Военна информация

Архив - от 1 до 15 юни

 

 

Морският специален разузнавателен отряд проведе парашутна подготовка

15.06.2020, 20:42

Над 300 парашутни скока бяха изпълнени по време на подготовка, проведена от Морския специален разузнавателен отряд (МСРО) от 8 до 12 юни в района на летище Балчик. Ръководител на скоковете беше капитан II ранг Герман Славов, командир на отряда.
Сред целите на подготовката са: усъвършенстване на организацията по планирането и ръководството на този вид дейност във Военноморските сили; повишаване натренираността на участниците при изпълнение на групови учебно-тренировъчни и бойни скокове с различни типове парашутни системи и въоръжение в прости и в сложни условия; отработване на взаимодействието на МСРО с летателно средство от Военновъздушните сили и със Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) - МВР при съвместни действия.
Скоковете бяха изпълнени от борда на самолет С 27 J „Спартан” от малки и средни височини, в диапазона от 400 до 4000 метра с осем типа парашутни системи, предназначени за незабавно разтваряне и за ръчно разтваряне след свободно падане. По време на подготовката бяха изпълнени над 300 парашутни скока, от които около половината в тъмната част на денонощието. Осем военнослужещи от отряда направиха своя първи нощен скок. При нощните скокове, поради силно намалената видимост, значително се усложняват действията във въздуха и при приземяване в цел. Това изисква от парашутистите добра психологическа кондиция, бързо и адекватно ориентиране в пространството и прецизно управление на парашута.
Подготовката премина при спазване на всички противоепидемични мерки и в съответствие с правилата за безопасно изпълнение на парашутни скокове. В нея участваха военнослужещи от МСРО, представители на отдел „Специални операции” на дирекция „Операции и подготовка” в Щаба на отбраната и служители на СОБТ на МВР.
Източник: http://otbrana.com/

 

Полша иска повече US войници на своя територия, но не за сметка на Германия

15.06.2020, 20:12

Полша иска повече американски войници на своя територия, но не за сметка на Германия, каза днес полският премиер Матеуш Моравецки (на снимката), цитиран от Балтийската новинарска служба (БНС), предаде ДПА.
"Полша постоянно и отдавна настоява за увеличаването на американското военно присъствие на своя територия. Нямаме намерение да постигнем тази цел за сметка на намаляване на американския контингент в Германия", заяви Моравецки.
В началото на този месец в. "Уолстрийт джърнъл" писа, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е разпоредил военният контингент на страната в Германия с численост 34 500 души да бъде намален с 9500 човека. Според сп. "Шпигел" тази есен от Германия ще бъдат изтеглени между 5000 и 15 000 американски военнослужещи.
Миналата седмица Моравецки каза по полско радио, че ако САЩ наистина осъществят подобен план, част от войниците може да бъдат прехвърлени в Полша. Понастоящем на полска територия пребивават около 5000 американски военни, отбелязва ДПА.
По време на посещение във Вилнюс полският външен министър Яцек Чапутович каза днес, че според него намаляването на броя на американските войници в Германия няма да спомогне за европейската сигурност.
Утре германският министър на външните работи Хайко Маас ще посети Варшава за среща с полския си колега.
Източник: https://fakti.bg/

 

Американски изтребител F-15 се разби край английския бряг

15.06.2020, 16:35

Американски изтребител се е разбил в понеделник край бреговете на Североизточна Англия, като е започнала операция за издирване и спасяване на пилота в Северно море, съобщава Ройтерс.
Американските военновъздушни сили съобщиха, че самолет F-15C Eagle (493-та изтребителна ескадрила на 48-мо изребително авиокрило, р.н. 86-0176, с.н. 1027/C404) е катастрофирал около 09:40 ч. местно време (11:40 ч. българско време).
"По време на аварията самолетът е бил на рутинна тренировъчна мисия с един пилот на борда", се казва в съобщението. "Причината за катастрофата, както и състоянието на пилота понастоящем са неизвестни и Обединеното кралство е призовано да подкрепи мисията по търсене и спасяване на пилота".
Самолетът е от RAF Lakenheath, най-голямата американска военновъздушна база в Англия и единствената флотилия с изтребители F-15 на САЩ в Европа. Базата се намира на около 40 км североизточно от Кеймбридж.
Ройтерс напомня, че през 2014 г. американски военен хеликоптер катастрофира на брега на Източна Англия, при което загинаха и четиримата души от екипажа.
Източник: https://fakti.bg/

 

УБС Bae Hawk Mk209 се е разбил в Индонезия

15.06.2020, 12:50

Учебно-боен самолет BAE Hawk Mk 209 (р.н. ТТ-0209) 12-та авиоескадрила на ВВС на Индонезия се е разбил днес в провинция Паканбару малко след излитане по време на рутинен тренировъчен полет. Пилотът ст. л-т Априанто Исмаил е успял да се катапултира. Самолетът е паднал в жилищен район, има разрушения, но не се съобщава за пострадали на земята. - (видео)
Hawk-ът е излетял от писта „36“ на авиобаза Росмин Нурджадин и се е разбил на около 5 км от летището.
Назначена е комисия за разследване на причините за аварията.
Индонезийските ВВС имат на въоръжение 8 BAE Hawk Mk 109 и 32 Mk 209, получени в края на 1990-те години.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Военнослужещи обезвредиха два снаряда край Сопот

15.06.2020, 08:53

Специализиран екип от 61-ва Стрямска механизирана бригада е разузнал и транспортирал два невзривени боеприпаса, открити в местността "Аневско кале" в землището на гр. Сопот.
При проведеното разузнаване на място военнослужещите са установили, че това са два снаряда - 152-милиметров и 122-милиметров, с взриватели. Под ръководството на капитан Методи Киряков специализираният екип е транспортирал боеприпасите в обезопасен район.
Днес, 15 юни, при спазване на всички мерки за безопасност, снарядите ще бъдат унищожени.

 

Доклад: Ядрените сили продължават да модернизират своите арсенали

15.06.2020, 08:25

Световните запаси от ядрени бойни глави са намалели на 13 400 в началото на тази година, но деветте ядрени сили са продължили да модернизират арсеналите си, заяви днес Стокхолмският международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА.
Общият брой на бойните глави в света е намалял с около 465 в сравнение с началото на 2019 г., посочи институтът в свой доклад.
Намаляването се дължи главно на унищожаването на излезли от употреба ядрени оръжия, притежавани от Русия и САЩ. Двете ядрени свръхсили притежават заедно около 90 процента от ядрените оръжия в света, предава БТА.
Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея са другите държави, признали, че разполагат с ядрени оръжия.
Според СИПРИ САЩ са имали 5800 бойни глави, а Русия - 6275. Великобритания е притежавала около 215 ядрени бойни глави, Франция - 290, Китай - 320, Индия - 150, Пакистан - 160, Израел - 90. Предполага се, че Северна Корея има 30-40 ядрени бойни глави, но те не са включени в оценката на института.
Според доклада около 1800 ядрени бойни глави са били поддържани във високо ниво на готовност.
Ядрените държави са модернизирали своите арсенали или са разработвали нови системи.
Изследователите посочват, че "деветте ядрени държави, изглежда, запазват своите арсенали за неопределено бъдеще", което предполага, че ядрените оръжия все още се смятат за възпиращо средство, но има и признаци, че им се придават "нови или разширени" роли във военните планове, особено що се отнася до САЩ и Русия. Това представлява "значително обръщане на тенденциите след Студената война към постепенна маргинализация на ядрените оръжия", което "вероятно е най-обезпокоителното развитие".
Докладът се основава на открити източници. Липсата на прозрачност от страната на ядрените държави като цяло е предизвикателство, казва СИПРИ.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Турция започна военна операция в Ирак

15.06.2020, 07:50

Турските въоръжени сили са започнали операция "Орлов нокът" в северната част на Ирак срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), която страната счита за терористична организация. Това се съобщава в акаунта в Twitter на Министерството на отбраната на Турция.
„Нашите самолети засипват пещерите над главите на терористите“, съобщават от ведомството. Уточнява се, че авиацията е бомбардирала пещерните убежища, в които са се намирали кюрдски сили.
По-късно Министерството на отбраната е пояснило, че операцията се явява законно право на Анкара на самозащита. В тази връзка турските въоръжени сили атакуват терористични клетки.

 

15 юни 1877 г. Руската армия преминава р. Дунав

15.06.2020, 07:34

На 15.06.1877 г. руската армия форсира успешно Дунава при Свищов и се разделя на три отряда – Източен, под командването на княз Александър Александрович, от около 70 хил. души – насочени срещу укрепения четириъгълник Русе, Силистра, Шумен и Варна; Западен отряд от около 35 хил. души, под командването на ген. Криденер, тръгва към Видинската крепост, и Преден отряд с численост 12 хил. души, начело с ген. Гурко – за Търново, Балкана, Пловдив и Одрин. Тук е и Българското опълчение.
Преди това е Априлското въстание. През юни 1876 г. Сърбия и Черна гора воюват неуспешно с Турция, включват се хиляди български и руски доброволци. В края на 1876 г. се свиква Цариградската конференция на Великите сили, която решава на България да бъде дадена автономия, като тя бъде разделена на две области, включващи българските етническите територии.
Турция не зачита решенията на конференцията и Русия отговаря с ултиматум и започва мобилизация, като същевременно преговоря с Англия, Австро-Унгария и Германия и сключва военни спогодби.
На 12.04.1877 г. император Александър ІІ обявява война на Турция. Военните действия се водят на два фронта – Кавказки и Дунавски. В Дунавската армия се включва и Българското опълчение, нараснало от 6 на 12 дружини с около 10 хил. души със Самарското знаме и под командването на ген. Столетов.
На 15.06.1877 г. руската армия форсира успешно Дунава при Свищов.
В хода на войната се очертават три етапа: Първият – от форсирането на р. Дунав до края на м. юли 1877 г. Вторият– от боевете при Стара Загора до падането на Плевен. През този период се провеждат най-мащабните операции, които решават изхода на войната. Третият етап е от превземането на Плевен на 11.12.1877 г. до подписване на Одринското примирие – 19.01.1878 г.
През първия етап забележителни събития са освобождаването на старата столица Търново на 25.06.1877 г., овладяването на Шипченския проход и боевете за Стара Загора. Ключов момент са боевете на връх Шипка, пазен от 6500 души руси и български опълченци. Проявявайки невиждан героизъм и саможертва, на 9, 10 и 11 август 1877 г. защитниците успяват да спрат и отблъснат атаките на 30-хилядната турска армия. В най-критичния момент идва помощ от ген. Радецки.
На 11.12.1877 г. Осман паша в Плевен капитулира и се предава. На 28.12.1877 г. е освободена София, на 04.01.1878 г. – Пловдив., на 08.01.1878 г. – Одрин.
Турското правителство иска примирие, подписано на 19.01.1878 г. в Одрин. Един месец по-късно на 19 февруари (03 март) 1878 г. е подписан и Санстефанския прелиминарен договор, който фактически слага край на войната. Турция приема Българско княжество с граници – според решенията на Цариградската конференция, включващи етническите територии на българската нация. Но Великите сили налагат свикването на международна конференция.
На Берлинския конгрес, проведен на 01 (13) юни 1878 г. България е жестоко разпокъсана. Създава се трибутарно Княжество, включващо Северна България и Софийски санджак. На юг от Стара планина се образува автономна провинция Източна Румелия под властта на султана, а Източна Тракия, Беломорието и Македония се връщат на Турция. С тези решения Берлинският диктат предопределя неразрешими противоречия, войни и кръвопролития на Балканите.

 

Забравените герои на България: Санитарен полковник д-р Сава Марков Мирков

15.06.2020, 07:30

Днес се навършват 170 години от рождението на полковник д-р Сава Марков Мирков. Той е роден на 15 юни 1850 г. в с. Бербово,Велико Търновско. Завършва Киевската духовна семинария (1863). Учи право в Киевския университет (1871) и медицина в Москва (1876). Участва в Освободителната Руско-турска война (1877-1878) като лекар във 2-ра дружина на Българското опълчение.
След Освобождението формира първата болница в България за ранени и болни войници в Казанлък. След това урежда сборна подвижна болница за българското опълчение в Пловдив (1878). Назначен е за Софийски губернски военен лекар, а от май 1879г. за старши лекар в първокласната болница в София.
По време на Сръбско-българската война (1885) е Главен лекар на българската войска. По негово настояване само 12 дни преди началото й, България става член на Международната организация на Червения кръст. Благодарение на това по време на войната пристигат няколко чужди санитарни мисии, които оказват помощ на българските санитарни служби. Като главен лекар урежда евакуационните служби за транспортирането на леко ранените в София.
След войната напуска армията и се отдава на обществена дейност. Името му е свързано с гр. София и неговото устройство като столица.
През Балканските войни (1912-1913) и Първата световна война (1915-1918) работи в санитарните мисии в Българския червен кръст. Умира през 1927 г. в София.
Кавалер е на българския орден „Св.Александър” III ст. с мечове отгоре и руските ордени- „Св.Станислав” и „Св.Анна” II и III ст. с мечове.

 

31 години МиГ-29 в България

15.06.2020, 07:21

На днешната дата се навършват 31 години от кацането на първите 2 борда МиГ-29 в България.
В периода 1989 – 1990 г. в България са доставени общо 22 изтребителя МиГ-29 - 18 едноместни МиГ-29 (изделие 9-12А) и четири спарки МиГ-29УБ (изделие 9-51/). В момента България разполага с 15 МиГ-29 - 3 УБ и 12 едноместни.
На 29 септември 1994 г. командирът на "Равнец" - Иван Даев, катастрофира и загива с МиГ-29, борд 25. Това бе и единствената катастрофа досега с изгубен борд на изтребителя. На 26 април 2012 г. аварира и МиГ-29УБ, борд 11 - бивш 01, като пилотите се катапултират успешно.
Първите два МиГ-29 – учебните 01 (сега борд 11, който аварира през 2012 г.) и 02 кацат на летище Равнец на 15 юни 1989 г. Така България става втората държава от бившия Варшавски договор (след ГДР), която получава най-модерния за времето си боен самолет, който и днес остава един от най-добрите изтребители за завоюване на превъзходство във въздуха.
Ескадрилата започва да носи бойно дежурство с новия самолет през пролетта на 1990 г. ........Прочети още

 

 

Освещаване на храма на ВС на Русия в Москва

14.06.2020, 19:47

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил извърши в Патриотския парк в Кубинка освещаване на Патриаршеската катедрала Възкресение Христово, която има статут на главната църква на въоръжените сили на Руската федерация, съобщава кореспондентът на ТАСС.
Церемонията по откриването и освещаването на патриаршеската катедрала трябваше да се проведе на 9 май, Ден на победата, но беше отложена поради пандемията на нова коронавирусна инфекция.
На церемонията присъства и настоятелят на Катедралата Възкресение Христово, председател на Синодалния отдел за сътрудничество с въоръжените сили и правоприлагащите агенции на Московската патриаршия, епископ Стефан Клински (Привалов). В освещаването участват министърът на отбраната на Руската федерация армейски генерал Сергей Шойгу, началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ Валери Герасимов, заместник-министърът на отбраната Юнус-Бек Евкуров, ректора на Московския държавен университет М. В. Ломоносов Виктор Садовнич, помощника на президента на Руската федерация Владимир Медински.
Катедралата, построена от дарения, е осветена в годината на 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война. Височината на камбанарията е 75 м, а дължината на галерията „Път на паметта“ е 1418 м, колкото са дните на войната. Диаметърът на барабана, върху който е монтиран централният купол, е 19.45 м. Сводовете на храма са изработени от витражи, изобразяващи ордени,с които са били награждавани за подвизи на воинското оръжие в различни периоди от руската история, а изображението на Спасителя, в централния купол на храма е най-голямото изображение на лицето на Христос, направено от мозайка. -  (видео)
Източник: https://www.pan.bg/

 

Генерали и офицери отбелязаха 100 години от създаването на Строителни войски

14.06.2020, 19:20

Генерали и офицери от запаса се събраха днес пред паметника на Александър Стамболийски в София. Те отбелязаха една славна и една трагична годишнина. Събитието бе организирано от клуб „Строителни войски“ към Столичната организация на СОСЗР с председател полковник от запаса Фильо Филев. Участниците бяха от София, Пловдив, Карлово и Сопот. Сред тях бяха последните началници на Строителни войски генерал-майор от запаса Радослав Пешлеевски и полковник от запаса Георги Папазов. Както и генерал-майор от запаса Борис Анакиев, главен инженер на Строителни войски, почетен гражданин на София. 
Трудовата повинност (задължение за полагане на общественополезен труд в интерес на държавата) влиза в сила на 14 юни1920 г. и е дело на правителството на Александър Стамболийски. Тя възниква в резултат на историческа необходимост, свързана пряко със злополучния за нашата държава край на Първата световна война и последвалото жестоко наказание на страната ни с Ньойския мирен договор от 27 ноември 1919 г. Още преди тази дата става ясно, че България ще бъде лишена от редовна наборна армия, което на практика е осъществено с военните клаузи на договора.
Всички мъже и жени в определена възраст са били задължени да работят ограничен период от време в полза на правителството, главно по строителни проекти. Създадена е организация със структура, известна като Трудова повинност. Това припомни в словото си полковник от запаса доц. д-р Петър Ненков. 100 години минаха от тогава, имало е 31 правителства, като 30 от тях са подкрепяли Трудовата повинност, по-късно Трудови и Строителни войски, посочи полк. Филев. Докато Строителни войски са закрити от 31-ото правителство и от тогавашния парламент на 31 август 2000 г. и от следващия ден са преобразувани в Държавно предприятие „Строителство и възстановяване”.
На третия рожден ден на Трудова повинност е убит създателят й Александър Стамболийски.  Дълбок поклон пред паметта на водача на селска България и един от най-значимите български политици след Освобождението Александър Стамболийски, свален от власт с военен преврат на 9 юни 1923 година и убит зверски пет дни по-късно от четници на ВМРО, по заповед на военния министър генерал Иван Вълков, завърши паметното си слово полк. Ненков.
След като положиха венци и цветя пред паметника на Александър Стамболийски генералите и офицерите се отправиха към паметника на трудовака, който се издига на източната страна на пътя от София за Самоков, на около 5 км след село Кокаляне. Построен е в чест на войниците от Строителни войски, прокарали тежкото трасе на пътя. Пред паметника има паркинг и чешма.
Поради извънредната ситуация във връзка пандемията Ковид-19, тържественото отбелязване на 100 години от създаването на Строителни войски се планира за септември, каза полк. Филев.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Топ 3 на самолетите, разработени от съветското конструкторско бюро "Лавочкин"

14.06.2020, 06:34

Конструкторското бюро "Лавочкин" е толкова успешно, че не само създава най-добрия съветски изтребител от Втората световна война, но и произвежда най-модерния космически кораб за времето си.
Основано преди ВСВ през 1937 г., КБ "Лавочкин" активно участва в разработките на модерни изтребители за очаквания голям конфликт в Европа и триумфира със създаването на успешен модел като Ла-7.
"Лавочкин" обаче няма толкова ярка следвоенна история. Някои от самолетите губят в борбата за място под слънцето, водена срещу другите конструкторски бюра, докато други завинаги си остават само на чертожните дъски. През 1960-те години "Лавочкин" фокусира вниманието си върху разработката на космически кораб, който се произвежда и до днес.
Ла-5
Ла-5 е известен със своята маневреност и гъвкавост при работа, но има и някои значителни недостатъци. При скорост по-малка от 210 км/ч самолетът не може да се контролира. Както си спомня пилотът и писател Анатоли Маркуша,  "летците страдаха от "африканската" жега в кабината".
На Ла-5 най-известният ас на Съюзниците Иван Кожедуб започва убийствения си списък от 62 свалени вражески самолета. На 6 юли 1943 г. по време на Курската битка той сваля немски бомбардировач Ju-87.
Докато първите изтребители Ла-5 са технически изостанали от Messerschmitt Bf 109 и Focke-Wulf Fw 190, то по-късната модернизация Ла-5ФН надминава немските си колеги, особено по скорост на издигане. "Ако Messer се опитваше да се измъкне от нас нагоре, ние го догонвахме. Колкото повече се издигаше, толкова по-лесно ни беше да го хванем. Focker-ът беше по-тежък от Messer-a и го хващахме дори по-бързо", спомня си пилотът Дмитрий Алексеев.
Германските самолетни конструктори обаче не бездействат. Техните изтребители стават по-напреднали и скоро Съветският съюз разбира, че му трябва нещо по-мощно от Ла-5ФН. Тогава се ражда легендарният Ла-7.
Ла-7
През септември 1944 г. най-добрият съветски изтребител от ВСВ – Ла-7, е пратен за бойни изпитания в 63-и гвардейски авиационен полк, който се бори за освобождението на Рига. Новият самолет става истински "побойник" за германците. По време на едномесечни въздушни битки полкът от Ла-7 унищожава 55 вражески изтребителя, като губи едва 4 самолета.
Ла-7 изглежда подобно на Ла-5ФН, но надминава предшественика си по отношение на скорост на летене, на издигане и максимална височина благодарение на осъвременените си технически характеристики. И по-важното – Ла-7 превъзхожда почти всички немски самолети от това време.
Често пилотите на Luftwaffe предпочитат да избягват преки битки с тези мощни съветски самолети, така че германското командване изпраща само най-добрите сред най-добрите срещу пилотите на Ла-7. Например елитното немско крило Jagdgeschwader 54 (JG 54), към което принадлежат асове като Ото Кител (267 въздушни победи) и Валтер Новотни (258) често са пренасочвани към фронтовите зони, където служат съветските Ла-7.
Първата съветска "реактивна жертва" също пада пред Ла-7. През февруари 1945 г. съветският ас Иван Кожедуб сваля немски реактивен изтребител-бомбардировач Ме-262 във въздушна битка над р. Одер.
Ла-15
В края на 1940-те години две съветски конструкторски бюра започват ожесточена конкуренция за снабдяване на ВВС с изтребители. Ла-15 и МиГ-15 са "гуша за гуша", а в симулираните въздушни битки и двамата отбелязват победи.
Въпреки факта, че и двете машини влизат в серийно производство, съветското ръководство скоро решава, че производството на два реактивни изтребителя е ненужно за съветската индустрия.
Летателните характеристики на Ла-15 са признати за малко по-добри от тези на МиГ-15, но серийното производство на последния е по-гладък процес. Сталин лично решава да заложи на "МиГ", без да излага аргументи.
С над 15 000 произведени самолета МиГ-15 става най-масово произвежданият реактивен изтребител в света. След 235 построени бройки серийното производство на Ла-15 е преустановено през 1954 година. Останалите самолети са изпратени на ядрените изпитателни площадки, където да бъдат използвани като мишени. - Още за Лавочкин

 

 

„Градина на паметта“ и в София по повод 75 години от Победата

13.06.2020, 23:39

Вчера в Деня на Русия бяха засадени 27 дръвчета в парка до столичното 108-мо СУ "Никола Беловеждов" в "Дружба-1". Това е част от инициативата "Дни на памет" повод 75-ата годишнина от победата над нацизма и фашизма. От военно-патриотичните организации се включиха Николай Колев – председател на Сдружението на бившите сини каски „4 май“ и генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов – член на ръководството на Съюза на ветераните от войните на България.
"Градината на паметта" или "Сад Памяти" е кампания в Русия. Идеята е да бъдат засадени дръвчета във всички градове на страната - от Владивосток до Калининград - и по този начин да бъде създаден "жив паметник" на всеки загинал човек по време на Втората световна война. Живота си в нея губят 27 милиона души. Така на територията на Русия и на всички европейски държави, които желаят да се включат, ще бъдат засадени 27 милиона дръвчета.

