Военна информация

от 16 до 31 октомври

 

 

Смолянските алпийци отбелязаха своя празник

20.10.2020, 16:56

Днес, 20 октомври, от 10,30 часа в района на 101-ви алпийски полк - Смолян беше проведен ритуал по откриване на паметна плоча в знак на признателност към генерал Андрей Боцев - началник на отбраната от март 2017 г. до февруари 2020 г.и командир на 101-ва планинска бригада от 2004 до 2007 година.
По-късно мероприятията продължиха с откриване на фитнес зала в района на формированието и продължиха с тържествено събрание в гарнизонния военен клуб – Смолян. На него командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов връчи награди на постигналите високи резултати в бойната подготовка през годината военнослужещи. В своето приветствие той поздрави наградените и даде висока оценка на постигнатите резултати от целия личен състав.
На честванията присъстваха народният представител Дора Янкова, Николай Мелемов – кмет на община Смолян, Недялко Славов - областен управител на област Смолян, командири на военни формирования, държавни институции,  приятели и гости на 101-ви алпийски полк. - (видео)
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Още един ремонтиран и модернизиран Су-25 е доставен в авиобаза Безмер

20.10.2020, 13:18

Вчера със самолет Ил-76 на авиокомпания Ruby Star е доставен в авиобаза Безмер третия ремонтиран и модернизиран щурмовик Су-25К борд „253“, за това информира сайтът на ВВС.
Понастоящем беларуски екипажи обучават наши летци в усвояването на новата авионика и системи. След приключване на курса и внасяне на изменения в регламентиращите документи, предстои сдаването на самолетите и започване на редовни полети с наши пилоти.
В Беларус на ремонт и модернизация остават още пет щурмовика, като последният от тях трябва да бъде готов до края на март 2021 г. По договор всеки месец до тогава в авиобаза Безмер трябва да бъде транспортиран по един готов самолет.
Източник: pan.bg

 

Швеция увеличава значително военния бюджет, както и Въоръжените си сили

20.10.2020, 09:50

На 14 октомври МО на Швеция публикува документ от 181 страници, в който се разглежда бюджета за отбрана в периода 2021-2025. Предвижда се най-голямото увеличение, 3.1 милиарда долара в сравнение с 2020, в сраствате за отбрана. Предложението е изпратено до Парламента (Riksdag) и ако бъде одобрено ще влезе в сила от 1 февруари 2021 г.
Според министърът на отбраната Питър Хултквист (на снимката) „предложеният военен бюджет е най-големия през последните 70 години. Той е ясен сигнал към народа на Швеция и към нашите съседи, че ние разглеждаме изключително сериозно ситуацията със сигурността на страната. Предложеният трябва да се разглеждат на фона на влошаване на обстановката със сигурността в региона и в Европа като цяло“.
Предвиждат се редица мерки за подобряване оборудването на шведските ВС, бойната готовност, натренираност и организационни промени, включително и възстановяването на редица закрити части, сред които е и 16-то авиокрило (F16 Upplands Flygflottilj). Всички ескадрили ще поддържат и резервни разпръснати оперативни летища, освен основните. Личният състав на ВС ще нарасне от 60 000 на 90 000. В документа се разглеждат подобрения и увеличаване на състава на гражданската отбрана, киберсигурността и външното разузнаване.
Предвижда се четири от бойните ескадрили, които имат на въоръжение JAS39D Gripen, да преминат на Saab JAS39E Gripen. По всяка вероятност 16-то авиокрило, което летеше на JA37 Viggen от 1986 до 2003 (когато бе разпуснато), да получи на въоръжение JAS39C/D Gripen.
Към момента ВВС са поръчали 60 нови изтребителя JAS39E Gripen.
Предвижда се и закупуването на нови самолети за ДРЛОиУ, които ще бъдат приети на въоръжение през 2025 г. ВТС ще бъдт разпределени в три ескадрили – една за въздушен транспорт, една за специалните сили и една за ВИП превози. Две от вертолетните ескадрили ще се използват в интерес на СВ, една за Специалните сили и една за ВМС.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Варна преди фотографията (The siege of Varna, 1828)

20.10.2020, 09:11

Акварелът (с размери 32,7 x 47,2 см) е продаден през октомври 2009 г. на аукцион от Artnet Worldwide Corporation. Заглавието е на аукционната къща. Авторът на акварела е неизвестен. Публикува се за първи път.
Акварелът представя поглед от „Турна тепе“ (Жеравен връх) към Варненската крепост и Варненския залив по време на обсадата на града от руската армия през 1828 г. Тя се провежда от 22 юли до 29 септември (11 октомври) 1828 г., когато Варна пада в руски ръце. На преден план (вдясно) - императорската палатка. Долу в равнината - палатковите лагери на руската армия. Близо до морския бряг - лагерът на граф Михаил Семьонович Воронцов - командващ (18 август - 29 септември) обсадата на Варна. В залива - руския флот, бомбардиращ Варненската крепост*.
*На 29 септември (11 октомври) 1828 г., след 3-месечна обсада по време на Руско-турската война от 1828-1829 г., Варна е превзета от руските войски. Най-голямата турска крепост и пристанище по западния бряг на Черно море, прикриваща един от пътищата, водещи към столицата на Османската империя - Константинопол (Истанбул), е в руски ръце.
Обсадата се ръководи от вицеадмирал княз Александър Сергеевич Меншиков и неговият началник-щаб генерал-майор Василий Алексеевич Перовски, а след раняването на княз Меншиков - от граф Михаил Семьонович Воронцов.
Източник: http://morskivestnik.com, Атанас Ангелов

 

Китайски бомбардировач бе забелязан с неизвестна голяма ракета

20.10.2020, 08:43

В интернет се появи кратко видео, на което се вижда китайски бомбардировач H-6N, който носи под фюзелажа си неизвестна ракета със значителни габарити.
Видеото се появи на 17 октомври в китайския интернет, след което получи разпространение и по света. То е с дължина от едва 8 секунди и показва бомбардировача на глисадата за кацане, докато прелита над път със свободен достъп.
За H-6N, който е най-модерната версия на китайското развитие на Ту-16, отдаван се подозираше, че е създаден основно да носи ново поколение далекобойни ракети, а появилото се видео сякаш потвърждава тази теория.
H-6N бе показан за първи път на военния парад в Пекин, провел се на 1 октомври 2019 г . Основните разлики между H-6N и предишната масова версия H-6K са наличието на щанга за дозареждане във въздуха, леко удължаване на носовата час и оптимизация на корема, която позволява носенето на балистичната ракета с въздушен старт DF-21D. Очакваше се, че самолетът ще носи и хиперзвуковата ракета DF-17.
Ракетата, която се носи на видеото, обаче не изглежда да е DF-21D, тъй като тя е по-къса и с по-голям диаметър. Ако се приеме това за вярно, то вероятно е била заснета нова и неизвестна ракета.
В последния си доклад за военната мощ на Китай, Пентагона отбелязва, че H-6N има възможност да носи балистични ракети с въздушен старт, които вероятно са с ядрена бойна глава. В допълнение на това, H-6N има възможност да дозарежда във въздуха, което му дава много по-голям оперативен радиус.
H-6N тепърва влиза на въоръжение и вероятно е произведен в малки количества. Няма сериозни индикации, че възможността му да носи ядрени балистични ракети с въздушен старт е достигнала оперативна готовност.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Няколко съвета при избор на ловна пушка

20.10.2020, 08:34

Индивидуалните особености на тялото на ловеца не бива да се пренебрегват. При покупка на ловна пушка трябва да се вземат пред вид теглото на ловеца, височината му, дължината на ръцете, височината на шията и раменете.
Калибърът на пушката не е най-важното. Макар че между двата най-употребявани калибри 12 и 16 има разлика в далекобойността и концентрацията на сачмите в битата площ, той има значение за теглото на ловеца. Тежката пушка изморява бързо ловеца.
Установено е, че теглото на пушката трябва да не надвишава 1/22 част от теглото на стопанина си, пише hunter.bg. Така че, ако ловецът тежи около 70 kg, пушката му не трябва да тежи повече от 3.2kg. Ловецът с това и повече от това тегло може да си закупи пушка 12-ти калибър. За лица под 70kg тя трябва да бъде 1б-ти калибър.
Дължината на цевите на ловната пушка също има значение. При пушка с къси цеви по-бързо се взема прицел, но е неточен, а при такава с дълги — по-бавно, но е по-точен. В гористи местности не се препоръчва ловуването с дългоцевна пушка. Тя е по-пригодна за стрелба по открити места.
Двуцевка или надцевка? Под понятието двуцевка разбираме ловна пушка с хоризонтално споени две цеви една до друга (двуцевка), а под надцевка - пушка, на която цевите са споени вертикално една над друга.
Какви са предимствата на надцевката? Цевите, поставени една върху друга, дават възможност да се запои върху цевта една по-тясна мерна планка, което осигурява по-голяма точност при прицелването, по-голяма видимост при стрелбата, особено при „покриването" на целта.
Откатът при стрелба с надцевката е по-малък. При този вид пушки долната цев е първата, с която се произвежда изстрел с предния спусък (тя се явява дясната цев на успоредната). Вибрацията сравнително се намалява, а това позволява по-точно прицелване. Тези и други по-второстепенни предимства са причина напоследък надцевките да са търсени наравно с успоредките. Те се предпочитат от младите ловци.
Автоматичните предпазители имат недостатъка, че се задействуват заедно с ударниците и когато разглобяваме пушката, те остават натегнати (взведени). Това ни принуждава да ги спускаме напразно, нещо, което понякога води до счупване на бойните пружини. При пушките, които не са с автоматичен предпазител, тази опасност е избегната. - Още ловно оръжие
Източник: https://fakti.bg, Радослав Славчев

 

