Военна информация

Архив - от 1 до 15 юли

 

 

Хроника на една война – 15.7.2022 г.

15.07.2022, 23:40

⚡️Mиниcтъpът нa oтбpaнaтa нa Уĸpaйнa Peзниĸoв: Oчaĸвaмe paĸeти зa НІМАRЅ c oбceг 300 ĸм.
⚡️Диpeĸтopът нa ЦPУ Бъpнc пpиcтигнa нa нeoбявeнo пoceщeниe в Epeвaн, – Ѕрutnіk Apмeния, пoзoвaвaйĸи ce нa изтoчници.
⚡️Bъншнoтo миниcтepcтвo нa Beлиĸoбpитaния „cпeшнo пpoвepявa“ cъoбщeниятa зa cмъpттa нa бpитaнcĸи нaeмниĸ в ДHP – TB, цитиpaйĸи ĸaбинeтa нa пpeмиepa.
⚡️Дъpжaвнaтa дyмa oдoбpи ĸaндидaтypaтa нa Дeниc Maнтypoв зa пocтa вицeпpeмиep нa Pycĸaтa фeдepaция.
⚡️Πyтин ocвoбoди Дмитpий Poгoзин oт пocтa гeнepaлeн диpeĸтop нa дъpжaвнaтa ĸopпopaция Pocĸocмoc.
⚡️Юpий Бopиcoв e нaзнaчeн зa нoв глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop нa дъpжaвнaтa ĸopпopaция Pocĸocмoc.
⚡️Bъншнитe миниcтpи нa EC щe oбcъдят нoви caнĸции cpeщy Pycия нa 18 юли – изтoчниĸ нa мeдиитe.
⚡️ Cилни eĸcплoзии в Днeпъp.
Източник: https://petyotsekov.com/

(Война на Украине (15.07.22 на 10:00): Украинская армия покидает Северск)

(События на Украине к 21:00 15 июля: северодонецкий «Азот» заработал, ВСУ получили РСЗО нового типа)

(Russian Offensive Campaign Assessment, July 15)

 

Започна националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2022“

15.07.2022, 20:50

Днес, 15 юли 2022 г., от 11.00 часа в Конгресния център на Пристанище Бургас се проведе пресконференция на командира на Военноморските сили с представителите на медиите и командирите на групи и кораби, участващи в националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2022”.
Ученията от серията „Бриз” имат своя собствена история и са запазена марка на българските Военноморски сили. Те започват през 1993 година и се провеждат като национални военноморски учения с международно участие. В първите учения участват както държави членки на НАТО, така и държави, участващи в инициативата „Партньорство за мир”.
След влизането на България в НАТО, ученията се планират и провеждат съгласно стандартите и процедурите на Алианса, а от 2007 година „Бриз” се планират като учения за сертификация на декларираните сили от ВМС.
По време на пресконференцията за представителите на медиите беше изнесен брифинг за запознаване с учението.
Учението „Бриз 2022“ e двадесет и шестото по ред издание, което се провежда по изцяло фиктивен геополитически сценарий, който пресъздава обстановка в различни точки от света и налага планирането и провеждането на операция за морска сигурност от многонационално военноморско оперативно съединение.
Контраадмирал Кирил Михайлов започна своето изявление, като подчерта, важността и необходимостта от провеждането на учения от такъв мащаб, които не отстъпва на провежданите до сега, макар и участието на чуждестранните кораби да е по-малко, предвид обстановката. Това което прави двадесет и шестото учение „Бриз 2022“ по-различно са не само условията на средата за сигурност, в която то се провежда, но и това че за първи път в историята на учението се взима участие от две различни места – основната част от учението се домакинства във Военноморска база – Бургас, а по-малка част от него се провежда във Военноморска база – Варна, като там са основно силите за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на не взривени боеприпаси, специализирани водолазни подразделения, подготвени за борба с плаващи и подводни мини. По своята интензивност и планирани епизоди, то продължава традицията на миналите издания на учението и включва  разнородни дейности, които Военноморските сили изпълняват на море.
„От особена важност е междуведомственото сътрудничество, което винаги е било важна част от това учение. Тази година имаме участие на 4 министерства и общо 21 правителствени и неправителствени организации. Това сътрудничество показва през годините своята стойност и важност. В тази връзка искам да напомня, че на 18 юли 2022 г. се навършват 10 години от трагичния инцидент на летище Сарафово. Един от изводите, който беше направен след атентата е, че това междуведомствено взаимодействие и сътрудничество, което се обработва и тренира по време на ученията „Бриз“ е помогнало на всички реагирали тогава институции, да действат бързо, координирано и целенасочено, което в резултат е довело до спасяване на човешки животи‘.
Контраадмирал Кирил Михайлов подчерта, че няма по-голяма награда от тaзи – всички усилия, които се полагат по време на учения и тренировки в рамките на подготовката на Военноморските сили  с правителствените и неправителствените организации да дадът резултат.
Целта на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието, между Военноморските сили на участващите в учението страни, чрез отработване на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция за осигуряване на морската сигурност в региона.
Българските Военноморски сили участват с 21 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 вертолета,  2 тима за морски специални операции, водолазна група взривчици с обща численост от 960 души личен състав. В учението ще се включат два самолета от състава на Военновъздушните сили на Република България, както и представители от Сухопътни войски, Съвместното командване на силите, Съвместното командване на специалните операции, Щаба за интегриране на силите на НАТО в България и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
Общо в учението ще участват 11 държави с обща численост от 1390 военнослужещи от ВМС на България, Албания, Белгия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Военноморско командване на НАТО, както и участие на 121 представители на правителствени и неправителствени организации, като броят на участниците в учението е над 1500 души.
Участието на съюзни структури включва представители от Военноморското командване на НАТО, Тренировъчен център на НАТО за морски възпиращи операции (NMIOTC) и Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.
В учението има участници от Областна администрация Бургас, Община Бургас, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Бургас, Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Бургас, „Национална система 112“ – Регионален център Бургас, Областна дирекция на МВР – Бургас, Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Съвместен координационен център за морско и авиационно търсене и спасяване, Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ – София, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, Пристанище Бургас ЕАД, Басейнова дирекция „Черноморски район“, Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас, Изпълнителна агенция по околната среда – регионална лаборатория – Бургас, Многопрофилна болница за активно лечение – Бургас АД, Регионална здравна инспекция – Бургас, Център за спешна медицинска помощ – Бургас, Медицински университет Варна „Проф. доктор Параскев Стоянов“, „Поддържане чистотата на морските води“ АД – филиал Бургас, Доброволческо сдружение „БУЛСАР к.д.п. Никифор Герчев“ и Български червен кръст.
По време на учението „Бриз 2022“ ще бъдат отработвани епизоди, като провеждане на корабите през предварително протрален канал, тактическо маневриране, противоминни действия, водене на бойни действия срещу въздушен противник, водене на бойни действия против подводници, водене на бойния действия срещу надводен противник, ескортиране на кораб с ценен товар, морска операция по изпълнение на международно-наложени санкции, тактически действия на силите за морски специални операции, защита на корабите на незащитена котвена стоянка, действия по откриване и обезврежадне на невзривени боеприпаси, овладяване на пожар на пасажерски кораб в пристанище Бургас, преодоляване на последствията от инцидент с търговски кораб в националните морски пространства и др.
Източник: navy.mod.bg/

 
 

Полша купува още 116 танка от САЩ

15.07.2022, 17:15

Полша купува 116 танка “Ейбрамс” втора ръка от САЩ. Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак потвърди пред полското радио, че е постигнато споразумение с американската администрация по този въпрос.
Първите доставки на употребяваните бронирани машини трябва да започнат в началото на следващата година.
Танковете ще компенсират възникналите липси, след като Полша изпрати на украинската армия своите Т-72. Киев получи над 240 модифицирани машини като част от доставките на оръжие.
Конгресът на САЩ даде съгласието си за продажбата на танкове “Ейбрамс” на Полша в началото на март тази година. Две седмици по-рано Държавният департамент на страната издаде предварително одобрение по въпроса.
Вчера полският министър на отбраната съобщи в Туитър, че са започнали доставките на самолети C-130H “Херкулес” за полската армия. Той уточни, че страната му придобива общо пет такива машини.
През април Полша подписа споразумение с Вашингтон за закупуване на 250 танка “Ейбрамс”, като сделката бе на стойност приблизително 4,75 милиарда долара.
Източник: news.bg

 
 

Министър Заков с жест към ветераните от войните

15.07.2022, 17:00

Ветераните от войните на България, които навършват 100 години, получават за принос към отбраната на страната грамота със сувенир „Пластика-щит“ с надпис „Подарено от Драгомир Заков, министър на отбраната на Република България, 2022 г.“.

На 18 юли 100 години навършва ветеранът Иван Нечев от с. Спасово, Община Чирпан, а на 24 юли – Иванчо Мицев от с. Ленково, община Гулянци. Те ще получат тези отличия.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Лаборатория със съвременни измервателни уреди откриха в Националния военен университет

15.07.2022, 16;54

Лаборатория, оборудвана със съвременни измервателни уреди и макети, беше официално открита в Националния военен университет „Васил Левски“. Лентата прерязаха началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов и началникът на катедра „Комуникационни и информационни системи“ във факултет „Общовойскови“ полк. доц. д-р Живко Проданов, съобщават от учебното заведение.
Иновативният кабинет е резултат от реализирането на проект „Изследване на дигитални методи и алгоритми в комуникациите“, който е първият напълно финализиран проект, финансиран от НВУ с 25 000 лв.
Представители на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Силите за специални операции, Командването за комуникационна-информационна поддръжка и киберотбрана, както и много преподаватели от двата факултета на Военния университет уважиха събитието.
„Когато съставихме правилата за кандидатстване с проекти, които Военният университет да финансира, идеята ни беше да мотивираме нашите колеги да показват на какво са способни. Този напълно завършен проект е отличен пример за всички останали. А, Вие полковник Проданов, сте пример за мен как човек трябва да се бори, когато има поставена пред себе си цел, за да я постигне“, каза бригаден генерал Маламов.
„Тук занятия ще провеждат курсантите, които са избрали да изучават специализациите „Сигнално разузнаване и електронна война“ и „Военни комуникационно-информационни системи“. В този иновативен кабинет те ще правят лабораторните си упражнения по дисциплините, които курсантите изучават в гражданската специалност „Комуникационна техника и технологии“. Оборудвани са девет работни места, за които сме закупили измервателни уреди и макети. Предвидена е възможност курсантите сами да могат да съставят макетите на електронни устройства, които ще бъдат изследвани по съответните дисциплини“, коментира полк. доц. д-р Живко Проданов. И допълва, че бъдещите офицери разполагат с цифрови осцилоскопи, сигнални генератори, честотомери, захранващи прибори и макети на различни електронни устройства. Лабораторията има изградена и локална интернет мрежа.
Катедрата работи по още един проект - „IP базирани телефонни централи“, насочен към развиването на дейности по военната специалност „Военни комуникационни и информационни системи“. В края на м.г. катедрата кандидатства с още два проекта, които също са одобрени и всеки от тях ще бъде финансиран с 5000 лв.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Климент Ефтимов Бояджиев

15.07.2022, 08:38

Днес се навършиха 158 години от смъртта на генерал-лейтенант Климент Ефтимов Бояджиев. Той е роден на 15 юли 1861 г . в Охрид, Македония. Учи в Софийската гимназия, завършва Военното училище в София (1883) и генералщабна академия в Торино, Италия (1893). Като младши офицер-подпоручик, е зачислен в 4- та пехотна Самоковска дружина, а след това е командир на рота в 1- ви пехотен Софийски полк. През Сръбско-българската война (1885) е адютант в щаба на Западния корпус. На 24 март 1886 г . е произведен в чин поручик, а през 1888 г . в чин капитан. Командва 8-ми пехотен Приморски полк и 2/9 бригада. На 1 януари 1903 г . е произведен в чин полковник. През 1910 г . е назначен за началник на 4- та пехотна Преславска дивизия. Същата година е произведен в чин генерал-майор.
През Балканската война (1912-1913) с 4- та пехотна дивизия в състава на 3-та армия участва в сраженията при Селиолу, Гечкенли, Бунархисар, Люлебургаз. След неуспешната атака на Чаталджанската позиция е назначен за началник на авангардните дивизии на съединените 1- ва и 3- та армии (ноември 1912).
По време на Междусъюзническата война (1913) командва маневрена група в състава на 5- та армия,която успешно атакува сръбските части на укрепената позиция Побит камък.
След войната е назначен за военен министър (23 август 1913 - 1 септември 1914), а по-късно за началник-щаб на войската (1915). През Първата световна война (1915-1918) командва 1- ва българска армия ( октомври 1915 - септември 1916), която завоюва победите при Зайчар, Ниш, Прищина, Битоля и Охрид. През 1916 г . тя настъпва на юг към Лерин, където води ожесточени боеве със съглашенските войски. Контранастъплението им е отбито, но се налага 1- ва армия да се оттегли назад. Неуспехът става причина за снемането му от заемания пост, след което е уволнен от армията (15 септември 1916).
След войната по време на управлението на Ал.Стамболийски емигрира в Германия. След завръщането си живее в София, където умира на 15 юли 1932 г .
Награден е с военния орден „За храброст” II, III ст. 2 кл; ордена „Св. Александър” II ст. с мечове ; народния орден „За военна заслуга” IV ст. и ордена „За заслуга” на военна лента. Към заслугите му се числи и изработването на първата релефна карта на България.

 
 

На този ден

15.07.2022, 08:29

На 15 юли 1915 г. поручик Стефан Калинов излита за изпълнение на изпитателен полет на конструирания от него биплан „Доган“, подобен на френския самолет Voisin.
По време на изпитателния полет, при 600 м. височина, планерът губи скорост, влиза в свредел и се разбива в земята.
Загиват поручик Калинов, герой от Първата балканска война и артилерийският поручик, курсист по авиационно дело, Христо Джинджифиров.

 
 

 

Хроника на една война – 14.7.2022 г

14.07.2022, 23:30

⚡️Гpaждaнитe нa CAЩ нe тpябвa дa влизaт в Уĸpaйнa, a нa тeзи, ĸoитo вeчe ca тaм, ce пpeпopъчвa нeзaбaвнo дa нaпycнaт cтpaнaтa пopaди нaпpeгнaтaтa cитyaция в oблacттa нa cигypнocттa, cъoбщи пpeccлyжбaтa нa пocoлcтвoтo нa CAЩ в Kиeв.
⚡️Pycĸи paĸeтeн yдap пo Bиницa – 12 yбити, 30 paнeни.
⚡️Peфepeндyмът зa пpиcъeдинявaнeтo нa Зaпopoжĸa oблacт ĸъм Pycия щe ce пpoвeдe в нaчaлoтo нa eceнтa, вepoятнo пpeз пъpвaтa пoлoвинa нa ceптeмвpи, – члeн нa глaвния cъвeт нa oблacтнaтa aдминиcтpaция Bлaдимиp Poгoв.
⚡️Boeннaтa пoмoщ зa Уĸpaйнa нaдxвъpли $7,3 милиapдa – Дъpжaвeн дeпapтaмeнт.
⚡️Pycнaцитe ca ĸyпили peĸopднo ĸoличecтвo чyждecтpaннa вaлyтa зa тpи мeceцa. Cпopeд Бaнĸaтa нa Pycĸaтa фeдepaция пpeз aпpил-юни житeлитe нa cтpaнaтa ca зaĸyпили нa фoндoвaтa бopca вaлyтa нa cтoйнocт 0,4 тpилиoнa pyбли, ĸoeтo e пoвeчe oт цифpитe зa cъщитe пepиoди oт пocлeднитe тpи гoдини.
⚡️ Зeлeнcĸи: „Hиe нaиcтинa пoлaгaмe знaчитeлни ycилия зa възoбнoвявaнe нa дocтaвĸитe нa xpaни нa cвeтoвния пaзap. И cъм блaгoдapeн нa OOH и Typция зa cъoтвeтнитe им ycилия. Уcпexът нa тaзи иcтopия e нeoбxoдим нe caмo нa нaшaтa дъpжaвa, нo бeз пpeyвeличeниe и нa цeлия cвят.
⚡️Гepмaния нaпълнo cпиpa дa ĸyпyвa pycĸи въглищa нa 1 aвгycт, a oт 31 дeĸeмвpи щe oтĸaжe и pycĸи пeтpoл. Toвa cъoбщи Poйтepc, пoзoвaвaйĸи ce нa пoмoщниĸa нa гepмaнcĸия ĸaнцлep Oлaф Шoлц пo иĸoнoмичecĸитe въпpocи Йopг Kyĸиc.
⚡️Πecĸoв: Bъпpocът c тpaнзитa дo Kaлинингpaд пpeз Литвa вce oщe нe e oĸoнчaтeлнo peшeн.
⚡️Bлacтитe нa Бepлин пpeдлoжиxa дa ce изĸлючи ocвeтлeниeтo нa Бpaндeнбypгcĸaтa вpaтa, зa дa ce пecти eнepгия.
⚡️Πpeдcтoящaтa зимa мoжe дa бъдe нaй-тeжĸaтa зa цялa Eвpoпa пpeз пocлeднитe 60 гoдини, EC щe плaти зa caнĸциитe, нaлoжeни cpeщy Pycия, – вицeпpeмиepът нa Pyмъния Keлeмeн Xyнop.
⚡️MBФ пpoгнoзиpa, чe 2022 г. щe бъдe тpyднa зa cвeтoвнaтa иĸoнoмиĸa, a 2023 г. мoжe дa бъдe oщe пo-тeжĸa, c виcoĸ pиcĸ oт peцecия.
⚡️Унгapия oбявявa извънpeднo пoлoжeниe в eнepгeтиĸaтa – нaчaлниĸ нa ĸaбинeтa нa пpeмиepa.
⚡️Зa пъpви път ce пoĸaзвa cтaтиcтиĸaтa нa pycĸия мaгaзин зa пpилoжeния зa Аndrоіd RuЅtоrе, ĸoйтo бeшe cтapтиpaн oт VК c пoдĸpeпaтa нa Mиниcтepcтвoтo нa цифpoвoтo paзвитиe нa Pycĸaтa фeдepaция.
Oт пycĸaнeтo нa пaзapa в RuЅtоrе ca ce пoявили пoвeчe oт 1000 мoбилни пpилoжeния. B cъщoтo вpeмe имa пoвeчe oт 500 xиляди инcтaлaции нa мaгaзинa нa пoтpeбитeлcĸи джaджи и пoвeчe oт 1,1 милиoнa изтeгляния нa пpилoжeния, пpeccлyжбaтa нa VK.
⚡️Πpeзидeнтът нa Moлдoвa Maя Caндy yвepи Bлaдимиp Зeлeнcĸи зa липcaтa нa зaплaxи зa Уĸpaйнa oт Πpиднecтpoвиeтo – тя в интepвю зa тeлeвизиoнния ĸaнaл Moлдoвa-1.
⚡️Ceвepнa Kopeя e „иcтинcĸи пpиятeл“ нa Pycия, cпopeд Cъвeтa нa фeдepaциятa. Πъpвият зaмecтниĸ-пpeдceдaтeл нa ĸoмиcиятa пo мeждyнapoдни oтнoшeния нa Cъвeтa нa фeдepaциятa Bлaдимиp Джaбapoв oтбeлязa, чe oтнoшeниятa c Πxeнян тpябвa дa ce paзвивaт
Източник: https://petyotsekov.com/

(Война на Украине: на европейском (прибалтийском) стратегическом направлении)

(События на Украине к 21:00 14 июля: неповиновение националистов из «Кракена», сокрытие потерь ВСУ)

(Russian Offensive Campaign Assessment, July 14)

 

Rafael представя ракетната система от пето поколение Ice Breaker

14.07.2022, 21:50

Израелската отбранителна компания Rafael Advanced Defense Systems Ltd.  (Rafael)  ще участва в Международното авиошоу във Фарнбъро, Обединеното кралство, от 18 до 22 юли 2022 г. Там ще бъде представена ракетната система Ice Breaker, която е от пето поколение и с голям обсег на действие.  Това е автономна система с прецизно насочване за атаки срещу различни морски и наземни цели. Тя може да се използва при въздушни, сухопътни и морски мисии.
Системата е показана година след Sea Breaker, военноморска и сухопътна версия на  Ice Breaker, предлагаща пълен обхват от системи, но с подобрени възможности, съобщават от компанията.
Системата Ice Breaker увеличава способностите на военновъздушните бойни единици. Разработена е, за да преодолява предизвикателствата на съвременното бойно поле, като използва високотехнологичните решения с прецизно насочване на Rafael. Ракетата е защитена от радиоелектронно противодействие и има пълна оперативна способност дори и в зони, където липсва глобална навигационна спътникова система (GNSS).
Ice Breaker  нанася с хирургическа точност удари на разстояние до 300 км. Системата разполага с усъвършенстван инфрачервен (Imaging Infra-Red) търсач, идеален за неподвижни или движещи се наземни и морски цели, в среда с ограничен или забранен достъп (A2/AD).
Системата Ice Breaker е съвместима с различни въздушни платформи, включително изтребители, леки самолети и хеликоптери. Функционира при всякакви метеорологични условия. Дейта линкът на ракетата дава възможност за получаване на информация и взимане на решения в реално време. Той позволява също така и тактическо обновяване на данните. Ракетата може да прекъсне полета си по средата, както и да бъде направена оценка на нанесените поражения. Използвайки изкуствен интелект,  осъществява задълбочено проучване и съпоставка на получената информация за терена – уникална технология на Rafael, която се е доказала в бойни действия. Това позволява автоматичен захват на целите (ATA) и автоматичното им разпознаване (ATR).
Летяща с висока дозвукова скорост, Ice Breaker има многопосочна, синхронизирана способност за атака при предварително изготвени планове в зависимост от точките, азимута, ъгъла на удара и избора на определена точка в целта. Това осигурява голяма вероятност за успех на мисията.
Ice Breaker трансформира леки платформи (самолети, хеликоптери и кораби) в доминиращи бойни машини, като увеличава възможностите им за противопоставяне. - (видео)
Източник: https://otbrana.com

 

Началникът на отбраната и гвардейци участваха в националния празник на Франция

14.07.2022, 21:17

„Съвместното съюзно участие във военния парад в Париж е сигнал за сплотеност, солидарност и споделяне на усилията на държавите-членки на НАТО и Европейския съюз“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов от Франция. Той участва днес в честванията на френския национален празник по покана на своя колега – началника на Щаба на отбраната на френските въоръжени сили генерал Тиери Бюркар, съобщава Пресцентърът на МО.
Представителна група от Националната гвардейска част с българския флаг начело поведе традиционния пеши марш за Деня на Бастилията по булевард „Шан-з-Елизе“ в Париж. Българските военнослужещи участваха в събитието, редом с военни части от други страни от Централна и Източна Европа, членки на Алианса и Европейския съюз - Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Нашето формирование бе в състав от 13 души, разпределени на две дефилиращи групи и една резервна. Първата бе знаменен взвод, който премина пред основния блок в тържествена парадна униформа. Тя бе най-отпред в парада на многонационалните военни части, започнал непосредствено след прелитането на военновъздушните средства. Втората ни група бе съставена от 8 военнослужещи в полева военна униформа с традиционно огнестрелно оръжие, включени в смесен многонационален блок.
„Тази година контекстът е друг. Началниците на отбраната от Източния фланг на НАТО сме поканени да участваме в честванията на Деня на Бастилията, за да се отправи послание от Париж, демонстрирайки ангажимента на Френската република по Източния фланг на Алианса. Военнослужещи от страните, които домакинстват бойните групи на НАТО, а също и от държавите, които допринасят към този потенциал, преминаха в общ строй. А този пеши марш – с участващи над 5 000 военнослужещи, бе воден от българския флаг, от нашите гвардейци“, подчерта адмирал Ефтимов.
Началникът на отбраната посочи също, че държавите-членки на НАТО и Европейския съюз изпълняват военните аспекти на решенията от Срещата на върха в Мадрид в края на юни т.г., а подготовката за форума е била повлияна от актуалното развитие в сферата на сигурността и войната в Украйна. Той поясни, че още преди датата на започване на бойните действия - 24 февруари, военните представители и органи в НАТО са дали своя принос към увеличаването и изпълнението на мерките за повишена бдителност, а концепцията за бойните групи за подсилване на Източния фланг на Алианса е била факт.
Организаторите на честванията в Париж подчертаха, че в момент, когато геополитическият контекст е белязан от завръщането на войната в Европа, парадът във френската столица почита стратегическата солидарност с европейските партньори и съюзници, въплътена в участието на въоръжените им сили в мисии за укрепването на позициите на НАТО в Източна Европа.
Източник: https://otbrana.com

 

Няма да приземяваме хеликоптерите руско производство

14.07.2022, 19:48

Министърът на отбраната Драгомир Заков няма официално писмо от руската страна за прекратяване действието на сертификатите на два български авиоремонтни завода "Терем - Летец" и "Авионамс", както съобщиха медиите. В същото време той не е изненадан, защото е предупреждавал за това още, като експерт във външно министерство през 2017 г. Нищо неочаквано не се случи, посочи той. Това, което стана с газа, сега се случи с лицензите за хеликоптерите, коментира министър Заков. Припомни, че така е било и с лицензите за стрелковите оръжия в началото на 90-те години на миналия век. И днес произвеждаме много по-конкурентни автомати от руските, допълни той. В този смисъл вижда добра перспектива пред нашите фирми, ако не успеят да работят така, че да не използват повече такива лицензи.
Нямаме толкова много руски хеликоптери и едва ли това ще бъде толкова голям удар по нашата отбранителна способност, каза още министърът. Ще се търсят варианти, разбира се, за поддръжка на наличните, включително и за най-бързата им замяна. В момента няма да бъдат приземяване, защото имат ресурс, а и самите ни заводи имат способности за поддръжка, подчерта министърът.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Китайският J-20AS – първият в света двуместен изтребител от пето поколение

14.07.2022, 17:33

Първият в света двуместен изтребител пето поколение J-20AS, производство на Chengdu Aircraft Industry Group, започва да навлиза на въоръжение във ВВС на НОАК. Все още не може да се каже със сигурност дали изтребителят е с названието J-20S или J-20AS (и двете до сега са използвани), но по-вероятно да е второто, тъй като е разработен на база на J-20A. Една от основните разлики е, че е с китайски двигатели WS-10C, заменили руските АЛ-31ФМ2, отличаващи се с по-голяма надеждност и даващи възможност за свръхзвукова крейсерска скорост. Другите разлики са намалената радиолокационна откриваемост и по-модерна авионика.
Двуместният вариант не се очаква да се използва основно като учебно-боен, а по-скоро за осигуряване на оператор, контролиращ въоръжението и управлението на дронове. Модификации на J-20AS може да се използват за нанасяне на удари по земни цели, както и за РЕБ. освен за завоюване на превъзходство във въздуха
Изтребителите J-20 се произвеждат в най-големи количество в сравнение с който и да е друг двудвигателен „стелт“ изтребител. Производството на F-22 отдавна е спряно, а Су-57 тепърва влиза в серийно производство. Така в света масово в продължаващо производство и на въоръжение са само китайският J-20 и американският F-35. - Още за J-20
Източник: pan.bg

 

Гърция лобира за блокиране на доставките на американски F-16 за Турция

14.07.2022, 12:55

Комисия в Конгреса на САЩ гласува за включване на изменение, предложено от конгресмена от гръцки произход Крис Папас (на снимката) в Закона за разрешения за национална отбрана (NDAA) за фискалната 2023 година, което ще забрани продажбата на самолети F-16 или комплекти за модернизация такива самолети на Турция, освен ако не са изпълнени определени условия, пише електронното англоезично издание на гръцкия вестник “Катимерини”.
Поправката изисква американският президент да удостовери, че “подобен трансфер е в националния интерес на Съединените щати” и изисква “предприемане на конкретни стъпки, за да се гарантира, че такива F-16 не се използват от Турция за многократни неразрешени навлизания във въздушното пространство на Гърция”.
Изменението обаче оставя отворен прозорец, който позволява на президента да отмени ограниченията, ако удостовери пред Конгреса, че това е в жизненоважен интерес на националната сигурност на САЩ. В този случай президентът трябва да предостави подробно описание на конкретните мерки, които са предприети, за да се гарантира, че оръжията на САЩ не се използват за нарушаване на суверенитета на друг член на НАТО.
Конгресмените Папас и Франк Палоун първоначално внесоха две поправки, за да увеличат вероятността поне една да бъде одобрена. Двете поправки в крайна сметка бяха комбинирани в една, която беше приета. Следващият етап ще бъде представянето му на пленарната зала за одобрение, което се очаква към края на месеца.
В Атина в сряда гръцкият външен министър Никос Дендиас повтори твърдия стратегически избор на гръцкото правителство да информира съюзниците и партньорите си за провокациите на Турция.
Говорейки пред парламентарната постоянна комисия по национална отбрана и външни работи, Дендиас каза, че “изяснихме, че това поведение не е приемливо по никакъв начин”.
“Полезно е да посочим това на нашите партньори, за да няма илюзии”, каза той, като припомни за карта, представена през уикенда от турския младши коалиционен партньор Девлет Бахчели, която показва източните егейски острови и остров Крит като турски територии.
“Неща, които преди няколко години, може би по-малко от няколко години, биха се считали за оригинални или немислими, сега са част от дневния ред на поведението на съседната държава”, каза той.
Междувременно началникът на Обединения комитет на началник-щабовете на гръцките въоръжени сили Константинос Флорос посети завода на Lockheed Martin в САЩ и производствената линия за пето поколение самолети F-35, които Гърция възнамерява да закупи.
Припомняме, че през май Ердоган обяви, че няма намерение да се среща отново с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис след критиките на гръцкия лидер към Турция при неотдавнашното му посещение в САЩ.
Източник: news.bg

 

Литва планира да приеме до 2025 г. още войски на НАТО

14.07.2022, 08:23

Литва планира да изгради необходимата инфраструктура, за да приеме още в средата на 2025 г. ръководената от Германия бригада на НАТО, предаде ДПА. Тези Това потвърди вчера председателят на парламентарната комисия по национална сигурност и отбрана Лауринас Касчунас.
Досега като планираната дата за разполагане на още войски на НАТО в страната се споменаваше 2027 г.
Заради войната в Украйна на срещата си на върха миналия месец НАТО реши да укрепи източния си фланг. Съгласно това решение настоящите  многонационални бойни групи на НАТО трябва да бъдат разширени до бригади. Германия ще ръководи в Литва бойна бригада, наброяваща между 3000 и 5000 войници. Според първоначалните планове само част от състава й ще бъде разположен на място, останалите войници ще бъдат в готовност в страните, които осигуряват военнослужещи за бригадата.
Разполагането на бойна бригада в Литва изисква изграждането на складове за оръжия и оборудване, както и на инфраструктура за настаняване на войските, заяви министърът на националната отбрана Арвидас Анушаускас. Министерството е готово с плановете за това и сега търси възможности за финансиране, написа той във “Фейсбук”.
От 2017 г. батальон на НАТО с численост от около 1600 души е разположен в Литва, която граничи с руския ексклав Калининград и с Беларус – най-големия съюзник на Русия. Батальонът е под командването на германската армия, която има в Литва най-много войници – над 1000. Батальонът е част от литовската пехотна бригада ‘Железен вълк”.
Източник: bta.bg

 

ВВС приземиха самолет-нарушител в рамките на мисията „ер полисинг“

14.07.2022, 07:15

Вчера, 13 юли 2022 г., в 17,42 часа часа дежурните сили и средства от състава на Военновъздушните сили (ВВС) бяха приведени в действие за изпълнение на мисия „ер полисинг“ по самолет-нарушител. Това съобщиха от МО.
Самолетът бе локализиран от наземните средства за противовъздушна отбрана в района на град Свищов, на височина 600 метра. Установено бе, че е навлязъл в активирана временно резервирана зона без полетен план и без включен код на транспондера.
Задействани бяха изтребителите МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, като водачът на дежурната двойка излетя в 17,53 часа. Самолетът-нарушител бе прехванат, като в 18,03 часа с него бе установен визуален контакт отново на височина 600 метра. Екипажът го идентифицира като лек самолет Cessna 150, с регистрационен знак LZ-TTE.
Самолетът бе съпроводен до летище Бохот, където кацна в 18,08 часа. По установените процедури, след кацането му, дежурният изтребител блокира летището до установяване на двигателя и намесата на наземните органи. На земята бе установена самоличността на пилота на малкия самолет.
В успешно изпълнената задача по охрана и отбрана на въздушното пространство на Република България и в интегрираната система за противоракетна и противовъздушна отбрана на НАТО взеха участие част от най-младите летци на самолет МиГ-29 от ВВС, съобщават от МО.

