Военна информация

Архив - от 1 до 15 октомври

 

 

Атомният ракетен подводен крайцер "Княз Пожарский" преминава изпитания

15.10.2024, 21:53

Публикувани са снимки на К-555 „Княз Пожарский” (сериен номер 208) модифициран проект 09552 (проект 955А, код „Борей-А”), който в момента преминава държавни ходови изпитания. Субнарината е построена за ВМФ на Русия в производственото обединение "Северно машиностроително предприятие" в Северодвинск и направи първия си поход в морето за заводски морски изпитания на 28 юли 2024 г. Очаква се през декември 2024 г. подводният крайцер "Княз Пожарский" да бъде приет в състава на 31-ва дивизия подводници на Подводните сили на Северния флот.

 

Индия ще купи 31 военни дрона от САЩ

15.10.2024, 21:10

Индия подписа споразумение с Държавния департамент на САЩ за покупката на 31 бойни дрона „MQ-9B SkyGuardian“ и „SeaGuardian High Altitude Long Endurance“ (HALE), съобщи министерството на отбраната в Делхи, цитирано от Ройтерс.
Сделката беше сключена след преговори, които започнаха през 2018 г. Очаква се Индия значително да повиши способностите си за наблюдение и разузнаване, което е в съответствие с усилията на САЩ, да предотвратят закупуването на руско военно оборудване от Делхи и да се противопоставят на нарастващото влияние на Китай.
Индийското министерство на отбраната миналата година одобри доставката точно преди държавното посещение на премиера Нарендра Моди във Вашингтон, а Пентагонът одобри сделката през февруари.
Дроновете ще бъдат използвани предимно от военноморските сили в района на Индийския океан, напомня Ройтерс.
Два от индийските дългогодишни съперници – Китай и Пакистан – имат модерни системи за противовъздушна отбрана, които могат да ограничат употребата на дроновете само над сухопътните граници на Индия.
Източник: bta.bg

 

Германският флот ще има водеща роля в новия военноморски щаб на НАТО на Балтийско море

15.10.2024, 21:05

Германия планира да открие нов военноморски тактически щаб на Балтийско море, целящ засилването на отбранителната готовност на НАТО в региона, съобщи днес министерството на отбраната на федералната република, цитирано от ДПА.
Ведомството съобщи, че следващия понеделник германският министър на отбраната Борис Писториус официално ще открие военния обект в балтийския пристанищен град Рощок.
Германия има най-големия флот в Балтийско море сред страните членки на НАТО.
Според министерството новият щаб на командването на балтийската оперативна група ще координира военноморските дейности за всички съюзници в НАТО, разположени край Балтийско море, и ще наблюдава ситуацията във водите му.
Балтийско море е ваден логистичен маршрут за НАТО и е от ключово икономическо значение за съседните съюзни държави.
НАТО също така предупреди за систематичен шпионаж на инфраструктурата и други потенциални заплахи в региона, произтичащи от Русия, която има пристанища на Балтийско море край Санкт Петербург и в Калининградска област.
Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. засили страховете за възможна руска агресия.
През 2017 г. НАТО реши да адаптира своята командна структура и да създаде постоянен военноморски щаб на най-високо тактическо ниво. Щабът планира операции и военни учения и командва военноморските сили както в мирно време, така и при кризи и война.
Според министерството командването на оперативната група в Рощок се ръководи от германски адмирал, докато позицията на заместник-командир първоначално ще бъде заета от полски адмирал, а тази на началник-щаб – от шведски щабен офицер.
Източник: bta.bg

 

Филипините и САЩ започнаха съвместни учения

15.10.2024, 21:00

Хиляди американски и филипински военни от военноморските сили започнаха днес десетдневни военни учения, предаде Франс прес. Маневрите се провеждат северно и западно от Филипините и са били планирани от дълго време.
Началото им обаче беше дадено ден след големи учения на китайските въоръжени сили около остров Тайван.
А малко преди началото на маневрите филипинското правителство съобщи за инцидент между филипински граждански патрулен кораб и китайски военен кораб, станал на 11 октомври. Според правителството инцидентът е бил предизвикан нарочно от китайския плавателен съд.
Източник: bta.bg

 
 

Президентът ще се срещне с българските военнослужещи в Босна и Херцеговина

15.10.2024, 20:27

На 16 и 17 октомври президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Босна и Херцеговина по покана на председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Денис Бечирович.
Европейската перспектива на Босна и Херцеговина, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа и укрепването на сигурността и стабилността в региона, както и теми от дневния ред на двустранното партньорство, се очаква да бъдат във фокуса на срещите на президента Радев по време на официалното му посещение.
Българският държавен глава ще бъде посрещнат с официална церемония пред сградата на Председателството на Босна и Херцеговина в Сараево. Румен Радев ще проведе среща с тримата членове на Председателството – председателстващия Денис Бечирович, сръбския представител Желка Цвиянович и хърватския представител Желко Комшич, след което ще се състоят пленарни разговори между делегациите на двете държави. Румен Радев и Денис Бечирович ще дадат съвместна пресконференция.
В Сараево държавният глава ще се срещне също така с членове на колегията на двете камари на Парламентарната асамблея на Босна и Херцеговина, с председателстващата Съвета на министрите на страната Боряна Крищо, както и с върховния представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиан Шмид.
По време на официалното си посещение президентът Радев ще посети военна база „Бутмир“, в която са базирани и българските военнослужещи, участващи в операция „Алтея“ на мисията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина. Българският държавен глава ще се срещне с главнокомандващия силите на ЕУФОР (EUFOR) генерал-лейтенант Ласло Щиц.
Източник: https://otbrana.com/

 

Нидерландската армия купува 46 бойни танка от Германия

15.10.2024, 09:53

Нидерландия ще закупи 46 бойни танка „Леопард 2A8“ от Германия, съобщи вчера нидерландското министерство на отбраната, цитирано от ДПА.
Очаква се първите танкове да бъдат доставени през 2027 г. След това, от 2030 г., армията отново ще разполага със собствен пълноценен танков батальон, заявиха от министерството.
Нидерландия се отърва от всички свои танкове през 2011 г. Заради войната в Украйна обаче нидерландското правителство реши да възстанови батальон с около 500 войници и планира да инвестира до 2,5 млрд. евро (2,7 млрд. долара) за постигането на тази цел.
Предвижда се танковете „Леопард“ да бъдат подпомагани от безпилотни бойни машини и дронове. Освен това Нидерландия има опция за поръчка на още шест танка.
Страната също така се стреми да укрепи противовъздушната си отбрана и планира да инвестира до 2,5 млрд. евро в нови отбранителни системи. Тези системи, произведени в Норвегия, се очаква да бъдат доставени от 2028 г. нататък.
Източник: bta.bg

 

Варна и авиацията до 1915 г.

15.10.2024, 09:19

От историята на варненската авиация до 1915 г. са известни най-вече три събития - тъй нареченото начало на аеродинамичните изследвания в България (1894 г.), първото българско авиационно периодично издание „Към Небето” (1911 г.) и опитът на Сотир Черкезов да събере средства за купуването на един хидросамолет („Варна”, 1914 г.).

Въпреки наличието на две книги, посветени специално на варненската авиационна история, нейният начален етап е всъщност твърде незадоволително проучен. В значителна степен това се дължи и на факта, че слабо е изследвана и ранната (до 1912 г.) история на българската авиация.

Тук предлагам както неизвестни досега сведения за нея, така и критичен прочит на версии, приети безкритично от години в историческата литература.......Прочети още

 

Исторически календар

15.10.2024, 09:13

На 15 октомври 1912 г. се осъществява първото бойно кръщение на българското въздухоплаване. В 9.00 ч. балонът „София-1” с командир капитан Йордан Казанджиев извършва въздушно наблюдение над Одрин.
При издигането на балона на следващия ден капитан Йордан Казанджиев разкрива позициите на турските войски, опитващи се да преминат в настъпление в посока с. Кемал. В резултат на разузнаването, бойците от 34-ти полк, 5-та и 6-та артилерия разбиват турските сили. За отлично изпълнената задача, капитан Йордан Казанджиев е представен за награждаване.

Александър Атанасов Чирпанлиев е роден на 24 юни 1908 г. в село Шипка, Казанлъшко.

Завършва педагогическото училище в град Казанлък. През 1927 г. е приет в Аеропланното училище в Казанлък. През 1928 г. той и още 29 курсисти са изпратени да учат в Школа за запасни офицери (ШЗО) в София. Това е първият випуск на летци-пилоти от ШЗО. Същата година е произведен в чин „фелдфебел-школник“ и се връща в Казанлък, за да продължи летателната си подготовка. Присвоена му е длъжността „военен пилот-авиатор“.
Поради политически причини е уволнен заедно с целия си випуск от армията и от 1931 г. до 1935 г. е учител в село Велковци, Брезнишко. През 1935 г. випускът е възстановен и Александър Чирпанлиев е разпределен в Пловдив, а след това отново изпратен в ШЗО-София. На 9 ноември 1936 г. е назначен във Втора летателна част – Пловдив. Участва в Царските маневри през 1937 г. През 1938 г. е преместен в Казанлък, където става офицерски кандидат и инструктор-летец при Въздушните школи на Въздушните на Н. В. войски.
В началото на октомври 1939 г. е командирован в Германия за доставката на самолети Летов-Шмолик-328 „Врана“. На път за България, на 15 октомври 1939 г., малко преди Виена самолетите попадат в условия на гъста мъгла, където машината на Александър Чирпанлиев се сблъсква с друг Летов-Шмолик и се разбива, а той самият загива.
Четири дни по-късно командването на Луфтвафе в Германия провежда тържествена траурна церемония с отдаване на военни почести.

През р. Брегалница, 21 октомври 1944 г.От 15 октомври до 14 ноември 1944 година Четвърта армия провежда Брегалнишко – Струмишката настъпателна операция.

В състав от 5-а и 7-а пехотна дивизия и 2-ра конна бригада, армията под командването на генерал-майор Боян Урумов, настъпва по Горноджумайско – Велешкото оператив¬но направление за нанасяне на осигуряващ удар. Задачата на войските е да овладеят района на Щип и като преградят направленията Струмица – Пехчево и Щип – Кратово да осигурят левия фланг на Българската армия.
Като сломяват една след друга противниковите съпротиви те освобождават градовете Кочани, Струмица, Ново село, Радовиш, Валандово, Щип, и преследват оттеглящия се към долината на р. Вардар противник. На 10 ноември е овладян Велес. На 13 ноември конно-разузнавателният взвод на 5-и пехотен полк влиза в Скопие. В бойните действия загиват 669 български офицери, подофицери и войници.

 

Държавният глава Румен Радев ще отличи с Почетния знак на президента дейци на военната ни авиация

15.10.2024, 09:08

Държавният глава Румен Радев ще отличи с Почетния знак на президента дейци на военната ни авиация днес. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Оттам отбелязват, че церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 се състои в навечерието на Празника на авиацията и Българските военновъздушните сили - 16 октомври.
Генерал (о.з.) Михо Михов ще бъде отличен за приноса му към развитието на Военновъздушните сили и укрепването на отбранителните способности на Република България, както и по случай навършените от него 75 години.
За неговия принос към развитието на българската военна авиация и по случай 75-ата му годишнина с Почетния знак на президента ще бъде удостоен и полковник (о.з.) Владимир Пампоров.
Празникът на авиацията и военновъздушните сили се отбелязва с Разпореждане 400 на Министерския съвет от 1 юни 1963 г., според информация на отдел "Справочна" на БТА. Годишнина от първия в историята на българската авиация и в Европа полет на самолет (1912) с разузнавателна цел в реални бойни условия по време на Балканската война (1912-1913). Освен разузнаване на силите на противника е осъществено първото над стария континент бомбардиране от въздуха в истинска фронтова обстановка. Пилотът поручик Радул Милков и наблюдателят поручик Продан Таракчиев летят със своя "Албатрос" над Одринската крепост, разузнават разположението на резервите и успяват да хвърлят две ръчни гранати над гара Караагач.

 

 

Исторически календар

14.10.2024, 21:56

На 14 октомври 1859 година в Самоков е роден генерал-майор Христо Петрунов (1859 – 1939).

Завършва Военното училище в София (1879) и Офицерската кавалерийска школа в Санкт Петербург (1884).

Служи в 1-ва софийска конна сотня (1879), като адютант-ковчежник в Конвоя на княз Александър І (1880) и ескадронен командир в 1-ви конен полк (1885). По време на Сръбско-българската война (1885) командва 1-ви конен полк, с който се сражава при Цариброд и Пирот. След войната е назначен за почетен флигел-адютант на княз Фердинанд І (1888 – 1890) и зачислен завинаги в списъците на 1-ви конен полк. През 1890 г. става първият инспектор на Конницата в българската войска. От 1892 г. поема командването на Кавалерийската дивизия.

В Първата балканска война (1912 – 1913) е заместник-инспектор на Конницата, а във Втората балканска война (1913) – командир на Македонската полева подвижна конница, с която воюва при Пирот и Ниш срещу сръбските войски.

През Първата световна война (1915 – 1918) командва 3-та дивизионна област (1916).

На 14 октомври 1895 година в Банско е роден полковник Димитър Младенов (1895 – 1951).

Завършва Военното училище в София (1916) и до края на Първата световна война (1915 – 1918) се сражава на Южния фронт в състава на 3-ти гаубичен артилерийски полк. След войната служи в 7-и артилерийски полк. От 1928 до 1933 г. командва батарея в 4-ти артилерийски полк и в Артилерийската школа, след което заема длъжностите завеждащ учебната част на Артилерийската школа (1934), командир на артилерийско отделение в Артилерийската школа (1934 – 1935), командир на 2-ро конно артилерийско отделение (1935), командир на 1-ви дивизионен артилерийски полк (1940).

През 1942 г. поема командването на 15-и дивизионен артилерийски полк, а от 5 септември 1944 г. – на 15-а пехотна охридска дивизия в състава на 5-а армия във Вардарска Македония. Организира оттеглянето на дивизията в довоенните граници като проявява изключителна лична храброст и командни качества. Запазва от обезоръжаване и обкръжение войските на Прилепския гарнизон, които от 9 до 23 септември 1944 г. водят упорита отбрана срещу германските части.

Участва във войната срещу Германия като началник на Артилерийския отдел при Щаба на 4-та армия. В края на декември 1947 г. излиза в запаса. На 17 юли 1948 г. е арестуван и изпратен в лагера Куциян, а по-късно – в Белене, където умира на 20 юни 1951 г. През 1992 г. е реабилитиран. Награден с военен орден „За храброст“ ІV степен 1 клас.

 

Австралия наряза и продаде на части отписани хеликоптери MRH90 Taipan, искани от Украйна

14.10.2024, 21:07

Австралия наряза хеликоптерите MRH90 Taipan, които Украйна поиска, и сега продава резервни части за тях, пише украинското военно издание Defense Express.
MRH90 Taipan е австралийската локализация на френско-германския хеликоптер NHI NH90, разработен от Airbus Helicopters SAS (преди известен като Eurocopter). Още през януари се появи информация, че хеликоптерите са започнали да се режат на скрап, а Airbus Group, компанията майка на Eurocopter, уж иска да купи най-критичните компоненти от тях.
Всичко това се случи на фона на публични изявления на украински официални лица, че Украйна би искала да получи хеликоптери, от които самата Австралия не се нуждае.
"Но в същото време все още остава отворен за всички въпросът кога Австралия всъщност е започнала да преговаря с Airbus за възможна покупка на компоненти от MRH90 Taipan и дали това е действителната причина за отказа да прехвърли тези хеликоптери на нашата държава“, добавя Defense Express.
Известно е, че европейците вече са започнали да получават ключови компоненти от нарязаните австралийски хеликоптери. Говорителят на Airbus Helicopters SAS Аксел Алокио призна, че частите, премахнати от австралийските хеликоптери, вече се "използват в широка програма за поддръжка“ за NH90 и се продават на намалена цена. Казват, че по този начин е било възможно да се реши проблемът с недостига на компоненти за NH90.
"Този ​​формат на техническа поддръжка е особено показателен на фона на предишни доклади, че NH90 се счита за проблематичен, но сега има потенциални поръчки за до 100 от тези хеликоптери, които могат да бъдат финализирани в рамките на 18 месеца, по-специално поради поръчки от страни в Близкия Изток“, допълват анализаторите.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Отбелязахме 57 години от създаването на Централната ракетно - техническа база в Ловеч

14.10.2024, 20:23

Днес във военно хормирование 24480-Ловеч,  бяха отбелязани 57 години от създаването на Централната ракетно - техническа база. На тържеството дойдоха бившите началници  полковник от запаса Мирчо Раевски, полковник от запаса Тошко Костов,  полковник от запаса Гриша Генов, подполковник  от запаса Теодоси Томанов, служилите членове от клуб ”Ракетчик” – Гуровото  и  майор от запаса Николай Василев от Военния клуб. „
Участниците бяха поздравени от майор Дончо Игнатов, началник на формированието. Слово за историята  и значението на създадената преди 57 години база произнесе бившият началник полковник от запаса Гриша Генов, председател на Областния съвет на СОСЗР-Ловеч. Бяха положени цветя на „Паметната плоча”, на създателите на базата. Офицерът от запаса Стефан Ботев, почетен председател на клуб ”Ракетчик”-Гуровото, подари своята книга ”Имаше такава база”, на началника на майор Дончо Игнатов. Започна и подготовката за честване на „70 години  военно формирование 24480-Ловеч, през март - 2025г.
Източник: https://otbrana.com, Милен Тотев

 

В Белене тренираха унищожаване на невзривени боеприпаси

14.10.2024, 17:16

Тактико-специално учение с ротата за унищожаване на невзривени боеприпаси се проведе в 55-ти инженерен полк от състава на Сухопътните войски
В периода от 7 до 11 октомври се проведе полево обучение и тактико-специално учение на ротата за унищожаване на невзривени боеприпаси на военно формирование 54470 – Белене, от състава на полка.
В хода на учението, военнослужещите отработиха задачи по неутрализиране на невзривени бойни припаси и импровизирани взривни устройства, обследване и претърсване на сгради, мостове и водостоци за наличие на импровизирани взривни устройства.
Благодарение на добрата подготовка на военнослужещите задачите бяха изпълнени професионално.
Тактико-специалното учение се проведе под ръководството на командира на военно формирование 54470 подполковник Николай Николаев.
Източник: https://otbrana.com/

 

Утре представят резултатите от проверките на авиационния инцидент

14.10.2024, 17:12

Министерството на отбраната ще представи на пресконференция резултатите от проверките на авиационния инцидент от 13 септември 2024 г. в района на Трета авиационна база в Граф Игнатиево. Пресконференцията ще се проведе на 15 октомври, вторник.
В нея ще участват министърът на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, полковник Петко Василев, държавен експерт в отдел "Разследване на авиационни произшествия и инциденти" в Служба „Военна полиция“.

