Военна информация

от 16 до 30 юни

 

 

Исторически календар

27.06.2024, 06:55

На 27 юни 1937 г. цар Борис III връчва бойните знамена на авиационните подразделения. Програмата за развитие на Въздушни войски набира скорост, подпомогната и от Солунското споразумение с Балканския съюз (31 юли 1938 г.), по силата на което отпадат ограниченията за въоръженията. През 1937 – 1938 г. се засилва и подготовката на летателния и земен състав.
Много българи се обучават за усвояване на новата техника в Германия, Италия, Унгария и Полша.

 

На 27 юни 1709 г. Петър I разбива шведите при Полтава

27.06.2024, 06:50

На 27 юни 1709 г. руският цар Петър I разбива шведските войски в битката при Полтава, с което практически печели Северната война, започнала в началото на XVIII век.
Поражението пък лишава Швеция от статута й на велика сила в Северна Европа.
Карл XII, според съвременниците си, „е бил влюбен във войната." Армията му често печелела сражения с превъзхождащ я противник. Така се случило в битката при Нарва през 1700 година, когато той напълно разгромил руските войски. След нея шведският крал наредил да бъде изсечен медал с подигравателно изображение на плачещия Петър, който бяга, хвърлил шпагата и шапката си. След победата над Русия, Карл тръгва към Полша и Саксония и побеждава Август II. Руският цар, междувременно, успява да се превъоръжи и да реформира армията, за да изгони шведите от руското крайбрежие на Балтийско море и да се установи в устието на река Нева в Санкт Петербург.
Но на страната е бил жизнено необходим широк излаз на Балтийско море за развитие на търговията с Европа. През 1707, Карл, който разбира, че Русия все още е основният му опонент, повежда армията през сегашната територия на Украйна към Москва.
Битката при Полтава показва, че руснаците за кратко време са усвоили най-добрите военни и технически постижения на времето. Артилерията на Петър I значително е превъзхождала шведската. Построени са били старателно измислени фортификационни съоръжения. Сметките на Карл XII за щикова атака, в която гвардейците са силни, не се оправдават. Битката е ожесточена. Загубите на шведите са два и половина пъти по-големи от загубите на руската армия. Карл е бил принуден да избяга в Турция. Това е победа.
Няколко години по-късно, Петър побеждава шведите в морските битки с при Гангут и Гренгам. Европа, преди обръщала малко внимание на руския цар, оттогава се научава да има предвид в международната политика интересите на Русия. Петър I, истинското призвание на когото, според историците, е водната стихия, получава искания достъп до Балтийско море. Войнственият шведски крал е убит в битка с норвежците през 1718. "Ах, братко Карл" - със съжаление казал Петър, като разбрал за него. И обявил седмица на траур за великия командир.

 

 

Министерството на иновациите и растежа се присъединява към организаторите на международното изложение „Хемус“

26.06.2024, 22:30

Министерството на иновациите и растежа се присъединява към организационния комитет на международното изложение „Хемус”. Това реши днес Министерският съвет с изменение и допълнение на Решение № 289 от 1995 г. за организиране и провеждане на Специализирана международна изложба за отбранителна техника „Хемус“.
Международното изложение „Хемус“ е създадено с Решение на Министерския съвет през 1995 г. с цел да стимулира развитието на отбранителната промишленост, като предоставя на производителите и търговците възможност да представят своите продукти. Създава възможности за кооперирани производства, ремонтни дейности и съвместни научно-технически разработки на нови изделия в областта на отбраната и сигурността.
От 2011 г. изложбата разширява своята концепция, като започва да се отделя специално място на иновациите, научно-изследователски и развойни дейности чрез организирането на научни конференции, демонстрационни и тестови стрелби, представяне на науката и висшите учебни заведения.
С включването на Министерство на иновациите и растежа (МИР) в организационния процес на изложението „Хемус“ ще се осигури допълнително сътрудничество за организиране на дейности и панелни дискусии, свързани с иновации, космос и отбрана. Желанието на МИР за участие в организационния процес е в контекста на засилващата се тенденция на европейско ниво да се обвържат политиките за иновации, космос и отбрана. Така ще се осигурят допълнителни възможности за засилване на представители на българската индустрия както от сектора на отбраната, така и на фирми, които оперират в космическия сектор или в този за двойна употреба.
Източник: МС

 

Първият български пилот – капитан Александър Велинов, завърши обучението си в САЩ за водач на група F-16

26.06.2024, 22:18

Капитан Александър Велинов успешно завърши обучението си за водач на група F-16 (Flight Lead Upgrade Course) в Тусон (Аризона, САЩ). Той беше включен в първата група от четиримата български пилоти, които заминаха през лятото на 2020 г. за обучение в САЩ за усвояване на новата оръжейна платформа F-16.

Тяхното обучение стартира в съответствие с международния договор между правителствата на България и САЩ от първия етап на инвестиционния проект „Придобиване на нов тип боен самолет“ (BU-D-SAB). Капитан Велинов е първият български пилот, завършил обучение за усвояване на F-16 и покрил всички необходими изисквания на различните курсове на ВВС на САЩ (на самолети T-6, T-38 и F-16).

Официалната церемония по връчването на сертификата се проведе на 21 юни в Тусон. До пристигане на самолетите F-16 блок 70 в България той ще продължава да поддържа в САЩ летателната си подготовка по отделен график.
Източник: mod.bg

 

Русия произвежда 15 пъти повече снаряди и ракети през войната

26.06.2024, 21:55

Въпреки санкциите западните страни не са успели да постигнат съкращаване на производството на въоръжение на руския ВПК. Става дума не само за електронните компоненти, които подлежат на експортен контрол, но продължават да стигат до Русия по заобиколни пътища на по-високи цени. Производството на снаряди, ракети, бронетехника, дронове е нараснало в пъти, позволявайки на Владимир Путин да продължава безжалостната си война срещу Украйна, отбелязва Moscow Times.
И до момента Русия може да внася нитроцелулоза от Германия, Турция и  Тайван, както и други суровини за взривове от целия свят, за да продължи да увеличава производството на боеприпаси, отбелязват експертите от RUSI. По техни изчисления Русия е увеличила производството на:
152-милиметрови артилерийски снаряди - 5.3 пъти, снаряди за реактивни системи за залпов огън "Град" - 15.2 пъти, "Ураган" - 6.1 път, крилати ракети X-101, най-активно използвани в Украйна, - 7.5 пъти, ракети 9M723 "Искандер" - над 3 пъти, ирански дронове Shahed-136  - 6.3 пъти.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Ден за високопоставени гости и демонстрация на способности на най-голямото учение на Специалните сили за годината „Stealth Dagger 24“

26.06.2024, 20:20

Ден за високопоставени гости и демонстрация на способности по време на учението „Stealth Dagger 24“ /SD-24/ за оценка на бойните способности и сертифициране на Тактически групи за Специални операции като декларирани формирования на НАТО ще се проведе на 27 юни, четвъртък, на територията на учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“.
Поканени са ръководството на Министерството на отбраната и Щаба на отбраната, командири и началници от видовете Въоръжени сили, представители на дипломатическите мисии на страните-участнички в учението Румъния и САЩ, както и командирите на командванията на Силите за специални операции на Италия и Румъния, представители на държавната и местната власт.
Гостите ще наблюдават изпълнението на различни оперативни процедури, оттренирани в хода на учението.
Ще могат да се наблюдават задържане на автомобил с участието на тактически кучета (К-9), инфилтрация на оператори от Специалните сили по парашутен способ и от хеликоптер по способа „Бързо въже“, директни действия, евакуация на взвод Специални сили с хеликоптер по метода „Грозд“, евакуация на аварирала машина и упражнения от динамичните стрелби с пистолет и автомат на къси и пределно къси дистанции.
Източник: pr.skso

 

Генерал-лейтенант Михаил Попов участва във форум на SEDM в Истанбул

26.06.2024, 19:53

Традиционната годишна среща на заместник-началниците на отбраната на държавите-участнички в Процеса SEDM (South-Eastern Europe Defence Ministerial Process DCHOD Meeting) се проведе днес в Истанбул, Република Турция, съобщава Пресцентърът на МО. Във форума участва българска делегация, водена от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов.
По време на срещата беше обсъдена средата на сигурност в региона, както и регионалното сътрудничество в областта на отбраната. В своите изказвания ръководителите на националните делегации на страните-членки запознаха участниците в срещата с позициите на своите държави по актуални въпроси, както и с постигнатия напредък и възможностите за по-нататъшно развитие на SEDM.
В края на срещата беше приета съвместна декларация на заместник-началниците на отбраната.
Срещите на заместник-началниците на отбраната на държавите от Югоизточна Европа са важна част от Процеса SEDM и се провеждат ежегодно в една от страните-членки на ротационен принцип. Те са ефективен механизъм за повишаване на регионалната сигурност и са един от най-важните форуми за регионално сътрудничество в областта на сигурността и отбраната.
Източник: https://otbrana.com/

 

The Intercept: САЩ вече въоръжават неонацисткия батальон "Азов"

26.06.2024, 16:25

Миналата седмица администрацията на Байдън заяви, че ще позволи на бригадата "Азов", украинска военна част, да получи американско оръжие и обучение, освобождавайки я от наложената забрана, наложена в отговор на някои опасения, че е извършила нарушения на човешките права и има връзки с неонацисти.
Снимка, публикувана от самото звено обаче предполага, че САЩ са осигурявали подкрепа за Азов още през декември миналата година.
Снимката, заедно с изявленията на американската администрация, подчертава неясния характер на забраната за доставка на оръжие и как е била прилагана от САЩ през цялото време. Два механизма забраняват оръжейната помощ: закон, минал през Конгреса, който специално забранява помощта за "Азов", и така нареченият закон Лийхи, който блокират подкрепата за отделни военни части, отговорни за сериозни нарушения на човешките права......Прочети още

 

ISW: Русия може да формира нова комбинирана армия за войната в Украйна

26.06.2024, 13:12

Въоръжените сили на Руската федерация са в процес на големи реформи, включително създаването на нови комбинирани оръжейни части на ниво армия. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава УНИАН. Изявленията на украински източници за "51-ва армия“ са "ранни индикатори, че Руската федерация е сформирала друга общовойскова армия за разполагане в Украйна“, се казва в прегледа на анализаторите.
Говорителят на Оперативно-тактическата групировка войски "Харков“ Юрий Повх (на снимката) заяви, че руските военни възнамеряват да прехвърлят подразделения от "9-та мотострелкова бригада на 51-ва армия“ на Харковско направление. По думите му руските войски са прехвърлили части от Херсонска област и от други региони на Харковско направление.
На свой ред говорителят на Оперативно-тактическата групировка войски "Хортица“ подполковник Назар Волошин заяви, че руските войски възнамеряват да прехвърлят части от 155-та бригада морска пехота (Тихоокеанския флот) и "9-та мотострелкова бригада от 51-ва армия“ на Харковско направление за компенсиране на загубите.
ISW отбелязва, че наскоро анализаторите са получили информация за прехвърлянето на  подразделения на споменатите две бригади от запад и югозапад от Донецк в посока Харков. Не са регистрирани съобщения за "51-ва армия“.
ISW отбелязва, че руската армия може да е подчинила 9-та мотострелкова бригада на възродената, вероятно от Втората световна война, "51-ва армия“.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Гърция ще купи най-вероятно 20 изтребителя от пето поколение F-35, първите от които ще влязат на въоръжение през 2030 г.

26.06.2024, 08:26

През настоящата седмица, най-вероятно в четвъртък, в компетентната комисия на гръцкия парламент ще бъде внесено писмото за предлагане и приемане на офертата (LOA), изпратено от американското правителство в отговор на гръцкото искане за закупуване на една ескадрила изтребители от пето поколение F-35, се казва в статия, публикувана през уикенда в гръцкия вестник „Катимерини“.
Според неназовани източници от гръцкото министерство на отбраната, цитирани от вестника, Атина се е ориентирала към покупката на 20 самолета F-35, без в момента да се разглежда опцията за придобиване на още 20.
Валидността на писмото за предлагане и приемане на офертата е до края на юли. В него подробно са описани цената на доставката, обучението, поддръжката, инфраструктурата и всички стъпки до придобиването на самолетите.
Ако гръцкият парламент даде зелена светлина на сделката, това ще отвори пътя на министерството на отбраната и по-конкретно на главната дирекция по въоръжението и отбранителните инвестиции да подпише писмото и да информира правителството на САЩ за това.
Според процедурите след това Държавният департамент ще изпрати документа на компанията производител и на всички участници във веригата на доставките за производството на F-35. Щом бъде подписан съответният договор между американското правителство и „Локхийд Мартин“, компанията ще пристъпи към запазване на слотове в производствената линия за първите гръцки F-35.
Гръцките военновъздушни сили ще придобият една ескадрила F-35 в конфигурацията „Блок 4“. Цената се очаква да достигне до 3,5 млрд. евро и ще включва доставката на 20 изтребителя, последващата им поддръжка, обучение на екипажите и техническия персонал и изграждане на цялата необходима инфраструктура за безопасност в 117 Бойно крило във военновъздушната база Андравида, Югозападна Гърция, където ще бъдат дислоцирани гръцките F-35.
Очаква се първите четири до шест самолета да бъдат предадени на гръцките ВВС през 2028 г., но ще останат в САЩ още около 24 месеца. На тези самолети ще се обучават гръцките пилоти, за да съберат нужните летателни часове и те самите да станат инструктори.
Първите пилоти и техници ще заминат за САЩ още по-рано, за да започнат теоретичната си подготовка. Базовото обучение на пилотите се очаква да завърши през 2030 г. След това с помощта на самолети танкери на американските ВВС изтребителите ще прекосят Атлантическия океан и ще кацнат в Андравида.
Според информирани източници дискусиите за втора ескадрила F-35 ще започнат в бъдеще, след като завърши модернизацията на гръцките F-16 и се вземат окончателни решения за изтребителите „Рафал“. Гръцките ВВС обаче се ориентират към поддържането на три типа бойни самолети – F-16, които са гръбнакът на гръцкото въздушно въоръжение, френските „Рафал“ и F-35. В „тавана“, определен от политическото и военното ръководство, се споменават около 200 самолета с мрежовоцентрични способности, които ще служат за мултиплициране на мощта на гръцките въоръжени сили, се казва в публикацията.
На по-късен етап се очаква щабът на военновъздушните сили да представи подробен списък с въоръжението, което иска да придобие в бъдеще. Централна роля се предвижда да изиграе сертифицирането на ракетите въздух-въздух „Метеор“ (Meteor) за F-35, които ще позволят на гръцките ВВС да поддържат големи количества от оръжие с огромни възпиращи възможности. Щабът е набелязал и високотехнологични оръжия като ракетите за стратегически удар JASSM, ракетите въздух-въздух AMRAAM 120D, противорадиолокационните ракети AARGM, както и разработените от Израел ракети въздух-земя „Рампейдж“ (Rampage), за които се твърди, че е получено одобрение от САЩ.
Инвестициите във военновъздушните сили са един от приоритетите в усилията на Гърция да поддържа военен баланс с Турция, с която традиционно има напрегнати отношения. Покупката на F-35 се разглежда като шанс за получаване на въздушно преимущество, особено след изключването на Анкара от програмата за производството им след придобиването на руските зенитно-ракетни комплекси С-400. - Още за F-35
Източник: bta.bg

 

Министрите на отбраната на Русия и САЩ са провели телефонен разговор

26.06.2024, 07:18

Министрите на отбраната на Русия и САЩ са провели телефонен разговор за първи път от повече от година, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че двете страни са представили дълбоко различаващи се версии на разговора.
Пентагонът съобщи, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и неговият руски колега Андрей Белоусов са обсъдили значението на отворените линии за комуникации. Разговорът е проведен по инициатива на Остин и е първият на подобно равнище от март миналата година, заяви пред репортери говорителят на Пентагона ген.-майор от ВВС Патрик Райдър.
Министерството на отбраната на Русия заяви, че Белоусов е предупредил Остин за опасните последици от продължаващите американски оръжейни доставки за Украйна по време на продължаващия вече 28 месеца конфликт с Русия, предаде ТАСС.
„Белоусов посочи опасността от по-нататъшното ескалиране на ситуацията заради продължаващите доставки на американски оръжия на Въоръжените сили на Украйна“, пише в изявление на министерството, публикувано в социалната мрежа „Телеграм“. Министерството съобщи, че двамата министри са обсъдили и други теми.
Инвазията на Русия в Украйна, анексирането от нея на четири украински области и бавното ѝ напредване в източната част на съседната страна доведоха отношенията между Вашингтон и Москва до най-ниското им равнище от Кубинската ракетна криза през 1962 г. насам, отбелязва Ройтерс.
Миналия уикенд Москва заяви, че САЩ са отговорни за украинската атака над анексирания от Русия Кримски полуостров, нанесена с пет доставени от Съединените щати ракети, при която загинаха четирима души. Оръжейните доставки от САЩ за Украйна бяха подновени през април, когато Конгресът одобри пакет помощ в размер на 61 млрд. долара за Киев. САЩ заявиха, че подкрепят исканията на Украйна руските сили да се изтеглят от територията на страната и нейните граници от 1991 г. да бъдат възстановени.
По време на последния си подобен разговор с тогавашния руски министър на отбраната Сергей Шойгу Остин е посочил рискованото поведение на руските пилоти на бойни самолети, които причиниха разбиването на американски дрон в Черно море край бреговете на Украйна.
Източник: bta.bg

 

Исторически календар

26.06.2024, 06:51

На 26 юни 1940 г. с министерска заповед №243 на бойните самолети се поставят нови отличителни знаци – черен стилизиран андреевски кръст върху бял квадрат с тънка черна рамка. Нанася се върху тялото и крилата, а на опашното кормило се поставя националният трицвет.

 

 
 

Русия и Украйна размениха пленници

25.06.2024, 23:04

Русия и Украйна си размениха по 90 пленени военнослужещи, съобщава РИА Новости.
"На 25 юни в резултат на преговорния процес 90 руски военнослужещи, които са били в смъртна опасност в плен, са върнати от територията, контролирана от киевския режим, в замяна са прехвърлени 90 военнопленници от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ)“, се казва в съобщение, разпространено от Министерството на отбраната в Москва. - (видео)
Уточнява се, че военнотранспортни самолети на ВКС ще транспортират руснаците в Москва, където те ще преминат лечение и рехабилитация в лечебни заведения на Министерството на отбраната на Русия.
Предишната размяна на военнопленници се състоя на 31 май. Тогава от Украйна в Русия са върнати 75 войници. В замяна същият брой хора са върнати в Киев.