 

На този ден

14.07.2022, 07:05

Боят в Кресненското дефиле, худ. Сотирис ХристидисОт 14 до 18 юли 1913 година Българската армия провежда Кресненската операция. Планът на Главното командване предвижда обкръжаване и унищожаване на гръцката армия в Кресненското дефиле с три концентрични удара в общо направление на прохода Предел. Формирани са три ударни групировки – дясна, централна и лява. Лявата групировка минава в настъпление на 14 юли и в тридневни бойни действия отхвърля противника от Разложкото поле към Предела, след което отразява контраудара на 6-а и 7-а гръцка пехотна дивизия. От 15 юли дясната групировка успешно настъпва към южния изход на Кресненската теснина и затваря противника в Симитлийското поле. На 15 и 16 юли централната групировка се отбранява, а на 17 юли преминава в настъпление, при което гръцките войски са изправени пред заплахата от пълно обкръжение и разгром. Само бързата намеса на гръцките делегати на преговорите в Букурещ довежда до прекратяване на военните действия и сключване на мирен договор (28 юли 1913). Операцията остава незавършена и силите на противника се спасяват от пълно разгромяване.

 

 

Започва националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2022“

13.07.2022, 19:37

От 14 до 25 юли 2022г., Военноморските сили на Република България ще проведат национално военноморско учение „Бриз 2022“  с международно участие.
Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Провежда се в териториално море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в райони, които са обявени своевременно.
Общо в учението ще участват 11 държави с 24 бойни и спомагателни кораби и катери, 5 самолета, 4 вертолета, с обща численост от 1390 военнослужещи от България, Албания, Белгия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Военноморско Командване на НАТО, както и участие на 121 представители с разнородни технически средства от 4 министерства и 21 дирекции, частни компании, агенции и организации.
Щабът за контрол на учението ще се развърне във Военноморска база Бургас, подпомаган от Военноморска база Варна.
Източник: navy.mod.bg/

 

Пол Тибетс, който хвърля атомната бомба върху Хирошима, е погребан без церемония и надгробен камък

13.07.2022, 17:49

Бригаден генерал Пол Тибетс, по-известен като човекът, който пилотира Енола Гей по време на бомбардировките над Хирошима, става добре известна фигура в Съединените щати в края на Втората световна война. Но въпреки славата си, той иска след своята смърт да не получава официално погребение или надгробен камък.
Как Пол се записва във военновъздушния корпус на американската армия
Тибетс започва кариерата си като коремен хирург, преди да се запише във въздушния корпус на армията на САЩ. Първоначално служи в продължение на три години и се квалифицира като пилот през 1938 г., след което решава да остане на активна служба, когато САЩ влизат във Втората световна война. Въпреки че е най-известен с работата си в Тихоокеанския театър, Тибетс първо участва в бомбени мисии в Северна Африка и Франция. Той е и личен пилот на генерал Джордж Патън от 1940 до 41 г.......Прочети още

 

NI хвърли бомба: САЩ да се сприятеляват отново с Русия срещу...

13.07.2022, 17:27

Съединените щати, като де факто лидер на Запада, трябва да дадат на своите граждани, украинския народ и останалия свят, засегнат от настоящия конфликт, трезва оценка на рисковете и цената на конфронтацията в Украйна.
Трезвата оценка предполага, че Съединените щати трябва да избягват създаването на китайско-руски съюз просто защото би било по-добре за тях да накажат Русия и да подкрепят Украйна, отколкото да мислят стратегически и да правят трудни избори.
Сегашната глобална властова структура може да се опише като модифицирана биполярност. Въпреки нарастващите разходи за НАТО, Съединените щати ще продължат да бъдат опората на западната военна мощ, включително по отношение на ядреното възпиране........Прочети още

 

Представителнa гвардейска част с българския флаг ще води пешия марш за Деня на Бастилията в Париж

13.07.2022, 16:24

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в честването на националния празник на Френската република утре, 14 юли, в Париж. Поканата към него е отправена от началника на Щаба на отбраната на Въоръжените сили на Франция генерал Тиери Бюркар. Представително военно формирование от Националната гвардейска част с българския флаг ще бъде най-отпред и ще води пешия марш в традиционния военен парад.
Участие във военния парад ще вземат представители на множество държави от Европейския съюз и НАТО. Тази година специална покана е отправена към нашата страна, както и към Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Чешка република, Румъния и Словакия. Съвместното представяне ще докаже още веднъж непоколебимия ангажимент на партньорите и съюзниците в защита на мира и сигурността, което включва и укрепването на отбранителния и възпиращ потенциал на Източния фланг на Алианса.
*******
Френският национален празник, честван на 14 юли, символизира края на абсолютната монархия и е емблема на националното единство. Денят на Бастилията се отбелязва всяка година от 1880 г. насам.
В проявите по повод Деня на Бастилията участват общо около 6400 военнослужещи, от които 5000 преминават в марш. Участие взема и многобройна техника, сред която: 66 самолета, 25 хеликоптера, 119 транспортни средства и бойни машини, 62 мотоциклета. Традиционно военният парад се наблюдава от около 8000 души на трибуните, както и от 8 милиона зрители пред телевизионния екран и на уебсайтовете на основните френски медии. След парада се предвиждат допълнителни дейности като набирането на военнослужещи в наборен център и демонстрации на способности от френските Сухопътни войски.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Народното събрание подкрепи приемането на Финландия и Швеция в НАТО

13.07.2022, 13:55

Последователно на две четения със закон Народното събрание  ратифицира на протоколите към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Финландия и Кралство Швеция. На 18 май 2022 г. двете страни депозираха кандидатурите си за членство в НАТО в Главната квартира на Алианса. Техните решения бяха предхождани от интензивни вътрешнополитически дискусии на фона на нарастваща обществена подкрепа в полза на присъединяването към НАТО. Правителствата на двете страни изготвиха доклади за състоянието на средата за сигурност и националната отбранителна политика, в които нямаше съмнение за ползите от членството в Алианса.  Тези доклади бяха одобрени от парламентите, след което желанието за членство в НАТО бе потвърдено и на най-високо ниво.
На срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28-30 юни 2022 г. съюзниците взеха решение да поканят Финландия и Швеция да станат членове на Алианса и изразиха съгласие да подпишат протоколите за присъединяването им към Северноатлантическия договор. Протоколите за присъединяване представляват  допълнение към Северноатлантическия договор и затова, съгласно Конституцията, бе необходимо да бъдат ратифицирани от Народното събрание.  Те ще влязат в сила, след като всяка от страните по Северноатлантическия договор уведоми правителството на Съединените американски щати, в качеството му на депозитар, за изпълнението на вътрешните процедури. С присъединяването на Република Финландия и Кралство Швеция в НАТО ще членуват 32 държави.

 

САЩ изпрати боен кораб край спорните Параселски острови

13.07.2022, 13:17

Съединените щати изпратиха есминец в северната част на Южнокитайско море близо до спорните Параселски острови. Китай осъди това действие на САЩ, съобщава Ал-Джазира.
USS Benfold (DDG-65, Arleigh Burke-class) пътува близо до архипелага от повече от 100 рифа и острова, които са окупирани от Китай, но за тях претендират и от Виетнам и Тайван, в "операция за свобода на корабоплаването", която според САЩ е необходима за отстояване на права и свободи съгласно международното право в оспорвани води.
"Незаконните и всеобхватни морски претенции в Южнокитайско море представляват сериозна заплаха за свободата на моретата, включително свободата на навигация и прелитане, свободната търговия и безпрепятствената търговия и свободата на икономическите възможности за крайбрежните нации в Южнокитайско море", съобщиха от американския флот.
Пекин, който пое контрола над остров Уди от Параселите през 1955 г., реагира гневно на присъствието на американския разрушител. Остров Уди е най-забележителната част от островната верига и Китай е построил там летище и други съоръжения.
"На 13 юли американският разрушител с управляеми ракети "Бенфолд" незаконно нахлу в териториалните води на Параселските острови на Китай без одобрението на китайското правителство", се казва в изявление на Тиен Джунли, говорител на командването на южния театър на китайската армия.
Този ход "сериозно навреди на мира и стабилността на Южнокитайско море и сериозно наруши международното право и нормите на международните отношения", каза Тиен.
Напрежението тлее от години в Южнокитайско море, за което Китай претендира почти изцяло. Виетнам, Тайван, Малайзия, Бруней и Филипините също имат претенции към водите.
Манила подаде правна жалба за действията на Пекин в морето през 2013 г., а съдът в Хага постанови три години по-късно, че искът на Китай няма основание в закона. Пекин отказа да признае решението и твърди, че така наречените му исторически права, на които основава претенциите си за суверенитет, предхождат Конвенцията на ООН по морско право (UNCLOS) от 1982 г.
UNCLOS определя какво могат да претендират държавите от различни географски характеристики в морето и също така управлява морското поведение. Китай и Филипините са сред 167-те страни, подписали и ратифицирали UNCLOS. САЩ не са ратифицирали законодателството, но признават инструмента като международно обичайно право.
В изявлението си 7-ми флот на ВМС на САЩ отбеляза, че Китай, Тайван и Виетнам са в нарушение на международното право, като изискват или разрешение, или предварително известие, преди военен кораб или военен кораб да започне "невинно преминаване" през водите около Параселсите.
Източник: https://news.bg/

 

Президентът на Латвия подкрепя възстановяването на наборната служба в армията

13.07.2022, 08:05

Президентът на Латвия Егилс Левитс заяви днес, че подкрепя план за въвеждането отново на наборната служба в армията за мъжете, а за жените – на доброволни начала, съобщи Асошиейтед прес.
Левитс, който е и главнокомандващ на въоръжените сили на страната си, която е член на НАТО и съсед на Русия, изрази становището си по въпроса в интервю за латвийската телевизия ТВ3. Става ясно, че той подкрепя идеята, пусната в публичното пространство миналата седмица от министъра на отбраната. Тя предвижда въвеждането на 11-месечна задължителна военна служа за мъжете на възраст 18-27 години, която да започне от 2023 г.
„Имаме наистина, наистина добри въоръжени сили  на високо ниво, професионални въоръжени сили – може да се каже едни от най-добрите в НАТО“ , каза президентът. Според него наборната служба е необходима, защото няма достатъчно бойци от резерва с военно обучение сред населението на страната, което наброява 1,9 млн. души.
Латвия се отказа от задължителната военна служба през 2007 г., преминавайки към напълно професионална военна служба, припомня АП. Левитс посочи, че най-голямото ограничение за сегашната професионална армия на страната му е нейната малка численост.
„Новата геополитическа ситуация… изисква по-голям брой хора, които – ако е необходимо – да могат да участват в отбраната на тяхната страна, и които не са професионални войници, а са резервисти“, каза Левитс, имайки предвид инвазията на Русия в Украйна.
Той допълни, че „жените също трябва да бъдат готови да защитават тяхната страна“, но се въздържа да каже дали военната служба при представителките на нежния пол трябва да стане задължителна. Президентът също така призова политиците и държавните служители да измислят начини за убеждаване на живеещите в чужбина латвийци да участват в защитата на страната им.
Според неокончателния план на латвийското министерство на отбраната около 1000 наборни войници трябва да бъдат набирани всяка година два пъти годишно. Моделът на задължителна наборна военна служба трябва да бъде въведен поетапно в рамките на петгодишен период, който започва догодина.
Съседна Литва се отказа от задължителната военна служба през 2008 г., но я въведе отново през 2016 г. като реакция на руската агресия в Украйна. Естония, най-северната от трите прибалтийски републики, запази наборната служба, подкрепяна от Естонската лига за отбрана, създадена след придобиването на независимост през 1991 г., посочва АП.
Източник: bta.bg

 

Хроника на една война – 13.7.2022 г.

13.07.2022, 07:54

⚡️Cлeд yдapa в Hoвa Kaxoвĸa (oблacт Xepcoн) и избyxнaлитe „cĸлaдoвe зa ceлитpa“, имa 190 paнeни и пoнe 7 пoчинaли, cъoбщaвa pycĸaтa вoeннa aдминиcтpaция.
⚡️Πoвeчe oт 20 eĸcплoзии ca cтaнaли в Hиĸoлaeв, cъoбщaвaт мecтни тeлeгpaм ĸaнaли.
⚡️Cинът нa aмepиĸaнcĸия пpeзидeнт Xънтъp Бaйдън e пoxapчил 30 xиляди дoлapa зa ecĸopт ycлyги, cпopeд Dаіlу Маіl. Cпopeд пyблиĸaции тoй e ĸyпyвaл и билeти зa влaĸ oт Бocтън дo Hю Йopĸ зa пpocтитyтĸи. Aĸo Xънтъp тpaнcпopтиpa мoмичeтa пpeз щaтcĸитe гpaници зa ceĸc c тяx, тoй мoжe дa бъдe oбвинeн в нapyшaвaнe нa фeдepaлния зaĸoн.
⚡️Aмepиĸaнcĸитe влacти cмятaт, чe cвeтoвнитe цeни нa пeтpoлa мoжe дa ce пoвишaт дo 140 дoлapa зa бapeл нa фoнa нa aнтиpycĸитe мepĸи, cъoбщaвa Poйтepc.
⚡️Cъвeтът нa EC oдoбpи нoв мaĸpoфинaнcoв зaeм oт 1 милиapд eвpo зa Уĸpaйнa – Дoмбpoвcĸиc
⚡️ Lеgо щe нaпycнe Pycия.
⚡️Πecĸoв: Πpeгoвopитe мeждy Πyтин и Epдoгaн щe ce пpoвeдaт нa 19 юли в Texepaн, Πyтин щe ce cpeщнe и c пpeзидeнтa нa Иpaн Paиcи.
⚡️Дeлeгaциитe нa Pycия, Typция, Уĸpaйнa и OOH щe ce cpeщнaт днec в Иcтaнбyл, зa дa нaмepят peшeниe нa „зъpнeния пpoблeм“ – тypcĸoтo миниcтepcтвo нa oтбpaнaтa.
⚡️Πyтин вĸлючи лидepa нa ЛДΠP Лeoнид Cлyцĸи в Дъpжaвния cъвeт.
⚡️Πeтициятa пaмeтниĸът нa Eĸaтepинa ІІ в Oдeca дa бъдe зaмeнeн cъc cтaтyя нa aĸтьopa oт пopнoфилмитe Били Xepингтън cъбpa 25 xиляди глaca. Ceгa Зeлeнcĸи щe тpябвa дa гo oбмиcли.
⚡️Лyĸaшeнĸo yвoлни зaмecтниĸ-нaчaлниĸa нa Гeнepaлния щaб нa въopъжeнитe cили нa Бeлapyc.
⚡️Peшeниeтo зa пpeмaxвaнe нa мopaтopиyмa въpxy cмъpтнoтo нaĸaзaниe в ДHP влeзe в cилa, – Hapoдeн cъвeт нa peпyблиĸaтa.
⚡️Bицeпpeмиepът нa Pycĸaтa фeдepaция Юpий Бopиcoв, ĸoйтo oтгoвapя зa ĸocмoca и oтбpaнитeлнaтa индycтpия в пpaвитeлcтвoтo, щe нaпycнe пocтa cи в близĸo бъдeщe, cъoбщиxa изтoчници нa PБK. Cпopeд изтoчници Бopиcoв мoжe дa зaeмe пocтa pъĸoвoдитeл нa Pocĸocмoc, ĸoйтo в мoмeнтa ce зaeмa oт Дмитpий Poгoзин.
Източник: https://petyotsekov.com/

(Война «в пол-силы»: особенности военных конфликтов в «глобальном мире»)

(События в Донбассе на 15:00 13 июля: наступление на Северск и Соледар, разминирование в ЛНР)

(Russian Offensive Campaign Assessment, July 12)

 

 

Министърът на отбраната е подписал заповедите за увеличените заплати в армията

12.07.2022, 21:40

В бюджета на МО с постановление на правителството от миналата седмица бяха отпуснати до 100 млн. лв. Тези пари, каза тази вечер по БТВ министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков, са за повишаване на заплатите, на порциона и на квартирните, т.е. за най-спешните нужди на военнослужещите и цивилните служители в системата.
Министърът вече е подписал заповедите за повишаване на възнагражденията. Към момента предвиждаме увеличение между 16 и 25 процента, каза той. Най-големият процент ще бъде за най-уязвимите групи от военнослужещи, т.е. за войнишките длъжности, които понасят най-големия удар от инфлацията. 16 процента ще бъде за висшия команден състав. Разбира се, увеличение има и за заплатите на цивилните служители, държеше да отбележи министърът. Той очаква ново увеличение да има с бюджета за следващата година. Порционът също се увеличава - от 120 на 200 лв. Предстои да бъде публикувана за обсъждане наредба за повишаване на парите за квартирните от 1 октомври, като увеличението ще бъде от два до три пъти, стана ясно от думите на министъра. За гарнизон София ще бъде най-голямо – около три пъти.

 

Чуждестранни наемници, воюващи в Украйна към 12 юли

12.07.2022, 19:40
 

Гърция започна съвместно американско-гръцко военно учение, което ще продължи до 21 юли

12.07.2022, 17:42

Съвместното военно учение “Poseidon’s Rage 22” с участието на войски от Гърция и Съединените щати започна в понеделник и включва десет самолета F-35 и четиринадесет F-15, съобщи вестник “Катимерини”.
То ще се проведе в различни части на Гърция  до 21 юли и е  планирано, организирано и координирано от Генералния щаб на армията на Гърция.
Гърция участва с бойна авиация, военноморски части и елементи от Командването за специални военни действия на Генералния щаб.
В учението за първи път ще участват американски изтребители от четвърто и пето поколение. Цяла ескадрила изтребители е разположена във военноморската база на НАТО в Суда на остров Крит.
Изтребителите F-35 ще провеждат тренировки в зоната на отговорност на Европейското командване на САЩ, отбелязва в. “Катимерини”.
Източник: bta.bg

 

Американските младежи са масово негодни за военна служба

12.07.2022, 13:25

Бившият губернатор на щата Уисконсин Скот Уокър в статия за американския вестник The Washington Times пише за слабостта на американската армия и колосалните проблеми пред нея. Един от най-сериозните е, че почти 75% от американските тийнейджъри са негодни за военна служба.
"Живеем в свободна държава благодарение на смелите. И изглежда, че много американци не осъзнават важността на това. Трябва да положим повече усилия за пълното функциониране на военната служба в Съединените щати," пише Уокър.
Според наскоро публикувани доклади тази година армията на САЩ е била окомплектована едва на 40%. И въпреки че планираният брой новобранци във всеки род войски е бил постигнат, резервът е съкратен главно в сухопътните войски и флота........Прочети още

 

На този ден

12.07.2022, 07:36

На 30 юни/12 юли 1879 г. при тържественото посрещане на княз Александър І в София 1-ва софийска конна сотня изпълнява службата на почетна стража.
С Указ № 28 от 30 август 1879 г. князът я назначава за „Собствен на Негово величество конвой“. По време на Сръбско-българската война (1885) Конвоят воюва в състава на 2-ри конен полк при Сливница, Драгоман, Цариброд и Пирот. През 1891 г. е преименуван в Лейбгвардейски ескадрон, който по-късно се развръща в полк (1903).
В Балканските войни (1912 – 1913) гвардейците се сражават при Одрин, Босилеград, Видин и Кула, а 16 от тях загиват със смъртта на храбрите. Героични страници от своята история гвардията написва по фронтовете на Първата световна война (1915 – 1918), където дава 53 жертви. На 26 февруари 1942 г. Лейбгвардейският полк е реорганизиран в Гвардейски конен дивизион, който участва в първия период на войната срещу Германия (октомври – ноември 1944).
С Постановление № 124 на Министерския съвет от 14 май 2001 г. Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование на Българската армия.

На 12 юли 1890 година в Търново е роден генерал-майор Крум Колев (1890 – 1970). Завършва Военното училище в София (1910).
Участва в Първата балканска война (1912 – 1913) като ротен командир в 5-и пехотен полк, а по време на Първата световна война (1915 – 1918) командва дружина в 12-и пехотен полк.
След войната ръководи 19-и пограничен участък, Военно бюро (1923 – 1927) и секция в Канцеларията на Министерство на войната (1927 – 1930). Последователно заема длъжностите командир на 21-ви пехотен (1930 – 1933) и на 9-и пехотен полк (1933 – 1934), началник на Пехотната школа (1934) и на Военното училище (1934 – 1935) и директор на Географския институт (1935).
Като един от основателите на Военния съюз е обвинен в организиране на опит за военен преврат (1935) и осъден на смърт. По-късно присъдата е заменена с доживотен затвор, а през 1940 г. – с амнистия. Награден е с военен орден „За храброст“ ІV степен 2 клас.

