Военна информация

Архив - от 1 до 15 юни

 

 

АК-12 2023 отива на фронта

15.06.2023, 22:16

Оръжейният концерн "Калашников" обяви, че новият 5.45 мм автомат АК-12М1 (6П70, обр. 2023 г) ще започне да постъпва във войските на фронта още тази година. Щурмовата карабина е модифицирана предишна версия на AK-12, която е преработена, като се вземат предвид желанията и отзивите на бойците от фронта. - Още за АК-12

 

Украйна ще получи още 14 танка “Леопард 2”от западни партньор

15.06.2023, 21:10

Украйна ще получи до края на 2024 г. още 14 бойни танка “Леопард 2”, сделката ще се финансира от Дания и Нидерландия, съобщи вестник “Ханделсблат”. Стойността на доставката е стотици милиони евро, но не се посочва конкретна сума, предаде Ройтерс.
Машините ще бъдат доставени и ремонтирани от “Райнметал груп”, съобщава агенцията.
Договорите за новата доставка вече са подписани и германското правителство участва, тъй като трябва да даде съгласието си за износ на тези бойни машини в трета страна.
Първите от новите танкове трябва да бъдат доставени на украинските въоръжени сили през януари следващата година, посочва “Ханделсблат”. До края на 2024 г. трябва да бъдат прехвърлени всичките 14 бойни машини, посочило пред вестника лице, запознато с процедурата. Дотогава “Райнметал” ще е обновил получени от запасите на различни държави потребители “Леопард 2А4”.
“Ханделсблат” припомня също така, че “Райнметал” иска да създаде свои производствени мощности в Украйна и по този начин компанията ще се превърне в ключов доставчик за украинската армия. В допълнение към “Леопард” 1 и 2 компанията ще доставя на Киев бойни машини на пехотата ”Мардер” и боеприпаси.
Русия отчита голямото значение на ролята на “Райнметал”, отбелязва “Ханделсблат”, и припомня, че бившият президент Дмитрий Медведев е заплашил планираните заводи с унищожение.
Източник: bta.bg

 

Отличиха с награди членовете на екипажа на „Св. Св. Кирил и Методий“

15.06.2023, 20:45

Награди от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВМС и началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ получиха членовете на екипажа на първия български военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, с бордови номер 421. По случай успешното първо плаване на НИК 421 до Антарктика и обратно, на официална церемония в Морското училище бяха отличени офицери, старшини, матроси и кадети, както и военни, и цивилни служители от флотската Алма матер, които са били пряко ангажирани с организацията и логистичното осигуряване на плаването до Ледения континент.
Командирът на кораба капитан ІІ ранг Николай Данаилов бе удостоен от министъра на отбраната с нагръден знак „За вярна служба под знамената“ - ІІ степен, старши помощник-командирът капитан ІІІ ранг Радко Муевски и началникът на техническия сектор капитан ІІІ ранг Стоил Попов - със същия знак, ІІІ степен. Трима души от екипажа получиха почетен плакет от началника на отбраната, а други трима - почетна монета на ВМС. Всички изброени награди бяха връчени от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.
Със заповед бе утвърден и статут на Значка на началника на Морското училище, с която бе удостоен целият екипаж на „Св. св. Кирил и Методий“. Участниците в историческото плаване до българската база на остров Ливингстън получиха и адмиралски грамоти от началника на ВВМУ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.
Капитан ІІ ранг Николай Данаилов благодари от името на наградените и от своя страна връчи на контраадмирал Михайлов и на флотилен адмирал Медникаров почетната монета на командира на НИК 421. Началникът на ВВМУ получи и два флага: личният му флаг, който се е развявал на стенгата на мачтата по време на прехода от Мар дел Плата до Ливинстън, както и флагът на Морското училище, който се е развявал при същия преход. Този преход премина под флага на флотилен адмирал Медникаров, който бе на борда в този труден момент от експедицията.
Източник: https://morskivestnik.com/

 

НАТО има няколко горещи теми за дискусии до срещата във Вилнюс

15.06.2023, 12:33

В началото на юли НАТО ще проведе своята годишна среща на върха в столицата на Литва Вилнюс, а някои от темите, които ще се обсъждат са наистина горещи. Организацията трябва да намери приемлива за всички кандидатура, която да замени Йенс Столтенберг, както и да реши какво ще прави с кандидатурата за членство на Украйна.
Според източници на Financial Times Йенс Столтенберг може да продължи да ръководи НАТО още известно време, въпреки че мандатът му отдавна изтече, защото страните от Алианса все още се затрудняват да му намерят наследник. Различни кандидатури се обсъждат публично или при закрити врата от месеци.
Столтенберг е начело на НАТО от 2014 година. През март 2022 година мандатът му беше удължен до септември 2023 година заради началото на войната в Украйна. Според източници на изданието той не гори от желание да продължи, но е "човек на дълга" и ако се наложи, ще остане на поста си, колкото е необходимо. Преди това Столтенберг се кандидатира и беше одобрен за гуверньор на Норвежката централна банка.
Много трудно може да се намери кандидатура, която да устройва всички 31 държави в НАТО в този момент, коментира още FT. Някои от членовете пък отбелязват, че той изпълнява отлично своите задължения и не виждат причина да го сменят при изострената геополитическа обстановка.
По традиция генералният секретар на НАТО винаги е европеец, а военното командване е поверено на САЩ. Обсъжданите наследници на Столтенберг в последните месеци са двама - датския премиер Мете Фредриксен и британския министър на отбраната Бен Уолъс. Но и за двамата няма ясно изразена подкрепа сред членовете.
Според източник на изданието Франция и Германия лобират за Фредриксен, която би била първата жена на този пост. Сред членовете се наслагва идеята, че начело на НАТО трябва да застане бивш или настоящ премиер или президент. САЩ обаче се колебаят относно датския премиер и не изразяват своята твърда подкрепа.
Темата за наследника на Столтенберг ще бъде една от обсъжданите по време на срещата на върха на организацията във Вилнюс в средата на юли. Но тя далеч няма да бъде най-горещата. В литовската столица НАТО ще трябва да реши какво ще прави с кандидатурата за членство на Украйна.
Столтенберг дава ясни сигнали, че Алиансът ще бъде по-конкретен от "отворените врати", които получи Киев през 2008 година. Президентът на Украйна Володимир Зеленски на няколко пъти заяви, че би присъствал на срещата, само ако НАТО има конкретни предложения към страната му. "Ако сега не ни виждате в НАТО, няма смисъл да говорим повече", коментира той пред германското издание Bild.
В момента в организацията се водят активни преговори по темата, коментират източници на CNN. Според тях съседните на Украйна държави настояват за пътна карта за страната, но в Западна и Южна Европа опасенията са, че това може да доведе до задълбочаване на конфликта с Русия,дори и Украйна да стане член след края на войната, ако Москва има останали териториални претенции. Страховете са, че Русия рано или късно отново ще нападне Украйна и тогава вече ще се стигне до активиране на чл. 5 от Устава на НАТО, който касае колективната отбрана.
Позициите обаче може би ще търпят промяна - на 14 юни Германия написа своята първа стратегия за национална сигурност, в която отбеляза, че днешна Русия е най-голямата заплаха за евроатлантизма.
На този етап САЩ подкрепят позицията, че Украйна ще бъде член на НАТО, но без уточнения за времето.  
Ние сме адекватни хора, не очакваме Украйна да стане член на НАТО, докато има активен военен конфликт, коментира Зеленски в свои изявления. Той обаче настоява още сега за известни гаранции за сигурност, като например писмено да бъдат описани всички ангажименти, които имат страните по отношение на военни доставки за Киев.
За него пълноправното членство на Украйна в НАТО е единствената закрила за страната му.
Този стремеж се подкрепя силно от Йенс Столтенберг. През април той пристигна на посещение в Киев и заяви категорично, че мястото на страната е в НАТО и евроатлантическата зона. Преди началото на двудневната (15-16 юни) среща на министрите на отбраната на организацията той коментира отново, че бъдещето на Украйна е с НАТО. "На срещата във Вилнюс ще отправим ясен сигнал за подкрепа и солидарност с Украйна", заяви още той.
Липсата на единна позиция за Украйна би било лош сигнал за единството, което до момента се запазва в организацията. Но известни търкания вече се виждат. Преди ден САЩ отказа да продаде HIMARS на Унгария, докато страната блокира членството на Швеция в НАТО. Виктор Орбан открито критикува политиката на организацията за военна подкрепа за Украйна и настоява за дипломатическо решение на конфликта. Будапеща обаче се забърка в скандал около това свое желание, публикувайки видео с призив за преговори, в което Крим не е част от територията на Украйна. Масата за преговори пък беше "украсена" само със знамената на САЩ и Русия.
Официално Унгария не е признала анексирането на полуострова от Русия и този клип противоречи на позициите на международните организации, в които страната членува. Ден по-късно клипът беше поправен и Крим беше отбелязан като украинска територия.
Източник: https://www.investor.bg/

 

На 15 юни 1877 г. руската армия преминава р. Дунав

15.06.2023, 08:33

На 15.06.1877 г. руската армия форсира успешно Дунава при Свищов и се разделя на три отряда – Източен, под командването на княз Александър Александрович, от около 70 хил. души – насочени срещу укрепения четириъгълник Русе, Силистра, Шумен и Варна; Западен отряд от около 35 хил. души, под командването на ген. Криденер, тръгва към Видинската крепост, и Преден отряд с численост 12 хил. души, начело с ген. Гурко – за Търново, Балкана, Пловдив и Одрин. Тук е и Българското опълчение.
Преди това е Априлското въстание. През юни 1876 г. Сърбия и Черна гора воюват неуспешно с Турция, включват се хиляди български и руски доброволци. В края на 1876 г. се свиква Цариградската конференция на Великите сили, която решава на България да бъде дадена автономия, като тя бъде разделена на две области, включващи българските етническите територии.
Турция не зачита решенията на конференцията и Русия отговаря с ултиматум и започва мобилизация, като същевременно преговоря с Англия, Австро-Унгария и Германия и сключва военни спогодби.
На 12.04.1877 г. император Александър ІІ обявява война на Турция. Военните действия се водят на два фронта – Кавказки и Дунавски. В Дунавската армия се включва и Българското опълчение, нараснало от 6 на 12 дружини с около 10 хил. души със Самарското знаме и под командването на ген. Столетов.
На 15.06.1877 г. руската армия форсира успешно Дунава при Свищов.
В хода на войната се очертават три етапа: Първият – от форсирането на р. Дунав до края на м. юли 1877 г. Вторият– от боевете при Стара Загора до падането на Плевен. През този период се провеждат най-мащабните операции, които решават изхода на войната. Третият етап е от превземането на Плевен на 11.12.1877 г. до подписване на Одринското примирие – 19.01.1878 г.
През първия етап забележителни събития са освобождаването на старата столица Търново на 25.06.1877 г., овладяването на Шипченския проход и боевете за Стара Загора. Ключов момент са боевете на връх Шипка, пазен от 6500 души руси и български опълченци. Проявявайки невиждан героизъм и саможертва, на 9, 10 и 11 август 1877 г. защитниците успяват да спрат и отблъснат атаките на 30-хилядната турска армия. В най-критичния момент идва помощ от ген. Радецки.
На 11.12.1877 г. Осман паша в Плевен капитулира и се предава. На 28.12.1877 г. е освободена София, на 04.01.1878 г. – Пловдив., на 08.01.1878 г. – Одрин.
Турското правителство иска примирие, подписано на 19.01.1878 г. в Одрин. Един месец по-късно на 19 февруари (03 март) 1878 г. е подписан и Санстефанския прелиминарен договор, който фактически слага край на войната. Турция приема Българско княжество с граници – според решенията на Цариградската конференция, включващи етническите територии на българската нация. Но Великите сили налагат свикването на международна конференция.
На Берлинския конгрес, проведен на 01 (13) юни 1878 г. България е жестоко разпокъсана. Създава се трибутарно Княжество, включващо Северна България и Софийски санджак. На юг от Стара планина се образува автономна провинция Източна Румелия под властта на султана, а Източна Тракия, Беломорието и Македония се връщат на Турция. С тези решения Берлинският диктат предопределя неразрешими противоречия, войни и кръвопролития на Балканите.

 

Забравените герои на България: Санитарен полковник д-р Сава Марков Мирков

15.06.2023, 08:31

Днес се навършват 173 години от рождението на полковник д-р Сава Марков Мирков.

Той е роден на 15 юни 1850 г. в с. Бербово,Велико Търновско. Завършва Киевската духовна семинария (1863). Учи право в Киевския университет (1871) и медицина в Москва (1876). Участва в Освободителната Руско-турска война (1877-1878) като лекар във 2-ра дружина на Българското опълчение.
След Освобождението формира първата болница в България за ранени и болни войници в Казанлък. След това урежда сборна подвижна болница за българското опълчение в Пловдив (1878). Назначен е за Софийски губернски военен лекар, а от май 1879г. за старши лекар в първокласната болница в София.
По време на Сръбско-българската война (1885) е Главен лекар на българската войска. По негово настояване само 12 дни преди началото й, България става член на Международната организация на Червения кръст. Благодарение на това по време на войната пристигат няколко чужди санитарни мисии, които оказват помощ на българските санитарни служби. Като главен лекар урежда евакуационните служби за транспортирането на леко ранените в София.
След войната напуска армията и се отдава на обществена дейност. Името му е свързано с гр. София и неговото устройство като столица.
През Балканските войни (1912-1913) и Първата световна война (1915-1918) работи в санитарните мисии в Българския червен кръст. Умира през 1927 г. в София.
Кавалер е на българския орден „Св.Александър” III ст. с мечове отгоре и руските ордени - „Св.Станислав” и „Св.Анна” II и III ст. с мечове.

 

34 години МиГ-29 в България

15.06.2023, 08:26

На днешната дата се навършват 34 години от кацането на първите 2 борда МиГ-29 в България.
В периода 1989 – 1990 г. в България са доставени общо 22 изтребителя МиГ-29 - 18 едноместни МиГ-29 (изделие 9-12А) и четири спарки МиГ-29УБ (изделие 9-51/). В момента България разполага с 15 МиГ-29 - 3 УБ и 12 едноместни.
На 29 септември 1994 г. командирът на "Равнец" - Иван Даев, катастрофира и загива с МиГ-29, борд 25. Това бе и единствената катастрофа досега с изгубен борд на изтребителя. На 26 април 2012 г. аварира и МиГ-29УБ, борд 11 - бивш 01, като пилотите се катапултират успешно.
Първите два МиГ-29 – учебните 01 (сега борд 11, който аварира през 2012 г.) и 02 кацат на летище Равнец на 15 юни 1989 г. Така България става втората държава от бившия Варшавски договор (след ГДР), която получава най-модерния за времето си боен самолет, който и днес остава един от най-добрите изтребители за завоюване на превъзходство във въздуха.
Ескадрилата започва да носи бойно дежурство с новия самолет през пролетта на 1990 г. ........Прочети още

 

 

Руското министерство на отбраната съобщи, че е подобрило отбранителните си способности за проследяване на обекти в космоса

14.06.2023, 20:37

Русия заяви, че е подобрила отбранителните си способности за проследяване на обекти в космоса, което й позволява да открива чужди космически кораби и да определя тяхното предназначение много по-бързо, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на руското министерство на отбраната.
Според изявлението министърът на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу е бил информиран за това при посещение на ново съоръжение в западния военен окръг на Русия. - (видео)
Генерал-полковник Александър Головко (на снимката), командващ Космическите войски и заместник-главнокомандващ Въздушно-космическите сили на Русия, е информирал руския министър на отбраната, че новата радиолокационна станция позволява да се увеличи с четири пъти броят на проследяваните малки космически обекти, уточнява ТАСС. По думите на Головко минималният размер на всеки такъв обект е намален на 10 см, а времето за откриване след неговото изстрелване е съкратено наполовина.
Според руското министерство на отбраната Шойгу е бил информиран също така за намаляване с четири пъти на времето за откриване на космически апарати след тяхното изстрелване или маневра чрез увеличаване до 2027 г. на обхвата на наблюдаваната зона в околоземното пространство. Времето за определяне предназначението на космическите апарати, произведени в чужбина, ще бъде намалено наполовина, уточнява руското ведомство.
Източник: bta.bg

 

“Уолстрийт джърнъл”: Полша блокира кандидатурата на датската премиерка за генерален секретар на НАТО

14.06.2023, 20:30

Полша ще се противопостави на назначаването на датската премиерка Мете Фредериксен (на снимката) за нов генерален секретар на НАТО, съобщи в. “Уолстрийт джърнъл”, позовавайки се на свои европейски източници.
Според тях Варшава смята избирането на Фредериксен за несъответстващо на нуждите на алианса на фона на нашествието на Русия в Украйна. Това означава, че тя няма да има шанс, тъй като избирането на генерален секретар на НАТО се извършва с консенсус.
Полската страна настоява, че новият генерален секретар трябва да идва от страна от източния фланг на НАТО, по възможност – от бивша република на СССР, с което да се изпрати сигнал към Москва. В тази връзка някои предлагат кандидатурата на естонската премиерка Кая Калас.
Освен това Варшава изразява и съмнения дали Дания отговаря на критериите на алианса за разходи за отбрана.
През май властите на кралството обещаха да инвестират над 20 млрд. долара в националната отбрана през следващото десетилетие, което би трябвало да позволи на страната да достигне изискваните 2% от БВП.
Русия заявява, че разширяването на военния съюз е заплаха за нейната сигурност. След началото на нашествието в Украйна обаче, Финландия се присъедини към НАТО, а Швеция е подала кандидатура и алиансът е по-единен отвсякога, отбелязва американското издание.
Източник: bta.bg

 

Подкрепиха договор със САЩ в интерес на новите самолети и кораби

14.06.2023, 20:07

Комисията по отбрана подкрепи на днешното си заседание законопроект за ратифициране на договор със САЩ  за придобиване на Мултифункционална система за обмен на информация и необходимата  й поддръжка. Предвижда се да бъдат доставени по две системи за ВВС и за Морския координационен център за многофункционалните модулни патрулни кораби. Гарант по изпълнението на договора от американска страна се явява правителството на САЩ.
Договорът бе представен от заместник-министъра на отбраната Станимир Георгиев. Той отбеляза, че с изпълнението му  ще се постигне желаното ниво на ситуационна осведоменост, което е изключително важно за използване пълните възможности,  както за новия тип боен самолет Ф-16, така и на новите многофункционални патрулни кораби.
Прогнозната стойност на договора е 5, 255 514 милиона долара. Срокът за валидност на офертата изтича на 29 юни т.г.  Предложената от американската страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 81, 652 000 долара и разсрочено плащане на тримесечни вноски в периода 2023 - 2029 година.  За американската страна договорът влиза в сила не след подписването или последващо одобряване на национално ниво (ратификация), а след превеждането на финансовите средства в рамките на срока на валидност на офертата.
В заседанието от Министерството на отбраната участваха още подполковник Ангел Пенчев, директор на дирекция „Политика по въоръженията“, полковник Венелин Рашков, държавен експерт в дирекция „КИС“ и Милена Маринова, юрист в дирекция „Правно-нормативна дейност“. Законопроектът бе подкрепен от десет депутати, три се въздържаха. Дискусия нямаше.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Призовават да се запази институционалният баланс по отношение на специалните служби

14.06.2023, 20:03

Свидетели сме на безпрецедентна атака срещу българските служби за сигурност, а именно: Държавна агенция „Национална сигурност“ и Държавна агенция „Разузнаване“. Това посочват в открито писмо до президента, премиера, председателя на Народното събрание и парламентарните групи Национална асоциация „Сигурност“ и Асоциацията на разузнавачите от запаса. Към тях се присъединява и Асоциацията на военните разузнавачи. Трите неправителствени организации са колективни членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.
„Тази атака е мотивирана от неистово желание за кадруване и манипулации в сектор „Сигурност“. Със своята деструктивност тези действия са пряка заплаха за националната сигурност, злепоставят държавата в международен план и водят до процеси и събития, нарушаващи конституционно установения ред и националната сигурност на Република България“, се отбелязва по-нататък в писмото.
След злополучните промени от 42-то Народно събрание на Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“ през 2013 г. за избор на председател на агенцията, предизвикали огромно социално напрежение и граждански протести, през 2015 г., 43-то Народно събрание извърши цялостна кодификация на правната уредба, регламентираща управлението и функционирането на системата за защита на националната сигурност и службите за сигурност, припомнят неправителствените организации. „Република България като държава – членка на НАТО и ЕС, и с тяхна помощ, се оптимизира и създаде модерна нормативна база, непозволяваща конюнктурни действия и решения при избора и назначаването на ръководството на тези служби за сигурност. Подходът за това е единен – те са специализирани органи на изпълнителната власт – Министерския съвет на Република България и се назначават с указ на президента на републиката по предложение на Министерския съвет. Съгласно чл.131 от закона за ДАНС информират  едновременно и равнопоставено Президента, Председателя на НС и Председателя на МС.“
Според неправителствените организации е намерен надежден институционален баланс, който не допуска лични, конюнктурни или други нездравословни за държавата интереси да бъдат определящи при този процес и той трябва да се запази.
Източник: https://otbrana.com/

 

Армията продължава борбата с наводнението

14.06.2023, 12:37

Втори ден продължава участието на 100 военнослужещи от 10-ти механизиран батальон-Враца, от състава на 3-то бригадно командване, в преодоляването на щетите от наводнението в Берковица.
В изпълнение на третата мисия на Българската армия-помощ на населението при бедствия и аварии, днес военнослужещи ще продължат да разчистват пътната инфраструктура, да почистват деретата, да  укрепват дигите на придошлите води на реката.
Военнослужещите ще подпомогнат разчистване на районите около Първо основно училище “Никола Вапцаров”, с цел по-бързо възстановяване на нормалния учебен процес на учениците, а също така ще участват в разчистването на инфраструктурата около Домът за стари хора в града.

 

Топ 3 на самолетите, разработени от съветското конструкторско бюро "Лавочкин"

14.06.2023, 08:26

Конструкторското бюро "Лавочкин" е толкова успешно, че не само създава най-добрия съветски изтребител от Втората световна война, но и произвежда най-модерния космически кораб за времето си.
Основано преди ВСВ през 1937 г., КБ "Лавочкин" активно участва в разработките на модерни изтребители за очаквания голям конфликт в Европа и триумфира със създаването на успешен модел като Ла-7.
"Лавочкин" обаче няма толкова ярка следвоенна история. Някои от самолетите губят в борбата за място под слънцето, водена срещу другите конструкторски бюра, докато други завинаги си остават само на чертожните дъски. През 1960-те години "Лавочкин" фокусира вниманието си върху разработката на космически кораб, който се произвежда и до днес.
Ла-5
Ла-5 е известен със своята маневреност и гъвкавост при работа, но има и някои значителни недостатъци. При скорост по-малка от 210 км/ч самолетът не може да се контролира. Както си спомня пилотът и писател Анатоли Маркуша,  "летците страдаха от "африканската" жега в кабината".
На Ла-5 най-известният ас на Съюзниците Иван Кожедуб започва убийствения си списък от 62 свалени вражески самолета. На 6 юли 1943 г. по време на Курската битка той сваля немски бомбардировач Ju-87.
Докато първите изтребители Ла-5 са технически изостанали от Messerschmitt Bf 109 и Focke-Wulf Fw 190, то по-късната модернизация Ла-5ФН надминава немските си колеги, особено по скорост на издигане. "Ако Messer се опитваше да се измъкне от нас нагоре, ние го догонвахме. Колкото повече се издигаше, толкова по-лесно ни беше да го хванем. Focker-ът беше по-тежък от Messer-a и го хващахме дори по-бързо", спомня си пилотът Дмитрий Алексеев.
Германските самолетни конструктори обаче не бездействат. Техните изтребители стават по-напреднали и скоро Съветският съюз разбира, че му трябва нещо по-мощно от Ла-5ФН. Тогава се ражда легендарният Ла-7.
Ла-7
През септември 1944 г. най-добрият съветски изтребител от ВСВ – Ла-7, е пратен за бойни изпитания в 63-и гвардейски авиационен полк, който се бори за освобождението на Рига. Новият самолет става истински "побойник" за германците. По време на едномесечни въздушни битки полкът от Ла-7 унищожава 55 вражески изтребителя, като губи едва 4 самолета.
Ла-7 изглежда подобно на Ла-5ФН, но надминава предшественика си по отношение на скорост на летене, на издигане и максимална височина благодарение на осъвременените си технически характеристики. И по-важното – Ла-7 превъзхожда почти всички немски самолети от това време.
Често пилотите на Luftwaffe предпочитат да избягват преки битки с тези мощни съветски самолети, така че германското командване изпраща само най-добрите сред най-добрите срещу пилотите на Ла-7. Например елитното немско крило Jagdgeschwader 54 (JG 54), към което принадлежат асове като Ото Кител (267 въздушни победи) и Валтер Новотни (258) често са пренасочвани към фронтовите зони, където служат съветските Ла-7.
Първата съветска "реактивна жертва" също пада пред Ла-7. През февруари 1945 г. съветският ас Иван Кожедуб сваля немски реактивен изтребител-бомбардировач Ме-262 във въздушна битка над р. Одер.
Ла-15
В края на 1940-те години две съветски конструкторски бюра започват ожесточена конкуренция за снабдяване на ВВС с изтребители. Ла-15 и МиГ-15 са "гуша за гуша", а в симулираните въздушни битки и двамата отбелязват победи.
Въпреки факта, че и двете машини влизат в серийно производство, съветското ръководство скоро решава, че производството на два реактивни изтребителя е ненужно за съветската индустрия.
Летателните характеристики на Ла-15 са признати за малко по-добри от тези на МиГ-15, но серийното производство на последния е по-гладък процес. Сталин лично решава да заложи на "МиГ", без да излага аргументи.
С над 15 000 произведени самолета МиГ-15 става най-масово произвежданият реактивен изтребител в света. След 235 построени бройки серийното производство на Ла-15 е преустановено през 1954 година. Останалите самолети са изпратени на ядрените изпитателни площадки, където да бъдат използвани като мишени. - Още за Лавочкин

 

Исторически календар

14.06.2023, 08:22

„На 14 юни (1-ви юни стар стил) 1915 г. пилотът Радул Милков извършва изпитателен полет със самолет, конструиран от Асен Йорданов – ученик във Втора софийска мъжка гимназия. Работата над него, младият българин започва още през 1914 г. в една работилница в Княжево. Помага му механика-монтьор Григор Найденов, а Министерство на войната му предоставя двигател от пленен през Балканската война чужд самолет.
Информацията за събитието намира място в излезлите на следващия ден - 2-ри юни (стар стил), броеве на вестниците „Утро” и „Воля”. Тези две вестникарски бележки (с всичките си неточности) са от малкото автентични и достоверни свидетелства за датата на облитане на самолета на Асен Йорданов. В продължение на четвърт век след това, полетът на първия български самолет е изместен в паметта на съвременниците му от Първата световна война, последвалите я преврати и разделение на нацията. След което, започва обратният процес на надграждане на противоречиви спомени, възпоменателни статии и публикации на авиационни историци, препращащи един към друг, но никога към оригинален първоизточник. Появяват се няколко версии за това, какво е било името на самолета и кога точно е облетян. Най-масово се е наложила датата 10-ти август 1915г., заради „написаното” в непоказан до момента Протокол (в други източници – Доклад) на Комисията (по изпитанията), назначена от Министерството на войната, както и на „цитати” от статия на „ежедневния вестник "София" от 21-ви август 1915 г.”, какъвто вестник през този период не излиза.
Липсващият „доклад” не позволява да се установи кое от твърденията в него е вярно, но очевидно, поне едно не е. Няма как в Протокола от 10-ти август Комисията да запише „Аеропланът да бъде изложен в София за всенародно осмотрение ...”, тъй като показът на самолета в Царския манеж е направен няколко месеца преди облитането му. За това разбираме от броя на в-к „Воля” от 8-ми март (стар стил) 1915г., в който е записана и основната цел на представянето – чрез билети и привличане на спомоществователи да се наберат средства за завършването на самолета.
Музеят на авиацията Ви припомня, че на днешната дата един млад българин, станал по-късно световно известен, полага началото на родното самолетостроене."
На 14 юни 1916 г. на пилот-авиатора поручик Миланов и на военния наблюдател поручик Дремсизов е зададена разузнавателна задача над Орфанския залив от началника на аеропланното отделение в Ксанти.
В 5.20 ч. преди пладне авиаторите излитат. Над с. Дрезна при залива Дефтерос апаратът им е обстрелван от неприятеля с артилерийски огън и повредата ги принуждава да слязат на гръцка територия близо до с. Караяни.
Като се уверяват, че е невъзможно самолетът да полети, те повреждат картечницата и фотографския апарат и изгарят аероплана.
Възползвайки се от паниката, която обхванала събралото се наоколо гръцко население, незабелязано се достигнали до близката гора. След петдневен преход се добират до българските части на летище Ксанти.