 

НАТО ще избере официално утре Марк Рюте за свой нов генерален секретар, заявиха дипломатически източници

25.06.2024, 22:33

НАТО ще избере официално утре министър-председателя на Нидерландия в оставка Марк Рюте за свой нов генерален секретар, заявиха днес дипломатически източници, цитирани от Франс прес.
Постоянните представители на 32-те страни членки на алианса ще одобрят кандидатурата на Рюте на заседание на Северноатлантическия съвет - политическия ръководен орган на организацията, казаха няколко дипломати в Брюксел.
Пътят на Рюте към заемането на поста бе разчистен, след като румънският президент Клаус Йоханис оттегли кандидатурата си миналата седмица, отбелязва АФП.
Петдесет и седем годишният Рюте трябва да встъпи в длъжност като генерален секретар на НАТО на 1 октомври, заменяйки Йенс Столтенберг. Норвежецът зае поста през 2014 г. и мандатът му беше подновен четири пъти.
Рюте ще оглави НАТО в момент на политическа несигурност и от двете страни на Атлантическия океан и на фона на бушуваща в Европа война.
В допълнение към войната в Украйна, на следващия генерален секретар на алианса може да му се наложи да работи с нов американски президент в лицето на Доналд Тръмп, който е силно критичен към ролята на НАТО, ако милиардерът се върне в Белия дом след изборите в САЩ през ноември, отбелязва АФП.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Колкото повече информация, толкова по-малко дезинформация

25.06.2024, 20:16

Борбата с дезинформацията се превръща в основна грижа на днешното общество. Съвсем основателно се вземат мерки за предотвратяване на нейното влияние върху хората в отбраната, което е от съществено значение за националната ни сигурност. Тук, обаче, трябва да се намери най-верния подход. И той, в никакъв случай, не е впрягане на всички усилия за опровергаване на една или друга фалшива новина. Каква полза от фалшивата новина, ако офицерът или войникът махне с ръка, защото вече знае, че това са само приказки. Т.е. колкото повече информация, толкова по-малко дезинформация.
В този смисъл са изключително важни органите за информация във Въоръжените сили. Има, например, проблем със задържането на кадри и с набирането на нови. Казват, че една от причините са руските хибридни лъжи, че ще изпращаме български военнослужещи на фронта в Украйна. Виждаме, че Министерството на отбраната често опровергава тази фалшива новина. Да, но това не е достатъчно. Правомощията за изпращане на военнослужещи зад граница са на Народното събрание. Нека депутатите гласуват решение, че няма да участваме с военнослужещи в тази война и необходимостта от опровергаване и влиянието на Русия върху недокомплекта в армията ще отпаднат. Министерството на отбраната може да има най-искреното желание да задържи военнослужещите си в страната, но ако парламентът реши друго, то трябва да го изпълни.
Каква информация получава българското общество за попълване на вакантните длъжности в армията? Вижте как големите хранителни вериги у нас обявяват и рекламират предлаганите от тях възможности за професионално развитие. Дори от билбордове можете да получите информация. Влезте в социалните мрежи и проследете настроенията.
Фалшива новина ли е, например, липсата на кубинка във военните магазини? Има снимки с опашки, като за кисело мляко в годините след промените, но и информация от компетентните органи дали има или няма проблеми с доставките. Депутатите вдигнаха стипендиите на курсантите. Следва ли от това по-голям брой кандидати? Какво е общественото мнение за новите военни заплати от началото на следващата година? Има ли вече проучване и какви са изводите? Всяка сутрин телевизиите питат какво ли не зрителите си, но не и това.
В интерес на истината Министерството на отбраната прави, макар и малки стъпки, за подобряване на социалната си политика. Знаят ли ги хората? Дали един клип на тази тема няма да изиграе по-голяма роля за набиране на кандидати за войници, отколкото този за 20 години в НАТО? На много хора този въпрос няма да се хареса, но има място за размисъл.  Впрочем, ако се помисли малко повече за хората в отбраната и обществото научи за това, дезинформацията ще отстъпи на информацията.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Германия поде инициатива за "масово въоръжаване" на ЕС с ракети с голям обсег срещу Русия

25.06.2024, 17:20

Европейските партньори трябва да консолидират усилията си за премахване на празнината в способностите за далечни атаки от Руската федерация.
Целта е на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли да бъде подписано споразумение за намерения с възможно най-широк кръг европейски държави относно разработването, производството и доставката на ракети с голям обсег, обяви министърът на отбраната на ФРГ Борис Писториус по време на среща на формата "Ваймарски триъгълник“ с колегите си от Полша и Франция, пише "Фокус", позовавайки се на германското издание Hartpunkt.
На свой ред Defense Express отбелязва, че разширяването на собствения европейски ракетен капацитет е донякъде уникална ситуация.
"Дори по време на Студената война Европа разчиташе повече на американските ракети, отколкото на собствените си разработки, които бяха доста фрагментарни“, припомнят от редакцията.
Подобно намерение за съсредоточаване изключително върху собствените усилия очевидно е следствие от съвсем реалната заплаха за Европа да остане без защитата на САЩ, уверени са авторите.
С оглед на това средствата, върху които могат да се концентрират в Европа, са съвсем очевидни. Защото точно на изложението Eurosatory 2024, което се проведе в Париж преди няколко дни, европейският ракетен конгломерат MBDA демонстрира Land Cruise Missile - LCM.
Тази ракета е специално проектирана за далечни прецизни удари и е наземна версия на крилатата ракета MdCN (Missile de Croisière Naval), известна още като NCM (Naval Cruise Missile).
В същото време оригиналната ракета със стартова маса 1600 килограма има обсег на полет от над 1000 километра и тегло на бойната глава 300 килограма. Предвид размерите й - с дължина 6,5 метра, за изстрелването й трябва да се използват отделни пускови установки.
Сред другите добре известни разработки на MBDA е още една наземна крилата ракета, но вече под HIMARS - Joint Fire Support Missile, JFS-M. В момента това е нова разработка. Ракетата трябва да има минималистични размери от 2,6 метра дължина и стартово тегло 250-300 килограма, а обсегът й се планира да бъде около 500 километра.
"Трябва да споменем и друг европейски производител на ракети - норвежкият Kongsberg, който разполага с Naval Strike Missile, способна да действа срещу наземни цели, както и нейната авиационна версия Joint Strike Missile.
И сред обещаващите разработки на Kongsberg, които, между другото, се изпълняват съвместно с MBDA и германската Diehl - новата Super Sonic Strike Missile (3SM) Tyrfing. Но това развитие определено не принадлежи към краткосрочната или дори средносрочната перспектива, тъй като в момента крайният срок за създаването на снаряда е определен до 2035 година“, подчертава още изданието.
Заслужава да се отбележи също, че сега в европейския сегмент няма балистични ракети. Но е напълно възможно да се преодолее тази празнина чрез сътрудничество с други партньори.
Източник: https://blitz.bg/

 

Новоназначени войници от КЛП завършиха курс в Долна Митрополия

25.06.2024, 12:36

В Професионалния сержантски колеж на ВВС към ВВВУ „Георги Бенковски“ преминаха допълнително обучение и специализация новоназначени кадрови войници от Командването за логистична поддръжка (КЛП), съобщават от учебната заведение.
Тържественият ритуал по връчване на удостоверенията се състоя на централния площад на град  Долна Митрополия в присъствието на кмета  г-жа Поля Цоновска, председателя на Общинския съвет г-н Петър Петров , полковник Николай Николов от Командването за логистична поддръжка, капитан Иван Иванов- командир на в.ф. 57310- Ловеч, капитан Димо Йорданов от в.ф. 48970 – Бургас, близки.
Курсистите бяха поздравени от началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски, представителя на Командването за логистична поддръжка полковник Николай Николов и г-жа Поля Цоновска – кмет на Община Долна Митрополия.
За постигнати високи резултати по време на обучението бяха отличени редник Любомир Кръстев от в.ф. 57310 – Ловеч и редник Митко Михайлов от в.ф. 54850 – Бургас.
Курсистите получиха удостоверенията си за завършен първи етап от обучението си  от Директора на ПСК- ВВС офицерски кандидат 2 клас Любен Василев.
Командването на ВВВУ благодари на Община Долна Митрополия и НЧ „Просвета-1927-град Долна Митрополия“ за оказаната логистична подкрепа при организацията и провеждането на тържествения акт.
Източник: https://otbrana.com/

 

Зеленски смени шефа на Обединеното командване на ВСУ

25.06.2024, 07:25

Президентът Володимир Зеленски назначи за началник на Обединеното командване на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) бригаден генерал Андрий Гнатов на мястото на генерал-лейтенант Юрий Содол (на снимката), предаде Ройтерс. Зеленски вчера обяви новината във вечерното си видеообръщение. До този развой се стига след поредица от съобщения в медиите за допуснати грешки от Содол в продължаващата вече повече от две години война с Русия.
Володимир Зеленски заяви, че Украйна е нанесла удари по над 30 руски съоръжения за преработка и съхранение на петрол, предаде Ройтерс.
Тази година украинските военни засилиха атаките срещу руската петролна инфраструктура, като се стремят да прекъснат доставките на петрол за руската армия и да ограничат приходите на Москва за финансиране на войната ѝ срещу Украйна.  
"Ударени са повече от 30 петролни рафинерии, терминали и петролни складове на терористичната държава", заяви Зеленски пред офицери от Центъра за специални операции "А" на Службата за сигурност на Украйна (ССУ), участващи в атаките. Той не предостави допълнителни подробности, нито посочи период от време.
За ударите Украйна използва свои безпилотни летателни апарати с голям обсег на действие, разработени както от военното разузнаване, така и от ССУ.
"За безпилотните самолети на ССУ разстоянието от 1500 км вече не е проблем", каза Зеленски, очевидно визирайки удара от 9 май, когато бе извършена атака срещу голям нефтопреработвателен завод в руската република Башкортостан.
При най-последното подобно нападение миналия петък безпилотни летателни апарати удариха четири петролни рафинерии, сред които тази в Илски в Краснодарския край - един от най-големите производители на горива в Южна Русия, отбелязва Ройтерс.
Източник: БТА

 

На този ден през 1950 година започва Корейската война

25.06.2024, 06:49

Корейската война е конфликт между Северна Корея и Южна Корея, продължил от 25 юни 1950 до 27 юли 1953 и първият горещ конфликт в рамките на Студената война, сблъсък между САЩ и техните съюзници от ООН и комунистическите сили Китай и СССР.
Основните съюзници на Южна Корея са САЩ, Канада, Австралия и Великобритания, но и много други държави изпращат свои войски.
Съюзниците на Северна Корея са Китай, с военни подкрепления, и Съветския съюз, който изпраща военни съветници и военни пилоти, както и оръжие за китайските и севернокорейски войски.
В края на Втората световна война Съветският съюз изтласква японците от Корейския полуостров. Съветската армия окупира северната част, а американската – южната част на страната. Войната започва с нападение над Юга от страна на Ким Ир Сен , който се надява по военен път да обедини Корея в една държава, управлявана в духа на комунистическата диктатура. В отговор Съветът за сигурност на ООН взема решение да подпомогне южнокорейците. В обстановката на политика на бойкот, предприета от СССР, ООН с решаващото участие на САЩ, контраатакува и отблъсква войските на Северна Корея до границите на Китай. Впоследствие нито една от страните няма сигурно надмощие и войната се води с променлив успех за всяка от тях до формирането на 2 корейски държави с ясни граници, разделени от 5-километрова демилитаризирана зона. Мирен договор между САЩ и Северна Корея все още не е сключен, въпреки желанията на последната. Примирието, с което е сложен край на военните действия, става възможно след като през 1952 г. става ясно, че САЩ няма да могат да използват ядрено оръжие за да съкрушат силите на СССР.
Сега териториите на двете корейски държави почти съвпадат с тези на двете окупационни зони след края на Втората световна война. - (видео)

 

Военен календар

25.06.2024, 06:45

На 25 юни 1941 година в София е формиран Бронираният полк. Полкът с командир подполковник Гено Генов се състои от бронирана, моторизирана, моторизирана артилерийска, моторизирана специална група и обслужващи подразделения. Бронираната група, въоръжена с танкове „Ансалдо-Фиат“, „Викерс-Армстронг“, „Шкода“ (на снимката) и „Рено“, е сведена в две танкови дружини от по три роти.
През 1942 г. численият състав на полка възлиза на 3809 души, от които 165 офицери и 399 подофицери. Голямо внимание се обръща на техническата квалификация на командирския и войнишкия състав, който се обучава в школи и курсове, включително и в немското бойно училище в Ниш. С доставените през лятото на 1943 г. от Германия 46 танка „Майбах-Т-IV“ и нова спомагателна техника – мотоциклети, леки и товарни автомобили, влекачи и др., на 1 октомври полкът се развръща в Бронирана бригада. Към началото на септември 1944 г. той разполага с 97 танка „Майбах-Т-IV“, 36 – „Шкода“ и 10 – „Прага“.
На 8 срещу 9 септември участва в овладяването на Министерството на войната, след което се изнася в района на Пирот. Движейки се без предварително разузнаване в дефилето между Пирот и Бела паланка на 17 септември челната танкова колона попада на минно поле и противникова засада, в която са унищожени 10 танка „Майбах-Т-IV“. През първия период на войната срещу Германия (1944) Бронираният полк с командир полковник Марин Диков воюва в Южна Сърбия и Косово при Власотинци, Лесковац и долината на р. Морава, участва в разгрома на 7-ма СС планинска дивизия „Принц Ойген“, в овладяването на Подуево и Вучитрън и в освобождаването на Митровица. По време на бойните действия с довчерашния съюзник полкът дава 41 убити и загубва 20 танка.

 

 

Подготовка по „Специална лична защита“ на военнослужещи от Сухопътните войски, съвместно със Служба „Военна полиция“

24.06.2024, 22:52

Започна поредната подготовка по „Специална лична защита“ на военнослужещи от Сухопътните войски, съвместно с представители на Служба „Военна полиция“ в учебният център на Службата в град София.
Подготовката ще продължи до 5-ти юли и в нея ще участват военнослужещи от 2-ра механизирана бригада - Стара Загора, 61-ва механизирана бригада - Карлово, 4-ти артилерийски полк - Асеновград, 101-ви алпийски полк – Смолян, 78-ми батальон за осигуряване – София и 55-ти инженерен полк – Белене.
Обучението на инструктори е ключов елемент в изпълнението на разработената „Визия за развитието на специална лична защита за военнослужещите от Сухопътните войски“.
Обучението на инструктори от формирования от Сухопътните войски ще продължи до края на годината в Центъра по бойна подготовка и спорт към Академията на МВР и учебният център на служба „Военна полиция“ в град София.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Скандал в Атина! Програмата за модернизация на гръцките F-16 е в критична точка

24.06.2024, 21:36

Програмата за модернизиране на гръцките изтребители F-16 Viper е в критична точка, предупреждава в. "Катимерини".
Водещото в Гърция издание се позова на добре информирани източници, които твърдят, че програмата за модернизацията на гръцката бойна авиация може или да продължи, или да се провали.
Забавянето е предизвикало непрекъснати консултации през последните няколко месеца между Министерството на отбраната, Генералния щаб на ВВС, новото ръководство на Гръцката аерокосмическа индустрия (EAV) и компанията-производител, за да се гарантира, че най-важната програма за въоръжаване на гръцките въоръжени сили няма да бъде провалена.
Основната причина за забавянето на програмата за модернизация на F-16 е загубата на специализиран персонал от Гръцката аерокосмическа индустрия.
Оставките на квалифицирани техници, работещи по програмата от 2018 г. насам, са почти ежедневие, твърдят добре информирани източници, което създава значителни пропуски.
За да запълни тези пропуски, дължащи се на закъснението от над седем месеца, Lockheed Martin, в сътрудничество с гръцките власти, е подсилил човешките си ресурси, за да ускори доставките.
Това обаче, според източниците, е временно решение, тъй като се търси формула за връщане на програмата към графика.
В резултат на интервенциите бойната авиация на Атина получиха 19-ия си модернизиран изтребител преди няколко дни, след поредица от закъснения и пренасрочване на доставката.
Първоначално договорът предвиждаше доставката да се осъществи през септември 2023 г.
"Катимерини" разбра също, че 20-ият самолет трябва да бъде доставен в края на юни. Те ще бъдат последвани от 21-ви и 22-ри модернизиран изтребител през юли, а 23-ти и 24-ти - до октомври.
Според новия график за доставка и при условие, че няма повече закъснения, до края на годината програмата ще бъде с четири изтребителя по-малко, а 16 самолета ще бъдат в процес на модернизация в хангарите на Гръцката аерокосмическа индустрия. Компетентни източници обаче заявиха пред "Катимерини", че недостигът няма да бъде преодолян преди 2025 г.
Източник: https://fakti.bg/

 
 

Съветник на Рейгън: Администрацията на Байдън няма дефиниция за победа в Украйна

24.06.2024, 20:01

Руско-украинската война продължава. Въпреки че руският президент Владимир Путин даде знак, че е заинтересован от преговори, администрацията на Байдън ескалира боевете, като съвсем наскоро позволи употребата на американско оръжие за удари по цели в Русия. Гласовитата европейска партия на войната настоява дори за повече.
Вината за започването на конфликта пада пряко върху Путин, който реши да нападне съседите си. Независимо от това, съюзнически официални лица създадоха обстоятелства, които подстрекаваха започването на войната. Западните лидери наистина разбираха добре, че агресивната им политика след Студената война прави конфронтацията вероятна.
Например, през 2008 г. администрацията на Джордж У. Буш оказа натиск върху съюзниците си да разширят НАТО до Грузия и Украйна. Офицерът от Националното разузнаване Фиона Хил, която по-късно работеше в Националния съвет за сигурност при Тръмп, осведоми Буш, предсказвайки: „че господин Путин ще приеме стъпките за приближаване на Грузия и Украйна близо до НАТО като предизвикателен ход, който най-вероятно ще провокира превантивни военни действия от страна на Русия.“......Прочети още

 

ДПА: Външните министри на ЕС са одобрили военна помощ за Украйна с 1,4 милиарда евро от замразените руски активи

24.06.2024, 17:10

Външните министри на страните членки на ЕС са одобрили военна помощ на стойност 1,4 милиарда евро за Украйна, като пакетът ще бъде финансиран за първи път с приходите от замразените активи на Централната банка на Русия, предаде ДПА, като се позова на изявление на дипломати пред агенцията днес.
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел е заявил, че парите трябва да стигнат до Украйна бързо и да „преодолеят всякакви блокажи“, за да бъдат одобрени на заседание на Съвета по външни работи на ЕС в Люксембург.
ДПА посочва, че подобно одобрение е добре дошло за Киев в контекста на продължаващата съпротива на Унгария срещу всеки пакет от военна помощ за Украйна със средства от извънбюджетния фонд на ЕС, наречен Европейски механизъм за подкрепа на мира (European Peace Facility), в който има над 6 милиарда евро.
Всяка страна членка на ЕС има право на вето върху плащанията от този фонд, като Унгария го упражнява в течение на вече почти цяла година, отбелязва ДПА, като допълва, че е блокиран и фонд за помощ на стойност 5 милиарда евро за Киев.
Източник: bta.bg

 

Украйна получава първата партида боеприпаси по чешката инициатива до края на месеца

24.06.2024, 13:09

Чешката република обещава до края на месеца да прехвърли на Украйна първата партида боеприпаси, закупени в рамките на нейната инициатива. Съответното обяви министърът на отбраната на страната Яна Чернохова в ефира на CNN Prima.
Преди изпращане боеприпасите ще бъдат прегледани от чешки специалисти и при необходимост ще бъдат ремонтирани.
"Някои страни имат по-качествени боеприпаси, други не толкова, но в света има толкова малко, че трябва да ги приемаме такива, каквито са“, коментира Чернохова.
В края на май премиерът на Чешката република обеща първите боеприпаси за Украйна "в следващите дни“. В същото време бе съобщено, че половината от закупените снаряди са дефектни, поради което доставката им ще отнеме допълнително време.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Военен календар

24.06.2024, 07:20

На 24 юни 1911 година е поставено началото на свързочното дело във военноморския флот. На българския учебен крайцер „Надежда“ е монтирана радиостанция „Телефункен“. За вахтен началник и завеждащ безжичния телеграф е назначен мичман І ранг Сава Стефанов.
Първото разузнаване в ефира е осъществено на 16 октомври 1912 г., когато флотските свързочници на „Надежда” прихващат радиограма от чужд кораб, съдържаща данни за бреговата батарея и минните заграждения по българското крайбрежие.
При обсадата на Одринската крепост (октомври 1912 – март 1913) радиотелеграфистите от военния флот извършват смущения на противниковата свръзка между Одрин и Цариград и поставят началото на радио-противодействието по време на бойни действия.
Първата българска корабна радиостанция е демонтирана от „Надежда“ през периода 1915 – 1916 г. и е предоставена на Морските специални школи за учебни цели.

