Военна информация

Архив - от 1 до 15 октомври

 

 
 

Отпуснаха близо 5 млн. лв. на кораба на ВВМУ, за да отплава за Антарктида

15.10.2022, 19:45

С правителствено постановление са одобрени допълнително 4, 775 600 млн. лв. за Висше военноморско училище (ВВМУ) „Никола Йонков Вапцаров“- гр. Варна, за финансиране на първата полярна мисия „Антарктика 2022-2023“ на  научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и  Методий“. Трансферът ще бъде от централния бюджет за тази година чрез Министерстнвото на отбраната.
Допълнителното финансиране се налага заради въвеждането на Научноизследователския кораб „Св. Кирил и Методий“ в оперативна готовност след приключване на ремонтните и ремонтно-монтажни дейности и за провеждане на полярната мисия, става ясно от стенограмата на заседанието на Министерския съвет. Причината е, че планирането на на полярната мисия е извършено и заложено преди началото на войната в Украйна и свързаните с нея неблагоприятни последици. Това обстоятелство е от изключителен форсмажорен характер и довежда до драстична промяна на пазарната конюнктура.
При планиране на разходите за цените на гориво през 2021 г. цената е била около 650 долара на тон, а в момента е в границата около 1300 – 1600 долара на тон. Проучванията показвали, че цената може да достигне и до 1800 долара за тон в Южното полукълбо по време на прехода.  Освен това войната в Черноморския регион довела до сериозен ръст на застрахователните премии.
Допълнително се предвижда да се купят два броя  работни лодки тип „Зодиак“. Те са задължително условие за сертифициране за плаване на кораба и са и единственото средство за транспортна комуникация с полярната база, както и за дейности на море в близост до кораба. В хода на ремонта по време на провеждането на пълноценен тест на горивната система е установена необходимост от дизелов генератор. Подобна е и ситуацията с доставката на запасни инструменти и прибори за системите и механизмите на научно-изследователския кораб, поради спецификата на нуждите, за които той ще се използва.
До средата на декември с първия български военен научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" ще отплава експедицията до Антарктика. На борда му ще бъдат заедно полярниците от Българския антарктически институт и екипажът на Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна, които ще достигнат до българската база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън.
С осигуряването на националните антарктически експедиции със „Св. св. Кирил и Методий“, България за първи път ще бъде равна на другите държави в изследванията си на Ледения континент. Корабът е мечта за поколения български антарктици и учени, които досега нямаха научноизследователски плавателен съд, с който да правят проучвания.
След края на ремонта, освен научноизследователските дейности от Националната програма за полярни изследвания, с НИК 421 ще бъдат осигурявани и изследвания в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, БАИ, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Новият командир на първи дивизион патрулни кораби встъпи в длъжност

15.10.2022, 14:28

На 14 октомври 2022 г. във Военноморска база Варна се проведе военен ритуал за приемане и сдаване на длъжността „Командир на дивизион патрулни кораби”.
На ритуала присъстваха командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, заместник-началникът на Щаба на ВМС по операциите капитан І ранг Ваньо Мусински, командири на военни формирования, дислоцирани в района, бивши командири на дивизиона.
Със заповед на министъра на отбраната, капитан І ранг Борислав Великов,  началник на сектор „Бойна готовност и защита на силите“ в отдел „Операции“ на Щаба на Военноморските сили, е назначен за командир на дивизион патрулни кораби, дислоциран във Военноморска база Варна. Той прие длъжността от капитан II ранг Трифон Митишев - началник на Щаба на дивизиона.
След подписването на акта за сдаване и приемане на длъжността, командирът на Флотилията флотилен адмирал Велков поздрави новия командир и му пожела да съхрани своята неизчерпаема енергия, ентусиазъм, професионализъм и мотивация за непрекъснато усъвършенстване. Той му пожела и занапред да продължи да работи все така всеотдайно и неуморно за издигане на престижа и авторитета на Флотилия бойни и спомагателни кораби и на Военноморските сили на Република България.
Източник: Връзки с обществеността на ВМС

 

Гърция изпраща бронирани машини в Украйна

15.10.2022, 13:33

Нито има, нито ще има заплаха за сигурността на Гърция след споразумението за изпращане на гръцки бронирани машини в Украйна, заяви министърът на отбраната Никос Панайотопулос (на снимката) в парламента, предаде БГНЕС.
Панайотопулос отговори на депутата от основната опозиционна СИРИЗА Гиоргос Ципрас, който протестира срещу липсата на правителствен брифинг за партиите относно споразумението между Гърция и Германия, подписано на 16 септември, заявявайки че то ще застраши сигурността на Гърция. Съгласно споразумението Гърция ще изпрати на Украйна 40 свои бронирани машини БМП-1, които Германия ще замени с 40 от собствения си по-стар военен парк. Споразумението е част от европейската помощ за Украйна след нахлуването на Русия.
Министърът заяви, че в края на октомври ще поиска свикване на Постоянната комисия по национална отбрана и външни работи на парламента, за да запознае страните с подробностите. По думите му обменът ще бъде едновременен, като няма да остави празнина в отбраната на Гърция. Засега първите 10 германски бронирани машини се очакват в Гърция от Германия около 21 октомври, а следващата партида ще пристигне след около месец.
Украинците са запознати с бронираните машини, които Гърция ще изпрати, тъй като те идват от Източна Германия и са руско производство, отбеляза министърът.
"Германските бронирани машини не са от най-нов технологичен клас, но са много по-добри и осъвременени от тези, които ние предоставяме", каза Панайотопулос.
Германия ще финансира обучението и транспорта до Гърция, а сега остава Украйна да организира заплащането и транспортирането им. Гърция няма да поеме разходите за трансферите, увери той, а Германия ще осигури и безплатно обучение за украинските военни.
"Никога не сме предоставяли критични оперативни материали на гръцките въоръжени сили, нито пък планираме да го правим", каза Панайотопулос, като подчерта особено важността на гръцките острови, където противоракетните системи с малък или среден обсег са оперативно активни. " Отбранителната организация на Гърция няма да бъде отслабена по никакъв начин нито на островите, нито на която и да е нейна територия. Нашите съюзници са наясно и разбират, тъй като сме под заплаха и сме изправени пред конкретна такава", добави той.

 

Западът силно желае поражение на Русия, но не се решава да го постигне със свои войски

15.10.2022, 09:52

На 24 февруари т.г. Русия започна специална военна операция (СВО) на територията на Украйна. За целите ѝ не е необходимо да се напомня – те са добре известни. За Запада, който с политиката си не остави на Русия друг избор, освен военна намеса, тя беше желана, защото създава възможност за организиране на кампания по демонизиране на Русия в политическо отношение, за икономическо изтощаване и за постигане на военното ѝ поражение. Крайната цел е връщане на Русия в колониалното положение от 90-те години на ХХ век, освобождаване на сили и средства и съсредоточаването им срещу главната стратегическа опасност за Запада – Китай.
Необходимо е да се прекъсне икономическото сътрудничество на Русия с ЕС и преди всичко с Германия и да се създаде заградителен пояс (проект „Междуморие”) от източноевропейски страни между Русия и тези от Западна Европа. Така, лишена от руските ресурси и работна сила, ЕС няма да бъде достоен икономически конкурент на САЩ и, ставайки зависим от американските енергоресурси и пазар, ще бъде техен послушен политически и военен придатък......Прочети още

 

Новият пакет военна помощ от САЩ за Украйна включва 200 “Хъмви” и боеприпаси за “Хаймарс”

15.10.2022, 09:12

Новият пакет от американска военна помощ за Украйна, който администрацията на САЩ обяви вчера, включва над 200 бронирани високопроходими автомобила “Хъмви”, боеприпаси за ракетни установки “Хаймарс”,  противотанкови системи и артилерийски снаряди, гласи изявление на Пентагона, предаде ТАСС.
Както става ясно, посоченият пакет на стойност 725 млн. долара включва “допълнителни боеприпаси” за “Хаймарс”,  23 000 155-милиметрови артилерийски снаряда и 500 високоточни артилерийски снаряда. Освен това САЩ ще прехвърлят 5000 противотанкови системи, ракети ХАРМ, стрелково оръжие и други оръжия, както и медицински материали на украинската армия.
Американските военни заявиха, че от януари 2021 г. досега Вашингтон се е ангажирал да предостави на Киев оръжия за общо 18,2 млрд. долара.
Източник: bta.bg

 

Исторически календар

15.10.2022, 08:53

На 15 октомври 1912 г. се осъществява първото бойно кръщение на българското въздухоплаване. В 9.00 ч. балонът „София-1” с командир капитан Йордан Казанджиев извършва въздушно наблюдение над Одрин.
При издигането на балона на следващия ден капитан Йордан Казанджиев разкрива позициите на турските войски, опитващи се да преминат в настъпление в посока с. Кемал. В резултат на разузнаването, бойците от 34-ти полк, 5-та и 6-та артилерия разбиват турските сили. За отлично изпълнената задача, капитан Йордан Казанджиев е представен за награждаване.

Александър Атанасов Чирпанлиев е роден на 24 юни 1908 г. в село Шипка, Казанлъшко. Завършва педагогическото училище в град Казанлък. През 1927 г. е приет в Аеропланното училище в Казанлък. През 1928 г. той и още 29 курсисти са изпратени да учат в Школа за запасни офицери (ШЗО) в София. Това е първият випуск на летци-пилоти от ШЗО. Същата година е произведен в чин „фелдфебел-школник“ и се връща в Казанлък, за да продължи летателната си подготовка. Присвоена му е длъжността „военен пилот-авиатор“.
Поради политически причини е уволнен заедно с целия си випуск от армията и от 1931 г. до 1935 г. е учител в село Велковци, Брезнишко. През 1935 г. випускът е възстановен и Александър Чирпанлиев е разпределен в Пловдив, а след това отново изпратен в ШЗО-София. На 9 ноември 1936 г. е назначен във Втора летателна част – Пловдив. Участва в Царските маневри през 1937 г. През 1938 г. е преместен в Казанлък, където става офицерски кандидат и инструктор-летец при Въздушните школи на Въздушните на Н. В. войски.
В началото на октомври 1939 г. е командирован в Германия за доставката на самолети Летов-Шмолик-328 „Врана“. На път за България, на 15 октомври 1939 г., малко преди Виена самолетите попадат в условия на гъста мъгла, където машината на Александър Чирпанлиев се сблъсква с друг Летов-Шмолик и се разбива, а той самият загива.
Четири дни по-късно командването на Луфтвафе в Германия провежда тържествена траурна церемония с отдаване на военни почести.

През р. Брегалница, 21 октомври 1944 г.От 15 октомври до 14 ноември 1944 година Четвърта армия провежда Брегалнишко – Струмишката настъпателна операция. В състав от 5-а и 7-а пехотна дивизия и 2-ра конна бригада, армията под командването на генерал-майор Боян Урумов, настъпва по Горноджумайско – Велешкото оператив¬но направление за нанасяне на осигуряващ удар. Задачата на войските е да овладеят района на Щип и като преградят направленията Струмица – Пехчево и Щип – Кратово да осигурят левия фланг на Българската армия.
Като сломяват една след друга противниковите съпротиви те освобождават градовете Кочани, Струмица, Ново село, Радовиш, Валандово, Щип, и преследват оттеглящия се към долината на р. Вардар противник. На 10 ноември е овладян Велес. На 13 ноември конно-разузнавателният взвод на 5-и пехотен полк влиза в Скопие.
В бойните действия загиват 669 български офицери, подофицери и войници.

 

 

Бойна група: Вече е в сила допълнителното заплащане от 300 лв.

14.10.2022, 21:08

В днешния брой на Държавен вестник е публикувана наредба на МО, която дава право на военнослужещите, изпълняващи военна служба на длъжности в  многонационално формирование на територията на страната „Бойна група за  изпълнение на дейности по усилена бдителност на Алианса (Enhanced Vigilance  Activities (eVA)“ да се изплаща допълнително месечно възнаграждение в размер на  300 лв. Наредбата е в сила от датата на публикуване в Държавен вестник, т.е. от днес.
Министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в официалната церемония по поемане на ролята на Рамкова държава от Италия за бойната група на територията на нашата страна, съобщиха от Пресцентъра на МО. Тя ще се проведе на 17 октомври 2022 г. в района на учебен полигон „Ново село“. На церемонията са поканени още президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, министърът на отбраната и началникът на отбраната на Италианската република Лоренцо Гуерини и адмирал Джузепе Каво Драгоне, върховният командващ Съюзното командване на НАТО по операциите генерал Кристофър Каволи, представители на дипломатическия корпус, на местните власти и др.
В рамките на церемонията ще бъдат наградени военнослужещи от българска и италианска страна с принос към изграждането на бойната група. На статичен показ ще бъдат представени въоръжение и техника на бойната група.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Посланиците от ЕС одобриха мисия за обучение на 15 000 украински военни

14.10.2022, 16:05

Посланиците от Европейския съюз единодушно одобриха военна тренировъчна мисия за около 15 000 войници от въоръжените сили на Украйна, заявиха днес дипломати, цитирани от ДПА.
Решението, взето от посланиците на 27-те страни от ЕС, трябва да бъде официално одобрено от външните министри на държавите членки в понеделник в Люксембург.
През август върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел изказа идеята за нова инициатива за обучение на украински военни.
Според предишни изявление мисията би могла да включва обучение в сфери като логистика и защита от ядрени, биологични и химически оръжия.
Предвижда се мисията първоначално да продължи две години, а обучението да се провежда в страни от ЕС като Полша и Германия. Според източници от ЕС Германия може да тренира до 5000 украински войници в идните месеци.
Някои страни от съюза вече обучават украински военни въз основа на национални споразумения.
Цел на мисията на ЕС е също така координацията на различните дейности за обучение, предоставяни на Украйна от отделни държави от блока.
Досега ЕС подкрепя украинската армия, като финансира оръжейни доставки. Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, са събрани 2,5 милиарда евро за военна помощ за Украйна чрез бюджетен механизъм на ЕС, наречен Европейски инструмент за мир.
Източник: bta.bg

 

С тържествен ритуал в София отбелязаха Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили

14.10.2022, 12:42

Тържествен военен ритуал с поднасяне на венци пред Паметника на летеца, до сградата на Народното събрание, се проведе днес по повод Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили – 16 октомври. Да почетат защитниците на родното небе, които имат вече 110-годишна история дойдоха президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов, заместник-министърът на отбраната Катерина Граматикова, съветникът на държавния глава по военната сигурност генерал-лейтенант Любчо Тодоров, заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и генерал-лейтенант Цанко Стойков, командирът на СКС генерал-майор Валери Цолов, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, началникът на Военна академия „Г.С.Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев и други представители на военното и политическото ръководство на Въоръжените сили. Те бяха посрещнати от командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров, неговия заместник бригаден генерал Петьо Мирчев, командирите на авиобаза бригаден генерал Николай Русев и Димитър Иванов, началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски и други офицери от Военновъздушните сили.  Сред ветераните на бойната ни авиация бяха генералите от запаса Стефан Попов, Михо Михов, Симеон Симеонов, Пламен Богданов и др. Празникът бе почетен и от акредитирани у нас военни аташета. Сред гостите бе и председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков.
Пред журналисти президентът пожела на хората във ВВС много здраве и воля за изпълнение на тяхната отговорна мисия. Освен всичко друго, Българските ВВС са ярък пример за мъжество, себеотрицание и родолюбие, от който днес имаме голяма нужда, каза още той. Съвсем не е случайно, подчерта държавният глава, че в знак на почит към героизма на летците, бранили Отечеството, нашите предшественици поставят този паметник, именно тук, на метри от Народното събрание, за да напомня на народните избраници колко е важно да имаме дееспособна авиация.
Знаете кои политици оставиха българската авиация без самолети, питайте тях, отговори на въпрос президентът. Той смята по време на консултациите за формиране на правителство да търси отговор от партиите какви решения предлагат за гарантиране на въздушния ни суверенитет, защото още дълги години няма да имаме оперативна готовност с Ф-16, а МиГ-29 догодина ще се приземи. Държавният глава припомни, че още през юни предишното  правителство изпрати писма с искане на оферти за изтребители на лизинг до САЩ, Нидерландия, Италия, Франция, Швеция и Израел. В зависимост от предложенията ще бъде изготвен проект за инвестиционен разход и само и единствено Народното събрание може да вземе решение, заяви президентът.

 

Исторически календар

14.10.2022, 10:08
На 14 октомври 1859 година в Самоков е роден генерал-майор Христо Петрунов (1859 – 1939).
Завършва Военното училище в София (1879) и Офицерската кавалерийска школа в Санкт Петербург (1884). Служи в 1-ва софийска конна сотня (1879), като адютант-ковчежник в Конвоя на княз Александър І (1880) и ескадронен командир в 1-ви конен полк (1885).
По време на Сръбско-българската война (1885) командва 1-ви конен полк, с който се сражава при Цариброд и Пирот. След войната е назначен за почетен флигел-адютант на княз Фердинанд І (1888 – 1890) и зачислен завинаги в списъците на 1-ви конен полк. През 1890 г. става първият инспектор на Конницата в българската войска. От 1892 г. поема командването на Кавалерийската дивизия.
В Първата балканска война (1912 – 1913) е заместник-инспектор на Конницата, а във Втората балканска война (1913) – командир на Македонската полева подвижна конница, с която воюва при Пирот и Ниш срещу сръбските войски.
През Първата световна война (1915 – 1918) командва 3-та дивизионна област (1916).

На 14 октомври 1895 година в Банско е роден полковник Димитър Младенов (1895 – 1951).
Завършва Военното училище в София (1916) и до края на Първата световна война (1915 – 1918) се сражава на Южния фронт в състава на 3-ти гаубичен артилерийски полк. След войната служи в 7-и артилерийски полк. От 1928 до 1933 г. командва батарея в 4-ти артилерийски полк и в Артилерийската школа, след което заема длъжностите завеждащ учебната част на Артилерийската школа (1934), командир на артилерийско отделение в Артилерийската школа (1934 – 1935), командир на 2-ро конно артилерийско отделение (1935), командир на 1-ви дивизионен артилерийски полк (1940). През 1942 г. поема командването на 15-и дивизионен артилерийски полк, а от 5 септември 1944 г. – на 15-а пехотна охридска дивизия в състава на 5-а армия във Вардарска Македония. Организира оттеглянето на дивизията в довоенните граници като проявява изключителна лична храброст и командни качества. Запазва от обезоръжаване и обкръжение войските на Прилепския гарнизон, които от 9 до 23 септември 1944 г. водят упорита отбрана срещу германските части.
Участва във войната срещу Германия като началник на Артилерийския отдел при Щаба на 4-та армия. В края на декември 1947 г. излиза в запаса. На 17 юли 1948 г. е арестуван и изпратен в лагера Куциян, а по-късно – в Белене, където умира на 20 юни 1951 г. През 1992 г. е реабилитиран. Награден с военен орден „За храброст“ ІV степен 1 клас.

 
 

В Брюксел министър Димитър Стоянов акцентира върху принципа на НАТО за солидарност

14.10.2022, 09:07

„В контекста на войната в Украйна, решенията и действията на съюзниците от Алианса трябва да бъдат бързи и базирани на договореното на срещата на върха в Мадрид“. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов на редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел. Той използва възможността да благодари на Италия като рамкова държава на многонационалната бойна група, развърната в България, както и към останалите страни, които вече са предоставили принос – САЩ, Република Северна Македония, Черна гора, Турция, Албания и Гърция, съобщава Пресцентърът на МО.
По време на форума беше проведена работна вечеря с участието на министъра на отбраната на Украйна, посветена на усилията за спиране на руската агресия и подкрепата за Украйна. Министрите на отбраната обсъдиха координиране на дейностите по изпълнение на проектите по Всеобхватния пакет за подпомагане на Украйна, който се очертава като основен механизъм на Алианса за оказване на всестранна отбранителна подкрепа за Украйна. Министър Стоянов посочи, че сме обезпокоени от изострянето на конфликта и осъди заплахите на Москва за използване на ядрено оръжие. Той акцентира върху принципа на НАТО за солидарност и отбеляза необходимостта от засилване на устойчивостта срещу руските хибридни дейности, включително дезинформация, кибер атаки, както и срещу използването на енергийните доставки като „оръжие“.
Министър Димитър Стоянов акцентира върху значимостта на Всеобхватния пакет за подпомагане на Украйна. „Като водеща страна по Доверителния фонд на НАТО за медицинска рехабилитация на украински военнослужещи, ние продължаваме и сме готови да изпълняваме тази роля“, посочи министърът на отбраната.
С участието на министрите на отбраната на Финландия и Швеция бяха дискутирани възпиращият и отбранителен потенциал на Алианса и последиците от войната за европейската и трансатлантическа сигурност. Беше обсъден напредъкът по изпълнението на новия модел на силите на НАТО, който ще укрепи и модернизира структурата на военния потенциал на Алианса. Предмет на дискусии бяха и бъдещите политически указания за целите и приоритетите на следващия цикъл по отбранително планиране.
Форумът завърши със заседание, на което бяха обсъдени мисиите и операциите на НАТО. „Ангажиментът на НАТО и ЕС в Западните Балкани е стратегически фактор за сигурната среда, политически напредък и икономическо развитие“, посочи министър Стоянов. Той декларира, че България ще запази приноса си към операциите в Косово и Босна и Херцеговина. Страната ни отчита значението на мисията на НАТО в Ирак и постигнатото до момента ниво на подпомагане на институциите за сигурност в страната.
Непосредствено преди началото на срещата, на 12 октомври, министърът на отбраната участва в инициираната от САЩ среща на Контактната група за Украйна (UDCG), чиято основна цел е изграждане на по-системен подход в координиране на предоставяната помощ на Украйна.
В рамките на форума министър Стоянов се включи в деветата неформална среща на страните, участващи в инициативата „Концепция за рамкова държава“, ръководена от Германия. Беше одобрен шести доклад за напредъка по реализирането на Концепцията.
Министърът на отбраната участва и в Церемония по подписване на Писмо за намерение за включване в инициатива на Федерална Република Германия за развитие на отбранителни способности „Щит на европейското небе“ (European Sky Shield Initiative (ESSI).
Днес  Димитър Стоянов ще участва в среща на министрите на отбраната във формат „Букурещ -9“(Б-9), на която е поканен и секретарят по отбрана на САЩ.

 
 

Бабий Яр - конвейерът на смъртта край Киев

14.10.2022, 08:23

За два дни - на 29 и 30 септември 1941 година - в покрайнините на Киев са разстреляни 33 771 души. Сред тях е имало евреи, роми, съветски военнопленници, партизани. Но броят на евреите е бил най-голям – над 30 000 души. Разстрелите в Бабий Яр са една от най-масовите екзекуции на хора през Втората световна война.
До войната в Киев са живеели около 50 000 евреи. След началото на военните действия много от тях бягат на изток – към вътрешността на СССР, други заминават на фронта, а най-голямата част от тях, която остава в града, по-късно е унищожена.
Ловът на евреи започва веднага след като нацистите превземат Киев – залавят ги по улиците и в къщите и ги избиват на място. През септември 1941 из целия град били разлепени обяви, че на 29 септември всички евреи са задължени да се явят на определено място, като носят със себе си документи, ценности и топли дрехи. Всяко неподчинение щяло да се наказва с незабавен разстрел.......Прочети още

 
 

Военноморската вертолетна авиобаза "Чайка" край Варна стана на 63 години

14.10.2022, 08:17

На днешния 14 октомври 2022 г. Военноморската вертолетна авиобаза отбелязва 63-та годишнина от своето създаване.
Авиобаза "Чайка" е единственото въздушно подразделение на българските военноморски сили. Разположена е на южния бряг Варненското езеро, по пътя за с. Константиново.
Съвременната българска морска авиация води началото си от 1959 г., когато 3 екипажа започват да усвояват 2 вертолета Ми-4. На 14 октомври същата година официално е сформирана отделната противолодъчна ескадрила, която първоначално организационно е към Военновъздушните сили и е базирана на летище „Враждебна” край София. На 5 май 1961 г. ескадрилата е прехвърлена на летище „Чайка” и преминава в подчинение на ВМФ. Първи командир на ескадрилата е майор Димитър Георгиев. От 1 септември 1998 г. ескадрилата е реорганизирана в авиобаза.
Условно историята на Военноморската авиация може да бъде разделена на два периода: първия – от 1917 г. до края на 50-те години, свързван с използването на водосамолети, и втори такъв – с начало 14.10.1959 г., в който на въоръжение са военноморски вертолети.
На днешния ден се отбелязват 61 години от деня, в който е сформирана отделна противолодъчна ескадрила /ОПЛЕ/ в състав от три екипажа. От създаването на ескадрилата до 1978 г. на въоръжение са вертолети Ми-4 и Ми-4М.
В края на 1978 година е утвърден нов щат, включващ две звена Ми-14 и едно звено Ми-4.
На 30.01.1979 г. от СССР са пребазирани в „Чайка” първите 4 бр. вертолети Ми-14 ПЛ. Започва усвояването на нови видове подготовки и още по–убедително се утвърждава авторитета на ескадрилата във Военноморските сили.
В началото на 80-те години е доставен и един Ка-25Ц уникален със своите способности за отвъд хоризонтно целеуказване в интерес на ударните ни сили. Ескадрилата заема полагащото й се място в редиците на Военноморските ни сили и затвърждава авторитета си изпълнявайки широк кръг от задачи. Апогеят в развитието на Военноморската авиация е в края на 80-те и началото на 90-те години - 11 вертолета от три типа Ми-14 ПЛ, Ми-14 БТ и Ка-25Ц на щат, значителен процент на изправна техника и широк кръг от изпълнявани задачи.
Следват трудни години за Военноморската авиация.
На 9 октомври 2011г. в авиобаза „Чайка” с тържествен ритуал е приет първия вертолет AS 565 MB “Panther” в състава на Военноморските сили. Веднага след това постъпват още два.
До средата на 2012 година целият летателен и инженерно-технически състав е допуснат до експлоатация на вертолетите Panther.
След проведено обучение по аварийно – спасителни операции екипажите на вертолетите AS 565 MB “Panther бяха сертифицирани от тренировъчния център на „Eurocopter”.
От 1 август 2012 г., същите носят денонощно дежурство за участие в операции по търсене и спасяване и оказване на помощ: за спасяване човешки живот на море, на бедстващи кораби, плавателни средства и летателни апарати.
След инцидент по време на учение през юни 2017 година, авиобаза "Чайка" губи единият си вертолет с бордови номер 902. При опит да спаси живота на екипажа си, командирът капитан първи ранг Георги Анастасов приводнява авариралия вертолет в близост до фрегата "Дръзки". При последвалата спасителната операция, от потъналия вертолет, са извадени живи двама от членове на екипажа – капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов, но не и командирът Анастасов, който губи живот са. По късно е повишен посмъртно в майор.
От края на 2020 година Военноморска вертолетна авиобаза "Чайка" край Варна отново разполага с три вертолета. На въоръжение постъпва вертолет AS 365N3 „Dauphin”. Хеликоптерът е получен в резултат на договора между Airbus Helicopters (като наследник на Eurocopter) и МО на България за уреждане на насрещните искове по договора за доставка на вертолети AS532AL Cougar и AS565MB Panther.
Новопридобитият вертолет е на 6 години, предишният оператор е била частна норвежка компания. Преминал е 2400-часов преглед в завода на Airbus Helicopters Romania в Брашов (Румъния) и отговаря в максимална степен на сега експлоатираните от българските ВМС вертолети AS565MB Panther. Носи борден номер 905 (другите вертолети са с бордни номера 901 и 903). - Още за АБ "Чайка"

 
 

75 години от преминаването на звуковата бариера

14.10.2022, 08:08

Точно преди 75 години, на 14 октомври 1947 г., капитан Чарлз „Чък” Йегър прави първото документирано преминаване на звуковата бариера и осъществява свръхзвуков полет с изпитателния ракетоплан Bell X-1.
Ракетоплана X-1 (в началото има означението XS-1) полита за първи път през януари 1946 г. и основната му цел е изпитания на полети с много висока скорост. След юли 1947 г. апаратът е задействан за изпитания под шапката на NACA (предшественика на NASA), a 24-годишният ас от Втората световна война Чък Йегър е избран да пилотира.
На 14 октомври 1947 г. Йегър сяда в кабината на X-1 (борден номер 46-062 и име „Glamorous Glennis”), който е закачен под модифициран бомбардировач B-29, който ги издига на голяма височина и след това пуска. Йегър задейства ракетния двигател на самолета си и над пресъхналото езеро Роджърс в пустинята Мохаве, той достига скорост от M 1,07 (съответстваща на около 1300 km/h) в хоризонтален полет на височина от 13 700 m. След това Йегър приземява ракетоплана на пресъхналото езеро.
Полетът е добре документиран, но остава в тайна. Чак през декември същата година американските медии съобщават за него, но минава още близо година преди ВВС на САЩ и NACA да признаят официално за свръхзвуковия полет. - (видео)
Йегър вероятно не е първия човек, който преминава звуковата бариера. Има множество съобщения, че и други летци са преминавали звуковата бариера, но това е ставало в пикиране и тези случаи не са добре документирани, а някои от тях са приключвали и с катастрофи.

