Военна информация

Архив - от 16 до 30 септември

 

 

Хайнрих Браус: Не е ясно дали НАТО ще се съгласи да обсъжда членството на Украйна

30.09.2022, 21:27

Не е ясно дали НАТО ще се съгласи да обсъжда членството на Украйна, заяви пред БНР Хайнрих Браус, бивш зам.-генерален секретар на Алианса по отбранителна политика и планиране.
"Процесът по приемането на една държава в НАТО е дълъг, има критерии за членство. Един такъв политически критерий е алиансът да не бъде въвлечен във военен конфликт. Украйна не изпълнява това условие, а то е ключово за блока", обяснява генерал-лейтенант Браус.
Източник: БНР

 
 

Швеция вдигна забраната за износ на оръжие за Турция

30.09.2022, 21:16

Шведските власти вдигнаха забраната за износ на оръжие и военно оборудване за Турция, като следствие от кандидатурата на страната за членство в НАТО, обяви днес службата, отговорна за износа на въоръжение, цитирана от Франс прес.
Вдигането на забраната бе едно от условията, поставени от Анкара за приемането на скандинавската страна в алианса, за което е необходимо Турция да ратифицира също договора за присъединяване.

 
 

Заслужено внимание към 61 Стрямска механизирана бригада

30.09.2022, 20:06

Днес в град Карлово продължиха честванията по случай 30-годишния юбилей на 61 Стрямска механизирана бригада. Командирите на бригадата през годините поднесоха венец на „Паметника на загиналите войни във войните 1912 г .- 1918 г.”, след което на площад „20 юли” в центъра на града се проведе тържествена церемония, която беше кулминацията на честванията, съобщават от формированието.
На церемонията присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Сухопътните войски  генерал-майор Михаил Попов, кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений, командирите на бригадата през годините, областният управител на област Пловдив – д-р Ангел Стоев,  председателят на Общински съвет – Карлово  г-н Доньо Тодоров, ръководители на структури от Министерство на отбраната и Министерство на вътрешните работи, представители на държавната и местна власт, военно-патриотични организации и съюзи, директори на фирми, училища, банкови институции и музеи, жители на град Карлово.
Командирът на бригадата бригаден генерал Деян Дешков отправи приветствие към личния състав, а д-р Емил Кабаиванов, д-р Ангел Стоев и адмирал Емил Ефтимов произнесоха слова, след което бяха наградени отличилите се военнослужещи с награди от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на 61 механизирана бригада.
Почетните гости и офицерите, командвали бригадата бяха удостоени с юбилейни грамоти и снимки, а областният управител на област Пловдив връчи на бригаден генерал Деян Дешков плакет, за изключителната подкрепа и ползотворното сътрудничество през годините.
Молебен за здраве, благоденствие и успех беше отслужен от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений - викарен епископ на Негово Преосвещенство Пловдивски митрополит Николай и свещеници от Карловската духовна околия.
Честването завърши с изпълнение на Химна на Република България, след което Стремци преминаха в тържествен марш.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Подготвят мащабно учение на Силите за специални операции на страните от НАТО през 2024 г.

30.09.2022, 14:37

От  28 до 30 септември Съвместното командване на специалните операции (СКСО) беше домакин на конференцията за разработване на концепцията (Concept Development Conference – CDC) за мащабното учение на Силите за специални операции на страните от НАТО „TROJAN FOOTPRINT 24”, което ще се проведе през пролетта на 2024 г. в рамките на учението на Алианса „STEADFAST DEFENDER 24”, съобщават от Командването.
Конференцията в Пловдив беше открита от командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев и в нея взеха участие представители от Командването на специалните операции на САЩ в Европа (SOCEUR), щаба на СКСО и Силите за специални операции на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Канада, Полша, Северна Македония и САЩ.
Учението „TROJAN FOOTPRINT 24” се планира и организира под ръководството на SOCEUR и в него се предвижда да участват формирования от Силите за специални операции от над 15 държави.
През 2022 г. учението „TROJAN FOOTPRINT 22” бе най-голямото учение на Специалните сили на НАТО провеждано досега. Важна част от учението се състоя и на територията на Република България, където на УП „Ново село“ беше развърнато Многонационално компонентно командване на специалните операции и бяха сформирани сухопътна и морска тактически групи за специални операции с участието на формирования от СКСО, ВМС и Специалните сили на Великобритания, Грузия, Гърция, Румъния и САЩ.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

US генерал призна как САЩ информират Украйна за приближаването на руски крилати ракети

30.09.2022, 13:37

Вашингтон предупреждава Украйна за приближаването на руски крилати ракети от началото на военните действия. Това заяви командващият ВВС на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер в интервю за Air Force Times, цитиран от чужди агенции.
Според него именно след предупрежденията на Пентагона в цяла Украйна са се чули тревоги.
"Очевидно това се случвало толкова често, че те не можели да се бият. Тъй като разширихме знанията си, успяхме да им предоставим по-добри данни за това какво може да се случва", каза генералът.
Според Хекер Киев е получил известия за приближаването на руски крилати ракети, както и данни за местоположението на друга военна техника, но американците не били дали "съвети за възможни решения" на украинското командване.
По-рано САЩ обявиха отпускането на нов транш от военна помощ на Украйна в размер на 1,1 милиарда долара, който включва РСЗО HIMARS. Новият пакет съдържа още системи за борба с дронове, 150 Humvee, радар и боеприпаси. Според агенция АФП при този транш обемът на помощта на САЩ за Украйна от февруари насам е достигнал 16,2 млрд. долара.

 
 

Има ли основание ядрената истерия в страните от НАТО?

30.09.2022, 09:33

В телевизионното си обръщение на 21 септември руският президент заяви, че Вашингтон, Лондон и Брюксел насърчават Киев да пренесе военните действия на руска територия. Същевременно, каза той, високопоставени представители от водещи страни на НАТО допускат възможност за използване на ядрено оръжие против Русия.
Във връзка с това руският президент ясно посочи, че „при заплаха за териториалната цялост на страната, за защита на Русия и нашия народ ние, безусловно, ще използваме всички налични в наше разположение средства.
Това  не е блъф... А тези, които се опитват да ни шантажират с ядрено оръжие, трябва да знаят, че розата на ветровете може да се обърне към тяхна страна”.........Прочети още

 
 

На този ден

30.09.2022, 08:52

На 30 септември 1944 г. Министерският съвет приема единодушно Наредба-закон за съдене от Народен съд виновниците за въвличане България в Световната война срещу Съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея.

Наредбата влиза в сила от деня на обнародването си в „Държавен вестник“ на 6 октомври 1944 г., бр. 219, и е изменяна двукратно.
Следва да се отбележи, че тогава правителството не е доминирано от комунистите – от общо 16 министри по четирима са от БРП(к), от БЗНС на Н. Петков и от „Звено”, двама са социалдемократи и двама независими. ........ Прочети още

 
 

Исторически календар

30.09.2022, 08:37

На 30 септември 1867 година в с. Гайтаниново, Благоевградско, е роден генерал-майор Константин Жостов (1867 – 1916).

Завършва Военното училище в София (1887) и Висшия артилерийски курс във Виена (1897). Участва в Сръбско-българската война (1885) като доброволец от Ученическия легион. Служи в 3-ти артилерийски полк (1887 – 1901) и Артилерийската инспекция (1901 – 1905), след което е военен аташе във Виена (1905 – 1907), Санкт Петербург (1907) и Париж (1907 – 1909).

Последователно заема длъжностите началник-щаб на 8-а пехотна тунджанска дивизия (1909 – 1910), командир на 3-ти артилерийски полк (1910 – 1912) и началник на Школата за запасни подпоручици в София (1912). През Първата балканска война (1912 – 1913) е началник-щаб на 3-та армия в боевете при Лозенград и на съединените 1-ва и 3-та армия – при Люлебургаз и Бунархисар. От 1913 до 1915 г. командва 1-ва бригада от 7-а пехотна рилска дивизия, а от 25 април 1915 г. поема командването на дивизията. На 7 септември 1915 г. е назначен за началник на Щаба на Действащата армия. Ръководи общата мобилизация на Българската армия за участие в Първата световна война (1915 – 1918) и допринася за успешното й настъпление в Сърбия и Македония.

Умира внезапно на 30 август 1916 г. в Кюстендил, където се намира Главната квартира на Действащата армия. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІ степен и ІІІ степен 2 клас.

На 30 септември 1916 година по време на Първата световна война неприятелски самолет Фарман-40 навлиза дълбоко във въздушното пространство на България и дори успява да хвърли две бомби по жилищни сгради в столицата София. Зенитната артилерия обстрелва противниковия аероплан.

Излитат два изтребителя Фокер-Е-ІII пилотирани от поручик Марко Първанов (на снимката) и фелдфебел Вагнер. Те набират 3000 м в зоната за изчакване над Владая. Други два учебни L.V.G. C-II кръжат над столицата, за да прихванат нападателя. Наблюдателят на единия от тях първи открива огън по неприятеля. След това атакуват изтребителите Фокер. Двамата пилоти свалят двуместния френски биплан със смесен екипаж – сърбинът Бранко Наумович (наблюдател) и френския пилот Морис Роабл. Екипажът успява да кацне край Своге и е пленен.
Постигната е първата въздушна победа над територията на страната след въздушен бой.

На 30 септември 1961 година е създаден 10-и смесен авиационен корпус.
С Указ № 480 на Президиума на Народното събрание е сформирано най-мощното оперативно-тактическо авиационно съединение в историята на българските ВВС, предназначено за непосредствено осигуряване войските на бойното поле. За първи негов командир е назначен генерал-майор Симеон Симеонов, а за началник на щаба – полковник Йордан Миланов.
През 1962 г. съединението включва 15-и, 21-ви и временно придаден 19-и изтребителен авиополк, 22-ри и 25-и изтребително-бомбардировъчен авиополк, 26-и разузнавателен авиополк, 16-и транспортен авиополк, 44-ти вертолетен авиополк, 10-и отделен свързочен батальон и отделен радиотехнически батальон.
През 1993 г. 10-и смесен авиационен корпус преминава към базова организация, а от 1 септември 1996 г. се реорганизира в корпус Тактическа авиация. През 2006 г. Главният щаб на ВВС, корпус ПВО и корпус Тактическа авиация са реорганизирани в Щаб на ВВС, подчинен на Генералния щаб на Българската армия.
 

 

Чехия ще получи 106 милиона долара военно финансиране от САЩ

29.09.2022, 22:12

Чехия ще получи 106 милиона долара военно финансиране от Съединените щати, предаде ДПА, като се позова на официални източници.
"Смятаме този подарък за израз на признателност за начина, по който Чешката република помага на Украйна от началото на конфликта", заяви чешката министърка на отбраната Яна Чернохова.
Посолството на САЩ в Чехия потвърди, че са отпуснати 100 милиона долара по програмата за чуждестранно военно финансиране, която позволява закупуването само на американско военно оборудване. Допълнителни 6 милиона долара е предназначено за изграждането на център за киберсигурност.
Кристина Агор, шарже д'афер на Съединените щати в Чехия, благодари на страната за нейното "страхотно лидерство" в подкрепата за Украйна, след като бе нападната от Русия през февруари.
Според представители на чешките власти страната е доставила на Киев оръжия и боеприпаси на стойност над 160 милиона евро (155 милиона долара). Пратките включват танкове, бойни хеликоптери и колесни гаубици.
Източник: https://trud.bg/

 
 

Артилеристите и ракетчиците преизбраха ген. Вълчо Фотев за председател на асоциацията си

29.09.2022, 21:35

На своето отчетно-изборно събрание Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса (ААРЗ) „Олимпий Панов“, което се проведе днес в ЦВК, преизбра за председател генерал-майор от запаса Вълчо Фотев. Негови заместници в предстоящия четиригодишен мандат ще бъдат полковниците от запаса Иван Крайнов, Ангел Тасев, Здравко Димитров и Трифон Трифонов.
Към момента създадената през 2018 г. ААРЗ има колективни членове в София, Търговище, Ловеч, Пловдив, Карнобат, Разлог, Дупница, Русе, Сливен, Шумен и Ямбол, стана ясно от отчетния доклад. Т.е. ние имаме структури там, където преди години бяха развърнати артилерийски и ракетни формирования, уточни ген. Фотев. Клуб “45“ в Търговище, например, с председател полковник от запаса Златко Александров наброява над 3000 души.
В отчетния доклад бяха подчертани необходимостта от повече инвестиции в отбраната и от чувствително подобряване на социалния статус на запасните и резервистите. Споменати бяха няколко инициативи през последните четири години, като отбелязване на 60 години от създаването на Ракетните войски, 170 години от рождението на Олимпий Панов, откриването на паметника на ракетчика и на паметна плоча на генерал-лейтенант Димитър Тодоров в Карлово, продължаващата работа по изграждане на мемориала на ракетчика в Самоков и др. Отбелязана бе добрата съвместна работа със заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и началника на ЦВО полковник Георги Петков. В изказването си бившият началник на Генералния щаб на Българската армия генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров поздрави участниците въ форума и призова за по-добра организация и подготовка на проявите. От името на председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков приветствие поднесе главният секретар на Съюза полковник от запаса Павел Станев.
С юбилейния медал „60 години Ракетни войски“ и грамота с решение на УС на Асоциацията бяха удостоени бригаден генерал от запаса Стефан Янев, подполковник от запаса Андон Дончев (посмъртно), младши сержант от запаса Илия Андреев, полковник от запаса Енчо Бочуков и полковник от запаса Нелко Ненов.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Разследването на случая със Су-25 ще продължи до установяване на цялата истина

29.09.2022, 20:23

„Намерена е т.нар. черна кутия на самолета Су-25, тя е без повреди и се очаква днес да започне разчитането на информацията от нея. Свалянето на информацията ще бъде извършено изцяло в България, а разследването ще продължи до установяването на цялата истина за причините за самолетната авария“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти днес, 29 септември.
Министър Стоянов опроверга някои спекулации около вчерашния инцидент: не е вярно, че не се е отворил парашутът; не е вярно, че това е първи полет на пилота за годината (само за същия ден това е бил вторият му полет и трети полет за същия самолет); пилотът полковник Дончев има над 30 изпълнени задачи за тази година. Той отхвърли спекулациите и за възможен „саботаж“ при ремонта на самолета, като посочи, че след извършения ремонт машината има над 60 летателни часа във въздуха. Няма съществени проблеми и с полосата на летище Безмер, е установила нарочна комисия при проверка.
Днес министърът на отбраната Димитър Стоянов е посетил във Военномедицинска академия военнослужещия от ВВС, който пострада вчера при изпълнението на тренировъчен полет със самолет Су-25. Той е в добро общо състояние, остава под наблюдение.
След извършения ремонт и модернизация на осем самолета Су-25 в щурмовата авиация се води планомерна подготовка. Пилотите имат достатъчно нальот, спрямо нашите условия, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в отговор на въпрос. "Инцидентът се разследва и ще бъдат взети мерки", подчерта той.
„Няма преки заплахи за националната сигурност и за въвличането на България във военен конфликт“, подчерта министър Димитър Стоянов преди заседанието на Съвета по отбрана в Министерския съвет в отговор на въпрос. По думите му - няма промяна в ситуацията в Черно море, където основният риск, който и досега съществуваше, са свободно плаващите мини. По думите му към момента няма необходимост от промяна на предприетите от България мерки.
Източник: https://otbrana.com/

 

Младите курсанти от Военновъздушното училище полагат клетва утре

29.09.2022, 16:38

На 30 септември 2022 г. новоприетите курсанти във ВВВУ „Георги Бенковски“ ще положат военна клетва. 48 курсанти, от които 9 жени  от „Випуск 2026“ и „Випуск 2027“ формират 76-я випуск в историята на авиационната ни Алма матер. За нуждите на изтребителната и вертолетната авиация , в специализация „Летец- пилот“ са приети 21 младежи и 5 девойки.
В останалите инженерни специализации: „Радиоелектронно оборудване на летателните апарати“, „Авиационно въоръжение“, „Комуникационни, информационни и навигационни системи“ са приети 20 курсанта, от които 4 жени.
В присъствието на представители на Министерството на отбраната, командването на ВВС и авиационните бази, общинската администрация, партньорски и военно-родолюбивите организации, родители и близки,  курсантите ще изрекат заветните слова „ЗАКЛЕХ СЕ!“ и ще целунат знамето на ВВВУ „Георги Бенковски“.
Поради повишения интерес към военната професия с Решение № 681 от 21 септември 2022 година на Министерския съвет са обявени допълнителни места за прием на граждански лица за обучение като курсанти във Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“, за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“ по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ за учебната 2022/2023 година.  Допълнителен брой места са отпуснати по четирите специализации, както и разкриване на специализация „Летателни апарати и авиационни двигатели“.
Курсантите от допълнителния прием ще положат военна клетва след приемането си.
Източник: https://otbrana.com/

 

Одобриха допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната

29.09.2022, 09:34

Министерският съвет на Република България прие постановление, с което се одобряват допълнителни  разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2022 г., съобщава правителствената информационна служба.
С приетия акт се осигуряват допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната в  размер на 109 641 880 лв. за сметка на планираните в чл. 1, ал. 5, т. 7.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. финансови средства за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, техника и боеприпаси, в т. ч. осигуряване на експлоатацията на самолети МиГ-29.
Реализирането на проектите за превъоръжаване и осигуряването на интегрирана логистична поддръжка се явяват задължителни условия за изграждане и поддържане на способности за предотвратяване, възпиране и отговор на възможните заплахи срещу Република България и съюзниците й и за постигане на  националната политика в областта на отбраната.
В рамките на днешното правителствено заседание беше одобрено и решение за приемане на проект за  инвестиционен разход „Придобиване на зенитно-управляеми ракети VL MICA за зенитен комплекс MICA на  многофункционалните модулни патрулни кораби”. Документът е разработен в съответствие с чл. 27, т.8а от  ЗОВСРБ, като в него са представени необходимостта от придобиване на ракетните боеприпаси VL MICA и  прогнозните финансови средства, необходими за реализация на проекта.
Зенитните управляеми ракети са основно въоръжение на корабите, които се придобиват по сключения през 2020 година договор с предмет „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“.  Патрулните кораби са основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на ВМС.
Противовъздушната отбрана на корабите се осигурява изключително ефективно чрез използване на зенитни управляеми ракети, чиято зона на въздействие позволява бързо противодействие на заплахи на големи  дистанции и с висока точност. Зенитните управляеми ракети са основно средство за поразяване на  противниковите средства за въздушно нападение.
С реализацията на проекта ще се осигури боеспособността на новопридобиваните кораби и  ефективното им използване в национален и съюзен формат. Това ще доведе до изпълнение на поетите съюзни  ангажименти на Република България по отношение на колективната система за сигурност.

 

Три поражения, които костват славата на руския военноморски флот

29.09.2022, 08:13

Битката при Цушима е вероятно най-горчивата от всички руски военни катастрофи. Тя не само води до загуба от войната срещу Япония, но и превръща Русия във втора военноморска държава.
Свенскундското сражение (1790)
След като руснаците смазват шведската армия и флота по време на Великата Северна война (1700-1721), те са уверени, че северният им съсед ще мирува. Въпреки това получават тежко отмъщение 70 години по-късно в Битката при Роченсалм.
През 1788 г. шведският крал Густав III започва война с Русия, за да върне на Швеция онова, което тя губи при предишните войни. Две години по-късно той не постига нищо, като претърпява няколко поражения и почти губи войната. Трябва му огромна победа, за да се измъкне, но получава шанса си.
На 9-10 юли 1790 г. започва тежка битка между флотовете на Швеция и Русия, недалеч от шведската крепост Роченсалм (швед. Свенскунд). С над 500 бойни кораба от двете страни тя се превръща в най-голямата военноморска битка, наблюдавана някога във водите на Балтийско море.
След като шведите отблъскват зле подготвената руска офанзива, корабите им организират успешна контраатака, която води до паника сред руския флот. Силната буря много допринася за поражението, при което неорганизираните руски кораби потъват, попадат в плен или остават безполезни.
Руският флот губи над 7000 мъже и 60 бойни кораба, 22 от които са пленени.  Шведите на свой ред губят само 5 кораба, а военният триумф е отнет от руските ръце.
Битката при Цушима (1905)
Без съмнение това е най-страшното военно поражение в руската история. Втората тихоокеанска ескадра прекарва повече от 6 месеца в прекосяване на половината свят, само за да се изправи пред трагичния си край.
Военноморска единица от 38 военни кораба напуска пристанището на Либава (днешна Лиепая в Латвия), за да се появи в Далечния изток през май идната година. На 27 май те участват в битка с превъзхождащия ги японски флот от 89 кораба пролива Цушима.
Численото превъзходство не е единственото предимство на Япония. Повечето от корабите им са два пъти по-бързи от руските, но и по-модерни и напреднали. Бойният опит на японските моряци засрамва руските новобранци.
Морската битка завършва с пълно поражение на руския флот. Двадесет и един руски кораба потъват, включително и шест бойни. Седем кораба са пленени от японците, шест са скрити в неутрални пристанища, а едва няколко успяват да избягат.
Катастрофата при Цушима силно допринася за загубата на Русия  във войната срещу Япония. Като губи основната си военноморска мощ, тя вече не се смята за морска суперсила. Япония напротив – прави значителна стъпка напред в превръщането си в лидер в азиатско-тихоокеанския регион.
Талинската катастрофа (1941)
Съветската евакуация на Талин, позната още като "Руския Дюнкерк", е една от най-кървавите морски катастрофи в световната история.
Когато през август 1941 г. германските войски прекъсват ЖП-линията Талин-Ленинград и стигат до Финския залив, естонската столица и основната база на Балтийския флот се оказват изолирани и обсадени от врага.
Въпреки че защитата на Талин при тези обстоятелства е безсмислена, съветското ръководство се бави със заповедта за евакуация до последния момент. Едва на 27 август, когато вече са започнали боеве по улиците на града, съветски конвой от 225 кораба напуска Талин в посока Ленинград.
Освен военните кораби, съветската армада включва и много транспортни такива – с остатъците от 10-я стрелкови корпус и гражданския персонал. Общият брой хора е над 41 000.
Въпреки краткото разстояние, пресичането на Финския залив не е лесна задача. Корабите попадат на вражески мини и непрекъснато са атакувани от финландски торпедни лодки.
Истинският ужас обаче идва, когато се появяват Luftwaffe. Съветската армада няма абсолютно никаква авиация, която да покрие корабите, а противовъздушната отбрана е много лоша.
Съветските кораби седят като патици пред немските пилоти. Докато конвоят стига до Ленинград на 31 август, той губи 62 кораба с над 10 хил. души. Германците от своя страна губят едва 10 самолета. - Още за ВМФ на Русия

 

Документът, с който се приема атомната бомба, пусната над Хирошима

29.09.2022, 08:07

Една от най-значимите разписки в историята, подписвана някога, съществува и до днес. Тя е издаден за потвърждаване на успешната доставка и използване на атомната бомба Литъл Бой, която ще бъде първата атомна бомба, използвана в битка.
След милиарди долари и години на интензивни изследвания и разработки за създаване на работещо атомно оръжие, атомната бомба Литъл Бой е изпратена към Тихия океан. Когато е предадена във военната база на остров Тиниан, е подписана разписка. И това е може би най-ужасяващата, но най-уникална разписка, издавана някога.......Прочети още

 

 

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Пилотът се е катапултирал успешно, парашутът се е отворил напълно

28.09.2022, 20:03

„Днес, в 14.13 ч. самолет Су-25К с пилот Пейо Дончев претърпя инцидент. Пилотът се е катапултирал успешно и това е най-правилното решение в такава ситуация. Той е в добро здравословно състояние, контактен е, лично разговарях с него, чувства се сравнително добре.“ Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов днес, 28 септември, в авиобаза Безмер, където пристигна заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов след инцидента при тренировъчен полет със самолет Су-25.
Министър Стоянов съобщи, че е организирана медицинска евакуация със самолет „Спартан“ и пилотът е транспортиран във ВМА, където са му направени изследвания. Състоянието му е добро.
„Полковник Дончев е опитен пилот от ВВС, с над 750 часа нальот. Катапултирал се е успешно, парашутът се е отворил напълно, приземил се е, системите за катапулт са сработили перфектно. Пилотът е действал изключително правилно“, разясни министър Стоянов.
Инцидентът е настъпил при регулярен полет в захода на кацане, в района на авиобазата. Самолетът е паднал до самата полоса и е напълно разрушен.
„Рано е да се говори за версия за причините за инцидента. Която и версия да бъде изказана в този момент, ще бъде спекулация“, категоричен беше министърът на отбраната. Той съобщи, че с негова заповед е назначена комисия от Военна полиция, която ще разследва причините за инцидента. „Тук, на мястото на инцидента са екипи на Военна прокуратура, които разследват ситуацията“, допълни той.
„Неизправен самолет в авиацията не се допуска до полет. Това е правило, което се спазва“, коментира министърът на отбраната в отговор на въпрос. Всички самолети на авиобазата са приземени. Докато не се изяснят причините за инцидента няма да се изпълняват полети от летателния състав. - (видео)

Това е вторият загубен Су-25 за близо 36-годишната служба на типа у нас. Предишният инцидент със Су-25 в България е от 17 април 1989 г. Тогава, при изпълнение на бомбопускане на полигон Питово загива лейтенант Валентин Маринов. По неофициална информация, днешният инцидент е със самолет с борден номер 254. - Още за Су-25
Източник: https://www.mod.bg/

 

Министър Стоянов се срещна последователно с посланиците на Полша и Украйна

28.09.2022, 11:50

Обсъдена е била възможността за предоставяне от полската страна на двигатели за самолетите МиГ-29 за българските ВВС и оказването на хуманитарна и военно-техническа помощ на Украйна, съобщава Пресцентърът на МО.
Сред дискутираните теми с посланика на Полша Н.Пр. Мачей Шимански е била и възможността за предоставяне от полската страна на двигатели за самолетите МиГ-29 за българските ВВС. Министър Стоянов подчертал като водещ приоритет пред ръководството на Министерството на отбраната въпроса за осигуряване на мисията по охрана на въздушното пространство на страната.
„Министерството на отбраната се включва в оказването на хуманитарна и военно-техническа помощ на Украйна. Предоставяме дарение от 350 медицински пакети за 35 000 украински военнослужещи“, посочи министър Стоянов. Инициирана е процедура за предоставяне като дарение на зимни облекла за украинската армия, заявил още министърът на отбраната на срещата си с посланика на Украйна Н.Пр. Виталий Москаленко.
В разговорите е бил подчертан и приносът на България към Доверителния фонд на НАТО за възстановяване и рехабилитация на украински военнослужещи. Обсъдени са възможности за продължаване на ангажимента на страната ни за възстановяването и рехабилитацията на украинските военнослужещи в рамките на Доверителния фонд на Алианса.
От българска страна в разговорите са участвали още заместник-министрите на отбраната Теодора Генчовска и Катерина Граматикова, началникът на политическия кабинет Владко Владов и други представители на МО.

