм оръдие може да унищожи вражески изтребител само с един точен изстрел. Пилотът трябва да бъде истински снайперист, тъй като има само 30 патрона.
Як-9У е последната модификация на самолета с нов двигател, който му дава невероятна скорост. "Як-9У е по-добър от Як-1 и Як-3, има по-добра маневреност и максимална скорост - 724 км/час! Два Ме-262 (първият в света оперативен реактивен изтребител) нападнаха един Як-9У. Опитаха се да нападнат и нашето летище, а аз излетях. Не ги ударих, но ги държах далеч от летището", спомня си Константин Звонарев, пилот на 11-та гвардейска изтребителна авиационна дивизия. - Още за Як-9
Ла-7
В последния етап от Втората световна война, Ла-7 превъзхожда по-голямата част от съветските, американските и германските изтребители с височина на полета до 5 км. Въоръжен с две 20-мм оръдия ШВАК, той изпитва някои затруднения пред основния си конкурент - Fw 190, който има по-лоши характеристики, с изключение на скоростта на пикиране.
С Ла-7 съветското командване попълва редиците на своите най-добри гвардейски въздушни полкове. Германците реагират като изпращат своите най-добри пилоти срещу тези могъщи съветски самолети. Например, елитната германската ескадра "Ягдгешвадер", в която летят "знаменитости" като Ото Кител (267 убийства) и Валтер Новотни (258), често се пренасочва към зони на фронтовата линия, където служи Ла-7.
Лa-7 претендира и за първото "убийство на реактивен самолет". През февруари 1945 г. съветският ас Иван Кожедуб сваля немски реактивен изтребител-бомбардировач Ме-262 над река Одер. - Още за Ла-7
Ил-2
Щурмовият самолет Ил-2, известен като "летящ танк" и "черна смърт", отприщва ада на земята за противника, като ефективно унищожава пехотни и танкови колони, артилерийски и зенитни батареи, депа и влакове.
Много прост по конструкция, той се произвежда лесно от съветската индустрия. С 36 183 единици Ил-2 става най-големият боен самолет за масово производство в историята.
Тези добре защитени съветски летателни апарати имат репутация, че оцеляват и в най-лошото, което врагът може да им причини. Доста често Ил-2, осеяни със стотици дупки от малокалиберни артилерийски снаряди, успешно се връщат по летищата.
"Летящият танк" обаче има и своите недостатъци. Напълно въоръжен с две 23-мм (или 37-мм) оръдия, ракети и бомби, Ил-2 тежи над 6 т. Такъв тежък самолет е твърде тромав за добри въздушни маневри. Освен това стрелците страдат от лошата защита, което води до големи загуби за тях. Статистически за всеки убит пилот загиват седем стрелци. - Още за Ил-2
Ту-2
"Това беше добър, дори перфектен самолет, но дойде твърде късно. Ако беше влязъл в експлоатация една или две години по-рано, войната щеше да приключи няколко месеца по-рано. Това е мощен самолет. Пе-2 беше абсолютен боклук", казва Алексей Батиевски, пилот от 9-та щурмова авиационна дивизия на ВВС на Балтийския флот.
Въпреки че прави първия си полет през 1941 г., производството на Ту-2 е спряно след само 80 единици в полза на изтребителя Як. То е възобновено едва през 1943 г., а през следващата година масово се появява на бойните полета.
Много по-лесен за управление от основния си партньор Пе-2, Ту-2 може да носи до 3 т бомби (Пе-2 - само 1 т) и е по-добре защитен. Двете му 20-мм оръдия ШВАК и трите 12,7-мм картечници не позволяват на изтребителите Bf-109 да се доближат.
Ту-2 играе решаваща роля при разгромяването на немската група армии "Център" по време на операция "Багратион" - съветската офанзива срещу германските сили през лятото на 1944 година. Използван е и при бомбардировките над Кьонигсберг (сега Калининград) и Берлин. И накрая, той помага на Червената армия да унищожи японската армия Квантунг в Манджурия. - Още за Ту-2
Източник: https://bg.rbth.com/

 

 

Artemis ще оцелее при администрацията на Байдън

13.03.2021, 22:35

Програмата Artemis ще оцелее при новия американски президент Джо Байдън, но е малко вероятно астронавти да се завърнат на Луната през 2024 г. За това вчера пише The Verge, позовавайки се на официални източници.
Традиционно, между отделните президентски администрации в САЩ, рядко има приемственост по отношение на космическите програми. По всичко личи, че програмата Artemis, в чийто рамки САЩ трябва да изпратят отново хора на Луната, ще бъде приета и от администрацията на Байдън. През февруари, говорителят на Белия дом Джен Псаки каза, че Байдън подкрепя завръщането на Луната.
Детайлите по програмата, обаче предстои да бъдат ревизирани, а срокът за завръщане на Луната през 2024 г., все повече се счита за нереалистична.
The Verge разговаря с Бавия Лал, която в момента е най-високопоставения служител в NASA назначен от Байдън. Тя е шеф на кабинета на главния администратор на NASA. Според нея, Artemis преминава в момента през сериозно ревю, като група от осем специалиста оглежда програмата от всички възможни аспекти. В заключение те ще излязат със списък на неща от Artemis, които си струва да се запазят и такива, които трябва да се променят.
„Едно от нещата с което сме абсолютно съгласни е основната цел на Artemis. Нямаме намерение просто да захвърлим направеното и да започнем наново”, казва Лал.
Ревюто включва всички елементи на програмата, включително и тежката ракета-носител SLS, която трябва да осигурява изстрелването към Луната на космическия кораб Orion. Преглеждат се и други елементи от програмата, най-вече графика ѝ, участието на международни партньори и наличното финансиране. Лал е посочила, че ако има възможност, ще се предлага използване на повече частни компании.
„SLS и Orion ще осигуряват транспортирането до и от лунната орбита, но не отхвърлям и възможността да използваме ракети от частния сектор, ако възникне такава необходимост”, казва тя.
Гигантът SLS, който се строи от Boeing, все още не е полетял в космоса, но в него са вложени почти $20 млрд. Очаква се всеки пуск на ракетата да струва $2 млрд. Наличните или проектирани ракети-носители на компании, като SpaceX, Blue Origin и United Launch Alliance, не могат да осигурят същите характеристики и ще бъдат използвани за изстрелването на различни безпилотни елементи от Artemis. Falcon Heavy например ще изстреля първите два модула на лунната станция Gateway.
Конгресът на САЩ в момента не е много благосклонен към Artemis. Президентът Тръмп поиска $3,3 млрд. за спешното финансиране на спускаем апарат, който да отведе астронавтите от лунна орбита до повърхността и обратно. За тази година, обаче Конгресът отпусна едва $850 млн., което практически обрича гоненето на 2024 г., като година, в която хората ще се завърнат на Луната.
„Отчитайки финансирането, което дава Конгресът в последните две години, кацането на астронавти през 2024 г. не е реалистично”, казва Лал, но и отбелязва, че фиксирането на нов срок е свързано с наличното финансиране, а там въпросът не е изяснен.
Лал е казала още, че не вижда причина да няма сътрудничеството с Русия по програмата Artemis, макар и страната да не желае да работи по станцията Gateway. От друга страна, сътрудничеството с Китай по същата тема е практически невъзможно, според нея.
Президентът Байдън все още не е посочил, кой ще е новия главен администратор, въпреки че е на власт вече два месеца. Това, обаче не е изключение, а по-скоро правило. На Тръмп му трябваха осем месеца преди да номинира администратор и още толкова за да осигури одобрение в Сената. Обама избра администратор на NASA след четири месеца, а преди него, президентът Буш посочи своя избраник цели 10 месеца след поемането на управлението на САЩ. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

Казахстанските L-39 преминаха през ремонт и модернизация

13.03.2021, 20:35

Казахстан е получил първите си модернизирани и ремонтирани учебно-тренировъчни самолети L-39. Това съобщават от МО на страната на 11 март 2021 г.
Самолетите са били получени в учебно-авиационния център на казахстанските въоръжени сили, разположен в град Балхаш. Те са превозени по въздуха от Чехия.
В съобщението се казва, че машините са преминали през капитално-възстановителен ремонт и модернизация в оригиналния производител, чешката компания Aero Vodochody. Модернизацията е свързана с нова цифрова авионика, подобрения по катапултните кресла, нови радиостанции и системата за обективен контрол.
В казахстанските ВВС L-39 е единствен учебен самолет и се използва за целия курс на обучение.
Казахстан сключи договор с Aero Vodochody за ремонт и модернизация на неизвестен брой L-39C. Предполага се, че страната разполага общо със 17 такива самолета, но не всички са в експлоатация. На разпространените снимки се вижда само един самолет, който е получил и нов камуфлаж.
В началото на февруари 2021 г. Aero Vodochody съобщи, че е приключила с работата по L-39С на друга бивша съветска република. Става въпрос за Узбекистан, които през 2018 г. сключиха договор за капитален ремонт на шест самолета. Машините също минаха през известно обновяване – нови радиостанции и нова навигация.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Военен самолет се разби в Казахстан, 4 души са загинали

13.03.2021, 17:11

Четирима души загинаха, а други двама са ранени в катастрофа на военен самолет при опит за кацане в най-големия казахстански град Алмати.
"По предварителни данни четирима души са загинали, а двама ранени са изпратени в най-близката болница", се казва в изявление на министерството на извънредните ситуации.
Самолетът Ан-26 (р.н. 02 бял, с.н. 7201, произведен през 1978 г.) летящ по маршрута Нурсултан - Алмати се разби в близост до летището на Алмати.
"Днес, около 17.20 ч. местно време по време на кацане на летището в Алмати, комуникацията със самолета Ан-26 беше прекъсната. Беше обявена незабавна тревога, спешните служби пристигнаха веднага на място. По предварителна информация самолетът се е разбил в началото на пистата", съобщиха от пресслужбата на официалната си страница във Фейсбук. - (видео)
От пресслужбата на въздушното пристанище уточниха, че самолетът, по предварителна информация, принадлежи на Граничната служба на Комитета за национална сигурност на Казахстан.

За последната година, това е третата катастрофа с Ан-26. През август 2020 г. в Южен Судан при излитане катастрофира Ан-26Б на местния оператор South West Aviation. През септември в Украйна катастрофира учебен Ан-26Ш, като на борда му имаше 27 души, като само един от тях оцеля.

 

Военното министерство продава евтино горски терен край Доброславци с 9 сгради

13.03.2021, 09:45

Имотът се намира до с. Доброславци в местност "Ширината". Земята е залесена с гора, а застроената площ е 1713 кв. м. "Тези земи са определени за рекреационни земи и гори (лесопарк) и по закон трябва да се прехвърлят безвъзмездно на Столична община. След продажбата ще могат да се ползват безплатно още няколко дка гора от съседния имот като прилежаща площ на сгради 4 и 9. След това ще могат да ги купят без търг", предупреждава съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов.
Предвижда се продажба и на други зелени площи в София. В публикувания от военното министерство списък за 2021 г. на имоти с отпаднала необходимост фигурират два терена с обща площ 85 дка. Те се намират в район "Красна поляна" и попадат в границите на Западен парк. На сателитни снимки се вижда, че въпросните парцели са покрити с гора.
От началото на годината Министерството на отбраната започна ударно да продава имоти. С две заповеди на министър Красимир Каракачанов бяха обявени търгове за 40 имота за над 12 млн.лв. Сред продаваните имоти има както магазини в София, така имоти в Търновско с по над 10 сгради върху тях или пък укрития във Врачанско. В списъците са имоти и в Шумен, Търговище, Пловдив, Ловеч, Монтана, Благоевград или в населени места край тях.
Някои от продаваните застроени площи се предлагат с цени от над 1 милион лева. Така например се продава имот в гр. Гоце Делчев, м. „Забурдата“, с площ 219,695 дка, застроен с 3 сгради за сумата от 1 017 000 лв. 1 353 700 лв пък се иска за поземлен имот в с. Игралище, общ. Струмяни, обл. Благоевград, на който има и 22 сгради. Имоти за над 1 млн. лв се продават и в град Дебелец, Търновско и в монтанското село Габровница.
Интересни изглеждат магазините в София, имотите в село Оброчище, община Балчик, намиращо се близо до Албена, Кранево, Златни пясъци, както и два имота във Варна - в местностите „Арабтабия" и „Аязма". Последните два са за общо 1,5 млн.лв. Продават се дори имоти в с. Соколаре, общ. Бяла Слатина, които са обявени като 11 укрития.
Към нaчaлoтo нa 2020 г. военните имoти c oтпaднaлa нeoбхoдимocт ca били 1172. Oт тях 122 мaгaзинa и пoдблoкoви прocтрaнcтвa и 1052 вoйcкoви тeрeнa кaтo бивши кaзaрми, cклaдoви рaйoни, пoлигoни, лeтищa и cъпътcтвaщa инфрacтруктурa към тях. За 2021 г. в план-графика на военните имoти c oтпaднaлa нeoбхoдимocт са записани 249 имота.
Източник: https://frognews.bg/

 

Русия отчете успешна 2020-та в продажбите на оръжия

13.03.2021, 08:25

Продажбите на руски оръжия през 2020 г. не са засегнати от икономическата криза вследствие на пандемията от коронавирус, обяви директорът на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество Дмитрий Шугаев (на снимката), цитиран от АФП.
Това е един от малкото руски сектори, които не са засегнати от кризата.
Шугаев поясни, че има поръчки за 50-55 милиарда долара.
Според него 2020-та е била "изключително успешна година" и "специална" заради пандемията. - (видео)
Русия обаче е понесла загуби в така наречения "таен" износ на оръжия и военна техника, като е отчетен спад от 15,6% миналата година, съобщава бизнес всекидневникът РБК, позовавайки се на митнически данни.
През 2019 и 2018 г. Русия е получила поръчки за 51,1 милиарда и 55 милиарда долара съответно, според шефа на "Ростех" Сергей Чемезов.
Русия обаче отчете загуби в някои ключови сектори, включително в енергийния, след като "Газпром" регистрира 12% спад на износа за Европа. Оръжейните продажби са част от опитите на Москва да увеличили геополитическото си влияние от Близкия изток до Африка. - Още ВПК на Русия
Източник: https://news.bg/

 
 

108 години от превземането на Одринската крепост

13.03.2021, 07:57

На 13 март (26 март) 1913 г. в хода на Балканската война (1912-1913 г.) след пробив на позицията на фортовия пояс българските войски овладяват "непревземаемата" Одринска крепост.
Одринската операция започва на 11 март 1913 г. Провежда се от Втора българска армия, подкрепена от две сръбски дивизии. Одринската крепост е създадена под ръководството на германски инженери и е едно от най-добрите и най-големите отбранителни съоръжения в Османската империя. Отбранителната линия включва три укрепени позиции. Първата е на 9-11 км. от града, а втората и третата са на 1-3 км от града. Позициите имат 24 каменни форта, стационарни големокалибрени батареи, окопи, ходове за съобщения, телени мрежи, вълчи ями и фугаси. Гарнизонът й е в състав от 65 000 турски бойци и офицери, 524 оръдия и 20 тежки картечници. Срещу тях българското командване противопоставя 120 000 български и 40 000 сръбски войници и офицери. Българите имат 1300 оръдия. Планът на българското военно командване предвижда настъплението да започне нощем с удар между фортовете Айвазбаба и Айджиолу в източния сектор на турската отбрана, като мощни демонстративни удари бъдат нанесени и в други участъци на отбранителната линия. Щурмът продължава до 13 март 1913 г. и завършва с превземане на крепостта. Пленени са 14 турски генерали, заедно с командващия Мехмед Ферик Шукри паша, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 4 картечници. Българите губят в атаката по-малко от 2000 бойци.

 

 

В Украйна офицер блъсна колата си в изтребител

12.03.2021, 22:30

Пил офицер е блъснал автомобила си в изтребител МиГ-29, като му е причинил значителни щети. Абсурдният инцидент се е разиграл в Украйна на 10 март 2021 г.
Според официалното съобщение на украинското МО, след приключването на регулярните полети в 40-та тактическа авиационна бригада, разположена в Василков, Централна Украйна, капитан Ш. на 47 години се е качил в личния си автомобил Volkswagen Touran и е започнал да шофира по рульожните пътеки.
Капитанът се е блъснал в задната част на изтребител МиГ-29, който е бил буксиран към укритието си. В резултат, изтребителят и автомобилът са получили сериозни повреди, като е избухнал и пожар, който бързи е бил потушен. Офицерът е получил наранявания по лицето и в гръдната област, но няма опасност за живота му.
Направеният тест е показал 0,2 промила алкохол в кръвта. Според действащите украински закони, това е максималното разрешено съдържание на алкохол в кръвта, над което шофьорът подлежи на санкции. Срещу офицерът е заведено досъдебно производство по буква на украинския наказателен кодекс за умишлено унищожаване на държавна собственост.
Пострадалият изтребител има доволно интересна съдба. Той има заводски номер 2960731239, а последният му борден номер е 08. Машината (изделие 9-13) е произведена през декември 1990 г., като на следващата година попада в независима Украйна. През 2014 г. изтребителят е на полуостров Крим, когато той е анексиран от Русия. Машината е върната на Украйна, а през 2018 г. преминава през модернизация до стандарта МиГ-29МУ1.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

Тържествен ритуал по полагане на военна клетва във Военновъздушните сили

12.03.2021, 21:23

Днес,12 март 2021 г., в Базата за командване, управление и наблюдение (БКУН) се проведе тържествен ритуал за полагане на военна клетва от новоназначени военнослужещи.
На него присъства лично командирът на БКУН полковник Христо Ганецовски. Той поздрави новоназначените военнослужещи, като припомни традициите и изтъкна важността на ритуала по полагане на военна клетва. Пожела им по-бързо с ентусиазъм, сила, твърдост и воля да усвояват техника и придобият способности за изпълнение на поставените задачи, да се утвърдят и успешно се влеят в колектива на формированието. Подчерта отговорността, която всеки военнослужещ поема при полагането на военна клетва, с обещанието да служи вярно и предано на българския народ и Родината.
Тържественият ритуал завърши с изпращане на бойното знаме на формированието.
На събитието присъстваха още роднини, близки и приятели на новоназначените военнослужещи, като стриктното се следеше за спазване на противоепидемичните мерки срещу "КОВИД-19".
Източник: Bulgarian Air Force

 
 

Военна клетва в 24-та авиобаза – Крумово

13.03.2021, 21:17

На 12 март 2021 г. пред щаба на военно формирование 32040 – Крумово се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва. Новоназначените военнослужещи целунаха бойното знаме и се врекоха да служат честно на българския народ, да спазват Конституцията, законите на страната и уставите на въоръжените сили и храбро да защитават суверенитета, целостта и независимостта на Република България. На клетвения ритуал присъстваха техни колеги, близки и роднини.
Командирът на 24-та авиационна база бригаден генерал Димитър Иванов прие тържествения строй и поздрави новоназначените воини с постъпването им в редиците на Военновъздушните сили. Той им пожела здраве, нестихващ устрем и успешно развитие във военното поприще и изрази увереност, че ще изпълняват служебните си задължения с достойнство, постоянство и отговорност.
12 март 2021 г.
Източник: http://af.armf.bg/

 
 

"Смели" отплава за международно учение

12.03.2021, 12:50

На 12 март 2021 година фрегата „Смели“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби с командир капитан ІІ ранг Трифон Митишев отплава от Пункт за базиране Варна за пристанище Поти, Република Грузия, съобщават от ВМС. За времето от 12.03.2021 г. до 01.04.2021 г. корабът ще влезе в състава на Втората постоянна група кораби на НАТО (SNMG 2) за участие в учението с международно участие на ВМС на Република Румъния “SEA SHIELD”.
Подготовката на екипажа за плаването беше проведена в кратки срокове и в сложните условия на извънредна епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19. На членовете на екипажа бяха направени PCR тестове и бяха поставени под карантина на борда на кораба, където беше проведен и последния етап на подготовката.
На 01 април 2021 г. се очаква корабът да се завърне в мястото за постоянно дислоциране в Пункт за базиране Варна. - (видео)

 
 

ВВС на САЩ получиха първия F-15EX

12.03.2021, 08:15

САЩ получиха официално първия изтребител F-15EX. Това е станало на 10 март 2021 г., съобщават от военновъздушните сили на страната.
Церемонията по предаването на машината от производителя Boeing на ВВС на САЩ е станала в завода в Сейнт Луис, където се сглобява типа.
„Това е голям момент за ВВС! С голям боен товар, дигитална отворена архитектура, F-15EX ще бъде ключов елемент от нашия изтребителен флот и ще допълва наличните самолети от пето поколение. Освен това, той ще може да носи хиперзвукови оръжие, което ще му даде една нишова роля в потенциален бъдещ конфликт”, заявява полковник Шон Дори, програмен мениджър на проекта F-15EX.
От ВВС на САЩ съобщават, че в момента средната възраст на наличните изтребители F-15C/D е 37 години и те бързо приближават момента, в който трябва да се пенсионират, заради изчерпване на ресурса си. През 2019 г. бе взето решение, че най-ефективния начин да бъдат заместени тези изтребители е чрез F-15EX.
Първият изтребител от типа ще отиде в авиобаза Еглин, където ще премине оперативни изпитания. През април 2021 г. към него ще се присъедини още един самолет. През финансовата 2023 г. (стартираща на 1 октомври 2022 г.) ще бъдат получени още шест самолета, които също ще са за изпитания.
Първите изтребители предназначени за строеви части ще се озоват в 173-то крило, базирано в Кингсли Фийлд, което се използва за обучение и 142-то крило, базирано в Портланд. И двете крила са от състава на Въздушната национална гвардия, а машините ще бъдат готови през финансовите 2024 и 2025 г.
F-15EX е на базата F-15 Advanced Eagle – дълбоко подобрение на двуместните F-15E, което включва AESA радар AN/APG-82, нови и по-големи дисплеи в пилотската кабина, нова система за самозащита, дигитална електро-дистанционна система за управление и други. Във ВВС на САЩ, обаче той ще лети с едночленен екипаж.
Първата поръчка за осем броя F-15EX бе сключена през юли 2020 г., които ще се използват за изпитания. Очаква се да се поръчат поне 144 броя от новия тип, като бройката може да достигне и 200. През тази година ще бъдат купени 12 машини, последвани от още толкова догодина, 14 през 2023 г., и по 19 през 2024 и 2025 г. За последващите поръчки все още няма твърд план.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

МО прекрати обществената поръчка за поддръжка на самолетите Pilatus

12.03.2021, 08:10

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за осигуряване на интегрирана логистична поддръжка за самолетите Pilatus PC-9M и PC-12 на въоръжение в българските ВВС e била прекратена вчера, 11 март 2021 г. Това става от публикуваната документация на централизирания сайт за обществени поръчки.
Прекратяването става със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, която е от днес. В заповедта се казва, че прекратяването е извършено по чл. 107, т. 1 от Закона за обществените поръчки (ЗОП). Тази буква на закона казва, че процедура може да се прекрати, ако всички участници не отговарят на критериите за подбор.
„Кандидатът не е предоставил всички необходими документи по отношение на личното състояние и критериите за подбор. Липсват декларации по чл.157, ал.1 и ал. 2, т. 5 от ЗОП, по чл. 327 б, ал. 1 и 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република Българи и по чл. 69 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество за всички лица по чл. 40, ал. 1 от ППЗОП. Липсва информация за лица с представителна власт, фигуриращи в актуалното състояние на дружеството. Посочената непълнота не е отстранена и с дадения с протокола по чл. 54, ал. 7 от ППЗОП срок.”, се казва в заповедта на министър Каракачанов.
Единствен участник в процедурата бе швейцарската компания Pilatus Aircraft, който е и оригинален производител на самолетите.
Протокола от работа комисията по поръчката хвърля повече светлина за причините за прекратяване. Съобразно ЗОП и правилника за прилагането му (ППЗОП), от всички лица в управлението на търговско дружество, участващо в процедура по закона, се изискват собственоръчно подписани декларации – например, че не са осъждани за определени престъпления, не са свързани лица с възложителя и др.
От протокола се вижда, че такива декларации са били предоставени само за две от лицата, управляващи дружеството Pilatus Aircraft. Освен това не са предоставени доказателства за извършване на подобни услуги в миналото, както е по изискване на процедурата. Други липси в документацията не са били установени.
На 2 февруари 2021 г. протоколът от работа на комисията (в който се четат документалните липси) е бил изпратен на компанията, а на 10 февруари е даден петдневен срок за отстраняване на нередностите по документацията. На 15 февруари са получени доказателства за извършване на подобни услуги, както и декларации на още двама лицата, управляващи Pilatus Aircraft.
Комисията, обаче е установила, че не са предоставени декларации от още над 20 лица с представителна власт (т.нар. колективна прокура), съгласно от предоставено актуално фирмено състояние на Pilatus Aircraft. В протокола е записано, че предоставянето на въпросните декларации е абсолютно условие, необходимо за допускане до следващия етап от процедурата.
На тази база военният министър прекратява процедурата за възлагане на обществена поръчка.
Процедурата бе стартирана на 14 септември 2020 г., като в рамките на седем години МО планираше да вложи в поддръжката на наличните PC-9M и PC-12 до 40 млн. лева без ДДС. Поддръжката включва доставка на оборудване, автоматизирани системи за обучение, консумативи, резервни части, инструменти, извършване на планове и не планови прегледи, доставка на техническа документация, изпълнение на доработки и предоставяне на оборудване за временно ползване.
Въпросът със състоянието на учебната авиация бе повдигнат през миналата седмица от президента Румен Радев, като началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов потвърди, че има трудности, но се работи за отстраняването им.
Реално от МО се иска скоростно да рестартира процедурата, а от Pilatus да предостави всички документи, така както се изискват от българското законодателство за обществените поръчки. Ако всичко върви добре е напълно възможно в рамките на годината да има сключено рамково споразумение за поддръжка и конкретни договори по него.
Това, обаче едва ли ще стане в следващите пет-шест месеца, което поставя остро въпроса за изправността на наличните учебно-тренировъчни самолети PC-9M и учебните програми, които трябва да се изпълнят с курсантите от ВВВУ.
По информация на АЕРО, основната трудност при PC-9М е обслужването на катапултните им кресла. През миналото лято ВВС обяви, че вече има готова лаборатория за изпълнение на регламентни работи и обслужване на катапултните седалки CH-11A на самолетите РС-9М. Липсват, обаче консумативи за работата.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

 

