Военна информация

Архив - от 1 до 15 декември

 

 

Синята дивизия на Испания е единствената, която се сражава на Източния фронт

15.12.2022, 17:11

В ранното утро на 10 февруари 1943 г. повече от 5900 войника от 250-та „Синя“ пехота – изградена предимно от испански доброволци, воюващи на страната на Германия – се готвят за една от финалните им битки. Изпратени са на източния фронт и се сражават срещу руските сили. Окопани добре, те започват своя последен ден с тежък артилерийски огън, изсипващ се върху позициите им. Стотици съветски оръдия разгръщат пълния си потенциал и подсказват, че денят бързо ще стопи снеговете и адът ще дойде на земята.
Два часа след адския огън, три съветски дивизии ще щурмуват немските позиции и ще започнат началото на битката за Красний Бор – една местност около Ленинград. Същият остава под немска обсада, но победата на германците ще бъде платена от испанските доброволци, които до края на деня просто ще спрат да съществуват като доброволска военна организация........Прочети още

 

Израелската война за независимост срещу целия Арабски свят

15.12.2022, 17:05

14 май 1948 г. е интересен в редица отношения. Петък е и времето изтича, докато Давид Бен-Гурион стои на нисък старт и чака онзи момент, когато британския мандат върху Палестина официално ще изтече. Именно това е ключовият момент за Израел, но е в петък, а събота и неделя няма как да се извърши такава операция, тъй като религиозният празник Шабат официално започва, а с него се забранява на всеки израелец да върши работа, да мисли за работа или да извършва действия, които ще подпомогнат работата му.
Часът е 4 следобед и Давид започва да подготвя своята декларация за независимост, която ще бъде прочетена в музея в Тел Авив на булевард Ротшилд. Там ще се роди първият еврейски парламент. Само няколко часа след това САЩ ще бъдат първите, които признават съществуването на новата държава. Щастието е краткотрайно и почти минимално. В ранните часове на следващото утро ще се предприемат военни действия от страна на Египет, Йордания, Ирак, Сирия и Либия..........Прочети още

 

Да отпадне ежегодното атестиране на военнослужещите

15.12.2022, 16:57

Изискването за ежегодно атестиране на военнослужещите да отпадне, се предлага в проект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили, който е в процес на обществена консултация до 18 декември. Смята се, че условията е редът за атестиране на военнослужещите трябва да се уреди в акт на министъра на отбраната.
Мотивите са свързани със спецификата на военната служба на територията на страната и извън нея. Освен това, кариерното развитие на военнослужещите е свързано с необходимостта от обучение за получаване на образователен ценз, придобиване и повишаване на квалификация във военните академии, висшите военни училища и в професионалните сержантски (старшински) колежи или други институции в системата на професионалното образование и обучение. Съществуват и непредвидени обстоятелства, които налагат ползване на право на отпуск за временна неработоспособност, които налагат отсъствието на военнослужещите през по-голяма част от съответния атестационен период.
Практиката показвала, че всичко това води до обективна невъзможност военнослужещите да бъдат атестирани ежегодно за изпълнението на функционалните си задължения на съответната длъжност, поради което разпоредбата се явява неприложима норма. В мотивите се посочва още, че ежегодното атестиране възпрепятства постигането на определените в Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Р България до 2032 г. параметри, в направление „Хората в отбраната“ и заложените цели в Плана за развитие на въоръжените сили на Р България до 2026 г. за разработване на нов модел за кариерно развитие на военнослужещите.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военнослужещите, завършили задочно военното училище, също да служат не по-малко от 10 години

15.12.2022, 16:55

Според Закона за отбраната и Въоръжените сили курсантите се задължават изпълняват военна служба не по-малко от 10 години, след завършване на  висшите военни училища.  Това, обаче, не се отнася за военнослужещите, придобили образователно-квалификационна степен „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“ по специалности от регулираната професия „Офицер за тактическо ниво на управление“ в задочна форма на обучение. В проект за промяна на закона се предлага това да важи и за военнослужещите задочници. Така се унифицират задълженията на обучаемите.
А какво става при напускане на обучението?
Сега курсантите, отстранени от обучение по ред, определен с правилниците на висшите военни училища, или напуснали по собствено желание, са длъжни да възстановят  съответните разходи. Предлага се при подобна ситуация да си плащат и военнослужещите, които се обучават в задочна форма. Същото изискване да се отнася и за офицерските кандидати, сержантите (старшините) и войниците (матросите), които  преминават едногодишно обучение в курс за придобиване на професионална квалификация по военно дело, след което им се присвоява офицерско звание „лейтенант“, се предлага в проекта.
Време за становища
След приключването на обществената консултация, т.е. след 18 декември, всички предложения ще бъдат обобщени и отразени в таблица към проекта на цялостна предварителна оценка на въздействието, която ще бъде публикувана за обществено обсъждане на Портала за обществени консултации заедно с проекта на закон. В становищата си заинтересованите страни следва да посочат кое заинтересовано лице представляват. Тази информация е необходима, за да може след получаване на становищата и препоръките, да се анализира правилно въздействието на предложението върху съответната група заинтересовани страни.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Капитан Неделчо Бонев – втората жива торпила за защитата на небето над София

15.12.2022, 12:28

Едва ли има човек, който да не знае историята на Димитър Списаревски. Българският пилот не само демонстрира невероятни умения в защитата над небето на София, но в един момент решава да се разбие със самолета си в бомбардировач, елиминирайки всички шансове на един бомбардировач да разтовари бомбите си над мирното население. Много често неговото име се използва за най-висок пример на героизъм и саможертва. Веднага след тази атака по радио „Свободна Европа“ ще се чуе призив, в който англичаните говорят за неприкосновената смелост, която българите излъчват, но е разумно да не извършват тези атаки, защото самолетите на врага били повече.
Дали това е подействало достатъчно отрезвяващо на британците, не можем да знаем, но със сигурност е било достатъчно за пилотите да се замислят дали този пример няма да се повтори. И истината е, че подобна атака се повтаря, а нейният изпълнител е Неделчо Бончев. Това е боец, за който няма армия, която да не мечтае. Роден е на 21 юни 1917 г. в село Мирково. Завършва самолетната школа в Карлово и след това заминава в Италия за специализация. В кариерата си лети на няколко изтребителя, като последният такъв е Месершмит Ме-109. Летенето за капитан Бончев е страст, която не може да се опише с думи. Не е очаквал, че ще му се налага да изпълнява дълга си толкова скоро, но когато сирените започват да свирят за потенциалното въздушно нападение, той е един от пилотите, които тръгват, за да посрещнат „гостите“........Прочети още

 

Какво наистина се случи с Берлинската стена и какво точно е договаряно между САЩ и СССР – декласифицираният архив проговаря

15.12.2022, 12:24

Американският секретар Джеймс Бейкър е известен с една много важна фраза в цялата си кариера. „Нито инч на изток“, са думи, които трябва да каже пред съветския лидер Михаил Горбачов на 9 февруари 1990 г. Това е една от легендарните договорки, в които източния блок ще остане напълно независим от новия съюз, както и няма да има никакви други политики, които да продължат да се разпростират от запад на изток. Самият официален документ е официално декласифициран и свободен за четене от всеки. Самият документ показва и още една подробност – голяма част от страните в Централна и Източна Европа, нямат никакви интереси към включване.
Присъствието на тази символична подялба на Европа е и добавена в коментарите относно статута на Източна Германия и влиянието на Съветския съюз. Подобни гаранции са дадени от Джордж Буш още през 1989 г. при срещата в Малта, а неговите думи са, че САЩ никога няма да се възползва от Източна Европа, особено след като може да наруши или навреди на Съветския интерес. По това време нито един от двамата лидери, не може да подозира, че Източна Германия ще се сгромоляса и най-вероятно ще доведе до следващата жестока инфлация. Любопитното тук е, че в края на януари 1990 г. немския външен министър на Западна Германия – Ханс-Дитрх Геншчер ще заяви, че има добра възможност и двете страни да се обединят. Още на тази реч, въпросният политик заявява, че събирането на двете зони ще трябва да се случи по начин, който не засяга съветската сигурност.......Прочети още

 

Американски компании от сектора на отбраната са обсъдили доставка на оръжия за Виетнам

15.12.2022, 12:15

Американски компании от сектора на отбраната са обсъдили доставката на военно оборудване за Виетнам, включително хеликоптери и дронове, предаде Ройтерс, позовавайки се на запознати източници. Това е нова индикация, че страната може да намали зависимостта си от руски оръжия.
Представители на фирмите, базирани в САЩ, “Локхийд Мартин”, “Боинг”, “Рейтиън”, “Текстрон“ и “Ай Ем Системс Груп“, се срещнаха миналата седмица с виетнамски представители в кулоарите на първото в страната мащабно оръжейно изложение, по информация на Съвета за бизнес връзки между САЩ и АСЕАН – индустриалния орган, организирал срещите.
В дискусиите са участвали и представители на виетнамското министерството на обществената сигурност, както и на министерството на национална отбрана.
Предварителните разговори може и да не доведат до сключването на сделки, но се състоят на фона на търсенето на нови доставчици от страна на Виетнам, тъй като руската инвазия в Украйна ограничи възможностите на Русия за доставки на оръжия. Русия бе основен военен партньор на югоизточната страна от десетилетия.
Войната, която Москва нарича “специална операция”, доведе и до строги санкции срещу Русия.
Източник: bta.bg

 

България е превела първата вноска за вторите осем изтребителя F-16, потвърдиха от МО

15.12.2022, 12:08

България е превела първата вноска за вторите осем изтребителя F-16. Това потвърдиха от Министерството на отбраната (МО) за БТА. Днес беше крайният срок за първото плащане, определено от американска страна.
Миналата седмица служебният кабинет прие постановление, с което се одобряват допълнителни разходи по бюджета на МО за тази година в размер на 31 110 457 лв. за заплащане на първата вноска за придобиване на осем нови самолета F-16C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските военновъздушни сили, както и за придобиване на многофункционална система за разпределение на информация – съвместна тактическа радиосистема и свързана с нея поддръжка и оборудване.
На 25 ноември със 151 гласа “за”, 42 – “против” и осем “въздържал се” парламентът одобри придобиването на вторите осем самолета. В началото на декември стана известно, че е започнало сглобяването на първия български изтребител F-16.
В понеделник президентът Румен Радев проведе среща с представители на американската компания „Локхийд Мартин“, производител на изтребителите F-16. Държавинят глава изрази очакване започналото производство и доставката на изтребителите F-16 да бъдат реализирани в срок, за да може страната ни да съхранява и развива собствени способности за охраната на въздушното ни пространство.
Източник: bta.bg

 
 

Кремъл: Американските системи "Пейтриът" биха били легитимна мишена на руски удари в Украйна

15.12.2022, 09:30

Американските системи за противоракетна отбрана "Пейтриът" ще бъдат легитимна мишена на руски удари срещу Украйна, ако САЩ разрешат те да бъдат доставени в помощ на Киев, заяви вчера Кремъл.
Вашингтон финализира плановете си да изпрати системи "Пейтриът" на Украйна, като решение за това може да бъде огласено още тази седмица, казаха трима високопоставени американски служители пред Ройтерс във вторник.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков (на снимката) заяви вчера, че системите "Пейтриът" "определено" биха били мишена за Русия, но каза също, че няма да коментира непотвърдени медийни съобщения.
"Пейтриът" е смятана за една от най-модерните американски системи за противовъздушна отбрана, включително срещу самолети, крилати и балистични ракети. Тя обикновено включва пускови установки, радар и друга спомагателна техника.
Руското посолство във Вашингтон предупреди, че предложеното доставяне на такива системи е провокация и може да има непредвидими последици.
"Дори без да предоставя "Пейтриът", САЩ се въвличат все по-дълбоко и по-дълбоко в конфликта в постсъветската република", отбеляза посолството в своя канал в "Телеграм". "САЩ са тези, които носят отговорност за удължаването и ескалацията на украинския конфликт", допълни мисията.
Пентагонът смята, че една от целите на увеличаването на руските ракетни удари в Украйна напоследък е да се изчерпят запасите на Киев от средства за противовъздушна отбрана, за да може Русия да господства в небето над страната. По тази причина САЩ и съюзниците им доставят на Киев повече такива средства. Според САЩ това включва и системи за ПВО NASAMS, за които Пентагонът твърди, че безпогрешно са прехванали руски ракети в Украйна.
От началото на конфликта досега Вашингтон е предоставил на Украйна военна помощ за 19,3 млрд. долара.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Старт на строежа на втория от двата нови патрулни кораба за ВМС във Варна

15.12.2022, 09:24

Варна, 14.12.2022 г. Германската NVL Group и нейният местен корабостроителен партньор - МТГ „Делфин“, съвместно с представители на възложителя, дадоха вчера начало на строителството на втория от двата многофункционални модулни патрулни кораба (ММПК) за Българските Военноморски сили във Варна. Отбелязването на началото на разкроя на стоманата е традиционния първи етап при строителството на кораб. И двата кораба се строят от МТГ „Делфин“ във Варна под ръководството на NVL Group и с участието на множество български доставчици.
Командирът на Военноморските сили на България контраадмирал Кирил Михайлов заяви по време на събитието: „Много сме горди да бъдем част от церемонията за начало на разкрой на стоманата за строителството на втория мултифункционален модулен патрулен кораб (ММПК) за българските ВМС. Този кораб ще даде възможност на българските военнослужещи да изпълняват всички задачи по защита на националните морски интереси и да участват успешно в съюзнически операции и мисии.”
„Фактът, че стоим тук днес и празнуваме разкроя на стомана на втория кораб, е резултат от отличното сътрудничество с нашия клиент и с нашите местни партньори, особено МТГ „Делфин“. Ние работим заедно, рамо до рамо, от две години Сега напредваме към реализацията на най-важния военноморски проект за България до момента. Това ни изпълва с гордост“, каза Дирк Малговски, управляващ директор на NVL B.V. & Co. KG.
Корабите, които са дълги приблизително 90 метра и с водоизместване от около 2300 тона всеки, са базирани на доказан дизайн от портфолиото на NVL и разполагат с интегрирана система за управление на бойните действия. Предназначени са за изпълнение на задачи в рамките на международни съюзнически мисии на НАТО и ЕС и дават възможност на българските ВМС да противодействат както на въздушни и наземни, така и на надводни и подводни заплахи. Доставката на първия кораб е планирана за третото тримесечие на 2025 г., а на втория кораб - една година по-късно.
„За нас е чест да бъдем партньор на NVL за проекта ММПК за ВМС на България и да работим заедно един от водещите европейски корабостроители. Нашето сътрудничество е изключително и резултатите говорят сами по себе си.“ - каза инж. Светлин Стоянов, изпълнителен директор на МТГ „Делфин“.
Оливър ГРЮН, NVL Group
Източник: https://morskivestnik.com/

 

Турски безпилотен изтребител направи първия си полет, съобщи компанията-производител Байкар

15.12.2022, 09:06

Турският свръхзвуков безпилотен изтребител Байрактар Къзълелма (Bayraktar Kizilelma) извърши днес първия си полет, съобщи в Туитър Селджук Байрактар, президент на компанията Байкар (Baykar), която разработва проекта. - (видео)
“Нашата 20-годишна мечта в националното ни приключение се сбъдна днес! Байрактар Къзълелма, първият безпилотен боен самолет на Турция, направи първия си полет”, написа Селджук Байрактар в профила си в Туитър.
В началото на декември той съобщи за приключването на тестовете на безпилотния апарат. Изтребителят беше представен през август на авиокосмическото изложение “Текнофест” в черноморския град Самсун.
Свръхзвуковият безпилотен летателен апарат, разработен като част от проекта за боен безпилотен авиационен комплекс MIUS, има излетното тегло около 6 тона, от които почти 2 тона е полезният товар. Може да лети 5-6 часа на височина 12 км. Обсегът на полета, както уверяват от Байкар, е неограничен поради възможността за работа с мрежата за данни SATCOM, отбелязва ТАСС.
Източник: bta.bg

 

Германия купува F-35 от САЩ

15.12.2022, 09:03

Германия подписа споразумение за закупуване на десетки произведени в САЩ изтребители F-35, което е част от военното преструктуриране на страната след нахлуването на Русия в Украйна, съобщава АФП.
“Германската програма за F-35 ще осигури продължаването на ангажиментите на Германия към Алианса и ще гарантира надеждните способности на НАТО в бъдеще”, се казва в изявление на посолството на САЩ в Берлин.
35-те самолета трябва да бъдат доставени между 2026 и 2029 г., се казва в него.
През март Берлин обяви планираната покупка на самолетите, произведени „Локхийд Мартин“, за да замени остаряващия си въздушен флот от „Торнадо“.
По-рано този месец обаче Министерството на отбраната в Берлин изрази загриженост относно плана, като в писмо до бюджетната комисия на Бундестага предупреди за “забавяния и допълнителни разходи” при придобиването на стойност близо 10 млрд. евро.
Германският парламент все пак даде зелена светлина за покупката.
“Партньорството между Германия и САЩ в областта на отбраната никога не е било по-силно и е основен стълб на трансатлантическото партньорство на НАТО”, се казва в изявлението на посолството.
Разходите за самолетите трябва да дойдат от планираната инвестиция в размер на 100 млрд. евро за въоръжените сили, представена след избухването на войната в Украйна в опит да се преразгледа недостатъчно финансиране на германска армия. - Още за F-35
Източник: bnr.bg

 

 

НАТО увеличава бюджета си за 2023 година с 25%

14.12.2022, 22:25

НАТО определи бюджета си за 2023 г. в размер на близо 2 млрд. евро, което е с 25% повече от тазгодишния, съобщи пресслужбата на алианса, цитирана от БГНЕС.
„Съюзниците договориха гражданските и военните бюджети на НАТО за 2023 г. на днешното заседание на Северноатлантическия съвет. Гражданският бюджет е определен на 370,8 млн. евро, а военният - на 1,96 млрд. евро, което представлява увеличение с 27,8 % и 25,8 % спрямо 2022 г.“, се казва в изявлението.
В него се обяснява, че „гражданският бюджет осигурява средства за разходи за персонал, оперативни и програмни разходи за щаба на НАТО и неговите международни щабове“.
"Военният бюджет покрива оперативните разходи на щаба на командната структура на НАТО, мисиите и операциите по целия свят. Третият основен елемент от общото финансиране на НАТО е Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP), която обхваща големи инвестиции в строителството и системите за командване и контрол. Таванът на NSIP за 2023 г. е 1 млрд. евро, което е с 26,6% повече в сравнение с 2022 г.", се посочва още в документа.

 

Румъния ще реформира държавните фирми в отбранителния сектор, за да повиши производството

14.12.2022, 22:06

Румъния цели да реформира държавната си отбранителна индустрия, като инвестира в нови технологии, за да подкрепи производството и износа в региона, съобщи министърът на икономиката на страната, цитиран от Ройтерс. Той очерта планове за сектора, чийто оборот нарасна по време на войната в Украйна.
Държавната компания ROMARM контролира 15 компании, които произвеждат оръжия и боеприпаси – от барут до бронетранспортьори и ракети с прецизно насочване.
В деветте месеца, откакто Русия навлезе в съседна Украйна, оборотът на ROMARM е нараснал шест пъти спрямо 2021 г. до 131,5 млн. леи (28,47 млн. долара), като износът съставлява по-голямата част от него, съобщи министър Флорин Спатару.
Но високите цени на енергията и остарялата технология са причина компанията да изостава от частните фирми за отбрана.
„Виждаме, че високите цени на енергията и ниската технологична база водят до по-ниско от очакванията ниво на производството“, отбеляза Спатару.
„Нуждаем се от инвестиции в нови технологии, за да разрешим проблема с конкурентоспособността. Целим да повишим производството, за да отговорим на нуждите на съответните министерства, но също така поглеждаме към износа и покриването на регионалното търсене“, допълни той.
Оръжейната индустрия в Източна Европа повиши производството тази година, докато правителствата в региона полагат усилия да помогнат на Украйна в борбата ѝ срещу Русия.
За разлика от други страни в региона Румъния, която споделя 650-километрова граница с Украйна, отказва да коментира военната помощ, която предоставя, но генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви през ноември, че тя е „значителна“.
Румъния, която е член на НАТО от 2004 г., ще повиши разходите си за отбрана до 2,5% от брутния си вътрешен продукт догодина спрямо 2% в момента.
Спатару заяви, че държавните фирми в областта на отбраната имат текущи процедури по придобиване на нови производствени линии и оборудване на стойност 600 млн. леи (129,83 млн. долара), а още 200 млн. леи са предвидени за следващата година.
През 2023 г. Electromecanica Ploiesti, подразделение на ROMARM, ще започне тригодишна инвестиционна програма за производство на ракетни прихващачи SkyCeptor в партньорство с американската компания Raytheon. Първите ракети се очакват през 2026 г., съобщи Спатару.
Източник: https://www.investor.bg/

 

САЩ създадоха подразделение на космическите си сили в Южна Корея заради заплахите от страна на Пхенян

14.12.2022, 17:07

От днес в рамките на силите на САЩ в Южна Корея функционира ново подразделение – на космическите сили. То е създадено като част от процеса за засилване на противодействието от страна на съюзниците на нарастващите ядрени и ракетни заплахи на Северна Корея, съобщи Ройтерс.
Космическите сили на САЩ в Южна Корея са второто подразделение на Космическите сили на САЩ в чужбина и имат за задача да наблюдават, откриват и проследяват пристигащи ракети, както и да укрепват цялостния космически капацитет на армията. Новото подразделение ще бъде ръководено от подполковник Джошуа Маккълиън.
“Само на 48 мили северно от нас съществува екзистенциална заплаха; заплаха, която трябва да сме готови да възпрем, да се защитим от нея и – ако се наложи, да я победим”, заяви подполковник Маккълиън на церемонията за активиране на новото подразделение, предаде Асошиейтед прес. Той очевидно имаше предвид Северна Корея, чиято силно укрепена граница с Южна Корея е само на час път с кола от Сеул, столицата на Южна Корея. Новото подразделение е част от Космическите сили на САЩ, създадени през декември 2019 г. по време на управлението на президента Доналд Тръмп.
Командващият силите на САЩ в Южна Корея генерал Пол Лакамера заяви, че звеното ще подобри способността на САЩ да гарантират мира и сигурността на Корейския полуостров и в Североизточна Азия. Американската армия е по-бърза, по-добре свързана, по-информирана и прецизна благодарение на космическите си сили, заяви Лакамера на церемония във военновъздушната база Осан в южнокорейския град Пьонтек.
Сеул и Вашингтон се стремят да засилят сътрудничеството в сферата на сигурността, за да възпрат Северна Корея, която тази година тества междуконтинентални балистични ракети, способни да достигнат САЩ.
Военновъздушните сили на Южна Корея също създадоха този месец свое собствено космическо звено за укрепване на своята космическа мощ и оперативни възможности заедно с космическите сили на САЩ.
Представители на САЩ изразиха загриженост за сигурността в Космоса поради активността на основните съперници, включително развитието от Китай на хиперзвукови оръжия и руското изпитание на противоспътниково оръжие миналата година.
Пекин предупреди Сеул да не се присъединява към ръководения от САЩ глобален противоракетен щит и критикува американската система за противоракетна отбрана (THAAD), разположена в Южна Корея.
Министерството на отбраната на Сеул заяви, че създаването на американския космически компонент няма нищо общо с участието на Южна Корея в съществуващите програми за противоракетна отбрана.
Около 28 500 американски военнослужещи са разположени в Южна Корея в рамките на договор за взаимна отбрана, сключен след Корейската война от 1950-1953 г., завършила с примирие, но не и с мирен договор.
Индо-тихоокеанското командване и Централното командване на САЩ, създаде свои космически подразделения миналия месец в Хавай и Флорида.
Източник: bta.bg

 

Американски безпилотни дронове са разположени в гръцката военовъздушна база Лариса

14.12.2022, 17:00

Няколко американски безпилотни летателни апарата MQ-9 Reaper са разположени в модернизираната военновъздушна база в Лариса, Централна Гърция, съобщи говорител на военновъздушните сили на САЩ в Европа и Африка, пише „Дифенс нюз“.
„Военновъздушната база в Лариса е на стратегическо място, което позволява на MQ-9 лесно да поддържат както източния, така и южния фланг на НАТО“, заяви говорителят. “Ходът (за разполагането им там) не е в отговор на руското нахлуване в Украйна, но това разполагане подпомага възпирането и избягването на конфликт с Русия”, добави той.
Служителят е отказал да уточни броя на безпилотните летателни апарати, като се позовава на оперативната сигурност.
Гръцкият сайт „Параполитика“ още миналия месец съобщи , че близо до  Лариса се създава американска база за безпилотни летателни апарати на САЩ, които ще упражняват контрол в района от Черно до Егейско море и по-широкия регион на Източното Средиземноморие.
В информация на сайта се посочва, че в 110-та изтребителна база в Лариса са пристигнали 8 безпилотни самолета, 4 от които са били сглобени в базата.
Безпилотните летателни апарати MQ-9 Reaper не могат да пренасят ракети, но могат да следят противника, предавайки в реално време картина в зона с радиус на действие 1850 км.
Източник: bta.bg

 

Русия съобщи за два нейни стратегически бомбардировача, извършили патрулиране над Японско море

14.12.2022, 16:58

Руското министерство на отбраната съобщи днес за два стратегически бомбардировача Ту-95, които са извършили седемчасово патрулиране над Японско море, предаде Ройтерс.
Бойните самолети, способни да носят ядрени бомби и крилати ракети с ядрени глави, са били придружавани от изтребители от клас Су, уточниха от ведомството.
Въпреки трудностите, които среща във водената в Украйна война, Русия продължава да демонстрира сила, предприемайки полети на стратегически бомбардировачи в Далечния Изток, посочва Ройтерс. Миналия месец тя извърши съвместно патрулиране с Китай над Японско море и Източнокитайско море.
Руското министерство на отбраната увери, че последната мисия е изпълнена при спазване на правилата за въздухоплаване. Полетът е поредният от редовните прелитания и над други водни територии освен Тихия океан, които Русия смята за неутрални – Северния ледовит океан, Атлантическия океан, Черно море и Балтийско море.
Източник: bta.bg

 

Италиански изтребител се разби в Сицилия, пилотът е загинал

14.12.2022, 15:04

Снощи италианското министерство на отбраната съобщи за боен самолет, който не се е върнал след тренировъчна мисия, проведена в следобедните часове. Тревожният сигнал е подаден вчера около 18:30 ч. местно време. Самолетът е бил едноместен изтребител-прехващач Eurofighter F-2000A Typhoon.
Катастрофата е станала на около десет километра в югоизточна посока от военната база "Трапани", която се намира в Западна Сицилия. Самолетът е започнал да се спуска към авиобазата, когато се е разбил.
Специалисти пожарникари, използващи светещи балони, са успели да намерят останките от самолета в речно корито. АНСА съобщава, че самолетът се е разпаднал при удара със земята и е имало парчета от останки на няколкостотин метра едно от друго.
В търсенето на пилота и разбилия се самолет са се включили хеликоптер, служители на реда и пожарникари, информират военновъздушните сили. Причините за катастрофата все още се уточняват.
Тялото на пилота (сapt. Fabio Antonio Altruda, 33 год.) е било намерено рано тази сутрин, съобщи италианската новинарска агенция АНСА.