 

Bild: Германия спира помощта от тежка техника към Украйна

14.10;2024. 09:02

Германия не възнамерява да изпраща повече тежка военна техника в Украйна, с изключение на вече обявеното, съобщи германският Bild, позовавайки се на документи на министерството на отбраната. Това означава, че след доставката на 18 танка Leopard 2 няма да има други, въпреки че Бундесверът разполага с около 300 такива танка, съобщава украинската медия Униан.
Същите планове важат и за други видове техника като бойни машини на пехотата, бронетранспортьори и самоходни гаубици.
„Министерството на отбраната на Германия не вярва, че Украйна ще може да започне контранастъпление в близко бъдеще, за да освободи своите територии“, се допълва в текста на германския вестник.
По време на европейската си обиколка Зеленски представи „Плана за победа“ и две основни искания, включително тези, отправени към германския канцлер Олаф Шолц.
Първото искане се отнася до разрешение за използване на западни оръжия срещу стратегически цели в Русия, за което Украйна се нуждае от повече доставки на оръжия с голям обсег, като системите Storm Shadow от Великобритания, френската Scalp EG и германската Taurus.
Второто искане се отнася до ускоряване на процедурата за приемане в НАТО, съобщава Униан.
Тези искания не бяха посрещнати с ентусиазъм в Берлин и Шолц не ги отхвърли категорично, но и не даде положителен отговор, пише Униан, цитирана от Bild.
Източник: https://trud.bg/

 

САЩ ще разположат система за противоракетна отбрана и около 100 военнослужещи в Израел

14.10.2024, 08:52

Пентагонът обяви, че ще изпрати система за противоракетна отбрана THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) и обслужващия я личен състав в Израел, което се случва когато Израел обмисля ответни атаки срещу Иран, информира "Ню Йорк таймс".
САЩ изпращат на Израел усъвършенствана система за противоракетна отбрана, заедно с около 100 американски войници, които да я обслужват, съобщи Пентагонът. Това е първото разполагане на американски сили в Израел след атаките, извършени там на 7 октомври 2023 г. под ръководството на "Хамас".
Президентът Джо Байдън е наредил на министъра на отбраната Лойд Остин да разположи системата, съобщи в изявление генерал-майор Патрик Райдър, говорител на Пентагона.
Този ход ще постави американските войници, обслужващи наземната противоракетна система, която е предназначен за защита от балистични ракети, по-близо до разширяващата се война в Близкия изток, отбелязва "Ню Йорк таймс".
Вестникът също така информира, че израелските военни са показали на журналисти непосредствено отвъд границата в Южен Ливан складирани експлозиви и мини на "Хизбула", което е доказателство за дълбоко вкоренена военна инфраструктура на движението в района по границата с Израел.
Новината, че САЩ изпращат в Израел батарея за противоракетна отбрана THAAD заедно с около 100 американски военнослужещи, задълбочава американското участие в засегнатия от кризата регион, посочва "Гардиън".
Предишният път, когато САЩ изпратиха такава ракетна система в Близкия изток, беше  непосредствено след атаките на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври миналата година.
На въпроса защо е решил да даде разрешение за разполагането, президентът на САЩ Джо Байдън заяви: "За да защитим Израел“, който обмисля очакваното ответно действие срещу Иран, след като на 1 октомври Техеран изстреля над 180 ракети по Израел.
Говорителят на Пентагона генерал-майор Патрик Райдър описа разполагането като част от "по-широките действия за коригиране, които американската армия предприе през последните месеци", за да подкрепи Израел и да защити американския персонал от нападения от страна на Иран и подкрепяни от него групировки.
Представителите на САЩ не казаха колко бързо системата ще бъде разположена в Израел, а говорителят на израелската армия отказа да предостави график за пристигането й, отбелязва "Гардиън".
По-рано вчера външният министър на Иран Абас Арагчи предупреди, че САЩ излагат на риск живота на своите войници, "като ги изпращат да работят с американските ракетни системи в Израел“. "Макар че през последните дни положихме огромни усилия за овладяване на тотална война в нашия регион, казвам ясно, че нямаме червени линии в защитата на нашия народ и интереси“, написа Арагчи в социалната мрежа "Екс".
За експлоатацията на една батарея THAAD обикновено са необходими около 100 военнослужещи. Тя се състои от шест пускови установки, монтирани на камиони, с осем прехващача на всяка пускова установка и мощен радар.
Рано днес "Хизбула“ заплаши Израел с нови нападения, ако офанзивата на израелските войски в  Ливан продължи.
Източник: bta.bg

 

Китайските военни започнаха нови учения близо до Тайван

14.10.2024, 08:30

Китайските военни започнаха днес нови военни учения "Joint Sharp Sword - 2024B" близо до Тайван, като заявиха, че това е предупреждение срещу „сепаратистките действия на силите за независимост на Тайван“. Те обаче не посочиха дата за приключване на маневрите, което предизвика остра реакция от страна на Тайпе, предаде Ройтерс.
Демократично управляван Тайван, който Китай смята за своя територия, бе готов за нови военни учения близо до острова след речта на президента Уилям Лай по случай националния празник миналата седмица, която Пекин осъди. В нея Лай заяви, че Китай няма право да представлява Тайван, при все че предложи сътрудничество с Пекин.
Източното военно командване на Китай съобщи в изявление рано тази сутрин, че маневрите обхващат Тайванския проток и районите на север, юг и изток от Тайван.
„Учението служи и като строго предупреждение към сепаратистките действия на силите за независимост на Тайван. Това е легитимна и необходима операция за гарантиране на държавния суверенитет и националното единство“, се казва в изявление, публикувано на китайски и английски език.
Командването разпространи карта, показваща девет района около Тайван, където ще се състоят ученията.
Китайските кораби и самолети приближават в „непосредствена близост от различни посоки“ Тайван, като се съсредоточават върху подготовката на патрулите за боеве море-въздух, блокиране на ключови пристанища и райони, атакуване на морски и наземни цели и постигане на всеобхватно превъзходство“, заяви командването. То обаче не съобщи за учения с бойни стрелби или за зони, забранени за полети.
Тайванското министерство на отбраната осъди категорично „ирационалния и провокативен акт“ на Китай и отбеляза, че е изпратило свои сили.
В речта си по случай националния празник Лай обърна внимание на настоящото състояние на отношенията с Китай и твърдата воля за опазване на мира и стабилността и се застъпи за бъдещо сътрудничество при справянето с предизвикателства като изменението на климата, добави министерството.
Източник: bta.bg

 

 

Американският министър на отбраната изрази пред израелския си колега „дълбока загриженост“ от обстрела срещу ЮНИФИЛ

13.10.2024, 09:20

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин изрази пред израелския министър на отбраната Йоав Галант дълбоката си загриженост от съобщенията, че израелски сили са обстрелвали позиции на мироопазващите сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ), предаде Ройтерс.
В разговора с израелския си колега Остин призова да се гарантират безопасността и сигурността както на Временните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ), така и на ливанските въоръжени сили, се казва в изявление на американското министерство на отбраната на САЩ.
Освен това Остин е подчертал „необходимостта от възможно най-скорошно преминаване от военни операции в Ливан към дипломатическо решение“, се посочва в изявлението, цитирано от Асошиейтед прес.
Министърът на отбраната на САЩ добави, че трябва да бъдат предприети и стъпки за справяне с хуманитарната ситуация в Газа, но потвърди „непоколебимия, траен и железен ангажимент на САЩ към сигурността на Израел“.
Източник: bta.bg

 

 

В Йоглав почетоха паметта на загиналите във войните за обединението на България

12.10.2024, 21:40

Паметта на загиналите във войните за обединението на България жители на село Йоглав бе почетена на 10 октомври на възпоменателна церемония по случай шестата годишнина от издигането на паметника на загиналите йоглавчани, съобщават от Община Ловеч. В нея се включиха зам.-кметовете на Община Ловеч Цветелин Винчев и д-р Алдин Начков. Сред гостите бяха още областният управител Дора Стоянова, генерал-майор Красимир Кънев, командир на Съвместното командване на силите, представители на Съюза на ветераните от войните на България, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, общински съветници.
„Тук е непоколебимият дух на героите, хората с висша отговорност пред съдбата на България и родното село. Да помним миналото и да го предаваме на поколенията, за да имаме бъдеще“, заяви в приветственото си слово кметът на Йоглав Анелия Ангелова. „Както днес сме тук, свели глави пред героизма и саможертвата, нека се обединим за по-добро бъдеще на децата и родината ни“, изтъкна зам.-кметът на Ловеч Винчев.
Организатори на  събитието са кметството в Йоглав, Народно читалище „Пробуда – 1926 г.“, инициативният комитет за построяване на паметника, Обединени сдружения за граждански контрол, Съюзът на ветераните от войните на България.
Отслужена бе панихида за упокоение душите на героите и бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност. Специални гости на честването бяха чизпълнители от Представителния ансамбъл на въоръжените сили.
Отдали живота си за свободата на България са 14 йоглавчани. Паметникът е открит на 10 октомври 2018 г., финансирането е осигурено от Министерството на отбраната и Цветан Ночев, председател на инициативния комитет за изграждане на паметника и на Обединени сдружения за граждански контрол. Архитектурният проект е изработен безвъзмездно от покойния вече арх. Миломир Богданов. В помощните дейности по строежа на паметника и подготовката на откриването се включват много родолюбиви жители на селото.
По традиция всяка година на тази дата се провежда възпоменателно тържество.
Поздравителни адреси домакините получиха от президента на Република България Румен Радев, от началника на Военната академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Стайко Прокопиев и началника на Висшето военно училище „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски.
Източник: https://otbrana.com/

 

Kурс по антарктическа навигация във ВВМУ

12.10.2024, 21:33

Контраадмирал Марсело Тарапов - генерален директор по военноморска подготовка и обучение на Военноморските сили на Аржентина и почетен професор на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“, провежда 6-дневен курс по антарктическа навигация в Морско училище.
Темите, които ще бъдат засегнати по време на курса, са:
- Наука за ледовете в Антарктида и класификацията им;
- Планиране на експедиции в Антарктида, препоръчителни маршрути, използване на радиолокационна станция;
- Правила за безопасност, спасяване и оцеляване в полярни условия. Оказване на първа помощ;
- Опит от двете български експедиции. Законодателство, свързано с Антарктида.
Ще бъдат дадени практически съвети за използване на корабни лодки.
В курса участват офицери от Щаба на ВМС, офицери от катедра „Корабоводене“ към ВВМУ, офицери от екипажа на българския военен научноизследователски кораб № 421 „Св. св. Кирил и Методий“, гости от Румъния и Турция.
Източник: https://morskivestnik.com/

 

Отбелязаха 140 години от създаването на 8-ми пехотен приморски полк

12.10.2024, 20:19

Регионалният клон  „8-ми пехотен Приморски полк“ към Национално дружество „Традиция“, Регионалният исторически музей във Варна и Военноморските сили на Република България, със съдействието и подкрепата на Община Варна, организираха на 12 октомври 2024 г. военен ритуал за отдаване на почит и поднасяне на венци и цветя по случай 140-та годишнина от създаването на варненския полк, чиято славна история е увековечена с величествен монумент в централната част на града.
Ритуалът, в който участваха представителна група на членове на регионалния клон на Национално дружество „Традиция“, Представителният духов оркестър, почетен караул и венценосци от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, се проведе пред „Портал-паметника на 8-ми пехотен Приморски полк“.
Строят на почетния караул беше приет от флотилен адмирал Ваньо Мусински, заместник-командир на Военноморските сили.
Пред паметника, на който са изписани имената на загиналите за Родината вòйни от полка, да отдадат своята почит и признателност към героизма им, бяха дошли кметът на Община Варна, председателят на Общинския съвет, заместник-областния управител на област Варна, кметове на райони, представители на областната и общинска администрации, членове на военно-патриотични и родолюбиви организации и съюзи, на политически партии, представени в Народното събрание, граждани.
Слово по случай годишнината и славния боен път на полка произнесе управителят на регионалния клон към Национално дружество „Традиция“ инж. Христо Станев.
Свещеници от Варненска и Великопреславска Света митрополия отслужиха заупокойна молитва. Ритуалът продължи с едноминутно мълчание в памет на загиналите за България и поднасяне на венци и цветя.
След изпълнение на химна на Република България, почетният караул и оркестърът преминаха в тържествен марш пред паметника.
Източник: https://otbrana.com/

 

ПВО и артилерия: Шолц анонсира огромна военна помощ за Украйна

12.10.2024, 13:48

Германия ще отпусне пакет от военна помощ в размер на 1,4 милиарда евро в подкрепа на усилията на Украйна в областта на отбраната. Това е обявил канцлерът Олаф Шолц на съвместен брифинг с украинския президент Володимир Зеленски, предава УНИАН.
"До края на годината ще предоставим на Украйна още един пакет на стойност 1,4 млрд. евро с подкрепата на нашите партньори от Белгия, Дания и Норвегия", е подчертал Шолц.
По-специално този пакет ще включва оборудване за противовъздушна отбрана Iris-T, Skynex, зенитни системи Gepard, самоходни артилерийски установки, бронирани машини, бойни дронове, радари и боеприпаси.
"И през следващата година ще продължим да оказваме военна подкрепа на Украйна - вече сме предвидили 4 млрд. евро в бюджета си. Това е пряка двустранна военна помощ", е заявил Шолц.
Германският канцлер е посочил също така, че страните от Г-7 предоставят на Украйна допълнителен заем от 50 млрд. евро през тази година в съответствие с решението на срещата на върха на Г-7 в Пулия.
Освен това, както е отбелязал Шолц, Германия вече е предоставила на Украйна нов цялостен пакет военна помощ на стойност 600 млн. евро. Тази помощ включва петата система за противовъздушна отбрана Iris-T SLM, БМП, танкове, гаубици, боеприпаси и безпилотни летателни апарати.
Шолц е заявил, че предоставянето на военна помощ на Украйна продължава, а системите за противовъздушна отбрана остават централен елемент.
"Наскоро предоставихме допълнителни 170 млн. евро за бързо отстраняване на най-тежките аварии и възстановяване на топло- и електроснабдяването“, е допълнил Шолц.
Канцлерът е уверил, че Украйна може да разчита на подкрепа.
"Това е ясен сигнал към Путин: играта с времето няма да донесе нищо! Ние ще продължим да подкрепяме Украйна и в бъдеще", е подчертал Шолц.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Гръцкият министър на отбраната Дендиас посети учението на НАТО Ramstein Flag 2024 в Андравида

12.10.2024, 12:36

Министърът на националната отбрана на Гърция Никос Дендиас посети в петък многонационалното учение на НАТО Ramstein Flag 2024, което се проведе във военновъздушната база Андравида, съобщи АНА-МПА специално за БТА.
В публикация в платформата „Екс“ Дендиас изтъкна значението на „съюзническо учение с участието на 89 изтребителя и 12 самолета за поддръжка от 13 страни, които действат от военновъздушната база Андравида“. Той отбеляза още, че „изборът на Гърция от НАТО като страна домакин подчертава нейното геостратегическо значение“.
Във втора публикация в „Екс“, заедно със снимка на себе си и военното ръководство пред изтребители „Рафал“ и F-35, Дендиас написа: „Пред изтребител „Рафал“ и – в близко бъдеще –  F-35 на Гръцките ВВС заедно с командването на въоръжените сили“.
Източник: bta.bg

 

Embraer достави седмия ВТС C-390на бразилските ВВС

12.10.2024, 10:00

На 27 септември 2024 г. Embraer достави седмия военно-транспортен самолет (ВТС) C-390 Millennium на Първа ескадрила на Първа авиогрупа (1º/1º GT) на бразилските ВВС, базирана в авиобаза Galeão в Рио де Жанейро. Това съвпадна с честванията на 5 години от началото на експлатацията на C-390 в бразилските ВВС. За този период самолетът се доказа своя капацитет, надеждност, производителност и способност да изпълнява широк кръг от военни и хуманитарни мисии по целия свят – от транспортиране на доставки в разгара на кризата с COVID, участие в международни мисии и учения до извършване на зареждане с гориво във въздуха, репатриране на бразилски граждани и борба с горски пожари.
С максимален полезен товар от 26 т, максимална скорост от 470 възла и най-съвременни системи, C-390 е най-добрият самолет в своя клас. Неговите мощни двигатели, големият товарен отсек, оборудван със задна рампа и здравият колесник му позволяват да изпълнява най-предизвикателни мисии, включително от грунтови писти.
C-390 Millennium може да изпълнява широка гама от военни и граждански мисии като транспорт на товари, персонал и машини, мироопазващи операции, специални операции, хуманитарна подкрепа, медицинска евакуация, търсене и спасяване, пожарогасене, дозареждане с гориво „въздух-въздух“ и управление на бедствия.
Благодарение на своите водещи характеристики, ефективност на разходите и гъвкавост, C-390 бе избран от Бразилия, Португалия, Холандия, Австрия, Чехия и Южна Корея.
Настоящият флот от самолети C-390 има вече над 14 000 летателни часа, със степен на готовност за мисии от 93% и степен на изпълнение на мисията от над 99.
Източник: https://armymedia.bg, Димитър Ставрев

 

Исторически календар - 12 октомври 1884 година

12.10.2024, 09:38
Подполковник Константин Дончев, командир на 1-ви пехотен полк, Страцин, октомври 1944 г.На тази дата е формиран 1-ви пехотен софийски полк. С въвеждането на полковата организация в българската войска от състава на 1-ва пехотна софийска дружина, 5-а пехотна тетевенска дружина и 6-а пехотна плевенска дружина е създаден 1-ви пехотен софийски полк. Заради устремеността и подвизите му народът го нарича „железен“. Неговите войници, водени от храбри подофицери и офицери, воюват за братята си българи в Тракия, Македония и Добруджа, изписвайки с кръв, любов и героизъм новата история на България.
През Сръбско-българската война (1885) полкът с командир капитан Христо Попов се сражава срещу Моравската и Дринската дивизия в боевете при Алдомировци, Гургулят, Бански дол, Зли дол и Пирот. За проявена храброст полковото знаме е наградено с Възпоменателен медал за Сръбско-българската война.
В Балканските войни (1912 – 1913) Софийци под командването на полковник Иван Мотикаров воюват при Гечкенли, Селиолу, Люлебургаз, Бунархисар, Чаталджа, Кадъкьой, Градоман, вр. Бубляк и по долината на р. Струма. В ожесточените и кръвопролитни боеве загиват геройски капитан Тодор Ночев, капитан Васил Гужгулов, капитан Лазар Пенев, поручик Иван Атанасов, поручик Александър Митев и много други. По време на Първата световна война (1915 – 1918) полкът, командван от полковник Георги Долапчиев (1915 – 1916) и полковник Велизар Лазаров (1916 – 1918), води успешни бойни действия в долините на реките Нишава и Българска Морава (1915), сражава се на Добруджанския фронт при Тутракан, Кубадин, р. Серет (1916) и в отбранителните действия на Южния фронт край Битоля, Ресен и кота 1248 (1917 – 1918). За героизма и себеотрицанието на полка знамето му е удостоено с лентата на войнишкия знак на І степен на ордена „За храброст“.
В заключителния етап на Втората световна война воюва при Страцин, Крива паланка и Куманово (1944). В сражението при Страцин полкът попада в обкръжение и се отбранява героично в продължение на една седмица. На третия ден от боевете командирът на полка подполковник Константин Дончев съобщава в щаба на 1-ва дивизия: „Полкът е атакуван от три страни. Нямам нито един снаряд за отделението и нито една мина за минохвъргачките. Духът е висок. Ще задържим позицията“. Записал славни страници в своята история 1-ви пехотен софийски полк остава в паметта на поколенията с героизма и жертвоготовността на войниците и офицерите си в името на България.

Марш на 3-ти пехотен бдински полк край с. Цапари, Битолско, 1917 г.На същата дата е формиран и 3-ти пехотен бдински полк. Създаден с указ № 41 на княз Александър І от състава на 7-а ломска, 9-а берковска и 15-а свищовска пехотна дружина, полкът прославя името си във войните за национално обединение.
Негов първи командир е руският офицер подполковник Маслов, а от 21 септември 1885 г. – капитан Марин Маринов.
През Сръбско-българската война (1885) влиза в състава на Трънския отряд от Западния корпус и се сражава при Врабча (3 ноември), Сливница (5 – 7 ноември) и Три уши (7 ноември), където капитан Маринов е тежко ранен и по-късно умира. За проявения от Бдинци героизъм полковото знаме е наградено през 1891 г. с Възпоменателен медал за Сръбско-българската война.
По време на Първата балканска война (1912 – 1913) полкът воюва при Лозенград (9 – 11 октомври), Люлебургаз – Бунархисар (15 – 19 октомври) и Чаталджа (4 – 5 ноември), където загива командирът полковник Георги Тенев.
През Първата световна война (1915 – 1918) Бдинци се сражават в Моравската (1 – 25 октомври) и Косовската операция (1 – 24 ноември 1915), водят боеве на Южния фронт в Баба планина и при Червената стена. След подписване на Солунското примирие (29 септември 1918) 3-ти пехотен полк остава в заложничество, а бойното му знаме е спасено от плен благодарение на командира полковник Минчо Сотиров и знаменосеца подофицер Ангел Петров. През декември 1920 г. полкът е реорганизират в дружина. На 31 октомври 1926 г. знамето е наградено с „Гривна за спасяване“, а спасителите му – със „Знак за спасяване на знаме“.
Трети бдински пехотен полк е формиран отново през 1928 г., но до 1935 г. продължава да носи явното наименование „дружина“. На 3 октомври 1937 г., по време на маневрите край Попово, Бдинци се прощават със старото си бойно знаме, водило ги по прашните и кървави пътища на четири войни, и получават новото си бойно знаме.
През Втората световна война 3-ти пехотен полк е на Прикриващия фронт (1940 – 1941) и в състава на 5-а армия в Македония (1941 – 1942). От септември 1944 г. се включва във Видинския отряд и с 22-ри и 23-ти граничен участък отбранява граничната линия северно от Белоградчик до р. Дунав.

 

 

Германия трябва значително да увеличи разходите си за отбрана, смята германски генерал от НАТО

11.10.2024, 21:12

Германия трябва да увеличи значително разходите си за отбрана, каза генерал Кристиан Бадия от германските военновъздушни сили и заместник върховен съюзен главнокомандващ по трансформацията в НАТО, цитиран от ДПА.
Той препоръчва разходите да се увеличат с 50% спрямо сегашния бюджет за отбрана. Средствата за армията би трябвало да достигнат 3% от брутния вътрешен продукт на Германия, което е над препоръчания минимум на НАТО от 2%, каза Бадия пред вестник „Зюддойче Цайтунг“.
„Два процента не са достатъчни за Германия. Посоката трябва да е 3%“, твърди генералът.
Германия изпитва затруднения да достигне минималната цел от 2% от БВП, дори и с помощта от специалния фонд от 100 милиарда евро за въоръжените сили, който беше обявен след инвазията на Русия в Украйна през 2022 г.
За достигане на 3% от БВП ще са нужни допълнителни 40 млрд. евро разходи за отбрана, което може да се окаже непосилно поради икономическите проблеми на Германия.
В най-новото предложение за бюджет на канцлера Олаф Шолц се разпределят 53,25 млрд. евро за отбрана, което представлява увеличение от само 1,3 млрд. евро.
Германският вестник „Велт ам зонтаг“ съобщи за плановете на НАТО да увеличи броя на бойните си части в отговор на руската заплаха.
В доклада се предполага, че Министерството на отбраната в Берлин въз основа на минималните изисквания на НАТО за способности, ще трябва да се добавят пет до шест допълнителни бригади към десетте бригади, които вече са ангажирани в германските сухопътни войски, от 2031 г. ще трябва да се добавят пет до шест допълнителни бригади.
Следователно общият брой на бригади в алианса трябва да се увеличи от 82 на 131. Една германска бригада обикновено се състои от около 5000 души.
Германският министър на отбраната Борис Писториус многократно е призовавал за значително увеличение на разходите за отбрана и е заявявал, че са нужни по-значителен брой военнослужещи.
Германия работи по проект за нов тип наборна военна служба.
Източник: bta.bg

 

Курсанти и резевристи в НВУ „Васил Левски“ положиха военна клетва в Шумен

11.10.2024, 20:32

Тържествен ритуал по полагане на военна клетва на възпитаници на Националния военен университет „Васил Левски“ (НВУ) се състоя днес в Шумен. Пред сградата на общината клетва да са верни на Родината положиха 130 курсанти и 79 резервисти, съобщава Шум.бг.
На ритуала присъстваха зам.-министърът на отбраната Радостин Илиев, военни, областният управител Бейнур Ахмед, кметът Христо Христов и екипът му, представители на висши учебни заведения, близки на курсантите.
„Полагането на военна клетва има своята тържественост, емоционалност и празничност. Това е стара войнска традиция, символизираща предаността ни към Родината и българския народ. Тя е въплъщение на почтеността, доблестта и честта на всеки един български военнослужещ.
Уважаеми курсанти, предстоят ви пет години, в които ще преминавате различни изпитания. И при всяко от тях не забравяйте, че вие сте положили клетва, клетва пред българския народ. България има нужда от хора като вас, които да са факли, които да са пътеводна светлина на целия народ. Хора, които жертват времето си, част от свободата си, за да постигнат друга по-висша цел – да опазят нашата България“, каза в поздравителното си слово бригаден генерал Иван Маламов, началник на НВУ.
След полагането на клетвата курсантите и хората, които започват служба в доброволния резерв бяха поздравени от кмета на Шумен Христо Христов и от зам.-министъра на отбраната Радостин Илиев.

