Военна информация

от 16 до 31 октомври

 

 

САЩ ще разширят военновъздушна база на НАТО в Източна Европа със самолети, способни да носят ядрено оръжие

17.10.2024, 21:21

САЩ ще разширят въздушната си база в Източна Европа, за да приюти бойни самолети, способни да носят ядрено оръжие, съобщи Newsweek. Това се посочва в нов доклад, след години на култивиране на по-тесни връзки с Унгария при по-големи усилия за укрепване на границите на НАТО с Русия.
Правителствените договори показват,цитирани от британския The Telegraph казват, че има планове за модернизиране на военновъздушната база Кечкемет, която е унгарско военно съоръжение, разположено югоизточно от столицата Будапеща. Базата вероятно ще стане дом на произведени в САЩ тактически изтребители F-15 Eagle, според доклада, с неизвестен брой самолети за близка поддръжка A-10 Warthog и транспортни самолети C-5 Galaxy. F-15 е сертифициран да носи ядрени гравитационни бомби B61-12.
През последните две години НАТО укрепва източния си фланг близо до Русия, като Швеция и Финландия влязоха в Алианса след прекъсване на дългогодишната политика на неутралитет.
Според ръководителя на Федералната разузнавателна служба на Германия Бруно Кал армията на Москва вероятно ще може да започне атака срещу НАТО "най-късно до края на десетилетието".
Американската армията има осем гарнизона в Европа, като отвори полски гарнизон през март 2023 г. НАТО има и редица многонационални бойни групи в Източна Европа, една от които се ръководи от САЩ. Алиансът удвои броя на бойните групи и следователно войските в региона след февруари 2022 г.
Президентът на Америка Джо Байдън поръча допълнителни 20 000 войници в Европа през първите няколко месеца от войната в Украйна, разполагайки повече от 100 000 американски войници в Европа до края на юни 2022 г. Много от тях служеха в източния фланг на НАТО.
САЩ подписаха споразумение с Унгария през юли 2021 г., което ще позволи на Вашингтон достъп до военновъздушната база Кечкемет, както и военновъздушната база Папа в западната част на страната. По-късно през годината друг меморандум, подписан в Будапеща, предостави на САЩ достъп до гарнизоните Тата и Варпалота в Унгария.
Източник: https://money.bg/

 

Клането във Вола: Един от най-ужасяващите епизоди на Варшавското въстание

17.10.2024, 20:57

Един от най-тежките епизоди на Варшавското въстание без колебание е клането във Вола. Като акт на отмъщение германските войски систематично избиват десетки хиляди полски цивилни граждани във варшавския квартал Вола с цел да смажат полската съпротива и да деморализират населението на града. Осемдесет години по-късно това ужасяващо събитие продължава да бъде един от най-трагичните и опустошителни моменти от Втората световна война.
Нека да разгледаме неговата история.
Германската окупация на Полша
Нахлуването на Германия в Полша през септември 1939 г. поставя началото на Втората световна война. Под фалшивия претекст, че „етническите германци, които живеят в Полша, са преследвани“, нацистите – около 1,5 милиона войници, 2000 военни танка и 400 изтребителя – бързо навлизат в страната, което води до нейната капитулация преди края на месеца. Впоследствие тя е поделена между Германия и Съветския съюз........Прочети още

 

Летателната тренировка “Green Bridge” се проведе за десета поредна година във въздушно пространство на България и Гърция

17.10.2024, 20:38

Днес, 17 октомври 2024 г., български екипажи на самолети МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево взеха участие в българо-гръцката летателна тренировка “Green Bridge”.
Военно-транспортен самолет C-27J „Spartan” от авиобаза Враждебна в ролята на самолет-нарушител бе ескортиран от българските изтребители и предаден на двойка F-16. Тяхната задача бе да го съпроводят за кацане на летище Лариса.
Във втората част от тренировъчните действия самолетът-нарушител бе прехванат от гръцките изтребители, съпроводен до въздушното пространство на България и предаден на българските дежурни екипажи. Те успешно изпълниха задачата по Air Policing, като го принудиха да кацне на летище Граф Игнатиево.
Целта на съвместните полети е постигане на по-добра координация и оперативна съвместимост между ВВС на двете страни при провеждането на презгранични операции при контрол над въздухоплаването и охраната на въздушното пространство.
Източник: af.armf.bg

 