 

Участие в многонационално сертификационно учение ,,GOLDEN MASK-2022” на военнослужещи от 38 батальон за ЯХБЗ и е от състава на усилените сили за отговор на NATO – NRF -23

28.06.2022, 09:30

От 18 до 30 септември, в района на учебен полигон Берген – Мьонстер – Германия, 19 военнослужещи от многофункционален взвод за ЯХБЗ от състава на усилените сили за отговор на NATO – NRF -23 демонстрират способности по радиационно и химическо разузнаване съвместно с представителите на Германия, Франция, Италия, Румъния, Унгария, Чехия, Испания.
Командир на взвода за ЯХБЗ е капитан Ангел Боев от състава на 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е. Българският взвод е в състава на многофункционална рота от Република Италия, в която са включени италиански и румънски военнослужещи.
За периода от 23 до 26 септември се проведе същинската част на сертификационното учение ,,GOLDEN MASK-2022” с изпълнение на задачи по ядрено, химическо, биологическо и радиологическо разузнаване, разпръскване на тълпа, отблъскване на противник в зоната за отговорност на ротата.Участието на личния състав от 38 батальона за ЯХБЗ и Е в учението ще допринесе за натрупването на международен опит, самочувствие и сигурност в оперативната съвместимост с държавите членки на НАТО, по надграждане на придобитите способности по ЯХБЗ. - Още ЯХБЗ

 

САЩ готвят нова военна помощ за Украйна

28.09.2022, 08:10

Съединените щати подготвят нова военна помощ за Украйна на стойност 1,1 милиарда долара, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА, позовавайки се на американски официални лица, пожелали да останат анонимни. Пакетът, който ще бъде обявен скоро, ще включва реактивни системи за залпов огън Хаймарс и боеприпаси за тях, различни системи за борба с дронове и радари, резервни части, помощ за обучение и техническа поддръжка.
Пакетът ще бъде финансиран чрез американската Инициатива за подпомагане на Украйна (USAI), която дава възможност да се купуват оръжейни системи от производителите, а не да се взимат от запасите на САЩ.
Вашингтон с тревога следи организираните от Москва референдуми в окупираните от нея райони на Украйна и подготвя нови санкции срещу Русия, ако Москва анексира тези области след плебисцитите, отхвърлени като фарсови и незаконни.
След руското нахлуване в Украйна САЩ са предоставили на Украйна военна помощ за повече от 15 милиарда долара.

 

Кой изби и погреба невъоръжени и болни войници на 28 септември 1918 година?

28.09.2022, 07:43

Към 10 часа на 28 септември 1918 г. санитарен влак на БДЖ с 31 вагона, задъхан от владайските възвишения, се приближава към Захарна фабрика. Той е препълнен с болни и изтощени от погрома на Южния фронт войници.
В него пътуват и цивилни граждани, повечето жени и застарели хора. В първите 1-2 вагона се люшкат и военнослужещи от административна рота, прибиращи се от Перник в София.
Вместо червената шапка и ритуалния знак на гаровия служител, машинистът забелязва 2-3 товарни вагона на коловоза.......Прочети още

 

 

Предстои премиера на документалния филм „Българите в Македония“

27.09.2022, 22:35

На 28 септември 2022 г. от 15.30 ч. във Военна академия  „Г. С. Раковски“ ще бъде премиерното представяне под патронажа на президента Румен Радев на новия документален филм „Българите и Македония“, който е изготвен по проект на Института за исторически изследвания при БАН с ръководител професор д-р Даниел Вачков – директор на Института, съобщават от учебното заведение.
Филмът е първият от серията 3 научни документални филма, подготвени по национален проект със сценарист полковник о.з. професор д.н. Димитър Недялков – професор в катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана“ на Академията. Продукцията е създадена с използването на строго научен подход при нейното заснемане, основаващ се на автентични исторически извори. Филмът е базиран на исторически доказани факти, разкриващи истината за историята на българите в Македония в периода от Ранното Средновековие до падането на Царство България под Османско иго. мероприятието, което ще допринесе за популяризирането на славната българска история.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Отбелязаха 50 години от трагедията с чехословашки парашутисти

27.09.2022, 20:26

С почетен караул от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия и военнослужещи от Чешката република вчера, бе отбелязана 50-ата годишнина от трагичната гибел на чехословашките парашутисти и българския лекар край село Гълъбник, Радомирско.
През 1972 година, една седмица след приключване на учението „Щит-72“, проведено в тогавашна Чехословакия, в авиобаза „Долни Раковец“ край българското село Кондофрей се провежда шампионат по парашутизъм. В последния ден от надпреварата, 21 септември, рано сутринта автобусът на чехословашките парашутисти пътува от Перник към летището в Кондофрей, където предстои закриването на шампионата. В машината заедно с тях се вози и българският лекар Любомир Иванов, изпълняващ ролята и на преводач.
На неохранявания тогава ЖП прелез край село Гълъбник, автобусът е връхлетян от преминаващия влак. На място загиват петима парашутисти, а други шест, сред които и българският лекар, издъхват на път за болницата.
През 1997 година на мястото на трагедията е издигнат паметник от кмета на с. Гълъбник Виктор Петров. На всеки 10 години български, чешки и словашки парашутисти, заедно с роднини на загиналите и жители на селото се събират в края на септември, за да сведат глави и да почетат паметта им.
Заупокойна молитва в памет н загиналите бе отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп от Софийската Света Митрополия.
На церемонията присъстваха посланиците на Чешката и Словашката Републики Н.Пр. Лукаш Кауцки и Н.Пр. Васил Гривна, командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев, командира на Сухопътните войски от чешката армия бригаден генерал Ян Щепанек, заместник-кмета на община Радомир Роберта Борисова, кметския наместник на с.Гълъбник Диана Борисова, роднини на загиналите и жители на селото.
В словата си, двамата посланици припомниха подробности от трагедията и изразиха благодарността си към жителите на с.Гълъбник и военнослужещите, които продължават да поддържат паметта за загиналите жива.
Церемонията завърши с полагането на венци и цветя от официалните гости, присъстващите родственици на загиналите и свидетелите на трагедията от преди 50 години, съобщават от СКСО.
Източник: https://otbrana.com/

 

Как се унищожава "неунищожаемия" Калашников

27.09.2022, 08:42

Специалисти от Kalashnikov.Media публикуваха резултатите от "краш-тест" на 5.45 mm АК-74М. Автоматът беше изпробван при непрекъснат огън, след което разгледаха и провериха измененията в детайлите на конструкцията му.
Според изискванията на руското министерство на отбраната автомат "Калашников" трябва да издържа на 180 изстрела в такъв режим - който не е нормален и води до неизбежни разрушения, предава Russia Beyond.
За изпитанията са подготвени 26 пълнителя с по 30 патрона. В стрелбата участва автомат, произведен през 2014 г., който вече има известна амортизация, отбелязват от "Российская газета".
На кадрите виждаме как след 587 изстрела с АК-74М се разрушава стволът в района на предния обков на цевта.
"Появява се пламък, всичко се топи, но държи формата си, не мога да го деформирам", пояснява в хода на изпитанията специалистът от "Калашников" Георгий Губич.
Когато оръжието изстива, специалистите оценяват степента на повредите. Затворът е покрит с ръжда, след като го заливат с вода в горещ вид, но не е деформиран, рамата на затвора е непокътната, а в камерата е "заварена" гилза.
Накладката на газовата тръба е напълно залепнала, оръжието не може да се разглоби в полеви условия. И все пак автоматът не само отговаря на изискванията на ведомството, но и ги превъзхожда. - Още за АК

 

Днес е празникът на Централното военно окръжие

27.09.2022, 08:37

С Указ № 165 от 27 септември 1880 г. на княз Александър І се въвежда длъжността ”Окръжен воински началник”, в чиито задължения влиза комплектуване на армията с войници. От действията по мобилизацията зависят успехите на новосформираната българска армия. От тогава и до днес органите по водене на военния отчет на българските граждани са давали и дават своя принос за повишаване на военната и отбранителната мощ на държавата. Датата 27 септември е обявена за празник на Централно военно окръжие. По този повод началникът на ЦВО полковник Георги Петков поздравява всички колеги и им благодари за професионализма, отговорността и всеотдайността при изпълнение на служебните задачи.
Руско-турската война от 1877-1878 година довежда до освобождение на значителна част от българския народ и до разрушаване на турската феодална система в освободените български земи. Сред новосъздадените държавни институции в следосвобожденска България важно място заема Българската армия, чиято основна задача е да гарантира не само суверенитета на страната, но и да осъществи националния идеал – обединението на всички земи, населени с българи, в границите на една държава.
Още на 25 април 1878 година руският императорски комисар в България Александър Дондуков-Корсаков одобрява “Временни правила за образуване на Земска войска на Княжество България”, а на 8 юли 1878 година подписва Приказ № 1 за сформиране и устройство на Българската земска войска. С това се поставя началото на процеса на преустройството на опълченските дружини в държавно институирана въоръжена сила.
В т. 1 на “Временните правила за образуване на Земска войска в Княжеството” се посочва, че всички постоянни жители на Княжеството са длъжни да участват в охраната на реда, безопасността и спокойствието на страната и следователно да носят службата в Земската войска.
С Указ 165 от 27 септември 1880 година на Александър I се въвежда длъжността “Oкръжен войнски началник”.
В най-ранният период от изграждането на войската, въпросите относно комплектуването на армията с наборен състав са от компетенцията на окръжния войнски началник. Военните окръжия се определят като военно-административни учреждения, чиито основни задачи са да подготвят набора и да водят установената от закона подготовка и извършване отчетността на мобилизацията.

 

 

Военнослужещи от 2 механизирана бригада с призови места в снайперско състезание

26.09.2022, 22:11

На 24 и 25.09.2022г. военнослужещи от 31мб и 38мб от състава на 2 Тунджанска механизирана бригада взеха участие в традиционното годишно снайперско състезание „Dynamic Arms Sniper Cup 2022” на Българската  „T - Class” федерация, което се проведе на УЦ „Сливница”, съобщават от формированието.
Състезанието е индивидуално, като всеки състезател участва с определен вид полуавтоматично оръжие /снайперова карабина/ и включва различни статични и динамични упражнения изпълнявани от окоп, покрив и други реалистични позиции, по различни цели денем и нощем на различни дистанции за стрелба от 20 до 1200м.
Представителите на 2 механизирана бригада ефрейтор 2-ри клас Димчо Нейков Русев от 38 механизиран батальон – Стара Загора и ефрейтор 2-ри клас Тихомир Асенов Манев от 31 механизиран батальон – Хасково показаха прецизна стрелба и способност за адаптация към динамична среда и заеха почетните 3-то и 4-то място в престижното състезание.
Източник: https://otbrana.com/

 

Министър Димитър Стоянов: Горд съм с българския военен контингент в Босна и Херцеговина

26,09.2022, 22:09

„Изключително горд съм да чуя от всички официални лица, с които се срещнах в Босна и Херцеговина, думи на благодарност и признателност за вашето участие в операция „Алтеа“.“ Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов на среща днес с българските военнослужещи, които участват в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина, съобщава Пресцентърът на МО. Той им благодари за тяхното достойно и съвестно изпълнение на задачите в операцията, която е от ключово значение за стабилността в Европа. „Преди 14 години и аз бях на мисия в Ирак и зная какво напрежение е да си далече от близките и семейството си и да изпълняваш отговорно задълженията си извън страната“, отбеляза министър Стоянов.
Добрата подготовка на българския контингент и отличното представяне в операция „Алтеа“ открои и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на срещата с бойците.
Военнослужещите поставиха въпроси, свързани с командировъчните, които получават за участието в операцията в Босна и Херцеговина. Министър Стоянов пое ангажимент да направи всичко възможно в рамките на своя мандат за тяхното актуализиране.
Професионалното изпълнение на задачите от българския военен контингент беше оценено високо на срещите на министър Стоянов с командващия на операцията на ЕС „Алтеа“ генерал-майор Антон Весели и с началника на Щаба на НАТО в Босна и Херцеговина бригаден генерал Памела МакГаха. Акцент в разговорите беше поставен на ролята на операцията за стабилността и сигурността в Босна и Херцеговина и в целия регион на Западните Балкани.
Източник: https://otbrana.com/

 

Млади курсанти и резервисти наблюдаваха възстановка на мобилизацията за Балканската война

26.07.2022, 15:15

110 години от Балканската война  отбелязаха Община Шумен и Националното дружество „Традиция“ – клон Шумен. Събитието се проведе на 24 септември, събота, от 17.00 часа в парка до сградата на общинската администрация. (Обща снимка на младите курсанти и резервистите, изпълняващи доброволна служба във Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ, с участниците във възстановката на мобилизацията на 7-ми пехотен Преславски полк на историческото място на казармите на полка. Фотографията е дело на Rafal-Daniel Hristov.)
Историческа възстановка пресъздаде картини от подготовката и мобилизацията на 7-ми пехотен преславски полк за участие във военните действия, съобщават от Военно окръжие-Шумен.
По случай годишнината бе подготвена и фотодокументална изложба, която разказва за участието на шуменските поделения в Балканската война. Тя е подредена на площада пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ и ще може да бъде разгледана до края на месец октомври.
В експозицията са включени снимки, карти и други документи, свързани с един от най-драматичните военни конфликти в съвременната ни история.
Участие във възстановката взеха реконструктори от шуменския клон на дружество „Традиция“ и представители на народните читалища в града.
Източник: https://otbrana.com/

 

САЩ и Южна Корея започнаха съвместни учения

26.09.2022, 08:32

Южна Корея и САЩ започнаха първото си съвместно военноморско учение от пет години насам на Корейския полуостров, съобщи агенция "Йонхап".
В учението участва ударна група на САЩ, водена от самолетоносача "Роналд Рейгън"(CVN-76). Заедно с него в маневрите участват и ракетният крайцер "Чанселърсвил" (CG 62) и разрушителя "Бари" (DDG-52). Планира се в учението да участва и американската атомна подводница "Анаполис" (SSN-760).
Учението се провежда в момент, когато Сеул и Вашингтон засилват сътрудничеството в областта на сигурността "на фона на постоянните спекулации, че Пхенян може да предприеме провокативни действия като ядрен опит или изстрелване на балистична ракета от подводница".
По-рано агенцията цитира официален източник, според когото "пристигането на самолетоносача има за цел да демонстрира надеждността на съюза между Южна Корея и САЩ и готовността за възпиране на Северна Корея в нейните ядрени и ракетни заплахи".
На редовната среща на Консултативната група по стратегията за възпиране, проведена във Вашингтон на 16 септември, САЩ и Южна Корея подчертаха, че ще продължат да противодействат на политиката на Северна Корея, като използват всички възможни механизми, включително военни, предаде news.bg.

 

Големите царските маневри – едно послание на Борис III към Ньойския договор

26.09.2022, 08:13

На 24 септември 1937 край Попово започва провеждането военно учение с 35 000 души. Щиковете са демонстративно събрани от цар Борис III, който иска да заяви ясно пред целия свят, че България няма да съобразява с унизителния Ньойски договор, който й забранява да има собствена армия.
По силата на този договор България трябва да предаде Западните покрайнини около Босилеград, Цариброд и Струмица, както и няколко влашки села в Кулско, а Беломорска Тракия е дадена на Гърция. България трябва да изплати на съюзниците репарации в размер на 2,25 милиарда златни франка – на шестмесечни вноски като първото плащане трябва да е на 1 юли 1920 година, а последното на 1 януари 1958 година. Освен пари България трябва да компенсира съседките си и с добитък – общо 125 бика, 13 500 крави, 12 500 коня, 2 500 мулета, 9 200 волове, 33 000 овце. България трябва да доставя и на Кралството на сърби, хървати и словенци по 50 хиляди тона въглища в продължение на 5 години......Прочети още

 

Не лъжете. Нашият военен флот воюва срещу съветския

26.09.2022, 08:07

От сутрин до вечер ни проглушават ушите как цар Борис III не изпратил български войници на Източния фронт, а неблагодарните болшевики окупирали царството му. Но защо почти никой не споменава какви ги вършат по височайши заповеди моряците на неговото величество? Ами че те водят ожесточени морски сражения със Съветския военен флот и в тях загиват стотици съветски моряци, най-вече подводничари.
Днес ви предлагаме със съкращения само два източника, с които се повдига димната завеса и се вижда кристално ясно, че българският бряг е даден без аренда на Абвера, че нашето море е превърнато във военноморска база на германските морски "братушки". Че в китното ни Черноморие се укриват германски подводници и военни кораби, нещо повече - ремонтират се и се строят нови. А нашите моряци охраняват и морските кервани с петрол от Румъния, с хромова и медна руда от Турция и всякакво друго продоволствие, най-вече наши храни, с което се оказва огромно влияние върху хода на Втората световна война.
Само през 1942 г. по река Дунав в Германия са били доставени 8 милиона тона товари!.......Прочети още

 

Як-141 – „Волният стил” на ОКБ "Яковлев"

26.09.2022, 08:02

Як-141 (по кодификацията на НАТО: Freestyle - «волен стил») е многоцелеви свръхзвуков палубен самолет с вертикално/съкратено излитане и кацане (СВ/СИК), разработен от ОКБ „Яковлев”. Той става третият в света СВ/СИК (след EWR VJ 101 и Dassault Mirage IIIV), който може да лети със свръхзвукова скорост.
Як-141 е предназначен за осигуряване на въздушно прикритие на авионосните съединения от авиацията на противника, завоюване превъзходство във въздуха, водене на близък маневрен и далечен въздушен бой, както и за нанасяне на удари по наземни и надводни цели.
Самолетът се е разработвaл в средата на 1970-те години, а първият полет e през 1987 г. Предполагало се е, че Як-141 ще влезе в състава на авиогрупи начело с авионосните тежки крайцери «Новороссийск», «Баку» (по-късно «Адмирал Горшков»), «Тбилиси» (по-късно «Адмирал Кузнецов»), «Рига» (по-късно «Варяг») и «Ульяновск», както и да замени Як-38 на ‘крайцерите’ «Киев» и «Минск», а така също и да бъде приет на въоръжение във ВВС.
Изпитанията на новата машина се забавят и първото кацане на Як-141 на палуба се извършва на днешната дата през 1991 година.
Разпадът на СССР, настъпилата криза, аварията с един от опитните образци и отрицателното отношение по онова време към самолетите с вертикално излитане и кацане водят до прекратяване на финансирането и закриването на проекта.
Днес Як-141 може да се види само в авиационните музеи. В редица медии се появи информация, че опитът по разработване на Як-141 е използван от Локхийд при създаването на F-35. - Още за Як-141

 

Забравените герои на България: Генерал от пехотата Никола Петков Бакърджиев

26.09.2022, 08:00

Навършват се 141 години от рождението на генерала от пехотата Никола Петков Бакърджиев. Той е роден на 26 септември 1881 г. в Търново. Завършва Военното училище в София (1901) и Генералщабна академия в Торино, Италия (1907). На 1 януари 1901 г. е произведен в чин подпоручик, а на 15 октомври 1908 г. в чин капитан. Служи първоначално в кавалерията, след това е командир на батарея в артилерийски полк. През 1907 г. е прикомандирован към Щаба на армията. Последователно е назначен за старши адютант на 1- ва бригада на 7- ма пехотна Рилска дивизия (1908); помощник-началник на секция за военни съобщения при Щаба на армията (1909); преподавател във военното училище (1909-1910); началник секция за военни съобщения при Щаба на армията (1911); началник на строева секция при организационно-строевото отделение (1912).
През Балканската война (1912-1913) е помощник-началник на оперативна секция при Щаба на действащата армията (до март 1914). На 5 август 1913 г. е произведен в чин майор. По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на оперативна секция в Щаба на действащата армията и командир на дружина в 1- ви пехотен Софийски полк (1916), с който участва във войната с Румъния. На 16 март 1917 г. е повишен в чин подполковник.
След войната с чин полковник е назначен за началник отделение и председател на Военноисторическата комисия при Щаба на войската; командир на 2- ри пехотен тракийски полк (1925). На 6 май 1926 г. е произведен в чин генерал-майор. От 1926 до 1929 и от 1931 до 1934 г. заема длъжността началник на Щаба на войската. От 1929 до 1931 г. е военен министър. На 16 май 1934 г. е произведен в чин генерал от пехотата и уволнен от армията. Умира на 21 март 1954 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” IIIст. 2 кл.; IV ст. 1 и 2 кл.; ордена „Св. Александър” V ст. с мечове; същия орден II ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” V ст. на военна лента и същия орден I ст. на обикновена лента.