 

Зaщo явлeниeтo Cтpoитeлни вoйcĸи e yниĸaлнo зa бългapcĸaтa вoeннa иcтopия?

14.06.2023, 08:17

Днec, 14 юни ce нaвъpшвaт 103 гoдини oт cъздaвaнeтo нa yниĸaлнoтo явлeниe зa бългapcĸaтa вoeннa иcтopия - Cтpoитeлни вoйcĸи. Дъpжaвнaтa cтpoитeлнa opгaнизaция билa изгpaдeнa нa вoeнни нaчaлa. Πoд paзлични нaимeнoвaния - Tpyдoвa пoвиннocт, Tpyдoви вoйcĸи и Cтpoитeлни вoйcĸи, тя cъщecтвyвa oceмдeceт гoдини в ycлoвиятa нa тpи oбщecтвeнo-иĸoнoмичecĸи и пoлитичecĸи cиcтeми. Ha 31 aвгycт 2000 г. Cтpoитeлни вoйcĸи ca зaĸpити и пpeoбpaзyвaни в Дъpжaвнo пpeдпpиятиe "Cтpoитeлcтвo и възcтaнoвявaнe".
B ĸpaя нa 1920-тe гoдини, пo вpeмe нa paзpaзилaтa ce cвeтoвнa иĸoнoмичecĸa ĸpизa, извecтнa ĸaтo "Beлиĸaтa дeпpecия", зa cпpaвянe c ĸpизaтa пpaвитeлcтвaтa шиpoĸo изпoлзвaт пoдoбнa мяpĸa - cъздaвaнe нa paбoтни мecтa чpeз oбщecтвeни cтpoeжи. Toвa ocигypявa eвтинa paбoтнa pъĸa и cъщo тaĸa e oт пoлзвa зa мaщaбнoтo oбyчeниe нa paбoтници пo нoвитe cтpoитeлни тexнoлoгии........Прочети още

 

 

Боян Чуков пред „Труд news”: България не трябва да се въвлича по какъвто и да е начин във войната на украинска територия

13.06.2023, 22:52

Във вчерашния брой на „Труд news” експертът по международна сигурност Боян Чуков коментира, че войната в Украйна е между САЩ и Русия, а за Русия тя е на живот и на смърт.  Според него геополитическата битка между евроатлантическия и евразийски полюс никога не е приключвала окончателно.

С разпадането на СССР светът остана с впечатление, че евроатлантическият полюс е победил окончателно и безвъзвратно. Но Русия възкръсна като феникс. И не за първи път в своята история Русия се завърна в глобалната геополитическа битка.
Днес г-н Чуков отговаря на въпросите каква трябва да бъде българската позиция за войната и трябва ли България за праща оръжие за Киев?.......Прочети още

 
 

Засега войната в Украйна е в полза на отбраняващите се

13.06.2023, 20:50

Седмица след началото на сериозната украинска контраофанзива руската отбрана до голяма степен удържа и е ясно, че украинските военни не могат да разчитат на нов бърз и мащабен успех, подобен на офанзивата в Харковска област от миналата есен, при която бяха освободени до 12 000 кв. км територия.
Това не означава, че контраофанзивата се проваля или дори отслабва: Украинците са постигнали ясни тактически успехи по поне една от осите на атаката и в бъдеще може да им помогне срутването на язовира на хидроцентралата "Каховка", тъй като река Днепър става по-плитка и по-лесна за преминаване нагоре по течението от зоната на наводнението. Липсата на единство сред руските командири е друг потенциален фактор за успех......Прочети още

 

САЩ отпускат нов пакет военна помощ на Украйна за 325 млн. долара

13.06.2023, 20:45

САЩ обявиха официално нов пакет от военна помощ за Украйна в размер на 325 млн. долара, докато украинските войски се сражават с руските сили в започналата наскоро контраофанзива, предаде АФП, като цитира изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.
Помощта включва "критични възможности за противовъздушна отбрана, допълнителни боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи, артилерийски снаряди, противотанкови оръжия, бронирани превозни средства и друго оборудване", посочва Блинкен.
Пентагонът заяви, че пакетът осигурява "ключови възможности за подпомагане на усилията на Украйна да си възвърне суверенната територия и за подкрепа на украинските въздушни защитници, които смело защитават украинските войници, цивилното население и критичната инфраструктура".
Помощта включва 25 бронирани превозни средства - 15 бойни машини на пехотата „Брадли“ и шест бронетранспортьора „Страйкър“, боеприпаси за разрушаване на препятствия и повече от 22 милиона патрона за стрелково оръжие и гранати.
В пакета са включени 105 и 155 мм снаряди, както и ракети за системите „Насамс“ и „Химарс“.
"Тези първокласни системи, колкото и да са добри, са уязвими и ще трябва да бъдат заменени, затова напомняме, че тази разпоредба за сигурност не е еднократна. Това ще трябва да продължи в дългосрочен план", заяви Брадли Боуман, старши директор на Центъра за военна и политическа власт към базираната във Вашингтон Фондация за защита на демокрациите.
Очаква се скоро администрацията на Байдън да предостави на Украйна и снаряди с обеднен уран след седмици на вътрешни дебати за това как да бъдат оборудвани танковете "Ейбрамс", които САЩ предоставят на Киев, заявиха американски служители.
Новият официален пакет от военна помощ ще подпомогне контраофанзивата на Украйна срещу руските войски, за която президентът Володимир Зеленски заяви в събота, че е в ход.
Киев призова съюзниците си на Запад да доставят широк спектър от модерно военно оборудване, за да помогнат на украинските сили да си върнат големи части от територията, контролирана от Русия.
Откакто руските сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., САЩ са предоставили военна помощ на стойност над 40 млрд. долара.
Източник: БГНЕС

 

Властите в Германия искат парламентът да одобри аванс за ПВО система от Израел

13.06.2023, 20:40

Германското правителство е поискало от законодателите да одобрят авансово плащане за закупуването на сложната система за противовъздушна отбрана Arrow 3 от Израел за близо 4 млд. евро, предава АФП.
Системата, предназначена за сваляне на ракети над земната атмосфера, е достатъчно мощна, за да осигури защитно прикритие на няколко държави от Европейския съюз (ЕС) в близост до Германия, съобщава БГНЕС.
Документи на министерствата на финансите и отбраната, видени от АФП, показват, че правителството е поискало от бюджетната комисия в долната камара на парламента, която ще заседава в сряда, да даде зелена светлина за авансово плащане на 560 млн. евро за системата за възпиране.
В документите се посочва, че системата се очаква да струва общо до 3,99 млрд. евро, което е с един милиард евро повече от първоначално предвиденото.
Парите ще дойдат от знаковия фонд от 100 млрд. евро, разкрит от канцлера Олаф Шолц за укрепване на отбраната на страната след нахлуването на Русия в Украйна.
Съобщението бележи голям обрат за Германия след години на недостатъчни инвестиции във въоръжените сили.
Ако сделката се осъществи по план, Берлин очаква системата Arrow 3 да бъде доставена през последното тримесечие на 2025 г.
Германското правителство оглави кампанията за укрепване на въздушната отбрана на НАТО в Европа, след като стана свидетел на безмилостните ракетни удари на Русия по Украйна, като призова съюзниците да закупят заедно системи за възпиране. Досега повече от дузина европейски държави са се присъединили към така наречената инициатива "Европейски небесен щит", за да помогнат за защитата на небето на НАТО.
Германия смята, че произведената в Израел система трябва да играе ключова роля в тези усилия.
Според вестник "Билд" съответната радарна система ще бъде инсталирана в три обекта в Германия, а данните от наблюдението им след това ще се предават на съвместна центарала, където войниците ще следят за заплахи 24 часа в денонощието.
Радарната система е толкова мощна, че може да осигури прикритие на Полша, Румъния и балтийските държави, пише изданието.
Междувременно Ройтерс предаде, че ръководителите на водещи компании за производство на оръжия ще се срещнат с министри на отбраната от НАТО тази седмица, за да обсъдят увеличаване на производството и стандартизация на артилерийските снаряди на фона на изчерпаните запаси заради войната в Украйна.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг през февруари предупреди, че Киев изразходва снарядите много по-бързо, отколкото западните страни ги произвеждат. Началото на украинската контраофанзива със сигурност ще доведе до още по-бърза употреба, посочва Ройтерс, предава БТА.
Липсата на общи стандарти сред различните производители обаче затруднява доставките на боеприпаси. "Става въпрос за ускоряване на процеса на стандартизация в НАТО, за да се осигурят по-плавни доставки, които ще помогнат за предотвратяване на закъснения и недостиг в бъдеще", каза официален представител от НАТО, говорил при условие за анонимност.
Сред поканените са BAE Systems, General Dynamics, холдингът KNDS, който представлява производителя на танковете Leopard 2, френската Nexter, Lockheed, Northrop Grumman и др.
НАТО води разговори с представители от индустрията за увеличаване на производството в сферата на отбраната от миналата година, но това е първият път, когато алиансът ще проведе среща на толкова високо ниво, посочва Ройтерс. Тя ще се състои в кулоарите на срещата на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел в четвъртък и петък.
Официален представител от НАТО каза, че самите компании имат интерес да произвеждат снаряди, които могат да се ползват от множество страни на фона на очакванията за поръчки на стойност милиарди евро, докато войната в Украйна се проточва.
Възможно е обаче НАТО да срещне съпротива от производителите на боеприпаси, тъй като общи стандарти биха могли да доведат до засилване на конкуренцията и понижаване на цените. "Компаниите правят пари от факта, че боеприпасите не са взаимозаменяеми, че те могат да доминират в националните си пазари", посочи източник от военната промишленост.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Разузнаването на Нидерландия е сигнализирало ЦРУ за предполагаем план на Киев да взриви "Северен поток", съобщи нидерландската телевизия НОС

13.06.2023, 20:35

Разузнаването на Нидерландия е сигнализирало Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ за предполагаемия украински план през юни 2022 г. да взриви газопровода "Северен поток", съобщи националният телевизионен оператор Нидерландска радиопредавателна корпорация (НОС).
В съобщението си НОС, събрала информацията с помощта на водещи германски медии, не посочва своите източници.
В него се казва, че Нидерландската агенция за военно разузнаване (MIVD) е предупредила ЦРУ за съществуването на такъв план, което е накарало Вашингтон да отправи предупреждение към Киев да не предприема нападения срещу газопровода.
През септември 2022 г. необясними експлозии повредиха газопроводите "Северен поток" 1 и 2, по които се пренася газ от Русия към Германия по дъното на Балтийско море. Експлозиите станаха в икономическите зони на Швеция и Дания. И двете държави заявиха, че те са били умишлени, но все още не са установили кой е отговорен за тях. Тези държави, наред с Германия, водят разследване.
Вашингтон и НАТО нарекоха инцидента "акт на саботаж". Москва обвини разследващите, че се бавят и се опитват да скрият кой стои зад нападението. Украйна отрича отговорност за него.
Нидерландската агенция за военно разузнаване не е дала още отговор на искане за коментар.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Путин заяви, че не вижда смисъл да въвежда военно положение в цяла Русия, според него няма нужда и от нова мобилизация

13.06.2023, 20:30

Не е необходимо да се въвежда военно положение на цялата територия на Русия, но е нужно да се работи по-внимателно по някои въпроси. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин на среща с руски военни кореспонденти, предаде ТАСС.
"Няма никакъв смисъл да се въвежда какъвто и да било специален режим или военно положение в цялата страна, днес няма такава необходимост. Но трябва да се работи по-внимателно по някои въпроси", каза той.
Путин изтъкна, че работата на правоохранителните органи и специалните служби трябва да бъде подобрена и разширена. "Като цяло ми се струва, че задачите в това отношение също могат да бъдат решени", допълни руският президент.
"Министерството на отбраната докладва, че в сегашния момент няма никаква нужда от мобилизация, разбира се", каза Путин на срещата с руски военни кореспонденти.
"Някои от нашите общественици говорят, че има спешна нужда още един или два милиона души да бъдат мобилизирани. То зависи от това какво искаме. Зависи от целта", каза руският президент.
Путин подчерта, че от януари досега за руската армия са били наети над 150 000 военнослужещи по договор, а през изминалата седмица договори са подписали 9500 души.
Източник: https://www.bta.bg/

 

НАТО настоява за общи стандарти за справяне с недостига на артилерийски боеприпаси

13.06.2023, 20:24

Ръководителите на водещи компании за производство на оръжия ще се срещнат с министри на отбраната от НАТО тази седмица, за да обсъдят увеличаване на производството и стандартизация на артилерийските снаряди на фона на изчерпаните запаси заради войната в Украйна, предаде Ройтерс.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг през февруари предупреди, че Киев изразходва снарядите много по-бързо, отколкото западните страни ги произвеждат. Началото на украинската контраофанзива със сигурност ще доведе до още по-бърза употреба, посочва Ройтерс.
Липсата на общи стандарти сред различните производители обаче затруднява доставките на боеприпаси. "Става въпрос за ускоряване на процеса на стандартизация в НАТО, за да се осигурят по-плавни доставки, които ще помогнат за предотвратяване на закъснения и недостиг в бъдеще", каза официален представител от НАТО, говорил при условие за анонимност.
Сред поканените са "Би Ей И Систъмс" (BAE Systems), турският производител на дронове "Байкар", "Дженеръл дайнамикс" (General Dynamics), холдингът Кей Ен Ди Ес, който представлява производителя на танковете "Леопард 2" (Leopard 2) и френската компания "Некстер" (Nexter), "Локхийд" (Lockheed), "Нортроп Груман" (Northrop Grumman) и др.
НАТО води разговори с представители от индустрията за увеличаване на производството в сферата на отбраната от миналата година, но това е първият път, когато алиансът ще проведе среща на толкова високо ниво, посочва Ройтерс. Тя ще се състои в кулоарите на срещата на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел в четвъртък и петък.
Официален представител от НАТО каза, че самите компании имат интерес да произвеждат снаряди, които могат да се ползват от множество страни на фона на очакванията за поръчки на стойност милиарди евро, докато войната в Украйна се проточва.
Възможно е обаче НАТО да срещне съпротива от производителите на боеприпаси, тъй като общи стандарти биха могли да доведат до засилване на конкуренцията и понижаване на цените. "Компаниите правят пари от факта, че боеприпасите не са взаимозаменяеми, че те могат да доминират в националните си пазари", посочи източник от военната промишленост.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Освен от победите, могат да се извлекат поуки и от загубите

13.06.2023, 17:07

Национална научна конференция ,,Балканските войни (1912 – 1913 г.): героизъм и трагизъм“  организира  на 15 юни Военна академия ,,Георги С.  Раковски“. Тя е под патронажа на министъра на отбраната и е част от Плана на Националния инициативен комитет за честването на 110 години от Балканските войни (1912 – 1913 г.).
За първи път, двете войни се отбелязват в цялост, отбелязват организаторите. По този начин се преустановява съществуващата досега практика да се премълчава и подминава случилото се през Втората балканска война (1913 г.). Дава се сметка, че освен от победите и славата, могат да се извлекат поуки и от трагизма, и от загубите на бойното поле.
Конференцията ще се проведе в три панела  „Военни действия“, „Политика, дипломация и войните“ и „Човекът и войната“. Основният доклад  „Балканските войни и зараждането на българското военно академично образование“ е на началника на академията генерал-майор Тодор Дочев. По предварителната програма има повече от 40 доклада.  Те акцентират върху разбирането, че участието на България в Балканските войни през 1912 – 1913 г. е една от най-славните страници в героичния военен летопис на страната, ярък израз на стремежа на народа към свобода и национално обединение. Изучаването и популяризирането на тяхната история е от първостепенно значение за формиране на съвременния български гражданин като личност с ясно историческо съзнание, чувство на отговорност към обществото и уважение към предците.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Столтенберг смята, че Швеция може да влезе в НАТО до началото на срещата на върха на пакта във Вилнюс

13.06.2023, 12:50

Швеция може да се присъедини към НАТО до началото на срещата на върха на пакта през юли в столицата на Литва, каза генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в интервю за телевизия Пи Би Ес.
“Убеден съм, че Швеция ще стане пълноправен член (на НАТО). Възможно е това да се случи до срещата на върха на НАТО във Вилнюс следващия месец, но не мога да гарантирам това … Швеция измина дълъг път … и получи статут, благодарение на който сега се интегрира все повече в структурите на НАТО. Но ни трябва пълна ратификация. Полагаме всички усилия това да стане колкото се може по-скоро”, каза Столтенберг.
По-рано агенция Блумбърг съобщи, че Турция едва ли ще одобри кандидатурата на Стокхолм за приемане в НАТО по време на предстоящите консултации, които ще се състоят утре.
Турция продължава да блокира влизането на Швеция в НАТО, отправяйки искания по-специално да бъдат предадени на Анкара обвинените в тероризъм кюрдски активисти, получили убежище в скандинавската държава. Стокхолм твърди, че е изпълнил всички условия на Анкара за одобряване на приемането на Швеция в НАТО, а въпросът за предаване на Турция на конкретни лица трябва да се решава изключително от шведските съдилища, тъй като не е от компетенциите на правителството.
Източник: bta.bg

 

Военнослужещи помагат за преодоляване на последиците от наводнението в Берковица

13.06.2023, 12:40

По разпореждане на министъра на отбраната Тодор Тагарев близо 100 военнослужещи и техника от състава на 10-и механизиран батальон - Враца се включват днес, в дейностите по преодоляване на последиците от наводнението в Берковица. Те ще действат под ръководството на командира на Трето бригадно командване полковник Митко Балтов, съобщава Пресцентърът на МО.
Военнослужещите ще оказват помощ със специализирана техника за почистване на публична инфраструктура и осигуряване на достъп до обществени сгради в най-засегнатите части от града.
Включването на Българската армия е част от усилията, предприети от правителството в помощ на населението в Берковица.

 

Историчски календар

13.06.2023, 07:17

На 13 юни 1875 г. във Велико Търново е роден Харалампи Джамджиев.

През септември 1893 г. постъпва във Военното училище в София, но поради заболяване временно го напуска. Успява да завърши през 1895 г. Постъпва в 18-и пехотен етърски полк – Велико Търново. Пет години по-късно е преместен в Русе. През 1900 г. е разпределен в 8-а пионерна дружина в Стара Загора, където служи до 1904 г. Година по-късно напуска военната служба.
Още през 1895 – 1896 г. конструира летателна машина, а през март 1902 г. изпитва успешно модел на орнитоптер с разпереност 1,05 м и обща дължина 1,25 м. Той има елиптични криле, задвижвани от силна спирална пружина. При извършените опити е достигната височина от 20 м и далечина на прелитането до 200 м. За засилване се използва наклонена дъсчена платформа и триопорен колесник от велосипеден тип. Орнитоптерите на Джамджиев са с подвижни криле, които извършват сложни движения. На 03.02.1921 г. регистрира пред чехословашките патентни органи в Прага свой модел самолет под името „Бързолет“. В него използва за самолетно крило тесни (ивични) профили.
През 1903 г. достига до извода, че летателните апарати с неподвижно крило са бъдещето на авиацията.
Харалампи Джамджиев предлага две теории: рикошетно-параболична (за обяснение на птичето летене) и теория за хидро-аеродинамичния вакуум.
На 06.02.1911 г. във Франция Харалампи Джамджиев патентова с № 26224 летателен апарат под името „Нова система аероплан". Умира на 13 март 1961 г

 

Преди 79 г. срещу Лондон са изстреляни първите 10 „самолети-снаряди” V-1

13.06.2023, 07:15

През нощта на 12 срещу 13 юни 1944 г. са изстреляни срещу Англия първите 10 „летящи бомби” V-1 (Фау-1). Всички са насочени към Лондон, но четири от тях се взривяват още при изстрелването, две не достигат английското крайбрежие и само една пада в района на британската столица.
V-1 или Фау-1 (Vergeltungswaffe-1 - оръжие за възмездие-1) е „самолет-снаряд” или „летящата бомба” (по съвременната терминология е „крилата ракета”), използвана от германския Вермахт в последната година на Втората световна война.
Проектът първоначално е разработен съвместно от Роберт Лусер от фирмата Fieseler и Фриц Гослау от Argus Motoren. Проектът им е одобрен през юли 1941 г. и получава официалното обозначение Fieseler Fi 103.
Разработката обаче получава кодовото название Kirschkern (черешова костилка) и е с обозначение за заблуждение на противника FZG-76 (Flakzielgerät - мишена за зенитната артилерия)........Прочети още

 

 

Боян Чуков, експерт по международна сигурност, пред „Труд news“: Битката е между САЩ и Русия и за Русия тя е на живот и смърт

12.06.2023, 21:54

Войната в Украйна продължава вече година и пет месеца без никакви изгледи за споразумение за мир. Украйна започна дългоочакваното контранастъпление. Взривена бе язовирната стена на Каховското ВЕЦ, има заплаха за екологична катастрофа, дори опасност за българското Черноморие.

Какво следва сега?
През 1962 година американският президент Джон Кенеди и съветският лидер Никита Хрушчов предотвратиха ядрена война. Възможно ли е сега Путин и Байдън да седнат на една маса?

Отговорите на тези и други въпроси търсим от г-н Боян Чуков, експерт по международна сигурност........Прочети още

 

Полк. Гергинов: САЩ се убедиха, че не могат да спечелят в Украйна и смениха стратегията, но влиятелни лица в Пентагона...

12.06.2023, 20:57

По време на бойни действия воюващите страни имат право да използват всички средства на бойното поле, незабранени от международните конвенции. Посегателство обаче върху живота на мирни граждани и разрушаване на тяхните жилища в населени места, в които няма военни обекти, е тероризъм.
Това пише за "Гласове" о.з. полковник, доц., д-р Гергин Гергинов, който е завършил ВА "Г.С.Раковски", има издадени десетки научни трудове и над 120 други публикации. Зам. председател е на клуб "Ракетни войски и артилерия" в Съюза на сержантите и офицерите от запаса и резерва.
Ето какво още казва той.......Прочети още

 

Все повече страни в Европа връщат задължителната военна служба

12.06.2023, 20:18

В контекста на руската агресия срещу Украйна задължителната военна служба отново се превърна в тема
След края на Студената война повечето европейски страни отмениха наборната военна служба. Сега това отново се обсъжда в някои страни и то не само след като Русия започна военния конфликт с Украйна, пише македонското издание „Република“.
С края на Студената война правителствата в Европа започнаха да отдават по-малко значение на военната отбрана. През последните 20 години голяма част от страните отмениха задължителната военна служба.
Германия, например, преустанови задължителната военна служба през 2011 г. Военното положение може да бъде задействано само ако Бундестагът прецени, че е налице напрежение или че е необходима отбрана.
Същото или подобно е положението и в много други европейски държави. От днешните 29 европейски държави от НАТО, включително Турция, само шест са запазили военния си ангажимент от 1993 г. досега. Великобритания, САЩ и Канада имат професионални армии от 50 и повече години.
Кой въвежда отново наборна военна служба?
В контекста на руската агресия срещу Украйна задължителната военна служба отново се превърна в тема. Много държави не само увеличиха бюджетите си за отбрана, но и обмислят да въведат отново наборна военна служба. Досега само няколко държави са предприели сериозни стъпки в тази посока.
Украйна и Литва
Малко след анексирането на Крим Украйна (2014 г.) и Литва (2015 г.) въведоха отново наборна военна служба за мъже съответно на възраст от 18 до 26 години и до 25 години.
След голямото руско нападение над Украйна украинското правителство прие закон, който позволява всички мъже на възраст между 18 и 60 години да бъдат призовани в армията.
Латвия
Тази балтийска страна е една от трите държави членки на НАТО, които граничат с Русия. Другите две са Естония и новата членка Финландия, която никога не е отменяла наборната военна служба. Сега Латвия също иска да я въведе отново.
От 2024 г. всички мъже на възраст между 18 и 27 години ще трябва да преминат през 11-месечно военно обучение. От 2028 г. всяка година трябва да бъдат набирани 7500 латвийци – толкова, колкото професионални войници е имала страната през 2022 г., по данни на НАТО.
Румъния
През 2015 г. опитите за повторно въвеждане на задължителна военна служба в Румъния се провалиха. Това се обсъжда отново от пролетта на тази година. Министър-председателят и генерал в оставка Николае-Йонел Чука подкрепя инициативата.
Специално искане на Министерството на отбраната е в случай на обща мобилизация всички млади румънци, живеещи в чужбина, да се регистрират за военна служба в рамките на 15 дни.
Нидерландия
В холандските въоръжени сили липсват около 9000 новобранци. Ето защо правителството обмисля разширяване на армията чрез наборна военна служба, както прави Швеция от 2018 г. насам.
Швеция
Най-голямата скандинавска държава може да стане следващият член на НАТО. Швеция отмени наборната военна служба през 2010 г., но я въведе отново през 2018 г., тъй като нямаше достатъчно доброволци.
Оттогава всички 18-годишни трябва да се регистрират за военна служба. Въпреки това, както и в Норвегия, само малък брой от тях отбиват военната си служба.
Норвегия и Дания
В родината на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг от 2016 г. не само всички мъже, но и всички жени над 18-годишна възраст трябва да преминат наборна военна служба.
Въпреки това само около 9000 от 60 000 души, които всяка година преминават през военномедицински преглед, са призовани на 19-месечна военна служба. Поради строгия процес на подбор официални източници твърдят, че военната служба в Норвегия има престиж, подобен на други степени на висшето образование.
В Дания военната служба теоретично е задължителна, но има достатъчно доброволци, за да се посрещнат нуждите.
Франция
Във Франция се обсъжда въвеждането на “лека военна служба”. През 2019 г. президентът Еманюел Макрон въведе универсалната национална служба, при която младите хора полагат доброволен труд в продължение на един месец за благото на страната.
Сега правителството обмисля да я направи задължителна за всички французи и французойки на възраст между 15 и 17 години. За целта младежите ще прекарат две седмици във военни съоръжения.
Германия
Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли предложението на своя министър на отбраната Борис Писториус за въвеждане на задължителна военна служба. Въпреки това призиви за дебат по него идват от целия политически спектър в Германия.
Появи се и предложение да се обсъди задължителна „година служба“ в армията или в граждански институции. Очаква се представители на армията да говорят за работата си в училищата.
Източник: btvnovinite.bg

 

Нов началник на Щаба на ВМС

12.06.2023, 20:00

На 12 юни 2023 г. се състоя церемония за тържествено изпращане в запаса на капитан I ранг Камен Кукуров началник на Щаба на Военноморските сили.
Да изразят своето уважение към постигнатото през годините на офицерската му служба завидно ниво на личностна и професионална реализация, в Големия салон на Адмиралтейството се събраха военнослужещи и цивилни служители от Щаба на ВМС.
По случай преминаването му в запаса, за високи заслуги към  развитието на Военноморските сили и Българската армия, капитан I ранг Камен Кукуров беше удостоен със заслужени награди – награден знак ,,Свети Георги” II степен от министъра на отбраната, морски кортик от началника на отбраната, адмиралтейска грамота и морски сувенир от командира на ВМС.
В приветствието си контраадмирал Кирил Михайлов засвидетелства благодарността на военните моряци за отдадените от капитан I ранг Кукуров тридесет и шест години доблестна и вярна офицерска служба под знамената. Командирът на ВМС изказа своята и на всички, които са служили и работили с капитан I ранг Кукуров военнослужещи и цивилни служители, увереност в плодотворното осъществяване на бъдещите му лични и професионални начинания.

********

Роденият на 10 октомври 1971 г. във Видин капитан I ранг Ваньо Мусински е новият началник на Щаба на ВМС. Той е приел длъжността от капитан I ранг Камен Кукуров, който попълни състава на резерва на флота.

Както става ясно от наши източници смяната е извършена на впечатляваща церемония с участието, разбира се, на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. От 2021 г. капитан I ранг Мусински е заместник-началник на Щаба на ВМС по операциите.