Германия ще доставя оръжие на Израел, за да се защитава, заяви Шолц

17.10.2024, 20:34

Германия ще продължи да помага на Израел да се защитава, доставяйки му оръжие, заяви днес канцлерът Олаф Шолц, допълвайки, че Израел трябва да се придържа към международното право и че крайната цел е двудържавното решение, предаде Ройтерс.
„За мен обаче е ясно, че подкрепата на Израел означава и постоянно да осигуряваме възможностите на Израел за отбрана, предоставяйки, например, военни стоки и оръжие“, заяви Шолц в кулоарите на днешния Европейски съвет.
По данни на германското Министерство на икономиката, цитирано вчера от ДПА, страната е одобрила през последните осем седмици износ на оръжие за Израел на сумата от около 31 млн. евро – над два пъти по-голяма от първите седем месеца и половина на годината.
Резкият спад на разрешителни за износ по-рано тази година накара опозицията да обвини властите, че нарочно забавят експорта.
Германският външен министър Аналена Бербок заяви миналия месец, че Германия не е одобрила износ на оръжие за Израел, което да може да се използва в Газа, посочвайки притесненията за възможни нарушения на международното хуманитарно право.
Вчера Бербок заяви, че Берлин очаква писмо от израелското правителство, в което да увери, че международното хуманитарно право ще бъде спазвано, когато се използва доставено от Германия военно оборудване.
Александър Шварц, адвокат от Европейския център за конституционни и човешки права, който заведе пет дела срещу Берлин, заяви, че писмото няма да изключи Германия от потенциални правни нарушения, посочвайки стандартите в националния Закон за контрол на военни оръжия.
„Германия абсолютно няма никаква възможност да контролира кои военни операции се провеждат. Доколкото знаем, няма дадени обещания“, заяви Шварц, допълвайки, че Центърът отново ще съди правителството заради разрешенията.
Севим Дагделен, говорител по външната политика на лявата опозиционна партия Съюз „Сара Вагенкнехт“, заяви, че подновеният износ на оръжие за Израел прави Германия пряко отговорна за потенциалните нарушения на международното право в Газа.
„Докато федералното правителство твърди, че няма представа дали германски оръжия се използват в Газа, изявленията от Тел Авив не струват и хартията, на която са написани“, написа Дагделен.
Източник: bta.bg

 

НАТО не дава признаци, че ще позволи на Украйна да се присъедини скоро

17.10.2024, 17:47

НАТО вчера не показа признаци, че скоро ще покани Украйна да се присъедини, докато съюзниците искаха повече информация от украинския президент Володимир Зеленски за неговия "план за победа" за прекратяване на войната с Русия, предаде Асошиейтед прес. Планът е съсредоточен върху искането към НАТО да придвижи напред "ускорената" молба за членство, която Зеленски подаде преди две години, за да потърси защита под чадъра за сигурност на военния алианс, след като Русия започна пълномащабна инвазия.
Доверието към НАТО се основава на гаранцията за колективна сигурност - член 5 от учредителния договор на организацията. Това е ангажимент на всички 32 държави членки да се притекат на помощ на всеки член, чийто суверенитет или територия може да бъдат нападнати. Това обаче не се отнася за страна партньор като Украйна.
Генералният секретар на НАТО Марк Рюте отказа да приветства "плана за победа", като заяви само, че той и съюзниците "го приемат за сведение". Той не обсъди кога Украйна може да се присъедини към най-големия военен алианс в света, освен че настоя, че тя ще стане негов член.
"Планът има много аспекти и много политически и военни въпроси, които наистина трябва да уточним с украинците, за да разберем какво стои зад него, да видим какво можем да направим и какво не можем да направим“, каза Рюте в централата на НАТО в Брюксел.
"В тесен контакт сме със съюзниците, с Украйна, за да видим как можем да предприемем следващите стъпки“, добави той. Той отказа да предостави подробности за това какво още иска да знае НАТО, като каза на репортерите само: "Не мога да ви дам всички сведения за това". Засега, каза Рюте, фокусът трябва да бъде върху това да се помогне на Украйна да си върне повече територии и да укрепи позициите си за евентуални бъдещи мирни преговори.
Зеленски трябва да обясни елементи от своя план днес на лидерите на Европейския съюз, повечето от които също стоят в редиците на НАТО.
Всичко това се случва в мрачен момент за Украйна. Нейните войски се борят да удържат по-добре окомплектованите и оборудвани руски сили, особено в източната част на Донецка област, където постепенно са изтласкани назад. Киев оцелява с помощта на Запада, но според Украйна тя идва твърде бавно.
Докато очертаваше плана си в сряда, Зеленски заяви пред украинските законодатели, че предоставянето на покана от НАТО на страната ще бъде "свидетелство за решимостта на (съюзниците)" да подкрепят усилията ѝ.
Бъдещето на Украйна в НАТО е нещо, което алиансът обмисля от 16 години, припомня АП. На срещата си на върха във Вашингтон през юли 32-те членки обявиха, че Украйна е на "необратим“ път към членство. За непосветените обаче изглежда, че има малък напредък, откакто през 2008 г. лидерите на НАТО обещаха на Украйна и Грузия, че "тези страни един ден ще станат членове на НАТО". Засега НАТО е в състояние на изчакване, отбелязва АП.
Източник: БТА

