Военна информация

Архив - от 1 до 15 декември

 

 
 

Каква роля ще играе мобилизационният резерв на Русия и САЩ в случай на евентуална война?

15.12.2021, 21:17

В случай на война, Русия може да мобилизира резервите си, които са 2,5 пъти повече от тези на САЩ. Колко обаче е важно всичко това във войните на бъдещето?
Доста често западни експерти некоректно сравняват военния потенциал на Русия и САЩ. Това е добре илюстрирано в статията на Карл Хамилтън от университета в град Роскилде (Дания) под названието "Какви военни възможности има Русия в сравнение със САЩ?". Според него двете държави могат да развият сравними по качества въоръжени сили и дори Русия има по-големи възможности за мобилизация на резерви.
Авторът обаче не коментира това, че страните използват несъпоставими военни бюджети. Така републиканската администрация на Тръмп първоначално поиска $740 млрд. от Конгреса на САЩ за военни разходи през финансовата 2021 година. Но още в края на ноември 2020 г. бе предложено тези разходи да се увеличат още за построяване на две многоцелеви атомни подводници от клас "Вирджиния". В резултат военният бюджет на САЩ за 2020 г. съставляваше $778 млрд. (в сравнение с 2019 г. ръстът е от 4,4%). За сравнение, военният бюджет на Русия през 2020 г. не превиши $61,7 млрд. (ръст от 2,5% спрямо 2019 г.). И това не може да се обясни само с различния паритет на покупателната способност......Прочети още

 

Какво наистина се случи с Берлинската стена и какво точно е договаряно между САЩ и СССР – декласифицираният архив проговаря

15.12.2021, 21:05

Американският секретар Джеймс Бейкър е известен с една много важна фраза в цялата си кариера. „Нито инч на изток“, са думи, които трябва да каже пред съветския лидер Михаил Горбачов на 9 февруари 1990 г. Това е една от легендарните договорки, в които източния блок ще остане напълно независим от новия съюз, както и няма да има никакви други политики, които да продължат да се разпростират от запад на изток. Самият официален документ е официално декласифициран и свободен за четене от всеки. Самият документ показва и още една подробност – голяма част от страните в Централна и Източна Европа, нямат никакви интереси към включване.
Присъствието на тази символична подялба на Европа е и добавена в коментарите относно статута на Източна Германия и влиянието на Съветския съюз. Подобни гаранции са дадени от Джордж Буш още през 1989 г. при срещата в Малта, а неговите думи са, че САЩ никога няма да се възползва от Източна Европа, особено след като може да наруши или навреди на Съветския интерес. По това време нито един от двамата лидери, не може да подозира, че Източна Германия ще се сгромоляса и най-вероятно ще доведе до следващата жестока инфлация. Любопитното тук е, че в края на януари 1990 г. немския външен министър на Западна Германия – Ханс-Дитрх Геншчер ще заяви, че има добра възможност и двете страни да се обединят. Още на тази реч, въпросният политик заявява, че събирането на двете зони ще трябва да се случи по начин, който не засяга съветската сигурност.......Прочети още

 

Капитан Неделчо Бонев – втората жива торпила за защитата на небето над София

15.12.2021, 20:53

Едва ли има човек, който да не знае историята на Димитър Списаревски. Българският пилот не само демонстрира невероятни умения в защитата над небето на София, но в един момент решава да се разбие със самолета си в бомбардировач, елиминирайки всички шансове на един бомбардировач да разтовари бомбите си над мирното население. Много често неговото име се използва за най-висок пример на героизъм и саможертва. Веднага след тази атака по радио „Свободна Европа“ ще се чуе призив, в който англичаните говорят за неприкосновената смелост, която българите излъчват, но е разумно да не извършват тези атаки, защото самолетите на врага били повече.
Дали това е подействало достатъчно отрезвяващо на британците, не можем да знаем, но със сигурност е било достатъчно за пилотите да се замислят дали този пример няма да се повтори. И истината е, че подобна атака се повтаря, а нейният изпълнител е Неделчо Бончев. Това е боец, за който няма армия, която да не мечтае. Роден е на 21 юни 1917 г. в село Мирково. Завършва самолетната школа в Карлово и след това заминава в Италия за специализация. В кариерата си лети на няколко изтребителя, като последният такъв е Месершмит Ме-109. Летенето за капитан Бончев е страст, която не може да се опише с думи. Не е очаквал, че ще му се налага да изпълнява дълга си толкова скоро, но когато сирените започват да свирят за потенциалното въздушно нападение, той е един от пилотите, които тръгват, за да посрещнат „гостите“........Прочети още

 

Русия "счупи" рекорда по износ на патрони за САЩ за последните 30 години

15.12.2021, 20:11

Доставките на руски патрони и техни съставни части за САЩ през 2021 г. поставиха рекорд в парично изражение за последните 30 години. За 10-те месеца на тази година американски компании са внесли руски патрони за огнестрелни оръжия за общата сума от 158 млн. долара. Това съобщи РБК, позовавайки се на данни за външната търговия на Бюрото по преброяване на САЩ (аналог на статистическа служба).
Ръстът в обема на доставките не беше възпрепятстван от санкциите на САЩ върху вноса на стрелкови оръжия и боеприпаси от Русия.
Предишният рекорд беше регистриран през 2016 г. (148 млн. долара за цялата година). Той сега беше надминат в резултат на доставки през октомври 2021 г. за сумата от на $15,4 млн. За сравнение, през миналата година за 10-те месеца, вносът в САЩ на руски патрони възлизаше на около $120 млн.
Данните на ООН Comtrade показват, че във физическо изражение вносът на руски патрони в САЩ за периода януари-октомври 2021 г. надхвърля 7,7 хил. тона, спрямо 5,2 хил. т за цялата 2020 година.
През 2016 г. вносът в САЩ на руски патрони и техни части във физическо изражение е около 6 хил. тона. По данни на ООН за 2020 г. за износа на патрони от Русия за други държави, над 94% от всички патрони са били закупени от САЩ, страните от ЕС (за 2,7 млн. долара), Канада (за 1,5 млн. долара) и Тайланд (за 600 хил. долара).
През август 2021 г. САЩ наложиха нови санкции на Русия заради предполагаемото отравяне на опозиционния лидер Алексей Навални. Санкциите засягат вноса в САЩ на някои видове руско огнестрелно оръжие, както и износа на руски ядрени и ракетни технологии и продукция.
Източник: https://money.bg/

 

OAE cпиpaт пpeгoвopитe зa ĸyпyвaнe нa изтpeбитeли F-35 зa $23 милиapдa

15.12.2021, 20:02

Обединените арабски емирства предупредиха, че може да откажат да закупят изтребители F-35 от Съединените щати като част от сделка за $23 милиарда.
Трудностите около преговорите възникнаха на фона на опасенията във Вашингтон заради отношенията на Абу Даби с Китай, включително използването на 5G технологията на Huawei в страната.
"ОАЕ информираха САЩ, че ще преустановят преговорите за придобиване на F-35. Техническите изисквания, държавните оперативни ограничения и анализът на разходите и ползите доведоха до преоценка", ", каза неназован държавен служител на ОАЕ пред Reuters.
Съобщението дойде дни след като ОАЕ се съгласи да закупи 80 самолета Rafale от Франция за 14 милиарда евро (15,8 милиарда долара).
Служителят отбеляза, че САЩ "остават предпочитаният доставчик на ОАЕ" и въпреки обявеното спиране на преговорите за F-35, делегация на ОАЕ ще посети Вашингтон за разговори тази седмица.
"Надяваме се, че можем да разрешим всички нерешени въпроси", каза говорител на Държавния департамент на САЩ. Говорителят на Пентагона Джон Кърби (на снимката) каза, че е обичайно да се обсъждат изискванията преди трансфера на технологии.
"Тези изисквания за крайния потребител и защитата на отбранителното оборудване на САЩ са универсални, не подлежат на договаряне и не са специфични за ОАЕ", каза Кърби.
По-рано Wall Street Journal, позовавайки се на американски официални лица, съобщи, че ОАЕ заплашват да се оттеглят от сделката със Съединените щати за закупуване на изтребители F-35 и други оръжия поради "тежките" изисквания за сигурност на Вашингтон за защита срещу китайски шпионаж. - Още за F-35
Източник: https://money.bg/

 

Още една държава се присъединява към програмата за бойни машини на Patria

15.12.2021, 13:19

0веция официално обяви намерението си да се присъедини към разработваната от Финландия програма CAVS (Common Armored Vehicle System), която е отворена и за други страни при изявено съгласие за участие от страните.
Програмата стартира през 2019 г. като част от международното сътрудничество между Финландия, Латвия и Естония. Тя премина към етап на изследвания и разработване на продукти с Латвия през есента на 2020 г. Латвия поръча първите повече от 200 бронирани машини през август 2021 г., от които Patria достави първите машини в края на октомври тази година.
От друга страна финландското министерство на отбраната и Patria подписаха писмо за намерение за поръчка през 2023 г. на нови 160 машини за транспорт на личния състав на финландската армия.
„Този ​​етап е важен за цялата програма. Широкото сътрудничество и изградената мрежа между държавите ще подобрят мобилността, рентабилността, възможностите за сътрудничество и капацитета за поддръжка на участващите страни. Освен това, резултатът от тази програма е постигането на много рентабилно решение за участващите страни“, казва Юси Ярвинен, президент на Patria Land.
Източник: https://fakti.bg/

 

Български граждани могат да съчетават цивилна и военна кариера

15.12.2021, 12:48

Българските граждани, които желаят да съчетават цивилна и военна кариера, имат тази възможност и през следващата 2022 г. Със заповед на министъра на отбраната от 25 ноември са обявени 1564 длъжности за служба в доброволния резерв. Те могат да се заемат от български граждани, освободени от военна служба, без провеждане на конкурс, съобщава Пресцентърът на МО.
Обявените длъжности са в следните военни формирования:
За Сухопътните войски – общо 1344 длъжности;
За Централно военно окръжие – общо 202 длъжности;
За Военноморските сили – общо 18 длъжности;
Кандидатите подават документи до 28 октомври 2022 г.
Възрастовата граница за служба в доброволния резерв е 55 г. за войниците, сержантите, офицерските кандидати и младшите офицери, а за старшите офицери - 60 г. Доброволният резерв се попълва само от граждани с военна подготовка, годни за служба в доброволния резерв. Резервистите имат предимство при кандидатстване за приемане на военна служба при равни други условия и при постъпване на обучение във висшите военни училища, също при равни други условия.
Договорът на резервиста е до 5 г., през което време той получава всяка година веднъж една месечна заплата за звание и длъжност, за която е сключен договорът. Всеки резервист, по закон, може да бъде призован на активна служба за подготовка през годината за срок до 25 дни. Това време се зачита за трудов стаж от първа категория като резервистът е с всички права на военнослужещ и получава заплата за дните на активна служба. Пътните разходи от населеното място по местоживеене до гарнизона за изпълнението на службата и обратно, се поемат от Министерството на отбраната, резервистът може да ползва почивните бази и лечебните заведения на министерството.
Сред изискванията, на които трябва да отговорят кандидатите за длъжностите за служба в доброволния резерв, са: да нямат друго гражданство освен българско; да са годни и психологически пригодни за служба в доброволния резерв; да притежават образование, съответстващо на изискванията на длъжността; да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер; срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление; да не са освобождавани от военна служба поради дисциплинирано наказание „уволнение”; да не са навършили пределна възраст.
*******
Заявления за кандидатстване за участие в конкурсите за приемане на служба в доброволния резерв на български граждани, освободени от военна служба, без провеждане на конкурс се подават до началника на съответното военно окръжие или в офисите за военен отчет на общините. Информационни материали и обявата за длъжностите може да намерите в окръжията, общините, бюрата по труда и военните клубове. Информация е публикувана на сайта на ЦВО www.comd.bg, както и на сайтовете на областните и общинските администрации.

 

Путин е обсъдил с Макрон украинската криза

15.12.2021, 08:51

Руският президент Владимир Путин е обсъдил по телефона украинската криза и отношенията Русия-НАТО с колегите си от Франция и Финландия Еманюел Макрон и Саули Нийнистьо.
В телефонния си разговор със Саули Нийнистьо Владимир Путин е обвинил украинските власти, че нарушават Минските споразумения и залагат на силови методи, като използват тежко въоръжение и ударни дронове в Донбас. В тази връзка руският президент е настоял за незабавни преговори със Съединените щати и НАТО с цел постигане на международноправни гаранции за сигурността на Русия. Според него гаранциите трябва да изключват по-нататъшно разширяване на НАТО на изток и разполагане на оръжейни системи в Украйна и в други съседни на Русия държави.
Владимир Путин е подчертал пред Еманюел Макрон, че Киев умишлено изостря обстановката по линията на съприкосновение в Донбас и че западните оръжейни доставки в Украйна са пряка заплаха засигурността на Русия.
Руският президент е запознал френския си колега с гаранциите за сигурност, за които настоява Москва и го е призовал да се отнесе с разбиране към опасенията на руската страна.
Източник: bnr.bg

 

Гърция изрази пред Испания тревога от военните й връзки с Турция

15.12.2021, 08:46

Министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас (на снимката) изрази тревога във връзка с потенциалните планове на Испания да засили военното си сътрудничество с регионалния съперник на Гърция и съюзник в НАТО – Турция, предаде Асошиейтед прес.
Дендиас направи този коментар след разговори с гостуващия в Атина министър на външните работи на Испания Хосе Мануел Албарес.
Миналия месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази надежда за засилване на отбранителното сътрудничество с Испания, която също е член на НАТО. “Договорихме се да произведем голям самолетоносач заедно с Испания. Възможно е да се договорим и за сътрудничество в сферата на производството на подводници. Обсъдихме тези възможности”, посочи Ердоган след среща в Анкара с испанския премиер Педро Санчес на 17 ноември.
“Изразих тревога по повод възможното намерение на Испания да засили военното си сътрудничество с Турция”, каза Дендиас във вторник. Той напомни, че членките на ЕС са се договорили да не изнасят военна технология, която може да бъде използвана “за агресивни действия или регионална дестабилизация”.
Дендиас допълни, че Албарес е заявил “ясна позиция”, че Испания ще действа в рамките на решенията на ЕС, в който членуват и Гърция, и Испания.
“Турция е дестабилизиращ фактор в Източното Средиземноморие”, заяви Дендиас.
Гърция започна да модернизира военновъздушните си сили и военноморския си флот с големи покупки от Франция, изтъквайки безпокойството си от военните действия на Турция. Отношенията между Гърция и Турция се влошиха през последната година и половина заради спорове за правата върху залежите на газ в Източното Средиземноморие и за миграцията, отбелязва АП.
Източник: bta.bg

 

Създаването на флот от ядрени подводници може да струва на Австралия 122 милиарда долара на година

15.12.2021, 08:37

Създаването на собствен флот от ядрени подводници, заради което Австралия анулира най-големия в историята си договор за оръжейни доставки с Париж, може да струва на Канбера 171 млрд. австралийски долара (122,2 млрд. щатски долара) и да отнеме 20 години. Такива данни публикува във вторник Австралийският институт за стратегическа политика (ASPI), цитиран от ТАСС.
В доклад на института се казва, че присъединявайки се към тристранния съюз АУКУС, Австралия се ангажира да придобие технологията за изграждане на ядрени подводници и да създаде не по-малко от осем такива подводници. “Новото производство ще бъде мащабно и вероятно най-голямото и сложно от всички, които някога е създавала Австралия. Проблемите, разходите и рисковете ще бъдат огромни, и ще минат най-малко две десетилетия преди Австралия наистина да усили военния си потенциал с ядрени подводници”, се посочва в документа.
Според изявления на федералното правителство в Канбера в близките 18 месеца Австралия предстои да избере дали ще използва британски или американски технологии. От този избор, както се посочва в доклада на института, ще зависят сроковете за изграждане на подводниците и крайната цена на създаването и обслужването им. “Ако се сведат до минимум всички разходи, стойността на програмата за изграждането и по-нататъшното обслужване на осем подводници с отчитане на инфлацията ще възлезе на 116 млрд. австралийски долара на година (82,9 млрд. щатски долара), но вероятно реалните разходи ще са значително по-високи и ще възлязат на 171 млрд. австралийски долара на година (122,2 млрд. щатски долара)”, се посочва още в доклада на института.
Експертите на института уточняват също, че ядрените подводници ще дадат на Австралия стратегическо предимство в региона предвид ръста на напрежението в Тихия океан, но не трябва да се очаква това да се случи преди 2050 г. - Още за ВМС на Астралия
Източник: bta.bg

 

 

Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Полша генерал Раймунд Анджейчак гостува у нас

14.12.2021, 21:54

„Засилването на военното сътрудничество между Въоръжените сили на Република България и Република Полша е значим елемент за успешното провеждане на мисии и операции на НАТО и Европейския съюз в отговор на общите предизвикателства в областта на сигурността и отбраната. Убеден съм, че участието на военнослужещи от двете страни в националните военни учения е подходящ и ефективен начин за постигането на тази цел“. Това посочи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес при проведения разговор с началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Република Полша генерал Раймунд Анджейчак. Срещата между двамата висши военни се проведе в рамките на официалното двудневно посещение на генерал Анджейчак в Република България, съобщава Пресцентърът на МО.
Адмирал Ефтимов изтъкна, че страната ни оценява оказаната подкрепа от Полша в поддръжката на въоръжение и военна техника на Българската армия, както и готовността за бъдещо съвместно сътрудничество по различни проекти за развитието на способностите на Въоръжените ни сили. Началникът на отбраната представи пред полския си колега възможности за съвместно сътрудничество и по проекти на ЕС в рамките на Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната, в които България е водеща нация.
В рамките на срещата бяха обсъдени средата за сигурност в региона на Черно море, както и развитието на отбранителните способности на двете държави, гарантиращо адекватния им принос за адресиране на съвременните и бъдещи предизвикателства в областта на отбраната. Двамата се обединиха около общите отговорности и важната роля на двете държави за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страните-членки и партньори на Алианса във връзка с нарастващите предизвикателства по източния му фланг, като част от 360-градусовия комплексен подход за възпиране и отбрана.
Адмирал Ефтимов обърна внимание, че основните фактори, които оказват влияние върху подготовката и развитието на способностите на Българската армия, са протичащите в НАТО и Европейския съюз процеси в отговор на бързо променяща се среда на сигурност и изпълнението на поетите от страната ни международни ангажименти. Той посочи, че сътрудничеството в Черноморския регион и по източния фланг на Европейския съюз и НАТО е от първостепенно значение за противодействие не само на конвенционалните, но и на новите хибридни заплахи. Стабилността на Западните Балкани е от решаващо значение за сигурността в Евроатлантическата зона, обърна внимание началникът на отбраната.
Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Република Полша генерал Раймунд Анджейчак беше приет днес и от министъра на отбраната Стефан Янев. По време на разговорите бяха обсъдени двустранните отношения в областта на отбраната, перспективите за развитие на военнотехническото сътрудничество, както и теми от актуалния дневен ред на сигурността в региона.
По-рано днес адмирал Ефтимов и генерал Анджейчак се поклониха пред Паметника на Незнайния воин в столицата.
Утре в рамките на визитата двамата ще положат венци на саркофага на Владислав III Ягело (Варненчик) в гр. Варна и ще разгледат музейната експозиция, посветена на битката за освобождението на Балканите и Югоизточна Европа, в която загива полско-унгарският крал.
В Центъра „Военноморски координационен елемент“ генерал Анджейчак ще се запознае със задачите му по разкриване на опозната картина на море, ранното предупреждение за възникващи заплахи и отговорностите по гарантиране на сигурността в региона.
Официалната визита ще завърши във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, където пред госта ще бъде представена програмата за подготовка и възможностите за обмен на студенти между двете държави по учебни програми, свързани със сигурността и отбраната в морския домейн.
Източник: https://otbrana.com/

 

Американските ВВС уволниха служители, отказали да се ваксинират

14.12.2021, 17:04

Военновъздушните сили на САЩ съобщиха, че 27 военнослужещи са били уволнени заради отказ да получат ваксина срещу COVID-19. Това са първите военни на активна служба, които са освободени заради отказ от ваксина, предаде Ройтерс.
Пентагонът направи ваксината задължителна за всички свои служители през август и по-голямата част от тях са получили поне една доза.
Ан Стефанек, говорителка на американските ВВС, заяви, че на войниците е била дадена възможност да обяснят защо са отказали да се имунизират, но все пак са били освободени.
Около 97% от личния състав на ВВС е ваксиниран срещу вируса, което е повече от стойността за общото население на САЩ. Военновъздушните и космическите сили наброяват около 326 000 души на активна служба.
Общо 79 униформени военнослужещи от различните служби са починали от коронавирус. В неделя САЩ достигнаха 800 000 смъртни случая, свързани с Covid-19, според данни на Ройтерс. Страната се подготвя за потенциален скок на инфекциите поради студеното време и силно заразния вариант Омикрон на вируса.
Източник: news.bg 

 

Авиацията ми даде всичко - Ст. Арнаудов

 

Крилете на България: Генерал-полковник Михо Михов - рубрика "Военните репортери" на "ВТК"

 

Европейски Спартан - рубрика "Военните репортери" на "ВТК"

 

Екип от НВУ „Васил Левски“ унищожи бронебоен снаряд от Първата световна война

14.12.2021, 16:41

Специализиран екип от Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ унищожи днес, 14 декември, бронебоен снаряд, намерен при изкопни работи на помпена станция в Русе. Боеприпасът е от Първата световна война, с диаметър 152 мм и дължина 450 мм. Той е бил транспортиран и обезвреден на безопасно място извън града.
Ръководител на специализирания екип бе подполковник д-р Иван Иванов. Заедно с него са работили капитан д-р Диян Топалов и капитан Георги Мадаров.

 

Киев упреква Германия, че блокира оръжейни доставки

14.12.2021, 13:12

Украинският министър на отбраната Олексий Резников упрекна Германия, че блокира оръжейни доставки за Киев, въпреки предупрежденията на САЩ за възможна предстояща инвазия на Русия.
Пред британския вестник „Файненшъл таймс“ той заяви, че през миналия месец Берлин е наложил вето върху покупката на Украйна на т.нар. пушки против дронове и противоснайперистки системи чрез Агенцията за подкрепа и снабдяване на НАТО.
„Те продължават да строят „Северен поток 2“ и в същото време блокират доставки на оръжия. Това е много несправедливо“, заявява Резников в интервюто. Украйна изпитва остра нужда от укрепване на военните си способности, но редица западни партньори се притесняват, че руският президент Владимир Путин може да възприеме оръжейните доставки за Украйна като провокация или повод за ескалация на напрежението.
Киев се опитва да закупи противоракетни и противовъздушни системи, комплекти за електронна война и оборудване за кибернетична отбрана.
Бившето правителство на Ангела Меркел обаче категорично отказваше такива доставки.
Все още не е ясно, каква е позицията на новия канцлер Олаф Шолц. Германското министерство на икономиката, което отговаря за одобряването или налагането на вето върху износа на оръжия, засега отказва коментар. Преди да заеме поста министър на икономиката Роберт Хабек от „Зелените“ заяви, че ще бъде много трудно Германия да откаже исканията на Украйна за отбранителни оръжия.
Източник: БНР

 

Новият "зелен" външен министър на Германия натиска за ядрено разоръжаване

14.12.2021, 13:02

Новият германски външен министър Аналена Бербок иска бързо да постигне конкретни международни споразумения за намаляване на ядрените оръжия, информира ДПА.
"Ядреното разоръжаване спешно се нуждае от нов тласък", настоя тя, преди да замине за конференция по разоръжаването в шведската столица Стокхолм. Централна за нейните усилия е конференцията за преглед на Договора за неразпространение, която ще се проведе в Ню Йорк през януари.
"Това, че ядрените оръжия никога повече няма да бъдат използвани, е съвместна отговорност на цялата международна общност", подчерта Бербок. В продължение на години обаче нямаше споразумение за нови стъпки за ядрено разоръжаване, а ситуацията наистина се влоши.
Посещението на Бербок в Стокхолм е шанс да се консултира с други ангажирани партньори как да направят съществена стъпка по-близо до общата цел за свят, свободен от ядрени оръжия. "Не можем да си позволим още една конференция за преглед без осезаеми резултати", подчерта тя.
Бяха разработени конкретни предложения и беше показан начин "да направим света по-безопасен от ядрени оръжия стъпка по стъпка", отбеляза Бербок. Фокусът на консултациите вече е "как можем да гарантираме, че този път е поет".
САЩ се оттеглиха от няколко договора за разоръжаване, обвинявайки Русия, че не спазва правилата. Сред тях е Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег за забрана на наземни ядрени оръжия със среден обсег. Москва отхвърли обвиненията и предупреди, че оттеглянето от споразуменията може да доведе до надпревара във въоръжаването.
Единственото останало голямо споразумение за контрол на въоръженията между САЩ и Русия е Договорът за стратегическо ядрено разоръжаване Нов СТАРТ. Той ограничава ядрените арсенали на двете страни до 800 доставящи системи и 1 550 ядрени бойни глави с възможност за разполагане всяка.
Източник: https://news.bg/

 

Военните на Русия следят френски военен кораб в Черно море

14.12.2021, 12:36

Руските военни са започнали проследяване на френския военен кораб Auvergne (D654), който е навлязъл в Черно море. Това обявиха от Националния център за управление на отбраната на Русия, информира "Интерфакс".
"Сили и средства на Черноморския флот пристъпиха към контрол за действията на фрегатата с управляеми ракети Auvergne на ВМС на Франция, която навлезе в акваторията Черно море", се уточнява в съобщението.
Франция изпрати военния кораб в Черно море на фона на изявления на САЩ и други страни от НАТО за концентрацията на руски войски близо до границата с Украйна.
Съгласно Конвенцията от Монтрьо времето, прекарано от кораби на нечерноморски страни в акваторията на Черно море, е ограничено до 21 денонощия.
Руското военно министерство редовно съобщава за проследяване на кораби на НАТО, които влизат в Черно море, както и за съпровождането на чужди военни самолети от руски изтребители.
На 9 декември руските военни съобщиха, че три изтребителя Су-27 са били вдигнати във въздуха, за да съпроводят изтребители на френските ВВС "Мираж-2000" и "Рафал", разузнавателния самолет на американската армия CL-600 Artemis и стратегическия разузнавателен самолет RC-135 на ВВС на САЩ над Черно море, както и самолета за зареждане на гориво KС-135 на френските ВВС.
На 8 декември Националният център за управление на отбраната на Руската федерация съобщи, че руски изтребители Су-27 над Черно море са придружили изтребители "Мираж-2000" и "Рафал", както и самолет за зареждане на гориво С-135 на френските ВВС.
На 25 ноември американският ракетен разрушител Arleigh Burke навлезе в Черно море. Силите на Черноморския флот пристъпиха към проследяване на действията му, съобщиха тогава от Националния център за управление на отбраната на Руската федерация.
Източник: https://news.bg/