Германия дължи 86 млрд. евро на НАТО

11.03.2021, 21:30

През следващите години Германия ще трябва драстично да увеличи разходите си за отбрана, за да изпълни финансовите си задължения към международни партньори. Това следва от анализа на Института за германска икономика в Кьолн, който е на разположение на в. "Зюддойче цайтунг".
Вестникът отбелязва, че споразумение от 2014 г. задължава страните - членки от Алианса да отделят 2% от БВП си за отбрана.
Германия, заедно с останалите партньори от НАТО, обещаха, че до 2024 г. ще бъдат по-близо до тази цел да изразходва поне 2% от БВП .
За да покаже ясно как германското правителство изостава от очакванията на партньорите, Институтът за германска икономика изчисли колко пари ще трябва да похарчи Германия в периода от 2021 до 2024 г., за да изпълни обещанието към НАТО. Сумата възлиза на 86 милиарда евро. Това е почти два пъти повече от предвиденото в настоящия бюджет за отбрана.
Текущ ръст до 1,5% през 2020 г., както наскоро изтъкна канцлерът Ангела Меркел, е само ефект, свързан с кризата поради силен спад на БВП, отбелязва в. "Зюддойче цайтунг".
Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер от ХДС се бори за постигане на целта за НАТО.
Според поверителни документи от нейното министерство в момента няма достатъчно финансиране за 15 големи оръжейни проекта, включително замяната на остарелите изтребители "Торнадо" и тежки транспортни хеликоптери, закупуване на допълнителни танкове и безпилотни системи.
Институтът за германска икономика също сравнява разходите за отбрана на Германия с разходите на други страни, по-специално с бюджетите на Франция и Великобритания.
Ако тези три страни след края на Студената война през 90-те години на миналия ХХ в. се бяха договориха за задължително ниво на разходи за отбрана от 2% от БВП, то през последните три десетилетия Франция би спестила $ 80 милиарда, а Обединеното кралство - $ 186 милиарда.
Германия от своя страна ще трябваше да похарчи допълнително $ 619 милиард, обобщава в. "Зюддойче цайтунг".
Източник: https://news.bg/

 

Каракачанов прехвърли всички въпроси за допълнителните F-16 към следващото правителство

11.03.2021, 20:52

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов прехвърли всички въпроси около покупката на допълнителните изтребители F-16 към следващото правителство. Това изказване дойде, след като от лидера на АБВ Румен Петков обвини МО, че преговарят за нови осем самолети, които щели да излязат по-скъпо.
„През август Министерството на отбраната изпрати писмо до Lockheed Martin да ни оповестят техните възможности за цени и наличности на самолети. От тук-нататък аз мисля, че това ще е работа за следващото правителство – да проведе преговорите. Когато се проведат разговорите, ще трябва да бъде внесен проект в Министерския съвет и в парламента, и ако Народното събрание го одобри, и каквато сума одобри, това ще бъде решението“, каза днес, 11 март 2021 г., министър Каракачанов.
Изказването му, обаче не е точно, защото през август България е изпратила „LOR for Price and Availability” (писмо-запитване за цени и наличности) до Пентагона, а не до фирмата производител Lockheed Martin.
Каракачанов не коментира конкретно обвиненията на Румен Петков, който във вторник (9 март) обяви, че военното ведомство тайно води преговори за още осем изтребителя F-16, които обаче щели да излязат по-скъпи от предишните осем, които бяха договорени през юли 2019 г.
Военният министър сега казва, че не е имало разговори за цените на изтребителите и всички детайли около сумата, която трябва да се плати и условията за плащане, трябва да се договорят от следващото правителство.
Източници на АЕРО в МО посочват, че действително наскоро е дошъл отговор на българския „LOR for Price and Availability” и действително цената посочена там е била осезаемо по-висока от платената през 2019 г. за предишните осем (България плати $1,2 млрд., които бяха 2,1 млрд. лева по тогавашния курс). Източниците, обаче посочиха, че искания от България пакет оборудване и въоръжение е бил по-различен, но отказаха да влизат в детайли за съдържанието му.
Предвид предизборната обстановка, очаквано министър Каракачанов се опитва да се дистанцира от темата за плащането на следващите осем F-16, особено ако е наясно, че посочената цена в американския отговор е по-висока.
Темата за покупката на още осем F-16 бе повдигната в края на септември 2020 г. от премиера Борисов след среща с представители на производителя Lockheed Martin. Малко по-късно, от компанията заявиха, че ако страната ни поръча скоро още осем самолета, то доставката им ще стане паралелно с първите осем.
Пак тогава, министърът на отбраната призна, че през август 2020 г. до САЩ е изпратено запитване за цени и наличности за евентуалната покупка на още осем F-16 Block 70. След като по темата се разгоря бурен обществен и политически дебат, управляващите се опитаха да се дистанцират от идеята. Председателят на комисията по отбрана Константин Попов заяви, че нямало през 2021 г. да се купуват още изтребители, същата теза изговори и заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.
Министър Каракачанов, обаче първо каза, че ако американското предложение било „зашеметяващо” той щял да бъде „за” такава бърза покупка, но в края на октомври 2020 г. директно прехвърли отговорността по темата на следващото правителство.
През януари 2021 г., Попов застъпи тезата, че колкото по-бързо се купят следващите осем F-16, толкова по-добре. Бившият началник на отбраната и командир на ВВС, обаче се оказа извън кандидат-депутатските листи на ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори. На изборите през март 2017 г. той бе водач на листата в Пловдив Област.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Израелската армия: 80% от личния състав вече са ваксинирани!

11.03.2021, 19:08

Командването на израелската армия обяви днес, че близо 80 на сто от нейния личен състав е ваксиниран или възстановен от COVID-19, така че може да бъдат подновени нормалните операции, предаде Асошиейтед прес.
До няколко дни се очаква войниците с имунитет да достигнат 85 процента, посочва БТА.
Военни командири казват, че не могат да принудят останалите войници да се ваксинират. Но главният лекар на армията, ген. Алон Глазберг, оповести, че подразделенията, в които 90 на сто от състава е ваксиниран или възстановен от болестта, ще имат "зелен статут".
Това означава за тях повече свобода в обучението, събиранията и оперативна дейност. - Още за ВС на Израел

 

И днес артилеристите гледат с високо вдигнати чела

11.03.2021, 16:31

„Българската артилерия има своето върхово място във всички бойни победи на нашата армия. Още след възстановяването на българската държава артилерията взема активно участие в първата война, в която трябва да се отстоява нашата национална независимост и териториална цялост. През 1885 г., когато  младата и още необучена Българска армия трябва да отрази първия враг, който напада нашата територия – Сърбия, българската артилерия се справя успешно.“ Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес в Асеновград, където участва в проявите за Деня на ракетните войски и артилерията, честването на 108 години от Балканската война и овладяването на Одринската крепост, както и 93 години от създаването на Четвърти артилерийски полк, съобщава Пресцентърът на МО.
Министър Каракачанов припомни достойното участие на артилерията в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война и във войните за освобождение на българите в Тракия и Македония.
„На  11 март 1913 г. започва артилерийската подготовка за превземането на Одринската крепост. Тя е превземана от много български царе, но именно тази победа ще остане записана със златни букви в българската история, защото тогава Българската армия успява, въпреки мнението на всички световни експерти, че крепостта е непревземаема“, каза министър Каракачанов. Той подчерта, че въпреки всички изпитания във времето българските артилеристи винаги достойно са защитавали своята Родина.
„Артилеристите не само могат да се осланят на славата на своите предшественици. Днес те могат да гледат с високо вдигнати чела, защото артилерийските формирования и по-конкретно Четвърти артилерийски полк, изпълняват с чест всички поставени им задачи и работят усърдно за издигане способностите на Сухопътните войски“. Това заяви в приветствието си заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.
Той посочи, че полкът изпълнява успешно задачите си по трите мисии на Въоръжените сили. От името на военното ръководство на Министерството на отбраната генерал-лейтенант Илиев поднесе пожелания за здраве и бъдещи успехи на всички военнослужещи от артилерийските формирования на Българската армия.
„Доброто име и успехите на Четвърти артилерийски полк се дължат на вашия професионализъм, чувство за дълг и отговорност, на неуморния труд, който полагате година след година“, каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Той благодари на личния състав и пожела бъдещи успехи. - (видео)

 

Артилерийските формирования на Сухопътните войски изпълняват успешно своите задачи

11.03.2021, 09:15

През 1992 г. 11 март е определен за професионален празник на ракетните войски и артилерията на Българската армия.
На 11 март 1913 г. е началото на артилерийската подготовка на атаката на крепостта Одрин по време на Балканската война. По този повод разговаряме с командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов........Прочети още

 

Индия ще купува 30 броя MQ-9 Reaper

11.03.2021, 08:42

Индия планира да купи 30 въоръжени безпилотни апарата MQ-9B Reaper, с които да усили бойните си способности на фона на напрежението с Пакистан и Китай. Това съобщава Bloomberg, цитирайки собствени източници.
Според изданието, стойността на сделката ще достигне $3 млрд., като тя ще бъде одобрена от индийското правителство през април. Това ще са първите бойни безпилотни апарати в индийския арсенал и те ще бъдат разпределени между ВВС, ВМС и армейската авиация на страната.
От индийското МО и Пентагона са отказали официален коментар за Bloomberg. От производителя на безпилотните, General Atomics, са отговорили, че индийско-американските отношения са все по-добри, като това е свързано и със задълбочаване на връзките в областта на отбраната, но също не са потвърдили новината.
Очаква се в близките седмици секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин да посети Индия. Възможно е сделката да бъде обявена официално тогава.
Интересът на Индия към MQ-9B е от няколко години. През 2017 г. дори Държавният департамент на САЩ даде разрешение за продажба на 22 апарата, но до реална сделка не се стигна. През февруари 2020 г. бе обявено, че Индия все пак има желание да купи до 30 апарата.
Междувременно, през ноември миналата година индийските ВМС започнаха да оперират с два взети на лизинг MQ-9, в рамките на програма за изпитания.
MQ-9 Reaper е многоцелев БЛА от клас HALE. Бойният му товар на външно окачване достига 1400 kg и с него продължителността му на полета достига 14 часа. - Още за MQ-9 Reaper
Източник: https://aero-bg.com/

 

11 март е Ден на Ракетни войски и артилерия

11.03.2021, 08:17

Денят 11 март е определен за професионален празник на ракетните войски и артилерията в българската армия със заповед на министъра на отбраната от 7 май 1992 г. Свързан е с участието на българската артилерия в решителната атака за превземането на Одринската крепост през Балканската война /1912 -1913 г./. На 11 март 1913 година в 13:00 часа е дадено началото на артилерийската подготовка на атаката на крепостта. За първи път празникът се чества през 1993 година по повод годишнината от щурма и превземането на Одринската крепост. - Още артилерия

 

 

43 години от първия полет на Mirage 2000

10.03.2021, 23:04

На 10 март 1978 година е извършен първият полет с изтребител Dassault Mirage 2000. Mirage 2000 е многоцелеви изтребител от 4-то поколение на компанията Dassault Aviation, разработен за замяна на изтребителите Mirage III от състава на френските ВВС (Armée de l'Air), а на по-късен етап и на Mirage F-1.
Първоначално е разработван като прехващач и изтребител за завоюване на превъзходство във въздуха, но постепенно еволюра като многоцелеви самолет.
На негова база са разработени и ударните модификации Mirage 2000N и 2000D.
Произведени са над 600 машини, намира се на въоръжение във ВВС на девет държави. - Още за Mirage 2000

 

Предадоха първия Ту-160М за изпитания

10.03.2021, 22:52

Първият модернизиран стратегически бомбардировач Ту-160М е бил предаден за предварителни изпитания. Това съобщиха днес, 10 март 2021 г., от ОАК.
Самолетът е прелетял от Казанския авиационен завод за изпитателния център в Жуковски, край Москва. Полетът е бил с командир Анри Наскидян и е преминал в щатен режим и без забележки.
„Ракетоносецът Ту-160М е задвижван от новите двигатели НК-32-01 и е снабден с изцяло нова авионика, като всичко това подобрява неговите характеристики. Машината успешно премина през заводски изпитания, като сега тя е предадена в летателно-изпитателната база на „Туполев” за подготовка към следващия тестов етап – предварителните изпитания”, това се казва в съобщението на ОАК.
Модернизираният бомбардировач има сериен номер 4-05 и носи личното име „Игорь Сикорский” (борден номер 14 и регистрация RF-94103). Той е построен през 1988 г., а след разпада на СССР попада в Украйна, която го предава на Русия през 1999 г. През февруари 2020 г. самолетът прави първи полет с новата авионика, а на 3 ноември полита и с новите двигатели. Тогава не бяха разпространени официални снимки на модернизираната машина, но сега от ОАК са публикували фотографии на реалния самолет (горе).
НК-32-02 е развитие на базовия НК-32, при което се променя конструкцията на лопатките на мотора и системата му за управление. Той трябва да запази тягата на предшественика си, но при сериозно намаление на горивните разходи и увеличаване на техническите ресурси. По официална информация, чрез използването на новите мотори, далечината на полет на Ту-160М ще нарасне с около 1000 km.
Работата по НК-32-02 стартира през 2013 г., като първите четири опитни мотора бяха предадени през август 2020 г. и сега са качени на „Игорь Сикорский”.
В момента се планира всички 15 налични Ту-160 да се модернизират до варианта М. През януари 2018 г. беше подписан и договор за построяването на още 10 бомбардировача, които изначално ще са в изпълнение Ту-160М. Първият от тях, трябва да полети тази година.
Освен новите мотори НК-32-02 Ту-160М имат и изцяло нова „стъклена” кабина, нов радар, нова навигационна система НО-70М, в която влизат система за инерциална навигация БИНС-СП-1, система за астронавигация АНС-2009М, нов навигационен компютър, нова система за спътникова нагигация А737ДП и навигационан РЛС ДИСС-021-70.
Автопилотът също е нов – АБСУ-200МТ, както и системата за свръзка С-505-70 и системата „свой – чужд” БКР-70М. Системата за самозащита е новата „Редут-70М”. Самолетът ще получи и ново въоръжение. По конструкцията има леки промени, заради поставянето на ново оборудване.
Инвестирането в Ту-160М е опит за поддържане на стратегическия си ядрен въздушен компонент, до влизането на въоръжение на нов стратегически бомбардировач, който се разработва в рамките на проекта ПАК ДА. Тази машина, обаче няма да бъде готова през това десетилетие. - Още за Ту-160
Източник: https://aero-bg.com/

 

Американски астронавт ще лети на Союз МС-18

10.03.2021, 22:20

Американският астронавт Марк Ванде Хей ще се присъедини към екипажа на руския космически кораб Союз МС-18, който ще полети към МКС в началото на април. Това заявиха от NASA вчера, 9 март 2021 г.
От началото на февруари бе ясно, че NASA иска да сложи американец на борда на Союз МС-18, като застраховка в случай, че има проблем с Crew Dragon. Целта е Международната космическа станция (МКС) да не остава без американско присъствие.
Союз МС-18 ще стартира от Байконур на 9 април 2021 г. Командир на полета е Олег Новицкий, а на борда ще е и Пьотър Дубров – и двамата от „Роскосмос”. Корабът ще поеме по свръхбърза траектория за скачване със станцията. Полетът ще отнеме малко повече от три часа.
От руската космическа агенция са казали, че правят разместване в екипажа на кораба след настойчива молба от американска страна. Оригинално екипажът щеше да е изцяло руски и към него да влиза Сергей Корсаков.
NASA не купува мястото директно от „Роскосмос”, а го взима на бартер от частната американска компания Axiom Space. В замяна, американската космическа агенция ще предостави едно място на борда на свой космически кораб през 2023 г. Не е ясно колко плаща Axiom Space на руската страна.
Желанието на NASA да си осигури място на поредния полет на „Союз” показва доста консервативния подход на агенцията. В момента, на борда на МКС има четирима американци. Катлин Рубинс пристигна там на борда на Союз МС-17, който ще се завърне на земята на 18 април. Останалите трима са част от екипажа на мисията Crew-1, която се провежда с Crew Dragon. Тяхното завръщане на родната планета се планира за 9 май. В същото време, мисията Crew-2 се планира за 22 април.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Кабинетът одобри още 28 млн. лв. за модернизация на Сухопътните войски

10.03.2021, 20:00

Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 28,7 млн. лева по бюджета на Министерството на отбраната за 2021 г. за извършване на второ авансово плащане по договор за реализация на инвестиционен проект „Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътни войски". Това съобщават от пресцентъра на кабинета.
Реализирането на инвестиционния проект ще способства за придобиване на нови и повишаване на съществуващите способности. С реализирането му ще се преодолее технологичното изоставане на танковите формирования по отношение на системите за управление на огъня, защитеност на комуникациите и ситуационната осведоменост.
Проектът ще изгради способностите на декларираната в НАТО бригада от „тежък" тип. Това от своя страна ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на България по отношение на системата за колективна сигурност на Алианса.
В края на миналата година правителството отпусна 50 млн. лева по бюджета на Министерството на отбраната за изпълнение на проекта.
Бронираните машини за Сухопътните войски - третият голям проект за модернизация на армията, ще се правят в завода "Терем" в Търговище. Държавният завод подписа договор с Министерството на отбраната за модернизация на 44 танка Т-72 за над 78 млн. лв.
Източник: https://www.investor.bg/

 

65 години от изчезването на американски бомбардировач Boeing B-47 Stratojet с ядрени бомби на борда

10.03.2021, 19:56

На 10 март 1956 г. американски бомбардировач В-47 с две ядрени бомби на борда (без взриватели) изчезва по време на полет. Самолетът е прелитал без междинно кацане от авиобаза във Флорида до военновъздушната база «Ben Guerir» в Мароко.
При прелитането е трябвало да се извършат две дозаправки във въздуха. Първата е преминала успешно. Втората над Средиземно море така и не е осъществена и бомбардировачът е обявен за изчезнал.
Независимо от мащабната операция по търсене на самолета, не са открити никакви следи от бомбардировача, ядреното оръжие и екипажа.
Една от версиите е, че самолетът се е взривил във въздуха.

 

Над 240 военнослужещи ще участват в съвместната подготовка „Родопи 21“

10.03.2021, 11:50

От 15 до 27 март 2021 г. в района на гр. Смолян ще се проведе съвместна подготовка „Родопи 21“, в която ще вземат участие военнослужещи от  Командването на Сухопътни войски, 101-ви алпийски полк, логистичен модул от 110-ти логистичен полк, Национален военен учебен комплекс „Чаралица“, Военномедицинска академия – София и от центъра на НАТО за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите за водене на планинска война (NATO MW COE), Словения.
Съвместната подготовка ,,Родопи 21“ се планира и провежда с цел повишаване на взаимодействието и оперативната съвместимост на участващите формирования при провеждане на действия в планината през зимата при голяма надморска височина над 2000 м, както и повишаване на полевата натренираност и тактическите способности на щаба и формированията на 101-ви алпийски полк за оцеляване в зимната планина.
По време на подготовката ще се отработват въпроси по стрелба, патрулиране, оцеляване, търсене и спасяване на затрупани хора от лавина, оказване на първа помощ на пострадал в лавинен инцидент и медицинска евакуация с моторна шейна и хеликоптер.
Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Провеждащ учението е командирът на 101-ви алпийски полк полковник Димитър Кацаров, а директор е подполковник Стефан Димов - заместник-командир на полка.
Медийният ден на съвместната подготовка „Родопи 21“ ще се проведе на 19 март в района на връх „Голям Перелик“, където ще бъдат демонстрирани техники за придвижване, бивакуване, оцеляване, търсене, спасяване и медицинска евакуация на пострадал със специализирано зимно оборудване и техника, движеща се в пресечен зимен терен.
Моля за Вашето съдействие постоянно акредитираните представители на централните и регионалните медии да присъстват на медийния ден, като до 12.00 часа на 15.03.2021 г. трябва да заявят участието си на тел. 02/9223015 или 02/9223020. Желаещите да бъдат на 19 март 2021 г. до 09.30  часа на КПП на 101-ви алпийски полк в Смолян, облечени с топли дрехи и обувки за движение по заснежен терен.
За журналистите от София ще бъде осигурен служебен транспорт, който ще тръгне от сградата на МО на булевард „Тотлебен“ № 34 в 05.00 часа.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще посети гарнизон Асеновград

10.03.2021, 11:44

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще посети гарнизон Асеновград на 11 март. Той ще присъства на проявите, посветени на Деня на ракетните войски и артилерията на Българската армия, честването на 108 години от Балканската война и овладяването на Одринската крепост, както и 93 години от създаването на Четвърти артилерийски полк.
От 12.00 ч с военен ритуал ще бъде посрещнат министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който ще приеме строя на представителните блокове. Той ще произнесе приветствено слово по повод бележитите годишнини.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов ще наградят отличили се военнослужещи от военното формирование.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Политиката трябва да бъде грижа за хората

10.03.2021, 10:08

Разчитам на разумни предложения, а не на празни приказки, казва единственият генерал водач на изборна листа, член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) бригаден генерал от резерва Кольо Милев.
Той води листата на "БСП за България" в Търговище........Прочети още

 

Председателят на СОСЗР – Сливен, води листа за изборите

10.03.2021, 08:13

Майор от запаса Митко Манев е председател на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) в Сливен.

Завършилият ВНВУ „Васил Левски“ офицер във Велико Търново – свързочен профил, води листата на партия „Възраждане на отечеството“ в 21-ви изборен район – Сливен.
Да му пожелаем успех!

 

 

Китай и Русия подписаха споразумение за създаване на лунна база

09.03.2021, 23:10

Ръководителите на космическите агенции на Русия и Китай подписаха споразумение за сътрудничество по въпроса за създаването на международна лунна база. Това се случи днес, 9 март 2021 г.
Споразумението е била подписано от шефът на китайската космическа агенция CNSA Чжан Кецзян и руският му колега Дмитрий Рогозин, директор на „Роскосмос”. То стана факт под форма на телеконференция. - (видео)
Станцията е наречена „Международна научна лунна станция” и е описана, като комплексно съоръжение, което ще бъде построено на лунната повърхност и чрез него ще се извършват различни научни експерименти, както и ще се работи по по-доброто изучаване на Луната. Станцията ще може да поддържа продължителни операции.
В съобщението на „Роскосмос” и CNSA се казва, че станцията ще е отворена за всички заинтересувани страни и международни партньори.
И двете подписали страни ще използват досегашния си опит в космонавтиката, като скоро се очаква изготвянето на конкретна пътна карта за работата по станцията. От „Роскосмос” съобщават, че първата на фаза на проекта ще включва изследвания чрез автоматични апарати, като присъствието на хора ще дойде по-късно.
Китай наскоро успешно приключи комплексната мисия Chang’e-5, благодарение на която на земята бяха върнати проби от лунната повърхност. Очаква се към 2023 – 2024 г. да бъдат стартирани още две мисии – Chang’e-6, която трябва да върне проби от южния лунен полюс и по-сложната Chang’e-7, която ще включва няколко апарата, включително луноход. В по-далечно бъдеще се чака мисията Chang’e-8, която трябва да извърши експерименти свързани с използването на лунни ресурси за 3D принтиране.
Русия не е летяла до Луната от съветско време. В момента се планират поне три мисии (Луна 25, 26 и 27), които ще полетят в следващите години, но конкретните срокове не са ясни.
Що се отнася до пилотируемите полети до Луната, нито Китай, нито Русия в момента имат подобни способности. И двете страни работят по проекти за пилотирани космически кораби от ново поколение, които ще могат да достигат Луната, но те ще станат факт най-рано в края на десетилетието, а евентуално кацане на естествения земен спътник няма как да се очаква преди 2030 г., което значи и че станцията ще се реализира през следващото десетилетие.
Задълбочаването на сътрудничеството между Китай и Русия в космическата сфера е нещо, което се чакаше от няколко години, но до момента конкретните стъпки за това бяха малко.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Белгия спря своите F-16 от полети

09.03.2021, 22:52

Белгия спря летенето с флота си от изтребители F-16, поради опасения за безопасността на полетите. Това съобщиха днес, 9 март 2021 г., от МО на страната.
Решението идва, след като на 11 февруари белгийски F-16 получи тежък отказ малко след излитане. Соплото на двигателя се разруши, но машината успя да се приземи успешно.
В съобщението на белгийските ВВС се казва, че са били направени прегледи на част от останалите белгийски F-16 и е видяно, че още няколко двигателя имат проблеми, които могат да доведат до разрушаване на соплото. - (видео)
След консултация с производителите на самолетите и двигателите, белгийското МО е взело решение да се спрат полетите с наличните F-16 докато не бъдат проведени задълбочени прегледи на цялата налична техника.
Очаква се, че всички налични мотори Pratt & Whitney F100 ще трябва да минат през доработки. От белгийското МО отбелязват, че това ще отнеме не много време, като също трябва да се отчете, че на пазара в момента няма достатъчно от нужните части.
За изтребителите F-16 в Холандия, Дания и Норвегия, които са еднотипни и на сходни години и часове с белгийските, също са назначени проверки.
Въздушното командване на белгийските въоръжени сили разполага с четири ескадрили (около 50 броя) F-16A/B. Машините са произведени през 80-те години на миналия век и са модернизирани по стандарта MLU.
Белгия вече е поръчала 34 броя F-35A, като първите машини се очакват през 2025 г. Свалянето от въоръжение на F-16 ще стане към края на десетилетието.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Франция провежда първи военни учения в космоса

09,03,2021, 20:30

Франция започна първите военни учения в космоса с изпитания на способностите си за отбрана на сателитите си, информира АФП.
Според осведомителната агенция това е признак за разрастващата се конкуренция между световните сили в орбитата на Земята.
Дивизионен генерал Мишел Фридлен (на снимката), ръководител на новосъздаденото Космическо командване на Франция, нарече ученията "стрес тест за нашите системи" и подчерта, че "те са първите за френската армия и дори първите в Европа".
Поредица от събития се случват и предизвикат кризисни ситуации или заплахи срещу нашата космическа инфраструктура, но не само това, каза той в централата на Космическото командване в Тулуза, Югозападна Франция.
Наречени AsterX от името на първия френски сателит от 1965 г., игрите ще симулират наблюдение на потенциално опасен космически обект, както и заплаха за сателит.
В ученията, започнали в понеделник и ще продължат до петък, участват също новосформираните Космически сили на САЩ и германски космически агенции.
През 2019 г. бе обявено създаване на Космическото командване на Франция. Очаква се да наброява 500 души до 2025 г.
"Нашите съюзници и противници милитаризират космоса...трябва да действаме", каза военният министър Флоранс Парли. Тя съобщи преди няколко години, че Франция планира да създаде антисателитни лазерни оръжия и нови способности за наблюдение, за да намали изоставеното от Китай, Русия и САЩ.
Инвестициите в космическата програма се очаква да достигнат 4,3 милиарда евро в периода 2019-2025 г.
През 2018 г. Франция обвини Русия, че се е опитала да прихване предаванията от френско-италиански сателит, използван от армиите на двете държави за комуникация.
Източник: https://news.bg/