 

СИПРИ отчита увеличаване на ядрения арсенал на Китай

12.06.2023, 14:27

Ядрените арсенали на няколко държави, особено на Китай, са се увеличили през миналата година, а други атомни сили са продължили да модернизират своите, тъй като геополитическото напрежение нараства, предаде АФП, като се позова на изводите от доклада на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (SIPRI/СИПРИ).
“Наближаваме или може би вече сме достигнали края на един дълъг период на намаляване на броя на ядрените оръжия в света”, заяви пред AФП Дан Смит (на снимката), директор на СИПРИ.
Общото количество ядрени бойни глави на деветте ядрени сили – Великобритания, Китай, Франция, Индия, Израел, Северна Корея, Пакистан, Русия и САЩ – е намаляло до 12 512 в началото на 2023 г., от 12 710 в началото на 2022 г., посочва СИПРИ.
От тях 9576 се намират във “военна наличност за потенциална употреба”, което е с 86 повече, отколкото година по-рано.
СИПРИ прави разграничение между наличните за използване запаси на държавите и общата наличност – която включва по-старите, планирани за демонтиране ядрени оръжия.
“Запасите са използваемите ядрени бойни глави и техният брой започва да се увеличава”, каза Смит, като отбеляза, че броят им все още е далеч от над 70 000, наблюдавани през 80-те години на миналия век.
По-голямата част от увеличението се дължи на Китай, който е увеличил наличните за използване ядрени бойни глави от 350 на 410.
Индия, Пакистан и Северна Корея също са увеличили запасите си, а тези на Русия са нараснали в по-малка степен – от 4477 на 4489, докато останалите ядрени сили запазиха размера на арсенала си.
Русия и САЩ все още разполагат заедно с почти 90% от всички ядрени оръжия.
“Общата картина е, че повече от 30 години броят на ядрените бойни глави намаляваше и сега виждаме, че този процес е към своя край”, каза Смит.
Изследователите от СИПРИ отбелязват също така, че дипломатическите усилия за контрол на ядрените оръжия и разоръжаването са претърпели неуспех след нахлуването на Русия в Украйна.
Например САЩ преустановиха своя “двустранен диалог за стратегическа стабилност” с Русия след инвазията.
През февруари Москва обяви, че преустановява участието си в Договора от 2010 г. за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (Нов СТАРТ).
От СИПРИ посочват в изявление, че това “е последният останал договор за контрол на ядрените оръжия, ограничаващ стратегическите ядрени сили на Русия и САЩ”.
В същото време Смит заяви, че увеличаването на запасите не може да се обясни с войната в Украйна, тъй като разработването на нови бойни глави отнема повече време и че по-голямата част от увеличението е сред държави, които не са пряко засегнати от този конфликт.
Китай също инвестира сериозно във всички родове войски на армията си на фона на нарастване на икономиката и влиянието му.
“Това, което виждаме, е, че Китай се засилва като световна сила, това е реалността на нашето време”, каза Смит.
Източник: bta.bg

 

Как работи ядрената бойна глава на междуконтиненталната ракета?

12.06.2023, 07:38

Цялата грамадна междуконтинентална балистична ракета, десетки метри и тонове свръхздрави сплави, висотехнологично гориво и съвършена електроника са нужни само за едно - да достави на нужното място бойната глава: конус с височина метър и половина и дебелина в основата колкото човешко тяло. Най-мощното оръжие на Земята е много компактно – термоядреният заряд с мощност 300 килотона по форма и обем напомня заострена откъм дъното кофа.Освен заряда, в бойната глава се намира блокът за управление. Той не е голям по обем и изпълнява няколко задачи. Главната е задействане на заряда на строго определена височина – оптимална се счита 1200 м. В този случай отразената от земята взривна вълна се наслагва към насочената навън – така се формира съкрушаващата всичко обща ударна вълна.
Автоматиката на бойния блок управлява кормилните двигатели (пневматически или барутни) и следи за термостатичната стабилизация за заряда, тъй като оръжейният плутоний, от който той се състои, дори в спокойно състояние има склонност да се нагрява.
Освен това в конуса има бордова електромрежа с източници за захранване защита от електромагнитен импулс. Всичко това е сигурно закрепено на амортизатори и затворено в здрав силов корпус, покрит отгоре с дебел слой термоизолация.
Технологията, по която бойните блокове се отделят от ракетата и лягат на собствени курсове, са отделна огромна тема. Образно казано се прилага схемата „автобус”: блокът за разузнаване на нужното място леко забавя скоростта, завърта се и пуска бойната глава – при това, за да не с отклони от правилния път автоматиката дори може временно да изключи двигателите, а след това отново ускорява до следващата „спирка”. Целият процес става на височина около 1200 км над Земята, няколкократно по-високо от орбитите на пилотираните космически кораби.
Отделил се от последната степен, бойният блок достига върха на своята траектория и започва да пада към Земята. В атмосферата той влиза със скорост 15 пъти над звука – неговата външна обшивка се нажежава до 5-6 хиляди градуса и започва да гори. Най-тежко е на носовата част – при бойните глави той се прави от кварц и се покрива с най-дебел слой термоизолация. На околната повърхност също не й лесно: превърналият се в плазма въздух шлифова горящата повърхност като абразив, отнасяйки топлозащитното покритие.
На височина 50 км над земната повърхност бойната глава влиза в по-плътните слоеве на атмосферата и изпитва мощно отрицателно претоварване. Точно за този участък са предназначени силовият корпус заедно с амортизиращите крепежи, за да си остане всичко на мястото.
Термоядреният заряд и блоковете за управление непрекъснато си обменят информация. „Диалогът” започва веднага след поставянето на бойната глава на ракетата и завършва в момента на ядрения взрив. През всичкото това време системата за управление подготвя заряда за задействането му. В нужния момент той отдава последната и най-важна команда.
При поставяне на ракетата на бойно дежурство нейният заряд е напълно окомплектован: поставен е импулсният неутронен активатор, детонатори и друго оборудване. Той обаче още не е готов за взривяване. Опасно е с десетилетия ядрена ракета да се държи в шахта или на мобилна платформа в състояние всеки момент да потегли.
Затова по време на полета системата за управление привежда заряда в състояние за готовност за взрива. Това става постепенно, със сложна последователност от алгоритми, базирани на две основни условия: надеждност на движението към целта и контрол над процеса. Дори един от тези фактори да се отклони от разчетните значения и подготовката веднага ще бъде преустановена. Електрониката привежда заряда във все по-висока бойна готовност, за да даде команда за сработване в разчетната точка.
Ядреният взрив става мигновено, преди бойната глава да е изминала стотни части от милиметъра – цялата мощ на термоядрения заряд се превръща в светлина, огън, удар и радиация – и всичко това с ужасяваща сила. - Още ЯО

 
 

Ген. Димитров разкри какво е заповядал Добри Джуров веднага след аварията в Чернобил

12.06.2023, 07:35

Ден-два след аварията в Чернобил, станала на 26 април 1986 г.,  във всички поделения на армията на Народна република България пристига заповед от министъра на народната отбрана армейски генерал Добри Джуров. Без обяснения защо, на командния състав се разпорежда да преустанови храненето на наборната войска с пресни зеленчуци. Забраняват се млякото и прясно сирене.
Войниците не трябва да сядат и да лягат по земята на открито. Обичайното замерване на радиацията, което по това време се извършва във всяко поделение на 8 часа, става на 4 часа, гласи още заповедта на генерал Джуров.
Лентата на събитията отпреди 33 години в интервю за Радио Стара Загора чрез своите спомени връща генерал-майор Димитър Димитров, бивш командир на Втора тунджанска лека пехотна бригада в Стара Загора. По време на черните събития, които по впечатляващ начин припомни хитовият американски сериал „Чернобил“, той е началник-щаб на 49 полк в Симеоновград.
„Официално никой не ни каза причината за тази заповед. Но офицерите бързо се досетихме каква може да е причината с тази точка за промяна на честотата на замерване на радиацията. В България към този момент имаше 273 пункта за замерване. Около седмица мерихме на 4 часа. В началото нямаше нищо, но после, явно облакът беше достигнал страната, ни заповядаха да мерим на 2 часа. А на два часа по плана за бойна готовност се мери, когато има опасност от военна агресия или вече има започнати бойни действия“, разказа генералът.
Новата заповед напълно потвърждава опасенията на офицерите, че някъде има ядрена катастрофа. Официалното съобщение за аварията в Чернобилската електроцентрала пристига месец по-късно...
Източник: https://blitz.bg/

 
 

Военен календар

12.06.2023, 07:18

На 12 юни 1872 година в с. Либяхово (дн. Илинден), Гоцеделчевско, е роден поручик Борис Сарафов (1872 – 1907).
Деец на македоно-одринското революционно движение и брат на видния театрален актьор Кръстьо Сарафов. Завършва Солунската българска мъжка гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ и Военното училище в София (1893). Служи в 15-и пехотен ломски и 1-ви пехотен софийски полк. През 1895 г. напуска армията, за да участва в Четническата акция начело на отряд, с който овладява Мелник. Следващата година постъпва отново на действителна военна служба в 5-и пехотен дунавски полк, но след избирането му за председател на Върховния македонски комитет (май 1899 г.) окончателно преминава в запаса.
Под негово ръководство (до март 1901 г.) комитетът оказва значителна помощ на Вътрешната македоно-одринска революционна организация при изграждането на четническия институт (нелегална военизирана структура на ВМОРО) и постига съгласие със задграничните й представители в София – Гоце Делчев и Гьорче Петров.
Участва активно в подготовката и провеждането на Илинденско-Преображенското въстание (1903). Като член на Главния щаб на Битолския революционен окръг и инспектор на въоръжените сили в Битолско Б. Сарафов изработва дисциплинарен устав и планове за бойните действия на революционните райони.
След неуспеха на въстанието предприема обиколка из Западна Европа, където провежда мащабна пропагандна дейност в защита на поробените българи от Македония и Одринско. На общия конгрес на ВМОРО през 1905 г. застава на страната на десницата. Убит е на 28 ноември 1907 г. от Тодор Паница по нареждане на Яне Сандански във връзка с разногласията между двете течения в организацията.

1948). Награден е с военен орден „За храброст“ ІV степен 1 клас и ІV степен 2 клас.

 
 

 

Не подготвяме войници за изпращане в Украйна, каза министърът на отбраната

11,06.2023, 21:58

Не подготвяме войници за изпращане в Украйна, нямаме такава дискусия и такива планове, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в интервю по БТВ. Ако се развият позитивно събитията през следващите две години и Украйна победи, може да изпратим военнослужещи да изучават опита на техните колеги, прогнозира той. Също днес министър-председателят академик Николай Денков призова медиите и гражданите да търсят информация от официални източници в противовес на активираната „фабрика за лъжи“.  Той  решително опроверга лъжата, че България ще изпраща войници в Украйна. „Категорично никога не е обсъждано изпращането на войски и докато съм министър-председател,  няма да има такова обсъждане“, заяви акад. Денков.
Три дни са били достатъчни и да сглоби основния си екип с двама заместник-министри и началник на политическия кабинет, дискутират съветниците и членовете на политическия кабинет. Вече е ясно, че министърът ще изтегли внесената в Народното събрание от служебното правителство Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г., за да се запознае с нея по-внимателно, с оглед и на класифицираната част от нея и факта, че трябва да я защитава в парламента. Това, според него, няма да забави модернизацията и превъоръжаването на армията, защото инвестиционната програма бил добър подход, но не е необходимо условие за стартиране на големите проекти.
Министър Тагарев не смята че въпросът за искането на импийчмънт на президента Румен Радев, който се повдига с оглед на помощта за Украйна, е от неговите компетенции. Той поясни как е изпълнено решението на Народното събрание от 9 декември м.г.  
Изпълнени са първа и седма точка „Република България предоставя на Украйна военно имущество съгласно приложение № 1 (поверително) въз основа на споразумение, което да бъде ратифицирано от Народното събрание“ и „Министерският съвет да пристъпи към обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерството на отбраната, представляващи въоръжение и боеприпаси, чийто срок на съхранение изтича до три години, включително и чрез замяна на наличните такива с новопроизведени от държавните публични предприятия на съответната равностойност“. Не е изпълнена шеста точка „Министерският съвет да продължи да предприема всички действия за оказване на последваща военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, съобразно заявената от нея необходимост и българските възможности“. В този смисъл министърът отбеляза, че служебното правителство е действало, според изявленията на държавния глава, а не в изпълнение на парламентарното решение.
Очакваме много по-конкретни документи за исканията от украинска страна и по-детайлен анализ какво е налично и какво можем да предоставим, каза министър Тагарев. В същото време той гарантира, че можем да предоставим военно-техническа помощ.
Вече му е било докладвано какво сме предоставили, което е било високо оценено, защото съответствало на украинските потребности и било в много добро техническо състояние. Той посочи, че продължаваме да изпълняваме решението на Народното събрание, което включва и подготовка на украински военнослужещи на наша или на съюзническа територия. Но в никакъв случай не става въпрос за изпращане на наши военнослужещи в Украйна. Посланикът на Украйна Н.Пр. Олеся Илашчук е предоставила списъци с потребности, в които нямало нищо изненадващо, каза министърът по отношение на неотдавнашната им среща. Става въпрос за боеприпаси и въоръжение. Няма обаче информация да са искани наши самолети МиГ-29. Полша и Словакия са дали, но след създаването на авиационната коалиция от съюзници за предоставяне на Ф-16 и други бойни самолети Украйна вече няма интерес към нашите изтребители, смята министърът. От друга страна, стана ясно от неговите думи, ние нямаме ресурс да придобием и да поддържаме заместващи платформи, което налага да поддържаме летателната подготовка на нашия състав и да изпълняваме задачата по патрулиране на въздушното пространство. В този смисъл ще продължим да поддържаме нашите МиГ-29, докато дойдат договорените със САЩ самолети. Ще плащаме десетки милиони, за да поддържаме някаква минимална летателна годност и да извадим от въоръжение тези самолети след много малък брой години, които няма да бъдат нужни никому, каза министър Тагарев. Посочи още, че няма да има съкращения в този състав, защото той трябва да има допълнителна подготовка, за да експлоатира Ф-16, които ще бъдат по-голям брой. Все още министърът не е успял да разговаря с ръководството на ВВС по тези въпроси.
На срещата на министрите на отбраната от НАТО на 15 и 16 юни в Брюксел ще заявим много по-различна позиция от тази на служебните кабинети, стана ясно от интервюто. „Ние много добре разбираме, че нашата сигурност зависи пряко от хода на войната в Украйна. Това не е помощ от морални съображения. Това е помощ от стратегически съображения. Докато Украйна не освободи всички окупирани територии и Русия не бъде принудена да седне на масата на преговорите -  в какви срокове ще предава на Наказателния съд подозираните във военни престъпления, как ще изплаща репарациите, няма да има сигурност за нас. Виждате какво става в Черно море и сега с взрива на язовир „Нова каховка“. Това може да срине туристическия ни сезон.“, каза министърът. Тази война влияе по много начини на нашата сигурност, продължи той, ние няма да имаме стабилност, докато Русия не загуби тази война и не се прибере на собствената си територия. България ще подкрепи колективното закупуване на боеприпаси за Украйна, посочи министър Тагарев, още повече, че става въпрос и за инвестиции в отбранителната индустрия. Предстои да се уточни процедурата за вземане на такова решение.
Очакванията на министъра са и в подготвящия се проект на държавен бюджет за 2023 г. разходите за отбрана да бъдат 1, 85 на сто от БВП, с перспектива през следващата година да станат 2 процента, както е предвидено в Националния план за постепенното им нарастване. Той обаче няма готовност да отговори дали с този бюджет военнослужещите ще получат по-висока заплати.
Информирал съм администрацията на президента, че съм готов за среща, да го запозная с екипа си и с непосредствените мерки, които смятам да предприема, отговори на въпрос министър Тагарев. Надявам се, че ще работим заедно в съответствие със законите на страната, посочи още той. Формална процедура са съгласуване извън страната на ръководителите на специалните ни служби няма, каза министърът. Те обаче, смята той, трябва да имат доверието на нашите съюзници.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

И новият премиер потвърди, че няма да изпращаме войски в Украйна

11.06.2023, 13;10

Никой не обсъжда въпроса за изпращане на войска, това е само една лъжа, каза, коментирайки темата за Украйна, премиерът Николай Денков тази сутрин по БНР. Никога по никакъв начин не е обсъждано изпращането на войски в Украйна, заяви той. Той припомни, че това е потвърдено от министъра на отбраната от служебното правителство една седмица, преди да бъде избрано новото правителство.
Министър-председателят призова медиите и гражданите да търсят информация от официални източници в противовес на активираната „фабрика за лъжи“.  Акад. Денков решително опроверга лъжата, че България ще изпраща войници в Украйна. „Категорично никога не е обсъждано изпращането на войски и докато съм министър-председател,  няма да има такова обсъждане“, заяви той.

 

Танкът, който спечели Денят Д

11.06.2023, 09:06

На 19 август 1942 съюзниците решават да изработят план за инвазия в Европа.
На 23 октомври 1942 бил първият боен дебют на М4А1 Шърман в състава на 8 британска армия. Общо 252 Шърмана участвали в битката при Ел Аламейн където представянето им било оценено като добро. Американците могли самостоятелно да оценят своите Шърмани за пръв път в Тунис на 6 декември 1942. Към Шърманите нямало претенции, за разлика от другите машини които се представили много по - зле.
Това накарало съюзниците да заложат на тях при подготовката на десанта в Нормандия, припомнят специализираните издания.
След дълги и ожесточени спорове част от Шърманите били превъоражени с новото дългоцевно 76 мм оръдие, а танкоизстребителите М36 с мощното 90 мм оръдие. Предполагало се, че новото 76 мм оръдие уверено ще се бори с Тигрите. Наистина, против Пантерите те нямало какво да противопоставят, но американското командване вярвало, че нацистите не са успели да пуснат Пантерите в масово производство и имат малко от тях.
Тези които все пак срещнат било се предполагало да бъдат унищожени с обходни маньоври. Мощта на 90 мм оръдие за много генерали се струвала прекалена и напълно ненужна. Бронезащитата на танковете си оставала същата.
Освен това на част от Шърманите били поставени допълнителни приспособления като въртящи се вериги. Те се използвали за прочистване на минни полета и телени заграждения.
Успешният десант в Нормандия показва, че допълнителните инженерни съоръжения на танка носят само предимство в боя. В момента те са използват масово от всички армии в света. - Още танкове

 

Исторически календар

11.06.2023, 08:34

На 11 юни 1944 г. загива поручик Иван Ненов Бонев. По време на въздушна схватка летецът от 682-ро ято на 3/6 орляк губи контрол над повредения Месершмит-109-Г. За да се спаси скача с парашут, но е разстрелян във въздуха от изтребител П-51 „Мустанг“.
Иван Ненов Бонев е роден на 27 октомври 1915 г. в Разград. През 1938 г. завършва Школата за запасни офицери (ШЗО) в София.
По време на Втората световна война участва във въздушната защита на България срещу нападенията на англо-американските авиация. Има признати 8 победи от 9 боя. Сред тях са сваления на 1 август 1943 г. бомбардировач Б-24 „Либерейтър“ над село Каракаш, Трънско и повреден още един Б-24 „Либерейтър“ същия ден. На 18 май 1944 г. над Прищина унищожава Б-24 „Либерейтър“, а на 11 юни елиминира изтребител П-51 „Мустанг“ над Средна гора.
Отличен е с орден „За храброст“ IV степен III клас. През 1992 г. е произведен посмъртно в чин полковник.

 
 

На този ден през 1999 година завършиха бомбардировките на НАТО над бивша Югославия

11.06.2023, 08:31

Преди 24 г. американската армия, опитвайки се да унищожи режима на Свободан Милошевич, стовари цялата своя мощ върху бивша Югославия. Самолетите на Алианса нахлуха във въздушното пространство на републиката. Тази операция беше наречена от натовските генерали „Съюзна сила” (24 март - 11 юни 1999 г). За първи път от времето на Втората световна война обект на бомбардиране стана столицата Белград.
Всичко това положи началото на нова епоха, в която военната интервенция започнаха да я прикриват с борбата за демокрация. Формален повод за агресията на НАТО стана провалът на преговорите по косовския проблем и отказът на Сърбия да допусне чужди войски в района.
В Белград и досега всичко напомня за войната. Много сгради още не са възстановени. Сега всяка година в първия ден на бомбардировките (24 март) в 21:30 часа българско време в столицата на Сърбия бият камбани.
Днес в Сърбия все още си спомнят за 2000 загинали и почти още толкова изчезнали безследно. Десетки пъти повече са ранените. Военни, полицаи, но още повече мирно население.
На бомбите, хвърляни по хората, американците изписвали с ярки бои „Поздравяваме ви с Пасхата”. Под ударите попадаха училища и болници, гъсто населени квартали. Белградчани самоотвержено застанаха на един мост, за да го спасят от разрушаване. На 23 април с няколко преки попадения е унищожен телевизионният център на Белград. Там загинаха 16 дежурни през нощта журналисти.
Бивша Югославия беше буквално засипана от бомби, всички големи градове на страната и сръбските анклави в Косово, правителствени учреждения и електростанции. Натовският командващ обаче имаше списък на забранени обекти: На металургичния комбинат в Смедерево не падна нито един снаряд или бомба, а скоро след „кадифената революция” предприятието беше купено от американската компания US Steel.
САЩ се надяваха, че ще се повторят събитията от Втората световна война, когато народът на Япония мълчаливо преглътна ядрения ужас, а Германия сякаш бързо забрави кой разруши Дрезден, Хамбург и Берлин. Светът обаче вече не е същият. От голямата война оцеля „Нищо не е забравено!”. Особено е живо то в Сърбия.

 
 

 

„Калашников“ – автоматът, който промени света

10.06.2023, 21:27

AK-47 е включен в Книгата на световните рекорди на Гинес като най-разпространената щурмова пушка в света, представляваща една пета от всички съществуващи малки оръжия. Автомат „Калашников“ е на въоръжение в 106 държави. В света има повече от 200 милиона такива автомата, които присъстват дори на гербовете на Мозамбик, Зимбабве и Източен Тимор, но също и на знамената на ливанската Хизбула и много други партизански, бойни и паравоенни групи. В тези страни е често срещано името Калаш, което се дава както на момчета, така и на момичета.
Постепенно автомат „Калашников“ се превръща от мощно съветско оръжие, в икона на поп културата. Ефективната и смъртоносна машина придобива статута на символ на революцията през 60-те и 70-те години на миналия век, когато става главно оръжие на бойците от антиимпериалистическите войни от Третия свят, борещи се за освобождението на колониите. „Всеки уважаващ себе си комунистически революционер или негов съюзник – от Фидел Кастро до Ясер Арафат и Иди Амин – с течение на времето трупат запаси от „Калашников“ и набор от снимки с тези оръжия“, пише през 2007 г. New York Times в статия посветена на автомата........Прочети още

 

Откриха паметна плоча, посветена на ген. Люцкан Люцканов

10.06.2023, 14:55

В с. Орлов дол, Община Тополовград, днес тържествено бе открита и осветена паметна плоча, посветена на генерал – лейтенант  Люцкан Люцканов, който е роден тук на 8 ноември 1939 г. Поднесени бяха венци и цветя.
Плочата бе открита от кмета на Община Тополовград Божин Божинов и командира на 4 артилерийски полк полковник Красимир Ташев. В ритуала участваха военнослужещи от 20 самоходен артилерийски дивизион в Ямбол с командира подполковник Георги Георгиев и духовият оркестър на 2 Тунджанска механизирана бригада. Освещаването извърши представител на БПЦ.
Пред събралото се множество за ген. Люцканов говори кметът Божин Божинов. Той благодари на инициаторите за тази родолюбива проява. Полковник Красимир Ташев поздрави от името на командира на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков семейството на генерал- лейтенант Люцканов и подчерта заслугите на техния съпруг и баща за развитието на Българската армия.
В знак на уважение към инициаторите председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков връчи на кмета на Общината Божин Божинов мемориален знак и почетна грамота. Кметът и заместник-кметът на с. Орлов дол Виолета Георгиева и Дончо Трифонов бяха удостоени с почетни грамоти.
На откриването присъстваха още генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков, генерал-майор от запаса Йордан Йорданов бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов и други членове на ръководството на СОСЗР.  От Сливен бе дошла голяма група генерали и офицери от запаса начело с председателя на Областната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Кольо Милев и председателя на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България полковник от запаса Божидар Борденяшки. Членовете на Общинската организация на СОСЗР в Тополовград бяха начело със съюзното знаме и председателя  лейтенант от запаса Атанас Атанасов. - (видео)
Генерал-лейтенант Люцкан Люцканов бе командващ Сухопътните войски на Българската армия от 30 август 1991 г. до 12 май 1993 г. Между 1997 и 1999 г. бе зам.-министър на МВР в кабинета "Костов". От 2007 до 2009 г. - заместник-кмет на район „Младост“. Председател бе на клуб „Командване на Сухопътните войски“ и клуб „Трета армия” в Столичната организация на СОСЗР. Почина през 2018 г.
Ще припомня една история, която ми разказа преди време ген. Люцканов
На 16 ноември 1992 г. излиза Решение №477 на Министерския съвет за определяне на новия празник на Сухопътни войски – 19 ноември.  Тогавашният командващ Сухопътните войски генерал-лейтенант Люцкан Люцканов разказва как се е стигнало до датата 19 ноември да бъде боен празник на Сухопътни войски. Имало е много дати, които си заслужавало да бъдат определени за празник. Провело се допитване до военнослужещите, направено е изследване в исторически аспект и социологическо проучване. 19 ноември е бил избран с пълно единодушие. Точно на тази дата българската войска изковава първата си победа след Освобождението, казва ген. Люцканов. Тогава, продължава той, имахме уверение, че след съставяне на правителство ще се проведат срещи в гарнизоните, на които да бъдат обсъдени въпросите за издигане социалния статус на военнослужещите. Все пак на първия си празник военнослужещите от Сухопътни войски научават, че в бюджета за 1993 г. са предвидени средства за увеличаване на заплатите. И още – в края на 1992 г. ще има тринадесета заплата. Заделили сме и някой друг лев за награди на най-достойните и най-добрите военнослужещи от войските“, казваше тогава ген. Люцканов.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Радиус на поражение на китайските ракети с малък, среден и голям обсег на действие

10.06.2023, 14:02
 

България ще бъде домакин на българо-американското учение „Тракийски страж – 2023“

10.06.2023, 12:50

От 12 до 30 юни 2023 г. България ще бъде домакин на българо-американското учение „Тракийски страж – 2023“. То ще се проведе като част от мероприятията за отбелязване на 30-ата годишнина от началото на партньорството между Министерството на отбраната на Република България и Националната гвардия на щата Тенеси. В него от българска страна ще се включат военнослужещи от Военновъздушните сили и Съвместното командване на силите, а от американска – военнослужещи от сухопътните и военновъздушните компоненти на Националната гвардия на щата Тенеси. За участие в учението в авиобаза – Безмер ще бъдат дислоцирани до 5 самолета (C-130, C-17, C-21).
По време на учението българските и американските военнослужещи ще проведат съвместна подготовка в областта на военномедицинското осигуряване, противопожарната защита на авиационни средства, логистика и поддръжка от страна домакин, и ще обменят опит в провеждането на съвместни операции.
Двустранната подготовка, различните форми на обучение и обмяната на опит с Националната гвардия на щата Тенеси повишават способностите и оперативната съвместимост на българските въоръжени сили в системата за колективна отбрана.
Във връзка с провеждането на учението на 11 юни 2023 г. на летище „София“ с военен самолет ще пристигнат около 70 американски военнослужещи от Националната гвардия на щата Тенеси, които ще пребивават в нашата страна до края на учение „Тракийски страж – 2023“.
Източник: mod.bg

 

Специалните сили смачкаха конкуренцията и на най-тежкото състезание на МО

10.06.2023, 08:32

От 6 до 9 юни т. г. се проведе военния многобой в НВУ „Васил Левски“, факултет „Артилерия, ПВО и КИС“, гр. Шумен. Безспорни шампиони при жените и мъжете са отборите на Съвместното командване на специалните операции (СКСО), съобщават от формированието.
Състезанието е част от държавните военни шампионати на Министерство на отбраната за 2023 година и се провежда в четири дисциплини - стрелба, хвърляне на граната, крос 8 км и плуване, като резултата от плуването не влиза в крайното класиране.
Мъжете и жените от Специалните сили на Българската армия защитиха достойно девиза си „Там, където другите не могат“ и заеха призовите първи места в отборното класиране. След тях останаха отборите на Военновъздушните сили и НВУ „Васил Левски“.
Във военния многобой участват отбор от 4 жени и отбор от 5 мъже от всяко формирование. За крайното отборно класиране се вземат най-добрите 3 резултата при жените и най-добрите 4 при мъжете.
В индивидуалното класиране и четирите дами от Специалните сили влязоха в челната десятка, като лейтенант Десислава Янева е на второ място. При мъжете в първите десет са четирима от тях, а на второ и трето място са съответно редник Неделчо Василев и старши лейтенант Йордан Копринков.
В общото класиране от държавните военни шампионати, проведени до момента, Специалните сили заслужено държат първото място.