 

Пентагонът тренира отразяване на атаки в космоса

14.12.2021, 08:55

Съединените щати проверяват способността на американските спътници да устояват на атаки от страна на Китай и Русия, съобщи VoA. Вашингтон предприема тази стъпка няколко седмици, след като Русия свали стар съветски спътник - той беше поразен с противоспътникова ракета.
Чрез компютърно моделиране са тествани различни варианти - опит да бъдат свалени спътници, смущаване на работата им и други ефекти от областта радиоелектрониката, които биха могли да са част от тактиката при война в космоса.
При посещението си в базата на Космическите сили "Шрайвър" в щата Колорадо заместник-министърът на отбраната на САЩ Катлийн Хикс (на снимката) наблюдава провеждащите се там учения под название "Космически флаг". Това са тринадесетите такива учения и третите, при които участваха партньорски страни като Великобритания, Канада и Австралия.
След като през миналия месец Русия успешно проведе изпитание на противоспътникова ракета, висши американски служители заявиха, че нараства необходимостта от подобряване на устойчивостта на американската спътникова мрежа срещу атаки.
Напомняме, при изпитания на оръжия за поразяване на спътници, Русия взриви съветски сателит, отломките от който застрашиха Международната космическа станция и живота на намиращите се там астронавти. Космическото командване на САЩ проследи повече от 1500 сателитни фрагмента.
Военният експеримент на Москва предизвика остра международна реакция. Франция определи поведението на руската страна като космически вандализъм, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг го осъди като безразсъдно.
Спътниците са необходими за осъществяване на военни връзки, както и за глобалната навигация и системите за синхронизация, които са нужни в случай на война.
Източник: https://news.bg/

 

44 години от първия полет на Ми-26 „Летящият контейнер"

14.12.2021, 08:15

На 14 декември 1977 г. се е състоял първият полет на тежкия транспортен вертолет Ми-26 с ТВлД Д-136, пилотиран от екипаж с командир Г.Р. Карапетян.
Ми-26 (изделие «90», НАТО: Halo) е съветски тежък многоцелеви транспортен хеликоптер, производство на ОКБ ”Мил” с товароподемност 20 тона.
Ми-26 е най-големият в света серийно произвеждан транспортен хеликоптер. Произведени са не по-малко от 350 машини.
Серийното производство се извършва от 1984 г. в завода «Роствертол» на холдинга «Вертолёты России». - Още за Ми-26

 

 

Годишнина от клането в Нанкин

13.12.2021, 23:20

В Китай днес се провеждат траурни мероприятия посветени на поредната годишнина от трагедията в Нанкин.
Клането в Нанкин е епизод на масово убийство и масово изнасилване, извършен от Императорската армия на Япония срещу жителите на град Нанкин, столица на Китай по време на Втората китайско-японска война.
Ужасът продължава шест седмици, започвайки на 13 декември 1937 г., денят, когато японците превземат града. През този период японските войници избиват 300 хиляди китайски цивилни граждани и извършват масови изнасилвания и плячкосване......Прочети още

 

Министърът на отбраната Стефан Янев встъпи в длъжност

13.12.2021, 22:34

Министърът на отбраната Стефан Янев встъпи в длъжност днес, 13 декември. На официална церемония в Министерството на отбраната той пое поста от Георги Панайотов, който бе служебен министър в последните седем месеца.
"Най-голямото богатство, с което разполага Българската армия, са нейните кадри и аз съм безкрайно благодарен и горд, че през седеммесечния период като министър на отбраната имах възможността да работя с вас - с мъжете и жените в униформа, с мъжете и жените, които работят в администрация на Министерството на отбраната, с цивилните служители във Въоръжените сили." Това каза досегашният служебен министър на отбраната Георги Панайотов на официалната церемония.
Пред ръководния състав на Министерството на отбраната и Българската армия министър Георги Панайотов очерта предизвикателствата – некомплектът в армията, недофинансирането на модернизацията на въоръжените сили и постигане на ефективно разходване на финансовите средства. По традиция той подари на новоназначения министър на отбраната Стефан Янев иконата на Св. Георги Победоносец – покровителят на Българската армия с думите: „Нека да ви помага да вземате правилните, дори и трудни решения, да ви помага да побеждавате, да водите тези смели жени и мъже напред в името на България.“
„Армия с какъвто и да е вид въоръжение и оборудване зависи от духа на хората в униформа и на всички цивилни и военни служители, които спомагат системата да работи“, каза при встъпването в длъжност министър Янев. Той препотвърди ангажимента усилията за мотивацията и развитието на кадрите да продължат. Министър Стефан Янев подчерта необходимостта модернизацията да продължи по правилния начин, като парите се харчат прозрачно и ефективно.
„Надявам се да работим по начина, който предполага зачитане на мнението на другите и постигане на резултати. Тези резултати ще бъдат нашата визитка. Ако има резултати, значи сме успешни, ако няма - нещо не върви. Предаването и приемането на властта е неизбежна част в демократичната държава. Следваме правилата, правим необходимото, но разчитаме на професионализма на всеки един“, посочи министър Стефан Янев.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Румъния иска да закупи 32 употребявани самолета F-16 от Норвегия

13,12,2021, 21:37

Министерството на отбраната на Румъния поиска от парламента на страната да одобри закупуването на 32 употребявани самолети F-16 от Норвегия, както и допълнителни продукти и услуги от правителството на САЩ, пише Euractiv.
Към момента Румъния разполага със 17 самолета F-16, които закупи от Португалия през последните пет години, за да замени остарелите си MиГ-21. Самолетите са били използвани от въоръжените сили на Португалия, но са били модернизирани преди доставката.
Румънската армия се стреми да добави към въоръжението си поне още две самолетни ескадрили.
Министерството на отбраната поиска от парламента предварително одобрение за придобиване на "пакет", който включва 32 самолета от правителството на Норвегия и пакет военни продукти и услуги от правителството на САЩ.
Прогнозната обща цена е 454 млн. евро. Министерството на отбраната посочи, че 32-та употребявани самолета F-16 ще струват около 354 млн. евро, а логистичната поддръжка и оборудването от "пакета" от САЩ се оценяват на 100 млн. евро.
Румънското правителство е заделило малко над 2% от своя брутен вътрешен продукт (БВП) за бюджета за отбрана - около 4,5 млрд. евро - и обяви, че почти една четвърт от тези средства ще бъдат използвани за придобиване на допълнително военно оборудване.
Източник: https://money.bg/

 

Чехия се отказа да праща свои войници на беларуско-полската граница

13.12.2021, 21:28

Чехия засега ще се въздържи от изпращането на 150 войници на границата между Полша и Беларус, след като ситуацията с мигрантите се стабилизира. Това съобщи чешкият министър на отбраната Любомир Метнар в понеделник, предаде Ройтерс.
Миналата седмица чешкото правителство одобри план за изпращане на войници в помощ на Полша за изграждане и ремонт на бариери и други помощни дейности. Очакваше се одобрението на парламента, но в понеделник военният министър Метнар заяви, че мандатът засега няма да бъде обсъждан.
"Планираното изпращане на чешки войници в Полша все още не е необходимо, тъй като ситуацията на границата с Беларус е стабилизирана", написа той в Twitter и добави, че полската страна е била информирана за решението.
Чехия щеше да бъде третата страна, която да изпрати личен състав на беларуско-полската граница, след колегите си от НАТО Великобритания и Естония.
Броят на опитите за преминаване в Полша на мигранти, пристигнали в Беларус от Близкия изток или Африка, е спаднал в сравнение с високите стойности през ноември. Европейският съюз обвини Минск, че е нарочно е предизвикал мигрантската криза, Беларус обаче отрича това.

 

Водещи световни военни сили залагат на леки танкове

13.12.2021, 18:30

В рамките на обявения от Делхи конкурс за доставка на леки танкове Русия ще предложи на Индия модернизирани самоходни противотанкови оръдия “Спрут-СДМ1”, чиито държавни изпитания вече приключват. Това съобщи пред журналисти шефът на държавния монополист в оръжейните продажби Рособоронекспорт Александър Михеев, цитиран на 7 декември в сп. “Военное обозрение”.
Индийците ще получат и технологии, с чиято помощ сами ще произвеждат отделни агрегати за самоходните установки. Според Москва, днес “Спрут-СДМ1” са единствените плаващи машини от този клас, при това имат огневата мощ на основен боен танк. Те се разглеждат като фаворит сред оферираните модели, по-специално защото могат да стрелят с всички произвеждани в Индия боеприпаси за танкове Т-72 и Т-90.
Същевременно с тези леки танкове ще бъдат снабдени руските въздушнодесантни войски. Бойните машини са въоръжени със 125-мм оръдие, сдвоена с него 7,62-мм картечница и друга такава картечница, монтирана на модул с дистанционно управление. Предназначени са за огнева подкрепа на войските, борба с бронирана техника на противника, унищожаване на негови опорни пунктове и отбранителни съоръжения, за войсково разузнаване и бойна охрана.
Според индийски медии, Делхи смята да поръча голяма партида леки танкове, които да използва във високопланинските си райони по границата с Китай. Преди година индийците алармираха, че Пекин прехвърля в граничната зона свои леки танкове VT-4. А през юни т. г. руската агенция АННА НЮЗ предаде, че Китай въоръжава морската си пехота с леки танкове Type-15, каквито имаха досега само сухопътните му войски.
Стратегията за модернизация на бойните машини, използвани от армията на САЩ, предвижда по-специално едрокалибрени оръдия да се монтират на леки машини. През следващите няколко години американските военни смятат да разработят прототипи, които да превъзхождат аналогичните руски модели и да променят характера на бойните действия по суша, подпомагайки напредването на пехотата, писа на 4 декември “Нешънъл интерест”.
Пентагонът създава леки аналози на руската бронирана техника, за да победи Русия в случай на война. Според американските военни, за да надвиеш Русия, трябва да имаш същите оръжия като нея, коментираха на другия ден изданията discover24.ru и “Аргументи недели”.
Експерти на “Нешънъл интерест” изтъкват, че Русия залага на лека бойна техника. Особено са впечатлени от въздушнопреносимите танкове “2С25 Спрут-СД” – по данни от руски източници, с тегло 20 тона и гладкоцевно противотанково 125-мм оръдие 2А75.
Руските машини могат да минават в буквален смисъл отвсякъде; в сравнение с тях американските “Ейбръмс” са доста страшна сила, но заради огромното си тегло (62,5 тона за последната версия, бел. БТА) има риск да затъват на неподходящи терени и пътища; мостовете също са проблем, отбелязва discover24.ru.
Конструкторите от САЩ обещават обаче новите им леки танкове да осигуряват по-добра защита на екипажа от руските за сметка на малко по-голямо тегло. Затова пък се планира да бъдат по-маневрени, с по-малки габарити и по-голяма огнева мощ. Американските леки машини ще носят по-специално 120-мм оръдия XM360, за които вече се разработват нови снаряди, гарантиращи по-голяма далекобойност.
Сайтът Globalsecurity.org уточнява, че основното оръдие на бъдещите танкове трябва да бъде стабилизирано за стрелба в движение, а оптиката и системата за контрол на огъня да са пригодени за операции при всякакви метеорологични условия и през нощта. В Русия впрочем цитират оценки, според които от техническо гледище XM360, чийто замисъл датира от 2002 г., са вече остарели.
По всичко личи, че Пентагонът се насочва към концепция за създаване на свръхмобилни сухопътни войски. Мисълта не е нова и военното ведомство на САЩ се опита да я претвори в дела още миналия век, но се отказа заради високата цена и липсата на необходимост след разпадането на главния противник – Съветския съюз, пише “Аргументи недели”.
Днешната американска концепция за бойни действия залага на бригадни тактически групи, които имат нужда именно от мобилна, добре въоръжена техника, осигуряваща превъзходство при маневриране, напомня вестникът.
Възможността за бързо развръщане е от особено значение в Европа, “където руски сили в момента може би са в непосредствена близост до сили на САЩ или на НАТО”, посочва “Нешънъл интерест”. - Още за "Спрут"
Източник: БТА

 

Управляващата коалиция си постави задачите в отбраната

13.12.2021, 13:00

Наличната бойна техника да се поддържа и модернизира по възможност от българския военно-промишлен комплекс по стандартите на НАТО и ЕС до закупуване на нова техника (с ограничаване на зависимостта от страни извън НАТО и ЕС, създаваща риск за националната сигурност). Новата техника да се закупува от страните-съюзнички в НАТО и ЕС. Това е записано в приложение № 15 на Споразумението за съвместно управление на Република България в период 2021-2025 г. още:  Устойчивост в средногодишните разходи за отбрана не повече от 2% от БВП и разпределение на бюджета за отбрана по схемата 60-20-20. Преглед и оптимизиране на пирамидата на военните звания и възстановяване на процентното отношение между различните категории военнослужещи – офицери 20%, сержанти 30% и 50% войници. Регламентиране на сътрудничеството с ветераните, военнопатриотичните съюзи и организации за патриотичното образование на младежта......Прочети още

 

Управляващата коалиция обяви законодателните си намерения в отбраната

13.12.2021, 09:22

В Приложение № 19 на Законодателна програма на управляващата коалиция са записани намеренията в областта на отбраната за четиригодишния мандат. Уточнява се, че когато се предприема изменение на един нормативен акт, ще се стремят да обединят всички предложения и договорености по различните секторни политики.
В дългосрочен срок се предвижда да се направи „критичен и всеобхватен преглед на нормативната и стратегическа рамка в областта на отбраната, вкл. с фокус върху ЗОВС и Закона за резерва (Закон за запасното войнство). До края на декември 2022 г. ще се направи промяна в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.
На пръв поглед това е малко, но всъщност не е така. Възможно е прегледът на нормативната и стратегическата рамка в областта на отбраната да доведе до нов Стратегически преглед на отбраната, което ще изисква доста време и усилия. Подобно решение би могло да доведе до основен ремонт на съществуващата или нова Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили и редица други документи.Фокусът върху ЗОВС и Закона за резерва е обясним и без да е в контекста на споменатия преглед. Може би ще се помисли дали отбраната и Въоръжените сили трябва да бъдат в един закон? И още – със структурата и десетките промени доколко е приложим, дори като информация, сегашният ЗОВС.   
Интересен е записът Закон за резерва (Закон за запасното войнство). Очевидно тук се прокрадва някакъв друг замисъл от този, по който се работи от няколко години. Например, елиминиране на идеята за отделен Закон за запасното войнство и включването на някои негови основни моменти в Закона за резерва. Анализът би могъл да покаже кое е по-адекватно към родната действителност. Или включването на Закона за резерва на Въоръжените сили в един по-общ Закон за запасното войнство. Ще видим. Въпросът е доколко ще се срещнат разбиранията на представителите на запасното войнство с тези на законодателя.
Прави впечатление, че се пропуска Законът за ветераните от войните на България. 43-ото Народно събрание направи няколко съществени промени, които ощетиха живите фронтоваци у нас. Други текстове в закона вече губят актуалността си, с оглед на възрастовата граница на ветераните от Втората световна война. Все повече се обсъжда какъв да бъде статутът на българските военнослужещи, изпратени от държавата за участие в локални въоръжени конфликти под егидата на ООН, НАТО или в коалиционен формат и дали този въпрос не може да се реши с малки промени в Закона за ветераните от войните.
Източники: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Когато нацистка Германия нападна Канада

13.12.2021, 08:56

Когато една студена февруарска сутрин през 1942 г. жителите на канадския град Уинипег, Манитоба, се събуждат, те откриват, че най-лошият им кошмар се е сбъднал. Всичко започва в 6:30 ч. сутринта, когато сирените за въздушно нападение завиват и уличните лампи започват примигват, докато в града е още тъмно. Самолети прехвърчат над главите на жителите и тъпият рев на експлодиращи бомби се чува във всички посоки. В 7:00 към тях се присъединяват и звуците от далечна артилерийска и картечна стрелба, когато радиопредавания съобщават, че силите в града отстъпват назад към 3-километров периметър около кметството. Към 9:30 всичко свършва. Кметът, премиерът и лейтенант-губернаторът се предават и са отведени в плен. По радиото Ерих фон Нойренбейг е обявен за новия гаулайтер или регионален управител на провинцията. Войски преминават по Портаж авеню, вражеските танкове стоят на стража на всеки ъгъл, а червено-бяло-черни знамена със свастика се веят над съда и кметството. Уинипег вече е окончателно в ръцете на нацистите......Прочети още

 

На този ден САЩ за първи път бомбардира столицата на Северен Виетнам - Ханой

13.12.2021, 07:55

На 13 декември 1966 г. американската авиация за първи път бомбардира столицата на Северен Виетнам - Ханой.
След японската окупация в периода 1940-1945 г. Виетнам е обявен за независима република (1945 г.). Опитът на Франция да възстанови контрола си върху региона завършва с неуспех, въпреки продължителната война (1946-1954 г.). Женевската конференция (1954 г.) разделя страната по 17-тия паралел на Северен и Южен Виетнам. От 1958 г. под председателството на Хо Ши Мин Северен Виетнам започва периодични нахлувания с партизански части в Южен Виетнам, като в сраженията се включват и военни части на САЩ (на страната на Южен Виетнам).
САЩ постоянно увеличават военното си присъствие там, като през 1969 г. броят на войниците е 550 000. След северновиетнамска офанзива през 1972 г. започва изтегляне на американските войски, което завършва окончателно през 1973 г. 2 години по-късно правителството на Южен Виетнам, начело с Нгуен Ван Тхо, е свалено. Страната е официално обединена отново на 2 юни 1976 г. Присъединява се към Съвета за икономическа взаимопомощ през 1978 г. През същата година Виетнам нахлува в съседна Камбоджа (Кампучия), с което спомага за свалянето на управляващия режим и за установяването на проруско правителство. В съюз с Камбоджа Китай нахлува за кратко във Виетнам през 1979 г. През 1992 г. е приета нова конституция и е учредена президентска институция. - Още за войната

 

 

Сърбия ще купи 30 военни хеликоптера

12.12.2021, 20:37

През 2022 и 2023 г. Сърбия ще купи 30 военни хеликоптера, включително 18 вертолета, произведени в Русия, съобщи днес сръбският президент Александър Вучич след разговори с военни във връзка с военно учение в град Ниш, предаде ТАСС, цитирано от БТА.
Очакваме идната година и през 2023 г. да бъдат купени 30 вертолети. 11 от тях ще са H-135 (на компанията "Airbus"), четири Ми-35, три Ми-17, както и още 11 поддържани хеликоптера Ми-35, които ще купим от страна членка на ЕС, каза Вучич. Той посочи, че следващите пет години държавата ще направи поръчки  на военните заводи в Сърбия на стойност 1 милиард и 250 милиона евро. - (видео)

От 2018 г.  до февруари 2020 г. Русия под формата на техническа помощ е предала на Сърбия четири вертолета Ми-35М, шест изтребителя МиГ-29, три транспортни вертолета Ми-17В-5, зенитни ракетно-артилерийски комплекса "Панцирь-С1", 30 танка Т-72МС и 30 бронетранспортьора БРДМ-2МС.

 

Очакват се до дни нови самолети за подготовката на курсантите

ч12.12.2021, 19:29

На летище Долна Митрополия край Плевен до дни се очаква да кацнат новите самолети Злин, които са необходими за подготовката на курсантите във Висшето военновъздушно училище /ВВВУ/ “Георги Бенковски”. Това съобщи за БТА бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на висшето училище.
Той поясни, че поради пандемията се е забавило производството им в завода в Чехия. В зависимост от метеорологичните условия самолетите ще пристигнат между 13-и и 16 декември, уточни генералът. След процедура за приемане и предаване, ще бъдат зачислени в Българската армия.
С ползване на новите самолети, нальотът на курсантите във ВВВУ ще се увеличи неколкократно и те ще отиват в структурите на Военновъздушните сили /ВВС/ с по-голям опит и с по-големи практически познания, отбеляза бриг. ген. Радойски. По думите му това ще допринесе много за обучението във висшето училище, защото курсантите веднага след завършването си ще встъпват в редиците на ВВС.
“Сега те завършват без необходимия нальот и продължават своето летателно обучение още пет-шест години, което е загуба на време. Очакваме да пристигнат четири самолета, като от тях имаме обещание да бъдат предоставени два на ВВВУ. Надявам се по-нататък да ни бъдат дадени и другите, защото основната задача на висшето училище е да обучава курсанти”, изтъкна бриг. ген. Радойски.
Леките витлови учебно-тренировъчни самолети Злин на чешката фирма “Злин Еъркрафт” АД са за подготовка на летателния и инженерно-технически състав от ВВС. За базата на Злин в Отроковице през юли отпътува група от 14 души от Долна Митрополия – четирима пилоти-инструктори и десет представители на техническия състав, за двуседмичен курс за изучаване на Злин (Zlin 242 Guru), посочиха от ВВВУ.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Първите шест самолета Rafale ще пристигнат в Гърция през януари

12.12.2021, 13:45

Атина. Първата партида френски самолети Rafale ще бъде доставена на гръцките военновъздушни сили през януари в 114-то бойно крило в Танагра, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Първите шест, от общо 24 френски бойни самолета, които ще бъдат придобити от гръцките военновъздушни сили, ще могат незабавно да покрият оперативните нужди, тъй като пилотите им вече са завършили обучението си във Франция.
Министерството на отбраната на Гърция реши, че началникът на Генералния щаб на Гръцките военновъздушни сили генерал-лейтенант Георгиос Блиумис ще присъства на доставката им, тъй като по време на неговия мандат беше взето решението за тяхното придобиване
На Блиумис, който служи като началник на Генералния щаб в продължение на почти три години, се дължи фактът, че той и неговият щаб успяха при трудни обстоятелства да осигурят завършването на цялото обучение на персонала, интеграция и адаптация към френските изтребители.
Доставката на останалите 12 самолета Rafale, които вече са закупени, ще се осъществи през следващите две години.
Междувременно в следващите няколко дни се очаква да започнат процедурите за закупуване на допълнителни шест изтребителя от същия тип, така че общият брой на самолетите Rafale да достигне пълна ескадрила от 24 самолета.
За тази цел министърът на отбраната Никос Панайотопулос завърши обработката на досието за допълнителните шест самолета, докато подробностите за тяхното придобиване ще бъдат представени на съответните комисии на гръцкия парламент в следващите дни, за да могат съответните процедури да продължат напред. .
Въпросът с придобиването на трите нови френски фрегати също се очаква да бъде представен в парламента през следващите няколко дни. - Още за Rafale
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Джо Байдън: Ако Русия нахлуе в Украйна, САЩ ще изпратят войски в съседните държави от НАТО

12.12.2021, 09:53

Вашингтон. Съединените щати възнамеряват да изпратят войските си не в Украйна, а в съседни страни от НАТО в случай на предполагаемо възможно нашествие на Русия. Това обяви в събота президентът на САЩ Джо Байдън, отговаряйки на въпроси на журналисти в Уилмингтън, Делауеър, където прекарва почивните дни, предава ТАСС.
Държавният глава беше попитан защо е решил да се откаже от идеята за разполагане на американски войски в Украйна в случай на инвазия на Руската федерация. „Това никога не е разглеждано“, отговори президентът. „И готови ли сте да изпратите американски войски на война в Украйна, за да се бият с Русия на бойното поле?“ — попита президентът.
По време на онлайн среща на високо равнище той разкри, че на онлайн среща на върха той е казал на руския лидер Владимир Путин, че в случай на инвазия американски войски ще бъдат изпратени в страните от Букурещката девететка (B9), разположени на източния фланг на НАТО (България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Чехия и Естония). „Ще трябва да изпратим повече американски и натовски войски на източния фланг, B9 – всички онези страни от НАТО, за които имаме свещено задължение да ги защитим от всяка атака на Русия“, заяви американският лидер.
В същото време той добави, че САЩ „ще продължат да предоставят на украинския народ отбранителни способности“, без да уточнява техния характер.
Икономически последици
Байдън повтори, че в разговора си с руския държавен глава той е посочил разрушителните икономически последици за Руската федерация от потенциално руско нашествие в Украйна. „Казах абсолютно ясно на президента Путин, че ако той нахлуе в Украйна, икономическите последици за неговата икономика ще бъдат опустошителни“, каза Байдън.
„Въздействието на всичко това върху Русия, отношението, начина, по който останалият свят гледа на Русия, ще се промени значително. Вие ще платите ужасна цена“, добави Байдън, визирайки разговора си с руския лидер.
Путин и Байдън проведоха разговор чрез видеовръзка на 7 декември, който продължи два часа. Преобладаваща тема беше ситуацията около Украйна. Лидерите обсъдиха също двустранните отношения, киберсигурността и иранското ядрено споразумение.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

42 години от първият полет на Sikorsky SH-60 Seahawk

12.12.2021, 09:03

На 12 декември 1979 г. се е състоял първият полет на Sikorsky SH-60/MH-60 Seahawk, предназначен за военния флот. Seahawk е разработен на база на армейския UH-60 Blackhawk. ВМС използват SH-60/MH-60 за редица мисии, сред които борба с подводници и кораби, търсене и спасяване, откриване на минни заграждения, медицинска евакуация и други. Постъпва на въоръжение на 22 юни 1989 г.
MH-60S е първият вертолет от ВМС със „стъклена” кабина с четири многофункционални цветни дисплеи. Може да бъде снабден с платформа FLIR, интегрирана с ракетите Нellfire. Другото въоръжение се сътои от картечници, до три торпеда и противокорабна ракета AGM-119.
Стандартният екипаж се състои от двама летци и двама оператора. Цената варира в зависимост от оборудването от 28 до 42 милиона долара. - Още вертолети

 

31 години от трагедията във Върбица, 10 войници загиват в придошлата река

12.12.2021, 09:00

На 12 декември 1990 г. танковият и мотострелковият батальони на полка в Момчилград тръгват за планирани контролни стрелби на полигона край село Балабаново. Обичайният път на тежките бойни машини минава през река Върбица.
   – Към 8,45 часа поделението напускат 4 МТЛБ (многоцелеви транспортьор леко брониран) и 4 танка с 21 души в тях. На около 250 м от въжения мост при село Седларе първи в реката нагазват транспортните машини. Без да изчакат те да излязат малко по-надолу по течението навлизат и танковете. В този момент идва приливна вълна. Едни казват, че е от изпускането на язовир край Златоград, други – скъсана стена на язовир край Мадан.
   – Около 9,15 часа машините вече са неуправляеми. Двигателите загасват. Четирима войници успяват да стигнат до брега и хукват да търсят помощ от поделението.
   – В 9,45 ч ситуацията вече е критична. Водата се покачва светкавично, стига 3 м, скоростта на течението надхвърля 30 км в час. Вместо да скачат, докато водата все още била 1,20 м, военните получават заповед да чакат хеликоптер, който да ги спаси. Момчетата са скупчени върху корпусите на машините и бясната река ще ги отнесе всеки момент.
Хора от село Градинка Местните режат въжетата от кладенците си, за да ги подадат на бойците, но в повечето случаи напразно. Началникът на подстанцията Лютви Адем и кварталният милиционер Наско Чанков се връзват с въжета, хвърлят се в ледените води и спасяват трима. Други войници също са спасени, но за 10 души прегръдката с реката е смъртоносна.
   – Към 10,30 ч все още имало живи, които крещели от ужас.
   – В 11 ч в реката са само мъртвите войници.
   – Два хеликоптера идват в 12 ч, когато всичко вече е свършило.
Според следствието причините за трагедията са неуставно поведение на командирите, липса на адекватни със ситуацията решения. Неопитни бойци, които не познавали реката са водели машините, в които нямало спасителни жилетки. Според очевидци 11-те спасени войници дължат живота си на собствената си инициатива и на смелостта на местните хора.
Военният съд в Пловдив гледа дело срещу виновните командири от май 1991 до януари 1992 г. Произнесени са 4 присъди. Командирите на роти Димчев и Андреев, които тръгнали за занятието с автобус, вместо да водят машините си, са осъдени по на година и половина затвор, а командирът на поделението полковник Кабакчиев и командирът на батальон Лепирев получават по година и 9 месеца условно.
Загиналите: лейтенант Илиян Попски, лейтенант Русин Самуилов, сержант Ангел Илков, ефрейтор Велин Хаджиев, ефрейтор Желязко Христов, ефрейтор Иван Янков, редник Красимир Канев, редник Николай Сандев, редник Петко Петков и редник Стефан Стефанов.