 

БМП-23 извършиха десант на остров Персин

13.06.2020, 15:31

Тридневно съвместно учение по преодоляване на широка водна преграда с паромни средства проведоха военнослужещи от два механизирани батальона на Единния център за начална подготовка - Плевен и един инженерен батальон от състава на 55-ти инженерен полк в Белене.
Съвместните действия се проведоха в района на 577 км от българския участък на река Дунав. Целите на занятието бяха механик-водачите и командирите на машини да придобият практически навици по натоварване на плавателна платформа - паром, и преодоляване на водна преграда, да се усъвършенстват уменията на войсковия състав и да се повишат тяхната физическа издръжливост, психическа устойчивост и полева натренираност.
Военнослужещите изпълниха задачи по устройване, оборудване и поддържане на 80-тонната паромна преправа. Бойните машини на пехотата БМП-23 извършиха десант на остров Персин и посредством платформата се върнаха обратно на брега на реката, съобщава Пресцентърът на МО.
В това първо съвместно учение инженерно-сапьорните и механизираните формирования постигнаха добра координация и отлично взаимодействие.
Ръководители на учението бяха заместник-командирът на Единния център за начална подготовка полковник Иван Вълев и командирът на 54-ти инженерен батальон подполковник Николай Николаев.
Източник: http://otbrana.com/

 

Раздорът продължава! Изтребители F-35 за Турция стават американски

13.06.2020, 09:30

Турция остава без самолети F-35, след като Комисията по отбрана към американския Сенат разреши на армията да запази шестте F-35, първоначално договорени за продажба на Анкара. Съгласно промени в годишния законопроект на Пентагона бяха отпуснати и 9,1 милиарда долара за закупуване на нови 95 самолета.
Предложеният от Комисията законопроект трябва да премине още няколко стъпки, преди да влезе в сила. Той обаче предвижда самолетите, предназначени за Турция, да бъдат модифицирани от американските военни.
До момента машините не са били доставяни на турска земя поради заплахата от американски санкции заради закупуването от страна на Анкара на руските противовъздушни системи С-400.
През юни 2018 г. два самолета бяха доставени във военната база „Люк“ край Финикс, Аризона, където на тях започна обучение на турски пилоти и механици да летят и поддържат F-35.
Ако бъдат поставяни пречки по въпроса за F-35, Турция ще направи необходимото, включително производството на собствен боен самолет, е заявил вчера турският военен министър Хулуси Акар, цитиран от проправителствения вестник „Йени Акит“.
Турция поръча 100 от американските изтребители от пето поколение.
Анкара е и производител на около 7% от частите за американските изтребители. Според ръководителя на Дирекцията по отбранителна промишленост (SSM) на Турция Исмаил Демир изключването на страната от производствената верига и прехвърлянето на производството в други страни ще доведе до оскъпяване с около 7-8 млн. долара на бройка от самолетите.
Източник: https://fakti.bg/

 

Германският флот получи втората фрегата F125

13.06.2020, 07:35

На 10 юни германският флот въведе в експлоатация фрегатата Nordrhein-Westfalen (F223), втората от четирите поръчани фрегати от типа F125 Baden-Württemberg. Корабът ще бъде базиран във Вилхелмсхафен като част от ескадра 4 от бригадната група от надводни кораби на германския флот (Einsatzflottille 2).
"Радваме се, че втората фрегата F125 влезе във флота", коментира това събитие адмиралът на флота Ралф Кухлер. Според него това е „съществен момент по пътя към пълния оперативен потенциал, тъй като сега имаме две платформи, които ни позволяват да извършваме оперативната подготовка в пълен размер, правейки тази оръжейна система напълно достъпна за военноморските сили“. Капитанът на фрегатата Щефан Шулц добавя, че след интензивната и успешна фаза на изпитанията, въвеждането в експлоатация на кораба ще бъде още един важен момент в модернизацията на германския флот.
В началото на март 2020 г. Националната агенция за обществени поръчки за отбраната BAAINBw прие доставката на втората фрегата F125, построена от Thyssenkrupp Marine Systems. Миналата година флотът поръча лидерната фрегата FGS Baden-Württemberg. Третият кораб - Sachsen-Anhalt - е планиран да бъде доставен тази година, а четвъртият - Rheinland-Pfalz - през 2021 година.
С водоизместимост от 7200 t, фрегатите от този тип са с дължина 149 m и ширина 18 m. Фрегатите са въоръжени с противокорабни ракети Harpoon и ЗРК RAM, 127-mm оръдие Oto Melara, което е способно да изстрелва управляемите боеприпаси Vulcano, две 27- mm оръдия и пет 12,7-mm картечници. Екипажът е от 120 души, но за изпълнение на конкретни задачи е възможно да се настанят още 70 войници. Фрегатите са оборудвани с т. нар. комбинирана дизелелектрическа и газова силова установка (combined diesel-electric and gas, CODLAG). Системата по същество се състои от електрически двигатели, които ще получават енергия от дизеловите генератори. Новите кораби ще носят четири разглобяеми катера и две контейнерни места на средната палуба. - (видео)
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

НАТО навлиза в по-тясно партньорство с Украйна

13.06.2020, 07:20

НАТО навлезе в по-тясно партньорство с Украйна, като вчера й предостави статут на партньор с разширени възможности, се казва в изявление на говорителката на алианса Оана Лунджеску, цитирано от ТАСС. В изявлението се подчертава, че този статут "не означава никакви решения по въпроса за членство в НАТО".
"Това решение признава значителния принос на Украйна в мисиите на НАТО (в Афганистан и Косово) и демонстрира последователното придържане на НАТО към партньорство (с Украйна), независимо от пандемията от коронавируса", заяви Лунджеску. Този статут предоставя на Украйна "по-широк достъп до програмата на алианса за повишаване на военната съвместимост на силите, до ученията на НАТО, а също така разширява възможностите за обмен на информация", добави тя.
"Участието в тази програма представлява допълнително укрепване на нашата сигурност, защото сега нашите въоръжени сили могат да вземат участие в допълнителни учения съвместно с войските на алианса, а следователно те ще заимстват най-добрите практики, ще станат взаимно съвместими", заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба по телевизия "Украйна 24". Той отбеляза, че това ще предостави на Украйна допълнителни възможности за обмен на разузнавателни данни, и че сега страната ще бъде "по-добре информирана за рисковете за своята сигурност", предава БТА.
Украйна става шестата страна получила статут на партньор на НАТО с разширени възможности след Грузия, Йордания, Австралия, Финландия и Швеция, отбелязва ТАСС.

 

На фокус: Новите руски пистолети „Удав“

13.06.2020, 06:48

Руските военни са получили първата партида най-нови пистолети „Удав“ („Боа“), информира генералният директор на Централен научно-изследователски институт за точно машиностроене (влиза в РОСТЕХ) Алберт Баков.
„Първата опитна партида деветмилиметрови самозарядни пистолети е доставена на войската. Води се опитна войскова експлоатация“, заяви той.
Самозарядният пистолет „Удав“ е 9 мм калибър – напълно руска разработка, сглобява се от произведени в страната части. Пълнителят събира 18 патрона 9х21мм – с 10 повече, отколкото на пистолета Макаров. - Още пистолети

 

Преди 76 г. са изстреляни срещу Лондон първите 10 „самолети-снаряди” V-1

13.06.2020, 06:38

През нощта на 12 срещу 13 юни 1944 г. са изстреляни срещу Англия първите 10 „летящи бомби” V-1 (Фау-1). Всички са насочени към Лондон, но четири от тях се взривяват още при изстрелването, две не достигат английското крайбрежие и само една пада в района на британската столица.V-1 или Фау-1 (Vergeltungswaffe-1 - оръжие за възмездие-1) е „самолет-снаряд” или „летящата бомба” (по съвременната терминология е „крилата ракета”), използвана от германския Вермахт в последната година на Втората световна война.
Проектът първоначално е разработен съвместно от Роберт Лусер от фирмата Fieseler и Фриц Гослау от Argus Motoren. Проектът им е одобрен през юли 1941 г. и получава официалното обозначение Fieseler Fi 103.
Разработката обаче получава кодовото название Kirschkern (черешова костилка) и е с обозначение за заблуждение на противника FZG-76 (Flakzielgerät - мишена за зенитната артилерия)........Прочети още

 

 

Как протича подготовката за парада на Победата: кадри от птичи поглед

12.06.2020, 22:38

Парадът в чест на 75-годишнината от Победата във Втората световна война ще се проведе на 24 юни.
На тренировъчния полигон в Алабино се проведе съвместна тренировка на пехотата, механизираната колона и парадния строй на авиацията в чест на 75-годишнината от Победата във Великата oтечествена война. ТВ "Звезда" публикува ексклузивно видео от квадрокоптер.
В състава на пехотата влизат повече от 40 парадни разчета, в  механизираната колона ще видим 232 единици съвременна и перспективна военна техника, включително: основен боен танк (ОБТ) "Армата" с бойния модул "Кинжал", танкове Т-80БВМ и T-90М, както и зенитно-ракетните системи С-350 и С-400.
Във въздушната част на парада ще участват 75 екипажа.
До 24 юни военните ще трябва да проведат още няколко учения в Алабино, Московска област и на Червения площад.

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри модерен Център на ВВМУ за обучение с корабни спасителни средства

12.06.2020, 20:25

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началникът на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал Боян Медникаров откриха днес, 12 юни, Център за обучение с корабни спасителни средства. Той се намира в района на Пункт за базиране – Варна и е част от структурата на ВВМУ.
Центърът разполага с бързоходна спасителна лодка, моторна лодка и устройство, позволяващо пускането им на вода. В него ще се извършва целият комплекс от упражнения в реална обстановка на курсанти и студенти от ВВМУ. След практическите занятия те ще получават и сертификат, изискван от Морска администрация за всеки член на плавателния състав. Веднага след откриването бяха направени и първите демонстрации на възможностите на новото съоръжение.
По-рано същия ден министър Каракачанов и адмирал Ефтимов посетиха Щабния военноморски комуникационен елемент на НАТО. Те се запознаха със задачите, които структурата ще изпълнява в бъдеще и разгледаха техническото й оборудване.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Завърши тактическото учение на флота „Черно море 2020“

12.06.2020, 20:05

Днес завърши тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море 2020”. В учението участваха командването и щаба на флотилията, командванията на двата пункта за базиране Бургас и Варна, над 20 бойни и спомагателни кораба, бойни самолети от ВВС и хеликоптери от състава на ВМС. - (видео)
През четирите етапа на учението бяха постигнати следните цели:
- усъвършенстване на организацията по планиране и управление на действията на силите при участие в операция по морска сигурност;
- отработване функционалната организация за водене на бойни действия на оперативно съединение, в съответствие с доктрината за морски операции;
- усъвършенстване на взаимодействието между военноморския и военновъздушния компонент.
В допълнение към традиционно изпълняваните задачи на море, на 11 юни патрулни, противоминни и спомагателни кораби от двата пункта за базиране Бургас и Варна участваха в осигуряване на експерименталните практически стрелби от ВМС от Подвижен брегови ракетен комплекс (ПБРК) „Рубеж“, чрез наблюдение и охрана на акваторията на района на стрелбата. - (видео)
По време на учението усилията на командването на флотилията бяха насочени към усъвършенстване на командването и управлението на подчинените сили, пълноценно използване на времето на море с цел повишаване нивото на подготовка на щабовете и корабните екипажи в реална обстановка. - Още за ВМС

 

САЩ планират да се оттеглят от още един ракетен договор, за да продават безпилотни самолети

12.06.2020, 16:25

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп планира да се отклони от споразумение за въоръжението между 34 държави с цел да позволи на американски оръжейни компании да продават повече безпилотни самолети на различни държави.
Това съобщиха трима източници от отбранителната индустрия и американски представител пред "Ройтерс".
Промяната в политиката, която не е съобщавана до този момент, може да открие възможности за продажба на американски бойни самолети на по-нестабилни правителства като Йордания и Обединените арабски емирства, на които им е забранено да купуват такива оръжия заради 33-годишния договор Режим за контрол на ракетните технологии (MTCR), обясни американският представител. Той добави, че това може доведе до нарушаване на договора и от други държави като Русия.
Различното интерпретиране на MTCR е част от по-широки усилия на администрацията на Тръмп да продава повече американски оръжия в чужбина. Правителството прави преглед на редица регулации относно износа на оръжие и изтегли САЩ от споразумения като Договора "Открито небе", Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.
Отклоняване от договора MTCR ще позволи на американски компании като General Atomics Aeronautical Systems Inc и Northrop Grumman Corp да влязат на нови пазари, които в момента са доминирани от по-несъвършени технологии на Китай и Израел. Двете държави не участват в MTCR.
Източниците разкриха пред осведомителната агенция, че американските агенции са съгласували промените през май и Държавният департамент се очаква да одобри първите продажби на безпилотни самолети в съответствие с новото тълкувание най-рано от това лято.
Промяната ще бъде обсъдена на Съвета по национална сигурност към Белия дом на 16 юни. Очаква се Съветът да одобри политическата промяна и да обсъдят възможно изявление от страна на Белия дом.
Според експерти разширяването на продажбата на бойни безпилотни самолети може да увеличи конфликтите по света.
До момента само на Англия, Франция и Австралия им се позволява да купуват големи бойни безпилотни самолети от американски производители.
Йордания, Румъния, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства показват интерес да закупят такива оръжейни системи и ще са сред първите купувачи след въвеждането на промяната.
MTCR е подписано през 1987 г. от САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания. То е с фокус предотвратяване разпространението на ядрени оръжия. Договорът е помогнал за спиране на ракетни програми на държави като Египет, Аржентина и Ирак. Към момента договорът определя някои безпилотни самолети като крилати ракети и следователно има сериозни ограничения при износ.
Източник: http://www.moreto.net/

 

Министър Каракачанов и адмирал Ефтимов участваха в Деня на курсантското управление във ВВМУ

12.06.2020, 14:25

За мен е чест в този ден да бъда сред вас. Вие имате редкия шанс да учите не само в най-доброто българско военно училище,  но и привилегията да завършите едно от най-добрите в света военноморски училища. Това каза днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, където се провежда Ден на курсантско управление, съобщава Пресцентърът на МО. На събитието присъства и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
 „Убеден съм, че това, което сте научили тук, ще ви даде възможност да изпълнявате вашите задължения като български офицери по най-достойния начин. Защото, както  се формира характерът на един млад човек в заведението, в което учи, както се формира неговата вяра в бъдещето, така ще протече неговият живот и неговата служба“, каза още министърът на отбраната.
Той награди курсанти за отлични резултати по време на обучението и за проявени лидерски качества. Министър Каракачанов благодари на младите хора за това, че са избрали военната професия. „Тя е най-достойната, защото човек жертва своята младост и до голяма степен своята свобода, за да служи на своята държава, за да гарантира сигурността и спокойствието на всички българи“, подчерта министърът.
„Имах възможност да ви посетя по време на периодa на карантина, наложена заради пандемия с COVID-19. Убедих се лично колко добре беше организиран вашият живот, колко сте мотивирани и как добре се справяте в тези условия“, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в обръщението си към курсантите. Той подчерта важната роля на командирите, преподавателите и ръководството на Военноморското училище, които са вземали правилни решения за организацията на учебния процес и подготовката на курсантите в този сложен период.
„За годините на обучение не само калявате тяло, воля и дух, овладявате технологии, но и развивате своите лидерски качества“, подчерта адмирал Ефтимов. „Бъдете убедени, че ако служите честно и отговорно, правилните решения се отплащат“, категоричен бе началникът на отбраната.
„В този строй се намират изключително доблестни военнослужещи, ясно осъзнали своя дълг към Родината“, подчерта в словото си началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал Боян Медникаров. Той поздрави курсантите и изрази увереност в техния успех. Флотилен адмирал Медникаров връчи символа на властта на курсант мичман Георги Стамов, който за един ден пое управлението на ВВМУ.
В Деня на курсантско управление курсанти петокурсници изпълняват задълженията на всички ръководни длъжности в Морското училище. Традицията датира от 1967 г.
Източник: http://otbrana.com/

 

Русия в деня на Русия получи атомния "Княз Владимир"

12.06.2020, 13:25

Руският флот (ВМС) на 12 юни, в Деня на Русия, прие ядрената подводница (АПЛ) К-549 „Княз Владимир“ проект 955А (код „Борей-А“), съобщава ТАСС.
Съответната церемония, включваща издигането на подводницата на Андреевския флаг, се състоя на "Севмаш" в Северодвинск. Подводницата е  включена в състава на 31-ва подводна дивизия на Северния флот. - (видео)
През май американското издание The Drive определи K-549 "Княз Владимир" за най-добрата подводница на руския флот.
През октомври 2019 г. К-549 "Княз Владимир" за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета Р-30 "Булава-30".
През май същата година "Известия", позовавайки се на източници, пише, че К-549 "Княз Владимир" е различен от подводниците на Проект 955 "Борей" по липсата на "гърбица" на ракетно пусковата платформа.
Стратегическата подводница K-549 "Княз Владимир" на "Севмаш", разработена от Рубин, носи 16 ракети Р-30 "Булава-30" Подводницата се отличава с нисък шум, повишена маневреност и усъвършенствана система за управление на оръжията. - (видео)
В момента руският флот разполага с три подводници от проект 955 (К-535 „Юрий Долгорукий”, К-550 „Александър Невски” и К-551 „Владимир Мономах”) и една подводница от проект 955А (К-549 “Княз Владимир”). Още четири подводници проект 995A са в процес на изграждане. - Още за проект 955
Източник: https://www.pan.bg/

 
 

Председателят на Комисията по отбрана се срещна с курсанти от Морско училище

12.06.2020, 12:22

Председателят на Комисията по отбрана и народен представител в 44-то народно събрание ген. Константин Попов, посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. По време на визитата, той се запозна с новостите в Морско училище, които бяха презентирани от зам.-началника по учебната и научната част – капитан I ранг проф. д-р Калин Калинов.
Бяха обсъдени възможности ВВМУ да предоставя кадри от военната специализация „Кибероперации“ и гражданския ѝ аналог – специалността „Киберсигурност“, на държавни институции и ведомства, които, по думите на ген. Попов, имат голяма нужда от такива специалисти, съобщават от училището.
Веднага след това председателят на Комисията по отбрана се срещна с курсантите, обучаващи се във ВВМУ. В препълнената с възпитаници на Морско училище зала генералът разказа за своята военна кариера и опита си като началник на щаба на Центъра на НАТО за съвместна подготовка на силите към Съюзното командване по трансформацията, като командир на Военновъздушните сили и началник на отбраната.
Курсантите имаха възможност да задават и свои въпроси, свързани със сигурността и отбраната. В края на срещата те бяха поздравени от генерала за избора си да станат част от редиците на Българската армия.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

САЩ ще продължат изтеглянето си от Ирак

12.06.2020, 12:09

В следващите месеци САЩ ще продължат да намаляват военното си присъствие в Ирак и ще обсъдят с Багдад статута на останалите американски войски в страната. Това следва от съвместното изявление на двете страни след преговорите в рамките на стратегическия диалог, започнал между тях в четвъртък, предава ТАСС.
„Двете държави признаха, че в светлината на значителния напредък в премахването на заплахата от Ислямска държава през следващите месеци САЩ ще продължат да намаляват силите си в Ирак и да обсъждат статута на останалите сили с правителството на Ирак, докато и двете страни се концентрират върху развитието на двустранните отношения за сигурност, основани на общи интереси. Правителството на Ирак се ангажира да защитава военните служители на международната коалиция, както и иракските съоръжения, където те се намират, в съответствие с международното право и отделни договорености за тяхното присъствие , които ще бъдат определени от двете страни“, - се казва в документ, разпространен от пресслужбата на Държавния департамент, предаде агенция "Фокус".
„Съединените щати повториха, че не се стремят към постоянно военно присъствие в Ирак и не искат постоянни военни бази“, се казва в изявлението. Преговорите се проведоха в режим на видеоконференция. Делегацията на САЩ беше водена от заместник-държавния секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл. Освен сигурността и борбата с тероризма, страните обсъдиха въпроси на икономиката, енергетиката, политиката и културата. По-конкретно, „двете страни признаха огромните икономически проблеми, пред които е изправен Ирак във връзка с двете кризи - пандемията и спада на цените на петрола“. „САЩ обсъдиха въпроса за предоставянето на икономически съветници за пряка работа с правителството на Ирак, за да се улесни международната подкрепа за реформите в Ирак“, се казва в изявлението. Освен това страните обсъдиха плановете да върнат в Ирак „важни политически архиви“ и артефакти.
„Двете страни потвърдиха важността на стратегическите отношения и решимостта им да предприемат подходящи стъпки за укрепването им в интерес на двете страни и за постигане на сигурност, стабилност и просперитет в региона. Двете правителства очакват подробно обсъждане на горните въпроси на заседанието на Върховния координационен комитет за стратегически диалог във Вашингтон, вероятно през юли“, подчертава документът.
Източник: https://fakti.bg/

 
 

Полковник проф. Сашо Евлогиев премина в резерва

12.06.2020, 07:42

Това стана вчера, на 60-я му рожден ден, с тържествен изпращане в района на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ (бившето Висше военно артилерийско училище.)   В церемонията участваха областният управител на град Шумен Стефан Желев, заместник - областният управител Петко Шаренков, заместник – кметът Найден Косев, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов. Те поздравиха полк. Евлогиев по случай неговия рожден ден, като му пожелаха здраве и късмет. Стефан Желев го удостои с плакет на Областната управа. Досега друг военносужещ не е получавал това отличие. Поздравителни адреси имаше от началника на НВУ „Васил Левски“ полковник Иван Мааламов и кмета на Шумен Любомир Христов.  Полковник Евлогиев изказа благодарности към състава на факултета, като пожела на колегите си успешна реализация в професионален и личен план, след което се раздели с бойното знаме. Водосвет за здраве отслужи отец Димитър.

