Военна информация

Архив - от 1 до 15 юни

 

 

Във Финландия ще бъде разположено сухопътно командване на НАТО

15.06.2024, 20:46

Във Финландия ще бъде разположено ново сухопътно командване на НАТО, заяви вчера пред репортери финландският министър на отбраната Анти Хаканен, цитиран от Ройтерс.
След като в продължение на десетилетия беше военно неутрална, Финландия се присъедини към НАТО миналата година, в реакция на нахлуването на руските сили в Украйна.
„Радвам се да кажа, че днес всички страни от НАТО дадоха политическо съгласие за политическите цели на Финландия в рамките на интеграцията в НАТО“ каза Хаканен.
„Във Финландия ще бъде разположено сухопътно командване на НАТО и ще има сухопътно присъствие“, поясни финландският министър.
Хаканен каза още, че командването на НАТО във Финландия ще има за задача да отговаря за сухопътни операции в Северна Европа и в Скандинавия.
Източник: bta.bg

 

Честваха 73-та годишнина на дивизиона кораби със спомагателно назначение - Варна

15.06.2024, 14:30

Във Военноморска база Варна се състоя тържество по случай 73-та годишнина на Дивизиона кораби със спомагателно назначение - Варна. Дъждът не попречи на военнослужещите и ветераните да си припомнят десетилетията на достойна служба под синия флаг на дивизиона. Те бяха поздравени от заместник-командира на Флотилията бойни и спомагателни кораби капитан І ранг Павлин Петков. Със заповед на командира на дивизиона капитан І ранг Калин Караколев бяха наградени отличили се военнослужещи от екипажите на корабите и катерите.....Прочети още

 

Честване на 60-години от провеждането на първата ракетна стрелба на ВМС

15.06.2024, 14:23

По инициатива на Асоциация на артилеристите и ракетчиците от запаса (ААРЗ) „Олимпий Панов” и Клуб „Родни балкани“ към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР-Варна), със съдействието на Командването на ВМС се проведе честване на 60-тата годишнина от провеждането на първата ракетна стрелба от Българските ВМС.
На 13-ти юни, датата на която през далечната 1964 г. се е провела стрелбата, бе посетен Военноморския музей (ВММ) във Варна, където е изложена пускова установка с ракета С-2 от ракетният комплекс „Сопка“, с който е извършена стрелбата. След встъпителните думи на директора на ВММ д-р Мариана Кръстева председателя на клуб „Родни балкани“ к2р о.з. Вичо Станев запозна присъстващите с хронологията по провеждане на първият пуск. По-късно вицеадмирал о.з. Георги Фиданов, член на Управителният съвет на ААРЗ, изнесе кратък доклад, свързан с историята на корабната артилерия.
Гостите използваха предоставената им възможност да разгледат постоянната експозиция на Военноморския музей. Вечерта се проведе другарска среща на по питие, където се размениха спомени за времето, през което са служили ветераните.
На 14-ти юни, в района на формированието се състоя кратък военен ритуал, уважен от заместник командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев, който прие строя. По няколко думи казаха той, контраадмирал о.з. Георги Георгиев и капитан І ранг о.з. Първан Илиев (бивши командири на поделението). В тържествена обстановка бяха връчени почетни медали и грамоти, изготвени специално за събитието, от председателя на ААРЗ генерал майор о.з. Вълчо Фотев на действащи военнослужещи и на ветерани. Събитието бе уважено от общо 44 членове на ААРЗ, клуб „Родни балкани“, бивши военнослужещи и други гости......Прочети още
Клуб „Родни балкани“ към СОСЗР-Варна

 

Грузия получи турски бронирани машини Vuran

15.06.2024, 13:13

Министерството на отбраната на Грузия съобщи, че на 12 юни 2024 г. в базата на 4-та пехотна бригада на грузинската армия във Вазиани близо до Тбилиси, се е състояла официална церемония по предаването на 46 колесни бронирани машини Vuran (4x4) клас MRAP, произведени от турската компания BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. Тези 46 бойни машини са закупени от Министерството на отбраната на Грузия по силата на договор от 2022 г., сключен с компанията ASFAT към министерството на националната отбрана на Турция, която е главен изпълнител на доставката им. - (видео)

 

Кой ще купи бизнеса с подводници на Thyssenkrupp

15.06.2024, 08:26

Инвестиционната компания Carlyle и германската банка за развитие KfW преговарят за закупуването на по-голямата част от бизнеса на Thyssenkrupp в сферата на строителството на подводници, съобщава "Ройтерс", като се позовава на свои източници.
Агенцията коментира, че този сюжет демонстрира как войната в Украйна прекроява военния сектор - инвеститорите насочват погледа си към компаниите от сферата на отбраната, а националните правителства като това в Берлин полагат сериозни усилия, за да запазят контрола над ключови технологии.
Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) произвежда подводници, фрегати, както и сензори и оборудване за борба с морски мини. Служителите са близо 8000, а над 11% от годишната печалба на конгломерата идват именно от тази структура.
Нейната компания майка предстои да реши дали ще развива този бизнес в своя самостоятелна компания или ще го продаде. Оценката на експерти за стойността е между 1,2 млрд. и 1,6 млрд. евро, посочва "Ройтерс".
Според източниците на "Ройтерс" планът е Carlyle да стане мажоритарен акционер в TKMS, докато държавната KfW ще получи миноритарен дял, но с право да блокира решения. За да стане всичко това, обаче, Берлин иска повече яснота за бизнес стратегията.
Очаквано, официален коментар от потенциалните купувачи няма. Представител на TKMS обаче призна, че се водят разговори с Carlyle и с германското правителство. В тях участва и профсъюзът IG Metall.
Източник: https://money.bg/

 

Върховният съд на САЩ отмени забраната за полуавтоматични оръжия с плъзгащ се приклад, въведена по времето на Тръмп

15.06.2024, 08:07

Върховният съд на САЩ нанесе удар по усилията за по-голям контрол върху оръжията, като отмени забраната за "плъзгащи се приклади" - устройство, което увеличава скоростта на стрелба на полуавтоматичните пушки, като на практика ги превръща в картечници, предаде Франс прес.
Веднага се появиха призиви към Конгреса да се намеси и да промени закона, посочва АФП.
Изникна споменът за масовото убийство в Лас Вегас, най-кървавото в съвременната американска история, при което на 1 октомври 2017 г. бяха убити 58 души и над 500 бяха ранени. Повечето от 22-те пушки, използвани от извършителя на кръвопролитието, са били снабдени с тези плъзгащи се приклади и по този начин той е можел да изстреля до девет куршума в секунда.
Шестимата консервативни съдии на Върховния съд, противно на съвета на тримата прогресивни, стигнаха до заключението, че Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви, което е федерална агенция, е превишило правомощията си като по времето на управлението на президента Доналд Тръмп през 2018 г. е преквалифицирало полуавтоматичните оръжия с плъзгащи се приклади в картечници, забранени със закон от 1934 г.
"Считаме, че полуавтоматична пушка, оборудвана с плъзгащ се приклад, не е картечница, защото не може да изстреля повече от един изстрел само с едно натискане на спусъка", заключи съдия Кларънс Томас от името на мнозинството във Върховния съд.
Източник: https://www.bta.bg/

 

На 15 юни 1877 г. руската армия преминава р. Дунав

15.06.2024, 07:45

На 15.06.1877 г. руската армия форсира успешно Дунава при Свищов и се разделя на три отряда – Източен, под командването на княз Александър Александрович, от около 70 хил. души – насочени срещу укрепения четириъгълник Русе, Силистра, Шумен и Варна; Западен отряд от около 35 хил. души, под командването на ген. Криденер, тръгва към Видинската крепост, и Преден отряд с численост 12 хил. души, начело с ген. Гурко – за Търново, Балкана, Пловдив и Одрин. Тук е и Българското опълчение.
Преди това е Априлското въстание. През юни 1876 г. Сърбия и Черна гора воюват неуспешно с Турция, включват се хиляди български и руски доброволци. В края на 1876 г. се свиква Цариградската конференция на Великите сили, която решава на България да бъде дадена автономия, като тя бъде разделена на две области, включващи българските етническите територии.
Турция не зачита решенията на конференцията и Русия отговаря с ултиматум и започва мобилизация, като същевременно преговоря с Англия, Австро-Унгария и Германия и сключва военни спогодби.
На 12.04.1877 г. император Александър ІІ обявява война на Турция. Военните действия се водят на два фронта – Кавказки и Дунавски. В Дунавската армия се включва и Българското опълчение, нараснало от 6 на 12 дружини с около 10 хил. души със Самарското знаме и под командването на ген. Столетов.
На 15.06.1877 г. руската армия форсира успешно Дунава при Свищов.
В хода на войната се очертават три етапа: Първият – от форсирането на р. Дунав до края на м. юли 1877 г. Вторият– от боевете при Стара Загора до падането на Плевен. През този период се провеждат най-мащабните операции, които решават изхода на войната. Третият етап е от превземането на Плевен на 11.12.1877 г. до подписване на Одринското примирие – 19.01.1878 г.
През първия етап забележителни събития са освобождаването на старата столица Търново на 25.06.1877 г., овладяването на Шипченския проход и боевете за Стара Загора. Ключов момент са боевете на връх Шипка, пазен от 6500 души руси и български опълченци. Проявявайки невиждан героизъм и саможертва, на 9, 10 и 11 август 1877 г. защитниците успяват да спрат и отблъснат атаките на 30-хилядната турска армия. В най-критичния момент идва помощ от ген. Радецки.
На 11.12.1877 г. Осман паша в Плевен капитулира и се предава. На 28.12.1877 г. е освободена София, на 04.01.1878 г. – Пловдив., на 08.01.1878 г. – Одрин.
Турското правителство иска примирие, подписано на 19.01.1878 г. в Одрин. Един месец по-късно на 19 февруари (03 март) 1878 г. е подписан и Санстефанския прелиминарен договор, който фактически слага край на войната. Турция приема Българско княжество с граници – според решенията на Цариградската конференция, включващи етническите територии на българската нация. Но Великите сили налагат свикването на международна конференция.
На Берлинския конгрес, проведен на 01 (13) юни 1878 г. България е жестоко разпокъсана. Създава се трибутарно Княжество, включващо Северна България и Софийски санджак. На юг от Стара планина се образува автономна провинция Източна Румелия под властта на султана, а Източна Тракия, Беломорието и Македония се връщат на Турция. С тези решения Берлинският диктат предопределя неразрешими противоречия, войни и кръвопролития на Балканите.

 

Забравените герои на България: Санитарен полковник д-р Сава Марков Мирков

15.06.2024, 07:43

Днес се навършват 174 години от рождението на полковник д-р Сава Марков Мирков.
Той е роден на 15 юни 1850 г. в с. Бербово,Велико Търновско. Завършва Киевската духовна семинария (1863). Учи право в Киевския университет (1871) и медицина в Москва (1876). Участва в Освободителната Руско-турска война (1877-1878) като лекар във 2-ра дружина на Българското опълчение.
След Освобождението формира първата болница в България за ранени и болни войници в Казанлък. След това урежда сборна подвижна болница за българското опълчение в Пловдив (1878). Назначен е за Софийски губернски военен лекар, а от май 1879г. за старши лекар в първокласната болница в София.
По време на Сръбско-българската война (1885) е Главен лекар на българската войска. По негово настояване само 12 дни преди началото й, България става член на Международната организация на Червения кръст. Благодарение на това по време на войната пристигат няколко чужди санитарни мисии, които оказват помощ на българските санитарни служби. Като главен лекар урежда евакуационните служби за транспортирането на леко ранените в София.
След войната напуска армията и се отдава на обществена дейност. Името му е свързано с гр. София и неговото устройство като столица.
През Балканските войни (1912-1913) и Първата световна война (1915-1918) работи в санитарните мисии в Българския червен кръст. Умира през 1927 г. в София.
Кавалер е на българския орден „Св.Александър” III ст. с мечове отгоре и руските ордени - „Св.Станислав” и „Св.Анна” II и III ст. с мечове.

 

35 години МиГ-29 в България

15.06.2024, 07:38

На днешната дата се навършват 35 години от кацането на първите 2 борда МиГ-29 в България.
В периода 1989 – 1990 г. в България са доставени общо 22 изтребителя МиГ-29 - 18 едноместни МиГ-29 (изделие 9-12А) и четири спарки МиГ-29УБ (изделие 9-51/). В момента България разполага с 15 МиГ-29 - 3 УБ и 12 едноместни.
На 29 септември 1994 г. командирът на "Равнец" - Иван Даев, катастрофира и загива с МиГ-29, борд 25. Това бе и единствената катастрофа досега с изгубен борд на изтребителя. На 26 април 2012 г. аварира и МиГ-29УБ, борд 11 - бивш 01, като пилотите се катапултират успешно.
Първите два МиГ-29 – учебните 01 (сега борд 11, който аварира през 2012 г.) и 02 кацат на летище Равнец на 15 юни 1989 г. Така България става втората държава от бившия Варшавски договор (след ГДР), която получава най-модерния за времето си боен самолет, който и днес остава един от най-добрите изтребители за завоюване на превъзходство във въздуха.
Ескадрилата започва да носи бойно дежурство с новия самолет през пролетта на 1990 г. ........Прочети още

 

На фокус: АК-12 2023

15.06.2024, 07:30

Оръжейният концерн "Калашников" информира, че новият 5.45 мм автомат АК-12М1 (6П70, обр. 2023 г) е вече във войските, участващи в СВО. Щурмовата карабина е модифицирана предишна версия на AK-12, която е преработена, като се вземат предвид желанията и отзивите на бойците от фронта. - Още за АК-12

 

 

На учебен полигон „Ново село“ ще започне съвместната подготовка „Platinum Lion – 24“

14.06.2024, 20:26

Съвместна подготовка „Platinum Lion – 24“ започва на 18 юни на учебен полигон „Ново село“. Тя е част от планираната съвместна подготовка на формирования от Втора Тунджанска механизирана бригада от състава на Сухопътните войски, формирования от армията на САЩ, както и от състава на многонационалната бойна група на НАТО в България, с рамкова държава Италия.
Основната цел на учението е да се повишат взаимодействието и оперативните способности на участващите формирования от НАТО и страните-партньори при провеждане на съвместни действия.
В съвместната подготовка ще участват до 190 военнослужещи и до 40 единици техника от състава на 42-ри и 38-ми механизирани батальони, мостостроителен взвод от батальон за защита на силите на Втора Тунджанска механизирана бригада, танков взвод от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, както и механизиран взвод от Република Италия от състава на многонационалната бойна група.
„Platinum Lion – 24“ ще завърши с провеждане на ротно тактическо учение с бойна стрелба на 20 и 21 юни на тема „Механизирана рота в отбрана на предна позиция“.
Във връзка с началото на учението, на 17 юни, понеделник, ще се извърши придвижване на личен състав и техника от Сухопътните войски по републиканската пътна мрежа от Стара Загора, Ямбол и Сливен до района на учебен полигон „Ново село“. На 21 юни формированията ще се завърнат в пунктовете си за постоянна дислокация.
Източник: mod.bg

 

Холандия планира да произвежда бойни машини на пехотата CV9035 за Украйна

14.06.2024, 22:03

Холандското министерство на отбраната съобщи на 7 юни 2024 г., че ще внесе 400 милиона евро в съвместния фонд на Дания и Швеция за финансиране на производството и покупката за Украйна на нови бойни машини на пехотата CV90, разработени от шведския клон на BAE Systems Corporation ( BAE Systems Hägglunds), като бойните машини основно ще се сглобяват в Холандия.

(на снимката: Първата серийна бойна машина на пехотата BAE Systems Hägglunds CV9035NL Mk III MLU, модернизирана за холандската армия в предприятието на холандската компания Van Halteren Technologies в Bunschoten-Spackenburg, 06/04/2024, (c) Министерство на отбраната на Холандия)

 

Германия и Дания се ориентират към по-тясно сътрудничество при отбранителните поръчки

14.06.2024, 13:00

Германия и Дания подписаха документ, деклариращ намеренията им за засилване на военното сътрудничество, тъй като и двете страни обмислят по-нататъшно съгласуване на поръчките си за отбрана, изправени пред заплахата от Русия, която те възприемат като все по-враждебна, предаде Ройтерс.
Двете съседни страни работят в тясно сътрудничество в Балтийско море, а Дания подкрепя със 125 млн. евро (135,13 млн. долара) инициативата на Германия за незабавни действия за снабдяване на Украйна с крайно необходими средства за противовъздушна отбрана.
Както Германия, така и Дания работят за закупуването на системи „Скайрейнджър“, за да запълнят празнината в отбраната с малък обсег на действие, която стана очевидна след нахлуването на Москва в Украйна.
Берлин поръча 18 системи „Скайрейнджър“, чиито кули са монтирани на бронирани автомобили „Боксер“, на стойност около 600 млн. евро с опция за още 30, за да започне да заменя отдавна пенсионираните си танкове „Гепард“, които се радват на завръщане в Украйна.
Машините ще бъдат въоръжени с 30-милиметрово оръдие за противовъздушна отбрана и ракети „Стингър“. Дания планира да закупи системи „Скайрейнджър“, произведени от „Дженерал Дайнамикс“, като започна да приема доставките на машините през 2019 г.
Системите за противовъздушна отбрана с малък обсег на действие са предназначени за защита на войските на тактическо ниво, например по време на операции по разгръщане или докато са в движение, от ракетни атаки и атаки с дронове, както и от нисколетящи самолети. Те могат да унищожават цели на малки разстояния, започващи от три километра, и на много къси разстояния под тази дистанция, където заплахата е основно от малки дронове.
„Скайрейнджър“ е един от елементите на инициативата за Европейски небесен щит на Берлин, която понастоящем обединява 21 съюзника и има за цел да засили наземната противовъздушна отбрана в Европа.
Източник: bta.bg

 

Ердоган: Турция и Испания са започнали работа по съвместното производство на нов военен кораб амфибия

14.06.2024, 12:54

Турция и Испания са започнали работа по съвместното производство на нов военен кораб амфибия. Това заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция в Мадрид с испанския премиер Педро Санчес, предават турските медии.
Двете страни биха могли да си сътрудничат и в производството на безпилотни самолети и безпилотни подводници, каза Ердоган.
Турция иска да построи втория си десантен кораб след TCG Anadolu в сътрудничество с Испания, посочи още той.
Ердоган изтъкна, че „Испания подкрепя колективната сигурност както на Турция като съюзник, така и на НАТО със системите за противовъздушна отбрана, разположени в страната от 2015 г. насам“, информира телевизия СиЕнЕн-Тюрк.
С днешната среща и споразуменията, които подписахме, предприехме важни стъпки към разширяване на отношенията ни в нови области. На път сме да достигнем целта за стокообмен в размер на 20 милиарда евро. Следващата ни цел е да достигнем 25 милиарда евро през следващите пет години, каза Ердоган.
Смятаме, че инвестициите на повече от 740 испански фирми в Турция са знак за доверие към Турция. Бихме искали да видим повече испански инвеститори в нашата страна, посочи той.
На пресконференцията в Мадрид Ердоган засегна и въпроса, свързан с конфликта в ивицата Газа.
САЩ, като член на Съвета за сигурност на ООН, и западните държави трябва да окажат натиск върху Израел да изпълни резолюцията на Съвета за сигурност за прекратяване на огъня в Газа, каза турският държавен глава, цитиран от телевизия ТРТ-Хабер.
Източник: bta.bg

 

Defense News: САЩ признаха за сериозни проблеми с обучението на украински пилоти на F-16

14.06.2024, 09:18

САЩ признаха качеството на обучението на украинските пилоти за управление на F-16 за лошо, а броят на пилотите, които преминават обучение, е малък, пише Defense News.
На миналогодишната среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, 11 страни членки обещаха да обучат украински пилоти да летят на изтребител F-16. Това бе важно решение, което даде възможност за окончателен избор за изпращане на самите изтребители - модернизация на украинските военновъздушни сили, която официалните лица в Киев искаха от повече от година.
Но почти година по-късно и само няколко седмици преди следващата среща на върха на НАТО във Вашингтон, тези F-16 все още не са пристигнали. Всъщност, въпреки поетия ангажимент тези самолети да започнат да достигат до Украйна до края на това лято, проблемите с доставката им стават все по-ясни - от броя на пилотите, които ще могат да ги управляват, до екипажите, готови да ги поддържат в изправност.
"Програмата за обучение на F-16 е доста оскъдна", заявява високопоставен служител на отбраната на САЩ, който е говорил с репортери при условие на анонимност.
F-16 обещават да укрепят самоотбраната на Украйна. Изтребителите ще доближат военновъздушните ѝ сили до тактиките и системите на НАТО, което ще улесни работата ѝ с алианса като цяло. Освен това те биха могли да увеличат обсега на действие на Украйна в момент, в който други държави премахват ограниченията за целите, които военните могат да избират.
"Това им дава някои възможности", коментира в кратко интервю тази седмица Чарлз Браун, председател на комитета на Обединените началник-щабове на САЩ.
И все пак не е сигурно доколко тези изтребители ще бъдат опция в краткосрочен план. Това са двете страни на доставката на F-16 за Украйна. От една страна, те биха могли да поставят началото на дългосрочна трансформация на нейните въздушни сили. Но от друга страна, реалното им доставяне дотам се оказа и разочароващо дългосрочно.
"Това е огромно начинание", заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.
Източник: https://trud.bg/

 

Новата военна служба в Германия: какво ще представлява тя

14.06.2024, 09:08

Месеци наред се говореше, че Германия ще върне обратно задължителната военна служба, за да стане Бундесверът отново "способен да води война". Военният министър представи новата си концепция. Какво е предвидено.
Откакто през 2011 г. беше отменена задължителната военна служба в Германия, Бундесверът постоянно изпитва недостиг на военнослужещи. Вместо да нараства, личният състав на армията се свива. Така например през март 2024 г. в армията са постъпили малко над 181 000 новобранци. Германия обаче е поела ангажимент пред НАТО до 2031 г. да разполага с боеспособна армия с числен състав от 203 000 души, а в перспектива и с 240 000 души.
Министърът на отбраната Борис Писториус неведнъж е казвал, че е крайно време Бундесверът да стане "способен до води война". Министърът се аргументира и с новата заплаха в Европа: "Русия води война“, каза Писториус и добави: „През 2029 година тя ще е в състояние да нападне държава от НАТО".
„Най-подготвените и най-мотивираните“
От месеци Писториус работи върху нова концепция за военната служба. Наборната служба все пак няма да е задължителна, а селективна. "За военна служба ще бъдат подбирани само онези, които са най-подготвени, най-подходящи и най-мотивирани", заяви той вчера в Берлин по време на представянето на концепцията си.
С други думи - изобщо не става въпрос за всеобща и задължителна военна служба. Задължителна ще бъде само регистрацията: всички 18-годишни мъже ще трябва да попълват въпросник, а жените – само по желание, в който да декларират дали биха желали да служат в армията. Техният ангажимент ще трае шест месеца, с възможност за удължаване до 23 месеца.
По около 40 000 кандидати на година
Писториус предполага, че реален интерес към военна служба ще проявяват по около 40 000 кандидати на година. Те ще бъдат подлагани на задължителен тест за физическа и психическа годност. Независимо от неговия резултат кандидатите ще имат и правото все пак да се откажат от военна служба.
За да се осъществят тези планове, е необходимо да бъде разширена съществуващата инфраструктура – повече казарми, инструктори и оборудване. Изчисленията показват, че ще са необходими около 1,4 млрд. евро, за да се постигне целта от 5000 наборни войници годишно.
Паралелно с това Писториус иска и повече запасняци – целта е контингентът от резервисти да бъде увеличен с 200 000 души.
Днес Бундесверът е армия от доброволци, в която служат и жени. Борис Писториус винаги е критикувал отмяната на военната повинност, смятайки я за погрешна. Новата му концепция сега ще направи армията от доброволци по-малко доброволна.
Германците подкрепят задължителната военна служба
Неотдавнашно проучване, проведено от Института за пазарни проучвания YouGov по поръчка на вестник "Велт ам Зонтаг“, показва, че 60% от анкетираните подкрепят всеобщата военна повинност.
Политиците обаче реагират сдържано на предложението на Писториус – дори в управляващата трипартийна коалиция то среща съпротива. Канцлерът Олаф Шолц също се отнася резервирано към концепцията.
Източник: https://fakti.bg/

 

Mинистрите на отбраната на НАТО са готови да дадат зелена светлина на ключова мисия за подкрепа на Украйна

14.06.2024, 08:55

Mинистрите на отбраната на НАТО са готови да дадат зелена светлина на ключова мисия за подкрепа на Украйна. Очаква се това решение да бъде взето на втория ден от срещата им в Брюксел. Източници, близки до въпроса, споделиха прозрения с ДПА, подчертавайки преминаването към по-структурирана подкрепа за Украйна на фона на продължаващия ѝ конфликт с Русия, предава БТА.
Исторически погледнато, подкрепата на НАТО за Украйна, страна, която някога е била част от Съветския съюз, е донякъде неформална, предимно дирижирана от ръководена от САЩ контактна група. Нещата обаче се променя. Алиансът вече е готов да постави тази подкрепа под своя официален чадър, отбелязвайки значителен преход в начина, по който се предоставя помощта на Украйна.
Планът, който се очаква да получи одобрение от министрите на отбраната, ще проправи пътя за мисия на НАТО за подпомагане на сигурността и обучение в Украйна. Тази инициатива не е само за предоставяне на подкрепа; става въпрос за официално координиране на военната помощ за Украйна, гарантирайки, че страната получава подкрепата, от която се нуждае в борбата си срещу руската агресия.

 

Исторически календар

14.06.2024, 08:20

„На 14 юни (1-ви юни стар стил) 1915 г. пилотът Радул Милков извършва изпитателен полет със самолет, конструиран от Асен Йорданов – ученик във Втора софийска мъжка гимназия. Работата над него, младият българин започва още през 1914 г. в една работилница в Княжево. Помага му механика-монтьор Григор Найденов, а Министерство на войната му предоставя двигател от пленен през Балканската война чужд самолет.
Информацията за събитието намира място в излезлите на следващия ден - 2-ри юни (стар стил), броеве на вестниците „Утро” и „Воля”. Тези две вестникарски бележки (с всичките си неточности) са от малкото автентични и достоверни свидетелства за датата на облитане на самолета на Асен Йорданов. В продължение на четвърт век след това, полетът на първия български самолет е изместен в паметта на съвременниците му от Първата световна война, последвалите я преврати и разделение на нацията. След което, започва обратният процес на надграждане на противоречиви спомени, възпоменателни статии и публикации на авиационни историци, препращащи един към друг, но никога към оригинален първоизточник. Появяват се няколко версии за това, какво е било името на самолета и кога точно е облетян. Най-масово се е наложила датата 10-ти август 1915г., заради „написаното” в непоказан до момента Протокол (в други източници – Доклад) на Комисията (по изпитанията), назначена от Министерството на войната, както и на „цитати” от статия на „ежедневния вестник "София" от 21-ви август 1915 г.”, какъвто вестник през този период не излиза.
Липсващият „доклад” не позволява да се установи кое от твърденията в него е вярно, но очевидно, поне едно не е. Няма как в Протокола от 10-ти август Комисията да запише „Аеропланът да бъде изложен в София за всенародно осмотрение ...”, тъй като показът на самолета в Царския манеж е направен няколко месеца преди облитането му. За това разбираме от броя на в-к „Воля” от 8-ми март (стар стил) 1915г., в който е записана и основната цел на представянето – чрез билети и привличане на спомоществователи да се наберат средства за завършването на самолета.
Музеят на авиацията Ви припомня, че на днешната дата един млад българин, станал по-късно световно известен, полага началото на родното самолетостроене."

На 14 юни 1916 г. на пилот-авиатора поручик Миланов и на военния наблюдател поручик Дремсизов е зададена разузнавателна задача над Орфанския залив от началника на аеропланното отделение в Ксанти.
В 5.20 ч. преди пладне авиаторите излитат. Над с. Дрезна при залива Дефтерос апаратът им е обстрелван от неприятеля с артилерийски огън и повредата ги принуждава да слязат на гръцка територия близо до с. Караяни.
Като се уверяват, че е невъзможно самолетът да полети, те повреждат картечницата и фотографския апарат и изгарят аероплана.
Възползвайки се от паниката, която обхванала събралото се наоколо гръцко население, незабелязано се достигнали до близката гора. След петдневен преход се добират до българските части на летище Ксанти.

 

Зaщo явлeниeтo Cтpoитeлни вoйcĸи e yниĸaлнo зa бългapcĸaтa вoeннa иcтopия?