 

 

ТАСС: Сръбските власти обмислят връщането на задължителната военна служба

11.12.2021, 21:19

Ниш. Сръбските власти внимателно проучват възможността за връщане на задължителната военна служба в армията, заяви президентът на страната Александър Вучич след среща с военни в град Ниш, цитиран от TACC.
Вучич отбеляза, че мнозинството от населението на страната подкрепя подобно решение. „Обмисляме възможността (да въведем задължителна военна служба) или значително да увеличим заплатите за доброволна служба в армията, което да привлече допълнителни пет хиляди войници, което би било достатъчно. Избираме между тези два варианта. Но ние ще укрепим нашата армия, трябва да имаме още 5 хиляди войници годишно“, каза той.
Според президента все още няма окончателно решение, защото има много отворени въпроси. „Първо трябва да кажа, че би било добре за нашата армия, ако можем да го направим, но имаме много проблеми. За кой набор ще се отнася това? Ако вземем 2004-2005 г., ще бъде от 35 до 38 хил. новобранци годишно, а ние не можем да осигурим тези 35 хиляди, нито 30 хиляди, нито дори 20 хиляди В момента възможностите ни са на ниво 10 хил. души и кого ще освободим от тази служба и кого не? " — попита президентът.
"И колко ще им платим, въпреки че парите не са най-важният въпрос тук, но можем ли да обучим тези войници? Трябва да разберете колко проблеми се сблъсквате с това стратегическо решение. Но във всички части на сухопътните войски ще има значително увеличение на броя на оръжията, което означава, че ще трябва да имаме повече военен персонал, повече хора в армията, във връзка с което ще подобрим стандарта на живот на нашите офицери и войници“, подчерта сръбският лидер. .
По-рано министърът на отбраната Небойша Стефанович каза, че решението за връщане на задължителната военна служба ще бъде взето в Сърбия до края на годината.
Задължителната военна служба в армията беше отменена в Сърбия на 1 януари 2011 г., но през последните години в страната се заговори за възстановяване на задължителната военна служба. Както съобщиха от военното ведомство на републиката на 31 декември 2016 г., беше сформирана работна група на ниво Министерство на отбраната и въоръжените сили, която разгледа нови стратегически документи, включително връщането на задължителната военна служба. По това време това решение се основаваше на засиления натиск върху границите на страната във връзка с миграционната криза.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Служебният военен министър ще е новият ни посланик в САЩ

11.12.2021, 21:06

Предложението на служебния кабинет до президента, с което се иска той да назначи Панайотов за извънреден и пълномощен посланик на България в САЩ, вероятно е взето на подпис, защото носи дата 10 декември, петък, когато не е известно да е имало заседание на правителството.
Със същото решение се предлага освобождаване на досегашния български посланик в САЩ Тихомир Стойчев.
Със сигурност решението е съгласувано с президента и освобождаването, и назначаването ще станат факт. Не става ясно обаче защо е трябвало да бъде взето от служебното правителство, на което самият Панайотов е член, а не от редовното, което ще бъде факт в понеделник, пише още  "Сега".
Според официалната биография на Панайотов, той е завършил със златен медал Немска езикова гимназия в гр. Бургас и е магистър по политология от МГИМО, Москва. Описан е като дипломат от кариерата с 25-годишен професионален опит в областта на политиката за сигурност, на многостранна, двустранна и регионална дипломация, права на човека и развитие.
Бил е постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк, заместник-ръководител на посолствата на България в САЩ и в Афганистан, дипломат в политическа служба в посолството в Албания, началник на отдел НАТО в дирекция “Политика за сигурност” на МВнР, посланик за специални поръчения по сигурността в Черно море, референт за регионално сътрудничество и за Албания в дирекция “Югоизточна Европа”.

 

Артилеристът се завръща

11.12.2021, 16:50

Добър и грамотен избор за министър на отбраната. Това беше най-общият извод от отзивите след назначаването на ген. Стефан Янев в служебното правителство на проф. Огнян Герджиков през 2017 г. Не само като на новина, но и като на очакване за справяне с отговорностите се гледаше на факта, че за първи път военен министър става и вицепремиер по вътрешен ред и сигурност. А по-късно, през 2021 г. и министър-председател на две служебни правителства, когато трябваше да се пази стабилноста на страната
61-годишният бригаден генерал от резерва ще е 23-ият военен министър у нас след 10 ноември 1989 г. (някои са заемали поста и по два пъти, както той, например). И шестият завършил военно училище. Този факт не може да не се отчете от армейската общественост. Като военен човек професионалната му биография се дели на три периода - тактически, оперативен и стратегически. Последният продължава вече доста години. И като секретар на президента по сигурност и отбрана, и като премиер, и като министър на отбраната.
Завършва Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) “Г. Димитров” в Шумен със специалност “Земна артилерия” през 1983 г. с квалификация инженер по експлоатация на електронноизчислителна техника. Той е част от випуск “Родопски”. Получава лейтенантските си пагони и дипломата в Смолян след дълъг преход през Родопите, каквито се правеха тогава от всички курсанти випускници. 13 години трупа командирски опит в днешния артилерийски полк в Асеновград. С добра езикова подготовка - немски от училището, а по-късно и английски, продължава службата си в Министерството на отбраната.
След назначаването му в служебното правителство през 2017 г. влезе в Министерството на отбраната като у дома си. Първата му длъжност в административната структура е още от 1996 г. като експерт в дирекция “Международно струдничество”, за да стигне до директор на дирекциите “Отбранителна политика” и “Политика за сигурност и отбрана”. Сега обстановката му е стократно по-ясна. Както казват, едва ли някой служител ще посмее да го излъже за нещо.
Завършил е Националния университет по отбраната на САЩ във Вашингтон, където се получава солидна подготовка във военнополитическата област, управление на държавата и международни отношения. Познава във висока степен ситуацията в различни звена в НАТО и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (в Монс), където е бил на изпълнителска и ръководна длъжност. С функции му на вицепремиер по вътрешен ред и сигурност през 2017 г. се свързваше и работата му преди години като началник на департамент “Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма в Анкара, Турция. А днес още повече, след кат обеше и министър-председател и секретар на президента.
Определено при министър на отбраната с такава професионална биография спират всякакви упреци за евентуални отклонения в политиката от евроатлантизма. Има и още един много силен факт. В периода 2011-2014 г. ген. Стефан Янев беше аташе по отбраната във Вашингтон, САЩ, т.е. в най-голямата страна членка на НАТО. Така, че дотук със съмненията от този род.
Най-големият плюс на новия министър е, че познава армейските принципи. Външен човек веднага би се хванал с приоритети като купуване на нова техника и въоръжение. Преди четири години, обаче, той определи, като най-важен приоритет хората. И каза така: “Основната ни задача ще бъде да работим за повишаване на социалния статус на военнослужещите и цивилните в системата на отбраната, така че да има предсказуемост за кариерното, социалното и всякакъв друг вид развитие.” От последващите му действия разбрахме, че е хванал бика за рогата. Защото това е основният проблем на Българската армия. Каквито и съвременни въоръжения и техника да притежаваме или да се опитваме да придобием, без хората резултатът няма да е добър.
Другият плюс, който му даде шанс за успех, е неговата военна специалност. Артилеристът, ако трябва да ползваме лингвистичния подход в първото слово на тогавашния служебен премиер проф. Огнян Гержиков, е премерена личност. Още от военното училище той е научен много точно да мери, за да не отиде снарядът там, където не трябва. Най-малкото отклонение ще доведе до съпътстващи щети. Още по-лошото е, че би могло да се стигне до приятелски огън, което в политиката е с особени последици. Впрочем, типичните качества на човека артилерист видяхме през това лято. Дори и когато правителството трябваше да избира най-правилното поведение при трагичните инциденти в армията или решаването на важни за нацията проблеми в условията на пандемия.
Ген. Стефан Янев е третият военен министър след 1989 г. възпитаник на Шуменското военно училище. Другите двама са ген. Аню Ангелов и Николай Цонев. Моряците са дали двама министри - Димитър Павлов и Ангел Найденов, двама служебни са излезли от ВВС - Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев, и един от най-старото училище - “Васил Левски”. Това е армейски генерал Йордан Мутафчиев. А защо го наричам Стефан Янев генерал ли, макар че не е действащ? Ще ви кажа. Генералът е генерал до края на живота си, такъв остава и след него, дори да е бил министър, премиер или президент.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Гърция не се отказва от покупката на 3 френски фрегати

11.12.2021, 15:33

Договорът за покупка от страна на Гърция на три фрегати от Франция "е в сила и ще продължи да бъде", увери днес източник от гръцкото министерство на отбраната след конкурентна оферта от страна на Вашингтон, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
"Гръцко-френският договор е в сила и ще продължи да бъде. Той е осъществен на най-високото възможно ниво. Самият гръцки премиер обяви това", посочи цитираният източник. Съгласно гръцко-френското споразумение на стойност около 3 милиарда евро, обявено тържествено на 28 септември в Париж, три фрегати тип Белхара трябва да бъдат построени във Франция и доставени на гръцкия флот през 2025 г. и 2026 г.
Държавният департамент на САЩ одобри възможна продажба на Гърция на четири многоцелеви надводни бойни кораба (Multi-Mission Surface Combatant - MMSC) за 6,9 милиарда долара, заедно с модернизация на стойност 2,5 милиарда долара на съществуващите гръцки фрегати от клас Меко, съобщи снощи Пентагонът, цитиран от в. "Катимерини". Въпреки одобрението на Държавния департамент това съобщение не показва, че е подписан договор или че има завършени преговори, отбелязва изданието.
Същевременно френското министерство на отбраната посочи, че споразумението за доставка на три френски фрегати за военноморските сили на Гърция неотдавна е било потвърдено и няма риск да бъде отменено, предаде ТАСС.
"Откакто започнахме преговори с гръцката страна, американското предложение вече не се разглежда. Нещо повече, ние подписахме договор, той беше парафиран преди няколко дни", се посочва в изявление на министерството.
Гърция укрепва отбранителните си способности на фона на напрежение с Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие. Премиерът Мицотакис съобщи през септември миналата година, че Гърция планира да купи 18 изтребителя Рафал и четири нови многоцелеви фрегати, както и да модернизира четирите си налични фрегати тип Меко.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Новият бомбардировач ще има особено значение за Русия, защото...

11.12.2021, 09:28

Предстои много значимо събитие - началото на изпитанията на първия Ту-160М, стратегически бомбардировач, който за първи път ще бъде построен от Русия самостоятелно, без съветска техника.
Това събитие е от голямо значение. И въпросът тук не е какъв самолет трябва да стане Ту-160М. Въпросът е защо изобщо има толкова скъпи и уникални машини - и как да се произвеждат.
Стратегическата роля на авиацията е призната преди повече от сто години. Първият теоретик, който прогнозира ролята на въздушните сили в бъдеща война, е италианският генерал Джулио Дуе. Според доктрината Дуе бомбардировачният флот трябва да играе решаваща роля за победата. Идеите на Дуе засега не може да бъдат приложени на практика – технологиите не позволяват.......Прочети още

 
 

На този ден през 1994 г. Русия започва Първата чеченска война

11.12.2021, 09:09

На 11 декември 1994 г. подразделения на руското МВР и на армията навлизат в Чечня на основание на подписан от президента Борис Елцин на 30 ноември секретен Указ „Мерки за пресичане на дейността на незаконни военни формирования на територията на Чеченската република в зоната на осетино-ингушетския конфликт."Положено е началото на Първата чеченска война – военен конфликт между Руската федерация и Чеченската република Ичкерия от декември 1994 до август 1996 г. Конфликтът се води в Чечня и няколко населени пункта в съседни региони на Северен Кавказ с цел да се удържи Чечня в състава на Руската федерация.
Най-често се нарича в медиите "Първа чеченска война", макар официалното определение на властите да е "Мерки по поддръжката на конституционния ред". Конфликтът и предшестващите го действия се характеризира с голям брой жертви сред цивилното население, военните и правоохранителните органи, масов геноцид на руските жители в Чечня, както и на граждани от други националности.
Въпреки определени военни успехи на военните и на МВР на Русия, този конфликт става повод за изтегляне на руските сили от Чечня, масови разрушения и жертви от двете страни, довело до независимост на Чечня и вълна на терор, разпростряла се в цяла Русия.
Предистория на конфликта
Още през септември 1991 г. националистите на Джохар Дудаев на практика разпръскват местния върховен съвет. След разпадането на СССР Дудаев обявява излизането на Чечня от състава на руските републики и провъзгласява създаването на Чеченска република Ичкерия.
Даже след като Дудаев прекратява плащането на данъците в общия бюджет и забранява на служителите на руските специални служби да посещават републиката, Русия продължава да превежда парични средства в бюджета на републиката. През 1993 г. например за Калининградска област са заделени едва 140 милиона рубли, а за почти равностойната по население Чечня - 10,5 милиарда рубли.
До 1994 г. Чечня продължава да получава руски нефт, но не плаща за него, а дори го препродава в чужбина. Сепаратизмът на Дудаев става все по-обезпокоителен, като заплашва сигурността на петролопроводите от Азербайджан. Армията на Дудаев разполага с не малко оръжия, останали след разпадането на СССР: 2 пускови ракетни установки на сухопътните войски; 42 танка; 14 БТР; 260 самолета; 57 000 единици стрелково оръжие.
От лятото на 1994 г. започват бойни действия между верни на Дудаев армейски части и силите на проруския Опозиционен временен съвет.
На 26 ноември опозиционерите безуспешно се опитват да щурмуват сградата на парламента. В плен на привържениците на Дудаев попадат редица руски военнослужещи, сражавали се на страната на опозицията по силата на договор с Федералната служба по контраразузнаване.
След провала на опита да бъде свален Джохар Дудаев със силите на чеченската съпротива, правителството на Русия взема решение за въвеждане в Чечня редовна армия.
От 1 декември бойната авиация на Русия започва да нанася удари по територията на Чечня, като в частност на летищата е унищожен целият авиационен парк на ВВС на ЧРИ, но щабът на ВВС на Русия отказва да потвърди факта и бомбардировките остават за сметка на „неизвестни самолети”.
На 6 декември военният министър на Русия Павел Грачов и вътрешният министър Виктор Ерин се срещат с президента Джохар Дудаев в селището Орджоникидзевска в Ингушетия, но говорят на различни езици.
Така на 11 декември закономерно идва въвеждането на федерални сили в Чечня – положено е началото на Първата чеченска война.
Хронология на конфликта
1994 година
   • От 31 декември 1994 г. до март 1995 г. федералните сили обсаждат Грозни и го превземат.
1995 година
   • 10 април - федералните сили с минимални загуби завземат Ачхой Мартан.
   • 3 юни - федералните сили влизат във Ведено
   • 12 юни - федералните сили овладяват населените пунктове Шатой и Ножай Юрт
   • 14-17 юни - терористичен акт в Будьоновск
   • 15 декември - бойците на Салман Радуев завземат Гудермес, но после отстъпват.
1996 година
   • 21 април - Джохар Дудаев загива при ракетен удар в района на село Гехи-Чу на 30 км от Грозни
   • 6 август - операция „Джихад“, в хода на която чеченските бойци възстановяват контрола върху Грозни. Федералните сили в Гудермес и Аргун също са блокирани от чеченските бойци
   • 14 август - преговори за прекратяване на огъня
  • 31 август – сключени са Хасавюртските споразумения, подписани от Аслан Масхадов и Александър Лебед, разглеждани като предателски от много защитници на целостта на Русия. Започва изтегляне на руските федерални сили от Чечня.
Едва по време на Втората чеченска война (26.12.1999-6.2.2000) федералните сили си връщат окончателно Грозни. - Още за войната в Чечня

 
 

 

Австралийските въоръжени сили ще сменят хеликоптерите си европейско производство с машини от САЩ

10.12.2021, 19:43

Австралийските въоръжени сили съобщиха днес, че възнамеряват да изтеглят от употреба своите проектирани в Европа хеликоптери MRH-90 Taipan и вместо това да закупят хеликоптери “Блек хок” и “Сийхок”, тъй като американските машини са по-надеждни, предаде Асошиейтед прес.
Този ход идва по-малко от три месеца след като Австралия отмени сделка за закупуване на френски конвенционални подводници за сметка на подводници с ядрено задвижване, построени с технологии от САЩ и Великобритания и предизвика силния гняв на Франция.
Австралия притежава 47 хеликоптери “Тайпан”, проектирани от Еърбъс, които трябваше да са на служба до 2037 г., но често остават на земята заради технически проблеми. Австралия ще престане да ги използва и ще закупи 40 хеликоптери, проектирани от Локхийд-Мартин, за които ще заплати 7 милиарда австралийски долара (4,8 милиарда американски долара).
Премиерът Скот Морисън каза, че Австралия засилва отбранителните си способности и е развила добри партньорства, особено със САЩ.
“Хеликоптерите “Тайпан” просто не отговориха на очакванията”, каза Морисън. “И ние искаме да сме сигурни, че нашите сили за отбрана са екипирани с възможно най-доброто за защита на страната ни оборудване, а хеликоптерите “Блек хок” ще осигурят това”, добави той.
Министърът на отбраната Питър Дътън каза, че експлоатацията на хеликоптерите “Блек хок” е много по-евтина и че служители са изказвали опасения относно програмата “Тайпан” през последните десет години. “Девет пъти те са се оказвали негодни за летене и аз просто няма да поставя нашите хора в такава позиция”, заяви Дътън. Според него новите хеликоптери ще направят взаимодействието между въоръжените сили на Австралия и САЩ по-лесно – важно съображение предвид нестабилността в региона.
Китай се беше разгневил от промяната в сделката за австралийските подводници и заяви, че е безотговорно от страна на САЩ и Великобритания да изнасят ядрени технологии.
Политици от опозицията казаха, че австралийското правителство е похарчило милиарди долари за лоши решения по много от договорите в сферата на отбраната.
Източник: БТА

 

Шефът на НАТО каза, че няма нужда от създаването на нови отбранителни структури на ЕС

10.12.2021, 19:41

Европа няма нужда от нови структури, свързани с отбранителната стратегия на Европейския съюз, каза днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде Ройтерс. Изказването му бе направено ден, след като френският президент Еманюел Макрон призова за преосмисляне на отбраната на евросъюза.
Макрон вчера каза, че Европейският съюз трябва да дефинира нова отбранителна стратегия, която ще подсили способността му да се защитава, въпреки че трансатлантическият алианс НАТО остава полезен и ефективен.
“Това от което се нуждаем са нови способности, а не нови структури, които да се съревновават за способности”, каза Столтенберг в Париж на съвместна пресконференция с френските министри на външните работи и на отбраната.
Източник: bta.bg

 

Су-30 на Русия прехвана разузнавателен самолет на САЩ над Черно море

10.12.2021, 19:24

Руски изтребител Су-30 е прехванал американски разузнавателен самолет Poseidon P-8A над Черно море. Това съобщиха от Националния център за управление на отбраната (НЦУО), който е част от руското военно министерство, предаде “Новости”.
От центъра уточниха, че днес радари над неутралните води на Черно море са засекли цел, приближаваща се към границата на Русия.
“Изтребител Су-30 от силите за противовъздушна отбрана на Южния военен окръг беше вдигнат във въздуха. Екипажът на руския изтребител идентифицира въздушната цел като разузнавателен самолет P-8A на ВМС на САЩ и я ескортира над Черно море”, посочиха от НЦУО. - (видео)
Те добавиха, че “след като чуждестранният военен самолет се отдалечи от държавната граница на Руската федерация, руският изтребител се завърна благополучно в базата си, не беше допуснато нарушение на държавната граница”.
Руските военни, както винаги, твърдят, че полетът на руския изтребител бил извършен в стриктно съответствие с международните правила.
Източник: news.bg   

 

Финландия купува от САЩ 64 изтребителя F-35 за близо 10 млрд. долара

10.12.2021, 19:17

Финландия избра изтребителите F-35 на американския военнопромишлен гигант Lockheed Martin да замени остарелите изтребители F/A-18 и планира да поръча 64 самолета с оръжейни системи в сделка за 9,4 млрд. долара. Това съобщи правителството, предаде “Ройтерс”.
Lockheed Martin участва в търг за сделката с шведската Saab, американския конкурент Boeing, френската Dassault и британската BAE Systems.
Поръчката от Lockheed, включително оръжия, както и обслужване и поддръжка до 2030 г., се оценява на 8,378 млрд. евро (9,44 милиарда долара), уточниха от правителството.
Изграждането на хангари и друго оборудване ще добави още 777 млн. евро, а 824 млн. евро ще бъдат запазени за окончателния оптимизиран пакет от оръжия и за контрол на бъдещи изменения на договорите.
“Когато се сравняват военните характеристики, F-35 най-добре отговори на нашите нужди”, подчерта министърът на отбраната Анти Кайконен на пресконференция.
Военните производители на самолети се бореха за сделката от края на 2015 г., когато финландското министерство на отбраната започна търсенето на нов самолет, който да замени стария финландски изтребител Hornet, закупен през 1992 г. от McDonnell Douglas, сега част от Boeing.
Финландия е 14-ата страна, избрала F-35. Тя ще започне поетапно въвеждане на F-35 от 2027 г. нататък, каза командирът на ВВС Паси Йокинен.
Изборът укрепва сътрудничеството в отбраната на малката скандинавска нация с нейните съюзници, най-вече Съединените щати и Норвегия, каза изследователят Чарли Салониус-Пастернак от Финландския институт по международни отношения.
“Финландия и Норвегия вече тренират заедно на север, така че ще бъде политическо решение да се определи какви разузнавателни данни се споделят и кога”, каза той пред Ройтерс, визирайки потенциала на самолетите да споделят данни в реално време.
За разлика от Норвегия, Финландия не е член на Северноатлантическия договор (НАТО), но изгради по-силни връзки с организацията през последните години и избра военно оборудване, съвместимо с членовете на НАТО.
През 2014 г. Финландия и Швеция, която също не е член на НАТО, подписаха споразумение за съвместно обучение и предоставяне на помощ от НАТО в кризисни ситуации.
“F-35 ще предостави на финландската индустрия уникални цифрови възможности, които използват 5-то поколение инженеринг и производство”, каза Бриджит Лодърдейл, вицепрезидент на Lockheed Martin и генерален мениджър на програмата F-35.
“Производствената работа ще продължи повече от 20 години, а работата по поддръжката на F-35 ще продължи през 70-те години на миналия век”, каза Лодърдейл в изявление.
Конкурентният производител на самолети Boeing заяви, че е разочарован от решението на Финландия, като добави, че компанията все още вижда значителен международен интерес към своите F/A-18 Block III Super Hornet и EA-18G Growler.
Швеция, съсед на Финландия и дом на производителя на Gripen Saab, заяви, че съжалява за резултата, като същевременно уважава решението.
“Нашето отлично сътрудничество в областта на отбраната, разбира се, ще продължи. Финландия ще продължи да бъде нашият най-близък партньор в политиката за сигурност и отбрана”, се казва в изявление на Министерството на отбраната на Швеция.
Ройтерс съобщи по-рано в петък, че Lockheed Martin е готов да спечели договора. - Още за F-35
Източник: news.bg 

 

Исторически календар

10.12.2021, 18:17

На 10 декември 1943 г. по време на третата атака, осъществена от съюзническата авиация над София, загива капитан Павел Лазаров Павлов. Ятото му е вдигнато по тревога, за да пресрещне американските летящи крепости „Либърейтър“, прикривани от изтребители П-38-Г „Лайтнинг“. Противникът е с числено превъзходство в съотношение 3 към 1. Във въздушния бой капитан Павлов, увлечен в преследването, попада в кръстосан огън. Машината му е простреляна, става неуправляема и се разбива край село Одраница, Трънско.
Павел Павлов е роден на 25 декември 1911 г. в с. Тръстеник, Плевенско. През 1936 г. завършва Военното на Н.В. училище с 55-и „Тракийски випуск“. Произведен е в звание подпоручик-летец. Служи на летище Казанлък, след което постъпва в изтребителната школа в Карлово. През 1939 г. е изпратен на специализация в Полша. В град Люблин го заварва нападението на Германия над Полша и окупацията на източните й територии от Съветския съюз. Пленен от съветските войски, той е издирван от Министерството на войната и правосъдието. Освободен е и се завръща в България. През 1943 г. е назначен за командир на 652-ро ято, въоръжено с френските самолети Девоатин-520.

