Военна информация

Архив - от 16 до 31 март

 

 

Запасното войнство е с голям принос за победата през Балканската война

31.03.2023, 22:15

Съотношението между кадровите и запасните в Българската армия по време на Балканската война (1912-1913 г.) е 1:9 в полза на последните. Това каза днес полковник доц. д-р Станчо Станчев в съвместната паметната проява на СОСЗР и Военноисторическата комисия. Продължаваме нашата инициатива в чест на годишнината, посочи председателят на Съюза генерал от запаса Златан Стойков, който информира участниците за по-нататъшните начинания по линия на Националния организационен комитет. Едно от тях е конференция във Видин, което също ще акцентира върху приноса на запасното войнство за победата на Българската армия в Балканската война, както направи това в ЦВК полк. Станчев.
Направи впечатления работещата система преди 110 години за извършване на мобилизацията и особено на оповестяването, без наличието на днешните средства за комуникация. Принципите са били, стана ясно от думите на полк. Станчев, строг ред и дисциплина, изпълнение на заповедите без да се умува по тях и познаване на правилата още в мирно време. Тук място има и моралната подготовка, за която се разчитало на военно-патриотичните организации, какъвто е Съюзът на запасните офицери и на училищата.Почти всички учители по това време, например, са били запасни офицери. От не по-малко значение е било доброволното участие на редица изтъкнати интелектуалци и на хиляди българи, завърнали се от чужбина, за да воюват за постигане на националния идеал. Над 2300 жени доброволки се включват в бойните действия като санитарен персонал.
Може да се подкрепи изводът, че запасното войнство донася на своите рамене победата в Балканската война. Цената също е много голяма. От командния състав най-голям е броят на загиналите командири на взводове запасни подпоручици, каза полк. Станчев.
За замисъла на смелата, но неосъществена, атака на турския броненосец „Тургут рейс“ при Шаркьой говори капитан I ранг от запаса Румен Тотев. Българското морско командване в Беломорието е подготвило и разчело с най-големи подробности възможността за торпилиране на най-големия боен кораб на Турция. Атаката е планирана за 3 часа на 1 април, но само за 3-4 часа остава непроведена. Причината е обявяването на примирие и прекратяването на всички бойни действия. Това, каза кап. Тотев, щеше да бъде много по-дръзка морска победа от успешната атака на торпедоносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие” през 1912 г. Според него, който е дългогодишен изследовател на военно-морската ни история, такъв момент няма в нито един флот в света.
Участниците бяха приветствани от бившия началник на ГЩ на БА генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров. Сред гостите на проявата бяха полковник Антони Запрянов от дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната, Кристина Алексова от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ на Министерството на отбраната, генерал-майор Румен Миланов и др.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Дания призна, че военната ѝ сила е недостатъчна

31.03.2023, 09:28

Способността на Дания да защитава територията си и да изпълнява ангажиментите си към НАТО е недостатъчна, заяви ръководителят на датското военно командване генерал-майор Гунер Арпе Нилсен, цитиран от Ройтерс.
Дания е една от страните основателки на НАТО, но след края на Студената война страната ограничи военните си способности за водене на сухопътна война в Европа. В резултат на кризата в Украйна страната се оказа под натиск да повиши военните си разходи до поставената от НАТО цел от 2% от БВП. През декември правителството заяви, че ще се стреми тази цел да бъде постигната до 2030 г., с 3 години по-рано от предвиденото.
“Трябва да станем по-надеждни и да коригираме всичко, което сме пренебрегнали през годините след падането на Берлинската стена”, добави генерал-майорът.
Като част от ангажиментите си към НАТО Дания беше натоварена със създаването на тежка пехотна бригада. Проектът обаче се забави по редица причини. През януари страната дари 19 произведени във Франция артилерийски системи “Сезар” на Украйна, което забави допълнително увеличаването на боеспособността на датските сили.
Нилсен заяви, че най-големият проблем пред армията е липсата на персонал и е необходимо да се вземат мерки за привличане и задържане на млади хора в редиците на въоръжените сили.
От началото на века военните сили на Дания се фокусираха върху военни операции в Близкия изток и Африка вместо върху способността да защитават територията на страната, отбелязва Ройтерс. - Още за ВС на Дания
Източник: bta.bg

 
 

На този ден: Полагат се основите на Българската армия

31.03.2023, 08:55

На то​зи ден през 1878 година на наборен принцип ​е създадена Българската земска войска, чиято първа рота се формира в Пловдив. По-късно тя става Българска армия. Основа за изграждането на земската войска става Българското опълчение, участвало в Руско-турската освободителна война (1877-1878).  Още в първата точка на Правилата за военнослужещите изрично се подчертава, че в състава на Българската зем​ска войска служат всички постоянни жители на княжеството независимо от тяхното вероизповедание (в това число и мюсюлмани), но само ако са на възраст от 20 до 30 години. Войниците е трябвало да взимат участие в охраната на реда, безопасността и спокойствието в родния си край.
Междувременно главнокомандващият руската Дунавска армия генерал-адютант Едуард Тотлебен разпорежда за нуждите на новоформиращата се Българска земска войска да бъдат отпуснати значителни количества въоръжение, облекло и различно по вид снаряжение. Един о​т началниците на земската войска в България е бил генерал-майор Пьотр Паренсов, който е и първият български военен министър. Числеността е възлизала на около 25 500 души, от които около 23 000 българи и 2400 руси (300 офицери и 2100 унтерофицери), зачислени във войската поради липсата на достатъчно военно обучени български кадри.

 
 

Предлагат промяна на Класификатора на длъжностите на военнослужещите

31.03.2023, 08:51

Разработен и предоставен за обществен ообсъждане е проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и  допълнение на Класификатора на длъжностите на  военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Причината е окомплектоването на не по-малко от 12 реорганизиращите се  структури и формирования през 2023 г., съгласно Плана за развитие на  въоръжените сили на Република България до 2026 г., става ясно от мотивите към документа.
Сега действащият класификатор включва 982 длъжности за военнослужещи (386 са за офицери, 19 - за  офицерски кандидати, 213 -  за сержанти (старшини) и 364 - за войници  (матроси)). Той е приет през 2018 г. и  не съдържа  специфични длъжности за тези структури и формирования, които се реорганизират или се формират единствени по рода си през тази година.
Общата цел на промените е осигуряване развитието на въоръжените сили през 2023 г. с балансирани способности  за изпълнение на целия спектър от задачи, породени от очакваните сценарии и анализи за развитие  на военностратегическата среда на сигурност. Засегнати страни са военнослужещите от Министерство на отбраната, структурите на пряко  подчинение на министъра на отбраната и Българската армия без служба „Военна полиция“ и  Служба „Военно разузнаване“. Срокът за общественото обсъждане е до 29 април.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

 

С указ Путин привика в армията 147 000 новобранци между 18 и 27 години

30.03.2023, 21:24

Руският президент Владимир Путин подписа в четвъртък указ за военна служба на още 147 000 мъже, съобщават "Ройтерс" и ТАСС.
Мъжете на възраст между 18 и 27 години, които не са в резерва на армията и "подлежат на наборна служба", ще бъдат назначени между 1 април и 15 юли. Путин също така инструктира армията да уволнява войници, "чийто срок на военна служба е изтекъл".
Андрей Картаполов, ръководител на комисията по отбрана на Държавната дума на Русия, утвърждава, че новобранците няма да бъдат изпращани в Украйна.
Процесът на набор в Русия се основава на лотарийна система. Допустимите лица ще бъдат избрани на случаен принцип и ще трябва да служат 12 месеца. Наборниците могат също да бъдат изпратени да служат в други части на страната, включително нестабилния регион на Северен Кавказ, където руските военни сили в момента участват в продължаващи конфликти.
В допълнение към задължителната военна служба в Русия има и договорна система, която позволява на хората да участват доброволно за военна служба.
Пролетната наборна служба е ежегодно събитие в Русия и има за цел да поддържа числеността и готовността на въоръжените сили на страната. На наборната служба се гледа и като на патриотичен дълг от много руснаци, които вярват, че службата в армията е важна част от националната идентичност.
По-рано този месец Картаполов внесе законопроект, който предлага увеличаване на възрастовата група за наборна служба до мъже на възраст 21-30 години. Ако бъде приет, законът ще влезе в сила в началото на 2024 г.
Източник: https://news.bg/

 

Китайската армия обяви готовност да си сътрудничи с Русия

30.03.2023, 21:15

Китайската армия е готова да си сътрудничи с руските въоръжени сили (ВС) за укрепване на мира и сигурността. Това заяви официалният представител на китайското министерство на отбраната Тан Кефей, предаде РИА Новости.
"Китайската армия е готова да положи усилия заедно с руската армия за пълно прилагане на консенсуса, постигнат от лидерите на двете държави за по-нататъшно укрепване на стратегическата координация и комуникация", каза служителят. В същото време той подчерта, че отношенията между Москва и Пекин не са военен съюз и не са насочени срещу трети страни.
Тан Кефей добави, че китайската и руската армия планират да засилят стратегическата координация и редовно да провеждат съвместни учения и патрули в морето и във въздуха.
Източник: https://www.cross.bg/

 

Армията на ФРГ намалява по численост въпреки поставените цели за увеличаване на личния състав, съобщава германски вестник

30.03.2023, 21:05

Германската армия намалява по численост, след като за втора поредна година броят на напускащите военни е по-голям от този на новобранците, показват данни на министерството на отбраната, цитирани от всекидневника „Нойе оснабрюкер цайтунг“.
Вестникът посочва, че през 2022 г. от армията са си тръгнали 19 500 души, а над 4200 военни са се оттеглили предсрочно. Това е най-големият отлив от 2017 г. В същото време във въоръжените сили са постъпили 18 800 души. Основните причини за напускане на Бундесвера са продължителна нетрудоспособност и прекратяване на договора по време на шестмесечния изпитателен срок след постъпване на служба.
Изданието отбелязва, че за постигане на определените от германското ръководство цели е необходимо числеността на въоръжените сили да се увеличава всяка година с 21 000 души.
В началото на март германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че в сегашното си положение Бундесверът не е в състояние да защити страната в случай на противниково нападение.
По-рано канцлерът Олаф Шолц каза, че Германия възнамерява да създаде най-голямата европейска армия в НАТО.
Източник: bta.bg

 

Два хеликоптера “Блекхоук“ на американската армия са катастрофирали по време на учение в Кентъки

30.03.2023, 20:52

Два хеликоптера Sikorsky HH-60 Blackhawk от състава на 101-ва въздушнодесантна дивизия на САЩ са се разбили по време на тренировъчна мисия в окръг Триг, щата Кентъки, около 22:00 ч. в сряда, информира Си Ен Ен, позовавайки се на изявление от Форт Кембъл. - (видео)
Какво се е случило с екипажите на бойните машини за момента остава неясно, казал говорител, когото цитира Ройтерс.
Губернаторът на Кентъки Анди Бешиър заяви в публикация в “Tуитър”, че е получил новината от Форт Кембъл за катастрофата, като посочва, че „се очакват смъртни случаи“, явно имайки предвид съдбата на екипажите на хеликоптерите.
На мястото на инцидента са пристигнали спасителни екипи.
Говорителка на щатската полиция на Кентъки заяви, че на случилото се са реагирали служители от различни институции.
При инцидента няма засегнат жилищен район, допълват от полицията.
Източник: bta.bg

 

Днес завършва оперативният сбор на командира на Сухопътни войски

30.03.2023, 11:32

От вторник до днес в района на Национален военен учебен комплекс „Чаралица“  се провежда оперативният сбор на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.
Темата е за готовността и развитието на Сухопътните войски в контекста на предизвикателствата на съвременната среда за сигурност, съобщават от КСВ. Основен акцент е обсъждането на дългосрочната визия по отношение на модернизацията и подготовката на Сухопътните войски.
Участват ръководството и офицери от Командването на Сухопътни войски,  командири на военни формирования и техните заместници.

 

Русия изстреля в космоса сателит за нуждите на министерството на отбраната

30.03.2023, 11:15

Русия изстреля в космоса сателит ("Космос-2568") за нуждите на министерството на отбраната, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на ведомството.
Пускът бе извършен от Въздушно-космическите сили на Руската федерация.
Ракетата носител "Союз-2. 1в" е била изстреляна от космодрума Плесецк в северната Архангелска област в 22:57 ч. московско (и българско) време снощи. - (видео)
Сателитът вече е изведен на планираната орбита, съобщи рано тази сутрин руското министерство на отбраната.
Това е шестият пуск от Русия на ракета носител към космоса и втори от Плесецк тази година, отбелязва ТАСС.

 

79 години от най-тежката бомбардировка на София

30.03.2023, 08:22

Това е най-тежката варварска бомбардировка над София, но извършената евакуация проваля плановете на противника да предизвика големи човешки жертви.
На 30 март 1944 година столицата е нападната от 450 бомбардировача Б-24 „Либърейтър, Б-17 „Флайнг Фортес”, Б-25 „Митчел” и „Халифакс”, които се охраняват от около 150 изтребителя Р-38 „Лайтинг”. В 9,45 ч. София е бомбардирана както при варварската бомбардировка на Дрезден с т.н. „бомбен килим”. В 10,10 ч. градът е бомбардиран повторно. Хвърлени са около 3000 фугасни и около 30 000 запалителни бомби, разрушени са 3575 сгради. Извършената евакуация на София проваля плана на нападателите да убият голяма част от населението – жертвите са 139 загинали и неизвестен брой ранени. Същия ден е бомбардиран град Ниш. При с. Пишурка са пуснати 64 бомби.
В отбранителните боеве вземат участие 1/6, 2/6 и 3/6 орляци, водени от своите командири - капитаните Русев, Бошнаков и Топлодолски. 1/6 орляк излита от летище Марно поле, Карловско, с 28 „Девоатин"-а, а 2/6 орляк (базиран на летище Враждебна) излита с 25 самолета - 19 Ме-109 Г-2 и 6 „Девоатeн"-а. Дислоцираният на летище Божурище 3/6 орляк излита с 20 Ме 109Г-6. От Изтребителната школа в Долна Митрополия излита една четворка от учебно-бойни изтребители „Авиа" Б-135 начело с капитан Кръстю Атанасов (началник на школата), в която влизат още пилотите инструктори: поручик Петър Манолов и фелдфебелите Йордан Фердинандов и Недю Колев.
На този ден българските летци изтребители свалят 4 бомбардировача. Особено се отличава подпоручик Христо Костакев, който улучва една крепост, която експлодира във въздуха, и разрушава още една, летяща до нея.
Другите два бомбардировача са свалени от поручик Неделчо Бончев и подпоручик Виктор Атанасов. Повредени са 9 бомбардировача. Свалени са и 3 изтребителя П-38 „Лайтнинг" - от поручиците Богдан Илиев и Васил Шишков и от подпоручик Генчо Димитров. Повредени са 3 противникови изтребителя.
Загиват поручик Иван Бояджиев и фелдфебелите Йордан Кубадинов и Христо Цанков. С парашут скачат подпоручиците Божидар Кузмов и Иван Касиянов. - (видео)

 

Военен календар

30.03.2023, 08:17

На 30 март 1935 година в София е създадена общовойскова химическа рота.

Специалното подразделение е включено в състава на 1-ви инженерен полк, а през май 1937 г. към него е открита Школа за запасни подофицери, подготвяща помощни кадри за химическата защита на войските. На 18 август 1949 г. ротата е реорганизирана в самостоятелна общовойскова химическа дружина, дислоцирана последователно в Брезник, Пазарджик и Карлово. По-късно (октомври 1951) от нея се сформират Народно военно химическо училище и 59-и отделен батальон за химическа защита, който от 1959 г. окончателно е предислоциран в Горна Оряховица.
През 1971 г. поделението прераства в полк за химическа защита, а през 1998 г. – в полк за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е). От юли 2007 г. химическото подразделение в Горна Оряховица е реорганизирано в батальон към 38-и полк за ЯХБЗ и Е – Мусачево.
Днес личният състав на Войските за ЯХБЗ и Е поддържа готовност за защита на населението и армията в мирно и военно време като многократно проявява висок професионализъм при оказване на помощ в бедствия, катастрофи и аварии. Датата 19 юни, на която със заповед на Министъра на войната № 279 от 1918 г. е разкрит първият щат за военен химик в Министерството на войната, е обявена за професионален празник на Войските за ядрена, химическа, биологическа защита и екология. - Още за ХВ
***************
На 30 март 1922 година е учреден е знак „За спасяване на знаме“.
Съгласно клаузите на Солунското примирие от 29 септември 1918 г. намиращите се на запад от Скопския меридиан български войски остават в положението на заложници и се задължават да предадат на неприятеля оръжието и знамената на частите. Бойните светини са закопавани в земята и крити под дрехите в продължение на месеци във военнопленническите лагери, но нито едно от тях не попада
в ръцете на противника.
България, дори и в изключително трудните за страната следвоенни години, не забравя своите храбри синове, като ги поощрява морално за техния подвиг. Със заповед № 67 от 30 март 1922 г. министърът на войната Константин Томов обявява учредяването на специален знак „За спасяване на знаме“, създаден по проект на военния художник Борис Денев и причислен към военния орден „За храброст“. Със същата заповед е учредена и специална „Възпоменателна гривна“ като отличие за спасените знамена.
С поръчаните от Министерството на войната и изработени през 1924 г. в Австрия знаци „За спасяване на знаме“ са наградени около 50 души офицери, подофицери и войници, които с риск за живота си спасяват бойните знамена на девет пехотни полка – 1-ви пехотен софийски, 3-ти пехотен бдински, 6-и пехотен търновски, 8-и пехотен приморски, 15-и пехотен ломски, 19-и пехотен шуменски, 35-и пехотен врачански, 51-ви пехотен вардарски и 52-ри пехотен моравски полк.

 

 

Русия вече няма да дава на САЩ информация за ядрените си изпитания

29.03.2023, 22:30

Русия няма повече да дава на САЩ предварителна информация за ракетните си изпитания, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изявление на руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.
Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато руските военни започват учения с мобилни установки за изстрелване на способни да носят ядрени бойни глави междуконтинентални балистични ракети в Сибир, демонстрирайки мощната ядрена способност на страната на фона на сраженията в Украйна.
Рябков каза, че Москва е прекратила всякакъв обмен на информация с Вашингтон, след като преди това преустанови участието си в последния останал договор за ограничаване на ядрените въоръжения със САЩ. Наред с данните за сегашното състояние на ядрените сили на двете държави, правен редовно всеки шест месеца съгласно договора, страните в него обменяха и предварителна информация за ракетните си изпитания. Такива предупреждения бяха съществен елемент от стратегическата стабилност десетилетия наред, като позволяваха на Русия и САЩ правилно да интерпретират взаимните си стъпки и да гарантират, че нито една от двете страни няма да възприеме погрешно едно ракетно изпитание за ракетно нападение, предаде БТА.
Руското външно министерство първоначално съобщи, че Москва ще продължи да предупреждава САЩ за планирани учебни изпитания на балистичните си ракети, но изявлението на Рябков демонстрира внезапна смяна на курса.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Берлин одобри 12 милиарда евро допълнителна военна помощ за Украйна и закупуване на 28 самоходни гаубици за германската армия

29.03.2023, 20:35

Германия одобри изпращането на допълнителна военна помощ в размер на 12 милиарда евро за Украйна, предаде Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че бюджетната комисия в германския Бундестаг е дала днес зелена светлина за непредвидените в бюджета разходи, поискани от министерствата на отбраната и на външните работи.
Допълнителните средства включват 3,2 милиарда евро, които ще бъдат изплатени през 2023 г., както и кредитиране за периода между 2024 г. и 2032 г. в размер на около 8,8 милиарда евро.
"С тези средства Украйна може директно да закупи въоръжения с подкрепата на германското правителство", казаха в изявление трима членове на комисията, представляващи коалиционния кабинет.
"Важно е Украйна да бъде подкрепяна толкова дълго, колкото е необходимо", подчертаха те.
По данни на германското външно министерство от началото на руската инвазия правителството на Германия е предоставило помощи на Украйна в размер на повече от 14,2 милиарда евро.
Германският парламент одобри днес плановете на министерството на отбраната да закупи до 28 самоходни гаубици, които да попълнят въоръженията, изпратени спешно на Украйна от собствените му армейски запаси, предаде Ройтерс, като се позова на запознати депутати.
Правителството в Берлин достави 14 гаубици на Киев и първоначално възнамеряваше да поиска от парламента попълване на федералните запаси това лято.
Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус (на снимката) предприе този ход след критики, че попълването на германските военни запаси се извършва твърде бавно.
Тежките артилерийски въоръжения като гаубиците, отдавна смятани от военните експерти за оръжия, които вече са част от миналото, придобиха огромна популярност в усилията на Украйна да отблъсне руската инвазия, превърнала се в най-големият военен конфликт в Европа след Втората световна война.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Държавният глава призова следващия парламент да осигури съвременни изтребители

29.03.2023, 16:28

Президентът призова партиите в следващият парламент да започнат да правят всичко възможно българските летци да имат съвременни изтребители, а не страната ни да ги чака неясно колко дълго, за да се спази Законът за отбраната и въоръжените сили, според който Българската армия охранява нашето въздушно пространство самостоятелно или съвместно с нашите съюзници, но не и без нашите Военновъздушни сили. В отговор на друг въпрос на журналисти за възможността за придобиване на „заместващи платформи“ за бойната ни авиация, Румен Радев посочи, че въпросът е много сложен и въпреки усилията на най-високо политическо ниво, както и от страна на служебното правителство, България е получила две оферти. „Цената никак няма да се хареса на нашите народни представители“, заяви държавният глава.
За възможността за т.нар. триъгълни сделки, в които България да участва, президентът посочи, че времето за такива споразумения е било през април и март м.г. при последното редовно правителство, представители на което в момента най-много оплакват липсата на „триъгълни сделки“. В момента има възможност за размяна на въоръжение с някакво облекчение, но не и безплатно, но такива сделки не могат да решат въпроса с охраната на българското въздушно пространство. В случая на Словакия – те предоставят своите изтребители МиГ-29, получават бойни хеликоптери, което не е средство за противовъздушна отбрана и трябва да доплатят стотици милиони.
На въпрос дали серията от бомбени заплахи към учебни заведения в страната през последните дни създава рискове за провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 април, държавният глава увери, че към момента няма рискове нито за образователната система, нито за нормалното протичане на вота. Това са хибридни атаки без реална заплаха, така че аз очаквам органите на реда да предприемат всички мерки, за да има спокойствие на изборния процес, каза президентът. Той участва в отбелязването на 70-годишнината на Химикотехнологичния и металургичен университет и 20-годишнината на Националния научно-изследователски център „Българско водородно общество“ в София.
Източник: https://otbrana.com

 

Правителството: Налага се ускоряване на превъоръжаването и модернизацията на армията

29.03.2023, 16:25

Министерският съвет одобри Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2022 г. Документът съдържа отчет за постигнатите резултати в сферата на отбранителната политика през 2022 г. и е част от демократичния и граждански контрол над въоръжените ни сили. Той ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание.
През 2022 г., се посочва в документа, беше осигурена приемственост в националните цели и приоритети, произтичащи от Конституцията, законите и стратегическите документи в областта на сигурността и отбраната, както и в изпълнение на поетите ангажименти в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.
Според правителството, фундаментално променената среда на сигурност в резултат на войната на Руската федерация против Украйна поставя повишени изисквания към отбранителните способности на българските въоръжени сили и налага ускоряване на процеса на превъоръжаване и модернизация.
В доклада е отбелязано, че усилията на Министерството на отбраната бяха фокусирани върху изпълнение на мисиите и задачите на въоръжените сили, изграждане и поддържане на необходимите отбранителни способности и попълване на техния дефицит; изпълнение на Целите на способностите на НАТО, превъоръжаване и модернизация, изграждане на предното присъствие на НАТО в региона, попълване на вакантните длъжности във въоръжените сили и окомплектоване и подготовка на доброволния резерв.
В Доклада са представени и основните проекти за превъоръжаване и модернизация на въоръжените сили, с реализацията на които се създават базови предпоставки за преодоляване на дефицита от критично необходими способности.
На базата на направените изводи, са очертани основните направления за работа през 2023 г. и в средносрочен план.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

На този ден през 2004 година България е приета за пълноправен член на НАТО

29.03.2023, 12:58

На 18 март 2004 г. Народното събрание на Република България ратифицира Северноатлантическия договор, а на 29 март 2004 г. ратификационните документи по присъединяването са депозирани във Вашингтон.
С този акт страната ни пое ангажимента да развива и укрепва принципите и целите на Договора и да допринася за засилване на солидарността между съюзниците за отстояване на свободата и тяхното общо наследство, основаващо се на ценностите на демокрацията, свободата на личността и върховенството на закона.
Днес България участва активно в политическия диалог, обмена на информация и координацията в рамките на Алианса, както и в операциите и мисиите на НАТО.