 

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО

17.10.2024, 13:32

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, която ще се проведе на 17 и 18 октомври в Брюксел, Кралство Белгия.
Форумът ще даде възможност за обсъждане на прилагане на най-важните решения, свързани с отбранителния и възпиращ потенциал на НАТО, взети на срещата на върха във Вашингтон през юли 2024 г. Ще бъде обсъдена и подготовката на предстоящата среща на върха през 2025 г. в Хага, Нидерландия.
По време на срещата на министрите на отбраната ще се проведе работно заседание на Съвета НАТО-Украйна на ниво министри на отбраната, на което ще бъдат обсъдени дългосрочната политическа и практическа подкрепа за Украйна, актуална информация във връзка със ситуацията на бойното поле и текущите и бъдещи потребности на страната.
За първи път по време на среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО ще бъде проведено работно заседание с партньорите от Индийско-Тихоокеанския регион (Австралия, Япония, Нова Зеландия и Република Корея).
Източник: bta.bg

 

Рюте: НАТО отново ще настоява за общи стандарти за въоръженията

17.10.2024, 13:28

НАТО ще направи нов опит за приемане на общи стандарти за боеприпасите, заяви генералният секретар на алианса Марк Рюте пред журналисти в Брюксел, предаде Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че според него целта е да се намалят разходите и подобри възможността за по-лесното им използване на бойното поле, докато се извличат поуки от войната на Русия с Украйна.
„Стандартизацията ще помогне и тук, разбира се, в ситуация, в която страните от НАТО трябва наистина да отидат на война… да знаете, че сте напълно съвместими оперативно и стандартите са налице“, каза Рюте.
Високопоставени военни представители изразяват съжаление относно пропуските на НАТО по отношение на стандартизацията през последните десетилетия и го обясняват с пазара в отбранителната промишленост, който се сви драстично след края на Студената война, когато страните членки на НАТО отделяха от 3 до 6 процента от брутния си вътрешен продукт за военни цели.
Западните държави се борят да увеличат производството на боеприпаси, имащи решаващо значение за сражения, като например артилерийските снаряди, докато Украйна, понякога изстрелвайки хиляди снаряди на ден, свършваше доставките много по-бързо, отколкото съюзниците можеха да ги произведат, отбелязва.
Въпреки че има стандарт на НАТО за артилерийските боеприпаси, прилагането му е доброволно и непридържането към него фрагментира пазара и възпрепятства потока на доставки, докато 14 от страните членки на НАТО са си запазили правото да се отклоняват от него.
Различните 155-милиметрови снаряди все още могат да се използват във всички гаубици, но артилеристите трябва да въведат спецификацията на снарядите, когато ги зареждат в гаубиците или рискуват да пропуснат целите си с до 50 или 60 метра, твърдят артилерийските експерти.
Източник: bta.bg

 

Какви територии искаше Гърция от България през 1946 г.