 
 

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще се срещне с курсанти от ВВМУ „Н. Вапцаров“ в Деня на курсантско управление

11.06.2020, 21:50

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще посети утре, 12 юни 2020 г . Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ в гр. Варна. В Деня на курсантско управление в Морското училище той ще проведе среща с бъдещите офицери. На срещата ще присъства и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Министър Каракачанов ще награди курсанти от Морското училище за отлични резултати по време на обучението и проявени лидерски качества и ще повиши във военно звание дубльора на началника на ВВМУ. В Деня на курсантско управление курсанти петокурсници ще влязат в пряк досег със задълженията на всички ръководни длъжности в Морското училище и да проявят своите качества при вземане на управленски решения.
По-късно същия ден министър Каракачанов ще открие Център за обучение с корабни спасителни средства на Висшето военноморско училище.
Източник: www.mod.bg

 

Русия и НАТО извършват паралелни военни учения над Балтийско море

11.06.2020, 21:46

Руски военни самолети изпълниха тренировъчни мисии над Балтийско море паралелно с учение на НАТО в региона, съобщиха днес въоръжените сили на Русия, цитирани от Асошиейтед прес.
Руският Балтийски флот заяви, че дванайсет от неговите самолети Су-24, Су-27 и Су-30 са тренирали през днешния ден удари по морски цели в Балтийско море. Флотът отбеляза, че учението съвпада с маневрите на НАТО в Балтика БАЛТОПС 2020. Засега не е ясно колко близо едно до друго са преминали двете учения. Отношенията между Русия и Запада се влошиха до нива, невиждани от Студената война, след руското анексиране през 2014 г. на украинския полуостров Крим, подкрепата на Москва за сепаратистите в Източна Украйна и други проблеми.
Москва многократно е изразявала безпокойство от разполагането на сили на НАТО край руските граници, определяйки това като заплаха за сигурността си. Русия и алиансът също така се обвиниха взаимно в извършване на дестабилизиращи военни учения край границите на другата страна.
САЩ и съюзниците им от НАТО многократно са заявявали, че руски изтребители са извършвали опасни маневри, докато са съпровождали техни самолети – обвинения, които руските въоръжени сили отхвърлиха.
Източник: БТА

 

Дания се съгласи да изпрати повече войници за обучителната мисия на НАТО в Ирак

11.06.2020, 16:45

Дания ще изпрати 285 военнослужещи за обучителната мисия на НАТО в Ирак, когато поеме от Канада в края на годината ръководството на мисията за обучение на иракските сили за сигурност, заявиха днес датските власти, цитирани от Ройтерс.
"Чрез засилване на приноса ни за стабилизирането на Ирак намаляваме риска от нови бежански кризи, като същевременно укрепваме защитата си срещу заплахата от терористични групи като "Ислямска държава", каза в изявление датският външен министър Йепе Кофод. Датският парламент одобри също изпращането на кораб и хеликоптер, включително и 195 военнослужещи за европейската военноморска мисия в Ормузкия проток, през който минава близо една пета от световната търговия с петрол, за четиримесечен период от август 2020 г.
Източник: БТА

 

Борисов обещава да изпълни планираното увеличение на военните заплати, доволен от учение на флота

11.06.2020, 16:31

Премиерът написа във Фейсбук: „Планираното увеличение на заплатите на военните ще остане, въпреки страховита световна криза. Може да се справим финансово и не се налага да спираме големите военни проекти. Убедих се, че армията ни е много добре подготвена и българският народ може да спи по-спокойно. На днешното обучение в противокорабен ракетен комплекс 4К51 “Рубеж" лично се уверих в професионализма на военните ни. Много интересна и мощна ракета, 20 метра над морето лети и може да поразява кораби на 40 км. Военните също са доволни, защото през последните 18 години такива обучения не бяха финансирани и провеждани.”
И още: „За първи път от 18 години насам в България се проведоха експерименталните стрелби на противокорабен ракетен комплекс “Рубеж". Казвам голямо браво на нашите командири и на флота затова, което ни демонстрираха днес. Видях много майсторски неща. Искам българските граждани да знаят, че в армията ни работят големи професионалисти.” - (видео)
********
Днес е исторически момент за Военноморските сили. За последно преди 18 години са се провеждали стрелби с подвижен брегови ракетен комплекс (ПБРК) „Рубеж“. Флотът се справи отлично, без никакви проблеми. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов след успешно проведените експериментални практически стрелби от Военноморските сили (ВМС) с ПБРК „Рубеж“. „За ВМС днес беше голямо предизвикателство - да проведат успешно тези стрелби, защото имаше много неизвестни. Хората, които последно преди 18 години са провеждали подобни стрелби, отдавна вече не са в строя“, подчерта министърът на отбраната Красимир Каракачанов, съобщава Пресцентърът на МО .
По думите му - на този етап нищо не налага съкращаване на средствата за модернизация на армията. „Благодарение на средствата, които отделя сегашното правителство, може да се провеждат повече учения, да се ремонтира съществуващата техника и да се закупува нова“, посочи още министър Каракачанов.
Министър-председателят Бойко Борисов даде висока оценка на проведените стрелби и заяви, че не се налага спиране на модернизационните проекти за Българската армия. „Въпреки страховитата криза в света, нищо от това, което сме планирали - повишаване на заплатите с 10 % и проектите на военните - не се налага да бъде спряно“, каза той.
„Целият военноморски флот работи за изпълнението на тази задача: Флотилия бойни и спомагателни кораби, навигационно-информационната система, бреговата система за наблюдение. Да благодарим и на Гранична полиция. Това е огромен труд и изразявам своето задоволство, че всичко премина успешно“, заяви и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след провеждането на експерименталната практическа ракетна стрелба с ПБРК „Рубеж“.
Формирование от ВМС проведе днес експериментални практически стрелби с ПБРК „Рубеж“. Те са част от поредицата летни учения за повишаване на подготовката на военнослужещите от Българската армия за изпълнение на конституционните задължения по опазване териториалната цялост на страната. Целта бе успешно поразена. - (видео)
Стрелбите наблюдаваха министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев, председателят на Комисията по отбрана в 44-ото Народно събрание ген. Константин Попов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, висши офицери от Българската армия. - Още за ПБРК „Рубеж“.
Източник: http://otbrana.com/

 

САЩ вече не искат да плащат

11.06.2020, 13:57

САЩ планират да изтеглят част от военните си сили от Германия, защото американците не желаят "да плащат прекалено много" за сигурността на други страни. Това заяви досегашният посланик на САЩ в Германия Ричард Гренел (на снинката), цитиран от "Ройтерс".
Президентът Доналд Тръмп е наредил 9500 американски войници да бъдат изтеглени от Германия, съобщи в петък високопоставен представител на САЩ. Това би съкратило американския военен контингент в тази страна до 25 000 военни.
Гренел, който на 1 юни подаде оставка като посланик на САЩ в Германия, заяви за видеоканала на "Билд": "Американските данъкоплатци вече нямат желание да плащат прекалено много за отбраната на други страни. В Германия остават 25 000 американски войници, това не е малко." Самият Гренел заяви, че ще съсредоточи своите дипломатически усилия в отношенията между Косово и Сърбия.
Тръмп отдавна настоява Германия да повиши разходите си за отбрана и обвинява Берлин, че е "пленник" на Русия заради частичната зависимост на страната от руски енергийни доставки. Решението на Тръмп да съкрати американското военно присъствие е заварило неподготвени редица висши представители на националната сигурност на САЩ, а Пентагонът все още не е получил официална заповед за това изтегляне.
Източник: https://fakti.bg, Денис Джамбазов

 
 

Първи полети със строеви F-35B на борда на HMS Queen Elizabeth

11.06.2020, 07:52

На британския самолетоносач HMS Queen Elizabeth за първи път се проведоха полети със строеви изтребители F-35B. Това стана на 9 юни 2020 г. - (видео)
На борда на кораба, който в момента се намира край бреговете на Великобритания, са кацнали четири броя F-35B от състава на 617-та ескадрила на Кралските ВВС. Веднага са започнали полети от борда му.
До края на месеца ще бъдат проведени интензивни полети, като строевите F-35B не само, че ще отработват палубни операции, но ще си съдействат с вертолетите AW101 Merlin, които са базирани на HMS Queen Elizabeth. Основната задача в момента е да се тренират базови въздушни мисии и да се провери възможността за поддържане на бойно дежурство на кораба.
Очаква се догодина HMS Queen Elizabeth да излезе на първия си реален боен патрул. На борда си ще носи две ескадрили F-35B – британската 617-та и една ескадрила от Корпуса на морската пехота на САЩ.
Първите полети от борда на HMS Queen Elizabeth станаха факт през септември 2018 г., но тогава се летеше с изпитателни машини от САЩ.
Самолетоносачът HMS Queen Elizabeth бе спуснат на вода през юли 2014 г., като бе приет на въоръжение в Кралските ВМС през декември 2017 г. Палубното му крило в момента се ограничава до вертолети Merlin HM.2 и НС.4.
До момента Великобритания е получила 18 от поръчаните 48 броя F-35B.
Източник: https://aero-bg.com/

 

На този ден през 1999 година завършиха бомбардировките на НАТО над бивша Югославия

11.06.2020, 07:10

Преди 21 г. американската армия, опитвайки се да унищожи режима на Свободан Милошевич, стовари цялата своя мощ върху бивша Югославия. Самолетите на Алианса нахлуха във въздушното пространство на републиката. Тази операция беше наречена от натовските генерали „Съюзна сила” (24 март - 11 юни 1999 г). За първи път от времето на Втората световна война обект на бомбардиране стана столицата Белград.
Всичко това положи началото на нова епоха, в която военната интервенция започнаха да я прикриват с борбата за демокрация. Формален повод за агресията на НАТО стана провалът на преговорите по косовския проблем и отказът на Сърбия да допусне чужди войски в района.
В Белград и досега всичко напомня за войната. Много сгради още не са възстановени. Сега всяка година в първия ден на бомбардировките (24 март) в 21:30 часа българско време в столицата на Сърбия бият камбани.
Днес в Сърбия все още си спомнят за 2000 загинали и почти още толкова изчезнали безследно. Десетки пъти повече са ранените. Военни, полицаи, но още повече мирно население...
На бомбите, хвърляни по хората, американците изписвали с ярки бои „Поздравяваме ви с Пасхата”. Под ударите попадаха училища и болници, гъсто населени квартали. Белградчани самоотвержено застанаха на един мост, за да го спасят от разрушаване. На 23 април с няколко преки попадения е унищожен телевизионният център на Белград. Там загинаха 16 дежурни през нощта журналисти.
Бивша Югославия беше буквално засипана от бомби, всички големи градове на страната и сръбските анклави в Косово, правителствени учреждения и електростанции. Натовският командващ обаче имаше списък на забранени обекти: На металургичния комбинат в Смедерево не падна нито един снаряд или бомба, а скоро след „кадифената революция” предприятието беше купено от американската компания US Steel.
САЩ се надяваха, че ще се повторят събитията от Втората световна война, когато народът на Япония мълчаливо преглътна ядрения ужас, а Германия сякаш бързо забрави кой разруши Дрезден, Хамбург и Берлин. Светът обаче вече не е същият. От голямата война оцеля „Нищо не е забравено!”. Особено е живо то в Сърбия.

 

 

В Тайван изпитаха нов учебно-тренировъчен самолет

10.06.2020, 23:20

Нов свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет бе облетян за първи път в Тайван. Това стана днес, 10 юни 2020 г.
Машината се нарича T-5 Yung Yin (смел орел) и е произведена от местната компания Aerospace Industrial Development Corporation (AIDC). Полетът е бил изпълнен от авиобаза Чинг Чуан Канг и е преминал без забележки. - (видео)
Очаква се в следващите седмици да бъдат изпълнен първоначалния обем от заводски изпитания, преди да бъде предадена на тайванските ВВС, които трябва да изпълнят основната изпитателна програма.
T-5 е вариация на лекия двудвигателен изтребител F-CK-1 Ching-Kuo, който AIDC произвежда между 1990 и 2000 г. Макар самолетът да запазва общата аеродинамична компановка, той е значително олекотен, поради отказа от вграденото въоръжение, част от авиониката и широкото използване на композитни материали.
Поръчката за създаването на T-5 бе дадена през февруари 2017 г., като преди това тайванското правителство разгледа няколко други опции, включително за закупуване на чужда конструкция и лицензното ѝ производство в страната. Програмата е на стойност от около $1 млрд.
Планира се изпитателната програма да продължи до 2022 г., когато ще стартира серийното производство. Общо ще бъдат купени 66 броя от новия учебно-тренировъчен самолет. Основната му задача ще бъде напреднало и преходно към изтребител пилотско обучение и в тази си роля ще замени сега използваните AT-3 и F-5F.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

Две фирми са допуснати до поръчката за ремонт на L-39

10.06.2020, 23:17

Две фирми, чешката Aero Vodochody и българската „Йотов и син”, са допуснати до даване на първоначални оферти за основен ремонт на два учебно-тренировъчни самолета L-39 от състава на българските ВВС.
Решението за предварителен подбор е от 4 юни 2020 г. В него се чете, че за участие в процедурата са кандидатствали двете компании и че и двете се допускат до етап за даване на първоначални оферти и преговори, тъй като са представили изрядна документация.
Поръчката, която е с проектна стойност от 10 млн. лева без ДДС, е поредният опит на МО да започне удължаване на общия технически ресурс на наличните L-39ZA. Той изтича в периода 2020 – 2022 г. Тя беше пусната на 30 декември 2019 г. и неин предмет е основен ремонт на два самолета, бордни номера 207 и 211, удължаване на техническия им ресурс, подмяна на остаряло оборудване, инсталиране на транспондер с Mod F и система „свой-чужд” с Mod S неподлежащо на ремонт, извършване на бюлетини на производителя и обучение на персонал от ВВС.
В началото на февруари, обаче действията по процедурата бяха спрени, след като в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) постъпи жалба от фирмата „Йотов и син”. В жалбата на компанията се чете, че нейният протест е свързан с изискването на МО работата по поръчката да бъде извършвана от оригиналния производител/конструктор или от оторизирана от него фирма.
През април 2020 г. КЗК отхвърлят жалбата на „Йотов и син” и процедурата е подновена, като документи за участие се подават до 8 май.
Въпреки протестите си, обаче „Йотов и син” не само, че подава документи за участие, но е и допусната до даване на оферти и преговори.
През февруари 2019 г. МО вече пусна обществена поръчка със същия предмет, но през април същата година трябваше да я спре, защото в нея бяха допуснати редица неточности. Тогава „Йотов и син” също се опитаха да спрат поръчката с жалба в КЗК, но до фактическото ѝ разглеждане не се стигна.
Миналата пролет от българската компания обявиха, че заедно с украински партньори, искат да поемат цялата поддръжка на българския флот от L-39ZA. „Йотов и син” вече спечелиха една обществена поръчка за над 19 млн. лева без ДДС.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Китай отказва участие в тристранни преговори за оръжеен контрол с Русия и САЩ

10.06.2020, 21:53

Китай отказва да участва в тристранни преговори за разоръжаване със САЩ и Русия, съобщи днес говорител на външното министерство, цитиран от ДПА.
Високопоставени представители на САЩ и Русия трябва да се срещнат на 22 юни във Виена за нов кръг от преговорите за контрол на въоръженията.
САЩ се надяваха, че Русия може да убеди Китай да се присъедини към преговорите за ограничаване на запасите от ядрени оръжия в трите държави.
През последните години САЩ се оттеглиха от предишни ключови споразумения за оръжеен контрол като Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и ядрената сделка с Иран и вместо това се стремят към тристранна сделка с Русия и Китай.
Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин каза, че Пекин вече е заявил, че няма да участва в тристранни преговори.
"Забелязахме, че САЩ въвличат Китай в проблема, когато и да бъде повдигнат", с намерение да се отклонят от отговорностите си", каза Хуа.
Тя добави, че твърденията на Вашингтон, че иска да преговоря честно, "изглеждат изключително нелепи и дори сюрреалистични".
Източник: mediapool.bg

 

Американски изтребители прихванаха четири руски Ту-95МС до Аляска

10.06.2020, 21:17

Американски изтребители пресрещнаха и ескортираха четири руски стратегически ракетоносеца Ту-95МС по време на рутинен полет над неутрални води до САЩ, съобщи РИА Новости и ТАСС, като цитираха Министерството на отбраната на Русия.
Самолетите на руските Въздушно-космически сили са осъществили въздушно патрулиране над неутрални води над моретата, разделящи Чукотка и Аляска – Чукотско, Берингово и Охотско море, както и в северната част на Тихия океан. Полетът е продължил около 11 часа. По някои отсечки от трасето руските самолети са били съпроводени от изтребители F-22 от военновъздушните сили на САЩ. - (видео)
Ракетоносците са излетели от летищата в района на Амур и в Чукотка, отбелязват от руското министерство. През 2019 г. авиобазата "Анадир" беше подготвена за приемане на тежки самолети и на два пъти там кацаха стратегическите ракетоносци Ту-160. Летището се намира на 600 километра край бреговете на Аляска.
Министерството на отбраната на Русия отбелязва още, че далекобойната авиация на Русия редовно извършва полети над Арктика, Северния Атлантик, Тихия океан, Черно море и Балтийско море в съответствие с международното право.
През май т. г. стратегически бомбардировачи на САЩ извършиха пет полета по протежение на границите на Руската федерация, напомня министерството и изтъква, че всички полети на руски военни самолети се изпълняват при строго спазване на международните правила, без да се нарушават границите на други държави.
Източник: https://dnes.dir.bg/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски разузнаха и унищожиха невзривен боеприпас

10.06.2020, 21:05

Вчера, 9 юни, формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от състава на 31 механизиран батальон – Хасково,  извърши успешно задача по разузнаване, транспортиране и унищожаване на стара немска граната от Втората световна война. Боеприпасът е открит в ниша на изоставена къща в село Паспал, община Ардино. Гранатата беше транспортирана и унищожена на бивше военно стрелбище в град Ардино.
Обезвреждането извърши група в състав от четирима военнослужещи с ръководител капитан Слави Красев.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Тактическото учение на флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море - 2020” продължава с изпълнение на задачи по търсене и спасяване на море

10.06.2020, 20:56

„Черно море - 2020” започна на 8 юни с преход на корабите от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби от пунктовете за постоянна дислокация в Бургас и Варна до районите, в които се провежда тактическото учение. Противоминните кораби от състава на съединението извършиха предварително обследване на назначените райони за откриване и унищожаване на морски мини и осигуриха прехода на корабите.
В хода на учението патрулните кораби и корабите със спомагателно назначение изпълниха задачи по отразяване на асиметрична заплаха от въздушен противник и бързо движещи се надводни плавателни средства; приемане и предаване на гориво на море; оказване на помощ на повреден и аварирал кораб на море и ескорт на кораб с особено ценен товар. Проведени бяха и артилерийски и ракетни стрелби, операция по контрол на корабоплаването и проверка на кораб със съмнително поведение, учения по борба с въздушен, подводен и надводен противник, в които участваха всички кораби от състава на съединението.
Учението на флотилията продължава с тренировки по тактическо маневриране на корабите от съединението и с операция по търсене и спасяване на море с участието на вертолет AS – 565 МВ „Пантер“ от състава на ВМС.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Президентът Румен Радев на „Шабла”: Не трябва да се допуска прекъсване на бойното дежурство

10.06.2020, 17:06

Суверенитетът на държавата започва с въздушния суверенитет. Важно е да не допускаме прекъсване на бойното дежурство за охрана на въздушното пространство. Това заяви пред журналисти президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, който присъства на деня за високопоставени гости на съвместните бойни стрелби “Шабла 2020”.
„Моят апел към ръководството на Министерството на отбраната е да се положат максимум усилия и да има решителни действия за стабилизиране на техническото състояние на Миг-29“, заяви държавният глава. Румен Радев припомни, че неведнъж е обръщал внимание на този проблем, както и че летците са под критичния минимум.
Отпускат се повече средства и модернизацията вече е в ход, но системата за отбраната е сложен механизъм и повече пари не означава повече бойни способности, коментира президентът. Необходимо е още по-добро взаимодействие, превантивна работа и по-добра координация на всички нива, така че тези средства да се превръщат в бойни способности, по-бързо да бъдат реализирани проектите за модернизация на Сухопътните войски и за Военноморските сили и техниката да бъде поддържана в изправност, съобщава прессекретариатът на държавния глава.
Попитан как оценява евентуалното забавяне на темпа на превъоръжаване на Българската армия предвид световната икономическа криза, която се очертава след COVID-19, президентът посочи, че всяка икономическа и социална криза в глобален план води след себе си до рискове в системата за сигурност. „Разходите за отбрана в световен мащаб растат и ще продължават да растат всяка година. Трябва да бъдем адекватни и като общество трябва да се отнасяме с много по-голямо внимание към проблемите и развитието на отбраната“, каза още Румен Радев.
Държавният глава припомни, че миналата седмица е провел среща с първата група български пилоти, които ще преминат обучение за усвояване на многоцелеви изтребител F-16 block 70 в САЩ и подчерта, че това е сериозна инвестиция от страна на българската държава, голямо признание, но и голяма отговорност за младите пилоти. От тях ще се очаква не само да усвоят новата техника, но и да вложат своя принос за модерното развитие на Военновъздушните сили на България. „Това означава нова организация на летателна подготовка, нова щатна организация и най-вече нова организация на логистиката и поддръжката на тази техника“, подчерта президентът и изрази надежда, че в Министерството на отбраната ще бъде създаден специален офис, който да се ангажира с управлението и организацията на тези сложни процеси.
Румен Радев благодари на военнослужещите от трите вида въоръжени сили за отличното представяне в съвместните бойни стрелби и подчерта, че българските военни и командири заслужават дълбока признателност, защото за пореден път са доказали, че са отлично подготвени. „Всички тези хора в трудни условия на недостиг на ресурси и остаряла техника продължават да изпълняват с висок професионализъм и всеотдайност своите конституционни задължения“, допълни президентът.
Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили наблюдава бойни стрелби на формирования за ПВО от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби по въздушни и надводни цели с авиационни формирования от ВВС и ВМС, и стрелба с ракетни комплекси от Сухопътни войски и Съвместното командване на специалните операции.
Участие в учението на зенитния полигон на Военновъздушните сили в Шабла взеха военнослужещи от формированията за ПВО от 2-ра и 61-ва механизирани бригади, Единния център за начална подготовка, Бригадното командване и 101-ви алпийски полк, както и обслужващи и осигуряващи формирования от 110-и логистичен полк и 59-и батальон за ядрена, химическа и биологическа защита и екология.
По-късно през деня държавният глава проведе среща с кмета на Шабла Мариян Жечев и с председателя на общинския съвет Йорданка Стоева. На срещата бяха обсъдени перспективите за развитие на туризма, земеделието, балнеолечението и археологията в Общината. Възможностите за увеличаване на приходите и финансовата самостоятелност на местната власт също бяха сред темите на разговор.
Беше поставен проблемът за очакваната липса на достъп до медицинска грижа на гражданите предвид намеренията за закриване на общинската болница в Каварна.
Президентът Радев се срещна и с председателя на общинската организация в Балчик на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва о.з. полк. Иван Апостолов, който запозна държавния глава с дейността на клуба за патриотичното възпитание на младежите в общината, както и с взаимодействието с местната власт и други организации. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Къде са доброволческите батальони?