Новата английска КЩМ ATHENA

20.10.2020, 08:11

По време на изложението DSEI 2019 в Лондон, британският клон на General Dynamics Land Systems представи командно-щабна верижна бронемашина (КЩМ) от семейството Ajax. Това е семейство бойни машини по специална програма за британската армия. - (видео)
Правителството на страната през 2014 г. даде поръчка за доставката на 589 бройки бронемашини от новото семейство за общо 3,5 милиарда паунда. Семейство Ajax ще трябва да замени остарелите FV101 Scorpion и FV107 Scimitar.
Машините, предназначени за британската армия, имат различни обозначения в зависимост от специализацията си: разузнавателната бронемашина носи същото име като програмата AJAX, бронетранспортьорът се нарича ARES, ремонтната машина е APOLLO, командно-щабното машина е ATHENA, евакуационната машина е обозначена като ATLAS, а инженерната бронемашина получи името ARGUS.
ATHENA, командно-щабната версия на новата бронирана машина, е създадена за управление на войските директно на бойното поле. Екипажът се състои от 2 души: командир и механик-водач. Комплектът оборудване на бронираното превозно средство включва система за обработка на данни и електронно управление на бойното поле, което улеснява вземането на решение от командира, така, че войските да действат "бързо и гладко".
Верижното шаси и силовата установка не се различават от използваните при другите машини от семейство Ajax, задната част на корпуса обаче е с по-голяма височина, осигуряваща по-голям обем вътрешно пространство.
Бронирането на машината съответства на ниво 4 от стандарта STANAG 4569 и осигурява цялостна защита срещу стрелбата с боеприпаси с калибър 14,5 mm. Максималната скорост е 70 km/h, а запасът от ход е 500 km. За самоотбрана КЩМ ATHENA е оборудвана с модул с дистанционно управление. Модулът е разположен на покрива в предната част на корпуса и е въоръжен с 12,7-mm картечница. Общо 112 бронирани машини от типа ATHENA трябва да бъдат доставени на британската армия.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 

Airbus показа свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет

19.10.2020, 21:38

Airbus показа проект за свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет, който ще бъде предложен на испанските ВВС, но за който компанията се надява да намери по-широк пазар. Това съобщава Defense News.
Машината, която е известна, като AFJT (Airbus Future Jet Trainer), се предлага на Испания за замяна на флота ѝ от F-5 (използван за напреднало и преходно към изтребител обучение) и учебния C-101 Aviojet. Новият самолет трябва да започне да се оперира към 2027 – 2028 г., но разработката му се води вече няколко години.
Airbus гледа на AFJT, най-вече като платформа за напреднало и преходно към изтребител обучение, но има достатъчно потенциал в конструкцията, тя да се превърне в лека бойна платформа, както и агресорски самолет. Ако Испания избере самолета, първият му полет може да стане факт през 2025 г.
От Airbus са заявили за Defense News, че AFJT се проектира с идеята да има високи летателни характеристики, сравними с тези на високоманеврен изтребител, като Eurofighter. Освен това учебният самолет ще отговаря и на изискванията за обучение на пилоти, които ще летят на бойни самолети от следващо поколение.
Макар и самолетът да се проектира с внимание към испанските изисквания, според Airbus, той лесно може да се нагоди към изискванията и на други европейски страни. Сред потенциалните оператори се посочват Франция и Финландия. Компанията очаква пазар в размер на 500 до 800 учебни самолети от висок клас. Испания се очаква да заяви около 50 такива машини.
Испания, засега, не е отделила бюджет за избор на нов реактивен учебно-тренировъчен самолет за напреднало и преходно към изтребител обучение, но от Airbus очакват това да се случи в края на тази или началото на следващата година.
AFJT ще бъде двудвигателен и свръхзвуков, но други негови технически характеристики не се съобщават.
Показаните концептуални рисунки на AFJT, носят известна прилика с разработвания през 90-те години на миналия век учебно-тренировъчен самолет от висок клас EADS MAKO. Самолетът трябваше да бъде използван и като лек изтребител, но не успя да намери клиенти и програмата бе спряна в началото на новия век.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Обзорно-сензорна система Star SAFIRE 380-HD

19.10.2020, 21:33

Американската компания FLIR Systems е пионер в термовизионните технологии за авиационно използване в защита на закона, разработвайки първите системи за наблюдение с въздушно базиране още в края на 70-те години на миналия век.
Днес в света се използват над 5000 системи за наблюдение, производство на FLIR, за мисии в защита на закона, както и търсене и спасяване. Това е повече от общия брой на системите на всички други производители. Защитавайки нашите общност, операторите на борда на хеликоптерите и самолетите, са от жизнено значение при изпълнение на модерните мисии за защита на реда и законността......Прочети още

 

Каракачанов и голямото харчене

19.10.2020, 13:37

2 млрд. лева и още толкова за F-16, милиард за кораби, 1. 5 млрд. лева за бронирани машини, 50 млн. лева за машини за Специалните сили, 300 млн. за 3D радари, 80 млн. за модернизация на старите съветски танкове T-72, над 150 млн. лева за поддръжка на МиГ – 29 и Су 25, десет милиона лева за кораби втора ръка от Нидерландия, преговори за подводници, дронове, увеличение на заплатите. Така звучат новините от военното министерство през последните години, в които то се командва от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.
Третото правителството на Бойко Борисов разви мащабна инвестиционна програма в армията, каквато България не помни от десетилетия. И в това няма нищо лошо, стига да е базирана на ясни разчети и планове, за да не се повтори случката с една от най-скъпите придобивки на армията хеликоптерите "Cougar", които заради липсата на достатъчно средства прекараха по-голямата част от досегашния си живот в хангарите.
Ако бъдат реализирани всички сделки, България през следващите години ще трябва да финансира приоритетно армията с минимум 2% от БВП, каквато е и поставената цел в НАТО. Освен изплащането на покупките, трябва да бъдат предвидени стотици милиони за осигуряването на нужната инфраструктура и поддръжка за новата техника.
"Неприятното е от понижения ръст на брутния вътрешен продукт и дори процентите да ги следваме, може да се окаже, че наличните пари са по-малко, отколкото сме очаквали", предупреди зам.-военният министър Атанас Запрянов пред БНР.
Той все пак успокои, че "ние не искаме да милитаризираме държавата, да изхарчим бюджета й, и да колабира нейната икономика или социални системи". Ако се наложи, някои оръжейни програми могат да се спрат и да се блокират.
Ако следващите управляващи не проявят приемственост, може да се повтори ситуацията от първото правителство на ГЕРБ, което отказа вече договорена военна техника заради липсата на пари.  
На този фон заради забавянето на Стратегическия преглед на отбраната не са разработени  програмата за развитие на отбраната до 2032 г. и планът за въоръжените сили до 2026 г. Така вероятно армията ще влезе в 2021 година без план.  
Големите проекти
Трите т.нар големи проекти – за нови изтребители, кораби и бронирани машини, се подготвят  от години и минаха през различни фази. България закупи 8 изтребители F-16 Block 70 за 2.1 млрд. лева, а в последните си месеци правителството ще се опита да договори още 8 машини, които се надява да излязат по-евтино и да бъдат платени разсрочено. Следващата година няма да има плащания по евентуална сделка, но Каракачанов показа ясно, че ще се опита да я договори.
Освен 2 млрд. за изтребители България отдели още 300 млн. лева за подготовката на авиобазата "Граф Игнатиево" за американските самолети. Според анализите за следващите 8 машини в базата трябва да бъдат налети още 300 млн. лева. Дългосрочно трябва да се предвидят значителни средства за експлоатацията на машините.
Последните месеци на Каракачанов в МО се очертават много напрегнати.
Засега като основен приоритет изглежда подписването на договора за два нови патрулни кораби за около 1 млрд. лева. Министерството избра германска компания "Люрсен" (LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG), която ще работи с български подизпълнител.
Каракачанов обаче предупреди, че има среди в България, които работели срещу тази сделка.
Най-съмнителна е сделката за нови бронирани машини.
И двете оферти – на мултинационалната  "Дженеръл Дайнамикс" (General Dynamics) и финландската "Патриа" (Patria), надвишават значително тавана на проекта от 1.46 млрд. лева с ДДС, както и се очакваше. Въпреки това военното министерство засега продължава процедурата.
От месеци източници от МО и бранша допускат, че проектът може да се провали и да бъде рестартиран.
Старата техника
МО през последните две години отчете, че за първи път се подсигуряват с договори всички бойни платформи в армията – от МиГ-29, Су-25 и L-39 до Ми-17 и Ми-24.
Последно стана ясно, че МО ще вложи 40 млн. без ДДС за поддръжка на самолетите Pilatus.
Всички тези договори са необходими, но има и сериозен дебат,  включително в специализирани среди, дали е необходимо да се наливат толкова много средства в старата съветска техника.
Какво следва?
Инвестициите в отбраната при всички положения налагат ясни многогодишни разчети и планове, които към момента дори при желание е трудно да бъдат направени заради неясната икономическа ситуация, породена от пандемията.
Реализирането на толкова много сделки ще изисква поставянето на отбраната, като основен приоритет и от следващите няколко управления.
В противен случай има опасност България да се отказва от военни поръчки, което винаги излиза скъпо, или още по-лошо - новите придобивки да не се използват.
В същото време популистки залитания, според които има много по-важни сфери за инвестиции, доведоха до технологичен колапс армията.
 Затова правителството трябва да търси и да аргументира необходимия баланс в инвестициите.
Източник: https://www.mediapool.bg, Никола Лалов

 

Казарми бяха затрупани при свлачище във Виетнам, 14 войници загинаха

19.10.2020, 08:44

Свличане на земна маса отне вчера живота на най-малко 14 военни, а 8 души се смятат за изчезнали в Централен Виетнам, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс и ДПА.
Това е най-голямата загуба на жива сила в армията в мирно време и тя идва в момент, в който виетнамските военни подпомагат властите в ликвидирането на последиците от големите наводнения в страната, отбелязва Ройтерс.
Свлачището е станало в 1 ч. след полунощ и е затрупало с кал и камъни казармените помещения в централната провинция Куангчи, съобщи правителството на сайта си, предаде ДПА.
Преди броени дни друго свлачище уби 13 души, главно войници, в съседната провинция Тхиатхен-Хюе. Там все още се издирват 15 души.
След загиналите вчера в новото свлачище са двама генерали и осем високопоставени офицери, предава БТА.
От началото на октомври проливни валежи предизвикаха най-тежките наводнения от години във Виетнам, а в централната част на страната загинаха над 80 души. Три бури удариха централното крайбрежие. През следващите няколко дни се очакват още поройни дъждове.
Вчера държавните медии съобщиха, че реки в провинция Куангчи са достигнали най-голямото повишение на нивото си от 20 години, наводнявайки повече от 40 000 къщи.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Гърция може да увеличи срока на военната служба