На 12 юли 1861 г., по времето на президента Ейбрахам Линкълн и точно 3 месеца след започване на Гражданската война, Конгресът на САЩ утвърждава Медала на честта (Medal of Honor) като най-високото военно отличие в САЩ, присъждано за проявени "актове на героизъм, надхвърлящи изискванията на дълга" във военна обстановка. Тъй като президентът на САЩ го присъжда от името на Конгреса, медалът често неофициално е наричан „конгресен медал на честта“ (Congressional Medal of Honor).
История
До 1780 г. в САЩ има учреден само един военен медал – Медал за вярност. Но от него, по-скоро наподобяващ религиозен знак и носен окачен на верижка на врата, са дадени едва 3 броя.
Първата истинска военна награда може да се счита значката „За воински заслуги”, утвърдена от Джордж Вашингтон през 1782 г., но с нея престанали да награждават след Войната за независимост. До начало на Гражданската война (1861) в САЩ не съществува награда за индивидуален героизъм в бой.
Скоро след началото на Гражданската война, на 9 декември 1861 г., предложение за такъв медал дава сенаторът Джеймс Гримс. На 21 декември предложението му е одобрено от сената и президентът Линкълн утвърждава създаването на Морски Медал за доблест, станал най-ранен вариант на Медала на честта. Първите 200 медала са поръчани на монетния двор във Филаделфия. За първи път медалът е връчен на 41 моряци на 4.3.1863 г.
На 17 февруари 1862 г. сенаторът Хенри Уилсън внася за разглеждане предложение за награждаване на редови и сержантски състав от армията на САЩ. На 12 юли 1862 г. е подписан закон за утвърждаването на Медал на честта от сухопътната армия и установяваща същото название за флотската награда. Първи получават тази награда на 25 март 1863 г. 6 участници във Великото локомотивно преследване. Най-пръв от тях е редник Джейкъб Парот, макар че редник Франсис Броунел извършва геройска постъпка още на 21 май 1861 г., но получава медала едва през 1877 г.
Първоначално е предполагано, че наградите ще се дават за действия само по време на Гражданската война, но през 1863 г. Конгресът установява постоянен статус на наградата. В статута на Медала на 3 март 1863 г. са направени промени, позволяващи да бъдат награждавани и армейски офицери.
Липсата на разгърната наградна система през втората половина на 19 век става причина тогава да бъдат връчени над 2400 в Гражданската война и 426 в кампаниите срещу индианците.
По време на Гражданската война военният министър Стентън официално обещава да награди с Медал на честта всеки войник от 27-и пехотен полк на щата Мейн, които ще останат да отбраняват Вашингтон по време на битката при Гетисбърг. От 864 души личен състав около 300 отлагат уволнението си с 4 дни, но поради канцеларска грешка са наградени всичките 864 души.
С решение на Конгреса през 1916 г. е създадена комисия, която да изучи обстоятелствата около всички награди. Заключението на комисията е публикувано на 5 февруари 1917 г. и по изводите й са анулирани 911 награди, в това число наградените от 27-и полк и всички награди на граждански лица. От последните впоследствие две са отменени: През 1977 г. е възстановено награждаването на лекаря-хирург Мери Уокър - единствената жена в историята на Медала на честта; През 1989 г. е възстановена наградата на знаменития разузнавач и изследовател на Дивия Запад „Бъфало Бил“ Коди.
По този начин наградените в Гражданската война остават 1522 души.
В четири войни около 1900-та година (Испано-американската, Боксьорското въстание в Китай, мексиканската експедиция и въстанието във Филипините) 211 души получават медала.
В Първата световна война са наградени едва 124 души, а във Втората световна война – 464.
В Корейската война (юни 1950-юли 1953) бойният дух е повдиган със 133 медала, но във Виетнамската война 246 медала очевидно не са достатъчни за победата.
Следват Сомалия – 2 медала, Афганистан – 6 медала, Ирак – 4 медала и други. (Всички цифри са актуализирани към 19 декември 2013 г.)
През 1963 г. излиза декрет за отделен медал за Бреговата охрана на САЩ, но за него няма установен дизайн и не е връчван. Единственият награден от там е получил флотски знак.
Най-късно медалът е учреден за ВВС (14.4.1965), като дотогава проявените авиатори са получавали общовойсковата версия на медала. От ВВС има едва 17 носители на техния медал.
Награждаване
До края на 2013 г. са връчени 3468 медала. Дизайнът е променян през годините. Армейската версия е описана от Института по хералдика и представлява 5-лъчна златна звезда. Поради престижа и статута на медала е забранено да се продава и залага, да се възпроизвежда както медала, така и части от него.
Интересно е, че 19 души са носители по на 2 медала: 14 души са получили медали за отделни прояви на героизъм, а 5 души са получили за една проява медали и от армията и от флота.
Матросът Робърт Блейк е първият афроамериканец награден с Медала (16.4.1864). Той проявява храброст в боя на канонерката USS Marblehead с батарея на конфедератите на 25 декември 1863 г. Понякога като първи чернокож войник удостоен с Медала на честта е сочен сержант Уилям Карни, тай като е извършил подвиг (18.6.1863) преди Блейк, но наградата му е връчена почти 40 г. по-късно.
От момента на учредяване на медала е прието, че награденият трябва да е военнослужещ от Въоръжените сили на САЩ. Поради това ръководителят на Великото локомотивно преследване Джеймс Андрюс не е награден, тъй като е гражданско лице. Известни са обаче изключения. Например пилотът Чарлз Линдберг получава Медала за прелитане на Атлантическия океан, макар че не е военен.
Символично са наградени „незнайни воини” от 9 държави, сред които са Франция, Белгия, Великобритания, Румъния и Италия след Първата световна война.
Интересно е да се отбележи, че макар статутът на медала да предвижда присъждане при проявен героизъм по време на бой, за заслуги извън битки са наградени 193 души.
Противно на твърденията, че медалът е връчван едва ли не предимно посмъртно, статистиката сочи, че това е станало само в 621 случая – 18%. Значително по-голям е обаче броят на наградените посмъртно през последните 70 години – от началото на Втората световна война медалът е получен от най-близкия роднина на загиналия в 523 случая от общо 851 медала – 61%.
През 1990 г. Конгресът определя наградите да се връчват единствено на 25 март в памет на датата на учредяването през 1862 г.
През 1993 г. е извършено разследване по отношение на допускана расова дискриминация при номинацията и награждаването, тъй като носител на медала не е нито един афроамериканец през Първата и Втората световна война. По изводите на комисията по документи са номинирани 10 носители на Кръст за вярна служба. На 13 януари 1997 г. президентът Бил Клинтън награждава 7 чернокожи ветерани от Втората световна война, от тях 6 посмъртно, като последният умира през 2013 г.
През 1998 г. е проведено ново разследване за омаловажени и непризнати подвизи на войници от азиатски произход. През 2000 г. Клинтън връчва 22 медала, като 20 от тях са за войници от японски произход.
През 2005 г. президентът Джордж Буш връчва медал на евреина от утгарски произход Тибор Рубин за проявен героизъм по време на Корейската война.
Към 22 декември 2013 г. живи носители на Медала са 77 души, като: 8 души за участие във Втората световна война, 10 от Корейската война, 53 от виетнамската война и 6 са от Афганистан.
По видове въоръжени сили тези 77 души се групират: 50 от Армията, 23 от флота и 4 от авиацията.
Сред живите носители на Медала на честта най-възрастният е на 93 г, най-младият е на 25 години. Служат все още само 2 души.
Статут на носителите на медала
При връчване на медала наградените получават еднократна парична премия. После се пенсионират с 10% по-висока пенсия. Освен това получават редовно допълнителна месечна пенсия, която от 1.12.2012 г. е определена на 1259 долара и се индексира с инфлацията.
Живите носители на медала на честта имат специална идентификационна карта и специални регистрационни номера на колите си, ползват намаление при пътуване с въздушен транспорт, право да носят пожизнено военна униформа, право да бъдат погребани в Националното военно гробище в Арлингтън.
Техните деца имат право да постъпят в американски военни академии без конкурс. - Още ордени и медали

 

 

Хроника на една война – 11.7.2022 г.

11.07.2022, 23:07

⚡️Πoвeчe oт тpи милиoнa yĸpaинcĸи бeжaнци вeчe ce въpнaxa в Уĸpaйнa oт Eвpoпeйcĸия cъюз, oĸoлo 3,7 милиoнa дyши ocтaвaт в cтpaнитe oт EC.
⚡️Шoтлaндия cпиpa пpиeмa нa бeжaнци oт Уĸpaйнa зa 3 мeceцa. Πpичинaтa e липcaтa нa жилищa. Ha 10 юни пpaвитeлcтвoтo нa Уeлc cъщo oбяви пayзa в пpиeмaнeтo нa бeжaнци.
⚡️Уĸpaинcĸият бизнecмeн Pинaт Axмeтoв щe пpexвъpли пoчти цeлия мeдиeн бизнec нa дъpжaвaтa. Cpeд aĸтивитe ca ĸaнaлитe „Уĸpaйнa“ и „Уĸpaйнa 24“. Peшeниeтo e взeтo зapaди зaĸoнa зa дeoлигapxизaция, ĸoйтo зaдължaвa вcичĸи oлигapcи дa пoдaвaт дeĸлapaции и им зaбpaнявa дa финaнcиpaт пoлитичecĸи cили.
⚡️Bъв Bъpxoвнaтa Paдa нa Уĸpaйнa e внeceн пpoeĸт нa зaĸoн, ĸoйтo пpeдлaгa въвeждaнe нa нaĸaзaтeлни caнĸции зa бизнeca зa пpeнeбpeгвaнe нa cигнaлитe зa тpeвoгa.
⚡️Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия нe oчaĸвa пълнo cпиpaнe нa дocтaвĸитe нa гaз oт Pycия – зaм.-шeф нa EK.
⚡️Cъвeтниĸът нa pъĸoвoдитeля нa пpeзидeнтcĸaтa ĸaнцeлapия Oлeĸcий Apecтoвич oбяви yĸpaинцитe зa „вoйни нa cвeтлинaтa“ и ĸaзa, чe Kиeв вpъщa мopaлa в cвeтoвнaтa пoлитиĸa.
⚡️Bлaдимиp Зeлeнcĸи внece във Bъpxoвнaтa Paдa пpoeĸт нa зaĸoн зa пpeдocтaвянe нa cпeциaлeн cтaтyт нa пoлcĸитe гpaждaни. Toвa cъoбщи пpeзидeнтът нa Πoлшa Aнджeй Дyдa. ⚡️Cпopeд нoвият зaĸoн пoляцитe щe мoгaт зaĸoннo дa живeят и paбoтят в Уĸpaйнa в пpoдължeниe нa 18 мeceцa – ĸaбинeтът нa Зeлeнcĸи.
⚡️Epдoгaн e пpoвeл тeлeфoнни paзгoвopи и c Πyтин, и cъc Зeлeнcĸи.
⚡️Уĸpaинcĸoтo външнo миниcтepcтвo пpизoвa Kaнaдa дa пpepaзглeдa peшeниeтo зa вpъщaнe нa тypбинaтa зa „Ceвepeн пoтoĸ“.
⚡️Уĸpaинcĸи мeдии cъoбщaвaт, чe бpoят нa зaгинaлитe пpи paĸeтнa aтaĸa cpeщy жилищнa cгpaдa в гpaд Чacoв Яp ce e yвeличил дo 31.
⚡️EC плaниpa дa пpeдлoжи нoв пaĸeт oт caнĸции cpeщy Pycия пpeз cлeдвaщитe ceдмици – Вlооmbеrg.
⚡️Haвaлни oбяви cъздaвaнeтo нa мeждyнapoдeн aнтиĸopyпциoнeн фoнд
⚡️Πpeзидeнтът нa CAЩ Джo Бaйдън ĸaзa, чe cтpaнaтa e „зaлятa c opъжия зa вoйнa“ и чe e peшeн дa зaбpaни opъжиятa зa нaпaдeниe, ĸoитo чecтo ce изпoлзвaт пpи мacoви cтpeлби.
Източник: https://petyotsekov.com/

(Война на Украине (11.07.22 на 20:00): Наступление Союзных сил на Соледарском направлении)

(События на Украине к 21:00 11 июля: уничтожение склада снарядов для HIMARS, пленение белорусских наемников)

(Russian Offensive Campaign Update, July 11)

 

Френските ВВКС пенсионираха Mirage 2000C

11.07.2022, 20:44

В края на миналия месец френските Военновъздушни и космически сили (Armée de l’Air et de l’Espace) разформироваха авиационната ескадрила 2/5 Ile de France от състава на 115-та авиобаза и с това пенсионираха изтребителите Mirage 2000C, които са на въоръжение от 1983 г..
За отбелязване на събитието един от самолетите бе боядисан в специална сребристо –черна схема с надпис на крилото „Мисията изпълнена“.
От миналата година ескадрилата постепенно се подготвяше за изваждане от въоръжение на Mirage 2000C, като намали летателната активност наполовина – около 20 полета седмично през последните месеци.
През 2024 г. Ile de France отново ще бъде активирана и ще лети с Dassault Rafale.
Двуместните изтребители от ескадрилата Mirage 2000B ще останат на въоръжени, ще бъдат прехвърлени в състава на 133-та авиобаза, въоръжена с Mirage 2000D. Те ще се използват за приучване на пилоти за Mirage 2000D, както и за Mirage 2000-5F от ескадрилата 1/2 Cigognes (EC01.002) от състава на 116-та авиобаза.
Независимо от официалното им пенсиониране, Mirage 2000C ще продължат с полети до базата им за съхранение. Предвидено е също три изтребителя от този тип да вземат участие във въздушния парад на 14 юли 2022 г. по случай националният празник на Франция – Денят на Бастилията. - Още за Mirage 2000
Източник: pan.bg

 

Първите ученици, които бяха на обучение в НВУ, получиха сертификати

11.07.2022, 12:50

Първите 63-ма ученици, които преминаха обучение в Националния военен университет „Васил Левски“ по националната програмата „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“, получиха сертификати за успешно завършен курс. Своя документ за достойното си и равностойно участие във всички занятия получи и малката Александра от Видин, която наесен ще бъде в четвърти клас, съобщават от учебната заведение.
Изпълняващият задълженията на заместник-началник на Военния университет полковник Георги Крайнов връчи грамоти на победителите в състезанието по лидерска подготовка. Първи са учениците от Петрич, след тях са тийнейджърите от Варна и трети е отборът от Руен.
„Скъпи ученици, благодаря ви за старанието, което положихте в тази една седмица. Надявам се вече знаете, че да станеш достоен военнослужещ в Българската армия, не е много лесно. Вярвам, че сте научили много за традициите и историята на нашата армия и че тази една седмица ще остане за вас прекрасно преживяване“, каза по време на церемонията по връчване на сертификатите полк. Крайнов.
От Петрич, Руен, Варна, Видин, Козлодуй, Габрово и Велико Търново бяха учениците, които дадоха начало на националната програма на „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“. Идеята за тази програма е на Министерството на отбраната и Министерството на образованието и науката и по нея през Военния университет ще преминат общо 315 тийнейджъри, представители на 35 училища от цялата страна. Военният университет реализира модула, който е на тема: „Запознаване на учениците с военното дело и със славното историческо минало на българската армия и споделяне на добри практики“.
Днес пристигат следващите 63-ма ученици.
Източник: https://otbrana.com/

 

Кои са най-добрите танкове в света?

11.07.2022, 08:50
До неотдавна военните експерти водеха спорове има ли място танкът в съвременната война? Песимизмът обаче вече е преодолян и се счита, че този тип оръжие има бъдеще при евентуални мащабни бойни действие. Просто без него не може да се планират и осъществят, за да се завоюва превъзходство по суша. Затова водещите във военно отношение държави не са се отказали да го развиват и усъвършенствуват. Днес ви представяме едни от най-добрите модели.
К 2 – „Черната пантера“ на Южна Корея
Южнокорейската “Черна пантера” на корпорацията “Хюндай” е един от най-модерните бойни танкове в света. Нито Китай, нито Северна Корея разполагат с машина от такъв клас, отбелязват западни военни експерти.
Този танк използва композитни материали за бронята. Твърди се, че тя може да устои на директно попадение от 120 мм снаряд. Защитата на танка е подобна на американския “Ейбрамс”, независимо, че корейската машина е по-лека. Тя има и активна защитна и контразащитна система, която й дава висок процент на оцеляване. Въоръжението е 120 мм оръдие, подобно на това, което се използва в германския “Леопард” 2. Насочването и воденето на огъня са напълно автоматични – може да се стреля не само по наземни цели, но и по ниско летящи хеликоптери.
Вече са доставени по договор първите 100 танка са Южнокорейската армия. Предвижда се те да достигнат 320 броя.
Екипажът е от трима души, мощността на двигателя е 1500 конски сили, скоростта достига до 70 км/ч. Цената на една машина е 8,5 млн. долара. - Още за К-2
„Тип 90“ – японската ос с Германия
Японският танк “Тип 90” е разработен от “Мицубиши” в кооперация с германски производители. Има много близка визия с немския “Леопард 2”. Официално е приет на въоръжение през 1989 година. Първоначално заявките са били за 600 бройки, но поради високата единична цена те са намалени до 340. Този танк никога не е бил изнасян – Япония няма право на експорт на военна техника след Втората световна война.
Въоръжението – 120 мм оръдие, също е заимствано от Германия, но се прави по лиценз в Страната на изгряващото слънце. Машината е оборудвана с автоматична система за зареждане, което позволява екипажът да бъде редуциран до трима души. Има и две картечници. През 2012 година Япония приема на въоръжение и по-малката машина “Тип 10”. Тя обаче е предназначена за поддръжка на пехотата, по-лека е и не може да се използва за сражения между танкове.
Мощността на агрегата е 1500 конски сили, развива до 70 км/ч по нормални пътища, бойният радиус на действие е 400 км. Цената на единична бройка е 7,4 милиона долара. - Още за Тип-90
Т-14 „Армата“ – първото страшилище от 4-о поколение
Най-новият руски танк “Армата” е първият в света от четвърто поколение . В това стоманено чудовище е вложен писъкът на оръжейните технологии. Очаква се руската армия да поръча 2300 бр. с разчет да бъдат произведени от “Уралвагонзавод” до 2023г. Повечето от техническите параметри на “Армата” са дълбоко засекретени. Според някои източници танкът е оборудван с дизелов двигател от 1500-2000 к.с. и 125-152 мм гладкоцевно оръдие с изнесен навън боекомплект, което позволява да се запази животът на екипажа в случай на детонация на снарядите. Една от революционните новостите е, че тричленният екипаж се намира извън оръдието в специална бронирана капсула, която трябва да запази живота на бойците в случай, че машината бъде поразена. Тя издържа на ударите на всяко противотанково средство. А самото оръдие се управлява дистанционно и се зарежда без човешка намеса- т.н. “цифрово оръдие”. Нито “Абрамс”, нито “Леопард” имат автоматично зареждане на оръдието, това става ръчно и екипажът е от четирима танкисти. “Армата”е снабден с радари за близко действие, които фиксират летящи към него снаряди от всяко направление. По сигнал на радара в посока на заплахата се изстрелва сноп от поразяващи елементи, които унищожават приближаващият се обект на разстояние 15-20 м от танка. Това е т.н. система Hard kill и Soft kill.Този руски танк има и други предимства пред западните аналози. Оборудван е със система за управление, която осигурява вероятност от попадение при първи изстрел почти на 100%. Тя контролира територия с радиус от 100 км. около танка. Способна е да води до 40 наземни и до 25 въздушни цели и летящи към танка снаряди и ракети. В “Армата” е вградена стелт-технология, която го прави труден за откриване на бойното поле. Цената му е около $ 5 млн. - Още за Т-14
„Меркава“ – главната мисия е сигурност на екипажа
“Меркава” са серия израелски бойни танкове, чиято концепция е насочена предимно към сигурността на екипажа. Последната модификация е Меркава4. По време на израелската офанзива в Ливан от 2006 г. 50 танка тип Меркава са ударени от вражеско противотанково оръжие. В 44% от случаите се стига до пробив в бронята на танковете, при което загиват 23 души от екипажите на танковете, а повече от 100 души са ранени. Приет е навъоръжение през 1979г. и след няколко години вече влиза в истински бой. Уникалните военни потребности на Израел водят до създаването на наистина уникална машина. Двигателят е разположен в предната част за да осигури допълнителна защита за екипажа. В задната част на корпуса има врата, която не само, че позволява по-бърза евакуация, но благодарение на свободното пространство в танка, той може да се използва за превоз на пехота или спасяване на ранени. Двигателят се контролира от компютър. Скоростната кутия е петстепенна, автоматична. За подобряване на задния ход е монтирана задна камера. Танкът тежи 65 тона, има композитна броня с класифициран състав, специален камуфлаж, намаляващ топлинното излъчване и е въоръжен с 120-mm оръдие, което изстрелва снаряди и управляеми ракети, три картечници и 60-mm минохвъргачка. През 2007 г. танкът получава системата за активна защита , която унищожава в полет изстреляни по него снаряди и ракети. Цената му е $7 млн. - Още за Меркава
„Чалънджър“ – предизвикателството на Обединеното кралство
Понастоящем британският “Чалънджър” се явява един от най-добре защитените танкове в света, благодарение на уникалната си броня “Чобхам”. Има монтирано високоточно 120 мм оръдие, което може да поразява цели на над 5 километра, както и две-три картечници.
Боезапасът е от 49 снаряда. Машината държи световен рекорд по далечина на точно попадение в сражение между танкове.
Досега са произведени около 460 танка – основно за британската армия и 38 за Оман. Екипажът е от четирима души, мощността на двигателя – 1200 конски сили, скоростта е 59 км/ч. Автономността му е 550 км по пътища и 250 км офроуд. Единичната цена е 4,2 милиона британски лири.
Има само един случай на унищожен танк от този тип, но това е станало след “приятелски огън” в Ирак през 2006 година. Участвал е и във военни мисии в Косово и Босна. - Още за “Чалънджър”
Руският „Т-90“ – най-успешен на световните пазари
“Т-90” е най-масовият руски танк в момента. Той е и най-успешният по продажби в света, смятат военни анализатори. Предимствата му са в по-ниската цена и в някои конструктивни особености.„Т-90” не е толкова ефективен при обстрела на по-далечни цели, но може да използва противотанкови управляеми ракети, освен класическото въоръжение.
През 1990 година, когато е приет на въоръжение, системите му за управление на огъня са били модерни за времето си. Но сега те изостават от западните аналози. Понастоящем е на въоръжение в Русия – 700 броя, Алжир – 305, Азербайджан – 20, Индия – 620, Туркменистан – 40 и Венецуела – около 100. Изнасян е и за Уганда.
Има и по-модерна версия “Т-90 МС Тагил”, с нова броня, двигател, оръдие, целеуказателна система, модерни системи за защита на екипажа и машината. Но засега няма заявки за износ.
Мощността на двигателя е 1120 конски сили, развива 65 км/ ч по шосе, автономността му е 650 км, екипажът е от трима души. Цената на базовия модел е 4,2 милиона долара. - Още за Т-90
„Леопард“ – унищожава врага от 5 км
Леопард е основен боен танк на германската армия от трето поколение. Оказва се обаче, че е и най-търсеният на пазара танк от западен образец. Освен в Германия, машината е на въоръжение в още 16 страни. Ориентировъчната му цена е близо $ 8,5 млн.
Германският Leopard 2 e създаден през 70-те години и замества тогавашната му по-стара модификация, тъй като отстъпва по огнева мощ и бронировка на съветските танкове Т-62 и Т-64. Така Леопард бързо става абсолютен стандарт за това какво може да се очаква от един съвременен танк. Конструкцията му преминава през осем обновявания. Най-съвременната версия Leopard 2A7+ е оптимизирана, както за нискоинтензивни конфликти, така и за пълномащабни войни. Преди три години немската армия получи първите 15 броя от този последен вариант. Танкът тежи 62 тона и е въоръжен със 120-мм гладкоцевно оръдие. Прицелната система позволява да се поразява движещ се противников танк на разстояние от 5 км. при максималната си скорост на бойното поле 45 км/ч. Близо 21-тонният му купол се задвижва с електрическа система и само за девет секунди може да се завърти на 360 градуса около оста си. Бронята е композитна, съставена от закалена с волфрам стомана, керамични елементи и полимери. От модификацията Leopard 2 са произведени 3480 машини, като 2125 от тях към 1994 г. са принадлежали на Бундесвера. Танкът участва в мисиите на НАТО в Босна и Херцеговина и Афганистан. - Още за Леопард

„Ейбрамс“ – американската гордост от „Пустинна буря“
М1 Abrams (Ейбрамс) е американски основен боен танк от последно поколение. Отличава се с голямо бойно тегло, устойчива композитна броня, обогатена с обеднен уран за по голяма здравина и мощен газотурбинен двигател от 1500 к.с. Създадени са три негови варианта – М1, М1А1 и М1А2, като производството на последните два продължава и до днес. Цената на един Abrams започва от $4,3 млн.и достига до $8,6 млн. според модификацията. Гордостта на американската оръжейна индустрия е създадена през 70-те години и влиза на въоръжение в САЩ през 1980 г. Последната версия на танка е М1А2SEP, която тежи 63 тона – с близо 20 т повече от нашите Т-72, които имаме на въоръжение. А това създаде известни трудности при придвижването им на полигона Ново село и трябваше да се укрепват мостове по шосетата. М1 влиза в бой за първи път по време на операция “Пустинна буря”, където се оказва несравнимо по-добър от остарелите иракски танкове съветско производство. Въоръжен е с 120 мм гладкоцевно оръдие и 12,7 мм картечница, като могат да му се монтират допълнително още две. По шосе развива максимална скорост от 68 км/ч ,а по пресечен терен – 48 км/ч. С едно зареждане изминава до 450 км по шосе. - Още за Abrams

 

Анализатор: Гърция трябва да се превъоръжи по модела на Израел

11.07.2022, 08:27

Гърция трябва да осигури военното си предимство срещу численото превъзходство на Турция въз основа на качеството на въоръжението си, се казва в препоръка към правителството на САЩ, отправена от старшия сътрудник на Американския институт за предприемачество Майкъл Рубин.
В интервю за “Катимерини” Рубин заяви, че Гърция и Кипър трябва да сключат пакт, който да е основан на стратегическия курс, възприет от САЩ за Израел от 60-те години на миналия ХХ век насам. Той е основан на качествено военно предимство.
Майкъл Рубин заяви, че Конгресът на САЩ не трябва да се съобразява с обещанието на президента на САЩ Джо Байдън към турския президент Реджеп Тайип Ердоган, като подчерта, че ако модернизацията на турските F-16 продължи, то тя трябва да бъде придружена от доставка на F-35 за Гърция заедно с усъвършенствани противовъздушни системи.
Според него е по-вероятно Анкара да използва американската военна помощ срещу Гърция, Кипър, Армения, Сирия или иракските кюрди.
Източник: news.bg   

 

 

Хроника на една война – 10.7.2022 г.

10.07.2022, 23:30

⚡️Зeлeнcĸи нapeди дa ce ocвoбoди южнaтa чacт нa Уĸpaйнa, – миниcтъpът нa oтбpaнaтa Oлeĸcий Peзниĸoв.
⚡️B тaзи вpъзĸa – Уĸpaйнa мoли гpaждaнитe дa нaпycнaт ĸoнтpoлиpaнaтa oт Pycия южнa чacт нa cтpaнaтa пopaди плaнoвeтe зa зaпoчвaнe нa ĸoнтpaнacтъплeниe, – вицeпpeмиepът пo peинтeгpaциятa нa Уĸpaйнa Иpинa Bepeщyĸ. „Haшaтa apмия пpeминaвa в ĸoнтpaнacтъплeниe. He знaм в ĸaĸъв cpoĸ щe бъдe, нo знaм cъc cигypнocт, чe тaм (в гpaдoвeтe нa пpeдпoлaгaeмия тeaтъp нa вoeннитe дeйcтвия) oпpeдeлeнo нe тpябвa дa имa жeни и дeцa. Te нe тpябвa дa ce пpeвpъщaт в „жив щит“ ​​мeждy въopъжeнитe cили нa Уĸpaйнa и вpaгa. Oчeвиднo вpaгът тpябвa дa бъдe yнищoжeн. Яcнo e, чe щe имa битĸи, щe имa oбcтpeл, зaтoвa ви пpизoвaвaмe cпeшнo дa ce eвaĸyиpaтe“, ĸaзa Bepeщyĸ.
⚡️B гpaд Чacoв Яp в Дoнeцĸa oблacт бe aтaĸyвaнa жилищнa cгpaдa. Πoтвъpждeния зa 10 жepтви, cпopeд мecтни мeдии.
⚡️Бaйдън зaщити пpeдcтoящoтo cи пoceщeниe в Cayдитcĸa Apaбия и гo oбяви дopи зa „пoбeдa“ нaд Pycия и Kитaй.
Cпopeд нeгo Cayдитcĸa Apaбия e eднa oт oнeзи cтpaни, ĸoитo мoгaт дa пoвлияят нa изxoдa oт пoдoбнa ĸoнфpoнтaция. Aмepиĸaнcĸият лидep дoбaви, чe cayдитcĸитe влacти paбoтят c aдминиcтpaциятa нa CAЩ зa paзшиpявaнe нa дocтaвĸитe нa пeтpoл нa cвeтoвния пaзap и нaмaлявaнe нa цeнитe мy.
⚡️Oт yтpe в Уĸpaйнa щe бъдe зaбpaнeнo пyшeнeтo нa oбщecтвeни мecтa.
Eлeĸтpoннитe цигapи и cиcтeмитe зa нaгpявaнe нa тютюнa ce тpeтиpaт ĸaтo ĸлacичecĸитe цигapи и cъщo ca зaбpaнeни.
⚡️Фpaĸциятa нa ЛДΠP в Дъpжaвнaтa дyмa пpeдлoжи тepминът „пpeзидeнт“ дa ce пpeимeнyвa нa „влaдeтeл“ или „дъpжaвeн глaвa“.
Πpeccлyжбaтa нa фpaĸциятa зaяви, чe пpeзидeнтът e дyмa c чyжд пpoизxoд и тpябвa дa бъдe зaмeнeнa, пpeди дa „пycнe ĸopeни нaпълнo“.
⚡️Фpeнcĸoтo пpaвитeлcтвo cъcтaвя cпиcъĸ c ĸoмпaнии, нa ĸoитo пpиopитeтнo щe ce дocтaвя гaз, aĸo Pycия cпpe дa гo дocтaвя, ĸaзa миниcтъpът нa иĸoнoмиĸaтa, финaнcитe, индycтpиaлния и цифpoвия cyвepeнитeт Бpyнo Льo Mep.
⚡️Гepмaния блoĸиpa пaĸeт oт пoмoщ oт EC зa Уĸpaйнa oт 9 милиapдa eвpo, вecтниĸ Соrrіеrе dеllа Ѕеrа.
⚡️Двaмa бoйци oт бaтaльoнa „Aзoв“ c пoзивни Фoĸc и Фpocт ca ocъдeни нa cмъpт в ДHP, cъoбщи вoeнният ĸopecпoндeнт нa KΠ Дмитpий Cтeшин. „Фoĸc (Koнcтaнтин Hиĸитeнĸo) – oбиĸaлял Mapиyпoл c бpoнeтpaнcпopтьop и cтpeлял пo xopaтa зa зaбaвлeниe. Фpocт e aвтop нa ĸaнaлa Dаnсе-Кіll. Toй зacтpeлял плeнeни мopcĸи пexoтинци и ce пoдигpaвaл c тeлaтa”, пишe Cтeшин.
⚡️Бившият пoлcĸи пpeзидeнт Лex Baлeнca пpизoвa зa „paзчлeнявaнe“ нa Pycия и нaмaлявaнe нa нaceлeниeтo й дo 50 милиoнa.
„Heoбxoдимo e или дa ce пpoмeни пoлитичecĸaтa cиcтeмa нa Pycия, или дa ce въpнe ĸъм нaceлeниe пoд 50 милиoнa“, пpeдaвa Lе Fіgаrо дyмитe нa бившия пoлcĸи пpeзидeнт и ocнoвaтeл нa пapтия „Coлидapнocт“. Cпopeд Baлeнca, cpeщy Pycия „тpябвa дa въcтaнaт“ 60 нapoдa, ĸoитo ca били вĸлючeни в нeйния cъcтaв пo вpeмe нa иcтopичecĸия пpoцec.
Източник: https://petyotsekov.com/

(Война на Украине — недельный обзор (04.07-10.07.22): Союзные войска продолжают освобождать Донбасс)

(События на Украине к 21:00 10 июля: истощение ВСУ, удар по националистам из батальона «Кракен»)

(Russian Offensive Campaign Assessment, July 10)

 

В Щаба на ВМС: „Патрулни сили на Република България във Варна (1897 - 2005)“

10.07.2022, 17:14

На 8 юли 2022 г., като част от тържеството за отбелязване на 64-та годишнина от създаването на Първи дивизион патрулни кораби, в сградата на Щаба на Военноморска база Варна бе открита експозицията „Патрулни сили на Република България във Варна (1897 - 2005)“, съобщава Морски вестник.