 
 

 

Преди празника на ВВС: Среща на поколенията във Военна академия

13.10.2022, 22:18

Ученици, курсанти, офицери и генерали, легенди в родната ни бойна авиация се събраха днес във Военна академия „Георги С. Раковски“. Там се проведе осмата по ред среща на поколенията „Подкрепа на младежкия, професионалния и научния авиационен и космически устрем“. Тя бе посветена на празника на авиацията на Българските ВВС – 16 октомври, 110 години Българска бойна авиация, 110 години Военна академия „Георги С. Раковски“ и 25 години фондация „Български ВВС“. Преди това се проведе научна конференция „110 години знания, умения и традиции“.
Навършват се и 50 години, откакто България е обявена за космическа държава, припомни в словото си при откриването на срещата командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров. Историята на бойната авиация ни дава много ценни уроци, ако ги забравим, ще плащаме сурово, каза той. Решенията, обаче, трябва да вземаме днес, падна ни се трудно време, подчерта командирът на ВВС. Трябва, продължи той, всички да понесем кръста си, както го направиха нашите деди,  и да положим основите на една модернизирана бойна авиация, зенитно-ракетни и другите родове войски.  
Настоящата среща дава възможност на младите поколения да почерпят от опита и мъдростта на техните предци, пречупени през призмата на днешните реалности, за да станат още по-добри и смели защитници на родното небе, се посочва в поздравителния адрес на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, прочетен от неговия съветник полковник от запаса Илия Милушев.
За риска във военната авиация говори майор Георги Филипов от авиобаза „Граф Игнатиево“. На въпросите що е то щурмова авиация и защо авиобазата в Безмер е школа отговори в  презентацията си майор Радостин Люцканчев. На 110 причини да станеш военен пилот бе посветен докладът на курсантите сержант Живко Чинов и сержант Васил Дошков от ВВВУ „Георги Бенковски“. Четиримата бяха удостоени с отличия от фондация „Български ВВС“.
Като на празник, имаше много наградени. Бригаден генерал от запаса Спас Спасов получи плакет на ВВС от генерал-майор Димитър Петров по повод 25-годишнина на фондация „Български ВВС“. Фондацията беше отличена и от генерал-майор Тодор Дочев с почетна грамота. Началникът на академията награди още с юбилеен знак „110 години Военна академия „Георги С. Раковски“ полковник Христо Ганецовски – командир на База за командване, управление и наблюдение и полковник от запаса проф. д-р Иван Симеонов, бивш заместник-началник и началник на академията.  Като офицер, служил повече от 10 години в състава на ВВС, генерал-майор Дочев поздрави участниците в срещата със стихотворението на славния български летец, конструктор, математик и кандидат за космонавт Георги Йовчев – Йовата  „Излизаш рано сутрин“. Генерал-лейтенант от запаса Иван Бинев и полковник от запаса Иван Петков бяха наградени от бригаден генерал от запаса Спас Спасов с паметни медали.
В срещата се включиха още бившите началници на Генералния щаб и на отбраната военните пилоти генералите от запаса Михо Михов и Симеон Симеонов, началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски, председателят на Българската авиационна асоциация бригаден генерал от запаса Пламен Богданов, офицери от ВВС и академията. Музикалният поздрав бе от формация „Армейска песен“ на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.  Проявата завърши с представяне на книги, на документален филм и изложба на авиационни модели.  Представителна група от Съюза на ветераните от войните на България и СОСЗР от гр. Раковски положи венец пред паметника на Георги С. Раковски.
Утре от 10.00 часа държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния караул и ще отдаде почит пред Паметника на летеца, до сградата на Народното събрание, по повод Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Американска фирма е доставяла мрежови технологии на санкциониран производител на руски ракети

13.10.2022, 21:24

Откакто Русия анексира Крим през 2014 г., на американските компании е забранено да работят с „ММЗ Авангард“ – държавно предприятие, което произвежда ракети за едно от най-усъвършенстваните оръжия на Русия, системата за противовъздушна отбрана С-400.
Като мярка на безпокойството на Запада относно С-400 САЩ извадиха Турция, член на НАТО, от съвместната програма за изтребители през 2019 г., след като Анкара прие доставка на руската система, пише Ройтерс.
Дори след като САЩ предприеха действия за притъпяване на бизнеса на „ММЗ Авангард“, публично търгуваната американска технологична компания Extreme Networks е предоставяла на руското дружество компютърно мрежово оборудване за офис ИТ системи. Това се разбира от имейли и други бизнес документи, видени от Ройтерс, както и от разговори със запознати хора.......Прочети още

 

Кой има ядрени оръжия в Европа и къде са те?

13.10.2022, 21:14

Западът предупреди, че ядрените заплахи на Владимир Путин трябва да се приемат сериозно, но че те няма да притесняват съюзниците от НАТО, които имат планирано съвместно учение за ядрено възпиране следващия месец, пише "Евронюз".
Руският президент каза, че е готов да използва "всички налични средства", за да защити руските територии, включително четирите части на Украйна, които бяха незаконно анексирани по-рано този месец след фиктивни референдуми.
В Европа заплахата се смята за "сериозна" от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
"И в същото време, както с всеки негов цитат, ние няма да се поддадем на изнудване от това, което казва. Имаме много ясна позиция за това как искаме да продължим", подчерта тя миналата седмица.
Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) Русия притежава 5977 ядрени бойни глави - най-високият брой в света, въпреки че около 1500 са бойни глави, очакващи разглобяване. Около 1588 са разположени, което означава, че са поставени на ракети или са разположени в бази с оперативни сили.
В Европа Франция и Обединеното кралство са единствените страни с ядрени оръжия. Смята се, че заедно те имат 515 ядрени бойни глави, от които 400 са разположени, според SIPRI.
САЩ също имат около 100 ядрени бойни глави, съхранявани в Европа във въздушни бази в Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция, според Центъра за контрол на въоръженията и неразпространение. Това са сред 5428-те ядрени бойни глави, които САЩ притежават, от които 3708 са в действие, а останалите трябва да бъдат демонтирани.
НАТО следващата седмица ще продължи със своите годишни едноседмични съвместни учения за ядрено възпиране Steadfast Noon въпреки руските заплахи, като Джулиан Смит, посланик на САЩ в НАТО, подчертава, че "това не е в отговор на случващото се в Украйна".
"Ядреното възпиране е ключова характеристика на отбраната и позицията на възпиране на НАТО. Като такава, съюзниците провеждат редовно този тип учения."
"Това е нещо, което НАТО ще направи, независимо от това, което се случва на място в Украйна", каза тя пред "Евронюз". - Още ЯО
Източник: https://news.bg/

 

Успешна сертификация на Батальона за защита на силите по време на учението „Севтополис -2022”

13.10.2022, 20:22

Батальонът за защита на силите от състава на 61-а механизирана бригада получи оценка „Боеготов“. Тактико-специалното учение „Севтополис - 2022” за сертифициране на формированието се проведе от 11 до 13 октомври на учебен полигон „Тюлбе”.
Изпълнени бяха задачи по планиране на инженерното осигуряване и ядрената, химичната и биологичната защита (ЯХБЗ), оборудване на район за бойно използване, инженерно осигуряване и ЯХБЗ при подготовка на отбраната и водене на отбранителния бой.
В „Севтополис - 2022” участваха над 300 военнослужещи от батальона за защита на силите, както и от щабния батальон, 2-и механизиран батальон и батальон ISTAR на 61-а механизирана бригада. Задачите бяха изпълнени с 13 единици бронетанкова и 50 единици автомобилна техника. Учението бе ръководено от командването и щаба на бригадата.
Изпълнението на задачите бе наблюдавано от комисия от състава на командването на Сухопътните войски, която постави оценка „Боеготов”.
Източник: https://www.mod.bg/

 

НАТО: Много далеч сме от обстоятелствата, при които да използваме ядрено оръжие

13.10.2022, 20:05

Много далеч сме от обстоятелствата, при които НАТО да използва ядрено оръжие. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция след двудневното заседание на министрите на отбраната от военнополитическия съюз в Брюксел.
Ядрените сили за сдържане на НАТО са успешни от десетилетия, целта на НАТО е да предотврати война и ядрен удар, сдържането е начинът да избегнем нападение, поясни той. Ще настъпят тежки последици, ако Русия използва атомно оръжие в Украйна и Москва добре знае това, добави Столтенберг. Той отбеляза, че предстоящото следващата седмица учение на ядрените сили на пакта е “рутинно”.
Столтенберг съобщи, че министрите от НАТО са взели решения за повишаване на сигурността на критичната инфраструктура, включително подводна и съобщителна.
Генералният секретар благодари на всички съюзници за оказваната подкрепа на Украйна и увери, че помощта ще продължи, докогато е необходимо. Той добави, че дългосрочната цел е преоборудването на украинската войска със съвременна западна техника. НАТО скоро ще осигури средства за заглушаване на сигнала, използван за управление на дронове, съобщи Столтенберг.
Източник: bta.bg

 

Защо Москва и Минск създадоха военна групировка в Беларус

13.10.2022, 13:26

Лукашенко обяви ново споразумение с Москва: поради заплахите от Украйна към територията на страната се формира съвместна групировка войски. Създаването на подобно звено отдавна е предвидено в съюзния договор, но досега това беше "спяща" договореност. Какъв може да бъде размерът на новата обединена група и какви задачи могат да ѝ бъдат възложени?
Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че Москва и Минск са се споразумели да разположат съвместна регионална групировка войски поради "изостряне на положението по западните граници на съюзната държава". Белоруският лидер информира това на среща по въпросите на сигурността. Лукашенко каза още, че е дал указания на силите за сигурност да приемат и разположат военнослужещи от Русия като част от съвместна група. Ръководителят на републиката призова да не се очаква пристигането на голям брой руски военни, но според него ще са над 1000 души.........Прочети още

 

Германия и 13 съюзници от НАТО, включително България, обявиха създаването на Европейска система за ПВО

13.10.2022, 12:04

Германия и 13 съюзници от НАТО, включително България, обявиха проект за сътрудничество за създаване на по-добра Европейска система за противовъздушна отбрана, съобщиха ДПА и Ройтерс.
Министрите на отбраната от 14-те държави подписаха декларация за намерение за т.нар. Европейска инициатива за въздушен щит. Тя предвижда страните да участват в общото придобиване на системи за ПВО от типа “Ароу 3” и “Пейтриът”.
Церемонията по подписването се състоя в централата на НАТО в Брюксел.
Освен Германия и България в проекта участват Великобритания, Словакия, Норвегия, Латвия, Унгария, Белгия, Чехия, Финландия, Литва, Нидерландия, Румъния и Словения.
Германският канцлер Олаф Шолц обяви проекта в края на август, като подчерта, че той ще подобри “сигурността на цяла Европа”. Той посочи, че създаването на  европейска система за противовъздушна отбрана ще е по-рентабилно и по-ефективно, отколкото всяка страна да изгражда своя собствена, скъпа и много сложна система за ПВО.
Тогава Шолц обеща, че Германия ще инвестира сериозно в противовъздушната отбрана през следващите години и то така, че европейските съседи да могат да участват още от самото начало. По-конкретно той спомена Нидерландия, Полша, балтийските страни – Естония, Латвия и Литва, Чехия, Словакия и партньори от Скандинавския полуостров.
Подобряването на противовъздушната отбрана на Германия стана по-актуално, след като Русия промени ситуацията в Европа с нападението си срещу Украйна. Затова проектът се разглежда и като отговор на войната, която вече продължава повече от половин година, отбелязва ДПА.
В момента Германия са разположени зенитните ракета “Стингър”, които са с по-малък обхват и са предназначени за противодействие на самолети и хеликоптери. Ръчно преносими ракети “Стингър” бяха доставени и на Украйна.
По-голямата система “Пейтриът” е ефективна при обсег до 30 километра. Германия все още има 12 пускови установки, но това не е достатъчно, за да защити цялата си територия.
Твърди се, че Бундесверът има “пропуск в способностите” си за защита от балистични ракети, които достигат цели, намиращи се на големи височини. Една от вероятните опции за германските въоръжени сили е придобиването на израелската система “Ароу 3”, която е най-високото ниво в многостепенната система за противоракетна отбрана на Израел и може да унищожи атакуващи оръжейни системи до височина от над 100 километра.
Източник: bta.bg

 

В САЩ са възмутени колко много милиарди долари се харчат за Украйна

13.10.2022, 11:50

Авторът Роналд Ърнест „Рон“ Пол е американски политик и бивш член на Камарата на представителите на САЩ. Преди изборите през 2008 г. той беше претендент за номинацията за президент на САЩ от Републиканската партия. Кандидатира се и за номинацията на Републиканската партия на САЩ на президентските избори в САЩ през 2012 г.
Опустошен от урагана Йън град във Флорида издига украинския флаг, за да може Конгресът да му изпрати помощ. Това сатирично новинарско заглавие по-горе дава убедителната представа за изкривените приоритети на Вашингтон. Това е възмутително, защото за седем месеца Конгресът изпрати парите от американския народ - около $65 млрд. (и те нарастват), в Украйна, като тези пари, биха могли да отидат за помощ при бедствия или дори да се върнат обратно на данъкоплатците, пише "Труд".
През юли, след четири месеца подкрепа за Украйна, когато общата сума беше „само“ $54 млрд., тази цифра беше повече, отколкото американските данъкоплатци бяха платили през първите пет години от афганистанския конфликт.
Само миналата седмица, когато Конгресът прие своята постоянна резолюция да запази правителственото финансиране до средата на декември, те включиха $12 млрд. в новата порция помощ за Украйна. И така, докато Федералният резерв безразсъдно печата все повече и повече пари, трябва да задам въпроса: какво ни дадоха тези $65 млрд. и кога това ще свърши?
От времето на Студената война ние никога не сме били толкова близо до ядрената война и тази мисъл е ужасяваща. Това е конфликт, който бледнее в сравнение с Ирак и Афганистан. За разлика от тези страни, Русия има огромен военен и ядрен арсенал. Съюзниците u също не са без значение.
Каквато и надежда за мир да е имало през първите месеци на конфликта, тя е помрачена от месеците на ескалация, без на това да се вижда края. На всичкото отгоре нашите международни отношения бързо се разпадат. Китай - подобно на Саудитска Арабия - все повече ни вижда като една бъдеща заплаха. Индия е подозрителна към нас, както и мнозина в Европа, които гледат как икономиката им е на ръба на колапса.
Свидетели сме на разтягането и свиването на американската империя както никога досега, а бъдещето наистина е по-опасно от всякога. Военно-промишленият комплекс ни постави на ръба на катастрофата и щетите за всички нас - американци, украинци, руснаци, европейци - ще стават по-големи, колкото по-дълго продължава това.
Последният пакет от военна „помощ“ на САЩ далеч не компенсира огромните загуби на Украйна на фона на продължаващите офанзиви. Което означава, че те ще имат нуждата от още, и още, и още... докато на американския народ не му омръзне или докато не остане нищо.
Парите от „помощта“, които изпращаме на Украйна, не отиват при украинците, а отиват при едно от най-, ако не и най-корумпираното правителство в света. Това е дълбоко предателство от страна на администрацията на Байдън и на Конгреса към страдащия американски народ, на който служат.
Тази война не е изгодна за никого, освен за военно-промишления комплекс. Това ще бъде от полза за украинците не повече, отколкото беше войната във Виетнам от полза за виетнамците. Не можем да мълчим. Това е лудост. От Хари Труман до Роналд Рейгън, всеки президент от Студената война смяташе предотвратяването на ядрената война за свой най-висок приоритет. Сегашната администрация изглежда няма тази склонност. Нищо не може да бъде по-опасно от това.
Моля всички ви да се присъедините към мен и да изискваме: „Край на тази така наречена „помощ“ за Украйна“! Военната машина работи на пълни обороти, тъй като нашият военно-промишлен комплекс печели от ескалацията на войната. И риториката срещу тези, които говорят, също се засилва.
Наскоро украинската агенция публикува списък с американците, обвинени в разпространение на „руски пропагандни материали“, и които те публично заклеймиха като „информационни терористи, които трябва да бъдат съдени като военнопрестъпници“. В списъкът е включен и моят син, сенатор Ранд Пол. Там също така са включени и хора като бившия конгресмен Тулси Габард, бившия оръжеен инспектор на ООН Скот Ритър, бившия агент на ЦРУ Рей Макгавърн и хора, които, колкото и да е странно, биха били по-видими за американската дълбока държава, отколкото за украинските власти.
Както при кампанията на администрацията на Байдън срещу несъгласието в други аспекти на американския живот, целта е да ни накарат да мълчим и това е ясно и просто. Защото те се страхуват най-много от общественото недоволство. Виждаме цензурата навсякъде, от големите технологични компании до политическото преследване на онези, които не се придържат към партийната линия на мнозинството. Има причина правителството толкова да се страхува от вашата дума. Защото организираните действия на американците в крайна сметка променят политиката. Отделете само една минута, за да изпратите директива до вашия представител в Конгреса, изискваща повече да не изпращаме така наречената „помощ“ на Украйна. Въпреки крещящите харпии на властта в медиите, истината е, че те знаят, че тяхната къща от карти е в голяма беда. Икономиката е в криза. Европа е на ръба. Индия и Китай игнорират исканията на администрацията на Байдън. Мълчаливото съгласие на американския народ е единственото нещо, което поддържа този режим на повърхността.
Сега, повече от всякога, имаме нужда да кажем нашата дума на глас. Отделете малко време, за да кажете на вашия представител, че изисквате той да се противопостави на всяка по-нататъшна така наречена „помощ“ за Украйна и да постави Америка на първо място! Борбата със статистите във Вашингтон никога не е лесна... или евтина. Но с вашата помощ можем да спрем тази лудост, преди да се разгори още повече.
Източник: https://blitz.bg/

 

Представител на НАТО: Не искаме напрежение в Косово, КейФОР остава

13.10.2022, 08:07

Ситуацията в Косово е крехка и от командващия на КейФОР зависи кога ще реагира в случай на ескалация на напрежението, каза днес високопоставен представител на НАТО на брифинг за ситуацията в Косово и Метохия, цитиран от Танюг.
На въпрос за началото на изпълнението на решението на косовското правителство за пререгистрация на номерата на автомобилите с косовски, което беше отложено за 31 октомври, представителят на Алианса каза, че следят ситуацията и че не желаят да се създава напрежението.
Предишни опити за въвеждане на косовски регистрационни номера в населената предимно със сърби северна част на Косово доведоха до сблъсъци между полицията и местните сърби, които издигнаха пътни блокади. Барикадите бяха премахнати едва когато миротворците от НАТО се намесиха, за да следят процеса, а Косово се съгласи да отложи мярката.
Сърбия не признава независимостта на Косово, обявена през 2008 г., а сърбите в Северно Косово смятат Белград, а не Прищина за своя столица. Около 3700 миротворци на НАТО все още са разположени в бившата сръбска провинция, за да предотвратят насилие между етническите албанци и сърби.
Представителят на Алианса припомни, че в средата на август тази година президентът на Сърбия Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти са имали отделни срещи с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който ги е насърчил да продължат диалога и да бъдат конструктивни.
В НАТО казват, че си сътрудничат тясно с ЕС във връзка с диалога между Белград и Прищина, както и с международната общност и сръбската армия.
Той отбелязва, че КейФОР ще остане в Косово и Метохия, докато ситуацията на място го изисква и повтаря, че мисията на КейФОР е да осигури безопасна среда и свобода на движение за всички в Косово и Метохия.
На въпрос дали е възможно Косово стана член на програмата Партньорство за мир на НАТО, той отговори, че трябва да има консенсус на всички съюзници по този въпрос.
Представителят на НАТО отбеляза още, че Алиансът подкрепя косовските сили за сигурност, но само с първоначалния им мандат, като сили за гражданска защита, а не трансформирането им в „армия на Косово“. Той припомни, че Столтенберг е казал, че решението на Прищина от края на 2018 г. за трансформирането на косовските сили за сигурност е взето в лош момент.
Брифингът за Косово и Метохия се проведе в кулоарите на двудневната среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, отбелязва Танюг.
Източник: bta.bg

 

 

Военноморският музей във Варна отбелязва 135 години от своето създаване

12.10.2022, 23:00

Историята на музея започва на 12 октомври 1883 г., когато офицери от Дунавската флотилия в Русе започват да събират старини. От създаването му до 1955 г. се нарича „Mорски музей“, а първата му публична експозиция е открита през 1923 г..
В сегашната сграда се помещава от 1955 г., когато минава под ведомството на Министерството на отбраната и е наречен Военноморски музей. В експозицията на музея са включени почти 1000 експоната, което е едва един процент от богатството във фондовете му. Тя проследява хронологически корабоплаването по бреговете на нашите земи от дълбока древност. Каменните котви са свидетелства за корабоплаването край западния черноморски бряг от времето на похода на аргонавтите и на троянските войни. Възстановка на товарен отсек на античен кораб, натоварен с амфори, допълва представите ни за далечните времена на гребното корабоплаване. Възстановка на оръдейна палуба на военен ветроход от ХVIII век предлага чрез картинни, фото пана и звукови ефекти на морска битка, да се възприеме по-пълно кораба като бойно средство. Но оригиналните предмети са незаменими по въздействие с автентичността си – находки от морското дъно, дула на корабни оръдия, рудан от ветроходен кораб, корабно оборудване, оръжия.
В музея можете и да се „гмурнете“ под морското равнище чрез възстановката на морско дъно. Експонати, каквито в друг български музей няма, са носовите фигури. Те олицетворяват достойнството на кораба и носят късмет на екипажа му. В музея е запазено и част от оборудването на първия кораб, който България купува след Освобождението – яхта „Александър I“.
Освен морски оръдия и стария фар на варненското пристанище, в двора на Военноморския музей се съхранява яхтата „Кор Кароли“, с която кап. Георги Георгиев прави първата българска самотна ветроходна обиколка на Земята. Чрез моделите на кораби също може да се проследи българската морска и военноморска история. В откритата експозиция на Военноморския музей могат да се видят колекции от морски мини, котви, корабни и брегови оръдия, два вертолета и торпедния катер 123 К.
Най-атрактивният експонат на Военноморския музей е корабът-музей „Дръзки“. Поради ремонтни дейности до 30 ноември кораб-музей „Дръзки“ няма да бъде достъпен за посещения. Ремонтът ще продължи до края на месец ноември, а много от дейностите ще бъдат извършени от доброволци, които ще се включат в тях без заплащане. - (видео)

 

Русия се оплаква от американско-японски военни учения до границата си

12.10.2022, 21:25

Руското правителство връчи протестна нота на японското посолство в Москва в сряда срещу съвместните военни учения на Токио с войските на Съединените щати, проведени по-рано тази седмица.
Русия критикува използването на далекобойни артилерийски системи HIMARS близо до нейните граници, като подчерта, че японското външно министерство е обещало това оръжие да не се използва по време на ученията.
Руското външно министерство отбеляза, че смята тези военни учения за предизвикателство за сигурността в Далечния изток и призова Япония незабавно да спре тестването на HIMARS или да се сблъска с контрамерки.
Японските и американските сили провеждат 14-дневни съвместни военни учения "на фона на все по-тежка среда за сигурност", включително многократните изстрелвания на балистични ракети от Северна Корея, за "укрепване на способностите за възпиране и реагиране" на японско-американския съюз.
В съвместно "учение, симулиращо отбраната на отдалечени острови" в най-северния остров Хокайдо, те използваха високомобилна артилерийска ракетна система - HIMARS. Симулационното учение е част от текущите 14-дневни съвместни военни учения, провеждани от двамата съюзници, след като Северна Корея изстреля няколко ракети през последните няколко седмици.
"Това двустранно учение потвърждава отново сътрудничеството между японската армия и въоръжените сили на САЩ, демонстрирайки силна воля, тясно и безпроблемно сътрудничество между Япония и САЩ в отговор на всяка ситуация и допълнително укрепва способността за възпиране и реагиране на японско-американския съюз".
"Японският и американският персонал провериха координацията между своите системи, като ракетните системи за многократно изстрелване от японската страна изстреляха общо 24 ракети по цел на около 13 километра".
Около 2100 служители на японската армия и 1400 морски пехотинци участват в съвместните учения, които включват шест самолета MV-22 Osprey с наклонен ротор на морската пехота и два подобни самолета на ВВС на САЩ.
Източник: https://news.bg/

 

Участниците в европейската летателна тренировка „European Spartan Exercise 2022“ ще демонстрират способности

12.10.2022, 19:51

С демонстрация на способности ще завърши европейската летателна тренировка „European Spartan Exercise 2022“ (ESE 2022), която се провежда от 3 до 14 октомври с летателен и инженерно-технически състав на военнотранспортни самолети C-27J Spartan от България, Италия, Литва и Румъния.
На 13 октомври, по време на деня за медии, в авиобаза Безмер ще бъдат изпълнени елементи от съвместната летателна подготовка и ще се състои официалната церемония по закриване на учението.