 

 

Великобритания дава още 52 млрд. лири за отбрана заради войната

25.09.2022, 20:30

Великобритания ще увеличи разходите си за отбрана с най-малко 52 млрд. лири в отговор на руската инвазия в Украйнa. Това заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс, цитиран от ДПА.
В първото си интервю, след като Лиз Тръст встъпи в длъжност като премиер на страната, Уолъс потвърди, че новият министър-председател се придържа към обещанието от кампанията си за увеличаване на разходите за отбрана до 3% от БВП.
По негови думи военният потенциал “всъщност ще нарасне” вследствие на увеличението на разходите, което идва след десетилетия на борба срещу орязването на средства и на съвместяване на икономиите с придобиване на съвременно въоръжение.
Уолъс отбеляза, че обещаните средства се равняват на достигане на годишен отбранителен бюджет от близо 100 млрд. британски лири до 2030 г. Това е увеличение с 52 млрд. британски паунда спрямо настоящите разходи, което министърът определи като “значително”.
Той похвали Тръс за увеличаването на средствата за отбрана и отправи критики към бившия министър на финансите Риши Сунак и финансовото министерство. Нещата бяха стигнали до степен министерството на Сунак дори да определя числеността на въоръжените сили, възропта Уолъс.
Моето министерство толкова свикна през последните 30-40 години с борбата срещу орязването на средства и със съчетаването на орязването им с придобиване на съвременно въоръжение, че сега ще трябва да свикне с напълно нова ситуация, при която ще увеличаваме военния си потенциал, вместо да го намаляваме, изтъкна още той.
Бен Уолъс запази поста си на министър на отбраната, след като подкрепи Лиз Тръс в надпреварата за лидер на Консервативната партия – позиция, която той зае, след като Сунак не изпълни исканията му в съответствие с Годишния доклад за състоянието на отбраната и сигурността от 2021 г.
Източник: news.bg

 

Министър Димитър Стоянов: Няма пряка опасност от въвличането на България във въоръжен конфликт

25.09.2022, 20:06

„Не считам, че има пряка заплаха за въвличането на България във въоръжен конфликт. Рискове за националната сигурност има и те произтичат от конфликта, който е близо до нас.“ Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в предаването „На фокус“ по Нова телевизия. Според него най-малко вероятният сценарий е страната да бъде въвлечена във въоръжен конфликт. Стоянов припомни, че България е в системата за колективна сигурност на НАТО.
Министърът на отбраната подчерта, че българската армия е на ниво, но не е достатъчно високо технологична. „32 години българската армия бе подценяване и за нея не бяха отделяни достатъчно средства“, коментира той. За да се преодолеят дефицитите е разработена приоритетна инвестиционна програма, която преди дни бе приета от Министерския съвет.
"Имаме достатъчно самолети да гарантираме суверенитета на Република България", категоричен бе министър Димитър Стоянов. Той подчерта, че състоянието на самолетите МиГ- 29, с които България разполага, е добро. „В момента водим интензивни разговори с полската страна евентуално за двигатели и за удължаване на техния живот до 2023 г.“, каза министърът на отбраната. "Първите изтребители Ф-16 трябва да дойдат през 2025 г., а следващите през 2027 г., но ако сключим договор. В момента от Министерския съвет е приет проект за инвестиционен разход, който трябва да мине през Народното събрание и едва след това да бъде сключен договор", поясни още министърът на отбраната. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 

Исторически календар

25.09.2022, 09:40

На 25 септември 1863 година в с. Бановка, Бесарабия, е роден генерал-лейтенант Иван Колев (1863 – 1917). Завършва българската гимназия в Болград, Бесарабия (1882), Военното училище в София (1887) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1894).

През Сръбско-българската война (1885) е доброволец от Ученическия легион. Служи като командир на ескадрон в 3-ти конен полк (1887 – 1890), командир на Конно-сапьорна команда (1890 – 1892), старши адютант при 1-ва пехотна софийска дивизия (1894 – 1897), командир на ескадрон в 4-ти конен полк (1897), офицер за особени поръчки (1898 – 1900) и старши адютант в Кавалерийската инспекция (1900 – 1902), помощник-командир на Лейбгвардейския конен полк (1902 – 1904) и началник-щаб на Кавалерийската инспекция (1904 – 1908). На 4 октомври 1908 г. е назначен за командир на Лейбгвардейския конен полк (1908 – 1912).

По време на Първата балканска война (1912 – 1913) е офицер за поръчки към Главната квартира на Действащата армия и началник-щаб на 3-та армия (от декември 1912).

Във Втората балканска война (1913) заема длъжността началник-щаб на 1-ва резервна и на 5-а отделна армия. От 21 октомври 1913 г. поема командването на 1-ва конна бригада, а от октомври 1914 г. – на 10-а пехотна беломорска дивизия. Укрепва Беломорската брегова граница и на 22 януари 1916 г. успява да отблъсне опита за десант на английски и френски военни кораби при Порто Лагос. Участва в Първата световна война (1915 – 1918) като командир на 1-ва конна дивизия (1916 – 1917) и инспектор на конницата, с която воюва на Добруджанския фронт при Курт Бунар, Кочмар, Кара Пелит, Добрич, Мустафа Ачи, Кара Мурад, Мачин и Тулча. Поради заболяване напуска фронта и заминава на лечение във Виена, където умира на 29 юли 1917 г. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІ степен и ІІІ степен 1 и 2 клас.

От 25 до 30 септември 1982 година Българската армия участва в оперативно-стратегическото учение на Варшавския пакт „Щит-82“.
Съгласно плана на територията на Източна България и в прилежащата акватория на Черно море се провежда настъпателна операция на фронта на Приморското настъпление във взаимодействие със силите на Обединения черноморски флот, ВМС на България и Румъния, военнотранспортно подразделение от ВВС на Полша, оперативни групи на Чехословакия и Унгария, Одеския военен окръг и въздушнодесантна дивизия от ВВС на Съветския съюз.

Учението отработва взаимодействието на съединения и части на видовете въоръжени сили и родовете войски на съюзните армии в случай на масирано чуждо нападение по въздух, суша и вода. То включва разузнавателни операции и операции за пробив, въздушнодесантни атаки, въздушна и морска подкрепа на пехотата и десантни операции по брега на Черно море.

В него участват над 60 000 бойци, около 800 танка, 1100 БТР и бойни машини, над 1000 оръдия, 508 самолета и вертолета, 10 000 транспортни средства и 16 ракетни пускови установки.

Краят на най-голямото бойно учение в историята на Българската армия е отбелязан на 1 октомври 1982 г. в Бургас със заключителен тържествен парад. - Още за "Щит-82"

 

Чудните военни машини: Триглавият дракон на СССР – VVA-14 трябваше да пази руските брегове

25.09.2022, 08:38

По време на Студената война ще видим, че страхът може да тласне науката и технологията в една много по-тъмна посока.
Военната промишленост е готова да приеме най-различни предложения, за да бъде с едни гърди пред противника.
Мнозина използват неуспешните опити на СССР за създаването на военна техника, но липсата на късмет, както и ресурси в определено време, може да ни радва, защото при евентуален успех, проектите им най-вероятно щяха да променят генерално историята на света.
Всички са чували за легендарното гигантско каспийско чудовище.......Прочети още

 

Днес празнуват свързочниците

25.09.2022, 08:35

На 25 септември 2022 г. се навършват 144 години от създаването на Свързочните войски и на органите по информационно осигуряване на Българската армия. Свързочните войски влизат в състава на всички видове въоръжени сили и родове войски. Организират радио- и радиорелейна, проводна, тропосферна, фелдегерско-пощенска, сигнализационна връзка, както и изграждат компютърна комуникационна система.
На днешния 25 септември 1878 г. е създадено първото свързочно подразделение в Българската земска войска. През ноември 1943 г. инженерно-свързочните войски се разделят на два отделни рода войски: инженерни и свързочни. От 1943 г. до днес свързочните войски постоянно усъвършенстват организационно-щатната си структура, снабдяват се с модерни средства за управление на войските, овладяват свързочното дело, с достойнство участват в двете фази на Отечествената война (1944-1945 г.) и във всички учения, провеждани от Българската армия. От 1 септември 1997 г. в състава на Свързочни войски организационно се включват и органите по автоматизация на управлението на войските.
От 1998 г. 25 септември се отбелязва като празник на Свързочните войски и органите за информационно осигуряване в Българската армия. - Още КИС

 

Защо, колко, кога и как ще плащаме за вторите осем F-16?

25.09.2022, 08:27

Както вече стана ясно на 21 септември Министерският съвет взе решение, с което предлага на Народното събрание да приеме Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ - втори етап. От тогава в общественото пространство, включително с предизборни цели, се редуват различни мнения и коментари. Някои дори си мислят, че още утре ще приведем милиарди на САЩ.  
Става дума за вторите осем изтребители F-16. На първо място решението не е взето от днес за утре.  Необходимостта от придобиване на още осем броя самолети F-16 Block 70 за нуждите на ВВС на Република България произтича от идентифицирания в хода на прегледа на отбраната 2019-2021 г. значителен дефицит от способности на изтребителната авиация за изпълнение на поставените й задачи по трите мисии на въоръжените сили. А необходимият брой самолети е обоснован в проекта за инвестиционен разход, който е приет с Решение на Народното събрание, обнародвано в Държавен вестник, бр. 51 от 19 юни 2018 г. със следния текст: „за постигане на необходимия годишен нальот българските ВВС следва да имат в летателна годност от 16 до 20 броя изтребители“. Ние сме се спрели на най-малкия брой – 16, уточнява министърът на отбраната Димитър Стоянов по време на правителственото заседание. Съгласно проекта на международен договор, получен на 18 юли 2022 г. е предвидено доставката да се извърши през 2027 г.
За какви пари става дума? В отговор на изпратено от Министерството на отбраната писмо-заявка за предоставяне на оферта за придобиване на допълнителни 8 броя самолети F-16  е получен отговор от правителството на САЩ, че общата стойност е 1,320 769 818 млрд. долара. Сумата по трите проекта на международния договор е прогнозна като се има предвид естеството на договорите по Програмата за чуждестранни военни продажби  (FMS), в случай на необходимост, промяната на стойността на всеки един договор ще се извършва по реда на Закона за международните договори на Република България.
Договорите? Предложението на правителството на САЩ включва три проекта на международни договори, се посочва в стенограмата от заседанието на 21 септември. Единият е за придобиване на допълнителни 8 броя самолети, боеприпаси, наземно оборудване и обучение на личен състав. Другият - за придобиване на авиационни управляеми ракети и свързани с тях поддръжка и оборудване на стойност 24,357 633 млн. долара. Третия - за придобиване на многофункционална система за разпределение на информация – съвместна тактическа радиосистема и свързана с нея поддръжка и оборудване на стойност 3,672 083 млн. долара. От 2 септември 2022 г. в резултат на водените разговори е получен отговор от американска страна за поемане финансирането на втория договор, т.е. 24 млн. долара отпадат. Така общата сума става 1, 296 412 185 млрд. долара. Цените са без ДДС.
Министърът на отбраната информира колегите си, че освен посочените финансови средства за цялостна реализация на проекта ще са необходими и други допълнителни разходи – за плащане на данък добавена стойност, мита, транспортни разходи и др. Техният размер ще стане известен на по-късен етап, след уточняване на количествата и вида на придобиваните средства за наземно обслужване, резервни части и консумативи, както и периодите на тяхната доставка.
Кога ще плащаме? Очевидно не е още утре? На този въпрос министърът отговаря така: „В тази връзка, плащанията в щатски долари по договорите, които споменах, двата, които са платими, са предвидени да се осъществят разсрочено в рамките на 10 години. Най-тежко се очертава през 2026 г., когато трябва да бъдат заплатени 768, 487 млн. долара. Предвижда се вторият етап на проект „Придобиване на нов тип боен самолет“ да се финансира от държавния бюджет на Република България. За тази цел през съответните години разходите за отбрана следва да бъдат на нива, позволяващи осигуряването на необходимия финансов ресурс, включващ, както посочените средства по трите договора, така и необходимите разходи за ДДС, мита и транспортни разходи.“
Вторият етап, реално, допълва първия, който, както посочва министър Стоянов, беше буквално орязан, за да може да влезе в приемлива цена. Сега плащаме цената от първия етап. Наред с  8 самолета, въоръжение „въздух – въздух“, „въздух – повърхност“ придобиваме средства за наземно обслужване и обучение на личен състав, необходими за експлоатацията на 16 самолета F-16 Block 70 у нас. В рамките на втория етап от реализация на проекта се предвижда обучение на минимално необходимия летателен и осигуряващ състав до съответната квалификация за осъществяване експлоатацията на всички 16 самолета. Екип от летателен и инженерно-технически състав на ВВС на САЩ ще оказва методическо съдействие на българските ВВС в процеса на усвояване на самолетите.
Разбира се, последна дума имат народните представители. Те трябва да кажат ще има ли и кога българската бойна авиация нови самолети.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Русия планира да увеличи разходите за отбрана през следващите три години

24.09.2022, 22:35

Очаква се харчовете да са с 43% повече от първоначалните бюджетни прогнози, като парите са за сметка на околната среда, образованието и културата
Президентът на Русия Владимир Путин се подготвя да харчи повече за отбрана през следващите три години от първоначално планираното, тъй като Русия приспособява бюджета си към една по-дълга и все по-скъпа война в Украйна.
Разходите за отбрана сега се очаква да надвишат първоначалните бюджетни прогнози за следващата година с повече от 43%, пише Bloomberg. Разходите за свързаната категория национална сигурност и правоприлагане ще се увеличат с 40%, предвижда тригодишния фискален план на страната за периода 2023-2025 г.
Фискалните прогнози се променят, тъй като приоритетите се изкривяват в полза на военните и се отдалечават от области като опазването на околната среда.
С почти 5 трлн. рубли (84 млрд. долара), или 3,3% от брутния вътрешен продукт, разходите за „национална отбрана“ сега са на второ място след социалните програми на правителството като дял от разходите.
Стокхолмският международен институт за изследване на мира изчислява, че линията „национална отбрана“ в бюджета на Русия представлява около три четвърти от общите военни разходи. За сметка на това парите за образование и култура се увеличават минимално за 2023 г. Разходите за околната среда ще бъдат с около една четвърт по-малко от първоначално предвидените в бюджета 0,2% от БВП.
Първоначалният план предвиждаше разходите за отбрана през следващата година да намалеят до 2,4% от икономическото производство от приблизително 3,2% през 2022 г. и 2,6% предходната година.
Източник: https://www.investor.bg/

 
 

Предвижда се увеличаване на лимита за униформеното облекло на военнослужещите със 150 лева

24.09.2022, 20:32

През 2023 г. Министерството на отбраната предвижда увеличаване на лимита за униформено облекло  на военнослужещите със 150 лева на човек. Това казва министърът на отбраната Димитър Стоянов на заседанието на правителството, на което МО бе определено да упражнява правата на държавата като едноличен собственик на капитала на „Интендантско обслужване“ ЕАД – София. Отменено бе разпореждането от 16 юни т.г., според което правата на държавата се упражняваха съвмество с МВР. От вътрешното министерство са изразили съгласие с възстановяването на старото положение от 1997 г. насам. Към настоящия момент с наличния си производствен капацитет дружеството не е в състояние едновременно да обезпечава нуждите на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи от униформено облекло, подчертава министър Стоянов.
За увеличаване на производствения капацитет на „Интендантско обслужва“ ЕАД до ниво, при което да може безпроблемно и без сътресение да обезпечи едновременно нуждите на Министерството на отбраната и на МВР от униформено облекло били необходими около 5 милиона лева инвестиции в минимален срок за изпълнение на строително-ремонтни дейности до 300 дни. Дружеството не разполагало с необходимите финансови средства за извършване на такива сериозни по размер инвестиции. Към настоящия момент не била изпълнена точката от юнското разпореждане и внесеният от публичното предприятие дивидент от печалбата за 2021 г. в размер на 437 989 лева все още не е възстановен на дружеството. Освен това, липсвал интерес от страна на потенциални кандидати за работа в дружеството, което се явява обективно непреодолима пречка за публичното предприятие.
„Към момента дружеството не разполага с необходимия производствен капацитет за осигуряване на всички номенклатури от вещево имущество, които се предоставят на военнослужещите, тъй като няма способности за изработването на строеви ризи, тениски, фланелки, емблеми и т.н. В тази връзка следва да се отбележи обстоятелството, че трябва да бъдат създадени и периодично да се подменят военновременните запаси от облекла за нуждите на Въоръжените сили, които са предназначени да се използват при кризи от военен и невоенен характер“, е категоричен министърът. Той информира колегите си от правителството, че през 2023 г. МО предвижда увеличаване на лимита на униформено облекло  на военнослужещите със 150 лева на човек. Направените прогнози показвали, че увеличаването на лимита ще натовари допълнително производствения капацитет на „Интендантско обслужване“ ЕАД с около 20 % само за нуждите на Министерството на отбраната.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Варна в началото на Кримската война – из дневника на Франсес Дъбърли

24.09.2022, 20:10

Fanny Duberly, Camp before Sebastopol. Roger Fenton, 15 April 1855Франсес (Фани) Изабела Лок (Дъбърли) (Frances Isabella Duberly) е родена на 27 септември 1829 г. в Роудъ (Rowde), близо до Девизес (Devizes), графство Уилтшир (Wiltshire). Тя е най-малкото от осемте деца на сър Уадхам Лок (банкер в Девизес) и Анна Мария Селина Пауъл. Нейният баща умира когато Франсес е на шест години, а майка й - когато е на осем. Отгледана и възпитана от най-голямата си сестра - Селина. Завършва училището-интернат в Хай Уикъмб (High Wycombe) - графство Бъкингамшър (Buckinghamshire). През 1846 г. тя се запознава с лейтенант Хенри Дъбърли (1822-1891) и на 21 февруари 1850 г. става негова жена.
По време на Кримската война (1853-1856) тя придружава съпруга си - капитан Хенри Дъбърли, ковчежник на 8-ми ирландски хусарски полк (8th King's Royal Irish Hussars), и си води дневник. Първото издание на дневника излиза в Лондон през декември 1855 г. (още по време на войната) - „Дневник, воден по време на Руската война, от отпътуването на армията от Англия през април 1854, до падането на Севастопол“ (Journal kept during the Russian war, from the departure of the army from England in April, 1854, to the fall of Sebastopol. By Mrs. Henry Duberly. London, Longman, Brown, Green, and Longmans, 1855).
Умира на 19 ноември 1902 г. в Челтнъм (Cheltenham), Глостършир (Gloucestershire).............Прочети още

 

Делегация на МО ще се срещне с българския контингент в Босна и Херцеговина

24.09.2022, 20:03

Министърът на отбраната Димитър Стоянов заминава на 26 септември на официално посещение в Босна и Херцеговина. В Сараево той ще се срещне с министъра на отбраната Сифет Поджич. Двамата ще обсъдят развитието на двустранното сътрудничество в областта на отбраната и инициативите в областта на регионалното сътрудничество, съобщава Пресцентърът на МО.
Българската делегация, водена от министъра на отбраната, ще проведе среща със заместник-председателстващия Съвета на министрите и министър на външните работи Бисера Туркович и ще бъде приета от председателстващия Председателството Шефик Джаферович.
В рамките на еднодневното посещение в страната министър Стоянов ще посети база „Бутмир“, където ще се срещне с военнослужещите от българския военен контингент, който участва в операцията на ЕС „Алтеа“.
В база „Бутмир“ министър Стоянов ще разговаря с командващия операцията на ЕС „Алтеа“ генерал-майор Антон Весели и с началника на Щаба на НАТО в Босна и Херцеговина бригаден генерал Памела МакГаха. На срещите ще бъде обсъдено участието на България в операция „Алтеа“.
В състава на българската делегация участват началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска, извънредният и пълномощен посланик в Босна и Херцеговина   Н.Пр. Валери Йотов, командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов и експерти от Министерството на отбраната.
На снимката: Българският контингент, участващ в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина "Алтеа" също отбеляза тържествено 22 септември – Деня на обявяване на независимостта на България.
Източник: https://otbrana.com/

 

Напредват разговорите за купуване на подводници за ВМС

24.09.2022, 09:25

Разговорите за купуване на подводници за Военноморските сили (ВМС) са в напреднал етап, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Това се случва на фона на одобрената преди дни програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната. Тя включва 13 проекта на обща стойност 6,6 млрд. лв. Сред тях е и проектът за новата подводница.
Плановете за купуване на подводници не са от вчера. България търси дизелово-електрически, втора ръка. Адмирал Ефтимов обясни:
“Предстоят да бъдат уточнени параметрите на техническо ниво, септември продължаваме на експертно ниво, за да можем след това като военни експерти да представим параметрите на политическото ръководство – не само като придобиване на конкретна платформа, а и какво е нужно за подготовка на екипажите, за инфраструктура, за бъдеща поддръжка, ремонт и развитие на тези платформи, за да бъде тя наистина адекватна отбранителна способност, а не само разход”.
Тодор Тагарев – военен експерт и бивш служебен министър на отбраната смята, че пътят за купуването на поводници е безперспективен. Най-вече заради сегашното предложение.
“Гледаме ги тези подводници, мисля, че цената не е малка, тези подводници италиански. Тридесетгодишна подводница вече си е нещо, което излиза от въоръжение, айде до 40 да я добутаме. Това, че са евтини, ако ние вземем такива подводници, това означава, че ние ще инвестираме много в инфраструктура, обучение на хора, като ги обучим, ще трябва да ги утилизираме, и новите вече са не по-малко от 1,5-2 милиарда лева. За мен тази пътека с подводниците е безперспективна.”
България няма подводен флот от 2011 година, когато последната българска подводница “Слава” беше снета от въоръжение. От две години тя е музей.
Специалисти обаче отчитат стратегическото предимство на държави, които имат подводници в Черно море. А след началото на войната в Украйна НАТО планира засилване на борбата с подводниците в Черно море. - Още подводници
Източник: bnr.bg

 

Екип на ВМС унищожи морска мина

24.09.2022, 08:38

На 23 септември 2022 г. формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби от състава на Военноморските сили, след получен факс от областния управител на Област с административен център град Бургас и положителна резолюция от началника на отбраната, получи задача да проведе разузнаване, транспортиране и унищожаване на намерен на брега предмет, оприличен на морска мина, открит в района на нос „Маслен нос“ от Гранична полиция Бургас.
След извършения оглед военните специалисти класифицират мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение и идентична с мините поставени пред украинското крайбрежие.
Преместването на мината, беше счетено като потенциално опасно и беше взето решение за унищожаването ѝ на място. Районът беше отцепен и обезопасен.
Екипът с ръководител капитан III ранг Димитър Стоянов и група  водолази, взриви мината при стриктно спазване на мерките за безопасност, съгласно нормативните документи.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Радко Русков Димитриев

24.09.2022, 08:26

Навършват се 153 години от рождението на генерал-лейтенант Радко Русков Димитриев. Той е роден на 24 септември 1859 г. в с. Градец, Сливенско. Учи в Априловската гимназия в Габрово. Участва в национално-освободителното движение в Котел (1876). През Руско-турската война (1877-1878) е зачислен като преводач в Улановския полк на 2- ра гвардейска дивизия в руската армия. След Освобождението завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и Николаевската генералщабна академия в Санкт-Петербург (1884). На 18 октомври 1884 г. е произведен в чин капитан и е назначен в 1- ва пехотна Пловдивска дружина. Участва в подготовката за Съединението. След историческия акт (6 септември 1885) става началник-щаб на Южнобългарските войски. През Сръбско-българската война (1885) е назначен за помощник-началник-щаб на Западния корпус. Командва авангарда на лявата клона при овладяването на Пирот.
След войната е един от главните организатори на детронацията на княз Александър I Батенберг (9 август 1886). След неуспеха емигрира в Румъния и става член на комитета на офицерите емигранти. Участва в бунта на офицерите русофили в Силистра (1887). След неуспеха емигрира в Русия, където служи в руската армия.
В България се завръща през 1898 г. Произведен в чин подполковник и е назначен за помощник-началник на щаба на 5-та пехотна Дунавска дивизия, а след това е повишен в чин полковник (18 май 1900) и е назначен за началник оперативното отделение в Генералния щаб (1900-1904); за началник на Генералния щаб (1904-1907) и началник на 3 –та военноинспекционна област в Русе (1909). На 1 май 1905 г. е повишен в чин генерал-майор.
През Балканската война (1912-1913) е назначен за командващ 3- та армия (от 17 септември 1912- до 21 юни 1913). Тя осъществява оперативнотактическата изненада на турците на Тракийския военен театър в боевете при Лозенград, Люлебургаз и Бунархисар. При атаката на Чаталджанската укрепена линия (ноември 1912) поема командването на обединените 1- ва и 3- та армии.
По време на Междусъюзническата война (1913) е назначен за помощник-главнокомандващ (от юни с.г.) на българските войски. Същата година е изпратен като пълномощен министър в Санкт-Петербург.
В Първата световна война (1915-1918) участва в редовете на руската армия като командващ на 8-ми и 3-ти сибирски корпус и 3- та и 12- та армии. След Февруарската революция (1917) излиза в запаса. Заминава заедно със семейството си за Кавказ, близо до град Пятигорск. На 18 октомври 1918 г. заедно с около 100 генерали и офицери е разстрелян от есерите. Тленните му останки са пренесени и погребани в църквата в Пятигорск.
Награден е с българския военен орден „За храброст” II и IVст. 2 кл.; ордена „Св.Александър” I ст. с мечове по средата ; със същия орден III ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” II ст. За участието си в руската армия е награден с военния орден III и IV ст. и удостоен със званието генерал от инфантерията. - Още за генерал-лейтенант Димитриев

 

 

Албания ще купи шест бойни дрона “Байрактар” от Турция

23.09.2022, 20:40

Министър-председателят на Албания Еди Рама потвърди, че страната му ще закупи безпилотни летателни апарати в бойно въоръжение “Байрактар” от Турция, съобщи АТА.
В телевизионно предаване вчера Рама каза, че Албания скоро ще финализира споразумение с Турция за покупката на 6 бойни дрона “Байрактар”, като потвърди, че договореността е била целта на скорошното посещение на албанска делегация в Анкара.
“С (президента Реджеп Тайип) Ердоган обсъдихме незаменимостта на дроновете. Ние сме близо до сключването на споразумение за покупката на дронове “Байрактар”. Като имаме предвид развитието на събитията, решихме да купим апарати с бойно въоръжение. Цената по покупката е доста разумна, като се има предвид за какви цели ще ни служат. Ние ще купим шест броя, които ще служат за граждански цели, включително контрол на територията за незаконно строителство, (незаконен) дърводобив, отглеждане на наркотици и т.н. Дроновете са оборудвани с умни камери”, каза албанският премиер.
Източник: bta.bg

 

Военни кораби на Русия и на Китай провеждат съвместно патрулиране в Тихия океан

23.09.2022, 20:33

Кораби на руските и китайските военноморски сили съвместно патрулираха акватория в Тихия океан и проведоха общи учения, по-конкретно учебни издирвателно-спасителни операции на море и действия за противовъздушна отбрана. Това съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.
Руските и китайските моряци решаваха освен това задачи за отбрана против подводници, изпълнени бяха полети на хеликоптери с корабно базиране. По време на патрулирането корабите от Тихоокеанския флот на Русия няколко пъти дозаредиха вода и гориво от танкер.
Военноморските сили на Русия бяха представени от фрегатата “Маршал Шапошников”, корветите “Алдар Циденжапов”, “Совершений” и “Громкий”, също и от средния морски танкер “Печенга”. Китай изпрати разрушителя “Нян Чан”, стражевия кораб “Ян Чън” и снабдителния “Дун Пинху”.
За 12 дни руските и китайските бойни кораби са изминали повече от 3000 морски мили (над 5500 километра). Съвместното патрулиране продължава.
Източник: БТА

 

Президентът подписа указите за генералските назначения

23.09.2022, 17:35

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев подписа укази за назначения на военнослужещи с висше офицерско звание, които са публикувани в днешния брой на Държавен вестник.
Указ № 237 е за назначаване на полковник Станимир Петров Йорданов на длъжността директор на дирекция „Операции и подготовка“ и удостояването му с висше офицерско звание „бригаден генерал“, считано от 1 октомври 2022 г.
Указ № 238 е за освобождаване на бригаден генерал Емил Иванов Шошев от длъжността директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи“ и от военна служба, считано от 3 октомври 2022 г.
Указ № 239 е за освобождаване на бригаден генерал Васил Георгиев Събински от длъжността командир на Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана и назначаването му на длъжността директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи“, считано от 3 октомври 2022 г.
Указ № 240 е за назначаване на полковник Димитър Христов Хлебаров на длъжността командир на Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана и удостояването му с висше офицерско звание „бригаден генерал“, считано от 3 октомври 2022 г.