19.10.2020, 08:36

Гърция може да удължи военната служба на 12 месеца на фона на напрежението с Турция. Министърът на отбраната Никос Панайотопулос (на снимката) говори по въпроса на пресконференция вчера, предаде порталът „Толкинг Грийс”, цитиран от БГНЕС.
„Политическото и военното ръководство са решени да защитят правата и суверенитета на Гърция“, каза министърът, добавяйки, че увеличената военна служба в комбинация с набирането на професионални войници и офицери значително ще засили гръцките въоръжени сили.
Премиерът Кириакос Мицотакис говори по въпроса през септември и каза, че увеличението няма да надхвърли една година.
Има и идеи за увеличаване на задължителната военна повинност за младежите, навършили 18 години. Гръцкият премиер подчерта необходимостта от новобранци, които да развият умения, които ще им бъдат полезни в живота след армията.
Миналият месец министър-председателят беше казал, че въпросите трябва да бъдат поставени на първо място в обществения дебат, но изявленията на Панайотопулос в неделя бяха разбрани от медиите като ясен сигнал за увеличаване на военната служба.
Според информация в медиите увеличението ще засегне Сухопътните войски и може да влезе в сила през януари или март 2021 година.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

На 19 октомври 1925 г. Гърция нахлува в България

19.10.2020, 08:23

Нa 19 oктoмври 1925 гoдинa в мecтнocттa Дeмир кaпия бългaрcки вoйници грaничaри кoпaят клaдeнeц. Гръцкитe чacoвoи нe прeцeнявaт прaвилнo дeйcтвиeтo, извършвaнo oт тях и cмятaт, чe тe кoпaят oкoп – нeщo, кoeтo нямaт прaвo дa прaвят.
Към 14:30 чaca eдин гръцки грaничaр cъвceм бeзцeрeмoннo ce зaпътвa към тях, нaвлизaйки в бългaрcкa тeритoрия. Бългaрcкият чacoвoй Рaдoй Гeoргиeв cтрeля пo нaрушитeля и гo убивa.

Зaпoчвa прecтрeлкa, в кoятo e рaнeн друг гръцки вoйник, кoйтo пo - къcнo cъщo умирa, рaзкaзвa caйтът „Бългaрcкa иcтoрия“........Прочети още

 

ВВС с демонстрация в Пловдив на 19 октомври

19.10.2020, 07:53

Въздушни демонстрации ще има в центъра на Пловдив днес, 19 октомври 2020 г., в рамките на кампанията „Бъди войник”.
Основните събития ще се проведат на площад „Централен“ в Пловдив от 16,00 часа. В рамките на кампанията ще бъде представена военна техника, въоръжение, специално оборудване и екипировка от видовете въоръжени сили.
Пловдивчани и гости на града ще могат да наблюдават атрактивни авиационни демонстрации на самолети и вертолети от състава на ВВС, които включват: вертолет Bell 206 (въздушно разузнаване), самолет C-27J Spartan (симулиране на самолет-нарушител); изтребители МиГ-29 (мисия „ер полисинг”); щурмови вертолет Ми-24 (непосредствена авиационна поддръжка); самолет Ан-2 (десантиране по парашутен способ) и вертолет AS 532AL Cougar (мисия по търсене и спасяване).
Динамичният показ на ВВС ще стартира в 17,00 часа.
Военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции ще изпълнят алпийски техники, действия по неутрализиране на терористи и освобождаване на заложник, техники по стрелба със симулационни боеприпаси, военни ръкопашни техники и парашутни скокове.
С показ на типове военна техника ще участват и Сухопътните войски.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Политическа философия на Втората световна война

19.10.2020, 07:34

Човешкият разум все още е в дълг на хуманността. Задачата на човека като единствено разумно същество е да осмисли същността на войната, а не да се ограничава само в нейното сурово осъждане.
На съвременния човек му липсва пълнота в разбирането за войната като философска категория. Паради тази причина той я възприема в ограничените рамки на своята емоционалност – само като жертви, страдания и разрушения. А войната като феномен далеч надхвърля нашите възприятия.
Войната е естествено състояние на материалния и духовен свят. В тези два свята цялостното развитие се осъществява в един непрекъснат сблъсък, при който се раждат нови, по-прогресивни и устойчиви форми. Отмира остарялото, слабото и нежизнеспособно. А закрепването на новото става в условията на покой, или другояче казано, в условията на мир.
Пречупвайки войната през тези по-радикални виждания, можем да се освободим от традиционните трактовки, които като правило са далеч от обективността, защото са не само емоционални, но и прекомерно обременени от идеологическа митология и политически предразсъдъци......Прочети още

 

Сръбската 155-mm самоходна гаубица "Александар"

19.10.2020, 07:17

Тя бе представена по време на международното изложение за въоръжение и военна техника Partner 2019, което се проведе в Белград. По време на това изложение компанията Yugoimport показа нова версия на колесната САУ МГС-25 "Александар" със 155-mm оръдие на шасито на камиона MAN 8Х8. Компанията- разработчик вече представи на обществеността своите САУ „Александар“, но оръдието преди това беше монтирано върху шасито на камиона КамАЗ 6560.
Бойната машина „Александар“ е ново поколение самоходни артилерийски системи, използващо 155- mm/ 52-калиброво оръдие, монтирано на товарно шаси. Управлението на оръдието се извършва дистанционно от кабината. Има две версии на оръдието: първата версия има 23-l зарядна камера и отговаря на изискванията на стандарта на НАТО JBMOU, втората версия има 25-l зарядна камера и следователно има по-големи мощност и далечина на поражението на целите.
Оръдието е оборудвано с автомат за зареждане с 12 снаряда в бойното отделение. Автоматът осигурява скорострелност от 6 изстр./мин. Други 12 снаряда са в отделно бойно отделение, откъдето могат да бъдат дозаредени в автоматичен режим. "Александар" може да използва всякакви боеприпаси от НАТО с калибър 155 mm, както и сръбските боеприпаси с увеличено разстояние на стрелбата ERFB (37,5 km), далекобойните боеприпаси ERFB BB (49 km), както и активно-реактивните боеприпаси VLAP с обхват 62 km.
Платформата, на която е монтирано оръдието, е въртяща се и дава възможност е да се стреля и в двете посоки спрямо посоката на движение. Две хидравлични опори разположени от всяка страна на корпуса могат да бъдат спуснати на земята за по-добра стабилизация при стрелба. Екипажът на машината се състои от 3 души: водач, командир и насочвач. Бронираната кабина защитава войниците от огъня на стрелковото оръжие и осколките на артилерийските снаряди.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 

Сблъсък на титаните: Кога американските и съветските войници са се били едни с други

18.10.2020, 23:18

СССР и САЩ никога не са влизали в сериозна открита война.
Това обаче не пречи на войниците им от време на време да се сблъскват брутално – на земята или във въздуха......Прочети още

 

Авиацията на Китай

18.10.2020, 23:13

Кликни за по-голяма резолюция

 

Симеон Николов: Шансове или потъване в пламъците на войната за Нагорни Карабах

18.10.2020, 20:12

Бойните действия в Нагорни Карабах продължават и след „примирието”, постигнато в Москва на 10 октомври. Равносметката обаче е, че Азербайджан не успява да постигне значителни резултати. А тактическите успехи, макар и да се представят за впечатляващи, може да не допринесат за оперативен пробив. В подобни ситуации се преминава към познатата битка за изтощение, която може да доведе до по–добри шансoве в един последващ преговорен процес или до включване на външни актьори и широкомащабно разпалване на война в региона.
Възможностите на тримата съпредседатели на Минската група да въздействат на кризата Русия, Франция и САЩ постигнаха съгласие до ниво политическо послание за спиране на огъня и решаване на проблемите по мирен път, но различията между тях не стигат за повече......Прочети още

 