17.10.2024, 10:00

На 15 октомври 2024 г. се навършиха 78 години от края на Парижката мирна конференция. Макар и не кръгла годишнина, съдбовното значение за България на този голям международен форум налага по-често да си спомняме за него. За втори път след 1919 г. България бе поставена на подсъдимата скамейка като съюзник на най-агресивната държава през Първата световна война – Германия, и на най-варварския режим в световната история – нацизма. Претенциите на победителите и на двата форума към българската държава са стряскащи. Огромни репарационни и териториални претенции, които застрашават дори бъдещата българска държавност.
За разлика от унизителното положение, в което бе поставена България през 1919 г. от победителите и особено обидното високомерие на Англия и арогантната надменност на Франция, отношението към България през 1946 г. е съвършено различно. През 1919-а българската държава нямаше нито един приятел, нито една делегация, която да прояви съчуствие към тази страна, вкарана във войната като съюзник на Германия от авантюриста Фердинанд......Прочети още

 
The National Interest: Съветската САУ "Гвоздика" е уникат
17.10.2024, 09:50

В годините на Студената война в СССР е създадена самоходна гаубица-амфибия, чиито характеристики и днес си остават уникални. Редакторът на The National Interest Питър Сичиу си спомни за необичайния образец на съветска военна техника.
По-миналата година Националната гвардия на САЩ проведе "извънредно необичайни" учения в щата Вирджиния. Те включваха стрелба от 105-мм гаубица М118 от борда на десантен кораб. Така американците искаха да демонстрират каква мобилна огнева поддръжка могат да оказват по време на изпълнение на задачи в крайбрежни зони. По-рано това е правено от неголеми кораби.
Но за подобни цели съветската армия още преди десетилетия разполага със самоходната гаубица 2С1 "Гвоздика" (Карамфил), създадена на базата на многоцелеви брониран лек транспортьор МТ-ЛБ (МТ-ЛБу е негова удължена версия, шассито има по 7 ролки от всяка стана), на който е монтирано 122-мм оръдие.
"Особено уникално в тази верижна машина е това, че тя не изисква особена подготовка за влизане във вода. Преди началото на движение към водоема се включва водна помпа във вътрешната част на корпуса на гаубицата, в предната част на корпуса се издига водоотблъскващ щит, над задвижващите колела и предните паразитни колела се поставя защитен кожух, а отзад се спускат водоотражатели. За всичко това са необходими максимум 20 минути, а резултатът фактически се свежда до схемата "нагазил във водата и заплавал", пише редакторът.
Максималната скорост на "Гвоздика" във вода е 4,5 км/ч. При това по шосе машината може да вдига до 60 км/ч, а по пресечена местност – до 29 км/ч. Силовата ѝ установка се състои от дизелов двигател с 300 к.с. мощност и механична трансмисия.
Екипажът на машината е от четирима души – командир, водач, мерач и зареждач.
Освен стандартната противоосколъчна защита машината разполага и със система за защита от поразяващи фактори от ядрен взрив.
Основното ѝ въоръжение е гаубица 2А31 – доработена версия на буксируемото оръдие Д-30. Тя позволява използването на всякакви боеприпаси от 122-мм калибър: осколъчни, осколъчно-фугасни, кумулативни, касетъчни, димни и осветителни. Обсегът на стрелба на обикновени снаряди е около 15 км, а снаряди с ракетен ускорител – до 22 км.
През годините на Студената война "Гвоздика" е изнасяна в страните от Варшавския договор. В последните години остава на въоръжение в редица страни, включително България, Украйна, Беларус и Индия.
В Русия 2С1 е в резерва и се използва основно по време на обучения на артилеристи. Във войсковите подразделения машините са заменени от 152-мм гаубици 2С19 "Мста".
"Разработената в края на 1960-те години съветска гаубица-амфибия си остава най-необикновен пример за оръжейна технология. Предлага решение на проблема, с който не всички страни могат да се справят", обобщава авторът, цитиран от "Российская газета". - Още за 2С1

 

Българското посрещане на френски, ирландски и британски дивизии в Македония през Първата Световна война

17.10.2024, 09:45

След катастрофално проведената френска кампания в Дарданелите, френските сили, както обикновено, откриват начин да отстъпят и да насочат силите си в съвсем друга посока. Веднъж изгонени,  генерал Морис Сарай решава да прояви някаква форма на героизъм на Балканите. Ето защо, неговите дивизии акустират в Солун през октомври 1915 г. Сърбия вече е пропищяла, след като е нападната от три страни – силите на Австро-Унгария, Германия и България.
Не трябва да забравяме, че след жестоката демонстрация на сила по време на Балканската война и самосиндикалното разправяне с Османската империя, родният войник е ухажван от всички страни, за да се включи в конфликта. Морис трябва да подпомогне бягащата сръбска армия, която се опитва да мине през Албанските планини и да стигне до своите съюзници. Отчаяната операция се оказва доста трудна и почти невъзможна, а в спасителната акция се освобождават около едва 100 000 души......Прочети още