**********

Президентът: Ще подкрепи или следващият парламент приетите решения за модернизация на армията?
След консултативната среща, посветена на последиците за сигурността, икономиката и социална сфера от ескалацията на войната в Украйна държавният глава Румен Радев зададе и следния въпрос: „Ще подкрепи ли следващият парламент със свои решения приетата от служебното правителство програма за приоритетните проекти за модернизацията на Българската армия, които да водят към укрепване на нашия национален отбранителен капацитет и повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците?  - (видео)

Ще допуснем ли България да загуби способности и национално достойнство и да не може да охранява собственото си въздушно пространство в интегрираната система за ПВО в Алианса?“.....Прочети още

 

Успешно участие на български военнослужещи в многонационалното учение „SABER JUNCTION 22”

23.09.2022, 11:55

За времето от 28 август до 21 септември 2022 г., над 100 военнослужещи от щаба, батальон ISTAR, самоходен артилерийски дивизион и механизирана рота от 2 механизиран батальон на 61 Стрямска механизирана бригада участваха в съвместното многонационално учение „SABER JUNCTION 22”, което се проведе в тренировъчния център на Силите на САЩ - Хохенфелс, Германия, съобщават от формированието.
В учението участваха представители на над 10 държави, като от 01 до 07 септември се проведе подготовката, а от 8 до 16 септември самото учение.
Участниците в учението показаха висока мотивация и отлична подготовка при изпълнение на поставените задачи и отново представиха достойно 61 механизирана бригада и Сухопътните войски на Република България.

 

В продължение на 38 години 23 септември е празник на БНА

23.09.2022, 09:00

С Постановление № П-129 на Министерския съвет от 1953 г. 23 септември е определен за Ден на Българската народна армия – денят на обявяването на Септемврийското въстание през 1923 г. Министър на народната отбраната е армейски генерал Петър Панчевски, участник в това въстание. Празникът се чества в продължение на 38 години. По това време, обикновено ставаха кадровите размествания и новоназначенията при висшия команден състав. Отдавна не е така. Празниците на армията ни също се менят.
След обявяването на България за народна република през 1946 г. честването на празника на 6 май е прекратено. За празник на армията е възприета датата 9 септември, а през 1947 г. е проведен първият празничен военен парад в Народна Република България. И след 1953 г., когато за Ден на Българската народна армия е определен 23 септември, парадите продължават да се състоят на 9 септември. Най-значимото провеждане на военен парад у нас е през 1974 г., когато участва и значително количество военна техника, включително над 160 единици авиационна техника. Внушителен е и парадът през 1981 г., посветен на отбелязаната тогава 1300 годишнина от основаването на Българската държава.
В първите години след своето създаване българската войска няма официален боен празник. През 1888 г. в празничния календар се въвежда Ден на падналите войници (7 ноември), определен за отслужване на молебени и панихиди, и Ден на българската победа при Сливница (8 ноември), в който се провеждат военни паради. По-късно (1898) те се сливат в един общ Празник на победите, отбелязван всяка година на 15/27 ноември. От 1926 г. Празникът на военния орден „За храброст“ (6 май) и Празникът на победите (27 ноември) се обединяват в Ден на храбростта и победите, честван в деня на Св. Великомъченик Георги Победоносец.
След 1990 г. Седмото Великото народно събрание определя за празник на войската датата 23 август – денят на решителните боеве при Шипка от 1877 г. Две години, 1991 и 1992, Българската армия чества този паметен ден като свой празник. Това се изпълнява с Постановление №100 на МС от 30 май 1991 г., което определя 23 август за Празник на Българската армия. Тогава министър на обраната е армейски генерал Йордан Мутафчиев. На него се възлага да утвърди ритуал за честваането. Отменя се Постановление № П-129 на Министерския съвет от 1953 г. за определяне ден на Българската народна армия, който е бил на 23 сеептември. През 1993 г. с постановление на МС № 15 от 27 януари 6 май е определен за Празник на Българскат армия. Тогава министър на отбраната е Валентин Александров. - Още за БА
Източник: https://otbrana.com/

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Христо Димитров Бурмов

23.09.2022, 08:55

Навършват се 153 години от рождението на генерал-лейтенант Христо Димитров Бурмов. Той е роден е на 23 септември 1869 г. в Габрово. Завършва Военното училище в София (1889) и Генералщабна академия в Торино, Италия (1898). Военната си служба започва като подпоручик (18 май 1889) в пехотата. На 2 август 1892 г. е произведен в чин поручик, а на 1 януари 1899 г. в чин капитан. Като строеви офицер командва рота, дружина и полк. От 1899 г. е прикомандирован в Щаба на армията като офицер за особени поръчки при Оперативното отделение, след това е редактор на сп. „Военен журнал” (1900). На 1 януари 1904 г. е произведен в чин майор; на 15 октомври 1908 г. в чин подполковник. По това време е старши адютант при щаба на 1-ва пехотна Софийска дивизия (1903); военно аташе във Виена (1904); командир на дружина в 6-ти пехотен полк (1907); началник-щаб на 3-та пехотна Балканска дивизия (1910); командир на 11-ти пехотен Сливенски полк (1911).
През Балканската война (1912-1913) е началник-щаб на 3- та пехотна Балканска дивизия, която в състава на 2-ра армия се отличава в боевете при Одрин и Чаталджа, а през Междусъюзническата война (1913) - при Кукуш и Пехчево срещу гръцката армия. На 15 октомври 1912 г. е произведен в чин полковник. От март 1914 г. е началник на Школата за запасни подпоручици, а след това е началник-щаб на 1- ва армейска инспекционна област.
По време на Първата световна война (1915-1918) командва 1- ва бригада от 7- ма пехотна Рилска дивизия. С нея преминава р. Вардар в Македония при Зелениково и принуждава противника да отстъпи град Велес. От април 1916 г. поема командването на 1- ва пехотна Беломорска дивизия. На 20 май 1917 г. е повишен в чин генерал-майор и назначен за командващ 2- ра пехотна Тракийска дивизия (до юли 1918), която заема боен участък източно от „Завоя на р. Черна” на Македонския фронт. От 15 юли до 30 септември 1918 г. заема длъжността началник-щаб на действащата армия.
След войната е началник на 2-ра военна инспекция. През лятото на 1919 г. преминава в запаса и се отдава на научна дейност. Той е първият председател на Военнонаучния институт, открит през 1932 г. На 6 май 1936 г. е произведен в чин генерал-лейтенант. Умира на 23 декември 1936 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” III и IV ст. 2 кл.; ордена „Св. Александър” III и IV ст. с мечове по средата и народния орден „За военна заслуга” II ст. с военно отличие.

 

Русия няма да праща новобранци в Украйна

23.09.2022, 08:47

Новобранците, които ще бъдат призовани на военна служба тази есен, няма да бъдат изпращани в зоната за специална военна операция в Украйна.
Това са съобщили от руския Генерален щаб, цитирани от "Интерфакс".
"Призованите за военна служба граждани няма да участват в специална военна операция в Украйна, а всички наборни военнослужещи, чийто срок на служба е изтекъл, ще бъдат уволнени и незабавно изпратени по местоживеене", каза представител на главното организационно-мобилизационно управление. каза в четвъртък управлението на Генералния щаб на Руската федерация Владимир Цимлянски.
"Събитията от предстоящата наборна служба по никакъв начин не са свързани с провеждането на специална военна операция. Както и досега, тя ще се проведе в сроковете, определени от законодателството на Руската федерация, и по планиран начин", каза той.
Руският Генерален щаб съобщи, че частичната мобилизация и есенният набор в армията не се отнасят за редовните студенти.
"Всички наборници, независимо от тяхната специалност, ще бъдат изпратени в части и ще служат в Руската федерация, добави Цимлянски. През есента на тази година 120 000 души ще бъдат повикани на военна служба, каза той. Това е по-малко от миналата есен, но дори и със специална военна операция този брой напълно задоволява нуждите на правоохранителните органи на държавата", каза той.Броят на гражданите, призовани за военна служба преди началото на всяка наборна кампания, се определя с указ на президента на Руската федерация", каза той.
Припомняме, че след обявяването на мобилизацията военните комисари в поне четири руски региона са подписали заповеди, с които забраняват на наборниците да напускат градовете си. В руските социални мрежи и канали се разпространява информации, че се получили призовки и хора без никакъв военен опит и научни работници.
Проектът ОВД-Инфо, който вчера започна да води списък на арестуваните от протестите срещу мобилизацията, съобщи и че някой от тях са получили повиквателна за мобилизация още в ареста.
Журналистите от "Новая газета. Европа", която се списва в изгнание, пишат, че до 1 милион резервисти може да бъдат мобилизирани в Русия.
Те се позовават на източник от администрацията в Кремъл, според когото параграф 7 от указа на руския президент Владимир Путин и който параграф е засекретен с гриф "за служебно ползване", позволява мобилизацията на до един милион души.
"Цифрата беше коригирана няколко пъти и в крайна сметка се спряха на един милион", каза източникът.
Говорителят на президента Дмитрий Песков отрича предположението, а руските медии разпространяват навсякъде твърдението му. Отговорът на Песков на въпрос дали се предвижда да бъдат мобилизирани един милион руснаци е: "Единственото, което мога да кажа, е, че Сергей Шойгу каза в интервюто си: "300 000 души. Тук става дума за до 300 000 души."
По-късно Песков нарече лъжа съобщенията за съдържанието на седма точка от мобилизационния указ. Песков обаче признава, че засекретената клауза от указа се отнася до брой на резервистите, които могат да бъдат призовани на военна служба. Руските агенции съобщават, че с приоритет ще бъдат мобилизирани лекари.
Източник: https://news.bg/

 

 
 
 
 
 
 

Военнослужещи продължават да помагат на хората, пострадали от наводнението в Карловско

22,09,2022, 16:55

Военнослужещи от Българската армия продължават да помагат и в празничния ден на хората, пострадали от наводнението в община Карлово. В селата Каравелово и Богдан днес 95 военнослужещи от Сухопътните войски отстраняват щетите, причинени от водното бедствие в обществени сгради и частни домове на самотни хора. На жителите на с. Богдан помагат и 40 военнослужещи от авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили, съобщава Пресцентърът на МО.
От началото на бедствието в община Карлово военнослужещите от Българската армия са до пострадалите в усилията им да възстановят домовете си и разрушената инфраструктура.

 

Военноморските сили участваха в чествания по случай деня на Независимостта

22.09.2022, 16:48

На 22 септември 2022 г. в градовете Варна и Бургас тържествено беше отбелязана 114-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.
Отбелязването на празника в град Варна започна в 10:00 часа на площад „Независимост“. Строят на представителният блок от ВВМУ ,,Н. Й. Вапцаров” беше приет от командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов. Маршът ,,Един завет”, в изпълнение на Представителния духов оркестър на Военноморските сили огласи площадa.
Тържествата продължиха с молебен за България, отслужен от свещенослужители на Варненската и Великопреславска митрополия и с тържествено издигане на националното знаме.
Официални гости бяха областният управител на Област Варна господин Марио Смърков, кметът на Община Варна господин Иван Портних, представители на държавната и местна власт, началникът на ВВМУ,,Н. Й. Вапцаров” флотилен адмирал Боян Медникаров и офицери от Военноморските сили.
В град Бургас отбелязването на празника започна с издигане на националното знаме на Република България на площада пред сградата на Община Бургас. Строят на представителният блок от състава на Военноморските сили на Република България беше приет от началникът на Щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Павлин Петков. Честванията продължиха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк пред Военен клуб – Бургас.
На ритуалите присъстваха представители на държавната и местна власт, граждани и гости на града.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 
 

"Союз МС-22" се скачи с МКС

22.09.2022, 08:33

Руският пилотиран космически кораб "Союз МС-22" се скачи с Международната космическа станция (MKС) вчера в 20:11 българско време, съобщи ТАСС.
Агенцията отбелязва, че това е станало в автономен режим.
"Союз МС-22" е с тричленен екипаж - Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и Франсиско Рубио.
Планирано е екипажът да бъде в МКС 188 денонощия, до 28 март 2023 г. Трябва да бъдат извършени 49 научни експеримента.
За Рубио и Петелин това е първи полет, а за Прокопиев - втори.
Освен двамата руски космонавти и американския астронавт, с полета на МКС пристигнаха и близо 120 тона продукти, апаратура и документация.
Рубио е първият американски астронавт, който пътува до МКС с руски кораб от началото на руската военна интервенция в Украйна на 24 февруари, отбеляза АФП. - Още Космос

 

Тайланд подписа договор за покупка на израелски дронове “Хермес 900”

22.09.2022, 07:52

Тайланд подписа договор за закупуване на безпилотни летателни апарати “Хермес 900”. Те са произведени от израелската компания за отбранителна електроника “Елбит Системс” и са на стойност 107,67 милиона американски долара, предаде Ройтерс, позовавайки се на тайландския флот.
Военноморските сили не дадоха информация в изявлението си колко летателни апарата ще купят, но казаха, че е определен бюджет за придобиване на безпилотните летателни системи в рамките на четири години между 2022 до 2025 г.
От тайландския флот казаха, че безпилотните самолети ще бъдат използвани за патрулиране в морето за защита на морския суверенитет на страната, корабните маршрути и подпомагане на спасителните операции по море.
„Хермес 900“ е средно голям дрон, който има издръжливостта да лети над 36 часа и до 9144 м.
Източник: bta.bg

 

61 години от първия полет на Ми-2

22.09.2022, 07:43

На днешната дата се навършват 61 години от първия полет на вертолета Ми-2, който е осъществен на 22 септември 1961 г.
Машината, тогава с означението В-2 се управлява от летеца-изпитател Герман Алферов. Първоначално вертолетът е тестван на висене, след това в свободен полет. Всичко приключва в рамките на 15 минути. Алферов остава доволен.
Разработката на Ми-2 стартира от ОКБ Мил в края на 50-те години на миналия век, като идеята е да се създаде задвижван от един газотурбинен двигател, заместник на Ми-1. Проектът е означен, като В-5, но скоро става ясно, че компановката с един двигател не е подходяща и се преминава към разработката на двудвигателния В-2.
Първоначалната идея е В-2 да се експлоатира основно от цивилни оператори, най-вече за аерохимическа работа, медицински задачи, превоз на пътници до отдалечени площадки и други подобни, чисти цивилни, задачи. ОКБ Мил получава правителственото задание на 30 май 1960 г.
След успешните изпитания на първия прототип, в края на 1961 г. полита и втория прототип. Първоначално вертолетът се готви основно за аерохимическа работа, където е и фокуса на тестовете по онова време.
През септември 1963 г. е взето решение В-2 да се вкара в серийно производство под означението Ми-2, но производството няма да се извършва в Съветския съюз, а в Полша. През януари 1964 г. е подписан договор за лицензно производство в полското предприятие PZL Swidnik.
Серийното производство стартира през 1965 г., първоначално с готови китове от СССР, но след това в Полша са усвоени повечето елементи от вертолета. Основното изключение са двигателите ГТД-350. Развитието на вертолета се осъществява съвместно от ОКБ Мил и PZL Swidnik.
Разработени са десетки цивилни и военни варианти. Серийното производство приключва през 1985 г. след сглобяването на цели 5505 бройки. След това, PZL Swidnik се опитва да наложи подобрената версия PZL Kania, но в следващите няколко години са сглобени едва 19 бройки.
Ми-2 оставя дълбока диря и в българската авиация. През 1970 г. са доставени първите селскостопански Ми-2, като са получени общо около 30 машини. ПСАУ получава пет вертолета, които се използват за санитарни и други цивилни задачи. В системата на МВР постъпват други пет вертолета.
ВВС получават първите осем вертолета през 1973 г., последвани от два през 1975 г., четири през 1977 г. и последните два през 1985 г. Те получават бордни номера от 201 до 216. Машините идват в разнообразни конфигурации, като се използват за учебни и транспортни задачи, радиационно-химическо разузнаване от въздуха, командно-контролни задачи, както и непосредствена поддръжка.
Българските ВВС спират полетите с типа през 1997 г. след серия технически проблеми и изтекли ресурси. МВР лети с последния си Ми-2 до есента на 2006 г. Типът се използва у нас за аерохимическа работа още няколко години след това. - Още за Ми-2
Източник: https://aero-bg.com/

 

Управляемо от човек торпедо на бавен ход – SLC

22.09.2022, 07:40

В един от най-важните туристически центрове на Сицилия - градчето Таормина, можете да се запознаете отблизо с прототипа на небезизвестното управляемо от човек торпедо на бавен ход - SLC (Siluri a lenta corsa).
Идеята за използването на бавноходното торпедо за диверсионни акции срещу противникови кораби се ражда и се реализира във ВМС на Италия през Първата световна война.
На базата на 510 мм германско торпедо морските офицери Р. Росети и Р. Паолучи разработват подводен апарат, който се задвижва със сгъстен въздух и се управлява от водолаз.
В стандартното бойно зарядно отделение на торпедото поставят два заряда от по 170 кг тротил, които могат да бъдат закрепени към корпуса на атакувания кораб с магнити.........Прочети още

 

Исторически календар

22.09.2022, 07:30

На 22 септември 1926 г. в с. Джулюница, Великотърновско, е родена Сийка Костадинова Цончева – единствената българка-летец, пилотирала военен, граждански, водосамолет и вертолет. След гимназията завършва полувисше училище за медицински сестри и същевременно записва в Аероклуб – Варна, курсове по парашутизъм. През 1948 г. взима първия си изпит за пилот в Аероклуб – Граф Игнатиево. На следващата 1949 г. постъпва като курсант в НВВУ „Г. Бенковски”. Завършва през 1950 г. и е произведена в звание лейтенант. След завършването на инструкторски курс остава там като инструктор. В рамките на две години обучава курсантите за втори пилотски изпит.
От 1952 г. е назначена на водолетище „Чайка“ – Варна. Като военен летец пилотира хидросамолетите Арадо-196 А-3 „Акула“, Хенкел-60 „Тюлен”. След това службата я отвежда към военнотранспортния авиополк, където лети на По-2, Як-12, Ли-2 и вертолет Ми-1.
От 17 февруари 1970 г. Сийка Цончева е част от Българската гражданска авиация – санитарно звено. Лети на самолет Ан-14 „Пчьолка“. Подполковник от запаса. На 17 септември 1976 г. загива заедно със 7 пътници при изпълнение на полет Кърджали – София.

Цар Фердинанд I и генерал-лейтенант Михаил Савов на фронта, октомври 1912 г.На 22 септември 1912 година с Височайша заповед №1 на цар Фердинанд І е създадена Обща главна квартира. Стратегическото ръководство на войските през Първата балканска война (1912 – 1913) се осъществява от Главно командване, Щаб на Действащата армия (Оперативен отдел, Цензурно-картографски отдел, Управление на инспектора на Артилерията, Управление на инспектора на Инженерните войски, Санитарна инспекция), Главно тилово управление (Щаб, Главно интендантство, Главно управление на съобщенията и етапите) и Военносъдебна част (Полево главно военно прокурорство). Цар Фердинанд І възлага на себе си Главното командване на Действащата армия. За свой помощник назначава генерал-лейтенант Михаил Савов, а за началник на Щаба на Действащата армия – генерал-майор Иван Фичев. Задачата на Щаба на Действащата армия е да организира и ръководи бойните действия на войските. Организирането на хранителното, вещевото и паричното доволствие на частите е поверено на Главно тилово управление. За комендант на Общата главна квартира е назначен началникът на разформираната Кавалерийска школа, от чийто постоянен състав са създадени Ординарчески ескадрон, Комендантска секция, Стражарски ескадрон и Стражарска рота. На 30 септември 1912 г. Общата главна квартира се установява в Стара Загора. Градът е център на телеграфните съобщения в Южна България и дава възможност за връзка с всички войскови части и учреждения на фронта, както и с останалата част на Царството. Седалището на Главната квартира остава там до 25 октомври 1912 г., когато във връзка с отдалечаването от театъра на активните бойни действия, който доближава Чаталджанската укрепена линия, е преместена в Лозенград, Източна Тракия.
 