14.06.2024, 08:15

Днec, 14 юни ce нaвъpшвaт 104 гoдини oт cъздaвaнeтo нa yниĸaлнoтo явлeниe зa бългapcĸaтa вoeннa иcтopия - Cтpoитeлни вoйcĸи. Дъpжaвнaтa cтpoитeлнa opгaнизaция билa изгpaдeнa нa вoeнни нaчaлa. Πoд paзлични нaимeнoвaния - Tpyдoвa пoвиннocт, Tpyдoви вoйcĸи и Cтpoитeлни вoйcĸи, тя cъщecтвyвa oceмдeceт гoдини в ycлoвиятa нa тpи oбщecтвeнo-иĸoнoмичecĸи и пoлитичecĸи cиcтeми. Ha 31 aвгycт 2000 г. Cтpoитeлни вoйcĸи ca зaĸpити и пpeoбpaзyвaни в Дъpжaвнo пpeдпpиятиe "Cтpoитeлcтвo и възcтaнoвявaнe".
B ĸpaя нa 1920-тe гoдини, пo вpeмe нa paзpaзилaтa ce cвeтoвнa иĸoнoмичecĸa ĸpизa, извecтнa ĸaтo "Beлиĸaтa дeпpecия", зa cпpaвянe c ĸpизaтa пpaвитeлcтвaтa шиpoĸo изпoлзвaт пoдoбнa мяpĸa - cъздaвaнe нa paбoтни мecтa чpeз oбщecтвeни cтpoeжи. Toвa ocигypявa eвтинa paбoтнa pъĸa и cъщo тaĸa e oт пoлзвa зa мaщaбнoтo oбyчeниe нa paбoтници пo нoвитe cтpoитeлни тexнoлoгии........Прочети още

 

Топ 3 на самолетите, разработени от съветското конструкторско бюро "Лавочкин"

14.06.2024, 08:03

Конструкторското бюро "Лавочкин" е толкова успешно, че не само създава най-добрия съветски изтребител от Втората световна война, но и произвежда най-модерния космически кораб за времето си.
Основано преди ВСВ през 1937 г., КБ "Лавочкин" активно участва в разработките на модерни изтребители за очаквания голям конфликт в Европа и триумфира със създаването на успешен модел като Ла-7.
"Лавочкин" обаче няма толкова ярка следвоенна история. Някои от самолетите губят в борбата за място под слънцето, водена срещу другите конструкторски бюра, докато други завинаги си остават само на чертожните дъски. През 1960-те години "Лавочкин" фокусира вниманието си върху разработката на космически кораб, който се произвежда и до днес.
Ла-5
Ла-5 е известен със своята маневреност и гъвкавост при работа, но има и някои значителни недостатъци. При скорост по-малка от 210 км/ч самолетът не може да се контролира. Както си спомня пилотът и писател Анатоли Маркуша,  "летците страдаха от "африканската" жега в кабината".
На Ла-5 най-известният ас на Съюзниците Иван Кожедуб започва убийствения си списък от 62 свалени вражески самолета. На 6 юли 1943 г. по време на Курската битка той сваля немски бомбардировач Ju-87.
Докато първите изтребители Ла-5 са технически изостанали от Messerschmitt Bf 109 и Focke-Wulf Fw 190, то по-късната модернизация Ла-5ФН надминава немските си колеги, особено по скорост на издигане. "Ако Messer се опитваше да се измъкне от нас нагоре, ние го догонвахме. Колкото повече се издигаше, толкова по-лесно ни беше да го хванем. Focker-ът беше по-тежък от Messer-a и го хващахме дори по-бързо", спомня си пилотът Дмитрий Алексеев.
Германските самолетни конструктори обаче не бездействат. Техните изтребители стават по-напреднали и скоро Съветският съюз разбира, че му трябва нещо по-мощно от Ла-5ФН. Тогава се ражда легендарният Ла-7.

Ла-7
През септември 1944 г. най-добрият съветски изтребител от ВСВ – Ла-7, е пратен за бойни изпитания в 63-и гвардейски авиационен полк, който се бори за освобождението на Рига. Новият самолет става истински "побойник" за германците. По време на едномесечни въздушни битки полкът от Ла-7 унищожава 55 вражески изтребителя, като губи едва 4 самолета.
Ла-7 изглежда подобно на Ла-5ФН, но надминава предшественика си по отношение на скорост на летене, на издигане и максимална височина благодарение на осъвременените си технически характеристики. И по-важното – Ла-7 превъзхожда почти всички немски самолети от това време.
Често пилотите на Luftwaffe предпочитат да избягват преки битки с тези мощни съветски самолети, така че германското командване изпраща само най-добрите сред най-добрите срещу пилотите на Ла-7. Например елитното немско крило Jagdgeschwader 54 (JG 54), към което принадлежат асове като Ото Кител (267 въздушни победи) и Валтер Новотни (258) често са пренасочвани към фронтовите зони, където служат съветските Ла-7.
Първата съветска "реактивна жертва" също пада пред Ла-7. През февруари 1945 г. съветският ас Иван Кожедуб сваля немски реактивен изтребител-бомбардировач Ме-262 във въздушна битка над р. Одер.

Ла-15
В края на 1940-те години две съветски конструкторски бюра започват ожесточена конкуренция за снабдяване на ВВС с изтребители. Ла-15 и МиГ-15 са "гуша за гуша", а в симулираните въздушни битки и двамата отбелязват победи.
Въпреки факта, че и двете машини влизат в серийно производство, съветското ръководство скоро решава, че производството на два реактивни изтребителя е ненужно за съветската индустрия.
Летателните характеристики на Ла-15 са признати за малко по-добри от тези на МиГ-15, но серийното производство на последния е по-гладък процес. Сталин лично решава да заложи на "МиГ", без да излага аргументи.
С над 15 000 произведени самолета МиГ-15 става най-масово произвежданият реактивен изтребител в света. След 235 построени бройки серийното производство на Ла-15 е преустановено през 1954 година. Останалите самолети са изпратени на ядрените изпитателни площадки, където да бъдат използвани като мишени. - Още за Лавочкин

 

Днес президентът Румен Радев ще бъде със запасното войнство

14.06.2024, 07:41

Военната обиколка на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев продължава. В сряда той наблюдава съвместните бойни стрелби „Шабла 2024“. Вчера под неговия патронаж се проведе състезание по управление на безпилотни летателни апарати в учебния център на Сухопътни войски „Тюлбе“ в Казанлък, където връчи награди на победителите и определи деня, като „исторически, защото отваряме вратата към създаването на нов род войски – тези на безпилотните системи и това е абсолютно изискване на бъдещето“.
Днес президентът ще участва в Четвъртия национален събор на запасното войнство, съобщават от администрацията на държавния глава. Форумът на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва е под патронажа на държавния глава и ще се проведе в парк „Артилерийски“ в Стара Загора. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приветства участниците в събора, в който се очаква да се включат повече от 1500 души от цялата страна. Като генерал-майор от запаса, той е част от запасното войнство. Държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Александър Суворов: Военният лидер, който заличи успехите на Наполеон

13.06.2024, 22:02

Александър Суворов е генерал от руската армия през XVIII в., който предвожда хората си към невероятни победи. Революционният му подход към бойната стратегия се оказва изключително успешен по време на битка и го превръща в последния генералисимус на Руската империя.
Александър Суворов е роден на 24 ноември 1729 г. в Москва, Русия, в дворянско семейство. Като се има предвид известността на родителите му, той получава отлично образование, което включва артилерия, фортификация и военна история.

Въпреки че е болнаво дете, той успява да преодолее физическите си недостатъци и през 1748 г. постъпва в Семьоновския лейбгвардейски полк като редови войник.......Прочети още

 

Определиха връщането на интереса към военната професия като обществена и лична кауза

13.06.2024, 21:07

Нека каузата за попълване на редовете на Българската армия да бъде ваша организационна и лична кауза. Това призова участниците в кръглата маса на тема „Взаимодействие между органите на държавната и местната власт и запасното войнство за подобряване дейността им за привличане на кандидати за висшите военни училища и   попълване на видовете Въоръжени сили с кадрови военнослужещи“ началникът на Централното военно окръжие (ЦВО) полковник Георги Георгиев. Помощта на всеки от вас е много ценна за нас, каза още той на генералите, офицерите и сержантите от запаса и резерва, които днес в сградата на Общината в Стара Загора участваха в проявата, организирана от СОСЗР. Дискусията се проведе под ръководството на председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, който бе категоричен, че запасното войнство има място в решаването на този проблем най-вече с широка военно-патриотична дейност сред младото поколение........Прочети още

 

Ген. Златан Стойков: От новия парламент очакваме приемане на Закон за запасното войнство

13.06.2024, 21:03

Това каза председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков днес на пресконференция в Стара Загора. Срещата с представители на медиите бе по повод на Четвъртия национален събор на запасното войнство, който ще се проведе утре в парк „Артилерийски“ под патронажа на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев. Освен това, допълни ген. Стойков, с оглед на статута на резервиста и запасния следва да се подобрят законите за отбраната и за резерва на въоръжените сили.
Една от целите на събора е единството на запасното войнство у нас, бе посочено на пресконференцията. Това бе неизменна задача и пред предишните три събора. Единството е необходимо и във връзка с сериозните предизвикателства, които стоят пред нашата страна, за запазване на националния суверенитет, преодоляване на безпринципното противопоставяне, езика на омразата, лъжата и празните обещания. СОСЗР е надпартийна организация, която работи за съхраняване на държавността, запазване на историческото ни наследство и укрепването на Въоръжените сили, каза още ген. Стойков. Много важна задача е подпомагане на съответните органи за повишаване привлекателността на военната професия и решаване на болезнения въпрос с дефицита на кадри в армията.
На въпрос за изпращането на български войници в Украйна ген. Стойков припомни изявлението на министъра на отбраната Атанас Запрянов, че това не е обсъждано, няма да се случи и единственият орган, който взема подобни решения е Народното събрание. В същия смисъл той бе подкрепен и от неговия заместник бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов. Председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев изрази мнение, че проблемът с некомплекта от военнослужещи идва и от отпадането на наборната военна служба. Председателят на Областната организация на Съюза на ветераните то войните на България в Стара Загора старши лейтенант от запаса Галинтин Караславов говори за ролята на военно-патриотичното възпитание на младото поколение.
След пресконференцията бяха положени венци и цветя на паметник на защитниците на Стара Загора – руски воини и български опълченци, по време на Руско-турската освободителна война. Участваха духовият оркестър и  почетен строй от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, който бе приет от заместник-командира на бригадата полковник Стоян Балтов.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Турция е подписала споразуменията със САЩ за купуването на изтребители F-16

13.06.2024, 17:14

Турция е подписала споразуменията със САЩ за купуването на изтребители F-16, съобщи източник от турското министерство на националната отбраната, предава турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.
Споразуменията са подписани. Работата по уточняване на детайлите на споразуменията продължава в рамките на преговорите между делегациите на двете страни. Подробности за допълнително взетите решения ще бъдат оповестени по-късно, посочи източникът.
На 6 юни посланикът на Съединените щати в Анкара Джефри Флейк съобщи за "важна стъпка напред" в придобиването от Турция на изтребители F-16 и модернизирането на съществуващия флот от такива самолети.
"Денят бележи голяма стъпка напред в придобиването от Турция на последно поколение изтребители F-16 Block 70 и модернизирането на съществуващия флот от F-16. Това е добра стъпка напред за националната сигурност на САЩ, националната сигурност на Турция и оперативната съвместимост на НАТО", посочи Флейк.
На 27 януари Държавният департамент на САЩ одобри предстоящата продажба на самолети F-16 и комплекти за модернизация на стойност 23 млрд. долара на Турция, след като Анкара даде зелена светлина за членството на Швеция в НАТО.
През октомври 2021 г. Турция поиска от САЩ 40 нови самолета F-16 Block 70, както и 79 комплекта за модернизиране на останалите F-16 до ниво Block 70.
Източник: https://www.bta.bg/bg/

 

"Повече не можем": Германия е прехвърлила една четвърт от системите си Patriot на Украйна, за Taurus "всичко вече е казано"

13.06.2024, 16:46

Германия вече е прехвърлила на Украйна, като се вземе предвид третата система за противовъздушна отбрана Patriot, която скоро ще бъде доставена, една четвърт от собствения си запас от тези оръжия. Това подчерта министърът на отбраната на ФРГ Борис Писториус преди началото на срещата с колегите си от страните от НАТО, Комисията Украйна-НАТО и коалицията "Рамщайн“ в Брюксел, съобщава кореспондент на Укринформ.
"Ще прехвърлим трета система Patriot в Украйна. По този начин Германия предоставя общо три системи за Украйна. Това е една четвърт от нашите собствени запаси от този вид системи, не можем да прехвърлим повече. Другите страни сигурно биха могли да дадат по една“, подчерта военният министър на Берлин.
Той напомни, че Германия е започнала инициатива за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна, която вече е постигнала известен успех, но все още има какво да се желае. Според Писториус Германия също така осигурява обучение за работа с Patriot и  прехвърля ракети с голям обсег на военните на Киев. Тези ракети са придобити от Украйна като част от съвместните усилия на Германия, Дания, Норвегия и Нидерландия, добави той.
"Продължаваме да работим. Всяка система, всяка ракета е важна. Те помагат за защитата на хората и инфраструктурата“, подчерта Писториус.
Той също така потвърди, че партньорите продължават да проучват всички възможности за увеличаване на производството на Patriot, водят преговори с производители в САЩ и т.н., но проблемът е, че всичко това ще отнеме време.
Отговаряйки на въпрос за германските ракети с голям обсег на действие Taurus, министърът отбеляза, че "всичко вече е казано“ по този въпрос.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Русия внедрява експериментално нови елементи от системата за ПВО С-500 в Крим

13.06.2024, 16:41

Руската федерация е прехвърлила елементи от новата зенитно-ракетна система С-500 в Крим за експериментално използване на установката. Това разкри началникът на Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната в Киев Кирило Буданов, предава РБК-Украйна.
По думите му руските войски опитват да засилят противовъздушната отбрана в Крим. В тази връзка се внедряват нови модели за ПВО.
"Сега се появиха най-новите елементи на С-500, които по принцип ще бъдат експериментални, но те вече се появиха там (в Крим – бел.ред.)“, уточни Буданов.
Началникът на украинското ГРУ добави, че руснаците продължават да използват Кримския мост за прехвърляне предимно на военни и някои други товари.
"Керченският мост винаги се е използвал, използва се сега и ще се използа, докато съществува. Фактът, че основно фериботите превозват товари - да, това е вярно, но те също минават през моста. Товарът по него е по-малък като обем, но за персонала това е основният маршрут“, обясни още Буданов.
С-500 "Прометей“ е най-модерната руска противовъздушна система с голям обсег. Тя е предназначена да допълни съществуващите системи С-400, осигурявайки ново ниво на противоракетна отбрана.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Чешкото правителство одобри план за закупуването на до 77 танка „Леопард“

13.06.2024, 16:18

Чешкото правителство одобри план да се присъедини към Германия за съвместното закупуване на до 77 танка „Леопард 2А8“, които да заменят чешкото въоръжение от съветската епоха, съобщи днес министър-председателят Петър Фиала, цитиран от Ройтерс.
Одобрението представлява междинна стъпка към окончателния план във връзка с условията за заявяване на съвместната поръчка от германско-френската отбранителната компания производител КаЕнДеЕс (KNDS), който се очаква да бъде изготвен до края на годината.
„Правителството одобри присъединяването към споразумението за съвместна покупка на танкове „Леопард“, които ще заменят съветската техника в нашите складове“, заяви Фиала на пресконференция, излъчвана по телевизията.
Съвместната поръчка с Германия ще спомогне за намаляване на цената и ще даде възможност за участие на чешката промишленост, каза той.
Чешката република, държава членка на НАТО, вече е получила 15 по-стари танкове „Леопард 2А4“ от Германия като компенсация за оборудването, което страната е предоставила на Украйна.
Правителството в Прага също така се съгласи с германското предложение да получи безвъзмездно още 15 танка „Леопард 2А4“, както и да закупи още 15 от тях, каза Фиала, с което общият планиран брой на танковете „Леопард“ от всички модификации ще достигне 122.
Цената за 77 нови танка „Леопард 2A8“, които да бъдат предоставени до 2030 г., може да достигне 52 милиарда крони (2,29 милиарда долара), съобщи Министерството. Страната се интересува от закупуването на 61 и ще има опция за още 16 танка, уточни то.
Танковете, наред с вече договорената покупка на бойни машини на пехотата CV-90, ще помогнат на чехите да изградят силна сухопътна формация, отбелязва Ройтерс. - Още за "Леопард"
Източник: bta.bg

 

Руските военни кораби до Флорида напомниха на САЩ, че са уязвими дори с конвенционално оръжие

13.06.2024, 09:52

Посещението започват многоцелевата фрегата „Адмирал Горшков“ и многоцелевата атомна подводница „Казан“, въоръжени с крилати ракети „Калибър“ и хиперзвуковите „Циркон“. По-късно към тях ще се присъединят фрегатата „Маршал Шапошников“, носител на същите ракети, и крайцерът „Варяг“, въоръжен със свърхзвуковата противокорабна крилата ракета П-1000 „Вулкан“.
С тези средства групата може да нанесе неотвратими поражения на обекти на територията на САЩ, защото малкото полетно време и рехавата им териториална ПВО/ПРО не могат да ги предотвратят. Целта обаче не е военна заплаха за САЩ. По-скоро това е напомняне, че САЩ са уязвими дори с конвенционално оръжие. Посещението на корабите показва, че залагайки на победа в украинския конфликт, Джо Байдън на практика създава непосредствена заплаха за страната си.
Интересно е как биха реагирали американските граждани, научавайки, че руска атомна ракетоносна подводница е изплувала и е застанала на рейд само на 140 км от Маями. От това не могат да не се възползват противниците на Джо Байдън в предизборната борба за президентския пост. Възможно е корабите да останат продължително време, да проведат учение, в което, според руски медии, могат да вземат участие и стратегически бомбардировачи. Ако това се осъществи, въздействието върху американската общественост ще бъде по-осезаемо и резултатно......Прочети още

 

Министрите на отбраната на НАТО ще подкрепят мисията за обучение и подкрепа за Украйна

13.06.2024, 09:40

Министрите на отбраната на страните членки на НАТО са в Брюксел за двудневни разговори, свързани с помощта за Украйна, предаде ДПА.
На пресконференция преди срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова съюзниците да "одобрят план, според който НАТО ще ръководи координацията на помощта за сигурност и обучението на Украйна".
Проектът е основна част от отбранителния пакет за Украйна, който 32-членният алианс иска да одобри на срещата на върха на лидерите на НАТО във Вашингтон през юли.
Целта е да се прехвърли отговорността за координиране на военната помощ за Украйна от неофициалната структура, ръководена от САЩ, наречена Контактна група за отбрана на Украйна, към официалните структури на НАТО.
Между съюзници се водят разговори и за сключване на споразумение за дългосрочна финансова помощ за Украйна. Столтенберг заяви по-рано, че на страната са необходими най-малко 40 милиарда евро годишно.
Украинският министър на отбраната Рустем Умеров ще участва в срещата с министрите на отбраната на НАТО в рамките на координационен орган, наречен Съвет НАТО-Украйна.
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще председателства днес заседанието на ръководената от САЩ инициатива, която беше обект на интензивни дискусии сред съюзниците преди срещата на министрите на отбраната.
НАТО договори ново име на мисията за обучение. Вместо Мисия на НАТО в Украйна (МНУ), инициативата ще се нарича Подпомагане на сигурността и обучение на НАТО за Украйна.
Дипломати заявиха пред ДПА, че новото име се възприема като победа за Германия, тъй като уточнява, че мисията е свързана с дейности по подкрепа и обучение.
Повечето съюзници подкрепиха наименованието Мисия на НАТО в Украйна, но германското правителство твърдеше, че то може да бъде изтълкувано погрешно, като би означавал, че алиансът възнамерява да изпрати войски в Украйна, и може да бъде използвано от Русия за пропаганда срещу алианса.
Други съюзници твърдяха, че Кремъл ще осъди проекта на НАТО в пропагандата си, независимо как ще се нарича той.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Историчски календар

13.06.2024, 07:48

На 13 юни 1875 г. във Велико Търново е роден Харалампи Джамджиев.
През септември 1893 г. постъпва във Военното училище в София, но поради заболяване временно го напуска. Успява да завърши през 1895 г. Постъпва в 18-и пехотен етърски полк – Велико Търново. Пет години по-късно е преместен в Русе. През 1900 г. е разпределен в 8-а пионерна дружина в Стара Загора, където служи до 1904 г. Година по-късно напуска военната служба.
Още през 1895 – 1896 г. конструира летателна машина, а през март 1902 г. изпитва успешно модел на орнитоптер с разпереност 1,05 м и обща дължина 1,25 м. Той има елиптични криле, задвижвани от силна спирална пружина. При извършените опити е достигната височина от 20 м и далечина на прелитането до 200 м. За засилване се използва наклонена дъсчена платформа и триопорен колесник от велосипеден тип. Орнитоптерите на Джамджиев са с подвижни криле, които извършват сложни движения. На 03.02.1921 г. регистрира пред чехословашките патентни органи в Прага свой модел самолет под името „Бързолет“. В него използва за самолетно крило тесни (ивични) профили.
През 1903 г. достига до извода, че летателните апарати с неподвижно крило са бъдещето на авиацията.
Харалампи Джамджиев предлага две теории: рикошетно-параболична (за обяснение на птичето летене) и теория за хидро-аеродинамичния вакуум.
На 06.02.1911 г. във Франция Харалампи Джамджиев патентова с № 26224 летателен апарат под името „Нова система аероплан". Умира на 13 март 1961 г

 

 

Ново назначение за вицеадмирал Митко Петев

12.06.2024, 23:34

Правителството предлага вицеадмирал Митко Петев, военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на ЕС, да бъде назначен на  длъжността „Съветник на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по  военната сигурност“.
Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на република България за  издаване на указ, с който да освободи вицеадмирал Митко Петев от длъжността „Военен представител  на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз" и  да го назначи на длъжността „Съветник на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по  военната сигурност“, считано от 23.06.2024 година.

 

Румъния прави военна база като малък град за 2.5 млрд. долара

12.06.2024, 23:18

Започна изграждането на нова военна писта в 57-ма авиобаза на румънските военновъздушни сили „Михаил Когълничану“, съобщават от Министерството на националната отбрана на Румъния.
Тя е проектирана да поддържа тандемни излитания на бойни самолети, но и големи транспортни самолети.
Началото на строителните работи бе дадено с официална церемония в присъствието на ресорния министър Анджел Тълвар.
„Тези инвестиции значително ще разширят оперативните и тренировъчни способности на военновъздушните сили на Румъния и съюзническите страни и значително ще допринесат за развитието на селището Михаил Когълничану чрез създаване на работни места и привличане на важни инвестиции в окръг Констанца“, отбеляза по време на събитието Анджел Тълвар, цитиран от БТА.
Според него и колегите му разширяването на авиобазата увеличава ролята на Румъния за укрепване на стабилността в Черноморския регион.
Инвестиционният проект предвижда разширяване на инфраструктурата на летището, включително писти, нова контролна кула, радиомаяк и радионавигационна система, полетен тренажор и хангари.
Освен това ще има административни и социални сгради, училища и детски градини, магазини, ресторанти, кино и болница.
В града ще живеят 10 хиляди войници на НАТО със семействата си и помощния персонал на базата.
Цената на проекта е 2.5 милиарда долара, той ще заема площ от 2.8 хиляди хектара и трябва да бъде готов до 2040 г.
В резултат румънската 57-ма авиобаза може да стане най-голямата военна база на НАТО в Европа. Въоръжените сили на САЩ я използват от 1999 г.
В момента в нея са разположени части от 101-ва въздушнодесантна дивизия на ВВС на САЩ, както и съюзнически изтребители, които подпомагат румънските ВВС при изпълнение на задачи на въздушната полиция.
Източник: mediapool.bg

 

Кабинетът с интерес да купим боеприпаси за патрулни кораби

12.06.2024, 22:05

Министерският съвет прие решение за определяне наличие на основен интерес, свързан с реализация на обществени поръчки за придобиване на боеприпаси за оръжейните системи на многофункционални модулни патрулни кораби (ММПК) на Военноморските сили, които се придобиват по сключения през месец ноември 2020 г. договор, между Министерството на отбраната на България и „NVL В. V. & Co. KG” - Германия. Това съобщи пресслужбата на служебното правителство.
С реализацията на обществените поръчки ще се осигурят 35 мм и 76 мм артилерийски боеприпаси за 35 мм артилерийски комплекс за близко действие и 76 мм артилерийски комплекс за далечно действие на корабите, 130 мм боеприпаси за хидроакустическа защита, както и 81 мм боеприпаси за електронна война, които са необходими за осигуряване на боеспособността на оръжейните системи, както и за изпълнението в пълен обем на задачите, произтичащи от мисиите на Въоръжените сили, в това число и защита на морския суверенитет на страната.
Защитата на морския суверенитет се осигурява основно чрез използването на всички оръжейни системи на бойните кораби, чиято зона на въздействие позволява бързо противодействие срещу надводните сили на противника на малки, средни и големи дистанции с висока точност, като в допълнение боеприпасите за артилерийските системи осигуряват и непосредствената противовъздушна отбрана на кораба, информира кабинетът.
Реализацията на обществените поръчки също така ще осигури хидроакустичната и електронна защита на корабите, които се осъществяват с използването на 130 мм боеприпаси „CANTO“ за отразяване на атаките на противника с използване на торпедно въоръжение и 81 мм боеприпаси за електронна защита за смущаване на противниковите системи и създаване на лъжливи цели в електромагнитния и топлинен диапазон.
Всичко това ще доведе до осигуряване на боеспособността на корабите и осигуряване на ефективното им използване както в национален, така и в съюзен формат за изпълнение на поетите съюзни ангажименти на България по отношение на колективната система за сигурност.
Първият кораб ВМС трябва да получат до края на 2025 г., а вторият - до края на 2026 г.

 

Унгария получава 4 допълнителни изтребителя Gripen C

12.06.2024, 16:50

Днес Saab подписа договор с Шведската администрация за отбранителни материали (FMV) и получи поръчка за 4 допълнителни изтребителя Gripen C за Унгария, уточниха от компанията.
Тази поръчка следва изменение на договора между FMV и унгарското правителство, подписан през декември 2001 г. относно 14 изтребителя Gripen C/D за унгарските ВВС. Изменението на договора за 4 допълнителни самолета бе подписано от МО на Унгария и FMV на 23 февруари 2024 г. С това ново изменение на договора Унгария ще експлоатира общо 18 самолета Gripen C/D за защита и защита на въздушното пространство на Унгария и НАТО .
„С изтребителя Gripen Унгария има една от най-боеспособните ВВС в Европа. Очакваме с нетърпение да продължим тясното си сътрудничество с унгарското правителство и отбранителната индустрия“ заяви Микаел Йохансон, президент и главен изпълнителен директор на Saab.
В момента Saab има договор с FMV относно поддръжката на унгарските самолети Gripen и Saab е готов да предостави допълнителни подобрения и поддръжка за унгарските изтребители и след 2035 г.
Saab и МО на Унгария подписаха също меморандум за разбирателство относно развитието на високотехнологични индустриални зони и възможности за изтребители. Сътрудничеството включва подкрепа за създаването на Център за върхови постижения за VR технологии в Унгария. - Още за Gripen
Източник: https://fakti.bg/

 

Откриха паметна плоча на загиналите при бомбардировките над летище Марино поле

12.06.2024, 15:54

През Втората световна война летище Марино поле, едно от най-добри военни летища в България по това време, е бомбардирано от англо-американски самолети два пъти. Първото нападение е на 12 юни 1944 г., то е по-голямото и по-разрушителното. Следващото е на 28 юни същата година. При двете бомбардировки загиват 62-ма военнослужещи и цивилни граждани.
Днес в село Марино поле, община Карлово, тържествено беше открит мемориален знак - паметна плоча в памет на загиналите. В ритуала участваха военният духов оркестър и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски, съобщава КСВ.
Върху паметната плоча са изписани имената на загиналите летци, войници и офицери и цивилно население от Марино поле, Ведраре, Васил Левски, Калофер и други близки населени места.
На тържествената церемония по освещаване на паметната плоча  присъстваха кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов,  командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, началникът на Военно окръжие I степен - Пловдив полковник Стефан Паскалев, председателят на инициативен комитет за изграждане на паметната плоча д-р Татяна Пелева, жители и гости на селото. - (видео)

 

Германският министър на отбраната ще представи планове за задължителна военна служба

12.06.2024, 08:36

Германският министър на отбраната Борис Писториус се очаква да представи днес плановете си за нов модел на военната служба, предаде ДПА.
След като информира парламентарната комисия по въпросите на отбраната, той планира да изложи предложенията си на пресконференция този следобед. Писториус каза, че подкрепя някаква форма на задължителна военна служба, поне до известна степен – въпрос, който в Германия създава противоречия.
Задължителната военна служба в Германия бе на практика отменена през 2011 година, въпреки че германското законодателство съдържа правила, съгласно които хора може да бъдат набрани за войници в случай на война или други видове напрежение.
През последните години германските въоръжени сили изпитват недостиг на личен състав и миналата година броят на военнослужещите спадна до 181 500 въпреки усилията да бъдат привлечени доброволци.
Нахлуването на руските сили в Украйна наложи да бъде направена равносметка за състоянието на германските въоръжени сили – канцлерът Олаф Шолц обеща да ги възроди, отбелязва ДПА.
Министърът на отбраната Писториус нареди да бъдат проучени различни модели на задължителна служба във въоръжените сили. Той каза в парламента, че Германия не може да разчита само на доброволци.
Източник: bta.bg

 

Президентът и началникът на отбраната ще наблюдават днес стрелбите на полигон „Шабла“

12.06.2024, 07:58

Днес президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще присъства на деня за високопоставени гости на съвместните бойни стрелби „Шабла 2024“. Учението се състои на зенитния полигон на Военновъздушните сили „Шабла“, съобщават от администрацията на държавния глава. Държавният глава ще бъде придружен от съпругата си Десислава Радева.
В 11.00 часа почетен караул ще посрещне с тържествен строй президента и върховен главнокомандващ Румен Радев. В 12.00 часа държавният глава ще наблюдава стрелбите, в които ще участват формирования от Военновъздушните сили и Сухопътните войски, осигурявани от Военноморските сили. Те ще проведат съвместни действия от процеса на подготовка, планиране и управление на наземно базирани и авиационни средства за противовъздушна отбрана. Целта е повишаване на бойната подготовка и нивото на взаимодействие и координация при участие в противовъздушни операции в национален и съюзен формат.
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Иван Пейков също ще наблюдават утре демонстрациите на способности на участниците в съвместните бойни стрелби „Шабла -2024“ на Зенитния полигон на ВВС, съобщава Прусцентърът на МО. Те са част от учението на НАТО „Ramstein Legacy - 2024“, което се провежда в България и Румъния. В деня за високопоставени гости на подготовката в Шабла ще присъства и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.
Гостите ще наблюдават полети над море на летателни екипажи от българските Военновъздушни сили за изпълнение на отстрели и бойни стрелби по въздушни цели, навигационно бомбопускане и стрелба по морска цел. Полетите ще бъдат изпълнени със самолети-изтребители МиГ-29, щурмови самолети Су-25 и вертолети Ми-24. Военните формирования за противовъздушна отбрана на Българската армия ще изпълнят стрелби по въздушни и морски мишени.
На зенитния полигон на ВВС в Шабла от 10 до 14 юни 2024 г. формированията от Военновъздушните сили и Сухопътните войски, осигурявани от Военноморските сили, провеждат съвместни действия за повишаване на бойната си подготовка и нивото на взаимодействие и координация при участие в противовъздушни операции в национален и съюзен формат.