Посмъртно е произведен в чин майор.

 
 

Мощ: NI сравни руския супертанк "Армата" с американския Abrams

10.12.20021, 17:16

Руският танк "Армата" не престава да вълнува умовете на американските военни експерти и анализатори.
Това ги принуждава отново и отново да се завръщат към въпроса как най-новата бойна машина на Русия ще се справи с любимия в САЩ танк M-1 Abrams и противотанковите ракети TOW. The National Interest публикува поредица от статии по тази тема.
По мнението на американските анализатори, "Армата" е много различна от всички предишни руски танкове. Основната иновация е необитаемата кула, отделеното от екипажа отделение за боеприпасите и идеалната комбинация от активна и пасивна защита. Всичко това заедно значително увеличава живучестта както на екипажа, така и на бойната машина.
Американски военни експерти отбелязват, че американското танкостроене също върви напред. Емблематичният „Ейбрамс“ непрекъснато се надгражда, за да остане конкурентоспособен на бойното поле.
Затова е трудно да се предвиди изходът от сблъсъка между "Армата" и последната версия на „Ейбрамс“. Победата на едната машина над другата ще зависи най-вероятно от това кой кого ще види пръв, твърдят анализатори.
Те също така разгледаха устойчивостта на "Армата" срещу противотанкови ракетни системи. ПТРК ТOW беше взет като отправна точка, тъй като тези ракети имат по-голям обхват на стрелба от прословутия Javelin и са по-разпространени в армиите на света.
След преглед на всички налични данни анализаторите стигнаха до заключението, че ще бъде изключително трудно противотанковите ракети TOW да поразят Армата.
Първо, ракетата ще трябва да премине през няколко слоя активна защита. Второ, дори и всички препятствия да бъдат преодолени, далеч не е факт, че ракетата ще може да пробие бронята.
И трето, дори при успешно попадение, необитаемата кула на танка гарантира безопасността на екипажа, който ще може да си тръгне с "Армата" от бойното поле, да извърши ремонт - и да се върне в битката, сякаш нищо не се е случило.
И така, Т-14 осигурява доста прилична защита срещу TOW, особено срещу TOW-2A, но дори американски и руски производители не могат да отговорят на въпроса как ще се представи танкът в битка, обобщават експертите на The National Interest. - Още за Т-14
Източник: https://blitz.bg/

 
 

Министър Панайотов: Ние сме пример в НАТО по брой на жени военнослужещи

10.12.2021, 11:43

В момента жените военнослужещи у нас са 4606, каза министърът на отбраната Георги Панайотов в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос на народния представител Христо Гаджев. Това представлява 17 процента от общия брой военнослужещи. Според министъра имаме един от най-високите проценти на дами с пагони в страните членки на НАТО. Ние сме, посочи той, на второ или трето място по този показател и сме пример в това отношение.
697 жени военнослужещи са на командни длъжности, т.е. командир, заместник-командир, началник и заместник-началник, което е 10 процента от общия брой командни длъжности във Въоръжените сили. Министърът посочи, че жени военнослужещи се назначават не само във военните формирования на въоръжените сили, но и в състава на многонационални формирования на международни организации на територията на страната. Именно жена е командир на Национален мобилен модул по КИС на НАТО. Командири жени има и във висшите военни учебни заведения. Във ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ жена е командир на курсантски батальон.
Нормативната уредба, която регламентира изпълнението на военна служба, каза по-нататък министърът, не съдържа ограничения или нарочни изисквания за заемане на длъжности от мъже или жени. Военнослужещите, уточни той, се назначават на длъжности, които са определени от Класификатора на длъжностите в МО и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, който не съдържа никакво диференциране по полов признак.
Обучение в т.нар. стратегически курс за придобиване на висши офицерски длъжности във Военна академия „Георги С. Раковски“ са преминали три жени военнослужещи. Образование за повишаване във военно звание „полковник“ имат 21 жени военнослужещи, а за първо старши офицерско звание „майор“ – 106. Във Въоръжените сили военнослужещите жени със звания от майор до полковник са 159, посочи още министърът.
В армията няма стъклен похлупак или неформална съпротива за назначаване на жени военнослужещи, отбеляза министърът в отговор на допълнителния въпрос на г-н Гаджев. По този повод той съобщи, че е проведено нарочно изследване за ролята и мястото на жените във Въоръжените сили. Резултатите все още се анализирали. Ние, обаче, каза министър Панайотов, установихме, че има тенденция към положителна дискриминация, т.е. понякога жените военнослужещи, може би, имат повече права от мъжете.
Има определени задачи в армията, които изискват конкретни физически характеристика на човешкото тяло, бе посочено в отговора. Например, каза министърът, засега нямаме жена пилот изтребител. Това, обаче, подчерта той, не е защото жените нямат право да станат пилоти изтребители, а защото тялото на мъжете, може би, е по-добре пригодено за извършването на тази сложна дейност.  
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Русия обезвреди 500-килограмова бомба от ВСВ в Черно море

10.12.2021, 09:05

Русия обезвреди с контролиран взрив бомба от Втората световна война в Черно море, съобщава RT.
Тя е била открита в курортното село Песчаное, Западен Крим. Става въпрос за 500-килограмова авиационна фугасна бомба ФАБ-500.
Боеприпасът е бил транспортиран на специален полигон в Черно море, където е бил обезвреден.
От руското министерство на извънредните ситуации разпространиха видео в Инстаграм, на което се вижда контролираният взрив.
Операцията е била извършена без усложнения от 7-членен екип на специалните военноморски части.

 
 

САЩ няма да съкращават военния си контингент в Ирак

10.12.2021, 08:59

Шефът на Централното командване на въоръжените сили на САЩ генерал Франк Макензи заяви, че в обозримо бъдеще САЩ ще запазят числеността на своите военни в Ирак на сегашното ниво от 2,5 хиляди души.
В интервю за Асошиейтед прес той каза, че дори ако американските военни в Ирак не участват във военни действия, те ще продължат да предоставят въздушна подкрепа и друга военна помощ на Багдад в борбата срещу Ислямска държава.
Макензи каза, че атаките срещу американските и иракските военни от милиции, които според него се подкрепят от Иран и които настояват за изтеглянето на чужди войски от страната, могат да се увеличат.
“Те наистина искат цялата американска армия да напусне, но американската армия няма да напусне”, каза ген. Макензи.
Иракските власти, добави генералът, биха искали да запазят присъствието на американските военни в страната.
“Така че стига те да го искат и ние можем да постигнем взаимно споразумение, ние ще бъдем там”, каза висшият американски военен.
Макензи каза, че вярва, че бойците на Ислямска държава ще продължат да представляват заплаха, тъй като групата “продължава да се пресъздава, вероятно под друго име”. В същото интервю военният лидер призна, че терористичната групировка Ал Кайда донякъде се е разраснала в Афганистан след изтеглянето на американските войски.
Според ген. Макензи при такива обстоятелства е “много трудно” да се гарантира, че нито Ал Кайда, нито афганистанският клон на Ислямска държава не могат да заплашват САЩ.
Източник: news.bg   

 
 

И Македония се присъедини към еър полисинг на НАТО

10.12.2021, 08:54

Северна Македония стана официален член на колективната въздушна патрулна мисия на НАТО. Това съобщи северномакедонскaтa телевизия “Телма”.
“От днес можем да кажем, че сигурността на нашето небе е част от сигурността на НАТО”, заяви министърът на отбраната Радмила Шекеринска на официалната церемония.
Минути преди това два F-16 от гръцките военновъздушни сили се появиха в небето над Скопие като част от символична акция, които прелетяха над града, а след това ескортираха правителствения самолет на местните власти, за да направят съвместно кацане на летището.
На пистата беше кацнал самолет от НАТО за електронно разузнаване и управление – АУАКС.
Самолетите на Алианса предизвикаха голямо любопитство сред гостите. Някои от тях седнаха на пилотската седалка в гръцкия изтребител, докато от съображения за сигурност НАТО не допусна никой до АУАКСа. Той можеше да се види само от разстояние.
Преди по-малко от месец Македония подписа техническото споразумение за контрол на въздушното пространство над страната от НАТО, а Гърция като страна-членка ще патрулира в македонското небе.
Припомняме, че на базата на двустранен договор от 2019 г. гръцките ВВС патрулираха в небето над Северна Македония.
Северна Македония стана 30-ият член на Северноатлантическия алианс в края на март 2020 г. През юни 2018 г. външните министри на Скопие и Атиа на брега на Преспанското езеро подписаха споразумение за новото официално име на бившата югославска република.
Преспанското споразумение предвижда използването на името “Република Северна Македония”.
Това споразумение имаше за цел да разреши не само дългосрочен спор с Атина за името на балканската република, което съвпада с името на северната гръцка област, но и да отвори Скопие за НАТО и Европейския съюз. В средата на февруари 2019 г. влезе в сила Преспанското споразумение.
Източник: news.bg   

 
 

 

Министерството на отбраната отличи социални партньори

09.12.2021, 21:07

Военнослужещи и цивилни служители с активна дейност в областта на социалното сътрудничество бяха наградени днес със заповеди на министъра на отбраната. Предметните награди (карабина, пистолет - сувенир и сувенирен нож) връчи заместник-министърът на отбраната Александър Петков, който им пожела успех и ползотворни резултати в тяхната отговорна дейност. На официалната церемония присъстваха още постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев и представители на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“, съобщава Пресцентърът на МО.
За висока ангажираност и проявен професионализъм за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и подобряване на условията на труд в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите, подчинени на министъра на отбраната, бе награден инж. Диян Валянов, държавен експерт в отдел „Социални дейности“ на Дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“.
За проявени грижи за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд във военното формирование 28 870 – София и подчинените му формирования бе награден командирът му полковник Красимир Кадиев.
За заслуги за възстановяване на подобряване условията на труд награди получиха инж. Георги Братованов, председател на синдикална организация „Българска армия“ към КНСБ, Тодор Воденов, председател на синдикална организация „Отбрана“ към КТ „Подкрепа“ и инж. Марин Маринов, секретар на Съвета по условия на труд.
Източник: https://otbrana.com/

 

Главни сержанти от Република Северна Македония посетиха Мобилната КИС

09.12.2021, 17:52

В изпълнение на Плана за двустранно военно сътрудничество между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Република Северна Македония, на 07.12.2021г. делегация на главни сержанти от Армията на Република Северна Македония посети Мобилната КИС, от състава на Съвместното командване на силите с цел поддържане и развитие на създадените работни отношения на стратегическо и оперативно ниво, съобщават от СКС.    
В рамките на посещението бяха обсъдени и потенциалните възможности за развитието на политиките в областта на обучението и развитието на сержантския състав.
На срещата, от българска страна присъстваха главния сержант на Българската армия старшина Калин Крумов, главния сержант на Съвместното командване на силите старшина Петър Симеонов, главния сержант на Сухопътните войски  старшина Любомир Ламбов а от Република Северна Македония главният сержант на Генералния щаб на Армията на Република Северна Македония Бране Петрески, главният сержант на Командването за обучение и подготовка Люпчо Стойков и главният сержант на Съвместното оперативно командване.
Визитата на делегацията ще продължи в посещения на формирования от видовете въоръжени сили на Българската армия.    
Източник: https://otbrana.com/

 

Главни сержанти от България и Република Северна Македония обсъждат възможности за сътрудничество

09.12.2021, 17:50

Главни сержанти от Армията на Република Северна Македония са на посещения във формирования от видовете въоръжени сили на Българската армия. Визитата е в изпълнение на Плана за двустранно военно сътрудничество между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Република Северна Македония.
Главните сержанти от Армията на Република Северна Македония бяха вчера на работно посещение в Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ , съобщава Пресцентърът на МО. Те се запознаха с процесите на обучение и професионално развитие на военнослужещите от сержантския и войнишкия състав на Българската армия. Дискутирани бяха възможностите за съвместни дейности и мероприятия.
„Основната цел на посещението е да стартираме взаимодействия основно по линия на обучението и образованието на сержантския и войнишкия състав“, каза старшина Калин Крумов, главен сержант на Българската армия. Гостите бяха приветствани от началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, който заяви пред тях, че професионалният сержантски колеж е много важна част от военния университет. „Това е главният сержантски колеж на Българската армия, както и Националният военен университет е основната институция, която обучава кадри за всички видове въоръжени сили. Важно е кадетите в Българската армия бъдат обучени по единна методология“, каза началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов. „Основният принцип на НАТО е взаимопомощ, затова ще се радвам да работим заедно. Можем да научим много един от друг“, допълни още той.
„Искаме да обменим опит, да осъществим обмен на инструктори и студенти и се надяваме на подкрепа от ваша страна“, каза Бране Петрески, главен подофицер на армията на Република Македония.
Източник: https://otbrana.com/

 

Генщабът на Русия предупреди Украйна за готовност да пресече провокациите в Донбас

09.12.2021, 16:09

Всякакви провокации от страна на киевските власти за насилствено разрешаване на ситуацията в Донбас ще бъдат пресечени. Това предупреди началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия армейски генерал Валерий Герасимов на брифинг пред военните аташета на други държави, информира “Новости”.
“Доставката на хеликоптери, безпилотни летателни апарати и самолети за Украйна тласка украинските власти да предприемат резки и опасни стъпки. Киев не изпълнява минските договорености. Украинските въоръжени сили обявяват началото на използването на противотанковите ракетни комплекси Javelin в Донбас, които бяха доставени от Съединените щати, а също така използват разузнавателно-ударни безпилотни летателни апарати турско производство”, настоя той.
По думите му това водело до изостряне на и без това напрегнатата ситуация. В същото време началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили увери, че информацията за подготвяща се инвазия на Русия в Украйна била лъжа, а военната дейност вътре в страната не изисквала уведомление.
“Страните от НАТО обръщат прекомерно внимание на придвижванията на войските през територията на Руската федерация. Предислокацията на подразделения по време на бойна подготовка е рутинна практика за въоръжените сили на всяка държава”, подчерта Герасимов.
Напоследък в западните медии се надигна нова вълна от публикации, свързани с темата за инвазия на Русия в Украйна. Русия многократно отрече обвиненията, като твърди, че те се използвали главно като предлог за струпване на повече сили и техника на НАТО до границите на страната. Както увери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, Русия не крояла никакви агресивни планове, не възнамерявала да напада никого и преместванията на войски в собствената ѝ територия не трябвало да притесняват никого.
Източник: news.bg

 

Коалицията начело със САЩ е приключила бойната си мисия в Ирак по график

09.12.2021, 16:03

Оглавяваната от Съединените щати коалиция е приключила бойната си мисия в Ирак по график, обяви днес представител на иркаските власти, цитиран от Ройтерс.
Съветникът по националната сигурност на Ирак Касим ал Араджи каза, че бойната мисия на международните сили е завършила по график преди края на годината. В Ирак ще останат само чуждестранни военни, изпълняващи ролята на инструктори и съветници.
Президентът на САЩ Джо Байдън и премиерът на Ирак Мустафа ал Казими се споразумяха през юли бойната мисия да приключи до края на тази година.
Според западни дипломати и служители по сигурността е подвеждащо промяната на статута на военните да бъде квалифицирана като изтегляне, защото броят на войниците, базирани в Ирак, почти няма да се промени. От миналата година числеността на американския контингент в Ирак възлиза на около 2500 души. САЩ базира около 2500 военни в Ирак от 2020 г. Повечето от тях така или иначе изпълняват роля само на военни съветници и инструктори.
Основна задача на коалицията начело със Съединените щати е да противодейства на остатъците от групировката “Ислямска държава” (ИД). Тя започна мисията си през 2014 г., когато ИД контролираше големи части от Ирак и съседна Сирия.
Източник: БТА

 

Евакуацията на заводи в СССР през ВСВ: как протичаше "втората индустриализация"

09.12.2021, 12:36

Стремителното настъпление на германските войски през лятото и есента на 1941 година принуди СССР да направи всичко възможно, за да спаси поне част от промишления потенциал на страната. Само през първите четири месеца на войната 18 милиона души и 2,5 хиляди завода са били евакуирани на изток.
Разказват, че на прием в Кремъл в чест на Победата Сталин се приближил до военачалниците и ги попитал защо Съветският съюз е победил в тази страшна война. Те започнали да говорят за мъжеството на хората и подвига на съветския народ. В отговор Сталин повикал един от министрите и, сочейки го, казал, че героизмът и военният гений не струват много без чугуна, стоманата, танковете и самолетите. Всичко това СССР нямаше да има, ако не бе постигнат един успех – хилядите евакуирани предприятия да заработят след евакуацията им на изток.
След началото на войната, на изток са били изпращани милиони специалисти – по някои оценки става дума за 30-40% от необходимата работна сила. Стотици хиляди деца са били извозени от районите, завзети скоро след това от хитлеристите. Много от тях загубили родителите си и били осиновени от местни жители.
Евакуирани са били театри. В Самара, тогава Куйбишев, бил преместен Болшой театър. Пренасяни са били университети и изследователски центрове. Само в Новосибирска област били евакуирани най-малко 30 ВУЗ-а и редица големи научно-изследователски институти. Не е учудващо, че след войната Новосибирск се превърнал в един от научните центрове на страната.
На открити платформи
Най-главната задача обаче била да се спаси промишлеността. За целта още през първите дни на войната бил създаден Съвет по евакуацията. За успеха на операциите по евакуацията не малка заслуга имал заместникът на ръководителя на ведомството, бъдещият съветски премиер-реформатор Алексей Косигин. По негова инициатива по цялото продължение на железопътните маршрути била изградена мрежа от евакуационни пунктове, където хората можели да се запасят с хранителни продукти и да получат медицинска помощ.
Евакуацията ставала в момент на мощно германско настъпление. Необходимо било на фронта да се изпратят подкрепления и да се извозят от там ранените. Често съставите, пътуващи за фронта, на обратния път били използвани за задачи по евакуацията. През юли за целта били заделяни до 10 000 вагона на ден. Общо за евакуацията били задействани 1,5 милиона вагона.
Николай Патоличев, който през 1942 година бил ръководител на Челябинска област, си спомня как са изглеждали тези превози. "Случваше се в открити полувагони или на платформи да пътуват хора. Ако се намираше брезент, с който да се скриеш от дъжда, беше добре. Понякога обаче и това нямаше. Тук са и струговете или материалите, нещо от вещите на евакуираните. При по-благоприятна обстановка за жените с деца се заделяха 2-3 покрити вагона. Вместо 36 души в тях се напъхваха по 80-100 ".
Осем хиляди вагона
За всеки голям обект за евакуация властите са обявявали решението си, което се е съгласувало с представители на различни ведомства. Определяло се е необходимото количество вагони, сроковете за преместване на товарите и крайният пункт за прехвърлянето.
Извозвани са били огромни предприятия като стоманолеарният завод "Запорожстал" ("Запорожсталь"), най-голямото в Европа металургично предприятие, в което са се трудили хиляди работници. За да бъде евакуиран "Запорожстал" и суровината за него, са били необходими 8000 вагона. Както си спомнят участниците в тези събития, на ден са потегляли по 800-900 вагона, натоварени с оборудване и материали за "Запорожстал".
За тежките товари на металургичния гигант нямало достатъчно специални платформи. Тогава от обикновените товарни платформи започнали да правят подсилени. Всяка платформа била изпращана само след щателен преглед от железничарите. Демонтирането и товаренето на оборудването на "Запорожстал" ставало под постоянните обстрели на германската артилерия и авиация. Съставите потегляли само през нощта.
"Не си представям как хората са могли да издържат това"
Не по-лесно било разтоварването и пускането в експлоатация на предприятията там, където вече се намирали. Тъй като било необходимо те да бъдат задействани възможно най-скоро, често производството било подслонявано под временни, дървени корпуси. Заводите понякога започвали работа на практика на голо поле, до тях прекарвали само електричество. По думите на британския историк и журналист Александър Уърт, в околностите на Свердловск (сега Екатеринбург), голям уралски промишлен център, е можел да се види следната картина: под боровете, от които висели електрически лампи, работели стругове. Това бил пуснатият в експлоатация завод "Болшевик ("Большевик"), евакуиран от Киев.
Николай Рижков, съветски премиер в края на 80-те години на миналия век, си спомня: "Хората, които работеха по това време, ми разказваха как в бараки настанявали новопристигналите, как са строили нови цехове. А се случвало ешелоните да бъдат разтоварени направо на полето. Студ -30°, оборудването е под открито небе, включвали електричеството и започвали да правят корпуси за снаряди. Не си представям как хората са могли да издържат това".
"Вие подведохте нашата страна"
За успеха на евакуацията роля е изиграла и строгата управленческа система на СССР по това време. Известна е декемврийска телеграма на Сталин до директора на 18-и авиостроителен завод в Куйбишев, евакуиран през  октомври-ноември от Воронеж. "Вие подведохте нашата страна и нашата Червена армия. Ако 18-ти завод мисли да се оправдае пред страната, давайки по един (щурмовик) Ил-2 на ден, то жестоко греши и ще понесе тежко наказание за това. Моля ви да не изкарвате правителството от търпение и изисквам да произвеждате повече Ил-ове. Предупреждавам за последен път", се посочва в текста на телеграмата, която се пази във фондовете на Руския държавен архив за социално-политическа история  (РГАСПИ).
Както отбелязват историци, успехът толкова бързо да бъдат пуснати предприятията на новото им място и като цяло икономиката да бъде прехвърлена на военни релси се дължи на факта, че за някои предприятия е била създадена по-рано някаква база. За редица предприятия в Урал и Сибир вече е бил излят фундамент и било прокарано електричество. Имало е планове те да бъдат пренесени в източната част на страната заради войната в Европа през 30-те години на миналия век. Само че тези планове не били осъществени преди войната.
В резултат на евакуацията в източната част на страната били създадени огромни предприятия, станали гиганти на съветската индустрия. За няколко месеца на практика била създадена още една промишлена база на страната, която и днес продължава да бъде опора на икономиката. В един от документалните си филми режисьорът Оливър Стоун нарече този процес "втората индустриализация" след първата от 30-те години на миналия век. Това едва ли е силно преувеличение. - Още руски ВПК

 

Песков за ANT1: Русия възнамерява да достави на Турция допълнителна партида С-400

09.12.2021, 09:12

Москва. Русия възнамерява да достави на Турция допълнителна партида зенитно-ракетни системи С-400. Това съобщи прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков в интервю на английски език за гръцкия телевизионен канал Antenna (ANT1).
На въпрос дали Русия ще достави на Турция още една партида С-400, Песков отговори: „Имаме известно разбирателство с нашите турски партньори и се надяваме да е така. Надяваме се, да“,
Кореспондентът на канала попита Песков какъв е специалният интерес на Русия да предостави на Турция системата за противовъздушна отбрана С-400, въпреки санкциите на САЩ. „Всички знаем, че САЩ обичат да играят тази игра на санкции, въпреки че имаме разбирането, че те никога не постигат целите си. Те никога не успяват да накарат някоя страна да промени мнението си. Нашата политика е, че сме отворени за сътрудничество с различни държави, особено с нашите партньори. Този тип сътрудничество между Русия и Турция не трябва да представлява заплаха за никоя държава, особено за Гърция, защото тази система не е офанзивна, тя е отбранителна, 100% отбранителна“, увери говорителят на Кремъл
Песков даде интервю за телевизионния канал в навечерието на срещата между руския президент Владимир Путин и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Сочи. Каналът първо обобщи какво ще бъде в интервюто, а в сряда вечерта в основната си новинарска емисия показа първите фрагменти от него. Цялото интервю ще бъде показано в програмата „Специален репортаж“ късно в петък вечерта. - Още за С-400
Източник: http://www.focus-news.net/

 

DPA: През 2021 година Германия е внесла повече от 400 милиона евро в общия бюджет на НАТО - за първи път от 10 години

09.12.2021, 09:02

Берлин. Тази година Германия е внесла над 400 милиона евро в общия бюджет на НАТО за първи път от повече от десетилетие. Това се посочва в отговора на Министерството на отбраната в Берлин на съответното искане на депутата от Бундестага от „Левица“ Севим Дагделен (на снимката), с което разполага агенция DPA.
Делът, който страните-членки на НАТО отделят за финансиране както на гражданския, така и на военния бюджет, се определя по специална формула, базирана на брутния национален продукт на страната. Според агенцията Германия в момента покрива 16,34% от разходите на НАТО, които възлизат на около 2,581 милиарда евро. Така през 2021 г. сумата, която Германия трябва да внесе в съвместния бюджет на Алианса, е около 421 милиона евро. За сравнение: миналата година сумата бе 390 милиона евро, а през 2010 г. Германия похарчи 441 милиона евро за финансиране на Северноатлантическия алианс.
Дагделен остро разкритикува увеличаването на разходите на страната, свързани с покриването на разходите на НАТО. „Желанието да се нахрани НАТО с нарастващ дял на Германия в социално и политическо отношение е фатално“, цитира думите й агенцията. „Вместо да продължава да увеличава заплахата от война в Европа чрез опасните политики за модернизация на НАТО, федералното правителство трябва да направи всичко по силите си, за да гарантира сигурност и стабилност, основани на взаимното разбиране и сътрудничество с Русия“, заключи Дагделен.
Бюджетът на НАТО се състои от две основни части – военни и граждански разходи. В началото на октомври генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел след заседание на Съвета на НАТО каза, че лидерите на блока ще одобрят нова стратегическа концепция на срещата на върха в Мадрид през 2022 г. В същото време той отбеляза, че документът ще подчертае важността от увеличаване на разходите за отбрана, допълнителни инвестиции за закупуване на нови оръжия, необходими за цялостната сигурност на НАТО. Разширяването на разходите за отбрана ще включва допълнителни средства за военния и гражданския бюджет на щаба на Алианса и допълнителни разходи за инфраструктура.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Исторически календар

09.12.2021, 08:27

На 9 декември 1887 г. във Велико Търново е роден Иван Андреев Михайлов – командир на българската авиация в периода 1931 – 1935 г.
През 1907 г. Иван Михайлов завършва Военното училище с чин подпоручик. Повишен е в поручик през 1910 г., капитан през 1913 г., майор – 1918 г., подполковник – 1923 г., полковник – 1928 г.
Началник на специални школи, началник-щаб на Флота. От 1931 до 1933 г. е командир на Въздухоплавателния полк, началник на Въздушните войски от 1934 до 1935 г. Уволнен е през 1935 г.

