Военна информация

Архив - от 16 до 31 октомври

 

 

Военнослужещи от Военновъздушните сили обезвредиха невзривен боеприпас, открит в Рудозем

31.10.2020, 20:40

Специализиран екип от военно формирование 32 040 – Крумово обезвреди днес, 31 октомври, силно корозирала противотанкова мина. Боеприпасът е открит вчера при изкопни работи в коритото на река Арда в гр. Рудозем, област Смолян.
Екипът в състав седем военнослужещи с три автомобила е действал под ръководството на майор Илия Илиев. Боеприпасът е бил иззет и унищожен извън населеното място при спазване на всички мерки за безопасност.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Последната тежка мисия на войната – церемонията по предаването на Япония

31.10.2020, 16:25

Церемонията на 2 септември 1945 г. на борда на 45 000-тонния боен кораб USS Мисури (ВВ-63) е логистичен кошмар за персонала на Макартър и екипажа на кораба. Мъжете почистват цялата машина с бели ръкавици безупречно. Твърдите, калени в битка бойни лидери сега ръководят подготовката на външния вид, разположението и правилното поведение на хиляди морски пехотинци и моряци, които трябва да присъстват на церемонията.

Операцията включва стотици документи, представители и делегати, да не говорим за прецизната координация на четири американски миноносеца, които служат като водни таксита за превозване на VIP лица до Мисури. На всичкото отгоре американските бойни сили трябва да се погрижат за нуждите на 225 новинарски кореспонденти и 75 фотографи.......Прочети още

 

50 години Морски специален разузнавателен отряд

31.10.2020, 11:57

Вчера, 30 октомври 2020 година, в района на Морския специален разузнавателен отряд тържествено беше отбелязан 50 годишният юбилей на формированието. Със спазването на всички епидемиологични мерки, свързани с разпространението на COVID-19, новоназначени във формированието военнослужещи положиха военна клетва.
Командирът  на  Военноморските  сили контраадмирал Кирил Михайлов връчи   награди   на   отличили   се  военнослужещи   от  името  на  министъра  на отбраната, началника на отбраната  и от свое име. Награди бяха връчени и от командира на военното формирование капитан II ранг Герман Славов.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Министър Каракачанов видя дупка в проекта за бюджет на МО от 30,8 млн. лв.

31.10.2020, 11:48

Защо Националният план за достигане на 2 процента от БВП до 2024 г. предвижда за 2021 г. този дял да бъде 1,64 на сто, а в проекта за бюджет на МО за следващата година той е 1,61,5 процента? Този въпрос поставя министърът на отбраната Красимир Каракачанов при обсъждане на законопроекта на правителственото заседание в сряда. По този проблем са били изпратени бележки до министъра на финансите, става ясно от стеногрмата от заседанието, но не са отразени.    
„Става въпрос за размера на бюджета 1,61.5 от БВП, но по Националния план за 2018 година трябва да е 1,64, тук се явява една дупка от 30 милиона 800 хиляди лева. Разбира се само забелязвам и каня моя колега министър Ананиев да седнем да ги разясним нещата. Разликата се получава от начисляването на пенсиите и то тези пенсии до 1999 година на структури, които отдавна вече не са в системата на Министерство на отбраната като Национална разузнавателна служба, НСО, Транспортни войски и т.н.“, казва министър Кракачанов. Така, според него, се получава една сума 30 милиона, която на практика води до реално намаляване на този процент за отбрана от БВП. За изясняването на този въпрос са водени разговори с НОИ и Министерството на финансите. Министърът на финансите Кирил Ананиев изразява готовност за допълнителен разговор. Според него това идва идва от методологията на НАТО, която включва кои разходи влизат в сектор „Отбрана“. Ще седнем и ще го проговорим, обещава министър Ананиев.
Министър Кракачанов, обаче, уточнява, че става въпрос за онези пенсии отпреди девоенизацията, които вече са структури от съвсем други ведомства, нямат нищо общо с Министерство на отбраната, а точно по критериите на НАТО не се броят за средства за отбрана. Тук е разликата, отбелязва той.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Словакия се оглежда за нов учебен самолет

31.10.2020, 07:54

Словашките ВВС обмислят покупката на нов учебно-тренировъчен самолет, който да замени сега използваните L-39 и който да обучава пилоти за новите изтребители F-16.
В момента, словашките ВВС разполагат с осем броя L-39 – половината са от версията C, а другата половина са от учебно-бойната версия ZA. Всички машини са преминали през частична модернизация. Жизненият цикъл на тези машини, обаче върви към своя край, а страната чака да получи първите си четири броя F-16 Block 70 през есента на 2022 г. Словашките ВВС очакват общо 14 многоцелеви изтребителя от този тип и имат амбицията да обучават сами пилотския си състав.
„В момента разглеждаме множество варианти за нов учебен самолет. Смятаме да направим избора за нов учебен самолет в рамките на това правителство. Имаме амбицията да обучаваме сами пилотите си за F-16, което ще ни спести много пари и това може да стане факт с покупката на нов учебен самолет”, заявява военният министър на страната Ярослав Над.
Пред Словакия има няколко варианта. Единият е покупката на чешкия L-39NG. Това е дълбокомодернизирана версия на добрия стар L-39. Известно е, че Чехия се опитва да обеди съседите си в Унгария и Словакия към създаването на общ учебен център изграден около L-39NG.
Другата опция е британския BAE Hawk, въпреки че самолетът няма нови сделки в последните години и се счита за изключително скъп. Третата опция е италианска – по-лекия M-345 или по-тежкия учебен самолет M-346. И двата се произвеждат от Leonardo.
Словашките ВВС проучват възможността за покупката на шест до 10 нови учебни машини, като финалното число ще зависи от отделения бюджет.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Великобритания блокира продажбата на FA-50 за Аржентина

31.10.2020, 07:47

Великобритания е блокирала продажбата на лекия изтребител FA-50 на Аржентина. Това съобщава Janes.
Великобритания, която е наложила оръжейно ембарго върху Аржентина, заради спора им за Фолклендските острови, е отказала да даде експортно разрешение за шест основни системи, вложени в корейския KAI FA-50. За това е съобщил производителя KAI на аржентинското правителство.
Информацията изтече, след като в интернет се появи копие на писмото, датирано от 28 октомври, изпратено от KAI за аржентинското посолство в Сеул. В него е написано още, че компанията остава ангажирана за потенциалната сделка и се опитва да намери решение за експортните разрешения.
Janes съобщава, че KAI са отказали официален коментар, но източници на изданието са съобщили, че писмото е истинско.
От години, Аржентина се опитва да купи нов боен самолет за своите ВВС. Страната разполага с модернизирани изтребители-бомбардировачи A-4, учебно-бойни самолети IA-63 Pampa и турбовитлови леки бойни самолети IA-58 Pucará.
Разговори за придобиването на FA-50 се водят от поне четири години, като в предишни съобщения по темата, бе казвано, че южноамериканската страна се интересува от 10 броя от корейския боен самолет, при единична цена от $20 млн. Машините трябва да заменят модернизираните A-4.
FA-50 е бойният вариант на реактивния свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет T-50. Изтребителят има вградено 20-mm оръдие и седем точки за окачване на въоръжение под крилото и фюзелажа, на което може да се постави боен товар с маса от 3700 kg. Бойният вариант е на въоръжение в Южна Корея, Филипините и Ирак.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 
 

Загадъчна гибел: линейният кораб "Новоросийск" избухва преди 65 години

30.10.2020, 21:09

В нощта на 28 срещу 29 октомври 1955 г. се случва една от най-страшните катастрофи в историята на военноморския флот: линейният кораб "Новоросийск" потъва в Севастополския залив, буквално пред очите на целия град. Трагедията отнема живота на 829 души, включително тези, които се опитват да спасят моряците от потъващия плавателен съд.
Бойният кораб "Новоросийск" получава името си през 1949 година. Първоначално той е италианският дреднаут Giulio Cesare, спуснат на вода през 1911 година. Прекарва Първата световна война спокойно, като никога не влиза в битка. След това се превръща в учебен артилерийски кораб, модернизиран е и през Втората световна война участва в бойни действия, като получава много щети. Той служи до 1942 г.: оказва се страшно скъп за ремонт и поддръжка, пише "Российская газета".
След войната страните-победителки разделят италианския флот. СССР не получава веднага вече остарелия кораб. Всъщност той остава на котва от 1943 до 1948 г. без подходяща поддръжка. Има много какво да се желае от състоянието му, а корабните системи изискват сериозен ремонт. През следващите шест години той е ремонтиран нееднократно, въоръжението и оборудването му биват променяни. В резултат на това "Новоросийск" става най-силният кораб на Черноморския флот и се използва за бойна подготовка на моряците до фаталния ден.
Последният поход на линейния кораб e свързан с честването на 100-годишнината от отбраната на Севастопол. Той се завръща в залива вечерта и акустира в района на Морската болница. Нищо обаче не предвещава бедата, а част от екипажа излизат на брега.
В 1:31 ч. сутринта се чува страшен взрив. В подводната част на линейния кораб е пробита дупка с площ от 150 кв.м: това е установено по-късно. Почти 200 души загиват веднага: експлозията се случва при каютите в носовата част. Останалите членове на екипажа се втурват да спасяват кораба.
Първоначално се опитват да го изтеглят до по-плитък участък, но командирът на Черноморския флот вицеадмирал Виктор Пархоменко им дава заповед да спрат. След това тегленето на линейния кораб вече е безсмислено. Корабът се накланя пред очите им, започва да потъва в калния слой, който достига 30 м в дълбочина. Решението за евакуация на моряците е взето твърде късно. Линейният кораб първо ляга изцяло на левия си борд, а след това се обръща с кила нагоре. Под него има стотици хора, които не успяват да скочат във водата.
Много хора остават в капан в отсеците с въздушните възглавници. Спасителите чуват гласовете им до 1 ноември - хората пеят песни и удрят по стените. В корпуса е направена дупка, от която да бъдат извадени моряците: седем души успяват да се спасят. Въздухът обаче започва да излиза през дупките и линейният кораб потъва пред очите им. Извадени са още двама изпод палубата.
През лятото на следващата година корабът е вдигнат от дъното. Впоследствие е нарязан за метал.
От нощта на 29 октомври 1955 г. дълго време стои въпросът: какво причинява гибелта на линейния кораб? Каква е експлозията, гръмнала във фаталната нощ? Официалната версия е посочена от правителствената комисия, разследваща бедствието. Линейният кораб потъва поради дънна мина, поставена по време на Великата отечествена война.
Както преди, така и след трагедията, по дъното на залива са открити много германски мини от типа LMB (теглото им е 986 кг, зарядът на взривното вещество е 690 кг) и RMH. Една вероятно детонира друга - и експлозията е достатъчна, за да потопи такъв огромен кораб. Опонентите на тази версия с основание твърдят, че генераторът, без който взривателят не би работил, няма да издържи до 1955 г. в работоспособно състояние.
Има и версии за диверсия на кораба, както вътрешна, така и външна - от британците. Най-екзотичният сценарий включва "Черният принц" Валерио Боргезе, който командва италианските подводници и е яростен антисъветчик. Неговите подчинени са замесени в редица европейски терористични атаки. Тази версия обаче е отхвърлена от критиците поради многото несъответствия: как италианските диверсанти ще успеят да стигнат до Севастопол и да доставят тон взривни вещества до мястото?
Починалите моряци през 1999 г. са наградени с Орден за храброст. На Братската могила в Севастопол е издигната възпоменателна плоча с думите "На смелите моряци от линейния кораб "Новоросийск", загинали при изпълнение на воинския си дълг на 29 октомври 1955 г. Любовта към Родината и верността към военната клетва за вас са по-силни от смъртта".
Източник: https://bg.rbth.com/

 

В Бургас започва противоминното учение „Посейдон 2020”

30.10.2020, 20:32

От 30 октомври до 6 ноември 2020 г. Флотилия бойни и спомагателни кораби - ВМС и град Бургас ще бъдат домакин на българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2020”, съобщават от Военноморските сили за Moreto.net.
Учението се провежда ежегодно от 2002 г., като домакини на ротационен принцип са Военноморските сили на Република България и Република Румъния.
„Посейдон 2020” е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовката на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на противоминни действия в коалиционен формат. Същото е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО и ще се проведе в териториалното море и прилежащата зона на Република България в полигони, които са обявени своевременно.
В учението ще вземат участие кораби от ВМС на България, Румъния, Гърция, Турция, Италия, Испания и Франция. Корабите са от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО в Средиземно море (SNMCMG2). Щабът за контрол на учението ще се развърне в Пункт за базиране Бургас.

 

Морски офицер с награда „Варна“

30.10.2020, 20:02

Кметът на Варна Иван Портних и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов връчиха награди „Варна“ в областите на културата, науката и образованието. По статут отличията се присъждат всяка година по повод 24-ти май, но заради пандемията от COVID-19 тази година тържеството бе проведено в навечерието на Деня на народните будители.
“Награда „Варна“ се дава от граждани на граждани! Затова вярвам в обективната преценка за номинираните – хора с принос за развитието на духовността, с високи професионални постижения в своите области, с активна гражданска позиция. За съжаление, образованието, науката и културата са сферите с най-голям риск от тежки последствия заради пандемията. Затова искам да Ви уверя, че Община Варна ще продължи да бъде Ваш верен партньор”, обърна се към наградените кметът Иван Портних.
Тази година голямата награда в областта на културата получи Петър Тодоров за създаването на осемтомната поредица „Енциклопедии Варна“ и за принос му в културния живот на града.
В  раздел „Литература“ наградата е за капитан I ранг ог запаса Валентин Димитров – за книгата му „Най-доброто от най-добрите. Антология на съвременния рускоезичен афоризъм“ и „Афористичен тандем“. Предложението е направено от Сдружение на писателите – Варна.
Източник: http://otbrana.com/

 

Осемдесет и трима офицери от випуск „Добруджански“ на Военната академия „Г.С.Раковски“ получиха днес дипломите си

30.10.2020, 16:17

Осемдесет и трима офицери от випуск „Добруджански“ на Военната академия „Г.С.Раковски“ получиха днес дипломи за завършено висше образоване - степен "магистър", по специалността „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво”, съобщава Пресцентърът на МО. В тържествения акт за връчване на дипломите участва началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
„Имате шанса да завършите в историческо време за Българската армия и Въоръжените сили. Започналият процес на модернизация на Въоръжените сили е необратим, необходим и гарантиран от държавното ръководство. Процесът е дълъг и труден, пред нас стои задачата да превърнем отделения скъп ресурс на държавата в реални отбранителни способности“, заяви в обръщението си към випускниците адмирал Емил Ефтимов. „Вие, офицерите, които сега завършвате военната ни Алма Матер, ще претворите в действие Плана за развитие на Въоръжените сили и Инвестиционния план-програма. Вие ще демонстрирате на държавата и обществото новата организация на Въоръжените сили и новите способности. Пред вас стои задачата да оползотворите усилията на поколения офицери. Убеден съм, че ще изпълните тази отговорност“, категоричен беше началникът на отбраната. Той отбеляза нестандартните условия, наложени от противоепидемичните мерки, в които офицерите завършват обучението си. „Предизвикателствата бяха пред командването и преподавателите на Военната академия, но най-вече пред вас – да оползотворите в максимална степен времето на обучение, да осмислите материала и нивото, за което се учите, за да завършите курса с нов поглед към службата, взаимовръзките във Въоръжените сили, щабната работа, планирането и провеждането на ученията, ресурсите и комуникационно-информационната среда, която е от критична важност за трите вида Въоръжени сили“, заяви адмирал Емил Ефтимов. Той пожела на випускниците да поддържат своя критичен и мислещ поглед и в бъдещата си служба във Въоръжените сили.
Девет са отличниците на випуск „Добруджански“ – втора смяна в специализациите „Военноморски сили”, „Логистика” и „Комуникационни и информационни системи”. Заедно с колегите си от Българската армия днес дипломи за отлично завършено образование във Военна академия „Г.С.Раковски“ получиха и двама офицери от Република Северна Македония. Първенец на випуск „Добруджански“ е капитан III ранг Любомир Иванов от специализация „Военноморски сили“, професионално направление „Военно дело“.
Здраве, благополучие и сбъднати мечти пожела началникът на Военна академия „Г.С.Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов в обръщението си към випускниците. „Днес вие получавате признание за усилията, които положихте по време на обучението си във Военната академия и усъвършенстването на своите умения за вземане на правилните управленски решения. Военната академия ви даде насоките, но постигането на бъдещите ви успехи зависи единствено от вас. Дипломата е не само израз на придобити знания и опит и нови компетентности, но и огромна отговорност. Помнете, че не е достатъчно само да се учиш и подготвяш, трябва да умееш да поемаш отговорност, да бъдеш лидер и пример за подражание в службата и в живота. Това е необходимо на армията и на обществото днес“, посочи той.
Офицерите от випуска - редовна форма на обучение, бяха произведени в по-високо звание и получиха новите си назначения за служба в Българската армия. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Тайвански изтребител F-5E Tiger II се разби в морето на изток от острова

30.10.2020, 12:00

От остров Тайван пристигат доклади за падането на изтребител F-5E Tiger II (р.н. 5261, с.н. VE.1013). Докладите казват, че това се е случило вчера, 29 октомври,  в 09:00 местно време при планов учебен полет край източния бряг на острова.
Според съобщения в местните медии самолетът е управляван от 29-годишен офицер от тайванските военновъздушни сили Чу Куан-ман. Няколко минути след началото на полета той е съобщил за неизправност на двигателя. Било е решено пилотът да се спаси. Пилотът се е катапултира и F-5E падна в морето.
Спасителните служби откриват пилота на повърхността на водата в безсъзнание със сърдечен пристъп. Многобройните опити да го върнат към живот вече в болницата са неуспешни. Пилотът загина.
Както пише тайванската преса: това е втората подобна загуба през последните три месеца. И го свързват с факта, че „тайванските ВВС, оборудвани с много стари самолети, са изправени пред безпрецедентен военен натиск от Пекин, принудени да реагират на такъв натиск“.
От доклад на тайванската преса:
Броят на изтребителите на военновъздушните сили на Тайван се е удвоил почти през миналата година. Те се опитват да противодействат на самолетите на китайските военновъздушни сили.
За справка: F-5 е лек изтребител, разработен от американската корпорация Northrop в края на 50-те години. Модификацията F-5E се появява през 70-те години. Тайван е произвел повече от сто от тези самолети по лиценз, които все още се използват активно от военновъздушните сили на острова.
Началник на щаба на военновъздушните сили на Тайван Хуанг Джи Вей:
Полетите на F-5E са преустановени поради самолетна катастрофа.
Известно е, че Чу Куан-ман е завършил Военновъздушната академия през 2013 година. Общото му полетно време е около 700 часа.
Основната причина за бедствието е технически проблем със самолета, повреда на двигателя.
Източник: https://www.pan.bg/

 
 
 
 
 
 
 

 

OAE са поискали 50 броя F-35

29.10.2020, 23:10

Обединените арабски емирства са поискали да купят 50 броя от нискозабележимите изтребители F-35, като потенциалната сделка вече е била одобрена от Държавния департамент на САЩ. За това съобщава Bloomberg.
Сделката, чиято стойност се съобщава, че е $10,4 млрд. идва на фона на неформалните брифинги, които са били дадени в Конгреса на САЩ от президентската администрация за потенциалния договор с ОАЕ. В последните седмици активно се коментира тази евентуална сделка, включително и ефектът ѝ върху сигурността на Израел.
Ако Конгресът одобри сделката, то ОАЕ ще може да закупи толкова F-35A, колкото в момента е заявил и Израел. Страната обмисля последваща сделка за още 25 машини, но там все още няма договор.
По всичко личи, че администрацията на президента Тръмп ще се опита да приключи сделката преди януари, когато Тръмп или ще бъде сменен от Джо Байдън или ще влезе във втория си мандат. От Демократическата партия, обаче се чуват ясни гласове, че сделката не бива да се бърза и тя трябва внимателно да се прецени на фона на сигурността на Израел и опазване технологиите вложени в F-35. Отделни конгресмени от партията дори се опитват да прокарат специално законодателство, което силно да ограничава експорта на F-35 извън кръга на близките съюзници на САЩ
Преди няколко дни от израелското правителство официално заявиха, че няма да се противопоставят на експорта на F-35 в региона.
Reuters съобщава, че администрацията на Тръмп има дори още по-амбициозни цели за приключване на сделката. Според информационната агенция, договорът между САЩ и ОАЕ щял да се подпише на 2 декември 2020 г.
ВВС на ОАЕ разполага с по три ескадрили F-16 Block 60 и Mirage 2000-9.
Източник: https://aero-bg.com

 

Еквадор получи първите си H145

29.10.2020, 23:04

Еквадорските ВВС са получили първите два вертолета Airbus Helicopter H145. Машините ще заместят предсрочно пенсионираните индийски вертолети HAL Dhruv. Това съобщава Janes.
Машините са били предадени на церемония в Донаувьорт, Германия, където се намира завода за крайно сглобяване на типа.
Еквадор става първият военен оператор на H145 в Южна Америка. Страната сключи сделка за общо шест машини от този тип, които ще се доставят до края на 2021 г. Вертолетът е получил името „Cobra” в страната и ще е на въоръжение в 22-ро крило. В договорът влиза и обучение на 12 пилота и 15 човека технически персонал.
Еквадорските машини не са от военната версия M, а са чисто цивилни машини, които ще се използват основно за наблюдения по границата на страната, търсене и спасяване и медицинска евакуация.
Еквадор през 2009 г. купи седем индийски HAL Dhruv. Само за няколко години, два вертолета бяха загубени при катастрофи по технически причини, а други два бяха сериозно повредени. Това, заедно с изключително бавната и проблемна техническа поддръжка от индийска страна, принуди Еквадор да разтрогне сделката и да свали Dhruv от експлоатация.
Междувременно Еквадор подписа договор за шест H145 и четири италиански AW119Ke. Еднодвигателните вертолети, които пристигнаха през миналата година, се използват основно за обучение, но и за търсене и спасяване и наблюдение от въздуха.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

Нова наредба определя допълнителния платен годишен отпуск за военнослужещи

29.10.2020, 16:42

Документът, който е в проект, регламентира условията и реда за определяне размера на допълнителен платен годишен отпуск на военнослужещи в определени области и дейности от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.
Колко дни повече отпуск и за кого?
„За военнослужещите, служещи при специфични за здравето условия и рискове за живота и здравето, които не могат да бъдат отстранени, ограничени или намалени, се определя размер на допълнителния годишен отпуск, както следва:
1. летателен състав - командир на екипаж и помощник-командир на екипаж на самолети и вертолети, екипажи на подводници, водолази и водолази-парашутисти - от 5 до 14 работни дни;
2. на членове на екипажи от летателния състав (щурмани, бордни инженери, бордни техници, оператори, радисти, стюарди, стюардеси, авиофотографи, лекар-борден, медицинска сестра-бордна и други), плавателен състав на бойни кораби и парашутисти - от 5 до 12 работни дни;
3. плавателен състав от кораби и катери със спомагателно назначение, плаващи докове и работилници - от 5 до 9 работни дни;
4. военнослужещи, извън тези по т.1-3, служещи при специфични условия и рискове за живота и здравето, които не могат да бъдат отстранени, ограничени или намалени, независимо от предприетите мерки, посочени в Наредбата за определяне на видовете работи, за които се установява допълнителен платен годишен отпуск, приета с ПМС № 267 от 2005 г. - от 5 до 8 работни дни.
Военнослужещите по ал. 1, т. 4 могат да ползват допълнителен платен годишен отпуск само при валидни протоколи от измерванията на факторите на работната среда, издадени от Научноприложен център по военна епидемиология и хигиена (НПЦВЕХ) – ВМА и валидна оценка на риска.“
(Подробности на https://www.mod.bg/bg/doc/proekti_documenti/20201029_Proekt_naredba_dop_otpusk.pdf)
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Ген. Константин Попов: Сигурен съм, че ще достигнем 2% от БВП за отбрана през 2024 г.

29.10.2020, 16:35

Независимо от това, че са различни предизвикателства, ние трябва да се стремим да работим заедно, защото центърът на тежестта на един съюз като ЕС, като НАТО това е единството. Това каза в интервю за БГНЕС председателят на Комисията по отбрана на Народното събрание Константин Попов.
Той посочи, че предизвикателствата пред НАТО и сигурността към този момент е една сериозна тема, която непрекъснато се обсъжда в НАТО. „Предизвикателствата са много разнообразни, трудно предвидими и страхотно динамични“, подчерта генералът. Той ги раздели няколко аспекта. „Първо в глобален аспект – изместване на центъра на тежестта в икономически и военнотехнически аспект на изток. Според някои предвиждания, може би към 2030г . Брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай ще бъде равен на БВП на САЩ. Имаме сериозно нарастване на БВП на Индия, държавите от Индокитай, възможно е БВП на Китай следващите 2-3 десетилетия да надмине този на САЩ. С развитието на икономиката се променят и политическите амбиции, а това може да се отрази и на военните амбиции като инструмент за решаване на политически кризи. Така че това е един сериозен проблем към страните-членки на НАТО“, посочи Константин Попов. Той добави, че други проблеми са свързани с тероризъм, киберсигурност, миграция, пандемия. „Но всички тези кризи и предизвикателства, които има пред страните-членки на НАТО могат да ускорят и да забавят процеса на изместване на центъра на тежестта и намиране на нов баланс на силите в дългосрочен план“, предупреди той.
Едно от предизвикателствата за него е и намиране на бързи работни решения в НАТО и търсене на единство. „Виждаме, че в кризи като пандемията и миграцията, националното избуя, всяка страна започна да търси самостоятелни решения и това всява конфликт вътре в единството на НАТО, и ЕС. Тези предизвикателства, разбира се, не застрашават целостта на нацията, на бъдещето й като съществуване, и затова тези национални, самостоятелни решения, като че ли се приемат малко по-лесно. Възможно е дори през следващата година да имаме предизвикателства, за които не знаем. И тук изводът, който може да си направим е, че независимо от това, че са различни предизвикателства, ние трябва да се стремим да работим заедно, защото центърът на тежестта на един съюз като ЕС, като НАТО – това е единството. Разруши ли се единството, се губи силата на съюза и се губят неговите способности да отреагира на всякакви предизвикателства“, посочи председателят на комисията по отбрана.
Алиансът – това са страните, подчерта генералът и добави, че НАТО сме всички ние – страните, които сме подписали Вашингтонския договор. „Тече много сериозен дебат, търсят се много сериозни решения  за това как ние виждаме света след 10 -15, и повече години, какво е нашето място в този свят и от там нататък какви решения трябва да се намерят. Защото примерно COVID-кризата предполага решения не само в сферата на здравеопазването, тя дава отражение и на икономика, социална политика, финансовата сфера и други. Генералният секретар на НАТО каза, че ние не трябва да допускаме този тип кризи да се превърнат в кризи на сигурността, защото това е много възможно. Ако една такива криза каквато е пандемията, каквато е миграцията, различните страни се справят по различен начин и излязат в различно положение в сравнение с останалите,  може да се създаде един дисонанс, който може да породи нови амбиции. Така че ние трябва да намерим възможност бързо да решаваме проблемите докато не са станали проблеми на сигурността“, заяви той.
Колкото до това как COVID-кризата, ще се отрази върху военните бюджети за 2021г., експертът не скри, че е хубаво когато говорим за това, че има сериозни предизвикателства за бъдещето, отбраната да бъде приоритет. „И то да бъде приоритет не само за някои от държавите, а за цялата общност и не само един да носи тежестта. Това е честното и почтено отношение към проблемите за бъдещето. Няма начин след една такава криза, когато икономиките на всички държави са засегнати, да искаме много сериозно увеличаване на бюджета. Ние трябва да се стремим към така направените планове за достигане на 2% от БВП за отбрана и по принцип отношението на политическите лидери, на лидерите в обществото като цяло трябва да бъде сериозно към отбраната и сигурността. Те са дотолкова важни, че са свързани със съществуването и бъдещето на нацията и държавата. Да, може би като абсолютна стойност бюджетите за отбрана на паднат, тъй като БВП ще падне във всички държави,но не трябва да падат като процент и най-вече като отношение към отбраната“, посочи той.
За България, конкретно, Константин Попов каза, че в проектобюджета за догодина отбраната е включена като приоритет. „Това е изключително похвално, поне от моя гледна точка, и това се случва вече за третата поредна година. Това ни дава основание, че в парламента сме намерили съгласие и отбраната трябва да бъде приоритет и през 2021 година. Просто обстановката е такава и ни го налага. И който и да дойде на власт ще трябва да съобразява. Аз съм сигурен и убеден, че тази политика ще бъде продължена и ние наистина ще достигнем 2% от БВП за отбрана през 2024 г.“, посочи той.
Според него е време да се мисли за вторите 8 самолета F-16 и не само за това. „Трябва своевременно да се вземат и решения как ще протече подготовката в България на летци, инжинерно-технически състав, които да отидат максимално подготвени в САЩ. Трябва да се види каква инфраструктура да се изгради и то в определените срокове. Трябва да се помисли своевременно и за бъдещата експлоатация на първите придобити F-16 и естествено трябва да се мисли за подготовката за нов договор за вторите 8 самолета. Това изисква доста време, доста усилия и в края на краищата пък не зависи само от нас – и това трябва да го имаме предвид“, каза той.
Според ген. Попов, колкото по-своевременно се реши въпросът, кога да бъдат доставени в България вторите 8 самолета, толкова по-добре. “Много по-добре е когато имаш една пълнокръвна ескадрила, която да води подготовката си заедно, за да може да достигне оперативните си способности в определения срок. Но с доставката на вторите 8 самолета съвсем няма да означава, че ескадрилата ще бъде с достатъчно оперативни способности. Ще й трябват още 2-3 години за достигането на пълните оперативни способности”, подчерта той. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Връчиха юбилейни медали на български и руски ветерани от Втората световна война