 

Преди 80 г. срещу Лондон са изстреляни първите 10 „самолети-снаряди” V-1

12.06.2024, 07:50

През нощта на 12 срещу 13 юни 1944 г. са изстреляни срещу Англия първите 10 „летящи бомби” V-1 (Фау-1). Всички са насочени към Лондон, но четири от тях се взривяват още при изстрелването, две не достигат английското крайбрежие и само една пада в района на британската столица.
V-1 или Фау-1 (Vergeltungswaffe-1 - оръжие за възмездие-1) е „самолет-снаряд” или „летящата бомба” (по съвременната терминология е „крилата ракета”), използвана от германския Вермахт в последната година на Втората световна война.
Проектът първоначално е разработен съвместно от Роберт Лусер от фирмата Fieseler и Фриц Гослау от Argus Motoren. Проектът им е одобрен през юли 1941 г. и получава официалното обозначение Fieseler Fi 103.
Разработката обаче получава кодовото название Kirschkern (черешова костилка) и е с обозначение за заблуждение на противника FZG-76 (Flakzielgerät - мишена за зенитната артилерия)........Прочети още

 

Как действа ядрената бойна глава на междуконтиненталната балистична ракета?

12.06.2024, 07:45

Цялата грамадна междуконтинентална балистична ракета, десетки метри и тонове свръхздрави сплави, висотехнологично гориво и съвършена електроника са нужни само за едно - да достави на нужното място бойната глава: конус с височина метър и половина и дебелина в основата колкото човешко тяло. Най-мощното оръжие на Земята е много компактно – термоядреният заряд с мощност 300 килотона по форма и обем напомня заострена откъм дъното кофа.Освен заряда, в бойната глава се намира блокът за управление. Той не е голям по обем и изпълнява няколко задачи. Главната е задействане на заряда на строго определена височина – оптимална се счита 1200 м. В този случай отразената от земята взривна вълна се наслагва към насочената навън – така се формира съкрушаващата всичко обща ударна вълна.
Автоматиката на бойния блок управлява кормилните двигатели (пневматически или барутни) и следи за термостатичната стабилизация за заряда, тъй като оръжейният плутоний, от който той се състои, дори в спокойно състояние има склонност да се нагрява.
Освен това в конуса има бордова електромрежа с източници за захранване защита от електромагнитен импулс. Всичко това е сигурно закрепено на амортизатори и затворено в здрав силов корпус, покрит отгоре с дебел слой термоизолация.
Технологията, по която бойните блокове се отделят от ракетата и лягат на собствени курсове, са отделна огромна тема. Образно казано се прилага схемата „автобус”: блокът за разузнаване на нужното място леко забавя скоростта, завърта се и пуска бойната глава – при това, за да не с отклони от правилния път автоматиката дори може временно да изключи двигателите, а след това отново ускорява до следващата „спирка”. Целият процес става на височина около 1200 км над Земята, няколкократно по-високо от орбитите на пилотираните космически кораби.
Отделил се от последната степен, бойният блок достига върха на своята траектория и започва да пада към Земята. В атмосферата той влиза със скорост 15 пъти над звука – неговата външна обшивка се нажежава до 5-6 хиляди градуса и започва да гори. Най-тежко е на носовата част – при бойните глави той се прави от кварц и се покрива с най-дебел слой термоизолация. На околната повърхност също не й лесно: превърналият се в плазма въздух шлифова горящата повърхност като абразив, отнасяйки топлозащитното покритие.
На височина 50 км над земната повърхност бойната глава влиза в по-плътните слоеве на атмосферата и изпитва мощно отрицателно претоварване. Точно за този участък са предназначени силовият корпус заедно с амортизиращите крепежи, за да си остане всичко на мястото.
Термоядреният заряд и блоковете за управление непрекъснато си обменят информация. „Диалогът” започва веднага след поставянето на бойната глава на ракетата и завършва в момента на ядрения взрив. През всичкото това време системата за управление подготвя заряда за задействането му. В нужния момент той отдава последната и най-важна команда.
При поставяне на ракетата на бойно дежурство нейният заряд е напълно окомплектован: поставен е импулсният неутронен активатор, детонатори и друго оборудване. Той обаче още не е готов за взривяване. Опасно е с десетилетия ядрена ракета да се държи в шахта или на мобилна платформа в състояние всеки момент да потегли.
Затова по време на полета системата за управление привежда заряда в състояние за готовност за взрива. Това става постепенно, със сложна последователност от алгоритми, базирани на две основни условия: надеждност на движението към целта и контрол над процеса. Дори един от тези фактори да се отклони от разчетните значения и подготовката веднага ще бъде преустановена. Електрониката привежда заряда във все по-висока бойна готовност, за да даде команда за сработване в разчетната точка.
Ядреният взрив става мигновено, преди бойната глава да е изминала стотни части от милиметъра – цялата мощ на термоядрения заряд се превръща в светлина, огън, удар и радиация – и всичко това с ужасяваща сила. - Още ЯО

 

Военен календар

12.06.2024, 07:17

На 12 юни 1872 година в с. Либяхово (дн. Илинден), Гоцеделчевско, е роден поручик Борис Сарафов (1872 – 1907).
Деец на македоно-одринското революционно движение и брат на видния театрален актьор Кръстьо Сарафов. Завършва Солунската българска мъжка гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ и Военното училище в София (1893). Служи в 15-и пехотен ломски и 1-ви пехотен софийски полк. През 1895 г. напуска армията, за да участва в Четническата акция начело на отряд, с който овладява Мелник. Следващата година постъпва отново на действителна военна служба в 5-и пехотен дунавски полк, но след избирането му за председател на Върховния македонски комитет (май 1899 г.) окончателно преминава в запаса.
Под негово ръководство (до март 1901 г.) комитетът оказва значителна помощ на Вътрешната македоно-одринска революционна организация при изграждането на четническия институт (нелегална военизирана структура на ВМОРО) и постига съгласие със задграничните й представители в София – Гоце Делчев и Гьорче Петров.
Участва активно в подготовката и провеждането на Илинденско-Преображенското въстание (1903). Като член на Главния щаб на Битолския революционен окръг и инспектор на въоръжените сили в Битолско Б. Сарафов изработва дисциплинарен устав и планове за бойните действия на революционните райони.
След неуспеха на въстанието предприема обиколка из Западна Европа, където провежда мащабна пропагандна дейност в защита на поробените българи от Македония и Одринско. На общия конгрес на ВМОРО през 1905 г. застава на страната на десницата. Убит е на 28 ноември 1907 г. от Тодор Паница по нареждане на Яне Сандански във връзка с разногласията между двете течения в организацията.
Борис Сарафов е погребан в Централните софийски гробища, обвит със знамето на Главния щаб на Битолския революционен окръг по време на Илинденското въстание.

 

 

Колко военни хеликоптера планира да произведе Русия до 2030 година

11.06.2024, 20:57

В комплексната програма за развитие на авиационната индустрия на Русия до 2030 г., се предвижда производството на общо 765 многоцеливи (военни) хеликоптери.
Наскоро правителството на страната промени прогнозата за периода за производството на основните видове хеликоптери - на "Ансат" има намаление от 201 на 187 броя, а при "Ми-8" има увеличение от 276 на 303 хеликоптера.
Хеликоптерът "Ансат" може да се използва за широк спектър от задачи: доставка на товари, превоз на пътници, операции по търсене и спасяване на хора, патрулиране, превоз при спешна медицинска помощ. Негова модификацията се предлага за организиране на превоз на високопоставени пътници (VIP-персони). Хеликоптерът се използва от руските военновъздушни сили за обучение на пилоти.
Хеликоптерт "Ми-8", разработен още по съветско време, заедно с варианта му Ми-17, е най-разпространеният хеликоптер в света, използван от близо 80 държави. Това е един от най-произвежданите многоцелеви хеликоптери в световен мащаб.
Портфолиото от поръчки за хеликоптери на държавната "Рособоронекспорт" сега включва договори за доставки на общо 170 хеликоптери за повече от 20 държави, заяви ръководителят на "Рособоронекспорт" Александър Михеев.
По думите му, капацитетът на отбранително-промишления комплекс на Русия е такъв, че е в състояние да произвежда хеликоптери както по държавни поръчки, така и за чуждестранни партньори.
"Руската хеликоптерна индустрия уверено осигурява потребностите на въоръжените сили на страната със съвременни машини, доказващи своите високи характеристики в реални боеви условия." Това казва казва шефът на "Рособоронекспорт" Михеев, преди изложението HeliRussia 2024, цитиран от Интерфакс. "Рособоронекспорт" ще представи свои модели военни хеликоптери на изложението, което се провежда в Москва от 10-ти до 12 юни. - Още руски вертолети
Източник: https://money.bg/

 
 

Реплика: И военните звания влязоха в политиката, но …некоректно

11.06.2024, 20:40

Не само в последно време, но особено след изборите, военните звания започват да стават нарицателни за едно или за друго. Намериха си място в политиката, но като че ли използването им е некоректно.
Военните звания се присвояват персонално на военнослужещите в зависимост от тяхното служебно положение, военна подготовка, принадлежност към един или друг вид въоръжени сили, прослужено време и заслуги. Играят важна роля за организацията на военната служба и са основният фактор, който определя старшинството и подчинеността между военнослужещите и реда за отдаване и изпълнение на заповеди.
След прекратяване на договора за военна служба, званието остава но с добавката „от запаса или от резерва“. Така е и в МВР, където, впрочем, генералски звания отдавна няма. Например, ако си се уволнил, като генерал си генерал от запаса, като полковник си полковник от запаса и т.н. Ако тези, които те представят не знаят, коректно е да ги коригираш. В противен случай военното звание девалвира и в определена степен се политизира.
И, пак ще се повторя, не е коректно спрямо тези, които са на действителна военна служба. Както и за тези, които изпълняват задълженията си в резерва и запаса на Въоръжените сили.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Въвлечените в конфликти държави са най-много от Втората световна война

11.06.2024, 13:42

Към момента в света има 56 конфликта - най-големият брой от Втората световна война насам, сочи Глобалният индекс на мира, публикуван от международния Институт за икономика и мир (IEP).
Конфликтите стават все по-международни, като 92 страни са въвлечени в конфликти извън границите си, най-големият брой от създаването на индекса. Растящият брой на по-малките конфликти увеличава вероятността от повече големи конфликти в бъдеще. Например през 2019 г. Етиопия, Украйна и Газа бяха определени като малки конфликти, пише институтът.
Миналата година са регистрирани 162 хил. жертви, свързани с конфликти. Това е вторият по големина брой през последните 30 години, като конфликтите в Украйна и Газа съставляват близо три четвърти от жертвите. Украйна е съставлявала над половината с 83 хил. загинали при конфликт, а по оценки на института загиналите палестинци са 33 хил. до април 2024 г. ..........Прочети още

 

Asia Times: Руските военни лесно изваждат от строя американските танкове Abrams

11.06.2024, 08:41

Руските военни се научиха лесно да изваждат от строя американските танкове Abrams, пише Asia Times.
"Руснаците откриха, че "Ейбрамс" може да бъде изваден от строя от дронове, особено "Лансет", или унищожен от мини. "Ейбрамс" е уязвим за руското противотанково оръжие "Корнет", се казва още в публикацията.
Конфликтът в Украйна разкри редица проблеми със съвременните американски танкове, признава изданието, като добавя, че руските въоръжени сили са пленили не само Abrams, но и много германски танкове Leopard.
Новият танк ще разполага с хибридно електрическо задвижване и ще позволи намален състав на екипажа. Ще има автомат за зареждане на оръдия.
Уроците от войната в Украйна са илюстрирали редица проблеми с днешните Ейбрамс. Досега руснаците са опаковали осем от танковете (и още по-голям брой германски Леопарди).
Съществуващият Abrams е най-тежкият основен боен танк в света, 76,3 тона. Задвижван от жаден за гориво газотурбинен двигател с мощност 1500 конски сили, танкът имаше проблеми при работа в Украйна, като често засядаше в калта или се търкаляше в кратери, направени от вражеската артилерия.  
Руснаците са открили, че Ейбрамс могат да бъдат нокаутирани с дронове, особено Ланцет, или унищожени с мини. Той е уязвим за противотанкови оръжия като руския  Корнет.
Украинците се оплакват, че във влажни дни електрониката на танка отказва, което означава, че той не може да се използва в бой.
Всеки Abrams струва около 10 милиона долара. Това не включва различни добавки, като активна защита. Нито пък включва разходите за допълнителна реактивна броня, която е скъпа и добавя значително тегло.
Свръхтежкият танк също е ограничен в това къде може да работи, тъй като теглото на танка и широката стойка означават, че среща трудности с тесни мостове и задръстени градски улици.
Abrams не е сам с този проблем, но в сравнение с други танкове е най-тежкият и широк. - Още за М1
Източник: https://trud.bg/

 

"Райнметал" откри завод за ремонт на бронирана техника в Украйна

11.06.2024, 08:20

Германската оръжейна компания "Райнметал" откри в Украйна предприятие за ремонт и производство на бронирани превозни средства, съобщи украинското министерство на стратегическите индустрии, предаде ДПА.
Сервизният център, съвместно предприятие на "Райнметал" и украинска партньорска компания, ще улесни бързия ремонт и поддръжка на германската техника в Украйна, съобщи министерството.
"Създаването на съвместно производствено съоръжение с "Райнметал" е не само стъпка към победата на Украйна, но и важен етап в развитието на арсенала на свободния свят“, заяви министър Олександър Камишин в изявление.
Германската компания доставя на Украйна оръжия за войната срещу Русия, която започна през февруари 2022 г. Продуктите му включват бойни машини на пехотата "Мардер" и бойни танкове "Леопард".
В съоръжението ще работят украински специалисти, а представители на германската компания ще осъществяват технически надзор, се посочва в съобщението.
Източник: https://www.bta.bg/

 

ВМС на САЩ наблюдават руски кораби, насочващи се към Хавана

11.06.2024, 08:03

Съединените щати изпратиха военноморски сили да шпионират група кораби на руския флот, насочващи се към пристанището на Хавана, предаде CBS с позоваване на американски официални лица.
Според тях Вашингтон не вижда заплаха в предстоящото посещение на руски кораби в кубинското пристанище, но „американските кораби са изпратени да шпионират руснаците“.
Революционните въоръжени сили на Куба обявиха, че група кораби от руския флот ще пристигнат на официално посещение в пристанището на Хавана на 12 юни. Става дума за фрегатата "Адмирал Горшков", атомната подводница К-561 "Казан", танкера "Академик Пашин" и спасителния влекач "Николай Чикер". В изявлението се подчертава, че „нито един от корабите не носи ядрено оръжие“ и следователно престоят им „не представлява заплаха за региона“.
Представител на администрацията на САЩ уточни, че подводницата ще бъде наблюдавана от два американски разрушителя и два кораба със сонарно оборудване, а руските кораби ще бъдат наблюдавани от разрушител и катер на бреговата охрана на САЩ.
Координаторът за стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби направи изявление, че по този начин Русия уж изразява недоволство от подкрепата на САЩ за Украйна. „Очевидно те сигнализират за своето недоволство от това, което правим за Украйна“, каза той пред CBS. По-рано официалният представител каза, че Съединените щати следят ситуацията около посещението на кораби на руския флот в пристанището на Хавана, но не виждат това като сериозна заплаха за националната сигурност.
На 5 юни агенция Associated Press съобщи, че администрацията на Вашингтон очаква руски кораби да пристигнат на Карибите през лятото, за да проведат военноморски учения. Както казаха американски служители пред агенцията, те ще пристигнат в региона "през следващите седмици". Според американски служители руски кораби може да влязат в пристанищата на Венецуела и Куба.
Източник: https://fakti.bg/

 

Дръзка операция: Как американци отмъкнаха либийски ударен вертолет Ми-24 по времето на Кадафи

11.06.2024, 07:16

Днес, 11 юни, се навършиха точно 36 г. от началото на дръзка операция на Въоръжените сили на САЩ, по време на която от територията на Чад е отмъкнат легендарен вертолет Ми-24, собственост на Либия.
През април 1987 г. един либийски Ми-24 се приземил несполучливо в гранична зона на Чад и му се налагал малък ремонт. По същото време либийската армия търпяла поражение във военен конфликт и нито успяла да ремонтира машината, нито я евакуирала по някакъв друг начин.
Американците хвърлили око на вертолета и решили да го вземат, за да обучават своите пилоти да летят на „вражеска техника”. В продължение на няколко месеца те се опитвали без успех да уговорят властите в Чад да им дадат хеликоптера. Накрая решили да го отвлекат. Те си давали сметка, че много рискуват, навлизайки на 100 км от границата на спорната ивица Ауза с Либия. Още не били забравили позорния провал на операция „Орлов нокът” в Иран 8 г. преди това.
На 21 май 1988 г. президентът Роналд Рейгън подписал указ за подготовка на операцията Operation Mount Hope III, като времето за пребиваване в Чад било ограничено точно на 67 часа. При това властите в Чад отказали да им дадат гаранции за сигурност. Заповедта за евакуация на Ми-24 била възложена на военнослужещите от Форт Кямпбел (авиобаза в щата Кентъки). Цялата подготовка е водена при строга секретност. Преди заминаването за Африка екипажът на тежкия военнотранспортен вертолет CH-47 Chinook се тренирал, като превозвал резервоари с вода по 500 галона (1900 кг) – Ми-24 обаче дори с източено гориво тежи почти 8 тона. СН-47 е доставен в Африка с транспортен самолет Lockheed C-5 Galaxy. (Според някои информации американците се подсигурили с два транспортни вертолета.) Самата евакуация е извършена по тъмно и по време на пясъчна буря, като руският вертолет е вдигнат с въжета и в тази конфигурация „Чинук” преодолял 900 км. По време на полета той е съпровождан от френски изтребители Mirage F1 (В Чад имало френски контингент).
Накрая се оказало, че начинанието си струвало труда – дори след едногодишното пребиваване в сухата пустиня машината запазила своята боеспособност. - Още за Ми-24

 

Исторически календар

11.06.2024, 07:06

На 11 юни 1944 г. загива поручик Иван Ненов Бонев.

По време на въздушна схватка летецът от 682-ро ято на 3/6 орляк губи контрол над повредения Месершмит-109-Г. За да се спаси скача с парашут, но е разстрелян във въздуха от изтребител П-51 „Мустанг“.
Иван Ненов Бонев е роден на 27 октомври 1915 г. в Разград. През 1938 г. завършва Школата за запасни офицери (ШЗО) в София.
По време на Втората световна война участва във въздушната защита на България срещу нападенията на англо-американските авиация. Има признати 8 победи от 9 боя. Сред тях са сваления на 1 август 1943 г. бомбардировач Б-24 „Либерейтър“ над село Каракаш, Трънско и повреден още един Б-24 „Либерейтър“ същия ден. На 18 май 1944 г. над Прищина унищожава Б-24 „Либерейтър“, а на 11 юни елиминира изтребител П-51 „Мустанг“ над Средна гора.
Отличен е с орден „За храброст“ IV степен III клас. През 1992 г. е произведен посмъртно в чин полковник.

 

На този ден през 1999 година завършиха бомбардировките на НАТО над бивша Югославия

11.06.2024, 07:02

Преди 25 г. американската армия, опитвайки се да унищожи режима на Свободан Милошевич, стовари цялата своя мощ върху бивша Югославия. Самолетите на Алианса нахлуха във въздушното пространство на републиката. Тази операция беше наречена от натовските генерали „Съюзна сила” (24 март - 11 юни 1999 г). За първи път от времето на Втората световна война обект на бомбардиране стана столицата Белград.
Всичко това положи началото на нова епоха, в която военната интервенция започнаха да я прикриват с борбата за демокрация. Формален повод за агресията на НАТО стана провалът на преговорите по косовския проблем и отказът на Сърбия да допусне чужди войски в района.
В Белград и досега всичко напомня за войната. Много сгради още не са възстановени. Сега всяка година в първия ден на бомбардировките (24 март) в 21:30 часа българско време в столицата на Сърбия бият камбани.
Днес в Сърбия все още си спомнят за 2000 загинали и почти още толкова изчезнали безследно. Десетки пъти повече са ранените. Военни, полицаи, но още повече мирно население.
На бомбите, хвърляни по хората, американците изписвали с ярки бои „Поздравяваме ви с Пасхата”. Под ударите попадаха училища и болници, гъсто населени квартали. Белградчани самоотвержено застанаха на един мост, за да го спасят от разрушаване. На 23 април с няколко преки попадения е унищожен телевизионният център на Белград. Там загинаха 16 дежурни през нощта журналисти.
Бивша Югославия беше буквално засипана от бомби, всички големи градове на страната и сръбските анклави в Косово, правителствени учреждения и електростанции. Натовският командващ обаче имаше списък на забранени обекти: На металургичния комбинат в Смедерево не падна нито един снаряд или бомба, а скоро след „кадифената революция” предприятието беше купено от американската компания US Steel.
САЩ се надяваха, че ще се повторят събитията от Втората световна война, когато народът на Япония мълчаливо преглътна ядрения ужас, а Германия сякаш бързо забрави кой разруши Дрезден, Хамбург и Берлин. Светът обаче вече не е същият. От голямата война оцеля „Нищо не е забравено!”. Особено е живо то в Сърбия.

 

 

Започват съвместни подготовки на личен състав от българските Военновъздушни сили и ВВС на Националната гвардия на щата Тенеси, САЩ

10.06.2024, 21:55

От 10 до 14 юни 2024 г. Трета авиационна база е домакин на българо-американските съвместни подготовки „Falcon Defender 2024” и „Falcon Responder 2024”.
За четвърта поредна година български и американски военнослужещи ще преминат обучение и тренировка с участието на инструктори и военнослужещи от Въздушната Национална гвардия на щата Тенеси, САЩ. От българска страна ще вземат участие военнослужещи от авиационните формирования на Военновъздушните сили от Трета авиационна база, 24-а авиационна база, 22-ра авиационна база и 12-а авиационна база.
Обмяната на международен опит в предходните години допринесе в значителна степен за развитие на практическите умения и знания на специалистите за изпълнение на стандартни оперативни процедури при реакция на инциденти във и около сгради и зони с контролиран достъп, насочване, ръководство и комуникация за управление на сигурността. Съвместните тренировъчните действия имат и своята конкретна насоченост към подготовката на личния състав за противопожарно осигуряване на самолет F-16, работа със специално противопожарно оборудване, действия при гасене на пожар, оказване на първа помощ на пострадали и аварийно-спасителни дейности.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Военният резерв: 13-а заплата срещу 9 дни служба

10.06.2024, 21:36

"Чyдиш ce ĸaĸ xeм дa нe paбoтиш, xeм дa нe изĸapвaш пapи - зaщo нe cтaнeш peзepвиcт в Бългapcĸaтa apмия, бe бpaтo?!", питa в cвoe ĸpaтĸo видeo влoгъpът Cтeфaн Πoпoв - Сhеfо.

Kлипът paзĸaзвa нa млaдaтa ayдитopия зa пoлзитe oт зaпиcвaнeтo в дoбpoвoлния peзepв нa въopъжeнитe cили в paмĸитe нa пoд eднa минyтa, ĸaтo зaвъpшвa c yбeдитeлнoтo "Aĸo тoвa нe e oфepтa, нe знaм...".
A зa poднaтa apмия, ĸoятo вeчe пoвeчe oт 15 гoдини нe пpиeмa нaбopници в ĸaзapмaтa, липcaтa нa xopa нaиcтинa "нe e oфepтa", нo ce пoявявa лoгичният въпpoc дaли тъpcим peшeниeтo нa пpoблeмa нa пpaвилнoтo мяcтo. Или, ĸaĸтo чecтo ce cлyчвa в бългapcĸитe въopъжeни cили, пapи и ycилия oтивaт нa вятъpa......Прочети още

 

САЩ искат помощ от Япония за увеличаване на военното производство

10.06.2024, 21:08

Съединените щати се нуждаят от помощта на Япония, за да се справят със стратегическите предизвикателства в Европа и Азия, които натоварват отбранителната им индустрия. Това заяви американският посланик в Япония Рам Емануел (на снимката), цитиран от "Ройтерс".
На този фон започнаха преговори за военноиндустриално сътрудничество.
"Нашата стратегия за национална сигурност изисква от нас да можем да се справим с един театър и половина, това е голяма война и още една за противопоставяне, както с Близкия изток, така и с Украйна, и с поддържането на нашето възпиране надеждно в този регион (Източна Азия) вече можете да видите, че сме на две плюс", посочи той.
Вчера двете страни започнаха първите си преговори в Токио за изграждане на по-задълбочено сътрудничество в областта на отбранителната промишленост в рамките на Форума между САЩ и Япония за сътрудничество, придобиване и поддържане на отбранителната промишленост, създаден през април от японския министър-председател Фумио Кишида и президента на САЩ Джо Байдън.
Утрешните дискусии между заместник-министъра на отбраната на САЩ по придобиването и поддръжката Уилям Лаплант и Масаки Фукасава, ръководител на японската агенция за придобиване, технологии и логистика, ще се съсредоточат върху ремонта на военноморските сили в Япония, който може да помогне за освобождаването на американски корабостроителници за строежа на повече бойни кораби.
"Китай има голям капацитет, за който вече знаем, че ще ни надмине по отношение на новото корабостроене", отбеляза Емануел.
Друго потенциално сътрудничество между Япония и САЩ включва ремонт на самолети, производство на ракети и устойчивост на военните вериги за доставки, добави той.
Япония и САЩ вече изграждат съвместно противоракетна отбрана. Освен това Токио се съгласи да достави на САЩ ракети за противовъздушна отбрана Patriot PAC3.
Източник: https://news.bg/

 

BI: Френските "Миражи" няма да помогнат на Украйна

10.06.2024, 20:42

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че страната му ще предостави на Украйна бойни самолети Mirage. Той също така добави, че Париж ще създаде коалиция за доставка на самолети, които украинските въоръжени сили ще могат да използват до края на годината, пише Business Insider.
Според изданието Mirage 2000-5, подобно на американския си аналог F-16, е добър изтребител от четвърто поколение, който ще разшири възможностите на украинската авиация. Но нито един от тези самолети не е най-добрият вариант за Киев предвид настоящите бойни условия.
Тип 2000-5, който Франция обеща на Украйна, излетя за първи път през 1990 г. и е оборудван с модернизирана радарна система в сравнение с предишните версии. Изтребителят може да носи ракети, както и бомби с лазерно насочване.
Но ефективността на Mirage 2000-5 поражда сериозни съмнения. На първо място, защото неговата ракета въздух-въздух MICA има много по-малък обсег от вариантите на AIM-120 AMRAAM, които Киев може да използва на F-16, казва Джъстин Бронк, експерт от Британския кралски институт за отбранителни изследвания пред Business Insider.
Освен това Украйна има много малко пилоти, които могат бързо да се научат да управляват и поддържат такава сложна система като изтребител. Много от тях вече се обучават на F-16 на полигони в Европа и САЩ, подчерта Бронк.
Освен това дори AMRAAM вече е "незадоволително“ средство за борба с руските "въздушни заплахи“ в близост до фронтовата линия. В края на краищата мощните наземни ракетни системи на Москва принуждават украинските изтребители да летят на сравнително ниски височини, което ограничава ефективността на техните ракети, отбелязва анализаторът.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Беларус обяви нови съвместни ядрени учения с Русия

10.06.2024, 20:23

Министерството на отбраната на Беларус обяви, че страната ще участва в нови ядрени учения с Русия, предаде БЕЛТА.
Министърът на отбраната на Беларис Виктор Кренин е заявил, че ученията са "реакция на неуспешните опити Беларус да бъде въвлечена в епидемия от революции и да бъде смачкана от икономически санкции", но и на плановете на някои западни страни да използват военна сила срещу страната".
Това е вторият път, когато Беларус и Русия съвместно тренират разполагането на ядрени оръжия, като първата фаза на учението се проведе миналия месец. - (видео)

 

Активиране на временно опасни зони във връзка с провеждането на съвместните бойни стрелби на Зенитния полигон на ВВС „Шабла“

10.06.2024, 13:42

За времето от 11:30 часа на 10 юни до 11:30 часа на 14 юни 2024 г. ще бъдат активирани опасни зони, намиращи се във въздушното пространство над Зенитния полигон на ВВС „Шабла“ и прилежащата му акватория и териториалното море – между нос Калиакра и нос Карталборун. Причината за това са съвместни бойни стрелби на формирования за ПВО от Българската армия и авиационни формирования от ВВС, които се провеждат от днес, 10 юни, до 14 юни на зенитния полигон на Военновъздушните сили „Шабла“.
Стрелбите са част от План за подготовката на Щаба на отбраната, Българската армия и структурите, пряко подчинени на министъра на отбраната през 2024 година.
От „Морска администрация“ ще бъдат излъчени съобщения до мореплавателите – НАВИМ за зоните „забранени за корабоплаване“ и зоните „опасни за корабоплаване“.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Тактически учения с реални действия на море

10.06.2024, 13:12

От 3 до 7 юни се проведоха тактическите учения на Военноморска база - Варна „Галатея 2024“ и на Военноморска база - Бургас „Емона 2024“, съобщават от ВМС.
Ученията бяха свързани с учението на Флотилия бойни и спомагателни кораби (ФБСК) „Черно море 2024“. Формированията на ВМБ - Варна и ВМБ - Бургас отработиха свойствените си задачи по всестранно осигураване на силите на ФБСК и по осигуряване на защитата на пунктовете за базиране.
Развърнати бяха системите за логистична и комуникационна подръжка. Отработени бяха въпросите по транспортиране и евакуация на бойна техника и въоръжение и по медицинска евакуация.
В хода на действията на море беше извършено обследване на морските пространства на Република България за откриване и унищожаване на плаващи мини.
Ученията завършиха с реални действия и мероприятия по възстановяване на боеспособността на участващите сили и средства.

