Военна информация

Архив - от 16 до 30 ноември

 

 

Украйна ще проведе догодина 10 големи военни учения с международно участие

30.11.2021, 23:23

Украинските въоръжени сили обявиха днес, че догодина ще проведат 10 големи военни учения с международно участие, предаде Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на засилването на враждебната дейност от страна на Русия и нейни проксита, което е повишило риска от избухване на открита война между двете съседни държави в постсъветското пространство.
Русия струпва войски близо до границата си с Украйна. Киев, САЩ и НАТО изразиха опасения от възможна руска атака.
21 500 украински военнослужещи и 11 000 от Съединените щати, Великобритания, Полша, Румъния и други страни партньори ще участват в ученията. Украинските въоръжени сили също така ще участват в 16 учения в чужбина.
Началникът на украинското военно разузнаване каза по-рано този месец, че Русия е разположила повече от 92 000 свои войници около границите на Украйна и се подготвя за атака до края на януари или началото на февруари.
Директорът на руското външно разузнаване заяви в събота, че подобни предположения са “злонамерена американска пропаганда”.
Източник: БТА

 

Лукашенко намекна, че ще иска от Путин ядрени оръжия. Призна Крим за руски

30.11.2021, 22:44

Президентът на Беларус Александър Лукашенко не изключва възможността за разполагане на руско ядрено оръжие в Беларус.
Това стана ясно от интервюто на Лукашенко за Дмитрий Киселев, генерален директор на руската агенция "Россия сегодня".
Акценти от разговора бяха разпространени от държавната агенция на Беларус - БелТА.
Президентът Александър Лукашенко беше попитан за неотдавнашното изявление на генералния секретар на НАТО Йенс Солтенберг относно възможността за разполагане на ядрени оръжия в Източна Европа и по-специално в Полша.
"Да. Тогава ще предложа на Путин да върне руските ядрени оръжия в Беларус", каза Лукашенко.
— Какво ядрено оръжие? - уточни Киселев. "Ще се споразумеем кое да е то. Ядреното оръжие, което ще бъде най-ефективно при тази заплаха.
Аз като предвидлив стопанин нищо не разруших от наследството на СССР. Всички тогавашни бази са си на мястото", подчерта президентът Александър Лукашенко. - (видео)
Преди седмици стана известно, че Беларус иска да купи руско оръжие за над 1 милиард долара през следващите четири години. Досега няма яснота за бъдещите сделки.

Лукашенко е подложен на огромен натиск да определи публично позицията си за Крим и досега до голяма степен не е изразявал ясно ангажиране с Кремъл по въпроса.
Изявлението на Лукашенко пред руската държавна информационна агенция РИА Новости беше едно от най-ясните му досега относно статута на полуострова след превземането му от Русия.
"Всички разбрахме, че де факто Крим е Крим на Русия. След референдума Крим стана и де юре на Русия", е цитиран Лукашенко.
Беларуският лидер заяви, че планира да посети Крим и пътуването му ще бъде равносилно на признаване на полуострова за руска територия.
"Имаме определена уговорка с Путин, че ще посетим Крим", заяви Лукашенко пред РИА Новости, като настоя, че има пълното право да отиде там заедно с руския президент. "Това е и моят Крим", добави той.

 

Кутузов: руският пълководец, който смазва Великата армия на Наполеон

30.11.2021, 21:35

Михаил Кутузов успява да победи най-добрата европейска армия като я уморява и използва хитрост. Само за няколко месеца от нейните 600 000 войници остават по-малко от 100 000.
"Не обещавам да го победя, но ще опитам да го надхитря", отвръща главнокомандващият на руската армия Михаил Кутузов, когато отговаря на въпроса как ще победи Наполеон, чиито войски нападат Руската империя през юни 1812 година. Да подвежда врага за истинските си намерения и да бъде потаен – това са истински силните страни на този руски пълководец.

"Умен, умен, хитър, хитър... Никой не може да го заблуди", казва за Кутузов друг известен руски военачалник - Александър Суворов........Прочети още

 

Министър Георги Панайотов: Мобилната КИС е едно от най-успешните формирования в Българската армия

30.11.2021, 20:40

Възможностите на Мобилната КИС, актуалните задачи и дейности, изпълнявани от военнослужещите във военно формирование 28 860 бяха представени на място днес пред министъра на отбраната Георги Панайотов и неговия екип - заместник-министрите Пламен Йорданов и Александър Петков и началника на политическия кабинет Калчо Атанасов. На срещата присъства и командирът на Съвместното командване на силите, в чийто състав е Мобилната КИС, генерал-майор Валери Цолов, съобщава Пресцентърът на МО.
„Участието на военнослужещи от Мобилната КИС (Комуникационно-информационна система) в международни мисии и операции винаги е получавало най-високи оценки. Това е едно от най-успешните формирования на Българската армия“, каза министър Панайотов. В навечерието на коледните и новогодишните празници и в края на мандата на второто служебно правителство, в което заема поста, министър Панайотов пожела здраве и успех на командира на формированието полковник Теодор Тодоров и неговите подчинени.
Полковник Теодор Тодоров, изнесе брифинг за мисията, функциите и задачите на формированието. Представена бе и учебно-материалната база, както и техниката. Коментирани бяха и актуални проблеми, свързани с окомплектоването. Министър Панайотов изказа благодарността си за отличното изпълнение на задачите, които са били възлагани до този момент. Той заяви готовност да подкрепи всички предложения и инициативи, насочени към решаването на най-важните проблеми на Мобилната КИС.
По време на посещението на министъра и неговия екип бяха представени възможностите на Националния мобилен модул по КИС на НАТО. В момента група от единадесет военнослужещи от неговия състав участват в небойната мисия на НАТО в Ирак. Националния мобилен модул по КИС на НАТО е окомплектован и способен да изпълнява задачи в международна среда.
Георги Панайотов и командирът на формированиe 28860 полковник Тодоров размениха плакети. Министърът посети и музея на военното формирование, където се съхраняват уникални експонати свързочна техника. В книгата за посетители той изрази своята признателност, към хората, които са изградили и поддържат експозицията.
Министърът на отбраната гостува днес и в центровете за социална рехабилитация и интеграция в Горна Малина и Елин Пелин по покана на техния създател отец Серафим. Духовникът бе един от отличените от министъра на отбраната в чест на 1 ноември – Ден на народните будители. Той е бивш военнослужещ, през 90-те години служи във Военновъздушните сили (ВВС) и в Генералния щаб на Българската армия. Отец Серафим Янев реновира, възстановява и поддържа близо 10 храма в Софийска област. Работи за създаване на най-големия и модерен център в България за рехабилитация и обучение на деца с различни заболявания и създаване на образователен център за деца в Горна Малина.
Източник: https://otbrana.com/

 

Пентагонът предвижда малки промени във военното присъствие на САЩ в чужбина

30.11.2021, 14:40

След месеци на проучване Пентагонът реши, че не са необходими спешни и големи промени в глобалното позициониране на въоръжените сили на САЩ, въпреки че за Близкия изток се налага по-нататъшен анализ, а в Азия и Пасифика ще бъдат направени леки корекции, казаха в понеделник представители на американското министерство на отбраната, цитирани от БТА.
Резултатът от изследването, започнало през март под ръководството на министъра на отбраната Лойд Остин, отразява сложната картина на сигурността, пред която се изправя администрацията на президента Джо Байдън, която през август изцяло изтегли силите на Съединените щати от Афганистан, но все повече се безпокои от противопоставянето с Китай в Азиатско-Тихоокеанския регион и с Русия в Европа. Иран е друго предизвикателство, включително в Ирак и Сирия, което затруднява разполагането на повече сили на САЩ по други места в света.
Като има предвид Китай, Пентагонът планира да направи инфраструктурни подобрения в някои части на Тихия океан, включително Гуам и Австралия. През септември САЩ обявиха ново партньорство с Австралия и Великобритания за задълбочаване на сътрудничеството в областта на сигурността, дипломацията и обраната в Азиатско-Тихоокеанския регион. Като част от това партньорство (AUKUS) Австралия ще придобие подводници с ядрени двигатели, а САЩ ще засилят ротационното дислоциране на свои сили в Австралия.
Проучването на Остин е първата от няколко общи оценки на политиката и приоритетите на администрацията на Байдън в областта на отбраната. Те включват преосмисляне на размера и вида на ядрения арсенал, както и на политиките, свързани с неговото потенциално използване. Тези анализи трябва да приключат до началото на следващата година. Освен това Пентагонът работи върху ревизирането на Националната отбранителна стратегия, което ще обхване всички аспекти на отбранителна политика, включително ядреното възпиране, киберзаплахите, международните съюзи и модернизирането на въоръжените сили.
Изследването на Остин, озаглавено Преглед на глобалното позициониране, очертава корекциите в дислоцирането на силите на САЩ през следващите две до три години, каза Мара Карлин, временен помощник заместник-министър на отбраната, отговаряща за политиката. Тя заяви, че се работи по голям брой промени в Азиатско-Тихоокеанския регион и другаде, но това изисква консултации с чуждестранни правителства.
Карлин каза, че за Австралия планът е да има ново ротационно дислоциране на американски изтребители и бомбардировачи, както и обучение на американски войници на суша. В по-общ план, включително в Гуам, САЩ искат да изградят нова инфраструктура като складове за муниции и горива и да подобрят самолетните писти. "Правим много, което, надявам се, ще даде плодове през следващите години", заяви тя.
По-рано тази година бяха обявени някои промени в позиционирането на американските сили. Например през април Остин представи планове за разширяване на военното присъствие на САЩ в Германия с 500 войници и за спиране на планираното голямо съкращение на американски военен персонал, разпоредено от администрацията на предишния президент Доналд Тръмп.
По същото време представители на американското и на европейски правителства изразяваха безпокойство от струпването на руски войски по границите на Украйна. Тази криза затихна, но през последните седмици отново започна да се разгаря, на фона на опасенията, че Москва може би планира военна инвазия в Украйна.
По-рано тази година Остин одобри и изтеглянето на част от военновъздушните и зенитните сили от района на Персийския залив.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Чакаме 99-я министър на отбраната

30.11.2021, 14:20

Може и да е стотният. Не се знае колко е точна статистиката, но това не е най-важното. По-важното е какво го чака министърът на отбраната в новото, надяваме се, редовно правителство. Преди всичко и то още в първите дни трябва да устои пред колегите си и в парламента нужния бюджет за отбрана. Няма да е лесно, като имаме предвид, че погледите на обществото са обърнати главно към преодоляването на последствията от продължаващата пандемия и осигуряването на средствата за това. Трудно ще разчита и на „военно лоби“ в 47-ото Народно събрание. Поне съставът му навежда на тази мисъл.
А летвата вече е вдигната много високо. Експертите на четирите партии, които преговаряха за коалиционно споразумение, набелязаха мерки, които заслужават аплодисменти, но се нуждаят от средства. Лошото е, че ако с времето бъде забравено това общо разбиране, няма да бъде добре. Само един пример. Базата за определяне на най-ниската военна заплата да скочи от 380 лева на нивото на минималната работна заплата и от там нататък да се умножава по съответните коефициенти, както е записано в закона. Подобно решение ще има силен социален ефект и принос към попълване на некомплекта в армията, но ако остане само пожелание във времето ефектът на бумеранга е доста възможен.
Доста спорен е и въпросът с разработването на нови стратегически документи. Добре е, че той намери определено разбиране по време на преговорите. Всяко заравяне в нов стратегически преглед и писане на програми, планове, а и на закони, ще доведе до загуба на време, чакайки новите решения. Като че ли по-добрият вариант е слабостите да се отстраняват в движение и да се върви напред, а тези, които не са съгласни, нека да се изявяват в неправителствения сектор.
И за превъоръжаването няма какво да се мисли толкова много. Предстоящото кацане на новите изтребители, ни принуждава да бъдем готови навреме с тяхното посрещане. Едва ли има някой, който да оспорва необходимостта от строежа на двата кораба. Придобиването на бойните машини на пехотата са нещото, което трябва да се отстранява, като слабост, в движение. Трябва да се има още нещо предвид, че, макар и да се чуват различни гласове, българинът е по-склонен да отделя от залъка си за силна собствена армия, отколкото да разчита на защита от други, макар и съюзнически, сили.
Няма съмнение, че влизайки в сградата на ул. „Дякон Игнатий“ №3, министърът на отбраната отива направо на фронта. Тържествената атмосфера ще бъде до парадния вход. От там нататък стъпалата са много.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Министърът на вътрешните работи награди последния командващ Гранични войски и други офицери

30.11.2021, 12:20

С почетно отличие „За доблест и заслуга“ – втора степен, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков награди генерал-майор от запаса Стефан Ангелов, който е последният командващ Гранични войски у нас. Мотивите са за особени заслуги в укрепването на правовата държава и  защитата на държавните граници, както и във връзка с навършването на 85 години. Също със заповед на министър Рашков са наградени други двама изявени гранични офицери. С почетно отличие „За доблест и заслуга“- трета степен,  е удостоен полковник от запаса Димитър Хрисимов във връзка с неговата 75-годишнина, а полковник от запаса Георги Тетереков, който навърши 70 години, – с плакет на МВР. Отличията на ген. Ангелов и полк. Хрисимов бяха връчени на специално организирана церемония на клуб „Граничари“ от председателя на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) генерал от запаса Златан Стойков. Юбилярите получиха поздравителни адреси и плакети от СОСЗР и кметовете на Община Сандански и столичния район „Красно село“.  Спомени за съвместната служба на границата разказаха техни бойни другари.
Живея два живота, каза в словото си за благодарност, ген. Ангелов. Повече от 30 години той има в Гранични войски от началник-щаб и командир на граничен отряд в Ивайловград до командващ Гранични войски и още толкова в СОСЗР, където дълги години е на ръководни длъжности, включително председател на Централната контролна комисия. Пенсионира се през 1992 г. по собствено желания в знак на несъгласие с политиката по охраната на държавната граница. Полк. Хрисимов стига до началник щаб на Гранични войски, а като член на клуб „Граничари“ има съществен принос за изграждане и обновяване на паметни плочи на загинали граничари и организиране на чествания в тяхна памет. Полк. Тетереков е първият директор на Главна дирекция „Гранични полиция“ в МВР през 1998 г.  
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Американският Сенат блокира закона за бюджета за отбрана заради възражения на републиканците и някои демократи

30.11.2021, 08:44

Американският Сенат спря процедурата по разглеждането на законопроекта за бюджета за националната отбрана на САЩ заради възражения на републиканците и на някои от най-либералните демократи, съобщи Ройтерс. Сенаторите обаче ще продължат работа по бюджета, който е бил приеман със закон в продължение на 60 години без прекъсване.
За продължаването на процедурата по разглеждането на бюджета в понеделник гласуваха 45 сенатори, а 51 бяха против, докато за приемане на решението бяха нужни 60 гласа.
Тази година законопроектът предвижда на Пентагона да бъдат отпуснати 770 милиарда долара. Някои демократи възразиха на това с аргумента, че военният бюджет не трябва да бъде толкова голям, когато страната не се справя адекватно с въпроси като здравеопазването, образованието и климатичните промени.
Републиканците пък заявиха, че блокират процедурата, защото крехкото мнозинство на демократите в Сената не е допуснало гласуването на допълнения към законопроекта, които биха наложили задължителни санкции срещу газопровода “Северен поток-2” от Русия към Германия, на който САЩ се противопоставят.
Американският Конгрес се гордее, че е приемал закона за бюджета за националната отбрана всяка година от 1961 г. насам като израз на подкрепата си за въоръжените сили. Понеже това е един от малкото закони, които се приемат ежегодно, той се използва като средство за прокарване на законодателни актове по въпроси от конкуренцията с Китай до киберсигурността.
Още в сряда Конгресът може да гласува да продължи финансирането на федералното правителство и да бъде избегнато частично затваряне на федералните институции, са съобщили сътрудници в Конгреса. Водят се преговори до кога да продължи временното финансиране, като целта е това да бъде до средата на януари или дори до февруари. Това би дало време на демократите и републиканците да разрешат споровете си около 12 ежегодни бюджетни закона, с които ще се финансират федерални програми през новата фискална година, която започна на 1 октомври. Конгресът се нуждае от време да се справи и с още една надвиснала криза – риска федералното правителство да обяви дефолт по дълга си от 28,9 трилиона долара, ако финансирането не бъде удължено.
Източник: bta.bg

 

39 години от първия полет на Як-38М

30.11.2021, 08:34

На 30 ноември 1982 г. се е състоял първият полет (свободно висене) на модернизирания самолет с вертикално излитане и кацане (СВИК) Як-38М, пилотиран от летец-изпитателят Ю.И. Митиков.
Як-38М (вътрешно обозначение изделие ВММ, заводско обозначение: изделие 82, по кодификация на НАТО: Forger-A) е палубен щурмовик, разработен от ОКБ „Яковлев”. Той се явява по-нататъшното развитие на Як-38, произвежда се серийно - 2 прототипа + 50 серийни машини.
Двата прототипа Як-38М са построени през 1982. По-голямата тяга на двигателя позволява да се повиши масата при излитане с 500 кг, което дава възможност да се увеличи бойния потенциал. На първо място – далечината на полета с възможността да се носят два подвесни резервоара. Има промяна и в конструкцията, най-вече в областта на въздухозаборниците. Предната стойка на колесника става управляема, инсталира се ново оборудване и се увеличава арсенала въоръжение –Як-38М може вече да използва касетъчни бомби РБК-500 и ракети „въздух-повърхност” Х-25МР.
Системата за спасение на летеца е без аналог в света. Имайки предвид, че при вертикалното излитане и кацане аварийната ситуация може да възникне практически мигновено, то Як-38М е оборудван със система за принудително катапултиране СК-3М. Тя сработва при достигане на определени ъгли на крен, тангаж и кабриране, както и при съчетания на определени стойности на тези параметри и ъгловите скорости по крен, пикиране и кабриране.
Системата се изключва автоматично, ако ъгълът на соплото на ПМД превиши 67° от вертикалата. - Още за Як-38

 

Преди 168 г. ескадрата на Нахимов унищожава турски флот край Синоп

30.11.2021, 08:30

Синопското сражение е последната морска битка на ветроходи, състояло се на 18 (30) ноември 1853 г. и представляващо начало на Кримската война (1853 - 1856), обявена от султана на 11 (23) октомври.
Руският флот, ръководен от вицеадмирал Павел Нахимов, разгромява и унищожава османския флот в течение само на няколко часа. Битката дава повод на Великобритания и на Франция да обявят война на Руската империя.
Важен момент е, че 13 дни преди сражението при Синоп, на 5 (17) ноември е проведен бой между руската парна фрегата „Владимир“ (адмирал Владимир Корнилов) и турския боен параход „Перваз Бахри“, завършил с пленяване на турския кораб. Тази битка и последвалото я Синопско сражение стават първите военни сблъсъци от Кримската война...........Прочети още

 

 
 

Как Русия се превръща в износител на дронове?

29.11.2021, 22:20

За 10 години от вносител на дронове Русия е станала износител, като скоро започват доставки зад граница на "Ланцет", "Термит" и "Алтиус", заяви за РИА "Новости" водещият експерт на Русия в областта на безпилотната авиация Денис Федутинов (на снимката).
Така той коментира съобщение на ръководителя на "Рособоронeкспорт" Александър Михеев за това, че Русия скоро зa първи път ще изведе на външния пазар дронове-камикадзе и тежки ударни дронове.
"Русия продължава да разширява компетенциите си в сферата на безпилотните системи. Едно от потвържденията на тази теза е това, че руските разработчици излизат на външни пазари със своите системи. Контрастът с положението преди 10 години, когато страната ни внасяше чуждестранни дронове, е впечатляващ", каза Федутинов.
По-рано директорът на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество на Русия Дмитрий Шугаев заяви, че Русия планира да заеме 10% от световния пазар на военни дронове, а в далечно бъдеще да застигне ключови играчи като САЩ, Израел и Турция.
При това, според Федутинов, позитивен маркер е наличието на търсене на руските разработки на фона на конкуренцията както от страна на известни високотехнологични марки, така и от страна на разработчици на "икономична класа".
"Под баражиращи боеприпаси, за които говори Михеев, очевидно се имат предвид системите "Куб" и "Ланцет" – разработки, на влизащата в групата компании "Калашников" фирма ZALA Aero", каза експертът.
Това е единствената руска компаня, която инициативно успя да създаде и доведе до висока степен на готовност системи баражиращи боеприпаси, които сега преминават държавни изпитания. След това ще има възможност да се доставят на руското министерство на отбраната, както и на чуждестранни клиенти.
Що се отнася до разузнавателните и ударни БПЛА, засега единствената руска система от подобен род е "Орион-Е", създаден от компанията "Кронштадт", който наскоро бе показан на Dubai Airshow 2021 в Обединените арабски емирства.
В бъдеще обаче списъкът на руските разузнавателно-ударни дронове ще бъде разширен. По-специално, създаденият от компания "Стрела" дрон от вертолетен тип "Термит" може да бъде оборудван с ракети С-8Л с лазерна глава за самонасочване.
"Също така в експортната линия руски разузнавателно-ударни БЛА може да се появи и разработеният от Уралския завод за гражданска авиация височинен апарат с голяма продължителност на полета "Алтиус", който, както се предполага, ще е способен да носи не само разузнавателно целеви товар, но и ракетно-бомбово въоръжение с обща маса не по-малка от тон", каза експертът.
Руският БЛА "Алтиус" принадлежи към средновисочинните дронове с голяма продължителност на полета от тежък клас. Устройството има излетно тегло от около 6 тона.
"Термит" е оборудван с оптико-локационна станция и може да носи три авиационни коректируеми ракети С-8Л от калибър 80 мм, които са способни да унищожават както единични, така и групови подвижни и стационарни цели. Ракетата има полуактивна лазерна глава за самонасочване, осколочно-фугасна бойна част и обсег на стрелба до 6 километра. - Още БЛА
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Високо отличие за доц. д-р Иван Сечанов от министъра на отбраната

29.11.2021, 21:58

На снимката: Началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Калчо Атанасов връчи отличието на доц. д-р Иван Сечанов.  Снимкa Димитър БебеновЗа принос към отбраната на страната и във връзка с навършване на 95 години доц. д-р Иван Сечанов, председател на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ), е удостоен със заповед на министъра на отбраната Георги Панайотов с награден знак „За принос към МО“. Отличието му бе връчено от началника на политическия кабинет на министъра Калчо Атанасов.
Подполковник от запаса доц. д-р Сечанов, който е доброволец от Втората световна война, получи редица други поздравления и награди. Иво Антонов от името на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ му връчи двата тома на книгата „Светът на българския воин“ за Балканските и Първата световни войни. Почетен плакет рожденикът получи от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. Председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев го удостои със специален сертификат и статуетка „Св. Георги Победоносец“.  Поздравления имаше още от  председателя на БАС Евгений Белий, председателя на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев, заместник-председателя на СВВБ доц. д-р Софи Пинкас и други.
Иван Сечaнов участва Втората световна война, включително  в епичните боеве край Страцин през октомври 1944 г. В мирните години той завършва медицина и от участъков лекар израства до заместник-министър на здравеопазването и председател на Профсъюза на здравните работници. Знанията и опитът му, както и безспорните му качества на лидер, допринасят много за развитието и укрепването на СВВБ. Носител е на най-високите бойни и трудови отличия. Сегашният държавен глава ген. Румен Радев го удости с „Почетния знак на президента“. Заслужена награда за човек, популярен, както в профсионалните, така и в обществените среди, допринесъл много за Родината ни.   
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

HENSOLDT доставя най-новата IFF технология на Въоръжените сили на България

29.11.2021, 21:52

Специализираната в сензорни решения компания HENSOLDT ще предложи най-новите си технологични възможности за разпознаване „свой-чужд” (IFF) в предстоящата програма за модернизация на системите IFF на българските въоръжени сили. Агенцията за комуникации и информация на НАТО (NCI Agency) сключи с компанията договор на стойност няколко милиона евро за доставка на вторични радари MSSR 2000 ID, както и на криптографско и тестово оборудване и свързаните с тях услуги.
Системите IFF ще модернизират оборудването на няколко обекта за наблюдение на въздушното пространство на българските въоръжени сили, съгласно новия стандарт на НАТО „Mode 5“, който ще подобри разграничението между приятелски и вражески сили и по този начин ще помогне за избягване на приятелски огън.  
Системите IFF, така наречените вторични радари за наблюдение (SSR), идентифицират точно въздухоплавателното средство чрез автоматично изпращане на сигнали за запитване, на които отговарят така наречените транспондери на борда на приятелски самолети. По този начин IFF позволява на полевите командири бързо да различават приятелски от враждебни сили. За разлика от използвания досега Mode 4, Mode 5 използва сложни техники за криптиране, за да се избегне манипулация на враждебни сигнали, като по този начин се гарантира, че процесът на идентификация е абсолютно надежден и сигурен. „Mode 5“ е в процес на въвеждане във всички западни армии като предпоставка за съвместни операции на САЩ/НАТО и съюзническите сили.  
Компанията HENSOLDT е експерт в Mode 5 на системите IFF. Тя е сключила договор за надграждане на системите IFF на германските, френските и въоръжените сили на Обединеното кралство по стандарта „Mode 5“ и е доставила IFF системи – включително крипто устройства – за наземни и военноморски приложения на няколко държави от НАТО. Наред с това, оборудването на компанията е разположено на всички кораби на германския флот, както и на няколко кораба на Кралския флот на Обединеното кралство. В Германия компанията е изградила мрежата за контрол на въздушното движение/IFF на германските военновъздушни сили, покриваща въздушно пространство от 1700 x 1500 километра. Общо компанията HENSOLDT е сключила договори за повече от 400 системи IFF в 42 държави.