29.10.2020, 12:25

Снимка: Петър ПандурскиЦеремонията се проведе днес в Централния военен клуб, съобщават от централата на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ). Поводът бе отбелязването на 75 години от края на Втората световна война. Това е част от поредицата инициативи на военно-патриотичната организация по повод на годишнината. Организаторите бяха взели всички противоепидемични мерки.
Юбилеен медал „75 години от победата във Великата Отечествена война 1941-1945 г.“ на български ветерани от столицата връчи Владимир Чертков от посолството на Руската федерация у нас. Сред удостоените бяха председателят на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов, заместник-председателят доц. д-р Софи Пинкас, председателят на Столичната организация на СВВБ Мария Стоянова, полковник от запаса Николай Георгиев (Шмайзера), полковник от запаса д-р Митка Захариева и др.  
Доц. д-р Иван Сечанов връчи на руски ветерани от войната, живеещи в София, юбилейния медал „75 години от победата над фашизма“. Отличието е учредено от СВВБ. С него се удостояват български и чуждестранни граждани с принос за отбелязване на годишнината.     
Награждаването се проведе под ръководството на заместник-председателя на СВВБ полковник от запаса Петър Пандурски. В него участваха още Алексей Новоселов от посолството на Руската федерация у нас и други представители на ръководството на СВВБ.
Ветераните – български и руски, бяха поздравени с емоционални изпълнения от формация „Армейска песен“ на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. С популярната съветска песен от войната „Три танкиста“ Сунай Чалъков поздрави най-стария танкист в България 98-годишния Николай Георгиев (Шмайзера). Юбилейни медали ще получат и други ветерани, които поради напредналата възраст не можаха да присъстват на тържеството.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Русия започна доставката на подарените 30 танка Т-72 в Сърбия

29.10.2020, 08:22

Самолети с танкове, дарени от Русия на Сърбия, са започнали да кацат на летището в Батайница, пише белградският ежедневник „Политика“. Руската федерация дари 30 танка Т-72МС на Сърбия и първите вече са доставени.
Както министър Вулин (на снимката) заяви през май миналата година, Сърбия получава танкове Т-72 като дарение в рамките на военно-техническото споразумение, постигнато между президента Александър Вучич и руския му колега Владимир Путин. Като част от военно-техническото споразумение Сърбия получи от Русия освен тези танкове и други бронирани машини, 30 бронирани машини БРДМ-2, някои от които вече са пристигнали в Сърбия, съобщава белградската редакция на „Спутник“, като се позовава на неофициални изтоници.
И танковете, и БРДМ бяха модернизирани, преди да бъдат доставени на сръбската армия.
Руският военен експерт Фьодор Болдирев оцени, че танковете Т-72, получени от Сърбия, „имат обща база на съветския Т-72, но също така и редица общи нови компоненти и възли от руското производство, което ще улесни съвместната им експлоатация в Сърбия“.
„За условията на Балканите Сърбия не се нуждае от по-модерни танкове, имайки предвид слабостите на армиите на съседните страни“, каза Болдирев пред „Спутник“.
Като част от военно-техническото сътрудничество Сърбия също така получи от Русия самолети МиГ-29, хеликоптери Ми-17 и Ми-35 и системи за противовъздушна отбрана „Панцирь“.
Източник: http://www.focus-news.net, Иван Христов

 

Страните от НАТО трябва да се ориентират към операции с F-35

29.10.2020, 07:17

Европейските страни от НАТО трябва да започнат да оформят своите въздушни армии, така че да поставят F-35 в центъра на всички бъдещи въздушни операции. Това се казва в доклад на Европейското командване на Пентагона, цитиран от Defense News.
Докладът, който е изготвен от мозъчния тръст Rand, смята, че способностите, като ниската забележимост и сензорното смесване, които притежават F-35 ги прави единствено подходящи за началния етап на военни действия срещу Русия.
От тази гледна точка, европейските държави от НАТО, които са подписали договори за F-35, трябва да се съсредоточат към трениране на операции в началния етап на бойни действия срещу Русия, докато държавите, които нямат F-35, трябва да тренират операции за последващите етапи.
Сред европейските държави от НАТО, F-35 е договорен във Великобритания, Белгия, Холандия, Дания, Норвегия, Италия и Полша. Rand гледа на страните като Франция и Германия, които разполагат с многоцелеви изтребители от 4+ поколение, като разполагащи с по-малки способности.
Rand разглежда сценарии, в който Русия се опитва да заграби част от територията на страна от НАТО, което предизвиква военен конфликт. Според мозъчния тръст, в момента страните от НАТО имат превъзходство по отношение на военната авиация, докато Русия има превъзходство по отношение на сухопътните си сили.
За да се ликвидира това превъзходство, още в първите часове на конфликта трябва да се нанесат множество удари в дълбочина на руската територия, които да разстроят командно-контролната структура на руската армия. След това трябва да се унищожи руската система за ПВО, което да позволи ефективни въздушни удари срещу наземните сили.
Изпълнението на тези задачи е единствено по силите на F-35, като изтребителите от 4 и 4+ поколение не могат надеждно да навлизат и работят в зоните контролирани от руското ПВО.
Според анализа, самолетите от 4 и 4+ поколение имат място в един подобен бъдещ конфликт, но само след като руското ПВО е унищожено от F-35. След това изтребителите от по-старото поколение ще могат да вършат други задачи, за които те са по-ефективни от нискозабележимите F-35. Според Rand, тези изтребители от 4 и 4+ поколение ще са актуални за бъдещи конфликти поне до 2030 г.
За да се подобри ефективността при подобни бъдещи операции, от Rand препоръчват да се задълбочат ученията и тренировките между страните от НАТО, включително с използването на F-35. Мозъчният тръст препоръчва всички бойни самолети от 4 и 4+ поколение да преминат през модернизация за да могат активно да си обменят данни с F-35. Препоръчва се и обогатяване и попълване на арсенала от модерни оръжия „въздух – земя”. Подчертава се, че трябва активно да се работи към постигане на високи нива на изправност на авиационната техника, включително и при F-35.
От Rand, обаче пишат, че има несигурност към това, дали повечето страни от НАТО ще правят правилните инвестиции по отношение на въздушните си армии и дали влаганите пари ще са достатъчно.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

САЩ продава на Гърция 6 изтребителя F-35, спазарени за Турция

28.10.2020, 22:05

Докато България плати през 2019 г. за 8 самолета F-16 и ще ги получи чак през 2023-2024, Гърция ще се сдобие с 6 броя от най-новите американски изтребители F-35 още през 2022 г. Те са от пето поколение F-35, като любопитното е, че първоначално са били предвидени за продажба на Турция. Както е известно, двете балкански страни са в конфликт. За сделката съобщават гpъцĸoтo издaниe Grееk Сіtу Тіmеѕ и тypcĸaтa aгeнция Аhvаl.
Aтинa плaниpa дa зaĸyпи 6 oт oбщo плaниpaни 20 бoйни caмoлeтa пpeз 2022 гoдинa, зaeднo c oщe 6 пpoизвeдeни във Фpaнция Rаfаlе, cтaвa яcнo oт инфopмaциятa.
Πpeз минaлaтa гoдинa Baшингтoн изĸлючи Aнĸapa oт cпopaзyмeниeтo зa зaĸyпyвaнe нa изтpeбитeли oт пeтo пoĸoлeниe, cлeд ĸaтo тypcĸoтo пpaвитeлcтвo oдoбpи зaĸyпyвaнeтo нa pycĸaтa пpoтивopaĸeтнa cиcтeмa Ѕ-400.
Meждyвpeмeннo Гъpция ycпя дa пoдпишe cдeлĸa зa пoĸyпĸaтa нa F-35 в paзгapa нa пoлитичecĸия cĸaндaл c Typция, cвъpзaн cъc coндaжитe зa гaз и пeтpoл във вoдитe нa Kипъp.
Haдeждитe, чe нaпpeжeниeтo мeждy двeтe cъceдни дъpжaви щe бъдe тyшиpaнo, изчeзнaxa пpeз тoзи мeceц, ĸoгaтo Aнĸapa oбяви opгaнизиpaнeтo нa вoeннoмopcĸи yчeния в изтoчнaтa чacт нa Cpeдизeмнoмoниeтo.
Oт тypcĸoтo пpaвитeлcтвo пocoчиxa oщe, чe пpoyчвaниятa зa пpиpoдни pecypcи в близocт дo бpeгoвeтe нa Kипъp щe пpoдължaт.
Източник: https://frognews.bg/

 

Военнослужещи от Българската армия изпълниха успешно задачи по унищожаване на боеприпаси, намерени в населени места в страната

28.10.2020, 20:03

Специализиран екип от състава на Сухопътните войски беше задействан в 9.50 ч. днес, 28 октомври, със задача да разузнае, транспортира и унищожи боеприпаси, открити в частен имот в с. Държаница, област Видин. При направения оглед на място военнослужещите от 10-ти механизиран батальон – Враца, са установили, че това са 3 силно корозирали авиобомби от Втората световна война. При спазване на мерките за безопасност боеприпасите са транспортирани и унищожени извън населеното място.
Действията на специализирания екип бяха ръководени от офицерски кандидат Замфир Замфиров.
Днес успешно изпълниха задача по унищожаване на боеприпаси и военнослужещи от военно формирование 32 140 – Варна, от състава на Военноморските сили. Вчера те разузнаха и транспортираха девет 50 мм осколъчно-фугасни снаряда, открити при изкопни работи в землището на град Каварна, област Добрич. При спазване на мерките за безопасност днес, 28 октомври, в 14.15 ч. фугасните снаряди са унищожени в района на учебен център Долни чифлик.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Бюджет 2021: Разходите за отбрана са 1,69% от БВП

28.10.2020, 16:55

Разходите за отбрана догодина ще бъдат 1,69% от Брутния вътрешен продукт. Това предвиждат числата от бюджет 2021 , който правителството одобри на днешното си заседание. В държавната сметка за догодина е предвиден дефицит от 5 на сто.
В бюджета за отбрана са  осигурени средства за поддържане и развитие на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната отбрана. В тях се включват  средства за изпълнение на одобрените от Народното събрание инвестиционни проекти за модернизация на Българската армия, а именно: придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС и основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. Допълнително са предвидени средства за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет. Предвидените 1.69 процента от Брутния вътрешен продукт за отбрана са с 0,05 % от повече от референтния процент по Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП на до 2024 годин
Източник: https://armymedia.bg/

 

Децата на командировани военнослужещи в НАТО – с качествено образование

28.10.2020, 16:50

Министерският съвет прие решение за одобрение на проект на Меморандум за разбирателство относно организацията, администрирането и финансирането на Международното училище във Върховното Главно Командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE) и упълномощи националния военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите на НАТО да го подпише при условие на последваща ратификация.
С участието на страната ни в Меморандума се предоставя възможност за качествено предучилищно, основно и средно образование на децата на командированите български военнослужещи на национални и международни длъжности в района на SHAPE. Наличието на възможност за посещаване на училище от децата на военнослужещите често е решаващо при тяхното кандидатиране за заемане на международна длъжност, поради което пряко влияе върху процеса на подбор и изпълнение на ангажиментите на страната ни за попълване на тези позиции.
Източник: https://armymedia.bg/

 

При достатъчно изправна техника и ресурси за вертолетната авиация предстои добро бъдеще

28.10.2020, 16:20

На 27 октомври 2020 г. се навършиха 59 години от създаването на първата вертолетна авиационна част в България – 44-ти вертолетен авиационен полк.
Годишнината беше отбелязана днес от 11.00 ч. на територията на в.ф. 32040 – Крумово при спазване на всички приети заради пандемията от коронавирус COVID-19 противоепидемични мерки, съобщават от елитното ВВС-формирование.
Празникът започна с тържествен строй и приветствие на командира на авиобазата бригаден генерал Димитър Иванов. В словото си той подчерта, че въпреки предизвикателствата пред военната ни вертолетна авиация, през изминалата година базата е доказала за пореден път способностите си. През 2019 г. започна обучението на екипажи за изпълнение на нов тип задачи с вертолет Кугар, а именно гасене на пожари – нещо, което не беше правено досега в България с този тип авиационна техника. Година по-късно авиобазата има редица реални успешно изпълнени задачи от този тип на територията на страната.
Бързата реакция на екипажите и навременната намеса на вертолетите се оказаха решаващи за минимизиране на щетите, като предотвратиха неконтролируемото разрастване на огнените стихии. При гасене на пожари от въздуха с подвесна система Bambi Bucket екипажите работят в изключително тежки условия и при висок риск. С успешното изпълнение на задачите те за пореден път доказаха високия си професионализъм.
Бригаден генерал Иванов изрази увереност, че при наличие на достатъчно изправна техника и ресурси за вертолетната авиация предстои едно добро бъдеще, което освен поддържане на необходимите способности, ще осигури приемствеността между поколенията пилоти и авиационни специалисти. Накрая той благодари на всички, които са помагали на авиобазата през годините, на ветераните за тяхната подкрепа и споделен опит и на целия личен състав за нестихващата им енергия и отговорност при изпълнение на служебните им задължения.
Беше прочетен поздравителен адрес от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и имаше кратко приветствие от заместник-командира на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев. Бяха прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители за постигнати отлични резултати при изпълнение на служебните задължения, след което бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите пилоти и авиационни специалисти от авиобазата.
Празникът завърши със статичен показ на авиационна техника и летателна демонстрация на част от основните задачи, изпълнявани от авиобазата с вертолети Ми-24, AS 532 AL Cogar и Bell 206.
Източник: http://otbrana.com/

 

Варна преди фотографията: Руската обсада на Варна върху гравюра от 1830 година

28.10.2020, 08:56

Гравюрата върху медна плоча с размери 21,2 х 14,8 см (размер на листа 22,4 x 35 см), е с неизвестен автор. Датирана е към 1830 г. Гравюрата е поглед към Варненската крепост от „Турна тепе“ (Жеравен връх) по време на руската обсада (22 юли 1828 – 29 септември (11 октомври) 1828 г.). На преден план е представена императорската палатка, пред нея палатката за църковни служби (параклис). Под тях в равнината – палатките на руската армия. В далечината – Варненската крепост, с червени керемидени покриви и извисяващи се над тях островърхи минарета на джамии, и Варненският залив, пълен с бомбардиращи крепостта руски военни кораби.
Източник: http://morskivestnik.com, Анастас Ангелов

 

Китай се оказа с огромна поръчка за руски вертолети

28.10.2020, 08:05

Китайското правителство е направило поръчка за 121 вертолета произведени в Русия. Това става ясно от финансовите отчети на руската държавна корпорация „Ростех”, в чийсто състав влиза концерна „Вертолеты России”, където е съсредоточена практически цялата руска вертолетна индустрия.
Финансовият отчет е за 2019 г. Според него, поръчките са за 68 броя Ми-171 (включително от подобрената версия Е), 18 броя от въоръжения Ми-171Ш, 14 машини Ми-171 с моторите ВК-2500 и 21 от по-леките двудвигателни „Ансат”.
Не се дава финансовото изражение на поръчката, но вероятно се касае за няколко милиарда долара.
Според руския вестник „Ведомости”, повечето вертолети Ми-171 ще се задвижват с украински газотурбинни двигатели ТВ3-117ВМА. Поради влошените отношения между Русия и Украйна, е вероятно крайното сглобяване на тези машини да се извършва в Китай.
За продажбата на вертолетите „Ансат” се говори от 2018 г., когато бе подписано предварително споразумение по време на изложението „Airshow China”. Тогава бе съобщено, че вертолетите ще се използват за авиомедицинска евакуация.
Няма информация, обаче къде отиват 100-те Ми-171. През септември се появи репортаж на китайска телевизия, на който се видяха Ми-171Ш с китайски военни опознавателни знаци във вертолетостроителното предприятие в Улан Уде. Това навежда на извода, че поне част от вертолетите са за въоръжените сили на страната.
Между 1991 и 2014 г. Китай поръча от Русия малко над 300 броя вариации на Ми-17, като те се използват от ВВС на страната, армейската авиация и китайското МВР. Смяташе се, че китайската авиационна индустрия вече произвежда вертолети, които са еквивалентни на руските Ми-17, но явно нещо е наложило сериозната поръчка.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Military Watch: Алжир получи най-добрия МиГ-29, построен някога от Русия

28.10.2020, 07:56

Алжирските ВВС заемат първо място в Африка по мощ. В същото време там вече започнаха да пристигат най-добрите МиГ-29, построени някога от Русия. Те трябва допълнително да увеличат възможностите на въздушния флот на африканската държава, пише американското издание Military Watch.
Алжирците разполагат с четири ескадрили изтребители МиГ-29 с различни модификации. Те са въоръжени с около 50 единици от МиГ-29С, МиГ-29СМТ и МиГ-29УБ.
През август 2019 г. Алжир подписа два договора с "Рособоронекспорт" на обща стойност $ 1,8 млрд. Алжирците поръчаха 16 тежки Су-30МКИ (А) и 14 средни МиГ-29М/М2. Първата партида МиГ-29М/М2 (вероятно две единици) беше доставена наскоро в авиобазата в Бусфер (близо до Оран) в разглобен вид. Там се намира 193-та (19-та) изтребителна ескадрила и алжирските ВВС искат да заменят остарелите МиГ-29С, закупени в началото на 2000-те от Беларус и Украйна с нови изтребители. Алжир е традиционен купувач на руски оръжия, така че сделката не е изненадваща.
МиГ-35 бе приет от руските Въздушнокосмически сили през юни 2019 г. Защо обаче алжирците не са поръчали най-новите МиГ-35, не е ясно. Особено в светлината на факта, че са проявили интерес към него, както и към изтребителя пето поколение Су-57. МиГ-35 може да се похвали с редица отлични характеристики. Разполага с по-мощен двигател с променлив вектор на тягата, нов радар с активна фазирана антенна решетка, модерни ракетни оръжия (Р-37M и X-58), система за радиоелектронна война и дори изкуствен интелект. Може би Алжир не смее да купи веднага МиГ-35, тъй като характеристиките му ще се подобрят още повече след няколко години експлоатация в руските Въздушнокосмически сили. Алжирците засега решиха да изчакат и да купят МиГ-29М/М2, защото това е най-евтиният изтребител, произведен в Русия днес. Но въпреки огромната привлекателност на МиГ-29М/М2 на световния оръжеен пазар, МиГ-35 несъмнено ще го надмине. - Още за МиГ
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Плавала ли е първата българска подводница УБ-18 по река Дунав?

28.10.2020, 07:30

Няколко промонархически интернет сайта разпространяват тази снимка, публикувана в немско (или австрийско?) издание по време на Първата световна война. На нея добре се вижда първата българска подводница УБ-18, а в пояснителния текст се съобщава, че на борда й се намират престолонаследникът принц Борис и принц Кирил. Това отдавна не е новина за българските изследователи.
Известно е, че при първото демонстрационно плаване във Варненския залив, направено ден след вдигането на българския флаг на подводницата, на борда й се намират както принцовете Борис Търновски и Кирил Преславски, така и началникът на Щаба на Действащата армия полковник (една година по-късно генерал-майор) Иван Луков. Позовавайки се на спомените на кондуктора (флотско звание през този период, съответстващо на фелдфебел) Мишо Бачовски (старши минен специалист от първия екипаж на УБ-18) проф. д-р Вълкан Вълканов цитира диалог между принц Борис Търновски и полковник Иван Луков. „Дано не научи дъртия (визирайки баща си цар Фердинанд І) че сме слизали с подводника на дъното на морето“ - заявява престолонаследникът. На което полковникът отвръща: „Голям риск направихме, Ваше височество, с влизането Ви в подводника за първо плаване“…
Да, но в текста под снимката от посочената публикация, се твърди, че подводницата е снимана по време на плаване по река Дунав! Такова плаване, нито с принцовете, нито без тях, няма фиксирано в известните до сега документи за участието на УБ-18 в Първата световна война. Направих консултация с проф. дин Велико Лечев, който най-обстойно е изследвал корабоплаването по река Дунав по време на Първата световна война. Според него, в прегледаните от него стотици документи на немски, руски, румънски и български език, има само едно съобщение за поява на подводница в най-долното течение на река Дунав, но става въпрос за руска, а не за българска подводница.
Остава ни само да гадаем защо се е появила такава публикация в този си вид. Неинформираност на редакцията, или тъкмо обратното - публикация с цел дезинформация на противника, в чиито ръце би могло да попадне изданието? Вдигането на българския флаг на подводницата УБ-18 е проведено в условията на строга секретност и дори във Варна никой (освен определени длъжностни лица) не узнава за това събитие, състояло се в пристанището на Евксиноград. И изведнъж - бием тъпана за нейното плаване с принцовете на борда, но в издание на съюзническа държава… Казват, че използването на медиите за дезинформация на противника е патент на Наполеон. Повече от век след неговите войни това вече е обичайна практика. Основание за такова подозрение ни дава видът на брега, който се вижда зад подводницата. Май е твърде висок за речен бряг… - Още за подводник №18
Източник: http://morskivestnik.com, Атанас Панайотов

 

 

Първият сериен комплект БЛА „Орион” е предаден на руските въоръжени сили

27.10.2020, 22:13

Първият сериен комплект от безпилотния апарат „Орион” е вече предаден на руските въоръжени сили и негови кадри бяха показани в предаване по руския телевизионен канал НТВ.
Първият сериен комплект включва два мобилни пункта за управление и три машини. Кадри с комплекта бе показан в рамките на предаването „Смотр” (след 14,59 минути), посветен на безпилотните технологии в Русия.
През април 2020 г. бе съобщено, че руското МО и производителят частната корпорация „Кронштадт” са подписали акта на за предаване на първия опитен комплект, с който трябваше да се проведат войсковите изпитания. В края на август, пък бе подписан договор за доставка на неназовано количество серийни комплекти.
Апаратът „Орион” е от клас MALE (medium-altitude long-endurance – за средни височини и с голяма продължителност на полета), има максимална излетна маса от около един тон, полезен товар от 200 kg, задвижва се от един бутален двигател с мощност 86 kW и продължителност на полета от около денонощие. Приблизително е еквивалентен на американския MQ-1 Predator.
По замисъл, „Орион” е въоръжен апарат, който трябва да използва малокалибрени управляеми боеприпаси. По време на тазгодишното изложение „Армия” бе показан широк асортимент от подобни боеприпаси, но няма надеждна информация, как върви тяхната интеграция.
Русия се опитва бързо да навакса изоставането си в областта на безпилотните апарати от висок клас, особено тези, които са въоръжени. На „Орион” се възлагат сериозни надежди за преодоляване на това изоставане.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Висока оценка за участниците в учението „Балканска стена 2020“

27.10.2020, 15:40

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов дадоха висока оценка на подготовката и способностите на участниците в тактическото учение „Балканска стена 2020“, което се провежда на учебен полигон „Корен“. Днес, 27 октомври, в хода на учението се проведе показ на способности на формирования от състава на 61-а механизирана бригада. Гости на събитието бяха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, представители на държавната и местната власт, медии и други.
„Военнослужещите показаха завиден професионализъм. Присъствал съм на много учения както у нас, така и в чужбина, и мога да кажа, че българският войник по своята подготовка по нищо не отстъпва на военнослужещите в никоя друга натовска държава“, каза министър Каракачанов. Той коментира, че доброто представяне на военнослужещите е свързано с подобряването на условията в Българската армия и като пример посочи повишеното заплащане, социалния пакет за военнослужещите, както и положителното отношение на държавното ръководство.
Министърът на отбраната каза още, че общественото внимание и положителна оценка за армията са от изключително значение за мотивацията на военнослужещите: „Както е казал Наполеон - един морално мотивиран войник се равнява на 12 физически подготвени. А ние виждаме, че нашите войници са и морално мотивирани и много добре подготвени“.
Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев подчерта, че независимо от условията на пандемия, планираното учение е трябвало да се проведе. „Като институция армията е призвана да гарантира сигурността на страната във всяко време и при всякакви условия. За да успее да го прави, трябва да има високи бойни способности, чието изграждане е постоянен процес. Това учение е елемент от този сложен процес. Армията като йерархична институция с ясно установени правила и разпоредби е взела всички необходими мерки“, посочи президентът Радев. Той поздрави всички военнослужещи, Командването на Сухопътните войски и на 61-а механизирана бригада за блестящо организираното и успешно проведено тактическо учение, най-голямото през последните 20 години. „Това е много голям успех предвид всички предизвикателства, с които нашата армия се сблъскваше в продължение на дълги години. Днес се видя, че нашата армия има високоподготвени командири, на които можем да разчитаме, има способни и отдадени военнослужещи. Аз съм впечатлен от огневата мощ, координацията, взаимодействието, демонстрираните способности и висока подготовка“, подчерта държавният глава. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 