 

МО ще предостави помощ на Украйна от 5000 комплекта зимни облекла и 5000 чифта обувки

12.10.2022, 16:37

Министерството на отбраната ще предостави безвъзмездно на правителството на Украйна хуманитарна помощ, чрез Сухопътните войски на следните количества облекла и обувки: 5 000 (пет хиляди) броя полушуба с подплата; 5 000 (пет хиляди) броя клин с подплата; 5 000 (пет хиляди) броя риза с дълъг ръкав; 5 000 (пет хиляди) броя шапка; 5 000 (пет хиляди) чифта обувки.
Предвидените за предоставяне движими вещи - облекла и обувки, не представляват униформено облекло по смисъла на регламентиращите документи.
Дарението се осъществява в отговор на получено искане от украинската страна за осигуряване на медицинска техника и имущества, топли дрехи и екипировка за наближаващия зимен сезон.
Министерството на отбраната споделя убеждението, че един от основните приоритети във всеки въоръжен конфликт е осигуряването на адекватни грижи за гражданите.
Посочените количества са от дългосрочно съхраняваните запаси от облекла и обувки за нуждите на Българската армия и са напълно годни за използване.
Необходимите дейности по организацията, подготовката, транспортирането и предаването на материалните средства на съответните оторизирани лица от Украйна ще бъдат осъществени от Министерството на отбраната и от структури от състава на българските Въоръжени сили.
Разноските на материалните средства ще са за сметка на бюджета на ведомството за настоящата година.

 

Исторически календар - 12 октомври 1884 година

12.10.2022, 12:47

Подполковник Константин Дончев, командир на 1-ви пехотен полк, Страцин, октомври 1944 г.На тази дата е формиран е 1-ви пехотен софийски полк. С въвеждането на полковата организация в българската войска от състава на 1-ва пехотна софийска дружина, 5-а пехотна тетевенска дружина и 6-а пехотна плевенска дружина е създаден 1-ви пехотен софийски полк. Заради устремеността и подвизите му народът го нарича „железен“. Неговите войници, водени от храбри подофицери и офицери, воюват за братята си българи в Тракия, Македония и Добруджа, изписвайки с кръв, любов и героизъм новата история на България.
През Сръбско-българската война (1885) полкът с командир капитан Христо Попов се сражава срещу Моравската и Дринската дивизия в боевете при Алдомировци, Гургулят, Бански дол, Зли дол и Пирот. За проявена храброст полковото знаме е наградено с Възпоменателен медал за Сръбско-българската война.
В Балканските войни (1912 – 1913) Софийци под командването на полковник Иван Мотикаров воюват при Гечкенли, Селиолу, Люлебургаз, Бунархисар, Чаталджа, Кадъкьой, Градоман, вр. Бубляк и по долината на р. Струма. В ожесточените и кръвопролитни боеве загиват геройски капитан Тодор Ночев, капитан Васил Гужгулов, капитан Лазар Пенев, поручик Иван Атанасов, поручик Александър Митев и много други. По време на Първата световна война (1915 – 1918) полкът, командван от полковник Георги Долапчиев (1915 – 1916) и полковник Велизар Лазаров (1916 – 1918), води успешни бойни действия в долините на реките Нишава и Българска Морава (1915), сражава се на Добруджанския фронт при Тутракан, Кубадин, р. Серет (1916) и в отбранителните действия на Южния фронт край Битоля, Ресен и кота 1248 (1917 – 1918). За героизма и себеотрицанието на полка знамето му е удостоено с лентата на войнишкия знак на І степен на ордена „За храброст“.
В заключителния етап на Втората световна война воюва при Страцин, Крива паланка и Куманово (1944). В сражението при Страцин полкът попада в обкръжение и се отбранява героично в продължение на една седмица. На третия ден от боевете командирът на полка подполковник Константин Дончев съобщава в щаба на 1-ва дивизия: „Полкът е атакуван от три страни. Нямам нито един снаряд за отделението и нито една мина за минохвъргачките. Духът е висок. Ще задържим позицията“. Записал славни страници в своята история 1-ви пехотен софийски полк остава в паметта на поколенията с героизма и жертвоготовността на войниците и офицерите си в името на България.
Марш на 3-ти пехотен бдински полк край с. Цапари, Битолско, 1917 г.На същата дата е формиран и 3-ти пехотен бдински полк. Създаден с указ № 41 на княз Александър І от състава на 7-а ломска, 9-а берковска и 15-а свищовска пехотна дружина, полкът прославя името си във войните за национално обединение.
Негов първи командир е руският офицер подполковник Маслов, а от 21 септември 1885 г. – капитан Марин Маринов.
През Сръбско-българската война (1885) влиза в състава на Трънския отряд от Западния корпус и се сражава при Врабча (3 ноември), Сливница (5 – 7 ноември) и Три уши (7 ноември), където капитан Маринов е тежко ранен и по-късно умира. За проявения от Бдинци героизъм полковото знаме е наградено през 1891 г. с Възпоменателен медал за Сръбско-българската война.
По време на Първата балканска война (1912 – 1913) полкът воюва при Лозенград (9 – 11 октомври), Люлебургаз – Бунархисар (15 – 19 октомври) и Чаталджа (4 – 5 ноември), където загива командирът полковник Георги Тенев.
През Първата световна война (1915 – 1918) Бдинци се сражават в Моравската (1 – 25 октомври) и Косовската операция (1 – 24 ноември 1915), водят боеве на Южния фронт в Баба планина и при Червената стена. След подписване на Солунското примирие (29 септември 1918) 3-ти пехотен полк остава в заложничество, а бойното му знаме е спасено от плен благодарение на командира полковник Минчо Сотиров и знаменосеца подофицер Ангел Петров. През декември 1920 г. полкът е реорганизират в дружина. На 31 октомври 1926 г. знамето е наградено с „Гривна за спасяване“, а спасителите му – със „Знак за спасяване на знаме“.
Трети бдински пехотен полк е формиран отново през 1928 г., но до 1935 г. продължава да носи явното наименование „дружина“. На 3 октомври 1937 г., по време на маневрите край Попово, Бдинци се прощават със старото си бойно знаме, водило ги по прашните и кървави пътища на четири войни, и получават новото си бойно знаме.
През Втората световна война 3-ти пехотен полк е на Прикриващия фронт (1940 – 1941) и в състава на 5-а армия в Македония (1941 – 1942). От септември 1944 г. се включва във Видинския отряд и с 22-ри и 23-ти граничен участък отбранява граничната линия северно от Белоградчик до р. Дунав.

 

Сухопътни войски ще проведат двустепенно командно-щабно учение „Балкан 22“

12.10.2022, 11:50

От 13 до 20 октомври 2022 г. на учебните полигони „Корен“ и „Сливница“ и в пунктовете за постоянна дислокация  на формированията ще се проведе двустепенно командно-щабно учение „Балкан 22” с войски за реални действия на местността, съобщава КСВ.
В него ще вземат участие военнослужещи от Командването на Сухопътните войски, щабовете на всички формирования от състава на Сухопътните войски, без 61-ва механизирана бригада, както сили и средства от Военновъздушните сили и Военномедицинска академия.
В рамките на „Балкан 22“ две от формированията ще проведат и тактически учения с бойни стрелби на местността, в които ще участват над 1500 военнослужещи и около 500 единици бойна, специална и транспортна техника.
Темата на командно-щабното учение „Балкан 22” е „Участие на формированията от Сухопътни войски в отбранителна операция в състава на Сухопътния компонент”, а основната му цел е да се повиши сглобеността  и усъвършенстват способностите на щабовете при  планиране и провеждане на отбранителна операция в състава на Сухопътния компонент, както и ефективното управление на формированията.
Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Провеждащ „Балкан 22“ е заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, а директор на учението е заместник-началникът на щаба по операциите на Сухопътните войски полковник Васил Енчев.
Преди началото на „Балкан 22”, от 10 до 16 октомври на полигоните „Корен“ и „Сливница“, военнослужещи от състава на 2-ра механизирана бригада и 3-то Бригадно командване ще проведат ротни тактически учения.
Източник: https://otbrana.com/

 

Франция ще изпрати още войски и оборудване в Румъния

12.10.2022, 08:18

Франция ще изпрати следващите седмици още войски и оборудване в Румъния и ще засили присъствието си в други части на Източна Европа, тъй като войната в Украйна продължава, заяви министърът на отбраната Себастиан Льокорню.
Решението на президента Еманюел Макрон “да засилим отбранителната си позиция на източния фланг на Европа” ще бъде взето като част от ангажимента на Франция към НАТО, заяви Льокорню пред сенатска комисия.
Франция отговаря за операциите на НАТО за Румъния, където в момента има около 350 войници заедно с белгийски и холандски части. Този брой ще бъде удвоен през ноември, а Франция ще изпрати и десетина бронетранспортьора и около 10 бойни танка Leclerc, уточни по-късно военен източник.
“Също така ще продължим да укрепваме отбранителните си позиции в Литва” с допълнителни самолети Rafale за патрулиране, каза министърът.
Следващата година в Естония ще бъде разположена лека пехотна част от около 100 войници, в допълнение към 300-та френски военнослужещи, които вече са там, допълни той.
Източник: bnr.bg

 

 

Анализ: Защо Путин се доверява безгранично на генерал Армагедон?

11.10.2022, 20:45

Дори на крайно незапознатите с армията и флота хора отдавна е ясно, че специалната операция в Украйна зацикли. Към края на осмия месец линията на фронта застина в мъртва точка и ако някъде помръдва, то съвсем не е в посоката, желана в края на февруари, пише Епицентър.
В тези условия даже е някак неловко да припомняме основните задачи, поставени от президента Владимир Путин пред тръгващите в боен поход руски войски - пълна демилитаризация и денацификация на Украйна. Уви, постигането на тези цели към днешния ден потъна в гъстия барутен дим над Донбас, Херсон и Харков и още повече — в във все по-гъстата политическа и пропагандна мъгла, която обгръща събитията там......Прочети още

 

Навършиха се 110 години от създаването на Семафорно-наблюдателната служба на флота

11.10.2022. 20:20.

Днес, 11 октомври 2022 г., Бреговият информационен отряд от състава на Военноморските сили чества 110-та годишнина от създаването на Семафорно-наблюдателната служба на флота.
Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов прие строя и поздрави личния състав по случай празника.
Гости на тържеството бяха командири на военни формирования от гарнизона, офицери от Щаба на Военноморските сили и ветерани. Молебен за здраве и успехи отслужиха свещеници от Варненска и Великопреславска света митрополия.
От името на началника на отбраната, предметни награди получиха командирът на формированието капитан II ранг Калоян Петков и офицер от състава на отряда.
Kонтраадмирал Михайлов удостои с грамоти и почетни монети военнослужещи и цивилни служители от формированието, проявили висок професионализъм и отговорност при изпълнение на задълженията си през годината.
Навършиха се 110 години от създаването на Семафорно-наблюдателната служба на флота
За постигнати високи резултати в бойната подготовка и по случай празника, със своя заповед командирът на отряда награди военнослужещи и цивилни служители.
След приключване на официалната част на тържеството гостите разгледаха музейната сбирка на формированието.
Източник: navy.mod.bg/

 

Bloomberg съобщи нещо много притеснително за Европа на фона на войната в Украйна

11.10.2022, 17:30

Конфликтът в Украйна влезе в осмия си месец, арсеналите на европейските страни, които доставяха оръжия на Киев, са изчерпани и може да отнеме години на производителите на отбранителни артикули да запълнят тази празнина, анализира американската информационна агенция Bloomberg.
Страните от НАТО призовават компаниите да увеличат производството, както за по-нататъшни доставки за Украйна, така и за попълване на собствените им оръжейни складове на фона на повишеното се напрежение, казват източници, запознати с въпроса.
По-рано руският президент Владимир Путин отправи нови заплахи за използване на ядрени оръжия на фона на многобройните провали на армията му в Украйна.  
От началото на руското нахлуване в Украйна през февруари съюзниците вече са изпратили в Киев оръжия, боеприпаси и оборудване за милиарди долари.......Прочети още

 

Димитър Стоянов ще участва в среща на министрите на отбраната на НАТО

11.10.2022, 12:58

Министърът на отбраната Димитър Стоянов ще вземе участие в срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО, която ще се проведе на 12 и 13 октомври 2022 г. в Брюксел, Белгия.
Форумът ще очертае стратегията и изпълнението на решенията, свързани с възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, взети на срещата на върха в Мадрид през юни 2022 г. Министрите на отбраната ще обсъдят ключови въпроси от дневния ред на НАТО, свързани с рисковете в контекста на войната в Украйна и последиците за сигурността на страните-членки.
По време на срещата ще се проведе работна вечеря с министъра на отбраната на Украйна. Ще се проведе заседание, на което ще бъдат разгледани мисиите и операциите на Алианса, с участието на върховния представител на ЕС по външните работи и политика за сигурност Жозеп Борел.
На 14 октомври, след приключване на форума, ще се проведе среща на министрите на отбраната от формата „Букурещ-9“ (B-9), с участието на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин.

 

Над 70 представители на разузнавателни организации обсъждаха в София сигурността в Западните Балкани

11.10.2022, 11:52

Служба „Военно разузнаване“ – МО, беше домакин на Международна конференция за средата за сигурност в страните от Западните Балкани. От 5 до 7 октомври форумът събра експерти от 22 държави и 7 организации по въпросите на сигурността в Западните Балкани.
Директорът на Службата бригаден генерал Венелин Венев откри форума и заяви, че събитието се провежда в отговор на необходимостта от информационно осигуряване за обстановката в Западните Балкани на висшите военни и държавни органи за вземане на решения в евроатлантическата зона, съобщава Пресцентърът на МО.
Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков приветства участниците и подчерта, че въпреки положителните очаквания за развитие на процесите в региона, обстановката остава динамична и периодично се наблюдават явления, налагащи засилване на вниманието към страните в него.
По време на конференцията над 70 представители на разузнавателни организации на страни-членки и партньори на Алианса, както и структурите на НАТО и ЕС са обсъдили предизвикателствата пред сигурността и перспективите за развитие на обстановката в Западните Балкани в контекста на руската инвазия в Украйна.
Източник: https://otbrana.com/

 

Отбелязваме бойното кръщение на българската брегова артилерия

11.10.2022, 08:20

На днешната дата 11 октомври през 1912 г. става бойното кръщение на българската брегова артилерия.
Началото на флотската брегова артилерия на Черно море е поставено през 1906 г. със закупуването на една двуоръдейна 240-мм батарея от френската фирма „Шнайдер“. Монтажът на оръдията в местността Св. Никола (днес „Почивка“) край Варна започва през 1909 г., а през 1910 г. се провеждат първите изпитателни стрелби.Бойното кръщение на бреговата артилерия е по време на Балканската война.
За този епизод от войната, изследователят на морската и бреговата ни артилерия полковник Петко Велев пише: „На 11 (24) октомври турският крайцер „Меджидие“ навлиза в залива и в далекобойността на батареята, но извън минното заграждение. Железов командва „залп!“ с 240 мм батарея. Точността на попаденията е респектираща. Един от снарядите пада близо до кораба – къс, а другият много близо до кораба – дълъг. На артилерийски език това се нарича – целта е накрита на вилка. Противниковият крайцер прави рязък ляв завой и с обратен курс започва бързо отдалечение. При дадения втори залп корабът вече е излязъл извън възможностите на батареята и снарядите не го достигат … Крайцерът отговаря на огъня, но те не достигат позицията и падат във водата на неколкостотин метра пред батареята.
Това е първият, единствен и последен двубой на тази батарея с противников кораб. Макар и кратък, той изиграва решаваща роля за промяна на практическите задачи на ескадрата и нейната тактика. За командването на същата става ясно, че пред Варненския залив има създадена солидна минно-артилерийска позиция, която не може да бъде преодоляна, че собствените им оръдия, поради голямото им (над 20 годишно) износване, са загубили далекобойност, която е по-малка от тази на батареята, че точността на огъня на батареята и мощните 180 кг снаряди са опасни за навлизане по-дълбоко в залива. Поради това задачата за осигуряване на военните превози от Кюстенджа до Босфора не може да се изпълни чрез унищожаване на нашите миноносци в пристанището и тактиката им се променя. Скоро ескадрата турски кораби се изтегля далече зад н. Калиакра за непосредствена охрана на конвоите, където според тях нашите миноносци не биха рискували да се появят…“
Така бреговата батарея се включва ефективно в защитата на Варна. Днес едно от двете оръдия на батареята е експонат на Военноморския музей.

 

 
 

Преподаватели от ВВВУ участват в пилотен курс за усвояване на F-16

10.10.2022, 22:23

Единадесет преподаватели от факултет „Авиационен“ на ВВВУ „Георги Бенковски“ участваха в пилотен курс за инструктори, които да провеждат обучението по усвояване на самолет F-16, съобщават от учебното заведение.
Старши инструкторите по обслужване и поддръжка  от „Lockheed Martin Aeronautics“ Тимоти Уейланд и Марвин Фадън предаваха опита си на българските си колеги за по-пълноценното усвояване на информацията за конструкцията на самолета и двигателя и авионикатата на новия боен самолет.
Обучението премина  през три модула. В първия – инструкторите преподават. Във втория- основен обучаем преподава под вещото ръководство и оценка на инструктора , в третия – обучаемият преподавател самостоятелно провежда занятие.
Инструкторите са удовлетворени от показаните знания и умения на българските преподаватели. Всички те ще получат сертификат, който им дава право да бъдат обучители.
В началото на 2023 г. започва основният осеммесечен курс по всички авиационни специалности.
На заключителната среща американските инструктори получиха символични подаръци от своите български колеги.
Тимоти Уейланд и Марвин Фадън се запознаха с историята на ВВВУ, както и на град Плевен. Присъстваха на полагането на клетва от 76-я випуск на училището. Посетиха и 12 Авиационна база.
Източник: https://otbrana.com/

 

Берлин доставя до дни ПВО-системи на Украйна

10.10.2022, 20:34

Германският министър на отбраната Кристин Ланбрехт потвърди в понеделник, че Берлин ще достави първата от 4 въздушни отбранителни системи на Украйна в следващите няколко дни. “Подновеният ракетен огън срещу Киев и много други градове показва колко е важно Украйна да бъде снабдена със системи за въздушна защита бързо… атаките на Русия с въздушни ракети и дронове тормозят в частност цивилното население. Затова осигуряваме подкрепа, особено с оръжията за въздушна защита” – отбеляза Ланбрехт.
Новината за получаването от Украйна на IRIS-T SLM въздушни защитни системи идва на фона на подновените атаки по столицата Киев тази нощ.
Сред оръжията, които Германия е предоставила на Украйна, са 3000 противотанкови снаряди, 100 000 ръчни гранати, 2700 зенитни оръдия, 500 ракети тип Стингър, 100 картечници и 16 милиона муниции. Освен това Германия е изпратила и 23 000 каски, 178 военни коли, 1200 болнични легла, оборудване за полева болница и много други помощни средства. Германското правителство изпрати още 40 дронове, 54 бронирани военни коли и 30 танка за противовъздушна отбрана тип Гепард. В германски военни бази и се обучават украински военни за боравене със западно оръжие.
Като реакция на войната срещу Украйна парламентът и правителството одобриха програма за оборудване на германската армия в размер на 100 милиарда евро. С тези пари през идните години ще бъдат закупени и хеликоптери, кораби, танкове и оръжия.
Източник: news.bg  

 

Над 2 520 военнослужещи оказаха помощ на пострадалите от водната стихия в община Карлово

10.10.2022, 13:12

2 527 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили се включиха в помощ на хората от населените места, пострадали от наводнението в община Карлово в началото на септември, съобщава Пресцентърът на МО. В продължение на 28 дни - от 2 до 29 септември, военнослужещите бяха там, където имаше нужда от тяхната помощ. В дейностите, ръководени от командира на 61-а Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, бяха използвани 205 специализирани машини. Благодарение на техния труд в с. Каравелово са почистени 90 къщи, 104 дворове, 2 обществени сгради и 3 км засегнати улици. В село Богдан са почистени 67 къщи, 70 дворове и около 3 км от засегнатите улици. Военнослужещите помогнаха и на жителите на с. Слатина.
Още в първите часове на наводнението по искане на областния управител на област Пловдив и на кмета на община Карлово военнослужещи от 61-а Стрямска механизирана бригада се притекоха на помощ на жителите в наводнените села и с бързите си действия евакуираха хора. В спасяването им се включи и шестчленен екипаж с вертолет AS 532 AL Cougar от авиобаза Крумово. Осем човека бяха открити и извлечени с лебедка и колан, както и с кош, на борда на вертолета от покривите на обградените от вода къщи.
Военнослужещите от 61-а бригада също участваха в транспортирането на тежко болни хора. Те доставяха храна и вода за населението. Специалисти от 61-а Стрямска мехнаизирана бригада поставиха инженерни съоръжения за възстановяване на комуникациите и снабдяването към бедстващите райони.
Военнослужещите разчистваха пътната инфраструктура, почистваха дворовете и домовете на хората от дървета, натрупани клони, тиня, кал и други предмети, довлачени от водата. Помогнаха за изхвърлянето на унищожената битова техника, за спасяването на оцелялата покъщнина и за разчистването на затрупани коли. С военни водоноски беше осигурена вода в бедстващите райони, а до възстановяване на водоснабдителната система в Карлово военнослужещи разнасяха вода, осигурена от Българския червен кръст, за болницата и детските градини и ясли в града.
До 10 октомври военнослужещи от Сухопътните войски с многоцелеви ескаватор „Комацу“ продължиха да участват в довършителните аварийно-възстановителни дейности в село Слатина.
Източник: https://otbrana.com

 

Не всяка промяна на наредбата за военния отчет води до начало на мобилизация

10.10.2022, 13:08

Правителството прие Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за военния отчет на български граждани и техника за мирно и военно време и веднага сработи старият рефлекс, че ще събираме запаса. Наред с всички би трябвало да се прави и допускането, че не всяка промяна на този документ води до мобилизация. Впрочем повече от месец проектът бе публикуван за обществено обсъждане.
За какво става дума?
Някои промени се налагат за синхронизиране със Закона за резерва на Въоръжените сили. С други се отстраняват  неточности и несъвършенства, открити от военните окръжия в ежедневната им дейност по прилагане на наредбата. Трети определят Списъка на професиите и специалностите, необходими за военните формирования от въоръжените сили и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, както и Списък на необходимата на въоръжените сили техника, подлежаща на вписване на военен отчет, за да съответства на Единния класификатор на въоръжението и техниката за въоръжените сили. Регламентира се и начинът на предоставяне на информация от МВР за техниката-запас.
Усъвършенства се механизмът на получаването на необходимата информация за служебно вписване на военен отчет на български граждани, освободени от военна служба и прекратили служебните си правоотношения от структурите по чл. 50, ал. 2 от ЗОВСРБ. (Б.р. - Чл. 50, ал. 2 от ЗОВСРБ  гласи „В състава на въоръжените сили във военно време се включват запасните и техниката-запас по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, както и структури от другите сили от системата за национална сигурност на Република България, определени с акт на Министерския съвет.“) С промените се регламентира дейността по приравняването на военните звания към длъжностите на прекратилите служебните си правоотношения служители от структурите по цитирания вече текст от закона за военно време. В наредбата се включва и разпоредба за вписване на военен отчет на резервисти, изпълнили/прекратили договора за срочна служба в доброволният резерв. Известно е, че това обучението за срочна служба в доброволния резерв започна от началото на годината.
Най-общо може да се каже, че с промените на наредбата се цели повишаване на  ефективността на изпълнението на задачите от Централно военно окръжие и военните окръжия по воденето на военния отчет на български граждани и техника за мирно и военно време и окомплектоването с ресурси от резерва на военните формирования и структурите, които влизат във Въоръжените сили.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Изложба разказва за бойната ни авиация

10.10.2022, 09:10

От днес до 20 октомври 2022г. в Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив, ще бъде изложена фотоизложба „Авиационни делници“. Инициативата е на Българското астронавтическо дружество – Пловдив, съорганизатори са Военновъздушните сили, Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив  и Сдружение Славянски свят.
Изложбата е под патронажа на командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров и включва 22 фототабла с изложени над 50 броя снимков материал на пет водещите авиационни фотографи и отразява ежедневната  патриотична, отговорна и напрегната мисия на военнослужещите от авиацията.
Официалното откриване на фотоизложбата ще се състои на 12 октомври 2022г. (сряда) от 16.00 ч. в изложбената зала на библиотека „Иван Вазов“ (втори етаж), съобщавато от Българското астронавтическо дружество.

 

Няма добър и лош пистолет, важен е стрелецът

10.10.2022, 08:15

Чешкият СZ-75/85 е удбоен и надежден
Това е едно от най-успешните творения на чешките оръжейници. Пистолетът е създаден през 80-те години на миналия век с калибър 9×19 мм. Удобство, надеждност и простота на дизайна донася на това оръжие доста голяма популярност на запад. CZ-75/85 има отлична далекобойност и точна стрелба, а също така и много добра пробивна способност. Поради това броят на продадените копия от него е почти колкото на „Колт”.

Командоси от 7 държави гърмят с Heckler & Koch USP
Този пистолет е изработен от немската фирма Heckler & Koch в началото на 90-те години. През 1993 г. той е приет на въоръжение в Бундесвера и има голям брой модификации. Heckler & Koch USP е считан за едно от най-подходящите оръжия за специалните части и полицията. Той е изключително надежден и непретенциозен, има много точна стрелба. Оръжието може да се използва във всяка среда – и при голям студ, и при жега, не му влияе замърсяване или удар. Heckler & Koch USP е на въоръжение в спецчастите на Германия, САЩ, Италия, Франция, Украйна, Полша и Япония. В особеностите на пистолета трябва да се отбележат универсалната рама и буферната система за намаляване на триенето, както и възможността за бърза смяна на калибъра на боеприпаса.