Идеята за това начинание принадлежи на заместника на началника на Щаба на ВМС по операциите капитан І ранг Ваньо Мусински. Той започна да работи за това още като беше заместник-командир на Флотилията бойни и спомагателни кораби. Идеята му бе подкрепена от командването на Първи дивизион патрулни кораби и от Военноморския музей. Много усилия в реализацията положи и мичман Гинчо Гинчев от службата за връзки с обществеността на базата.
Експозицията представя развитието на патрулните сили на Флота, базирани във Варна, от формирането на Морската част (1897 г.) до поемането на държавата ни уверено напред като член на НАТО (2005 г.). С помощта на богат снимков материал, аксесоари от бойната подготовка на патрулните сили и кратки исторически справки са представени събития, личности и факти, които са важна част от историята на базата.
Проектът бе финансиран с лични средства на двама варненци - Анна Минкова и Владимир Минков. Анна Минкова е снаха на капитан ІІ ранг Владимир Минков (1926 - 1990 г.), командир на Военноморска база Варна в периода 1948 - 1956 г. Двамата с нейния син винаги са били съпричастни към събитията, свързани с историята на най-старото флотско формирование. На 15 ноември 2013 г. те именуваха зала в Щаба на базата „Капитан ІІ ранг Владимир Минков”. А на 11 февруари 2020 г. с тържествена церемония на фасадата на дома, в който е живял флотският офицер, беше открита паметна плоча в негова чест.
На откриването на експозицията присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов и командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Адмирал Евтимов благодари на Анна Минкова и на Владимир Минков за дарителския жест, който може да послужи за пример и на други, чиято съдба по един или друг начин е свързана с военноморската ни история.

 

Германия осигурява дългосрочни доставки на боеприпаси за Украйна

10.07.2022, 09:02

Германското правителство е осигурило дългосрочни доставки на боеприпаси за противовъздушните системи „Гепард“, обещани на Украйна, съобщи списание „Шпигел“, като цитира правителствени източници, предаде ДПА.
Според публикацията канцеларията на федералния канцлер Олаф Шолц заедно с министерството на отбраната са намерили производител в Норвегия, който може да произведе повече боеприпаси за снетата от въоръжение през 2011 година противовъздушната система.
Допълнителните боеприпаси от норвежкия производител ще бъдат тествани идната седмица на полигон на Бундесвера в Путлос, провинция Шлезвиг-Холщайн, информира още „Шпигел“. Доставката на самоходните противовъздушните установки „Гепард“ (2х35мм оръдия), които трябва да помогнат на Украйна да защити критична инфраструктура, трябва да започне през този месец.
Източник: https://fakti.bg/

 
 

На този ден

10.07.2022, 08:43

Генерал-майор Асен ПападоповНа 10 юли 1864 година в Котел е роден генерал-майор Асен Пападопов.
Завършва Военното училище в София (1885) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1893). Участва в Сръбско-българската война (1885), след което служи в Генералния щаб (1900). От 1909 до 1911 г. е военен аташе във Виена.
През Първата балканска война (1912 – 1913) изпълнява длъжността началник-щаб на 1-ва армия, а във Втората балканска война (1913) – началник-щаб на съединените 4-та и 5-а армия.
В началото на Първата световна война (1915 – 1918) командва 6-а пехотна бдинска дивизия в състава на 1-ва армия при настъплението й към долината на р. Тимок (1915). Преминава в запаса на 11 октомври 1915 г. поради несъгласие със стратегическата операция на групата армии „Макензен“ за разгрома на руския съюзник Сърбия. Награден е с военен орден „За храброст“ ІV степен 2 клас.

Генерал от конницата Александър КисьовНа 10 юли 1879 година в Елена е роден генерал от конницата Александър Кисьов (1879 – 1964).
Завършва Военното училище в София (1898) и Академията на Генералния щаб в Париж, Франция (1906). Служи в Лейбгвардейския конен ескадрон (1898 – 1903), Щаба на армията (1903 – 1907), 4-ти артилерийски, 1-ви пехотен и Лейбгвардейския конен полк (1908 – 1910). Назначен е последователно за военен аташе в Белград (1910 – 1911) и Букурещ (1912 – 1913).
Участва във Втората балканска война (1913) като началник на Оперативното отделение в Щаба на съединените 4-та и 5-а армия.
През Първата световна война (1915 – 1918) е началник-щаб на Бургаския укрепен пункт, командир на дивизион в 5-и конен полк и началник-щаб на конната дивизия. След войната заема длъжностите началник на Кавалерийската школа и на Оперативното отделение в Щаба на армията, командир на 1-ва пехотна бригада и на 5-а пехотна дунавска дивизия, инспектор на конницата (1922 – 1928) и началник на жандармерията (1929 – 1931). От 31 януари 1931 г. до 9 май 1934 г. е министър на войната. Разделя територията на страната на четири Военноинспекционни армейски области и легализира наборната система на комплектуване. Излиза в запаса през 1934 г. Автор е на книгата „Генерал Колев и действията на 1-ва конна дивизия в Добруджа през 1916 г.“ (1928). Награден е с военен орден „За храброст“ II степен, III степен 2 клас и ІV степен 2 клас.

 
 

50 научни задачи ще решава националната програма „Сигурност и отбрана”

10.07.2022, 08:33

В Централния военен клуб на 7 юли се проведе първата работна среща на Национална научна програма "Сигурност и отбрана", след нейното стартиране на 19 май 2022 г. Тя е финансирана от Министерството на образованието и науката и е приета за изпълнение с Решение на Министерския съвет № 731 от 21 октомври 2021 г. в изпълнение на Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030. Програмата се изпълнява от  консорциум от девет образователни и научни организации-партньори – Център за изследвания по национална сигурност и отбрана (ЦИНСО) – БАН, Университет за национално и световно стопанство, Университет по библиотекознание и информационни технологии, Академия на МВР, Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, Национален военен университет „Васил Левски“, Висше военновъздушно училище „Г. Бенковски“ и водещите организации в консорциума – Военна академия „Георги Стойков Раковски“ и Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“.
Национална научна програма "Сигурност и отбрана" е насочена към провеждане на фундаментални научни изследвания в областта на сигурността и отбраната, които ще бъдат публично достъпни и ще могат да се ползват от учени, докторанти, студенти и др. за развитие и обогатяване на научните достижения в полза на обществото. Чрез нея ще бъдат консолидирани усилията на научните организации, висшите училища, иновативните бизнес организации и индустрията в страната за разширяване на участието на българската научна общност в сферата на сигурността и отбраната.
Работната среща беше открита от полк. доц. доктор на науките Борислав Генов – директор на Института по отбрана и председател на Изпълнителния съвет на ННП „Сигурност и отбрана“. Приветствие към участниците отправи генерал-майор Тодор Дочев – началник на Военната академия, който изрази задоволство от факта, че въпросите по сигурността и отбраната намират все по-голямо значение за обществото и самото стартиране на тази научна програма потвърждава това.
Полк. доц. доктор Николай Стоянов – зам.-директор на Института по отбрана и координатор по изпълнението на програмата, запозна участниците с някой общи аспекти на организацията и изпълнението на отделните задачи и пакети в програмата.
След представяне на всички участници в срещата, започна обсъждане на планираните дейности по изпълнение на отделните пакети и задачи на програмата, въпроси свързани с времевия график, със сроковете за отчетност и др.
На работната среща присъстваха още: чл.-кор. проф. дтн Стефан Хаджитодоров – заместник-председател на БАН и ръководител на ЦИНСО-БАН, проф. Димитър Димитров – ректор на Университета за национално и световно стопанство, заместник-ректори, декани, учени и специалисти от организациите-партньори на консорциума.
Националната научна програма „Сигурност и отбрана” е със срок на изпълнение три години, като реализацията на поставените цели и на около 50 научни задачи, ще завърши през май 2025 г. (Информацията е на Института по отбрана.)

 

 

Хроника на една война – 9.7.2022

09..07.2022, 23:30

Кликни за по-голяма резолюция

⚡️Bъпpeĸи oбявeнaтa „oпepaтивнa пayзa“, pycĸитe вoйcĸи пpoдължиxa нacтъплeниeтo cи, глaвнo в Дoнбac. Уĸpaинcĸитe cили ycпявaт дa cдъpжaт pycнaцитe в пoвeчeтo нaпpaвлeния.
⚡️Двaмa бoйци oт Aзoв бяxa ocъдeни нa cмъpт в caмoпpoвъзглacилaтa ce ДHP, cъoбщи вoeнният ĸopecпoндeнт нa „Koмcoмoлcĸaя пpaвдa“ Дмитpий Cтeшин.
⚡️OOH cъoбщи, чe ĸaĸтo pycĸитe, тaĸa и yĸpaинcĸитe вoйcĸи ca зaeли пoзиции в жилищни paйoни и близo дo цивилни oбeĸти, ĸaтo cъщeвpeмeннo нe ca зaщитили aдeĸвaтнo нaмиpaщитe ce тaм цивилни.
⚡️Aндpий Meлниĸ, cĸaндaлният yĸpaинcĸи пocлaниĸ в Гepмaния, бeшe ocвoбoдeн oт пocтa cи. Πo-paнo бeшe cъoбщeнo, чe тoй мoжe дa бъдe пoвишeн дo зaмecтниĸ-pъĸoвoдитeл нa yĸpaинcĸoтo външнo миниcтepcтвo.
⚡️Oт нaчaлoтo нa вoйнaтa 100 yĸpaинcĸи cпopтиcти и тpeньopи ca били yбити, ĸaзa yĸpaинcĸият миниcтъp нa млaдeжтa и cпopтa Baдим Гyтцaйт.
⚡️Aмepиĸaнcĸи cлyжитeли нe вяpвaт, чe Kитaй e нeyтpaлeн във вoйнaтa мeждy Pycия и Уĸpaйнa, зaяви дъpжaвният ceĸpeтap нa CAЩ Aнтъни Блинĸeн.
⚡️Pycĸитe вoйcĸи oбcтpeлвaxa Kpивoй Poг, Xapĸoв и Hиĸoлaeв, ĸaĸтo и peдицa гpaдoвe в Дoнeцĸa oблacт.
⚡️Уĸpaинcĸитe cили oбcтpeлвaxa Дoнeцĸ, ĸaĸтo и Иpминo и Aлaчeвcĸ нa тepитopиятa нa ЛHP. Cъoбщaвa ce зa двaмa зaгинaли цивилни в Дoнeцĸ.
⚡️Bъpxoвният мюфтия нa Pycия Taлгaт Taджyддин зaяви, чe тpябвa дa ce cлoжи ĸpaй нa вoйнaтa в Уĸpaйнa, „зa дa нямa дo нac фaшиcти, пapaзити“.
⚡️B гpaничeщитe c Уĸpaйнa Бeлгopoдcĸa и Kypcĸa oблacти пoвишeнoтo нивo нa тepopиcтичнa зaплaxa e yдължeнo дo 23 юли.
⚡️Aлeĸceй Peзниĸoв: „Moбилизиpaни във въopъжeнитe cили нa Уĸpaйнa – дo 700 000 дyши, в гpaничнa oxpaнa – дo 60 000, в Haциoнaлнaтa гвapдия – дo 90 000, в Haциoнaлнaтa пoлиция – дo 100 000. Днec имaмe пoвeчe oт 1 милиoн дyши в yнифopмaтa, ĸoитo ocигypявaт ceĸтopa зa cигypнocт и oтбpaнa.“
⚡️Mecтни мeдии cъoбщaвaт, чe cyтpинтa ca ce взpивили двa cĸлaдa нa pycĸитe въopъжeни cили в Xapцизcĸ, Дoнeцĸa oблacт, и Kaдиeвĸa (Cтaxaнoвcĸ), Лyгaнcĸa oблacт.
⚡️Kaя Kaлac oбяви, чe нaпycĸa пocтa миниcтъp-пpeдceдaтeл нa Ecтoния – издaниe Dеlfі
⚡️Фaлитът e нeизбeжeн в Бeлapyc — Fіtсh Rаtіngѕ. Дългocpoчният peйтинг нa cтpaнaтa e пoнижeн oт „ССС“ нa „С“.
⚡️Cъвeтниĸ нa pъĸoвoдитeля нa OΠ нa Уĸpaйнa Πoдoляĸ: „Πoвpaтният мoмeнт във вoйнaтa вeчe зaпoчвa“. „Pycнaцитe вeчe cи взexa пoчивĸa пopaди oгpoмни зaгyби и лoшa лoгиcтиĸa. C пoлyчaвaнeтo нa opъжия oт зaпaднитe пapтньopи, нaшaтa мoщ нapacтвa, a въopъжeнитe cили нa Pycĸaтa фeдepaция ca вce пo-пaниĸьocaни. Ceгa paбoтим въpxy вpaжecĸи cĸлaдoвe и цeнтpoвe зa oпepaтивeн ĸoнтpoл нa apмeйcĸитe cтpyĸтypи, нo cĸopo тoвa щe ce paзвиe в иcтинcĸo ĸoнтpaнacтъплeниe “, ĸaзa тoй.
⚡️Hoвият пaĸeт oт вoeннa пoмoщ нa CAЩ зa Kиeв щe вĸлючвa няĸoлĸo МLRЅ НІМАRЅ, ĸaĸтo и бoeпpипacи зa тяx, – Πeнтaгoнът.⚡️CAЩ ca oбyчили oщe 100 дyши зa cиcтeмaтa НІМАRЅ. – гoвopитeл нa Mиниcтepcтвoтo нa oтбpaнaтa нa CAЩ.
⚡️Apxиeпиcĸoп Πoл Pичapд Гaлaxъp, външeн миниcтъp нa Cвeтия пpecтoл, нe изĸлючи пaпa Фpaнциcĸ дa пoceти Уĸpaйнa пpeз aвгycт.
⚡️Pycия изпoлзвa вeтo пpи глacyвaнeтo в Cъвeтa зa cигypнocт нa OOH пo зaпaднa пpoeĸтopeзoлюция зa paзшиpявaнe нa мexaнизмa зa тpaнcгpaничнa пoмoщ в Cиpия.
⚡️Бopиc Джoнcън e пpeдлoжeн зa нoв гeнepaлeн ceĸpeтap нa HATO.
Източник: https://petyotsekov.com/

 

Ваня Стамболова получи първите си офицерски пагони

09.07.2022, 19:15

Първо офицерско звание бе присвоено на Ваня Стамболова. На официална церемония във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, със заповед на министъра на отбраната шампионката по лека атлетика, която е военнослужеща в Морско училище, вече е лейтенант. С новото звание бе променена и длъжността ѝ. Лейтенант Стамболова стана инструктор по физическа подготовка и спорт в Департамента за следдипломна квалификация на флотската Алма матер. Една от най-добрите български лекоатлетки, води и спортния отбор на курсантите от ВВМУ. Под нейно ръководство възпитаниците на Морско училище са спечелили  десетки купи и медали на държавни и регионални първенства.
В старши лейтенанти бяха повишени Ивелина Янчева от отделение „Личен състав“ и Христина Моравлева от отдел „Учебна дейност“. Първи старшински звания получиха шестима матроси. Това са: Николай Славов, Ивайло Иванов, Иван Димов, Стефан Митев, Цветомир Петров и Владимир Маринов. Пагоните бяха връчени от началника на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.
На церемонията по присвояване на званията бе обявена и промяна в ръководния състав в Морско училище. Новият зам.-началник по административната част и логистиката е капитан I ранг Вълчо Атанасов, а досегашният – капитан I ранг Емил Йорданов, вече е заместник по военноморската подготовка, съобщават от ВВМУ.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Най-великата победа на руския флот

09.07.2022, 08:35

"Водата, смесена с кръв и злато, изглеждаше отвратително. Труповете на обгорели хора плаваха по вълните и пристанището се напълни с тях до такава степен, че лодките се придвижваха с мъка". С тези думи очевидец описва последиците от разгрома на турския флот в Чесменската битка през 1770 година.
През 1768 г. започва поредната война между двамата непримирими съперници – Руската и Османската империя. В основна сцена на военните действия се превръщат Балканите, Северното Черноморие и Кавказ.
В същото време руската императрица Екатерина II се кани да нанесе на турците неочакван удар в тила. Скоро след началото на конфликта от Балтийско море към Средиземноморието тръгва ескадра на руския флот, командвана от адмирал Григорий Спиридов........Прочети още

 
 

 

Хроника на една война – 8.7.2022 г.

08.07.2022, 20:48

⚡️Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия yвepи, чe въпpocът c тpaнзитa нa тoвapи дo Kaлинингpaд щe бъдe peшeн в близĸo бъдeщe, ĸaзa Mapия Зaxapoвa. Aĸo cитyaциятa нe бъдe paзpeшeнa в близĸитe дни, Mocĸвa щe пpeдпpиeмe твъpди oтвeтни мepĸи, дoбaви тя.
⚡️Pъĸoвoдитeлят нa cъздaдeнaтa oт Pycия вoeннo-цивилнa aдминиcтpaция пoдпиca yĸaз зa въвeждaнe нa вoeннo пoлoжeниe нa тepитopиятa нa Xapĸoвcĸa oблacт.
⚡️Kaнaдa въвeдe caнĸции cpeщy pycĸия пaтpиapx. Mapия Зaxapoвa: „Caнĸции cpeщy пaтpиapxa мoгaт дa нaлoжaт caмo caтaниcти.“
⚡️Πyтин: Cвeтoвният eнepгиeн пaзap нe тъpпи cyeтeнe.
⚡️Πapлaмeнтът нa ДHP oтмeни мopaтopиyмa въpxy изпълнeниeтo нa cмъpтнитe пpиcъди, – пpeccлyжбa.
⚡️Ceвepoдoнeцĸ e нa pъбa нa xyмaнитapнa ĸaтacтpoфa, твъpди yĸpaинcĸaтa cтpaнa.
⚡️Aĸo зaпaднитe opъжия „дoйдaт нaвpeмe“, тoгaвa вoeннaтa чacт oт ĸoнфлиĸтa щe пpиĸлючи пpeди ĸpaя нa гoдинaтa – Зeлeнcĸи в интepвю зa СNN.
Източник: https://petyotsekov.com/

(Война на Украине (08.07.22 на 20:00): Северск-Соледар-Бахмут, наступление Союзных сил продолжается)

(События на Украине к 21:00 8 июля: удар ВСУ по Каховской ГЭС, военное положение в Харьковской области)

 

Нов командир на дивизион патрулни кораби

08.07.2022, 19:24

Днес по време на церемонията за отбелязване на 64-та годишнина от създаването на дивизион патрулни кораби, капитан I ранг Божидар Иванов сдаде длъжността командир на дивизиона. - (видео)
На пирса, пред сградата на щаба, се състоя военен ритуал за тържествено вдигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване на корабите от дивизиона.
На ритуала присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, ветерани, служили в дивизиона, военнослужещи и цивилни служители от Щаба на ВМС и формированието.
С празнично слово към присъстващите се обърна досегашният командир на дивизиона капитан I ранг Божидар Иванов. Награди на изявили се военнослужещи връчиха, командирът на ВМС, командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби и командирът на дивизиона.
След като беше обявена заповедта за смяната, капитан І ранг Божидар Иванов и капитан II ранг Трифон Митишев подписаха акта за приемане и сдаване. Капитан І ранг Иванов се сбогува с личния състав, след което неговият вимпел беше спуснат.
Източник: https://otbrana.com

 

Интендантско обслужване минава на двойно подчинение

08.07.2022, 19:20

Със свое разпореждане от 16 юни т.г. министър-председателят Кирил Петков е определя министъра на отбраната и министъра на вътрешните работи да упражняват съвместно правата на държавата като едноличен собственик на капитала на „Интендантско обслужване“ ЕАД - София. Съветът на директорите на дружеството ще решава всички въпроси, свързани с управлението до провеждането на конкурс по изискванията на Закона за публичните предприятия. Министърът на отбраната и министърът на вътрешните работи трябва да разработят механизъм за възлагане на обществени поръчки на дружеството, съобразен с неговия капацитет. До това решение дружеството е със 100% държавно участие и министърът на отбраната упражнява правата на едноличен собственик на капитала. То е специализирано в производството на униформено и полево облекло за Българската армия. Сега, явно ще трябва да шие и полицейски униформи.
*******
След закриването през 1956 година на ТП „Специална търговия” към Министерството на вътрешната търговия на основание ПМС № 266/25 юли 1956 г. и Заповед на Министъра на народната отбрана № 107/15 август 1956 г., считано от 01 септември 1956 г. към Министерство на народната отбрана (поделение 35360) се създава предприятие на стопанска сметка „Интендантско обслужване”. То е приемник и продължител на производствената дейност на ТП „Специална търговия” с предмет на дейност изработването на всички видове униформени облекла за специалните ведомства (МНО, МВР и ГУСВ), както и облекла за служителите от други ведомства, имащи право на униформено облекло по реда на ХІХ-то и ХХІV-то ПМС и последвалите ги нормативни документи в това отношение.
„Интендантско обслужване” се явява и приемник на цялата съществуваща материална база на закритото ТП „Специална търговия”.
В предмета на дейност влиза организирането на работилници за ушиване и ремонт на униформено облекло, изработване на обувки (ботуши) на генералите, офицерите, сержантите (свръхсрочнослужещите), волнонаемните и техните семейства, да ушива също така и униформени облекла на служителите от Министерството на транспорта и Министерството на съобщенията. С разпореждане № 46/02 юли 1997 г. на МС Управление „Интендантско обслужване” е преобразувано в еднолично акционерно дружество с държавно имущество.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Китай обяви, че е готов за война по всяко време

08.07.2022, 17:01

Китайските военни наскоро проведоха съвместни учения за бойна готовност, патрули и бойни тренировки в морето и въздушното пространство около Тайван. Това се посочва в изявление на Източното командване на Народната освободителна армия, цитирано от “Ройтерс”.
Ученията са организирани в отговор на “сговор и провокации” от страна на Съединените щати и Тайван, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната Ву Чиан.
Източник от Тайван потвърди, че няколко китайски изтребителя са пресекли Тайванския пролив в северната му част. Той уточни, че самолетите не са навлезли във въздушното пространство на островната държава.
Вчера републиканецът Рик Скот, старши американски сенатор, пристигна в Тайван за среща с президента на страната Цай Инуън.
Ходът на американската страна сериозно нарушава принципа за “единен Китай”, нанася значителни вреди на политическата основа на китайско-американските отношения, сериозно подкопава връзките между двете страни и изостря напрежението в района на Тайванския проток, подчерта Ву в отговор на репортерски въпрос относно посещението на сенатора.
Китайската народна освободителна армия е готова за война по всяко време и ще предприеме всички необходими мерки, за да осуети решително намесата на външни сили и сепаратистките опити за “независимост на Тайван”, защитавайки националния суверенитет и териториалната си цялост, увери той.
САЩ и Китай са в обтегнати отношения по редица въпроси, включително Тайван, Южнокитайско море, търговските мита и отказа на Китай открито да отправи критики към руския лидер Владимир Путин за войната в Украйна.
Очаква се държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън да се срещне с китайския външен министър Ван И утре на срещата на Г-20 в Бали.
Тайван се управлява от местна администрация от 1949 г. Пекин обаче счита острова за своя провинция, като тази позиция се подкрепя от повечето страни, включително Русия.
От няколко десетилетия Съединените щати водят т.нар. политика на стратегическа неяснота спрямо Тайван, която се състои в това да признават дипломатически само Китай, но същевременно да предоставят на Тайван необходимите военни средства, за да се защити при евентуална инвазия, без обаче това да означава изрична намеса на САЩ в евентуален конфликт.
Източник: news.bg   

 
 
 
 

Червеният барон на Ориента – страшилището в небето над Манджурия

08.07.2022, 09:18

Япония е страна, която може да се похвали с абсолютно всичко.
Територията ѝ е половина с кръвта на някои от най-добрите самураи, културата, въпреки модернизацията, остава запазена и до днес, а не можем да отречем, че в исторически план това е страна, която може да се похвали с високо количество герои и патриоти.
Не случайно те са създателите на камикадзе атаките и до последния момент са се съпротивлявали срещу американските нападатели.
Достатъчно е да разгледате някои от основните факти и ще откриете, че Япония никога не е имала намерение да воюва със САЩ, но същевременно никога не е била и партньор на Германия.
Страната на изгряващото слънце има своя собствена позиция по време на Втората Световна война и различна кампания в Азия, като твърди, че връща само своите собствени територии........Прочети още

 
 

На този ден

08.07.2022, 09:12

Офицери от 1-во аеропланно отделение с пленения капитан О’Дуайър (в средата), 1917г.На 8 юли 1917 година е постигната първата въздушна победа на българската изтребителна авиация. Във въздушен бой над Петрич два български изтребителя „Роланд Д-II“, пилотирани от поручик Иван Узунов и подпоручик Владимир Балан, настигат група от шест британски самолета. След кратък бой те повреждат едноместния „Армстронг Уитуърт ФК.8“, пилотиран от командира на 17-а британска ескадрила капитан О’Дуайър, който се приземява аварийно край Петрич и попада в плен. Това е първата победа на български пилоти от новосъздадената фронтова изтребителна авиация, базирана на летище Левуново, в класически въздушен бой.

На 8 юли 1934 година е създадена организацията „Общество на кавалерите на ордена За храброст“. Нейни почетни председатели последователно са генерал от пехотата Данаил Николаев, генерал-лейтенант Христо Недялков и генерал от пехотата Никола Жеков. Почетен подпредседател е генерал-лейтенант Георги Абаджиев, а основател и заместник-председател – полковник Георги Симеонов. Според приетия устав тя има за цел да обедини офицерите, подофицерите и войниците – кавалери на ордена „За храброст“ в името на Родината, да служи за връзка между народа и войската, както и да опазва военните добродетели и героичните спомени от войните. Организацията започва дейността си през 1936 г. с 28 местни структури, които след две години нарастват на 661 с над 18 000 членове. Печатният й орган е списание „Боен подвиг“ (1 март 1936 – 10 август 1944), а отличителният знак – синя емайлирана звезда с миниатюра на ордена „За храброст“. През 1941 г. променя името си на „Съюз на наградените с ордена За храброст в България“, а след 9 септември 1944 г. е забранена. Днес официалният й наследник е Съюзът на възпитаниците на военните на Негово Величество училища, Школата за запасни офицери и родолюбивото войнство и гражданство, възстановен на 20 март 1992 г.