Денят на независимостта е

22.09.2022, 07:28

Нa 22 ceптeмври 1908 г. във Вeликo Търнoвo княз Фeрдинaнд c мaнифecт oбявявa нeзaвиcимocттa нa Бългaрия. C тoзи aкт нa прaктикa ce oтхвърлят пocлeднитe вacaлни връзки c Ocмaнcкaтa импeрия. Княжecтвo Бългaрия cтaвa нeзaвиcимa държaвa нaчeлo c кoрoнoвaния цaр Фeрдинaнд. Виcoкaтa пoртa, a cлeд тoвa и вeликитe cили признaвaт oфициaлнo бългaрcкaтa нeзaвиcимocт.
Дeнят нa нeзaвиcимocттa e oбявeн зa oфициaлeн прaзник c рeшeниe нa Нaрoднoтo cъбрaниe oт 10 ceптeмври 1998 г. Дългo врeмe знaчимocттa нa тoвa cъбитиe oт нoвaтa иcтoрия нe ce oцeнявa, нo нa тaзи дaтa прeз 1908 г. Бългaрия - eднa oт нaй-cтaритe в Eврoпa, oтнoвo ce пoявявa нa кaртaтa нa Eврoпa cлeд пeтвeкoвнoтo рoбcтвo......Прочети още

 

Каква е тайната на точността на "кремълската винтовка", която охранява Владимир Путин

22.09.2022, 07:24

Снайперската винтовка T-5000, с която се охранява президентът Владимир Путин, е самия връх на съветската прецизност и надеждност. Ето защо Федералната служба за охрана (ФСО) на Руската федерация, която отговаря за сигурността на Владимир Путин и други държавни служители, използва руската снайперска винтовка ОРСИС T-5000. Това оръжие е част от комплекса "Точност" и то не само по своето име. Когато става дума за надеждност и безупречна прецизност, T-5000 е най-доброто, което Русия може да предложи. Ето защо ФСО – служба, която може много да подбира - използва именно руското оръжие, вместо продуктите на британския производител Accuracy International.
Тайната на прецизността на T-5000 е в нейната цев. Тя е изработена от неръждаема стомана и е произведена по метода на еднопроходното нарязване. Това е технология, която изисква много средства и време, но си заслужава, когато става въпрос за прецизни оръжия, пише Forbes. За производството на тази руска пушка се използва германско производствено оборудване. А от изрязването на цевта до завършването на крайния продукт тя преминава през десетки други процедури. След това се провежда основна проверка, която включва интроскопско сканиране на цевния канал.
Алуминиевата ложа на T-5000 не само намалява масата на оръжието, но и позволява твърдо монтиране на прицелно и друго оборудване. Прикладът е телескопичен, с възможност за регулиране според нуждите на стрелеца. Освен това има допълнителен монопод за фиксиране в режим на готовност.
Тази руска винтовка има добре проектирани решения, които улесняват работата на снайпериста. Например, затворът може да бъде свален и демонтиран на земята без допълнително оборудване, само за няколко минути. Това е важно в ситуации, при които затворът е замърсен.
Винтовката може да използва пет вида боеприпаси. Най-мощният от тях е .338 Lapua Magnum. Този куршум с тегло 16,2 г излиза от цевта със скорост 900 м/сек, така че може да се използва и за далечни цели на разстояние до 2,5 км, а дори и повече.
Цевта на T-5000 за този калибър е с дължина почти 70 см и е снабдена с регулатор на удара, за да компенсира мощния откат. Голямото предимство на тази пушка е нейната многокалибреност. Само за 20 минути и в зависимост от задачата, при смяна на цевта и няколко други елементи, е възможно да се създаде оръжие за употреба на боеприпаси от друг калибър.
Т-5000 е модерна винтовка за прецизни операции и превъзхожда всички по-ранни руски модели. С това оръжие в арсенала си ФСО е в състояние да защити държавното ръководство по най-добрия възможен начин. - Още за Т-5000

 

 

Дежурството по охрана на въздушното пространство ще се изпълнява от летище Пловдив

21.09.2022, 21:14

Командването и личният състав на авиобаза Граф Игнатиево осъществиха днес, 21 септември, успешното пребазиране на летище Пловдив на авиационната, самолето-обслужващата и специалната техника. Пребазирането се налага във връзка със старта на мащабната реконструкция в авиобаза Граф Игнатиево.
Още тази вечер от новото си място ще застъпят екипажите на МиГ-29, които изпълняват без прекъсване мисията по Air Policing – охрана на въздушното пространство на Република България в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО. От летище Пловдив ще се провежда и цялостната летателна дейност на бойните пилоти, както и обслужването и ремонта на авиационна техника, докато не завърши строителството на летищната инфраструктура в авиобаза Граф Игнатиево. С новата инфраструктура авиобаза Граф Игнатиево ще отговаря на изискванията за приемане на новите самолети F-16.
Поради близостта и особеностите в подхода за кацане на летище Пловдив уведомяваме гражданите, че ще се спазват стриктно всички изисквания относно безопасността на полетите.
Източник: mod.bg

 

ОАЕ получи 20 бойни дрона от Турция, иска да купи още

21.09.2022, 20:57

Турция достави 20 бойни дрона на Обединените арабски емирства този месец, съобщава “Ройтерс”, позовавайки се на двама турски източници.
Международното търсене на дроновете на турската компания Baykar нарасна след въздействието им в конфликтите в Сирия, Украйна и Либия.
Сега ОАЕ и техният съюзник Саудитска Арабия се надяват да използват сближаването си с Турция, за да се противопоставят на нарастващото предизвикателство от страна на Иран и неговите проксита.
Двете арабски държави понасят атаки с безпилотни самолети срещу градове и петролни съоръжения, за които обвиняват свързаните с Иран бойци хути в Йемен.
Източник твърди, че Абу Даби и Рияд са преговаряля и за придобиване на дронове Bayraktar TB2 от Анкара. По време на преговорите с ОАЕ те решиха бързо да доставят 20 въоръжени дрона, посочи той и добави, че апаратите са били изпратени по-рано този месец.
Високопоставен турски служител е потвърдил, че Турция е доставила няколко дрона на ОАЕ, като Абу Даби иска да получи още. Саудитска Арабия също иска да закупи дронове и да създаде фабрика за производството им, посочи служителят.
По негови думи Baykar разглежда саудитското искане, но това е стратегическо решение на президента Реджеп Тайип Ердоган. Той допълни, че други въпроси, като саудитските инвестиции в Турция, “не се движат толкова бързо, колкото е възможно”.
Единствените други производствени мощности на компанията извън Турция се изграждат в Украйна.
Към момента Baykar произвежда по 20 дрона Bayraktar TB2 на месец.
Висшият турски служител разкри, че има заявки за въоръжени дронове от много страни и региони. “Някои държави, които са ги закупили, отправят допълнителни искания. Те са много доволни от резултатите, но технически не е възможно да се задоволи цялото търсене”, обясни той.
Въпреки че турските дронове не могат да се сравнят с технологията на моделите, произведени от лидерите на пазара Израел и САЩ, те са по-евтини и имат по-малко ограничения за износ. Те също така се представят по-добре от китайските или иранските дронове, които Русия е разположила в Украйна.
Източник: news.bg  

 

Lockheed Martin ще произведе още 12 вертолета MH-60R SEAHAWK за Кралските австралийски ВМС

21.09.2022, 20:52

На 20 септември 2022 г. ВМС на САЩ възложиха на Lockheed Martin договор с твърда фиксирана цена за производството на допълнителни 12 вертолета Sikorsky MH-60R Seahawk® за Кралския австралийски флот (RAN). Доставен чрез споразумението за чуждестранни военни продажби (FMS) на правителството на САЩ, новият вертолет ще добави трета ескадрила Romeo с несравними способности към авиацията на RAN. Sikorsky е компания на Lockheed Martin.
„Вертолетът MH-60R Romeo Seahawk вдъхва доверие на ВМС по света заради високата си оперативна наличност в суровата морска среда и за напълно интегрираните системи и сензори за мисии, които бързо генерират пълна картина на надводната и подводната обстановка. Благодарим на RAN за проявената увереност в широката гъвкавост за мисии на този доказан многоцелеви вертолет. Текущите и планирани модернизации на MH-60R в партньорство с ВМС на САЩ, RAN, други международни партньори и индустрията ще гарантират надеждността на вертолета и ефективността му за мисията срещу възникващи заплахи за десетилетия напред“ заяви Хамид Салим, вицепрезидент на Sikorsky Maritime & Mission Systems.
Като част от проекта на австралийското правителство SEA 9100 фаза 1 (Подобрена способност за логистична поддръжка чрез вертолети), 12-те нови вертолета MH-60R ще създадат общ флот с досегашните морски вертолети, поддържащи всички платформи на RAN.
„Създаден на базата на десетилетия партньорство на ВМС на САЩ с Lockheed Martin, многофункционалният вертолет MH-60R Romeo предоставя на Кралския австралийски флот несравнима морска авиационна платформа. Гъвкавостта на MH-60R за провеждане на широк спектър от мисии, съчетана с поддръжката от световна класа, предоставена от нашите партньори, бе важен фактор в решението на RAN да направи допълнителна инвестиция в MH-60R по Програмата SEA 9100 фаза 1“ сподели контраадмирал Питър Куин, ръководител на „Военноморски способности“ в Кралския австралийски флот.
Lockheed Martin планира да достави всичките 12 вертолета MH-60R от средата на 2025 г. до средата на 2026 г. Sikorsky Aircraft Australia Limited в Ноура, щата Нов Южен Уелс, понастоящем осигурява поддръжка на ниво депо, подкрепа за доставки и логистична поддръжка за флота от вертолети MH-60R на Австралия.
„Допълнителните 12 самолета MH-60R SEAHAWK са доказателство за ангажимента на Кралския австралийски флот да осигури на своите военнослужещи, мъже и жени, правилния вертолет за нуждите на мисиите които те изпълняват. Това усилие продължава дългогодишното партньорство между ВМС на САЩ и Кралския австралийски флот“ заяви капитан Тод Еванс, мениджър на програмата за многоцелеми вертолети H-60 на ВМС на САЩ.
RAN бяха първите ВМС, които избраха вертолета MH-60R, придобивайки 24 вертолета между 2013 и 2016 г. Ескадрилите 725 и 816 на Fleet Air Arm, базирани в Ноура, са натрупали вече повече от 30 000 летателни часа, базирани на фрегати, разрушители и снабдителни кораби.
Източник: pan.bg

 

Инвестиционни разходи на МО за 13 проекта за 6,6 млрд.лв. одобри правителството

21.09.2022, 14:27

Програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната е приета на днешното заседание на Министерския съвет. Тя включва 13 проекта на обща стойност 6,6 млрд. лв., съобщава Пресцентърът на МО. Тези проекти покриват само една част от необходимите 188 способности, установени при прегледа на отбраната. „Отчитайки икономическото и финансово състояние на страната, акцентирахме само върху 13 способности. Считам, че е вредно да се пестят пари по отношение на националната сигурност. Българската армия е подценявана повече от 30 години. Технологично ние изоставаме значително от нашите съюзници. Съвременната геополитическа среда изисква от нас да помислим в посока модернизиране на българската армия“, изтъкна министърът на отбраната Димитър Стоянов.
На заседание на Министерския съвет днес е приет и проектът за инвестиционен разход, който трябва да бъде гласуван от Народното събрание, за придобиване на още 8 броя самолети F-16 BLOCK 70, като сумата е по трите договора е 1 296 412 185 долара, съобщи министър Стоянов. Той подчерта, че за българските ВВС е изключително важно придобиването на нова техника. „В проекта са включени и способности за нанасяне на удари въздух – повърхност, въздух – въздух. Т.е. ние ще имаме една пълноценна ескадрила от 16 самолета. Очакванията са самолетите да пристигнат през 2027 г.“, уточни министърът.
Правителството прие днес и решение България да предостави хуманитарна помощ на Украйна. Страната ни изпраща 350 медицински комплекта, които осигуряват медицинско обслужване на 35 000 граждани. Дарението се осъществява по искане на украинската страна, съобщи министър Стоянов.
Източник: https://otbrana.com/

 

Руската мобилизация започва още днес

21.09.2022, 10:00

Руският президент Владимир Путин e подкрепи предложението на Министерството на отбраната и Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация за провеждане на частична мобилизация в страната и подписа указ № 647, предаде ТАСС.
„Смятам за необходимо да подкрепя предложението на Министерството на отбраната и Генералния щаб за провеждане на частична мобилизация в Руската федерация“, каза той в сряда. - (видео)

 

Исторически календар

21.09.2022, 09:13

На 21 септември 1898 година в с. Войводино, Варненско, е роден капитан I ранг Борис Рогев (1898 – 1976).
Завършва Военното училище в София (1920) и Висшия курс за морски офицери при Флота (1921). Служи в морските специални школи, в отрядите миноносци и в Дунавската пристанищна и крайбрежна полицейска служба в Русе. Специализира астрономия и навигация в Парижкия университет (1927 – 1931) и получава научна степен по математика, физика и астрономия.
През 1932 г. е назначен за началник на Хидрографското отделение към Държавния военен географски институт. С кораба „Камчия“ проучва и картографира в мащаб 1:10 000 Варненския залив (1933). Под негово ръководство са извършени хидрографски проучвания на отделни участъци от северното крайбрежие на Егейско море и магнитни измервания във Варненския и Бургаския залив (1942 – 1944).

От 1946 до 1951 г. е началник на Държавния военен географски институт, а след това – началник на катедра „Математика“ и преподавател по топография във Военна академия „Г. С. Раковски“.

През 1954 г. се уволнява от армията и преминава в запаса. Автор е на 25 научни труда в областта на хидрографията, математическата геодезия и астрономията.

На 21 септември 1940 година българската войска навлиза в Южна Добруджа. Операцията по заемането на Южна Добруджа е възложена на 3-та армия (4-та пехотна преславска дивизия, 1-ва бърза дивизия, 4-ти граничен полк), усилена с флотски части (стражевият кораб „Бургас“, три торпедоразрушителя, два катера и рота морска пехота), под командването на генерал-лейтенант Георги Попов. Съгласно разработения план възвърнатата територия е разделена на четири зони, които трябва да се заемат последователно в срок до 1 октомври 1940 г. Със специална заповед от 21 септември 1940 г. цар Борис ІІІ нарежда на армията в 9.00 ч. да навлезе в градовете и селата на Южна Добруджа. Министърът на войната генерал-лейтенант Теодоси Даскалов командва колоната, настъпваща към Тутракан. Войските по направлението Варна – Балчик – Добрич са под командването на генерал-лейтенант Георги Попов. Начело на флотската групировка, предназначена за действия по Черноморското крайбрежие, е командващият морските войски капитан І ранг Асен Тошев. В указания срок 3-та армия излиза на границата от 1912 г., а силите на флота заемат всички пристанища и крайбрежието от Балчик до Дуранкулак. Само за 10 дни Южна Добруджа е приобщена към Отечеството и по мирен начин е постигната една част от целите за национално обединение. Възвърнатата област е включена във военнотериториалното деление на страната. Формирани са и се установяват като постоянни гарнизони 31-ви пехотен полк в Силистра, 46-и пехотен полк в Добрич и въздушна част, базирана на летище Балчик.

 

Решението за БЛА за Сухопътни войски се обжалва пред КЗК

21.09.2022, 08:10

Решението за избор на изпълнители по обществената поръчка за доставка на безпилотни летателни апарати за Сухопътни войски се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това се вижда на сайта на комисията.
Производството е с номер КЗК/592/2022 и е от 20 септември 2022 г. Първоначалната жалба е пусната на 5 септември, а образуването на производство показва, че жалбата е допустима. От публикуваното на сайта на КЗК се разбира, че инициатор на жалбата е обединението „Български безпилотни летателни системи“, като се оспорва решението на МО за избор на победител в частта му за обособена позиция 2 – „Придобиване на безпилотна летателна система клас „Малки“.
По тази позиция МО иска да купи две системи с по три безпилотни апарата във всяка.
Припомняме, че МО направи класирането изцяло по критерии „най-ниска цена” сред компаниите, които да допуснати до провеждане на преговори (тоест, отговаряха на изискванията на българската страна). По позиция 2 за победител бе обявена израелската компания Innocon Innovative Controllers с оферта за 8 941 663,59 лв. без ДДС.
Обединението „Български безпилотни летателни системи“ се състои от две познати български компании – „Телесис” ЕООД (компанията се опитва от години да заинтересува МО с продукцията си) и „Контракс” АД. То е било класирано второ по обособена позиция 2 с оферта за 8 949 868,00 лв. без ДДС или с 8204,41 лв. повече от израелската компания.
Точките по които обжалват от обединението, засега, са неясни, защото жалбата още не е публикувана на сайта на КЗК.
Комисията има едномесечен срок да се произнесе, но той рядко се спазва и вероятно за произнасянето ще отидат към два месеца. През това време МО не може да сключва договори по въпросната позиция. КЗК не е последна инстанция и страните могат да се жалят и пред Върховният административен съд.
Основната задача на системата от клас „Малки” ще е предаване на информация, целеопределяне и целеуказване в хода на осъществяването на непосредствена и обща огнева поддръжка на механизирана бригада от състава на Сухопътни войски.
Летателните апарати трябва да са с фиксирано крило, хоризонтално излитане, максимална маса до 150 kg., размах на крилото до 5 m., дължина до 5 m. и таван от минимум 4500 m. Апаратът трябва да може да предава видеокартина на отдалечение минимум 120 km от наземната станция при автономен полет, а на поне 50 km трябва да може да се управлява активно и да предава картина на земята. Задвижването трябва да се извършва от двигател с вътрешно горене.
Всеки безпилотен апарат трябва да е снабден с електро-оптична и инфрачервена камера, както и лазерен далекомер. Оптичното приближение трябва да е минимум 5 пъти. Освен това, на всяка система трябва да има по един радар със синтетична апертура със селекция на движещи се цели. Изисква се отделен полезен товар фотоапарат на стабилизирана платформа с възможности за правене на снимки с размери минимум 20 мегапиксела.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

„Свалете противника на всяка цена, ако трябва се разбийте в него!“ – как няколко Су-9 преследваха Lockheed U-2

20.09.2022, 22:02

В края на 50-те години на миналия век, ЦРУ нарежда на американските авиатори да започнат по-сериозни разузнавателни полети над СССР. Повечето пилоти са оптимисти, защото получават достъп до един от най-модерните и изключително бързи американски разузнавателни самолети, останали без аналог и до днес – Lockheed U-2. Той е и единственият кандидат за изпълнението на тази мисия. Причината да се даде една по-голяма свобода на действие идва и с факта, че ЦРУ допуска липсата на технологично развитие, както и прихващане на самолети на височина над 20 хиляди метра – територията, в която U-2 продължава да се развива с невероятна скорост.
Мисията на американците е да прелитат над Пакистан и спокойно да преминават съветското въздушно пространство. Първите няколко полета са натоварващи, но колкото повече опит се трупа в черната птица, толкова по-малко внимание се обръща на факта, че това не е самолет, който може да остане неуязвим за противника. Докладите на летците карат ЦРУ да започне да изпълнява и други най-различни мисии и да разширява периметъра на действие. Първият разузнавателен полет в по-дълбоката територия на СССР е възложен на капитан Франсис Гари Пауърс, който излита американската база в Пешавар, Пакистан........Прочети още

 

Румъния може да е първата в Европа с израелски ПРО "Железен купол"

20.09.2022, 21:20

Румъния има голямо желание да придобие системата за противоракетна отбрана Iron Dome ("Железен купол") от Израел, твърдят източници след посещението на румънския министър на отбраната Василе Динку в Израел миналата седмица. Ако сделката се осъществи, членката на НАТО Румъния ще стане първата европейска страна, която ще закупи системата, съобщава "Аарец".
Откакто влезе в отбранителния арсенал на Израел през 2011 г., Iron Dome доказа своята стойност в много битки срещу Газа. Всяка батарея струва около 150 милиона долара, а всяка ракета прехващач - 50 000 долара.
Но Израел не успя да пусне системата на пазара, като продаде само две на армията на САЩ за 373 милиона долара. Смята се, че американците не се интересуват от повече.
Според потвърдени доклади, Азербайджан също е придобил Iron Dome. Редица държави - Сингапур, Канада, Южна Корея, Индия, Финландия, Словакия и Чехия - закупиха радарния компонент.
Въпреки че Iron Dome е плод на идеите на израелското министерство на отбраната и отбранителните изпълнители, той по същество се превърна в съвместен проект със Съединените щати. Израел инвестира 232 милиона долара в развитието му, като американците, чрез разпределения от Конгреса, инвестират четири пъти повече.
Така че всяка продажба на Iron Dome изисква одобрението на Вашингтон.
Производството на ракетите също е съвместен проект - на Rafael Advanced Defense Systems и американската компания Raytheon. Разходите за разработка възлизат на около 4 милиарда долара. Източници казват, че шансовете за сделка с Румъния са много добри.
В интервю Динку отказа да обсъжда "Железен купол", но коментира, че Румъния е нетърпелива да подпише подобрени споразумения за сътрудничество в областта на сигурността с Израел. "Искаме да подобрим нашето военно сътрудничество и сътрудничество в областта на сигурността с Израел в много области", каза той.
"Искаме да научим от Израел как да подобрим военната медицина на фронтовата линия. Поради своя опит Израел има най-добрите познания по темата. Искаме да донесем израелските технологични знания и иновации в Румъния. Нашата военна индустрия е старомодна. И открих, че Израел, за разлика от други, е страна, която не просто иска да продава военно оборудване, но също така иска да получи лиценз за производството му в Румъния и това е много важно за нас. Това ще ни позволи да изнасяме оръжейните системи за НАТО."
През последния четвърт век продажбите на оръжие от Израел на Румъния се оценяват на над 1 милиард долара. Динку, 60-годишен социалдемократ, е министър на отбраната от близо година. Това е второто му посещение в Израел, но първото на сегашната му позиция.
Още преди падането на комунизма в Румъния през 1989 г. с екзекуцията на диктатора Николае Чаушеску и съпругата му Елена, Румъния има специални отношения за сигурност и разузнаване с Израел. Тези връзки се затегнаха през последните десетилетия. "Сега имаме осем споразумения за покупка с израелски компании, включително Elbit и Rafael", каза Динку.
Тези споразумения доведоха до изграждането на четири фабрики в Румъния, в които работят 800 души, които произвеждат части за дронове, кули и електронно оборудване. Връзките между двете страни също доведоха до съгласието на Румъния израелските военновъздушни сили да тренират в небето на Румъния, за да симулират удар срещу Иран. Такива учения се провеждаха в Турция, докато президентът Реджеп Тайип Ердоган не ги прекъсна.
Динку коментира, че страната му възнамерява да подпише споразумения за сътрудничество в областта на сигурността, които ще позволят на израелските и румънските военни да провеждат съвместни маневри.
Преди това Elbit модернизира руските МиГ-29, "но Румъния се интересува от западно оборудване", каза Динку. МиГ-29 ще бъдат извадени от въоръжение след около година.
С одобрението на Америка Румъния е купила 17 F-16 от Португалия и 32 от Норвегия. Израел също имаше желание да продаде малко на Румъния, но Динку казва, че това няма да се случи: Румъния има за цел да придобие следващото поколение американски изтребители - F-35.
Все пак Румъния смята Израел за входна точка за западните технологии. Динку казва, че Elbit Systems има добри шансове да спечели в три текущи търга, проекти, включващи електронна война, радари и дронове. Той коментира, че неговото правителство има за цел да увеличи сътрудничеството с Израел, като предвижда съвместни маневри и подобрено сътрудничество между Мосад и службата за сигурност Шин Бет с техните румънски колеги - което според него вече е много добро.
Когато попитах Динку, кой представлява потенциална заплаха за Румъния, отговорът му беше недвусмислен: Русия. "Дори и да не е пряка заплаха", каза той. "Ние сме част от колективната отбрана на НАТО и действаме в тази рамка. Трябва да се защитаваме."
Пет хиляди военнослужещи на НАТО в момента са разположени в Румъния. Самолети на НАТО патрулират в небето над Румъния, която граничи с Русия и Украйна. Войната до нейния североизток е най-чувствителната тема за Румъния.
В началото на интервюто Динку даде да се разбере, че президентът Клаус Йоханис му е казал да не говори за войната на Русия срещу Украйна. Въпреки това станалата публична информация показва, че Румъния - заедно с Полша, Словакия и балтийските държави - е важен играч в транзита на оръжия за Украйна. Войната се появи в разговорите на Динку с министъра на отбраната Бени Ганц.
Но впечатлението остава същото. Политиката на Израел е да седи на "оградата". С други думи, дори при премиера Яир Лапид, Израел казва: Ние сме част от Запада. Купете оръжие от нас, но не очаквайте да подкрепим вашата политика и стратегия. - Още за Iron Dome
Източник: https://news.bg/

 

Военно-географската служба чества 130 години от своето създаване

20.09.2022, 20:54

Министърът на отбраната Димитър Стоянов участва днес, 20 септември, в тържественото отбелязване на 130-ата годишнина от създаването на Военно-географската служба. Той поздрави командния състав, военнослужещите и цивилните служители, като подчерта важността на изпълняваните от тях функции. „Като наследници и продължители на Топографското отделение при Генералния щаб на Българската армия, вие допринасяте за развитието на способностите на Въоръжените ни сили“, каза министър Стоянов.
„Военно-географската служба осигурява с географски материали и цифрови географски данни над 120 военни формирования от Въоръжените сили, 5 министерства и 25 други държавни ведомства и организации. Изпълнява съвместни проекти с БАН и с Агенцията по геодезия и картография. Всичко това Ви превръща в еталон на отговорност и важна част не само от структурата на Министерството на отбраната, но и на страната“, подчерта министър Стоянов.
Поздравления към личния състав на Военно-географската служба отправи от името на военното ръководство на Министерството на отбраната и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.
„Във военното дело информацията за терена винаги е била сред водещите предпоставки за печелене на битки и постигане на успехи. На вашата точна и детайлна информация сме разчитали и ще разчитаме, за да могат командирите на тактическо и оперативно ниво да вземат правилните и ефективни решения, водещи към търсения резултат“, заяви той в поздравлението си. Генерал-лейтенант Стойков изрази и признателността си към всички поколения военни картографи, които през годините са допринесли за победите на Българската армия и за успеха в подготовката за изпълнение на задачите й в мирно време.
Военнослужещи и цивилни служители от Военно-географската служба бяха наградени за положените старание и компетентност при изпълнението на отговорните задачи за създаване, съхраняване и обмен на пространствени данни и картографски продукти в сферата на отбраната.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Започва модернизация на пистата на авиобаза Граф Игнатиево