 

 

Приключи командно-щабното учение на ВМС „Морски щит 2023“

09.06.2023, 22:16

Днес приключи командно-щабното учение с войски за реално действие „Морски щит 2023“, което Военноморските сили проведоха за времето от 30 май до 9 юни 2023 година.
Учението условно протече в две фази, подготвителна – за планиране на операция и фаза с реални действия на силите на море.
За първи път като тактически фон на учение на Военноморските сили, в процеса на неговото планиране и провеждане, се използва разработен от НАТО и доразвит за нуждите на национална отбранителна операция, фиктивен сценарий, при който равностоен противник предизвиква рискове и заплахи за Алианса в политическо, военно, икономическо и информационно отношение.
Тактическото формирование на патрулните сили изпълни задачи по контрол на корабоплаването в зададени райони, действия по търсене и следене на подводница, учение по защита от атаките на въздушен противник с участие на самолети от състава на Военновъздушните сили, взаимодействие с брегови артилерийски дивизион по предаване на данни за открити морски цели. Екипажите проведоха тренировки по приемане и предаване на товари по вертикален способ от вертолет от състава на ВМС, извършване на бордова проверка на кораб-нарушител, действия по организиране на отбраните и защитите на група кораби при прехода им на море и на незащитена котвена стоянка.
Тактическото формирование на противоминните сили проведе действия по борба с минната опасност в зададени райони, търсене и унищожаване на дънни и котвени морски мини с помощта на корабни тралове и подводни управляеми апарати. Корабите от състава на формированието проведоха и учения по оказване на помощ и буксировка на аварирал кораб със собствени сили и средства, приемане и предаване на товари по вертикален способ от вертолет от състава на ВМС и отразяване на асиметрична заплаха от малки бързоходни лодки.
Тактическото формирование на спомагателните сили изпълни задачи по осветяване на подводната обстановка в назначен район с участие на водолази от състава на ВМС и дистанционно управляеми подводни апарати. Бяха отработени процедури по гасене на пожар на кораб в гаван, тренировки по товарене и разтоварване на войски и бойна техника на борда на кораб и провеждане на товарене и разтоварване на войски и бойна техника от състава на Сухопътни войски.
Kораби от състава на флотилията участваха в осигуряването на безопасността при провеждане на стрелби на Военновъздушните сили по морски и въздушни цели в акваторията на нос Шабла.
В командно-щабното учение активно участие взеха и бреговите формирования от състава на Военноморските сили.
Флотските свързочници изградиха комуникационен възел за командване и управление на силите на море и на брега.  Развърнаха и оборудваха полеви лагер, осигурявайки работата на щабните специалисти от Командването на ВМС.
Дивизиона за морски специални операции тренира динамична стрелба с късо и дълго оръжие на къси и пределно къси дистанции, през светлата и тъмната част на денонощието при различни метео условия, унищожаване на мина с взрив, изпълнение на парашутен скок с прелет като способ за инфилтрация в непознат район и провеждане на специално разузнаване и директни действия по противников лагер за подготовка на терористи.
Флотските ракетчици усъвършенстваха придобитите способности за планиране и провеждане на тактически действия за нанасяне на удар по противниковите сили. След разполагането в учебния позиционен район, беше проведена съвместна тренировка по предаване на данни с корабните и брегови формирования с висок интензитет, което способства за постигане в пълен обем на поставените цели.
Военнослужещите от вертолетната авиобаза ,,Чайка” изпълниха полети за наблюдение и търсене на плаващи мини, търсене и спасяване в зададен район, за десантиране по парашутен способ, евакуация на пострадал и трансфер на товари по вертикален способ от борда на плавателен съд.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Военнослужещи от ВМС почетоха паметта на загинал пилот

09.06.2023, 22:10

Днес, 9 юни 2023 г., беше отбелязана годишнината от трагичната гибел на майор Георги Димитров Анастасов.
Преди шест години, по време на провеждането на тактическо учение „Черно море 2017“, при маневра след изпълнена задача „Артилерийска стрелба по надводна цел“, вертолет AS „Пантер” пада във водите на Черно море, на 7 мили източно от устието на река Камчия.
Въпреки предприетите незабавни спасителни действия, командирът на екипажа майор Георги Атанасов загива.
На паметника му в района на устието на р. Камчия, с военен ритуал венци и цветя поднесоха командирът на военно формирование 36940 подполковник Спас Спасов, колеги и приятели на загиналия пилот.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Миклош Хорти е единственият човек, от когото Хитлер се страхува

09.06.2023, 21:43

Миклош Хорти може да се похвали като човек, който преживява две световни войни и вижда промяната на морското плаване от първите параходи до атомните подводници. Успява да види падането на най-старите династии през 1917-1919 г. издигането на диктаторите, подмяната им и дори падането на фашизма.
Хорти не е бил почитател на нито една от язвите на Европа – фашизъм и комунизъм, но в едно тежко време е необходимо да избере по-малкото зло, поне така си е мислил. Хорти е два пъти жертва на съветския режим и вижда чужда окупация в страната си. След това разказва и сцени на сблъсъците от Унгария през 1956 г. Никога не успява да види страната си свободна и най-вероятно точно това е тежало........Прочети още

 

Пентагонът обяви пакет от 2 млрд. долара за противовъздушна отбрана на Украйна

09.06.2023, 20:38

Пентагонът обяви пакет от помощи за Украйна на стойност 2,1 милиарда долара, който според него включва критични средства за противовъздушна отбрана и боеприпаси, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.
Пакетът включва системи за противовъздушна отбрана HAWK и ракети, 105- и 203-милиметрови артилерийски снаряди, безпилотни летателни апарати "Пума", лазерно управляеми ракетни системи и помощ за обучение и поддръжка, се казва в изявление на американското министерство на отбраната.
Това е един от най-големите пакети от средства, предоставяни от САЩ. Той беше обявен в момент, когато има признаци, че Украйна започва, или е на път да започне, дългоочакваната контраофанзива, за да се опита да си върне териториите, завзети от Русия.
За разлика от американското оборудване, оръжия и боеприпаси, които по-често се изпращат от складовете на Пентагона и се доставят бързо на Украйна, тези пари ще бъдат предоставени в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна и са предназначени да бъдат изразходвани през следващите месеци или дори години, за да се осигурят бъдещите нужди на Украйна в областта на сигурността, отбелязва АП.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Ритуал по полагане на военна клетва в Мобилна КИС

09.06.2023, 17:20

Тържествен ритуал по полагане на военна клетва от новоназначените военнослужещи в Мобилната комуникационна система (МКИС)  се проведе днес на строевия плац на формированието. Под звуците на военни маршове, младите мъже и жени се врекоха във вярност към род и Родина произнасяйки заветните думи „Заклех се!“, съобщават от СКС.
Заместник-началникът на щаба по операциите на СКС полковник Христо Христов прие строя от командира на Мобилна КИС полковник Теодор Тодоров и приветства младите войници и техните близки подчертавайки тържествеността на този незабравим ден.
„С днешния ритуал, вие се заклехте в безпрекословна вярност и служба на Родината ни, вярна служба в името на националната сигурност, независимостта и суверенитета, мира и спокойствието на всички български граждани. Носете с гордост военната униформа, бъдете честни и дисциплинирани, упорити и всеотдайни. Преодолявайте с твърдост възникналите трудности, влагайки в изпълнението на поставените ви задачи цялото си сърце, ум и душа, защото го правите за вас и за България“ каза в словото си полковник Христов. Той пожела на военнослужещите здраве, щастие, късмет и много професионални успехи, за издигане авторитета на Мобилна КИС.
Командирът на Мобилна КИС полковник Теодор Тодоров посочи, че военнослужещите, вливащи се в състава на Мобилната КИС са силно мотивирани да служат отговорно на Отечеството и им пожела вяра в собствените сили и успех в предстоящата им служба в редовете на Българската армия.
На тържеството присъстваха заместник-кметът на община Горна Малина господин Георги Нинов, експертът от Военно окръжие-София господин Ангел Симеонов и началникът на Националния военен учебен комплекс „Чаралица“ полковник Веселин Василев, родители и близки.

 
 

Депутатите ратифицираха договор във връзка с придобиването на новите изтребители

09.06.2023, 13:42

На първо и второ четене Народното събрание ратифицира със закон международен договор „За изграждане на системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение с класификация „US Secret” за самолети F-16 Block 70“ по условията на Програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ – FMS, чиято обща стойност възлиза на 7 238 842 щатски долара. Предвидено е заплащането да се извърши за 5 години
Съгласно подписаните вече договори по придобиването на новите изтребители и свързаната с тях поддръжка, българската страна следва да спазва посочените мерки за контрол, сигурност и отчетност на предоставените от САЩ отбранителни изделия, като разходите за изграждане на необходимата за целта инфраструктура са изцяло за сметка на Република България.
Договорът предвижда доставка на брави, заключващи механизми за врати и консумативи, необходими за изграждане на охранителни системи в съответствие с изискванията за сигурност на Правителството на САЩ; проектиране и изграждане на система за сигурност на склада за съхранение на класифицирано оборудване; услуги за управление на склада за съхранение на класифицирано оборудване за срок три години и три години поддръжка на охранителните и структурните системи, свързани с функционирането на склада и консултантски услуги по проектиране и изграждане на системи за сигурност за други съоръжения за самолет F-16 Block 70 в авиобаза Граф Игнатиево, където ще се съхранява класифицирано оборудване на самолета, и използване на класифицирана информация.
Американската страна поставя специфични изисквания по отношение на изграждането на съоръженията за инсталиране, интегриране и съхранение на чувствителни системи и подсистеми на F-16, изпълнението на всички функции, свързани с американските критерии за контрол на сигурността и последваща инспекция с цел сертифициране на обектите от представители на САЩ. Влизането в сила на този договор има пряко отражение върху сроковете за изпълнение на определени инфраструктурни дейности в Република България и всяко забавяне ще доведе до невъзможност за приемане на самолетите на българска територия.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Двама офицери от запаса са назначени за заместник-министри на отбраната

09.06.2023, 08:37

Постепенно министърът на отбраната Тодор Тагарев попълва екипа си. Със заповед на премиера академик Николай Денков за заместник-министри на отбраната са назначени генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов и полковник от запаса Станимир Георгиев. Ген. Запрянов заема тази длъжност за трети път. Първите два бяха от юли 2016 г. до януари 2017 г. и от май 2017 г. до април 2021 г. Той бе кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър на отбраната в проектокабинета на проф. Николай Габровски в края на миналата година. Полк. Станимир Георгиев беше заместник-министър на отбраната в периода април-юли 2022 г., когато министър на отбраната бе Драгомир Заков в правителството на Кирил Петков.
*******
Генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов е назначен за заместник-министър на отбраната, съобщава правителствената информационна служба. Той е на тази длъжност за трети път, като на същия пост е бил от юли 2016 г. до януари 2017 г. и от май 2017 г. до април 2021 г. В миналото заема различни командни и щабни длъжности в Свързочни войски на Българската армия. Бил е началник на Военна академия „Г. С. Раковски”, заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите и Представител на Началника на ГЩ на БА във военните комитети на НАТО и ЕС.
Полковник о.з. Станимир Георгиев е назначен за заместник-министър на отбраната, съобщава правителствената информационна служба. Той е заемал  същата длъжност през 2022 г. Завършил е специалност „Инженер по експлоатация и ремонт на свързочни и РТО средства“, както и магистърска степен „Инженер по радиоелектроника“ във ВВВУ „Георги Бенковски“. Магистър е и по военно дело във Военна академия „Г.С Раковски“. Обучавал се в стратегически курсове в САЩ, Франция, Германия и в Колежа по отбрана на НАТО в Рим. Полковник Станимир Георгиев е работил в Регионалното командване на НАТО за Северна Европа – AFNORH, Брунсум, Нидерландия. Бил е в постоянната делегация на България в НАТО като съветник по въпросите на отбраната и началник на служба по въпросите на отбраната. В Главната квартира на НАТО в Брюксел е служил като щабен офицер по развитие на отбранителните способности в дирекция „Инвестиции в отбраната“ на Международния секретариат на НАТО. Георгиев е дългогодишен служител на Министерството на отбраната.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

 Авиационни инциденти във ВВС на Българската армия на територията на страната (1989-2018)

09.06.2023, 07:54

11 юни 2018 г.
Около 20.30 часа при изпълнение на тренировъчен полет вертолет Ми-17 от 24-а авиобаза Крумово губи височина и пада от около 30 м. При катастрофата загинаха командирът на екипажа капитан Пламен Пантилеев и вторият пилот капитан Стоян Неделчев. Бордният техник офицерски кандидат Алексей Каменов бе ранен.
9 юни 2017 г.
Вертолет „Пантер“ пада във водите на Черно море при изпълнение на задачи по време на тактическо учение. При инцидента загива 38-годишният командир на екипажа капитан Георги Анастасов. Другите двама членове на екипажа - капитан Анатоли Апостолов и капитан Павел Симеонов са настанени за лечение във Военноморската болница – Варна.
26 април 2012 г.
Между селата Царимир и Голам Чардак се разбива самолет МиГ-29УБ. Пилотите майор Дойчинов и капитан Методиев катапултират.
29 ноември 2010 г.
Учебен самолет "Пилатус" от авиобаза Долна Митрополия се приземява аварийно, след като при излитане губи мощност. Двамата пилоти майор Боян Григоров и майор Пламен Иванов вземат решение за аварийно кацане в района на летището в 12.35 ч. Това са и първите български военнослужещи, наградени от държавния глава с орден за заслуги, защото са запазили самообладание и са успели да приземят летателната машина като са спасили село Горна Митрополия от сериозни последствия при евентуално катапултиране.
8 юли 2008 г.
Военен транспортен самолет на Българските военновъздушни сили претърпява инцидент около обяд по време на кацане на гражданското летище на Варна.
След силен порив на вятъра от ляво при кацане самолетът Спартан C 27 J удря и чупи лявата си перка.
16 май 2003 г.
Изтребител МиГ-21БИС от авиобазата в Граф Игнатиево се разбива в района на Панагюрище. Самолетът се удря в дърво и експлоадира в 13.25 ч. по време на тренировъчен полет над местността Манзалото. Пилотът майор Анатолий Полянков (34 г.) загива. Според кметът на Панагюрище Марко Мечев изтребителят направил един-два кръга над града преди да се разбие.
24 юли 2003 г.
Вертолет Ми-17, борд № 433 от авиобаза „Крумово“ се разбива в местността Бетоловото, край Разлог. При инцидента загиват командирът на екипажа подполковник Милко Пейковски, майор Николай Радулов – втори пилот, бордният техник младши лейтенант Бойко Панайотов и полковник Кирил Чамишки.
02 юни 1999 г.
Изтребител МиГ-21БИС от авиобазата в Граф Игнатиево се разбива в района на село Драгомир недалече от град Пловдив при изпълнение на учебно тренировъчен полет.
Загиват пилотите капитан Георги Русев и лейтенант Сашо Николов.
16 юли 1998 г.
При лош разчет за кацане и подадена команда от РП за катапултиране старши лейтенант Радостин Велков Димитров катапултира от МиГ-21МФР.
28 януари 1997 г.
Капитан Пламен Тодоров Денков с МиГ - 21МФР катапултира подари спиране на двигателя при захода за кацане.
30 януари 1996 г.
Ми-24 се обръща и запалва следствие на силен вятър. Няма загинали.
20 декември 1994 г.
Старши лейтенант Владислав Владимиров Вълчев с МиГ-21бис ГЕАТ и ГТП загива от удавяне след като катапултира над Черно море.
29 септермври 1994 г.
Около 16.30 часа при извършване на фигура от сложния пилотаж на пределно малка височина, претърпява катастрофа на около 600 м от полосата за излитане и кацане (ПИК) на летище Равнец изтребител МиГ- 29 с пилот- командира на авиобазата полковник Иван Даев.
8 февруари 1993 г.
Капитан Михаил Янакиев Михайлов със Су-25УБК катапултира подари неумишлено задействане на катапултната система след влизане на пилота в кабината.
28 януари 1992 г.
При инцидент край язовир "Студен кладенец" загиват капитан Дойчин Георгиев Бояджиев и пилот-инструктор - капитан Емил Лазаров Тодоров с МиГ-21УМ.
3 юли 1991 г.
Старши лейтенант Петър Величков Петров с МиГ - 21бис ГТП катапултира при инцидент във въздуха.
2 октомври 1990 г.
Загиват курсант Жоро Андреев Денчев и пилот-инструктор майор Асен Йорданов Христов с Л-39 поради спиране на двигателя при включване в кръга за кацане и късно взето решение за катапултиране.
6 април 1990 г.
Капитан Тошко Стоянов Петров с МиГ - 23МФ ГТП катапултира при инцидент.
17 юли 1990 г.
Лейтенант Бисер Георгиев Бойчев с МиГ - 23БН катапултира при инцидент.
13 октомври 1989 г.
Майор Боян Богданов Петков с МиГ - 23БН катапултира при инцидент.
05 октомври 1989 г.
Старши лейтенант Валери Лилов Богданов с МиГ-21 загива след отказ на системата АРУ.
22 юни 1989 г.
При инцидент катапултират обуч. пилот - лейт. Георги Сотиров Стоименов и пилот-инстуктор - капитан Христо Сотиров Младенов с МиГ - 21У.
17 април 1989 г.
При инцидент загива лейтенант Валентин Димитров Маринов със Су-25.

 
 

 

Един моряк с родопски корени се бори за чисти и мирни Океани – Посвещава се на Световния ден на Океана 8 юни 2023 г.

08.06.2023, 09:00

Световният ден на Океана е определен по време на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. От 2009 г. се отбелязва официално и насочва вниманието на хората към състоянието и проблемите на Световния океан. На този ден ден хора от всички краища на света честват и почитат океаните, които свързват всички ни.
Призивът на ООН към човечеството за празника на Океана през 2023 година е: Празнувайте и предприемете мерки на 8 юни 2023 г. Световния ден на океана - Един общ океан, един общ климат, едно общо бъдеще - заедно световен ден на океана 8 юни 2023 г.
Фокусът през 2023 г. е върху мерките и действията за опазване: защита на поне 30% от нашата синя планета до 2030 г. за здравословен океан и климат.
Защита на поне 30% от нашите земи, води и океан до 2030 г. (30x30). Наскоро световните лидери поеха глобален ангажимент да защитят 30% от нашата синя планета до 2030 г. (30x30). За да създадем здравословен океан с богата дива природа и да стабилизираме климата, от решаващо значение е 30% от земите, водите и океаните на нашата планета да бъдат защитени. Вашата подкрепа ще помогне за постигане на целта 30x30!
Това напълно хармонира със съдъранието на монографията „На Океана с любов, вяра и надежда”, която е посветена на обявеното на 5 декември 2017 г. от Общото събрание на ООН обяви 2021-2030 г. за Десетилетие на науките за океана за устойчиво развитие, което е предназначено да обедини научната общност, политиците, бизнеса и гражданското общество за съвместно изследване на океана и разработване на технологични иновации........Прочети още

 

Русия променя възрастта за наборна служба

08.06.2023, 23:18

Комитетът по отбрана на Държавната дума на Руската федерация препоръча на камарата да приеме на първо четене законопроект за поетапно увеличаване на военната възраст. Заключението на комисията е публикувано в електронната база данни на Думата, предаде ТАСС.
Според текста "комитетът по отбрана на Държавната дума препоръчва на Държавната дума да приеме законопроекта на първо четене“. В него се посочва, че правителството на Руската федерация и правният отдел на Държавната дума по-рано са изразили коментари по проекта, "които не засягат неговата концепция и могат да бъдат отстранени при подготовката на законопроекта за второ четене“.
На 13 март група депутати от Държавната дума, водени от Андрей Картаполов, председател на Комитета по отбрана на Думата, са внесли в камарата законопроект за постепенно увеличаване на наборната възраст за военна служба до 21 години. Според инициативата през 2024 г. наборната възраст ще бъде от 19 до 30 години, през 2025 г. - от 20 до 30 години, през 2026 г. - от 21 до 30 години. В същото време тези, които желаят, въпреки увеличаването на наборната възраст, ще могат да отидат на военна служба от 18-годишна възраст. Освен това за граждани на възраст от 27 до 30 години, които са в запаса и не са отбили военна служба по наборна военна служба, без правно основание, е възможно да я отбият по желание.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Швеция завърши обучението на украинските военни на БМП CV90

08.06.2023, 23:11

Украинските военнослужещи са преминали обучение на бойни машини на пехотата (БМП) CV90 в Швеция и вече са се завърнали у дома. Това са съобщили от пресслужбата на Министерството на отбраната на Швеция в Twitter, пише "Европейская правда".
"През пролетта шведските въоръжени сили започнаха да инструктират украинските военни за използването на CV90. Те вече се върнаха да защитават страната си“, се посочва в съобщението.
През февруари Швеция реши да прехвърли на Украйна 50 БМП CV90.
Украински военнослужещи преминаха обучение в Швеция на секретни места.
На 18 май в медиите се появи информация, че украинска бригада с численост от три до пет хиляди военнослужещи е  преминала обучение в Швеция на модерна западна техника и може да бъде една от най-боеспособните части, които ще участват в бъдеща контраофанзива.

 

Може ли F-16 “Боен сокол” да помогне на Украйна?

08.06.2023, 22:55

Анализът на историята на бойното използване и списъкът на загубите на американския изтребител вдъхват основателни съмнения
Биеха се без загуби, само когато врагът изобщо нямаше изтребители и противовъздуш-на отбрана
Темата за доставките на Киев на многофункционални леки изтребители от 4-то поколение на General Dynamics F-16 „Fighting Falcon“ (Боен сокол) вече няколко седмици е на първите страници на водещите западни медии. А дългото турне на просещия клоун в европейските (и не само) столици само събуди интереса към тях, и то не само сред професионалните експерти, но и сред диванните „експерти“ и независими пропагандисти. И въпреки че окончателното решение за доставката от Вашингтон все още не е взето, примерите за системите за противовъздушна отбрана Himars MLRS и Patriot и бронебойната техника Abrams ни позволяват да вярваме с почти 100% сигурност, че положителното решение, което отговаря на исканията на режима в Киев ще бъде направено в много близко бъдеще.......Прочети още

 

Блумбърг: Турция поема командването на силите на НАТО в Косово

08.06.2023, 21:05

Турция се подготвя да поеме командването на силите на НАТО в Косово в рамките на планирана ротация през есента, след най-тежките сблъсъци в региона от десетилетие насам, съобщава Блумбърг, като се позовава на свои източници, запознати със ситуацията.
Турция, която разполага с втората по големина армия в рамките на Организацията на Северноатлантическия пакт след САЩ, ще поеме ръководството на мисията, известна като КФОР, от Италия през октомври. „Прехвърлянето на правомощията се обмисля от известно време, но окончателното решение беше взето едва наскоро”, отбелязва Блумбърг.
Турското министерство на отбраната и представителите на НАТО все още не са коментирали информацията.
БГНЕС припомня, че по искане на НАТО Турция разположи батальон от командоси в Косово след протестите, при които бяха ранени 30 миротворци. Случилото се застраши дългогодишния процес на нормализиране на връзките между Сърбия и Косово в критичен момент, когато Европейският съюз и съюзниците от НАТО са съсредоточени върху войната на Русия в Украйна. Алиансът изпрати 700 войници като подкрепление. 65-та мотострелкова бригада от специалните сили на Турция пристигна в Косово като част от подсилването на силите на НАТО, разположени в региона. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган взе решението за изпращане на турски войски в Косово на фона на ескалацията в региона след консултации с ръководството на Северноатлантическия алианс.
Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., почти десетилетие след войната там, която приключи с прогонването на сръбските сили от НАТО. Военният алианс е разположил там мироопазващи сили след войната. В момента КФОР разполага с около 3800 военнослужещи в Косово, което е по-малко в сравнение с около 50 000 военнослужещи в пика на присъствието си в страната.
Мисията демонстрира ангажимента на Турция към подобни усилия на НАТО, а също така подчертава историческите и етническите ѝ връзки с Балканите, които някога са били част от владенията на нейната предшественичка – Османската империя, коментира в публикацията агенция Блумбърг.
Източник: БГНЕС

 

Словакия подписа споразумение с Германия за две системи за ПВО с малък обсег МАНТИС

08.06.2023, 20:43

Словакия и Германия подписаха споразумение, по силата на която Берлин ще предостави на Словакия две системи за противовъздушна отбрана с малък обсег МАНТИС за подсилване на отбраната на източната граница на Словакия с Украйна, съобщи днес словашкото министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.
Първата от системите ще бъде доставена до няколко седмици и Словакия ще ги получи безвъзмездно като част от усилията на НАТО за укрепване на отбраната на страните от алианса по източния му фланг.
Автоматичната стационарна система МАНТИС, произведена за германската армия, служи за отбрана на ограничени райони, като например бази. Всяка система се състои от осем бойни модула, два сензорни модула и команден център. Тя може да защитава от ракети, дронове, артилерийски и минометни снаряди.
Системата беше представена през 2011 г. от компания "Райнметал".

 

Адмирал Ефтимов: Горд съм от демонстрираните старание и умения от военнослужещите

08.06.2023, 19:58

„Наблюдавахме успешни стрелби на полигон „Шабла“. Наблюдавахме уменията не само на подразделенията на Военновъздушните сили, но и на участниците от Сухопътните войски, Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции. Това е едно комплексно учение и съм много доволен от постигнатите резултати“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 8 юни, след проведените на Зенитния полигон на ВВС – Шабла тактически учения с експериментални и съвместни бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана от Българската армия и авиационни формирования от ВВС с международно участие „Шабла - 2023” (ТУБС „Шабла - 2023”).
Той подчерта гордостта, която изпитва при посещенията си на военните полигони и бази от демонстрираните старание и умения от българските военнослужещи. „Личният състав може да обслужва и да използва ефикасно техниката и въоръжението, с които разполагаме. Влага много старание, мотивация, дисциплина и отговорност. Може много да говорим за въоръжение, техника и технологии, но най-ценното е човешкият капитал, мъжете и жените в униформа. Всички трансформационни процеси и модернизацията ще бъдат безсмислени, ако не запазим тези хора“, категоричен бе адмирал Ефтимов.
В отговор на журналистически въпрос за възможностите за предоставяне на допълнителна военна помощ от страната ни към Украйна, адмирал Ефтимов отбеляза, че военното ръководство е представило обективен и безпристрастен анализ на въоръжението, техниката и боеприпасите, с които разполагаме, както и на перспективите за тяхното поддържане и развитие. „Най-отговорно изпълнихме решението на предходното Народно събрание, съобразно политическата амбиция и възможностите на този етап“, подчерта той. Началникът на отбраната бе категоричен, че такова решение относно държавна собственост, каквато представляват въоръжението, техниката и боеприпасите на Република България, не е чисто военен акт. „Търси се политически и дипломатически ефект, това е елемент от политиката на цялата държава и нека да оставим политиците да решат“, заключи адмирал Ефтимов.  
Източник: https://otbrana.com/

 

Когато изведнъж руски неонацисти се бият срещу Путин с оръжия на НАТО

08.06.2023, 17:50

За Зеленски кадрите от Белгород са меко казано неприятни. Но защо той поема това с риск да се скара със западните си съюзници?
От около седмица руски доброволчески бойци се сражават на украинска страна в граничния регион Белгород. Кулминацията на действията им беше окупирането на село с около 5000 жители в началото на тази седмица.
Предполага се, че бойците ще обвържат със себе си част от руската армия, която след това ще липсва за отбраната срещу украинското настъпление. Два пъти през последните седмици те навлязоха на руска територия. Успех за Киев.........Прочети още

 

Конференция на началниците на отбраната на страните от Централна Европа ще се състои в Букурещ

08.06.2023, 10:20

Началникът на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ (USEUCOM) ген. Кристофър Каволи и началникът на Генералния щаб на отбраната на Румъния ген. Даниел Петреску ще бъдат домакини на Конференция на началниците на отбраната на страните от Централна Европа на 8 и 9 юни в Букурещ, предаде Аджерпрес.
В срещата, която ще се състои в министерството на отбраната и Сената на Румъния, ще участват началниците на отбраната на България, Чехия, Хърватия, Полша, Словакия, Словения и Унгария, придружени от високопоставени военни и представители на USEUCOM. Ще участват и деветима военни ръководители от структурите на Националната гвардия на САЩ, се уточнява в съобщение на министерството на отбраната.
Събитието включва теми, свързани с предизвикателствата по адрес на сигурността, и цели засилване на отношенията на военно сътрудничество за осигуряването на стабилността в региона.
На 9 юни в Двореца на парламента началникът на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ и началникът на Генералния щаб на отбраната на Румъния ще дадат съвместна пресконференция.
Командването на въоръжените сили на САЩ в Европа (USEUCOM) е структура, отговаряща за военните операции на САЩ в Европа, в районите на Азия и Близкия изток, както и в Северния ледовит океан и Атлантическия океан. USEUCOM се състои от повече от 65 000 военни и цивилен персонал от САЩ, постоянно разположени на ротационен принцип, които работят в тясна връзка с военните от съюзническите и партньорските държави. Щабът му е базиран в Щутгарт, Германия, посочва министерството на отбраната.
Източник: bta.bg

 

Исторически календар

08.06.2023, 09:30

На 8 юни 1898 г. в Кюстендил е роден Кирил Якимов Петков. Завършва ВНВУ през 1920 г. Служи до1923 г., когато е съкратен по силата на Ньойския договор. Установява се в САЩ, където завършва аероинженерство в Мичиганския университет. В България се завръща през 1930 г. и постъпва на работа в конструкторското отделение на Държавната аероплана работилница(ДАР) – Божурище. През 1933 г. е назначен за началник на отделението. Първата самостоятелна конструкция на инж. Кирил Петков е прототип на самолет ДАР-7 С.С., който проектира през 1933 г. Самолетът е биплан, с черупковидно тяло (монокок ), със закрита кабина, с двигател „Джипси –мажор“ 130 к.с. Летателните изпитания са извършени от пилота Тодор Рогев, след което работата по него се спира. Следващата самостоятелна конструкция на инж. Кирил Петков е самолет ДАР-8 „Славей“– учебно- тренировъчен двуплощник със смесена конструкция, с двигател „Валтер Мажор“ 130 к.с. Летателните изпитания показват много добри летателни характеристики. Построени са 12 самолета за нуждите на Въздушни войски.
От 1936 г. инж. Кирил Петков е началник на техническата контрола в работилницата, преподава и в Аеропланното училище в Казанлък. През 1943 г.е назначен за началник на техническия контрол към Въздушни войски, където служи до пенсионирането си през 1946 г. Последното войнско звание е полковник. Умира на 26 март 1964 г. в София.