 

На 24 юни 1812 г. Наполеон напада Русия

24.06.2024, 07:06

На 24 (12) юни 1812 г. Великата армия на Наполеон пресича река Неман и започва нашествие в Русия.
Завоевателят на Европа не предполагал, че след 6 месеца ожесточени боеве армията му ще бъде напълно разгромена.
Формална причина за агресията станал фактически отказът на Русия от континентална европейска икономическа блокада на Англия, в която тя трябвало да участва според Тилзитския договор. Наполеон включил в този поход най-добрите се сили. Ядрото на неговата армия били кадрови френски войски. Това били бойни части, спечелили победи при Маренго, Аустерлиц, Иена и Ауещедт – войници от старата гвардия начело с най-добрите военноначалници на Франция – маршалите Неем, Мюрат, Даву и други. Но в редиците на армията на Наполеон имало и немалко войници от 16-те завоювани по-рано от него европейски страни. По численост руската армия била един и половина пъти по-малобройна. Освен това основните ѝ части били разхвърлени на значителни разстояния.
Наполеон искал да разгроми руските армии поотделно, но те отстъпвали в дълбочина в страната, стремейки се да се обединят. Това не означавало, че на началния етап на войната не е имало боеве. Например, казаците на атаман Платов и хусарите на генерал Кулнев много пъти нападали врага и му нанасяли значителни загуби. В началото на август двете армии под командването на Багратион и Барклай дьо Толи успели да се обединят.
Скоро за главнокомандващ на руските войски бил назначен прочутият пълководец Голенищев-Кутузов. По-късно френският император признал, че от 50 сражения, проведени от него, „в битката край Москва била проявена най-много доблест и спечелен най-малък успех. В нея французите се показали достойни да спечелят победа, а руснаците заслужили правото да бъдат непобедими”. На 19 септември изтощените войски на Наполеон влезли в Москва, където той един месец безуспешно очаквал капитулацията на Русия. - (видео)

 

На 24 юни 1945 г. се състоя първият Парад на Победата в Москва

24.06.2024, 07:02

На днешната дата (24 юни) през 1945 г. на Червения площад в Москва се състоя първият Парад на Победата след Великата Отечествена война.
Несъмнена кулминация на Парада става маршът на 200-те знаменосци, които хвърлят трофейните щандарти на специален подиум, изграден, за да не докосват "мръсните" знамена паважа на Червения площад. Любопитно е, че сред тях се намира и трикольорът на царска Русия, под който се сражавала армията на руския генерал Андрей Власов, която доброволно се предава на нацистите и воюва на страната на Третия райх. Първо, разбира се, е хвърлен личният щандарт на Хитлер. По-късно знамената са събрани и пренесени в музей, а подиумът и ръкавиците на знаменосците биват изгорени.
От 1945 година държавен флаг на СССР става Червеното знаме на Победата, издигнато от съветските войници над Райхстага в Берлин.
Парадът през 1945 г. чества катастрофалната победа над фашистка Германия и всички нейни съюзници в Европа. - (видео)
След 1945 г. парадът прекъсва за период от цели 20 години. Както отбелязва историкът Денис Бабиченко, и Йосиф Сталин, и Никита Хрушчов, който застава начело на СССР след него, се боят, че военачалниците от Великата Отечествена война могат да придобият силни политически позиции и затова не акцентират внимание върху заслугите им и тези на останалите ветерани. До 1965 г. Денят на Победата дори не е официален почивен ден. - Oще за Парада на Победата

 

 

Русия може да съкрати срока за вземане на решение за употреба на ядрени оръжия, каза председателят на руската парламентарна комисия по отбрана

23.06.2024, 20:30

Най-голямата ядрена сила в света – Русия, може да съкрати времето за вземане на решение за употреба на ядрени оръжия, което е заложено в официалната политика на Кремъл, ако сметне, че заплахите се увеличават, предаде Ройтерс, като се позова на председателя на парламентарната комисия по отбрана Андрей Картаполов.
Днес той беше цитиран от държавната агенция РИА да казва, че ако заплахите се увеличат, срокът за вземане на решение за употреба на такива оръжия също трябва да се промени.
„Ако видим, че предизвикателствата и заплахите се увеличават, това означава, че може да променим нещо (в доктрината) по отношение на момента на употреба на ядрени оръжия и на вземането на решение за използването им“, каза Картаполов, цитиран от РИА.
Председателят на парламентарната комисия по отбрана в Русия, който в миналото ръководеше руските сили в Сирия, а сега е депутат от управляващата партия „Единна Русия“, добави, че все още е твърде рано да се говори за специфични промени в ядрената доктрина.
В ядрената доктрина на Русия от 2020 г. се описва кога президентът на страната би обмислил използването на ядрено оръжие: най-общо като отговор на нападение с ядрени или други оръжия за масово унищожение или конвенционални оръжия, „когато самото съществуване на държавата е застрашено“.
По-рано този месец Путин заяви, че Москва няма нужда да използва ядрени оръжия, за да си осигури победа в Украйна, което е най-силният сигнал на Кремъл до момента, че най-смъртоносният конфликт в Европа след Втората световна война няма да прерасне в ядрена война.
Руският президент обаче заяви още, че не изключва промени в ядрената доктрина на Русия. Това беше възприето като реакция на натиска на твърдолинейните фигури от руския елит, които смятат, че Путин трябва да е способен на по-бързи действия при ескалация на напрежението в ядрената сфера и да свали прага за използване на ядрено оръжие.
Източник: bta.bg

 

Русия започва лятната си офанзива в Украйна

23.06.2024, 08:59

Руските сили изглежда засилват настъпателните операции в Донецка област в Украйна, като същевременно намаляват темпото на атаките в северната част на Харковска област, посочват от Института за изследване на войната (ISW) в актуалния си доклад за войната в Украйна.
Според ISW руските настъпателни операции в Харковска област имат за цел да отвлекат вниманието на украинските сили, за да позволят активизиране по другите линии на фронта. Подобна теза от института изразиха още при започването на активните атаки по втория най-голям град в Украйна.
От института оценяват, че атаките в посока Торецк-Хорливка (югозападно от Часов Яр и североизточно от Авдиевка) стават по-интензивни, като руските войски са постигнали и известни тактически победи в региона.
ISW подчертава, че досега през 2024 г. руските войски не са били особено активни в този регион и активизацията заслужава внимание........Прочети още

 

Германската авиация тренира прецизни бомбардировки в Аляска

23.06.2024, 08:05

Екипажи на изтребители „Торнадо“ на германската бойна авиация са започнали активната фаза на международните учения „Тихоокеански небеса 24“ в Северна Америка. Самолетите са тренирали прецизни бомбардировки на ниски височини, съобщи снощиха ВВС на Бундесрепубликата в социалните мрежи, цитирани от ДПА.
Самолет се е спуснал до височина от 30 метра, за да приближи незабелязан набелязаната цел, като се е издигнал единствено за удара. Военните са използвали прецизни бомби с лазерно насочване GBU-54.
В рамките на „Тихоокеански небеса 24“ германската авиация е разположила самолети далеч отвъд Европа. Над 30 изтребителя, хеликоптера, транспортни самолети и самолети за презареждане във въздуха участват до средата на август във влизащите в „Тихоокеански небеса 24“ пет отделни учения: „Арктически защитник“ в Аляска, „Японски небеса“ в Япония, „Катранено черно“ в Австралия, „Таранг Шакти – първа фаза“ в Индия и РИМПАК край Хаваите.
Германските военновъздушни сили нарекоха случващото се „най-голямото и най-предизвикателното разполагане на сили до момента“.
В поредицата от учения по стандартите на НАТО участват и ВВС на Франция и Испания, както и на страната домакин САЩ.
Източник: bta.bg

 

Гладкоцевна пушка стреля като автомат

23.06.2024, 07:08

Гладкоцевната пушка USAS-12 на южнокорейската компания DAEWOO стреля като автомат. Темпът на стрелбата обаче е значително по-нисък, отколкото при армейските оръжия. По принцип гладкоцевните оръжия използват единична стрелба.
Южнокорейската фирма, позната у нас главно с производство на автомобили, е купила патента на пушката от малката си посестрима Gilbert Equipment Co. Идеята е била след усъвършенстване на конструкцията да се организира серийно производство за гражданския пазар на САЩ.
Надеждата на ююжнокорейските босове да пробият ограниченията на продажбите за цивилни се базирала на изключително добрите отзиви, които пушката получила в полицейските среди и други специални структури за сигурност. Да, ама не.
Американското бюро за контрол на алкохол, тютюн и огнестрелни оръжия наложи категорична забрана на всякакви продажби на цивилни лица.
Въпреки това южнокорейците продължават да се надяват на пробив.
Основната заслуга за създаването на уникалната пушка е на конструктора Джон Тревор. Той творчески използва някои оригинални идеи на американеца Максуел Атчисън за принципа на работа на автоматиката на гладкоцевните оръжия.
USAS-12 работи на принципа на отвеждане на част от барутните газове от цевта при изстрел и насочването им в газова камера с бутало, които са разположени над цевта. Заключването на затвора към цевта при изстрел се осъществява посредством въртящ се затвор в бойни упори.
По-ниският темп на стрелбата се дължи на необичайно дългия ход на затворната група.
Това е предпочитан ефект, тъй като води до намаляване на отката и до стабилизиране на оръжието при водене на автоматичен огън. Скорострелността на пушката достига до 360 изстрела в минута.
Оръжието използва ловни патрони 12-калибър с различни заряди и дължина на гилзата 70 мм. Те се разполагат в кутиеобразни или барабанни пълнители с вместимост 10 или 20 патрона. Може да се изстрелват в два режима - единичен и автоматичен. Преминаването от един режим в друг се извършва с превключвател, комбиниран с предпазител. Това решение е копирано от американската щурмова пушка М-16.
И от двете страни на рамката са изработени отвори за изхвърляне на изстреляните гилзи. Тази особеност на контструкцията е важна при избор на положение за стрелба - от рамо или от бедро.
Мерникът е разположен в ръкохватката за носене, а мушката е закрепена върху предната част на газовата камера. Те осигуряват прицелна далекобойност на оръжието до 40 м.
Прикладът е изработен от специална пластмаса и не се сгъва, тъй като при изстрел затворната група извършва дълъг ход, включително и в част от приклада. Разработени и са варианти на оръжието с изцяло облечен пластмасов корпус.
Гладкоцевната пушка е доста тежка, като теглото ѝ достига до 5,5 кг без пълнител и 6,2 кг с 10-заряден пълнител. Това, от една страна, е неудобство при дълго носене и употреба, но от друга, е необходимо, за да погаси откатните сили и вибрации при мощните патрони 12-калибър. Оръжието е дълго 960 мм при дължина на цевта 460 мм. - Още гладкоцевно ръжие
Източник: https://www.24chasa.bg

 

 
 

111 г. от подвига на полк. Константин Каварналиев бяха отбелязани с възпоменателна церемония край Дойран

22.06.2024, 22:55

Представителна група от Министерството на отбраната се поклони пред паметта на героя от Междусъюзническата война (1913 г.) полковник Константин Каварналиев (1866 - 1913) пред неговия паметник край град Дойран в Република Северна Македония. Тази година се навършват 111 години от героичната гибел на полк. Каварналиев и военнослужещите от 3-а пехотна Балканска дивизия.
Пред паметника на полк. Каварналиев днес, 22 юни, бе отслужена заупокойна молитва. На тържествена възпоменателна церемония бяха поднесени венци от името на министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и цветя от присъстващите български организации и сдружения в Република Северна Македония. Участие в тържествения ритуал взеха представителната група на Министерството на отбраната, начело със заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Йорданов, началника на Централно военно окръжие полк. Георги Георгиев, директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Димитър Илиев, курсанти и офицери от Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, посланикът на Република България в Скопие Н. Пр. Ангел Ангелов, представители на Посолството и на Генералното консулство на България в Битоля и др.
На българското военно гробище в Ново село, Република Северна Македония, в неделя, 23 юни, също ще бъде почетена паметта на военнослужещите, загинали във войните за национално освобождение и обединение с ритуал по поднасяне на венци и цветя.
Източник: https://www.mod.bg/

 

На този ден през 813 година

22.06.2024, 22:42

Победа на българската армия в сражението при Версиникия.
През юни 813 г. император Михаил I Рангаве решава да спре българския военен натиск срещу Византия и прехвърля главните сили на армията си в района на Одрин. Хан Крум съсредоточава българските войски край крепостта Версиникия на около 47 км северно от Одрин по долината на р. Тунджа. Двете армии, разположени една срещу друга, прекарват 15 дни в постоянна бойна готовност.
На 22 юни византийците преминават в настъпление едновременно по целия фронт и в ожесточените бойни действия постигат частичен успех на десния си фланг. Оставените в резерв български войски нанасят изненадващ мощен удар на левия противников фланг, който е разкъсан и започва бързо да отстъпва.
За първи път е предприето преследване с бой извън полесражението в дълбочина повече от 200 км., в резултат на което византийската армия е разгромена и на 17 юли 813 г. Хан Крум достига до Константинопол.

 

САЩ изтеглиха флагманския си самолетоносач USS Dwight Eisenhower от мисията срещу йеменските хути в Червено море

22.06.2024, 21:10

Ядреният самолетоносач на ВМС на САЩ USS Dwight Eisenhower (CVN-69), който е разположен в Червено море, за да противодейства на атаките на йеменските хуси срещу търговски кораби, скоро ще напусне опасния регион, пише ABC News.
Корабът пристигна в Червено море през ноември 2023 г. като част от авионосна ударна група. Нейното присъствие в този регион беше пряко свързано с усилията на САЩ за стабилизиране на ситуацията в Близкия изток.
Официално военноморската група на САЩ тук решава проблеми както с подкрепата на Израел, така и със защитата на американските войски при нападение в Ирак и Сирия.
От материалите на американските агенции следва, че "Айк“ напуска района на патрулиране сам, без ескортни кораби – всички останали плавателни съдове от групата остават в залива.
Това означава, че ще пристигне друг самолетоносач на САЩ, който ще замени заминалия флагман. Тази информация все още не е официално потвърдена, но според слуховете скоро в Червено море ще пристигне атомният самолетоносач Theodore Roosevelt, който вече отплава от Сан Диего към мястото на новото си дежурство.
По-рано йеменските хуси обявиха, че не се страхуват от американо-британските удари срещу страната им и възнамеряват да продължат да блокират търговските пътища през Червено море.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Хегемонът САЩ заповяда на Европа: Заложете на войната и откраднете парите на Русия!

22.06.2024, 20:51

Швейцарското мирно кабуки дойде и отмина, а победителят беше Владимир Путин. Дори не му се наложи да идва.

Никой от големите играчи не дойде. В случаите, в които имаше изпратени емисари, имаше и значителен отказ да се подпише празната заключителна декларация, както беше от страна на членовете на БРИКС – Бразилия, Индия, Саудитска Арабия, ОАЕ и Южна Африка.
Без БРИКС няма абсолютно нищо, което колективният Запад – който се състои от хегемона и различните му васали – може да направи, за да промени шахматната дъска на своята прокси война в Украйна........Прочети още

 

ПАП: Полша ще произвежда южнокорейски танкове K2, каза министърът на отбраната

22.06.2024, 08:11

Полският министър на отбраната Владислав Кошиняк-Камиш обяви, че страната му ще произвежда танкове K2 „Черна Пантера“, използвайки южнокорейско оборудване, съобщи полската новинарска агенция ПАП.
Кошиняк-Камиш  каза, че Полша се стреми да бъде сервизен център за южнокорейско оборудване, закупено както за нуждите на Полша, така и за други европейски страни, като Румъния. Той също така спомена, че танковете K2 ще се произвеждат в Полша и че южнокорейската страна се ангажира да прехвърли технологията възможно най-скоро.
Според полския министър южнокорейският му колега Шин Уон-сик е съгласувал вчера с него „график за действие за изпълнение на съвместни договори, свързани с покупки за полската армия – предимно танкове K2, самоходни гаубици K9, самолети ФА-50 и ракетни установки „Чунму“.
Владислав Кошиняк-Камиш  съобщи също, че полската делегация е предложила на южнокорейската страна да насърчи страната си да придобива полско оборудване. „Радвам се, че офертата беше приета положително на предварителен етап. Купуваме много от Южна Корея, бихме искали Южна Корея също да купува от Полша“, каза Кошиняк-Камиш.
Делегация, водена от министъра на отбраната на Южна Корея Шин Уон-сик, пристигна в Полша вчера и взе участие в „Стратегическия диалог Полша-Южна Корея“, организиран днес във Варшава.
Полша поръча модерно военно оборудване от Южна Корея, включително ракетни артилерийски „Чунму“, танкове K2, самоходни гаубици K9 и учебно-бойни самолети ФА-50, в отговор на засилените заплахи от Москва след нахлуването на Русия в Украйна. - Още за К2
Източник: https://www.bta.bg/

 

Нидерландия и още една страна съвместно ще предадат на Украйна система "Пейтриът", съобщи УНИАН

22.06.2024, 08:05

Нидерландия и още една страна възнамеряват съвместно да предадат на Украйна още една система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", след като Румъния тази седмица взе подобно решение. Това съобщи нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен пред новинарския сайт "Ен Ел Таймс", цитирана от агенция УНИАН.
По думите на министърката Нидерландия и още една държава са успели да сглобят функционираща система "Пейтриът" от различни компоненти, която да бъде предоставена на Киев.
Олонгрен заяви, че противовъздушната отбрана е от ключово значение за Украйна за отразяване на руските атака.
Тя посочи, че на заседание миналата седмица в Брюксел, посветено на доставките на системи "Пейтриът" на Украйна, е бил одобрен пореден пакет военна помощ. Според министърката "парчетата от пъзела" вече се нареждат.
Олонгрен отказа да назове втората страна, която ще участва заедно с Нидералндия в доставката на още една система "Пейтриът" за Украйна и добави, че тази държава би трябвало сама да обяви това.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Схематично сравнение на танка Т-14 "Армата" с "Меркава", "Абрамс" и други танкове

22.06.2024, 07:33

Канадският инженер Майкъл Михайлович в качил в социалните мрежи серия изображения, които визуализират външните размери на руския танк Т-14 "Армата" спрямо израелския "Меркава", американския "Абрамс", френския "Леклерк", немския "Леопард 2", китайския Type-99 и украинския Т-84БМ "Оплот".
Оказва се, че корпусът на руския танк е най-дълъг в сравнение с останалите.
Ето и точните размери по дължина и височина на споменатите по-горе машини:
Т-14 "Армата" –съответно 8732 мм и 2,7 м., M1A2 Abrams - 7925 мм и 2,4 м, "Меркава" - 7450 мм и 2,66 м, "Оплота" - 7075 мм и 2,28 м, "Леопард 2" - 7700 мм и 2,79 м, Леклерк - 6880 мм и 2,95 м. Ако се вземе предвид и оръдието, то Type 99 е с 12 см по-дълъг от Т-14.