10.06.2020, 14:50

Пак излиза на бял свят т.нар. Закон за доброволната служба. Така наречен, защото такъв няма. Преди дни министърът на отбраната Красимир Каракачанов съобщи, че в коалицията се разбрали и той ще внесе в правителството законопроекта за доброволната военна служба. Става дума за акт за изменение и допълнение на Закона за резерва на Въоръжените сили, който стои на сайта на Министерството на отбраната от 6 август 2019 г. Според министъра този закон ще даде възможност както за военна подготовка на гражданите, така и за попълване на некомплекта на армията от редовен състав и резервисти. Генералното решение на недостига от военнослужещи, смята обаче той, е възстановяването на наборната военна служба. Но знаем отдавна, че ГЕРБ са против това и едва ли ще се съгласят, дори в името на съхраняването на коалицията с "Обединени патриоти".
Този въпрос се третира в Мярка 328 на Програмата за управление на правителството на Република България за периода 2017-2021 г., която предвижда създаване на условия и ред за обучение по военна подготовка на българските граждани за защита на Отечеството на доброволен принцип. Тя включва изменения и допълнения в Закона за отбраната и Въоръжените сили, Закона за резерва на Въоръжените сили, правилниците за тяхното прилагане и другите, свързани с темата регламентиращи документи; формиране на доброволчески батальони в състава на Единния център за начална военна подготовка - Плевен, и Центъра за подготовка на специалисти - Сливен; регламентиране на реда и условията за тяхното финансиране и осигуряване, попълване, подготовка, активиране, развръщане и използване в операции на Въоръжените сили.
Нещо повече, една година след приемането на програмата се заговори, че доброволческите центрове трябва да бъдат повече. Според тогавашното мнение на министър Каракачанов наличието само на два центъра може да изиграе демотивираща роля за желаещите да се обучават, но намиращи се далеч от Плевен и Сливен. Анализите показват, че в рамките на следващите 10-15 години България няма да разполага с достатъчно подготвени граждани за защита на отечеството, придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военновременните формирования. Именно поради това Министерството на отбраната предложи преди близо година въвеждане на "срочна служба в доброволния резерв". Но поне досега оторизираните от народа органи не са си казали думата. В период до 6 месеца доброволецът ще трябва да преминава военна подготовка и да изпълнява задачи в състава на военни формирования от Въоръжените сили като резервист. Ще има правата, разбира се, на кадровия военнослужещ, включително и по отношение на заплатата.
Сметката на МО не беше чак толкова впечатляваща. Разходите за издръжка и подготовка на личен състав, изпълняващ срочна служба в доброволния резерв, както и за обезщетения на работодатели през 2020 г. бяха разчетени в размер на 2 727 000 лв., а през 2021 г. - на 9 362 000 лв. Прогнозната стойност за разходите през 2022 г. поради увеличаване на личния състав бе приблизително 37 451 000 лв.
Във връзка с този проект обаче през есента на миналата година сякаш падна политическа бариера пред Каракачанов. Дори в един момент той сам допусна подобна ситуация. И призна, че когато предложи нещо ВМРО, т.е. той, започва да се "тупа топката". Предполагаше се, че тупането ще продължи до края на мандата на този парламент, за да не се развали коалицията. Все пак, той се зарече да поогледа проекта и да го внесе в правителството.
Някои от министерствата, между които и Министерството на финансите, бяха дали отрицателно становище, защото според тях в МО имало по-приоритетни разходи, обясняваше  Каракачанов. Дали това беше само финансов аргумент? Едва ли, след като ставаше дума за по-малко от 3 млн. лв. за тази година, което си е направо нищо пред 770 млн. лв. от хазарта, които не влязоха в държавната хазна. По-скоро везните клоняха към политически мотиви за отказа. Самият министър усещал тогава, "че има някаква ревност, особено след евроизборите". И бе категоричен: "Ако така ще я караме, няма как да стане".
Тази история не ни изненадва много. Предишният състав на парламента, пак с мнозинство от ГЕРБ, отряза предложението на депутата в опозиция Красимир Каракачанов за връщане на задължителната наборна военна служба. Не само мнозинството в парламента бе почти същото, но и премиерът бе Бойко Борисов. Сметката на тогавашния му министър на отбраната Николай Ненчев бе, че професионалният войник е по-евтин от наборния поне с 1000 лв. на месец. Така че едва ли идеята на Каракачанов за генерално разрешаване на недостига от личен състав в армията с възстановяване на наборната военна служба ще се реализира при почти същата база от политически настроения в парламента. Впрочем, чакаме Стратегическия преглед на отбраната, който между другото трябваше да приключи в края на април, за да разберем накъде върви армията. А на правителството му остава по-малко от година да сформира двата доброволчески батальона. С хора, разбира се. 
Източник: https://duma.bg, Спирдон Спирдонов

 

640 американски военнослужещи остават в Косово

10.06.2020, 13:14

Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди в писмо до председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, че около 640 американски военнослужещи в Косово ще останат като част от мироопазващите сили на НАТО (KFOR) в най-младата държава на Балканите, отбелязват медиите в Прищина.
В писмото, в което се говори за разполагането на силите на американската армия по целия свят, Тръмп пише: „САЩ продължават да допринасят със свои сили за KFOR, ръководени от Организацията на Северноатлантическия договор в сътрудничество с местните власти, двустранни партньори и международни институции за възпиране на военни действия в Косово. Приблизително 640 военнослужещи на САЩ са сред около 4000-те души персонал на KFOR“.
Освен това Тръмп подчертава, че е ръководил участието на въоръжените сили на САЩ във всички операции, посочени в писмото, предаде агенция "Фокус".

 

Aero Vodochody се сдобива с нови собственици

10.06.2020, 07:08

Чешкият самолетостроител Aero Vodochody съвсем скоро ще се сдобие с нови собственици. Това съобщава чешкото издание на Forbes.
Предприятието, което бе приватизирано преди 13 години, в момента е в сложно финансово състояние и собственикът му, инвестиционният фонд Penta Investments, търси възможност да го продаде.
Според Forbes, кандидат купувача е консорциум от добре известни лица от големия бизнес в Унгария и Чехия.
Малко над 50% от предприятието ще бъде купено от унгарски инвестиционен фонд, собственост на Андраш Томбор. Той е добре известен с връзките си с унгарския премиер Виктор Орбан. Останалата част от Aero Vodochody ще бъдат купени от чешката оръжейна компания Omnipol, чийто собственик е Ричард Хава.
Forbes съобщава, че значителна част от сделката ще се финансира от Петър Келнер (известен и у нас, като собственик на bTV и Теленор), чрез неговия инвестиционен фонд PPF. За момента неговата роля ще бъде единствено, като източник на капитала, но в последствие можело да придобие директно част от дяловете на другите две компании.
Стойността на потенциалната сделка се смята, че ще достигне 6 млрд. чешки крони (около €230 млн.).
Всички замесени в сделката лица и компании са отказали официални коментари за Forbes.
В миналото от Omnipol са изразявали желание да се сдобият компанията Aero Vodochody, но до реални стъпки не се е стигало.
Компанията Aero Vodochody бе приватизирана през 2007 г. Тогава за нея се бори и Петър Келнер, но в крайна сметка бе купена от Penta Investments. Фонда вече повече от десетилетие се опитва да напипа правилната формула за управление на предприятието.
В последните години всичко бе заложена на новия учебно-тренировъчен самолет L-39NG и изцяло нов италиански мениджмънт. Поръчките за новата версия на добре познатия L-39, обаче са скромни, а приходите от поддръжката на наличните L-39 по света са твърде малки. Така Penta Investments стига до решението да излезе от авиационния бизнес.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

Русия е поръчала едва 20 броя Су-34

10.06.2020, 06:55

Русия е поръчала само 20 броя Су-34. Това съобщава държавната информационна агенция ТАСС, цитирайки собствени източници.
Според агенцията, съвсем наскоро руското МО е подписало тригодишен договор за доставка на около 20 броя Су-34. Източникът на информацията е от военно-промишления комплекс. Този прийом често се използва за съобщаване на информация за вече сключени договори за руските въоръжени сили.
Информацията идва само седмица, след като руския вестник „Известия” писа, че вече е уточнен договор за 76 броя Су-34 и то от новата версия М, който ще бъде сключен съвсем скоро. Изданието съобщи, че договорът е част от антикризистните мерки на руското правителство, което се стреми да натовари предприятията от военно-промишления комплекс с поръчки.
ТАСС сега пише, че поръчката за Су-34М е останала за 2021 г., но не се съобщава нейният обем. Новите 20 Су-34, все пак ще се различават от предшествениците си, защото в тях ще се интегрира опита от военните действия с типа в Сирия.
Руските ВКС ще получат 124 броя Су-34, които бяха договорени на два транша – 32 броя през 2008 и още 92 броя през 2012 г. Смята се, че последният самолет от тези договори е бил облетян в началото на май 2020 г. и предстои неговото предаване в строевите части.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Разходите по словашките F-16 ще нараснат

09.06.2020, 20:56

Разходите около словашките изтребители F-16 Block 70 ще нараснат съществено в следващите години. Това е съобщил новият военен министър на страната Ярослав Над (на снимката), цитиран от местни медии.
Над, който е част от дясно-центристката партия OľaNO, е заявил, че словашките F-16 имат в договора си логистика само за две години, което значи, че съвсем скоро трябва да се договаря още логистика. Това щяло да струва стотици милиони евро. Министърът е казал, че конкурентното предложение на шведските Gripen е имало включена логистика за осем години.
Над е отбелязал, че отделените €55 млн. за реконструкция на авиобаза Слияч, за да се осигури експлоатацията на F-16, няма да бъдат достатъчни и реално трябва да се дадат два или дори три пъти повече пари. Според военния министър, сумата платена за 14-те словашки F-16 Block 70 от €1,6 млрд. ще нарасне до над €2 млрд., когато се купят всички допълнителни неща по новите изтребители в следващите години.
Подозрения, че при сключването на сделката са спестени около €500 млн., които ще изскочат в близките години, имаше още преди подписването ѝ.
На този фон Над отбелязва, че докато се чакат новите F-16 и след това те се усвояват, трябва да се поддържат словашките МиГ-29, което излизало по €40 – 50 млн. на година. Министърът е посочил, че договорът за абонаментно обслужване излизал по €25 млн. на година, но често излизат сериозни допълнителни разходи.
Ярослав Над е казал още, че за момента има позитивни сигнали от САЩ, че ще бъде постигнато споразумение за разсрочване на плащането по сделката, предвид пандемията от COVID-19 и очакваната сериозна рецесия на словашката икономика. Страната трябва да плати последната вноска по сделката от над €550 млн. догодина.
Партията OľaNO, която създаде коалиционно правителство с още три дясно-центристки формации през март, беше много критична към покупката на изтребителите F-16. Сделката бе финализирана през декември 2018 г. от предишното правителство съставено от социалдемократичната партия Smer, в коалиция с националисти и партията на етническите унгарци.
Ярослав Над първоначално заяви, че ще ревизира сделката, като дори даде заявки за отказ от част от поръчаните изтребители, но след това отбеляза, че макар и тя да е сключена непрозрачно на база неясен избор, е юридически перфектна и Словакия не може да се откаже от нея без да загуби всичко платено до момента. Над след това съсредоточи усилията си върху разсрочване на последната вноска по договора.
Словакия чака първите си четири броя F-16 в края на 2022 г. Останалите десет самолета ще бъдат доставени през 2023 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

В Китай тестват двигател за хиперзвукова ракета

09.06.2020, 20:44

Китайски научен институт е обявил разработката на правопоточен двигател, който непрекъснато е работил в продължение на 600 s на наземен стенд. Това постижение може да доведе до разработването на хиперзвукова крилата ракета.
Миналия уикенд Китайската централна телевизия (CCTV) съобщи, че успехът е постигнат от екип, ръководен от Фан Сюе Цзюн в Института по механика към Китайската академия на науките. Китай преди време представи балистичната ракета DF-17 с хиперзвуков планиращ блок. Хиперзвуковата крилата ракета използва именно такъв двигател за постигане на висока скорост. Тя може да достигне скорост от 3 до 7 М при контролиран полет. Високата скорост и непредсказуемата траектория правят повечето съвременни системи за противовъздушна отбрана почти безпомощни да я неутрализират. Тъй като хиперзвуковата крилата ракета не изисква толкова голям корпус, като балистичната ракета с планиращ блок, размерите и теглото й са по-малки, което позволява тя да бъде по-труднооткриваема.
Понастоящем само Русия е влязла в тестовата фаза на действащ прототип на хиперзвукова крилата ракета. "Циркон" е маневрена противокорабна ракета с реактивен двигател, способен да я ускорява до скорост до 11 100 km/h. Ракетата бе изстреляна от борда на военния кораб "Адмирал Горшков" през януари тази година в Баренцово море. Плановете включват изстрелване от подводница и разработване на по-лек вариант за изстрелване от стратегически бомбардировач от типа Ту-22М3.
Не се знае много за предложената от Китай хиперзвукова крилата ракета с въздушно-реактивен двигател и вероятно се работи по създаването на версии за изстрелване от надводен кораб или подводница. Перспективният китайски свръхзвуков стелт-бомбардировач Xian H-20, който се очаква да се появи за първи път на въздушното изложение на Zhuhai 2020 през ноември, може да стане носител на тази хиперзвукова крилата ракета.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит край Сопот

09.06.2020, 17:01

Специализиран екип от 61-ва механизирана бригада разузна и унищожи невзривен 152 мм корозирал снаряд с взривател, без маркировка. Боеприпасът е намерен на 8 юни в местността „Аневско кале“ над град Сопот.
Военнослужещите действаха под ръководството на капитан Методи Киряков. Унищожаването на снаряда е извършено на учебен полигон „Анево“ при стриктно спазване на мерките за безопасност.
Специализираният екип действа на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Три години от гибелта на военния пилот първи клас майор Георги Атанасов

09.06.2020, 16:58

С поднасяне на венци и цветя на паметника на устието на река Камчия и на паметната табела на борда на фрегата "Дръзки" бе почетена паметта на военния пилот I клас майор Георги Анастасов, който преди 3 години на днешна дата (9 юни) загина при изпълнение на служебния си дълг.
Припомняме, около 12:30 часа на 9 юни 2017 година вертолет на ВМС падна в морето край Варна по време на тактическото учение „Черно море – 2017 г.”. При маневра след изпълнена задача „артилерийска стрелба по надводна цел“, вертолет AS „Пантер“ – 565 MB е имал съприкосновение с фрегата "Дръзки", при което е получил техническа повреда. Малко по-късно вертолета пада във водите на Черно море на 7 мили източно от устието на река Камчия.
Въпреки предприетите незабавни спасителни действия, командирът на екипажа капитан Георги Анастасов загива. Останалите двама членове на екипажа – капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов са спасени.
В спасителната операция участват членовете на екипажа на фрегата „Дръзки“ и водолазен екип, които са били в непосредствена близост.
Хеликоптерът е извършил успешно стрелбата, след което е трябвало да се отправи към брега. Захождайки пред кораба, перката на вертолета е закачила пилона, на който се окачват знамената, пилотът обаче е овладял хеликоптера и се е отправил към брега. В следващите минути апаратурата подава сигнал за проблем, той обръща хеликоптера и го приближава обратно към кораба, за да може да бъде приводнен във водата близо до кораба, за да могат по-бързо и по-ефективно да работят спасителните екипи.
Именно благодарение на професионалните качества на загиналия при инцидента с военния хеликоптер кап. Георги Анастасов, животът на останалите двама души от екипажа е спасен.
По-късно загиналият капитан Георги Анастасов бе удостоен посмъртно със звание майор.

Източник: http://www.moreto.net/

 

Курсанти от Военновъздушното училище преминаха курс по оцеляване в полеви условия

09.06.2020, 13:10

Първокурсниците курсанти от ВВВУ „ Георги Бенковски” проведоха двудневен курс по „Оцеляване” в района на училището и на местността на землището на гр. Долна Митрополия .
Ръководителят на курса, полковник доц.д-р Мануш Христов споделя, че двата  модула така са структурирани, че курсантите да придобият представа, знания и практически умения за оцеляване и живот в полеви условия, съобщават от училището.
Първият модул включва живот в полеви условия, ориентиране и приспособяване към околната среда. Проведени са занятия по изготвяне на заслон и убежища, приготвяне на храна в полеви условия, движение и ориентиране на местността, оказване на първа медицинска помощ и евакуиране на ранен. Модулът завършва с маскиране и сигнали за управление, а финалът за  деня е развръщане и оборудване на лагер с подръчни материали.
По време на втория модул се изпълнява практическа задача на тема: ”Търсене и спасяване на екипаж, претърпял бедствие във вражеска среда”.
Първокурсниците се справили добре с планираните предизвикателства в курса по оцеляване, благодарение и на ангажираните 24 военнослужещи  от командно-инструкторския  и осигуряващ състав.
Учебната програма предвижда още едно занятие в трети курс за летците и в  четвърти курс за курсантите инженерен профил.
Източник: http://otbrana.com/

 

Над половината от екипажа на американския самолетоносач имат антитела срещу COVID-19

09.06.2020, 10:10

Изследване на екипажа на засегнатия от коронавирус самолетоносач на САЩ Теодор Рузвелт (USS Theodore Roosevelt, CVN-71) показа, че много повече моряци са се заразили с вируса, отколкото се смяташе, пише Ройтерс.
Тестовете разкрили, че 60 процента от многохилядния екипаж има антитела срещу новия коронавирус.
Досега данните сочеха, че са били заразени 1100 души, което е около 25 процента от екипажа.
Заразата на кораба предизвика серия от събития, които придобиха политически привкус.
Капитанът написа писмо до командването във Вашингтон, в което искаше помощ. И.д. министърът на отбраната на САЩ Томас Модли го освободи, което беше срещу препоръките на генералите в щаба.
Самият Модли се видя принуден да напусне поста си, след негативната реакция на флота и медиите към уволнението на капитан Брет Крозиър.
От епидемиологична гледна точка, резултатите на екипажа на Теодор Рузвелт са интересни. Моряците, които са по-млади и физически по-здрави от средностатистическия американец, изкараха коронавируса много по-леко.
Един от тях почина, няколко влязоха в болница, но стотици, които са били заразени, изобщо не показаха симптоми на болестта COVID-19.
Според направените изследвания, до 60 процента от заразените са били носители на вируса без да развият болестта.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Пробив! САЩ и Русия продължават преговорите за ядрените си оръжия

09.06.2020, 09:05

Съединените щати и Русия са се договорили да продължат още този месец преговорите за ядрените си оръжия. Това стана ясно от съобщение в Туитър на специалния американски пратеник за контрола над въоръженията Маршал Белингслий.
"Днес се споразумяхме с руския заместник-външен министър Сергей Рябков за място и време за ядрени преговори през юни", пише в съобщението на Белингслий. Посочва, че на преговорите е поканен и Китай и се пита дали Пекин ще покаже добра воля.
Агенция "Блумбърг" съобщава, позовавайки се на анонимен източник от Държавния департамент на Съединените щати, че Белингслий и Рябков ще се срещнат на 22 юни във Виена. И че не се изключва двамата да обсъдят удължаване на срока на действие на Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия и след 2021 г.

 

Инцидент с американски изтребител F-35 при кацане

09.06.2020, 08:50

Колесникът на изтребител F-35 се счупва след кацане в авиобаза Хил (щат Юта, САЩ), съобщават от командването на военновъздушната база.
Инцидентът на изтребителя F-35, от 388-мо авиокрило става вчера в 10:45 местно време след „рутинен тренировъчен полет“. Пилотът безпроблемно напуска кабината и е транспортиран до болница за медицински преглед.
Изтребителите от авиобазата, които са се намирали във въздуха по това време, са насочени за кацане на други летища.
Полетите са преустановени до освобождаване на пистата.
Назначена е комисия за разследване на причината за инцидента.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

US военен самолет катастрофира при кацане в Ирак, има ранени

09.06.2020, 08:21

Военно-транспортен самолет Lockheed Hercules C-130H (р.н. 94-6706, с.н. 5398) на ВВС на САЩ катастрофира вчера в 22:10 местно време при кацане във военната база Ет Таджи в Ирак, съобщи телевизионният канал "Скай нюз Арабия" като се позова на източници от иракските служби за сигурност.
Не се съобщава колко души е имало на борда на самолета и какъв е бил товарът му, посочва ТАСС. - (видео)
Самолетът се е разбил в бетонна стена в базата, разположена северно от столицата, но жертви няма, съобщиха от водената от САЩ военна коалиция, предаде БТА.
Катастрофата, станала късно снощи, се смята за инцидент, каза говорителят на коалицията Майлс Кагинс.
Той уточни, че самолетът пропуснал пистата и се ударил в стената, в резултат на което по машината са нанесени щети, избухнал е и малък пожар.
Четирима членове на екипажа са пострадали, но животът им не е застрашен. Инцидентът още се разследва, но няма подозрения за вражеска дейност, посочи Кагинс.
На борда е имало 26 пътници и седем души екипаж, предаде АП.