 

 

Military Watch Magazine: Оценките на Запада подчертават надвисналата катастрофа за военните усилия на Украйна

16.10.2024, 21:00

На фона на бързо нарастващите украински поражения в няколко фронтови сектора и особено бързото изчерпване на елитния контингент на въоръжените сили на Украйна край Курск, консенсусът в западния свят все повече се измества към изключително песимистична прогноза за бъдещето на Украйна, съобщава Military Watch Magazine.
Украинската стоманодобивна индустрия, например, се смята за особено изложена на риск поради руския напредък към град Покровск. Тези постижения излагат както Покровския минно-обогатителен комбинат, така и най-голямата мина за коксуващи въглища в страната Красноармейская Западная на сериозен риск да бъдат превзети или по друг начин сериозно нарушени.
Докато през 2021 г. Украйна беше на 14-то място в света по производство на стомана - наследство от огромната стоманодобивна индустрия, наследена от съветската епоха, страната падна до 24-то място след избухването на пълномащабни военни действия с Русия през 2022 г. Както се наблюдава от базираната в Лондон Икономист , Русия скоро ще може да „унищожи останалата стоманодобивна индустрия на Украйна“ - подчертавайки, че пълното превземане на Покровск не е необходимо, за да се постигне това. „Докато напредват, руските войски ще се опитат да прекъснат електрозахранването и да блокират главния път, който пренася въглища на запад към останалите стоманодобивни заводи. След това ще направят същото в друга по-малка мина за коксуващи се въглища на 18 км северно от Удачни, в Добропиля“, отбелязва британският вестник. Украйна вече разчита на западна помощ, за да финансира по-голямата част от държавните разходи, вариращи от пенсии до производство на електроенергия и придобиване на оръжия, като колапсът на една от най-важните останали индустрии ще окаже значителен допълнителен натиск върху западните й спонсори, пише още изданието.
The Wall Street Journal отбелязва, че намаляващите доставки на оръжие от западните съюзници и огромното по-малко превъзходство в огневата мощ са сред факторите, които оставят перспективите на украинските сили да се задържат на фронта да изглеждат мрачни. Ситуацията в страната беше особено трудна от подновяването на руските атаки срещу украинската инфраструктура, оставяйки все по-голяма част от населението без електричество. Вестникът прогнозира, че предстоящата зима може да бъде особено трудна, тъй като украинската противовъздушна отбрана намалява, оставяйки останалите съоръжения за производство на електроенергия уязвими, тъй като температурите бързо падат. Самите украински служители разкриха, че 90 процента от капацитета на страната за производство на топлинна енергия вече е унищожен от руски атаки.
Източник: https://trud.bg/

 

Австралия изпраща на Украйна 50 танка Abrams скоро

16.10.2024, 20:38

Австралия скоро ще изпрати на Украйна десетки танкове Abrams M1A1, които страната извади от въоръжение и заменя с нови M1A2. Това заяви министърът на отбранителната промишленост на Австралия Пат Конрой, предава ABC News.
"Тези танкове ще осигурят на украинските въоръжени сили по-голяма огнева мощ и мобилност и също така ще допълнят подкрепата, предоставена от нашите партньори на украинските бронирани бригади - Австралия е твърд поддръжник на Украйна“, подчерта той.
Съобщава се, че Украйна ще получи 49 танка Abrams M1A1 като част от пакет от военна помощ на стойност 245 милиона долара. Австралийската армия използва тези танкове между 2007 и 2024 г. като част от 2 бронирани полка.
Отбелязва се, че прехвърлянето на остарели танкове Abrams от Австралия в "трета страна“ изисква разрешение от Съединените щати в съответствие с Правилата за международен трафик на оръжия (ITAR).
Въпреки това, тъй като тези танкове достигат края на експлоатационния си живот, те ще се нуждаят от ремонт, преди да бъдат изпратени в Европа. Те също могат бързо да бъдат изпратени до Украйна за използване като източник на резервни части.
Украинският консултант по въпросите на отбраната Джей Си Додсън, който помогна за провеждането на първоначалните преговори за прехвърлянето на австралийските Abrams, каза коментира пред изданието, че машините трябва да пристигнат на фронта по-бързо от обикновено.
"Една от уникалните характеристики на австралийските танкове е, че те са в доста добро работно състояние. Фактът, че украинците вече имат няколко M1A1, получени от съюзниците, предполага, че има добра верига за доставки, както и известно обучение“, каза той каза.
Както отбелязват анализаторите на Defense Express, предаването на 49 танка ще постави Австралия на първо място в дарението на танкове Abrams на Украйна - преди това въоръжените сили на Украйна получиха от САЩ само 31 танка Abrams в същата версия.
Освен това е важно австралийските машини нямат броня от обеднен уран, която не е предназначена за износ от САЩ.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