 

На този ден през 1941 г. Хитлер стартира операция „Барбароса” против Съветския съюз

22.06.2024, 07:25

Преди разсъмване на 22 юни 1941 г. Хитлер дава началото на операция „Барбароса” и германският Вермахт нахлува в Съветския съюз: 159 немски и 42 съюзни дивизии, 3.9 милиона войници с 600 000 моторни превозни средства и 750 000 коне, подкрепени от румънски, италиански и финландски войски, пресичат границата на 2900-километров фронт. Операцията носи името на Фридрих I Барбароса - средновековният германски владетел, който според мита ще спаси Германия в нейния час на нужда. - (видео).
Плановете за войната са начертани и одобрени от Хитлер в директива №21 от 18 декември 1940 г. Предложено е приготовленията за нападението да бъдат завършени до 15 май 1941 г., а до есента Вермахтът да напредне до линията минаваща от Архангелск до Волга. „Трябва само да ритнем вратата и цялата гнила структура ще се срути” – самоуверено заявява Адолф Хитлер.
Възникналата обаче необходимост Германия да се намеси на Балканите срещу Гърция и Югославия забавя нападението със 7 седмици до 22 юни 1941 г.
Операция „Барбароса” предвижда настъпление срещу Ленинград, символично превземане на Москва и икономическа стратегия за овладяване на петролните полета в юга отвъд Украйна. Хитлер и неговите генерали обаче имат разногласия относно кои от тези аспекти да получат приоритет и къде трябва Германия да фокусира енергията си. Решението за приоритета изисква компромис, но Хитлер се счита за политически и военен гений. - (видео)
Докато планира Барбароса през 1940–1941 г. в много дискусии с генералите Хитлер повтаря заповедта си: "Първо Ленинград, второ Донецкия басейн, трето Москва."
Хитлер е убеден, че Великобритания ще иска мир щом германците триумфират в Съветския съюза, истинската зона на германските интереси. Генерал Франц Халдер отбелязва в дневниците си, че чрез унищожаване на Съветския съюз Германия ще унищожи последната надежда на Великобритания за победа.
Хитлер е самоуверен след бързите успехи в Западна Европа и е убеден в неподготвеността на Червената армия след Зимната война срещу Финландия през 1939–1940. Той очаква победа за няколко месеца и следователно не се подготвя за война, продължаваща през зимата. Това означава, че за неговите войници не са подготвени необходимите топли дрехи и подготовка за дълга кампания, когато започват настъплението си. Предположението, че Съветския съюз бързо ще капитулира, предопределя неговото падение.
Червената армия отблъсква най-силния удар на Вермахта и Адолф Хитлер не постига очакваната победа в операция „Барбароса”, но положението на Съветския също остава бедствено. Тактически германците постигат множество големи победи и окупират някои от най-важните региони на Съветския съюз, главно в Украйна. Въпреки тези успехи, германците са отблъснати при Москва през декември и не съумяват отново да организират едновременна офанзива по целия стратегически германосъветски фронт.
Операцията се проваля по две основни причини: руските ресурси и издръжливост са по-големи от очакваните; самият Хитлер се намесва, давайки заповед за концентриране на войските срещу Москва, след като Ленинград вече е обкръжен, а в същото време придвижва танковите войски от центъра в южна посока за обкръжаването на Киев, като по този начин облекчава защитата на Москва. До настъпването на зимата само южната армейска група успява да изпълни първоначалните задачи.
За край на първоначалния план „Барбароса” се счита 5 декември 1941 г., когато започва Битката за Москва. След нея Хитлер окончателно ще разбере, че разчетите за блицкрийг са били илюзорни.
Загуби в операция „Барбароса”:
Вермахт: Общи загуби - 725 359 души (152602 убити, 542837 ранени, 29920 изчезнали); 2093 загубени самолета; 2839 загубени танка.
Съветска армия: Общи загуби - 7102191 (802191 убити, 3000000 ранени, 3350000 пленени); 2120 загубени самолета; 20500 загубени танка.
Провалът на операция „Барбароса“ води до искания от Хитлер за повече следващи операции в Съветския съюз, които в крайна сметка се провалят. Битката за Москва (1941) спира неудържимия настъпателен устрем на Вермахта, битката край Сталинград 1942-1943) обръща хода на войната, а след Курската битка (1943) Съветската армия окончателно взема стратегическата инициатива и като цяло изходът на войната е предрешен. - (видео)

 

 

Путин заяви, че Русия ще развие ядрения си арсенал, за да запази глобалния баланс на силите

21.06.2024, 19:44

Президентът на Русия Владимир Путин заяви днес, че страната му ще продължи да развива своя най-голям на света ядрен арсенал като средство за възпиране. Същевременно Русия ще продължи да доставя на армията си, воюваща в Украйна, най-новото въоръжение и дронове, съобщи Ройтерс.
„Планираме допълнително да развием ядрената си триада като гаранция за стратегическото възпиране и за да запазим баланса на силите по света“, заяви Путин по време на церемония в Кремъл, на която присъстваха випускници на военни, полицейски и разузнавателни академии.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Според правителство на Словакия предоставянето на Киев на изтребители и системи за ПВО от предишните власти е било саботаж

21.06.2024, 19:38

Словашкото правителство е поискало от полицията да разследва предходния кабинет и бившия министър на отбраната Ярослав Над (на снимката) за даряването на изтребители и системи за противовъздушна отбрана на Украйна, за да ѝ се помогне да се защити от руската инвазия, съобщи Ройтерс.
Кабинетът на премиера Роберт Фицо направи рязък обрат в политиката на страната, след като пое властта през октомври миналата година и прекрати военните доставки за Украйна, макар и да позволи продължаването на друга помощ.
Предишното правителство на Словакия дари миналата година на Украйна десетина руски изтребители МиГ-29, които не са били в бойна готовност, както и системи за ПВО „Куб“.
Даряването на системите за ПВО е оголило словашкото въздушно пространство и е поставило под риск гражданите на страната, заяви Игор Мелихер, държавен секретар на министерството на отбраната и член на управляващата партия „Посока – социална демокрация“.
„Убеден съм, че Над е предал Словакия“, заяви Мелихер по време на пресконференция, излъчена на живо в социалните медии. „Министерството на отбраната изпраща сигнал за подозрение, че е извършено престъплението саботаж или държавна измяна, злоупотреба с власт и неспазване на доверителни задължения“, допълни той.
Над отхвърля всякакви неправомерни действия.
Един от аргументите, които използва Мелихер, е, че бившето правителството е взело решението, докато вече е било в оставка и така е имало ограничени правомощия за вземане външнополитически решения.
Обвиненията са симптом на силно поляризираната словашка политическа сцена, като Фицо многократно е обвинявал своите предшественици, че са започнали наказателно преследване срещу неговата партия, когато е бил в опозиция.
Страната трябва да получи по-рано поръчани изтребители Ф-16, за да заменят МиГ.
Източник: https://www.bta.bg/

 

САЩ актуализират ядрения си арсенал, разположен в пет европейски държави

21.06.2024, 19:23

Съединените щати са в процес на обновяване на своя ядрен арсенал, разположен в пет европейски страни, като заменят старите ядрени бойни глави с ново поколение ядрени бойни глави. Това е посочил Алистър Бърнет от Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN), предава ТАСС.
"САЩ са в процес на замяна на ядрените си оръжия в Европа с ново поколение, това може да се види от начина, по който самолетите на ВВС на САЩ, предназначени за този вид транспорт, се проследяват на живо. Те не говорят за това публично, но това надграждане на арсенала продължава", е коментирал той.
Преди това организацията призова САЩ да изтеглят ядрените си оръжия от Европа, тъй като практиката на ядрена размяна е опасна и увеличава риска от ескалация. Според тях САЩ разполагат с около 150 ядрени бомби, разположени в американски въздушни бази в Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Турция".
Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) е международна обществена организация, създадена през 2007 г. Нейните цели са да насърчи одобрението и прилагането на Договора за забрана на ядрените оръжия. Организацията получи Нобелова награда за мир през 2017 г. - Още ЯО
Източник: Агенция "Фокус"

 

Военни моряци от пет държави тренираха съвместно противоминни действия

21.06.2024, 16:55

Днес завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2024”. Във Военноморска база – Варна беше проведен заключителният разбор. Отчетено беше успешното планиране и провеждане на учението, както и изпълнението на всички поставени цели, съобщават от ВМС.
В продължение на няколко дни екипите водолази от участващите държави тренираха съвместно изпълнението на специфични задачи. За разлика от миналата година, когато поради лоши метеорологични условия не бяха изпълнени задачите свързани с дълбоководни спускания от екипите, тази година всички поставени задачи бяха отработени, включително и използването на подводен дрон ,,FUSION”, с каквито Военноморските сили вече разполагат.
Реалистичната обстановка и внимателно подбраните райони създадоха подходящи условия за усъвършенстване на знанията и уменията на участващите водолазни екипи по прилагане на процедурите и стандартите на НАТО, при провеждане на водолазна дейност и извършване на взривни дейности под вода. Това допринесе и за повишаването на оперативната съвместимост на участниците по противодействие на минната заплаха на море.
Набелязани бяха мероприятия за подобряване на процеса на планиране и провеждане на следващото учение през 2025 година.

 

Публикувани са указите за новите адмиралски и генералски назначения

21.06.2024, 09:03

С Указ № 161 президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили освобождава вицеадмирал Митко Александров Петев от длъжността военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз, считано от 23 юни 2024 г. Със същия указ го назначава за съветник на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност, считано от 23 юни 2024 г.
С Указ № 162 президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили назначава на полковник Любомир Богданов Монов за директор на дирекция „Отбранителна политика и планиране“, считано от 24 юни 2024 г., и го удостояване на полковник Любомир Богданов Монов с висше военно звание „бригаден генерал“, считано от 24 юни 2024 г.
Указите са публикувани в днешния брой на Държавен вестник.

 

Румъния ще поеме командването на операцията „Алтеа“ на мисията на ЕС в Босна и Херцеговина през 2025 г.

21.06.2024, 08:10

Румъния ще поеме от януари 2025 г. командването на операцията „Алтея“ на мисията на ЕС в Босна и Херцеговина (EUFOR), съобщи Президентската администрация след заседание на Върховния съвет за национална отбрана (CSAT), предаде Аджерпрес.
Според цитирания източник членовете на Съвета са анализирали и са одобрили въоръжените сили на Румъния, които могат да бъдат предоставени за участие в мисии и операции извън територията на румънската държава през 2025 г.
„Нашата страна ще поеме длъжността командващ на операцията EUFOR „Althea“ в Босна и Херцеговина от януари 2025 г. за период от 12 месеца“, се посочва в съобщението.
Заседанието на CSAT се състоя в президентския дворец „Котрочени“ вчера.
Източник: bta.bg

 

Параграф 11 – как загина флотът на Втория Райх

21.06.2024, 07:22

На 21 юни 1919 година вторият флот на света доброволно се отправя на дъното във вражеска база. Споровете дали това е подвиг или един от най-големите позори в историята на войната по море не утихват и до днес.
Последният парад
В студена ноемврийска сутрин през 1918 г. прожекторът на английския разрушител се плъзга по надстройките на германските кораби, излезли от мъглата. Но не последва битка.
Германците идват с празни погреби за снаряди, торпедните тръби също са празни, корабите са със съкратени екипажи.
Мощният флот е заминал на последното си пътуване, за да се предаде.
В Северно море го посреща огромна, от няколко стотици винта, армада от съюзници. След това 69-те германски кораба (един разрушител се натъква преди това на мина и потъва), под конвой достигат до британското пристанище Фърт от Форт, където на немците е дадена заповед да спуснат императорските флагове......Прочети още

 

Неизвестни досега дневници на германски командир на танк за ужасите на операция “Барбароса” разтърсиха света

21.06.2024, 07:18

Изплуваха “загубени” бележки и снимки на германски войник, който е бил потресен от екзекуцията на 15 души при нахлуването на нацистите в Съветския съюз, пише "Дейли Мейл".
Открити са забележителни дневници на германски командир на танк, който само за няколко седмици боеве на Източния фронт се превръща от закоравял нацист в разбит човек.
Лейтенант Фридрих Зандер се пречупва в самото начало на жестоката операция "Барбароса" - германската инвазия в Съветския съюз, започнала през юни 1941 г. - и окончателно загубва вяра в германската военна машина.
Тайните му дневници излизат на бял свят 80 години по-късно и са в основата на документален филм на History Hit TV с участието на историка Дан Сноу.
В тях лейтенант Зандер описва с ужасяващи подробности варварската гибел както на своите другари по оръжие, така и на руските войници - и веднъж едновременно 15 души са екзекутирани пред очите му.......Прочети още

 

Кой победи във Втората световна война и на каква цена

21.06.2024, 07:16

Такъв съдбовен за бъдещето на Европа и света конфликт не може да се спечели самостоятелно.
Съветската армия наброява общо 34 476 700 души, а войските на Тристранния пакт – 19 000 000 души.
D-Day, големият десант на съюниците, включва 156 115 англо-американски части, срещу които са разположени 50 350 бойци на Вермахта.
Първият въпрос изглежда странен за всеки човек, израснал след войната и получил образование по времето, когато то все още имаше висока обществена стойност. Но го поставям, тъй като живеем в други времена. Отговорът е ясен – Антихитлеристката коалиция принуждава Тристранния пакт да капитулира безусловно. Но той съдържа в себе си подвъпрос, ставащ все по-актуален напоследък – коя от основните сили в Антихитлеристката коалиция – СССР, САЩ и Великобритания, е с най-голям принос за победата? ......Прочети още

 

107 години от рождението на въздушния ас поручик Неделчо Бончев

21.06.2024, 07:13

Неделчо Бончев е роден на 21 юни 1917 г. в с. Мирково, Софийско. След завършване на Втора мъжка гимназия, постъпва във Военното на Негово Величество училище. Обучен е като летец-изтребител в България и Италия. От август 1943 г. е командир на ято във 2/6 изтребителен орляк. Участва в боевете за отбраната на София по време на бомбардировките през 1943-1944 г. На 20 декември 1943 г. той поврежда тежко един американски четиримоторен бомбардировач, а на 30 март 1944 г. сваля една летяща крепост Боинг Б-17.
На 17 април 1944 г. атакува една летяща крепост Боинг Б-17. По собствените му разкази, старае се да стреля от максимална близост, за най-добри попадения, но приближава прекалено и не успява да се размине с бомбардировача. Двата самолета се сблъскват и разрушават във въздуха. Бончев се свестява след свободно падане от няколко хиляди метра заедно с бронираната пилотска седалка. Успява да се освободи от коланите и да отвори парашута си. Приземява се в една дълбока преспа до село Студена, Пернишко, без ботуши, загубени по време на падането. Признати са му 8 въздушни победи.
От престоя в снега Бончев развива бронхопневмония и се налага лечение, което продължава през цялото лято на 1944, съпроводено с лекарска забрана за летене.
Към края на лятото той се завръща при бойните си другари в ятото. Българската войска е изпратена от новата власт срещу нов противник – отстъпващите германци. Започват бойни задачи и Бончев не може да се сдържи повече да бездейства. Сам отхвърля лекарската забрана и на 5 октомври 1944 г. излита начело на две четворки изтребители Месершмит Ме 109 от 2/6 орляк. Бойната задача е да прикриват шест бомбардировача До 17, след което да проведат самостоятелни атаки по земни цели по шосето Крива паланка-Куманово. При заход за земна атака, самолетът на Бончев е улучен от противникови зенитни оръдия. Пилотът скача с парашут от малка височина, а след секунди машината експлодира. При приземяването наранява крака си. Пленен е от германците. За последно е видян от българския офицер-летец, поручик Георги Петков Георгиев – Гошето. Разминават се под конвой на входа на военнопленническия лагер в Скопие, нямат възможност да разменят нито дума. По-нататъшната съдба на Бончев е неизвестна. Съществуват различни предположения: че той е загинал по време на преход на военнопленническа колона около Прищина, или, че е екзекутиран от германците чрез разстрел. Истината не е известна.
Посмъртно е произведен е в чин капитан (1 януари 1945). За проявена смелост по време на въздушния бой от 17 април 1944 г. е награден с военен орден „За храброст“ ІV степен 2 клас.

 

 

Норвежка фирма откри нов завод за ракети

20.06.2024, 20:40

Норвежката фирма производител на отбранителна техника "Конгсберг Групен" (Kongsberg Gruppen) откри нов завод за ракети, за да посрещне нарастващото търсене на оръжия от страна на западните страни, уплашени от войната на Русия в Украйна и модернизацията на китайските въоръжени сили, предаде Ройтерс.
Съюзниците от НАТО бързат да повишат производството си на оръжия, боеприпаси и ракети, отчасти за да ги доставят в Украйна, но и също така, за да попълнят запасите си и да могат да се противопоставят на нови заплахи.
Решението за изграждането на завода, който се намира сред покритите с борови гори хълмове край Конгсберг на около 90 километра югозападно от Осло, е било взето през 2021 г. преди началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна, когато компанията отчела повишено търсене на ракети.
Една част от това търсене идва от военноморския флот на САЩ, който е избрал противокорабна ракета на "Конгсберг" с обхват от 250 километра за въоръжение на своите кораби.
"След това започна Украйна и за нас не бе изненада, че търсенето се увеличи", каза ръководителят на "Консберг" в сферата на обраната и в аерокосмическата сфера Еирик Лай на откриването на завода, в който ще се трудят 1200 души.
За изграждането на предприятието, което повече прилича на огромна лаборатория, отколкото на военен арсенал, са били похарчени 640 милиона крони (61 милиона щатски долара). Норвежкото правителство е предоставило 200 милиона крони от общата сума, а ЕС – 10 милиона.
Заводът ще произвежда "няколкостотин ракети годишно", каза Лай, но отказа да посочи по-конкретна цифра, както и колко се е увеличило производството.
"Възнамеряваме да увеличим производството", каза още той. "Обмисляме САЩ и Австралия като алтернативи", добави той.
"Консберг" отказва да посочи дали произвежданите от фирмата ракети са били дарени на Украйна от някои страни от НАТО, отбелязва Ройтерс, но посочва, че миналата година САЩ са възнамерявали да предоставят някои от своите норвежки противокорабни ракети на Украйна, за да ѝ помогнат да се справи с руската блокада в Черно море.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Литовският парламент повишава бюджета за отбрана до 3% от БВП

20.06.2024, 20:31

Литовският парламент гласува за повишаване на данъците, за да се увеличат разходите за отбрана до 3% от брутния вътрешен продукт през следващата година, на фона на опасенията, свързани с намиращата се в съседство Русия, предаде Франс прес.
Литва е бивша съветска република, която сега е член на НАТО и Европейския съюз. Страната е ключов съюзник на Украйна, откакто Русия започна офанзивата си там през февруари 2022 г., и се опасява, че може да бъде една от следващите цели на Кремъл.
В момента военният бюджет на тази малка балтийска държава е равен на 2,75 % от нейния БВП, което е един от най-високите проценти в рамките на Атлантическия съюз.  
Литовската министърка на финансите Гинтаре Скайсте определи решението на парламента като "ясен сигнал" за политическата воля за още по-голямо увеличаване на разходите за отбрана.
"Това е най-добрата инвестиция за мира", подчерта тя пред медиите.
Литва възнамерява да закупи допълнителни танкове и системи за противовъздушна отбрана, както и да посрещне германска бригада. Берлин планира да завърши разполагането на около 5000 войници на литовска територия до 2027 г.
За да постигне това, парламентът гласува за увеличаване на ставката на корпоративния данък и акциза върху алкохола, цигарите и горивата. Освен това срокът на действие на извънредния данък върху банковия сектор беше увеличен до 2025 г.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Германия планира да закупи 105 танка "Леопард 2А8", част от които ще бъдат предоставени на бригадата ѝ в Литва

20.06.2024, 20:25

Германия планира да поръча 105 танка "Леопард 2А8" (Leopard 2A8) от оръжейния производител КаЕнДеЕс (KNDS) на стойност 2,93 милиарда евро (3,14 милиарда долара), предаде Ройтерс, позовавайки се на поверителен проектобюджет.
Проектобюджетът първо трябва да бъде одобрен от парламента.  
Някои от машините ще оборудват германската бойна бригада в Литва, която бе създадена като част от възпиращите мерки на НАТО срещу Русия, се посочва в документа, за който първо съобщи сп. "Шпигел". Останалите ще подсилят танковите сили в Германия.
Бундесверът (германските въоръжени сили) очаква да получи най-модерната версия на танковете "Леопард" между 2027 и 2030 година.
В документа се отбелязва, че по-голямата част от покупката все още не е финансирана, тъй като няма достатъчно средства в редовния бюджет и в специалните фондове на стойност 100 млрд. евро, създадени след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.
В проектобюджета се посочва, че поради тази причина Министерството на отбраната иска необичайно финансово разрешение, което означава, че макар сделката да може да бъде одобрена сега, някое следващо правителство ще трябва да намери финансиране за покупката.
Министърът на отбраната Борис Писториус от месеци се бори за отделяне на повече средства за отбранителния бюджет, но все още не е постигнал напредък, тъй като преговорите за разпределението на бюджетните средства във фрагментираното коалиционно правителство на Германия се проточват, отбелязва Ройтерс. - Още за Leopard 2
Източник: https://www.bta.bg/