 

Косово за първи път изпрати войници на мироопазваща мисия

09.03.2021, 20:22

Косово за първи път изпрати войници на мироопазваща мисия, информира АП.
Малката балканска държава изпрати взвод в Кувейт, който ще вземе участие в първата международна мироопазваща мисия на Косово.
В казарма в столицата Прищина бе организирана церемония, на която присъстваха лидери на страната и военни аташета от западни страни.
"Изключително важно, защото 22 г. след войната ние не само внасяме мироопазващи войници, но ние също и изнасяме", каза изпълняващият длъжността президент на Косово Вьоса Османи.
Косово изпраща войници по молба на Централното командване на САЩ. Войниците ще бъдат под командването на Националната гвардия на Айова.
Не се съобщава където точно ще бъдат разположени в Кувейт и какъв е съставът на косовските сили. По време на церемонията бе строен взвод от 32-ма войници.
Преди 2 г. 3400 косовски войници бяха превърнати в редовна армия, която се очаква да бъде от 5000 военнослужещи и 3000 от резерва.
Източник: https://news.bg/

 

САЩ даряват на Хърватия 84 БМП Bradley M2A2 ODS

09.03.2021, 17:28

Властите в Хърватия и САЩ постигнаха споразумение относно условията на амерканското дарение за армията на балканската страна от 84 бойни машини на пехотата (БМП) Bradley M2A2 ODS, от които 62 ще бъдат включени в състава на 1-ви брониран механизиран батальон в Нашице, а останалите 22 машини ще се използват за резервни части, съобщава хърватският ежедневник Jutarnji list.
Позовавайки се на свои източници във ВС на Хърватия, изданието отбелязва, че придобивайки тези БМП, Хърватия ще изпълни задължението си да изпълни целта за способност на НАТО до 2026 г., т.е. да оборудва батальоните на бронираната механизирана гвардейска бригада (щаб във Винковци) с верижни БМП.
Хърватия поиска от САЩ дарение от 120 машини, но искането беше намалено до 84, от които 62 машини ще са в експлоатация.
Задължението на Хърватия е да плати за основен ремонт и оборудване, обучение и резервни части, с дългосрочно финансиране от САЩ. Припомня се, че американският конгрес одобри 25 милиона долара помощ за Хърватия през декември миналата година и с тези пари американската страна ще съфинансира „първата вноска“.
Финансовото задължение на Хърватия е да плати ДДС върху това дарение. - Още за Bradley
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Столтенберг: ЕС не може да защити Европа

09.03.2021, 17:08

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че отбраната на Европа зависи от тесните трансатлантически връзки, а не от желанието за стратегическа автономия на континента, предаде агенция "Фокус". „Подкрепям усилията на ЕС за отбрана, защото увеличените разходи за отбрана, нови военни способности и решение за фрагментацията на европейската отбранителна индустрия ще донесат полза за европейската сигурност, трансатлантическата сигурност и в полза на всички нас“, каза Йенс Столтенберг в интервю пред AFP.
Според административния ръководител на Северноатлантическия алианс военният блок приветства всички усилия на европейците в областта на отбраната, стига да допълват НАТО, „но ЕС няма да може да защити Европа“. „Повече от 90 процента от жителите на Европейския съюз живеят в страни от НАТО, но само 20 процента от разходите за отбрана на НАТО падат върху членовете на ЕС в Алианса“, подчерта той.
Както припомня AFP, тези изявления на генералния секретар на НАТО бяха предшествани от февруарското интервю на френския президент Еманюел Макрон пред британския вестник Financial Times, в което държавният глава заяви: „Аз съм за европейски суверенитет, за стратегическа автономия, не защото съм против НАТО или защото се съмнявам в нашите американски приятели, а защото разбирам състоянието на света“. В същото време Макрон отбеляза, че „никой не може да ме убеди, че НАТО днес е структура, която все още е от съществено значение“. „Създаден е, за да се противопостави на Варшавския договор. Вече няма Варшавски договор“, припомни тогава френският лидер.
Източник: https://fakti.bg/

 

Влиятелен конгресмен призова да се спре с хвърлянето на пари в F-35

09.03.2021, 08:45

Председателят на комисията по въпросите на Въоръжените сили в Камарата на представителите в конгреса на САЩ заяви, че е добре да се спре с хвърлянето на пари в програмата F-35. Това съобщава Defense News.
„Какво ни дава F-35? Има ли начин да си намалим загубите? Има ли начин да не даваме толкова пари за толкова слаби способности, защото, както знаете, цените за поддръжка са брутални”, казва конгресменът Адам Смит, цитиран от изданието.
Той директно е казал още, че иска да се спре с наливането на пари в тази „миша дупка” (rathole).
„Това, което ще се опитам да направя е да видим какъв е най-ефективният микс от бойни самолети. И от сега ви казвам, сериозна част от това разсъждение е намирането на начин да не зависим от F-35 в следващите 35 години”, казва още Смит, който се е изказвал по време на виртуална конференция на института Brookings.
Изказването на влиятелния конгресмен демократ идва само три седмици, след като командващият ВВС на САЩ генерал Чарлз Браун, каза че се мисли върху създаването на боен самолет, който да отстъпва леко на F-35, но да има по-ниска цена и който с лекота да замести стотиците F-16. Генералът също говори за намиране на точния микс между различните типове бойни самолети
Макар цената за придобиване на F-35 да е паднала практически до нивото на тази на новите F-16, цената на един летателен час е почти двойна, а в рамките на жизнения му цикъл САЩ очаква да вложи $1,7 трилиона. Освен това, типът страда от нисък процент изправна техника. Към януари 2021 г. той е 69%, при цел от минимум 80%.
„През годините сме пропилели ужасно много пари за оръжейни системи, които или не са заработвали въобще, или не са отговаряли на очакванията, с които са били натоварени. Провалът, който свикнахме да толерираме, е провал от маниакален мащаб. Мислете си за F-35”, казва още Смит.
Макар той да има сериозна позиция в американския Конгрес, F-35 се радва на широка двупартийна подкрепа, най-вече по линия на осигуряване на работа на безбройни подизпълнители разположени във всички американски щати. - Още за F-35
Източник: https://aero-bg.com/

 

Следващият полет на Crew Dragon остава за края на април

09.03.2021, 08:38

Мисията Crew-2, която трябва да се изпълни със SpaceX Crew Dragon се планира за старт не по-рано от 22 април, а следващият безпилотен тест на Boeing CST-100 вероятно ще се отложи още.
Crew-2 трябва да е вторият редовен полет на Crew Dragon до Международната космическа станция (МКС), който ще се извърши в интерес на NASA. Полетът се планираше за края на март, но през февруари бе насрочен за 20 април. На 5 март бе посочена нова дата – 22 април. Тя подлежи на промяна, в зависимост от метеорологичните условия и техническата готовност за старта. Скачването със станцията ще стане факт ден по-късно.
Екипажът на мисията е четиричленен – командир е Шейн Кимбро, пилот е Мегън Макартър, и двамата от NASA. Като специалисти по мисията ще летят Акихико Хошиде от JAXA и Тома Песке от ESA. Това ще е първият полет на европейски космонавт с Crew Dragon. Планира се мисията им да продължи поне 180 дни.
Екипажът на мисията Crew-1, който в момента е на МКС, се очаква да се завърне на земята в началото на май 2021 г.
В същото време, мисията OFT-2 вероятно ще бъде отложена още. Това трябва да бъде вторият безпилотен старт за космическия кораб Boeing CST-100 Starliner. Мисията се планираше за 25 март, но в средата на февруари бе отложена за 2 април, поради тежката зимна буря, която удари Тексас. Тя е довела до срив на работата на софтуерния екип, който отговаря за полета.
През миналата седмица, обаче от NASA обявиха, че подготовката на старта върви с около две седмици забавяне, което прави осъществяването на полета на 2 април много малко вероятно. През април се планират и други стартове и скачване на апарати с МКС, което може да направи полетът на апарата на Boeing невъзможен през този месец. Новата дата предстои да бъде обявена.
Първият безпилотен старт на Starliner, който бе проведен през декември 2019 г. се провали след софтуерен проблем, което направи скачването на апарата с МКС невъзможно. Това принуди Boeing и NASA да предприемат втори безпилотен тест, който първоначално се планираше за декември 2020 г., но след това бе отложен на няколко пъти.
CST-100 Starliner и Crew Dragon се разработват в рамките на програмата Commercial Crew Program (CCP), чиято цел е NASA да получи възможност да извежда астронавти на ниска околоземна орбита, чрез космически кораб и ракета-носител на частни компании. При старта на програмата се очакваше, че към 2015 г. тя ще заработи, но срокът се проточи, заради слабо финансиране и технически проблеми. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

Проектирането на Hürjet приключи

09.03.2021, 08:26

Проектирането на турският свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет Hürjet е приключило. Това съобщиха от производителя TAI на 5 март 2021 г.
Според компанията е бил преминат т.нар. етап CDR (Critical Design Review). Това е последното голямо ревю, преди да се даде разрешение за пристъпване към производство на прототипите и тяхното изпитание.
TAI са започнали да подготвят производството на първия прототип, като се очаква то да започне съвсем скоро. Моделът на самолета е преминал вече пълни изпитания в аеродинамична тръба.
TAI работи по проекта от 2017 г., като той бе представен публично година по-късно. Цели се създаване на машина, чиято основна задача ще е напреднало и преходно към изтребител обучение. Отделно ще се създаде ударна версия.
Hürjet трябва да се задвижва от един реактивен двигател. Официално не се съобщава типа му, но се предполага, че става въпрос за американския F404-GE-102. Максималната му скорост ще достига до М 1,4. Бойният товар ще е в рамките на 2,7 тона. Екипажът ще е двучленен.
Основната задача на Hürjet ще е да замести свръхзвуковите учебни самолети T-38, които турските ВВС използват в момента. В ударната си роля, самолетът ще допълва наличните многоцелеви изтребители.
Очаква се към средата на 2022 г. да е готов първия прототип. Той ще полети през декември същата година. Вторият прототип се чака в началото на 2023 г. Очаква се в началото на 2025 г. първите серийни самолети да постъпят в турските ВВС. - (видео)
Източник: https://aero-bg.com/

 

Той беше Първият!

09.03.2021, 08:20

На днешната дата през 1934 г. е роден Юрий Гагарин, който влезе в история като първият човек, полетял в космоса.
Първият космонавт е роден в семейство на колхозници в село близо до град Гжатск, Смоленска област.
На 1 септември 1941 г. той започва да ходи на училище, но на 12 октомври същата година селото е окупирано от немците и учението му се прекъсва за почти година и половина. Семейството е изгонено от къщата им и си прави землянка преди зимата. Малко преди освобождението на селото сестра му Зоя и брат му Валентин са изпратени на принудителна работа на запад. На 9 април 1943 г. селото е освободено от Червената армия и занятията продължават. По това време Юрий обича да играе на баскетбол.
През 1945 г. семейството напуска напълно унищоженото от Вермахта с. Клушино и се заселва в разрушения гр. Гжатск. Тук през 1949 г. завършва шести клас на Гжатското средно училище. От есента продължава образованието си в Люберецкото професионално училище № 10. Завършва с отличие професионалното училище с квалификация леяр-формовчик. През август 1951 г. се записва в Индустриалния техникум в град Саратов. Занимава се активно със спорт.
Именно в тези години се увлича по авиацията и на 25 октомври 1954 г. посещава за пръв път Саратовския аероклуб. През юни 1955 г. завършва с отличие Саратовския техникум. През юли извършва първия си самостоятелен полет на самолета Як-18. На 10 октомври завършва обучението си в Саратовския аероклуб. За това време има 196 полета и общо 42 часа и 23 минути във въздуха. На 3 август 1955 г. саратовският областен вестник „Младежка заря“ публикува статия „Ден на летището“ в която се споменава името на Гагарин. „Първата похвала в печата значи много в живота на човека“, пише след време Юрий Алексеевич.
От 27 октомври 1955 г. е повикан да отбие военната си служба. Изпратен е в I-во Военноавиационно училище „Климент Ворошилов“ в град Чкалов (днес Оренбург), в което се подготвят летци. Завършва обучението си в него с отличие на 25 октомври 1957 г. независимо от някои трудности, а след 2 дни сключва брак с Валентина Ивановна Горячева. В края на 1957 г. Гагарин е изпратен в изтребителен авиационен полк на Северния флот. Там извършва полети на военния самолет МиГ-15 в условията на полярните дни и нощи и открива, че му доставя удоволствие да лети. Към октомври 1959 година е направил 265 часа.
На 9 декември 1959 г. подава писмено заявление с молба за включване в групата на кандидатите за космонавти. След седмица го викат в Москва за цялостен медицински преглед в Централната военна болница. В началото на 1960 г. специална медицинска комисия признава старши лейтенант Гагарин като годен за космически полети.
На 12 април, 1961 г. в 6 часа и 7 минути по Гринуич - 9 часа и 7 минути московско време излита с Юрий Гагарин на борда си космическият кораб „Восток 1“, който за първи път извършва пълна обиколка около Земята.
Първите му думи в открития космос са „Поехали !“.
Целият космически полет продължава 1 час и 48 минути. Епичният полет на Гагарин приключил като на височина от 7 км катапултира от капсулата за кацане. И веднага става световна знаменитост.
Усмивката на Гагарин направи повече от всички съветски ракети заедно. Може би е избран за първи космонавт и заради нея. Може да се каже, че изборът на Гагарин е невероятно успешен пиар.
След полета, Гагарин прави световно турне, посещава 30 страни, в т.ч. и България, навсякъде посрещан с любов и възторг.
Но Гагарин иска да лети. В продължение на седем години след епохалния полет Юрий Алексеевич успява да завърши Военновъздушната академия Жуковски и да стане дубльор на Владимир Комаров за полета на "Союз-1".
Комаров загива. И по-малко от година по-късно загива и Гагарин по време на тренировъчен полет с МиГ-15УТИ.
По решение на Международната федерация по авиация 12 април е обявен за Международният ден на Авиацията и космонавтиката. - Още Космос

 

9 март 1987 г.: Първи полет на свръхзвуковия многоцелеви изтребител с вертикално излитане и кацане Як-141

09.03.2021, 08:15

Як-141 (изделие 48/48М, по кодификация на НАТО: Freestyle) е многоцелеви свръхзвуков палубен изтребител с вертикално (или с къс разбег) излитане и кацане (ИВИК), разработен от ОКБ „Яковлев”. Става третият ИВИК в света, след EWR VJ 101 и Dassault Mirage IIIV, който преодолява скоростта на звука.
Предназначен е за осигуряване на прикритие на авионосни съединения от противниковата авиация, завоюване превъзходство във въздуха, водене на близък маневрен и далече бой, както и за нанасяне на удари по наземни и водни цели.
Изтребителят се разработва от средата на 1970-те години, първият полет е извършен преди 34 години – на 9 март 1987 г. Предполагало се е, че Як-141 ще бъде в състава на авиогрупите на тежките авионосещи крайцери «Новороссийск», «Баку» (по-късно «Адмирал Горшков»), «Тбилиси» (по-късно «Адмирал Кузнецов»), «Рига» (по-късно «Варяг») и «Ульяновск», като замени остарелите Як-38 на «Киев» и «Минск». Очаквало се е също да бъде приет на въоръжение и във ВВС.
За съжаление изпитанията на новия самолет забуксуват и първото кацане на палубата на авионосещ крайцер е едва през 1991 г. През април 1991 г. летец-изпитателят Андрей Синицин поставя 12 световни рекорда по скороподемност, максимално натоварване и височина на полета с товар.
Независимо, че полетите са извършвани в далеч не най-идеалните условия, Як-141 е показал пълно превъзходство над британския „Хариер”.
Поради настъпилата криза след разпада на СССР, както и тогавашното негативно отношение на военните към „вертикалните”, водят до спиране финансирането и закриването на проекта.
Произведени са общо четири изтребителя Як-141 и сега може да се видят само по музеите. По информация от редица източници, част от използваните технологии и технически решения при проектирането на Як-141 са предадени на САЩ, които по-късно ги използват при разработването на F-35. - Още за Як-141

 

 

Турският военен хеликоптер паднал заради лошо време и нулева видимост

08.03.2021, 20:40

Загуба на видимостта в резултат на лоши метеорологични условия е станала причина за катастрофата миналата седмица на турския военен хеликоптер "Кугар" в района на град Татван, окръг Битлис (Югоизточна Турция), при която загинаха 11 турски военнослужещи, съобщава турският телевизионен канал НТВ, като се позовава на предварителен доклад на турското министерство на отбраната, предаде БТА.
Хеликоптерът Eurocopter AS 532UL Cougar е летял към Татван от съседния окръг Бингьол, когато е изчезнал от радарите в 14.25 местно време на 4 март.
В доклада се посочва, че в последния етап от полета е настъпила внезапна промяна и влошаване на метеорологичните условия, в резултат на което хеликоптерът е навлязъл в облаци. Загубата на видимост в резултат на влошените метеорологични условия е станала причина за катастрофата, се посочва в предварителния доклад, изготвен въз основа на инспекцията на мястото на катастрофата и анализа от данните на "черната кутия" на хеликоптера.
Пилотите са се опитали да се върнат обратно, но катастрофата не е могла да бъде предотвратена, сочи докладът. Министерството на отбраната съобщава, че машината е преминала през редовни прегледи. Катастрофата не е била причинена от техническа повреда, според заключенията от разследването.
Сред загиналите при катастрофата бе командира на 8-ми армейски корпус генерал-лейтенант Осман Ербаш. Двама военнослужещи бяха ранени при инцидента.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Доброволката Янка Кирова загина на фронта на 8 март 1945 г.

08.03.2021, 17:05

Недялка Тенева, секретар на СВВБ-Стара Загора
В българското военно гробища край унгарския град Харкан е гробът на доброволката Янка Кирова Иванова от 41-ви пехотен полк. Тя е от с.Громшин Фердинандско, днес Монтанско.  Тази жена спасява 170 български войника с цената на собственият си живот.
По време на Дравската отбранителна операция, 3 рота от 41-и пехотен полк, където служи Янка Кирова, изпада в обкръжение от силите на Вермахта. Командирът призовава за доброволци, които да прикрият отстъплението. Ротата, е застрашена от унищожение. Необходими са войници, които да се жертват. Отзовават се дванадесет души, сред които две жени.
При опита на командира да изтегли жените от групата Янка Кирова казва: Тук аз не виждам жени, а само войници! С настъпването на нощта противниковият огън от отсрещния бряг на Драва намалявал и командването решава да изтегли ротата от обкръжението. Сражението било неравно. Сред 7 убити, трима ранени (Милка - също), Янка остава сама и продължава да стреля с картечницата. Улучва я снайперист. Загива сутринта на 8 март 1945 г. Само да 20 години!
********
Дравската операция или Дравската епопея е отбранителна операция на българската армия по време на участието на България във Втората световна война срещу войски на Третия райх, настъпващи в района на Нагятад-Хересне в опит да създадат предмостие на северния бряг на река Драва. Тя е част от отбранителната Балатонска операция на Червената армия от периода 6 до 21 март 1945. На Първа българска армия с командващ ген. лейтенант Владимир Стойчев е поставена задача за упорита отбрана по северния бряг на р. Драва. В процеса на подготовката със заповед на командващия армията на 17 февруари 1945 г. са формирани два корпуса - 3-ти и 4-ти корпуси. За тяхното управление от България са изпратени два напълно окомплектовани с офицерски състав корпусни щаба.
Трети корпус с командващ ген. лейтенант Тодор Тошев заема позиции на западния участък, граничещ на север с разграничителната линия на Първа българска армия със съседната от север 57-а съветска армия от III-ти украински фронт - Кадаркут-Надкорпад-Йотвьошкони; на юг-река Драва; на запад-каналът Риняпатак и на изток разграничителната линия с Четвърти корпус на Първа българска армия.
Четвърти корпус, командван от ген. лейтенант Стоян Трендафилов заема позиции за отбрана на южния, т.нар. дравски участък с югоизточна разграничителна линия с 3-та югославска армия Мадярбой (днес Бой)-Беременд-Торянц, на юг и югозапад северния бряг на р. Драва, на северозапад разграничителната линия с Трети корпус Сигетвар-Даран-Барч.
В състава на Трети и Четвърти корпус влизат следните съединения:
- Трети корпус
* 8-ма пехотна Тунджанска дивизия с командир ген. майор Борис Харизанов
* 10-та пехотна Родопска дивизия с командир ген. майор Иван Хубенов
* 12-та пехотна дивизия с командир ген. майор Стефан Таралежков
* 16-та пехотна Беломорска дивизия с ген. майор Цоньо Ганев
- Четвърти корпус
* 3-та пехотна Балканска дивизия с командир ген. майор Васил Любенов
* 11-та пехотна дивизия с командир ген. майор Ангел Доцев
Хитлеристкото настъпление има за цел да отвлече главните съветски сили от Берлин, да обкръжи и унищожи 57-ма съветска и Първа българска армия и да достигне река Дунав. Вермахтът нанася три удара:
1) основен - между езерата Балатон и Веленцейто по направление на Дунафьолдвар;
2) срещу силите на 57-ма съветска армия и българската 10-та пехотна дивизия по направление на Печ;
3) през Драва, при Долни Михоляц, срещу 4-ти български корпус и при Валпово срещу 3-та югославска армия.
Пробивът по направлението на главния удар е спрян от съветските войски на 15 март. Настъплението в стика между 57-ма съветска армия и българската 10-та пехотна дивизия е спряно с помощта на 12-та пехотна дивизия. Опитът за подновяването му е спрян на 10 март. В района на Долни Михоляц хитлеристките войски успяват да форсират Драва и да създадат предмостие с дължина 18-20 километра и дълбочина 5-6 километра. Тяхното настъпление е спряно с помощта на две дивизии от 133-ти съветски корпус. От 12 до 19 март, след ожесточени боеве при селата Дравасоболч, Дравапалконя, Дравачехи, с помощта на 16-та пехотна дивизия предмостието е ликвидирано, войските на Вермахта са отхвърлени на юг от Драва и отбраната на българите в участъка е стабилизирана. До 21 март, с помощта на български и съветски части, 3-та югославска армия ликвидира предмостието при Валпово.
Успешното провеждане на Дравската операция проваля настъпателните планове на Вермахта, спомага за създаване на условия за настъпателната Виенска операция на Червената армия и по този начин ускорява края на войната. Победата при Драва допринася и за бойния престиж на българската армия.
Загубите на българската армия наброяват 1614 убити, а ранените са около 2500.
Източник: http://otbrana.com/

 

„Три пъти по-евтино“: Американската система за ПРО Patriot ще получи израелска зенитна ракета

08.03.2021, 16:53

Американската зенитноракетна система Patriot ще получи израелска зенитна ракета, съобщи изданието topwar.ru с позоваване на Breaking Defense. Очаква се първите тестове да се проведат преди края на 2021 година.
Американската компания Raytheon и израелският Rafael са работили заедно за адаптиране на ракетата-прехващач SkyCeptor към израелската система за ПРО Sling of David (Прашката на Давид) за изстрелване от системата ЗРК Patriot. Компаниите планират да проведат демонстрационни тестове на новия прехващач до края на тази година, според ръководителя на отдела за зенитна и противоракетна отбрана към „Рафаел" Пини Юнгман.
Декларираната цел на подобна модернизация на американската система ЗРК Patriot е разширяване на обхвата на целите, които комплексът по-рано не е могъл да прехване „по икономически причини“. Предполага се, че израелската ракета, адаптирана към американския комплекс, ще направи поражението на въздушните цели три пъти по-евтино от собствената си ракета Patriot, което допълнително ще доведе до „универсалността“ на системата за ПРО.
Универсалната системата за ПРО и ПВО Patriot е способна да открива цели на дистанции до 180 километра, като едновременно проследява до 125 цели и осигурява едновременен обстрел до шест. Височината на прехвата е от 60 метра до 24 км.
През 2019 г. системата Patriot не се показа от най-добрата страна, като не успя да открие и отблъсне атаката на безпилотен самолет срещу петролните предприятия на Саудитска Арабия. Според topwar.ru, в руското министерство на отбраната този „инцидент“ беше обяснен с факта, че реалните възможности на американския ЗРК не съответстват на декларираните характеристики и ниската ефективност на борбата с малоразмерни въздушни цели и крилати ракети. - Още за ЗРК Patriot
Източник: https://www.actualno.com, Ганчо Каменарски

 

Трудно е да поставим националните интереси над партийния келепир!