 

Коледен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили

14.12.2022, 14:24

На 21 декември 2022 г. от 19:00 часа, в зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна, ще се проведе празничен Коледен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили. Проявата е организирана съвместно от Община Варна, Военноморските сили и Фестивален и конгресен център Варна.
Под диригентството на капитан III ранг Мирослав Трифонов ще бъде представена празнична програма, в която са включени произведения на класически и съвременни автори.
Концертът e с вход свободен за всички граждани и гости на Варна. С него организаторите се надяват в навечерието на най-светлия християнски празник, с музика и добро настроение, до сърцата на хората да достигне рождественския дух и коледната магия, които да съпътстват добрите помисли, благотворителността, вярата в доброто и благопожеланията за здраве, мир и благополучие през настъпващата 2023 година.
Връзки с обществеността на ВМС

 

Исторически календар

14.12.2022, 09:33

На 14 декември 1895 година в Кюстендил е роден генерал-лейтенант Кирил Станчев. Завършва Военното училище в София (1916) и се сражава в Първата световна война. Служи в 13-и пехотен рилски полк, Военното училище, 22-ри пограничен участък, щаба на 2-ра пехотна тракийска дивизия, 23-ти пехотен шипченски полк и като началник на 12-и пограничен участък и старши адютант в 1-ва военно-инспекционна област. От 1919 г. членува в офицерската организация „Военен съюз“ и участва в държавния преврат на 19 май 1934 г., оказвайки съдействие за обезвреждане началника на Военното училище. Един от основателите и ръководителите на републиканското „Движение на капитаните“ във Военния съюз. През 1935 г. е уволнен и осъден на смърт по обвинение в заговор срещу монарха. Година по-късно присъдата е заменена с доживотен затвор. През 1940 г. е амнистиран и повишен в звание полковник.
В годините на Втората световна война Кирил Станчев се включва в дейността на нелегалната лява коалиция „Отечествен фронт“ и в подготовката и осъществяването на Деветосептемврийския преврат. На 11 септември 1944 г. е повишен в звание генерал-майор и назначен за командващ 2-ра армия във войната срещу Третия Райх. Под негово командване войските на армията разгромяват 7-а SS планинска дивизия „Принц Ойген“, част от албанската SS дивизия „Скендербег“ и други противникови групировки в Южна Сърбия и Косово. На 18 ноември 1944 г. е произведен в генерал-лейтенант.
Укрепването на партийните позиции в управлението през 1946 – 1947 г. се съпровожда с шумни процеси срещу конспиративните военни организации „Цар Крум“, „Неутрален офицер“ и „Военен съюз“. Ударът е насочен срещу висшето офицерство и най-изявените представители на опозиционните партии, обвинени в подготовка за насилствено сваляне на властта. През 1947 г. с присъда на Софийския областен съд генерал Станчев е осъден на доживотен затвор като ръководител на нелегалния „Военен съюз“. По-късно е освободен (1959) и реабилитиран (1960). Умира в София на 11 април 1968 г. През 1992 г. е повишен посмъртно в звание генерал-полковник.
Кавалер на ордените „За храброст“ (ІІІ степен 1 клас) и „За военна заслуга“ (ІІ степен).

 

Учения на полигон „Ново село“

14.12.2022, 08:44

Многонационалната бойна група, под командването на Италия, ще демонстрира на полигона "Ново село" пълни оперативни възможности в рамките на учение Strike Back, съобщават от БНР. Действията им ще бъдат наблюдавани от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира на Съвместното оперативно командване на Италия генерал-лейтенант Франческо Паоло Филиуоло и командира на многонационална дивизия "Югоизточна Европа" бригаден генерал Дорин Тома.
В учението ще участват военнослужещи от Италия, България, Албания, Гърция, Република Северна Македония и САЩ.
Предвижда се бойната група да участва в учения на НАТО, което ще повиши колективните отбранителни способности и оперативна съвместимост на съюзниците в Алианса.
Бойната група в България беше формирана на 1 март тази година като нашата страна изпълняваше ролята на рамкова държава и на страна-домакин. Първоначално в състава ѝ бяха включени българско формирование от Сухопътните войски и механизирана рота от Сухопътните войски на САЩ.
През октомври Италия пое ролята на рамкова държава, като България продължава да изпълнява ролята на страна-домакин.
Към момента в състава на бойната група са включени над 900 военнослужещи от италианската бригада „Пинерело“, както и военни формирования от България, САЩ, Албания, Гърция, Република Северна Македония, Черна гора и Турция.

 

45 години от първия полет на Ми-26 „Летящият контейнер"

14.12.2022, 08:30

На 14 декември 1977 г. се е състоял първият полет на тежкия транспортен вертолет Ми-26 с ТВлД Д-136, пилотиран от екипаж с командир Г.Р. Карапетян.
Ми-26 (изделие «90», НАТО: Halo) е съветски тежък многоцелеви транспортен хеликоптер, производство на ОКБ ”Мил” с товароподемност 20 тона.
Ми-26 е най-големият в света серийно произвеждан транспортен хеликоптер. Произведени са не по-малко от 350 машини.
Серийното производство се извършва от 1984 г. в завода «Роствертол» на холдинга «Вертолёты России». - Още за Ми-26

 

 

Британски генерал призна за участието на командоси във "високорискови операции под прикритие" в Украйна

13.12.2022, 22:17

Кралските морски пехотинци са участвали в тайни операции в Украйна, призна за първи път висш офицер, пише The Times.
Генерал-лейтенант Робърт Магован каза, че командосите са поддържали "секретни операции“ в "изключително чувствителна среда“. Той каза, че техните мисии носят "високо ниво на политически и военен риск“.
Магован е бивш командващ генерал на Кралските морски пехотинци, който се присъедини към елитната част на Кралския флот през 1989 г.
Пишейки в Globe and Laurel, официалното издание на Кралската морска пехота, той описва как 350 морски пехотинци-командоси са били изпратени да ескортират дипломати от британското посолство в началото на годината, когато стана ясно, че руските войски се струпват за нахлуване . Командосите се върнаха в Киев през април, за да защитят посолството, докато Великобритания се опитваше да възстанови дипломатическото си присъствие, след като президентът Путин изтегли силите си от украинската столица.
Министерството на отбраната по-рано призна присъствието на командоси, защитаващи персонала на посолството, като се смята, че са били разположени около 30 служители. Това обаче е първият път, когато военните признават, че британските сили също са участвали в специални операции, докато са били в Украйна.
"През януари тази година 45-ти батальон командоси се разположи с кратко предизвестие – от дълбините на тъмната севернонорвежка зима, за да евакуира британското посолство в Киев в Полша. Международните сили за спешна помощ 999, ако желаете“, написа Магован.
"След това през април те се върнаха в страната, за да възстановят дипломатическата мисия, осигурявайки защита на критичен персонал. По време на двете фази командосите поддържаха други дискретни операции в изключително чувствителна среда и с високо ниво на политически и военен риск.
Базирани в базата Кондор в Арброут на брега на Северно море, тези командоси са специалисти по арктическа война. Отрядът с размер на батальон беше силно ангажиран в конфликта на Фолклендските острови, когато командосите участваха в битката за Порт Стенли и отрядът също участваше в действия в Ирак и Афганистан.
В началото на годината те участваха в учения в Норвегия, когато бързо бяха преразпределени в Полша, за да помогнат при евакуацията. По време на тренировките им в замръзналите планини и фиорди над Арктическия кръг температурите паднаха до минус 35 градуса.
Освен за провеждането на специални операции в Украйна, Магован похвали морските пехотинци за ролята им в подпомагането на обучението на въоръжените сили на Киев. "Наред с по-широката отбрана, ние участвахме силно в обучението на стотици украински военни през това лято. Също така планираме да обучаваме украинските морски пехотинци“, каза Магован.
The Times разкри по-рано тази година, че британските специални части са били на място в Киев, помагайки за обучението на местни войски. Военни инструктори бяха изпратени за първи път в Украйна след нахлуването в Крим през 2014 г., но бяха изтеглени през февруари, за да се избегне перспективата за пряк конфликт с руските сили. Въпреки това украинските командири казаха, че са получили допълнително обучение от британските войски за използването на противотанкови NLAW след нахлуването.
Обединеното кралство също така разположи експерти по киберсигурност, за да защитават критични украински министерства. Специалистите работят дистанционно от името на британското правителство, за да осуетяват атаки от февруари.
Говорител на Кралския флот каза: "Кралските морски пехотинци бяха разположени в Украйна, за да подкрепят дипломатическото присъствие на Обединеното кралство в страната. Те не изпълняваха никаква бойна функция".
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Радев към "Локхийд Мартин": Очаквам F-16 да бъдат доставени в срок

13.12.2022, 21:10

Придобиването на отбранителна техника е важен етап в процеса на модернизация на Въоръжените ни сили, но за да бъде тя пълноценна, трябва да бъде съпроводено от индустриално сътрудничество и трансфер на технологии. Това заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с представители на американската компания ”Локхийд Мартин”, специализирана в самолетостроенето и ангажирана с производството на изтребителите F-16 Block 70 за българските Военновъздушни сили.
Държавният глава изрази очакване започналото производство и доставката на изтребителите F-16 да бъдат реализирани в срок, за да може страната ни да съхранява и развива собствени способности за охраната на въздушното ни пространство. България продължава да търси устойчиви решения, които да не допуснат страната ни да загуби отбранителни способности, предвид изтичането на летателните ресурси на изтребителите МиГ-29 и забавената доставка на вече закупените изтребители F-16 Block 70, напомни президентът.
Създаването на условия за ремонт и поддръжка на летателната техника в България, което ще оптимизира влаганите от страната ни ресурси за отбрана, както и възможностите за развитие на нови отбранителни технологии у нас, също бяха сред обсъдените теми в рамките на срещата.
По време на разговора бе изразен интересът на страната ни за задълбочаване на партньорството с американската компания и в областта на безпилотните летателни апарати.
Възможността за осигуряване на хеликоптери за обучение на български пилоти също бе сред поставените въпроси. Подкрепа в тази насока би допринесла за успешната реализация на проекта за създаване на система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS), иницииран от президентската институция и заложен в Плана за възстановяване и устойчивост.
Източник: https://epicenter.bg/

 

18 китайски бомбардировача навлязоха в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван

13.12.2022, 16:42

Китай изпрати рекордните 18 бомбардировача H-6, способни да носят ядрено оръжие, в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван. Пекин продължава да засилва натиска върху самоуправляващия се остров. Това съобщи CNN, позовавайки се на тайванското министерство на отбраната.
18-те бомбардировача са част от общо 21 китайски военни самолета, изпратени в югозападната идентификационна зона за противовъздушна отбрана на Тайван - буфер на въздушното пространство (ADIZ).
ADIZ е едностранно наложено и различно от суверенното въздушно пространство, което се определя съгласно международното право като простиращо се на 12 морски мили от бреговата линия на дадена територия.
Министерството съобщи, че е наблюдавало ситуацията и е използвало своите бойни самолети, както и наземни ракетни системи, за да проследи китайските самолети.
Управляващата Китайска комунистическа партия в Китай гледа на Тайван като на част от своя територия, въпреки че никога не го е контролирала. Тя отдавна обеща да "обедини" острова с континенталната част на Китай, със сила, ако е необходимо.
Напрежението около Тайван се увеличи значително тази година. Посещението на острова от председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси през август предизвика китайския гняв и незабавна вълна от военни учения.
Оттогава Пекин засили тактиката на военен натиск върху острова, изпращайки бойни самолети през средната линия на Тайванския пролив, водното тяло, разделящо Тайван и Китай. - Още китайски самолети
Източник: https://news.bg/

 

Комисията по отбрана в НС одобри законопроект за военната помощ за Украйна

13.12.2022, 13:18

Военната помощ, която България ще предостави на Украйна, няма по никакъв начин да накърни способностите на Българската армия. Това обясни служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти след края на заседанието на парламентарната комисия по отбрана. Депутатите от комисията подкрепиха на второ четене законопроект за ратифициране на Споразумението между министерствата на отбраната на България и на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. "За" гласуваха 13 депутати, двама - "против", а един - "въздържал се".
„Надявам се това да бъде един първи етап и да има последваща помощ, която България да окаже на Украйна“, каза пред журналисти председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев. Основната част от военната помощ, която страната ни ще изпрати, е за защита на населението и на обектите от въздушни атаки, обясни Гаджев. „Помощта, която се отпуска, по никакъв начин не застрашава възможностите на Българската армия да изпълнява своите конституционни задължения или да намалява способностите ѝ“, заяви Гаджев.
Рискове за националната сигурност има, защото конфликтите са твърде близо до страната ни, но реална заплаха към момента няма, заяви министър Димитър Стоянов в отговор на въпрос дали страната ни ще бъде въвлечена във войната, след като предостави въоръжение на Украйна.
След ратификацията в Народното събрание има още една крачка – президентът Румен Радев трябва да издаде указ, който да потвърди законопроекта за ратифициране на споразумение между министерствата на отбраната на България и Украйна, уточни министър Стоянов. „Докато не излезе в Държавен вестник, няма как да предоставим исканата техника на украинската страна“, каза още министърът.
Има желание от един съюзник да предостави техника на България, но разговорите са в твърде начален етап, каза министърът по повод евентуалната възможност страната ни да получи заместващо въоръжение, след като изпрати помощ на Украйна.
„За заместваща платформа за изтребителната авиация – очакваме да пристигне оферта тази или другата седмица от Швеция. Франция бяха преди една седмица на посещение в авиобаза „Граф Игнатиево“ и „Безмер“, за да направят оценка на възможностите на авиационните бази. Вчера имахме посещение от Израел. Процесите се движат, но най-вероятно времето няма да ни стигне, защото очакваме утре да имаме редовно правителство“, коментира министърът.
Източник: https://otbrana.com

 

Обявиха 260 свободни места за войници в Командване за логистична поддръжка

13.12.2022, 11:51

Със заповед на командира на Командване за логистична поддръжка (КЛП), са обявени 260 (двеста и шестдесет) войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища. Те са във военните формирования на КЛП в Павликени, Костенец, Долно Камарци, Стражица, Козарско, Ловеч, Карлово,  Велико Търново, Брацигово, Сливен, Кочово, Осетеново, Светлен, Змейово,  и Царева Ливада.
Кандидатите за участие в конкурса следва да отговарят на следните изисквания: да имат средно или по-високо образование; към датата на приемане на военна служба да не са по-възрастни от 40години; да са годни за военна служба; да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията; срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер; да нямат друго гражданство; да не са освобождавани от военна служба поради наложен; дисциплинарно наказание „уволнение”; да покриват нормативите за физическа годност, определени с акт на министъра на отбраната; да са психологично пригодни.
Размерът на основното месечното възнаграждение е не по-малък от 1 219 лева. До 27 януари 2023 г. кандидатите за посочените вакантни длъжности трябва да подадат заявления чрез структурите на Централно военно окръжие (ЦВО). Конкурсът, който ще се проведе за времето от 9 до 17 март 2023 г., включва изпит по физическа подготовка, тест за проверка на общата култура на кандидатите и събеседване. Подробности на https://www.mod.bg/
Източник: https://otbrana.com

 

Военнослужещите, които се обучават задочно във военното училище, да не плащат такси

13.12.2022, 11:48

Курсантите не заплащат такси за обучение във висшите военни училища. Това е регламентирано в Закона за отбраната и Въоръжените сили.  Защо същото право да нямат и  военнослужещите, които се обучават в задочна форма за придобиване на висше образование на ОКС „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“?
Позитивен отговор на този въпрос дават подготвените промени в закона, които са публикувани за обществена консултация.   С предложението се предоставя възможност на военнослужещите, с оглед осигуряване на кариерното им развитие във въоръжените сили, при кандидатстване и обучение във висши военни училища по специалности от професионално направление „Военно дело“, да не заплащат свързаните с това такси. Т.е. т.нар. задочници във  военните училища, да не плащат такси нито за кандидатстване, нито за обучение, ако са военнослужещи, разбира се.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Кремъл заяви, че не планира в скоро време да променя ядрената си доктрина

13.12.2022, 09:25

Русия каза, че не възнамерява в скоро време рязко да променя ядрената си доктрина, предаде ДПА. “Не се водят никакви разговори в тази посока”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
Миналата седмица президентът Владимир Путин многократно заяви, че Руската доктрина предвижда използването на ядрени оръжия в отговор на нападение с оръжия за масово унищожение.
Ядреният арсенал на Москва може да бъде приведен в действие и ако страната е заплашена с конвенционални оръжия.
В същото време руският президент посочи, че съгласно американската доктрина САЩ могат първи да започнат ядрено нападение.
Путин даде да се разбере, че Русия ще трябва да мисли за собствената си сигурност в този контекст.
Миналата седмица той каза, че “заплахата от ядрена война” нараства.
В началото на войната в Украйна Путин разпореди руските ядрените сили да бъдат поставени в режим на повишена готовност. Това беше възприето като предупреждение към САЩ и НАТО да стоят настрана от конфликта, припомня ДПА.
Източник: bta.bg

 

Анкара: Продажбата на F-16 на Турция е от решаващо значение за НАТО

13.12.2022, 09:20

Анкара очаква Вашингтон да продължи с продажбата на изтребители F-16 на Турция, защото тя е важна за възпиращата сила на НАТО, заяви вицепрезидентът Фуат Октай.
Значението на сътрудничеството в областта на отбраната между Турция и САЩ е очевидно. Нашето искане за закупуване и модернизация на F-16 е възможност за по-нататъшно укрепване на отношенията ни в областта на отбраната”, отбеляза Октай.
“Удовлетворяването на искането ни възможно най-скоро е от решаващо значение не само за Турция, но и за възпиращите и отбранителните способности на НАТО”, заяви вицепрезидентът по време на видеообръщение, отправено към церемонията по връчване на наградите на Турско-американския бизнес свят.
Октай заяви, че Турция е доволна от подкрепата на американската администрация за искането, като добави: “Очакваме Конгресът да изиграе положителна роля в този процес.”
Турция приветства неотдавнашния ход на САЩ да изключат някои разпоредби в окончателния текст на бюджета за отбрана на САЩ относно продажбата на F-16 на Анкара. Въведените в Камарата на представителите на САЩ поправки, обвързващи продажбата на изтребители F-16 на Турция с редица условия, бяха премахнати в окончателния текст на законопроекта за разходите за отбрана.
Анкара поиска F-16 и комплекти за модернизация през октомври 2021 г. Сделката на стойност 6 млрд. долара ще включва продажбата на 40 изтребителя, както и модернизационни комплекти за 79 бойни самолета, които турските ВВС вече имат в инвентара си.
Искането на Турция за F-16 дойде, след като страната едностранно бе изключена от многонационалната програма за разработване на стелт изтребители от пето поколение F-35 на Lockheed Martin, същата компания, която разработва F-16.
Първоначално страната се присъедини към ръководената от САЩ програма с инвестиция от 1,4 млрд. долара, но през 2019 г. беше отстранена от Вашингтон, след като придоби от Русия системи за противоракетна отбрана С-400. Анкара е поръчала над 100 самолета F-35, докато нейната отбранителна индустрия е виден играч в разработването и производството на изтребители.
Вашингтон твърди, че придобитите зенитно-ракетни системи С-400 могат да бъдат използвани от Русия за тайно получаване на секретни данни за изтребителите F-35 и че те са несъвместими със системите на НАТО. Анкара, която закупи ракетната система, след като първоначално поиска Patriots от САЩ – която не получи – обаче настоява, че S-400 няма да бъдат интегрирани в системите на НАТО и няма да представляват заплаха за алианса.
Източник: БГНЕС

 

Когато нацистка Германия нападна Канада

13.12.2022, 08:52

Когато една студена февруарска сутрин през 1942 г. жителите на канадския град Уинипег, Манитоба, се събуждат, те откриват, че най-лошият им кошмар се е сбъднал. Всичко започва в 6:30 ч. сутринта, когато сирените за въздушно нападение завиват и уличните лампи започват примигват, докато в града е още тъмно. Самолети прехвърчат над главите на жителите и тъпият рев на експлодиращи бомби се чува във всички посоки. В 7:00 към тях се присъединяват и звуците от далечна артилерийска и картечна стрелба, когато радиопредавания съобщават, че силите в града отстъпват назад към 3-километров периметър около кметството. Към 9:30 всичко свършва. Кметът, премиерът и лейтенант-губернаторът се предават и са отведени в плен. По радиото Ерих фон Нойренбейг е обявен за новия гаулайтер или регионален управител на провинцията. Войски преминават по Портаж авеню, вражеските танкове стоят на стража на всеки ъгъл, а червено-бяло-черни знамена със свастика се веят над съда и кметството. Уинипег вече е окончателно в ръцете на нацистите......Прочети още

 

На този ден САЩ за първи път бомбардира столицата на Северен Виетнам - Ханой

13.12.2022, 08:48

На 13 декември 1966 г. американската авиация за първи път бомбардира столицата на Северен Виетнам - Ханой.
След японската окупация в периода 1940-1945 г. Виетнам е обявен за независима република (1945 г.). Опитът на Франция да възстанови контрола си върху региона завършва с неуспех, въпреки продължителната война (1946-1954 г.). Женевската конференция (1954 г.) разделя страната по 17-тия паралел на Северен и Южен Виетнам. От 1958 г. под председателството на Хо Ши Мин Северен Виетнам започва периодични нахлувания с партизански части в Южен Виетнам, като в сраженията се включват и военни части на САЩ (на страната на Южен Виетнам).
САЩ постоянно увеличават военното си присъствие там, като през 1969 г. броят на войниците е 550 000. След северновиетнамска офанзива през 1972 г. започва изтегляне на американските войски, което завършва окончателно през 1973 г. 2 години по-късно правителството на Южен Виетнам, начело с Нгуен Ван Тхо, е свалено. Страната е официално обединена отново на 2 юни 1976 г. Присъединява се към Съвета за икономическа взаимопомощ през 1978 г. През същата година Виетнам нахлува в съседна Камбоджа (Кампучия), с което спомага за свалянето на управляващия режим и за установяването на проруско правителство. В съюз с Камбоджа Китай нахлува за кратко във Виетнам през 1979 г. През 1992 г. е приета нова конституция и е учредена президентска институция. - Още за войната

 

 

Странните съветски бойни формации от Втората Световна война

12.12.2022, 22:30

Последните танкове от дивизията Panzer-Abteilungen 103 ще се опитат да оцелеят ледената прегръдка на Сталинград. На помощ са изпратени войници от 29-та пехотна дивизия. Датата е 11 януари 1942 г. Немската армия е успяла да спечели битката за града, но след серия контра-атаки от страна на руснаците. Знаем как приключва тази битка – немската армия ще бъде обградена и унищожена. Майор-генерал Ханс-Гьорг Лейсер ще има възможност да наблюдава маневрите на руските сили в тази битка.
Той разказва как три дузини танкове се спуснали от планината, без да имат никакво понятие какво правят и как точно да се движат. Повечето тежки машини спазвали някаква формация, подобна на тази от средните векове. Нападението на планината Казачи не можела да се оприличи като нищо от модерните и познати бойни похвати. Танковете вървят един след друг и върху всеки един танк има пехота, която развява огромни червени флагове. Зад танковете има огромно количество на пехота, ходеща в много дебели редици.......Прочети още

 

Пентагонът успешно тества хиперзвукова ракета с въздушно базиране

12.12.2022, 22:07

Бомбардировач Б-52 „Стратофортрес“ (B-52H Stratofortress) успешно е изстрелял първия напълно функциониращ прототип на хиперзвукова ракета въздух-земя AGM-183A край бреговете на Южна Калифорния на 9 декември, съобщи днес сайтът "Еърфорс" на Пентагона.
Пускът е бил в рамките на програмата за въздушно изстрелвани оръжия за бързо реагиране (ARRW), предава БТА. - (видео)
Предишните изпитания бяха насочени към доказване на работата на ускорителя на ракетата. След отделянето на AGM-183A от самолета тя е достигнала хиперзвукова скорост, пет пъти по-висока от скоростта на звука, прелетяла е по определената траектория на полета си и се е взривила в предвидения район. Според първоначалната информация всички цели на теста са били постигнати.
"Екипът на ARRW успешно проектира и тества хиперзвукова ракета с въздушно базиране за пет години", заяви бригаден генерал Джейсън Бартоломей, изпълнителен директор на програмата на дирекция "Въоръжение". "Безкрайно се гордея с упоритостта и всеотдайността, които този екип показа, за да осигури жизненоважна способност на нашите бойци", съобщи "Еърфорс".
Предишните пускове на прототипи на това оръжие Пентагонът проведе през май и юли.