 

Авиационни инциденти във ВВС на Българската армия на територията на страната (1989-2018)

09.06.2020, 07:28

11 юни 2018 г.
Около 20.30 часа при изпълнение на тренировъчен полет вертолет Ми-17 от 24-а авиобаза Крумово губи височина и пада от около 30 м. При катастрофата загинаха командирът на екипажа капитан Пламен Пантилеев и вторият пилот капитан Стоян Неделчев. Бордният техник офицерски кандидат Алексей Каменов бе ранен.
9 юни 2017 г.
Вертолет „Пантер“ пада във водите на Черно море при изпълнение на задачи по време на тактическо учение. При инцидента загива 38-годишният командир на екипажа капитан Георги Анастасов. Другите двама членове на екипажа - капитан Анатоли Апостолов и капитан Павел Симеонов са настанени за лечение във Военноморската болница – Варна.
26 април 2012 г.
Между селата Царимир и Голам Чардак се разбива самолет МиГ-29УБ. Пилотите майор Дойчинов и капитан Методиев катапултират.
29 ноември 2010 г.
Учебен самолет "Пилатус" от авиобаза Долна Митрополия се приземява аварийно, след като при излитане губи мощност. Двамата пилоти майор Боян Григоров и майор Пламен Иванов вземат решение за аварийно кацане в района на летището в 12.35 ч. Това са и първите български военнослужещи, наградени от държавния глава с орден за заслуги, защото са запазили самообладание и са успели да приземят летателната машина като са спасили село Горна Митрополия от сериозни последствия при евентуално катапултиране.
8 юли 2008 г.
Военен транспортен самолет на Българските военновъздушни сили претърпява инцидент около обяд по време на кацане на гражданското летище на Варна.
След силен порив на вятъра от ляво при кацане самолетът Спартан C 27 J удря и чупи лявата си перка.
16 май 2003 г.
Изтребител МиГ-21БИС от авиобазата в Граф Игнатиево се разбива в района на Панагюрище. Самолетът се удря в дърво и експлоадира в 13.25 ч. по време на тренировъчен полет над местността Манзалото. Пилотът майор Анатолий Полянков (34 г.) загива. Според кметът на Панагюрище Марко Мечев изтребителят направил един-два кръга над града преди да се разбие.
24 юли 2003 г.
Вертолет Ми-17, борд № 433 от авиобаза „Крумово“ се разбива в местността Бетоловото, край Разлог. При инцидента загиват командирът на екипажа подполковник Милко Пейковски, майор Николай Радулов – втори пилот, бордният техник младши лейтенант Бойко Панайотов и полковник Кирил Чамишки.
02 юни 1999 г.
Изтребител МиГ-21БИС от авиобазата в Граф Игнатиево се разбива в района на село Драгомир недалече от град Пловдив при изпълнение на учебно тренировъчен полет.
Загиват пилотите капитан Георги Русев и лейтенант Сашо Николов.
16 юли 1998 г.
При лош разчет за кацане и подадена команда от РП за катапултиране старши лейтенант Радостин Велков Димитров катапултира от МиГ-21МФР.
28 януари 1997 г.
Капитан Пламен Тодоров Денков с МиГ - 21МФР катапултира подари спиране на двигателя при захода за кацане.
30 януари 1996 г.
Ми-24 се обръща и запалва следствие на силен вятър. Няма загинали.
20 декември 1994 г.
Старши лейтенант Владислав Владимиров Вълчев с МиГ-21бис ГЕАТ и ГТП загива от удавяне след като катапултира над Черно море.
29 септермври 1994 г.
Около 16.30 часа при извършване на фигура от сложния пилотаж на пределно малка височина, претърпява катастрофа на около 600 м от полосата за излитане и кацане (ПИК) на летище Равнец изтребител МиГ- 29 с пилот- командира на авиобазата полковник Иван Даев.
8 февруари 1993 г.
Капитан Михаил Янакиев Михайлов със Су-25УБК катапултира подари неумишлено задействане на катапултната система след влизане на пилота в кабината.
28 януари 1992 г.
При инцидент край язовир "Студен кладенец" загиват капитан Дойчин Георгиев Бояджиев и пилот-инструктор - капитан Емил Лазаров Тодоров с МиГ-21УМ.
3 юли 1991 г.
Старши лейтенант Петър Величков Петров с МиГ - 21бис ГТП катапултира при инцидент във въздуха.
2 октомври 1990 г.
Загиват курсант Жоро Андреев Денчев и пилот-инструктор майор Асен Йорданов Христов с Л-39 поради спиране на двигателя при включване в кръга за кацане и късно взето решение за катапултиране.
6 април 1990 г.
Капитан Тошко Стоянов Петров с МиГ - 23МФ ГТП катапултира при инцидент.
17 юли 1990 г.
Лейтенант Бисер Георгиев Бойчев с МиГ - 23БН катапултира при инцидент.
13 октомври 1989 г.
Майор Боян Богданов Петков с МиГ - 23БН катапултира при инцидент.
05 октомври 1989 г.
Старши лейтенант Валери Лилов Богданов с МиГ-21 загива след отказ на системата АРУ.
22 юни 1989 г.
При инцидент катапултират обуч. пилот - лейт. Георги Сотиров Стоименов и пилот-инстуктор - капитан Христо Сотиров Младенов с МиГ - 21У.
17 април 1989 г.
При инцидент загива лейтенант Валентин Димитров Маринов със Су-25.

 

 

F-15E бе сертифициран за използване на новата атомна бомба B61-12

08.06.2020, 23:12

Ударният самолет F-15E е първата платформа сертифицирана да използва новата атомна бомба B61-12. Това съобщиха от Sandia National Laboratories, американска правителствена научна организация, натоварена с разработката на ядрено оръжие.
Сертификацията, която е от днешна дата, 8 юни 2020 г., е извършена, след като през март са били проведени финални два теста с бомбата, при които са отработени всички стъпки по използване на оръжието – изваждането му от укритие, подкачане на F-15E, активиране на бомбата, полет до целта и бомбопускане. След анализ на двата теста е била дадена сертификация.
Бомбопускането е било осъществено с бомба с учебна глава на полигона Тонопа, Невада. При единия тест бомбопускането е било осъществено от височина 300 m при висока дозвукова скорост, a при другия от височина 7500 m. - (видео)
Проектът B61-12 цели замяна на всички тактически атомни бомби от семейството B61 на въоръжение в САЩ. Бомбата ще включва нова бойна глава, чиято мощност може да се програмира и система за GPS насочване. Целта е създаване на високоточно ядрено оръжие. Според някои данни, новата бомба ще може да се използва и срещу подземни цели, според други, за тази цел и за в бъдеще ще се разчита на съществуващата B61-11.
Стойността на проекта е около $9 млрд. и по него се работи от близо десетилетие. Планира се бомбата да бъде интегрирана на F-16 и B-2, както и на F-35 през следващото десетилетие. Бомбата ще стане част и от т.нар. „ядрено споделяне” в рамките на НАТО.
Въпреки, че сертификацията е приключила, ВВС на САЩ не планират да започват да купуват новата бомба преди 2022 г., като въоръжените сили на Съединените щати смятат да купят около 400 броя.
Точните характеристики на B61-12 не са известни, но се предполага, че масата ѝ е около 400 kg., a бойната глава може да се настройва да избухва с тротилов еквивалент от 0,3 до 50 kT.
Източник: https://aero-bg.com/

 

IAI обяви нова поръчка за „самолет за специални мисии“

08,06.2020, 23:10

Израелската компания IAI се похвали с нова поръчка за „самолет за специални мисии“. Това стана днес, 8 юли 2020 г. Под названието „специални мисии” компанията нарича широк кръг от платформи за наблюдение и разузнаване.
IAI съобщава, че поръчката идва от европейска страна и че нейната стойност е $350 млн. Тя ще се изпълнява от подразделението на IAI ELTA Systems. Друга съществена информация не се дава.
Под названието „самолет за специални мисии” IAI разбира четири типа платформи – летящ радар, платформа за наблюдение на земната повърхност, платформа за радио-електронно разузнаване и морска патрулна версия. Всички те се базират на бизнесджета Gulfstream G550
Израелските ВВС разполагат с летящ радар на IAI, базиран на Gulfstream G550, който се нарича „Eitam” снабден с радара EL/W-2085. Вариация на тази машина имат във ВВС на Италия и Сингапур. Израелските ВВС имат и самолета „Shavit”, отново изработен от IAI, но този път това е версия за радио-електронно разузнаване.
Подозира се, че новата поръчка е за Италия. Страната се сдоби с два летящи радара, като продажбата им от израелската страна бе офсет по сделката за продажба на 30 реактивни учебно-тренировъчни самолети от висок клас Leonardo M346. Така единичният самолет е възможна последваща поръчка за Италия.
Източник: https://aero-bg.com/

 

България губи пазари за военната си продукция

08.06.2020, 20:53

От анализа на Българската стопанска камера (БСК) са изключени доставките на стоки за отбраната, защото Националния статистически институт третира тази информация като конфиденциална.
По експертна, неокончателна оценка, България е изнесла стоки за отбраната поне за 560 милиона долара. Редица държави, които са пазар за българска специална продукция, също не предоставят данни за търговията си с нея. За 2018 г. износът на специална продукция се оценява на 780 млн. долара, а за 2017 – 1.2 млрд. долара, посочва БСК.
Тези данни не са изненада на фона на случващото се в българската оръжейна индустрия и атаките на държавата срещу частни компании. От 2017 г. държавата прави опити да вземе частния завод "Дунарит" в Русе и блокира сделки на "Емко"  в Трявна.
Група стоки под митнически код 99 "Специфични доставки" е на 6-та позиция в експортната ни листа, но е изключен от анализа на БСК, защото описанието не дава точна представа за какво става дума. Обикновено зад тази формулировка де крие произведеното от военните заводи.
И докато износът на специална продукция намалява, расте този на електротехника и електроника, енергоносители (горива и електроенергия), машини и апарати, мед и изделия от мед. Това са четирите групи стоки, които имат най-голям дял в износа и формират 36% от него през 2019 г.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

Русия иска да възстанови военните си контакти с НАТО?

08.06.2020, 20:33

Необходимостта от възстановяване на работните контакти между Москва и НАТО е по-ясна от всякога, заявил заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко (на снимката) в интервю за руската информационна агенция ТАСС, цитирано от австрийското списание Contra Magazin.
„Днес необходимостта от възстановяване на военните контакти, създадени с НАТО, е по-ясна от всякога. Въпреки това по този въпрос не е постигнат напредък“, казал той.
Според Грушко, НАТО не е реагирала разумно на инициативите на Русия за подобряване на ситуацията с военната сигурност в Европа, като отдалечи военните учения на НАТО от руската граница и да подобри механизмите за предотвратяване на военни инциденти и избягване на инциденти. Коментирайки изявлението на говорителя на НАТО Оана Лунгеску, че Русия не е отговорила на предложение за провеждане на заседание на Съвета на НАТО-Русия, Грушко отбеляза, че подобни срещи „не се провеждат, когато някой го поиска, а когато всеки направи държавите-членки да постигат споразумение." "Понастоящем няма такова споразумение", казва той и добавя: "Няма положителен дневен ред за Съвета Русия-НАТО, защото НАТО прекрати всяко сътрудничество с Русия. Вярваме, че трябва да се свика заседание на Съвета Русия-НАТО и ако има възможност то да даде реален принос в усилията за подобряване на военната сигурност в Европа “, казал Грушко. Руският заместник-министър на външните работи посочва още, че НАТО иска Съветът да обсъди ситуацията в Украйна, но това е безсмислено, защото НАТО няма роля в разрешаването на вътрешния конфликт в Украйна. Той добавя, че страните от НАТО редовно участват в дебати по този въпрос в Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). "Освен това Франция и Германия принадлежат към групата на Нормандската четворка и информират своите съюзници ясно", казал Грушко.
Това показва още веднъж, че политическото ръководство в Москва всъщност смята, че може да се преговаря нормално със „студените воини“ в Брюксел и Вашингтон и да постигне дипломатически успех. Очевидно не изглежда да се осъзнава, че линията на американското ръководство (която също е решаваща за НАТО) е да поддържа военнопромишленият комплекс жив и да събира повече данъци чрез изкуствено създадени заплахи - както на американците, така и на това на европейците – които да се пренасочат към касите на печалбите от война, криза и напрежение. Европейските средства за масова информация, които също играят в тази игра, също игнорират подобни конструктивни предложения за диалог. Например, изявленията на Грушко са задържани от европейските медии, защото те не трябва да знаят, че Русия не е врагът, тъй като организацията би искала да ги накара да повярват в това.
Източник: https://www.actualno.com, Ганчо Каменарски

 

Център за спасяване на море открива Морско училище

08.06.2020, 20:17

Модерен център за спасяване на море открива Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров”. Той е изграден в Пункт за базиране – Варна и официално влиза в експлоатация след броени дни.
Новият център за морско спасяване е пореден етап на по-мащабно наше начинание, заяви пред Maritime.bg кап. I ранг, проф. д-р Калин Калинов, зам.-началник на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров”.
Той припомни за известни като манилски поправки на Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците (STCW ). Всички компетентности, заложени в конвенцията ги въведохме като стандарт в обучението на морските лица. Направихме ревизия на нашата материална база до каква степен обезпечава тази подготовка и набелязахме много неща, които могат да бъдат подобрени – каза проф. Калинов.
И първото нещо, с което се заехме бе силно да нарасне тренажорната база на училището – продължи той. Говорим за това, голяма част от практическото обучение да бъде изнесена на тренажори: тренажор мостик, тренажор машинно отделение и други. Завършихме този мащабен проект към 2016 година и така осигурихме всички условия обучението ни да отговаря на изискванията на конвенцията. Сега само надграждаме и оптимизираме.
Много неща, които и преди правехме, се наложи да бъдат изнесени във вече  по-модерна учебна база, каза още зам.-началникът на ВВМУ. Първото такова нещо беше противопожарният полигон, който изградихме на „Карантината”. Уникално съоръжение на база контейнери – има обособени различни корабни помещения: корабен хамбар,  машинно отделение, каюти, мостик. Стана модерен тренажор, където се извършват всичките упражнения по борба с пожари и преминават в изключително реалистична обстановка.
Паралелно с него вървеше създаването и на този нов център за морско спасяване, като обособен компонент от целия тренажорен комплекс на училището, обясни проф. Калинов. Ускорихме неговото изграждане след продажбата на учебната ни плаваща база „Вапцаров” (бившия „Д.Благоев”). Сега той вече е напълно завършен и стана също уникално модерно съоръжение, което разполага с бързоходна спасителна лодка, моторна лодка, има и устройство, позволяващо спускането им на вода. Тоест в него се извършва целият комплекс от упражнения в реална обстановка.
Тук трябва да подчертая, че в изграждането на отделни компоненти на комплекса много помогнаха чуждестранни корабни компании, които са партньори на училището. Това е поредната проява на интегралния ни подход с тяхно участието. Впрочем така се роди целият комплекс, който е напълно функционален и можем да кажем, че вече имаме модерен разпределен център за морска подготовка, подчерта проф. Калинов.
Следващият компонент, който започваме по нашия мащабен проект,  е построяването на дълбоководен басейн, в който да извършваме подготовка на кадри за офшорната морска индустрия. Паралелно в това – и на кадри за нашите въоръжени сили. Например, нашите пилоти имат нужда от такива упражнения, като напускане на паднал хилекоптер в морето, приводняване под парашут и т.н.
Изграждането му вече стартира, дори приключи проектирането. Той ще бъде разположен в района на Морско училище, непосредствено до нашия спортен комплекс – ще бъде архитектурно съвместим и функционално свързан с него, добави проф. Калинов.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Военнослужещи от СВ унищожиха невзривен боеприпас, открит в Асеновградско

08.06.2020, 20:12

Военнослужещи от Сухопътните войски разузнаха и унищожиха невзривен боеприпас днес, 8 юни. Формированиeто за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка – Пловдив от състава на 55-и инженерен полк – Белене беше задействанo за обезвреждане на невзривен боеприпас, открит в землището между селата Горнослав и Орешец, община Асеновград.

При направения оглед специализираният екип под ръководството на капитан Стоян Атанасов установил, че това е корозирал 100 мм снаряд, без маркировка. При спазване на мерките за безопасност, боеприпасът беше унищожен.
Източник: www.mod.bg

 

Адмирал Ефтимов лично се запознава с мнението на военнослужещите

08.06.2020, 20:03

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посети днес 61-ва Стрямска механизирана бригада в град Карлово. Това постави началото от поредица негови посещения във военните формирования у нас, съобщи Пресцентърът на МО. - (видео)
„Нормално е за всеки новоназначен началник на отбраната да извърши своеобразен одит. Едно е да създаваш способности на Българската армия по щатове, щатно-длъжностни разписания, военновременни щатове и образци техника. Друго е, когато усетиш на място пулса на формированията, срещнеш се и видиш от първо лице каква е проблематиката при изпълнение на ежедневната войнска дейност“, посочи началникът на отбраната. Адмирал Ефтимов изтъкна важността на личното запознаване с мнението на военнослужещите за развитието на способностите, които формированията поддържат, както и с визията им за Българската армия.
В новооткритите зали „Стремци” той проведе среща с представители на личния състав на бригадата и се запозна с предизвикателствата, пред които са изправени военнослужещите. „Искам да напипам пулса на армията, да добавим обратната връзка в провеждащия се Стратегическия преглед на отбраната“, категоричен бе началникът на отбраната. „Тук са основните образци техника на Българската армия и хората, които ги обслужват. Когато говорим за модернизационни проекти и за това какво можем да поддържаме в бъдеще, логично е да чуем техния глас – на хората, които карат машините и обслужват системите“, добави адмирал Ефтимов.
В посещението участваха също командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и директори на дирекции в Щаба на отбраната. Командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков запозна гостите с въоръжението, техниката и войсковото оборудване на формированието, както и с новопостроената сграда на щаба. Демонстрирани бяха и възможностите на Полевата интегрирана комуникационно-информационна система.
Източник: http://mod.bg/

 

Русия и Турция се договориха за втори комплект С-400

08.06.2020, 15:47

Русия и Турция се договориха за доставката на втори комплект системи за ПВО С-400, заяви Исмаил Демир (на снимката), ръководител на турската Служба за отбранителна индустрия.
През 2019 г. Русия изпълни условията на първия договор за доставка на четири дивизии С-400 за Турция в размер на 2,5 милиарда долара. Договорът включва и опция за друг комплект системи.
"Имаме принципно споразумение за доставка на втори комплект С-400. Предстоят технически договорки по трансфера на технологии, детайли за съвместното производство и пътна карта", заяви Демир в интервю за НТВ, цитирана от РИА Новости.
Според него Турция възнамерява да пусне в експлоатация С-400, въпреки забавянето поради пандемията от коронавирус.
"Системата С-400 се купува за употреба. Точка. Това многократно бе казано на всички държавни нива. Работата продължава", каза Демир.
Той заяви още, че в Анкара "се отнасят с интерес към предложения за системите за противовъздушна отбрана "Patriot" и "Eurosam".
Доставките на най-новите руски системи за ПВО С-400, които предизвикаха криза в отношенията между Турция и САЩ, започнаха в средата на юли 2019 г. Вашингтон поиска отказ на сделката в замяна на придобиване на американските "Patriot", заплашвайки да забави или дори да отмени продажбата на новите изтребители Ф-35 в Турция, както и да наложи финансови санкции. - Още за С-400
Източник: https://trud.bg/

 

Стартират Съвместните бойни стрелби по въздушни и надводни цели „Шабла 2020“

08.06.2020, 12:34

Днес стартират Съвместните бойни стрелби по въздушни и надводни цели „Шабла 2020“. Те ще се проведат в периода от 08 юни до 11 юни 2020 г. (резервен ден 12 юни 2020 г.). - (видео)
Тази година стелбите се провеждат в изключително интензивна и динамична обстановка. Участниците са от ВВС, СВ, ВМС и СКСО. Те съвместно провеждат подготовка, планиране, изпълнение, оценка на целите и поставените задачи от летищата Балчик и Граф Игнатиево и на Зенитен полигон на Военновъздушните сили „Шабла“.
Изпълняват се съвместни полети над море, отстрели на авиационно управляеми ракети (АУР), стрелба по морски (надводни) цели с авиационни средства за поразяване въздух-повърхност, десантиране и полети за аварийно-спасително и транспортно осигуряване с летателни екипажи от ВВС.
Паралелно на зенитен полигон „Шабла“, участниците в съвместните стрелби от видовете въоръжени сили, затвърждават своите бойни умения, демонстрирайки  висока боеспособност в стрелбите с преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела 2М“ и Зенитна установка ЗУ-23-2.
Техниката, която е включена в бойните стрелби по въздушни и надводни цели „Шабла 2020“ са ПЗРК „Стрела 2М от ВВС, СВ, ВМС и СКСО, зенитно-артилерийско въоръжение от СВ, самолети МиГ-29, Су-25, C-27J „Спартан“ и L-410 и вертолети Ми-17, Ми-24 и АS-532AL “Cougar” от ВВС с авиационни средства за поразяване.

*****************

Президентът ще наблюдава стрелбите на полигон „Шабла”
На 10 юни 2020 г., сряда, от 10.45 часа президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще присъства на деня за високопоставени гости на съвместните бойни стрелби “Шабла 2020”.  Събитието е на зенитен полигон на ВВС „Шабла“. Държавният глава ще наблюдава бойни стрелби на формирования за ПВО от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби по въздушни и надводни цели с авиационни формирования от ВВС и ВМС, и стрелба с ракетни комплекси от Сухопътни войски и Съвместното командване на специалните операции, съобщават от Президенството.
На 9 юни 2020 г. президентът ще посети Генерал Тошево. Държавният глава ще се срещне с кмета Валентин Димитров и представители на ръководството на общината. В 14.30 часа, пред мемориала „Крилото“, президентът Радев ще почете паметта на двамата пилоти, които през 1986 г. след авария при учебен полет със самолет „МИГ-21У“ в небето над Генерал Тошево, извеждат машината извън пределите на града, за да спасят жителите му и самите те загиват. На церемонията ще присъстват представители на местната власт и на авиационната общност, жители на общината. Президентът ще произнесе слово. В 15.00 часа държавният глава ще посети Добруджанския земеделски институт, където ще се срещне с ръководството и научния екип на изследователския център.
Източник: http://otbrana.com/

 

Компанията Babcock ще продължи да строи ракетни шахти за подводници

08.06.2020, 07:38

На 2 юни 2020 г. британската компания за аерокосмически и отбранителни техники Babcock публикува на официалния си уебсайт съобщение, че е получила модификация на договора за производство на следващите 18 комплекта ракетни тръбни агрегати (Missile Tube Assembly - MTA) за General Dynamics Electric Boat (GDEB).
Тези агрегати са част от общия ракетен отсек (Common Missile Compartment - CMC) за оборудване на ядрените подводници с балистични ракети (SSBN-Ship Submarine Ballistic Nuclear) тип Dreadnought (Великобритания) и Columbia (САЩ). Тази тясноспециализирана, международно значима работа засилва позицията на Babcock като критичен доставчик на MTA, използвайки своите цифрови производствени умения и опит в подкрепа на бъдещите програми за SSBN, както за ВМС на Великобритания, така и за САЩ.
Министърът на отбраната Джеръми Куин каза: „Това е ясен пример за това, че нашата отбранителна индустрия е в състояние да осигури специализирана и комплексна продукция в подкрепа на международно значима програма.
Удължаването на договора ще позволи задържането на 200 висококвалифицирани работни места в Бристол и Росита, създавайки технологии от ново поколение за нашето жизненоважно ядрено сдържане." От 2014 г. Babcock успешно осигурява сключването на конкурентни договори с GDEB за производството на 57 MTA- комплекта. Последният от тези договори предвиждаше възможност за доставка на допълнителни 18 MTA, което доведе до скорошно удължаване на договора. По този начин общият брой MTA, които ще бъдат произведени от Babcock за GDEB, ще достигне 75 и ще има промяна в работата на Babcock от британската Dreadnought, към работа за американската програма Columbia.
Джон Хоуи, главен изпълнителен директор на компанията Marine в Babcock, казва: „Радваме се да получим удължаване на договора, което отразява уменията и възможностите на нашите служители, както и качеството на продукта, който доставяме. Това ще осигури най-малко 200 висококвалифицирани работни места до 2026 г."
Dreadnought ще замести SSBN от типа Vanguard в британския флот. Строителството започна в края на 2016 г. в корабостроителницата Barrow-in-Furness на BAE Systems Maritime - Submarines. Първата подводница ще влезе в експлоатация през 2028 година. Подводницата Columbia е ново поколение SSBN за ВМС на САЩ и ще замени подводниците тип Ohio. Първата подводница ще започне да се строи през 2021 г., а лидерната се планира да бъде въведена в експлоатация през 2031 година.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Възникване на електронното разузнаване и борба в Българската армия