„Стечкин“ пуска и откоси като автомат
„Стечкин“ е един от доста популярните пищови в света. Изработен е в СССР в края на 40-те. АПС (автоматичен пистолет Стечкин) използва патрон калибър 9х18 мм, автоматиката му работи на принципа на свободния затвор. Този пистолет е много популярен в Русия и в други бивши съветски републики. Предимството на „Стечкин“ е, че може да произвежда и автоматичен огън, което не е присъщо за обикновените пистолети. Кобурът му пък може да се използва и като приклад. Стандартният пълнител съдържа 20 патрона. АПС е разработен за служители на специалните служби, но много бързо е снет от въоръжение. Недостатъкът му е прекомерно тегло и обемност, което го прави неподходящ за скрито и продължително носене. Освен това е недостатъчно мощен. Въпреки това пистолетът е използван много успешно в десетки конфликти по време на Студената война и в горещите точки на територията на бившия СССР.

Beretta 92 се използва и с дясна, и с лява ръка
Един от най-добрите пистолети в света, създаден от най-старата европейска фирма за производство на оръжия. Той е приет на въоръжение през 1980 г., използва патрон 9 х 19 мм. Beretta 92. За неговите качествата е показателен фактът, че през 1985 г. е приет като основно въоръжение (вместо Colt M1911) в САЩ. Beretta 92 е в ръцете и на израелските войници. Всяка година се произвеждат около 100 хиляди пистолета от различните модификации. Има много версии на този пистолет, много популярен е моделът за гражданския пазар. Предимствата на Beretta 92 са отличната ергономичност, добър баланс, което осигурява висока точност и прецизност на изстрела. Специалната ръкохватка позволява да се стреля и лява, и с дясна ръка. Куршумът има мощна пробивна сила. Сред Негови недостатъци са теглото и чувствителност към замърсяване.

И бронежилетка не спасява от съветския TT
Това легендарно оръжие е първият съветски пистолет, разработен от оръжейния конструктор Токарев в началото на 30-те години. ТТ е на въоръжение в Червената армия през цялото време на Втората световна война. Използван е и във всички конфликти в следвоенния период, на въоръжение е и до днес в Русия.

Пистолетът е просто и надеждно оръжие, което използва мощен патрон 7,62 х 25 мм. Пробива по-голяма част от всички модели бронежилетки. TT има сравнително малък размер, удобен е за скрито носене, въпреки че има оплаквания за ергономията на пистолета.

Walther PP е любимецът на танкисти и пилоти
Това е един от най-известните и най-успешните модели пистолети с изключително много произведени бройки. Walther PP е една от първите марки масови пистолети, който е с ударно-спусков механизъм с двойно действие. Разработен е през 1929 г. в Германия като полицейски пистолет, но по-късно е широко използван като лично оръжие. Любимото оръжие на танкисти, пилоти и моряци.

През 60-те години на миналия век масовото производство на този пистолет е възобновено и продължава и до днес. Пистолетът се прави по лиценз и в САЩ. По света са произведени повече от милион такива оръжия. Съветският „Макаров” на практика е реплика на германския пистолет.

Colt M1911- легендата на миналия век
Colt M1911 е легендарен пистолет, създадена от гениалния оръжейник Джон Браунинг преди началото на Първата световна война. Той е на въоръжение в армията на САЩ и до ден днешен. Този пистолет е изпитал само една значителна модернизация през 1926 г. Армията на САЩ го е използвала в двете световни войни, в Корея, Виетнам и във всички конфликти по време на Студената война. Този пистолет е бил доставен в Русия по време на Първата световна война, а след това и по време на Великата отечествена война. Colt M1911 използва 0,45 патрон АКТБ (11,43 23 мм). Пистолетът има спусков механизъм с едно действие, което често се определя като една от основните му слабости. Както и високото тегло и размери. Въпреки някои недостатъци Colt M1911 е най-известният и почитан пистолет на миналия век.

Белгийският FN Five-seveN е на мода сред US командосите
Белгийският пещов FN Five-seveN е създаден от белгийската компания Fabrique Nationale в края на 90-те години в допълнение към P90 автомат. А това определя и неговите характеристики.

Пистолетът исползва същия уникален патрон 5,7?28 мм с остър връх, който пробива по-голямата част от съществуващите днес бронежилетки. Това оръжие е много популярно сред командосите от специалните части, особено в САЩ. В последните години тези оръжия са все по-търсени на цивилния пазар. FN Five-seveN е използван в няколко войни и конфликти.

Desert Eagle – емблематичното оръжие на Холивуд
Desert Eagle, дело на израело-американски екип, се счита за един от най-мощните пистолети в света. Разработката е от 80-те години. Патронът му е голям калибър (12.7 мм). Конструкторите са търсили мощно оръжие за лов и самоотбрана.

Desert Eagle не е на въоръжение в нито една армия по света, не го използват и в специалните сили, но е любимото оръжие на Холивуд. Именно поради тази причина е едно от най-разпознаваемите оръжия в света. Професионалистите не използват Desert Eagle заради прекомерното му тегло и обемност. А и защото има чудовищен откат и оглушителен изстрел, поради което е забранен в стрелбища на закрито. Този пистолет не е много надежден и е с много скъпи патрони.

Бижуто Glock 17 стреля и под вода
Това е пистолетът, който оглавява топ 10, той е истински стожер в производството на късоцевни огнестрелни оръжия. Glock 17 използва патрони 9 х 19 мм Parabellum, като автоматиката работи на принципа на откат при къс ход на цевта. Историята за създаването на пистолета е много интересна. През 1980 г. е бил обявен конкурс за самозареждащ се пистолет за нуждите на австрийската армия и полиция. Заедно с другите утвърдени фирми участва и неизвестната Glock GmbH, която по-рано се е занимавала основно с доставката на щиковете на армията, изкопни инструменти и други боеприпаси, но никога и с оръжия. Въпреки това точно пистолет Glock 17 печели конкурса. Веднага е пуснат в масово производство. Отделно от австрийската армия, Glock 17 е на въоръжение в армиите и полициите на повече от трийсет страни по целия свят. За производството на пистолета е използвана удароустойчива и топлоустойчива пластмаса (полиамид), което го прави изключително здрав и лек. Освен това е и много устойчив на корозия, но при продължително използване неизбежно дава микропукнатини. Пистолетът има изключително точна и прецизна стрелба, много удобен за държане и лесен за разглобяване. Характерна особеност на този пистолет е, че той няма предпазител. Затова много бързо влиза в бойна готовност. С Glock 17 може спокойно да се стреля под вода. - Още пистолети

 

 

Първият ни морски десант. Балчик 1916 г.

09.10.2022, 22:30

Преди повече от 70 години, на 7 септември 1940 г., е подписан Крайовският договор. С него е сложен край на една историческа несправедливост. След четвъртвековна румънска окупация, Южна Добруджа отново е присъединена към Отечеството. Според предварително постигнатите договорености, първи е присъединен град Балчик. По суша в града влизат части на Трета българска армия, начело с нейния командващ, генерал-лейтенант Георги Попов.  - (видео)

Военният ни флот също участва в освобождението му, като на пристанището е стоварен морски отряд. Навсякъде нашите войници и моряци са посрещнати изключително възторжено. Възвръщането на Южна Добруджа по мирен начин е безспорен успех на дипломацията ни. Неговата стойност е несъмнено голяма и с оглед на обстоятелството, че е постигнато, когато вече бушува Втората световна война.......Прочети още

 

Испания увеличава с 25.8 % бюджета си за отбрана

09.10.2022, 20:03

Испания увеличава с 25.8 % бюджета си за отбрана през следващата година. Увеличението от 2 милиарда и 500 милиона евро ще бъде използвано за закупуването на военно оборудване за въоръжените сили и модернизацията на сегашното въоръжение.
Четири пъти се увеличават средствата за фрегати, три пъти за бронирани превозни средства и отделно са планирани над 503 милиона за закупуването на нови хеликоптери, патрулни самолети и производството на военни дронове. Придобиването и модернизацията на на изтребители Eurofighter, е най-голямото перо и ще струва на хазната почти 620 милиона евро през 2023 г.
Освен това правителството е предвидило 525 милиона евро за разработване на изтребители от следващото поколение, 488 милиона, което е четири пъти повече от миналата година, за ново плащане за петте фрегати F-110, които се строят в корабостроителниците Navantia във Ферол, и 444 милиона евро за многофункционален хеликоптер.
Новите разходи включват и 268 милиона евро за военния транспортен самолет Airbus A400M, 200 милиона за подводницата S-80, 189 милиона евро за бойните превозни средства и още 270 милиона за многофункционалния самолет за зареждане MRTT. 145 милиона евро ще бъдат отделени на придобиването на противовъздушни ракети “Пейтриът”, а 119 милиона евро ще бъдат използвани за закупуване на противотанкови ракети.
Значителното увеличение на разходите за отбрана обтегна отношенията между коалиционните партньори в правителството на Педро Санчес, след като от „Унидас Подемос“ обвиниха социалистите, че до последно са криели точната сума.
Източник: bnr.bg

 

Първи дивизион на випуск „Родопски – 1983 г.“ е с двама депутати

09.10.2022, 09:42

ЦИК обяви новите 240 народни представители. На първо четене се очертава дефицит от военна експертиза. Новото е, че за първи път в парламента влиза артилерията. Нейни представители са офицерите от запаса Стефан Янев и Григор Захариев. Двамата са от Първи дивизион на випуск „Родопски – 1983 г.“ на ВНВАУ „Георги Димитров“ – Шумен. Ген. Стефан Янев е добре познат, в последно време е и в първата петица по рейтинг на политиците у нас. Неговите колеги в Народното събрание трябва да знаят, че артилерията стреля преди всичко от разстояние, т.е. не от упор, но с прецизно подготвени данни, за което разчита и на предните си наблюдатели. (Това като съвет при евентуални преговори в споменатите контактни групи.) В предишни състави на Народното събрание имаше генерали и адмирали от ВВС, ВМС, Инженерни войски, но артилерията отдавна не беше печелила доверието на гласоподавателите.
В обявения от ЦИК списък виждаме поне десет народни представители, които бяха в Комисията по отбрана в последното, 47-ото, Народно събрание. Там е нейният председател Атанас Зафиров, който има дългогодишен парламентарен опит в сферата на националната сигурност и отбраната. С не по-малко опит в тази област са Христо Гаджев и Джейхан Ибрямов. В миналия парламент, като конституционалист, беше много полезен Атанас Славов. Активно участие в Комисията по отбрана имаха и сега спечелилите място в парламента Елхан Кълков, Петър Кънев, Младен Младенов и Радослав Рибарски.
Виждаме още двама, които имат години от професионалната си биография в армията. Николай Дренчев е пилот на МиГ-23, служил е в авиобаза „Габровница“. Христо Симеонов е завършил военизираното Средно специално училище по морски и океански риболов „Генерал Владимир Заимов“, гр. Бургас по специалност „Корабни машини и механизми“. Има опит на военните кораби във ВМБ „Атия“, като моторист от БЧ (бойна част) 5. Бил е командир на отделение, заместник-командир на взвод и дубльор-старшина на рота. По-късно продължава образованието си и работи в областта на педагогиката. Той работи активно по проект за обучение на специалисти за отбраната още в средното училище.
Факт е, обаче, че продължава тенденцията, кандидатствайки за законодателната власт, партиите и политическите коалиции да не включват в листите си наскоро преминали през армейската йерархия офицери. Видимо е този дефицит, в сравнение с 44, 43 и други Народни събрания.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Варна върху гравюра на Йохан (Джон) Шьонберг от 1877 година

09.10.2022, 09:28

Рисунката (гравирана на дърво) е работа на Йохан (Джон) Шьонберг, австрийски военен художник и илюстратор*. По време на Руско-турската (Освободителна) война от 1877-1878 г. той е художник-кореспондент на „Илюстрейтед Лъндън нюз“ (The Illustrated London News).

Гравюрата е поглед от брега към митницата, пристана и Варненския залив. На преден план - местни жители. На котва в залива е турски параход от който се разтоварват войски и муниции.
* Йохан (Джон) Непомук Шьонберг (Johann (John) Nepomuk Schonberg, 1844-1913).
Източник: http://morskivestnik.com/

 
 

Оръжие на победата: как легендарната картечница ДШК оставя следа в историята

09.10.2022, 09:18

Малко преди началото на Втората световна война в СССР е създадена 12,7-мм картечница. През следващите години тя не само придобива широко разпространение, но и оставя следа в световната история, пише The National Interest.
Смята се, че голямокалибрените картечници са създадени за по-ефективно унищожение на пехотата на противника. Много по-ценна особеност на това оръжие обаче е способността му да унищожава лекобронирана техника.
Разработката на ДШК започва в края на 1920-те години. Вече известният по онова време конструктор Василий Дегтярев получава задача да създаде голямокалибрена картечница, предназначена преди всичко за борба със самолетите на противника. Скоро Дегтярев представя своя ДК, който се отличава с ниска скорост на стрелба и пълнител, който побира само 30 патрона. Тези недостатъци стават причина картечницата да бъде модернизирана от Георги Шпагин – бъдещият създател на не по-малко известната ППШ. Той разработва модул за лентово подаване на патроните и прави още няколко подобрения. В края на 1930-те години започва и серийното производство на ДШК.
"Душката" работи с патрони 12,7х108 мм. Те са с 9 мм по-дълги от тези, които използват американците (M2 12,7x99мм), заради което ДШК може да пробива броня с дебелина до 15-20 мм на разстояние до 500 м. Принципно М2 се смята за малко по-точна, а ДШК – за по-лесна за обслужване. По време на войната са произведени 9000 ДШК. Те се монтират на камиони ГАЗ-АА, патрулни и торпедни катери, бронирани влакове, танкове Т-40 и др.
Дори на по-късните етапи на войната немската авиация понякога създава доста проблеми на съветските танкове, затова скоро започват да монтират ДШК на танковете ИС-2 и самоходките ИС-152. Това позволява не само да се отблъскват и унищожават атакуващите самолети на противника, но и да се стреля по снайперисти по горните етажи на сградите в градски условия.
ДШК доказва полезността си в хода на войната, затова скоро след края ѝ е разработена усъвършенстваната ДШКМ, в която е променена конструкцията на устройството за захранване на пълнителя с патрони и монтирането на цевта. Смята се, че общо са произведени над 1 милион такива картечници. Те се изнасят в държави от Азия, Африка, Близкия изток и Източна Европа. Китай създава собствено копие на оръжието, което кръщава Ти-54, а под лиценз картечниците се произвеждат в Пакистан, Иран, Югославия, Румъния и Чехословакия.
Това оръжие оставя забележителна следа в историята. По време на битката при Диен Биен Фу бойците от Виетнам под командването на генерал Во Нгуен Зиап обкръжават укрепена база, където е разположена писта за самолети, осигуряващи доставки, както и за разузнавателни машини и изтребители. Виетнамците разполагат около 100 картечници ДШК, както и 80 тежки 37-мм зенитни оръдия на позиции, които им позволяват да контролират пистата. В резултат на операцията френските военни губят 62 самолети и достъпа си до надежден път за снабдяване. След седемседмичната обсада те се предават, което слага край на френското колониално присъствие в Югоизточна Азия.
ДШК се използват активно като зенитно оръдие и в хода на Виетнамската война. Те не са толкова смъртоносни, колкото по-тежките зенитни оръдия, затова могат по-лесно да се транспортират в Южен Виетнам, Камбоджа и Лаос. "Душките" са и много ефективни при борба с хеликоптери и неголеми самолети-разузнавачи като O-1 Bird Dog. Именно картечният огън, а  не ракетите "земя-въздух" и "въздух-въздух" са основната причина за загубите на американската авиация във Виетнам.
Картечницата се използва и за неутрализиране на бронирана техника. С нея се унищожават бронетранспортьори като М113 и дори някои БМП.
СССР на свой ред продължава да монтира ДШК (ДШКТ) на танкове и други бойни машини и картечниците на танковите куполи с цев, насочена към небето, се превръща в един от символите на съветската военна мощ.
По време на войната в Афганистан обаче съветските военни сами разбират колко е неприятно да си под обстрела на тази картечница. Възползвайки се от откритата местност, бунтовниците масово използват "Душки", за да обстрелват противника от укрепените си позиции в планините и пещерите. Картечниците се използват успешно и в Близкия изток и Северна Африка, където ги монтират на пикапи и камиони. Те са важен елемент от оборудването на въоръжените сфомирования на сомалийските полеви командири и изиграват важна роля в сраженията по улиците на Могадишу. ДШК, монтирани на камиони, и до днес играят важна роля в конфликтите на територията на Афганистан, Сирия, Либия и Ирак, посочва "Российская газета". - Още картечници

 
 

Операция "Връх на надеждата": как ЦРУ краде съветски хеликоптер Ми-25 от Чад

09.10.2022, 08:34

Военната техника на СССР е високо ценена от военните в чужбина, затова те се опитват да се сдобият с нея по най-различни начини, пише "Российская газета", като цитира интернет изданието War is Boring. През юни 1988 г. ЦРУ успява да открадне военен хеликоптер Ми-25 съветско производство. Машината е изоставена от пилоти от ВВС на Либия на авиобазата Уади-Дум по време на войната с Чад.
Ми-25 (експортен  вариант на Ми-24Д, отличаващ се с някои изменения в състава на оборудването) привлича интереса на Пентагона заради своите високи летателни характеристики и мощно въоръжение.
"Моделът Hind-D представлява голям интерес за САЩ, тъй като по онова време това е най-тежкият боен хеликоптер и има възможности, за които американските пилоти могат само да мечтаят", се посочва в материала на интернет изданието.
Освен мощно и разнообразно въоръжение, съветският вертолет може да транспортира и осем военни в отделна кабина. Американското разузнаване проявява интерес и към уникалното брониране на Ми-25.
Властите в Чад дават зелена светлина за тайната операция на ЦРУ, но не гарантират нейната сигурност. Либийските военни все още действат в този район. Освен това предаването на машината на американците може да предизвика и дипломатически скандал.
Американските военни прекарват в Чад общо 67 часа. В операцията, наречена "Връх на надеждата", са задействани два американски хеликоптера MH-47 (вариант на СН-47 за специални операции), два самолета C-130 Hercules и транспортен самолет C-5 Galaxy. Включват се общо 75 военни, които са прикривани от въздуха от френски изтребители Mirage F1.
За операцията американските пилоти от 160-и авиационен полк със специално предназначение (известни като "Нощните ловци") се готвят няколко месеца. Тя започва на 10 юни 1988 година. Независимо от пясъчната бюра, американските хеликоптери изминават 970 км под прикритието на нощта и пристигат в Африка. От Ми-25 са свалени всички всички витла и друго оборудване, а след това той е транспортиран на външно очакване до летището на столицата на Чад – в Нджамена. Оттам Ми-25 заминава за САЩ. - Още за Ми-24

 

 

Русия назначи нов командващ на войските си в Украйна

08.10.2022, 21:32

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу назначи 55-годишният армейски генерал Сергей Суровикин за главнокомандващ на Обединената група войски в района на специалната операция в Украйна, съобщи днес пред журналисти говорителят на военното ведомство генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.
От 2017 г. Суровикин е главнокомандващ на въздушно-космическите сили. Той става първият в историята на Русия и СССР общовойскови командир, оглавил руските ВКС.
Суровикин е завършил Омското висше общовойсково командно училище "М. Фрунзе", ВА "М. Фрунзе" и Военната академия на Генералния щаб на ВС на Русия. Служил е в Афганистан, Таджикистан и Чечения.
От октомври 2013 г. е командващ на войските на Източния военен окръг, а от март 2017 г. ръководи руската военна групировка в Сирия. През август миналата година руският президент Владимир Путин повишава Суровикин в чин армейски генерал, допълни ТАСС.
Според Асошиейтед прес това е първото официално назначаване на един командващ за всички руски сили в Украйна.

 

Курсантите-първокурсници на НВУ „Васил Левски” и резервисти положиха военна клетва в Шумен

08.10.2022, 17:04

154 курсанти първокурсници и 105 резервисти от Националния военен университет „Васил Левски“ положиха военна клетва. За първи път в историята на Военния университет Шумен стана център на тържествения ритуал, съобщават от учебното заведение.
Началникът на политическия кабинет на МО Владко Владов, кметът на Община Шумен Любомир Христов, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, областният управител на област Велико Търново Георги Гугучков, командири на военни формирования и приятели на Военния университет, родители и близки на военнослужещите присъстваха на церемонията. Сред официалните гости беше и Негово високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.
„Скъпи курсанти, днес вие ще изречете „Заклех се!“ и тези думи завинаги ще ви свържат с Българската армия - един от символите и гарантите на държавността. След този ден, онази червена линия, която ни свързва с всички славни битки, с проявените от българските воини храброст и кураж по бойните полета, вече ще минава и през вашите сърца. Избрали сте да бъдете офицери и пътят, по който ще вървите, няма да е лек. Влагайте ум и сърце  във всичко, което правите. Така ще бъдете достойни възпитаници на Националния военен университет „Васил Левски“. Университет, с вековна история и традиции, университет, който носи името на една икона в българската история - Васил Левски. Когато усетите, че сте на ръба и сте изправени пред поредната трудност, обърнете съм към Апостола на свободата, прочетете думите му, вземете вдъхновение и вяра, но не предавайте нито себе си, нито него!“, каза в тържественото си слово началникът на НВУ бриг.-генерал Иван Маламов.
След това се обърна към резервистите: „Уважаеми резервисти, вие също сте направили избор, достоен за уважение. Службата, която сте избрали, е възможност за по-гъвкав подход и разширяване на обучението на българските граждани за придобиване на умения, свързани със защитата на Родината. Събитията, на които сме свидетели, доказват колко важна е военната подготовка. Гордейте се с избора, който сте направили, защото няма по-достоен избор от този да посветите себе си на армията и на България“.
Бригаден генерал Маламов благодари на родителите за доверието, което са гласували на Националния военен университет и за подкрепата, която указват на децата си. „При всяка следваща среща вие ще ги виждате по-смели и по-самостоятелни, пораснали, възмъжали, сигурни в себе си. Гордейте се със синовете и дъщерите си, защото от този ден те ще бранят честта на нашата родина - България! Това е избор, достоен за уважение!, каза още бриг.генерал Маламов.
От името на министъра на отбраната Димитър Стоянов, пред заклелите се вече курсанти и резервисти, застана и началникът на политическия кабинет Владко Владов. „Скъпи курсанти и резервисти, от името на ръководството на Министерството на отбраната и от свое име ви поздравявам с положената клетва и приветствам решението ви да станете част от Въоръжените сили на Република България. Вярвам, че в редовете на Въоръжените сили ще откриете своето призвание и своя армейски път. От днес започва изграждането ви като военни специалисти и най-вече като командири. В съвременната сложна военностратегическа среда очакванията към вас ще стават все по-големи, а нивото на подготовка е от изключително значение за израстването ви като офицери и бойци, способни да вземат бързи и правилни решения в изключително сложна обстановка. Решения, от които ще зависи изпълнението на поставяните цели и задачи, но и съдбите на вашите подчинени“, каза г-н Владов.
От името на родителите, обръщение към курсантите и резервистите направи Ренета Лозанова, майка на първокурсник в НВУ. След това от името на всички заклели се вече курсанти и резервисти говори и курсант Ганчовска, която каза: „Днес е паметен ден за нас. На този ден ние се заклехме пред нашите деди, напоили земята с кръвта си, пред нашите родители, пред целия български народ. Не е леко да бъдеш негов защитник. Изисква се много смелост, себеотрицание и желязна воля. Днешният ден е потвърждение за избора ни да тръгнем по трудния професионален път на офицера от Българската армия.
Уважаеми командири и преподаватели, бъдете пример за нас, показвайте ни нашите грешки и слабости, помагайте ни в трудностите. Уважаеми родители, бъдете горди с нас - ние ще служим вярно и всеотдайно на българския народ.“
15 са военните специалности, по които се обучават курсантите в двата факултета на НВУ - „Общовойскови“ и „Артилерия, ПВО и КИС“. Във Велико Търново първокурсниците тази година са 77, толкова са и в Шумен. Всички те след пет години ще придобият две бакалавърски степени - по военната и по гражданска специалност.
105 са резервистите, 78 от тях се подготвят във Велико Търново, 27 - в Шумен. Обучението им продължава шест месеца.
Тържественият ритуал по полагане на военна клетва завърши с показ на въоръжение и бойна техника на Строевия плац във факултета в Шумен.
Източник: https://otbrana.com/

 

Исторически календар

08.10.2022, 13:30

На 8 октомври 1944 година започва стратегическото настъпление на Българската армия на Балканите. С включването си във войната срещу Германия България се приобщава към Антихитлеристката коалиция като активно действаща сила.

За завършване разгрома на германските войски на Балканите пред Българската армия е поставена задачата да прекъсне направленията за оттегляне на групата армии „Е“ от Гърция и Егейските острови, с което да осигури левия стратегически фланг на Съветската армия.

В изпълнение на общата стратегическа цел 2-ра, 1-ва и 4-та армия провеждат четири едновременни и последователни по фронта и в дълбочина настъпателни операции (Нишка, Косовска, Страцинско – Кумановска и Брегалнишко – Струмишка), с които овладяват долините на реките Морава и Вардар и района на Косово поле. Съвместно със 17-а съветска въздушна армия и югославски части Българската армия допринася за освобождаването на Южна Сърбия и Вардарска Македония. В хода на бойните действия загиват 3422 български офицери, подофицери и войници, ранените са 10 893, а безследно изчезналите – 2136.

Боевете за гр. Ниш, 14 октомври 1944 г.От 8 до 18 октомври 1944 година Втора армия провежда Нишката настъпателна операция.
В състав от 4-та, 6-а, 9-а и 12-а пехотна дивизия, Бронираната бригада, 2-ра конна дивизия, 1-ва гвардейска пехотна дивизия и 4-та пехотна гранична бригада, армията под командването на генерал-майор Кирил Станчев настъпва в направлението на главния удар София – Ниш – Прищина за прекъсване на магистралата Солун – Скопие – Белград в северната й част.
Пред войските е подставена задачата да овладеят района на Ниш и спрат оттеглянето на групата армии „Е“ по долината на р. Морава. С активни действия 2-ра армия пробива противниковата отбрана, прекъсва комуникациите в долината на р. Морава и на 14 октомври във взаимодействие със съветски и югославски части освобождава гр. Ниш. Бронираната бригада излиза в тил на оттеглящия се противник и съвместно със 17-а съветска въздушна армия разгромява при с. Мерошина, западно от Ниш, елитната моторизирана 7-а SS дивизия „Принц Ойген“.
В Нишката операция войските на 2-ра армия пленяват 3850 офицери и войници, унищожават и повреждат 540 моторни коли, 48 зенитни оръдия, 4 влакови композиции, взимат като трофеи 420 картечници, 1100 моторни коли, 25 минохвъргачки, 4 танка, 45 оръдия. Собствените загуби възлизат на 1732 убити офицери, подофицери и войници.