МО пусна обществена поръчка за поддръжката на Су-25

16.10.2024, 20:24

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на щурмовите самолети Су-25К/УБК от състава на българските ВВС. Очакваната стойност на поръчката е 14,7 млн. лева без ДДС.
От изпълнителя на поръчката се окачва да осигури експлоатацията на самолетите Су-25, чрез изпълнението на две обособени услуги – извършване на ремонт на 10 мотора Р-95Ш и извършване на ремонти на оборудване от комплектацията на самолети Су-25.
От приложения към поръчката списък с реактивни двигатели се вижда, че четири от тях са с наработка до 100 часа и на тях никога не е извършван първи заводски ремонт. Двигателите са произвеждани между 1987 и 1990 г., като всички са с общ ресурс от 1500 часа. След ремонта моторите ще имат ресурс от 500 часа.
Очакваната стойност на поръчката е 14,7 млн. лева без ДДС (17,7 млн. лева с ДДС), като 10,4 млн. лева без ДДС са отредени на ремонта на двигателите Р-95Ш.
С победителя от процедурата ще бъде сключено рамково споразумение, което ще е с действие от 48 месеца. В неговите рамки ще се сключват отделни договори.
МО ще очаква оферти до 13 ноември 2024 г. С фирмите, които минат първоначалния подбор ще се проведат преговори и на тяхна база ще се направи крайно класиране.
Не е ясно дали ще се появят кандидати за поръчката. При Беларус и Русия има множество двустранни санкционни режими, което прави ремонтът там невъзможен. Украйна ремонтира мотори Р-95Ш, но е неясно какъв е настоящия ѝ капацитет, а освен това има и забрана за износ на отбранително оборудване и оръжие.
Възможен кандидат е авиоремонтния завод „Авионамс” намиращ се в авиобаза Граф Игнатиево. През 90-те там бе усвоен ремонта на двигателите Р-95Ш и такъв бе извършван до около 2002 г.
През 2020 – 2021 г. осем български Су-25 (шест едноместни К и две спарки УБК) преминаха през ремонт и малка модернизация в беларуското предприятие „558-ми авиоремонтен завод“ („558 АРЗ“). Тогава през ремонт преминаха и съответните 16 мотора към тези самолети.  Техният ресурс обаче се изчерпва и поради това сега МО стартира процедура за ремонт на още десет мотора (достатъчни за пет самолета).
От провеждане на тази поръчка ще зависи дали българските Су-25 ще могат да продължат да летят до към края на десетилетието (или дори след това) или поради изчерпване на ресурса на двигателите по часове, експлоатацията им ще приключи някъде около 2026 – 2027 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Отбелязваме Деня на военния парашутист и 80 години от първия боен ден на Парашутната дружина

16.10.2024, 20:15

Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев ще участва утре, 17 октомври, в тържественото отбелязване на Деня на военния парашутист, съобщава Пресцентърът на МО.  Той ще поздрави военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и ще връчи награди на отличените със заповед на министъра на отбраната за проявени висок професионализъм и отговорност при изпълнение на служебните задължения.  Тържеството ще започне в 10.20 ч. в района на СКСО     (ул. „Радко Димитриев“ № 2) в гр. Пловдив. Военнослужещи от Специалните сили ще бъдат наградени и със заповеди на началника на отбраната и командира на СКСО. Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай ще отслужи благодарствен молебен. Пред параклис „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в района на формированието пред паметната плоча на героите-парашутисти, загинали при изпълнението на воинския си дълг, ще бъдат поднесени венци и цветя.
Отбелязването на Деня на военния парашутист ще продължи на 18 октомври, когато в 10.30 ч. на Алеята на парашутиста в Централни Софийски гробища ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите български парашутисти. В 12.30 ч. на площад „Народно събрание“ в София ще бъдат отдадени воински почести и ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на парашутиста. В тържествения ритуал ще участват представители на ръководството на Министерството на отбраната и на Щаба на отбраната, военнослужещи от СКСО, ветерани.
************
18 октомври е определен за Ден на военния парашутист от Българската армия с решение на министъра на отбраната през 1994 г. На тази дата през 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия. С цената на свидни жертви дружината овладява силно укрепения район на височината Стражин, откривайки пътя за настъпление на Българската армия. Офицерите, сержантите и войниците се сражават храбро, жертвайки живота си, за да оцелеят другарите им. За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание.
Източник: https://otbrana.com/