 

 

Откриха изчезнала преди повече от 80 години подводница в Егейско море

07.06.2023, 22:30

След дългогодишни проучвания гръцки изследователски екип откри изчезнала през 1942 г. британска подводница, потънала с 64 души в Егейско море, на дълбочина 203 метра, предаде АНА-МПА.
Подводницата „Триумф “ (HMS  Triumph, N18,
T-class), чиито следи изчезват преди 81 години, е била обект на издирване от различни екипи от Велкобритания, Малта и Русия, които от време на време са посещавали Гърция с цел да я открият, но без резултат.
Мистерията е разгадана от изследователя Костас Токтаридис и неговия екип. „Търсенето на подводницата "Триумф" започна през 1998 г. Това е най-трудната и най-скъпата мисия, която съм изпълнявал в живота си“, каза той в интервю за АНА-МПА. - (видео)
Токтаридис поясни, че историята на подводницата е „уникална за военноморските хроники, тъй като е неразривно свързана с националната съпротива и тайните служби от онова време, които са действали в периода на окупацията“. За издирването ѝ е било необходимо задълбочено проучване на архивите във Великобритания, Германия, Италия и Гърция.
Подводницата е започнала интензивната си оперативна дейност през май 1939 г. и е извършила общо 20 военни мисии. За първи път се е появила в Егейско море в края на март 1941 г. за да разузнае бреговете на островите Додеканези и да осъществи десант на офицери с канута до брега. Последвали са големи успехи за „Триумф“, сред които потопяването на няколко вражески кораба и на италианската подводница „Салпа“ (SALPA) и спасяването на обсадени войници, които е трябвало да избягат в Александрия, Египет.
На 26 декември 1941 г. подводницата отплава от Александрия за последната си 21-ва мисия, след което е щяла да се върне във Великобритания за основен ремонт и поддръжка. Целта на мисията е била да извърши две специални операции – „Айсинглас“ и „Кони Айлънд“, като освен екипажа на подводницата, вътре е имало и екип на секретните служби.
Вечерта на 29 декември 1941 г. „Триумф“ навлиза в залива на цикладския остров Деспотико и разтоварва екипа на секретните служби, както и оборудване, в което, наред с други неща, е имало и оптичен телеграф на британското военно разузнаване за връзка с подводниците, предаде БТА. На Деспотико е трябвало да се качат за превоз до Александрия 30 бегълци, но командирът на подводницата лейтенант Джон Хъдарт ги информира, че ще отиде на офанзивна мисия в Егейско море и ще се върне да ги вземе на 9 или 10 януари 1942 г. На 30 декември 1941 г. в 21:21 ч. подводницата съобщава чрез криптиран сигнал, че първата фаза на мисията е завършена успешно. Това е последният изпратен сигнал от „Триумф“. - Още подводници
Източник: https://www.actualno.com/

 

Отлично представяне на военнослужещите от 55 инженерен полк на учението в Румъния

07.06.2023, 16:48

Фото: младши сержант Силвия Димитрова, 55 инжинерен полк - БеленеС демонстрация на способности днес  завърши участието на военнослужещите от понтонно-мостовата инженерна рота от 54 инженерен батальон на 55 инженерен полк–Белене в международното учение “Saber Guardian 23”, провеждащо се в района на Бордушани, Румъния, съобщават от СМЦ.
По време на демонстрацията, 120-тонния паром на ротата осигури форсирането на река Дунав от механизираните формирования на Многонационалната бригада „Югоизток”, извършвайки два рейс-разчета, като с първия беше превозен личния състав и техниката на механизирания взвод от 38-ми механизиран батальон на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора, учсатващ в учението, а с втория -полска бронирана машина Росомак WRT.
На демонстрацията от българска страна присъства посланика на Република България в Румъния господин Радко Влайков, военното аташе в Румъния полковник Любомир Родопски, заместник-командирът на Съвместното командване на силите бригаден генерал Христо Ганецовски, командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов и началникът на сектор в отдел „Операции“ в Съвместното командване на силите полковник Вичо Вичев.
Бригаден генерал Ганецовски проведе срещи с командира на Многонационалната бригада "Югоизток" бригаден генерал Николеску, командира на 10-та инженерна бригада полковник Калин и заместник-командира на 10-та инженерна бригада полковник Джимика, които изказаха възхищението си от представянето на българските военнослужещи и им благодариха за отличното представяне.
По-рано, понтонно-мостовата рота и взвод „Военна полиция“ проведоха съвместна тренировка, като инженерите направиха един рейс-разчет, с който личния състав и специализираните машини „Пустинна котка“ на служба Военна полиция бяха превозени за изпълнение на задачи на срещуположния бряг на р. Дунав.
Отличните резултати в работа на военнослужещите бе постигната благодарение на създадената организацията от командирите на двете формирования майор Емил Флорев и майор Борис Христов.
Източник: https://otbrana.com/

 

Отхвърлиха предложението за закриването на съвместните военни съоръжения със САЩ

07.06.2023, 12:35

Евентуалното прекратяване на Споразумението между правителствата на България и САЩ  за сътрудничество в областта на отбраната би имало повече негативни последици за българските въоръжени сили , както по отношение на способности, така и на тяхната репутация, като лоялен и надежден съюзник. Това е становището на МО във връзка с внесеното от Костадин Костадинов и група народни представители от ПГ на Възраждане проекторешение за прекратяване действието на двустранния документ, който е подписан през 2006 г. То не бе прието от Народното събрание на днешното заседание, като за него гласуваха само 37 депутати. 166 бяха „против“, а 18 се въздържаха.
Кристиян Вигенин от ПГ на „БСП за България“ предложи редакционни поправки в проекта, като идеята беше да се направи анализ на прилагането на споразумението във всичките му аспекти, включително и по отношение на отбранителните способности на Българската армия и тогава да се преценява за прекратяване на съвместното им използване. От ПГ на Възраждане и от другите парламентарни групи не подкрепиха това предложение.
В становището на МО са изброени няколко проекта, които до момента силите на САЩ са изпълнили. На Учебен полигон „Ново село“ е изградена нова база, както и развитие на работна зона на полигона – пътища, мишенни установки, огневи позиции и полигони за специфична подготовка, на обща приблизителна стойност от 108 млн. щ.д. В авиобаза Граф Игнатиево са изпълнени проекти, свързани с развитието на летищната инфраструктура – изграждане на площадка за въоръжаване и разоръжаване на самолети, основен ремонт на южната пътека за рулиране на летището и др., за около 21 млн. щ.д. В авиобаза Безмер американската страна в момента работи  по проект за изграждане на път, който свързва пистата за излитане  и кацане със склада за боеприпаси на летището. Планираните разходи от САШ са за около 1, 2 млн. щ. д.   Работено е по проекти, които са извън войскови имоти, управляеми от МО. Става дума за 1,2 млн. щ. д. за изграждане на водопровод в шест населени места в областите Сливен и Бургас, а за реконструкция на мост над р. Мараш  - 300 хил. щ. д.
От МО правят извода, че провеждането на съвместната българо-американска подготовка  на територията на съвместните съоръжения допринася за ефективно използване на ресурсите, елиминиране на дублирането на усилията на национално и съюзно ниво и подобряване тактическите умения на българските военнослужещи. Включването на трети държави позволява за повишаването  на доверието и сигурността в региона, се посочва още в становището.
Функционирането на тези съоръжения, отбелязват от МО, не води до допълнителни разходи за България, защото всяка една от страните заплаща стоките и услугите за покриване на собствените си нужди. В текста на споразумението е посочено, че договорените военни съоръжения  и обекти са под командването на силите на България. Относно договорената численост на силите на САЩ, които могат да пребивават на съвместните съоръжения на наша територия е посочено, че тя не е повече от 2500 военнослужещи и цивилни служители. Учебен полигон „Ново село“ е държавна собственост и не се предвижда прехвърляне правото на собственост , както на земята, така и на постройките и съоръженията на нея.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

На този ден в САЩ е учреден почетния знак за военни заслуги "Пурпурно сърце"

07.06.2023, 08:25

Генерал Джордж Вашингтон учредява отличието на 7 август 1782 година като знак за необикновена смелост и изключителна вярност при военна служба. Смята се, че той е дал само три такива награди.
Почетния знак е възстановен през 1932 г. в чест на 200-годишнината от рождението на Д. Вашингтон като медал за военнослужещите, получили бойни рани и увреждания по време на службата. Отличието се дава след като кандидатите да го получат подадат молба и доказателства за получените рани. До 1942 г. с такива медали са отличавани само военнослужещи в пехотата, а от 1942 г се дава и на военнослужещи във флота.
През първите 10 години с медала Пурпурно сърце са отличени 78 000 военни.

 

Преди 59 г. започват американските бомбардировки над Северен Виетнам

07.06.2023, 08:18

На 7 август 1964 г., пет дни след първия инцидент между американски разрушител и три северновиетнамски катера, двете камари на американския Конгрес приемат Тонкинската резолюция, с която одобряват и нанасянето на удари по територията на ДР Виетнам, без да бъде обявявана война.
Експерти по международно право обаче никога не изясниха коя дата да се смята за начало на американските бомбардировки. Ако се припомнят обстоятелствата, то на 2 август 1964 г. три северновиетнамски торпедни катера се опитват да изтласкат от свои териториални води ескадрения миноносец „Мадокс”, като при инцидента един катер е потопен, а един палубен щурмовик Ф-8 „Крусейдър” е повреден и каца аварийно в Дананг. Това обаче не излиза от рамките на въоръжен инцидент и той с нищо не предполага какво ще се случи през следващите години.
Операция ”Пронизваща стрела”
В отговор на инцидента в Тонкинския залив призидента Джонсън разпорежда да бъдат нанесени авиационни удари по бази на северокорейските торпедни катери и по нефтохранилища, за да бъдат лишени катерите от гориво. Операция „Пронизваща стрела” (Pierce Arrow) е проведена на 5 август и това е първият налет на американска авиация в Северен Виетнам.
Но дали е война? Палубните А-4 „Скайхок” и А-1 „Скайрейдър”, съпровождани от F-8, нанасят удари по военни обекти на Северен Виетнам: бомбардирана е базата на торпедните катери Хон Гей, потапяйки осем катера в района на остров Хон Ме; разрушено е нефтохранилището във Вин; попътно е атакувана базата на торпедни катери Бин Тхай. Изтребително прикритие са осигурявали F-4В „Фантом” от самолетоносача Constellation. Резултатите от атаките са фиксирани от палубните разузнавачи RF-8A и установяват унищожени до 90% от горивните запаси във Вин и 2/3 от северновиетнамските торпедни катери. По американски данни са изпълнени 64 бойни полета, при които са загубени два самолета. Единият пилот загива, а другият – Евърет Алварес попада в плен и става първият американски военопленник в Северен Виетнам за почти 10 г.
Операция „Пронизваща стрела” на свой ред не излиза извън рамките на единична наказателна акция на САЩ против Северен Виетнам.
Операция „Горящо копие”
Следващата американска операция „Горящо копие” (Flaming Dart) е проведена чак през февруари 1965 г. При нея за втори път е бомбардиран Северен Виетнам от началото на необявената война. По време и на тази операция е извършен само един нальот. Няколко дни след Тонкинския инцидент на 2 август в Югоизточна Азия започват да пристигат подразделения на ВВС. Пръв е авионосецът Ranger. Не след дълго в състава на групировката влиза и противолодъчният авионосец Kearsarge, като базираните на него S-2 Tracker гарантират сигурността на авионосната групировка от съветски и китайски подводници. В отговор виетнамското командване срочно изтегля от Китай своя 821-ви изтребителен авиополк. Самолетите прелитат в Ной Бай на 6 август и още същия ден два МиГ-17 са приведени в състояние на пълна бойна готовност. Първи в Тан Сон Нхут пристигат ERB-47H за радиоелектронно разузнаване, които разузнават цели в Северен Виетнам. Според разработения план 20 броя В-57 са прехвърлени в базата Биен Хоа край Сайгон и стават първите реактивни самолети, разположени на виетнамска територия. Фактически са нарушени Женевските споразумения, забраняващи използването на реактивни самолети в конфликтни райони на Югоизточна Азия, но за САЩ подобни ограничения никога не са били пречка. Особено след Тонкийската резолюция никой не им обръща внимание.
Службата на Б-57 във Виетнам от самото начало е белязана с неприятности. Още при пребазирането в Биен Хоа на земята се сблъскват първите два приземили се бомбардировача, които блокират пистата за кацане и принуждават останалите екипажи да се приземяват в Тан Сон Нхут.Там пък един от самолетите се врязва в земята по време на кацане и погребва двама членове на екипажа.

Операция Flaming Dart идва закономерно през февруари 1965 г., предприета като възмездие в отговор на акциите на партизаните от НФОЮВ против американски военнослужещи в Южен Виетнам. Операцията преминава в два етапа, които трябва да внушат на Севера да прекрати бойните действия на Юг: Flaming Dart I е проведена на 7-8 февруари в отговор на извършените същата нощ нападения над вертолетната база в Кемп Холоуей и над щаба на южновиетнамския ІІ корпус в Плейку. Само първия ден за 30 мин. са хвърлени 30 тона бомби. В началото под удари попадат казармите в Довг Хой.
Първи бомбардират А-4 „Скайхок” от самолетоносача Hancock. Тук са насочени всички боеспособни южновиетнамски А-1, като начело лети за повдигане на бойния дух лично командващият бригаден генерал Нгуен Као Ки. Партизаните от Виетконг не остават длъжни и устройват диверсия в авиобазата Дананг. Нападението е отблъснато и само няколко самолета получават леки повреди.
Flaming Dart II е проведена на 11 февруари в отговор на взрива в хотел в Куи Нон, където са настанени американски военни съветници. По време на двата налета американската и южновиетнамската авиация нанасят удари по обекти в южната част на Северен Виетнам, където северовиетнамски войници се подготвят за изпращане на Юг.
Датата на първия удар на „Горящо копие” понякога се сочи като начало на регулярните бомбардировки над Северен Виетнам, което не съответства на действителността. Ударите се явяват изключително като акции на възмездие. Постоянните бомбардировки по операция „Тътен на гърма” започват едва на 2 март същата година. На 2 март започват бомбардировките по цялата територия на Северен Виетнам по операция Rolling Thunder. В първия ден на атаки са подложени обекти на 50 км. северно от демилитаризираната зона, постепенно ескалацията обхваща целия Виетнам.
И все пак коя дата трябва да се счита за начало на затъването на САЩ в тази война? Това е все едно след като човек е изпил сам бутилка уиски, да се определи кога е започнал да се опива.
Източник: https://blitz.bg, Ганчо Каменарски

 

Танкът Т-72 навърши 50 години

07.06.2023, 08:07

Днес се навършват точно 50 години, откакто танкът Т-72 е бил приет на въоръжение в Съветската армия съгласно съвместно постановление на ЦК на КПСС и Съвета на Министрите на СССР № 554—172 от 7 август 1973 година.
Серийното производство на Т-72 започва във вагоностроителния завод в град Нижни Тагил, Русия.
Това е един от най-разпространените танкове на въоръжение днес, като много страни са разработили свои варианти на Т-72. Българската армия е разполагала със 160 танка T-72M/М1/М2.
Записан е в Книгата на рекордите на Гинес като най-масовият танк на съвременността. – Още за Т-72

 
 

Възникване на електронното разузнаване и борба в Българската армия

07.06.2023, 08:00

Разглеждат се особеностите в организи­ране на свръзката по време на бойните действия около Оринската крепост по време на Балканската война 1912/13 г. и някои моменти от възникването на радиоразузнаването и електронното пода­вяне в Българската армия.
Историята показва, че умението да се води война, а от там и въвеждане на нови прийоми и действия непознати до дадения момент са присъщи не само на големи и модерни армии, а и на по-малки. Това зависи най-вече от интелигентността на командирите и умение­то на войниците.
Българската армия, нейните командири и бойци са доказвали неведнъж, в нашата многовековна история, че умеят да воюват. Те често са излизали победители не само поради своята многочисле­ност в даден момент, а и поради умението на командирите да из­ползуват нови по ефективни и непознати за противника начини за водене на войната. Ярък пример в това отношение е битката за Од­ринската крепост по време на Балканската война. В нея умението на командирите и войниците достига връх, който смайва световните военни специалисти и предизвиква респект и уважение.
В тази разработка искам да акцентирам вниманието върху дей­ствията на свързочните подразделения, които освен задачите по осигуряване на свръзката, въвеждат и нови методи за противодей­ствие на противниковите войски - радиоелектронната борба.
Телеграфната дружина се формира на 4 януари 1909г. в София, съгласно Указ - 107. Състои се от щаб, три роти и нестроеви взвод. С височайши указ - 2 от 1 януари 1912г. към нея се фор­мира радиотелеграфно отделение.
Във връзка с мобилизацията на армията от 17 септември 1912г. дружината се развръща по военновременните щатове, мобилизира и участва във войната. Съгласно мобилизационния план тя не участва самостоятелно, а нейните подразделения са предадени към съответ­ните съединения и части.
След демобилизацията на армията на 4 август 1913г. дружината отново се формира в София, като самостоятелна, от кадъра на во­енновременните подразделения.
Същата на 11 септември 1915 г. по случай мобилизацията във връзка с предстоящата война се формира по военновременните щатове, като включва: телеграфен парк за общата главна квартира, три те­леграфни парка за трите отделни армии, едно радиотелеграфно от­деление за общата главна квартира, по едно радиотелеграфно отде­ление за 1-ва отделна армия и конната дивизия и една допълваща полурота. На 30 септември 1915г. дружината престава да функцио­нира като отделна част. От същата дата в София се формира допъл­ваща телеграфна рота, която има за задача да обучава и подготвя млади войници за частите на армията.
Дружината се формира отново като самостоятелна на 1 октомври 1918г., след Първата световна война, от кадъра на разформирова­ния телеграфен парк. Състои се от щаб две учебни роти и един не­строеви взвод. Дружината се разформирова на 21 август 1921г.
Мобилизацията на Телеграфната дружина за участието и в Балканската война се обявява с телеграма - 1791 от 17 септември 1912г. от 1 Софийска дивизионна област към 12,00ч. На базата на Параграф 149 на "Наставлението за мобилизацията на армията" от 1910г. и Параграф 7 от "Упътвания по мобилизацията на частите от инженерните войски" се издава заповед - 50(от същата дата, ЦВА­Ф 1488, оп I, дело 6, стр.233) за формиране на Телеграфната дру­жина. В нея се описва новите формирования, от кой подразделения се формират и приложени списъци за долните чинове и офицерите явили се при мобилизацията и назначението на командирите (ЦВА - Ф 1488, оп I, дело 6, стр.246-248,270).
Командир на дружината майор Константин Спиридонов Куцаров, роден на 29 юни 1869г. Шумен, завършва ВУ, подпручик 2.08.1891г., поручик 2.08.1894г., капитан 15.11.1900г., майор 1912г., подп. 2.08.1915г., полк. 4.10.1917г. Служил в 1-ва пион. друж., ЖП дру­жина, командир на телеграфната дружина, уволнен 5.09.1919г.
Формират се 12 полуроти (по една за всяка от деветте пионерни дружини и по една за всяка от трите главни квартири), един теле­графен парк за общата главна квартира, едно радиотелеграфно от­деление и една допълваща полурота. Както споменах по горе съг­ласно мобилизационния план по време на войната 1912-1913г. дружи­ната не се формира като самостоятелна част, тъй като всичките и самостоятелни и домакински формирования са разпределени между войсковите части.
Състава на радиотелеграфното отделение (сведения към 21 сеп­тември 1912г.) включва 2 возими радиостанции "Radio Elektrogui" ­4 конски сили и личен състав 100 души (45 от мирновременния щат и 55 запасни). От тях:
   - офицери - 3;
   - техник-чиновник - 1;
   - подофицери - 20 (от запаса 15);
   - войници  - 76 (от запаса 40).
В състава на отделението се включват и 30 коня.
Возимата радиостанция се състои от 3 коли (двуколки) - стан­ционна, машинна и материална. Личния състав ( 1-ва станция - 49, 2-ра - 51) включва:
   - 1 офицер (подпоручик);
   - 5 подофицери (телеграфисти);
   - 1 електроинженер (в случая французин);
   - 6 подофицери и редници (машиниери);
   - 34 подофицери, ефрейтори, редници - строители, конници и други.
 Командир на радиотелеграфното отделение е кап. Иван Николов Бошнаков (роден на 13.02.1912г. стар стил, в Сопот), според лич­ния му подпис на архивна единица ЦВА - Ф 1488, опис VI, ае 3.
Началник на 2-ра радиостанция подпор. Русев (най-вероятно тази в района на Любимец (данните са от дневника на 2-ра р/ст). Конкретната информация за дейността на радиотелеграфното отделение се открива от запазените в ЦВА заповеди, заповедни книги "Реляция за дейността", апаратни дневници и други.
По въпроса за това от коя дата е започнала дейността по раз­криване и въздействие (пречене, създаване на смущения) на свръзката на турската армия по време на Балканската война, може да се направи извод от следните запазени източници.
"Дневник на военните действия на 1-ва радиостанция" (ЦВА ­1488, оп VI, ае 1). Тук буквално е записано: "Лозенград 22.Х. чуват се чужди станции. Предават с шифър. С нашата станция ние пречим на другите станции за правилното и редовно приемане. На 23.Х., също както вчера."
За прехващания на противникови донесения и пречене на рабо­тата на противниковите станции е записано - от 30.ХII.1912г. до почти края на януари 1913г. от районите на с. Кючук Татар кьой, с. Керакисъм и с. Скендер кьой. Дневникът е подписан от кап. Бош­наков, командир на радиотелеграфното отделение, който е бил в района на 1-вата р/станция.
Най-пълна представа за дейността на телеграфното отделение се добива от "Реляция за радиотелеграфното отделение през време на войната с турците и съюзниците" написана от капитан Бошнаков ( ЦВА - Ф 1488, оп.VI, ае 3). От нея ще цитирам това, което се отнася само за боевете за Одринската крепост: "Двете возими радиостанции са предадени  1-вата към 3-та армия - Лозенград, 2-рата към 2-ра армия - Мустафа паша.
На първо време свръзката не се осъществява поради голяма пов­реда на 2-рата станция и поради голямото разстояние. Свръзката се възстановява напълно на 12 ноември 1912г., но не се използува интензивно поради намалено доверие в надеждността и поради опас­ност от прехващане от противника. Поради това получават назначе­ние да прехващат турски и други чужди депеши(съобщения). Данните се предават в щаба на съответната армия. Освен това на станциите е възложено да възпрепятстват сношението(свръзката) между турс­ките радиотелеграфни станции Цариград - Одрин. Но мощността на нашите станции е малка и се предполага, че от позициите на кои­то се намират (далече от Одрин) едва ли са постигнали нужния ефект.
За да бъде препятствието по ефективно върху Одринската стан­ция е заповядано от Инспектора на инженерните войски с телеграма - 1746 от декември 1912г., станциите да се преместят в източния сектор в близост до Одрин. 1-вата станция от гр.Кешан да се пре­мести  с.Керакесъм (посочено и в дневника на станцията), а 2-рата от Мустафа паша, през с.Кемал, на главната сръбска линия.
Няколко дена след това, вследствие на указалите се добри ре­зултати е заповядано 1-вата станция (с телеграма - 25 от Инспек­тора на Инженерните войски), да застане още по близо до Одрин на кота 58 9/10. Двете станции са на разстояние около 10 км от Од­рин и на 20 км една от друга.
За възпрепятстване на депешите (съобщенията) получавани в Одринската станция от Цариградската, при всяко чуване действие­то на последната, нашите две станции се пускат едновременно, ка­то предават цифри или извадки от вестник. При изпращане на съоб­щения от Одрин за Цариград те се подслушват и прихващат. По съ­щия начин се действа и при работата на другите станции."
От "Реляцията" се вижда, че прехванатите турски радиотелег­рами са само с цифров шифър. Прехващани са често и радиограми на френски и турски език, на открит текст. Последните са привеждани на български език и заедно с шифрираните се изпращат в съответ­ните щабове.
За ефекта от работата на станциите говори, че съобщенията на турски език са повече разговори между радистите, които се оплак­ват, че не могат да приемат добре, поради въздействието на наши­те станции.
За засилване още повече на въздействието и прихващането в с. Абалар на 6 март 1913г. се изпраща трета возима станция, а в с. Гебелер и с.Мустафа паша други две "по-малки товарни системи Telefounken".
Отчита се, че необходимия ефект не винаги се е постигал по­ради ставалите повреди на станциите и недостатъчната подготовка на телеграфистите. За това в "Реляцията" се казва "Независимо от това нашите станции, които са с по-малка сила от турските (наши­те 4 к.с., турските 8 и 12 к.с.), не са могли да доведат възпри­пятствието до абсолютност и в зависимост от опитността на персо­нала в Одринската станция са отстранявали нашето въздействие върху им."
Всички наши станции са действали до 13 март 1913 г., превзе­мането на Одрин.
Интерес представлява описания по-нататък ефект на въздейст­вието на нашите станции, като тези данни са набирани от пленени­те турски телеграфисти, служили в Одринската станция. Ще цитирам точно източника "Станцията в Цариград имала 2 мотора 8 и 12 к.с.
С единия и другия мотор се получават вълни 600 и 1200 метра. При работа с малкия мотор и при двете вълни всякога сме им бъркали. Същото било и с големия мотор, но само при вълна 600 метра, ко­гато се е работило на 1 200 метровата вълна, бъркането е било слабо и отстранимо. Работата с големия мотор не всякога е можело затова са действали с по-малкия мотор. Когато Одринската станция е виждала, че при работата сме им бъркали, са спирали работата за 15-20 мин. за да се отвлече вниманието ни и след това започ­ват отново. Съобщение се е предавало от Цариград на части и с многократни повторения. Имало е случай при което съобщенията са закъснявали 3 - 4 дни."
Одринските телеграфисти се оплаквали често, че не могат да приемат телеграмите напълно и прибягват до хитрости.
Например:
   - Определяли са точно часа на работа и почвали да работят без предварително повикване, като се надяват, че нашите станции докато ги чуят и се подготвят за действие съобщенията ще бъдат предадени;
   - Повикването е ставало на вълна 600 метра, а предаването на съобщенията на вълна 1 200 метра, по този начин се е изгубвала работата на първата вълна, като се надяват да се мисли, че стан­цията в Цариград бездейства.
Интерес представлява и описаната в "Реляцията" информация за това, какво е намерено при превземането на Одрин.
На "Индъръма" се указват две еднакви за самостоятелни дей­ствия станции, за да можело, когато едната се повреди да се ра­боти с другата.
Моторите на Одринската станция са работели с бензин или газ. Открити са 150 тенекии газ за станциите и прожекторите.
На обкръжените в Одрин офицери се е разрешавало да пращат частно къси съобщения в Цариград, но само за здравословното си състояние, но и това накрая е било забранено.
Завеждащия станцията "офицер Джават бей на 13 март преди об­яд при навлизането на българските войски в крепостта, сам е счу­пил моторите, изпокъсал жиците на мачтите и разрушил станциите."
От тези исторически факти, доказани на базата на архивните единици в Централния военен архив гр. В. Търново, могат да се нап­равят някои заключения и изводи:
   1. В някои източници се казва, че Българската армия в боеве­те край Одрин, за първи път в световното военно изкуство изпол­зва създаване на преднамерени смущения за въздействие на против­никовата свръзка.
Тъй като нямам, възможност да работя във военните архиви на други страни, не искам да доказвам дали това е точно така. Но едно е сигурно, че това е един от първите опити в света.
   2. Радиотелеграфните станции се използуват сравнително ус­пешно за водене на прехват, превод и обработка на разузнавателна информация, а и за масирано (чрез използуване на няколко станции) подавяне на противниковите свръзки.
   3. Турските телеграфисти правят опити за радиоелектронна за­щита и противодействие на противниковото разузнаване.
   4. Спорен е въпроса коя точно е датата за възникването на радиосмущенията в Българската армия. От апаратния дневник на 1-ва радиостанция"(ЦВА - 488, оп VI, ае 1) е видно, че на 22 ок­томври 1912 год. в района на Лозенград са разкривани противнико­ви радиотелеграфни станции и е пречено на тяхната работа.
Вярна е също така, че въз основа на заповед на Инспектора на Инженерните войски (телеграма - 1746 от декември 1912 г.) станции­те се преместват в заповядани райони, т.е. за първи път започва организираното използуване на смущения в нашата военна история.
Според мене обаче е правилно да се приеме, че началото на използуването на преднамерени радиосмущения е 22 ОКТОМВРИ 1912 г.
   5. Във военната история с главни букви трябва да бъдат записани имената на КОМАНДИРА НА ДРУЖИНАТА МАЙОР КОНСТАНТИН СПИРИДО­НОВ КУЦАРОВ, по време на войната командир на телеграфния парк на главната квартира, а също и първия командир, ръководил лично сму­щенията - КОМАНДИРА НА РАДИОТЕЛЕГРАФНОТО ОТДЕЛНИЕ КАПИТАН ИВАН НИКОЛОВ БОШНАКОВ, които може да се смятат за първите офицери от Електронното разузнаване и борба.
Литература:
   1. ЦВА, Ф 1488, опис VI, ае 3 (Реляция за радиотелеграфното отделение през време на войната с турците и съюзниците);
   2. ЦВА, Ф 1488, опис VI, ае 1 (Дненик на военните действия на 1-ва радиостанция);
   3. ЦВА, Ф 1488, опис I, ае 9 (Заповедна книга "Телеграфна дружина")
   4. ЦВА, Ф 40, опис II, ае 127, 200, 209, 218 (II армия - Оперативен бюлетин )
   5. "Офицерски корпус в България" - т.3 и 4
6. ЦВА, Ф 1488, опис VII, ае 1. - Още РЕБ
Източник: http://reb.start.bg, Тодор К. Петков

 
 

35 години от космическия полет на Александър Александров

07.06.2023, 07:55

На 7 юни 1988 г. в 18.03 ч. от космодрума Байконур (СССР) е изведен в орбита около Земята космическият кораб „Союз ТМ-5” с екипаж: командир на кораба Анатолий Соловьов, борден инженер Виктор Савиних и българския космонавт изследовател.
Свързването с орбиталната станция „Мир“, пилотирана от Владимир Титов и Муса Манаров, се извършва на 9 юни след 33-ата обиколка на Земята.