 

В Русия започна учение на части от Ракетните войски със стратегическо предназначение

29.03.2023, 12:37

В Русия започна контролна комплексна проверка на части от Ракетните войски със стратегическо предназначение, включваща командно-щабно учение, в което са задействани мобилни наземни ракетни комплекси “Ярс”. Това съобщи днес за медиите министерството на отбраната в Москва, информира ТАСС.
РС-24 “Ярс” е руски стратегически ракетен комплекс, изстрелващ междуконтинентални балистични ракети.
В учението участват общо над 3000 военнослужещи с около 300 единици техника. Ще бъдат тренирани по-специално  маневрени действия, мерки за маскировка и за противодействие срещу модерни средства за въздушно разузнаване съвместно с части от руския Централен военен окръг и от Въздушно-космическите сили. Специално внимание ще бъде отделено на използването на дронове.
Източник: bta.bg

 

Още една заплата ще получат за Великден във ВМЗ-Сопот

29.03.2023, 11:28

Допълнителното възнаграждение, което работници и служители във ВМЗ ЕАД – Сопот ще получат към заплатата си, ще бъде изплатено преди Великден, съобщават от дружеството.
Бонусът е в размер на една минимална работна заплата за дружеството, съгласно Колективния трудов договор.
Решението бе взето след преговори между Ръководството и синдикалните партньори, на база добри финансови резултати постигнати в дружеството.
Източник: https://otbrana.com/

 

Артилеристи стрелят на полигон "Корен"

29.03.2023, 11:24

От 27 март до 7 април артилерийски формирования от състава на  4-ти артилерийски полк – Асеновград провеждат полево лагерно обучение на Учебен полигон „Корен“, в което вземат участие около 300 военнослужещи със 70 броя бойна, специална и спомагателна техника от дивизионите на  полка, съобщават от КСВ.
Началник на лагерния сбор и ръководител на полевото обучение за времето от 27 до 30 март е подполковник Коста Делев – командир на противотанковия дивизион.
Целите, поставени за изпълнение пред командването и личния състав са усъвършенстване на бойното сглобяване и полевата натренираност на артилерийските формирования за изпълнение на огневи задачи в системата на огневата поддръжка и усъвършенстване практическите навици на командирите и щабовете за организацията и непрекъснатото управление на формированията и техния огън.
По време на полевото обучение се провеждат бойни стрелби с артилерийски и реактивен дивизион.
В края на първия период се изпълняват задачи в условия на ограничена видимост и в нощни условия, като това се очертава да бъде поредния тест с повишена трудност пред военнослужеите и техните командири. Друг фактор, затрудняващ артилерийските стрелби, се оказват и лошите метеорологични условия, съпроводени със силен вятър и дъжд.
Полево лагерно обучение на Учебен полигон „Корен“ с военнослужещи от 4-ти артилерийски полк от състава на Сухопътните войски
В лагерния сбор участват и курсанти от факултет „Артилерия ПВО и КИС” – град Шумен, които са разпределени между формированията.
Източник: https://otbrana.com/

 

Как Червената Армия и българите освободиха Унгария - Преди 78 години започва операция Нагиканиджа-Керменда

29.03.2023, 08:40

На 29 март 1945 г. съветските, българските и югославските войски започват операцията Нагиканиджа-Керменда. По време на настъплението към нацистката позиция югозападно от езерото Балатон, съюзниците пробиват засилената отбрана и окупират нефтодобивните райони, в близост до гр. Нагиканиджа, като лишават германците и унгарците от важен източник на гориво. В България тази операция се счита за една от най-важните и най-успешните след излизането на страната от нацисткия блок.
Съвместна операция на съветските, българските и югославските войски
На 29 март 1945 г., на 1364-ия ден от Втората световна война, започва операцията Нагиканиджа-Керменда като част от стратегическата настъпателна операция във Виена, провеждана от войските на 2-ри и 3-ти Украински фронт. Боевете се водят на левия фланг на съветските войски, настъпващи в посока на австрийската столица. Това е съвместна операция на силите на Червената армия и 1-ва българска армия, с подкрепата на югославските партизани. Съюзниците се стремели да отсекат германските, хърватските и унгарските части от петролните находища в района на Нагиканиджа. Петролът е бил нужен на армейската група “Юг” и затова се е защитавал от внушителни сили......Прочети още

 

Преди 47 години във ВМС е приет хидрографският кораб „Адмирал Бранимир Орманов”

29.03.2023, 08:35

На днешната дата преди 47 години във ВМС е приет хидрографският кораб „Адмирал Бранимир Орманов”. Хидрографският кораб проект 861-МВ „Адмирал Бранимир Орманов” е построен в гр. Гданск, Полша, по поръчка на ВМС.
Приет е на 23.03.1976 г. Вдигането на българския военноморски флаг става на 29 март 1976 г., а през 1986 г. му е присвоено името „Адмирал Бранимир Орманов”.
Корабът има водоизместване 1533 т., дължина 73,34 м и широчина 10,8 м. Снабден е с два двигателя 6TD48 „Згода-Зулцер” с обща мощност 4400 кс, като развива максимална скорост 17,38 възла.
Има два дизелови генератора с мощност 250 и 60 KW. Район на действие – 10 000 мили (при скорост 12 възла), автономност – 25 денонощия. Корабът разполага с хидрографска апаратура, океанографска лебедка, катер, кранбалки, електрическа хидрографска лебедка, електромагнитен измервател на течения „ГМ-15”, съдови вълнограф „ГМ-16”, две радиолокационни станции „Дон” и една РЛС „Печора”, една РЛС „Sperry”.
През 1982–1984 г. са монтирани два преносими зенитно-ракетни комплекса „Стрела 2М-МТУ-4У”. Съдът е оборудван с електронно-изчислителна техника през 1988 г. През 2000 г. след модернизация на ехолота е монтиран GPS.Хидрографският кораб „Адмирал Бранимир Орманов” извършва редовни проучвания на нашите териториални води и шелфа.
През септември 1998 г. той участва в експедиция под егидата на ЮНЕСКО край нос Галата.
На 19 юни 2008 г. след успешната служба, неговият флаг е снет и корабът е изведен от строя.
Във Военноморския музей се пазят както неговият флаг, така и камбаната му.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

 

Как разузнаването на Естония, Литва и Латвия описва руската идеология

28.03.2023, 22:57

Изданието „The Estonian weekly“ се занимава с интервюирането на някои интересни кадри от Естонското, Латвийското и Литвийското разузнаване. Логично е, че повечето въпроси са насочени към настоящия конфликт и факта, че мнозина все още не виждат края му. Александър Тутс е един от най-интересните кадри, който е прекарал повече от 30 години в Естонската Вътрешна служба по сигурност.
Абревиатурата на същата е КАПО, а той самият изглежда много млад и приветлив, отколкото е сега в реалност. Ееро Епнер се опитва да разчупи интервюто и задава няколко свободни въпроса като „Коя е любимата ви книга?“ и получава един от най-точните отговори „Нека не се опитвате да ме профилирате.“. Тутс иска цялата история да остане насочена повече за самото послание, отколкото за него.

През последните 15 до 30 години, неговата работа е да се занимава с Русия. Преследвал e руски шпиони и няколко пъти е изненадвал и себе си, когато осъзнава, че такива има дори сред колегите му. Не е готов да отговаря веднага на въпросите и си спомня, че е трябвало да внимава много с Алексей Дресен – бивш негов началник и по-късно негов подчинен.........Прочети още

 

Румънското военноморско учение "SEA SHIELD 2023” и реакцията на Русия

28.03.2023, 21:18

Продължава участието на фрегатата „Верни” и на базовия миночистач „Прибой” в националното военноморско учение с международно участие на ВМС на Румъния ,,Sea Shield 2023” („Морски щит 2023“). След извършване на преход и заставане в пристанище Констанца, корабите участваха в бреговата фаза на учението. Бяха проведени работни срещи относно изпълнението на сериалите на море, както и предпоходна конференция с участието на офицери от щаба за управление, щаба на военноморското оперативното съединение и участващите единици. На 27 март т.г. екипажите на корабите започнаха изпълнението на планираните епизоди от учението на море, съобщиха от българското Адмиралтейство.
В официалното съобщение на румънските ВМС се уточнява, че приблизително 3400 военнослужещи участват между 20 март и 2 април в многонационалното учение „Морски щит 2023“. Учението се провежда в югоизточната част на Румъния, в териториалното й море, реките, в делтата на река Дунав и в крайбрежната зона. Сред чуждестранните участници са представители на редица съюзнически и партньорски държави: Албания, България, Франция, Грузия, Гърция, Полша, Португалия, Обединеното кралство Великобритания, Северна Ирландия, Кралство Нидерландия, Република Молдова, САЩ и Турция.......Прочети още

 

Отворено писмо на Командването и личния състав на Военновъздушните сили

28.03.2023, 20:20

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ
от Командването и личния състав на Военновъздушните сили
Уважаеми госпожи и господа журналисти,
Като военнослужещи от състава на българските Военновъздушни сили и Българската армия, и като летци, инженери, техници и осигуряващи полетите на бойната авиация, чиято мисия и задача е охрана на въздушното пространство на Република България, считаме за необходимо да изразим открито позицията си по темата за въздушния суверенитет на нашата страната.
Повод за настоящото отворено писмо са множество телевизионни интервюта от последните седмици със събеседници, чиито позиции и изказвания уронват престижа на българската бойна авиация, и въвеждат в заблуждение българското общество по отношение на необходимостта от поддържане на способностите на ВВС за осигуряване на националната  сигурност.
Конкретен пример за това е интервюто с г-н Тодор Тагарев по NOVA TV в предаването „На фокус“ с Лора Крумова (неделя, 26.03.2023 г.).
С участието си в предаването, г-н Тагарев за пореден път демонстрира пренебрежително отношение към военнослужещите от българските ВВС, като си позволи да окачестви неуморните усилия на целия личен състав на авиобаза Граф Игнатиево по осигуряване охраната на българското небе, като единствена възможност за осигуряване на работа на определен кръг от хора, свързани с експлоатацията на самолет МиГ-29.    
В чл.9, ал.1 от Конституцията на Република България е записано, че „Въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост“, а съгласно глава шеста, чл. 130. (1) от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България: „Охраната на въздушното пространство на Република България се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави.“
Главната мисия на Военновъздушните сили (ВВС) е да гарантират въздушния суверенитет и сигурност на страната и съвместно с останалите видове въоръжени сили да защитават териториалната й цялост. Тази мисия ВВС осъществяват в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, като изграждат способности за участие в изпълнението на основните мисии и задачи на Българската армия.
Като ключови компоненти на всяка една способност, авиационната техника и подготвения личен състав са императив за изпълнение на заповяданите мисии и задачи на авиобазата. От самото начало на членството на Р България в НАТО, българските изтребители МиГ-29 непрекъснато носят дежурство под оперативно управление на командните структури на НАТО. С тези самолети, които поддържаме със средствата на българския данъкоплатец и благодарение на усилията на ръководството на Министерството на отбраната и Командването на ВВС изпълняваме конституционните си задължения и заповяданите национални и съюзнически мисии и задачи. Ние сме на бойният си пост, не защото сме част от облагодетелствана група от хора, а защото изпълняваме Конституцията и законите на страната.
Ние ясно осъзнаваме сложната военно-политическа и икономическа обстановка в света и региона, и произтичащите от нея трудности за осигуряване на летателната годност на МиГ-29. Поради тази причина полагаме огромни усилия в търсенето на решения, които да осигурят възможности българското небе да бъде охранявано от български летци.
Политическите изказвания и коментари, разпространени чрез медиите през последните месеци, притеснително за нас целят освобождаване от наличната авиационна техника в полза на други държави без оглед на националните загуби и не предлагат конкретна визия за замяна на същата, така че страната ни да гарантира собствения си въздушен суверенитет. Никъде в изказването на г-н Тагарев не става дума как България ще продължи да защитава своя суверенитет!
Като български военнослужещи, след подобни изявления, не можем безучастно да гледаме как г-н Тодор Тагарев очевидно пренебрегва националните ни приоритети и се опитва да омаловажи ролята на авиобаза Граф Игнатиево в изпълнението на основните национални и съюзнически ангажименти. Зад периодично повтаряни фрази „Ние сме член на НАТО и ЕС и това предполага, че споделяме едни и същи ценности“ той се опитва да отклони публичното внимание от сериозния проблем, който би възникнал при преждевременно сваляне от въоръжение на наличната бойна техника.
Нашите ценности са свързани с това да служим на страната си, изпълнявайки ежедневно моралния и законов дълг, да поддържаме авиационната техника, да водим ежедневна подготовка и да охраняваме въздушните граници на страната ни.
Оставяме без коментар всички опити да бъдем причислени към нечии кръгове и „приятели“, които ни осигуряват незаслужени заплати!
Ние летим и обслужваме този тип самолети, които ни оставиха след реализирането на План 2004. Опасно е, когато хора с амбиции, но без ангажименти и отговорности към отбраната на България застрашават с изявленията си нашата сигурност!
Източник: https://otbrana.com/

 

Ще регламентират статута на курсантите

28.03.2023, 20:14

„Министерството на отбраната разработва нормативни промени, които да регламентират особения статут на курсантите като военнослужещи“. Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов в Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново днес. Разрешаването на този въпрос е отлагано повече от 13 години, посочи министърът. „Промените в наредбата ще изискват и законодателни промени. Най-вероятно няма да успеем с тях по време на служебния кабинет, но ще оставим добра основа, върху която да стъпи редовно правителство, и да доразвие идеята за особения статут на курсантите“, заяви министър Стоянов, съобщава Пресцентърът на МО.
Служебното правителство вече промени наредбата за предоставяне на стипендии на курсантите, в резултат на което те са увеличени с приблизително сто процента.
„Имаме затруднения с набирането на личен състав най-вече заради заплащането на военнослужещите. То не е адекватно към съвременните условия и би следвало да бъде повишено. Това ще бъде допълнителен стимул военната професия да бъде по-привлекателна и да има повече желаещи за нея“, посочи министър Стоянов.
Министър Димитър Стоянов изнесе лекция пред курсантите от НВУ, в която акцентира върху това как мотивацията може да се използва като инструмент за постигане на целите и като средство за самоусъвършенстване. „Задача на Вашите преподаватели е да ви накарат да изпитвате удовлетворение от усвояването на преподаваните науки, да искате повече да знаете, да четете допълнителна литература, за да ви изградят като истински бъдещи командири“, посочи министър Стоянов и допълни: „В ролята на мотиватор като командир на взвод, на рота и т.н. ще Ви е доста по-трудно. На Вас ще ви се налага да споделяте придобитите знания. Знанието ще Ви напътства, но ако не го споделите с останалите си колеги, или с тези, които ще мотивирате, то ще е безсмислено при реализацията на каквато и да е идея, на какъвто и да е план. Трябва да го споделите по подходящия начин, да представите идеята си така, че тя да е завладяваща, и вашите подчинени да са максимално мотивирани да я реализират“, каза министър Стоянов.
Всеки български гражданин има дълг към Отечеството и този дълг трябва да бъде изпълняван, посочи министърът. „Всеки един от нас е ангажиран със защита на Отечеството и не е казано, че защитата е само във военната сфера. Тя може да бъде във всяка една сфера (икономика, енергетика и други.). Всичко това е свързано с националната сигурност. Това, което бих пожелал на младите хора, е да останат в България и все повече да се образоват и подготвят“, каза още министърът на отбраната.
България няма да изпраща абсолютно никакъв контингент в Украйна, български войник няма да стъпи там, докато служебното правителство е на власт, заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, съобщава БТА. По-нататък в информацията на агенцията се посочва: „Пред журналистите той подчерта, че няма процес на мобилизация, каквито съобщения са се появили в социалните мрежи, като уточни, че това са годишни сверки, които се провеждат ежегодно във военните окръжия.
Стоянов отбеляза, че е изпълнено всичко, взето като решение от Народното събрание на 9 декември. Предвидената техника е била предоставена на украинската страна през януари, а транспортните разходи са били осигурени от Обединеното кралство и Канада. Министърът посочи, че към момента това са възможностите на българската страна. „Ако има друго правителство и то реши, че може българската армия да загуби способности, това ще бъде тяхна отговорност“, каза той.
По думите му две частни фирми са заявили, че произвеждат 155-милиметрови снаряди, но това са частни контракти. На въпрос може ли Министерството на отбраната да контролира този износ, министърът отговори, че  Министерството на отбраната има представител към комисията на Министерството на икономиката, което е ангажирано и издава разрешителните за износ и търговия на средства за военна употреба. Комисията дава разрешения за износ на съответното въоръжение, посочи той и допълни, че няма информация дали тези договори са с краен получател Украйна, защото Военнопромишленият комплекс е към Министерството на икономиката, а към Министерството на отбраната е „Терем“, което няма сключени такива договори. Министърът уточни, че няма постъпила заявка за ремонт на военна бронетанкова техника от Украйна към България и такъв ремонт не е извършван“. - (видео)
Източник: https://otbrana.com/

 

Стоянов: МС не е взимал решение за изпращане на военнослужещи в Украйна

28.03.2023, 09:58

„Министерският съвет не е взимал решение за изпращане на наши военнослужещи в Украйна“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в интервю за предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия днес, 28 март. По думите му – подобни изказвания са за вътрешнополитическа употреба. „Някои си мислят, че боравейки със страха на хората, ще постигнат по-голям резултат на изборите – няма да го постигнат“, посочи той.
„България подкрепя Украйна с това, с което може. Не може потенциалът на Българската армия да бъде сведен до нула“, бе категоричен министър Стоянов. Той подчерта, че страната ни следва общата политика на Европейския съюз (ЕС) по отношение на оказването на помощ на Украйна. „Не считам, че България води различна политика от политиката на ЕС и НАТО. Има решение на Народното събрание, което изпълнихме“, подчерта той.
По думите му – страната ни няма складови наличности от 155 мм снаряди и поради тази причина не участва в общото европейско решение за изпращане на този вид боеприпаси за Украйна. Помощта, която страната ни е оказала, е според възможностите на Българската армия. „Няма как аз да намаля количеството боеприпаси в нашите складове; ако го направя, най-вероятно ще стана клиент на прокуратурата. Дали сме това, което е в повече, и което имаме“, посочи министър Стоянов.
За това – какво други държави предоставят на украинската страна като военна помощ, например бойни самолети, има различни причини, както и различно законодателство, посочи той. „България има Конституция и Закон за отбраната и lъоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ); в тях пише, че охраната на въздушното пространство се осъществява от Българската армия или съвместно със съюзни сили, а не – вместо нея“, посочи министърът.
Министър Димитър Стоянов категорично опроверга някои публични твърдения за броя на изправните самолети, които носят бойно дежурство. „Нито са два самолетите, нито военнослужещите в Граф Игнатиево стоят само на заплати, защото са от моя приятелски кръг. Това категорично не е вярно“, посочи министърът. Той отхвърли обвиненията в бездействие за състоянието на бойната ни авиация и посочи, че в мандата на служебното правителство е свършена много работа, за да се поддържа нейният ресурс. „В крайна сметка това, на което летят българските пилоти, е това, което им е предоставено от българския политик. С това летят, с това си изпълняват задачите“, посочи той.
Министерството на отбраната е обявило обществена поръчка за покупка на двигатели на самолети МиГ; предстои да бъде обявена нова обществена поръчка за ремонт на двигатели. До дни се очаква един самолетен двигател от Полша и предстои сключване на договор за втори. „Имаме оферти за заместващи платформи, ще ги представим в комисията по отбрана“, припомни той.
Служебното правителство не се е отказала от т.нар. триъгълни сделки; но вече е твърде късно. Забавянето там идва от редовния кабинет, посочи още министър Стоянов. По думите му – няма смисъл от подобни сделки, ако страната ни получи западна техника, която е свалена от въоръжение. „Това е псевдомодернизация“, подчерта той.
За ядрената заплаха и сигурността в региона той посочи, че в НАТО непрекъснато се правят анализи, на базата на тях се провеждат учения и се разработват планове. „Всяко заиграване с ядреното оръжие носи риск. Към момента не смятам че има пряка заплаха за България от използване на ядрено оръжие“, посочи още той и допълни, че в резултат от нарасналите заплахи от изток, е разположена многонационална бойна група на територията на България. По думите му – със сигурност НАТО ще преразгледа плановете за отбрана вследствие на заплахата от изнасянето на руско ядрено оръжие на по-предни позиции в Беларус.
Вижте цялото интервю тук
Източник: nova.bg

 

Военен календар

28.03.2023, 09:38

На 28 март 1887 година в Копривщица е роден поетът Димчо Дебелянов (1887 – 1916).
Завършва Първа мъжка гимназия в София и следва в Юридическия и Историко-филологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Участва в Балканските войни (1912 – 1913) като редник от 22-ри пехотен тракийски полк и воюва при Берово, Демир Хисар и Булаир. Завършва Школата за запасни офицери в Княжево и е произведен в чин подпоручик (1914).
По време на Първата световна война (1915 – 1918) работи във Върховната сметна палата и не подлежи на мобилизация. През януари 1916 г. подава оставка и заминава на фронта по собствено желание.
Загива на 2 октомври 1916 г. като командир на рота от 22-ри пехотен тракийски полк в ожесточено сражение срещу английски части близо до с. Горно Караджово (дн. Моноклисия, Гърция). Погребан е в двора на църквата „Благовещение“ в Демирхисар (дн. Сидирокастро, Гърция), а на 23 август 1931 г. костите му са пренесени в Копривщица и с военни почести положени в двора на църквата „Успение Богородично“.

 

 

Обсъдиха съвместната дейност с ВВС на Обединеното кралство

27.03.2023, 20:15

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров се срещна днес с новоназначения аташе по отбраната на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия в България подполковник Кристофър Самърс. На срещата присъстваха и досегашният аташе по отбраната на Обединеното кралство капитан I ранг Александър Буш и капитан Матю Брейн – помощник - аташе по отбраната, който също приключва мандата си в България, съобщават от Командването на ВВС.
Основните насоки на разговора бяха за състоянието и перспективите на двустранните отношения във военната област между двете страни, като акцентът бе поставен върху възможностите за бъдеща съвместна дейност на Военновъздушните сили на двете страни.
Генерал-майор Петров благодари за ползотворната работа през изминалите години и запозна военното аташе на Обединеното кралство с постигнатото в модернизацията на военновъздушните сили и с предстоящите предизвикателства, свързани с развитието на вида въоръжени сили.
Новоназначеният аташе по отбраната на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия подполковник Кристофър Самърс, увери командира на ВВС, че ще работи за задълбочаване на връзките между двете армии и за активизиране на двустранното сътрудничество в областта на отбраната.
Източник: https://otbrana.com/

 

Молдова започва общи военни учения със САЩ и Великобритания

27.03.2023, 17:52

Съвместни военни учения на молдовски, румънски, британски и американски войници ще се проведат от 27 март до 7 април, съобщи Министерството на отбраната на Молдова.
Ученията имат за цел да помогнат за обмяна на опит и за да повишат нивото на оперативна съвместимост между участващите контингенти, се посочва в съобщението от Кишинев.
В рамките на Съвместната комбинирана тренировка за обмен (JCET-2023) войниците от четирите държави ще изпълняват усъвършенствана бойна стрелба, скокове с парашут и други тренировъчни задачи, пишат от министерството.
Молдовските власти предупредиха гражданите, че може да видят военни превозни средства, които се придвижват от базите към тренировъчните центрове, където ще се провеждат маневрите, и ги помолиха "да не спекулират с учението".
Молдовските специални сили участват в ученията JCET-2023 от 2009 г.
На 13 февруари молдовският президент Мая Санду заяви, че Русия планира държавен преврат в Молдова, включващ нападения срещу правителствени сгради и вземане на заложници, като повтори по-ранните твърдения на украинския президент Володимир Зеленски.
Според изтекъл документ, получен от международна група медии, Русия планира да установи контрол над Молдова до 2030 г.
Руските пропагандисти твърдят, че Украйна, Молдова или НАТО подготвят нападение срещу Приднестровието - самопровъзгласила се, но непризната от международната общност държава, отцепила се от Молдова и с руски войски, базирани там. Съществуват предположения, че това е фасада за руски план за нахлуване или дестабилизиране на молдовската страна.
Източник: https://www.actualno.com/

 

Министърът на отбраната: България няма как да предостави 155-мм муниции на Украйна

27.03.2023, 15:51

България няма как да предостави 155-милиметрови муниции и боеприпаси на Украйна, тъй като не разполага с такива, заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, цитиран от БНТ.
Стоянов посочи още, че в складовете ни няма такъв калибър снаряди и че се надява, след като бъде реализиран проектът за нови артилерийски гаубици, да имаме такива.
"Ако частни компании от българския военно-промишлен комплекс имат капацитет да произвеждат такива, тези фирми сами решават с кого да търгуват и за кого да изнасят, но това минава през решение на Комисията към Министерството на икономиката", напомни той.
Стоянов обясни решението на Министерство на отбраната и на служебното правителство да предаде боеприпаси за 350 млн. лв. на ВМЗ-Сопот, за да получи новопроизведени. Той изтъкна, че това се прави с цел обновяване на военновременните запаси и допълни, че това е залегнало в решението на Народното събрание за оказване на подкрепа за Украйна.
Министърът на отбраната коментира, че не може да каже какво ще прави ВМЗ-Сопот с тези снаряди.
Стоянов коментира и решението на Русия за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус. Той посочи, че въпреки предоставянето на оръжия на Украйна, конфликтът не спира, а се задълбочава.
"Ставаме свидетели на едно изнасяне на ядрени оръжия, но по моя оценка няма риск от употребата му на този етап", заяви още той.