08.03.2021, 16:16

Ген. Цветан Тотомиров, бивш началник на Генералния щаб
С какво сега сме по-различни? Избори! Предстоящи избори! Политически програми и т. н., и т. н., думи, които напоследък са най – често чуваните по медиите. И обещания, много обещания за всичко това, което ще се случва в близко и далечно бъдеще, но при едно условие – ако се спечели вота.
А ние, избирателите се опитваме да вярваме на партии и политици, които обещават най – много, без да си даваме сметка, че най-щедро обещават онези, който изобщо не възнамеряват да спазват дадената дума.
Интересно е, че много малко се говори за постигнатите резултати, даже и от тези, които бяха депутати в Парламента. А страната ни продължава да е лидер в Европейския съюз в редица негативни класации за качеството на живот. Никой не казва и дума за тежката бюрокрация, множеството регулации и широко разпространената корупция, която изгони чуждите инвеститори. Ние сме с най-висока смъртност в Европейския съюз и на едно от първите по смъртност от COVID 19.
Страхувам се, че напоследък се очертава някаква тенденция – да се забрави миналото и то не само близкото, но и по-далечното. Даже се опитваме да забравим и тези, който са ни освободили от турско робство.
Опитът от историята на много народи е показал, че поуките от миналото са толкова важни, както за настоящето, така и за бъдещето. Ненапразно народната мъдрост гласи: „Народ, които не познава историята си, е обречен да я повтори и то заедно с грешките“.
В тази връзка ще цитирам абзац написан преди много години в увода на един учебник за войника: „В първо време на моето служене в градове и села имаше обикновено само две партии – партията на старите и партията на младите и те се надпреварваха коя да принесе по – голяма полза на общото и работеха без да се ругаят и хулят. Сега партиите у нас, цял легион, борят се, хулят се, клеветят се, гонят се до изтребление и стават оръдие в ръцете на чужденците, за да напакостят на Отечеството си и на противниците си. Няма милост, няма народно самосъзнание. А България е хубава и богата. Всички могат да живеят в нея честно. Не са малко доброжелателите на българите“.
Не ми се иска да коментирам написаното, а само ще попитам: „С какво сега сме по-различни?“
Трудно е на нас избирателите, макар и да ни се иска да разберем програмите на 30 –те партии и коалиции, които са в изборната бюлетина. Трудно е, не защото са много, а защото някои нямат и програми. Още по-трудно е за тези, които не могат да четат или мразят да мислят.
Всичко това ще накара нас- избиратели да се разделям на различни групи според собствените разбирания и „приоритети“ :
- Първата група – гласуват за най – достойните, за известни личности, за млади хора, доказали се в своята професия пред обществото, за тези, който не са забравили своя дълг към родната земя, която не ни е дадена даром, а ни е завещана, да я опазим за нашите деца и внуци;
- Втората група – гласуват не за онези, които ще свършат работа, а за партийни активисти и парашутисти, за който предварително се знае, че най-напред ще облагодетелстват себе си и тесен кръжец по интереси за сметка на държавата;
- Трета група – гласуват за хората, от който ще получат моментни облаги – парични или други материални средства и то, преди пускането на бюлетината. „Купуването на гласове“ е станало доста актуална традиция по време на избори в най- новата ни история.
Какво ще бъде съотношението на гласувалите в групите, а и кои от групите ще се обединят, ще зависи бъдещото управление на страната. Твърде вероятно някои от избирателите бързо да забравят за кого са гласували, но гласът им ще тежи цели четири години.
Отдавна е време, да се отърсим от постоянните яж би и всякакви други нецивилизовани действия и то не само сега преди избори, а изобщо, защото те рушат страната ни и докарват само непредвидими негативни последствия. Крайно време е да прозрем, че сме длъжни да поставим националните интереси над тясно партийния келепир.
Само тогава в парламента ще застанат не случайни „месии“, а хора способни да ни поведат към възстановяване, укрепване и издигане на държавата от дъното, където се намираме в Европейския съюз.
Източник: http://otbrana.com/

 

САЩ все още мислят върху изтеглянето от Афганистан до 1 май

08.03.2021, 08:10

Американското правителство заяви в неделя, че "всички опции остават на масата" за останалите 2500 военнослужещи в Афганистан, предаде "Ройтерс". Вероятно планираното изтегляне ще се случи след 1 май. Коментарите на Държавния департамент дойдоха, след като се появиха съобщения, че американският държавен секретар Антъни Блинкън е направил нов спешен натиск за ръководени от ООН мирни усилия, които включват предупреждение, че американските военни обмислят да излязат от Афганистан до 1 май.
През февруари стана ясно, че президентът Джо Байдън е изправен пред "сериозна дилема" за Афганистан, тъй като крайният срок за изтегляне на войниците наближава, а в същото време талибаните не показват, че са готови да прекратят кръвопролитията. За това предупреди висш представител на Държавния департамент на САЩ пред АФП. Новият американски лидер нареди да направят преглед на сключеното споразумение между Вашингтон и талибаните през 2020 г., което предвижда изтегляне на всички чуждестранни сили до 1 май в замяна, че талибаните ще гарантират сигурността и ще се ангажират да преговарят за мир с афганистанското правителство. Преговорите прогресират болезнено бавно, но почти няма ден без бомбена експлозия, атака по правителствени сили или убийства някъде из страната.
В писмо до афганистанския президент Ашраф Гани, публикувано от TOLOnews, афганистански вестник и потвърдено от New York Times, Блинкън заявява, че САЩ все още обмислят пълното изтегляне на силите до 1 май, но разглеждат и други възможности. Говорител на Държавния департамент отказа да потвърди достоверността на писмото, но заяви в неделя, че Съединените щати не са взели никакви решения относно позицията на нашата сила в Афганистан след 1 май. Според писмото Съединените щати полагат дипломатически усилия на високо ниво, "за да придвижат нещата по-фундаментално и бързо към уреждане и постоянно и всеобхватно прекратяване на огъня."
В писмото се казва още, че САЩ ще поискат от ООН да свика външни министри и пратеници от Русия, Китай, Пакистан, Иран, Индия и Съединените щати за обсъждане на единен подход за подкрепа на мира в Афганистан. В него се добавя, че САЩ ще помолят Турция да бъде домакин на среща на високо равнище на "двете страни през следващите седмици за финализиране на мирното споразумение". В писмото се казва, че предложението за намаляване на насилието за 90 дни е предназначено да предотврати пролетната офанзива от страна на талибаните.
Но ако американските войници бъдат изтегли по план, афганистанското правителство ще бъде отслабено. Пентагонът намали американското военно присъствие до 2500 военнослужещи.  Президентът на Афганистан Ашраф Гани призова Байдън да не бърза с изтеглянето и поиска да окаже по-голям натиск върху талибаните да направят отстъпки на мирните преговори в Доха, Катар.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова през февруари талибаните да намалят насилието в Афганистан и подчерта, че изтеглянето на чуждестранния контингент от страната ще се основава на ситуацията на място. "Общата ни цел е ясна: Афганистан не трябва никога отново да служи като убежище за терористи за извършване на нападения по нашите земи. Нито един съюзник не иска да остава в Афганистан повече от необходимото. Но ние няма да напуснем преди да настъпи правилният момент", каза той.
Източник: https://news.bg/

 

 

Великобритания планира да се откаже от бъдещите поръчки на F-35

07.03.2021, 22:00

Великобритания няма да поръчва повече многоцелеви изтребители F-35 и ще предприеме други стъпки по съкращения на въоръжените си сили. Това съобщава The Sunday Times, позовавайки се на свои източници.
Вестникът пише в изданието си от днес, 7 март 2021 г., че поръчката на още 90 броя F-35 няма да се осъществи, вместо това ще се залага на новия боен самолет, който ще се създаде в рамките на проекта Tempest.
Великобритания планираше да се сдобие с общо 138 броя F-35B, но в момента реално поръчани са 48 изтребителя. Освен това, Кралските ВВС ще се простят с 24 от най-старите си Eurofighter Typhoon.
Тези две мерки, обаче ще помогнат да се ускори разработката на Tempest, който се очаква да влезе на въоръжение през 2035 г. Това, обаче не ограничава съкращенията, през които ще мине британската военна авиация.
Поръчката за летящите радари E-7 Wedgetail ще бъде намалена от пет на три. 14-те тактически транспортни самолети C-130J ще бъдат пенсионирани скоро. Наличните BAe 146 ще бъдат заменени с нов тип. Вертолетната авиация ще бъде съкратена с 45%. Няма да се търсят заместници и на платформите за наблюдение и разузнаване Sentinel и Islander.
The Sunday Times излиза с информация за развитието на британските въоръжени сили, преди планираното за 16 март представяне на стратегическия преглед на отбраната на Обединеното кралство.
Фактът, че Великобритания ще съкрати поръчката си за F-35 не е изненадващ, като за подобен ход се говореше от доста време. Дори през този февруари главният секретар на британското МО Стивън Ловгроув, директно заяви, че не може да се очаква страната да купи предварително планираните 138 бройки, тъй като много неща са се променили в последните години. Изненадващото в случая е, че страната явно планира да се откаже от почти 2/3 от планираното количество изтребители. - Още за F-35
Източник: https://aero-bg.com/

 

Петима началници на Генералния щаб (отбраната) са избирани за депутати от 1989 г. насам

07.03.2021, 19:00

През последните три десетилетия България е имала 13 началници на Генералния щаб (отбраната). Това са генерал-полковник Атанас Семерджиев, генерал-полковник Христо Добрев, генерал-лейтенант Радню Минчев, армейски генерал Любен Петров, генерал-полковник Цветан Тотомиров, генерал Михо Михов, генерал Никола Колев, генерал Златан Стойков, генерал Симеон Симеонов, вицеадмирал Румен Николов, генерал Константин Попов, генерал Андрей Боцев и адмирал Емил Ефтимов. Петима от тях са избирани за народни представители. Трима са били председатели на ресорната комисия – по националната сигурност или по отбрана.
Генерал-полковник Атанас Семерджиев (началник на ГЩ от 1962-1989 г.) е депутат в 7 Велико народно събрание.
Армейски генерал Любен Петров (началник на ГЩ от 1991 до 1994 г.) е народен представител в 37 и 39 Народно събрание. От 16 май 1996 г. до февруари 1997 г. е председател на Комисията по национална сигурност. По негово време се извършва най-големият ремонт на първия Закон за отбраната и въоръжените сили, който е приет през декември 1995 г.
Генерал Михо Михов (началник на ГЩ от 1997-2002 г.) е председател на Комисията по отбрана в 43 Народно събрание от октомври 2014 г. до януари 2017 г. В този период се приема Законът за военното разузнаване, седем пъти се променя Законът за отбраната и въоръжените сили и два пъти – Законът за резерва на въоръжените сили.
Генерал Симеон Симеонов (началник на отбраната от 2009-2014 г.) е член на Комисията по отбрана в настоящото, 44 Народно събрание.
Генерал Константин Попов  (началник на отбраната от 2016-2017 г.) е председател на Комисията по отбрана в настоящото, 44 Народно събрание. В този период се случиха доста събития във военното законодателство.  Най-съществените бяха в края на мандата на парламента – приемане на Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г. и промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които дават възможност за стартиране на новата командна и организационна структура на Въоръжените сили.
Вече стана ясно, че политическите сили не включиха в листите си бивши началници на Генералния щаб (отбраната) за предстоящите парламентарни избори.
На снимката: Среща на ген. Константин Попов, като началник на отбраната, със свои предшественици с участието на министъра на отбраната Николай Ненчев през юли 2016 г.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Как хърватски военни формирования воюват срещу СССР във Втората световна война

07.03.2021, 14:13

Хърватският легион е единственото чуждестранно подразделение, което немците успяват да привлекат да се включи в щурма на Сталинград. Хърватските легионери възприемат това като голяма чест, без да осъзнават какъв кошмар ги очаква там.
Т. нар. Независима хърватска държава (НХД) е създадена под патронажа на Германия и Италия върху руините на разгроменото кралство Югославия през април 1941 година. Когато два месеца по-късно немците нахлуват в СССР, НХД може да остане напълно встрани от този конфликт: Източният фронт е далеч, а и Хитлер няма нужда от нейните въоръжени сили за този конфликт.
Въпреки това, на 23 юни, ден след началото на операция "Барбароса", лидерът на хърватските нацисти Анте Павелич официално съобщава на фюрера желанието на НХД да се присъедини към борбата "на всички свободолюбиви нации срещу комунизма" и готовността да прати своите войски на Източния фронт. Хитлер приема това предложение.......Прочети още

 

Най-скандалните провали на агенти на западните спецслужби в СССР

07.03.2021, 14:07

Несполучливият полет на Пауърс
На 1 май 1960 г. в 8 часа и 53 минути сутринта над "столицата на Урал" Свердловск (днес Екатеринбург) съветските сили на противовъздушната отбрана (ПВО) свалят американския високолетящ разузнавателен самолет U-2, който е нарушил държавната граница на СССР. Скочилият с парашут пилот Франсис Хари Пауърс е задържан на земята от местни жители.
Силите на ПВО не успяват да свалят американския самолет веднага, след като пресича пакистанско-съветската граница, защото U-2 лети на недосегаема за тях височина от 24 км. Едва когато се снижава до 14 км над Свердловск, той е ударен от една от осемте изстреляни по него ракети. Друга ракета по погрешка поразява насочилия си към него МиГ-19, за да го прехване. Пилотът на съветския самолет загива......Прочети още

 

Шефът на Dassault призна за проблемите около FCAS

07.03.2021, 08:07

Изпълнителният директор на Dassault Ерик Трапие, призна, че около проекта FCAS има сериозни спорове между участващите страни, което застрашава сключването на следващата договора за следващата фаза на разработка.
Трапие каза, че около проектът в момента има много препятствия, които са възникнали след като Испания се е присъединила. Така, вместо работата да се поделя наполовина, всяка от страните взима по 1/3. От индустриална гледна точка, обаче, това е довело до дисбаланс, защото франция участва с Dassault, а Испания и Германия със съответните поделения на Airbus. Така сега Airbus трябва да отговаря за 2/3 от работата.
„Приемам това, но това прави разпределение на работата по отделните системи по-трудна, особено при по-сложните”, казва Трапие, докато участва във виртуална пресконференция, на която бяха обявени резултатите на Dassault за 2020 г.
Според него, най-големият проблем е, че настоящата система на работа може да доведе до това, че няма да има ясен ръководител по отделните подпроекти, което би било катастрофално.
За проблемите около FCAS се чу в средата на февруари, когато стана ясно, че има проблеми около разпределение на индустриалните дялове и интелектуалната собственост върху готовия продукт.
Трапие е казал, че всички страни в FCAS ще имат собственост върху програмата и технологиите ѝ, но той не приема да предоставя безвъзмездно всички способности, знания и технологии на компанията му на всички останали участници. Нещо, което Германия е поискала.
Изпълнителният директор на Dassault е казал, че смята FCAS за добър и ефективен начин да се създаде боен самолет от шесто поколение на добра цена, но ако това не проработи, винаги има и план Б. Според него, съвместната работа не е за удоволствие, а за гонене на ефективност.
„Ако говорим за технологии, Dassault знае как се строят самолети, Safran знае как се правят двигатели, Thales знае всичко за авиониката, а MBDA за въоръжението. Така, че Франция може и сама”, казва Трапие.
Независимо дали ще се работи с други страни или Франция ще строи самолетът сама, той трябва да може да оперира от палубата на самолетоносач, отбелязва той.
„Не мисля, че проектът ще умре скоро, но не мога да не отбележа, че той се намира в сложен етап”, казва в заключение Трапие.
FCAS се състои от няколко елемента – NGF покрива създаването на боен самолет от следващо поколение.Remote Carrier (RC) e безпилотен апарат, който ще работи в близко сътрудничество с NGF. Combat Cloud (CC) ще е облачна IT услуга, която ще гарантира обмен на данните между елементите на FCAS. Двигателите за NGF ще се разработват от джойнтвенчър между Safran и MTU.
FCAS трябва да заработи не по-късно от 2040 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Южна Корея и САЩ намалиха мащаба на годишните си учения заради COVID и дипломацията

07.03.2021, 08:00

Въоръжените сили на Южна Корея и САЩ намалиха мащаба на годишните си съвместни учения този месец заради коронавируса и за да помогнат на дипломацията относно севернокорейската ядрена програма, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Обединеното командване в Сеул заяви в изявление, че съюзниците са решили да започнат деветдневните учения утре, след като са проучили фактори като епидемиологичната ситуация и дипломатическите усилия за постигане на денуклеаризация и мир на Корейския полуостров.
Ученията са изцяло на отбранителна тематика и включват предимно компютърни упражнения и симулации в ППД.
Миналата година двете държави отмениха пролетните си учения след като някои военни се заразиха с коронавируса. През последните години страните отмениха или ограничиха мащабите на редовни учения, за да дадат повече възможности на стигналите до задънена улица водени от САЩ дипломатически усилия да убедят Северна Корея да се денуклеаризира в замяна на икономически и политически стимули. Съвместните учения на Южна Корея и САЩ са повод за напрежение на полуострова. Пхенян ги смята за упражнения за инвазия и отговаря с изпитание на оръжейни системи, припомня АП.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

 

Грузия тества първия ремонтиран и модернизиран Су-25

06.03.2021, 22:06

Първият щурмови самолет Су-25, от състава на грузинските въоръжени сили, който премина през капиталов ремонт и модернизация бе отблетян успешно. Това се случи днес, 6 март 2021 г. - (видео)
Ремонтът и модернизацията е бил осъществен в предприятието „Тбилавиамшени”, намиращо се в грузинската столица Тбилиси.
Не се съобщава в какво се състои модернизацията на щурмовия самолет. От наличните кадри се вижда, че пилотските кабини на облетяния двуместен Су-25УБ не са пипани. Преди години, предприятието в сътрудничество с Elbit, имаше модернизационно предложение за типа (Су-25КМ Scorpion), но явно не се касае за него.
След войната с Русия през 2008 г., състоянието на бойната авиация на Грузия е плачевно. През 2010 г. бяха закрити ВВС на страната и принизени за бригада в състава на Сухопътни войски. През 2016 и 2017 г. многократно бе заявено, че Грузия ще се откаже от бойната си авиация, тъй като не може да я поддържа (към този момент Су-25 летяха епизодично), а руските сили в района са прекалено силни и бойното използване на щурмови самолети и вертолети е обречено на неуспех. Вместо това, Грузия планираше да купи голям брой безпилотни апарати, включително и въоръжени такива.
Тези планове, обаче претърпяха промяна и бе взето решение за вкарване в строя на всички налични Су-25 и щурмови вертолети Ми-24. Това бе решено през миналото лято, когато стартираха и мероприятията. - Още за Су-25
Източник: https://aero-bg.com/

 

T-54 и T-55 оглавиха класацията на най-масовите танкове

06.03.2021. 21:32

"От 1946 до 1983 г. са произведени над 100 000 танка T-54/T-55, което прави тази серия най-широко произвежданият танк в историята", пише изданието The National Interest (то отчита всички копия и модификации на танка, произведени в Китай и страните от Организацията на Варшавския договор (ОВД)
По време на Студената война произведените в СССР и страните от социалистическия блок танкове се използват от Сирия в Шестдневната война срещу Израел, където се изправят срещу американските танкове M48 Patton и английските Centurion. T-54 и T-55 се доказват и в бойни действия в Индия, Камбоджа и Уганда. Ако символ на поражението на САЩ във Виетнам е вертолетът Bell UH-1 Iroquois, то символът на победата на виетнамската армия е танкът Т-55, който превзема Двореца на независимостта в Сайгон, пише "Российская газета".
Отбелязва се, че "отрочето" на съветските конструктори е доказало своята ефективност във войните от XXI в. в Близкия изток.
Тайната на популярността на Т-54 и Т-55 се крие в комбинацията от мобилност, висока огнева мощ, броня и лесна поддръжка. Конструкторите са обезпечили танка със 100-мм нарезно оръдие и 7,62-мм картечница, които се вместват в уникален полукръгъл купол. Там, без да се ощетява вътрешното пространство, може да се разположат оръжия и екипаж. За първи път на Т-55 освен 100-200-мм стоманена броня е инсталирана система за ядрена, химическа и биологическа защита.
Мощният двигател с 580 к.с. позволява на 30-тонната бойна машина да ускорява до 50 км/час. Запасът на хода е 500 км. Високата мобилност на танка се дължи на съчетание от мощност на двигателя и тегло. Той има добра подвижност дори в лепкава кал и извън пътя.
Както отбелязва изданието, танковете Т-54 и Т-55 са широко изнасяни и все още се използват в армиите на 50 държави. През ноември 2020 г. в Индия Т-55 беше превърнат в паметник и инсталиран на пиедестал в град Алибаг. - Още за Т-54/Т-55
Източник: https://bg.rbth.com/

 

CNN: Китай вече има най-големия военен флот в света

06.03.20.21, 19:46

Между 2015 г. и днес Китай е събрал най-големите военноморски сили в света, и вече работи да ги направи страховита сила и далеч от китайските брегове, пише CNN, цитирана от DarikNews.
Си Дзинпин, най-могъщият лидер в страната след Мао Цзедун, заяви на 12 април 2018 г.: „Задачата за изграждане на мощен флот никога не е била толкова спешна, колкото е днес", каза Си този ден.
Китай вече правеше скок в корабостроенето, какъвто малцина са виждали. През 2015 г. Си предприе обширен проект за превръщане на китайската армия в бойна сила от световна класа, достоен съперник на американските военни. Той беше поръчал инвестиции в корабостроителници и технологии, които продължават с пълна сила и днес.
През 2015 г. военноморският флот на Китайската народно-освободителна армия разполага с 255 кораба във флота си, според американското управление за военноморско разузнаване (ONI). Към края на 2020 г. тя вече е имала 360, с 60 повече от американския флот, според прогноза на ONI.
След още четири години китайският флот ще разполага с 400 кораба, прогнозира ONI.
„Военноморските сили на Китай са се утроили само за две десетилетия“, се казва в доклад от декември от лидерите на американския флот, морската пехота и бреговата охрана. „Вече командвайки най-големите военноморски сили в света, Китайската народна република изгражда с тревожна скорост модерни наземни бойни единици, подводници, самолетоносачи, бойни самолети, десантни кораби, подводници с балистични ядрени ракети, големи кораби за брегова охрана и полярни ледоразбивачи“.
Някои от тях ще бъдат равни или по-добри от всичко, което САЩ или други военноморски сили могат да пуснат във водата.
„Китайската народно-освободителна армия получава от корабостроителната си индустрия все по-усъвършенствани, способни плавателни съдове“, пише Андрю Ериксън, професор в Института за морски изследвания на Китайския морски военен колеж, във вестник от февруари.
Докато Китай се очаква да изгради 400 кораба до 2025 г., целта на настоящия план за корабостроене на ВМС на САЩ, план без фиксирана дата, е за флот от 355. Това не означава, че американският флот е приключил ерата на водеща бойна сила в света, отбелязва CNN.
При преброяване на военноморските сили на САЩ, те имат по-голям брой личен състав - 330 000 души, срещу 250 000 в китайския флот.
Анализаторите посочват няколко други фактора в полза на Вашингтон. Американският флот все още разполага с по-голям тонаж от този на Китай - по-големи и по-тежки въоръжени кораби като разрушители с управляеми ракети и крайцери. Тези кораби дават на САЩ значително предимство при възможностите за изстрелване на крилати ракети.
Съединените щати разполагат с над 9000 ракетни клетки с вертикално изстрелване на кораби, докато Китай има около 1000, според Ник Чайлдс, анализатор в Международния институт за стратегически изследвания.
Междувременно американският подводен флот от 50 лодки е изцяло с ядрено захранване, което му дава значителни предимства на обсега и издръжливостта пред китайския флот, който има само седем ядрени подводници в своя флот от 62 подводни лодки. - Още за ВМС на Китай
Източник: https://fakti.bg/

 

Русия се оттегля от споразумението със САЩ за оръжейния уран

06.03.2021, 17:38

Русия се оттегля от споразумението със САЩ за обезвреждане на оръжеен уран, който регулира доставките на уран хексафлуорид от САЩ. Съответната заповед на правителството в Москва е публикувана на официалния портал за правна информация.
На "Росатом" беше възложено, с подкрепата на руското външно министерство, да уведоми Съединените щати за решението.
Споразумението от 1999 г. регламентира доставките на уран хексафлуорид, прехвърлен в Русия от Съединените щати.
На 3 октомври Кремъл реши да прекрати договора със САЩ за унищожаване на оръжеен плутоний.
Два дни по-късно - да се замрази споразумението за сътрудничество в областта на научните изследвания и разработки в ядрената и енергийната сфера, както и да се прекрати споразумението за сътрудничество със САЩ за преобразуване на изследователски реактори.
Източник: https://news.bg/

 

Конгресът, а не президентът, разрешава военните операции в чужбина

06.03.2021, 17:33

Конституцията на САЩ дава право на Конгреса, а не на президента, да обявява война. Въпреки това държавният глава, съгласно редица закони, приети по-късно, може да разпореди използването на военна сила в чужбина, като уведоми Конгреса за това, коментира АП.
В сряда американските сенатори от двете партии представиха законопроект, ограничаващ правомощията на президента при използването на военна сила. Това е поредният опит на законодателите да отменят инициативите, приети от Конгреса след поредица от терористични атаки в САЩ през септември 2001 г. Те позволяват на държавния глава да използва военна сила без съгласието на законодателите. Преди това подобни опити на редица конгресмени и сенатори не получиха адекватна подкрепа от целия конгрес.
Новата инициатива беше представена от конгресмените Тим Кейн, демократ от Вирджиния и Тод Йънг, републиканец от Индиана. Те се противопоставиха на действащото законодателство, което според тях позволява на САЩ да водят "безкрайни войни" в Близкия изток в продължение на почти две десетилетия.
През нощта на 26 февруари САЩ нанесоха въздушни удари в района на сирийско-иракската граница срещу целите на проирански групировки. Пентагонът заяви, че това е направено в отговор на неотдавнашните атаки в Ирак срещу представители на САЩ и коалицията, с които те проведоха операция срещу терористичната група "Ислямска държава".
Източник: https://news.bg/

 

Президентът е загрижен за състоянието на учебната авиация

06.03.2021, 08:20

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев изрази безпокойство за състоянието на учебната авиация във ВВС и малкия нальот във военната ни авиация. Министър Каракачанов и началникът на отбраната признаха частично за ситуацията, но увериха, че по проблемите се работи.
„Нальотът продължава да бъде опасно малък, аз очаквам енергични действия, така че този проблем да бъде решен в най-скоро време. Знам, че е трудно, но трябва да се прави всичко възможно. Има възможност учебната ни авиация тази година да остане без самолети, което обезсмисля проекта за изтребителя. Закъснението е налице вече с бойните машини на пехотата и там очаквам да се развива сериозен прогрес и да се навакса, така че има още много работа“, това каза президентът вчера, 5 март 2021 г., на годишната конференция на началника на отбраната.
Президентът определи като позитивни стъпки промените в протичащата модернизация на въоръжените сили, включително и с използването на големия потенциал на българската отбранителна индустрия чрез програми за индустриално сътрудничество, но призова за повече прозрачност в програмите за превъоръжаване.
„През 2017 г. перспективата беше ужасяваща. Изтребителната авиация и Су-25 бяха пред приземяване. Ако не бяхме взели мерки за ремонтирането на самолети МиГ-29 и за възстановяването и модернизацията на Су-25, ние буквално вече нямаше да имаме летящи самолети. Проблемът с нальота на летците може да бъде решен с увеличаване на броя на изправните самолети, годни за експлоатация, и с въвеждането на новия тип боен самолет F-16, разясни министърът на отбраната”, отвърна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов отчете, че има проблеми и със състоянието на учебната авиация, но увери, че се работи и увеличаването на броя на изправните учебни самолети е на финален етап.
„Знаете проблемите с осигуряването на армията в миналото, респективно на Военновъздушните сили, но политическото и военното ръководство през последните години постигна много“, заяви той. - (видео)
В момента българските ВВС разполагат с два типа учебни самолети – L-39ZA и PC-9M. Пред L-39 стои въпроса с изтичащия общ технически ресурс по години, като в последните години на два пъти се провали поръчка за ремонт и удължаване на ресурса на две машини. В момента с ресурс са пет самолета, като три от тях изтичат догодина, а другите два през 2023 г. Ако до края на годината не се сключи договор за ремонт и удължаване на живота на машините, то ситуацията ще стане кризисна още догодина. АЕРО писа за това през миналия октомври.
Що се отнася до състоянието на турбовитловите PC-9M, то оценката на президента за оставане без самолети към края на годината е по-скоро точна. В момента тече процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет сключването на рамково споразумение за осигуряване на интегрираната логистична поддръжка за самолетите PC-9M и PC-12/45. То е на проектна стойност 40 млн. лева без ДДС. Процедурата е стартирана на 14 септември 2020 г. и към момента е активна. На сайта за обществените поръчки на МО е видно, че от ноември миналата година процедурата стои на етап „предварителен подбор”. Документи за участие са подадени само от производителя Pilatus Aircraft, но до подаване на оферти не се е стигнало, като обяснение за това, поне под формата на официални документи, в момента няма.
Източник: https://aero-bg.com/