 

Адмирал Емил Ефтимов присъства на многонационалното учение „Brave Warrior 24“

16.10.2024, 20:11

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов присъства днес, 16 октомври, на Деня за високопоставени гости на многонационалното учение  „Brave Warrior 24“, който се проведе на територията на Унгария. Той се състоя в последния ден на срещата на Военния комитет на Европейския съюз във формат „началници на отбраната“, съобщава Пресцентърът на МО.
Представени бяха статичен и динамичен показ на елементи от учението и демонстрация на способности за неутрализиране на бунтовници, за евакуация на цивилни лица и за противодействие срещу безпилотни летателни апарати. В него участваха формирования от няколко държави-членки на ЕС и партньорски нации. Основната цел на учението е да се отработят взаимодействието между различни видове въоръжени сили и повишаването на оперативната съвместимост на участващите формирования.
България взе участие в учението с един транспортен самолет C-27J Спартан, един вертолет AS 532 Кугър, екип от Съвместното командване на специалните операции и военнослужещи с медицинска апаратура и оборудване от Военномедицинска академия.
Адмирал Ефтимов отбеляза отличното представяне на българските формирования в учението и прие поздравления от колегите си началници на отбраната на държавите-членки на ЕС за демонстрираните способности и успешната сертификация.
Източник: https://otbrana.com/

 

The Telegraph: Евтините дронове в Украйна завинаги промениха танковата война

16.10.2024, 11:25

Войната в Украйна не е направила танковете остарели, но е принудила операторите им да действат по-предпазливо.
Както пише The ​​Telegraph фронтът е пълен с малки дронове. Заплахата от тези дронове, които могат да носят гранати или експлозиви, принуждава танковете да се крият и да действат тайно, за да оцелеят.
"Дроновете прекосяват въздушното пространство, преследвайки ценни цели като бронирани машини и артилерия“, отбелязва Дейвид Кириченко от Центъра за анализ на европейската политика във Вашингтон.
Това доведе до значителни промени в тактиката за използване на танкове. Новата "ера на предпазливия танк“ е много различна от миналите времена, когато танковете можеха да се движат свободно през бойното поле дори през светлата част на деня. Основните заплахи тогава включват миниране, артилерия, ръчни противотанкови оръжия и други танкове, но не и безпилотни самолети.
Най-новите дронове обаче променят играта и това стана очевидно с началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г. Руските танкови колони, които се опитаха да проникнат в Киев, бяха постоянно наблюдавани от украински дронове, позволявайки на артилерията и противотанковите сили ефективно да устройват засади.
До 2023 г. ситуацията се усложни с появата на FPV дронове, които могат да атакуват танкове от незащитени ъгли - отгоре или отзад. Сега Украйна произвежда около три милиона от тези дронове годишно и Русия се опитва да поддържа темпото.
Повечето танкове са проектирани да се защитават срещу атаки отпред или отстрани, но дроновете са способни да атакуват от непредвидими посоки. Както отбеляза танкист на име Богдан, "дрон FPV за 500 долара може да унищожи танк за милиони“.
FPV дроновете се превърнаха в една от основните заплахи за танковете и от двете страни в конфликта. Русия загуби около 3300 танка по време на войната, число, равно на предвоенния й запас, според анализаторите на Oryx. Украйна загуби почти 900 танка, което също е равно на резерва преди войната.
Днес танковете рядко се използват за масови атаки, както в миналото, а техните екипажи действат по-предпазливо от всякога. Танковете работят зад прикритие и използват допълнително защитно оборудване, за да сведат до минимум рисковете от дронове.
Въпреки че танковете са загубили предишната си ефективност, както отбелязва танкистът Виктор, те остават важен елемент на бойното поле. Дроновете обаче промениха природата на танковата война завинаги.
Изрточник: https://www.focus-news.net/

 

Пентагонът обясни защо дава THAAD на Израел, но не и на Украйна: Различни войни, различни ангажименти