Заместник-министър Запрянов: Няма да купуваме утре още изтребители

18.10.2020, 19:40

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че покупката на следващите осем изтребители F-16 няма да се случи „утре” и че настоящото правителство няма да предприема стъпки в тази посока. Това каза той днес, 18 октомври 2020 г. в интервю за БНР.
„Имаше атаки, че видите ли, още утре ще се купуват самолети и вече парите са изтеглени. Няма такова нещо”, категоричен бе Запрянов.
Той уточни, че има решение на Народното събрание за покупка на общо 16 многоцелеви изтребители, но за вторите осем самолета трябва да се пише отделен инвестиционен проект и той да бъде одобрен от Парламента.
„Ние пратихме писмо за цени и наличности. Това не значи, че влизаме в преговори. За да преговаряме, трябва да пуснем т.нар. „LOR”. Това сега не е питане за доставка, а питане за наличности и цени. Съгласно американските правила, ние трябва да изпратим официално писмо-заявка за придобиване, след което те да ни изпратят отговор. Такова писмо-заявка, няма да бъде изпратено, според мен, в мандата на това правителство. Няма как да бъде изпратено, защото ние трябва да минем през парламента, да заявим средствата, парламента да ги одобри и да ни даде мандат да преговаряме”, каза заместник-министърът на отбраната.
Думите му носят допълнителни уточнения. Съобразно действащите в момента процедури за експорт на отбранителна техника (FMS) има три вида LOR (Letter of Request – писмо за запитване) – „LOR for Price and Availability (P&A)”, „LOR for a Letter of Offer and Acceptance (LOA)” и „LOR for a change to an already existing LOA”. От думите на Запрянов става ясно, че е изпратен първия тип – писмо за запитване за цени и наличности. Запрянов има предвид, че няма да се праща LOA – писмо, с което се иска обвързваща оферта.
Заместник-министърът на отбраната бе запитван за определението на министър Каракачанов за „зашеметяващо добрата оферта”, която ще накара правителството да действа веднага по въпроса с преговорите за следващите осем F-16.
„Lockheed Martin предлага, ако искаме да ускори доставката след 2024 г., България да води преговори в тази посока. Това е защото ще има едно пренастройване на производствената линия, тъй като самолетите за Словакия и България са по-специфичен модел, от тези за следващите клиенти. Ако бъдат доставени осем самолета в 24-та и 25-та година и ги плащаме до 2032 г. това наистина би било зашеметяваща сделка”, отговори Запрянов.
Той бе попитан за цената на следващите осем самолета, но отказа да „спекулира” по темата, освен, че не очаква тя да е по-висока.
Запрянов бе помолен да коментира опасенията на новия командир на ВВС, относно скоростната покупка на още осем F-16 и някои реакции по темата.
„Явно някои не разбраха какво казва командира на ВВС. Аз съм съгласен с него. Ние имаме три задачи преди да приемем осемте самолета. Първата задача е да изградим инфраструктурата и правителството подхожда много сериозно. Тази година са осигурени 100 млн., в бюджета за догодина са заложени още 100 млн. и се надявам следващите правителства да заложат още 100 млн. Тоест, 300 млн. лева ще бъдат инвестирани за инфраструктура. Но дори и сега да ги дадем накуп, технологичните срокове за проектиране и изграждане на инфраструктурата изискват време и строителството не е от днес, за утре. Съображението за възможността за изграждане на инфраструктурата са основателни”, отговори Атанас Запрянов.
Той каза, че инфраструктурата не е единствената тема за опасение и посочи, че трябва да се мисли за летателния и технически състав, така че хем да има хора за обучение в САЩ, хем да има хора, които да поддържат летателната дейност у нас със съществуващите типове.
„Не е само влагането в Граф Игнатиево. За да започнем да инвестираме в Граф Игнатиево, трябва да преместим носенето на „ер полисинг” в Крумово. И там трябва да се извършват строителни неща, за да може МиГ-29 да оперира и носи дежурство”, каза още заместник-министъра на отбраната.
„Приключихме с Прегледа на отбраната. Една негова част е именно прегледа на модернизацията на въоръжените сили и създаването на нови отбранителни способности. Военното ръководство иска 188 способности, или да бъдат модернизирани, или развити. От тях, в следващите 10 години ще има пари за 38 способности. Една от тези способности е проекта за нов изтребител и доставката на още осем”, сподели Запрянов.
Той намекна, че заради сериозния спад на БВП, парите за отбрана догодина може да са по-малко, дори и ако, като процент разходи за отбрана да се повишат. Ще има нужда от нов преглед на приоритетите, а след 2024 г. или трябва да се увеличава процента от военни разходи (за тогава правителството е обещало достигане на 2% от БВП) или да се намаляват приоритетните способности.
С днешното интервю на заместник-министъра на отбраната (който е от квотата на ГЕРБ), лъкатушните обяснения по въпроса за следващите осем F-16 продължават. Само преди два дни министър Каракачанов каза, че ако има „зашеметяваща” оферта има и готовност за бързи преговори, докато днес Запрянов е доста по обран по темата и казва, че според него това няма как да се случи в мандата на това правителство.
Това, което се чака по въпроса е изказване на премиера Борисов, а то може да стане факт съвсем скоро.
Източник: https://aero-bg.com/

 

В София отбелязаха празника на военния парашутист

18.10.2020, 17:11

Отдаваме заслужена почит и се прекланяме пред саможертвата на онези, които загинаха по полетата на днешна Северна Македония и Унгария. Това каза командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев на паметното тържество за отбелязване на Празника на военните парашутисти. Традиционната церемония се проведе  пред паметника на героите парашутисти на площад „Народно събрание“.
Почетния строй прие президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев. Той, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, народни представиители, генерали и офицери, членове на военно-патриотични организации поднесоха венци и цветя на пaметника на парашутистите. - (видео)
Преди 76 години в ранната утрин на 18 октомври 1944 г. беше бойното кръщение на славната Парашутна дружина, припомни ген. Матев. Вече 75 години от 1945 г. до ден днешен, продължи той, отдаваме заслужена почит и се прекланяме пред саможертвата на онези, които, когато загиваха не знаха, че днес ще ги наричаме герои.
За първа година парашутистите бяха на церемонията с новото си бойно и новото представително знаме на Съвместното командване на специалните операции. С тях те се поклониха преди това в Алеята на парашутиста на Централните софийски гробища, където са погребани всички жертви на Парашутната дружина.  Съ същите знамена на 15 октомври бяха на Стражин и Страцин, където, п думите на ген. Матеев, и до днес витае духът на бойците от Парашутната дружина. И заяви: „И тогава, и през годините нашите формирования са преминали през много изпитания. Били са и в моменти на върхове, но са понесли и несгоди. Факт е, че днес мъжете и жените от Съвместното командване на специалните операции са тук пред вас. Те тренират ежедневно, трудят се в името на Българската армия и Родината. Факт е и че за първи път в нашата история ние оценяваме достойно и чувстваме огромната подкрепа, която имаме от военното ръководство на Българската армия, от политическото ръководство на Министерство на отбраната, от Министерски съвет, парламента и от президентската институция. Симбиозата от тази подкрепа направи така, че само в рамките на 10 - 11 месеца в Специалните сили бяха извършени промени в организационно-щатната структура, за които ние сме се трудили и сме мечтали в продължение на години“.
„Днешните мъже и жени от Специалните сили осъзнават своята отговорност. Ние осъзнаваме, че гласуваното ни доверие носи още повече отговорност оттук натам и много работа, за да изпълним и занапред поставените задачи. Искам да се обърна и към всички ветерани от парашутните формирования и от Специалните сили на Българската армия. Ние продължаваме да съществуваме и работим благодарение на Вас – на нашите учители и на това, което сте ни дали. Дълбок поклон пред Вас. Нека не забравяме делото на първопроходците! Дълбок поклон и вечна слава на героите! Да живее България!“, завърши празничното си слово ген. Матеев.
Източник: http://otbrana.com/

 

50 нови бронирани машини за Специалните сили

18.10.2020, 16:57

Одобрен е и предстои да се реализира проект за бронирани машини на Специалните сили. Той е на стойност около 50 млн. лева и предвижда закупуването на около 50 машини. Това съобщи днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов. „Машините ще се правят в България, защото моята политика винаги е била – онова, което може да се изработва у нас – да се изработва у нас, което може да поддържа в България – да се прави тук“, добави министър Каракачанов.
Той участва в тържествения ритуал в чест на Деня на военния парашутист и 76-ата годишнина от паметната битка на Парашутната дружина на височината Стражин. Церемонията се състоя пред паметника на героите-парашутисти на площад „Народно събрание” в присъствието на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери, представители на военно-патриотични организации и граждани.
Пред журналисти министър Каракачанов подчерта усилията, които в последните години се полагат за модернизирането на Специалните сили. „Беше направено командване, беше вдигнат рангът на командира на 68-ма бригада. Предстои и формирането на 4-та група за специални операции в района на София. Отделят се необходимите средства. Бяха направени ремонти на полигона в Црънча. Беше направено доста и тези усилия трябва да продължат“, каза министър Каракачанов. Той даде висока оценка за нивото на окомплектованост: „Когато се обяви конкурс за военнослужещи, за едно място при Специалните сили се явяват най-много хора. Обществото оценява значението и възможностите на Специалните сили и службата там в очите на много млади мъже и жени е предпочитана“.
„Когато говорим за проекти за развитие на способностите на Специалните сили, както и за организационно-структурни промени – подчертавам, че те са резултат от анализ и предложения, одобрени от държавното и военното ръководство“, заяви пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Във връзка с работата по формиране на 4-та група за специални операции адмирал Ефтимов каза, че има осигурена инфраструктура, която трябва да бъде частично ремонтирана, но това е изцяло във възможностите на Министерството на отбраната.
Командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев припомни, че през настоящата и през предходната година са реализирани няколко големи и по-малки проекти, с които на Специалните сили е закупено лично оборудване, прибори за нощно виждане, прибори за стрелба, а в момента на полигон Црънча се изграждат качествено нови казарми, както и цялата съпътстваща инфраструктура. „Важното е, че беше създадена такава законова рамка, такава организационна структура, че Специалните сили имат възможност да се развиват по най-добрите стандарти на НАТО, а и по световните стандарти“, заяви генерал-майор Явор Матеев.
Източик: Пресцентър на МО

 

Изтече оръжейното ембарго на ООН срещу Иран

18.10.2020, 09:02

Дългогодишното ембарго на ООН за продажби на оръжие от и за Иран изтече рано сутринта в неделя, в съответствие със знаковото ядрено споразумение от 2015 г., заяви иранското външно министерство, цитирано от АФП.
"От днес всички ограничения за трансфера на оръжия, свързаните с тях дейности и финансовите услуги от и до Ислямска република Иран се прекратяват автоматично", се казва в изявлението на министерството.
Той настоя, че съгласно условията на сделката, сключена със САЩ, Китай, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Европейския съюз, "премахването на ограниченията за оръжие и забраната за пътуване са проектирани да бъдат автоматични, без да се изискват други действия. "
Президентът на САЩ Доналд Тръмп оттегли страната си от сделката през 2018 г. и едностранно започна да възстановява санкциите срещу Иран.
Но Вашингтон претърпя неуспех през август, когато не успя да спечели подкрепа от Съвета за сигурност на ООН за неопределено удължаване на ембаргото.
Това беше важен ден за международната общност, заяви иранското министерство в неделя, добавяйки, че светът е застанал до Техеран в противоречие с усилията на американския режим.
Москва заяви през септември, че е готова да засили военното си сътрудничество с Техеран, докато Пекин също говори за готовността си да продаде оръжие на Иран след 18 октомври.
Вашингтон твърди, че ще се стреми да попречи на Иран да купува китайски танкове и руски системи за ПВО.
Иранският външен министър Джавад Зариф заяви, че международната общност е защитила ядрената сделка и неделя отбеляза нормализиране на сътрудничеството на Иран със света.
Източник: https://blitz.bg/

 