В продължение на 9 денонощия 20 ч. и 9 мин. на борда на орбиталната станция космонавтите изпълняват цялостно програма „Шипка“, включваща научните направления: физика на Космоса, дистанционни изследвания на Земята, микрогравитационни изследвания, космическа биология и медицина, техника.
На 17 юни 1988г. в 10.12 ч., след успешно приключване на задачите космонавтите Анатолий Соловьов, Виктор Савиних и Александър Александров с космическия кораб „Союз-ТМ-4” се приземяват в определения район в Северен Кавказ.
Извършен е вторият съвместен съветско-български космически полет по Международната програма Интеркосмос.

************

Интеркосмос-България-1300 полетя на този ден през 1981 година
„Интеркосмос-България-1300“ или „Интеркосмос 22“ е първият български изкуствен спътник. Каталожният му номер е 1981-075A. Наименуван е по космическата програма „Интеркосмос“, в рамките на която е създаден и лети.
Построен е в България по разработка на Централната лаборатория за космически изследвания (БАН) на базата на платформата за сателити „Метеор“. Тежи 1500 кг. Разполага с 11 научни инструмента за изследвания и измервания на лъчения и заредени частици. Захранването се осъществява посредством 2 слънчеви панела, които генерират 2 kW мощност.
Апаратът е изстрелян в 13:35 часа на 7 август 1981 година в близко-полярна орбита 825 х 906 км с инклинация 81,2° от ракетата „Восток-2М“ от стартова площадка № 43/3 в Плесецк. Събитието е посветено на 1300-годишнината от основаването на българската държава. - Още Космос
 

 

Провежда се тактическо учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море 2023”

06.06.2023, 23:26

От 5 до 9 юни 2023 г. в националните морски пространства на Република България се провежда тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море 2023”, което е част от командно-щабното учение с войски за реално действие на Военноморските сили „Морски щит 2023“.
Учението се ръководи от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков и има за цел да усъвършенства придобитите способности на флотилията за планиране, подготовка и провеждане на тактически действия в рамките на операция по морска сигурност, контрол на морските пространства и защита на корабоплаването.
Основните задачи са усъвършенстване уменията по прилагане на стандартни оперативни процедури за организиране на дейността на щаба на флотилията за командване и управление на подчинените сили при изпълнение на бойни задачи, провеждане на тактически действия от родовете сили в различни условия на обстановката, както и взаимодействието с формирования от състава на Военноморските сили, Военновъздушните сили и Сухопътни войски.
В учението участват командването, щабът и формированията от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, катер от Хидрографска служба, вертолети от морската вертолетна авиобаза, щурмова авиация от  Военновъздушните сили, техника и личен състав от Втора механизирана бригада и Център на подготовка на специалисти от Сухопътни войски.
В рамките на учението се провежда оценка и сертифициране на базов миночистач „Шквал“ по стандартите на НАТО.
Учението започна с работа на щабовете по планиране и организиране на действията на силите на море.
Днес, със снемането на корабите и катерите от постоянните им пунктове за базиране и извършване на преход до назначените райони за бойна подготовка, беше дадено начало на следващия етап.
Тактическото формирование на патрулните сили, в състав от фрегатите „Дръзки“, „Верни“ и „Смели“ и корвета „Бодри“, изпълняват артилерийски стрелби срещу въздушен и надводен противник, отработват тактически действия по организиране на отбраните и защитите на група кораби при прехода им на море и на котвена стоянка, по тактическо маневриране, както и учения по защита на кораба от ядрено, химическо, биологическо оръжие и запалителни средства.
Тактическото формирование на противоминните сили, съставено от минен ловец „Цибър“, базови миночистачи „Шквал“ и „Прибой“ и рейдови миночистачи „Евстати Винаров“ и „Капитан I ранг Димитър Паскалев“, провеждат тактически действия по борба с минната опасност, които обхващат провеждане на кораби през райони и фарватери, предварително обследвани с хидроакустически станции и подводни управляеми апарати, търсене на дънни и котвени морски мини с корабни тралове, унищожаване на откритите мини, както и провеждане на учения по приемане и предаване на товари на море и оказване на помощ на човек, паднал зад борд.
Тактическото формирование на спомагателните сили, в което са включени спасителен кораб „Протео“, учебно-спасителен кораб „Капитан I ранг Димитър Добрев“, минен заградител „Сириус“ и водолазен катер „Форос“, изпълняват задачи по постановка на морски мини от единичен кораб, по търсене и унищожаване на дънни неконтактни морски мини,  отработват тактически действия по организиране на  отбраните и защитите на група кораби при прехода им на море и на котвена стоянка,  провеждат учения по защита на кораба от ядрено, химическо, биологическо оръжие и запалителни средства.
Предстоят дни, наситени с бойни упражнения и стрелби, в които личният състав от флотилията за пореден път ще има възможност да потвърди своите знания и професионални умения при изпълнение на поставените задачи.
Източник: navy.mod.bg/

 
 

Румънски бронетранспортьор потънал в Дунав по време на най-голямото учение на НАТО

06.06.2023, 20:34

Бронирана машина на пехотата Пираня 3 на румънската армия потъна, докато военните се опитваха да форсират ръкава Борча на река Дунав в окръг Яломица по време на най-голямото военно учение на НАТО, което се провежда тези дни в Румъния, съобщава Defence Romania.
Маневрата е била част от учението "Saber Guardian 23", в което участват 10 000 военни от НАТО. Инцидентът е станал в неделя край село Бордушани, окръг Яломица, и е бил заснет от очевидец, намиращ се на брега на реката, пише БТА.
Според телевизия Про ТВ моментът, в който бронираната машина потъва в Дунав, е бил заснет с мобилен телефон от военен, който се намирал в друго превозно средство на армията. На видеото се вижда как превозното средство се накланя силно към водата и малко след това потъва.
Изданието отбелязва, че военните, които наблюдавали инцидента от брега, били "шокирани" от това, което видели.
Не е ясно дали грешна маневра или технически дефект е довел до потъването на бронираната машина, посочва Зиаре.

 

Отново възпитаник на Военновъздушното училище е министър на отбраната

06.06.2023, 20:07

На извънредно заседание парламентът гласува новото правителство на България. Номинираният министър-председател акад. Николай Денков събра 132 гласа, а предложените от него министри бяха одобрени от 131 депутати.
Новият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев е офицер от запаса. Той поема тази длъжност за втори път. В периода март - май 2013 г. бе служебен министър на отбраната. През 1982 г. завършва ВВВУ „Георги Бенковски“. Приема високия пост от друг възпитаник на Военновъздушното училище Димитър Стоянов, който бе министър на отбраната в последните две служебни правителства. Същото военно учебно заведение е завършил Велизар Шаламанов, който бе служебен министър на отбраната през август-септември 2014 г. Впрочем и Висшето военно артилерийско училище в Шумен е излъчило трима министри на отбраната. Ген. Аньо Ангелов бе министър на отбраната 2010-2013 г., Николай Цонев – 2008-2009 г. и ген. Стефан Янев, който бе два пъти служебен министър на отбраната (27 януари – 4 май 2017;12 май 2021 – 13 декември 2021) и веднъж служебен премиер (12 май 2021 – 13 декември 2021). Така на Тодор Тагарев му предстои и като офицер да бъде начело на политическото ръководство на Министерството на отбраната. При представянето на кандидатите за министри акад. Денков го определи като доказан експерт в тази област.
*******
Министърът на отбраната Тодор Тагарев е роден в гр. Стамболийски на 18 април 1960 г. Завършил е Математическа гимназия "Акад. К. Попов" в Пловдив през 1978 г., ВВВУ "Г. Бенковски", Долна Митрополия като инженер с гражданска специалност "Автоматика и телемеханика" през 1982 г. и Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ през 1994 г. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия "Н.Е. Жуковски" в Москва.
Служил е като инженер по въоръженията в 25 полк на ВВС и преподавател във ВВВУ "Г. Бенковски". Като цивилен в системата на отбраната е заемал длъжностите директор на дирекции "Планиране на отбраната" и "Политика по въоръженията" (1998 - 2001 г.), ръководител на катедра "Мениджмънт на сигурността и отбраната" на ВА "Г.С. Раковски" (2004-2008 г.), съветник на министъра на отбраната (2009 - 2010 г.) и директор на Института по отбрана (2016 - 2017 г.). В периода март - май 2013 г. е служебен министър на отбраната.
През 1995 г. започва работа като научен сътрудник в Българска академия на науките (БАН). От 2014 г. е "професор" в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН. Проф. Тагарев е участвал в работата на редица органи и групи на НАТО и Европейската агенция по отбрана, в международни изследователски екипи и в програми за консултации по въпроси на управлението на сигурността и отбраната в десетки страни. Негови научни трудове са преведени на 15 езика.
Женен е, с три деца.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Новата стара стратегия на НАТО за Източна Европа: Защита на всеки сантиметър

06.06.2023, 08:52

Френски десантчици, спускащи се в полетата на Естония през май, бяха част от усилена репетиция за това какво ще е необходимо, за да се подсили бойната група, ако страната - и НАТО - бъдат нападнати.
Преди Русия да започне инвазията си в Украйна през миналата година многонационалните войски, разположени в Прибалтика и Полша, бяха замислени като „защитна линия" - присъствие, достатъчно голямо, за да сигнализира, че всяка агресия ще бъде посрещната с колективен отговор, и достатъчно способно, за да се надява да забави вражеските сили, докато пристигнат подкрепления.
Сега, като част от това, което НАТО обявява за своя "най-голям ремонт" от Студената война насам, алиансът твърди, че да защитава "всеки сантиметър" от своята територия е негова парадигма от първия ден. Това е замислено като послание към Москва, както и като успокоение за страните, които се опасяват, че ще бъдат оставени да тънат в руска окупация. "Начинът, по който това работи, е да се даде много ясен сигнал на Русия, че сме толкова готови, че дори не си помисляйте за нас", заяви естонският министър-председател Кая Калас в интервю за Washington Post, част от цитиран от БГНЕС обзорен материал на Емили Рухала и Елън Накашима за медията......Прочети още

 

На този ден преди 79 г. съюзниците откриват втория фронт в Нормандия

06.06.2023, 07:58

На 6 юни 1944 г. настъпва дългоочаквания „Ден Д”, в който с морски десант е открит Втория фронт в Нормандия (Северна Франция) срещу Третия райх. Войски на Великобритания, САЩ и Канада започват операция „Нептун” – морската първата част на стратегическата операция „Овърлорд”, приключила на 25 август 1944 г. с освобождаването на Париж. - (видео)
Подготовката на плана за нахлуване в Европа през Франция в 1944 г. е обсъждана през май 1943 г. по време на Вашингтонската конференция на военнополитическото ръководство на САЩ и Великобритания. Още през август по време на Квебекската конференция вече е разглеждан първият вариант на плана. В него вече са уточнени някои отделни въпроси, например начините за десант, действията на морските, сухопътните и военновъздушните сили и специалните мероприятия по материално-техническото осигуряване на бъдещата операция. Окончателният вариант на плана е готов около 1 февруари 1944 г., след което само някои отделни негови елементи са видоизменяни до средата на април същата година........Прочети още

 

Съвместните военни съоръжения със САЩ не водят до допълнителни разходи за България

06.06.2023, 07:55

Евентуалното прекратяване на Споразумението между правителството на България и САЩ  за сътрудничество в областта на отбраната би имало повече негативни последици за българските въоръжени сили, както по отношение на способности, така и на тяхната репутация, като лоялен и надежден съюзник. Това е становището на МО във връзка с внесеното от Костадин Костадинов и група народни представители проекторешение за прекратяване действието на двустранния документ, който е подписан през 2006 г.
В становището са изброени няколко проекта, които до момента силите на САЩ са изпълнили. На Учебен полигон „Ново село“ е изградена нова база, както и развитие на работна зона на полигона – пътища, мишенни установки, огневи позиции и полигони за специфична подготовка, на обща приблизителна стойност от 108 млн. щ.д. В авиобаза Граф Игнатиево са изпълнени проекти, свързани с развитието на летищната инфраструктура – изграждане на площадка за въоръжаване и разоръжаване на самолети, основен ремонт на южната пътека за рулиране на летището и др., за около 21 млн. щ.д. В авиобаза Безмер американската страна в момента работи  по проект за изграждане на път, който свързва пистата за излитане  и кацане със склада за боеприпаси на летището. Планираните разходи от САШ са за около 1, 2 млн. щ. д.   Работено е по проекти, които са извън войскови имоти, управляеми от МО. Става дума за 1,2 млн. щ. д. за изграждане на водопровод в шест населени места в областите Сливен и Бургас, а за реконструкция на мост над р. Мараш  - 300 хил. щ. д.
От МО правят извода, че провеждането на съвместната българо-американска подготовка  на територията на съвместните съоръжения допринася за ефективно използване на ресурсите, елиминиране на дублирането на усилията на национално и съюзно ниво и подобряване тактическите умения на българските военнослужещи. Включването на трети държави позволява за повишаването  на доверието и сигурността в региона, се посочва още в становището.
Функционирането на тези съоръжения, отбелязват от МО, не води до допълнителни разходи за България, защото всяка една от страните заплаща стоките и услугите за покриване на собствените си нужди. В текста на споразумението е посочено, че договорените военни съоръжения  и обекти са под командването на силите на България. Относно договорената численост на силите на САЩ, които могат да пребивават на съвместните съоръжения на наша територия е посочено, че тя не е повече от 2500 военнослужещи и цивилни служители. Учебен полигон „Ново село“ е държавна собственост и не се предвижда прехвърляне правото на собственост , както на земята, така и на постройките и съоръженията на нея.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Министърът на отбраната Димитър Стоянов пожела успех на новото правителство

05.06.2023, 20:00

„За краткия мандат на служебното правителство – 10 месеца, постигнахме много по отношение на модернизацията на въоръжените сили и социалните придобивки на военнослужещите.“ Това каза министърът на отбраната от служебния кабинет Димитър Стоянов днес в предаването „Денят на живо“ на телевизия Нова Нюз. Той посочи, че поради липсата на политическа подкрепа в парламента голяма част от работата на служебния кабинет е останала неразвита, като програмата за инвестиции в отбраната - 2032. Въпреки това обаче, ръководството на Министерството на отбраната е продължило работата за модернизацията на Българската армия и до последно работи в тази посока.
Министър Стоянов пожела успех на новото правителство. Той съобщи, че наред с предстоящите работни срещи с министъра на отбраната на Сърбия, който идва в България на 7 юни, и с министъра на отбраната на Ирак, който на 9 юни е на посещение в нашата страна по покана на министъра на икономиката, пред новия кабинет на Министерството на отбраната се очертава доста работа, свързана с модернизацията. „Ние сме изпратили искания за предоставяне на обвързващи оферти за предоставяне на 3D радари, поискали сме оферти за бойни машини за пехотата, информация за нови зенитно-ракетни комплекси, в напреднал етап е процедурата за придобиване на 155 мм гаубици“, каза министър Стоянов. „Да не забравяме, че трябва да се мисли и за социалния статус на военнослужещите, както и за предизборните обещания за постигане на 2% за отбрана от БВП още през 2023 г.“, припомни той. „Пред новия министър се очертават много предизвикателства и съм сигурен, че те ще бъдат преодолени“, категоричен беше министър Стоянов.
Министърът на отбраната съобщи, че по процедурата за доставка на 6 двигателя за самолети МиГ-29 има подадени две оферти - от ТЕРЕМ-холдинг и от полската компания WZL. Процедурата е на етап - пряко договаряне.
В първото тримесечие на 2025 г. се очаква доставката на първите два самолета F-16, а останалите 6 се очаква да бъдат получени през третото тримесечие на 2025 г. „В момента в САЩ се обучават 10 пилота от ВВС, така че навреме да бъдат усвоени и експлоатирани новите самолети“, посочи министър Димитър Стоянов. Той отбеляза и вложените усилия по подготовката на инфраструктурата за F-16, която е била забавена с три години. „Направените досега ремонти са качествени и отговарят на изискванията, заложени от българските ВВС. По график до края на 2024 г. трябва да бъдат завършени необходимите инфраструктурни проекти. След това те трябва да бъдат сертифицирани от американска страна за разполагането на самолетите“, каза министърът на отбраната.
„Всеки министър носи отговорност за това, което е извършил, за своите действия отговарям аз“, заяви министърът на отбраната в отговор на въпрос за предоставената военна помощ на Украйна. Той припомни, че в началото на 2022 г. е имало отправени заявки от украинската страна към тогавашното редовно правителство, включително за предоставяне на самолети МиГ-29 и Су-25, но отговорът е бил, че самолетите са необходими на България. От февруари-март 2022 г. до февруари-март 2023 г. нищо не се е променило, посочи министър Стоянов.
Министерството на отбраната е подготвило доклад за изпълнението на решението на Народното събрание за предоставената военна помощ на Украйна, който е представен на парламентарната комисия по отбрана. „В действителност ние сме изпълнили всички точки от решението на Народното събрание в съответствие с българските възможности“, каза служебният министър на отбраната.
Той заяви, че България следва общата политика на ЕС и на НАТО и категорично отхвърли твърденията, че има заплаха за въвличането на страната във войната в Украйна. „Служебното българско правителство никога не е водило разговори за изпращане на военнослужещи на украинска територия. Решение за изпращане на военнослужещи в чужда държава се взема от Народното събрание съгласно Конституцията и Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Приказките за мобилизация, за подготовка за изпращане на военнослужещи, са поредните хибридки, използвани от една или друга политическа партия. Няма такова решение на служебния кабинет“, заяви министър Стоянов.

 

Кремъл: САЩ направиха “важно и позитивно изявление” по въпроса за контрола на ядрените оръжия

05.06.2023, 17:44

Кремъл определи като “важно и позитивно” изявлението на съветника по национална  сигурност на Белия дом Джейк Съливан, че САЩ са готови да обсъдят с Русия въпроса за контрола на ядрените оръжия без предварителни условия, предаде Ройтерс.
В петък Съливан каза, че САЩ ще се придържат към ограниченията за ядрените оръжия, определени в договора Нов СТАРТ, до изтичането на срока му през 2026 година. Това е последното споразумение между Москва и Вашингтон в тази област.
През февруари президентът Владимир Путин обаче преустанови участието на Русия в договора.
“Това е важно и позитивно изявление от страна на г-н Съливан. Разбира се ние разчитаме, че то ще бъде потвърдено де факто чрез предприемането на стъпки по дипломатически канали. И след това ще може да се разгледат възможни форми на диалог”, каза днес Дмитрий Песков (на снимката).
Договорът Нов СТАРТ беше подписан през 2010 г. от президентите Барак Обама и Дмитрий Медведев.
Според условията на споразумението Москва и Вашингтон имат право да разполагат с не повече от 1550 стратегически ядрени бойни глави и със 700 ракети с наземно и подводно базиране и бомбардировачи.
Източник: bta.bg

 

Германският министър на отбраната подчерта значението на предстоящи военновъздушни учения на НАТО

05.06.2023, 17:40

Германският министър на отбраната Борис Писториус подчерта днес значението за сигурността на Германия и нейните съюзници на големи военновъздушни учения на НАТО, които ще започнат следващата седмица, предаде ДПА.
Маневрите “Въздушен защитник” (NATO Air Defender) ще се проведат в небето над Германия от 12 до 23 юни, като в тях ще участват 25 страни от алианса, 250 самолета и 10 000 войници под германско ръководство.
“Разбира се, правим всичко възможно, за да повлияем възможно най-малко на населението и гражданските полети. За тази цел от месеци координираме много тясно действията си с всички заинтересовани страни”, заяви днес Писториус пред ДПА по време на посещението си в индонезийската столица Джакарта.
“С тазгодишното издание на учението “Въздушен защитник” като най-голямо учение за разгръщане на военновъздушните сили от основаването на НАТО, ние укрепваме алианса и трансатлантическите отношения. Заедно с нашите съюзници демонстрираме, че можем да защитаваме зоната на алианса по ответен и мощен начин”, заяви Писториус.
Той каза, че Германия доказва, че “не само говори за международна отговорност, но и поема такава като логистичен център в Европа и като държава, която ръководи такова мащабно учение”.
Източник: bta.bg

 

Завърши Стратегически курс – дистанционна форма на обучение във Военна академия „Г. С. Раковски“

05.06.2023, 17:28

В комплекс „Царски зали“ на Военна академия „Г. С. Раковски“, деканът на факултет „Национална сигурност и отбрана“ полк. проф. д-р Георги Димов, в присъствието на началници и ръководители на катедри във факултет „Национална сигурност и отбрана“, връчи удостоверенията на специализантите от „Стратегически курс” – дистанционна форма на обучение, с ръководител на учебната група подполковник  гл. ас. д-р Илиан Сотиров. Водещата роля в провеждането на курса е на катедра „Политики, стратегии и отбранително планиране“ на факултет „Национална сигурност и отбрана“, съобщават от академията.
В курса се обучаваха представители, заемащи ръководни и експертни длъжности от Министерството на отбраната на Република България и Българската армия, от структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и търговски дружества към Министерство на отбраната, от службите за сигурност, като и от други органи на държавната власт.
Аксиоматично е разбирането, че Стратегическият курс осигурява уникален за националната ни образователна система формат от участници и е своеобразна платформа и място за интеграция на гражданска и военна експертиза. С теоретико-практическата си насоченост курсът предоставя на специализантите специфична подготовка по въпросите на: националната и международната сигурност; рисковите фактори и реалните военни конфликти; организацията на базовите дейности при осигуряването на националната сигурност в рамките на системите за отбрана и за управление на кризи – процесите на използване на силите и планиране на отбраната, с акцент върху взаимодействието между институциите в държавата; концепциите, доктрините и нормативните актове за управление на кризи от различен характер; мениджмънта на ресурсите в отбраната и въоръжените сили; стратегическото лидерство и комуникации.
Курсът е част от богатото портфолио на образователните услуги предлагани от Военна академия „Г. С. Раковски“ и е атестат за притежаваните способности на институцията. Отчитайки динамиката и успешно адаптирайки се към промените, Военната Алма матер устойчиво изпълнява своите мисия и задачи, като непрекъснато развива и обогатява подготовката на обучаемите.
Източник: https://otbrana.com/

 

Белгийски оръжия са били използвани при нападенията в Русия

05.06.2023, 12:36

Белгия ще провери данни, че оръжие, което е доставила на Украйна за самоотбрана срещу руското нападение, е било използвано в Русия, съобщиха местни медии. Уточнява се, че според разузнавателни данни на САЩ автоматични пушки белгийско производство са били използвани от руски бойци от проукраинските групи "Легион, "Свободна Русия" и "Руски доброволчески корпус", предаде БТА.
Белгийските министри на отбраната и на външните работи ще се свържат с украинската страна, веднага щом е възможно, за да поискат пояснения, се допълва в съобщенията. Доставките на оръжие от Белгия са предназначени за защита на украинската земя и украинския народ от руското нахлуване, това ясно е посочено в съответните документи, тези оръжия не следва да попадат в отделни групи, които преследват вътрешни цели в Русия, е заявил осведомен източник, цитиран от белгийските медии.
Белгийският премиер Александер де Кро е уточнил, че на разузнаването е възложена задачата да провери данните. Мога да кажа само, че правилата са ясни и предвиждат доставеното оръжие да се използва само за защитата на Украйна, е отбелязал той.