 

Вестник "Българска Армия", брой 41 (2024), 11 октомври, 2024 годинa (pdf)

 

Фестивал на военните духови оркестри от Сухопътните войски в Горна Оряховица

11.10.2024, 13:35

След 5 годишно прекъсване, на 10 октомври вечерта, традицията за ежегоден фестивал на военните духови оркестри от Сухопътните войски беше възстановена в Горна Оряховица. Часове по-рано площад "Георги Измирлиев" се препълни от нетърпеливи жители и гости на града, събщават от КСВ.
Официални гости на събитието бяха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Йорданов, кметът на Община Горна Оряховица Николай Рашков, командири формированията от Сухопътните войски, представители на общински организации.
Началото на прегледа беше поставено с изпълнението на химна на Република България и химна на Българската армия едновременно от всички участващи оркестри и продължи с индивидуалните програми на участниците - Представителния духов оркестър на Сухопътните войски, фестивален духов оркестър съставен от военните духови оркестри на 2-ра механизирана бригада - Стара Загора и Национален военен университет "Васил Левски", военните духови оркестри на 61-ва механизирана бригада - Карлово, на Център за подготовка на специалисти - Сливен и на любителски духов оркестър на 55 инженерен полк - Белене.
В дух на патриотизъм и добро настроение в центъра на Горна Оряховица се изви голямо Дунавско хоро, а ръка за ръка, сплотени се хванаха местните жители и всички участници от формированията на Сухопътните войски, които вече втори ден мерят майсторски умения в Заключителния етап на любителското художествено творчество в Сухопътните войски през 2024 година.

 

Турция очаква „положителни сигнали“ от Берлин за покупката на 40 изтребителя

11.10.2024, 09:03

Турското правителство очаква Германия да даде възможност за напредък в отдавна обсъжданата покупка на 40 изтребителя „Юрофайтър“ (Eurofighter), казаха източници, запознати с въпроса, пред агенция ДПА в четвъртък.
Анкара очаква „положителни сигнали от Германия“ по темата, заявиха източниците, добавяйки, че все още се водят „технически разговори“.
Германското министерство на икономиката отказа коментар на въпрос от ДПА.
Турция се надява да повиши отбранителните си способности с 40 изтребителя от тип „Юрофайтър Тайфун“ (Eurofighter Typhoon). Германия участва в производството на тези изтребители и е необходимо одобрението на Берлин за експортна сделка.
От миналата година Турция настоява да получи одобрение от Германия за покупката. Турският министър на отбраната Яшар Гюлер тогава заяви, че Анкара вече има одобрението на Обединеното кралство и Испания, останалите участващи в производството.
Германското новинарско списание „Шпигел“ (Der Spiegel) през уикенда съобщи, че германското правителство може би се готви за промяна на курса в износа на оръжия за Турция.
Според информацията на списанието Берлин е одобрил износ на оръжие на стойност няколкостотин милиона евро за партньорката от НАТО Турция – включително 100 противовъздушни ракети и торпеда за турския флот и пакети с материали за модернизацията на турските подводници и фрегати.
Германското министерство на икономиката не пожела да потвърди информацията, когато беше попитано, съобщи ДПА
До неуспешния военен преврат в Турция през 2016 г. Германия одобряваше мащабен износ на оръжия за страната. Германският износ на оръжие за Турция значително намаля след опита за преврат и нахлуването на Турция в Северна Сирия.
За цялата 2023 г. е имало около 17 турски заявления за внос на оръжие на обща стойност 1,22 милиона евро, според информация от германското правителство.
Източник: bta.bg

 

Отбелязваме бойното кръщение на българската брегова артилерия

11.10.2024, 08:54

На днешната дата, 11 октомври 1912 г., става бойното кръщение на българската брегова артилерия.
Началото на флотската брегова артилерия на Черно море е поставено през 1906 г. със закупуването на една двуоръдейна 240-мм батарея от френската фирма „Шнайдер“. Монтажът на оръдията в местността Св. Никола (днес „Почивка“) край Варна започва през 1909 г., а през 1910 г. се провеждат първите изпитателни стрелби. Бойното кръщение на бреговата артилерия е по време на Балканската война.
За този епизод от войната, изследователят на морската и бреговата ни артилерия полковник Петко Велев пише: „На 11 (24) октомври турският крайцер „Меджидие“ навлиза в залива и в далекобойността на батареята, но извън минното заграждение. Железов командва „залп!“ с 240 мм батарея. Точността на попаденията е респектираща. Един от снарядите пада близо до кораба – къс, а другият много близо до кораба – дълъг. На артилерийски език това се нарича – целта е накрита на вилка. Противниковият крайцер прави рязък ляв завой и с обратен курс започва бързо отдалечение. При дадения втори залп корабът вече е излязъл извън възможностите на батареята и снарядите не го достигат … Крайцерът отговаря на огъня, но те не достигат позицията и падат във водата на неколкостотин метра пред батареята.
Това е първият, единствен и последен двубой на тази батарея с противников кораб. Макар и кратък, той изиграва решаваща роля за промяна на практическите задачи на ескадрата и нейната тактика. За командването на същата става ясно, че пред Варненския залив има създадена солидна минно-артилерийска позиция, която не може да бъде преодоляна, че собствените им оръдия, поради голямото им (над 20 годишно) износване, са загубили далекобойност, която е по-малка от тази на батареята, че точността на огъня на батареята и мощните 180 кг снаряди са опасни за навлизане по-дълбоко в залива. Поради това задачата за осигуряване на военните превози от Кюстенджа до Босфора не може да се изпълни чрез унищожаване на нашите миноносци в пристанището и тактиката им се променя. Скоро ескадрата турски кораби се изтегля далече зад н. Калиакра за непосредствена охрана на конвоите, където според тях нашите миноносци не биха рискували да се появят…“
Така бреговата батарея се включва ефективно в защитата на Варна. Днес едно от двете оръдия на батареята е експонат на Военноморския музей.

 

 

Швейцария се съгласи да изчака своя оръжейна поръчка от Германия, с приоритет е друга държава

10.10.2024, 21:06

Швейцария се съгласи да изчака до 2026 г., за да получи поръчаните от нея противотанкови гранатомети RGW 90, които се произвеждат от германската компания Dynamit Nobel Defence GmbH. Така Швейцария отстъпва реда си за изпълнение на поръчката, а Германия възнамерява с приоритет да изпълни подобна поръчка и да предаде тези оръжия на Украйна. Това съобщават от швейцарското правителство (Федералният съвет), като смятат, че тази позиция не противоречи на неутралния статут на конфедерацията.
Министерството на отбраната на Швейцария "се съгласи да размени датите на доставка с Германия", отбелязват от Берн, подчертавайки, че става въпрос за последната партида гранатомети RGW 90, поръчани за производство от Dynamit Nobel Defence GmbH. Първите две партиди Швейцария вече е получила.
От своя страна, Германия "възнамерява да предаде тези оръжия на Украйна". В резултат на "размяната на датите за доставка, Швейцария ще получи военната си поръчка до края на 2026 г.", което е с около година по-късно от предвиденото в първоначалното споразумение.
"Размяната на датите за доставка (на оръжието) може да се осъществи при спазване на неутралитет", твърдят от швейцарското правителство. От там смятат, че това е "обичайна практика". Берн припомня, че през 2022 г. на Великобритания е отстъпен приоритета за получаване на партида противотанкови системи NLAW.
"Искания от този тип дават възможност на Швейцария да подкрепя основните си партньори в отделни случаи, без да нарушава принципа на неутралност", смята Федералният съвет. По този начин страната "потвърждава намерението си да укрепва международното си сътрудничество по въпросите на политиката за сигурност", твърди швейцарското правителство.
Източник: https://money.bg/

 

Тестването на водещата френска фрегата тип Amiral Ronarc'h FDI започна

10.10.2024, 20:50

Съобщава се, че на 7 октомври 2024 г. водещата френска многоцелева фрегата от ново поколение D 660 Amiral Ronarc'h от типа FDI (Frégates de Défense et d'Intervention) за първи път е била изведена в открито море от Лориен за заводски морски ходови изпитания. Корабът е построен от френската корабостроителна асоциация Naval Group и трябва да бъде предаден на френския военен флот през 2025 г.

 

НАТО започва в понеделник ежегодните си ядрени учения, съобщи Марк Рюте

10.10.2024, 20:06

НАТО ще даде в понеделник начало на ежегодните си ядрени учения "Steadfast Noon", заяви днес генералният секретар на алианса Марк Рюте, цитиран от Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че маневрите ще се проведат на фона на изострената ядрена риторика от страна на руския президент Владимир Путин.
Изтребители Ф-35А и бомбардировачи Б-52 ще са част от близо 60 летателни апарата от 14 държави, които ще участват в ученията.
„В един несигурен свят е жизненоважно да тестваме отбраната и да я засилим, така че противниците ни да знаят, че НАТО е в готовност, че има способността да реагира на всяка заплаха“, заяви Рюте в Лондон след среща с британския премиер Киър Стармър и украинския президент Володимир Зеленски.
„В частност ученията ще се фокусират върху Великобритания, Северно море, но също ѝ върху Белгия и Нидерландия“, допълни той.
По време на маневрите, които ще продължат две седмици, няма да се използват реални оръжия, но около 2000 военни ще симулират мисии, при които бойни самолети ще пренасят американски ядрени глави, казаха служители на НАТО.
След руската пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Путин на няколко пъти предупреди Запада за потенциални ядрени последици. Миналия месец той обяви, че страната му може да използва ядрено оръжие, ако бъде атакувана с конвенционални ракети и че Русия ще приеме за общо всяко нападение срещу нея, подкрепено от ядрена сила.
Служителите от НАТО подчертаха, че ученията не са отговор на скорошните изявления от Москва и че ученията се провеждат всяка година вече повече от едно десетилетие.
„Не правим постоянни промени според това дали нещо е казано или не в точно определен ден“, заяви Ангъс Лапсли, помощник-генерален секретар на НАТО по отбранителната политика и планирането. Той допълни, че такива учения са важни за демонстрация на ядрените способности на НАТО и за възпирането на атаки.
„Искаме да възпираме всеки противник и Русия по принцип по няколко различни начина, включително с конвенционални средства. Но те винаги са били подчертавани с ядреното възпиране“, заяви Лапсли пред репортери в централата на НАТО в Брюксел. Той допълни, че в момента алиансът е сериозно фокусиран върху това ядреното му възпиране да бъде надеждно и сигурно.
Източник: bta.bg

 

Какво промени правителството в Правилника за прилагане на ЗОВСРБ?

10.10.2024, 16:12

Министерския съвет прие вчера Постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), приет с ПМС № 46 от 2010 г.
С акта на Министерския съвет се правят изменения и допълнения в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ППЗОВСРБ), като разпоредбите му се синхронизират с измененията и допълненията в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), обн. в ДВ бр. 2 и 38 от 2024 г., както следва:
1. изменя се чл. 65, ал. 3 по отношение на случаите, в които задължително се сключват допълнителни споразумения за поемане на задължения за изпълнение на военна служба от военнослужещите;
2. създава се нова разпоредба - чл. ЗЗв, с която се определят реда и условията за използването на възможността, създадена с чл. 156, ал. 4 от ЗОВСРБ, с която се дава възможност в интерес на службата военнослужещите от Българската армия, които заемат длъжност повече от три години да се преназначават на длъжност в съответствие с придобитата от тях квалификация на длъжност в същото или в по-високо длъжностно ниво във военно формирование от Българската армия с дислокация в същото населено място;
3. в разпоредбата на чл. 77, ал. 1 отпада изискването за влязъл в сила акт на органите по чл. 141, ал. 3 от ЗОВСРБ, въз основа на който да бъде прекратен договорът за военна служба, с оглед предвиденото от законодателя предварително изпълнение на експертното решение по годността за военна служба, съответно на заключението за психологическа пригодност;
4. определя се ред за приемане на военна служба на курсантите, отстранени от обучение по ред, определен с правилниците на висшите военни училища, или напуснали по собствено желание по време на обучението, както и се урежда изрична процедура за курсантите, обучавани за нуждите на Министерството на отбраната, отстранени от обучение или напуснали по собствено желание по време наобучението в периода от 05.01.2024 г. до влизане в сила на това постановление, приети, съответно неприети на военна служба на длъжности, изискващи войнишки (матроски) звания;
5. в изпълнение на чл. 288 от ЗОВСРБ се прецизират разпоредбите на чл. 132, 133 и 134 от ППЗОВСРБ, като се създават ред и условия цивилните служители по трудово и служебно правоотношение да бъдат награждавани с отличия и награди, в това число с наградни знаци, парични и предметни награди, от министъра на отбраната или от оправомощено от него длъжностно лице.
Чрез промяна в разпоредбата на чл. 19 от ППЗОВСРБ е завишен с една година минималният срок за престояването във военно звание на военнослужещите сержанти (старшини), офицерски кандидати и старши офицери като по този начин се осигурява плавност за израстване в кариерата им.
С цел усъвършенстване и постигане на яснота при прилагането на определени разпоредби в ППЗОВСРБ, както и с оглед обстоятелството че част от тях, регламентиращи изпълнението на военна служба в национален и коалиционен формат, не отговорят напълно на променената стратегическа среда за сигурност и произтичащите от това промени в развитието на способностите на НАТО за отбрана, са направени и промени, чрез които:
- кадетите, които са прекъснали обучението или не са издържали държавните изпити на редовната и поправителната сесия да може да се назначават не само на войнишки, а и на матроски длъжности;
- планът за развитие на висшия команден състав да се разработва в интерес и съгласно потребностите и на военната служба;
- процедурите за подбор за заемане/освобождаване на длъжности в международни организации и инициативи на и извън територията на страната да осигуряват попълването на нарастващия брой квотни национални длъжности. С предвидените изменения и допълнения ще се даде възможност за своевременно реагиране на изменения в структурите на НАТО и ще се повиши ефикасността на използване на наличните човешки ресурси;
- да се създаде възможност освен министърът на отбраната и оправомощено от него длъжностно лице да може да взема военнослужещи в разпореждане по специален щат за времето на обучение в квалификационен курс;
- да се прецизират разпоредбите, в които е регламентирана процедурата за. прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба на военнослужещи на основание чл. 165, ал. 1, т. 7 или 13 от ЗОВСРБ;
- да се доразвият, разпоредбите, регламентиращи продължаване на обучението на военнослужещи, завърнали се от участие в мисия на или извън територията на страната, както и условията за обучение на офицерите в стратегически курс;
- да се създадат възможности военнослужещи с висше медицинско образование да кандидатстват за придобиване не само на военномедицинска, но и на неклинична специалност, по която Военномедицинска академия е акредитирана;
- прецизира се уредбата, с която са регламентирани изключенията при определянето на длъжности в Регистрите на вакантните длъжности за военнослужещи, с цел в тях да се обявяват длъжностите от административни звена на Министерството на отбраната, структури на пряко подчинение на министъра на отбраната и военни формирования от Българската армия, където некомплекта е критично висок. По този начин ще се даде възможност за намаляването на този некомплект по време на годишното разместване на военнослужещите.
С § 50 от Преходните и заключителни разпоредби на приетото постановление на Министерския съвет се правят изменения и допълнения в Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, приет с ПМС № 309 от 14.12.2018 г., чрез които:
- академичната длъжност „Професор“ от кариерна област „професионална“/кариерно поле „професионално“ да може да се заема от офицери, притежаващи военно звание от „капитан“ („капитанлейтенант“) до „полковник“ („капитан I ранг“);
- академичната длъжност „Доцент“ от кариерна област „професионална“/кариерно поле „професионално“ да може да се заема от офицери, притежаващи военно звание от „старши лейтенант“ до „полковник“ („капитан I ранг“);
- академичната длъжност „Главен асистент“ от кариерна област „професионална“/кариерно поле „професионално“ да може да се заема от офицери, притежаващи военно звание от „старши лейтенант“ до „подполковник“ („капитан II ранг“).
С цел успешно приключване на процесите по преназначаване на военнослужещи и/или повишаване във военно звание за 2024 г., както и осигуряване на период от време за прогнозиране на кариерното развитие на заинтересованите военнослужещи и за планиране на процесите по преназначаване на военнослужещи и/или повишаване във военно звание по време на годишното разместване през 2025 г., е предвидено § 50 от ПЗР на Постановлението на МС да влезе в сила от 1 декември 2024 г., а § 2 и § 43 - от 1 юли 2025 г.

 

Няма добър и лош пистолет, важен е стрелецът

10.10.2024, 09:15

Чешкият СZ-75/85 е удбоен и надежден
Това е едно от най-успешните творения на чешките оръжейници. Пистолетът е създаден през 80-те години на миналия век с калибър 9×19 мм. Удобство, надеждност и простота на дизайна донася на това оръжие доста голяма популярност на запад. CZ-75/85 има отлична далекобойност и точна стрелба, а също така и много добра пробивна способност. Поради това броят на продадените копия от него е почти колкото на „Колт”.

Командоси от 7 държави гърмят с Heckler & Koch USP
Този пистолет е изработен от немската фирма Heckler & Koch в началото на 90-те години. През 1993 г. той е приет на въоръжение в Бундесвера и има голям брой модификации. Heckler & Koch USP е считан за едно от най-подходящите оръжия за специалните части и полицията. Той е изключително надежден и непретенциозен, има много точна стрелба. Оръжието може да се използва във всяка среда – и при голям студ, и при жега, не му влияе замърсяване или удар. Heckler & Koch USP е на въоръжение в спецчастите на Германия, САЩ, Италия, Франция, Украйна, Полша и Япония. В особеностите на пистолета трябва да се отбележат универсалната рама и буферната система за намаляване на триенето, както и възможността за бърза смяна на калибъра на боеприпаса.

„Стечкин“ пуска и откоси като автомат
„Стечкин“ е един от доста популярните пищови в света. Изработен е в СССР в края на 40-те. АПС (автоматичен пистолет Стечкин) използва патрон калибър 9х18 мм, автоматиката му работи на принципа на свободния затвор. Този пистолет е много популярен в Русия и в други бивши съветски републики. Предимството на „Стечкин“ е, че може да произвежда и автоматичен огън, което не е присъщо за обикновените пистолети. Кобурът му пък може да се използва и като приклад. Стандартният пълнител съдържа 20 патрона. АПС е разработен за служители на специалните служби, но много бързо е снет от въоръжение. Недостатъкът му е прекомерно тегло и обемност, което го прави неподходящ за скрито и продължително носене. Освен това е недостатъчно мощен. Въпреки това пистолетът е използван много успешно в десетки конфликти по време на Студената война и в горещите точки на територията на бившия СССР.

Beretta 92 се използва и с дясна, и с лява ръка
Един от най-добрите пистолети в света, създаден от най-старата европейска фирма за производство на оръжия. Той е приет на въоръжение през 1980 г., използва патрон 9 х 19 мм. Beretta 92. За неговите качествата е показателен фактът, че през 1985 г. е приет като основно въоръжение (вместо Colt M1911) в САЩ. Beretta 92 е в ръцете и на израелските войници. Всяка година се произвеждат около 100 хиляди пистолета от различните модификации. Има много версии на този пистолет, много популярен е моделът за гражданския пазар. Предимствата на Beretta 92 са отличната ергономичност, добър баланс, което осигурява висока точност и прецизност на изстрела. Специалната ръкохватка позволява да се стреля и лява, и с дясна ръка. Куршумът има мощна пробивна сила. Сред Негови недостатъци са теглото и чувствителност към замърсяване.

И бронежилетка не спасява от съветския TT
Това легендарно оръжие е първият съветски пистолет, разработен от оръжейния конструктор Токарев в началото на 30-те години. ТТ е на въоръжение в Червената армия през цялото време на Втората световна война. Използван е и във всички конфликти в следвоенния период, на въоръжение е и до днес в Русия.
Пистолетът е просто и надеждно оръжие, което използва мощен патрон 7,62 х 25 мм. Пробива по-голяма част от всички модели бронежилетки. TT има сравнително малък размер, удобен е за скрито носене, въпреки че има оплаквания за ергономията на пистолета.

Walther PP е любимецът на танкисти и пилоти
Това е един от най-известните и най-успешните модели пистолети с изключително много произведени бройки. Walther PP е една от първите марки масови пистолети, който е с ударно-спусков механизъм с двойно действие. Разработен е през 1929 г. в Германия като полицейски пистолет, но по-късно е широко използван като лично оръжие. Любимото оръжие на танкисти, пилоти и моряци.
През 60-те години на миналия век масовото производство на този пистолет е възобновено и продължава и до днес. Пистолетът се прави по лиценз и в САЩ. По света са произведени повече от милион такива оръжия. Съветският „Макаров” на практика е реплика на германския пистолет.

Colt M1911- легендата на миналия век
Colt M1911 е легендарен пистолет, създадена от гениалния оръжейник Джон Браунинг преди началото на Първата световна война. Той е на въоръжение в армията на САЩ и до ден днешен. Този пистолет е изпитал само една значителна модернизация през 1926 г. Армията на САЩ го е използвала в двете световни войни, в Корея, Виетнам и във всички конфликти по време на Студената война. Този пистолет е бил доставен в Русия по време на Първата световна война, а след това и по време на Великата отечествена война. Colt M1911 използва 0,45 патрон АКТБ (11,43 23 мм). Пистолетът има спусков механизъм с едно действие, което често се определя като една от основните му слабости. Както и високото тегло и размери. Въпреки някои недостатъци Colt M1911 е най-известният и почитан пистолет на миналия век.