 

 

Откриха разбилия се в Средиземно море британски F-35

08.12.2021, 20:25

Лондон. Изтребителят Lockheed Martin F-35В Lightning II на британските ВВС, който се разби в Средиземно море след излитане от самолетоносача „Кралица Елизабет“, е намерен. Това обявиха представители на НАТО и Министерството на отбраната на Обединеното кралство, предава AFP.
„Операциите по извличането на британския F-35 от Средиземно море са завършени успешно“, съобщи Министерството на отбраната в социалната мрежа „Туитър“.
„Съюзниците от НАТО Италия и САЩ оказаха подкрепа по време на операцията“, съобщиха на свой ред от Алианса.
Изтребителят се разби в морето на 17 ноември, когато излетя от самолетоносача „Кралица Елизабет“, връщайки се от мисия в Индо-Тихоокеанския регион.
Видео, направено на борда и излъчено от британските медии, показва как самолетът пада във водата от рампата в края на палубата за излитане. Според Defence Journal моряк, заподозрян в разкриването на записа, е бил арестуван. - Още за F-35
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Байдън: САЩ няма да изпратят войски в защита на Украйна

08.12.2021, 20:10

Президентът на САЩ Джо Байдън изключи възможността страната му да изпрати войски, за да защитят Украйна, но заплаши Русия с безпрецедентни санкции, ако нападне своята съседка, предадоха световните агенции, съобщи БТА.
Байдън говори днес - ден след като проведе двучасов видеоконферентен разговор с руския си колега Владимир Путин.
Вариантът Съединените щати да изпратят военни сили, за да защитят Украйна, не е на масата, каза американският президент пред репортери. Той се аргументира, че САЩ имат морално и правно задължение да защитават съюзниците си от НАТО, ако бъдат нападнати, но бившата съветска република не е член на Северноатлантическия съюз.
Предупредих Путин, че Съединените щати ще наложат на Русия санкции, каквито той никога досега не е виждал, в случай на руска атака, каза в същото време Байдън. Американският президент изрази увереност, че руският му колега е разбрал посланието.
Байдън заяви, че се надява до утре да бъдат обявени срещи на най-малко четири водещи страни от НАТО с Русия, за да бъдат обсъдени нейните безпокойства във връзка с алианса. По време на тези разговори ще бъдат дискутирани начини за "понижаване на температурата на източния фронт", добави той.
Съединените щати, НАТО и Украйна обвиняват Русия, че е струпала на украинската граница войски, за да нахлуят в съседната страна. Москва отрича да има такива намерения.
Русия на свой ред изразява опасения по повод желанието на Украйна да се присъедини към НАТО.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

КК с японски космически туристи стартира от Байконур

08.12.2021, 17:33

На 8 декември 2021 в 9:38:15 от пускова установка 6 на стартова площадка 31 на космодрума Байконур, при съдействие на стартови екипи на Роскосмос е реализиран старт на РН “Съюз-2.1.а“ с пилотираният космически кораб „Съюз МС-20“. - (видео)
Корабът е с екипаж в състав: космонавта на Роскосмос Александър Мисуркин (командир) и два японски туристи - Юсаки Маедзава (前澤 友作) и Йозо Хирано (平野 陽三).
По предварителни данни , ракетата е извела корабът на орбита с параметри :
- минимална височина над повърхноста на Земята - 200км.
- максимална височина над повърхноста на Земята - 242км.
- период на завъртане - 88.64 мин.
- наклон - 51.67 градуса.
Според циклограмата на полета, 'Съюз МС-20' трябва да се скачи с МКС на 8 декември 2021 в 15:41 ( наше време).

 

Фрегатата „Дръзки“ се завърна от мисия в Средиземно море

08.12.2021, 17:12

Днес,  8 декември 2021 г., фрегата „Дръзки” от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби се завърна от  участието си в операцията на НАТО по морска сигурност в Средиземно море „Sea Guardian”.
Операцията се ръководи от Военноморското командване на НАТО в Нортууд, Великобритания и дава възможност да се извършват широк спектър от задачи по поддържане на сигурността в Средиземно море. Тези задачи включват осигуряване на безопасността и контрол на корабоплаването, противодействие на разпространението на оръжие за масово поразяване, антитероризъм на море и защита на критична инфраструктура.
След 42 дни в Черно и Средиземно море, военните моряци от екипажа на фрегата „Дръзки” проплаваха  близо 5700 морски мили.
Корабът беше посрещнат във Военноморска база Бургас от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби – флотилен адмирал Велко Велков, който поздрави екипажа и изказа своята лична благодарност и признателността на Командването на Военноморските сили за положените от екипажа усилия при изпълнението на всички възложени задачи.
На родния бряг екипажът на „Дръзки” беше сърдечно посрещнат от своите семейства, роднини, приятели и колеги.
За пореден път българските военни моряци доказаха своите умения и професионализъм на море, изпълнявайки достойно своята мисия, с което затвърдиха авторитета на Военноморските сили на Република България пред партньорите от НАТО.Днес,  8 декември 2021 г., фрегата „Дръзки” от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби се завърна от  участието си в операцията на НАТО по морска сигурност в Средиземно море „Sea Guardian”.
Операцията се ръководи от Военноморското командване на НАТО в Нортууд, Великобритания и дава възможност да се извършват широк спектър от задачи по поддържане на сигурността в Средиземно море. Тези задачи включват осигуряване на безопасността и контрол на корабоплаването, противодействие на разпространението на оръжие за масово поразяване, антитероризъм на море и защита на критична инфраструктура.
След 42 дни в Черно и Средиземно море, военните моряци от екипажа на фрегата „Дръзки” проплаваха  близо 5700 морски мили.
Корабът беше посрещнат във Военноморска база Бургас от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби – флотилен адмирал Велко Велков, който поздрави екипажа и изказа своята лична благодарност и признателността на Командването на Военноморските сили за положените от екипажа усилия при изпълнението на всички възложени задачи.
На родния бряг екипажът на „Дръзки” беше сърдечно посрещнат от своите семейства, роднини, приятели и колеги.
За пореден път българските военни моряци доказаха своите умения и професионализъм на море, изпълнявайки достойно своята мисия, с което затвърдиха авторитета на Военноморските сили на Република България пред партньорите от НАТО.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Правителството предлага бригаден генерал Здравко Пехливанов да бъде назначен длъжността „Директор на дирекция „Стратегическо планиране“

08.12.2021, 17:03

Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ, с който да освободи бригаден генерал Здравко Пехливанов от длъжността „Заместник-директор на дирекция „Операции и планиране“ в Международния военен секретариат на НАТО“ в Брюксел, Белгия, считано от 01.01.2022 г. и го назначи на длъжността „Директор на дирекция „Стратегическо планиране“, считано от 01.03.2022 година.
Министерският съвет прие друго Решение за предложение до Президента на република България за издаване на указ, с който да освободи бригаден генерал Анатолий Кръстев от длъжността „Директор на дирекция „Стратегическо планиране“ и от военна служба, считано от 01.03.2022 година, поради навършване на пределната възраст за притежаваното звание.
Правителството предлага също така на Президента на Република България да издаде указ, с който да назначи полковник Станимир Йорданов за временно изпълняващ задълженията на вакантната длъжност „Директор на дирекция „Операции и подготовка“, считано от 15.01.2022 г., до назначаване на титуляр, за срок не по-дълъг от една година.
Министерският съвет прие и Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ, с който да освободи бригаден генерал Стоян Шопов от длъжността „Командир на 2-ра механизирана бригада“, считано от 15.01.2022 година.
Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ, с който да освободи бригаден генерал Станимир Христов от длъжността „Директор на дирекция „Операции и подготовка“ и го назначи на длъжността „Командир на 2-ра механизирана бригада“, считано от 15.01.2022 година.
Източник: МС

 

Полети на вертолети от Сухопътните войски на САЩ ще се проведат над област Бургас

08.12.2021, 13:20

Вертолети UH-60 „Black Нawk“ от състава на Сухопътните войски на САЩ, които се предислоцират от Гърция в Румъния, ще прелитат на 8 и 9 декември през въздушното пространство на България. По време на полетите те ще кацат в районите на Учебен полигон „Ново село“ и на летище Бургас .
Предвижда се полетите да се извършват между 8:00 ч. и 18:00 ч. в района на град Бургас и околните населени места. При изпълнението им екипажите ще се придържат към стандартните процедури за намаляване на шума и ще летят по предварително зададени и одобрени маршрути при спазване на всички мерки за безопасност на полетите.
Полетите са във връзка с ротация на сили и средства от състава на Въоръжените сили на САЩ, които изпълняват задачи в операция „Атлантическа решимост“.

Източник: https://www.mod.bg/

 

The National Interes: Дори стените не спасяват от руския ШАК-12

08.12.2021, 08:48

На въоръжение в руския спецназ постъпи най-новият вариант на тежкия големокалибрен щурмови автомат ШАК-12 (или АШ-12) (Штурмовой автоматный комплекс), пише в своя статия за The National Interest американският експерт Марк Епископос. Според него ръководството на ФСБ е замислило създаването му след резултатите от ликвидирането на терористите в Беслан и в театъра в Дубровка.
Работата е в това, че под въздействието на адреналина и някои препарати в престъпниците се притъпява за известно време болката от огнестрелните рани. В такива случаи те, дори когато умират, могат да продължат действията си за известно време. Често тези няколко "излишни" секунди могат да се окажат съдбоносни за заложниците, други граждански лица и дори за хората от спецназ. "Именно тази е причината оказала се фатална за заложниците или други цивилни граждани, ако действието се извършва в градски условия", обяснява авторът.
"Този проблем могат да решат 12,7 х 55 mm -те боеприпаси за автомата за близка стрелба ШАК-12. Боеприпасите с тегло 33 g мигновенно неутрализират терористите, дори и да са зад стена или в бронежилетки", пише Епископос. Ефективното разстояние на поразяването е сравнително малък, с което се намалява възможното поразяване на цивилни.
Мунициите за ШАК-12 са следните:
- Патрон 12,7х55мм ПС-12Б с тегло на куршума 18 г (ефективен обхват до 300 м);
- Патрон 12,7х55 мм ПС-12 с дозвуков куршум с маса 33 г (ефективен обхват до 100 м);
- Патрон 12,7х55 мм П-12 с два куршума, като всеки един от тях тежи по 17 г (ефективен обхват от до 100 м);
- Патрон 12,7х55 мм П-12А с утралек куршум с маса 7 г, чието ядро е от алимуниева сплав (ефективен обхват до 200 м). - (видео - стрелба)
Оръжието е създадено по системата бул-пъп. Голямото тегло на боеприпасите е частично компенсирано с пълнителите от пластмаса. Теглото на щурмович автомат ШАК-12 е 5,2 kg (за сравнение теглото на AK-12 е 3,3 kg).
Руските щурмови комплекси отдавна утвърдили се на международния пазар като надеждно и просто за използване оръжие, отговарят на съвременните изисквания. ШАК-12, пуснат през 2017 г., е идеално оръжие за провеждане на антитерористични и други военни операции в населени места, сгради и съоръжения, където най-важната задача е да се осигури максимална сигурност за цивилното население, заключава авторът.
Оръжието вече е показвано на международни военни изложения в Индия и Китайската народна република.
ШАК-12 е проектиран от Централното конструкторско и научно-изследователско бюро за спортно и ловно въоръжение, което е филиал на КБП "А.Г. Шипунов". Оръжието представлява съвременен образец на автоматична пушка с висока ефективност, която е предназначена предимно за нуждите на специалните звена в боевете на близки разстояния. Основната задача на оръжието е бързо и ефективно унищожаване на вражеските живи сили, които притежават различни форми на индивидуална балистична защита и са разположени в закрити помещения. - (видео)

 

Британското списание ”Flight International“ публикува годишно проучване за размера на военновъздушните сили в света „World Air Forces 2022“ (pdf)

 

 

Военнослужещи от 55-и инженерен полк разузнаха и обезвредиха невзривен боеприпас, открит край с. Гълъбово, област Пловдив

07.12.2021, 23:07

Специализиран екип от 91-и инженерен батальон за обща поддръжка - Пловдив от състава на 55-и инженерен полк-Белене унищожи днес, 7 декември, в района на учебен център Червен 85-милиметров осколочно-фугасен артилерийски снаряд, силно корозирал, без маркировка.

Боеприпасът е открит вчера, 6 декември, в землището на село Гълъбово, област Пловдив, и е транспортиран до учебния център при спазване на всички мерки за безопасност. Ръководител на специализирания екип е капитан Иван Тричков.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

 

Венци и цветя за 112 години от рождението на Вапцаров

07.12.2021, 23:01

Венци и цветя бяха поднесени днес по повод 112-годишнината от рождението на Никола Вапцаров пред паметника му във Висшето военноморско училище, което носи неговото име, пише moreto.net.
Тържеството уважиха кметът на Варна Иван Портних, зам.-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев, областният управител Марио Смърков, зам.-кметът Пейчо Пейчев, граждани.
Кметът Иван Портних награди с почетен плакет победителя в тазгодишното издание на националния конкурс „Вапцарови дни“- Горица Маджарова от Враца. Тя получи и плакет на Морското училище, който ѝ бе връчен от зам.-началника по учебната и научната част – кап. I ранг. проф. Калин Калинов.
Празникът завърши с тържествен марш на почетния караул на училището.
Организатори на конкурса са Община Варна и ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“.

 

Потъването на HMS Sheffield – съвършената британска глупост във военно време

07.12.2021, 21:49

Британците са велика нация, а когато се стигне до военни действия, те са първите, които окопават острова и се надяват на помощи от своя добър и верен приятел – САЩ. Не случайно днес се разглеждат като потенциалния троянски кон в Европа, като първите, които напускат съюзи и са готови да диктуват правила, макар и никой да не ги е делегирал. Ако говорим за военни изцепки, в това британците са най-добри, впрочем повече от добри.
Те са хората, които могат да нападнат своите кораби, без да разпознаят флаговете и да водят сражения, докато не ги потопят. Те са хората, които ще нападнат товарни кораби, пълни с военнопленници, без да подозират, че когато няма висока охрана, нещо става твърде гнило в цялата операция. Да не забравяме, че в началото на Втората Световна война постоянно тренират атака с химическо оръжие, пропускайки важната подробност – малко след края на Първата Световна война ще закупят противогаз за всеки британски гражданин от Германия........Прочети още

 

Христо Гаджев и Мартин Димитров с въпроси към министъра на отбраната

07.12.2021, 21:30

Народният представител от ПГ „ГЕРБ-СДС“ Христо Гаджев е заявил въпроси към министъра на отбраната Георги Панайотов в рамките на парламентарния контрол. Първият е по повод кадровата политика в ТЕРЕМ и проведения наскоро конкурс за избор на нов член на Съвета на директорите на едноличното акционерно дружество. Въпросът на депутата е „Какви професионални качества, какви изисквания сте поставили пред кандидатите и как сте изпълнили Закона за публичните предприятия?“.
По темата за равнопоставеността на половете в Българската армия Христо Гаджев има два въпроса. Първият е колко жени военнослужещи в момента са на командни длъжности в Българската армия и колко от тях са в бойни поделения. Вторият е колко жени военнослужещи са завършили и се обучават в момента в генералщабни курсове за старши и висши офицерски звания.
Христо Гаджев е поискал справка за сключени договори с юридически и физически лица за консултантски услуги, правно обслужване и процесуално представителство.
Във връзка с обявеното намерение за административа реформа Миртин Димитров от ПГ „Демократична България“ пита какъв е броят на лицата, навършили пенсионна възраст, наети по трудово првоотношеине, граждански договор или друг вид правоотношение. Този въпрос той е задал на всички министри.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Лондон провел по неефективен и хаотичен начин евакуацията от Афганистан

07.12.2021, 19:34

Великобритания изостави много от съюзниците си в Афганистан след превземането на Кабул от талибаните, тъй като проведе по неефективен и хаотичен начин евакуационните дейности, заяви днес разобличител пред британска парламентарна комисия, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.
Бившият служител на британското външно министерство Рафаел Маршал (на снимката) представи писмени доказателства пред парламентарната комисия за външни работи. Според него процесът за определяне на това кой да бъде евакуиран е бил "произволен и неработещ".
По думите му външното министерство е оставило на милостта на талибаните много от хората, оказвали подкрепа на Великобритания в Афганистан. Хиляди призиви за помощ, изпратени по имейл, са останали непрочетени между 21 и 25 август, заяви той. По негова оценка между 75 000 и 150 000 афганистанци са подали молби до британските власти за извеждане от Афганистан, но едва 5 процента от тях са получили помощ. Маршал каза, че в един момент е бил единственият човек, следял входящата електронна поща, след като е имало недостиг на персонал.
"Обикновено във всеки един момент имаше по над 5000 непрочетени имейла във входящата поща, включително много непрочетени електронни писма с дата от по-рано през август", написа той в представените пред комисията доказателства.
"Тези имейли бяха отчаяни и спешни. Бях поразен от много от заглавията, включително изрази като "моля, спасете децата ми", заяви Маршал. "Ясно е, че някои от оставените хора впоследствие са били убити от талибаните", каза той.
Бившият британски външен министър Доминик Рааб, който беше преместен на поста правосъден министър след евакуационната криза в Афганистан, защити своите действия.
"Някои от критиките изглеждат доста отдалечени от фактите на място", заяви той пред Би Би Си. "Мисля, че не се признава достатъчно колко трудна беше ситуацията", каза Рааб.
Той отхвърли обвиненията на Маршал, че е имало бавна реакция по отношение на одобряването на молбите за евакуация.
"Искахме да бъдем сигурни, че разполагаме с основните факти, за да вземем ясни решения", заяви Рааб.
"Направихме всичко, което можахме . . . 15 000 човека, евакуирани за две седмици", каза той по "Скай нюз".
Маршал също така заяви, че капацитет, който е можел да бъде използван за обработването на молбите на хората, е бил насочен към евакуиране на животни от приют. Рааб оспори това, като каза, че грижата за животните не е била поставяна над благополучието на хората.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Ердоган на посещение в турския военен контингент в Катар

07.12.2021, 19:30

Турският президент Реджеп Ердоган, който е на посещение в Катар, посети Съвместното командване на катарско-турските сили в Доха, съобщи Анадолската агенция, предава БТА.
В обръщение към турските военнослужещи Ердоган изтъкна, че мирът и благополучието на целия район на Залива са много важни както за Турция, така и за Катар.
Ние никога не искаме да виждаме напрежение, конфликт или враждебност по тези земи, подчерта Ердоган.
Ние полагаме усилия да развиваме нашето сътрудничество със страните от Залива в рамките на взаимния интерес и уважение, посочи турският президент.
Той изтъкна дълбоките връзки между Турия и Катар. Същевременно Ердоган заяви, че Катар заема специално място в сърцата на турския народ заради проявената солидарност след опита за преврат в Турция през юли 2016 г.
Катар винаги е заставал до нас при спекулативните атаки срещу турската икономика и е показвал доверието си към нашата страна, заяви още Ердоган.
Той каза, че Катар има много инвестиции в Турция и на първо място в отбранителанта промишленост. "Ние също оказваме необходимата подкрепа на катарските ни братя, които допринасят за инвестициите, заетостта, производството и базирания върху износа растеж на Турция", изтъкна Ердоган.
"Ние не отделяме сигурността и стабилността на Катар от тези на собствената ни страна", подчерта турският президент.
Ердоган заяви, че със силната подкрепа на емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани в бъдеще отношенията между двете страни ще се задълбочават във всяка сфера.
Анкара и Доха поддържат силни връзки. Турция подкрепи Катар по време на кризата в Персийския залив, която се разрази през юни 2017 г., когато Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн прекратиха дипломатическите и търговските отношения с Катар.
Турската армия ръководи база в Катар, чието създаване бе реализирано въз оснва на споразумение за засилване на двустранното сътрудничество, подписано от двете страни през 2014 г.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

На границата - рубрика "Военните репортери" на "ВТК"

 

Водолазите на Сухопътни войски - рубрика "Военните репортери" на "ВТК"

 

80 години от нападението над Пърл Харбър

07.12.2021, 08:35

Днешната ни история предопределя хода на световната история за десетилетия.
Нападението над Пърл Харбър е изненадваща въздушна атака на японския Императорски флот срещу американската военноморска база в Пърл Харбър, Хаваи. Началото на инвазията е поставено на 7 декември 1941 г. сутринта.
Без предварително обявяване на война базата е атакувана от 353 японски бойни самолети, бомбардировачи и торпедоносци на две вълни. За целта са използвани шест самолетоносача. Унищожена е голяма част от американския тихоокеански военноморски флот. Поради това през следващите месеци японците има пълно надмощие в Тихия океан. Едновременно с атаката започва японската офанзива срещу британските и холандските колонии в Югоизточна Азия, с което Втората световна война става фактически глобална война. Атаката над Пърл Харбър е битка, при която самолетоносачите и линейните кораби са доминиращият елемент.
Атаката е повратна точка в развоя на Втората световна война, тъй като става повод за влизането на САЩ, която да този момент е неутрална, във войната. Въпреки, че атаката причинява на САЩ значителни военни загуби, тя се оказва с фатални последствия за Япония. На следващия ден САЩ обявява война на Япония. До началото на войната американското правителство настройва населението на САЩ предимно миролюбиво и не агресивно, а атаката определя като „коварна“. След нея САЩ преминава към Съюзниците и мобилизира населението си.
Огромният индустриален потенциал на страната спомага до голяма степен за успехите им във войната. Днес в САЩ наименованието Пърл Харбър е синоним за унищожителна атака без предупреждение.
Американското правителство още преди това подкрепя Антихитлеристката коалиция с всички възможни средства и често провокира сблъсъци между Военноморските сили на САЩ и германски подводници в Атлантика.
По повод събитията съществуват многобройни теории за заговори. Критици обвиняват правителството на САЩ, че е провокирало атаката чрез политиката си и разполагането на флота на Хаваите. - (видео)

 

 

Русия и Индия изпълняват сделката за С-400, ще договарят зона за свободна търговия, заяви Сергей Лавров

06.12.2021, 17:14

Сделката за доставка на руски зенитни ракетни системи С-400 на Индия се изпълнява по план – въпреки опитите на САЩ да разстроят сътрудничеството между Москва и Делхи в тази сфера. Това заяви днес външният министър на Русия Сергей Лавров след преговори с индийския си колега Субрахманям Джайшанкар и руско-индийски консултации във формат “2+2” на отбранителните и на външните министри от двете страни, предаде ТАСС.
Сделката за С-400 има не само символично, но и много голямо практическо значение за подсигуряване на отбранителния потенциал на Индия, посочи Лавров. Според него обаче САЩ се стремят да натрапят на Индия оръжия американско производство и собствените си представи за развитието на региона.
Индия и Евразийският икономически съюз приключиха предварителните експертни консултации по създаването на зона за свободна търговия (ЗСТ) и в началото на 2022 г. ще започнат преговори за сключване на съответното споразумение, информира Лавров.
Евразийският икономически съюз, включващ освен Русия също Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан, вече има спогодби за ЗСТ с Виетнам и Сингапур, също и временно споразумение с Иран. Преговори за ЗСТ се водят с Египет и Израел.
Русия и Индия имат конкретни планове за сътрудничество в ядрената енергетика, отбеляза Лавров. Двамата с Джайшанкар са обсъдили по думите му и културните връзка между двете страни, научния обмен, сътрудничеството в образованието.
По време на консултациите руската делегация разказа на индийските участници как работи разширената “тройка” за Афганистан – Русия, Китай, САЩ плюс Пакистан, добави първият дипломат на Москва. “От наша гледна точка са налице всички основания да се включат в дейността на тази структура също така Индия и Иран”, каза Лавров.
Източник: bta.bg

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас

06.12.2021, 17:07

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от Трети механизиран батальон – Благоевград от състава на 3-то Бригадно командване разузна и унищожи на 5 декември 82-милиметрова осколъчна мина за минохвъргачка, открита в планина Беласица.
Екипът от военнослужещи с ръководител капитан Димитър Димитров действа на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Започна осъществяването на Информационна система за осигуряване на подводни интервенции

06.12.2021, 16:25

Подписано грантово споразумение с Европейската комисия за финансиране на проекта „Информационна система за осигуряване на подводни интервенции (Comprehensive Underwater Intervention Information and Support System - CUIIS)“, по линия на Европейската програма за индустриално развитие в областта на отбраната (EDIDP), съобщават от ВМС.
Проектното предложение беше инициирано от Военноморските сили на Република България още през 2017 година като изследователска и развойна дейност, свързана с проекта DIVEPACK, по инициативата на ЕС за постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната (PESCO). В края на миналата година ролята на координатор беше възложена на Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“.
Целта на разработката е попълването на недостиг от способности в рамките на ЕС, включително като съществуващи технологични решения за осигуряване на всеобхватно и устойчиво командване, ситуационна осведоменост, комуникационно-информационно и медицинско осигуряване на тактическо ниво при изпълнение на подводни интервенции, включително при едновременно използване на голям брой водолази и подводни безпилотни системи. Разработката включва проучвания за осъществимост, разработка на дизайн и частичен прототип на системата, като краен продукт.
За изпълнението на проекта е създаден международен публично-частен консорциум с участието на шест научно-изследователски института и университета и дванадесет частни компании от общо седем държави. Проектът е официално подкрепен от пет държави членки на ЕС (България, Дания, Франция, Италия и Румъния) и следва да се реализира в рамките на три години. Освен Институтът по отбрана, от българска страна в проекта участват още ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“, Институтът за космически изследвания и технологии към БАН и фирмите „Технологика“ ЕАД, „Бианор“ ЕООД и „Уейверест“ ЕООД. Военноморските сили на Република България и Военномедицинска академия също участват с екип от експерти.
Източник: https://otbrana.com/