 

Анализ на полк. Гергинов: Доктрината "Герасимов” и приложението ѝ в Украйна

12.12.2022, 21:52

В края на януари 2013 г., на конференция в Академията за военни науки, началникът на Генщаба на Въоръжените сили на Руската федерация армейски генерал В. Герасимов изнася доклад на тема „Основни тенденции в развитието на формите и способите за използване на въоръжените сили”. В него се твърди, че вече се заличава различието между мирно и военно време, войните вече не се обявяват, те протичат по различен от досегашния начин и могат да започнат дори като цветна революция.
Според доклада характерните особености на войните на XXI в. са използване на мирновременни войскови групировки в началото на войната, т.е. без мобилизация, извършване на настъпателни действия с високоманеврен характер, поразяване за кратко време на жизненоважна инфраструктура, масирано използване на високоточни оръжия, широко участие на силите за специални операции и нанасяне на удари по цялата дълбочина на противниковата територия. Тези особености, както и редица други принципни постановки, изказани в доклада, станаха известни като доктрината "Герасимов”..........Прочети още

 

Сътрудничеството в областта на отбраната бе обсъдено на работна среща с представители на министерството на отбраната на Държавата Израел

12.12.2022, 20:38

Сътрудничеството в областта на отбраната между България и Държавата Израел обсъдиха днес, 12 декември, заместник-министърът на отбраната Катерина Граматикова и делегация от Министерството на отбраната на Държавата Израел, включваща представители на дирекция „Международно отбранително сътрудничество“ (SIBAT) и Израелските военновъздушни сили (IAF).
Срещата се проведе по покана на министъра на отбраната Димитър Стоянов и е част от усилията, които ръководството на министерството на отбраната полага за осигуряване на заместваща авиационна техника до пълното усвояване на изтребителите F-16 Bl. 70.
Заместник-министър Граматикова благодари на израелската страна за бързото отзоваване на българската покана и очерта основните предизвикателствата пред българските ВВС при изпълнение на мисията по охрана на въздушното пространство на страната.
Н. Пр. Йорам Елрон – посланик на Държавата Израел в София, изказа благодарност за топлия прием и подчерта отличните отношения между двете държави, в т.ч. и ролята на страната ни за спасяване на еврейската ни общност по време на Втората световна война. Той подчерта, че сигурността е важна част от двустранните отношения, а водещите израелски компании редовно участват в Международната изложба на отбранителна техника „Хемус“. Н. Пр. Елрон изрази надежда, че днешната среща е само началото и нова страница, която се отваря в отношенията между двете държави.
В разговорите участваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, представители на дирекция „Политика по въоръженията“.
Източник: https://www.mod.bg/

 

The Washington Post: Яростните претенции за Крим дават малък шанс за мир в Украйна

12.12.2022, 20:30

След девет месеца на смърт и разрушения, ключът към прекратяването на военния конфликт между Русия и Украйна се намира на скалистия, черноморски полуостров Крим – с неговите варовикови плата и тънки редици тополи – който Москва анексира през 2014 г, пише американският вестник The Washington Post, представен без редакторска намеса.
Именно от Крим започна конфликтът между Русия и Украйна и това не се случи през февруари 2022 г., а през февруари 2014 г. Сега президентът Володимир Зеленски настоява, че конфликтът ще приключи, когато неговите войски си върнат Крим, побеждавайки руските сили.
„Неговото завръщане ще означава възстановяване на истинския мир“, каза Зеленски през октомври, „Руският военен потенциал ще бъде напълно унищожен, когато украинският флаг се върне на законното му място – в градовете и селата на Крим.“.......Прочети още

 

Обмислят намаляване на състава на Съвета по отбрана

12.12.2022, 14:25

Предлага се от състава му да отпаднат командирът на Съвместното командване на специалните операции, директорът на Служба "Военно разузнаване" и началникът на Военна академия "Георги Стойков Раковски". Това става ясно от публикуваните за консултации изменения и допълнения на Закона за отбраната и Въоръжените сили.
По сега действащия закон към министъра на отбраната се създава  Съвет по отбрана, който е колегиален съвещателен орган на министъра на отбраната и  включва заместник-министрите на отбраната, началника на политическия кабинет,  постоянния секретар на отбраната, началника на отбраната и неговите заместници, командира на Съвместното командване на силите, командирите на Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили, командира на Съвместното командване  на специалните операции, директора на Служба "Военно разузнаване" и началника на  Военна академия "Георги Стойков Раковски". В заседанията на Съвета по отбрана по решение на министъра на отбраната могат да участват и други лица.
Съставът на Съвета по отбрана бе разширен с промяна на закона през 2020 г. като бяха добавени командирът на Съвместното командване на специалните операции, директорът на Служба "Военно разузнаване" и началникът на Военна академия "Георги Стойков Раковски". През 2021 г. бяха създадени Командване за логистична поддръжка и Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана, които са част от Българската армия, на оперативното ниво на управление, наравно със Съвместното командване на силите и трите вида въоръжени сили, но командирите им не са включени в състава на Съвета по отбрана. Този анализ се прави от авторите на проекта на промените на закона. А изводът им е, че „увеличаването на членовете на Съвета по отбрана не доведе до повишаване ефективността на неговата дейност за подпомагане на министъра на отбраната“. Като друго основание за тази промяна е, че  нормативната уредба дава възможност в заседанията на Съвета по отбрана, по решение на министъра на отбраната, да участват и други лица, освен определените в ЗОВСРБ.
Целите на консултацията са да се запознаят заинтересованите страни с предложението, като им бъде предоставена възможност да изразят становищата си, които да бъдат разгледани, обсъдени и взети предвид при съставяне на законопроекта. Срокът е до 18 декември.
На Портала за обществени консултации вече има едно предложение по тази тема. То е постоянен член на Съвета по отбрана да бъде съветникът на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили по военната сигурност.Един от аргументите е, че „президентът има свои представители като постоянни членове в съставите на Съвета по сигурността и Съвета по киберсигурност и това е ясно регламентирано в съответните закони. Следователно няма никаква логика и причина в състава на Съвета по отбрана да не участва като постоянен член представителят на президента с компетенции във военната област и най-подходящият за тази цел е именно съветникът на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили по военната сигурност, първо поради факта, че е действащ военнослужещ с висше офицерско звание и второ, защото неговата област е конкретно военната сигурност, както е видно от наименованието на длъжността“.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Япония си избра бойна машина на пехотатa

12.12.2022, 13:30

Японското министерството на отбраната  обяви, че Patria AMVXP 8x8 е избрана за следващата  бойна машина 8x8 на японските сухопътни сили за самоотбрана по програмата WAPC. В избора се включва лиценз за производство на машините в Япония, което ще даде солиден принос към местната икономика, развитието на технологиите, и ще осигури доставките и обслужването на машините в Япония. Бойните машини  Patria AMVXP 8x8 ще заменят машините Type-96 8x8 Armored Personnel Carrier, които в момента са на въоръжение в Японските сухопътни сили за самоотбрана.
„Изборът на Patria AMVXP 8x8, както и нашият успешен лицензионен модел са отлично доказателство за способността на Patria да доставя най-нови технологии като осигурява  сигурност на доставките. Patria AMVXP 8x8  доказа своята отлична ефективност, мобилност и защита, в различни мисии за управление на кризи, а Япония ще бъде деветата страна потребител на фамилията бойни машини AMV на Patria. Компанията има водещ международен опит в производството, в лицензирането и сътрудничеството с местни индустрии като ние сме ангажирани с това и в Япония. Японските сухопътни сили за самоотбрана ще получат най-съвременните и ефективни бойни машини AMVXP 8x8, произведени в Япония, за да поддържат критични операции за десетилетия напред“, казва Janne Räkköläinen, старши вицепрезидент на Market Area World в Patria.
Patria работи за програмата WAPC от 2018 г. Компанията е създала местно дъщерно дружество, Patria Japan Ltd., което развива дейността и в Япония. Следващата стъпка в програмата са преговорите за лиценз, които ще започнат веднага. Компанията има многогодишен опит в предоставянето на високотехнологични системи и услуги, които се кооперират успешно с местните индустрии и осигуряват сигурността на доставките. Patria вижда избора на Patria AMVXXP 8x8 като чудесна възможност за по-нататъшно развитие на сътрудничеството с Япония за предоставянето на  нови услуги и решения, както и за установяване на дългосрочни стратегически партньорства с Япония и нейната индустрия.
Източник: https://otbrana.com/

 

Ген. Атанас Запрянов е предложен за министър на отбраната

12.12.2022, 12:07

Номинираният за министър-председател от ПГ „ГЕРБ-СДС“ проф. Никола Габровски представи на президента Румен Радев папката с изпълнения мандат и очаква гласуване в Народното събрание. За министър на отбраната е предложен познатият на армейската и широката общественост у нас  и зад граница генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов. Последно той бе заместник-министър на отбраната в кабинета на министър Красимир Каракачанов.
*********
Генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов е роден на 16 април 1950 г. в с. Драгойново, област Пловдив. През 1974 г. се дипломира като магистър-инженер с профил „Свързочни войски“ във Висшето народно военно училище „В. Левски“ – гр. Велико Търново и е отличен като първенец на випуска. През 1982 г. придобива магистърска степен по военно дело във Военната свързочна адемия „Будьони“, Санкт Петербург, Русия, завършва с отлична диплома и златен медал. Магистър е по „Стратегическо ръководство на въоръжените сили“ в Генерал-щабния факултет на Военна академия „Г. С. Раковски“ през 1995 г.
В академичното си и офицерско развитие е преминал курсове в Колеж по управление на информационните ресурси на Националния университет по отбраната, Вашингтон, САЩ и в Колежа на НАТО в Рим.
Във военната си кариера генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов е заемал различни командни и щабни длъжности в Свързочните войски на Българската армия. Като висш офицер заема длъжностите началник на Военна академия „Г.С.Раковски“, заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите и е представител на началника на генералния щаб във Военните комитети на НАТО и Европейския съюз (до 2010 г).

 

43 години от първият полет на Sikorsky SH-60 Seahawk

12.12.2022, 08:25

На 12 декември 1979 г. се е състоял първият полет на Sikorsky SH-60/MH-60 Seahawk, предназначен за военния флот. Seahawk е разработен на база на армейския UH-60 Blackhawk. ВМС използват SH-60/MH-60 за редица мисии, сред които борба с подводници и кораби, търсене и спасяване, откриване на минни заграждения, медицинска евакуация и други. Постъпва на въоръжение на 22 юни 1989 г.
MH-60S е първият вертолет от ВМС със „стъклена” кабина с четири многофункционални цветни дисплеи. Може да бъде снабден с платформа FLIR, интегрирана с ракетите Нellfire. Другото въоръжение се сътои от картечници, до три торпеда и противокорабна ракета AGM-119.
Стандартният екипаж се състои от двама летци и двама оператора. Цената варира в зависимост от оборудването от 28 до 42 милиона долара. - Още вертолети

 

32 години от трагедията във Върбица, 10 войници загиват в придошлата река

12.12.2022, 08:18

На 12 декември 1990 г. танковият и мотострелковият батальони на полка в Момчилград тръгват за планирани контролни стрелби на полигона край село Балабаново. Обичайният път на тежките бойни машини минава през река Върбица.
   – Към 8,45 часа поделението напускат 4 МТЛБ (многоцелеви транспортьор леко брониран) и 4 танка с 21 души в тях. На около 250 м от въжения мост при село Седларе първи в реката нагазват транспортните машини. Без да изчакат те да излязат малко по-надолу по течението навлизат и танковете. В този момент идва приливна вълна. Едни казват, че е от изпускането на язовир край Златоград, други – скъсана стена на язовир край Мадан.
   – Около 9,15 часа машините вече са неуправляеми. Двигателите загасват. Четирима войници успяват да стигнат до брега и хукват да търсят помощ от поделението.
   – В 9,45 ч ситуацията вече е критична. Водата се покачва светкавично, стига 3 м, скоростта на течението надхвърля 30 км в час. Вместо да скачат, докато водата все още била 1,20 м, военните получават заповед да чакат хеликоптер, който да ги спаси. Момчетата са скупчени върху корпусите на машините и бясната река ще ги отнесе всеки момент.
Хора от село Градинка Местните режат въжетата от кладенците си, за да ги подадат на бойците, но в повечето случаи напразно. Началникът на подстанцията Лютви Адем и кварталният милиционер Наско Чанков се връзват с въжета, хвърлят се в ледените води и спасяват трима. Други войници също са спасени, но за 10 души прегръдката с реката е смъртоносна.
   – Към 10,30 ч все още имало живи, които крещели от ужас.
   – В 11 ч в реката са само мъртвите войници.
   – Два хеликоптера идват в 12 ч, когато всичко вече е свършило.
Според следствието причините за трагедията са неуставно поведение на командирите, липса на адекватни със ситуацията решения. Неопитни бойци, които не познавали реката са водели машините, в които нямало спасителни жилетки. Според очевидци 11-те спасени войници дължат живота си на собствената си инициатива и на смелостта на местните хора.
Военният съд в Пловдив гледа дело срещу виновните командири от май 1991 до януари 1992 г. Произнесени са 4 присъди. Командирите на роти Димчев и Андреев, които тръгнали за занятието с автобус, вместо да водят машините си, са осъдени по на година и половина затвор, а командирът на поделението полковник Кабакчиев и командирът на батальон Лепирев получават по година и 9 месеца условно.
Загиналите: лейтенант Илиян Попски, лейтенант Русин Самуилов, сержант Ангел Илков, ефрейтор Велин Хаджиев, ефрейтор Желязко Христов, ефрейтор Иван Янков, редник Красимир Канев, редник Николай Сандев, редник Петко Петков и редник Стефан Стефанов.

 

 
 

Опитът на Сирия да произведе ядрено оръжие

11.12.2022, 22:55

Израелските ВВС са известни с някои интересни походи в региона, както и невидими изяви. Именно те ще се постараят да спрат Саддам Хюсеин да използва своя ядрен реактор за изследователски цели. През последната година се твърди, че неизвестни ВВС са успели да ударят летище на Сирия и товарни самолети, насочени към Русия. Това обаче не е потвърдено от никого и присъства само като слух.
Интересен факт е, че това не е единствената разходка на Израел до Сирия, при това с бойни самолети. На 6 септември, 2007 г. израелските изтребители взривяват една мистериозна инсталация близо до река Ефрат. Ударът има много малка реакция от Дамаск. Кибер-атаките и опитите на Сирия да мобилизира своята армия, остават заглушени от дипломацията и никой не обръща особено внимание на тупането им в гърдите.......Прочети още

 

Започва разполагането на ракетни комплекси "Пейтриът" в Полша

11.12.2022, 20:52

Германската армия ще започне подготовка за разполагането на зенитно-ракетен комплекс "Пейтриът", съобщи ДПА, цитирана от БТА.
Германия предложи на Полша въпросното военно оборудване, за да защити въздушното си пространство, след като миналия месец заблудена украинска ракета падна на полска територия и уби двама души.
Предложението на Берлин обаче предизвика скандал, след като Полша заяви, че за сигурността ѝ ще бъде по-добре Германия просто да изпрати зенитно-ракетни комплекси директно в Украйна.
Германия възрази и изтъкна, че нито един член на НАТО не е изпратил "Пейтриът" в Украйна и че системата досега е била разгръщана единствено за защита на територията на алианса.
Произведената в САЩ система може да поразява вражески самолети, тактически балистични ракети, както и крилати ракети, а обхватът ѝ е повече от 60 километра.
След задочни разговори между Берлин и Варшава миналата седмица полските власти приеха условията на германското правителство.
Във вторник в Полша ще пристигне екип на германското военно разузнаване, който да намери подходящо място за оборудването, твърдят източниците ДПА.

 

Русия се закани с производство на по-мощни оръжия

11.12.2022, 20:10

Русия увеличава производството на най-мощните оръжия, включително на тези, базирани на нови принципи, за да противодейства на страните от западния блок, които подкрепят "нацисткия режим в Киев". Това написа заместник-председателят на руския Съвет по сигурност и бивш премиер Дмитрий Медведев в своя канал в Telegram, цитиран от БГНЕС.
„Нашият враг се е окопал... в Европа, Северна Америка, Япония, Австралия, Нова Зеландия и редица други места, където дадоха рамо на съвременните нацисти. Следователно, ние увеличаваме производството на най-мощните оръжия, включително тези, базирани на нови принципи“, каза Медведев.
Този коментар бе направен след изявлението на секретаря на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов, който в събота заяви, че "врагът" на Украйна се намира на територията от анексираните републики Донбас до Владивосток.
В неделя стана ясно още, че Украйна ще приеме още доставки на оръжия от Германия, пише Bloomberg.
"В директни разговори ни бяха обещани повече оръжия и боеприпаси", каза украинският посланик Алексий Макеев в Берлин в интервю за германското издание Welt am Sonntag.
Украйна иска от Германия системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси, зенитни танкове и др. Продължават и преговорите за доставка на БМП Marder и танкове Leopard.

 

Военно видео:

- Огнен щорм над Япония. Демилитаризация по американски (ru)

- Програма на руската военна телевизия "Звезда" (Военная приемка) - "Оружие из глубины"

 
 

На този ден през 1994 г. Русия започва Първата чеченска война

11.12.2022, 08:26

На 11 декември 1994 г. подразделения на руското МВР и на армията навлизат в Чечня на основание на подписан от президента Борис Елцин на 30 ноември секретен Указ „Мерки за пресичане на дейността на незаконни военни формирования на територията на Чеченската република в зоната на осетино-ингушетския конфликт."Положено е началото на Първата чеченска война – военен конфликт между Руската федерация и Чеченската република Ичкерия от декември 1994 до август 1996 г. Конфликтът се води в Чечня и няколко населени пункта в съседни региони на Северен Кавказ с цел да се удържи Чечня в състава на Руската федерация.
Най-често се нарича в медиите "Първа чеченска война", макар официалното определение на властите да е "Мерки по поддръжката на конституционния ред". Конфликтът и предшестващите го действия се характеризира с голям брой жертви сред цивилното население, военните и правоохранителните органи, масов геноцид на руските жители в Чечня, както и на граждани от други националности.
Въпреки определени военни успехи на военните и на МВР на Русия, този конфликт става повод за изтегляне на руските сили от Чечня, масови разрушения и жертви от двете страни, довело до независимост на Чечня и вълна на терор, разпростряла се в цяла Русия.
Предистория на конфликта
Още през септември 1991 г. националистите на Джохар Дудаев на практика разпръскват местния върховен съвет. След разпадането на СССР Дудаев обявява излизането на Чечня от състава на руските републики и провъзгласява създаването на Чеченска република Ичкерия.
Даже след като Дудаев прекратява плащането на данъците в общия бюджет и забранява на служителите на руските специални служби да посещават републиката, Русия продължава да превежда парични средства в бюджета на републиката. През 1993 г. например за Калининградска област са заделени едва 140 милиона рубли, а за почти равностойната по население Чечня - 10,5 милиарда рубли.
До 1994 г. Чечня продължава да получава руски нефт, но не плаща за него, а дори го препродава в чужбина. Сепаратизмът на Дудаев става все по-обезпокоителен, като заплашва сигурността на петролопроводите от Азербайджан. Армията на Дудаев разполага с не малко оръжия, останали след разпадането на СССР: 2 пускови ракетни установки на сухопътните войски; 42 танка; 14 БТР; 260 самолета; 57 000 единици стрелково оръжие.
От лятото на 1994 г. започват бойни действия между верни на Дудаев армейски части и силите на проруския Опозиционен временен съвет.
На 26 ноември опозиционерите безуспешно се опитват да щурмуват сградата на парламента. В плен на привържениците на Дудаев попадат редица руски военнослужещи, сражавали се на страната на опозицията по силата на договор с Федералната служба по контраразузнаване.
След провала на опита да бъде свален Джохар Дудаев със силите на чеченската съпротива, правителството на Русия взема решение за въвеждане в Чечня редовна армия.
От 1 декември бойната авиация на Русия започва да нанася удари по територията на Чечня, като в частност на летищата е унищожен целият авиационен парк на ВВС на ЧРИ, но щабът на ВВС на Русия отказва да потвърди факта и бомбардировките остават за сметка на „неизвестни самолети”.
На 6 декември военният министър на Русия Павел Грачов и вътрешният министър Виктор Ерин се срещат с президента Джохар Дудаев в селището Орджоникидзевска в Ингушетия, но говорят на различни езици.
Така на 11 декември закономерно идва въвеждането на федерални сили в Чечня – положено е началото на Първата чеченска война.
Хронология на конфликта
1994 година
   • От 31 декември 1994 г. до март 1995 г. федералните сили обсаждат Грозни и го превземат.
1995 година
   • 10 април - федералните сили с минимални загуби завземат Ачхой Мартан.
   • 3 юни - федералните сили влизат във Ведено
   • 12 юни - федералните сили овладяват населените пунктове Шатой и Ножай Юрт
   • 14-17 юни - терористичен акт в Будьоновск
   • 15 декември - бойците на Салман Радуев завземат Гудермес, но после отстъпват.
1996 година
   • 21 април - Джохар Дудаев загива при ракетен удар в района на село Гехи-Чу на 30 км от Грозни
   • 6 август - операция „Джихад“, в хода на която чеченските бойци възстановяват контрола върху Грозни. Федералните сили в Гудермес и Аргун също са блокирани от чеченските бойци
   • 14 август - преговори за прекратяване на огъня
  • 31 август – сключени са Хасавюртските споразумения, подписани от Аслан Масхадов и Александър Лебед, разглеждани като предателски от много защитници на целостта на Русия. Започва изтегляне на руските федерални сили от Чечня.
Едва по време на Втората чеченска война (26.12.1999-6.2.2000) федералните сили си връщат окончателно Грозни. - Още за войната в Чечня

 
 

 

Когато генералите на Сталин трябваше да избират – дезертьорство или сигурна смърт

10.12.2022, 20:34

На 17 септември 1942 г. съветските генерали са поканени на една специална среща със Сталин. Ситуацията на фронта е тежка, последните месеци не носят нито една победа на руснаците. Втората битка при Харков е довела до още по-сериозни загуби. Германското оръжие е успяло да премине защитите на Сталинград и е готов да започне една от най-кървавите битки в историята на човечеството.
Сред всички проблеми, Сталин е разтревожен от огромното количество високопоставени офицери, които предпочитат да напуснат фронта, отколкото да се сражават за Червената армия.
Генерал Андрей Власов е предал своята дистанцирана армия в Ленинград и след това е преминал на страната на германците. Точно това е една голяма победа за немската пропаганда. Някогашният съветник на Чианг Кай Шек е обърнал гръб на съветската идея. Линиите на руската армия са оголени до смърт, а другите генерали не виждат никакъв смисъл да продължават тази война........Прочети още

 

Пакистан беше тайният ключ на САЩ за Китай – как Никсън изпрати цяла флота за омилостивяване на Китай

10.12.2022, 20:30

През 2016 г. САЩ официално подкрепи Индия за желанието ѝ да се включи в ядрената програма на света, но отказва да приеме инициативата на Пакистан. Изненадата е голяма, особено след като политиката на САЩ за ядрено въоръжаване е отворена към страна, с която не е показвала много добри отношения.
Има един специален момент, когато САЩ изпраща своята 7-ма флота, за да напомни, че война между Индия и Пакистан ще доведе до много сериозни и жестоки удари.

В този случай, САЩ е на страната на Пакистан, а не на Индия. Това прави изненадата още по-сериозна в горните редове. САЩ се опитва да бъде приятел с Китай и да затопли отношенията, но една такава флота не може да бъде разглеждана по този начин........Прочети още

 

Военно-патриотични организации участваха в тържествата за освобождението на Плевен

10.12.2022, 19:36

Представители на Военен клуб Плевен и на военно-патриотичните съюзи в Плевен, взеха участие в тържения ритуал по повод 145 годишнината от освобождението на Плевен, поднесоха цветя пред мавзолея костница "Свети Георги Победоносец" и отдадоха почит на хилядите знайни и незнайни войни загинали в славната "Плевенска епопея".
С тържествен ритуал на централния площад „Възраждане“ Плевен чества днес 10 декември - Денят на своето Освобождение и признателността на гражданите към паметта на хилядите знайни и незнайни воини, загинали в славната Плевенска епопея през далечната 1877 година!
На площада бяха представители на държавната и местна власт - народни представители, областният управител Иван Петков, председателят на Общинския съвет Мартин Митев и общински съветници от Общински съвет - Плевен, кметът Георг Спартански и екипът му, представители на институции, политически партии, военнослужещи от Плевенския гарнизон, десетки признателни плевенчани и гости на града, деца от плевенски училища.
Източник: https://otbrana.com/

 

Командирът на бригада „Югоизточна Европа” бе на посещение във 2 Тунджанска механизирана бригада

10.12.2022, 14:18

На 06.12.2022г. делегация предвождана от Командирът на бригада „Югоизточна Европа” бригаден генерал Евангелос Митруцикос посети 2 Тунджанска механизирана бригада в гр. Стара Загора, съобщават от формированието.
Целта на посещението е инспектиране на  афилираните формирования към бригада „Югоизточна Европа” , 38 механизиран батальон и инженерен взвод от батальона за защита на силите от състава на 2 механизирана бригада.
Командирът на 2 механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов посрещна инспектиращата група в района на бригадата, след което посетиха района на 38 механизиран батальон, където командира на батальона майор Кристиян Карабов и командира на инженерния взвод капитан Филип Драгоданов ги запознаха със структурата и способностите на формированията.
Инспектиращата група проведе строеви преглед на личния състав, заявени като сили към бригада „Югоизточна Европа”, след което наблюдава показ на въоръжение и техника и занятие по тактическа подготовка на тема: „Провеждане на операция по претърсване”.
Командирът на бригада „Югоизточна Европа” награди военнослужещи от състава на 38мб и инженерния взвод, а на командира на 38 механизиран батальон майор Кристиян Карабов и на командира на инженерния взвод капитан Филип Драгоданов връчи плакети и благодари на всички военнослужещи за отличното представяне и проявеният професионализъм.
Днешното посещение съвпадна и с църковния празник Никулден, където инспектиращата група посети православния параклис „Св.вмкч Георги Победоносец ” в района на бригадата и присъстваха на празнична литургия проведена от отец Иван от Старозагорската митрополия.
Бригаден генерал Евангелос Митруцикос благодари на бригаден генерал Станимир Христов за гостоприемството и в знак на добронамереност и взаимно уважение си размениха плакети и подаръци.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Поглед назад: Битката за Плевен - битка за цяла България

10.12.2022, 13:33

Обсадата на Плевен е най-тежката и продължителна битка в хода на Руско-турската война (1877-1878). Западната османска армия задържа в продължение на почти пет месеца град Плевен, обсаден от Западния руски отряд. Победата на руските части на 10 декември 1877 г. изиграва решително значение за изхода на войната и Освобождението на България.
Обсадата на Плевен задържа основното руско настъпление, като в същото време умелата защита на турците впечатлява не само Европа, но и света. При трите атаки на града (юли-септември 1877 г.), разпоредени от ген. Скобелев руснаците и румънците дават близо 30 000 жертви. Това са колосални загуби, които руският император Александър II решително решава да прекрати и да промени изцяло стратегията за превземането на Плевен. Затова заповядва командването да се поеме от 59-годишния генерал Тотлебен (на снимката). Той е учил години наред във Франция, Белгия, Холандия и Германия.
На 29 септември 1877 г. ген. Тотлебен поема ръководството по обсадата на Плевен и този избор в значителна степен предопределя благополучния изход за войната, който вече е поставен под съмнение.
Генерал Тотлебен изработва план, който предвижда пълна блокада на армията на Осман паша в Плевен и противодействие на системата от редути – непревземаеми до този момент. По това време турската армия разполага със запаси от жито, като мели брашното в малки воденички по околните рекички и потоци. Ген. Тотлебен разпорежда водите им да бъдат преградени чрез поредица от язове, които в определен момент са верижно разрушени и образувалата се вълна помита воденичките.
Към началото на ноември Осман паша успява да съсредоточи в Плевен 50 000 войници и 72 оръдия. Заема инженерно изградена отбранителна линия от 20-25 км, разделена на пет отбранителни участъка.
На 4 (16 ноември) военният съвет на Действащата Руска армия започва плътната блокада на Плевен. Западният руски отряд е усилен до 122 000 войници и нови 28 обсадни оръдия. Осман паша изпитва все по-остра нужда от хранителни припаси. На 30 октомври/11 ноември обаче отказва предложената капитулация.
На 22 ноември (4 декември) Сюлейман паша оставя под Шипка Вейсел паша и с основните сили на Централната османска армия преминава Стара планина, превзема гр. Елена, но не успява да отклони руски части от блокадата на Плевен. Понесъл много загуби, той прекратява похода към Плевен.
В този критичен момент Осман паша решава да пробие блокадната линия при моста на р. Вит и да се изтегли към София. На 28 ноември (10 декември) Осман паша атакува на фронт от 3 км. Руските части обаче отблъскват атаката и контраатакуват и разбиват Западната османска армия. Пленени са 10 паши, 2128 офицери, 37 200 войници, 88 оръдия и 7 знамена.
През 1977 г. по повод 100-годишнината от освобождението на Плевен, на самото бойно поле, в Скобелев парк музей, е изградена панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Тя е единствен по рода си паметник на Балканския полуостров.