Белгийският FN Five-seveN е на мода сред US командосите
Белгийският пещов FN Five-seveN е създаден от белгийската компания Fabrique Nationale в края на 90-те години в допълнение към P90 автомат. А това определя и неговите характеристики.
Пистолетът исползва същия уникален патрон 5,7?28 мм с остър връх, който пробива по-голямата част от съществуващите днес бронежилетки. Това оръжие е много популярно сред командосите от специалните части, особено в САЩ. В последните години тези оръжия са все по-търсени на цивилния пазар. FN Five-seveN е използван в няколко войни и конфликти.

Desert Eagle – емблематичното оръжие на Холивуд
Desert Eagle, дело на израело-американски екип, се счита за един от най-мощните пистолети в света. Разработката е от 80-те години. Патронът му е голям калибър (12.7 мм). Конструкторите са търсили мощно оръжие за лов и самоотбрана.
Desert Eagle не е на въоръжение в нито една армия по света, не го използват и в специалните сили, но е любимото оръжие на Холивуд. Именно поради тази причина е едно от най-разпознаваемите оръжия в света. Професионалистите не използват Desert Eagle заради прекомерното му тегло и обемност. А и защото има чудовищен откат и оглушителен изстрел, поради което е забранен в стрелбища на закрито. Този пистолет не е много надежден и е с много скъпи патрони.

Бижуто Glock 17 стреля и под вода
Това е пистолетът, който оглавява топ 10, той е истински стожер в производството на късоцевни огнестрелни оръжия. Glock 17 използва патрони 9 х 19 мм Parabellum, като автоматиката работи на принципа на откат при къс ход на цевта. Историята за създаването на пистолета е много интересна. През 1980 г. е бил обявен конкурс за самозареждащ се пистолет за нуждите на австрийската армия и полиция. Заедно с другите утвърдени фирми участва и неизвестната Glock GmbH, която по-рано се е занимавала основно с доставката на щиковете на армията, изкопни инструменти и други боеприпаси, но никога и с оръжия. Въпреки това точно пистолет Glock 17 печели конкурса. Веднага е пуснат в масово производство. Отделно от австрийската армия, Glock 17 е на въоръжение в армиите и полициите на повече от трийсет страни по целия свят. За производството на пистолета е използвана удароустойчива и топлоустойчива пластмаса (полиамид), което го прави изключително здрав и лек. Освен това е и много устойчив на корозия, но при продължително използване неизбежно дава микропукнатини. Пистолетът има изключително точна и прецизна стрелба, много удобен за държане и лесен за разглобяване. Характерна особеност на този пистолет е, че той няма предпазител. Затова много бързо влиза в бойна готовност. С Glock 17 може спокойно да се стреля под вода. - Още пистолети

 

 

The Economist: Ако не иска Украйна да се разпадне, Зеленски трябва да приеме мрачната истина - губи!

09.10.2024, 21:05

Войната в Украйна взима все повече жертви. Володимир Зеленски иска да убеди Запада със своя „план за победа“ да продължи подкрепата си, но в действителност Украйна се нуждае от нещо много по-амбициозно: спешна промяна на курса, пише focus.de, цитирайки The Economist.
Ако Украйна и нейните западни поддръжници искат да спечелят, първо трябва да имат смелостта да признаят, че губят. През последните две години Москва и Киев водеха скъпа война на изтощение. Това е нетърпимо.
Когато Зеленски пътува до Америка преди дни, за да се срещне с президента Джо Байдън, той донесе със себе си „план за победа“, който всички очакваха да включва подновен призив за оръжия и пари, но в действителност Украйна се нуждае от нещо много по-амбициозно: една спешна промяна на курса.
Напредъкът на Русия в източната част на страната, особено около град Покровск, показва в колко трудна ситуация е Украйна. Русия губи много войници, но същото важи и за Киев. Украинските линии могат да се разпаднат, преди военните усилия на Русия да бъдат изчерпани.
Освен това Украйна също трябва да се бори извън бойното поле. Русия вече е унищожила толкова голяма част от електропреносната мрежа, че украинците са изправени пред ежедневни прекъсвания на електрозахранването до 16 часа през мразовитата зима. Хората са уморени от войната.
Армията се бори да мобилизира и обучи достатъчно войници, за да задържи фронтовите линии, а какво да говорим за връщане на цялата окупирана територия – това към момента изглежда невъзможно. Пропастта между пълната победа, към която много украинци се стремят, и тяхното желание или способност да се борят за нея, се разширява.
Ако Зеленски продължава да се противопоставя на реалността, той отблъсква поддръжниците и разделя украинците. Умората се разпространява и в чужбина. Твърдата десница в Германия и Франция твърди, че подкрепата за Украйна е загуба на пари. Доналд Тръмп може скоро отново да стане президент на Съединените щати. Тръмп е способен на всичко, но думите му вече подсказват, че иска да предаде Украйна на руския президент Владимир Путин.
Ако Зеленски продължи да се противопоставя на реалността, като настоява, че украинската армия може да си върне цялата земя, която Русия е откраднала от 2014 г. насам, той ще отблъсне поддръжниците на Украйна и допълнително ще раздели украинското общество.
Независимо дали Тръмп спечели през ноември или не, единствената надежда за запазване на подкрепата на Запада и обединяване на украинците се крие в нов подход, който започва с това лидерите да са честни за това какво означава победа. Западът трябва да направи целта на войната на Зеленски надеждна с оръжия и гаранции за сигурност. Както The Economist пише, Путин нападна Украйна не заради нейната територия, а за да ѝ попречи да се превърне в просперираща, ориентирана към Запада демокрация. Партньорите на Украйна трябва да принудят Зеленски да убеди народа си, че това остава най-важната награда в тази война.
Колкото и да иска Зеленски да изгони Русия от цяла Украйна, включително Крим, той няма нито хората, нито оръжията, за да го направи. Ако Украйна успее убедително да откаже на руснаците всякаква перспектива за по-нататъшен напредък на бойното поле, тя ще може да демонстрира безсмислието на по-нататъшни големи офанзиви. Независимо от това дали официално мирно споразумение е подписано или не, това е единственият начин да се сложат край на боевете и да се гарантира сигурността, върху която в крайна сметка ще почиват просперитетът и демокрацията на Украйна.
Източник: "Епицентър"

 

Снайперисти от България и Италия водят съвместна подготовка на полигон "Корен"

09.10.2024, 15:38

Едноседмична съвместна подготовка между разузнавателните формирования и снайперисти от Втора Тунджанска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски на Българската армия, и снайперски тим от Сухопътните войски на Италия се провежда на учебен полигон „Корен“, съобщава Пресцентърът на МО.
Целта на тренировката е да се подобри оперативната съвместимост между формированията, да бъдат обменени знания и опит и да се усъвършенстват уменията на военнослужещите за разузнаване, наблюдение и тактически действия в реални условия.
Офицер, провеждащ подготовката, е заместник-командирът на Втора механизирана бригада полковник Митко Балтов, а центърът за ръководство и контрол е поверен на началника на отделение „Разузнаване“ на бригадата майор Костадин Спиров.

 

Пътят на оръжието

09.10.2024, 08:35

„Знаете ли кой ще наследи Земята? Оръжейните търговци. Защото всички други са заети да се избиват едни-други. Това е тайната на оцеляването. Никога не тръгвайте на война. Особено със себе си.“
Историята е много близка до реалната и не трябва да пропускаме фактите. Балканите се превръщат в територията, която получава едно смъртоносно завещание. Тонове оръжие, което трябва да се използва, ако евентуално възникне следващата световна война, като фронтът най-вероятно се очаква да бъде Европа. Веднъж след като едната страна официално капитулира, а бойният арсенал остава, но бързо има нужда от иновация, което означава бракуване на старото, като тук се заражда един особен проблем – никой не може да гарантира дали то се бракува или не.
Едно разследване на изданието VICE разказва историята на френски журналист, който успява да си купи бойна глава от България. Изненадани от резултата, журналистите от американското издание решават да разследват случая, като най-накрая дори достигат до човек, който се представя за пратеник на Осама Бин Ладен и който има намерение да закупи използвано ядрено гориво, за да произвежда мръсни бомби – практически тяхната сила не е като на атомна бомба, но пък е отново достатъчно мощна. Тяхното разследване можем да видим тук......Прочети още

 

Оръжие на победата: как легендарната картечница ДШК оставя следа в историята

09.10.2024, 08:32

Малко преди началото на Втората световна война в СССР е създадена 12,7-мм картечница. През следващите години тя не само придобива широко разпространение, но и оставя следа в световната история, пише The National Interest.
Смята се, че голямокалибрените картечници са създадени за по-ефективно унищожение на пехотата на противника. Много по-ценна особеност на това оръжие обаче е способността му да унищожава лекобронирана техника.
Разработката на ДШК започва в края на 1920-те години. Вече известният по онова време конструктор Василий Дегтярев получава задача да създаде голямокалибрена картечница, предназначена преди всичко за борба със самолетите на противника. Скоро Дегтярев представя своя ДК, който се отличава с ниска скорост на стрелба и пълнител, който побира само 30 патрона. Тези недостатъци стават причина картечницата да бъде модернизирана от Георги Шпагин – бъдещият създател на не по-малко известната ППШ. Той разработва модул за лентово подаване на патроните и прави още няколко подобрения. В края на 1930-те години започва и серийното производство на ДШК.
"Душката" работи с патрони 12,7х108 мм. Те са с 9 мм по-дълги от тези, които използват американците (M2 12,7x99мм), заради което ДШК може да пробива броня с дебелина до 15-20 мм на разстояние до 500 м. Принципно М2 се смята за малко по-точна, а ДШК – за по-лесна за обслужване. По време на войната са произведени 9000 ДШК. Те се монтират на камиони ГАЗ-АА, патрулни и торпедни катери, бронирани влакове, танкове Т-40 и др.
Дори на по-късните етапи на войната немската авиация понякога създава доста проблеми на съветските танкове, затова скоро започват да монтират ДШК на танковете ИС-2 и самоходките ИС-152. Това позволява не само да се отблъскват и унищожават атакуващите самолети на противника, но и да се стреля по снайперисти по горните етажи на сградите в градски условия.
ДШК доказва полезността си в хода на войната, затова скоро след края ѝ е разработена усъвършенстваната ДШКМ, в която е променена конструкцията на устройството за захранване на пълнителя с патрони и монтирането на цевта. Смята се, че общо са произведени над 1 милион такива картечници. Те се изнасят в държави от Азия, Африка, Близкия изток и Източна Европа. Китай създава собствено копие на оръжието, което кръщава Ти-54, а под лиценз картечниците се произвеждат в Пакистан, Иран, Югославия, Румъния и Чехословакия.
Това оръжие оставя забележителна следа в историята. По време на битката при Диен Биен Фу бойците от Виетнам под командването на генерал Во Нгуен Зиап обкръжават укрепена база, където е разположена писта за самолети, осигуряващи доставки, както и за разузнавателни машини и изтребители. Виетнамците разполагат около 100 картечници ДШК, както и 80 тежки 37-мм зенитни оръдия на позиции, които им позволяват да контролират пистата. В резултат на операцията френските военни губят 62 самолети и достъпа си до надежден път за снабдяване. След седемседмичната обсада те се предават, което слага край на френското колониално присъствие в Югоизточна Азия.
ДШК се използват активно като зенитно оръдие и в хода на Виетнамската война. Те не са толкова смъртоносни, колкото по-тежките зенитни оръдия, затова могат по-лесно да се транспортират в Южен Виетнам, Камбоджа и Лаос. "Душките" са и много ефективни при борба с хеликоптери и неголеми самолети-разузнавачи като O-1 Bird Dog. Именно картечният огън, а  не ракетите "земя-въздух" и "въздух-въздух" са основната причина за загубите на американската авиация във Виетнам.
Картечницата се използва и за неутрализиране на бронирана техника. С нея се унищожават бронетранспортьори като М113 и дори някои БМП.
СССР на свой ред продължава да монтира ДШК (ДШКТ) на танкове и други бойни машини и картечниците на танковите куполи с цев, насочена към небето, се превръща в един от символите на съветската военна мощ.
По време на войната в Афганистан обаче съветските военни сами разбират колко е неприятно да си под обстрела на тази картечница. Възползвайки се от откритата местност, бунтовниците масово използват "Душки", за да обстрелват противника от укрепените си позиции в планините и пещерите. Картечниците се използват успешно и в Близкия изток и Северна Африка, където ги монтират на пикапи и камиони. Те са важен елемент от оборудването на въоръжените сфомирования на сомалийските полеви командири и изиграват важна роля в сраженията по улиците на Могадишу. ДШК, монтирани на камиони, и до днес играят важна роля в конфликтите на територията на Афганистан, Сирия, Либия и Ирак, посочва "Российская газета". - Още картечници

 

Варна върху гравюра на Йохан (Джон) Шьонберг от 1877 година

09.10.2024, 08:30

Рисунката (гравирана на дърво) е работа на Йохан (Джон) Шьонберг, австрийски военен художник и илюстратор*. По време на Руско-турската (Освободителна) война от 1877-1878 г. той е художник-кореспондент на „Илюстрейтед Лъндън нюз“ (The Illustrated London News).
Гравюрата е поглед от брега към митницата, пристана и Варненския залив. На преден план - местни жители. На котва в залива е турски параход от който се разтоварват войски и муниции.
* Йохан (Джон) Непомук Шьонберг (Johann (John) Nepomuk Schonberg, 1844-1913).
Източник: http://morskivestnik.com/

 

Операция "Връх на надеждата": как ЦРУ краде съветски хеликоптер Ми-25 от Чад

09.10.2024, 08:21

Военната техника на СССР е високо ценена от военните в чужбина, затова те се опитват да се сдобият с нея по най-различни начини, пише "Российская газета", като цитира интернет изданието War is Boring. През юни 1988 г. ЦРУ успява да открадне военен хеликоптер Ми-25 съветско производство. Машината е изоставена от пилоти от ВВС на Либия на авиобазата Уади-Дум по време на войната с Чад.
Ми-25 (експортен  вариант на Ми-24Д, отличаващ се с някои изменения в състава на оборудването) привлича интереса на Пентагона заради своите високи летателни характеристики и мощно въоръжение.
"Моделът Hind-D представлява голям интерес за САЩ, тъй като по онова време това е най-тежкият боен хеликоптер и има възможности, за които американските пилоти могат само да мечтаят", се посочва в материала на интернет изданието.
Освен мощно и разнообразно въоръжение, съветският вертолет може да транспортира и осем военни в отделна кабина. Американското разузнаване проявява интерес и към уникалното брониране на Ми-25.
Властите в Чад дават зелена светлина за тайната операция на ЦРУ, но не гарантират нейната сигурност. Либийските военни все още действат в този район. Освен това предаването на машината на американците може да предизвика и дипломатически скандал.
Американските военни прекарват в Чад общо 67 часа. В операцията, наречена "Връх на надеждата", са задействани два американски хеликоптера MH-47 (вариант на СН-47 за специални операции), два самолета C-130 Hercules и транспортен самолет C-5 Galaxy. Включват се общо 75 военни, които са прикривани от въздуха от френски изтребители Mirage F1.
За операцията американските пилоти от 160-и авиационен полк със специално предназначение (известни като "Нощните ловци") се готвят няколко месеца. Тя започва на 10 юни 1988 година. Независимо от пясъчната бюра, американските хеликоптери изминават 970 км под прикритието на нощта и пристигат в Африка. От Ми-25 са свалени всички всички витла и друго оборудване, а след това той е транспортиран на външно очакване до летището на столицата на Чад – в Нджамена. Оттам Ми-25 заминава за САЩ. - Още за Ми-24

 

 

МО подписа допълнително споразумение към договора за доставка на IRIS-T SLM системи "Диел Дифенс"

08.10.2024, 21:34

Министерството на отбраната подписа допълнително споразумение към договора си с Федерална република Германия, съобщават от МО.
То касае доставката на IRIS-T SLM системи "Диел Дифенс" за противовъздушна отбрана за българските Военновъздушни сили.
Документът е изготвен в продължение на Програмното споразумение между Федералното Министерство на отбраната на Федерална република Германия и Министерството на отбраната на Република България за съвместната покупка на IRIS-T SLM системи съгласно Меморандума за разбирателство относно съвместното закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата "Щит на европейското небе".
Програмното споразумение беше подписано от министрите на отбраната на България и Германия на 6 септември 2024 г. в изпълнение на приетия от Народното събрание Проект за инвестиционен разход за придобиването на зенитно-ракетни комплекси IRIS-T. С него се слага началото на замяната на системите за противовъздушна отбрана на Българската армия.

 
 

Смяна на началници във ВВМУ - флотилен адмирал Калинов замени флотилен адмирал Медникаров

08.10.2024, 20:32

Висшето военноморско училище „ Никола Й. Вапцаров“ във Варна е с нов началник. Училището  занапред ще е под ръководството на флотилен адмирал Калин Калинов. Досега той беше заместник-началник по учебната и научна част. Досегашния ръководител флотилен адмирал Боян Медникаров премина в запас.
Флотилен адмирал проф. Калин Калинов е новият началник на Висшето военноморско училище  във Варна. Той заменя на поста дългогодишния началник флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, който премина в запас. Досегашният началник на училището предаде бойното знаме на новия началник, а след това и флотската сабя, символ на властта в Морско училище.
В първото си обръщение към колеги и курсанти флотилен адмирал Калинов обеща, че ще продължи да работи за превръщането на училището в най-високотехнологичното у нас.
13 години досегашен и настоящ началник работиха като екип. Изграждаха материална база, създаваха нови специалности, образоваха стотици военноморски специалисти и хиляди цивилни студенти.
На ритуала по предаване на бойното знаме и длъжността присъства заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев, който изказа благодарност към флотилен адмирал Медникаров за отдадеността му и достойното изпълнение службата през годините, като пожела на новия началник да продължи традициите. - (видео)

 

Франция дава обновени изтребители Mirage 2000 на Украйна в началото на 2025 г.

08.10.2024, 13:30

Франция ще предостави на Украйна все още неуточнен брой обновени самолети Mirage 2000 през първото тримесечие на 2025 година, става ясно от интервю на министъра на отбраната Себанстиен Лекорню (на снимката) пред френското издание Sudouest. Той уточни, че в момента се извършва модернизацията на самолетите - поставят се системи за радиоелектронна борба и се добавя капацитет за удари по наземни цели. Паралелно с това тече и обучението на украински пилоти в гр. Нанси.
Френският президент Еманюел Макрон направи изявление за предоставянето на самолетите през това лято, но не уточни нито броя, нито кога могат да бъдат доставени те. Крайнодясната партия на Марин льо Пен също подкрепи въоръжаването на Украйна, стига да не бъдат пращани френски войски на бойното поле. Според украински военни анализатори френските изтребители могат да заменят съветските Су-24, които в момента активно се използват от украинските ВВС.
Украйна вече получи първите западни изтребители - част от обещаните от Дания и Нидерлания F-16. Според анализатори те активно се включват в защитата на Украйна от въздушни удари и са много ефективни при отразяване на атаки с дронове, макар и без отговор за балистични ракети. Украинският министър на отбраната Рустем Умеров коментира през септември, че води преговори за още западни самолети - Gripen и Eurofigther.
Лекорню анонсира още, че на 8 октомври ще бъде направен тест на новите системи за противовъздушна отбрана SAMP-T, които са съвместна разработка с Италия. Според френския министър след модернизацията системите ще могат да прихващат свръхзвукови ракети и ще бъдат с обхват от 360°.
"Контролът на въздушното пространство е ключов елемент от нашата защита. Държави като Иран или Русия имат крилати ракети, които са все по-ефективни, бързи, дискретни и с все по-голям обсег", допълни той в интервюто си за Sudouest.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Превъоражаване за €1 милиард: Румъния купува 1000 турски бронирани машини и американски радарни системи

08.10.2024, 13:13

Турската компания Otokar спечели търг за доставка на 1 059 броя бронирани леки тактически машини Cobra II 4×4 и предоставяне на интегрирани логистични услуги на Румъния по договор на стойност 4.26 милиарда румънски леи (около 850 млн. евро без ДДС), съобщи компанията според информация от Savunmasanayist.com.
Otokar е единствената компания, подала оферта преди крайния срок на 20 март.
Френската компания Arquus и турската група Nurol Makina се отказаха от участие в конкурса, след като не приеха условията, поставени от румънската страна, твърдят източници, запознати със сделката. Въпреки че Oshkosh Defence (САЩ) бе считана за фаворит, тя не успя да получи одобрение от Конгреса на САЩ за необходимия технологичен трансфер.
Търгът беше организиран от румънската държавна компания Romtehnica под контрола на Министерството на отбраната. След приключване на техническата оценка, полевите изпитания и търговската оценка, отговорната институция изпрати официална покана за преговори на Otokar, допълна турският ежедневник.
Първите 278 машини ще бъдат произведени в съоръженията на Otokar в Турция, а останалите ще се произвеждат в Румъния.
Заедно с това Румъния е и пред друга оръжейна сделка, стана ясно днес. Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на радарни системи за въздушно наблюдение "Сентинел" (Sentinel) на страната, съобщи снощи посолството на САЩ в Букурещ. Според съобщението на интернет страницата на посолството, румънското правителство е поискало да закупи до четири радарни системи AN/MPQ-64F1 "Сентинел". Тези системи откриват широка гама обекти във въздуха и значително ще подобрят способността на Румъния да възпира и защитава срещу потенциални заплахи.
Закупуването на първите две радарни системи, с първоначална обща стойност около 90 милиона долара, ще бъде финансирано предимно чрез грантове от Фонда за чуждестранно военно финансиране (FMF) на Държавния департамент на САЩ.
Посланикът на САЩ в Румъния Катлийн Кавалек отбеляза, че тези радарни системи значително ще подобрят способността за ранно предупреждение при потенциални заплахи за румънските градове и критичната инфраструктура, като ще допринесат за по-добрата защита на територията и гражданите на Румъния.
Освен това, Румъния разглежда и възможността за закупуване на танкове от Южна Корея, като се споменава моделът Black Panther, който е сред най-добрите в света, разкри министърът на отбраната в края на април, цитиран от местната Euronews Romania.
Източник: https://money.bg/

 

На този ден през 1967 година в Боливия е заловен Че Гевара

08.10.2024, 09:30

Ернесто „Че“ Гевара е роден на 14 юни 1928 г. в Росарио, Аржентина в богато семейство с аристократичен произход. През целият си живот страда от астматични пристъпи, което обаче не го спира да спортува активно през младежките си години.