 

ISW: ВСУ контраатакуват в Харковска област, Русия засилва натиска в Донбас

10.06.2024, 09:52

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са преминали в контранастъпление в Харковска област, а руснаците са постигнали напредък в района на Купянск, Северск, Часов Яр и близо до Авдеевка.Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.
Съобщава се, че на 9 юни ВСУ предприели контраатака на север и североизток от град Харков.
Руските военни кореспонденти твърдят, че украинските сили са контраатакували неуспешно близо до Глубокое и са се готвели да контраатакуват във Волчанск на 8 и 9 юни.
Московски блогър докладва, че руските войски са превзели няколко украински позиции и са напреднали в района на Липци, както и че са започнали нападение срещу завода за инертни материали във Волчанск.
Украинският президент Володимир Зеленски заяви на 8 юни, че руснаците "не са успели“ да проведат успешно настъпателни операции в северната част на Харковска област и че военните на Киев продължават да укрепват позициите си в района.
Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан отбеляза на 9 юни, че руските войски не са постигнали значителен напредък в северната част на Харковска област през последните дни.
Украинската организация Frontelligence Insight докладва на 9 юни, че е забелязала малък брой части на руски войски да пристигат близо до Сумска и Черниговска области. Тя оцени, че те руснаците все още няма да могат да постигнат значителни резултати, ако тези части започнат наземна атака срещу Украйна.
А британският телевизионен канал Sky News съобщи за първа по рода си атака на самолет на ВВС на Украйна на територията на Белгородска област в Русия.
Геолокационни кадри, публикувани на 9 юни, показват пожар в неидентифицирана сграда близо до Централен Ракитянски район на Белгородска област, въпреки че причината за пожара от кадрите не е пояснена засега.
Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков призна, че е имало пожар в нежилищна сграда в Ракитянския район, но увери, че руската противовъздушна отбрана е свалила няколко въздушни цели над региона.
Руското опозиционно издание ASTRA написа, че украинските войски са атакували склад за боеприпаси в Ракитянския район.
Геолокационни кадеи, публикувани на 8 юни, показват, че руските войски са постигнали малък напредък в полетата югоизточно от Раздолевка (южно от Северск), а руски военен кореспондент твърди, че силите на Москва са напреднали на юг от населеното място.
На 9 юни руски блогъри заявиха, че войските на Москва са претърпели загуби след фронтовия обстрел на украински позиции край Белогоровка, без да се вземат предвид действията на артилерията и безпилотните апарати на ВСУ в този район.
Руските войски също са продължили атаката си югоизточно от Северск близо до Виемка на 8 и 9 юни.
Те са навлезли в микрорайона Канал в най-източния район на град Часов Яр и са продължили настъпателните операции в района на 8 и 9 юни. Геолокационни кадри, публикувани на 9 юни, показаха, че руснаците са напреднали на запад в индустриалната зона на микрорайона Канал.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

 

Танкът, който спечели Денят Д

09.06.2024, 21:48

На 19 август 1942 съюзниците решават да изработят план за инвазия в Европа.
На 23 октомври 1942 бил първият боен дебют на М4А1 Шърман в състава на 8 британска армия. Общо 252 Шърмана участвали в битката при Ел Аламейн където представянето им било оценено като добро. Американците могли самостоятелно да оценят своите Шърмани за пръв път в Тунис на 6 декември 1942. Към Шърманите нямало претенции, за разлика от другите машини които се представили много по - зле.
Това накарало съюзниците да заложат на тях при подготовката на десанта в Нормандия, припомнят специализираните издания.
След дълги и ожесточени спорове част от Шърманите били превъоражени с новото дългоцевно 76 мм оръдие, а танкоизстребителите М36 с мощното 90 мм оръдие. Предполагало се, че новото 76 мм оръдие уверено ще се бори с Тигрите. Наистина, против Пантерите те нямало какво да противопоставят, но американското командване вярвало, че нацистите не са успели да пуснат Пантерите в масово производство и имат малко от тях.
Тези които все пак срещнат било се предполагало да бъдат унищожени с обходни маньоври. Мощта на 90 мм оръдие за много генерали се струвала прекалена и напълно ненужна. Бронезащитата на танковете си оставала същата.
Освен това на част от Шърманите били поставени допълнителни приспособления като въртящи се вериги. Те се използвали за прочистване на минни полета и телени заграждения.
Успешният десант в Нормандия показва, че допълнителните инженерни съоръжения на танка носят само предимство в боя. В момента те са използват масово от всички армии в света. - Още танкове

 

„Калашников“ – автоматът, който промени света

09.06.2024, 21:42

AK-47 е включен в Книгата на световните рекорди на Гинес като най-разпространената щурмова пушка в света, представляваща една пета от всички съществуващи малки оръжия. Автомат „Калашников“ е на въоръжение в 106 държави. В света има повече от 200 милиона такива автомата, които присъстват дори на гербовете на Мозамбик, Зимбабве и Източен Тимор, но също и на знамената на ливанската Хизбула и много други партизански, бойни и паравоенни групи. В тези страни е често срещано името Калаш, което се дава както на момчета, така и на момичета.
Постепенно автомат „Калашников“ се превръща от мощно съветско оръжие, в икона на поп културата. Ефективната и смъртоносна машина придобива статута на символ на революцията през 60-те и 70-те години на миналия век, когато става главно оръжие на бойците от антиимпериалистическите войни от Третия свят, борещи се за освобождението на колониите. „Всеки уважаващ себе си комунистически революционер или негов съюзник – от Фидел Кастро до Ясер Арафат и Иди Амин – с течение на времето трупат запаси от „Калашников“ и набор от снимки с тези оръжия“, пише през 2007 г. New York Times в статия посветена на автомата........Прочети още

 

Радиус на поражение на китайските ракети с малък, среден и голям обсег на действие

09.06.2024, 21:35
 

Контраадмирал Сава Иванов - флотският енциклопедист

09.06.2024, 19:58

В 145-годишната история на българските ВМС сили няма друга такава личност - енциклопедист: контраадмирал, командир на Флота, а заедно с това има и забележителни постижения в различни области на научното познание. Написва и издава 16 книги, превежда 32 статии и пише 372 статии и рецензии - общо 420 книжовни труда!
Роден е на 3 ноември 1891 г. във Велико Търново. Далечен родственик е на Колю Фичето. През 1910 г. завършва с отличие Военното училище в София и
постъпва в Морския кадетски корпус в Санкт-Петербург. През 1912 г. прекъсва обучението си и участва в Балканската война. През 1914 г. завършва образованието си и се завръща във Флота като адютант на Подвижната отбрана и флаг-офицер на отряда торпедоносци. Тогава започва активната му публицистична дейност с голяма серия обзорни статии във „Военни известия“.
През 1916 г. изучава военноморско въздухоплаване в Германия, като след завръщането си е заместник-началник, а след това (1918-19 г.) - началник на водосамолетната ни авиация. Участва като пилот в бойни полети през войната. Военноморската авиация е първата му голяма любов и той й остава верен до края на живота си. През 1920 г. издава „Кратки сведения по морското въздухоплаване“, дълги години преподава дисциплината „Морска авиация“ в офицерските курсове във Флота. През 1927 г. изнася пред офицерите от Щаба на армията беседата „Съвременното състояние на морската авиация. Участието й в морския бой при отбраната на бреговете“.......Прочети още

 

Русия разполага с най-много нестратегическо ядрено оръжие в света - около 2 000 заряда

09.06.2024, 19:10

Какво е нестратегическо ядрено оръжие и има ли Русия много от него?
Започнатите от Русия учения на нестратегическите ядрени сили предизвикаха повишен интерес към този многообразен и обикновено скрит от страничните наблюдатели вид оръжие. Едва ли въпросите, свързани с ядреното оръжие, ще загубят актуалността си в близко време, затова ще бъде полезно да се ориентираме, какво е това нестратегическо ядрено оръжие (НСЯО) и за какво служи.
За начало си струва ясно да определим предмета на изучаване. Най-често „малкото“ ядрено оръжие се нарича „тактическо“. Но това определение е колкото разпространено, толкова и размито. Разбира се, съществува схващането, че ядреният артилерийски снаряд е точно тактическо оръжие. А самолетната бомба? С нейна помощ могат да се решават и стратегически, и тактически задачи. Зависи от това дали тя е носена от стратегически бомбардировач, който смята да поразява цел дълбоко в тила на противника, или се носи от изтребител, който ще я хвърли върху средоточието на бронирана техника. Ще си позволя смелостта да формулирам такова определение: тактическо ядрено оръжие (ТЯО) е ядрено оръжие, предназначено за поразяване на първо място на войски и военни обекти на противника, непосредствено в театъра на военните действия, с цел оказване на пряко въздействие върху техния ход. В негова противоположност, стратегическото ядрено оръжие (СЯО) е предназначено за поразяване на цели дълбоко в тила: стратегически ядрени сили на противника, държавни и икономически обекти, включително градове, така че да се нанесе „неприемлива вреда“ (под това може да се разбира както лишаване от волята и способността за водене на война, така и унищожаване на държавата и нейния народ). Самите заряди на ТЯО и СЯО по нищо не се различават (на практика всичкото ядрено оръжие на развитите страни е от така наречения термоядрен вид, работещо с енергията на ядрения синтез на леките елементи, а не с разпада на тежките радиоактивни елементи)......Прочети още

 

Бригаден генерал Димитър Георгиев е общ ръководител на стрелбите на Шабла

09.06.2024, 18:50

Съвместни бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС и формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от състава на Българската армия започват от утре на Зенитния полигон на ВВС – Шабла, съобщава пресцентърът на МО. Общ ръководител е завършилият през 1997 г.  Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ със специалност щурман УВД за ВВС, а от 14 февруари т.г. - заместник-командир на Военновъздушните сили бригаден генерал Димитър Георгиев. Подготовката, която ще продължи до 13 юни, е част от учението на НАТО „Ramstein Legacy - 2024“, което се провежда в Румъния.
В продължение на четири дни формированията от българските Военновъздушни сили и Сухопътните войски, осигурявани от Военноморските сили, ще проведат съвместни действия за повишаване на бойната си подготовка и нивото на взаимодействие и координация при участие в противовъздушни операции в национален и съюзен формат. Ще бъдат изпълнявани елементи от процеса на планиране и управление на наземно-базираните средства за ПВО в съюзна среда и бойни стрелби с формирования на зенитно-ракетни войски. Ще се проведат съвместни полети над море с летателни екипажи от състава на Военновъздушните сили за изпълнение на отстрели и бойни стрелби по въздушни цели, навигационно бомбопускане и стрелба по морска цел.
По време на полетите ще бъдат изпълнявани упражнения от програмите за бойна подготовка на летателните екипажи над суша и море за усъвършенстване на техните умения. Участниците от зенитно-ракетни войски ще отработят алгоритми и процедури за командване и управление на НАТО при противодействие на въздушен противник. По време на стрелбите ще се извършат реални пускове по въздушни мишени и кинетично въздействие с въоръжение „въздух - повърхност“ по морска мишена.
Бойната техника от състава на ВВС, планирана за участие в съвместните бойни стрелби, включва самолети-изтребители МиГ-29, щурмови самолети Су-25, вертолети Ми-24 и зенитно-ракетните комплекси С-125 „Нева”. Формированията на Сухопътните войски ще участват с преносими зенитно-ракетни комплекси „Стрела 2М“ и „Стрела 3“.
*********
Бригаден генерал Димитър Георгиев е роден е на 11 септември 1974 г. в град Раднево. През 1997 г. завършва Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ със специалност щурман УВД за ВВС. През септември 1997 г. е назначен за щурман-насочвач в командния пункт на 22-ра авиобаза в Безмер. Остава на тази позиция до август 2003 г. В периода септември 2003-юни 2006 г. е ръководител на полети в Летищния център за ОВД в същата авиобаза. От юли 2006 до март 2007 е началник на сектор „Бойно управление“ пак там. През 2007 г. (април-юни) завършва езиков курс във Военновъздушна база Леклънд, Тексас. Между юли 2007 и юни 2008 г. завършва магистратура в Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ. След като се завръща през юли 2008 г. е назначен за началник на Летищен център за ОВД в Базата за предно разполагане Безмер. От май 2010 до декември 2011 г. е заместник-началник на сектор „Военно ръководство на въздушното движение“ в Командването на Военновъздушните сили. От януари до юли 2012 г. е началник на сектора.
В периода август 2012 – август 2015 г. е координатор по въпросите на ВВС в Националното военно представителство във Върховното обединено командване на съюзните сили в Европа, Монс, Белгия. Между септември 2015 и май 2016 г. е главен експерт в сектор „Авиация“, отдел „Операции“, Командване на ВВС. След това учи във Военно-въздушния колеж на ВВС на САЩ, който завършва през май 2017 г. През юни същата година е назначен за началник на сектор „Тактическа оценка и регламентиращи документи“, отдел „Подготовка“, Командване на ВВС до октомври 2017 г. Между ноември 2017 и септември 2021 г. е Началник на отдел „Планиране, развитие и бюджетиране на ВВС“, Командване на ВВС. От октомври 2021 г. до 14 февруари 2024 г. е началник-щаб на Военновъздушните сили на България. С указ № 236 от 19 декември 2023 г. е назначен за заместник-началник на Военновъздушните сили и удостоен със звание „бригаден генерал“, считано от 14 февруари 2024 г.

 

Заместник-министър Николова връчи сертификати и дипломи на участници в „Хемус - 2024“

09.06.2024, 13:40

Заместник-министърът на отбраната Аделина Николова връчи вчера сертификати и дипломи на участници в 16-ото Международно изложение за отбранителна техника „Хемус - 2024“, съобщава Пресцентърът на МО. Тя благодари на фирмите, производителите и организациите, които представиха своята продукция и технологични достижения, на организаторите на изложението - фондация „Хемус-95“ и дирекция „Политика по въоръженията“ в Министерството на отбраната, и на домакините - Международен панаир Пловдив.
По-рано днес военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции демонстрираха различни техники, тактики и процедури, тренирани и прилагани от Специалните сили. Те представиха действия с бойни кучета - придвижване и стрелба от различни положения на водачите и задържане на нарушител, оказващ съпротива във и извън автомобил. Демонстрациите предизвикаха голям интерес и заслужиха овациите на публиката. Оператори от Специалните сили демонстрираха стрелба от позиции на различни дистанции и от различни положения – прав, на коляно и легнал. Бяха показани и процедури при попадане на автомобил в засада, отразяване на нападението и изтегляне.
Днес приключи и двудневната работа на хекатон „Космос за зелена, устойчива и сигурна Европа“, в който участваха курсанти от трите висши военни училища, възпитаници на Военната академия „Г. С. Раковски“, студенти и любители на високите технологии, софтуера и изкуствения интелект в областта на отбраната и Космоса.
В 16-ата специализирана изложба за отбранителна техника „Хемус - 2024 – отбрана, антитероризъм и сигурност“ участваха над 150 фирми и организации от 25 държави, от които 80 бяха български. По покана на министъра на отбраната изложбата посетиха над 20 чуждестранни делегации от различни държави, Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване и Международния секретариат на НАТО.
Източник: https://otbrana.com/

 

Германското министерство на отбраната планира голямо увеличение на армейския резерв, заяви представител на Бундесвера

09.06.2024, 13:32

Министерството на отбраната на Германия планира значително укрепване на армейския резерв на Бундесвера, който да включва до 60 000 мъже и жени, заяви генерал-лейтенант Андреас Хопе, заместник-генерален инспектор и комисар по въпросите на резерва на германските въоръжени сили, предаде ДПА.
"Убеден съм, че трябва напълно да адаптираме резерва към сегашните предизвикателства на политиката в областта на сигурността, така че той да може да оказва подходяща подкрепа на Бундесвера при изпълнението на задачите по националната отбрана и отбраната на алианса (НАТО - бел. ред.)", каза Хопе.
Тези коментари идват дни преди германският министър на отбраната Борис Писториус (на снимката) да представи предложението си за форма на задължителна военна служба в страната идната сряда. Проектът беше спрян през 2011 г. и повторното му предлагане се оспорва в Германия, отбелязва ДПА.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Миклош Хорти е единственият човек, от когото Хитлер се страхува

09.06.2024, 11:45

Миклош Хорти може да се похвали като човек, който преживява две световни войни и вижда промяната на морското плаване от първите параходи до атомните подводници. Успява да види падането на най-старите династии през 1917-1919 г. издигането на диктаторите, подмяната им и дори падането на фашизма.
Хорти не е бил почитател на нито една от язвите на Европа – фашизъм и комунизъм, но в едно тежко време е необходимо да избере по-малкото зло, поне така си е мислил. Хорти е два пъти жертва на съветския режим и вижда чужда окупация в страната си. След това разказва и сцени на сблъсъците от Унгария през 1956 г. Никога не успява да види страната си свободна и най-вероятно точно това е тежало........Прочети още

 

Авиационни инциденти във ВВС на Българската армия на територията на страната (1989-2018 г)

09.06.2024, 11:39

11 юни 2018 г.
Около 20.30 часа при изпълнение на тренировъчен полет вертолет Ми-17 от 24-а авиобаза Крумово губи височина и пада от около 30 м. При катастрофата загинаха командирът на екипажа капитан Пламен Пантилеев и вторият пилот капитан Стоян Неделчев. Бордният техник офицерски кандидат Алексей Каменов бе ранен.
9 юни 2017 г.
Вертолет „Пантер“ пада във водите на Черно море при изпълнение на задачи по време на тактическо учение. При инцидента загива 38-годишният командир на екипажа капитан Георги Анастасов. Другите двама членове на екипажа - капитан Анатоли Апостолов и капитан Павел Симеонов са настанени за лечение във Военноморската болница – Варна.
26 април 2012 г.
Между селата Царимир и Голам Чардак се разбива самолет МиГ-29УБ. Пилотите майор Дойчинов и капитан Методиев катапултират.
29 ноември 2010 г.
Учебен самолет "Пилатус" от авиобаза Долна Митрополия се приземява аварийно, след като при излитане губи мощност. Двамата пилоти майор Боян Григоров и майор Пламен Иванов вземат решение за аварийно кацане в района на летището в 12.35 ч. Това са и първите български военнослужещи, наградени от държавния глава с орден за заслуги, защото са запазили самообладание и са успели да приземят летателната машина като са спасили село Горна Митрополия от сериозни последствия при евентуално катапултиране.
8 юли 2008 г.
Военен транспортен самолет на Българските военновъздушни сили претърпява инцидент около обяд по време на кацане на гражданското летище на Варна.
След силен порив на вятъра от ляво при кацане самолетът Спартан C 27 J удря и чупи лявата си перка.
16 май 2003 г.
Изтребител МиГ-21БИС от авиобазата в Граф Игнатиево се разбива в района на Панагюрище. Самолетът се удря в дърво и експлоадира в 13.25 ч. по време на тренировъчен полет над местността Манзалото. Пилотът майор Анатолий Полянков (34 г.) загива. Според кметът на Панагюрище Марко Мечев изтребителят направил един-два кръга над града преди да се разбие.
24 юли 2003 г.
Вертолет Ми-17, борд № 433 от авиобаза „Крумово“ се разбива в местността Бетоловото, край Разлог. При инцидента загиват командирът на екипажа подполковник Милко Пейковски, майор Николай Радулов – втори пилот, бордният техник младши лейтенант Бойко Панайотов и полковник Кирил Чамишки.
02 юни 1999 г.
Изтребител МиГ-21БИС от авиобазата в Граф Игнатиево се разбива в района на село Драгомир недалече от град Пловдив при изпълнение на учебно тренировъчен полет.
Загиват пилотите капитан Георги Русев и лейтенант Сашо Николов.
16 юли 1998 г.
При лош разчет за кацане и подадена команда от РП за катапултиране старши лейтенант Радостин Велков Димитров катапултира от МиГ-21МФР.
28 януари 1997 г.
Капитан Пламен Тодоров Денков с МиГ - 21МФР катапултира подари спиране на двигателя при захода за кацане.
30 януари 1996 г.
Ми-24 се обръща и запалва следствие на силен вятър. Няма загинали.
20 декември 1994 г.
Старши лейтенант Владислав Владимиров Вълчев с МиГ-21бис ГЕАТ и ГТП загива от удавяне след като катапултира над Черно море.
29 септермври 1994 г.
Около 16.30 часа при извършване на фигура от сложния пилотаж на пределно малка височина, претърпява катастрофа на около 600 м от полосата за излитане и кацане (ПИК) на летище Равнец изтребител МиГ- 29 с пилот- командира на авиобазата полковник Иван Даев.
8 февруари 1993 г.
Капитан Михаил Янакиев Михайлов със Су-25УБК катапултира подари неумишлено задействане на катапултната система след влизане на пилота в кабината.
28 януари 1992 г.
При инцидент край язовир "Студен кладенец" загиват капитан Дойчин Георгиев Бояджиев и пилот-инструктор - капитан Емил Лазаров Тодоров с МиГ-21УМ.
3 юли 1991 г.
Старши лейтенант Петър Величков Петров с МиГ - 21бис ГТП катапултира при инцидент във въздуха.
2 октомври 1990 г.
Загиват курсант Жоро Андреев Денчев и пилот-инструктор майор Асен Йорданов Христов с Л-39 поради спиране на двигателя при включване в кръга за кацане и късно взето решение за катапултиране.
6 април 1990 г.
Капитан Тошко Стоянов Петров с МиГ - 23МФ ГТП катапултира при инцидент.
17 юли 1990 г.
Лейтенант Бисер Георгиев Бойчев с МиГ - 23БН катапултира при инцидент.
13 октомври 1989 г.
Майор Боян Богданов Петков с МиГ - 23БН катапултира при инцидент.
05 октомври 1989 г.
Старши лейтенант Валери Лилов Богданов с МиГ-21 загива след отказ на системата АРУ.
22 юни 1989 г.
При инцидент катапултират обуч. пилот - лейт. Георги Сотиров Стоименов и пилот-инстуктор - капитан Христо Сотиров Младенов с МиГ - 21У.
17 април 1989 г.
При инцидент загива лейтенант Валентин Димитров Маринов със Су-25.

 

 

147 компании от 25 държави представиха своята продукция на 16-то международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024“.

08.06.2024, 23:03

147 компании от 25 държави представиха своята продукция на 16-то международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024“. То се състоя в периода от 5 до 8 юни в Пловдивския панаир и се проведе под мотото „Отбрана, антитероризъм и сигурност“.
В рамките на изложението се проведе заседание на Индустриалния форум, двудневна международна научна конференция, организирана от Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“, демонстрационни стрелби на полигона „Змейово“ и демонстрация на оперативни способности на военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции.
„Хемус 2024” се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката и индустрията, и се организира от фондация „Хемус-95“. - (видео)

 

BI: САЩ трябва да победят в радиоелектронната война или войските им ще загубят много бързо срещу Китай и Русия

08.06.2024, 20:27

Бъдещите войни могат да бъдат решени от това кой ще спечели радиоелектронната война, както се случва сега във войната в Украйна, където и двете страни се опитват да нарушат комуникациите на противника, да унищожат неговите безпилотни бойни платформи и да намалят способността на врага да порази целта с прецизна точност, пише Business Insider.
В случая със Съединените щати, ако не успеят да доминират в тази невидима война и да спечелят битката в електромагнитния спектър, те ще "загубят много бързо", предупреди командир на ВВС на САЩ.
Бригаден генерал от армията на САЩ Ед Баркър, началник на Програмата за разузнаване, електронна война, и полковник от военновъздушните сили на САЩ Джош Кослов, командир на 350-то военно крило Spectrum Warfare, са обсъдили предизвикателствата, пред които са изправени САЩ в електронната война и усилията, които могат да бъдат положени за намиране на решения.
"Електронната война е оръжие, каквито са и с други бойни системи, като артилерията", е заявил Кослов. "И способността да се интегрират тези оръжия в подкрепа на схемата за маневриране на командващия комбинираните сили е по-важна сега, отколкото някога е била" И Баркър, и Кослов са посочили, че в "битка с мощни противници като Китай или Русия, войната в електромагнитния спектър ще бъде много трудна и че САЩ трябва да запазят предимството си".
САЩ признават нарастващото значение на електронната война в своите бойни стратегии и рабират, че трябва да могат да използват тези мерки в нападение, а не само в отбрана.
В боевете в Украйна се използват все повече тактики за електронна война, като GPS заглушаване, които могат да имат значение на бойното поле. САЩ отбелязаха, че някои от техните по-модерни оръжия, използващи прецизни боеприпаси, са били влошени от руските системи за електронна война. Даниел Пат, изследовател в института "Хъдсън", пише в изявление до Конгреса на САЩ, че GPS-насочваните артилерийски снаряди Excalibur са "имали 70 % ефективност" в началото на войната в Украйна, но че "след шест седмици, тяхната ефективност спадна до 6 %, след като руснаците адаптираха своите системи за електронна война, за да им противодействат".
Бойната тактика, използвана от руснаците, също е засегнала ракетите HIMARS и JDAM. Пат е обяснил, че оръжията са най-ефективни през първите две седмици след въвеждането им на бойното поле, след това руснаците предприемат необходимите стъпки, за да се противопостави на новата заплаха. Тази информация може да бъде жизненоважна в бъдеща война с велика сила като Китай или Русия.
"Трябва да третираме електромагнитния спектър като "бойно поле. Трябва да имате способността да се задържите, трябва да можете да маневрирате в този терен и трябва да можете да въздействате на врага", е посочил Баркър. "Електронната война е сложен проблем, за който няма "сребърен куршум" или бързо решение".
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Варненският залив в началото на септември 1854 г. - отплаването на съюзническите войски към Крим

08.06.2024, 13:20

Гравюрите „The Transport Fleet Embarking The Troops, At Varna” (Транспортният флот качва войските във Варна) са публикувани на цяла страница в английското илюстровано списание „The Illustrated London News” (Илюстрейтид Лондон Нюз) на 30 септември 1854 г. Те представят товаренето на английските войски на транспортни кораби - ветроходи и параходи за Крим в първите дни на септември 1854 г.
Авторът на скиците, по които са направени гравюрите е неизвестен - най-вероятно лейтенант Едгар Грантъм Бредън от Кралската артилерия (Edgar Grantham Bredin, Royal Artillery). Авторът на гравюрите, върху дърво, не е подписан - най-вероятно един от щатните художници на списанието. „Илюстрейтид Лондон Нюз“ публикува и бележката на автора...