 

От "Черната акула" до "Алигатора": Топ 3 на хеликоптерите на конструкторското бюро "Камов" в Русия

05.06.2023, 08:38

Руското бюро "Камов" е проектирало многобройни успешни военни и граждански модели, но е най-добре познато около своите уникални и мощни хеликоптери "Черна акула" и "Алигатор".
Ка-50 "Черна акула"
Проектиран в началото на 1980-те години, Ка-50 е новото поколение съветски щурмови хеликоптер. В случай на възможна "голяма война" в Европа, той трябва да унищожава сухопътните сили на НАТО, включително тежката бронирана техника, и ефективно да преодолява вражеските противовъздушни единици.
Благодарение на отличителната си коаксиална роторна система, "Черната акула" е бърз, маневрен, има висока жизнеспособност при боеве и отлични летателни характеристики. Това е един от малкото хеликоптери в света, който може да изпълнява лупинг.
Уникална характеристика на Ка-50 е неговата система за катапултиране - рядка особеност за хеликоптерите. Преди да се изхвърли седалката на пилота, лопатките на ротора се "издухват" от експлозивни заряди в роторния диск.
За разлика от другите щурмови хеликоптери от онова време, Werewolf, както НАТО нарича Ка-50, е ​​проектиран като едноместен хеликоптер, където пилотът е още и оператор-навигатор. Първоначално това се разглежда като перфектното решение: направи хеликоптера по-лек и спести пари за обучение на пилоти. Да се ​​подготви екипаж за щурмови хеликоптер струва почти колкото създаването на самата машина.
Бойната употреба на Ка-50 по време на чеченските конфликти обаче показа, че конструкторите на "Камов" са сгрешили: само топ асове могат едновременно да летят с "Черните акули" и ефективно да водят стрелба. След като са произведени 17 единици, проектът е закрит през 2009 година. - Още за Ка-50
Ка-52 "Алигатор"
Оттеглянето на Ка-50 не означава, че такива съвършени успешни технологии също са изоставени. Те са използвани в "по-малкия брат на "Черната акула" - Ка-52.
"Алигаторът", както наричат хеликоптера, е проектиран като двуместен. Традиционната кабина на тандемната седалка е пренебрегната в полза на успоредното разполагане на седалките, което значително подобрява сътрудничеството между пилотите и операторите.
Ка-52 наследява много от предшественика си, включително уникалната система за катапултиране. Новият хеликоптер обаче има много по-напреднали навигационни, пилотни и бойни системи и авионика.
"Алигаторът" се оказа много по-голям късметлия от своя "брат". Той активно се доказа и в производството - досега са създадени над 120 единици от модела. Някои от тях дори са изпратени на бойни действия в Сирия.
Специална палубна версия – "Катран" - е в състояние да прибира лопатките на ротора. Такива хеликоптери са планирани да бъдат компактно поставени на морските платформи от клас "Мистрал". Въпреки това, след като руско-френското споразумение за доставките на "Мистралите" беше отменено през 2015 г., беше решено "Катран" да се разположат само на руския тежък самолетоносач "Адмирал Кузнецов". - Още за Ка-52
Ка-27
Ка-27 е най-успешният военноморски хеликоптер, проектиран в Съветския съюз. Неговата основна задача е да защитава тежките самолетоносачи от вражеските подводници.
Оборудван с най-съвременна авионика, хеликоптерът може ефективно да търси и да поразява подводниците на дълбочина до 1640 фута, както през деня, така и през нощта, при всякакви метеорологични условия и дори по време на 5-степенна морска буря.
Ка-27 има десетки модификации: от ловец на подводници (Ka-27ПЛ) до хеликоптер за измерване на радиация Ka-27E. Той също така се използва активно за операции по търсене и спасяване.
Проектиран през 1970-те години, хеликоптерът е все още незаменим за руската военноморска авиация, както и за военните на Китай, Индия, Южна Корея, Лаос и Виетнам. За граждански цели хеликоптерът работи в Швейцария, Португалия, Япония и Канада. - Още за Ка-27

 

68 години от влизането в сила на Варшавския договор

05.06.2023, 08:35

На 5 юни 1955 г. влиза в сила Варшавският договор. Той е подписан на 14 май 1955 г. на Варшавското съвещание. Варшавският договор представлява договор за сътрудничество и взаимна помощ, сключен между Албания, България, ГДР, Полша, Румъния, СССР, Унгария и Чехословакия. Той е военнополитически отбранителен съюз на европейските социалистически страни. Договорът е сключен за срок от 20 години, с автоматично продължаване за следващите 10 години при условие, че не е денонсиран една година преди изтичане на срока. Държавите участнички в договора се задължават в съответствие с Устава на ООН да се въздържат в международните отношения от заплаха със сила или използването й и да разрешават всички спорове с мирни средства. Висш ръководен орган на съюза е Политически консултативен комитет. Създадено е обединено командване на въоръжените сили и за негов главнокомандващ е назначен маршалът на СССР И. С. Конев. По-късно са създадени Комитет на министрите на отбраната, Комитет на министрите на външните работи и Обединен секретариат.
На 28 май 1955 г. българското Народното събрание ратифицира договора, според който държавите се задължават да си оказват взаимни консултации по важни международни въпроси и военна помощ при нападение върху някоя от тях. След предаване на ратификационните грамоти договорът влиза в сила на 5 юни 1955 г.
След 1962 г. Албания не участва в работата на органите на договора, шест години по-късно обявява и неговата денонсация.
Независимо от високоотговорните декларации в документите на съюза, неговите въоръжени сили неведнъж постигат целите си с насилствени методи. През 1956 г. Съветския съюз, с въоръжена намеса във вътрешните работи на Унгария, ликвидира въоръжения бунт на унгарския народ срещу комунизма. През 1968 г. страните членки на Варшавския договор, без Румъния, изпращат войски в Чехословакия, за да спрат започналия демократичен процес и създаване на условия за демократично развитие на чехословашкото общество. По време на своето съществуване Варшавският договор и неговите обединени въоръжени сили се използват за поддържане на напрежението между Източна и Западна Европа. На 1 юли 1991 г. договорът е прекратен. - Още за ВД

 

Русия започна учения в Японско и Охотско море с участието на повече от 60 кораба

05.06.2023, 08:08

Във водите на Японско море и Охотско море започнаха тренировъчни учения на силите на руския Тихоокеанския флот. В тях участват повече от 60 военни и снабдителни кораба, около 35 самолета на военната авиация, брегови войски и над 11 хил. военнослужещи.
Видеозапис от началото на ученията беше публикуван от руското министерство на отбраната в Telegram.
“В съответствие с плана за подготовка на военните за управление на силите (войските) на Тихоокеанския флот за 2023 г. от 5 до 20 юни във водите на Японско и Охотско море под ръководството на командващия Тихоокеанския флот адмирал Виктор Лина (на снимката) се провежда оперативно учение на разнородни сили на флота в далечната морска зона”, се казва в изявление на руското министерство на отбраната.
В хода на ученията военните ще търсят вражески подводници, ще провеждат тренировъчни и бойни учения, ще отработват организацията на противовъздушната отбрана на отряди кораби и организацията на логистиката в морето.
Адмирал Сергей Авакянц, командващ Тихоокеанския флот, беше уволнен през април. На негово място беше назначен адмирал Владимир Лина, командир на Балтийския флот.

 

 

Семейство Коен и съветската програма за спящи агенти

04.06.2023, 23:20

Тя е родена в САЩ и се казва Лона Коен, но в историята остава като един от легендарните руски агенти, макар и още по време на първата мисия да е готова да се провали в своята работа като куриер. До края на своята кариера, тя и нейният съпруг ще бъдат нещо подобно на кралски особи в Москва. Тяхната задача през последните няколко години е да тренират новото поколение руски спящи агенти, които да се внедрят в САЩ. Само няколко седмици след пускането на атомните бомби в Япония през 1945 г. Лона Коен пристига в Манхатан и оставя специален знак върху сграда с тебешир, за да може да установи контакт и да посочи, че се е върнала от спешна мисия в Ню Мексико.
Лона е на 29 години и може да се смята за атомният шпионин на СССР. Тя заема мястото на своя съпруг Морис, който е извикан да се бие на фронта по време на Втората Световна война. На нея и харесва идеята за влизане в най-различни роли. Има опит като аматьор в театъра, но не успява да достигне до професионалното ниво, защото често забравя репликите си. Вместо това получава една от най-опасните роли в света – на агент, който трябва да пренесе много важна информация.......Прочети още

 

Отбелязаха 100 години от рождението на генерал-полковник Христо Добрев

04.06.2023, 22:44

Членовете на клуб  „Командване на Сухопътните войски“ към Столичната организация на СОСЗР отбелязаха наближаващата 100- годишнина от рождението на един от българските изявени военачалници генерал-полковник Христо Добрев. За човека и командира говори, оставил трайни следи в българската военна история, говори председателят на клуба полковник от запаса Пеню Стаматов.
За празника на Сухопътни войски – 19 ноември, през 2010 г. със Знак „За принос към Министерството на отбраната” министърът на отбраната Аню Ангелов отличи  генерал-полковник от запаса Христо Добрев за съществен принос и заслуги към отбраната на Република България.
Ген. Христо Добрев Стоянов е роден на 6 юни 1923 г., завършва Народна мъжка гимназия „Христо Кърпачев” и постъпва в БНА на 16 септември 1044 г. Служи като помощник-командир на гвардейската дружина при Тридесет и четвърти пехотен ловешки полк. В периода 16 януари 1945 – 30 януари 1946 г. е политически инструктор в Девета пехотна плевенска дивизия. От 1 февруари 1946 до 30 декември 1947 г. е политически инструктор при помощник-началника на Втора армия. Между 1 януари и 30 септември 1947 г. завършва политически курс за офицер в Народното военно училище в София. След това е началник на отделение в политическия отдел на 1-ва армия.
Завършва престижната руска Военна академия „Михаил Фрунзе“ (1950) и Военната академия „Климент Ворошилов“ на Генералния щаб на Въоръжените сили на СССР (1956). Заместник-началник на оперативния отдел на Оперативното управление и заместник-началник на Оперативно управление на Генералния щаб (1 декември 1950 – 30 ноември 1954), началник-щаб на Втора армия (1956 – 2 август 1958). От 2 август 1958 г. е началник на Оперативното управление на Генералния щаб. Първи заместник-началник на Генералния щаб на БНА (1960 – 1968). В периода 1 юли 1963 – 31 октомври 1964 г. е началник-щаб на Главното управление за подготовка на войските в Министерството на отбраната. заместник-министър на народната отбрана и командващ войските на ПВО и ВВС (1968 – 1973), първи заместник-министър на народната отбрана и командващ Сухопътните войски (1973 – 1987). Заместник-главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на Варшавския договор (1980 – 1989). Уволнен от военна служба на 15 август 1990 г. и преминава в запаса на 22 декември същата година. Последно е началник на Генералния щаб на Българската армия (1990). Народен представител  е бил в V, VI, VII, VIII и IX обикновено народно събрание и VII Велико народно събрание. Умира на 5 март 2013 г. в София.
Източник: https://otbrana.com/

 

Новото военно-политичеко ръководство на Турция

04.06.2023, 13:18
1. Яшар Гюлер (бивш началник на Генералния щаб на Турция) е новият министър на отбраната на Турция. Той смени Хулуси Акар.
2. Ибрахим Калин (бивш съветник на Ердоган) – новият шеф на турското разузнаване. Той смени Хакан Фидан.
3. Хакан Фидан (бивш шеф на турското разузнаване) – новият шеф на турското външно министерство. Той смени Мевлют Чавушоглу.
 

Германия ще изпрати два военни кораба, на фона на напрежението в Южнокитайско море

04.06.2023, 13:15

Германия ще изпрати два военни кораба в Тихия и Индийския океан през 2024 г., е заявил министърът на отбраната Борис Писториус, на фона на нарастващото напрежение между Китай и Тайван и относно спорното Южнокитайско море, цитира Reuters.
Говорейки на "Диалог Шангри-Ла" в Сингапур, най-важната конференция за сигурност в Азия, Писториус  е заявил, че страните трябва да отстояват основания на правила международен ред и защитата на основните морски проходи.
"За тази цел германското федерално правителство изпрати фрегата в Индийско-Тихоокеанския регион през 2021 г. и отново, през 2024 г., ще разположи морски активи – този път фрегата и кораб за доставки – в региона“, е заявил той, според  неговата реч, разпространена от министерството на отбраната в Берлин.
Той е добавил, че разполагането не е насочено срещу никоя нация, забележка, която очевидно е насочена към Китай.
"Напротив: те са посветени на защитата на основан на правила международен ред, който всички сме подписали и от който всички трябва да се възползваме, било то в Средиземно море, в Бенгалския залив или в Южнокитайско море. "
Като демонстрира по-голямо военно присъствие в региона, Германия върви по въжето между своите сигурност и икономически интереси, тъй като Китай е най-важният търговски партньор на Берлин.
През 2021 г. германски военен кораб отплава в Южнокитайско море за първи път от почти 20 години, ход, който накара Берлин да се присъедини към други западни страни в разширяването на военното си присъствие в региона на фона на нарастващата тревога относно териториалните амбиции на Китай.
Китай твърди, че почти цялото Южнокитайско море е негово, въпреки решението на международен трибунал, че Пекин няма правно основание за тези претенции и е изградил военни постове на изкуствени острови във водите, които съдържат газови находища и са добри за риболов.
Около 40% от външната търговия на Европа преминава през Южнокитайско море.
Източник: https://www.focus-news.net/

 
 
 

 

Азиатската страна, която се нарежда до най-големите играчи, търгуващи с оръжия

03.06.2023, 20:27

Южна Корея е на път да използва оръжейна сделка с Полша на стойност $13,7 милиарда и която е най-голямата в историята за Сеул, за да се нареди до най-големите играчи в глобалната оръжейна индустрия. Азиатската страна смята, че ще може да задоволи глада на Европа за оръжия в бъдеще, пише Reuters.
По данни на Министерството на отбраната на Южна Корея, продажбите на оръжия са скочили до над $17 милиарда през 2022 година, от $7,25 милиарда през 2021-а. Като причина за това анализаторите посочват желанието на западните държави да подкрепят Украйна, както и растящото напрежение в други горещи точки като Северна Корея и Южнокитайско море.
Договорената миналата година оръжейна сделка между Южна Корея и Полша, която е ключов член на НАТО, включва стотици ракетни установки Chunmoo, танкове K2, самоходни гаубици K9 и изтребители FA-50.
13 ръководители на компании и правителствени служители, включително пряко участващи в сделката трърдят, че споразумението между двете страни предоставя проект за използване на международни публично-частни партньорства и консорциуми за разширяване на обхвата на южнокорейската военна индустрия и постигане на амбицията на Сеул да бъде един от най-големите доставчици на оръжие в света.
"Чехия, Румъния, Словакия, Финландия, Естония, Латвия, всички те и други мислеха да купуват отбранителни продукти само от Европа, но сега на всички става ясно, че могат да си купят въоръжение на по-ниски цени и то да им бъде доставено по-бързо от корейски компании", коментира О Кяхуан - директор в Hanwha Aerospace, който е участвал в сделката с Полша.
Южнокорейските компании не разкриват единичните цени на своите оръжия, които често се продават с помощни превозни средства и резервни части. Знае се обаче, че Hanwha Aerospace вече има 55% дял от световния пазар на гаубици - число, което ще нарасне до приблизително 68% след приключването на сделката с Полша, според данните от проучване на NH Research & Securities.
Източник: https://money.bg/

 

Специалните сили участваха в тържествените чествания за деня на Ботев в Първомай

03.06.2023, 13:20

По повод Ден на Ботев и падналите за свободата и независимостта на България, в гр. Първомай се проведе тържествена проверка /заря/.
Военнослужещи от Специалните сили на Българската армия участваха в поднасянето на венци и цветя пред барелефа на Христо Ботев и паметника на Ангел войвода в градския парк, а от 21:00 часа на централния площад, командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев прие строя на почетните роти парашутисти.
Паметта и жертвоготовността на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България беше почетена и с падане на колене и едноминутно мълчание на фона на „Кол славен“, изпълнен от военния духов оркестър на СКСО.
В своето слово пред събралите се стотици, предимно млади хора и ученици, граждани и гости на Първомай, кметът на града Николай Митков подчерта, че „не само с героизма си, но и със своите писани слова Христо Ботев остава жив завинаги. Вече повече от век и половина огненото ботево слово и легендарният му революционен път разгарят пламъка в сърцата на поколения българи и ни напомнят що е дълг и що е родина“.
Тържествената проверка /заря/ завърши с празнични илюминации под звуците на „Ботев марш“.
Източник: https://otbrana.com/

 

„Московски ведомости“ за руския лагер при Девня по време на руско-турската война от 1828-1829 година

03.06.2023, 08:00

„Московски ведомости“ (27 февруари 1829 г.) публикува писмо на руския офицер - кн. Д. до А. Х. Б. за състоянието на руската армия на десния бряг на река Дунав. В него се съдържат интересни данни за лагера на руската армия при Девня (Река Девня) през зимата на 1828-1829 г. Изграждайки зимен лагер до каменния мост над река Девня руските части разграбват близкото село Девня, напуснатото от своите жители по заповед на турските власти.
„Връщайки се от Правод (Провадия), тръгнах за Девно (Девня). Само десет казаци ме съпътстваха, и макар Шуменският, Арнаутларският и Козлуджанският път да се събират в тези места, не срещнах ни най-малки следи от неприятеля, който според слуховете, уморен от кампанията, разхвърлян по селата между Айдос (Айтос) и Шумла (Шумен), заобиколен от снегове, търпящ нужда както от продоволствие за хората, така и за изхранването на конете, обременен с множество болни, е твърде щастлив, че го оставят на мира.
В Девно, както ви е известно, е лагерът на казашкия полк, два редута край мелниците, а третият е започнат след мен. Шест роти са разположени в единия редут и две в другия. Да не говоря също така за укрепленията, които са отлично отделени .........Прочети още (pdf формат)

 
 

Подводници на ВМФ на СССР, потопени в крайбрежните води на България.

03.06.2023, 07:55

В научните среди, темата за загиналите по време на войната, в крайбрежните води на България, съветски подводници, е изучена достатъчно подробно, но за неискушения средностатистически читател, тя е относително непозната, а както е добре известно, именно отсъствието на широко-достъпна и обективно достоверна информация, е най-добрата почва за широко разпространение на лъжливи слухове, неверни утвърждения и откровени спекулации. Независимо, че от събитията на Втората Световна война, вече ни делят много десетилетия, тази тема продължава да е актуална, а чувствителността към нея, както от руска, така и от българска страна, остава висока. Противниците на българо-руската дружба и от двете страни, активно използват откровени лъжи, неистини, полуистини и премълчани истини за нея. Поради това, статията се публикува както на български, така и на руски, с минимални разлики, неизбежни при превода. Авторът се надява, че предоставената на читателя информация ще допринесе за сближаването на двата братски народа и ще противодейства на тези, които търсят начини да разделят и насъскват един срещу друг руснаци и българи.......Прочети още

 

Исторически календар

03.06.2023, 07:47

На 3 юни 1915 г. в София е роден Михаил Георгиев Григоров. През 1935 г. завършва курс по безмоторно летене в Божурище. Кандидатства във Военното училище, но не е приет и завършва Школата за запасни офицери със звание фелфебел-школник. През 1938 г. постъпва във Въздушната школа в Казанлък за летци-пилоти. Усъвършенства обучението си в Изтребителната школа в Карлово през 1939 г. Преминава подготовка за инструктор в юнкерския учебен орляк на летище Враждебна. От 1940 г. е включен в групата за подготовка на самолет Месершмит-109Е. В периода на обучение е приравнен към 59-и випуск на Военното на Негово Величество училище и му е присвоено офицерско звание подпоручик. Започва службата си в 6-и изтребителен полк. В началото на Втората световна война в периода 1941 – 1942 г. е включен в Черноморската охрана на летище Сарафово.
На 1 август 1943 г. е първото нахлуване на съюзническите бомбардировачи в България. Михаил Григоров носи бойно дежурство и излита за противодействие срещу тях. На 14 ноември 1943 г. във въздушен бой над Скопие сваля американски изтребител П-38 „Лайтнинг“. На 24 ноември 1943 г. поврежда четиримоторен бомбардировач Б-24 „Либърейтър“. Прострелян в двигателя, прекратява боя и успешно се приземява. На 30 март 1944 г. в състав на група сваля четиримоторен бомбардировач Б-17 „Фортрес“. Общо провежда 9 въздушни боя в 11 бойни полета. Участва във втората фаза на войната. След нея завършва курс за управление на самолет Як-9М. Командир на полк в Карлово, заместник-командир на изтребителна авиодивизия, инструктор по техника на пилотиране. През 1950 г. извършва първия нощен полет с изтребител. Началник на ГКП-ИА (Главен команден пункт на изтребителната авиация). През 1955 г. се пенсионира и започва работа като инспектор по техника на пилотиране в ДОСО.
Една от най-колоритните, даровити и културни личности в българската авиация за всички времена. Владее английски, руски, немски, италиански, арабски, френски език. Рисува, пише и изобретява неизобретяемото, както сам казва. Полковник от запаса на ВВС, починал.
***********
Марш на летците
Тревожно сирените вият –
Излитаме ние без страх!!
Родино, за теб ще се бием
И гинем пред родния праг!
Нагоре!... Нагоре!... Нагоре!...
И денем и нощем летим!
Врага ни в бой ще съборим! –
Над тебе, родино, ще бдим!...
Небето ти родно ще браним
И денем, и нощем със стръв!
Родино, не ще те посрамим –
Дори да останем без кръв!...
Нагоре!... Нагоре!... Нагоре!...
В небето ни родно летим!
Неистово вият мотори!
Въздушният враг ще сломим!...
НА-ГО-РЕ!... НА-ГО-РЕ!... НА-ГО-РЕ!...
В небето моторът гребе!
Въздушният враг ще прогоним
Далече от родно небе!...
ДАЛЕЧЕ... ОТ РОДНО НЕБЕ!...
Автор: Михаил Григоров - летец-изтребител
На 3 юни 1919 г. в Гюмюрджина е роден Евгени Георгиев Тончев.

През 1942г. завършва Военното на Негово Величество училище (ВНВУ) с чин подпоручик, летец- пилот. По време на обучението си през 1941 г. е изпратен на специализация в гр. Казерта, Италия. След завършване на училището е разпределен във Въздушния разузнавателен полк на летище Горна Оряховица.
През есента на 1943г. подпоручик Тончев е изпратен на обучение в Изтребителната школа в Долна Митрополия. От 1944 г. преминава на служба в 6-и изтребителен полк в състава на 3-ти изтребителен орляк.
По време на Втората св. война участва във въздушните боеве в защита на българското въздушно пространство от англо-американските бомбардировки. На 18 май 1944 г. със самолет Месершмит-109Г-2 сваля един четиримоторен бомбардировач В-24Н „Либърейтър“, а на 23 юни поврежда още един. В завързалия се въздушен бой с изтребителите на противника снаряд попада в бронираното стъкло на пилотската кабина. Парчета от разбитото стъкло повреждат зрението му и той е принуден да напусне полесражението.
След като се възстановява, продължава участието си във въздушните сражения до края на войната. От 1945 г. е старши инструктор в Изтребителния полк. Уволнен е от армията през 1946 г. Умира на 29 февруари 1979 г.
Пронизаното стъкло от Месершмита на Евгени Тончев е представено във вътрешната експозиция на Музея на авиацията. В нея могат да се видят орденът „ За храброст” за участието му във Втората световна война, и негови лични вещи - албумът на 61-ви випуск на ВНВУ, табакера, запалка и други.

 

 

Започва тактическото учение с бойни стрелби „Шабла - 2023”

02.06.2023, 22:47

От 5 до 9 юни 2023 г. на Зенитния полигон на Военновъздушните сили ще бъде проведено тактическото учение с международно участие „Шабла - 2023” с експериментални и съвместни бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от Българската армия и авиационни формирования от ВВС (ТУБС-„Шабла-2023“).
В продължение на четири дни Военновъздушните сили съвместно със Сухопътните войски, Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции ще усъвършенстват подготовката на формированията за участие в съвместна операция. Ще се водят интензивни стрелби с различни наземни и въздушни платформи по въздушни и надводни цели.
Основна цел на учението е усъвършенстване на взаимодействието между формированията от Българската армия, участващи в съвместна групировка за провеждане на операция по осигуряване на въздушния и морския суверенитет на Република България при прикритие на държавната граница.
Освен да повишат способностите на зенитно-ракетните си войски, Военновъздушните сили имат за цел да усъвършенстват и действията на авиацията по унищожаване на въздушни и надводни цели. Бойната техника, с която българските ВВС участват в „Шабла - 2023”, включва зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) С-300, С-125 „Нева”, С-75 „Волхов“,  2К12 „Куб” и преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела-2М“, а също и изтребителите МиГ-29, щурмовиците Су-25 и вертолетите Ми-17 и Ми-24.
Стрелбите въздух-въздух на изтребителите МиГ-29 ще са по парашутни мишени и ще се изпълняват с управляемото ракетно въоръжение. Самолетите Су-25 и вертолетите Ми-24 ще стрелят с ракетно и артилерийско въоръжение по надводни цели.
Формированията за противовъздушна отбрана на Сухопътните войски ще тренират своите професионални умения за поразяване на въздушни цели със зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) „Оса-АКМ“, ЗУ-23-2 и ПЗРК „Стрела-2М“. Ракетните и артилерийските формирования ще извършат бойна стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“ и ще изпълнят огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели.
Военноморските сили ще осъществяват радиолокационен надзор и радиотехническо наблюдение с два брегови поста, контрол на корабоплаването с два кораба и ще изпълнят стрелба с ПЗРК „Стрела-2М“. С един вертолет и катер ВМС ще имат готовност за аварийно-спасително осигуряване на полетите на ВВС.
Едновременно с ТУБС „Шабла - 2023“ ще се проведат и съвместни бойни стрелби със зенитно-ракетни формирования и авиация от Въоръжените сили на Република Сърбия по единен график. В съвместните бойни стрелби разчетите от зенитно-ракетните формированията от Република Сърбия ще използват ЗРК С-125 „Нева” и 2К12 „Куб” на българските ВВС за изпълнение на задачи за въздействие по въздушни цели, имитирани със светещи парашутни мишени и радиоуправляема мишена. Авиационните им сили ще участват от летище Пловдив със самолети МиГ-29, които ще изпълняват бойни стрелби с различни типове авиационни ракети по светеща парашутна мишена и радиоуправляема мишена, имитиращи въздушен противник.
Над 1200 са военнослужещите от двете страни, участващи в съвместните бойни стрелби в рамките на ТУБС „Шабла-2-23“.
Стрелбите са  част от Плана за подготовката на Щаба на отбраната, Българската армия и структурите, пряко подчинени на министъра на отбраната, през 2023 година. Във връзка с тяхното провеждане Командването на ВВС информира, че за времето от 11.30 ч. на 4 юни до 11.30 ч. на 10 юни 2023 г. ще бъдат активирани опасни зони, намиращи се във въздушното пространство над Зенитния полигон на ВВС „Шабла“ и прилежащата му акватория и териториалното море – между нос Калиакра и нос Карталборун, съобщава Пресцентърът на МО.
От „Морска администрация“ ще бъдат излъчени съобщения до мореплавателите – НАВИМ, за зоните „забранени за корабоплаване“ и зоните „опасни за корабоплаване“.
Източник: https://otbrana.com

 

 

Депутатите приеха Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2022 г.