John Cockerill подписа споразумение с армията на САЩ

27.10.2020, 14:30

Белгийският производител се обедини с френския доставчик на бронирани машини Nexter за общо предложение за модернизация на българските Сухопътни войски. Съвместното предложение за обезпечаване на 150 бронирани машини за пехотата включва именно модулния купол Cockerill™ 3030, интегриран с шаси VBCI 8х8 на Nexter.
John Cockerill Defense America подписа споразумение за съвместни проучвания и разработки с Командването за развитие на бойните способности (CCDC) на армията на САЩ в Пикатини Арсенал, Ню Джърси.
Целта на проучванията ще бъде разработването, интеграцията и тестването на нова бойна система със среден калибър. Тестовете ще обхващат проверка на точността на въоръжението и на поразяващите му способности. Новата система ще включва базирана на сценарий система за управление на стрелбата на CCDC и купол със среден калибър на John Cockerill Defense America. Споразумението ще позволи и на двете страни да задълбочат работата си по продуктите, като крайната цел е те да бъдат успешно прилагани на всяка платформа, която поддържа директна стрелба със среден калибър. Задълбочените проучвания върху технологиите, свързани със среднокалибрените оръжейни системи, и подобряването на тяхната резултатност са от особено значение за сигурността на военнослужещите, бронираната техника и цивилните граждани в конфликтни зони.  
„Работата ни с американското правителство в сферата ни дава възможност за задълбочено развитие на тази технология. Това сътрудничество и последващата инвестиция в индустрията ни позволяват да въведем в употреба на бойното поле тези нови технологии много по-бързо, отколкото традиционните изследователски програми предполагат“, коментира Кен Локууд, инженерен директор на John Cockerill Defense America.
John Cockerill стои зад известните модулни куполи от серията Cockerill™3000, които позволяват несравнима гъвкавост при широк спектър от мисии. Армията на САЩ ще използва именно оръжейната система Cockerill™ 3030 като своя основна система със среден калибър от следващо поколение. В тази конфигурация куполът е оборудван с 30mm XM813 среднокалибрено автоматично оръдие с автоматично подаване на боеприпасите. С минимални инженерни промени дизайнът може лесно да бъде адаптиран за интегриране на оръдие с по-голям калибър - XM-913 50 mm.
Оръжейната система включва две нови и модерни системи за наблюдение и прицел, със способност „ловец/убиец”, както и засилена ситуационна информираност на командира на бойната машина. Системата Cockerill™ 3030 е тествана с множество прицелни системи, позволяващи широка гама от прицелни опции, включително FLIR от 2-ро поколение на американската армия, както и вече наличните системи от американски и чуждестранни доставчици. Cockerill ™ 3030 е оборудван със 7,62 mm сдвоена картечница и има доказаната способност да изстрелва всички 30 mm х 173 mm боеприпаси в американския арсенал, включително MK310 програмируеми боеприпаси Air Burst.
Куполът Cockerill™ 3030 опционално може да бъде използван и с екипаж. Той поддържа възможност за конфигурации с двама или трима души, а отворът на покрива на купола дава ситуационна осведоменост и позволява лесно излизане при изпълнение на задачи по поддръжка. Куполът е в активно производство, което позволява да бъде доставен в кратки срокове при изискване на клиенти. Заложеният модулен дизайн е отлична база за надграждане на способностите с оглед развитието на технологиите и нуждите на въоръжените сили.
John Cockerill Defense America е американското подразделение на белгийския производител на куполи и оръжейни системи John Cockerill Defense. Компанията е лидер в предоставянето на съвременни технологии и решения в сектор отбрана. Дейността й обхваща целия процес по дизайн, производство, интерграция и поддръжка на куполи и оръжейни системи, както и подготовка и повеждане на обучения чрез високотехнологични VR решения и симулации. John Cockerill Defense е позната и на българския пазар, тъй като от години работи и с български компании. Белгийският производител се обедини с френския доставчик на бронирани машини Nexter за общо предложение за модернизация на българските Сухопътни войски. Съвместното предложение за обезпечаване на 150 бронирани машини за пехотата включва именно модулния купол Cockerill™ 3030, интегриран с шаси VBCI 8х8 на Nexter, съобщават от компанията.
Източник: http://otbrana.com/

 

Разкриха тайната на създаването на първия съветски стратегически бомбардировач Ту-4

27.10.2020, 07:54

Научно-техническото разузнаване (НТР) на СССР се е сдобило с чертежи и инструкции за експлоатацията на американския самолет B-29, въз основа на които всъщност е създаден първият съветски стратегически бомбардировач Ту-4, каза директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин.
"В резултат на операцията на НТР е своевременно получен набор от чертежи, описания и инструкции за експлоатацията на самолета B-29, чието детайлно изучаване помага на конструкторско бюро 'Туполев' в най-кратки срокове да разработи руски стратегически бомбардировач", съобщава РИА "Новости" думите на Наришкин в авторската статия за сп. "Национална отбрана".
Той напомни, че САЩ, използвайки, както им се струва, неуязвимостта на своята стратегическа авиация, за да упражняват психологически натиск, регулярно нарушават въздушно пространство на СССР в Далечния изток в следвоенните години. За да спрат провокациите, руските специалисти, използвайки фактора на неблагоприятните атмосферни условия и като изпращат съответните радиосигнали от съветска територия, успяват да примамят три свръхмощни американски бомбардировача B-29 до летище край Владивосток, пише "Взгляд".
За това време самолетът B-29 е нова дума по всички направления на развитие на системите за авиационна техника (планер, двигатели, контрол, навигация, комуникации, прицелно бомбардиране и друго въоръжение), продължава Наришкин. Именно от самолета B-29 са хвърлени първите атомни бомби и с влизането на администрацията на президента Хари Труман в Белия дом възниква заплаха от тяхното използване на територията на СССР.
"По предложение на външното разузнаване ръководството на страната взема решение да не връща получените самолети, изпращайки само техните екипажи по дипломатически канали в САЩ", каза Наришкин.
Вътрешни специалисти и летци-изпитатели за кратко време усвояват американските самолети и в най-строга тайна ги местят на закрито летище край Москва. Конструкторското бюро "Туполев" трябва да направи свой собствен аналогичен самолет възможно най-бързо. Изпълнението на тази задача е невъзможно без наличието на съответната американска пълна техническа документация, получена от съветските разузнавачи.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Самозарядният пистолет на Браунинг

27.10.2020, 07:00

Джон Браунинг е един от най-известните оръжейни конструктори, а оръжието, произведено в милионен тираж и донесло му слава е пистолет с индекс M 1900. Сега ви представяме една интересна дисекция на този самозаряден пистолет, направена от доц. д-р инж. Георги Маринов, който твърди, че именно Browning M 1900 е пистолетът, запалил Първата световна война.
Едно от първите оръжия, които Браунинг създава във Fabrique Nationale е неговият самозаряден пистолет 7,65 mm Browning M 1900. Преди това, през 1899 г., конструкторът разработва новия пистолетен патрон 7,65 mm Browning. Патронът е зареден с 0,16 г бездимен барут, което му осигурява превъзходство по своята поразяваща способност над револверните патрони с димен барут. Куршумът му с маса 5,6 г се изстрелва с начална скорост около 310 м/с и получава дулна енергия около 220 джаула.
Пистолетът 7,65 mm Browning M 1900 е самозарядно оръжие, автоматиката на който работи на принципа на отката на свободния затвор при неподвижна цев. Характерна особеност на оръжието, че възвратната пружина е разположена над цевта, което е създало условия да се намали значително общата широчина на оръжието.
Друга особеност на пистолета е, че възвратната му пружина изпълнява ролята и на бойна пружина. Ударно-спусковият му механизъм е с единично действие. Предпазителят е разположен отляво на рамата на оръжието. Ниското разположение на цевта е наложило прозорецът за изхвърляне на изстреляните гилзи да се изработи на рамата.
Прицелните приспособления са открити нерегулируеми. Горният край на лоста, съединяващ възвратно-бойната пружина с ударника, служи като указател за взвеждането на ударника. При спуснат ударник лостът прикрива прореза в мерника и закрива линията на прицелване. Дължината на цевта на пистолета първоначално била 122 мм, а впоследствие тя била намалена до 102 мм. Захранването с патрони се осъществява от едноредов пълнител с вместимост 7 патрона.
Ключалката на пълнителя е разположена в долната задна част на ръкохватката. Оръжието се получило компактно и мощно, като превъзхождало всички съществуващи до този момент пистолети и револвери. В периода от 1900 до 1911 г. били произведени около 700 000 пистолета от този модел. Оръжието било широко използвано от полицейските сили и граждански лица, като значително количество копия от него били произведени в Азия - основно в Китай. През 1912 г. бил произведен неговият милионен екземпляр. - Още пистолети
Източник: https://fakti.bg/

 

Пълномащабното производство на F-35 отново се отлага

27.10.2020, 06:25

Решението за стартиране на пълномащабното производство на F-35 се отлага отново, след като ключови тестове, няма да се проведат през тази година. Това съобщава Defense News.
Последните мащабни тестове, които трябва да се осъществят с F-35, ще се проведат основно във виртуална среда, където ще се моделират високорискови сценарии срещу много сериозни заплахи. Всичко това, не може да се разиграе в реална среда.
Тестовете, които се планираха за декември 2020 г. вече са отложени за неопределена дата през следващата година. От Пентагона са потвърдили за изданието, че тестовете се отлагат, но не са отказали да назоват нов срок за тяхното провеждане.
Това е поредното отлагане на въпросните тестове. Оригиналните планове бяха, те да се проведат през 2017 г.
Решението за стартиране на пълномащабно производство трябваше да бъде взето през март 2021 г. То идва след провеждане на въпросните виртуални изпитания и след техния анализ.
Няма конкретна информация, какво е наложило поредното отлагане. Възможно е да се касае за забавяне във връзка с панемията от COVID-19, но е възможно и да се касае а софтуерни проблеми около F-35.
Решението за стартирането на пълномащабното производство е основно символичен акт, който трябва да покаже, че F-35 отговаря на абсолютно всички изисквания на Пентагона. Типът вече се строи в мащаби и темпове, които далеч надхвърлят тези при други бойни самолети.
Така например, към 1 октомври 2020 г., на САЩ и другите клиенти са предадени 570 серийни F-35. За тази година, Lockheed Martin планира да сглоби 121 самолета, което е с 20 по-малко от предварително планираната бройка. Причината за намалението е най-вече пандемията.
За следващата година се планира сглобяването на 160 изтребителя.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Пристигна четвъртият ремонтиран Су-25

27.10.2020, 06:18

Четвъртият щурмови самолет Су-25, който е преминал през ремонт, удължаване на техническия ресурс и модернизация в Беларус, пристигна в авиобаза Безмер. Това стана вчера, 26 октомври 2020 г.
Както и при предишните три машини, този Су-25 е пристигнал разглобен на борда на беларуски транспортен самолет Ил-76ТД (EW-412TH) на местната авиокомпания Ruby Star. Транспортната машина се е приземила в Безмер около обед, след като е прелетяла директно от Барановичи, където се намира „558-ми авиоремонтен завод”, което е натоварено с дейностите по българските самолети.
Четвъртият самолет е едноместен Су-25К с борден номер 252. Преди това, на 19 октомври пристигна друг едноместен – борд 253. Преди това, пристигна една спарка (борд 002) и един едноместен (борд 246). Те бяха докарани от Беларус на съответно 21 и 22 септември. С тези машини вече се провеждат регулярни полети. Другите две, предстои да бъдат облетени и официално предадени на българската страна.
Очаква се останалите четири самолета да бъдат получени в България до февруари 2021 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

The National Interest се впeчатли от въоръжението на новата руска подводница "Волхов"

26.10.2020, 21:02

В състава на руския военноморски флот влезе новата дизел-електрическа подводница "Волхов" по проект 636.3 "Варшавянка" (по класификация на НАТО - Kilo II). В САЩ подводниците от този тип са получиха прякора "Черни дупки" и според автора на The National Interest Питър Сучиу имат "наистина впечатляващо въоръжение".
"Волхов" е втората в серията нови неатомни подводници, които се строят за руския Тихоокеански флот. Миналото лято тя премина ходови изпитания, всички потапяния бяха изпълнение успешно, системите и механизмите работеха нормално в пълно съответствие със заявените експлоатационни характеристики, пише "Российская газета".
Както отбелязва авторът, подводниците от този проект са предназначени за противокорабни и противоподводни операции в крайбрежните води.
"Благодарение на здравия си корпус, "Черните дупки" имат работна дълбочина 240 м и могат да се гмуркат на максимална дълбочина 300 м. Обхватът на действие на тези подводници е до 7,5 хиляди мили. Те се считат за една от най-тихите подводници в света, при това могат да развият скорост до 20 възела. Автономността на плаването е 45 дни", пише Сучиу.
Най-поразителното обаче, според автора, е въоръжението на подводницата.
"Волхов" носи крилати ракети "Калибър-ПЛ", които се изстрелват от подводно положение от торпедни апарати. Освен това подводницата е оборудвана със съвременни радиолокационни системи, хидролокатори и 533-мм торпеда. Това е наистина впечатляващо оръжие. Вероятно "Черните дупки" могат да научат нови трикове", - каза наблюдателят.
Общо Tихоокеанският флот трябва да бъде попълнен с шест дизел-електрически подводници от проекта "Варшавянка". Първата е "Петропавловск-Камчатски", в момента се изграждат "Магадан" и "Уфа". - Още за проект 636.3
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Фрегатата „Смели“ отплава. Ще се върне на 15 октомври

26.10.2020, 20:08

Днес фрегата „Смели“ с командир капитан ІІ ранг Трифон Митишев напусна Пункт за базиране Варна за продължително задгранично плаване.  Старши национален командир на плаването е капитан I ранг Ваньо Мусински – заместник-командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби. - (видео)
Фрегатата се отправи към Военноморска база Аксаз, Република Турция. Там, за времето от 30 октомври до 22 ноември 2020 г., корабът ще влезе в състава на Втората постоянна група кораби на НАТО (SNMG 2), в която освен нашата фрегата са два кораба на ВМС на Испания, един кораб на ВМС на Румъния и един кораб на ВМС на Турция.  
Веднага след сформиране на групата на 30 октомври започва участието и в противоподводното учение на Военноморските сили на Република Турция с международно участие „MAVI BALINA“, което продължава до 10 ноември 2020 година. Учението ще се проведе в източната част на Средиземно море, териториалното море на Република Турция и Военноморска база Аксаз и в него участват ВМС на страни от НАТО и ВМС на страни партньори.
След завършване на учението Втората постоянна група кораби на НАТО и фрегата „Смели“ ще посетят пристанище Суда, Република Гърция. На 15 декември 2020 г. се очаква корабът да се завърне в мястото си за постоянно дислоциране в Пункт за базиране Варна.
Източник: http://otbrana.com/

 

Путин с неочаквано предложение към САЩ заради ракети в Европа

26.10.2020, 16:20

Руският президент Владимир Путин предложи Русия и САЩ да се споразумеят да не разполагат определени ракети с наземно базиране в Европа и да приемат мерки за взаимни проверки след прекратяването на действието на договора за ракетите със среден и малък обсег, информират от Кремъл, пише "Труд".
Путин каза, че Русия е готова да не разполага в европейската част на своята територия ракети "9М729", които САЩ смятат за нарушаващи договора, ако и НАТО предприеме съответни стъпки в тази насока.
Той предложи да се обмислят мерки за изграждане на взаимно доверие, като се позволи на Русия да извършва проверки на американските комплекси "Иджис Ашор" в бази на САЩ и НАТО в Европа, а САЩ да проверяват руските ракети "9М729" в обекти в Калининградска област.
"Предлагаме всички заинтересовани страни да обмислят конкретни варианти за мерки за взаимни проверки, за да се премахнат съществуващите тревоги", заяви Кремъл.
Путин каза, че Русия подкрепя мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег с наземно базиране, и призова НАТО да обяви подобен ответен мораториум.
Той прикани всички заинтересовани страни да потърсят начин за поддържане на стабилността в света без договора за ракетите със среден и малък обсег по отношение на Азиатско-тихоокеанския регион.
САЩ се оттеглиха от договора миналата година, като обвиниха Русия, че го нарушава. Москва отхвърля обвиненията.
Според Путин излизането на САЩ от договора е "сериозна грешка, която засилва опасността от разгръщане на надпревара във въоръженията".
Източник: https://blitz.bg/

 

Продължава най-голямото учение за годината на Сухопътните войски "Балканска стена 2020"

26.10.2020, 12:49

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов прие почетния строй на полигона „Корен“, където се провежда най-голямото учение за годината на Сухопътните войски "Балканска стена 2020". Да наблюдава уменията на военнослужещите от пехотата дойде и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, съобщава ВТК.
Тактическо учение на 61-ва механизирана бригада „Балканска стена – 2020“ се провежда до 30 октомври на учебен полигон „Корен“ под общото ръководство на Командването на Сухопътните войски. В него участват близо 3 000 военнослужещи, до 200 единици бронетанкова и до 550 единици автомобилна техника.
Учение в такъв мащаб не е провеждано от почти 20 години. Темата на учението е „Участие на 61-ва механизирана бригада в отбранителна операция на Сухопътния компонент”. В тренировката участват щабът и формирования от състава на 61-ва механизирана бригада, танкова рота от състава на Центъра за подготовка на специалисти, реактивна батарея от 4-ти артилерийски полк, рота от 55-ти инженерен полк, огнеметно-димов взвод и отделение за санитарна обработка от 59-ти батальон за ядрена, химическа и биологична защита и екология и др.
Тактическото учение „Балканска стена – 2020“ се провежда по условен сценарий. С изпълнението на поставените в него задачи Командването на Сухопътните войски проверява готовността на щаба и формированията на 61-ва механизирана бригада за провеждане на маньовър със сили и средства, изпълнение на бойни стрелби, заемане на отбранителни райони и рубежи, поразяване на цели с огън и други въпроси, свързани с подготовката на бригадата.
От 19 до 25 октомври,съобщават от Сухопътни войски,  формированията от бригадата, както и придадените към бригадата формирования се придвижиха до учебен полигон „Корен“. В момента всички формирования участващи в занятието се намират в районите в близост до районите за бойно използване, дооборудват районите, в които се намират и се подготвят за участие в отбранителна операция на Сухопътния компонент. Командването и управлението на батальоните и дивизионите от бригадата се осъществява от временен команден пункт, който също е развърнат и оборудван в района на полигон Корен.
От формированията на бригадата в учението участват близо 2 000 военнослужещи и до 500 единици бронетанкова и автомобилна техника.
В тактическото учение „Балканска стена 20“ участват близо 3 000 военнослужещи и до 750 единици бронетанкова и автомобилна техника от Сухопътните войски. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Екипът на Морско училище участва в научната част на космическата мисия на НАСА

26.10.2020, 11:33

Екип от преподаватели и студенти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ участват в наблюдателната програма на космическата мисия на НАСА – OSIRIS-Rex, съобщават от училището.
Това е една от най-сложните мисии на НАСА от приключването на епохата на „Аполо“ с полети до Луната. OSIRIS-Rex е една от малкото възвръщаеми мисии. Нейната цел е изследване на астероида Бену, отдалечен от нас на 321 млн. километра. Космическият апарат се приближи до астероида, фотографира и изследва неговата повърхност. Беше постигната и главната цел на мисията – апаратът доближи астероида със скорост 10 см/сек, разгърна роботизираната си ръка и докосна повърхността в зоната Найтенгел. В рамките на 6 секунди изстреля азот под налягане и засмука разпръснатите почвени частици. Нужни са най-малко 60 грама почвени частици с диаметър най-малко 2 см, за да могат учените да извлекат от тях нужната информация.
Бену се оказа изключително интересен астероид. Астрономите предполагат, че на неговата повърхност има първична материя от образуването на Слънчевата система, отломки от сблъсъци с други астероиди и вероятно органични съединения.
Космическата сонда ще напусне орбитата на астероида и ще потегли обратно към Земята през март 2021 г., а приземяването ѝ ще бъде на 24 септември 2023 г.
Екипът от ВВМУ участва в научната част на космическата мисия. Осъществени са и се провеждат астрометрични и фотометрични наблюдения на астероиди по научната програма на космическата мисия. Наблюденията се извършват с „Шмит телескопа“ на Националната астрономическа обсерватория – Рожен. Научните резултати ще се използват и за подготовката на нови космически мисии до астероиди от основния пояс, който се намира между Марс и Юпитер.
От 24 до 30 октомври 2020 г. в Националната астрономическа обсерватория – Рожен, екипът на ВВМУ ще провежда наблюдения на астероиди от научната програма на космическата мисия и на астероидите (2206) Габрово и (12246) Плиска.
Източник: http://otbrana.com/

 

Още два F-16 за румънските ВВС са модернизирани и готови за доставка

26.10.2020, 09:27

На 27 януари 2020 г. министрите на отбраната на Португалия и Румъния подписаха договор за продажбата на още пет F-16 на румънските ВВС (Fortele Aeriene ale Romaniei). Стойността на сделката е общо 130 милиона евро. Договорът предвижда също доработването на изтребителите в съответствие с изискванията на румънските ВВС, трансфер на техническа информация и осигуряване на техническо обслужване в Румъния.
Модернизацията на предназначените за Румъния изтребители се извършва преди доставката им в заводите на португалската компания OGMA. Графикът за доставките е два за месец юни 2020, два през октомври 2020 и последният – в началото на 2021.
Първите два F-16 Fighting Falcon са доставени с два месеца закъснение – през месец август. Това са F-16AM с нов р.н. 1614 (бивш португалски 15132) 1616 (бивш португалски 15135).
На 8 октомври 2020 г. третият изтребител излиза от завода на OGMA и прелита в 5-та авиобаза Монте Реал (Португалия), а четвъртият – на 19 октомври.
Двата самолета, напълно модернизирани и с окраска на румънските ВВС вероятно съвсем скоро ще бъдат доставени на Румъния. Това са самолетите румънски р.н. 1613 (бивш португалски 15122) и 1617 (бивш португалски 15141).
Петият и последен F-16 ще получи румънски р.н. 1615 (бивш португалски 15134). След неговата доставка в началото на 2021 г. румънските ВВС ще разполагат с общо 17 изтребителя F-16 – 14 едноместни и три двуместни. Всичките румънски F-16 Fighting Falcon са на въоръжение в 53-та иае Vanatoare от състава на 86 авиобаза.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Варна преди фотографията: Атаката на първи бастион на Варненската крепост - две немски гравюри от 1828 г.

26.10.2020, 09:08

Гравюрата № 1 (в ляво), с размери 21,2 х 16 см, е с неизвестен автор. Тя е издадена от издателството „Johann Andreas Endter Erben” (1670-1854) в Нюрнберг (Nuremberg) през 1828 г.
Авторът представя мощна крепостна стена, усилена с полукръгли, високо извисяващи се над куртината кули. Руските егери щурмуват разрушения от мина Първи бастион. Това е представата на немския художник за Варненската крепост.
Атаката на Първи бастион (по време на Руско-турската война от 1828-1829 г.), взривен от мина на 21 септември (3 октомври) 1828 г. , е извършена на 25 септември (7 октомври) 1828 г. в 5 часа сутринта. В нея участват 110 стрелци от 13-и и 14-и егерски полкове, под командването на капитан Николай Абрамович Докудовски (Докудовский) от 13-и егерски полк и 40 матроси от Черноморския флот, под командването на лейтенант Ефим Петрович Зайцевски (Зайцевский) и мичман Карл Адамович Гюленген [4]. Атакуващият отряд е в състав от 620 души, под командването на подполковник Лисецки (Лисецкий), командир на 13-и егерски полк и резерв от 1 060 души, под командването на флигел-адютант полковник княз Алексей Яковлевич Лобанов-Ростовски (Ростовский). С привлечените резерви руснаците задържат бастиона повече от два часа, но са изтласкани от турците с тежки загуби.
Гравюрата № 2 е с неизвестен автор. Тя има размери 21,2 x 16 см. Авторът представя мощна крепостна стена, усилена с квадратни високо извисяващи се над куртината кули. Руските егери и матроси щурмуват разрушения от мина бастион. В залива на Варна - руският военен флот.
Източник: http://morskivestnik.com, Анастас Ангелов

 

Джон Т. Томпсън – оръжейният създател, който открадна дизайнът на всяко качествено оръжие

26.10.2020, 08:16

Прословутият автомат „Томпсън“ нашумява много сериозно през Втората Световна война. Можем да видим, че дори Уинстън Чърчил има снимки с безпогрешното оръжие с дисков пълнител. Жителите на Сицилия, които все пак успяват да намерят пътя до Щатите, също приемат оръжието като един ефективен инструмент за разчистване на сметките, особено около сухия период на САЩ. Какво обаче трябва да знаем за това магическо оръжие и неговият създател.
Бригаден генерал Джон Т. Томпсън променя значително воденето на битки, но нека не забравяме, че освен мистичният Томпсън, генералът разработва и още някои интересни идеи за подобряването на военната индустрия. За повечето създатели, едно изобретение е напълно достатъчно да останат в историята само с едно изобретение, но генерал Томпсън дава малко повече на света, впрочем много повече от другите оръжейни производители........Прочети още

 

Морската пехота пенсионира AH-1W Super Cobra

26.10.2020, 07:27

Корпусът на морската пехота на САЩ пенсионира официално щурмовите вертолети Bell AH-1W Super Cobra.
Церемонията по изваждането на типа от въоръжение се е състояла на 14 октомври 2020 г. Последните полети са били осъществени от авиобазата на Морската пехота в Ню Орлиънс. Последните вертолети са се числели към щурмовата вертолетна ескадрила HMLA-773 „Red Dogs”, част от резерва на Корпуса. - (видео)
Корпусът на морската пехота експлоатира AH-1W от 34 години, за което време са натрупани малко над 933 000 летателни часа. Общо 179 броя са доставени между 1986 и 1999 г. Типът участва във Войната в Персийския залив през 1991 г., а следващата му активна роля е в Ирак и Афганистан.
AH-1W е развитие на предишния двудвигателен модел AH-1T. Той получава нова трансмисия и два нови и по-мощни газотурбинни двигатели GE T700-GE-401. Блоковете за управление на въоръжението са преместени в носа, което му придава леко издут вид. Интегрирана е новата противотанкова ракета AGM-114 Hellfire, ракетата „въздух – въздух” AIM-9L Sidewinder и противорадарната ракета АGM-122 SideARM.
В Корпуса на морската пехота AH-1W се замества от генерално подобрения AH-1Z Viper. Не малко от по-новите модели W бяха преработени в новите модели Z.
През 2018 г. от Пентагона заявиха, че разполагат с употребявани AH-1W за продажба, но не е известно да са е появил клиент. Типът се експлоатира и от Турция и Тайван.
Източник: https://aero-bg.com/

 

На този ден през 1999 година

26.10.2020, 07:07
 

Последен пуск и отлична оценка на огнева задача N-1 от първа стартова батарея на 101 кордн (9 ордн). - Още Ракетни войски

 

Най-накрая определиха диагнозата русофрения

25.10.2020, 20:44

"Аз съм в голям дълг пред Брайън Макдоналд за този блестящ неологизъм: русофренията е психично разстройство, при което пациентът едновременно вярва, че Русия е на път да рухне и че е на път да завладее целия свят".
Един от най-ранните примери за заболяването е случаят от 1992 г., когато министърът на отбраната на Литва нарече Русия "страна с мрачни перспективи" и веднага заяви, че "след около две години тя ще представлява огромна опасност за Европа".
Мрачна перспектива и най-голяма опасност. Предвид много слабите демографски перспективи на собствената му държава, това изказване прозвуча доста иронично. В крайна сметка бъдещето на самата Литва се описва от мнозина като „няколко домове за старци, заобиколени от гора“......Прочети още

 

ТАСС: Ердоган потвърди, че няма да се откаже от руските ракетни системи С-400

25.10.2020, 17:00

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че Анкара не възнамерява да се откаже от зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) С-400, придобити от Руската федерация, предава TACC.
"Съединените щати не знаят с кого имат работа. Вие казахте да върнем С-400 обратно в Русия. Но ние не сме племенна държава, а Турция", подчерта турският лидер по време на реч на митинг в Малатия, излъчен от турската телевизия TRT.
Ердоган също така предложи САЩ да наложат санкции, с които задграничният партньор на Турция заплашва от момента на подписване на договора за доставка на С-400 в страната. "Каквито и да са санкциите, не се бавете, въведете ги", каза президентът.
Освен това Ердоган припомни, че Турция „е платила пари за (американските изтребители от пето поколение) F-35, но САЩ така и не са ги доставяли“.
В петък турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че ЗРК С-400 е бил тестван на 16 октомври. Той отбеляза, че Турция възнамерява да продължи да тества системата за противовъздушна отбрана, без да отчита позицията на САЩ по този въпрос. Още преди турският президент да потвърди информация за изпитанията на руските системи за ПВО, Държавният департамент на САЩ предупреди, че подобни действия противоречат на задълженията на Турция в рамките на НАТО. На свой ред турското министерство на отбраната отхвърли тези обвинения от американска страна в събота.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

От България стартира Карибската криза и разминаването с ядрена война през 1962 г.