Министър Каракачанов: Има размисли във ВВС за F-35

18.10.2020. 08:36

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че във ВВС се разглежда хипотезата за покупката на F-35. Това каза той вчера, 17 октомври 2020 г., в предаването „Седмицата” по радио „Дарик”.
„Коментирали сме въпроса, дали не е добре след първите осем F-16, не да водим разговори за още осем Block 70, а директно да идем на F-35. Има такава хипотеза. Разбира се, нашите летци разсъждават, че е въпрос на време, след 15 – 20 години например, да минем на F-35”, така Каракачанов отговори на въпроса, не е ли по-добре да се купят направо F-35.
Той каза, че това са разговори в експертната сфера, но даде да се разбере, че шансът това да се случи е практически никакъв.
Каракачанов бе запитан, какво според него значи да получим от САЩ „зашеметяващо добра” оферта за следващите осем броя F-16. Вчера той каза, че ако офертата е зашеметяващо добра, правителството има готовност веднага да започне преговори за следващите осем изтребителя.
„Добра оферта за мен би било, след като получим първите осем самолета, да не спираме процеса на окомплектоване на ескадрилата F-16. 25-та, 26-та, 27-ма година да приключим с окомплектоването на ескадрила от 16 самолета. Добре е цената да е значително по-ниска от тази, която платихме за първите осем. Добре е да има един 10-годишен срок за изплащане”, отговори Каракачанов.
Той каза, че се очаква всички бъдещи военни поръчки от САЩ да са на разсрочено плащане, като военният министър посочи, че би било идеално вноските по F-16 да се покриват само от един военен бюджет в рамките на 2% от БВП.
Каракачанов, обаче категорично отказа да дава конкретни ценови предположения за цената.
Водещият Кирил Вълчев, попита Каракачанов дали рязкото желание да се купуват още изтребители от САЩ, не е свързано с желанието на правителството да се хареса на американската страна, на фона на протестите и други събития.
„Не се превръщайте в Скопска медия, моля ви се”, отговори Каракачанов.
Министърът на отбраната бе запитан за възможността да се сглобяват самолети у нас, в рамките на индустриалното сътрудничество по проекта.
„Още, като водихме преговорите за първите осем F-16, ние в МО имахме революционната идея за едно тристранно сътрудничество за производство на самолети в България. Лошото е, че това нямаше как да бъде направено в договора за индустриално сътрудничество по тези самолети. Но тази идея е доста реалистична. Става дума за учебно-бойни самолети. Съвсем във възможностите ни е, ако започнем един такъв проект в рамките на три до четири години България да да почне да произвежда. Той няма да е български проект, той ще е плод на едно сътрудничество. Едно подобно нещо би издигнало не само авторитета на България, но и би дало възможност на много млади хора да реализират уменията си у нас. Но това би ни позволило да имаме едни самолети, с които да водим обучителна и бойна дейност, но и бихме имали възможност да имаме печалби, защото има пазар за подобни по-малки самолети”, обясни Каракачанов.
Това, за което говори Каракачанов е корейския реактивен свърхзвуков самолет KAI T-50. През септември 2019 г. имаше медийни публикации в проправителствените медии за „преговори за завод за изтребители”, които щяха да се осъществят по време на визитата на премиера Борисов и министър Каракачанов в Южна Корея. От това не излезе нищо по разбираеми причини – България не може да поръча толкова T-50, че да осмислят развръщането на линия за крайно сглобяване тук, а Lockheed Martin няма отношение към подобни договорки. Сега обаче, темата се рециклира.
- (видео)

Източник: https://aero-bg.com/

 

Какви територии искаше Гърция от България през 1946 г.

18.10.2020, 08:12

На 15 октомври 2019 г. се навършиха 73 години от края на Парижката мирна конференция. Макар и не кръгла годишнина, съдбовното значение за България на този голям международен форум налага по-често да си спомняме за него. За втори път след 1919 г. България бе поставена на подсъдимата скамейка като съюзник на най-агресивната държава през Първата световна война – Германия, и на най-варварския режим в световната история – нацизма. Претенциите на победителите и на двата форума към българската държава са стряскащи. Огромни репарационни и териториални претенции, които застрашават дори бъдещата българска държавност.
За разлика от унизителното положение, в което бе поставена България през 1919 г. от победителите и особено обидното високомерие на Англия и арогантната надменност на Франция, отношението към България през 1946 г. е съвършено различно. През 1919-а българската държава нямаше нито един приятел, нито една делегация, която да прояви съчуствие към тази страна, вкарана във войната като съюзник на Германия от авантюриста Фердинанд......Прочети още

 

 

The National Interest: Съветската САУ "Гвоздика" е уникат

17.10.2020, 20:16

В годините на Студената война в СССР е създадена самоходна гаубица-амфибия, чиито характеристики и днес си остават уникални. Редакторът на The National Interest Питър Сичиу си спомни за необичайния образец на съветска военна техника.
През миналата година Националната гвардия на САЩ проведе "извънредно необичайни" учения в щата Вирджиния. Те включваха стрелба от 105-мм гаубица М118 от борда на десантен кораб. Така американците искаха да демонстрират каква мобилна огнева поддръжка могат да оказват по време на изпълнение на задачи в крайбрежни зони. По-рано това е правено от неголеми кораби.
Но за подобни цели съветската армия още преди десетилетия разполага със самоходната гаубица 2С1 "Гвоздика" (Карамфил), създадена на базата на многоцелеви брониран лек транспортьор МТ-ЛБ (МТ-ЛБу е негова удължена версия, шассито има по 7 ролки от всяка стана), на който е монтирано 122-мм оръдие.
"Особено уникално в тази верижна машина е това, че тя не изисква особена подготовка за влизане във вода. Преди началото на движение във водоема се включва водна помпа във вътрешната част на корпуса на гаубицата, в предната част на корпуса се издига водоотблъскващ щит, над задвижващите колела и предните паразитни колела се поставя защитен кожух, а отзад се спускат водоотражатели. За всичко това са необходими максимум 20 минути, а резултатът фактически се свежда до схемата "нагазил във водата и заплавал", пише редакторът.
Максималната скорост на "Гвоздика" във вода е 4,5 км/ч. При това по шосе машината може да вдига до 60 км/ч, а по пресечена местност – до 29 км/ч. Силовата ѝ установка се състои от дизелов двигател с 300 к.с. мощност и механична трансмисия.
Екипажът на машината е от четирима души – командир, водач, мерач и зареждач.
Освен стандартната противоосколъчна защита машината разполага и със система за защита от поразяващи фактори от ядрен взрив.
Основното ѝ въоръжение е гаубица 2А31 – доработена версия на буксируемото оръдие Д-30. Тя позволява използването на всякакви боеприпаси от 122-мм калибър: осколъчни, осколъчно-фугасни, кумулативни, касетъчни, димни и осветителни. Обсегът на стрелба на обикновени снаряди е около 15 км, а снаряди с ракетен ускорител – до 22 км.
През годините на Студената война "Гвоздика" е изнасяна в страните от Варшавския договор. В последните години остава на въоръжение в редица страни, включително България, Украйна, Беларус и Индия.
В Русия 2С1 е в резерва и се използва основно по време на обучения на артилеристи. Във войсковите подразделения машините са заменени от 152-мм гаубици 2С19 "Мста".
"Разработената в края на 1960-те години съветска гаубица-амфибия си остава най-необикновен пример за оръжейна технология. Предлага решение на проблема, с който не всички страни могат да се справят", обобщава авторът, цитиран от "Российская газета". - Още за 2С1
Източник: https://bg.rbth.com/

 

В София и Пловдив отбелязваме празника на военния парашутист от Българската армия

17.10.2020, 19:36

С тържествени церемонии на 18 и 19 октомври в гр. София и в гр. Пловдив ще бъде отбелязан Денят на военния парашутист и 76-ата годишнина от паметната битка на Парашутната дружина на височината Стражин.
В столицата на 18 октомври (неделя) в 10.30 ч. военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции ще почетат паметта на загиналите военни парашутисти с военен ритуал и поднасяне на венци и цветя в Алеята на парашутиста в Централните софийски гробища. Ще бъде отслужена заупокойна молитва.
В 12.00 ч. същия ден военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции с командир генерал-майор Явор Матеев ще отдадат воински почести пред паметника на героите-парашутисти на площад „Народно събрание” в знак на преклонение пред техния подвиг. В тържествения ритуал ще участват президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, представители на военно-патриотичните съюзи, ветерани.
В гр. Пловдив на 19 октомври (понеделник) в района на Съвместното командване на специалните операции  (на ул. „Ген. Радко Димитриев“ №2) ще бъде отслужен благодарствен молебен и ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча на военнослужещите от Специалните сили, загинали при изпълнение на воинския си дълг. В 15.30 ч. на площад „Централен“ в града пред тържествения строй на Специалните сили новоназначени войници ще положат военна клетва.
На този ден град Пловдив ще бъде домакин на поредното издание на информационната кампания „Бъди войник“, което съвпада с отбелязването на бойния празник на Военновъздушните сили и на Деня на военния парашутист. В 16.40 ч. военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции ще демонстрират бойни способности и ще представят пред пловдивската общественост образци на въоръжение, техника и екипировка.
(Материалът е по информация на пресслужбите на президента и МО.)

 