 

57 години от първия полет на МиГ-25

06.03.2021, 07:54

На днешната дата се навършва 57 години от първия полет на МиГ-25. Прототипът на разузнавателната версия МиГ-25Р, по това време означен, като Е-155Р-1 прави първия си полет на 6 март 1964 г.
Партийно-правителственото решение за създаването на МиГ-25 е взето през февруари 1961 г., а на 10 март заповедта е дадена на ОКБ-155. Първоначално проектът се ръководи от Михаил Гуревич, а след това от Николай Матюк. Проектът предвижда създаването на три самолета на една и съща база – прехващач (Е-155П), разузнавач (Е-155Р) и носител на балистични ракети с въздушен старт (Е-155Н). Последният проект в последствие е изоставен.
Първи полита разузнавателния вариант. Първият прототип носи борден номер 1155 и прави дебютен полет в Жуковски на 6 март 1964 г. В кабината е прочутият летец-изпитател Александър Федотов. На 9 септември 1964 г. полита и прототипа на изтребителя-прехващач. В кабината е Петър Остепенко.
МиГ-25 се развива в двете си основни роли, изтребител и разузнавач. Серийното производство върви от 1969 до 1985 г., като са построени 1190 машини. – Още за МиГ-25

 
 

76 години от Дравската епопея на Първа българска армия

06.03.2021, 07:45

Изминаха 76 години от Дравската отбранителна операция на Първа българска армия. Тя е част от отбранителната Балатонска операция на Червената армия, проведена през периода от 6 до 21 март 1945 г. - (видео)
Пред Първа българска армия е поставена задача от командването на Трети Украински фронт да отбранява 130-километрова полоса от Йотвьошкони до Барч и от там по река Драва до Торянц, да не допусне пробив на противника и излизането му във фланг и тил на основната групировка на Трети Украински фронт. Полосата на армията е разделена на два участъка - Западен и Южен.
Със заповед на командващия армията, генерал лейтенант Владимир Стойчев на 17 февруари 1945 година са формирани 3-ти и 4-ти корпуси. За тяхното управление от България са изпратени два напълно окомплектовани с офицерски състав корпусни щаба. Трети корпус /8-а, 10-а и 12-а пехотни дивизии/ с командир, генерал Тодор Тошев заема позиции на Западния участък от полосата на Първа българска армия, граничещ отдясно с 57-а съветска армия от III-ти украински фронт. Вляво от него се разполага Четвърти корпус /3-а и 11-а пехотни дивизии/ командир от генерал Стоян Трендафилов.Той заема позиции за отбрана на Южния, така наречен Дравски участък, граничещ отляво с 3-та югославска армия, съставена от бивши партизански части от ЮНОА на Йосип Броз Тито..........Прочети още

 

 

85 години от дебютния полет на Spitfire

05.03.2021, 23:20

Преди точно 85 години, на 5 март 1936 г., първия си полет прави легендарният изтребител Supermarine Spitfire.
Първият полет става факт от летището на Саутхемптън, където компанията Supermarine поддържа своя изпитателен център. На пилотското място на първия прототип е капитан Джоузеф Съмърс, главен тестов пилот на Vickers-Armstrong – компания-майка на Supermarine.
Прототипът носи регистрацията K5054 и е оцветен в светло синьо. Полетът продължава едва осем минути, колесникът не е пробран, но иначе, всичко преминава напълно нормално.
Създаването на Spitfire започва пет години по-рано. През 1931 г. Въздушното министерство на Великобритания пуска спецификация F7/30, за създаване на изтребител, който може да развие 400 km/h. По онова време компанията Supermarine е дребен играч на полето на британската авиационна индустрия, но главен неин конструктор е изключително кадърния Реджиналд Мичъл. За участие в конкурса е създаден изтребител моноплан под означението Type 224, който полита през февруари 1934 г., но за победител е избран биплана Gloster Gladiator.
Мичъл е разочарован, но убеждава собствениците на компанията да продължи да се инвестира в създаването на нов моноплан изтребител. Конструкторът решава да започне на чисто с проекта Type 300, като заимства конструкторски решения от няколкото скоростни водосамолета, които той създава за Supermarine в началото на 30-те.
Първоначалният проект не буди интерес във Въздушното министерство. Мичъл решава да усъвършенства още повече проекта си, като минава на закрит кокпит, ново елептично крило с тънък профил и новият 12-цилидров мотор Rolls-Royce PV-XII (по-късно станал известен, като Merlin). Най-важното е, че гигантът Vickers-Armstrong решава да лобира сериозно за новия изтребител.
На 1 декември 1934 г. Въздушното министерство дава поръчка на стойност 10 000 паунда за създаването и тестването на един прототип на база проекта Type 300.
Първоначалните изпитания на изтребителя показват, че той е доста добър, но далеч от перфектното. По машината има голям брой дребни несъвършенства, по които трябва да се работи.
Междувременно, изтребителят получава името Spitfire. Това става по предложение на сър Робърт МакЛиън, директор на Vickers-Armstrong. Думата е архаична в английския и означава, най-общо, необуздан, неудържим човек, като към края на XIX и началото на XX век се използва най-вече за описание на млади жени с буен и бунтовен нрав.
На 3 юни 1936 г. Въздушното министерство поръчва 310 броя Spitfire, но по това време все още не са приключили изпитанията на самолета. Когато това става факт, на масата са поставени редица проблеми, които трябва да се разрешат преди стартиране на серийното производство. Supermarine пък се чуди къде и как да произвежда изтребителя, защото няма свободен производствен капацитет.
Първият сериен Spitfire е облетян едва в средата на май 1938 г. – повече от две години след първия полет на прототипа. Забавяне, което за онова време е нещо необикновено.
Но както се казва, останалото е история. Spitfire бързо се превръща в предпочитан изтребител за Кралските ВВС. Той добива бойната си слава по време на Битката за Англия, където изиграва решаваща роля. Той се превръща и в единственият британски боен самолет, който се произвежда преди началото на Втората световна война, произвежда се без прекъсване по време на целия конфликт, а последният Spitfire слиза от поточната линия чак през 1948 г. За това време са сглобени 20 351 броя от машината.
За съжаление, Реджиналд Мичъл не доживява да види гигантския успех на своето отроче. Той умира на 11 юни 1937 г. след продължително боледуване на едва 42-годишна възраст.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Осмомартенски турнир по стрелба с пистолет „Макаров“ за жени

05.03.2021, 22:09

По повод Международния ден на жената на Учебен център „Сливница“ днес се проведе традиционния турнир по стрелба с пистолет „Макаров“ за жени. В него участваха 13 отбора от Софийския гарнизон, всеки – с по 6 състезателки, съобщава КСВ.
Турнирът се провежда под егидата на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Наградите на призьорите бяха връчени от началника на щаба на СВ бригаден генерал Николай Караиванов, който поздрави участниците с постигнатите резултати, с отличните умения, демонстрирани при стрелбата и подчерта, че със своите качества те са се вписали успешно в армейските колективи. Той пожела на всички да се опазят здрави и „На добър път“.
В отборното класиране с 299 точки 1-во място зае тимът на Военна полиция, 2-ро място с 273 точки – отборът на Военна академия „Г.С.Раковски“, а на 3-то място  с 260 точки се класираха представителките на Сухопътни войски.
В индивидуалното класиране призовите места бяха съответно за майор Теодора Иванова от Военна полиция, майор Пенка Иванова - също от Военна полиция и младши сержант Теодора Танева от Сухопътни войски. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Армията на САЩ започна борба с екстремизма в редиците си

05.03.2021, 21:30

Два месеца след участието на редица настоящи и бивши военнослужещи в нападението над Конгреса, армията на САЩ се захвана с екстремизма в своите редици, но борбата се очертава тежка, както признават самите ѝ ръководители, предава Франс прес.
Новият министър на отбраната Лойд Остин, който е първият афроамериканец на тази длъжност, нареди на всички поделения да организират ден на дискусии за екстремизма.
"Безпокои ме, че човек, който носи униформата на войник, на матрос, на летец, на морски пехотинец, на национален гвардеец или на брегови охранител може да споделя такива възгледи и още повече, че може да действа въз основа на тях", заявява шефът на Пентагона във видеозапис, който е предназначен за тези дискусионни дни.
"Такива обаче съществуват. Някои го правят и сега", добавя той.
В страна, където свободата на словото е залегнала в конституцията, са изпратени инструкции на всички командири на поделения как да се водят дебатите, без да се засягат гражданските права на 1,3 милион американски военни.
Ако някой военнослужещ повдигне този въпрос по време на дискусията, на висшестоящите му е наредено да му напомнят, че той има достъп до деликатна информация и до оръжия и следователно правителството си запазва правото да оцени неговата надеждност и способност за преценка.
"В случай на съмнение, превес взема националната сигурност", се подчертава в публикувания от Пентагона документ.
В него също така се препоръчва на командирите на поделения да дадат на военнослужещите да препрочетат клетвата, която са положили с встъпването си в редиците на въоръжените сили.
Някои военни изразиха в частни разговори с АФП безпокойство, че професията им ще бъде сочена с пръст при положение, че усилване на екстремизма се наблюдава в цялото общество.
Според Си Ен Ен обаче 21 от първите 150 арестувани след размириците в Капитолия на 6 януари са били настоящи или бивши военнослужещи, което е много по-висок процент от техния дял от общото население.
Неколцина от тях са били членове на движението на бели супремасисти "Пазители на клетвата". Негови ръководни представители са обвинени в заговор за атаката на 6 януари.
Според генерал Кенет Маккензи, ръководител на американското Централно командване, което отговаря за войските в Афганистан, Ирак или Сирия, това се обяснява с факта, че военнослужещи, които са участвали в бойни действия, понякога имат чувството, че превъзхождат останалите американци.
"Когато сте влизал в битка и някакви хора са се опитвали да ви убият, е лесно вътрешно да се почувствате по-висш от другите. В действителност обаче ние сме граждани като всички други", каза той.
Армията никога не е измервала мащабите на екстремизма в редиците на въоръжените сили. Той е останал пренебрегнат повече от 10 години след доклади на ФБР и министерството на вътрешната сигурност за проникване на бели супремасисти в силите на реда и армията.
"Екстремизмът е проблем, който се влошава сред въоръжените сили. Не знаем какви са мащабите му, но числата вероятно са по-високи, отколкото си мислим", каза говорителят на Пентагона Джон Кърби.
Висш офицер разказва как синът му, който се колебаел между две военни академии за висшето си образование, посетил едната, за да види каква е обстановката. Студентът, който го развеждал, отворил шкафчето си и му показал своето "съкровище": нацистка униформа.
Младежът избрал друга школа, а баща му уведомил ръководството за пронацисткия студент.
Според генерал Маккензи всичко това показва, че армията "има проблем с водачеството".
"Командир, който казва, че няма проблем, е командир, който не знае какво става в поделението му. А когато имаме слаби командири, ги сменяме", заяви той.
Източник: https://www.mediapool.bg, БТА

 

Гърция ще увеличи срока на военната служба заради напрежение с Турция

05.03.2021, 20:06

Гърция ще увеличи срока на военната служба от девет месеца на една година от май в рамките на програма за укрепване на въоръжените сили на фона на напрежения с регионалния съперник Турция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Решението, което бе оповестено днес, ще изравни срока на военната служба с този във военноморските и военновъздушните сили.
Деветмесечната военна служба ще се запази само за наборниците, които искат да се включат към специалните части или служат в гранични райони през целия период на военната им служба.
Гърция започна миналата година голяма програма за модернизация на армията, която ще включи модернизиране на нейните изтребители Ф-16, както и покупка от Франция на изтребители от ново поколение Рафал и планирана поръчка на фрегати, която привлече интереса на конкуриращи се американски и европейски оръжейни производители.
Гърция и Турция имат спорове за морските граници и за правата за експлоатация на природните ресурси в Егейско и Източно Средиземно море, които предизвикаха покачване на напрежението в района миналата година. - Още за ВС на Гърция
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Адмирал Ефтимов: През 2020 г. се проведоха над 270 учения, 25 от които с международно участие

05.03.2021, 16:44

В анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2020 г, представен днес от началника на отбраната  адмирал Емил Ефтимов, се посочва, че основните фактори, които оказват влияние върху подготовката и състоянието на щабовете и формированията от Българската армия са протичащите в НАТО процеси на трансформация в отговор на бързо променяща се среда на сигурност и изпълнението на поетите от страната ни международни ангажименти в колективната сигурност и отбрана, съобщава Пресцентърът на МО.
„Всички задачи се изпълняваха в сложната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19. Сблъскахме се с редица предизвикателства, но фокусът ни бе насочен най-вече към запазване живота и здравето на хората, без да се нарушава носенето на бойното дежурство, ритъма и качеството на работата в Министерството на отбраната, щабовете и формированията от Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната“, категоричен бе началникът на отбраната. Той изказа благодарност за значимия принос на Военномедицинската академия като водеща структура в приема и лечението на голяма част от тежко болните граждани, както и във ваксинацията на желаещите военнослужещи и граждани.
„Въпреки усложнената епидемична обстановка и наложените ограничения, благодарение на адекватната реакция и предприетите мерки за защита на личния състав, планираните цели, задачи и основни мероприятия по подготовката на Въоръжените сили през 2020 г. бяха изпълнени“, заяви адмирал Ефтимов. Той посочи, че през 2020 г.  се проведоха над 270 учения, 25 от които с международно участие. За първи път от почти две десетилетия се проведоха мащабното тактическото учение с бойни стрелби на 61-ва Стрямска механизирана бригада „Балканска Стена -2020” с над 2 500 военнослужещи и 700 единици бойна и спомагателна техника, както и практическата стрелба с противокорабен ракетен комплекс ,,Рубеж”. Ключови моменти в бойната подготовка бяха също военноморското учение с международно участие „Бриз - 2020”, съвместното българо-румънско противоминно учение „Poseidon - 2020” и тактическото учение на флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море - 2020”. Началникът на отбраната открои и ученията на Военновъздушните сили с международно участие „Green Bridge” и „Blue Bridge”, както и съвместната българо-американска летателна тренировка ,,Тракийско лято”. По стандартите на Съюзното командване на НАТО по операциите успешно бе сертифицирана Сухопътна тактическа група за специални операции от състава на Съвместното командване на специалните операции.
Адмирал Емил Ефтимов подчерта, че българските военни контингенти в мисии и операции зад граница бяха сертифицирани и изпълниха своите задачи, за което получиха високи оценки от съюзниците в НАТО и Европейския съюз. Той акцентира на успешно изпълнените задачи от българския контингент Афганистан, който на два пъти се предислоцира - през октомври пое охраната на Предната оперативна база „Далке”, а през декември се развърна за охрана на летище Баграм. „Продължихме успешното си участие в операциите и мисиите на НАТО и ЕС“, отбеляза адмирал Ефтимов.
Успешно бяха изпълнени общо 97 задачи по оказване помощ на населението при бедствия, тежки зимни условия, потушаване огнища на пожари, наблюдение от въздуха, въздушен транспорт и задачи по неутрализиране на открити на територията на страната невзривени бойни припаси. В тях участваха около 826 военнослужещи и 239 единици техника. Унищожени бяха 353 броя невзривени бойни припаса от различен тип и калибър.
„2020 година е ключова и една от най-значимите за Въоръжените сили на страната по отношение придобиването и модернизацията на въоръжение и техника. Благодарение на ясно заявените намерения и активната работа, в ход са редица инвестиционни проекти за модернизация на Българската армия“, категоричен бе адмирал Ефтимов. Той подчерта усилията на Министерството на отбраната за създаването на условия за участие на предприятията от българската отбранителна индустрия.
Той беше категоричен, че в основата на всеки процес във Въоръжените сили стоят хората. „През изминалата година се предприеха допълнителни мерки за преодоляване на некомплекта от личен състав и създаването на условия за по-висока мотивация на военнослужещите“, заяви адмирал Ефтимов. В Анализа се посочва, че са обявени конкурси за приемане на военна служба за 1771 длъжности, назначени са 881 военнослужещи. Конкурсите за 607 от длъжностите ще приключат през настоящата година. През 2021 г. за четвърта поредна година доходите на хората в отбраната се повишават.
„Щабовете и формированията от Въоръжените сили притежават необходимите отбранителни способности за изпълнение на възложените им мисии и задачи, и са в състояние да гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната ни“, заключи началникът на отбраната. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

С 6.8 процента Китай увеличава разходите за отбрана за 2021 година

05.03.2021, 13:27

Китай обяви, че увеличава разходите си за отбрана, независимо от икономическите трудности, свързани с пандемията от Ковид-19. Според плановете на Пекин до края на годината страната ще инвестира близо 6.8 процента от бюджета за подобряване на отбранителните си способности.
С увеличението от 6,8 процента разходите в отбраната ще достигнат до 210 милиарда долара през 2022 г. Това се казва в представения от властите доклад за бюджета на страната за следващата година.
Военни анализатори обаче посочват, че това ще е най-ниското годишно увеличение в разходите на отбрана за Китай за последните 20 години.
Според тях причините се крият от една страна в икономическата стагнация заради пандемията от Ковид-19, но друга, защото през последните години Китай значително подобри и модернизира въоръжените си сили.
Според различни оценки Китай се нарежда на 2 място сред САЩ  по инвестициите в страната.
Независимо от това, с над 3 милиона военнослужещи и постоянното придобиване на модерна военна техника, като самолетоносачи, ядрени подводници и стелт изтребили, Китай успя да се превърне от регионална в глобална сила в рамките на 10 години. - Още за ВС на Китай
Източник: https://armymedia.bg/

 

Офицери от ВМС участваха в противоподводното учение на НАТО „Dynamic Manta 2021“

05.03.2021, 13:22

В периода от 25 февруари до 5 март 2021 година се проведе едно от най-големите противоподводни учения, провеждани ежегодно от Военноморското командване на НАТО в Средиземно море „Dynamic Manta“. Участие в него взеха патрулни кораби, подводници, морска патрулна авиация, самолетоносач и спомагателни кораби от Втората постоянна военноморска група на НАТО и от ВМС на Белгия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Испания, Турция и САЩ. Паралелно с провежданите сериали на море, на брега се извършваше анализ на действията на участниците от Групи за непосредствен разбор (In-stride Debrief Teams).
За първи път, поради усложнената епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19, Групите за непосредствен разбор участваха в учението и работиха от собствените си държави. От Щаба на флота извършваше своята дейност и Групата за непосредствен разбор на българските Военноморски сили. Тя беше сформирана от офицери от командването на ВМС и флотилия бойни и спомагателни кораби.
В рамките на учението, Групата за непосредствен разбор работи в тясна координация с Военноморското командване на НАТО – MARCOM. Офицерите извършваха разбор, анализ и оценка на проведените противоподводни сериали. Дейността им беше подпомагана от специализиран софтуер „Албатрос“. Крайният продукт беше изпращан съответно до MARCOM и до участващите в анализирания сериал екипажи.
По време на учението беше натрупан безценен опит в работата със специализирания софтуер и в прилагането на тактиките, техниките и процедурите по противоподводна борба на НАТО. Това допринесе за усъвършенстване на теоретичната подготовка и повишаване на практическите умения на участващите офицери за участие в многонационални учения със съюзните сили от Алианса.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

САЩ разполагат ракети на острови до Китай

05.03.2021, 12:48

Американското правителство планира да разположи ракети на островите в Източнокитайско и Южнокитайско море за противодействие на китайската активност в региона, предаде агенция "Фокус". Това съобщи вестник Nikkei, позовавайки се на документ за финансиране, изпратен от командването на американските военни сили в Индо-Тихоокеанския регион, предава ТАСС.
Според изданието разполагането на американски ракети ще спомогне за поддържането на отбранителния потенциал на въоръжените сили на САЩ в случай на китайска атака. В тази връзка трябва да се поставят ракети върху мобилни инсталации и да се разпръснат, за да се намали заплахата да бъдат поразени. Американските военни възнамеряват да разположат в района противокорабни ракети с обсег до 200 км. Освен това се разглежда възможността за разполагане на ракети със среден обсег. Общо американските власти планират да отпуснат бюджет от 27,3 млрд. долара за тези цели в рамките на шест години.
Между Япония и Китай продължава териториален спор за островите Сенкаку (Диаою) в Източнокитайско море, който ескалира през септември 2012 г., след като властите в Токио ги купиха от частни собственици. Постоянно е напрежението и в Южнокитайско море заради претенциите на редица страни от региона към архипелага Спратли и Парацелските острови в съседство с него. В този спор са замесени Китай, Виетнам, Бруней, Малайзия и Филипините.
Източник: https://fakti.bg/

 

Оръжеен скандал за негодни снаряди в Украйна намеси България

05.03.2021, 08:26

Нов скандал за корупция в украинската армия намеси името на България, съобщи изданието eadaily.com. Постъпилите за използване артилерийски снаряди, закупени в Чешката република, изобщо не са подходящи за бойна употреба и са морално остарели.
Съответно заявление е изпратено до Генералната прокуратура на Украйна от народния депутат от фракцията „Европейска солидарност" Михайло Бондар (на снимката). Според заявлението през октомври 2020 г. държавното предприятие "Укрспецекспорт" е подписало договор с Министерството на отбраната на Украйна за доставка на 5000 броя осколочно-фугасни снаряди от системата УОФ12. Тези снаряди са предназначени за 100-мм противотанкови оръдия МТ-12 "Рапира", действащи в зоната на Донбас.
Цената на един снаряд е 760 евро (около 25 537 укр. гривни), общата стойност на договора е 126,5 милиона гривни. Чешката компания за отбранителни системи е посочена като официален доставчик. Според Бондар в действителност на Украйна са продадени изведени от експлоатация снаряди съветско производство, които България продава почти на безценица от няколко години.
София предлагала през 2018 г. на Украйна да купи UOF 12, произведени през 1986 г., за 450 евро на брой. Тогава обаче Министерството на отбраната на Украйна категорично отказало сделката, считайки боеприпасите за неизползваеми. Министерството на отбраната на Украйна се върна към сделката през 2020 г., след като вече е закупило противотанкови боеприпаси на много по-висока цена.
Сделката е сключена с груби нарушения на закона, извън конкурсни процедури, твърди Бондар.
„Снарядите, закупени по държавен договор № 403/1/20/74, принадлежат към третата категория - тоест са неподходящи за бойна употреба, както и забранени и опасни за бойна употреба и по време на служебна употреба. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Александър Миронюк, за да легализира средства, получени с престъпни средства, координира система за снабдяване, в която три частни субекта с юрисдикции в България, Чехия и Словакия участват в извършване на не стокови операции или операции, които да не променят характеристиките на стоките. В резултат на тази сделка украинският бюджет претърпя загуби от над 48 милиона гривни“- се казва в изявлението на Бондар.(1,44 млн евро – бел. прев.).
По време на президентството на Виктор Юшченко полковник Александър Миронюк командва украинските специални сили, присъединени към силите на НАТО в Афганистан и Ирак. При Виктор Янукович за награда полковникът е награден с издигане на водеща длъжност във военнопромишления комплекс на Украйна, като отговаря за вноса на оръжия и боеприпаси от европейските страни. През март 2020 г. министър-председателят на Украйна Денис Шмихал назначи Миронюк за заместник-министър на отбраната.
Чешкият доставчик на боеприпасите се намира в Прага - в жилищен и офис- комплекс, където жилищни и търговски недвижими имоти се отдават под наем на относително ниска цена. Основният офис на компанията обаче се намира в Оломоуц, където до 1991 г. са били дислоцирани моторизирани пехотни и артилерийски части на Централната група на съветските войски. На уебсайта на Czech Defense Systems (Чешки отбранителни системи) се казва, че освен боеприпаси компанията продава танкове, оръжия и друга военна техника на страните от СССР и НАТО.
100-милиметровите противотанкови снаряди от съветския калибър не се вписват в сегашната военна доктрина на Украйна. През 2019 г. Киев реши да прехвърли напълно украинските оръжия по стандартите на НАТО. По-специално, за тази цел военните предприятия на Украйна преобразуват артилерия и минохвъргачки по модела на НАТО.
Източник: https://www.actualno.com, Ганчо Каменарски

 
 

 

Още живот за българските Су-25

04.03.2021, 22:30

На 26 февруари 2021 г., в присъствието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-министъра Анатолий Величков, се проведе скромното събитие за отчитане на завършването на приемането на щурмовите самолети Су-25К/УБК след възстановяване на летателната им годност и модернизация в Базата за предно разполагане (БПР) Безмер.
Това стана факт след успешното и своевременното приключване на дейностите по рамково споразумение УД-12-95 от 28 ноември 2018 г. между министерството на отбраната и белоруската компания „558-ми авиоремонтен завод“ („558 АРЗ“) и договорът към рамковото споразумение от 14 декември 2018 г.........Прочети още

 

Президентът ще бъде на анализа на подготовката на Въоръжените сили

04.03.2021, 21:44

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ген. Румен Радев ще се запознае утре с анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през учебната 2020 г., съобщават от прессекретариата на президента.
Конференцията на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов продължава утре с „Анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2020 г.“, съобщават от Пресцентъра на МО.

В събитието ще участват още заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, народни представители, висшият команден състав на Българската армия, генерали и офицери от видовете Въоръжени сили, директори на дирекции в Щаба на отбраната и Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.