Боевете за гр. Куманово, ноември 1944 г.От 8 октомври до 19 ноември 1944 година Първа армия провежда Страцинско – Кумановската настъпателна операция. Войските на армията (1-ва, 2-ра и 11-а пехотна дивизия, 2-ра конна бригада, Въздушната ескадра, 333-то армейско разузнавателно ято и Парашутната дружина) под командването на генерал-майор Владимир Стойчев нанасят спомагателния удар на Българската армия по Кюстендилско – Скопското оперативно направление.
Задачата на армията е да разгроми противниковата групировка в района на Крива паланка, на Стражин – Страцин и на Куманово, да излезе в долината на р. Вардар и да прекъсне пътищата за оттегляне на групата армии „Е“. В боевете за Стражинската позиция особено се отличават 9-и пехотен пловдивски полк, получил почетното име „Стражински“, и Парашутната дружина, която се сражава като щурмово подразделение. Героично се отбранява в продължение на една седмица обкръженият при Страцин 1-ви пехотен софийски полк. След овладяването на Куманово, 1-ва армия във взаимодействие с югославски части и войски от 4-та армия освобождава Скопие и преследва противника към Косово поле.
В боевете за силно укрепените противникови позиции при Крива паланка, Стражин, Страцин и Куманово загиват 2863 български офицери, подофицери и войници.

 

Германските военноморски сили назначиха за пръв път в историята си жена на командирска длъжност

08.10.2022, 09:45

Германските военноморски сили назначиха за пръв път в историята си жена на командирска длъжност, предаде ДПА.
Трийсет и шест годишната Виктория Кицман, която е капитан на корвета, пое командването на една от учебните групи във Военноморското техническо училище в селцето Паров край град Щралзунд на Балтийско море, съобщиха от учебното заведение.
Според командира на военноморското училище Свен Янсен назначението не е просто обикновена стъпка. “Смятам, че е прекрасно, че първата жена – военноморски командир, ще бъде назначена в нашето Военноморско технологично училище”, заяви той.
Учебната група, която тя ще ръководи, е подразделение за основно обучение, полагащо основите на кариерите на новобранците, добави Янсен. Службата под ръководството на жена като командир на батальон при първото им постъпване във въоръжените сили ще формира представата им за години напред, добави той.
Източник: bta.bg

 

Винтовката на Мосин: "трилинейната" легенда на Русия

08.10.2022, 08:46

С простата си конструкция, но по-голяма здравина и надеждност от по-изтънчените си конкуренти, "трилинейната" винтовка на Мосин се превръща в стожер на Руско-японската война, двете световни войни и Руската гражданска война благодарение на практическите си достойнства, доказани на бойното поле.
При споменаването на думите "руско" и "оръжие", в съзнанието на повечето хора веднага изниква Калашников АК-47. Не толкова славен, но не по-малко достоен съперник на емблематичния автомат обаче е трилинейната винтовка на Мосин от 1891 година. Тя е стожер на Руско-японската война, двете световни войни и Руската гражданска война.
Винтовката на Мосин е толкова успешна, че е модернизирана четири пъти в рамките на половин век, докато на други страни им се налага да обновяват арсенала си с изцяло нови модели. Трилинейката, наречена така заради стария руски метод да се използва линия за измерването на калибъра на дадено оръжие, има впечатляваща служба по цял свят. През Втората световна война пленените винтовки на Мосин са били особено ценени от германските и австрийските войски заради своята ефективност и лесна употреба.
Мосинът е използван и от източноевропейските армии след Втората световна война, преди да стигне чак до развиващия се свят и да влезе в употреба във войните във Виетнам и Афганистан през 1970-те и 1980-те години.
Възникването му е продукт на времето, тъй като през последните десетилетия на 19-и век интензивната, бърза и точна стрелба стават все по-важни на бойното поле. Пушките с барут, с които изстрелват оловните куршуми, бързо са изместени от оръжия с по-малък калибър и пълнител.
Опитите да се адаптират по-старите модели обаче удрят на камък и поставят началото на поредната надпревара във въоръжаването сред водещите нации. През 1886 г. е направен пробив, след като Франция приема на въоръжение 8-милиметровата пушка на Никола Лебел. Тя използва амуниции с бездимен барут и е с два пъти по-голяма далекобойност от всяка друга пушка на бойното поле.
Русия незабавно купува мострена партида, взема най-успешните ѝ характеристики и прави някои сериозни подобрения. Цевта на руската винтовка, която се произвежда в Ижевския оръжеен завод, превъзхожда френския си предшественик. Тя е с по-малък трилинеен калибър (всяка линия обозначава ширина от 0,254 см, което се равнява на калибър 7,62 мм – образец, който ще доминира оръжейното производство през идните десетилетия). Така стрелецът може да носи повече амуниции в сравнение с чуждите модели с по-голям калибър. А през 1890 г. химикът Дмитрий Менделеев създава руска версия на бездимния барут.
Налице са всички предпоставки за създаването на руски оръжия от ново поколение, но, въпреки ускорената надпревара във въоръжаването, е взето решение да се изчака. Руската армия се нуждае от оръжейна система, тясно съвместима с използвания арсенал и подходяща за масово производство при наличния промишлен капацитет.
След това, през 1891 г., на конкурс, организиран от министерството на войната, начело в класацията излизат два модела – винтовката на капитан Сергей Мосин и винтовката на белгийския инженер Леон Наган. Те са много различни – руската е с по-груба конструкция и е по-скоро прототип, отколкото окончателен модел. Пушката на Наган пък е с всички финални детайли и е готова за производство.
Изтънчените характеристики на белгийския модел в крайна сметка му изиграват лоша шега – оръжието не е подходящо за средностатистическия новак, който няма стрелкови умения, да не говорим за скъпото ѝ производство. И въпреки че трилинейката изглежда простовата, тя бързо доказва здравината си, сглобява се и се разглобява лесно и е надеждна при неблагоприятни условия.
Моделът на Мосин побеждава чуждестранния си конкурент и за първи път влиза в действие през 1893 г. в сблъсък между руските войски и афганистанските племена. Три милиона пушки са на служба при избухването на Руско-японската война през 1904 г. и доказват своите качества на тежък терен и при неблагоприятни климатични условия, въпреки недостига на резервни части и лошата логистична подкрепа.
През Първата световна война винтовките на Мосин, с които служат руските войници, бързо демонстрират предимството си пред по-сложните британски и френски модели, които царското правителство е закупило и изпробвало по-рано.
Но недостигът на мощности принуждава Русия да изнесе част от производството в заводи в Америка, а днес създаденият в САЩ Мосин е ценен експонат за колекционерите на оръжие. Между войните в трилинейката са направени още подобрения. В началото на Втората световна война Червената армия е на път да премине към по-съвременната полуавтоматична винтовка на Токарев, но простотата на Мосин и лесното ѝ производство ѝ гарантира позициите на основно оръжие за войската.
През 1944 г. е извършена една последна модификация и след войната производството е прекратено. Милиони винтовки на Мосин обаче остават на служба по целия свят, а някои от тях все още гордо стоят на раменете на военните като официални и церемониални оръжия. - Още за Мосин

 

В САЩ посочиха най-опасните руски бомбардировачи

08.10.2022, 08:38

Повечето от руските бомбардировачи са разработени и създадени в съветско време. Поради постоянната модернизация както на самите апарати, така и на електронните „пълнежи“ и оръжия, те представляват сериозна сила, с която трябва да се вземе предвид.
До този извод е стигнал авторът на американското издание The National Interest, който запозна читателите с най-опасните руски бомбардировачи. Този списък включва Tу-95 „Медвед“, Tу-22M, Tу-160 „Бял лебед“ и перспективните самолети ПАК ДА.
Tу-95 е разработен през 50-те години на миналия век, неговата конструктивна функция са най-мощните турбовитлови двигатели, които имат два комплекта витла с противоположно въртене. Благодарение на тях той остава най-бързият нереактивен самолет в света, докато бойният му товар може да достигне 12 тона.
Авторът на статията отбелязва, че мощните двигатели правят Ту-95 твърде шумен и по-забележим, но при съвременните оръжия това няма значение. „Мечката“ е способна да носи крилати ракети от различни видове, включително такива с ядрени бойни глави. Например, ракетата X-101 има обсег на полета до 5500 километра, което позволява на бомбардировача да атакува противника извън обхвата на неговата ПВО.
Освен това, както вече е писано, много от вероятните цели на Ту-95 могат лесно да бъдат постигнати, без изобщо да напуснат въздушното пространство на Русия. А фактът, че бомбардировачът не оставя въздушна следа, като реактивен самолет, го прави незабележим за спътниците на вероятния враг. - Още за Ту-95

Акцентът на свръхзвуковия бомбардировач Tу-22M е променливото крило, което му позволява да изпълнява бойни мисии в широк диапазон от височина и скорост (до мах 1,88). Максималното му натоварване с бомби е 24 тона. Интересно е също, че в задната част на самолета е разположено 23-мм оръдие ГШ-23M, който се управлява дистанционно. - Още за Ту-22М

Що се отнася до Ту-160, това е "наистина звяр", признава авторът, освен това бомбардировачът става първият в света в много отношения, притежава няколко ненадминати рекорда. Натоварването чу с бомби достига 40 тона и скорост на Мах 2,05. На първо място, все пак това е ракетоносец, способен да носи различни видове крилати ракети с далечен обсег, включително такива с ядрени бойни глави. - Още за Ту-160
Е, авторът счита за най-опасния бомбардировач в Русия перспективния ракетоносец ПАК ДА, който с течение на времето ще замени по-голямата част от действащите понастоящем Ту-22М, Ту-95 и Ту-160 в аерокосмическите сили. ПАК ДА е проектиран по схемата на „летящото крило“, използвайки стелт технологии и ще стане първият напълно нов бомбардировач, създаден в Русия в постсъветския период. Разгръщането на прототипа бе планирано за 2021-2022 година.

 
 

Омер Паша във Варна – литография на Филип Беноа от времето на Кримската война

08.10.2022, 08:31

Литографията „Mer Noire. Omer-Pacha debarquant a Varna. Benoist lith.” е работа на Филип Беноа (Philippe Benoist, 1813-1905). Тя се съхранява в Музея на армията в Париж (Musee de l'Armee / Hotel National des Invalides).
Публикувана е в албум с цветни литографии, изобразяващи военните операции по време на Кримската война (1853-1856 г.). Той е отпечатан от издателство „Лемерсие“ (Imprimerie Lemercier), Париж, 1854-1855 г.
Литографията представя посрещането на Омер Лютфи паша, главнокомандващ турската Дунавска армия, на Варненския пристан след края на съюзническата конференция, проведена на 19 май 1854 г. на турската парна фрегата „Шехпер“ във Варненския залив......Прочети още

 

 

Очаквана политическа какофония около бъдещето на българската бойна авиация

07.10.2022, 22:26

С политическо надвикване и рецитиране на лозунги се изпълни общественото пространство, след като снощи в медиите се появи информация, че служебният кабинет ще купува изтребители Gripen. На този фон, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов се опита да внесе яснота за перспективите пред българската бойна авиация и да разясни реалните действия на ръководеното от него военно ведомство.
Припомняме, че вчера, 6 октомври 2022 г., в изданието „24 часа” се появи материал със заглавие „Кабинетът на Радев иска да купи 10 изтребителя „Грипен”. Макар, че още снощи президентът Радев и МО се опитаха да обяснят, че става въпрос за процес започнат още пролетта и че се търсят самолети, които да запълнят дупката между пенсионирането на МиГ-29 и достигането до пълна оперативна готовност на новите F-16, темата бе широко коментирана днес от редица политически фигури......Прочети още

 
 
 
 

Критичен анализ за руската и украинската армии от полето на бойните действия

07.10.2022, 20:22

Предлагаме ви два кратки анализа от мястото на бойните действия в Източна Украйна. Те са от канала в Телеграм "Рибар", известен със своята сериозност, аналитичност и добра информираност за хода на военните действия. Каналът е руски, но не и пропаганден и е критичен и обективен към всичко, което става на бойното поле, пише Гласове.
На фона на последните събития същите хора, които се присмиваха на ВСУ в периода 2014-2021 г., изведнъж започнаха да говорят за уж големия талант на Залужний като военен лидер, за усъвършенстваната командна система и за образцовата подготовка на вражеския персонал. На украинското командване започват да се приписват всички възможни и невъобразими качества, превръщайки украинския генерален щаб в подобие на идеална военна машина........Прочети още

 
 

Новоизбраните депутати трябва да побързат с вторите осем изтребители

07.10.2022, 16:46

По-ранното стартиране на дейностите по реализацията на втория етап на проекта, т.е. придобиване на още осем F-16 Block 70, е продиктувано от няколко обстоятелства, става ясно от мотивите към решението на правителството за одобряване на Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ – втори етап. Те са следните: промяната в геополитическата среда за сигурност в Европа; необходимостта от запазване на конфигурацията на вторите 8 самолета, съобразно първите осем; реалните срокове за доставка на самолетите се различават от прогнозните такива, предвидени в Актуализирания проект за инвестиционен разход (АПИР), приет от Народното събрание през 2018 г.
В АПИР се посочва, че предвид финансовите възможности на Република България реализацията на проекта за придобиване на 16 самолета следва да се извърши на два етапа, като вторият етап да стартира след приключване на доставките по първия етап, които съобразно сключените договори с правителството на САЩ се очаква да приключат през 2025 г. На основата на изброените обстоятелства, обаче, правителството смята, че трябва вторият етап трябва да започне по-рано и за това внася в парламента проект за инвестиционен разход.  
Смята се, че с доизграждането на една ескадрила многоцелеви изтребители F-16 Block 70 ще се създадат условия за изпълнение на изискванията на НАТО за оперативна и технологична съвместимост и за разширяване на приноса на българската страна към колективната отбрана на Алианса. В проекта за Международен договор BU-D-SAD, предложен от американска страна, доставката на вторите 8 броя F-16 Block 70 е предвидено да се извърши през 2027 г. До 15 декември е удължен срокът, в който България трябва да отговори на американската страна за купуването на нови осем изтребителя F-16. Първоначалният краен срок беше 1 ноември.
Средствата, необходими за реализацията на проекта за инвестиционен разход , ще са в размер на 1 296 412 185,00 щатски долара (2 540 967 882,60 лв.) без ДДС. Плащанията са разпределени по години на базата на предложението от правителството на САЩ и се допуска изменението му през годините при промяна на конкретен договор по реда на Закона за международните договори на Република България и/или съгласувано с Министерството на финансите.
Предвижда се вторият етап на Проект „Придобиване на нов тип боен самолет“ да се финансира от държавния бюджет на Република България. За тази цел през съответните години разходите за отбрана следва да бъдат на нива, позволяващи осигуряването на необходимия финансов ресурс, включващ както посочените средства по трите договора, така и необходимите разходи за ДДС, мита и транспортни разходи, се посочва в решението.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Служебното правителство не купува самолети

07.10.2022, 14:15

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов опроверга твърдения, че България ще купува изтребители от Швеция. Това се случва часове, след като стана публично известна поканата към шведската фирма-производител за купуване или наемане на самолети и станалия известен отговор на фирмата, че може да предостави осем изтребителя, съобщава БНР
"Служебното правителство не купува самолети. Служебното правителство събира оферти и целта на събирането на тези оферти е да бъдат представени в НС и да се вземе информирано решение, относно бъдещето на изтребителната авиация в България. Към момента сме получили отговори и сме провели работни срещи с Швеция и Франция. От останалите две страни очакваме  информация. Не са откликнали все още на нашите писма".
Служебният министър информира, че до 15 декември е бил удължен срокът, в който България трябва да отговори на американската страна за купуването на нови осем изтребителя Ф-16. Първоначалният краен срок беше 1 ноември.

 
 

САЩ одобриха продажбата на усъвършенствани ракети за 3 милиарда долара на Кувейт

07.10.2022, 13:30

САЩ одобриха продажбата на усъвършенствани ракети за 3 милиарда долара на Кувейт, за да може малката и богата на петрол страна от Залива да разполага с възможност да се защитава по-успешно, предаде Асошиейтед прес.
Държавният департамент информира вчера Конгреса за сделката, която бе сключена на фона на засилващото се напрежение в региона на Близкия изток, за което мнозина твърдят, че е резултат от дейността на сили, които са в съюзнически отношения с Иран.
Сделката представлява продажба на 63 ракети “въздух-въздух” със среден обсег, на 63 ракети “земя-въздух” с голям обсег, на 63 тактически ракети, на радарни и комуникационни системи.
Американското правителство заяви, че продажбата е в съответствие с целите на САЩ в сферата на националната сигурност и на външната политика, и че в същото време ще укрепи възможностите на Кувейт да се отбранява.
В изявление на Държавния департамент се припомня, че на територията на Кувейт има над 4000 американски военни и цивилни лица.
Източник: bta.bg

 
 

74 години от създаването на ОКБ „Камов“

07.10.2022, 08:55

На 7 октомври 1948 г. е създадено опитното конструкторско бюро ОКБ-2 с ръководител Николай Илич Камов. По-късно е преименувано на Ухтомски вертолетен завод (УВЗ), а през 1974 г. му е присвоено името на главния конструктор - Н. И. Камов. От 13 февруари 1991 г. заводът е с ново име – Вертолетен научно-технически комплекс „Камов“, а от 2008 . АО „Камов“ влиза в холдинга «Вертолеты России».
Особено важен етап в развитието на ОКБ и корабната авиация на флота е първият съветски специално проектиран боен вертолет Ка-25 (1961 г.). Той е предназначен за унищожаване на противниковите атомни подводници. На него за първи път в света е монтирана РЛС с кръгов обзор. Ка-25 е бил на въоръжение във флота около 30 години.
Ка-27 е корабен вертолет от следващото поколение, като на негова база са построени Ка-27 (за търсене и спасяване), Ка-28 (противолодъчен, експортна версия), Ка-29 (за извършване на морски десант и огнева поддръжка) и Ка-31 (за ДРЛОиУ, без аналог в света). С помощта ма мощна РЛС за кръгов обзор (размахът на антената е 6 м) може автоматично да се съпровождат 50 цели. Данни за целите в автоматичен режим се предават на наземните и корабни пунктове за управление.
От началото на 1980-те години започват да се разработват и вертолети за щурмовата авиация на СВ: едноместния ударен Ка-50 „Черна акула“ и неговата модификация модификации – двуместния многофункционален Ка-52 „Алигатор“.
По задание ма МО на РФ е построен скоростният многоцелеви вертолет Ка-60, който може да превозва 12 напълно екипирани и въоръжени десантчици, да извършва медицинска евакуация, да превозва товари и личен състав.
Важно направление в ОКБ „Камов“ е създаването и на граждански хеликоптери – Ка-32, Ка-226 и комфортния скоростен Ка-62. - Още за Камов

 
 

Париж обмисля изпращането на още гаубици “Сезар” на Украйна

07.10.2022, 08:27

Франция обмисля да изпрати още гаубици “Сезар” на Украйна, която вече повече от седем месеца се опитва да отблъсне руската армия от територията си, съобщи вчера френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес.
“Работим по няколко искания, с няколко страни от Европейския съюз, по-конкретно за нови оръдия “Сезар””, каза Макрон на пресконференция след първата среща на Европейската политическа общност в Прага.
От началото на конфликта Франция е доставила на Украйна 18 монтиращи се върху камион 155-милиметрови гаубици “Сезар” с обсег до 40 км, а също противотанкови и противовъздушни ракети, бронетранспортьори, гориво, индивидуално оборудване и около 15 броя 155-милиметрови самоходни гаубици ТРФ1.
Сега Париж обмисля да достави на Киев още от 6 до 12 САУ “Сезар” от поръчка, предназначена за Дания, съобщи за АФП запознат източник. Франция проучва също възможността да достави на Киев 20 бронирани машини “Бастион”.
Двадесет и седемте страни от ЕС ще обсъдят тези теми днес на неофициална среща на върха на ЕС в Прага, каза френският президент и допълни, че ще съобщи повече подробности на пресконференция след срещата.
“Ще продължим да подпомагаме Украйна от финансова, хуманитарна и военна гледна точка”, заяви Макрон. “Тази помощ ще продължи да се изразява в предоставяне на оборудване и обучение, съобразно линията, която поддържаме от няколко месеца”, отбеляза той.
“Продължаваме да напредваме въз основа на отправените искания и да се координираме много тясно с членовете на ЕС, както и със страни, които не са част от съюза”, допълни той, имайки предвид Великобритания. - Още артилерия
Източник: bta.bg

 
 

 

"Блазер Р-8" изключва неволен изстрел

06.10.2022, 21:43

Кои са най-добрите карабини за лова на едър дивеч? Ценители на това изкуство недвусмислено сочат 2 немски марки - “Блазер” и “Меркел”. “Блазер” Р-8 е карабината, която в последните години обира овациите не само по изложения, но и в практиката. Тя е наследник на класиката “Блазер Р-93” и се отличава с иновативния праволинеен затвор. При него зареждането става доста по-бързо - само напред и назад, като така се избягва допълнително движение за “чупката” на затвора. - (видео)
Моделът Р-93 обаче е вече в историята, почти е спрян от производство. На дневен ред е Р-8, който се отличава с доста иновации и подобрения. При него нивото на цевната кутия например е снижено доста спрямо гребена на приклада. Така се постига по-нисък ъгъл “стрелец-рамо”, което влияе положително на прицелването. Налице са и подобрения в заключването на затвора. Усилени са пластините за заключване, което позволява използването на по-тежки калибри. Най-голямото предимство на Р-8 е падащият блок - пълнител и спусков механизъм. Така де факто се изключва вероятността от неволен изстрел. Когато карабината не е в бойна готовност, модулът съвсем лесно се сваля и прибира в джоба. Даже и да остане патрон в цевта, изстрел не може да бъде произведен, тъй като липсва спусъкът. Когато пълнителят и спусковият механизъм се поставят отново, трябва само да се задейства затворът, за да се приведе оръжието в готовност за стрелба. Свалянето на модула става изключително бързо чрез едновременно стискане на два странични издатъка. Ако неволно се натисне само единият, модулът не може да се снеме. Това е гаранция против случайно изпускане на пълнителя по време на лов. Освен това е създадена възможност за блокиране на модула към карабината. Блокажът изключва случайното натискане на двата издатъка и изпадането на пълнителя при движение. Основен конкурент на “Блазер Р-8” е друга немска карабина - “Меркел- Хеликс”. Тя изобщо не ѝ отстъпва по качеството на изработката, особено на цевите. Също е взела на въоръжение праволинеен затвор, но той за разлика от “Блазер” е от закрит тип.
Това означава, че затворът се движи вътре в цевната кутия. Смисълът на иновацията е системата да е по-прибрана и при издърпване за зареждане затворът да не опира почти до лицето на стрелеца. И двете карабини - Р-8 и “Хеликс” са от типа “лего”. С един приклад и един затвор може да се сменят различни цеви. Това позволява при поява на по-едър или по-дребен дивеч в хода на лова да се избере цев с подходящ калибър Друга новост при “Меркел Хеликс” е нестандартната форма на затворната ръкохватка, набраздена от двете страни. При презареждане ръката на ловеца сама намира ръкохватката без отклоняване на вниманието от наблюдаваната цел. За бързото презареждане влияние оказва и едноредното разположение на патроните в пълнителя. Това позволява всеки следващ патрон да попадне непосредствено на една линия със затвора, който го вкарва плавно в патронника без излишни движения. Италианската алтернатива на “Блазер Р-8” и “Меркел Хеликс” се казва “Бенели Арго”. Тази карабина намери добър прием в родните ловни дружинки главно заради приемливия баланс - качество/цена. Механиката ѝ работи на принципа на газоотвода. При нея е налице възможост за бърза повторяемост на изстрела, което е особено полезно при лова на гонка - тогава, когато например пред стрелеца изненадващо излязат много диви прасета наведнъж. “Бенели Арго” се отличава с невероятно съчетание на качество и дизайн. За нея казват, че е оръжие за естети. За по-практичните авджии пазарът предлага една уникално лека карабина - “Сако карбонлайт”. Тя тежи само 2,2 кг за сметка на приклада от чист карбон - оплетени карбонови нишки, чиято здравина се доближава до стоманата. За ниското тегло допринася и късата оребрена цев. Цевта и цевната кутия са от неръждаема стомана, което прави оръжието идеално за лов при ниски температури. - Още ловно оръжие
Източник: https://www.24chasa.bg, Любослав Киров

 

МО: Поискани са оферти от Швеция, Франция, Израел и САЩ за военни самолети

06.10.2022, 21:32

"С цел осигуряване на възможността Военновъздушните сили на Република България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, както многократно е съобщавано в последните два месеца, Министерство на отбраната е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети", съобщиха от Министерството на отбраната.
От военното ведомство, оглавявано от Димитър Стоянов, информират още, че срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на септември и се очаква получаване на оферти. Министерство на отбраната очаква отговор на отправената покана и от Държавата Израел и САЩ, съобщи БНР.
Президентът Румен Радев коментира в Чехия, че България не може да се откаже от охраната на собствено си небе и затова страната ни проучва междинни възможности преди доставката на поръчаните и платени изтребители Ф-16:  
"Още на срещата на върха на НАТО заявих, че България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурството по "Еър полисинг" и охрана на собственото въздушно пространство. Докато този проект стартира, се търси решение, защото България не може да се откаже от охраната на собственото си небе. Това ще е до 2030 година, ако следващият парламент благоволи да каже за тези 8 самолета. Дотогава търсим междинно решение, изпратени са писма, провеждат се срещи, получават се начални информации за платформи от САЩ, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел. Търси се най-доброто решение, касаещо способности и цена", каза Радев.
Той не уточни за колко самолета става въпрос, но поясни, че зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите от съответните държави.
Търсят се самолети втора ръка, не от фирми, а от министерствата на отбраната на тези държави, каза президентът.
Източник: https://www.dnes.bg/

 

Успешни тренировъчни мисии по време на летателната тренировка „Blue Bridge 2022“

06.10.2022, 20:42

Днес, 06 октомври 2022 г., двойка МиГ-29 прехвана румънски „нарушител“ С-130 и го принуди да кацне на летище Пловдив, с което българските екипажи изпълниха всички процедури и осъществиха успешно мисията по Air Policing – охрана на въздушното пространство на Република България в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.
Това бе част от първата фаза от сценария за провеждане на българо-румънската летателна тренировка „Blue Bridge 2022“. Преди това двойка F-16 на ВВС на Румъния и двойка F-18 (CF-188) от кралските ВВС на Канада бяха активирани от летище Фетещи и приведени в действие срещу самолет „нарушител“, в чиято роля бе румънски военно-транспортен самолет C-130, отклонил се от полетния си маршрут в посока границата на страната ни. Бойните самолети от северната ни съседка действаха до предаване на „нарушителя“ на българска двойка дежурни изтребители, които изпълнявайки указанията го принудиха да кацне на летище Пловдив.
Успешни тренировъчни мисии по време на летателната тренировка „Blue Bridge 2022“
Втората фаза от сценария на тренировката включваше аналогични съвместни действия за принудително кацане на С-130 на заповядано летище в Румъния.
Българо-румънските тренировъчни полети под названието „Blue Bridge“ се провеждат ежегодно от 2012 г. Те целят постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост при провеждането на презгранични операции при контрол над въздухоплаването и охраната на въздушното пространство.
Източник: af.armf.bg

 

Продължава тактическото учение на дивизиона за морски специални операции „Stealth Trident 22“

06.10.2022, 20:35

След инфилтриране в зоната на операцията, тимовете от състава на морската тактическа група за специални операции проведоха специално разузнаване и започнаха планиране на директни акции срещу терористично депо и кораб, превозващ оръжие и боеприпаси за снабдяване и поддръжка на противостоящите сили.
Продължава тактическото учение на дивизиона за морски специални операции „Stealth Trident 22“
След утвърждаване на концепцията, в рамките на директните акции, един от тимовете за морски специални операции ще отработи действия по проверка и задържане на кораб-нарушител. За целта личният състав ще бъде десантиран на борда на кораба с вертолет, по способите „Рапел“ и „Бързо въже“ и с бързоходни моторни лодки. След овладяване на кораба, задържаните лица ще бъдат ексфилтрирани.
Паралелно с това, във взаимодействие с тактически тим от „Специализираното тактическо звено за бързи действия“ към ОД на МВР – Варна, ще бъде неутрализирана „терористична клетка“. Планирано е да бъде изпълнена и медицинска евакуация с вертолет на ранен военнослужещ от зоната на операцията.
Източник: navy.mod.bg/

 

Нов командир в Костинброд

06.10.2022, 13:54

Вчера във военно формирование 34420 – Костинброд от състава на Зенитно-ракетната база на Военновъздушните сили, се проведе церемония по сдаване и приемане на длъжността „Командир”. На нея присъстваха командирът на базата полковник Димо Илиев и комисия от управлението й, съобщават от ВВС.
Със заповед на командира на Военновъздушните сили (ВВС) от 1 октомври т .г. за командир на формированието е назначен подполковник Евгени Дойчев, досегашен главен експерт в отдел в Командването на ВВС. Той прие длъжността от майор Димитър Донев, командир на зенитно-ракетен канал във военното формирование, който я изпълняваше до назначаването на титуляр.
Подполковник Евгени Дойчев е заемал редица длъжности в зенитно-ракетни дивизиони и в отдели в Командването на ВВС. Завършил е Военна академия „Г. С. Раковски”.
Полковник Димо Илиев пожела на добър час на командирския пост на подполковник Дойчев и го призова да работи със сърце за развитието на  формированието, в което е израствал като офицер. На майор Донев командирът на базата благодари за добрата досегашна работа и го призова да продължава службата в същия дух.