Нишката операция оживя след 76 години на полигон „Беляковец“ на НВУ „В. Левски“

17.10.2020, 16:18

Снимки: Валери СавовНишката операция от 1944 г. беше пресъздадена днес с мащабна историческа възстановка на полигон „Беляковец“ на НВУ „В. Левски“. Тя е част от поредицата прояви, посветена на 75 години от Втората световна война и участието на Българската армия в нейния заключителен етап. Инициативата и реализацията е на НВУ и Клуб за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“ с подкрепата на Министерството на отбраната. Водещ военно-патриотичната проява и „бойните действия“ бе Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в министерството.  Малко преди началото бе отслужена заупокойна молитва от Великотърновския митрополит Григорий за българските воини, загинали по време на Втората световна война. На полигона дойдоха още председателят на Комисията по отбрана генерал Константин Попов, началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, началникът на политическия кабинет на МО Илия Налбантов, кметът на Община Велико Търново Даниел Панов, заместник-областният управител Ивета Кабакчиева и други представители на местната държавна и общинска власт, заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните на България полковник от запаса Петър Пандурски, военнослужещи, членове на военно-патриотични организации и много граждани от цялата страна. Участниците приветстваха  ветерана от войната Цено Спасов, роден през 1924 г. Той е от Горна Оряховица. Участвал е в Първия период на Втората световна война.
Нишката операция на Втора българска армия, която се провежда между 8 и 14 октомври 1944 г., е една от най-успешните и знаменателни за българската военна наука операции. Българската армия, която по това време се сражава срещу немски части в Югославия, в операцията постига значителен оперативен и тактически успех като успява да изолира и разгроми 7-а СС дивизия с придадени към нея части.
Във възстановката Националният военен университет участва с логистична поддръжка и с курсантска група, която се включи в пресъздаването на бойните действия. Курсантите бяха с униформи реплики, но снаряжението им бе, освен оригинално от периода и бойно, с халосни патрони. Те участваха с пехотни пушки „Манлихер N 95”, които са били на въоръжение през Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Със заповед на Министерството на отбраната от юли т.г. НВУ получи последните в армията наличности от 45 пушки от този модел, съобщи заместник-началникът на НВУ полковник Евгени Пенчев.
По време на събитието за първи път бе видян в действие и танк Т-34. Той е бил на въоръжение през 40-те години, а от 1982 г. бе поставен на постамент в НВУ „В. Левски“. С усилията на личния състав на Университета машината е възстановена през последния месец и половина.
Курсанти от специализация „Материални средства, придвижване и транспорт” приготвиха за посетителите храна и изпекоха хляб при полеви условия.
За да улесни достъпа на всички граждани, които желаят да наблюдават историческата реконструкция, Университетът бе организирал и безплатен транспорт. Два автобуса на НВУ се движеха по два различни маршрута във Велико Търново и транспортираха хората до полигон „Беляковец“.
Възстановката завърши с успешно постигнати цели. В нея участвха и румънски реконструктори. Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов бяха наградени с юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ бригаден генерал Иван Маламов и други военнослужещи.  Отличията връчиха Илия Налбантов и началникът на НВУ. Със заповед на председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов с юбилеен медал „75 години от Победата над фашизма“ бяха удостоени кметът Даниел Панов, бригаден генерал Иван Маламов и Момчил Тачев, председател на клуб “Братя по оръжие“. Отличията връчи Иван Коев – председател на Областната организация на СВВБ във Велико Търново. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Българското посрещане на френски, ирландски и британски дивизии в Македония през Първата Световна война

17.10.2020, 12:16

След катастрофално проведената френска кампания в Дарданелите, френските сили, както обикновено, откриват начин да отстъпят и да насочат силите си в съвсем друга посока. Веднъж изгонени,  генерал Морис Сарай решава да прояви някаква форма на героизъм на Балканите. Ето защо, неговите дивизии акустират в Солун през октомври 1915 г. Сърбия вече е пропищяла, след като е нападната от три страни – силите на Австро-Унгария, Германия и България.
Не трябва да забравяме, че след жестоката демонстрация на сила по време на Балканската война и самосиндикалното разправяне с Османската империя, родният войник е ухажван от всички страни, за да се включи в конфликта. Морис трябва да подпомогне бягащата сръбска армия, която се опитва да мине през Албанските планини и да стигне до своите съюзници. Отчаяната операция се оказва доста трудна и почти невъзможна, а в спасителната акция се освобождават около едва 100 000 души......Прочети още

 

Награди на Празника на ВВС

17.10.2020, 11:43

Командването на ВВС и българското авиационно списания Клуб Криле наградиха военнослужещи от ВВС по случай 16 октомври съобщава Pan.bg
Със заповед на командира на ВВС за постигнати високи професионални успехи бяха наградени:
- с мъжки ръчен часовник - кап. Борис Георгиев Масларов, командир на второ изтребително авиозвено в 3-а авиобаза "Граф Игнатиево;
- с дамски ръчен часовник - подполк. Ирена Иванова Илчева, гл. експерт в сектор "Планиране и програмиране" на отдел "Планиране, програмиране и бюджетиране" в Командването на ВВС;
- с плакет полк. Божидар Димитров Петков, началник отдел КИНС в Командването на ВВС;
- с плакет майор Влайко Иванов Пенчев, НЩ на Транспортно-десантна ескадрила в Транспортна авиогрупа-Враждебна;
- с плакет капитан Ивайло Андонов Георгиев, инженер в отделение "Авиационна техника и въоръжение" в База за предно разполагане-Безмер;
- с чанта за лаптоп подполк. Светослав Димитров Стоянов, гл. експерт в Канцеларията на Командира на ВВС;
Награди за военнослужещи на годината от родовете войски на ВВС, инициирани от българското авиационно списание "Клуб КРИЛЕ":
- летец на 2020 г. майор Веселин Асенов, началник на отделение „Летателна и тактическа подготовка” във Транспортна авиогрупа-Враждебна-София
- млад пилот на ВВС на 2020 г. капитан Денислав Танков, старши пилот във 2-ро иаз на иае във 3-а авиобаза "Граф Игнатиево"
- специалист от Зенитно-ракетни войски на 2020 г. майор Максим Ралчев, зам.-командир по техника и въоръжение във в. ф. 26720-Черноморец;
- специалист от Радиотехнически войски на 2020 г. капитан Душко Илиев, зам.-командир на радарен пост във в. ф. 36910-Балчик;
- специалист от Логистика на 2020 г. капитан Даниел Петрински, началник на секция „Горивосмазочни материали” в 24-а авиобаза-Крумово
- специалист от Авиационен инженерно-технически състав на 2020 г. полковник Дуни Дунев, зам.-командир по "Авиационна техника и въоръжение" в 24-а авиобаза-Крумово;
- специалист от КИНС на 2020 г. майор Янко Ганчев, оперативен дежурен по системи за командване и управление в сектор „Въздушен суверенитет” в център „Управление и докладване” в АОЦ в База КУН-София.

 

Министър Каракачанов: Ако офертата за F-16 е зашеметяваща, ще действаме

17.10.2020, 08:48

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ако предложението за покупка на още осем F-16 е „зашеметяващо добро”, то правителството е готово да действа скоростно по този въпрос. Това каза той вчера, 16 октомври 2020 г.
„Нека видим какво ще получим. Ако офертата е зашеметяващо добра, може да започнем веднага разговорите. Ако има неща, които смятаме, че трябва да бъдат коригирани, ще проведем разговори. А и преди ВВС да направят становище, самите те трябва да са наясно”, така министър Каракачанов коментира въпроса с покупката на още осем изтребителя F-16.
Както вече стана ясно, България е изпратила запитване до САЩ за цените, наличностите и сроковете за доставка за евентуална сделка за още осем броя F-16C/D Block 70. To е било изпратено през август, а в сряда Каракачанов каза, че очаква отговора му до две седмици.
„Когато получим това писмо, ще го обсъдим – като ценови параметри, като срокове и условия за плащане. Естествено ще има още разговори, защото при една сделка, трябва да се водят разговори, за да имаме максимално добрите условия. Не само по придобиване, но също така и по поддръжка и индустриално сътрудничество. Това са неща, които допълнително ще се обсъждат”, каза още Каракачанов.
Военният министър каза, че към днешна дата изглежда, че трябва да се дадат още 300 млн. лева за инфраструктура за следващите осем изтребителя. Така той отговори на въпроса, колко още пари трябва да се вложат ако се купят още самолети. Все пак Каракачанов направи уговорката, че трябва да се направят точни разчети.
Припомняме, че правителството отпусна първите 100 млн. за инфраструктура през август.
„Цялата процедура ще мине, както е задължително – становище на ВВС, предложение на министъра на отбраната, решение на Министерски съвет, разглеждане в парламента и решение в парламента. Това е процедурата”, каза Каракачанов и отбеляза, че няма как да се ангажира със срокове за това и дали ще се касае за 60, 90, 120 дни.
Процесът е малко по-сложен от това, за което говори Каракачанов. Трябва да бъде подготвен Проект за инвестиционен разход (ПИР) и той да бъде одобрен от Народното събрание (включително в комисиите и в пленарна зала), тъй като се касае за разход над 100 млн. лева. След това ще може да се проведат преговори по договор, военният министър да получи мандат от Министерски съвет за подписването му и тъй като той влиза в обхвата на Закона за международните договори, следва ратификация отново от Народното събрание.
Днешното изказване на Каракачанов е нов рязък завой по отношение на евентуалното придобиване на още осем F-16. Припомняме, че темата бе повдигната от премиера Борисов на 29 септември, след среща с представители на Lockheed Martin и американския посланик у нас. На следващия ден, след бурни политически и обществени реакции, министър Каракачанов каза, че решението за следващите изтребители ще е на следващо правителство, което ще е на власт през 2024 г. Председателят на комисията по отбрана в Парламента Константин Попов пък каза, че догодина няма да има сделка за още F-16, защото такива разходи нямало да бъдат заложени в бюджета за 2021 г.
Сега, обаче Каракачанов говори за доста скоростно купуване на още осем F-16, ако условията били зашеметяващи, без да уточнява какво трябва да се разбира под това. Освен това той прехвърля топката за решението на Военновъздушните сили, тъй като от тях се чака становище по американското предложение.
„Аз съм български офицер, на мен ми е поставена конкретна задача да ръководя ВВС и естествено мой основен приоритет е да ги развивам. Така че новата техника, която ще бъде приета на въоръжение и нейното пълноценно използване е основна задача за мен. Това са задачи, които не се решават с емоции, решават се с много разум, с точни разчети и за нас е много важен крайният резултат – боеспособен самолет, който е интегриран в системата за национална отбрана и е съвместим със съюзните сили”, така е коментирал темата за покупката на още осем F-16 новият командир на ВВС генерал-майор Димитър Петров.
Генерал Петров вече повдигна въпроса за ресурсното осигуряване на следващите осем F-16.
В изказванията по темата се включи и президентът Румен Радев, който присъства на честването на празника на ВВС. В отговор на въпрос за намеренията на правителството да поръча още осем самолета F-16 държавният глава заяви, че България определено има нужда от най-малко 16 нови изтребителя, но на военната авиация трябва да се гледа като средство за отстояване на националния интерес и за гарантиране на националната сигурност.
„Когато на военната авиация се гледа като средство за лични политически интереси, когато се погазва военната експертиза, винаги ни излиза скъпо и винаги води до прахосване на обществен ресурс, до занижени способности, а в някои случаи води и до загуби на човешки живот“, допълни Румен Радев.
Държавният глава призова да се уважава военната експертиза.
„Това е много сложна технология и целият процес по договаряне, приемане и усвояване се простира далеч извън представите на този, който взима решения“, допълни държавният глава.
Темата с придобиването на още осем F-16 изплува в особено време – протести, политическа нестабилност, мощно предизборно раздаване на пари от правителството, пандемия от COVID-19, очаквания за икономическа рецесия и сериозен американски натиск по темата с енергийните проекти у нас и най-вече газопровода „Турски/Балкански проект“. Как в този пъзел се нареждат и големите проекти за превъоръжаване (не само за още F-16, но и за нови бронирани машини за пехотата и за два модулни патрулни кораба), предстои да видим.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Чехия отказа да замени съветските T-72 с полските PT-91, с което ядоса Варшава