 
 

Столтенберг: Войната в Украйна може да се излезе от контрол и да се разрасне

10.12.2022, 13:14

Войната в Украйна може да се излезе от контрол и да се превърне във война между Русия и НАТО, заявява генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю, разпространено вчера и цитирано от АП.
"Ако нещата тръгнат зле, може да станат страшно зле", казва той пред Норвежката радиотелевизионна компания. "Това е ужасна война в Украйна. Това е също война, която може да стане цялостна война, която да премине в голяма война между НАТО и Русия", констатира той, но добавя, че алиансът "работи всекидневно, за да избегне това".
В интервюто Столтенберг, който е бивш премиер на Норвегия, допуска възможността от разрастване на войната в Украйна и подчертава, че е важно да не се стига до конфликт, който включва "още страни в Европа и който да стане пълномащабна война в Европа".
Кремъл нееднократно е обвинявал съюзниците от НАТО, че на практика участват във войната, тъй като доставят на Украйна оръжия, обучават нейни войници и ѝ осигуряват военна разузнавателна информация. Вчера руският президент Владимир Путин намекна, че Москва може да възприеме, по думите му, доктрината на САЩ за изпреварващ удар.
Източник: https://www.bta.bg/

 
 

Исторически календар

10.12.2022, 09:40

На 10 декември 1943 г. по време на третата атака, осъществена от съюзническата авиация над София, загива капитан Павел Лазаров Павлов. Ятото му е вдигнато по тревога, за да пресрещне американските летящи крепости „Либърейтър“, прикривани от изтребители П-38-Г „Лайтнинг“. Противникът е с числено превъзходство в съотношение 3 към 1. Във въздушния бой капитан Павлов, увлечен в преследването, попада в кръстосан огън. Машината му е простреляна, става неуправляема и се разбива край село Одраница, Трънско.
Павел Павлов е роден на 25 декември 1911 г. в с. Тръстеник, Плевенско. През 1936 г. завършва Военното на Н.В. училище с 55-и „Тракийски випуск“. Произведен е в звание подпоручик-летец. Служи на летище Казанлък, след което постъпва в изтребителната школа в Карлово. През 1939 г. е изпратен на специализация в Полша. В град Люблин го заварва нападението на Германия над Полша и окупацията на източните й територии от Съветския съюз. Пленен от съветските войски, той е издирван от Министерството на войната и правосъдието. Освободен е и се завръща в България. През 1943 г. е назначен за командир на 652-ро ято, въоръжено с френските самолети Девоатин-520.
Посмъртно е произведен в чин майор.

 

 

32 години от вдигането на военноморския флаг на Република България на корвета „Решителни”

09.12.2022, 16:54

На 9 декември се навършват 32 години от вдигането на военноморския флаг на Република България на корвета „Решителни” от състава  на  Първи дивизион патрулни кораби. Годишнината беше отбелязана с тържествен ритуал във Военноморска база Варна, където е дислоциран дивизионът, който е част от Флотилия бойни и спомагателни кораби.
Корвета „Решителни” има многобройни участия в международни учения, като първото във флота плаване по инициативата „Партньорство за мир”. В края на 1991 г. участва и в първото учение с кораб от държава членка на НАТО – американския ракетен крайцер „Йорктаун” при посещението му в град Варна. В следващите години корабът представи Военноморските сили на Република България в задгранични визити, международни учения в Черно море – „Кооператив Партнър”, „Бриз”, „Ливекс”, „Черноморско партньорство“ и активациите на оперативното съединение в Черно море „BLACKSEAFOR”.
Корабът участва в операцията по търсене и спасяване на падналия през 2021 г. изтребител МиГ-29, а през 2022 г. корвета „Решителни“ плава за провеждане на тактически учения на единичния кораб, взе участие в тактическите учения на дивизиона и Флотилия бойни и спомагателни кораби, както и в националното военноморско учение „Бриз 2022“.
Източник: navy.mod.bg/

 
 

Япония, Италия и Великобритания ще създадат боен самолет от ново поколение

09.12.2022, 16:54

Япония, Великобритания и Италия, ще разработят заедно боен самолет от ново поколение до 2035 г. Това обявиха трите страни днес, предадоха световните агенции.
Проектът ще се нарича “Глобална програма за военновъздушно сътрудничество”. Тя ще се основава на развойната дейност на трите страни в областта на военновъздушните технологии. Това ще е първо сътрудничество на Япония с европейски партньори с цел разработване на нов боен самолет.
Детайлите относно проекта не са финализирани, но производството ще започне през 2030 г. или 2031 г., а прототипът ще бъде готов до 2035 г. Амбицията на трите страни е новата машина да превиши капацитета на моделите Еф-35 на САЩ и Юрофайтър на Европа.
“Решени сме да защитаваме един свободен международен ред, отворен и базиран на правилата, което е по-важно, отколкото когато и да е било в един период, в който тези принципи са оспорвани и в който заплахите и агресиите нарастват”, казват общо изявление трите страни.
“Предвид това, че е от жизненоважно значение да защитаваме нашата демокрация, нашата икономика и нашата сигурност и да защитаваме регионалната стабилност, ние имаме нужда от солидни партньори в областта на отбраната и сигурността, подкрепени от надеждни сили за разубеждаване”, допълват те.
Новият самолет, който ще бъде по технологията стелт и ще е  мултифункционален и с най-съвършени дигитални способности, ще замени 94-те самолета Ф-2 на Япония, 144-те Юрофайтър на Великобритания и 94-те Юрофайтър в Италия.
Предстои да се обсъди дизайнът и цената на проекта.
В проекта ще участват британската компания БАЕ Систъмс Пи Ел Си, японската компания Мицубиши Хеви Индъстрийс и италианската компания Леонардо. Европейският производител на ракети Ем Би Ди Ей също ще се присъедини към проекта, а Мицубиши Илектрик, Ролс Ройс Пи Ел Си, Ай Ейч Ай и Авио Аерео ще работят по двигателя.
Източник: bta.bg

 
 

Бригаден генерал Маргарит Михайлов прие командването на 61 стрямска механизирана бригада

09.12.2022, 15:01

Днес на строевия плац на 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово се проведе тържествена церемония по сдаване и приемане на длъжността „Командир на 61 механизирана бригада”, съобщават от формированието.
Церемонията започна с посрещане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил ПОПОВ. Бяха прочетени указите на президента на Република България за освобождаване от длъжността „Командир на 61 механизирана бригада” на бригаден генерал Деян ДЕШКОВ и за назначаване на бригаден генерал Маргарит МИХАЙЛОВ на длъжност „Командир на 61 механизирана бригада”.
Като неизменна част от тържествения ритуал, бригаден генерал ДЕШКОВ предаде, а бригаден генерал МИХАЙЛОВ прие  бойното знаме на бригадата – чисто и неопетнено.
Бригаден генерал ДЕШКОВ благодари на личния състав на 61 механизирана бригада за положените старания и усилия през годините на съвместна работа, след което пожела на всички здраве и много бъдещи успехи.
Кметът на Община Карлово д-р Емил КАБАИВАНОВ изрази удовлетвореност от сътрудничеството с бригаден генерал ДЕШКОВ през годините, пожела на новия командир бригаден генерал МИХАЙЛОВ да служи с достойнство и го увери, че карловската общност ще бъде винаги готова да го подкрепи.
Бригаден генерал МИХАЙЛОВ изрази увереност, че бригадата ще посрещне смело новите предизвикателства и ще изпълни поставените задачи на ниво.
Ритуалът завърши с преминаване в тържествен марш от личния състав на 61 механизирана бригада.

 
 

Разузнавачите от запаса преизбраха председателя си

09.12.2022, 12:01

Свършеното през последните три години и програмата за следващите бяха в дневния ред на отчетно-изборното събрание на Асоциацията на разузнавачите от запаса (АРЗ), което се проведе в ЦВК. Както досега, така и след гласуваните промени в устава, организацията остава неполитическа и продължава да бъде колективен член на СОСЗР. Изразено бе удовлетворение от сътрудничеството с Държавна агенция „Разузнаване“.
Другата новина е, че досегашният председател полковник от запаса Горан Симеонов отново заслужи доверието на бившите служители на външното разузнаване. Нещо повече, за първи път събранието му присъди званието „Почетен председател на АРЗ“. Михаела Кипрова, която има дългогодишен сериозен принос за успеха на сдружението, бе удостоена със званието „Почетен член“.  Двамата благодариха и обещаха да продължат да работят със същата активност.
След като направи кратък, но много точен, анализ на рисковете и заплахите за страната ни в динамично променящата се среда на сигурност, полк. Горанов, се спря на успехите и проблемите пред АРЗ. Прави впечатление активната обществена изява на членовете на асоциацията, включително с богатата мемоаристика, която показва професионалната им дейност. Подчертано бе, обаче, че усилията в тази насока трябва да бъдат много повече и много по-ефективни, особено за участие в централните електронни медии.
Асоциацията води добър организационен живот. За съжаление, в началото на събранието, се наложи да бъде почетена паметта на 74 нейни членове, които в този период си отидоха от този свят. Новоприетите са 35, като общата численост е 345 души. В този смисъл бяха част от гласуваните промени в устава, които разширяват възможностите за прием в АРЗ. В изказванията бе дискутирана все още нереализираната идея за паметната плоча на обвинения, а след това оправдан, за покушението срещу папа Йоан-Павел II, служител на БГА "Балкан", Сергей Антонов.
Събранието прие решения, в които задължи Управителния съвет да подготви позиция на АРЗ по основните проблеми на обществото. В неговата работа участваха още заместник-председателите на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, полковник от запаса Чавдар Петров и полковник от запаса Младен Младенов, които са и председатели съответно на Столичната организация на Съюза, на Национална асоциация „Сигурност“ и Асоциацията на военните разузнавачи.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Помощта, която ще дадем на Украйна, е изцяло съобразена с нейните приоритети

09.12.2022, 11:58

„Помощта, която ще дадем, е изцяло съобразена с приоритетите на Украйна. Не даваме нито С 300, нито самолети МиГ -29, нито Су- 25.“ Това каза в интервю за Нова телевизия министърът на отбраната Димитър Стоянов. Той припомни, че при анализа за определянето на помощта, която може да бъде оказана, подходът е бил консервативен, с оглед на осигуряването на всички способности на Българската армия.
„Изпълняваме си задълженията по охрана на въздушното пространство на България. В момента тя се извършва със самолети МиГ-29, както и със системите за противовъздушна отбрана“, каза още министър Стоянов.
„Доводите на Австрия и Нидерландия нямат нищо общо с показателите, с които се определя готовността на България за влизане в шенгенското пространство“, коментира министър Стоянов по другата актуална тема. Той беше категоричен, че България трябва да защитава твърдо своя интерес. „Дипломацията работи много усърдно и министрите на вътрешните работи, на външните работи и на правосъдието са в непрекъснати разговори с представителите на Нидерландия и Австрия“, подчерта министър Стоянов.
„От встъпването ми в длъжност досега съм отговорил на всички въпроси на народни представители и съм присъствал на всички заседания, на които съм бил поканен“, категоричен бе Димитър Стоянов. Той опроверга упреците, че министрите от служебния кабинет имат пренебрежително отношение към Народното събрание.
Министърът подчерта, че е от 2 август досега Министерството на отбраната, чрез своето дружество „Снабдяване и търговия“, няма нито един реализиран договор, по който да са разходвани средства на Софийска стокова борса. Има реализирани договори по продажба на имущество, което е излишно на Българската армия. 18 млн. лв. са постъпили в бюджета на Министерството през такива договори. На 7 декември тези договори са изпратени в Народното събрание.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Камарата на представителите на САЩ одобри допълнителни разходи за отбрана

09.12.2022, 09:26

Камарата на представителите на САЩ подкрепи законодателството, проправящо пътя бюджетът за отбрана да достигне рекордните 858 милиарда долара през следващата година. Това е с 45 милиарда долара повече от предложеното от президента Джо Байдън, съобщава Ройтерс.
Камарата прие компромисната версия на Закона за разрешение за национална отбрана (NDAA), годишна задължителна политика за определяне на законопроекти за Пентагона. Законът бе приет с мнозинството от две трети, необходимо за изпращането му за разглеждане гласуване в Сената.
Фискалната 2023 г. разрешава 858 милиарда долара за военни разходи и включва 4,6% увеличение на заплатите за войските, финансиране за покупки на оръжия, кораби и самолети; и подкрепа за Тайван, докато е изправен пред агресия от Китай и Украйна, докато се бори с инвазия от Русия.
Този ​​законопроект представлява Конгресът, който упражнява правомощията си да разрешава и извършва надзор, заяви конгресменът Адам Смит, демократът, председател на Комисията по въоръжените сили, в реч, призоваваща за подкрепа на мярката.
Тазгодишният законопроект, резултат от месеци на преговори между демократи и републиканци в Камарата на представителите и Сената, се нуждаеше от мнозинство от две трети в Камарата след несъгласие между някои членове на Камарата.
Законопроектът предвижда около 800 млн, допълнителна помощ за Украйна. Също така разрешава повече средства за разработване на нови оръжия и системи за закупуване, включително изтребители F-35 и кораби.
Източник: news.bg 

 
 

Евакуацията на заводи в СССР през ВСВ: как протичаше "втората индустриализация"

09.12.2022, 09:15

Стремителното настъпление на германските войски през лятото и есента на 1941 година принуди СССР да направи всичко възможно, за да спаси поне част от промишления потенциал на страната. Само през първите четири месеца на войната 18 милиона души и 2,5 хиляди завода са били евакуирани на изток.
Разказват, че на прием в Кремъл в чест на Победата Сталин се приближил до военачалниците и ги попитал защо Съветският съюз е победил в тази страшна война. Те започнали да говорят за мъжеството на хората и подвига на съветския народ. В отговор Сталин повикал един от министрите и, сочейки го, казал, че героизмът и военният гений не струват много без чугуна, стоманата, танковете и самолетите. Всичко това СССР нямаше да има, ако не бе постигнат един успех – хилядите евакуирани предприятия да заработят след евакуацията им на изток.
След началото на войната, на изток са били изпращани милиони специалисти – по някои оценки става дума за 30-40% от необходимата работна сила. Стотици хиляди деца са били извозени от районите, завзети скоро след това от хитлеристите. Много от тях загубили родителите си и били осиновени от местни жители.
Евакуирани са били театри. В Самара, тогава Куйбишев, бил преместен Болшой театър. Пренасяни са били университети и изследователски центрове. Само в Новосибирска област били евакуирани най-малко 30 ВУЗ-а и редица големи научно-изследователски институти. Не е учудващо, че след войната Новосибирск се превърнал в един от научните центрове на страната.
На открити платформи
Най-главната задача обаче била да се спаси промишлеността. За целта още през първите дни на войната бил създаден Съвет по евакуацията. За успеха на операциите по евакуацията не малка заслуга имал заместникът на ръководителя на ведомството, бъдещият съветски премиер-реформатор Алексей Косигин. По негова инициатива по цялото продължение на железопътните маршрути била изградена мрежа от евакуационни пунктове, където хората можели да се запасят с хранителни продукти и да получат медицинска помощ.
Евакуацията ставала в момент на мощно германско настъпление. Необходимо било на фронта да се изпратят подкрепления и да се извозят от там ранените. Често съставите, пътуващи за фронта, на обратния път били използвани за задачи по евакуацията. През юли за целта били заделяни до 10 000 вагона на ден. Общо за евакуацията били задействани 1,5 милиона вагона.
Николай Патоличев, който през 1942 година бил ръководител на Челябинска област, си спомня как са изглеждали тези превози. "Случваше се в открити полувагони или на платформи да пътуват хора. Ако се намираше брезент, с който да се скриеш от дъжда, беше добре. Понякога обаче и това нямаше. Тук са и струговете или материалите, нещо от вещите на евакуираните. При по-благоприятна обстановка за жените с деца се заделяха 2-3 покрити вагона. Вместо 36 души в тях се напъхваха по 80-100 ".
Осем хиляди вагона
За всеки голям обект за евакуация властите са обявявали решението си, което се е съгласувало с представители на различни ведомства. Определяло се е необходимото количество вагони, сроковете за преместване на товарите и крайният пункт за прехвърлянето.
Извозвани са били огромни предприятия като стоманолеарният завод "Запорожстал" ("Запорожсталь"), най-голямото в Европа металургично предприятие, в което са се трудили хиляди работници. За да бъде евакуиран "Запорожстал" и суровината за него, са били необходими 8000 вагона. Както си спомнят участниците в тези събития, на ден са потегляли по 800-900 вагона, натоварени с оборудване и материали за "Запорожстал".
За тежките товари на металургичния гигант нямало достатъчно специални платформи. Тогава от обикновените товарни платформи започнали да правят подсилени. Всяка платформа била изпращана само след щателен преглед от железничарите. Демонтирането и товаренето на оборудването на "Запорожстал" ставало под постоянните обстрели на германската артилерия и авиация. Съставите потегляли само през нощта.
"Не си представям как хората са могли да издържат това"
Не по-лесно било разтоварването и пускането в експлоатация на предприятията там, където вече се намирали. Тъй като било необходимо те да бъдат задействани възможно най-скоро, често производството било подслонявано под временни, дървени корпуси. Заводите понякога започвали работа на практика на голо поле, до тях прекарвали само електричество. По думите на британския историк и журналист Александър Уърт, в околностите на Свердловск (сега Екатеринбург), голям уралски промишлен център, е можел да се види следната картина: под боровете, от които висели електрически лампи, работели стругове. Това бил пуснатият в експлоатация завод "Болшевик ("Большевик"), евакуиран от Киев.
Николай Рижков, съветски премиер в края на 80-те години на миналия век, си спомня: "Хората, които работеха по това време, ми разказваха как в бараки настанявали новопристигналите, как са строили нови цехове. А се случвало ешелоните да бъдат разтоварени направо на полето. Студ -30°, оборудването е под открито небе, включвали електричеството и започвали да правят корпуси за снаряди. Не си представям как хората са могли да издържат това".
"Вие подведохте нашата страна"
За успеха на евакуацията роля е изиграла и строгата управленческа система на СССР по това време. Известна е декемврийска телеграма на Сталин до директора на 18-и авиостроителен завод в Куйбишев, евакуиран през  октомври-ноември от Воронеж. "Вие подведохте нашата страна и нашата Червена армия. Ако 18-ти завод мисли да се оправдае пред страната, давайки по един (щурмовик) Ил-2 на ден, то жестоко греши и ще понесе тежко наказание за това. Моля ви да не изкарвате правителството от търпение и изисквам да произвеждате повече Ил-ове. Предупреждавам за последен път", се посочва в текста на телеграмата, която се пази във фондовете на Руския държавен архив за социално-политическа история  (РГАСПИ).
Както отбелязват историци, успехът толкова бързо да бъдат пуснати предприятията на новото им място и като цяло икономиката да бъде прехвърлена на военни релси се дължи на факта, че за някои предприятия е била създадена по-рано някаква база. За редица предприятия в Урал и Сибир вече е бил излят фундамент и било прокарано електричество. Имало е планове те да бъдат пренесени в източната част на страната заради войната в Европа през 30-те години на миналия век. Само че тези планове не били осъществени преди войната.
В резултат на евакуацията в източната част на страната били създадени огромни предприятия, станали гиганти на съветската индустрия. За няколко месеца на практика била създадена още една промишлена база на страната, която и днес продължава да бъде опора на икономиката. В един от документалните си филми режисьорът Оливър Стоун нарече този процес "втората индустриализация" след първата от 30-те години на миналия век. Това едва ли е силно преувеличение. - Още руски ВПК

 
 

Исторически календар

09.12.2022, 09:10

На 9 декември 1887 г. във Велико Търново е роден Иван Андреев Михайлов – командир на българската авиация в периода 1931 – 1935 г.
През 1907 г. Иван Михайлов завършва Военното училище с чин подпоручик. Повишен е в поручик през 1910 г., капитан през 1913 г., майор – 1918 г., подполковник – 1923 г., полковник – 1928 г.
Началник на специални школи, началник-щаб на Флота. От 1931 до 1933 г. е командир на Въздухоплавателния полк, началник на Въздушните войски от 1934 до 1935 г. Уволнен е през 1935 г.

 
 

 

Министър Димитър Стоянов: Работим за определяне статута на курсантите

08.12.2022, 22:04

Вчерашната среща на офицери и курсанти от НВУ „Васил Левски“ с Комисията по отбрана е породила доста въпроси. Това бе поводът депутати да потърсят мнението и на министъра на отбраната Димитър Стоянов по време на днешното изслушване по актуални въпроси в комисията. Интересът бе към статута на курсантите. В Закона за отбраната и Въоръжените сили е записано, че курсантите са военнослужещи с особен статут, който досега никъде не е определен, каза министърът. Т.е. това трябва да се реши.
От началото на годината имало работна група в МО. Тя е направила едно предложение, което министър Стоянов  утвърдил. С това временно решение са вдигнати стипендиите. Но това, смята министърът, не урежда особенния статут на курсантите. В понеделник той има среща с началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, на която още веднъж ще бъдат обсъдени всички проблемни въпроси.  След това ще бъде назначена със заповед на министъра нова работна група за разработване на документ. Това би могло да бъде или наредба, или разпоредба в Закона за отбраната и въоръжените сили. Все още нещата не са изчистени, но ще работим за определяне на този особен статут, бе категоричен министърът. Според него, е дошло времето това да стане. Ще се наложи, обаче, промяна на закона, която да задължи министъра за разработване на съответната наредба.
Според министъра, драстично увеличение на стипендиите на курсантите не може да стане. Една от причините са възможностите на бюджета. Освен това, беше припомнено, че курсантите имат права, които студентите нямат. На тях им е осигурена храна, безплатна нощувка, не плащат такси за обучение, припомни министърът. Това, обаче не означава че не трябва да се работи в тази посока. Напротив, стана ясно от думите на министър Стоянов.
Военната професия няма да стане атрактивна до момента, в който не осигурим подходяща заплата на офицерите, не се възстановят орязаните през годините социални придобивки, включително и като разпоредби в закона, отговори на въпрос министърът. Той, обаче, мисли, че това не се решава само със закон и финансови средства. В този смисъл препоръча на депутатите да посетят НВУ и ВВМУ, което, според него, технологично е много напред. Става дума за по-силен мениджмънт и за по-атрактивни специалности, каза министърът. По тази тема даде пример и с Военновъздушното училище.
По отношение на липсата на нови образци бойна техника за обучение на курсантите, министърът смята, че това трябва да се извършва на тренажори. За т.нар. часове по военно обучение в 10 и 11 клас, той препоръча занятията да се водят най-вече от командири от съответните военни формирования, а не толкова от служители на военните окръжия.
Членовете на комисията имаха въпроси и по подготовката на инфраструктурата за посрещането на самолетите Ф-16. Миналия петък министърът и заместник-министърът Катерина Граматикова са били в авиобаза Граф Игнатиево. Големият проблем, който се очертава и хубавото е, че се намира решение към момента, е индексациите на самите договори, които са сключени със 100 процента авансово плащане. В процес на подготовка е сключването на анекси към всеки договор, когато двете страни са съгласни. Възможната индексация е до 50 процента. Засега не се прекратяват договори. Има, обаче такива, които са сключени, дадени са парите, но все още не са стартирали. Допълнителното финансиране е проблем. Цените от 2020 г., когато са подписвани договорите, сега са коренно различни, поради инфлацията. Ще бъде използвана и откритата набирателна сметка. Усилията са да се изчистят проблемите, за да се изпълни своевременно и качествено този проект.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Защо ПВО на НАТО е безсилна срещу руските ракети?

08.12.2022, 21:28

Ракетите на системите за противовъздушна отбрана (ПВО) са на изчерпване в Украйна, смятат западните експерти. НАТО официално заявява, че обмисля възможността за нови доставки на системи за ПВО на режима в Киев. За какви системи може би става дума и защо в никакъв случай те няма да спасят Украйна от руските ракетни удари?
Специалната военна операция разкри по-ясно от всякога важността на противовъздушната отбрана. Ако руската ПВО, наситена със съвременни радари, зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) и изтребители, се справя отлично със задачата си, то украинската претърпя огромни загуби още в първите дни на войната. В момента тя престана да съществува именно като система и се превърна във фокусна ПВО. Към днешна дата ВСУ разполагат с няколко десетки остарели системи за ПВО със среден и малък обсег, голям брой ПЗРК и изтребители МиГ-29 и Су-27, въоръжени с ракети с малък обсег.........Прочети още

 

Финландия ще обмисли разрешаване на износа на оръжия за Турция

08.12.2022, 21:04

Финландия ще обмисли възможността за даване на разрешения за износ на оръжия за Турция за всеки случай поотделно, заяви финландският министър на отбраната, Анти Кайконен, по време на посещение в Анкара в опит да получи подкрепата на Турция за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, предаде Ройтерс.
Финландия и Швеция поискаха да се присъединят към алианса през май след руската инвазия в Украйна, но кандидатурите им се нуждаят от одобрението на всичките 30 страни членки на НАТО. Само дългогодишната членка Турция се противопоставя на членството им, обвинявайки двете северни страни, че дават убежище на кюрдски бойци.
"По принцип е възможно да се даде ход на издаването на някои разрешения", каза Кайконен след среща с турския си колега, Хулуси Акар. Всяко конкретно искане ще бъде разгледано поотделно, добави той, като уточни, че "няма национално оръжейно ембарго".
Финландия трябва да премахне оръжейното ембарго срещу Анкара като условие за осигуряването на подкрепата на Турция за кандидатурата ѝ за НАТО, заяви по-рано тази седмица турският външен министър, Мевлют Чавушоглу.
От своя страна турският министър на отбраната, Хулуси Акар, заяви на съвместна пресконференция с финландския си колега, че Анкара продължава да се безпокои от предполагаеми дейности на кюрдски въоръжени групи във Финландия и очаква от Хелзинки да предприеме "конкретни стъпки" преди Анкара да одобри членство на страната в НАТО, предаде АП.
"Казах им, че сме разтревожени от продължаващите дейности на терористичните организации ПКК/СЗН и техните поддръжници във Финландия и че има безпокойства във връзка с това", заяви Акар пред журналисти, визирайки забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), които Анкара смята за клон на ПКК.
Кайконен от своя страна настоя, че страната му е ангажирана със споразумението, което беше постигнато между Турция, Швеция и Финландия, според което северните страни обещават да разгледат опасенията на Турция.
"Ние гледаме сериозно на опасенията (на Турция) във връзка със сигурността", посочи той.
Турция и Унгария са двете членки на НАТО, които все още не са ратифицирали кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към организацията, напомня агенцията.
Източник: https://fakti.bg/

 

Борел: Европа има проблеми с отбраната в критични области

08.12.2022, 19:52

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, който е начело и на Европейската агенция по отбрана призна наличието на сериозни недостатъци в критични области на европейския отбранителен капацитет, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.
Говорейки пред делегати на годишната конференция на Европейската агенция по отбрана в четвъртък, Борел каза, че това прави Европа уязвима на "заплахи от високо ниво".
Според него запасите от оръжия, доставени от страните от ЕС на Украйна, са изчерпани, тъй като европейският военно-промишлен комплекс не е получавал подходящо финансиране от години.
"Това, което изпращаме в Украйна, го вземаме не от складове, а от нашите армии", каза той.
Европейската агенция по отбрана е създадена през 2004 г., главно за решаване на проблемите на взаимната подкрепа и укрепване на военното сътрудничество в Европа. Тя включва всички страни от ЕС без Дания.
В същото време ситуацията бързо се подобрява, каза Борел. "През 2021 г. всички страни от ЕС са похарчили 214 милиарда евро за отбрана, което е с 6% повече от 2020 г.", каза той.
Гърция, Италия, Словения и Финландия показват най-голямо увеличение на разходите за отбрана. Според Борел изявленията на европейските правителства на фона на руската агресия срещу Украйна показват, че ръстът на разходите за отбрана ще продължи през следващите години.
Източник: https://news.bg/