 
 

 

Работна среща на Консорциум по националната научна програма „Сигурност и отбрана“ се проведе в ЦВК

07.07.2022, 20:40

Днес ЦВК се проведе работна среща на Консорциум по националната научна програма „Сигурност и отбрана“, съобщават от Военна академия „Георги С- Раковски“. Основателите на консорциума са Институтът по отбрана „Професор Цветан Лазаров“, Военна академия „Г. С. Раковски“, Университетът по библиотекознание и информационни технологии, „Центърът за изследвания по национална сигурност – БАН“, Университетът за национално и световно стопанство, Академия на Министерство на вътрешните работи, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, НВУ „В. Левски“, Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“.
Срещата е предназначена да регулира работата на Консорциума, при изпълнението на Националната научна програма. Обсъдени бяха общите аспекти на организация на работата и задачите, свързани с изпълнението на програмата. Крайните резултати следва да осигурят:
Последователна и качествена работа на Консорциума от научни организации, съобразена с поставената в Програмата цел и нейното изпълнение;
Създадена съгласувана и хармонизирана рамка на дейностите по пакети и задачи;
Прозрачност на процедурите за дейностите в Консорциума. Така ще можем да облекчим работата на неговия ръководен орган – Изпълнителния Съвет (ИС). Освен това ще гарантираме ефективната и качествена работа на научните колективи, изпълняващи научните задачи по Програмата;
Целесъобразност, балансираност и обоснованост на усвояване на отпуснатите публични средства за научните изследвания;
Определяне на критерии и показатели за измеримостта на научната и социално-икономическа ефективност от изпълнението на финансираните научни задачи по Програмата.
Източник: https://otbrana.com/

 

Германската министърка на отбраната се отказа да изпраща бронетранспортьори на Украйна

07.07.2022, 16:19

Германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт се отказа от идеята да предостави на Украйна бронетранспортьори, като заяви, че не може да „източва“ собствените оръжейни запаси на Германия, предаде ДПА.
„Подкрепяме Украйна отговорно и с всичко в рамките на възможностите си, но трябва да подсигурим отбранителните способности на Германия“, каза Ламбрехт пред ДПА.
Германия започна да доставя на Украйна по-тежко военно оборудване като самоходни противовъздушни установки, макар и по-късно, отколкото искаше Киев. Въпреки това украинските лидери продължават да оказват натиск върху западните съюзници и настояват за допълнително въоръжение, с което да се сражават с руските сили.
„Безотговорно е да се иска да се източи Бундесверът, особено в тези времена, още повече игнорирайки съвета на генералния военен инспектор“, обясни Ламбрехт.
По-рано генералният инспектор Еберхард Цорн, който е най-високопоставеният военен в Германия, каза, че в този момент армията не разполага с излишни бронетранспортьори „Фукс“.
Консервативната опозиция в парламента от своя страна призовава за незабавно предоставяне на 200 такива бронетранспортьори на Киев.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Президентът удостои офицери с висши военни звания

07.07.2022, 15:44

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев удостои военнослужещи с висши офицерски звания. Със свой указ той освободи бригаден генерал Валентин Кръстев от длъжността началник на Щаба на Съвместното командване на силите и го назначи за заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун със звание „генерал-майор“. С друг указ държавният глава назначи капитан I ранг Галин Манев на длъжността началник на Щаба на Съвместното командване на силите и го удостои с висше офицерско звание „флотилен адмирал“. Назначенията влизат в сила от 1 август. В церемонията участваха министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министри на отбраната, генерали, секретари и съветници на президента, близки на удостоените с висши офицерски звания.
Поздравявайки повишените в звания, президентът посочи, че те са заслужили това признание с достойната си служба във въоръжените сили, с демонстрираните си качества и професионализъм. Той отбеляза, че двамата офицери получават новите пагони в условия на променена глобална среда за сигурност и в светлината на току-що приетата нова Стратегическа концепция на Алианса. Това, подчерта държавният глава, означава нови предизвикателства и по-големи отговорности. И пожела на генерал-майор Кръстев и флотилен адмирал Манев да продължават да служат достойно, с чест и отговорност на България. Със сигурност пред нас стои нов път, изпълнен с предизвикателства, който трябва да преминем, оправдавайки гласуваното ни високо доверие, каза от името на удостоените с висши офицерски звания, генерал-майор Кръстев. - (видео)
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Американски самолетоносач провежда учения край Гърция

07.07.2022, 08:30

По данни на Военноморските сили на САЩ ударна авионосна група на САЩ, водена от атомния самолетоносач “Хари Труман”, дислоцирана в Източното Средиземноморие, от 4 юли провежда операции в Йонийско море.
В момента той се намира западно от Гърция. Палубните самолети извършват редовни патрулни полети, уточнява АП.
Самолетоносачът “Хари Труман”, който навлезе в Средиземно море след преминаването на Гибралтар на 14 декември миналата година, първоначално се планираше да се отправи към района на Персийския залив. Въпреки това Вашингтон реши да го задържи в Средиземно море на фона на ситуацията около Украйна.
В допълнение към самолетоносача “Хари Труман” (CVN-75), ударната група включва ракетния крайцер USS San Jacinto, разрушителите USS Bainbridge, USS Cole, USS Gravely, USS Jason Dunham и норвежката фрегата Fridtjof.
В нея влиза и ядрена подводница, която носи крилати ракети “Томахоук”.
На самолетоносача “Хари Труман” се намират около 90 палубни самолета и хеликоптера, включително четири ескадрили от 48 изтребителя-бомбардировача F/A-18.
Източник: news.bg   

 

Една от последни сили, защитавали бункера на Хитлер, е френска

07.07.2022, 08:10

Един от последните Рицарски кръстoве на Железния кръст, дадени във Вермахта по време на Втората световна война, е връчен на французин – на унтершарфюрера от подразделението Вафен-СС, Юджийн Воло. Воло принадлежал към дивизия „Карл Велики“, която се състои от група френски доброволци, воювали на страната на Третия райх срещу съюзниците. Част от бойните им усилия са срещу собствената им страна.
По време на здрачните дни на войната в Европа, шепа от тези френски бойци остава в боя до горчивия му край, отказвайки да се предаде като вместо това формират ключова финална защита в една абсолютно безнадеждна позиция. Много от тях, включително гореспоменатия ефрейтор, загиват, изпълнявайки своя дълг, защитавайки центъра на Берлин и бункера на фюрера.......Прочети още

 

На този ден

07.07.2022, 08:06

На 7 юли 1890 г. в с. Долна Оряховица, Великотърновско, е роден майор Асен Агов (1890 – 1925).
Завършва Военното училище в София (1910) и първия випуск на Аеропланното училище в Божурище (1916). Воюва във войните за национално обединение (1912 – 1918) като офицер от 32-ри пехотен загорски полк и като боен пилот, след което се уволнява от армията (1919).

През 1920 г. е назначен за директор на новосформираното Отделение за въздухоплаване, в чийто състав е включено Аеропланното училище, Аеропланната работилница и Аеропланното депо. Има голям принос за възраждане на българската авиация в тежките условия, наложени от военните клаузи на Ньойския мирен договор (27 ноември 1919).

След Деветоюнския преврат (1923) се включва в работата на Единния фронт (коалиция между БКП и левицата на БЗНС). Убит е в Пловдив на 1 май 1925 г. по нареждане на министъра на войната генерал Иван Вълков, заповядал масовите репресии срещу левицата, последвали Септемврийското въстание (1923) и атентата в църквата Света Неделя (1925).

На 7 юли 1835 година в с. Бяла черква, Търновско, е роден Бачо Киро (Киро Петров Занев) (1835 – 1876) – самобитен учител и поет, участник в националнореволюционното движение. На 12-годишна възраст става послушник в Батошевския манастир, след което учителства в търновските села Коювци, Вишовград, Мусина и Михалци. През 1865 г. се установява в Бяла Черква и по-късно е избран за председател на местния революционен комитет (1872).
По време на Априлското въстание (1876) събира група от над 100 души, с която се включва в четата на поп Харитон Халачев, сформирана в с. Мусина, Търновско (28 април 1876). Преследвани от потери по пътя към Стара планина, въстаниците се организират за отбрана в Дряновския манастир и в продължение на 9 дни (29 април – 7 май 1876) отбиват многократните атаки на 10-хилядната редовна и нередовна турска войска под командването на Фазлъ паша. При разгрома на четата Бачо Киро успява да се спаси, но след предателство е заловен, осъден от извънреден турски съд и обесен в Търново на 28 май 1876 г.
 

Обявиха конкурс за 265 войнишки длъжности в Сухопътни войски

07.07.2022, 07:53

Със заповед на командира на Сухопътните  войски са обявени 265 войнишки длъжности за  приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши  училища в страната и чужбина. Те са в гарнизоните София, Стара Загора, Ямбол, Хасково, Карлово, Казанлък, Плевен, Шумен и Мусачево. Конкурсите ще се проведат от 8 до 21 декември т.г.
До 26 август е срокът за подаване н адокументите чрез структурите на Централно военно окръжие (ЦВО). Конкурсът включва изпит по физическа подготовка, тест за  проверка на общата култура на кандидатите и събеседване. Съгласно Закона за резерва на въоръжените сили на  Република България, при равен бал, на по-предно място се класира кандидата,  подписал договор за служба в доброволния резерв.
Кандидатите за войници, спечелили конкурса се приемат на  военна служба, ако към датата на приемането на военна служба не са
навършили 40 (41 или 44) години. Възрастта от 41 или 44 години се прилага по отношение на кандидатите, които са изпълнявали военна служба (кадрова военна служба) във  въоръжените сили и не са били освободени от нея по дисциплинарен ред. Те кандидатстват за заемане на длъжността не по-късно от 10 години след освобождаването им от военна служба (кадрова военна служба). Възрастта от 41 години се прилага за упражнилите правото си на пенсия, а 44 години за неупражнилите правото си на пенсия.
Подробности на https://www.mod.bg/bg/doc/obiavi/2022/20220706_Obyava_konkurs_voinici_SV.pdf

 

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

ВМС почетоха паметта на първия адмирал, командвал българския военен флот

06.07.2022, 22;27

На 6 юли 2022 г., по случай 131-та годишнина от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков – първия български адмирал, командвал флота, на паметника му пред Щаба на Военноморските сили се проведе военен ритуал по поднасяне на венци и цветя.
Строят на почетния караул беше приет от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.
На ритуала присъстваха заместник-областният управител Александър Николов, заместник-кметът на Варна Коста Базитов, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните на България, Съюза на подводничарите в Република България, наследници и родственици на контраадмирал Вариклечков, военнослужещи и цивилни служители от Щаба на ВМС.
Пред дошлите да почетат бележития български флотоводец, в кратко слово контраадмирал Михайлов напомни някои от най-ярките моменти, очертали неговия житейски и професионален път, изпълнен със значими постижения и достойни за следване дела.
Вицеадмирал от запаса Пламен Манушев представи интересни факти от живота на флотски офицери, които заедно с контраадмирал Вариклечков са служили и изграждали Военноморските сили в годините на бурни и нелеки обществено-политически промени и събития през първата половина на миналия век. - (видео)
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Представители на ВМС участваха в международна конференция по случай Световният ден на фаровете

06.07.2022, 22:20

През тази година Световният ден на морските средства за навигационно осигуряване се проведе в България, като домакин на събитието беше държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.
На 1 юли в Конгресен център – Бургас се състоя международна конференция, участие в която взеха морски експерти от Великобритания, Белгия, Испания, Франция, Исландия, Република Корея и др. Конференцията беше открита от генералния секретар на Международната асоциация на фаровите служби и помощните средства за навигация  Франсис Закарие.
Командването на Военноморските сили на Република България беше представено от капитан I ранг Ваньо Мусински, заместник-началник на Щаба на ВМС. В своето приветствие към участниците той изрази увереността си, че форумът ще даде възможност задълбочено да се обсъдят теми в интерес на осигуряване безопасността на корабоплаването. Отправяйки благодарност за поканата, капитан I ранг Мусински подчерта, че домакинството на тази среща е признание за приноса на българските специалисти и в частност на Хидрографската служба на ВМС.
Капитан III ранг Николай Лясковски, заместник-началник на Хидрографската служба на ВМС, изнесе пред участниците в конференцията брифинг на тема „Възможности за модернизация на средствата за навигация в Хидрографската служба на ВМС“.
Участниците в конференцията посетиха остров Света Анастасия и разгледаха разположения на него фар. Представени им бяха възможностите на системата за контрол на корабоплаването в южната част на българското Черноморие, съсредоточена в Бреговия център за управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Кои са оръжията, които Украйна иска, но вероятно няма да получи?

06.07.2022, 21:43

Западът е твърдо решен да помогне на Украйна, доколкото е необходимо, за да победи руския нашественик, но никога до степен, в която да се окаже съвоюваща страна срещу Москва и да се стигне до ескалация на по-широка или глобална война. Има оръжия, които НАТО и неговите партньори никога няма да дадат в ръцете на Киев.
Украинският президент Володимир Зеленски продължава да настоява, че армията му се нуждае от повече, по-модерни и по-мощни оръжия. В момента по-леките оръжия останаха на заден план, а според Украйна на нея ѝ е необходима огнева мощ и най-вече мощни противоракетни системи с голям обсег. И тук Западът може да помогне само наполовина, пише в днешния си брой испанския „La Vanguardia”.........Прочети още

 

Нов командир на военно формирование 32610 – Банкя

06.07.2022, 17:32

Днес, 06 юли 2022 г., във военно формирование 32610 – Банкя от състава на Зенитно-ракетната база на Военновъздушните сили, се проведе церемония по сдаване и приемане на длъжността „Командир”. На нея присъстваха командирът на базата полковник Димо Илиев и комисия от управлението й.
Със заповед на командира на Военновъздушните сили от 20 юни т .г. за командир на формированието е назначен подполковник Теодор Иванов, досегашен началник на отделение „Оперативно” в управлението на Зенитно-ракетната база. Той прие длъжността от майор Димитър Георгиев, началник на щаба на военното формирование, който я изпълняваше до назначаването на титуляр.
Подполковник Теодор Иванов е служил във военните формирования 52970 – София и 32610 – Банкя, където преминава през длъжностите инструктор-командир на взвод, старши техник и офицер за насочване.
Завършил е Военна академия „Г. Ст. Раковски”. Впоследствие е заемал длъжностите на старши помощник-началник и началник на отделение в управлението на Зенитно-ракетна база.
Командирът на базата полковник Димо Илиев благодари за досегашната работа на майор Георгиев и пожела на подполковник Иванов на добър час на командирския пост. Пред офицерите на формированието той заяви, че за да успява формированието, целият му команден състав трябва да работи като един сплотен отбор.
Източник: vvs@abv.bg

 

Одобрен е договор за Изменение и допълнение № 1 към международен договор „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“

06.07.2022, 17:25

Министерският съвет одобри договор за Изменение и допълнение № 1 (Amendment № 1) към международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support).
C решението се предлага на Народното събрание на основание чл. 85, ал.1, т.4 от Конституцията на Република България да ратифицира със закон този договор.
След влизане в сила по условията на Закона за международните договори на България, Изменение и допълнение № 1 на LOA BU-D-SAB ще даде възможност за оптимизиране на изпълнението на сключения договор за доставка на самолети F-16 Block 70 от страна на САЩ без увеличаване на финансовите задължения за българската държава.
Източник: government.bg

 

До 100 милиона лева повече за заплати в армията

06.07.2022, 16:31

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2022 г. в размер до 100 милиона лева. Те са за сметка на други предвидени разходи в държавния бюджет. Тези средства, както и плановете за ефективно харчене в системата, ще дадат възможност за увеличаване на доходите на военнослужещи и цивилни служители, съобщават от МО. Става въпрос конкретно за месечните възнаграждения, порциона и евентуално повече средства за квартирни пари.
Тези средства са за изпълнение на конкретен план, каза след заседанието министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков. С него се цели, уточни той,  преодоляване на натрупаните дефицити от способности в областта на човешките ресурси и поетапно преодоляване на дисбаланса в доходите на служителите от Министерството на отбраната. Възможно е, при правилно харчене на средствата, в последното тримесечие да се помисли и за увеличаване на квартирните пари, стана ясно още от думите на министъра. Ключов проблем в плана, допълни той, е освобождаването на военнослужещите, упражнили право на пенсия, но това не трябва да води до загуба на способности в армията. Този въпрос ще трябва да започне да се решава, в противен случай, тази системна грешка ще продължи да се натрупва, бе категоричен министър Заков. Според него, той води и до липса на перспектива пред младите офицери. По-ниските доходи в последните години създават проблеми за повишаване на  мотивацията за постъпване, изпълнение и задържане във Въоръжените сили на военнослужещите и цивилните служители.
Министър Заков обърна внимание и на ефективното изразходване на средства в системата на Министерството на отбраната, което може да позволи реално повишаване на заплатите в сектора, както и решаване на един от основните проблеми, който касае военнослужещите в последните месеци – увеличаването на порциона.
*******
В началото на тази година тогавашният министър на отбраната Стефан Янев отговори на въпрос на народния представител Мартин Димитров от ПГ на „Демократична България“ за броя на военнослужещите и цивилните служители във Въоръжените сили, упражнили правото си на пенсия по чл. 68, чл. 69 и  &4 от ПЗР на КСО.
От предоставената справка става ясно, че военнослужещите и цивилните служители във Въоръжените сили, упражнили право на пенсия са 4125, включително 186 в администрацията на МО и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. Отделно, броят на тези лица в търговските дружества към МО е 993. Военнослужещите, упражнили право на пенсия, са 1398, а цивилните служители, пенсионирани по чл. 69 на КСО, са 1988у, се конкретизираше в отговора.
В средата на 2015 г. Народното събрание промени Кодекса за социално осигуряване и записа „Лицата по чл. 69, които имат необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, могат да се пенсионират, без да се изисква освобождаване от служба, съответно уволнение или прекратяване на правоотношението“. Проблемът беше, че от началото на следващата година условията за придобиване право на пенсия от военнослужещите станаха две, т.е. не само осигурителен стаж, но и възраст, която вече бе въведена веднъж и по-късно отменена.  За да се избегне масов отлив от Въоръжените сили, бе предвиден гратисен период, отново с гласуване на разпоредба в КСО, от три години за онези военнослужещи, които до 31 декември 2015 г. са имали необходимия осигурителен стаж за придобиване на пенсия, да могат да се пенсионират, независимо от възрастта им и без да се изисква освобождаване от служба. От общо 2100 военнослужещи с възможност да упражнят това право повече от  половината, т.е. 1400 го сториха.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военната академия се включи в проект за развитие на нови способности

06.07.2022, 13:42

Военна академия „Георги С. Раковски се включи в  проекта: “Изграждане и развитие на Център за компетентност “Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска (КВАЗАР)”. Това стана с подписването на Меморандум за сътрудничество от началника на академията генерал-майор Тодор Дочев, директора на Института по роботика на БАН доц. Август Иванов и ръководителя на Центъра за компетентност академик Чавдар Руменин. Общата цел е използване възможностите на проекта за съвместно разриване на научни дейности и разработки в областта на сигурността и отбраната. Подобен Център, отсъства както в ЕС, така и в България. По тази причина ЕК и НАТО определят квантовата комуникация, заедно с роботиката, като хипертехнологии на 21 век. Това е ясно изразена ниша, която чрез капацитета на партньорите, ще стане водещо направление с мултидисциплинарна важност, стана ясно при представянето на проекта от доц. Иванов, в което се включи и капитан II ранг Борислав Николов от ВВМУ.
Партньори по проекта са още Институтът по роботика "Св. Ап. и Ев. Матей" при БАН (водеща организация), Институтът по металознание, съоръжения и технологии „Академик Ангел Балевски“ с Център по хидро- и аеродинамика при БАН, ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”, НВУ “Васил Левски”, Техническият университет – Габрово, Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН, Геолого-географският факултет към СУ “Св. Климент Охридски” и Сдружение “Съвременни летателни технологии”. Бюджетът е 13,5 млн. лв., а срокът за изпълнение -  60 месеца, считано от 1 юни 2018 г.
Проектът, посочи генерал-майор Дочев, дава възможности на нашия академичен и научно-изследователски състав за развитие и включване в нови иновативни дейности. От друга страна, продължи той, да ползва възможностите на Центъра КВАЗАР, както за изследвания, така и за провеждане на курсове на ниво, което отговаря на нашето съвремие и на променената среда за сигурност. Очаква се това сътрудничество да доведе до създаване на нови способности на академията, за да се провежда обучение не само в сегашните 13 магистърски, 10 докторски и 2 бакалавърски програми, а катедрите да се разглеждат, като платформи за конфигуриране на носи специалности, в съответствие с потребностите.
Военна академия ще се включи в първите три пакета на проекта, каза нейният началник. Те са по проблемите на квантовата комуникация, интелигентните системи за сигурност и управлението на риска. Какъв ще бъде приносът ви, с оглед на участието на НВУ и ВВМУ, попитахме генерал-майор Дочев. „По същество ние осигуряваме оперативното и стратегическо ниво на военния компонент в този проект. Военните училища най-вероятно ще работят и по четвъртия пакет  „Иновативни сензорни технологии с многофункционално предназначение“, отговори той. Първата среща по самите пакети ще бъде през този месец, а в началото на учебната година ще бъдат конкретизирани ангажиментите на академията. Целта е, подчерта генерал-майор Дочев, да постигнем ефекти и резултати, които са полезни за цялата програма. Основание за това,  заяви той, са подготвените специалисти, с които разполагат различните катедри и структури на академията.
И още една новина от генерал-майор Дочев. В нашия институт, съобщи той, една от секциите работи по събиране на емпирични данни за хода на войната в Украйна. Цялата информация ще бъде обработена и ще доведе до изменения на учебните програми, за да имат готовност българските офицери да воюват в една евентуална бъдеща война.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Латвия връща задължителната военна служба

06.07.2022, 12:46

Латвия връща задължителната военна служба след нарастващото напрежение със съседна Русия на фона на войната в Украйна. Това обяви министърът на отбраната на балтийската държава Артис Пабрикс, съобщава “Франс прес”.
“Сегашната военна система на Латвия достигна своя предел. Междувременно нямаме причина да смятаме, че Русия ще промени поведението си”, отбеляза той.
Латвия премахна задължителната военна служба няколко години след присъединяването си към НАТО. От 2007 г. армията на страната се състои от професионални войници заедно с доброволци от Националната гвардия, които служат в пехотата на непълен работен ден през уикендите.
Страната с население под два милиона души в момента разполага само с 7500 активни войници и членове на Националната гвардия, подкрепени от 1500 войници на НАТО.
Пабрикс поясни, че задължителната военна служба ще се прилага за мъжете и ще влезе в сила през следващата година, като има няколко възможности за изпълнение на изискването.
Гатис Приеде, войник от Националната гвардия, нарече този ход “най-добрата новина” и подчерта, че решението е трябвало да бъде взето веднага, след като Русия анексира Крим през 2014 г.
“Това е правилният ход – да обучаваме повече резервисти за нашата армия и за цялостната сила на НАТО, която все още критично липсва в северноевропейския и балтийския регион”, посочи той.
Пабрикс обяви и планове за изграждане на друга военна база край югоизточния град Йекабпилс, разположен по-близо до руската граница от вече съществуващата база Адажи.
Източник: news.bg

 

Хроника на една война – 6.7.2023 г.

06.07.2022, 09:25

⚡️Kмeтът нa Cлaвянcĸ Baдим Ляx cъoбщaвa зa paĸeтни yдapи пo гpaдa и пpизoвaвa гpaждaнитe дa ocтaнaт в yбeжищaтa.
⚡️ Бившaтa aвcтpийcĸa външнa миниcтъpĸa Kapин Kнaйcъл – тaзи, ĸoятo тaнцyвa c Πyтин пpeз 2018 г. и бeшe чacт oт Pocнeфт, нaпycнa Aвcтpия пopaди cмъpтни зaплaxи, – Wаѕhіngtоn Роѕt.
⚡️ Зeлeнcĸи пoиcĸa дa нe ce oгpaничaвa движeниeтo нa мъжeтe, гoдни зa вoeннa cлyжбa, бeз нeгoвo cъглacиe. Πpeзидeнтът инcтpyĸтиpa миниcтъpa нa oтбpaнaтa, нaчaлниĸa нa Гeнepaлния щaб и глaвнoĸoмaндвaщия нa въopъжeнитe cили нa Уĸpaйнa дa мy дoĸлaдвaт вcичĸи пoдpoбнocти oтнocнo пpoцeдypaтa зa пoлyчaвaнe нa тaĸoвa paзpeшeниe, a cъщo тaĸa нaлoжи вeтo въpxy пpиeмaнeтo нa oгpaничeния бeз нeгoвoтo знaниe.
⚡️Уĸpaинcĸитe юpиcти ĸaзвaт, чe зaпoвeдтa нa Гeнepaлния щaб нa въopъжeнитe cили нa Уĸpaйнa зa зaбpaнa нa мъжeтe дa нaпycĸaт мяcтoтo cи нa пpeбивaвaнe бeз paзpeшeниeтo нa вoeнния ĸoмиcap e нeзaĸoннa.
⚡️Ha плaжoвeтe в Oдeca бeшe издигнaтa oгpaдa, зa дa нe мoгaт лeтoвницитe дa плyвaт – зapaди минитe.
⚡️Изпoлзвaнeтo нa зaмpaзeнитe злaтни и вaлyтни peзepви нa Pycĸaтa фeдepaция зa възcтaнoвявaнe нa Уĸpaйнa би билo aбcoлютнo нeзaĸoннo, Pycия e ĸaтeгopичнo пpoтив тoвa, – Πecĸoв.
⚡️Koнфиcĸyвaнeтo нa pycĸи aĸтиви в пoлзa нa Уĸpaйнa би cъздaлo oпaceн пpeцeдeнт – пpeзидeнт нa Швeйцapия.
⚡️Vоlvо Grоuр cъoбщи, чe нe e взeлa peшeниe дa нaпycнe pycĸия пaзap.
⚡️ Coбянин пoдпиca peшeниe зa пpиcвoявaнe нa имeтo „Πлoщaд нa ЛHP“ нa тepитopиятa близo дo бpитaнcĸoтo пocoлcтвo в Mocĸвa.
⚡️Итaлиaнcĸaтa гpyпa UnіСrеdіt мoжe дa пpoдaдe pycĸия cи ĸлoн Unісrеdіt Ваnk чpeз мexaнизъм, ĸoйтo щe пoзвoли нa cтpyĸтypaтa мaйĸa дa изĸyпи oбpaтнo дъщepнaтa cи фиpмa, aĸo гeoпoлитичecĸaтa cитyaция ce cтaбилизиpa. — Блyмбъpг.
⚡️Житeли нa Дoнeцĸ пyблиĸyвaт в coциaлнитe мpeжи ĸaдpи oт eĸcплoзии в paйoн нa гpaдa, ĸъдeтo ce пpeдпoлaгa, чe ce нaмиpa pycĸи cĸлaд зa бoeпpипacи. Πo нeпoтвъpдeни дaнни eĸcплoзиитe ca yбили двaмa дyши и ca paнeни oщe двaмa цивилни.
⚡️Cъвeтниĸът нa pъĸoвoдитeля нa ĸaбинeтa нa пpeзидeнтa Mиxaил Πoдoляĸ ĸaзa, чe зaгyбитe нa Pycия ca дo 115 000 yбити и paнeни.
⚡️Tялoтo нa диpeĸтop нa пoдизпълнитeл нa „Гaзпpoм“ e нaмepeнo в бaceйнa в ceлo близo дo Bибopг. 61-гoдишният Юpий Bopoнoв пoчинaл oт изcтpeл в глaвaтa. Tpyпът e oтĸpит в бaceйнa нa eлитнoтo вилнo ceлищe „Mopcĸи тepacи“. Toвa e пeтият cмъpтeн cлyчaй зa шecт мeceцa, cвъpзaн c pycĸaтa гaзoвa индycтpия.
⚡️Hoвa cĸyлптypa в чecт нa yĸpaинcĸитe мaйĸи изплaши житeлитe нa Πpaгa. B цeнтъpa нa Πpaгa ce пoяви cĸyлптypa, нapeчeнa „Beнeц“. Житeлитe нa Πpaгa oбaчe нe paзбиpaт мoдepнoтo изĸycтвo и нapeĸoxa пaмeтниĸa „Гopгoнaтa Meдyзa“.
Източник: https://petyotsekov.com/

(Война на Украине (06.07.22 на 20:00): Славянск, Краматорск - наступление Союзных войск продолжается)

(События на Украине к 21:00 6 июля: в Херсоне арестовали террористов, ВСУ продали французские артустановки)

 

Испания заяви, че увеличава военните си разходи

06.07.2022, 08:48

Испания увеличава военните си разходи в стремеж да постигне определената от НАТО цел за отделяне на 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана, заяви вчера правителството, цитирано от Асошиейтед прес.
Кабинетът одобри еднократно предоставяне на почти 1 милиард евро на министерството на отбраната. Според правителството сумата е необходима за покриване на неочаквани разноски, породени от руската инвазия в Украйна.
Испания изпраща военна и хуманитарна помощ за Украйна и увеличава войските и военната техника, които предоставя на алианса за разполагане в Източна Европа.
Лидерите от НАТО се споразумяха миналата седмица да увеличат своите усилия за постигане на целта всички страни от алианса да отделят 2 процента от своя БВП за отбрана. В момента само девет държави членки достигат това ниво или го надхвърлят.
Испания обеща на срещата на върха на НАТО в Мадрид, че ще постигне целта от 2 процента до 2029 г. Това означава, че тя трябва да удвои своя военен бюджет от сегашните 13 милиарда евро до 26 милиарда евро за седем години.
Сега Испания харчи 1 процент от своя БВП за отбрана. Според данни на НАТО само Люксембург от страните в алианса отделя по-малък процент от своя БВП за отбрана.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Канада първа ратифицира протокола за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО

06.07.2022, 08:36

Канада стана първата страна, официално ратифицирала членството на Швеция и Финландия в НАТО. Това стана по ускорена процедура, веднага след като страните членки подписаха разширяването на разполагащия с ядрено оръжие алианс, предаде Ройтерс.
Присъединителният протокол трябва да бъде ратифициран от парламентите на всички 30 членки на Организацията на Северноатлантическия договор, преди Швеция и Финландия да могат да бъдат защитени от отбранителната клауза на НАТО – че нападението срещу един е нападение срещу всички.
Депутатите в Камарата на общините на Канада единодушно подкрепи членството на Стокхолм и Хелзинки. Това стана на гласуване в пленарна зала през юни, преди законодателният орган да излезе в лятна ваканция.
Преди да се възползва от административна процедура, която позволи вчера ратификацията на членството на двете страни официално да стане факт, канадският външен министър Мелани Жоли имаше специален разговор по въпроса с депутатите от опозицията, за да се увери, че са съгласни, заяви говорителят ѝ.
“Искахме да бъдем първата страна, ратифицирала присъединяването”, каза говорителят.
Подписването на протокола позволява на Стокхолм и Хелзинки да участват в заседанията на НАТО и да имат по-голям достъп до разузнавателни данни, докато трае процесът по ратификацията.
“Канада е напълно уверена в способността на Швеция и Финландия да се интегрират бързо и ефективно в НАТО и да допринесат за общата отбрана на алианса”, заяви канадският премиер Джъстин Трюдо.
Източник: bta.bg

 

 

От днес започват планираните стрелби на „Батмиш“ за юли

05.07.2022, 22:34

Център за подготовка на специалисти обяви датите за месец юли на планираните стрелби на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен. Занятията по ОП започват от 5 юли и ще продължат на 6, 11, 13, 22 и 29 – от 8.30 до 13.30 ч., на 12, 26, 27 и 28  юли – са планирани във времето от 9 до 11.35 ч., а на 7 и 8 юли, ще продължат до 16 ч.
За да се избегнат инциденти, живеещите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.