 

Белгия изпраща отново изтребители по източния фланг на НАТО в опрерация за сдържане на Русия

06.10.2022, 10:03

Белгия изпраща отново шест изтребителя Ф-16 в Естония като част от операцията на НАТО за сдържане на Русия, съобщиха местни медии. Отбелязва се, че белгийското правителство е взело решението за изпращане на самолетите през септември.
Белгийските Ф-16 ще летят по източния фланг на алианса въоръжени. Уточнява се, че целта на присъствието им в небето е да помогне за избягване на прояви на агресия. Общо белгийската мисия ще наброява стотина военнослужещи.
След като Русия нападна Украйна, НАТО разположи допълнителни военновъздушни сили (ВВС) по източния фланг. Присъствието на съюзническите сили в зоната е израз на единство и е необходимо, защото балтийските страни от пакта – Литва, Латвия и Естония – не разполагат със собствени ВВС, поясняват медиите.
Източник: bta.bg

 

72 години от създаване на 13 танкова бригада

06.10.2022, 08:18

В края на месец октомври 1948 година в град Сливен са дислоцирани три танкови дружини: 1-ва танкова дружина от Казанлък, 2-ра танкова дружина от София, 3-та танкова дружина от Пловдив. Сформирана е  3-та танкова бригада, която е вписана в регистрите на Българската народна армия със заповед на Министерството на отбраната от 01.01.1949г. и става съществена част от Трета Българска армия.
С указ №532 от 06.10.1950 г. на Президиума на Народното събрание е зачислено бойно знаме на формированието – събитие и дата, които се честват, и от които се отбелязват годишнини.
По-късно формированието е с името „13-та танкова бригада”, а след 1998 година носи знаковото име „13-та Сливенска танкова бригада”.
От 2002 година, след организационно-щатна структурна промяна, продължава своя път като „13-та бронетанкова бригада”.
След реорганизация от 01.06.2008 година става Център за подготовка на танкови подразделения.
Последната промяна е от 01.12.2012 г., и формированието вече е Център за подготовка на специалисти.
Командирите на поделение 22220 през годините са подполковник Димитър Попов – от 1949 г. до 1951 г.; подполковник Атанас Бакалов – от 1951 г. до 1952 г.;  полковник Никола Грънчаров – от 1955 г. до 1956 г.; подполковник Цоцо  Цоцов – от 1956 г. до 1962 г.; полковник Калин Проданов – от 1963 г. до 1970 г.; полковник Генко Данков – от 1970 г. до 1978 г.; полковник Колю Колев – от 1978 г. до 1980 г.; полковник Димитър Одрински – от 1980 г. до 1982 г.; подполковник Панто Пантев – от 1982 г. до 1986 г.; подполковник Васил   Вълков – от 1986 г. до 1987 г.; полковник Ганчо Денев – от 1987 г. до 1989 г.; подполковник Иван Добрев – от 1989 г. до 1992 г.; полковник Васил Василев – от 1992 г. до 1997 г.; полковник Галимир Пехливанов – от 1997 г. до 2002 г.; полковник Стефан Василев – от 2002 г. до 2003 г.; полковник Цветан Харизанов – от 2003 г. до 2005 г.; полковник Пламен Атанасов – от 2006 г. до 2008 г.; полковник Николай Спиров – от 2008 г. до 2010 г.; полковник Христо Стаматов – от 2010 г.до 2015 г.; полковник Любомир Вачев – от 2015 г.

 

45 години от първият полет на прототипа на МиГ-29

06.10.2022, 08:09

На 6 октомври 1977 г. се е състоял първият полет на прототипа на свръхзвуковия фронтови изтребител МиГ-29 (по кодификация на NATO: Fulcrum) – един от най-добрите изтребители в света.
Първият опитен образец на МиГ-29 (самолет 9-01) излиза от завода през август 1977 г. След наземните изпитания на 6 октомври същата година шеф-пилотът на ММЗ „Микоян” Александр Федотов вдига самолета във въздуха за първи път.
Изтребителят е създаден основно за завоюване превъзходство във въздуха, но може да се използва и за унищожаване на малоразмерни наземни цели. Изискванията на МО с били за висока скорост и голяма маневреност.
Първите МиГ-29 постъпват на въоръжение през 1983 г. и стават основен изтребител на съветските ВВС. Произведени са над 1600 изтребителя МиГ-29 различни модификации, а производството на някои модернизирани версии продължава и сега.
Изтребители МиГ-29 са на въоръжение във ВВС на над 25 държави по света. - Още за МиГ-29

 

 

Свиленград отбеляза 110 години от началото на Балканската война

05.10.2022, 22:13

„Датата пети октомври 1912 г. носи национална гордост и е урок за нашето и следващите поколения. Пример за това, че когато сме заедно и обединени, сме силни“. С тези думи министърът на отбраната Димитър Стоянов се обърна към граждани и гости на Свиленград на тържествената проверка (заря) по повод 110 години от началото на Балканската война (1912 - 1913) и освобождението на Свиленград днес, съобщава Пресцентърът на МО.
По думите му бойните подвизи на Българската армия по време на Балканската Освободителна война стават факт, тъй като са дело на хора, повярвали в свещената правота на своя национален идеал. „Българската армия беше непобедима, защото хората в нея бяха най-напред българи, преди да бъдат командири и войници. С името на България на уста, те бяха готови да умрат“, подчерта той.
„110 години по-късно ние не бива да забравяме, че свободата бе платена с кръвта на хиляди български офицери и войници. Затова сме длъжни преди всичко да се преклоним пред подвига на смелите и достойни мъже и жени, отдали живота си, за да може тази съкровена част от България да се присъедини към свободното ни Отечество. На героите, пожертвали себе си за освобождението на Одринска Тракия и Македония, дължим националното си достойнство“, подчерта министърът на отбраната.
Тържествената проверка (заря) на площад „Пети октомври“ пред сградата на Община Свиленград събра граждани и гости, представители на държавната и местната власт, на българското духовенство, които отдадоха почит на загиналите за освобождението и обединението на българските земи. Министърът на отбраната Димитър Стоянов прие тържествения строй, съставен от представителни военни формирования от гарнизон Хасково и ученици от свиленградските училища. Командващ ритуала беше подполковник Светослав Годинов, командир на 31-и механизиран батальон – Хасково. Венци и цветя на паметника на героите от Община Свиленград, загинали във войните бяха поднесени от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, също гост на тържествата, министъра на отбраната Димитър Стоянов, от името на началника на отбраната, институции и признателни граждани.
По-рано през деня министър Стоянов проведе среща с кмета на Община Свиленград Анастас Карчев и го отличи с почетен плакет на Министерството на отбраната за неговата активна родолюбива дейност.

 

Кораби от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби провеждат тактически учения на море

05.10.2022, 21:53

Фрегатите "Дръзки“ и "Верни“ от състава на дивизион патрулни кораби, плават за отработване на дейности по организиране на видовете отбрани и защити на кораба при прехода му на море и на котвена стоянка, стрелба по морска и въздушна цел, отклонение от атаките на въздушен и надводен противник, защита на кораба от ядрено, химическо и биологично оръжие и други.
Други два кораба от флотилията – учебно-спомагателен кораб "к-н І ранг Димитър Добрев“ от дивизион кораби със спомагателно назначение и минен заградител "Антарес“ от отряд кораби със спомагателно назначение, осигуряват провеждането на тактическо учение на дивизион за морски специални операции.
Освен участие в ученията, корабите изпълняват и задачи по обследване на териториалното море за наличие на плаващи морски мини.
Продължава и водолазното учение на ВМС на Република България с международно участие "ТРИТОН 2022". И днес водолазни групи от ВМС на участващите държави провеждат учения в определените за учението райони. Отработват се процедури по откриване, класифициране и обезвреждане на невзривени боеприпаси и морски мини под вода.
Източник: https://www.varna24.bg/

 

Старозагорци отбелязаха 143 години от възстановяването на Стара Загора и 35 години от първото честване на Деня на Стара Загора

05.10.2022, 20:08

На 5 октомври старозагорци честват полагането на основния камък преди 143 години от Губернатора на Източна Румелия Алеко Богориди, когато започва възстановяването на града, опожарен от войските на Сюлейман паша след боевете при Стара Загора.
Пред паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877г.” и символичния камък за възстановяването на Стара Загора в парк „Пети октомври” бяха поднесени венци на признателност към първостроителите и загиналите за свободата на града от Община Стара Загора и Старозагорския гарнизон, Общински съвет Стара Загора, Областния управител, Старозагорската митрополия, а старозагорци отрупаха паметника с цветя.
Тържествената церемония продължи с издигане на Националното знаме, знамето на Община Стара Загора и знамето на Европейски съюз под звуците на химна на Република България с участието на военнослужещи от 38 механизиран батальон, батальона за защита на силите и военния духов оркестър от състава 2-ра Тунджанска механизирана бригада.
Кметът на града Живко Тодоров поздрави присъстващите с празника и припомни в обръщението си, че благодарение на упоритата работа и единение предците ни успяват да възстановят града, за да ни има и нас днес.
Старозагорският митрополит Каприан отслужи водосвет за здравето на старозагорци и гости на града, сред които бяха представители на побратимения град Крушевац от Република Сърбия.
На празника присъстваха Кметът на град Стара Загора Живко Тодоров,Заместник – областният управител на област Стара Загора Стоян Стоянов, Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, Командирът на  2-ра Тунджанска механизирана бригада Бригаден генерал Станимир Христов, Председателят на регионална асоциация на общините „Тракия” професор Иван Върляков, заместник-кметове на община Стара Загора, представители на институции и много граждани и гости на града.
Старозагорци отбелязаха 143 години от възстановяването на Стара Загора и 35 години от първото честване на Деня на Стара Загора
За жителите на Стара Загора 5 октомври е историческа дата, изпълнена с национална гордост с патриотизъм и почит към създателите на града и към героите, участвали във войната.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Източник: 2-ра Тунджанска механизирана бригада

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в района на Ботевград

05.10.2022, 20:00

Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София разузна и унищожи силно корозирала ръчна отбранителна граната Ф – 1, със запалка.

Боеприпасът е открит на 4 октомври около подпорната стена на язовир "Бебреш", община Ботевград.
Екипът в състав от четирима военнослужещи действа под ръководството на лейтенант Владислав Ставрев на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски.

 

Създаден е Национален инициативен комитет за честването на 110 години от Балканските войни

05.10.2022, 17:18

Министерският съвет на Република България прие решение за създаване на Национален инициативен   комитет за честването на 110 години от Балканските войни (1912-1913г.) през 2022-2023г.
Националният инициативен комитет е под председателството на министъра на отбраната, а в състава  му са включени началникът на отбраната, началникът на Военна академия ,,Г. С. Раковски“, командирът на  НГЧ, заместник-министри на Министерството на външните работи, Министерството на финансите,  Министерството на културата, директорите на НВИМ, БНТ, БНР, Държавна агенция „Архиви“ и представители  на военно-патриотичните съюзи.
Както и при предходни чествания, основен акцент отново се поставя върху популяризирането на  българската бойна слава и отдаването на почит към подвига и саможертвата на българските военнослужещи,  дали живота си в борбата за национално освобождение и обединение. Националният инициативен комитет има  за задача да изготви план с конкретни мероприятия с финансов разчет за отбелязване на годишнината, който  традиционно включва дейности, свързани с изграждането, ремонтирането и възстановяването на български  военни паметници, ритуали за почитане паметта на загиналите в Балканските войни, мероприятия по  предложения на военно-патриотичните съюзи, военно-исторически конференции и изложби, издателска  дейност и др.
Отбелязването на историческите годишнини се радва на широк обществен отзвук, предизвиква голям интерес и допринася за военно­патриотичното възпитание на подрастващото поколение.
Малко предистория
Преди година и два месеца в офиса на Съюза на ветераните от войните на България бе учреден Национален инициативен комитет с идеята да предложи на правителството да изгради такъв, както се правеше във времето назад по повод отбелязване на важни исторически годишнини. В основата на инициативата бяха военно-патриотичните съюзи. Изпратено бе писмо до президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев да подкрепи инициативата и да стане патрон на националните чествания. Скоро след това в Съюза на ветераните от войните на България бе получено писмо за приемане на предложението от страна на държавния глава. Измина година, но последвалите правителства не приеха създаването на Национален комитет. На десетия ден от встъпването си в длъжност министърът на отбраната Димитър Стоянов и заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовски се срещнаха с представители на военно-патриотичните съюзи и веднага прегърнаха идеята, която днес вече е факт.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Руският основен боен танк Т-90 празнува 30 години от приемането му на въоръжение

05.10.2022, 12:48

Основният руски боен танк Т-90 празнува своя юбилей – преди 30 години, на 5 октомври 1992 г., той е приет на въоръжение в руската армия. Към днешна дата модернизираният Т-90М „Пробив“ е все още на въоръжение в руската армия, съобщиха за ТАСС от пресслужбата на Уралвагонзавод.
„Експортната му версия на T-90С се експлоатира в няколко страни по света и е най-успешният търговски танк на 21 век. Клиентите са привлечени от изключителната надеждност, надеждност, поддръжка и издръжливост на превозното средство, както и оптимално съотношение цена-качество“, казаха от компанията.
Конструкторите на Уралското конструкторско бюро по транспортно машиностроене инвестираха в танка Т-90 целия опит от тестване и военна експлоатация на неговия предшественик, танка Т-72. „А също и най-доброто от това, което предлагаха отбранителните институции на страната: усилена комбинирана броня в комбинация с вградена динамична защита, система за управление на огъня 1A45T „Иртиш“, система за прицелване и наблюдение на командира ПНК-4С. Противотанковата система 9K119 „Рефлекс“ позволи увеличаване на обсега на огъня до 5000 м. За първи път в света на машината е монтиран комплекс за оптико-електронно потискане ТШУ-1“, добавиха от пресслужбата.
Компанията уточни, че модернизацията на танка Т-90 се е оказала толкова многостепенна, че полученият танк Т-90М „Пробив“ може да се счита за нова бойна машина. „Това е най-модерната машина от фамилията Т-90 и най-адаптираната за работа в съвременни бойни условия. На нея е изцяло подменен куполът, модернизирани са силовият и трансмисионният агрегати, ходовата част, нивото на устойчивост на бронята. По отношение на бойната ефективност танкът Т-90М значително превъзхожда предшественика си Т-90, но същевременно запазва своите предимства – изключителна надеждност и минимален обем на поддръжка по време на експлоатация“, обясниха от Уралвагонзавод. - Още за Т-90
Източник: https://orbg.bg/

 

Доставката на тежки оръжия на Киев затвърждава статута на САЩ като участник в конфликта, заяви руският посланик във Вашингтон

05.10.2022, 11:47

Доставката на тежки оръжия на Киев затвърждава статута на САЩ като участник в конфликта. Москва възприема това като непосредствена заплаха за своите стратегически интереси, заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов по повод новата военна помощ на САЩ за Украйна, съобщи ТАСС.
Антонов каза това в отговор на журналистически въпрос, се посочва в акаунта на посолството в Телеграм.
“Смятаме това за непосредствена заплаха за стратегическите интереси на нашата страна”, подчерта Антонов. Доставките на военни средства, извършвани от САЩ и съюзниците им “не само водят до удължаване на кръвопролитията и нови жертви, но и увеличават опасността от пряк военен сблъсък между Русия и страните от Запада”. “Призоваваме Вашингтон да прекрати провокационните действия, които могат да имат най-сериозни последствия”, добави руският дипломат.
Източник: bta.bg

 

Навършват се 110 години от избухването на Балканската война

05.10.2022, 09:11

На 5 октомври през 1912 година България и Гърция обявяват война на Турция, с което се поставя началото на Балканската война. Във войната като съюзници участват България, Сърбия, Гърция и Черна гора (държавите от Балканския съюз 1912-1913 г.) против Османската империя.
Предизвикана е от нерешения национален въпрос на Балканите през последната четвърт на XIX и началото на ХХ в. По волята на западните европейски велики сили значителни части от полуострова, населени с българско, гръцко, сръбско и албанско население, остават в пределите на империята след Руско-турската освободителна война.
По този начин обществено-икономическото и културно развитие е възпрепятствано, както от съществуващите феодални порядки в Османската империя, така и от упражнявания национален и религиозен натиск.
Българската армия, мобилизирана през втората половина на септември, наброява около 600 000 военнослужещи с 1116 оръдия. В Действащата армия, която провежда бойните операции, служат 366 000 войници и офицери. Останалите са разпределени в доброволческите, опълченските, допълващите и граничните части. Български бежанци от Османската империя, които не са приети в редовните войски, сформират Македоно-одринското опълчение с численост 14 670 души.

 

Още за АБ Безмер

 

 

Битката за Алкасар и един от големите успехи на Франко

04.10.2022, 22:44

В началото на Испанската война ще открием, че генерал Франциско Франко и генерал Емилио Мола ще искат да извършат бърз преврат. Разширяването на агресията, както и дълготрайни бойни цели, няма да се смята за някакъв успех. Още в самото начало се твърди, че Франко е имал за  цел да раздели страната на 8 военни района, използвайки силите на флотата и войниците си, а след това да активира гражданския протекторат, който да подсили редиците. По тази тема, двамата генерали ще постигнат пълен синхрон със своите командири.
Успехът в Мадрид се струва далеч по-невъзможен, но след като Мадрид е мястото, където се намират най-много офицери, лоялни на правителството по всички линии, точно там трябва да се фокусира и цялата сила. След успешни няколко дни в провинцията, походът към столицата трябва да се активира от няколко различни посоки, за да се затруднят силите там и бързата капитулация да е сигурна. По същото време се транспортират сили от Терсио и други части на Мароко покрай залива, за да стигне до територията на Испания. По план трябва да се превземат градове като Мадрид и Барселона. Тези два града са от изключителна важност, следователно фокусът е върху тях.......Прочети още

 

Великите битки, променили историята – битката при Полтава и раждането на Руската империя

04.10.2022, 22:30

Военната история е изтъкана от много епоси и легенди. Могъщи пълководци, величави армии, страховити империи и достойни бранители на отчаяни каузи. В тези легендарни епизоди от историята човешката трагедия, героизъм и саможертва се преплитат по уникален начин, който разкрива цялата пъстрота на нашата душевност. Наяве излизат героите, страхливците, достойните и недостойните.
Всяка битка е откровение. Всяка война е изпитание. Ала дори и сред пелената от кръв, чест и стомана, има имена на полесражения, които и до ден днешен грабват умовете на поколенията. Всяка битка е величава по свой начин, но сред куршумите, стрелите и остриетата на хиляди стълкновения изпъкват такива, които променят съдбата на народи, региони и континенти.......Прочети още

 

Къде отиват оръжията на САЩ - прозрачността пада

04.10.2022, 21:37

В продължение на около 60 години САЩ публикуваха годишното проучване, наречено Доклад за световните военни разходи и оръжейни трансфери (World Military Expenditures and Arms Transfers - WMEAT). Документът предоставя подробна информация за глобалните трансфери на оръжията, разходите за отбрана и редица други теми, свързани с военните.
По причини, които остават неясни, миналогодишният законопроект за разходите за отбрана сложи края на тези доклади. Държавният департамент публикува окончателното си издание през август и така тихо отбеляза края на една ера във военните разкрития.
„В един момент от историята докладът WMEAT беше модел за прозрачност по целия свят“, каза Джеф Абрамсън от Асоциацията за контрол на въоръженията, отбелязвайки значението на неговия произход от епохата на Студената война......Прочети още

 

В Шумен в събота ще бъде клетвата на курсантите от НВУ

04.10.2022, 20:10

Повече от 250 военнослужещи тържествено ще положат военна клетва на 8 октомври, от 10:00 часа, пред сградата на общинската администрация в Шумен, съобщи на пресконференция полк. Дилян Димитров – декан на  шуменския факултет "Артилерия, ПВО и КИС" на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.
Военна клетва ще положат курсантите първи курс на НВУ „Васил Левски“, както и записалите се в доброволния резерв, които също се обучават във военния университет и след клетвата ще продължат своята служба в него. Подобна церемония, в която да участват всички първокурсници от военния университет, които се обучават във Велико Търново и Шумен, не е имало в нашия град поне от 20 години. Тази година възраждаме тази традиция, отбеляза Димитров.
След приключване на ритуала, от 12:30 часа, ще бъде открит реновираният битов корпус за настаняване на курсанти във военното училище в Шумен. Половин час по-късно на строевия плац на факултета ще бъде показана бойна  техника и ще има полева кухня с традиционната боб чорба. Входът за шуменци и гостите на града във военното училище ще е свободен, бе съобщено на пресконференцията.
По информация на Otbrana.com предната вечер, петък, на плаца на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ ще има голям концерт за тези, които ще полагат клетва, близките им и шуменската общественост.
Източник: https://otbrana.com/

 

С нови учения Южна Корея и САЩ предупреждават КНДР да внимава с провокациите

04.10.2022, 17:33

Военни самолети на Южна Корея и САЩ проведоха съвместни бомбардировъчни учения, съобщава “Ройтерс”.
Военните маневри са в отговор на поредния ракетен тест на Северна Корея.
По данни на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея в ученията са участвали четири южнокорейски изтребителя F-15K и американски изтребители F-16. Един от самолетите F-15K е извършил прецизна бомбардировъчна маневра, изстрелвайки съвместни боеприпаси за директна атака (JDAM) по виртуална цел на полигон на остров Джикдо.
Сеул отбелязва, че чрез комбинирания полет Южна Корея и Съединените щати “демонстрираха волята си да отговорят строго на всякакви заплахи от Севера, както и способностите си да нанесат прецизен удар още в началото на провокациите”.
От своя страна, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел осъди ракетното изпитание на Пхенян като “неоправдана агресия и грубо нарушение на международното право”.
Категорично осъждам умишления опит на Северна Корея да застраши сигурността в региона чрез изстрелване на балистична ракета над Япония, написа той в Туитър.
По-рано днес КНДР изстреля ракета, която прелетя над територията на Япония за първи път от 2017 г. насам. Беше подобрен рекордът за най-голямо хоризонтално разстояние, достигано някога от севернокорейска ракета със среден или по-голям обсег.
Източник: news.bg  

 

Министърът на отбраната Димитър Стоянов ще участва в Свиленград в тържественото отбелязване на 110-ата годишнина от Балканската война

04.10.2022, 17;27

Министърът на отбраната Димитър Стоянов ще участва в Свиленград в тържественото отбелязване на 110-ата годишнина от Балканската война (1912 – 1913) и освобождението на града утре, 5 октомври.

Той ще приеме почетния военен строй по време на тържествената проверка /заря/ на площада пред общината от 19.00 ч. В словото си министър Стоянов ще поздрави граждани и гости по случай годишнината от освобождението на Свиленград.

Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите във войните за национално освобождение и обединение.
Източник: mod.bg

 

Загинал при изпълнение на служебния си дълг...

04.10.2022, 08:48 

На 04 октомври 1935 г. на летище Божурище загива Дончо Бенчев Дончев. Той е роден на 26 март 1914 г. Завършва летателна школа в Казанлък и е зачислен в 1-ва летателна част на летище Божурище.
При полет със самолет КБ-2УТ на летище Божурище двигателят спира и довежда до срив на самолета поради загуба на скорост. Следва удар в земята, който причинява смъртта на пилота.
Производството на самолети КБ-2УТ започва през 1933 г. в самолетна фабрика „Български Капрони“ в Казанлък. Произведени са 8 апарата с три различни двигателя, останали от Първата световна война. Те притежават редица недостатъци – ниска мощност и чести откази на двигателите, лоша видимост от пилотското място и изключително неудобна кабина за наблюдателя. Затова не се ползват с популярност сред българските летци, но въпреки това се експлоатират интензивно до края на 30-те години на ХХ век.