 

Великобритания поръча противотанкови ракети, за да замени дарените на Украйна

08.12.2022, 16:42

Великобритания заяви, че е поръчала хиляди нови противотанкови оръжия в сделка за 229 милиона британски лири с шведския производител "Сааб", за да възстанови запасите, след като изпрати хиляди от тях в Украйна, предава Ройтерс.
Британското министерство на отбраната заяви в сряда, че е предоставило големи количества от системите леки противотанкови оръжия от следващо поколение (NLAW) на Украйна тази година, за да подпомогне съпротивата им срещу руските сили.
Министърът на отбраната Бен Уолъс каза в изявление, че оръжията вече са изиграли "решаваща роля" в подкрепата на украинската армия.
"Ние продължаваме да изпълняваме ангажимента си към НАТО, като гарантираме, че нашите въоръжени сили ще получат постоянни доставки на тези оръжия през следващите години", каза той.
Великобритания, под ръководството на трима различни министър-председатели тази година, предостави на Украйна набор от различни оръжия, включително пакет за противовъздушна отбрана, за да помогне за свалянето на дронове, и помогна да се осигури обучение на въоръжените сили на Украйна.
Новият договор ще увеличи доставките на NLAW за Великобритания с няколко хиляди през 2024-26 г., в допълнение към 500-те единици, предвидени през 2023 г. чрез отделна поръчка.
NLAW ще бъдат сглобени в съоръжение в Белфаст, Северна Ирландия и доставени на британската армия.
Това е ракетна система, изстрелвана от рамо, която може да се управлява от един войник, за да атакува силно защитен модерен основен боен танк на разстояние от 20 до 800 метра, се казва в изявлението.
Източник: https://fakti.bg/

 

Русия увеличава до 1000 км обсега на свръхзвуковите си ракети “Оникс”

08.12.2022, 13:31

Руски специалисти работят върху разширяването на обхвата на полета на свръхзвуковите крилати ракети “Оникс” с морско и наземно базиране, съобщава ТАСС, позовавайки се на източник, близък до Министерството на отбраната на Русия.
Очаква се обхватът на полета на свръхзвуковата “Оникс” да бъде увеличен до 1000 км, посочи източникът.
По-рано беше съобщено, че създадената от Русия нова пускова установка за хиперзвукова ракета “Циркон” ще е съвместима и със свръхзвуковите ракети “Оникс”, изстрелвани както от ракетни системи за брегова отбрана “Бастион”, така и от кораби и подводници.
По данни на производителя понастоящем експортната модификация “Оникс” (ракета “Яхонт”) има максимален оперативен обсег от 300 км. Ракетата може да ускори до 2,5 пъти скоростта на звука на голяма надморска височина и да носи 250 кг конвенционална бойна глава.
Руските ракети “Оникс”, разработени от Научно-производственото машиностроително дружество в Реутов (част от Корпорация “Тактически ракети”), многократно са били използвани за нанасяне на удари по наземни цели на терористите в Сирия и в специалната военна операция в Украйна.
Източник: news.bg

 

Руски войски участват в тактически учения в Беларус

08.12.2022, 13:23

Руски войски участват в тактически учения в Беларус на фона на опасения, че Москва оказва натиск върху своя съюзник да вземе по-активно участие във войната в Украйна, съобщава “Ройтерс”.
Въпреки че Беларус заяви, че няма да се включи във войната, в миналото президентът Александър Лукашенко е нареждал на беларуски войски да се разположат заедно с руските сили близо до украинската граница, позовавайки се на заплахи от Киев и Запада.
От руското министерство на отбраната посочват, че “военнослужещите от Западния военен окръг продължават интензивната бойна подготовка на полигоните на въоръжените сили на Република Беларус”.
Допълва се, че бойните учебни мероприятия се провеждат както през деня, така и през нощта.
“Военнослужещите стрелят с всички видове леко стрелково оръжие, както и с минохвъргачки, усъвършенстват уменията си да управляват бойни машини, преминават курсове за преодоляване на психологически препятствия, изучават тактическа медицина и други дисциплини”, уточняват от руското ведомство.
Видеоклипове, публикувани от министерството, показват руски войници в снежна екипировка, които тренират близо до танкове на фона на зимен пейзаж, провеждайки стрелба с различни оръжия, включително с артилерия.
През октомври Лукашенко обяви, че ще бъде създадена съвместна оперативна група на беларуски и руски войски, чиято цел е да защитава границите на Беларус.
Съгласно споразумението около 9 000 руски войници трябва да бъдат разположени в централната и източната част на Беларус.
На 24 февруари руският президент Владимир Путин изпрати войски в Украйна в т.нар. “специална военна операция”, предизвиквайки най-смъртоносния конфликт в Европа след Втората световна война.
Путин твърди, че защитава рускоезичното население в Източна и Южна Украйна и нарича войната преломен момент, тъй като Русия най-накрая се изправя срещу арогантния Запад след десетилетия на унижение след падането на Съветския съюз през 1991 г.
От своя страна Украйна и Западът посочват, че Путин няма оправдание за своята “окупационна война в имперски стил”. Украйна казва, че ще се сражава, докато и последният руски войник не бъде изхвърлен от нейната територия.
Източник: news.bg 

 

The National Interes: Дори стените не спасяват от руския ШАК-12

08.12.2022, 09:10

На въоръжение в руския спецназ постъпи най-новият вариант на тежкия големокалибрен щурмови автомат ШАК-12 (или АШ-12) (Штурмовой автоматный комплекс), пише в своя статия за The National Interest американският експерт Марк Епископос. Според него ръководството на ФСБ е замислило създаването му след резултатите от ликвидирането на терористите в Беслан и в театъра в Дубровка.
Работата е в това, че под въздействието на адреналина и някои препарати в престъпниците се притъпява за известно време болката от огнестрелните рани. В такива случаи те, дори когато умират, могат да продължат действията си за известно време. Често тези няколко "излишни" секунди могат да се окажат съдбоносни за заложниците, други граждански лица и дори за хората от спецназ. "Именно тази е причината оказала се фатална за заложниците или други цивилни граждани, ако действието се извършва в градски условия", обяснява авторът.
"Този проблем могат да решат 12,7 х 55 mm -те боеприпаси за автомата за близка стрелба ШАК-12. Боеприпасите с тегло 33 g мигновенно неутрализират терористите, дори и да са зад стена или в бронежилетки", пише Епископос. Ефективното разстояние на поразяването е сравнително малък, с което се намалява възможното поразяване на цивилни.
Мунициите за ШАК-12 са следните:
- Патрон 12,7х55мм ПС-12Б с тегло на куршума 18 г (ефективен обхват до 300 м);
- Патрон 12,7х55 мм ПС-12 с дозвуков куршум с маса 33 г (ефективен обхват до 100 м);
- Патрон 12,7х55 мм П-12 с два куршума, като всеки един от тях тежи по 17 г (ефективен обхват от до 100 м);
- Патрон 12,7х55 мм П-12А с утралек куршум с маса 7 г, чието ядро е от алимуниева сплав (ефективен обхват до 200 м). - (видео - стрелба)
Оръжието е създадено по системата бул-пъп. Голямото тегло на боеприпасите е частично компенсирано с пълнителите от пластмаса. Теглото на щурмович автомат ШАК-12 е 5,2 kg (за сравнение теглото на AK-12 е 3,3 kg).
Руските щурмови комплекси отдавна утвърдили се на международния пазар като надеждно и просто за използване оръжие, отговарят на съвременните изисквания. ШАК-12, пуснат през 2017 г., е идеално оръжие за провеждане на антитерористични и други военни операции в населени места, сгради и съоръжения, където най-важната задача е да се осигури максимална сигурност за цивилното население, заключава авторът.
Оръжието вече е показвано на международни военни изложения в Индия и Китайската народна република.
ШАК-12 е проектиран от Централното конструкторско и научно-изследователско бюро за спортно и ловно въоръжение, което е филиал на КБП "А.Г. Шипунов". Оръжието представлява съвременен образец на автоматична пушка с висока ефективност, която е предназначена предимно за нуждите на специалните звена в боевете на близки разстояния. Основната задача на оръжието е бързо и ефективно унищожаване на вражеските живи сили, които притежават различни форми на индивидуална балистична защита и са разположени в закрити помещения. - (видео)

 

 

Последното табу - членството на Украйна в НАТО

07.12.2022, 21:37

За много държави членството на Украйна в НАТО е нещо, което дори не се споменава. По темата има измислени заучени фрази - например като тази за "отворените врати". В края на ноември министрите на външните работи от страните от НАТО повториха мъгляво обещанията от 2008 година, че страната има място в Алианса, и позицията си, че ще продължат да подкрепят политически и практически Киев, за да защити суверенитета си и териториалната си цялост от руската агресия, пише Politico.
Европейското издание отбелязва, че повечето западни държави се фокусират върху "хиперчувствителността" на Москва относно разширяването на НАТО на изток, както и върху факта, че някой ден, ставайки член на НАТО, Украйна ще разчита на колективен отговор в случай на нова агресия срещу границите ѝ........Прочети още

 

ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ отбеляза с церемония годишнината от рождението на поета

07.12.2022, 21:15

Висшето военноморско училище във Варна отбеляза тържествено 113 години от рождението на своя патрон Никола Йонков Вапцаров. „Великият поет постъпва във варненското училище през 1926 г., припомни в словото си началникът флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров. - Периодът на обучението му във Варна формира неговата личност и характер", изтъкна той и цитира самия Вапцаров, който споделя, че тежките условия на служба и обучение оказват ключова роля на възприятието му за живота и света и отключват особеното му вдъхновение от морето и машините.
На тържествената церемония присъстваха още областният управител на Варна Марио Смърков, зам.-кметът Коста Базитов, зам. -командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, кап. Алберто Розати от Военноморските сили на Италия, кап. доц. д-р Иван Йотов - доктор хонорис кауза на ВВМУ. Те поднесоха венци на паметника на Вапцаров в двора на училището.
Накрая прозвуча неговата „Песен за човека“, изпълнено от десетокласника Алекс Алексиев, който завоюва преди броени дни Голямата награда на осмия национален рецитаторски конкурс на поетичните празници „Вапцарови дни“.

 

Никола Стоянов: Отбранителната индустрия няма да произвежда оръжия и боеприпаси за Украйна

07.12.2022, 20:45

Публичните предприятия от отбранителната индустрия на България няма да имат отношение към помощта към Украйна в тази област. Нито едно от тях няма да произвежда специална продукция, която да бъде дадена като помощ за Украйна, заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на блицконтрола в ресорната парламентарна комисия, цитиран от БТА.
Помощта, която ще окажем на Украйна, няма общо с българската отбранителна индустрия, тя няма да участва в производството на боеприпаси или каквото и да е ново производство, насочено натам, подчерта министърът.

Той уточни, че става дума за анализ на Министерството на отбраната, на базата на резервите, с които се разполага, и какво може да се отдели, без да бъде застрашена боеспособността на армията и възможността й да защити страната и това да бъде съобразено със заявените нужди от Украйна.
Министърът каза, че не може да коментира каква е стойността на помощта, като посочи, че такава информация може да бъде потърсена от министъра на отбраната.

 

Ян Шишен – китайският бог на войната и майстор на революцията с едно ново оръжие на ден

07.12.2022, 20:36

В света има силни и слаби, но Джон Колт успял да изравни силите, поне такава е легендата. Съществува и още една красива мисъл: „Въоръжените сили са гърбът на справедливостта.“
Китайският военноначалник Ян Шишен има поглед над изкуството на войната и в продължение на десетилетия ще бъде един от най-добрите пълководци. Управлява провинция Шанхи, сражава се за и срещу други свои бойни другари, не обича изобщо националисти и комунисти, а особено място в сърцето си ще пази за японците.
Ян има много специална идеология за войната и я спазва по-добре от християнин-пости. Той споделя, че взима най-добрите качества на военната дисциплина, национализма, анархизма, демокрацията, капитализма, комунизма, индивидуализма и империализма, добавя и утопизма за цвят, а резултатът е наистина интригуващ.........Прочети още

 

САЩ одобриха продажба на оръжие за Тайван на стойност 425 милиона долара

07.12.2022, 16:45

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри вчера две нови продажби на оръжия за Тайван, които със сигурност ще предизвикат раздразнение у Китай, предаде Асошиейтед прес.
Държавният департамент заяви, че е одобрил продажби на резервни части за самолети на стойност над 425 милиона долара. Те са предназначени за изтребителите Ф-16 и транспортните самолети Ц-130 в тайванския военен флот, а и за други оръжейни системи, доставени от САЩ. Одобреното предложение включва основни резервни части на стойност 330 милиона долара и нестандартно оборудване, което струва 98 милиона долара, заедно със съответните допълнителни части и логистика.
Продажбите бяха обявени само седмици след като американският президент Джо Байдън разговаря с китайския си колега Си Цзинпин в Индонезия, а фокусът беше все по-агресивното поведение на Китай спрямо Тайван, отбелязва АП.
Китай гледа на Тайван като на своя дезертирала провинция и се е зарекъл да обедини континентален Китай и Тайван със сила, ако е необходимо, посочва АП.  Досега Пекин категорично е осъждал одобрените от Вашингтон продажби на американско оръжие на Тайван като нарушение от страна на Вашингтон на принципа за “един Китай”. Очаква се Пекин да реагира по подобен начин и на вчерашното изявление.
Въпреки това американската администрация при различни президенти и от двете политически партии е заявявала, че американските връзки с Тайван се управляват от Закона за отношенията с Тайван, който позволява продажбата на военно оборудване на острова за защита срещу потенциални заплахи от Китай.
“Тази предложена продажба обслужва държавните и икономическите интереси и интересите, свързани със сигурността на САЩ, като подкрепя продължаващите усилия на получателя да поддържа надеждна отбранителна способност“, каза Държавният департамент относно последните одобрени продажби.
“Предложената продажба ще помогне за подобряването на сигурността на получателя, както за поддържането на политическата стабилност, военния баланс и икономическия напредък в региона“, се казва в изявлението.
В документа се добавя, че това  “ще допринесе и за поддържането на военновъздушните сили на получателя“, повишавайки способността му да посреща настоящи и бъдещи заплахи, като същевременно осигурява отбранителни и транспортни способности от решаващо значение за регионалната сигурност“, уточни Държавният департамент.
Източник: bta.bg

 

В САЩ премахнаха ограниченията за Турция да купува изтребители F-16

07.12.2022, 14:20

Постановления, които поставят условия за покупката от Турция на самолети F-16, са били премахнати от законопроекта за бюджета за отбрана на САЩ, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.
Турция на Ердоган
В окончателната версия на Фискалния закон за националната отбрана на САЩ за 2023 г., с който АА се е запознала, положенията, поставени от Камарата на представителите за ограничаване на покупката на F-16 от Турция, са премахнати.
Законопроектът, одобрен от Конферентната комисия на американския Конгрес, съставена от представители на Камарата на представителите и на Сената, за разрешаване на разногласията по даден законодателен акт, не съдържа никакви клаузи, обвързващи продажбите на F-16 с ограничителни условия.
Премахването на съответните клаузи дойде, след като поправките, ограничаващи продажбата на изтребители F-16 на Турция, отпаднаха и от сенатския законопроект за военния бюджет на САЩ, напомня агенцията.
С премахването на съответните положения в законопроекта от Конферентната комисия, Конгресът на САЩ бе лишен от коза да наложи някои ограничения върху купуването на F-16 от Турция въз основа на закона, посочва АА.
През октомври миналата година Анкара поиска да се сдобие с 40 изтребителя F-16 и почти 80 комплекта за модернизация на стойност, която се оценява на 6 млрд. долара.
Доставките на американско въоръжение за Турция стана обект на спорове в САЩ, след като Анкара придоби руски ракетни системи С-400, заради което беше отстранена от програмата за изтребителите от пето поколение F-35.
Турция заплаши, че може да се обърне към други държави като Русия за доставка на модерни изтребители, ако САЩ откажат да доставят F-16.
Източник: https://dnes.dir.bg/

 

САЩ одобриха потенциална продажба на Полша на танкове M1A1 “Ейбрамс” на стойност 3,75 милиарда долара

07.12.2022, 13:10

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на Полша на 116 танка “Ейбрамс” на компанията “Дженерал дайнамикс”, други машини и боеприпаси по сделка на стойност до 3,75 милиарда долара, предаде Ройтерс, като се позова на Пентагона.
Съобщението дойде само няколко месеца след като Полша получи разрешение да закупи 250 танка M1A2 на същия производител. Сега Полша ще може да избере да закупи комбинация от двете версии на танка, тъй като тя се стреми да модернизира армията си и да се приспособи към новите геополитически реалности след нахлуването на Русия в Украйна, отбелязва Ройтерс.
Пакетът ще включва машини за възстановяване на излезли от строя танкове, осем щурмови моста, както и други превозни средства. Освен това ще бъдат предоставени хиляди единици модерни боеприпаси, включително бронебойни снаряди, резервни части и техническа поддръжка, заяви министерството на отбраната на САЩ.
Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността към Пентагона уведоми Конгреса за възможната продажба снощи.
Въпреки одобрението на Държавния департамент, уведомлението не означава, че е подписан договор или че преговорите са приключили, посочва Ройтерс. - Още за "Абрамс"
Източник: bta.bg

 

Шефовете на служби не са „кукли“

07.12.2022, 09:51

На 30 ноември т.г., група народни представители от парламентарната група на парламентарните групи  „Продължаваме на промяната“ и „Демократична България“ депозира два проектозакона. С първия, озаглавен  „Законопроект за изменение на Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“, състоящ се от един параграф третиращ изменения в член 8-ми на Закона и още осем параграфа в Преходните и заключителни разпоредби, се предлага председателите на ДАНС, ДА „Разузнаване“, ДА „Технически операции“ и директора на Служба „Военно разузнаване“ (в случаите когато за директор се предлага цивилен служител) вместо с указ на президента, както е до сега, да се назначават с „…решение на Министерски съвет по предложение на министър-председателя“. Създава се и една нова алинея по силата на която кандидатът за назначаване на длъжността председател (директор)„…се изслушва в ресорната комисия по въпросите на вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание“......Прочети още

 

Радев удостоява военнослужещи с висши офицерски звания

07.12.2022, 09:05

Президентът Румен Радев ще удостои български военнослужещи с висши офицерски звания днес, предаде БТА. Церемонията ще се състои в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 в 14:00 часа, съобщиха от прессекретариата на президентството.
Със свой указ президентът освобождава генерал-майор Михаил Попов като Командир на Сухопътните войски и го назначава на длъжността „Заместник-началник на отбраната“. Държавният глава ще го удостои с висше офицерско звание „генерал-лейтенант“.
Бригаден генерал Деян Дешков ще бъде освободен от длъжността „Командир на 61-ва механизирана бригада“ и с указ ще бъде назначен за Командир на Сухопътни войски. Той ще бъде удостоен от президента с висше офицерско звание „генерал-майор“.
Президентът назначава полковник Иван Иванов за заместник-началник на щаба по операциите в щаба на многонационалния корпус „Югоизток“ в Сибиу, Румъния. На церемонията държавният глава ще го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“.
Предложенията бяха направени с решения на Министерския съвет от 23 ноември. - P.S. - (видео)

 

81 години от нападението над Пърл Харбър

07.12.2022, 08:24

Днешната ни история предопределя хода на световната история за десетилетия.
Нападението над Пърл Харбър е изненадваща въздушна атака на японския Императорски флот срещу американската военноморска база в Пърл Харбър, Хаваи. Началото на инвазията е поставено на 7 декември 1941 г. сутринта.
Без предварително обявяване на война базата е атакувана от 353 японски бойни самолети, бомбардировачи и торпедоносци на две вълни. За целта са използвани шест самолетоносача. Унищожена е голяма част от американския тихоокеански военноморски флот. Поради това през следващите месеци японците има пълно надмощие в Тихия океан. Едновременно с атаката започва японската офанзива срещу британските и холандските колонии в Югоизточна Азия, с което Втората световна война става фактически глобална война. Атаката над Пърл Харбър е битка, при която самолетоносачите и линейните кораби са доминиращият елемент.
Атаката е повратна точка в развоя на Втората световна война, тъй като става повод за влизането на САЩ, която да този момент е неутрална, във войната. Въпреки, че атаката причинява на САЩ значителни военни загуби, тя се оказва с фатални последствия за Япония. На следващия ден САЩ обявява война на Япония. До началото на войната американското правителство настройва населението на САЩ предимно миролюбиво и не агресивно, а атаката определя като „коварна“. След нея САЩ преминава към Съюзниците и мобилизира населението си.
Огромният индустриален потенциал на страната спомага до голяма степен за успехите им във войната. Днес в САЩ наименованието Пърл Харбър е синоним за унищожителна атака без предупреждение.
Американското правителство още преди това подкрепя Антихитлеристката коалиция с всички възможни средства и често провокира сблъсъци между Военноморските сили на САЩ и германски подводници в Атлантика.
По повод събитията съществуват многобройни теории за заговори. Критици обвиняват правителството на САЩ, че е провокирало атаката чрез политиката си и разполагането на флота на Хаваите. - (видео)

 

 

Велосипедната армия на Южен Виетнам – стратегическата комедия на Пентагона

06.12.2022, 23:40

В началото на 1965 г. малките села около Южен Виетнам започва да се мобилизира и използва всички модерни средства за бързото отзоваване в помощ на страната. Жителите на Южен Виетнам и тези, които могат да бъдат мобилизирани, пристигат в една много странна формация. Те не са в бронирани машини или някаква друга военна техника – повечето използват своите лични велосипеди.
Една година по-рано властите в Сайгон и техните американски военни съветници се опитват да намерят решение на проблема, но доставките закъсняват, а виетнамците от планинските региони са се доказали като много добри колоездачи. Трудно е дори да говорим за някакви марки или колела, оборудвани специално за военни цели.
Истината е, че повечето войници използват най-евтините и достъпни колела, които спокойно могат да ремонтират с подръчни материали, ако това изобщо се наложи. По-голямата изненада за американските военни експерти е, че виетнамците са много по-бързи и познават кратките маршрути, вместо да им се налага да използват шумните автомобили, които издават позиции и привличат вражески куршуми........Прочети още

 
 

Обявени са конкурси за 225 войнишки длъжности в Сухопътните войски

06.12.2022, 20:57

Със заповед на командира на Сухопътните войски са обявени 225 вакантни войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища.
Конкурсите ще се проведат от 11 до 25 май 2023 г. и включват изпит по физическа подготовка, тест за проверка на общата култура на кандидатите и събеседване. При равен бал на по-предно място се класира кандидат, подписал договор за служба в доброволния резерв.
До 20 януари 2023 г. кандидатите подават необходимите документи чрез структурите на Централното военно окръжие.
Обявените длъжности са във формированията от Сухопътните войски както следва:
- във военното формирование 52750 – София – 20 места;
- в гарнизон Стара Загора – 25 места;
- в гарнизон Ямбол – 55 места;
- във военното формирование 52740 – Хасково – 15 места;
- във военното формирование 38220 – Плевен – 5 места;
- във военното формирование 34750 – Карлово – 80 места;
- във военното формирование 28330 – Смолян – 15 места;
- във военното формирование 42600 – Мусачево, 10 места;
Обявата за конкурса и приложенията към нея може да видите ТУК
Източник: mod.bg

 

Първата пратка тежки оръжия от Южна Корея пристигна в Полша

06.12.2022, 20:42

Президентът на Полша Анджей Дуда и министърът на отбраната Мариуш Блащак са получили първата доставка на танкове и гаубици от Южна Корея. Двамата приветстваха бързото изпълнение на сделката, която двете страни сключиха през лятото предвид войната в съседна Украйна, предаде Асошиейтед прес.
Дуда и Мариуш Блашчак бяха на полското военно пристанище Гдиня, което се намира на балтийското крайбрежие, по случай пристигането на първите десет танка от типа „Черна пантера К2“ и на 24 гаубици тип „Буря К9“. Сделката със Сеул е на стойност 5,8 милиарда долара. - (видео)
Те подчертаха, че Южна Корея бързо е отвърнала на нуждата на Полша, която сериозно повиши потенциала си за възпиране и отбрана заради войната на Русия в Украйна.
Длъжностни лица на корейското правителство и на военната индустрия също присъстваха. „Това е бъдещето, това е истинско подсилване на сигурността в Полша“, каза Дуда. „За да спрем агресията, за да спрем врага, е нужно армията да разполага с това модерно оборудване“, добави той.
Очакват се още доставки през 2025 г.
Консервативното правителство във Варшава е в процес на купуване и на корейски изтребители от типа „ФА-50“,  произведени съвместно от „Корея Eъроспейс“ и „Локхийд Мартин“, за около 3 милиарда долара.
Полша търси също и трансфер на технологии, за да може да започне производство на вътрешния пазар.
Източник: bta.bg

 

Известен US анализатор: Съжалявам, но Русия печели войната

06.12.2022, 17:56

Авторът Джеймс Рикардс е редактор на Strategic Intelligence, Project Prophesy, Crash Speculator and Gold Speculator. Американски адвокат, икономист и инвестиционен банкер с 40 години опит на капиталовите пазари и Уолстрийт. Основен преговарящ на спасителния "Long-Term Capital Managment L.P.) на Федералния резерв през 1998.
Ето основният казионен наратив: състоянието на войната в Украйна се разбира най-добре като съревнование между наратива/разказа и реалността. Разказът се състои от това, което чувате от основните медии, Белия дом, Пентагона и официални източници в Обединеното кралство, Франция, Германия и централите на ЕС и НАТО в Брюксел.
Реалността се състои от това, което всъщност се случва въз основа на най-добрите налични източници.
Според Белия дом, ЕС и НАТО нещата за Украйна вървят сравнително добре. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са настъпили в Източна Украйна по линия, която е успоредна на руските укрепени линии между Донецк и Луганск........Прочети още

 

Русия разположи отбранителни ракетни системи на един от Курилските острови, близо до Япония

06.12.2022, 13:22

Руското министерство на отбраната съобщи, че е разположило мобилни брегови ракетни системи на северен остров от Курилския архипелаг – част от стратегически разположена островна верига, която се простира между Япония и руския полуостров Камчатка, предаде Ройтерс.
Япония предявява претенции към контролираните от Русия южни Курилски острови, които Токио нарича Северни територии. Този териториален спор датира от периода в края на Втората световна война, когато съветски войски ги отнемат от Япония.
Руските брегови ракетни комплекси „Бастион“, които изстрелват ракети с обсег до 500 километра, бяха разположени на остров Парамушир в северната част на Курилския архипелаг, каза вчера руското военно ведомство.
Бреговите военнослужещи от Тихоокеанския флот ще наблюдават денонощно прилежащата акватория и зоните на проливите, се казва в министерското съобщение.
Съобщава се също, че на Парамушир е изграден военен лагер с условия, позволяващи целогодишно обслужване, настаняване, отдих и изхранване на личния състав.
Това разполагане на ракети става една година, след като Русия дислоцира системи „Бастион“ на остров Матуа, в централната част на Курилската верига, посочи министерството в Москва.
През септември базираният във Вашингтон мозъчен тръст „Център за стратегически и международни изследвания“ посочи в доклад, че останала в сянката на инвазията в Украйна, извършваната от Москва милитаризация на Курилските острови „се е оказала до голяма степен под радара“.
Стъпките на Русия за засилване на присъствието й предполагат, че островите ще продължат да играят пагубна роля в руско-японските отношения и че Япония и САЩ трябва да задълбочат консултациите си относно дейността на Русия в региона, пише в доклада, публикуван на сайта на Центъра. - Още за БРК „Бастион“
Източник: bta.bg