 

Военен хеликоптер се разби в Турция, има жертви

04.03.2021, 20:42

Единадесет души са загинали, включително генерал-лейтенант Осман Ербаш - командир на 8-ми армейски корпус, а двама военнослужещи са ранени, след като военен хеликоптер Eurocopter AS 532UL Cougar се разби днес в Югоизточна Турция, предаде Daily Sabah, позовавайки се на съобщение на министерството на отбраната.
Хеликоптерът е принадлежал на командването на Сухопътните войски. Той е излетял от Бингьол за Татван в 13:55 часа, а половин час по-късно връзката с екипажа е прекъснала.
Спасители са започнаха издирвателна работа. Спешните служби са на място, ранените ще бъдат откарани в болница.
Причините за инцидента все още не са известни.
Министерството на отбраната изрази съболезнования на семействата на загиналите войници, а също така пожела бързо възстановяване на ранените. - (видео)   

За близо 30 години експлоатация, това е четвъртият тежък инцидент с вертолети от семейството Cougar в Турция. През 1997 г. кюрдски бойци свалят с ПЗРК Cougar над Северен Ирак. Тогава загиват 11 човека. През 2003 г. друг Cougar се блъска в електропровод за високо напрежение, при което загиват четирима. Отново в сблъсък с далекопровод е причина за катастрофата от 2017 г., когато загиват 13 души.
Между 1993 и 1996 г. Турция купува 50 вертолета AS 532 Cougar, като 30 са в армейската авиация, а другите 20 са във ВВС на страната. Част от машините са сглобени по лиценз в Турция от TAI.

 

18-та гвардейска мотострелкова дивизия е сформирана отново в Калининградска област на РФ

04.03.2021, 17:30

Както съобщава пресслужбата на Западния военен окръг, на 2 март 2021 г. заместник-министърът на отбраната на Руската федерация - началникът на Главното военно-политическо управление на въоръжените сили на Руската федерация генерал-полковник Андрей Картаполов, по време на работно посещение в Балтийския флот, връчи историческото знамето на 18-та гвардейска мотострелкова дивизия на командира на 11-ти армейски корпус генерал-майор Андрей Рузински.
Дивизията е сформирана за първи път през есента на 1939 г. и е едно от най-прославените съединения по време на Великата отечествена война. Участва във военни действия от юли 1941 г., отбранява Днепър, води бойни действия край Смоленск и други области. За героизма на личния състав съединението е едно от първите, което през март 1942 г., която получава статут на гвардейско и пореден номер "18".
В заключителния етап на Великата отечествена война дивизията щурмува Кьонигсберг и Пилау, воюва на Балтийската коса. В края на 1945 г. тя е трансформирана в 30-та гвардейска механизирана дивизия, през 1957 г. - в 30-та гвардейска мотострелкова дивизия, през 1964 г. - в 18-а гвардейска мотострелкова дивизия. През 2001 г. става 79-ма отделна гвардейска мотострелкова бригада.

Моторизираната стрелкова дивизия на армейския корпус на Балтийския флот е била отново сформирана на 1 декември 2020 г. Структурата й е класическа и включва - мотострелкови, танков и артилерийски полк, дивизионни части и подразделения.

 

Парламентът прие на второ четене промените в закона за отбраната

04.03.2021, 16:33

В предпоследния възможен ден от редовните заседания на 44-ото Народно събрание бяха приети на второ четене предложените от правителството изменения и допълнения на Закона за отбраната и въоръжените сили. Смята се, че поправките ще бъдат в полза на стартирането на изпълнението на Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г. и на очаквания План за развитие на Въоръжените сили до 2026 г., който трябва да бъде приет от Министерския съвет.  
Също днес правителството прие Постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България. Промените се налагат от поправките в закона за резерва, които влязоха в сила в края на миналата година. Създаден е и нов раздел, който определя реда за преминаване на срочната служба в доброволния резерв. В него се регламентират редът за преминаването на етапите от срочната служба в доброволния резерв; редът за обявяване на длъжностите, за които да кандидатстват желаещите да преминат срочна служба в доброволния резерв; определя  как ще се извършва подбор на кандидатите за срочна служба в доброволния резерв, сключването на договори с лицата, подали заявления за заемане на обявените длъжности и отговарящи на изискванията за постъпване на срочна служба в доброволния резерв, ползването на платен отпуск или начин на неговото обезщетяване, прекратяването на договора за срочна служба в доброволния резерв и предлагането на длъжности на преминалите срочна служба в доброволния резерв за приемането им на военна служба или на служба в доброволния резерв. Създава се възможност в мирно време въоръжените сили да се комплектуват с военнослужещи от лица, изпълнявали срочна служба в доброволния резерв, както и за приемането им на военна служба без конкурс.
Министерският съвет на прие и решение за изменение на РМС № 484 от 2012 г. за участие на контингент от въоръжените сили на Република България във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „АЛТЕА". С това решение се увеличава приносът на България към операцията на ЕС „АЛТЕА” с до 4 военнослужещи.
Мотивите са, че сигурността на Босна и Херцеговина винаги е била от стратегическо значение за България, затова и инвестираме сили и средства, за да подкрепяме съвместните усилия на операцията, която следва да бъде източник на доверие за местното население и да продължава да генерира възпиращ ефект срещу всички онези фактори, целящи дестабилизиране на Босна и Херцеговина. В допълнение, всяко увеличение на приноса ни към операциите и мисиите на ЕС е доказателство за устойчивото изпълнение на ангажиментите на Република България към съюза и се отразява при оценката на приноса ни като държава-членка.
Нa днешното правителствено заседание беше прието  решение за разрешаване на пребиваването на територията на Република България с невоенен характер на въздухоплавателни средства, въоръжение, техника и личен състав от Военновъздушните сили на Република Сърбия във връзка с провеждането на съвместни бойни стрелби с формирования за ПВО на Република Сърбия на зенитен полигон на ВВС „Шабла” през 2021 г. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Министър Каракачанов определи като успешен управленския си мандат

04.03.2021, 14:14

Самочувствието, което придобиха нашите военнослужещи, няма как да бъде отново сложено "под капака на политическото безразличие". Убеден съм в това, без значение какво ще донесе конюнктурата след няколко месеца. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов при откриването днес на годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов в София, съобщава БТА.
Искам да ви благодаря за службата, за мен беше чест да работя с вас, каза министърът пред висшето военно ръководство, като увери, че без значение с какво ще се занимава оттук нататък след поредния вот, в негово лице ще имат съюзник, който винаги ще защитава интересите на Българската армия.
Вдъхнахме увереност на мъжете и жените в униформа, че периодът на забвение има своя край. Освен добре подготвен, добре облечен, нахранен или добре заплатен, много важно е един военнослужещ да бъде и мотивиран. Оттук нататък връщане няма как да има, каза Каракачанов. Той определи като успешен управленския мандат по отношение на армията и въоръжените сили.
Когато преди четири години започна съвместната ни работа, основният приоритет, който вие поставихте, и аз приех, беше грижата за хората, служещи в Българската армия. В това отношение, мисля, че успяхме да постигнем добри резултати - както по отношение на повишаване на доходите на военнослужещите - четири поредни години в бюджета бяха отделяни по 10 процента за увеличения на възнагражденията на личния състав, така и в други сфери, свързани със социалната политика към българските военнослужещи, отчете Каракачанов.
Още в началото, когато започна съвместната ни работа, подчертах, че мой основен приоритет и убеждение е, че освен придобиване на способности, с които да изпълняваме надеждно съюзническите си ангажименти по отношение на колективната отбрана и НАТО, основен приоритет е също и придобиване на способности по основната мисия на въоръжените ни сили - защитата на териториалната цялост и суверенитета на България. За съжаление, събитията около нас в последните четири години не ме опровергаха, коментира Каракачанов, споменавайки предизвикателства, свързани с регионите на Балканите, на Близкия изток и на Черно море.
Той благодари на военните ръководители, че с общи усилия са успели да постигнат неща, които в началото на мандата са изглеждали "като мечта". И посочи, че два от трите големи модернизационни проекта са осъществени - чрез договора за нови изтребители Ф-16 за ВВС, както и с договора за два нови многофункционални патрулни кораба за ВМС. Каракачанов напомни и договора за нови машини за Специалните сили, ремонти на изтребители МиГ-29 и на щурмови самолети Су-25, осъществяването за първи път от много години на различни учения. Всичко това нямаше да се случи, ако нямаше добра съвместна работа между цивилното и военното ръководство. Различия е имало, но те не са дали да се случи нещо, а как да се случи по най-добрия начин, каза Каракачанов. Той добави, че дори по третия голям проект - за нови бойни машини за Сухопътните войски, има всички възможности в рамките на тази година да бъде сключен договор.
Темата на форума на началника на отбраната тази година е "Развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България в контекста на изискванията на концепцията на НАТО за възпиране и отбрана". Намерението ми е по време на анализа да представя пред държавното ръководство реалната картина на състоянието на въоръжените сили, изпълнението на основните им мисии и задачи и развитието на техните способности през изминалата година. Новото е, че наред с положителните страни, сме направили задълбочен анализ на допуснатите слабости и причините за тях, за да можем да фокусираме усилията в преодоляването им и да им поставим солидна основа, върху която да стъпим в изграждането на необходимите способности в отговор на повишените изисквания на алианса, свързани с новата му концепция, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Наред със слабостите ще отчетем и много достижения, които са красноречиво доказателство за работата, свършена в Министерството и Щаба на отбраната през последните години, каза адмиралът. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Демонстраторът на Starship се приземи цял…

04.03.2021, 13:20

„Третият път е на късмет!”, заяви инженерът от SpaceX Джон Инспракър, секунди след като демонстраторът на космическия кораб Starship се приземи цял на площадката в Бока Чика, Тексас. Пълният триумф се размина на SpaceX, след като апаратът избухна няколко минути след кацането си.
Демонстраторът, който носеше означението SN10, излетя от Бока Чика в 17,14 часа местно време (01,14 часа на 4 март 2021 г. българско време). Той не се отличаваше съществено от предишните два демонстратора, SN8 и SN9, които летяха съответно през декември 2020 и февруари тази година.
Апаратът се издигна, тласкан от трите си ракетни двигателя Raptor, горящи течен метан и течен кислород. Както и при предишните два теста, двигателите бяха изключени последователно, като когато SN10 достигна 10 km височина той се държеше само на един мотор.
След спирането на последния двигател, SN10 премина в хоризонтално положение, използвайки управляемите си стабилизатори и малки маневрени двигатели. Планирането към площадката за кацане, което бе със сериозен ъгъл на атака, премина нормално.
SN10 успя, там където двамата му предшественика се провалиха – преминаването от хоризонтално във вертикално положение и приземяване. Апаратът пусна трите си двигателя за да промени положението си, след това остана само с един, който трябваше да забави скоростта му, така че той да се приземи.
SN10 изпълни всичко това почти перфектно, като се изключат пламъци, които се виждаха в долната му част и които продължиха да горят и на земята. Наблюдатели, обаче отбелязаха, че приземяването му вероятно е било с по-голяма скорост от проектната, защото се наблюдава леко отскачане от площадката за кацане. Освен това, апаратът застана леко килнат, което говори, че вероятно част от шасито му (съставено от няколко малки прибираеми подпори) е подало. - (видео)
Полетът продължи точно 6 минути и 29 секунди, но няколко минути след кацането апаратът експлоатира, при което той отскочи във въздуха и се срина обратно на земята, с което отбеляза вторият си, макар и непланиран, полет.
От SpaceX запазиха мълчание за причините за експлозията. Основателят на компанията, Илон Мъск, публикува в Twitter кратко съобщение, в което казва само, че SN10 се е приземил цял, a след това коментира под друг туит, че демонстраторът е „пенсиониран с почести”.
Ако версията за кацане с по-голяма от проектната скорост е вярна, то експлозията е лесно обяснима с повреди, които конструкцията е понесла при твърдото кацане.
Инспракър, който коментираше официалния лайвстрийм на SpaceX, съобщи, че скоро може да се чака полет със следващия демонстратор – SN11. Той отбеляза още, че тестът (без експлозията след него) е преминал в рамките на очакваното.
Демонстраторите в момента имат за основна задача отработването на управляемото планиране към площадката за кацане и извършване на „премятането”, при което апаратът преминава от хоризонтално във вертикално положение. Тестват се, разбира се, и моторите Raptor. SN10 носеше и няколко плочки от бъдещия топлинен щит на Starship.
Орбиталната система Starship ще се състои от две степени – първата степен е свръхтежката ракета-носител Super Heavy, а втората орбитална степен се казва също Starship. И двете степени ще са за многократна употреба. Демонстраторите SN8, SN9 и SN10 повтарят аеродинамичната схема на Starship (и имат същите габарити), като и има действаща система за управление и три двигателя (реалният кораб ще има шест). Няма индикации, кога ще е готов първия прототип (или демонстратор) на Super Heavy, но е известно, че той се строи.
Мъск си е поставил за цел да достигне космоса със Starship през тази година.
Междувременно, японският милиардер Юсаку Маезава, който планира полет до Луната със Starship, заяви, че очаква полетът му да стане факт през 2023 г. и дори обяви, че набира пасажери за него.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Подводничарят капитан II ранг Тодор Христов Георгиев (Големият Федя)

04.03.2021, 08:46

Сред ярките личности и изтъкнати командири от периода на възстановяване на подводното плаване у нас е и капитан II ранг Тодор Христов Георгиев (Големият Федя). Роден е на 15.06.1926 г. в гр. Варна в семейството на Христо Георгиев Тодоров. Баща му е иконом в двореца Евксиноград, а по-късно началник на охраната. Майка му Руска е домакиня и се грижи за децата (Тодор има още двама братя - Георги и Божидар).
В тогавашните условия на живот морето не е свързано само с романтиката, но и с надеждата за препитание и не малко младежи са постъпвали във военно училище именно с такава цел. Но преди всичко романтиката отвежда юношата Тодор на 15.09.1943 г. в гимназиалния отдел (Втори мореходен взвод) на Народното военноморско училище във Варна и го завършва през 1946 г. (Свидетелство за зрелост № 5526/24.10.1946 г.).
След това кадетът Тодор Георгиев продължава обучението си в Мореходния отдел на висшето училище. Негови съвипускници са и бъдещите подводничари Илия Мазнев, Тодор Неделчев, Тончо Тончев. Придобиването на знания по много дисциплини върви паралелно с каляването на волята и формирането на военния моряк - бъдещ офицер.
След усилена общообразователна и военна подготовка Тодор Георгиев завършва обучението си в НВМУ на 09.09.1948 г.......Прочети още

 

Преди 16 г. българин беше убит от приятелски огън в Ирак

04.03.2021, 08:43

На днешната дата се навършват 16 години от гибелта на редник Гърди Гърдев от българския военен контингент в Ирак, който загина от приятелски огън.
Дир.бг припомня трагичните събития, довели до смъртта на 31-годишния мъж.
Роден в Казанлък на 18 май 1974 г., през 2003-а Гърдев постъпва в Българската армия като кадрови военнослужещ. Кратката му служба преминава в казанлъшкото поделение 38220. В Ирак е първата му задгранична мисия - като картечар.
На 4 март 2005 г. той е смъртоносно ранен на 45 км от българската база в Дивания, след обстрел с леко стрелково оръжие. Малко по-късно издъхва от раните си.......Прочети още

 

На този ден: През 1970 г. мистериозно потъва френската подводница S-644 Eurydice

04.03.2021, 08:36

В ранната утрин на 4 март 1970 г. мистериозно изчезва модерната френска подводница S-644 Eurydice (също Eridis и Еридис). Независимо че мястото на произшествието е установено почти веднага, подводницата не е намерена в продължение на повече от месец и половина. И това не е единственият загадъчен детайл от тази катастрофа. Eridis принадлежи към дизел-електрическите подводници от клас „Дафне”, от които за френския флот са построени 11 броя – всичките с имена на митични богини, нимфи и дриади. Подводници от този клас са построени също и за Военноморските сили на Испания, Португалия, Южна Африка и Пакистан. Пълната водоизместимост на подводницата е малко над 1000 тона, има дължина около 58 м., снабдена е с 12 торпедни тръби, като в последното отношение превъзхожда руските подводници от този клас.
Първата S-644 Eurydice е заложена за построяване през юли 1958 г. в корабостроителницата Direction des Constructions et Armes Navales в Шербур. Спускането на вода става на 19 юни 1960 г., а на 26 септември 1964 г. влиза в състава на френския флот. Нейната подводна служба е обичайна за френските подводници: бойна подготовка на екипажа в базата и в морето, патрулиране край южните брегове на Франция и Северна Африка, съпровождане на граждански кораби с важни за Франция товари. „Еридис” никога не напуска акваторията на Средиземно море.
Рано сутринта на 4 март 1970 г. „Еридис” излиза от базата си в Сан Тропе с 57-членен екипаж. В морето подводницата във взаимодействие с авиацията трябва да отработи търсене и условна атака на подводница на вероятен противник, като за целта „Еридис” държи постоянна връзка с базовия патрулен самолет „Атлантик” (Breguet Br.1150 Atlantic), излетял от морската авиобаза Ним Гарон. Морето е напълно спокойно. От самолета обаче няколко пъти виждат пенеста вълна около перископа на „Еридис”, докато тя се намира на 7 мили югоизточно от нос Камара.
Неочаквано в 7:13 ч. сутринта местно време всички съобщения от борда на „Еридис” секват. Самолетът „Атлантик” напълно губи радиолокационен контакт с подводницата.
В последната радиограма командирът на „Еридис” е съобщил, че взема курс към зоната за провеждане на учението и започват да се потапят. Почти веднага след прекъсването на връзката, подводницата започват да я търсят не само флотските самолети, но и корабите от противоподводната отбрана. Френският флот изпраща в морето всички възможни средства: надводните кораби „Сюркуф”, „Дюпер”, „Вандея”, „Алерт”, „Араго”, „Жан Шарко” и шест тралчика (миночистачи), а също така подводниците „Дафне” и „Дорис”, самолети и вертолети. Спасителни сили от цялото Средиземно море се отправят към района на издирване.
В търсенето участват и италианци, които отправят към района 6 тралчика, а американците изпращат на помощ военния спасителен съд „Скайларк”.
Достатъчно бързо е определен приблизителният район на гибелта на „Еридис” с площ 4 квадратни мили (14 кв. км.). Установено е мястото, където патрулният самолет „Атлантик” е наблюдавал подводницата по време на последния радиосеанс.
След известно време край това място е открито голямо петно от мазут, а по-късно парчета шперплат и перфокарта с кода на „Еридис”. Тези неоспорими доказателства донасят страшната истина, че подводницата е погубена.
След това в работата се включват и експерти, проведено е идентификационно изследване на дизеловото гориво, взето от откритото петно в морето. Оказва се, че мазутът има високо съдържание на сяра, което е характерно за използваното от „Еридис” гориво.
Четири денонощия след началото на издирването командването на френския флот обявява „Еридис” и нейния екипаж за загинали. Офицерите на спасителните съдове снемат фуражки, а всички кораби от флота на Франция включват сирените си. Този своеобразен салют е своеобразно прощаване с подводницата.
По-късно, след анализ на показанията на сеизмографите на бреговите геодезични лаборатории, е установено, че в 7:28 часа на 4 март те са регистрирали взрив. А съпостяването на пеленгите на зоната на взрива от различните сеизмични станции позволява да се определи точното място, където става трагедията.
„Еридис” обаче не е открита. Вдига се вълна от обществено недоволство. Роднините на загиналите подводничари настояват на всяка цена да бъде открита подводницата и да се установи причината за нейната гибел. Френското правителство се обръща към САЩ с молба за оказване на помощ при издирването на „Еридис”. В Тулон спешно пристига американският спасителен съд „Мизар”, успешно представил се при издирване на подводницата „Трешър” и при загубената край Паломарес водородна бомба.
Едва на 22 април, повече от 1,5 месеца след катастрофата, американците откриват и идентифицират няколко големи отломки от „Еридис”, разпръснати на дълбочина от 600 до 1100 м.
После е установено, че голям фрагмент от кърмовата (задната) част на „Еридис” лежи в центъра на странна яма с диаметър 30 м. Всички металически части от подводницата са странно огънати и деформирани.
Европейските вестници се изпълват с всевъзможни догадки. Очевидно в подводницата е станала голяма експлозия, не са известни само причините. Конструктивни недостатъци? Грешка на екипажа? Особено популярна тогава е версията за вмешателството на пришълци. Изказани са предположения за сблъскване с търговски кораб.
Резултатите от проведените изследвания никога не са огласени пред обществеността. Гибелта на „Еридис” предизвиква истински шок във Франция. В близост до Тулон предните години една след друга потъват с екипажите си три френски подводници: На 6 декември 1946 г. потъва U-2326, предадена на Франция след победата над Германия; На 23 септември 1952 г. е загубена подводницата „Сибил” (бившата британска Р.229 Sportsman. На 27 януари 1968 г. загива подводницата „Минерва” (еднотипна с „Еридис”). Причината за гибелта на тези подводници, както и на „Еридис”, остават неизвестни и до сега.
В Тулон, една от главните бази на ВМС на Франция, е поставен паметник на загиналите подводничари. Той представлява макет на огражденията на бойната рубка на подводница от класа на „Еридис”.
Две години преди това, през февруари 1968 г., френският президент Шарл дьо Гол присъства на възпоменателна литургия в Тулон в чест на 52 военноморски екипажа, изчезнали с корабите си, и там произнася реч. За изненада на командването на ВМС президентът дьо Гол пожелава да се потопи за кратко на борда на подводницата „Еридис” (еднотипна със загиналата само месец преди това подводница „Минерва”) на дълбочина 130 фута. Така той проявява галантен жест на доверие в подводниците от клас „Дафни”, към който принадлежат „Минерва” и „Еридис”. По-късно обаче никой френски президент не изявява желание да преживее подобни емоции.
/По материали в интернет/

 

Политическите сили избягват да включват в листите си генерали и адмирали

04.03.2021, 08:04

На първо четене се оказва, че листите на политическите сили, които имат намерение за сериозно участие в изборите за 45-то Народно събрание, са бедни на военна експертиза. ГЕРБ-СДС залагат на висши полицейски служители. От армейската общност виждаме единствено на 6 място в 24 МИР-София, полковник от запаса Валентин Радев, който е бивш заместник-министър на отбраната и вътрешен министър.
Единственият водач на листа генерал е бригаден генерал от запаса Кольо Милев. Той води листата на „БСП за България“ в Търговище. БСП залага и на бригаден генерал от запаса Цветан Харизанов, който е четвърти в Сливен. Трети в листата в София област е полковник от запаса Иван Иванов, бивш заместник-министър на отбраната. Водач на листа в Разград е и подполковник от запаса Таско Ерменков.
ВМРО се е доверила на бригаден генерал от запаса Валентин Буров, който е четвърти в Плевен и на генерал-майор от запаса Кольо Бъчваров – девети в Пловдив-град. Бригаден генерал от запаса Димитър Шивиков разчита от четвърта стартова позиция да влезе в парламента с „Патриотична коалиция – ВОЛЯ – НФСБ“.
Водач на листата на “Демократична България” в Пловдив-Област е офицера от запаса доц. д-р Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната..
Майор от запаса Митко Манев от Сливен води листата на „Възраждане на Отечеството“. Трети в листата на КП „Изправи се! Мутри вън“ в Шумен е бившият декан на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ полковник от запаса проф. Сашо Евлогиев. ПП „Движение на непартийните кандидати“ е дало второ и трето място в два софийски района на генерал-майор от запаса Радослав Пешлеевски, бивш командващ Строителни воски и на бившия депутат полковник от запаса Славчо Велков.  
Не виждаме в листите такива знакови фигури, влезли в политиката след приключване на военната си кариера, като генерал Константин Попов, генерал Симеон Симеонов, вицеадмирал Пламен Манушев, полковник Владимир Тошев и подполковник Емил Христов.
Шестима от намерилите място в изборните листи са членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР). Ген. Валентин Буров е председател на Областната организация на СОСЗР в Плевен, майор от запаса Митко Манев е председател на Общинската организация на СОСЗР в Сливен, ген. Димитър Шивиков е председател на Комитета на випуските на НВУ „В. Левски" към Столичната организация на Съюза. Членове на Съюза са още генералите Радослав Пешлеевски, Кольо Милев и полк. Славчо Велков. Полк. Иван Иванов е председател на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната (КООСО).
Това е на първо четене. За второто – след изборите. Няма да правя прогнози, но явно на повечето ще трябват доста преференции, за да седнат на депутатските банки.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Когато САЩ свали повече свои самолети от противника във Виетнам

03.03.2021, 21:07

Виетнамската война е може би един от най-големите военни позори на САЩ. Липсата на каквито и да било умения, както и фактът, че противникът владее до съвършенство изкуството на партизанската война, се оказват и най-голямото проклятие на света. Ще открием, че в този конфликт, армията не е запозната срещу какво се изправя, но и предоставените инструменти не отговарят на изискванията.

Още по-смешното е, че Северен Виетнам не само доказва своето преимущество, но и успява да се справи с техника, която всеки друг би отказал  да използва.

Един добър пример е МиГ-17, който не само се оказва много проклет противник, но и работи повече от добре в ниските полети, елиминирайки шансовете на американците да пренесат сражението високо в небето.........Прочети още

 

Паметникът на свободата: Как се появява един от най-значимите монументи на България

03.03.2021, 20:57

В Стара планина, на изток от Шипченския проход, на височина 1326 метра, се намира връх Свети Никола. Поне до 23 ноември 1951 г., когато върхът променя името си на Столетов – за предпоследен път, до 7 октомври 1977 г.
В началото на август 1877 година, по време на Руско-турската война генерал Николай Столетов заедно със своя Шипченския отряд, в който влизат и 1, 2, 3, 4 и 5 дружина на Българското опълчение, е отговорен за защитата на Шипченския проход и върховете около него. Въпреки численото превъзходство на врага, по време на сраженията от 21 до 26 август 1877 г. атаките им са отблъснати.
На връх Свети Никола днес се издига Паметникът на свободата – Паметник на Шипка.
Целта на монумента, издигнат мястото отбранявано по време на Шипченската битка, е да увековечи подвига на падналите за свободата на България. Паметникът е част от Парк-музей „Шипка“.......Прочети още

 

Бригаден генерал Станимир Христов командва празничната проверка (заря)

03.03.2021, 20:00

С тържествената проверка (заря) в чест на 143-ата годишнина от Освобождението на България на площад „Народно събрание“ тази вечер завърши отбелязването на националиния празник – 3 март. В нея участваха Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ тържествената проверка (заря) бе бригаден генерал Станимир Христов – директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната. Строят прие президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев.
„Преди 143 години на днешната дата България възкръсва на картата на Европа. Пътят към свободата е дълъг и мъченически“, заяви в словото си президентът.
"Апостолът на свободата Васил Левски формулира идеята за чиста и свята република, честното перо на Макгахан донася истината за клането в Батак. Това е война за слабите и угнетените, която има идеята не да отнема, а да даде свобода", допълни той. По думите му българският народ приема като свои герои украинци, финландци, поляци, руснаци.
"Тази сутрин, заедно с хиляди българи, се поклонихме пред подвига на нашите славни опълченци на Шипка. Всяка година на днешната дата почитаме нашите герои. Но доблестта на предците не може да изцели пороците на съвремието. То е наше дело и наша отговорност. 3 март е ден за почит, но и ден за единение около историческата истина, около идеала на Левски, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан или богатство, заедно градят чистата и свята република", отбеляза държавният глава.
"Прекланяме се пред нашите предци. Свободата и справедливостта никога не се дават даром, всяко поколение трябва да ги извоюва. Вечна памет за героите, да живее България", завърши речта си президентът. - (видео)
Сред официалните гости бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерите Мариана Николова и Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, неговите заместници генерал-лейтенант Димитър Илиев и генерал-лейтенант Цанко Стойков, генерали, адмирали и офицери, народни представители, акредитирани у нас посланици.
Преди обяд центровете на тържествата бяха на връх Шипка и в София. На славния връх дойдоха десетки хиляди българи. По-рано венец поднесе председателят на Народното събрание. По-късно на върха се изкачи президентът, който поздрави хората и им благодари, че пазят българския дух. Държавният глава приветства военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Както всяка година в празника се включиха формирования от НД „Традиция“.
- (видео)

В София пред Паметника на незнайния воин бе издигнат националният флаг. Строят на гвардейците бе приет от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.  По време на изпълнението на химна на Република България бе изпълнен артилерийски салют от 20 залпа от разчети на НГЧ. В 12.00 ч. бе извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента. - (видео)
С участието си в проявите в различни краища на страната военнослужещите от Въоръжените сили на Република България отдадоха воински почести и се преклониха пред паметта на загиналите за национално освобождение и обединение. В София и страната се включиха ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, офицери и сержанти от запаса и резерва.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов започва утре в София

03.03.2021, 17:15

Годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов започва утре, 4 март 2021 г. Актуалната тема на форума тази година е: „Развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България в контекста на изискванията на концепцията на НАТО за възпиране и отбрана“.
Във форума ще участват заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, народни представители, ръководители на държавни институции и структури, висшият команден състав на Българската армия, генерали и офицери от видовете Въоръжени сили, директори на дирекции в Щаба на отбраната и Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.