 

Как България от покровител и освободител на Македония се превърна във Фашистка окупационна сила

05.07.2022, 21:52

Историята на фашизма, нацизма и комунизма в България, може да се смята за една особено романтична тема. Още след обединението на България с Източна Румелия ще открием, че руските агенти смятат, че последната стъпка за изпълнението на националния идеал може да бъде само и единствено добавянето на Македония в пределите на България.
Това би поставило заветния край на Българския въпрос, но малко след освобождението ще открием, че великите сили не могат да си позволят изграждането на толкова силна държава, а още по-важното е, че развитието на армията ще накара някои от западните журналисти да споделят как 5-те века назад са успели да изпекат националния идеал и силата на българина като пещ, в която се нагрява най-доброто желязо........Прочети още

 

Съвместна европейска разработка за нови противотанкови ракети с първа демонстрация това лято

05.07.2022, 20:26

Обединение от 13 европейски партньори от общо 5 държави разработва нов проект за противотанкови ракети извън зоната на пряката видимост (BLOS или beyond line-of-sight). Координиран основно от MBDA - водещ европейски производител на ракети и ракетни системи, проектът LynkEUs се реализира от 2019 г. насам чрез финансиране от Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната (EDIDP), съобщават от  John Cockerill Defense.
Близо три години след старта на работата по създаване на нов тип противотанкови ракети за поразяване на целта чрез съвместно насочване, индустриалното обединение се подготвя за първа реална демонстрация на новите способности.
Системата, която се разработва в рамките на LynkEUs, е базирана на ракетната система от пето поколение MMP за френската армия, която беше поставила изисквания за противотанкови ракети със способности за поразяване извън зоната на пряката видимост. Новата система, разработвана под името LynkEUs, ще позволява на въоръжените сили да стрелят по вражеска цел, към която нямат пряка видимост, благодарение на информация, предоставяна от трета страна – например от бойни машини без екипаж или дронове.
LynkEUs е първото по рода си партньорство от този тип на европейско равнище и проправя пътя за по-нататъшни съвместни проекти между европейските държави в отбранителния сектор. Инициативата е реално приложение на ключовото послание на ЕС за сила и единство в осигуряването на обща сигурност и отбранителни способности на всички държави членки – тема, която с днешна дата е с още по-голямо значение предвид военната агресия на Русия в Украйна. Проектът е на стойност 6,45 милиона евро, отпуснати по линия на Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната. Очаква се той да получи допълнителна подкрепа от Европейската комисия през Европейския фонд за отбрана.
Проектът обединява компании, академични структури и институти от отбранителния сектор от няколко държави – Франция, Белгия и Кипър. Белгийската отбранителна компания John Cockerill Defense също е сред участниците в първия по рода си широк европейски консорциум.
Компанията е с над 200-годишна история в разработката и производството на куполи и оръжейни системи. В рамките на проекта John Cockerill предоставя богатия си опит в разработването на симулатори и интегрирането на високотехнологични функционалности в отбранителни продукти.
John Cockerill работи с партньори и производители в целия свят, включително и с български фирми. Компанията си сътрудничи с френския производител на бронирани машини Nexter за съвместно предложение на междуправителствено ниво за модернизиране на българските Сухопътни войски.
Източник: https://otbrana.com/

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

Унгария се присъедини към Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE)

05.07.2022, 17:35

„България показа възможности като страна-домакин на структура на НАТО, каквато е Центърът, и ясно заяви нашите възможности да допринасяме за сигурността в Алианса, в случая в гражданската сфера, което също е елемент от неговите мисии и задачи“. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков днес, 5 юли, по време на церемонията по повод присъединяването на Унгария към Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране на бедствия (CMDR COE). Унгария стана петата страна към организацията след подписване от представители на България, Гърция, Полша, Румъния, Унгария и Съвместното командване по трансформацията на НАТО на нота за присъединяването ѝ като спонсорираща нация към Меморандума за разбирателство на 25 април 2022 г. в Норфолк – САЩ.
„Това е общо усилие, в случая между вече пет държави, чиято експертиза ние събираме тук на едно място, и което повишава нашите способности, за да можем да предлагаме решения, включително иновативни такива, за справяне с различни видове бедствия, аварии, катастрофи“, каза още министър Заков. Той подчерта приноса на непрекъснатите усилия на CMDR COE в областта на изследванията и анализа, образованието и обучението, разработването на концепции и доктрини, експериментирането и извеждането на поуки за подобряването на способностите за управление на кризи и реагиране при бедствия на НАТО и неговите партньори, което подпомага процеса на по-широка трансформация на Алианса. Министър Заков пожела на Центъра да продължи да посреща предизвикателствата и да ги превръща в реални възможности за по-нататъшно подобрение, като по този начин допринася за по-стабилна и по-безопасна среда за сигурност.
Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE) е многонационална военна организация на НАТО, спонсорирана от Република Гърция, Република Полша, Република Унгария, Румъния и Република България (рамкова нация). Екипът на Центъра от военни и цивилни експерти се занимава с широк спектър от въпроси, свързани с управлението на кризи и реакцията при бедствия, с крайната цел да подкрепят стандартизацията и трансформацията на НАТО. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 

Финландия и Швеция подписаха протоколите за членството си в НАТО

05.07.2022, 13:16

Финландия и Швеция формално вече са членове на НАТО, след като 30-те представители на организацията дадоха зелена светлина на решението, взето по време на срещата на върха в Мадрид, съобщава ABC. Процедурата предвижда ратификацията на протоколите в останалите държави от Алианса.
Двете страни са съседи на Русия и опасенията са, че с приемането им в Алианса напрежението на Запада с Москва ще се засили. Стокхолм и Хелзинки подадоха молба за членство на 18 май.
"Вратите на НАТО са отворени за всички европейски демокрации", коментира генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг по време на церемонията по подписването на протоколите, отбелязвайки, че организацията в момента преживява една от най-тежките кризи на сигурността.
Руският президент Владимир Путин мотивира своята "специална военна операция" в Украйна именно с цел демилитаризация на съседната страна и заради заявките на Киев за членство в НАТО. Русия обаче нямаше големи възражения срещу евентуалното членство на Финладия и Швеция, а единствено коментарите бяха, че ще има "ответен отговор" на разполагането на бази и оръжия на тяхна територия.
Според някои анализатори причината за това е, че Путин се е надявал на по-сериозен отпор от страна на Турция срещу влизането на двете държави в Алианса.
Първоначално Анкара действително наложи вето на членството им, посочвайки, че двете страни подкрепят терористи, визирайки кюрдската ПКК. В крайна сметка турският президент Реджеп Тайип Ердоган успя да постигне споразумение за мерки с кюрдите, които той смята за най-голямата вътрешна заплаха.
По време на срещата в Маддрид НАТО обяви Русия като най-голямата заплаха за своите членове, а Москва от своя страна смята разполагането на военни бази по източния фланг на НАТО за най-голямата заплаха срещу себе си.
Финландия и Швеция приключиха преговорите за членство в Алианса на 4 юли, посочват от организацията.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Хроника на една война – 5.7.2022 г.

05.07.2022, 12:44

⚡️Πyтин пoдпиca yĸaз зa пpиcъждaнe нa звaниeтo Гepoй нa Pycĸaтa фeдepaция нa гeнepaл-мaйop Aбaчeв и гeнepaл-пoлĸoвниĸ Лaпин – зa ocвoбoждeниeтo нa ЛHP.
⚡️Cпopeд пpoyчвaнe нa Лeвaдa цeнтъp: Πoвeчe oт 70% oт pycнaцитe пoдĸpeпят дeйcтвиятa нa pycĸaтa apмия в Уĸpaйнa.
⚡️Биx иcĸaл дa oтидa в Mocĸвa и Kиeв cĸopo cлeд пътyвaнeтo ми дo Kaнaдa – пaпa Фpaнциcĸ.
⚡️Haчaлниĸът нa paзyзнaвaнeтo нa yĸpaинcĸoтo миниcтepcтвo нa oтбpaнaтa Kиpил Бyдaнoв ĸaзa: „Boйнaтa в Уĸpaйнa щe пpиĸлючи пpeз 2023 г.“ ⚡️Πpeз aвгycт цeлият cвят щe види пъpвитe пoбeди нa Уĸpaйнa, пъpвaтa пoвpaтнa тoчĸa, cмятa Бyдaнoв.
⚡️Уĸpaинcĸият външeн миниcтъp Дмитpий Kyлeбa пpизoвa Зaпaдa дa oбяcни зaщo Уĸpaйнa нe мoжe дa бъдe пpиeтa в HATO, нo Швeция и Финлaндия мoгaт.
⚡️ Oбcтpeл нa Дoнeцĸ.
⚡️Лyĸaшeнĸo пoздpaви aмepиĸaнцитe зa Дeня нa нeзaвиcимocттa и ги пpизoвa дa зaбpaвят зa paзнoглacиятa, ĸoитo paздeлят ceмeйcтвa, oбщecтвa и цeли ĸoнтинeнти.
⚡️Πpoтoĸoлитe зa пpиcъeдинявaнe нa Финлaндия и Швeция ĸъм HATO щe бъдaт пoдпиcaни нa 5 юли, cтpaнитe щe ce пpиcъeдинят ĸъм aлиaнca cлeд тяxнaтa paтифиĸaция – HATO.
⚡️Pycĸи ĸocмoнaвти paзпънaxa знaмeнaтa нa Дoнeцĸaтa и Лyгaнcĸaтa нapoдни peпyблиĸи нa MKC, oтбeлязвaйĸи пo тoзи нaчин, ĸaĸтo ce ĸaзвa в cъoбщeниeтo нa Pocĸocмoc, „ocвoбoждaвaнeтo нa ЛHP“.
⚡️Paйoнът дo бpитaнcĸoтo пocoлcтвo в Mocĸвa щe ce нapичa плoщaд „Лyгaнcĸa нapoднa peпyблиĸa“.
⚡️Kaдиpoв пyблиĸyвa видeo, в ĸoeтo фaлшив Зeлeнcĸи пoдпиcвa ĸaпитyлaциятa нa Bъopъжeнитe cили нa Уĸpaйнa c дyмитe „Axмaт e cилaтa“.
⚡️Лидepът нa пapтиятa Cпpaвeдливa Pycия Cepгeй Mиpoнoв пpeдлoжи пpeимeнyвaнeтo нa Kaлинингpaд нa Bлaдибaлтийcĸ.

⚡️„Koмyниcтитe нa Pycия“ ce пpoтивoпocтaвиxa нa пpeдлoжeниeтo зa пpeимeнyвaнe нa Kaлинингpaд.
⚡️Зa възcтaнoвявaнe нa Уĸpaйнa ca нeoбxoдими $750 милиapдa, Kиeв виждa ĸoнфиcĸyвaнитe aĸтиви нa Pycĸaтa фeдepaция ĸaтo ocнoвeн изтoчниĸ нa финaнcиpaнe – пpeмиepът нa Уĸpaйнa Дeниc Шмигaл. Πapитe щe ce изпoлзвaт зa:
    - pecтapтиpaнe нa ЅАР, NАВU и ĸopпopaтизaция нa дъpжaвни пpeдпpиятия – 0,1 милиapдa дoлapa.
    - цифpoвизaция нa дъpжaвaтa – 0,1 милиapдa дoлapa.
    - yĸpeпвaнe нa cигypнocттa и oтбpaнaтa – 50 милиapдa дoлapa.
    - чиcтa и зaщитeнa oĸoлнa cpeдa – 20 милиapдa дoлapa.
    - eнepгийнa нeзaвиcимocт и „зeлeн“ ĸypc – 130 милиapдa дoлapa.
    - пoдoбpявaнe нa бизнec cpeдaтa – 5 милиapдa дoлapa.
    - ĸoнĸypeнтeн дocтъп дo ĸaпитaл – $75 млpд.
    - ocигypявaнe нa мaĸpoфинaнcoвa cтaбилнocт – 60-80 милиapдa дoлapa.
    - възcтaнoвявaнe нa жилищa и инфpacтpyĸтypa в peгиoнитe – 150-250 милиapдa дoлapa.
    - paзвитиe нa oбpaзoвaтeлнaтa cиcтeмa – 5 милиapдa дoлapa.
    - мoдepнизaция нa здpaвнaтa cиcтeмa – 5 милиapдa дoлapa.
    - paзвитиe нa ĸyлтypaтa и cпopтa – 20 милиapдa дoлapa.
⚡️Фpeнcĸият ĸoнцepн Ѕсhnеіdеr Еlесtrіс cĸлючи cпopaзyмeниe c виcшeтo pъĸoвoдcтвo нa pycĸoтo пoдpaздeлeниe зa пpoдaжбa нa бизнeca cи в Pycĸaтa фeдepaция.
⚡️АrсеlоrМіttаl, нaй-гoлeмият пpoизвoдитeл нa cтoмaнa извън Kитaй, възoбнoви дocтaвĸитe нa cтoмaнa зa Pycия пpeз Kaзaxcтaн пpeз юни, – TACC.
⚡️Ha ĸoнфepeнция в Лyгaнo зa възcтaнoвявaнeтo нa Уĸpaйнa пpeмиepът Шмиxaл пpeдcтaви ĸapтa – ĸoй oт eвpoпeйцитe ĸaĸвo щe възcтaнoви:
   – Иpлaндия – Poвнo;
   – Гepмaния – Чepнигoв;
   – Kaнaдa – Cyми;
   – CAЩ и Typция – Xapĸoв;
   – Чexия, Финлaндия и Швeция – Лyгaнcĸ;
   - Бeлгия — Hиĸoлaeв;
   – Швeция и Xoлaндия – Xepcoн;
   – Швeйцapия – Oдeca;
   – Hopвeгия – Kиpoвoгpaд;
   – Лaтвия – Зaпopoжиe;
   — Πoлшa и Итaлия — Дoнeцĸ.
⚡️Цeлтa нa cпeцoпepaциятa e пocтигaнe нa нeyтpaлeн cтaтyт нa Уĸpaйнa и ocвoбoждaвaнe нa нaceлeниeтo нa нapoднитe peпyблиĸи oт yĸpaинcĸитe нaциoнaлиcти – ceĸpeтapят нa Cъвeтa зa cигypнocт нa Pycĸaтa фeдepaция Hиĸoлaй Πaтpyшeв.
Източник: https://petyotsekov.com/

(Война на Украине (05.07.22 на 20:00): Огненная Дуга вокруг Краматорска-Славянска)

(События на Украине на 12:00 5 июля: ликвидация наемников под Николаевом, ВСУ обстреляли приграничные села в РФ)

 

Новите генералски и адмиралски укази са публикувани в Държавен вестник

05.07.2022, 12:32

С Указ № 161 президентът и върховен главнокомандващ  Въоръжените сили Румен Радев освобождава генерал-майор Иван Кирилов Ортомаров от длъжността заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун, Република Гърция, считано от 1 август 2022 г.
Указ № 162 е за освобождаване на бригаден генерал Валентин Игнатов Кръстев от длъжността началник на Щаба на Съвместното командване на силите, считано от 1 август 2022 г., и за назначаването му на длъжността заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун, Република Гърция, считано от 1 август 2022 г., и удостояването му с висше офицерско звание „генерал-майор“, считано от 1 август 2022 г.
С Указ № 163 държавният глава назначава капитан І ранг Галин Маринов Манев на длъжността началник на Щаба на Съвместното командване на силите, считано от 1 август 2022 г., и го удостоява с висше офицерско звание „флотилен адмирал“, считано от 1 август 2022 г.

 

На 5 юли 1879 година е създадено Военното министерство

05.07.2022, 09:08

Като съставна част от организационната структура на висшето командване на Българската армия Военното министерство е формирано с указ № 23 от 5 юли (стар стил) въз основа на чл. 161 от Търновската конституция. До Съединението (1885) военни министри са последователно 12 руски генерали и офицери. Военен министър в първото правителство на Княжество България става генерал-майор Пьотр Паренсов (1879 – 1880). На 10 септември 1885 г. е назначен първият българин военен министър – капитан Константин Никифоров. Първият цивилен военен министър на България е Андрей Ляпчев (1918). До 1923 г. длъжността заемат още шест цивилни министри, а през 1934 г. за един ден тази функция изпълнява Кимон Георгиев. След известно прекъсване, през 1991 г. на поста военен министър отново застава цивилно лице. При формирането му през 1879 г. Военното министерство включва Строево, Инспекторско, Домакинско и Военносъдебно отделение, както и Артилерийско, Морско и Инженерно управление. Процесът на модернизиране на Българската армия в края на ХІХ и началото на ХХ в. е съпроводен с разширяване и усъвършенстване на организацията на Военното министерство. През 1890 г. се създава Генерален щаб с четири отделения, а през 1905 г. – Военен съвет, който е съвещателен орган на военния министър. На 11 юли 1911 г. Военното министерство е преименувано в Министерство на войната, на 4 декември 1947 г. – в Министерство на народната отбрана, а с Указ № 168 от 20 декември 1990 г. – в Министерство на отбраната. Организационната му структура се привежда в съответствие с настъпилите промени и с новите приоритети в държавната политика за членство на България в НАТО.

 

5 юли 1943: Начало на битката при Курската дъга

05.07.2022, 08:57

На този ден по време на Втората световна война (1939 - 1945 г.) започва битката при Курската дъга - най-голямата танкова битка в историята. Курската битка се води на Източния фронт от 5 юли до 23 август 1943 г. След поражението в Сталинградската битка (1942 - 1943) командването на Вермахта планира голямо настъпление на Източния фронт, за да си върне изгубената стратегическа инициатива. В района на Курската дъга са съсредоточени до 50 германски дивизии, 2 танкови бригади, 3 отделни танкови батальона и 8 дивизиона щурмови оръдия, влизащи в състава на IХ и II армия от групата армии “Център”, IV танкова армия и оперативна група “Камп” на групата армии “Юг”. Нацистката армия включва в настъплението 900 000 души, до 10 000 оръдия и минохвъргачки, около 2700 танка и щурмови оръдия и повече от 2000 самолета. Към фланговете на ударните групировки действат около 20 други дивизии. В началото на юли на Курската дъга Червената армия разполага с повече от 1,3 милиона души, до 200 000 оръдия и минохвъргачки, около 3600 танка и самоходни оръдия и до 2800 самолета.
Германските войски започват настъпление на 5 юли в северната част на Курската дъга. За 5 дни успяват да проникнат на 10-12 км в отбраната на Червената армия. В южната част нацистите успяват да постигнат значително превъзходство, но успяват да проникнат само на около 35 км. На 12 юли в битката се включват съветските стратегически резерви. В района на с. Прохоровка става едно от най-големите в историята на войните танково сражение, в което от двете страни участват 1500 танка и самоходни оръдия и много авиация. За един ден германците загубват повече от 350 танка и повече от 10 000 души. На 12 юли е преломът в Курската битка; германската армия преминава към отбрана и от 16 юли започва отстъпление. На 12 юли в настъплението се включват и войските на Западния фронт и Брянския фронт. На 26 юли нацистките войски отстъпват Орел (освободен на 5 август). В резултат на контранастъплението Червената армия се придвижва на 140 км на запад и създава условия за общо настъпление за освобождаване на Украйна.
В Курската битка са унищожени около 30 фашистки дивизии, от които 7 танкови. Общите загуби на германците са повече от 500 000 души. Битката е коренен прелом в хода на войната на Източния фронт и влияе върху хода на цялата Втора световна война. След Курската битка, стратегическата инициатива окончателно преминава в ръцете на съветското командване.
Източник: http://focus-news.net

 

 

Поне три закона и две решения в областта на отбраната очакват гласуване от депутатите

04.07.2022, 19:23

Наред с преговорите за формиране на правителство, депутатите ще трябва да наваксват и в законодателството. Поне три закона и две решения в областта на отбраната чакат тяхното гласуване. Някои доста отдавна.
Първото гласуване на законопроекта за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Република Гърция за осигуряване на поддръжка на гръцко военно формирование във връзка с изпълнението на мисия на морската патрулна авиация, внесен от Министерски съвет, мина на 11 май. В документа се определят основните принципи, условия и процедури за осигуряване от наша страна на тази мисия, свързана с прилагане на мерките на НАТО за адаптирано предно присъствие. Приносът на Република България в този случай включва предоставяне на обслужване на въздушното движение и осигуряване на поддръжка на самолета, летателните екипажи на гръцките военновъздушни сили на военно летище „Безмер“.
Обсъждане в ресорните комисии и първо гласуване в зала очакват военноинвалидите и военнопострадалите. Промените в техния закон бяха внесени на 10 май т.г. от група народни представители от ПП „Възраждане“.
Пред очакване да влязат в пленарна зала са и промените на Кодекса за социално осигуряване, внесени от депутати от ДПС. Една от двете основни цели на законопроекта е наборната военна служба или алтернативната служба в мирно време да се признава за действителен трудов стаж, а не само за осигурителен, както е сега. Две комисии – социалната и по отбраната, вече одобриха поправките.    
Предстоящото преструктуриране на НВУ „Васил Левски“ зависи от гласовете на народните представители. Става дума за едно решение, което не се нуждае от две четения. То чака от 8 април. След закриването на факултет „Авиационен” от състава на НВУ и преминаването на дейността му в структурата на ВВВУ „Георги Бенковски“ в настоящата структура на университета има два факултета, което не съответства на наложилите се стандарти и критерии за наименованието „университет” и неговото функциониране и съществуване. Предложението е факултетът със седалище в гр. Велико Търново да се преобразува в два - факултет „Сигурност и отбрана“ и факултет „Логистика и технологии“ със седалища в гр. Велико Търново. За това има положителна оценка на съответния проект от Националната агенция за оценяване и акредитация  от 9 април 2020 г.
Два доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили чакат обсъждане и приемане. Те са за 2020 и 2021 г. Особено във втория има нови оценки и мерки във връзка с променената среда на сигурност, главно поради войната в Украйна, но и заради необходимостта от ускоряване на модернизацията на Въоръжените сили и преодоляването на техния некомплект.
От 7 декември 2021 г. Оценката за изпълнението на Програмата за развитие на отбранителните способност на Въоръжените сили до 2020 г. чака думата на депутатите.
Тепърва предстои да видим какво ще заложи в управленската си програма кандидата за премиер Асен Василев, която, както разбираме, се подготвя от експерти. Защото в 15-то приложение на Коалиционното споразумение за управление на четворната коалиция от края на миналата година  има 20 важни насоки с по няколко задачи в областта на отбраната.  Ще цитирам един текст: „Осигуряване на справедливо възнаграждение в съответствие с риска на военната професия, като важен елемент за поддържането на войсковия дух и мотивацията. Основното месечно възнаграждение да се определя на годишна база въз основа на заложен коефициент спрямо МРЗ“. За шест месеца държавният бюджет за тази година бе два пъти гласуван, но базата, например, си остана същата. Има и други интересни точки в споразумението, като нови закони за отбраната и въоръжените сили и за резерва. Предстои да видим какво ще бъде развитието на въпросното приложение при новите обстоятелства.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Президентът се срещна с представители на американската компания ”Локхийд Мартин”

04.07.2022, 19:16

България има амбицията процесът на модернизация на Въоръжените сили  да не се свежда само до закупуване на отбранителна техника и оборудване, а да води до трансфер на технологии, който да стимулира българската отбранителна наука и индустрия. Това заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с представители на американската компания ”Локхийд Мартин”. Държавният глава подчерта, че индустриалното сътрудничество и обменът на технологии стимулират производства с висока добавена стойност и създават перспективи за дългосрочно и устойчиво партньорство.
Румен Радев призова за решения, които да не допуснат България да загуби отбранителни способности след изтичането на летателните ресурси на изтребителите МиГ-29, предвид обявеното забавяне на доставката на закупените от страната ни изтребители F-16 Block 70.  Представителите на „Локхийд Мартин“ увериха, че компанията работи усилено за възстановяване на линията на производство след трудностите, предизвикани от пандемията. Те изразиха и готовността си да подкрепят българските Военновъздушни сили с експертиза за изграждане на необходимото наземно оборудване и за поддръжката на изтребителите F-16.
Източник: https://otbrana.com/

 

Служба „Военно разузнаване“ отговори на обвиненията, че не работи за България

04.07.2022, 17:51

От служба „Военно разузнаване“: „Недопустими са внушенията от последните два дни в предаванията „120 минути“ по bTV и „Денят започва“ по БНТ, че „военното разузнаване не работи в интерес на България“.
Без да се базира на доказателствен материал, подобно изказване уронва престижа, накърнява достойнството и подлага на съмнение безспорния професионализъм на военните разузнавачи от не едно поколение.
С това твърдение се погазва офицерският пагон на стотиците служители на най-старата българска разузнавателна служба, които служат в името на националните интереси.
Служба „Военно разузнаване“ изпълнява задачите си в пряка координация и тясно сътрудничество с разузнавателната общност на НАТО и ЕС, като приносът й е високо ценен.
Военното разузнаване ще продължи дейността си на стратегическо ниво съгласно Закона за военното разузнаване и ще защити авторитета и достойнството на своите служители, като сезира компетентните органи за изясняване на ситуацията.
Източник: https://otbrana.com/

 

Хроника на една война – 4.7.2022 г.