 

Естония купува 6 РСЗО HIMARS от САЩ

06.12.2022, 09:42

Естония подписа договор със Съединените щати за закупуване на шест високомобилни реактивни системи за залпов огън M142 (High Mobility Artillery Rocket System), или HIMARS, предаде „Defense News”. Така балтийската страна се присъедини към бързо разширяващата се група източноевропейски съюзници, които искат да получат тези оръжия след нахлуването на Русия в Украйна.
Доставките са планирани да започнат през 2024 г., с което се поставя началото на “най-големият проект за закупуване на оръжие в историята на Естония”, се казва в изявление на Естонския център за инвестиции в отбраната (ECDI). Сделката е на стойност над 200 млн. долара.
“В рамките на договора, освен оръжейната система, Естония ще закупи и боеприпаси, комуникационна инфраструктура, както и обучение, логистика и жизнен цикъл. Пакетът включва ракети с различно действие, вариращи от 70 до 300 километра”, заяви Рамил Липп, мениджър на категория въоръжение в ECDI.
Високомобилната артилерийска реактивна система M142 (High Mobility Artillery Rocket System – HIMARS) е лека система за залпов огън, разработена в края на 90-те години за армията на САЩ от компанията „Локхийд Мартин“.
БГНЕС припомня, че миналия месец Държавният департамент на САЩ одобри потенциална чуждестранна военна продажба на осем броя HIMARS със съответното оборудване на Литва. Сделката се оценява на стойност от 495 млн. долара.
Източник: БГНЕС

 

Русия е произвеждала крилати ракети допреди месеци въпреки санкциите

06.12.2022, 09:34

Разследващи оръжейни експерти от организацията "Конфликт армамънт рисърч" са установили, че поне една от руските крилати ракети, използвани в атаките срещу Украйна на 23 ноември, е била произведена през последните три месеца, съобщи в. "Ню Йорк Таймс".
Според вчерашния доклад на групата разследващи, някои от крилатите ракети, изстреляни от Русия по украинската инфраструктура в края на ноември, са произведени месеци след влизането в сила на санкциите, които Западът наложи на Москва, за да я лиши от необходимите компоненти за направата им.
Специалистите от базираната във Великобритания независима организация за идентифициране на оръжия, използвани във военни конфликти, са анализирали отломки от ракети, поразили украинската столица Киев. Маркировките по тях са показали, че една е била направена през лятото, а друга - след септември.
Според член на екипа, фактът, че Русия продължава да произвежда модерни крилати ракети като Х-101, е доказателство, че тя намира начин да се снабдява с полупроводници и други необходими за направата им материали или има значителни запаси отпреди началото на войната.
При четири предишни посещения на екип на "Конфликт армамънт рисърч" в Киев беше установено, че оборудване като криптирани радиоприемници и лазерни далекомери също е сглобявано с полупроводници, дошли от Запада.
Дали Русия започва да изчерпва старите си наличности от крилати ракети не може да се каже, посочва "Ню Йорк Таймс". Армиите обикновено първо използват при бойни действия по-старо въоръжение преди да преминат към наскоро произведено.
На 23 ноември - деня на обстрела по Киев, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви пред журналисти, че производството на оръжие в Русия е било "значително ограничено" и на нея ще ѝ бъде трудно да го поднови в кратък срок, "заради търговските санкции, наложени върху микрочипове и други елементи".
Ръководителят на екипа разследващи от "Конфликт армамънт рисърч" Деймиън Сплийтърс смята, че е трудно да се каже дали Русия изпитва недостиг на въоръжение.
"Такива твърдения се чуват още от април. Посочваме единствено, че крилатите ракети са произведени наскоро, което може да е белег за това, но не и категорично доказателство", подчертава Сплийтърс, цитиран от "Ню Йорк таймс".
Източник: https://www.bta.bg/

 

За законодателни промени настояха от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите

06.12.2022, 08:45

Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите настоява за приемането на промени в Закона за хората с увреждания и в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Това обяви на пресконференция в Националния пресклуб на БТА председателят на организацияга Петър Велчев. Той уточни, че и двата законопроекта са внесени в деловодството на парламента.
Промените в Закона за хората с увреждания са внесени от народния представител Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) и група народни представители. В мотивите към законопроекта е записано, че с промените се дава възможност на хората с увреждания с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за военна инвалидност, да получат пълния размер на добавката. Велчев посочи, че те в момента са ощетявани ежемесечно с повече от 130 лв. на месец, тъй като получават средства от 25 на сто от линията на бедност. Той каза още, че става въпрос за около 160 души, които вместо да вземат пълния размер на добавката от над 370 лв., получават 130 лв. на месец. Велчев бе категоричен, че това са много важни средства, тъй като пенсиите на тази категория български граждани са изключително ниски.
Петър Велчев съобщи, че промените в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите е внесен от парламентарната група на „Възраждане“. Към мотивите е записано, че с измененията се разширява възможността военноинвалидите и военнопострадалите да ползват специализирани институции за предоставяне на социални услуги.  От Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите обявиха, че по данни на Националния осигурителен институт към юни месец тази година около 4 000 души получават пенсии в тази категория, докато ветераните от войните били 209 .
Петър Велчев заяви, че подкрепят и предложението на ДПС за промени в Кодекса за социално осигуряване, с които наборната военна служба ще може да се счита за действителен трудов стаж. Това е един много важен момент, каза председателят на съюза.
Източник: https://otbrana.com/

 

 

Защо Берлин смята, че покупката на изтребителите F-35 е рискована

05.12.2022, 23:00

Един от най-големите проекти за въоръжаване на германския Бундесвер - този за закупуването на 35 самолета F-35 - може да се окаже далеч по-скъп и рискован от очакваното.
Един от най-големите проекти за въоръжаване на германския Бундесвер - за закупуването на 35 самолета F-35 - може да се окаже далеч по-скъп от очакваното. Според поверителни документи, с които АФП разполага, германското министерство на отбраната вижда големи рискове в тази сделка.
"Забавяния във времето и допълнителни разходи"
Министерството оценява общата стойност на сделката на малко под десет милиарда евро и предупреждава за "забавяния във времето и допълнителни разходи" поради изключително сложната подготвителна работа.
В документа се посочва, че е под въпрос дали преустройството на военновъздушната база на Бундесвера в Бюхел, което е необходимо за F-35, може да бъде завършено до 2026 г., както е планирано. Този график е "много амбициозен".
Освен това министерството вижда риск сертифицирането за летателни операции на F-35 в Германия "да не е възможно навреме", тъй като необходимите документи "не са налични или не могат да бъдат предоставени в бъдеще поради законови изисквания".
Редица фактори пък могат да доведат до покачване на цената - инфлацията, нестабилния обменен курс на еврото и долара и нарастващите производствени разходи. Общата стойност на планираната покупка на 35 самолета F-35 възлиза на 9,99 милиарда евро.
F-35 ще транспортират ядрени оръжия при необходимост
Изтребителят F-35 се смята за най-модерния боен самолет в света. С него Бундесверът възнамерява да замени своя въздушен флот от изтребители "Торнадо", въведени преди повече от 40 години. Министърката на отбраната Кристине Ламбрехт обяви покупката няколко седмици след началото на руската война срещу Украйна.
Новите самолети ще отговарят и за споделянето на ядрените оръжия в рамките на концепцията за възпиране на НАТО. Според нея съюзниците имат достъп до американските ядрени бомби и ги транспортират в случай на извънредна ситуация. Досега за тази задача бяха отговорни именно самолетите "Торнадо". - Още за F-35
Източник: https://fakti.bg/

 
 

На 5 декември 1916 г. българските войски влизат в Букурещ

05.12.2022, 21:16

Български войски влизат в Букурещ, Румъния,  по време на Първата световна война (1914-1918). На 1 септември 1916 г. България, Германия, Австро-Унгария и Турция (Централните сили) обявяват война на Румъния, която се включва във войната през август 1916 г. на страната на Антантата (военен блок с основни съюзници Франция, Британската империя и Руската империя). Веднага след влизането на Румъния във войната Българската армия преминава границата в Южна Добруджа, установена след Междусъюзническата война от 1913 г., и овладява Тутракан и Добрич. Румънските и подкрепящите ги руски войски са разгромени по-късно в битката при Кобадин и са изтласкани до делтата на р. Дунав. През ноември 1916 г. настъпващите откъм Трансилвания германски войски също пробиват румънските линии и настъпват на изток. През ноември 1916 г. е сформирана т. нар. Дунавска армия, в която влизат български, германски и османски части. България участва в нея с две пехотни дивизии, 6 ескадрона и 32 батареи. Армията форсира р. Дунав при Свищов на 23 ноември 1916 г., преодолява румънско-руската съпротива при реките Няжлов и Арджеш, след което триумфално влиза в румънската столица. На 6 декември 1916 г., вече е изцяло превзет, Букурещ капитулира без съпротива.
Този момент е оставил един от най-запомнящите се цитати в българската военна история от капитан Георги Георгиев в книгата му “ Един от първа дивизия“ :
„Музиката свири. Знамето се вее. Лъвът реве! Марширува като на парад през целия Букурещ нашата Първата, Желязната, Шопската дивизия. Вижте сега българския войник. Той може да няма гащи, но победи! Той може да носи скъсани панталони, но победи! Той може да мъкне смачкан шинел, но победи! Гащите се купуват, панталоните се закърпват, шинелът се изглажда….славата не се купува, честта не се закърпва, поражението не се изглажда! Вижте сега българският войник, марширува като на парад през целия Букурещ!“

 

Дойче веле: Германия с боеприпаси само за два дни?

05.12.2022, 18:00

През последните дни в германските медии се появиха тревожни заглавия за състоянието на армията на страната. В публикациите се твърди, че Бундесверът разполага с достатъчно боеприпаси само за два дни интензивни бойни действия. Изглежда, че цифрата е изтекла от анонимни източници в сектора на отбраната.
Тази информация не може да бъде потвърдена, тъй като е държавна тайна. Но ако е вярна, това би означавало, че германските запаси от боеприпаси са доста под стандартите, които НАТО очаква. Пактът изисква всяка страна членка да разполага с достатъчно боеприпаси за 30 дни. Експерти по отбрана казват, че за да компенсира дори само този недостиг, Германия трябва да инвестира между 20 и 30 милиарда евро.
Съществуват обаче и много други дефицити. Състоянието на отбранителното оборудване на Бундесвера отдавна е повод за загриженост. Медиите от години публикуват истории за танкове и хеликоптери, които имат нужда от ремонт, за пушки, които не могат да стрелят добре, за войници, които тренират в студа без термобельо. След руската инвазия в Украйна канцлерът Олаф Шолц даде заявка за обрат. Това бе приветствано от мнозина в страната и извън нея като коренна промяна в подхода към външната политика и военната стратегия.
Политическото тупане на топката
Шолц обяви увеличение на годишния бюджет за отбрана, което го направи най-големият в Европа. Анонсиран бе и еднократен "специален фонд" за модернизация на армията в размер на 100 млрд. евро.
Девет месеца по-късно някои все още се чудят къде е тази планина от пари. Темата стана повод и за грозната размяна на реплики между политици и представители на отбранителната индустрия за това кой следва да поеме инициативата за обещаната промяна. "Това, което сега очаквам от оръжейната индустрия, е да се увеличат капацитетите", каза Ларс Клингбайл, лидер на Социалдемократическата партия на канцлера Шолц. "Но да чакаме да видим какво ще ни предложат политиците - това не е подход, с който можем да намалим тези дефицити."
Шефът на Германската асоциация на индустриите от сектора за сигурност и отбрана BDSV Ханс Кристоф Атцподиен го контрира и окачестви изявленията му като "доста погрешни". Той посочи, че големите германски оръжейни компании са удвоили капацитета си още в седмиците след началото на войната.
Рафаел Лос, военен анализатор в Европейския съвет за външни отношения ECFR оприличи размяната на реплики на театър. Той посочи, че законови разпоредби не позволяват на оръжейните компании да произвеждат проактивно оръжия или да искат заеми от банките без държавен договор. "За да осигурим устойчивото снабдяване с боеприпаси за оръжията, предоставяни на Украйна, като същевременно възстановим германските въоръжени сили в необходимия им капацитет, се нуждаем от приблизително 15 пъти повече боеприпаси", каза той.
„Нямате военна мощ“
Вече са направени някои големи поръчки в областта на отбраната. Германия е подписала договор за 35 американски изтребители F-35 на стойност 200 млн. евро за бройка. Те обаче ще бъдат налични чак през 2027 година. В момента се отстраняват и бюрократични пречки пред обществените поръчки във военната сфера. Правилата се променят така, че по-малките поръчки да не минават през общоевропейска тръжна процедура. Командирите, освен това, имат право да харчат до 5000 евро, избягвайки официалните тромави процедури.
Какви са последиците от неяснотата около променената отбранителна стратегия на Германия? Партньорите от НАТО в Североизточна Европа вече се притесняват, че страната няма да бъде военният партньор, на когото могат да разчитат. Латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс попита следното на конференция в Берлин в края на октомври: „Ние сме готови да умрем, а вие?“ Обръщайки се към германците, той коментира още: „Много неща ще зависят от военната мощ на вашата страна. Съжалявам много, но в момента не разполагате с военна мощ.“
Бен Найт, Дойче веле

 

Великите битки, променили историята: Мохач (1526 г.) – краят на Средновековна Унгария

05.12.2022, 17:45

Военната история е изтъкана от много епоси и легенди. Могъщи пълководци, величави армии, страховити империи и достойни бранители на отчаяни каузи. В тези легендарни епизоди от историята човешката трагедия, героизъм и саможертва се преплитат по уникален начин, който разкрива цялата пъстрота на нашата душевност. Наяве излизат героите, страхливците, достойните и недостойните.
Всяка битка е откровение. Всяка война е изпитание. Ала дори и сред пелената от кръв, чест и стомана, има имена на полесражения, които и до ден днешен грабват умовете на поколенията. Всяка битка е величава по свой начин, но сред куршумите, стрелите и остриетата на хиляди стълкновения изпъкват такива, които променят съдбата на народи, региони и континенти.
Много са държавите по света, чието съществуване започва след някоя велика битка. Далеч по-малко са онези, за които можем да кажем, че държавността угасва след само едно паметно сражение. Именно такъв е случаят със средновековна Унгария. Създадена в края на IX век след като българите изгонват маджарите от днешна Украйна, Унгария съществува като водеща сила в Централна Европа през следващите 600 години........Прочети още

 

Благодариха на испанските пилоти за ползотворното сътрудничество

05.12.2022, 17:08

Завърши участието на испанските Кралски Военновъздушни сили с Eurofighter F-2000 Typhoon в изпълнението на съвместни задачи с изтребители МиГ-29 от българските ВВС по усилената охрана на въздушното пространство на Република България, изпълнявана в продължение  на месец.
На официална церемония в авиобаза Безмер бяха връчени плакети и протоколни подаръци от името на командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров. Командирът на авиобазата полковник Милен Димитров подари умален макет на самолет Су-25 и постери, представящи историческото развитие на бойните самолети, които са били на въоръжение в авиобаза Безмер от нейното създаване до днес. Той приветства гостите и изказа своята благодарност за ползотворното сътрудничество и съвместните инициативи, които осъществиха в град Ямбол и авиобаза Безмер заедно българските и испанските военнослужещи. От своя страна майор Франциско Зарза Торес – командир на 111 ескадрила от испанските ВВС изказа своята признателност като връчи националното испанско знаме.
По стара българска традиция военнослужещите от испанските ВВС бяха посрещнати от българските домакини с топла погача и мед. Испанците бяха впечатлени от изненада, специално подготвена за събитието – представяне на български традиции и обичаи.
Информацията е на ВВС, снимки: майор Александър Рунев и старши лейтенант Виолета Меродийска

 

Световните оръжейни продажби продължават да нарастват, показва проучване

05.12.2022, 09:53

Въпреки свързаните с пандемията проблеми във веригите на доставките световните оръжейни продажби са продължили да нарастват през миналата година, съобщи ДПА.
Стоте най-големи компании в сектора на отбранителната индустрия са продали тежко въоръжение и военни услуги на стойност от 592 млрд. долара през 2021 г., показва доклад, публикуван днес от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ).
Това показва валутно коригирано нарастване от 1,9 процента в сравнение с предишната година. Подновеният растеж е бил по-висок от 2020 г., но по-нисък в сравнение с четирите години преди пандемията от КОВИД-19.
С голяма преднина на първо място в доставките на отбранително оборудване остават корпорациите от САЩ, показват данните в доклада. В проучването са обхванати 40 американски компании, 5 от които заемат първите места в класирането, които взети заедно са осъществили 51 процента от оръжейните продажби на първите 100 корпорации в света.
На второ място идва Китай с рязко нараснал дял от 18 процента. Доста по-назад следват Великобритания с 6,8 процента и Франция с 4,9 процента. Германия има дял от 1,6 процента.
С малко увеличение от 0,4 процентни пункта Русия заема дял от 3 процента преди инвазията в Украйна. Според сведенията руските компании ускоряват производството заради войната в Украйна, но те са изправени пред затруднения с осигуряването на полупроводници, се казва в доклада на СМИИМ. Руските компании са засегнати и от свързани с войната санкции.
Как точно войната в Украйна ще се отрази на данните за оръжейната търговия в света вероятно няма да стане известно преди следващата година.
Източник: bta.bg

 

Самоходният 2С4 „Тюлпан“: най-мощният ядрен миномет

05.12.2022, 09:17

РИА „Новости“ публикува зрелищни видеокадри от тренировката на самоходните миномети 2С4 ″Тюлпан“ в Приморския край. Минометът е способен да унищожи здания и бронетехника на противника на разстояние до 20 километра. - (видео)
Самоходните миномети 2С4 „Тюлпан“ с калибър, превъзхождащ западните си аналози, бе практически снет от въоръжение. Данните за 2015 г. показват, че в Русия са останали 430 единици от този вид оръжие, то се съхранява в складови бази, но ефективността му не предизвиква никакви съмнения дори и 43 години след като „Тюлпан“ е приет на въоръжение.
Номенклатурата на възможностите за стрелба на „Тюлпан“ включва фугасни, запалителни, управляеми, касетни, неутронни и ядрени заряди, някои от тях могат да поразяват цели на разстояние от около 20 километра.
От тези боеприпаси най-съвременни са управляемите мини, които са съставна част от комплекса 1К113 „Смелчак“. На разположение в боекомплекта на тази система са 240 мм коригируем заряд 3ВФ4 с фугасен снаряд 3Ф5, лазерен целеуказател-далекомер 1Д15 със средства за синхронизация 1Ф35К и 1А35И.
Мощната, 134-килограмова мина за комплексите „Смелчак“ и „Смелчак-М“, за да повиши точността си на поражение в на последния етап, се „осветява“ с лазерен лъч. При това, продължителността на процеса е сведена до минимум, което не позволява на противника навреме да създаде смущения и да попречи за унищожаването на обекта.
Осколъчният касетен боеприпас на миномета 2С4 „Тюлпан“ може да поразява площ, равняваща се на четири футболни игрища. Мощността на един изстрел от този миномет унищожава цел, недостъпна за което и да било друго артилерийско оръдие. Освен това, за тази изключително мощна самоходна система бе създадена мина със специален заряд – ядрена.
Високата маневреност и проходимостта на батареите, оптимизацията на действията на екипажите на машините чрез автоматизация на процесите по обслужването, съвкупно с липсата на необходимост от ръчна подготовка на бойните позиции правят от 2С4 „Тюлпан“ оръжие, което може да се използва в хода на бойни действия в градски условия и при щурма на укрепени позиции на противника в отбранителни пунктове.
„Тюлпаните“ постъпват на въоръжение в съвременните руски войски благодарение на наскоро обявеното увеличение числеността на артилерийските подразделения. Те вече се формират, но засега се въоръжават със старата материалната част, докато започне серийното производство на най-новата самоходна гаубица „Коалиция“, затова най-мощният в историята на артилерията ядрен миномет „Тюлпан“ получи шанс да се прероди за втори път.
„Тюлпан“ разполага с 240-мм цев и е най-голямата самоходна установка от серията, състояща се от имена на цветя: „Гвоздика“ (Карамфил), „Акация“, „Гиацинт“ (Зюмбюл), „Пион“ (Божур).

 

Варна преди фотографията: Stadt und Rhede zu Varna (Градът и пътят към Варна)

05.12.2022, 08:55

Гравюрата „Stadt und Rhede zu Varna” е публикувана в книгата: Donau-Bulgarien und der Balkan: historisch-geographisch-ethnographische Reisestudien aus den Jahren 1860-1878. III Band, mit 46 illustrationen im texte, zehn tafeln und einer original-karte, von F. Kanitz. Leipzig, Verlagsbuchhandlung von Hermann Fries, 1879.
Tя е поглед към Варненската крепост и Варненския залив от височините на Франгенското плато. Неин автор е Феликс Каниц. Представени са три от големите бастиони на крепостта - североизточният бастион „Али бей табия“, северозападният - „Илдъз табия“ и югозападният - „Кадир баба табия“. Високо над жилищните сгради се извисяват островърхите минарета на джамии и часовниковата кула (Сахат кула). В залива - ветроходи и параходи.
През юли 1872 г. Феликс Каниц е във Варна и прави следното описание на града........ Прочети още

 

Как нацистите превзеха най-силното укрепление в света за 20 минути

05.12.2022, 08:43

В ранните сутрешни часове на 10 май 1940 г. войници в белгийската крепост Ебен Емаел поглеждат към небето и виждат тревожна гледка: девет странни тънки самолета се спускат безшумно към тях. Само за секунди самолетите пускат 54 високо обучени германски войници върху тревния покрив на крепостта.
На този етап гарнизонът няма време дори да си представи, че след по-малко от половин час тяхната крепост – най-модерната и непревземаема в света – ще бъде поставена на колене при едно от най-смелите и успешни нападения през Втората световна война........Прочети още

 

Великите военни изцепки: Битката при Льойтен (5.XII.1757 г.)

05.12.2022, 08:38

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл........Прочети още

 

„Летящият слон“ - танкът, който не полетя към фронта

05.12.2022, 08:27

Историята и военният й оттенък помни машини и проекти, променили хода на събитията, но и такива, които са се превърнали в пълен провал.
Има и много идеи, които никога не са видели бял свят и са останали във фантазиите и мечтите на своите създатели. Трудно е да се прецени ако бяха реализирани, дали щяха да променят развоя да войната и дали щяха да се окажат ефективни.
Нереализираните мечти предизвикват интереса на историци и любители. Една такава мечта е „Летящият слон“ - супертежък танк в арсенала на британците по време на Първата световна война.
През 1916 година британският инженер Уилям Тритън започва да мисли за създаването на първия „супертанк“, пише Unmuseum.org. Замислен като наследник на Марк I, Flying Elephant е трябвало да бъде с подсилена броня.....Прочети още

 

 

Войната в Украйна разкрива тежкото положение на оръжейния капацитет на Запада

04.12.2022, 23:20

Близо 10 месеца след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна съюзниците, които подкрепят военните усилия на Киев, са все по-загрижени заради усилията за увеличаване на производството на боеприпаси, тъй като конфликтът изчерпва запасите им.
Залогът е не само способността на Запада да продължи да снабдява Украйна с оръжията, от които тя се нуждае, но и способността на съюзниците да покажат на противници като Китай, че разполагат с промишлена база, която може да произвежда достатъчно оръжия за надеждна защита срещу евентуално нападение.