 

Великите авантюристи: Василий Чуйков – бранителят на Сталинград

27.03.2023, 15:45

Историята на света е изпъстрена с разкази за слава и величие, падение и гибел. Тези велики разкази се пишат от личности, надарени с дързост, хъс и амбиция, способни да рушат империи и да заличават цивилизации. Имената на неколцина сред тях са добре известни в цял свят, но освен хора като Кортес и Писаро, световната история пази спомена за още десетки велики откриватели, авантюристи и завоеватели, които пренаписват съдбите на цели региони.
Тяхната история е показателна за начинът, по който се развиват цивилизациите. Тя демонстрира неограничените възможности на човешкия дух и амбиция. Съдбата на тези личности ни помага да разберем епохата, в която са живели и в която са изковали своята легенда и ни дава възможност да потърсим героите на своята собствена епоха.
През вече далечната 1996 г., историкът Орландо Фиджис публикува своя монументален труд за Революцията в Русия от 1917 г. и последвалата я Гражданска война, правдиво озаглавен „Човешката трагедия“. В рамките на 7 години, над 7 000 000 души загиват в хода на една от най-кървавите трансформации на държава, култура и общество, познати на човечеството. В тези трудни и ужасни времена, в Русия израства едно поколение, което е видяло ужаси и лишения, непонятни за европейския ум. Израства и едно поколение, което живее с надеждата, че Революцията ще донесе онази бленувана социална справедливост, която убягва на руския народ още от времето на Царя-Освободител. Това е поколение на герои, на злодеи, на смели и решителни мъже и жени, а също и на безгръбначни твари и подлеци. Това е поколение, което мечтае и бленува, но което плаща с кръв, пот и лишения за своите блянове. В това паметно поколение,  това изгубено поколение, се раждат хора, които не могат да бъдат пренебрегнати с лека ръка като поредните „болшевики“ или „съветски креатури“. Излишно е тук да говорим за престъпленията на руския комунизъм. Факт е обаче, че сред всички тях, все пак изпъкват фигури, които с достойнството си и твърдото придържане към своите принципи и идеали, печелят уважението и на приятели, и на врагове. Един от тези славни герои без съмнение е Василий Чуйков.........Прочети още

 

Валидираха пощенска марка за 110 години от Балканските войни

27.03.2023, 15:37

Министърът на отбраната Димитър Стоянов, главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Филип Алексиев и началникът на кабинета на министъра на отбраната Владко Владов  пуснаха в употреба днес пощенско-филателно издание, посветено на 110 години от Балканските войни (1912 - 1913). Тържествената церемония по валидирането се проведе в Министерството на отбраната. Участваха членове на Националния инициативен комитет за отбелязване на годишнината, чийто председател е министърът на отбраната, заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и генерал-лейтенант Михаил Попов, началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ генерал-лейтенант от запаса Димитър Илиев,  директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова и други представители на МО.
Пощенско-филателното издание се състои от пощенска марка в блок и специален пощенски печат. Събитието е част от програмата на Националния инициативен комитет за отбелязване на 110-ата годишнина от Балканските войни. Изображението на марката на генерал Георги Вазов пред пленени турски оръдия от 1913 г. символизира необикновената енергия, изключителната воля и вярата на войниците и офицерите при превземането на Одринската крепост, смятана от западните военни специалисти за непревземаема, посочи по време на церемонията служебният министър Димитър Стоянов
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Полша не планира да изпрати на Украйна всичките свои самолети МиГ-29

27.03.2023, 14:10

Полша не планира да предостави на Украйна всичките си самолети МиГ-29, заяви заместник-министърът на външните работи на страната Павел Яблонски по полската радиостанция RMF FM.
“Тази процедура се провежда тайно, за да бъде ефективна. Не мисля, че ще се откажем от всичките си самолети. Със сигурност не и в една доставна пратка”, заяви дипломатът по време на интервю.
Преди това полският президент Анджей Дуда обяви, че страната му ще изпрати четири МиГ-29 в Украйна, превръщайки се в първия съюзник на НАТО, който достави изтребители на Киев. След съобщението Кремъл предупреди, че доставката на бойни самолети повишава нивото на въвличане на НАТО в конфликта.
Източник: bnr.bg

 

На днешната дата през 1999 г. е свален американския 'невидим' самолет F-117

27.03.2023, 08:57

На 27 март 1999 г. самолет F-117 “Стелт” от ВВС на САЩ, извършващ бомбардировки над Косово, е свален от сръбската противовъздушна отбрана.
Самолети на НАТО, включително F-117 “Стелт”, атакуват позиции на сръбските войски в Косово на 24 март 1999 г. Бомбардировките са част от операцията на алианса, обявена в защита на интересите на косовското албанско население в района. Бомбардировките продължават до 10 юни 1999 г., когато Белград се съгласява да оттегли силите си от Косово. На територията на областта са разположени многонационални сили под командването на НАТО. Администрацията на Косово е поета от мисия на ООН /ЮНМИК/. Армията за освобождение на Косово, демилитаризирана през септември 1999 г., се трансформира в Корпус за защита на Косово с цивилни служители. През февруари 2000 г., институциите на “Република Косово” са разпуснати. От друга страна, мисията на ООН формира автономни институции - президент, парламент и правителство. - Още за F-117

 

Седмият национален събор на граничарите ще се проведе на 1 юли в Гоце Делчев

27.03.2023, 08:54

Отложеният през 2020 г., поради КОВИД-пандемията, Седми национален събор на граничарите  ще се проведе на 1 юли т.г в гр. Гоце Делчев, съобщават от централата на СОСЗР.
Решението е взето на среща при кмета на Община Гоце Делчев Владимир Москов с председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков и главния секретар на Съюза полковник от запаса Павел Станев, който е и председател на клуб „Граничари“ –София.
Националният събор ще бъде посветен на 70-годишнината от създаването на 16 граничен отряд – Г. Делчев и 70 г. от битката на Доспат дере, героизма и саможертвата на младши лейтенант  Вергил Ваклинов и старшина Дончо Ганев, загинали в престрелка с бандитска група. Ще бъде направено предложение на министъра на вътрешните работи Седмият национален събор на граничарите – действащи и от запаса, да се проведе под неговия патронаж.
На срещата са обсъдени основните въпроси по подготовката и провеждането на събора. Откриването ще бъде на 1 юли в 13,30 ч. в района на ГПУ - Г. Делчев пред паметника на младши лейтенант Вергил Ваклинов. Предвижда се до 16, 30 ч. да има „Ден на отворените врати“ в Граничното полицейско управление.  От 17.30 до 20 ч. в градския парк в зала „Неврокоп – Арена” ще се проведе тържествено събрание с художествена програма за 70 години от създаването на 16-ти граничен отряд. Другарската вечеря е от 20, 30 ч. ресторант – градина „Орбел” в същия парк. През втората половина на април да се учреди Инициативен комитет за подготовка и провеждане на събора, който ще приеме програма със съответните срокове за изпълнение. 7-мия Национален събор на граничарите, който от своя страна да приеме програма за събора и се поставят конкретни задачи, срокове и изпълнители по приети  части на програмата на събора, уточнени по-горе.
На разговора в Общината са били още заместник-кметът Валери Сарандов, генерал-лейтенант от запаса Атанас Самандов, председател на Областната организация на СОСЗР – Благоевград, майор от запаса Бойко Гърнев, председател на Общинската организация на СОСЗР – Г. Делчев, комисар Илия Сораджиев, началник на Гранично полицейско управление /ГПУ/ в същия град, полковник от запаса Димитър Хрисимов, бивш началник щаб на Гранични войски и доайенът на запасните офицери в гр. Г. Делчев подполковник от запаса Богдан Боцев.
Източник: https://otbrana.com/

 

На този ден през 1968 година загива първият космонавт Юрий Гагарин

27.03.2023, 08:53

На 27 март 1968 г. загива първият летец-космонавт в света Юрий Гагарин по време на тренировъчен полет с учебно-боен изтребител МиГ-15УТИ заедно с инструктора си полковник Владимир Серьогин. По това време Гагарин е заместник-директор на Центъра за подготовка на космонавти край Москва, който по-късно получава неговото име. Катастрофата става в 10:31 ч. сутринта в района на село Новосьолово на 18 км от град Киржач, Владимирска област. Телата на Гагарин и Серьогин са кремирани и прахът им е погребан в стените на Кремъл на Червения площад в Москва.......Прочети още

 

 

“Св. св. Кирил и Методий“ е на траверс от бразилския град Витория

26.03.2023, 23:25

Във вечерните часове от 90-ия ден на антарктическата си мисия, 26 март, българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ се намира на траверс спрямо бразилския град Витория, столица на щата Еспирито Санто. Това отбеляза пред БТА старши помощник-командирът на НИК 421 – к-н III ранг Радко Муевски.
Корабът плава със скорост от 10 възела при насрещен вятър от 10 метра в секунда и вълнение от 3-4 бала, поддържайки курс 28° (север-североизток), допълни той.
"Св. св. Кирил и Методий" плава към следващата междинна спирка от маршрута си – испанския град Картахена, където трябва да пристигне в средата на април. Там на борда ще се качи нова група от 24-ма курсанти от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ (ВВМУ) във Варна, които, подобно на свои 23-ма колеги в началото на пътуването, ще проведат 10-дневна плавателна практика. След Картахена НИК 421 ще се отбие в Пирея (Гърция) по повод обсъждането на взаимно сътрудничество между ВВМУ и гръцката военноморска академия. Очаква се корабът да приключи изцяло плаването си, акостирайки във Варна в края на април.

Източник: https://www.bta.bg/

 

Анкара: Турция не е затворила вратата на Швеция за членство в НАТО

26.03.2023, 22:07

Турция не е затворила вратата за членство на Швеция в НАТО, ако тя предприеме необходимите стъпки, заяви говорителят на президента Ердоган Ибрахим Калън.
Като отбеляза, че шведският закон за борба с тероризма ще влезе в сила на 1 юни, Калън заяви, че вратата остава отворена.
"Ще видим дали са предприели стъпки за облекчаване на нашите опасения за сигурността, каза той пред телевизионния канал NTV, като повтори идеята, че Анкара не е против разширяването на НАТО по принцип.
По отношение на Финландия Калън заяви, че те винаги са имали конструктивно отношение и са възприели по-прозрачна и конструктивна позиция по отношение на исканията на Турция.
"След оценките стигнахме до заключението, че можем да одобрим кандидатурата на Финландия", каза той.
Висшият президентски съветник заяви също така, че Анкара не забавя кандидатурите на двете страни за членство в НАТО, като се позова на забележките на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, според когото те се разглеждат по бърз начин.
Той заяви, че никоя от държавите членки на НАТО, не е повдигнала възражения, когато Гърция е забавила присъединяването на Северна Македония с 10 години заради спор за името.
Наскоро президентът Реджеп Тайип Ердоган одобри законопроекта за присъединяване на Финландия към НАТО и го изпрати на парламента за ратификация.
Тристранният меморандум, който страните подписаха в Мадрид през юни миналата година, донесе на Анкара конкретни обещания, за които тя настояваше, особено в областта на борбата с тероризма, тъй като обвиняваше скандинавските страни, особено Швеция, че толерират и укриват терористи. Меморандумът предвижда Финландия и Швеция, като бъдещи съюзници в НАТО, да проявят пълна солидарност и сътрудничество с Турция в борбата срещу тероризма във всичките му форми и проявления, срещу всички заплахи за националната ѝ сигурност.
Но през януари Турция преустанови тристранните преговори за кандидатурите на двете страни, след като Швеция разреши на крайнодясна фигура да изгори копие на Корана пред турското посолство в Стокхолм и позволи на поддръжници на терористичната ПКК да провеждат антитурски митинги.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 
 

ВМС почетоха 110-та годишнина от превземането на Одрин

26.03.2023, 20:40

На 26 март 2023 г. военните моряци се включиха в тържественото отбелязване на Деня на Тракия и 110-та годишнина от превземането на Одрин по време на Балканската война от 1912-1913 година.
Събитието беше организирано от Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“ – Варна, със съдействието на Община Варна, Военноморските сили и Варненската и Великопреславска Света митрополия.
Представителният духов оркестър на Военноморските сили и почетен караул от Военноморска база-Варна  участваха в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред арката на Осми приморски пехотен полк във Варна. Заместник-началникът на Щаба на ВМС по операциите капитан I ранг Ваньо Мусински прие строя на почетния караул.
На тържествената церемония присъстваха и поднесоха венци и цветя кметът на Община Варна господин Иван Портних, областният управител господин Марио Смърков, районни кметове, представители на военно-патриотични съюзи и граждани.
Свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на България.
Почетният караул и Представителният духов оркестър на ВМС преминаха в тържествен марш пред паметника.

 

В Хасково откриха парк „10-ти Пехотен родопски полк“

26.03.2023, 20:20

С военни почести и водосвет в Хасково днес бе открит изцяло новият парк "10-ти Пехотен родопски полк". Това стана на Деня на Тракия и на празника на бившето армейско поделение, участвало в превземането на Одринската крепост.
В знак на признателност към подвига на всички българи, загинали при превземането на Одринската крепост през 1913 година и в памет на хилядите тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на свободна България, официалните лица кметът на Хасково Станислав Дечев,  началникът на щаба на военно формирование 52740 в гр. Хасково майор Иван Бонев, представители на военно-патриотични и други организации, учители и ученици, стотици граждани на Хасково се преклониха пред предците ни, съобщават от 2-ра механизирана бригада.
Върху руините на казарми построихме този модерен и уникален парк. Направихме така, че в сърцето на града да съществуват и историческото минало, и бъдещето, каза в словото си кметът Станислав Дечев. Той нарече парка "сбъдната мечта на Хасково" и добави, че паркът е жив, че ще се развива и ще се разхубавява още повече.
Именно паметникът на 10-ти Пехотен родопски полк заема централна позиция в мястото за отдих. До него днес се строи почетен караул, а официални лица и гости поднесоха венци и цветя на монумента. Отец Никола отслужи водосвет.
Върху руините на казарми построихме този модерен и уникален парк. Направихме така, че в сърцето на града да съществуват и историческото минало, и бъдещето, каза в словото си кметът на града Станислав Дечев. Той нарече парка "сбъдната мечта на Хасково" и добави, че паркът е жив, че ще се развива и ще се разхубавява още повече.
Мястото за отдих в централната част на южния областен център е с площ около 50 декара. Строителството му е на стойност около пет милиона лева, от които 3,9 млн. бяха отпуснати от кабинета през декември 2020 година. Теренът, на който се намира, бе предоставен безвъзмездно на общината от Министерството на отбраната след отпадането на предназначението му за военни поделения.   
Военнослужещи от 2-ра механизирана бригада бяха и в Стара Загора на отбелязването на 110 години от Одринската епопея и Денят на Тракия. Десетки старозагорци, много от които потомци на тракийските бежанци от земите в днешна Турция и Беломорска Тракия в Гърция се включиха в общоградски ритуал, организиран от Общината.
Почит отдадоха полковник Емил Симеонов, заместник- командир на бригадата, заместник-областният управител на Област Стара Загора  Стоян Стоянов, председателя на Тракийско дружество „Одринска епопея“ Цанко Атанасов, заместник-ректорът на Тракийски университет доц. Емил Славов, представители на местната и държавната власт, на сдружения и организации, както и много граждани.
Мястото за отдих в централната част на южния областен център е с площ около 50 декара. Строителството му е на стойност около пет милиона лева, от които 3,9 млн. бяха отпуснати от кабинета през декември 2020 година. Теренът, на който се намира, бе предоставен безвъзмездно на общината от Министерството на отбраната след отпадането на предназначението му за военни поделения.  
Източник: https://otbrana.com/

 

На 100 години почина последният чешки пилот от Втората световна война

26.093.2023, 10:09

Последният чешки пилот ветеран от Втората световна война Емил Бочек е починал на 100-годишна възраст, предаде ДПА, като се позова на съобщение на министерството на отбраната в Прага, предава БТА.
Бившият пилот на изтребител е починал месец след рождения си ден в чешкия град Бърно.
Бочек беше последният чешки пилот, сражавал се в редовете на британските кралски военновъздушни сили срещу нацистка Германия, докато е бил член на чехословашката армия в изгнание.
Преди около четири години Бочек беше удостоен с почетното звание армейски генерал, най-високото звание, което може да получи офицер в чешката армия.
"Генерал Бочек се е борил за това страната ни да стане демократична, свободна и независима", каза за него министър-председателят на Чехия Петър Фиала.
Бочек напуска окупираната от нацистите Чехословакия през 1939 г. на 16-годишна възраст. Първоначално се сражава във Франция. След като се обучава за пилот на изтребител, той изпълнява 26 мисии за британските военновъздушни сили.
По-късно работи като автомобилен механик. През 2016 г., на 93-годишна възраст, той отново управлява легендарния самолет "Супермарин Спитфайър" по време на туристически полет в Англия. Самолетите са били използвани от съюзническите държави по време на Втората световна война.
Източник: https://www.actualno.com/

 

Честваме Деня на Тракия

26.03.2023, 09:40

Днес , 26 март, е Денят на Тракия. Отбелязваме го в чест на подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета. Почитаме и паметта на хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет.
Датата 26 март (13 по ст. ст.) през 1913 г. символизира две съдбовни събития: на бойната слава на българската войска и на стремежът на тракийските българи към свобода и присъединяване към отечеството. След падането на Одрин на същата дата по същество завършва Балканската война и се ускоряват преговорите за мир в Лондон между Отоманската империя и балканските съюзници. Така на 17/30 май е подписан договор за мир, чл. 2 на който гласи : "Н. В. императорът на отоманите отстъпва на Т. величества съюзените владетели всички територии на своята империя върху европейския континент-на запад от линията Енос от Егейско море и Мидия до Черно море, с изключение на Албания." В договора се изказва yвepeнocт, че ще настъпят вечен мир и приятелство както между сегашните владетели, така и между техните наследници.
Това е най-голямото, бленувано обединение на българските земи, защото освен Източна и Беломорска Тракия и голяма част от Македония, България запазва Южна Добруджа и Западните покрайнини. Общата територия на страната достига 180 хил. кв. км. И понеже договорът е подписан не само от Турция, България, Сърбия, Гърция и Черна гора, но и от шестте велики сили в Европа, той не подлежи на ратификация, т.е. е окончателен.
Ликуват не само тракийските българи, ликува целият български народ. За съжаление общонародната радост продължава caмo един месец. На 16 юни 1913 г. започва Междусъюзническата война, която завършва с поражение за България и загубване на голямата част от нейните придобивки.
Още от 1914 г. българите обявяват датата 26 март за Ден на Тракия. От 2006 г. той е официално признат и от Министерския съвет на България. Така че вече е общобългарски празник.

 

 
 

Русия разгръща тактически ядрени оръжия в Беларус

25.03.2023, 21:10

Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в съседната си държава Беларус. Москва и Минск са се договорили за това, заяви руският президент Владимир Путин по държавната телевизия в събота вечер. По този начин Русия не нарушава никакви международни договори, смята руският държавен глава. По думите му президентът на Беларус Александър Лукашенко отдавна е повдигал въпроса за разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус. Путин каза, че Русия няма да предава ядрени оръжия в Беларус, а ще разположи свои на територията на страната.
Москва не предава контрола над оръжията на Беларус и няма да наруши задълженията си за неразпространение на оръжия според споразумението с беларуския президент Александър Лукашенко, заяви Путин в коментара си, излъчен по държавната телевизия.  Като доказателство Путин е посочил разполагането на ядрени оръжия на САЩ на територията на техните съюзници в Европа.
В това няма „нищо необичайно", САЩ отдавна разполагат тактически ядрени оръжия на територията на своите съюзници, заяви Путин в интервюто, излъчено по руската телевизия в събота. Освен това руският президент обяви, че страната му ще използва снаряди с обеднен уран в Украйна, ако Киев получи такива боеприпаси от Запада.
Десет самолета, способни да носят ядрени бойни глави, вече са подготвени в Беларус, а съоръженията за съхранение на оръжията ще бъдат завършени до 1 юли, каза Путин, без да посочи кога Русия ще изпрати оръжията на своя съюзник. - (видео)
Русия вече предаде на Беларус комплекса „Искандер", който може да бъде носител на ядрено оръжие, а на 1 юли завършва изграждането на склад за тактическо ядрено оръжие на територията на републиката.  „Ние вече предадохме на Беларус нашия добре познат, много ефективен комплекс "Искандер", той може да бъде и носител. На 3 април ще започнем да обучаваме екипажа, а на 1 юли ще завършим изграждането на специално хранилище за тактическо ядрено оръжие в Беларус", каза Путин в интервюто с журналиста Павел Зарубин.Оръжията, които Западът доставя на Украйна, представляват заплаха за Русия, заяви още руският президент в събота в интервю за журналиста Павел Зарубин по телевизионния канал „Русия-24".
„Има заплахи, разбира се. Когато се доставят оръжия на страна, с която сме в конфликт, това наистина е заплаха", заяви държавният глава в отговор на въпрос дали западните оръжейни доставки за Украйна представляват заплаха за Русия.
„Що се отнася до това какви са тези заплахи за нас, как могат да бъдат оценени, разбира се, ние виждаме, чуваме, знаем за тези планове за доставки", обясни той.
Освен това президентът отбеляза, че обемът на оръжията, доставяни на Украйна, е голям. „Това е много прилично количество. Това е много", каза той. „Но... Отвъд това "но", това е много важно", добави той.
Западните страни, сякаш нарочно по време на посещението на китайския лидер Си Дзинпин в Русия, обявиха планове за доставка на снаряди, включително такива с обеднен уран, на Киев, каза Путин.
„В същия ден, в който президентът Си Дзинпин ми разказваше, показваше и доказваше положителните аспекти на китайския план за разрешаване на конфликта в Украйна с мирни средства, в същия ден научихме за доставката на един милион снаряда за Украйна от западните държави, от подпалвачите на този конфликт. А на следващия ден, точно преди срещата ни с пресата, научихме за тази история, че Великобритания щяла да доставя снаряди с обеднен уран“, каза президентът. „Изглежда сякаш западняците го направиха нарочно, сякаш искаха да провалят преговорите ни или да им повлияят, дори не знам защо, но впечатлението е, че го направиха умишлено“.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Има риск за недостиг на кадри в структурите за сигурност

25.03.2023, 20:53

Броя на приеманите студенти в професионално направление „Национална сигурност“ е  намален чувствително през последните четири учебни години в Академията на МВР и висшите  военни училища. Проблемът е там, че не е предвиден  правен механизъм, който при установена необходимост от кадри за нуждите на МВР и МО да регламентира утвърждаването на по-голям прием на студенти по това професионално направление.
Решение предлага министърът на обравонанието и науката Сашо Пенов с промяна на правителственото постановление за условията и реда за утвърждаване на  броя на приеманите за обучение студенти и  докторанти в държавните висши училища. Така за Академията на МВР и висшите военни училища министърът на образованието и науката ще има право да предлага на Министерския съвет за утвърждаване по-голям прием на студенти по професионално направление „Национална сигурност“ след мотивирано  предложение на министърите на вътрешните работи и отбраната.  
Смята се, че данните за силно намаления прием и липсата на метод, който да уреди възможност за допълнителен прием при нужда, крият обоснован риск в държавните структури да се стигне до бъдещ недостиг на кадри. Подобни опасения са изложени и в писмо от министъра на вътрешните работи до министъра на образованието и науката. Налага се изводът, че в така действащата правна уредба има непълнота  по отношение на реда за утвърждаване на приема по професионално направление „Национална сигурност“ в Академията на МВР и висшите военни училища, върху които стои основната отговорност да обучат подготвени служители, които ще осигурят достатъчен и квалифициран състав на държавните структури,  натоварени с отговорността да защитят националната сигурност на страната. Има се предвид още динамичната и усложнена геополитическа обстановка, характеризираща се с все по-трудното идентифициране на същността и обхвата на заплахите и рисковете пред националната  сигурност – обстоятелство, налагащо необходимостта от развиващо се качествено образование, което да  подготви кадри, способни да отговорят на съвременните предизвикателства пред полицията и Българската  армия.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Представена бе втората книга от поредицата „Българските генерали 1878 – 1946“

25.03.2023, 20:49.