25.10.2020, 13:30

25 октомври е една от най-важните дати в историята на човечеството. На тази дата се слага точка на Карибската криза, по време на която светът се разминава на косъм от ядрена война. Какви са щели да са последствията, дори най-смелите изследователи не смеят да предположат.
Мнозина смятат, че сблъсъкът между Съветския съюз и САЩ е заради Куба, където Кремъл разполага ядрени ракети насочени към щатите. Истината обаче е, че кризата тръгва от България няколко месеца по-рано. През май генералният секретар на СССР Никита Хрушчов е на посещение в София. По време на разговорите и срещи на българо-съветската дружба български и руски шефове на разузнаването съобщават на Хрушчов, че американците тайно са разположили ракети с ядрен заряд в Турция и могат за 15 минути да ударят южния фланг на Варшавския договор и най-важните стратегически обекти на съветската страна.
На 20 май, същият ден, когато се връща от София, Хрущов свиква секретно съвещание, на което присъстват външният министър Громико, членът на Политбюро Микоян и министърът на отбраната маршал Малиновски. На това съвещание се взима решение да бъдат разположени ядрени съветски ядрени ракети на територията на Острова на свободата Куба. Още на следващия ден решението се обсъжда в по-широк състав. Анастас Микоян се обявил против и заявил, че с Америка и Запада трябва да се търси диалог и разбиране, за да се избегне военен конфликт. Хрушчов обаче отхвърлил мнението му и решението било взето. Започнало тайно прехвърляне на ракети с ядрени бойни глави и установки в Куба. Дори не бил сключен договор, а Хрушчов и Фидел Кастро се разбрали по „червения“ телефон.
Междувременно командването на Варшавския договор взима решение в България да се проведе мобилизация. В армията е въведена повишена бойна готовност. Специална част е била подготвена да замине със съветски военни кораби за района на Карибите, ако започне Трета световна война. А тази война наистина е била на косъм…
Руснаците наричат този критичен период Карибска криза, американците - Кубинска ракетна криза, а кубинците - Октомврийска криза.
Всичко започва на 14 октомври 1962 г., когато американското разузнаване съобщава на президента Джон Кенеди за наличието на стартови площадки на съветски атомни ракети на острова, и завършва само 13 дни по-късно, когато лидерът в Москва Никита Хрушчов обявява, че инсталациите ще бъдат върнати в СССР.
По онова време САЩ имат огромно превъзходство с ядрените оръжия. Те притежават над 300 междуконтинентални балистични ракети и флот от ядрени подводници, въоръжени с ракети "Поларис". А руснаците имат само 6 установки. Разработването на съветските междуконтинентални балистични ракети Р-16 значително се забавя след октомври 1960 г., когато по време на катастрофата в Байконур загива целия технически екип.
През 1961 г. САЩ започват разполагането на 15 ракети "Юпитер" със среден радиус на действие край Измир, Турция, които директно заплашват градовете в западните части на СССР.
Когато в София Хрушчов научава за това, той реагира много бурно и заявява, че Вашингтон му е нанесъл лична обида. Разполагането на руски ракети в Куба бил неговият отговор. „Ще ни ударите, но и от вас няма да остане много“ – заплашвал Хрушчов. Съветските ракети със среден радиус на действие, които поразяват на 2000 км, могат да стигнат до Вашингтон и голяма част от американските бази с атомни бомбардировачи.
СССР изработва план за разполагането им през май 1962 г. и в края на юли над 60 техни кораба вече са на път за Куба. Шефът на ЦРУ Джон Мъкон предупреждава американския президент, че някои от плавателните съдове пренасят ракети. Кенеди обаче смята, че Кремъл няма да се реши на радикални действия.
Американците подценяват и последващи сведения на ЦРУ, че ракетните бази вече се строят в Куба.
На 14 октомври обаче самолет U-2 открива строителната площадка за ракета SS-4 край Сан Кристобал. В следващите три дни наблюдението от въздуха показва, че четири площадки са в бойна готовност.
Едва на 22 октомври Кенеди обявява в телевизионна реч за откритието и заявява, че всяко изстрелване на ракета от Куба ще се счита за атака на СССР, на която ще ѝ бъде отговорено по съответния начин. Той предупреждава, че военните са подготвени за всяка възможност и обвинява Москва за ескалацията на напрежението. САЩ започват морска блокада на Куба, за да се спрат нови съветски кораби.
Кенеди свиква специална група в Белия дом, която става известна като Изпълнителен комитет на Съвета за национална сигурност. Незабавното бомбардиране е отхвърлено като вариант, защото това би било начало на Трета световна война. Налага се мнението за дипломатични действия. Избрана е блокада и е планирана инвазия, за която се мобилизират войници във Флорида.
Оказва се обаче, че ЦРУ се е заблуждавало, че кубинските и съветските войски са около 100 хиляди. Били са 270 000 души. Освен това ядреният удар срещу САЩ би бил катастрофален. Кенеди е бесен и бърза с решение.
САЩ получават пълна подкрепа на своите европейски съюзници, по-специално от подкрепата на президента на Франция Шарл дьо Гол. Английският министър-председател Харолд Макмилан, както и по-голяма част от международната общност, обаче настоява за дипломатическо решение.
На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН американският посланик Адлай Стивънсън опитва да принуди съветския посланик Валериан Зорин да отговори на въпроса за съществуването на ядрени оръжия, използвайки знаменитата си реплика "Не чакайте превода!". След отказа на Зорин, Стивънсън показва снимки, направени от американски разузнавателен самолет, които показват ракетни установки в Куба.
Москва е принудена да отговори. На 23 и 24 октомври Хрушчов изпраща съобщения на Кенеди, в които твърди, че СССР има мирни намерения и ракетите са за подсигуряване на мира. Въпреки това, предлага две спогодби на американското правителство. Едната е изтегляне на ракетите в замяна на гаранция, че САЩ няма да удари Куба. Втората спогодба е излъчена по радио Москва на 27 октомври и изисква премахването на ракетите от Турция.
Кризата достига своя връх на 27 октомври, когато самолет U-2 е свален над Куба и пилотът загива, а друг самолет U-2 е прихванат в Русия в района на Сибир.
На същата дата американски кораб разкрива присъствието на съветска подводница B-59 с торпедо с ядрена бойна глава в близост до блокадата и само по чудо не избухва война.
Отговорът на Кенеди е публично да приеме първата спогодба и да изпрати брат си Робърт Кенеди, който активно участва в разрешаването на конфликта, в съветското посолство, за да приеме тайно втората. Премахнати са и ракетите от Турция.
Съветските кораби се връщат и на 28 октомври Хрушчов съобщава, че е наредил изнасянето на съветските ракети от Куба.
Ядрената война наистина се разминава на косъм. Човечеството си отдъхва. - Още за Операция "Анадырь" (видео)

Източник: https://frognews.bg/

 

25 октомври 1922 г. Край на гражданската война в Съветска Русия

25.10.2020, 08:15

В 4.00 ч. сутринта на 25 октомври 1922 г. Червената армия влизат във Владивосток. Корабите с остатъците от японските и белогвардейски войски два часа преди това са напуснали града.
След абдикацията на цар Николай II през февруари 1917 г. и последвалата победа на болшевиките през октомври същата година, Русия е разкъсана от кръвопролитен конфликт.
През февруари 1922 г. частите на Червената армия преминават в настъпление в Далечния изток на Русия. Те отхвърлят предните части на противника и на 10 февруари предприемат щурм на Волочаевската позиция. Три денонощия при температури от минус 35-градуса и дълбока снежна покривка червеноармейците непрекъснато атакуват противника. Накрая отбраната му е сломена. На 14 февруари Червената армия заема Хабаровск. Белогвардейците отстъпват зад неутралната зона под прикритието на японски войски. През септември 1922 г. белите отново се опитват да преминат в настъпление, но са разгромени.
На 24 октомври японското командване е принудено да сключи споразумение с Червената армия за своите войски от Далечния Изток.
Ден по-късно пада и Владивосток.
Източник: https://fakti.bg/

 

САЩ създават съюзи и партньорства срещу Китай и Русия

25.10.2020, 07:44

Американският министър на отбраната Марк Еспър разкри във вторник нова инициатива за укрепване и разширяване на американските съюзи с "демократични единомишленици" за противодействие на Русия и Китай, съобщава AFP, цитирана от китайското англоезично издание Global Times, предаде агенция "Фокус".
Инициативата, наречена „Ръководство за развитие на съюзи и партньорства“, е всеобхватен подход за укрепване на съюзи и изграждане на партньорства, каза Еспър, когато говори в Атлантическия съвет във Вашингтон. „Американската мрежа от съюзници и партньори ни предоставя асиметрично предимство, с което нашите противници не могат да се сравнят“, каза Еспър и нарече мрежата „гръбнакът на международния ред, основан на правила“.
Изглежда, че след почти четири години на усилията на администрацията на Тръмп за преструктуриране и дори за разрушаване на съюзи, работейки под лозунга „Америка на първо място“, антикитайските ястреби във Вашингтон като Еспър се опитват да коригират нарастващите пукнатини в отношенията между САЩ и техните съюзници с цел за да се противопоставят на „противниците“ - особено на Русия и Китай - чрез засилване на американските съюзи. Първият мандат на администрацията на Тръмп приключва. През последните четири години действията на Тръмп разстроиха съюзниците на САЩ, причинявайки намаляващо доверие към Вашингтон и водещи дълбоки проблеми в съюзническите отношения.
Американските съюзници изразиха голямо недоволство по отношение на Белия дом. Първо, Тръмп повдигна въпроса за споделянето на разходите за отбрана, като поиска по-голям принос от страни, включително Южна Корея и Япония, за да поддържа американското военно присъствие на тяхна територия. Второ, по отношение на дипломатическите принципи Белият дом даде приоритет на „Америка на първо място“, докато западните съюзници наблягат на многостранността. Последните придават голямо значение на международните институции и правила. Трето, САЩ не проявяват дължимото уважение към своите съюзници. Що се отнася обаче до въпроси, свързани с Китай, особено това, което те възприемат като "китайски заплахи" и разширяващото се влияние на Китай, те се стремят да генерират относително агресивен консенсус.
Поради това Еспър приветства силата на съюзниците и партньорите на САЩ и подчерта "важността на съгласуването със съмишленици, големи и малки". Тези така наречени съмишленици са главно държави, които имат различни политически системи от Китай и Русия. Съществуването на Китай и Русия се счита за важен фактор за САЩ и техните съюзници да запазят своето единство. Нарастващата сила и нарастващото влияние на Китай предоставиха стратегическа възможност на САЩ и други западни страни, както и на някои страни около Китай да се справят съвместно с така наречените предизвикателства от страна на Китай. Например новият японски министър-председател Йошихиде Суга посети Виетнам при първото си пътуване в чужбина наскоро. Една от причините за този избор е, че Токио и Ханой имат общи интереси да противодействат на Пекин. Ако няма така наречените заплахи от Китай или Русия, тогава сплотеността между САЩ и техните съюзници ще намалее драстично.
Инициативата на Еспър обаче дойде само две седмици преди президентските избори в САЩ. Ако Тръмп бъде преизбран, е много вероятно унилатерализмът на САЩ да продължи да надделява. Но ако Джо Байдън спечели, САЩ може да се върнат към многостранността, за да поправят връзките със своите съюзници. САЩ може до известна степен да подобрят отношенията си със своите съюзници и партньори. Но независимо от това, създаването на антикитайски съюз е трудна задача. Междувременно чрез дипломатически усилия през последните години отношенията на Китай с много съседни страни значително се подобриха. Между Китай и САЩ и техните съюзници има все по-заплетени интереси. САЩ са единствената суперсила в света от края на Студената война с безпрецедентното си господство. Със задълбочаването на глобализацията и развитието на науката и технологиите обаче силата на развиващите се страни, включително Китай, се увеличава. Междувременно силата на САЩ намалява.
Съответно САЩ няма да имат онези огромни предимства, които са имали в миналото. Те трябва да калибрират своята външна политика и да се адаптират към променящия се и по-балансиран свят. Те трябва да коригират своя начин на мислене и да се научат да зачитат интересите на страни като Китай и Русия както на регионално, така и на глобално ниво. Ако те продължат да бъдат обсебени от еднополюсен свят и манталитет на свръхсила, международната обстановка ще остане в силно нестабилно състояние.
Източник: https://fakti.bg/

 

 

Великите Военни Изцепки: Битката в Тевтобургската гора

24.10.2020, 22:27

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл......Прочети още

 

Варна преди фотографията: две гравюри на Георг Бенедикт Вундер от руската обсада на Варна през 1828 г.

24.10.2020, 16:29

Гравюрите са работа на немския художник, гравюр и литограф Георг Бенедикт Вундер (Georg Benedikt Wunder, 1786-1858). Те са издадени през 1831 г. в Нюрнберг (Nurnberg) от Фридрих Кампе (Friedrich Campe, 1777-1846), гравьор, картограф и издател.
Първата гравюра представя сражението (вылазка) между турците и руснаците на 12 септември 1828 г. пред крепостните стени на Варна (увенчани с високи зъбери).
Втората гравюра представя предаването на ключовете на Варненската крепост на руския император Николай I на 29 септември (11 октомври) 1828 г. на фона на Варненската крепост и Варненския залив, пълен с руски военни кораби*.
* В действителност церемония по предаване на ключовете на Варненската крепост на сушата не е имало. Ключовете на крепостта са предадени на 29 септември (11 октомври) в 1 часа след обед на борда на адмиралтейския кораб „Париж“.
Източник: http://morskivestnik.com, Анастас Ангелов

 

Големият брой кандидати променя времето на конкурса за прием в СКС

24.10.2020, 16:03

Във връзка с провеждания от Съвместното командване на силите (СКС) конкурс за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната или в чужбина, обявен със заповед на министъра на отбраната № ОХ-669/19.08.2020 г., от Командването уведомяват, че времето за провеждане на конкурса от 09.11.2020 г. до 13.11.2020 г. се променя за периода от  07.12.2020 г. до 11.12.2020 г. включително.
Структурите на Централното военно окръжие до 20.11.2020 г. комплектуват и изпращат документите на кандидатите, отговарящи на изискванията за допускане до участие в конкурса до командирите на военни формирования, в които се провежда конкурса.
Срокът за подаване на документи за участие в конкурса бе 16.10.2020 г.
Промяната се налага поради големия брой кандидати за приемане на военна служба и удължените срокове за извършване оценка за психологична пригодност на кандидатите от Лабораторията за психично здраве и превенция към ВМА – София, уточняват от СКС.
Източник: http://otbrana.com/

 

НАТО ще разшири мисията си в Ирак

24.10.2020, 09:10

НАТО ще разшири мисията си в Ирак. Това са решили министрите на отбраната на страните-членки, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг след двудневната министерска видеоконференция. Той уточни, че през февруари ще бъдат разгледани първите разчети, но мисията ще бъде значително разширена, предаде БНР.
По неговите думи действащата обучителна мисия в Ирак се извършва от около 500 служители и повечето от тях вече са се върнали на работа, след като по-рано през годината се наложи да напуснат страната заради усложнената обстановка. Промените в мисията на НАТО ще бъдат съгласувани с местните власти и с международната коалиция за борба с терористите от "Ислямска държава", допълни генералният секретар.
Столтенберг отново заяви, че решенията за изтегляне на НАТО от Афганистан ще бъдат взети от всички съюзници, когато настъпи подходящото време.
Той отбеляза, че в началото тази мисия е наброявала над 100 000 души, а сега на място са останали под 12 000 военни от Пакта. Генералният секретар отново призова талибаните да ограничат насилието и да използват историческата възможност да преговарят добросъвестно за мир.
Източник: https://www.actualno.com/

 

УТС T-6B Texan II се е разбил в САЩ, има жертви

24.10.2020, 08:45

Вчера в 17:04 ч. местно време УТС T-6B Texan II на ВМС на САЩ се е разбил по време на рутинен тренировъчен полет в щат Алабама. Двамата пилота са загинали.
Самолетът е паднал в населеното място Фоли, нанесени са щети на една от къщите, но няма пострадали на земята. - (видео)
Назначена е комисия за разследване на причините за катастрофата.

 

В Сирия Турция едновременно отстъпва пред Асад и струпва войски

24.10.2020, 08:05

Решението на Турция да евакуира военни пунктове в райони на Идлиб под контрола на режима, съчетани с по-интензивно военно присъствие другаде, може да подготвят ситуация, при която и най-малката искра ще разпали унищожителна война.
Това пише турският автор Фехим Таштекин за базираното в САЩ електронно издание "Ал Монитор". Той има предвид пункта край Морек, един от обкръжените от месеци от сили на режима на президента Башар ал Асад пунктове в района на Идлиб. Анкара изтегли силите, подкрепяни от нея, и военната техника на 19 и 20 август и се очакват още подобни ходове.
През февруари ключовата магистрала М5 бе отвоювана от силите на Асад и оттогава пунктовете са под обсада, тъй като попаднаха в територия, останала в ръцете на режима. Нараства натискът на Русия за отстъпление, а Москва иска Анкара да намали присъствието си и другаде и да отклони въоръжените групи, сражаващи се за нея, от М4, другия основен пътен възел в региона. По същото време срещу присъствието ѝ в пунктовете имаше протести, за които се твърди, че са организирани от сирийското правителство.
През март започнаха турско-руски патрули в района на магистралата, а и Турция можеше да продължи да изпраща подкрепления до обсадените бази и да разчита на руски гаранции за сигурността си. Отсъствието на руснаците от последните 5 патрула обаче създава усещането а назряващо несъгласие, пише между Турция и Русия, пише Таштекин. Междувременно се повиши градусът между тях и в Кавказ заради конфликта за Нагорни Карабах; малко след това бе и турското изтегляне от пунктовете, което според източници от сирийската опозиция е обявено в средата на октомври.
Те бяха отворени през 2017 и 2018 г. като част от споразуменията от Астана - с участието на Турция, Иран и Русия. Друга сделка, от Сочи, призова за отварянето на М4 и М5 и отстраняването на терористи от района.
Под руски натиск
Защо се изтегля Турция? От една страна с подписването на споразумението през март и решението за съвместни патрули Анкара прие, че режимът контролира М5 и се съобрази с ангажимента да бъде отворена отново М4 и да бъдат ликвидирани терористичните групи в района. Едновременно с това обаче продължи да укрепва военното си присъствие. От 5 март два или три военни конвоя на седмица са изпращани в Идлиб, а според Сирийския център за наблюдение на човешките права над 10 600 турски военни машини са влезли в Идлиб между 2 февруари и 20 октомври.
Оттогава продължават и опитите за овладяване на въоръжените групи в Идлиб - джихадистите от "Хайят тахрир аш Шам" (бившия клод на "Ал Кайда" в Сирия) например да се следят с подкрепяната от Турция Сирийска национална армия и Националния фронт за освобождение в рамките на общ съвет. ХТШ от своя страна опитва да потисне съпернически сили, свързани сега с "Ал Кайда", но прие и военно обучение под турска защита, докато сирийската армия изпраща подкрепления на позициите си в Западно Алепо и бомбардира райони в Южен Идлиб и Северна Латакия.
Същите цели
Докато Турция напуска пунктовете, военните ѝ дейности около М4 изглеждат като подготовка за война - при ескалация турските войски в пунктовете биха били обкръжени и те се оказват незащитими.
В по-широк план президентът Реджеп Тайип Ердоган остава решен да създаде зона за сигурност с дълбочина до 40 км в сирийска територия въпреки съпротивата на Русия и САЩ. Свързването на двата участъка които са под неин контрол - от Идлиб и Африн до Джараблус и от Тел Абиад до Рас ал Айн - в района на град Кобани е основна цел, сега подпомогната и от удължаването на мандата на турските сили за зад гранични операции с още година.
Така за Ердоган препятствията са основно не във вътрешната политика, а са свърани с условията на терен в Сирия. Фактическото укрепване на силите в Идлиб може да изглежда като опит за сдържане, но подготвя опасна ситуация. - Още за Сирия
Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

 

Екипажът на фрегата „Смели“ завърши подготовката си за участие в операцията на НАТО за морска сигурност в Средиземно море

23.10.2020, 21:15

Фрегатата „Смели“ 11 ще участва в операцията на НАТО за морска сигурност в Средиземно море „Sea Guardian” в състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG 2). На 26 октомври 2020 г. фрегата от състава на Първи дивизион патрулни кораби на Флотилия бойни и спомагателни кораби ще напусне Пункта за базиране Варна. Командир на фрегатата „Смели“ е капитан ІІ ранг Трифон Митишев.
Подготовката на екипажа за плаването беше проведена в кратки срокове и в сложните условия на извънредна епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19. Екипажът на „Смели“ е сертифициран съгласно методиката на НАТО – MAREVAL за участие в учения и операции на Алианса.
На 15 декември 2020 г. се очаква корабът да се завърне в Пункт за базиране Варна.
Фрегата „Смели“ ежегодно участва в международни учения с кораби от военноморските сили на страни-членки на НАТО. През 2003 г., 2004 г. и 2005 г. фрегатата участва и в операцията на НАТО в Средиземно море „Aсtive Endevour”. - Още за ВМС
Източник: https://www.mod.bg/

 

Последното пътуване на Каспийския звяр - от водите до музея

23.10.2020, 20:50

Той се е отпуснал спокойно край бреговете на Каспийско море. Прилича повече на колосален воден звяр - причудливо творение, което се чувства по-удобно в дълбините, отколкото над вълните. Със сигурност не прилича на нещо, което някога би могло да лети.
След като повече от три десетилетия Каспийското чудовище лежи в морето, то отново е в движение. Една от най-причудливите летящи машини, създавани някога, е на път да завърши последното си пътешествие.
През юли тази година, след 14 часа в морето, флотилия от три влекача и два ескортни кораба маневрира бавно по бреговете на Каспийско море, за да достави своя обемист товар до местоназначението му - участък от брега близо до най-южната точка на Русия. Именно тук, до древния град Дербент, в руската република Дагестан, 380-тонният Lun-class Ekranoplan намери своя нов и най-вероятно окончателен дом........Прочети още

 
 

Гърция и Турция се отказаха от провеждането на военни учения другата седмица

23.10.2020, 20:35

Гърция и Турция се отказаха от националните учения, които двете страни, противопоставяйки се взаимно в Източното Средиземноморие, планираха следващата седмица. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви това в петък на брифинг след видеоконференция на министрите на отбраната на НАТО, предават TACC  и Фок
"На днешна среща Гърция и Турция направиха изявления, че всяка страна се отказва от военните учения, които са били насрочени за следващата седмица. Това е стъпка в правилната посока, която ще намали риска от опасни военни инциденти в Източното Средиземноморие", каза той.

 
 

Турция ще продължи изпитанията на С-400 независимо от позицията на САЩ, заяви Ердоган

23.10.2020, 17:10

Турция смята да продължи изпитанията на купените от Русия зенитно-ракетни системи С-400 независимо от позицията на САЩ по този въпрос, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред журналисти след петъчната молитва, предадоха ТАСС и Ройтерс.
"Информацията за изпитанията е вярна. Подходът на САЩ не ни засяга, ние няма да ги питаме. Гърция има С-300, питат ли я САЩ за това? Не. Изпитанията на С-400 ще продължат и ние уверено ще вървим по своя път", каза президентът.
На 16 октомври Турция извърши изпитания на системите С-400 край град Синоп на брега на Черно море. Във връзка с това Вашингтон изрази надежда, че Анкара няма да въведе на въоръжение руските системи, и предупреди, че в противен случай я чакат сериозни последици.
Турция е първата страна от НАТО, купила руски системи С-400. Договорът за покупката беше подписан през 2017 г.
Източник: http://www.bta.bg/

 
 

Военнослужещи от Сухопътните войски разузнаха и унищожиха невзривени боеприпаси

23.10.2020, 16:38

Формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от Трети механизиран батальон-Благоевград, от състава на Бригадното командване, с ръководител капитан Димитър Димитров разузна и унищожи вчера 6 (шест) броя 76,2 мм бронебойни артилерийски снаряди, открити при почистване в частен дом в град Кюстендил, съобщава КСВ.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на Командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Социалното министерство съгласува без забележки промените в закона за военноинвалидите

23.10.2020, 13:40

Предложението е от Красимир Богданов и група народни представители о ВМРО преди второто четене на Законопрокта за изменение и допълнение на Закона за резерва на Въоръжените сили.  Според вноситлите статут на военноинвалиди трябва да получават български граждани с трайно намалена работоспособност в резултат на заболяване или злополука, включително и при изпълнение доброволна военна служба, както и курсантите от висшите военни училища. В преходните и заключителни разпоредби, смятат те, трябва да се уточни, че доброволна военна служба е срочна служба в доброволния резерв, включваща период от време, през който пълнолетен български гражданин преминава военна подготовка и изпълнява задачи в състава на военни формирования от въоръжените сили.
В становището до председателя на Комисията по отбрана генерал Константин Попов се посочва: „Министерство на труда и социалната политика съгласува проекта за допълнение към Закона за изменение и допълнение на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България и предложените промени в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, без бележки и предложения.“
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

ВАЕ Systems и Elbit Systems of America формират eкип за бъдещата бойна машина на СВ на САЩ

23.10.2020, 09:12

BAE Systems и Elbit Systems of America се обединяват, за да разработят и интегрират нови усъвършенствани оперативни способности за бойни машини. Споразумението е за разработката и интегрирането на нови технологии за системите на бойните машини, които ще доведат до нови усъвършенствани бойни способности.
Водещата компания BAE Systems е лидер в индустрията, в проектирането, интеграцията, производството и поддръжката на иновативни бойни превозни средства. Elbit Systems of America е световен лидер в проектирането и интегрирането на усъвършенствани куполни решения. Споразумението за съвместна дейност дава възможност да се изследват възможностите за автоматизация на действията на екипажа, системите за защита на бойните машини, както и интеграцията в куполите на бойните машините на други защитни и нападателни системи с различни калибри на оръдията и поддържащите оръжейни системи.
„BAE Systems и Elbit Systems of America инвестират в нови, трансформиращи технологии за бойни превозни средства както и в куполни решения, които значително ще повишат преживяемостта и жизнеспособността на следващото поколение бойни машини на американските и интернационалните военни сили. Нашите взаимоотношения демонстрират ангажимента ни към нашите клиенти, да предоставим, въз основа на съвместения ни опит решения, за създаване на общи бойни машини за ефективни бъдещи бойни действия “ заяви Джим Милър, директор „Бизнес развитие“ в BAE Systems.
„Екипът на Elbit Systems of America се радва да си партнира с BAE Systems както и на възможностите, които произтичат от тази връзка. Нашето широко портфолио от технологии и решения за повишаване на ефикасността на мисиите, заедно с доказаните резултати на BAE Systems за осигуряване на високоефективни бойни системи, ще донесат голяма полза на бойците, когато се изправят пред нови предизвикателства и нужди “ сподели Ридж Соуър, вицепрезидент „Наземна бойна техника и прецизно насочване“ в Elbit Systems of America.
Източник: https://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 
 

 

Възпиращият и отбранителен потенциал на НАТО и споделените разходи бяха обсъдени днес от министрите на отбраната на страните-членки

22.10.2020, 22:45

Напредъкът в областта на засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса и справедливото споделяне на тежестите и отговорностите бяха обсъдени днес, 22 октомври, на първата сесия на видеоконферентната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на НАТО. Основният акцент беше върху изпълнението на одобрените политико-военни мерки за отговор на предизвикателствата от руските ракетни системи, следващите стъпки по прилагането на космоса като отделен оперативен домейн и засилването на устойчивостта.
По темата за споделянето на тежестите и отговорностите в Алианса беше отбелязано, че за шеста поредна година се повишават разходите за отбрана, независимо от предизвикателствата от борбата с пандемията от COVID-19.
Българската страна одобри положителната тенденция за повишаване на разходите за отбрана и препотвърди поетия ангажимент в трите основни направления - инвестиции в отбраната, развитие на способностите и принос към операциите и мисиите на Алианса.
Съюзниците дискутираха засилването на устойчивостта на страните-членки чрез подобряване на гражданската готовност, включително задълбочаването на сътрудничеството в тази област със страни-партньори и Европейския съюз.
Източник: https://www.mod.bg/

 

1,69 на сто от БВП за отбрана през 2021 г., с 0,05 процента повече от планираното

22.10.2020, 20:42

В публикувания Законопроект за държавния бюджет за 2021 г. в раздела на отбраната се посочва: „Осигурени са средства за поддържане и развитие на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната отбрана, в т.ч. средства за изпълнение на одобрените от Народното събрание инвестиционни проекти за модернизация на Българската армия, а именно: придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС и основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада.“ Освен това, допълнително са предвидени средства за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет.
Сметката на Министерството на финансите показва, че за 2021 г. разходите за отбрана възлизат на 1,69 на сто от БВП, което е с 0,05 % от БВП повече от референтния процент на разходите към БВП по Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП на Република България до 2024 година.
Базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност във Въоръжените сили, обаче, остава 380 лв. Тя не е променяна от 2009 г., т.е. доста години вече. И изостава чувствително от минималната работна заплата. През 2009 г., например,  е била 376 лв., т.е. 57 на сто по-голяма от минималната работна заплата. Така е не само за системата на Министерството на отбраната, но и за целия сектор на сигурността – МВР, ДАНС, НСО и ДАР.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Сертификация на ротата за железопътни превози в гарнизон Бургас, декларирана за участие в колективната отбрана на НАТО