За компанията HENSOLDT
Компанията HENSOLDT е водеща немска фирма в отбранителната индустрия с водеща пазарна позиция в Европа и целия свят. Компанията, със седалище в Тауфкирхен близо до Мюнхен, разработва сензорни решения с приложение в областта на отбраната и сигурността. Като технологичен лидер, HENSOLDT също така непрекъснато разширява портфолиото си в кибернетичното пространство и разработва нови продукти за борба с широк спектър от заплахи, базирани на иновативни подходи за управление на данни, роботика и киберсигурност. С повече от 5600 служители, HENSOLDT генерира приходи от 1,2 милиарда евро през 2020 г. HENSOLDT е регистриран в индекса SDAX на Франкфуртската фондова борса.   
Източник: https://otbrana.com/

 

The Sun: Военният съюз на Русия и Китай може да лиши САЩ от статута на водеща свръхдържава

29.11.2021, 17:01

Лондон. Във вторник Москва обяви, че разширява военното „сътрудничество“ с Пекин в светлината на предполагаемите заплахи от Вашингтон, включително американски ядрени бомбардировачи, летящи близо до руските граници, пише The Sun.
Напрежението между Запада и Русия достигна точка на кипене заради продължаващия конфликт в Украйна и миграционната криза в Беларус.
Изабел Сукинс, сътрудник в Обществото на Хенри Джаксън и експерт по Русия, каза пред The Sun, че обединението на Русия и Китай грози с катастрофални последици за западните сили.
Това развитие е изключително вредоносно за Запада и подкопава позицията на Америка в света, каза тя. Комбинирането на усилията на Китай и Русия ще предизвика паника в западните столици.
„Китай набира сила и това не е толкова за впечатляващата му икономика, а и за мащаба на властта. Сътрудничеството между Китай и Русия и тяхната споделена загриженост за действията на Запада е наистина ужасна перспектива“.
През август Москва и Пекин участваха в съвместни военни учения и подписаха меморандум за установяване на братски отношения.
И тази седмица, с оглед на предполагаемите учения на САЩ близо до руските граници, руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви укрепването на военния съюз на двете сили. Той заяви следното: „На този фон руско-китайската координация се превръща в стабилизиращ фактор в световните дела“.
По време на срещата по видеовръзка страните се договориха да засилят взаимодействието между въоръжените сили чрез стратегически военни учения и съвместни патрули, съобщи руското министерство на отбраната.
Сокинс определя развитието на военно партньорство като „ужас“ за Запада. „Ако Русия и Китай в крайна сметка се обединят, те ще искат да овладеят Америка по няколко начина. Събитията в Афганистан опорочиха репутацията на администрацията на Байдън, в резултат на което мнозина започнаха да губят доверие в нейните военни интервенции и задгранични дейности.
Говорейки за последиците за Европа и Обединеното кралство, тя каза: „За Обединеното кралство това е ужасно, защото сме много по-близо до Русия, отколкото Съединените щати. Ние сме много, много близо до Москва“.
Сокинс каза, че в случай на руско-китайска атака срещу американски войски, Великобритания ще трябва да се намеси. Европа ще бъде въвлечена в цялото това объркване. „Трябва да сме сигурни, че сме готови в случай на военни действия. И като цяло трябва да държите ушите си отворени. Америка не може да се бори с Русия и Китай сама. Тя ще има нужда от помощ от западни партньори и мисля, че тя ще бъде една от първите, които ще се свържат с нас“.
По-рано този месец Русия предупреди, че отношенията със Запада са близо до точката на кипене поради нарастващото напрежение заради натрупването на мигранти на полско-белоруската граница.
Докато НАТО и руските сили си играят на котка и мишка, Путин казва, че лесно ще елиминира всеки агресор, който атакува страната. През последните дни американски официални лица постоянно предупреждаваха за възможна руска инвазия в Украйна, тъй като Кремъл вече е струпал 100 000 войници към границата.
Освен това Путин бе обвинен, че е подклаждал настоящата миграционна криза между Беларус и Полша и дори е изпратил там ядрени реактивни бомбардировачи.
Беларус, по-рано наричан последната европейска диктатура, беше обвинен, че използва миграцията като оръжие срещу ЕС, което предизвика напрегнато противопоставяне по границата й с Полша, включващо войски от двете страни.
Това беше предшествано от санкциите на ЕС срещу Беларус след бруталните действия на властите срещу протестиращите, които обхванаха цялата страна в отговор на резултата от общите избори.
Източник: http://www.focus-news.net, Иван Христов

 

Планирани стрелби ще се провеждат на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен

29.11.2021, 16:55

Сливен. Центърът за подготовка на специалисти в Сливен към Сухопътни войски обяви датите за месец декември на планираните стрелби на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Ученията ще се провеждат на 1, 2, 7, 9, 10 и 13 декември - от 8.00 до 13.30 ч., а на 3, 14, 15 и 16 декември – от 8.00 до 16.00 ч.
За да се избегнат инциденти, живеещите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.

 

Русия укрепва своя противоракетен щит

29.11.2021, 16:42

Москва изстреля на 25 ноември нов сателит за мониторинг на ракетни пускове, а по-рано през месеца анонсира стратегическа система за поразяване на хиперзвукови оръжия в космоса и продължава да модернизира радарите си далечен обхват. Това съществено засилва възможностите на руската система за предупреждение за ракетни нападения (СПРН), отбелязаха в медиите специалисти.
Военните не съобщиха подробности за новия спътник. Но експерти от федерацията и от САЩ уточниха, че е изведен в орбита четвърти апарат от групировката “Тундра”. Тя е част от Единната космическа система “Купол”, проследяваща балистичните ракети, насочени към Русия и съюзниците й. С това е възстановен космическият ешелон от СПРН, неработещ от седем години – данните му “участват във формирането на ответно-насрещен удар”, посочи в Телеграм военният наблюдател Алексей Леонков.
До 2024 г. Русия планира да задейства общо 10 сателита “Тундра” с инфрачервени сензори, които според Леонков осигуряват повече време за реагиране при атака в сравнение с американските SBIRS-GEO и SBIRS-HEO. За разлика от предишните системи “Око” и “Око-1”, разработени още в Съветския съюз, “Купол” не само засича пускове на ракети, но следи траекторията им, съобщава към кои райони са насочени и кога се очаква да паднат там.
През март руските Космически войски заявиха, че развръщането на “Купол” ще “осигури (. . .) глобален контрол над повърхността на цялото земно кълбо”, напомни в петък “Независимая газета”. Но още през декември 2019 г. медиите цитираха началника на руския Генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов, заявил, че “Купол” вече работи.
Модерните руски апарати могат да изпълняват задачи в орбита по няколко години наред, а не по две-три седмици, както в зората на военната космонавтика, напомни през октомври ТАСС.
Анонсираната от военния министър Сергей Шойгу нова противоракетна система С-550 е аналог на американската Джи Ем Ди, но с мобилни установки и по-голяма разчетна ефективност на прехващане, съобщиха този месец руски издания, като се позоваха на разработчиците й от концерна “Алмаз-Антей”.
Новината за С-550 имаше ефекта на избухнала бомба, коментира в “Нешънъл интерест” експертът по сигурността Себастиан Роблин.
Системата е предназначена за унищожаване на орбитални оръжия като американските безпилотници Х-37 и пусканите от тях балистични ракети. Специализирана за поразяване на свръхдалечни цели, тя няма да прехваща “традиционните” – самолети, хеликоптери и обикновени дронове, уточниха източници на РИА Новости в руския отбранително-промишлен комплекс.
Военният аналитик Константин Сивков предположи, че с оглед актуалните заплахи за Русия С-550 ще има увеличен обсег спрямо предишните зенитни системи – до 2500 км. С този комплекс Москва “ще има възможност да се държи малко по-твърдо със съседите си, които прекалено се уповават на няколкото си атомни бомби и десетина-двайсет балистични ракети със среден обсег”, писа вчера “Новие известия”.
С-550 не сваля чуждите междуконтинентални, включително хиперзвукови ракети с насрещен ядрен взрив, изгарящ всичко – и лъжливи, и реални бойни глави. Тя разрушава атакуващата цел в космоса с кинетичен удар, след който не остава силна фонова радиация. Съответно е необходимо прецизно прицелване и точно разчетено време. Това ще става с помощта на радара с далечен обсег “Дон-2Н” в Софрино край Москва, снабден неотдавна с по-мощни компютри.
За насочване на противоракетите ще се използват и радарните станции тип “Воронеж”, разположени по целия периметър на територията на Русия – те създават единно непрекъснато радиолокационно поле за контрол на въздушното и космическото пространство.
Усъвършенства се и този наземен ешелон от руската СПРН, включващ по данни от открити източници седем станции “Воронеж”. Още три се строят в момента, информира през септември “Росийская газета”.
Три такива далечни задхоризонтни радара ще бъдат модернизирани до 2028 г. – в Армавир (Южна Русия), в сибирската Иркутска и в Ленинградска област. Ще бъде подобрено енергоснабдяването им и защитата от смущения, посочиха пред ТАСС конструктори от компанията “Вимпел”.Обсегът на “Воронеж” е 6000 км; всеки радар може да следи до 500 обекта едновременно.
Според изданието “Военное обозрение” една станция от модела “Воронеж-М” се изгражда “до ключ” за година и половина-две, а не за 5 до 9 години като строените преди.
Сред бъдещите далечни радари на Русия в Мурманска област, Република Коми и в Крим, анексиран от Москва през 2014 г., печатът откроява локатора в Севастопол. Там ще работи моделът “Яхрома”, модернизиран вариант на “Воронеж” с обзорен ъгъл до 270 градуса.
Според сайта “Репортьор”, “Яхрома” има и по-голям обсег от “Воронеж” – 8000 км, при това харчи 4-5 пъти по-малко електроенергия. Започнал е и строеж на такъв локатор в Далечния изток. А експерти смятат, че радарите “Воронеж” може сравнително евтино да бъдат модернизирани до нивото на “Яхрома” още до 2025 г.
По време на бойно дежурство през 2020 г. федералната СПРН е открила над 90 пуска на руски и чуждестранни балистични ракети и ракети с космическо предназначение, информираха местни издания.
Източник: bta.bg

 

Засилен е интересът към военната служба в гарнизоните Стара Загора, Хасково и Ямбол

29.11.2021, 16:31

Засилен е интересът към военната служба в гарнизоните Стара Загора, Хасково и Ямбол - това показват конкурсите за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища. Те се проведоха от 24 до 26 ноември във военното формирование 52 740 – Хасково и военните формирования 52 590 и 54 100 – Ямбол (от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада).
В гарнизон Хасково 29 кандидати премериха сили и знания за заемането на обявените шест свободни длъжности в батальона, обявени със заповед на министъра на отбраната от 29 юни 2021 г. Със същата заповед са обявени по 7 вакантни войнишки длъжности за военно формирование 54 100 и военно формирование 52 590 – Ямбол. За посочените общо 14 длъжности документи подадоха 98 кандидати (средно по 7 кандидата за едно място). Това затвърждава тенденцията за запазване на високия интерес към военната служба в гарнизон Ямбол.
Днес и утре в гарнизон Стара Загора продължават конкурсите за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища. За обявените общо 35 длъжности във военните формирования 54 230, 48 430, 44 200 и 54 140 се явяват 72-ма кандидати.
Кандидатите за военна служба могат да участват в новите конкурси за попълване на вакантни войнишки длъжности във военните формирования на Сухопътните войски и на Командването за логистична поддръжка. Крайният срок за подаване на документи чрез структурите на Централното военно окръжие е 10 декември 2021 г.
Обявите за конкурсите са публикувани в Интернет страницата на Министерството на отбраната.
Източник: https://www.mod.bg/

 

“Фронтекс” се включва в охраната на Ламанша

29.11.2021, 08:43

Европейската гранична агенция “Фронтекс” се включва в охраната на Ламанша от 1 декември, стана ясно след среща на отговорните за миграцията министри от няколко европейски държави.
Съвещанието в Кале на министрите от Франция, Германия, Нидерландия и Белгия бе свикано в отговор на трагичната гибел на 27 имигранти, които се удавиха в сряда при опит да достигнат британския бряг.
Срещата не бе “антианглийска” – ние желаем да работим с “нашите британски приятели”, увери френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен.
Френският вътрешен министър Жералд Дарманен призова британското правителство да ограничи достъпа на нелегални имигранти до трудовия си пазар.
Преговори са необходими, но те трябва да са сериозни. Не можем да ставаме заложници на вътрешнополитически съображения на британското правителство, заяви Дарманен и прикани правителството на Борис Джонсън да вземе мерки, за да намали стимулите за нелегалните имигранти да рискуват живота си, за да достигнат до Острова.
Междувременно от следващата сряда самолет на “Фронтекс” ще се включи в наблюдението на френската брегова линия за своевременно пресичане на опитите за прекосяване на протока.
Източник: bnr.bg

 

26 години от първия полет на F/A-18 Super Hornet

29.11.2021, 08:09

Над четвърт век измина от първия полет на F/A-18 Super Hornet. Дебютът във въздуха на машината става факт на 29 ноември 1995 г. - (видео)
Първият полет на типа става с едноместен F/A-18E (сглобен през септември, като на церемонията по изкарването му от линията за крайно сглобяване е дадено името Super Hornet) и той е осъществен от заводското летище в Сейнт Луис.
Всичко преминава нормално и през февруари 1996 г. прототипът е предаден за изпитания на ВМС на САЩ. Почти по същото време е облетян и втория прототип, отново едноместен изтребител. Първият двуместен прототип полита през април 1996 г.
Изпитателната програма приключва през ноември 1998 г., като в нея са задействани шест едноместни и два двуместни прототипа и са натрупани общо 2500 часа във въздуха.
За генерално подобряване на F/A-18 Hornet се заговаря още в края на 80-те. През януари 1988 г. McDonnell Douglas обявява официално, че води разговори по темата с ВМС на САЩ. Тогава проектът е известен, като Hornet 2000.
По това време ВМС на САЩ работят по множество програми, както за модернизация на наличните си модели, така и за покупка на изцяло нови типове. Краят на Студената война, обаче е и край на огромните харчове за Пентагона.
Още през 1989 г. е изоставен плана за масово производство на F-14D, a малко по-рано е отказан и ударния A-6F Intruder II. Флотът се прощава с тези проекти с надеждата, че ще може да финансира изцяло новите разработки, като ударния нискозабележим самолет A-12 Avenger II и палубната версия на F-22, която трябва да се създаде в рамките на програмата Navy Advanced Tactical Fighter (NATF).
Работата по A-12 е прекратена през 1991 г., а по морския F-22 на следващата година. От бюджетната касапница неочакван победител излиза проектът за подобрен F/A-18. McDonnell Douglas убеждава Пентагона, че може да създаде нов многоцелев изтребител, който да замени F-14, A-6 и A-7, като при това няма да бъдат похарчени твърде много пари, а технологичният риск ще бъде минимален.
Пентагонът, от своя страна, успява да убеди Конгреса, че новият изтребител ще е просто вариация на познатия Hornet. През декември 1992 г. е дадена поръчка за изработване на прототипи и техните изпитания.
В действителност, Super Hornet е практически нов самолет, като съвсем малко системи, агрегати и части остават непроменени в сравнение с базовия F/A-18 Hornet.
Първите серийни самолети са предадени на ВМС на САЩ през 1999 г., а първоначалното ниво на бойна готовност е постигнато две години по-късно.
Производството на Super Hornet продължава и до днес, но програмата е част от портфолиото на Boeing, след като компанията поглъща McDonnell Douglas през 1997 г. До момента са сглобени малко над 600 бройки, почти всички са на въоръжение във ВМС на САЩ. Австралия, първият експортен клиент, поръчва и получава 24 машини, а Кувейт, вторият и засега последен външен клиент, чака доставката на 28 машини.
На базата на двуместните Super Hornet е създаден и самолетът за РЕБ и електронна атака EA-18G Growler. - Още за F/A-18
Източник: https://aero-bg.com/

 

Знаете ли къде се намира паметникът на загиналите поручици?

29.11.2021, 08:05

Той е издигнат в памет на загиналите поручици от 35-ти рилски випуск от Военното на Негово Величество училище. Поставен е през 1940 година по случай 25 годишнината от завършването на 35-ти рилски випуск. На него са изписани имената на всички загинали поручици от випуска. Изграден е от оцелелите във войните от Рилския випуск - един на всеки десет. И се намира в ... двора на Рилския манастир.

 

 

85 училища спечелиха проекти за изучаване историята на армията

28.11.2021, 21:55

На сайта на Министерството на образованието и науката (МОН) е публикуван списък на класираните за финансиране 85 училища по модул А  на Национана програма „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“. Ръководител на програмата е  Грета Ганчева – директор на дирекция „Приобщаващо образование“.

Програмата е одобрена през март т. г. с решение на Министерския съвет. С правителствено постановление от месец октомври са одобрени средствата за финансиране на класираните училищни проекти по посочената програма.

За да разберем до къде е стигнало реализираннето на тази безспорно военно-родолюбива инициатива потърсихме информация от МОН.......Прочети още

 

Крилете на България (среща с генерал- майор Иван Парапунов) - филм на "ВТК"

 

70 години авиобаза "Безмер" - рубрика "Военните репортери" на "ВТК"

 

Исторически календар

28.11.2021, 13:30

На 28 ноември 1940 г. е извършен първият изпитателен полет на самолет КБ-6 „Папагал“. Той е и първият серийно произвеждан двумоторен самолет в България.
По проект на инженер Чезаре Павлавичина е създаден самолет Са-309 „Гибли“ като прототипът излита още в края на 1936 г. Снабден е с два шест цилиндрови двигателя „Алфа Ромео 115“ по 143kw. Конструкцията по крилата и предната част на тялото е дървена, а от пилотската кабина назад се състои от скелет със заварени стоманени тръби, покрити с плат. Кабината е с шест седалки. Предвидено е място за фотографска апаратура. Основното предназначение на самолета е превозването на военни материали, инсталации за фотографски апарати и др. Разузнавателният му вариант има клетки за 384 кг авиационни бомби и две неподвижни картечници „Сефат“ 7,7 мм калибър с по 500 патрона всяка. Са-309 „Гибли“ е с много добри летателни качества и се утвърждава като непретенциозна машина.
Във фабрика „Български Капрони“ са произведени серия от 24 машини с фабрични номера от 118 до 141, които получават наименованието КБ-6 „Папагал“. Разликата с италианските самолети „Гибли“, е че тук двигателите са заменени с по-мощните „Аргус“ 10С –3 осемцилиндрови, 240 к. с. с въздушно охлаждане. КБ-6 „Папагал“ влиза в редовна експлоатация към българските Въздушни войски като изпълнява свързочни, лекотоварни, транспортни и учебни задачи при обучение на летателен състав на бомбардировъчната авиация и на бордни радисти. Изпълнява и патрулни задачи за наблюдение на акваторията на Черно море по време на Втората световна война. Активно се експлоатира до 1946 г.
Максимална скорост на полета – 265 км/ч
Пътна скорост – 220 км/ч
Максимална височина на полета – 6250 м.
Максимална далечина на полета – 1200 км.
Максимална продължителност на полета – 5,50 ч.
Максимална полетна маса – 2860 кг.
Разпереност на крилото – 16,2 м.
Дължина на самолета – 12,95 м.

 

Капитан І ранг Димитър Добрев – офицерът, който е правел разлика

28.11.2021, 12:35

Легендарният капитан І ранг Димитър Добрев, победителят на „Хамидие“, има в кариерата си два звездни периода, докато е начело на флотски формирования.

Първият продължава само 13 дни, от назначаването му за временен командир на Подвижната отбрана на 1-ви ноември 1912 г., на мястото на заболелия титуляр, до излизането му в отпуск по болест на 13-ти ноември. След оздравяването му титулярният командир капитан-лейтенант Ковачев вече се е завърнал от лечение и Добрев е преназначен на друга длъжност.

Вторият му звезден период е през 1913 г., след злополучния край на Междусъзническата война, когато под негово командване учебният крайцер „Надежда“ и шест миноносеца, заедно с всички граждански кораби, собственост на Параходното дружество, извършват преход до Севастопол, и остават там до уреждане на статута им за в бъдеще.

За събитията през това време се знае всичко, включително за изявите на капитан Добрев като дипломат, но се говори по-малко, в сравнение с регулярното отбелязване на героичната атака на отряда от четири миноносеца под негово командване срещу турския крайцер „Хамидие“......Прочети още

 

Акварел на полковник Халеуел от Варна от времето на Кримската война

28.11.2021, 08:45

Кой е полковник Едмънд Халеуел? Едмънд (Бен) Гилинг Халеуел (Edmund (Ben) Gilling Hallewell) е роден на 16 април 1822 г. в гр. Страуд, област Глостършир (Stroud, Gloucestershire). Първороден син (едно от 12-те деца) на Едмънд Гилинг Халеуел, магистрат в Глостър и депутат в Камарата на общините (1851-1852) и жена му Марта Уотс. Завършва училището в Ръгби (Rugby School) (1836-1839). Военната си кариера започва на 31 декември 1839 г. като младши лейтенант (ensign) в 20-ти пехотен полк (20th (East Devonshire) Regiment of Foot). На 15 април 1842 г. е повишен в чин лейтенант, а на 1 март 1844 г. в адютант. От 29 декември 1848 г. е с чин капитан. От 17 септември 1850 г. капитан Едмънд Халеуел е офицер в 28-ми пехотен полк (28th (North Gloucestershire) Regiment of Foot).  
Капитан Едмънд Халеуел взима участие в Кримската война (1853-1856) като помощник квартирмайстер (Deputy Assistant-Quartermaster-General) на Леката дивизия, с командир генерал-лейтенант Джордж Браун. Участва с дивизията си в битките при Алма, Инкерман и при обсадата на Севастопол.
Капитан Халеуел е не само отличен офицер, но и талантлив художник. На 17 юли 1854 г. при Варна рисува акварела „Landing of British and French Troops at Varna”. Акварелът (20,5 х 27,9 см) се съхранява в музея „Виктория и Албърт“ в Лондон (Victoria & Albert Museum). Той представя дебаркирането на английски и френски части от английския военен ветроход „Белерофонт“ (H.M.S. Bellerophon) в залива Ески баалък (Старото вързало), на южния бряг на Варненския залив (под нос Галата). Частите дебаркират на брега, натоварени на плоскодънни лодки (мауни) и салове. Брегът е осеян с палатки и военни запаси. На преден план стоят двама английски войници. В долния десен ъгъл на рисунката е подписът на автора и датата (Hallewell, 1860).
Едмънд Халеуел достига до чин полковник на 2 ноември 1860 г. Оттегля се от активна военна служба на 22 март 1864 г.  От 1 април 1864 до ноември 1869 г. е комендант на Кралския военен колеж в Сандхърст (Commandant of the Royal Military College, Sandhurst). Умира (на 47 години) на 27 ноември 1869 г. .
Източник: http://morskivestnik.com, Анастас Ангелов

 

Заблуди за автомат "Калашников"

28.11.2021, 08:27

АК-47 е копие на "Щурмгевер"
Понякога се подчертава, че като основа за създаване на автомата е използвана немската щурмова винтовка StG-44 ("Щурмгевер"). Но това в никакъв случай не е така. Въпросът за създаването на комплекс стрелково въоръжение (автомат, карабина, картечница) с междинен патрон е повдигнат за първи път в СССР още през юли 1943 г., след като в качеството ѝ на трофей е изучена немската карабина Mkb-42(H).
По-късно на съветските конструктори e поставена задачата да създадат автоматично оръжие за междинен патрон модел 1943 г. В крайна сметка на състоялия се през 1944 г. конкурс побеждава автоматът на Судаев (АС-44).
Взето е решение, като се вземат предвид забележките и предложенията, автоматът на Судаев да се доработи и да бъде приет на въоръжение.
През 1946 г. обаче Судаев умира на 34 години. И, за съжаление, няма кой да довърши тази разработка. Въпросът за създаването на автомат остава отворен. Затова е обявен нов конкурс, в който техническото задание е базирано преди всичко върху характеристиките на вече преминалия изпитания автомат на Судаев, а не на немския Stg-44 ("Щурмгевер"), който, между другото, тогава се използва за сравнителните стрелби. По-късно, след поредица от сложни и продължителни конкурсни изпитания, на въоръжение е приет 7,62-милиметров автомат "Калашников" (АК) или АК-47.
АК-47 се появява през 1947 година
Често срещано мнение е, че автомат "Калашников" се появява в армията през 1947 година. Много често обаче годината на приемане на въоръжение, началото на масовото производство и времето, когато даден образец реално постъпва в армията, са различни. Такава е историята на ППШ-41, СКС-45 и много други модели стрелково оръжие.
В това отношение и автомат "Калашников" не е изключение. Независимо от маркировката "автомат "Калашников" образец 1947 година", приемането му на въоръжение, масовото му производство и съответно появата му във войските започват едва през 1949 година.
Първата бойна употреба на АК-47 е в операция "Вихър" в Унгария през 1956 г., а за първи път пред широката публика автомат "Калашников" е представен година по-рано, в съветската кинокомедия "Максим Перепелица".
"Калашникът" е обичан заради простата си сглобка
Често, когато става дума за достойнствата на автомат "Калашников", се отбелязват простотата и надеждността на оръжието. Но това съвсем не е така в началото. Реалното превъплъщение на това оръжие става приетият на въоръжение през 1959 г. модернизиран автомат "Калашников" или АКМ.
Проблемът е в това, че АК-47 се оказва извънредно сложен и скъп за производство, защото се налага връщане към по-сложната за производство фрезована цевна кутия.
Производството на автомата не върви гладко и се налага недостигът на стрелково оръжие в армията да се попълва с карабината "Симонов". Налага се производството на автомат "Калашников" да бъде опростено, като за целта в употреба влизат нови марки стомана и технологии за производство.
В конструкцията на оръжието са внесени редица промени. Тежестта на автомата е намалена с 600 грама, за първи път вместо "щик-меч" се въвежда тип "щик-нож". Едно от главните му достойнства в сравнение с АК-47 стават високата технологичност и относително ниската себестойност на производство на оръжието.
Известният съветски конструктор, създател на пистолетите ТТ и СВТ-40 Фьодор Токарев дава на АКМ следната характеристика: "Този образец се отличава с надлежната си работа, висока точност и далекобойност на стрелбата, относително ниско тегло".
АКМ се произвежда от 1960 до 1976 г. и се превръща във вероятно най-масовата модификация на автомат "Калашников" в Съветската армия. И в наши дни той остава на въоръжение във Въздушнодесантните войски в качеството си на безшумно оръжие (поставя се заглушител, за което с АК-47 по-рано е имало много проблеми).
"Калашникът" е уникален
Има ли в други страни модели стрелково оръжие, подобно на автомат Калашников, които обаче да не са негово копие?
Такъв образец е създаден в следвоенна Чехословакия.
Въпросът е, че понякога страните от Варшавския договор приемат на въоръжение не само разработено в СССР оръжие, но и свои собствени разработки. В това отношение Чехословакия, която има богати традиции в създаването и производството на стрелково оръжие, не е изключение. Така, през 1958 г., на въоръжение в чехословашката армия е приет автоматът на Чермак CZ SA Vz.58, който външно много прилича на "Калашников", но значително се различава в конструкцията си. Автоматът се отличава с високото качество на производство си, макар че по надеждност все пак отстъпва на "Калашника“.
АКС74У — оръжие за десант
Често се говори, че АКС74У, който има два пъти по-къса цев и сгъваем приклад, е предназначен за въоръжение на десантните войски. Но това не е така. Този модел е разработен като оръжие на екипажите в бойните машини, артилеристите, свързочните части – тоест, за тези военнослужещи, на които, поради спецификата на службата им, не им се налага продължително време да се намират на предната линия.
В този смисъл по-компактния образец е напълно оправдан. Но се случва така, че за изпитания в бойна обстановка новият автомат АКС74У е изпратен през 1982-83 г. в десантните войски, които тогава водят бойни действия в Афганистан.
И всичките неласкави отзиви и доста неприятни прозвища, които тази модификация получава, са свързани именно с опитите този автомат да се използва в части, водещи интензивни бойни действия.
В случая си казват думата основните недостатъци на скъсената версия: слабо групиране на попаденията, по-ниска прицелна далекобойност и бързо прегряване на цевта. След изтеглянето на съветските войски от Афганистан през 1989 г. са направени съответните изводи: АКС74У е снет от въоръжение, прибран в складовете, а след това, във връзка с изострената криминогенна обстановка, предаден на личния състав на МВР, където се използва и до ден днешен.
Това е и единственият вариант на автомат "Калашников", който се прави в Тула, производството на останалите модификации винаги е било съсредоточено в Ижевск. - Още за АК