През 1948 г. записва медицина в Буенос Айрес. В този период Че Гевара обича да кара колело и мотоциклет, с които пътешества в Аржентина и Латинска Америка.

През 1952 г. издава книгата си „Мотоциклетни дневници“, в която описва срещите си и впечатленията си от местното население на континента.

През 1954 г. по време на втората си обиколка в Латинска Америка, Че Гевара става свидетел на преврата в Гватемала срещу Гусман, организиран от Централно разузнавателно управление (ЦРУ).

Това го променя и той започва да организира съпротива, става марксист, заселва се в Мексико, където се запознава и с братя Кастро. След успеха на кубинската революция той е министър на промишлеността, извършва земеделска реформа и дава личен пример чрез доброволен труд.

До 1965 г. Ернесто Че Гевара е лице на кубинската дипломация, но не споделя и се разграничава от политиката на СССР, което води до несъгласия с Кастро. Поради разминаванията им, „Че“ решава да напусне Куба и се насочва изцяло към революцията, заминавайки за Бразавил (дн. Конго), а впоследствие се установява в Боливия, където организира въоръжена съпротива.......Прочети още

 

Исторически календар

08.10.2024, 08:55

На 8 октомври 1944 година започва стратегическото настъпление на Българската армия на Балканите.
С включването си във войната срещу Германия България се приобщава към Антихитлеристката коалиция като активно действаща сила.
За завършване разгрома на германските войски на Балканите пред Българската армия е поставена задачата да прекъсне направленията за оттегляне на групата армии „Е“ от Гърция и Егейските острови, с което да осигури левия стратегически фланг на Съветската армия.
В изпълнение на общата стратегическа цел 2-ра, 1-ва и 4-та армия провеждат четири едновременни и последователни по фронта и в дълбочина настъпателни операции (Нишка, Косовска, Страцинско – Кумановска и Брегалнишко – Струмишка), с които овладяват долините на реките Морава и Вардар и района на Косово поле. Съвместно със 17-а съветска въздушна армия и югославски части Българската армия допринася за освобождаването на Южна Сърбия и Вардарска Македония. В хода на бойните действия загиват 3422 български офицери, подофицери и войници, ранените са 10 893, а безследно изчезналите – 2136.

Боевете за гр. Ниш, 14 октомври 1944 г.От 8 до 18 октомври 1944 година Втора армия провежда Нишката настъпателна операция.
В състав от 4-та, 6-а, 9-а и 12-а пехотна дивизия, Бронираната бригада, 2-ра конна дивизия, 1-ва гвардейска пехотна дивизия и 4-та пехотна гранична бригада, армията под командването на генерал-майор Кирил Станчев настъпва в направлението на главния удар София – Ниш – Прищина за прекъсване на магистралата Солун – Скопие – Белград в северната й част.
Пред войските е подставена задачата да овладеят района на Ниш и спрат оттеглянето на групата армии „Е“ по долината на р. Морава. С активни действия 2-ра армия пробива противниковата отбрана, прекъсва комуникациите в долината на р. Морава и на 14 октомври във взаимодействие със съветски и югославски части освобождава гр. Ниш. Бронираната бригада излиза в тил на оттеглящия се противник и съвместно със 17-а съветска въздушна армия разгромява при с. Мерошина, западно от Ниш, елитната моторизирана 7-а SS дивизия „Принц Ойген“.
В Нишката операция войските на 2-ра армия пленяват 3850 офицери и войници, унищожават и повреждат 540 моторни коли, 48 зенитни оръдия, 4 влакови композиции, взимат като трофеи 420 картечници, 1100 моторни коли, 25 минохвъргачки, 4 танка, 45 оръдия. Собствените загуби възлизат на 1732 убити офицери, подофицери и войници.

Боевете за гр. Куманово, ноември 1944 г.От 8 октомври до 19 ноември 1944 година Първа армия провежда Страцинско – Кумановската настъпателна операция.
Войските на армията (1-ва, 2-ра и 11-а пехотна дивизия, 2-ра конна бригада, Въздушната ескадра, 333-то армейско разузнавателно ято и Парашутната дружина) под командването на генерал-майор Владимир Стойчев нанасят спомагателния удар на Българската армия по Кюстендилско – Скопското оперативно направление.
Задачата на армията е да разгроми противниковата групировка в района на Крива паланка, на Стражин – Страцин и на Куманово, да излезе в долината на р. Вардар и да прекъсне пътищата за оттегляне на групата армии „Е“. В боевете за Стражинската позиция особено се отличават 9-и пехотен пловдивски полк, получил почетното име „Стражински“, и Парашутната дружина, която се сражава като щурмово подразделение. Героично се отбранява в продължение на една седмица обкръженият при Страцин 1-ви пехотен софийски полк. След овладяването на Куманово, 1-ва армия във взаимодействие с югославски части и войски от 4-та армия освобождава Скопие и преследва противника към Косово поле.
В боевете за силно укрепените противникови позиции при Крива паланка, Стражин, Страцин и Куманово загиват 2863 български офицери, подофицери и войници.

 

Винтовката на Мосин: "трилинейната" легенда на Русия

08.10.2024, 08:40

С простата си конструкция, но по-голяма здравина и надеждност от по-изтънчените си конкуренти, "трилинейната" винтовка на Мосин се превръща в стожер на Руско-японската война, двете световни войни и Руската гражданска война благодарение на практическите си достойнства, доказани на бойното поле.
При споменаването на думите "руско" и "оръжие", в съзнанието на повечето хора веднага изниква Калашников АК-47. Не толкова славен, но не по-малко достоен съперник на емблематичния автомат обаче е трилинейната винтовка на Мосин от 1891 година.
Винтовката на Мосин е толкова успешна, че е модернизирана четири пъти в рамките на половин век, докато на други страни им се налага да обновяват арсенала си с изцяло нови модели. Трилинейката, наречена така заради стария руски метод да се използва линия за измерването на калибъра на дадено оръжие, има впечатляваща служба по цял свят. През Втората световна война пленените винтовки на Мосин са били особено ценени от германските и австрийските войски заради своята ефективност и лесна употреба.
Мосинът е използван и от източноевропейските армии след Втората световна война, преди да стигне чак до развиващия се свят и да влезе в употреба във войните във Виетнам и Афганистан през 1970-те и 1980-те години.
Възникването му е продукт на времето, тъй като през последните десетилетия на 19-и век интензивната, бърза и точна стрелба стават все по-важни на бойното поле. Пушките с барут, с които изстрелват оловните куршуми, бързо са изместени от оръжия с по-малък калибър и пълнител.
Опитите да се адаптират по-старите модели обаче удрят на камък и поставят началото на поредната надпревара във въоръжаването сред водещите нации. През 1886 г. е направен пробив, след като Франция приема на въоръжение 8-милиметровата пушка на Никола Лебел. Тя използва амуниции с бездимен барут и е с два пъти по-голяма далекобойност от всяка друга пушка на бойното поле.
Русия незабавно купува мострена партида, взема най-успешните ѝ характеристики и прави някои сериозни подобрения. Цевта на руската винтовка, която се произвежда в Ижевския оръжеен завод, превъзхожда френския си предшественик. Тя е с по-малък трилинеен калибър (всяка линия обозначава ширина от 0,254 см, което се равнява на калибър 7,62 мм – образец, който ще доминира оръжейното производство през идните десетилетия). Така стрелецът може да носи повече амуниции в сравнение с чуждите модели с по-голям калибър. А през 1890 г. химикът Дмитрий Менделеев създава руска версия на бездимния барут.
Налице са всички предпоставки за създаването на руски оръжия от ново поколение, но, въпреки ускорената надпревара във въоръжаването, е взето решение да се изчака. Руската армия се нуждае от оръжейна система, тясно съвместима с използвания арсенал и подходяща за масово производство при наличния промишлен капацитет.
След това, през 1891 г., на конкурс, организиран от министерството на войната, начело в класацията излизат два модела – винтовката на капитан Сергей Мосин и винтовката на белгийския инженер Леон Наган. Те са много различни – руската е с по-груба конструкция и е по-скоро прототип, отколкото окончателен модел. Пушката на Наган пък е с всички финални детайли и е готова за производство.
Изтънчените характеристики на белгийския модел в крайна сметка му изиграват лоша шега – оръжието не е подходящо за средностатистическия новак, който няма стрелкови умения, да не говорим за скъпото ѝ производство. И въпреки че трилинейката изглежда простовата, тя бързо доказва здравината си, сглобява се и се разглобява лесно и е надеждна при неблагоприятни условия.
Моделът на Мосин побеждава чуждестранния си конкурент и за първи път влиза в действие през 1893 г. в сблъсък между руските войски и афганистанските племена. Три милиона пушки са на служба при избухването на Руско-японската война през 1904 г. и доказват своите качества на тежък терен и при неблагоприятни климатични условия, въпреки недостига на резервни части и лошата логистична подкрепа.
През Първата световна война винтовките на Мосин, с които служат руските войници, бързо демонстрират предимството си пред по-сложните британски и френски модели, които царското правителство е закупило и изпробвало по-рано.
Но недостигът на мощности принуждава Русия да изнесе част от производството в заводи в Америка, а днес създаденият в САЩ Мосин е ценен експонат за колекционерите на оръжие. Между войните в трилинейката са направени още подобрения. В началото на Втората световна война Червената армия е на път да премине към по-съвременната полуавтоматична винтовка на Токарев, но простотата на Мосин и лесното ѝ производство ѝ гарантира позициите на основно оръжие за войската.
През 1944 г. е извършена една последна модификация и след войната производството е прекратено. Милиони винтовки на Мосин обаче остават на служба по целия свят, а някои от тях все още гордо стоят на раменете на военните като официални и церемониални оръжия. - Още за Мосин

 

 

САЩ са изхарчили за една година рекордните 17,9 милиарда долара за военна помощ за Израел

07.10.2024, 20:05

Разходите на Съединените щати за военна помощ за Израел са достигнали рекордните 17,9 милиарда долара, откакто преди една година „Хамас“ атакува Израел, предаде Асошиейтед прес, цитирайки доклад на Университета „Браун“. В този период войната в Газа прерасна в ескалиращ конфликт в региона на Близкия изток.
Още 4,86 млрд. долара са били насочени към засилване на американските военни операции в региона. Тези операции включват и действията на американските военноморски сили, които имат за цел да ограничат ударите на йеменските хуси по търговски кораби, се посочва в изследването.
Докладът е изготвен преди Израел да открие втори фронт в края на септември, атакувайки подкрепяните от Иран бойци на „Хизбула“ в Ливан. Уточнява се, че това са едни от първите изчисления на прогнозните разходи на САЩ за подкрепа на Израел в конфликтите в Газа и Ливан, както и за ограничаване на подкрепяните от Иран въоръжени групировки в региона.
Бойците на „Хамас“ убиха над 1200 души в Израел при атаката преди година, вземайки стотици хора за заложници. При предприетата в отговор израелска офанзива досега са убити близо 42 000 души, сочат данните на здравното министерство в Газа. Най-малко 1400 души са убити в Ливан, включително бойци на „Хизбула“ и цивилни, след като Израел значително разшири ударите си в тази страна.
Американската военна помощ за Израел включва военно финансиране, оръжейни сделки, консумативи за най-малко 4,4 млрд. долара от американските военновременни запаси, както и доставки на употребявано оборудване.
Разходите варират – от 4 млрд. долара за попълване на израелските системи за противоракетна отбрана до финансиране за автомати и самолетно гориво.
Авторите на доклада казват, че посоченото число от 17,9 млрд. долара е само част от цялата сума за Израел, защото за разлика от военната помощ за Украйна, тази за Израел не е публично документирана.
Според авторите, цитирани от АП, „администрацията на президента Джо Байдън се е опитала да прикрие цялата сума на помощта за Израел чрез бюрократични хватки“.
Освен това американската администрация е засилила и военното си присъствие в региона. Към 7 октомври 2023 г., когато „Хамас“ нападна Израел, САЩ са имали 34 000 войници в Близкия изток. През август тази година броят им е увеличен на 50 000 войници.
Източник: bta.bg

 

Александър Охрименко е новият командир на 72-ра бригада, която защитаваше Угледар

07.10.2024, 16:42

Александър Охрименко е новият командир на 72-ра отделна механизирана бригада ("Черните запорожци"), която защитава Угледар. Това са съобщили от пресслужбата на 72 ОМбр на 7 октомври, предава Informator.
По-рано Охрименко е ръководил 14 ОМбр и Одеския ТКЦ (териториален център за попълване на военния състав, аналогични на военните комисии).
В 72-ра ОМбр подчертават, че пред Охрименко и бригадата стоят нови цели, задачи и придобиване на способности. Има увереност, че "врагът няма да се даде лесно".
В края на септември полковник Иван Винник е освободен от длъжността командир на 72-ра ОМбр. Бригадата се сбогува с него с благодарност.
"Сраженията за Бахмут, Павловка, Угледар, Николское, Новомихайловка, Водяное. Отново Угледар. Това е пътят, който извървяхме под ръководството на героя на Украйна Иван Винник. Благодарим ти за мъжеството, силата, волята, мъдростта и обичта към личния състав! Господин полковник, чест!“, - се посочва в съобщението.

 

НАТО оказва натиск над Зеленски да преговаря с Путин

07.10.2024, 09:01

Западните партньори започнаха нов етап на натиск върху Киев да стане по-сговорчив по отношение на условията за прекратяване на войната, пише испанският вестник El Pais.
Изданието отбелязва, че много наблюдатели нарекоха резултатите от пътуването на президента Володимир Зеленски в САЩ в края на септември катастрофални. Републиканците дадоха да се разбере, че първият приоритет на Киев трябва да включва отстъпки на Русия, за да сложи край на войната. А президентът Джо Байдън, въпреки че обяви нов пакет от военна помощ, отказа да премахне ограниченията за използване на ракети срещу Русия.
Кандидатът за президент Доналд Тръмп открито унижаваше Зеленски на предизборните си митинги през цялото време, докато украинският лидер беше в САЩ, пише изданието, цитирано от агенция УНИАН. А речта на Зеленски в ООН не намери очаквания отговор от останалия свят.
Отбелязва се, че Зеленски се е опитал да представи на партньорите си „план за победа“, който би им позволил да влязат в преговори с Руската федерация от позиция на силата. Но партньорите на Украйна просто искат тези преговори да се проведат възможно най-скоро, пише El Pais.
„Нуждаем се от край на тази война“, изрече ултимативно германската външна министърка Аналена Бербок в ООН. Според нея мирът е необходим, за да не унищожи Русия цяла Украйна.
„Планът за победа“ на Зеленски зове Украйна да се присъедини към НАТО в рамките на няколко месеца. На 27 септември на Хелзинкския форум за сигурност финландският президент Александър Стуб обяви невъзможността Украйна да се присъедини към Атлантическия алианс за толкова кратко време.
През последните седмици украинското външно министерство трябваше няколко пъти да дава гневни отговори на различни „мирни предложения“. По-специално украинските дипломати бяха принудени да отговорят на думите на полския външен министър Радослав Шикорски за превръщането на Крим в протекторат на ООН, на мнението на чешкия президент Петър Павел за загубата на територии от Украйна като „реалистичен“ сценарий на края на войната и на изявлението на говорителя на швейцарското външно министерство Никола Бидо за подкрепа на предложението за мир от Китай и Бразилия.
Според военни анализатори в момента е невъзможно Украйна или Русия да извършат решителен пробив на фронта, който да сложи край на войната. Сред западните страни се наблюдава умора и желание за мирни преговори. Кабинетът на Зеленски до момента казва, че няма да се откаже от свои територии за сметка на мир с Владимир Путин. Но без западната подкрепа Украйна ще загуби войната, а по всичко изглежда, че Западът иска Украйна да започне преговори с Путин.
Източник: https://fakti.bg/

 

Омер Паша във Варна – литография на Филип Беноа от времето на Кримската война

07.10.2024, 08:20

Литографията „Mer Noire. Omer-Pacha debarquant a Varna. Benoist lith.” е работа на Филип Беноа (Philippe Benoist, 1813-1905). Тя се съхранява в Музея на армията в Париж (Musee de l'Armee / Hotel National des Invalides).
Публикувана е в албум с цветни литографии, изобразяващи военните операции по време на Кримската война (1853-1856 г.). Той е отпечатан от издателство „Лемерсие“ (Imprimerie Lemercier), Париж, 1854-1855 г.
Литографията представя посрещането на Омер Лютфи паша, главнокомандващ турската Дунавска армия, на Варненския пристан след края на съюзническата конференция, проведена на 19 май 1854 г. на турската парна фрегата „Шехпер“ във Варненския залив......Прочети още

 

76 години от създаването на ОКБ „Камов“

07.10.2024, 08:05

На 7 октомври 1948 г. е създадено опитното конструкторско бюро ОКБ-2 с ръководител Николай Илич Камов. По-късно е преименувано на Ухтомски вертолетен завод (УВЗ), а през 1974 г. му е присвоено името на главния конструктор - Н. И. Камов. От 13 февруари 1991 г. заводът е с ново име – Вертолетен научно-технически комплекс „Камов“, а от 2008 . АО „Камов“ влиза в холдинга «Вертолеты России».
Особено важен етап в развитието на ОКБ и корабната авиация на флота е първият съветски специално проектиран боен вертолет Ка-25 (1961 г.). Той е предназначен за унищожаване на противниковите атомни подводници. На него за първи път в света е монтирана РЛС с кръгов обзор. Ка-25 е бил на въоръжение във флота около 30 години.
Ка-27 е корабен вертолет от следващото поколение, като на негова база са построени Ка-27 (за търсене и спасяване), Ка-28 (противолодъчен, експортна версия), Ка-29 (за извършване на морски десант и огнева поддръжка) и Ка-31 (за ДРЛОиУ, без аналог в света). С помощта ма мощна РЛС за кръгов обзор (размахът на антената е 6 м) може автоматично да се съпровождат 50 цели. Данни за целите в автоматичен режим се предават на наземните и корабни пунктове за управление.
От началото на 1980-те години започват да се разработват и вертолети за щурмовата авиация на СВ: едноместния ударен Ка-50 „Черна акула“ и неговата модификация модификации – двуместния многофункционален Ка-52 „Алигатор“.
По задание ма МО на РФ е построен скоростният многоцелеви вертолет Ка-60, който може да превозва 12 напълно екипирани и въоръжени десантчици, да извършва медицинска евакуация, да превозва товари и личен състав.
Важно направление в ОКБ „Камов“ е създаването и на граждански хеликоптери – Ка-32, Ка-226 и комфортния скоростен Ка-62. - Още за Камов

 

 
 

MWM: Шест радара и лазер, Су-57 няма равен по възможности изтребител

06.10.2024, 20:36

Руският изтребител Су-57 от ново поколение, който бе въведен на въоръжение през декември 2020 г., все още не е в експлоатация в мащаб на ескадрила, но се очаква да има три пълни групи в експлоатация до края на настоящата правителствена оръжейна програма през 2027 г. В същото време много от функциите на изтребителя могат да бъдат определни като изключителни, пише американското списание Military Watch Magazine (MWM) в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.
Наследник на програмата за МиГ-1.42, отменена с разпадането на Съветския съюз, Су-57 е тежък стелт самолет и е предназначен да бъде гръбнакът на руския въздушен флот и вероятно този на ключови военни партньори като Алжир и Виетнам. В света има само три изтребителя след четвърто поколение: освен Су-57 това са китайският J-20 и американският F-35. Но ако другите разработки са насочени главно към въздушен бой или въздушни нападения, руският изтребител изглежда по-балансиран и няма ясно изразена специализация.......Прочети още

 

Увеличават се кандидатите за военна служба

06.10.2024, 20:20

Нямаме нужда от привеждане на войските си в по-висока степен на готовност, заради конфликта в Близкия изток, но Българската армия трябва да бъде окомплектована. Това заяви в „На фокус” на Нова телевизия  служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той смята, че с вдигането на заплатите на военнослужещите и повишения бюджет за армията ще могат да бъдат наети повече хора. „Констатираме два пъти повече кандидати с перспективата за по-високи възнаграждения”, каза още ресорният министър.
Министър Запрянов коментира страховете от завръщане на задължителната военна подготовка у нас. „Проблемът тук е със запаса – хората, които водим на военен отчет. Въпросът е как ще подготвяме запаса, тъй като последните запасни, които имаме, са от 2007 г. – след края на редовната военна служба. Оттогава не сме успели да подготвим ежегодно гражданите за военна подготовка и да ги организираме при нужда в батальони и бригади. Президентът обърна внимание, че трябва да мислим за подготовката на запаса”, посочи министърът на отбраната.
Атанас Запрянов говори и за трагичния инцидент, при който загинаха двама опитни летци по време на тренировка. „Недопустимо е в мирно време да губим хора! Аз съм наредил проверка и, ако има виновници, те ще си понесат последствията”, каза министърът. Водим разговори за подпомагане на Босна и Херцеговина заради наводненията, отговори на друг въпрос.
В заключение министърът увери, че разузнаването ни следи отблизо ситуацията в Близкия изток и няма опасност за България. „Да, Израел обяви, че ще отговори на атаката на Иран. Възможно е това да се случи тази нощ, в отговор на годишнината, но може и по-късно”, посочи министър Запрянов. Той беше категоричен, че конфликтът няма как да се разрасне до границите на Европа.
Източник: https://otbrana.com