20.09.2022, 20:52

Мащабни строителни дейности започват в авиобаза Граф Игнатиево. Летищната инфраструктура ще бъде модернизирана за приемане на новите изтребители F-16.
Бойните и учебно-бойните самолети от състава на авиобазата - МиГ-29 и L-39 ZA, ще прелетят над Пловдив утре, 21 септември, и ще се пребазират на летище Пловдив. При планираните полети ще бъдат спазени стриктно всички изисквания за безопасност.
Уведомяваме гражданите на Пловдив за възможни по-високи нива на шум над областния град в интервала между 10.30 ч. и 13.00 ч. през деня, свързани с особеностите във въздушното трасе за кацане на гражданското летище.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Българските танкове стават по-бързи и по-точни при стрелбата

20.09.2022, 17:38

Политическото и военното ръководство на Въоръжените сили се запозна на място с хода на модернизацията на танковете Т-72. Министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на СКС генерал-майор Валери Цолов, началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, генерали и офицери, бившите министър на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-министър Анатолий Величков, по чието време бе сключен договорът,  президентът на израелската компания „Elbit Systems Land“ Уди Ведер и представители на „ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ“ ЕАД наблюдаваха на Учебен полигон „Ново село“ демонстриране на способностите на танк Т-72 след извършване на модернизация. Домакини бяха командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, неговият заместник бригаден генерал Николай Караиванов и командирът на Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) полковник Любомир Вачев. Демонстрацията извършиха военнослужещи от 61 танков батальон на ЦПС.
Договорът предвижда да бъдат обновени общо 44 танка Т-72, като 40 са за Сухопътните войски и 4 за НВУ  Контрактът между МО и „ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ“ ЕАД е от края на 2020 г., в него е включена и модернизация на три командно-щабни машини МТ-ЛБ У. На 16 февруари т.г. Министерският съвет актуализира проекта  във връзка с необходимостта от доставка, монтаж и интеграция на КВ/УКВ радиостанции с вграден криптомодул. Министърът на отбраната информира, че до края на септември комуникационното оборудване ще бъде доставено.
От брифинга на бригаден генерал Караиванов стана ясно, че модернизацията е в посока съкращаване на времето за откриване на целта, класификацията ѝ и нейното поразяване, повишаване на точността на стрелбата, осигуряване на автономност и способност да се  обменя голямо количество информация с базова станция, както и с другите машини от батальона и старшата инстанция. Т.е. българските танкове стават по-бързи и по-точни в стрелбата. Могат да поразяват цели на далеч по-голямо разстояние. Става дума за модернизация предимно в електрониката, прицелните устройства и нова система за управление на огъня за бързо откриване на целта и по-точна стрелба.
„Отлични резултати, поразени мишени!“
Това бе оценката на министъра на отбраната в края на демонстрациите. Преди това той и началникът на отбраната поздравиха екипажите за добрата подготовка до този момент. Министър Стоянов подчерта задоволството си от хода на модернизацията, дори изрази надежда, че тя ще продължи, в т. ч. с оборудването на Втори танков батальон. Той разясни, че модернизацията на военната техника е продължителен процес, който изисква подобряване на оръжейните системи, за да отговарят на съвременните изисквания при водене на бойни действия.
Цялостният проект не е завършен.
Има още системи, които се слагат, дълъг е периодът на обучение на екипажите, за да могат да използват пълноценно способностите на машината, каза бригаден генерал Караиванов. Новото е, допълни той, че самото обучение става още в завода при монтирането на системите. Неговата прогноза е, че към март следващата година всички машини ще бъдат окомплектовани и въведени в експлоатация. Отсега е планирано учение през май и юни, в което да участва целият танков батальон.
За около седмица усвоихме материята, има много положителни неща, каза след стрелбата младши сержант Димитров, командир на танк.Ще ни трябва още малко подготовка, допълни той. Според него, мерача и механик-водача, новото е много по-добро от старото. Категорично екипажът на трети танк от втори взвод на трета танкова рота бе много доволен от новото оборудване.
По време на статичния показ гостите се запознаха със системите за управление на бойните действия, за ранно предупреждение при облъчване с различни видове високоточни оръжия, за повишаване на автономността и за наблюдение и управление на танка от механик-водача. След това те наблюдаваха стрелби с танково оръдие от място на разстояние над 2000 м. с бронебойно-подкалибрен снаряд, от движение на разстояние 1600-1800 м. по неподвижна цел с осколочно фугасен и кумулативен снаряд и със сдвоена картечница от място и от движение на разстояние 400-700 м. по неподвижна и движеща се цел. Демонстрирани бяха и възможностите на термовизионната камера за откриване, водене на наблюдение и огън по цели при лоша видимост и нощем.
На практика в машината има голям набор от иновации. В него се включват нова електроника, защитни системи, системи за автономност, специална комуникационна техника, система за управление на огъня, система за управление на боя и др.  Машините излизат на едно друго ниво и благодарение на това танкистите ще бъдат в авангарда на Сухопътни войски и на Българската армия. - (видео)
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

НАТО е в готовност да изпрати допълнителни сили в Косово

20.09.2022, 17:13

НАТО е готов да увеличи войските си в Косово, ако напрежението сред малцинствените сърби избухне отново с наближаването на крайния срок в спора с правителството за документите за автомобили. Това заяви заместник-командирът на мироопазващата мисия на алианса (КФОР), цитиран от Ройтерс.
Ние сме бдителни и сме готови да действаме, ако имаме нарастване на напрежението, но можем също така да използваме резервни сили, които можем да призовем в кратки срокове, каза бригаден генерал Лука Пиперни пред репортери в щаба на КФОР в столицата Прищина във вторник.
Размириците сред косовските сърби заради изискването им да използват държавни номера на колите породиха опасения от конфликт между Косово и Сърбия, повече от две десетилетия след като НАТО бомбардира Сърбия, за да прекрати репресиите срещу албанското мнозинство в Косово.
Сърбия не признава независимостта на Косово, извоювана през 2008 г., а сърбите в Северно Косово смятат Белград, а не Прищина за своя столица.
Около 3700 мироопазващи сили на НАТО все още са разположени в бившата сръбска провинция, за да предотвратят насилието между етнически албанци и сърби.
По-ранните опити за въвеждане на косовски регистрационни табели в гъсто сърбите в Северно Косово доведоха до сблъсъци между полицията и местните сърби, които издигнаха блокади по пътищата. Барикадите бяха демонтирани едва когато мироопазващите сили на НАТО се намесиха, за да наблюдават процеса и Косово се съгласи да отложи правилото за лицензиране.
Пиперни посочи, че ситуацията е спокойна, но крехка в момента и че НАТО не може да изключи ново напрежение или насилие на север с наближаването на крайния срок 31 октомври. Ако ситуацията се влоши, ние сме готови да се намесим, готови сме да бъдем по средата между протестиращите и охранителните организации, допълни той.
Имаме достатъчно сили, за да се справим със ситуацията. С това количество войски можем да сложим край на всякакъв вид нарастване на напрежението, добави Пиперни, имайки предвид войските извън Косово, които НАТО може да привлече като подкрепление.
Както Косово, така и Сърбия имат за цел да се присъединят към Европейския съюз и са се съгласили, като част от този процес на членство, да разрешат своите нерешени проблеми и да изградят добросъседски отношения.
Източник: news.bg

 
 

Министерството на отбраната на Република България е домакин на работни срещи в рамките на Процеса SEDM

20.09.2022, 13:17

Министерството на отбраната на Република България е домакин на 47-ата работна среща на Координационния комитет на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM-CC) и 48-ата работна среща на Политико-военния направляващ комитет (PMSC). Тридневните заседания се провеждат в рамките на българското председателство на Процеса, под ръководството на председателя на SEDM и заместник-министър на отбраната Теодора Генчовска.
„Бих искала да подчертая още веднъж твърдата си увереност, че инициативата „Процес на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа“ ще продължава да усилва нашето сътрудничество и доверие и през следващите години с цел ефективно справяне с предизвикателствата, пред които всички ние сме изправени“, заяви при откриването на форума заместник-министър Генчовска.
Постигнатият напредък и възможностите за по-нататъшно развитие на SEDM, както и други актуални въпроси на регионалното сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, са във фокуса на дискусиите. Участниците ще обсъдят реализираните дейности от предходните срещи през март 2022 г. до сега, представени от Секретариата на SEDM и многонационалната бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG). Ще бъдат дискутирани и темите от дневния ред на предстоящата през ноември т.г. среща на министрите на отбраната от Югоизточна Европа, на която нашата страна ще бъде домакин.
В работата на форума, организиран от дирекция „Отбранителна политика и планиране“ в Министерството на отбраната, участват представители на 13 от страните-членки на SEDM, командирът и офицери от щаба на многонационална бригада „Югоизточна Европа“, представители на Центъра за сътрудничество в сигурността (RACVIAC) и на Програмата на ООН за развитие (UNDP/SEESAC). В дискусиите посредством видеоконферентна връзка ще се включат и представители на Министерството на отбраната на Украйна и на Програмата на НАТО „Building integrity“.
В състава на българската делегация са включени бригаден генерал Радостин Илев – военен съветник на SEDM, Даниела Григорова – директор на Секретариата на SEDM, експерти от Министерството на външните работи и от дирекция ,,Отбранителна политика и планиране‘‘- МО, както и Секретариатът на SEDM.
От инициирането си през 1996 г. Процесът SEDM се доказа като ефективен механизъм за повишаване на регионалната сигурност и един от най-важните форуми за регионално сътрудничество в областта на сигурността и отбраната. Експертните срещи на SEDM-CC и PMSC се провеждат два пъти годишно в страната-домакин на Процеса. От 1 юли 2021 г. България пое ротационното председателство на SEDM за срок от две години.
Източник: mod.bg

 

 

US генерал: Това е лудост, САЩ вече са страна в конфликта в Украйна

19.09.2022, 22:13

Съединените щати предоставят по-голямата част от военната помощ на Киев, което ги прави страна в конфликта в Украйна. Това заявява пред Fox News генерал-лейтенантът в оставка и бивш и.д. съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп Джоузеф Кийт Келог, цитиран от БЛИЦ.
"Когато започнахме да им изпращаме (на Украйна - бел. ред.) оръжия като HIMARS и MLRS, подчертахме, че не искаме да ставаме страна в конфликта. Постоянно си мисля: това е лудост! Вече предоставяме 75 процента от хуманитарната, икономическа и военна помощ! Ние вече сме страна в този конфликт!", казва той.
По-рано руският посланик в САЩ Анатолий Антонов предупреди, че доставките на американски балистични ракети ATACMS за Украйна могат да въвлекат Вашингтон във военен конфликт с Москва.
Според него, ако Украйна получи такива оръжия, могат да бъдат поразени големи руски градове, както и обекти на промишлената и транспортната инфраструктура.
Според съобщения в американските медии, високопоставени служители на Пентагона се противопоставят на прехвърлянето на ракети с по-голям обсег на действие в Украйна.
Източник: https://epicenter.bg/

 

Швейцария подписа за F-35 без да чака референдума по въпроса

19.09.2022, 21:41

Швейцарското министерство на отбраната подписа договора за доставка на 36 броя F-35A, без да чака провеждането на референдум по темата. Това се случи днес, 19 септември 2022 г.
Подписаният договор е на стойност малко над 6 млрд. швейцарски франка (€6,2 млрд.) и покрива 36-те самолета, оборудване към тях, обучение, логистика и неназован пакет въоръжение. Доставката на самолетите ще стане факт между 2027 и 2030 г., като те ще заменят сега експлоатираните многоцелеви изтребители F/A-18C/D Hornet и леките F-5E/F.
Освен това е било подписано и офсетно споразумение, което може да достигне стойност от 2,9 млрд. швейцарски франка. Това ще е стойността на поръчките, които производителя Lockheed Martin ще даде на швейцарски компании.
Подписването на договора стана само четири дни, след като Националния съвет (еквивалент на парламент) на Швейцария одобри сделката. Това стана с комфортното мнозинство от 124 депутата „за” и 66 „против”.
От своя страна Националния съвет изчакваше доклада на службата за одит към него, която бе натоварена с анализ на процеса по избор на нов боен самолет. Службата стигна до извода, че процесът е бил в рамките на закона, макар и да определи алгоритъма на оценка на офертите, като „притеснителен”, тъй като е дал прекалено голяма тежест на техническите характеристики и е недооценил финансовите и политическите аспекти на избора. Някои действия на военния министър на Швейцария Виола Амхард са били определени, като „неуместни”, особено тези свързани със съгласуването на избора с другите министерства.
На 16 август бяха внесени 120 000 подписа за провеждане на референдум по покупката на F-35, но още през май швейцарското правителство заяви, че ще подпише сделката веднага щом Националния съвет я одобри.
В швейцарското обществено пространство се разгоряха полемики за това действие на правителството, но от правна гледна точка решението бе издържано – наличието на достатъчно подписи за провеждане на референдум по някоя тема не обвързва законодателната и изпълнителната власт с нищо друго, освен насрочването на дата за референдума.
На теория, референдумът можеше да се проведе преди 31 март 2023 г., когато изтича офертата на американската страна. Именно наличието на този срок бе използвано, като основен правителствен аргумент срещу изчакването референдума.
Самият референдум вече има по-скоро символичен характер. От правна гледна точка, ако той бъде успешен, ще забрани на правителството да сключва нови сделки за още F-35.
На 30 юни 2021 г. Швейцария обяви, че ще купи 36 броя F-35A. Решението бе изненадващо, но военния министър на страната обясни, че американският изтребител е бил оценен най-високо на фона на другите три опции – Rafale, Eurofighter и Super Hornet.
В последствие в страната се разразиха полемики по темата, които се въртяха най-вече около нуждата от подобен боен самолет, както и несигурността около крайната цена на сделката и реалните разходи около експлоатацията на типа. Излезе и информация, че в последния момент Франция е направила комплексна оферта, свързана с различни икономически и политически гаранции и договорености, които са щели да донесат много допълнителни ползи. Офертата, обаче е била отхвърлена без обяснения, а френско-швейцарските отношения в момента са значително охладнели.
Факт е и че последните два швейцарски референдума свързани с бойната авиация на страната завършиха не особено блестящо за правителството. През май 2014 г. швейцарците убедително отхвърлиха (с 53,4% от гласовете) плана на правителството да купи 22 броя Gripen E, като причините бяха комплексни и не задължително свързани с конкретния тип.
През септември 2020 г. с едва 7839 гласа преднина (1 605 163 швейцарци бяха „за”, а „против“ бяха 1 597 324) бе подкрепен плана въобще да се стартира покупката на нов изтребител. Резултатът тогава бе абсолютно шокиращ, защото правителството очакваше, че ще се радва на комфортна преднина в референдума. Обаче, точно преди него, в швейцарското общество се разгоря сериозен дебат, дали са простата мисия за охрана на въздушното пространство на страната е нужен върхов и скъп изтребител.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Къде извън Русия ще се произвежда новият модел автомат "Калашников"

19.09.2022, 16:48

Започна работа съвместното предприятие между Индия и Русия за производство на автомати "Калашников" модел AK-203. Това съобщи за ТАСС президентът на концерна "Калашников" Алан Лушников.
"Съвместното предприятие Indo-Russian Rifles Private Limited вече започна работа. В това съвместно предприятие ние (концерна "Калашников") представляваме Русия заедно с "Рособоронекспорт". Съвместното предприятие работи, всичко върви по план", казва Лушников.
Индийският премиер Нарендра Моди обяви създаването на съвместно индийско-руско предприятие за производство на автомати "Калашников" в страната още през март 2019 г. Съвместното предприятие IRRPL за производство на AK-203 е създадено на територията на завод близо до град Корва в индийския щат Утар Прадеш.
Както съобщи през декември миналата година генералният директор на "Рособоронекспорт" Александър Михеев, Русия е готова да осигури пълномащабно производство на 7,62-мм автомати АК-203 в Индия след две-три години. По неговите думи, първоначално в Индия ще се произвеждат само части за автоматите, а след това ще започне пълномащабно производство.
Договорът с индийското Министерство на отбраната предвижда доставката на повече от 600 хиляди автомата "Калашников". По този начин Индия може да стане първата страна освен Русия, която произвежда автомати "Калашников" AK-203. Уточнява се, че за разлика от своя предшественик, AK-203 е оборудван с анатомичен приклад "Магпул" и по-удобна пистолетна ръкохватка. Освен това е възможно и монтиране на различни мерници. - Още за АК
Източник: https://money.bg/

 

В София се провежда научна конференция по повод 110 години от Балканските войни

19.09.2022, 16;35

Българската национална комисия по военна история (БНКВИ), организация на ЮНЕСКО, провежда днес в ЦВК юбилейна научна конференция на тема „Национално- освободителните борби на българите от Македония и Одринска Тракия през Балканската война 1912 – 1913 г.“. Това е първият значим форум по повод 110 години от Балканските войни, посочи нейният председател полковник от запаса проф. д-р Димитър Минчев. Едновременно с това, допълни той, днес БНКВИ навършва 35 години от създаването си. Тя достойно представя пред света постиженията на българската военна историография.
Форумът се провежда в деня, в който преди 110 години Изпълнителният комитет на Македоно-одринските благотворителни братства свиква  македонски и тракийски емигранти, за да се присъединят към устрема на целокупния български народ със силата на оръжието да извоюва за подтиснатите си братя свобода, човешки правдини и национално обединение.
Избраната тема и акцентите в нея ще осветлят по един безспорен начин наложителните причини за обявяване на войната и нейния освободителен характер, се посочва в приветствието на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев до организаторите и участниците в конференцията. Военна академия „Георги С. Раковски“ високо цени вашите усилия за популяризиране на българската военно-историческа наука, отбелязва в поздравлението си нейният началник генерал-майор Тодор Дочев. Поздравително писмо от името на проф. Георги Николов, председател на Македонския научен институт, прочете доц. Наум Кайчев. Специално бяха приветствани досегашните председатели на института проф. Димитър Гоцев, проф. Трендафил Митев и проф. Светлозар Елдъров, които лично участват в конференцията. От името на Съюза на тракийските дружества в България и Македонския научен институт поздравление поднесе д-р Ваня Стоянов. Грамоти бяха връчени от председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев. Той припомни, че Съюзът води началото си непосредствено след края на Балканските войни. В конференцията участва лично и заместник-председателят на СОСЗР и председател на Столичната организация бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов. Поздравление дойде и от СОР „Атлантик“.
Направено бе съобщение, че на 8 октомври в с. Лилково, област Пловдив, ще има голям народен събор за отбелязване на 110 години от началото на Балканската война. Смята се, че първата пушка във войната пуква именно в района на Ситово и Лилково на 5 октомври 1912 година. Така започват боевете около връх Модър и Комаров камък.  Проф. Светлозар Елдъров ще има урок по история пред населението.

Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Исторически календар

19.09.2022, 12:57

На 19 септември 1941 година в Стара Загора е формиран 2-ри армейски пехотен попълващ полк.

От 30 октомври 1941 до 20 май 1942 г. полкът е на югоизточната граница. На 15 юни 1942 г. е разформиран, а в началото на декември 1943 г. – отново сформиран и включен в състава на 1-ви корпус в Сърбия.

От 20 декември 1943 до 10 септември 1944 г., когато е разформиран, носи името 122-ри пехотен полк.

На 10 януари 1945 г. полкът отново е мобилизиран и преименуван в 1-ви армейски пехотен попълващ полк с командир полковник Георги Консулов.

Участва във втория период на войната срещу Германия (1944 – 1945) в състава на 1-ва българска армия. В ожесточените сражения при унгарските села Мат и Гордиша по време на Дравската отбранителна операция загиват 192-ма бойци от 1-ви армейски попълващ полк.
На 19 септември 1944 година започва подготовка на Българската армия за войната срещу Германия. От 19 до 25 септември е проведена обща мобилизация, в резултат на която личният състав на българската армия достига 474 000 души с над 3100 оръдия и минохвъргачки, 97 средни и 38 леки танка, 270 бойни самолета и 24 кораба. До края на септември от войската са отстранени 336 офицери, оценени като нелоялни към властта на Отечествения фронт. За командващи армии, командири на съединения и в щаба на войската са назначени 45 запасни офицери – членове на Военния съюз и на Отечествения фронт, уволнени през 1935 – 1937 г. На 651 командири от Народоосвободителната въстаническа армия (НОВА) са присвоени офицерски звания. Българският Щаб на Главното командване не разполага с предварително разработен план за война с доскорошния съюзник и поради това в кратки срокове е подготвен „План за настъпление на българските войски на Запад“. Той предвижда разгромяване на част от балканските сили на Вермахта, прекъсване възможностите им за придвижване на север и освобождаване на Южна Сърбия, Вардарска Македония и Косово. Стратегическите задачи включват преграждане на комуникациите на групата армии „Егея“ по долините на реките Морава и Вардар и в Косово поле, както и осигуряване левия стратегически фланг на Съветската армия. За действия срещу противника южно от Стара планина на българо-югославската граница към края на септември 1944 г. са съсредоточени 14 български дивизии и бригади, сведени в три отделни армии – 2-ра, 1-ва и 4-та за настъпление по Софийско – Нишкото, Кюстендилско – Скопското и Горноджумайско – Велешкото оперативно направление.