 

FT: САЩ спират всички доставки на Patriot за Европа, докато Украйна не поучат достатъчно системи за ПВО

20.06.2024, 17:25

Правителството на САЩ планира да спре всички открити поръчки за системи за противовъздушна отбрана Patriot и ракети-прехващачи, докато Украйна не получи достатъчна защита срещу въздушните атаки от страна на Руската федерация, съобщи Financial Times, като се позова на трима души, запознати с решението.
Те са заявили, че решението ще бъде обявено в четвъртък, след изявлението на президента на САЩ Джо Байдън относно ангажиментите за доставка на допълнителни системи за противовъздушна отбрана на Украйна, които той обяви миналата седмица в Италия.
Тогава Байдън заяви, че пет държави са се съгласили да изпратят Patriot и други системи за противовъздушна отбрана на Украйна, така че другите държави, които очакват доставки на американски системи, ще трябва да изчакат, защото "всичко, с което разполагаме, ще отиде в Украйна, докато не бъдат удовлетворени техните нужди".
"Съобщението на САЩ в четвъртък ще затвърди ангажимента на Байдън към Киев и ще гарантира, че Украйна ще получи системите Patriot, от които се нуждае, за да защитава своите градове и критична инфраструктура", са отбелязали за Financial Times двама души, запознати с решението.
Изданието припомня, че Полша, Румъния и Германия са сред европейските държави, които имат открити поръчки за системите Patriot. Испания също има такава поръчка, а коалиция от държави от НАТО поръча през януари 1000 ракети Patriot.
FT допълва, че Испания, Гърция и Румъния разполагат с Patriot в арсенала си, но все още не позволяват пусковите установки да бъдат прехвърлени в Украйна. Полша заяви, че нейните Patriot защитават инфраструктурата, използвана за доставка на западни оръжия през нейната граница до Украйна, така че те вече са били разположени за защита на разкъсваната от война страна.
Журналистите отбелязват, че в момента Украйна разполага с поне четири системи Patriot, които са предоставени от САЩ и Германия.
"Отстраняването на недостига на боеприпаси и пропуските в системата за противовъздушна отбрана на Украйна е от съществено значение за защитата на критичната инфраструктура и е също толкова важно, колкото и стабилизирането на фронтовата линия. Руските удари нанесоха значителни щети на неядрения енергиен сектор на Украйна, а руските безпилотни летателни апарати все по-често могат да атакуват украински позиции зад фронтовата линия поради липсата на покритие от противовъздушна отбрана", подчертава Майкъл Кофман, старши научен сътрудник в програмата "Русия и Евразия" на Фондация "Карнеги" за международен мир.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Годишна среща на страните опериращи със самолети C-27J „Spartan“

20.06.2024, 09:44

От 18 до 20 юни във Военна академия „Г.С.Раковски“ се провежда годишна среща на страните опериращи със самолети C-27J „Spartan“ (Spartan User Group), съобщават от Щаба на ВВС. Тя се провежда за първи път в България с участието на представители от дванадесет страни: Австрия, България, Гърция, Замбия, Италия, Кения, Литва, Перу, Румъния, Словакия, САЩ и Чад. Организатор на събитието е италианската фирма „Leonardo S.p.A.“ - производител на този тип транспортни самолети.  
Основна цел на този международен форум е предоставяне на възможност на страните, опериращи самолети C-27J „Spartan“ да обсъдят и споделят своя опит при използването на този тип самолет в оперативен и логистичен аспект, и в присъствието на представителите на „Leonardo“ да оценят бъдещите възможности за поддръжката и експлоатацията на самолета, и да формулират насоки за подобряване и усъвършенстване на авиационната платформа.
Заместник-командирът на Военновъздушните сили, бригаден генерал Димитър Георгиев, участва в откриването на срещата. Той поздрави участниците с „добре дошли на българска земя“ и определи форума като възможност за поддържане на активна комуникация между държавите на експертно ниво, чрез споделяне на проблемите и добрите практики при експлоатацията и поддръжката на самолета. Бригаден генерал Георгиев подчерта важната роля на самолетите „C-27J Spartan“ при провеждане на операции за въздушна мобилност, авиомедицинска евакуация и хуманитарни мисии и използва случая да благодари на участниците от българските ВВС за неуморната им работа за поддържане на самолетите в експлоатационна годност и за успешното изпълнение на поставените задачи.
Източник: https://otbrana.com/

 

Френската Thales изнася военни мощности в Украйна

20.06.2024, 07:53

Thales, международна индустриална група с централа във Франция, специализирана в областта на отбранителното оборудване, подписа три споразумения с представители на украинската индустрия на изложението Eurosatory.
Това е станало под егидата на Министерството на въоръжените сили на Франция и Министерството на стратегическите индустрии на Украйна. Това съобщиха от пресслужбата на компанията.
Отбелязва се, че споразуменията са насочени към засилване на оперативната поддръжка на фронтовите операции на Въоръжените сили на Украйна и укрепване на местния отбранителен потенциал. Две споразумения се отнасят до едно от предприятията на АО "Украинска отбранителна промишленост".
Така първото споразумение обявява намерението на Thales да създаде съвместно предприятие в Украйна, което ще улесни доставката и експлоатацията на оборудване от портфолиото на групата за отбранителни системи, включително оборудване за електронна война, както и тактическо комуникационно оборудване, системи за противовъздушна отбрана и радари.
Компанията подчерта, че второто споразумение се отнася до оборудване за електронна война, в рамките на което Thales ще осигури цялостна поддръжка, тестване и специализирано обучение.
Това споразумение има за цел да развие местен капацитет за поддръжка в Украйна, което ще съкрати циклите на ремонт и поддръжка и ще осигури оперативна готовност.
Междувременно в отделно, трето споразумение, подписано с украинския специалист по безпилотни летателни апарати FRDM, Thales възнамерява съвместно да разработи и произведе безпилотен летателен апарат, способен да носи и нанася удари от въздуха.
"Thales е дългогодишен партньор на украинските въоръжени сили, като си сътрудничи с тях повече от 10 години, първо в областта на електронната война, а след това разшири сътрудничеството си до широк спектър от програми.
В краткосрочен план тези споразумения допълнително засилват подкрепата на Thales за бойната готовност на ВСУ", заяви Паскал Сурис, старши изпълнителен вицепрезидент по международното развитие в Thales.
Заслужава да се отбележи, че Thales Group е специализирана в областта на авиацията, отбраната, сигурността и наземния транспорт и е със седалище в Париж. На 24 февруари 2022 г. акциите на Thales поскъпнаха с близо 60%, след като започна инвазията на Русия в Украйна.
Източник: https://news.bg/

 

Румъния решава днес дали да предостави система „Пейтриът“ на Украйна

20,06.2024, 07:33

Върховният съвет за национална отбрана на Румъния ще заседава днес под ръководството на президента Клаус Йоханис, а сред темите в дневния ред е анализ на възможността Румъния да предостави на Украйна система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“.
На среща в Белия дом през месец май румънският президент Клаус Йоханис увери президента на САЩ Джо Байдън, че Румъния ще намери решение за предоставяне на една система "Пейтриът" на Украйна. В същото време Йоханис отбеляза, че въпросът трябва да бъде обсъден от Върховния съвет за национална отбрана и да се види какво ще получи страната в замяна, защото „е неприемливо Румъния да остане без противовъздушна отбрана“.
Междувременно миналата седмица Румъния въведе в експлоатация втората си ракетна система „Пейтриът“ от общо седемте комплекса, за които страната сключи договор през 2017 г. с американския оръжеен производител "Рейтиън" (Raytheon) на стойност 3,9 млрд. долара.
Според съобщение на Президентската администрация, цитирано от Аджерпрес, сред темите в дневния ред на днешното заседание на Върховния съвет за национална отбрана са: целите на Румъния за срещата на върха на НАТО през 2024 г.; силите и средствата на румънската армия, които може да бъдат предоставяни за участие в мисии и операции извън територията на страната през 2025 г.; стадият и перспективите на конфликта в Украйна след незаконната и неоправдана агресия на Руската федерация, както и последствията за Румъния; анализ на възможността за трансфер на ракетна система земя-въздух с голям обсег Пейтриът към въоръжените сили на Украйна, и други.
На срещата на Г-7 в Италия в края на миналата седмица американският президент Джо  Байдън каза на украинския президент Володимир Зеленски, че пет страни са поели ангажимент за доставка на батареи "Пейтриът" и други системи за противовъздушна отбрана.
След заседанието на Върховния съвет за национална отбрана на Румъния се очаква също така президентът Клаус Йоханис да представи позиция във връзка с кандидатурата му за генерален секретар на НАТО, която обяви през март.
Според Нидерландската радиопредавателна корпорация (НОС), която се позова на осведомен източник, премиерът на Нидерландия в оставка Марк Рюте ще бъде новият генерален секретар на НАТО на мястото на оттеглящия се тази есен Йенс Столтенберг. Тази информация бе съобщена, след като Унгария обяви, че няма нищо против Рюте да застане начело на Алианса.
За всяко решение на НАТО е необходимо единодушие от всички 32 страни членки на алианса, като всяка има правото на вето, в това число и за участието си в общи дейности или съвместни военни операции.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Забравените герои на България: генерал – майор Иван Бончев Бончев

20.06.2024, 07:10

Днес се навършват 158 години от рождението на генерал-майор Иван Бончев Бончев. Той е роден на 20 юни 1866 г. в Ески Джумая (дн. Търговище).
Завършва Военното училище в София (1887) и Генералщабна академия в Санкт-Петербург (1908). На 18 май 1890 г. произведен в чин поручик, на 2 август 1894 г. в чин капитан, а през 1905 г. в чин майор. Командир е на рота в 17-ти пехотен Доростолски полк (1903) и началник на 11-то полково военно окръжие. На 18 май 1914 г. е произведен в чин полковник. През 1915 г. е командир на 20-ти пехотен Добруджански полк.
По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на 5-та пехотна Дунавска дивизия, която в състава на 2-ра армия воюва на Македонския фронт. На 1 януари 1918 г. е повишен в чин генерал-майор. След войната излиза в запаса.
Генерал-майор Иван Бончев умира през 1958 година.

Награден е със знака на военния орден „За храброст”II ст.; военния орден „За храброст” III и IV ст. 2 кл.; ордена „Св.Александър” IV ст. с мечове по средата; народният орден „За военна заслуга” 5 кл. на обикновена лента и орденът „За заслуга” на обикновена лента.

 

Правим Щаб с Румъния на командване на специалните операции

20.06.2024, 07:06

Правителството прие решение, с което одобри проект на Меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Румъния относно изграждането на Щаб на регионално компонентно командване на специални операции (HQR-SOCC).
Щабът на регионалното компонентно командване на специалните операции ще осъществява планирането, командването и управлението на Силите за специални операции на Алианса за Черноморския регион. Изграждането на щаба ще допринесе за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на Югоизточния фланг на НАТО.
Източник: https://otbrana.com/

 

Формирования на 2-ра Тунджанска бригада преодоляха водна преграда

20.06.2024, 06:58

Формированията от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, участващи в съвместната подготовка „PLATINUM LION 24“ на учебен полигон „Ново село“, преодоляха водна преграда, като част от подготовката им за участие в операции, в условия на сложен терен и различни природни препятствия, съобщава КСВ.
С поредицата тренировки, военнослужещите повишават подготовката и способностите на формированията, както и оперативната съвместимост с коалиционните ни партньори и съюзници, за да могат да се справят с кризите и предизвикателствата пред сигурността в отговор на динамично променящата се обстановка.
Източник: https://otbrana.com/

 

 

САЩ искат да възстановят ядрените оръжия на бомбардировачите B-52

19.06.2024, 20:45

Конгресът на САЩ иска да възстанови ядрените оръжия на конвенционалните бомбардировачи B-52, пише Defence News.
Конгресът подготвя почвата за възстановяване на възможностите за използване на ядрени оръжия на около 30 бомбардировача B-52H Stratofortress, които са били преоборудвани да пускат само конвенционални боеприпаси като част от договора за контрол на въоръженията с Русия Нов СТАРТ.
Законопроектите за отбранителната политика на Сената и Камарата на представителите за фискалната 2025 г. ще изискват от ВВС отново да направят тези конвенционални бомбардировачи част от ядрената триада почти десетилетие след премахването на тези способности, за да се спазят ограниченията по договора за Нов СТАРТ. Срокът на действие на настоящия договор изтича през февруари 2026 г.
Законодателите са нетърпеливи да увеличат ядрения арсенал на САЩ, предвид прекратяването на договора от страна на Русия и бързото разширяване на производството на стратегически бойни глави от страна на Китай. Противниците на мярката твърдят, че директивите ще затруднят преговорите за нов договор и ще усложнят усилията за значително удължаване на живота на флота от бомбардировачи В-52, въведени за първи път по време на Студената война.
"Договорът изтича през 2026 г., а перспективата Русия да седне на масата за сериозни дискусии за контрол на въоръженията е невероятно малка", заяви миналата седмица председателят на Камарата на представителите на въоръжените сили Майк Роджърс, при внасянето на поправката в законопроекта за отбранителната политика за 25 г., който Камарата на представителите прие с 217-199 гласа. "Трябва да сме подготвени да посрещнем ядрена среда без никакви договорни ограничения."
Законопроектът на Камарата на представителите ще изисква от Военновъздушните сили да започнат преоборудването на бомбардировачите в рамките на един месец след изтичането на настоящия договор и да завършат възстановяването на ядрените им способности до 2029 г.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Румъния купува южнокорейски гаубици K-9 на стойност 920 милиона долара

19.06.2024, 20:38

Румъния ще купи южнокорейски гаубици K-9 на стойност 920 милиона долара (1, 6 милиарда лева), което се оценява като най-голямата й покупка на оръжия през последните седем години, съобщи Министерството на отбраната на Южна Корея, предава Reuters.
Споразумението е обявено на среща между южнокорейския министър на отбраната Шин Уон-сик и румънския му колега Ангел Тилвар по време на посещението на Шин в Румъния.
Шин и Тилвар се съгласиха, че военното сътрудничество между Русия и Северна Корея застрашава сигурността на Европа и Азия и че е необходимо тясно сътрудничество с международната общност.
По-рано полският Defence24 съобщи, че Полша е подписала договор на стойност 2,6 милиарда долара (4,74 милиарда лева) за закупуване на допълнителни 150 гаубици K9 от Южна Корея.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Румъния ще поеме командването на военноморска група на НАТО в Средиземно море за шест месеца

19.06.2024, 14:26

Миночистач 274 „Вицеадмирал Константин Бълеску“ ще отплава в четвъртък (20 юни) от военното пристанище Констанца към Средиземно море, за да се присъедини към постоянната противоминна група на НАТО – SNMCMG-2 (Втора постоянна противоминна група на НАТО). На военна церемония, която ще бъде организирана в петък (28 юни) в Саламина, Гърция, командването на SNMCMG-2 ще бъде поето от Румъния за втори път в рамките на четири години.
Между юли и декември ще бъдат изпълнявани специфични мисии в средиземноморския басейн. Основните цели на SNMCMG-2 са да осигури капацитет за незабавно реагиране на НАТО, да увеличи оперативната съвместимост между съюзническите военноморски сили, както и да популяризира образа на Северноатлантическия алианс.
Румънските военноморски сили отбелязват, че с участието си в тази мисия допринасят за изпълнението на ангажимента на страната към регионалната сигурност и укрепват международното сътрудничество с цел поддържане на стабилността в района на Средиземно море.
Миночистач 274 „Вицеадмирал Константин Бълеску“ се командва от лейтенант-командир Богдан Йосиф, има екипаж от 85 румънски и чуждестранни военнослужещи и през следващите шест месеца ще ръководи постоянна военноморска група на НАТО, която включва и военни кораби от Италия, Испания и Турция.
Източник: bta.bg

 

NGAD: Защо бъдещият американски изтребител може никога да не излети

19.06.2024, 08:48

"Трябва да направим своя избор, ще трябва да вземем решения, които засягат целия пейзаж" - по този твърде "политически" начин началник-щабът на американските военновъздушни сили отговори на един иначе конкретен журналистически въпрос: какво е бъдещето на намиращия се в разработка нов изтребител. В края на миналата седмица ген. Дейвид Олвин неочаквано не каза в прав текст дали програмата за създаване на боен самолет от шесто поколение NGAD се развива по план, или има риск даже да бъде прекратена.
Според специализирани издания, причината е в бюджетните рестрикции, с които трябва да се съобразяват въоръжените сили зад Океана - особено на фона на бурното развитие на безпилотните летателни апарати.
Програма за милиарди
По NGAD се работи от години, вероятно - от десетилетия. Новият изтребител от шесто поколение трябва да замести F-22 Raptor в рамките на интегрирана система с участието и на бойни дронове. ВВС на САЩ планираха да похарчат 28 млрд. долара за разработката на самолета, както и неговите безпилотни "помощници".
През миналата година секретарят по въпросите на военновъздушните сили Франк Кендал заяви, че плановете са за първоначална поръчка от максимум 200 NGAD, както и 1000 безпилотни CCA, които да изпълняват мисии заедно с тях. Тогава той отбеляза, че цената на всяка пилотирана машина ще е "няколко пъти" тази на актуалния в момента F-35.
През май миналата година ВВС обявиха намерението си да изберат кой ще произвежда самолетите, като конкурентите вече са само двама - Boeing и Lockheed Martin, след като Northrop Grumman изненадващо се отказаха от участие.
Пречките
През последните месеци Конгресът със законодателни промени постави таван на военните харчове за фискалните 2024 г. и 2025 г., а това се случи в най-неподходящия възможен момент - също толкова важните проекти за междуконтиненталните балистични ракети Sentinel и за бомбардировача B-21 Raider се наложи да получат голям допълнителен финансов ресурс. Така за NGAD може да се окаже, че просто няма пари.
По думите на ген. Олвин и след тези две години ще се наложи да работи с "много тънък бюджет" и затова не може да се инвестира в програми, които не могат да се адаптират към променящите се заплахи.
Точно тук идва ролята на CCA дроновете, които са евтини (особено в сравнение с най-скъпия изтребител в историята, какъвто се очертава да бъде NGAD) и гъвкави и не се очаква от тях да се използват по 25-30 години.
"Построено, за да трае вечно" звучеше много добре през XX век, но тогава се предполагаше, че това, което имаш, остава адекватно на ситуация, докато е използваемо. Не смятам, че това продължава да е актуално. Надявам се след 10 години технологията да е направила така, че CCA дроновете да не се актуални - но пък може да позволяват адаптиране и затова инвестираме в модуларност и адаптивност", коментира Олвин.
Иначе казано, виждаме в реалността поне част от сюжетната линия на "Топ Гън: Маверик" - висшето ръководство на ВВС очевидно все по-сериозно размишлява над идеята въздушните битките на бъдещето да се водят само от роботи.
Източник: https://money.bg/

 