 

Министерството на отбраната държи на промените на минималния срок за престояване във военно звание

06.10.2024, 20:17

Приключи срокът за обществено обсъждане на разработените от МО промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ). С част от тях се вдига минималният срок са престояване в някои военни звания: за всички сержантски звания  - на 3 години; за „офицерски кандидат - 1-ви клас“ – от 2 на 3 години;  за „майор“ („капитан III ранг“) – от 4 на 5 години; за „подполковник“ („капитан II ранг“) - от 4 на 5 години и за „полковник“ („капитан I ранг“) – от 3 на  4 години.
В портала за обществено обсъждане имаше мнения, които настояваха планираните промени за увеличаване на срока за минимален престой в длъжност да не се осъществяват. Мотивите бяха „Ще се задълбочи усещането за безперспективност и  демотивация сред личния състав. И след година две, пак ще трябва да се изменя“.
Според справката, качена на сайта на МО, това предложение не се приема. Там се посочва следното: „С промяната в чл. 160 от Закона за отбраната и въоръжените сили  на Република България (ЗОВСРБ), беше увеличена с три години пределната възраст за военна служба. По време на изпълнение на военната служба, кариерното развитие на военнослужещите се осъществява чрез последователно повишаване във военно звание и назначаване на по-високи длъжности. Действащата към момента уредба в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ППЗОВСРБ) относно минималния срок за престой във военно звание води до бързо израстване в кариерата и достигане на максималните нива на военни звания по категории и  последващ дълъг период от време на застой, без възможност за кариерно развитие. С цел осигуряване на плавност за  израстване в кариерата на военнослужещите сержанти (старшини),  офицерски кандидати и старши офицери е   необходимо да се завиши с една година  минималният срок за престояване във  военно звание чрез промяна в разпоредбата на чл. 19 от ППЗОВСРБ.“
На практика мотивите са свързани с увеличението през 2020 г. с три години на пределната възраст за военна служба. Смята се, че действащата към момента уредба, относно минималния срок за престой във военно звание, води  до бързо израстване в кариерата и достигане на максималните нива на  военни звания по категории и последващ дълъг период от време на застой,  без възможност за кариерно развитие.  От МО са на мнение, че осигуряването на плавност на израстването в кариерата на военнослужещите сержанти (старшини), офицерски кандидати и старши офицери ще стане със завишаване с една година минималният срок за престояване във военно звание.
Не се предвижда промяна на минималния срок за престояване във военно звание: за всички войнишки звания - 1 година; за "лейтенант" - 2 години;  за "старши лейтенант" - 3 години;  за "капитан" ("капитан-лейтенант") - 3 години; за висшите офицерски звания - 1 година.
Задава се въпросът защо за генералите и адмиралите, т.е. за висшите офицери, не се променя този срок, който е една година. Отговорът от МО е следният: „Минималния срок за престояване  във военно звание на висшите офицери е обвързан с пределната възраст за военна служба, изискването за конкретната длъжност, както минималния срок за  заемане на длъжност. Кариерното развитие  на висшите офицери се осъществява по  отделен ред и условия, които не изискват  промяна в минималния срок за престояването им във военно звание.“
Има още една промяна. Подполковниците могат за кандидатстват за обучение в стратегически курс, редовна или задочна форма, ако са престояли в това звание три, а не както е сега, две години.
За да влязат в сила тези и други промени, Министерският съвет трябва да приеме Постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. В проекта е записано, че разпоредбите за минимално престояване в звание ще влязат от 1 юли 2025 г.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

"Монд дипломатик": Историята срещу манипулаторите

06.10.2024, 14:56

Капитулацията на Германия едва беше подписана, когато Френският институт за проучване на общественото мнение (IFOP) вече питаше французите: „Коя нация, според вас, допринесе най-много за поражението на Германия?“.

По онова време, през май 1945 г., всеки имаше предвид милионите съветски войници, паднали на Източния фронт, тяхната решаваща роля за отслабването на нацистката армия и късното включване на американците в конфликта. Така 57% от запитаните отговориха „СССР“, срещу едва 20% за „САЩ“.

Но когато през 2024 г. IFOP задава същия въпрос, отговорите са обратните: 60% от анкетираните посочват американците, а 25% – Съветите.......Прочети още

 

74 години от създаване на 13 танкова бригада

06.10.2024, 08:45

В края на месец октомври 1948 година в град Сливен са дислоцирани три танкови дружини: 1-ва танкова дружина от Казанлък, 2-ра танкова дружина от София, 3-та танкова дружина от Пловдив. Сформирана е  3-та танкова бригада, която е вписана в регистрите на Българската народна армия със заповед на Министерството на отбраната от 01.01.1949г. и става съществена част от Трета Българска армия.
С указ №532 от 06.10.1950 г. на Президиума на Народното събрание е зачислено бойно знаме на формированието – събитие и дата, които се честват, и от които се отбелязват годишнини.
По-късно формированието е с името „13-та танкова бригада”, а след 1998 година носи знаковото име „13-та Сливенска танкова бригада”.
От 2002 година, след организационно-щатна структурна промяна, продължава своя път като „13-та бронетанкова бригада”.
След реорганизация от 01.06.2008 година става Център за подготовка на танкови подразделения.
Последната промяна е от 01.12.2012 г., и формированието вече е Център за подготовка на специалисти.
Командирите на поделение 22220 през годините са подполковник Димитър Попов – от 1949 г. до 1951 г.; подполковник Атанас Бакалов – от 1951 г. до 1952 г.;  полковник Никола Грънчаров – от 1955 г. до 1956 г.; подполковник Цоцо  Цоцов – от 1956 г. до 1962 г.; полковник Калин Проданов – от 1963 г. до 1970 г.; полковник Генко Данков – от 1970 г. до 1978 г.; полковник Колю Колев – от 1978 г. до 1980 г.; полковник Димитър Одрински – от 1980 г. до 1982 г.; подполковник Панто Пантев – от 1982 г. до 1986 г.; подполковник Васил   Вълков – от 1986 г. до 1987 г.; полковник Ганчо Денев – от 1987 г. до 1989 г.; подполковник Иван Добрев – от 1989 г. до 1992 г.; полковник Васил Василев – от 1992 г. до 1997 г.; полковник Галимир Пехливанов – от 1997 г. до 2002 г.; полковник Стефан Василев – от 2002 г. до 2003 г.; полковник Цветан Харизанов – от 2003 г. до 2005 г.; полковник Пламен Атанасов – от 2006 г. до 2008 г.; полковник Николай Спиров – от 2008 г. до 2010 г.; полковник Христо Стаматов – от 2010 г.до 2015 г.; полковник Любомир Вачев – от 2015 г.

 

"Блазер Р-8" изключва неволен изстрел

06.10.2024, 08:35

Кои са най-добрите карабини за лова на едър дивеч? Ценители на това изкуство недвусмислено сочат 2 немски марки - “Блазер” и “Меркел”. “Блазер” Р-8 е карабината, която в последните години обира овациите не само по изложения, но и в практиката. Тя е наследник на класиката “Блазер Р-93” и се отличава с иновативния праволинеен затвор. При него зареждането става доста по-бързо - само напред и назад, като така се избягва допълнително движение за “чупката” на затвора. - (видео)
Моделът Р-93 обаче е вече в историята, почти е спрян от производство. На дневен ред е Р-8, който се отличава с доста иновации и подобрения. При него нивото на цевната кутия например е снижено доста спрямо гребена на приклада. Така се постига по-нисък ъгъл “стрелец-рамо”, което влияе положително на прицелването. Налице са и подобрения в заключването на затвора. Усилени са пластините за заключване, което позволява използването на по-тежки калибри. Най-голямото предимство на Р-8 е падащият блок - пълнител и спусков механизъм. Така де факто се изключва вероятността от неволен изстрел. Когато карабината не е в бойна готовност, модулът съвсем лесно се сваля и прибира в джоба. Даже и да остане патрон в цевта, изстрел не може да бъде произведен, тъй като липсва спусъкът. Когато пълнителят и спусковият механизъм се поставят отново, трябва само да се задейства затворът, за да се приведе оръжието в готовност за стрелба. Свалянето на модула става изключително бързо чрез едновременно стискане на два странични издатъка. Ако неволно се натисне само единият, модулът не може да се снеме. Това е гаранция против случайно изпускане на пълнителя по време на лов. Освен това е създадена възможност за блокиране на модула към карабината. Блокажът изключва случайното натискане на двата издатъка и изпадането на пълнителя при движение. Основен конкурент на “Блазер Р-8” е друга немска карабина - “Меркел- Хеликс”. Тя изобщо не ѝ отстъпва по качеството на изработката, особено на цевите. Също е взела на въоръжение праволинеен затвор, но той за разлика от “Блазер” е от закрит тип.
Това означава, че затворът се движи вътре в цевната кутия. Смисълът на иновацията е системата да е по-прибрана и при издърпване за зареждане затворът да не опира почти до лицето на стрелеца. И двете карабини - Р-8 и “Хеликс” са от типа “лего”. С един приклад и един затвор може да се сменят различни цеви. Това позволява при поява на по-едър или по-дребен дивеч в хода на лова да се избере цев с подходящ калибър Друга новост при “Меркел Хеликс” е нестандартната форма на затворната ръкохватка, набраздена от двете страни. При презареждане ръката на ловеца сама намира ръкохватката без отклоняване на вниманието от наблюдаваната цел. За бързото презареждане влияние оказва и едноредното разположение на патроните в пълнителя. Това позволява всеки следващ патрон да попадне непосредствено на една линия със затвора, който го вкарва плавно в патронника без излишни движения. Италианската алтернатива на “Блазер Р-8” и “Меркел Хеликс” се казва “Бенели Арго”. Тази карабина намери добър прием в родните ловни дружинки главно заради приемливия баланс - качество/цена. Механиката ѝ работи на принципа на газоотвода. При нея е налице възможост за бърза повторяемост на изстрела, което е особено полезно при лова на гонка - тогава, когато например пред стрелеца изненадващо излязат много диви прасета наведнъж. “Бенели Арго” се отличава с невероятно съчетание на качество и дизайн. За нея казват, че е оръжие за естети. За по-практичните авджии пазарът предлага една уникално лека карабина - “Сако карбонлайт”. Тя тежи само 2,2 кг за сметка на приклада от чист карбон - оплетени карбонови нишки, чиято здравина се доближава до стоманата. За ниското тегло допринася и късата оребрена цев. Цевта и цевната кутия са от неръждаема стомана, което прави оръжието идеално за лов при ниски температури. - Още ловно оръжие
Източник: https://www.24chasa.bg, Любослав Киров

 

47 години от първият полет на прототипа на МиГ-29

06.10.2024, 08:25

На 6 октомври 1977 г. се е състоял първият полет на прототипа на свръхзвуковия фронтови изтребител МиГ-29 (по кодификация на NATO: Fulcrum) – един от най-добрите изтребители в света.
Първият опитен образец на МиГ-29 (самолет 9-01) излиза от завода през август 1977 г. След наземните изпитания на 6 октомври същата година шеф-пилотът на ММЗ „Микоян” Александр Федотов вдига самолета във въздуха за първи път.
Изтребителят е създаден основно за завоюване превъзходство във въздуха, но може да се използва и за унищожаване на малоразмерни наземни цели. Изискванията на МО с били за висока скорост и голяма маневреност.
Първите МиГ-29 постъпват на въоръжение през 1983 г. и стават основен изтребител на съветските ВВС. Произведени са над 1600 изтребителя МиГ-29 различни модификации, а производството на някои модернизирани версии продължава и сега.
Изтребители МиГ-29 са на въоръжение във ВВС на над 25 държави по света. - Още за МиГ-29

 

 

Макрон се обяви за спиране на доставките на оръжия, с които Израел да воюва в Газа

05.10.2024, 22:05

Френският президент Еманюел Макрон се обяви днес за спиране на доставките на оръжия за Израел, които да бъдат използвани в конфликта в Газа, предаде Франс прес, на която се позова БТА.
"Смятам, че приоритетът днес е да се върнем към политическо решение, да спрем доставките на оръжия за водене на бойни действия в Газа", каза той в специално предаване по радио "Франс Ентер", посветено на франкофонията.
"Франция не доставя нищо", добави той в интервюто, записано на 1 октомври.
Президентът на САЩ Джо Байдън досега е отказвал да използва този лост срещу Израел, освен през месец май, когато спря доставката на бомби.
От своя страна, Великобритания обяви през септември, че спира около 30 от общо 350 лиценза за износ на оръжия за Израел, след като при проверка се стигна до заключението, че съществува "риск" те да бъдат използвани в нарушение на международното хуманитарно право в конфликта между Израел и "Хамас" в Газа.
Френският президент изрази съжаление, че няма напредък в Газа въпреки всички дипломатически усилия, положени за постигане на прекратяване на огъня, особено по отношение на Израел.
"Мисля, че не бяхме чути. Казах го отново на премиера (Бенямин) Нетаняху и смятам, че това е грешка, включително за бъдещата сигурност на Израел", посочи Макрон.
"Виждаме го ясно в общественото мнение в нашата страна и по още по-ужасен начин в общественото мнение в региона, това е в основата на недоволство, което тепърва се ражда, една омраза, която се подхранва от това", добави той.
След началото на израелската операция срещу проиранското ислямистко движение "Хизбула" в Ливан Макрон повтори също, че "приоритетът е да се избегне ескалация".
"Ливанският народ на свой ред не може да бъде жертван и Ливан не може да се превърне в нова Газа", отбеляза той.
Източник: dnes.dir.bg

 

С тържествен ритуал военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада отбелязаха 145 години от възстановяването на град Стара Загора

05.10.2024, 13:27

На 5 октомври жителите на Стара Загора отбелязаха 145 години от възстановяването на града. Събитието датира от 1879г., когато губернаторът на Източна Румелия, Алеко Богориди, поставя основния камък за възраждането на града след разрушенията от войната.
Церемонията се проведе пред паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на града в парк „Пети октомври“, с участието на военнослужещи от батальон за защита на силите, 38 механизиран батальон и батальона за логистично осигуряване на 2 Тунджанска механизирана бригада от Сухопътните войски.
Под звуците на военния духов оркестър на бригадата и военни почести,  венци и цветя бяха поднесени от Командира на 2–ра Тунджанска механизирана бригада, представители на Община Стара Загора, Областна администрация, Старозагорската митрополия, признателни граждани и гости на града.
По-късно военнослужещи от щабен батальон на бригадата се включиха в ритуала по тържественото издигане на националния флаг на площада пред община Стара Загора.
В словото си към присъстващите заместник-кметът на града госпожа Милена Желева, изказа благодарност и към военнослужещите от 2 механизирана бригада за оказаната помощ при потушаване на пожарите през летния сезон, за тяхната отдаденост и професионализъм, подчертавайки значението на единството и труда на всички взели участие в тези трудни за града дни.
В мероприятията в чест на празника участваха още председателя на Общински съвет Стара Загора – госпожа Ивета Лазарова, командира на 2 механизирана бригада – бригаден генерал Мирослав Костадинов, директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението “ старши комисар Стоян Колев, Старозагорски митрополит Киприян, представители на местната, държавната и изпълнителната власт, жители и гости на града.
В рамките на празничната програма, военнослужещите от 2–ра Тунджанска механизирана бригада от състава на Сухопътните войски, представиха на гражданите и гостите на града образци на въоръжение и екипировка използвани в Българската армия, като част от инициативата за популяризиране на военната професия.
Източник: 2–ра Тунджанска механизирана бригада

 

Бъдещият командир на КФОР пристигна в Прищина

05.10.2024, 13:20

Бъдещият командир на мироопазващата мисия на НАТО в Косово (КФОР) генерал Енрико Бардуани пристигна в Прищина, където беше посрещнат от италианския посланик Антонело Де Рио.
„Посланик Де Рио днес топло приветства новия командващ на КФОР Енрико Бардуани, който официално ще встъпи в длъжност на 11 октомври. Това е 14-ият път, в който Италия е начело на мисията на НАТО, което потвърждава нашия непоколебим ангажимент към сигурността на Косово“, написаха от италианското посолство в социалната мрежа Х.
Генерал-майор Бардуани ще бъде 29-ият командир на КФОР и на този пост ще замени генерал-майор Озкан Улуташ от Турция.
Той ще бъде четиринадесетият италиански генерал, който ще командва мисията КФОР.
„Той има дълга и забележителна кариера в страната и в чужбина. Последната му длъжност е в кабинета на министъра на отбраната на Италия Гуидо Кросето, където заема поста ръководител на отбранителната политика“, заявиха от КФОР.
Източник: bgnes

 

БМП променя теглото си от 28 до 45 тона

05.10.2024, 09:47

Отбранителната индустрия на Турция показва новата си бойна машина на пехотата (БМП) Tulpar. Машината е въоръжена с оръдие калибър 30 мм. Тя притежава висока мобилност, огнева мощ и способност за оцеляване. Проектирана е като многофункционална лека бойна машина с тегло от 28 до 45 тона, в зависимост от бъдещите глобални изисквания. Tulpar е модулна и може да се форматира в различни варианти, които освен това споделят общи подсистеми. Работи в най-тежки климатични условия и терени по целия свят. Притежава балистична и противоминна защита от много висок клас. Бронята е също по модулна технология и може да се конфигурира според заплахите. Работи навсякъде, където основните бойни танкове не могат да действат поради голямото си тегло.
БМП Tulpar
Новата бойна машина на пехотата е от семейството верижни бронирани машини Tulpar, изцяло проектирани като многофункционални бойни платформи, носещи големи товари. Средният танк Tulpar от това семейство притежава 105-мм оръжейна система, съвременна и с висока огнева мощ.
Източник: https://armymedia.bg/

 

Танк от следващо поколение ще се движи с електричество

05.10.2024, 09:44

Южна Корея показва модел на танк от следващо поколение NG-MBT (Основен боен танк от ново поколение). Все още се обмисля въпросът дали екипажът трябва да бъде от двама или трима души. Куполът ще бъде безпилотен и разположен в задната част на танка, с цел по-сигурна защита на екипажа. Според някои източници задвижването ще бъде изцяло електрическо, базирано на водородни горивни клетки, батерии и два електрически двигателя в предната част на машината. Мощността засега не е известна, но се знае, че теглото на танка ще бъде 55 т. Танкът е по технология стелт. Компанията възнамерява да въведе гумени вериги с цел понижаване на шума и вибрациите, както и намаляване на умората в екипажа. Основното въоръжение на танка е 130-мм оръдие, интегрирано в купола. Предполага се, че зареждането му ще бъде автоматично.
На купола на танка има дистанционно управляван оръжеен модул, в който е интегрирана картечница калибър 12, 7 мм и две противотанкови ракети. В задната част на купола ще има и базова авиационна система, позволяваща излитане и кацане на дрон. Дронът трябва да осигурява пълна ситуационна осведоменост на екипажа. Цялостната технологична концепция на танка обаче може да се развие още през следващите години, защото крайният срок за първия прототип е 2030 г.
Източник: https://armymedia.bg/

 

Вашингтон и Сеул договориха ново споразумение за разходите за американското военно присъствие в Южна Корея

05.10.2024, 09:37

САЩ и Южна Корея постигнаха предварителна договореност за разходите за поддръжка на американското военно присъствие в страната, съобщиха днес Държавният департамент на САЩ и южнокорейското външно министерство, цитирани от Асошиейтед прес.
Споразумението, което предстои да бъде одобрено от южнокорейското правителство и ратифицирано от парламента на страната, преди да влезе в сила, предвижда вноската на Сеул да се увеличи с 8,3% през първата година от петгодишното споразумение до 1,125 милиарда долара. След това ще бъдат прилагани допълнителни увеличения, ограничени до 5% годишно.
В Южна Корея са разположени около 28 500 американски военнослужещи, които помагат за възпиране на потенциална агресия от страна на Северна Корея, както и няколко големи военни бази.
„Споразумението ще бъде значително постижение и за двете страни и ще укрепи нашия съюз и общата ни отбрана“, каза в изявление говорителят на Държавния департамент Матю Милър.
Той не даде подробности за разходите за Южна Корея, които бяха изложени и в изявление, разпространено от южнокорейското външно министерство.
Досегашното споразумение изтича следващата година, но администрацията на президента Джо Байдън беше притисната да завърши „Споразумението за специални мерки“ с Южна Корея преди президентските избори през ноември, за да разсее опасенията на Сеул, че възможна победа на бившия президент Доналд Тръмп може да усложни бъдещите преговори между двете страни.
По време на мандата си Тръмп постоянно обвиняваше Южна Корея и други съюзници на САЩ, че използват Вашингтон, и намекна, че ще поиска милиарди долари, за да удължи двустранните споразумения за отбрана. Това доведе до страхове, че продължилите десетилетия съюзи могат да бъдат изложени на опасност, а предишното споразумение не беше удължено до встъпването в длъжност на президента Джо Байдън.
Ако новото споразумение бъде одобрено от Южна Корея, то ще действа до 2030 година, след края на четиригодишния мандат на следващия американски президент, отбелязва АП.
Източник: bta.bg

 

Изтребител F-18 се разби в Испания, пилотът е загинал

05.10.2024, 08:47

Подполковникът от Въздушно-космическите сили на Испания Пабло Естрада Мартин е загинал при катастрофата на пилотирания от него изтребител McDonnell Douglas F-18 Hornet (EF-18A+) (р.н. C.15-66, MSN: 894/A588), съобщава ABC España.
Бойният самолет се е разбил в петък (12:30 МВ), 4 октомври, в провинция Теруел в източна Испания. Пилотът Пабло Естрада Мартин, който има повече от 1500 летателни часа, не е успял да катапултира от самолета и е загинал при катастрофата.
Все още не са установени причините за инцидента.
Испанските военновъздушни сили изразяват съболезнования на роднините на Пабло Естрада Мартин, като отбелязват, че той наскоро е ръководил мисия в Литва, която е участвала в патрулирането на въздушното пространство на балтийските страни.
В момента Испания постепенно извежда от употреба F-18, които са в експлоатация от 1986 г., и работи за замяната им с по-модерни F-35.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