Като едни от малкото истински пазители на националната памет определи авторите на втората книга от поредицата „Българските генерали 1878 – 1946“ проф. дин Веселин Янчев. Това се случи на представянето на книгата в Националния военноисторически музей, на което присъстваха представители на висшето военно ръководство, научната общност и приятели, съобщават от културната институция. Проф. дин Янчев акцентира върху респектиращия и силно въздействащ замисъл на авторите и подчерта първокласната историческа документация, на която е базирано изданието и която е мерило за достоверния прочит на епохата.
В своето изказване проф. дин Светлозар Елдъров допълни представянето на книгата с обобщението, че тя е създадена в точното време и на точното място, за да съхрани военноисторическата памет.
Директорът на Музея и един от авторите на монографията доц. д-р Соня Пенкова благодари на всички, допринесли това издание да стане факт –на наследниците на български генерали, отзовали се и предоставили съхранявана от тях информация, на дългогодишните партньори от „Арка Л.Т.Д.“ за безвъзмездно изработения дизайн на поредицата и на екипа на Музея.
В изказването си другият автор проф. дин Тодор Петров отговори на най-често задаваните въпроси към авторския екип и увери, че въпреки трудностите и проучването на огромния документален материал те са решени да продължат и изследването да обхване всички генерали от Третото българско царство.
От името на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, както и от свое име, зам.-началникът на отбраната ген.-лейтенант Цанко Стойков поздрави авторите и определи изследването като ангажиращо и мотивиращо за Българската армия.
Събитието уважиха съветникът по военната сигурност на Президента на Република България ген.-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на ВВС ген.-майор Димитър Петров, началникът на ВА „Г. С. Раковски“, други генерали и офицери, представители на научната общност, любители на военната история.
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.
Източник: https://otbrana.com/

 

Русия заяви, че с прехвърлянето на самолетите МиГ-29 на Украйна Словакия е нарушила договора за придобиването им

25.03.2023, 11:52

Русия обвини Словакия, че с предаването на Украйна на съветските изтребители МиГ-29 е нарушила условията по договора за придобиването им, предаде ДПА.
Съгласно договор, сключен през 1997 г., Братислава няма право да предоставя самолетите на трети страни без съгласието на Русия, заяви Федералната служба за военнотехническо сътрудничество в Москва.
Руските власти окачествяват решението на Словакия като "нерпиятелски акт" и нарушение на международните задължения на Братислава, поети като част от договора, публикуван на сайта на руското външно министерство.
Словашкото ръководство, което във вътрешен план е подложено на критики за решението от парламентарната опозиция, засега не е отговорило на обвиненията на Москва, които преди това бяха отправени и от руското посолство в Братислава.
Вчера Словакия предаде първите четири изтребителя на Украйна, а "в следващите няколко седмици" ще предостави още девет, заяви пред ДПА министерството на отбраната в Братислава. Три от общо 13-те МиГ-29 са негодни за експлоатация и ще бъдат използвани за резервни части.
По-голямата част от тези изтребители са доставени от Съветския съюз на Чехословакия в края на 80-те години. След разпадането ѝ Чехия и Словакия си поделят самолетите, а през 90-те години Братислава получава от Русия още от тези самолети.
Кремъл наскоро омаловажи значението на изтребителите, които Словакия и Полша ще предоставят на Украйна. Оттам коментираха, че Киев получава остаряла и ненужна техника, от която Братислава и Варшава са решили да се освободят.
Източник: https://www.bta.bg/

 

52 години от първия полет на Ил-76

25.03.2023, 08:42

Преди повече от половин век, на 25 март 1971 г., първия си полет прави транспортния самолет Илюшин Ил-76. Това става факт от несъществуващото вече летище Худинка, в Москва.
Експерименталният завод на Илюшин, където се строи прототипа, се намира край Худинка, а изпитателната програма трябва да се проведе от тестовия център „Громов” в Жуковски, край съветската столица. Затова и първият полет на типа, реално е прелитане от Худинка за ценъра „Громов”.
Командир на екипажът е легендарния летец-изпитател Едуард Кузнецов. На борда се намират още втори пилот Г. Волохов, щурман В. Милютин, борден инженер И. Якимца и радистът И. Кондуров. Полетът трае едва 20 минути, но всичко по него е нормално.
Ил-76 започва да се замисля в средата на 60-те години на миналия век, като основното му предназначение ще бъде да обслужва въздушно-десантните войски. Машината трябва да може да десантира хора и товари, както и да се оперира от къси и лошо подготвени площадки.
През ноември 1967 г. със задачата официално е натоварено конструкторското бюро на Сергей Илюшин. За главен конструктор е назначен Хенрих Новожилов.
Освен първият прототип, който има цивилна съветска регистрация СССР-86712, в изпитанията са задействани още два прототипа – единият полети февруари 1973 г., а другият през май същата година.
Заводските изпитания приключват през септември 1974 г., а държавните през декември. Налетени са 1676 часа в рамките на 964 полета. Серийното производство стартира през същата година в Ташкентския авиационен завод.
След базовата версия, която е известна просто, като Ил-76, през 1978 г. започва серийното производство на подобрения Ил-76М, който има повишен полезен товар. Паралелно с това започва и строителството на цивилната версия Ил-76Т. Тя се различава най-вече по отсъствието на оръдейна установка и кабина на стрелеца, която се намира в опашната част при военната версия. В началото на 80-те започва производството на доработените версии Ил-76МД и Ил-76ТД.
Междувременно, Ил-76 става основа за редица специални варианти, като летящия радар А-50 и танкерът Ил-78.
След разпада на СССР Ил-76 намира огромно разпространение на цивилния каргопазар, където остава популярен избор и до днес.
Производството приключва в Ташкент през 2011 г., след построяването на около 960 машини. През 2010 г. в завода „Авиастар-СП” стартира производството на основно обновения модел Ил-76МД-90А. - Още за Ил-76

 
 

Военен календар

25.03.2023, 08:33

На 25 март 1856 година в Русе е роден капитан Марин Маринов (1856 – 1885).
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879). Служи като адютант в 23-а пехотна русенска дружина (1879 – 1880), флигел-адютант на княз Александър I (1880 – 1883) и младши офицер в 1-ва пехотна софийска дружина (1883).
През 1883 г. е изпратен на практическо обучение в Русия и зачислен във 2-ри императорски лейбгвардейски стрелкови батальон на руската армия в Царское село (дн. Пушкин). Завършва Офицерската пехотна стрелкова школа в Ораниенбаум (дн. Ломоносов), Русия, (1884), след което отново заема длъжността флигел-адютант в свитата на княз Александър I .
На 30 август 1885 г. е повишен в чин капитан и назначен за командир на 3-ти пехотен бдински полк, с който воюва в Сръбско-българската война (1885). Участва в боевете при Врабча (3 ноември) и на Сливнишката позиция (5 – 7 ноември).
Води полка в атаката на височината Три уши край Сливница, където е ранен тежко (7 ноември). Умира от раните си на 18 декември 1885 г. в София. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. .........Прочети още

На 25 март 1859 година в Горна Оряховица е роден генерал-лейтенант Анастас Бендерев (1859 – 1946).
Участва в подготовката и провеждането на Априлското въстание като член на Горнооряховския революционен комитет и въстаник в четата на Георги Измирлиев.
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879), Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия, (1883) и Офицерската кавалерийска школа в същия град (1884).
През 1879 – 1886 г. служи в 3-та търновска и 6-а шуменска батарея, в 1-ви и 2-ри конен полк, Конвоя на княза и като началник на Военното училище (10 – 28 октомври 1885).
По време на Сръбско-българската война (1885) командва десния участък на Сливнишката позиция и предприема активни бойни действия срещу противника, които са решаващи за изхода на войната. На 31 декември 1885 г. е назначен за помощник на военния министър, а на 5 юли 1886 г. – за член на Главния военен съд. Взима активно участие в детронирането на княз Александър І (9 август 1886).
След неуспеха на преврата емигрира в Русия (1887), приема руско поданство и постъпва в руската армия. Участва в Руско-японската (1904 – 1905) и Първата световна война (1914 – 1918) като достига до чин генерал-лейтенант.
През 1919 г. се завръща в България и се занимава с научноизследователска дейност в областта на военната история. Автор на „Военна география и статистика на Македония“ (1890, на руски език), „Сръбско-българската война 1885 г.“ (1892, на руски език), „История на Българското опълчение и Освобождението на България 1878-1878 г.“ (1930) и др. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст.

На 25 март 1919 година в Стара Загора е роден поручик Веселин Рачев (1919 – 1944).
Завършва 60-и випуск на Военното училище в София (1941). Служи в снабдителния отдел на Въздушни войски и като взводен командир във 2-ри линеен полк. Специализира висш пилотаж в Школата за летци-изтребители в гр. Каша, Унгария (дн. Кошице в Словакия), след което е назначен за пилот-изтребител във 2/6 изтребителен орляк на летище Враждебна.

На 17 април 1944 г. съюзническата авиация провежда последния масиран дневно-нощен удар срещу България и пилотите от 2/6 изтребителен орляк първи пресрещат противника в небето над София. Изненадан от силното изтребително прикритие на съюзниците, орлякът се разделя на две групи, които преследват и атакуват противниковите самолети до отлитането им в района над Кюстендил.

В този бой българската изтребителна авиация губи 6-ма пилоти, сред които и поручик Рачев, чийто самолет е свален край Дупница.
Със Заповед на Министъра на отбраната от 1992 г. посмъртно е повишен в чин полковник. Награден с военен орден „За храброст“ ІV ст.

 
 

Личната гвардия на Хитлер

25.03.2023, 08:06

В охранителния полк, а впоследствие и първа бронетанкова дивизия СС „Лейбщандарт Адолф Хиттлер“, чиято задача е личната охрана на фюрера, подбирали елита на германската младеж.
Преглеждали дори зъбите
Историята на създаването на охранителното подразделение на А. Хитлер започва през първата половина на 20-те години, когато бъдещият Фюрер все още не е дошъл на власт. В едно от произведенията си Хитлер пише, че след като излиза от затвора „Ландсберг“, той формира малък охранителен отряд от лоялни към него съратници. Според собствените признания на нацисткия лидер в него влизат хитлеристи, които са способни да се подчиняват безпрекословно и ако е необходимо са готови да убият дори собствените си братя. При подбора в „Лейбщандарт“ стриктно се спазват расовите и идеологически стандарти, които нацистите съблюдават.
Когато подразделението за лична охрана започва да се ръководи от бъдещия лидер на СС Хайнрих Химлер се установяват критерии за кандидатите за тази част. Височина – от 1 м. 70 см., липса на славянски и азиатски черти на лицето, пропорционално телосложение. Изискванията за кандидатите са да бъдат в добра физическа форма, без физически недостатъци и да имат идеално здраве. Преди да започне Втората световна война в „Лейбщандарт“ не приемат кандидати, дори ако има само един пломбиран зъб.
Проверка до пето коляно
В средата на 30-те години на XX век изискванията към подбора в „Лейбщандарт“ стават още по-трудни. Кандидатът се задължава да представи пред специална комисия документално потвърдена информация за своите предци до пето коляно (за войници – от началото на XIX век, за офицерите – от 1736 г.). Ако комисията открие съмнителни данни за кандидатите- междурасови бракове при техните предци, то приемът им в „Лейбщандарт“ е автоматично спиран. Всички, които криели подобна информация или предоставяли неверни сведения били изключвани от подразделението.
Охранителите на Хитлер дори не можели да си изберат съпруга по тяхно желание. Щабът на „Лейбщандарт“ изисквали архивна справка и за нейните предци, както и снимка на момичето в бански костюм – ако кандидатката не съответства на арийската представа за външност, тя също се отхвърля.
Къде и как са се обучавали „асфалтовите войници“
В своите книги историкът Волфганг Акунов пише, че полкът лична охрана на Адолф Хитлер е разквартируван в Лихтерфелдските казарми. Самите военнослужещи са набирани изцяло от академиите за обучение на Хитлерюгенд. Според писателя, войниците от Вермахта иронично наричат ​​бъдещата лична охрана на фюрера „асфалтови войници“, заради парадните им черни униформи и излишната, според тях, строева подготовка, която е била на особена почит сред офицерите в това подразделение.
Лейбщандарт Адолф Хитлер
От другите военни формирования от Третия райх са на мнение, че във военната школа в Лихтерфелд обръщат твърде голямо внимание на расовата чистота на кадетите, както и на строевите упражнения и маршировката, като същевременно омаловажават значението на военната подготовка. Въпреки всички тези мнения в кадетската академия се отделя сериозно внимание на атлетиката и като цяло на физическите упражнения.
Кои са обектите, които са охранявани от „Лейбщандарт“
Авторът на книгата „Третият райх“ Владимир Булавин посочва показанията на началника на личната охрана на Хитлер щандартенфюрер Йохан Ратенхубер, които той предоставя на СМЕРШ през 1945 г.
Както споделя Йохан Ратенхубер фюрерът пребивава основно в Берлин и Оберзалцберг, където се намира планинската му резиденция Бергхоф. Охраната се осъществява от 81 войници и един офицер от СС „Лейбщандарт Адолф Хитлер“. Освен това щандартенфюрер Ратенхубер отговаря за охраната на високопоставени лица от Третия райх, както и за мюнхенската резиденция на Хитлер.
Източник: http://worldrubric.com/

 

 

Утре: Открит летателен ден в Долна Митрополия

24.03.2023, 22:54

С открит летателен ден 12-та авиационна база ще отбележи своя празник и 81 години от началото на летателната дейност на летище Долна Митрополия.
Авиационното събитие ще се проведе на утре, 25 март 2023 г. (събота) от 10,00 часа на летище Долна Митрополия.
От авиобазата канят всички любители и приятели на авиацията да споделят с тях празника.
Вратите за посетители ще бъдат отворени в 09,00 часа. Пропускателният режим ще се осъществи през Портал № 2, който се намира от източната страна на летището (преди кръстовището в посока Плевен – Гулянци).
Програмата за празничния ден включва тържествена церемония, която ще започне в 10,00 часа. Летателната програма е с начален час 11,00 часа. Пилотите от 12-та авиационна база ще изпълнят полети със самолети Pilatus РС-9М, L-39ZA и Zlin Z242.
Във времето от 10,00 до 13,00 часа посетителите могат да разгледат изложението на авиационна, самолетообслужваща и специална техника. Всички гости на празника ще имат възможност да влязат в пилотската кабина на самолетите и да си направят снимка за спомен. В центровете за наземен показ ще бъдат представени различни видове леко стрелково оръжие, височинно оборудване и летателни костюми. Ще могат да се качат и в кабината на противопожарния автомобил Mercedes ACTROS, както и да разгледат оборудването му.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Военен календар

24.03.2023, 08:40

На 24 март 1892 година в Сараево, Босна, е роден генерал-полковник Владимир Стойчев (1892 – 1991).

Завършва Терезианската полувоенна академия във Виена (1911), Военното училище (1913) и Военната академия в София (1930). Като юнкер участва в Балканските войни (1912 – 1913) и командва картечен ескадрон в 1-ви конен полк.

По време на Първата световна война (1915 – 1918) воюва в състава на 8-и конен полк и на Гвардейския конен полк. В периода 1919 – 1935 г. служи в различни кавалерийски части, участва в международни конни състезания и заема длъжността военен аташе в Париж (1931 – 1932) и Лондон (1932 – 1933). През 1935 г. е уволнен от армията за антимонархическа дейност, а през 1937 – 1944 г. – интерниран в Малко Търново.

На 14 септември 1944 г. е назначен за командващ 1-ва армия, с която воюва в Страцинско – кумановската настъпателна операция (8 октомври – 19 ноември 1944). От 21 ноември 1944 г. поема командването на 1-ва българска армия и провежда Сремската настъпателна (22 – 29 декември 1944), Дравската отбранителна (6 – 19 март 1945) и Мурската настъпателна операция (29 март – 14 април 1945). Той е единственият чуждестранен висш офицер, който участва в Парада на победата в Москва (24 юни 1945).

След войната е дипломатически представител на България в САЩ и ООН (1945 – 1947) и председател на Българския олимпийски комитет (1951 – 1982). Награден с военен орден „За храброст“ ІІ ст., ІІІ ст. 1 кл. и ІV ст.

Преди 822 години цар Калоян превзема Варна и отмъщава на византийците

Нa 24 мaрт 1201 г. Цaр Кaлoян прeвзeмa Вaрнa oт визaнтийцитe. Прeз 1201 гoдинa Бългaрия, пoд упрaвлeниeтo нa цaр Кaлoян, e във възхoд. Пo тoвa врeмe cилнaтa крeпocт Вaрнa e влaдeниe нa Визaнтия. Тя e нa вaжнo cтрaтeгичecкo мяcтo и прeдcтaвлявa зaплaхa зa бългaрcкaтa държaвa. Крeпocттa e зaщитeнa oт мoрeтo oт eднa cтрaнa, и oт рoв oт другитe три cтрaни.
Цaр Кaлoян oбcaждa Вaрнa oт 3 cтрaни. Гaрнизoнът oкaзвa cилнa cъпрoтивa. Тoгaвa бългaритe пocтрoявaт виcoкa oбcaднa кулa кoлкoтo cтeнитe и я прeoбръщaт в рoвa. Тaкa тя ce зaкрeпя нa cтeнaтa нa крeпocттa и пo нeя бългaритe нaхлувaт в крeпocттa, кaтo я прeвзeмaт зa 3 дни.
Кaлoян зaпoвядвa плeнeнитe рoмeи дa бъдaт хвърлeни в рoвa и дa бъдaт зaтрупaни живи c пръcт. Гeoрги Aкрoпoлит пишe: „Тoй oтмъщaвaл прoчee, кaктo кaзвa, зa злинитe, кoитo импeрaтoр Вacилий извършил cпрямo бългaритe. И кaтo кaзвaл, чe Вacилий ce нaрeкъл Бългaрoубиeц, ceбe cи нaзoвaвaл Рoмeoубиeц“.
Зa oбcaдaтa нa Вaрнa пишe визaнтийcкият иcтoрик Никитa Хoниaт: „Бeз дa ce уплaши oт cвeтocттa нa дeня (билo Вeликдeн) и бeз дa ce зacрaми oт имeтo Хриcтoвo, кoeтo тoй (т.e. цaр Кaлoян) прoизнacяшe caмo c уcтa, пoдтиквaн oт кръвoжaдни дeмoни, блъcкaшe в рoвa вcички, кoитo бeшe зaлoвил живи, и хвърляшe пръcт, дoкaтo изпълни рoвa. Тaкa мяcтoтo cтaнa oбщ грoб.

Cлeд кaтo рaзруши крeпocтнитe cтeни, тoй ce зaвърнa в Мизия, кaтo oтпрaзнувa дeня c тaкивa жeртви и кървaви пoмeни. “ В крaя нa 1201 г. мeжду Бългaрия и Визaнтия зaпoчвaт прeгoвoри зa мир. Мирът e cключeн в нaчaлoтo нa 1202 г.

 

Торпедоносецът "Дръзки" във Варна - символ на българския военен флот

24.03.2023, 08:33

Торпедоносецът „Дръзки”, част от експозицията на открито на Военноморския музей във Варна, привлича стотици посетители целогодишно.
От музея разказват историята на знаменития кораб, превърнал се в символ на българския военен флот и с това - в една от най-ценните експонати за музея.
Торпедоносецът „Дръзки” е единият от шестте еднотипни кораба, поръчани на френската фирма „Шнайдер и Сие” с два договора – през 1904 г. и през 1906 г. Построени са в корабостроителницата в град Шалон сюр Сон по типов френски проект на “38-метров” миноносец. Те са транспортирани на части до Варна, където са сглобени. За пускането им на вода в района на Флотския арсенал е изграден хелинг......Прочети още

 

Албум на матросите от набор 1954 г., служили на стражеви кораб „Дръзки“ (1973 - 1976 г.)

24.03.2023, 08:30

По времето на наборната служба обръщението „Наборе!“ имаше съвсем друго звучене, за разлика от сега. Събрани на едно място по силата на различни обстоятелства, младите мъже от съответния набор изпълняват своя дълг към Родината под формата на „отбиване на военната служба“. (Непонятна от днешна гледна точка формулировка, защото сега звучи едва ли не като „отбиване на номера“). Ако е в Сухопътни войски или Военновъздушните сили - за две години, а късметлиите от Военноморския флот - за три. Е, в по-ранни години и момчетата в зелени униформи са служили три години, но пък във Флота - по четири. Друг път ще разсъждаваме защо е било така.
Службата във Флота, особено на бойните кораби, не беше никак лека, съпроводена с много лишения, физическо и психическо напрежение. Затова след уволнението мнозина набори от различни екипажи си организираха периодично другарски срещи, на които си припомняха преживяното, споделяха новите моменти в своите биографии. Приятелствата от времето на казармата бяха и все още са дълготрайни и кой знае защо, популярни с турцизма „аскер аркадаш“. Защо - нека оставим това на изследователите. „Морски вестник“ с удоволствие представя на своите читатели Албум на матросите от набор 1954 г., служили на стражеви кораб (СКР) „Дръзки“ през периода 1973 - 1976 г. За редакцията остана само дигиталният вариант на албума, защото оригиналният вече е предаден там, където му е мястото - във Военноморския музей във Варна. Сигурни сме, че не малко от нашите читатели ще срещнат познати лица и имена.
С пълния вариант на Албума (в PDF-формат) можете да се запознаете тук.

 
 

На този ден преди 78 г. започва Рейнската въздушнодесантна операция

24.03.2023, 08:27

На 24 март 1945 г. англо-американските войски провеждат Рейнската въздушнодесантна операция срещу немските войски по време на Втората световна война, като тя е част от Централната Европейска операция. Независимо от нейната скоротечност и привлечени относително малки сили, по своите резултати тя има стратегически характер, тъй като осигурява преминаването на Рейн от основните съюзни сили. Големият въздушен десант североизточно от Везел е в интерес на войските от британската 21-а група армии (командващ фелдмаршал Монтгомъри) при форсиране на Рейн.
Непосредственото провеждане на операцията е възложено на американския 18-и въздушен корпус (командващ генерал Матю Риджуей). За целта са отделени 1595 транспортни самолета и 1347 бойни самолета.
Разчетите са корпусът да бъде стоварен на 8-15 км източно от Рейн непосредствено след като британските предни отряди на пехотните съединения преминат на десния бряг на реката, като десантът остане в пределите на досегаемост на своята артилерия от среден калибър с цел артилерийска подкрепа.
Задача на десанта е да заеме важни в тактическо отношение участъци от местността, което би нарушило целостта на немската отбрана в района на Везел. Освен това ще бъде възпрепятствано придвижването на резервите на противника, ще бъде разширен британският плацдарм на източния бряг на Рейн и ще се осигури на 2-ра британска армия провеждането на по-нататъшните настъпателни операции.
Стоварването на десанта на 24 март се оказва пълна изненада за немците. С огън на зенитната артилерия са унищожени 53 американски самолета, а други 440 са сериозно повредени. Намиращите се в района около 8000 войници на Вермахта обаче не са в състояние да окажат сериозна съпротива, от тях 3500 са пленени. Американците дават общо около 2500 жертви, но те са основно от свалените самолети.
За сравнително малките загуби способства и обстоятелството, че десантът е стоварен в набелязаните пунктове достатъчно точно. За два часа в района на десанта са доставени 16 870 души, 286 оръдия и минохвъргачки, 1614 леки автомобили (джипове), стотици тонове боеприпаси, бензин и продоволствие.
Американският 18-и въздушен корпус изпълнява поставените задачи и овладява няколко по-големи населени пунктове на север от Везел. През втората половина на деня десантчиците се съединяват с войските, настъпващи по фронта от района на завладяния плацдарм.
До края на войната остават само 45 дни.