02.06.2023, 20:20

С 99 гласа „за“, 33 „против“ и 6 „въздържали се“ Народното събрание прие Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2022 г. Това беше годината, както отбеляза министърът на отбраната Димитър Стоянов, когато работиха две правителства – редовното и служебното. Националната отбранителна стратегия е подготвена, но най-вероятно ще бъде внесена в парламента от новото правителство, прогнозира министърът в отговор на изказването на народния представител Николай Дренчев. Във връзка с договора за придобиване на изтребителите Ф-16 имаме шест проекта за индустриално сътрудничество. Единият, този за развитие на способности на ВВВУ, се изпълнява от Министерството на отбраната. Проблем има с останалите пет проекта, които са прехвърлени на други ведомства и са тотално изостанали. Необходимо е, обаче да се знае, каза министърът, че средствата за индустриално сътрудничество идват от бюджета на МО и ние сме го заплатили на САЩ с покупката на самолетите. Във ВВВУ има значителен напредък по отношение на нальота на курсантите с използването на витлови самолети, преминаването на Пилатус и на Л-39, поясни министърът. За съжаление, допълни той, възможностите на Л-39 вече са ограничени, ресурсът изтича, но се работи по неговото удължаване.
Христо Гаджев определи доклада като обективен. Подчерта усилията на служебното правителство и министърът на отбраната Димитър Стоянов за ускоряването на някои проекти за модернизация, включително за бойните машини на пехотата. Призова още тази година да се гласуват 2 процента от БВП за отбрана, което да позволи, включително повишаване възнагражденията на военнослужещите, чието увеличение, по неговите думи, е изядено от инфлацията. Това положение има пряка връзка и с дефицита на кадри, особено сред офицерите и войниците.  
От парламентарната трибуна Христо Гаджев припомни на колегите си част от изводите в доклада: „Финансовите ограничения, некомплектът от личен състав, малкият брой летателни часове и дни на море, физически и технологично остарялото въоръжение и техника продължават да влияят негативно върху изпълнението на мисиите и задачите, подготовката, постигането на оперативна съвместимост и изпълнението на Целите на способности за НАТО. Нарастващото технологично изоставане на въоръжените сили се отразява негативно на оперативната им ефективност в контекста на колективната отбрана.
Изоставането на процеса на модернизация и задълбочаването на проблема с незаетите длъжности, както и технологичното изоставане и неадекватното ресурсно осигуряване водят до нарастващи дефицити. Нивата на тези дефицити и перспективите за тяхното намаляване в средносрочен план са такива, че състоянието на способностите на Въоръжените сили се оценява като незадоволително. Това се отразява неблагоприятно върху възможността за ефективно изпълнение на задачите, особено по основната мисия на Въоръжените сили – мисия „Отбрана“. Текущото състояние на способностите има директен негативен ефект и върху изпълнението на ангажиментите на Република България към колективната отбрана на НАТО.
Налице са значителни затруднения при покриване на изискванията към Целите на способности на НАТО. Най-голямо е изоставането в изграждането на механизираната бригада от тежък тип и свързаните с нея способности за бойно осигуряване и поддръжка, основно поради забавянето в реализацията на проекта за придобиване на нови бойни бронирани машини за Сухопътни войски.“
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Навършиха се шестдесет години от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби

02.06.2023, 20:12

Днес, 2 юни 2023 година, във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-та годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби.
Със заповед на тогавашният командващ на флота вицеадмирал Иван Добрев № ОК-01325 от 14 май 1963 г. е създаден 4-ти Отделен дивизион малки противолодъчни кораби (МПК) с командир капитан ІІІ ранг Петър Желев, а датата 2 юни, на която влиза в сили заповедта, е обявена за празник на дивизиона.
В своето развитие този дивизион преминава през редица структурни промени и модернизации на материалната база. През 1981 г. вече е в състав от три противолодъчни кораба проект 204 и три малки противолодъчни кораби проект 201М. През 1993 г. дивизионът е преименуван от „противолодъчен” в „патрулен”, а корабите – от „противолодъчни кораби“ в „корвети“.
Нов момент в развитието на дивизиона патрулни кораби е неговото първо участие в международно учение на 15 април 1993 г. Това съвместно плаване има своето значимо място в историята на военния ни флот, тъй като се явява предшественик на подписването на програмата „Партньорство за мир”.
През 1994 г. дивизионът е в състав от четири противолодъчни кораби – „Летящи”, „Бдителни”, „Безстрашни” и „Храбри”. Поставено е началото на успешните участия на дивизиона в международните учения от серията „Бриз”, което продължава и през следващите години.
От 2005 г. е в сила новата организация на формированието. В периода от 2005 до 2009 г. от Кралство Белгия са получени фрегатите тип Е-71 и са им присвоени имената „Дръзки”, „Верни” и „Горди”.
По повод тържественото отбелязване на 60-та годишнина на дивизиона, със заповеди на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и командира на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков бяха наградени отличили се със своето старание и отговорност при изпълнение на функционалните си задължения военнослужещи.
Командирът на дивизиона капитан І ранг Пенев благодари на личния състав за полаганите от тях ежедневни усилия при изпълнение на всички поставени задачи, въпреки трудностите и предизвикателствата на моряшкото ежедневие.
Флотилен адмирал Велков поздрави военните моряци от 4-ти Дивизион патрулни кораби и им пожела здраве, свобода на духа и самочувствие в делата им, за да заслужат признанието и обичта на следващите поколения.
Контраадмирал Михайлов поздрави командването и личния състав на дивизиона, като им пожела да пазят висок войнския си дух и все така неуморно и всеотдайно да работят за утвърждаване престижа и авторитета на Военноморските сили на България.
Празникът продължи с церемония за валидиране на илюстрована пощенска карта с оригинален знак и специален пощенски печат на тема „60 години от създаването на Четвърти дивизион патрулни кораби”.  Госпожа Лиляна Драгоева – Директор Регионално управление „Югоизточен регион” на Български пощи ЕАД, заедно с контраадмирал Кирил Михайлов, флотилен адмирал Велко Велков и капитан І ранг Радко Пенев извършиха валидирането на пощенската карта.
Празникът приключи с „Ден на отворени врати в дивизиона” за гостите и близките на военнослужещите от дивизиона. - Още ВМБ Бургас
Източник: navy.mod.bg/

 
 

Запасните и резервистите от столицата се включиха във всенародната почит към националните герои

02.06.2023, 12:50

Малко преди сирените в цялата страна да се включат за две минути в памет на Христо Ботев и всички, дали живота си за свободата на Родината, паметникът на поета и революционер в столичния район „Възраждане“ беше отрупан с венци и цветя. По отдавнашна традиция във всенародната почит към националните герои се включиха офицери и сержанти от запаса и резерва членове на СОСЗР начело с председателя генерал от запаса Златан Стойков.
Паметникът на Христо Ботев в район „Възраждане“ е изграден през 1954 г. На висок няколкостъпален постамент е поставен голям бронзов бюст. Главата е извита на дясно. Поетът-революционер е изобразен с официална връхна дреха, с безупречна фризура на своите коса, брада и мустаци. Навремето, бюст-паметникът се е намирал точно на оста на площада, с лице към бул. „Христо Ботев”, на преминаваща по средата на бул. „Ал. Стамболийски” пешеходна алея (на принципа по който днес е разположен бюст-паметника на Иван Вазов в едноименния Ж.К., район „Витоша”.)
Денят на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва за първи път през 1884 г. във Враца и Пловдив, посочва информация на отдел „Справочна“ на БТА. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват Ботеви четници. От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.
С Решение на Министерския  съвет от 31 май 1993 г. 2 юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.
Всяка година на 2 юни в 12:00 ч. от 1948 г. насам, се отдава почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България с едноминутно мълчание, вой на сирени и звън на камбани в продължение на две минути.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Във Военна академия завършва многонационалното учение „Решителна сила 23“

02.06.2023, 12:47

От вторник до днес във Военна академия „Г. С. Раковски“ се провежда компютърно подпомагано командно-щабно учение (КПКЩУ) на тема: „Бойно използване на тактически формирования в операция на Многонационални съвместни оперативни сили за установяване на контрол и противодействие на паравоенни и терористични групировки“ „Решителна сила 23“.
За 14-ти пореден път това многонационално учение се организира и домакинства от Военната академия. През годините в него са участвали представители на Съединените американски щати, Китайската Народна Република, Румъния и Република Северна Македония.
Тази година, наред с традиционните гости от Румъния и Република Северна Македония, Военна академия „Г. С. Раковски“ за първи път посрещна и участници от Република Азербайджан и Грузия. В учението учстват и студенти от специалност „Сигурност и противодействие на радикализацията и тероризма“.
Учението се осъществява с поддръжката на Национален военно-учебен комплекс „Чаралица“.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Гърция се доближава до F-35

02.06.2023, 08:16

Американският сенатор Джим Риш, водещ републиканец в сенатската комисия по външни отношения, одобри продажбата на изтребители F-35 на Lockheed Martin Corp. на Гърция. Той добави последния подпис, необходим за осъществяването на сделката, съобщи Hellas Journal.
Сделката получи зелена светлина от председателя на комисията, американския сенатор Боб Менендес, през февруари, а освен това получи одобрението на републиканския съпредседател Майкъл МакКол и на Грегъри Микс, водещия демократ в комисията.
Сега, след като е получен консенсусът и на четиримата служители, правителството на САЩ официално ще уведоми Конгреса за продажбата на F-35 на Гърция, а оттам нататък ще бъде следвана предписаната процедура за ратификация на договора за отбрана.
Въпросът за продажбата на изтребителите F-35 на Гърция продължава с доставката на първите самолети между 2028 г. и 2033 г., независимо от факта, че все още се очаква писмо за приемане (LOA) от американската страна.
Очаква се първата вноска за доставката на изтребителите от пето поколение да възлезе на 350 млн. евро, след като бъде финализирано приспадането на т.нар. разходи за SSI (сигурност, доставка, информация) от крайната цена на самолетите, разработени от САЩ.
Оценките на разходите могат да бъдат сравнително точни въз основа на фиксирани характеристики, като например броя на общо 20 F-35A, които гръцките ВВС ще получат между 2028 и 2033 г.
Процедурата, която се прилага за одобряване на договори в областта на отбраната, предполага Държавният департамент на САЩ първо неофициално да запознае Конгреса с предложената продажба. Макар и да не е обвързана с този процес, администрацията е свикнала да приема сериозно мнението на Конгреса и по този начин избягва да се конфронтира открито с него при одобряването на договори в областта на отбраната. Точно на този етап модернизацията на F-16, която Турция се опитваше да постигне до този момент, е в застой. - Още за Ф-35
Източник: БГНЕС

 
 

Швейцария отхвърли разрешението за доставка на оръжие за Украйна

02.06.2023, 08:10

Долната камара на швейцарския парламент гласува против предложение, което щеше да даде специално разрешение за трансфер на произведени в Швейцария оръжия за Украйна.
Гласуването в парламента стана в момент, когато швейцарският президент Ален Берсе се срещна с украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова, където двамата обсъдиха темата за износа на военни материали, предаде АФП.
Националният съвет в Берн гласува с 98-75 гласа срещу парламентарната инициатива, представена от комисия.
Жан-Люк Адор от популистката, дясна Швейцарска народна партия – най-голямата в Националния съвет – заяви в Съвета, че “приемането на тази инициатива означава да се ангажираме с един от главните герои, което е и в самото ѝ заглавие (“Лекс Украйна”). Следователно се нарушава неутралитетът”.
Дългогодишната позиция на Швейцария е на добре въоръжен военен неутралитет, а в страната без излаз на море с население от 8,8 млн. души има задължителна военна повинност за мъжете.
Въпросът за традицията на швейцарския неутралитет е горещо обсъждан след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.
Макар богатата алпийска страна, която не е член на Европейския съюз, да последва примера на блока по отношение на санкциите, насочени срещу Москва, досега тя не проявява толкова голяма гъвкавост по отношение на военния си неутралитет.
Въпреки натиска от страна на Киев и неговите съюзници, Швейцария досега отказваше да разреши на държавите, които притежават оръжия, произведени в Швейцария, да ги реекспортират за Украйна.
До момента тя е отхвърлила изрични искания от страни, включително Германия, Испания и Дания, като се е позовала на своя Закон за военното имущество, който забранява всякакъв реекспорт, ако страната получател е в международен въоръжен конфликт.
На срещата на върха в Молдова Киев и Кишинев настояха пред европейските лидери за по-голяма подкрепа срещу руската агресия.
Берсе заяви в Туитър, че е имал “продуктивна среща със Зеленски относно ситуацията на място, хуманитарната помощ и възстановяването на Швейцария”.
Швейцарският национален телевизионен оператор RTS съобщи, че срещата е продължила 25 минути.
Двамата са обсъдили също така блокираните активи, ролята на Швейцария в разминирането и позицията на страната по отношение на реекспорта на оръжия, каза Берсе пред RTS.
“Вярвам, че позицията и ролята на Швейцария са много добре разбрани от украинците”, каза Берсе и добави, че е готов да отиде в Украйна по всяко време.
“Ние прилагаме нашия закон. От самото начало показахме, че не сме безразлични към случващото се, а сме твърдо ангажирани заедно с Украйна.
“Днес най-важното е да бъдем единни, да не толерираме това, което се случва в Източна Украйна, и това, че една държава тръгва срещу друга.”
Източник: БГНЕС

 
 

На този ден

02.06.2023, 07:41

На 2 юни 1951 година е сформиран 18-и дивизион кораби със спомагателно назначение. Най-старото поделение на Военноморска база Варна осигурява бойните кораби и бреговите поделения на флота, подпомага учения на Военновъздушните сили и на Сухопътните войски, води борба с корабни и брегови пожари. Водолазните групи съдействат и спасяват бедстващи екипажи на военни и търговски кораби по всяко време на денонощието в близки и далечни акватории.
През годините в дивизиона са усвоени много и специфични военни кораби, сред които са спасителният кораб „Юпитер“, военният транспорт „Старшина I степен Димитър А. Димитров“, кораб-станцията за размагнитване „Капитан I ранг Димитър Добрев“, спасителният кораб „Протео“, портовият буксир „Христо Ботев“ и др.

 
 

 

Унгария е против включването в дневния ред на срещата на върха на НАТО на въпроса за приемането на Украйна в пакта

01.06.2023, 19:33

Приемането на Украйна в НАТО не може да бъде в дневния ред на срещата на върха на пакта през юли във Вилнюс, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.
"Трябва да сме пределно ясни по този въпрос: приемането в НАТО на воюваща страна не може да бъде включено в дневния ред", написа във "Фейсбук" Сиярто. Той добави, че евентуален график за приемането на Украйна в НАТО също не бива да бъде обсъждан.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Шефът на НАТО заминава за Турция да я убеждава за членството на Швеция

01.06.2023, 13:18

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг скоро ще посети Турция, за да обсъди членството на Швеция в Алианса, съобщава "Ройтерс".
Визитата му ще бъде опит за финализиране на процедурата, която беше отложена поради възражения от страните членки на НАТО Турция и Унгария.
По време на двудневна среща на външните министри на НАТО в Осло Столтенберг заяви, че по-рано тази седмица е разговарял с Реджеп Тайип Ердоган, който през уикенда беше преизбран за президент на Турция.
"Ще пътувам до Анкара в близко бъдеще, за да продължа с обмислянето на възможностите как да осигурим възможно най-бързото присъединяване на Швеция", посочи той.
След като изборите в Турция приключиха и Ердоган спечели още един мандат като държавен глава, някои външни министри на НАТО изразиха оптимизъм, че Анкара вече ще оттегли възраженията си срещу кандидатурата на Стокхолм да се присъедини към военния съюз.
"След като изборите в Турция приключиха, е важно страната да продължи процеса на ратификация", коментира финландският външен министър Пека Хаависто.
Турция ратифицира присъединяването на Финландия към НАТО през март. Тя обаче все още има възражения по отношение на Швеция и обвинява Стокхолм, че дава убежище на членове на екстремистки групировки, които счита за терористи.
Няколко външни министри все пак изразиха увереност, че Швеция може да се присъедини към Алианса преди или по време на срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс през юли.
"Има много големи очаквания, че шведското знаме ще бъде издигнато (във Вилнюс)", отбеляза литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис.
На свой ред Швеция отново подчерта, че е изпълнила всички поставени условия, за да стане член на военния съюз.
"Изпълнихме всички наши ангажименти. Време е Турция и Унгария да започнат ратификацията на членството на Швеция в НАТО", настоя шведският външен министър Тобиас Билстрьом.
Източник: https://news.bg/

 
 

САЩ и Япония модернизират военния си съюз

01.06.2023, 08:00

Съединените щати и Япония работят за модернизиране на военния си съюз пред заплахите от страна на Китай, Северна Корея и Русия, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, предаде АФП.
Остин е в Токио на кратко посещение за двустранни разговори, преди да се отправи към срещата на върха на диалога за отбраната Шангри-Ла в Сингапур.
В речта си преди разговорите с японския си колега Остин заяви, че алиансът е изправен пред “общи предизвикателства, свързани с принудителното поведение на КНР (Китай), опасните провокации на Северна Корея и жестоката война на Русия в Украйна по неин избор”.
“Но ние сме обединени от нашите общи интереси и споделени ценности. И предприемаме важни стъпки за модернизиране на нашите съюзи и засилване на възпиращата сила”, добави той.
Остин цитира тристранното сътрудничество с Австралия и Южна Корея, както и разширените “темп, обхват и мащаб” на ученията и тренировките.
Силите на САЩ и Япония стават “по-гъвкави, по-устойчиви и по-мобилни”, добави той, като похвали решението на Япония да придобие капацитет за контраудар и да подобри обмена на информация с Вашингтон.
Остин пристигна в Япония в сряда, часове след като Северна Корея направи неуспешен опит да изстреля шпионски сателит, използвайки технология, забранена от резолюциите на ООН.
През изминалата година Пхенян засили изстрелването на ракети, а Токио се сблъсква и с нарастващия натиск от страна на китайски кораби около островите, оспорвани с Пекин.
Миналата година Токио представи мащабна реформа в областта на отбраната, като се ангажира да увеличи разходите за сигурност до 2% от БВП до 2027 г. и нарече Китай “най-голямото стратегическо предизвикателство” за Япония.
Източник: БГНЕС

 

Белият дом обяви нов пакет военна помощ за Украйна

01.06.2023, 07:59

Белият дом обяви поредния пакет военна помощ за Украйна на стойност 300 млн. долара, включващ системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси и друго военно оборудване, предаде Ройтерс.
Това е 39-ото поред отдаване на военно оборудване от запасите на американското министерство на отбраната, съобщи Пентагонът. Пакетът включва системи за противовъздушна отбрана “Пейтриът”, противовъздушни системи “Стингър”, боеприпаси за танкове и друго военно оборудване, обяви министерството.
Общо при управлението на президента Джо Байдън САЩ са предоставили на Украйна военна помощ за над 38,3 млрд. долара, включително няколко пакета на стойност повече от 37,6 млрд. долара от началото на руската инвазия през февруари 2022 г.
Правителството на САЩ не знае кой е отговорен за атаката с дронове срещу Москва тази седмица, каза говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.
САЩ не разполагат “с точна информация, която да показва, кой е отговорен”, каза говорителят и допълни, че Вашингтон не възнамерява да разследва случая.
Кърби добави, че инцидентът с американския разузнавателен самолет в Южнокитайско море показва необходимостта да се поддържа комуникация между Вашингтон и Пекин.
Правителството на САЩ “няма доказателства”, че Тара Рийд, бивша сътрудничка на Байдън, която го обвинява в сексуално посегателство, е част от руска операция за влияние, каза още говорителят.
В отговор на журналистически въпрос за Рийд, която вчера поиска руско гражданство от президента Владимир Путин вчера по време на интервю, дадено в Москва, и чиито обвинения бяха отхвърлени от Байдън, Кърби каза: “Не съм видял никакви доказателства или улики за това”.
“Бих оставал тази бъдеща руска гражданка сама да разкаже за своите намерения и мотивация”, допълни говорителят.
Източник: bta.bg

 

В Харкан и Пейч почетохме паметта на над 1500 български воини, загинали в Дравската епопея

01.06.2023, 07:48

След Ниш и Вуковар военноисторическият поход на курсанти от НВУ и ветерани от Втората световна война стигна до Пейч и Харкан в Унгария.
На възпоменателни церемонии, организирани от Министерството на отбраната и Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ), почетохме героите от Дравската епопея, останали завинаги в унгарската земя, спасявайки Европа от хитлерофашизма.......Прочети още

 

Военен календар

01.06.2023, 07:35

На 1 юни 1840 година в с. Райковци, Великотърновско, е роден майор Райчо Николов (1840 – 1885).
По време на Кримската война (1853 – 1856) е чирак в Русе и едва 14-годишен преплува р. Дунав, за да предаде ценни сведения на руското командване в Гюргево. За този подвиг е награден със сребърен медал „За усърдие“ и приет да учи във Военно-занаятчийското училище в Санкт Петербург, Русия. Завършва 2-ри кадетски корпус в същия град (1859) и служи в Кексхолмския гренадирски полк. През 1866 г. по негово желание е назначен в Пограничната стража и остава на бесарабската граница до 1873 г.
Участва в Сръбско-турската (1876) и Руско-турската война (1877 – 1878). Става един от организаторите на Българското опълчение, отличил се като командир на рота в боевете на Шипка и при овладяването на Шейновския укрепен лагер.

След Освобождението служи в Източнорумелийската милиция и командва Пловдивската окръжна жандармерия. Взима активно участие в подготовката на Съединението (1885) и загива в деня на неговото провъзгласяване.

Награден е с руския орден „Света Анна“ III степен с мечове.

На 1 юни 1850 година избухва Видинското въстание. В началото на 1850 г. се формира въстаническа организация, която обхваща селата във Видинска, Белоградчишка, Кулска и Ломска околия.
Планът предвижда най-напред да бъде овладян Лом, който не е укрепен и няма голям гарнизон. В същото време селски отряди трябва да обсадят Видин и Белоградчик и да не позволят на техните гарнизони да излязат от крепостите. За военни ръководители са определени капитан Кръстьо за Ломско, Игнат за района на Белоградчик и Петко Маринов за Видинско.
Начело на общите въстанически действия застават Цоло Тодоров и Иван Кулин. Под ръководството на капитан Кръстьо към Лом настъпват 1000 лошо въоръжени селяни, които не успяват да превземат града и дават много жертви. Край Видин отрядът на Петко Маринов в състав от 3000 души е спрян и отблъснат от редовна турска войска на видинския гарнизон.
Кулминацията на селското въстание е обсадата на Белоградчик. Повече от 10 000 въстаници, въоръжени само с 200 пушки, обграждат града и в продължение на 10 дни го държат напълно изолиран. Пристигналата от Видин, Лом и други градове редовна и нередовна турска войска напада в тил Белоградчишкия отряд и го разбива. Въстаналите райони са подложени на жестоки репресии, в които са избити повече от 3000 българи.
Най-големият бунт в Северозападна България от първата половина на ХІХ в. предизвиква широк международен отзвук и принуждава Високата порта да предприеме конкретни действия за прилагане на аграрни реформи в този регион.

На 1 юни 1942 година в Гарнизонното стрелбище в София бе разстрелян от екзекуционна команда, генералът от артилерията Владимир Заимов.
Последните му думи са: "Умирам за България!" Те се сгромолясаха върху буржоазната върхушка със зашеметяваща сила на ураган и накараха не една и две задрямали съвести да си зададат Хамлетовия въпрос.
Някога знаменитият военен педагог полковник Борис Дрангов бе казал: "Няма две смърти, но без една не може!"
Своята смърт генерал Заимов превърна в унищожителна присъда на онези политикани, които привързаха България към хитлеристката колесница, на онези марионетки от монархическата клика, които побързаха да го изправят до стената за разстрел.
По закон, вещите на убития се предават на близките му. Командирът на екзекуционния взвод капитан Радев занася венчалната халка на съпругата на генерала, Анна Лалева Заимова. Тя запазва спокойствие и я връща с драматичните думи: "Беше ми нужна на ръката на живия човек!" Думи като куршуми, които разкъсват и последното чувство за цялост у капитана, думи които ярко доказват силата на духали достойнството на тази крехка жена...........Прочети още

 

1 юни: Преди 84 г. при ходови изпитания потъва британската подводница „Тетис”

01.06.2023, 07:25

На 1 юни 1939 г. британската подводница HMS Thetis (N25) (Тетис), построена от фирмата Cammell Laird в Беркенхенд край Ливърпул, излиза в морето за ходови изпитания със 103 души и потъва. Загиват 99 души. Извадена е и ремонтирана, под ново име Thunderbolt (Тъндърболт) и с нов екипаж патрулира в Атлантика и Средиземно море, докато изчезва завинаги на 14 март 1943 г. Това прави „Тетис” един от малкото военни съдове, с който са загинали два екипажа. - (видео)
Аварията
„Тетис” е построена за по-малко от година. Има 1590 тона водоизместимост в потопено състояние, дължината й е 84 м., въоръжена е с 10 торпедни тръби. Възлагат й се много надежди в обновяване на британския подводен флот и никой не очаква такъв трагичен край. В 10 часа на 1 юни подводницата с командир Оливър Накуин излиза в морето, посрещната от буксирния кораб „Гребекок”. На борда й се намира капитан 1 ранг Орам (командир на флотилията, в която трябвало да се включи „Тетис”), 53-членен екипаж, 20 представители на служби на Адмиралтейството в приемната комисия, 26 работници на корабостроителницата и 3 представители на фирми-контрагенти. Когато в 13:40 ч. „Тетис” започва да се потапя, подводничарите забелязват, че подводницата не иска да отива под водата. Нейната рубка още в продължение на един час остава на повърхността. Командирът на подводницата допуска, че потапянето не става поради липса на вода в носовите 6 торпедни апарати и изпраща в носовия отсек командира на минно-торпедната бойна част лейтенант Фредерик Уудс да провери дали тези апарати са запълнени. Лейтенантът педантично започва последователно да отвива контролните изпускателни кранове. След това отваря вътрешните капаци на торпедните тръби, за да ги огледа с електрическо фенерче, което влиза в програмата за изпитания. По неизвестни причини лостовете на капаците не са правилно наредени: №5 е последен във вертикалната подредба, след №4 и №6. Отвивайки изпускателния кран на торпедна тръба №5, от него не потича вода. После ще се окаже, че кранът всъщност остава завинтен поради неизчистен емайллак. По онова време още не е въведен предпазен механизъм, който да не допуска вътрешният и външният капак едновременно да се намират в отворено положение. Офицерът отваря вътрешния капак на 5-ия торпеден апарат, без да отчита, че гледа сигнализацията за затворен външен капак на №6, а външният на №5 всъщност е отворен и тръбата е пълна с вода. Тя нахлува с мощна струя, като спирането й се оказва невъзможно. Подводничарите затварят преградния люк между втори и трети отсек, но в 15 часа под тежестта на навлязлата вода подводницата потъва на дълбочина 49 м.
Борба за спасяване
В продължение на 4 часа подводничарите с индивидуални водолазни апарати се опитват да проникнат в носовата част, за да затворят капака на торпедната тръба и след това да изпомпят водата. Междувременно на „Гребекок” са обезпокоени, че „Тетис” не изплава и в 16 часа изпращат съобщение до Адмиралтейството. То обаче стига чак в 18:15 г., тъй като пощальонът спукал гума на велосипеда си. Ескадреният миноносец „Брейзън” и четирите спасителни кораба пристигат почти едновременно към 21 часа, точно преди залез. От „Гребенок” обаче не могат да посочат мястото на потъването, понеже нямат никакви навигационни прибори за определяне на координатите, а и подводницата не разполага със сигнален буй. След като не получават никаква помощ отвън, екипажът се заема да прехвърля водата. Заводските специалисти успяват да се справят чак рано сутринта и кърмата (задната част) на подводницата изплава. От нея чрез спасителната камера излизат капитан 1 ранг Орам и лейтенант Уудс, като за това съгласие е дал екипажът. Те разказват за тежкото положение на екипажа поради насищането на въздуха с въглероден диоксид. На помощ идва и корабът „Виджилънт”, а към обед пристигат и 6 ескадрени миноносеца тип „Трайбъл”, но на никой от тях няма опитни водолази и технически средства за оказване на помощ. От Беркенхенд пристига влекач с оборудване за кислородно-ацетиленово рязане. Спасителите искат да изрежат отвор в корпуса и през него да извлекат хората. Спасени са още двама души – моряк и заводски специалист. Появилите се вълни обаче започват да заливат стърчащата над водата кърма. Решено е кърмата да бъде повдигната още с обтягане на вързаното въже между „Виджилънт” и буксира. В 15:10 въжето се къса и кърмовата част на „Тетис”, повдигайки огромна вълна, се скрива под водата. Останалите 99 души са погребани живи. Сред тях са и двама водещи военноморски конструктори.
Анализ
В специализираната литература се правят опити за съпоставяне на тази катастрофа със станалата седмица преди това катастрофа с американската подводница SQUALUS (Скуалус), потънала на 73 м. дълбочина поради не сработил клапан за притока на въздух към дизеловите двигатели, но са спасени 33 души от 59-членния екипаж. Ситуациите обаче са коренно различни. Първо, „Тетис” е препълнена с хора (103 вместо 59), мнозина от които не са моряци и не умеят да боравят със спасителните комплекти „Дейвис”, а само след 4 часа атмосферата става непригодна за дишане. Второ, дори спасителните кораби да са пристигнали достатъчно бързо, те не се оборудвани за спасяване, освен това не са в състояние да осигурят в подводницата свеж въздух, тъй като с по-раншна заповед външните вентили за подаване на въздух са демонтирани. Политиката на британското адмиралтейство се заключава в евакуация със собствени сили, без да се разчита на помощ отвън, и поради това спасителите просто изчакват хората сами да се измъкнат от подводницата. Главният извод, който е направен от разследващата комисия под ръководството на адмирал Мартин Данбар-Несмит, се заключава в това, че досега никой не е обръщал внимание колко бързо расте концентрацията на въглеродния газ в затворения обем на подводницата. При концентрация 4% са затруднени мисловните процеси, при 10% се губи съзнание, а при 20% настъпва смърт. В „Тетис” последния праг е надминат преди да изтекат 24 часа. Инцидентът е последван от съдебно дело - една от вдовиците завежда иск за небрежност срещу корабостроителите, позволили блокирането на клапана. За нейно съжаление Адмиралтейството успешно противопоставя довода за обществения интерес от неразкриване на устройството на корпуса и машините на „Тетис”. Съдиите приемат този довод на доверие, без да го проучат.
Послеслов
„Тетис” е извлечена през септември 1939 г., извършен й е основен ремонт и отново е спусната на вода под името HMS Thunderbolt под командването на лейтенант Ричард Крауч. През следващите месеци тя бразди Атлантическия океан: през декември 1940 г. патрулира в Бискайския залив, като на 15 декември се сблъсква и потопява италианската подводница „Капитано Рафаеле Тарантини”. През декември 1942 г. оперира в Средиземноморието без особен успех. Извършва сполучлива мисия в района на Палермо на 2-3 януари 1943 г. с торпилирането на крайцера Ulpio Traiano и товарния кораб SS Viminale. След това „Тъндърболт” се прехвърля в района на Триполи. Thunderbolt потъва на 14 март 1943 г. някъде край Сицилия, където е открита и атакувана с дълбочинни бомби от италианската корвета Cicogna.

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}