17.10.2020, 08:35

Министерството на отбраната на Чехия официално отказа да закупи чужди танкове за модернизиране на своите войски. Поне до края на десетилетието чешките военни ще използват модернизираната версия на съветския Т-72.
Каква е причината за това решение и защо то толкова ядоса поляците?
Експортната версия на съветския T-72M едно време представляваше 10% от всички танкове, експлоатирани от страните от Варшавския договор. С разпадането на блока и разширяването на НАТО на Изток, много бивши съюзници на СССР решиха да се „прекачат“ на германски и израелски бойни машини. На практика обаче се оказа, че бойните мисии все пак се изпълняват по-добре от доказалия се Т-72, отколкото от красивия, но изключително скъп за експлоатация Leopard.
Освен това руският танк има огромен потенциал за модернизация. Само чрез инсталиране на нови двигатели и системи за управление на огъня, европейците крачка по крачка подобряват характеристиките на съветската бойна машина. В същото време цената на новия Leopard е 6,5 милиона долара, а модернизацията на чешкия T-72M4 до подобни бойни способности струва около 1,5 милиона. - (видео)
Що се отнася до поляците, те също така модернизираха собствените си T-72 до версията PT - 91 Twardy и планираха да го изнасят за други страни от Източна Европа, но много му вдигнаха цената и не издържаха на конкуренцията. Сега Варшава сериозно "инвестира" в проекта за създаване на европейския танк EMBT, опростена версия на който също има за цел да продаде на съседите си. Но тук, изглежда, нещата няма да проработят. Широките възможности за модернизация на Т-72 сериозно подкопават плановете на поляците, така че те затова са ядосани. - Още за Т-72
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

За английската и френската ескадри в Балчик по време на Кримската война

17.10.2020, 07:50

На 2 ноември 1853 г., със султанско разрешение, съюзническите - английска  и френска ескадри навлизат в Босфора и на 8 ноември хвърлят котва в залива Бейкоз (Beykoz) в Константинопол (Истанбул).
На 4 януари 1854 г., съюзническите ескадри навлизат в Черно море. Те получават заповед от своите правителства да защитят турските брегове и да неутрализират руския черноморски флот.
На 6 януари 1854 г. английскaта парна фрегата „Retribution” („Възмездие“), с капитан Джеймс Робърт Дръмонд (James Robert Drummond) доставя в Севастопол уведомителните писма на вицеадмиралите Дъндъс и Амлен до коменданта на Севастопол за навлизането на английската и френска ескадри в Черно море. На 12 януари 1854 г. посланиците на Англия и Франция в Санкт Петербург информират руското правителство за навлизането на техните ескадри в Черно море. На 21 февруари 1854 г. Русия скъсва дипломатическите си отношения с Англия и Франция. До голямата война остава само една крачка.........Прочети още

 

 

Кап. I ранг Камен Кукуров: И сега карам подводница на сън

16.10.2020, 22:13

Изнизаха се девет години от края на  дивизион за подводни операции на ВМС. На 1 ноември 2011 година беше свален флагът  на последната ни подводница „Слава”. И така на практика бе сложен края (поне засега) на подводния ни флот, чието начало датира от 1916 година.

Тази година „Слава” намери своя последен пристан край Белослав и официално стана музейна експозиция.
За последния командир на дивизиона и бивш командир на подводницата кап. I ранг Камен Кукуров,  сега началник щаб на ВМС, все още е много жив спомена за прощалното му плаване с нея, превърнало се в лебедовата песен на „Слава”. И не само него. Преди време в разговор (беше за излизащия тогава вестник „Черно море”)  той ми призна, че и сега кара подводница на сън.......Прочети още

 

Минен ловец „Цибър” отплава за международни учения

16.10.2020, 20:22

На 15 октомври минен ловец „Цибър” 32 се сне от Пункт за базиране Варна и пое курс към пристанище Измир, Република Турция със задача да участва в противоминно учение „Нусрет 2020“ на ВМС на Република Турция, съобщават от Военноморските сили за Moreto.net.
След завършване на учението корабът ще се присъедини към Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2).
Минен ловец „Цибър” ще участва и в българо-румънското притовоминно учение „Посейдон”.
На 18 ноември се очаква корабът да се завърне в мястото си за постонно дислоциране в Пункт за базиране Варна.

 

Руският президент Владимир Путин предложи договорът Нов СТАРТ със САЩ да се удължи с една година

16.10.2020, 17:34

Руският президент Владимир Путин предложи да се удължи с една година договорът Нов СТАРТ със САЩ за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия, три дни след като САЩ предложиха удължаване на този договор, който изтича на 4 февруари 2021 г., предадоха Франс прес и Ройтерс.
"Предлагам да се продължи действието на сегашния договор без никакви условия с още поне една година, за да има възможност да се водят съществени преговори по всички параметри", каза Путин на заседание на своя Съвет за сигурност. Той отбеляза, че договорът досега е работил ефикасно и би било жалко да спре действието му.
Подписаният през 2010 г. договор Нов СТАРТ ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, ракети и бомбардировачи, които Русия и САЩ могат да разгърнат. Ако не бъде удължен, може да се стигне по нова надпревара във въоръжаването и напрежение между Москва и Вашингтон, отбелязва Ройтерс.
В сряда Русия отрече твърдения на САЩ, че двете страни са постигнали принципно споразумение за удължаване срока на договора.
Руският външен министър Сергей Лавров заяви на заседанието на руския Съвет за сигурност, че ще съобщи руската позиция на САЩ в най-скоро време, след като Путин му възложи да формулира позицията на Москва и да получи отговор от Вашингтон, предаде ТАСС.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Флотските авиатори също празнуваха

16.10.2020, 16:58

На 16 октомври 2020 г., по случай 61-та годишнина от създаването на Морската вертолетна авиобаза „Чайка”, се състоя военен ритуал за отбелязване на годишнината.
Строят на личния състав бе приет от командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, който награди военнослужещи отличили се по време на изпълнение на службата.
Командирът на военното формирование подполковник Спас Спасов награди проявили висок професионализъм военнослужещи и цивилни служители и връчи купи на победителите в състезанията, посветени на празника в следните дисциплини: щафетно бягане, теглене на въже, футбол на малки врати и волейбол.
С минута мълчание бе почетена паметта на загиналите пилоти от авиобазата. Бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг авиатори.
Гостите на тържеството: командири на военни формирования от ВМС и началниците на отдели и сектори от Щаба на ВМС бяха поздравени от контраадмирал Кирил Михайлов и подполковник Спас Спасов.
Източник: http://otbrana.com/

 

Министър Каракачанов: Бойната ни авиация започна да се изправя на крака

16.10.2020, 16:56

Снимки: Вилхелм Йоцов„Едно от нещата, с които българите можем да се похвалим пред света е, че ние сме първите в Европа, които използват авиацията за бойни цели“. Това заяви пред журналисти днес, 16 октомври, министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
На днешната дата се отбелязва 108-ата годишнина от първия боен полет на военната авиация и празника на Военновъздушните сили (ВВС).
„Въпреки трудностите след 90-те години, когато поголовно се режеше и унищожаваше военна техника, бойната ни авиация през последните няколко години започна да се изправя на крака. Не само заради това, че сключихме сделка за закупуване на ескадрила Ф16 Блок 70, като първите осем вече са платени, а и за това, че бяха отделени достатъчно средства през тези три години и половина за ремонт и поддръжка на съществуващите летателни платформи“, подчерта министърът.
По думите му хората, служещи в бойната ни авиация, много добре знаят какви са преките им задължения и те ще ги изпълнят по прекрасен начин, ако се наложи да защитават страната си.
„Виждаме ги, че въпреки трудностите, които са натрупани с годините, в мирно време те продължават да изпълняват своя дълг да носят бойно дежурство, да изпълняват мисиите по Air Policing и така ще бъде и занапред“, допълни министър Каракачанов.
Попитан за разговорите за нова ескадрила Ф16 министърът на отбраната обясни, че преди да се вземе решение за закупуване на нови самолети трябва да пристигне конкретно предложение.
„Когато получим отговор на запитването, ще го обсъдим като параметри, срокове за плащане, естествено ще има още разговори, защото при постигането на една сделка трябва да се водят преговори, за да може да се постигнат максимално добри условия. Не само по придобиване, но и по поддръжка, също така и индустриално сътрудничество. Това са неща, които тепърва ще бъдат обсъждани“, обясни Каракачанов.
„Цялата процедура минава като становище на ВВС, предложение на министъра на отбраната, решение на Министерския съвет, разглеждане в Парламента и решение на Народното събрание. Не мога да се ангажирам със срокове, нека да видим какво ще получим като отговор, ако офертата е зашеметяващо добра, може да започнем веднага разговорите, ако имаме неща, които смятаме, че трябва да бъдат коригирани, първо ще проведем преговори“, допълни той.
Попитан какви допълнителни средства биха били необходими за придобиването на втората група от осем самолета Ф-16 министър Каракачанов разясни, че ако се прави сметката на база първите осем, сумата би била същата - 300 милиона лева за инфраструктура. „Така би изглеждало към днешна дата, но все пак когато видим какви са параметрите, ще преценим и това, което е направено - дали може и до колко може да бъде съвместено с използването на останалите осем самолета, и тогава ще бъдат направени точните разчети“, каза министърът.
„Аз съм български офицер, на мен ми е поставена конкретна задача да ръководя ВВС и естествено мой основен приоритет е да ги развивам. Така че новата техника, която ще бъде приета на въоръжение и нейното пълноценно използване е основна задача за мен. Това са задачи, които не се решават с емоции, решават се с много разум, с точни разчети и за нас е много важен крайният резултат - боеспособен самолет, който е интегриран в системата за национална отбрана и е съвместим със съюзните сили“. Това заяви от своя страна командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.
Той обясни, че по предварителни разчети две до три години е периодът на адаптация и на влизане в оперативна готовност на новите самолети.
„Когато самолетите кацнат при нас, започва един усилен процес на подготовка на летателния състав. Трябва да заработят абсолютно всички структури, не само експлоатиращите самолета, но и осигуряващите го логистично, и когато всичко заработи като система, пълна синергия, ние вече ще бъдем готови да използваме способностите на това, което сме придобили“, обясни генерал-майор Петров.
Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров почетоха паметта на летците, загинали във военно и в мирно време, с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца пред Народното събрание. По традиция военнослужещи отдадоха воински почести и поднесоха венци и цветя в Алеята на летците и пред Паметника на загиналите летци в София.
По повод празника министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов наградиха военнослужещи и цивилни служители, отличени за постигнати отлични професионални резултати при изпълнение на служебните задължения, за принос по съхраняване и повишаване на бойните способности на ВВС и за доблестна служба в редовете на Българската армия., съобщава Пресцентърът на МО.
Източник: http://otbrana.com/