 

53 години от първия полет на Ми-24

19.09.2022, 08:10

Днес се навършват 53 години от първия полет на съветския щурмови вертолет Ми-24. Той е осъществен на 19 септември 1969 г. от изпитателната станция на конструкторското бюро Мил в Панки, край Москва.
Дебютният полет е извършен от летецът-изпитател на Мил Герман Алфьоров. Четири дни по-рано той изпълнява и първото зависване с първия прототип на вертолета, означен тогава като В-24.
През март 1967 г. Президиума на Министерския съвет на СССР дава нареждане до конструкторските бюра на Мил и Камов за изготвяне на технически проект на специализиран боен вертолет. В Камов създават въоръжена версия на морския вертолет Ка-25, докато в Мил пристъпват към проектирането на тежка скоростна и двудвигателна машина, която взаимства част от агрегатите и системите от съществуващите по това време Ми-8 и Ми-14.
Предпочитанията са за проекта на Мил, като през май 1968 г. е издадено постановление на ЦК на КПСС, с което се дава началото на работата по бойния вертолет В-24.
Ръководителят на проекта В-24 е самият Михаил Мил, който стриктно следи за прилагане на неговата идеология при конструиране на машината. За главен конструктор е назначен Виктор Кузнецов. Същинската проектантска работа започва през август 1968 г.
Залага се на използването на доста елементи от Ми-8/14. На първо място това са втулката и лопатите на носещия винт, опашният винт, автоматът-наклонител и елементи от трансмисията. Заложено е на двигателя Изотов ТВ3-117, който в края на 60-те вече задвижва първите морски вертолети Ми-14. От самото начало на вертолета се придава изключително изчистена аеродинамична форма. За разполагането на сериозното въоръжение се предвижда своеобразно крило – една от бъдещите отличителни черти на Ми-24.
През февруари 1969 г. правителствена комисия утвърждава окончателния вид на вертолета и почти веднага започва сглобяването на прототипа. Първият прототип излиза от халето за окончателно сглобяване през юни същата година.
Изпитанията не вървят много гладко, но няма непреодолими технически трудности. Общо в изпитанията се включват два прототипа и 10 предсерийни Ми-24. Държавните изпитания от страна на НИИ на ВВС започват през юни 1970 г. и продължават година и половина. Както обаче диктува съветската традиция, серийното производство на вертолета започва преди окончателното им завършване и първите серийни Ми-24А започват да излизат от завод „Прогрес”, град Арсениев във втората половина на 1970 г.
С известни пръсвания през 90-те години на миналия век, производството на Ми-24 продължава и до днес. Актуалната му версия се нарича Ми-35М и продължава да намира добър прием по света. - (видео)
През лятото на 1979 г. първите Ми-24 предназначени за българските ВВС пристигат у нас. - Още за Ми-24

 

Техническите характеристики на новия изтребител МиГ-35

19.09.2022, 07:56

Производителят (ОКБ МиГ, авиазавод "Сокол") определи най-новият изтребител МиГ-35 за връх в това самолетно семейство, като публикува подробни технически характеристики, предава РИА Новости.
Машините са представени в две модификации – МиГ-35 (едноместен) и МиГ-35Д (двуместен), като и двата варианта са създадени на базата на технологиите за изтребител от пето поколение.
„За серийното производство на самолетите е модернизирана и успешно функционира производствено-технологическа база, която осигурява възможността за производство на самолетите с високи темпове и високо ниво на качество“ се казва в съобщение на корпорация „МиГ“.
Предсерийните модели за произведени по поръчка на Министерството на отбраната на Русия и преминават изпитания в интерес на Въздушно-космическите сили (ВКС).
Изтребителят е предназначен да унищожава въздушни цел през деня и нощта, в прости и сложни метеорологични условия, както и да поразява подвижни и неподвижни наземни (надводни) цели.
Основните му характеристики:
- Максимално тегло при излитане - 24 500 кг;
- Максимално външно натоварване - 6500 кг;
- Максимална тяга - до 18 000 kgf;
- Максимална скорост - 2100 км/ч;
- Практически таван - 16 000 м;
- Максимално експлоатационно претоварване - 9G;
- Максималният обхват на полета е 3000 км.
Сред основните предимства на самолета са:
- Намалена радиолокационна контрастност;
- Четирикратно резервиране по всички канали за управление;
- Авионика от ново поколение, включваща радарна станция с активна фазирана антенна решетка, оптична радиолокационна станция и система за обозначение и индикация, монтирана на каска;
- Съвременно информационно и контролно поле на кабината с високо ниво на автоматизация.
Най-съвременното бордово оборудване в съчетание с високоточното въоръжение позволяват на МиГ-35 да решава широк спектър от задачи и конкретно:
- Завоюване на господство във въздуха при борба с изтребители от четвърто и пето поколение;
- Прехващане на съвременни средства за въздушно нападение;
- Нанасяне на удари с високоточно оръжие по наземни и надводни цели без влизане в зоната на ПВО през деня и нощта и във всякакви метеорологични условия;
- Въздушно разузнаване с използване на оптико-електронни и радиотехнически средства;
- Участие в групови действия и изпълняване на функциите на въздушен пункт за управление на авиационни групи.
МиГ-35 е оборудван с нови двигатели с увеличена и управляема по вектора тяга, има възможно за дозареждане с гориво в полет и да изпълнява ролята на танкер. В допълнение, едноместната и двуместната версии на самолета са напълно унифицирани според дизайна на самолета, комплекса от бордово оборудване и изпълняваните функции.
В девет точки на външното окачване изтребителят може да носи широка гама оръжия:
- Управляеми ракети въздух-въздух с малък, среден и голям обсег;
- Ракети въздух-повърхност, предназначени за унищожаване на земни (надводни) цели;
- Управляеми въздушни бомби;
- Неуправляеми ракети;
- Авиобомби и еднократни бомбови контейнери с калибър от 100 до 500 кг
В допълнение, МиГ-35 има вградено 30 милиметрово автоматично оръдие. - Още за МиГ-35

 

Защо Сталин унищожава линията “Сталин“?

19.09.2022, 07:53

При създаването на стратегическата визия на Червената армия на Укрепените райони (УР) се отрежда изключително важна роля. Съгласно плановете те са били длъжни да прикриват най-важните операционни направления и райони. От удържането на тези участъци зависи устойчивостта на отбраната.
Освен това те са опорни рубежи за действие на полевите войски, както в отбрана, така и при преминаване в решително настъпление. В случай на пробив на противника на съседни направления, УР е трябвало да осигурят стабилна основа с цел маневриране на военни части и въоръжение.
Съгласно тези планове, при инженерната подготовка на вероятните театри на военни действия, главно внимание се отделя на строителството на УР. .......Прочети още

 

Как Русия взима Финландия от Швеция?

19.09.2022, 07:48

Ако за шведите преминаването на Финландия под господството на руския цар е велика трагедия, то за финландците това е надежда за създаване в бъдеще на първата им национална държава.
Когато през 1917 г. от руините на Руската империя се ражда независима Финландия, това не става от само себе си. Политическата свобода, която руските царе дават на финландците през столетието, в което те живеят в състава на Русия, им позволява да създадат "държава в държавата".
Много векове преди това финландците живеят под властта на шведските крале, но дори не могат да си мечтаят за подобно нещо.......Прочети още

 

 

Всички се нуждаем от придобиване на ново въоръжение и техника

18.09.2022, 23:06

„Всички се нуждаем от придобиване на ново въоръжение и техника. С коопериране за съвместно придобиване на способности, да избегнем нежелана конкуренция между нас“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в изказването си на годишната конференция на Военния комитет на НАТО в Талин, Естония, съобщава Пресцентърът на МО. Пред началниците на отбраната на страните-членки на Алианса той изтъкна необходимостта от съвместно придобиване на въоръжение и техника като начин за избягване на оскъпяването и за постигане на по-добри условия и цена за закупуване. „Необходимо е да изградим механизъм за координация, съгласуване и не на последно място, поддържане на връзка с индустрията. Нашите отбранителни предприятия се нуждаят от дългосрочно прогнозиране, планиране и коопериране, за да могат да задоволят нарастващото търсене. Войната в Украйна показва нужди в критични области, които трябва да бъдат компенсирани в кратки срокове“, отбеляза началникът на отбраната.
В своето изказване на конференцията адмирал Ефтимов изтъкна също съществения принос на България към текущите мисии и операции, провеждани в региона на Западните Балкани като фактор за поддържане на обстановката по сигурността. Той отбеляза, че продължаващите ангажименти в съюзен формат са гаранция за повишаването на способностите на всички участващи български формирования. „Това неминуемо оказва позитивно влияние на силите за национална отбрана и постигането на оперативна съвместимост със страните-членки“, подчерта той. Началникът на отбраната посочи активното ни участие с личен състав в щабовете и подразделенията в операциите, осигуряващи безопасна и сигурна среда в Косово и Босна и Херцеговина.
В рамките на конференцията адмирал Емил Ефтимов проведе и двустранна среща със своя италиански колега адмирал Джузепе Драгоне. Той изказа благодарност за водещата роля, поета от Италия като рамкова държава на бойната група на наша територия. Адмирал Ефтимов отправи покана към адмирал Драгоне да присъства на официалната церемония по поемане на командването на групата, която ще се състои през октомври на учебен полигон „Ново село“.
Източник: https://otbrana.com/

 

Германското военно министерство отказа да изпълни исканията на Украйна

18.09.2022, 21:35

Германия не планира да изпраща танкове западен образец сама в Украйна, каза германският министър на отбраната Кристина Ламбрехт в интервю за Funke. „Ние не искаме Германия да действа сама и винаги ще вземаме такива решения след консултация с нашите партньори“, обясни тя, коментирайки исканията на Украйна за доставка на бойни танкове западен образец като Leopard 2.
Киевският режим очаква да получи германските танкове Leopard 2, но Берлин не бърза да ги даде. В същото време канцлерът Олаф Шолц заяви, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна, но няма да предприема никакви стъпки без съгласието на съюзниците от НАТО.
Както писа Bloomberg, западните страни са постигнали негласно споразумение да не доставят танкове на властите в Киев, така че Германия не иска да е първа в това отношение и да дава повод за обвинения в ескалация.
Тази седмица съпредседателят на SPD Ларс Клингбейл също разкри, че западните съюзници са се съгласили никоя страна да не доставя основни бойни танкове западен тип на Украйна.
Освен това в началото на септември Ламбрехт съобщи, че в Бундесвера са свършили оръжията за изпращане в Украйна. Това заяви и външният министър Аналена Бърбок, като подчерта, че сега военната помощ за властите в Киев е „на тънка граница“. В същото време Киев продължава да иска повече оръжия.
По-рано руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар със западно оръжие за Киев ще стане легитимна цел за ВВС. Както заяви прессекретарят на президента Дмитрий Песков, нагнетяването на Украйна с оръжие не допринася за успеха на руско-украинските преговори и ще има отрицателен ефект.
Източник: https://fakti.bg/

 

За пневматичната ловна пушка R-1

18.09.2022, 08:32

Един от утвърдените производители на този вид ловно оръжие е Beeman Precision Airguns. Американската компания предлага няколко модела, а сп. Лов и риболов разказва за един от тях. Става дума за модела R-1, който е класически представител на еднозарядните пневматични пушки с чупеща се цев. Принципът е широко известен – цевта е свързана с бутало, което нагнетява въздух в пневматичен цилиндър и след издърпване на спусъка, под въздействието на пружина, буталото изстрелва въздуха през малък отвор и той изхвърля сачмата. - (видео)
Металните части са от въглеродна стомана, като външните им повърхности са оксидирани с цел предпазване от корозия. Ложата и прикладът се изработват в едно цяло от буково дърво, като приклада е ергономичен с полупистолетна ръкохватка и удебелен гумен задтилък с вдлъбнатина в средата. R-1 е снабдена с механични мерни прибори, като мушката е фиксирана, защитена от цилиндричен метален сенник, а мерникът е регулируем.
По принцип на този тип пневматични пушки мерната линия е доста къса, тъй като и мушката и мерника се монтират върху 12-каналната цев, а това влияе на точността на стрелбата. Ето защо голяма част от любителите на пневматични оръжия ги използват с оптика, особено за лов на дребни животинки или пернати. Спусъкът и спусковата скоба са стандартни, като спусъка е двупозиционен, а усилието за взвеждането му е около един килограм.
Усилието за взвеждане на пружината е 15 kg, а началната скорост на 4,5-милиметрова сачма тип чашка е 285 m/s при дулна енергия от 19 J. Началната скорост на 5-mm е 258 m/s, а дулната енергия – 20,5 J, на 5,5-mm е 230 m/s, а дулната енергия – 22 J. Предлагат се три варианта на оръжието в зависимост от калибъра, като по-големите калибри са подходящи за лов.
Тук трябва да се отбележи, че цевта с калибър 5,5 mm е 6 канала, а не 12 както всички останали. По принцип пневматичните пушки се използват за тренировки по стрелба, развлекателна стрелба, състезания и лов. Фирмата дава едногодишна гаранция за своя продукт, който се предлага на доста високата цена от около $600. - Още ловно оръжие
Източник: https://fakti.bg/

 

Исторически календар

18.09.2022, 08:24

На 18 септември 1915 г. в с. Кара кьой, Драмско, е роден Петър Димитров Манолев. Завършва Военното на Негово Величество училище на 16 юни 1939 г., випуск 58-и „Родопски“ с чин подпоручик. От 16 юни 1942 г. е повишен в поручик, от 15 ноември 1946 г. е капитан.
Авиационната си подготовка получава в Полша. След завръщането си в България служи във Въздушната школа в Казанлък през 1939 г., след това във 2-ри армейски орляк, командир на крило в Изтребителния полк. Завършва Изтребителната школа за висш пилотаж в Карлово през 1940 г.
С Министерска заповед № 35/1942 г. е изпратен като старши инструктор в Изтребителната школа в Долна Митрополия. Подготвя 7 випуска изтребители.
С Министерска заповед № 103/1944г. е назначен за командир на 682-ро изтребително ято от 3/6 изтребителен орляк. Участва във въздушните боеве, сваля 4-моторен бомбардировач Боинг Б-17, ранен успява да кацне по корем на летище Божурище. Във втората фаза на войната срещу Германия участва във всички бойни полети с изтребителния орляк.
След войната е командир на юнкерско учебно ято 1946 г., от 1947 г. заема различни длъжности в Щаба на Въздушни войски, присвоено последно звание – полковник.
За участието си в отбраната на София по времето на Втората световна война е награден с военен орден „За храброст“ – IV степен, 2-ри клас. Уволнен през 1953 г. Умира на 19 март 2013 г.

 

Балчик по време на Кримската война на страниците на френското списание „Илюстрасион“

18.09.2022, 08:18

По време на Кримската война (1853-1856 г.) френското списание „Илюстрасион“ (L'Illustration, Journal Universel) публикува интересни описания на Балчик. Градът е една от главните бази на съюзническите английска, френска и турска флоти по време на войната. Защитен от североизточните ветрове заливът на Балчик (и Каварна) е избран за база на съюзническите флоти. В Балчик са квартирите на командващи военните флоти на Англия и Франция в Средиземно (и Черно) море - aдмиралите Джеймс Уитли Динс Дъндъс, Едмънд Лайънс, Фердинанд Алфонс Амлен и Арман Жозеф Брюа.
От 21 юли до 9 август 1854 г. френската Първа пехотна дивизия - 10 262 войници и сержанти, 328 офицери (тогава под командването на бригаден генерал Шарл Мари Еспри Еспинас), следвана на 22 юли от 3-хилядна кавалерия башибозуци (Spahis d’Orient) под командването на френския генерал Юсуф паша (Joseph Vantini), предприемат настъпление в Добруджа, за да изтласкат отвъд Дунава останалите край Бабадаг, Исакча и Тулча руски части, под командването на генерал-лейтенант Александър Клеонакович Ушаков.....Прочети още (pdf)

 
 

Забравените герои на България: Генерал-майор Панайот Вичев Бърнев

18.09.2022, 08:16

Навършват се 163 години от рождението на генерал-майор Панайот Вичев Бърнев. Той е роден на 18 септември 1859 г. в Ески Джумая (дн. Търговище). Завършва Военното училище в София (1883). На 24 май 1866 г. е произведен в чин поручик, на 1 януари 1888 г. в чин капитан, през 1903 г. в чин подполковник, а на 15 август 1907 г. в чин полковник.
Служи в пехотата. През 1903 г. е флигел-адютант на Н.В. княза, след това е назначен за началник на военното училище. На 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор.
През Първата световна война е началник на 5- та пехотна Дунавска дивизия (1915), която в състава на 2- ра армия участва в настъплението към Скопие. По-късно става началник на 5- та дивизионна област (1918). След демобилизацията излиза в запаса.
Мястото и годината на смъртта не са установени.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 2 кл.; народния орден „За военна заслуга” II ст. с военно отличие; ордена „Св.Александър” III ст. с мечове по средата и същия орден IV ст. без мечове.

 
 

 

На този ден през 1912 година

17.09.2022, 21:34

На 17 септември 1912 година, в навечерието на Балканската война, с Указ №5 на цар Фердинанд І в България е обявена обща мобилизация. Посрещната с ентусиазъм, мобилизацията се провежда организирано и завършва предсрочно. За прикриване съсредоточаването на войските е създадена Прикриваща армия (Хасковски отряд, 8-а и 3-та пехотна дивизия, Сборна конна бригада и Конна дивизия) с командващ генерал-лейтенант Никола Иванов. Военното училище и Школата за запасни подпоручици са разформирани, а личният състав получава назначение в строевите части.
За осем денонощия броят на мобилизираните офицери, подофицери и войници достига 599 879, сведени в 358 дружини, 262 батареи и 48 ескадрона. От тях 366 209 души се числят в Действащата армия, а останалите – в Народното опълчение, доброволческите формирования (Македоно-одринско опълчение и 52 чети), допълващите и граничните части. Едновременно с мобилизацията се извършва съсредоточаване на частите към районите на военните действия.
Първа армия начело с генерал-лейтенант Васил Кутинчев се групира в района на Тополовград от двете страни на р. Тунджа.
Втора армия с командващ генерал-лейтенант Никола Иванов е разположена в района на Хасково – Любимец – Симеоновград.
Трета армия на генерал-лейтенант Радко Димитриев е съсредоточена в района източно от Ямбол и разположението й остава неизвестно за турското командване. Общият фронт на трите армии е около 120 км и те са готови преди противника да започнат военни действия.
Седма пехотна рилска дивизия с командир генерал-майор Георги Тодоров заема района на Кюстендил и Дупница за настъпление по Струмското направление. В района Ракитово – Батак – Чепеларе се развръща Родопският отряд под командването на генерал-майор Стилиян Ковачев, а в района на Хасково – Хасковският отряд с командир полковник Васил Делов.

 

Морското училище - домакин на форум за модернизация на ВМС

17.09.2022, 21:25

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ бе домакин на кръгла маса на тема: „Стратегии в модернизацията и развитието на ВМС на България - историческа справка, необходими способности, въоръжение и бойна техника, трансформация и модернизация“. Форумът, който се състоя в планетариума на училището, бе организиран от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ (СОРА) - клуб Варна, с председател о.з. капитан ІІІ ранг Сергей Лазаров. Приветствия при откриването на дискусията отправиха командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, началникът на Морското училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, кметът на Варна Иван Портних, председателят на УС на СОРА о.з. полковник Вилис Цуров.
На форума бяха дискутирани способностите на ВМС за защита на националната сигурност, приносът им в колективната отбрана на НАТО, необходимото въоръжение и бойна техника. Разгледани бяха и тенденциите в развитието на подводниците в света, както и необходимостта от възстановяването на подводния флот в България. Сред участниците в кръглата маса бяха и курсанти от Морското училище. След приключването на дискусиите гостите имаха възможност да се запознаят с учебно-материалната база на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
Източник: https://morskivestnik.com/

 

Доставките на оръжие за Украйна водят от отслабване на германската военна мощ

17.09.2022, 21:08

Ръководителят на Съюза на германските военнослужещи Андре Вюстнер се обяви срещу по-нататъшно прехвърляне на оръжия от запасите на Бундесвера в Украйна, като каза, че подобни доставки ще отслабят германските въоръжени сили.
Твърде добре разбираме желанието на Украйна да получи тежко оръжие. Можем да си представим например прехвърлянето на бронетранспортьори от запасите на отбранителната индустрия“, каза Вюстнер в интервю за медийната група Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).
В същото време, според Вюстнер, доставките на "оръжие и боеприпаси от Бундесвера" за Украйна вече не са приемливи. "Всяка отделна доставка отслабва Бундесвера", предупреди ръководителят на военния синдикат.
Вюстнер отбеляза, че мнозина в редиците на германските въоръжени сили се опасяват, че „тази политика на по-нататъшно канибизиране на войските ще има негативни последици“. „Следователно нашето искане е следното: никакви допълнителни доставки от запасите на Бундесвера“, каза Вюстнер.
Германският министър на отбраната Кристина Ламбрехт каза по-рано през септември, че страната е прехвърлила "невероятно количество" оръжия от резерва на Бундесвера в Киев, но лимитът е достигнат.
По-рано Руската федерация изпрати нота до страните от НАТО заради доставките на оръжия за Украйна. Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар, който съдържа оръжия за Украйна, ще стане легитимна цел за Русия. Министерството на външните работи на Руската федерация заяви, че страните от НАТО си „играят с огъня“, като доставят оръжие на Украйна. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков отбеляза, че помпането на Украйна с оръжия от Запада не допринася за успеха на руско-украинските преговори и ще има отрицателен ефект.
Източник: https://fakti.bg/

 

САЩ отмениха оръжейното ембарго за Кипър

17.09.2022, 20:04

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза в изявление, че държавният секретар Антъни Блинкен е определил, че Кипър отговаря на условията, за да се позволи “износ, реекспорт и трансфери на артикули за отбрана за фискалната 2023 година”, съобщава ABC News.
САЩ ще оценяват ежегодно дали Кипър изпълнява условията за вдигане на ембаргото, включително прилагане на разпоредби срещу прането на пари и отказ за достъп на руски военни кораби до пристанища за зареждане с гориво и техническо обслужване.
Кипър забрани на руски военни кораби да използват неговите пристанища в началото на март след нахлуването в Украйна.
Условията са залегнали в Закона за партньорство в областта на сигурността и енергетиката в Източното Средиземноморие, който Конгресът на САЩ прие през 2019 г. Законът подчертава подкрепата на САЩ за по-тесни връзки между Гърция, Кипър и Израел въз основа на наскоро открити находища на газ в морето.
САЩ въведоха ембаргото през 1987 г., за да попречат на потенциална надпревара във въоръжаването да навреди на мирните преговори с отцепилите се кипърски турци от средиземноморската островна държава. Кипър беше разделен през 1974 г., когато Турция нахлу след преврат, целящ обединение с Гърция.
Тъй като Кипър нямаше достъп до американски оръжия, правителството му се обърна към Русия, за да закупи ударни хеликоптери Ми-35, танкове Т-80 и зенитно-ракетни системи “Тор”-М1.
В събота Кипър приветства пълното вдигане на оръжейното ембарго на САЩ за етнически разделената островна нация като крайъгълен камък, потвърждаващ все по-тесните двустранни връзки, които служат за укрепване на стабилността в бурния източносредиземноморски регион.
Президентът Никос Анастасиадис изказа в “Туитър” своята благодарност към председателя на комисията по външни отношения на Сената на САЩ, демократа от Ню Джърси, Робърт Менендес, за помощта за вдигане на ембаргото.
Турция, която разполага с повече от 35 000 войници в северната част на острова, осъди решението. Министерството на външните работи на Турция призова САЩ да го преосмислят, като предупреди, че този ход ще навреди на усилията за мирно споразумение за Кипър, ще доведе до надпревара във въоръжаването на острова и ще подкопае регионалната стабилност.
Източник: news.bg

 

Началникът на отбраната: Няма пряка заплаха за териториалната ни цялост

17.09.2022, 14:28

Няма пряка заплаха за териториалната ни цялост, взели сме всички мерки в национален и коалиционен мащаб, каза адмирал Емил Ефтимов по БТВ, макар че началникът на отбраната не вижда края на войната в Украйна. Той подчерта бойната устойчивост на украинските въоръжени сили, тяхното израстване с решителната подкрепа на международната общност, разбира се. Според него, в настоящия етап Русия не е заплашена от войната. Лошото е, че не сме свидетели на дипломатически усилия за прекратяване на бойните действия.
Началникът на отбраната още веднъж заяви, че няма пряка заплаха за България, има, разбира се, рискове и предизвикателства.  Той е убеден, че Българската армия е адекватна в тази сложна международна обстановка, но отбеляза, че 30 години въоръжените ни сили са недофинансирани, което няма как да не дава отражение върху отбранителните им способности. Адмирал Ефтимов съобщи, че през следващата сряда правителството ще приеме Програма за инвестиционни разходи на Българската армия до 2026 г. Необходими са 6-8 млрд. лв. Това, обаче, каза началникът на отбраната, ще бъде само стартът на модернизацията, нуждаем се от мащабна модернизация.
Изтребителната ни авиация продължава да лети, благодарение на усилията на пилотите и на инженерно-техническия състав, отговори на въпрос адмирал Ефтимов. От забавянето на производството на договорените осем самолета Ф-16 и невъзможността да се доставят резервни части от Русия и Беларус се получава един период, в който трябва и ще издържим, заяви началникът на отбраната. Авиацията ни няма да бъде приземена, което ще бъде постигнато, включително и с помощта на нашите съюзници. Надеждите са към помощта на ВВС на Полша и нейните военно-ремонтни заводи, за да покрием с МиГ-29 този период. Едновременно с това се водят разговори с Франция, Израел, САЩ и Швеция за възможно наемане на самолети, за да изпълняваме бойното си дежурство.
Разполагаме с ресурс за усилване охраната на границата с Турция, заради бежанския натиск, каза адмирал Ефтимов. Последното искане е за още 150 души и така на границата да има над 600 военнослужещи и с осигурено наблюдение от въздуха.  Той отчита, че има напрежение за личния състав и от необходимост да се препланират някои дейности от бойната подготовка. Правителството възложи на армията да ремонтира оградата, защото сме най-бързи и най-ефективни и може да разчита на нас, каза още началникът на отбраната. Това е и добра тренировка за нашите инженерни части, допълни той.
Ключов елемент в критичната ситуация в Карловско, в резултат на наводненията, беше координацията между местните власти и военнослужещите на място, което се случи, посочи началникът на отбраната. Назрява моментът, смята той, в държавен мащаб да обмислим концепцията за създаване на национална гвардия.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Гърция дава 40 БМП на Украйна, но ето какво получава в замяна