 
 

На този ден преди 24 години започнаха бомбардировките на САЩ и НАТО над Югославия

24.03.2023, 08:24

На 24 март 1999 г. САЩ и НАТО без мандат от ООН взеха решение да бомбардират територията на независимата европейска държава Съюзна република Югославия (СРЮ), а Атлантическият алианс да окупира сръбската Автономна област Косово и Метохия. Преговорите в двореца Рамбуйе, на които САЩ настояваше сили на НАТО да бъдат разположени на цялата територия на СРЮ, приключиха безрезултатно. Прибeгна се до правото на силата. - (видео)
Продължилите 78 дни варварски бомбардировки отнеха живота на 4000 души, две трети цивилни граждани, сред тях 90 деца, оставиха след себе си 10 000 тежко ранени. Тежки поражения бяха нанесени на икономиката, инфраструктурата, радио- и телевизионните предаватели, където загинаха 16 журналисти, електропреносната мрежа, на културни и исторически паметници, обществени и жилищни сгради. Бомбите на НАТО уцелиха и едно посолство - на Китайската народна република. Заразени за десетилетия напред останаха земите, ударени от опасните за човешкото здраве натовски оръжия с обеднен уран и касетъчните бомби. На 7 май 1999 година демократичното правителство на България взе участие в агресията на НАТО, като му предостави за ползване въздушното си пространство...........Прочети още

 
 

Полковник Тишков сдаде полка и премина в запаса

24.03.2023, 07:47

Вчера в Белене се проведе тържествен ритуал по сдаване и приемане на длъжността „командир на 55-ти инженерен полк”, съобщават от КСВ. В присъствието на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков и комисия с председател заместник-началникът на щаба по операциите на Сухопътните войски полковник Васил Енчев, командирът на полка полковник Иван Тишков предаде командването на заместник-командира подполковник Стоян Митков, който ще изпълнява длъжността до назначаването на титуляр.
Генерал-майор Деян Дешков благодари на полковник Тишков за отличното ръководство и управление на полка и му връчи предметна награда.
В словото си полковник Тишков изказа признателността си към личния състав за старанието и усилията, проявени в напрегнатите делници и завърши с думите: „Горд съм, че служих във формирование с традиции, с прекрасен личен състав от знаещи и можещи офицери, сержанти, войници и цивилни служители”.
След тържествените слова той се сбогува с бойното знаме на полка. Церемонията завърши с преминаване в тържествен марш.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Армията на САЩ трябва да е готова за евентуална конфронтация с Китай, заяви ръководството на Пентагона

24.03.2023, 07:40

Американската армия трябва да е готова за възможна конфронтация с Китай, заявиха днес ръководителите на Пентагона, настоявайки Конгресът на САЩ да одобри предложения бюджет на министерството на отбраната за 842 милиарда долара, който да модернизира американските сили в Азия и по света, предаде Асошиейтед прес.
"Това е бюджет, движен от стратегия, както и от сериозността на нашето стратегическо съперничество с Китайската народна република", каза американският министър на отбраната Лойд Остин на изслушване пред подкомисията по отбраната на Камарата на представителите.
Той заяви, че бюджетът предлага да се похарчат над 9 милиарда долара за подсилване на военния потенциал в Тихоокеанския регион и отбраната на съюзниците. Тази сума е увеличение с 40 процента в сравнение с миналата година.
По-рано тази седмица китайският президент Си Цзинпин беше на посещение в Русия, което повиши тревогата от увеличаване на подкрепата на Китай за руската инвазия в Украйна и засилване на заплахата за Запада.
Председателят на Съвета на началник щабовете на американската армия генерал Марк Мили каза, че действията на Китай "го придвижват към конфронтация и възможен конфликт с неговите съседи и евентуално със САЩ".
По думите му възпирането и подготовката за война е "извънредно скъпо, но не е толкова скъпо, колкото воденето на война".
"А този бюджет предотвратява война и ни подготвя да водим такава, ако е необходимо", заяви той.
Източник: https://www.bta.bg/

 
 

 

След Радев и президентът на Чехия отказа въоръжение и военна техника за Украйна

23.03.2023, 22:03

Новият чешки президент Петр Павел официално обяви, че занапред доставките на въоръжение и техника за Украйна ще бъдат прекратени, съобщават информационните агенции.
Според информацията, изнесена от него, Прага е принудена да откаже по-нататъшни доставки на оръжие за Украйна, тъй като е изчерпала напълно запасите си от военна техника, която би могла да изпрати на територията на Украйна.
Държавният глава заяви, че Чешката република би могла да предостави на Украйна боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана, но няма достатъчно работна ръка за производството им.
По-рано Чехия имаше доста голям запас от оръжия, оборудване и боеприпаси, но е очевидно, че за по-малко от година Прага напълно е изчерпала тези запаси, след като доставките на оръжие за Украйна, представляват заплаха за националната сигурност.
В тази връзка в близко бъдеще Чехия няма да доставя на Украйна нито военно оборудване, нито боеприпаси.
Трябва да се отбележи, че по-рано Чешката република предаде на Украйна танкове Т-72, ​​реактивни системи за залпов изстрел "Вампир", няколко десетки хиляди 122-мм. снаряди, бронирани бойни машини и други оръжия.
Източник: https://blitz.bg/

 

Първият турски танк "Алтай" ще бъде предаден на армията през април

23.03.2023, 20:50

Първият турски танк „Алтай“ ще  бъде предаден на турската армия на 23 април , съобщи генералният директор на турската отбранителна компания BMC Мурат Ялчънташ, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер.
От 23 април ще започне тестването на "Алтай“ от турските въоръжени сили. - (видео)
По информация на телевизия СиЕнЕн-Тюрк изпитанията ще продължат до 2024 г., след което ще бъде взето решение във връзка със серийното производство, което се планира да бъде в Анкара.
Очаква се от 2026 г. танкът да бъде оборудван с местен двигател и трансмисия, разработена от турската компания BMC.
Мехмет Карааслан, директор на отбранителния отдел на компанията, каза, че е имало забавяне на първоначалния проект за танк "Алтай" поради проблеми с получаването на вносни двигател и трансмисия.
Ръководителят на борда на BMC подчерта, че няма никакви пречки пред серийното производство на "Алтай". В същото време той не изключи износ на турския танк за "приятелски страни".
По-рано беше съобщено, че 65-тонната машина ще бъде оборудвана със система за активна защита, която я прави неуязвима за противотанкови ракетни системи. Управлението на огъня на танка се осъществява с помощта на компютърна система.
Общо Анкара планира да произведе 1000 бойни машини. В бъдеще се планира пускането на безпилотни версии. "Алтай" трябва да замени немските танкове Leopard и американските M60, които са на въоръжение в турските въоръжени сили. - Още за танк "Алтай"
Източник: https://blitz.bg/

 

Лидерите от ЕС одобриха план за доставяне на боеприпаси на Украйна

23.03.2023, 20:40

Лидерите от Европейския съюз одобриха днес план за изпращане на 1 милион единици артилерийски боеприпаси на Украйна в следващите 12 месеца, за да ù помогнат да се бори с руската инвазия, предаде Асошиейтед прес.
По-рано тази седмица министрите на външните работи и отбраната на страните от ЕС одобриха плана за покупки на боеприпаси по ускорена процедура.
Сега лидерите на 27-те държави членки дадоха своето политическо одобрение на среща на върха в Брюксел.
"Вземайки предвид интересите на всички държави членки в сигурността и отбраната, Европейският съвет приветства споразумението. . . за доставяне на боеприпаси "земя-земя" и артилерийски боеприпаси на Украйна и – ако бъде поискано – ракети", се казваше в заключенията от срещата.
Според различни оценки Украйна изстрелва между 6000 и 7000 артилерийски снаряда на ден, което е около една трета от изстрелваните от Русия.
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза тази седмица, че е осигурил одобрение за отпускане на 1 милиард евро за насърчаване на държавите членки да предоставят артилерийски снаряди от своите съществуващи запаси и евентуални предстоящи поръчки. Още 1 милиард евро се предвижда да отидат за ускоряване на нови поръчки и насърчаване на страните да работят заедно за покупки чрез Европейската агенция по отбрана или на групи от поне три държави.
Германия по-рано призова страните да се присъединят към нейните усилия за покупки, които според нея ще се осъществят по-бързо.
Унгария казва, че няма да участва в доставянето на боеприпаси на Украйна, настоявайки, че е ангажирана с мира, но заявява, че няма да пречи на другите държави да правят това, като блокира споразумението.
Българският президент Румен Радев също изключи възможността за доставяне на снаряди, докато служебното правителство е на власт в България.
"Това е наше суверенно решение", каза той. "България ще подкрепя европейските дипломатически усилия за възстановяване на мира", заяви Радев.
Лидерите от ЕС също така ще обсъдят възможността за добавяне на 3,5 милиарда евро към Европейския механизъм за подкрепа на мира, който се използва за възстановяване на разходите на страните членки, които доставят оръжия, боеприпаси и военна подкрепа на Украйна.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Военноморските сили ще участват в международното учение ,,SEA SHIELD 2023”

23.03.2023, 20:12

Военноморските сили (ВМС) на Република България ще се включат в националното военноморското учение с международно участие на Военноморските сили на Румъния ,,SEA SHIELD 2023”.

Днес, 23 март, фрегатата “Верни” и базов миночистач “Прибой” отплаваха за учението, което ще протече на няколко етапа. След напускане на Военноморска база Бургас и преход до пристанище Констанца, екипажите на корабите ще проведат работни срещи, свързани с организацията и провеждането на учението. Същинската част ще започне с излизане на корабите от пристанището и изпълнение на планираните епизоди в акваторията на Черно море. След края му българските военни кораби ще извършат обратен преход до пункта за постоянно базиране.
Сред целите на плаването са: повишаване на нивото на оперативната съвместимост с ВМС на съюзническите страни; усъвършенстване на подготовката и способностите на личния състав на корабите за участие в провеждането на учения; усъвършенстване на тактиките, техниките и процедурите при съвместно плаване в съюзнически формат.
Източник: https://otbrana.com/

 

Отличиха военнослужещи, участвали в спасителните операции в Турция

23.03.2023, 20:09

Министърът на отбраната Димитър Стоянов награди днес военнослужещи от състава на 16-а авиобаза Враждебна и медици от Военномедицинска академия, които участваха в дейностите в помощ на пострадалите от голямото земетресение в Република Турция в началото на февруари, съобщава Пресцентърът на МО.
„Вие показахте героизъм в мирно време. Показахте, че на Българската армия може да се разчита във всеки един момент. Благодарение на Вас ние показахме на нашите съседи, че могат да разчитат на нас“. С тези думи министър Стоянов се обърна към наградените. Той припомни, че благодарение на бързата и професионална работа на военнослужещите само в рамките на два часа на 6 февруари бе създадена организация за превозването на техника, спасителни екипи и медици в помощ на съседна Турция.
„Това е поредното доказателство, че на Българската армия може да се разчита в трудни моменти. Доказахме го и в Карловско, доказахме го и след земетресението, доказваме го и с всеки полет за медицинска евакуация с участието на нашите медици. Хората разчитат на нас и това е благодарение на Вашите умения, благодарение на това, че доказахте, че може да се справите във всеки момент с всякакви сложни задачи“, подчерта министър Стоянов. Той изказа персонална благодарност на всеки един от отличените военнослужещи.
„Знаем, че винаги можем да разчитаме на Вас“, обърна се началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов към наградените военнослужещи. „Винаги съм твърдял, че Българската армия е близо до хората с действията си по третата мисия на Въоръжените ни сили, но в този момент бяхме близо и до нашите съседи в братска Турция“, подчерта той.
Адмирал Ефтимов посочи, че за да бъде страната ни една от държавите, които първи се отзоваха след опустошителните трусове в южната ни съседка, основна заслуга имат обученият летателен, инженерно-технически и наземен състав от Военновъздушните сили и екипите от Военномедицинска академия. „Реагирахме своевременно, защото имаме изправна техника, отработени процедури и тренираме, за да бъдем готови за такива действия“, посочи началникът на отбраната.
Адмирал Ефтимов запозна наградените военнослужещи с благодарственото писмо, получено от началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Република Турция армейски генерал Яшар Гюлер. В него той изразява благодарност за ценната подкрепа, която България е оказала на страната им, както и своите пожелания към българските военнослужещи за здраве и благополучие.
С наградни знаци бяха отличени подполковник Пламен Дончев, капитан Николай Георгиев, майор Мирослав Пипев, капитан Любомир Кирилов, майор Цветан Станимиров, капитан Синан Емин, старшина Мария Борисова и младши сержант Илия Деков.
На тържествената церемония присъстваха членове на ръководството на Министерството на отбраната и Щаба на отбраната, висши офицери от Българската армия.

 

Десантен кораб-амфибия от военноморските сили на САЩ пристигна в Южна Корея за съвместни маневри

23.03.2023, 13:00

Десантен кораб-амфибия от военноморските сили на САЩ е пристигнал край бреговете на Южна Корея, за да се присъедини към най-големите от години съвместни десантни маневри с амфибийни кораби, предаде Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че това става само ден след като Северна Корея изстреля от източното си крайбрежие четири крилати ракети с голям обсег.
Американският десантен кораб-амфибия “Мейкин айлънд” (USS Makin Island, LHD-8) акостира във военноморската база в югоизточното пристанище Пусан, за да се присъедини към започналите в началото на седмицата край град Похан на източното крайбрежие на Южна Корея съвместни военноморски маневри, които ще продължат до 3 април.
В ученията ще участват около 12 000 моряци и морски пехотинци от двете страни, както и 30 военни кораба, 70 самолета и 50 амфибийни плавателни съда, съобщиха южнокорейските въоръжени сили.
Десантният кораб-амфибия “Мейкин айлънд” има на борда си 10 стелт изтребителя Ф-35 в допълнение към десетки бронирани машини. Палубата на кораба, която може да бъде залята с вода, за да осигури пряк достъп към морето, позволява пускане и връщане обратно на десантни кораби и други амфибийни плавателни съдове, информират американските военни.
Южна Корея и САЩ трябваше да завършат днес 11-дневните си редовни пролетни военни маневри, наречени “Фрийдъм шийлд 23”, въпреки че двете съюзнически страни предвиждат още съвместни учения, които продължават под наименованието “Уориър шийлд”.
Както съобщи Сеул, броени часове преди пристигането край Южна Корея на десантния кораб-амфибия, Пхенян изстреля четири крилати ракети.
Ройтерс отбелязва, че това е било явен израз на протест срещу продължаващите съвместни военни маневри на САЩ и Южна Корея.
Източник: bta.bg

 

Русия изстреля ракета носител с военен сателит

23.03.2023, 12:48

Въздушно-космическите сили на Русия изстреляха от космодрума Плесецк ракета носител “Союз-2.1а” с военен сателит ("Космос-2567"), съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс и ТАСС.
Ракетният пуск се е състоял вчера в 09:40 ч. московско време (08:40 българско). - (видео)
Ракетите “Союз-2.1а” са разработени и се произвеждат от Ракетно-космическия център “Прогрес” в град Самара. Семейството космически носители “Союз” са конструирани на базата на първата съветска междуконтинентална балистична ракета Р-7. С помощта на “Союз-2.1а” в орбита се изпращат различни сателити, също и космически кораби – автоматични “Прогрес МС” и пилотирани “Союз МС”, които се използват за доставка на товари и екипажи до Международната космическа станция.
Източник: bta.bg

 

Военен календар

23.03.2023, 09:15

На 23 март 1856 година в Търново е роден генерал-майор Иван Сарафов (1856 – 1935).
Участва в Руско-турската война (1877 – 1878) като доброволец от 10-а дружина на Българското опълчение. Завършва Пехотното юнкерско училище в Одеса (1879) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург (1891).
След Освобождението (1878) служи в Източнорумелийската милиция (6-а старозагорска и 1-ва пловдивска дружина) и във войската на Княжество България (17-а търновска, 5-а тетевенска, 20-а варненска дружина).
По време на Сръбско-българската война (1885) командва 8-и пехотен приморски полк в боевете при Драгоман, Цариброд и Пирот. Взима участие в детронирането на княз Александър І (1886), поради което е уволнен от армията и по-късно емигрира в Русия.
След завръщането си (1898) постъпва отново в българската армия и последователно заема длъжностите началник на Административния отдел във Военното министерство (1898 – 1899), началник-щаб на 1-ва пехотна софийска дивизия (1899 – 1900), командир на 10-и пехотен родопски полк (1900 – 1903) и на 8-а пехотна тунджанска дивизия (1903 – 1908). От 1909 г. командва 3-та пехотна балканска дивизия, с която воюва в Балканските войни (1912 – 1913) при Лозенград, Чаталджа, Одрин, Кукуш, Дойран и Горна Джумая. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. и ІV ст. 2 кл.

 

Днес празнуват военните метеоролози, благодарим за точните прогнози

23.03.2023, 09:03

Днес по целия свят се отбелязва Денят на метеорологията. Празнуват и военните метеоролози. Честито! Датата е свързана с основаването на Световната метеорологична организация през 1950 г. Българските метеоролози традиционно се включват в отбелязването му като нейни членове. През 1922 г. в Дирекция по въздухоплаването е назначен първият аеролог Никола Негенцов – създател и първи ръководител на „Служба за времето”. През изминалите години военните метеоролози доказаха своя професионализъм и днес техните прогнози са важно осигуряване за дейността на трите вида въоръжени сили.
Метеорологичният център на Българските ВВС съобщава прогнозата за днес: „Значителна облачност с превалявания от дъжд ще има през по-голямата част от деня в Източна България и планинските райони. Сутринта на много места в Северна и Западна България ще се образуват мъгли и ниска слоеста облачност, които през деня ще се разсеят. Вятърът ще бъде слаб, в планинските райони до умерен, от изток-североизток. Минималните температури ще са между 2 и 7 градуса, а максималните – между 13 и 18 градуса.“
Над страната ще преобладава слънчево време, е прогнозата за утре. Сутринта на изолирани места в Югоизточна България, котловините и около водните басейни ще се образуват мъгли и ниска слоеста облачност, които през деня бързо ще се разсеят. Вятърът ще бъде слаб, от изток-североизток, в Източна България до умерен, от юг-югоизток. Минималните температури ще са между 0 и 5 градуса, а максималните – между 15 и 20 градуса.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Представят втората книга от поредицата „Българските генерали 1878 – 1946“

22.03.2023, 22:40

На 23 март (четвъртък) от 15.00 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ № 92 в София официално ще бъде представена втора книга от поредицата „Българските генерали 1878 – 1946“, озаглавена „С дълг и отговорност“ с автори проф. Тодор Петров и доц. д-р Соня Пенкова. Впечатления от изданието ще споделят рецензентите на монографията проф. дин Веселин Янчев, ръководител на катедра „История на България“ в Софийски университет, специалист по българската военна история до Втората световна война, и проф. дин Светлозар Елдъров, в спектъра на чиито научни интереси е и военната проблематика.
Книгата е първото по рода си систематизирано, обективно и пълно изследване на произхода, образованието, реализацията, заслугите и отличията на висшия офицерски корпус. Съдържа биографичните данни, засягащи жизнения път и делото на 69 генерали от Третото българско царство, като се очаква цялата поредицата да обхване имената на над 500 генерали, част от военната история на България от Освобождението до провъзгласяването ѝ за народна република. Акцентът е поставен върху участието им в изграждането на Българската армия и в петте войни, в които България воюва през периода 1878 – 1946 г.
Целта на авторите е да популяризират разказа за живота на българските генерали, без да ги величаят, оправдават или съдят. Изданието е плод на увереността, че събирането на безспорните факти за техния житейски път допринася в най-голяма степан за съхраняването на историческата истина. Героични или грешни, действията на тези хора са движили колелото на историята напред с вярата им в светостта на дълга и отговорността – качества, заслужили да ги положим в капсулата на времето като ценен дар от миналото.
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.
Източник: https://otbrana.com/

 

Шведският парламент прие закон за присъединяване на страната към НАТО

22.03.2023, 20:10

Шведският парламент прие днес закон за присъединяване на страната към НАТО, след като нейната кандидатура бъде подкрепена от всички 30 държави членки на алианса, предадоха световните агенции.
Швеция и съседна Финландия подадоха молби за членство в НАТО след руската инвазия в Украйна миналата година. Процесът на присъединяването им обаче е блокиран от Турция и Унгария, отбелязва Ройтерс.
349-членният Риксдаг, еднокамарният шведски парламент, одобри закона с голямо мнозинство. 269 депутати гласуваха “за” при 37 – “против”. 43 народни представители не присъстваха в залата, съобщи АП.
Против присъединяването на Швеция към НАТО се обявиха само две малки формации – Лявата партия и Зелените.
Ако бъде приета в Северноатлантическия алианс, северната държава ще сложи край на своята датираща от два века политика да не се присъединява към военни съюзи, посочва Ройтерс.
“Членството в НАТО е най-добрият начин да бъде гарантирана сигурността на Швеция”, каза по време на дебатите в парламента преди гласуването министърът на външните работи Тобиас Билстрьом. Той каза, че е оптимист, че процесът на присъединяването ще е приключил преди срещата на върха на алианса през юли в Литва.
Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му ще задвижи процедурата по одобряване на кандидатурата на Финландия, но не и на тази на Швеция. Унгарският парламент каза, че ще гласува на 27 март закона за ратифициране на споразумението за присъединяване на Финландия, но засега няма планиран вот за това с Швеция, отбелязва Ройтерс.
Източник: bta.bg

 

Русия ще модернизира противовъздушната отбрана на столицата Москва, каза Шойгу

22.03.2023, 17:23

Руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу обяви днес, че тази година се планира модернизация на противовъздушната отбрана на столицата Москва, тъй като украинските атаки с дронове на руска територия се увеличават, предаде Франс прес.
„Тази година ще завършим модернизацията на системата за противоракетна отбрана на Москва“, каза Шойгу, цитиран от руските информационни агенции.
По думите му две нови подразделения за противовъздушна отбрана ще бъдат обучени и оборудвани с ракетни системи земя-въздух от ново поколение С-350.
„В същото време ще завършим изграждането на 621 военни инфраструктури за нуждите на ВВС“, добави руският министър.
Руската столица никога не е била пряко засегната от атаки от началото на конфликта в Украйна. През февруари обаче украински дрон се разби на около 100 километра от Москва, без да причини щети.
През януари кадри, излъчени в социалните мрежи, показаха инсталирането в Москва на системи "Панцир С-1", предназначени за прехващане по-специално на крилати и балистични ракети.
През последните месеци се умножиха атаките с дронове на руска територия и в анексирания Крим, а няколко руски военновъздушни бази, на стотици километри от фронта, бяха поразени.
Руският флот съобщи днес, че е "отблъснал" атака с дронове срещу пристанищния град Севастопол, в Крим, при която няма човешки жертви.
Шойгу каза още, че един дивизион крайбрежни противоракетни системи "Бастион" са били разположени от Русия на Парамушир - един от Курилските острови, към някои от които Япония има териториални претенции, посочва Ройтерс.
Източник: https://www.bta.bg/

 

СОСЗР в Софийска област отчете успешна година

22.03.2023, 17:06

Организацията на СОСЗР в Софийска област стартира новата година с програма за активизиране на дейността си и привличане на нови членове. Това стана ясно от доклада на председателя полковник от запаса Христо Петков и изказванията на участниците в годишната отчетна конференция. Като проблем пред организационната работа, се очертаха най-вече ограниченията, заради КОВИД-пандемията, която е довела, включително до намаляване на числеността.
В момента в Областната организация членуват 224 души, които са организирани в 10 дружества и 2 клуба по местожителство. Посочена бе активността на структурите в Костенец, Ботевград, Ихтиман, Белица, Своге, Костинброд и др. Отчетена бе разнообразната военно-патриотична дейност и усилията за подпомагане на запасните в тежко социално и здравословно състояние. Вниманието през втората половина на годината е било насочено към изпълнение на решенията на Десетия конгрес на СОСЗР. Подчертана бе необходимостта от приемане на Закон за запасното войнство за защита правата на доскорошните въоръжени защитници на Родината.
Споделен бе опитът на организациите в Чеканчево, Костенец и Ботевград. Обърнато бе специално внимание на съвместната работа с местната власт в интерес на членовете на СОСЗР. Като добър пример бе посочен кметът на Община Костенец Йордан Ангелов. Участниците в конференцията бяха поздравени от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков и от неговия заместник и председател на Столичната организация бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов.
Източник: https://otbrana.com/

 

НАТО организира среща за Украйна въпреки възраженията на Унгария

22.03.2023, 08:19

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви вчера, че следващия месец ще свика среща на високо равнище на основния форум на военната организация за сътрудничество с Украйна въпреки възраженията на Унгария, предаде Асошиейтед прес.
Комисията НАТО-Украйна не е провеждала срещи на министерско равнище от няколко години. Последната среща се проведе на по-ниско ниво през 2019 г. в Киев, като посланиците на НАТО се присъединиха към украинския президент Володимир Зеленски и някои от министрите от неговия кабинет около три години преди пълномащабното нахлуване на Русия.
Унгария и Украйна са в пререкания заради закон, свързан с езика, който бе приет в Украйна през 2017 г. Националистическото правителство в Будапеща твърди, че този закон лишава членовете на транскарпатското етническо малцинство от правото да учат на унгарски език. Оттогава Унгария редовно блокира заседанията на Комисията НАТО-Украйна.
"Това е установена рамка. Имам мандат да свикам (заседание)", заяви Столтенберг, който председателства заседанията на НАТО. "С уважение към въпросите, които Унгария повдигна, от известно време не съм свиквал такива, но сега ще продължа да свиквам заседанията на Комисията НАТО-Украйна."
Той заяви, че заседанието ще се проведе в рамките на срещата на външните министри от НАТО в Брюксел на 4 и 5 април, и добави: "Не съм планирал повече срещи, но, разбира се, това няма да бъде еднократно събитие." Той отбеляза, че Зеленски е поканен да участва в срещата на върха на НАТО в Литва през юли.
Столтенберг заяви също, че на срещата следващия месец ще бъдат обсъдени опасенията на Унгария, свързани с малцинствата.
НАТО взема решенията си с консенсус и Столтенберг отказа да каже защо настоява да свика срещата въпреки мнението на Унгария. Но Унгария непрекъснато отлага датата за гласуване на членството на Финландия и Швеция в НАТО, като забавя влизането им без особени обяснения.
Столтенберг заяви, че унгарският министър на външните работи Петер Сиярто на среща по-рано днес му е потвърдил, че парламентът в Будапеща ще гласува за членството на Финландия на 27 март, но не е ясно кога и дали ще гласува за влизането на Швеция.
Сиярто също отказа да каже какъв е проблемът, като заяви пред репортери, че Комисията НАТО-Украйна се свиква "по причини, които не е мое задължение да разкривам". Той обаче заяви, че решението на Столтенберг "според нас вреди на заветното единство на НАТО".
Унгария е строго критикувана заради своята политика в областта на човешките права, включително приет преди две години закон, който според правозащитни групи е хомофобски и трансфобски. Освен това, Европейският съд по правата на човека осъди начина, по който Будапеща се справя с кандидатите за убежище.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Защо Съветският съюз създаде свое атомно оръжие?