22.10.2020, 16:38

Ротно тактико-специално учение на тема „Действие на военното формирование по оказване на логистична поддръжка на компонентите на Съвместните сили в хода на операцията за защита на териториалната цялост и осигуряване провеждането на съюзна операция” се проведе в района на военно формирование 48940 – Бургас на 21 и 22 октомври 2020 г.
Проверка и оценката на бойните способности на формированието, декларирано за участие в колективната отбрана на НАТО беше извършена от комисия от Съвместното командване на силите, с председател подполковник Валери Игнатов – главен експерт в сектор „Сертификация и поуки от практиката“.
Основна задача на учението бе повишаване тактическата подготовка на военнослужещите при изпълнение на задачи при участие в операция за защита териториалната цялост на Р България и осигуряване развръщането на силите на НАТО и провеждане на съюзна операция.
В хода на учението военнослужещите от ротата, с командир капитан Антон Илиев демонстрираха способности по планиране, организиране и опериране на железопътни терминали, както и извършване на товарно/разтоварни дейности на колесна техника, контейнеризирани и палетизирани товари в съответствие  с основните способности на ротата за участие в пълния спектър от мисии на НАТО.
Личният състав на ротата за железопътни превози успешно демонстрира способности за изпълнение на задачите по логистичната поддръжка и получи оценка „Боеготов“ от комисията по сертифициране.
Източник: https://jfc.armf.bg/

 

Специализанти успешно завършиха обучение във ВВУБ в Долна Митроплия

22.10.2020, 16:33

Във Военновъздушна учебна база - гр. Долна Митрополия, бяха връчени днес удостоверенията на специализантите, успешно завършили курсове за придобиване на военноотчетна специалност и квалификация „Авиационно – технически специалисти” и специалисти в системата за „Комуникационно, информационно и навигационно осигуряване”, съобщават от формированието.
Тяхното обучение се проведе в „Центъра за подготовка и обучение” с началник подполковник Ивайло Ницов. Главната цел на курса „Авиационно-технически специалисти” е обучаемите да придобият общи и тясно профилирани знания относно заеманата длъжност като специалисти по експлоатация и ремонт на летателните апарати и авиационни двигатели, авиационно въоръжение, радиоелектронно оборудване на летателния апарат и специалисти по авиационни електроприбори и автоматични системи.
В часовете по теоретична подготовка курсистите придобиха знания за основните дейности на авиационно–техническите формирования, техническата експлоатация на авиационната техника, правилата за работа с контролно-измервателната апаратура и специализирания инструмент, оборудването и въоръжението, както и изискванията за водене на експлоатационно – техническата документация. По време на практическите занятия курсистите се запознаха с процеса по поддържането експлоатацията и ремонта на авиационната техника и придобиха умения за работа със специализираната апаратура.
В хода на подготовката специализантите показаха висока мотивация и стремеж към усъвършенстване. Потвърждение на това са постигнатите резултати от теоретичните и практически изпити. Курсът завърши със среден успех Отличен 5,50.
Много добри резултати показаха и специализантите от курса за специалисти в системата на „Комуникационно, информационно и навигационно осигуряване”. Те усвоиха знания и умения за експлоатация на комуникационна и навигационна техника, правилата за използване на контролно – измервателната апаратура, работа с наземни авиационни УКВ радио-средства и системи за обективен контрол. Средният успех на курса е мн. добър 5,25.
Заместник-командирът по летателна подготовка - подполковник Пламен Ковачев връчи удостоверенията на специализантите. В обръщението си към тях, той изтъкна важността на обучението като съществен етап от професионалното им развитие. Поздрави ги за проявената отговорност и стремеж към усъвършенстване, и им пожела успешна и безаварийна работа.
Източник: http://otbrana.com/

 

Държавният военноисторически архив и СОСЗР подписаха споразумение за съвместна дейност

22.10.2020, 16:30

Това стана вчера във Велико Търново на нарочно организирана среща между директора на дирекция „Държавен военноисторически архив“ на ДАА Светлин Радев и председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. Документът ще влезе в сила след одобряването му от председателя на ДАА. Уточнено бе, че при предварителна договорка председатели на областни, регионални и колективни организации, при необходимост, могат да провеждат самостоятелно срещи с директора на дирекция „Държавен военноисторически архив“ (ДВИА), а организирани групи от структурите на Съюза да организират посещения. Подписването бе предвидено за март, но поради епидемията бе отложено с няколко месеца.
Г-н Радев и ген. Стойков съгласуваха приетата в края на 2019 г. от Централния съвет наа СОСЗР  Инструкция за деловодната дейност и архива на документите на органите за управление и контролните комисии на организационните структури на СОСЗР, съгласно Закона за Националния архивен фонд. Двамата ръководители утвърдиха Указания за прилагане на Номенклатурата на делата на  СОСЗР. На председателя на Съюза и на председателите на областни, регионални и колективни организации, при спазване на указанията, се дава право на самостоятелно архивиране на документите на съответните организации в Държавния военноисторически архив – В. Търново.
Ген. Стойков и главният секретар на СОСЗР полковник от запаса Павел Станев се запознаха с част от дейността на ДВИА, свързана с подготовката и архивиране на документите.  Срещата премина в дух на разбирателство и сътрудничество.
Източник: http://otbrana.com/

 

През ноември обявяват конкурса за попълване на новото формирование на Специалните сили в София

22.10.2020, 11:56

При голям обществен интерес и засилени противоепидемични мерки град Кърджали посрещна във вторник кампанията „Бъди войник“. На второто издание на кампанията в града присъстваха областният управител Никола Чанев, кметът на община Кърджали Хасан Азис, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков, заместник-командирът по логистичното осигуряване на 2-ра механизирана бригада полковник Галин Каракоев, командирът на 31-ви механизиран батальон – Хасково подполковник Светослав Годинов.
През тази година има засилен интерес към военната професия, за което спомага и информационната кампания „Бъди войник“, каза генерал-майор Явор Матеев пред журналисти. „Българската армия предлага добър статут, стабилни доходи и личностно развитие на всеки, постъпил в редиците й. Това е прекрасна професия, посветена на защитата на Отечеството“, заяви той.
Генерал-майор Матеев съобщи, че в момента няма вакантни войнишки длъжности в Специалните сили. „Предстои през ноември да обявим нов конкурс за окомплектоване на новото военно формирование към СКСО, което ще бъде сформирано в София“, отбеляза той.
Полковник Георги Петков, началник на Централното военно окръжие, покани присъстващите да се информират за въпросите, които ги интересуват, за професията на военнослужещия, за възможностите за висше военно образование и доброволния резерв. „Имате възможност да се запознаете с част от въоръжението, техниката, специализирана екипировка, оборудване, да разгледате информационните материали на видовете въоръжени сили, специалностите и условията за кандидатстване, актуалните конкурси, които текат в момента, изискванията за заемане на съответните длъжности“, каза полковник Петков.
Кметът на Община Кърджали Хасан Азис подчерта в словото си при откриването, че градът винаги е бил свързан с Българската армия и е изключително приятно за втора година да бъдат домакини на кампанията „Бъди войник“. Той припомни, че Кърджали е първият град, създал ученически гвардейски отряд (създаден през 2006 г. към Гимназията за преподаване на чужди езици „Христо Ботев“).
„Българската армия дава възможност на много хора да реализират не само своите мечти, но да бъдат част от овладяването на сложната материя на машини, съоръжения, високи технологии. Да бъдеш част от Българската армия е въпрос на чест и достойнство, част от това - да бъдеш в услуга на обществото. Пожелавам на кампанията „Бъди войник“ в Кърджали да намери своите хора, които да предпочетат професията военнослужещ“, каза още кметът на общината.
В статичния показ, освен Силите за специални операции, взеха участие и техника и въоръжение от съставите на 4-ти артилерийски полк – Асеновград и 31-ви механизиран батальон – Хасково. Бяха показани Реактивна система за залпов огън РСЗО БМ-21 ГРАД, 155 мм оръдие Гаубица Д-20, Противотанков управляем ракетен комплекс ПТУРК „КОНКУРС“ , бронетранспортьор БТР-60 ПБ-МД1,Зенитна установка на автомобил ЗУ-23-2, бронирани автомобили с повишена проходимост „Мерцедес G-270” с монтирани на тях 7,62 мм картечници „Калашников“, автомобил с повишена проходимост „Хамър“ и товарни автомобили с повишена проходимост „Мерцедес Зетрос“.
Присъстващите на кампанията в Кърджали бяха инструктирани да спазват дистанция помежду си, да се избягват струпвания, да не се влиза в машините и да се спазват противоепидемичните мерки с цел избягване на заразяване. Събитието беше посетено от много ученици от средни училища в областта, граждани и гости на града. Интерес предизвикаха уменията на военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), които показаха моменти от подготовката си за изпълнение на техните задачи.
По традиция на края на „Бъди войник“ беше изнесен концерт на Представителния духов оркестър на ВВС за местната общественост.
(Информацията е на МО и СКСО.)

 

Тримата космонавти, прекарали последните шест месеца на МКС, се завърнаха на Земята

22.10.2020, 08:55

Трима космически пътешественици се прибраха днес в 05:54 мск безпроблемно на Земята след шестмесечна мисия на Международната космическа станция (МКС), предаде Асошиейтед прес.
Пилотираният космически кораб "Союз МС-16", на борда на който се намират космонавтите Анатолий Иванишин и Иван Вагнер, както и американският астронавт Крис Касиди, се приземи в степите на Казахстан югоизточно от град Жезказган. - (видео)
Като част от превантивните мерки заради пандемията от Ковид-19, членовете на руския спасителен екип, който посрещна космонавтите, бяха подложени на тестове за коронавирус, а броят на хората, участващи в мисията по посрещане и приемане на космонавтите, е ограничен.
Касиди, Иванишин и Вагнер живееха на МКС от април. Преди да отлетят от МКС Касиди предаде символично "ключа" на станцията и командването на руския космонавт Сергей Рижков, който ще остане в орбита заедно със сънародника си Сергей Куд-Сверчков и астронавта от НАСА Катлин Рубинс през следващите шест месеца. - Още Космос

 

Министрите на отбраната от НАТО заседават в Брюксел

22.10.2020, 08:39

Очаква се министрите на отбраната на НАТО да постигнат споразумение за изграждане на щаб на космически център в Рамщайн  в първия ден от заседанието на министрите на отбраната, което се провежда днес и утре в Брюксел.
На брифинг вчера генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг подчерта, че Космосът става все по-населен, а конкуренцията там се разраства всяка година.
"Някои нации, в т.ч. Русия и Китай, развиват системи, които могат да обезоръжат или свалят наши сателити. Космосът е изключително важен за възможностите ни за навигация, комуникиране и откриване на нови ракети, а бързите, ефективни и сигурни сателитни комуникации са жизнено важни за нашите сили", заяви той.
Министрите ще обсъдят и напредъка по повишаването на средствата за отбрана, които, според постигнатото споразумение през 2014-та година на срещата на върха на Алианса в Уелс, трябва да достигнат поне до 2 на сто от БВП до 2024-та година.
Столтенберг уточни, че за шеста поредна година съюзниците повишават разходите си в тази насока и очаква тенденцията да продължи.
Повишаването на устойчивостта на НАТО при новото предизвикателство от втората вълна с коронавируса, както и мисиите на Пакта в Афганистан и Ирак са другите теми, които министрите ще дискутират.
Източник: https://bnr.bg/

 

Белият терор в Русия

22.10.2020, 08:15

Не пресъхва потокът от статии и бележки за „добрия Цар-батюшка“ в Русия, за благородното бяло движение и за противниците му, червените болшевики - кръвопийци. Няма да заставам нито на едната, нито на другата страна на барикадата. Просто ще ви предоставя малко факти. Обикновени голи факти, взети от открити източници. И нищо повече.
Отреклият се от престола Цар Николай II бил арестуван на 2 март 1917 г.от  генерал Михаил Алексеев – началник на неговия щаб. Царицата и семейството на Николай II са арестувани на 7 март от генерал Лавр Корнилов – командващ Петроградския военен отряд. Да, да, същите тези герои-създатели на бялото движение.......Прочети още

 

 

Лек ръст на военния бюджет и пари за покупка на още F-16 през 2023 г.

21.10.2020, 22:17

Със 111 млн. лева ще нарасне военния бюджет за 2021 г., а в средносрочната бюджетна прогноза е заложено, че през 2023 г. ще бъдат вложени малко под 1,2 млрд. лева по линия покупка на новия изтребител. Това се чете в проектобюджета за догодина, който бе публикуван днес, 21 октомври 2020 г. от финансовото министерство.
Военният бюджет на България за 2021 г. е 1 625 100 000 лв. За сравнение, през настоящата година бюджетът е 1 514 100 000 лв. Или ще има увеличение от 111 млн. лева. От МО се очакват приходи в размер на 44 млн. лева, а останалите пари ще дойдат от централния бюджет.
Практически цялото увеличение отива в графа „Текущи разходи” и по-точно „Персона”, което ще се претвори или в по-високи заплати, или в отпускане на бюджет за назначаване на повече персона, или нещо средно. Министър Каракачанов вече даде заявка за повишаване на заплатите във военния сектор.
Няма промяна в графа „Капиталови разходи” (Придобиване на дълготрайни активи и основен ремонт). За 2020 г. в тази графа отиват 146 296 000 лв., а в проектобюджета за 2021 г. за това са заделени 147 296 000 лв. Все пак, разходите в тази графа са доста по-добри от тези, за 2019 г., например, когато те бяха малко над 55 млн. лева.
Военните разходи за 2021 г. (според класификациите на НАТО) ще бъдат 2,099 млрд. лева или 1,69% от БВП. Освен директния военен бюджет от 1 625 100 000 лева, се предвиждат и разходи от 350,9 млн. лева от Централния бюджет. Това са плащанията по големите отбранителни проекти, които по правило се правят директно от централния бюджет.
Много интересни неща се четат в разбивката на дискреционните разходни за периода 2021 – 2023 г. В графа „Инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ за 2021 г. са записани 120 млн. лева, за 2022 г. 70 млн. лева, а за 2023 г. 1,18 млрд. лева.
Заделените над милиард лева за новия изтребител намекват, че правителството планира през 2023 г. да се правят много сериозни плащания, вероятно за вторите осем F-16. Тъй като бюджетната прогноза е до 2023 г., не става ясно дали това е цялата сума, която се планира за следващите изтребители. Очакванията са вторите осем самолета да се плащат разсрочено и цената им да е по-ниска от тази на първите осем (2,1 млрд. лева).
Отделените 190 млн. по проекта за 2021 и 2022 г. са плащанията за инфраструктурата. Беше казано, че там трябва да идат 300 млн., като през тази година вече бяха отпуснати 100 млн.
Това, което липсва са видими плащания по проекта за придобиване на нови наземни обзорни радари. Проектът се очаква да глътне около 300 – 400 млн. лева и плащането ще е вероятно разсрочено.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

САЩ ни предоставят два изведени от въоръжение F-16 за учебни цели

21.10.2020, 22:10

Два изведени от въоръжение изтребителя F-16 ще бъдат предоставени безвъзмездно на България с цел обучение. Това се казва в съобщение на посолството на САЩ у нас, което бе публикувано днес, 21 октомври 2020 г., в рамките на посещението на помощник-държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър у нас.
„Във връзка с посещението на помощник-държавния секретар Купър Посолството на САЩ в България има удоволствието да съобщи, че Военновъздушните сили на САЩ възнамеряват да предоставят на Българските военновъздушни сили два изведени от експлоатация самолета F-16, след като получат одобрение от Конгреса на САЩ. По молба на българското правителство тези два самолета ще бъдат предоставени съгласно Програмата за отбранителни артикули с отпаднала необходимост (EDA) на Министерството на отбраната на САЩ, за да бъдат използвани от служители на Българските военновъздушни сили като помощни средства за обучение и общо запознаване с техниката”, се казва в съобщението.
Други детайли, засега не се дават.
По неофициална информация, с която АЕРО разполага, става въпрос за стари и извадени от въоръжение изтребители F-16, които в момента се намират на съхранение в САЩ. Много вероятно да се касае за F-16A/B Block 15, големи количества от които, все още се съхраняват. Структурно новите Block 70 се различават слабо от тези модели, като разликите са основно в авиониката и оборудването за мисията. Машините ще се използват в качеството си на учебни пособия (нелетящи), вероятно във ВВВУ „Георги Бенковски”, където в момента курсантите разполагат с учебни пособия от изведени от въоръжение самолети, като МиГ-23.
Трябва да се отбележи, че в рамките на програмата EDA (Excess Defense Articles), от държавата, която получава дарението може да се изиска да поеме част от разходите, като например за транспорт.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

Покупката на още F-16 бе обсъдена с помощник-държавния секретар на САЩ

21.10.2020, 20:58

По време на посещението на помощник-държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър е бил обсъден въпроса за придобиването на още осем изтребителя F-16. Това съобщиха от МО днес, 21 октомври 2020 г.
„Това посещение е свързано с модернизацията на нашите ВВС, с дискусията за придобиването на още осем самолета, за което предстои да се вземе решение в перспектива, тъй като вече имаме договор за придобиването на осем самолета“, коментира заместник-министър Атанас Запрянов след срещата с Купър.
Купър бе на посещение в авиобаза Граф Игнатиево, където в момента има изтребители F-16 от състава на ВВС на САЩ. Машините изпълняват „съвместен ер полисинг” до 30 октомври 2020 г.
„Всички гледаме напред в една по-задълбочена партньорска програма за България, за САЩ, за всички държави в този регион, в който България има роля за подобряване на стабилността. Гледаме напред за изграждане на още по-стабилно сътрудничество в областта на сигурността. Не на последно място, за мен е удоволствие да виждам практическото изпълнение на изграждането на инфраструктурата и бъдещите планове за самолетите F-16“, каза още Кларк Купър.
Заместник-министър Запрянов е отбелязал, че правителството е отпуснало 300 млн. за инфраструктура за придобитите F-16
„Финансовите средства са повече, отколкото са необходими само за придобиването и експлоатацията на F-16. Ние искаме да създадем модерна военновъздушна база, каквито са авиобазите на държавите-членки на НАТО. Инвестицията в инфраструктурата ще подобри както условията за носене на бойно дежурство, за изпълнение на задачите в 3-а авиобаза, така и битовите условия, комуникациите, инфраструктурата от гледна точка на комуникационно-информационното осигуряване, навигацията. Много са въпросите, които ще бъдат решени с тази инвестиция“, разясни заместник-министър Запрянов.
Той подчерта, че това посещение ще допринесе за практическото изпълнение на мерките, които са предвидени в десетгодишната Пътна карта за сътрудничество и ще последват важни политически решения за помощта, която САЩ ще ни оказват в областта на отбраната.
„Има стратегически инвестиции, които се простират извън краткосрочните проекти. Ние инвестираме в F-16, в инфраструктурно развитие, в споделяне на информация. Всички тези ползи ще бъдат не само за взаимоотношенията в дългосрочен план между САЩ и България, но и за целия Алианс“, подчерта Кларк Купър.
Визитата му в авиобаза Граф Игнатиево бе в на дена за високопоставени гости, в рамките на съвместното изпълнение на задачата по съвместен ер полисинг. Тя започна на 26 септември и ще продължи до 30 октомври 2020 г.
Вчера имаше съобщения, че премиерът Бойко Борисов ще посети авиобаза Граф Игнатиево днес, явно в рамките на въпросния ден за високопоставени гости, но няма информация той да е бил официално там.
Темата за придобиването на още осем F-16 непрекъснато изплува в последните седмици. Съобщението днес, показва че активност по темата има и от американска страна. - (видео)
Източник: https://aero-bg.com/

 

Минен ловец „Цибър” участва в учението „NUSRET 2020”

21.10.2020, 20:24

Продължава участието на минен ловец „Цибър” в учението на противоминните сили на Военноморските сили на Република Турция „NUSRET 2020”, в което участват още 11 кораба от Испания, Италия, Румъния, Турция и Франция, съобщава Пресцентърът на МО.
На 20 октомври корабите напуснаха пристанище Измир и започнаха изпълнение на планираните мероприятия. Основните сериали на учението ще се изпълняват до 24 октомври в източната част на Егейско море, залив Измир и ще бъдат: провеждане на противоминни операции, проводка на кораби през предварително протрален/обследван канал, отразяване на атаките от асиметричен противник, организиране на видовете отбрани и защити на корабите на море, борба за живучест на кораба, тактическо маневриране, буксировка на повреден кораб, комуникационни учения, прехвърляне на леки товари и поща на море, провеждане на операция по търсене и спасяване.
За командира на кораба - капитан III ранг Мирослав Добрев, това е първо международно учение на тази длъжност. По време на плаването екип на българските ВМС оценява подготовката на екипажа на минен ловец „Цибър“ съгласно методиката на НАТО – MAREVAL.
На 24 октомври корабите ще застанат в пристанище Измир, където до 27 октомври 2020 г. ще бъде извършен разбор на учението и попълване на запасите с продоволствие и гориво-смазочни материали.
Източник: http://otbrana.com/

 

НАТО създава нов космически команден център в Германия

21.10.2020, 13:55

НАТО ще създаде нов космически команден център в Германия, насочен към противодействие на заплахите за сателитната инфраструктура в орбита, обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.
„Някои държави - включително Русия и Китай, разработват антисателитни системи, които могат да заслепят, деактивират или свалят сателити и да създадат опасни отломки в орбита“, казва Столтенберг в съобщение по имейл. „Трябва да подобрим разбирането си за предизвикателствата в космоса и способността ни да се справим с тях“, допълва той.
Създаването на центъра в авиобазата Рамщайн в Германия трябва да бъде договорено по време на среща на министрите на отбраната на НАТО, която започва в четвъртък, допълва Столтенберг.
Ходът на НАТО подчертава засиления фокус върху космическите заплахи. В края на миналата година НАТО реши да определи космоса като петата конфликтна точка заедно с въздуха, морето, сушата и киберпространството.
Страни като САЩ и Франция вече очертаха собствените си планове за създаване на военни космически командни програми.
„Центърът ще осигурява космическа подкрепа за операциите на НАТО, ще позволява споделяне на информация и координиране на нашите дейности“, казва още Столтенберг.
Около половината от около 2000 сателита, които в момента обикалят около Земята, са собственост на страни от НАТО. ЕС вече е похарчил милиарди за изстрелване на сателити, съставляващи неговото съзвездие за геолокация „Галилео“ и системата за наблюдение на Земята „Коперник“.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Вдигат ранга на аташетата по отбраната и на военните аташета

21.10.2020, 12:04

С проект на постановление на Министерския съвет министърът на отбраната Красимир Каракачанов предлага промяна в Класификатора на длъжностите в Служба „Военно разузнаване“, която е свързана с повишаване на длъжностните нива за длъжностите “Аташе по отбрана” и “Военен аташе” (В сравнение с длъжностните нива на длъжностите за старшите и висшите офицери, които те заемат преди да бъдат назначени като “Аташе по отбрана” и “Военен аташе”.). Както и разширяване на обхвата на военните звания на военнослужещите, които могат да заемат ръководни длъжности в структурите на Службата. Предлага се и приемане на нов Правилник за устройството и дейността на Служба „Военно разузнаване“.
Смята се, че така ще се постигне  съществено подобряване на дейността на Службата и вътрешната организация на процеса по организиране и водене на стратегическо разузнаване и по-гъвкаво и ефикасно използване на ресурсите. Промените се налагат и от приетите и влезли в сила на 8 август 2020 г. изменения и допълнения в Закона за военното разузнаване, с които  е променено наименованието на Службата – от служба „Военна информация“ на Служба „Военно разузнаване“.
Към 1 декември 2020 г. се предвижда реорганизация на Служба „Военно разузнаване“ в МО, става ясно от постановление на МС от 1 октомври т.г. Тя се налага от възложените със закона нови отговорности и дейности и промяната на наименованието. Това е една от причините, които наложиха изменение в Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г., каквито правителството направи с това постановление.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Изтребител F/A-18E Super Hornet се е разбил в САЩ, няма жертви

21.10.2020, 09:07

Вчера в 10:10 ч. местно време изтребител-бомбардировач F/A-18E Super Hornet се е разбил в близост до изпитателния полигон на ВМС „Чайна лейк“ в щат Калифорния, САЩ.
Пилотът успешно се е катапултирал и е транспортиран до болница за преглед и без опасност за живота.
По първоначална информация причината за аварията е внезапно възникнал по време на полета технически отказ. - (видео)
Говорителят на ВМС не е съобщил от коя ескадрила е изтребител-бомбардировачът, казвайки само в съобщението, че е бил дислоциран в авиобазата на ВМС в Лемур.
Назначена е комисия за разследване на причините за авиационното произшествие.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

САЩ разрешиха прехвърлянето на брониран полк от Германия в балтийските държави или в България

21.10.2020, 07:44

Американската администрация обмисля да преразпредели Втория брониран полк на американската армия от Германия в балтийските страни, Румъния или България за постоянно, заяви министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер.
„Неотдавнашните ми срещи с министри на отбраната от Румъния и България, както и кореспонденция, получена от балтийските държави посочват, че сега има истинска възможност за задържане на Втори брониран полк в някои от тях страни на постоянна основа," пише в изявлението на шефа на Пентагона, направено от него на интернет семинар в Атлантическия съвет във Вашингтон.
Припомнете си, че в началото на август шефът на Пентагона обяви прехвърлянето на американските войски „по-на изток, по-близо до границите на Русия“. По-късно Вашингтон и Варшава подписаха споразумение за увеличаване на американския контингент в Полша с 1000 войници.
В края на юли САЩ обявиха изтеглянето на 11,9 хиляди американски войници от Германия, 6,4 хиляди от които ще се приберат у дома, останалите ще бъдат прехвърлени в Италия и Белгия. На 1 юли американският президент Доналд Тръмп одобри план за изтегляне на някои американски войски от Германия.
По-рано шефът на Белия дом обеща да намали военния контингент в Германия до 25 хиляди души, ако Берлин, който „плаща на Русия милиарди долари“, не започне да изпълнява задълженията си по плащанията на НАТО. Той също така говори за големите дългове на Германия към НАТО и отказа на Берлин да "плаща сметките".
Източник: https://blitz.bg/

 

Испания получи оферта за още 20 Eurofighter

21.10.2020, 07:18

Испанското правителство е получило оферта за покупката на още 20 многоцелеви изтребителя Eurofighter Typhoon. Машините трябва да заместят част от сега експлоатираните изтребители EF-18 Hornet. Това съобщиха от Eurofighter вчера, 20 октомври 2020 г.
Офертата на концерна Eurofighter е в рамките на испанския проект Halcón. Според компанията, следват преговори с испанското правителство за уточняване на детайлите и договорът се очаква да бъде подписан през 2021 г.
Новите 20 бойни самолета ще са снабдени с новия AESA радар Captor-E Mk.1
Испанските ВВС са получили всички 72 броя от поръчаните в момента Eurofighter. Последната машина бе доставена в началото на годината. Испанските ВВС в момента са съставени от четири ескадрили Eurofighter и пет ескадрили от вариации на F/A-18A/B (на испанска служба е известен, като EF-18).
Въпросът със замяната на испанските Hornet стои от няколко години, а в края на 2018 г. испанското правителство заяви, че най-вероятно ще пристъпи към покупка на допълнителни Eurofighter и паралелно с това ще се включи в френско-германския проект за създаване на изтребител от следващо поколение FCAS.
20-те нови Eurofighter са предназначени да заменят най-старите испански Hornet. Mежду 1995 и 1998 г. са купени 24 употребявани F/A-18A/B от САЩ. Бившите американски изтребители трябва да се извеждат от въоръжение след 2020 г.
Освен това, Испания запазва своите Eurofighter от Tranche 1. 17-те изтребителя от този вариант преминават през модернизация, която ще ги изравни с машините от Tranche 2 и 3. Цялата работа по проекта ще приключи до 2023 г.
Въпросът с подмяната на останалите Hornet, остава, но в по-дългосрочен план, защото се планира те да бъдат изваждани от въоръжение между 2027 и 2035 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Румъния купува брегови мобилни противоракетни комплекси NSM