 

Уникален поход научи руските подводничари на нов начин за противодействие на САЩ

03.03.2021, 09:42

Точно преди 55 години две съветски подводници стартират първото изцяло подводно околоземно пътешествие. Петдесет и два дни под вода се оказват колосално изпитание както за техниката, така и за хората.
Резултатите от този безпрецедентен преход обаче все още са актуални за руските подводници и за врага това събитие е много неприятна изненада.
На 28 февруари 1966 г. две ядрени подводници тръгват от базата „Западна Лица“ на Северния флот на междутеатрална маневра от Северния флот до Тихоокеанския флот. Първата, K-116, принадлежи към класа „Атомни подводници с крилати ракети“ (АПКР) от проект 675. Втората, K-133, принадлежи към многоцелевите подводници от проект 627A – първите руски атомни подводници.
Подводниците имат необичайна задача - да обиколят планетата през Южното полукълбо и тайно, без да изплуват, да стигнат до Камчатка, до новото място за постоянно базиране.......Прочети още

 

ВВС на САЩ тестваха F-15E в ролята му на „камион за бомби”

03.03.2021, 07:55

ВВС на САЩ тестваха ударния самолет F-15E в ролята на платформа за превозване на управляеми боеприпаси до предни площадки за разполагане. За експериментът съобщиха от американските военновъздушни сили.
На разпространената фотография се вижда лявата страна на F-15E. На точките за окачване на конформния му резервоар са поставени шест 227-kg управляеми бомби GBU-38/B JDAM. В съобщението се казва, че F-15E от състава на 85-та ескадрила за изпитания и оценки е летял в тази конфигурация, като целта е била да се демонстрира възможността самолетът да превозва до 15 броя управляеми боеприпаса от семейството JDAM – 12 по конформните резервоари и още три под фюзелажа и/или крилото.
Шестте GBU-38 са поставени на два реда по три. Стандартно F-15E носи по три управляеми боеприпаса, като горната редица не е окабелена за използване на „умни“ бомби. Изпитанията, обаче са имали за цел да се покаже, че самолетът може да се накичи с боеприпаси, които той да превози до площадка за предно разполагане, където те да се разпределят на други бойни самолети, включително F-35 и F-22.
При опериране от предни площадки, управляемите боеприпаси стандартно се превозват от военно-транспортен самолет C-130 (поне два) и се сглобяват на място. ВВС на САЩ сега тества други методи, в рамките на концепцията Agile Combat Employment (гъвкаво бойно разполагане). При нея, бойните самолети трябва да се разпръснат на по-малки и лошо оборудвани площадки, от където да оперират продължително време. Пентагонът иска да използва подобен прийом за да се противопоставя на Китай в азиатско-тихоокеанския регион.
Източник:https://aero-bg.com/

 

Кой е единственият руски генерал, загинал в Руско-турската война, погребан на българска земя?

03.03.2021, 07:50

В Руско-турската война от 1877 година руската имперска армия губи 14 генерали на двата фронта - на Балканите и в Кавказ. Почти всички те са от дворянски произход и като висши военни са транспортирани и погребани в родината си. Единственото изключение прави генерал Вилхелм Карлович фон Олдекоп. Както подсказва името му, с немски корени. Неговите кости са положени в малък гроб в двора на църквата в тогавашния Турски тръстеник, днешно Славяново край Плевен.
1 септември 1877 г., и третата атака на Плевен е неуспешна. Загиват близо 13 000 руски, румънски и фински войници и офицери. За младия генерал Вилхелм Олдекоп това е последната битка. Тежко ранен при атаката на Гривишкия редут, той е откаран в лазарета в Турски тръстеник, където 9 дни по-късно умира (на 54 г.).
Руското главно командване решава да не спази традицията и да погребе генерала на българска земя вместо в родината. За да го изпрати в последния му път пристига лично братът на императора великия княз Николай Николаевич, военният министър на Русия Дмитрий Милютин и командващият румънските части генерал Кристодор Черкез.
Княз Николай Николаевич: Нека завинаги да помним делото на нашия славен генерал, който завинаги остава на българска земя. Благодаря на църковното настоятелство за възможността ген. Вилхелм Олдекоп да бъде погребан тук, където отдаде живота си за освобождението на Плевен.
Ген. Олзекоп е положен в малък гроб южно до олтара на църква „Свети Николай".
Валери Какачев - историк: Има една паметна плоча с надпис: „Здѣсь погребено тѣло Командира 2-й бригады 9-й Кавалерийской Дивизiй Генералъ-Маiора Ольдекопа. Умеръ 9-го Сентября 1877 года въ Турскомъ Тростеникѣ.“, сложена от войсковата му част. През 1902 година съпругата му идва, за да види неговия гроб, заедно с двамата му сина и дъщеря му и слага от името на семейството още една паметна плоча" с надпис: „Любимому мужу и отцу жена и дѣти. Здѣсь покоится тѣло генералъ маiора Вильгельма Карловича Ольдекопъ родившагося 6 марта 1823 года и скончавшагося 9 сентября 1877 года.“
Хората от Славяново никога не забравят саможертвата на генерала.
Кристина Христанова - читалище „Кл. Браницик" - гр. Славяново: От Освобождението на България на нашия национален празник 3 март всички тържества, които провеждаме, са именно тук, в двора на църквата, за да отдадем почит на героя.
На 10 декември 1877 г. Плевен е освободен. Пътят към София е открит. Краят на войната е близо.
Източник: https://www.cross.bg/

 

Loyal Wingman на Boeing изпълни първи полет

03.03.2021, 07:40

Безпилотният апарат ATS/Loyal Wingman на Boeing е бил успешно облетян в Австралия. Това съобщи производителя вчера, 2 март 2021 г. - (видео)
Апаратът е създаден в сътрудничество с Кралските австралийски ВВС. Това е първият боен летателен апарат, който се произвежда в страната от повече от 50 години насам.
Първият полет е станал факт на 27 февруари 2021 г. на изпитателния полигон Уоомера, в Южна Австралия. Полетът бе отложен с около два месеца, заради неподходящи атмосферни условия и заради пандемията от COVID-19.
Полетът е бил кратък, но е бил изцяло успешен. Апаратът се е движил по предварително зададен курс, който е целял да провери функционирането на основните системи.
Апаратът, който е известен със съкращението ATS (Airpower Teaming System) е създаден в рамките на първа фаза на програмата Loyal Wingman-Advanced, за чието реализиране Кралските австралийски ВВС са отделили 40 млн. австралийски долари (€23,7 млн.). Той е дълъг 11,7 m и има оперативен радиус от 3000 km.
Носът на апарата, който е дълъг 2,59 m и има обем от 1,47 m3 е сменяем в рамките на няколко часа, което позволява на по-лесна костюмизация на ATS към различни мисии, включително разузнаване, наблюдение и РЕБ. Boeing се надяват, че сменяемия нос ще позволи на ATS да бъде достатъчно гъвкaв за широк кръг от потенциални мисии.
Трите прототипа, които ще бъдат изготвени, ще се използват за изпитания, в рамките на които Кралските австралийски ВВС иска да намерят точното място за безпилотните апарати от типа Loyal Wingman („верен воден”). Концепцията, в най-широкия ѝ смисъл, е в рамките на бойни операции, подобни безпилотни апарати да се използват заедно с пилотируеми бойни и спомагателни самолети и те да бъдат натоварвани, както с рутинни, така и с твърде опасни задачи.
Тестовете в Австралия, които се планират за по-нататък през годината, ще се проведат заедно с изтребителите F-35A и F/A-18E, самолетите за РЕБ EA-18G Growler, летящите радари E-7A Wedgetail и патрулните самолети P-8A.
Източник:https://aero-bg.com/

 

3 март: Преди 143 г. e сключен Санстефанският мирен договор

03.03.2021, 07:00

На 19 февруари/3 март 1878 г. в Сан Стефано край Цариград е сключен мирен договор между Русия и Турция, който слага край на Освободителната война. Договорът е прелиминарен (предварителен), което означава, че подлежи на процедура по утвърждаване след преразглеждане, което после е направено на Берлинския конгрес. - (Руско-турската освободителна война в снимки)
Датата е подбрана специално: На 19 февруари 1855 г. император Александър II се възкачва на престола, пак на 19 февруари 1861 г. той подписва манифеста за освобождаването на крепостните селяни, за което е наречен Цар Освободител.
Договорът съдържа 29 члена. С чл. 1-5 се дава независимост на Черна гора, Сърбия (която получава Нишката област) и Румъния (която получава Северна Добруджа като компенсация за южната част на Бесарабия, която се присъединява към Русия).
Чл. 6–11 се отнасят за новосъздаденото Княжество България: то е признато за автономно, трибутарно (зависимо от сюзерен) княжество с християнско правителство и народна милиция.
В границите му се включват териториите от Мизия, Тракия и Македония, заселени с компактно българско население. Границите на княжеството с известни изключения са идентични с тези на Българската екзархия, създадена през 1870 г., и с проекта, изработен от великите сили на Цариградската конференция от 1876 г.
Князът на България се избира от нейното население и се одобрява от султана със съгласието на великите сили. Препоръчва се събрание от български първенци да изработи Органически устав (конституция) на княжеството.
Новото управление се въвежда за срок от 2 години под надзора на руски комисар. За същия период от време в княжеството остават руски войски за поддържане на реда.
България трябва да плаща годишен данък на Османската империя, която няма право да държи войски на територията на княжеството, но може да прекарва войски и бойни материали по определени пътища. Всички османски крепости в княжеството подлежат на разрушаване.
Мюсюлманските изселници запазват недвижимите си имоти.
Договорът обхваща и проблеми извън България, например урежда корабоплаването по Дунав, необходимите реформи Босна, Херцеговина остров Крит.
Урежда се обезщетението, което Османската империя трябва да изплати на Русия. От общата сума 1410 млн. рубли се приспадат 1100 млн. рубли за териториите, които империята отстъпва на Русия: Северна Добруджа, част от Североизточна Мала Азия, Карс, Батуми и Баязид.
Останалите членове уреждат въпроси, свързани с правата на руските граждански и духовни лица в Османската империя, с военнопленниците, с преминаването на неутралните плавателни съдове през Проливите, с изтеглянето на руските войски.
Санстефанският договор е опит от страна на руската дипломация да засили позициите на Русия на Балканите и по Източния въпрос преди началото на Берлинския конгрес, да пропагандира каузата на Русия като загрижена за разрешаването на националните проблеми на българския народ.
Срещу договора се обявяват останалите велики сили, най-вече Англия и Австро-Унгария, както и християнските балкански държави, които възразяват срещу създаването на голяма българска държава, нарушаваща баланса на силите на Балканите. Румъния е недоволна и от замяната на Южна Бесарабия със Северна Добруджа.
Санстефанският договор е посрещнат с въодушевление и възторг единствено от българите, тъй като той възстановява независимата българска държава в максимално възможните етнически граници. В интерес на истината повечето българи не знаят, че ще има Берлински конгрес, и изобщо не подозират какви несправедливи решения ще вземе той.  - (3 март - митове и истина, беседа на проф. Андрей Пантев)

 

 

Турция търси сътрудничество с Пакистан по TF-X

02.03.2021, 23:02

Турция търси сътрудничество с Пакистан по програмата за създаване на нов боен самолет TAI TF-X, както и по други военни проекти. Това съобщава Bloomberg.
Според американското издание, през януари 2021 г. Турция и Пакистан са провели среща на високо ниво, в чийто рамки са били обсъдени въпросите на военно-техническото сътрудничество. Bloomberg цитира хора с пряко знание за хода на разговорите.
Разговорите са имали два основни фокуса – изтребителният проект TF-X и далекобойната ЗРК система Siper.
Турция отдавна гледа на Пакистан, като свой стратегически партньор, но двете страни все още не са стартирали реално сътрудничество в областта на обмена на военните технологии. Турция до сега е купила голямо количество леки витлови учебни самолети MFI-395 Super Mushshak.
Bloomberg предполага, че една от турските цели е да се осигури достъп до китайски аерокосмически технологии. Пакистан и Китай са близки съюзници, като работят заедно по редица оръжейни програми, включително лекия изтребител JF-17.
Ако Турция действително търси достъп до китайски технологии, това допълнително ще обтегне отношенията на страната със САЩ. Вашингтон вече наложи редица санкции около покупката на руските ЗРК С-400, както и заради други провинения турската страна.
Турция работи по проекта TF-X от почти десетилетие, но напредъкът е малък. Самолетът оригинално се планираше да допълва турските F-35, но страната бе изхвърлена от проекта през 2019 г. и вече залага изцяло на TF-X за бъдещето на военната си авиация.
TF-X ще се задвижва от два двигателя и ще има максимална излетна маса от 27 тона. Авиониката му трябва да е изцяло турска, както и въоръжението.
Турският президент Реджеп Таип Ердоган бе поставил задача първият прототип на самолета да полети през 2023 г., по случай 100-годишнината на турската република, но това изглежда практически невъзможно, предвид, че все още не е започнал строежа на прототипа.
В последните години Турция сондираше различни държави, за възможна кооперация около TF-X. Основната трудност в момента е свързана с липсата на подходящи двигатели. През 2020 г. изпълнителният директор на TAI заяви, че на първо време TF-X ще лети с General Electric F110, каквито Турция използва на част от своите F-16.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Черна гора получи втория си Bell 505

02.03.2021, 22:50

Черногорските ВВС са получили втория и последен поръчан Bell 505. Това е станало на 12 февруари 2021 г.
Вертолетът се приземи на военното летище „Княз Данило”, в Подгорица. Машината е произведена в Канада, превозена е по море и земя до Чехия, където е сглобена и облетяна, след което на собствен ход е пристигнала в Черна гора.
Договорът за двата Bell 505 бе подписан през май 2020 г. и бе на стойност €3,3 млн. Първият вертолет пристигна през миналия септември.
Машините ще заместят леките газотурбинни вертолети SA341 Gazelle, които се експлоатират от ВВС на страната. Те ще се използват за летателно обучение, транспортни и свързочни задачи и мисии за разузнаване и наблюдение.
Черна гора желае постепенно ще замести целия си флот от леки газотурбинни вертолети Gazelle с Bell 505. През миналата година бяха оповестени планове за покупка на още два Bell 505, но икономическата ситуация в страната е сложна.
В момента са налични 13 броя Gazelle, от които обаче изправни се поддържат в изправно състояние около половината. Вертолетите, които са наследство от времената на Югославия, за произведени между 1976 и 1991 г. Ресурса на повечето от тях изтича в периода 2021 – 2025 г., но по-новите, които са преминали през скорошни ремонти, ще могат да се използват до 2030 г.
Черна гора ще се превърне в първия военен оператор на новия лек вертолет на Bell. Наскоро Ямайка поръча шест броя за собствените си въоръжени сили.
Моделът 505 полетя за първи път през ноември 2014 г. и влезе в търговска експлоатация през март 2017 г. До момента са произведени над 200 броя от тази машина.
ВВС на Черна гора днес разполагат само с вертолети. През 2018 г. бяха получени три Bell 412 – два новопроизведени от модификацията EPI и един употребяван EP. Трите машини, които се използват за разнообразни операции, включително транспортни задачи, търсене и спасяване, пожарогасене от въздуха и други, струваха €30 млн.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас в землището на гр. Стралджа, област Ямбол

02.03.2021,21:09

Специализиран екип от 42-ри механизиран батальон в гр. Ямбол, от състава на 2-ра механизирана бригада, беше задействан на 1 март със задача да разузнае, транспортира и унищожи невзривен боеприпас, открит на около 2 км от пътен възел „Петолъчката", в землището на град Стралджа, област Ямбол.
Под ръководството на капитан Димитър Дренски, екипът извърши оглед и установи, че боеприпасът е опашна част на изстрел ПГ-9 със самоликвидатор. Боеприпасът беше унищожен при спазване на мерките за безопасност.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

 

Forbes: Морски дуел – НАТО и Русия демонстрираха един на друг на какво са способни в Крайния Север

02.03.2021, 20:14

Миналата седмица Крайният Север бе зона на условни бойни действия, когато войските на НАТО и Русия провеждаха там своите учения в един вид дуел. Както пише Forbes, в маневрите на Алианса Dynamic Guard са били задействани мощни въздушни и морски сили, включително фрегатата FFH 330 "Halifax" на Военноморските сили на Канада и ракетни катери на норвежкия ВМФ Р963 "Steil" и Р961 "Storm". Военните кораби бяха подкрепени от германския танкер Spessart.
Два американски стратегически бомбардировача B-1 и поне един норвежки изтребител F-35 долетяха от авиобаза Орланд в Централна Норвегия, за да участват в учението.
Както отбелязва вестникът, ученията на НАТО са имали отбранителен характер. Маневрите, според канадския командир на SNMG1 комодор Брадли Питс (на снимката), „позволява на групата SNMG1 да подобри или потвърди по друг начин нивото на обучение, знания и опит в областта на радиоелектронната борба и противоракетната отбрана за кораби в специална и сложна оперативна среда“.
Докато корабите и самолетите на НАТО провеждаха учения край западното крайбрежие на Норвегия, руският флот също провеждаше учения на източния бряг, отработвайки мисии за борба с подводници.
В началото на февруари руският ракетен крайцер „Маршал Устинов“ отплава от Североморск за Баренцово море. „В продължение на няколко дни екипажът на кораба ще практикува бойна и ежедневна организация в морето, ще провежда редица общи корабни учения за контрол на щетите, радиационна, химическа и биологична защита, както и противовъздушна и противоподводна отбрана. В рамките на изпълнението на задачите за борба с подводници, крайцерът ще си взаимодейства с подводници и противоподводна авиация, ще проведе учебно търсене и проследяване на подводница, а освен това ще извърши стрелба с морско противоподводно оръжие“, съобщиха от Кремъл.
След приключване на ученията крайцерът потегли към Североморск и, което е забележително, избра обходен маршрут. На 22 февруари 12 500-тонният крайцер, който със своите 104 зенитни ракети и 16 противокорабни ракети П-500 с обсег от 500 км, е един от най-мощните надводни военни кораби в света, се насочва на юг към фиорда Варангер , разположен западно от руския полуостров Рибачий. През този фиорд минава руско-норвежката морска граница. Както отбелязва вестникът, „Маршал Устинов“, отивайки към базата, се отклонява на юг едновременно с пристигането на бомбардировачите В-1 в Норвегия.
„Напоследък не сме виждали такъв проход по маршрута на запад от полуостров Рибачий“, коментира ситуацията майор Бриняр Стордал, пресаташе на обединения щаб на ВС на Норвегия.
Източник: http://www.focus-news.net, Иван Христов

 

Поправките в закона за отбраната са готови за второ гласуване в пленарна зала

02.03.2021, 19:42

На извънредно заседание днес Комисията по отбрана подкрепи на второ четене 29-те параграфа на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС). Това дава шанс те да бъдат обсъдени и приети окончателно от Народното събрание в последните му редовни заседания на 4 и 5 март. В заседанието на комисията участваха заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и постоянният секретар Антон Ластарджиев.
Без проблеми бяха гласувани писмените предложения на председателя на комисията ген. Константин Попов, които  имат  правно-технически характер. Второто писмено предложение бе на Борис Кърчев и Емил Христов. То е свързано с промяна на Закона за подпомагане на земеделските производители. Целта му е да се осигури възможност на общинските съвети да предоставят земи за изпълнение на инвестиционни проекти от значение за националната сигурност. Според вносителите тази поправка ще е в полза на отбранителната ни индустрия. Тя, обаче, не бе подкрепена, включително и от депутати от мнозинството. Аргументите варираха от несъгласие, че мястото й е точно в този закон, до недостатъчна компетентност в тази материя. Становище по предложението нямаше и Министерството на отбраната.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

САЩ отпускат 125 млн. долара на Украйна за "защита от руската агресия"

02.03.2021, 16:52

Министерството на отбраната на САЩ обяви отпускането на 125 милиона долара за Украйна, за да помогне на страната „по-добре да се защити срещу руската агресия", съобщава американският вестник The Hill, позовавайки се на изявление на Пентагона.
Пентагонът обяви пакет за помощ за сигурност на Украйна на стойност 125 милиона долара, като отпускането на допълнителни 150 милиона долара ще зависи от напредъка на Киев в реформите и усилията за борба с корупцията, става ясно от статията, предаде Фокус.
Средствата са заделени в рамките на Инициативата за подпомагане на Украйна в сектора за сигурността и ще бъдат използвани за „обучение, оборудване и консултантски услуги, които да помогнат на украинските сили да запазят териториалната цялост на страната, да защитят нейните граници и да подобрят взаимодействието с НАТО", отбелязва вестникът.
Парите, отпуснати за подпомагане на Украйна да се „защити по-добре от руската агресия“, ще бъдат изразходвани за закупуването на два патрулни катера Mark VI, противоартилерийски радари и тактическо оборудване, за получаването на сателитни изображения и аналитични способности, оборудване за осигуряване на военно-медицинска помощ и за бойна евакуация, се казва в доклада.
Допълнителните 150 милиона долара през фискалната 2021 г. зависят от напредъка на Украйна по реформите в отбраната.
В изявление Пентагонът отбелязва, че по този начин „насърчава Украйна да продължи да провежда реформи, които засилват гражданския контрол върху въоръжените сили, прозрачността и отчетността в отбраната и военните поръчки, и модернизира отбранителния си сектор в други ключови области в съответствие с принципите и стандартите на НАТО“.
От 2014 г. насам, когато Русия „завладя и анексира Крим“, САЩ са отпуснали над 2 милиарда долара на Киев по инициативата за подпомагане на сигурността за Украйна, припомня The Hill.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

На 3 март военнослужещи от 61-ва бригада ще бъдат на връх Шипка

02.03.2021, 12:56

Представителни формирования от Сухопътните войски ще участват в честванията по случай 3 март – Националния празник на Република България, съобщава страницата във фейсбук на войските.
На 2 март честванията по повод Националния празник на Република България и 143 години от Освобождението ще започнат в 18.30 ч. с участието на военнослужещи и военния духов оркестър на 61-ва механизирана бригада - Карлово в тържествена проверка – заря в Сопот.
На 3 март военнослужещи от Сухопътните войски с редица ритуали ще отбележат Националния празник в различни населени места в страната......Прочети още

 

Как българският селянин „Дед Новак“ получава най-високата степен на Гергьовския кръст

02.03.2021, 12:51

Казва се Новак Димитров от с. Зелено дърво, Габровско. Роден е около 1830 г. и се е препитавал с кираджийство – превозва стоки на габровски търговци чак до Одрин. По време на летните боеве на вр. Свети Никола на 21, 22 и 23 август 1877 г. със своята биволска кола на отиване към върха е карал вода и муниции, а на връщане – ранени войници.
От средата на август до края на декември 1877 г. с. г. дядо Новак Димитров е назначен за водач на Десния (или Западен) отряд на ген. Скобелев и ген. Столетов, установени на бивак в района на селата Зелено дърво, Баевци и Топлеш.