 

Крим, Балаклава: подземната база за подводници

28.11.2021, 08:20

Но какво е Balaklava (Балаклава) според Гугъл? Балаклава е шапка от времето на Кримската война! В първата Кримска война 1853 -1856 г. англичаните воювали на страната на Турция. Когато завзели Балаклава, се наложило да презимуват заради обсадата на Севастопол. Зимата се оказала много сурова със смразяващи студове и силен морски вятър, които водели нощем до измръзване и окапване на ушите и носа.
Развалините на генуезката крепост Чембало са отгоре на склона. Следват останките на отбранителни съоръжения издигнати от татарите, турците, гърците, англичаните и руснаците.
Името "Балаклава“ се превежда от турски като "рибен чувал“ и това е свързано с факта, че наесен делфините погвали рибното ято от морето в Балаклавския залив и там го вкарвали в клопка. Рибите се мятат между скалите и делфините докато им станат лесна плячка. Местните рибари знаейки тази особеност, умело разполагали мрежите на таляна, че в сътрудничество с делфините си осигурявали богат улов.
Но какво се крие днес под маската Балаклава? ........Още за Балаклава

 

 

САЩ обмислят ограничаване на военните учения в Европа

27.11.2021, 16:50

САЩ може да ограничат военните учения в Европа и да спрат доставките на оръжие за Киев, за да спадне напрежението заради необичайната военна дейност на Русия близо до Украйна. Това съобщи в петък The Wall Street Journal, позовавайки се на източници в американската администрация.
По-рано помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси г-жа Карън Донфрид отбеляза, че Вашингтон „се отнася много сериозно към необичайните движения на военните по границата на Русия с Украйна“. Според нея на предстоящата среща на външните министри на НАТО в Рига на 30 ноември американската страна възнамерява да обсъди възможни съвместни стъпки за намаляване на напрежението. Донфрид отбеляза, че за това „има набор с инструменти с широк спектър от възможности“.
Според източници на The Wall Street Journal, САЩ обмислят, от една страна, възможността за укрепване на отбранителните способности на Украйна чрез увеличаване на доставките на противовъздушна отбрана и друга военна помощ, както и разширяване на антируските санкции. Друг вероятен сценарий е САЩ да заемат "по-настойчива" позиция за спазването на Минските споразумения.
В същото време е възможно Вашингтон да поеме по пътя на „намаляване на риска от конфронтация с Москва“, отбелязва вестникът. За целта САЩ могат да ограничат провеждането на военни учения в Европа, както и да преустановят доставката на военна помощ за Украйна.
Източник: https://bgnes.bg/

 

Китай проведе “патрул за проверка на бойната готовност”, докато законодатели от САЩ бяха на посещение в Тайпе

27.11.2021, 08:37

Китайските въоръжени сили проведоха “патрул за проверка на бойната готовност” в посока Тайванския пролив на фона на изненадваща визита на делегация от Конгреса на САЩ в Тайпе, която декларира силна подкрепа за демократично управлявания остров, смятан от Китай за своя провинция, предаде Ройтерс.
Петимата членове на американската Камара на представителите пристигнаха в Тайван на необявено двудневно посещение – второ за този месец на законодатели от САЩ.
Както и при предишната визита китайските въоръжени сили обявиха, че ще проведат патрули в близост до тесния и политически чувствителен Тайвански проток, който отделя острова от гигантския му съсед на материка.
“Съответните действия бяха необходими за справяне с настоящата ситуация в Тайванския проток. Тайван е част от Китай и защитата на националния суверенитет и териториалната цялост е свещена мисия на нашите въоръжени сили”, се казва в съобщение на китайските въоръжени сили.
Тайванското министерство на отбраната, като част от ежедневния си бюлетин за китайските въздушни операции близо до острова, каза, че осем самолета на китайските въздушни сили, включително два способни да носят ядрено оръжие бомбардировача Хун-6, са навлезли в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван, въпреки че това е станало далеч от самия остров и в близост до контролираните от Тайван острови Пратас в Южнокитайско море.
Източник: bta.bg

 

Исторически календар

27.11.2021, 08:31

На 27 ноември 1920 г. в Русе е роден Стефан Николов Маринополски в семейството на командира на 5-и дунавски пехотен полк. През 1939 г. постъпва във Военното училище. След като сдава и двата си пилотски изпита, през юли 1940 г. извършва първия си самостоятелен полет на „Фоке-Вулф“-44. През 1941 г. заминава на специализация в Казерта – Италия, а две години по-късно е произведен в чин подпоручик-летец. Службата си започва в 1-ви разузнавателен орляк в Божурище. През 1943 г. завършва Изтребителната школа в Долна Митрополия, след което е назначен във 2-ри орляк на 6-и изтребителен полк, дислоциран в Карлово. По време на съюзническата бомбардировка на 10 декември 1943 г. Стефан Маринополски получава бойното си кръщене, а в боя на 20 декември сваля бомбардировач В-24 „Либърейтър”. Награден е с офицерски орден „За храброст“ – ІV степен, 2-ри клас.
През януари 1944 г. 5-о ято, на което е заместник-командир, е превъоръжено с изтребители „Месершмит”. С новите самолети ятото участва в боя на 17 април – „Черният Великден“. Подхождащите вражески самолети Р-51 „Мустанг“ са припознати като „Месершмит”-ите от 3-ти орляк. Заблудени, нашите летци понасят тежка загуба. Загиват шестима летци, унищожени са девет машини. Стефан Маринополски е ранен и с труд успява да приземи повредения си самолет.
След 9 септември 1944 г. Стефан Маринополски участва в бойните действия срещу Германия в състава на своя орляк. На 7 юли 1946 г. е арестуван и изпратен в „Куциян“, а през 1947 г. – в „Белене“. Освободен е през 1952 г., а през 1957 г. като строителен работник в Чехословакия успява да премине границата с Австрия. Шест години работи в радио „Свободна Европа”. От 1963 г. живее в САЩ, където създава своя строителна фирма. През 1993 г. се завръща в България. Умира на 30 септември 2008 г.
В изцяло обновената експозиция на Музея на авиацията са показани летателната книжка, личният часовник и ордени на поручик Стефан Маринополски, дарени от неговата съпруга Рени Маринополска през 2012 г.

 
 

Навършват се 102 години от подписването на Ньойския мирен договор

27.11.2021, 08:24

Навършват се 102 години от подписването на Ньойския мирен договор. Той е наложен на България след поражението ѝ в Първата световна война (1914 г.-1918 г.). Подписан е на 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой от министър-председателя Александър Стамболийски, а от страната на силите победителки - от ръководителите на техните делегации на Парижката мирна конференция (1919-1920 г.). Според него България е обременена с тежки репарационни задължения, възлизащи на 2 250 000 златни франка, които следва да бъдат изплатени в срок от 37 години след влизането му в сила с 2 % лихва върху общата сума за първата и 5 % за следващите години. Освен това България е задължена да предаде на своите съседи (съюзници на съглашенските сили победителки) - Сръбско-хърватско-словенското кралство (от 1929 г. Югославия), Румъния и Гърция, определено число добитък, както и 250 000 т. въглища. Наред с това тя губи Западна Тракия, която първоначално се предоставя за управление от самите западни съглашенски държави, които от своя страна през 1920 г. я предоставят на Гърция. От България се отнема Южна Добруджа, която повторно се включва в територията на Румъния, както и гр. Струмица и нейната околност, заедно с т. нар. Западни покрайнини (включващи земите на част от Царибродска, Босилеградска, Трънска и Кулска околия), които се предоставят на Югославия. По такъв начин страната ни е лишена от значителни територии, населени с компактно българско население. Пак по силата на Ньойския мирен договор на България е отнето правото да има своя наборна армия, като на нейно място й се разрешава рекрутирането на платена войска в размер на 33 000 души войници и офицери, с които да охранява границите си и да пази вътрешния ред. Като неделима част от договора по искане на Гърция е приложена и т. нар. конвенция за доброволна размяна на малцинствата между двете съседни държави, която впоследствие е използвана от атинските управляващи среди за насилствено прогонване на българското население от неговите родни огнища в Западна Тракия. Ньойският мирен договор просъществува до началото на Втората световна война 1939-1945 г. През този период България изплаща на съглашенските сили и техните балкански съюзници репарации в размер на 65 000 000 златни франка.
Ньойският договор влиза в сила на 9 август 1920 година.

 

 

Военният кораб „Arleigh Burke” e на посещение във Варна

26.11.2021, 20:52

От 26 до 28 ноември 2021 г., на рутинно посещение във Варна е военният кораб „Арли Бърк“ (DDG-51) от състава на ВМС на САЩ, съобщават от пресцентър на ВМС.
По време на посещението не са планирани съвместни мероприятия с Военноморските сили на Република България.

USS Arleigh Burke (DDG-51) е главен кораб на цял клас американски  разрушителите с управляеми ракети, който носи неговото има. Корабът е въведен  в експлоатация на 4 юли 1991 г., като церемонията се проведе в Норфолк, Вирджиния. - Още за Arleigh Burke

 
 

Отбраната мина безлично при преговорите за коалиционно споразумение

26.11.2021, 20:10

Евроатлантическата интеграция на България остава основен крайъгълен камък във политиката на България и при евентуалното съставяне на ново правителство.

И още - следва да се засили участието на страната ни в политиките на НАТО за развитие на външната и вътрешнонационалната сигурност.
До такъв консенсус стигнаха преговарящите партии за сформиране на кабинет - ”Продължаваме промяната”, БСП, ”Има такъв народ” и ”Демократична България”.........Прочети още

 
 

Екипажът на фрегата „Дръзки” изпълнява поставените задачи

26.11.2021, 17:27

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО – SNMG 2. Групата е под командването на контраадмирал Стефано Русо, с флагман на тактическата група – фрегата „Вирджинио Фасан“ от ВМС на Италия и корабите – фрегата „Реджина Мария“ от ВМС на Румъния и танкер-бункеровчик „Спесарт“ от ВМС на Германия.
В периода 20.11 – 24.11.2021 г. се проведе подготовка в базови условия и работни срещи между участниците във военноморското учение с международно участие на Гърция – „NIRIIS“ и групата на НАТО SNMG 2.
В периода 25.11 – 30.11. 2021 г. е фазата на море, където основните задачи са отработване на процедурите на НАТО за съвместни действия на море – тактическо маневриране, противодействие срещу подводен, надводен и въздушен противник.
На 30.11.2021 г. във военноморска база Суда ще се проведе разбор на проведеното учение, в който ще участват представители от фрегата „Дръзки“.

 
 

Великобритания ще прехвърли военно оборудване в Германия „В случай на война с Русия".

26.11.2021, 15:51

Великобритания планира да изпрати стотици военна техника в Германия в случай на хипотетична война с Русия. За това пише "Таймс" позовавайки се на командира на Сухопътните войски генерал-лейтенант Ралф Ууддис (на снимката).
На фона на мащабна трансформация на армията Лондон възнамерява да създаде три нови военни бази - в Германия, Кения и Оман.
По неговите думи новите подразделения ще получат подобрени версии на танкове Challenger 3, бронирани транспортни превозни средства Boxer, верижни бойни машини Ajax, артилерия и машини за разминиране и дронове.
„Обръщам специално внимание на Германия, където ще прехвърлим значителен брой бронирани машини", посочи командира и добави, че това ще улесни транспортирането на подкрепления през Ламанша.
Напоследък в западните медии отново се чуха прогнози за „руска инвазия" в Украйна. Кремъл нарече подобни изявления целенасочена информационна кампания за повишаване на напрежението, в която се опитват да представят Русия като страна, която застрашава процеса на разрешаване на конфликта в Донбас.
Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков за пореден път подчерта, че Москва не крои агресивни планове и няма да атакува никого.
Източник: https://www.cross.bg/

 
 

Военно-патриотични организации ще поискат от новите управляващи реални пенсии

26.11.2021, 15:02

Асоциацията на Сухопътните войски на България (АСВБ) и Сдружението „Професии на дълга пред народа и Отечеството“ с подкрепата на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) организираха и проведоха днес дискусионна кръгла маса, на която бе представен анализ на съществуващия пенсионен модел. Създадена бе комисия с председател генерал-майор от запаса д-р Стоимен Стоименов, заместник-председател полковник от запаса Стоил Александров и членове полковник от запаса Венелин Новаков, майор от запаса Мирослав Гетов и майор от запаса Недялко Марчев, която на основата на дискусията ще подготви проект на писмо с предложения до новото правителство за включване в управленската програма.
Вече трета година, откакто бе закрит Общественият съвет по въпросите на отбраната (ОСВО) и неговите комисии част от членовете им продължиха да работят по  проектите, като комисиите по националната доктрина и по пенсионната реформа, посочи генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков, председател на АСВБ. Той бе и председател на ОСВО.  Общо бе мнението, че анализът на съществуващия модел за пенсиониране показва дълбоко порочните изходни данни, по които се осигурява пенсионирането на българските граждани и особено на военнослужещите и служителите от МВР и органите по сигурността, които се пенсионират по чл. 69 от КСО . В резултат на това, бе посочено, че всеки един от нас и всеки един български гражданин още от момента на пенсионирането му се ощетява с около  13,5 %, след което се прилагат и други способи за намаляване на полагащата ни се пенсия.
За състоянието на пенсионния модел и тревожните тенденции говори ген. Стоименов. Майор от запаса Мирослав Гетов, заместник-председател на Сдружението „Професии на дълга пред народа и Отечеството“ представи проект за нов пенсионен модел, който анализира слабостите на сегашния и дава решения в интерес на гражданите, особено на тези, които са родени след 31 декември 1959 г. Председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев говори за ниския размер на пенсията за военна инвалидност, включително за промяната на базата за изчисляване на техния размер и  промяна в чл. 70 от Закона за хората с увреждания за вписване на военноинвалидите в т. 5 и получаване на нормална финансова подкрепа в полагащия им се размер като хора с над 90 на сто степен на увреждане  с чужда помощ – 212 лв., а не както е сега поставени дискриминационно в т. 3 при хората с над 90 на сто степен на увреждане, но без чужда помощ и получаващи 98 лв. със 120 лв. по-малко.
В дискусията бе обоснована необходимостта от Закон за възрастните хора, обмисляне на възможността за нов Кодекс за социално осигуряване и промяна на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Общо бе мнението, че нещата трябва да се променят, за да се получават реални пенсии.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Утре се навършват 73 години от създаването на Висшето артилерийско училище

26.11.2021, 11:55

С указ №1657 на Президиума на Великото народно събрание през 1948 г. се сформира Народно военно артилерийско училище „Георги Димитров“, разположено в гр. София.
През 1951 г. училището се дислоцира в гр. Шумен, като през 1954 г., се формира първия тригодишен курс за обучение на артилеристи – команден профил. Следващата година е разформирована артилерийската офицерска школа в гр. Самоков и обучението преминава изцяло в Шумен. По този начин в средата на петдесетте години на XX век училището се превръща в единен център за подготовка на офицерски кадри за земната и зенитната артилерия в Българската армия..........Прочети още

 
 

Daily Mail: Забравена заглушка вероятно е станала причина за катастрофата на британския F-35 в Средиземно море

26.11.2021, 08:33

Лондон. Причина за катастрофата на изтребителя F-35В на британските ВВС на 17 ноември в Средиземно море по време на редовен полет от самолетоносача Queen Elizabeth вероятно се дължи на забравена заглушка (тапа), която не е била извадена правилно от двигателя, в резултат на което е засмукана по време на излитане, съобщава вестник Daily Mail, като се позовава на информация от източници, запознати с разследването.
Ситуацията стана известна „почти веднага“, казва един от тях. „Капакът на двигателя и заглушките трябва да бъдат премахнати преди полета; това е отговорност на наземния екипаж и те са невероятно стриктни“, категоричен е източникът. В този случай обаче вероятно става въпрос за небрежност. Членовете на екипажа са видяли тапата в морето след падането на изтребителя. Пилотът е катапултирал успешно и е качен на борда на самолетоносача.
Британското министерство на отбраната, което разследва случая, настоя, че инцидентът не е резултат от „никакви враждебни действия“, и поясни, че идентифицирането на причините за самолетната катастрофа се фокусира върху технически и човешки грешки, информира изданието.
Сега военнослужещите от британския флот заедно с американците се опитват да намерят и извадят от дълбочина над 1,5 хиляди метра F-35 Lightning II на стойност около 134 млн. долара. Многофункционалният изтребител от пето поколение е разработен от американската компания Lockheed Martin. За ВМС и ВВС има три версии на самолета: F-35A с конвенционално излитане и кацане, F-35B с кратко излитане и кацане и F-35C с кратко излитане и вертикално кацане.
В секретната издирвателна операция, според вестника, се предполага, че се използват дълбоководни превозни средства и мини-подводници. - Още за F-35
Източник: http://www.focus-news.net/

 
 

 

МО на Великобритания: През следващите години ще увеличим военното си присъствие в света

25.11.2021, 21:37

Лондон. Обединеното кралство възнамерява да увеличи глобалното си военно присъствие през следващите години, за да отговори по-добре на потенциални заплахи в различни части на света. Това се казва в плана за модернизация на сухопътните войски на Кралските въоръжени сили, публикуван в четвъртък от Министерството на отбраната на страната.
В документа, наречен „Войник на бъдещето“, се отбелязва, че основните „наземни регионални центрове“ ще бъдат базирани в Германия, Кения и Оман. Освен това на базата на 16-та десантно-щурмова бригада и 1-ва армейска авиационна бригада ще бъдат създадени глобални сили за реагиране, които при необходимост може да бъдат използвани както при водене на военни действия, така и при предоставяне на хуманитарна помощ. Глобалните сили за реагиране ще бъдат подсилени с допълнителен мотострелков батальон, сапьорен батальон, логистичен батальон, артилерийска батарея и нови хеликоптери Apache и Chinook, става ясно още от документа.
Източик: http://www.focus-news.net/

 

Франция продава на Хърватия бойни самолети “Рафал” за 1 млрд. евро

25.11.2021, 21:15

Хърватия и Франция подписаха договор за доставка на 12 броя многоцелеви употребявани изтребители Dassault Rafale. Церемонията стана факт днес, 25 ноември 2021 г.
Договорът бе разписан от министрите на отбраната на двете страни – Флоранс Парли и Марио Баножич в Загреб. На събитието присъстваха и президентът на Франция Емануел Макрон и премиерът на Хърватия Андрей Пленкович. Изпълнителният директор производителя на Dassault Ерик Трапие също бе на церемонията.
В договора, чиято стойност е €999 млн. е включена покупката на 12 употребявани Rafale F3R, които в момента летят във френските ВВС, пакет въоръжение, логистичен пакет, обучение на летателен и технически персонал, самолетообслужваща техника, както и един тренажор. Плащането ще станат на вноски между 2021 и 2026 г.
Обучението на инженерния персонал ще стартира през 2022 г., а на летателния състав – през 2023 г. Първите Rafale ще бъдат предадени на хърватската страна през 2023 г., но ще останат във Франция и с тях ще тече летателното обучение.
Машините ще пристигнат в страната на две партиди – осем в края на 2024 г. и четири в първото тримесечие на 2025 г.
След церемонията, френският военен министър Парли обяви, че страната ѝ ще поръча новопроизведени Rafale за замяна на пласираните в Хърватия. Това, обаче ще стане през 2023 г., а самите изтребители ще се чакат около 2027 г.
Хърватското правителство обяви, че залага на употребявани Rafale в края на май тази година. През ноември 2020 г. Хърватия получи последните и най-добри оферти за покупката на 12 нови многоцелеви изтребители. Офертите са за новопроизведени F-16 Block 70 от САЩ, нови Gripen C/D от Швеция, употребявани Rafale от Франция и употребявани F-16 Barak 2020 от Израел.
Това бе вторият опит на Хърватия да избере свой нов изтребител. През март 2018 г. страната избра офертата на Израел за употребявани F-16C/D Barak 2020, на фона на оферти за нови F-16 от САЩ, нови Gripen от Швеция и употребявани гръцки F-16 Block 30. Основни причини за това, бяха изключително ниската цена на офертата (едва €420 млн.) и обещанията за широко сътрудничество с Израел в областта на отбраната. Сделката обаче бързо забуксува, защото САЩ отказаха да дадат разрешение за реекспорт на изтребителите и в крайна сметка през януари 2019 г. изборът бе анулиран, а процесът рестартиран.
Хърватските ВВС в момента разчитат на една ескадрила МиГ-21бис/УМ, която в към края на техническия си ресурс. Очаква се типа да спре полетите си през 2024 г.
Хърватия става петият експортен клиент на Rafale, след Египет (24 броя, плюс още 30, чийто договор бе разписан наскоро), Катар (36 самолета), Индия (също 36) и Гърция (сключен договор за 18, плюс намерение за още шест). - Още за Rafale
Източник: https://aero-bg.com/

 

Демонстрираха възможностите на новия комплекс полеви комуникационни апаратни за Българската армия

25.11.2021, 17;22

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, заместник-началниците на отбраната, командири на видовете въоръжени сили и командвания, и директори от Министерството на отбраната присъстваха на демонстрация на функционалните възможности на новия комплекс полеви комуникационни апаратни за Българската армия. Представянето се състоя вчера в района на военно формирование 28610 в столичния квартал „Горна баня“, съобщава Пресцентърът на МО. Демонстрациите на способности бяха извършени с реални кореспонденти от отдалечени точки на територията на страната.
Адмирал Ефтимов поясни, че презентацията на шестте типа мобилни комуникационни апаратни е етап от развитието на проекта „Странджа 2“. „Те осигуряват много широк обхват от обмен на комуникационни и информационни услуги и повишават възможностите на Българската армия най-вече в мобилно отношение, за да се осигурят действията на Въоръжените сили по трите мисии на територията на страната и връзка с контингентите зад граница“, заяви той и изказа благодарност към всички специалисти, участвали в реализацията на проекта.
„Развитието и модернизацията на комуникационно-информационните системи на Българската армия е непрекъснат процес, който изисква много внимание, експертиза и работа от нашите комуникационни специалисти, тъй като технологиите се развиват“, подчерта началникът на отбраната. Адмирал Ефтимов допълни, че не само трябва да се внедряват нови технологии, но и да се осигури работата на съществуващите системи, за да има плавен преход и непрекъснатост на услугите. „Да следваме посоката, за да може Българската армия да действа в условията на технологиите на 21-и век“, категоричен бе той. След анализ колко радиостанции от съответните типове апаратни ще бъдат необходими за Въоръжените сили, ще бъде разработен и представен проект съгласно ведомственото ръководство за проектно управление, за да бъде той ресурсно осигурен.
„Това е новост, последно поколение средства и апаратура, което е IP базирано и с цифровизация, което е дигиталното предаване на информацията. Последно поколение техника за Българската армия. Напълно приложима за Българската армия, на базата на което ще можем да привържем полето със Стационарната КИС, по която върви информацията по различните опорни комуникационни възли“, посочи директорът на дирекция „Комуникационни и информационни системи“ в Министерството на отбраната бригаден генерал инж. д-р Емил Шошев. Той поясни, че тези апаратни позволяват да се изградят команден и запасен команден пункт в полеви условия, които осигуряват свръзка за IP базирано и цифрово предаване на данни, глас и видео, с възможност за криптиране на информацията.
Източник: https://otbrana.com

 

Офицер от Централното военно окръжие бе отличен с юбилеен медал

25.11.2021, 17:18

За активна работа по отбелязване на 75 години от края на Втората световна война и успехи във военно-патриотичното възпитание с решение на Изпълнителното бюро на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) подполковник Стефан Стефанов, началник на отделение в  Централното военно окръжие, е удостоен с юбилеен медал „75 години от Победата над фашизма“.
Отличието бе връчено днес от председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов. В церемонията участваха още заместник-председателите на Съюза доц. д-р Софи Пинкас и полковник от запаса Петър Пандурски, председателят на Столичната организация Мария Стоянова и полковник от запаса Цанко Цанков.
Източник: https://otbrana.comм, Спирдон Спирдонов

 

ТАСС: Американски ракетен разрушител „Арли Бърк“ се отправя към Черно море

25.11.2021, 12:19

Москва. Ракетният разрушител на ВМС на САЩ „Арли Бърк“ (DDG-51) се отправя към Черно море, за да участва в операции с партньори от НАТО в региона. Това съобщи в четвъртък командването на Шести флот на ВМС на САЩ на страницата си в социалната мрежа „Туитър“, предава TACC.
„Арли Бърк“ (DDG-51) започна да се придвижва на север в Черно море, за да започне работа със съюзниците и партньорите на НАТО в региона“, се казва в разпространения текст.
Корабите на ВМС на САЩ в Черно море се наблюдават от силите и средствата на Черноморския флот на Русия. Според Министерството на отбраната на Руската федерация операциите на американските военни кораби в акваторията се превръщат в дестабилизиращ фактор в региона, една от целите им е военното развитие на територията на Украйна. Руските въоръжени сили непрекъснато следят ситуацията, подчертаха от Министерството на отбраната в Москва.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Ген. Стефан Янев не е получавал покана за министър на отбраната

25.11.2021, 11:42

Ако има такава за състава на редовното правителство, ще обмисли отговора си, стана ясно от неговите думи тази сутрин в интервю за БНТ.
Към момента никой не отправял покана към него за евентуалното му участие в следващ редовен кабинет. Решението му ще зависи от политиките на сформираното мнозинство.