08.06.2020, 07:18

Разглеждат се особеностите в организи­ране на свръзката по време на бойните действия около Оринската крепост по време на Балканската война 1912/13 г. и някои моменти от възникването на радиоразузнаването и електронното пода­вяне в Българската армия.
Историята показва, че умението да се води война, а от там и въвеждане на нови прийоми и действия непознати до дадения момент са присъщи не само на големи и модерни армии, а и на по-малки. Това зависи най-вече от интелигентността на командирите и умение­то на войниците.
Българската армия, нейните командири и бойци са доказвали неведнъж, в нашата многовековна история, че умеят да воюват. Те често са излизали победители не само поради своята многочисле­ност в даден момент, а и поради умението на командирите да из­ползуват нови по ефективни и непознати за противника начини за водене на войната. Ярък пример в това отношение е битката за Од­ринската крепост по време на Балканската война. В нея умението на командирите и войниците достига връх, който смайва световните военни специалисти и предизвиква респект и уважение.
В тази разработка искам да акцентирам вниманието върху дей­ствията на свързочните подразделения, които освен задачите по осигуряване на свръзката, въвеждат и нови методи за противодей­ствие на противниковите войски - радиоелектронната борба.
Телеграфната дружина се формира на 4 януари 1909г. в София, съгласно Указ - 107. Състои се от щаб, три роти и нестроеви взвод. С височайши указ - 2 от 1 януари 1912г. към нея се фор­мира радиотелеграфно отделение.
Във връзка с мобилизацията на армията от 17 септември 1912г. дружината се развръща по военновременните щатове, мобилизира и участва във войната. Съгласно мобилизационния план тя не участва самостоятелно, а нейните подразделения са предадени към съответ­ните съединения и части.
След демобилизацията на армията на 4 август 1913г. дружината отново се формира в София, като самостоятелна, от кадъра на во­енновременните подразделения.
Същата на 11 септември 1915 г. по случай мобилизацията във връзка с предстоящата война се формира по военновременните щатове, като включва: телеграфен парк за общата главна квартира, три те­леграфни парка за трите отделни армии, едно радиотелеграфно от­деление за общата главна квартира, по едно радиотелеграфно отде­ление за 1-ва отделна армия и конната дивизия и една допълваща полурота. На 30 септември 1915г. дружината престава да функцио­нира като отделна част. От същата дата в София се формира допъл­ваща телеграфна рота, която има за задача да обучава и подготвя млади войници за частите на армията.
Дружината се формира отново като самостоятелна на 1 октомври 1918г., след Първата световна война, от кадъра на разформирова­ния телеграфен парк. Състои се от щаб две учебни роти и един не­строеви взвод. Дружината се разформирова на 21 август 1921г.
Мобилизацията на Телеграфната дружина за участието и в Балканската война се обявява с телеграма - 1791 от 17 септември 1912г. от 1 Софийска дивизионна област към 12,00ч. На базата на Параграф 149 на "Наставлението за мобилизацията на армията" от 1910г. и Параграф 7 от "Упътвания по мобилизацията на частите от инженерните войски" се издава заповед - 50(от същата дата, ЦВА­Ф 1488, оп I, дело 6, стр.233) за формиране на Телеграфната дру­жина. В нея се описва новите формирования, от кой подразделения се формират и приложени списъци за долните чинове и офицерите явили се при мобилизацията и назначението на командирите (ЦВА - Ф 1488, оп I, дело 6, стр.246-248,270).
Командир на дружината майор Константин Спиридонов Куцаров, роден на 29 юни 1869г. Шумен, завършва ВУ, подпручик 2.08.1891г., поручик 2.08.1894г., капитан 15.11.1900г., майор 1912г., подп. 2.08.1915г., полк. 4.10.1917г. Служил в 1-ва пион. друж., ЖП дру­жина, командир на телеграфната дружина, уволнен 5.09.1919г.
Формират се 12 полуроти (по една за всяка от деветте пионерни дружини и по една за всяка от трите главни квартири), един теле­графен парк за общата главна квартира, едно радиотелеграфно от­деление и една допълваща полурота. Както споменах по горе съг­ласно мобилизационния план по време на войната 1912-1913г. дружи­ната не се формира като самостоятелна част, тъй като всичките и самостоятелни и домакински формирования са разпределени между войсковите части.
Състава на радиотелеграфното отделение (сведения към 21 сеп­тември 1912г.) включва 2 возими радиостанции "Radio Elektrogui" ­4 конски сили и личен състав 100 души (45 от мирновременния щат и 55 запасни). От тях:
   - офицери - 3;
   - техник-чиновник - 1;
   - подофицери - 20 (от запаса 15);
   - войници  - 76 (от запаса 40).
В състава на отделението се включват и 30 коня.
Возимата радиостанция се състои от 3 коли (двуколки) - стан­ционна, машинна и материална. Личния състав ( 1-ва станция - 49, 2-ра - 51) включва:
   - 1 офицер (подпоручик);
   - 5 подофицери (телеграфисти);
   - 1 електроинженер (в случая французин);
   - 6 подофицери и редници (машиниери);
   - 34 подофицери, ефрейтори, редници - строители, конници и други.
 Командир на радиотелеграфното отделение е кап. Иван Николов Бошнаков (роден на 13.02.1912г. стар стил, в Сопот), според лич­ния му подпис на архивна единица ЦВА - Ф 1488, опис VI, ае 3.
Началник на 2-ра радиостанция подпор. Русев (най-вероятно тази в района на Любимец (данните са от дневника на 2-ра р/ст). Конкретната информация за дейността на радиотелеграфното отделение се открива от запазените в ЦВА заповеди, заповедни книги "Реляция за дейността", апаратни дневници и други.
По въпроса за това от коя дата е започнала дейността по раз­криване и въздействие (пречене, създаване на смущения) на свръзката на турската армия по време на Балканската война, може да се направи извод от следните запазени източници.
"Дневник на военните действия на 1-ва радиостанция" (ЦВА ­1488, оп VI, ае 1). Тук буквално е записано: "Лозенград 22.Х. чуват се чужди станции. Предават с шифър. С нашата станция ние пречим на другите станции за правилното и редовно приемане. На 23.Х., също както вчера."
За прехващания на противникови донесения и пречене на рабо­тата на противниковите станции е записано - от 30.ХII.1912г. до почти края на януари 1913г. от районите на с. Кючук Татар кьой, с. Керакисъм и с. Скендер кьой. Дневникът е подписан от кап. Бош­наков, командир на радиотелеграфното отделение, който е бил в района на 1-вата р/станция.
Най-пълна представа за дейността на телеграфното отделение се добива от "Реляция за радиотелеграфното отделение през време на войната с турците и съюзниците" написана от капитан Бошнаков ( ЦВА - Ф 1488, оп.VI, ае 3). От нея ще цитирам това, което се отнася само за боевете за Одринската крепост: "Двете возими радиостанции са предадени  1-вата към 3-та армия - Лозенград, 2-рата към 2-ра армия - Мустафа паша.
На първо време свръзката не се осъществява поради голяма пов­реда на 2-рата станция и поради голямото разстояние. Свръзката се възстановява напълно на 12 ноември 1912г., но не се използува интензивно поради намалено доверие в надеждността и поради опас­ност от прехващане от противника. Поради това получават назначе­ние да прехващат турски и други чужди депеши(съобщения). Данните се предават в щаба на съответната армия. Освен това на станциите е възложено да възпрепятстват сношението(свръзката) между турс­ките радиотелеграфни станции Цариград - Одрин. Но мощността на нашите станции е малка и се предполага, че от позициите на кои­то се намират (далече от Одрин) едва ли са постигнали нужния ефект.
За да бъде препятствието по ефективно върху Одринската стан­ция е заповядано от Инспектора на инженерните войски с телеграма - 1746 от декември 1912г., станциите да се преместят в източния сектор в близост до Одрин. 1-вата станция от гр.Кешан да се пре­мести  с.Керакесъм (посочено и в дневника на станцията), а 2-рата от Мустафа паша, през с.Кемал, на главната сръбска линия.
Няколко дена след това, вследствие на указалите се добри ре­зултати е заповядано 1-вата станция (с телеграма - 25 от Инспек­тора на Инженерните войски), да застане още по близо до Одрин на кота 58 9/10. Двете станции са на разстояние около 10 км от Од­рин и на 20 км една от друга.
За възпрепятстване на депешите (съобщенията) получавани в Одринската станция от Цариградската, при всяко чуване действие­то на последната, нашите две станции се пускат едновременно, ка­то предават цифри или извадки от вестник. При изпращане на съоб­щения от Одрин за Цариград те се подслушват и прихващат. По съ­щия начин се действа и при работата на другите станции."
От "Реляцията" се вижда, че прехванатите турски радиотелег­рами са само с цифров шифър. Прехващани са често и радиограми на френски и турски език, на открит текст. Последните са привеждани на български език и заедно с шифрираните се изпращат в съответ­ните щабове.
За ефекта от работата на станциите говори, че съобщенията на турски език са повече разговори между радистите, които се оплак­ват, че не могат да приемат добре, поради въздействието на наши­те станции.
За засилване още повече на въздействието и прихващането в с. Абалар на 6 март 1913г. се изпраща трета возима станция, а в с. Гебелер и с.Мустафа паша други две "по-малки товарни системи Telefounken".
Отчита се, че необходимия ефект не винаги се е постигал по­ради ставалите повреди на станциите и недостатъчната подготовка на телеграфистите. За това в "Реляцията" се казва "Независимо от това нашите станции, които са с по-малка сила от турските (наши­те 4 к.с., турските 8 и 12 к.с.), не са могли да доведат възпри­пятствието до абсолютност и в зависимост от опитността на персо­нала в Одринската станция са отстранявали нашето въздействие върху им."
Всички наши станции са действали до 13 март 1913 г., превзе­мането на Одрин.
Интерес представлява описания по-нататък ефект на въздейст­вието на нашите станции, като тези данни са набирани от пленени­те турски телеграфисти, служили в Одринската станция. Ще цитирам точно източника "Станцията в Цариград имала 2 мотора 8 и 12 к.с.
С единия и другия мотор се получават вълни 600 и 1200 метра. При работа с малкия мотор и при двете вълни всякога сме им бъркали. Същото било и с големия мотор, но само при вълна 600 метра, ко­гато се е работило на 1 200 метровата вълна, бъркането е било слабо и отстранимо. Работата с големия мотор не всякога е можело затова са действали с по-малкия мотор. Когато Одринската станция е виждала, че при работата сме им бъркали, са спирали работата за 15-20 мин. за да се отвлече вниманието ни и след това започ­ват отново. Съобщение се е предавало от Цариград на части и с многократни повторения. Имало е случай при което съобщенията са закъснявали 3 - 4 дни."
Одринските телеграфисти се оплаквали често, че не могат да приемат телеграмите напълно и прибягват до хитрости.
Например:
   - Определяли са точно часа на работа и почвали да работят без предварително повикване, като се надяват, че нашите станции докато ги чуят и се подготвят за действие съобщенията ще бъдат предадени;
   - Повикването е ставало на вълна 600 метра, а предаването на съобщенията на вълна 1 200 метра, по този начин се е изгубвала работата на първата вълна, като се надяват да се мисли, че стан­цията в Цариград бездейства.
Интерес представлява и описаната в "Реляцията" информация за това, какво е намерено при превземането на Одрин.
На "Индъръма" се указват две еднакви за самостоятелни дей­ствия станции, за да можело, когато едната се повреди да се ра­боти с другата.
Моторите на Одринската станция са работели с бензин или газ. Открити са 150 тенекии газ за станциите и прожекторите.
На обкръжените в Одрин офицери се е разрешавало да пращат частно къси съобщения в Цариград, но само за здравословното си състояние, но и това накрая е било забранено.
Завеждащия станцията "офицер Джават бей на 13 март преди об­яд при навлизането на българските войски в крепостта, сам е счу­пил моторите, изпокъсал жиците на мачтите и разрушил станциите."
От тези исторически факти, доказани на базата на архивните единици в Централния военен архив гр. В. Търново, могат да се нап­равят някои заключения и изводи:
   1. В някои източници се казва, че Българската армия в боеве­те край Одрин, за първи път в световното военно изкуство изпол­зва създаване на преднамерени смущения за въздействие на против­никовата свръзка.
Тъй като нямам, възможност да работя във военните архиви на други страни, не искам да доказвам дали това е точно така. Но едно е сигурно, че това е един от първите опити в света.
   2. Радиотелеграфните станции се използуват сравнително ус­пешно за водене на прехват, превод и обработка на разузнавателна информация, а и за масирано(чрез използуване на няколко станции) подавяне на противниковите свръзки.
   3. Турските телеграфисти правят опити за радиоелектронна за­щита и противодействие на противниковото разузнаване.
   4. Спорен е въпроса коя точно е датата за възникването на радиосмущенията в Българската армия. От апаратния дневник на 1-ва радиостанция"(ЦВА - 488, оп VI, ае 1) е видно, че на 22 ок­томври 1912 год. в района на Лозенград са разкривани противнико­ви радиотелеграфни станции и е пречено на тяхната работа.
Вярна е също така, че въз основа на заповед на Инспектора на Инженерните войски (телеграма - 1746 от декември 1912 г.) станции­те се преместват в заповядани райони, т.е. за първи път започва организираното използуване на смущения в нашата военна история.
Според мене обаче е правилно да се приеме, че началото на използуването на преднамерени радиосмущения е 22 ОКТОМВРИ 1912 г.
   5. Във военната история с главни букви трябва да бъдат записани имената на КОМАНДИРА НА ДРУЖИНАТА МАЙОР КОНСТАНТИН СПИРИДО­НОВ КУЦАРОВ, по време на войната командир на телеграфния парк на главната квартира, а също и първия командир, ръководил лично сму­щенията - КОМАНДИРА НА РАДИОТЕЛЕГРАФНОТО ОТДЕЛНИЕ КАПИТАН ИВАН НИКОЛОВ БОШНАКОВ, които може да се смятат за първите офицери от Електронното разузнаване и борба.
Литература:
   1. ЦВА, Ф 1488, опис VI, ае 3 (Реляция за радиотелеграфното отделение през време на войната с турците и съюзниците);
   2. ЦВА, Ф 1488, опис VI, ае 1 (Дненик на военните действия на 1-ва радиостанция);
   3. ЦВА, Ф 1488, опис I, ае 9 (Заповедна книга "Телеграфна дружина")
   4. ЦВА, Ф 40, опис II, ае 127, 200, 209, 218 (II армия - Оперативен бюлетин )
   5. "Офицерски корпус в България" - т.3 и 4
6. ЦВА, Ф 1488, опис VII, ае 1. - Още РЕБ
Източник: http://reb.start.bg, Тодор К. Петков

 

 

Втори ранен прием проведе Морско училище

07.06.2020, 22:13

Втори ранен прием проведе ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ на 4 юни 2020 г. Кандидат-курсантите се явиха на онлайн събеседване пред комисия, която бе водена от началника на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, заместник-началника по учебната и научната част – капитан I ранг проф. д-р Калин Калинов, и заместник-началника по административната част и логистиката – капитан I ранг Емил Йорданов.
В рамките на срещата всеки един от кандидат-курсантите имаше възможност да заяви избора си за специализация, съобщават от училището. Младежите, които са от Пловдив, Ямбол, Сливен и др., говориха за своята мотивация да станат възпитаници на морската ни Алма матер. Някои от тях посочиха, че спазват семейна традиция да станат военнослужещи. Други изтъкнаха, че нямат военни в семействата си, но са впечатлени от перспективите, които дава Морско училище.
На втория ранен прием бяха записани кандидати в специализациите „Кибероперации“, „Мехатроника“ и „Военноморска логистика“.
Източник: http://otbrana.com/

 

Гръцките военни ще заменят остарелите си бронетранспортьори

07.06.2020, 17:34

Планът за постепенна подмяна на остарелите бронетранспортьори (БТР) M-113, разработен от Генералния щаб на гръцката армия, включва приемането на 1200 бронетранспортьора M-1117 Guardian, както и бронемашини M2A2 Bradley, съобщава изданието Army Recognition.
Според изданието наскоро представители на Гърция и САЩ са съгласували прехвърлянето на гръцката армия на 1200 бронирани машини М-1117 от Сухопътните войски на САЩ. Освен това е сформирана група от гръцки специалисти, които ще бъдат изпратени в Съединените щати, за да изберат 350 БМП Bradley M2A2, намиращи се на съхранение. Доставката на M2A2 ще осигури поддръжка за танковете Leopard-2A6HEL. Тази опция е одобрена въз основа на опита, натрупан от американската армия по време на операция „Пустинна буря“ в Персийския залив през 1993 г.
Според гръцките медии точната дата на отлитането на групата за САЩ ще бъде определена през следващите седмици. Забавянето се дължи на ограниченията, дължащи се на пандемията COVID-19.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Голямо учение на НАТО в Балтийско море - BALTOPS

07.06.2020, 12:24

Военноморско учение на НАТО, наречено BALTOPS, започна днес в Балтийско море. Както Европейското командване на армията на САЩ съобщи в навечерието, в тях ще участват най-малко 29 кораба, 29 самолета и хеликоптери.
Ученията ще се проведат от 7 до 16 юни в югозападната част на Балтийско море в близост до брега на Германия и Дания, обаче не се изключва появата на сили на НАТО в близост до руските граници в района на Калининград. Основната цел на ученията е да се тестват задачите по противолодъчна и противовъздушна отбрана, противопехотни действия, както и организиране на военноморска блокада.
BALTOPS-2020 са големи многонационални практически военни учения, включващи кораби, подводници и самолети на страните членки на НАТО и други поканени участници. От 7 до 16 юни те ще се проведат в Балтийско море в района на залива Кил и Датския проток, включително Категат - се казва в съобщението .
Общо се предвижда да участват около три хиляди военнослужещи от 17 страни членки на НАТО и двама партньори на съюза. - (видео)
Изяснява се, че в ученията ще участват две оперативни военноморски групи на НАТО - Първата постоянна военноморска група и Първата постоянна група за минно почистване.
Поради ситуацията с разпространението на коронавирусната инфекция беше решено да не се провеждат наземни учения, всички маневри ще се провеждат на море.
Източник: https://www.pan.bg/

 

НАТО готви план за втората вълна на COVID-19

07.06.2020, 08:45

НАТО разработва план за оказване на помощ на членовете на Алианса и партньорите в случай на втора вълна от пандемията от коронавируса. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в интервю за германския в."Велт ам зонтаг", предаде БТА.
"Ние трябва да съгласуваме нашите планове, така че да можем по-бързо и по-добре да помогнем на членовете на НАТО и на страните партньори, които са тясно свързани с Алианса", казва той в интервюто, цитирано от ТАСС.
По думите му става дума за координирани действия в борбата с пандемията.
Столтенберг съобщи, че конкретни планове ще бъдат представени от министрите на отбраната на страните от Алианса по време на видеоконферентна среща в средата на юни.
Те касаят в частност предоставяне на транспорт за превоз на медикаменти, създаване на складове за съхранение на защитни облекла и медицинска продукция.

 

Какво знаем за турския танк Altay

07.06.2020, 07:02

Турция има голям военен бюджет, като страната изразходва все повече пари за диверсификация на военното си оборудване. Основното ударение обаче е поставено върху родното производство. Южната ни съседка произвежда много от своята бойна техника сама, но перлата в короната ѝ е танкът Altay. Какво знаем за него?
През 90-те години на миналия век Турция взема решението да започне да произвежда сама голяма част от необходимата ѝ военна техника, като заеме солидни позиции и на международния пазар. В резултат на това известният "Коч Холдинг" създава над 25 000 леки бойни машини, посредством своята компания Otokar до 2008 година.
Натрупаният опит е използван, за да се премине на по-високо ниво. Турция решава да създаде танк, който да е по-модерен и добър от най-добрите западни танкове - M1 Abrams и Leopard 2.
В проекта са поканени специалисти от Hyundai, работили по-рано по южнокорейския танк K2 Black Panther. Сключен е и договор с немците от Rheinmetall, които дават лиценз за производство на най-доброто им оръдие. Бюджетът за разработка на такна е солиден - 1 милиард долара.
Първият прототип е готов през 2016 година, а танкът е наречен Altay.
Машината разчита на композитна броня, подробностите около която са засекретени. Знае се, че танкът може да издържа на удари от РПГ, които са често използвани за нападения срещу бронирани машини в Близкия Изток. Основното оръдие е 120 мм гладкоцевно, а екипажът се състои от 4-ма души. Двигателят има мощност от 1800 к.с., теглото е 65 тона, а максималната скорост е 70 км/ч.
Прототипът е оценен добре, а турската армия сключва договор за 3,5 милиарда долара, според който трябва да получи 250 бройки от танка. Първите единици се очаква да влязат на въоръжение през 2021 година.
Междувременно към бойната машина има силен интерес от Азербайджан, Саудитска Арабия, Оман и Пакистан. - Още за Altay

 

32 години от космическия полет на Александър Александров

07.06.2020, 06:54

На 7 юни 1988 г. в 18.03 ч. от космодрума Байконур (СССР) е изведен в орбита около Земята космическият кораб „Союз ТМ-5” с екипаж: командир на кораба Анатолий Соловьов, борден инженер Виктор Савиних и българския космонавт изследовател.
Свързването с орбиталната станция „Мир“, пилотирана от Владимир Титов и Муса Манаров, се извършва на 9 юни след 33-ата обиколка на Земята. В продължение на 9 денонощия 20 ч. и 9 мин. на борда на орбиталната станция космонавтите изпълняват цялостно програма „Шипка“, включваща научните направления: физика на Космоса, дистанционни изследвания на Земята, микрогравитационни изследвания, космическа биология и медицина, техника.
На 17 юни 1988г. в 10.12 ч., след успешно приключване на задачите космонавтите Анатолий Соловьов, Виктор Савиних и Александър Александров с космическия кораб „Союз-ТМ-4” се приземяват в определения район в Северен Кавказ.
Извършен е вторият съвместен съветско-български космически полет по Международната програма Интеркосмос. - Още Космос

 

 

Граф Игнатиево преди „Граф Игнатиево”

06.06.2020, 20:26

Днешната авиобаза Граф Игнатиево отбелязва своя празник на 17 март, като през 2021 г. авиобазата ще отбележи 70 години от създаването си. Но не пропуска ли така военното летище повече от десетилетие от историята си?
Малко известен факт е, че почти всички големи военни и граждански летища в България са създадени на площадки, които са определени още през 20-те години на миналия век. Една от тези площадки е северозападно от пловдивското село Граф Игнатиево. Дълги години тя ще стои отбелязана на аеронавигационните карти и ще се ползва като запасно летище и аварийна площадка най-често от самолетите дислокирани на близкото летище Пловдив, както и по време на различни маневри и учения. Официално преобразуването му в постоянно действащо летище става с Височайши указ № 1294 от 1937 г. От землището на село Граф Игнатиево са отчуждени земи и започва строеж на хангари, административни сгради, ВиК-инсталации и всичко необходимо за бъдещото летище. През 1939 г. там е създадена летищна дружина за аеродрумно обезпечаване.....Прочети още

 