 

John Cockerill Defense печели договор за тренировъчни симулатори за Индонезия

06.12.2021, 12:59

John Cockerill Defense подписа договор за производство и доставка на тренировъчни симулатори за индонезийската армия с местната компания PT Pindad Enjiniring Indonesia.
Поръчката ще бъде изпълнена от дъщерната компания на John Cockerill – Agueris, съобщават от компанията. Тя ще отговаря за разработката, производството и доставките на симулатори на бойното отделение на машината за обучение на екипажите на бронирани машини. Става въпрос за танковете Harimau на индонезийската армия, които са оборудвани с купола C3105™ (105 мм) на John Cockerill Defense. - (видео)
Симулаторите от типа „бойно отделение на машина“ ще бъдат интегрирани на мобилна платформа, което ще позволи на водачите на Harimau и на мерачите да тренират при условия, които максимално се доближават до реалната обстановка и специфики на регионалната местност.
Това е вторият голям договор за доставка на тренировъчни симулатори, който Agueris и John Cockerill Defense печелят за последната година. През 2020 г. Франция също избра симулаторите на Agueris като част от програмите SERKET и Scorpion, по които френската армия ще се превъоръжава.
Продуктите на Agueris са познати и в България, където през 2019 г. компанията проведе демонстрация на своите симулатори и тренировъчни програми с виртуална реалност. В рамките на тридневно събитие в София военни, експерти и любопитни граждани имаха възможността да се потопят виртуално в реалистични бойни ситуации, тествайки лично различни модели тренировъчни симулатори.
Компанията Agueris е част от John Cockerill Defense – водещ производител на куполи и оръжейни системи. Белгийската компания обедини усилия с друг френски гигант в сектор отбрана – производителят на бронирани машини Nexter – за съвместно предложение за модернизацията на българските Сухопътни войски под формата на междуправителствена сделка.  
Източник: https://otbrana.com

 

Трима граничари бяха приети в редовете на СОСЗР

06.12.2021, 12:52

В централата на Съюза на офицерите и сержантите то запаса и резерва (СОСЗР) днес се проведе церемония по приемане на нови членове на клуб „Граничари“ с председател полковник от запаса Павел Станев. Председателят на Съюза генерал от запаса Златан Стойков връчи членските карти на лейтенант от запаса Петър Андреев и сержант от запаса Ивайло Аргиров. По-късно картата си ще получи и Николай Георгиев. Поздравителен адрес бе връчен на полковник от запаса Николай Владимиров във връзка с неговата 70-годишнина и за доблестната му служба на държавната граница. Лейтенант Андреев има 30 години и 6 месеца служба, включително в отряда в Смолян и в ШЗО „Гоце Делчев“ във Враца. Сержант Аргиров до 1997 г. е бил в Петричкия граничен отряд. Има редица награди за службата си на гръцката граница.
Ген. Стойков благодари за достойната служба на новоприетите и на полк. Владимиров, като подчерта голямата роля на клуб „Граничари“ в Столичната организация за развитието и укрепването на СОСЗР.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Русия изпраща нови оръжия по западните си граници, в Арктика и Крим

06.12.2021, 12:28

Руски танкове вземат на прицел Европа, високоточни ракетни системи ще прикрият страната откъм Запада, а свръхдалекобойни противокорабни системи с подкрепа от роботи ще бранят Арктика и Крим, информират военни експерти.
"Профилът на Европа е в прицела на "Армата" - най-новите руски танкове Т-14, писа в петък "Независимое военное обозрение" (НВО). С безпрецедентна според руски специалисти огнева мощ и защита, калени в боевете в Сирия, машините участваха в мащабните маневри "Запад-2021" и наблюдателят Александър Хроленко им предрече "бойно превъзходство" над конкурентните модели поне до средата на столетието.
Сайтът avia.pro цитира вчера оценки на сп. "Нешънъл интерест", изтъкнало "ключовото отличие" на Т-14: танкът практически гарантира оцеляването на екипажа - може да отрази дори атака с малки крилати ракети, а противотанковите ракетни комплекси "може да се окажат съвсем безполезни" срещу него.......Прочети още

 

Рекордни разходи на ЕС за отбрана, но и липса на сътрудничество в сферата

06.12.2021, 09:42

Държавите от Европейския съюз са похарчили близо 200 млрд. евро за отбрана през 2020 г. – най-голямата сума от началото на поддържането на архиви през 2006 г. В същото време съвместните инвестиции на правителствата са намалели, посочва доклад на Европейската агенция по отбрана, цитиран от Ройтерс.
Агенцията, която помага на правителствата на блока да развиват военния си капацитет, заяви, че общите разходи на държавите от ЕС (с изключение на Дания, която не участва във военните проекти на ЕС) са достигнали 198 млрд. долара, с 5% повече от 2019 г.
Разходите за отбрана възлизат на 1,5% от икономическото производство на 26-те държави от ЕС. Това е добре дошло за ръководения от САЩ алианс НАТО, който се стреми да постигне цел от 2% разходи за своите съюзници. Повечето членове на ЕС също са част от НАТО, но искат да могат да действат независимо от САЩ, когато е необходимо.
В доклада се отбелязва спад в разходите за сътрудничество въпреки подписания в края на 2017 г. пакт за отбрана на ЕС, опитващ се да обедини ресурсите и да сложи край на конкуренцията между националните индустрии. 13% е намалението на съвместните поръчки за оборудване в сравнение с 2019 г. до 4,1 млрд. евро, което е третата най-ниска стойност, регистрирана от агенцията.
При закупуването на оборудване през миналата година правителствата на ЕС сключваха сделки предимно самостоятелно, като не изпълниха ангажимента си, поет в пакта от 2017 г., да гарантират, че малко повече от една трета от тези поръчки ще се извършват съвместно с други членове на Съюза.
Източник: news.bg 

 

Оръжеен музей без аналог у нас има в старата столица, достъпът до него обаче е само веднъж годишно

06.12.2021, 09:33

Една от атракциите в старата столица е уникалната сбирка с оръжия, която е на поделение 22060 в Дълга лъка. За съжаление, достъпът за граждани до нея е ограничен, възможен е само в Дните на отворени врати заради това, че доста от образците са действащи.
Сбирката няма аналог в България, защото 90% от всички оръжия, които са изложени, са действащи, участвали в боеве и голяма част от тях са били или са в момента на въоръжение в нашата и в чужди армии. Използва се за учебен център на сержантите и офицерите. Тя е подредена в хронологичен ред от хайдушко време до наши дни от бившия офицер и председател на клуб „Традиция” – Велико Търново, Стефан Стефанов.
Колекцията съдържа над 2000 единици оръжия, сред които са кремъклийка от XIX век, сливенска пушка бойлия, пушката на българските опълченци „Шаспо”. Експозицията разполага и с действащ „Хенри Уинчестър” от XIX век (оръжието на Гойко Митич в индианските филми от 70-години на XX век), картечни пистолети, истински „Томпсън”, популярен сред американските мафиоти, „Валтер ППК“ (използван от Джеймс Бонд), самолетна картечница от Първата световна война, картечницата „Максим“ с герба на Фердинанд, от която царят поръчал само две бройки за България, сочи вестник Борба.
Сред редките екземпляри е и 82-милиметровата автоматична минохвъргачка „Васильок“. Един от най-впечатляващите експонати, може би защото е единствен екземпляр в България, е т. нар. автомат на Ямаков. Конструкторът е българин, чиито родители емигрират в Съветския съюз през 30-те годни на 20-и век. След Втората световна война той се връща в България и е първият началник и създател на родната военна промишленост. През 1964/65 г. създава автомата. Но ръководството на държавата и под натиска на Съветския съюз не позволява друго оръжие освен „Калашников” и Ямаков не го довършва. Въпреки това екземплярът стреля.
Там са изложени и редица трофейни оръжия на наши и чужди ръководители от времето на социализма, като сребърният автомат „Калашников“ на армейски генерал Добри Джуров и гранатомет от Фидел Кастро.
Източник: https://www.paragraph22.bg/

 

Оръжейните продажби се увеличават, показва доклад на СИПРИ

06.12.2021, 09:13

Световната оръжейна промишленост е продължила миналата година да увеличава продажбите си въпреки коронавирусната пандемия и икономическите й последици, съобщиха ДПА и ТАСС, позовавайки се на доклада на Стокхолмския международен институт за изследвания на проблемите на мира (СИПРИ).
През 2020 година обемът на продажбите на въоръжение и военни услуги на стоте най-големи оръжейни компании в света е бил 531 милиарда долара , което е увеличение от 1,3 на сто в реално изражение в сравнение с предходната година. Това значи, че миналата година е била шестата поредна година с ръст на военните продажби, констатира СИПРИ.
Водещата си позиция запазват САЩ – 41 от компаниите в първите 100 са американски. През 2020 година техните оръжейни продажби са възлезли общо на 285 милиарда долара, което е 1,9 процента повече от 2019 г.
На второ място е Китай с пет компании в първите 100 и продажби за 66,8 милиарда долара – 1,5 на сто повече от 2019 г.
Обемът на продажбите на европейските военно-промишлени компании е възлизал миналата на 109 милиарда долара. От тях 37, 5 милиарда се падат на седем британски компании, което е 6,2 процента повече от 2019 г.
Обемът на продажбите на шестте френски компании от топ 100 е паднал със 7,7 на сто, а на руските – със 6,5 на сто. - Оюе военни фирми
Източник: bta.bg

 

The Wall Street Journal: Според САЩ Китай планира да построи още една военна база в Африка

06.12.2021, 08:38

Вашингтон/Пекин. Американските разузнавателни служби предполагат, че Китай възнамерява да построи военноморска база на атлантическия бряг на Африка, която ще стане второто военно съоръжение на Поднебесната империя на континента, съобщава изданието The Wall Street Journal, позовавайки се на правителствени източници.
С помощта на тази база китайските кораби ще могат да попълват запасите в Екваториална Гвинея, което предизвиква безпокойство в Белия дом и Пентагона. „Ние дадохме да се разбере на Екваториална Гвинея, че някои потенциални стъпки, свързани с китайската дейност, ще предизвикат безпокойство в областта на националната сигурност“, цитира изданието високопоставен служител в администрацията на президента на САЩ.
Според предположенията на правителството на САЩ КНР може да разположи база в град Бата, където вече има търговско пристанище. В момента Китай има военна база в Джибути.
През ноември в своя доклад за военната мощ на Пекин, Пентагонът предположи, че Китай възнамерява да създаде военни бази и други съоръжения в редица държави. Според ведомството „Китай вероятно разглежда редица страни като потенциални места за разполагане на Народноосвободителната армия на Китай, включително Камбоджа, Мианмар, Тайланд, Сингапур, Индонезия, Пакистан, Шри Ланка, Обединените арабски емирства, Кения, Сейшелите, Танзания, Ангола и Таджикистан“.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

 

Успешен старт на РН „Съюз-СТ-Б“ от космодрума Куру

05.12.2021, 21:25

Днес в 3:19 (московско време) ракета-носител „Съюз-СТ-Б“ с ускорителен блок „Фрегат“ и два навигационни спътника Galileo на борда успешно стартира от космодрума Куру във Френска Гвиана. - (видео)
Спътниците за европейската навигационна система Galileo – FM-23 „Patrick“ и FM-24 „Shriva“ са успешно изведени на орбита.
Отчитайки тези два нови апарата, в рамките на проекта Galileo на околоземна орбита са изведени 28 спътника (включително експерименталните и работните апарати). Предишният старт бе на 25 юли 2018, когато РН Ариана-5 изведе на орбита четири апарата Galileo FOC.
Стартът на РН „Съюз-СТ-Б“ първоначално бе планиран за 2 декември, но два пъти бе отлаган. Първият път поради метеоусловия, втория поради неготовност на станцията за телеметрия в Гвианският космически център. - Още Космос

 
 

The Guardian: Великобритания и Франция участвaха в голямо военноморско учение

05.12.2021, 16:40

Лондон. Най-висшият военноморски офицер на Франция адмирал Пиер Вандие (на снимката) заяви, че е вероятно бъдещите конфликти да се водят в морето и в киберсферата, визирайки „бързото превъоръжаване“ на страни като Китай като потенциална заплаха, пише британският вестник The Guardian.
Адмирал Вандие направи своите коментари, след като френски морски пехотинци и сили от пет съюзни държави, включително Обединеното кралство, взеха участие в това, което той описа като уникално двуседмично учение „Поларис 21“, предназначено да ги подготви за „сложни заплахи“.
Политическите и дипломатическите отношения между Лондон и Париж паднаха до ново дъно след спора около AUKUS, когато Австралия анулира договора за закупуване на френски подводници и подписа съвместен пакт за сигурност с Обединеното кралство и САЩ за закупуване на американски подводни кораби вместо френските, но отбранителните връзките между двете страни остават здрави, пише изданието
В обръщение към екипажа и журналистите на борда на самолетоносача „Шарл де Гол“, флагмана на френския флот, след приключването на учението „Поларис 21“, Вандие каза: „През последните 20 години видяхме военноморски сили да участват в конфликти, които се провеждат главно на сушата, както в Сирия, Ирак и Либия.
„Днес моретата са оспорвани или ще бъдат оспорвани от подводници, от кибератаки, от космически атаки и от самата морска война. Нашата мисия е да разберем тези фактори в оперативна среда."
Вандие каза, че бързият темп на нарастване на определени военноморски сили, които той няма да посочи в Средиземно море – ясно се разбира, че е Русия – и Китай в Тихия океан са основните заплахи.
„Днес наблюдаваме нарастването на военноморските сили до два или три пъти повече от това, което бяха през предишните години. Виждаме утрояване на китайския флот за 10 години, така че сега той надхвърля американския флот“, каза той.
Бързината на международното превъоръжаване създава безпорядък и поставя под съмнение „крайъгълния камък на международната стабилност“, каза той. „Не можем да чакаме, докато стане твърде късно, не можем да бъдем изненадани, трябва да докажем своята увереност. В един неограничен, несигурен, нестабилен свят, ако искаме да бъдем уважавани, трябва да покажем своята решителност. Трябва да се подготвим за битка във всички ситуации.”
„Поларис 21“, едно от най-големите международни морски учения досега, включваше 6000 военнослужещи от шест държави – всички съюзници на НАТО – и половината френски флот в симулацията на „високо интензивна“ битка за контрол над окупирана територия.
Участваха 24 бойни кораба, включително кораби от САЩ, Италия, Испания, Гърция и разрушителя тип 45 на Кралския флот „Драгън“, както и френски сухопътни и въздушни сили. Участниците бяха разделени на два условно „вражески лагера“ и участваха в интензивна шестдневна „битка“ в реално време, контролирана от „Шарл дьо Гол“.
В един момент имаше прекъсване на сателитната комуникация за 24 часа, оставяйки силите да работят в това, което офицерите описаха като „мъглата на войната“. „Това беше връщане към 80-те години на миналия век“, каза един офицер, отговарящ за координирането на полетите. "Нямахме представа къде е врагът."
На целия екипаж е наредено да изключат мобилните си телефони, за да не бъдат проследени. Корабът може да бъде проследен, ако дори един моряк е конфигурирал неправилно едно от приложенията си, казаха офицери. „Войната дори на тактическо ниво днес е станала напълно комбинирана. Дигиталните следи, които оставяме, са инструменти за бойците“, каза Вандие.
Френският самолетоносач „Шарл дьо Гол“ и британският самолетоносач „Кралица Елизабет“също участваха в учение в западното Средиземноморие през юни, показвайки как двата флота могат да работят заедно.
Източник: http://www.focus-news.net, Юлиян Марков

 

Дрогирана русофобия

05.12.2021, 08:45

Генсекът на НАТО Йенс Столтенберг се преформатира от сравнително умерен евроатлантик в дрогиран русофоб, от защитник на политморала в откровен лъжец. НАТО не приема идеята, че Русия може да има своя собствена сфера на влияние и интереси, рече той на пресконференцията след срещата на външните министри на блока в Рига.
Очевидно сигналите на реализма не стигат до главния му мозък заради задръстеността му с ръждата на американския хегемонизъм. Русия е ядрена държава и е сред петте страни, които са постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. Тя участва в глобалното кръвообръщение на геополитиката. Да я лишиш от сфера на интереси е инфантилна нескопосаност. Все едно първолак да изгони учителката от час. Апропо, защо ли Столтенберт не отреже и другите постоянни членки на СС на ООН от сферите им на влияние.
Второ, сферата на влияние или на интереси е сфера най-вече на националната сигурност. Русия не може да ги няма, защото без тях ще бъде застрашена. Всъщност, вече е застрашена - именно от НАТО, оглавявана от Столтенберг. Тази военна организация се изплю върху дадената си дума при съветския разпад да не се разширява на Изток, стовари се пред руските граници и е готова да насочи ракети, които могат да ударят Москва за 5-7 минути. Не Русия обсажда НАТО, а точно обратното и затова е напълно законно и морално Кремъл да вижда, примерно в Украйна или в Черноморския регион, сфера на своите интереси.
И, трето, Русия има право, защото в съседните ѝ държави живеят етнически руснаци или рускоезично население, което често е направо репресирано. Няма държава, която да не се грижи за съотечествениците си в чужбина и тази практика международното право не я дамгосва непременно като сфера на влияние.
Столтенберг се обяви срещу Русия, защото така "големите държави могат да налагат ограничения върху това, което могат да правят суверенните независими нации". Суверенна ли бе България, когато Западът ѝ забрани АЕЦ "Белене" и "Южен поток", когато Америка я прекара с Ф-16 или когато ѝ нарежда как да преподава и да осакатява собствената си история? Суверенни ли са страните от ЕС и НАТО, които искат да се откажат от антируските санкции, но отвъд океана не им разрешават?!
Източник: https://duma.bg/

 

Как нацистите превзеха най-силното укрепление в света за 20 минути

05.12.2021, 08:18

В ранните сутрешни часове на 10 май 1940 г. войници в белгийската крепост Ебен Емаел поглеждат към небето и виждат тревожна гледка: девет странни тънки самолета се спускат безшумно към тях. Само за секунди самолетите пускат 54 високо обучени германски войници върху тревния покрив на крепостта.
На този етап гарнизонът няма време дори да си представи, че след по-малко от половин час тяхната крепост – най-модерната и непревземаема в света – ще бъде поставена на колене при едно от най-смелите и успешни нападения през Втората световна война........Прочети още

 

Великите военни изцепки: Битката при Льойтен (5.XII.1757 г.)

05.12.2021, 08:15

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл........Прочети още

 

„Летящият слон“ - танкът, който не полетя към фронта

05.12.2021, 08:10

Историята и военният й оттенък помни машини и проекти, променили хода на събитията, но и такива, които са се превърнали в пълен провал.
Има и много идеи, които никога не са видели бял свят и са останали във фантазиите и мечтите на своите създатели. Трудно е да се прецени ако бяха реализирани, дали щяха да променят развоя да войната и дали щяха да се окажат ефективни.
Нереализираните мечти предизвикват интереса на историци и любители. Една такава мечта е „Летящият слон“ - супертежък танк в арсенала на британците по време на Първата световна война.
През 1916 година британският инженер Уилям Тритън започва да мисли за създаването на първия „супертанк“, пише Unmuseum.org. Замислен като наследник на Марк I, Flying Elephant е трябвало да бъде с подсилена броня.....Прочети още

 

 

Русия показа най-мощната си снайперска пушка DXL-5

04.12.2021. 22:18

В края на ноември 2021 г. корпорация Lobaev Arms показа снайперската пушка DXL-5 – най-мощната стайперска винтовка в Русия, според създателя на компанията Владислав Лобаев.
Оръжието използва муниции от 50 BMG калибър, популярни в армиите на НАТО. Те се използват за елиминиране на леки бронирани превозни средства на до 2 км разстояние.
"На такава дистанция оръжието може да извади от строя, да речем, Humvee, ако го удари в двигателя с бронебоен куршум", казва Юрий Синичкин, главен инженер в корпорация Lobaev Arms.
Според него DXL-5 е по-добра за обемисти цели, отколкото за поразяване на врага на бойното поле, защото боеприпасите от 50 BMG калибър са по-мощни в сравнение с калибрите на други снайперски пушки, но не толкова точни, колкото .375 или .408 Chey Tac.
"Ние просто проведохме един от тестовете си за обсег на стрелба. Оръжието показа точност, по-малка от 1 МОА (минута от ъгъла, което означава, че отклонението между три куршума от 100 м разстояние е по-малко от 3 см)", казва инженерът.
В момента няколко пушки DXL-5 се произвеждат за клиент от Близкия Изток. Компанията има и проект за нова пушка, базирана на DXL-5, която ще може да поразява цели на до 7 км разстояние. Това оръжие ще се произведе и изпрати за тестове през пролетта.
"Ще модифицираме винтовката и ще използваме нови хиперзвукови патрони, които специално създадохме за нея. Тестовете ще се проведат идната пролет, когато завършим сегашния договори и доставим останалите пушки на клиента ни", каза главният инженер.
Компанията също така интегрира специален компенсатор в приклада, за да намали драстично отката на оръжието, като твърди, че DXL-5 е потенциално най-"меката" 50 BMG пушка на пазара днес.
"Тази функция ще подобри точността. Ще се усети особено много при стрелба по цели на 2 км", каза Синичкин.
Lobaev Arms смятат чуждестранните армии за свой основен клиент. Цената на DXL-5 е $25 000 (22 100 евро) без оптика. От компанията заявиха също, че планират да използват технологиите от DXL-5 и новите хиперзвукови патрони ще бъдат тествани идната пролет, като ще повишат възможностите на пушките драстично.
Тези нови муниции ще позволят на стрелеца, който обикновено стреля по цели на разстояние от 1 до 2 км, да поразява цели на до 3 км. Стрелец, който работи на разстояния до 2,5 км, ще може устойчиво да поразява цели на 4 километра.
Какво казват снайперистите за DXL-5?
Инструкторът от спецназа Андрей Пискунов вярва, че DXL-5 е стъпка напред за руските оръжейни производители, но не мисли, че една нова пушка от малка компания може да надмине чуждестранните аналози по качество.
"Все едно Русия да създаде свой аналог на iPhone 11 през 2021 – технологичен скок за страната, но вече има доста по-напреднали телефони на пазара", признава Пискунов.
Той твърди, че частите активно използват снайперски пушки 50 BMG Barrett и няма да преминат към руски оръжия по няколко причини.
Първо, DXL-5 е още "сурова" – оръжието трябва да премине тестове в реални бойни условия, да получи мнения от стрелци и производителят да поправи проблемите, които може да се появят.
И второ, цената. Той е изненадан, че DXL-5 струва $25 000 (22 100 евро). Според него това е скъпо, тъй като може да си купи американски винтовки за по-малко пари и да ги донесе в Русия. - (видео)
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Военноморското училище участва в най-голямото учение на НАТО по киберсигурност

04.12.2021, 17:23

За пореден път, в периода от 29 ноември до 3 декември 2021 г., отбор на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, сформиран от преподаватели, студенти и курсанти, взе участие в ежегодно провежданото европейско учение по киберсигурност, съобщават от елитното учебно завдение.
Учението носи името Cyber Coalition – 2021, и в него участваха отбори от повече от 20 държави. На всички участници се възложиха задачи и им бе предоставена практическа възможност за оттрениране на различни ситуации и казуси в кибердомейна. Особено внимание бе отделено на въпросите по координиране на усилията на различните отбори за решаването на разнообразни технически и нетехнически аспекти по осигуряването на надеждна киберзащита.
Седмица по-рано, в периода 23 до 25 ноември, отборът на ВВМУ се включи и в киберучението по проект ECHO – From theory to active cyber incident response on board modern ships. Целта на учението бе да се подобрят опитът и възможностите на корабен екипаж и осигуряващ екип от киберспециалисти за справяне с киберинциденти в областта на корабоплаването.
Отборът от ВВМУ успешно реагира на различни кибератаки и се справи със задачите, като осигури надеждна защита и безопасно плаване на кораб и неговия товар, предотврати замърсяване на околната среда, както и се погрижи за безопасността на хората и съоръженията, разположени на брега.
Източник: https://otbrana.com

 

Новият парламент ще трябва да се произнесе за придобиване на три броя повече ракети Sidewinder

04.12.2021, 17:14

През юли 2019 г. 44-ото Народно събрание прие Закон за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“,  включително международен договор (LOA) BU-P-AAD „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги“.
Преди две седмици Министерският съвет одобри промяна на договора за ракетите. Упълномощи министърa на отбраната да проведе преговорите и да подпише договора при условие на последваща ратификация. В правителственото решение е записано, че влизането в сила на допълнението и изменението след ратификация от Народното събрание ще позволи придобиване на допълнително въоръжение, резервни части и услуги без да се променя вече заплатената сума по договора.
Не се случва често България да има възможност да получи повече стоки и услуги по международен договор, който вече е сключила, казва по този повод на правителственото заседание министърът на отбраната Георги Панайотов.  Сумата по договора била платена 100 % авансово, тъй като статутъг на България към този момент не е допускал други опции. Правителството на САЩ, тъй като договорът е междуправителствен, е възложило изпълнението му на офиса на Военноморските сили за международни програми, и след като този офис е приключил своите дейности по възлагане на поръчките по отделните линии на договора е изпратил информация до Министерството на отбраната, че ще останат неизразходвани средства, с които може да се придобият още три броя ракети Sidewinder. Първоначално бройката на ракетите е била 12, тоест с тези 3 става 15, уточнява министърът. Освен това, продължава той, се предлага възможност за доставка допълнително на контейнери и резервни части за ракетите без увеличаване стойността на подписания вече договор.
Понеже проектодоговорът за допълнение и изменение на вече подписания договор коригира незначително срокове за доставка на посочени продукти и потвърждава свързани с тях пояснителни бележки, а бройката на ракетите се увеличава от 12 на 15 и на контейнери от 13 на 14, се наложило Министерството на отбраната да изпрати писмо запитване до американската страна. Съответният отговор  бил положителен. Така че вече е ясна една от първите задачи на 47-ото Народно събрание в областта на отбраната.
Ракетата за въздушен бой Raytheon Air Intercept Missile-9X (AIM-9X), според материали в печата,  е най-новото допълнение към семейството ракети Sidewinder, едни от най-широко използваните в своя клас в света. Това семейство ракети са на въоръжение във военната авиация на повече от 40 страни по света. Вариантът AIM-9X Block II, известен също като AIM-9X-2, който влезе в експлоатация през 2015 г., предлага голям скок в бойните възможности, благодарение на способността за трансфер на данни и захват на целите след старта, както и други подобрения. AIM-9X е оборудвана с високоточен антенен търсач на целите във фокалната равнина, монтиран на високоманеврен планер със значително подобрена защита от противодействията на IR-излъчвателите. Програмата е съвместна на ВМС на САЩ и ВВС на САЩ, като се ръководи от ВМС. Производството е започнало през 2015 г. - Още за АIM-9
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Франция е доставила десетки хиляди бомби на Саудитска Арабия и ОАЕ

04.12.2021, 13:37

Франция е доставила през 2016 г. десетки хиляди бомби на Саудитска Арабия и ОАЕ, знаейки, че те ще бъдат използвани във войната в Йемен, съобщи интернет сайтът Disclose, цитиран от Франс прес.
Разследващата онлайн медия се позова на “поверителни документи свързани с отбраната”. Според тях от 2016 г. насам Париж е разрешил доставката на близо 150 000 бомби на двете съюзнически страни от Залива.
Документите, изготвени от Общия секретариат по отбраната и националната сигурност, съобщават за оживени дебати по въпроса между екипите на тогавашния министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан и колегата му от външното министерство Лоран Фабиюс, като полемиката е била разрешена от тогавашния президент Франсоа Оланд.
“Френските индустриалци искат разрешението да изнесат няколко десетки хиляди снаряда и ракети за армиите на Саудитска Арабия, ОАЕ и Катар. Обща сума на договорите: 356,6 милиона евро”, пише сайтът. “По това време трите държави бяха част от коалицията, която се намесва в Йемен” срещу бунтовниците хуси.
Поискано е разрешение за износ за саудитските сили на 41 500 снаряда от компанията Жюнгас (Junghas), както и на 3000 противотанкови снаряда, 10 000 димни снаряда, 50 000 експлозивни снаряда и 50 000 ракети, произведени от Некстър (Nexter) за ОАЕ, и на 346 противотанкови ракети на компанията Ем Бе Де А (MBDA) за катарската армия. Тогава външното министерство посочва, че тези боеприпаси се използват в конфликта в Йемен от френски оръжейни системи и “създават риск от неспазване на нашите международни ангажименти”.
Министерството на отбраната обаче отказва да оспори договорите, с аргумента, че те представляват “близо една трета от обема на износа ни”.
Според Disclose “доставката на бомбите става толкова спорна тема, че в крайна сметка решението е взето от държавния глава Франсоа Оланд”. Засега няма коментар от него.
По данни на ООН преките и непреки жертви на конфликта в Йемен са 377 000 души. Милиони мирни граждани бяха принудени да напуснат домовете си заради войната в тази страна.
Източник: bta.bg

 
 

Втори F-117 е бил поразен над Югославия през 1999 г.