Шведският парламент одобри военен пакт със САЩ

19.06.2024, 08:30

Шведският парламент одобри вчера спорно споразумение за военно сътрудничество със САЩ, предаде ДПА.
Пактът урежда конкретните условия за американско военно присъствие в скандинавската държава.
Шведската телевизия съобщи, като се позова на министъра на отбраната Пол Йонсон, че договорът ще подобри значително условията за оказване на помощ от САЩ в случай на криза или война.
През декември Стокхолм и Вашингтон сключиха отбранителен пакт, позволяващ американски войски да използват 17 военни обекта в Швеция, включително летища, военноморски бази и места за разполагане на сухопътни сили.
Споразумението разрешава дислоцирането на военнослужещи и техника на САЩ, а също и организирането на учения.
Критици изразиха безпокойство, че споразумението не урежда въпроса за разполагането на ядрени оръжия. Шведското правителство отговори на това, че позицията на скандинавската държава по темата е твърдо установена, добре известна и забранява базирането на ядрени оръжия на нейна територия в мирно време.
Швеция, която дълго време следваше политика на необвързаност във военно отношение, подаде молба за членство в НАТО заедно със съседката си Финландия след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, а на 7 март стана пълноправен член на западния отбранителен алианс, посочва ДПА.
Източник: БТА

 

Американското правителство одобри нова продажба на оръжия на Тайван на стойност 360 млн. долара

19.06.2024, 07:44

Американското правителство одобри нова продажба на оръжия на Тайван на стойност 360 млн. долара, предаде Асошиейтед прес.
Продажбата включва стотици въоръжени безпилотни самолети, ракетно оборудване и свързани с тях помощни материали, се посочва в изявление на Държавния департамент.
Решението на САЩ да продадат още оръжия на Тайван не е неочаквано, но бе взето в момент на изострено напрежение между Вашингтон и Пекин, отбелязва АП.
Продажбата включва 291 системи АЛТИУС-600М (ALTIUS-600M) които представляват дронове с бойни глави, както и 720 безпилотни летателни апарата “Суичблейд“ (Switchblade), известни като "боеприпаси с удължен обсег на действие".
Продажбата "обслужва националните и икономическите интереси и интересите на САЩ в областта на сигурността, като подкрепя постоянните усилия на получателя да модернизира въоръжените си сили и да поддържа надежден отбранителен капацитет", пише в изявлението на Държавния департамент. Тя "ще спомогне за подобряването на сигурността на получателя и ще подпомогне поддържането на политическа стабилност, военно равновесие и икономически напредък в региона", допълва американското ведомство.
Източник: БТА

 

Марк Рюте ще бъде новият генерален секретар на НАТО, обяви нидерландската държавна медия

19.06.2024, 07:36

Премиерът на Нидерландия в оставка Марк Рюте ще бъде новият генерален секретар на НАТО на мястото на оттеглящия се тази есен Йенс Столтенберг, съобщи Нидерландската радиопредавателна корпорация (НОС), като се позова на осведомен източник. Агенция Ройтерс потърси коментар от страна на НАТО, но засега такъв няма.
Пътят на Рюте към поста бе проправен от Унгария, която обяви, че няма нищо против той да застане начело на алианса, отбелязва АП. Преди това премиерът даде писмени гаранции, че ако бъде избран на поста, няма да принуждава Будапеща да участва в новия проект на НАТО за помощ за Украйна. Уверенията на министър-председателя на Нидерландия, изпратени в писмен вид до унгарския му колега Виктор Орбан, премахват значимо препятствие пред него по пътя му към ръководния пост в алианса, посочва АП.
Агенцията допълва, че това дава възможност на НАТО да демонстрира солидарност с Украйна на срещата на върха на блока в американската столица Вашингтон от 7 до 11 юли, когато се очаква присъствието и на американския президент Джо Байдън. Форумът ще отбележи и 75-ата годишнина от създаването на алианса.
На среща с Орбан в Будапеща миналата седмица Столтенберг, който сдава поста през октомври, сключи сделка с унгарския министър-председател, за да е сигурен, че той няма да блокира плановете на НАТО по отношение на Украйна.
Настоящият генерален секретар прие условията Унгария да не бъде задължавана да праща военнослужещи или да отпуска финансиране в рамките на общ проект за подкрепа за Киев. Орбан обаче държеше да го чуе и от Рюте, който е фаворитът за наследник на Столтенберг.
За всяко решение на НАТО е необходимо единодушие от всички 32 страни членки на алианса, като всяка има правото на вето, в това число и за участието си в общи дейности или съвместни военни операции.
Източник: БТА

 

Военен календар

19.06.2024, 07:16

На 19 юни 1898 година в Дупница е роден полковник Никола Дренски (1898 – 1944).
Като юнкер участва в Първата световна война (1915 – 1918), след което завършва Военното училище в София (1919) и служи в пехотата. На 11 септември 1943 г. е назначен за командир на 55-и пехотен охридски полк от 15-а пехотна охридска дивизия в състава на 5-а армия.
Прекратяването на дипломатическите отношения с Берлин (5 септември 1944 г.) и обявяването война на Третия райх налагат бързото прибиране на българските войски в довоенните граници, поради което на 7 септември към старите предели на страната се насочва дислоцираната в Македония 5-а армия. Нейната 15-а пехотна дивизия трябва да се съсредоточи в Прилеп, след което да продължи изнасянето си към долината на р. Вардар.
Същевременно от Гърция на северозапад започва изтеглянето на 350-хилядната германска група армии „Е“, за чието безпрепятствено придвижване немското командване заповядва разоръжаване и дезорганизиране на оттеглящите се български части до степен на невъзможност да се противопоставят като военна сила.
На 9 септември сутринта по-голямата част от 15-а пехотна охридска дивизия (Охридски и Битолски гарнизон) е обкръжена и пленена в района на Битоля. Полковник Никола Дренски, командир на 55-и пехотен полк, избира смъртта пред унизителното пленничество и сам слага край на живота си. Пленените българи са изпратени в лагер край Солун, където остават до овладяването на града от английските войски през ноември 1944 г.

 

 

Сбор по въпросите на военноинженерното осигуряване на Българската армия

18.06.2024, 21:53

Днес в 55-ти инженерен полк - Белене, започна „Сбор по въпросите на военноинженерното осигуряване на българската армия” на тема: „Направления за усъвършенстване на военното осигуряване и провеждане на отбранителна операция”, съобщава КСВ.
Ръководител на сбора е началникът на отдел "Инженерно осигуряване” в дирекция "Операции и подготовка” в Щаба на отбраната полковник Свилен Начев.
В Сбора участват експерти по военноинженерно осигуряване от Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите, командванията на видовете въоръжени сили, Командване за логистична поддръжка, Военна академия „Г. С. Раковски”, Националният военен университет „Васил Левски“ и от военни формирования от състава на Сухопътните войски. - Още ИВ

 
 

Италия ще прехвърли на Украйна системи за ПВО SAMP/T и ракети Storm Shadow

18.06.2024, 20:53

Италия ще предостави на Украйна нов пакет помощ военна помощ, който ще съдържа система за противовъздушна отбрана и партида ракети Storm Shadow. Това съобщава Il Fatto Quotidiano, позовавайки се на авторитетни източници, запознати с въпроса.
Такава нова помощ се предвижда в деветия пакет, който министърът на отбраната Гуидо Крозето ще представи до края на месеца на органа на италианския парламент, упълномощен да разглежда и контролира дейността на италианските разузнавателни служби (Copasir).
"Деветият пакет ... ще съдържа не само системата за противовъздушна отбрана SAMP/T, но и партида ракети с далечен обсег Storm Shadow, които потенциално могат да ударят руска територия...", се отбелязва в материала
Малко по-късно италианският външен министър Антонио Таяни потвърди прехвърлянето на новата военна помощ.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

На „Тритон 2024“ тренират и обезвреждане на плаващи и дънни мини

18.06.2024, 20:07

От 15 до 21 юни 2024 г. в района на Военноморска база Варна и териториалното море на Република България, за четвърта поредна година, се провежда учението „Тритон 2024”. Актуалността на такива съвместни учения и тренировки от подобен характер се обуславя от радикално променената среда на морската сигурност в Черноморския регион. Непредсказуемостта на заплахата, която представляват плаващите мини, превръща противоминните операции в ежедневна рутина за съюзните военноморски сили, съобщават от ВМС.
Само чрез увеличаване на сътрудничеството и партньорството може да се преодоляват ефективно предизвикателствата и да се гарантира сигурността и стабилността на държавите от Алианса.
В учението участват военнослужещи от ВМС на България, Румъния, Турция, САЩ и Франция, специализирани в унищожаването и обезвреждането на боеприпаси под вода.
„Тритон 2024” се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Общ ръководител на учението е командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби, а тактическото управление на участващите сили и средства е възложено на командира на дивизиона кораби със спомагателно назначение, дислоциран във Военноморска база  Варна.
Основните усилия на участниците са насочени към усъвършенстване на нивото на оперативната съвместимост, както и подготовката на личния състав на тактическо ниво при провеждане на водолазни и противоминни операции в коалиционен формат. По време на действията на море ще бъдат отработени процедури по откриване, класифициране и обезвреждане на невзривени боеприпаси, плаващи и дънни мини.
Целта на учението е да се осигури на участниците възможност да отработят процедурите по планиране, провеждане, докладване и анализиране на военноморско учение на тактическо ниво, да осигури динамична учебна среда за упражняване на различни водолазни практики и техники в съюзен формат.
По време на учението ще бъдат създадени условия за прилагане на стандартните тактики и техники за действия при осветяване на подводната обстановка, борба с минната опасност и дълбоководни водолазни работи.

 

Близо 9000 военнослужещи от НАТО този месец участват във военни учения в района на Балтийско море

18.06.2024, 16:37

Близо 9000 военнослужещи от 20 държави членки на НАТО участват този месец във военни учения в района на Балтийско море, който придоби стратегическо значение, след като Русия нахлу в Украйна, предаде Асошиейтед прес.
Швеция, която и преди е участвала в ученията, за първи път този месец участва в маневрите "Балтопс" като пълноправен член на НАТО след присъединяването ѝ към трансатлантическия военен съюз по-рано тази година. По време на маневрите ще бъде отработено обезвреждане на морски мини, засичане на подводници и морски и въздушни десанти.
Ученията на военноморските сили, военновъздушните сили и сухопътните войски, се организират от военноморските сили на НАТО и 6-ти флот на САЩ и ще продължат до четвъртък. Те се провеждат в Балтийско море, в Швеция и стратегическия ѝ остров Готланд, както и в Литва, Полша и Германия. В ученията се използват 50 военноморски кораба и 45 самолета и хеликоптера.
По дъното на Балтийско море минават големи газопроводи от Русия и Норвегия до Германия, Полша и други европейски държави. Опасенията за сигурността в района се увеличиха, след като през 2022 г. Русия нахлу в Украйна и увеличи враждебната си дейност в района на Балтийско море.
Източник: https://www.bta.bg/

 

На учебен полигон „Ново село” започна съвместната подготовка „PLATINUM LION 24”

18.06.2024, 16:10

Днес на учебен полигон „Ново село” беше открита съвместната подготовка „PLATINUM LION 24”, която е част от подготовката между формированията от 2-ра Тунджанска механизирана бригада –  Стара Загора, от състава на Сухопътните войски на Република България, дислоцираните на територията на страната ни сили от армията на САЩ и формирования от многонационалната бойна група на НАТО в България, с рамкова държава Италианската Република, съобщават от КСВ.
Церемонията започна с изпълнение на националните химни и издигане на флаговете на страните-участнички – Република България и Италианската Република.
Заместник - командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада полковник Митко Балтов поздрави военнослужещите и подчерта значимостта на подготовката. „Имайки предвид целите, които са поставени и краткото време за сглобяване на действията на формированията, очаквам една изключително динамична подготовка, в която всички Вие ще покажете на какво сте способни“, посочи в словото си той и пожела успех на участниците.
На 20 и 21 юни ще се проведе ротно тактическо учение с бойна стрелба, с което ще завърши „PLATINUM LION 24”.
Източник: https://otbrana.com/

 

От НАТО изчислиха, че България има 26 900 военнослужещи

18.06.2024, 16:07

Очаква се България да похарчи през тази година 2,18 на сто от своя БВП за отбрана, става ясно от огласените тази нощ от НАТО данни за разходите на страните членки. Така за първи път страната ни достига и дори надвишава целта най-малко 2 на сто от БВП на всяка държава от алианса да бъдат изразходвани годишно за тази цел. (Б.р. - През 2019 г., във връзка със закупуването на нов боен самолет, разходите за отбрана чувствително превишиха всички предварителни разчети и достигнаха 3,13% от БВП. Това изведе България на водещи позиции в НАТО.)
Сумата, която, според изчисленията на НАТО, България ще похарчи през 2024 г., е 2,325 милиарда долара или 4,217 милиарда лева. Данните са базирани върху цените от 2015 г.
БВП на България за тази година ще достигне 106,721 милиарда долара. На глава от населението той ще бъде 10 000 долара, което означава, че за отбрана ще харчим по 218 долара на глава. През тази година военният персонал у нас ще бъде 26 900 души.
31,89% от разходите ни за отбрана за 2024 г. ще бъдат за военно оборудване. Над половината или 51,59 на сто ще отидат за персонала. 4,58 на сто ще са за инфраструктура, а 11,94% ще бъдат предназначени за други разходи.
Източник: https://otbrana.com/

 

Днес има рожден ден генерал-майор от запаса Румен Радев. Честито!

18.06.2024, 08:05

Президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили генерал-майор от запаса д-р Румен Радев отбелязва днес своя 61-ви рожден ден.
Честито! Здраве и успех!

 

Военен календар

18.06.2024, 08:00

Подполковник Борис Дрангов поздравява школниците от Школата за запасни офицери, Скопие, 1917 г.На 18 юни 1916 година в Скопие е открита Школа за запасни офицери от пехотата. Големите жертви сред офицерския състав и нуждата от младши офицерски кадър мотивират Главното командване за създаването на военно учебно заведение в близост до бойния фронт. За началник на школата е назначен опитният военен педагог и възпитател, командирът на 5-и пехотен полк от 11-а пехотна македонска дивизия подполковник Борис Дрангов. С няколко свои заповеди той определя същността на обучението – подготовката на „надеждни взводни командири, самоотвержени изпълнители на свещения дълг към Отечеството“, дава основните насоки за провеждане на изпитите и за оценяване на школниците. Поради краткото време, с което разполагат преподавателите, те трябва да наблегнат на важното за боя и да използват практически методи на преподаване. След 4-месечно обучение школниците се явяват на изпити, като при оформяне на крайната оценка на първо място се прилага критерият за „любов и преданост към Отечеството до самоотверженост и ненарушимост на заповедта“, защото в противен случай „възпитаникът по никой начин не може да бъде допуснат до офицерски чин“. От постъпилите 1053 души, успешно завършват 876, сред които са Димитър Чорбаджийски – Чудомир, Иван Кинов, Стойчо Мушанов и др. На 17 септември 1916 г. в речта си при производството на школниците Дрангов напътства заминаващите за фронта офицери с думите: „За да служиш достойно и полезно: отречи се от себе си! Пази и почитай войника. Да знаеш да умираш – ето разковничето на победата“. Когато в края на тържеството се ръкува с всеки офицер и стига до групата на привилегированите, които остават на служба в тила, изрича: „А тези, те не заслужават да се ръкува подполковник Дрангов с тях“.

 

43 години от първия полет на F-117

18.06.2024, 07:58

Първият полет на ударния самолет F-117 става преди точно 43 години – на 18 юни 1981 г., с което стартира летателната кариера на този уникален самолет, продължаваща и до днес.
Полетът става факт от изпитателния център Груум Лейк, Невада (известен най-вече, като „Зона 51”). Машината, с борден номер 79-10780 излита в 06,05 часа местно време и е пилотирана от изпитателя Харолд „Хал” Фарли, младши.
Самолетът започва да излита с малко по-ниска скорост от очакваното, но това не е единствената изненада в дебютния полет. Скоро след излитането, започва да се повишава температурата в соплото на един от двата мотора General Electric F404-F1D2. Взето е решение полетът да бъде прекратен и Фарли се приземява след само 15 минути във въздуха. Колесникът въобще не е прибиран по време на теста.
Вторият полет, който става факт на 1 юли, също не е безметежен. Малко след прибирането на колесника започва колебание по надлъжната ос, което Фарли компенсира с трудност. Полетът също е прекратен предсрочно след едва 35 минути във въздуха. Проблемът е открит в малката площ на хоризонталните стабилизатори.......Прочети още

 

Джон Каламос – гръцките очи във въздуха над Северен Виетнам

18.06.2024, 07:54

По време на Виетнамската война, американската армия пристига с пълния си капацитет от ресурси, за да се опита по всякакъв начин да спре влиянието на съветските идеали да установи контрол. Новата идеология вече е успяла да се наложи в Китай и Корея, като следващата спирка се оказва Виетнам.
По време на този конфликт ще открием, че голяма част от ВВС на САЩ демонстрира своето надмощие или поне така се твърди, макар и повечето произведени самолети вече да са усетили руското превъзходство на МиГ-17, който намира много сериозно приложение, макар и някога да е проектиран само за въздушни боеве.
Сред армадата от изтребители, хеликоптери, транспортни самолети и още много други чудеса на техниката, американците пристигат и със специални самолети, които не разполагат нито с оръжие, нито с бомби. Те играят ролята на очите във въздуха – разузнават и сканират околността, за да записват движенията на противника, разпределението на артилерията и позиционирането на тежката военна техника......Прочети още

 

Защо след разпада на СССР ядрено оръжие остава само в Русия?

18.06.2024, 07:50

Разпадът на Съветския съюз през 1991 г. повлича след себе си маса проблеми. От този момент започва "дивото" десетилетие на 1990-те, което в масовото съзнание остава като време на нищета, разцвет на руската мафия, финансови пирамиди и пълна дезориентация.

Но в глобалния контекст светът, който наблюдава разпада на най-голямата "свръхдържава", се вълнува далеч повече от нещо друго: в чии ръце сега попада ядреното оръжие?
Фактически всички ядрени бойни глави – огромна власт и огромна опасност – се оказват на територията на четири отделни държави: Русия, Беларус, Казахстан и Украйна.
Какво да правим?......Прочети още

 

 

Героите на Леринската настъпателна операция

17.06.2024, 20:07

На 14 август 1916 г., в разгара на съглашенските атаки срещу българските позиции при Дойран, щабът на армейската група „Макензен“ отдава директива за начало на настъпление отвъд гръцката граница и освобождаване на населените с българи райони на Югозападна Македония. Директива – отдавна желана от българското командване.
Целта на операцията е да се изтръгне стратегическата инициатива от противника на Македонския фронт с водене на активни настъпателни действия в зоната на отговорност на Първа българска армия. Началото е определено за нощта на 16 срещу 17 август. Предвижда се в хода на предстоящата настъпателна операция да се заеме дефилето между Островското езеро и Метерис тепе, да се овладеят и пресекат пътят, водещ от Корча за Костурското езеро, както и пътят от гр. Лерин към с. Чеган. Следващата задача на армията е настъпление срещу левия фланг на намиращите се в долината на р. Вардар войски и разгром на главните съглашенски сили.......Прочети още

 

Израелският износ на продукти за отбраната достига рекордните 13,1 млрд. долара през 2023 г.