32 години от приемането на въоръжение на Т-90

05.10.2024, 08:29

Основният руски боен танк Т-90 празнува своя юбилей – преди 32 години, на 5 октомври 1992 г., той е приет на въоръжение в руската армия. Към днешна дата модернизираният Т-90М „Пробив“ е все още на въоръжение в руската армия, съобщиха за ТАСС от пресслужбата на Уралвагонзавод.
„Експортната му версия на T-90С се експлоатира в няколко страни по света и е най-успешният търговски танк на 21 век. Клиентите са привлечени от изключителната надеждност, поддръжка и издръжливост на превозното средство, както и оптимално съотношение цена-качество“, казаха от компанията.
Конструкторите на Уралското конструкторско бюро по транспортно машиностроене инвестираха в танка Т-90 целия опит от тестване и военна експлоатация на неговия предшественик, танка Т-72. „А също и най-доброто от това, което предлагаха отбранителните институции на страната: усилена комбинирана броня в комбинация с вградена динамична защита, система за управление на огъня 1A45T „Иртиш“, система за прицелване и наблюдение на командира ПНК-4С. Противотанковата система 9K119 „Рефлекс“ позволи увеличаване на обсега на огъня до 5000 м. За първи път в света на машината е монтиран комплекс за оптико-електронно потискане ТШУ-1“, добавиха от пресслужбата.
Компанията уточни, че модернизацията на танка Т-90 се е оказала толкова многостепенна, че полученият танк Т-90М „Пробив“ може да се счита за нова бойна машина. „Това е най-модерната машина от фамилията Т-90 и най-адаптираната за работа в съвременни бойни условия. На нея е изцяло подменен куполът, модернизирани са силовият и трансмисионният агрегати, ходовата част, нивото на устойчивост на бронята. По отношение на бойната ефективност танкът Т-90М значително превъзхожда предшественика си Т-90, но същевременно запазва своите предимства – изключителна надеждност и минимален обем на поддръжка по време на експлоатация“, обясниха от Уралвагонзавод. - Още за Т-90

 

Навършват се 112 години от избухването на Балканската война

05.10.2024, 08:25

На 5 октомври през 1912 година България и Гърция обявяват война на Турция, с което се поставя началото на Балканската война. Във войната като съюзници участват България, Сърбия, Гърция и Черна гора (държавите от Балканския съюз 1912-1913 г.) против Османската империя.
Предизвикана е от нерешения национален въпрос на Балканите през последната четвърт на XIX и началото на ХХ в. По волята на западните европейски велики сили значителни части от полуострова, населени с българско, гръцко, сръбско и албанско население, остават в пределите на империята след Руско-турската освободителна война.
По този начин обществено-икономическото и културно развитие е възпрепятствано, както от съществуващите феодални порядки в Османската империя, така и от упражнявания национален и религиозен натиск.
Българската армия, мобилизирана през втората половина на септември, наброява около 600 000 военнослужещи с 1116 оръдия. В Действащата армия, която провежда бойните операции, служат 366 000 войници и офицери. Останалите са разпределени в доброволческите, опълченските, допълващите и граничните части. Български бежанци от Османската империя, които не са приети в редовните войски, сформират Македоно-одринското опълчение с численост 14 670 души.

 

 

Вестник "Българска Армия", брой 40 (2024), 4 октомври, 2024 годинa (pdf)

 

Новият генерален секретар на НАТО: Времето не е на страната на Украйна

04.10.2024, 14:22

Новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте призна, че "времето не е на страната на Украйна“ във войната с Русия. Съответното той заяви в рамките на първото посещение в Киев след поемането на поста, отбелязва британският вестник The Times.
Рюте увери президента на Украйна Володимир Зеленски, че целта на НАТО е да осигури победа на Украйна.
"Това е мой приоритет и моя привилегия. Но за Украйна времето не е на нейна страна“, допълни Рюте.
На същата пресконференция Рюте подчерта, че в момента Западът не е готов да сваля руски ракети и дронове над Украйна.
На 1 октомври Йенс Столтенберг официално прехвърли правомощията на генерален секретар на НАТО на Марк Рюте. Още на 3 октомври Рюте направи първото си посещение в Киев. На срещата му със Зеленски бяха обсъдени ключови въпроси за сътрудничеството между Украйна и НАТО и по-нататъшните стъпки към присъединяването на страната към Алианса.
Рюте увери, че НАТО ще продължи да оказва пълна подкрепа на Украйна и също така подчерта важността на "украинската борба за свобода, която отразява общите ценности на Алианса“.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Литва ратифицира споразумение за разполагане на 5000 германски войници в страната

04.10.2024, 09:25

Литва ратифицира вчера съвместно споразумение с Германия за разполагане на германска бойна бригада в балтийската страна членка на НАТО, като всичките 88 депутати, които присъстваха при гласуването, подкрепиха плана, предаде ДПА.
Споразумението, сключено в Берлин на 13 септември, предвижда разполагането както на германски войници, така и на цивилни от германските въоръжени сили в Литва.
В отговор на променената ситуация в областта на сигурността в Европа след руското нахлуване в Украйна Германия реши да разположи постоянно в Литва своя бойна бригада, която трябва да бъде в готовност до 2027 г. Планът предвижда в страната да бъдат разположени до 5000 германски военнослужещи, като 80 % от тях ще бъдат базирани във военната база в Руднинкай, а останалите – в южния литовски град Рукла.
Германско командно звено от около 20 военнослужещи дойде в Литва още на 8 април, а в началото на октомври се очаква да пристигнат още 120 души.
Литовските депутати започнаха да обсъждат плана миналата седмица след обръщение на германския министър на отбраната Борис Писториус към парламента. Министърът на националната отбрана на Литва Лауринас Касчунас приветства тази стъпка като „още един крайъгълен камък на стратегическото партньорство“ с Германия.
Германските депутати също трябва да ратифицират споразумението, макар че за това все още не е определена дата. По време на неотдавнашното си посещение в Литва Писториус заяви, че очаква процедурата по ратификацията да приключи през следващата година.
Източник: bta.bg

 

Битката за Алкасар и един от големите успехи на Франко

04.10.2024, 08:37

В началото на Испанската война ще открием, че генерал Франциско Франко и генерал Емилио Мола ще искат да извършат бърз преврат. Разширяването на агресията, както и дълготрайни бойни цели, няма да се смята за някакъв успех. Още в самото начало се твърди, че Франко е имал за  цел да раздели страната на 8 военни района, използвайки силите на флотата и войниците си, а след това да активира гражданския протекторат, който да подсили редиците. По тази тема, двамата генерали ще постигнат пълен синхрон със своите командири.
Успехът в Мадрид се струва далеч по-невъзможен, но след като Мадрид е мястото, където се намират най-много офицери, лоялни на правителството по всички линии, точно там трябва да се фокусира и цялата сила. След успешни няколко дни в провинцията, походът към столицата трябва да се активира от няколко различни посоки, за да се затруднят силите там и бързата капитулация да е сигурна. По същото време се транспортират сили от Терсио и други части на Мароко покрай залива, за да стигне до територията на Испания. По план трябва да се превземат градове като Мадрид и Барселона. Тези два града са от изключителна важност, следователно фокусът е върху тях.......Прочети още

 

Великите битки, променили историята – битката при Полтава и раждането на Руската империя

04.10.2024, 08:32

Военната история е изтъкана от много епоси и легенди. Могъщи пълководци, величави армии, страховити империи и достойни бранители на отчаяни каузи. В тези легендарни епизоди от историята човешката трагедия, героизъм и саможертва се преплитат по уникален начин, който разкрива цялата пъстрота на нашата душевност. Наяве излизат героите, страхливците, достойните и недостойните.
Всяка битка е откровение. Всяка война е изпитание. Ала дори и сред пелената от кръв, чест и стомана, има имена на полесражения, които и до ден днешен грабват умовете на поколенията. Всяка битка е величава по свой начин, но сред куршумите, стрелите и остриетата на хиляди стълкновения изпъкват такива, които променят съдбата на народи, региони и континенти.......Прочети още

 

Загинал при изпълнение на служебния си дълг...

04.10.2024, 08:30

На 04 октомври 1935 г. на летище Божурище загива Дончо Бенчев Дончев. Той е роден на 26 март 1914 г. Завършва летателна школа в Казанлък и е зачислен в 1-ва летателна част на летище Божурище.
При полет със самолет КБ-2УТ на летище Божурище двигателят спира и довежда до срив на самолета поради загуба на скорост. Следва удар в земята, който причинява смъртта на пилота.
Производството на самолети КБ-2УТ започва през 1933 г. в самолетна фабрика „Български Капрони“ в Казанлък. Произведени са 8 апарата с три различни двигателя, останали от Първата световна война. Те притежават редица недостатъци – ниска мощност и чести откази на двигателите, лоша видимост от пилотското място и изключително неудобна кабина за наблюдателя. Затова не се ползват с популярност сред българските летци, но въпреки това се експлоатират интензивно до края на 30-те години на ХХ век.

 

Русия отбелязва Денят на Космическите войски

04.10.2024, 08:27

На 4 октомври ежегодно се отбелязва от Въоръжените сили на Русия Денят на Космически войски (КВ са в състава на Въздушно-космическите сили).
В компетенцията на КВ влиза проследяването на пуска на балистичните ракети и предупреждаването на висшите звена в управлението на ВС на Русия за ракетно нападение: защита на важните обекти от инфраструктурата и войските на страната от удари чрез средства за въздушно-космическо нападение от страна на противника.
КВ извършват мониторинг на космическите обекти, откриват заплахите за Русия в космоса и при необходимост отговарят на заплахите.
Този род войски се занимава също с пуска на космическите апарати в орбита и управлението на спътниковите системи с военно и двойно назначение. - (видео)

 

67 години от изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята

04.10.2024, 08:20

На 4-ти октомври 1957 г. е изведен в орбита първия изкуствен спътник на Земята. Ракетата-носител е Р-7, първата междуконтинентална балистична ракета е създадена от конструкторското бюро на Сергей Корольов. - (видео)
Първоначално е решено спътникът да се оборудва с научна апаратура за проследяване на множество параметри, но изработката и щяла да забави старта. Първият спътник представлява кълбо с диаметър 58 см. и тегло 83.6 кг, запълнено с азот. Той имал два радиопредавателя с мощност 1 ват, излъчващи сигнали на дължина на вълните 15 и 7.5 м. На повърхността на кълбото били закрепени 4 антени с дължина 2,4-2,9 м. Продължителността на сигнала била 0,3 секунди и можел да бъде уловен на разстояние до 10 хил.км. Нарекли го ПС-1 („Простейший спутник-1”).
На 4-ти октомври 1957 година в 22:28 часа московско време човечеството навлиза в космическата си ера. Спътникът извършвал една обиколка около Земята за около 96 минути. Той останал в орбита до 4-ти януари 1958 година и направил 1440 обиколки. На 3-ти ноември 1957 г. бил изстрелян и «Спутник-2», на борда на който се намирало първото живо същество – кучето Лайка.
Първият спътник на САЩ - Авангард TV-3 е изстрелян на 6 декември 1957 г., но след секунди ракетата му губи тяга заради взрив на горивните резервоари. Американците изстрелват първия си успешен сателит – 9,5-килограмовия „Експлорър“ на 1 февруари 1958 г.
Днес в орбита около Земята има над три хиляди спътника, по-голямата част от които вече не функционират. - Още Космос

 

 

„Ден на отворени врати” ще се състои в Центъра за подготовка на специалисти в Сливен

03.10.2024, 12:40

„Ден на отворени врати” ще се състои в Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) в Сливен по случай 74-годишнина от връчване на бойно знаме, съобщиха от военното формирование.
Инициативата ще бъде на 4 октомври (петък) от 10:00 до 13:00 часа в ЦПС. За посетителите ще има статичен показ на въоръжение и техника, възможност за разглеждане музея на ЦПС и разположената на открито музейна експозиция на бронирана техника.
На специален щанд ще бъде презентирана военната професия. Представители на Военно окръжие – Сливен ще презентират актуалните обяви за свободните работни места за военнослужещи в Министерство на отбраната и Българската армия, ще посочат условията, реда и сроковете за кандидатстване.
Началото на формированието е поставено през 1948 г., когато през месец октомври в град Сливен са дислоцирани три танкови дружини – по една от Казанлък, София и Пловдив. Тогава съществуващият сграден фонд е недостатъчен, няма танков парк, машините са разположени в закрития манеж на вече разформираната кавалерийската школа, успоредно с ежедневната учебна дейност, командването и личният състав работят по благоустрояването на района. Със заповед на Министерството на отбраната от 01.01.1949 г. новото танково съединение е вписано в регистрите на Българската народна армия като 3-та танкова бригада, която става съществена част от Трета Българска армия. С указ № 532 от 06.10.1950 г. на Президиума на Народното събрание е зачислено бойно знаме на формированието, съобщиха от Центъра за подготовка на специалисти.
От 1951 г. формированието е преименувано на „13-та танкова бригада”. От 1998 г. носи името на града „13-та Сливенска танкова бригада”. След организационно-щатни промени през 2002г., продължава своя път като „13-та бронетанкова бригада”. От  01.06.2008г., след реорганизация, е Център за подготовка на танкови подразделения. Последната промяна е от 01.12.2012 г., и формированието вече е Център за подготовка на специалисти. На въоръжение в Център за подготовка на специалисти са танкове Т-72.
Източник: bta.bg

 

Спомен за безпалубния миночистачен катер "Лилия"

03.10.2024, 07:58

Известно е, че по време на Първата световна война нашият военен флот е изправен пред трудната задача да ликвидира многобройните минни заграждения, поставени от императорския флот на Русия в български черноморски води.
Едва през 1917 г. българските военни моряци получават първите три безпалубни миночистачни катера (отначало са наричани безпалубни миночистачни моторни лодки) от Германия. Логично, те получават имена, които тематично са обвързани с предстоящата им дейност: „Кондуктор Докузанов“, „Капитан-лейтенант Минков“ и „Миньор“. Първите двама са загинали български военни моряци-миньори по време на войната......Прочети още

 

70 години от построяването на първите сгради на Морското училище на ул. „Васил Друмев“ 73

03.10.2024, 07:55

В своята история до 1954 г. Морското училище почти винаги е имало необходимост от специално построени за него сгради. За кратко време от 1913 до 1916 г. то е било в сграда, построена за него във Флотския район във Варна. След това сградата се използва за други цели, а училището обитава много и различни сгради. През част от 1916 и част от 1917 г. - в паянтови постройки в местността Карантината на брега на Варненския залив, през част от 1917 и 1918 г. - в сградата на Средното търговско училище (днешния Икономически университет във Варна), от 1919 до 1922 г. в сградата на Аквариума, от 1922 до 1934 г. - в сгради на 8-ма пехотна дружина (по-късно 8-ми пехотен полк), от 1934 до 1940 г. в сградата на бившето Рибарско училище на остров Кирил (Кирик) в Созопол, от 1940 до 1954 г. в сградата на Пансиона за сираци на ул. „Стефан Караджа“ 34. През този период до 1953 г. част от училището е била разположена в сгради в 8-ми приморски полк, и други сгради в гр. Варна. Общо през своята история училището е било в повече от 15 сгради в Русе, Варна и Созопол. Даже част от училището за няколко месеца през лятото и есента на 1944 г. е било в гр. Шумен. Там е бил приет випускът през тази година.
След коренните обществено-политически промени в България през 1944 г. настъпват съществени изменения и в армията, и във Военноморския флот.......Прочети още

 

Ракетата, която не обърна войната, но обърна света, скърши животи

03.10.2024, 07:32

Годината е 1942, датата – 3 октомври. Германският учен и инженер Вернер фон Браун, заедно с негови сътрудници на германския изследователски реактивен център в Пенемюнде, извършва първия успешен тест на нещо невиждано към този момент - първата балистична ракета в света, останала в историята с името Фау-2 (V-2).
Третият ден от октомври, 1942-ра година, е първият ден от една нова ера – тази на космическото пътуване, заявява полк. Валтер Дорнбергер, лидер на програмата, веднага след успешния тест. И както историята ще покаже – ще се окаже прав........Прочети още

 

Исторически календар

03.10.2024, 07:22

На 3 октомври 1895 г. в с. Мозире (Словения) е роден Владимир (Влайко) Александров Тодоров-Балан.
Учи в колеж в Истанбул, а след това в гимназия в София. Завършва Военното училище през 1914 г. Произведен e в чин подпоручик. Постъпва в Аеропланното училище в Божурище. Той е един от седемте, завършили първия випуск за пилоти през 1916 г. Участва в Първата световна война (1915-1918) в състава на 1-во аеропланно отделение, придадено към Втора българска армия. Първите разузнавателни полети изпълнява от летище Белица. През юни 1916 г. e изпратен от българското командване на Западния фронт за изучаване бойния опит на германските пилоти в състава на 70-то разузнавателно пруско аеропланно отделение. Изпълнява разузнавателни полети, бомбопускане, участва в провеждане на въздушни боеве в района на крепостта Вердюн.
Завърнал се в България, продължава да воюва. На 8 юли 1917 г., заедно с поручик Иван Узунов излитат от летище Левуново със самолети Роланд Д-2 и свалят британския самолет R.A.F. Be 2, пилотиран от командира на 17-та британска ескадрила - капитан О’Дуайър. Това е първата победа, постигната от български пилоти от новосъздадената изтребителна авиация в класически въздушен двубой. До края на войната изпълнява общо 29 бойни полета. Награден е с орден „За храброст” и с германския „Железен кръст”.
След войната Владимир Балан заминава за Брауншвайг, Германия, където следва аероинженерство.Завършва образованието си и работи като асистент в политехниката.
През 1932 г. се завръща в България. Започва работа на летище Божурище в ремонтната работилница. За кратко време е инженер и в самолетната фабрика „Български Капрони”.
През Втората световна война, като офицер от запаса е мобилизиран и назначен за началник на авиоремонтната работилница на летище Скопие. След 9 септември 1944 г. Владимир Балан изчезва и съдбата му остава неясна.

На 3 октомври 1886 г. в Търговище е роден Никифор Йорданов Богданов – един от първите български пилоти. Завършва школата за подпоручици в Княжево. На 19 февруари 1911 г. е повишен в поручик, на 18 май 1914 г. в чин капитан.
През 1911 г. е проведен конкурсен изпит за подбор на първите български авиатори. Поручик Богданов е одобрен и заминава за Франция, където през 1912 г. се обучава в аеропланната школа на Луи Блерио в Етамп. След приключване на подготовката се завръща в България и участва в Балканската война. На 17 октомври 1912 г. извършва първия си разузнавателен боен полет над турските позиции. До края на войната изпълнява общо осем бойни полета със самолет Блерио ХІ. По време на Втората балканска война през 1913 г. в състава на 3-то аеропланно отделение от летище Серес, провежда два разузнавателни полета. Участва в Първата световна война. На 16 юли 1916 г. е назначен за командир на 2-ро аеропланно отделение базирано на летище Удово на Вардарския фронт. Под негово ръководство, отделението изпълнява полети до Олимп, Островското езеро и цялата фронтова линия от Кожух до Круша планина.
След войната капитан Богданов напуска армията и започва работа в застрахователно дружество. Умира през 1935 г.

 

 

Унгария няма да подкрепи плана на ЕС за изпращане на инструктори и съветници в Украйна

02.10.2024, 21:53

Унгария няма да подкрепи плана на Европейския съюз за изпращане на инструктори и съветници в Украйна за обучение на Въоръжените сили на страната, обяви министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто в обръщение на официалната си страница във Facebook.
Той отбелязва, че мисията на ЕС за обучение на територията на страните от Общността, която започна през ноември 2022 г., скоро изтича. В момента ЕС обсъжда предложение не само за удължаването ѝ с две години, но и за разширяването ѝ, което включва изпращане на инструктори и военни съветници на територията на Украйна, "за да участват в координирането на подготвителната мисия и в повишаване на нейната ефективност".
"Смятаме това за изключително опасна стъпка от гледна точка на военна ескалация. Предложението би увеличило значително риска от разширяване на конфликта... Така че на това предложение ние казваме "не". Казахме на Службата за външни работи на ЕС в Брюксел, че в тази форма не можем да подкрепим предложението, помолихме ги да го преработят", пояснява Сиярто.
Окончателното решение относно плана за изпращане на европейски военни инструктори в Украйна трябва да бъде взето най-късно до ноември. Киев поиска такова действие с писмо до главния дипломат на ЕС Жозеп Борел през май.
Именно в средата на ноември трябва да бъде удължен с още 2 г. мандатът на текущата европейска мисия за обучение на украински войници (EUMAM UKR), която досега бе изключително на територията на Евросъюза и предимно в Германия и Полша. Той може да бъде разширен, за да включва обучение и в Украйна.
По време на първите неформални дебати по темата в Брюксел, още преди лятната ваканция през юли, се очертаха два фронта. Франция настоява европейците да се съобразят с искането на Киев, като има подкрепата на балтийските държави, Полша, Дания и Швеция. Германия се обяви против обучението на украински войници на място, подкрепяна в тази теза от Малта, Австрия, Словения и Унгария. Основните опасения са от по-нататъшна ескалация и непредвидими рискове, както и от реакция от Москва.
"В случай на обучение на украинска територия, общата заплаха за военния персонал на ЕС е "критична". Фактът, че Русия може да достигне навсякъде в Украйна с балистични ракети и дронове, ще доведе до най-високото ниво на заплаха за войските на ЕС", анализира дипломатическата служба на ЕС преди месеци в доклад, цитиран от Welt.
Източник: https://dnes.dir.bg/

 

32 години 61-ва Стрямска механизирана бригада отбелязаха с военен ритуал в Карлово

02.10.2024, 20:26

32-ата годишнина от сформирането на 61-ва Стрямска механизирана бригада беше отбелязана с военна церемония в Карлово. В словото си командирът бригаден генерал Маргарит Михайлов заяви, че за тези 32 години формированието се изгради и достигна ниво да бъде едно от елитните, най-голямото, формирование – което задава стандарти във военната подготовка.  Приветствие към военнослужещите от бригадата отправи  и началникът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.
Днес е ден в който си давате равносметка и ден в който с висока вдигната глава може да кажете ние сме Стремци! С тези думи командирът на Супопътните войски ген.-майор Деян Дешков и предишен командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада се обърна към построените на плаца на формированието редици военнослужещи.
Пред построените воннослужещи командирът на бригадата бригаден генерал Маргарит Михайлов изтъкна че предстоящата година – паралелно с големия брой занятия в национален и международен формат предстои нещо много важно – а именно модернизацията – получавано на новата техника. Първите образци Страйкър.
На отбелязването на 32-ата годишнина на 61-а Стрямска механизирана бригада присъстваха висши военни, бивши командири на бригадата, държавници, представители на местната власт, както и воените аташета на Съединените щати и Обединеното кралство на Британското посолство в България. - (видео)

 

На този ден

02.10.2024, 13:30

На 2 октомври 1889 година в Карлово е роден скулпторът Иван Лазаров (1889 – 1952). Завършва Художествено-индустриалното училище при професор Жеко Спиридонов (1912) и специализира скулптура в Мюнхен при професор Херман Хан (1918 – 1919).
Произведенията със сюжети от Балканските и Първата световна война („Те победиха“, „На нож“, „Пак на война“, „Артилеристи на водопой“ и др.), отразяващи преживяното с дълбоко чувство на любов към обикновения войник, му донасят заслуженото внимание на публиката. След войните създава запомнящи се образи на герои от националноосвободителните борби, превърнали се в емблематични за българското монументално изкуство.
През 1924 г. е избран за професор в Художествената академия, а от 1935 г. е неин ректор. Основава Института за изкуствознание при БАН (1949) и става негов първи директор. За цялостната си творческа дейност посмъртно е удостоен със званието „Народен художник“ (1969).