16.10.2024, 11:20

Заместник-главният говорител на Пентагона Сабрина Сингх заяви, че Съединените щати няма да разположат системата за прихващане на ракети със среден обсег THAAD близо до Украйна, за да свалят руски ракети и дронове, както прави за Израел, предава УНИАН.
На брифинга тя посочи, че руско-украинската война и конфликтът в Близкия изток са различни. В същото време говорителката на ведомството подчерта, че Министерството на отбраната и правителството на САЩ продължават да подкрепят Израел и Украйна в задоволяването на техните отбранителни нужди.
Сабрина Сингх бе запитана и защо Съединените щати разполагат THAAD в Израел за защита от ирански балистични ракети, но не и в страните от НАТО, за да защитават Западна Украйна от руски атаки. Говорителят отбеляза, че това са две различни ситуации.
"Това са различни войни, различни региони и различни задължения към Израел и Украйна“, обясни тя.

 

За английската и френската ескадри в Балчик по време на Кримската война

16.10.2024, 08:54

На 2 ноември 1853 г., със султанско разрешение, съюзническите - английска  и френска ескадри навлизат в Босфора и на 8 ноември хвърлят котва в залива Бейкоз (Beykoz) в Константинопол (Истанбул).
На 4 януари 1854 г., съюзническите ескадри навлизат в Черно море. Те получават заповед от своите правителства да защитят турските брегове и да неутрализират руския черноморски флот.
На 6 януари 1854 г. английскaта парна фрегата „Retribution” („Възмездие“), с капитан Джеймс Робърт Дръмонд (James Robert Drummond) доставя в Севастопол уведомителните писма на вицеадмиралите Дъндъс и Амлен до коменданта на Севастопол за навлизането на английската и френска ескадри в Черно море. На 12 януари 1854 г. посланиците на Англия и Франция в Санкт Петербург информират руското правителство за навлизането на техните ескадри в Черно море. На 21 февруари 1854 г. Русия скъсва дипломатическите си отношения с Англия и Франция. До голямата война остава само една крачка.........Прочети още

 
Исторически календар
16.10.2024, 08:48

На 16 октомври 1912 г. поручик Радул Милков и наблюдател поручик Продан Таракчиев със самолет Албатрос Ф-II извършват първия боен разузнавателен полет в историята на българската авиация.

Машината излита в 9.30 ч.от летище Мустафа паша (Свиленград) в направление Одрин на височина 400-500 м със скорост 70 км/ч.. Поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев наблюдават разположението на турските позиции над гара Караагач и с. Кадънкьой. Над Папазтепе, на височина 800 м, откриват две роти в резерв и други две, които водят бой с българската войска. Полетът продължава 50 мин.
В донесението на инспектора на инженерните войски при ЩДА генерал Симеон Янков до Главното командване с телеграма № 474/16.10.1912 г. е написано: „Днес 16 октомври, към 11 часа преди пладне, се направи едно летение с аероплан към Одрин в продължение на 50 минути. Събраните сведения се съобщиха в щаба на командващия 2-ра армия...“. Записаното в дневника за военните действия на 2-ра армия за 16 октомври „...при днешното летене на аеропланите открити били 18 групи от около по 1 табор пехота зад Кадънкьой, които произвеждаха днес вилазката...“.

До края на Първата балканска война са изпълнени 70 бойни полета от 10 пилоти българи и чужденци с 29 самолета. С разпореждане на Министерския съвет от 1963 г. 16 октомври е обявен за празник на Българската авиация и Военновъздушните сили.

 

На този ден преди 60 г. Китай изпитва първата си атомна бомба

16.10.2024, 08:45

В началото на 1956 г. ЦК на КПК взема решение за развитие на атомната енергетика, в съответствие с която в Китай се предполага да се създадат стратегически ракети и ядрено оръжие.
Към края на 1956 г. за реализацията на програмата е създадено „Трето министерство на машиностроенето” – аналог на съветското Средмаш, като за ръководител на атомната програма е назначен шефът на Държавната сигурност Кан Шен.
Ядрената програма отначало се изпълнява при активното съдействие от страна на СССР: за периода 1950-1960 г. Китай е посетен от около 10 000 съветски специалисти в атомния отрасъл, като освен това около 11 000 китайски специалисти и 1000 техни учени от атомния отрасъл преминават подготовка в СССР...........Прочети още

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}