20.10.2020, 21:39

Агенцията по военно сътрудничество към МО на САЩ е изпратила до Конгреса уведомително писмо за потенциална сделка с Румъния по линия на програмата FMS за продажба на две батареи брегови подвижни противокорабни ракетни комплекси Coastal Defense System (CDS) с ракети Naval Strike Missile (NSM). Потенциалната доставка е одобрена от Държавния департамент. Общата стойност на сделката е 300 милиона долара, в която са включени пакет за обучение и техническа поддръжка.
Основен доставчик е корпорацията Raytheon. В доставката са включени четири самоходни пускови установки Mobile Launch Vehicle, два командни пункта Coastal Defense System Fire Distribution Center и неуточнен брой транспортно-зареждащи машини и противокорабни ракети, както и 10 терминала за предаване на данни Multifunctional Information Distribution System - Joint Tactical Radio Systems (MIDS-JTRS) по стандарта Link-16.
Противокорабната ракета е разработена и произвеждана от норвежката група Kongsberg, а в рамките на съвместно предприятие с Raytheon в САЩ е организирано монтаж на ракетите, предназначени за американските ВС и по-специално за СВ и Корпуса на морската пехота.
В периода 2008-2016 г. компанията Kongsberg е доставила на Полша два дивизиона с ракети NSM .
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Бронираният автомобил "Тайфун-ВДВ" премина успешно държавни тестове

20.10.2020, 21:14

Специалната бронирана машина "Тайфун-ВДВ" за руските Въздушно-десантни войски премина успешно държавни изпитания.
Моделът K-4386 е тестван и по време на полеви експедиции от министерството на отбраната на Руската федерация на Елбрус, пише "Российская газета".
"Отзивите от всички, които са управлявали прототипите, са добри, изпитателите са доволни", каза пред Mil.Press Александър Матвеев, военен представител на дирекцията на "Ремдизел" АД.
Той също така отбеляза, че бронираният автомобил "Тайфун-ВДВ" е участвал в две експедиции до най-високия връх в Европа - Елбрус с цел да се установят минусите на първите екземпляри.
"Не мога да кажа за техническите недостатъци, които бяха разкрити там, но главният конструктор беше доволен от последната експедиция", подчерта Александър Матвеев.
Бронираният автомобил "Тайфун-ВДВ" К-4386 е направен по схемата "носещ брониран корпус" и има комбинирана защита на керамичната броня. В допълнение към екипажа, превозното средство може да превозва и осем десантчици. Бронираният корпус може да издържи на експлозия от 4 до 6 кг тротил.
За отбрана бронираната машина е снабдена с дистанционно управляем боен модул с 30-мм автоматично оръдие и 7,62-мм картечница ПКТМ.
Като силова установка се използва дизелов двигател "КамАЗ" с мощност 350 к.с.. Благодарение на него 13-тонната бронирана кола може да ускори по магистралата до 100 км/ч, да изкачи стръмни склонове до 30 градуса и ровове с дълбочина до 1,9 метра. Капацитетът на резервоарите за гориво осигурява ход по шосе до 1200 километра.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

САЩ искат незабавна среща с Русия

20.10.2020, 20:46

Съединените американски щати обявиха, че са готови за незабавна среща с Русия, за да бъде финализирано споразумение за контрол върху ядрените оръжия, предаде „Ройтерс”.
"Оценяваме желанието на Руската федерация за постигане на напредък по въпроса за контрола върху ядрените оръжия", заяви в комюнике говорителката на Държавния департамент Морган Ортегас. Тя изрази надежда, че Русия ще даде необходимите пълномощия на своите дипломати за постигане на надеждно споразумение.
По-рано днес Русия заяви готовност да замрази общия брой на своите ядрени бойни глави, ако САЩ направят същото, така че двете страни да удължат с една година последния си голям договор за контрол върху оръжията. "Русия предлага удължаване на новото споразумение СТАРТ с една година и е готова заедно със САЩ да поеме политически ангажимент за "замразяване" на броя на ядрените бойни глави, притежавани от страните, за този период", обяви руското външно министерство.
Преговорите за този договор относно намаляването на стратегическите ядрени оръжия са известни под наименованието Strategic Arms Reduction Treaty. Предложението на Русия е направено две седмици преди президентските избори в Съединените щати, на които настоящият държавен глава Доналд Тръмп ще се изправи срещу демократа Джо Байдън. Социологическите агенции в САЩ дават голяма преднина на Байдън. Договорът между Москва и Вашингтон, подписан през 2010 г., ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, ракети и бомбардировачи, които Русия и САЩ могат да разгърнат. Ако не бъде удължен, може да се стигне до нова надпревара във въоръжаването и напрежение между Москва и Вашингтон.
Източник: https://fakti.bg, Денис Джамбазов

 

Смолянските алпийци отбелязаха своя празник

20.10.2020, 16:56

Днес, 20 октомври, от 10,30 часа в района на 101-ви алпийски полк - Смолян беше проведен ритуал по откриване на паметна плоча в знак на признателност към генерал Андрей Боцев - началник на отбраната от март 2017 г. до февруари 2020 г.и командир на 101-ва планинска бригада от 2004 до 2007 година.
По-късно мероприятията продължиха с откриване на фитнес зала в района на формированието и продължиха с тържествено събрание в гарнизонния военен клуб – Смолян. На него командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов връчи награди на постигналите високи резултати в бойната подготовка през годината военнослужещи. В своето приветствие той поздрави наградените и даде висока оценка на постигнатите резултати от целия личен състав.
На честванията присъстваха народният представител Дора Янкова, Николай Мелемов – кмет на община Смолян, Недялко Славов - областен управител на област Смолян, командири на военни формирования, държавни институции,  приятели и гости на 101-ви алпийски полк. - (видео)
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Още един ремонтиран и модернизиран Су-25 е доставен в авиобаза Безмер

20.10.2020, 13:18

Вчера със самолет Ил-76 на авиокомпания Ruby Star е доставен в авиобаза Безмер третия ремонтиран и модернизиран щурмовик Су-25К борд „253“, за това информира сайтът на ВВС.
Понастоящем беларуски екипажи обучават наши летци в усвояването на новата авионика и системи. След приключване на курса и внасяне на изменения в регламентиращите документи, предстои сдаването на самолетите и започване на редовни полети с наши пилоти.
В Беларус на ремонт и модернизация остават още пет щурмовика, като последният от тях трябва да бъде готов до края на март 2021 г. По договор всеки месец до тогава в авиобаза Безмер трябва да бъде транспортиран по един готов самолет.
Източник: pan.bg

 

Швеция увеличава значително военния бюджет, както и Въоръжените си сили

20.10.2020, 09:50

На 14 октомври МО на Швеция публикува документ от 181 страници, в който се разглежда бюджета за отбрана в периода 2021-2025. Предвижда се най-голямото увеличение, 3.1 милиарда долара в сравнение с 2020, в сраствате за отбрана. Предложението е изпратено до Парламента (Riksdag) и ако бъде одобрено ще влезе в сила от 1 февруари 2021 г.
Според министърът на отбраната Питър Хултквист (на снимката) „предложеният военен бюджет е най-големия през последните 70 години. Той е ясен сигнал към народа на Швеция и към нашите съседи, че ние разглеждаме изключително сериозно ситуацията със сигурността на страната. Предложеният трябва да се разглеждат на фона на влошаване на обстановката със сигурността в региона и в Европа като цяло“.
Предвиждат се редица мерки за подобряване оборудването на шведските ВС, бойната готовност, натренираност и организационни промени, включително и възстановяването на редица закрити части, сред които е и 16-то авиокрило (F16 Upplands Flygflottilj). Всички ескадрили ще поддържат и резервни разпръснати оперативни летища, освен основните. Личният състав на ВС ще нарасне от 60 000 на 90 000. В документа се разглеждат подобрения и увеличаване на състава на гражданската отбрана, киберсигурността и външното разузнаване.
Предвижда се четири от бойните ескадрили, които имат на въоръжение JAS39D Gripen, да преминат на Saab JAS39E Gripen. По всяка вероятност 16-то авиокрило, което летеше на JA37 Viggen от 1986 до 2003 (когато бе разпуснато), да получи на въоръжение JAS39C/D Gripen.
Към момента ВВС са поръчали 60 нови изтребителя JAS39E Gripen.
Предвижда се и закупуването на нови самолети за ДРЛОиУ, които ще бъдат приети на въоръжение през 2025 г. ВТС ще бъдт разпределени в три ескадрили – една за въздушен транспорт, една за специалните сили и една за ВИП превози. Две от вертолетните ескадрили ще се използват в интерес на СВ, една за Специалните сили и една за ВМС.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Варна преди фотографията (The siege of Varna, 1828)

20.10.2020, 09:11

Акварелът (с размери 32,7 x 47,2 см) е продаден през октомври 2009 г. на аукцион от Artnet Worldwide Corporation. Заглавието е на аукционната къща. Авторът на акварела е неизвестен. Публикува се за първи път.
Акварелът представя поглед от „Турна тепе“ (Жеравен връх) към Варненската крепост и Варненския залив по време на обсадата на града от руската армия през 1828 г. Тя се провежда от 22 юли до 29 септември (11 октомври) 1828 г., когато Варна пада в руски ръце. На преден план (вдясно) - императорската палатка. Долу в равнината - палатковите лагери на руската армия. Близо до морския бряг - лагерът на граф Михаил Семьонович Воронцов - командващ (18 август - 29 септември) обсадата на Варна. В залива - руския флот, бомбардиращ Варненската крепост*.
*На 29 септември (11 октомври) 1828 г., след 3-месечна обсада по време на Руско-турската война от 1828-1829 г., Варна е превзета от руските войски. Най-голямата турска крепост и пристанище по западния бряг на Черно море, прикриваща един от пътищата, водещи към столицата на Османската империя - Константинопол (Истанбул), е в руски ръце.
Обсадата се ръководи от вицеадмирал княз Александър Сергеевич Меншиков и неговият началник-щаб генерал-майор Василий Алексеевич Перовски, а след раняването на княз Меншиков - от граф Михаил Семьонович Воронцов.
Източник: http://morskivestnik.com, Атанас Ангелов

 

Китайски бомбардировач бе забелязан с неизвестна голяма ракета

20.10.2020, 08:43

В интернет се появи кратко видео, на което се вижда китайски бомбардировач H-6N, който носи под фюзелажа си неизвестна ракета със значителни габарити.
Видеото се появи на 17 октомври в китайския интернет, след което получи разпространение и по света. То е с дължина от едва 8 секунди и показва бомбардировача на глисадата за кацане, докато прелита над път със свободен достъп.
За H-6N, който е най-модерната версия на китайското развитие на Ту-16, отдаван се подозираше, че е създаден основно да носи ново поколение далекобойни ракети, а появилото се видео сякаш потвърждава тази теория.
H-6N бе показан за първи път на военния парад в Пекин, провел се на 1 октомври 2019 г . Основните разлики между H-6N и предишната масова версия H-6K са наличието на щанга за дозареждане във въздуха, леко удължаване на носовата час и оптимизация на корема, която позволява носенето на балистичната ракета с въздушен старт DF-21D. Очакваше се, че самолетът ще носи и хиперзвуковата ракета DF-17.
Ракетата, която се носи на видеото, обаче не изглежда да е DF-21D, тъй като тя е по-къса и с по-голям диаметър. Ако се приеме това за вярно, то вероятно е била заснета нова и неизвестна ракета.
В последния си доклад за военната мощ на Китай, Пентагона отбелязва, че H-6N има възможност да носи балистични ракети с въздушен старт, които вероятно са с ядрена бойна глава. В допълнение на това, H-6N има възможност да дозарежда във въздуха, което му дава много по-голям оперативен радиус.
H-6N тепърва влиза на въоръжение и вероятно е произведен в малки количества. Няма сериозни индикации, че възможността му да носи ядрени балистични ракети с въздушен старт е достигнала оперативна готовност.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Няколко съвета при избор на ловна пушка

20.10.2020, 08:34

Индивидуалните особености на тялото на ловеца не бива да се пренебрегват. При покупка на ловна пушка трябва да се вземат пред вид теглото на ловеца, височината му, дължината на ръцете, височината на шията и раменете.
Калибърът на пушката не е най-важното. Макар че между двата най-употребявани калибри 12 и 16 има разлика в далекобойността и концентрацията на сачмите в битата площ, той има значение за теглото на ловеца. Тежката пушка изморява бързо ловеца.
Установено е, че теглото на пушката трябва да не надвишава 1/22 част от теглото на стопанина си, пише hunter.bg. Така че, ако ловецът тежи около 70 kg, пушката му не трябва да тежи повече от 3.2kg. Ловецът с това и повече от това тегло може да си закупи пушка 12-ти калибър. За лица под 70kg тя трябва да бъде 1б-ти калибър.
Дължината на цевите на ловната пушка също има значение. При пушка с къси цеви по-бързо се взема прицел, но е неточен, а при такава с дълги — по-бавно, но е по-точен. В гористи местности не се препоръчва ловуването с дългоцевна пушка. Тя е по-пригодна за стрелба по открити места.
Двуцевка или надцевка? Под понятието двуцевка разбираме ловна пушка с хоризонтално споени две цеви една до друга (двуцевка), а под надцевка - пушка, на която цевите са споени вертикално една над друга.
Какви са предимствата на надцевката? Цевите, поставени една върху друга, дават възможност да се запои върху цевта една по-тясна мерна планка, което осигурява по-голяма точност при прицелването, по-голяма видимост при стрелбата, особено при „покриването" на целта.
Откатът при стрелба с надцевката е по-малък. При този вид пушки долната цев е първата, с която се произвежда изстрел с предния спусък (тя се явява дясната цев на успоредната). Вибрацията сравнително се намалява, а това позволява по-точно прицелване. Тези и други по-второстепенни предимства са причина напоследък надцевките да са търсени наравно с успоредките. Те се предпочитат от младите ловци.
Автоматичните предпазители имат недостатъка, че се задействуват заедно с ударниците и когато разглобяваме пушката, те остават натегнати (взведени). Това ни принуждава да ги спускаме напразно, нещо, което понякога води до счупване на бойните пружини. При пушките, които не са с автоматичен предпазител, тази опасност е избегната. - Още ловно оръжие
Източник: https://fakti.bg, Радослав Славчев

 

Новата английска КЩМ ATHENA

20.10.2020, 08:11

По време на изложението DSEI 2019 в Лондон, британският клон на General Dynamics Land Systems представи командно-щабна верижна бронемашина (КЩМ) от семейството Ajax. Това е семейство бойни машини по специална програма за британската армия. - (видео)
Правителството на страната през 2014 г. даде поръчка за доставката на 589 бройки бронемашини от новото семейство за общо 3,5 милиарда паунда. Семейство Ajax ще трябва да замени остарелите FV101 Scorpion и FV107 Scimitar.
Машините, предназначени за британската армия, имат различни обозначения в зависимост от специализацията си: разузнавателната бронемашина носи същото име като програмата AJAX, бронетранспортьорът се нарича ARES, ремонтната машина е APOLLO, командно-щабното машина е ATHENA, евакуационната машина е обозначена като ATLAS, а инженерната бронемашина получи името ARGUS.
ATHENA, командно-щабната версия на новата бронирана машина, е създадена за управление на войските директно на бойното поле. Екипажът се състои от 2 души: командир и механик-водач. Комплектът оборудване на бронираното превозно средство включва система за обработка на данни и електронно управление на бойното поле, което улеснява вземането на решение от командира, така, че войските да действат "бързо и гладко".
Верижното шаси и силовата установка не се различават от използваните при другите машини от семейство Ajax, задната част на корпуса обаче е с по-голяма височина, осигуряваща по-голям обем вътрешно пространство.
Бронирането на машината съответства на ниво 4 от стандарта STANAG 4569 и осигурява цялостна защита срещу стрелбата с боеприпаси с калибър 14,5 mm. Максималната скорост е 70 km/h, а запасът от ход е 500 km. За самоотбрана КЩМ ATHENA е оборудвана с модул с дистанционно управление. Модулът е разположен на покрива в предната част на корпуса и е въоръжен с 12,7-mm картечница. Общо 112 бронирани машини от типа ATHENA трябва да бъдат доставени на британската армия.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 

Airbus показа свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет

19.10.2020, 21:38

Airbus показа проект за свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет, който ще бъде предложен на испанските ВВС, но за който компанията се надява да намери по-широк пазар. Това съобщава Defense News.
Машината, която е известна, като AFJT (Airbus Future Jet Trainer), се предлага на Испания за замяна на флота ѝ от F-5 (използван за напреднало и преходно към изтребител обучение) и учебния C-101 Aviojet. Новият самолет трябва да започне да се оперира към 2027 – 2028 г., но разработката му се води вече няколко години.
Airbus гледа на AFJT, най-вече като платформа за напреднало и преходно към изтребител обучение, но има достатъчно потенциал в конструкцията, тя да се превърне в лека бойна платформа, както и агресорски самолет. Ако Испания избере самолета, първият му полет може да стане факт през 2025 г.
От Airbus са заявили за Defense News, че AFJT се проектира с идеята да има високи летателни характеристики, сравними с тези на високоманеврен изтребител, като Eurofighter. Освен това учебният самолет ще отговаря и на изискванията за обучение на пилоти, които ще летят на бойни самолети от следващо поколение.
Макар и самолетът да се проектира с внимание към испанските изисквания, според Airbus, той лесно може да се нагоди към изискванията и на други европейски страни. Сред потенциалните оператори се посочват Франция и Финландия. Компанията очаква пазар в размер на 500 до 800 учебни самолети от висок клас. Испания се очаква да заяви около 50 такива машини.
Испания, засега, не е отделила бюджет за избор на нов реактивен учебно-тренировъчен самолет за напреднало и преходно към изтребител обучение, но от Airbus очакват това да се случи в края на тази или началото на следващата година.
AFJT ще бъде двудвигателен и свръхзвуков, но други негови технически характеристики не се съобщават.
Показаните концептуални рисунки на AFJT, носят известна прилика с разработвания през 90-те години на миналия век учебно-тренировъчен самолет от висок клас EADS MAKO. Самолетът трябваше да бъде използван и като лек изтребител, но не успя да намери клиенти и програмата бе спряна в началото на новия век.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Обзорно-сензорна система Star SAFIRE 380-HD

19.10.2020, 21:33

Американската компания FLIR Systems е пионер в термовизионните технологии за авиационно използване в защита на закона, разработвайки първите системи за наблюдение с въздушно базиране още в края на 70-те години на миналия век.
Днес в света се използват над 5000 системи за наблюдение, производство на FLIR, за мисии в защита на закона, както и търсене и спасяване. Това е повече от общия брой на системите на всички други производители. Защитавайки нашите общност, операторите на борда на хеликоптерите и самолетите, са от жизнено значение при изпълнение на модерните мисии за защита на реда и законността......Прочети още

 

Каракачанов и голямото харчене

19.10.2020, 13:37

2 млрд. лева и още толкова за F-16, милиард за кораби, 1. 5 млрд. лева за бронирани машини, 50 млн. лева за машини за Специалните сили, 300 млн. за 3D радари, 80 млн. за модернизация на старите съветски танкове T-72, над 150 млн. лева за поддръжка на МиГ – 29 и Су 25, десет милиона лева за кораби втора ръка от Нидерландия, преговори за подводници, дронове, увеличение на заплатите. Така звучат новините от военното министерство през последните години, в които то се командва от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.
Третото правителството на Бойко Борисов разви мащабна инвестиционна програма в армията, каквато България не помни от десетилетия. И в това няма нищо лошо, стига да е базирана на ясни разчети и планове, за да не се повтори случката с една от най-скъпите придобивки на армията хеликоптерите "Cougar", които заради липсата на достатъчно средства прекараха по-голямата част от досегашния си живот в хангарите.
Ако бъдат реализирани всички сделки, България през следващите години ще трябва да финансира приоритетно армията с минимум 2% от БВП, каквато е и поставената цел в НАТО. Освен изплащането на покупките, трябва да бъдат предвидени стотици милиони за осигуряването на нужната инфраструктура и поддръжка за новата техника.
"Неприятното е от понижения ръст на брутния вътрешен продукт и дори процентите да ги следваме, може да се окаже, че наличните пари са по-малко, отколкото сме очаквали", предупреди зам.-военният министър Атанас Запрянов пред БНР.
Той все пак успокои, че "ние не искаме да милитаризираме държавата, да изхарчим бюджета й, и да колабира нейната икономика или социални системи". Ако се наложи, някои оръжейни програми могат да се спрат и да се блокират.
Ако следващите управляващи не проявят приемственост, може да се повтори ситуацията от първото правителство на ГЕРБ, което отказа вече договорена военна техника заради липсата на пари.  
На този фон заради забавянето на Стратегическия преглед на отбраната не са разработени  програмата за развитие на отбраната до 2032 г. и планът за въоръжените сили до 2026 г. Така вероятно армията ще влезе в 2021 година без план.  
Големите проекти
Трите т.нар големи проекти – за нови изтребители, кораби и бронирани машини, се подготвят  от години и минаха през различни фази. България закупи 8 изтребители F-16 Block 70 за 2.1 млрд. лева, а в последните си месеци правителството ще се опита да договори още 8 машини, които се надява да излязат по-евтино и да бъдат платени разсрочено. Следващата година няма да има плащания по евентуална сделка, но Каракачанов показа ясно, че ще се опита да я договори.
Освен 2 млрд. за изтребители България отдели още 300 млн. лева за подготовката на авиобазата "Граф Игнатиево" за американските самолети. Според анализите за следващите 8 машини в базата трябва да бъдат налети още 300 млн. лева. Дългосрочно трябва да се предвидят значителни средства за експлоатацията на машините.
Последните месеци на Каракачанов в МО се очертават много напрегнати.
Засега като основен приоритет изглежда подписването на договора за два нови патрулни кораби за около 1 млрд. лева. Министерството избра германска компания "Люрсен" (LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG), която ще работи с български подизпълнител.
Каракачанов обаче предупреди, че има среди в България, които работели срещу тази сделка.
Най-съмнителна е сделката за нови бронирани машини.
И двете оферти – на мултинационалната  "Дженеръл Дайнамикс" (General Dynamics) и финландската "Патриа" (Patria), надвишават значително тавана на проекта от 1.46 млрд. лева с ДДС, както и се очакваше. Въпреки това военното министерство засега продължава процедурата.
От месеци източници от МО и бранша допускат, че проектът може да се провали и да бъде рестартиран.
Старата техника
МО през последните две години отчете, че за първи път се подсигуряват с договори всички бойни платформи в армията – от МиГ-29, Су-25 и L-39 до Ми-17 и Ми-24.
Последно стана ясно, че МО ще вложи 40 млн. без ДДС за поддръжка на самолетите Pilatus.
Всички тези договори са необходими, но има и сериозен дебат,  включително в специализирани среди, дали е необходимо да се наливат толкова много средства в старата съветска техника.
Какво следва?
Инвестициите в отбраната при всички положения налагат ясни многогодишни разчети и планове, които към момента дори при желание е трудно да бъдат направени заради неясната икономическа ситуация, породена от пандемията.
Реализирането на толкова много сделки ще изисква поставянето на отбраната, като основен приоритет и от следващите няколко управления.
В противен случай има опасност България да се отказва от военни поръчки, което винаги излиза скъпо, или още по-лошо - новите придобивки да не се използват.
В същото време популистки залитания, според които има много по-важни сфери за инвестиции, доведоха до технологичен колапс армията.
 Затова правителството трябва да търси и да аргументира необходимия баланс в инвестициите.
Източник: https://www.mediapool.bg, Никола Лалов

 

Казарми бяха затрупани при свлачище във Виетнам, 14 войници загинаха

19.10.2020, 08:44

Свличане на земна маса отне вчера живота на най-малко 14 военни, а 8 души се смятат за изчезнали в Централен Виетнам, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс и ДПА.
Това е най-голямата загуба на жива сила в армията в мирно време и тя идва в момент, в който виетнамските военни подпомагат властите в ликвидирането на последиците от големите наводнения в страната, отбелязва Ройтерс.
Свлачището е станало в 1 ч. след полунощ и е затрупало с кал и камъни казармените помещения в централната провинция Куангчи, съобщи правителството на сайта си, предаде ДПА.
Преди броени дни друго свлачище уби 13 души, главно войници, в съседната провинция Тхиатхен-Хюе. Там все още се издирват 15 души.
След загиналите вчера в новото свлачище са двама генерали и осем високопоставени офицери, предава БТА.
От началото на октомври проливни валежи предизвикаха най-тежките наводнения от години във Виетнам, а в централната част на страната загинаха над 80 души. Три бури удариха централното крайбрежие. През следващите няколко дни се очакват още поройни дъждове.
Вчера държавните медии съобщиха, че реки в провинция Куангчи са достигнали най-голямото повишение на нивото си от 20 години, наводнявайки повече от 40 000 къщи.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Гърция може да увеличи срока на военната служба

19.10.2020, 08:36

Гърция може да удължи военната служба на 12 месеца на фона на напрежението с Турция. Министърът на отбраната Никос Панайотопулос (на снимката) говори по въпроса на пресконференция вчера, предаде порталът „Толкинг Грийс”, цитиран от БГНЕС.
„Политическото и военното ръководство са решени да защитят правата и суверенитета на Гърция“, каза министърът, добавяйки, че увеличената военна служба в комбинация с набирането на професионални войници и офицери значително ще засили гръцките въоръжени сили.
Премиерът Кириакос Мицотакис говори по въпроса през септември и каза, че увеличението няма да надхвърли една година.
Има и идеи за увеличаване на задължителната военна повинност за младежите, навършили 18 години. Гръцкият премиер подчерта необходимостта от новобранци, които да развият умения, които ще им бъдат полезни в живота след армията.
Миналият месец министър-председателят беше казал, че въпросите трябва да бъдат поставени на първо място в обществения дебат, но изявленията на Панайотопулос в неделя бяха разбрани от медиите като ясен сигнал за увеличаване на военната служба.
Според информация в медиите увеличението ще засегне Сухопътните войски и може да влезе в сила през януари или март 2021 година.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

На 19 октомври 1925 г. Гърция нахлува в България

19.10.2020, 08:23

Нa 19 oктoмври 1925 гoдинa в мecтнocттa Дeмир кaпия бългaрcки вoйници грaничaри кoпaят клaдeнeц. Гръцкитe чacoвoи нe прeцeнявaт прaвилнo дeйcтвиeтo, извършвaнo oт тях и cмятaт, чe тe кoпaят oкoп – нeщo, кoeтo нямaт прaвo дa прaвят.
Към 14:30 чaca eдин гръцки грaничaр cъвceм бeзцeрeмoннo ce зaпътвa към тях, нaвлизaйки в бългaрcкa тeритoрия. Бългaрcкият чacoвoй Рaдoй Гeoргиeв cтрeля пo нaрушитeля и гo убивa.