 

100 млрд. евро за Украйна! НАТО се отказва от плана

08.06.2024, 12:43

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се отказва от плановете си да създаде петгодишен фонд за военна помощ за Украйна, след като се сблъска с опозицията от членовете на алианса.
На темата днес посвещават статии както "Европейска правда" и редица украински агенции, така и руските медии, включително официоза ТАСС. Всички материали се позовават обаче на статия на Bloomberg от 7 юни, в която се говори за търсене на ново предложение, което би получило сигурна подкрепа от министрите на отбраната на НАТО.
Публикациите се появяват в седмицата преди срещата на членовете на НАТО в Брюксел.
Очаква да се поеме ангажимент за най-малко 40 милиарда евро годишна помощ за Украйна. Помощта включва както отбранителна и оръжейна помощ, така и хуманитарни пакети.
Според източници на Bloomberg, пожелали анонимност, това би било в съответствие със средните годишни вноски от страните членки, които се правят от началото на руската инвазия през 2022 г. НАТО ще определи целите за дарения за всяка страна въз основа на процент от нейния брутен вътрешен продукт и след това вероятно ще публикува резултатите в годишен доклад.
Целта ще бъде да се осигури по-голяма прозрачност относно това, което съюзниците предоставят на Украйна, като същевременно се оказва и лек натиск върху онези членове на Алианса, които не изпълняват ангажиментите си. Съединените щати ще осигурят около половината от помощта, а останалата част ще бъде предоставена от други членове на Алианса.
По-рано Столтенберг предложи план за 100 милиарда долара на вноски за следващите пет години, но съюзниците поставиха под съмнение неговата реализируемост. Редица съюзници изказаха опасения и че с приемането на плана Украйна може да бъде подведена. Въпреки че новият план няма да включва нови пари, НАТО се надява, че ще даде на Киев повече предвидимост относно нивото на подкрепа през следващите години.
Освен унгарският премиер Виктор Орбан, който поиска страната му да има възможност да се оттегли от задълбочаваща се подкрепа за Украйна, Турция също е изразила опасенията относно някои части от т.нар. украински пакет.
Според източниците на Bloomberg това второ предложение има по-широка подкрепа от почти всички членове на Алианса.
НАТО също така предлага да поеме оперативните отговорности на ръководената от САЩ контактна група за украинска отбрана, която координира трансферите на оръжия от около 50 държави за Украйна. Турция обаче призова за предпазливост, така че всяка координация на военната помощ да не създава впечатление за по-голямо участие на съюзниците в конфликта, отбелязва изданието.
През април НАТО по предложение на генералния секретар Йенс Столтенберг постигна предварително съгласие да започне планирането на дългосрочна военна подкрепа за Украйна чрез създаване на фонд на стойност 100 млрд. евро.
Източник: https://fakti.bg/

 

The New York Times: Западната помощ за Киев няма решаваща роля на бойното поле

08.06.2024, 08:14

Военната помощ на Запада за Киев не променя решително ситуацията в зоната на бойните действия в Украйна, пише вестник The New York Times, позовавайки се на експерти от Международния институт за стратегически изследвания в Лондон и Института за външнополитически изследвания във Филаделфия.
Според анализатори с "пристигането на западна помощ за украинските въоръжени сили стана по-лесно да защитават позициите си“, но това „все още не е решаващо“ на бойното поле, пише изданието.
Както Бен Бари, служител на Международния институт за стратегически изследвания, отбеляза в интервю за вестника, съгласието на президента на САЩ Джо Байдън да използва американски оръжия за удари по цели на руска територия „не промени ситуацията на бойното поле“, но повлия на позицията на други западни страни по този въпрос. Роб Лий от Изследователския институт за външна политика каза, че Русия запазва значително предимство в огнева мощ и жива сила и ще продължи офанзивата си през по-голямата част от годината.
Руският президент Владимир Путин подчертава редовно, че снабдяването на Украйна с нови оръжия няма да промени ситуацията на фронта, а само ще доведе до удължаване на конфликта.
Източник: https://fakti.bg/

 

Исторически календар

08.06.2024, 07:15

На 8 юни 1898 г. в Кюстендил е роден Кирил Якимов Петков. Завършва ВНВУ през 1920 г. Служи до1923 г., когато е съкратен по силата на Ньойския договор. Установява се в САЩ, където завършва аероинженерство в Мичиганския университет. В България се завръща през 1930 г. и постъпва на работа в конструкторското отделение на Държавната аероплана работилница(ДАР) – Божурище. През 1933 г. е назначен за началник на отделението. Първата самостоятелна конструкция на инж. Кирил Петков е прототип на самолет ДАР-7 С.С., който проектира през 1933 г. Самолетът е биплан, с черупковидно тяло (монокок ), със закрита кабина, с двигател „Джипси –мажор“ 130 к.с. Летателните изпитания са извършени от пилота Тодор Рогев, след което работата по него се спира. Следващата самостоятелна конструкция на инж. Кирил Петков е самолет ДАР-8 „Славей“– учебно- тренировъчен двуплощник със смесена конструкция, с двигател „Валтер Мажор“ 130 к.с. Летателните изпитания показват много добри летателни характеристики. Построени са 12 самолета за нуждите на Въздушни войски.
От 1936 г. инж. Кирил Петков е началник на техническата контрола в работилницата, преподава и в Аеропланното училище в Казанлък. През 1943 г.е назначен за началник на техническия контрол към Въздушни войски, където служи до пенсионирането си през 1946 г. Последното войнско звание е полковник. Умира на 26 март 1964 г. в София.

 

 

Германия обмисля да закупи още 8 изтребителя Ф-35, съобщи военен източник от Берлин

07.06.2024, 22:34

Германия обмисля да закупи още 8 изтребителя Ф-35, произведени от американската отбранителна компания „Локхийд Мартин“, което ще бъде в допълнение към вече поръчаните 35 самолета, съобщи военен източник за Ройтерс.
Агенцията отбелязва ексклузивно, че Берлин проучва разходите за такава покупка според нейния източник. Тези почти незабележими изтребители се смятат днес за най-модерните бойни самолети в света.
През 2022 г. Германия реши да поръча 35 изтребителя Ф-35, включително ракети и други оръжия за около 10 млрд. евро (10,89 млн. долара).
Изтребителите Ф-35 имат модерни сензори и друго оборудване и според техния производител „Локхийд Мартин“ е почти невъзможно да бъдат проследени с радар.
Те ще заменят остаряващите „Торнадо“, единствените германски самолети, които могат да носят американските ядрени бомби, съхранявани в Германия.
Германските военновъздушни сили използват самолети „Торнадо“ от 80-те години на миналия век и Берлин планира между 2025 г. и 2030 г. да ги свали от въоръжение.
Новите изтребители Ф-35 ще бъдат разположени от 2027 г. в германската военновъздушна база близо до западния град Бюхел в Германия и могат да носят и американски ядрени оръжия.
Първите осем изтребителя Ф-35 се планира да бъдат доставени през 2026 г., като първоначално ще бъдат базирани в САЩ за обучение на пилотите.
Източник: bta.bg

 

Военнослужещи от Сухопътните войски се представиха отлично в „Combined Resolve 24-02“

07.06.2024, 20:12

Българските военнослужещи от Сухопътните войски се представиха отлично в многонационалното учение „Combined Resolve 24-02“, което се проведе в базата на САЩ в Германия – Хохенфелс. В него участваха щабни офицери и механизирана рота от 4-и механизиран батальон, от състава на 5-о бригадно командване – Плевен. На церемонията полковник Риакрдо Търнър - командир на 4-а бойна тактическа група от 101-ва въздушно-десантна дивизия от армията на САЩ, и подполковник Рийд Маркъм - командир на 2-ри десантен батальон от бойната група, се срещнаха с българските военнослужещи, участвали в учението, съобщава Пресцентърът на МО.
Полковник Търнър благодари на целия личен състав за отдадеността, професионализма и неуморния труд, който са положили и оцени действията им като отлични. Той награди военнослужещи от Сухопътните войски  със знак на 4-а бойна тактическа група.
Подполковник Маркъм изказа своята изключителна благодарност и гордост от съвместната работа по време на учението, което се проведе в тежки метеорологични условия, в изключително динамична тактическа обстановка, при която българският офицер в щаба на батальона и военнослужещите от механизираната рота изпълниха успешно всички поставени задачи.
От името на командира на 5-о бригадно командване, в знак на признателност за съвместната работа, капитан Георги Вълканов връчи плакет на  командването на полковник Търнър, подполковник Маркъм и на заместник-командира на 2-ри десантен батальон майор Джошуа Келбах.

 

Германия одобри план за война - задължителна военна повинност, тайни складове за пшеница и спешен резерв от ориз и боб

07.06.2024, 12:33

Правителството на Германия прие нов план за потенциална война, включително възстановяване на задължителната военна служба и разполагане на войски на НАТО на източния фланг.
Новата отбранителна рамка на страната беше одобрена от кабинета на канцлера Олаф Шолц в сряда, заменяйки насоките от 1989 г. „В резултат на руската агресия имаме напълно променена ситуация със сигурността в Европа”, заяви министърът на вътрешните работи Нанси Фезер.
Новият план за отбрана включва задължителна военна повинност и принуждаване на производителите да произвеждат само военни стоки. Части от страната могат да бъдат евакуирани, а метростанции, подземни паркинги и други съоръжения под земята ще бъдат използвани като временни убежища.
Ревизиите на рамката отразяват и разширяването на НАТО на изток. „Германия вече не е фронтова държава, а служи на съюзническите въоръжени сили като център за алианса в сърцето на Европа“, заяви кабинетът.
Правителството има планове да контролира разпределението на храните, за да се справи с евентуален недостиг в случай на война. Тези непредвидени обстоятелства включват складиране на пшеница и други зърнени култури на тайни места и създаване на спешен резерв от ориз и боб. Резервите ще осигурят на германското население по една топла храна на ден, съобщава германският „Билд“.
Освен на военна служба гражданите могат да бъдат назначени и на определени цивилни длъжности, свързани със социални грижи или печене на хляб. Болниците ще трябва да бъдат подготвени за голям приток на пациенти.
Министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че новите планове отразяват повишените заплахи за сигурността. „Цялостната отбрана на Германия е задача, за която всички ние трябва да дадем своя принос, държавните и гражданските институции, както и всеки един от нас“, заяви той.
Писториус предупреди германските депутати, че страната трябва да бъде „готова за война“ до 2029 година.
Армията на Германия е изправена пред недостиг на оборудване. В парламентарен доклад от миналата година се казва, че при сегашния темп на военна модернизация, тя може да отнеме половин век, за да бъдат напълно готови германските сили.
Германия и други членове на НАТО твърдят, че блокът е изправен пред заплахата от руска инвазия, ако Москва надделее в конфликта си с Украйна. На брифинг с чуждестранни медии в Санкт Петербург руският президент Владимир Путин заяви, че западните правителства подклаждат абсурдни страхове, за да помогнат за поддържането на глобалната си хегемония. „Някой си представя, че Русия иска да атакува НАТО. Луди ли сте? Кой измисли тези глупости?“, попита Путин.
Източник: obektivno.bg

 

Стрелбите на полигон „Шабла“ ще бъдат от 11 до 14 юни

07.06.2024, 12:16

В периода от 11 до 14 юни ще се проведат стрелби на зенитен полигон на Военновъздушните сили „Шабла“, където формированията за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски и Военновъздушните сили ще демонстрират способности за стрелба с преносими зенитно-ракетни комплекси „Стрела 2М“, „Стрела 3“ и „Нева“. В учението на полигон „Шабла“ военнослужещи от ВВС ще проведат и стрелби по въздушни и морски цели със самолети МиГ–29 и Су-25 и вертолет Ми-24, съобщи Пресцентърът на МО.
Стрелбите са част от учението на НАТО „Ramstein Legacy - 2024“, което се провежда от 3 до 14 юни на териториите и във въздушните пространства на Република България и Румъния. Сухопътните войски участват с формирования за противовъздушна отбрана, въоръжени със зенитно-ракетен комплекс „ОСА“. В учението участват още Военновъздушните сили със зенитно-ракетен комплекс „КУБ“ и Многонационалната бойна група на НАТО в България с рамкова държава Италианската република, с преносими зенитно-ракетни комплекси „Стингър”. На учебен полигон „Корен“ ще бъде развърнат Груповият оперативен център за управление на формированията е на учебен полигон „Корен“.
От Община Шабла разпространиха информацията, в която се посочва: На основание чл. 3, т. 1 от Постановление на МС № 76/16.05.2023 г. Ви уведомяваме, че за времето от 09:00 ч. на 11.06.2024 г. до 22:00 ч. на 13.06.2024 г. (резервен ден – 14.06.2024 г.) в района на зенитен полигон на ВВС – Шабла и прилежащата акватория на Черно море ще се проведат стрелби с военни формирования.
През указания период над населените места източно от град Добрич ще се извършват полети с военни самолети и вертолети, някои от които на малки височини.
С цел недопускане на инциденти по време на стрелбите ще бъдат активирани в съотвествие с чл. 4 от Постановление на МС № 44/19.03.2010 г. опасни зони за въздухоплаване в обслужваното въздушно пространство на Република България за нуждите на Българската армия за времето от 11.06.2024 г. до 13.06.2024 г. (резервен ден – 14.06.2024г.)., както следва:
 • опасни зони за въздухоплаване D-312A, D-313A, D-314A и D-315 ;
Апелираме населението на община Шабла да запази спокойствие при провеждането на стрелбите и учението.

 

Променят някои правила за изплащане на възнагражденията и обезщетенията на военнослужещите

07.06.2024, 12:11

Проект за изменение и допълнение на Наредба № Н-12 от 12 април 2010 г. за  условията и реда за изплащане на възнагражденията и обезщетенията на военнослужещите е публикуван за обществено обсъждане. Целта е, според мотивите на МО, да се синхронизира документът с промените в Закона за отбраната и въоръжените сили от тази година.
Записано е, че изплащането на възнагражденията и обезщетенията на  военнослужещите ще се извършва по банков път, като информацията за  начислените възнаграждения и направените удръжки ще се предоставя по  електронен път чрез използваните в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.
Към определените в Наредбата случаи на отстраняване от длъжност на  основание чл. 158 (временно отстраняване от длъжност при условията и по реда  на Наказателно-процесуалния кодекс), се добавя и чл. 158а, от ЗОВСРБ  (временно отстраняване от длъжност при отнет или отказан достъпът до  класифицирана информация).
Въвежда се текст, който регламентира хипотезата при увеличение в  размерите на основните месечни възнаграждения и/или допълнителните  възнаграждения, размерите им да се индексират, считано от датата на  увеличението, когато военнослужещите са в платен годишен отпуск и/или  престояват в специални или временни задгранични щатове на министъра на  отбраната.
Уточнява се начинът на изчисляване на допълнителното възнаграждение по чл.  215 (заместване на отсъстващ повече от 30 работни дни военнослужещ) и чл.  216 (временно изпълнение на задълженията на вакантна длъжност) от ЗОВСРБ.
Размерът на допълнителното възнаграждение на военнослужещия се определя  по реда на чл. 212 от ЗОВСРБ, като в случаите по чл. 215 от ЗОВСРБ е 25 на сто  от месечното възнаграждение за длъжността и притежаваното военно звание на  замествания военнослужещ, а в случаите по чл. 216 от ЗОВСРБ е 25 на сто от  месечното възнаграждение за вакантната длъжност и притежаваното от  военнослужещия военно звание, де уточнява в мотивите към проекта.
Подборности на https://www.mod.bg/

 

На този ден в САЩ е учреден почетния знак за военни заслуги "Пурпурно сърце"

07.06.2024, 07:52

Генерал Джордж Вашингтон учредява отличието на 7 август 1782 година като знак за необикновена смелост и изключителна вярност при военна служба. Смята се, че той е дал само три такива награди.
Почетния знак е възстановен през 1932 г. в чест на 200-годишнината от рождението на Д. Вашингтон като медал за военнослужещите, получили бойни рани и увреждания по време на службата. Отличието се дава след като кандидатите да го получат подадат молба и доказателства за получените рани. До 1942 г. с такива медали са отличавани само военнослужещи в пехотата, а от 1942 г се дава и на военнослужещи във флота.
През първите 10 години с медала Пурпурно сърце са отличени 78 000 военни.

 

Преди 60 г. започват американските бомбардировки над Северен Виетнам

07.06.2024, 07:50


На 7 август 1964 г., пет дни след първия инцидент между американски разрушител и три северновиетнамски катера, двете камари на американския Конгрес приемат Тонкинската резолюция, с която одобряват и нанасянето на удари по територията на ДР Виетнам, без да бъде обявявана война.
Експерти по международно право обаче никога не изясниха коя дата да се смята за начало на американските бомбардировки. Ако се припомнят обстоятелствата, то на 2 август 1964 г. три северновиетнамски торпедни катера се опитват да изтласкат от свои териториални води ескадрения миноносец „Мадокс”, като при инцидента един катер е потопен, а един палубен щурмовик Ф-8 „Крусейдър” е повреден и каца аварийно в Дананг. Това обаче не излиза от рамките на въоръжен инцидент и той с нищо не предполага какво ще се случи през следващите години.
Операция ”Пронизваща стрела”
В отговор на инцидента в Тонкинския залив призидента Джонсън разпорежда да бъдат нанесени авиационни удари по бази на северокорейските торпедни катери и по нефтохранилища, за да бъдат лишени катерите от гориво. Операция „Пронизваща стрела” (Pierce Arrow) е проведена на 5 август и това е първият налет на американска авиация в Северен Виетнам.
Но дали е война? Палубните А-4 „Скайхок” и А-1 „Скайрейдър”, съпровождани от F-8, нанасят удари по военни обекти на Северен Виетнам: бомбардирана е базата на торпедните катери Хон Гей, потапяйки осем катера в района на остров Хон Ме; разрушено е нефтохранилището във Вин; попътно е атакувана базата на торпедни катери Бин Тхай. Изтребително прикритие са осигурявали F-4В „Фантом” от самолетоносача Constellation. Резултатите от атаките са фиксирани от палубните разузнавачи RF-8A и установяват унищожени до 90% от горивните запаси във Вин и 2/3 от северновиетнамските торпедни катери. По американски данни са изпълнени 64 бойни полета, при които са загубени два самолета. Единият пилот загива, а другият – Евърет Алварес попада в плен и става първият американски военопленник в Северен Виетнам за почти 10 г.
Операция „Пронизваща стрела” на свой ред не излиза извън рамките на единична наказателна акция на САЩ против Северен Виетнам.
Операция „Горящо копие”
Следващата американска операция „Горящо копие” (Flaming Dart) е проведена чак през февруари 1965 г. При нея за втори път е бомбардиран Северен Виетнам от началото на необявената война. По време и на тази операция е извършен само един нальот. Няколко дни след Тонкинския инцидент на 2 август в Югоизточна Азия започват да пристигат подразделения на ВВС. Пръв е авионосецът Ranger. Не след дълго в състава на групировката влиза и противолодъчният авионосец Kearsarge, като базираните на него S-2 Tracker гарантират сигурността на авионосната групировка от съветски и китайски подводници. В отговор виетнамското командване срочно изтегля от Китай своя 821-ви изтребителен авиополк. Самолетите прелитат в Ной Бай на 6 август и още същия ден два МиГ-17 са приведени в състояние на пълна бойна готовност. Първи в Тан Сон Нхут пристигат ERB-47H за радиоелектронно разузнаване, които разузнават цели в Северен Виетнам. Според разработения план 20 броя В-57 са прехвърлени в базата Биен Хоа край Сайгон и стават първите реактивни самолети, разположени на виетнамска територия. Фактически са нарушени Женевските споразумения, забраняващи използването на реактивни самолети в конфликтни райони на Югоизточна Азия, но за САЩ подобни ограничения никога не са били пречка. Особено след Тонкийската резолюция никой не им обръща внимание.
Службата на Б-57 във Виетнам от самото начало е белязана с неприятности. Още при пребазирането в Биен Хоа на земята се сблъскват първите два приземили се бомбардировача, които блокират пистата за кацане и принуждават останалите екипажи да се приземяват в Тан Сон Нхут.Там пък един от самолетите се врязва в земята по време на кацане и погребва двама членове на екипажа.
Операция Flaming Dart идва закономерно през февруари 1965 г., предприета като възмездие в отговор на акциите на партизаните от НФОЮВ против американски военнослужещи в Южен Виетнам. Операцията преминава в два етапа, които трябва да внушат на Севера да прекрати бойните действия на Юг: Flaming Dart I е проведена на 7-8 февруари в отговор на извършените същата нощ нападения над вертолетната база в Кемп Холоуей и над щаба на южновиетнамския ІІ корпус в Плейку. Само първия ден за 30 мин. са хвърлени 30 тона бомби. В началото под удари попадат казармите в Довг Хой.
Първи бомбардират А-4 „Скайхок” от самолетоносача Hancock. Тук са насочени всички боеспособни южновиетнамски А-1, като начело лети за повдигане на бойния дух лично командващият бригаден генерал Нгуен Као Ки. Партизаните от Виетконг не остават длъжни и устройват диверсия в авиобазата Дананг. Нападението е отблъснато и само няколко самолета получават леки повреди.
Flaming Dart II е проведена на 11 февруари в отговор на взрива в хотел в Куи Нон, където са настанени американски военни съветници. По време на двата налета американската и южновиетнамската авиация нанасят удари по обекти в южната част на Северен Виетнам, където северовиетнамски войници се подготвят за изпращане на Юг.
Датата на първия удар на „Горящо копие” понякога се сочи като начало на регулярните бомбардировки над Северен Виетнам, което не съответства на действителността. Ударите се явяват изключително като акции на възмездие. Постоянните бомбардировки по операция „Тътен на гърма” започват едва на 2 март същата година. На 2 март започват бомбардировките по цялата територия на Северен Виетнам по операция Rolling Thunder. В първия ден на атаки са подложени обекти на 50 км. северно от демилитаризираната зона, постепенно ескалацията обхваща целия Виетнам.
И все пак коя дата трябва да се счита за начало на затъването на САЩ в тази война? Това е все едно след като човек е изпил сам бутилка уиски, да се определи кога е започнал да се опива.
Източник: https://blitz.bg, Ганчо Каменарски

 

Танкът Т-72 навърши 51 години

07.06.2024, 07:40

Днес се навършват точно 51 години, откакто танкът Т-72 е бил приет на въоръжение в Съветската армия съгласно съвместно постановление на ЦК на КПСС и Съвета на Министрите на СССР № 554—172 от 7 август 1973 година.
Серийното производство на Т-72 започва във вагоностроителния завод в град Нижни Тагил, Русия.
Това е един от най-разпространените танкове на въоръжение днес, като много страни са разработили свои варианти на Т-72. Българската армия е разполагала със 160 танка T-72M/М1/М2.
Записан е в Книгата на рекордите на Гинес като най-масовият танк на съвременността. – Още за Т-72

 

Възникване на електронното разузнаване и борба в Българската армия

07.06.2024, 07:07

Разглеждат се особеностите в организи­ране на свръзката по време на бойните действия около Оринската крепост по време на Балканската война 1912/13 г. и някои моменти от възникването на радиоразузнаването и електронното пода­вяне в Българската армия.
Историята показва, че умението да се води война, а от там и въвеждане на нови прийоми и действия непознати до дадения момент са присъщи не само на големи и модерни армии, а и на по-малки. Това зависи най-вече от интелигентността на командирите и умение­то на войниците.
Българската армия, нейните командири и бойци са доказвали неведнъж, в нашата многовековна история, че умеят да воюват. Те често са излизали победители не само поради своята многочисле­ност в даден момент, а и поради умението на командирите да из­ползуват нови по ефективни и непознати за противника начини за водене на войната. Ярък пример в това отношение е битката за Од­ринската крепост по време на Балканската война. В нея умението на командирите и войниците достига връх, който смайва световните военни специалисти и предизвиква респект и уважение.
В тази разработка искам да акцентирам вниманието върху дей­ствията на свързочните подразделения, които освен задачите по осигуряване на свръзката, въвеждат и нови методи за противодей­ствие на противниковите войски - радиоелектронната борба.
Телеграфната дружина се формира на 4 януари 1909г. в София, съгласно Указ - 107. Състои се от щаб, три роти и нестроеви взвод. С височайши указ - 2 от 1 януари 1912г. към нея се фор­мира радиотелеграфно отделение.
Във връзка с мобилизацията на армията от 17 септември 1912г. дружината се развръща по военновременните щатове, мобилизира и участва във войната. Съгласно мобилизационния план тя не участва самостоятелно, а нейните подразделения са предадени към съответ­ните съединения и части.
След демобилизацията на армията на 4 август 1913г. дружината отново се формира в София, като самостоятелна, от кадъра на во­енновременните подразделения.
Същата на 11 септември 1915 г. по случай мобилизацията във връзка с предстоящата война се формира по военновременните щатове, като включва: телеграфен парк за общата главна квартира, три те­леграфни парка за трите отделни армии, едно радиотелеграфно от­деление за общата главна квартира, по едно радиотелеграфно отде­ление за 1-ва отделна армия и конната дивизия и една допълваща полурота. На 30 септември 1915г. дружината престава да функцио­нира като отделна част. От същата дата в София се формира допъл­ваща телеграфна рота, която има за задача да обучава и подготвя млади войници за частите на армията.
Дружината се формира отново като самостоятелна на 1 октомври 1918г., след Първата световна война, от кадъра на разформирова­ния телеграфен парк. Състои се от щаб две учебни роти и един не­строеви взвод. Дружината се разформирова на 21 август 1921г.
Мобилизацията на Телеграфната дружина за участието и в Балканската война се обявява с телеграма - 1791 от 17 септември 1912г. от 1 Софийска дивизионна област към 12,00ч. На базата на Параграф 149 на "Наставлението за мобилизацията на армията" от 1910г. и Параграф 7 от "Упътвания по мобилизацията на частите от инженерните войски" се издава заповед - 50(от същата дата, ЦВА­Ф 1488, оп I, дело 6, стр.233) за формиране на Телеграфната дру­жина. В нея се описва новите формирования, от кой подразделения се формират и приложени списъци за долните чинове и офицерите явили се при мобилизацията и назначението на командирите (ЦВА - Ф 1488, оп I, дело 6, стр.246-248,270).
Командир на дружината майор Константин Спиридонов Куцаров, роден на 29 юни 1869г. Шумен, завършва ВУ, подпручик 2.08.1891г., поручик 2.08.1894г., капитан 15.11.1900г., майор 1912г., подп. 2.08.1915г., полк. 4.10.1917г. Служил в 1-ва пион. друж., ЖП дру­жина, командир на телеграфната дружина, уволнен 5.09.1919г.
Формират се 12 полуроти (по една за всяка от деветте пионерни дружини и по една за всяка от трите главни квартири), един теле­графен парк за общата главна квартира, едно радиотелеграфно от­деление и една допълваща полурота. Както споменах по горе съг­ласно мобилизационния план по време на войната 1912-1913г. дружи­ната не се формира като самостоятелна част, тъй като всичките и самостоятелни и домакински формирования са разпределени между войсковите части.
Състава на радиотелеграфното отделение (сведения към 21 сеп­тември 1912г.) включва 2 возими радиостанции "Radio Elektrogui" ­4 конски сили и личен състав 100 души (45 от мирновременния щат и 55 запасни). От тях:
   - офицери - 3;
   - техник-чиновник - 1;
   - подофицери - 20 (от запаса 15);
   - войници  - 76 (от запаса 40).
В състава на отделението се включват и 30 коня.
Возимата радиостанция се състои от 3 коли (двуколки) - стан­ционна, машинна и материална. Личния състав ( 1-ва станция - 49, 2-ра - 51) включва:
   - 1 офицер (подпоручик);
   - 5 подофицери (телеграфисти);
   - 1 електроинженер (в случая французин);
   - 6 подофицери и редници (машиниери);
   - 34 подофицери, ефрейтори, редници - строители, конници и други.
 Командир на радиотелеграфното отделение е кап. Иван Николов Бошнаков (роден на 13.02.1912г. стар стил, в Сопот), според лич­ния му подпис на архивна единица ЦВА - Ф 1488, опис VI, ае 3.
Началник на 2-ра радиостанция подпор. Русев (най-вероятно тази в района на Любимец (данните са от дневника на 2-ра р/ст). Конкретната информация за дейността на радиотелеграфното отделение се открива от запазените в ЦВА заповеди, заповедни книги "Реляция за дейността", апаратни дневници и други.
По въпроса за това от коя дата е започнала дейността по раз­криване и въздействие (пречене, създаване на смущения) на свръзката на турската армия по време на Балканската война, може да се направи извод от следните запазени източници.
"Дневник на военните действия на 1-ва радиостанция" (ЦВА ­1488, оп VI, ае 1). Тук буквално е записано: "Лозенград 22.Х. чуват се чужди станции. Предават с шифър. С нашата станция ние пречим на другите станции за правилното и редовно приемане. На 23.Х., също както вчера."
За прехващания на противникови донесения и пречене на рабо­тата на противниковите станции е записано - от 30.ХII.1912г. до почти края на януари 1913г. от районите на с. Кючук Татар кьой, с. Керакисъм и с. Скендер кьой. Дневникът е подписан от кап. Бош­наков, командир на радиотелеграфното отделение, който е бил в района на 1-вата р/станция.
Най-пълна представа за дейността на телеграфното отделение се добива от "Реляция за радиотелеграфното отделение през време на войната с турците и съюзниците" написана от капитан Бошнаков ( ЦВА - Ф 1488, оп.VI, ае 3). От нея ще цитирам това, което се отнася само за боевете за Одринската крепост: "Двете возими радиостанции са предадени  1-вата към 3-та армия - Лозенград, 2-рата към 2-ра армия - Мустафа паша.
На първо време свръзката не се осъществява поради голяма пов­реда на 2-рата станция и поради голямото разстояние. Свръзката се възстановява напълно на 12 ноември 1912г., но не се използува интензивно поради намалено доверие в надеждността и поради опас­ност от прехващане от противника. Поради това получават назначе­ние да прехващат турски и други чужди депеши(съобщения). Данните се предават в щаба на съответната армия. Освен това на станциите е възложено да възпрепятстват сношението(свръзката) между турс­ките радиотелеграфни станции Цариград - Одрин. Но мощността на нашите станции е малка и се предполага, че от позициите на кои­то се намират (далече от Одрин) едва ли са постигнали нужния ефект.
За да бъде препятствието по ефективно върху Одринската стан­ция е заповядано от Инспектора на инженерните войски с телеграма - 1746 от декември 1912г., станциите да се преместят в източния сектор в близост до Одрин. 1-вата станция от гр.Кешан да се пре­мести  с.Керакесъм (посочено и в дневника на станцията), а 2-рата от Мустафа паша, през с.Кемал, на главната сръбска линия.
Няколко дена след това, вследствие на указалите се добри ре­зултати е заповядано 1-вата станция (с телеграма - 25 от Инспек­тора на Инженерните войски), да застане още по близо до Одрин на кота 58 9/10. Двете станции са на разстояние около 10 км от Од­рин и на 20 км една от друга.
За възпрепятстване на депешите (съобщенията) получавани в Одринската станция от Цариградската, при всяко чуване действие­то на последната, нашите две станции се пускат едновременно, ка­то предават цифри или извадки от вестник. При изпращане на съоб­щения от Одрин за Цариград те се подслушват и прихващат. По съ­щия начин се действа и при работата на другите станции."
От "Реляцията" се вижда, че прехванатите турски радиотелег­рами са само с цифров шифър. Прехващани са често и радиограми на френски и турски език, на открит текст. Последните са привеждани на български език и заедно с шифрираните се изпращат в съответ­ните щабове.
За ефекта от работата на станциите говори, че съобщенията на турски език са повече разговори между радистите, които се оплак­ват, че не могат да приемат добре, поради въздействието на наши­те станции.
За засилване още повече на въздействието и прихващането в с. Абалар на 6 март 1913г. се изпраща трета возима станция, а в с. Гебелер и с.Мустафа паша други две "по-малки товарни системи Telefounken".
Отчита се, че необходимия ефект не винаги се е постигал по­ради ставалите повреди на станциите и недостатъчната подготовка на телеграфистите. За това в "Реляцията" се казва "Независимо от това нашите станции, които са с по-малка сила от турските (наши­те 4 к.с., турските 8 и 12 к.с.), не са могли да доведат възпри­пятствието до абсолютност и в зависимост от опитността на персо­нала в Одринската станция са отстранявали нашето въздействие върху им."
Всички наши станции са действали до 13 март 1913 г., превзе­мането на Одрин.
Интерес представлява описания по-нататък ефект на въздейст­вието на нашите станции, като тези данни са набирани от пленени­те турски телеграфисти, служили в Одринската станция. Ще цитирам точно източника "Станцията в Цариград имала 2 мотора 8 и 12 к.с.
С единия и другия мотор се получават вълни 600 и 1200 метра. При работа с малкия мотор и при двете вълни всякога сме им бъркали. Същото било и с големия мотор, но само при вълна 600 метра, ко­гато се е работило на 1 200 метровата вълна, бъркането е било слабо и отстранимо. Работата с големия мотор не всякога е можело затова са действали с по-малкия мотор. Когато Одринската станция е виждала, че при работата сме им бъркали, са спирали работата за 15-20 мин. за да се отвлече вниманието ни и след това започ­ват отново. Съобщение се е предавало от Цариград на части и с многократни повторения. Имало е случай при което съобщенията са закъснявали 3 - 4 дни."
Одринските телеграфисти се оплаквали често, че не могат да приемат телеграмите напълно и прибягват до хитрости.
Например:
   - Определяли са точно часа на работа и почвали да работят без предварително повикване, като се надяват, че нашите станции докато ги чуят и се подготвят за действие съобщенията ще бъдат предадени;
   - Повикването е ставало на вълна 600 метра, а предаването на съобщенията на вълна 1 200 метра, по този начин се е изгубвала работата на първата вълна, като се надяват да се мисли, че стан­цията в Цариград бездейства.
Интерес представлява и описаната в "Реляцията" информация за това, какво е намерено при превземането на Одрин.
На "Индъръма" се указват две еднакви за самостоятелни дей­ствия станции, за да можело, когато едната се повреди да се ра­боти с другата.
Моторите на Одринската станция са работели с бензин или газ. Открити са 150 тенекии газ за станциите и прожекторите.
На обкръжените в Одрин офицери се е разрешавало да пращат частно къси съобщения в Цариград, но само за здравословното си състояние, но и това накрая е било забранено.
Завеждащия станцията "офицер Джават бей на 13 март преди об­яд при навлизането на българските войски в крепостта, сам е счу­пил моторите, изпокъсал жиците на мачтите и разрушил станциите."
От тези исторически факти, доказани на базата на архивните единици в Централния военен архив гр. В. Търново, могат да се нап­равят някои заключения и изводи:
   1. В някои източници се казва, че Българската армия в боеве­те край Одрин, за първи път в световното военно изкуство изпол­зва създаване на преднамерени смущения за въздействие на против­никовата свръзка.
Тъй като нямам, възможност да работя във военните архиви на други страни, не искам да доказвам дали това е точно така. Но едно е сигурно, че това е един от първите опити в света.
   2. Радиотелеграфните станции се използуват сравнително ус­пешно за водене на прехват, превод и обработка на разузнавателна информация, а и за масирано (чрез използуване на няколко станции) подавяне на противниковите свръзки.
   3. Турските телеграфисти правят опити за радиоелектронна за­щита и противодействие на противниковото разузнаване.
   4. Спорен е въпроса коя точно е датата за възникването на радиосмущенията в Българската армия. От апаратния дневник на 1-ва радиостанция"(ЦВА - 488, оп VI, ае 1) е видно, че на 22 ок­томври 1912 год. в района на Лозенград са разкривани противнико­ви радиотелеграфни станции и е пречено на тяхната работа.
Вярна е също така, че въз основа на заповед на Инспектора на Инженерните войски (телеграма - 1746 от декември 1912 г.) станции­те се преместват в заповядани райони, т.е. за първи път започва организираното използуване на смущения в нашата военна история.
Според мене обаче е правилно да се приеме, че началото на използуването на преднамерени радиосмущения е 22 ОКТОМВРИ 1912 г.
   5. Във военната история с главни букви трябва да бъдат записани имената на КОМАНДИРА НА ДРУЖИНАТА МАЙОР КОНСТАНТИН СПИРИДО­НОВ КУЦАРОВ, по време на войната командир на телеграфния парк на главната квартира, а също и първия командир, ръководил лично сму­щенията - КОМАНДИРА НА РАДИОТЕЛЕГРАФНОТО ОТДЕЛНИЕ КАПИТАН ИВАН НИКОЛОВ БОШНАКОВ, които може да се смятат за първите офицери от Електронното разузнаване и борба.
Литература:
   1. ЦВА, Ф 1488, опис VI, ае 3 (Реляция за радиотелеграфното отделение през време на войната с турците и съюзниците);
   2. ЦВА, Ф 1488, опис VI, ае 1 (Дненик на военните действия на 1-ва радиостанция);
   3. ЦВА, Ф 1488, опис I, ае 9 (Заповедна книга "Телеграфна дружина")
   4. ЦВА, Ф 40, опис II, ае 127, 200, 209, 218 (II армия - Оперативен бюлетин )
   5. "Офицерски корпус в България" - т.3 и 4
6. ЦВА, Ф 1488, опис VII, ае 1. - Още РЕБ
Източник: http://reb.start.bg, Тодор К. Петков