22.03.2023, 07:50

В наши дни ядреното оръжие е сериозен проблем за човечеството, но именно с неговото създаване приключва епохата на грандиозните световни войни. Гарантираното взаимно унищожение накара свръхдържавите да постигат договорки там, където преди лесно биха поели пътя на въоръжения конфликт.
В първите години на ядрената ера монополът върху атомната бомба се държал от САЩ. През август 1945 г. те демонстрирали, в каква опасност се намират държавите, които не принадлежат към западния блок и хвърлят две бомби над Япония.
Ситуацията се променя на 29 август 1949 г., когато Съветският съюз провежда изпитания на собствено ядрено оръжие.
Началото на надпреварата
Мисълта за това, че получаваната при разпадането на ядрото на урана колосална енергия може да се използва за военни цели, била за първи път огласена от физиците в края на 30-е години. Първопроходци се оказали немците. Именно Германия стигнала най-далеч от всички страни при теоретичните разработки на ядрена тематика. Немският атомен проект стартирал още през лятото на 1939 г. Физиците, избягали от Германия след идването на власт на Хитлер, бързо разбрали, до какво може да доведе неговото успешно завършване. Налагало се немците да бъдат изпреварени, при това колкото по-бързо, толкова по-добре.
През август 1939 г. президентът на САЩ Ф. Д. Рузвелт получил писмо от изтъкнатия физик А. Айнщайн. Носителят на Нобелова награда по физика обръщал вниманието на президента към факта, че нацистите провеждат изследвания с цел създаване на ядрено оръжие и предлагал да се започне реализация на аналогичен проект и в САЩ. През следващите две години оттатък океана се разгърнала мащабна дейност, в която били вложени значителни средства и привлечени най-големите умове на епохата – Н. Бор, Е. Телер и други.
Всичко това било добре известно на СССР. Съветските физици били информирани за дейността на чуждестранните им колеги. И разузнаването не стояло със скръстени ръце. През юни 1940 г. то съобщило, че американците започват изследвания с уран-235. Година и половина по-късно, вече след началото на Великата Отечествена война, постъпили още по-тревожни сведения: още през 1943 г. Англия може да създаде свое ядрено оръжие. Това означавало, че немците, чиито войски вече били край Москва, излизат на финалната права. Съветският съюз сериозно изоставал в ядрената надпревара.
Физиците и разузнаването запретват ръкави
Цялата информация за успехите на западните страни в разработката на ядрено оръжие се стичала в Кремъл. Й. В. Сталин бързо разбрал, че става дума за жизненоважен за страната въпрос. Неговият вердикт звучал еднозначно: "Нямаме бомба, лошо работим!". Немците под Москва били спрени, а скоро бил постигнат и поврат във войната. Но нямало никакви гаранции, че ситуацията няма да се промени, ако немците получат в ръцете си свръхмощното оръжие. Успехите на американците и англичаните също се оценявали с тревога: ако успеят да направят атомна бомба, те биха могли самостоятелно да победят Хитлер, а след това да заплашват и Съветския съюз.
През септември 1942 г. ръководството на СССР санкционирало създаването на специална лаборатория, занимаваща се с ядрената проблематика. Именно от нея започва историята на съветския атомен проект. В нея работил малък, но висококвалифициран колектив физици, ръководени от И. В. Курчатов. Той ще влезе в историята като бащата на съветската атомна бомба. В тясно взаимодействие с учените работело разузнаването. Съветската шпионска мрежа в САЩ разполагала с пълна информация за хода на американския атомен проект, включително и за местонахождението на основните изследователски центрове. Голяма помощ оказвали и американските ядрени физици, които симпатизирали на СССР. Благодарение на тях чертежите на американската бомба се озовали на бюрото на Курчатов само две седмици след нейното създаване през 1945 г.
Краят на американския ядрен монопол
Германия била разбита без употребата на ядрено оръжие. Американските атомни бомбардировки над Хирошима и Нагасаки през август 1945 г. били по-скоро символичен акт: Вашингтон обявил пред целия свят, че той притежава свръхмощна бомба. Това послание било адресирано на първо място към Москва. След края на Втората световна война бившите съюзници от антихитлеристката коалиция се озовали от различни страни на барикадите. Американските и британските военни разработвали планове за евентуална война срещу СССР. Те предполагали бомбардировка на най-големите съветски градове с използване на атомно оръжие.
Това можело да бъде избегнато само при условие, че американският ядрен монопол бъде унищожен. Само две седмици след разрушаването на Хирошима, по заповед на Сталин бил създаден Специален комитет, който започнал да координира всички дейности по атомния проект. Фактически учредявало се суперминистерство, притежаващо огромни ресурси и извънредни правомощия. Той бил оглавен от приближения съратник на Сталин Л. П. Берия.
Под неговото непосредствено ръководство в СССР за няколко години се сформирал нов промишлен отрасъл – атомният. В най-кратки срокове били създадени предприятия за обогатяване на уран, реактори, центрофуги, заводи за производство на бомби. В Сибир и Урал новите промишлени комплекси се изграждали в недрата на планините, от които се изкарвали стотици тонове скална маса. Около тях възникнали цели градове, които често не били отбелязани на гражданските карти. За тяхното съществуване знаели само тези, които били пряко свързани с ядрения проект.
Американското ръководство било убедено, че СССР ще успее да създаде атомно оръжие не по-рано от 1954 г. Проведените през 1949 г. изпитания на полигона в Семипалатинск станали неприятен сюрприз за САЩ. Мобилизирайки всички сили, в условията на следвоенна разруха Съветският съюз успял да унищожи ядрения монопол на САЩ. По този начин били положени основите на международната сигурност, върху които и до ден днешен стои световният ред. - Oще ЯО

 

157 години от рождението на първият българин-моряк командвал Българския военен флот

22.03.2023, 07:45

Днес се навършват 157 години от рождението на капитан І ранг Станчо Димитриев, който е един от основоположниците на Черноморския ни флот и първият българин-моряк командвал Българския военен флот, съобщават от Щаба на ВМС.
Станчо Димитриев е роден на 22 март 1866 г. в с. Беброво. През 1883 г. постъпва във Военното на Негово Княжеско Височество училище. При избухването на Сръбско-българската война (1885) е включва в редовете на 7-и пехотен преславски полк и взема участие в боевете при с. Радейна и Пирот (14 – 15 ноември), където е ранен. За участието си във войната е награден с Войнишки кръст „За храброст“ IV степен.
През 1886 г. взема участие в детронацията на Александър I Батемберг и в състава на конвоя, който го е есктернирал по Дунав. След контрапреврата е разжалван и изпратен да служи в 9-и пехотен пловдивски полк като редник. По-късно е амнистиран и продължава обучението си във военното училище. На 27 април 1887 г. се дипломира като е произведен в чин подпоручик и е зачислен в 6-и пехотен търновски полк.
През 1888 г. е зачислен във флотилията в Русе. На 18 май 1890 г. е произведен в чин мичман I ранг. Същата година като мичман I ранг от Флотилията и Морската част е командирован за обучение в Кралски военноморски колеж в Гринуич, Англия, като завършва през 1893 г. На 2 август 1894 е произведен в чин лейтенант, а в периода 1897 – 1998 г. специализира във Френски военноморски флот.
На 14 февруари 1900 г. е произведен в чин капитан-лейтенант, а през следващата година е назначен за командир на крайцера „Надежда“. На 14 февруари 1904 г. е произведен в чин капитан ІІ ранг и през 1905 г. е назначен за началник-щаб на флота. На 15  октомври 1908 г. е произведен в чин капитан І ранг. В периода от 1 юли 1908 г. до 15 април 1911 г. командва Военноморския флот на България.

 

 

Великите военни изцепки: Битката при моста Стърлинг (1297 г.)

21.03.2023, 22:40

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл........Прочети още

 

Войната накара само една държава в НАТО да се съобрази с правилата за военните разходи

21.03.2023, 21:42

Войната в Украйна накара почти всички членове на НАТО да увеличат военните си разходи, но само още една държава от 30-те в Алианса успя да покрие изискването за военни разходи в размер на поне 2% от брутния вътрешен продукт през 2022 година. Това е видно от доклада за състоянието на организацията.
Данните сочат, че през миналата година Латвия е увеличила разходите си за отбрана и е похарчила 2,07% от БВП си за тази цел. Така едва седем държави изпълняват това правило - Гърция (3,54%), САЩ (3,46%), Литва (2,47%), Полша (2,42%), Великобритания (2,16%) и Литва (2,12%).......Прочети още

 

В Полша беше разположен първи постоянен гарнизон на американската армия на източния фланг на НАТО

21.03.2023, 21:33

Полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак и представители на американските власти участваха днес в церемония в град Познан, Западна Полша, за засилване на военното присъствие на САЩ в тази страна членка на НАТО, предаде Асошиейтед прес.
Агенцията отбелязва, че това става на фона на войната в съседна Украйна.
Това е първият постоянен гарнизон на американската армия в Полша, посочват Франс прес и ТАСС.
В момента на територията на страната от бившия комунистически блок са разположени повече от 10 000 американски военнослужещи. Те са част от регионална група за подкрепа в Полша.
Сега тя се модернизира, за да се сформира Първи гарнизон на американската армия на източния фланг на НАТО – решение, обявено от президента Джо Байдън на срещата на върха на 30-те членки на НАТО миналата година.
САЩ вече имат пет армейски гарнизона в Германия, един в Белгия и един в Италия.
“Ние много ценим това, че американските войски са постоянно в нашата страна”, каза Блашчак.
“Много е важно западният свят да остане единен”, подчерта полският министър на националната отбрана.
“Това са добри новини за сигурността на Полша и източния фланг на НАТО”, добави Блашчак на церемонията.
Той каза, че сътрудничеството между Полша и САЩ е образцово и има за цел да постигне оперативна съвместимост между въоръжените сили на двете страни.
Хиляди американски военнослужещи са разположени от години в Полша и други страни от източния фланг на НАТО като възпираща сила, но броят и ролята им значително нараснаха заради войната на Русия срещу Украйна, която навлезе във втората си година, отбелязва АП.
Първи гарнизон на американската армия на източния фланг на НАТО е базиран във военната база Косцюшко.
Източник: bta.bg

 

Пентагонът ще ускори доставката на танкове "Ейбрамс" за Украйна

21.03.2023, 16:40

Пентагонът ще ускори доставката на американски танкове "Ейбрамс" за Украйна, избирайки да изпрати реновирания по-стар модел, който може да бъде подготвен по-бързо, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представители на правителството на САЩ.
Агенцията отбелязва, че целта е 70-тонните мощни бойни машини да достигнат до военната зона в Украйна през следващите 8 до 10 месеца.
Първоначалният план беше в Украйна да бъдат изпратени американските танкове "Ейбрамс" в по-модерната им конфигурация М1А2, което би отнело една или две години за тяхното производство и доставка. Според цитираните представители на правителството на САЩ е било взето решение да се изпрати по-старата конфигурация М1А1 на танковете "Ейбрамс", които може да бъдат доставени от резерва на американската армия. За украинските сили ще бъде по-лесно да бъдат обучени за тяхното използване и поддръжка.
Цитираните източници са пожелали да запазят анонимност, защото тези планове още не са още достояние на широката общественост. Очаква се Пентагонът да излезе с такова съобщение в скоро време, отбелязва АП.

 
 

Служебното правителство няма да предоставя бойна техника на Украйна

21.03.2023, 13:57

България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна. Това е наше суверенно решение. България ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира. Това заяви държавният глава Румен Радев в отговор на журналистически въпрос относно съвместното закупуване на боеприпаси за Украйна в рамките на ЕС, след  откриването на конференцията „Антикорупция и национална сигурност“, организирана в София от Министерството на правосъдието в сътрудничество с неправителствени организации.
Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори, заяви президентът Радев. „И е редно българските граждани да знаят отсега позицията на партиите, които след тези избори ще решават от името на България, дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или за удължаване на войната“, подчерта държавният глава.
Финансите на държавата са стабилни, заяви президентът Радев, помолен за коментар на спекулациите за възможен фалит на държавата. „Финансовото министерство държи стабилни държавните финанси и осигури рекордна събираемост, така че да гарантира ежегодно нарастване на пенсии и заплати“, посочи държавният глава. Румен Радев определи като спекулации твърденията за предстояща промяна на курса на лева спрямо еврото и нови заеми от Международния валутен фонд. Служебното правителство отправяше предупреждение и от трибуната на предишното Народно събрание, че ако се продължава с популистката политика, наложена от няколко предишни парламента, ние можем евентуално да стигнем и до някой от тези негативни сценарии, припомни Румен Радев и допълни, че е отговорност на народните представители това да не се случи.
„Очаквам в бюджета, който ще бъде представен и който ще бъде приет от Народното събрание, да има основен ангажимент към покупателната способност на българските граждани с оглед на най-уязвимите слоеве на населението, към успешното развитие на българската икономика и в същото време да се избегне въвличането на страната в дългова спирала“, посочи още държавният глава.

 

Невзривен боеприпас, открит в землището на град Крън, община Казанлък

21.03.2023, ч12:15

Формированиeто за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси (ФОППБ) от батальон за защита на силите, от състава на 2 механизирана бригада – Стара Загора, беше задействан вчера, 20 март, за обезвреждане на невзривени боеприпаси, открити в индустриалната зона на град Крън, община Казанлък при изкопни дейности.
Формированието в състав от 7 военнослужещи и 3 единици техника, под ръководството на капитан Иван Панайотов, извърши разузнаване и транспортиране на 1 брой силно корозирал снаряд 152 мм осколочно – фугасен и 1 брой снаряд 122 мм. осколочно – фугасен.    
Боеприпасите са транспортирани при спазване на мерките за безопасност на Учебен полигон „Люляк”, където са унищожени.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал – майор Деян Дешков.
Източник: landforce.armf.bg

 

Танкер-бункеровчик „Балчик” 203, проект 650: от „Грозното пате“ до „Моят кораб“

21.03.2023, 09:14

Посвещавам на 30-та годишнина от вдигането на синия флаг на спомагателните кораби на флагщока на ТнБ 203 „Балчик“ и „Христовата възраст“ от спускането му на вода.
Корабът е предназначен да превозва два вида леко корабно гориво, да снабдява по три основни способа - бордово, кърмово и на необорудван бряг с гориво, смазочни материали, вода (в последствие), продукти, в рейдови и пристанищни условия. Полезен товар - 520 т гориво, 3 т масла (наливни), плюс 24 стандартни варела (по 12 на борд),  до 70 т вода (след преоборудването), които може да сдаде на кораби при вълнение на морето до 3 бала. Водоизместване 1250 т, дължина 55 м, ширина 11 м. Имаше зенитна установка на бака и преносим зенитно-ракетен комплекс на сигнален мостик (в последствие снети)........Прочети още

 

Първият командир на българския дивизион подводни лодки

21.03.2023, 08:49

През 1947-1948 г. между съветското и българското правителство се водят секретни преговори за създаване на български военен флот по съветски образец. Взето е решение, заедно с корабите, които получава флота ни - ескадрен миноносец, преследвачи на подводници и други, да се приемат на въоръжение и подводници и торпедни катери. С пис­мо № 1670/ 27.03.1948 г. на щаба на Морските войски започва набиране на личен състав за формиране на т.н. група „А” (бъдещи катерници) и група „Б” (за усвояване на подводното дело). Във втората група са включени 120 души (офицери, старшини и матроси). Първият й командир е мичман I ранг (дн. „старши лейтенант“) Минко Стаевски от 38 випуск на Военноморското училище - Варна. Сред бъдещите подводничари е и мичман II ранг (дн. „лейтенант“) Матей Иванов Матев - първият командир на българския дивизион подводни лодки.
Един от най-изтъкнатите ни флотски командири е роден на 12.12.1923 г. в града на Васил Левски - Карлово, в семейството на Иван и Ана Матеви. Учи в Смесената народна прогимназия (до 27.06.1937 г.), а след това и в гимназията в родния си град (завършва с отличен успех през  1941г.). Трудно е да се отгатнат подбудите (романтиката или осигуреността на военната служба), които са го довели във Варна, но от 23.08.1941 г. юношата Матей Матев е вече кадет в Гимназиалния отдел на Военноморското училище.
След това, от 02.08.1944 г., без колебание и отлично подготвен, продължава образованието си като юнкер във Висшия мореходен отдел на училището и се дипломира на 02.08.1947 г. Високото ниво на обучение и спартанския режим в най-старото техническо учебно заведение у нас формират у бъдещия офицер образованост, дисциплинираност, закалка на волята и родолюбие...........Прочети още

 

Дравската операция приключва успешно на този ден

21.03.2023, 08:44

Дравската операция или Дравска епопея е отбранителна операция на българската армия по време на участието на България във Втората световна война срещу войски на Третия райх, настъпващи в района на Нагятад-Хересне в опит да създадат предмостие на северния бряг на река Драва. Тя е част от отбранителната Балатонска операция на Червената армия от периода 6 до 21 март 1945.
На Първа българска армия с командващ ген. лейтенант Владимир Стойчев е поставена задача за упорита отбрана по северния бряг на р. Драва. В процеса на подготовката със заповед на командващия армията на 17 февруари 1945 г. са формирани два корпуса - 3-ти и 4-ти корпуси. За тяхното управление от България са изпратени два напълно окомплектовани с офицерски състав корпусни щаба.
Трети корпус с командващ ген. лейтенант Тодор Тошев заема позиции на западния участък, граничещ на север с разграничителната линия на Първа българска армия със съседната от север 57-а съветска армия от III-ти украински фронт - Кадаркут-Надкорпад-Йотвьошкони; на юг-река Драва; на запад-каналът Риняпатак и на изток разграничителната линия с Четвърти корпус на Първа българска армия.
Четвърти корпус, командван от ген. лейтенант Стоян Трендафилов заема позиции за отбрана на южния, т.нар. дравски участък с югоизточна разграничителна линия с 3-та югославска армия Мадярбой (днес Бой)-Беременд-Торянц, на юг и югозапад северния бряг на р. Драва, на северозапад разграничителната линия с Трети корпус Сигетвар-Даран-Барч.
Хитлеристкото настъпление има за цел да отвлече главните съветски сили от Берлин, да обкръжи и унищожи 57-ма съветска и Първа българска армия и да достигне река Дунав. Вермахтът нанася три удара:
 1) основен - между езерата Балатон и Веленцейто по направление на Дунафьолдвар;
 2) срещу силите на 57-ма съветска армия и българската 10-та пехотна дивизия по направление на Печ;
 3) през Драва, при Долни Михоляц, срещу 4-ти български корпус и при Валпово срещу 3-та югославска армия.
Пробивът по направлението на главния удар е спрян от съветските войски на 15 март. Настъплението в стика между 57-ма съветска армия и българската 10-та пехотна дивизия е спряно с помощта на 12-та пехотна дивизия. Опитът за подновяването му е спрян на 10 март. В района на Долни Михоляц хитлеристките войски успяват да форсират Драва и да създадат предмостие с дължина 18-20 километра и дълбочина 5-6 километра. Тяхното настъпление е спряно с помощта на две дивизии от 133-ти съветски корпус. От 12 до 19 март, след ожесточени боеве при селата Дравасоболч, Дравапалконя, Дравачехи, с помощта на 16-та пехотна дивизия предмостието е ликвидирано, войските на Вермахта са отхвърлени на юг от Драва и отбраната на българите в участъка е стабилизирана. До 21 март, с помощта на български и съветски части, 3-та югославска армия ликвидира предмостието при Валпово.
Успешното провеждане на Дравската операция проваля настъпателните планове на Вермахта, спомага за създаване на условия за настъпателната Виенска операция на Червената армия и по този начин ускорява края на войната. Победата при Драва допринася и за бойния престиж на българската армия.
Загубите на българската армия наброяват 1614 убити, а ранените са около 2500.

 

 

Хеликоптер се разби в Колумбия, загинаха четирима военни

20.03.2023, 21:47

Четирима военни загинаха при катастрофа на хеликоптер вчера, в 16:30 местно време в Западна Колумбия. Това съобщи президентът на страната Густаво Петро, цитиран от Нова тв.
"Със съжаление трябва да ви информирам, че няма оцелели при катастрофата на хеликоптера в Кибдо. Изразявам подкрепата си към семействата на капитан Ектор Херес, лейтенант Хулиета Гарсия, сержантите Джон Ороско и Рубен Легисамон в този трагичен момент", написа той в Twitter.
Според Петро екипажът е изпълнявал "задачи по снабдяване".
В местните медии бяха публикувани видеоматериали от катастрофата на хеликоптера Bell UH-1N (Registration:ЕJC4227, MSN:32006), направени от очевидци. Причините за инцидента все още не са установени.

 

Защо Румъния купува танкове Abrams от САЩ?

20.03.2023, 21:15

Румъния технически има повече оперативни танкове от Франция, Германия или Обединеното кралство, с 377 в експлоатация според изданието на The Military Balance от 2023 г. Но те са и сред най-остарелите в алианса за страна с такъв размер, базирани на съветския танк Т-54/Т-55, който влезе в експлоатация през 1954 г., пише Popular Mechanics.
Докато съседна Украйна се бори с руска инвазия, това състояние на нещата вече не се отразява добре на Букурещ, който увеличи разходите за отбрана до 2,5 процента от БВП, надвишавайки често пренебрегваното изискване на НАТО от 2 процента и премина към закупуване на ракети за противовъздушна отбрана Patriot, F- 16 и HIMARS.......Прочети още

 

България не е част от общата обществена поръчка за 155-мм снаряди

20.03.2023, 20:40

На заседанието на министрите на отбраната и на външните работи на държавите-членки на ЕС в рамките на Съвет „Външни работи“/Отбрана днес беше обсъден проект за съвместно предоставяне и придобиване на 155-мм снаряди. „България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като ние не използваме боеприпаси с такъв калибър. Българската армия не разполага със средства, които могат да използват 155-мм снаряди“, подчерта министърът на отбраната Димитър Стоянов, съобщава Пресцентърът на МО.
България и българското правителство не подготвят допълнително споразумение за предоставяне на военна и военно-техническа помощ на Украйна, каза още той. „Българската армия е предоставила това, което може. Ние сме под нормативите със запасите, така че няма как да бъде предоставена допълнителна военна помощ и съответно – мунициите, които се търсят“, поясни министър Стоянов в отговор на въпрос. По думите му - в заводите „Терем“, които са с принципал Министерството на отбраната, такива снаряди не се произвеждат; за възможностите на други предприятия от военнопромишления комплекс компетентно е Министерството на икономиката.
Министърът подчерта, че общите обществени поръчки са предпочитани, включително от българската страна. „Така се постига унифицираност, както и по-ниска цена, тъй като обемите, които се поръчват, са доста по-големи. По тази причина България стана част от т.нар. общо европейско небе (инициативата European Sky Shield) за придобиване на зенитно-ракетни комплекси. Идеята е да бъдат съвместими абсолютно всички комплекси и да бъдат придобивани на по-ниска цена“, поясни министър Стоянов.
На заседанието на съвета днес бяха разгледани способите за засилване на ефективността на европейския инструмент за мир. Той е създаден преди войната в Украйна и цели повишаване капацитета както на страни-членки, така и на страни – партньори, посочи още министърът на отбраната.

 

Служебният кабинет ще предложи 1,85 на сто от БВП за отбрана през 2023 г.