Ето защо е добре, че в момента се водят коалиционни преговори по политики, а на следващ етап ще бъдат обсъждани личности, коментира служебният министър-председател ген. Стефан Янев.

 

81 години от първия полет на de Havilland Mosquito

25.11.2021, 08:12

Преди точно 81 години, на 25 ноември 1940 г., първи полет изпълнява скоростният двудвигателен боен самолет de Havilland Mosquito – една уникална конструкция, която с пълно право може да бъде наречена многоцелева.
Сглобяването на първия прототип на бъдещия Mosquito стартира през ранната есен на 1940 г. Машината е завършена на 3 ноември, разглобена и превозена по земя до изпитателния център в Хетфийлд. Там започва нейното сглобяване и наземни тестове.
Прототипът носи борден номер E0234, което реално е заводския му номер и е боядисан в ярко жълто. Първите запуски на двата двигателя Merlin 21 са на 19 ноември, а на 24 ноември са направени и първите рулирания.
Първият полет е осъществен от главния пилот-изпитател на компанията Джефри де Хавиланд – син. В кабината е и Джон Уокър, един от инженерите проектирали самолета. Полетът преминава гладко, като се изключи лек проблем със створките на колесника. Достигната е скорост от 355 km/h.......Прочети още

 

Русия започва сериозно подсилване на въоръжените сили

25.11.2021, 08:10

Русия обяви че започва подсилване на въоръжените си сили в отговор на “растящата активност” на НАТО по границите й, и на фона на засилващото се напрежение между Москва и Запада по отношение на Украйна, предаде АФП, позовавайки се на официално изявление на руския министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу, направено в сряда в Москва, предава Труд".
“Трудната военна и политическа ситуация по света и растящата активност на страните от НАТО в близост до руските граници създават необходимостта да продължим качественото развитие на въоръжените сили”, казва Шойгу.
Според него става въпрос за “засилване на бойната ефикасност, поддържане на състоянието на готовност на ядрените сили и потенциала за сдържане”.
В изявлението си, Сергей Шойгу подчертава процесите на модернизация, които протичат в момента в руската армия, която е на път, според него да бъде оборудвана с “оръжия с висока прецизност и ефективни способности за унищожение, други модерни въоръжения и оборудване”.
Русия не спира от години да осъжда разполагането на войски на НАТО в близост до границите й, както и амбициите на страни, които смята за част от своята сфера на влияние, като Грузия и Армения, да се присъединят към Алианса, коментира АФП.
Изявлението на Шойгу идва на фона все още напрегнати отношения между Москва и Запада по отношение на Източна Украйна, където войски на Киев са в конфликт с руски сепаратисти още от 2014 г. след анексирането на Крим. - (видео)
Редица европейски страни изразиха последните дни тревоги във връзки с “необичайните” маневри на руски въоръжени сили в близост до границите им. Кремъл, който отрича всякакви преднамерени военни намерения, определи тези обвинения като “истерични”.

 

Преди 78 г. е основан лагер за пленени англоамерикански летци край Шумен

25.11.2021, 08:05

На 25 ноември 1943 г. е основан лагер за военнопленници на 2,5 км. край Шумен в почивна станция.
Той функционира до 25 септември 1944 г., но военнопленниците са освободени още на 8 септември. За времето на съществуване на лагера в него са приети 32 групи военнопленници с обща численост 329 души. В този брой не влизат летците, които попадат в партизански отряди в България, Сърбия и Гърция.
В лагера са концентрирани основно оцелелите екипажи на свалени бомбардировачи, както над България, така и в окупираните от нея територии в Гърция и Югославия – общо 120 самолета заедно с изтребителите от ескорта. Някои от самолетите са свалени от български и немски пилоти, други са засегнати от ПВО на румънска територия (нефтените рафинерии край Плоещ), технически неизправности и др.
По правило екипажите на засегнатите самолети правят всичко възможно да излязат извън пределите на Румъния и се стремят към територията на неутрална Турция, но не всички успяват.........Прочети още

 

Какво се случи на 25 ноември 2007 г.?

25.11.2021, 08:00

С тържествена церемония пред Паметника на незнайния воин на 25 ноември 2007 г. се провежда ритуалът по зачисляване в резерва (запаса) на последната смяна срочнослужещи. С него е сложен край на задължителната наборна военна служба в България.
От 1 декември 2007 г. армията на България е напълно професионална. Приключва задължителната наборна военна служба в България, чието начало е положено със Закона за вземане на новобранци в българската войска от 1880 година. Последните 2413 наборни войници в българската армия са изпратени с тържествени ритуали не само в София, но и в Плевен, Пловдив, Сливен и Банско.
Министърът на отбраната Веселин Близнаков заяви, че това е исторически ден за България, защото от 1 декември българската армия става изцяло професионална. За бъдещите поколения на България наборната служба ще бъде непознат факт, за който ще четат в учебниците, но за Вас последните войници тя е школа за мъжество, каза още военният министър. Въпреки че по думите му последният набор си е мислил като влиза да служи, че е извадил лош късмет.
И министърът на отбраната, и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков благодариха на последния набор войници, че са изпълнили дълга си.
Ще има носталгия във всички по казармата и по традицията да се изпращат войници независимо от политическите решения, които изпълняваме, каза след церемонията министърът на отбраната.
Тържествен ритуал по изпращането на последния набор войници, отбили службата си в 13-та бронетанкова бригада, се проведе и в Сливен. 137 момчета от набор 88- трета смяна ще се уволнят от армията на 30 ноември. Те получават похвални грамоти, подписани от министъра на отбраната Веселин Близнаков и от началника на Генералния щаб генерал Златан Стойков.
При напускането си от казармата войниците от последния набор получиха ползвания по време на службата си комплект войнишка униформа, заради участието им във важен исторически момент от развитието на Българската армия.
Сред гостите на тържествената церемония бяха заместник-командващият на Сухопътни войски генерал-майор Кирчо Куртев и началникът на управление личен състав в Генералния щаб на Българската армия бригаден генерал Спас Спасов.
„В продължение на много години наборните войници бяха гръбнакът на БА. Днешният ден е особено вълнуващ и емоционален. Макар че ще преминете в резерва, вие ще продължите да бъдете добри български войници”, каза в словото си генерал-майор Кирчо Куртев. Той пожела на войниците здраве и успешна реализация в живота.
Последните наборни войници от Пета  Шипченска механизирана бригада и УБ
" Христо Ботев " се уволниха на тържествена церемония в Плевен. За достойна служба към родината младежите получиха похвална грамота от министъра на отбраната. На тържествения ритуал по на площад „Възраждане" присъства бригаден генерал Стефан Василев, помощник-началник в Главния щаб на Сухопътните войски. Последните 281 наборни войници, които служеха в Пета  бригада в поделенията в Плевен, Шумен и Враца, получиха за спомен от армията и комплект камуфлажно облекло.
На 12 май 2007 г. на централния площад “Възраждане” в Плевен се състоя последната клетва на наборниците и на новоназначените кадрови войници от Учебна база “Христо Ботев”. 1500-те момчета са от набор 1988 г. - трета смяна, а професионалните войници бяха от първия модул на обучение по попълването на съвременната армия. На клетвата в Плевен присъстваха министърът на отбраната Веселин Близнаков и началникът на Генералния щаб ген. Златан Стойков.
Министърът на отбраната на България Веселин Близнаков обяви тогава, че професионализацията на българската армия в момента върви по график и ако бъдат попълнени останалите свободни 1 520 места за професионални кадрови войници, в сухопътните войски последният набор ще бъде уволнен предсрочно с един месец с решение на Министерския съвет. Така и се случи.
Министър Близнаков определи този ден като исторически за българската армия, защото това е последната военна клетва. И допълни още, че във всички предизвикателства пред държавата българската армия е имала ключова роля, тя е символ на сила, мъдрост и съхранение на държавността
Според него тогава най-голямото предизвикателство пред политиците и Генералния щаб беше да създадат на бъдещите кадрови войници добри условия за професионална реализация и благоприятна социална среда за военнослужещите.
Пълната професионализация на армията от 1 януари и 2008 г. стана по волята на Народното събрание, коетопромени  Закона за отбраната и въоръжените сили. Съгласно поправките мъжете, които изпълняваха наборна или алтернативна служба и не бяха отслужили пълния й срок на 31 декември 2007 г., трябваше да се уволнят на 1 януари 2008 г.
Даваше се възможност на военнослужещите на наборна военна служба да могат да кандидатстват за приемане на кадрова военна служба след полагане на военната клетва. Дотогава това можеше да става само след изслужване на две трети от наборната военна служба.
С промените се повиши и пределната възраст за изпълнение на кадрова военна служба в Националната разузнавателна служба. Освен това към началника на Генералния щаб се създаде Военен съвет, като съвещателен орган.
Източник: http://otbrana.com/

 

 

Исторически календар

24.11.2021, 22:19

На 24 ноември 1943 г. в 13 ч.и 15 мин. е проведена втората атака над София по време на Втората световна война. В българското въздушно пространство навлизат 60 тежки бомбардировача Б-24Д „Либърейтър“, прикривани от 40 изтребителя П-38Г „Лайтнинг“. Излитат всичките изправни 19 Ме-109Г-2 от летище Божурище, както и два Ме-109Е-4 от летище Скопие. Контакт с противника осъществява първоначално 3/6 изтребителен орляк. Сформирана е ударна група от 12 самолета от щабното крило, 672-ро и 682-ро ято и прикриваща група от 7 самолета от 692-ро ято. Важно тактическо предимство за българските пилоти е осъществената атака над съюзническата авиация от страната на слънцето. Капитан Чудомир Топлодолски води хладнокръвно действията на подчинените му пилоти. Той сваля един от бомбардировачите Б-24Д „Либърейтър“. Останките от самолета са намерени по-късно край Струмица. По време на боя самолетът на Топлодолски също е улучен на три места. В боя е свален и загива подпоручик Митьо Дисов – втората българска жертва в отбраната на страната. Самолетът му е открит близо до село Горни Пасарел. Въпреки неравностойните сили, българските пилоти от прикриващата група успяват да изтласкат „Лайтнингите“ към Пернишката котловина. Това увеличава дистанцията между тях и бомбардировачите и нарушава бойния ред на съюзническата авиация. Подпоручик Михаил Узунов и фелдфебел Никола Краличев прострелват два П-38Г ”Лайтнинг“ като ги вадят от строя и ги принуждават да се върнат. В битката е уцелен и ранен подпоручик Петър Бочев. Въпреки това, той успява с пикиране да се откъсне от врага и каца принудително край Брезник. Поелият командването на орляка поручик Николай Йорданов продължава атаката и българските летци не позволяват ефикасното прицелване на американските бомбардировачи. Повредени са още 3 „Либърейтъра“, които напускат строя в отстъпление. Приносът за това е на поручик Стоян Стоянов, подпоручик Михаил Григоров и фелдфебел Стефан Конзов. Два от нашите изтребители също излизат извън строя – на подпоручик Михаил Узунов и на подпоручик Григоров.Въздушната схватка продължава в Македония близо до Царево село, където българските пилоти преследват противника. Улученият по-рано от поручик Стоянов Б-24 „Либърейтър“ този път не успява да се спаси и е свален от фелдфебел Христо Коев до село Богомил. Екипажът е пленен. 15-та въздушна армия на САЩ потвърждава и двете си загуби.

 

South China Morning Post: Китай и Русия се приближиха още до фактически военен съюз в противовес на американския натиск

24.11.2021, 19:43

Хонконг. Китай и Русия се прижиха с още една крачка до фактически военен съюз, чрез който да се противопоставят на натиска от САЩ, след като министрите на отбраната на двете страни Сергей Шойгу и Вей Фънхе се договориха за разширяване на сътрудничеството чрез стратегически учения и съвместни патрули в Азиатско-Тихоокеанския регион, включително Японско море и Източнокитайско море, пише хонконгското издание South China Morning Post.
Във видеоразговор във вторник Шойгу е споделил със своя китайски колега притесненията на Москва от „значителната интензификация“ на дейностите на САЩ, които изпращат стратегически бомбардировачи край руските граници.
„През последния месец са извършени около 30 прелитания до границите на Руската федерация, което е 2,5 пъти повече от същия период на миналата година“, каза той.
Това включва учението Global Thunder от този месец, за което Шойгу твърди, че са участвали 10 американски стратегически бомбардировача в сценарий за използване на ядрени оръжия срещу Русия от запад и изток и че те са се приближили на 20 км от руската граница. Шойгу е отбелязал, че американските въздушни патрули близо до източните граници на Русия са се увеличили, като през 2020 г. са извършени общо 22 стратегически полета над Охотско море – спрямо три предходната година – които според него представляват заплаха както за Русия, така и за Китай.
„На този фон руско-китайската координация се превръща в стабилизиращ фактор в световните дела“, каза Шойгу.
Генерал Вей Фънхе е заявил, че Русия „успешно се е противопоставила“ на натиска и военните заплахи от САЩ, както и че Китай „изцяло се е справил с натиска и сдържането на САЩ.
В кратко изявление китайското министерство на отбраната обяви, че двете страни ще „продължат да задълбочават стратегическото сътрудничество между армиите, ще продължат да засилват сътрудничеството в стратегически учения, съвместни патрули и други области и ще продължат да дават нов принос за защитата на основните интереси на Китай и Русия и поддържане на международната и регионална сигурност и стабилност“.
Началниците на отбраната обсъдиха съвместни военноморски патрули в северозападната част на Тихия океан и съвместни въздушни патрули над Японско и Източнокитайско море по време на разговора и подписаха пътна карта за по-тясно военно сътрудничество през следващите пет години, съобщи руското министерство на отбраната, без да даде допълнителни детайли.
Както отбелязва изданието, преговорите се състояха на фона на непрекъсното задълбочаващите се военни връзки между Китай и Русия, които обмислят различни мерки, за да противостоят на натиска от Запада.
По-рано във вторник Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) обвини САЩ, че „създават рискове за безопасността и застрашават регионалната стабилност“, след като разрушителят с управляеми ракети USS Milius премина през Тайванския проток. Седмият флот на САЩ го нарече „рутинно“ плаване, което „демонстрира ангажимента на САЩ към свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион“.
Междувременно напрежението между Москва и Вашингтон се засилва, след като служители на американското разузнаване предупредиха европейските съюзници, че Русия е разположила около 100 000 войници, както и артилерия на границата си с Украйна и обмисля военни мерки срещу Украйна, твърдение, което Кремъл каза, че е подстрекателство.
Миналия месец пет китайски и пет руски военни кораба направиха първото съвместно преминаване през пролива Цугару в японския архипелаг, след като приключиха годишните си учения близо до залива Петър Велики в Японско море.
А в петък китайските и руските военновъздушни сили проведоха третия си съвместен въздушен патрул, като и двете страни изпратиха два бомбардировача над Японско море и Източнокитайско море. В отговор Южна Корея вдигна изтребители, докато Япония изказа протест в Пекин и Москва.
Сонг Чжунпин, базиран в Хонконг военен коментатор, очаква да види повече подобни учения между двете военни в Азиатско-Тихоокеанския регион – включително Японско море и Източно- и Южнокитайско море. „Китай и Русия могат също да увеличат съвместното стратегическо сътрудничество, включително по отношение на противоракетните системи и системите за ранно предупреждение, както и между различни военни служби“, каза той. - (видео)
Източник: http://www.focus-news.net, Иван Христов

 

Германия готви задължителна ваксинация за военните си

24.11.2021, 17:30

Германия се готви да въведе задължителна ваксинация срещу Ковид-19 за военнослужещите си, обяви министерството на отбраната, предаде Франс прес.
Арбитражна комисия към ведомството с участието на представители на военния персонал е решила да обяви ваксината срещу Ковид-19 в списъка на задължителните ваксини за всички военни. Прилагането на разпореждането се очаква в скоро време. Министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер веднага е казала, че подкрепя тази мярка. По този начин германските въоръжени сили ще станат първата институция в Германия въвела задължителна ваксинация срещу коронавируса.
Същевременно днес специалистът по квантова физика Йоахим Зауер, който е съпруг на германската канцлерка Ангела Меркел, разкритикува мързела на неваксинираните в Германия. В интервю за италианското издание “Република” той заяви: “Изненадващо е, че една трета от населението не се придържа към научните познания. Това се дължи отчасти на известен мързел у германците”, заяви той. “Има и друга група от хора, съставена от такива, които имат лично убеждение, нещо като идеологическа реакция на онова, което те възприемат като ваксинационна диктатура”. Зауер добави, че при някои хора отношението на отхвърляне на научните познания вероятно винаги е съществувало, но никога не е било по-очевидно от сега. Зауер определи създаването на ваксините срещу коронавируса за толкова кратко време като “чудо”.
Източник: bta.bg

 

Втората най-жестока загуба на френската армия след Ватерло бетонира мексиканската независимост

24.11.2021, 09:59

Мексико може да се смята за една от страните с бушуваща латинска кръв. През последните години, докато се говореше за стена, мнозина забравят и някои интересни факти. Причината Франция да не успее да повлияе толкова пряко на САЩ и сформиращите щати, е единствено тяхна. Мексико празнува своята независимост на 5 май. И причината за всичко това е, че колкото и разбира да е тази страна, от средата на XIX век успява да се справи много добре с общия враг. В този период мексиканците не са в най-цветущата форма.
Първо са изгубили една частна война срещу Тексас, а след това са успели да спечелят вниманието на САЩ, за да изгубят още една. Очевидно жителите нямали нищо против да продължат битката и започнали един много сериозен вътрешен конфликт. Точно в тези години, държавата няма никаква възможност да изплати никакви външни дългове към Европа. Именно по тази причина до Европа достига и притеснителната вест, че нито един дълг не може да бъде изплатен. В този тежък момент, подкрепата от Европа била необходима за оцеляването и запазването на територията, но не всички били на това мнение. Наполеон III преценил, че след като няма да види никакви средства, по-добре да завземе територия и така да обезпечи Франция.......Прочети още

 

The Telegraph: Великобритания премества основната си тренировъчна военна база от Канада в Оман, за да реагира по-бързо на конфликти в Европа и Близкия Изток

24.11.2021, 09:52

Лондон. Великобритания ще премести основната тренировъчна база на Кралската армия от Канада в Оман, за да реагира по-бързо на възможни въоръжени конфликти в Европа и Близкия изток. Това съобщи във вторник The Daily Telegraph, позовавайки се на източници от британското министерство на отбраната.
Според тях британското правителство планира да открие нов учебен център в близост до пристанищния град Рас ал-Дакм в източен Оман, където ще се извършват маневри с участието на танкове и други видове бронирана техника. Както отбелязва вестникът, Лондон е готов да предприеме тази стъпка, за да увеличи скоростта на реакция на вероятни кризисни ситуации в региона, да изрази подкрепа на такива съюзни държави като Украйна и Бахрейн, да изпрати своеобразен предупредителен сигнал към Иран и други враждебни държави, както и да демонстрира военните си разработки с цел повишаване на интереса към тях от страна на потенциални клиенти.
„Ако имате само 148 танка и 22 от тях са в Канада, тогава тези 22 танка не могат да бъдат използвани незабавно. Ако се намират в Полша или Рас ал-Дакме, тогава можете да разчитате на тях, като ги използвате за целите на сдържането“, цитира вестникът думите на източник от Министерството на отбраната на Обединеното кралство. Предполага се, че министърът на отбраната на кралството Бен Уолъс ще обяви официално намерението си за откриване на нова база в Оман по-късно тази седмица.
В същото време изданието уточнява, че тренировъчната база Съфийлд в провинция Алберта в Западна Канада няма да бъде затворена до 2023 г. във връзка с вече планираните учения за големи танкове за следващите две години. От 1972 г. Великобритания провежда учения в тази база, която обхваща площ от 2,7 квадратни метра, което е седем пъти повече от площта на най-големия полигон в Обединеното кралство близо до английския град Солсбъри. The Daily Telegraph подчертава, че Съфийлд редовно е домакин на учения с участието на над 1000 единици военна техника, включително танкове и хеликоптери. Според вестника около 400 британски войници постоянно пребивават в тази база.
Източник: http://www.focus-news.net, Иван Христов

 

Набират курсанти и студенти за обучение във военни училища на САЩ

24.11.2021, 08:15

Министерствто на отбраната обяви процедура за набиране на курсанти и студенти от висшите военни училища за обучение във военни училища на САЩ, с начало от учебната 2022/2023 година.
Кандидатите курсанти трябва да са приети за обучение в НВУ „Васил Левски” през учебната 2021/2022 г., с общ бал не по-нисък от 30 за всички специализации, приети във ВВВУ „Г. Бенковски“ през учебната 2021/2022 г. с общ бал не понисък от 30 за всички специализации, с изключение на “Летец-пилот” и „РВД”, за които общият бал не трябва да бъде по-нисък от 32, или приети във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” през учебната 2021/2022 г., с общ бал не по-нисък от 30 за всички специализации.
Студентите  трябва да са приети за обучение в НВУ „Васил Левски”, ВВВУ „Г.Бенковски“ и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” през учебната 2021/2022 г., с общ бал не по-нисък от 24 за всички специалности.
И още за курсантите и студентите. Да са на възраст от минимум 18 години и да нямат навършени 23 години към дата 27.06.2022 г. за Военното училище на Сухопътните войски и към 01.07.2022 г. за Военновъздушно училище и Военноморското училище. Да не са семейни, бременни и да не са задължени по закон да се грижат за дете/деца. Да са в много добра физическа форма.
Желаещите следва да подадат рапорти/заявления до министъра на отбраната чрез началника на съответното висше военно училище до 10.12.2021 г.
Подробности на https://www.mod.bg/bg/doc/obiavi/2021/20211123_Obyava_kursanti.pdf

 

Процента боеготова техника във ВВС на САЩ е леко намалял

24.11.2021, 08:10

През финансовата 2021 г. практически всички типове тактически бойни самолети във ВВС на САЩ страдат от влошаване на процента на боеготова техника. Изключение прави само щурмовика A-10, чийто показатели са се подобрили. За това пише Air Force Magazine.
Американските ВВС използват термина „боеготов” (mission capable) в смисъл, че даден боен самолет може да изпълнява поне една от основните си задачи (например, при F-16 това са задачи „въздух – въздух”, „въздух – земя” и „подавяне на ПВО”). Терминът „напълно боеготов” (full mission capable) се използва, ако машината може да изпълнява всичките ѝ зададени задачи. Тези показатели нямат общо с това дали въпросният самолет може или не да лети в дадения момент.
ВВС на САЩ се стремят поне 75% от бойната им техника да е боеготова, но през финансовата 2021 г. (която започва на 1 октомври 2020 г. и  приключи на 30 септември 2021 г.), нито един тип не е достигнал до този процент.
Изтребителите от пето поколение F-35A са показали 68,8% боеготовност, което е осезаем спад от постигнатите 76,07% през финансовата 2020 г. Основният проблем за типа са бавните ремонти на двигателя F135, както и липсата на оборотни мотори. Средно по около 40 броя F-35A са били на земята поради липса на двигатели през финансовата 2021 г.
Все пак, ситуацията е по-добра отколкото беше през 2019 г., когато процента боеготови F-35A бе 61,6%.
Ударните F-15E също отбелязват осезаем спад – от 69,21% боеготови през финансовата 2020 г. до 66,24% през 2021 г. Трендът при типа е низходящ. През 2019 г. показателят е бил 71,29%.
Изтребителите F-15C/D също губят боеготовност. 69,48% от едноместните F-15C са били боеготови и 68,56% от двуместните F-15D. През 2020 г. тези показатели са били съответно 71,93 и 70,52%. F-15C/D са на края на жизнения си цикъл, летят с множество ограничения и страдат от липса на резервни части.
F-16 остават най-боеготовия тип изтребители във ВВС на САЩ. 71,53% от едноместните F-16C и 69,32% от двуместните F-16D са били боеготови. През финансовата 2021 г. процентите са били съответно 73,9 и 72,11.
Нискозабележимите F-22 остават най-небоеготовия тип във ВВС на САЩ. Едва 50,81% от наличните изтребители от този тип се били боеготови през 2021 г. През миналия отчетен период показателят е бил 51,98%, а през 2019 г. – 50,57%. Основната причина за лошите резултати тук са трудната поддръжка на изтребителя, както и факта, че по време на урагана „Майкъл” през 2018 г. 17 машини бяха тежко повредени.
Щурмовите самолети A-10 могат да се похвалят с най-голям процент боеготовност – 72,54%. Те са единственият тип, който подобрява показателя си в сравнение с финансовата 2020 г., когато процентът е бил 71,2%. А-10 е сравнително по-прост технически от останалите типове бойни самолети във ВВС на САЩ. Освен това, повечето ескадрили са във Въздушната национална гвардия или в Резерва на ВВС, където те се оперират от по-опитни техници и инженери.
През октомври 2018 г. тогавашният секретар (министър) по отбраната на САЩ Джим Матис заповяда до края на септември 2019 г. процентът боеготова авиационна техника да достигне 80%. Усилията на Матис, обаче не се увенчаха с успех, а ВВС на САЩ оспориха, че средният процент боеготова техника е добър индикатор за това, до колко войските могат да изпълняват реални бойни задачи. - Още за ВВС на САЩ
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Шефовете на генщабовете на армиите на Русия и САЩ говорили за сигурността

23.11.2021, 22:11

Ръководителите на генералните щабове на руските и американските въоръжени сили Валерий Герасимов и Марк Мили са провели телефонен разговор, предадоха световните агенции, като се позоваха на руското министерство на отбраната.
Двамата висши военни са обсъждали актуални въпроси, касаещи международната сигурност. Повече детайли не се съобщават.
Телефонният разговор е бил проведен в момент, в който Вашингтон обвини Москва, че струпва войски близо до границата на Русия с Украйна, а Русия обвини Запада, че провокира напрежение, отбелязва Ройтерс.
Герасимов и Мили имаха среща през септември във Финландия, където, според Москва, те са обсъждали превенцията на военни инциденти между двамата геополитически съперника.
Вчера руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в скоро време може да има контакт между президентите Владимир Путин и Джо Байдън, но датата и параметрите му все още се обсъждат, припомня Франс прес. Лавров каза, че със сигурност Украйна ще е една от темите, която ще бъде повдигната по един, или друг начин по време на този възможен разговор.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Как френски генерал предава Върховния управник на Русия

23.11.2021, 20:55

Този легендарен руски адмирал не позволява на чуждестранните интервенти да изнесат от Русия златния ѝ резерв. Това е причината те да го предадат и той е разстрелян от болшевиките.
"Пълнолуние, светла, мразовита нощ... На предложението ми да му завържа очите Колчак отговаря с отказ. Взводът е построен, винтовките са в готовност… Давам команда: Взвод, по враговете на революцията - огън!".