 

85 години от първия полет на Ил-2

02.10.2024, 13:22

Днес се навършват 85 години от първия полет на знаменития щурмови самолет Ил-2, чийто първи полет става факт на 2 октомври 1939 г.
Замисълът за създаване на специализиран брониран щурмови самолет датира от декември 1937 г., след като първоначалните анализи от боевете в гражданската война в Испания показват, че авиацията в момента е слабо ефективна при изпълнение на задачи за непосредствена авиационна поддръжка на сухопътните войски.
През май 1938 г. съветското правителство одобрява проекта и натоварва с него авиоконструктора Сергей Илюшин и неговото конструкторско бюро. Машината трябва да е се задвижва от един бутален двигател АМ-34, двуместна, с максимална скорост при земята от 400 km/h, да има бомбов товар от 300 kg., сериозна бронировка и картечно въоръжение.
През януари 1939 г. Илюшин приключва с проектирането на самолета, който по онова време в известен, като БШ-2. Междувременно е решено щурмовикът да получи новия и по-мощен мотор АМ-35 (1350 hp), което позволява усилване на бронировката и въоръжението.
През лятото на 1939 г. проектът става приоритетен и Илюшин е принуден да ускори темпа на работа.
Първият прототип на БШ-2 полита на 2 октомври. Самолетът се управлява от летеца-изпитател Владимир Коккинаки. Той обаче продължава едва 10 минути, заради прегряване на двигателя. Вторият прототип изпълнява дебютен полет на 30 декември.
Заводските изпитания, обаче вървят мъчно, най-вече заради неудовлетворителната работа на новия бутален двигател АМ-35 и проблемите с охлаждането му, предвид, че той фактически се намира в изцяло бронирания корпус на самолета.
Държавните изпитания стартират през април 1940 г. Съветските военни обаче не са доволни, като определят самолета, като твърде утежнен за двигателя си. Прави се препоръка за поставяне на още по-мощния АМ-38 (1625 hp), иска се и поставяне на две 23-mm оръдия вместо 12,7-mm картечници, както и редица други подобрения.
Илюшин, който по същото време работи и по подобряването на бомбардировача ДБ-3 има проблем да отговори на всички тези изисквания. Междувременно, съветското правителство поръчва на Сухой да започне работа по своя щурмовик ОБШ (Су-6), като резервен вариант.
С цел решаване на част от техническите проблеми е решено БШ-2 да се преработи в едноместен самолет, като се елиминира бордния стрелец. През октомври работата по усъвършенстването на самолетът е приключена. През декември 1940 г. БШ-2 официално е прекръстен на Ил-2.
Едноместният Ил-2 с двигател АМ-38 преминава през държавни изпитания през февруари – март 1941 г. Серийното производство стартира практически веднага след това.
Ил-2 се сглобява до 1945 г. и е произведен в 36 183 броя, което го превръща в най-масово строения боен самолет в историята. Щурмовикът се сражава от първия до последния ден на съветското участие във Втората световна война, спечелвайки си безспорна бойна слава.
България получава 120 броя Ил-2 през лятото на 1945 г. Бойната служба на типа у нас е сравнително кратка. През 1947 г. 48 броя Ил-2 са предадени на Югославия, а останалите служат активно до началото на 50-те, когато започват да се подменят от по-съвършения Ил-10. Ил-2 служи в българските ВВС до към края на 1955 г., като последната му роля е самолет за коригиране на артилерийския огън. Един такъв щурмовик е запазен в Музея на авиацията в Крумово.

 
 

The Telegraph: Американските атомни подводници се изтеглят от Атлантика, Великобритания трябва да се намеси

02.10.2024, 13:02

Американските атомни подводници напускат Атлантическия океан. Британският флот трябва да се намеси в ситуацията, пише военният анализатор Дейвид Акс в свой материал за The Telegraph.
Той припомня, че в средата на 90-те години на миналия век, малко след края на Студената война, Кралският флот разполага с дузина ударни атомни подводници. Освен това, предвид почти пълния разпад на съветския, по-късно руския флот през онези години, дузина атакуващи лодки направиха британската подводна служба втората най-мощна в Атлантическия океан след ВМС на САЩ:
"Времената се промениха. Днес Русия е възстановила своя подводен флот, а Великобритания позволи на подводния си флот да изчезне. През 2024 г. британците имат наполовина по-малко атакуващи лодки, отколкото преди 30 години: шест“.
С нарастващата заплаха от Северния флот на Русия и нарастващото търсене в Индо-Тихоокеанския регион, Кралският флот трябва да преодолее своите подводни предизвикателства, според Сидхарт Каушал, експерт в Кралския институт на обединените служби в Лондон.
"Твърде малко подводници и закъснения в необходимата поддръжка, което води до твърде бавно разгръщане, не са единствените проблеми. В този контекст готовността на подводниците на Кралския флот, които са, наред с други неща, единствените ядрени подводници на съюзници извън САЩ, които редовното провеждат операции под лед е проблем както на национално ниво, така и на ниво Алианс“, подчерта той.
Експертът подчертава, че Кралският флот, заедно с други европейски оператори, може да компенсира ефекта от относителното намаляване на мощта на САЩ и да достигне условната руска сила от 10-11 модерни ударни подводници, които биха могли да бъдат поръчани от Северния флот в началото на 2030 г. .
"Всичко това са спекулации, разбира се. Най-добрият резултат за Обединеното кралство и неговите съюзници зависи от продължаването на инвестициите в нови подводници и нова поддържаща инфраструктура през следващото десетилетие... Да не изразходваме милиардите лири, необходими за поддръжка на подводници, би било ужасно. Руснаците ще доминират в Атлантика, доминирайки под Атлантическия океан“, заключава авторът.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Нов контингент от Въоръжените сили на Република България започна участие в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR)

02.10.2024, 12:44

В тържествена обстановка, с посрещане флага на НАТО и българския флаг, в база „Филм Сити“ в Прищина,  досегашният национален командир подполковник Захари Димов предаде националното знаме на новия командир подполковник Цветан Деянов от Съвместното командване на силите.
Официален гост на събитието беше Н.Пр. Христо Гуджев – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Косово.
В обръщението си посланик Гуджев изрази своята благодарност и чувство на гордост от участието на българските военнослужещи в операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и  връчи грамоти за успешно изпълнените задачи. Той отправи пожелания за здраве и успех и на новия контингент в предстоящата им мисия.
Източник: jfc.armf

 

НАТО трябва да се фокусира върху засилването на отбраната по източния си фланг, заяви президентът на Полша

02.10.2024, 12:37

Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че новоназначеният генерален секретар на НАТО Марк Рюте трябва да постави като приоритетна цел укрепването на източния фланг на алианса, засилвайки военното присъствие и разширявайки инфраструктурата, предаде полската новинарска агенция ПАП.
В изказване пред Варшавския форум за сигурност днес президентът посочи две основни теми за обсъждане: „Как да помогнем на Украйна да спечели войната и как да засилим способностите си да гарантираме сигурността и стабилното развитие на страните си“.
Според Дуда Полша иска „засилено разполагане на сили на НАТО по източния фланг, особено що се отнася до системите за противовъздушна отбрана“, заедно с „допълнителни сили с повишена готовност според отбранителните съюзнически планове“ и „засилването на въоръжените сили и инфраструктура, която да предложи логистична подкрепа за колективните отбранителни операции“.
„Вярвам, че това ще бъде сред основните приоритети за новоназначения генерален секретар на НАТО Марк Рюте, който днес заема поста си“, заяви президентът.
Той повтори призива си към страните членки на НАТО да отделят най-малко 3% от своя БВП за отбрана. „Настоящите обстоятелства изискват това от нас“, отбеляза Дуда.
Той допълни, че, предвид засилената заплаха от Русия, по време на ротационното си председателство на Европейския съюз Полша ще постави на първо място укрепването на отношенията между ЕС и САЩ
„Единственото нещо, от което се нуждаем, за да спечелим настоящата конфронтация с Русия, е волята да действаме и да поемем цената. Затова поддържането на трансатлантическото единство е жизненоважно“, заключи Дуда.
Източник: bta.bg

 

ВМФ на РФ - корабен състав към 01.10.2024 г.

02.10.2024, 12:00
 

 

„Планът за победа“ на Зеленски е план за война между Русия и НАТО

01.10.2024, 20:51

През пролетта на 2022 г. тогавашният британски премиер Борис Джонсън предлага на украинския президент „Дайте да воюваме“. По всяка вероятност Зеленски възприема буквално казаното от премиера, т.е. Украйна ще воюва срещу Русия заедно с Великобритания и САЩ.
През следващите две години в това няма колебание, защото Украйна е затрупана с въоръжение от всякакъв вид и калибър, платено е на хиляди наемници да воюват заедно с Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), а с финансови средства се издържа административна структура на страната.

Вече трета година, въпреки оказаната помощ, желаният резултат, а именно поражението на Русия, не е постигнат.......Прочети още

 
 

Марк Рюте поема ръководството на НАТО от Йенс Столтенберг

01.10.2024, 11:23

В централата на НАТО в Брюксел започна предаването на ръководството на алианса от досегашния генерален секретар Йенс Столтенберг на неговия приемник Марк Рюте.
Напускам алианса със смесени чувства, но имам чудесен наследник на поста, заяви пред журналисти Столтенберг. Трудно е да се напусне организация, на която служих в продължение на 10 години, и работата ще ми липсва, но знам, че заедно постигнахме много, добави той. Столтенберг отбеляза, че Рюте е добър в постигането на съгласие и това е важно качество за новата му длъжност.
Нямам търпение да започна работа, каза Рюте. Той посочи, че НАТО днес е по-силна и по-голяма, основно благодарение на Столтенберг. Ще направя всичко по силите си НАТО да остане здрава като скала, допълни Рюте.
Трябва да направим необходимото Украйна да остане суверенна държава. Едно няма да се промени – основната ни задача остава защитата на нашите граждани и ценности, отбеляза новият генерален секретар. Като най-важна задача пред НАТО той посочи Украйна и добави, че другите важни цели за алианса са повишаването на разходите за отбрана и разширяването на партньорствата, включително с държави от Далечния изток.
Попитан за очакванията за бъдещата си работа на фона на предстоящите президентски избори в САЩ, Рюте заяви, че познава добре и двамата кандидати и ще работи с когото и да било от тях.
Източник: bta.bg

 

Нюрнбергският съдебен процес приключва с произнасяне на присъдите на 1 октомври 1946 г.

01.10.2024, 09:03

На 1 октомври 1946 г. в Нюрнберг, Германия, завършва процесът в Международния военен трибунал срещу 24 нацистки военнопрестъпници, обвинени в престъпления срещу мира, във военни престъпления и в престъпления срещу човечеството, извършени по време на Втората световна война (1939-1945). Процесът започва на 20 ноември 1945 г.
Нюрнберг е избран като място за провеждане на заседанията заради символиката, която носи. Градът, символ на възхода на Третия райх, който е домакин на мащабни пропагандни митинги през 20-те и 30-те години на 20 в. е смятан от страните-победителки за най-подходящото място за символичната смърт на Райха. Въпреки че Втората световна война оставя голяма част от града в развалини, Дворецът на правосъдието (Нюрнбергската съдебна палата), който включва и доста голям затвор, побиращ 1200 души, остава до голяма степен непокътнат и е избран за мястото на провеждане на съдебните процеси........Прочети още

 

Българското военноморско разузнаване в периода на Студената война (1947-1991 г.)

01.10.2024, 07:46

Преди 09.09.1944 г. и след тази дата, до есента на 1950 г., управлението на ВМФ е организирано по остаряла система. Щабът на ВМФ, щабът на Черноморския флот (ЧФ), Дунавският флот и бреговата отбрана съществуват без развърнати органи за управление и осигуряване.

Щабовете по същество се състоят от няколко човека: командир, адютант (той фактически и началник щаб), ЗКПЧ, технически офицер, тилов офицер, контраразузнавач, касиер, писари и канцелария. Разузнавателен орган в щаба не съществува. Независимо от това за разузнаване в крайбрежната полоса съществуват няколко формирования - Морска разузнавателна авиоескадрила, съществувала до 1956 г., и Семафорно-наблюдателна служба.
Интересно е да се отбележи, че преди 09.09.1944 г. и до 1952 г. за разузнаване в приморско направление в гр. Бургас са сформирани и действат Оперативен разузнавателен пункт (ОРП) и Радиоразузнавателен пункт (РРП), подчинени централно на Разузнавателния отдел на Генералния щаб (РО-ГЩ).......Прочети още

 

Единствената подводница, потопена от друга подводница, докато са под вода

01.10.2024, 07:43

Въпреки че филмите обичат да ни показват интензивни битки между подводници, които се водят единствено под водата, този тип битки всъщност са изключително редки.
Всъщност толкова редки, че всъщност само една-единствена подводница е потопена, докато и тя, и нападателят й са се били под повърхността.
Това се случва точно в края на Втората световна война, в двубой между британска и германска подводница, заподозряна в транспортиране на свръхсекретни стоки до Япония......Прочети още

 

Днес руските пехотинци имат празник

01.10.2024, 07:36

Първата редовна армия на Русия е създадена на този ден през 1550 г.
Това е професионален празник на военнослужещите от Сухопътните войски, който се чества ежегодно на 1 октомври. На тази дата се отбелязва денят, в който цар Иван Грозни издава специален документ за създаването на редовна армия – в далечната 1550 г.
Денят на Сухопътните войски се отбелязва съгласно Указ на Президента на РФ № 549 от 31 май 2006 година. Този професионален празник се чества от всички родове и специални войски от състава на СВ, включително пехотинци, танкови войски, артилерия и др. - (видео)
Сухопътните сили са най-многочислените в руската армия. - Още за СВ на Русия

 

Исторически календар

01.10.2024, 07:30

На 1 октомври 1915 година България се включва в Първата световна война. Участието на Българската армия във войната се обособява в два основни периода: маневрен – от 1 октомври 1915 до края на 1916 г. и позиционен – от началото на 1917 до 29 септември 1918 г.
По време на маневрения период войските провеждат Моравската, Овчеполската и Косовската операция, отразяват настъплението на съглашенските войски в долината на р. Вардар, преследват отстъпващата сръбска армия в Македония (1915) и водят активни действия в Леринската и Струмската настъпателни операции (1916). Съвместно със съюзниците 3-та армия воюва срещу Румъния, провежда Тутраканската, Кубадинската и Мунтенската настъпателни операции и достига до р. Серет.
В позиционния период (1917 – 1918) българските части водят отбранителни действия на Южния и Добруджанския фронт, няколко пъти провалят настъплението на противника при Дойран, но не удържат неговия удар през септември 1918 г.
България мобилизира във войната общо над един милион души – около 20% от населението на страната. За 36 месеца по бойните полета загиват, умират от рани и болести и изчезват 101 234 офицери, подофицери и войници, а над 155 000 са ранените. По величието на саможертвата и трагизма на резултатите си, участието на Българската армия в Първата световна война няма аналог в нашата нова история.

От 1 до 25 октомври 1915 година Първа армия провежда Моравската настъпателна операция. Тя е част от стратегическите действия на групата армии „Макензен“ за разгромяване въоръжените сили на Сърбия и се осъществява от 1-ва, 6-а, 8-а и 9-а пехотна дивизия, 1-ва кавалерийска бригада и 46-и пехотен пернишки полк (165 370 души, 404 оръдия и 100 картечници) под командването на генерал-лейтенант Климент Бояджиев.
Задачата на армията е да настъпи на фронта р. Дунав – вр. Стрешер (до Власинското езеро) и като разгроми противостоящите й сръбски войски (120 000 души и 200 оръдия) да излезе на р. Морава при Алексинац и Ниш. С част от силите на десния си фланг и във взаимодействие с германския Оршовски отряд трябва да завърши унищожаването на противника при Неготин, а с войските от левия фланг – да прекъсне комуникациите по р. Южна Морава и да осигури връзката с българската 2-ра армия. За изпълнение на задачата е създадено оперативно построение от един ешелон, два странични отряда и общовойскови резерв.
Главният удар се нанася от четирите пехотни дивизии в общо направление на Белоградчик – Ниш, а спомагателният – от десния (2-ра бригада от 6-а дивизия, усилена с 2-ри конен полк) и левия (2-ра кавалерийска бригада, усилена с 26-и пернишки полк) страничен отряд. Въпреки съпротивата на сръбските части и трудните географски и климатични условия войските преминават през проходите на Стара планина, излизат в долината на р. Тимок, овладяват Княжевац (13 октомври) и пробиват Пиротския укрепен пункт (14 октомври). На 15 октомври 1915 г. 1-ва армия преминава в решително преследване на противника по направленията към Ниш със задача да го атакува в хода на неговото оттегляне. След значителна подготовка на 23 октомври българските войски щурмуват и пробиват Нишкия укрепен район. В 10, 30 ч. същият ден първоешелонният 10-и пехотен родопски полк влиза победоносно в Ниш. С разгромяването на най-мощната част от източната групировка на противника 1-ва армия постига целта на Моравската операция. Сръбските загуби възлизат на 630 убити и над 13 000 пленени. Унищожени или взети като трофеи са 206 различни оръдия и голямо количество военни материали. Успехът на 1-ва армия е постигнат с огромни човешки усилия и значителни загуби. По чукарите на Западна Стара планина и планинските масиви между реките Тимок и Морава загиват и безследно изчезват 2200 офицери, подофицери и войници, а ранените са 6980.

От 1 до 7 октомври 1915 година Втора армия провежда Овчеполската настъпателна операция. Едновременно с настъплението на 1-ва армия към долината на р. Морава, 2-ра армия се включва в действията за изваждане на Сърбия от войната.
Войските под командването на генерал-лейтенант Георги Тодоров (3-та пехотна балканска, 7-а пехотна рилска и Кавалерийската дивизия – около 70 000 души и 220 оръдия) има задача да разгроми ограничените сили на противника в Македония (Вардарска и Брегалнишка дивизия – 40 000 души със 78 оръдия), да излезе в долината на р. Вардар, да изолира главната му групировка в Сърбия и да не допусне съглашенски войски да й се притекат на помощ.
Оперативният план предвижда да се нанесат два удара: главен – с 3-та дивизия от района на Кюстендил, и друг – със 7-а дивизия от района на Горна Джумая в общо направление на Куманово, с които да се отхвърлят и разгромят силите на противника на главната му позиция при Крива паланка и Царево село. За една седмица войските излизат към Овче поле и овладяват Куманово, а Кавалерийската дивизия заема височините, източно от Велес, с което 2-ра армия изпълнява възложената й задача. Овчеполската операция е най-кратката и ефективна в действията срещу Сърбия и с нея е оказано пряко съдействие на останалите балкански групировки на Централните сили. Освен забележителните действия на войските, за успеха на операцията допринася и съпротивата на местното българско население, което чрез чети и пряко участие в бойните действия спомага за по-бързото освобождаване на Македония.

На 1 октомври 1941 година с писмо No: I-2733 на Щаба на Въздушни войски се създава Черноморската въздушна отбрана. Към нея на 10 октомври се формира специален изтребителен орляк под наименование "Галата". Първоначално е съставен от Щаб на орляка при летище Чайка, 682-ро изтребително ято Балчик и 692-ро изтребително ято Сарафово. Двете отделения са част от 6-ти изтребителен полк, снабден и опериращ с пет Ме-109Е-4 "Стрела". Към отряда се включва още и 442-ро изтребително ято от 4-ти армейски въздушен полк с 6 Авиа-534 "Доган".
Фактът, че „Галата” е снабдена с най-модерните самолети на въоръжение в България по това време – Ме-109 "Стрела", потвърждава значението на отряда за защита на Черно море.

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}