 

Българските военновъздушни сили винаги са били носител на националната гордост

16.10.2020, 16:52

Модернизацията е дълбок и сложен процес на трансформация и водещото в него не е техниката. Най-важни са хората – военнослужещите и цивилните служители, които са носители на новото и промяната. Това заяви президентът Румен Радев по време на тържествено честване на Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили (ВВС), който се състоя днес в присъствие на представители на родовете войски, ветерани и военни аташета.
„За цялата славна 108-годишна история Българските военновъздушни сили винаги са били носител на националната гордост и на националните добродетели, винаги са били израз на родолюбие, на новаторство и прогрес“, заяви държавният глава и върховен главнокомандващ, който поздрави всички военнослужещи и цивилни служители от ВВС.  Румен Радев изказа признателност за всеотдайността, стоицизма, и безпределната им преданост да са опора за сигурността на своя народ. „Продължавайте да бъдете гордост и надежда за народа си и да привличате мотивирани и способни млади хора към Военновъздушните сили“, заяви държавният глава. - (видео)
Като важни за ВВС събития президентът открои възстановяването след дълги години на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“, започналото обучение на първите български летци за усвояване на новите изтребители, модернизацията на инфраструктурата на летище „Граф Игнатиево“ и влизането в строй на първите модернизирани Су-25. Държавният глава определи модернизацията като ключова дума за годината, но допълни, че тя е процес, а не еднократен акт по придобиването на нова техника. „От вас зависи да следвате уверено пътя на победата, да отстоявате вашата професионална компетентност и мнение. От вас зависи да развивате хармонично родовете войски“, обърна се президентът към военнослужещите. Румен Радев посочи, че от усилията им зависи да утвърдят ВВС като информационен лидер, способен да работи ефективно в общо информационно пространство заедно с другите видове въоръжени сили и с подкрепата на съюзниците ни. Президентът отбеляза, че пред ВВС стоят изпитания, но изрази увереност, че те ще бъдат преодолени по-лесно благодарение на съхранените и развити способности във времена на изключително ограничени ресурси.
На тържеството по случай празника на ВВС върховният главнокомандващ Румен Радев удостои с Почетния знак на президента полковник (о.з.) Цветан Доганов по случай навършването на шейсет години от началото на неговата летателна дейност. “Полк. Доганов е прекрасен инструктор, владеещ до съвършенство и теорията, и практиката, и "душата" на полета“, заяви при награждаването държавният глава и отбеляза забележителния принос на летеца към българските ВВС и в областите на военната, гражданската и спортната авиация. Президентът Радев пожела на полк. Доганов да продължава да бъде  вдъхновител с дързостта, смелостта и огромния си капацитет за всички млади хора, поели щафетата.
„Този почетен знак е израз на благодарност и за нашите ветерани, учителите, които ни предадоха любовта към небето и ни научиха да не се предаваме, завещаха ценности, наследявани от поколение на поколение“, посочи държавният глава.
По-рано през деня президентът Румен Радев прие почетния караул и поднесе венец пред Паметника на летеца в София, съобщават от неговата пресслужба. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Авиацията и българските ВВС отбелязват своя празник

16.10.2020, 09:06

Днес авиацията и българските Военновъздушни сили отбелязват своя празник. Датата е избрана за празник на ВВС защото на нея, преди през 1912 години, е извършен първият боен полет в България.
Датата 16 октомври се отбелязва като техен празник с разпореждане на Министерския съвет от 1963 година. На този ден през 1912 г. пилотът Радул Милков - командир на Първо аеропланно отделение, и наблюдателят Продан Таракчиев превръщат самолета в бойна машина, като извършват първата в света бомбардировка от въздуха. Това става по време на Балканската война, когато български войски са обсадили Одринската крепост, смятана от цяла Европа за непревземаема.
Към 9.30 часа подпоручиците Милков и Таракчиев излитат със самолет "Албатрос" и се насочват към Одрин. Те оглеждат по време на полета турските позиции и за първи път във военната история хвърлят от самолета ръчни гранати над гара Караагач. Този полет е исторически, макар да продължава час и половина - освен бомбардиране на противника е осъществено и първото в света военновъздушно разузнаване. Организационното изграждане на българското въздухоплаване започва през 1903 година. Създадената тогава Команда по балонно дело през 1906 г. прераства в бойно подразделение към железопътната дружина под името "Въздухоплавателно отделение".
През 1911 г. правителството взима решение за подготовка на летци и аеромеханици в чужбина и за купуване на самолети, в резултат на което през 1912 г. България вече има своя въздушна армада. В наши дни в рамките на Стратегията за национална сигурност сред функциите на ВВС са сдържащи, отбранителни, за поддържане на мира и сигурността, хуманитарни, спасителни. Главната мисия на ВВС е да гарантират въздушния суверенитет и сигурност на страната и съвместно с останалите видове въоръжени сили да защитават териториалната й цялост.
Президентът Румен Радев ще участва в честванията на Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили, които ще отбележат 108-ата годишнина от създаването си.
Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния караул пред Паметника на българския летец до сградата на Народното събрание. Там - с поднасяне на венци и цветя, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще почетат паметта на летците, загинали във военно и в мирно време.
108-ата годишнина от създаването си ще отбележат Военновъздушните ни сили. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще почетат паметта на летците, загинали във военно и в мирно време, с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца пред Народното събрание.
Венци и цветя ще бъдат поднесени в Алеята на летците в Централните софийски гробища и пред Паметника на загиналите летци в кв. „Иван Вазов“ в София.
Командирът на ВВС ген. Димитър Петров ще награди заслужили служители на военната авиация. За празника отворен ще бъде и Музеят на авиацията в Крумово. - Още за ВВС

 
 

Bell стартира строежа на прототипа на модела 360 Invictus

16.10.2020, 08:37

Американският вертолетостроител Bell ще започне строителството на първия прототип на своя разузнавателно-ударен вертолет Bell 360 Invictus през следващата седмица. Това съобщава FlightGlobal.
Фюзелажът на вертолета ще бъде сглобен в завода на компанията в Амарило, Тексас. Прототипът ще участва в конкурса за избор на нов разузнавателно-ударен (скаут) вертолет за армейската авиация на САЩ в рамките на програмата FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft).
Програмата FARA бе стартирана през 2018 г., като целта ѝ е намиране на заместник на OH-58D Kiowa Warrior. Вертолетът бе пенсиониран през 2017 г. и неговата роля в момента се изпълнява от щурмовите вертолети AH-64 Apache и безпилотните апарати MQ-1C Gray Eagle. Армейската авиация на САЩ, обаче не е доволна от това решение и иска създаването на изцяло нов вертолет скаут.
Целта на програмата FARA e тази машина да се проектира, построи, изпита и да се приеме на въоръжение преди 2028 г. Вертолетът трябва да има висока крайсерска скорост (330 km/h) и да е относително компактен с диаметър на носещия винт под 12,2 m.
Bell 360 Invictus е базиран на цивилния модел 525 Relentless, като носещият винт е преработен за да се вмести в изискваните габарити. Машината има спомагателна силова установка и крило, които ще ѝ помагат да достига високи скорости. Екипажът е двуместен, а въоръжението се носи във вътрешни отсеци, най-вече с цел повишаване на скоростта.
Invictus ще се изправи срещу Raider X на Sikorsky. Тази машина има тикащ винт за достигане на високи скорости.
Предложенията на Bell и Sikorsky бяха избрани през март 2020 г. в съревнование с Boeing, Karem Aircraft и AVX Aircraft Co. Компаниите получиха финансиране за създаване на реални прототипи, с които ще се извършат сравнителни изпитания. Преди това, през април 2019 г. въпросните пет компании бяха избрани сред общо осем за финансиране разработката на проект.
Армията на САЩ планира да избере победителя към средата на 2024 г.
За последните три десетилетия, това ще е четвъртият опит за намиране на заместник на OH-58. Първият опит бе RAH-66 Comanche, който бе спрян през 2004 г. Следващият опит бе ARH-70 Arapaho (на базата на Bell 407), който бе спрян през 2008 г. През 2010 г. е стартирана програмата Armed Aerial Scout (AAS), която обаче не стига до същински конкурс и през 2013 г. тя е прекратена, а заедно с това е решено и да се пенсионират всички OH-58D, без да им бъде намерен директен заместител.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 
 

На този ден преди 56 г. Китай изпитва първата си атомна бомба

16.10.2020, 07:00

В началото на 1956 г. ЦК на КПК взема решение за развитие на атомната енергетика, в съответствие с която в Китай се предполага да се създадат стратегически ракети и ядрено оръжие.
Към края на 1956 г. за реализацията на програмата е създадено „Трето министерство на машиностроенето” – аналог на съветското Средмаш, като за ръководител на атомната програма е назначен шефът на Държавната сигурност Кан Шен.
Ядрената програма отначало се изпълнява при активното съдействие от страна на СССР: за периода 1950-1960 г. Китай е посетен от около 10 000 съветски специалисти в атомния отрасъл, като освен това около 11 000 китайски специалисти и 1000 техни учени от атомния отрасъл преминават подготовка в СССР...........Прочети още

 
 
 
 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света.

 

{START_COUNTER}