Зaпoчвa прecтрeлкa, в кoятo e рaнeн друг гръцки вoйник, кoйтo пo - къcнo cъщo умирa, рaзкaзвa caйтът „Бългaрcкa иcтoрия“........Прочети още

 

ВВС с демонстрация в Пловдив на 19 октомври

19.10.2020, 07:53

Въздушни демонстрации ще има в центъра на Пловдив днес, 19 октомври 2020 г., в рамките на кампанията „Бъди войник”.
Основните събития ще се проведат на площад „Централен“ в Пловдив от 16,00 часа. В рамките на кампанията ще бъде представена военна техника, въоръжение, специално оборудване и екипировка от видовете въоръжени сили.
Пловдивчани и гости на града ще могат да наблюдават атрактивни авиационни демонстрации на самолети и вертолети от състава на ВВС, които включват: вертолет Bell 206 (въздушно разузнаване), самолет C-27J Spartan (симулиране на самолет-нарушител); изтребители МиГ-29 (мисия „ер полисинг”); щурмови вертолет Ми-24 (непосредствена авиационна поддръжка); самолет Ан-2 (десантиране по парашутен способ) и вертолет AS 532AL Cougar (мисия по търсене и спасяване).
Динамичният показ на ВВС ще стартира в 17,00 часа.
Военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции ще изпълнят алпийски техники, действия по неутрализиране на терористи и освобождаване на заложник, техники по стрелба със симулационни боеприпаси, военни ръкопашни техники и парашутни скокове.
С показ на типове военна техника ще участват и Сухопътните войски.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Политическа философия на Втората световна война

19.10.2020, 07:34

Човешкият разум все още е в дълг на хуманността. Задачата на човека като единствено разумно същество е да осмисли същността на войната, а не да се ограничава само в нейното сурово осъждане.
На съвременния човек му липсва пълнота в разбирането за войната като философска категория. Паради тази причина той я възприема в ограничените рамки на своята емоционалност – само като жертви, страдания и разрушения. А войната като феномен далеч надхвърля нашите възприятия.
Войната е естествено състояние на материалния и духовен свят. В тези два свята цялостното развитие се осъществява в един непрекъснат сблъсък, при който се раждат нови, по-прогресивни и устойчиви форми. Отмира остарялото, слабото и нежизнеспособно. А закрепването на новото става в условията на покой, или другояче казано, в условията на мир.
Пречупвайки войната през тези по-радикални виждания, можем да се освободим от традиционните трактовки, които като правило са далеч от обективността, защото са не само емоционални, но и прекомерно обременени от идеологическа митология и политически предразсъдъци......Прочети още

 

Сръбската 155-mm самоходна гаубица "Александар"

19.10.2020, 07:17

Тя бе представена по време на международното изложение за въоръжение и военна техника Partner 2019, което се проведе в Белград. По време на това изложение компанията Yugoimport показа нова версия на колесната САУ МГС-25 "Александар" със 155-mm оръдие на шасито на камиона MAN 8Х8. Компанията- разработчик вече представи на обществеността своите САУ „Александар“, но оръдието преди това беше монтирано върху шасито на камиона КамАЗ 6560.
Бойната машина „Александар“ е ново поколение самоходни артилерийски системи, използващо 155- mm/ 52-калиброво оръдие, монтирано на товарно шаси. Управлението на оръдието се извършва дистанционно от кабината. Има две версии на оръдието: първата версия има 23-l зарядна камера и отговаря на изискванията на стандарта на НАТО JBMOU, втората версия има 25-l зарядна камера и следователно има по-големи мощност и далечина на поражението на целите.
Оръдието е оборудвано с автомат за зареждане с 12 снаряда в бойното отделение. Автоматът осигурява скорострелност от 6 изстр./мин. Други 12 снаряда са в отделно бойно отделение, откъдето могат да бъдат дозаредени в автоматичен режим. "Александар" може да използва всякакви боеприпаси от НАТО с калибър 155 mm, както и сръбските боеприпаси с увеличено разстояние на стрелбата ERFB (37,5 km), далекобойните боеприпаси ERFB BB (49 km), както и активно-реактивните боеприпаси VLAP с обхват 62 km.
Платформата, на която е монтирано оръдието, е въртяща се и дава възможност е да се стреля и в двете посоки спрямо посоката на движение. Две хидравлични опори разположени от всяка страна на корпуса могат да бъдат спуснати на земята за по-добра стабилизация при стрелба. Екипажът на машината се състои от 3 души: водач, командир и насочвач. Бронираната кабина защитава войниците от огъня на стрелковото оръжие и осколките на артилерийските снаряди.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 

Сблъсък на титаните: Кога американските и съветските войници са се били едни с други

18.10.2020, 23:18

СССР и САЩ никога не са влизали в сериозна открита война.
Това обаче не пречи на войниците им от време на време да се сблъскват брутално – на земята или във въздуха......Прочети още

 

Авиацията на Китай

18.10.2020, 23:13

Кликни за по-голяма резолюция

 

Симеон Николов: Шансове или потъване в пламъците на войната за Нагорни Карабах

18.10.2020, 20:12

Бойните действия в Нагорни Карабах продължават и след „примирието”, постигнато в Москва на 10 октомври. Равносметката обаче е, че Азербайджан не успява да постигне значителни резултати. А тактическите успехи, макар и да се представят за впечатляващи, може да не допринесат за оперативен пробив. В подобни ситуации се преминава към познатата битка за изтощение, която може да доведе до по–добри шансoве в един последващ преговорен процес или до включване на външни актьори и широкомащабно разпалване на война в региона.
Възможностите на тримата съпредседатели на Минската група да въздействат на кризата Русия, Франция и САЩ постигнаха съгласие до ниво политическо послание за спиране на огъня и решаване на проблемите по мирен път, но различията между тях не стигат за повече......Прочети още

 

Заместник-министър Запрянов: Няма да купуваме утре още изтребители

18.10.2020, 19:40

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че покупката на следващите осем изтребители F-16 няма да се случи „утре” и че настоящото правителство няма да предприема стъпки в тази посока. Това каза той днес, 18 октомври 2020 г. в интервю за БНР.
„Имаше атаки, че видите ли, още утре ще се купуват самолети и вече парите са изтеглени. Няма такова нещо”, категоричен бе Запрянов.
Той уточни, че има решение на Народното събрание за покупка на общо 16 многоцелеви изтребители, но за вторите осем самолета трябва да се пише отделен инвестиционен проект и той да бъде одобрен от Парламента.
„Ние пратихме писмо за цени и наличности. Това не значи, че влизаме в преговори. За да преговаряме, трябва да пуснем т.нар. „LOR”. Това сега не е питане за доставка, а питане за наличности и цени. Съгласно американските правила, ние трябва да изпратим официално писмо-заявка за придобиване, след което те да ни изпратят отговор. Такова писмо-заявка, няма да бъде изпратено, според мен, в мандата на това правителство. Няма как да бъде изпратено, защото ние трябва да минем през парламента, да заявим средствата, парламента да ги одобри и да ни даде мандат да преговаряме”, каза заместник-министърът на отбраната.
Думите му носят допълнителни уточнения. Съобразно действащите в момента процедури за експорт на отбранителна техника (FMS) има три вида LOR (Letter of Request – писмо за запитване) – „LOR for Price and Availability (P&A)”, „LOR for a Letter of Offer and Acceptance (LOA)” и „LOR for a change to an already existing LOA”. От думите на Запрянов става ясно, че е изпратен първия тип – писмо за запитване за цени и наличности. Запрянов има предвид, че няма да се праща LOA – писмо, с което се иска обвързваща оферта.
Заместник-министърът на отбраната бе запитван за определението на министър Каракачанов за „зашеметяващо добрата оферта”, която ще накара правителството да действа веднага по въпроса с преговорите за следващите осем F-16.
„Lockheed Martin предлага, ако искаме да ускори доставката след 2024 г., България да води преговори в тази посока. Това е защото ще има едно пренастройване на производствената линия, тъй като самолетите за Словакия и България са по-специфичен модел, от тези за следващите клиенти. Ако бъдат доставени осем самолета в 24-та и 25-та година и ги плащаме до 2032 г. това наистина би било зашеметяваща сделка”, отговори Запрянов.
Той бе попитан за цената на следващите осем самолета, но отказа да „спекулира” по темата, освен, че не очаква тя да е по-висока.
Запрянов бе помолен да коментира опасенията на новия командир на ВВС, относно скоростната покупка на още осем F-16 и някои реакции по темата.
„Явно някои не разбраха какво казва командира на ВВС. Аз съм съгласен с него. Ние имаме три задачи преди да приемем осемте самолета. Първата задача е да изградим инфраструктурата и правителството подхожда много сериозно. Тази година са осигурени 100 млн., в бюджета за догодина са заложени още 100 млн. и се надявам следващите правителства да заложат още 100 млн. Тоест, 300 млн. лева ще бъдат инвестирани за инфраструктура. Но дори и сега да ги дадем накуп, технологичните срокове за проектиране и изграждане на инфраструктурата изискват време и строителството не е от днес, за утре. Съображението за възможността за изграждане на инфраструктурата са основателни”, отговори Атанас Запрянов.
Той каза, че инфраструктурата не е единствената тема за опасение и посочи, че трябва да се мисли за летателния и технически състав, така че хем да има хора за обучение в САЩ, хем да има хора, които да поддържат летателната дейност у нас със съществуващите типове.
„Не е само влагането в Граф Игнатиево. За да започнем да инвестираме в Граф Игнатиево, трябва да преместим носенето на „ер полисинг” в Крумово. И там трябва да се извършват строителни неща, за да може МиГ-29 да оперира и носи дежурство”, каза още заместник-министъра на отбраната.
„Приключихме с Прегледа на отбраната. Една негова част е именно прегледа на модернизацията на въоръжените сили и създаването на нови отбранителни способности. Военното ръководство иска 188 способности, или да бъдат модернизирани, или развити. От тях, в следващите 10 години ще има пари за 38 способности. Една от тези способности е проекта за нов изтребител и доставката на още осем”, сподели Запрянов.
Той намекна, че заради сериозния спад на БВП, парите за отбрана догодина може да са по-малко, дори и ако, като процент разходи за отбрана да се повишат. Ще има нужда от нов преглед на приоритетите, а след 2024 г. или трябва да се увеличава процента от военни разходи (за тогава правителството е обещало достигане на 2% от БВП) или да се намаляват приоритетните способности.
С днешното интервю на заместник-министъра на отбраната (който е от квотата на ГЕРБ), лъкатушните обяснения по въпроса за следващите осем F-16 продължават. Само преди два дни министър Каракачанов каза, че ако има „зашеметяваща” оферта има и готовност за бързи преговори, докато днес Запрянов е доста по обран по темата и казва, че според него това няма как да се случи в мандата на това правителство.
Това, което се чака по въпроса е изказване на премиера Борисов, а то може да стане факт съвсем скоро.
Източник: https://aero-bg.com/

 

В София отбелязаха празника на военния парашутист

18.10.2020, 17:11

Отдаваме заслужена почит и се прекланяме пред саможертвата на онези, които загинаха по полетата на днешна Северна Македония и Унгария. Това каза командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев на паметното тържество за отбелязване на Празника на военните парашутисти. Традиционната церемония се проведе  пред паметника на героите парашутисти на площад „Народно събрание“.
Почетния строй прие президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев. Той, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, народни представиители, генерали и офицери, членове на военно-патриотични организации поднесоха венци и цветя на пaметника на парашутистите. - (видео)
Преди 76 години в ранната утрин на 18 октомври 1944 г. беше бойното кръщение на славната Парашутна дружина, припомни ген. Матев. Вече 75 години от 1945 г. до ден днешен, продължи той, отдаваме заслужена почит и се прекланяме пред саможертвата на онези, които, когато загиваха не знаха, че днес ще ги наричаме герои.
За първа година парашутистите бяха на церемонията с новото си бойно и новото представително знаме на Съвместното командване на специалните операции. С тях те се поклониха преди това в Алеята на парашутиста на Централните софийски гробища, където са погребани всички жертви на Парашутната дружина.  Съ същите знамена на 15 октомври бяха на Стражин и Страцин, където, п думите на ген. Матеев, и до днес витае духът на бойците от Парашутната дружина. И заяви: „И тогава, и през годините нашите формирования са преминали през много изпитания. Били са и в моменти на върхове, но са понесли и несгоди. Факт е, че днес мъжете и жените от Съвместното командване на специалните операции са тук пред вас. Те тренират ежедневно, трудят се в името на Българската армия и Родината. Факт е и че за първи път в нашата история ние оценяваме достойно и чувстваме огромната подкрепа, която имаме от военното ръководство на Българската армия, от политическото ръководство на Министерство на отбраната, от Министерски съвет, парламента и от президентската институция. Симбиозата от тази подкрепа направи така, че само в рамките на 10 - 11 месеца в Специалните сили бяха извършени промени в организационно-щатната структура, за които ние сме се трудили и сме мечтали в продължение на години“.
„Днешните мъже и жени от Специалните сили осъзнават своята отговорност. Ние осъзнаваме, че гласуваното ни доверие носи още повече отговорност оттук натам и много работа, за да изпълним и занапред поставените задачи. Искам да се обърна и към всички ветерани от парашутните формирования и от Специалните сили на Българската армия. Ние продължаваме да съществуваме и работим благодарение на Вас – на нашите учители и на това, което сте ни дали. Дълбок поклон пред Вас. Нека не забравяме делото на първопроходците! Дълбок поклон и вечна слава на героите! Да живее България!“, завърши празничното си слово ген. Матеев.
Източник: http://otbrana.com/

 

50 нови бронирани машини за Специалните сили

18.10.2020, 16:57

Одобрен е и предстои да се реализира проект за бронирани машини на Специалните сили. Той е на стойност около 50 млн. лева и предвижда закупуването на около 50 машини. Това съобщи днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов. „Машините ще се правят в България, защото моята политика винаги е била – онова, което може да се изработва у нас – да се изработва у нас, което може да поддържа в България – да се прави тук“, добави министър Каракачанов.
Той участва в тържествения ритуал в чест на Деня на военния парашутист и 76-ата годишнина от паметната битка на Парашутната дружина на височината Стражин. Церемонията се състоя пред паметника на героите-парашутисти на площад „Народно събрание” в присъствието на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери, представители на военно-патриотични организации и граждани.
Пред журналисти министър Каракачанов подчерта усилията, които в последните години се полагат за модернизирането на Специалните сили. „Беше направено командване, беше вдигнат рангът на командира на 68-ма бригада. Предстои и формирането на 4-та група за специални операции в района на София. Отделят се необходимите средства. Бяха направени ремонти на полигона в Црънча. Беше направено доста и тези усилия трябва да продължат“, каза министър Каракачанов. Той даде висока оценка за нивото на окомплектованост: „Когато се обяви конкурс за военнослужещи, за едно място при Специалните сили се явяват най-много хора. Обществото оценява значението и възможностите на Специалните сили и службата там в очите на много млади мъже и жени е предпочитана“.
„Когато говорим за проекти за развитие на способностите на Специалните сили, както и за организационно-структурни промени – подчертавам, че те са резултат от анализ и предложения, одобрени от държавното и военното ръководство“, заяви пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Във връзка с работата по формиране на 4-та група за специални операции адмирал Ефтимов каза, че има осигурена инфраструктура, която трябва да бъде частично ремонтирана, но това е изцяло във възможностите на Министерството на отбраната.
Командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев припомни, че през настоящата и през предходната година са реализирани няколко големи и по-малки проекти, с които на Специалните сили е закупено лично оборудване, прибори за нощно виждане, прибори за стрелба, а в момента на полигон Црънча се изграждат качествено нови казарми, както и цялата съпътстваща инфраструктура. „Важното е, че беше създадена такава законова рамка, такава организационна структура, че Специалните сили имат възможност да се развиват по най-добрите стандарти на НАТО, а и по световните стандарти“, заяви генерал-майор Явор Матеев.
Източик: Пресцентър на МО

 

Изтече оръжейното ембарго на ООН срещу Иран

18.10.2020, 09:02

Дългогодишното ембарго на ООН за продажби на оръжие от и за Иран изтече рано сутринта в неделя, в съответствие със знаковото ядрено споразумение от 2015 г., заяви иранското външно министерство, цитирано от АФП.
"От днес всички ограничения за трансфера на оръжия, свързаните с тях дейности и финансовите услуги от и до Ислямска република Иран се прекратяват автоматично", се казва в изявлението на министерството.
Той настоя, че съгласно условията на сделката, сключена със САЩ, Китай, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Европейския съюз, "премахването на ограниченията за оръжие и забраната за пътуване са проектирани да бъдат автоматични, без да се изискват други действия. "
Президентът на САЩ Доналд Тръмп оттегли страната си от сделката през 2018 г. и едностранно започна да възстановява санкциите срещу Иран.
Но Вашингтон претърпя неуспех през август, когато не успя да спечели подкрепа от Съвета за сигурност на ООН за неопределено удължаване на ембаргото.
Това беше важен ден за международната общност, заяви иранското министерство в неделя, добавяйки, че светът е застанал до Техеран в противоречие с усилията на американския режим.
Москва заяви през септември, че е готова да засили военното си сътрудничество с Техеран, докато Пекин също говори за готовността си да продаде оръжие на Иран след 18 октомври.
Вашингтон твърди, че ще се стреми да попречи на Иран да купува китайски танкове и руски системи за ПВО.
Иранският външен министър Джавад Зариф заяви, че международната общност е защитила ядрената сделка и неделя отбеляза нормализиране на сътрудничеството на Иран със света.
Източник: https://blitz.bg/

 

Министър Каракачанов: Има размисли във ВВС за F-35

18.10.2020. 08:36

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че във ВВС се разглежда хипотезата за покупката на F-35. Това каза той вчера, 17 октомври 2020 г., в предаването „Седмицата” по радио „Дарик”.
„Коментирали сме въпроса, дали не е добре след първите осем F-16, не да водим разговори за още осем Block 70, а директно да идем на F-35. Има такава хипотеза. Разбира се, нашите летци разсъждават, че е въпрос на време, след 15 – 20 години например, да минем на F-35”, така Каракачанов отговори на въпроса, не е ли по-добре да се купят направо F-35.
Той каза, че това са разговори в експертната сфера, но даде да се разбере, че шансът това да се случи е практически никакъв.
Каракачанов бе запитан, какво според него значи да получим от САЩ „зашеметяващо добра” оферта за следващите осем броя F-16. Вчера той каза, че ако офертата е зашеметяващо добра, правителството има готовност веднага да започне преговори за следващите осем изтребителя.
„Добра оферта за мен би било, след като получим първите осем самолета, да не спираме процеса на окомплектоване на ескадрилата F-16. 25-та, 26-та, 27-ма година да приключим с окомплектоването на ескадрила от 16 самолета. Добре е цената да е значително по-ниска от тази, която платихме за първите осем. Добре е да има един 10-годишен срок за изплащане”, отговори Каракачанов.
Той каза, че се очаква всички бъдещи военни поръчки от САЩ да са на разсрочено плащане, като военният министър посочи, че би било идеално вноските по F-16 да се покриват само от един военен бюджет в рамките на 2% от БВП.
Каракачанов, обаче категорично отказа да дава конкретни ценови предположения за цената.
Водещият Кирил Вълчев, попита Каракачанов дали рязкото желание да се купуват още изтребители от САЩ, не е свързано с желанието на правителството да се хареса на американската страна, на фона на протестите и други събития.
„Не се превръщайте в Скопска медия, моля ви се”, отговори Каракачанов.
Министърът на отбраната бе запитан за възможността да се сглобяват самолети у нас, в рамките на индустриалното сътрудничество по проекта.
„Още, като водихме преговорите за първите осем F-16, ние в МО имахме революционната идея за едно тристранно сътрудничество за производство на самолети в България. Лошото е, че това нямаше как да бъде направено в договора за индустриално сътрудничество по тези самолети. Но тази идея е доста реалистична. Става дума за учебно-бойни самолети. Съвсем във възможностите ни е, ако започнем един такъв проект в рамките на три до четири години България да да почне да произвежда. Той няма да е български проект, той ще е плод на едно сътрудничество. Едно подобно нещо би издигнало не само авторитета на България, но и би дало възможност на много млади хора да реализират уменията си у нас. Но това би ни позволило да имаме едни самолети, с които да водим обучителна и бойна дейност, но и бихме имали възможност да имаме печалби, защото има пазар за подобни по-малки самолети”, обясни Каракачанов.
Това, за което говори Каракачанов е корейския реактивен свърхзвуков самолет KAI T-50. През септември 2019 г. имаше медийни публикации в проправителствените медии за „преговори за завод за изтребители”, които щяха да се осъществят по време на визитата на премиера Борисов и министър Каракачанов в Южна Корея. От това не излезе нищо по разбираеми причини – България не може да поръча толкова T-50, че да осмислят развръщането на линия за крайно сглобяване тук, а Lockheed Martin няма отношение към подобни договорки. Сега обаче, темата се рециклира.
- (видео)

Източник: https://aero-bg.com/

 

Какви територии искаше Гърция от България през 1946 г.

18.10.2020, 08:12

На 15 октомври 2019 г. се навършиха 73 години от края на Парижката мирна конференция. Макар и не кръгла годишнина, съдбовното значение за България на този голям международен форум налага по-често да си спомняме за него. За втори път след 1919 г. България бе поставена на подсъдимата скамейка като съюзник на най-агресивната държава през Първата световна война – Германия, и на най-варварския режим в световната история – нацизма. Претенциите на победителите и на двата форума към българската държава са стряскащи. Огромни репарационни и териториални претенции, които застрашават дори бъдещата българска държавност.
За разлика от унизителното положение, в което бе поставена България през 1919 г. от победителите и особено обидното високомерие на Англия и арогантната надменност на Франция, отношението към България през 1946 г. е съвършено различно. През 1919-а българската държава нямаше нито един приятел, нито една делегация, която да прояви съчуствие към тази страна, вкарана във войната като съюзник на Германия от авантюриста Фердинанд......Прочети още

 

 

The National Interest: Съветската САУ "Гвоздика" е уникат

17.10.2020, 20:16

В годините на Студената война в СССР е създадена самоходна гаубица-амфибия, чиито характеристики и днес си остават уникални. Редакторът на The National Interest Питър Сичиу си спомни за необичайния образец на съветска военна техника.
През миналата година Националната гвардия на САЩ проведе "извънредно необичайни" учения в щата Вирджиния. Те включваха стрелба от 105-мм гаубица М118 от борда на десантен кораб. Така американците искаха да демонстрират каква мобилна огнева поддръжка могат да оказват по време на изпълнение на задачи в крайбрежни зони. По-рано това е правено от неголеми кораби.
Но за подобни цели съветската армия още преди десетилетия разполага със самоходната гаубица 2С1 "Гвоздика" (Карамфил), създадена на базата на многоцелеви брониран лек транспортьор МТ-ЛБ (МТ-ЛБу е негова удължена версия, шассито има по 7 ролки от всяка стана), на който е монтирано 122-мм оръдие.
"Особено уникално в тази верижна машина е това, че тя не изисква особена подготовка за влизане във вода. Преди началото на движение във водоема се включва водна помпа във вътрешната част на корпуса на гаубицата, в предната част на корпуса се издига водоотблъскващ щит, над задвижващите колела и предните паразитни колела се поставя защитен кожух, а отзад се спускат водоотражатели. За всичко това са необходими максимум 20 минути, а резултатът фактически се свежда до схемата "нагазил във водата и заплавал", пише редакторът.
Максималната скорост на "Гвоздика" във вода е 4,5 км/ч. При това по шосе машината може да вдига до 60 км/ч, а по пресечена местност – до 29 км/ч. Силовата ѝ установка се състои от дизелов двигател с 300 к.с. мощност и механична трансмисия.
Екипажът на машината е от четирима души – командир, водач, мерач и зареждач.
Освен стандартната противоосколъчна защита машината разполага и със система за защита от поразяващи фактори от ядрен взрив.
Основното ѝ въоръжение е гаубица 2А31 – доработена версия на буксируемото оръдие Д-30. Тя позволява използването на всякакви боеприпаси от 122-мм калибър: осколъчни, осколъчно-фугасни, кумулативни, касетъчни, димни и осветителни. Обсегът на стрелба на обикновени снаряди е около 15 км, а снаряди с ракетен ускорител – до 22 км.
През годините на Студената война "Гвоздика" е изнасяна в страните от Варшавския договор. В последните години остава на въоръжение в редица страни, включително България, Украйна, Беларус и Индия.
В Русия 2С1 е в резерва и се използва основно по време на обучения на артилеристи. Във войсковите подразделения машините са заменени от 152-мм гаубици 2С19 "Мста".
"Разработената в края на 1960-те години съветска гаубица-амфибия си остава най-необикновен пример за оръжейна технология. Предлага решение на проблема, с който не всички страни могат да се справят", обобщава авторът, цитиран от "Российская газета". - Още за 2С1
Източник: https://bg.rbth.com/

 

В София и Пловдив отбелязваме празника на военния парашутист от Българската армия

17.10.2020, 19:36

С тържествени церемонии на 18 и 19 октомври в гр. София и в гр. Пловдив ще бъде отбелязан Денят на военния парашутист и 76-ата годишнина от паметната битка на Парашутната дружина на височината Стражин.
В столицата на 18 октомври (неделя) в 10.30 ч. военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции ще почетат паметта на загиналите военни парашутисти с военен ритуал и поднасяне на венци и цветя в Алеята на парашутиста в Централните софийски гробища. Ще бъде отслужена заупокойна молитва.
В 12.00 ч. същия ден военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции с командир генерал-майор Явор Матеев ще отдадат воински почести пред паметника на героите-парашутисти на площад „Народно събрание” в знак на преклонение пред техния подвиг. В тържествения ритуал ще участват президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, представители на военно-патриотичните съюзи, ветерани.
В гр. Пловдив на 19 октомври (понеделник) в района на Съвместното командване на специалните операции  (на ул. „Ген. Радко Димитриев“ №2) ще бъде отслужен благодарствен молебен и ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча на военнослужещите от Специалните сили, загинали при изпълнение на воинския си дълг. В 15.30 ч. на площад „Централен“ в града пред тържествения строй на Специалните сили новоназначени войници ще положат военна клетва.
На този ден град Пловдив ще бъде домакин на поредното издание на информационната кампания „Бъди войник“, което съвпада с отбелязването на бойния празник на Военновъздушните сили и на Деня на военния парашутист. В 16.40 ч. военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции ще демонстрират бойни способности и ще представят пред пловдивската общественост образци на въоръжение, техника и екипировка.
(Материалът е по информация на пресслужбите на президента и МО.)

 

Нишката операция оживя след 76 години на полигон „Беляковец“ на НВУ „В. Левски“

17.10.2020, 16:18

Снимки: Валери СавовНишката операция от 1944 г. беше пресъздадена днес с мащабна историческа възстановка на полигон „Беляковец“ на НВУ „В. Левски“. Тя е част от поредицата прояви, посветена на 75 години от Втората световна война и участието на Българската армия в нейния заключителен етап. Инициативата и реализацията е на НВУ и Клуб за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“ с подкрепата на Министерството на отбраната. Водещ военно-патриотичната проява и „бойните действия“ бе Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в министерството.  Малко преди началото бе отслужена заупокойна молитва от Великотърновския митрополит Григорий за българските воини, загинали по време на Втората световна война. На полигона дойдоха още председателят на Комисията по отбрана генерал Константин Попов, началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, началникът на политическия кабинет на МО Илия Налбантов, кметът на Община Велико Търново Даниел Панов, заместник-областният управител Ивета Кабакчиева и други представители на местната държавна и общинска власт, заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните на България полковник от запаса Петър Пандурски, военнослужещи, членове на военно-патриотични организации и много граждани от цялата страна. Участниците приветстваха  ветерана от войната Цено Спасов, роден през 1924 г. Той е от Горна Оряховица. Участвал е в Първия период на Втората световна война.
Нишката операция на Втора българска армия, която се провежда между 8 и 14 октомври 1944 г., е една от най-успешните и знаменателни за българската военна наука операции. Българската армия, която по това време се сражава срещу немски части в Югославия, в операцията постига значителен оперативен и тактически успех като успява да изолира и разгроми 7-а СС дивизия с придадени към нея части.
Във възстановката Националният военен университет участва с логистична поддръжка и с курсантска група, която се включи в пресъздаването на бойните действия. Курсантите бяха с униформи реплики, но снаряжението им бе, освен оригинално от периода и бойно, с халосни патрони. Те участваха с пехотни пушки „Манлихер N 95”, които са били на въоръжение през Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Със заповед на Министерството на отбраната от юли т.г. НВУ получи последните в армията наличности от 45 пушки от този модел, съобщи заместник-началникът на НВУ полковник Евгени Пенчев.
По време на събитието за първи път бе видян в действие и танк Т-34. Той е бил на въоръжение през 40-те години, а от 1982 г. бе поставен на постамент в НВУ „В. Левски“. С усилията на личния състав на Университета машината е възстановена през последния месец и половина.
Курсанти от специализация „Материални средства, придвижване и транспорт” приготвиха за посетителите храна и изпекоха хляб при полеви условия.
За да улесни достъпа на всички граждани, които желаят да наблюдават историческата реконструкция, Университетът бе организирал и безплатен транспорт. Два автобуса на НВУ се движеха по два различни маршрута във Велико Търново и транспортираха хората до полигон „Беляковец“.
Възстановката завърши с успешно постигнати цели. В нея участвха и румънски реконструктори. Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов бяха наградени с юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ бригаден генерал Иван Маламов и други военнослужещи.  Отличията връчиха Илия Налбантов и началникът на НВУ. Със заповед на председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов с юбилеен медал „75 години от Победата над фашизма“ бяха удостоени кметът Даниел Панов, бригаден генерал Иван Маламов и Момчил Тачев, председател на клуб “Братя по оръжие“. Отличията връчи Иван Коев – председател на Областната организация на СВВБ във Велико Търново. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Българското посрещане на френски, ирландски и британски дивизии в Македония през Първата Световна война

17.10.2020, 12:16

След катастрофално проведената френска кампания в Дарданелите, френските сили, както обикновено, откриват начин да отстъпят и да насочат силите си в съвсем друга посока. Веднъж изгонени,  генерал Морис Сарай решава да прояви някаква форма на героизъм на Балканите. Ето защо, неговите дивизии акустират в Солун през октомври 1915 г. Сърбия вече е пропищяла, след като е нападната от три страни – силите на Австро-Унгария, Германия и България.
Не трябва да забравяме, че след жестоката демонстрация на сила по време на Балканската война и самосиндикалното разправяне с Османската империя, родният войник е ухажван от всички страни, за да се включи в конфликта. Морис трябва да подпомогне бягащата сръбска армия, която се опитва да мине през Албанските планини и да стигне до своите съюзници. Отчаяната операция се оказва доста трудна и почти невъзможна, а в спасителната акция се освобождават около едва 100 000 души......Прочети още

 

Награди на Празника на ВВС

17.10.2020, 11:43

Командването на ВВС и българското авиационно списания Клуб Криле наградиха военнослужещи от ВВС по случай 16 октомври съобщава Pan.bg
Със заповед на командира на ВВС за постигнати високи професионални успехи бяха наградени:
- с мъжки ръчен часовник - кап. Борис Георгиев Масларов, командир на второ изтребително авиозвено в 3-а авиобаза "Граф Игнатиево;
- с дамски ръчен часовник - подполк. Ирена Иванова Илчева, гл. експерт в сектор "Планиране и програмиране" на отдел "Планиране, програмиране и бюджетиране" в Командването на ВВС;
- с плакет полк. Божидар Димитров Петков, началник отдел КИНС в Командването на ВВС;
- с плакет майор Влайко Иванов Пенчев, НЩ на Транспортно-десантна ескадрила в Транспортна авиогрупа-Враждебна;
- с плакет капитан Ивайло Андонов Георгиев, инженер в отделение "Авиационна техника и въоръжение" в База за предно разполагане-Безмер;
- с чанта за лаптоп подполк. Светослав Димитров Стоянов, гл. експерт в Канцеларията на Командира на ВВС;
Награди за военнослужещи на годината от родовете войски на ВВС, инициирани от българското авиационно списание "Клуб КРИЛЕ":
- летец на 2020 г. майор Веселин Асенов, началник на отделение „Летателна и тактическа подготовка” във Транспортна авиогрупа-Враждебна-София
- млад пилот на ВВС на 2020 г. капитан Денислав Танков, старши пилот във 2-ро иаз на иае във 3-а авиобаза "Граф Игнатиево"
- специалист от Зенитно-ракетни войски на 2020 г. майор Максим Ралчев, зам.-командир по техника и въоръжение във в. ф. 26720-Черноморец;
- специалист от Радиотехнически войски на 2020 г. капитан Душко Илиев, зам.-командир на радарен пост във в. ф. 36910-Балчик;
- специалист от Логистика на 2020 г. капитан Даниел Петрински, началник на секция „Горивосмазочни материали” в 24-а авиобаза-Крумово
- специалист от Авиационен инженерно-технически състав на 2020 г. полковник Дуни Дунев, зам.-командир по "Авиационна техника и въоръжение" в 24-а авиобаза-Крумово;
- специалист от КИНС на 2020 г. майор Янко Ганчев, оперативен дежурен по системи за командване и управление в сектор „Въздушен суверенитет” в център „Управление и докладване” в АОЦ в База КУН-София.