04.07.2022, 13:15

⚡️Зeлeнcĸи пoтвъpди изтeглянeтo нa yĸpaинcĸитe cили oт Лиcичaнcĸ. „Hиe щe възcтaнoвим cтeнитe, щe пpeвзeмeм oтнoвo зeмятa и xopaтa тpябвa дa бъдaт зaщитeни нaй-вeчe. И aĸo ĸoмaндвaнeтo нa apмиятa изтeгли xopa oт oпpeдeлeни тoчĸи нa фpoнтa, ĸъдeтo вpaгът имa нaй-гoлямo oгнeвo пpeдимcтвo, пo-cпeциaлнo, тoвa вaжи зa Лиcичaнcĸ, тoвa oзнaчaвa caмo eднo – чe ниe щe ce въpнeм блaгoдapeниe нa нaшaтa тaĸтиĸa“, ĸaзa пpeзидeнтът нa Уĸpaйнa.
⚡️Гpaд Cлaвянcĸ e нoвият фoĸyc нa внимaниeтo нa pycĸитe вoйcĸи cлeд пpeвзeмaнeтo пpeз yиĸeндa нa Лиcичaнcĸ, cъoбщи yĸpaинcĸият гeнepaлeн щaб, цитиpaн oт ДΠA. „Pycнaцитe ce oпитвaт дa oвлaдeят ceлaтa Бoгopoдичнoe, Дoлинa и Maзaнoвĸa, нaмиpaщи ce нa пo-мaлĸo oт 20 ĸм в ceвepнa и ceвepoизтoчнa пocoĸa oт Cлaвянcĸ.
⚡️Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo пoдĸpeпя ĸoнфиcĸaциятa нa caнĸциoниpaни pycĸи aĸтиви в пoлзa нa Уĸpaйнa и в мoмeнтa paбoти пo тoзи въпpoc, ĸaзa външният миниcтъp нa Kpaлcтвoтo Лиз Tpъc, чиитo дyми бяxa пyблиĸyвaни oт вecтниĸ Тhе Guаrdіаn.
⚡️Aвcтpaлия oбeщaвa нa Bлaдимиp Πyтин нeпpиятeлcĸи пpиeм нa cpeщaтa нa Г-20.
Aвcтpaлийcĸият пpeмиep Aнтъни Aлбaнeзe нe e cигypeн, чe pycĸият пpeзидeнт щe peши дa дoйдe нa cpeщaтa. „Toй щe пoлyчи пpиeмa, ĸoйтo зacлyжaвa – нeпpиятeлcĸи: тoй нe зaчитa въpxoвeнcтвoтo нa зaĸoнa в cвeтa и нe ce дъpжи в cъoтвeтcтвиe c цeннocтитe нa тoзи cвят“, ĸaзa Aлбaнeзe.
⚡️Pycия имa пpaвo дa нaлoжи caнĸции cpeщy aмepиĸaнcĸaтa ĸoмпaния Maĸcap, aĸo имa дoĸaзaтeлcтвa, чe нeин cпътниĸ e бил изпoлзвaн зa зacнeмaнe нa Бeлгopoд пpeди oбcтpeлa нa yĸpaинcĸитe въopъжeни cили c paĸeти Toчĸa-У – pycĸият ceнaтop Джaбapoв.
Източник: https://petyotsekov.com/

(Энергетическое оружие Путина (часть 2): страшный сон Европы, который осенью станет явью)

(События на Украине к 21:00 4 июля: массированный обстрел Донецка, подведение итогов операции в ЛНР)

 

Каква британска и американска техника използва Червената армия?

04.07.2022, 09:35

Сред голямото количество от разнообразно оборудване, доставено на Съветския съюз от Западните съюзници, именно автомобилите и изтребителите помагат на Съветите да преодолеят най-трудните периоди на войната с Германия.
US6 Studebaker
"Без американските 'студебекери' нямахме на какво да теглим нашата артилерия. Да, те до голяма степен ни осигуриха фронтовия транспорт", казва веднъж маршал Георги Жуков в неофициален разговор.
В Съветския съюз са доставени 152 000 от тези камиони по програмата "Заем-наем", които се превръщат в истинска работна сила за Червената армия.
Тъй като СССР губи огромен брой камиони през първия период на войната, а новите пристигат твърде бавно, Studebakers са тези, които пристигат в нужния момент. Те служат като влекачи, камиони и бази за известните ракетни системи "Катюша".  
Въпреки че в САЩ US6Н не са твърде популярни, в Съветския съюз те са обичани заради удобната си кабина, мощния двигател, стабилността на пътя и високата проходимост. Камионът става основа за много съветски следвоенни разработки в автомобилната индустрия.

M4A2 "Шерман"
"През 1944 г. американските танкове 'Шерман' започнаха да идват при нас. Това, според мен, е най-добрият американски танк, участвал във войната. При него и двигателят е добър, а също и бронята, и оръжията", припомня си Петър Куревин, началник на щаба на танковия батальон на 50-та гвардейска танкова бригада.
Въоръжени със 75-мм оръдие и зенитно картечно оръдие "Браунинг" (рядкост за съветските танкове), високоскоростните и маневрени "Шерман" също имат своите недостатъци. Голямата височина на танка го прави отлична мишена на бойното поле, а бронята все още е по-уязвима от тази на американските и съветските му аналози.
Повече от 4000 броя M4A2 пристигат в Съветския съюз в помощ на Червената армия. Въпреки че американските войски не стигат до столицата на Третия райх, то поне танковете им успяват. Само съветската 2-ра гвардейска танкова армия губи 209 броя "Шерман" в битките за Берлин.

Hawker Hurricane
"Хърикейн" се появяват в Съветския съюз през първите месеци на войната – в периода, когато са най-необходими заради тежките загуби на съветските ВВС, които спешно трябва да бъдат попълнени. Особено полезни са британските изтребители, които помагат за покриването на арктическите конвои на съюзниците и защитата на Москва.  
В СССР, където "Хърикейн" са наречени "Гърбати", пристигат над 3000 бройки от тях. Те обаче не предизвикват голям ентусиазъм сред съветските пилоти. В края на 1941 г. тези самолети вече значително отстъпват по бойните си качества на новите модификации на основните си съперници - Messerschmitt Bf 109.
"Въоръжиха ни с 'Хърикейн'. Боклук, а не машина", припомня си Виталий Клименко, старши лейтенант на 1-ви гвардейски изтребителен авиационен полк. "МИГ е тежък на земята, но на височина е цар, а този няма нито скорост, нито маневреност. Крилото му е дебело. Нашите имат сферичен брониран гръб, а у тези – плосък, и затова лесно се пробива. Изглежда, че да има 6 картечници е добре, но боеприпасите за тях са миниатюрни. Моторите 'Мерлин-XX' не са годни за нищо. При форсиране могат да прегреят и да спрат да работят."

Willys
Командният състав на Червената армия веднага се влюбва в автомобила на американската армия "Уилис". Малък, но мощен и пъргав, той лесно и бързо се движи извън пътя. Липсата на врати дава възможност на водача и пътниците бързо да напуснат автомобила в случай на опасност, като в същото време дълбокото разположение на седалките не им позволява да изпаднат по време на возене.
На "Уилис" се возят не само генерали. Те се използват активно като артилерийски влекачи за теглене на 45-мм противотанкови и 76-мм дивизионни оръдия. Около 52 000 автомобила са изпратени в Съветския съюз. "Уилис" остават почти последните представители на техниката "Заем-наем", които все още участват в годишните Паради на победата в руските градове.

Bell P-39 Airacobra
Този американски изтребител става любимата машина на редица съветски асове, включително Александър Покришкин и Григорий Речкалов (по 65 победи всеки). Самолетът има невероятна способност за оцеляване: дори обсипан от куршуми, той може да продължи битка.
Съюзниците с радост изпращат "Аерокобра" в Съветския съюз. П-39 не е полезен за въздушни битки на голяма височина, често срещани в западните военни действия. На Източния фронт съветските и немските пилоти се бият главно на средна и ниска височина и там тези изтребители винаги се представят отлично.
В резултат на това, за цялото време на войната СССР получава 4952 броя "Аерокобра", което го прави най-масовият от всички видове самолети, доставяни на Съветския съюз по програмата "Заем-наем".

Ford GPA
Американските войници не обръщат голямо внимание на тези автомобили-амфибии. Машината е достатъчно ниска и незначително вълнение в морето позволявало проникване на вълни в корпуса. Червената армия, която се занимава основно с форсиране на реки, напротив, остава напълно доволна от "Форд" GPA.
За разлика от катерите, "Форд" GPA не изисква сложни действия за транспортиране, пускане във вода и повдигане на сушата. През април 1944 г. са формирани 11 отделни моторизирани батальона със специално предназначение, които на "Форд" се отправят на брега, окупиран от противника. Те разчистват плацдарма от мини и го защитават, докато техните войски пристигнат.
Общо Съветският съюз получава от съюзниците си около 3000 от тези коли. В Червената армия те получават наименованието "Форд-4".

 

На този ден

04.07.2022, 09:32

На 4 юли 1939 г. се създава Юнкерския учебен орляк към Военното на Н. В. училище и Въздушен отдел към Школата за запасни офицери.За командир на учебния орляк е назначен майор Димитров.
За обучение на пилотите са доставени учебно-тренировъчните самолети КБ-3 „Чучулига“ I и КБ-4 „Чучулига“ II.

 

Акварели на лейтенант Уилям Ърмстън от Варна от времето на Кримската война

04.07.2022, 09;28

Уилям Брабазън Ърмстън (William Brabazon Urmston) е роден на 11 февруари 1828 г. в Чигуел, графство Есекс (Chigwell, Essex), втори син на Джеймс Брабазън Ърмстън (James Brabazon Urmston, Esq.) и Елизабет (Elizabeth Urmston, daughter of John Hanson, Esq. of Russellsquare).
Постъпва в Кралския военноморски флот на 19 август 1841 г.. На 29 септември 1848 г. получава чин лейтенант. Участва в Кримската война (1853-1856 г.) като лейтенант (от 23 май 1853 г.) в състава на Кралската военноморска бригада (The Royal Naval Brigade) на кораба на Нейно Кралско Величество „Куин“ (HMS Queen). На 29 септември 1855 г. е повишен в чин командер (commander).
Награден е с френския Орден на Почетния легион (5th Class) - 2 август 1856 г. и турския орден „Меджидие“. На 11 април 1866 г. е повишен в чин капитан.
Умира на 18 декември 1869 г., на 41 години, на борда на кораба „Акбар“ (Training ship “Akbar”) (Rock Ferry, Cheshire).
Освен храбър офицер, раняван два пъти по време на Кримската война, лейтенант Уилям Брабазън Ърмстън е и талантлив художник акварелист. Особено интересни за нас са неговите акварели от Варна, рисувани през пролетта и лятото на 1854 г. По една или друга причина те са останали неизвестни и дават възможност за преоткриване на събитията от времето на Кримската война и мястото на Варна в нея...…
Пълния текст на статията на Анастас Ангелов (в PDF-формат) можете да прочетете тук.

 

Горката Украйна: Политиците оставиха геополитическия капан да щракне

04.07.2022, 09:22

Мъченицата Украйна. Разкъсана от безпощадно геополитическо противоборство. Изпуснала историческия шанс да се затвърди като независима, силна и истински демократична държава.

Държава на всички украинци - независимо от етническа, културна и езикова принадлежност. Станала жертва на незрял, наивен, корумпиран политически елит, проиграл с външноугодническа русофобия историческия ѝ шанс. Цинизмът на путиновата пропаганда не е далеч от истината.

Украйна такава, каквато я познавахме до началото на войната, вече не съществува. А мощните оръжия, с които Русия и Западът ескалиращо се дуелират там, окончателно я превръщат в немощен инвалид. Това не може да бъде в интерес на самия украински народ, но в геополитическото противоборство неговият интерес стана последна грижа. Той губи възможността да формулира и отстоява собствен интерес. Други решават съдбата му вместо него........Прочети още

 

На тази дата през 1916 е създаден Националният военноисторически музей

04.07.2022, 08:48

По инициатива на генерал от пехотата Православ Тенев и със Заповед № 391 от 4 юли 1916 г. на главнокомандващия Действащата армия генерал от пехотата Никола Жеков, са положени основите на Националния военноисторически музей, съхранил през годините бойната слава и възпитал у поколения българи любов към Отечеството.
От създаването му до днес в него са събрани над един милион експоната, свързани с развитието на Българската армия и участието й във войните за национално обединение. Постоянната експозиция, разположена на площ от 5000 кв. м проследява хронологично българската военна история от древни времена до наши дни.
В паркова среда са представени образци на артилерийско въоръжение, бронетанкова, инженерна, авиационна, военноморска и ракетна техника. За приноса си в развитието на българската култура, Националният военноисторически музей е награден с орден „Кирил и Методий“ І степен (1975) и с престижната награда „Златна диплома“ (2006).

 

Днес е бойният празник на гарнизон Пловдив

04.07.2022, 08:45

Традицията на 4 юли да се отбелязва бойният празник на гарнизон Пловдив бе възстановена през 2016 г. Това бе след повече от от 70 години от прекъсване след края на Втората световна война. 4 юли (21 юни по стар стил) да се отбелязва, като ден на най-големият гарнизон в страната, датира още от годините след Междусъюзническата война и е празнуван в чест на стратегическата победа на Българската армия при Криволак. Битката, която през 1913 обръща хода на събитията.
На събитието, инициирано през 2016 г. от командира на тогавашната 68-ма бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев, сега генерал-майор и командир на СКСО, присъстваха министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната генерал Константин Попов, командирите на всички военни формирования в гарнизона, военно-патриотични организации, представители на държавната и местната власт, граждани и гости на Пловдив.
Днес програмата предвижда полагане на военна клетва от новоназначени военнослужещи от СКСО, празнично шествие на представителни блокове на военни формирования от гарнизона, поднасяне на венци и цветя пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг и тържествена проверка (заря).
Източник: https://otbrana.com/

 

 

Ако Япония не беше нападнала Пърл Харбър

03.07.2022, 22:35

Япония има много грехове през Втората Световна война, но никой не е подозирал, че ще реши да напада САЩ.

Вероломната атака наистина успява да постави на колене американската флота и много дълго време се налага на американците да работят, за да се възстановят. Известно е какво се случва след това.

Нека разгледаме и някои алтернативни сценарии, които страната на изгряващото слънце можеше да използва, за да не навлича гнева на американците.

Япония напада колонията на Холандия в Борнео и избягва онази зона, която се контролира от Великобритания......Прочети още

 

Инцидент на супер модерна гръцка подводница

03.07.2022, 17:18

Инцидентът с "ултрамодерна" подводница на гръцкия флот е станал в Егейско море. Няколко членове на екипажа са получили леки наранявания, според военния сайт militair.gr. Инцидентът е станал в началото на юни в Егейско море с подводницата "Пипинос", пише изданието.
Издигането на подводницата е било "ракетен тип", като в даден момент подводницата е изплувала под ъгъл от 52 градуса. Бързото изкачване е довело до леки наранявания на няколко членове на екипажа.
„Какво се е объркало, все още се изяснява. Изключена е възможността за човешка грешка. Напротив, хладнокръвните действия на екипажа минимизираха последствията от изплуване на „ракета“, “, пише вестникът.
Няколко дни преди инцидента, на 3 юни, началникът на Генералния щаб на гръцката национална отбрана Константинос Флорос награди командира на подводницата със значката на въоръжените сили „Приятел на околната среда“ за действия по защита на околната среда през 2021 г.
Генералният щаб на гръцкия флот не дава никаква информация за инцидента. „Тъй като най-модерните подводници са били платени от германците от гръцките данъкоплатци и модифицирани от неплатени работници в корабостроителниците в Скараманга, би било добре Генералният щаб да ги информира официално“, пише вестникът.
Подводницата "Пипинос" (S-121) принадлежи към клас U214 и е спусната на вода през октомври 2014 г.
Четири подводници от този тип са поръчани от корабостроителния концерн ThyssenKrupp Marine Systems без международен конкурс. Изграждането им се забави и беше съпроводено с редица скандали. Първата лодка от тази серия "Папаниколис" влезе в историята като "подводница с ролка" поради грешки в корабостроенето. Гръцките военни отказаха да го приемат след морски изпитания, позовавайки се на неприемливия крен на кораба. Усъвършенстването изискваше значително време и допълнителни средства. - Още клас U214
Източник: https://fakti.bg/world/

 

Хроника на една война – 3.7.2022 г.

03.07.2022, 09:05

⚡️Въоръжените сили на Украйна атакуваха летището на Мелитопол – местни медии.
⚡️Губернаторът Вячеслав Гладков каза, че петима души са били убити по време на нощен удар по Белгород. Починали са хора на ул. Маяковски.
⚡️Кадри на руски войници, които поставят на различни места в Лисичанск червеното Знаме на победата. Украинците твърдят, е центъра на града все още не е превзет.
⚡️Джо Байдън се обърна към собствениците на бензиностанции с призив незабавно да намалят цената на бензина в Съединените щати. „Посланието ми към компаниите, които управляват бензиностанции и определят цените, е просто: това е време на война и глобална опасност. Намалете цената, за да съответства на цената, която плащате за продукта. И го направете сега“, написа американският лидер в Туитър.
⚡️Александър Лукашенко каза, че преди няколко дни въоръжените сили на Украйна са се опитали да нанесат удар по военни съоръжения на Беларус, но всички ракети са били прихванати.
Източник: https://petyotsekov.com/

(Война на Украине — недельный обзор (26.06-03.07.22): Освобождение ЛНР!!!)

(События на Украине к 21:00 3 июля: начало боев за Северск, Киев разочарован в западных БПЛА)

 

Мистерия с космическата мисия на X-37B на Пентагона

03.07.2022, 08:55

Мисията на безпилотния космически кораб X-37B на Космическото командване на САЩ, който е в орбита от около две години, е покрита с мистерия, коментира  специализираното издание “Дефанс онлайн”.
Космическият кораб за многократна употреба беше изстрелян на шестата си поредна мисия OTV-6 (USSF 7) на 17 май 2020 г. и оттогава е в орбита вече 773 дни, без никой да знае нищо за това, което прави.
Официално X-37 провежда експерименти в космоса, но това е много общо описание на естеството на тези “експерименти”.
Предишната най-дълга мисия беше 4-тата, при която X-37 беше в орбита 718 дни.
Сега, както твърдят анализатори, удължаването на мисията на X-37B от програмата, създадена за възможността за ядрена война с Русия, е свързано със ситуацията в Украйна и е съмнително, че той ще се върне скоро на Земята.
Руснаците от своя страна смятат, че американският космически самолет не е нищо повече от ядрен бомбардировач, способен да изстрелва ядрени оръжия от орбита, но истината е някъде по средата:
“X-37B може да маневрира, като променя орбитата. Това означава, че е много трудно да бъде прихванат от руските убийци на сателити. Същевременно X-37B има възможност да анализира комуникациите. Той може да седи над Москва колкото си иска дълго и да прихваща всичко. Така че, да, мисията му е свързана и с Украйна”, заяви бивш служител на Пентагона, пожелал да остане анонимен.
Космическият апарат работи под командването на Делта 9 – подразделение на Космическите сили на САЩ, създадено през юли 2020 г.
“Делта 9 Detachment 1 контролира операциите на орбиталния тестови кораб X-37B – експериментална програма, предназначена да демонстрира технологиите за надеждна, многократно използваема, безпилотна космическа тестова платформа за Космическите сили на САЩ”, заявиха от Космическите сили.
Според съобщенията един от експериментите в настоящата мисия включва изследване на преобразуването на слънчевата енергия в микровълнова радиочестотна енергия и разработването на FalconSat-8, за който се смята, че е малък спътник.
Запитан дали удължаването на мисията на X-37 е свързано с последните събития в Украйна, служител на Пентагона на САЩ отказва коментар.
Източник: news.bg   

 

Военен календар

03.07.2022, 08:37

На 3 юли 1855 година в с. Чумлекьой, Бесарабия (дн. Виноградовка, Украйна) е роден генерал-лейтенант Петър Груев (1855 – 1942). Военно образование получава в Санкт Петербург, Русия, където завършва Константиновското военно училище (1877) и Михайловската артилерийска академия (1883). През Руско-турската война (1877 – 1878) е ротен командир в 14-ти стрелкови батальон и участва в боевете при Стара Загора и Шипка. За проявена храброст е награден с руския орден „Св. Станислав“ ІІІ степен. В Сръбско-българската война (1885) командва 2-ри артилерийски полк и резерва на Сливнишката позиция. След войната е назначен за началник на Военното училище в София (1885 – 1886). Участва в детронацията на княз Александър І (1886) и в бунта на офицерите русофили в Силистра (1887), след което емигрира в Русия и постъпва на служба в руския Генерален щаб. През 1925 г. му е присвоено званието генерал-лейтенант. Умира в гр. Тула, Русия. Награден е с военен орден „За храброст“ ІV степен.

На 3 юли 1894 година в Стара Загора е роден генерал-майор Никола Грозданов (1894 – 1976). Завършва Военното на Н.В. училище (1915) и Военната академия в София (1930). Участва в Първата световна война (1915 – 1918) като взводен командир в 18-и артилерийски полк и воюва на Южния фронт в Македония. До 1936 г. заема длъжностите командир на 3-та батарея в 8-и артилерийски полк, помощник-командир на 2-ра батарея от 8-о артилерийско отделение, адютант на командира на 6-о артилерийско отделение, командир на 1-ва конна батарея в конно-артилерийското отделение, офицер в 6-и дивизионен артилерийски полк, началник-щаб на 8-а пехотна тунджанска дивизия с щаб в Стара Загора. През 1936 – 1938 г. е военен аташе на България в Румъния и Полша с постоянно седалище в Букурещ, след което е назначен за началник-щаб на ІV армейска област с щаб в Плевен. От 10 август 1940 г. поема командването на 3-ти пехотен бдински полк, а от 25 ноември 1940 г. – на 12-и пехотен балкански полк. Последователно командва 24-та пехотна дивизия в състава на 1-ви окупационен корпус в Сърбия (от март 1943) и 7-а пехотна рилска дивизия с щаб в Лагадина, Егейска Македония (от август 1943). През декември 1943 г. е назначен за командир на 25-а пехотна дивизия, дислоцирана в българската окупационна зона в Сърбия. От началото на юни 1944 г. командва 8-а пехотна тунджанска дивизия. На 29 март 1945 г. е осъден от Народния съд на 15 години затвор, част от които излежава в концлагерите Росица, Куциян, Николаево и Белене (1946 – 1951). Кавалер на военен орден „За храброст“ ІV степен, 2 клас.

 

Каварна по време на Кримската война

03.07.2022, 08:19

В началото на Кримската война (1853-1856 г.) Каварна е малко градче, по-скоро село, разположено в горната част на дере спускащо се към морския бряг.
След подписването на търговската конвенция от 16 август 1838 г. в Балта Лиман (край Константинопол) между Обединеното кралство и Османската империя и премахването на османския държавен монопол върху търговията със зърнени храни, Черно море се отваря за световната морска търговия.
Това се отразява и на Каварна, която заедно с Балчик, участват в износа на зърнени храни от Добруджа.
В двете градчета са открити търговски агенции, изградени са складове (магазии) за зърнени храни, откъдето те се товарят на ветроходни кораби за износ в Константинопол (Цариград), Егейските острови, Триест, Марсилия и Лондон.........Прочети още

 
 

На този ден през 1988 г. ракетен крайцер на ВМС на САЩ свали ирански лайнер Airbus с 274 души на борда

03.07.2022, 08:13

Преди 34 г., на 3 юли 1988 г. САЩ свалят ирански лайнер Airbus A300B2-203 над Персийския залив, вземайки го погрешно за изтребител, припомнят драмата световните информационни агенции.
Самолетът излетял от Техеран, след междинно кацане в южния град Бендер Абас взел курс към Дубай. На борда му имало 274 пътници, включително 65 деца и 16-членен екипаж. Само 7 мин след излитането го посреща американска ракета, която го разполовява – не оживял никой.
Ракетата е пусната от американски ракетен крайцер USS Vincennes (CG-49) в Ормуския залив, където „защитавал” кувейтските танкери от евентуално нападение от страна на воюващите Иран и Ирак. Крайцерът бил оборудван с бойната система „Иджис” за унищожаване на самолети и ракети.
Вестник The Washington Post обявява официалната версия: преди появяването на лайнера ирански гранични кораби неочаквано обстреляли вертолет, излетял от борда на Vincennes. Маршрутът на А-300 обаче минавал точно над тях, при това той уж се отклонил от обичайното трасе на лайнерите. Командирът на крайцера капитан Уилям Роджърс погрешно го взел за атакуващ ирански изтребител и взел решение да го унищожи.
Vincennes изпратил три запитвания на гражданска честота, но получения автоматично уникален код на А-300 изобщо не бил взет предвид. Иранските пилоти не отговорили, тъй като счели, че запитването се отнася за иранския разузнавателен самолет Р-3 „Орион”, който преди това действал в района.
Като основна причина за инцидента в официалния доклад е посочено психическото състояние на командира на Vincennes, действащ в бойна обстановка под голямо напрежение, и сходния профил на полета на лайнера с предполагаемия профил на атака на иранския изтребител.
През 1996 г. Вашингтон и Техеран подписват споразумение, според което САЩ изплаща компенсация в размер 131,8 млн долара, а Иран се отказа от по-нататъшни претенции към САЩ.

 

 

Военен календар

02.07.2022, 22:30

На 2 юли 1886 година в Пловдив е роден генерал-майор Михаил Йовов (1886 – 1951). Завършва Военното училище в София (1905) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия (1912). Участва в Първата балканска война (1912 – 1913) като командир на батарея в 4-ти артилерийски полк и в Първата световна война (1915 – 1918) като началник-щаб на 1-ва бригада от 10-а пехотна дивизия и на 3-та бригада от 4-та пехотна дивизия. След войната заема длъжностите помощник-началник на Разузнавателната секция в Щаба на армията (1918 – 1922), командир на 6-а пехотна дружина (1922 – 1923), инспектор на класовете във Военното училище (1923 – 1926), офицер за поръчки при Щаба на армията (1926 – 1929), началник на Военното училище (1929 – 1934) и началник на Щаба на армията (1934). Преминава в запаса през 1934 г., след което е назначен за министър на Народното просвещение (1935 – 1936) и министър на Железниците, пощите и телеграфите (1936 – 1938). От 10 март 1944 г. е пълномощен министър във Финландия. След 9 септември 1944 г. не се завръща в България, а през 1948 г. емигрира в Аржентина. Осъден е задочно от Народния съд на смърт като народен представител в ХХV ОНС (1940-1944). С Решение №172 от 26 август 1996 г. на Върховния съд присъдата е отменена. Автор е на книгите „Записки по обща тактика“ (1922), „Кратки упътвания за решаване и съставяне на тактически задания“ (1923), „Пехота в боя. Ч. І-ІІ“ (1928) и др. Награден е с военен орден „За храброст“ ІV степен 1 клас и ІV степен 2 клас.

Румънската армия. Илюстрация в „Le Petit Journal“ от 27.VІІ. 1913 г.На 2 юли 1913 година румънската армия се включва във Втората балканска война. За настъпление срещу България Румъния свиква 500-хилядна армия, разделена на две групи – Дунавска армия и 5-и корпус. На Дунавската армия е поставена задача да разгроми десния фланг на българската армия във взаимодействие с лявото крило на сръбската армия и да овладее София. За тази цел войските преминават р. Дунав при Оряхово, Гиген и Никопол, след което настъпват от Оряхово към Берковица и по долината на р. Искър към София. На 8 юли румънското правителство уведомява българското, че прекратява военните действия. Въпреки това отделни съединения продължават да се придвижват на юг и достигат линията Петрохански проход – Саранци – Златица – Ловеч. На 10 юли 1-ва кавалерийска дивизия достига Клисура, а на 15 юли – 2-ра кавалерийска дивизия влиза в Пирдоп. На следващия ден неин полк заема Панагюрище. Настъплението на 5-и корпус започва едновременно с това на Дунавската армия и има за цел да окупира Добруджа до линията Тутракан – Балчик. Противникът влиза в Добрич на 4 юли, в Балчик – на 5 юли, в Тутракан – на 9 юли. Румънската намеса в тила на заангажираните на запад и юг в тежки боеве български войски повлиява решително общия ход на войната и променя рязко съотношението на силите в полза на противниците на България.

Генерал-полковник Дамян Велчев след заседание на правителството, 1946 г.На 2 юли 1946 година е приет Закон за ръководство и контрол на войската. Законът, гласуван от XXVI Обикновено народно събрание, отнема правото на военния министър да решава като единоначалник проблемите на армията и регламентира тезата, че правителството ръководи и контролира целокупната дейност на войската, нейното морално-политическо възпитание, бойната подготовка, снабдяването и др. Производството, назначаването и награждаването на офицери с длъжност от командир на полк и нагоре става с регентски указ по решение на правителството. В чл. 4 се уточнява, че във войската не могат да служат лица „с фашистки, реставраторски и антидемократични проявления“. Не се допускат и такива, засегнати от Наредбата-закон за съдене от Народния съд, независимо дали са помилвани или имат отменена от Касационния съд присъда, поради това, че са воювали. По решение на парламента е назначена комисия от 10 депутати, която под председателството на Георги Дамянов, в двуседмичен срок разглежда всички материали, свързани с дейността на старшите офицери. През август 1946 г. са публикувани шест списъка с имената на 1891 офицери – 30% от състава на целия офицерски корпус. От тях 1684 са уволнени „в интерес на службата“, а 207 – за „груби фашистки прояви“. В края на 1946 г. броят им се увеличава и надхвърля 2000 като сред тях е и министърът на войната генерал-полковник Дамян Велчев, подписал първите списъци. Извършената през 1946 г. чистка на офицерския състав става решаващ етап в прехода на армията към основна въоръжена сила на новия тип държава.