17.06.2024, 20:01

Израелският износ на продукти за отбраната е нараснал до рекордните 13,1 млрд. долара през 2023 г., става ясно от правителствен доклад, в който се цитират стотици договори, подписани с различни отбранителни фирми, предаде Ройтерс.
Около 36% от износа е на ракети и системи за противовъздушна отбрана, следван от радари и електронно оборудване, оръжейни станции и пускови установки, заемащи по 11% всеки. Девет на сто от износа на продукти за отбраната се падат на пилотирани самолети и сходна техника, съобщи Министерството на отбраната.
Износът на продукти за отбраната, който беше на стойност 12,5 млрд. долара през 2022 г., се е удвоил през последните пет години.
Министерството съобщи, че износът на тези стоки е станал основен приоритет като част от усилията за засилване на стратегическите отношения в областта на сигурността в световен мащаб, навлизането на нови пазари, премахване на бюрократичните бариери и намаляване на регулациите.
„Макар че нашето производство е съсредоточено основно върху осигуряването на отбранителни способности за подкрепа на нашите войски и защита на нашите граждани… то продължава да търси и области на сътрудничество и износ за международни партньори“, каза министърът на отбраната Йоав Галант.
Източник: bta.bg

 

Защо Continental "прелива" работници на оръжейния гигант Rheinmetall

17.06.2024, 13:24

Необичайна за XXI век колаборация започнаха две от най-известните в сферите си германски компании - десетки служители на производителя на гуми, спирачни системи и друго автомобилно оборудване Continental ще започнат работа в заводите на военнопромишления концерн Rheinmetall.
Става дума за до 100 работници, които ще се трудят след преквалификация в Унтерлюс, Долна Саксония. Според NDR това е основната локация на Rheinmetall с над 2000 служители. Освен заводи, от които излизат бронираните машини Lynx и Puma, както и големокалибрени снаряди за танкове и артилерия, в Унтерлюс компанията има и собствен полигон на площ от 50 квадратни километра.
В началото на годината стана ясно, че ще се строи нов завод за боеприпаси - и то в рамките на изключително амбициозен проект: обектът трябва да стане готов догодина и да произвежда по 200 000 снаряда годишно. За целта е нужен персонал, а намирането му се оказва проблем за Rheinmetall.
Затова и компанията сключи споразумение за партньорство с Continental, която минава през труден период - подобно на голям процент от производителите на автомобилни части, които трудно се адаптират към новата реалност на електромобилност и преминаване на инициативата в ръцете на амбициозните китайски компании.
Това, което за корпоративното ръководство е "затруднение", за обикновените работници се превръща нерядко в "съкращение". Именно това грози 800 служители на завода за спирачни системи на Continental в Гифхорн край Хановер, който се планира да прекрати дейност през 2027 г. Именно сред тях са и бъдещите работници на Rheinmetall.
Вероятно след това доста време няма да им се налага отново да сменят сферата. На фона на войната в Украйна и големите доставки за Киев, оръжейният производител очаква до 40% ръст на продажбите през 2024 г. и влезе в индекса Dax на борсата във Франкфурт.
Източник: https://money.bg/

 

Втора бригада пак пътува за „Ново село“

17.06.2024, 09:30

Във връзка с началото на съвместната подготовка „Platinum Lion – 24“ днес  ще се извърши придвижване на личен състав и техника от Сухопътните войски по републиканската пътна мрежа от Стара Загора, Ямбол и Сливен до района на учебен полигон „Ново село“. На 21 юни формированията ще се завърнат в пунктовете си за постоянна дислокация, съобщава Пресцентърът на МО.
Съвместна подготовка „Platinum Lion – 24“ започва утре на учебен полигон „Ново село“. Тя е част от планираната съвместна подготовка на формирования от Втора Тунджанска механизирана бригада от състава на Сухопътните войски, формирования от армията на САЩ, както и от състава на многонационалната бойна група на НАТО в България, с рамкова държава Италия.
Основната цел на учението е да се повишат взаимодействието и оперативните способности на участващите формирования от НАТО и страните-партньори при провеждане на съвместни действия.
В съвместната подготовка ще участват до 190 военнослужещи и до 40 единици техника от състава на 42-ри и 38-ми механизирани батальони, мостостроителен взвод от батальон за защита на силите на Втора Тунджанска механизирана бригада, танков взвод от Центъра за подготовка на специалисти - Сливен, както и механизиран взвод от Република Италия от състава на многонационалната бойна група.
„Platinum Lion – 24“ ще завърши с провеждане на ротно тактическо учение с бойна стрелба на 20 и 21 юни на тема „Механизирана рота в отбрана на предна позиция“.

 

Базова военна подготовка? Чудесно, но хайде да се организира правилно

17.06.2024, 09:17

Призивът на президента Румен Радев да се помисли за осигуряване на „някаква начална военна подготовка на младото поколение“ е напълно уместен в контекста на глобалните геополитически трусове и конфликтите, които бушуват на няколкостотин километра от България. С личен състав от около 30 000 души въоръжените ни сили никога не са били толкова малобройни, а десетилетието на самодоволство и измамна сигурност от членството в НАТО отреждат на войските ни да оперират с морално остаряла техника – транспортна, бойна и комуникационна.
На този фон дори и да е адекватен призивът за начална военна подготовка, изниква въпросът за какво въоръжените ни сили могат да подготвят младите? Повече от век теоретичната литература сочи, че професионалната армия е по-ефективна от наборната. Работата с мотивирани хора е далеч по лесна, отколкото с младежи, които смятат, че животът им е незаслужено прекъснат и се краде от най-хубавите им години. Професионалистите тренират с години, трупа опит, сработват се като морал и мислене и постигат това, което специалистите наричат кохезия. Усещането, че пропиляваш времето си може да демотивира човек през целия период на подготовка и да го преследва до края на живота му, като подклажда нихилизъм. И той да се материализира в най-тежките времена, когато наистина настъпи някаква заплаха, а иначе свестният човек избяга, защото някога с него са работили погрешно.......Прочети още

 

Ядреното превъоръжаване напредва, докато светът затъва все повече във война, според Стокхолмския международен институт за изследване на мира

17.06.2024, 08:00

С нарастването на геополитическото напрежение в световен мащаб ядрените сили модернизират арсеналите си, заявиха изследователи от СИПРИ, като призоваха световните лидери "да помислят отново", предаде Франс прес.
"От Студената война насам ядрените оръжия не са играли толкова важна роля в международните отношения", заяви Уилфред Ван, директор на Програмата за оръжия за масово унищожение в Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ).
Деветте държави с ядрени оръжия, Русия, САЩ, Франция, Индия, Китай, Израел, Великобритания, Пакистан и Северна Корея, са модернизирали ядрените си арсенали, като няколко от тях са разположили нови системи през 2023 г.
През януари от около 12 121 съществуващи ядрени бойни глави в света около 9585 бяха на разположение за потенциална употреба. Около 2100 от тях се поддържаха в състояние на "висока оперативна готовност" за балистични ракети. Почти всички от тях са в арсеналите на Русия и САЩ, които заедно притежават 90 % от ядрените оръжия в света.
За първи път обаче СИПРИ предупреждава, че Китай разполага с "няколко бойни глави в състояние на повишена оперативна готовност", т.е. готови да бъдат използвани незабавно.
"В момента живеем в един от най-опасните периоди в човешката история", предупреди Дан Смит, директор на института. "Съществуват много източници на нестабилност: политически съперничества, икономическо неравенство, екологични нарушения и ускоряваща се надпревара във въоръжаването. Насочваме се към пропастта и е време големите сили да се оттеглят и да се замислят. За предпочитане заедно".
"Общият брой на ядрените бойни глави продължава да намалява с постепенното демонтиране на оръжията от епохата на Студената война" от  страна на ядрените сили, но в замяна на това, година след година се наблюдава увеличаване на "броя на оперативните ядрени бойни глави", подчерта директорът. Той предупреди, че тази тенденция ще продължи и "вероятно ще се ускори" през следващите години.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Мирната конференция за Украйна завърши с неуспех: 13 държави не са съгласни с декларацията

17.06.2024, 07:52

Конференцията за мир в Украйна, която се проведе през уикенда в Швейцария, завърши с разногласия и без ясно осъждане на руската агресия, пише focus.de.
Окончателната декларация беше одобрена в неделя само от 80 от 93-те участващи държави. Страни като Бразилия, Индия, Южна Африка и Саудитска Арабия не се съгласиха с декларацията.
Документът от две страници осъжда заплахата от ядрени оръжия, призовава за връщане на децата, отвлечени в Русия, и изисква безпрепятствен износ на зърно от Украйна. Документът обаче не осъжда изрично Русия за атаката ѝ срещу Украйна, нито я призовава да се оттегли. Вместо това документът се позовава на Хартата на ООН.
Няма ясно изявление относно следваща конференция. Подписалите се обаче подкрепят включването на Русия в бъдещи консултации: „Вярваме, че приобщаването и диалогът между всички страни са необходими за постигане на мир“.
Украинският президент Володимир Зеленски увери, че скоро ще последва втора среща на върха. Подходящата подготовка ще отнеме само месеци, а не години, обеща той на последната пресконференция след двудневната среща в Бюргенщок. Някои държави вече изразиха желанието си да бъдат домакини на такава среща на върха. Саудитска Арабия се счита за фаворит.
Срещата на върха в Швейцария беше първият опит на най-високо ниво да се проучат пътищата към мира след повече от две години руска агресивна война срещу Украйна. Очакванията вече бяха попарени.
Домакините от Швейцария се опитваха месеци наред да привлекат възможно най-много страни за участие. 160 бяха поканени, но малко над 90 се включиха, като някои страни бяха представени само на ниво министри. Дори американският президент Джо Байдън не присъства. Швейцарските организатори се опитаха да съберат на масата колкото се може повече страни, приятелски настроени към Русия. Въпреки това Китай, най-важният съюзник на Москва, не присъства, Бразилия изпрати само един наблюдател, а Индия и Южна Африка бяха представени на министерско ниво.
Сред страните, които не подкрепиха декларацията, са шест държави от групата Г-20: Бразилия, Мексико, Саудитска Арабия, Южна Африка, Индия и Индонезия. Армения, Бахрейн, Тайланд, Либия, Обединените арабски емирства, Колумбия и Ватикана също не подкрепиха документа.
Изявления от Москва непосредствено преди срещата на върха показаха ясно колко далеч е мирното решение. Руският президент Владимир Путин даде своите условия за преговори - капитулацията на Украйна, което означава тя да се откаже от свои територии, както и неин отказ от влизане в НАТО. Киев и западните страни описаха исканията на Путин като абсурдни. Пътят за постигане на дипломатически напредък оттук нататък остава неясен.
Източник: https://fakti.bg/

 

Откъде изпълзя чудовището на 22 юни 1941 г.

17.06.2024, 07:37

22 юни 1941 г. Денят на чудовищното нападение на Германия над СССР. Навършват се 83 години от тогава. Написаното за този ден не се побира в десетки, нито в стотици, а в хиляди мемоари на видни политици, висши военни ръководители, редови бойци от окопите и военните заводи, в исторически и научни изследвания, художествени книги и произведения. И всеки автор изнася нещо, поне мъничко ново и различно, макар и противоречиво и невярно понякога да е то.
Но едно не подлежи на съмнение - още в първите минути се случва това, което германските кафяви скакалци не са очаквали: превъзхождащата ги храброст на съветските войни по суша, небе и вода - яростна и саможертвена. От първите часове на 22 юни рамо до рамо воюват и загиват войници, генерали и комисари, защото пред родината всички са равни. В руската земя и в земята на европейските държави в битките срещу фашизма ще останат 27 милиона руснаци.......Прочети още

 

Посрещане на Първа българска армия в София

17.06.2024, 07:28

На 17 юни 1945 г. на площад „Лъвов мост“ в София е посрещната българската войска, която се завръща от фронтовете на Втората световна война. През 2020 г. се навършват 75 години от това паметно събитие. Една от инициативите на Съюза на ветераните от войните на България за отбелязване на участието на Българската армия в заключителния етап на Втората световна война, за която има подкрепа от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, нейния екип и Министерството на отбраната, е поставяне на паметна плоча (възпоменателен знак) на площад „Лъвов мост“. Откриването ще бъде достоен завършек на отбелязването 75 години от приноса на България и нейната армия в разгрома на хитлерофашизма в  Европа.
Защо на площад „Лъвов мост“? Там на 17 юни 1945 г. е издигната Триумфална арка за посрещането на завръщащите се последни части на Първа българска армия от Втората светова война. Това не е случайно. Точно тук софиянци са посрещали важните гости години назад. Този площад е бил нещо като порта на града. И задължително с хляб и сол, и под сянката на величествена арка. Така е било и на 17 юни 1945 г. На практика това е последното издигане на триумфална арка на площада.  Преди това под нея са минавали  наскоро венчалата се царска двойка – княз Фердинанд и княгиня Мария-Луиза, младоженците цар Борис и царица Йоанна Савойска,  германският кайзер Вилхелм II и австро-унгарският кайзер Карл.
Далеч преди това днешният площад  „Лъвов мост“ е зареден с много патриотизъм. Четири години след обесването на Васил Левски в София,   на 15 ноември 1877 г. отново са издигнати бесилки за четирима негови съратници – софийските книжари Георги Стоицев -Абаджията, Стоян Табаков, Киро Кафеджи и Никола Крушкин- Чолака. Обвинени са в  притежание и разпространение на бунтовни книжа. Веднага след Освобождението родоначалникът на книгоиздаването в България Христо Г. Данов предлага на мястото на някогашния Шарен мост да се издигне  паметник в тяхна чест. Така през 1889 – 1891г. е изграден Лъвов мост, четирите лъва, на който символизират именно четиримата обесени софийски книжари.
Една плоча (възпоменателен знак) на подходящо място на площада ще продължи тази родолюбива приемственост. Не може да има съмнение, че нашата армия го заслужава.  С решителни действия тя се отдалечава на повече от 1000 км от родината и достига подножието на Австрийските Алпи. За първи път в тринадесетвековната ни история български войски действат толкова далеч. Някога воините на Крум и Омуртаг водят боеве с аварите и франките по долините на Сава, Драва и Мур, но не достигат планините, от които извират тези реки. Това правят единадесет века по- късно техните потомци, воините от Първа българска армия. Най-западната точка, до която достигат българските воини, е Фьолкермаркт (Великовец), недалеч от Клагенфурт (Целовец), главният град на федералната земя Каринтия, а най-северната - Лайбниц (Липница), южно от Грац (Градец), главния град на федералната земя Щирия, в днешна Австрия. Съюзът на ветераните от войните на България и Министерството на отбраната работят за поставяне на паметен знак и край Клагенфурт. Победите по бойните фронтове на Европа са с цената на 12 587 загинали и много повече ранени.
А на 17 юни 1945 г. при посрещането на Първа българска армия нейният славен командир ген. Владимир Стойчев изрича величаво слово: "Ние победихме, народе мой! Връщам ти синовете, не само живите, а и ония, които дадоха живота си за честта на твоето име, за твоето щастие, за твоята свобода. Връщам ти победните ти знамена, връщам ти тяхната безсмъртна слава, техния безсмъртен дух."
Поставянето на плочата (възпоменателен знак) с работен текст „Тук на 17 юни 1945 г. София посреща завърналите се от Втората световна война части на Първа българска армия, командвана от ген. Владимир Стойчев“ ще бъде значимо свидетелство за поколенията на този етап от героичната ни история.  
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

На 17 юни 2002 година умира генерал Добри Джуров

17.06.2024, 07:25

На 17 юни 2002 година в София умира армейски генерал Добри Джуров (1916 – 2002).
Роден е в с. Врабево, Троянско. През Втората световна война участва в Съпротивителното движение (1941 – 1944), а след 9 септември 1944 г. служи в Българската народна армия. Завършва съветските военни академии „М. В. Фрунзе“ (1947) и „К. Е. Ворошилов“ (1959).
Последователно заема длъжностите командир на 4-та пехотна дивизия (1947 – 1948), началник-щаб на 2-ра армия (1948 – 1949), командващ 2-ра (1949 – 1951) и 3-та армия (1951 – 1956), заместник-министър (1956 – 1962) и министър на народната отбрана (1962 – 1990).
Има заслуги за изграждането, укрепването и превъоръжаването на БНА и за превръщането й в съвременна армия. Той е един от инициаторите и активните участници в промените на 10 ноември 1989 г. и като такъв има принос за полагане основите на демократическото преустройство. Удостоен е със званието „Герой на Народна република България“ и с военното отличие „Маршалска звезда“.

 

45 години Ми-24 в България

17.06.2024, 07:23

Ранният следобед на 17 юни 1979 г. на несъществуващото вече военно летище Пловдив - където днес се намира жилищния комплекс Тракия - е смутен от шум на необичайни вертолети. Това е денят, когато първата четворка Ми-24 пристига в България. До 1986 г. броят ще нарасне на 44, от които шест все още остават на служба в родните ВВС.
Реално подготовката за приемане на бойният вертолет Ми-24 в 44-ти вертолетен полк (вап), базиран тогава в Пловдив, започва още през 1978 г., когато е изпратена група от летателен и инженерно-технически състав за обучение в град Фрунзе, Киргизка ССР (сега град Бишкек, столица на екс-съветската република Киргизия). Курсът започва на 15 декември 1978 и завършва та 26 януари 1979 г. От летците на този курс са изпратени полк. Кръстьо Митков от щаба на ПВО и ВВС, подп. Григор Дамянов Георгиев – зам. командир на 44-и вап и летците от полка майор Светослав Димитров, майор Косто Андреев, капитан Цоньо Колев, капитан Живко Илиев и ст. лейтенант Веселин Евтимов (да се обучава като оператор).......Прочети още

 

73 години от сформирането на 25-и ИАП

17.06.2024, 07:18

На 17 юни 1951 г. със Заповед № 856 на министъра на отбраната на летище Граф Игнатиево е сформиран 25-и изтребителен авиационен полк (ИАП) в състава на 1-ва изтребителна дивизия. За командир е назначен капитан Желязко Нанев Желязков Полкът е въоръжен със самолети ПО-2, Як-11 и ЛАЗ-7. Първите реактивни самолети Як-17 и Як-23 постъпват в края на 1951 г. През месец октомври същата година поделението е пребазирано на летище Толбухин.
Със Заповед №-077/13.09.1955 г. на министъра на отбраната 25 ИАП е включен в състава на 10-а изтребителна дивизия и пребазиран на летище Граф Игнатиево. През 1956 г. полкът се превъоръжава със самолети МиГ-15. В резултат на реорганизацията на ВВС от 1 февруари 1961г. и създаването на фронтова авиация полкът се преименува в 25-и изтребително-бомбардировъчен авиополк в състава на 10-а изтребително-бомбардировъчна авиодивизия. В курсовете по бойна подготовка са включени наред с изтребителните задачи и задачи за нанасяне на удари по земни и морски цели. Започва въоръжаването със самолети МиГ-17. На 30 септември 1961 г. е сформиран 10-и смесен авиационен корпус (САК) включващ в състава си 25 изтребително-бомбардировъчен авиополк (ИБАП). На 15 октомври 1961 г. полкът се пребазира на новопостроеното летище Чешнегирово. ..........Прочети още

 

Забравените герои на България: майор Олимпий Спиридонов Панов

17.06.2024, 07:15

Днес се навършиха 172 години от рождението на майор Олимпий Спиридонов Панов, роден на 17 юни 1852 г. в с. Шоп Тайраклии, Бесарабия.
Завършва българската гимназия в Болград (1868), техническото училище за шосета и мостове в Букурещ и следва инженерство в Париж (1875). Записва Николаевската Генералщабна академия в Санкт-Петербург, но не я завършва поради заболяване от туберкулоза (1882). Преди Освобождението се включва в революционната емиграция в Румъния. Става член на БРЦК в Букурещ (1872-1874) и председател на БЦБО (1876). Участва като опълченец в 1-ва дружина на Българското опълчение през Руско-турската война (1877-1878). Награден е с руския войнишки кръст „За храброст” (Св.Георги) IV ст. и е произведен в офицерски чин - прапорчик (1878).
Постъпва в Българската земска войска като командир на 2-ра полубатарея от единствената планинска батарея, след това е старши батареен офицер в 12-та батарея в Шумен. В края на 1884г. поема командването на 5-та батарея от 1-ви артилерийски полк. След Съединението на Княжество България и Източна Румелия (6 септември 1885) е назначен за Началник на артилерията в българската войска. На този пост го заварва Сръбско-българската война (1885). В боевете на Сливница командва артилерията, а в сраженията на 7 ноември поема командването на централната Сливнишка позиция. Като такъв поема риска и взема решение за настъпление на частите от центъра, което се оказва решаващо за спирането на настъпващия противник. На 9 декември 1885 г. подписва акта за примирието със Сърбия.
След войната е назначен за командир на новосформираната артилерийска бригада (април 1886), произведен е в чин майор. След детронацията на на княз Александър I Батенберг (9 август 1886) е назначен за военен министър (само за 4 дни). След контрапреврата е арестуван, по-късно е уволнен от армията и екстрадиран от България. Установява се в Букурещ, където с група съмишленици основава „Общ революционен комитет” за свалянето на Стефан Стамболов. В България се завръща по време на бунта на офицерите-русофили в Русе (19 февруари 1887), но е заловен и осъден на смърт. На 22 февруари е разстрелян на платото „Левантабия” край Русе заедно с другите организатори на бунта.
Кавалер е на военния орден „За храброст” II ст.