20.03.2023, 14:50

В новия бюджет правителството ще предложи разходите за отбрана да бъдат 1,85 на сто от Брутния вътрешен продукт (БВП). Това става ясно от  Доклада  на финансовия министър Росица Велкова за одобряване на параметри, допускания и мерки за разработване на проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г., на актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023 –   2025 г. като мотиви към него и на средносрочна бюджетна прогноза за периода 2024 – 2026 г. Документът бе приет на заседание на Министерския съвет на 15 март.
По отношение на предложението на Министерството на отбраната, отбелязва министър Велкова при обсъждането на доклада от членовете на правителството, „относно процента на разходите за отбрана от БВП следва да имате предвид, че разходите за отбрана в разчетите са включени в размер на 1,85 процента от БВП, което е в съответствие с националния план“. Следва да се има предвид, уточнява тя, че в края на миналата година са заделени по набирателна сметка на Министерство на отбраната средства в размер на 185 милиона лева за повишаване на отбранителните способности.
Съгласно Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на Република България до 2024 г., през 2023 г. действително се предвиждат 1, 85 процента с перспектива догодина да станат 2 процента. От ръководството на МО няколко пъти публично бе изразявано мнение, че разходите за отбрана трябва да достигнат до 2% от БВП още през 2023 г., за да може армията да бъде успешно модернизирана. Този проблем беше поставян и на заседание на Комисията по отбрана на 48-ото Народно събрание, когато се обсъждаше Програмата за приоритетни инвестиционни разходи на МО.
Средствата за Българската армия не трябва да бъдат орязвани, беше категоричен само преди няколко дни след въпросното заседание в телевизионно интервю министърът на отбраната. „България има национален план за 2% от БВП за отбрана през 2024 г. През 2023 г. този процент е 1,85%. Националният план е представен и пред нашите съюзници в НАТО и се надявам да бъде изпълнен“, каза той и отново посочи, че 2% от БВП няма да бъдат достатъчни за модернизацията на Българската армия. „Нашите съюзници вече коментират, че 2% трябва да бъде най-ниското ниво. Трябва да се стремим да гледаме в перспектива за увеличаване на разходите за отбрана. Не може да се спира модернизацията на Българската армия“, заяви министър Стоянов.
Източник: https://armymedia.bg, Спирдон Спирдонов

 

Вдигат заплатите в „Арсенал“, въвеждат се още стимули за новопостъпили

20.03.2023, 14:40

От 1 април заплатите на всички работещи в Заводите 3 и 4 на „Арсенал“ АД се увеличават с 200 лева, с което средната работна заплата в тези заводи ще достигне 2250-2300 лева, съощиха от ръководството на дружеството. Също от 1 април се променя допълнителният целеви стимул за новоназначени работници, специалисти и ръководители в заводите 3 и 4.
Стимулът се изплаща текущо, по нов ред и начин. Всеки новоназначен в тези два завода на фирмата получава целеви стимул след първия месец на работа в размер на 200 като, след петия месец на работа в дружеството целевата сума ще бъде 600 лева. Тези стимули ще се изплащат на всеки новопостъпил работник, служител и ръководител в двата завода, независимо от неговото образование. Сумите са в чист размер и ще бъдат начислени в личния фиш на всеки заедно с работната му заплата. Стимулът за започване на работа в останалите заводи на дружеството остават както досега. Въвежда се и нов вид плащане за новопостъпили работници, специалисти, служители и ръководители от области на страната, извън Старозагорска област. За тях дружеството предвижда да изплаща месечно сумата от 250 лева за покриване на разходите им за наем на квартира, като за семейство тази сума ще бъде до 500 лева. С въвеждането на този нов вид стимул се цели привличането на работници и специалисти от други, по-отдалечени, общини и селища на страната. Работните заплати в „Арсенал“ бяха вдигнати пет пъти през миналата година, като общото увеличение бе с 63% спрямо предходната година. С това средната работна заплата в „Арсенал“ надхвърли 2000 лева, стана най-високата в Старозагорска област и изпревари всички работни заплати в сектор „Машиностроене“, както и в други сектори в България.
Източник: https://armymedia.bg/

 

На този ден през 1963 година се сформира 2 ордн (301-ви артилерийско-технически дивизион от състава на 4 ап)

20.03.2023, 08:50

Още ракетни войски

 

Петр Павел: Украйна ще има само един опит за контранастъпление, няма да получи средства за ново

20.03.2023, 09:32

Украйна ще има само един опит да предприеме голяма контраофанзива за освобождаване на окупираните от руснаците територии, тъй като е много вероятно да няма достатъчно ресурси за още една. Това предупреди новият президент на Чешката република Петр Павел в интервю за полския вестник Rzeczpospolita.
По думите на пенсионирания генерал от НАТО контранастъплението трябва да се осъществи в рамките на няколко месеца, а "прозорецът на възможностите е отворен тази година“. Според Павел ще бъде изключително трудно да се поддържа значително ниво на западна помощ след следващата зима.
"Умората от войната е не само изчерпването на човешки ресурси и оборудване, унищожаването на инфраструктурата в Украйна, но и умората в страните, които предоставят помощ. Много страни, много политици очакват известен напредък през тази година“, обясни чешкият президент.
"Смятам, че Украйна ще има само един опит да започне голяма контранастъпление. Следователно, ако реши да започне голяма офанзива и тя се провали, ще бъде изключително трудно да получи средства за следваща такава“, изрази увереност пенсионираният генерал.
Освен това Павел припомни, че през следващата година в САЩ ще се проведат президентски избори, така че въпросът за помощта за Украйна може да мине на заден план.
"Интересът на Америка към Украйна и нивото на помощта може да намалее през следващата година. И когато това се случи, много европейски страни ще направят същото", добави чешкият президент.
В същото време той подчерта, че не призовава Украйна да прави териториална отстъпки. Павел отбеляза, че партньорите и съюзниците не трябва да притискат украинците или да предоставят планове, а само да помагат в борбата им срещу Русия.
Церемонията по встъпването в длъжност на Петр Павел се състоя на 9 март. Той стана четвъртият президент на Чешката република. Очаква се той да посети Украйна през април по покана на държавния глава на страната Володимир Зеленски.
Източник: https://www.focus-news.net/

 
 

Великобритания е готова да запълни празнините в полската отбрана след доставянето на изтребители МиГ-29 на Украйна

20.03.2023, 08:40

Великобритания е готова да помогне на Полша да запълни празнините във военновъздушната си отбрана, причинени от предоставянето на част от полските МиГ-29 на Украйна, но засега Варшава не е отправила такова искане, заяви днес британският министър на въоръжените сили Джеймс Хийпи, цитиран от Ройтерс.
Миналата седмица Полша обяви, че ще изпрати на Украйна четири изтребителя МиГ-29 в следващите дни. Това ще направи Полша първата страна сред съюзниците на Киев, която предоставя подобни самолети. Решението вероятно ще създаде необходимост от укрепване на полското военновъздушно оборудване.
Великобритания би била в състояние да помогне за запълването на подобни празнини, както направи по-рано, когато Полша изпрати на Украйна танкове Т-72. Тогава Лондон предостави на Варшава танкове “Чалънджър 2”, каза Хийпи пред германския вестник “Велт”.
“Ние ще погледнем позитивно на полско искане да запълним празнините, които са възникнали”, заяви Хийпи.
Източник: bta.bg

 
 

 

Финландският президент подкрепи присъединяване към НАТО без Швеция

19.03.2023. 23:12

Финландският президент Саули Нийнистьо защити решението на страната да пристъпи към присъединяване към НАТО без съседката си Швеция с мотива, че отхвърлянето на предстоящата ратификация на кандидатурата от страна на Турция би било проблематично, съобщиха ДПА и БТА.
"Трябваше ли да отхвърлим ратификацията от страна на Турция? Това звучи малко налудничаво", заяви Нийнистьо в интервю за шведската телевизия, което беше излъчено изцяло снощи. "Щеше да бъде много проблематична ситуация, ако бяхме отказали на Анкара", добави той.
Нийнистьо направи тези коментари, след като в петък турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че неговото правителство ще започне процеса на ратификация на кандидатурата на Финландия.
Макар че той винаги е подчертавал, че Финландия ще върви "ръка за ръка" с Швеция, доколкото решението е тяхно, ратификацията в крайна сметка зависи от Турция и Унгария - двете страни членки на НАТО, които все още не са ратифицирали заявленията, подчерта Нинистьо.
След десетилетия на неутралитет двете скандинавски държави подадоха заявления за присъединяване към трансатлантическия отбранителен съюз през май миналата година, след руското нахлуване в Украйна. Те ясно заявиха, че желаят да се присъединят заедно.
Турция продължава да блокира присъединяването на Швеция с мотива, че страната отказва да екстрадира 120 души, смятани от Турция за терористи. Унгария също още не е ратифицирала финландската молба, като решението се очаква на 27 март.
Източник: https://www.actualno.com/

 

Американските дронове над Черно море доказват, че САЩ участват в конфликта срещу Русия, заяви Кремъл

19.03.2023, 22:18

Дроновете на САЩ над Черно море съвсем не се занимават с подсигуряване на корабоплаването и са доказателство, че Вашингтон пряко участва в конфликта с Москва. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за руската телевизия “Росия-1”, цитирано от Ройтерс, Интерфакс и ТАСС.
Мисията на тези дронове “съвсем не е мирна мисия с цел да се гарантира сигурността на корабоплаването в международни води. Ние добре знаем това. И всъщност става дума за пряко включване на операторите на тези безпилотници в конфликта. И то срещу нас”, каза Песков.
Миналата седмица американски дрон се разби в Черно море, след като бе прехванат от руски изтребители. Според говорителя на Кремъл подобни инциденти “безспорно са крайно опасни”.
Източник: bta.bg

 

Ще обсъждат изпълнението на Стратегическия компас за сигурност и отбрана

19.03.2023, 21:16

Министър Димитър Стоянов ще участва в съвместно заседание на министрите на отбраната и на външните работи на държавите-членки на ЕС в рамките на Съвет „Външни работи“ в Брюксел, съобщава Пресцентърът на МО.
На заседанието ще бъде дискутиран годишният доклад на Върховния представител по изпълнението на Стратегическия компас за сигурност и отбрана.
На 20 и 21 март 2023 г. министърът на отбраната ще участва и в първото издание на Форума за партньорства на ЕС в областта на сигурността и отбраната. Планира се такъв форум да се провежда на всеки две години. Целта е повишаване на ефективността и координацията на усилията на ЕС за засилване на сътрудничеството с партньорите по линия на Общата политика за сигурност и отбрана.
Форумът ще стартира с дискусии на министрите на отбраната и на външните работи на държавите-членки на ЕС и с министрите на отбраната на страните-партньори по въпросите на съвместното управление на съвременните предизвикателства пред сигурността в глобален мащаб.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

На този ден през 1982 година започва Фолклендската война

19.03.2023, 08:54

Фолкландската война, известна още като Фолкландска криза, е фактическо състояние на война между Аржентина и Великобритания през 1982 във връзка със спора им за Фолкландските острови (наричани от Аржентина Малвински острови) и Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови.
Островите са британско владение и са разположени в южната част на Атлантическия океан, на изток от Аржентина, която ги смята за част от своята територия. Нито една от двете страни не обявява война и между тях не се водят военни действия извън района на островите.
В навечерието на Фолкландската война Аржентина се намира в тежка икономическа криза и масови граждански протести срещу управляващата военна хунта. Правителството, начело с генерал Леополдо Галтиери, решава да повиши популярността си, като заложи на национализма и с бързи и лесни военни действия завземе Фолкландските острови.
На 19 март 50 аржентинци слизат на остров Южна Джорджия и издигат аржентинското знаме. На 2 април Галтиери издава заповед за нападение на Фолкландските острови. Макар и изненадано от нападението, британското правителство незабавно изпраща военни сили, които да възстановят британския контрол. След сблъсъци, довели до 255 убити британци и 649 аржентинци, британците надделяват и си връщат островите.
На 14 юни аржентинските сили капитулират, като над 11 000 души са пленени от британците.
Войната има силен вътрешнополитически ефект и в 2-те страни. Загубата на Аржентина довежда до още по-широки протести срещу военното правителство, които ускоряват падането му. В същото време патриотичната вълна във Великобритания помага на министър-председателката Маргарет Тачър да спечели изборите през 1983 г.  - (видео)

 

26 години от първия полет на NH-90

19.03.2023, 08:51

На 19 март 1997 г. се е състоял първият полет на многонационалният вертолет NH Industries NH-90.
Пълномащабното разработване на многоцелевия хеликоптер NH-90 (NATO Helicopter-90 – Вертолет на НАТО 90-те години) започва през декември 1986 г. с участието на компании от Великобритания, Франция, Италия, Германия и Холандия.
През април 1986 г. Великобритания се отказва от участие в програмата, предпочитайки британско-италианския проект ЕН-101.
За по-добра координация при разработването на вертолета и неговото серийно производство се създава консорциума NH Industries, в който влизат компаниите "Агуста" (26,9%), "Еврокоптер Дойчланд" (24,0 %), "Еврокоптер Франс" (42,4%) и "Фоккер" (6,7%). Понастоящем NH-90 се намира на въоръжение във ВС на 15 държави. - Още за NH-90

 

Ден на моряка-подводничар в Русия

19.03.2023, 08:48

Днес, 19 март, руските ВМС отбелязват официалния професионален празник – Деня на моряка-подводничар. На този ден преди 117 години (1906 г.) с указ на руския император Николай II подводниците са включени в класификацията на морските съдове от състава на ВМФ на Русия. Първата подводница, приета на въоръжение във ВМФ на Русия е „Делфин”, построена през 1904 г. Още преди указа руските подводници участват във войната с Япония.
През 1911 г. се създава първото военноморско съединение на Русия с подводници – бригадата подводници в състава на Балтийския флот. Бригадата е въоръжена с 11 подводници и две плаващи бази – „Хабаровск” и „Европа”.
В периода 1930-1939 съставът на ВМФ се е попълнил с 20 големи, 80 средни и 60 малки подводници. В началото на Великата отечествена война съветският флот е имал на въоръжение 220 подводници.
През 50-те години се появяват и първите подводници с атомни двигатели и така те стават с практическа неограничена автономност на плаване. През 60-те години на миналия век в състава на ВМФ е имало 9 атомни подводници - 5 торпедни и 4 ракетни. В СССР са построени общо над 240 атомни подводници и над 1000 дизелови, като се отчитат и тези от времето на царска Русия. – Още руски подводници

 

 

Ген. Кольо Милев оглави Областната организация на СОСЗР в Сливен

18.03.2023, 22:38

За председател на Областната организация на СОСЗР в Сливен е избран бригаден генерал от запаса Кольо Милев, съобщават от Града на 100-те войводи. Досегашният председател полковник от запаса Божидар Борденяшки поема ръководството на местната структура на Съюза на ветераните от войните на България.  Гости на годишното отчетно събрание са били заместник - кметът на Община Сливен Стоян Мерков, началникът на Военното окръжие Иван Иванов и общественици.
Така в ръководните органи на СОСЗР вече има 16 генерали и адмирали от запаса. Може да се каже, че доскорошното висше военно командване се пренесе във военно-патриотичната организация. Председател на Съюза е генерал Златан Стойков, негов заместник и председател на Столичната организация е бригаден генерал Стефан Стефанов, а председател на ЦКРК е генерал-майор Йордан Йорданов. Председател на Областната организация в Благоевград е генерал-лейтенант Атанас Самандов, на Бургас – контраадмирал Георги Мотев, на Варна – вицеадмирал Петър Петров, на Монтана – бригаден генерал Божин Гаврилов, на Плевен – бригаден генерал Валентин Буров, на Пловдив – бригаден генерал Янко Янев и на Сливен – бригаден генерал Кольо Милев. Членове на ЦС са още генерал-лейтенат Пламен Атанасов и генерал-майор Васил Върбанов. Председатели на колективни членове на Съюза са генерал-лейтенант Кирил Цветков, генерал-майор Вълчо Фотев, бригаден генерал Бойко Симитчиев и бригаден генерал Иван Мечков.
На събранието в Сливен благодарили на полк. Борденяшки за досегашната работа и пожелали успех на новия председател бригаден генерал от запаса Кольо Милев.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Министърът на отбраната каза ще пращаме ли войски в Украйна

18.03.2023, 21:26

Категорично няма да изпращаме войски в Украйна. Това коментира пред Bulgaria ON AIR министърът на отбраната Димитър Стоянов.
"Целта на посещението на европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон беше единствено и само да оцени възможността за увеличаване на производствения капацитет на нашата отбранителна индустрия с оглед необходимостта от производството на боеприпаси за попълване на запасите на страните-членки на ЕС и НАТО“, коментира той.
"Предложението на еврокомисаря е и с друго значение – откриването на нови работни места и съответно данъците от производството да останат в България“, допълни той.
Министърът на отбраната разясни, че за да се попълнят запасите от боеприпаси, трябва да се увеличи производството основно на 155- милиметрови снаряди.
"Българската армия все още не използва такива снаряди, но с нейната модернизация ще бъде променен и калибърът на използваните боеприпаси.
Ние сме бъдещи потребители и подготовката на такова производство би помогнало армията да създаде необходимите си запаси от боеприпаси“, посочи министър Стоянов.
"До края на януари България предостави на украинската страна въоръжението и боеприпасите по споразумението с Украйна, ратифицирано от Народното събрание.
Това, което беше предоставено е в топ три от исканията на Украйна“, припомни министър Стоянов. Министерството на отбраната е предоставило и хуманитарна помощ в рамките на 7 милиона лева, 50-60% от които предстои да бъдат възстановени от фонд на Европейския съюз.
"Допълнително споразумение за изпращане на въоръжение в Украйна няма, служебният кабинет стриктно изпълнява решенията на Народното събрание“, посочи той.
"Категорично няма да изпращаме войски в Украйна. Интерпретациите на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България бяха крайно неудачни в една сложна предизборна ситуация“.
Така министърът на отбраната коментира опитите за манипулирането на общественото мнение с предоставяне на грешна информация, заигравайки се със страховете на хората.
"Средствата за Българската армия не трябва да бъдат орязвани“, категоричен беше министърът на отбраната по темата за бюджета. "България има национален план за 2% от БВП за отбрана през 2024 г.
През 2023 г. този процент е 1,85%. Националният план е представен и пред нашите съюзници в НАТО и се надявам да бъде изпълнен“, каза той и отново посочи, че 2% от БВП няма да бъдат достатъчни за модернизацията на Българската армия.
"Нашите съюзници вече коментират, че 2% трябва да бъде най-ниското ниво. Трябва да се стремим да гледаме в перспектива за увеличаване на разходите за отбрана. Не може да се спира модернизацията на Българската армия“, заяви той.
По друга актуална тема – охраната на държавната граница, Димитър Стоянов съобщи, че в момента над 400 военнослужещи участват в помощ на своите колеги от МВР.
Българската армия оказва съдействие и с транспорт, и с допълнителни средства за логистика. Ремонтирани са 110 км от оградното съоръжение по държавната граница и дейностите по възстановяване на изправността продължават.
Министърът на отбраната посочи, че се очаква засилване на мигрантските потоци и помощта, която Българската армия оказва по охраната на държавната граница ще продължи и след април.
"Натискът върху границата ни е значителен. Необходими са технически средства, които трябва да бъдат разположени по границата – системи за видеонаблюдение, датчици и т.н.“, посочи министър Стоянов.
"Шансовете за предоставяне на финансови средства от ЕС за дооборудване на българската граница са изключително големи.
Над 100 км. от границата не са защитени от технически средства, а за тях трябват финансови ресурси. Не трябва да се забравя фактът, че тази граница не е само българска, тя е външна граница и на ЕС и разходите за поддръжка би трябвало да бъдат споделени“, отбеляза той.
Източник: https://blitz.bg/

 

Бахрейн получи първият си F-16 Block 70

18.03.2023, 20:47

След няколкогодишно забавяне Локхийд Мартин „достави“ официално първия изтребител F-16V Block 70 за първия клиент на модела – Бахрейн. Първият от 16-те самолета за кралските бахрейнски военновъздушни сили беше предаден на символична церемония, проведена на 10 март в Грийнвил, Южна Каролина, където е производствената линия на модела.
Следващите стъпки за самолета, който направи първи полет на 24 януари 2023, е да прелети до Калифорния, където ще се проведат още тестови полети от ВВС базата Едуардс. В официалното съобщение на Локхийд Мартин се казва, че самолетът ще пристигне в Бахрейн едва през 2024-а година.
„С предаването на Блок 70 ние трансформираме четвъртото поколение изтребители към следващото, по-високо ниво, както за Бахрейн, така и за другите ни партньори по света,“ казва по време на церемонията О Джей Санчес, вицепрезидент на LM за подразделението за изтребители.
LM съобщава за 128 твърди поръчки за Блок 70, сред които първите 8 самолета за България. В тази бройка не влизат самолетите по двете Писма за намерения и прием, подписани с България за още 8 самолета и Йордания за 12. - (видео)
Източник: https://aero-bg.com/

 

Украйна отделя 850 млн. долара за закупуване на дронове за армията

18.03.2023. 20:33

Държавната служба за специални комуникации и защита на информацията на Украйна ще отпусне 31,6 млрд. гривни (над 850 млн. долара) за закупуване на безпилотни летателни апарати за въоръжените сили, предаде ТАСС, позовавайки се на шефа на институцията бригаден генерал Юрий Щигол.
"От бюджета на Държавната служба за специални комуникации ще бъдат отпуснати допълнително 31,6 млрд. гривни за закупуване на безпилотни летателни апарати за украинската армия. Ще купуваме предимно безпилотни летателни апарати, произведени в Украйна", заяви той в канала на агенцията в Телеграм.
Щигол добави, че украинските въоръжени сили губят средно по 10-15 дрона на ден. Той припомни, че украинският генерален щаб планира да създаде 60 ударни роти от безпилотни самолети, като първите десет от тях ще бъдат оборудвани в близко бъдеще.
"Първите десет роти ще бъдат създадени и оборудвани още този месец,  и още през март ще започнат да изпълняват задачи в източната и южната част на страната", каза служителят.
На 28 януари украинското министерство на отбраната обяви, че през тази година ще бъде увеличено закупуването на безпилотни летателни апарати за армията, за което от бюджета ще бъдат отпуснати около 544 млн. долара, припомня ТАСС.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Отбелязаха 80 години от сформирането на Парашутната дружина

18.03.2023, 19:38

Съвместното командване на специалните сили (СКСО) отбеляза в Пловдив 80 години от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Специални сили, съобщава БТА. Честването започна в района на командването с тържествен строй, благодарствен молебен за здраве и заупокойна молитва. Венци и цветя на паметната плоча на загиналите герои-парашутисти пред параклиса „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ бяха положени от името на държавни и местни институции, ръководители на военни формирования, представители на патриотични организации, близки на загиналите, граждани.
Представена бе бойна и специална техника и екипировка на Специалните сили на Българската армия. Това оборудване е придобито в периода от 2015-а до 2020 година по подписани договори, коментира пред журналисти командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев. По думите му командването в момента разработва проект за ново леко стрелково въоръжение на Специалните сили. Целта ни е в бъдеще да преминем към въоръжение по натовски стандарти, така че когато тренираме и изпълняваме задачи с нашите партньори, да имаме възможност за еднаква логистика и прилагане на еднакви стандарти при експлоатацията на това въоръжение, посочи ген. Матеев. По думите му превъоръжаването на Специалните сили и Българската армия трябва да бъде непрекъснат процес, за да не изостава тя от възможностите на най-добрите и световните тенденции.
На тържеството присъстваха Симеон Сакскобургготски, премиер на България (2001 – 2005 г.), генерал-лейтенант Цанко Стойков, зам.-началник на отбраната, генерал-майор Димитър Петров, командир на Военновъздушните сили, генерал-майор Деян Дешков, командир на Сухопътните войски, командири на военни формирования от Българската армия, висши военни от Гърция, Румъния и Италия, кметове на общини, представители на патриотични организации, граждани.
Във връзка с годишнината в зала „България“ на Международен панаир – Пловдив бяха връчени награди на военнослужещи, цивилни, офицери от запаса, представители на медии, общественици.
Тържеството завърши с премиерата на филма „Специалните“, посветен на 80-ата годишнина на Специални сили на Българската армия.
Източник: https://otbrana.com/

 

80 години от създаването парашутната дружина, предшественик на съвременните Сили за специални операции

18.03.2023, 09:43

През 1942 г. Министерството на войната и Щабът на войската планират създаването на парашутна рота към Въздушни войски. Извършва се подбор на военнослужещи от всички поделения на българската армия. Подготовката се провежда в Парашутното училище в гр. Брауншвайнг, Германия в периода 29.12.1942 г.- 26.03.1943 г. За там заминават две групи военнослужещи – първата с командир капитан Любомир Ноев Ноев в състав от 144 души, и втората с командир капитан Георги Велинов Алайков в състав от 146 души. Скоковете се извършват от самолети Юнкерс-82 и Хайнкел-111 с немски парашути РС-20. Подготовката се смята за завършена при изпълнение на шест скока. След приключване на обучението, двете групи се завръщат в България.
С поверително Писмо І-УО № 2019 от 18.03.1943 г. на Началника на въздушните на Н.В. войски генерал-майор Димитър Айрянов е сформирана парашутната дружина, с което се поставя началото на парашутните поделения в армията. За първи командир е назначен капитан Любомир Ноев. Окомплектована с най-модерното за времето си въоръжение, дружината се превръща в елитна част на българската войска.
Във втората фаза на Втората световна война, дружината е включена в състава на 1-ва армия с командир генерал Владимир Стойчев. В първия период на войната участва в сраженията срещу немските войски при Стражин, Страцин, Старо Нагоричино, Куманово в Югославия. Най-много жертви дружината дава на 18 октомври 1944 г. в боевете при Стражин – 35парашутисти. Във втория период на войната в Унгария загиват още двама души, в това число и командирът на дружината майор Ноев. От 470 човека в боевете намират смъртта си 59 парашутисти, ранени са 151. Загиналите са погребани на родна земя в Централните софийски гробища в новосъздадената Алея на парашутиста. През 1963 г. е взето решение датата 18 октомври да бъде обявена за празник на военните парашутисти.