04.12.2021, 08:52

Кратка история, разказана между другото в един авиационен подкаст, хвърля светлина върху малко известен епизод от НАТО-вските бомбардировки над Югославия през 1999 г. – втори нискозабележим ударен самолет F-117 е бил поразен от зенитна ракета, но все пак се е добрал до базата си. Ето какво се научава от разказа на подполковник (о.р.) Чарли „Туна” Хайнлайн.
„Беше интересна вечер. Нямам идея, какава част от това е разсекретено”, започва да разказва Хайнлайн в подкаста The Afterburn.
Хайнлайн е пилот с интересна биография, който е летял на A-10 и F-117 във ВВС на САЩ, бил е пилот на разменни начела във ВМС на САЩ, където лети на F/A-18 Hornet и освен това е инструктор на F-4 за Луфтвафе, базирани в САЩ и използвани за обучение.......Прочети още

 

 
 

Започва изпълнението на първия етап от строителството на новите патрулни кораби за Военноморските сили

03.12.2021, 20:34

„Това не е само началото на един технологичен процес, а сбъдването на една мечта. Това е исторически момент за Военноморските сили и за Българската армия“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 3 декември, на тържествената церемония по рязането на стоманата за първия от двата нови многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските ни сили. Събитието се състоя в района на Кораборемонтния и корабостроителен завод „МТГ-Делфин” в гр. Варна.
„България е добре известна с възможностите си в корабостроенето, но за първи път заедно ние поставяме страната ни на картата на военното корабостроене“, категоричен бе началникът на отбраната. Той посочи, че от царско време българските Военноморски сили не са получавали нови бойни кораби. Адмирал Емил Ефтимов изрази благодарност към поколенията адмирали и офицери, работили за модернизацията на Военноморските ни сили, както и за реализацията на конкретния проект. Той изказа признателност за професионализма и доверието, вложени в подготовката и осъществяването на сложния проект от немската фирма-партньор, както и за изградените капацитет и способности на екипа в българската фирма, участваща в строителството на новите кораби.
„Пред нас стои задачата да сформираме екипажите, да участваме в процеса на строежа на корабите и с тяхното спускане на вода да сме ги усвоили. Това е отговорна задача, но съм убеден, че ще се справите“, обърна се адмирал Ефтимов към командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Началникът на отбраната бе категоричен, че усилията трябва да бъдат фокусирани върху това отделеният скъпо струващ ресурс за отбрана да бъде превърнат в надежден възпиращ потенциал.
Първият пуск на специализираната високотехнологична система за плазмено рязане на стоманата направиха адмирал Емил Ефтимов, контраадмирал Кирил Михайлов, представителят на фирма „Люрсен“ Дирк Малговски и изпълнителният директор на „МТГ-Делфин“ Светлин Стоянов. Новите кораби, които ще са с дължина приблизително 90 метра и водоизместимост от около 2300 тона всеки, ще разполагат с интегрирана система за управление на бойните действия. В различните етапи от тяхното производство ще участват 500-600 специалисти и работници. С реализирането на договора между Министерството на отбраната и германската фирма „Люрсен“ ще бъдат придобити два многофункционални модулни патрулни кораба, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС кораби, неподлежащи на модернизация.
„Щастлив съм, че това, за което преди повече от 15 години можехме само да мечтаем - да имаме нови кораби във ВМС, днес е на път да стане реалност“, посочи командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. „Способностите, които новите бойни кораби ще донесат на ВМС, ще ни позволят не само да изпълняваме своите конституционни задължения, но и да бъдем равноправен член на съюзите, в които участваме“, подчерта той.
„Първият кораб, както е записано в договора, трябва да бъде спуснат на вода до края на 2025 г“, посочи адмирал Емил Ефтимов в отговор на въпроси на журналисти. Той разясни, че финансовите средства, необходими за реализацията на проекта, са гарантирани, а следващото плащане ще бъде през януари 2022 г.
„До приемането на първия нов кораб в строя на ВМС през 2025 г. предстои много работа, свързана със сформирането на екипажите и тяхното обучение, тъй като това е сложно техническо съоръжение, което изисква съвсем друго ниво на знание и на подготовка“, посочи контраадмирал Кирил Михайлов. Той изрази увереност, че ВМС ще се справят с тази задача, защото разполагат с добър потенциал и солидна база. „Правим всичко възможно, за да поддържаме нашите кораби в добро техническо състояние, така че нито една от задачите, които стоят пред ВМС, не е останала неизпълнена независимо от възрастта на корабите, с които оперираме. Ние се стараем да ги поддържаме в състояние, в което те да изпълняват задачите си“, категоричен беше командирът на ВМС. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 
 

ОАЕ купи 80 Rafale F4

03.12.2021, 20:09

Обединените арабски емирства (ОАЕ) сключиха договор за покупката на 80 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale от новия стандарт F4. Това се случи днес, 3 декември 2021 г.
Договорът бе разписан от Тарик Абдул Рахим ал-Хосани, изпълнителен директор на Tawazun Economic Council, организация отговаряща за покупките на въоръжение в ОАЕ и Ерик Трапие, изпълнителен директор на Dassault Aviation. На събитието присъстваха и френския президент Емануел Макрон и шейх Мохамед ибн Заид ал-Нахаян, коронован принц на Абу Даби и заместник-командващ на Въоръжените сили на ОАЕ.
Сделката, която по френски данни е на стойност €16 млрд., включва доставката на 80-те изтребителя в стандарта F4 и голям пакет въоръжение „въздух – въздух” и „въздух – земя”. €14 млрд. за самите самолети, логистика, обучение и други, а останалите €2 млрд. са за въоръжение. Доставките ще станат факт между 2027 и 2031 г.
Това е най-голямата единична експортна сделка за изтребителите Rafale в историята, както и най-голямата единична сделка за покупка на многоцелеви изтребители в последното десетилетие. ОАЕ ще стане най-големият експортен оператор на типа.
Паралелно с това, бе подписана и сделка за 12 вертолета Airbus Helicopters H225M. Машините ще са в конфигурация за бойно търсене и спасяване. Стойността на тази сделка е €1 млрд.
Стандартът F4, по който вече се работи, ще включва подобрения по бордния радар Thales RBE2 (нови режими „въздух-земя”), прицелния контейнер Thales TALIOS и разузнавателен контейнер Reco NG (чрез добавяне на изкуствен интелект, който ще улесни идентификацията на целите). Ще бъде подобрена комуникацията и нашлемните системи Scorpion. Подобрения ще има и по бордната оптико-електронна обзорна система, както и системата за самозащита. Двигателите M88 ще получат нова система за управление. Изтребителят ще получи два нови пилона за ракети „въздух – въздух” Mica и ще получи 1000-kg управляема бомба от семейството AASM.
Очаква се изпитанията му да приключат към 2024 г., след което той ще стане производствен стандарт при новопроизведените изтребители, а всички налични машини ще могат да се модернизират до него.
2021 г. се оформи, като най-добрата година в историята на Dassault Rafale. През януари Гърция подписа за 18 самолета (шест новопроизведени и 12 употребявани), като Франция почти веднага поръча 12 машини  за замяна на продадените за Гърция. В средата на ноември Египет подписа за още 30 броя Rafale, а в края на месеца и Хърватия сключи договори за 12 употребявани самолета от наличностите на френските ВВС. Те също ще бъдат заменени в редовете на френската военна авиация от новопроизведени, но поръчката за това ще стане факт през 2023 г.
Така ОАЕ става шестият експортен клиент на типа, след Египет (24 броя, плюс още 30), Катар (36 самолета), Индия (също 36), Гърция (сключен договор за 18, плюс намерение за още шест) и Хърватия (12).
ОАЕ води разговори за евентуалната покупка на Rafale от поне 2008 г., като те ту се ускоряват, ту затихват. В момента ВВС на ОАЕ разполагат с 59 броя Mirage 2000-9 и 88 броя F-16 Block 60. Преди няколко години бяха сключени сделки за модернизация и на двата типа.
В началото на годината Емирствата подписаха и за 50 броя F-35A, но сделката все още не е сигурна, защото САЩ налагат множество допълнителни изисквания към нея, включително отказ от комуникационните технологии на китайския гигант Huawei.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

Украйна започва изграждането на военноморски бази в Черно и Азовско море

03.12.2021, 17:31

Украйна започва изграждането на две военни бази в Азовско и Черно море, съобщи министърът на отбраната на страната Алексей Резников пред украинския парламент (Рада) в петък, предаде Ройтерс.
Украинският министър на отбраната посочи, че Киев настоява за изграждането на военноморските бази като част от споразумение за отбрана с Великобритания. Едната база ще бъде разположена в Очаков, на запад от анексирания от Русия полуостров Крим през 2014 г., а другата в Бердянск, на изток от Крим.
“Сред приоритетите са ракетната програма и развитието на флота“, каза Резников пред украинската Рада. “Преминаваме към практическия етап на изграждане на две военни бази – в Бердянск и Очаков – и други договори в рамките на споразуменията с Обединеното кралство”.
Съобщението идва на фона на нарастващото напрежение между Украйна и Русия, като и двете страни отбелязаха възможността спорът да ескалира в нов въоръжен конфликт.
Русия е локализирала над 94 000 свои войници близо до границите на Украйна и може да се готви за мащабна военна офанзива в края на януари, посочи още Резников пред парламента, позовавайки се на доклади на разузнаването. Той отбеляза, че Украйна няма да направи нищо, за да провокира ситуацията, но е готова да отвърне, ако Русия започне атака.
“Нашето разузнаване анализира всички сценарии, включително и най-лошия“, каза Резников. “В него се отбелязва, че съществува вероятност от мащабна ескалация от Русия. Най-вероятният момент за достигане на готовност за ескалация ще бъде краят на януари”.
Заместник-председателят на горната камара на руския парламент отрече Москва да е планирала настъпателна операция в Източна Украйна и каза, че Москва ще направи всичко възможно, за да предотврати сериозна ескалация в региона, предаде агенция Интерфакс.
Москва на свой ред обвини Украйна и Съединените щати в дестабилизиращо поведение и предположи, че Киев може да се готви да започне собствена офанзива в Източна Украйна, което украинските власти категорично отричат.
Източник: bnr.bg

 
 

Американски ветеран от Втората световна война, преживял ковид, ще получи френски орден на 105-тия си рожден ден

03.12.2021, 17:27

Ветеран от Втората световна война от американския щат Алабама, който миналата година се преборил с КОВИД-19, ще бъде удостоен днес, на 105-тия си рожден ден, с френския орден на Почетния легион в знак на признание за заслугите му, предаде Асошиейтед прес.
Майор Утън, който е ремонтирал повредени от бомби влакове във Франция като редник от армията, ще получи най-високо френско отличие на церемония в Хънтсвил, която ще бъде и тържество за рождения му ден, се казва в съобщение на френското консулство в Атланта и на внучката му Холи Макдоналд.
В съобщението на консулството се посочва, че с Ордена на почетния легион се награждават френски граждани, както и чужденци, които са служили на Франция или на идеалите, които тя отстоява. Това може да са както хора, допринесли за страната в професионален план, така и ветерани като американците, рискували живота си през Втората световна война, сражавайки се на френска земя.
Генералният консул на Франция в Атланта Венсан Омерил ще награди Утън с медала, след одобрение на президента на Франция Еманюел Макрон.
Постъпил в армията през 1943 г., Утън пристига във Франция през 1944 г. В армията са и тримата му братя. Първоначално е разпределен в Льо Ман, преди да го изпратят на работа на гара в Париж. Утън се връща у дома през 1946 г. и след войната и работи в завод в Бирмингам.
През ноември 2020 г. дава положителна проба за коронавирус, след като дъщеря му се заразява. Той обаче се възстановява навреме, за да прекара 104-тия си рожден ден у дома.
Утън “наистина се чувства добре”, въпреки болестта и наскоро е участвал в дейности, свързани с Деня на ветераните, каза внучката му.
Източник: bta.bg

 
 

В Министерството на правосъдието обсъдиха проблемите на военноинвалидите и военнопострадалите

03.12.2021, 16:55

Министърът на правосъдието Иван Демерджиев и заместник-министър Юлия Ковачева се срещнаха с председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите инж. Петър Велчев и представители на организацията. От Съюза връчиха на министър Демерджиев плакет по повод 3 декември – Международния ден на хората с увреждания, съобщават от ведомството.
Двете страни обсъдиха проблемите на военноинвалидите, както и възможните решения. Въпреки че Министерството на правосъдието няма правомощия в тази област, министър Демерджиев се ангажира ведомството да посредничи при решаването на тези проблеми. „Това е жест на уважение към българската армия“, заяви той.

 
 

Норвегия се обяви против присъствието на войски на НАТО на границата си с Русия

03.12.2021, 09:53

Новото правителство на Норвегия се противопостави на присъствието на войски от съюзниците на Осло в НАТО близо до границата с Русия. Това съобщи в четвъртък министърът на външните работи на кралството Аникен Хуитфелд пред вестник Verdens Gang, предава ТАСС.
Според нея за Норвегия „е много важно да има военно присъствие в районите в близост до норвежките граници“. Министърът обаче отбеляза, че „би било по-добре, ако в непосредствена близост до руската граница [Норвегия] може да се справи сама, с помощта на собствени самолети и фрегати“ от норвежките въоръжени сили.
„В интерес на Норвегия е да се грижи сама за тези територии с помощта на норвежката отбрана“, добави тя.
Външният министър планира да обсъди този въпрос със съюзниците от НАТО, преди всичко с Обединеното кралство и САЩ.

 
 

МО няма официална информация за забавяне на F-16

03.12.2021, 08:13

Българското Министерство на отбраната няма официална информация за забавяне в сроковете на доставка на изтребителите F-16 Block 70 предназначени за родните ВВС. Това се казва в отговор, който АЕРО получи от ведомството.
„До момента в Министерството на отбраната на Република България не е постъпвала информация (под формата на работен документ или по официални канали) за евентуални забавяния при изпълнение на програмата за производство на самолети F-16 Block 70, предназначени за българските ВВС”, се казва в отговора на ведомството.
В средата на ноември Грег Улмър, изпълнителен вицепрезидент на авиационния отдел на компанията производител Lockheed Martin, заяви пред Aviation Week и Breaking Defense, че има трудности при възстановяване на производството на F-16, които са свързани най-вече с пандемията от COVID-19 и проблеми в един от подизпълнителите. Той каза, че това ще доведе до забавяне на рестарта на сглобяването на F-16. Пред Breaking Defense Улмър е уточнил, че става въпрос за изоставане от 12 месеца.
За АЕРО от българското МО са съобщили, че в момента за България официално е валиден график на доставка, който бе съобщен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов в началото на ноември – първите два български F-16 ще пристигнат през ноември 2023 г., последвани от четири през април 2024 г., а последните два ще бъдат предадени през август 2024 г.
АЕРО се обърка към Lockheed Martin с въпрос за прецизиране на сроковете за стартиране на крайното сглобяване на първия български F-16, неговото облитане и предаване на българската страна. От компанията признаха, че имат трудности в рестарта на производството, но не отговориха в прав текст на въпросите свързани с конкретни срокове:
„Пандемията от COVID-19, трудности при подизпълнителите и рестарта на новата линия за сглобяване се отразяват на нашия график за производство на F-16. Взимаме проактивни мерки заедно с програмния офис на F-16, нашите подизпълнители и международни партньори, за смекчаване на тези ефекти и максимализиране на ефективността на производство”, казват от Lockheed.
Не е ясно къде са проблемите с подизпълнителя, за който говори Улмър пред американските издания Aviation Week и Breaking Defense. Струва си да се отбележи, че през септември 2018 г. бе съобщено, че крилата за всички бъдещи F-16 ще се произвеждат в индийската компания Tata. Наскоро, обаче израелците от IAI съобщиха, че рестартират линията за производство на крилото на изтребителя.
В момента Lockheed Martin има поръчки за 128 броя F-16 Block 70/72 от пет държави. Бахрейн стана стартов клиент с 16 машини, следван от Словакия с поръчка за 14, през юли 2019 г. България подписа за осем, след което Тайван поръча 66, а Мароко 24.
Серийното производство на F-16 тече без прекъсване във Форт Уърт, Тексас от 1978 до 2017 г. След това линията бе пренасочена изцяло към производството на F-35. Последният сглобен в Тексас F-16 бе предназначен за Ирак. След това стартира процеса по преместването на производството в Грийнвил, Южна Каролина. Производствената линия там бе официално открита през април 2019 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

 

ЕС отпуска военна помощ на Украйна, Грузия и Молдова

02.12.2021, 21:22

Европейският съюз ще окаже финансова помощ на въоръжените сили на Украйна, Грузия и Молдова в размер на няколко десетки милиона евро, съобщи Дойче веле. Средствата се отпускат чрез новия инструмент на ЕС за опазване на мира European Peace Facility (EPF). Решението е взето от Съвета на ЕС днес, 2 декември.
В рамките на тригодишен период въоръжените сили на Украйна ще получат 31 милиона евро, на Грузия - 12.75 милиона, на Молдова - 7 милиона евро.
В изявление на пресофиса на ЕС се посочва, че целта на финансовата помощ е да се укрепят отбранителните способности на трите страни и вътрешната им стабилност. Брюксел се надява също така да подпомогне подобряването на оперативната съвместимост на армиите на Украйна, Грузия и Молдова със страните от общността и да съдейства за по-активното им участие в мисии и операции в рамките на Общата политика по сигурност и отбрана на ЕС.
Помощта се предоставя с изискване за спазване на международното право, по-конкретно в сферата на човешките права и хуманитарните въпроси. Тя не предвижда доставки на летални оръжия.
Същевременно ЕС ще окаже подкрепа на въоръжените сили на трите източноевропейски страни за разширяване на техните възможности за "предоставяне на помощ на граждански лица по време на кризи или извънредни ситуации". На Украйна ще бъде предоставено медицинска екипировка, включително полеви болници, инженерно и логистично оборудване. Грузинската армия ще получи медицинско и инженерно оборудване. Молдова ще бъде подкрепена с техника за обезвреждане и утилизиране на боеприпаси.
Източник: https://news.bg/

 

Русия ще получи ядрено преимущество пред НАТО

02.12.2021, 20:34

Руските военни планират да изпробват новия Ту-160М - актуализирана версия на стратегическия ракетоносец с променлива геометрия на крилата, известен като "Белият лебед". Разработката на "Туполев" беше оценена не само в нашите Въздушно-космически сили, но и в чужбина. Какви свойства на "стратега" предизвикаха безпокойство сред американците и какви оръжия може да носи той, освен традиционните?
В понеделник източник от авиационната индустрия каза, че изпитанията на стратегическия ракетоносец Ту-160М, сглобен от нулата, ще се проведат през декември. „Самолетът е в хангара, готов, зареден с гориво. До края на годината Ту-160М определено ще бяга по пистата. Полет не е планиран“, каза събеседникът на агенцията........Прочети още

 

Обединените арабски емирства ще сключат важни сделки по време на визита на френския президент Макрон

02.12.2021, 20:20

Обединените арабски емирства /ОАЕ/ и Франция ще подпишат важни договори по време на утрешното посещение на президентът Еманюел Макрон в Дубай, заяви във вторник високопоставен представител на емирствата. Двете съюзнически страни се стремят да задълбочат икономическите и политическите си връзки.
“Не искам да развалям коледния подарък за президента”, каза Ануар Гаргаш, дипломатически съветник на президента на ОАЕ, в отговор на въпрос дали Абу Даби ще поръча френски изтребители “Рафал”.
“Това са отлични отношения и ще бъдат подписани различни споразумения. След визитата на президента връзки ще разширят обхвата си в различни области”, каза той и добави, че споразуменията ще са и от областта на технологиите, и на здравеопазването.
Макрон започва утре двудневна обиколка в Залива, която включва още Катар и Саудитска Арабия. Това се случва във време, в което арабските държави в Залива изразиха несигурност по отношение на фокуса на САЩ върху региона, въпреки че искат повече оръжия от ключовия си партньор в сферата на сигурността.
Френският лидер изгради добри взаимоотношения с престолонаследника на Абу Даби Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян на фона на двустранни инвестиции. Париж има постоянна военна база в столицата на емирствата.
Преговорите за изтребителите “Рафал” се водят с прекъсвания повече от десетилетие. Абу Даби вече разполага с военни самолети “Мираж”.
Списание “Чалинджис” съобщи на 19 ноември, че сега разговорите за поръчка на между 30 и 60 самолета са вече в напреднал етап и по време на визитата на Макрон е възможно бъде сключена сделка. Съседен Катар вече поръча изтребители “Рафал”.
На брифинг пред журналисти във вторник официален представител на френския президент отказа да потвърди или отхвърли сделката за “Рафал” и каза само, че по време на визитата ще бъдат подписани договори.
Сделката на ОАЕ за купуване на американски изтребители Ф-35 се забави на фона на опасения от отношенията на ОАЕ с Китай, включително широкото разпространение на технологията 5-Джи на “Хуавей”.
“Франция е надежден съюзник и ние я разглеждаме като важен играч в региона. Поддържали сме принципни отношения с Франция в продължение на 4 десетилетия. Визитата на президента Макрон ще затвърди това”, каза Гаргаш.
Източник: bta.bg

 

Путин иска писмени гаранции, че НАТО няма да се разширява на изток

02.12.2021, 13:37

Президентът на Русия Владимир Путин настоя за гаранции, че разширяването на НАТО на изток ще бъде прекратено.
На тържествена церемония в Кремъл по връчването на акредитивните писма на 20 чуждестранни посланици Владимир Путин увери, че Русия предприема адекватни военно-технически мерки за защитата си, но в същото време не застрашава никого.
„В диалога със Съединените щати и техните съюзници ще настояваме за постигането на конкретни договорености, които изключват всякакво по-нататъшно разширяване на НАТО на изток и разполагане на оръжейни системи, които ни застрашават в непосредствена близост до територията на Руската федерация“, заяви руският държавен глава.
Президентът Путин подчерта, че гаранциите трябва да бъдат писмени, защото по думите му дадените след разпадането на Съветския съюз обещания, че НАТО няма да се разширява на изток не са били изпълнени. Той добави, че интересите на Русия в сферата на сигурността са били пренебрегнати тогава и че се пренебрегват и в момента. - (видео)
Източник: БНР

 