 

65 години от изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята

04.10.2022, 08:42

На 4-ти октомври 1957 г. е изведен в орбита първия изкуствен спътник на Земята. Ракетата-носител е Р-7, първата междуконтинентална балистична ракета е създадена от конструкторското бюро на Сергей Корольов. - (видео)
Първоначално е решено спътникът да се оборудва с научна апаратура за проследяване на множество параметри, но изработката и щяла да забави старта. Първият спътник представлява кълбо с диаметър 58 см. и тегло 83.6 кг, запълнено с азот. Той имал два радиопредавателя с мощност 1 ват, излъчващи сигнали на дължина на вълните 15 и 7.5 м. На повърхността на кълбото били закрепени 4 антени с дължина 2,4-2,9 м. Продължителността на сигнала била 0,3 секунди и можел да бъде уловен на разстояние до 10 хил.км. Нарекли го ПС-1 („Простейший спутник-1”).
На 4-ти октомври 1957 година в 22:28 часа московско време човечеството навлиза в космическата си ера. Спътникът извършвал една обиколка около Земята за около 96 минути. Той останал в орбита до 4-ти януари 1958 година и направил 1440 обиколки. На 3-ти ноември 1957 г. бил изстрелян и «Спутник-2», на борда на който се намирало първото живо същество – кучето Лайка.
Първият спътник на САЩ - Авангард TV-3 е изстрелян на 6 декември 1957 г., но след секунди ракетата му губи тяга заради взрив на горивните резервоари. Американците изстрелват първия си успешен сателит – 9,5-килограмовия „Експлорър“ на 1 февруари 1958 г.
Днес в орбита около Земята има над три хиляди спътника, по-голямата част от които вече не функционират. - Още Космос

 

Русия отбелязва Денят на Космическите войски

04.10.2022, 08:40

На 4 октомври ежегодно се отбелязва от Въоръжените сили на Русия Денят на Космически войски (КВ са в състава на Въздушно-космическите сили).
В компетенцията на КВ влиза проследяването на пуска на балистичните ракети и предупреждаването на висшите звена в управлението на ВС на Русия за ракетно нападение: защита на важните обекти от инфраструктурата и войските на страната от удари чрез средства за въздушно-космическо нападение от страна на противника.
КВ извършват мониторинг на космическите обекти, откриват заплахите за Русия в космоса и при необходимост отговарят на заплахите.
Този род войски се занимава също с пуска на космическите апарати в орбита и управлението на спътниковите системи с военно и двойно назначение. - (видео)

 

Стартът на Artemis 1 се отлага за ноември

04.10.2022, 08:30

Стартът на мисията Artemis 1 се отлага за втората половина на ноември, като това е следствие от урагана Ian, който премина през щата Флорида през миналата седмица. Това съобщиха от NASA вчера, 2 октомври 2022 г.
Космическата агенция на САЩ премести ракетата-носител SLS от стартовата площадка във VAB (Vehicle Assembly Building – сграда, където се извършва сглобяването на ракетата) на 27 септември. Три дни по-късно NASA съобщи, че космическият център Кенеди е понесъл слаби щети от урагана, а SLS и космическия кораб Orion не са пострадали въобще.
От Кенеди ще започнат стартове още на 4 октомври, но NASA са решили да не опитват старт в следващия прозорец, който ще трае от 17 до 31 октомври. Вместо това, изстрелването ще се пренасочи към следващия възможен прозорец, който е между 12 и 27 ноември.
В съобщение на агенцията се казва, че отлагането на старта за ноември ще даде възможност на служителите ѝ да решат семейните си проблемите в следствие на урагана, както и да се проведат допълнителни тестове на космическия кораб и ракетата преди старта.
Повечето възможности за старт в средата на ноември, обаче са през нощта. От NASA казаха на няколко пъти, че предпочитат старта да стане в рамките на светлата част на деня. Това значи, че стартът най-вероятно ще бъде оставен за периода 22 – 27 ноември, когато възможните часове за изстрелване са сутринта.
Стартът на мисията Artemis 1 вече бе отлаган няколко пъти. Оригинално той трябваше да стане факт на 29 август. NASA нямат намерение да рискуват излишно при първия старт на гигантската ракета SLS.
Artemis 1 трябва да продължи повече от месец. След старта на SLS на трансферна орбита към Луната ще бъде изведен космическия кораб Orion, който има на борда си трима манекена и научна апаратура. След няколко дневно пътуване до Луната, корабът ще влезе във висока ретроградна орбита и ще остане на нея няколко дни. След това ще се завърне на Земята.
Мисията Artemis 1 ще е първият старт на SLS и първият полет извън земната орбита за корабът Orion. Тя е генерална репетиция за мисията Artemis 2, която се планира за май 2024 г. и при която на борда на кораба ще има четирима астронавти. Те ще достигнат Луната, но няма да кацат на нея. Мисията Artemis 3 ще е завръщането на хората на естествения ни спътник, която се планира за 2025 г. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

 
 

"Шпигел": ЕС планира да обучава 15 000 украински военни

03.10.2022, 20:17

Европейският съюз планира да обучава до 15 000 украински военни в тренировъчна мисия, целяща да подкрепи Украйна в борбата ѝ с руските сили, които нахлуха на нейна територия, съобщава германското сп. "Шпигел".
По информация на изданието страните от ЕС през последните седмици са се споразумели на работно ниво, че до 15 000 украински войници трябва да преминат обучение и допълнителна подготовка извън Украйна възможно най-бързо. Според дипломати, участващи в преговорите, 3000 украински войници трябва да преминат специализирано обучение, например тактическо бойно обучение за командири или курсове за сапьори.
Плановете за мисията, които върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел предложи в края на август, трябва да бъдат одобрени в средата на октомври. Досега отделни държави от ЕС са обучавали украинци в рамките на двустранни проекти. Например Бундесверът обучава екипи в Германия за оръжейни системи, доставени от Берлин, като самоходната гаубица "Панцерхаубице-2000" или зенитния танк "Гепард". В момента на различни места се обучава допълнителен персонал за тези и други германски системи.
Когато ЕС започне мисията, която ще се нарича "Мисия на Европейския съюз за военна помощ", дейностите на отделните държави ще бъдат обединени, което би трябвало да осигури по-добра координация. Между страните обаче е имало някои разногласия за подробностите при планирането на мисията, отбелязва "Шпигел".
Полша е предложила да създаде своеобразен централен лагер за обучение на украински военни близо до границата с Украйна. Според военни служители поляците са искали на практика да обучават там цели бойни единици с численост до батальон. Германия обаче се е обявила против това. Според германската армия създаването на голям тренировъчен лагер в Полша ще отнеме много време и той ще трябва да бъде защитен от евентуално шпиониране от руските тайни служби и от възможни нападения или саботажи.
В крайна сметка е бил намерен компромис на работно ниво. Предвижда се поляците да създадат своеобразен малък щаб и да получат средства от ЕС за тази цел. Вместо централен тренировъчен лагер се планират индивидуални курсове за обучение в страните от ЕС. Германия вече планира свои курсове за обучение чрез Бундесвера.
Окончателните подробности за мисията трябва да бъдат договорени в Брюксел следващата седмица. Очаква се решението за проекта да бъде взето на следващото официално заседание на Съвета по външни работи на ЕС на 17 октомври, посочва списанието.
Източник: https://www.bta.bg/

 

В Безмер стартира летателната тренировка „European Spartan Exercise 2022“

03.10.2022, 20:02

Започна международната летателна тренировка „European Spartan Exercise 2022“ (ESE 2022). Тя се провежда за шести път като за пети, Република България е страна-домакин. Това съобщиха днес, 3 октомври 2022 г. от ВВС.
Тренировката е била провеждана в град София и град Пловдив, но тази година авиобаза Безмер ще е домакин. В ESE 2022 ще вземат участие летателен и инженерно-технически състав на военнотранспортни самолети C-27J от Република България, Италианската република, Република Литва и Румъния. Периодът за провеждане летателната тренировка е от 3 октомври до 14 октомври 2022 г.
Тренировката се провежда ежегодно, като част от програмно споразумение между операторите на самолети C-27J, членки на Европейския съюз. Инициативата за създаването на проект C-27J е на Европейската агенция по отбрана и е насочен към синхронизиране и уеднаквяване на методите за поддръжка на авиационната техника и уеднаквяване на подготовката на летателен и инженерно-технически състав.
Основен район за тактическа подготовка – изпълнение на тактически заходи за кацане, десантиране на парашутисти и операции при работещи двигатели ще бъде летище Безмер и летище Чешнегирово. За повишаване на интензивността на мисиите на участващите екипажи, те ще могат да планират задачи за симулирано десантиране на хора и товари, а летище Безмер ще бъде използвано за изпълнение на тактически заходи за кацане. По време на учението ще бъдат изпълнени задачи и в района на летище Долна Митрополия. Ще бъде отработено и осъществяването на полети на малка височина, тактически полети, които са свързани с различни сценарии, както и задачи по преодоляване на ПВО на страната.
В структурата за командване и управление има включени представители на страните участници, както и представител на Европейската агенция по отбрана. Представителят на Европейската агенция по отбрана е български офицер от Военновъздушните сили подполковник Виктор Брясков. Създаването на тактическа обстановка и планирането на летателните задачи ще бъдат под ръководството на италиански тактически инструктор от международния център за подготовка на симулатор за C-27J Spartan в Италия – подполковник Денис Иноченти.
Ще бъдат планирани задачи за десантиране по парашутен способ на военнослужещи от ВВС. В сценария на учението ще бъдат отработени процедури за авиационна медицинска евакуация, съвместно с екипи от Военномедицинска академия – София и екипи за авиомедицинска евакуация от Италианската република, Република Литва и Румъния.
Ръководител на летателната тренировка „European Spartan Exercise 2022“ е полковник Филип Ангелов, командир на авиобаза Враждебна.

 

Военнослужещи от ВВС и от силите за специални операции участваха в съвместна международна подготовка в Задар

03.10.2022. 17:42

Модул от 24-а авиационна база – Крумово с вертолет „Кугар“ и военнослужещи от Съвместното командване за специални операции участваха заедно със свои колеги от Унгария, Словения и Хърватска в съвместна подготовка в тренировъчния център на Многонационалната програма за подготовка на авиацията за специални операции в Задар. Освен теоретични те проведоха и практически занятия за извличане и възстановяване на личен състав, търпящ бедствие, както и за транспортиране на военнослужещите от силите за специални операции и стоварването им по способа „бързо въже”. Летателната подготовка включваше различни по вид тактики, техники и процедури при изпълнението на задачите.
Екипажът от 24-а авиобаза – Крумово демонстрира отлични способности по време на летателната подготовка и при планирането и изпълнението на комплексни задачи при дефицит на време. Полетите се проведоха денем във високопланински терен, което изискваше пределна мобилизация, концентрация и детайлно запознаване с особеностите на релефа.
По време на тренировъчния период представителите на всички нации имаха възможност да натрупат практически опит и взеха активно участие в процесите на планиране на летателните мисии. Техни съветници бяха представители на 160th Special Operations Aviation Regiment (SOAR) от САЩ.
Източник: mod.bg

 

Франция планира да достави гаубици “Сезар” и друго въоръжение на Украйна

03.10.2022, 17:34

Франция планира нови доставки на оръжия за Украйна, сред които между шест и дванадесет гаубици “Сезар”, първоначално поръчани от Дания, съобщи днес Франс прес, като се позова на източник, потвърждаващ публикувана във в. “Монд” информация.
Доставката все още се обсъжда между правителствата на трите държави. Париж вече достави осемнадесет гаубици “Сезар” – монтирани на камиони френски оръдия с калибър 155 мм, което се равняваше на една четвърт от наличното подобно въоръжение във френската армия.
Допълнителните гаубици на компанията производител “Некстер” ще бъдат пренасочени от поръчка на деветнадесет бройки за Дания през 2017 г., съобщава “Монд”. Гаубиците “Сезар” за скандинавската държава са оборудвани с бронирани кабини и осем колела за разлика от модела на въоръжение във френската армия, който е по-лек, защото не е брониран и е с шест колела. Новите гаубици могат да изстрелват 30, вместо 18 боеприпаса, на разстояние от 40 км.
Париж ще достави на Киев и двадесет бронирани машини “Бастион” според друг източник, който потвърждава  информация на в.”Трибюн”.
Доставката трябва да бъде одобрена от френското министерство на въоръжените сили, което ще я изпрати в Украйна. Очаква се това да стане скоро, тъй като производителят на бронираните машини “Аркюс” разполага с вече произведени модели.
Франция често е критикувана, особено от страните от Източна Европа, за малкия размер на военната си помощ за Украйна. Тя се равнява на едва 2% от общата военнотехническа подкрепа за Киев, която идва главно от САЩ, коментира Франсоа Хайсбург от Международния институт за стратегически изследвания.
От началото на конфликта в Украйна, освен осемнадесетте гаубици “Сезар”, Париж е изпратил 15 самоходни оръдия TRF1 с калибър 155 мм. Останалото въоръжение включва бронирани машини, противотанкови ракети “Милан” и противовъздушни ракети “Мистрал”. - Още артилерия
Източник: bta.bg

 

Военнослужещи от ВМС участват в учения за повишаване на оперативната съвместимост със съюзнически формирования

03.10.2022, 17:22

Във Военноморска база - Варна и териториалните води на Република България се провежда водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „Тритон – 2022“, което ще продължи до 7 октомври 2022 година. Второто поред учение от този вид се реализира в резултат на доброто сътрудничество на Военноморските сили на Република България и съюзниците от НАТО. Тази година в „Тритон-2022“ участват водолази от ВМС на България, Румъния, Турция и САЩ, специализирани в унищожаването и обезвреждането на боеприпаси под вода. Франция и Италия се включват в учението с офицери - наблюдатели.
Фокусът на учението е усъвършенстване на процедурите и прилагането на стандартите на НАТО при провеждане на водолазна дейност и извършване на взривни дейности под вода.
„Тритон-2022“ се провежда под ръководството на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби на Военноморските сили флотилен адмирал Велко Велков, а непосредственото управление на тактическите единици е възложено на командира на дивизион кораби със спомагателно назначение капитан I ранг Даниел Тодоров.
В същия период се провежда и тактическо учение на Дивизиона за морски специални операции от състава на Военноморските сили „Stealth trident – 2022“. Целите на учението са отработване на процеса на планиране и провеждане на морски специални операции на тактическо ниво. Това ще допринесе за усъвършенстване на подготовката на дивизиона в предстоящото му сертифициране през 2023 г.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Президентът Румен Радев удостои български военнослужещи с висше офицерско звание

03.10.2022, 17:19

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев удостои български военнослужещи с висше офицерско звание, съобщават от Прессекретариата на президента.
Със свой указ, считано от 1 октомври, президентът назначава полковник Станимир Йорданов на длъжността директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната, като го освобождава от позицията временно изпълняващ длъжността. Румен Радев удостоява полковник Йорданов с висше офицерско звание „бригаден генерал“.
Държавният глава освобождава с друг свой указ, считано от 3 октомври,  полковник Димитър Хлебаров от длъжността началник на отдел „Комуникационно-информационни системи“ в Съвместното командване на силите, назначава го на длъжността командир на „Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана“ и го удостоява с висше офицерско звание „бригаден генерал“.
В приветствието си Румен Радев заяви, че новите звания и назначения са заслужено признание за достойната служба на двамата военнослужещи, за демонстрираните от тях лидерски, командирски и организаторски качества и за приноса им за развитието на Въоръжените сили. Държавният глава напомни, че новите назначения идват в период на рязко влошена глобална среда за сигурност и растящи рискове за региона и за страната, което налага изграждането на съвременни отбранителни способности, както и високо ниво на подготовка на войските и на системата за тяхното управление.
„Справянето с предизвикателствата пред нашите Въоръжени сили, хроничният недостиг на ресурси, на съвременно високотехнологично оборудване, многократно отлаганите програми за модернизация и повишаване на мотивацията на личния състав на фона на растящите по обем и сложност задачи, изискват командири и началници с висока експертиза, професионализъм и отговорност“, подчерта Румен Радев. 

Президентът пожела на двамата офицери здраве, воля, енергия и висок дух за изпълнение на високоотговорната им мисия и благодари на техните семейства и близки за разбирането и подкрепата.
От името на двамата удостоени с висше офицерско звание, бригаден генерал Станимир Йорданов изказа благодарност за оказаната чест и гласуваното доверие и подчерта, че новите назначения са и голяма отговорност в момент на усложнена среда за сигурност, кризи и процеси по трансформацията на Въоръжените сили. „Това е отговорност най-вече пред нашето общество, за което Въоръжените сили винаги са били, са и ще бъдат гарант за суверенитета и независимостта на Република България. Отговорност пред хората, които вярват в своята армия и знаят, че в случай на нужда, тя винаги ще откликне“, заяви той.
В церемонията участваха служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. - (видео)

 

Спомен за безпалубния миночистачен катер "Лилия"

03.10.2022, 14:45

Известно е, че по време на Първата световна война нашият военен флот е изправен пред трудната задача да ликвидира многобройните минни заграждения, поставени от императорския флот на Русия в български черноморски води.
Едва през 1917 г. българските военни моряци получават първите три безпалубни миночистачни катера (отначало са наричани безпалубни миночистачни моторни лодки) от Германия. Логично, те получават имена, които тематично са обвързани с предстоящата им дейност: „Кондуктор Докузанов“, „Капитан-лейтенант Минков“ и „Миньор“. Първите двама са загинали български военни моряци-миньори по време на войната......Прочети още

 

Тревога в НАТО. Руската ядрена подводница с опасна активност

03.10.2022, 14:20

НАТО е изпратил предупредителни ноти до всички държави-членки на Алианса по повод ядрената подводница „K-329 Белгород“, за която се установило, че е в движение. Подводницата пренася ядрени торпеда „Посейдон“, известни като „Оръжието на Апокалипсиса“, информира 20minutos, позовавайки се на италианския ежедневник „Ла Република“.
Новата подводница бе приета на въоръжение през юли и в момента се намира във водите на Арктика след течовете по газопровода „Северен поток“.
Опасенията в НАТО са свързани с евентуално изпитание на торпедото „Посейдон“, способно да измине до 10 000 км и да експлодира в близост до брега, предизвиквайки огромно радиоактивно цунами.
Ядреното торпедо бе представено за първи път пред общността през 2018 г. като повод Русия да затвърди военната си мощ, макар че според мнозина анализатори същият ефект може да бъде постигнат и с междуконтинентална ракета.
Съединените щати са активирали мрежата си от сателити, за да проследят евентуалния курс на торпедото, но поради факта, че е под вода, задачата се усложнява многократно, отбелязва още италианското издание. - Още руски подводници
Източник: Стандарт онлайн

 

68 години от построяването на първите сгради на Морското училище на ул. „Васил Друмев“ 73

03.10.2022, 08:43

В своята история до 1954 г. Морското училище почти винаги е имало необходимост от специално построени за него сгради. За кратко време от 1913 до 1916 г. то е било в сграда, построена за него във Флотския район във Варна. След това сградата се използва за други цели, а училището обитава много и различни сгради. През част от 1916 и част от 1917 г. - в паянтови постройки в местността Карантината на брега на Варненския залив, през част от 1917 и 1918 г. - в сградата на Средното търговско училище (днешния Икономически университет във Варна), от 1919 до 1922 г. в сградата на Аквариума, от 1922 до 1934 г. - в сгради на 8-ма пехотна дружина (по-късно 8-ми пехотен полк), от 1934 до 1940 г. в сградата на бившето Рибарско училище на остров Кирил (Кирик) в Созопол, от 1940 до 1954 г. в сградата на Пансиона за сираци на ул. „Стефан Караджа“ 34. През този период до 1953 г. част от училището е била разположена в сгради в 8-ми приморски полк, и други сгради в гр. Варна. Общо през своята история училището е било в повече от 15 сгради в Русе, Варна и Созопол. Даже част от училището за няколко месеца през лятото и есента на 1944 г. е било в гр. Шумен. Там е бил приет випускът през тази година.
След коренните обществено-политически промени в България през 1944 г. настъпват съществени изменения и в армията, и във Военноморския флот.......Прочети още

 

Ракетата, която не обърна войната, но обърна света, скърши животи

03.10.2022, 08:23

Годината е 1942, датата – 3 октомври. Германският учен и инженер Вернер фон Браун, заедно с негови сътрудници на германския изследователски реактивен център в Пенемюнде, извършва първия успешен тест на нещо невиждано към този момент - първата балистична ракета в света, останала в историята с името Фау-2 (V-2).
Третият ден от октомври, 1942-ра година, е първият ден от една нова ера – тази на космическото пътуване, заявява полк. Валтер Дорнбергер, лидер на програмата, веднага след успешния тест. И както историята ще покаже – ще се окаже прав........Прочети още

 

Исторически календар

03.10.2022, 08:10

На 3 октомври 1895 г. в с. Мозире (Словения) е роден Владимир (Влайко) Александров Тодоров-Балан.
Учи в колеж в Истанбул, а след това в гимназия в София. Завършва Военното училище през 1914 г. Произведен e в чин подпоручик. Постъпва в Аеропланното училище в Божурище. Той е един от седемте, завършили първия випуск за пилоти през 1916 г. Участва в Първата световна война (1915-1918) в състава на 1-во аеропланно отделение, придадено към Втора българска армия. Първите разузнавателни полети изпълнява от летище Белица. През юни 1916 г. e изпратен от българското командване на Западния фронт за изучаване бойния опит на германските пилоти в състава на 70-то разузнавателно пруско аеропланно отделение. Изпълнява разузнавателни полети, бомбопускане, участва в провеждане на въздушни боеве в района на крепостта Вердюн.
Завърнал се в България, продължава да воюва. На 8 юли 1917 г., заедно с поручик Иван Узунов излитат от летище Левуново със самолети Роланд Д-2 и свалят британския самолет R.A.F. Be 2, пилотиран от командира на 17-та британска ескадрила - капитан О’Дуайър. Това е първата победа, постигната от български пилоти от новосъздадената изтребителна авиация в класически въздушен двубой. До края на войната изпълнява общо 29 бойни полета. Награден е с орден „За храброст” и с германския „Железен кръст”.
След войната Владимир Балан заминава за Брауншвайг, Германия, където следва аероинженерство.Завършва образованието си и работи като асистент в политехниката.
През 1932 г. се завръща в България. Започва работа на летище Божурище в ремонтната работилница. За кратко време е инженер и в самолетната фабрика „Български Капрони”.
През Втората световна война, като офицер от запаса е мобилизиран и назначен за началник на авиоремонтната работилница на летище Скопие. След 9 септември 1944 г. Владимир Балан изчезва и съдбата му остава неясна.

На 3 октомври 1886 г. в Търговище е роден Никифор Йорданов Богданов – един от първите български пилоти. Завършва школата за подпоручици в Княжево. На 19 февруари 1911 г. е повишен в поручик, на 18 май 1914 г. в чин капитан.
През 1911 г. е проведен конкурсен изпит за подбор на първите български авиатори. Поручик Богданов е одобрен и заминава за Франция, където през 1912 г. се обучава в аеропланната школа на Луи Блерио в Етамп. След приключване на подготовката се завръща в България и участва в Балканската война. На 17 октомври 1912 г. извършва първия си разузнавателен боен полет над турските позиции. До края на войната изпълнява общо осем бойни полета със самолет Блерио ХІ. По време на Втората балканска война през 1913 г. в състава на 3-то аеропланно отделение от летище Серес, провежда два разузнавателни полета. Участва в Първата световна война. На 16 юли 1916 г. е назначен за командир на 2-ро аеропланно отделение базирано на летище Удово на Вардарския фронт. Под негово ръководство, отделението изпълнява полети до Олимп, Островското езеро и цялата фронтова линия от Кожух до Круша планина.
След войната капитан Богданов напуска армията и започва работа в застрахователно дружество. Умира през 1935 г.
 

 

САЩ подготвят още 1,5 млрд. долара в помощ на Украйна

02.10.2022, 21:10

САЩ са готови да подкрепят Украйна с още 1,5 млрд. долара на фона на продължаващата война с Русия, като Вашингтон призова своите европейски съюзници да последват примера му, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.
Администрацията на американския президент Джо Байдън, която подписа миналата седмица пакет от безвъзмездна помощ в размер на 4,5 млрд. долара, е провела разговори с представители на Европейския съюз (ЕС) – включително през последните дни – и е призовала Европа да увеличи подкрепата си за Киев, изтъкват източници, пожелали анонимност.
Докато ЕС изпитва затруднения да изпълнени досегашните си ангажименти спрямо войната в Украйна, съюзниците на САЩ обсъждат механизъм, с който да помогнат на украинската икономика, докато войната продължава.
Международният валутен фонд (МВФ) преди това заяви, че Украйна се нуждае от около 5 млрд. долара всеки месец, за да покрие основните разходи по поддържката на икономиката си. Страната получи около 2 млрд. долара помощ миналия месец, което представлява спад спрямо предоставените през август 4,7 млрд. долара, заяви министърът на финансите на Украйна Сергей Марченко.
Bloomberg съобщи през юли, че някои съюзници на ЕС са разкритикували блока, че не е изпълнил ангажиментите си за предоставяне на близо 9 млрд. евро помощ.
По-рано в неделя президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че ключовият град Лиман в Източна Украйна е "напълно прочистен" от руски сили. Вчера украинската армия си върна контрола над Лиман, а Москва обяви, че нейните части доброволно са се изтеглили от града.
Лиман се намира в северната част на Донецка област и беше използван като логистичен център от Русия, но сега може да даде на украинските войски достъп до повече територии в регионите на Донецк и Луганск.
Преди това Зеленски посочи, че украинските сили ще отвоюват от Русия още райони в източната област Донбас.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Министърът на отбраната на САЩ не вижда предстоящо нахлуване на Китай в Тайван

02.10.2022, 20:50

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин днес заяви, че не предвижда предстоящо нахлуване на Китай в Тайван, но заяви, че Китай се опитва да установи “ново нормално положение” с военните си дейности около острова, съобщи Ройтерс.
Посещението на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван в началото на август разгневи Китай, който впоследствие започна военни учения в близост до острова. Те продължават, макар и в много по-малък мащаб, посочва агенцията.
“Не виждам предстояща инвазия”, каза Остин в интервю, излъчено по Cи Ен Ен.
“Това, което виждаме, е, че Китай се стреми да установи нещо, което бихме нарекли ново нормално. Засилена активност – видяхме редица пресичания на Тайванския проток от техни самолети. С течение на времето този брой се увеличава. Видяхме по-голяма активност с техни надводни кораби около Тайван”.
САЩ и техните съюзници отговориха на ученията, като техни военни кораби продължиха рутинно да преминават през региона. Военен кораб на ВМС на САЩ и канадска фрегата извършиха преминаха през Тайванския проток на 20 септември, припомня Ройтерс.
САЩ ще продължат да работят със своите съюзници и партньори, “за да гарантират, че поддържаме свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион”, заяви Остин в интервю за Cи Ен Ен, което е било записано в петък.
Работим за възобновяване на каналите за военна комуникация с Китай – нещо, което е от решаващо значение и за двете страни, каза Остин.
През август Китай прекрати сътрудничеството със САЩ в редица области, включително диалога между висши военни командири, в отговор на посещението на Пелоси в Тайван.
Остин заяви, че е имал контакт по телефона и лично с китайския си колега, министъра на отбраната Вей Фънхъ, който се е съгласил, че откритите комуникации са важни.
“Ще направим всичко възможно, за да продължим да сигнализираме, че искаме тези канали да са отворени, и се надявам, че Китай ще започне да се навежда малко повече напред и да работи с нас”, каза американският министър на отбраната.
Източник: bta.bg

 

Държавният глава Румен Радев ще удостои български военнослужещи с висше офицерско звание

02.10.2022, 19:48

На 3 октомври, понеделник, от 10.30 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще удостои български военнослужещи с висше офицерско звание, съобщават от прессекретариата на президента.
Със свой указ президентът назначава полковник Станимир Йорданов на длъжността директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната. Румен Радев удостоява полковник Йорданов с висше офицерско звание „бригаден генерал“.
Държавният глава назначава с друг свой указ полковник Димитър Хлебаров на длъжността командир на „Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана“ и го удостоява с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

 

Германия, Дания и Норвегия финансират доставката на 16 гаубици на Украйна

02.10.2022, 17:42

Германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт обяви днес, че през следващата година на Украйна ще бъдат доставени 16 колесни бронирани гаубици, произведени в Словакия, съобщи Асошиейтед прес.
Системите "Зузана" ще се произвеждат в Словакия и ще се финансират съвместно с Дания, Норвегия и Германия, заяви Ламбрехт пред  телевизия А Ер Де, след като се завърна от първото си пътуване до Украйна от началото на войната там.
Гаубицата "Зузана" е водещият продукт на словашката отбранителна индустрия и единствената система тежко въоръжение, произвеждана в страната, посочва ДПА. По данни на производителя тя може да стреля с всички видове боеприпаси на НАТО с калибър 155 милиметра.
Германското министерство на отбраната определи общата стойност на поръчката на 92 млн. евро, като трите държави ще си поделят по равно разходите по нея.