 

36 години от космическия полет на Александър Александров

07.06.2024, 07:00

На 7 юни 1988 г. в 18.03 ч. от космодрума Байконур (СССР) е изведен в орбита около Земята космическият кораб „Союз ТМ-5” с екипаж: командир на кораба Анатолий Соловьов, борден инженер Виктор Савиних и българския космонавт изследовател.
Свързването с орбиталната станция „Мир“, пилотирана от Владимир Титов и Муса Манаров, се извършва на 9 юни след 33-ата обиколка на Земята.
В продължение на 9 денонощия 20 ч. и 9 мин. на борда на орбиталната станция космонавтите изпълняват цялостно програма „Шипка“, включваща научните направления: физика на Космоса, дистанционни изследвания на Земята, микрогравитационни изследвания, космическа биология и медицина, техника.
На 17 юни 1988г. в 10.12 ч., след успешно приключване на задачите космонавтите Анатолий Соловьов, Виктор Савиних и Александър Александров с космическия кораб „Союз-ТМ-4” се приземяват в определения район в Северен Кавказ.
Извършен е вторият съвместен съветско-български космически полет по Международната програма Интеркосмос. - (видео)

Интеркосмос-България-1300 полетя на този ден през 1981 година
„Интеркосмос-България-1300“ или „Интеркосмос 22“ е първият български изкуствен спътник. Каталожният му номер е 1981-075A. Наименуван е по космическата програма „Интеркосмос“, в рамките на която е създаден и лети.
Построен е в България по разработка на Централната лаборатория за космически изследвания (БАН) на базата на платформата за сателити „Метеор“. Тежи 1500 кг. Разполага с 11 научни инструмента за изследвания и измервания на лъчения и заредени частици. Захранването се осъществява посредством 2 слънчеви панела, които генерират 2 kW мощност.
Апаратът е изстрелян в 13:35 часа на 7 август 1981 година в близко-полярна орбита 825 х 906 км с инклинация 81,2° от ракетата „Восток-2М“ от стартова площадка № 43/3 в Плесецк. Събитието е посветено на 1300-годишнината от основаването на българската държава. - Още Космос
 

 

Руската атомна подводница "Казан" и фрегатата "Адмирал Горшков" отиват в Куба

06.06.2024, 21:36

Група кораби на руския Военноморски флот (ВМФ) ще пристигне на официално посещение в пристанището на Хавана на 12 юни. Това се казва в изявление на Революционните въоръжени сили на Куба, предаде ТАСС. Нито един от корабите не носи ядрено оръжие, добавят кубинските домакини.
„В периода от 12 до 17 юни 2024 г. в пристанището на Хавана ще се проведе официално посещение на група кораби на руския флот, състояща се от четири кораба“, съобщиха от ведомството и добавиха, че това са фрегатата "Адмирал Горшков", атомната подводница К-561 "Казань", танкер "Академик Пашин" и спасителният буксир "Николай Чикер".
„Това посещение е свързано с историческите приятелски отношения между Куба и Русия и стриктно спазва международните правила“, каза кубинското министерство на отбраната. „Нито един от корабите не носи ядрено оръжие, така че престоят им в нашата страна не представлява заплаха за региона“, се казва в изявлението.
„По време на престоя си руските моряци ще осъществят програма от дейности, включително посещения на учтивост при командващия кубинския флот и губернатора на Хавана. Те също така ще посетят места с исторически и културен интерес“, отбелязват кубинските военни.
„При пристигане в пристанището на Хавана, 21 салютни залпове ще бъдат изстреляни от един от корабите в знак на поздрав, на който ще бъде отговорено от артилерийска батарея на Революционните въоръжени сили от крепостта Сан Карлос де ла Кабаня“, съобщиха още от Министерството на отбраната на Куба.
Източник: https://glasove.com/

 

Столтенберг: НАТО не вижда заплаха от нападение на Русия срещу страна от Алианса

06.06.2024, 20:17

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът не вижда пряка заплаха от Руската федерация за страните членки. Той заяви това по време на посещение във Финландия, пише Yle.
В хода на съвместна пресконференция с президента на страната Александър Стуб генералният секретар подчерта, че сега няма непосредствена заплаха от нападение от Русия. По думите му НАТО е най-голямата военна сила в света.
В същото време Стуб отбеляза, че най-добрият начин да се предотврати войната е да се подготвим за нея. Той смята, че в момента няма заплаха за скандинавските или балтийските страни от Русия.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Инспекторска група от Република Сърбия посети СКСО

06.06.2024, 09:12

Съвместното командване на специалните операции (СКСО) беше посетено вчера от инспекторска група от верификационния център на Република Сърбия, съгласно подписан Протокол между министерствата на отбраната на Република България и Република Сърбия, относно мерки за укрепване на доверието и сигурността, допълващи Виенския документ от 2011г., съобщават от формированието.
Чуждестранните наблюдатели бяха посрещнати в щаба на СКСО от командира на Командването генерал-майор Явор Матеев. В негово присъствие заместник-началникът на щаба по ресурсите полковник Йордан Василев  запозна гостите със структурата и задачите на Специалните сили на Българската армия. След брифинга делегацията посети района, в който са дислоцирани групите „Специални сили“, където им беше демонстрирана бойната техника, въоръжение и снаряжение на въоръжение във формированията. По-късно на Специализирания учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“ гостите наблюдаваха демонстрация на способности от операторите от Специалните сили, включваща провеждането на стрелби с различни типове стрелково оръжие и изпълнение на елементи от тактики, техники и процедури, тренирани и прилагани от бойните формирования на СКСО.
Представителите на верификационния център на Сърбия изказаха своята благодарност за гостоприемството на своите домакини по време на посещението си в СКСО и изразиха задоволство от видяното по отношение на демонстрираните способности, обновената материална база и високата натренираност и професионализъм на военнослужещите от Специалните сили на Българската армия.
********
Виенският документ от 2011 г. е международно споразумение и съдържа мерки за укрепване на доверието и сигурността във военната област. Целта му е повишаване на откритостта и прозрачността по отношение на военните дейности, извършвани на територията, заобикалящите морски зони и въздушното пространство на всички европейски държави. Той е механизъм за обмен на информация относно военните сили, основните системи въоръжения и техника и тяхното разположение, бюджет и доставки, както и консултации и сътрудничество. Прилага се за цяла Европа и участващите държави от Централна Азия, членки на ОССЕ.
Източник: https://otbrana.com/

 

Путин заяви, че Русия би могла да използва ядрени оръжия, ако суверенитетът или територията ѝ са застрашени

06.06.2024, 07:35

Руският президент Владимир Путин предупреди вчера Запада, че Русия би могла да използва всички налични средства, за да се защити, ако нейният суверенитет или териториална цялост бъдат накърнени, предаде Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че президентът на Русия е казал това в отговор на въпрос за рисковете от ядрена война заради Украйна.
Западът многократно е обвинявал Русия в отправяне на заплахи, че може да използва ядрени оръжия, но това е погрешно, заяви Путин, който посочи, че именно САЩ са използвали ядрени оръжия срещу Япония през Втората световна война.
Путин каза това на срещата с ръководители на световни информационни агенции вчера в Санкт Петербург, като отбеляза, че руската ядрена доктрина позволява използването на такива оръжия в отговор на редица заплахи. - (видео)
„По някаква причина Западът смята, че Русия никога няма да ги използва“, каза Путин. Ние имаме ядрена доктрина и ако нечии действия застрашат нашия суверенитет и териториалната ни цялост, ние смятаме, че е възможно да използваме всички средства, с които разполагаме. Това не трябва да се приема с лека ръка, повърхностно“, посочи руският президент.
„Нямаме желание да нападаме НАТО – да не мислите, че сме луди или нещо такова“, добави също така Путин, цитиран от Ройтерс.
Руският президент обаче заплаши с „нестандартен отговор“, ако руска територия бъде атакувана от Украйна с оръжия, доставени от Запада, отбелязва ДПА.
„Мислим си, че ако някой смята за възможно да достави оръжия в зоната на военните действия, за да извърши нападения на наша територия, защо да нямаме право да намерим място за такива оръжия в региони по света, където се извършват нападения (срещу западни държави – бел. ред.)“, запита Путин.
„Това означава, че отговорът може да бъде нестандартен. Ние мислим за това“, добави руският президент в отговор на въпрос за доставката на оръжия с голям обсег на Украйна, включително ракети АТАКМС от САЩ.
Източник: bta.bg

 

На този ден преди 80 г. съюзниците откриват втория фронт в Нормандия

06.06.2024, 07:16

На 6 юни 1944 г. настъпва дългоочаквания „Ден Д”, в който с морски десант е открит Втория фронт в Нормандия (Северна Франция) срещу Третия райх. Войски на Великобритания, САЩ и Канада започват операция „Нептун” – морската първата част на стратегическата операция „Овърлорд”, приключила на 25 август 1944 г. с освобождаването на Париж. - (видео)
Подготовката на плана за нахлуване в Европа през Франция в 1944 г. е обсъждана през май 1943 г. по време на Вашингтонската конференция на военнополитическото ръководство на САЩ и Великобритания. Още през август по време на Квебекската конференция вече е разглеждан първият вариант на плана. В него вече са уточнени някои отделни въпроси, например начините за десант, действията на морските, сухопътните и военновъздушните сили и специалните мероприятия по материално-техническото осигуряване на бъдещата операция. Окончателният вариант на плана е готов около 1 февруари 1944 г., след което само някои отделни негови елементи са видоизменяни до средата на април същата година........Прочети още

 

Откриха международната изложба на отбранителна техника „Хемус 2024“

06.06.2024, 07:00

България има твърдата решимост да укрепва собствения си отбранителен потенциал и да допринася за усилването на отбранителния и възпиращ потенциал на източния фланг на НАТО, каза президентът Румен Радев. Засилването на капацитета на отбранителната индустрия ще допринесе за технологично предимство на въоръжените сили, посочи министърът на отбраната Атанас Запрянов
„Стремим се към прилагане на целенасочена и последователна национална политика за осъществяване на индустриално сътрудничество в рамките на договорите по приоритетните инвестиционни проекти за превъоръжаване на Българската армия. Разглеждаме прилагането на подобна политика като възможност за развитие и разширяване в още по-голяма степен на производствения капацитет на нашата отбранителна индустрия. Индустриалното сътрудничество е от съществено значение и за сигурността на доставките, проблем, който провокира все по-оживени дискусии във форматите на НАТО и ЕС.“ Това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов вчера при откриването на Международната изложба на отбранителна техника „Хемус 2024“, съобщава Пресцентърът на МО.
Министър Запрянов подчерта още, че в своята 29-годишна история изложението се е утвърдило като основен форум за стимулиране на диалога между държавата, отбранителната индустрия и научно-изследователската общност по отношение на най-новите технологични постижения в областта на отбраната и сигурността.
„Наличието на интензивен военен конфликт на територията на Европа постави във фокуса на вниманието способностите на европейската отбранителна индустрия, в т.ч. и българската да отговорят адекватно на предизвикателствата в променената геостратегическа среда. „Още по-значима стана темата за подкрепата на държавата за засилване капацитета на отбранителната индустрия от една страна, но и за приноса на индустрията за постигане на технологично предимство на въоръжените сили, които да са навременно оборудвани, добре подготвени и оперативно съвместими в рамките на НАТО и ЕС“, каза министър Запрянов.
Той подчерта, че Министерството на отбраната продължава да концентрира усилията си върху реализирането на проектите за превъоръжаване на Българската армия. По думите му приетата наскоро „Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.“ освен „стратегически компас“ за развитието на въоръжените ни сили, е и добър „пътеводител“ за отбранителната ни индустрия относно дългосрочните инвестиционни намерения на Министерството на отбраната и възможностите за участие в тези процеси.
По време на откриването президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев подчерта, че през годините изложението „Хемус“ се е доказало като успешна платформа за сътрудничество и обмен на технологии.
„Искам да поздравя Министерството на отбраната за активното участие, интензивния обмен и сътрудничество с нашите партньори в контекста на основните аспекти на развитие на нашата отбранителна политика“, каза президентът Радев. Той приветства представителите на българската отбранителна индустрия и изрази увереност, че и тази година ще демонстрират редица новости, високо качество и надеждност на продукцията.
„Вярвам, че ще продължи сближаването между Министерството на отбраната и нашата отбранителна индустрия, така че тя да бъде пълноценно включена в процесите на модернизация на Въоръжените сили“, каза още президентът Радев. Той подчерта, че България има твърдата решимост да укрепва собствения си отбранителен потенциал и да допринася за усилването на отбранителния и възпиращ потенциал на източния фланг на НАТО. - (видео)
На тазгодишното изложение са представени над 150 български и чуждестранни фирми и организации от 25 държави. Повече от 80 от тях са български и близо 70 чуждестранни. Организаторите отчитат ръст от 60 % в броя на изложителите и над два пъти повече заети площи.

 

 

National Interest: Американският свръхзвуков стратегически бомбардировач B-1B срещу руския Ту-160 – кой кого?

05.06.2024, 21:20

B-1B е проектиран да пробие противовъздушната отбрана на ниска надморска височина и е предназначен за тактическа подкрепа. Ту-160 (според класификацията на НАТО - Blackjack), напротив, е предназначен за високоскоростни полети на голяма надморска височина.

В резултат на това той има по-високо излетно тегло, но по-малко разнообразен полезен товар, пише американското списание National Interest в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.
С течение на времето и двата самолета бяха модернизирани: B-1B за поддържащи роли и Ту-160M ​​​​като временно решение, докато неговият наследник, стелт бомбардировачът ПАК-ДА влезе в експлоатация.......Прочети още

 

Румъния въвежда в експлоатация втората си система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“

05.06.2024, 16:42

В Румъния започна военно учение за противовъздушна и противоракетна отбрана, в рамките на което ще бъде въведена в експлоатация втората за страната система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, съобщава Аджерпрес.
През 2020 г. Румъния се превърна в седмата членка на НАТО и 17-ата държава в света, която притежава системи „Пейтриът“. Първата система ракети земя-въздух „Пейтриът“ беше разположена в базата Капу Мидия на брега на Черно море.
Договорът с американския оръжеен производител „Рейтиън“ (Raytheon) за придобиване на общо седем комплекса „Пейтриът“ бе сключен през 2017 г. и бе на стойност 3,9 млрд. долара. Четири от батареите са предвидени за ВВС, а останалите три – за сухопътните войски.
В Центъра за обучение в Капу Мидия вчера започна военно учение за интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана с участието на 1300 военнослужещи от Румъния и девет съюзнически държави (Чехия, Франция, Германия, Литва, Полша, Португалия, Словакия, Турция, Унгария), съобщи Министерството на националната отбрана.
В рамките на учението „Рамщайн легъси“ (Ramstein Legacy 24), което ще продължи до 14 юни, военните ще управляват ракетни системи „Пейтриът“ и „Хоук“, румънски самолети F-16, IAR-330, IAR-99, YAK-52 и друга наземна техника за противовъздушна отбрана, системи за командване и управление, както и военни самолети на участващите държави.
Сред целите на учението е завършване на процеса на въвеждане в експлоатация на втората система „Пейтриът“, която притежава Румъния. Системата ще бъде сертифицирана като „способна да изпълнява задачи“ чрез стрелба с бойни патрони на полигона Капу Мидия, информира Министерството на отбраната.
На фона на нуждите на Украйна от системи за противовъздушна отбрана към Румъния бе отправено искане за предоставяне на система „Пейтриът“. На среща в Белия дом с президента на САЩ Джо Байдън румънският държавен глава Клаус Йоханис обеща да намери решение, но отбеляза, че трябва да се обсъди какво може да получи страната в замяна, „защото е неприемливо Румъния да остане без противовъздушна отбрана“. Йоханис каза, че въпросът ще бъде обсъден във Върховния съвет за национална отбрана.
В рамките на учението от 10 до 14 юни са планирани тактически тренировки със и без бойни стрелби.
Източник: bta.bg

 

Урок по история: На 5 юни САЩ обявяват война на Царство България

05.06.2024, 16:24

На 5 юни 1942 г. САЩ обявяват война на Царство България.
Преди това Царство България е обявило война на САЩ, но в историческата наука се смята, че това е символична война.
Символична война се нарича обявената от страна на Царство България война на САЩ и Обединеното кралство на 14 декември 1941 г. Продължава до 28 октомври 1944 г.
България няма задължение да обяви война на атлантическите съюзници според клаузите на Тристранния пакт, понеже номинално САЩ се оказват в ролята на жертва след нападението над Пърл Харбър.
На 11 декември 1941 г. Германия обявява война на САЩ, използвайки като повод няколко нападения срещу германски подводници и търговски кораби, осъществени от Американския атлантически флот. Те са извършени по заповед на американският президент Рузвелт. На 12 декември Германия е последвана от Италия, която също обявява война на САЩ. Към тях през следващите дни се присъединяват Румъния, Унгария и България.
На 5 юни 1942 г. от своя страна САЩ също обявяват война на Царство България.
На 12 юни 1942 г. 13 тежки бомбардировача за далечно действие Б-24 Либърейтър, базирани на летище Файд на Суецкия Канал, прелитат над Средиземно море, Турция и Черно море, минават над сушата в района на Констанца и бомбардират нефтения район на Плоещ. Това е главният източник на горива за армията на Хитлер за нападението му над бившия си съюзник СССР.
След атаката на Хитлер над доскорошния си съюзник в подялбата на Полша СССР вече е съюзник на САЩ и Великобритания.
България е пречка за САЩ и Великобритания да помогнат на СССР.
Повредите по рафинериите в Румъния са незначителни. ПВО и изтребителната авиация на Луфтвафе и румънските ВВС не реагират. На връщане, български изтребители прехващат и свалят няколко самолета.
Това е първият удар на американската стратегическа авиация в дълбочина на континента.
През есента на 1943 г., в резултат от успешния съюзнически десант в Сицилия, територията на Южна Италия довежда до попадането на Балканите в обсега на съюзническата бомбардировъчна авиация.
Започват бомбардировките на България, продължили от 20 октомври 1943 г. до 17 септември 1944 г. Бомбардирани са и градове в анексираните части на Югославия, след предварително съгласуване с Тито)

 

САЩ предоставят нови изтребители на Израел от 2028 г.