17.09.2022, 13:58

Гърция изпраща 40 от съветските си БМП-1 на Украйна, след като в петък постигна сделка с Германия, според която ще получи от Берлин същия брой от по-модерните 40 БМП Marder, съобщава „Грийк рипортър“.
Споразумението между гръцкия министър на националната отбрана Никос Панайотопулос (на снимката) и неговия германски колега Кристин Ламбрехт следва решението на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и германския канцлер Олаф Шолц да подкрепят защитата на Украйна срещу продължаващата агресия на Русия.
Гърция, която се присъедини към съюзниците си от НАТО в подкрепа на Украйна срещу руската инвазия, вече изпрати военно оборудване в Киев. До май е осигурила следното оборудване: 122 БМП-1 и боеприпасите им; 15 000 73-мм ракети; 2100 122-мм ракети; 20 000 автомата АК-47 Калашников; 3 200 000 патрона 7,62 mm; 60 ПЗРК FIM-92 Stinger; 17 000 155-мм артилерийски ракети; 1100 противотанкови ракети РПГ-18.
Подкрепата на Гърция за Украйна предизвика острата реакция на Русия, която през юли обяви Гърция за „неприятелска“ страна.
Руският указ предвижда ограничения и дори потенциална пълна забрана за „неприятелски“ страни да наемат служители за посолства, консулства и представителни държавни агенции от руски местни жители. През юни Русия изгони осем гръцки дипломати заради „конфронтационния курс“ на последните спрямо Москва. Този ход беше в отговор на експулсирането на дванадесет руски дипломати от Атина.
През април руското външно министерство предупреди Гърция, че отношенията между двете нации, които „споделят една и съща вяра“, са „сведени почти до нищо“.
Мария Захарова, директор на Департамента за информация и печат на Министерството на външните работи на Руската федерация, предупреди в изявление, разпространено в социалните медии, че „историческите паралели“ между Гърция и Русия са в опасност да се превърнат в „твърда двойна линия между нас.“
Източник: https://blitz.bg/

 

НАТО с ключово признание

17.09.2022, 13:45

Военният конфликт в Украйна е много голям, целият световен ред е застрашен. Това заяви в събота ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер, откривайки срещата на началниците на генералните щабове на НАТО в Естония.
„Няма ни най-малко съмнение, че този конфликт е по-голям от Украйна. Целият световен ред, изграден върху правила, беше атакуван", каза Роб Бауер. Сред другите заплахи той посочи "натрупването на военна сила и заплашителна реторика на Китай", както и "асиметрични терористични заплахи".
„Страните от НАТО ще подкрепят украинската армия толкова дълго, колкото е необходимо. Зимата идва, но нашата подкрепа ще остане непоколебима", каза Роб Бауер. Той подчерта, че страните от НАТО са "вдъхновени от действията на украинската армия".
НАТО вижда своята задача да защитава само гражданите на държавите от алианса. „НАТО има свещена мисия да защитава 1 милиард души, живеещи на земята на алианса. Винаги планирайте и се подготвяйте за бъдещето и очаквайте неочакваното.“
Бауер също така подчерта важността на провеждането на тази среща в Естония, която се счита за една от водещите страни в НАТО в областта на киберотбраната и осигурява на НАТО „свобода на навигация в цифровото море“.
Срещата на началник-щабовете на НАТО в Естония е посветена на обсъждането на помощта за Украйна, разширяването на военното присъствие на НАТО по границите на Руската федерация, включително като част от изпълнението на нов план за конфигурацията на нейните бойни сили от бригадно ниво на всяка от граничните страни на Алианса, които в бъдеще могат да бъдат разположени в дивизии. Тази концепция беше одобрена на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на алианса в Мадрид през юни тази година. За първи път в срещата участват началниците на генералните щабове на Финландия и Швеция като държави, получили покана за Алианса.
Източник: https://fakti.bg/

 
 

На тази дата през 1912 година се сформира Трета българска армия

17.09.2022, 08:30

На 17 септември 1912 г. с Указ № 5 на княз Фердинанд I са мобилизирани българските въоръжени сили и от 3-та военноинспекционна област е сформирана Трета армия.
Макар сега да е в архивите, музеите и спомените, славните й победи във войните и приноса й за стабилността и мира в годините след ВСВ не могат да бъдат забравени!........Прочети още

 
 

 

Исторически календар

16.09.2022, 21:00

На 16 септември 1890 година в Пловдив е роден генерал-лейтенант Константин Лукаш (1890 – 1945).

Завършва Военното училище (1909) и Военната академия в София (1926). Участва в Балканските войни (1912 – 1913) като ротен командир в 21-ви пехотен средногорски полк.

По време на Първата световна война (1915 – 1918) последователно заема длъжностите командир на рота в 57-и пехотен драмски полк, командир на взвод в Школата за запасни офицери, младши адютант в щаба на 4-та пехотна преславска дивизия, командир на рота и дружина в 16-и пехотен ловчански полк, офицер за поръчки в щаба на 4-та пехотна дивизия, командир на взвод във Военното училище и помощник-началник на Оперативната секция в Щаба на Действащата армия.

След войната е командир на дружина в 21-ви пехотен полк (1919), строеви адютант при Щаба на 2-ра военноинспекционна област (1920), началник на 10-и пограничен участък (1922). През 1927 – 1928 г. служи в Школата за запасни офицери, след което става инспектор на класовете във Военното училище (1928 – 1931), флигел-адютант в Свитата на цар Борис III (1932 – 1934), началник-щаб на 4-та военноинспекционна област (1934 – 1935), командир на 1-ва пехотна софийска дивизия (1935 – 1938) и началник на 1-ва армейска област (1938 – 1941). От 11 август 1941 до 11 май 1944 г. е началник на Щаба на войската. Под негово ръководство се преработва плана за военновременната организация, развръщане и мобилизация на Българската армия.

На 21 септември 1944 г. е арестуван и по-късно осъден на смърт от Народния съд.

Награден е с военен орден „За храброст“ IV степен 2 клас.

 

Полша се подсилва с бойни самолети от Южна Корея на стойност 3 милиарда долара

16.09.2022, 20:37

Полша сключи днес с Южна Корея сделки за 3 милиарда долара за закупуването на 48 корейски изтребителя ФА-50, предаде Асошиейтед прес. Централноевропейската страна спешно предприема стъпки за увеличаване на възпиращите и отбранителните си способности на фона на руската инвазия в Украйна.
Миналия месец Полша и Южна Корея подписаха договори, според които европейската страна придоби танкове и гаубици от азиатската страна на стойност 5,8 милиарда щатски долара. Днешните сделки са за закупуване на бойни и учебни самолети „Файтинг фалкън“.
На церемонията за подписването, състояла се на военното летище в град Янув, близо до базата на военновъздушните сили в град Минск Мазовецки в Централна Полша, присъстваха президентът на Полша Анджей Дуда, който е и върховен главнокомандващ, и високопоставеният представител на южнокорейското министерство на отбраната Ум Дон-хуан. - (видео)
Документите бяха подписани и предадени на южнокорейската страна от Мариуш Блашчак, вицепремиер на Полша и министър на отбраната. „Доскоро бяхме партньори. Сега можем да кажем, че сме съюзници“, каза той по този повод.
Според едно от споразуменията първите 12 самолета на стойност около 700 милиона долара трябва да бъдат доставени в началото на втората половина на следващата година. Втората сделка за около 2,3 милиарда долара е за 36 самолета с технически и бойни характеристики, посочени от Полша. Те трябва да бъдат доставени през 2025 - 2028 г.
Леките двуместни самолети са произведени от „Кория Еърспейс Индъстрийс“ съвместно с американската компания „Локхийд Мартин“. Те са съвместими с произведените в САЩ изтребители Ф-16, с които са оборудвани военновъздушните сили на Полша, както и с договорените Ф-35A.
Консервативното правителство на Полша предприема стъпки за укрепване на въоръжените сили на страната членка на НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна. Полша, подобно на други европейски държави и Съединените щати, изпрати военна техника в Украйна. Варшава се стреми да замени част от това оборудване, включително с произведени в САЩ танкове „Ейбрамс“.

 

Днес празнува СОСЗР, създадена е Столичната организация

16.09.2022, 09:08

На 16 септември 1907 г. запасните офицери в България приемат историческото решение: Организира се Софийско дружество на запасните офицери и се предлага и в провинцията да се изградят такива дружества. Днес тогавашното дружество е със статут на Столична (областна) организация на СОСЗР с председател бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов.
Пръв опит за създаване на сдружение на запасните офицери прави майор о.з. Димитър Попов през 1903 г., а през 1906 г делото продължават полковниците Кирил Козловски и братята Михаил и Иван Попови. Първият успех е през лятото на 1907 г., когато се създава Софийски клуб като съсловно дружество. Втория – на 16 септември 1907 г., когато запасните офицери приемат историческото решение: Организира се Софийско дружество на запасните офицери и се предлага и в провинцията да се изградят такива дружества. Приет е устав на дружеството и временно за Съюз на запасните офицери. Избира се Управителен съвет с председател ген.майор о.з. Никола Бочев. На 30 септември УС свиква събрание, което приема устава и за Съюза на запасните офицери. Започва работа на УС и от останалите членове за привличане на нови членове. На първия конгрес на 18 май 1909 г. е избрано централно управление на Съюза с председател ген.м-р Бочев.
По този повод председателят на отечествения съюз Васил Точков връчи на председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков поздравителен адрес.
Източник: https://otbrana.com/

 

САЩ дават още 600 милиона долара военна помощ на Украйна

16.09.2022, 08:13

Белият дом одобри нов пакет от до 600 милиона щатски долара допълнителна военна помощ за Украйна, съобщи АФП. Помощта включва оборудване и услуги, както и обучение, се казва в изявление.
Министерството на отбраната уточни в по-късно изявление, че пакетът ще включва 37 000 снаряда, от които 1000 ще бъдат с прецизно насочване, и четири противоартилерийски радара, наред с други оръжия и оборудване.
Повече боеприпаси ще бъдат осигурени и за ракетната система Himars, каза Пентагонът, без да уточнява дали това ще включва ракетите с голям обсег, известни като ATACMS, които Киев поиска от месеци.
Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, Съединените щати предоставиха повече от 15 милиарда щатски долара военна помощ на Киев.
Това последно съобщение на САЩ идва две седмици след като украинската армия започна да води мащабна контранастъпление срещу руските войски.
Президентът на САЩ Джо Байдън одобри в началото на септември допълнителен оръжеен пакет от 675 милиона долара за Украйна.
Конгресът на двупартийна основа одобри над 53 милиарда долара за сигурност, икономическа и хуманитарна помощ за справяне с нахлуването на Русия в Украйна тази година. Байдън подписа последния пакет на обща стойност 40 милиарда долара в закон през май. По това време Белият дом заяви, че очаква тези средства да стигнат до края на фискалната година.

 
 

Гърция и Испания ратифицираха присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

16.09.2022, 07:53

Парламентите на Гърция и на Испания ратифицираха днес присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.
В Атина за разширяването на алианса гласуваха депутатите от управляващата партия “Нова демокрация” и от втората и третата по сила формации в парламента – опозиционните СИРИЗА и ПАСОК. Против бяха малките опозиционни сили Гръцката комунистическа партия, крайнодясната “Гръцко решение” и партията на бившия финансов министър Янис Варуфакис.
В Мадрид долната камара на парламента одобри присъединяването на Швеция и на Финландия с 290 гласа “за”, 11 “против” и 47 “въздържал се”.
Така Стокхолм и Хелзинки остава да чакат одобрение само от още 4 от 30-те членки на НАТО. Това са Турция, Унгария, Словакия и Португалия.
Източник: bnr.bg

 
 

Английските "щикове" и 9 септември

16.09.2022,07:45

Партийната пропаганда по времето на социализма "забравяше" за хилядите български бойци на тихия, и не само на тихия, фронт, които всеотдайно сътрудничат на Англия във Втората световна война. Предимно "дружбаши" и звенари са. Първите въоръжени акции у нас срещу българския и немския фашизъм са не след 22 юни 1941 г., а с близо година по-рано. Сега също никой не обелва и дума за тях, да не би някой да си помисли, че 9 септември идва благодарение и на английските "щикове", в по-малка степен на американските, а не само заради тези на Червената армия. А и самите англичани сега са "ослепели" за фашистките извращения в новата ни история, които обругават не само паметта на българските антифашисти, но и тази на британските, загинали в България. Спомнят ли си за един от ръководителите на английското разузнаване в България Вадим Гриневич, който оцелял по чудо, след Девети се връща в България, за да издирва български военнопрестъпници. Познайте с каква цел го прави......Прочети още

 
 

Военноинвалидите тачат царица Елеонора

16.09.2022, 07:40

През 1913 -1915 г. у нас започва движение за организиране на пострадалите войници от войните. През 1913 г. е създадено първото дружество „Военноинвалид” в гр. София, а през 1915 г. е учреден Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите, за което по косвен път е помогнала и участвала и Нейно Величество царица Елеонора. Тя има заслуга Цар Фердинанд I, като Главнокомандващ на Българската войска да поема патронажа на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. С неговата благословия и подпис на 13 април 1915 г. излиза Указ № 45 на министъра на войната „Закон за привилегии на инвалиди, техните семейства и семействата на загиналите през време на войните от рани и болести, добити при изпълнение на отечествения дълг”.
По късно патронажът се предава и поема от Негово Величество Цар Борис III, а след него Цар Симеон II до 1945 г. След възстановяването на организацията ни през 1990 г. патронажът е възстановен от д-р Желю Желев – президент на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили. След него тази отговорност носят президентите Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелиев и Румен Радев. Всичко това дължим на тази прекрасна дама Нейно Величество Царица Елеонора Българска.
За нея народният поет Иван Вазов пише: „Жена венценосна, сестра милосърдна, сестра на героите из боя жестоки. Царице, ти любов си победна, душа изтъкана от чувства високи”.
Уникална личност за времето си, а и за днешното! Нейният девиз е „Вярност и постоянство”. Тя е единствената жена шеф на полк. С височайша заповед № 327 от 9 август 1912 г. е назначена за шеф на 24-ти Черноморски полк, който носи името „Полк на Нейно Величество Царица Елеонора“.
Царица Елеонора се разболява тежко в последната година на Първата световна война и след продължително боледуване умира на  12 септември 1917 г. в Евксиноград. Съгласно последната й воля е погребана до южната фасада на Боянската църква. Царица Елеонора е единствената жена носителка на Военния орден „За храброст“ (IV степен).
На 12 септември се навършиха 103 г. от смъртта на Нейно Величество Елеонора Българска, съпруга на Негово Величество Цар Фердинанд I. Тя е родена на 22 август 1860 г. в Тшебехов, Полша, като дъщеря на принц Хейнрих четвърти Ройс цу Кьостриц и принцеса Луиза Ройс цу Грайц с името Елеонора Каролина Гаспарина Луиза, принцеса Ройс цу Кьостриц и по-късно българска царица от 1908 до 1917 г., като втора съпруга на Цар Фердинанд I.
След смъртта на първата си съпруга Мария-Луиза Бурбон-Пармска през 1899 г., Фердинанд I се обръща към великата княгиня Мария Павловна, която е на посещение в България през 1907 г. за откриването на паметника на Цар Освободител, с молба да му предложи нова съпруга, която да не очаква много внимание и да се занимава с благотворителност. Великата Княгиня предлага своята първа братовчедка – Елеонора Ройс-Кьостриц, която е в близки роднински връзки с руското императорско семейство и е преценена като добра партия за българския монарх.
Състрадателна и грижовна, Елеонора бързо печели любовта на заварените деца на Фердинанд и на целия български народ. Основната дейност на царица Елеонора като съпруга на държавния глава е благотворителността. По нейна инициатива през 1910 г. със заповед на Министерството на просвещението е създаден фонд „Царица Елеонора“, чието предназначение е събиране на средства за построяване на отделни сгради на институтите за глухи и за слепи деца. Царица Елеонора създава Детския санаториум за лечение на костна туберколоза край Варна.
Наред с това благодарение на нейната намеса от събаряне е спасена Боянската църква, която през 1912 г.. трябвало да бъде разрушена, за да се построи на нейно място по-голям храм. За да спаси уникалната църква, Царицата лично издейства на боянчани парцел, заплаща с лични средства, за строеж на нова църква, а в средновековния храм започват реставрационни дейности. По-късно е погребана в двора на църквата.
По време на войните царица Елеонора организира курсове за милосърдни сестри, самата тя е на фронта като милосърдна сестра.
Царицата подарява главното знаме на Македоно-одринското опълчение, а заедно с княгиня Клементина Бурбон-Орлеанска, царица Елеонора е основен дарител на създадения в 1885 г. Български Червен кръст. Царица Елеонора е основателка на подпомагащото го женско дружеството „Самарянка“.
Източник: http://otbrana.com, Младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

 
 

Великите военни изцепки – Битката за Египет (1940-1941 г.)

16.09.2022, 07:35

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл........Прочети още

 
 

47 години от първия полет на МиГ-31

16.09.2022, 07:30

Днес, 16 септември 2022 г., се навършват точно 47 години от първия полет на прототипа на тежкия изтребител-прехващач МиГ-31.
Първият полет на типа става факт на 16 септември 1975 г. на летището в изпитателния център Жуковски, край Москва. В пилотската кабина е летецът-изпитател Александър Федотов, а във втората кабина е бордният инженер Валерий Зайцев. Полетът преминава нормално.
Работата по МиГ-31 стартира с Постановление на Министерския съвет на СССР от 24 май 1968 г., в което се дава заръка за разработка на тежък многорежимен прехващач, който може да работи едновременно по нисковисочинни цели (включително крилати ракети), така и по височинни, които се движат със скорости от порядъка на M 3 (най-вече стратегическите разузнавачи SR-71).
По това време в ОКБ-155 (така е известно конструкторското бюро МиГ тогава) работят по серия от тежки бойни самолети под индекса Е-155. Вариантът Е-155МП предвижда създаването на изтребител-прехващач. Паралелно с това в Туполев разработват проектът Ту-148, който до голяма степен трябва да отговори на същите необходимости. През 1970 г., обаче работата по него е спряна. Междувременно Е-155МП минава през няколко варианти на аеродинамична компановка, но в крайна сметка е взето решение да се подобри вече наличната конструкция на МиГ-25.
Основните разлики идват от това, че крилото получава голям наплав и подобрена механизация, добавена е втора кабина за радарен оператор, диаметърът на носа е увеличен сериозно за да се помести мощният радар „Заслон”, главният калибър на изтребителя, ракетите „въздух – въздух“ Р-33, ще се носят в полупотопени под фюзелажа, поставени са малко по-мощни, но доста по-икономични двигатели, шасито е усилено, а в конструкцията се прилага повече алуминиеви сплави и титан, за разлика от почти изцяло стоманения МиГ-25. Отвъд това, като аеродинамика и конструкция, двата самолета са доволно еднакви.
Изтребителят първоначално е означен, като МиГ-25МП (Изделие 83). Първият прототип получава крило от МиГ-25РБ. В този си вид самолетът прави първи полет, но в последствие крилото е сменено. Вторият прототип, полетял година по-късно, вече е означен като МиГ-31 и носи на борда си и по-голямата част от авиониката, която се предвижда за серийните изтребители, но без радара „Заслон”. Той се монтира по-късно и именно с втория прототип преминават по-голямата част от изпитанията му.
През 1977 г. са построени два предсерийни изтребителя, единият от които е загубен при тестовете. В последствие са построени още осем предсерийни изтребителя. отново използвани най-вече за тестове. Държавните изпитания на МиГ-31 стартират през същата година, но вървят бавно, основно заради изключително сложната авионика и радар, както и проблемите около двигателите Д30Ф-6. Първият им етап приключва през декември 1978 г. с препоръка за стартиране на серийно производство, което и се случва през следващата година. Все пак, през 1979 г. стартира и вторият етап от държавните изпитания.
Сериозна част от изпитанията са посветени на това изтребителят да може да открива и прехваща множество цели летящи на различни височини, посоки и скорости, както и да обстрелва до четири от тях едновременно. Вторият етап на изпитанията приключва през декември 1980 г., а на 6 май 1981 г. МиГ-31 е официално приет на въоръжение. Масово МиГ-31 започва да постъпва във войските на ПВО през 1983 г.
Общо са построени 505 броя серийни МиГ-31 до 1994 г. След разпадът на СССР изтребителят се оказва на въоръжение в Русия и Казахстан, където служи и до момента. В руските ВКС той остава основна платформа за противовъздушна отбрана, особено в Крайния Север. Изтребителят преминава през няколко варианта и модернизации, но най-интересното му развитие в момента е МиГ-31К, където изтребителят става носител на хиперзвуковата ракета „въздух – земя” „Кинжал”. - Още за МиГ-31

 
 

16 септември 1918 г. Дойранската епопея

16.09.2022, 07:15

На 16 септември 1918 г. частите на Антантата започват масирано настъпление срещу Дойранската позиция. Тя е защитаване от Девета плевенска дивизия.
Край красивото Дойранско езеро Антантата е струпала колосални сили - 4 английски, 2 гръцки и една френска дивизия. Девета плевенска е сама. Резерви няма. Знаейки съотношението на силите, нашите се готвят да умрат. Много офицери обличат парадните си униформи, войниците слагат приготвените за последно бели ризи.
На 16-ти септември по тях са изстреляни 350 000 снаряда, включително и газови, но фортификациите на генерал Вазов пак си казват думата — даваме 9 убити и 40 ранени. В 5.00 ч. на 18 септември три английски и една гръцка дивизия тръгват в атака.
В този момент 220 артилерийски дула започват да бълват огън. Генерал Вазов не пести снарядите - няма вече за кога. 400 български минохвъргачки превръщат скатовете на хълмовете в ад. 440 картечници направо косят настъпващите. Измъкналите се от бункерите българи поддържат такъв плътен огън, че до окопите стигат едва 20-30 процента от атакуващите. А там пък ги посрещат с ужасна и съкрушителна контраатака на нож.
Противникът е спрян и обърнат в бягство, което скоро обхваща целия Дойрански фронт. На бойното поле остават повече от 10 000 трупа в британски униформи. Отчаяният британски генерал Милн праща резервните две дивизии в обход през Беласица да опитат пробив между 9-та плевенска и 11-та македонска дивизия. Нашите ги пускат на 50 метра и ги избиват от упор с картечниците и огнехвъргачките си. 10 000 гърци изгарят по скатовете на Беласица.
На 19-ти септември генерал Милн събира всичко , което може да носи оръжие, за да попълни оределите си части. Но и последната атака е удавена в кръв. Побеснялата българска артилерия коси с барабанен огън, за първи път използва и газови снаряди. Това е най-кръвопролитното сражение в цялата Първа световна война, с най-голяма плътност на убитите на километър фронт. В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви, както при Дойран.
В цялата тая сеч Девета плевенска дава само 494 убити и 1208 ранени. На 20 септември разузнаването докладва на генерал Вазов, че пред него няма вражески части. Той пита София да настъпи ли към незащитения вече от никого Солун. Не му разрешават. Благодарение на Дойранската победа, обаче, в подготвяното там споразумение за примирие, загубилата войната България е спасена от окупация.
През 1936 г. в Лондон е организирана среща на ветераните от първата световна война. Българската делегация се води от специално поканения о.з. генерал Владимир Вазов. На гара Виктория я посреща лично лондонският кмет, носител на най-високото английско благородническо звание. Генерал Вазов е настанен в замъка на лорд Харболи, където е пребивавал Наполеон. На парада на ветераните участват 3000 запасни войни и 200 бойни знамена. При появата на нашата делегация фелдмаршал лорд Милн командва:
"Свалете знамената! Минава генерал Вазов - победителят от Дойран!"
Българската победа при Дойран - най-голямата в цялата ни 14-вековна история - се изучава във всички военни академии. Тя е записала една невероятна статистика: близо 70 хиляди убити от Антантата срещу по-малко от 500 загинали българи. Седем дивизии - напълно унищожени от една. - (видео)

 
 

На този ден преди 67 години: Първи пуск на балистична ракета от руска подводница

16.09.2022, 07:00

Под ръководството на академик Королев, в съкратени срокове на базата на оперативно-тактическата ракета Р-11 е била създадена морската балистична ракета Р-11ФМ с далечина на действие 150 км. Като носител на две такива ракети е използвана модернизирана дизелова торпедна подводница проект 661.
Първото в света изпитание на стратегическа ракета с морско базиране е били извършено на 16 септември 1955 година на полигон в Бяло море от борда на подводницата Б-67 (командир капитан 2 ранг Ф.И. Козлов), намираща се в надводно положение.
След успешните изпитания е взето решение за преоборудване на още пет аналогични подводници, като на тях са монтирани по две пускови установки за ракети Р-11ФМ. – Още морско оръжие

 
 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}