Така ръководителят групата по разстрела Иван Бурсак си спомня екзекуцията на един от главните врагове на съветската власт, Върховния управник на Русия Александър Василиевич Колчак.

Лидерът на антиболшевишкото Бяло движение лесно е можел да избегне тази горка участ, ако не е бил френският генерал Морис Жанен......Прочети още

 

Атакуваха с ракети американска база в Сирия след изтегляне на американски конвой

23.11.2021, 20:10

Американската база Хараб ал Джайр, намираща се в провинция Хасеке в Сирия, бе подложена на ракетна атака. Това съобщи във вторник сирийската информационна агенция SANA, цитирана от ТАСС.
Най-малко пет ракети са били изстреляни по военно летище в базата Хараб ал Джайр, която се използва от американските сили. Няма данни за жертви или материални щети по базата.
Два конвоя от над 100 американски машини прекосиха границата и тръгнаха от сирийската провинция Хасеке към Ирак.
Според агенцията първият конвой се състои от 40 военни машини, вторият – 70. Началната точка е американската база в Хараб ал Джаир. Според агенцията сигурността на движението на конвоите през сирийска територия е осигурена от американски военни хеликоптери, а на земята – от формирането на кюрдския алианс “Сили на демократична Сирия” (СДС).
В началото на ноември най-големият конвой от американски сили бе изпратен в Ирак от същата база. Състоеше се от около 270 машини с различно предназначение.
От 2015 г. насам американското командване създаде девет бази в Североизточна Сирия, а разположените там войски помагат на СДС в борбата срещу терористичната групировка “Ислямска държава”.
По-рано вчера руски военни в Сирия са започнали да патрулират по линията на разграничение между земите, контролирани от въоръжените сили на Русия и международната коалиция, оглавявана от САЩ.
Източник: news.bg 

 

Навършват се 97 години от откриването на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

23.11.2021, 17:19

Днес се навършват 97 години от откриването на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен.
След поражението и подписания Ньойски договор (1919 г.), войниците и офицерите от Шести артилерийски полк се завръщат от фронта в пълна мизерия. Не „благодарните потомци“, а те – оцелелите, болните, осакатените, вземат решение да отдадат чест на другарите си – „На тези, които завинаги останаха по бойните полета“.
В началото на 1923 г. командирът Стефан Сотиров издава заповед и назначава комитет, който да събере дарения за построяването на паметника за „загиналите светци в името на Отечеството и за утеха на вдовиците и сираците им. 232-ма обикновени войници, въпреки недоимъка си, даряват по 100 лева и така започва неговата история.
На днешната дата – 23 ноември 1924 г., паметникът на славния Шести артилерийски полк е открит. Изработен е от архитект Борис Бояджиев и скулптора Панайот Ципоранов от бетон, чакъл и врачански камък. Композицията е внушителна, около 7,5 метра. Върху постамент и колона се е изправил артилерист с насочена към Одрин ръка. До него е планинско оръдие „Шкода“, с пречупена ос и разбито дясно колело – символ на покрусата на народа. Върху паметника са изписани имената на близо 380 загинали командири и войници от полка.В тези исторически събития тяхната човешка саможертва е пример за възпитание на младите хора в дух на родолюбие и патриотизъм.
Във връзка с породения риск от саморазрушение, Община Сливен предприе спешни мерки за възстановяване на паметника. Миналата година приключи най-неотложният етап – отливането на реплика на фигуралната композиция на паметника. Бетоновата фигура беше демонтирана и съхранена в РИМ „Д-р Симеон Табаков“, а на нейно място беше монтирана излятата от месинг.
„Благодарим на дарителите, с чиятофинансоваподкрепавъзстановителните дейности бяха обезпечени. Снабраните средства от дарителската сметка за паметника, множеството благотворителни инициативи, заделените средства от бюджета на Общината и материалната подкрепа за отливката на Министерството на отбраната,успяхме да приключим първия етап от реставрацията“, коментира кметът Стефан Радев. По думите му предстоят още възстановителни дейности и оформяне на архитектурно-художествената среда около паметника.
Желаещите да се включат в благотворителната кампания могат да го направят на посочената дарителска сметка.
Общинска банка АД – Сливен
BG03SOMB91308428713744
BIC SOMBBSF
Код за вид плащане-44 51 00

 

Шойгу твърди: САЩ отработиха вариант за използване на ядрено оръжие срещу Русия

23.11.2021, 17:07

Руските военни регистрират значително увеличение на активността на стратегическата бомбардировъчна авиация на военновъздушните сили на САЩ в непосредствена близост до държавните граници на Руската федерация. Това обяви руският военен министър армейски гехерал Сергей Шойгу, цитиран от "Новости".
"Отбелязваме значителна активизация на действията на американската стратегическа бомбардировъчна авиация в близост до границите на Русия. През последния месец бяха извършени около 30 полета към границите на Руската федерация, което е 2,5 пъти повече спрямо съответния период на миналата година", посочил Шойгу по време на разговори с министъра на отбраната на Китай Вей Фънхе.
Руският военен министър подчертал, че "този месец, по време на ученията на стратегическите сили на САЩ Global Thunder, 10 стратегически бомбардировача отработваха вариант за използване на ядрени оръжия срещу Русия практически едновременно от Западно и Източно направление".
"Минималното разстояние от нашата държавна граница беше 20 километра", уточнил Шойгу.
По думите му развитието на взаимодействието между Русия и Китай било особено актуално в условията на "нарастваща геополитическа турбулентност и повишаване на конфликтния потенциал в различни части на света".
Китай и Русия били от дълги години стратегически партньори, напомнил руският военен министър.
Източник: https://news.bg/

 

Военноинвалидите и военнопострадалите с конкретни очаквания от парламентарните сили

23.11.2021, 16:51

Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите е готов с конкретни предложения към седемте парламентарни групи, които се очаква скоро да бъдат сформирани в 47-ото Народно събрание. За какво става дума?
1. Промени в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, за които военно-патриотичната организация има определена готовност.
2. За подобряване на пенсиите на военноинвалидите и военнопострадалите да се промени чл. 86 на КСО, така че базата за изчисляването им да не бъде социалната пенсия за старост, както е сега, а линията за бедност или минималната работна заплата.  
3. Промяна в чл. 70 от Закона за хората с увреждания за вписване на „военноинвалидите” в т. 5 и получаване на нормална финансова подкрепа в полагащия им се размер като хора с над 90 на сто степен на увреждане  с чужда помощ – 212 лв., а не както е сега поставени дискриминационно в т. 3 при хората с над 90 на сто степен на увреждане, но без чужда помощ и получаващи 98 лв. със 120 лв. по-малко. Става въпрос за 166 човека с първа група с чужда помощ.
4. Изравняване на правата на военноинвалидите и военнопострадалите с тези на ветераните от войните, т.е. по двата закона за военноинвалидите и военнопострадалите и пенсиите и за ветераните от войните в България.
5. Активиране работата на Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните към Министерски съвет.
6. Прецизиране на текстове и промени в поднормативните документи към Закона за военноинвалидите и военнопострадалите и тези на Министерството на отбраната, особено отнасящи се до материалното подпомагане и по принцип до социалните политики спрямо тези български граждани.
7. Задължително укрепване на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” в МО с нужния брой отдели, хора и капацитет.
За всеки от посочените проблеми разполагаме с предложения за решения и съответно финансови разчети, посочва председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев.
Източник: https://otbrana.com/

 

Русия и АСЕАН ще проведат в началото на декември първото си общо военноморско учение

23.11.2021, 13:18

Първото в историята съвместно военноморско учение на Русия и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) ще се състои от 1 до 3 декември в Индонезия. Това съобщи днес за ТАСС постоянният представител на Русия към АСЕАН Александър Иванов, предаде агенцията.
Учението ще протече в индонезийски териториални води в района на Северна Суматра. Москва ще изпрати там големия кораб за борба с подводници “Адмирал Пантелеев”.
По време на маневрите ще се тренира “взаимодействие между военноморските сили на Русия и на страните от АСЕАН с цел да се гарантира сигурността на морската търговска дейност и корабоплаването”, каза Иванов. Учението, разделено на две фази – виртуална и морска, ще бъде открито от министъра на отбраната на Индонезия Прабово Субианто (на снимката).
Решението за провеждане на маневрите бе одобрено на 28 октомври по време на Четвъртата среща на върха Русия – АСЕАН, организирана чрез видеовръзка и отбелязала 30-ата годишнина от установяването на отношения между Москва и Асоциацията. Държавните глави приеха тогава редица документи, насочени към по-нататъшно развитие на стратегическото партньорство.
Източник: bta.bg

 

САЩ обмислят да изпратят в Украйна военни съветници и системи Stinger

23.11.2021, 09:44

САЩ обмислят възможността да изпратят в Украйна военни съветници и различни оръжия, включително преносимите зенитно-ракетни комплекси Stinger, съобщава CNN, позовавайки се на свои източници.
"Администрацията на Байдън оценява възможността за изпращане на военни съветници и ново оборудване в Украйна, включително въоръжение", отбелязва американският телевизионен канал.
Твърди се, че тези стъпки са отговор на струпването на военни сили от Русия на границата с Украйна.
По данни на осведомени източници на телевизията, обсъждането на помощта за Украйна се провежда на фона на опасенията в Киев за предполагаема инвазия от страна на Русия, което Москва отрича.
"По думите на източници, в пакета от помощта може да влизат противотанкови ракети Javelin, както и минохвъргачки. Обсъждат се и системи за противовъздушна отбрана като ракетите Stinger", допълва CNN.
В същото време в Белия дом, по информация на телевизията, имало и друга позиция, според която изпращането на такова въоръжение може да бъде преценено от Русия като ескалация. При това военни съветници може да бъдат изпратени в региона, но "не е ясно дали те ще се озоват в Украйна".
Говорителката на Белия дом Джен Псаки (на снимката) отказа да коментира тази информация.
Киев и западните държави наскоро изразиха загриженост относно засилването на агресивните действия от страна на Русия близо до границите на Украйна. От своя страна Москва настоява, че Русия премествала войски на своя територия и по своя преценка, като страната никого не заплашвала и не заплашва.
Източник: https://news.bg/

 

На този ден през 1944 г. - Последен въздушен удар на българските ВВС по време на Втората световна война

23.11.2021, 08:36

На 23 ноември 1944 г. българската авиация нанася последния въздушен удар по време на Втората световна война. За изпълнение на мисията са изпратени 6 Дo-17M от 1/5 бомбардировъчен орляк, прикривани от 12 Ме-109Г-6. Те успешно бомбардират немска моторизирана колона, движеща се по шосето Митровица - Рашка. Унищожени са 20 вражески машини.
На следващият ден – 24 ноември, е получена заповед от Главното командване бойните авиационни сили да се разположат за зимуване. Така до 5 декември 1944 г. задачи изпълнява само 73-то ято. То извършва 12 успешни разузнавателни полета.
/Музей на авиацията – Крумово/

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Янко Драганов Драганов

23.11.2021, 08:33

Навършват се 89 години от смъртта на генерал-лейтенант Янко Драганов Драганов, роден на 29 март 1859 г. в Тулча, Северна Добруджа. Участва в Руско-турската война (1877-1878) като доброволец в 12- та дружина на Българското опълчение. Завършва юнкерското пехотно училище в Одеса (1880). Като младши офицер е зачислен в 15- та пехотна Свищовска дружина. На 30 август 1883 г. е произведен в чин поручик. През Сръбско-българската война (1885) е началник на общия резерв при отбраната на Видин.
След войната е произведен в чин капитан (24 март 1886), в чин майор (2 август 1889), в чин полковник (2 май 1902). Командир е на 3- ти пехотен Бдински полк и 24- ти пехотен Черноморски полк, началник е на 2- ра бригада от 1- ва пехотна Софийска дивизия (1905), офицер от свитата на Н. В. цар Фердинанд и маршал на двореца (1909-1911). На 18 януари 1912 г. е произведен в чин генерал-майор. През 1913 г. е началник на 1- ва пехотна Софийска дивизия.
През Първата световна война (1915-1918) със своята дивизия се сражава срещу сръбската армия при настъплението на 1- ва армия към Пирот, Бела Паланка, Морава, Лесковац, Козница (1915). През 1916 г. с 1- ва Софийска дивизия участва във войната срещу Румъния и се проявява в боевете при Тутракан, Силистра и овладяването на Кубадинската укрепена линия. След разгрома на Румъния е назначен за началник на Главното интендантство в Министерството на войната. На 15 август 1917 г. е повишен в чин генерал-лейтенант. След демобилизацията излиза в запаса. Умира на 23 ноември 1932 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” II, III и IV ст. 2 кл.; ордена „Св.Александър” IV и V ст. без мечове и народния орден „За военна заслуга” III ст. на военна лента.

 

 

Оръжейната надпревара в Космоса се засилва

22.11.2021, 23:35

Оръжейната надпревара между големите сили в Космоса се засилва. Това е логична последица от изострянето на конфронтацията между САЩ и техните западни съюзници, от една страна, и Китай и Русия, от друга, едновременно с развитието на новите технологии, пише БТА.
Космосът е само един елемент от това съперничество, наред с политиката, икономиката, търговията, енергетиката и киберпространството. Потенциален конфликт в тази сфера обаче буди особено силно безпокойство, тъй като може да има гибелни последици за цялото човечество.
И докато тази година космическият туризъм започна да набира скорост, едновременно с това се засилват опасенията, че откритото пространство все повече ще се превръща и в един от фронтовете на геополитическата и оръжейната надпревара. Паралелно с научните полети и проекти.
Геополитическата конфронтация, която бе спаднала след края на Студената война, отново започна да се засилва през последните години. Напрежението неминуемо се покачи и в Космоса, още повече че новите технологии не спират да се развиват, а Китай все повече се очертава като нов космически фактор наред с традиционните сили Америка и Русия.
Показателно е, че през 2019 г. тогавашният американски президент Доналд Тръмп създаде ново Космическо командване на въоръжените сили на САЩ. Отново при управлението Тръмп, година по-късно, Ройтерс съобщи, че Съединените щати подготвят проектодоговор за експлоатиране заедно с техни съюзници на природните ресурси на Луната.
В момент, когато държавите все повече разглеждат Космоса като нова арена за военно съревнование, споразуменията "Артемида" отразяват нарастващата роля на космическата агенция на САЩ НАСА като инструмент на американската дипломация, отбелязва Ройтерс. Геополитически съперници на Съединените щати като Китай и Русия многозначително не бяха поканени да се присъединят към проекта.
Споразуменията "Артемида" се вписваха в стратегията на републиканеца Тръмп да заобикаля ООН и вместо това да се коалира със съюзнически държави. След като положи клетва през януари, новият американски президент, демократът Джо Байдън, веднага започна да се разграничава от наследството на своя предшественик и обеща да върне отново Съединените щати в центъра на международната дипломация.
Показателно обаче е, че Байдън запази политиката на Тръмп в една-единствена сфера: Космоса. Той изрази подкрепата си за програмата "Артемида", за да изпратят отново САЩ астронавти на Луната, отбелязва Washington Post.
Експерти по космическо право обаче предупреждават, че без международно споразумение всякакви действия в откритото пространство биха били незаконни.
Унищожаването с ракета от страна на Русия на стар съветски сателит на ниска околоземна орбита миналия понеделник е поредният пример за оръжейната надпревара в Космоса, акцент в която сега е придобиването на капацитет за унищожаване на космически обекти на вражески държави, отбелязва AFP.
Западът осъди изпитанията на руското противоспътниково оръжие.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи тази "демонстрация на сила" като "безотговорен акт". Това "доказва, че Русия разработва сега нови оръжейни системи, които могат да унищожават сателити", каза той ден след теста.
В петък постоянните представители на страните членки в НАТО разкритикуваха изпитанията като "безразсъдни и безотговорни". Тези действия застрашават сигурността, икономическите, научните и търговските интереси на всички, които се стараят да използват Космоса за мирни цели, пише в изявлението, като се отбелязва, че изпитанията са в разрез с международните правила.
Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел предупреди, че Русия подкопава доверието между страните, които работят в Космоса, и че това може да има катастрофални последици.
Според представители на НАСА и Европейската космическа агенция унищожаването на сателита е довело до висок риск отломки да ударят Международната космическа станция (МКС), на която в момента пребивават четирима американци, двама руснаци и един германец.
Русия от своя страна отрече обвиненията на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че със своето "безразсъдно и безотговорно поведение" заплашва проучването и използването на Космоса от всички държави въпреки твърденията си, че е против милитаризирането на Космоса.
"Роскосмос" изрази надежда за "съвместни усилия на всички космически сили" за "колкото е възможно по-сигурно съжителство" в откритото пространство. "Гарантираме сигурността на нашите екипажи на МКС и правим общи проекти", заяви шефът на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин, по принцип "ястреб" по отношение на Запада, след телефонен разговор във вторник с администратора на НАСА Бил Нелсън, който преди това каза, че е "скандализиран" от изпитанията.
В събота вечерта Рогозин отново увери, че не е имало никаква опасност за МКС, тъй като Русия е наблюдавала внимателно космическите отломки. В същото време той многозначително каза, че Москва не изостава от никого във военен план в Космоса. Рогозин все пак обяви - като окуражителен знак за понижаване на напрежението - че "Роскосмос" и НАСА са се споразумели за обща мисия до Венера.
Тревога будят и космическите амбиции на Китай, който все повече се превръща в основен геополитически съперник на Съединените щати. Той по традиция пази своите планове в тайна и паралелно изгражда постепенно своя собствена космическа станция на околоземна орбита.
Милитаризацията на Космоса е толкова стара, колкото и самата космическа надпревара. Още с изстрелването от Съветския съюз през 1957 г. на първия космически апарат "Спутник", Москва и Вашингтон търсят начини да използват сателити като оръжие и да ги унищожават, отбелязва AFP.
В началото най-сериозният повод за безпокойство са ядрените оръжия. Затова през 1967 г. двете световни суперсили и други държави подписват Договор за открития Uосмос, който забранява разполагането на орбита на оръжия за масово унищожение. Оттогава обаче най-малкото Русия, САЩ, Китай и дори Индия търсят начини за използване на космоса за военни цели при заобикаляне на това международно споразумение. Сега надпреварата се е концентрирала върху унищожаването на вражески сателити, все по-важни за военните комуникации и разузнаване, отбелязва AFP.
Москва първа тества унищожаването на сателит - през 1970 г. Съединените щати отговарят през 1985 г., благодарение на програмата "Междузвездни войни", лансирана от президента Роналд Рейгън. Китай прави подобно изпитание през 2007 г., а Индия - през 2019 г.
За разлика от руския тест, антисателитните опити на САЩ през 2008 г. и на Индия са проведени много под МКС, която е на орбита на около 420 километра над Земята, посочва AP.
Военната надпревара в Космоса е пряко зависимо от геополитиката и отношенията между големите сили на Земята. Трудно е да се прецени какво ще предложи бъдещето, но остава надеждата, както и в случая с ядрените оръжия, здравият разум да вземе връх, предвид опасността от взаимно унищожение.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Изтребител влиза в парламента

22.11.2021, 23:13

Доста нови лица ще трябва да решават проблемите на отбраната и въоръжените сили в новия парамент. С всеки пореден избор на депутати военната експертиза става все по-тънка. За 47-ото Народно събрание се класираха само двама доскорошни военнослужещи. Това ще бъде третата по ред клетва, като народен представител, на полковник от запаса Александър  (Сашо) Александров от „Има такъв народ“.  Компания ще му прави един изтребител. От ПП „Възраждане“ в парламента влиза  инж. Николай Дренчев, който е бивш офицер – военен пилот на МиГ-23МЛД.
В 46-я парламент бе майор от запаса и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов от „Демократична България“, но този път не го виждаме в обявените от ЦИК списъци.  Впрочем, ако имаше смелостта някоя и друга партия или коалиция да впише в изборните си листи хора, които са заемали по-високи длъжности във Въоръжените сили, то това е било някъде много назад, с което влизането им в парламента е предварително обречено.  Въпрос на сериозен анализ е защо висши полицейски служители са доста напред, включителнo водачи на листи, а военнослужещи с висши военни звания се оказват ненужни за законодателството?!
На първо четене забелязваме няколко познати имена от предишния състав на Комисията по отбрана, освен полковник от запаса Александър  (Сашо) Александров от „Има такъв народ“.  Това са Христо Гаджев и Младен Маринов от ГЕРБ-СДС, Джейхан Ибрямов от ДПС, Атанас Зафиров и Петър Кънев от „БСП за България“.  
Най-вероятно едно от споменатите имена ще бъде председател на Комисията по отбрана. По всичко личи, че за победителите от „Продължаваме промяната“ отбраната не е приоритет и ръководството на комисията ще бъде дадено на някой коалиционен партньор. Друг е въпросът за министър на отбраната. Според някои наблюдатели в това ведомство сериозни промени няма да има. Ще видим.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Девет кандидата за доставка на БЛА за Сухопътни войски

22.11.2021, 19:40

Девет фирми, обединения и физически лица са подали заявления за участие в процедурата по възлагане на обществена поръчка с предмет покупка на безпилотни летателни системи от класовете „Малки” и „Мини”. Това се чете в документите публикувани от МО.
Процедурата включва две обособени позиции – за доставка на две безпилотни системи от клас „Малки” (с минимум три броя БЛА в система), а втората предвижда покупката на 12 системи от клас „Мини” (отново с поне три апарата във всяка система). Кандидатите ще могат да подават оферти за двете или само за една от обособените позиции.
Осем са кандидатите, които са участвали в предварителния подбор за доставка на системи от клас „Малки”. Това са физическото лице Владо Владов, който представлява чешката компания Primoco UAV Defence; израелската компания Innovative Controllers, представлявана от българската „Иноксис 01” ООД; украинската ТОВ „УКРСПЕЦСИСТЕМС”, представлявана от Калин Димитров; гръцката компания Ucandrone; обединението „Български безпилотни летателни системи“, в което влизат две познати имена – „Телесис” ЕООД и „Контракс” АД; американската компания UAV Factory, която има и клонове в Европа; известната израелска компания Elbit Systems и за финал също добре познато име – „Електрон Прогрес“ ЕАД.
За доставка на системи от клас „Мини” има седем кандидата. Innovative Controllers, ТОВ „УКРСПЕЦСИСТЕМС”, Ucandrone, обединението „Български безпилотни летателни системи“, Elbit Systems и Електрон Прогрес“ ЕАД са подали заявление за участие и тук.
Само един е участникът, които е подали заявление единствено за тази позиция – Обединение „ЛОМИНИ – Ю ЕЙ ЕС“. То е между българската компания „Ломини” ООД и шведската UAS Europe AB.
На течащият в момента етап на подбор МО трябва да определи дали заявилите желание за участие отговарят на базовите български изисквания. Например наличие на редица декларации, като например такива за изпълнение на сходни поръчки. След отсяването на кандидатите на този етап ще се престъпи към даване на оферти и тяхното оценява.
Трябва да се отбележи, че скромната програма на МО, която предвижда покупка за общо малко над 20,5 млн. лева, е генерирала немалък интерес от сериозни компании, както от България, така и от чужбина. Така например, „Телесис” се опитва да заинтересува МО от своите проекти от доста години. Компанията е известна с това, че доставя радиоуправляеми мишени за стрелбите на Шабла.
Основната задача на системата от клас „Малки” ще е предаване на информация, целеопределяне и целеуказване в хода на осъществяването на непосредствена и обща огнева поддръжка на механизирана бригада от състава на Сухопътни войски.
Летателните апарати трябва да са с фиксирано крило, хоризонтално излитане, максимална маса до 150 kg., размах на крилото до 5 m., дължина до 5 m. и таван от минимум 4500 m. Апаратът трябва да може да предава видеокартина на отдалечение минимум 120 km от наземната станция при автономен полет, а на поне 50 km трябва да може да се управлява активно и да предава картина на земята. Задвижването трябва да се извършва от двигател с вътрешно горене.
Всеки безпилотен апарат трябва да е снабден с електро-оптична и инфрачервена камера, както и лазерен далекомер. Оптичното приближение трябва да е минимум 5 пъти. Освен това, на всяка система трябва да има по един радар със синтетична апертура със селекция на движещи се цели. Изисква се отделен полезен товар фотоапарат на стабилизирана платформа с възможности за правене на снимки с размери минимум 20 мегапиксела.
Системите от клас „Мини” също трябва да могат да се използват за тактическо въздушно разузнаване в интерес на Сухопътни войски. Сензорите ще се състоят от електро-оптична и инфрачервена камера с оптично приближение от поне осем пъти.
Апаратите към системата ще се задвижват с електрически двигател. Максималната им разпереност е 3 m, a излетната им маса трябва да е до 8 kg. Апаратите от системата трябва да могат да предават картина на минимум 20 km, когато летят автоматично и на минимум 10 km, когато се управляват от земята. - Още БЛА
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

Министърът на отбраната Георги Панайотов отличи с награден знак генерал-адютанта на щата Тенеси генерал-майор Джефри Холмс

22.11.2021, 17:39

Министърът на отбраната Георги Панайотов удостои с награден знак „За принос към Министерството на отбраната“ генерал-адютанта на щата Тенеси генерал-майор Джефри Холмс. Отличието е за неговия значим принос в развитието на двустранните отношения по линия на Програмата за партньорство между Националната гвардия на щата Тенеси и Въоръжените сили на Република България. Наградният знак бе връчен на церемония в Министерството на отбраната.
Генерал-майор Холмс бе начело на американската делегация, включваща командири на компонентните командвания и на основните формирования на Националната гвардия на щата Тенеси, както и техните главни сержанти, която бе на посещение у нас.
В рамките на визитата бяха посетени формированията от Въоръжените сили, които имат сходни функции със структурите на Националната гвардия. Проведени бяха срещи в командванията на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Съвместното командване на силите, Съвместното командване на специалните операции и Военномедицинска академия.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Западът бие аларма - Русия ще получи мощен флот към 2027 година