 

Турция разработи собствен изтребител от пето поколение

18.03.2023, 18:03

Вчерашният ден може да се окаже исторически за Турция и вероятно за световната история на изтребителите след като разработеният и произведен в Турция изтребител от пето поколение TF-X National Combat Aircraft (MMU) напусна хангара си, гласи съобщение на президента на Председателството на отбранителната промишленост на Турция (SSB) Исмаил Демир.
Амбициозните цели, разглеждани като мечти, се реализират една по една, докато турският изтребител от пето поколение “стелт” напусна за първи път хангара си и без съмнение скоро ще демонстрира силата.
“В памет на нашите мъченици! Казахме, че на 18 март ще извадим от хангара нашия национален боен самолет. Днес нашият самолет е на пистата! Под ръководството на нашия президент Реджеп Тайип Ердоган, дай Боже, ще станем свидетели как той се издига в небето на нашата родина”, заяви Демир в Twitter, визирайки 108-та годишнина от морската победа на Турция на полуостров Галиполи.
Разработеният от Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ) изтребител TF-X MMU притежава технологията и характеристиките, които се срещат в бойните самолети от пето поколение. Той ще предостави възможност за стратегически атаки по цели “въздух-въздух” и “въздух-земя”. Разполага с изцяло разработена в Турция инфраструктура за сигурен обмен на данни и използване на интелигентни боеприпаси.
TF-X MMU с високоефективните си радарни, електронни бойни, електрооптични, комуникационни, навигационни и идентификационни способности ще постигне повишена бойна мощ с прецизна и точна стрелба при висока/свръхзвукова скорост. Освен това разполага с възможности за автоматично разпознаване и откриване на цели, обработка на множество данни и изкуствен интелект.
Разработеният в Турция изтребител ще замени самолетите F-16 в турските военновъздушни сили.
С TF-X MMU Турция става една от малкото държави, които разполагат с инфраструктура и технологии за производство на боен самолет от пето поколение в резултат на развитието на проекти в технологични разработки като функционалност при ниска видимост, вътрешни слотове за оръжие, висока маневреност, повишена ситуационна осведоменост и синтез на сензори, които са необходими за модерен самолет от ново поколение.
Източник: БГНЕС

 

62 години от първия полет на Ту-128

18.03.2023, 08:51

Преди точно 62 години, на 18 март 1961 г., първия си полет прави прототипа на Ту-128, който остава в историята, като най-големия серийно строен изтребител в историята на световната авиация.
Първият прототип полита от изпитателния център Жуковски, край Москва. На борда на машината се намира командира Михаил Козлов и щурмана-изпитател Константин Малхасян. Полетът продължава 30 минути и минава без забележки. На 21 март последва нов полет и така изпитателната програма на типа тръгва.
Ту-128 е замислен в средата на 50-те години на миналия век, като тежък баражиращ изтребител, който да охранява северните райони на СССР от потенциалните атаки на американски стратегически бомбардировачи. По това време с тази задача е натоварен разработвания  Ла-250, но проектът има много трудности и в крайна сметка е прекратен. Туполев успява да убеди командването на Съветските ВВС да подкрепи работата по прехващач на базата на скоростния бомбардировач Ту-98, който полета през септември 1956 г.
На 4 юни 1958 г. проектът е официализиран с постановление на ЦК на КПСС и Министерския съвет на СССР, с което се оторизира създаването на комплекса Ту-28-80, който включва изтребител, управляема ракета К-80 и радар „Смерч“.
През 1960 г. започва строителството на прототипа, което приключва през януари 1961 г. Паралелно с това започва работата по първите четири предсерийни машини. През март 1962 г. започват държавните изпитания, които се извършват от прототипа и предсерийните Ту-128. Те продължават до юни 1964 г. Навъртени са 799 полета и тестовете са сметнати за успешни.
Серийното производство е оторизирано още през декември 1963 г., а Ту-128 и ракетите му Р-4, са официално приети на въоръжение на 30 април 1965 г.
Ту-128 се строи едва в 188 бройки и остава нишов изтребител, който охранява замръзналата пустош на Сибир и Далечния Изток. Общо шест полка експлоатират машината, която обаче се радва на сравнително дълга и безметежна кариера. Ту-128 започва да се сваля от въоръжение едва към средата на 80-те години, когато започва да се подменя от МиГ-31. Типът официално е пенсиониран през 1992 г.
С дължината си от 30,06 m, размах на крилото от 17,53 m и височина от 7,15 m, Ту-128 остава серийния изтребител с най-големи геометрични размери в историята. Масата му празен е 24,5 тона. Единствено по максимална излетна маса (43,7 тона) той отстъпва на МиГ-31, чиято максимална излетна маса е 46,7 тона.
Първият прототип на Ту-128 лети активно за различни изпитания до 1973 г., след което е изпратен в Централния музей на ВВС в Монино, край Москва. Той там може да бъде видян и днес. - (видео)
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

18 март - Празник на Радиотехническите войски!

18.03.2023, 08:46

На 18 март отбелязваме професионалния празник на Радиотехническите войски (РТВ). Войските са приемник на създадената през 1940 г. Въздушнопредупредителна служба. През 1950 г. съществуващите тогава батальони за въздушно наблюдение, оповестяване и свръзка са реорганизирани в три полка.

През 1952 г., в изпълнение на министерска заповед № 103/18.03.1952 г., подписана от тогавашния министър на народната отбрана, армейски генерал Петър Панчевски е формирана първата радиотехническа част в България.
РТВ са основна съставна част от системата за противовъздушна отбрана. Водят непрекъснато разузнаване и контрол на въздушното пространство на страната. Формированията от РТВ осигуряват ежедневната дейност на авиацията и зенитно-ракетните войски и участват в Интегрираната система за ПВО на НАТО.
В днешни дни радиотехническите специалисти, намирайки се организационно-щатно в състава на Базата за командване, управление и наблюдение, поддържат живи традициите, славния опит на своите предшественици и постоянно усъвършенстват своя професионализъм. - Още за РТВ

 

 

Втори български пилот завърши курса за усвояване на F-16

17.03.2023, 21:42

Капитан Тодор Тодоров успешно премина основния курс след своя колега капитан Александър Велинов, който се дипломира през 2022 г. Церемонията по завършването на обучението се проведе в базата на Националната гвардия на САЩ в Тусон, Аризона, съобщава Пресцентърът на МО.
Съгласно договора от 2020 г. за придобиване на самолети F-16 Block 70 в САЩ ще бъдат обучени 14 български пилота.
Към момента 8 летци се намират на различен етап от обучението си, като се очаква през тази година всички 14 пилота да се включат в графика. Той се актуализира регулярно в зависимост от постигнатите резултати.

 

видео

 

Намаляват с един заместник-директорите на Служба „Военно разузнаване“

17.03.2023, 20:04

Подготвен е проект за изменение и допълнение на Правилника за устройството и дейността на служба „Военна информация“. Предвижда се заместник-директорите на Службата да бъдат намалени с един.  Според доклада на министъра на отбраната Димитър Стоянов към документа, въведеният през 2018 г. модел с четирима заместник-директори до момента показва, че се утежнява изпълнението на функциите и задачите на структурите, поради прекомерното диференциране на правомощията им и утежняване на процедурите по заповедоизпълнението.
Смята се, че моделът на ръководство с трима заместник-директори е със значително подобри показатели в оперативно отношение при изпълнение на задачите на Службата. При направения сравнителен анализ с останалите служби за сигурност е установено, че в Държавна агенция „Разузнаване“, която изпълнява аналогични на Служба „Военно разузнаване“ функции, заместник-председателите са трима, а в Държавна агенция „Национална сигурност“ са двама.
Към момента предложената за редуциране длъжност е вакантна. Чрез приемането на предложеното изменение в Правилника за устройството и дейността на Служба „Военно разузнаване“ ще се постигне оптимизиране на управлението, дейността и административния капацитет на Службата, е записано в мотивите към проекта.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Русия ще въоръжи своите подводници с хиперзвукови ракети, заяви командващият на руските ВМС

17.03.2023, 14:46

Руските военноморски сили възнамеряват да въоръжат своите подводници с модерни хиперзвукови оръжия, предаде ДПА, като се позова на командващият на руските ВМС.
“Нека никой не се съмнява, че ще го направим”, заяви ръководителят на руските ВМС адмирал Николай Евменов в интервю, публикувано във вестника на руските въоръжени сили “Красная звезда”. Адмиралът не посочи конкретна дата за превъоръжаване на подводния флот с новите ракети.
Евменов уточни, че на служба в руските ВМС в момента са десет типа подводници. Модерните управляеми ракети “Калибър” са били тествани на подводници от второ поколение, каза той “и днес всички подводници на служба могат да бъдат въоръжени с тях, включително стратегическите подводни крайцери”. Следващата стъпка след това би била те да бъдат модернизирани с хиперзвукови ракети, добави Евменов.
Русия досега е представила три вида хиперзвукови ракети – “Авангард”, “Циркон” и “Кинжал”, посочва ДПА. В момента се смята че и трите вида практически няма как да бъдат спрени от противовъздушни системи заради изключително високата им скорост. Ракетите “Циркон” са на въоръжение на кораби и потенциално могат да носят ядрени бойни глави. Засега обаче само един кораб от руските ВМС е въоръжен с тях.
Източник: bta.bg

 
 

Днес празнува авиобаза Граф Игнатиево. Поздравление от командира на ВВС

17.03.2023, 11:32

„За мен е изключителна чест от името на командването на Военновъздушните сили и лично от свое име да Ви поздравя по случай 72-та годишнина от създаването на авиобазата!“, се посочва в поздравителен адрес на командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров личния състав на авиобазата.
В този хубав празничен ден, се посочва в поздравлението на командира,  изразявам нашето дълбоко уважение към всички Вас – военнослужещи и цивилни служители, за високия професионализъм, за безкористната вяра и за неотслабващата мотивация, с които изпълнявате ежедневните си задачи за защита на Родината.
Генерал-майор Петров припомня,че в исторически план тук, на летище Граф Игнатиево, са извършени първите нощни полети, първият полет на реактивния изтребител Як-23, дадено е първото бойно дежурство, тук са служили първите първокласни летци. Тук, още преди влизането на България в НАТО, започна провеждането на международни учения, тренировки и съвместни подготовки с летателни екипажи от бъдещите ни партньори.
„През изминалите 72 години в делника на 3-та авиобаза са вплетени съдбите и животът на няколко поколения военни летци и техници. Тук са преминали най-хубавите години на цели семейства – в трепет и очакване, в радост и тъга, в щастливи и трудни времена.
Приемете нашите най-искрени пожелания за безаварийни полети, крепко здраве, дълъг живот и добър късмет! Нека щастие и разбирателство да царят във Вашите семейства и успех да увенчава всяко Ваше начинание!“, завършва поздравителният адрес на командира на ВВС по повод днешния празник на 3-та авиобаза.

 
 

От днес НВИМ е с нов правилник

17.03.2023, 09:47

От днес Националният военноисторически музей (НВИМ) е с нов правилник за устройството и дейността си. Документът е публикуван в Държавен вестник. Целта му е оптимизация на организационната структура на Музея и функционалните характеристики на структурните му звена. Това става  чрез прецизиране на функциите, но в рамките на утвърдената щатна численост и бюджет. Създава се още една длъжност „заместник - директор“, който да подпомага директора на музея при осъществяване на неговите правомощия, както и укрепване на административния капацитет.
Основно са преразгледани функциите на звената, като са систематизирани с оглед на по-голяма ефективност и по-добре дефинирани, а новата им регламентация съответства на функционалната компетентност на директора на музея с цел оптимизиране на дейностите и укрепване капацитета на служителите. Дава се приоритет на функции и дейности, насочени към активна работа с разнопрофилната публика на музея, към ангажираност с важните теми на обществото, към осигуряване на широк достъп до колекциите и експозициите на музея, които изграждат външния облик на институцията. Във връзка с това се прецизират функциите на съответните дирекции и се променят техните наименования, а именно на „Работа с публики, връзки с обществеността и маркетинг“ и  „Международна и проектна дейност, прилагане на информационни технологии“. Преразгледани и детайлизирани са функциите и отговорностите на териториалните структури – филиали на НВИМ, съобразно техния статут на звена към музея и функционалната им зависимост от него.
Музеят е юридическо лице на бюджетна издръжка, второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на отбраната. Той се ръководи методически от Министерството на културата, а в научноизследователската си дейност – от Българската академия на науките, е записано в правилника. Директорът на музея се назначава от министъра на отбраната за срок от пет години след провеждането на конкурс по реда и условията на Закона за културното наследство и Кодекса на труда.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Белгия предоставя на Украйна допълнителна военна помощ

17.03.2023, 09:28

Белгия ще предостави на Украйна още 230 единици военно-транспортна техника, съобщиха местни медии. Уточнява се, че се предвижда да бъдат осигурени 150 високопроходими камиона, въведени на въоръжение през 1986 г. и които постепенно отпадат от употреба. Белгия разполага с над 1200 бройки от тази техника и част от камионите вече са предадени на украинската страна.
Предвижда се също да бъдат осигурени 80 бронирани машини "Линкс" италианско производство, които се използват от 2007 година. Белгийската войска разполага общо с над 400 единици от тази техника, за която се отбелязва, че не е достатъчно надеждна и предстои да бъде заменена с по-ново поколение машини, купени през 2020 г. от САЩ.
Медиите уточняват, че решението за изпращането на тези два вида транспортни средства е било взето през януари. Допълва се, че се обмисля осигуряването на миночистачи за Украйна, но едва след като Белгия получи догодина от Франция доставка на нов кораб за разчистване на мини.
Източник: https://www.bta.bg/

 
 

 

Обвиняват Франция в забавяне на оръжията на ЕС за Украйна

16.03.2023, 22:00

Обвиняват Франция, че забавя пакет на Европейския съюз в размер на 2 милиарда евро за закупуване на оръжия за Украйна, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на в. "Телеграф".
Причината е, че страната изисква боеприпасите да се произвеждат на територията на общността.
"Париж искаше гаранции, че споразумение за съвместно снабдяване с оръжия ще бъде от полза само за фирми, базирани в ЕС", пише вестникът, позовавайки се на европейски източници.
По-рано този месец Киев поиска от страните от ЕС да увеличат доставките на боеприпаси до 250 000 артилерийски снаряда на месец.
Източник: https://news.bg/

 

Около 3400 военни от 13 страни ще участват в най-комплексното учение на НАТО, ръководено от румънските военноморски сили

16.03.2023, 20:33

Около 3400 военни ще участват в периода 20 март-2 април в многонационалното учение “Морски щит 2023” (“Sea Shield 2023”), което ще се проведе в Румъния, съобщиха официални представители на румънските военноморски сили, цитирани от Аджерпрес
Планирано е комплексното учение да се състои в югоизточната част на Румъния – в морето, река Дунав, делтата на Дунав и крайбрежната зона.
Според военноморските сили на Румъния в акцията ще участват военни и представители на редица институции от националната отбранителна система и от над 12 съюзнически и партньорски страни, сред които Албания, България, Франция, Грузия, Гърция, Полша, Португалия, Обединеното кралство и Северна Ирландия, Нидерландия, Република Молдова, Съединените щати и Турция.
Над 30 военни кораба на румънските военноморски сили, два военни кораба на военноморските сили на България, 14 летателни апарата от Франция, Румъния, САЩ и Турция, 15 високоскоростни катери и патрулни кораби на институциите от отбранителната система, 57 военни коли и други бойни средства, като мобилни пускови установки, отряди от силите за специални операции и военни водолази, специалисти по химическа, биологическа, радиологическа и ядрена защита, пехотни взводове и военни парашутисти ще изпълняват тренировъчните дейности, планирани от румънските военноморски сили.
Многонационалното учение “Морски щит 2023” е най-сложното учебно мероприятие, планирано и провеждано от румънските военноморски сили чрез Командването на военноморския компонент през 2023 г. и допринася за насърчаването на регионалните и международните инициативи и интереси на Румъния, както и за повишаване на нивото на оперативна съвместимост между участващите сили.
Церемонията по откриването на многонационалното учение “Морски щит 2023” ще се състои в понеделник, 20 март, на пътническия терминал в пристанище Констанца, където ще бъдат представени целта, задачите, участващите сили и условията на разгръщане на учението.
Източник: bta.bg

 

Полша ще изпрати на Украйна 4 изтребителя МиГ-29 през следващите дни, съобщи полският президент Анджей Дуда

16.03.2023, 17:28

Полша ще изпрати на Украйна 4 изтребителя МиГ-29 през следващите дни, съобщи на пресконференция полският президент Анджей Дуда, цитиран от световните агенции.
“Най-напред, буквално през следващите няколко дни, ще предадем… четири изтребителя на Украйна в пълна изправност”, каза Дуда. По думите му останалите изтребители съветско производство ще бъдат проверени и в момента ги подготвят, като ще бъдат доставени по-късно.
Полският президент съобщи, че страната му планира да даде на Украйна десетина изтребители МиГ-29 и така ще стане първата страна членка на НАТО, която ще изпълни все по-неотложните искания на украинското правителство за бойни самолети.
Дуда не уточни дали други страни ще предприемат същата стъпка, въпреки че Словакия по-рано съобщи, че може да изпрати своите неизползвани изтребители МиГ в Украйна.
Докато украинският президент Володимир Зеленски отправя молби към западните си поддръжници да помогнат с изтребители, съюзниците от НАТО се отнасят към това с предпазливост, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: bta.bg

 

Тактически учения в Сухопътни войски

16.03.2023, 13:27

На 14 и 15 март 2023 г. в местността  “Белия камък”  формированията от 101-ви алпийски полк проведоха тактически учения на ниво рота.
Тактическото учение с 5-та алпийска рота с придадени 82 мм минохвъргачен взвод от минохвъргачна батарея, разузнавателен взвод, противотанков взвод и инженерно-сапьорен взвод от рота бойна поддръжка беше на тема „Отбрана на ротата в планински район”.
„Настъпление на ротата в планински район” беше темата на тактическото учение с  2-ра алпийска рота.
Противопоставянето на две формирования, окомплектовани напълно, създаде реална представа в обучаемите за мащаба и сериозността на бойните действия в планински район през зимата. В същото време придаването на допълнителни формирования към алпийските роти поддържа способностите на командващия състав да организира и води боя.
За два дни бяха отработени въпроси  по придвижване в планинско-гориста местност, заемане на райони, организиране и водене на боя на местността, както и въпроси по оцеляване и запазване на боеспособността формированията.
По време на анализа на тактическите учения командирът на полка подполковник Стефан Димов подчерта със задоволство, че целите на ученията са постигнати, както от командния състав, така и от войнишкия.
Източник: landforce.armf.bg

 

Анализ от доц. д-р Марков: Една година война Русия - Украйна (част 1)

16.03.2023, 13:07

Едва ли има вече някой, който да се съмнява, че събитията в Украйна не са просто една война (според някои анализатори) или специална военна операция (СВО) според други. Затова в началото на този анализ трябва да се направят някои уточнения.

На първо място трябва да се посочи, че спорът „война или СВО“ не е тема на анализа. Аргументи не липсват в подкрепа и на едната, и на другата теза. Все пак, като се има предвид, че в по-широк смисъл използването на въоръжена сила в отношенията между държавите се възприема като война, то в анализа ще бъде използван този термин.
На второ място, следва да се отбележи, че анализът обхваща периода от началото на войната (февруари 2022) до февруари 2023 г. и обхваща освен чисто военни аспекти така също и елементи от геополитиката, икономиката и социалната област на обществения живот.
На трето място, поради обзорния си характер, този анализ не включва специален раздел за мястото на България както в глобалните, така и в регионалните процеси. На тези въпроси ще бъдат посветени следващи анализи.
И накрая е важно да се отбележи, че за изготвянето на този анализ са използвани данни и информация от официални публикации на държавни институции, медии и центрове, които са достъпни и могат да бъдат проверени. Не е използвана класифицирана или друга информация, която да навреди на сигурността или авторитета на съответните държави, институции и медии........Прочети още

 

Усилва се помощта за Украйна: Равносметка от срещата Рамщайн-10

16.03.2023, 09:37

В сряда, 15 март, се състоя поредна среща на представителите на НАТО във формат Рамщайн, като те се договориха за отпускането на допълнителна военна помощ на Украйна. Това съобщи на брифинг американският министър на отбраната Лойд Остин, който председателстваше срещата заедно с председателя на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили.
На срещата стана известно какви оръжия ще бъдат предадени на Украйна. По-конкретно, Швеция ще достави десет танка, а САЩ и Норвегия ще прехвърлят допълнителни системи за противовъздушна отбрана NASAMS.
Лойд Остин отбеляза, че „Украйна е важна за целия свят, защото отстоява принципите на международното право“ и подчерта: „Сега повече от 50 страни вече се присъединиха към нас. Не всички от тях бяха на предишните Рамщайн срещи, но се присъединиха по-късно и продължават да мислят как да предоставят още повече помощ на Украйна“. Една от новоприсъединилите се страни е Словения.
Украинският военен министър Олексий Резников написа в Twitter, че резултатите от срещата Рамщайн 10 вдъхват оптимизъм и благодари на „антикремълската коалиция“ за готовността й да стои заедно с Украйна „до нашата победа“.
Източник: https://www.actualno.com/

 

Започва активната фаза на военноморските учения на Русия, Китай и Иран

16.03.2023, 09:01

В четвъртък в Арабско море започва активната фаза на тристранните военноморски учения между Русия, Китай и Иран с практически артилерийски стрелби.
Съвместното учение "Морски пояс на сигурността 2023" се провежда във водите на Арабско море близо до иранското пристанище Чабахар, съобщават световните издания, цитирани от news.bg.
Ученията започнаха на 15 март. Първата фаза включваше репетиции на епизоди от имитационни учения върху карти и брифинги.
"От 16 до 17 март ще се проведе морският етап на учението, по време на който участниците ще отработят формирането на междуетнически отряд от военни кораби, съвместно маневриране, ще изпълнят артилерийска стрелба както през деня, така и през нощта", съобщи руското Министерство на отбраната преди ден.
Според него по време на учението моряците от трите държави ще отработят освобождаване на отвлечен кораб, оказване на помощ на бедстващи кораби и редица други задачи.
Русия е представена на учението от отряд кораби на Северния флот, състоящ се от фрегатата "Адмирал Горшков" и средния морски танкер "Кама", съобщиха от руското министерство на отбраната.
Руските военни съобщиха, че корабите на Северния флот ще отработят съвместни действия с разрушителя на Народноосвободителната армия на Китай "Нанкин", фрегатите "Саханд" и "Джамаран", корветата "Баяндор" и други кораби и плавателни съдове на иранските военноморски сили.
"На 18 март, след приключването на съвместното руско-китайско-иранско военноморско учение "Морски пояс на сигурността 2023", военноморските сили на трите държави ще обобщят резултатите от съвместната работа", се казва в изявление на руското министерство на отбраната.
"Адмирал Горшков" е един от най-модерните кораби на руския военноморски флот. Фрегатата, оборудвана с новите хиперзвукови ракети "Циркон", потегли на 4 януари на плаване през Атлантическия и Индийския океан, както и през Средиземно море. Церемонията по разгръщането на кораба беше ръководена от руския президент Владимир Путин чрез видеоконферентна връзка.
"Циркон" е нова руска хиперзвукова ракета, проектирана и произведена от Научно-производственото обединение "Реутов" (част от корпорацията "Тактическо ракетно въоръжение", ТМАВ). Също така сред основните ударни оръжия на фрегатата "Адмирал Горшков" са крилатите ракети "Калибр" (концерн "Алмаз-Антей ВКО").
Източник: https://blitz.bg/

 

Военен календар

16.03.2023, 07:45

На 16 март 1864 година в Троян е роден полковник Васил Таслаков (1864 – 1933).
Завършва Военното училище в София (1889) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия (1908). Служи в 16-и пехотен ловчански (1889 – 1892) и 10-и пехотен резервен полк (1892 – 1895).
Участва в Балканските войни (1912 – 1913) като началник-щаб на 6-а пехотна дивизия.
По време на Първата световна война (1915 – 1918) командва 35-и пехотен врачански полк, с който воюва при Неготин, Алексинац, Прокупле (1915) и на Добруджанския фронт при Добрич, Кубадин и Меджидие (1916). На 19 януари 1917 г. е назначен за командир на 3-та бригада от 8-а пехотна тунджанска дивизия. След войната преминава в запаса (16 ноември 1918).
Автор на „35-и пехотен врачански полк във Всеобщата война през 1915-1918“ (1930) и на ръкопис „Моралните сили в боя“ (издаден 2003 г.). В негова чест през 1942 г. с. Бахар кьой е преименувано на с. Полковник Таслаково (община Дулово, област Силистра).
Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. 2 кл.

На 16 март 1890 г. в Лом е роден Милчо Тодоров Митев.

Завършва Военното училище през 1908 г., звание подпоручик, поручик 22.09.1911 г., капитан 01.01.1918 г., майор 01.04.1918 г.
Служи във 2-ри кавалерийски полк и Лейбгвардейски кавалерийски полк. Явява се на конкурсен изпит за летец-пилот и е избран в групата за обучение във Франция, фабрика „Сомер“.
Поради започването на Първата балканска война не успява да завърши подготовката си и е изпратен на служба в 1-во аеропланно отделение. Лети като наблюдател със Стефан Калинов и Джовани Сабели.
При сформиране на 3-то аеропланно отделение прелита на летище Урша и лети като наблюдател с Джовани Сабели на самолет „Воазен“.
След войната се завръща в кавалерията в състава на 3-ти и 2-ри кавалерийски полк. Участва в сраженията през Първата световна война.
Уволнен от армията на 14.12.1920 г. Назначен на служба в Българското консулство в Бреслау (Германия).
Умира през 1942 г.
Музей на авиацията - Крумово

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}