 

 

Офицер от кадъра, миротворец и разузнавач са сред депутатите в новия парламент

16.06.2024, 22:26

Полковник от запаса Александър (Сашо) Александров от ИТН се завръща в парламента. Оказва се, че той е единственият български офицер, преминал през различни длъжности, който ще законодателства в кариерата. Вече има опит от три състава на Народното събрание, включително като заместник-председател на Комисията по отбрана. „Офицер съм, завършил съм ВНВУ „Васил Левски“ тогава, сега НВУ – специалност „Мотострелкови“. Служил съм на различни длъжности в строя, в МО, в ГЩ на БА. Участвал съм в редица операции по поддържане на мира. Работил съм и в НАТО като заместник - военен представител. Отговарял съм за оперативната съвместимост. Завърших службата си през 2014 г. като представител на НАТО в Скопие (б.р. – със звание „полковник“)“, казва той.
Сержант от запаса Ивелин Първанов от „Възраждане“ е за трети път по ред избран за народен представител. Той бе член на Комисията по отбрана в предишния парламент.  Участник е в първата българска мироопазваща мисия в Камбоджа и е награден с медал на ООН „В служба на мира“. По повод 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия той бе награден от началника на отбраната с „Плакет на щаба на отбраната“. Той е член на Сдружението на бившите и настоящи сини каски „ 4 май “.
Новоизбран депутат от ПП „Величие“е бившият разузнавач от СКСО (Съвместно командване на специалните операции) Дарин Георгиев. Над 18 години е в сферата на сигурността с опит в зони с висок риск към мироопазващи и дипломатически мисии за възстановяването на сигурността и антитероризма. Той е на 39 години и е от Пловдив. Завършил е бакалавърска степен по психология и магистърска по приложна психология към ПУ ”Паисий Хилендарски“. Докторант е към катедра национална сигурност в НВУ “Васил Левски“ гр. Велико Търново с дисертационен труд на тема ”Личността в условията на екстремна ситуация, в контекста на въоръжен конфликт”.
За първи път в парламента ще бъде и Николай Марков от ПП „Величие“. Той е роден на 26 април 1970 година в Нова Загора. Завършва Висшето военно общовойсково училище „Васил Левски“ във Велико Търново със специалност "свързочни войски", а след това – и специалност „право“ във Великотърновския университет. На 1 октомври 1993 г. постъпва на работа в Националната служба за охрана, където заема длъжностите „разузнавач“, „инспектор“ и „старши инспектор“ в различни структурни звена с функции по осъществяване на охрана. Там работи до 26 март 2007 г. и е освободен, достигайки до звание „подполковник“. (В обществото е известен като „полковника“.) По-късно е асистент по национална и международната сигурност в Нов български университет.
Бившият кмет на Шумен офицера от запаса Любомир Христов, който беше депутат в 37 и 38 Народно събрание се завръща на депутатската скамейка. Той е роден на 4 ноември 1954 г. в град Шумен. Там завършва Средното сержантско училище и служи като старшина в учебния технически дивизион на длъжност „старши оператор на радиолокационна станция“. През 1984 г. завършва задочно Висшето народно военно артилерийско училище в Шумен, специалност „Радиоелектроника“ и получава офицерско звание. Известно време продължава да служи в същия дивизион на офицерска длъжност, след което преминава в системата на МВР в Шумен. През 1999 г. специализира в Академията на МВР. Учи 2 години в академията на ФБР в Будапеща и в Полицейската академия МАПО – САЩ, Ню Мексико.
Отново в Народното събрание е Христо Гаджев от ПП „ГЕРБ“. Той е опитен народен представител в сферата на законодателството в отбраната в седем състава на парламента. Вече два пъти е председател на Комисията по отбрана. Благодарение на неговата инициативност и с подкрепата на други депутати заплатите в армията бяха повишени през 2023 г., стипендиите на курсантите се вдигнаха чувствително от началото на тази година, а от 1 януари 2025 г. базата за определяне на основното възнаграждение на най-ниската длъжност на военнослужещите ще се вдигне от 380 лв. на средната заплата за страната за второто тримесечие на 2024 г.
Сред познатите лица в 50-ото Народно събрание е още Борислав Гуцанов, който през 1991 г. завършва Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ със специалност „Корабоводене на гражданския флот“, а през 2017 г.- с пълно отличие Военна академия „Г.С.Раковски“ - София със специалност „Стратегическо ръководство на сигурността и отбраната“. Две години по-късно, през 2019 г. завършва и курс по „Методика на научните изследвания“ отново във ВА „Г.С. Раковски“ – София. През 2021 година от ВА „Г.С. Раковски“ – София му е присъдена образователна и научна степен "доктор" по военнополитически проблеми на сигурността. Баща му капитан I ранг Гуцан Гуцанов дълги години (1958 - 1981 г) е командир на „Подводния флот“ на Военноморски сили на България.
Добре познат е и Атанас Зафиров с участие в шест парламента, включително като председател на Комисията по отбрана.  Той е роден в гр.Бургас през 1971 г. Баща му е полковник от Българската армия. Има завършени магистърски степени по „Национална сигурност” от Военна академия ”Г.С.Раковски” (2017-2019), и „Финанси” от ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий” Велико Търново (2005-2007).
Джейхан Ибрямов от ДПС ще бъда народен представител за седми път. Винаги е бил член на Комисията по отбрана, включително и като заместник-председател. Бившият министър на вътрешните работи и професионален полицай Младен Маринов от ПП „ГЕРБ“ е избран за пети път в Народното събрание.  Други депутати в 50-ото Народно събрание от предишния състав на Комисията по отбрана са Александър Вълчев от ИТН, Томислав Дончев от ПП „ГЕРБ“, Христо Иванов от ПК „ПП и ДБ“, Ангел Георгиев от ПП „Възраждане“ и Мюмюн Мюмюн от ДПС.  
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военното корабостроене в Шанхай

16.06.2024, 22:05

В корабостроителницата в Шанхай кипи работа.
Ускорено върви строителството на два хеликоптероносача, два големи разрушителя от проект 055, две фрегати от проект 054, четири разрушителя от проект 052, три патрулни кораба. И това е само в тази корабостроителница. - Още ВМС на Китай

 

Лейди Смърт: 309 убийства правят Людмила Павличенко най-фаталната жена снайперист

16.06.2024, 21:49

Втората световна война. Фронтовата линия. Лейди Смърт дебне някъде там. Изведнъж прокънтява глас. По високоговорител нацистки военен опитва нещо отчаяно.
“Людмила Павличенко, елате при нас. Ще ви дадем много шоколад и ще ви направим германски офицер.”
Що за шега?! Лейди Смърт се надсмива над чутото, макар външно да не трепва. Продължава да изпълнява дълга си с абсолютно мъжество. Може да издържи до безкрай, а врагът е уморен от непрестанния страх да е под нейния прицел. Разбират, че няма да я изкушат и привлекат на своя страна. Поне да я сплашат.
“Ако те хванем, ще те разкъсаме на 309 парчета и ще ги разпръснем по ветровете!”
Тя е доволна, че знаят нейния личен рекорд. 309 потвърдени убийства едва за няколко месеца правят Людмила Павличенко най-смъртоносната жена снайперист в историята и един от най-добрите снайперисти изобщо.......Прочети още

 

Kaĸ нoвият ĸитaйcĸи caмoлeтoнocaч щe "oтмъcти" зa yнижeниe oт ХІХ вeĸ

16.06.2024, 21:13

Haй-гoлям в Kитaй, нaй-мoдepeн в cвeтa - тaĸa в Πeĸин oпиcвaт нoвия cи caмoлeтoнocaч "Фyджиaн" (Type 003 Fujian). Aвиoнoceцът зaпoчнa пъpвoтo cи плaвaнe пpeз минaлия мeceц, ĸaтo тoй нe e caмo цeнeн вoeнeн aĸтив - тoй e зaявĸa зa тoвa, чe ĸoмyниcтичecĸaтa cтpaнa вeчe виждa ceбe cи ĸaтo глoбaлнa cилa... нo и чe флoтът вeчe нe e axилecoвaтa ѝ пeтa.
B cвoй oбшиpeн мaтepиaл Dеfеnѕе Оnе oбяcнявa зaщo в Kитaй тeмaтa "Caмoлeтoнocaчи" e нa тaĸaвa пoчит. Oфицepитe oт бoйния флoт нa KHP изyчaвaт в дeтaйли eднo oт нaй-cpaмнитe пopaжeния нa cтpaнaтa cи - тoвa в битĸaтa пpи peĸa Ялy пpeз 1894 г. Toгaвa япoнcĸитe бoйни ĸopaби - c пo-дoбpи въopъжeниe и тaĸтиĸa, нe пpocтo пoбeждaвaт, a тoтaлнo paзгpoмявaт вpaгa cи.......Прочети още

 

ISW: Руските войски напредват близо до Купянск и Авдеевка

16.06.2024, 19:16

Руските войски настъпват на югоизток от Купянск в Харковска област и на северозапад от Авдеевка в Донецка област. Това се посочва в последния доклад на Института за изследва на войната (ISW).
На 15 юни украински източници и западни медии са разпространили непотвърдена информация, че Въоръжените сили на Украйна са обкръжили група от до 400 руски военнослужещи и са пленили десетки войници във Волчанск, Харковска област, но ISW не може да потвърди тази информация.
Руските канали в Telegram твърдят, че руските сили контролират напълно околностите на Агрегатния завод, въпреки че анализаторите на ISW не забелязват визуално потвърждение на тези твърдения или че украинските сили са обкръжили завода.
На 15 юни руските войски продължават настъпателните операции на север от Харков в районите Липци и Глубокое и североизточно от Харков във Волчанск и Тихий, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.
Руските сили наскоро са напреднали югоизточно от Купянск на фона на продължаващите руски наземни атаки по линията Купянск-Сватов-Креминная на 15 юни. Геолокационни кадри, публикувани на 15 юни, показват, че руските сили наскоро са напреднали северозападно от Берестово (югоизточно от Купянск).
На 15 юни руските войски продължават настъплението си близо до Северск, но не са направили потвърдени настъпления.
На 15 юни руските войски продължават настъплението си на изток от Часов Яр, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.
Украинският генерален щаб съобщи, че на 14 и 15 юни са продължили боевете край Часов Яр и Андреевка.
Руските войски наскоро са напреднали северозападно от Авдеевка на фона на продължаващите настъпателни операции в района на 15 юни. Кадри с геолокация, публикувани на 14 юни, показват, че руските войски наскоро са напреднали югоизточно от и отвъд Сокол (северозападно от Авдеевка).
Руските войски също продължават да напредват северозападно от Авдеевка в района на Новоолександровка, Калиновка, Новопокровски и Евгенивка.
На 15 юни руските сили продължават настъпателните операции западно и югозападно от Донецк, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.
Руските сили също така продължават наземните атаки западно от Донецк в района на Красногоровка и югозападно от Донецк в района на Победа, Сладкое и Водяное.
На 15 юни руските сили продължават наземния обстрел близо до границата на Донецка и Запорожка област, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.
Руските сили продължават и наземните атаки южно от Велика Новоселска край Старомайорское и Урожайное.
На 15 юни продължават позиционните боеве в западната част на Запорожка област, но няма потвърдени промени на фронтовата линия в този район.
Продължават позиционните боеве край Работино, Вербовое (източно от Работино) и Малая Токмачка (североизточно от Работино).
На 15 юни продължават позиционните боеве на източния (левия) бряг на Херсонската област, но няма потвърдени промени на фронтовата линия в този район. Позиционните боеве продължиха край Кринки, казашките лагери и на островите в делтата на Днепър.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

69 години от първия полет на прототипа на МиГ-21 с триъгълно крило

16.06.2024, 08:36

Преди точно 69 години, на 16 юни 1955 г., изпълнява първия си полет Е-4 – прототип на МиГ-21 с триъгълно крило.
Историята на създаването на МиГ-21 не е проста, като изтребителят минава през няколко доста различни прототипи, докато се стигне до първия сериен вариант МиГ-21Ф. Това е и причината за неговата рождена дата да се срещат различни трактовки.
Създаването на МиГ-21 започва през септември 1953 г., когато с постановление на Министерския съвет на СССР се дава задача на ОКБ-155 (така е известно конструкторското бюро на Микоян и Гуревич) за създаване еднодвигателен свръхзвуков фронтови изтребител.
В следващите години конструкторското бюро ще създаде, на хартия и от метал, няколко прототипа от серията Е, които в крайна сметка ще доведат до легендарния МиГ-21.
Основният спор в началото на проекта е, дали да се заложи на стреловидното крило, което конструкторското бюро развива от МиГ-15 насам или да се отиде на новото триъгълно крило. И двете опции имат привърженици, както и силни и слаби страни.
Така практически паралелно са разработени две много сходни конструкции – Е-2 със стреловидно крило и Е-4 с триъгълно крило.
Е-2 полита на 14 февруари 1955 г. и почти стига до серийно производство, но развитието му е спряно, защото летателно-тактическите му характеристики отстъпва на прототипите с триъгълно крило.
Е-4 полита за първи път на 16 юни 1955 г. от Жуковски, край Москва, а в кабината е Григорий Седов. Основната разлика между Е-2 и Е-4 е триъгълното крило. Първоначално прототипът лети с по-слабия двигател РД-9, а в края на 1955 г. е монтиран Р-11-300.
Триъгълното крило създава огромен брой проблеми и ОКБ-155 работят на принципа на опита и грешката, като непрекъснато изпробват нови неща по конструкцията на изтребителя. Е-4 лети сравнително кратко и е бракуван през септември 1956 г. Усъвършенстването на крилото ще остане основна грижа на съветските конструктори.
МиГ-21 ще мина през още две серии експериментални самолети – Е-5 и Е-6, като последните могат да се считат за предсерийни машини за МиГ-21Ф, който от своя страна се появява във втората половина на 1959 г.
А за това, как МиГ-21 бе усвоен у нас, може да прочетете тук.

 

Убиецът на танкове: РПГ-7 навърши 63 години

16.06.2024, 08:30

През 1958 г. всички пълномощия по създаването на ръчно противотанково оръжие за Съветската армия са предадени на московското ГСКБ-47 (сегашното НПО "Базальт"). След две години се появява опитен образец и след изпитанията на 16 юни 1961 г. СССР приема на въоръжение РПГ-7 – най-мощният за този момент в света ръчен противотанков гранатомет.
Благодарение на съчетанието на огнева мощ, простота и надеждност – черти винаги присъщи на руското оръжие – РПГ-7 е най-масовият представител на своя клас. Той участва във всички въоръжени конфликти, започвайки с Виетнамската война, а благодарение на постоянното попълване на арсенала му от боеприпаси си остава страшно оръжие и до ден днешен. Копиеобразният профил на гранатомета е известен по света не по-малко от силуета на АК-47, и украсява гербовете на няколко държави.
РПГ-7 се намира на въоръжение в 76 държави и се е доказал не само като мощно средство за борба с бронетехника, но и като ефективна система за ПВО – с негова помощ в различни краища на света са унищожени над 100 вертолета и няколко самолета.
Конструкторите от ГСКБ-47 измислят извънредно удачна система за задвижване на гранатите. Тя се състои от две фази: барутният заряд придава начално ускорение, на безопасно разстояние от стрелеца (15-20 метра) се включва барутния двигател. Благодарение на турбинка на края му гранатата се върти в полет – това значително подобрява точността на стрелбата, позволявайки да се поразяват танкове на разстояние до 350 метра.
А бойните части за РПГ-7 се появяват една след друга, отговаряйки на напредъка на конструкторите на бронетехника. След появата на динамична защита РПГ-7 получава тандемна кумулативна граната. Първият заряд предизвиква сработване на защитата, вторият прогаря бронята. Във Виетнам първите РПГ прогарят американските танкове М48 с бензинови двигатели – всяко попадение води до пожар и тежки загуби сред танкистите. В Сирия активно се използва в градските боеве: гранатата с обемно-детониращо действие е подходяща за неутрализация на снайперисти и картечници на високите етажи на сгради.
Повече от половината загуби на американската армия в Ирак са заради РПГ-7. Леките бронирани автомобили тип Hummer не могат да противостоят на заряда му, тежката техника се обездвижва с първия изстрел. Дори съвременните модификации на Abrams трудно понасят срещи с РПГ – повече от половината попадения приключват с унищожение на танка. Но пък руските Т-72 и Т-80 по време на първата чеченска кампания издържаха до 15 попадения от гранатомета, отбелязва "Российская газета". - Още за РПГ-7

 

На 16 юни 1913 г. избухва Междусъюзническата (Втората балканска) война

16.06.2024, 08:24

След подписването на 17 май 1913 г. на Лондонския мирен договор отношенията в победилата коалиция се изострят.
Договорът слага край на войната, но не премахва военната обстановка на Балканите. Причината е възникналото напрежение между основните играчи в победилата коалиция.
Ако преди година България успява чрез дипломация да създаде действащ и успешен блок срещу Османската империя, то в месеците около подготовката на мирния договор в Лондон София изпада в международна изолация.
Според някои историци заслепен от военните успехи цар Фердинанд заповядва на 16 юни 1913 г. армията ни да нападне доскорошните съюзници Гърция и Сърбия.
Той е нетърпелив да изчака арбитража на руския цар. Последствията са плачевни за България. На 27 юни 1913 г. Румъния обявява война на България и без почти никаква съпротива стига до Враца. При Белоградчик се среща със сръбската армия. Видин пада в обкръжение. Причината е, че основните български сили са хвърлени срещу гърците и сърбите.
На 28 юли бил подписан Букурещкият мирен договор 1913, според който България не само била лишена в значителна степен от освободените от нея по време на Балканската война 1912-1913 земи, но понесла и тежки финансови и други загуби.

 

На този ден през 1963 г. - Първата жена в Космоса!

16.06.2024, 08:19

На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова става първата жена, летяла в Космоса. Полетът, извършен с руския кораб “Восток 6”, е с продължителност 2 денонощия, 22 часа и 50 минути.
Валентина Терешкова е родена на 6 март 1937 г. в село Масленниково в Тутаевски район на Ярославска област в Централна Русия. До 1960 г. е заводска работничка, после тренира парашутизъм в Ярославския аероклуб, където я забелязва специалната комисия, отбираща кандидатки за жени космонавти. Премества се в старинния руски град Ярослав, работи във фабрика за технически платове и учи във вечерно училище.
Увлича се по парашутизма и авиационния спорт и се занимава в любителски аероклуб. През декември 1961 г. година специална комисия обикаля аероклубовете на страната и подбира момичета-парашутистки за подготовка за евентуален космически старт. Така Валентина попада в отряда на космонавтите.
През 1969 г. Терешкова завършва Военновъздушната инженерна академия "Жуковски", става кандидат на техническите науки и генерал-майор. Валентина Терешкова заема поста председател на Комитета на съветските жени и вицепрезидент на Международната демократична федерация на жените.
През 2000 г. оглавява Руския център за международно научно и културно сътрудничество, известен като "Росзарубежцентр". Същата година е обявена от Британска женска организация за "Жена на века". - Още Космос

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}