22.11.2021, 17:30

Русия има изключително амбициозна задача - за 5-6 години да създаде флот, който да е в състояние да отговори на всяко развитие на събитията в света.
Сега, в интерес на Военноморските сили, се строят огромен брой кораби, повечето от които трябва да влязат в експлоатация до 2027 г. - тогава приключва сегашната Държавна програма за въоръжение. Сега ще ви разкажем какъв ще бъде нашият флот, колко нови кораба и колко "Калибри" ще има.
Като начало, нека очертаем една важна рамка - всички изброени бойни единици вече са договорени и повечето вече се строят/завършват и при запазване на настоящата ситуация в икономиката и политиката те ще бъдат пуснати в експлоатация със сигурност. Ще пропуснем и момента с модернизираните кораби, тъй като има много и няма да е възможно да съберем всичко в един материал, пишат медии.
До 2024 г. Министерството на отбраната планира да получи 13 малки ракетни корвети от проект 22800 "Каракурт" и допълнителни 3 малки ракетни корвети от проект 21631. Цифрата е значителна, но доста реалистична - всичките 16 единици са положени в периода от 2016 до 2019 г. и много от тях вече са в процес на изпитване или окончателни подобрения. Какво ни дава това?........Прочети още

 

Австралия с достъп до технология за атомни подводници след споразумение със САЩ и Великобритания

22.11.2021, 14:02

Австралия, Съединените щати и Великобритания сключиха официално споразумение, с което Канбера получава достъп до технология за атомни подводници. Документът бе подписан в парламента в австралийската столица.
Австралийският премиер Скот Морисън заяви:
“За първи път Съединените щати и Великобритания ще споделят тази информация с трета страна. Това е нещо, към което Австралия се стремеше отдавна и правителството ни успя да го постигне. Заслужаваше си да получим достъп до тази важна отбранителна технология и информация.”
Морисън посочи, че Австралия ще продължи да спазва напълно и безусловно всички задължения по Договора за неразпространение на ядрените оръжия, но подчерта, че Пактът за стратегическа стабилност с Вашингтон и Лондон (АУКУС) е изключително важен за бъдещето на страната.
След като бе обявен през септември обаче, АУКУС предизвика тежка дипломатическа криза с Франция, заради отказа на Австралия от договор за френски конвенционални подводници.
Източник: bnr.bg/  

 

Военните на Русия започнаха да патрулират по границата на зоната на контрол на САЩ в Сирия

22.11.2021, 13:55

Руските военни в Сирия са започнали да патрулират по линията на разграничение между земите, контролирани от въоръжените сили на Русия и международната коалиция, оглавявана от САЩ. Това съобщи Виктор Кудинов, който е говорител на Центъра за помирение на враждуващите страни в Сирия, информира “Новости”.
“Това е границата, разделяща територията, контролирана от международната антитерористична коалиция, зоната “Изток”, и зоната “Запад”, контролирана от въоръжените сили на Руската федерация. В тези територии досега не е имало патрулиране от руски военнослужещи”, поясни той.
Кудинов отбеляза, че там можело да се намират спящи клетки на “Ислямска държава”, както и възможни нарушения на сирийските закони.
Основната задача била да се демонстрира присъствието на руските въоръжени сили, отбеляза представителят на Центъра за помирение на враждуващите страни. Необходимо било да се покаже на населението, че руските военни са там и са готови да окажат помощ. В бъдеще при благоприятни условия там можело да се провеждат хуманитарни акции.
“Патрулирането протече в щатен режим”, завърши Кудинов.
Американските военни контролират територии в Северна и Североизточна Сирия в провинциите Дейр ез Зор, Ал Хасака и Рака, където се намират най-големите петролни и газови находища в Сирия. Официален Дамаск многократно наричаше присъствието на американските военни окупация и държавно пиратство с цел неприкрита кражба на петрол.
Източник: news.bg   

 

Военнослужещите от 2 механизирана бригада успешно подпомагат действията на МВР по границата

22.11.2021, 09:17

Военнослужещи от 31 механизиран батальон - Хасково и батальон за логистично осигуряване – Стара Загора от състава на 2 механизирана бригада на 15 ноември  смениха своите колеги от 42 механизиран батальон –Ямбол и щабен батальон – Стара Загора и успешно се включиха в операция „Самостоятелен страж“ за подпомагане органите на МВР при изпълнение на задачи за противодействие на засилен миграционен натиск и охрана на южната граница на Република България с Република Турция, съобщават от формированието.
Военнослужещите изпълняват задачите по патрулиране и наблюдение  съвместно с колегите си от Гранична полиция.
Източник: https://otbrana.com/

 

 

Един по-„военен“ поглед върху победоносните действия на отряда български торпедоносци в морския бой от 8 ноември 1912 г.

21.11.2021, 20:45

Когато разглеждаме събитията от 8 ноември 1912 г., трябва да сме наясно, от една страна с геополитическата обстановка в региона и влиянието ѝ върху хода на военните  действия,  а  също  така  и  със  състоянието  и  задачите,  възлагани  на българските военноморски сили в този период.
Създадени първоначално на река Дунав, ВМС имат предимно транспортни, патрулни и представителни функции. Никой в Българската армия тогава, няма концепция за тяхното развитие и не им възлага сериозни задачи. Още Сръбско-Българската война опровергава това неглижиране на Флота. До началото на Балканската война по отношение на развитието на Флота не е направено много.
Неговите задачи и възможности се свеждат до отбраната на Варненския залив и зрителното наблюдение на крайбрежието.
Флотът се състои от един учебен кораб – крайцерът „Надежда“, шест торпедоносеца, скромни възможности за минозаградни действия, няколко брегови оръдия и три плаващи торпедни батареи. Сравнени с възможностите на противника към 1912 г., българските ВМС наистина изглеждат незначителни. Към този момент те се  състоят от Дунавска флотилия, дислоцирана в Русе, и Морска част, развърната като елемент от Варненския укрепен район.........Прочети още

 

Гореща интрига: Кой ще стане първият купувач на новия руски изтребител

21.11.2021, 16:50

За каква страна купувач можем да говорим, с какви възможности руските производители примамват клиента - и ще бъде ли този самолет на въоръжение в руските ВВС?
Демонстрацията на прототипа на руския боен самолет „Шахмат“ на Авиошоуто в Дубай отбеляза дебюта на този еднодвигателен самолет в чужбина.
Новият апарат, който също получи официалното, "скучно" буквено-цифрово име Су-75, беше представен в презентационното видео на „Ростех“ като шахматен кон - лека фигура, която може внезапно да промени курса си по време на игра и да даде на играча красива и неочаквана победа.
Именно в този дух потенциалът на „Шахмат“ беше разкрит пред потенциалните купувачи на авиошоуто..........Прочети още

 

The Wall Street Journal: Зоната на действие на американския флот се намалява значително

21.11.2021, 13:46

Вашингтон. Министърът на ВМС на САЩ Карлос Дел Торо нарече Китай "най-сериозният" проблем за неговия клон от американската армия и той е абсолютно прав.

Последните сателитни изображения показват, че Китай строи модел на американски самолетоносач в пустинята за учения. Ясно е, че надигащата се нова военна сила - Китай - възнамерява да нанесе удари по най-важните и ценни части на ВМС на САЩ директно в морето. Флотът на американските самолетоносачи обаче остава негоден да атакува китайски цели по крайбрежието.

Вместо да се справят с този основен недостатък, американският флот губи време, пари и енергия за нови програми за изтребители, пише The Wall Street Jornal.......Прочерти още
 

 

Изтегляме мисията си от Ирак до края на годината, потвърдиха САЩ

21.11.2021, 13:20

Военната мисия на САЩ в Ирак ще приключи преди края на годината. Това бе потвърдено след среща на американския министър на отбраната Лойд Остин и иракския му колега Джума Инад, информират РИА Новости и БГНЕС.
"Министър Остин отново потвърди, че американските сили остават в Ирак по покана на иракското правителство да подкрепят иракските сили за сигурност. САЩ ще изпълнят поетите ангажименти от юли 2021 г., включително че до края на годината в Ирак няма да останат американски сили, изпълняващи бойни задачи", посочва се в писмено изявление на Пентагона.
Страните са обсъдили по-нататъшния етап на мисията на САЩ в Ирак, който ще се фокусира върху "консултиране, съдействие и обмен на разузнавателна информация" с иракските военни като част от кампанията срещу терористичната групировка "Ислямска държава".
Лойд Остин отново е осъдил неотдавнашния опит за атака срещу резиденцията на иракския премиер Мустафа ал Казими и е изразил надежда, че по-нататъшното формиране на новото правителство на арабската страна ще протече мирно.

 

ВМС на САЩ трупат разрушители в Европа

21.11.2021, 13:14

Американският военен щаб в Европа настоява ВМС на САЩ да предоставят повече военни кораби и изглежда печели спора. Европейското командване на САЩ скоро може да добави два мощни разрушителя към четирите, с които разполага в момента, съобщава The National Interest.
Допълнителните кораби биха могли да помогнат за възпирането на Русия.
Дебатът засяга военноморските сили на Европейското командване на САЩ в Рота, Испания. Администрацията на тогавашните САЩ Президентът Барак Обама през 2010 г. се съгласи да изпрати четири разрушителя с управляеми ракети от клас Арли Бърк в Рота като част от споразумение с НАТО за разширяване на отбраната на САЩ от балистични ракети в цяла Европа.
Четирите DDG от клас Бърк, USS Carney (на снимката), USS Donald Cook, USS Ross и USS Porter пристигнаха през 2015 г.
Въведени в експлоатация през 90-те години на миналия век, четирите кораба с водоизместимост от 9 000 тона са едни от по-старите от близо 70-те такива кораба на служба в САЩ. Но със своите бойни системи Aegis и близо 100 ракети SM-2, SM-3, SM-6 и Tomahawk, те все още са сред най-мощните военни кораби в света. И те са сред малкото военни кораби, които могат да свалят балистични ракети по време на полет.
Идеята е базираните в Рота разрушители малко или много да плават в кръг в Средиземно море, готови да свалят ирански ракети. Но инвазията на Русия в Украйна през 2014 г. промени тяхното разполагане.
Европейското командване, заредено с милиарди долари от фонда на Европейската инициатива за възпиране на Конгреса, е разположило корабите в европейски води, включително в напрегнати круизи през Черно море, където руските кораби, самолети и подводници представляват голяма заплаха.
Но командването иска още кораби. През април 2019 г. генералът от ВВС на САЩ Тод Уолтърс, тогава командир на ВВС на САЩ в Европа и ВВС в Африка, настоя за повече огнева мощ за 67 000 войници на командването.
"Винаги искате да стреляте по-бързо, винаги искате да стреляте по-точно и винаги искате да стреляте по-дълго", каза Уолтърс, който през май 2019 г. стана командир на Европейското командване.
За тази цел американската армия започна да прехвърля някои тежки сили, включително дългообхватни ракетни установки, обратно в Европа. Уолтърс също иска още кораби.
"Тези две допълнителни DDG ще ни дадат възможност да продължим да подобряваме способността си да получаваме индикации и предупреждения в потенциалното бойно пространство и също така драстично да подобрят способността за по-добро командване и контрол", каза Уолтърс пред комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ през февруари 2020 г.
И изглежда, че Конгресът е отворен за идеята. Сенаторите Джим Инхоф и Роджър Уикър и двамата членове на комисията по въоръжените сили на Сената, подкрепят този ход.
Но някои ръководители на ВМС се противопоставят на преместването на повече кораби в Испания. През 2018 г. адм. Фил Дейвидсън, тогава началник на командването на флотилията, се оплака, че корабите на Рота са взели ресурси от основните сили на ВМС, които се разполагат от Съединените щати, обикновено като част от ударни групи на самолетоносачи.
Дейвидсън изглежда особено недоволен от необходимостта от надграждане на четири допълнителни кораба като облекчение за корабите, които вече са в Испания. Флотът планира да изпрати "Карни", "Доналд Кук", "Рос" и "Портър" обратно в Съединените щати за обновяване и преоборудване, като същевременно ги замени с поне четири други, които носят най-нов софтуер и хардуер.
"Мога да ви кажа, че четирите кораба, които трябва да се изпратя, вече ги изтегляме от ударни групи, за да се направи необходимата им модернизация", каза Дейвидсън. "Тогава ще изтеглим четирите кораба у дома, които тогава ще изискват наличност за докинг и известна модернизация".
Едно скорошно проучване може да помогне на военни лидери и законодатели да разрешат спора. Калифорнийският мозъчен тръст RAND в проучване от февруари 2020 г. твърди, че разгърнатите напред сили, които чакат близо до потенциална конфликтна зона, са по-добри във възпирането на война, отколкото силите, които пристигат, когато кризата вече ескалира.
Ако флотът иска да спре Русия, трябва да остави толкова разрушители в Европа, колкото може да си позволи.
Източник: https://news.bg/

 

Япония притеснена от руско-китайски въздушни патрули край границите й

21.11.2021, 09:16

Япония е обезпокоена от съвместни руско-китайски въздушни патрули над акваторията на Японско и Източнокитайско море. Това заяви в ефира на телевизионния канал "Фуджи" японският външен министър Йошимаса Хаяши (на снимката), цитиран от ТАСС.
"По дипломатическите канали предадохме на Китай и Русия нашето безпокойство от гледна точка на регионалната сигурност", каза той, цитиран от БТА.
На 19 ноември руският министър на отбраната Сергей Шойгу информира президента Владимир Путин, че самолети от стратегическата авиация на Русия и военната авиация на Китай са изпълнили задачите си в хода на съвместно въздушно патрулиране в Азиатско-тихоокеанския регион над акваторията на Японско и Източнокитайско море.
Авиогрупата се състоеше от два руски стратегически бомбардировача Ту-95МС и два китайски стратегически бомбардировача Хун-6К, придружавани от изтребител Су-35С на руските военновъздушни сили. Заради съвместния патрул на Китай и Русия Южна Корея и Япония вдигнаха свои изтребители, но не бяха отчетени нарушения на въздушните граници.
Източник: https://www.24ch
asa.bg/

 

Забравените герои на България: Генерал-майор Петър Георгиев Лолов

21.11.2021, 08:33

Навършват се 157 години от рождението на генерал-майор Петър Георгиев Лолов, роден на 21 ноември 1864 г. в с. Медвен, Сливенско.
Завършва Военното училище в София (1887). Участва в Сръбско-българската война (1885) като доброволец в 6-та пехотна дружина на 1- ви пехотен полк. На 18 май 1890 г. е произведен в чин поручик, на 2 август 1894 г. в чин капитан, а на 1 януари 1905 г. в чин подполковник.
Завършва военноинженерната апликационна школа в Торино, Италия. Като военен инженер служи в инженерните части като командир на 2- ра пионерна дружина (1900), командир на жп рота към Инженерната инспекция и командир на жп дружина (1909). На 2 юли 1912 г. е произведен в чин полковник.
През Първата световна война (1915-1918) заема длъжност заместник-инспектор на Инженерните войски. На 30 май 1917 г. е повишен в чин генерал-майор. От армията се уволнява след края на войната (1918). Умира при атентата в църквата „Св. Неделя” в София на 25 април 1925 г.
Награден е с ордена „Св. Александър” III ст. с мечове по средата , IV и V ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” III ст. на военна лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 

 

Удар от "Комета": Как първата съветска крилата ракета изненадва своите конструктори

20.11.2021, 22:40

През ноември 1952 г. във водите край Феодосия крайцерът "Чевен Кавказ" е пратен на дъното на морето. Легендарният съд се разпада на две в резултат на удар от първата руска серийна противокорабна крилата ракета с въздушно базиране КС-1 "Комета" – един от първообразите на съвременните крилати ракети. - (видео)
Работата по "самолета-снаряд" започва пет години по-рано в Специалното бюро № 1 на Народния комисариат на вътрешните работи (НКВД). Съкращението на СБ-1 съвпада случайно с инициалите на Сергей (Серго) Берия, син на Лаврентийний Берия.
Именно неговата дипломна работа, защитена с отличие в Ленинградската военна академия по комуникации "Буден", става основата на проекта за бъдещ ракетен комплекс, иновативен за СССР от този период......Прочети още

 

Три големи американски компании от отбранителната индустрия сключиха договори за разработване на ракети-прехващачи на хиперзвукови оръжия

20.11.2021, 16:44

Американските гиганти от отбранителната промишленост “Райтеон”, “Локхийд Мартин” и “Нортроп Груман” ще разработват ракети, за да помогнат на САЩ да се защити по-добре срещу атаки с хиперзвукови оръжия, заяви вчера Пентагонът, цитиран от Франс прес.
Хиперзвуковите ракети, както и балистичните, могат да летят най-малко пет пъти по-бързо от скоростта на звука (Мах 5). Те обаче са по-маневрени от балистичните и могат да летят на ниска височина, което ги прави трудни за засичане.
Трите договора за разработване на ракети-прехващачи, подписани от компаниите, са на обща стойност над 60 млн. долара, уточни Пентагонът.
САЩ изпитаха успешно хиперзвукова ракета през октомври, а Русия и Китай вече имат на въоръжение подобни ракети.
Източник: bta.bg

 

TACC: Пентагонът заяви, че САЩ са решени да разширят присъствието си в Близкия Изток

20.11.2021, 12:30

Манама. Съединените щати са ангажирани с дългосрочно присъствие в Близкия Изток и ще се стремят да го увеличат с различни средства, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, изказвайки се в столицата на Бахрейн на конференцията "Диалог в Манама", която се организира от базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания, цитира думите му TACC.
„Съединените щати имат доста силен и категоричен ангажимент да гарантират безопасността в Близкия Изток. Планираме да направим дългосрочни инвестиции в този критичен регион, по-специално чрез развитие на сътрудничество в областта на сигурността, военното обучение, професионалното военно образование, разузнаването и провеждането на съвместни учения“, каза Остин, чиято реч беше излъчена на живо на сайта на конференцията.
Остин подчерта, че вижда една от основните си цели като „задълбочаване и разширяване на партньорствата“ със страните от Близкия Изток. За това, каза той, Вашингтон ще следва два ключови принципа. „Първо, ние ще актуализираме и подобрим сътрудничеството си, за да ограничим предизвикателствата, пред които сме изправени през 21-ви век. Второ, като се има предвид, че много страни са изправени пред различни заплахи за сигурността, включително по границите си, в това отношение е много важно да се положат многостранни усилия, за да се отговори на всички тези предизвикателства“, добави ръководителят на Пентагона.
Освен това той нарече важен фактът, че САЩ взеха активно участие в процеса на нормализиране на отношенията между Израел и редица арабски държави, включително ОАЕ, Бахрейн и Мароко. Според него това днес "оформя нова реалност" в Близкия Изток.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Операция „Морски лъв“ – завладяването на Великобритания, което никога не се състои

20.11.2021, 08:52

Какво е Операция „Морски лъв“?
Операция „Морски лъв“ е кодовото име на планирана инвазия на нацистка Германия във Великобритания. Тя трябва да се състои през септември 1940 г. и ако е успешна, с нея доминирането на Хитлер в Западна Европа ще бъде завършено.
През предходните месеци германската армия вече бе обхванала голяма част от континента. Западна Полша пада рано, през есента на 1939 г. Дания и Норвегия са победени 6 месеца по-късно, през пролетта на 1940 г. Следват Белгия, Холандия и Северна Франция през май и юни. Британските войски на континента също са победени: при Дюнкерк те са принудени да изоставят оборудването си и да се оттеглят обратно през Ламанша.
Следователно на хартия нашествието във Великобритания е логичната следваща и последна стъпка......Прочети още

 

Какво знаем за най-способния снайпер на планетата

20.11.2021, 08:48

Историята на може би най-мощният и най-ефективният снайпер в света започва през 80-те години на миналия век. Предприемачът Рони Барет решава да експериментира в създаването на високоточна пушка с голям калибър.
Барет първоначално нямал опит в производството на оръжия, но започнал да се самообучава. Скоро той нарисувал на ръка опростени скици и чертежи на оръжието, което построил в гаража си. Това се превърнало в прототипа на неговият снайпер и калибърът Barrett .50 BMG.
Макар да тръгва от гаража си, разработките на Барет бързо предизвикват интереса на специалните части на САЩ и дори на ЦРУ.
Така на бял свят през 1982 година се появява Barrett M82. Снайперът използва голямокалибрени боеприпаси с калибър 12,7 x 99 мм. Те са изключително мощни. Куршумът развива максимална скорост от 928 м/с и може да носи кинетична енергия до приблизително 20 200 J. Той пробива метал, броня и бетон, без проблеми от километър и половина. Доказано е, че може да проникне през бронята на военни камиони и джипове. Тестове показват, че подобен куршум има бойна ефективност и след 2 километра.
Началната скорост на куршума при снайпера на Барет е 853 м/с. Дължината на цевта е 737 милиметра, а самият снайпер е дълъг повече от метър - 1220 мм.
Пълнителят побира 10 патрона, а цялостното тегло на снайпера е 14 килограма. Тук обаче е включена и оптиката, която стандартно предлага 10-кратно увеличение.
Най-далечното потвърдено убийство, направено със снайпера, е от Войната в Афганистан. През 2012 година австралийски войник поразява цел на 2815 метра разстояние. Служещите са доволни от снайпера, тъй като Рони Барет полага големи усилия в намаляването на отката до приемливи нива. Като недостатък се посочва малката мобилност на оръжието, тежащо 14 килограма.
Американската брегова охрана използва М82 за възможен обстрел на бързи лодки с незаконни търговци на наркотици и други. Някои полицейски части като NYPD също са закупили винтовката. Когато бърза кола трябва да се спре също така бързо, .50 BMG пробива и спира двигателя без проблеми. Ако се налага да се прониква през препятствия, М82 лесно пробива повечето тухлени стени и бетонни плочи. Пушката на Рони Барет е била използвана в многобройни конфликти и изглежда, че няма бронежилетка или каквато и да е защита на тялото, която да не може да пробие.
Особено ефективна, винтовката се оказва в Афганистан, Ирак и местата, където преобладава открит или планински терен.
Barrett М82 е била закупена от военни и полицейски части на над 30 страни.
Барет обаче не спира работата си, създавайки по-късно друга винтовка. Снайперът M107 може да поразява цели на 4 километра разстояние, но за него ще ви разкажем по-късно. - Още снайпери
Източник: https://it.dir.bg, Стоян Гогов

 

 

Малко информация за първото отбелязване на празника на Сухопътни войски

19.11.2021, 19:51

На 16 ноември 1992 г. излиза Решение № 477 на Министерския съвет за определяне на новия празник на Сухопътни войски – 19 ноември. Съобщава се, че в чест на сухопътното войнство ще бъдат организирани празнични илюминации в София, Пловдив, Сливен и Шумен. Илюминации действително има. Малко преди това в Централния военен клуб звучат маршовете „Победата при Сливница“ и „Бдинци“. А още по-рано са поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини край Три уши и Мека цръв.
На празника в Централния военен клуб присъстват Филип Димитров и Светослав Лучников. Прочетено е поздравително слово от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили д-р Жельо Желев. Воините са поздравени още от началника на ГЩ на БА армейски генерал Любен Петров и заместник-министъра на отбраната Никола Даскалов. И тогава сме в криза. Ето един цитат от приветствието на президента: „Възползвам се от случая да благодаря на командването, на всички офицери, сержанти, войници и военни служители, които въпреки кризата, в която се намира нашата държава, водени от патриотични чувства, се трудят достойно за поддържането на войските ни  във висока бойна готовност.“
Тогавашният командващ Сухопътните войски генерал-лейтенант Люцкан Люцканов (на снимката) разказва как се е стигнало до датата 19 ноември да бъде боен празник на Сухопътни войски. Имало е много дати, които си заслужавало да бъдат определени за празник. Провело се допитване до военнослужещите, направено е изследване в исторически аспект и социологическо проучване. 19 ноември е бил избран с пълно единодушие. Точно на тази дата българската войска изковава първата си победа след Освобождението, казва ген. Люцканов. Тогава, продължава той, имахме уверение, че след съставяне на правителство ще се проведат срещи в гарнизоните, на които да бъдат обсъдени въпросите за издигане социалния статус на военнослужещите. Все пак на първия си празник военнослужещите от Сухопътни войски научават, че в бюджета за 1993 г. са предвидени средства за увеличаване на заплатите. И още – в края на 1992 г. ще има тринадесета заплата. Заделили сме и някой друг лев за награди на най-достойните и най-добрите военнослужещи от войските“, казва ген. Люцканов. (Б.р. – Генерал-лейтенант Люцкан Люцканов бе командващ Сухопътните войски на Българската армия от 30 август 1991 г. до 12 май 1993 г. Между 1997 и 1999 г. бе зам.-министър на МВР в кабинета "Костов". От 2007 до 2009 г. - заместник-кмет на район „Младост“. Председател бе на клуб „Командване на Сухопътните войски“ и клуб „Трета армия” в Столичната организация на СОСЗР. Той почина през 2018 г.)  
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
 