"Украйна ни фокусира върху това, което наистина има значение", заяви американския зам.-министър на отбраната Уилям Лаплант, който отговаря за оръжейната търговия на Пентагона на неотдавнашна конференция в университета "Джордж Мейсън". "Това, което има значение, е производството.".....Прочети още

 

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

04.12.2022, 20:00

„Министерството на отбраната си свърши работата навреме в съответствие с решението на Народното събрание за предоставяне на въоръжение и техника на Украйна. Ние подготвихме необходимия доклад, който беше приет от Министерския съвет навреме. Документите бяха изпратени на 1 декември в Народното събрание с два списъка. Единият третира въпросът какво въоръжение ще бъде представено на Украйна, а другият – какво въоръжение ще бъде изпратено за тренировъчната мисия на ЕС.“ Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов днес, 4 декември, в предаването „120 минути“ на БТВ.
Министър Стоянов подчерта, че с предложението за предоставяне на въоръжение и техника на Украйна по никакъв начин не е ощетена Българската армия. „Не сме компрометирали способностите на Българската армия. Осигурили сме мирновременните и военновременните формирования, попълването на загуби, резервните части и това, което е останало в анализа, сме го коментирали с украинската страна“, посочи той.
„Това, което изпращаме е в топ три на приоритетите на Украйна като искано от нас въоръжение“, заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов. „Списъците са съгласувани с украинската страна и аз мисля, че колегите от Украйна ще останат доволни“, каза той.
Министър Стоянов изрично подчерта, че в списъците не са включени зенитноракетни комплекси С 300, както и самолети МиГ-29 и Су-25. „Предложението засяга основно Сухопътни войски“, каза той.
България е изпълнила абсолютно всички технически изисквания, за да бъде част от Шенгенското пространство. Не може във всеки един момент да се поставят допълнителни критерии, те трябва да бъдат еднакви за всички държави, коментира министър Стоянов в отговор на въпрос. „България е суверенна държава, сама определя как да бъде управлявана и решава сама проблемите си“, заяви той.
Министър Стоянов припомни, че страната ни охранява шенгенската граница на ЕС. Натискът от мигрантския поток е 4 пъти по-голям в сравнение с предишни години и въпреки това през последните месеци притокът от мигранти е намален. „От септември Българската армия участва със 700 военнослужещи в охраната на границата. В момента на границата има 200 военнослужещи“, посочи министърът на отбраната. Той отбеляза, че Българската армия работи по възстановяването на целостта на оградата по държавната граница. До ноември военнослужещите са ремонтирали около 121 км, като до края на годината инженерното съоръжение ще бъде възстановено напълно.
Източник: https://www.mod.bg/

 

В каква посока марширува европейската отбрана

04.12.2022, 19:53

Заради войната на Русия в Украйна очевидна стана зависимостта на Европа от САЩ за отбраната и сигурността на континента, въпреки звучащите решително заявки, идващи от Брюксел и Париж за нуждата от т.нар. „стратегическа самостоятелност“.
Според рейтинга на индекса на глобалната огнева мощ за миналата година най-силните армии в Европа са на единствените две страни, въоръжени с ядрени оръжия – Франция и Великобритания, като Париж е на 7 място, а Великобритания – на 8, в световен мащаб. Италия е на 11 място, Германия – на 16-о, Испания – на 19-о, Украйна – на 22-о, а Полша – на 24-о.
Във Франция от 2014 г. е в ход проект за модернизация на армията, който ще продължи 20 години и върви по график и с необходимото финансиране. Успехът на програмата, към която пожела да се присъедини Белгия през 2017 г., се отдава на факта, че той се ръководи от консорциум, съставен изцяло от френски компании, което съвпада с идеята на президента Еманюел Макрон за намаляване на зависимостта от САЩ:
“Необходимо е да укрепим една индустрия, да имаме по-силна индустриална и технологична основа за европейска защита, която е много по-силна и много по-амбициозна. Ще бъда безкомпромисен по тази тема. В противен случай ще продължим с една зависимост, която считахме за немислима. Нека бъдем смирени по този въпрос и да изградим на тази основа европейски суверенитет и независимост посредством партньорства.”
Междувременно Германия, която ще осигури 100 милиарда евро за осъвременяване на армията си, ще задели значителна част от средствата за военновъздушните сили и сделки на модерни американски изтребители F-35. Въпреки това в края на август германският канцлер Олаф Шолц покани европейските страни да вземат участие в “съвместно разработване на противовъздушна система”:
“Нуждаем се от по-добра синергия в Европа по отбранителните ни усилия. В сравнение със САЩ, тук, в Европейския съюз, има много повече различни оръжейни системи. Това е неефективно, защото означава, че войниците ни трябва да се обучават на много и различни системи. Също така поддръжката и ремонтът им са по-скъпи и трудни. Некоординираното свиване на европейските въоръжени сили и бюджетите за отбрана от миналото трябва сега да бъдат последвани от координиран растеж на европейските способности. Освен съвместно производство и обществени поръчки, това ще изисква браншовете ни да си сътрудничат още по-тясно по оръжейни проекти.”
Работата по проекта за европейски изтребител обаче е забавена с поне десет години, смятат експерти, а нов френско-германски проект за боен танк, няма да даде конкретни резултати още поне две десетилетия. През 2017 г. Берлин и Париж поставиха гръмко начало на най-големия европейски проект в областта на отбраната – FCAS (Future Combat Air System/Бъдеща бойна въздушна система), към който по-късно се присъедини и Мадрид. Много спънки се появиха пред него обаче, най-вече по въпросите кой да е начело на съвместния проект, споделянето на правата върху интелектуална собственост между компаниите, как да бъде разделена работата и финансирането, и характеристиките на изтребителя. Освен това изглежда, че е по-напреднала работата по конкурентния проект, разработван от Великобритания и Италия с името „Темпест“. Въпреки че все още няма споразумение между френската „Дасо̀ Авиасио̀н“ и основния й партньор „Еърбъс“, представляващ Германия и Испания, и физически изтребителят да не се очаква да се появи преди 2040 г., проектът е приоритет, заяви френският министър на въоръжените сили Себастиен Льокорню:
„Този проект се очаква колкото от Берлин, толкова и от Париж и той ще бъде завършен – по-категорични няма как да бъдем. Трябва да помислим какъв ще е изтребителят на бъдещето, тъй като се нуждаем от него. Трябва да мислим вече за обновяване на снаряжението в тази сфера. Освен за самолетите, това важи и за танковете на бъдещето. Танковете „Льоклер“ скоро ще достигнат края на експлоатационния им срок.“
За решаване на проблемите като застой и отказване на съвместна работа поради конкуренция между европейските компании се обяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел:
“Европейските армии ще останат. Всяка държава членка ще има своя собствена армия. Но трябва да работим повече в по-тясно сътрудничество. Трябва да координираме по-добре разходите. Трябва да имаме способността да реагираме.”
Борел изтъкна и друг проблем – наддаването между отделните европейски страни едни срещу други при поръчките на оръжейни системи:
„Степента на сътрудничество между нашите армии е много ниска, когато настъпи моментът да се увеличат техните способности. И това трябва да се промени. Необходимо е да постигнем целта 35 процента от разходите за отбрана да отиват за съвместни проекти. Това се предвижда в стратегията за сигурност на Евросъюза. В момента обаче този процент е 18. Имаме да свършим още много работа.“
Към този призив на първия дипломат на Евросъюза се присъедини и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг:
„Приветствам усилията на Европейския съюз в опита да се координират поръчките. Според мен това може да помогне да се намалят разходите и да се правят по-големи поръчки. Така се повдига и въпроса за разпокъсаността на европейската отбранителна индустрия. Тя е проблем на европейските лидери, но и аз съм обръщал внимание на тази тема много пъти. Например, знаем, че в САЩ имат много танкове, но само от един модел. В Европа имаме много по-малко танкове и то от девет различни модела, което увеличава разходите за поддръжка и производство.“
По някои от тези проблеми работи Европейската отбранителна агенция. Хосе Пабло Ромера – ръководител на проект в Агенцията:
“В Европейската отбранителна агенция и Европейския съюз се опитваме да подобрим европейските способности в сътрудничеството между страните членки.”
Европейската комисия отпусна това лято 500 милиона евро за по-тясно сътрудничество между индустриите за сигурност на различните държави-членки. Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон:
„Правим историческа стъпка напред в интеграцията на европейската отбрана. Докато войната бушува по границите на Европа, ние отговаряме на призива на държавните ръководители на Европейския съюз като представяме нов инструмент, за да подкрепим на европейско ниво съвместното придобиване на оръжия. В допълнение към подпомагането за попълване на част от запасите след прехвърлянето на оръжия в Украйна, ние създаваме стимул чрез европейския бюджет за държавите-членки да купуват заедно. Отбраната на Европа прави големи крачки.”
Планът първоначално предвиждаше този половин милиард евро да се използва за съвместни обществени поръчки за европейски оръжия. По-късно обаче претърпя промяна, която изглежда ще позволи да се търгува с трети страни и не е изненада, че на първо място в списъка са САЩ и техните ракетни системи „Пейтриът“ и изтребители F-35 , които, предвид поръчките към момента, ще охраняват небето на най-малко 15 от 27-те страни членки до края на това десетилетие.
Според доклад на германската федерална статистическа служба от март европейските военни са загубили 35 процента от способностите си през последните 20 години.
Между 1999 г. и миналата година общите разходи за отбрана на Евросъюза са се увеличили само с 20%, според докладите на Европейската агенция по отбрана. За сравнение, през същия период САЩ са увеличили разходите си с 66 на сто, Русия – с 292%, а Китай – с впечатляващите 592%.
Сложна е и връзката на европейските страни с наборната военна служба – тя е премахната във Великобритания през 1963 г., в Белгия през 1992 г., а масово страните вземат такова решение между 2004 и 2011 г. Единствено Гърция, Кипър, Дания, Финландия, Естония, Швейцария и Австрия не са се отказвали от военната повинност, но Виена например намали срока й до шест месеца. Украйна върна наборната военна служба през 2014 г. Година по-късно Литва също частично я възстановява, след като през 2008 г. я прекрати. Норвегия пък е първата европейска държава, въвела задължителна военна служба за жените. В страни като Швеция, Норвегия и Полша пък е въведена система, която едновременно е доброволна и платена.
Въпреки усилията на Европейския съюз да подобри архитектурата на сигурността в блока, което включва приемането на Финландия и Швеция в НАТО, както и повече мисии, според някои анализи няма гаранции, че повишената готовност ще има постоянен характер. А най-вече е необходимо декларациите на европейските институции и политици, касаещи намеренията Европа да се превърне в самостоятелна военна сила, да не бъдат само на думи, а да са последвани от действия.
Източник: bnr.bg

 

Програма на руската военна телевизия "Звезда" - (Военная приемка) -  "В Таджикистане"

 
 

Исторически календар

04.12.2022, 12:35

На 4 декември 1852 година в Търново е роден генерал-майор Сава Муткуров
(1852 – 1891). Завършва Военно-медицинското училище в Цариград (1868) и Пехотното юнкерско училище в Одеса (1872), след което постъпва на служба в руската армия.
По време на Руско-турската война (1877 – 1878) командва рота в 54-ти пехотен мински полк и се отличава в боевете на Шипка. След Освобождението служи в 1-ва пловдивска дружина и в Главния щаб на Източнорумелийската милиция. Активно участва в подготовката и провъзгласяването на Съединението (1885), както и в неговата военна защита – Сръбско-българската война.
След края на войната е назначен за командир на 5-а пеша бригада и началник на Пловдивския гарнизон. Не подкрепя извършения на 9 август 1886 г. проруски военен преврат и е сред основните организатори на контрапреврата. С прокламация на Стефан Стамболов – председател на Народното събрание, превратът е обявен за незаконен, а майор Муткуров – назначен за главнокомандващ на лоялните към княз Александър І военни части. След абдикацията на Княза (26 август 1886 г.) е един от тримата регенти на Княжество България до избирането на новия български княз Фердинанд I и разпускането на Регентския съвет (2 август 1887 г.).
На 20 август 1887 г. полковник Муткуров заема поста военен министър в правителството на Стефан Стамболов. Под неговото ръководство се извършват организационно-структурни промени в армията и във Военното министерство, изработени и приети от Народното събрание са „Закон за носене на оръжие“ (1887) и „Закон за носене тегобите на военната служба“ (1889), започва издаването на първото българско военнотеоретично списание – „Военен журнал“ (1888). През 1889 г. за нуждите на войската са закупени 33 000 пушки „Бердана № 2“, 60 000 пушки „Манлихер“ и първите картечници „Максим“.
На 4 февруари 1891 г. Сава Муткуров е повишен в генерал-майор и става първият български офицер с генералско звание. Същия ден поради заболяване подава оставка от длъжността военен министър и заминава на лечение в Неапол, където умира на 3 март 1891 г. Погребан е в двора на софийската църква „Св. Спас“.
Генерал-майор Муткуров е единственият офицер, награден с най-високата І степен на военния орден „За храброст“. Кавалер на ордените „Св. Александър“ (I и II степен) и „За заслуга“ (сребърен).

 
 

Всяка година на 4-ти декември артилеристите в армиите на редица християнски държави почитат своя патрон – Света великомъченица Варвара!

04.12.2022, 11:34

От къде води началото си тази традиция?
В Европа барута и огнестрелната артилерия се появяват в началото на XIV век. Няма никакво съмнение, че барута e въведен в Европа от изток – от Китай и от Индия.
Първото сведение за използване на огнестрелна артилерия в Европа е от 1118 г. при обсадата на Сарагоса във войната на маврите с испанците. По-късно през 1342 г. испанският крал Алфонс XI е обсадил по суша гр. Алджазирас, разположен на западния бряг на Гибралтарския залив, при което също е използвал огнестрелна артилерия с такава разрушителна сила, която дотогава е неизвестна.......Прочети още

 

 

Министрите на отбраната на Русия и Беларус разговаряха в Минск, съобщи БелTA

03.12.2022, 23:49

Министърът на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу разговаря със своя беларуски колега генерал-лейтенант Виктор Хренин, предаде Ройтерс, като се позова на държавната беларуска новинарска агенция БелТА.
Двете страни са обсъдили двустранното военно сътрудничество и внесоха промени в споразумение за "съвместно гарантиране на регионална сигурност", съобщи агенцията, без да дава повече подробности.
- (видео)
Русия и Беларус официално са част от "съюзна държава" и са близки икономически и военни съюзници, посочва Ройтерс. Москва използва територията на Беларус за сборен пункт на своите войски в началото на своята инвазия в Украйна на 24 февруари.
Беларус твърди, че няма да се намесва във войната в Украйна, но президентът Александър Лукашенко на няколко пъти нареди на свои военни да се разположат заедно с руски сили близо до украинската граница, цитирайки заплахи за Беларус от страна на Киев и Запада.

 

Шведската група „Сабатон“ направи филм за посещението си във Военния университет

03.12.2022, 23;15

Кратък филм, в който разказват за посещението си в Националния военен университет „Васил Левски“ и за песента си, посветена на Дойранската епопея, са снимали метал легендите от „Сабатон“, съобщават от учебното заведение. Басистът Пар Сюндстрьом говори за еднодневната визита на групата във Военния университет пред документалиста Инди Нейдел, който е и сред най-известните автори и личности в YouTube. Пауър метъл легендите се отзоваха на поканата на началника на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов, който е страстен почитател на тяхната музика и бяха във Военния университет през лятото. - (видео)
„Поканата дойде заради песента „The Valley Of Death“ („Долината на смъртта“). Заведоха ни в църквата, показаха ни криптата в нея. После наблюдавахме шоуто на Отбора по ръкопашен бой. Тези момчета участваха в „България търси талант“ и се класираха на второ място“, обяснява в интервюто Пар Сюндстрьом.
След това разказва пред събеседника си за стотиците раздадени автографи на курсантите, които слушат музиката на „Сабатон“, както и за възможността, която музикантите получиха да се качат на танк Т-72, да пострелят на полигона, да се повозят във военен камион ЗиЛ.

 

 

Тактико-специално учение на Специалните сили на Българската армия „ГЪВКАВ ОТГОВОР 22“

03.12.2022, 21:57

От 21 ноември до 2 декември 2022 г. щабът и формирования от Съвместното командване на специалните операции взеха участие в Тактико-специалното учение на Специалните сили на Българската армия „ГЪВКАВ ОТГОВОР 22“. Учението се проведе в района на УТК „Црънча“ и летище „Черногорово“, обл. Пазарджик.
„ГЪВКАВ ОТГОВОР 22“ е  базирано на хипотетичен сценарий. По време на учението ще се планират специални операции в отговор на възникнала военнополитическа криза на територията на страната. В него участват основно 86-та Група „Специални сили“ (ГрСС), както и военнослужещи от 1-ва ГрСС, 68 ГрСС, Учебен център за подготовка и бойно осигуряване, щабен и логистичен батальони.
Целта на учението беше да оцени бойните способности на щаба и формированията на 86 ГрСС при планиране и провеждане на операциите в хода на конфликт с нисък интензитет, не попадащ в критериите за активиране на Член 5 от Вашингтонския договор.
Задачите, които бяха отработени са планиране и провеждане на специални операции в хода на конфликт с нисък интензитет и проверка на ефективността на системите за командване и управление на 86 ГрСС и 1 ГрСС при планиране на специални операции.
Източник: https://otbrana.com/

 

Естония ще закупи американска реактивна система за залпов огън в сделка на стойност 200 милиона долара

03.12.2022, 17:07

Естония, която е членка на НАТО и граничи с Русия, ще подсили отбранителните си способности като се сдобие с високотехнологичната американска реактивна система за залпов огън “Хаймарс”, предаде Асошиейтед прес, като се позова на естонски служители в сферата на отбраната.
Сделката, която е най-мащабният проект по закупуване на въоръжение в историята на балтийската страна, е била подписана вчера и е на стойност повече от 200 милиона долара. Тя включва също боеприпаси и обучение за боравене със системата. Очаква се американската компания “Локхийд Мартин” да започне да доставя системата през 2024 година.
Съседките на Естония Латвия и Литва вече придобиха или също са в процес на придобиване на системата “Хаймарс”, отбелязва АП. Вашингтон предостави ракетните установки на Украйна след началото на руската инвазия. Естонското министерство на отбраната заяви, че системи “Хаймарс” “са помогнали с прецизна точност да бъдат унищожени руски военни складове за боеприпаси, транспортни възли и центрове за командване и контрол”. - Още РСЗО
Източник: bta.bg

 
 

Пентагонът представи новия стелт бомбардировач В-21 Рейдър

03.12.2022, 09;47

Най-новият американски стелт бомбардировач беше показан вчера пред публика, след години на тайно разработване. Самолетът е част от отговора на Пентагона на растящата загриженост във връзка с бъдещ конфликт с Китай, предаде Асошиейтед прес.
В-21 Рейдър (Raider/Нападател) е първият нов американски бомбардировач от повече от 30 години. Почти всеки аспект от програмата по създаването му е поверителен. Той беше представен в завода на корпорацията “Нортроп Гръман” в Палмдейл, Калифорния. - (видео)
Новият бомбардировач е част от усилията на военното ведомство на САЩ да модернизира и трите разклонения на своята ядрена триада, която включва изстрелвани от силози ядрени балистични ракети и изстрелвани от подводници бойни глави, докато се пренастройва от кампаниите срещу тероризма през последните десетилетия към противостоене на бързата военна модернизация на Китай.
Китай е на път да се сдобие с 1500 ядрени оръжия до 2035 г., а успехите му в свръхзвуковите оръжия, кибервойната и космическия му капацитет представляват „най-последователното и систематично предизвикателство за националната сигурност на САЩ и свободната и открита международна система“, посочва Пентагонът в годишния си доклад за Китай, оповестен тази седмица.
Нуждаехме се от нов бомбардировач през 21 в., който да ни позволява да посрещаме много по-сложни заплахи, като заплахите, за които се опасяваме, че един ден ще се изправят пред нас, идвайки от Китай, Русия, каза Дебора Лий Джеймс – министър на военновъздушните сили, когато през 2015 г. беше подписан договорът за Рейдър.
Макар да прилича на В-2, след като влезете в него, вече няма прилики, каза Кати Уордън, главен изпълнителен директор на „Нортроп Гръман“ – компанията, която строи бомбардировача.
Сред промените са и усъвършенствани материали, използвани за обшивката на самолета, които го правят по-труден за засичане.
Това не е просто още един самолет, каза министърът на отбраната Лойд Остин. Той е въплъщение на решимостта на Америка да защитава републиката, която всички обичаме.
Източник: bta.bg

 
 

US медии посочиха сериозен проблем на украинската армия

03.12.2022, 09:28

Според американски журналисти значителна част от оръжията, доставяни от Запада, вече не са боеспособни. А ремонтният капацитет на Киев не е достатъчен. На какво разчитат ВСУ?
Недостиг на ресурси
Всеки ден Русия и Украйна използват хиляди снаряди от всякакъв калибър. За различни цели: армейски колони, пунктове за разполагане на персонала, щабове, полеви укрепления. В късната есен, когато активността на военните действия намаля поради времето, артилерията се използва много по-интензивно.
Още през пролетта украинските войски се оплакаха от липса на боеприпаси. Западът помогна. По-рано страните от НАТО предадоха на Киев около 350 гаубици с калибър 155 и 105 мм. Сега ВСУ използват основно тях.
Въпреки това, според “Ню Йорк Таймс” около една трета от оръжията вече не работят. Най-често излиза от строя американският М777, наричан в Донбас "Трите топора". Проблеми има и при френските самоходни оръдия "Цезар", както и при немските ПЗХ2000. Всички са калибър 155.
"Нашите трофейни екипи изследваха повредени оръжия”, разказва офицер от 1-ви армейски корпус на Народната милиция на ДНР с позивна “Клим”. “Повечето от тях са със силно износени цеви и затвор. Като цяло е много забележимо, че не са създадени за голяма война, а по-скоро за конфликти на ниско ниво. "Трите топора" бяха приети сравнително наскоро - през 2005 г. По това време САЩ воюваха в Ирак и Афганистан. Тези оръдия бяха идеални за тези театри на военни действия.
Те се показват добре в Украйна, допълват военните. Въпреки това, поради конструктивните характеристики, те са много по-ненадеждни от 152-милиметровите милиметровите “Мста-С”, “Мста-В” и “Хиацинт”, с които е въоръжена руската армия. Западните образци са по-слаби дори от древното Д-20.
Пъстра номенклатура
Това се потвърждава от американската преса. Авторите на статията в “Ню Йорк Таймс” отбелязват, че такава плътност на артилерийския огън в Европа не е имало от Втората световна война насам.
ВСУ изстрелват от 2-4000 снаряда на ден. Те често удрят на максимална дистанция - това изисква зареждане на гаубиците с максимален заряд, което от своя страна съсипва още повече ресурса им.
„Един ден бойни действия в Украйна се равнява на месец или дори повече в Афганистан“, каза пред “Ню Йорк Таймс” Камил Гранд, бивш помощник-генерален секретар по отбранителните доставки на НАТО.
Ситуацията се усложнява от пъстрата гама от 155-милиметрови снаряди. Всяка страна има своя собствена технология, боеприпасите се създават за специфични оръжия и условия на бойна употреба. Американският снаряд е доста различен от италианския или немския.
Обаче военните вече не са особено загрижени - те вземат каквото са им донесли на позициите.
Освен това, според анализаторите, страните от НАТО доставят на Киев преди всичко това, което отдавна се съхранява в складове и, в добрия смисъл, подлежи на отписване. А дефектен снаряд може да избухне в цевта при изстрел.
Трудности с ремонта
Подмяната на износена цев с дължина над шест метра и тегло стотици килограми в полеви условия е меко казано непроста задача. Титанът се използва широко в западните оръдия - това оскъпява поддръжката, особено в Украйна, където отбранителната индустрия е "заточена" предимно за съветска техника.
Следователно оръжията се изнасят в чужбина - предимно в Полша. Там работят ремонтни цехове на европейското командване на Пентагона.
И накрая, запасите от 155-милиметрови снаряди в арсеналите на съюзниците на Киев не са безкрайни. Като се има предвид, че това е основният калибър на артилерията на НАТО, Вашингтон вече прогнозира дефицит.
Така “Уолстрийт Джърнъл” съобщи, че САЩ планират да закупят от Южна Корея поне сто хиляди такива боеприпаси за Украйна. Това, според американското командване, ще бъде достатъчно за няколко седмици активни боеве.
Освен това въпросът за доставките като цяло е спорен сред съюзниците. Например Италия и Швейцария отказаха военна помощ. А около 20 страни членки на НАТО обявиха изчерпване на ресурсите. Всичко това, заедно с логистичните проблеми, може да причини много проблеми на ВСУ.
Източник: https://blitz.bg/

 
 

Втори F-117 е бил поразен над Югославия през 1999 г.

03.12.2022, 08:56

Кратка история, разказана между другото в един авиационен подкаст, хвърля светлина върху малко известен епизод от НАТО-вските бомбардировки над Югославия през 1999 г. – втори нискозабележим ударен самолет F-117 е бил поразен от зенитна ракета, но все пак се е добрал до базата си. Ето какво се научава от разказа на подполковник (о.р.) Чарли „Туна” Хайнлайн.
„Беше интересна вечер. Нямам идея, какава част от това е разсекретено”, започва да разказва Хайнлайн в подкаста The Afterburn.
Хайнлайн е пилот с интересна биография, който е летял на A-10 и F-117 във ВВС на САЩ, бил е пилот на разменни начела във ВМС на САЩ, където лети на F/A-18 Hornet и освен това е инструктор на F-4 за Луфтвафе, базирани в САЩ и използвани за обучение.......Прочети още

 

 

Корабен състав на ВМФ на Русия към 01.12.2022 г.

02.12.2022, 22:17
 
 
 

41-ва независима бригада от командоси помогна за разбиването на Севернокорейската логистика

.02.12.2022, 21:55

На 1 октомври 1950 г. малко след падането на мрака, подводницата USS Perch ще изплува на източния бряг на Северна Корея. Запознатите знаят, че това е подводница, която има много сериозен опит от Втората Световна война и е водила сражения срещу Япония. В този момент няма торпеда, подводницата е реконструирана в транспортен военен кораб и на борда се намират 67 командоса от 41-ва независима военна бригада.
Морските пехотинци се ръководят от лейтенант-полковник Дъглас Дрисдал. Той ще е един от първите бойни кадри, които ще бъдат изпратени зад вражеската линия по време на Корейската война. Целта им е да ударят железопътните линии на Северна Корея, с които се пренасят боеприпаси и се транспортират нови войници на юг........Прочети още

 
 

МС е одобрил секретен списък с военна помощ за Украйна, 50 БГ военни ще обучават украинските сили

02.12.2022, 21:46

В сряда, 30 ноември, Министерският съвет е одобрил списък с военна помощ за Украйна на Министерство на отбраната. Това става ясно от справка в правната информационна система на Министерски съвет. Списъкът е с гриф "Поверително", предава БНР.
Парламентът ще трябва да одобри списъка с военно имущество, както и споразумение между българското и украинското военно министерство за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, като основа за водене на преговори.
Командирът на "Логистична поддръжка" бригаден генерал Тодор Тодоров ще подпише споразумението при условие на последваща ратификация.
Друго решение на кабинета предвижда НС да одобри изпращане на един щабен офицер за усилване на звеното за планиране и провеждане на военни мисии и операции на ЕС в Белгия, петима военни в многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Полша или многонационалното командване за специализирана подготовка в Германия, и до 50 военнослужещи за обучение на украински военни - на територията на страни-членки на алианса или у нас.
Това ще се случва в рамките на мисията на ЕС за подпомагане на Украйна. Мисията беше създадена през октомври за обучение на украински въоръжени сили.
Парламентът ще трябва да реши и за предоставянето на военно имущество в рамките на мисията, както и за обучението у нас на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна за всяка календарна година за бойни санитари.
Припомняме, че служебният министър на отбраната Димитър Стоянов нееднократно е подчертавал, че ще бъде крайно консервативен в изпълнение на решението на 48-ото НС за оказване на военна помощ на Украйна. Ще подходя консервативно към това решение на НС, тъй като армията има конституционни задължения, заяви Стоянов на 19 ноември и даде пример, че не можем да предоставим комплексите C-300, тъй като няма да има с какво да защитаваме нашето небе.
"През първия период имаше 3 доставки, които бяха направени от Министерството на отбраната - каски, бронежилетки, това беше при редовното правителство. Служебното правителство предостави 350 медицински комплекта за обслужване на 35 000 ранени, както и 35 000 комплекта дрехи и обувки. Сега сме в етап на подготовка за изпълнение на решението на 48-ото НС, който ще бъде предоставен на тренировъчната мисия в Полша, която е отново за украинската армия. Какво въоръжение, за съжаление, не мога да споделя, тъй като документът е класифициран", обясни министърът.
Източник: https://epicenter.bg/

 
 

Готово е предложението за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна

02.12.2022, 12:11

Служебното правителство изпълни в срок поставената на 3 ноември от Народното събрание задача и премиерът Гълъб Донев е внесъл в в парламента проект на решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. (Решението е за одобряване проект на Споразумение между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна, относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси и за предложение до Народното събрание за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна.)
Подкрепата за Украйна се предлага да бъде реализирана по два начина.
Първият се състои в сключване на споразумение на двустранна основа с украинската страна за предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси в обем и по вид, съгласно поверително приложение към настоящия проект на решение. Поради обстоятелството, че се касае за договор с военно-политически характер, който се отнася до разпореждане с движими вещи - държавна собственост, се налага ратификация от парламента.
Вторият механизъм за подпомагане на Украйна е чрез принос към Мисията на Европейски съюз за подпомагане на Украйна (EUMAM UA). Целта на мисията е да допринесе за увеличаването на военните способности на украинските въоръжени сили за ефективно провеждане на операции с цел предоставяне на  възможност на Украйна да защитава териториалната си цялост в рамките на международно признатите си граници, както и да упражнява ефективно суверенитета си и да защити цивилното население. Предлага се също в рамките на тази мисия Република България да предостави военно имущество.
Народното събрание ще трябва да разреши участие на български военнослужещи в мисията на ЕС с оръжие и техника.
Това са един щабен офицер за усилване на Звеното за планиране и провеждане на военни мисии и операции на ЕС в Кралство Белгия; до 5 офицери или сержанти в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Полша и/или в Многонационалното командване за специализирана подготовка във Федерална република Германия и до 50 военнослужещи за обучение за използването на предоставено в рамките на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна въоръжение и техника, на територията на държави - членки на ЕС, и/или в Република България.
Правителството предлага още на народните представители да разрешат пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна, за всяка календарна година, за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на Република България във връзка с провеждане на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна.
Министерският съвет е упълномощил командира на Командването за логистична поддръжка бригаден генерал Тодор Тодоров да подпише споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна, относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, при условие на последваща ратификация.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Италия издаде указ доставките на оръжие за Украйна да продължат и през 2023 г.