 

Белият дом иска от Конгреса да одобри присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО

02.07.2022, 22:28

В събота президентът на Съединените щати Джо Байдън изпрати писмо до комисии на Конгреса, в което ги моли да одобрят присъединяването на Швеция и Финландия към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), съобщи АП.
Процедурата изисква Конгресът да ратифицира решението за приемане на нови членове в Алианса.
Документите са изготвени в съответствие с изискванията на протоколите към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Полша, Унгария и Чешката република през 1998 г. Докладът следва, наред с другото, да предостави информация за изпълнението на изискванията за сигурност за членство в НАТО и оценка на резултатите на потенциалните членове по отношение на защитата на разузнавателните дейности и начините на действие.
По време на срещата на върха на НАТО в Мадрид лидерите се споразумяха да поканят Стокхолм и Хелзинки в организацията, след като двете държави подписаха меморандум за разбирателство с Турция, проправяйки пътя за членството им в Алианса.
Швеция и Финландия заявиха, че искат да се присъединят към НАТО, след като Русия нападна с брутална военна агресия Украйна. Заявленията на двете скандинавски страни бяха подадени през месец май.
Присъединяването на Швеция и Финландия изисква всичките 30 държави - членки на Алианса да ратифицират документите.
Източник: https://news.bg/

 

US експерти: Не само Украйна, но и САЩ ще загубят войната с Русия

02.07.2022, 20:51

"Руската офанзива може да върне фокуса върху бронираните машини и артилерията, отклонявайки вниманието от изкуствения интелект и роботиката", е заглавието на статия, публикувана на американския военен портал C4ISR, който е специализиран във високотехнологичните технологии за доминиране.
Майк Грус, главен редактор на Sightline Media Group (водещата медийна група за отбрана на САЩ) и автор на публикацията, пише: „Изтощението (на врага) е старо като войната и мира. Вероятно ще остане през следващите 50-100 години, колкото и да ни се иска да не бъде така.”
Това, което се случва в Украйна, според западните военни власти, които той интервюира на Eurosatory Defense Expo, може да принуди правителствата на НАТО с технологично напреднали военни сили да осъществят ренесанс в полза на разходите за бронирани машини и артилерия........Прочети още

 

Германия с рекорд по отношение на оръжията

02.07.2022, 13:18

Германското правителство е издало от началото на годината разрешение за износ на военна продукция за 4,14 млрд. EUR, значително повече в сравнение с отчетените по същото време на миналата година лицензи за 2,3 млрд. EUR. Според разбивката на федералното министерство на икономиката са издадени разрешителни за 2,54 млрд. EUR за оръжия за водене на война, като например картечници и танкове. Останалите лицензи, които са на стойност 1,6 млрд. EUR, са в графата "друго военно оборудване", уточнява БТА. В тази категория влиза техника като радари и радиокомуникационно оборудване.
В Германия компаниите, които искат да изнасят военна продукция, са длъжни да поискат разрешение от държавата.
Според данните голяма част от лицензите - за около 3,81 млрд. евро - са за доставки за ЕС, НАТО и "еквивалентни на НАТО страни" като Украйна и Южна Корея.
Разрешителни на стойност 1,78 млрд. EUR са били предназначени за "голяма покупка от Нидерландия по проект, който се очаква да продължи няколко години", посочва министерството.
Лицензи за около 562 милиона EUR са били издадени за отбраната на Украйна, а за износ за "други трети страни" са получени разрешения за 337 млн. EUR.
Получател номер едно на военно оборудване от Германия за първото полугодие е партньорката ѝ от ЕС Нидерландия, следвана от Украйна, САЩ и Великобритания.
Севим Дагделен, представител на крайнолявата опозиционна партия "Левите", остро разкритикува тези продажби на оръжие. "Одобряването на доставки на оръжие като на конвейр е истинското лице на така наречената външна политика, основана на ценности. Немаловажен и будещ недоумение факт е, че светофарната коалиция, в която участват и Зелените, налива масло в огъня на много войни и конфликти по света", каза Дагделен, която е експертът по външнополитическите въпроси на парламентарната група на "Левите".
Управляващата коалиция в Германия се състои от Германската социалдемократическа партия, чийто партиен цвят е червеният, от либералната Свободна демократическа партия, чийто цвят е жълтият, и от Зелените, поради което получи прозвището "светофарна"
Източник: https://fakti.bg/

 

Хроника на една война – 2.7.2022 г.

02.07.2022, 09:21

⚡️Apecтoвич: „Hямa зaплaxи зa нaxлyвaнe oт Бeлapyc пpeз cлeдвaщитe ceдмици. Koгaтo имa тaĸaвa, щe нocя чepнo, щe нaмигнa cилнo и щe ĸaжa: „Изĸлючитeлнo гoлямa вepoятнocт“ – щoм изpeĸa тeзи дyми, знaйтe, чe вce eднo – дa.
⚡️B peзyлтaт нa yдapa в paйoнa нa Oдeca бяxa yбити 21 дyши, – pъĸoвoдитeлят нa OДB нa Oдeca Maĸcим Mapчeнĸo.
⚡️ Cъeдинeнитe щaти oтпycĸaт нoв пaĸeт вoeннa пoмoщ oт 820 милиoнa дoлapa зa Уĸpaйнa, – Πeнтaгoнът. Toй вĸлючвa: бoeпpипacи зa МLRЅ НІМАRЅ, двe cиcтeми зa пpoтивoвъздyшнa oтбpaнa NАЅАМЅ, 150 xиляди cнapядa зa 155-мм гayбици и 4 дoпълнитeлни ĸoнтpaбaтapeйни paдapa.
⚡️Уĸpaйнa пoиcĸa oт Typция дa зaдъpжи и apecтyвa тoвapния ĸopaб „Жибeĸ жoли“ пoд pycĸи флaг, нaпycнaл пpиcтaнищeтo нa Бepдянcĸ cъc зъpнo, – yĸpaинcĸият пocлaниĸ в Typция Bacилий Бoднap.
⚡️B Лyгaнcĸ бeшe oтĸpит пъpвият пyнĸт зa издaвaнe нa pycĸи пacпopти в ЛHP.
⚡️Teлeфoнният ĸoд нa Дoнeцĸ пpeз юли щe бъдe пpoмeнeн oт +38 (062) нa +7 (856), ĸaзa ĸмeтът нa гpaдa.
⚡️B Литвa, пopaди caнĸции cpeщy Pycĸaтa фeдepaция, цeнитe нa гaзa и eлeĸтpoeнepгиятa щe ce пoвишaт oт 1 юли. Πpeccлyжбaтa нa Дъpжaвния cъвeт зa eнepгийнo peгyлиpaнe нa Литвa cъoбщи, чe гaзът щe пocĸъпнe c 27,5-41,5%, a eлeĸтpoeнepгиятa c 40%.
⚡️Гepмaния e възмyтeнa oт peшeниeтo нa Литвa дa oгpaничи тpaнзитa нa cтoĸи ĸъм Kaлинингpaдcĸa oблacт нa Pycĸaтa фeдepaция и нacтoявa тaзи мяpĸa дa бъдe oтмeнeнa, – Dеr Ѕріеgеl.
⚡️Уĸpaйнa тpябвa дa изплaти $1,4 милиapдa външeн дълг дo eceнтa, – Вlооmbеrg.
⚡️Πpиcъeдинявaнeтo нa Швeция и Финлaндия ĸъм HATO вce oщe нe e cтaнaлo, тoвa e дълъг пpoцec, нe e яcнo ĸoлĸo вpeмe щe oтнeмe – Epдoгaн.
⚡️Близo 80 caмoлeтa нa pycĸи aвиoĸoмпaнии ca зaдъpжaни в чyжбинa – Mиниcтepcтвo нa тpaнcпopтa.
⚡️Πecĸoв: Cъoбщeниeтo нa Зeлeнcĸи, пpeдaдeнo oт пpeзидeнтa нa Индoнeзия нa Πyтин, нe бeшe пиcмeнo.
⚡️Epдoгaн ĸaзa, чe тeчe пoдгoтoвĸa зa тeлeфoнни paзгoвopи c пpeзидeнтитe нa Pycĸaтa фeдepaция и Уĸpaйнa.
⚡️Oбщинapитe oт Kиeвcĸия гpaдcĸи cъвeт възнaмepявaт дa въвeдaт пълнa зaбpaнa зa пyбличнo изпoлзвaнe нa ĸниги нa pycĸи eзиĸ, пpeдcтaвлeния, ĸoнцepти и дpyги „pycĸoeзични ĸyлтypни пpoдyĸти“ в cтoлицaтa.
⚡️Ceдeм oт вceĸи дeceт житeли нa CAЩ нe иcĸaт дeйcтвaщият пpeзидeнт Джo Бaйдън дa ce ĸaндидaтиpa зa втopи мaндaт пpeз 2024 г., cпopeд пpoyчвaнe, пpoвeдeнo oт изcлeдoвaтeлcĸaтa cлyжбa Наrvаrd/Наrrіѕ.
⚡️ ДHP пoвдигнa oбвинeния нa oщe двaмa бpитaнcĸи зaтвopници. Toзи път 22-гoдишният Дилън Xийли (ocигypявaл xyмaнитapнa пoмoщ в Южнa Уĸpaйнa) и 35-гoдишният Aндpю Xил (члeн нa Чyждecтpaнния лeгиoн) ca oбвинeни пo cъщитe cтaтии ĸaтo тpимa пpeдишни „ocъдeни“ бpитaнци, ĸoитo ca изпpaвeни пpeд cмъpтнa пpиcъдa.
Източник: https://petyotsekov.com/

(Россия — Европа - энергетическая война 2022: «газовая дубина» Путина)

(События на Украине к 21:00 2 июля: обстрел поезда с продовольствием под Мелитополем, освобождение Клинового)

 

САЩ обявиха 820 млн. долара нова военна помощ за Украйна, включително ракетни системи

02.07.2022, 09:11

САЩ обявиха днес, че ще предоставят на Украйна нова военна помощ на стойност 820 млн. долара, включително нови ракетни системи земя-въздух и радари за контраартилерия в отговор на ракетите с голям обсег, на които Русия силно разчита във войната, предаде Асошиейтед прес.
През последните дни Русия изстреля десетки ракети по украинската територия и притисна украинските сили с продължителни атаки, продължаващи понякога с часове. Украинските лидери призоваха западните си съюзници бързо да изпратят още муниции и високотехнологични системи, които да помогнат на украинските сили да компенсират неравенството в оборудване и човешка сила.
Като цяло САЩ вече са насочили над 8,8 млрд. долара под формата на оръжия и военно обучение към Украйна, близо 7 млрд. д. от които бяха обявени след атаката на Русия срещу съседа й в края на февруари.
“Ще подкрепяме Украйна, докато е необходимо”, заяви по-рано тази седмица президентът Джо Байдън на пресконференция по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид.
Като част от новия пакет САЩ ще закупят две системи NASAMS –  разработена в Норвегия противовъздушна система, която е със среден и далечен обсег, каквито се използват за защита на въздушното пространство около Белия дом и Капитолия във Вашингтон. Пентагонът ще предостави на украинската армия и до 150 000 броя 155-милиметрови артилерийски снаряда, както и допълнителни муниции за ракетните системи със среден обсег HIMARS, които осигури на Украйна през юни. От август 2021 г. това е 14-тата пратка оръжия и боеприпаси, които министерството на отбраната на САЩ предоставя на Украйна от складовете си.  
Източник: bta.bg

 

Генерал Каволи е новият командващ силите на САЩ в Европа

02.07.2022, 09:02

Генерал Кристофър Г. Каволи (Christopher G. Cavoli) е новият командващ силите на САЩ в Европа, предаде ДПА.
Той ще поеме Европейското командване на американското министерство на отбраната (EUCOM) от генерал Тод Уолтърс (Tod Wolters), който се пенсионира.
Каволи бе представен на церемония в Щутгарт, Германия, на която присъства и американският министър на отбраната Лойд Остин.
Каволи е 19-тият командир, който поема ръководството на силите на САЩ в Европа. Уолтърс заемаше поста от май 2019 година.
Остин похвали генерала, определяйки го като “точния човек в точния момент”.
Говорещ отлично руски, италиански и френски, Каволи е изключително добре подготвен за това назначение след дългото си военно обучение, за да засили още повече позицията на НАТО на Източноевропейския фланг, каза министърът на отбраната.
С около 64 000 войници Европейското командване отговаря за операциите на САЩ в Европа, части от Азия и Африка, Близкия изток и Атлантическия океан.
Източник: bta.bg

 

"СТРЯМА 22" се проведе на УЦ "Марино поле"

02.07.2022, 08:51

От  29 до 30 юни 2022 г. на УЦ „Марино поле” се проведе компютърно-подпомагано командно-щабно учение „СТРЯМА 22”, съобщават от 61 механизирана бригада. В него взеха участие щабовете на 61 механизирана бригада, 2 механизиран батальон, 61 самоходен артилерийски дивизион, 61 танков батальон от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен и екип от НВУК „Чаралица”, осигуряващ системата за реална симулация. Основни поддържащи и осигуряващи формирования бяха: свързочна и логистична рота от щабен батальон на 61 механизирана бригада.
В резултат на проведеното учение, щабовете повишиха уменията си да оценяват обстановката, да управляват действията на подчинените формирования, да обменят информация и взаимодействат помежду си и с щаба на бригадата в хода на операцията.
Източник: https://otbrana.com/

 

Завърши вторият турнир по стрелба с пистолет „Макаров“ за гарнизон Пловдив

02.07.2022, 08:47

Вчера, в навечерието на бойния празник на гарнизон Пловдив – 4 юли, Съвместното командване на специалните операции (СКСО) отново бе домакин на гарнизонния турнир по стрелба с пистолет „Макаров“, съобщават от формированието.
Тази година на  Стрелбищен комплекс „360 градуса“- с. Войводиново взеха участие 11 отбора от 10 формирования и военни институции – СКСО, 3-та АБ – Граф Игнатиево, ВФ 54270 – Пловдив, 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка, 110 логистичен полк, ВФ 28930 – Брацигово, ВФ 42610 – Козарско, Военен съд – Пловдив, Военна полиция – Пловдив и ВМА МБАЛ – Пловдив.
В индивидуалното класиране при мъжете на 1-во място се класира к-н Стефан Мерджанов от ВФ 54270 – Пловдив с 98 точки, на 2-ро място е ц.сл. Димитър Бекяров от ВМА МБАЛ – Пловдив с 97 точки и на 3-то място е ц.сл. Велко Александров от СКСО с 96 точки.
При жените златния медал взе м-р Мирослава Събева от Военна полиция с 95 точки. Второ и трето място се определиха след прострелка заради еднакъв резултат от 89 точки. На 2-ро място се класира р-к Гинка Терзийска от СКСО, а на 3-то остана р-к Кристина Велева от 3 АБ – Граф Игнатиево.
Резултатите на първите шест отбора в отборното класиране са:
1. СКСО – 185 т.
2. 3 АБ – 184 т.
3. ВП – Пловдив – 182 т.
4. ВМА МБАЛ – Пловдив – 172 т.
5. 91-ви ИБОП – 143 т.
6. ВФ 54270 – 127 т.
Победителите в индивидуалното и отборно класирания бяха наградени с купи и медали от заместник-командира на Съвместното командване на специалните операции полковник Иван Райков.
Източник: https://otbrana.com/

 

 

На 1 юли 1878 година е сключен Берлинският договор

01.07.2022, 22:04

Международният акт, подписан от Великите сили (Русия, Германия, Австро-Унгария, Франция, Италия, Англия) и Османската империя, потвърждава създаването на българската държава, урежда държавните граници на Балканите и предвижда специален статут или реформи в някои от провинциите на Османската империя. Състои се от 64 члена. Унищожава разпоредбите на Санстефанския мирен договор и разкъсва етническото и политическото единство на българската нация. Създава се васално на Османската империя Княжество България между р. Дунав и Стара планина, включващо и Софийския санджак, с българско правителство и народна войска. Територията между Стара планина и Родопите образува автономната област Източна Румелия. Македония и част от Одринско се връщат на Османската империя. Градовете Пирот и Враня се дават на Сърбия, а Северна Добруджа – на Румъния. Призната е независимостта на Черна гора, Сърбия и Румъния. Австро-Унгария придобива Босна и Херцеговина, а Русия си възвръща придунавския участък на Бесарабия. Берлинският договор определя избирането на княз на България да се извърши от българския народ, като изборът се утвърди от Високата порта и се одобри от Великите сили, подписали договора. Никой от царстващите династии не може да бъде кандидат за българския престол. Член 4 определя създаването на събрание от „нотабили“ в княжеството, което да изработи основен закон. Срокът на Временното руско управление, който съгласно Санстефанския мирен договор е 2 години, е ограничен на 9 месеца. Договорът остава в сила до Първата балканска война (1912 – 1913), но част от клаузите му са неприложени или насилствено променени в хода на събитията. Османската империя не провежда обещаните по чл. 23 реформи в областите, населени с християни, което е предпоставка за продължаване на българското националноосвободително движение в Македония и Одринско. Поради несправедливите решения на Берлинския договор проблемът за националното обединение се превръща в една от основните задачи, стоящи за решаване пред българската нация и българската външна политика.

 

Схема на ешелонираната отбрана на Крим

01.07.2022, 21:10
 

НАТО и САЩ целят да оцелеят

01.07.2022, 20:40

Според белгийския премиер Александър Де Кро на срещата на върха на НАТО в Мадрид на Киев се поставя известната от три месеца задача: да действа с Русия „само по военен път“. Спокойно, казал той на президента Зеленски, Алиансът ще продължи да помага. Предстои „разполагане на повече жива сила на източния фланг, по-масирана военновъздушна и военноморска отбрана и защита в киберпространството."
Така че... до последния украинец срещу злодея Путин, след четири мобилизации за три месеца пращайте на бой вече и 50-годишни резервисти! В същия дух Вашингтон обработва европейските си съюзници. Смело с член 5 от устава на НАТО в умовете причинявайте вреди на Русия, да му е гадно на оня в Кремъл! Още санкции, нищо, че и на вас вредят все повече! Тъпчете Украйна с тежки и скъпи оръжия, хвърляйте пари в кацата без дъно, мъкнете този куфар без дръжка.......Прочети още

 

Полша купува 32 хеликоптера от италианската компания „Леонардо“

01.07.2022, 16:22

Полша подписа договор на стойност 8,25 милиарда злоти (1,83 милиарда долара) за поръчката на 32 хеликоптера AW149, произведени от италианската компания „Леонардо“, съобщи полският министър на отбраната Мариуш Блашчак, цитиран от Ройтерс.
„Договорът е за покупката на 32 хеликоптера AW 146, които се равняват на две ескадрили, и първите от тях ще влязат на въоръжение в полската армия следващата година“, каза Блашчак.
Хеликоптерите ще бъдат построени от компанията Пе Зет Ел Швидник (PZL Swidnik), най-големия производител на хеликоптери в Полша, която през 2010 г. стана собственост на „Леонардо“.
Заради войната в Украйна Варшава модернизира въоръжените си сили и от следващата година иска да увеличи бюджета си за отбрана с повече от 3 процента от БВП.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Как ВМС унищожиха плаваща на 27 морски мили от брега мина?

01.07.2022, 16:07

Сигналът за плаваща морска мина е получен в Щаба на Военноморските сили в 15.10 ч. на 30 юни 2022 г. от Морския спасителен координационен център. Мината е забелязана  на 27 морски мили източно от устието на река Камчия от моторен кораб „Монтерей“, плаващ под либерийски флаг.
След извършени изчисления от експерти в Щаба на ВМС (скорост на вятър и морско течение) в 15.30 ч. са вдигнати дежурният вертолет „Пантер“ от морската вертолетна авиобаза „Чайка“ и дежурният кораб - базов миночистач „Прибой“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби. В 17.35 ч. екипажът на вертолета открива мината и предава координатите на гранично-полицейския кораб „Каварна“.
Бързоходен катер 213 с екипаж мичман Валентин Йорданов Зенгинов и старшина II степен Калоян Иванов Кръстев и екип от водолази  - капитан-лейтенант Деян Кирчев Стефанов, офицерски кандидат Николай Валентинов Пенчев и главен старшина Красимир Станчев Кръстев, ръководени от капитан I ранг Даниел Тодоров – командир на дивизион спомагателни кораби от Военноморска база Варна, извършва преход до мястото, охранявано от  гранично-полицейския кораб „Каварна“. Военните специалисти класифицират мината като котвена, тип „Ям“ („Якорная малая“), приведена в бойно положение. В 20.50 ч. мината е унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.
Военноморските сили продължават да поддържат готовност за обследване на райони и противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства. - (видео)
Източник: https://otbrana.com/

 

Хроника на една война – 1.7.2022 г.

01.07.2022, 13:15

⚡️Bлacтитe нa Oдeca cъoбщиxa зa paĸeтeн yдap.
Cпopeд Cepгeй Бpaтчyĸ, пpeдcтaвитeл нa aдминиcтpaциятa нa Oдecĸa oблacт, в peзyлтaт нa yдapa ca зaгинaли 17 дyши. Paĸeтa e пaднaлa въpxy бaзa зa oтдиx в paйoнa нa Oдeca. Taм нe e oтĸpит пoжap, a caмo paзpyшeния, инфopмaциятa зa бpoя нa жepтвитe ce yтoчнявa. Дpyгa paĸeтa e пaднaлa в мaгaзин и ĸъщa.
⚡️ Финлaндcĸият пpeзидeнт Cayли Hииниcтe зaяви, чe пoвeчe нямa дa игpae xoĸeй c Bлaдимиp Πyтин. Toй ĸaзa тoвa в интepвю зa итaлиaнcĸия вecтниĸ Lа Rерubblіса.
⚡️Pycия и CAЩ зaпoчнaxa пpeгoвopи зa възoбнoвявaнe нa cмeceнитe пилoтиpaни пoлeти дo MKC, – Poгoзин.
⚡️Πyтин: Pycия имa мнoгo cъмишлeници пo cвeтa, ĸoитo миcлят cъщoтo ĸaтo нeя, caмo чe ги e cтpax дa вдигнaт глaвa и дa гo ĸaжaт нa глac.
⚡️Πyшилин: B Kиeв бяxa въpнaти 37 peдници oт „Aзoв“ и „Aйдap“, ĸoитo oпpeдeлeнo нямa дa мoгaт дa yчacтвaт в бoйни дeйcтвия. Tpибyнaлът нaд aзoвcĸитe бoйци нe ce oтмeня, дopи ĸaтo ce имa пpeдвид, чe e извъpшeнa paзмянa нa плeнници, тoвa e нeизбeжнo.
⚡️СNN: Литoвцитe мacoвo ce пpиcъeдинявaт ĸъм гpaничнaтa милиция, cтpaxyвaйĸи ce oт pycĸa инвaзия.
⚡️Πpeзидeнтът нa Индoнeзия ĸaзa, чe e пpeдaл пocлaниe нa Πyтин oт Зeлeнcĸи.
⚡️Цeнaтa, ĸoятo плaщaмe, ĸaтo пoдĸpeпямe Уĸpaйнa, e мнoгo пo-ниcĸa oт цeнaтa, ĸoятo щe плaтим, aĸo нe я пoдĸpeпим – гeнepaлният ceĸpeтap нa HATO Cтoлтeнбepг.
⚡️Бaйдън: Πpичинaтa цeнитe нa гopивaтa и xpaнитe дa ce пoĸaчвaт e Pycия, Pycия, Pycия, Pycия.
⚡️Mиниcтepcтвoтo нa oтбpaнaтa нa Pycĸaтa фeдepaция щe пocтpoи миĸpopaйoн c xилядa aпapтaмeнтa в Mapиyпoл, cъoбщиxa oт миниcтepcтвoтo. Cтpoитeлcтвoтo вeчe e зaпoчнaлo, в paбoтaтa ca вĸлючeни нaд 600 cтpoитeли и 80 eдиници cпeциaлнa тexниĸa.
12 пeтeтaжни cгpaди щe ce пoявят в гpaдa пpeз eceнтa нa 2022 г.
⚡️Зeлeнcĸи: „Днec e нaпpaвeнa oщe eднa знaчимa cтъпĸa в нaшeтo cближaвaнe c Eвpoпeйcĸия cъюз, Уĸpaйнa зaпoчнa дa изнacя eлeĸтpoeнepгия зa EC, зa Pyмъния. И тoвa e caмo пъpвият eтaп, ниe ce гoтвим дa paзшиpим дocтaвĸитe“.
Източник: https://petyotsekov.com/

(Война на Украине (01.07.22 на 10:00): Генштаб ВСУ считает свои части в Лисичанске окруженными)

(Что произошло на Украине 1 июля: в ЛНР освобождены Приволье и Шипиловка, в ВСУ растет число дезертиров)

 

Министър Заков потвърди за увеличението на заплатите и порциона в армията от 1 юли

01.07.2022, 09:11

Подготвили сме постановление на Министерския съвет, което ще бъде внесено, вероятно, следващата сряда за увеличаване на заплатите на военнослужещите и на порциона, считано от 1 юли, каза тази сутрин по БНТ министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков. Така той потвърди информацията, която в сряда от парламентарната трибуна съобщи вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев. Вчера при приемането на актуализацията на държавния бюджет по предложение на ПГ „ГЕРБ-СДС“ бяха гласувани средства за увеличение на заплатите в МВР с 20 процента. Това основателно предизвиква въпроси сред военнослужещите, защото едва ли може да се твърди, че службата в армията е по-малко значима от тази в полицията.
Какво ще бъде увеличението в армията? Министърът отговори така: „Този път схемата ще бъде малко по-особена.  Няма да е, примерно 20 или 25 процента, на всички. По-скоро целта е да адресираме по-уязвимите групи от военнослужещи, тези с най-ниски заплати. Затова, по-скоро, ще вървим към една по-различна скала на увеличение, но всеки един военнослужещ ще получи такова увеличение на заплатата, което е необходимо за посрещане на тези трудности, които в момента съсдава ситуацията.“ От думите му стана ясно още, че всички ще получат увеличение, но основният акцент ще бъде върху военнослужещите, защото армията в момента изпълнява изключително важни функции в контекста, в който се намираме, включително и подпомагането на МВР на границата и с конкретните ангажименит по отношение на бежанците.
Тази позиция министър Заков защити и на последното заседание на Комисията по отбрана. И тогава той бе категоричен, че е повече от наложително е да се увеличат възнагражденията във Въоръжените сили. Когато имаше момент на икономическо възстановяване, веднага започна излизане на хора от армията, предимно при сержантите и войниците, където са най-големите дефицити, отбеляза министърът. Същият проблем е и при младите офицери, каза той тогава.
Направихме много конкретен план какво трябва да се случи до следващата година и половина, за да се преодолеят натрупаните през годините системни проблеми, посочи министърът. Най-общо казано, се предвижда да има лек спад, а след това рязък скок нагоре. Като системна грешка в това отношение, бе посочено наличието на военнослужещи и цивилни, придобили право на пенсия, което в голяма степен е довело до буквално задръстване на системата. От тук се появявал и проблемът с младите офицери, които остават без перспектива и решават да напуснат.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Германия и Испания са обсъдили потенциалната доставка на германски танкове в Украйна

01.07.2022, 08:52

Германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт (на снимката) е обсъдила с испанската си колежка Маргарита Роблес потенциална доставка на произведени в Германия танкове от Испания за Украйна, съобщи ДПА.
Разговорите са били проведени в рамките на срещата на лидерите на страните от НАТО в Мадрид.
Миналия месец имаше информации, според които Германия е наложила вето на испанска доставка на тежко въоръжение за Украйна, която е щяла да включва около 40 танка от „Леопард 2 A4“, 108 от които са продадени от Германия на Испания през 1995 г.
Сделките с оръжия между държави често включват клауза, според която с продавача трябва да бъдат проведени консултации, ако купувачът иска да предаде оръжията на трета страна.
В интервю за испанския вестник “Мундо” обаче Ламбрехт заяви, че не е получавала официално искане от испанското правителство, отнасящо се до доставка на танкове за Украйна.
Според източници в хода на разговора между Ламбрехт и Роблес е станало ясно, че Испания все още не е решила дали да достави танковете на Украйна.
Германската външна министърка Аналена Бербок заяви в Мадрид, че Германия търси начини да окаже по-голяма подкрепа на Украйна.
„Като се има предвид, че войната продължава и с всеки изминал ден става все по-брутална, тук, на срещата на върха на НАТО, ние ясно заявихме, че всеки ден оценяваме начина на нашата подкрепа за Украйна”, каза Бербок в отговор на въпроса за потенциалните доставки на танкове „Леопард“.
Източник: bta.bg

 
 
 
 
 
 
 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}