Време разделно

19.11.2021, 19:45

Аналогията с трагичните събития от написания през седемдесетте години роман на Антон Дончев с днешните политически процеси в страната е несъстоятелна. Но има много общи неща в посланието, закодирано в заглавието на бестселера на академика и ситуацията около президентските избори в България. Гласуването на балотажа между Румен Радев и Анастас Герджиков е „време разделно“, не само за определяне на конфигурацията на българската политическа система през следващите пет години. То е предизвикателство за моралните принципи на стотиците хиляди сънародници, свързали живота си с опазването на териториалната цялост, независимостта и суверинитета на страната ни.
Става въпрос за сержантите и офицерите от запаса, резерва и на действителна военна служба в армията, полицията, службите за сигурност и всички онези български граждани посветили най-плодотворните години в житейския си път в служба на отечеството. Количеството им не е известно, тъй като те не са обект на статистика. От официално публикуваните данни, понастоящем, българите на пенсионна възраст са над два милиона и двеста хиляди. По разчетни данни около 8%, от тях, близо 160 000 са включени в категорията – „от запаса”. На по-голямата част от тях, състоянието им е незавидно. Подгонени от връхлитащите ги проблеми, свързани най-вече с поддържането, що-годе в кондиция на разклатеното им здраве, те са се самоизолирали и самоизключили от обществено – политическия живот в страната. Други, не толкова обезверени, колкото омерзени от незавидното задно място, което държавата им е определила до края на живота, игнорирайки дългогодишния им професионален опит и доказани практически умения, не гласуват и целенасочено са си избрали позицията на пасивни наблюдатели. Трета група - самоотвержено гласува в дъжд и пек „за честта на пагона“ и наивно се надява, че нейното участие ще бъде забелязано и възнаградено поне с обещания за решаването на най-наболелите им проблеми. Оформя се и четвърта група, макар и малобройна, която гласува, подтиквана от поети политически ангажименти и по конюнктурни съображения.
Запасното войнство е огледало на състоянието на българското общаство. А то е разделено. „Проклятието на българския народ е в неговото разделение”, както твърди един известен български интелектуалец. И все пак, има няколко причини на балотажа на 21 ноември да сме единни и да гласуваме масово. Една от причините е, че за първи път, в най-новата ни история, кандидатът за втори мандат настоящ президент е бивш военен. За разлика от предходните ни „върховни главнокомадващи“ той не е „отгледан” десидент, партийно оцветен лидер, агресивен адвокат или самовлюбен в себе си, „погалван” от властимащите, бивш министър.
Настоящият президент е генерал от ВВС и продукт на военнообразователната ни система. Той е запознат в детайли с тънкостите на военната кариера и проблемите на запасните. С тези си качества и практически опит в управлението на войската, той отговаря на повишените изисквания за профила на съвременния „главнокомандващ“ на въоръжените сили. Алтернативата професор филолог да изпълнява тази длъжност, ще предизвика умилението на „главнокомандващи в поли“ на някои скандинавски държави, но и снизходителните погледи на авторитетни натовски генерали. Да не забравяме, че все пак сме на Балканите. От друга страна, както твърдеше преживе американския президент Труман: „Няма да назначите лисицата да наглежда кокошките само за това, че има голям опит и е работила с много курници“. Управлението на един университет, пък дори и той да е най-големия в страната, в нормална обстановка, си има своите особености, но не може да се сравнява с командването даже и на една механизирана рота при кризисна ситуация. Намеквам за горчивият ни опит, когато по тези причини, под благовидния претекс за професионална експертиза, до бившите ни цивилни президенти допълзяха и бяха назначени за военни съветници военни специалисти с недоказани качества. Последствията за армията бяха катострофални.
Но има и една друга, бих казал съществена причина да подкрепим на втори тур сегашния президент. Партиите, които застанаха зад неговата кандидатура претърпяха тежки загуби на парламентарните избори. Много техни членове, под влияние на негативните парламентарни резултати и в знак на протес срещу партийните им ръководства няма да излязат да гласуват. Липсва желание, пък и няма време за привличане на нови симпатизанти. В този сюблимен  момент ролята на активността на всеки един от запасните е от изключително значение. Да не пропиляваме нашия шанс, защото историята няма да ни го прости и ще бъдем запомнени като нарицателен пример за безотговорност и пропиляни надежди. А за моите колеги, които по принцип не гласуват или все още се колебаят ще припомня думите на Макиавели – „Тези, които избират да са неутрални, получават накрая омразата на победените и презрението на победителите“. Времето е разделно....
Бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, председател на Столичната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва
Източник: https://otbrana.com

 
 

Япония планира рекордни допълнителни военни разходи заради заплахата от Китай

19.11.2021, 09:00

Япония планира рекордни разходи за отбрана в допълнителен бюджет, който се очаква да бъде обявен днес заедно с пакет от икономически стимули, съобщиха местните медии, след като бившият премиер Шиндзо Абе призова за "ново ниво" на сътрудничество в областта на отбраната със съюзника Австралия, информира "Ройтерс".
Развитията идват, докато Япония и западните съюзници, включително САЩ, Великобритания и Австралия, реагират на засилената китайска милитаризация в Азиатско-Тихоокеанския регион.
Япония планира да задели най-малко 770 млрд. йени (6,74 млрд. долара) за отбрана в допълнителен бюджет, който ще бъде част от пакета за икономически стимули, който ще бъде финализиран днес, уточни "Киодо".
Тази сума - най-много за отбрана в допълнителен бюджет - ще направи да изглеждат малко 430-те млрд. йени, предвидени в допълнителен бюджет през фискалната 2019 г., и ще включва разходи за ракети и патрулни самолети, както и за укрепване на отбранителните способности в близост до югозападните острови.
Япония отдавна се ангажира да поддържа военните си бюджети в рамките на 1% от брутния вътрешен продукт (БВП), число, което облекчи безпокойството у нас и в чужбина относно всяко възраждане на милитаризма, който я доведе до Втората световна война.
Но с нарастващата загриженост относно китайската армия в спорното Източнокитайско море, управляващата Либерално-демократическа партия (LDP) включи целта да изразходва 2% от БВП или повече за военните в своята политическа платформа преди изборите, проведени на 31 октомври.
Японското министерство на отбраната иска пари за местен стелт изтребител и ракети, които могат да пътуват на повече от 1000 км (621 мили), наред с други, докато страната също така изгражда способности за кибернетична, космическа и електромагнитна война.
Япония също има за цел да засили връзките със съюзници и приятелски нации като Австралия, точка, която Абе - който подаде оставка миналата година, но остава влиятелен в LDP - направи в петък, докато участва в онлайн семинар, организиран от австралийски мозъчен тръст.
"Като се има предвид регионалната среда за сигурност, която става все по-тежка, съществува необходимост от издигане на двустранното сътрудничество между Япония и Австралия в областта на сигурността и отбраната на ново ниво", каза той в реч за събитието, на която също се обърна индийският премиер Нарендра Моди.
Абе каза, че Япония трябва да си сътрудничи с партньорите по сигурността на AUKUS - Съединените щати, Великобритания и Австралия - в областта на изкуствения интелект, кибер способностите и квантовите технологии. Пактът AUKUS е широко разглеждан като отговор на китайската милитаризация в региона. - Още за ВС на Япония
Източник: https://news.bg/

 
 

500 нови тактически авиобомби готвят САЩ

19.11.2021, 08:32

САЩ планират да произведат не по-малко от 480 нови ядрени авиабомби B61-12. С тях ще бъдат оборудвани американските стратегически стелт-бомбардировачи B-2 Spirit и новите B-21 Raider, както и на американски и на бомбардировачи от НАТО в Европа, съобщи АП.
Според Националната администрация за ядрена сигурност на САЩ, която отговаря за ядрения арсенал на страната, разработката на новата тактическа умна ядрена бомба B61-12 вече е завършена и скоро ще започне масовото ѝ производство. Те ще заменят остарелите версии на тази бомба (B61-3 и B61-4) в американски складове в континенталната част на САЩ и в Европа.
Повечето от тези нови ядрени оръжия могат да бъдат разположени в континенталната част на САЩ още през 2022 г. Поставянето на нови авиационни бомби в складове на авиобазите в Европа е планирано да започне през 2023-2024 г.
Те ще бъдат разположени във въздушните бази в Германия, Белгия, Холандия, Италия и Турция, които са под контрола на американските военни.
Според различни оценки в момента САЩ разполагат със 100-150 ядрени бомби в Европа за използване от тактическата авиация. Те са предназначени за оборудване на тактическите изтребители-бомбардировачи F-35A, F-15E и F-16C/D, F/A-18 и Tornado на ВВС на САЩ и други страни членки на НАТО. - Още ЯО
Източник: news.bg   

 
 

Карабината Ruger AR-556 300 Blackout

19.11.2021, 08:10

Компанията Sturm, Ruger & Company, Inc. добави в каталога си пълноразмерна версия на полуавтоматичната карабина AR-556 с калибър .300 Blackout. Оръжието е оборудвано с „тежка“ 40,8 cm цев, изработена от хром-молибденовата стомана марка 4140 със стъпка на нарезите на канала от 177 mm, направена чрез студено коване и завършваща с фирмен подвижен огнегасител на резба 5/8" -24.
Направляващите на патроните М4 повишат надеждността на подаването на такива дори с различна форма на куршумите. На капака на цевната кутия от кован алуминий марка 7075-T6 е интегрирана планка Пикатини за мерниците, а отстрани са добавени отражател на гилзите и спомагателен водач на затвора. Главата (болта) на затвора, изработена от стомана марка 9310 и тестван под налягане е монтиран в тялото на затвора изработен от стомана марка 8620 с хромиран вътрешен канал и газов ключ/бутало. Свободно монтираната 27,9- cm алуминиева вентилираща цевна кутия с монтажни слотове M-Lok и дълга релса Пикатини отгоре затваря "пистолетната" газоотводна система за съвместимост дори с най-леките дозвукови патрони, както с използване на заглушител, така и без него. Телескопичният приклад формат M4 на буферна военен стандарт тръба позволява на стрелеца да конфигурира оръжието според собствените си изисквания и необходимото оборудване. Стандартната полимерна ръкохватка с наклон има нарези против приплъзване от всичките си страни и на и е на сравнително по-голямо разстояние от обикновеното от спусковия лост заради спусковата скоба с по-голям размер. Снемаемият метален пълнител с 30 патрона и капачето на прозореца за изхвърляне на гилзите са маркирани с препоръчвания калибър на патроните за безопасност.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Днес пехотата празнува!

19.11.2021, 08:55
Днес по традиция Сухопътните войски честват своя боен празник. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.
19 ноември е определен за Празник на сухопътните войски на българската армия с Решение 477 на Министерския съвет от 16 ноември 1992 г. по повод блестящата победа на младата българска войска при Сливница на по време на Сръбско-българската война. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 г. Впоследствие с победата в Сръбско-българската война е защитен актът на Съединението между Източна Румелия и Княжество България и правото на българския народ да живее обединен и свободен. - Още за СВ на България
 

79 г. от съветското контранастъпление при Сталинград

19.11.2021, 08:06

На 19 ноември 1942 г. Съветската армия започва контранастъпление при Сталинград (днешния Волгоград) в Южна Русия. Резултатите от тази операция оказват решително влияние върху хода на войната, като дават началото на постепенното изтласкване на Вермахта от окупираните съветски територии.
Това е най-кървавото сражение на съветско-германския фронт по време на цялата война. По приблизителни изчисления в него войските на Германия и съюзниците ѝ Румъния, Италия и Унгария губят около ¼ от личния си състав, воюващ на Източния фронт – загуба, от която те така и не успяват да възстановят.
Съветският съюз, от своя страна, губи над един милион убити, ранени, пленени или депортирани войници и мирни жители......... Прочети още

 

 

Рестарта на производството на F-16 отбелязва забавяне

18.11.2021, 21:35

Рестартирането на производството на изтребителите F-16 се движи със сериозно забавяне, заради проблеми с подизпълнителите, свързани с пандемията от COVID-19. За това съобщава авторитетното издание Aviation Week.
Забавянето се дължи на един от подизпълнителите на Lockheed Martin, заради което първият новопроизведен F-16 Block 70 ще бъде доставен през 2024 г. Изданието цитира Грег Улмър, изпълнителен вицепрезидент на авиационния отдел на компанията производител, който е дал интервю в рамките на авиоизложението в Дубай, което приключи днес, 18 ноември 2021 г.
Улмър е посочил, че проблемът е свързан с доставката на един елемент от конструкцията, който се произвежда от подизпълнител, разположен извън САЩ. Изоставането в доставките му се измерва в месеци и се дължи на пандемията. Вицепрезидентът е отказал да назове доставчика.
В момента компанията цели първия F-16 Block 70 да полети в края на 2022 г., през 2023 г. да приключат изпитанията, а предаването на първите машини на стартовия клиент Бахрейн да се реализира през 2024 г.
Друго американско издание, Breaking Defense, също цитира Грег Улмър в дописката си за забавянето при производството на F-16 Block 70, но дава по-конкретни измерения на изоставането.
„Работим за това първият F-16 да слезе от линията за крайно сглобяване в Грийнвил през последното тримесечие на 2022 г. В момента изоставаме с около 12 месеца от нашия план”, заявява Улмър, цитиран от Breaking Defense.
За забавянето в производството на F-16 Block 70 първи съобщи командира на бахрейнските ВВС вицемаршал шейх Хамид Бин Абдула Ал-Халифа, цитиран от Aviation Week.  Пред изданието той е съобщил, че заради пандемията от COVID-19 доставката на първия нов F-16 ще се забави с около година.
Не се съобщава как това ще се отрази на следващите клиенти на типа.
АЕРО изпрати запитване за повече информация до българското МО и Lockheed Martin, но до момента няма отговор.
В началото на месеца началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов съобщи, че първите два български F-16 ще пристигнат през ноември 2023 г., последвани от четири през април 2024 г., а последните два ще бъдат предадени през август 2024 г. или повече от пет години след подписване на договора.
Струва си да се отбележи, че когато бе подписан договора за осемте F-16, бе обявено, че първите два самолета (едноместен и спарка) ще бъдат получени 48 месеца след подписване на споразумението или към средата на 2023 г. Други четири машини (всички едноместни) ще бъдат получени в края на 2023 г., а последните два изтребителя (отново спарка и едноместен) ще дойдат в първото тримесечие на 2024 г.
В момента Lockheed Martin има поръчки за 128 броя F-16 Block 70/72 от пет държави. Бахрейн стана стартов клиент с 16 машини, следван от Словакия с поръчка за 14, през юли 2019 г. България подписа за осем, след което Тайван поръча 66, а Мароко 24.
Серийното производство на F-16 тече без прекъсване във Форт Уърт, Тексас от 1978 до 2017 г. След това линията бе пренасочена изцяло към производството на F-35. Последният сглобен в Тексас F-16 бе предназначен за Ирак. След това стартира процеса по преместването на производството в Грийнвил, Южна Каролина. Производствената линия там бе официално открита през април 2019 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Тържество пред пред паметника „Капитаните“ в гр. Сливница за празника на Сухопътни войски

18.11.2021, 19:28

В основата на всяка победа, на всеки успех е мотивацията, а когато си български войник тази мотивация е любовта към България и готовността да се жертваш за нея, за свободата на страната си, за живота на българите, за бъдещето на своите деца.  Това каза министърът на отбраната Георги Панайотов днес пред паметника „Капитаните“ в гр. Сливница, където с тържествен ритуал беше отбелязана 136-ата годишнина от блестящата победа на младата българска войска на 19 ноември 1885 г. в решителното Сливнишко сражение по време на Сръбско-българската война, съобщава Пресцентърът на МО.  
Датата е обявена с решение на Министерския съвет за празник на Сухопътните войски. На ритуала днес присъстваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, неговият заместник бригаден генерал Николай Караиванов, представители на местната власт, както и генерал-лейтенант от запаса Иван Добрев – командващ на Сухопътните войски в периода от 2006 г. до 2010 г.
Паметта на героите от Сръбско-българската война, защитили Съединението от 1885 година, бе почетена с полагане на цветя пред паметника „Капитаните“.
По повод празника със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Сухопътните войски бяха наградени военнослужещи от Командването за проявено усърдие и висок професионализъм. Министър Георги Панайотов връчи награда на генерал-лейтенант от запаса Иван Добрев за високи постижения, заслуги към отбраната и дългогодишна безупречна служба в редовете на Сухопътните войски.
Бойният празник беше отбелязан във военните формирования  на Сухопътните войски в страната с тържествен строй на личния състав и награждаване на отличилите се военнослужещи и цивилни служители. Бяха положени венци и цветя пред войнишките паметници в знак на признателност към саможертвата на бойците за свободата и независимостта на България. - (видео)

 

Гръцки изтребител F-16 се разби край Пелопонес

18.11.2021, 17:10

Изтребител Lockheed Martin F-16 Block 52+ на гръцките военновъздушни сили се разби близо до авиобазата Андравида в Пелопонес, където се намира 117-то авиационно крило, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Според първоначалната информация от мястото на произшествието пилотът е в безопасност, след като е успял да се катапултира от самолета.
Инцидентът е станал днес в 15:49 местно време при изпълнение на рутинен тренировъчен полет, уточнява редакцията.
Към настоящия момент не се привеждат допълнителни подробности. - (видео)

 

Задължителна военна служба обмислят в Косово

18.11.2021, 12:57

Нов източник на напрежение се появи между Сърбия и Косово, след като в Прищина се появиха съобщения, че страната навлиза в следващата фаза на формиране на армия. Това предвижда увеличение на живата сила и набавяне на тежко въоръжение. Част от плановете на лидерите на косовските албанци включват задължителна военна служба за всички граждани, включително сърбите.
Албин Курти говореше за задължителна военна служба още преди да стане премиер. Темата бе повдигната от министъра на отбраната Арменд Мехадж, след като в Прищина решиха да вдигнат бюджета на Министерството на отбраната от около 70 милиона евро на 100 милиона през 2022 година. За създаването на армията най-вече помагат САЩ, но и Турция и Германия, които не само им даряват модерна техника и въоръжение, а и обучават косовските офицери.
Междувременно прокуратурата в Косовска Митровица обяви, че е наредила експулсирането на 4-ма руски граждани, за които се предполага, че са влезли незаконно в страната.
Източник: Дума

 

Министърът на отбраната Георги Панайотов и командващият на Европейското командване на САЩ генерал Тод Уолтърс отбелязаха високото ниво на стратегическия диалог в сферата на сигурността и отбраната

18.11.2021, 12:52

Министърът на отбраната Георги Панайотов се срещна с генерал Тод Уолтърс, командващ на Европейското командване на САЩ и Върховен главнокомандващ на съюзните сили на НАТО в Европа. Срещата се състоя на 17 ноември в Министерството на отбраната.
Обсъдени бяха редица въпроси, свързани със състоянието на двустранното сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ, модернизацията на българските въоръжени сили и обстановката на сигурност в Европа и региона.
Двете страни отбелязаха високото ниво на стратегическия диалог в сферата на сигурността и отбраната. Министър Панайотов и генерал Уолтърс разгледаха актуалното развитие на обстановката в и около Украйна, предизвикателствата пред сигурността в региона на Черно море и Южен Кавказ, включително напрежението, предизвикано от мигрантския натиск на полската граница.
От българска страна беше изказана и благодарност за подкрепата на правителството на САЩ по отношение на процеса на модернизация на българските Въоръжени сили, както и за повишаването на тяхната оперативна съвместимост.
Генерал Уолтърс е на посещение у нас във връзка с участието му в Годишната среща на началниците на отбраната на държавите от Централна Европа, която се провежда в София на 17-ти и 18-ти ноември 2021 година.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Тайван поръча от САЩ модернизация на над 140 F-16 и купува нови 60 заради заплахата Китай

18.11.2021, 12:27

Президентът на Тайван Цай Инг-вен похвали военното сътрудничество с Вашингтон в четвъртък, когато поръча първото бойно крило от изтребители F-16, модернизирани с помощта на САЩ, за да засили отбраната на острова по време на нарастващото напрежение между Тайпе и Пекин, съобщава "Ройтерс".
Честите китайски и американски военни учения в региона породиха опасения от конфликт, предизвикан от криза около демократично управляван Тайван, който Пекин твърди, че е негова територия.
Цай каза на церемония в авиобаза в южния тайвански град Чиаи за представяне на първата ескадрила от най-модерните си F-16, F-16V, че проектът показва твърдата ангажираност на партньорството между Тайван и САЩ.
"Вярвам, че докато се придържаме към ценностите на демокрацията и свободата, ще има повече съмишленици, които стоят на един и същи фронт с нас", каза тя.
Съединените щати нямат официални дипломатически връзки с Тайван, но са основният международен поддръжник и доставчик на оръжия на острова.
Обновяването на F-16 за $5,37 милиарда се ръководи от производителя Lockheed Martin Corp и Тайванската корпорация за индустриално развитие на аерокосмическото пространство (AIDC) и е най-новият пример за военно сътрудничество между Вашингтон и Тайпе.
Тайван преобразува 141 самолета F-16A/B в тип F-16V, 64 от които вече са модернизирани и има допълнително поръча 66 нови F-16V, които имат нова авионика, оръжия и радарни системи срещу Китайските военновъздушни сили, включително стелт изтребителя J-20.
F-16V могат да носят усъвършенстваните ракети въздух-въздух на Raytheon Technologies Corp - AIM-9X Sidewinder.
Цай коментира, че с встъпване на въоръжение на повече F-16V защитата на Тайван ще бъде "още по-силна".
ВВС на Тайван са добре обучени, но са много по-малко от китайските.
Съединените щати през 2019 г. одобриха продажбата на изтребители F-16 на Тайван за 8 милиарда щатски долара, сделка, която ще осигури на ВВС на острова F-16 до повече от 200 самолета, най-много в Азия.
Китай обяви санкции срещу Lockheed Martin за продажба на оръжие на Тайван.
Източник: https://news.bg/

 

Ген. Кирил Цветков: Сухопътните войски заслужават нашата вяра и обич

18.11.2021, 08:36

Генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков честити празника на Сухопътни войски – 19 ноември, на всички офицери (висши, старши и младши), сержанти, войници и цивилни служители. Сухопътните войски са славата и воинската чест на България, посочва той. Генералът командва войските от 2001 до 2003 г. Вече 16 години е председател на Асоциацията на Сухопътните войски в България.
Те, Сухопътните войски, продължава ген. Цветков, са нашата гордост, съдба и стимул за живот и развитие. „Те заслужават нашата вяра, нашата обич и нашата готовност да служим на родината. И когато ви е най-тежко помислете за тези, които са жертвали всичко в техните редове, за да я има България. Бъдете достойни за тях, обичайте ги, бъдете им верни. Пожелавам на всички от Сухопътни войски здраве и повече късмет и на техните семейства, човешка топлина и вечна любов.
Господ да е с Вас сега и завинаги!“

 

На този ден преди 105 години спират боевете край Сома

18.11.2021, 08:30

На 18 ноември 1916 г. приключват сраженията при река Сома в Северна Франция. Те започват на 1 юли 1916 г.
Битката е една от най-мащабните и кървави по време на Първата световна война. Най-често споменавани цифри за загубите са за 623 907 британци и французи, а за Германия се счита, че загубите й възлизат на 434 500 души.
Известно е също, че Британският въздушен корпус загубва 782 самолета и 576 пилоти.
В битката при река Сома няма категоричен победител от стратегически мащаб. Съюзниците завладяват едва 8-километрова ивица, а това е доста по-малко от очакваното. Същевременно Германия загубва много високо квалифицирани военни кадри.
В началото на битката съюзниците разполагат с 24 дивизии - 13 британски и 11 френски, а към края на битката те нарастват до 99 - 51 британски и 48 френски дивизии. Германците съответно започват бойните действия при Сома с 10 дивизии, а към края те вече са 50.
На 15 септември 1916 г. започва последната битка при Флерс-Корселе, когато е дебютът на танка. Първите танкове са много бавни (максимална скорост 3,2 км/час), често се повреждат и са уязвими от артилерията. От 49 английски танка, едва 32 достигат до мястото на сражението, а от тях само 21 успяват да влязат в битката – останалите имат технически проблеми или засядат в окопите. По-късно се присъединяват и танкове D-17, което вдъхва кураж на Съюзниците, но не променя чувствително развоя на бойните действия. Унищожени са 100 танка. - (видео)

 

43 години от първия полет на F/A-18

18.11.2021, 08:25

Днес, 18 ноември, се навършиха точно 43 години от първия полет на многоцелевия изтребител F/A-18.
Първият прототип на F/A-18A Hornet (сериен номер 160775) излита от летището Ламбърт Фийлд, край Сейнт Луис на 18 ноември 1978 г. Машината се управлява от шеф-пилота на McDonnell Douglas Джон Крингс. Самият полет продължава 50 минути и приключва без забележки. - (видео)
Общо в изпитанията на Hornet са задействани девет едноместни машини и два двуместни. Изпитанията на машината вървят бързо и относително безболезнено, макар и ВМС на САЩ да имат сериозни забележки към тактико-техническите способности на типа. Първият сериен F/A-18 е предаден на американския флот през май 1980 г., а първата тренировъчна ескадрила започва да лети с него в началото на 1981 г.
Hornet се ражда от програмата Navy Air Combat Fighter (NACF), която цели създаване на заместник на палубните самолети F-4, A-4 и A-7. Макар, че първоначално се е целяло проектирането на изцяло нов тип, Конгресът на САЩ задължава ВМС на страната да избере един от двата изтребителя, които се създават в рамките на програмата LWF/ACF за нов лек боен самолет за ВВС на САЩ.
През май 1975 г. ВМС на САЩ избират палубното развитие на YF-17. Типът губи от бъдещия F-16 конкурсът на Военновъздушните сили, но заради двудвигателната си конструкция и перспективата за растеж е харесан от Флота.
YF-17 е преработен в бъдещия F/A-18 чрез усилване на конструкцията и шасито, добавянето на повече гориво, преработка на крилната механизация и увеличаване площта на крилото и вертикалните стабилизатори. Механичната система за управление е подменена с електро-дистанционна. Двигателите YJ101 на YF-17 са преработени в серийните F404.
Първоначално се е планирало да има три варианта на конструкцията – F-18A – изтребител, A-18A – ударен самолет и TF-18A – двуместен учебно-боен. Разликата между изтребителя и ударния е щяла да бъде основно в авиониката. Бързо става ясно, че един самолет ще може да изпълнява и двете задачи и още през 1980 г. машината започва да се нарича F/A-18A в едноместната версия и F/A-18B в двуместната.
Общо до края на производството през август 2000 г. са сглобени 1480 броя F/A-18 от двете основни версии A/B и C/D (която влиза в производство в средата на 80-те). Освен във ВМС и Корпуса на морската пехота на САЩ, типът е приет на въоръжение и в Канада, Испания, Швейцария, Финландия, Кувейт, Малайзия и Австралия.
В началото на 90-те Hornet е основно преработен в модела Super Hornet, който макар и да има същия индекс (F/A-18) се отличава значително от него и може да се разглежда, като отделна конструкция.
Първият прототип на F/A-18 е изложен в авиобазата Чайна Лейк в Калифорния. - Още за F/A-18

 

Настъплението в Тракия и битката при Чаталджа (4-5/17-18. XI.1912 г.)