Книга разказва за историята на Съюза на ветераните от войните на България

06.06.2020, 19:27

Библиотека „Военни ветерани“ продължава да ни радва с поредното си издание. Издателство „Пропелер“ пусна новата книга от тази военно-родолюбива поредица. „През годините на историята ни“ е посветена на 75 години от участието на Българската армия в заключителния етап на Втората световна война и 30 години от възстановяването на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ). Автори на материалите са председатели и други деятели на организацията.
Текстовете са изписани под 40 заглавия. В началото е химнът на СВВБ „Един завет“, а на последната корица са припомнени думите на славния командир на Първа българска армия генерал Владимир Стойчев при посрещането в София “Ние победихме, народе мой! Връщам ти синовете, не само живите, а и ония, които дадоха живота си за честта на твоето име, за твоето щастие, за твоята свобода! Връщам ти победните ти знамена, връщам ти тяхната безсмъртна слава, техния безсмъртен дух“.
Председателите на областните организации на СВВБ споделят опит за работата с ветераните, потомците, другите военно-патриотични организации, училищата и местните органи. Има място и за предисторията, т.е. за военно-патриотичните организации между двете световни войни. Отпечатани са и публикации за проявите на СВВБ, като откриването на паметника на генерал Владимир Стойчев в София, походите по бойните път на Първа българска армия, военно-историческите възстановки, ежегодните чествания на 21 септември – Международния ден на мира, активната международна дейност, включително членството в Световната федерация на ветераните от войните, и др. 90 илюстрации припомнят различни моменти от историята на СВВБ през последните три десетилетия.
„СВВБ е национална, независима, непартийна, самоуправляваща се организация със социална и патриотична насоченост и свой устав. Членството в Съюза е без оглед на политическа и етническа принадлежност, пол и вероизповедание. В него членуват ветерани от войните, потомци, съпруги (съпрузи), деца и внуци на ветераните и съмишлениците – желаещи да сътрудничат на Съюза за изпълнение на целите и задачите му“, посочва в предговора председателят на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Harry S. Truman (CVN-75) ще претърпи ремонт и модернизация

06.06.2020, 07:19

Компанията Huntington Ingalls Industries Inc. за своя корабостроителен отдел в Newport News (Вирджиния) получи договор на фиксирана цена от около 17,2 милиона долара за техническо обслужване и модернизация на самолетоносача от ВМС на САЩ Harry S. Truman (CVN-75). Тази информация беше публикувана на уебсайта на правителството на САЩ на 1 юни 2020 г., като разходите се изчислени за работа през тази фискална година. Работата ще бъде извършена в Портсмут, Вирджиния (88%); Newport News, Вирджиния (11%) и Норфолк, Вирджиния (1%). Очаква се те да бъдат завършени до февруари 2021 г. Финансирането на операциите и техническото обслужване в размер на 17 176332 долара ще бъде задължително към момента на издаване на договора.
USS Harry S. Truman (CVN-75) е осмият самолетоносач от типа Nimitz в американския флот, който е спуснат на вода на 7 септември 1996 г. от компанията Newport News Shipbuilding (Newport News, Вирджиния) и е въведен в експлоатация на 25 юли 1998 г. под командването на капитан Томас Отърбейн. Самолетоносачът е с дължина 333 m (1092 фута), ширина 257 фута (78 m) и височина 244 фута (74 m или колкото 24-етажна сграда), може да побере около 90 самолета и хеликоптера на борда си, летателната му палуба има площ от 1,8 ha. Има четири асансьора с площ 3880 квадратн фута (360 кв. м) всеки за преместване на летателното средство между полетната палуба и хангарното отделение. С боен товар самолетоносачът има водоизместимост от почти 97 000 t, екипажът с авиогрупата е от 6 250 души.
USS Harry S. Truman е въоръжен с три 20-mm МЗАК Phalanx CIWS, две системи за противовъздушна отбрана със среден обсег Mk 57 Mod 3 Sea Sparrow и две системи за ПВО RIM-116 Rolling Airframe Missile. От януари 2020 г. USS Harry S. Truman е развърнат в зоната за операциите на 5-и флот на САЩ за поддръжка на морската сигурност в региона на Близкия Изток. - Още самолетоносачи 
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

От "Черната акула" до "Алигатора": Топ 3 на хеликоптерите на конструкторското бюро "Камов" в Русия

06.06.2020, 06:58

Руското бюро "Камов" е проектирало многобройни успешни военни и граждански модели, но е най-добре познато около своите уникални и мощни хеликоптери "Черна акула" и "Алигатор".
Ка-50 "Черна акула"
Проектиран в началото на 1980-те години, Ка-50 е новото поколение съветски щурмови хеликоптер. В случай на възможна "голяма война" в Европа, той трябва да унищожава сухопътните сили на НАТО, включително тежката бронирана техника, и ефективно да преодолява вражеските противовъздушни единици.
Благодарение на отличителната си коаксиална роторна система, "Черната акула" е бърз, маневрен, има висока жизнеспособност при боеве и отлични летателни характеристики. Това е един от малкото хеликоптери в света, който може да изпълнява лупинг.
Уникална характеристика на Ка-50 е неговата система за катапултиране - рядка особеност за хеликоптерите. Преди да се изхвърли седалката на пилота, лопатките на ротора се "издухват" от експлозивни заряди в роторния диск.
За разлика от другите щурмови хеликоптери от онова време, Werewolf, както НАТО нарича Ка-50, е ​​проектиран като едноместен хеликоптер, където пилотът е още и оператор-навигатор. Първоначално това се разглежда като перфектното решение: направи хеликоптера по-лек и спести пари за обучение на пилоти. Да се ​​подготви екипаж за щурмови хеликоптер струва почти колкото създаването на самата машина.
Бойната употреба на Ка-50 по време на чеченските конфликти обаче показа, че конструкторите на "Камов" са сгрешили: само топ асове могат едновременно да летят с "Черните акули" и ефективно да водят стрелба. След като са произведени 17 единици, проектът е закрит през 2009 година. - Още за Ка-50
Ка-52 "Алигатор"
Оттеглянето на Ка-50 не означава, че такива съвършени успешни технологии също са изоставени. Те са използвани в "по-малкия брат на "Черната акула" - Ка-52.
"Алигаторът", както наричат хеликоптера, е проектиран като двуместен. Традиционната кабина на тандемната седалка е пренебрегната в полза на успоредното разполагане на седалките, което значително подобрява сътрудничеството между пилотите и операторите.
Ка-52 наследява много от предшественика си, включително уникалната система за катапултиране. Новият хеликоптер обаче има много по-напреднали навигационни, пилотни и бойни системи и авионика.
"Алигаторът" се оказа много по-голям късметлия от своя "брат". Той активно се доказа и в производството - досега са създадени над 120 единици от модела. Някои от тях дори са изпратени на бойни действия в Сирия.
Специална палубна версия – "Катран" - е в състояние да прибира лопатките на ротора. Такива хеликоптери са планирани да бъдат компактно поставени на морските платформи от клас "Мистрал". Въпреки това, след като руско-френското споразумение за доставките на "Мистралите" беше отменено през 2015 г., беше решено "Катран" да се разположат само на руския тежък самолетоносач "Адмирал Кузнецов". - Още за Ка-52
Ка-27
Ка-27 е най-успешният военноморски хеликоптер, проектиран в Съветския съюз. Неговата основна задача е да защитава тежките самолетоносачи от вражеските подводници.
Оборудван с най-съвременна авионика, хеликоптерът може ефективно да търси и да поразява подводниците на дълбочина до 1640 фута, както през деня, така и през нощта, при всякакви метеорологични условия и дори по време на 5-степенна морска буря.
Ка-27 има десетки модификации: от ловец на подводници (Ka-27ПЛ) до хеликоптер за измерване на радиация Ka-27E. Той също така се използва активно за операции по търсене и спасяване.
Проектиран през 1970-те години, хеликоптерът е все още незаменим за руската военноморска авиация, както и за военните на Китай, Индия, Южна Корея, Лаос и Виетнам. За граждански цели хеликоптерът работи в Швейцария, Португалия, Япония и Канада. - Още за Ка-27

 

На този ден преди 76 г. съюзниците откриват втория фронт в Нормандия

06.06.2020, 06:54

На 6 юни 1944 г. настъпва дългоочаквания „Ден Д”, в който с морски десант е открит Втория фронт в Нормандия (Северна Франция) срещу Третия райх. Войски на Великобритания, САЩ и Канада започват операция „Нептун” – морската първата част на стратегическата операция „Овърлорд”, приключила на 25 август 1944 г. с освобождаването на Париж.
Подготовката на плана за нахлуване в Европа през Франция в 1944 г. е обсъждана през май 1943 г. по време на Вашингтонската конференция на военнополитическото ръководство на САЩ и Великобритания. Още през август по време на Квебекската конференция вече е разглеждан първият вариант на плана. В него вече са уточнени някои отделни въпроси, например начините за десант, действията на морските, сухопътните и военновъздушните сили и специалните мероприятия по материално-техническото осигуряване на бъдещата операция. Окончателният вариант на плана е готов около 1 февруари 1944 г., след което само някои отделни негови елементи са видоизменяни до средата на април същата година........Прочети още

 

Нова Зеландия купува пет C-130J

06.06.2020, 06:47

Правителството на Нова Зеландия обяви, че ще купи пет военнотранспортни самолети Lockheed Martin C-130J-30 Super Hercules.
Стойността на сделката ще е $1,521 млрд. новозеландски долари ($989 млн.), в които се включват не само петте самолета, но и пълен симулатор за тях, логистика, обучение и други. Самолетите ще са снабдени със сателитна комуникация и оптико-електронна обзорна система. Допълнителното оборудване ще позволи самолетите да се използват, като платформи за наблюдение и разузнаване.
Първият самолет ще се достави през 2024 г., а поръчката ще се изпълни в рамките на една година.
Новите Hercules ще заместят петте налични C-130H, които са получени във втората половина на 60-те години на миналия век. Покупката на нови военно-транспортни самолети е от най-голяма важност за въоръжените сили на Нова Зеландия.
C-130J е бил избран през миналата пролет след сравнение с A400M и KC-390, като според МО на страната, основният аргумент, който е натежал в полза на американската машина е, че тя се експлоатира от всички близки съюзници на Нова Зеландия, включително Австралия и САЩ.
От новозеландското правителство са обявили, че през 2021 г. ще бъде задвижен и проекта за подмяна на двата Boeing 757-200 експлоатирани от Кралските новозелендски ВВС, като с това ще приключи обновяването на транспортните способности на страната. - Още за С-130
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

 

Продължават изпитанията на най-новата корвета за Тихоокеанския флот на Русия

05.06.2020, 21:54

Продължават изпитанията на корветата „Гремящий“ 337, водещ кораб по проект 20385 на руския Тихоокеански флот. Съдът се отличава от предшествениците си по подобрените ударни възможности, както и по системата за ПВО.
На морските полигони на Балтийския флот са проведени и изпитания на авиационния комплекс на корветата. Хеликоптери на военноморската авиация на Балтийския флот проведоха учения за излитане и кацане на палубата на кораба кораба при различни метеорологични условия, през деня и нощта. До края на седмицата ще бъдат изпълнени повече от 30 кацания, включително на ход, на котва и на дрейф. - (видео)
Във водите на Бяло и Баренцово море от борда на „Гремящий“ са изстреляни крилати ракети „Калибър“ и „Оникс“, тествана е работата и на артилерийските установки А-190 и АК-630, отработена е и торпедна стрелба по подводни и надводни цели.

 

Петролна фирма вика руската артилерия на помощ срещу пожар

05.06.2020, 21:12

Малка руска компания съобщи днес, че е поискала от армията стрелба с противотанково оръдие по петролен кладенец в Сибир, за да бъде потушен пожар, който гори от края на миналия месец, предаде Ройтерс.
Кладенецът в Иркутска област се подпалил на 30 май, а днес регионалното правителство проведе извънредна среща, за да намери начин за потушаване на пожара.
„Решихме да повикаме сили на военната артилерия, които са стрелят по кладенеца за успешното му затваряне“, заяви на срещата Андрей Богданов, шеф по производствената сигурност на „Иркутска нефтена компания“.
Той добави, че се очаква войниците и техниката да пристигнат до ден-два, като компанията се надява пожарът да бъде потушен до понеделник.
Министерството на отбраната съобщи, че военен самолет е излетят, като се планира разчет да използва 100 мм противотанково оръдие МТ-12 „Рапира“ за запечатването на кладенеца, предаде военният тв канал „Звезда“.
Никой не е пострадал от пожара, а той не бил заплаха за близките гори, твърдят местни представители. Най-близкото селище било на 100 км от него. - Още за МТ-12
Източник: https://bnr.bg/

 

Тръмп изтегля 9 500 американски войници от Германия

05.06.2020, 21:07

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е поискал от Министерството на отбраната на страната да намали трайно базираните в Германия американски военни части с 9 500 войника.
Според информация на "Уолстрийт джърнъл" правителствени служители твърдят, че съветникът по националната сигурност на Белия дом Робърт О’Брайън наскоро е подписа меморандум, съдържащ такава заповед на Тръмп.
В момента 34 500 американски войници пребивават в Германия и ако бъдат изтеглени 9 500 от тях, това ще означава, че техният брой в европейската държава ще бъде намален с цели 27,5 на сто, посочва финансовото издание.
Източник: https://bnr.bg/

 

Военнослужещи от 61-ва механизирана бригада усвоиха знания и умения в алпийски условия

05.06.2020, 20:34

Деветнадесет военнослужещи от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада участваха в курс по алпийска подготовка, който се проведе от 1 до 5 юни в град Смолян. Под ръководството на инструктори от Учебния център за високопланинска подготовка на 101-ви алпийски полк военнослужещите преминаха теоретична подготовка, след което бяха отработени практически въпроси по направата на различни видове възли, изграждането на тролей и транспортиране на пострадал през водно препятствие, съобщава Пресцентърът на МО.
През втората част от занятието се извърши демонстрация по спасяване на човек, получил травма в район със значителна надморска височина. Военнослужещите участваха в поход до местността „Зъбчето”, където проведоха занятия по катерене в свръзка с горна осигуровка, организиране и спускане по рапел.
В рамките на два дни те проведоха  и занятия по оцеляване и движение в труднодостъпни терени. Участниците в курса направиха преход до местността „Турлука” на 1460 м надморска височина.
Военнослужещите от бригадата показаха изключителна мотивация при усвояване на знанията и уменията в областта на алпийската подготовка.
Източник: http://otbrana.com/

 

Започва тактическо учение „Черно море - 2020”

05.06.2020, 20:31

Ежегодното тактическо учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море - 2020” ще се проведе от 8 до 12 юни в националните морски пространства на Република България. В учението ще участват над 20 бойни и спомагателни кораба, бойни самолети от ВВС и хеликоптери от състава на ВМС. Целта е да се усъвършенстват способностите на командването и щаба на флотилията, както и на подчинените й формирования,  за планирането и провеждането на тактически действия в рамките на участието им в операция на ВМС по морска сигурност, съобщава Пресцентърът на МО.
По време на учението ще бъдат отработени задачи по усъвършенстване на организацията за планиране и управление на действията на силите при участие в операция по морска сигурност. Ще бъде отработена функционалната организация за водене на бойни действия на оперативно съединение в съответствие с доктрината за морски операции. Ще бъде подобрено взаимодействието между военноморския и военновъздушния компонент.
Командир на оперативното съединение е командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, а директор на учението е заместник-командирът на флотилията капитан I ранг Ваньо Мусински. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Пожелаха успех на пилотите, които заминават за САЩ

05.06.2020, 12:04

Изпращаме едни подготвени млади хора, за да се обучават на нова техника. Това е бъдещето на българската авиация, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес на среща с първите четирима български пилоти, които заминават на обучение в САЩ за усвояване на новата оръжейна платформа - самолет Ф-16 Блок 70, която ще бъде въведена на въоръжение в българските Военновъздушни сили (ВВС), съобщава Пресцентърът на МО. - (видео)
Това са майор Стоян Петков, капитан Александър Велинов, капитан Тодор Тодоров и старши лейтенант Симеон Георгиев от военното формирование 28 000 Граф Игнатиево. „При цялото ми уважение и с най-добри чувства към самолетите МиГ-29 и останалата ни бойна техника, бъдещето ни е друго и вече залагаме на нов тип боен самолет. Пожелавам им успех, да бъдат здрави, и съм уверен, че ще се справят с всички предизвикателства“, допълни още министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той подари на четиримата военнослужещи малки икони на Свети Георги, покровителя на българското войнство, с пожелание да ги закриля и да им дава сили и увереност.
Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков представи накратко четиримата военнослужещи и подчерта, че са отговорни и подготвени, за да преминат успешно през цялото обучение в няколко американски военни бази.
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също пожела успех на първата група пилоти от ВВС, които заминават за обучението в САЩ. Той подчерта, че Щабът на отбраната и ВВС с подкрепата на Министерството на отбраната ще решават всички възникнали въпроси около престоя и обучението им, както на тях, така и на следващите пилоти, така че те да могат да се концентрират само в подготовката си.
Най-старшият от групата майор Стоян Петков заяви: „Отговорни сме, знаем, че това, с което сме се заели, е сериозно и ще се справим“.
Усвояването на новата авиационна техника ще се извършва чрез специализирана подготовка на българските военнослужещи в различни военновъздушни бази на територията на САЩ, по график и програми, използвани при подготовката на пилотите от американските Военновъздушни сили.
В началото българските пилоти ще преминат 9-седмично обучение по специализиран английски език, което ще се проведе в Центъра за езиково обучение във Военновъздушна база „Лекланд“, Сан Антонио, Тексас. След успешното завършване на курса ще започне основната им подготовка по приучване за изпълнението на полети на самолет Ф-16. Тя ще продължи около 3 години и 4 месеца.
Обучението на българските военнослужещи ще включва няколко основни етапа и ще премине в тренировъчните центрове за летателна подготовка на ВВС на САЩ, които са на подчинение на т. нар. Командване за обучение и подготовка (Air Education and Training Command) и са дислоцирани в южните централни и западни части на страната. Пилотите ще преминат пълните програми за подготовка на витломоторен самолет Т-6 Тексан и на реактивен самолет Т-38 Талон, който ще гарантира успешното преминаване на самолет Ф-16. Продължителността на обучението на тези два самолета е приблизително една година. Основният и най-продължителен етап от подготовката на българските пилоти ще бъде по приучване на самолет Ф-16. По време на обучението си в САЩ те ще преминат и специфични подготовки, които включват тренировки на хипербарна камера (Physio Hypoxia Training) и на центрофуга, които ще гарантират тяхната физическа годност и издръжливост на високи претоварвания при обучението на самолет Ф-16.
*******
Майор Стоян Петков е началник на щаба на изтребителна авиационна ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево. Завършил е през 2007 г. Националния военен университет „Васил Левски“, специалности „Летец пилот за ВВС“ и „Организация и управление на ОТФ от ВВС“. През 2009 г. е завършил обучение по програмата на САЩ за подготовка на ръководни кадри за авиацията във Военновъздушна база „Кълъмбъс“, Мисисипи, САЩ, а през 2017 г. - Командно-щабния колеж на ВВС във Военновъздушна база „Максуел“, САЩ. Притежава класна специалност „Военен пилот“ - 1-ви клас.
Капитан Александър Велинов е заместник-командир на четвърто изтребително авиационно звено в изтребителна авиационна ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево. Завършил е през 2014 г. Националния военен университет „Васил Левски“, специалност „Организация и управление на ТП от ВВС - Летец-пилот“. През 2017 г. е завършил обучение по програмата на САЩ за подготовка на ръководни кадри за авиацията във Военновъздушна база „Кълъмбъс“, Мисисипи, САЩ. Притежава класна специалност „Военен пилот“ - 3-ти клас.
Капитан Тодор Тодоров е старши пилот в първо изтребително авиационно звено на изтребителна авиационна ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево. Завършил е през 2014 г. Националния военен университет, специалност „Организация и управление на ТП от ВВС - Летец-пилот“. Притежава класна специалност „Военен пилот“ – 2 – ри клас.
Старши лейтенант Симеон Георгиев е старши пилот в трето изтребително авиационно звено на изтребителна авиационна ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево. Завършил е през 2015 г. Националния военен университет „Васил Левски“, специалност „Организация и управление на ТП от ВВС - Летец-пилот“. На служба в Българската армия е от юли 2015 г. Притежава класна специалност „Военен пилот“ - 2-ри клас.
И четиримата пилоти владеят английски език като нивото им в съответствие със стандартизационното споразумение на НАТО STANAG е 3-3-3-3.
Източник: http://otbrana.com

 

Пак излиза на бял свят т.нар. закон за доброволната служба

05.06.2020, 11:34

Така наречен, защото такъв няма. Тази сутрин по БНТ министърът на отбраната Красимир Каракачанов съобщи, че в коалицията се разбрали и ще внесе в правителството законопроекта за доброволната военна служба. Става дума за един законопроект за изменение и допълнение на Закона за резерва на Въоръжените сили, който стои на сайта на МО от 6 август 2019 г. Според министъра този закон ще даде възможност, както за военна подготовка на гражданите, така и за попълване на некомплекта на армията от редовен състав и резервисти. Там става дума за срочната доброволна служба. Генералното решение на недостига от военнослужещи, смята, обаче, той, е възстановяването на наборната военна служба.
Във връзка с това Министерството на отбраната предложи преди близо една година въвеждане на "срочна служба в доброволния резерв". Тя да включва период до 6 месеца, през който пълнолетният български гражданин да преминава военна подготовка и да изпълнява задачи в състава на военни формирования от въоръжените сили като резервист, се посочваше в мотивите на проекта. За времето на изпълнение на договора за срочна служба в доброволния резерв резервистът ще е със статус на военнослужещ с правата и задълженията, съответстващи на заеманата длъжност. Той ще получава основно месечно възнаграждение в съответствие със заеманата длъжност и присвоеното му военно звание.
Някои от министерствата, между които и Министерството на финансите, бяха дали отрицателно становище, защото според тях в МО имало по-приоритетни разходи, смяташе Красимир Каракачанов. Очевидно сега има промяна в политическата нагласа от есента на миналата година. Предстои да видим дали има промяна и в проекта.
Не бива да се заравя, обаче, че текстовете, които регламентират доброволната служба са само една четвърт от целия проект. Другите уреждат въпроса за резерва на въоръжените сили. Както стана ясно от доклада на правителството за състоянието на отбраната за 2019 г. доброволният резерв е попълнен едва на 13 процента.  
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Курсанти от ВВВУ са на войскови стаж в изтребителната авиобаза