02.12.2022,  09:55

Новото крайнодясно правителство на Италия издаде указ, с който одобрява доставките на оръжие за Украйна да продължат и през 2023 г., като с това запазва политиката на предишния кабинет, предаде Франс прес.
Указът удължава до 31 декември 2023 г. разрешението за "прехвърляне на военни средства, оборудване и техника на правителствените органи на Украйна", се посочва в комюнике от вчера.
Сега италианският парламент разполага с 60 дни да превърне указа в закон.
След идването си на власт през октомври министър-председателката Джорджа Мелони (на снимката), водачка на крайнодясната партия "Италиански братя", потвърди подкрепата си за Киев и значението на НАТО. В първата си реч пред парламента тя обеща "да продължи да бъде надежден партньор на НАТО в подкрепата за Украйна".
Предшественикът й на поста Марио Драги беше силен поддръжник на Украйна, но въпросът за доставките на оръжие за Киев предизвика разногласия в Движение "5 звезди", което беше част от управляващата коалиция. Това доведе до разпадането на коалицията и до нови избори, в резултат на които Мелони влезе във властта.
Подробностите за военните доставки на Италия за Украйна представляват поверителна информация, но миналия месец представител на управляващата коалиция каза Ройтерс, че Рим подготвя нова доставка, включваща поисканите от Киев системи за противовъздушна отбрана.
Вчера в. "Република" съобщи, че Италия ще предостави на Украйна четири зенитно-ракетни комплекса "старо поколение" "Аспиде" (Aspide) с по 18 ракети всяка, заедно с радари. Според вестникът доставката може да бъде извършена в края на декември или в началото на януари следващата година.
Източник: https://www.bta.bg/

 
 

Ужасяващ и универсален: NI оцени високо самолета Як-130

02.12.2022, 08:57

Американското списание NI публикува статия, посветена на учебно-бойния самолет Як-130. Авторът Марк Епископос отбелязва, че е универсален и ужасяващ щурмовик. Може да действа като самолетоносач, да изпълнява разузнавателни мисии и да се използва за нанасяне на въздушни удари, пише "Российская газета".
Подобно на много военни проекти, оцелели след разпадането на Съветския съюз, Як-130 има дълга история на разработка. През 1980-те години правителството обявява конкурс за създаване на учебно-тренировъчен самолет, способен да замести остарелите чехословашки Aero L-29 и L-39. В резултат на това от пет производителя печели ОКБ "Яковлев".
Но поради липса на финансиране през 1993 г. проектът спира. И тогава трябва да се прибегне до помощта на чуждестранни инвеститори - италианската авиостроителна компания Aermacchi.
Демонстрационният модел Як-130Д прави първия си полет през 1996 година. По-късно, когато пътищата на руските и италианските конструктори се разделят, Aermacchi създава свой собствен изтребител M-346 Master на негова основа. А конструкторското бюро "Яковлев" пуска доработения проект в серийно производство.
Серийният Як-130 е двуместен лек учебно-тренировъчен самолет със стреловидно стандартно крило и конструкция от леки сплави. Той има къс фюзелаж и по-малко агресивно заоблена носова част от Як-130Д. Това осигурява стабилен полет при ъгли на атака до 35 градуса. Впечатляващото съотношение тяга-тегло осигурява бързо издигане във височина и дава възможност за излитане при трудни условия.
За разлика от много други самолети, появили се в края на съветската епоха, Як-130 разполага с модерна авионика. Оборудван е с електродистанционна система за управление, шлемова система за целеуказание, модул, който позволява да се променят характеристиките на управляемостта и стабилността в определени параметри.
Благодарение на успешната комбинация от добре обмислени принципи на аеродинамичен дизайн и бордова електроника, Як-130 е сравним по своите впечатляващи характеристики с изтребители от четвърто поколение.
Девет точки на окачването на Як-130 са съвместими с ракети "въздух-въздух" Р-73 с малък обсег и бомби до 500 килограма.
Въпреки факта, че Як-130 е проектиран като специален учебно-тренировъчен изтребител, той се е утвърдил като универсален лек щурмовик.
Универсалността и икономичността на Як-130 го правят експортен хит в постсъветското пространство и в развиващите се страни: десетки поръчки са направени от Мианмар, Беларус, Алжир и Бангладеш.
В края на миналата година на авиошоуто в Дубай през 2019 г. стана известно, че ОАК работи по модернизацията на Як-130. - Още за Як-130
Източник: https://bg.rbth.com/

 
 

 

Проведе се 23-то редовно заседание на Съвместната комисия по прилагане на споразумението между България и САЩ за сътрудничество в отбраната

01.12.2022, 23:12

Двадесет и третото редовно заседание на Съвместната комисия по прилагане на споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната (ССОО) се проведе днес, 1 декември, чрез видеоконферентна връзка.
Форумът бе открит и ръководен от съпредседателите на комисията от двете страни – заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и заместник-директорът на дирекция „Партньорство, сътрудничество в сферата на сигурността и противоракетна отбрана“ в командването на Силите на САЩ в Европа бригаден генерал Едуард Воан.
В заседанието участваха членовете на Съвместната комисия и ръководителите на подкомитетите към нея. От българска страна се включиха представители на Министерството на отбраната и Българската армия, Министерството на околната среда и водите, Министерството на финансите и Министерството на труда и социалната политика. От американска страна участие взеха представители на командването и компонентните командвания на Силите на САЩ в Европа, Инженерния корпус на Сухопътните войски на САЩ в Европа, Офиса на аташето по отбрана и Офиса за отбранително сътрудничество към американското посолство у нас.
По време на разговорите бяха отчетени резултатите по прилагането на споразумението за периода от предходното заседание на комисията, проведено през март тази година. Обсъдени бяха въпроси по сътрудничеството между двете страни във всички области на ССОО, като бе акцентирано върху развитието на инфраструктурата на договорените съоръжения и на системите С2 на въоръжените ни сили, както и провеждането на планираните съвместни българо-американски подготовки и учения. В хода на заседанието американската страна представи инициативата на САЩ за сътрудничество в сферата на сигурността в черноморския регион „US-Bulgaria All Domain Awareness Significant Security Cooperation Initiative“. В рамките на събитието бяха очертани и насоките за бъдещото сътрудничество.
Източник: mod.bg

 

Бронирани камиони ДАФ за белгийската армия

01.12.2022, 21:04

Белгийската армия получи първата си партида камиони DAF CF 879 от холандската компания DAF Trucks. Това съобщи Army Recognition.
Белгийската армия е закупила общо 636 камиона от тази марка с колесна формула 4х4 и 243 камиона с колесна формула 8х8 за специални цели (самосвали, кранове, контейнеровози за оборудване и др.).
Общата стойност на договора за камионите DAF е 259 милиона евро.
DAF Trucks спечели търга за доставка на автомобилите през 2021 г. Всички автомобили трябва да бъдат доставени на армията до края на 2025 г.
Кабините за всички автомобили се произвеждат в белгийския завод на DAF във Вестерло. Tatra Defense Vehices доставя защитените елементи на кабината, а интериорът също се произвежда във Вестерло.
Двигателите Paccar се произвеждат в завода на DAF в Айндховен.
Камионите DAF CF използват шасита Tatra със задвижване на всички колела и носеща централна греда с независимо окачване.
Камионите са оборудвани с двигател Paccar MX-11 с работен обем 10,8 литра (за версията 4х4) или с двигател Paccar MX-13 с работен обем 12,9 литра (за версията 8х8) с мощност от 300 kW/410 к.с. до 340 kW/460 к.с.
Източник: https://news.bg/

 

Отбелязване на една година от създаването на Базата за осигуряване и поддръжка на ВМС

01.12.2022, 17:50

На 1 декември 2022 г. Базата за осигуряване и поддръжка от състава на Военноморските сили отбеляза първата годишнина от своето създаване.
Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов прие строя и поздрави личния състав по случай празника.
Гости на тържеството бяха офицери от Щаба на Военноморските сили, командири на военни формирования и началници на структури на Министерство на отбраната от гарнизона.
В празничното си слово командирът на формированието полковник Любен Янков изрази своята удовлетвореност от много добрите резултати, постигнати за краткото време на функциониране на организационната, управленска и логистична структура, която той командва. Той благодари на офицерите, старшините, матросите и цивилните служители за всеотдайната им служба и изрази увереността си в бъдещите им още по-големи професионални успехи.
Със своя заповед контраадмирал Михайлов награди отличили се военнослужещи и цивилни служители, проявили висок професионализъм и отговорност при изпълнение на служебните си задължения. В своето приветствие той открои широкия спектър от задачи, които формированието изпълнява, давайки своя значим принос за всестранното и непрекъснато осигуряване на дейността на Командването и Щаба на флота.
Полковник Янков също връчи предметни награди, удостои с грамоти и изказа благодарност на свои подчинени по случай празника.
Източник: navy.mod.bg

 

Новият началник на Хидрографската служба на Военноморските сили встъпи в длъжност

01.12.2022. 17:43

На 1 декември 2022 г. се състоя церемония по встъпване в длъжност на новият началник на Хидрографската служба от състава на Военноморските сили.
В присъствието на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, актът за сдаване и приемане подписаха новият началник на службата капитан I Николай Николов и изпълняващият до момента длъжността капитан II ранг Атанас Димитров.
На церемонията присъстваха офицери от Щаба на Военноморските сили и командири на формирования.
Контраадмирал Михайлов пожела успех на новата длъжност на капитан I ранг Николов, а той от своя страна заяви, че приема новата си управленска позиция не само като чест и персонално признание, но и като голяма отговорност и професионално предизвикателство.
Източник: navy.mod.bg/

 

Руски стратегически бомбардировач Ту-95 стресна Сеул и кацна за първи път в историята в Пекин

01.12.2022, 17:28

Стратегическият бомбардировач Ту-95 на руските въздушно-космически сили кацна за първи път в авиобазата на китайските ВВС.
Кацането на руски стратегически бомбардировач, способен да носи ядрено оръжие, беше планирано, но беше регистрирано за първи път в историята, въпреки доста тясното взаимодействие между Пекин и Москва. Съответният видеозапис е заснет от жители на Китай, пишат чужди агенции.
На публикуваното видео можете да видите процеса на спускане и последващо кацане на руския стратегически бомбардировач Ту-95. Всъщност това е първият голям стратегически бомбардировач, кацнал на територията на Китай.
Известно е, че бомбардировачът на руските ВКС е летял в сряда заедно с китайски военни самолети. 
Руски и китайски стратегически бомбардировачи извършиха в сряда съвместен патрул над Японско и Източнокитайско море, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на руското министерство на отбраната.
От ведомството посочиха, че бомбардировачите Ту-95 на руските ВВС и китайските бомбардировачи Х-6K са прелетели над Японско море и Източнокитайско море по време на осемчасова мисия.
Съобщението дойде часове, след като Южна Корея обяви, че е вдигнала по тревога бойни самолети, след като два китайски и шест руски военни самолета са навлезли в зоната й за противовъздушна отбрана.
Два китайски бомбардировача няколко пъти навлезли във въпросната зона край южните и североизточните брегове на Южна Корея около 5,50 часа сутринта местно време.
Няколко часа по-късно те отново навлезли в зоната от Японско море, заедно с руските бойни машини, сред които бомбардировачи Ту-95 и изтребители Су-35.
Всичките самолети напуснали зоната 18 минути по-късно, посочиха от Обединения комитет на началник-щабовете на Сеул. Като уточниха, че машините не са нарушили въздушното пространство на Южна Корея.
Зоната за противовъздушна отбрана е пространство, в което държавите могат да поискат самолети да предприемат определени стъпки за идентификация. За разлика от въздушното пространство на определена държава, няма международни правила, регулиращи поведението в зоните за противовъздушна отбрана.
Русия не признава южнокорейската зона за противовъздушна отбрана. А пък според Китай тези зони не са пространство от нечия територия и съответно всички държави имат право на свободно движение през тях.
В съобщението си руското военно министерство посочи още, че в рамките на ученията руски бомбардировачи за първи път са кацнали в Китай, а китайските бомбардировачи прелетели до въздушна база в Русия.
Експертите отбелязват, че днес Русия и Китай активно си взаимодействат във военната сфера, редовно провеждат военни маневри и съвместно отработват изпълнението на различни задачи, независимо от видовете войски. - Още за Ту-95
Източник: https://blitz.bg/

 

"Нуждаем се от силен и подготвен Бундесвер"

01.12.2022, 17:18

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Германия да продължи да подсилва въоръжените си сили на конференция по сигурността в Берлин, предаде ДПА.
"Решението на Германия значително да увеличи разходите си за отбрана е историческо с инвестиции в нови изтребители, хеликоптери, кораби и подводници", заяви Столтенберг. "Това наистина е "цайтенвенде" (от немски Zeitenwende/повратна точка), която отразява нашата променена среда за сигурност", каза той, визирайки Руската война срещу Украйна. "Нуждаем се от силен и подготвен Бундесвер", добави Столтенберг, който също така подчерта значението на отбранителната индустрия в Германия. "Това е от значение за сигурността на Германия, това е от значение за сигурността на Европа и то е от значение за световната сигурност".
Обръщайки внимание на Украйна, Столтенберг призова да бъде продължена и засилена подкрепата за нея. "Не бива да подценяваме Русия. Руските ракети и дронове продължават да се сипят над украинските градове, цивилни и критична инфраструктура, причинявайки огромно човешко страдание с настъпването на зимата", заяви генералният секретар на НАТО.
Столтенберг приветства Германската финансова, хуманитарна и военна подкрепа за Украйна и каза, че тя се усеща на бойното поле. Той отново повтори призива си за противопоставяне срещу авторитарните режими като Русия. "Не може да има траен мир, ако агресорът спечели, ако потисничеството и автокрацията победят свободата и демокрацията. Така че най-добрият начин да бъде подкрепен траен мир е подкрепата за Украйна", заяви Столтенберг.
Опасната зависимост от руския газ също трябва да бъде взета предвид в отношенията с Китай, отбеляза генералният секретар на НАТО. "Ние, разбира се, ще продължим да търгуваме и да си взаимодействаме икономически с Китай, но трябва да бъдем наясно с нашите зависимости, да намалим своята уязвимост и да управляваме рисковете", заяви Столтенберг.

 

Вече започна сглобяването на първия български изтребител F-16

01.12.2022, 16:50

Това съобщават от американската Локхийд Мартин. От компанията са излъчили следното изявление: „За нас от Локхийд Мартин е чест да подкрепим България в желанието на страната да купи още 8 изтребителя F-16 и високо ценим силното си сътрудничество с българските военновъздушни сили. Флотилията от изтребители F-16 ще предложи на страната най-добрата комбинация от модерни способности от 21-ви век с оперативни способности и разходи за жизнения цикъл на достъпна цена, както и възможности за стратегическо партньорство.
България ще получи доказана най-съвременна система, която ще осигури десетилетия на съвместимост с НАТО и ние сме горди, че най-модерният модел F-16, произвеждан някога, ще подпомогне националната сигурност на страната.
Всички български изтребители ще бъдат произведени в завода в Грийнвил, Южна Каролина, от нашите отдадени служители там. Вече започна сглобяването на първия български изтребител F-16.
Производството на F-16 в Грийнвил бележи значителен прогрес като вече едновременно се сглобяват изтребители за повече държави - за Бахрейн, Словакия и България, като първият тестов полет на изтребител F-16 ще бъде в началото на 2023 година.“

 

Саудитска Арабия сключи договор с Испания за поръчка на нов военен кораб

01.12.2022, 11:38

Министерството на отбраната на Саудитска Арабия подписа меморандум за разбирателство с испанската държавната компания “Навантия“ (Navantia) за построяване на многоцелеви кораб за саудитските военноморски сили, предаде Ройтерс.
“Меморандумът за разбирателство има за цел да повиши нивото на готовност на Кралските военноморски сили на Саудитска Арабия да гарантират морската сигурност в региона и за защитават  жизненоважните и стратегически интереси на страната”, се казва в съобщение, разпространено от саудитската държавна информационна агенция СПА.
На церемонията по подписването присъстваха саудитският министър на отбраната принц Халид бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд и испанската министърка промишлеността, търговията и туризма Рейес Марото Илера.
Източник: bta.bg

 

Девет ранени при пожар на борда американски самолетоносач

01.12.2022, 09:33

Девет души бяха ранени при пожар на борда на американския самолетоносач “Ейбрахам Линкълн” (CVN-72), който извършвал маневри край Калифорния, съобщиха военноморските сили на САЩ, цитирани от Франс прес.
“Сутринта на 29 ноември избухна пожар на борда на самолетоносача от клас “Нимиц” “Ейбрахам Линкълн“, пише в изявление на ВМС на САЩ.
Той е бил “бързо локализиран и овладян благодарение на усилията на екипажа“, се допълва в изявлението.
Девет моряци са получили леки наранявания и им е оказана лекарска помощ на борда.
Образувано е разследване, но самолетоносачът не е прекъсвал маневрите си в района.
През юли 2020 г. голям пожар унищожи напълно десантния американски кораб “Бонъм Ричард” (LHD-6), който акостирал в своята калифорнийската военноморска база в Сан Диего за техническа поддръжка. Тогава бяха ранени 21 души. За избухването на пожара бяха повдигнати обвинения срещу един от моряците от екипажа на кораба, но по-късно той беше оправдан. - (видео)
Източник: bta.bg

 

Исторически календар

01.12.2022, 09:25

На 1 декември 1951 г. в Омуртаг е роден Александър Панайотов Александров. Постъпва във ВНВУ „ Г. Бенковски“ през 1969 г., специалност летец-пилот. През 1974 г. получава назначение в 22-ри изтребително-бомбардировъчен полк, Безмер. Присвоява класна квалификация „ Летец-пилот ІII клас“. Старши лейтенант Александър Александров е сред кандидатите за първи български космонавт и заедно с майор Георги Иванов преминава подготовка в Центъра за космонавти „Юрий Гагарин“ в СССР. Включен е като дубльор в първия съветско-български екипаж през 1979 г.
През 1983 г. завършва аспирантура в Института за космически изследвания в СССР. След завръщането си в България е заместник-директор на Централната лаборатория за космически изследвания при БАН.
През 1987 г. майор Александров става член на екипажа на подготвящия се втори съветско-български полет. На 7 юни 1988 г. той излита на борда на космическия кораб „Союз ТМ5“ като космонавт-изследовател. Работи по програма „Шипка“ на орбиталната станция „Мир“ до 17 юни. Завръща се на Земята с космическия кораб Союз ТМ4“. След полета продължава работата си в Института за космически изследвания към БАН. Доктор на техническите науки, летец-пилот I клас, летец-космонавт на България, заслужил летец, военно звание генерал- майор.

 

Варна преди фотографията: Варна върху гравюри от времето на Руско-турската (освободителна) война от 1877-1878 г.

01.12.2022, 09:23

Гравюрата „Общ изглед от Варна и пристанището“ (20 x 14 см) е публикувана във френското илюстровано списание „Илюстрасион“.
Събитията, които се разиграват или се подготвят на Балканския полуостров, придават особено значение на град Варна, чийто общ изглед поместваме днес.
Варна е голямо пристанище на Черно море във формата на подкова, чиито краища са нос Годроф на север и Галата на юг. Отворено е на изток. Щом от тази посока духа вятър, престоят на корабите се затруднява - неудобство, което ще се избегне, като се изгради една дига от север на изток. Високи хълмове преграждат хоризонта около целия град, който по този начин се сгушва между морето и хълмовете. От другата им страна има едно голямо езеро - Девнос, което по канал изхвърля в морето излишъка от водите си.
Доста кораби от турския военен флот са хвърлили котва във Варненското пристанище и затрудняват достъпа към града както по море, така и по суша. Варна е обградена от укрепления с бойници и с два защитни рова, по продължение на които върху платата Франка Йеникьой и Козлуджа - на север от града и южно от него към Галата, бяха разположени артилерийски батареи. Комендант на Варна, която брои 20 000 души - половината мюсюлмани, е Рашид паша (Стрекер) - германски генерал, постъпил отдавна на турска служба като главен артилерийски инструктор. Гарнизонът е в по-голямата си част от египтяни, командвани от принц Хасан, син на хедива. Тези войници, половината от които нощуват в казармата и половината - извън нея, се отличават с униформата и строгата си дисциплина за разлика от черкезите и зейбеците, които допълват гарнизона.
Няма смисъл да изтъкваме значението и ролята, която се отрежда на Варна в сегашната война. Тук пристигат всички подкрепления, снабдяването и военните доставки за Дунавската армия от Константинопол, в който е съсредоточено всичко и който е жизненият и организационен център на империята. Варна е и начело на жп линията, която свързва Черно море с Дунав през Русчук. Градът има немалко значение и от чисто военна гледна точка. Освен че заедно с Базарджик, за който също ще стане дума след малко, пази подстъпите към Добруджа, Варна заедно с Шумла, която също ще опишем, пази и подстъпите към Балкана“........Прочети още

 

Френската експедиция в Добруджа по време на Кримската война

01.12.2022, 09:20

На 20 май (2 юни) 1854 г., по време на Кримската война (1853-1856 г.), Австрия съсредоточава два армейски корпуса в Галиция и Буковина, под командването на генерал Хайнрих Хес (Heinrich Freiherr von Hess) и предявява ултиматум към Русия да изведе своите войски от Влашко и Молдова. На 2 (14) юни тя сключва конвенция със султана за окупация на Дунавските княжества по време на войната.
След шест неуспешни щурма на 11 (23) юни генерал-фелдмаршал Иван Фьодорович Паскевич снема обсадата на Силистра. В края на юли руската армия напуска Дунавските княжества, където влизат турски и австрийски войски.
Известието за оттеглянето на руската армия от Силистра, доставено от адютант на главнокомандващия турската Дунавска армия Омер Лютфи паша, е получено в Главната квартира на съюзническите войски във Варна късно вечерта на 24 юни 1854 г.
След оттеглянето руската армия от Силистра в Северна Добруджа (Исакча, Тулча и Бабадаг) остават руски части - Седма пехотна дивизия (10-хиляди души с 35 оръдия, два полка редовна кавалерия и 10 казашки сотни), под командването на генерал-лейтенант Александър Клеонакович Ушаков.
Френското командване е информирано от доклад на подполковник Жул Десент де Мартил (J. Desaint, Lieutenant-Colonel d'etat-major, charge du Service topographique), че в Северна Добруджа са останали 10-хиляди руснаци с 35 оръдия.
С експедицията в Добруджа френският главнокомандващ маршал Арман Жак Леруа дьо Сент-Арно (на рисунката) си поставя две цели: да изведе заразена от холера френската армия от нейните лагери в околностите на Варна и да изтласка отвъд Дунава останалите в Северна Добруджа руски части........Прочети още

 

Американската подводница, която бе изпратена на тайна мисия, но не се завърна

01.12.2022, 09:03

През месец май 1968 година американска атомна подводница е изпратена на секретна разузнавателна мисия срещу съветския флот. Седмица по-късно, когато близките на военните чакат USS „Скорпиън” (SSN-589) да се завърне, американският флот разбира, че тя е в неизвестност. Субмарината е станала жертва на мистериозен инцидент, чието естество продължава да се дискутира и до днес, пише The National Interest.
USS „Скорпиън” е построена през 1958 година и влиза на въоръжения в американските военноморски сили две години по-късно. Със своята форма – наподобяваща капка – тя се различава от своите предшественици, използвани през Втората световна война. Тя е дълга 76 метра и е сравнително малка за атомна подводница. Под вода може да достигне скорост от 33 възла, или малко над 60 км/ч.
Основното въоръжение на подводницата са били насочващи се торпеда Mk-37 – с активен насочващ сонар, обхват на действие от близо десет хиляди ярда (близо 9 километра) и скорост от двадесет и шест възела.
USS „Скорпиън” е едва на осем години, когато потъва в Атлантическия океан. Макар че в ерата на създаването си е била една от най-модерните в американския флот, не липсват и проблеми. Подводницата е имала „хронични проблеми” с хидравликата, а някои от аварийните системи въобще не са функционирали.
Два месеца преди трагичния инцидент капитанът на подводницата командир Франсис Слатъри е предупредил, че трябва да бъдат извършени ремонтни дейности по корпуса. Освен това е имало и изтичане на клапаните.
На 20 май екипажът на „Скорпиън” получава заповед – да наблюдава съветската флотилия, плаваща в близост до Канарските острови. Тя включва подводници от клас „Ехо-2”, както и разрушител. На 21 май американската подводница се свързва с командните центрове на натовските сили и обявява позицията си и намеренията да се завърне в базата „Норфолк”. Няма нищо необичайно в съобщението.
Подводницата обаче така и не се завръща. Американският флот разбира, че се е случило нещо трагично. Системата SOSUS – акустична система за подводно следене – засича експлозия под водата. „Скорпиън” потъва в Атлантическия океан.
Какво се случва с подводната лодка? Американският флот няма ясен отговор. Редица теории изплуват на повърхността (включително конспиративни) – за разлика от подводницата, на която загиват 99 души екипаж.
Според една от основните теории на военноморските сили на САЩ собствено торпедо се е взривило при плаването на подводницата, разкъсвайки корпуса на две и причинявайки трагедията. Версията за „hot run” торпедо не се изключва като възможност. При тези случаи в торпедната тръба се активира едно от торпедата и витлата започват да се въртят. За да се деактивират отново, подводницата трябва да направи обръщане на 180 градуса. Това обяснява и защо подводницата е била обърната в обратна посока на движение, когато са намерени нейните останки на дъното на океана.
Според друга теория причина за потъването на „Скорпиън” е експлозия на торпедната батерия. Теорията се основава на един (държан в тайна) инцидент по време на тестове на батерията на Mk-37. При един от тестовете батерията избухва без никакво предупреждение. Става ясно, че мембраната, която възпира навлизането на електролит в енергийните клетки, напълно се е разкъсала при активиране на торпедото. Заради вибрациите нещо се е повредило, химикалите бързо са се смесили, температурата се повишила и избухнал пожар. Един от инженерите на лабораторията, където избухва експлозията, си спомня, че е чул в разговор, че „Скорпиън” има на борда торпедо с батерия от дефектен тип.
Накрая, но не на последно място, е и теорията за потапяне на подводницата от вражески огън. Макар да е по-малко правдоподобна от други теории, някои смятат, че именно съветско торпедо е потопило американската разузнавателна подводница. Няма непосредствени доказателства за това. През 1968 година, обаче, необичайно голям брой подводници потъват – включително израелската „Дакар”, френската „Минерв” и съветската К-129. Според конспиративните теории Студената война за кратко се превръща в топла.
Каквато и да е причината за потъването на американската подводница „Скорпиън”, то фактите са налице – това е последната потънала подводница на американския флот. От този инцидент нататък всички US машини се завръщат успешно у дома. - Още за SSN-589

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}