18.11.2021, 08:20

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл.......Прочети още

 

 

65 години от първият полет на Mirage III

17.11.2021, 21:30

На 17 ноември 1956 г. своя дебютен полет осъществява прототипа на легендарния френски реактивен изтребител Dassault Mirage III.
Полетът, проведен с първия прототип означен, като Mirage III-01, e осъществен от парижкото летище Мелун-Виларош. Машината излита в 16,00 часа пилотирана от летеца-изпитател Ролан Главани. Полетът преминал нормално и продължава общо 40 минути, като е достигната скорост от 700 km/h.
По време на 10-тия полет на прототипа, който става факт на 30 януари 1957 г. е достигнаха свръхзвукова скорост в хоризонтален полет. На 9 май френското МО и Dassault подписват договор за 10 предсерийни Mirage IIIA.
Изтребителят с триъгълно крило ще се превърне в най-добре продаващия се френски боен самолет след края на Втората световна война.......Прочети още

 

Ердоган: Русия и Турция се договориха да не разкриват подробности за съвместното производство на С-400

17.11.2021, 21:10

Анкара. Русия и Турция се договориха да не правят изявления относно съвместното производство на компоненти за зенитно-ракетните системи С-400. Това съобщи президентът на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция в Анкара след разговори с испанския премиер Педро Санчес, предава TACC.
„Що се отнася до съвместното производство на части за С-400, двете страни – Турция и Русия – се договориха да не разкриват никакви подробности“, подчерта турският президент, като допълни, че темата е „чувствителна“ и за двете държави.
Междувременно през септември в Сочи руският президент Владимир Путин проведе среща с Ердоган, по време на която, според прессекретаря на руския лидер Дмитрий Песков, страните „разговаряха за възможността за продължаване на сътрудничеството по отношение на военно-техническото сътрудничество, включително за С-400“. Освен това тогава са „обсъдени възможностите за производство на някои компоненти на турска територия“.
Русия и Турция подписаха договор за доставка на системи за противовъздушна отбрана С-400 от Москва на Анкара през 2017 г. Турция беше първата страна от НАТО, която придоби тези системи. Решението на Анкара предизвика негативна реакция от страна на САЩ и НАТО като цяло.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

София е домакин на годишната конференция на началниците на отбраната на държавите от Централна Европа

17.11.2021, 20:17

Днес и утре, 17 и 18 ноември, в София ще се проведе годишната конференция на началниците на отбраната на държавите от Централна Европа. За участие в заседанието в България пристигна генерал Тод Уолтърс - командващ на Европейското командване на САЩ, което е съорганизатор на форума.
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посреща своите колеги от Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия, както и генерал-адютантите от Националната гвардия на САЩ от щатите, които са техни партньори - Алабама, Илинойс, Индиана, Колорадо, Минесота, Небраска, Охайо, Тексас и Тенеси.
Форумът разглежда въпроси, свързани с основните предизвикателства в регионален мащаб в областта на сигурността и в контекста на последните промени в обстановката на сигурност в Европа, както и бъдещи възможности за предприемането на колективни усилия за тяхното преодоляване и за задълбочаване на конструктивното сътрудничество между армиите на посочените страни и САЩ.
В първия ден от конференцията се проведе сесия с участието на главните сержанти на европейските държави-участнички, на Европейското командване на САЩ и на партньорите от Националната гвардия на САЩ по Програмата за партньорство. Обсъдени бяха въпроси по подобряването на процесите за набиране и задържане на служба на военнослужещи, с акцент върху осигуряването на ясен модел и стимули за кариерно развитие. Дискутирани бяха още отговорностите и ролята на сержантския състав като бъдещи лидери и съветници на командирите, като акцентът бе поставен върху развитието на всеки войник чрез адекватна система за заплащане, еквивалентна на цялостен принос и отговорности. Изграждането и поддържането на взаимно доверие и комуникация между сержанти на командни длъжности и командири също бе обект на обсъждане. Участниците във форума се спряха и на темата за изграждането на професионална и базирана на доктринални документи образователна система, която да подготвя компетентни и способни войници.
Сесията завърши с постигането на консенсус от участниците по конкретни предложения за подобряване развитието на сержантския състав, които ще бъдат отправени към началниците на отбраната и генерал-адютантите за разглеждане в рамките на утрешното им съвместно заседание.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Британски изтребител F-35В се разби в Средиземно море

17.11.2021, 19:45

Изтребител Lockheed Martin F-35В Lightning II от Военновъздушните сили на Великобритания е паднал в Средиземно море. Пилотът е успял да се катапултира и е бил спасен от спасителната служба на британския авионосец Queen Elizabeth, съобщават в Туитър от Министерството на отбраната.
Инцидентът е станал на 17 ноември в 10:00 U.K. по време на учение. По случая е започнато разследване.
Говорител на Министерството на отбраната каза: „Британски пилот на F-35 от авиогрупата (617 ескадрила) на HMS Queen Elizabeth се катапултира по време на рутинен полет над Средиземно море тази сутрин. Пилотът е върнат благополучно на кораба и е започнало разследване, така че би било неуместно да коментираме повече в този момент“.
Разбилият се американски самолет Lockheed Martin F-35 Lightning II принадлежи към семейството на стелт изтребителите-бомбардировачи пето поколение. Освен в САЩ, той се доставя във Великобритания, Израел, Италия, Норвегия, Япония и редица други страни. - Още за F-35

 

Естония обяви извънредни военни учения и ще постави ограда с бодлива тел по границата с Русия

17.11.2021, 16:17

Естонското правителство свика 1700 резервисти на непланирани военни учения, които ще включват построяването на 40-километрова ограда с бодлива тел по границата с Русия. Всичко това се случва на фона на изострящата се миграционна криза в съседен Беларус, предаде Ройтерс.
Европейският съюз обвинява Минск, че като отмъщение за западните санкции поощрява мигранти от Близкия изток и Африка да пристигат в Беларус и да влизат на територията на членуващите в ЕС и НАТО Полша, Литва и Латвия. Минск не приема тези обвинения.
Източник: bta.bg

 

Полети на вертолети от Сухопътните войски на САЩ ще се проведат над област Бургас

17.11.2021, 15:54

В периода 17-21 ноември вертолети UH-60 „Blackhawk“ от състава на Сухопътните войски на САЩ, предислоциращи се от Румъния в Гърция, ще прелитат през въздушното пространство на България. По време на полетите те ще кацат в района на Учебен полигон „Ново село“.
Предвижда се полетите да се извършват между 8:00 ч. и 18:00 ч. в района на град Бургас и околните населени места. При изпълнението им екипажите ще се придържат към стандартните процедури за намаляване на шума и ще летят по предварително зададени и одобрени маршрути при спазване на всички мерки за безопасност на полетите.
Полетите са във връзка с ротация на сили и средства от състава на Въоръжените сили на САЩ, които изпълняват задачи в операция „Атлантическа решимост“.
Източник: https://www.mod.bg/

 

СОСЗР призовава за активност на изборите и държи на подкрепата си за Румен Радев и Илияна Йотова

17.11.2021, 12:54

Апелът ни е за по-висока мобилизация, което да доведе до значително повишаване на активността в изборния ден. Ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва държи на първоначалната си позиция и призовава всички членове да подкрепим и на втория тур кандидатурата на  ген. Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на Република България. Това се посочва в писмо до структурите на Съюза, подписано от неговия председател ген. Златан Стойков.
**********
До ръководствата и членовете на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва
Уважаеми дами и господа,
Предстои втори тур на гласуването за избор на президент и вицепрезидент на Република България. Преди първия тур се обърнахме към ръководствата на областните, общинските, столичната и районните организации, както и на колективните членове,      за активно участие в изборите за президент и парламент. От името на Управителния съвет на СОСЗР благодаря на всички вас, които се включихте в този демократичен процес с идеята да помогнем за постигане на по-добра перспектива за развитието на България.
В неделя, 21 ноември 2021 г., предстои да направим втората крачка в тази посока. Апелът ни е за по-висока мобилизация, което да доведе до значително повишаване на активността в изборния ден. Ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва държи на първоначалната си позиция и призовава всички членове да подкрепим и на втория тур кандидатурата на  ген. Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на Република България.
Да си пожелаем успех!
За УС на СОСЗР ген. Златан Стойков

 

България преговаря с Германия за статута на военните гробове

17.11.2021, 11:42

Активиран е преговорният процес за подписване на Споразумение за статута на военните гробове между България и Германия. Това стана ясно по време на работна среща в Министерството на отбраната между представители на дирекция "Социално политика и политика по военно-патриотично възпитание" и Посолството на Федерална република Германия, посветена на изготвянето на двустранно Споразумение за статута на военните гробове.
Беше констатирано, че съществуващите различия са нищожни и повечето от тях имат чисто технически или редакционен характер. Германската страна увери, че в най-скоро време новият вариант на Споразумението ще бъде одобрен и тогава двете страни ще могат да го подпишат.
Досега България е подписала споразумение за взаимно опазване на военните гробове и паметни места с Унгария и по всяка вероятност Германия ще бъде втората държава, с която е постигната подобна договореност.
Припомняме, че през 2013 година Министерски съвет одобри проекта на междуправителствено споразумение между България и Германия за военните гробове.
През 2021 българският евродепутат Ангел Джамбазки сезира Еврокомисията за унищоженото военно гробище край гара Дреново, Кавадарци, РС Македония.

 

УБС Hawk 108 се е разбил в Малайзия

17.11.2021, 08:51

Учебно-боен самолет BAe Hawk Mk 108 (M40-09, MSN: MT009/429) на ВВС на Малайзия се е разбил вчера в 22:07 ч. местно време. На борда е имало двама пилоти, единият е загинал, а другият е откаран в болница с наранявания.
Катастрофата е станала на пистата на летището на авиобаза “Батъруърт“. - (видео)

 

17 ноември 1912: Първи целенасочен боен полет в Европа

17.11.2021, 08:27

На 17 ноември 1912 г. по време на Първата балканска война в бойния дневник на I-во аеропланно отделение е фиксиран и описан първият боен полет в Европа с целенасочено и признато използване на боеприпаси от въздуха.
Задачата за нанасяне на бомбен удар се изпълнява с двуместния „Блерио“ XI-2. Джовани Сабели е пилот, а майор Златаров – наблюдател. Заедно с прокламациите за предаване на гарнизона майор Златаров хвърля над Одрин и две ръчни бомби.
На тази дата поручик Радул Милков с Албатрос Ф2 с помощта на британския кореспондент Гор прави първото фотозаснемане от самолет в бойни условия в Европа и поставя началото на нов способ за въздушно разузнаване.
Музей на авиацията – Крумово

 

Забравените герои на България: Генерал-майор Георги Николов Бошнаков

17.11.2021, 08:25

Навършват се 159 години от рождението на генерал-майор Георги Николов Бошнаков. Той е роден на 17 ноември 1862 г. в Горна Оряховица. Завършва Военното училище в София (1885). Участва в Сръбско-българската война (1885) като дружинен адютант в отряда на капитан Кисов.
След войната служи в пехотата. На 1 януари 1887 г. е произведен в чин поручик, в 1890 г. в чин капитан, а на 18 май 1906 г. в чин подполковник. Служи във военното училище като ротен командир и помощник- командир на 10- ти Родопски полк (1909).
През Балканската война (1912-1913) е командир на 35-ти пехотен Врачански полк. На 27 януари 1913 г. е произведен в чин полковник.
През Първата световна война (1915-1918) е началник на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия (1916), а след това началник на 9- та дивизионна област. На 27 февруари 1918 г. е повишен в чин генерал-майор.
Годината и мястото на смъртта не са установени.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст., 1 и 2 кл.; ордена „Св.Александър” V ст. без мечове, IV ст. с мечове по средата; народния орден „За военна заслуга” 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на военна лента и на обикновена лента.

 

 

Министерството на отбраната ще съдейства със самолет “Спартан” за прибирането от Испания на девет ученици, заразени с COVID-19

16.11.2021, 21:36

Министерството на отбраната /МО/ ще окаже съдействие по молба на здравното министерство за прибирането в България от Испания на девет ученици, заразени с COVID-19, с военнотранспортен самолет “Спартан”, потвърдиха за БТА от МО.
Подготвя се документацията за полета, който се очаква да се осъществи утре, при спазване на всички мерки за безопасност. Учениците са пребивавали в Испания и са се заразили с COVID-19. В момента те са в Севиля, откъдето ще бъдат транспортирани в България със самолета “Спартан”.
Източник: bta.bg

 
 

Daily Sabah: Ако САЩ не продадат F-16 на Турция, тя ще купи самолети от другаде, може и руски

16.11.2021, 20:50

Анкара. Турция ще трябва да обмисли алтернативни варианти, за да гарантира сигурността си, ако САЩ отговорят негативно на искането на Анкара за закупуване на изтребители F-16, предупреди министърът на отбраната на югоизточната ни съседка Хулуси Акар във вторник, цитиран от Daily Sabah.
Преговорите са в ход, заяви той, а делегация от Министерството на отбраната в момента е в САЩ, за да проведе разговори по искането на Турция да закупи 40 F-16 и близо 80 комплекта за модернизация в замяна на плащането, което Анкара е отпуснала за програмата по изтребителя от пето поколение F-35, от която беше изключена след закупуването на системи за ПВО С-400 от Русия.
„Нашите контакти продължават да се занимават с тези и подобни въпроси, а делегация от нашето министерство в момента е в САЩ“, каза Акар пред парламентарната комисия по планиране и бюджет.
„Ако позицията на САЩ е негативна, Турция непременно и естествено ще трябва да оцени други алтернативи, за да гарантира своята сигурност в заплахите, в които се намира“, каза министърът.
Турция е платила 1,4 милиарда долара за F-35, преди Вашингтон да го изключи от програмата през 2019 г. заради закупуването на руска система за противоракетна отбрана С-400 след усилията й да придобие американски ракети „Пейтриът“ останаха безплодни, припомня Daily Sabah.
Анкара поиска възстановяване на разходите за плащането си и заяви, че трябва да се използва за финансиране на някои от исканията й за закупуване на F-16 и комплекти за модернизация.
И все пак всякакви военни продажби трябва да бъдат одобрени от Конгреса на САЩ, известен със своята антитурска позиция, която, според изданието, многократно е влошавала двустранните отношения.
По време на срещата им в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Рим по-рано този месец президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че е помолил американския си колега Джо Байдън за подкрепа, за да накара американските законодатели да подкрепят продажбата. Ердоган заяви, че е видял „положителен подход“ от страна на Байдън по искането на Турция. „Докато видях положителния подход на г-н Байдън по този въпрос, друг аспект на въпроса е Камарата на представителите и Сената“, добави той.
Вашингтон може да подходи положително към въпроса, каза Акар и добави: „Ние обаче следим отблизо развитието (по въпроса), тъй като процесът ще подлежи на одобрение от Конгреса“.
В случай, че сделката за F-16 се провали, Анкара все още е готова да обмисли закупуването на руски изтребители Су-35 и Су-57, заявиха официални лица.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

От днес Северна Македония е напълно военно интегрирана в НАТО

16.11.2021, 17:51

С подписването на съвместната декларация от страна на командващия Върховното съюзническо командване на НАТО за трансформацията генерал Филип Лавин и началника на Генералния щаб (на Северна Македония) генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски днес официално приключи процесът на военно интегриране на Република Северна Македония в командните структури на алианса, съобщи специално на БТА агенция МИА.
На церемонията за подписване на съвместната декларация във вила Водно присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Стево Пендаровски и министърът на отбраната Радмила Шекеринска.
Президентът Пендаровски каза, че пътят до пълноправно членство в НАТО не е бил лек за Република Северна Македония, но с активирането на поканата за членство държавата е получила по-голяма международна видимост и дипломатически потенциал за реализиране на стратегическите си политически и икономически интереси.
"Предвидимото бъдеще, което осигурява членството в НАТО, е основа за продължаване и на демократичните реформи в страната, което пък води до икономически растеж и по-висок жизнен стандарт на гражданите. В по-тесен военен смисъл имаме полза и от споделянето на знания, генерирани от Съюзническото командване за транформация, както и от разширените възможности за изпращане на кандидати за образование и обучение в другите членки на НАТО. Експертизата, която получаваме от по-старите членки, е от съществено значение за по-нататъшно трансформиране на нашата система за сигурност и отбрана. В този контекст сме благодарни на САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия, Турция, както и на другите членки на Алианса за двустранното сътрудничество и помощ", заяви Пендаровски.
Генерал Филип Лавин поздрави страната за бързото и успешно завършване на военното й интегриране в алианса, подчертавайки, че Северна Македония може да разчита на солидарността и подкрепата на съюзниците от НАТО.
"Разширяването на НАТО се доказа като ефикасен механизъм за поддържане на дългосрочна стабилност и сигурност. Днес изразяваме благодарност на Северна Македония за приноса за стабилността в Югоизточна Европа и НАТО. Подписването на съвместната декларация представлява не само значителен успех за въоръжените сили на Северна Македония, а и потвърждава укрепването на Северна Македония като сигурен и значим партньор на Алианса", заяви Лавин.
Министърът на отбраната Шекеринска каза по повод подписването на съвместната декларация, че "днес сме в края на пътя от хиляда мили, започнал преди 30 години, но и тръгваме по нов път за цялостна модернизация на армията".
"Показваме, че нашето членство в НАТО не беше само политическо решение, а резултат от големи реформи. Успяхме да постигнем тази цел 19 месеца след подписването и това е най-бързата военна интеграция в алианса", заяви Шекеринска.
Генерал-лейтенант Гюрчиновски подчерта на подписването, че днес успешно завършва интеграционният процес, който на практика отразява продължилата три десетилетия упорита работа на държавата и армията, пише БТА.
Завършването на процеса на военна интеграция в НАТО е доказателство за ангажимента на министерството на отбраната и армията на Република Северна Македония към изпълнението на поставените цели чрез процесите на трансформация в министерството на отбраната и армията.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Четири години от гибелта на подводница ARA San Juan

16.11.2021, 14:12

На 15 ноември се навършват четири години от гибелта на подводница ARA SAN JUAN от състава на Военноморските сили на Аржентина. На 17 ноември 2017 г. флотът съобщи, че е изгубена връзката с подводната лодка и 44-членния й екипаж. Член на екипажа й бе и първата жена офицер на аржентинска подводница, дъщеря на полски имигранти. ARA SAN JUAN е извършвала преход във водите на залив Сан Хорхе към базата си в Мар дел Плата от Ушуая, след края на военноморско учение. Последната известна позиция на подводницата е на 270 nm от пункта й за базиране.
ARA SAN JUAN
Подводницата е построена в немските корабостроителници „Thyssen Nordseewerke“. В състава на ВМС на Аржентина влиза на 19 ноември 1985 г. Кръстена е с името на аржентинската провинция Сан Хуан. Във флота на страната има втора подводница-близнак от клас TR-1700 – ARA SANTA CRUZ. Подводницата има дължина 67.30 м., широчина 8.36 м., газене 7.34 метра. Задвижва се от дизел-електрически комплекс – 4 дизелови двигателя MTU и ел. мотор на Siemens, позволяващи достигане на 15 kn в надводно състояние и 25 kn под вода при далечина на плаване 12 000 nm и максимална дълбочина 300 метра. От 2008 г. до 2013 г. подводницата е извън експлоатация, преминава цялостно обновяване, което струва над 12 млн. долара и е прекъсвано заради липсата на средства.
Откриване
На 16 ноември 2018 г. Военноморските сили на Аржентина съобщиха, че е установено местоположението на подводницата. Позицията бе потвърдена от безпилотен подводен апарат на кораб SEABED CONSCTRUCTOR на „Ocean Infinity“. Останките й бяха открити, лежащи на дълбочина 907 м., на 12 nm северозападно от докладваната година по-рано сеизмична аномалия от Организацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити. Този район бе обследван от няколко кораба, които докладваха установени обекти, в изминалата година в търсене.
С военен ритуал в базата Мар дел Плата се почита паметта на загиналите 44 подводничари. - (видео)
Източник: https://www.maritime.bg/

 

ТАСС: Министрите на отбраната от ЕС одобряват серия проекти за съвместна отбрана

16.11.2021, 12:18

Брюксел. Министрите на отбраната на ЕС ще одобрят на среща в Брюксел във вторник поредица от нови съвместни проекти в рамките на европейската политика на постоянно структурирано партньорство за отбрана (PESCO), увеличавайки общия им брой от 46 на 60, каза върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел (на снимката) на пристигане на срещата на министрите на отбраната на ЕС, предава ТАСС.
„Ще одобрим блок проекти PESCO, общият им брой ще достигне 60 и те трябва да започнат да дават конкретни резултати до няколко години, укрепвайки европейската отбрана“, каза Борел.
Освен това първият дипломат на ЕС заяви, че блокът е готов да започне преговори с Вашингтон за допускане на САЩ от европейските отбранителни и военно-промишлени проекти.
Програмата PESCO стартира през 2017 г. и 25 от 27-те страни от ЕС участват в нея чрез доброволни партньорства. Тази програма предвижда съвместно разработване, създаване и изпълнение на проекти в областта на създаването на нови видове оръжия и отбранителна техника и продукти с двойна употреба, както и развитие на общи логистични, информационни и кибернетични военни способности. Тази програма беше приета под лозунгите на движението на ЕС към по-голяма военна автономия от САЩ и НАТО, но в основата й беше проект за увеличаване на военната мобилност в Европа, който предвижда модернизация на транспортната инфраструктура на държавите от ЕС за военни нужди. Тя трябва да гарантира по-бързо прехвърляне на подкрепления и военна техника по пътищата и железопътните линии от запад на изток.
Стартирането на тази работа, финансирана от бюджетите на страните от ЕС, се лобира и подкрепя активно от САЩ и НАТО от 2014 г.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

НАСА: Русия изпита оръжие за сваляне на спътници!

16.11.2021, 11:42

Директорът на НАСА Бил Нелсън (на снимката) каза, че руското изпитване на противосателитна ракета може да застраши работата на Международната космическа станция (МКС). Коментарът му беше публикуван на сайта на американската космическа агенция.
"Подобно на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен съм възмутен от този безотговорен и дестабилизиращ акт", отбеляза Бил Нелсън.
Според него "немислимо, че Русия е застрашила не само американските астронавти, а и техните международни партньори на МКС, но и собствените си космонавти". Ръководителят на НАСА изрази мнение, че действията на Руската федерация "застрашават и китайската космическа станция и тайконавтите (екипажът) на борда".
Освен това Нелсън посочи, че астронавтите и космонавтите са били принудени да се заключват в космически кораби, прикачени към МКС за два часа, за да избегнат сблъсък с отломките на съветския спътник "Космос-1408", който според военните на Съединените щати е бил свален по време на теста. Той твърди, че "облак от отломки" лети в околностите на МКС на всеки 90 минути.
Космическото командване на САЩ съобщи, че Русия е свалила съветския спътник "Космос-1408" по време на изпитание на противосателитно оръжие. Това се посочва на сайта на командването.
Руската федерация на 15 ноември тествала противосателитна ракета (вероятно първо практическо изпитание  на комплекса за противокосмическа отбрана "Нудоль"), която "улучила руския спътник "Космос-1408" и създала поле от отломки в ниска околоземна орбита".
Космическото командване на САЩ определи действията на Кремъл като незачитане на безопасността в космоса. Създадените сателитни отломки представлявали заплаха за космическите кораби и мисии, принуждавайки ги да маневрират, за да избегнат сблъсъци.
Освен това американската армия заяви, че противосателитните системи, които Русия изгражда, ще усложнят използването на космоса от Съединените щати и техните съюзници, ще подкопаят стратегическата стабилност и ще представляват заплаха.
Според Би Би Си Космос-1408 ("Целина-Д") е изстрелян през 1982 г. Този сателит е предназначен за електронно разузнаване и не работи от много години.
По-рано говорителят на Държавния департамент Нед Прайс нарече изпитанията на противосателитни оръжия, проведени от Русия, "безразсъдни". Според него резултатите от тестовете са хиляди орбитални отломки, "които сега заплашват интересите на всички страни", а също така увеличават рисковете за астронавтите и космонавтите, работещи на МКС.
Според данни от отворени източници повече от две хиляди изкуствени спътници са били в ниска орбита през лятото на 2021 г. Повече от сто от тях принадлежат на американската армия, около стотина на руските въоръжени сили и около 60 на китайската армия. Броят на военните спътници във Франция, Германия, Великобритания, Индия е под десет. Мисията на тези спътници е наблюдение, навигация и научни изследвания. Официално в космоса няма бойни космически кораби и оръжия.
Източник: https://fakti.bg/

 

Директорът на Служба „Военна полиция“ е на посещение в Република Северна Македония

16.11.2021, 11:29

Делегация от служба „Военна полиция”, водена от директора на Службата бригаден генерал Ивайло Сотиров, ще посети Военната полиция към Армията на Република Северна Македония, в периода 15 – 17 ноември.
Целта на визитата е развитие на двустранното военно сътрудничество в областта на военнополицейската експертиза за изпълнение на поетите ангажименти по отношение на подготовката и участието в мисии и инициативи на НАТО, както и задълбочаване на военнополицейското сътрудничество на Балканите, съобщават от Службата.

 
Преди 96 години: първи полет на ДАР-1

16.11.2021, 08:22
На 16 ноември 1925 г. Марко Първанов – началник на работилницата в ДАР – Божурище, заедно с конструктора Херман Винтер облитат първия български самолет, заложен за индустриално производство в България – ДАР-У-1 (Узунов-1). Самолетът носи името на загиналия при катастрофа през 1925 г. пилот Иван Узунов.
Машината е копие на известния по това време в Германия самолет ДФВ-CV. Произведени са седем машини. При построяването на У-1 са използвани двигателите „Бенц“- 220 к. с. и металическите схватки от самолетите ДФВ. Конструкцията му е дървено-платнена, тялото се състои от дървени надлъжници и обшивка от напластено дърво.
Музей на авиацията - Крумово

 

Преди 147 г. е роден адмирал Колчак - командващ антиболшевишката Бяла гвардия

16.11.2021, 08:20

На 16 ноември 1874 г. е роден Александър Василевич Колчак - руски адмирал, полярен изследовател, учен-океанограф, участник в Руско-японската война, в Първата световна война и в Гражданска война в Русия като неин Върховен управител и главнокомандващ антиболшевишките сили (т.нар. Бяла гвардия) през 1918-1920 г.
След всяка гражданска война само победителите имат герои и мъченици. Победените са низвергнати, обречени на позор и забрава.
Но ако в Русия е нямало братоубийствена Гражданска война, като какъв щеше да остане Колчак в паметта на поколенията?
Дали нямаше да е героят от няколко войни с външни врагове на Русия, известен полярен изследовател и дори като военен философ и теоретик?........Прочети още

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}