05.06.2024, 13:31

Споразумението между двете държави, което беше обявено за първи път миналата година и завършено във вторник, е на стойност 3 млрд. долара
Израелската армия ще получи нови изтребители от САЩ, докато войната в Газа се разраства.
Израел ще започне да получава нова партида изтребители F-35 от САЩ през 2028 г., след като двете страни финализираха сделка, която затвърди близките им отношения въпреки търканията заради войната в Газа.
Изтребителите са произведени от Lockheed Martin. Споразумението между двете държави, което беше обявено за първи път миналата година и завършено във вторник, е на стойност 3 млрд. долара. Сделката „отразява силата на стратегическия съюз между Израел и Съединените щати“, заяви в изявление израелският министър на отбраната Йоав Галант.
В доклад от миналия месец Държавният департамент на САЩ заяви, че е „има основания да се твърди“, че Израел е използвал американски оръжия по начин, който нарушава международното хуманитарно право. Въпреки това САЩ няма да спрат потока от оръжия и боеприпаси към ключов съюзник.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Исторически бюджет! Норвегия се въоръжава до зъби

05.06.2024, 08:56

Норвежкият парламент одобри единодушно планове за драстично увеличаване на бюджета за отбрана през следващите 12 години, съобщи правителството, цитирано от ДПА, пише БТА.
Планът предвижда допълнителни 600 млрд. норвежки крони (56,9 млрд. долара) през следващите дванадесет години за укрепване на въоръжените сили на страната. Партиите се споразумяха и за увеличение с 11 млрд. крони, с което общите разходи ще достигнат 611 млрд. крони.
Норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре определи направените от парламента промените в плана за отбрана като "исторически". "Това е важен сигнал за нашите съюзници и други страни, че Норвегия е единна в укрепването на своята отбрана", каза вчера Стьоре. Той отбеляза, че за първи път всички партии в парламента са постигнали съгласие по план за укрепване на отбранителните сили.
Първоначално през април правителството предложи придобиването на пет нови подводници, но парламентът добави още една подводница и система за противовъздушна отбрана с голям обсег.
Норвегия смята да изразходва около 3% от брутния си вътрешен продукт за отбрана през 2036 г., което надхвърля настоящата цел на НАТО - поне 2% то БВП. Очаква се новият план за отбрана да бъде одобрен на 11 юни.
Членуваща в НАТО Норвегия граничи с Русия в района на Северния полярен кръг и нахлуването на Русия в Украйна преди две години изплаши скандинавската страна.
Източник: https://fakti.bg/

 

ISW: Руснаците настъпват към Волчанск, но настъплението им се забавя

05.06.2024, 08:29

Руските войски напредват близо до Волчанск в Харковска област, но в същото време признават, че темпът на настъпателните им операции се е забавил. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.
В участъка при Липци настъплението на руснаците към настоящия момент не е довело до промени във фронтовата линия. Боевете продължават както при населенето място, така и северно от него при Глубокое.
Ръководителят на руската администрация на Харковска област Виталий Ганчев призна на 4 юни, че темпът на руските настъпателни операции в северната част на региона се е забавил, което е и в съответствие с наблюденията на ISW, отбелязват анализаторите в доклада си.
Геолокационни кадри, публикувани на 4 юни, показват, че наскоро войските на Москва са напреднали до северните покрайнини на Старица (югозападно от Волчанск). Боевете продължават при Старица, както и при и в рамките на самия Волчанск.
На 4 юни руските войски са продължили настъплението си по линията Купянск-Сватово-Кременная, но няма потвърдени промени във фронтовата линия в този участък.
В Донбас руските сили са напреднали на Северско направление и са продължили със засилени настъпателни операции.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

От "Черната акула" до "Алигатора": Топ 3 на хеликоптерите на конструкторското бюро "Камов" в Русия

05.06.2024, 07:36

Руското бюро "Камов" е проектирало многобройни успешни военни и граждански модели, но е най-добре познато около своите уникални и мощни хеликоптери "Черна акула" и "Алигатор".
Ка-50 "Черна акула"
Проектиран в началото на 1980-те години, Ка-50 е новото поколение съветски щурмови хеликоптер. В случай на възможна "голяма война" в Европа, той трябва да унищожава сухопътните сили на НАТО, включително тежката бронирана техника, и ефективно да преодолява вражеските противовъздушни единици.
Благодарение на отличителната си коаксиална роторна система, "Черната акула" е бърз, маневрен, има висока жизнеспособност при боеве и отлични летателни характеристики. Това е един от малкото хеликоптери в света, който може да изпълнява лупинг.
Уникална характеристика на Ка-50 е неговата система за катапултиране - рядка особеност за хеликоптерите. Преди да се изхвърли седалката на пилота, лопатките на ротора се "издухват" от експлозивни заряди в роторния диск.
За разлика от другите щурмови хеликоптери от онова време, Werewolf, както НАТО нарича Ка-50, е ​​проектиран като едноместен хеликоптер, където пилотът е още и оператор-навигатор. Първоначално това се разглежда като перфектното решение: направи хеликоптера по-лек и спести пари за обучение на пилоти. Да се ​​подготви екипаж за щурмови хеликоптер струва почти колкото създаването на самата машина.
Бойната употреба на Ка-50 по време на чеченските конфликти обаче показа, че конструкторите на "Камов" са сгрешили: само топ асове могат едновременно да летят с "Черните акули" и ефективно да водят стрелба. След като са произведени 17 единици, проектът е закрит през 2009 година. - Още за Ка-50

Ка-52 "Алигатор"
Оттеглянето на Ка-50 не означава, че такива съвършени успешни технологии също са изоставени. Те са използвани в "по-малкия брат на "Черната акула" - Ка-52.
"Алигаторът", както наричат хеликоптера, е проектиран като двуместен. Традиционната кабина на тандемната седалка е пренебрегната в полза на успоредното разполагане на седалките, което значително подобрява сътрудничеството между пилотите и операторите.
Ка-52 наследява много от предшественика си, включително уникалната система за катапултиране. Новият хеликоптер обаче има много по-напреднали навигационни, пилотни и бойни системи и авионика.
"Алигаторът" се оказа много по-голям късметлия от своя "брат". Той активно се доказа и в производството - досега са създадени над 120 единици от модела. Някои от тях дори са изпратени на бойни действия в Сирия.
Специална палубна версия – "Катран" - е в състояние да прибира лопатките на ротора. Такива хеликоптери са планирани да бъдат компактно поставени на морските платформи от клас "Мистрал". Въпреки това, след като руско-френското споразумение за доставките на "Мистралите" беше отменено през 2015 г., беше решено "Катран" да се разположат само на руския тежък самолетоносач "Адмирал Кузнецов". - Още за Ка-52

Ка-27
Ка-27 е най-успешният военноморски хеликоптер, проектиран в Съветския съюз. Неговата основна задача е да защитава тежките самолетоносачи от вражеските подводници.
Оборудван с най-съвременна авионика, хеликоптерът може ефективно да търси и да поразява подводниците на дълбочина до 1640 фута, както през деня, така и през нощта, при всякакви метеорологични условия и дори по време на 5-степенна морска буря.
Ка-27 има десетки модификации: от ловец на подводници (Ka-27ПЛ) до хеликоптер за измерване на радиация Ka-27E. Той също така се използва активно за операции по търсене и спасяване.
Проектиран през 1970-те години, хеликоптерът е все още незаменим за руската военноморска авиация, както и за военните на Китай, Индия, Южна Корея, Лаос и Виетнам. За граждански цели хеликоптерът работи в Швейцария, Португалия, Япония и Канада. - Още за Ка-27

 

69 години от влизането в сила на Варшавския договор

05.06.2024, 07:32

На 5 юни 1955 г. влиза в сила Варшавският договор. Той е подписан на 14 май 1955 г. на Варшавското съвещание. Варшавският договор представлява договор за сътрудничество и взаимна помощ, сключен между Албания, България, ГДР, Полша, Румъния, СССР, Унгария и Чехословакия. Той е военнополитически отбранителен съюз на европейските социалистически страни. Договорът е сключен за срок от 20 години, с автоматично продължаване за следващите 10 години при условие, че не е денонсиран една година преди изтичане на срока. Държавите участнички в договора се задължават в съответствие с Устава на ООН да се въздържат в международните отношения от заплаха със сила или използването й и да разрешават всички спорове с мирни средства. Висш ръководен орган на съюза е Политически консултативен комитет. Създадено е обединено командване на въоръжените сили и за негов главнокомандващ е назначен маршалът на СССР И. С. Конев. По-късно са създадени Комитет на министрите на отбраната, Комитет на министрите на външните работи и Обединен секретариат.
На 28 май 1955 г. българското Народното събрание ратифицира договора, според който държавите се задължават да си оказват взаимни консултации по важни международни въпроси и военна помощ при нападение върху някоя от тях. След предаване на ратификационните грамоти договорът влиза в сила на 5 юни 1955 г.
След 1962 г. Албания не участва в работата на органите на договора, шест години по-късно обявява и неговата денонсация.
Независимо от високоотговорните декларации в документите на съюза, неговите въоръжени сили неведнъж постигат целите си с насилствени методи. През 1956 г. Съветския съюз, с въоръжена намеса във вътрешните работи на Унгария, ликвидира въоръжения бунт на унгарския народ срещу комунизма. През 1968 г. страните членки на Варшавския договор, без Румъния, изпращат войски в Чехословакия, за да спрат започналия демократичен процес и създаване на условия за демократично развитие на чехословашкото общество. По време на своето съществуване Варшавският договор и неговите обединени въоръжени сили се използват за поддържане на напрежението между Източна и Западна Европа. На 1 юли 1991 г. договорът е прекратен. - Още за ВД

 

 

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще открие международното изложение за отбранителни продукти „Хемус 2024”

04.06.2024, 16:45

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще открие утре, 5 юни, 16-ото Международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024“. То се провежда от 5 до 8 юни в Международния панаир в Пловдив. Церемонията по откриването ще започне в 11.00 ч. пред Палата 3 на Международния панаир – Пловдив. На нея ще присъства и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков. Поканени са също президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев и министър-председателят Димитър Главчев.
Преди откриването на „Хемус 2024“, от 10.00 ч. в зала „Пресклуб“ на панаирния град заместник-министърът на отбраната Аделина Николова и заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински ще дадат пресконференция за медиите. В нея ще участват и представители на организаторите на изложението от фондация „Хемус – 95“.
Международната специализирана изложба „Хемус 2024“ се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката и индустрията и се организира от фондация „Хемус – 95“. В първия ден на изложението ще се проведе заседание на Индустриалния форум.
На 6 юни ще бъде открита двудневна международна научна конференция, организирана от Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ на тема „Научни изследвания, иновации и индустриално сътрудничество – парадигма за адекватна отбрана“.
На 7 юни в демонстрационните стрелби на полигона „Змейово“ ще бъдат представени нови разработки и продукти на български и чуждестранни фирми.
На 8 юни ще се проведе демонстрация на способности от военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции, след което ще бъдат връчени сертификатите на изложителите от заместник-министъра на отбраната Аделина Николова.
Източник: mod.bg

 

Започна тактическо учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море 2024”

04.06.2024, 16:38

Започна тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „ЧЕРНО МОРЕ 2024”, което е планирано за времето от 3 юни до 7 юни 2024 г. в националните морски пространства на Република България.
Учението се ръководи от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби и има за цел да усъвършенства придобитите способности на щаба и силите на флотилията за планиране, подготовка и управление на тактически действия в рамките на операция по морска сигурност, контрол на морските пространства и защита на корабоплаването.
В учението участват бойни и спомагателни кораба от състава на флотилията, дислоцирани във военноморските бази в Бургас и Варна.
Усилията са насочени към усъвършенстване на уменията по прилагане на стандартни оперативни процедури за организиране на дейността на щаба на флотилията за командване и управление на подчинените сили при изпълнение на бойни задачи на море; провеждане на тактически действия от родовете сили в различни условия на обстановката, както и взаимодействието с формирования от състава на Военноморските сили, Военновъздушните сили и Сухопътни войски.
Източник: navy.mod

 

Военен самолет на турските ВВС се разби, двама пилоти са загинали

04.06.2024, 13:12

Учебен самолет на ВВС на Турция се разби днес в 10:00 часа местно време в централната провинция Кайсери, съобщава Daily Sabah, като се позовава на данни от Министерството на отбраната в Анкара. При инцидента са загинали двама военнослужещи.
Учебният самолет SIAI-Marchetti SF.260D (Registration: 93-0813, MSN: 813)
е излетял от военновъздушна база в Кайсери с двама пилоти на борда. Причината за катастрофата засега остава неясна, подчертават от военното ведомство на югоизточната ни съседка.
На мястото на катастрофата са изпратени екипи на Спешна помощ, които са установили, че и двамата пилоти са загинали при катастрофата, допълват още от министерството.

 

Германската армия ще увеличи поръчката за артилерийски снаряди от „Райнметал“ с 200 000, показва писмо на министерството на отбраната

04.06.2024, 12:03

Германската армия възнамерява да увеличи с 200 000 артилерийски снаряда поръчката си от оръжейния концерн „Райнметал“, става ясно от писмо на министерството на отбраната на Германия до бюджетната комисия на парламента, видяно от Ройтерс.
Армията планира да поръча 200 000 допълнителни 155-милиметрови артилерийски снаряда на стойност около 880 млн. евро (960 млн. долара) в рамките на рамковото споразумение с оръжейната компания. Военните вече са се съгласили за сключване на сделка на стойност 1,2 млрд. евро за няколко стотици хиляди снаряди, взриватели и заряди.
Новите снаряди са предназначени за попълване складовете на армията в момент, когато Германия помага за снабдяването на Украйна, която се сражава с нахлулите през 2022 г. в страната руски сили.
Докато западните правителства подсилват армиите си и попълват своите запаси след доставяните на Киев оръжия, „Райнметал“, чиято пазарна стойност е нараснала повече от четири пъти след началото на войната в Украйна, отчита рязко увеличение на поръчките.
Германският оръжеен концерн „Райнметал“, един от най-големите производители на артилерийски и танкови снаряди в света, започна да увеличава производството си след руското нашествие в Украйна, където нуждата от боеприпаси засили недостига и остави европейските производители да намерят начин да отговорят на търсенето.
Информацията за увеличението беше съобщена първо от германското сп. „Шпигел“.
Източник: bta.bg

 

Швейцария мобилизира 4000 войници за охрана на мирната среща за Украйна

04.06.2024, 07:43

Швейцарската армия съобщи, че от понеделник е мобилизирала около 4000 военнослужещи за гарантиране на сигурността на мирната среща на върха за Украйна, която ще се проведе на 15-16 юни в Бюргенсток, Швейцария, близо до Люцерн, и на която са поканени лидери от 160 държави, пише El Mundo.
Контингентът, който ще действа до 19 юни, ще подпомага полицията в кантона Нидвалд, където се намира Бюргенсток, при изпълнението на задачи като защита на критични обекти, наблюдение на въздушното пространство и логистика, се посочва в изявление на Федералния съвет (швейцарското правителство).
Правителството също така е уточнило, че от 13 до 17 юни в района на срещата на върха ще се прилагат определени ограничения на въздушното пространство, по-специално за нетърговски полети и полети на безпилотни летателни апарати и други безпилотни обекти, за които районът ще бъде постоянно патрулиран от изтребители F/A 18.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Швейцарският парламент отхвърли отпускането на 5,5 милиарда финансова помощ за Украйна

04.06.2024, 07:40

Горната камара на швейцарския парламент e отхвърлиla отпускането на финансова помощ за Украйна в размер на 5 млрд. швейцарски франка (10, 24 млрд. лева). Причината за това е, че планът нарушава лимитите за заеми в страната, пише Reuters.
С 28 гласа "за" срещу 15 "против" депутатите са отхвърлили пакета от помощи от 15 милиарда, който също включва 10,1 милиарда допълнително финансиране за въоръжените сили на Швейцария.
"Поражението на плана беше очаквано през последните седмици, като десните депутати бяха против. Те твърдяха, че пакетът нарушава така наречената "дългова спирачка" на Швейцария и го отхвърлиха две седмици преди швейцарското правителство да проведе среща на високо ниво, целяща да помогне за установяването на мир в Украйна", отбелязва британската медия.  
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Главнокомандващият норвежката армия: НАТО има две-три години, за да се подготви за война с Русия

04.06.2024, 07:34

Главнокомандващият на норвежката армия генерал Ейрик Кристоферсен е уверен, че НАТО има две до три години, за да се подготви за момента, в който Русия си възвърне способността да участва в конвенционална война, съобщава Bloomberg.
Агенцията отбелязва, че периодът е значително по-кратък от този, представен в оценките на редица западни официални лица, направени в хода на дискусиите на Алианса за военното натрупване на Русия и способността й да възстанови силата си.
"В един момент някой каза, че това ще отнеме 10 години, но мисля, че се върнахме към по-кратък период поради индустриалната база, която сега е в Русия“, подчерта Кристоферсен.
"Това ще отнеме известно време, което ни дава прозорец през следващите две до три години да възстановим силите си, да възстановим доставките си, докато подкрепяме Украйна“, обясни генералът, отбелязвайки публичната позиция на руския президент Владимир Путин, съгласно която Москва няма намерения да воюва с НАТО.
Норвежкият парламент е готов да одобри план за почти удвояване на разходите за отбрана през следващите 12 години, за да се адаптира към заплахите от Руската федерация. Акцентът ще бъде поставен върху способностите за военноморска и противовъздушна отбрана на страната.
Норвегия има за цел да постигне целта си за разходи за НАТО в размер на 2% от брутния вътрешен продукт още през 2024 година, докато нивото от 2,7% от БВП за армията се очаква да бъде достигнато до 2030 година.
"Сега виждам прозорец, в който можем да приложим изискванията, договорени от НАТО, новата командна структура, новите структури на силите, новите регионални планове. Така че можем да приложим тези планове и тези решения през следващите години, но трябва да ускорим... Трябва да го направим след две-три години, за да сме сигурни, че сме готови за всичко, което може да се случи“, обобщи Кристоферсен.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Семейство Коен и съветската програма за спящи агенти

04.06.2024, 07:05

Тя е родена в САЩ и се казва Лона Коен, но в историята остава като един от легендарните руски агенти, макар и още по време на първата мисия да е готова да се провали в своята работа като куриер. До края на своята кариера, тя и нейният съпруг ще бъдат нещо подобно на кралски особи в Москва. Тяхната задача през последните няколко години е да тренират новото поколение руски спящи агенти, които да се внедрят в САЩ. Само няколко седмици след пускането на атомните бомби в Япония през 1945 г. Лона Коен пристига в Манхатан и оставя специален знак върху сграда с тебешир, за да може да установи контакт и да посочи, че се е върнала от спешна мисия в Ню Мексико.
Лона е на 29 години и може да се смята за атомният шпионин на СССР. Тя заема мястото на своя съпруг Морис, който е извикан да се бие на фронта по време на Втората Световна война. На нея и харесва идеята за влизане в най-различни роли. Има опит като аматьор в театъра, но не успява да достигне до професионалното ниво, защото често забравя репликите си. Вместо това получава една от най-опасните роли в света – на агент, който трябва да пренесе много важна информация.......Прочети още

 

 

Германия пусна на вода бойната фрегата F126 в балтийското пристанище Волгаст

03.06.2024, 21:09

"Около шест месеца след началото на строителството, килът на първата от четирите фрегати клас F126 е положен във Волгаст. Тя ще носи красивото име на моята родна федерална провинция- Долна Саксония и ще заема важно място за дейността на Бундесвера". Това е заявил федералният министър на отбраната Борис Писториус, предава Süddeutsche Zeitung.
"Германското правителство иска да придобие още две бойни фрегати от клас F126 при условие, че парламентът одобри тези покупки", е допълнил Борис Писториус.
Говорейки в балтийското пристанище Волгаст на церемония по спускането на вода на първата от четирите фрегати F126, Писториус е заявил, че е постигнал споразумение с финансовото министерство да представи проектобюджет на парламента за закупуването на два допълнителни военни кораба.
"Фрегатите F126 са ключови за отбранителната стратегия на канцлера Олаф Шолц, наречена "Морска промяна", и Германия се нуждае от общо шест фрегати от този тип", е посочил още Писториус.
"Тази фрегата е разработена, за да играе своята роля в нашата колективна отбрана и е от решаващо значение за надеждно възпиране, особено за защитата на нашия северен фланг", е посочил Писториус в разговор с журналисти на церемония в балтийското пристанище Волгаст. - (видео)
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Италия планира да изпрати в Украйна втора система за ПВО SAMP/T

03.06.2024, 21:05

Италия вероятно ще изпрати друга система за противовъздушна отбрана SAMP/T в Украйна, пише Reuters, позовавайки се на неназован източник, запознат с въпроса.
SAMP/T е френско-италианска система за противовъздушна отбрана, известна още като MAMBA, тя може да проследява десетки цели, да прихваща 10 цели наведнъж и е единствената произведена в Европа система, която може да прихваща балистични ракети, пише британската агенция.
Рим и Париж съвместно доставиха първата система за противовъздушна отбрана на Украйна през 2023 г., но през последните месеци Украйна многократно призова партньорите си да предоставят повече помощ на украинската противовъздушна отбрана, която е изправена пред порой от руски атаки срещу градове и енергийна инфраструктура.

 

Германската компания "Райнметал" ще построи завод за боеприпаси в Литва

03.06.2024, 20:18

Германският оръжеен гигант "Райнметал" (Rheinmetall) е подписал споразумение за изграждане на нов завод за боеприпаси в Литва, съобщиха властите в балтийската държава, предаде ДПА.
Министърът на икономиката Аушрине Армонайте заяви, че "Райнметал"  ще инвестира повече от 180 млн. евро в новия завод, който се очаква да произвежда 155-милиметрови артилерийски снаряди. В новия завод ще бъдат създадени най-малко 150 работни места.
Армонайте описва споразумението като "изключително важна стъпка към задоволяване на непосредствените нужди на Литва в областта на отбраната и сигурността“. Тя добави: "То ще ни помогне да си осигурим непрекъснат достъп до основни оръжия и боеприпаси.“
Местоположението на завода ще бъде обявено през следващите седмици. Не бяха дадени подробности относно възможната дата за започване на изграждането му.
През март "Райнметал" потвърди плановете си за изграждане на завод в Литва, която е член на Европейския съюз и НАТО. В средата на април беше подписано писмо за намерения с правителството във Вилнюс, преди литовският парламент да приеме няколко законопроекта за насърчаване на инвестициите в отбраната на страната.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Каролин Галактерос: НАТО играе на руска рулетка

03.06.2024, 17:13

Какво искаме? Истинска челна война с Русия ли искаме? От името на американците ли искаме да го направим? С тях ли искаме да го направим? Осъзнаваме ли какво означава това? С какво ни заплашва Русия, отвъд онова, което ни казват?

Руснаците казаха, че нямат никакво намерение да превземат нито Полша, нито балтийските страни, нито да атакуват НАТО и т.н. Но продължава този наратив, който оправдава нашата ескалация по темата “ако Русия спечели, Европа е в опасност, в жизена опасност”. Сега дори изричат думата “жизнена”, “екзистенциална”! Също като руснаците казват “екзистенциална”. Следователно конструираме враг, консолидираме врага напълно безразсъдно, напълно безотговорно, защото явно колкото повече го правим, толкова по-невъзможна става вербалната деескалация, а също и деескалацията на позициите и възобновяването на диалога..........Прочети още

 

Германия е домакин на учения на ВВС на НАТО, които ще продължат до 14 юни

03.06.2024, 13:00

Около 60 изтребителя и други бойни самолети ще участват в тактически учения на военновъздушните сили на НАТО, които започват днес във военновъздушна база в Германия, предаде ДПА.
В маневрите „Тайгър мийт“ (Tiger Meet) в Ягел, в северната провинция Шлезвиг-Холщайн, ще се включат около 1100 военнослужещи от 11 държави от НАТО, а също от Австрия и Швейцария. Ученията ще продължат до 14 юни.
Целта на учението е засилване на сътрудничеството с партньорските държави и обмени авиационен и технически опит, съобщиха германските въоръжени сили. Бундесверът отбеляза, че всеки ден страната домакин ще задава сценарий, който постепенно ще се усложнява.
Маневрите в Ягел са едни от най-големите учения за общи въздушни бойни операции в Европа и осигуряват особено ценен опит за участващите екипажи, подчертаха военните.
Източник: bta.bg

 

Операция Фокус – как Израел извади от строя ВВС на Арабския свят?

03.06.2024, 07:31

След като Израел се озова отново в новините, демонстрирайки за пореден път много активна военна стратегия и възможност за бързо нападение, решихме да обърнем внимание на пълната им история от конфликти, които в един момент могат да наричат защитни мерки, а в друг директна офанзива.
В месеците на 1967 г. и подготовката за популярната 6-дневна война, можем да открием, че страната не се намира в най-доброто възможно състояние, впрочем не се намира в никакво, особено след като страни като Египет, Йордания, Сирия и Ирак са на мнение, че съществуването на такава държава е доста сериозен конфликт.
Географски погледнато, Израел не се намира в най-добрата възможна позиция, а за жалост има един много сериозен и основен опонент – Египет......Прочети още

 

„Московски ведомости“ за руския лагер при Девня по време на руско-турската война от 1828-1829 година

03.06.2024, 07:26

„Московски ведомости“ (27 февруари 1829 г.) публикува писмо на руския офицер - кн. Д. до А. Х. Б. за състоянието на руската армия на десния бряг на река Дунав. В него се съдържат интересни данни за лагера на руската армия при Девня (Река Девня) през зимата на 1828-1829 г. Изграждайки зимен лагер до каменния мост над река Девня руските части разграбват близкото село Девня, напуснатото от своите жители по заповед на турските власти.
„Връщайки се от Правод (Провадия), тръгнах за Девно (Девня). Само десет казаци ме съпътстваха, и макар Шуменският, Арнаутларският и Козлуджанският път да се събират в тези места, не срещнах ни най-малки следи от неприятеля, който според слуховете, уморен от кампанията, разхвърлян по селата между Айдос (Айтос) и Шумла (Шумен), заобиколен от снегове, търпящ нужда както от продоволствие за хората, така и за изхранването на конете, обременен с множество болни, е твърде щастлив, че го оставят на мира.
В Девно, както ви е известно, е лагерът на казашкия полк, два редута край мелниците, а третият е започнат след мен. Шест роти са разположени в единия редут и две в другия. Да не говоря също така за укрепленията, които са отлично отделени .........Прочети още (pdf формат)

 

Подводници на ВМФ на СССР, потопени в крайбрежните води на България.

03.06.2024, 07:19

В научните среди, темата за загиналите по време на войната, в крайбрежните води на България, съветски подводници, е изучена достатъчно подробно, но за неискушения средностатистически читател, тя е относително непозната, а както е добре известно, именно отсъствието на широко-достъпна и обективно достоверна информация, е най-добрата почва за широко разпространение на лъжливи слухове, неверни утвърждения и откровени спекулации. Независимо, че от събитията на Втората Световна война, вече ни делят много десетилетия, тази тема продължава да е актуална, а чувствителността към нея, както от руска, така и от българска страна, остава висока. Противниците на българо-руската дружба и от двете страни, активно използват откровени лъжи, неистини, полуистини и премълчани истини за нея. Поради това, статията се публикува както на български, така и на руски, с минимални разлики, неизбежни при превода. Авторът се надява, че предоставената на читателя информация ще допринесе за сближаването на двата братски народа и ще противодейства на тези, които търсят начини да разделят и насъскват един срещу друг руснаци и българи.......Прочети още

 

Исторически календар

03.06.2024, 07:15

На 3 юни 1915 г. в София е роден Михаил Георгиев Григоров. През 1935 г. завършва курс по безмоторно летене в Божурище. Кандидатства във Военното училище, но не е приет и завършва Школата за запасни офицери със звание фелфебел-школник. През 1938 г. постъпва във Въздушната школа в Казанлък за летци-пилоти. Усъвършенства обучението си в Изтребителната школа в Карлово през 1939 г. Преминава подготовка за инструктор в юнкерския учебен орляк на летище Враждебна. От 1940 г. е включен в групата за подготовка на самолет Месершмит-109Е. В периода на обучение е приравнен към 59-и випуск на Военното на Негово Величество училище и му е присвоено офицерско звание подпоручик. Започва службата си в 6-и изтребителен полк. В началото на Втората световна война в периода 1941 – 1942 г. е включен в Черноморската охрана на летище Сарафово.
На 1 август 1943 г. е първото нахлуване на съюзническите бомбардировачи в България. Михаил Григоров носи бойно дежурство и излита за противодействие срещу тях. На 14 ноември 1943 г. във въздушен бой над Скопие сваля американски изтребител П-38 „Лайтнинг“. На 24 ноември 1943 г. поврежда четиримоторен бомбардировач Б-24 „Либърейтър“. Прострелян в двигателя, прекратява боя и успешно се приземява. На 30 март 1944 г. в състав на група сваля четиримоторен бомбардировач Б-17 „Фортрес“. Общо провежда 9 въздушни боя в 11 бойни полета. Участва във втората фаза на войната. След нея завършва курс за управление на самолет Як-9М. Командир на полк в Карлово, заместник-командир на изтребителна авиодивизия, инструктор по техника на пилотиране. През 1950 г. извършва първия нощен полет с изтребител. Началник на ГКП-ИА (Главен команден пункт на изтребителната авиация). През 1955 г. се пенсионира и започва работа като инспектор по техника на пилотиране в ДОСО.
Една от най-колоритните, даровити и културни личности в българската авиация за всички времена. Владее английски, руски, немски, италиански, арабски, френски език. Рисува, пише и изобретява неизобретяемото, както сам казва. Полковник от запаса на ВВС, починал в София.
***********
Марш на летците
Тревожно сирените вият –
Излитаме ние без страх!!
Родино, за теб ще се бием
И гинем пред родния праг!
Нагоре!... Нагоре!... Нагоре!...
И денем и нощем летим!
Врага ни в бой ще съборим! –
Над тебе, родино, ще бдим!...
Небето ти родно ще браним
И денем, и нощем със стръв!
Родино, не ще те посрамим –
Дори да останем без кръв!...
Нагоре!... Нагоре!... Нагоре!...
В небето ни родно летим!
Неистово вият мотори!
Въздушният враг ще сломим!...
НА-ГО-РЕ!... НА-ГО-РЕ!... НА-ГО-РЕ!...
В небето моторът гребе!
Въздушният враг ще прогоним
Далече от родно небе!...
ДАЛЕЧЕ... ОТ РОДНО НЕБЕ!...
Автор: Михаил Григоров - летец-изтребител

На 3 юни 1919 г. в Гюмюрджина е роден Евгени Георгиев Тончев.
През 1942г. завършва Военното на Негово Величество училище (ВНВУ) с чин подпоручик, летец- пилот. По време на обучението си през 1941 г. е изпратен на специализация в гр. Казерта, Италия. След завършване на училището е разпределен във Въздушния разузнавателен полк на летище Горна Оряховица.
През есента на 1943г. подпоручик Тончев е изпратен на обучение в Изтребителната школа в Долна Митрополия. От 1944 г. преминава на служба в 6-и изтребителен полк в състава на 3-ти изтребителен орляк.
По време на Втората св. война участва във въздушните боеве в защита на българското въздушно пространство от англо-американските бомбардировки. На 18 май 1944 г. със самолет Месершмит-109Г-2 сваля един четиримоторен бомбардировач В-24Н „Либърейтър“, а на 23 юни поврежда още един. В завързалия се въздушен бой с изтребителите на противника снаряд попада в бронираното стъкло на пилотската кабина. Парчета от разбитото стъкло повреждат зрението му и той е принуден да напусне полесражението.
След като се възстановява, продължава участието си във въздушните сражения до края на войната. От 1945 г. е старши инструктор в Изтребителния полк. Уволнен е от армията през 1946 г. Умира на 29 февруари 1979 г.
Пронизаното стъкло от Месершмита на Евгени Тончев е представено във вътрешната експозиция на Музея на авиацията. В нея могат да се видят орденът „ За храброст” за участието му във Втората световна война, и негови лични вещи - албумът на 61-ви випуск на ВНВУ, табакера, запалка и други.

 

Корабен състав на ВМФ на Русия към 01.06.2024 г.

03.06.2024, 07:10
 

 

Мащабно военно учение ще проведат Япония, Южна Корея и САЩ

02.06.2024, 22:05

Министрите на отбраната на Япония, Южна Корея и САЩ Минору Кихара, Шин Уон-сик и Лойд Остин се съгласиха да „институционализират тристранното сътрудничество в областта на отбраната“, включително провеждането на тристранни военни учения през лятото. Това съобщи японското министерство на отбраната след срещата им в кулоарите на форума Шангри-Ла диалог в Сингапур.
„Те се съгласиха да институционализират тристранното сътрудничество в областта на сигурността, включително политически консултации на високо ниво, обмен на информация, тристранни учения и сътрудничество в областта на отбранителния обмен чрез разработване на рамка за тристранно сътрудничество“, се казва в изявление на отдела.
По-специално, страните се споразумяха да проведат тристранни маневри през лятото, както и тристранни щабни учения за обсъждане на въпроси на регионалната сигурност. Упражнението ще се казва Freedome Edge. Не се съобщават подробности относно броя на участниците в ученията и техниката, която ще участва.
Значението на сътрудничеството в този формат беше обяснено от японското министерство на отбраната като „все по-сложна ситуация на сигурността“, включително на Корейския полуостров.
Източник: tass.ru

 

Военните моряци почетоха загиналите за България

02.06.2024, 21:10

На 2 юни 2024 г. в град Варна се проведе военен ритуал по повод тържественото отбелязване на Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България и 148-та годишнина от смъртта на поета-революционер, съобщават от ВМС.
В ритуала пред паметника на Христо Ботев в Морската градина на Варна участваха Представителният духов оркестър на Военноморските сили, почетен караул от Военноморска база Варна и венценосци от военно формирование 38010.
Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на военните моряци.
Заупокойна молитва в памет на загиналите за България отслужиха свещеници от Варненска и Великопреславска Света митрополия.
Венци и цветя на признателност бяха положени от областният управител, кметът на Община Варна, Военноморските сили, Общинският съвет, държавни институции, политически партии, неправителствени организации, учебни заведения, много граждани и гости на града.