Негово задължение било да проучва пътищата, през които може да мине този отряд отвъд Балкана, за да удари армията на Вейсел паша в Шейновския укрепен лагер.....Прочети още

 

Утре ветерани от войните ще положат венци и цветя на паметника на Царя Освободител

02.03.2021, 12:45

На националния празник – 3 март, от 12 ч. представителна група на Съюза на ветераните от войните на България ще положи венци и цветя на паметника на Царя Освободител в София на площад „Народно събрание“. По този начин ветерани от Втората световна война и техни потомци ще изразят почитта си към всички руски воини и български опълченци, донесли Освобождението на България.
Датата на националния ни празник е символ не само на освободена, но и на обединена България. Символ на една силна нация с огромен потенциал, способна да играе основна роля в европейската и световната политика. Такава е истината зад символа „3-ти март". Месеци по-късно е подписан и пагубният Берлински мирен договор. В него България е разкъсана, а обширните и територии са раздадени на съседните държави. Съдбите на хиляди българи попадат отново под иго. 3-ти март, обаче, пише Надежда Николова в bginvest76.com, е дата, която символизира всичко онова, което е „могло да бъде". Той е избран за национален празник, защото историята и фактите, които стоят зад него показват най-хубавия и истински момент на следосвобожденска България, момент жадуван в продължение на векове.
*******
Паметникът на Царя Освободител, наричан още Паметник на Освободителите,  е най-величественият и художествен паметник в София и България въобще. Издигнат е в чест на Освобождението на България /1878 г./ в израз на признателността на българския народ към руския народ в лицето на император Александър II и като символ на българската свобода. Намира се на столичния булевард „Цар Освободител“ на площад „Народно събрание“ с лице към сградата на българския парламент.
За издигането на паметника е обявен международен конкурс през 1900 година, в който се включват с проекти скулптори от 13 страни. Спечелен е от италианския скулптор Арналдо Дзоки и паметникът е негово дело. Основният камък е положен на 23 април 1901 година /Георьовден/ в присъствието на Княз Фердинанд I. Работата на паметника завършва на 15 септември 1903 г. , а официалното откриване е на 30 август 1907 г.
Монументът представлява 4,5-метрова конна фигура на Александър II, изработена от бронз, положена върху  7,5-метров постамент от черен полиран гранит. Общата височина е 12 метра. Средната част е с фигури и масивен ренесансов корниз, завършен със скулптурата на руския цар, възседнал кон. Околовръстен висок релеф от бронз, опасващ средната част на постамента, изобразява народа поведен в битка от богинята на победата Нике. В релефа са портретувани лицата на над 30 военачалници, държавници и общественици, между които генерал Михаил Скобелев, генерал Йосиф Гурко, граф Николай Игнатиев, княз Николай Николаевич-старши. Други три по-малки бронзови релефи изобразяват ключови събития като битката при Стара Загора, подписването на Санстефанския мирен договор и свикването на Учредителното събрание. В релефите има автентични образи – на Славейков, Заимов, Вазов, Стамболов и други радетели за Свободна България.
Фронталната част на паметника е увенчана с бронзов лавров венец, дар от румънския крал Карол I в памет на загиналите румънски войни с надпис: „ Царю Освободителю// Признателна България“.
Източник: http://otbrana.com/

 

Военното министерство харчи 14 млн. лв. за охрана на имоти

02.03.2021, 09:55

За първите девет месеца на изминалата 2020 година Министерството на отбраната (МО) е заплатило сумата от 13 824 144,14 лв. с ДДС за охрана на имоти с отпаднала необходимост. Това показа справка, предоставена на „Монитор“ от ведомството.
От военното министерство уточниха, че към момента се изготвя годишен финансов отчет за цялата 2020 г.
За 2019 година пък сумата за охрана на изоставените имоти е била 16 353 840,60 лв. с ДДС.
Към януари 2020 г. броят на имотите с отпаднала необходимост е 1052 и 122 магазина. За сравнение през 2019 г. е бил 1019 и 118 подблокови пространства.
Именно за охрана на подобни терени и обекти се дават суми, възлизащи на милиони. Затова от МО редовно слагат на тезгяха имоти с отпаднала необходимост, като за 2019- 2020 г. са успешно продадени чрез търг 43 такива. Респективно за 2019 г. - 4 имота, а за 2020 г. десет пъти повече - 40. През миналата година са финализирани и процедури от 2018 г. за още З имота.
През тази година армията има за цел да се отърве от 249 имоти с отпаднала необходимост като вече са пуснати за продан 57 на четири транша. Както „Монитор“ писа, в края на януари МО пусна други 22 имота за близо 10 млн. лв. Сега от тези 57 обекта иска да прибере общо 26 835 888 лв.
В първия нов транш МО е пуснало нови 25 имота за продан, като за тях иска да прибере рекордните 19 995 090 лв., което е общата сума на началните тръжни цени на въпросните терени.
В списъка с обявите за продан, които са публикувани на сайта на поделото поредна акция за освобождаване от имоти с отпаднала необходимост ведомство, са попаднали всякакви терени. Те се намират в различни области на страната - Сливен, Пазарджик, Благоевград, Хасково, Варна, Търговище, София и Добрич.
От най-скъпия имот МО иска да прибере 5 173 000 лв. Той е в гр. Ямбол и е с площ 98,398 дка, застроен с 28 сгради. В списъка има два имота с начална цена над 3 млн. лв. Първият е в Нова Загора с площ 127,672 дка, застроен с 26 сгради. За него се искат 3 582 700 лв. Вторият е в Самоков и за него се очаква да се приберат 3 170 020 лв. Той е с площ 117,658 дка, застроен с 22 сгради.
Един от имотите за продан е до военновъздушната база в Безмер в с. Болярско, м. Летището, общ. Тунджа, обл. Ямбол. Имотът е животновъден комплекс с площ 64,240 дка, застроен с 12 сгради и е пуснат за 293 000 лв.
Във втория транш са пуснати 18 имота за 3 124 982 лв., като те са във Варна, София, Силистра, Плевен, Враца, Монтана и Добрич. Измежду тях най- скъпият обект е в морската столица Варна с площ 19,258 дка, застроен с 15 сгради за 874 900 лв.
От третия транш ведомството иска да се отърве от 8 имота, като за тях трябва да прибере 3 160 600 лв. Те са в София, Благоевград, Габрово и Бургас. Най-много пари трябва да приберат от имота в Бургас, за който искат 1 447 500 лв. за площ 63,798 дка, застроен с 23 сгради.
От последния транш МО иска да прибере 555 216 лв. за 6 имота с отпаднала необходимост. Три от имотите са в София, един е в Монтана, Велико Търново и Търговище. Най-скъпият имот е за 198 000 лв. с площ 8,755 дка, застроен с 2 сгради.
Източник: https://www.dnes.bg/

 

На огневия полигон "Батмиш" край Сливен от днес започват планирани стрелби

02.03.2021, 09:13

На огневия полигон "Батмиш" край Сливен през март ще се проведат планирани стрелби. Това съобщиха от отдел "Сигурност и управление при кризи" към община Сливен.
Занятията по ОП ще започнат днес и ще продължат на 4, 5, 9, 12, 18, 19, 22, 24, 25 и 26 - от 8 до 13.30 ч., на 15, 29, 30 и 31 март - от 8.00 до 17.00 ч., а на 8, 10, 11, 16, 17 и 23, ще се провеждат от 9.00 до 21.00 ч.
За да не се допускат инциденти, живущите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат адекватни мерки за защита на животните си.

 

Навършват се 146 години от рождението на кап. I ранг Неделчо Недев

02.03.2021, 07:57

Неделчо Недев е роден на 2 март 1875 г. в Шумен, разказват от Военноморския музей във Варна. Учи във Варна и след завършване на IV клас на мъжката гимназия е изпратен в Австро-Унгария, където през 1894 г. завършва Императорската и кралска академия по търговия и мореплаване в Триест. След завръщането си в България постъпва на служба във Флотилията и Морската част в Русе. От 1 май 1895 г. е изпратен на практика на параходите на Българското търговско параходно дружество във Варна, където получава и първото си морско офицерско звание – мичман II разряд. За кратко е адютант на Дунавската флотилия. В края на 1897 г. е приведен да служи в новосъздадения морски екипаж на Черно море под командването на капитан II ранг Пол Пишон, с което става един от основоположниците на Българските военноморски сили на Черно море. В периода 1897 – 1900 г. служи на парахода „Крум“ на р. Дунав, назначен е за младши офицер на крайцера „Надежда“ и участва в първото му задгранично плаване през 1899 г. Продължава образованието си във Франция (06.1900 – 01.1905 г.), където завършва Висшето училище по електротехника в Париж и Факултета за точни науки в Сорбоната, както и астрономически курсове в обсерваторията в Парк Монсури и в Централната физическа обсерватория в Парк Сен Мор. След завръщането си в България става преподавател и заместник началник на Машинното училище във Варна. През 1906 г. завършва Артилерийски офицерски курс в Кронщад (Русия). На 32 години завършва шест учебни курса, от които два му дават висше образование, владее отлично френски, италиански и руски език. Той е в състава на българската делегация на Международната учредителна радиотелеграфна конференция в Берлин (3.10 -3.11.1906 г.). Лейтенант Недев участва и в поставянето на подводния кабел от Варна до Севастопол през лятото на 1908 г. с английския кораб „Фарадeй“. През 1910 г. е част от комисията, която приема първата българска радиостанция край Варна (в местността Франга). След инсталирането на радиостанцията на крайцера „Надежда“ (1911 г.) той разработва първите правила за радиообмен между двете радиостанции, както и правилник за обучението на военни радиотелеграфисти на станция „Франга“.
До Първата балканска война лейтенант Недев се утвърждава като специалист в областта на хидрографията. В периода 1905 – 1906 г. плава на борда на катерите „Амалия“ и „Раковски“ и съставя карта-план на Варненския залив и околностите му. Включен е в комисията по определяне границата по р. Дунав между България и Румъния. Участва в комисията по приемане на миноносците „Шумни“, „Летящи“ и „Строги“ и става първият командир на „Летящи“. През 1911 г. с разрешение на Негово Величество Царя е изпратен като дипломатически емисар в Италия през Триполитанската война.
Командир е на миноносец „Смели“ (17.07.1910 - 22.11.1913 г.) и участва в атаката на турския крайцер „Хамидие“. Написва и издава теоретичен труд по организационната структура на флота с принос във военноморската наука, който заляга в „Устав на самостойните действия на миноносците“ – 1915 г. През 1914 г. ръководи курс за строеви морски офицери и преподава лоция, сферична тригонометрия, навигация и астрономия. Превежда труда на професор Пол Жане: „Основи на индустриалното електричество“. На 7.04.1915 г. е назначен за преподавател във Военната академия в София, а година по-късно е повишен в звание капитан II ранг. Участва в поставянето на минни заграждения в района на Бургаския залив, Калиакра и пред Балчик (1916- 1917 г.). През 1917 г. издава „Дунав от гледище на съвременното речно конвенционално право“. В края на Първата световната война капитан II ранг Недев е емисар по морско право в Берлин, Браила и Букурещ. По време на военната си служба изпълнява следните командни длъжности – Началник на Учебната част на флота; Началник на неподвижната отбрана на флота; Началник на подвижната отбрана на флота и Временен началник на флота. Напуска флота по собствено желание на 10.09.1919 г.
Той е един от основателите и активен деятел на създадения през 1920 г. Български Народен Mорски Сговор. В периода 1932 – 1941 г. е директор на Българското Търговско Параходно Дружество (БТПД).
Умира във Варна на 11.04.1948 г.
Източник: http://www.moreto.net/

 

 

Сглобяването на първия KF-X напредва

01.03.2021, 22:52

Сглобяването на първия прототип на корейския боен самолет KF-X в завода в Сечеон, Южна Корея напредва и се очаква машината официално да бъде представена през април тази година.
Прототипът вече има двигатели F414, като от разпространените снимки се вижда, че в момента вървят довършителни работи по него. На кадрите се вижда, че отворените капаци на отсеците с авионика в носа са замъглени с цел секретност.
Сглобяването на прототипа стартира официално през септември 2020 г.
Очаква се първият полет на KF-X да стане факт в първата половина на 2022 г. През същата година ще бъдат завършени още два прототипа, а през 2023 г. останалите три. Изпитателната програма трябва да приключи към 2027 г., а серийното производство се очаква през 2028 г.
KF-X се разработва от KAI по поръчка на южнокорейското правителство.
Южнокорейските ВВС трябва да получат общо 120 машини до 2032 г., които да заменят сега експлоатираните остарели бойни самолети F-4E и F-5E/F. В програмата партньор е Индонезия (осигурява 20% от финансирането), която планира покупката на 48 машини, но там има неизпълнени ангажименти и няма кристална яснота, дали азиатската страна продължава да участва в KF-X. Цялостната стойност на програмата е около $7,4 млрд.
KF-X е трудно влиза в традиционната класификация на поколенията – при него ще бъдат взети сериозни мерки за намаляване на радарната и инфрачервена сигнатура, но той няма вътрешни отсеци за носене на оръжие. От KAI понякога го определят, като поколение 4,5. Програмата стартира през далечната 2001 г., но бе съпроводена с множество отлагания, технически трудности и липса на бюджет.
KF-X ще има максимална излетна маса от 25,4 тона, свърхзвукова скорост, полезен товар от около 7,7 тона и далечина на полет от 2900 km. Самолетът ще има едноместна и двуместна версия. Под всяко полукрило ще има три точки за окачване на боен товар, плюс четири точки за окачване на ракети „въздух – въздух” под фюзелажа. Отделно ще има точки за окачване на целеоказващ контейнер отстрани на корпуса.
KAI се надява да експортира 350 броя от KF-X в рамките на жизнения цикъл на програмата.
Източник: https://aero-bg.com/

 

В Граф Игнатиево стартира подготовка на L-39

01.03.2021. 22:10

Четирима летци от авиобаза Граф Игнатиево и един пилот от База за предно разполагане Безмер започват летателната си подготовка на учебно-бойния самолет L-39ZA в рамките на курс за приучване на типа самолет от днес, 1 март 2021 г. Това съобщиха от авиобазата.
Началник на курса е майор Павел Джуров, началник на служба „Безопасност на полетите и обективен контрол“ в авиобаза Граф Игнатиево. Инструктори са майор Тихомир Резашки, майор Петър Милков, капитан Светослав Петров и капитан Георги Чаушев. Под тяхно ръководство ще се осъществи цялостната подготовка на обучаемите.
Капитан Ангел Димитров, капитан Лъчезар Димитров, капитан Николай Георгиев, старши лейтенант Денис Благоев и лейтенант Янко Терзиев завършиха успешно своята теоретична подготовка и положиха изпит през февруари.
Съгласно плана за подготовка на пилотите от състава на авиобаза Граф Игнатиево, целта е до края на месец септември 2021 г. обучаемите да достигнат ниво на подготовка за бойно използване в двойка и изпълнение на задачи по „ер полисинг“ на учебно-бойния самолет. След пълното усвояване на L-39ZA, на летците ще бъде присвоена степен за класна специалност „Военен пилот първи клас“ и ще продължат летателната си дейност на боен самолет.
Обучението на капитан Николай Георгиев е свързано със запознаване с техниката на пилотиране на реактивен самолет и достигане на необходимия нальот за последващо приучване на самолет Су-25 през 2021 г., съобщават още от авиобаза Граф Игнатиево.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в тържествения ритуал по изпращане на 42-ия военен контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан

01.03.2021, 20:07

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в тържествения ритуал по изпращане на Четиридесет и втория български военен контингент, определен за участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан. Церемонията ще се състои утре, 2 март, на площад „Васил Левски” в град Карлово от 15.30 часа.
Контингентът е в състав до 120 военнослужещи и със структура Национален елемент, рота за охрана и щабни офицери.
По време на мисията военнослужещите ще изпълняват задачи, свързани основно с охраната на част от вътрешния периметър на база „Летище Баграм“, носене на дежурства в базовия оперативен център, както и с изпълнението на функции в щаба на мисията.
Национален командир на 42-ия контингент е полковник Павлин Велков. Той е участвал в международна мисия на Българската армия в Афганистан през 2012 г. Помощник-национален командир на контингента е подполковник Тодор Тодоров от Съвместното командване на силите, а командир на ротата за охрана е майор Милен Проданов от военно формирование 34 840 – Карлово от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Това е неговото четвърто участие в международна мисия.
Непосредствената подготовка на контингента започна през декември 2020 г. и се проведе във военно формирование 34840 - Карлово и на Учебен център „Марино поле”. 42-ият контингент беше сертифициран на 25 февруари 2021 г. с оценка „Боеготов“ за изпълнение на задачи в мисията на НАТО в Афганистан.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Военноморският музей във Варна предлага за 3 март непоказвани артефакти

01.03.2021, 17:23

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей във Варна предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове.
Художествени и документални свидетелства от XVIII и XIX век представят поредицата от конфликти между черноморските империи – Руската и Османската, които дават облика на двете столетия, предшестващи Освобождението на България. Акцентът е върху морските битки, които не рядко решават изхода от войната.
Събитията по време на тези съдбовни за балканските народи сблъсъци са документирани от художници от различна националност, повечето от които са участвали във войните и са непосредствени свидетели на събитията. Сред тях са Алексей Боголюбов, Якоб Филип Хакерт, Ричард Патън, Амброаз Луи Гарнера, Огюст Жозеф Дезарно, Артър Лукис Мансъл. Гравюрите пресъздават конкретни битки и важни от военна и стратегическа гледна точка брегови пунктове.
Най-ранната литография представя морската битка при Чесма на 5 юли 1770 г. между руския и турския флот. Творбите в изложбата пресъздават и битката при Наварин (1827) и събития от Руско-турските войни от 1828 – 1829, 1853 – 1856, 1877 – 1878 г. Карти и схеми на черноморския регион и българския бряг от ХIХ век допълват общата картина на европейския югоизток, който през този период заема изключително място в руската и западноевропейската външна политика.
На 3 март Военноморският музей ще работи с обичайното си работно време и входни такси при спазване на всички противоепидемични мерки. Изложбата може да бъде посетена до 23 април 2021 г.
Източник: https://www.moreto.net/

 

Президентът се срещна с представители на службите за сигурност

01.03.2021, 16:37

Предприемането на своевременни мерки за защита на правата на сънародниците ни зад граница обсъди президентът Румен Радев на среща със службите за сигурност.
Предприемането на своевременни мерки за адекватна защита на правата на българските граждани зад граница, когато те са обект на атаки само заради националното си самосъзнание, обсъди президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с ръководителите на службите за сигурност. В нея участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.
Поводът за срещата е полученото в президентската институция писмо от Културния център „Иван Михайлов“ - Битоля, както и сигнали на наши сънародници от Република Северна Македония, за зачестили прояви на накърняване на техните права само поради обстоятелството, че се самоопределят като  етнически българи, съобщават от пресслужбата на президента.
*********
С изтичането на срока на наложената от РЗИ-София карантина и направен тест за коронавирус, който е с отрицателен резултат, от днес президентът Румен Радев възобновява работните срещи в своята програма.

 

САЩ признаха: Изтребителите F-35 са провал!

01.03.2021, 14:04

Американските военновъздушни сили признаха за провал програмата F-35, която в продължение на десетилетие беше единственият опит да се замени основния американски изтребител F-16, пише „Форбс“ (The U.S. Air Force Just Admitted The F-35 Stealth Fighter Has Failed), цитиран от БГНЕС.
Отбелязва се, че на фона на нарастващата конкуренция дизайнът на F-35 е бил значително сложен, което е забавило развитието, увеличило е разходите и е намалило надеждността на проекта. В резултат на това ръководителите на ВВС е трябвало да приемат факта, че не могат да компенсират изпитаните във времето F-16 с F-35.
И военните вече признават, че ще трябва да стартират нова програма.
„Разговорите на американските военновъздушни сили за необходимостта от създаване на нови леки изтребители са мълчаливо признание, че програмата за самолети на “Локхийд Мартин” F-35 Lightning II се е провалила“, се казва в статията. - Още за F-35

 

Подписан е договор за доставка на подводниците U212NFS на италианския флот

01.03.2021, 13:46

Fincantieri, една от водещите световни корабостроителни групи и корабен референтен оператор, и OCCAR (Organisation Conjointe de Coinmerie en matiere d'Armement - Международна организация за съвместно сътрудничество в областта на въоръженията) подписаха договор за изграждане на две подводници от следващо поколение. Поръчката е част от програмата за придобиване на 4 подводници U212 Near Future.
Този договор, в който Fincantieri ще действа като главен изпълнител, предвижда монтирането на 2 допълнителни единици е част от новата програма за придобиване на U212NFS от италианския флот. Общата стойност на договора за първите два кораба, включително свързаната логистична подкрепа, е 1,35 млрд. евро.
Този проект е развитие на програмата U212A, осъществена в сътрудничество с германската thyssenkrupp Marine Systems, в резултат на което са произведени 4 подводници за Италия - Todaro, Scirè, Venuti и Romei, доставени от Fincantieri от 2006 до 2017 г. - и 6 за Германия. Според високонадеждни изследвания технологичният компонент на тези въздушнонезависими силови установки за подводници определя промяната в баланса между ядрените и конвенционалните кораби в следвоенния период.
Първите две доставки са планирани за 2027 и 2029 г., така че програмата U212NFS произтича от необходимостта да се осигурят адекватни възможности за подводно пространствено наблюдение и контрол с оглед на бъдещите сложни сценарии за подводни операции и факта, че експлоатационният живот на четирите подводници от клас Sauro, които в момента са в експлоатация наближава към финала. Той също така цели да подкрепи и доразвие стратегическото и иновативно индустриално ноу-хау, придобито от Fincantieri, както и да затвърди технологичното лидерство, постигнато от компанията и нейната верига за доставки, увеличавайки присъствието на борда на технологично усъвършенствани компоненти, разработени от италианската промишленост.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

137 години от рождението на контраадмирал Сава Стефанов

01.03.2021, 13:28

На 1 март 1884 г. в Търново е роден контраадмирал Сава Стефанов (1884 – 1970). Завършва Военното училище в София. Служи като вахтен офицер на учебния крайцер „Надежда”, адютант на Дунавската флотилия и младши офицер в Морската част – Варна. Следва в артилерийските и минни класове в Кронщад, Русия, и специализира радиотелеграфия.
След завръщането си завежда радиотелеграфната станция на „Надежда”, организира първия в България радиотелеграфен курс с курсисти от Военноморския флот и полага основите на радиоразузнаването в българската армия.
Последователно заема длъжностите началник на Минната школа при Флота, старши офицер на „Надежда” и преподавател по радиотехника в курса за морски офицери. По време на Първата световна война командва торпедоносеца „Строги”, Прожекторната рота, Флотския арсенал, Портовата дружина и Щаба на Черноморската част.
След войната е преподавател по минно, торпедно и радиотелеграфно дело в офицерския курс при Морската учебна част, началник на Щаба на Флота и интендант на Флота.
На 1 април 1921 г. преминава в запаса и до 1933 г. управлява нелегалните флотски структури. Има голям принос за опазването на военноморските сили на България след тежките забрани, наложени от Ньойския договор.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Експертна група от НАОА ще акредитира ново професионално направление във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

01.03.2021, 11:52

От 25 до 27 февруари 2021 г. на посещение във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ по процедура за оценяване на проект за откриване на професионално направление 9.1. – „Национална сигурност“, бе експертна група от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА). Експертната група бе в състав: проф. д-р Георги Камарашев – ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, проф. д-р Емил Люцканов от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБит), Георги Хинов – студент от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, и доц. д-р Мария Илчева – наблюдаващ процедурата от ПКСПНСО, съобщават от ВВМУ.
Оценяващите бяха запознати от ръководството на Морско училище с историята, традициите, политиката на учебното заведение за осигуряване на качествено образование, а също така и с учебно-материалната база на Факултет „Навигационен“ и Факултет „Инженерен“. В рамките на посещението бе проведена и среща с потенциални потребители на кадри, бъдещи работодатели на възпитаниците на Училището. Особен интерес предизвика посещението на Учебния център по кибероперации, който бе открит на 14 февруари от министъра на отбраната – господин Красимир Каракачанов.
Източник: http://otbrana.com/

 

Йеменските бунтовници поеха отговорност за ракетните изстрели към Саудитска Арабия

01.03.2021, 08:55

Йеменските бунтовници поеха отговорност за вчерашните ракетни изстрели към саудитската територия и заплашиха Саудитска Арабия с нови атаки, предаде БТА като се позова на Франс прес.
Саудитската столица Рияд бе разтърсена вчера от няколко експлозии, след като саудитските противовъздушни сили осуетиха ракетна атака срещу Рияд и прехванаха дронове, пуснати от хусите към южните предели на саудитското кралство.    
Атаката "имаше за цел чувствителни райони на вражата столица Рияд. Нашите операции ще продължат, докато трае агресията и обсадата на страната ни. Операцията бе извършена с една балистична ракета и 15 дрона", заяви говорителят на хусите Яхя ас Саре.
Саудитска Арабия оглавява военна коалиция в подкрепа на йеменското правителство в рамките на конфликта с бунтовниците хуси, започнал през 2014 г. Конфликтът в Йемен провокира една от най-сериозните хуманитарни кризи в света и доведе до смъртта на десетки хиляди хора.  
Източник:https://bnr.bg/

 

Армения опроверга за турски командоси, проникнали да убиват генерали

01.03.2021, 08:32

Службата за национална сигурност (СНБ) на Армения отрече слуховете, че в страната е проникнала специална група турски военни, съобщи РИА Новости.
Според някои съобщения 13 турски командоси са проникнали от Грузия. Беше отбелязано, че „групата включва представители на оперативния отдел на трета полева армия, отдела за военно разузнаване, планиране и разузнаване“.
Целта им, твърдят слуховете, е да „вземе пряко участие в процеса на елиминиране на началника на Генералния щаб на арменските въоръжени сили генерал-полковник Оник Гаспарян и други ключови генерали“.
По-късно публикацията е препечатана от редица арменски уебсайтове и канали в Telegram.
„Информацията, разпространявана от медиите за влизането в Армения на представители на специална група на въоръжените сили на турската република, не отговаря на реалността. Опровергавайки това, отново призоваваме сънародниците ни да не се поддават на дезинформация, да бъдат бдителни, да се въздържат от разпространение на непроверена информация “, се казва в изявлението на сайта на СНБ.
През седмицата президентът на Армения Армен Саркисян отказа да подпише заповедта на премиера Никол Пашинян за уволняване на началника на Генералния щаб, което допълнително влоши политическата криза в страната, предаде Франс прес. "В рамките на дадените му от конституцията правомощия президентът върна текста с възражения", се казва в изявление на президентството, което добавя, че политическата криза "не може да се реши с чести смени на отговорни лица".
Президентът заявява, че процедурата за уволняване на началника на Генералния щаб генерал-полковник Оник Гаспарян е била неконституционна, отбелязва Ройтерс.
Генералният щаб на армията в четвъртък поиска оставката на премиера Пашинян и правителството му след това, което критици определят определят като катастрофален подход към продължилия шест седмици кръвопролитен конфликт с Азербайджан за Нагорни Карабах миналата година, който завърши с поражение за Армения.
Пашинян уволни Гаспарян същия ден, но това може да стане само с одобрението на президента. Премиерът в четвъртък заяви, че призивът на Генералния щаб е опит за държавен преврат и събра около 20 000 свои привърженици в столицата Ереван.
Опозицията отвърна в четвъртък и петък със свои демонстрации с хиляди участници и от своя страна поиска оставката на премиера. В събота премиерът съобщи на страницата си във Фейсбук, че повторно е изпратил на президента предложението си за уволнение на началника на ГЩ, предаде ТАСС.
Източник:https://dariknews.bg/

 

5 факта, станали известни след теста на новия руски пистолет "Удав" с мощен калибър 9х21 мм

01.03.2021, 07:33

Петък, средата на февруари. Ранна утрин на закрит полигон в Подмосковието, където текат първите тестове за военни експерти и журналисти на пистолета "Удав", планиран да замени остарелите "Макаров" и "Яригин".
Само преди месец в интернет и пресата нямаше никаква информация за тази разработка, а сега всички говорят, че тя е "бъдещото оръжие на всички руски силови служители".
Какво всъщност представлява сменникът на "Макаров" и "Яригин" – на пръв поглед?.......Прочети още

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}