 

Министър Каракачанов: Ако офертата за F-16 е зашеметяваща, ще действаме

17.10.2020, 08:48

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ако предложението за покупка на още осем F-16 е „зашеметяващо добро”, то правителството е готово да действа скоростно по този въпрос. Това каза той вчера, 16 октомври 2020 г.
„Нека видим какво ще получим. Ако офертата е зашеметяващо добра, може да започнем веднага разговорите. Ако има неща, които смятаме, че трябва да бъдат коригирани, ще проведем разговори. А и преди ВВС да направят становище, самите те трябва да са наясно”, така министър Каракачанов коментира въпроса с покупката на още осем изтребителя F-16.
Както вече стана ясно, България е изпратила запитване до САЩ за цените, наличностите и сроковете за доставка за евентуална сделка за още осем броя F-16C/D Block 70. To е било изпратено през август, а в сряда Каракачанов каза, че очаква отговора му до две седмици.
„Когато получим това писмо, ще го обсъдим – като ценови параметри, като срокове и условия за плащане. Естествено ще има още разговори, защото при една сделка, трябва да се водят разговори, за да имаме максимално добрите условия. Не само по придобиване, но също така и по поддръжка и индустриално сътрудничество. Това са неща, които допълнително ще се обсъждат”, каза още Каракачанов.
Военният министър каза, че към днешна дата изглежда, че трябва да се дадат още 300 млн. лева за инфраструктура за следващите осем изтребителя. Така той отговори на въпроса, колко още пари трябва да се вложат ако се купят още самолети. Все пак Каракачанов направи уговорката, че трябва да се направят точни разчети.
Припомняме, че правителството отпусна първите 100 млн. за инфраструктура през август.
„Цялата процедура ще мине, както е задължително – становище на ВВС, предложение на министъра на отбраната, решение на Министерски съвет, разглеждане в парламента и решение в парламента. Това е процедурата”, каза Каракачанов и отбеляза, че няма как да се ангажира със срокове за това и дали ще се касае за 60, 90, 120 дни.
Процесът е малко по-сложен от това, за което говори Каракачанов. Трябва да бъде подготвен Проект за инвестиционен разход (ПИР) и той да бъде одобрен от Народното събрание (включително в комисиите и в пленарна зала), тъй като се касае за разход над 100 млн. лева. След това ще може да се проведат преговори по договор, военният министър да получи мандат от Министерски съвет за подписването му и тъй като той влиза в обхвата на Закона за международните договори, следва ратификация отново от Народното събрание.
Днешното изказване на Каракачанов е нов рязък завой по отношение на евентуалното придобиване на още осем F-16. Припомняме, че темата бе повдигната от премиера Борисов на 29 септември, след среща с представители на Lockheed Martin и американския посланик у нас. На следващия ден, след бурни политически и обществени реакции, министър Каракачанов каза, че решението за следващите изтребители ще е на следващо правителство, което ще е на власт през 2024 г. Председателят на комисията по отбрана в Парламента Константин Попов пък каза, че догодина няма да има сделка за още F-16, защото такива разходи нямало да бъдат заложени в бюджета за 2021 г.
Сега, обаче Каракачанов говори за доста скоростно купуване на още осем F-16, ако условията били зашеметяващи, без да уточнява какво трябва да се разбира под това. Освен това той прехвърля топката за решението на Военновъздушните сили, тъй като от тях се чака становище по американското предложение.
„Аз съм български офицер, на мен ми е поставена конкретна задача да ръководя ВВС и естествено мой основен приоритет е да ги развивам. Така че новата техника, която ще бъде приета на въоръжение и нейното пълноценно използване е основна задача за мен. Това са задачи, които не се решават с емоции, решават се с много разум, с точни разчети и за нас е много важен крайният резултат – боеспособен самолет, който е интегриран в системата за национална отбрана и е съвместим със съюзните сили”, така е коментирал темата за покупката на още осем F-16 новият командир на ВВС генерал-майор Димитър Петров.
Генерал Петров вече повдигна въпроса за ресурсното осигуряване на следващите осем F-16.
В изказванията по темата се включи и президентът Румен Радев, който присъства на честването на празника на ВВС. В отговор на въпрос за намеренията на правителството да поръча още осем самолета F-16 държавният глава заяви, че България определено има нужда от най-малко 16 нови изтребителя, но на военната авиация трябва да се гледа като средство за отстояване на националния интерес и за гарантиране на националната сигурност.
„Когато на военната авиация се гледа като средство за лични политически интереси, когато се погазва военната експертиза, винаги ни излиза скъпо и винаги води до прахосване на обществен ресурс, до занижени способности, а в някои случаи води и до загуби на човешки живот“, допълни Румен Радев.
Държавният глава призова да се уважава военната експертиза.
„Това е много сложна технология и целият процес по договаряне, приемане и усвояване се простира далеч извън представите на този, който взима решения“, допълни държавният глава.
Темата с придобиването на още осем F-16 изплува в особено време – протести, политическа нестабилност, мощно предизборно раздаване на пари от правителството, пандемия от COVID-19, очаквания за икономическа рецесия и сериозен американски натиск по темата с енергийните проекти у нас и най-вече газопровода „Турски/Балкански проект“. Как в този пъзел се нареждат и големите проекти за превъоръжаване (не само за още F-16, но и за нови бронирани машини за пехотата и за два модулни патрулни кораба), предстои да видим.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Чехия отказа да замени съветските T-72 с полските PT-91, с което ядоса Варшава

17.10.2020, 08:35

Министерството на отбраната на Чехия официално отказа да закупи чужди танкове за модернизиране на своите войски. Поне до края на десетилетието чешките военни ще използват модернизираната версия на съветския Т-72.
Каква е причината за това решение и защо то толкова ядоса поляците?
Експортната версия на съветския T-72M едно време представляваше 10% от всички танкове, експлоатирани от страните от Варшавския договор. С разпадането на блока и разширяването на НАТО на Изток, много бивши съюзници на СССР решиха да се „прекачат“ на германски и израелски бойни машини. На практика обаче се оказа, че бойните мисии все пак се изпълняват по-добре от доказалия се Т-72, отколкото от красивия, но изключително скъп за експлоатация Leopard.
Освен това руският танк има огромен потенциал за модернизация. Само чрез инсталиране на нови двигатели и системи за управление на огъня, европейците крачка по крачка подобряват характеристиките на съветската бойна машина. В същото време цената на новия Leopard е 6,5 милиона долара, а модернизацията на чешкия T-72M4 до подобни бойни способности струва около 1,5 милиона. - (видео)
Що се отнася до поляците, те също така модернизираха собствените си T-72 до версията PT - 91 Twardy и планираха да го изнасят за други страни от Източна Европа, но много му вдигнаха цената и не издържаха на конкуренцията. Сега Варшава сериозно "инвестира" в проекта за създаване на европейския танк EMBT, опростена версия на който също има за цел да продаде на съседите си. Но тук, изглежда, нещата няма да проработят. Широките възможности за модернизация на Т-72 сериозно подкопават плановете на поляците, така че те затова са ядосани. - Още за Т-72
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

За английската и френската ескадри в Балчик по време на Кримската война

17.10.2020, 07:50

На 2 ноември 1853 г., със султанско разрешение, съюзническите - английска  и френска ескадри навлизат в Босфора и на 8 ноември хвърлят котва в залива Бейкоз (Beykoz) в Константинопол (Истанбул).
На 4 януари 1854 г., съюзническите ескадри навлизат в Черно море. Те получават заповед от своите правителства да защитят турските брегове и да неутрализират руския черноморски флот.
На 6 януари 1854 г. английскaта парна фрегата „Retribution” („Възмездие“), с капитан Джеймс Робърт Дръмонд (James Robert Drummond) доставя в Севастопол уведомителните писма на вицеадмиралите Дъндъс и Амлен до коменданта на Севастопол за навлизането на английската и френска ескадри в Черно море. На 12 януари 1854 г. посланиците на Англия и Франция в Санкт Петербург информират руското правителство за навлизането на техните ескадри в Черно море. На 21 февруари 1854 г. Русия скъсва дипломатическите си отношения с Англия и Франция. До голямата война остава само една крачка.........Прочети още

 

 

Кап. I ранг Камен Кукуров: И сега карам подводница на сън

16.10.2020, 22:13

Изнизаха се девет години от края на  дивизион за подводни операции на ВМС. На 1 ноември 2011 година беше свален флагът  на последната ни подводница „Слава”. И така на практика бе сложен края (поне засега) на подводния ни флот, чието начало датира от 1916 година.

Тази година „Слава” намери своя последен пристан край Белослав и официално стана музейна експозиция.
За последния командир на дивизиона и бивш командир на подводницата кап. I ранг Камен Кукуров,  сега началник щаб на ВМС, все още е много жив спомена за прощалното му плаване с нея, превърнало се в лебедовата песен на „Слава”. И не само него. Преди време в разговор (беше за излизащия тогава вестник „Черно море”)  той ми призна, че и сега кара подводница на сън.......Прочети още

 

Минен ловец „Цибър” отплава за международни учения

16.10.2020, 20:22

На 15 октомври минен ловец „Цибър” 32 се сне от Пункт за базиране Варна и пое курс към пристанище Измир, Република Турция със задача да участва в противоминно учение „Нусрет 2020“ на ВМС на Република Турция, съобщават от Военноморските сили за Moreto.net.
След завършване на учението корабът ще се присъедини към Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2).
Минен ловец „Цибър” ще участва и в българо-румънското притовоминно учение „Посейдон”.
На 18 ноември се очаква корабът да се завърне в мястото си за постонно дислоциране в Пункт за базиране Варна.

 

Руският президент Владимир Путин предложи договорът Нов СТАРТ със САЩ да се удължи с една година

16.10.2020, 17:34

Руският президент Владимир Путин предложи да се удължи с една година договорът Нов СТАРТ със САЩ за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия, три дни след като САЩ предложиха удължаване на този договор, който изтича на 4 февруари 2021 г., предадоха Франс прес и Ройтерс.
"Предлагам да се продължи действието на сегашния договор без никакви условия с още поне една година, за да има възможност да се водят съществени преговори по всички параметри", каза Путин на заседание на своя Съвет за сигурност. Той отбеляза, че договорът досега е работил ефикасно и би било жалко да спре действието му.
Подписаният през 2010 г. договор Нов СТАРТ ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, ракети и бомбардировачи, които Русия и САЩ могат да разгърнат. Ако не бъде удължен, може да се стигне по нова надпревара във въоръжаването и напрежение между Москва и Вашингтон, отбелязва Ройтерс.
В сряда Русия отрече твърдения на САЩ, че двете страни са постигнали принципно споразумение за удължаване срока на договора.
Руският външен министър Сергей Лавров заяви на заседанието на руския Съвет за сигурност, че ще съобщи руската позиция на САЩ в най-скоро време, след като Путин му възложи да формулира позицията на Москва и да получи отговор от Вашингтон, предаде ТАСС.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Флотските авиатори също празнуваха

16.10.2020, 16:58

На 16 октомври 2020 г., по случай 61-та годишнина от създаването на Морската вертолетна авиобаза „Чайка”, се състоя военен ритуал за отбелязване на годишнината.
Строят на личния състав бе приет от командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, който награди военнослужещи отличили се по време на изпълнение на службата.
Командирът на военното формирование подполковник Спас Спасов награди проявили висок професионализъм военнослужещи и цивилни служители и връчи купи на победителите в състезанията, посветени на празника в следните дисциплини: щафетно бягане, теглене на въже, футбол на малки врати и волейбол.
С минута мълчание бе почетена паметта на загиналите пилоти от авиобазата. Бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг авиатори.
Гостите на тържеството: командири на военни формирования от ВМС и началниците на отдели и сектори от Щаба на ВМС бяха поздравени от контраадмирал Кирил Михайлов и подполковник Спас Спасов.
Източник: http://otbrana.com/

 

Министър Каракачанов: Бойната ни авиация започна да се изправя на крака

16.10.2020, 16:56

Снимки: Вилхелм Йоцов„Едно от нещата, с които българите можем да се похвалим пред света е, че ние сме първите в Европа, които използват авиацията за бойни цели“. Това заяви пред журналисти днес, 16 октомври, министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
На днешната дата се отбелязва 108-ата годишнина от първия боен полет на военната авиация и празника на Военновъздушните сили (ВВС).
„Въпреки трудностите след 90-те години, когато поголовно се режеше и унищожаваше военна техника, бойната ни авиация през последните няколко години започна да се изправя на крака. Не само заради това, че сключихме сделка за закупуване на ескадрила Ф16 Блок 70, като първите осем вече са платени, а и за това, че бяха отделени достатъчно средства през тези три години и половина за ремонт и поддръжка на съществуващите летателни платформи“, подчерта министърът.
По думите му хората, служещи в бойната ни авиация, много добре знаят какви са преките им задължения и те ще ги изпълнят по прекрасен начин, ако се наложи да защитават страната си.
„Виждаме ги, че въпреки трудностите, които са натрупани с годините, в мирно време те продължават да изпълняват своя дълг да носят бойно дежурство, да изпълняват мисиите по Air Policing и така ще бъде и занапред“, допълни министър Каракачанов.
Попитан за разговорите за нова ескадрила Ф16 министърът на отбраната обясни, че преди да се вземе решение за закупуване на нови самолети трябва да пристигне конкретно предложение.
„Когато получим отговор на запитването, ще го обсъдим като параметри, срокове за плащане, естествено ще има още разговори, защото при постигането на една сделка трябва да се водят преговори, за да може да се постигнат максимално добри условия. Не само по придобиване, но и по поддръжка, също така и индустриално сътрудничество. Това са неща, които тепърва ще бъдат обсъждани“, обясни Каракачанов.
„Цялата процедура минава като становище на ВВС, предложение на министъра на отбраната, решение на Министерския съвет, разглеждане в Парламента и решение на Народното събрание. Не мога да се ангажирам със срокове, нека да видим какво ще получим като отговор, ако офертата е зашеметяващо добра, може да започнем веднага разговорите, ако имаме неща, които смятаме, че трябва да бъдат коригирани, първо ще проведем преговори“, допълни той.
Попитан какви допълнителни средства биха били необходими за придобиването на втората група от осем самолета Ф-16 министър Каракачанов разясни, че ако се прави сметката на база първите осем, сумата би била същата - 300 милиона лева за инфраструктура. „Така би изглеждало към днешна дата, но все пак когато видим какви са параметрите, ще преценим и това, което е направено - дали може и до колко може да бъде съвместено с използването на останалите осем самолета, и тогава ще бъдат направени точните разчети“, каза министърът.
„Аз съм български офицер, на мен ми е поставена конкретна задача да ръководя ВВС и естествено мой основен приоритет е да ги развивам. Така че новата техника, която ще бъде приета на въоръжение и нейното пълноценно използване е основна задача за мен. Това са задачи, които не се решават с емоции, решават се с много разум, с точни разчети и за нас е много важен крайният резултат - боеспособен самолет, който е интегриран в системата за национална отбрана и е съвместим със съюзните сили“. Това заяви от своя страна командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.
Той обясни, че по предварителни разчети две до три години е периодът на адаптация и на влизане в оперативна готовност на новите самолети.
„Когато самолетите кацнат при нас, започва един усилен процес на подготовка на летателния състав. Трябва да заработят абсолютно всички структури, не само експлоатиращите самолета, но и осигуряващите го логистично, и когато всичко заработи като система, пълна синергия, ние вече ще бъдем готови да използваме способностите на това, което сме придобили“, обясни генерал-майор Петров.
Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров почетоха паметта на летците, загинали във военно и в мирно време, с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца пред Народното събрание. По традиция военнослужещи отдадоха воински почести и поднесоха венци и цветя в Алеята на летците и пред Паметника на загиналите летци в София.
По повод празника министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов наградиха военнослужещи и цивилни служители, отличени за постигнати отлични професионални резултати при изпълнение на служебните задължения, за принос по съхраняване и повишаване на бойните способности на ВВС и за доблестна служба в редовете на Българската армия., съобщава Пресцентърът на МО.
Източник: http://otbrana.com/

 

Българските военновъздушни сили винаги са били носител на националната гордост

16.10.2020, 16:52

Модернизацията е дълбок и сложен процес на трансформация и водещото в него не е техниката. Най-важни са хората – военнослужещите и цивилните служители, които са носители на новото и промяната. Това заяви президентът Румен Радев по време на тържествено честване на Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили (ВВС), който се състоя днес в присъствие на представители на родовете войски, ветерани и военни аташета.
„За цялата славна 108-годишна история Българските военновъздушни сили винаги са били носител на националната гордост и на националните добродетели, винаги са били израз на родолюбие, на новаторство и прогрес“, заяви държавният глава и върховен главнокомандващ, който поздрави всички военнослужещи и цивилни служители от ВВС.  Румен Радев изказа признателност за всеотдайността, стоицизма, и безпределната им преданост да са опора за сигурността на своя народ. „Продължавайте да бъдете гордост и надежда за народа си и да привличате мотивирани и способни млади хора към Военновъздушните сили“, заяви държавният глава. - (видео)
Като важни за ВВС събития президентът открои възстановяването след дълги години на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“, започналото обучение на първите български летци за усвояване на новите изтребители, модернизацията на инфраструктурата на летище „Граф Игнатиево“ и влизането в строй на първите модернизирани Су-25. Държавният глава определи модернизацията като ключова дума за годината, но допълни, че тя е процес, а не еднократен акт по придобиването на нова техника. „От вас зависи да следвате уверено пътя на победата, да отстоявате вашата професионална компетентност и мнение. От вас зависи да развивате хармонично родовете войски“, обърна се президентът към военнослужещите. Румен Радев посочи, че от усилията им зависи да утвърдят ВВС като информационен лидер, способен да работи ефективно в общо информационно пространство заедно с другите видове въоръжени сили и с подкрепата на съюзниците ни. Президентът отбеляза, че пред ВВС стоят изпитания, но изрази увереност, че те ще бъдат преодолени по-лесно благодарение на съхранените и развити способности във времена на изключително ограничени ресурси.
На тържеството по случай празника на ВВС върховният главнокомандващ Румен Радев удостои с Почетния знак на президента полковник (о.з.) Цветан Доганов по случай навършването на шейсет години от началото на неговата летателна дейност. “Полк. Доганов е прекрасен инструктор, владеещ до съвършенство и теорията, и практиката, и "душата" на полета“, заяви при награждаването държавният глава и отбеляза забележителния принос на летеца към българските ВВС и в областите на военната, гражданската и спортната авиация. Президентът Радев пожела на полк. Доганов да продължава да бъде  вдъхновител с дързостта, смелостта и огромния си капацитет за всички млади хора, поели щафетата.
„Този почетен знак е израз на благодарност и за нашите ветерани, учителите, които ни предадоха любовта към небето и ни научиха да не се предаваме, завещаха ценности, наследявани от поколение на поколение“, посочи държавният глава.
По-рано през деня президентът Румен Радев прие почетния караул и поднесе венец пред Паметника на летеца в София, съобщават от неговата пресслужба. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Авиацията и българските ВВС отбелязват своя празник

16.10.2020, 09:06

Днес авиацията и българските Военновъздушни сили отбелязват своя празник. Датата е избрана за празник на ВВС защото на нея, преди през 1912 години, е извършен първият боен полет в България.
Датата 16 октомври се отбелязва като техен празник с разпореждане на Министерския съвет от 1963 година. На този ден през 1912 г. пилотът Радул Милков - командир на Първо аеропланно отделение, и наблюдателят Продан Таракчиев превръщат самолета в бойна машина, като извършват първата в света бомбардировка от въздуха. Това става по време на Балканската война, когато български войски са обсадили Одринската крепост, смятана от цяла Европа за непревземаема.
Към 9.30 часа подпоручиците Милков и Таракчиев излитат със самолет "Албатрос" и се насочват към Одрин. Те оглеждат по време на полета турските позиции и за първи път във военната история хвърлят от самолета ръчни гранати над гара Караагач. Този полет е исторически, макар да продължава час и половина - освен бомбардиране на противника е осъществено и първото в света военновъздушно разузнаване. Организационното изграждане на българското въздухоплаване започва през 1903 година. Създадената тогава Команда по балонно дело през 1906 г. прераства в бойно подразделение към железопътната дружина под името "Въздухоплавателно отделение".
През 1911 г. правителството взима решение за подготовка на летци и аеромеханици в чужбина и за купуване на самолети, в резултат на което през 1912 г. България вече има своя въздушна армада. В наши дни в рамките на Стратегията за национална сигурност сред функциите на ВВС са сдържащи, отбранителни, за поддържане на мира и сигурността, хуманитарни, спасителни. Главната мисия на ВВС е да гарантират въздушния суверенитет и сигурност на страната и съвместно с останалите видове въоръжени сили да защитават териториалната й цялост.
Президентът Румен Радев ще участва в честванията на Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили, които ще отбележат 108-ата годишнина от създаването си.
Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния караул пред Паметника на българския летец до сградата на Народното събрание. Там - с поднасяне на венци и цветя, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще почетат паметта на летците, загинали във военно и в мирно време.
108-ата годишнина от създаването си ще отбележат Военновъздушните ни сили. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще почетат паметта на летците, загинали във военно и в мирно време, с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца пред Народното събрание.
Венци и цветя ще бъдат поднесени в Алеята на летците в Централните софийски гробища и пред Паметника на загиналите летци в кв. „Иван Вазов“ в София.
Командирът на ВВС ген. Димитър Петров ще награди заслужили служители на военната авиация. За празника отворен ще бъде и Музеят на авиацията в Крумово. - Още за ВВС

 
 

Bell стартира строежа на прототипа на модела 360 Invictus

16.10.2020, 08:37

Американският вертолетостроител Bell ще започне строителството на първия прототип на своя разузнавателно-ударен вертолет Bell 360 Invictus през следващата седмица. Това съобщава FlightGlobal.
Фюзелажът на вертолета ще бъде сглобен в завода на компанията в Амарило, Тексас. Прототипът ще участва в конкурса за избор на нов разузнавателно-ударен (скаут) вертолет за армейската авиация на САЩ в рамките на програмата FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft).
Програмата FARA бе стартирана през 2018 г., като целта ѝ е намиране на заместник на OH-58D Kiowa Warrior. Вертолетът бе пенсиониран през 2017 г. и неговата роля в момента се изпълнява от щурмовите вертолети AH-64 Apache и безпилотните апарати MQ-1C Gray Eagle. Армейската авиация на САЩ, обаче не е доволна от това решение и иска създаването на изцяло нов вертолет скаут.
Целта на програмата FARA e тази машина да се проектира, построи, изпита и да се приеме на въоръжение преди 2028 г. Вертолетът трябва да има висока крайсерска скорост (330 km/h) и да е относително компактен с диаметър на носещия винт под 12,2 m.
Bell 360 Invictus е базиран на цивилния модел 525 Relentless, като носещият винт е преработен за да се вмести в изискваните габарити. Машината има спомагателна силова установка и крило, които ще ѝ помагат да достига високи скорости. Екипажът е двуместен, а въоръжението се носи във вътрешни отсеци, най-вече с цел повишаване на скоростта.
Invictus ще се изправи срещу Raider X на Sikorsky. Тази машина има тикащ винт за достигане на високи скорости.
Предложенията на Bell и Sikorsky бяха избрани през март 2020 г. в съревнование с Boeing, Karem Aircraft и AVX Aircraft Co. Компаниите получиха финансиране за създаване на реални прототипи, с които ще се извършат сравнителни изпитания. Преди това, през април 2019 г. въпросните пет компании бяха избрани сред общо осем за финансиране разработката на проект.
Армията на САЩ планира да избере победителя към средата на 2024 г.
За последните три десетилетия, това ще е четвъртият опит за намиране на заместник на OH-58. Първият опит бе RAH-66 Comanche, който бе спрян през 2004 г. Следващият опит бе ARH-70 Arapaho (на базата на Bell 407), който бе спрян през 2008 г. През 2010 г. е стартирана програмата Armed Aerial Scout (AAS), която обаче не стига до същински конкурс и през 2013 г. тя е прекратена, а заедно с това е решено и да се пенсионират всички OH-58D, без да им бъде намерен директен заместител.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 
 

На този ден преди 56 г. Китай изпитва първата си атомна бомба

16.10.2020, 07:00

В началото на 1956 г. ЦК на КПК взема решение за развитие на атомната енергетика, в съответствие с която в Китай се предполага да се създадат стратегически ракети и ядрено оръжие.
Към края на 1956 г. за реализацията на програмата е създадено „Трето министерство на машиностроенето” – аналог на съветското Средмаш, като за ръководител на атомната програма е назначен шефът на Държавната сигурност Кан Шен.
Ядрената програма отначало се изпълнява при активното съдействие от страна на СССР: за периода 1950-1960 г. Китай е посетен от около 10 000 съветски специалисти в атомния отрасъл, като освен това около 11 000 китайски специалисти и 1000 техни учени от атомния отрасъл преминават подготовка в СССР...........Прочети още

 
 
 
 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}