Анализ: Третата световна война вече се води

02.12.2021, 08:36

Току-що се проведе учението на американското стратегическо командване “Глобална Гръмотевица-2022”. Според официалното описание “Глобална Гръмотевица” обхваща цялата ядрена триада на Съединените щати.
По принцип това са щабни учения, но в същото време са извършвани реални полети на бомбардировачи с голям обсег, маневри на подводници, имитация на изстрелване на междуконтинентални ракети.
Веднага се запомнят събитията от преди 38 години. Тогава НАТО проведе учението „Умел стрелец“, толкова реалистично, че съветското ръководство смяташе, че под негово прикритие Северноатлантическият алианс подготвя истински удар срещу Съветския съюз. Тогава Москва приведе стратегическите ракетни сили в повишена готовност. Светът мина по ръба на бръснача........Прочети още

 

SpaceX може да фалира ако не се справи с проблемите с моторите Raptor

02.12.2021, 08:14

Космическият гигант SpaceX може да фалира, ако скоро не се преодолее кризата с ракетните двигатели Raptor. Това се казва в мейл от Елон Мъск до служителите на компанията му, който е бил изпратен на 26 ноември 2021 г.
Съдържанието на мейла стана достъпно до няколко американски медии, включително The Verge.
Мощните горящи метан мотори Raptor са от ключово значение за създаването на космическата система Starship. Вариация на този кораб ще използва NASA за приземяване на астронавти на Луната в средата на десетилетието. Агенцията вече сключи договор на стойност $2,9 млрд. за създаването на този вариант.
SpaceX работи по Starship на своята площадка в Бока Чика, Тексас. Компанията се надява да достигне до орбита през януари или февруари 2022 г., като това заяви самия Мъск в средата на ноември.
Ситуацията в компанията, обаче не е много розова, поне според мейла, който Мъск е изпратил до служителите си миналия петък. В него, основателят на компанията заявява, че след напускането на няколко висши мениджъри на компанията е бил направен анализ на производството на двигателите Raptor и е било установено, че има доста по-сериозни проблеми от това, което е било известно.
По-рано през тази есен SpaceX бе напусната от двама от вицепрезидентите ѝ, като единият от тях бе пряко натоварен с работата по двигателите Raptor.
В мейла Мъск съобщава, че няма да почива през уикенда, а ще работи по проблемите на производството на двигателите Raptor и призовава всички служители да направят същото, освен ако имат неотложени семейни ангажименти или не могат да се предвиждат до централата на SpaceX.
„Имаме нужда от всички на линия, за да се възстановим от това, което честно казано, е една катастрофа”, пише Мъск.
Миналият четвъртък в САЩ бе Денят на благодарността, след който традиционно има дълъг уикенд, който включва и петъка.
Макар системата Starship да се очаква да има много приложения, на първо време Мъск смята да я използва за разгръщането на сателитното съзвездие Starlink, което трябва да осигурява сателитен интернет до всяка точка на света. За да стане това са нужни 12 000 спътника, докато в момента на орбита има около 1800 от настоящото поколение V1.
В мейла, обаче Мъск говори, че е нужно в най-скоро време да започне на орбита да се извеждат спътници от новото поколение V2. Те са по-тежки и имат и лазерен канал за комуникация. Според основателя на компанията, те могат да се извеждат на орбита само от Starship. Той отбелязва още, че сателитите от настоящото поколение не са особено финансово изгодни.
Мъск посочва, че в момента компанията му е развърнала производството на новите сателитни приемници, които ще работят със Starlink V2, но ако на орбита няма такива сателити, то работата в момента е напразна. На празно ще идат и огромните финансови средства вложени в това производство.
В заключение, Мъск заявява, че ако през 2022 г. не се достигне до едно изстрелване на Starship на всеки две седмици, компанията е заплашена от фалит.
На 30 ноември Мъск фактически потвърди истинността на мейла, като заяви само, че фалита на SpaceX е малко вероятен, но не и невъзможен изход от ситуацията, ако се разрази и сериозна рецесия, която да ограничи достъпа на компанията до капитали. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Исторически календар

01.12.2021, 21:59

На 1 декември 1951 г. в Омуртаг е роден Александър Панайотов Александров. Постъпва във ВНВУ „ Г. Бенковски“ през 1969 г., специалност летец-пилот. През 1974 г. получава назначение в 22-ри изтребително-бомбардировъчен полк, Безмер. Присвоява класна квалификация „ Летец-пилот ІII клас“. Старши лейтенант Александър Александров е сред кандидатите за първи български космонавт и заедно с майор Георги Иванов преминава подготовка в Центъра за космонавти „Юрий Гагарин“ в СССР. Включен е като дубльор в първия съветско-български екипаж през 1979 г.
През 1983 г. завършва аспирантура в Института за космически изследвания в СССР. След завръщането си в България е заместник-директор на Централната лаборатория за космически изследвания при БАН.
През 1987 г. майор Александров става член на екипажа на подготвящия се втори съветско-български полет. На 7 юни 1988 г. той излита на борда на космическия кораб „Союз ТМ5“ като космонавт-изследовател. Работи по програма „Шипка“ на орбиталната станция „Мир“ до 17 юни. Завръща се на Земята с космическия кораб Союз ТМ4“. След полета продължава работата си в Института за космически изследвания към БАН. Доктор на техническите науки, летец-пилот I клас, летец-космонавт на България, заслужил летец, военно звание генерал- майор.

 

Обявиха 1564 длъжности за служба в доброволния резерв

01.12.2021, 21:32

Министърът на отбраната Георги Панайотов е подписал заповед, с която са обявени 1564 длъжности за приемане на служба в доброволния резерв на български граждани, освободени от военна служба, без провеждане на конкурс, съобщават от Централното военно окръжие.  1344 са за Сухопътни войски, 18 – за ВМС и 202 – за военните окръжия в страната.  Тези длъжности могат да се заемат от български граждани, освободени от военна служба, без провеждане на конкурс.
Със заповедта се създава организация за прием на кандидатите.  Командирите на Сухопътните войски и Военноморските сили трябва да организират изпращането на ежемесечна информация за комплектуване на длъжностите до началника на Централно военно окръжие. Предстои командирите на военни формирования да запознаят с обявените длъжности военнослужещи, на които им предстои прекратяване на договора за военна служба. Те ще им предлагат подходящи длъжности, за които да сключат договори за служба в доброволния резерв, като изготвят протокол от беседата. Срокът за подаване на документи от кандидатите е 28 октомври 2022 г. На началника на Централното военно окръжие е поставена задачата по приемането и комплектуването на подадените документи от кандидати (българските граждани, освободени от военна служба) за служба в доброволния резерв и изпращането им до военното формирование, където е разкрита длъжността. Той трябва да организира и рекламно-информационната дейност. До 2 декември 2022 г. трябва да бъде готов с анализ на дейностите по набиране на кандидати за служба в доброволния резерв.
Доброволният резерв на Въоръжените сили е част от мирно/военновременните структури. Неокомплектован или неподготвен доброволен резерв поставя под въпрос способностите на военните формирования, е записано в Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г.  Именно там се подчертава необходимостта в средносрочен план да се създадат условия за окомплектоване на длъжностите, както и за целенасочено и ефективно планиране, подготовка и използване на доброволния резерв. Според Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2020 г. окомплектоването на доброволния резерв е приблизително 14,5%, което се отчита, като крайно недостатъчно.
С приемането на новата програма през февруари т.г. числеността на доброволния резерв на Въоръжените сили не се промени и остана 3000 души резервисти.  Там се предвижда и усъвършенстване на системата за привличане, селектиране и подбор на кандидатите. Акцентът бе, че за издигане нивото на професионалния подбор и военната подготовка ще се ангажират командирите и щабовете, Централното военно окръжие и неговите структури, както и военно учебните заведения и учебни центрове. Като приоритет бе отбелязано преразглеждането на длъжностите във формированията от Въоръжените сили от доброволния резерв, техните функции и задачи, което се прави и със споменатата заповед на министъра на отбраната. За Сухопътни войски обявените длъжности са във военни формирования в гарнизоните Смолян, Сливен, Асеновград, Плевен, Мусачево, Шумен, Стара Загора, Пловдив, Свобода, Белене, София и Благоевград, а за ВМС – във Варна и Бургас.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Адм. Емил Ефтимов призова да се ускори ваксинацията в армията

01.12.2021, 21:26

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов призова да се ускори ваксинацията в армията, включително ако е необходимо и със законови промени, съобщи БНР.
"Кампанията, която предприехме, не даде желания резултат. Призоваваме да продължим в това направление, да повишим нивото на ваксинация в българската армия, да предприемем необходимите законови стъпки, за да можем да осигурим преди всичко контингентите зад граница, тези, които отиват на учение, тренировки зад граница, да бъдат ваксинирани".
В средата на октомври министърът на отбраната Георги Панайотов беше един от първите от служебния кабинет, който публично излезе с призив за ваксиниране.

 

С ”динозаври” ли ще продължим промяната в армията?! С кого ще започне чистката?

01.12.2021, 19:55

Със стари муцини ли ще правим промяната? Този въпрос си задават гласно и негласно командири, началници, военни анализатори, професори с пагони и симпатизанти на войската. И навярно имат право.
Вижте какво пише полковникът от запаса Цанко Цанков: "През всичките 32 години разни луджевци, свинаровци, шаламановци, тагаревци, аньовци рушаха устоите на армията градени от Освобождението от турско робство. И всичко с оправданието че "така е в НАТО"???!!! И днес никой от тях не носи отговорност за плачевното състояние на БА. Къде са прословутите единни комплекти, къде са 10% резервисти, къде е боеспособността на ноекомплектованите и т.н.?????????????"." В този вопъл на полковника има и тъга, и гняв, и мъка. Той е изстрадал тези години заедно със стотици колеги и не му е безразлично, каква ще е съдбата на армията при ПП.........Прочети още

 

Отново се създаде 16-та транспортна авиобаза

01.12.2021, 19:30

Досегашната 16-та транспортна авиогрупа се трансформира в 16-та транспортна авиобаза. Това става от днес, 1 декември 2021 г.
„Със заповед на министъра на отбраната № ОХ-021/07.06.2021 г., считано от 01.12.2021 г. 16-та транспортна авиационна група” се реорганизира в самостоятелна 16-та авиационна база.”, пише новата база в профила си в социалната мрежа Facebook.
По този случай, в авиобазата бе проведен тържествен строй, на който бяха прочетени заповеди, представени бяха командването на авиобазата и новоназначени военнослужещи. Гост в 16-та авиобаза беше заместник-командира на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, който поздрави личния състав.
Това е поредната реорганизация през която минава формированието, в което се намира българската военно-транспортна авиация.
В края на 1994 г. тогавашния 16-ти транспортен полк се реорганизира в 16-та транспортна авиобаза. През декември 2001 г. базата влиза в състава на корпус Тактическа авиация, където остава до февруари 2006 г., когато отново е подчинена директно на Главния щаб на ВВС.
През юли 2012 г. 24-та вертолетна авиобаза и 16-та транспортна авиобаза се обединяват в 24-та авиобаза, която включва в себе си транспортна авиогрупа, базирана на летище София. През април 2013 г. групата е преименувана на 16-та транспортна авиогрупа.
Промените се извършват в рамките на „Плана за развитие на въоръжените сили до 2026 г.”
Базата е пряк наследник на 14-ти преносен полк, който е сформиран на 1 декември 1948 г. с Указ № 1657/27.11.1948 г. на Президиума на Великото Народното събрание. - Още за 16-та ТрАБ

 

РИА Новости: Русия провежда мащабни военни учения в южната част на страната, до Украйна

01.12.2021, 17:25

Москва. Русия активизира над 10 хиляди военнослужещи от мотострелкови и танкови съединения в учение в южната част на страната, в близост до Украйна, предава РИА Новости.
Маневрите са базирани на модулна система. Като част от първия от тях се предвижда отработване на съвместни действия между различните съединения. За останалите части учебните занятия ще започнат в пунктовете на постоянна дислокация - в учебните стаи и в командната учебно-материална база - като част от втория и третия учебни модули.
За настаняване на персонал на полигоните са разположени автономни полеви лагери АПЛ-500.
За 2022 г. в страната са планирани над 20 хиляди учебни мероприятия.
Напоследък западни медии публикуват статии за подготовката на Москва за „офанзива“ срещу Киев, припомня РИА Новости. Директорът на Руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин заяви, че не е планирано нахлуване в съседната държава. Той определи подобни доклади като злонамерена пропаганда от Съединените щати. Според прессекретаря на президента Дмитрий Песков Русия няма агресивни намерения и никой не трябва да се тревожи за движението на войски през нейна територия.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

САЩ ще похарчат 34 млн. за авиобазата си в Лариса

01.12.2021, 08:54

В знак за нарастващото значение, което придобиват американо-гръцките отношения, особено след подновяването и актуализирането на протокола от Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната (MDCA), Вашингтон планира, според източници, да похарчи общо 33,5 милиона долара за изграждане на два хангара и поддържащи сгради в авиобаза Лариса в Централна Гърция, където сега са разположени няколко подразделения на ВВС на САЩ в Европа (USAFE).
Нещо повече, според същите източници се предвижда и разширяване на сътрудничеството в областта на излишната военна техника, както и нови предложения за програми за въоръжение.
Гръцките въоръжени сили вече са получили кораби Mark V и хеликоптери Kiowa, докато започва процесът за доставка на бронирани превозни средства за сигурност M1117.
Освен това, като част от усилията за отделяне от старото съветско оборудване, гръцката армия обсъжда придобиването на 17 десантни десантни превозни средства в контекста на постепенното премахване на своите БМП.
По-важното е, че в рамките на следващите две седмици се очаква САЩ да представят ново предложение, което ще предвижда модернизация на четирите фрегати MEKO от Гръцкия флот.
От американска гледна точка MEKO могат да останат на служба на гръцкия флот за години напред, стига да бъдат направени необходимите подобрения.
По отношение на доставката на изтребители от пето поколение F-35, същите източници отхвърлят всяка възможност за прехвърляне на някои от по-старите, предназначени за турските ВВС в Гърция.
Те отбелязаха, че Гърция ще може да придобие F-35 до пет години от всеки момент, когато съответният процес бъде активиран. Това означава, че е необходим петгодишен преходен период, през който военновъздушните сили ще имат подсигурени необходимата инфраструктура, подходящата подкрепа и пилотите.
Източник: news.bg   

 

Япония изтегля разрушител от Оманския залив

01.12.2021, 08:50

Японското правителство ще изтегли разрушителя, който патрулира в Оманския залив от началото на миналата 2020 година. Това съобщи агенция “Киодо”.
Бойният кораб ще бъде използван във водите около Япония във връзка с повишената активност на Китай, главно в района на островите Сенкаку (Дяою) в Източнокитайско море, които са обект на за териториален спор между Токио и Пекин.
Що се отнася до патрулната мисия в самия Омански залив, тя ще бъде възложена на друг японски разрушител, който участва в осигуряването на безопасността на превозните средства във водите на Аденския залив край бреговете на Сомалия.
Корабът на японските сили за самоотбрана беше изпратен в Оманския залив през януари 2020 г. с цел “събиране на информация и изследвания”. Въпреки това, той е бил използван, наред с други неща, за охрана на японски кораби и товари.
Техеран уведоми Токио, че разполагането на чужди войски не е благоприятно за мира и сигурността в Персийския залив. Япония, от своя страна, заяви, че нейният кораб работи независимо и не е свързан с международна коалиция, предназначена да контролира корабоплаването в региона.
Източник: news.bg   

 

Пентагонът разследва бомбен удар, убил през 2019 г. Цивилни в Сирия

01.12.2021, 08:45

Американското министерство на отбраната започна ново разследване по повод въздушния удар, убил през 2019 г. цивилни в Сирия. Ведомството предприе това две седмици след като разследване на “Ню Йорк таймс” обвини армията на САЩ, че е положила усилия да прикрие наличието на жертви сред мирните граждани, предаде Франс прес.
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин натовари генерал Майкъл Гарет от сухопътните войски “да проучи наново докладите от предишното разследване на инцидента”, станал на 18 март 2019 г. в сирийския град Багуз, съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби.
Според “Ню Йорк таймс”, специални армейски сили от САЩ, действали в Сирия, понякога в пълна тайна, са бомбардирали три пъти на този ден група цивилни край Багуз, последния бастион на групировката “Ислямска държава”, при което са загинали 70 души, сред които жени и деца.
Генерал Гарет, командвал сухопътните сили на САЩ в Близкия изток скоро преди бомбените удари, ще разполага с 90 дни, за да преразгледа не само данните за атаката, но и за начина, по който е било водено предишното разследване и е било информирано военното командване, уточни говорителят.
Новото разследване ще трябва да установи по-специално дали са били спазени законите на войната и дали наистина са били взети мерките за защита на цивилни граждани, както са установили предишни проучвания на инцидента.
Ще трябва да се установи също дали са необходими санкции и трябва ли да се променят прилаганите в подобни случаи процедури, добави Кърби.
Първоначалното разследване, разпоредено от централното армейско командване, установи, че става дума за “удари като законна самоотбрана”, “пропорционални”, и че “са били взети подходящи мерки, които да изключат присъствието на цивилни”.
Обаче някои жени и някои деца, “било поради внушения или в резултат на избор, са решили да вземат оръжие в ръце (. . .), поради което не са могли да бъдат ясно идентифицирани като цивилни”, изтъкна тогава командването.
Източник: bta.bg

 

Капитан І ранг Ваньо Мусински е назначен за заместник-началник на Щаба на ВМС по операциите

01.12.2021, 08:32

Вчера, в Пункта за базиране Варна (от днес - Военноморска база Варна!) се състоя тържественото изпращане на заместник-командира на Флотилията бойни и спомагателни кораби капитан І ранг Ваньо Мусински. От днес той изпълнява длъжността на заместник-началник на Щаба на ВМС по операциите. Командирът на корабното съединение флотилен адмирал Велко Велков благодари на своя досегашен заместник капитан І ранг Мусински за безупречната му служба и му пожела успех на новата длъжност. Командирът на Военноморска база Варна капитан І ранг Тодор Богданов от името на всички свои колеги от най-старото флотско формирование също благодари за постигнатите отлични резултати в съвместната работа с капитан І ранг Мусински и му пожела успех, като го изненада с два подаръка. Единият е дружески шарж, направен от професионален художник, а другият - макет на церемониалната мачта на Военноморска база Варна.

 

Варна преди фотографията: Варна върху гравюри от времето на Руско-турската (освободителна) война от 1877-1878 г.

01.12.2021, 08:20

Гравюрата „Общ изглед от Варна и пристанището“ (20 x 14 см) е публикувана във френското илюстровано списание „Илюстрасион“.
Събитията, които се разиграват или се подготвят на Балканския полуостров, придават особено значение на град Варна, чийто общ изглед поместваме днес.
Варна е голямо пристанище на Черно море във формата на подкова, чиито краища са нос Годроф на север и Галата на юг. Отворено е на изток. Щом от тази посока духа вятър, престоят на корабите се затруднява - неудобство, което ще се избегне, като се изгради една дига от север на изток. Високи хълмове преграждат хоризонта около целия град, който по този начин се сгушва между морето и хълмовете. От другата им страна има едно голямо езеро - Девнос, което по канал изхвърля в морето излишъка от водите си.
Доста кораби от турския военен флот са хвърлили котва във Варненското пристанище и затрудняват достъпа към града както по море, така и по суша. Варна е обградена от укрепления с бойници и с два защитни рова, по продължение на които върху платата Франка Йеникьой и Козлуджа - на север от града и южно от него към Галата, бяха разположени артилерийски батареи. Комендант на Варна, която брои 20 000 души - половината мюсюлмани, е Рашид паша (Стрекер) - германски генерал, постъпил отдавна на турска служба като главен артилерийски инструктор. Гарнизонът е в по-голямата си част от египтяни, командвани от принц Хасан, син на хедива. Тези войници, половината от които нощуват в казармата и половината - извън нея, се отличават с униформата и строгата си дисциплина за разлика от черкезите и зейбеците, които допълват гарнизона.
Няма смисъл да изтъкваме значението и ролята, която се отрежда на Варна в сегашната война. Тук пристигат всички подкрепления, снабдяването и военните доставки за Дунавската армия от Константинопол, в който е съсредоточено всичко и който е жизненият и организационен център на империята. Варна е и начело на жп линията, която свързва Черно море с Дунав през Русчук. Градът има немалко значение и от чисто военна гледна точка. Освен че заедно с Базарджик, за който също ще стане дума след малко, пази подстъпите към Добруджа, Варна заедно с Шумла, която също ще опишем, пази и подстъпите към Балкана“........Прочети още

 

Френската експедиция в Добруджа по време на Кримската война

01.12.2021, 08:15

На 20 май (2 юни) 1854 г., по време на Кримската война (1853-1856 г.), Австрия съсредоточава два армейски корпуса в Галиция и Буковина, под командването на генерал Хайнрих Хес (Heinrich Freiherr von Hess) и предявява ултиматум към Русия да изведе своите войски от Влашко и Молдова. На 2 (14) юни тя сключва конвенция със султана за окупация на Дунавските княжества по време на войната.
След шест неуспешни щурма на 11 (23) юни генерал-фелдмаршал Иван Фьодорович Паскевич снема обсадата на Силистра. В края на юли руската армия напуска Дунавските княжества, където влизат турски и австрийски войски.
Известието за оттеглянето на руската армия от Силистра, доставено от адютант на главнокомандващия турската Дунавска армия Омер Лютфи паша, е получено в Главната квартира на съюзническите войски във Варна късно вечерта на 24 юни 1854 г.
След оттеглянето руската армия от Силистра в Северна Добруджа (Исакча, Тулча и Бабадаг) остават руски части - Седма пехотна дивизия (10-хиляди души с 35 оръдия, два полка редовна кавалерия и 10 казашки сотни), под командването на генерал-лейтенант Александър Клеонакович Ушаков.
Френското командване е информирано от доклад на подполковник Жул Десент де Мартил (J. Desaint, Lieutenant-Colonel d'etat-major, charge du Service topographique), че в Северна Добруджа са останали 10-хиляди руснаци с 35 оръдия.
С експедицията в Добруджа френският главнокомандващ маршал Арман Жак Леруа дьо Сент-Арно (на рисунката) си поставя две цели: да изведе заразена от холера френската армия от нейните лагери в околностите на Варна и да изтласка отвъд Дунава останалите в Северна Добруджа руски части. .....Прочети още

 

Американската подводница, която бе изпратена на тайна мисия, но не се завърна

01.12.2021, 08:11

През месец май 1968 година американска подводница с ядрени глави е изпратена на секретна разузнавателна мисия срещу съветския флот. Седмица по-късно, когато близките на военните чакат USS „Скорпиън” (SSN-589) да се завърне, американският флот разбира, че тя е в неизвестност. Машината е станала жертва на мистериозен инцидент, чието естество продължава да се дискутира и до днес, пише The National Interest.
USS „Скорпиън” е построена през 1958 година и влиза на въоръжения в американските военноморски сили две години по-късно. Със своята форма – наподобяваща капка – тя се различава от своите предшественици, използвани през Втората световна война. Тя е дълга 76 метра и е сравнително малка за атомна подводница. Под вода може да достигне скорост от 33 възла, или малко над 60 км/ч.
Основното въоръжение на подводницата са били насочващи се торпеда Mk-37 – с активен насочващ сонар, обхват на действие от близо десет хиляди ярда (близо 9 километра) и скорост от двадесет и шест възела.
USS „Скорпиън” е едва на осем години, когато потъва в Атлантическия океан. Макар че в ерата на създаването си е била една от най-модерните в американския флот, не липсват и проблеми. Подводницата е имала „хронични проблеми” с хидравликата, а някои от аварийните системи въобще не са функционирали.
Два месеца преди трагичния инцидент капитанът на подводницата командир Франсис Слатъри е предупредил, че трябва да бъдат извършени ремонтни дейности по корпуса. Освен това е имало и изтичане на клапаните.
На 20 май екипажът на „Скорпиън” получава заповед – да наблюдава съветската флотилия, плаваща в близост до Канарските острови. Тя включва подводници от клас „Ехо-2”, както и разрушител. На 21 май американската подводница се свързва с командните центрове на натовските сили и обявява позицията си и намеренията да се завърне в базата „Норфолк”. Няма нищо необичайно в съобщението.
Подводницата обаче така и не се завръща. Американският флот разбира, че се е случило нещо трагично. Системата SOSUS – акустична система за подводно следене – засича експлозия под водата. „Скорпиън” потъва в Атлантическия океан.
Какво се случва с машината? Американският флот няма ясен отговор. Редица теории изплуват на повърхността (включително конспиративни) – за разлика от подводницата, на която загиват 99 души екипаж.
Според една от основните теории на военноморските сили на САЩ собствено торпедо се е взривило при плаването на подводницата, разкъсвайки корпуса на две и причинявайки трагедията. Версията за „hot run” торпедо не се изключва като възможност. При тези случаи в торпедната тръба се активира едно от торпедата и витлата започват да се въртят. За да се деактивират отново, подводницата трябва да направи обръщане на 180 градуса. Това обяснява и защо подводницата е била обърната в обратна посока на движение, когато са намерени нейните останки на дъното на океана.
Според друга теория причина за потъването на „Скорпиън” е експлозия на торпедната батерия. Теорията се основава на един (държан в тайна) инцидент по време на тестове на батерията на Mk-37. При един от тестовете батерията избухва без никакво предупреждение. Става ясно, че мембраната, която възпира навлизането на електролит в енергийните клетки, напълно се е разкъсала при активиране на торпедото. Заради вибрациите нещо се е повредило, химикалите бързо са се смесили, температурата се повишила и избухнал пожар. Един от инженерите на лабораторията, където избухва експлозията, си спомня, че е чул в разговор, че „Скорпиън” има на борда торпедо с батерия от дефектен тип.
Накрая, но не на последно място, е и теорията за потапяне на подводницата от вражески огън. Макар да е по-малко правдоподобна от други теории, някои смятат, че именно съветско торпедо е потопило американската разузнавателна подводница. Няма непосредствени доказателства за това. През 1968 година, обаче, необичайно голям брой подводници потъват – включително израелската „Дакар”, френската „Минерв” и съветската К-129. Според конспиративните теории Студената война за кратко се превръща в топла.
Каквато и да е причината за потъването на американската подводница „Скорпиън”, то фактите са налице – това е последната потънала подводница на американския флот. От този инцидент нататък всички US машини се завръщат успешно у дома. - Още за SSN-589

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}