 

Военнослужещи от Сухопътни войски бяха на Околчица

02.06.2024, 21:07

Традиционно на връх Околчица, днес, 2 юни се проведе Всенародно поклонение пред живота и делото на великия революционер и свидно чедо на майка България Христо Ботев.
На ритуалът присъстваха министър-председателят Димитър Главчев, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, командирът на 3-то бригадно командване полковник Кирил Спаневиков, командирът на 10 механизиран батальон подполковник Симеон Гаджев, военнослужещи от Сухопътни войски, политици, общественици, представители на държавната и местна власт, както и стотици граждани, съобщава КСВ.

 

Акварели на лейтенант Хенри Клифърд от Девня от времето на Кримската война

02.06.2024, 20:48

След дебаркирането си във Варна в края на май - началото на юни 1854 г. (по време на Кримската война, 1853-1856 г.) английската армия избира за свои лагери околностите на Варна и близките села Буюк Аладън (Страшимирово) и Девня (Река Девня).
От 5 юни до 27 юли 1854 г. при Девня (Река Девня) лагерува английската Лека дивизия (Light Division) (командвана от генерал-лейтенант Джордж Браун) и части от леката (Light Brigade) и тежка (Heavy Brigade) кавалерия (командвани от генерал-майор лорд Кардиган и бригаден генерал Скарлет, под общото командване на генерал-лейтенант лорд Лукан).
В лагера при Девня лейтенант Хенри Клифърд (Henry Hugh Clifford) [1] рисува три от своите акварели.
Акварелът: „Omer Pasha, Commander-in-Chief of the Turkish Army at the head of the English Cavalry” (Омер паша, главнокомандващ на турската армия, начело на английската кавалерия) представя прегледа на английската лека кавалерия от главнокомандващия османската (Дунавска) армия мушир Омер Лютфи паша [2].
На 3 юли 1854 г. на път от Силистра за Варна, за среща с командването на английските и френски войски, Омер паша посещава лагера на английската армия при Девня и прави преглед на Леката дивизия и на части от леката кавалерия [3]. ...
Пълния текст на тази статия на Анастас АНГЕЛОВ (в PDF-формат) можете да прочетете тук.

 

Германска експертка по отбраната призова армията да свика 900 000 запасняци

02.06.2024, 08:39

Председателката на Комисията по отбрана в германския парламент Мари-Агнес Щрак-Цимерман призова за мобилизирането на 900 000 германски военнослужещи от запаса в контекта на войнствената нагласа на Русия под ръководството на президента Владимир Путин, предаде ДПА.
„Путин обучава хората си за война и ги държи на разположение срещу Запада. Ето защо трябва да сме способни да се защитим възможно най-бързо“, каза вчера пред германското издание „Фюнке“  Щрак-Цимерман от либералната Свободна демократическа партия (СДП), по-малък партньор в управляващата германска коалиция.
Руската промишленост е фокусирана върху производство на оръжия, каза експертката по отбрана. „Отпечатват се учебници, в които Германия е представена като държава агресор. Децата в начална училищна възраст преминават военно обучение. Всичко това е плашещо“, добави тя.
Щрак-Цимерман призова Бундесвера да „прати повиквателни на около 900 000-те хиляди резервисти, с които са на разположение“ в германската армия.
За да се случи това, военните първо трябва да свика тези, които отговарят на условията, каза още тя и посочи, че въоръжените сили са спрели да водят отчет на онези, които са напуснали активна военна служба преди десетилетия.
„Ако можем да наемем само половината от запасняците със съответния им опит, това ще бъде от невероятна полза“, отбеляза Щрак-Цимерман.
Председателят на германската асоциация на военнослужещите от запаса Патрик Зенсбург преди няколко седмици отправи подобно предложение, като поиска системен отчет на здравословното състояние и боеспособността на всички бивши военни от Бундесвера, за да бъдат включени в структурите на националната отбрана и постепенно да бъдат обучени наново.
В Германия в запас се водят всички бивши военнослужещи, както и войници, които са служили за по-дълъг период от време.
Миналите през въоръжените сили на бившата ГДР, които никога не са се присъединявали към Бундесвера след обединението на Германия през 1990 г., обаче не са включени в списъците на резервистите.
След началото на войната на Русия в Украйна преди повече от две години Германия започна да увеличава разходите си за отбрана, за да запълни „големия недостиг“ – според германските лидери – във военния капацитет на страната.
Малко след като Русия предприе пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г., германското правителство за първи път от десетилетия реши да отделя 2% от БВП за отбрана, което е дългогодишна цел на НАТО, и обяви специален фонд за набиране на 100 млрд. евро с това предназначение.
Германската социалдемократическа партия на канцлера Олаф Шолц е тази, която най-активно подкрепя увеличаването на разходите за отбрана, като превърна това в основна част от кампанията си за изборите за Европейски парламент.
Щрак-Цимерман води предизборната кампания на АЛДЕ – европейската либерална група, в която членува СДП, преди изборите на 6-9 юни.
Източник: bta.bg

 

Пекин винаги е бил ангажиран отговорно с мира за разлика от някои страни, които доставят оръжия, обяви китайският министър на отбраната в Сингапур

02.06.2024, 07:26

Пекин винаги е бил ангажиран със запазването на мира с подобаващата за целта отговорност за разлика от някои страни, които доставят оръжия, обяви вчера китайският военен министър Дун Цзюн по време на речта си на 21-вата конференция за сигурност "Диалог Шангри-Ла" в Сингапур, предаде Ройтерс.
Той допълни, че Китай упражнява строг контрол върху военния си и гражданския си износ. Дун Цзюн е един от водещите оратори на форума.
"Китайската ядрена политика е възможно най-стабилната, като е постоянна и предвидима. Що се отнася до глобалната сигурност, китайските въоръжени сили са поели инициативата да понесат повече отговорности, да участват активно в опазването на мира, както и в борбата с тероризма", каза още военният министър.
"Тук, в Азиатско-тихоокеанския регион, хората са независими и разчитат на себе си. Те са "отблъснати" от опитите да бъдат въвлечени в конфронтации и желаят да живеят в един равнопоставен и многополюсен свят. Всяка една държава в Азиатско-тихоокеанския регион трябва да осигури развитие и стабилност", допълни Дун Цзю.
Той подчерта, че Китай е отворен за още по-активно военноморско сътрудничество и обмен с армиите на други държави, които да се градят върху взаимно доверие и многообхватна дейност.
Според него настоящата ситуация в Южнокитайско море като цяло е стабилна, но някои страни са нарушили двустранни споразумения, както и собствените си ангажименти, като съзнателно провокират инциденти и създават погрешни представи.
"Надявам се, че определени държави ще осъзнаят ясно къде има външни интереси, ще се върнат на правилния път на диалога и ще работят поотделно с други страни от региона, за да превърнат Южнокитайско море в море на мира", обяви той, като добави, че Пекин е отдаден на мисията за мирно приобщаване на Тайван, но тази възможност е подкопавана от чужди сили и от "сепаратисти".
"Ние ще предприемем решителни действия да ограничим независимостта на Тайван и да гарантираме, че заговорът никога няма да успее", заяви Дун в Сингапур.
По-рано агенциите предадоха, че пристигналият на конференцията "Диалог Шангри-Ла" президент на Украйна Володимир Зеленски планира среща с китайския военен министър, за да убеди Пекин да изпрати свой представител на мирната конференция за Украйна в Швейцария в средата на този месец.
Източник: https://www.bta.bg/

 

На този ден

02.06.2024, 07:00

На 2 юни 1951 година е сформиран 18-и дивизион кораби със спомагателно назначение. Най-старото поделение на Военноморска база Варна осигурява бойните кораби и бреговите поделения на флота, подпомага учения на Военновъздушните сили и на Сухопътните войски, води борба с корабни и брегови пожари. Водолазните групи съдействат и спасяват бедстващи екипажи на военни и търговски кораби по всяко време на денонощието в близки и далечни акватории.
През годините в дивизиона са усвоени много и специфични военни кораби, сред които са спасителният кораб „Юпитер“, военният транспорт „Старшина I степен Димитър А. Димитров“, кораб-станцията за размагнитване „Капитан I ранг Димитър Добрев“, спасителният кораб „Протео“, портовият буксир „Христо Ботев“ и др.

 

 

Италия е против ползване на нейни оръжия за удари на руска територия

01.06.2024, 21:45

Италианският външен министър Антонио Таяни заяви днес, че се противопоставя на възможността Украйна да използва италиански оръжия за нанасяне на удари в Русия, като предупреди да не се вземат „импулсивни“ решения по този въпрос, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Няколко държави от НАТО подкрепят евентуалното използване на оръжия, доставени на Украйна от западни държави, за извършване на нападения на руска територия, но Италия, която е сред основателите на алианса, остава против.
„Това е много деликатен момент, не трябва да правим погрешни стъпки“ и трябва да избягваме „всякакви импулсивни мерки или декларации“, заяви Таяни по време на посещение в Рапало, Северозападна Италия, съобщиха италианските агенции АДЖИ и АНСА.
„Дори САЩ не са разрешили безразборното използване на оръжията си, а само нанасянето на удари по базите, от която излитат дроновете. Те също са много предпазливи", добави министърът, цитиран от агенция АДЖИ.
Таяни добави също, че Италия е готова „през следващите седмици“ отново да изпрати помощ на Украйна.
Той повтори обаче, че „ние няма да изпратим нито един италиански войник да се бие в Украйна, защото не сме във война с Русия“, цитиран от италианската агенция АДЖИ.
Германия обяви вчера, че е разрешила на Украйна да обстрелва с германски оръжия цели в Русия.
Ден по-рано САЩ обявиха, че частично са отменили ограниченията си, за да позволят на Украйна да защити Харковска област, която граничи с Русия.
Според американски служители тази промяна от страна на Вашингтон е в отговор на многократните бомбардировки от страна на руските сили на Харков, втория по големина град в Украйна.
Киев съобщи днес, че през изминалата нощ Русия е изстреляла повече от сто ракети и безпилотни самолети по територията на Украйна, насочени към енергийни обекти в цялата страна.
Източник: https://fakti.bg/

 

ISW: Руските сили напредват на Донецкото направление и в района на Красногоровка

01.06.2024, 20:14

Руските напредват в района на Донецк близо до Авдеевка и в Красногоровка, западно от Донецк. Това се посочва в поредния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).
На 31 май руските войски имат известен напредък в източните покрайнини на Волчанск.
Руският министър на отбраната Андрий Белоусов заяви, че руските войски са принудили украинските сили да отстъпят на 8-9 км в северната част на Харковска област през май, което съответства на най-далечното руско настъпление край Липцев, според оценките на ISW.
На 31 май руските войски продължават настъплението си по линията Купянск-Сватово-Кременна, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.
Руските сили продължават настъпателните си действия:
 - на североизток от Купянск в района на Синковка;
 - източно от Купянск в района на Петропавловка;
 - северозападно от Сватово в района на Степная Новоселовка, Ивановка, Берестовое;
 - западно от Сватово в близост до Мясожаровка и Андреевка;
 - югозападно от Сватово, близо до Дружелюбовка и Новогоровка;
 - северозападно от Кременная, близо до Макеевка;
 - западно от Кременная, близо до Терновка;
 - южно от Кременная близо до Диброва и Серебрянска гора.
На 31 май представител на украинска бригада, действаща на направление Купянск, е заявил, че руските сили са засилили опитите си да открият слаби места в украинската отбрана, но това засилване е довело само до големи загуби на руска техника и жива сила.
На 31 май руските войски продължават настъплението си в района на Часов Яр, но в този участък няма потвърдени промени на фронтовата линия.
Сраженията продължават:
 - североизточно от Часов Яр, близо до Богдановка;
 - северно от Часов Яр близо до Калиновка;
 - на изток от Часов Яр близо до Ивановское;
 - източно от Часов Яр;
 - югоизточно от Андреевка и Клещеевка.
Руските сили наскоро напреднаха край Авдеевка на фона на продължаващите руски офанзивни операции в района.
Публикуваните на 31 май геолокационни кадри показват, че руските сили наскоро са напреднали югоизточно от Новоалександровка (северозападно от Авдеевка).
Сраженията продължават:
 - северозападно от Авдеевка в района на Калиновое, Новоалександровка, Очеретино, Сокил, Евгениевка, Прогрес, Новоселовка Първа;
 - западно от Авдеевка, близо до Яснобродивка, Нетальово, Уманск;
 - югозападно от Авдеевка, близо до Невелское.
Наскоро руските сили са напреднали западно от Донецк на фона на продължаващите руски офанзивни операции в района.
На кадри от геолокацията, публикувани на 30 май, се вижда как нападателите напредват към сградата на градския съвет в центъра на Красногоровка (западно от Донецк).
Сраженията продължават западно от Донецк в района на Красногоровка и Георгиевка и югозападно от Донецк в района на Новомихайловка, Константиновка, Парасковейка и Водяное.
На 31 май продължават позиционните боеве край границата на Донецка и Запорожка област.
Позиционните боеве продължиха край Старомайорское и Урожайное (и двете южно от Велика Новоселска).
Руските войски продължават наземните атаки в западната част на Запорожка област, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.
На 30 и 31 май руските войски щурмуват в района на Работино, Вербовое (източно от Работино), Малая Токмачка, Малий Шчербаков (северозападно от Работино) и Новоандреевка (северозападно от Работино).
На 30 и 31 май руските войски продължават настъплението си в източната (левобрежна) Херсонска област в района на Кринок и в делтата на Днепър в района на остров Нестрига, но няма потвърдени промени във фронтовата линия.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Започна тактическото учение „Рапира 24”, което е част от „Тракийски воин 24“

01.06.2024, 19:28

На учебен полигон „Корен” започна тактическото учение „Рапира 24” на военнослужещите от противотанковия дивизион от състава на 4-ти артилерийски полк. Бяха изпълнени тактическите действия, задачи по поразяване и унищожаване на танкове и бронирани цели, съобщава КСВ.
Учението е част от най-голямото учение на Сухопътните войски „Тракийски воин 24” и ще продължи до 2 юни.
Темата на учението е „Участие на дивизиона като противотанков резерв на Сухопътния компонент в отбранителната операция, в национален и коалиционен формат”.
Целите стоящи за изпълнение пред личния състав са повишаване на практическите навици, полевата натренираност и тактическите способности за организиране и осигуряване на бойните действия, непрекъснатото управление на формированията и усъвършенстване на притежаваните способности от щаба на дивизиона за организиране бойните действия на местността.
В учението участват до 140 военнослужещи и до 50 единици техника.

 

"Тракийски воин 24” минава на тактическото учение с бойна стрелба „Ответен удар”

01.06.2024, 14:09

Завършиха тактическите учения на разузнавателната рота, ротата за комуникационна и информационна поддръжка от щабния батальон и на ротата за хоризонтални конструкции от батальона за защита на силите от 2-ра механизирана бригада на учебен полигон „Корен”, които са част от тактическо учение „Тракийски воин 24”, съобщава КСВ.
Следващ етап от „Тракийски воин 24” е тактическото учение с бойна стрелба „Ответен удар”, което ще се проведе  за времето от 1 до 3 юни с формированията на 2-ра механизирана бригада. Провеждащ „Ответен удар 24“ е командирът на бригадата бригаден генерал Мирослав Костадинов.
Активно пълно обеззаразяване извърши рота за специална и санитарна обработка от 59-ти батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология по време на „Тракийски воин 24”
На 4 юни ще се състои Ден за демонстриране на способности.

 

НАТО се стреми да установи военната си подкрепа за Украйна на дългосрочна основа, на минимално ниво от 40 млрд. евро годишно, каза Столтенберг

01.06.2024, 08:28

НАТО се стреми да установи военната си подкрепа за Украйна на дългосрочна основа, на минимално ниво от 40 млрд. евро годишно, "толкова дълго, колкото е необходимо". Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред репортери в петък, че е направил това предложение на неофициална среща на външните министри на Алианса, състояла се в Прага, предаде Франс прес.
"От руското нахлуване в Украйна през 2022 г. съюзниците са предоставили на Украйна военна помощ в размер на приблизително 40 млрд. евро годишно. Трябва да поддържаме поне това равнище на подкрепа всяка година, докато е необходимо", подчерта Столтенберг пред медиите в края на срещата.
Тъй като това беше неофициална среща, не бяха взети никакви решения, но "постигнахме значителен напредък" в няколко области", каза той.
НАТО също така иска да си възвърне контрола върху координацията на военната си помощ за Украйна, която досега се предоставяше от Съединените щати.
Столтенберг отбеляза, че "99% от военната помощ за Украйна идва от страните от НАТО. Така че има смисъл НАТО да играе по-голяма роля", обясни той.
Генералният секретар на Алианса също така омаловажи всякакъв риск от ескалация на отношенията с Русия след решението на Съединените щати да разрешат на украинците да нанасят удари на руска територия близо до Харковска област при определени условия с оръжия, доставени от САЩ.
Източник: bta.bg

 

Турция не иска НАТО да участва във войната в Украйна, заяви турският министър на външните работи

01.06.2024, 07:52

Турция не иска НАТО да участва във войната в Украйна, заяви турският министър на външните работи Хакан Фидан след неформално заседание на министрите на външните работи на страните от алианса, провело се в Прага, предаде Франс прес.
„Подкрепяме продължаването на помощта за Украйна и за способността на Украйна за разубеждаване, но ние не искаме НАТО да участва в тази война“, каза турският дипломат.
За Анкара подкрепата за Украйна с цел гарантиране на нейната териториална цялост и освобождаване на нейните територии е едно нещо, но замесването на НАТО във войната е друго нещо, допълни Фидан. Той предупреди, че заместването на алианса в конфликта рискува да доведе до регионално разширяване на този конфликт и до по-значими кризи“.
Турция, която е съседка на Русия и Украйна, успя да запази връзките и с Москва, и с Киев от началото на конфликта.
Позицията на Фидан дойде в момент, в който няколко страни от алианса, сред които и САЩ имат намерение да отговорят на засилването на руските удари по украинска територия, по-специално срещу цивилни цели.
Източник: bta.bg

 

Военен календар

01.06.2024, 07:37

На 1 юни 1840 година в с. Райковци, Великотърновско, е роден майор Райчо Николов (1840 – 1885).
По време на Кримската война (1853 – 1856) е чирак в Русе и едва 14-годишен преплува р. Дунав, за да предаде ценни сведения на руското командване в Гюргево. За този подвиг е награден със сребърен медал „За усърдие“ и приет да учи във Военно-занаятчийското училище в Санкт Петербург, Русия. Завършва 2-ри кадетски корпус в същия град (1859) и служи в Кексхолмския гренадирски полк. През 1866 г. по негово желание е назначен в Пограничната стража и остава на бесарабската граница до 1873 г.
Участва в Сръбско-турската (1876) и Руско-турската война (1877 – 1878). Става един от организаторите на Българското опълчение, отличил се като командир на рота в боевете на Шипка и при овладяването на Шейновския укрепен лагер.
След Освобождението служи в Източнорумелийската милиция и командва Пловдивската окръжна жандармерия. Взима активно участие в подготовката на Съединението (1885) и загива в деня на неговото провъзгласяване.
Награден е с руския орден „Света Анна“ III степен с мечове.

На 1 юни 1850 година избухва Видинското въстание. В началото на 1850 г. се формира въстаническа организация, която обхваща селата във Видинска, Белоградчишка, Кулска и Ломска околия.
Планът предвижда най-напред да бъде овладян Лом, който не е укрепен и няма голям гарнизон. В същото време селски отряди трябва да обсадят Видин и Белоградчик и да не позволят на техните гарнизони да излязат от крепостите. За военни ръководители са определени капитан Кръстьо за Ломско, Игнат за района на Белоградчик и Петко Маринов за Видинско.
Начело на общите въстанически действия застават Цоло Тодоров и Иван Кулин. Под ръководството на капитан Кръстьо към Лом настъпват 1000 лошо въоръжени селяни, които не успяват да превземат града и дават много жертви. Край Видин отрядът на Петко Маринов в състав от 3000 души е спрян и отблъснат от редовна турска войска на видинския гарнизон.
Кулминацията на селското въстание е обсадата на Белоградчик. Повече от 10 000 въстаници, въоръжени само с 200 пушки, обграждат града и в продължение на 10 дни го държат напълно изолиран. Пристигналата от Видин, Лом и други градове редовна и нередовна турска войска напада в тил Белоградчишкия отряд и го разбива. Въстаналите райони са подложени на жестоки репресии, в които са избити повече от 3000 българи.
Най-големият бунт в Северозападна България от първата половина на ХІХ в. предизвиква широк международен отзвук и принуждава Високата порта да предприеме конкретни действия за прилагане на аграрни реформи в този регион.

На 1 юни 1942 година в Гарнизонното стрелбище в София бе разстрелян от екзекуционна команда, генералът от артилерията Владимир Заимов.
Последните му думи са: "Умирам за България!" Те се сгромолясаха върху буржоазната върхушка със зашеметяваща сила на ураган и накараха не една и две задрямали съвести да си зададат Хамлетовия въпрос.
Някога знаменитият военен педагог полковник Борис Дрангов бе казал: "Няма две смърти, но без една не може!"
Своята смърт генерал Заимов превърна в унищожителна присъда на онези политикани, които привързаха България към хитлеристката колесница, на онези марионетки от монархическата клика, които побързаха да го изправят до стената за разстрел.
По закон, вещите на убития се предават на близките му. Командирът на екзекуционния взвод капитан Радев занася венчалната халка на съпругата на генерала, Анна Лалева Заимова. Тя запазва спокойствие и я връща с драматичните думи: "Беше ми нужна на ръката на живия човек!" Думи като куршуми, които разкъсват и последното чувство за цялост у капитана, думи които ярко доказват силата на духали достойнството на тази крехка жена...........Прочети още

 

1 юни: Преди 85 г. при ходови изпитания потъва британската подводница „Тетис”

01.06.2024, 07:29

На 1 юни 1939 г. британската подводница HMS Thetis (N25) (Тетис), построена от фирмата Cammell Laird в Беркенхенд край Ливърпул, излиза в морето за ходови изпитания със 103 души и потъва. Загиват 99 души. Извадена е и ремонтирана, под ново име Thunderbolt (Тъндърболт) и с нов екипаж патрулира в Атлантика и Средиземно море, докато изчезва завинаги на 14 март 1943 г. Това прави „Тетис” един от малкото военни съдове, с който са загинали два екипажа. - (видео)
Аварията
„Тетис” е построена за по-малко от година. Има 1590 тона водоизместимост в потопено състояние, дължината й е 84 м., въоръжена е с 10 торпедни тръби. Възлагат й се много надежди в обновяване на британския подводен флот и никой не очаква такъв трагичен край. В 10 часа на 1 юни подводницата с командир Оливър Накуин излиза в морето, посрещната от буксирния кораб „Гребекок”. На борда й се намира капитан 1 ранг Орам (командир на флотилията, в която трябвало да се включи „Тетис”), 53-членен екипаж, 20 представители на служби на Адмиралтейството в приемната комисия, 26 работници на корабостроителницата и 3 представители на фирми-контрагенти. Когато в 13:40 ч. „Тетис” започва да се потапя, подводничарите забелязват, че подводницата не иска да отива под водата. Нейната рубка още в продължение на един час остава на повърхността. Командирът на подводницата допуска, че потапянето не става поради липса на вода в носовите 6 торпедни апарати и изпраща в носовия отсек командира на минно-торпедната бойна част лейтенант Фредерик Уудс да провери дали тези апарати са запълнени. Лейтенантът педантично започва последователно да отвива контролните изпускателни кранове. След това отваря вътрешните капаци на торпедните тръби, за да ги огледа с електрическо фенерче, което влиза в програмата за изпитания. По неизвестни причини лостовете на капаците не са правилно наредени: №5 е последен във вертикалната подредба, след №4 и №6. Отвивайки изпускателния кран на торпедна тръба №5, от него не потича вода. После ще се окаже, че кранът всъщност остава завинтен поради неизчистен емайллак. По онова време още не е въведен предпазен механизъм, който да не допуска вътрешният и външният капак едновременно да се намират в отворено положение. Офицерът отваря вътрешния капак на 5-ия торпеден апарат, без да отчита, че гледа сигнализацията за затворен външен капак на №6, а външният на №5 всъщност е отворен и тръбата е пълна с вода. Тя нахлува с мощна струя, като спирането й се оказва невъзможно. Подводничарите затварят преградния люк между втори и трети отсек, но в 15 часа под тежестта на навлязлата вода подводницата потъва на дълбочина 49 м.
Борба за спасяване
В продължение на 4 часа подводничарите с индивидуални водолазни апарати се опитват да проникнат в носовата част, за да затворят капака на торпедната тръба и след това да изпомпят водата. Междувременно на „Гребекок” са обезпокоени, че „Тетис” не изплава и в 16 часа изпращат съобщение до Адмиралтейството. То обаче стига чак в 18:15 г., тъй като пощальонът спукал гума на велосипеда си. Ескадреният миноносец „Брейзън” и четирите спасителни кораба пристигат почти едновременно към 21 часа, точно преди залез. От „Гребенок” обаче не могат да посочат мястото на потъването, понеже нямат никакви навигационни прибори за определяне на координатите, а и подводницата не разполага със сигнален буй. След като не получават никаква помощ отвън, екипажът се заема да прехвърля водата. Заводските специалисти успяват да се справят чак рано сутринта и кърмата (задната част) на подводницата изплава. От нея чрез спасителната камера излизат капитан 1 ранг Орам и лейтенант Уудс, като за това съгласие е дал екипажът. Те разказват за тежкото положение на екипажа поради насищането на въздуха с въглероден диоксид. На помощ идва и корабът „Виджилънт”, а към обед пристигат и 6 ескадрени миноносеца тип „Трайбъл”, но на никой от тях няма опитни водолази и технически средства за оказване на помощ. От Беркенхенд пристига влекач с оборудване за кислородно-ацетиленово рязане. Спасителите искат да изрежат отвор в корпуса и през него да извлекат хората. Спасени са още двама души – моряк и заводски специалист. Появилите се вълни обаче започват да заливат стърчащата над водата кърма. Решено е кърмата да бъде повдигната още с обтягане на вързаното въже между „Виджилънт” и буксира. В 15:10 въжето се къса и кърмовата част на „Тетис”, повдигайки огромна вълна, се скрива под водата. Останалите 99 души са погребани живи. Сред тях са и двама водещи военноморски конструктори.
Анализ
В специализираната литература се правят опити за съпоставяне на тази катастрофа със станалата седмица преди това катастрофа с американската подводница SQUALUS (Скуалус), потънала на 73 м. дълбочина поради не сработил клапан за притока на въздух към дизеловите двигатели, но са спасени 33 души от 59-членния екипаж. Ситуациите обаче са коренно различни. Първо, „Тетис” е препълнена с хора (103 вместо 59), мнозина от които не са моряци и не умеят да боравят със спасителните комплекти „Дейвис”, а само след 4 часа атмосферата става непригодна за дишане. Второ, дори спасителните кораби да са пристигнали достатъчно бързо, те не се оборудвани за спасяване, освен това не са в състояние да осигурят в подводницата свеж въздух, тъй като с по-раншна заповед външните вентили за подаване на въздух са демонтирани. Политиката на британското адмиралтейство се заключава в евакуация със собствени сили, без да се разчита на помощ отвън, и поради това спасителите просто изчакват хората сами да се измъкнат от подводницата. Главният извод, който е направен от разследващата комисия под ръководството на адмирал Мартин Данбар-Несмит, се заключава в това, че досега никой не е обръщал внимание колко бързо расте концентрацията на въглеродния газ в затворения обем на подводницата. При концентрация 4% са затруднени мисловните процеси, при 10% се губи съзнание, а при 20% настъпва смърт. В „Тетис” последния праг е надминат преди да изтекат 24 часа. Инцидентът е последван от съдебно дело - една от вдовиците завежда иск за небрежност срещу корабостроителите, позволили блокирането на клапана. За нейно съжаление Адмиралтейството успешно противопоставя довода за обществения интерес от неразкриване на устройството на корпуса и машините на „Тетис”. Съдиите приемат този довод на доверие, без да го проучат.
Послеслов
„Тетис” е извлечена през септември 1939 г., извършен й е основен ремонт и отново е спусната на вода под името HMS Thunderbolt под командването на лейтенант Ричард Крауч. През следващите месеци тя бразди Атлантическия океан: през декември 1940 г. патрулира в Бискайския залив, като на 15 декември се сблъсква и потопява италианската подводница „Капитано Рафаеле Тарантини”. През декември 1942 г. оперира в Средиземноморието без особен успех. Извършва сполучлива мисия в района на Палермо на 2-3 януари 1943 г. с торпилирането на крайцера Ulpio Traiano и товарния кораб SS Viminale. След това „Тъндърболт” се прехвърля в района на Триполи. Thunderbolt потъва на 14 март 1943 г. някъде край Сицилия, където е открита и атакувана с дълбочинни бомби от италианската корвета Cicogna.

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}