 

На тази ден

02.10.2022, 09:42

На 2 октомври 1889 година в Карлово е роден скулпторът Иван Лазаров (1889 – 1952). Завършва Художествено-индустриалното училище при професор Жеко Спиридонов (1912) и специализира скулптура в Мюнхен при професор Херман Хан (1918 – 1919).
Произведенията със сюжети от Балканските и Първата световна война („Те победиха“, „На нож“, „Пак на война“,Артилеристи на водопой“ и др.), отразяващи преживяното с дълбоко чувство на любов към обикновения войник, му донасят заслуженото внимание на публиката. След войните създава запомнящи се образи на герои от националноосвободителните борби, превърнали се в емблематични за българското монументално изкуство.
През 1924 г. е избран за професор в Художествената академия, а от 1935 г. е неин ректор. Основава Института за изкуствознание при БАН (1949) и става негов първи директор. За цялостната си творческа дейност посмъртно е удостоен със званието „Народен художник“ (1969).

 
 

83 години от първия полет на Ил-2

02.10.2022, 09:30

Днес се навършват 83 години от първия полет на знаменития щурмови самолет Ил-2, чийто първи полет става факт на 2 октомври 1939 г.
Замисълът за създаване на специализиран брониран щурмови самолет датира от декември 1937 г., след като първоначалните анализи от боевете в гражданската война в Испания показват, че авиацията в момента е слабо ефективна при изпълнение на задачи за непосредствена авиационна поддръжка на сухопътните войски.
През май 1938 г. съветското правителство одобрява проекта и натоварва с него авиоконструктора Сергей Илюшин и неговото конструкторско бюро. Машината трябва да е се задвижва от един бутален двигател АМ-34, двуместна, с максимална скорост при земята от 400 km/h, да има бомбов товар от 300 kg., сериозна бронировка и картечно въоръжение.
През януари 1939 г. Илюшин приключва с проектирането на самолета, който по онова време в известен, като БШ-2. Междувременно е решено щурмовикът да получи новия и по-мощен мотор АМ-35 (1350 hp), което позволява усилване на бронировката и въоръжението.
През лятото на 1939 г. проектът става приоритетен и Илюшин е принуден да ускори темпа на работа.
Първият прототип на БШ-2 полита на 2 октомври. Самолетът се управлява от летеца-изпитател Владимир Коккинаки. Той обаче продължава едва 10 минути, заради прегряване на двигателя. Вторият прототип изпълнява дебютен полет на 30 декември.
Заводските изпитания, обаче вървят мъчно, най-вече заради неудовлетворителната работа на новия бутален двигател АМ-35 и проблемите с охлаждането му, предвид, че той фактически се намира в изцяло бронирания корпус на самолета.
Държавните изпитания стартират през април 1940 г. Съветските военни обаче не са доволни, като определят самолета, като твърде утежнен за двигателя си. Прави се препоръка за поставяне на още по-мощния АМ-38 (1625 hp), иска се и поставяне на две 23-mm оръдия вместо 12,7-mm картечници, както и редица други подобрения.
Илюшин, който по същото време работи и по подобряването на бомбардировача ДБ-3 има проблем да отговори на всички тези изисквания. Междувременно, съветското правителство поръчва на Сухой да започне работа по своя щурмовик ОБШ (Су-6), като резервен вариант.
С цел решаване на част от техническите проблеми е решено БШ-2 да се преработи в едноместен самолет, като се елиминира бордния стрелец. През октомври работата по усъвършенстването на самолетът е приключена. През декември 1940 г. БШ-2 официално е прекръстен на Ил-2.
Едноместният Ил-2 с двигател АМ-38 преминава през държавни изпитания през февруари – март 1941 г. Серийното производство стартира практически веднага след това.
Ил-2 се сглобява до 1945 г. и е произведен в 36 183 броя, което го превръща в най-масово строения боен самолет в историята. Щурмовикът се сражава от първия до последния ден на съветското участие във Втората световна война, спечелвайки си безспорна бойна слава.
България получава 120 броя Ил-2 през лятото на 1945 г. Бойната служба на типа у нас е сравнително кратка. През 1947 г. 48 броя Ил-2 са предадени на Югославия, а останалите служат активно до началото на 50-те, когато започват да се подменят от по-съвършения Ил-10. Ил-2 служи в българските ВВС до към края на 1955 г., като последната му роля е самолет за коригиране на артилерийския огън. Един такъв щурмовик е запазен в Музея на авиацията в Крумово. - Още за Ил-2

 
 

 

Одобриха допълнителни разходи по бюджета на МО за 109 млн. лв. За какво са те?

01.10.2022, 22:32

Министерството на отбраната ще може да изразходва средства в размер на 109 641 880 лв. за придобиване, модернизация и поддръжка на въоръжението и техниката на Българската армия, реши правителството. Средствата са планирани в Закона за държавния бюджет за 2022 г. за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжения, техника и боеприпаси, в т. ч. осигуряване на експлоатацията на самолети МиГ-29.
Проектът „Противокорабни ракети“е на обща стойност 83 122 775 лв. Дължимите плащания за  2022 г. са 24 936 833 лв.
Водят се преговори с потенциалния изпълнител за изпълние на проекта „Зенитно-управляеми ракети“. По офертата са необходими 74 601 224 лв., от тях за тази година - 52 220 857 лв.
За „Интегрирана логистична поддръжка на самолети C-27J Spartan от състава на ВВС“ Министерство на отбраната е сключило Pамково споразумение  за 7-годишен период и първи конкретен договор за срок от 5 г. Общата стойност на договора е 45 322 379 лв.. Съгласно клаузите на договора първото плащане през 2022 г. е в размер на  2 266 117 лв.
За прилагане на системи за техническо опознаване „свой-чужд“ на 3 броя фрегати клас Е-71 и на 4 броя противоминни кораби са предвидените дейности за 22 000 676 лв.
По проекта „Повишаване на мобилността и защитата на личния състав от Силите за специални операции през тази година е извършена интеграция на въоръжение, за което следва да се платят 360 000 лв.
За осигуряване на летателната годност на вертолети Bell- 206 и на двигатели Rolls-Royce Allison е сключено рамково споразумение с цел поддържане способностите на ВВС. Необходимите средства са съответно 2 506 405 лв. и 993 595 лв.
Изпълнява се международният договор за придобиване на радио-комуникационно оборудване за модернизиране на танкове Т-72 от състава на Сухопътни войски, за бронираните и командно-щабни автомобили на Съвместното командване на специалните операции и автомобили на Морския специален разузнавателен отряд от състава на ВМС на обща стойност 17 221 512 долара без ДДС. Изчислението на дължимия начален аванс е направено при курс на долара, съответно 1 долар към 1,72 лева. Новият курс на долара е 1 долар към 1,9744. Това налага повишаване на стойността с 1 200 000 лв.
Извършва се модернизация на 4 бр. танкове Т-72 на НВУ „Васил Левски“ в рамките на проекта за Сухопътните войски - „Модернизация на танкове Т-72“. За тази цел са необходими средства в размер на 1 719 097 лв.
За ремонт на системата за палубна хидравлика на базов миночистач „Шквал“ са необходими 500 000 лв.
За изпълнение на задачите в системата за колективна сигурност за осигуряване на единна преносна среда на системата за командване и управление на Командването на комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана се дават 570 300 лв.
За ремонт и поддръжка на противоминно въоръжение и оборудване на минен ловец „Цибър“ са необходими 368 000 лв.
Източник: https://otbrana.com

 

Актуализираха командировъчните на служители на МО в международни съюзни структури

01.10.2022, 21:22

Повишаването ще изисква допълнителен финансов ресурс за осигуряване на командированите служители в размер на около 1 200 000 лева на година, а за настоящата 2022 г. - до 600 000 лева, като има възможност да бъдат осигурени чрез вътрешно разпределение на бюджета на Министерството на отбраната. Това казва министърът на отбраната Димитър Стоянов на правителственото заседание, което одобри Наредба за финансовите условия при командироване на военнослужещи и цивилни служители от Министерство на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия в международни организации или в други международни инициативи извън територията на страната.
Неактуализираните размери на командировъчните средства и неотчетената в Наредбата специфика на военната служба, извън територията на страната, водят до отлив на кандидати за заемане на международни длъжности, е един от мотивите за промените.  Като резултат от това се затруднява изпълнението на поетите ангажименти за попълване на квотите си от личен състав във военните структури на НАТО и ЕС.
С наредбата се уреждат финансовите условия при командироване на военнослужещите и цивилните служители. Разписани са подробни процедури при наемане на жилища и смяна на местоназначенията по време на командировка. Включени са разпоредби, касаещи задълженията на Министерството на отбраната към командированите служители и техните семейства. Уреждат се въпроси, свързани с издаване на визи за семействата на командированите служители и необходимите медицински изследвания при промяна на условията за влизане в отделни държави, в следствие на COVID пандемия. Актуализират се командировъчните средства и се прецизират средствата за наеми на жилища, транспортни разходи и други, свързани с командироването на служителите разходи.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Ердоган: Запазваме позицията си за членството на Швеция и Финландия в НАТО

01.10.2022, 17:00

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще остане на същата позиция по отношение на присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, докато двете държави не изпълнят поетите ангажименти, предаде Анадолската агенция.
Докато не бъдат спазени обещанията, дадени на нашата страна, ние ще запазим принципния и решителния си подход по този въпрос (членството на Швеция и Финландия в НАТО), каза Ердоган в обръщение към турските депутати по повод откриването днес на новата парламентарна година.
Министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандума в рамките на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни. Документът предвижда сътрудничество с Анкара в борбата срещу тероризма, по-специално по отношение на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните разклонения, както и относно Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г. Друго ключово условие на Анкара беше премахването на ограниченията за продажба на оръжие на Турция.
В замяна на поетите ангажименти на срещата в Мадрид Анкара даде условно съгласие за присъединяването на скандинавските държави към НАТО. За да се случи това обаче, Швеция и Финландия се нуждаят и от ратифицирането от Турция на договора за присъединяване.
Шведските власти съобщиха вчера, че са вдигнали забраната за износ на оръжие и военно оборудване за Турция, като следствие от кандидатурата на страната за членство в НАТО.
Турция обаче се оплаква, че скандинавските държави не са отговорили на исканията ѝ за екстрадиция на терористи като част от сделката.
Източник: https://www.cross.bg/

 

Германия ще увеличи военната помощ за Молдова

01.10.2022, 16:46

Министърката на отбраната на Германия Кристине Ламбрехт предупреди срещу парализата на Запада с оглед на заплахите на руския президент Владимир Путин за употреба на ядрено оръжие, съобщи А Ер Де.
В същото време обаче е важно да се предотврати по-нататъшна ескалация, каза тя по време на посещението си в Република Молдова.
Ламбрехт предупреди, че Западът ще бъде парализиран от руските заплахи за използване на ядрени оръжия и призова за продължаване на подкрепата за Украйна. Заплахите ще бъдат приети сериозно от федералното правителство и наблюдавани с голяма загриженост, каза тя в Кишинев  след среща с нейния колега Анатоли Носатий. “Важно е да сме много внимателни. Но също така е важно да няма парализиране от подобни заплахи”, предупреди Ламбрехт. Тя добави, че сега е важно “да бъдем бдителни, да реагираме много благоразумно и да гарантираме, че няма по-нататъшна ескалация“.
Украйна трябва да продължи да получава последователна подкрепа, посочи Ламбрехт.
Германската министърка също така обяви планове за увеличаване на военната помощ за Молдова. На съвместен брифинг с молдовския си колега тя заяви, че редица молдовски офицери вече се обучават благодарение на финансовата подкрепа на Берлин, съобщи ТАСС.
“Готови сме да увеличим помощта за повишаване на квалификацията на молдовските военни, както и да предоставим оръжия, от които страната се нуждае в настоящата ситуация”, каза министърката. Тя уточни, че се водят преговори за закупуване на безпилотни самолети за молдовската армия. Ламбрехт отказа да даде повече подробности за доставката на оръжията, като отбеляза, че нуждите на молдовската армия трябва да бъдат уточнени.
Източник: bta.bg

 
 

Десет са приоритетните проекти за модернизация на армията до 2026 г.

01.10.2022, 07:25

В Програмата за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната, която прие служебното правителство, са включени всички идентифицирани към момента проекти за модернизация, които са на стойност над 100 млн. лева. Те са разделени в две групи, в зависимост от сроковете на реализиране.
Десет са приоритетните проекти за модернизация на армията до 2026 г.
Те са придобиване на бронирани машини за изграждане на механизирана бригада; развитие на способностите за артилерийска поддръжка, чрез придобиване на 155 мм гаубици; изграждане на система за противовъздушна отбрана (ПВО) на механизирана бригада; придобиване на ракетна система за залпов огън с повишена мобилност; придобиване на 8 F-16 Block 70 за доизграждане на изтребителна авиационна ескадрила; придобиване на нови трикоординатни радари; придобиване на зенитно-ракетни комплекси; придобиване на БЛС от висок клас; придобиване на брегови противокорабни комплекси и придобиване на многоцелеви дизел-електрически подводници.
За периода 2026-2032 г. са предвидени три проекта, а именно придобиване на специални  бронирани инженерни машини за батальонните бойни групи; ридобиване на тактически комуникационно-информационни системи и овишаване способностите на ВМС чрез придобиване на ракетни катериЗа периода 2026-2032 г. са предвидени.
За тези 13 проекта са предвидени разходи за 6 640,7 млн. лева.
Освен тези средства, за изпълнение на вече сключени договори (включително и за придобиване на първите самолети F-16, многофункционалните патрулни кораби, строителство и строителни услуги и други), както и за по-малки проекти на стойност под 100 млн. лева, за периода 2022-2032 г. по бюджета на МО са планирани 2 660,9 млн. лв.
Освен това, се посочва в програмата, съществена роля за постигането на отделните способности и тяхното ефективно използване ще играе изграждането на необходимата инфраструктура.  
Цялостният процес по поддържане и развитие на способностите включва допълнителни инвестиционни разходи за реализацията и на по-малки проекти. Отделно, по прогнозния бюджет на Министерството на отбраната са заложени необходимите равнища на разходи за личен състав и издръжка, от които се финансират останалите елементи на отбранителните способности.
Кои са източниците за финансиране?
Основен източник за финансиране на изпълнението на проектите за модернизация за изграждане на отбранителните способности на Въоръжените сили са бюджетът на министерството за отбрана и разходите за отбрана по централния бюджет, се отбелязва в документа. Освен това, се посочва, че средства е възможно да бъдат осигурени чрез държавен заем; двустранни механизми за финансиране с участие на САЩ (Програма за чуждестранно военно финансиране - FMF, Програма за чуждестранни военни продажби - FMS, Програма за изграждане на капацитет - BPC, Фонд за подпомагане на европейската отбрана - ESAF, Фонд за намаляване на руското влияние - CRIF, Фонд „Подобряване на морската осведоменост“ - MDA); европейски програми (Постоянно структурирано сътрудничество - PESCO, Европейски фонд за отбрана - EDF,  Европейска програма за промишлено развитие в областта на отбраната - EDIDP и др.). и програма на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP).
Изпълнението на проектите за модернизация изисква устойчив финансов механизъм за дългосрочно планиране и управление на капиталовите разходи, е записано в програмата. В тази връзка се смята, че е целесъобразно с нормативен акт на Министерски съвет, приет за съответната бюджетна година, да се предвиди възможност за прилагане на сметка за чужди средства при извършването на разплащанията по проектите за модернизация за сметка на предвидените за тази цел разходи по бюджета на Министерството на отбраната (включително и разходи, прехвърлени по бюджета на Министерството на отбраната текущо през бюджетната година за сметка на централния бюджет или други бюджети). Аргуменните са, че по този начин ще се осигури по-голяма гъвкавост и минимизиране на риска от неусвояване на средства за проекти, свързани с модернизацията.
Има и едно предупреждение.
Посочва се че изпълнението на задачите на Въоръжените сили произтичащи от Конституцията на Република България и съюзните ангажименти изисква запазване на разходите за отбрана на ниво не по-ниско от 2% от БВП след 2024 г. до края на периода през 2032 г. Ефективно и ефикасно изразходване на средствата ще се постига при заделянето на не по-малко от 20% от разходите за отбрана за капиталови разходи. Обаче, дори при изпълнение на параметрите 2% от БВП разходи за отбрана и от тях 20% за капиталови разходи, в периода 2023-2025 г. се очертават сериозни дефицити по линия на капиталовите разходи.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Единствената подводница, потопена от друга подводница, докато са под вода

01.10.2022, 07:20

Въпреки че филмите обичат да ни показват интензивни битки между подводници, които се водят единствено под водата, този тип битки всъщност са изключително редки.
Всъщност толкова редки, че всъщност само една-единствена подводница е потопена, докато и тя, и нападателят й са се били под повърхността.
Това се случва точно в края на Втората световна война, в двубой между британска и германска подводница, заподозряна в транспортиране на свръхсекретни стоки до Япония......Прочети още

 

Днес руските пехотинци имат празник

01.10.2022, 07:15

Първата редовна армия на Русия е създадена на този ден през 1550 г.
Това е професионален празник на военнослужещите от Сухопътните войски, който се чества ежегодно на 1 октомври. На тази дата се отбелязва денят, в който цар Иван Грозни издава специален документ за създаването на редовна армия – в далечната 1550 г.
Денят на Сухопътните войски се отбелязва съгласно Указ на Президента на РФ № 549 от 31 май 2006 година. Този професионален празник се чества от всички родове и специални войски от състава на СВ, включително пехотинци, танкови войски, артилерия и др. - (видео)
Сухопътните сили са най-многочислените в руската армия. - Още за СВ на Русия

 

Исторически календар

01.10.2022, 07:10

На 1 октомври 1915 година България се включва в Първата световна война. Участието на Българската армия във войната се обособява в два основни периода: маневрен – от 1 октомври 1915 до края на 1916 г. и позиционен – от началото на 1917 до 29 септември 1918 г.
По време на маневрения период войските провеждат Моравската, Овчеполската и Косовската операция, отразяват настъплението на съглашенските войски в долината на р. Вардар, преследват отстъпващата сръбска армия в Македония (1915) и водят активни действия в Леринската и Струмската настъпателни операции (1916). Съвместно със съюзниците 3-та армия воюва срещу Румъния, провежда Тутраканската, Кубадинската и Мунтенската настъпателни операции и достига до р. Серет.
В позиционния период (1917 – 1918) българските части водят отбранителни действия на Южния и Добруджанския фронт, няколко пъти провалят настъплението на противника при Дойран, но не удържат неговия удар през септември 1918 г.
България мобилизира във войната общо над един милион души – около 20% от населението на страната. За 36 месеца по бойните полета загиват, умират от рани и болести и изчезват 101 234 офицери, подофицери и войници, а над 155 000 са ранените. По величието на саможертвата и трагизма на резултатите си, участието на Българската армия в Първата световна война няма аналог в нашата нова история.

От 1 до 25 октомври 1915 година Първа армия провежда Моравската настъпателна операция. Тя е част от стратегическите действия на групата армии „Макензен“ за разгромяване въоръжените сили на Сърбия и се осъществява от 1-ва, 6-а, 8-а и 9-а пехотна дивизия, 1-ва кавалерийска бригада и 46-и пехотен пернишки полк (165 370 души, 404 оръдия и 100 картечници) под командването на генерал-лейтенант Климент Бояджиев.
Задачата на армията е да настъпи на фронта р. Дунав – вр. Стрешер (до Власинското езеро) и като разгроми противостоящите й сръбски войски (120 000 души и 200 оръдия) да излезе на р. Морава при Алексинац и Ниш. С част от силите на десния си фланг и във взаимодействие с германския Оршовски отряд трябва да завърши унищожаването на противника при Неготин, а с войските от левия фланг – да прекъсне комуникациите по р. Южна Морава и да осигури връзката с българската 2-ра армия. За изпълнение на задачата е създадено оперативно построение от един ешелон, два странични отряда и общовойскови резерв.
Главният удар се нанася от четирите пехотни дивизии в общо направление на Белоградчик – Ниш, а спомагателният – от десния (2-ра бригада от 6-а дивизия, усилена с 2-ри конен полк) и левия (2-ра кавалерийска бригада, усилена с 26-и пернишки полк) страничен отряд. Въпреки съпротивата на сръбските части и трудните географски и климатични условия войските преминават през проходите на Стара планина, излизат в долината на р. Тимок, овладяват Княжевац (13 октомври) и пробиват Пиротския укрепен пункт (14 октомври). На 15 октомври 1915 г. 1-ва армия преминава в решително преследване на противника по направленията към Ниш със задача да го атакува в хода на неговото оттегляне. След значителна подготовка на 23 октомври българските войски щурмуват и пробиват Нишкия укрепен район. В 10, 30 ч. същият ден първоешелонният 10-и пехотен родопски полк влиза победоносно в Ниш. С разгромяването на най-мощната част от източната групировка на противника 1-ва армия постига целта на Моравската операция. Сръбските загуби възлизат на 630 убити и над 13 000 пленени. Унищожени или взети като трофеи са 206 различни оръдия и голямо количество военни материали. Успехът на 1-ва армия е постигнат с огромни човешки усилия и значителни загуби. По чукарите на Западна Стара планина и планинските масиви между реките Тимок и Морава загиват и безследно изчезват 2200 офицери, подофицери и войници, а ранените са 6980.

От 1 до 7 октомври 1915 година Втора армия провежда Овчеполската настъпателна операция. Едновременно с настъплението на 1-ва армия към долината на р. Морава, 2-ра армия се включва в действията за изваждане на Сърбия от войната.
Войските под командването на генерал-лейтенант Георги Тодоров (3-та пехотна балканска, 7-а пехотна рилска и Кавалерийската дивизия – около 70 000 души и 220 оръдия) има задача да разгроми ограничените сили на противника в Македония (Вардарска и Брегалнишка дивизия – 40 000 души със 78 оръдия), да излезе в долината на р. Вардар, да изолира главната му групировка в Сърбия и да не допусне съглашенски войски да й се притекат на помощ.
Оперативният план предвижда да се нанесат два удара: главен – с 3-та дивизия от района на Кюстендил, и друг – със 7-а дивизия от района на Горна Джумая в общо направление на Куманово, с които да се отхвърлят и разгромят силите на противника на главната му позиция при Крива паланка и Царево село. За една седмица войските излизат към Овче поле и овладяват Куманово, а Кавалерийската дивизия заема височините, източно от Велес, с което 2-ра армия изпълнява възложената й задача. Овчеполската операция е най-кратката и ефективна в действията срещу Сърбия и с нея е оказано пряко съдействие на останалите балкански групировки на Централните сили. Освен забележителните действия на войските, за успеха на операцията допринася и съпротивата на местното българско население, което чрез чети и пряко участие в бойните действия спомага за по-бързото освобождаване на Македония.

На 1 октомври 1941 година с писмо No: I-2733 на Щаба на Въздушни войски се създава Черноморската въздушна отбрана. Към нея на 10 октомври се формира специален изтребителен орляк под наименование "Галата". Първоначално е съставен от Щаб на орляка при летище Чайка, 682-ро изтребително ято Балчик и 692-ро изтребително ято Сарафово. Двете отделения са част от 6-ти изтребителен полк, снабден и опериращ с пет Ме-109Е-4 "Стрела". Към отряда се включва още и 442-ро изтребително ято от 4-ти армейски въздушен полк с 6 Авиа-534 "Доган".
Фактът, че „Галата” е снабдена с най-модерните самолети на въоръжение в България по това време – Ме-109 "Стрела", потвърждава значението на отряда за защита на Черно море.

 

На Огневи комплекс „Батмиш” край Сливен през октомври ще има планирани стрелби

01.10.2022, 07:00

Център за подготовка на специалисти обяви датите на планирани за октомври стрелби на Огневи комплекс „Батмиш” край Сливен.
Ученията ще започнат на 3 октомври – от 8 до 17 ч.  В същите часове те ще се провеждат на 7, 11, 12, 17, 18, 19, 20 и 28 октомври. На 4, 5, 13, 14, 21, 25 и 27 октомври  са планирани от 8:30 ч. до 13:20 ч.
От отдел „Сигурност и управление при кризи” към община Сливен ежемесечно предупреждават, че живеещите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.
Източник: БТА

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}