05.06.2020, 07:14

Курсантите випускници, бъдещи ръководители на въздушното движение овладяват тънкостите  на професията си с триседмичен стаж в авиобаза Граф Игнатиево. Съгласно програмата за провеждане на войсковия стаж, курсантите от ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, специализация „Ръководител на полети (щурман УВД)“ провеждат теоретична и практическа подготовка в авиобаза Граф Игнатиево с командир бригаден генерал Димитър Петров и в.ф. 28540-КП с. Труд  от 26 май до 12 юни,съобщават от училището.
През първите 10 дни тяхното обучение се осъществява в Летищния център за осигуряване на въздушното движение (ЛЦОВД) към авиобазата, където курсантите имат възможност да се запознаят с комуникационните и навигационни средства, свързани с управлението и ръководството на полети и да усвоят специфичните правила за провеждане на полети в района на военното летище.
Участието им в практическо ръководство от всички работни позиции – „Кула“, „Подход“ и „Бойно управление“е започнало  след задълбочено запознаване с разпределението на въздушното пространство и редът за използването му, както и правилата за координация с гражданската авиация в съответствие с регламентиращите документи.
Според подполковник Спас Ерев, началник на ЛЦОВД, стажантите  „Старателно и отговорно подхождат към всички аспекти от бъдещата им професионална дейност, а тя ще изисква голяма отговорност и прецизност в работата. Постарахме се максимално бързо  да им осигурим участие в ръководството на полети, за да затвърждават знанията и уменията си и добиват постепенна увереност в действията си“.
Майор Елена Златева, старши ръководител полети „Кула“ е един от офицерите, назначени за инструктори на бъдещите офицери. Тя е плътно до тях в усвояването на практическия етап от стажа им, подпомага ги в усвояването на авиационната фразеология и използването й в реална работна среда.
„Да се престрашиш да чуеш гласа си в ефир и да осъществиш реална комуникация с екипажа, е може би един от най-вълнуващите моменти, защото преодоляваш в ход вътрешната си неувереност. За тях е важно да изградят умения за бърза и точна оценка на обстановката, да овладеят спокоен и уверен тон на работа, да са безупречни в теоретичната си подготовка, защото тя е основа на бързата им адаптация в професионален план.“, смята майор Златева и споделя отличните си впечатления от обучаемите: „Те се енергични, мотивирани и старателни! Вярвам, че поне двама от тях ще изберат да продължат службата си в нашата авиобаза и с подкрепата на нашия екип, ще навлязат бързо в динамиката на работата тук!“
От 08 –ми до 12 юни 2020 г., в рамките на една седмица, курсантите ще продължат стажа си в Командния пункт в с. Труд, където ще придобият знания и умения за използване възможностите на бойната авиация - прехващане на самолет-нарушител, съпровождане, ескортиране и др.
В този период към випускниците щурмани ще се присъединят и колегите им  от четвърти курс специализации : „Ръководител на полети (Щурман - управление на въздушното движение); „Летателни апарати и авиационни двигатели”; „Летищно осигуряване”и „Навигационни, комуникационни и информационни системи”.
Останалите курсанти и студенти от ВВВУ „Георги Бенковски” от инженерния профил ще проведат предвидената в учебните им планове  практика също  от 8-ми до 12 юни. Третокурсниците  имат стаж по гражданската си специалност , а четвърти и пети курс по военната си специализация.
Практически знания и умения ще получат и затвърдят от менторите си в „Луфтханза Техник София” ООД , „Арсенал” АД – Казанлък, „Унипос”ООД – Плевен и Военно въздушната учебна  база в Долна Митрополия.
С благодарност към пресцентъра на авиобаза Граф Игнатиево за подкрепата и съдействието да получим обективна информация за учебната практика и войсковия стаж на курсантите от ВВВУ „ Георги Бенковски”.
Източник: http://otbrana.com/

 

65 години от влизането в сила на Варшавския договор

05.06.2020, 06:55

На 5 юни 1955 г. влиза в сила Варшавският договор. Той е подписан на 14 май 1955 г. на Варшавското съвещание. Варшавският договор представлява договор за сътрудничество и взаимна помощ, сключен между Албания, България, ГДР, Полша, Румъния, СССР, Унгария и Чехословакия. Той е военнополитически отбранителен съюз на европейските социалистически страни. Договорът е сключен за срок от 20 години, с автоматично продължаване за следващите 10 години при условие, че не е денонсиран една година преди изтичане на срока. Държавите участнички в договора се задължават в съответствие с Устава на ООН да се въздържат в международните отношения от заплаха със сила или използването й и да разрешават всички спорове с мирни средства. Висш ръководен орган на съюза е Политически консултативен комитет. Създадено е обединено командване на въоръжените сили и за негов главнокомандващ е назначен маршалът на СССР И. С. Конев. По-късно са създадени Комитет на министрите на отбраната, Комитет на министрите на външните работи и Обединен секретариат.
На 28 май 1955 г. българското Народното събрание ратифицира договора, според който държавите се задължават да си оказват взаимни консултации по важни международни въпроси и военна помощ при нападение върху някоя от тях. След предаване на ратификационните грамоти договорът влиза в сила на 5 юни 1955 г.
След 1962 г. Албания не участва в работата на органите на договора, шест години по-късно обявява и неговата денонсация.
Независимо от високоотговорните декларации в документите на съюза, неговите въоръжени сили неведнъж постигат целите си с насилствени методи. През 1956 г. Съветския съюз, с въоръжена намеса във вътрешните работи на Унгария, ликвидира въоръжения бунт на унгарския народ срещу комунизма. През 1968 г. страните членки на Варшавския договор, без Румъния, изпращат войски в Чехословакия, за да спрат започналия демократичен процес и създаване на условия за демократично развитие на чехословашкото общество. По време на своето съществуване Варшавският договор и неговите обединени въоръжени сили се използват за поддържане на напрежението между Източна и Западна Европа. На 1 юли 1991 г. договорът е прекратен. - Още за ВД

 

 

Модернизират САУ "Акация"

04.06.2020, 22:36

Уралският транспортно-машиностроителен завод ("Уралтрансмаш", дъщерно дружество на "Уралвагонзавод") извършва техническо обслужване и модернизация на 152-mm самоходни гаубици 2C3M "Акация" на руските въоръжени сили, съобщиха от пресслужбата на "Уралвагонзавод", днес 4 юни.
"В момента компанията "Уралтрансмаш" изпълнява договор за основен ремонт и модернизация на САУ 2С3М с последваща доставка във войските. Модернизацията се изразява основно в оборудването на самоходните гаубици с нов комплекс комуникационни средства. Чуждестранните компоненти са заменени с вътрешни подсистеми", заявил представител на концерна. Според пресслужбата на компанията се разработват и някои специализирани машини, които са базирани на шасито на 2С3М "Акация".
В края на 70-те "Уралтрансмаш" въведе основната версия 2C3 на модернизирания стандарт 2C3M, оборудвайки машината с устройство за автоматично предаване на данните за стрелбата. През 2004-2009 г. самоходните гаубици бяха модернизирани до стандарта 2C3M2, който бе оборудван с автоматизирана система за насочване и управление на огъня (АСУНО).
Според официалното портфолио на "Уралтрансмаш", експортно ориентираната версия на модернизираната 2C3M2 с АСУНО тежи около 27 t, далечината на стрелбата й е около 17-20 km и има полуавтомат за зареждане. Самоходните гаубици стрелят и с УАС (управляеми артилерийски снаряди) тип „Краснопол“ на разстояние повече от 20 km. - Още за САУ "Акация"
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Прецизират компенсациите за военнослужещи на свободен наем

04.06.2020, 21:12

Правим категоризация на компенсациите за военнослужещите, които живеят на свободен наем. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на въпрос на народния представител  ген. Кольо Милев, който попита за жилищната политика на МО.
Това е една от мерките за решаването на този социален проблем в армията. Той пречи и на кадровото развитие на офицерския състав, призна министърът по време на днешното изслушване в Комисията по отбрана. Не е много добре да дойдеш в София, за да служиш на по-висока длъжност, например, след като разходите ти се увеличат чувствително.
В момента сградният жилищен фонд на МО е изчерпан, стана ясно от думите на министъра. Почти бил изчистен въпросът с неправомерното ползване на военни жилища. Предприемат се ремонти на жилища, за да могат да бъдат настанявани безквартирни.
Основната мярка, на която разчитат от МО, е запазване на войсковите имоти. Т.е. там, където има гарнизони, да не се продават или да се подаряват на общините имоти. Чрез отстъпка на право на строеж да се осигуряват необходимите жилища, мислят от министерството. Там, където има такива имоти, като София, Пловдив, Варна и Бургас, щяло да стане по-лесно. В Карлово, обаче, не е така и ще се търсят други решения. Изискването ще бъде военните жилища да бъдат в един район, а на партерните етажи да има и детски градини, което е друг голям проблем за военнослужещите.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Шест нови кораба приема Северният флот на Русия

04.06.2020, 21:05

Вече 3 години приоритетната област на Северния флот е защитата на държавните интереси на Русия в Арктика. През 2020 г. Северният флот ще получи 6 бойни кораба, повече от 180 единици въоръжение и военна техника.
1 юни 1933 г. се счита за рожден ден на Северния флот. Това е най-младото обединение в състава на руските ВМС. В състава му присъстват ядрени подводници, ракетоносна и противолодъчна авиация, ракети, самолетоносачи и противолодъчни кораби, както и многобройни съдове за поддръжка, пише RB.
Първоначално през 1933 г. военноморският флот се нарича Северна военна флотилия. На 11 май 1937 г. той е преименуван на Северен флот и е определено основното му място на разполагане – град Североморск. Причината за това е, че се започва активно развиване на северния регион, изграждане на бази и летища. От това време са и първите рекорди. През 1938 г. подводницата „Д-1“ прекарва 4 месеца в морето, като преминава повече от 11 000 морски мили. „Д-3“ осъществява плуване под лед за цели 30 минути. Това се случва за първи път в историята на ВМС.
Моряците от годините на Втората световна война се сражават героично. В началото на войната Северният флот разполага с 15 подводници, 8 разрушителя, 7 стражеви и други кораба. Авиацията има 116 бойни самолета.
За героизъм по време на Великата Отечествена война Северният флот е награден с Ордена на Червеното знаме. Военният персонал унищожава повече от 200 военни кораба и спомагателни съда, повече от 400 транспортьора, около 1300 вражески самолета, а също извършва и 1548 конвоя.
Съвременният Северен флот е въоръжен с ядрени ракетни и торпедни подводници, както и с ракетни, самолетоносачни и противолодъчни кораби, както и единствения в Русия тежък самолетоносач „Адмирал Кузнецов“, който в момента се намира в период на основен ремонт и модернизация.
„Российская газета“ съобщава, че стратегическият ракетен крайцер „Княз Владимир“ е бил предаден на Северния флот. Това е главният кораб на подобрената ядрена подводница 955А „Борей-А“ от 4-то поколение. Тя се различава от подводни крайцери по контурите на корпуса, намаления шум и по-доброто управление. Крайцерът носи междуконтинентална балистична ракетна система „Булава“.
Три похода на кораби от Северния флот наскоро са признати с рекорди на въоръжените сили на Русия. Това са комплексна експедиция до архипелага Земя на Франц Йосиф, обиколка на земята на фрегатата „Адмирал Горшков“ и действията на ядрената подводница „Северодвинск“. Подводницата поставя рекорд при изстрелването на крилатата ракета „Калибър“ в полигона „Чижа“ в Архангелска област. Тя също изпълнява специална задача под леда на Северния ледовит океан. - Още за СФ
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Руското МО е поръчало четири старта с Ангара-А5

04.06.2020, 20:20

Руското военно министерство е поръчало четири старта с тежката ракета-носител Ангара-А5. Това съобщава руския вестник „Ведомости” позовавайки се на собствени източници.
Според изданието, сумата по договора е в размер на 18 млрд. рубли (€230 млн.), като стартовете ще се осъществят до 2024 г. Не се съобщава какъв ще е товара, но може да се предположи, че това ще са военни комуникационни или разузнавателни спътници.
„Ведомости” пише, че договорът е част от инициативата на руското правителство за даване на поръчки на военно-промишления комплекс, с цел стимулация на икономиката в условия на пандемията от COVID-19.
Ангара-А5 е тежка ракета носител, която може да изведе 24,5 тона товар на ниска околоземна орбита или 4,6 тона на геостационарна орбита. Предназначението ѝ е да подмени ракетата-носител Протон-М.
Единственият ѝ старт до момента бе изпълнен през декември 2014 г. Той беше реализиран от военния космодрум Плесецк и бе успешен. До края на 2020 г. се планира още един изпитателен стар, но за момента няма информация как се движи той. През април тази година Дмитрий Рогозин, глава на „Роскосмос” заяви, че по ракетата текат довършителни работи. Отделно, „Роскосмос” планира няколко цивилни старта от космодрума Восточний до 2024 г., но не е ясно дали има товари за тях и дали те са платени.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

Първите ни военни пилоти са готови да заминат на обучение в САЩ

04.06.2020, 17:59

Това каза днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на въпрос на народния представител ген. Симеон Симеонов по време на изслушване в Комисията по отбрана. Утре той, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и други от ръководството на МО ще се срещнат с военните пилоти. Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев също ще приеме бъдещите пилоти на изтребителите F-16.
„През този месец  предстои заминаването на първите четирима. Партньорите от САЩ са разработили програмите за обучение и осигурили още шест слота за обучение през финансовата (за САЩ) 2021 г. Планирано е първите осем пилоти да завършат обучението си към момента на доставката на първите самолети през 2023 г. Предстои определянето на осигуряващия състав, който да премине обучение в САЩ“, каза преди няколко дни командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.
Момчетата са много добри пилоти, били са на обучение в САЩ, подчерта заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов. Така избираме хората, уточни той, че подготовката да преминава при по-малко разходи.
Представителите на Lockheed Martin заявили официално, че не се очаква промяна в договорените срокове за доставка на самолетите. Продължаваме да поддържаме МиГ-29, каза министърът. Те ще са необходими до идването на вторите осем самолета. Според министъра, би могло вече да се мисли за подписването на договор за доставката на вторите осем.

Той постави за размисъл и още един въпрос. Дали, докато са в добро състояние, да не се потърси търговска реализация на някои от МиГ-29, като с получените средства да посрещнем някои разходи, свързани с инфраструктура и други дейности по използването на F-16? - (видео)

„Какво правим с тези 15 МиГ-а, които имаме, но които никога не летят всичките? Не е ли време да си помисли за някаква реализация на част от тези самолети овреме, преди 2029-2030 година, за да може държавата да получи някаква компенсация за разходите, които ще прави за инфраструктурата на летищата на F-16 и други. Не е ли време да помислим за подготовката на втората част на проекта“, каза Каракачанов пред парламентарната военна комисия.
Според Mediapool, тези неща са още на идейно ниво.
Идеята за продажба на МиГ-29 за да се покрият разходите около F-16, обаче не е нищо повече от празни думи, чиято реализация е практически невъзможна, особено в частта за поемане на разходите около F-16.
През 1989 – 1990 г. България получава общо 22 броя МиГ-29, от тях четири са спарки МиГ-29УБ и 18 са едноместни МиГ-29 (Изделие 9-12А). Един едноместен изтребител, борд 25, катастрофира още през септември 1994 г., а през втората половина на 90-те години друг едноместен МиГ-29, борд 19, е предаден на ТЕРЕМ „Георги Бенковски” за усвояване на ремонта. Самолетът в крайна сметка е продаден на холдинга ТЕРЕМ (без двигатели), а през 2015 г. препродаден на Полша.
През 2006 – 2009 г. през удължаване на ресурса и преминаване на експлоатация по техническо състояние преминават четири спарки и 12 едноместни, а останалите четири едноместни са практически спрени от полети.
През април 2012 г. се разбива една от спарките (борд 11), така самолетите, които могат да продължат да се експлоатират са 15 на брой. Предвид ограничения финансов ресурс, българските ВВС успяват да поддържат около половината от тези изтребители в изправно състояние.
И така, ако идеята на Каракачанов стигне до реализация, то на пазара могат да се изкарат четирите едноместни МиГ-29, които не са преминавали удължаване на ресурса и да кажем четири едноместни и една спарка, от тези които са с удължен ресурс. С останалите две спарки и осем едноместни може да се поддържат полети и бойно дежурство, но само при наливане на сериозни пари в логистика. Ако са кара по икономичния способ, както до сега, може да се поддържа изправността на по-малко от половината от тези машини.
Ще има ли пазар за тези самолети е една съвсем друга история. Унгария многократно се опитва да продаде своите пенсионирани МиГ-29, но макар и цената им вече да е символична, клиенти няма и едва ли ще се намерят. Румънските МиГ-29 също стоят непродадени от много години. Докато Полша влагаше сериозни усилилия в поддръжката на своя флот, страната изкупуваше отделни агрегати от Унгария и Румъния, но това остана в миналото, а сега се готви да подменя МиГ-29 с F-35.
При всички случаи, цената на четирите МиГ-29, които не летят от 90-те години, ще бъде символична и много близо до цената на старо желязо (50 – 100 000 лева на самолет). Ако бъдат пуснати за продажба самолети с удължен ресурс (съпротива срещу това вероятно ще има от ВВС, заради практиката да се ползват нелетящите самолети, като донори на части), то при тях цената може да бъде в рамките на $1 – 2 млн. на машина и то ако се намери мотивиран и можещ оръжеен търговец, който да вложи парите си в тях с неясната перспектива да ги пласира по-късно из Африка или Близкия изток.
Дори при идеално развитие на нещата (продажба на 8 – 9 самолета и добри цени за тях) е трудно да се очаква евентуалната продажба на излишните МиГ-29 и да генерира някакви суми над 10 – 20 млн. лева. На този фон, България вече е вложила 2,1 млрд. лв. в покупката на осем нови изтребителя F-16 Block 70 и се очаква да похарчи още 300 млн. за инфраструктура за изтребителите в авиобаза Граф Игнатиево. Така въпросните 10 – 20 млн. лв. (ако се стигне въобще до подобна сума) ще е капка в морето, а думите на Каракачанов вероятно целят някакъв друг ефект.

 

Полша: САУ Kryl ще замени Dana

04.06.2020, 16:37

През май заместник-министърът на отбраната на Полша Войчех Скуркевич отговори на питане на парламентаристи за изпълнението на програмата за самоходните оръдия (гаубици) Kryl върху шасито на камион, които в бъдеще трябва да се превърнат в едно от основните военни съоръжения на полската армия.
Според отговора на заместник-министъра, завършването на проектните работи, финансирани в рамките на програмата "Дивизионен огневи самоходен гаубичен модул с калибър 155 mm", се планира преди края на 2022 година. Досега от този източник са използвани около 6,7 милиона злоти. Проектът е свързан с действащия план за модернизация на техническата база на полската армия.
Програмата Kryl в момента се изпълнява от консорциум от национални отбранителни компании, водени от Huta Stalowa Wola S. A. Самоходните оръдия Kryl ще заемат второ място в артилерийския арсенал по важност, след верижните САУ Krab и ще заменят системите от тип Dana. Според отговора на Скуркевич, всички проблеми с мобилността, ергономиката и повишаването на безопасността на самоходните оръдия все още не са решени.
През февруари тази година компанията Wojskowe Zakłady Uzbrojenia S.A. в Грудзендз представи първия екземпляр от модернизираната САУ, който получи обозначението Dana-M. Системата успешно премина тестовете, които проправиха пътя й към началото на серийното производство. Промените засегнаха на първо място кабината на водача и командира (получиха четири големи прозорци с бронеустойчиво стъкло), бяха инсталирани три камери, които позволяват да се наблюдава пространството отзад и отстрани на колата. Кабината получи нови седалки (за намаляване на въздействието на експлозиите), климатик и система за отопление. Дизеловият двигател Tatra T3-930.52 получи нов съединител, турбокомпресор и компресор на въздушното охлаждане.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Това Астрономическата кула в София ли е, или...?

04.06.2020, 13:34

Дали е паметник на културата, или не, ще кажат експертите. Аз само ще отбележа, че нито София, нито българската наука заслужават такова отношение. Не мога да посоча колко хора знаят какво представлява шестоъгълната кула зад Централния военен клуб. Не са малко, обаче тези, които ползват мястото около Астрономическата кула или „Основната астрономическа точка на държавната триангулация на България“ за...тоалетна. Да, това е точно зад Паметника на опълченеца и Ансамбъла от паметници на Самуиловите войници. Не е препоръчително да се водят там чуждестранни туристи. По-добре да се разказва отдалеч, защото цялото пространство около кулата е непрегледно. А и самата кула се нуждае от сериозно освежаване.
Няколко думи за тези, които искат да научат повече:
Обект: Основна астрономическа точка на държавната триангулация на България
Описание: Основната астрономическа точка е изходна точка на държавната триангулачна мрежа. Държавната триангулачна мрежа първи клас представлява мрежа от триъгълници със средна дължина на страните около 40 км. Състои се от 75 точки с гъстота около 1 точка на 100 кв. км.
Основната астрономическа точка е разположена в астрономическа кула с височина десет метра, построена през 1920 г. от Географския институт при Министерство на войната, която изпълнява ролята на център за астрономо-геодезически наблюдения. Кулата има въртящ се на 360° купол, през който се извършват наблюденията. Използва се активно до средата на 70-те години на ХХ в., след което поради увеличеното светлинно замърсяване в централната част на града престава да бъде ефективна и е изоставена. Самата астрономическа точка представлява бетонен репер, намиращ се под купола.
Географската дължина на основната астрономическа точка (23° 19' 58.05") е определена през 1930 г. от академик Владимир Христов чрез двустранни наблюдения с Пруския геодезически институт в Потсдам. В края на 50-те години основната астрономическа точка на България е свързана с основните астрономически точки на Румъния, Унгария и Полша
Местоположение на обекта: София, център
GPS координати: 42.695686, 23.330332
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Русия ще поръча още 76 броя Су-34

04.06.2020, 08:00

Русия ще поръча още 76 броя от ударния самолет Су-34, като детайлите по договора са финализирани и се чака неговото подписване. Това съобщава руският вестник „Известия”.
Сделката трябва да се изпълни до 2027 г., а новопоръчаните самолети ще са от подобрения вариант Су-34М. Годишно ще се сглобяват между осем и 14 машини в Новосибирския авиационен завод „Чкалов”. Производството на първите Су-34 от новия договор ще стартира до края на годината.
Су-34М се разработва в рамките на програмата „Сыч”. Основната част от програмата е свързана с интеграция на разузнавателни контейнери на самолета. Споменават се имената на три контейнера – УКР-РТ за радиотехническо, УКР-ОЭ за оптико-електронно и УКР-РЛ за радиолокационно разузнаване. Освен това самолетът ще получи нова авионика и допълнително въоръжение.
Руските ВКС ще получат 124 броя Су-34, които бяха договорени на два транша – 32 броя през 2008 и още 92 броя през 2012 г. Смята се, че последният самолет от тези договори е бил облетян в началото на май 2020 г. и предстои неговото предаване в строевите части.
Новата поръчка за Новосибирския завод ще му даде работа почти до края на десетилетието, като в същото време ще даде възможност за намиране на експортен клиент на типа. Новопоръчаните Су-34 също ще дадат възможност за пенсионирането на последните изтребители-бомбардировачи Су-24. - Още за Су-34
Източник: https://aero-bg.com/

 

Покупката на нови изтребители за Хърватско потъна в неясноти

04.06.2020, 07:47

Процесът за избор на нов боен самолет за хърватските ВВС потъна в неясноти, след като той бе замразен в началото на април, а официалните хърватски лица не дават конкретни срокове за възстановяването му.
На 2 април 2020 г. хърватското правителство обяви, че процесът по избор на нов боен самолет се замразява. Като причини се посочи пандемията от COVID-19 и очакваната тежка рецесия на хърватската икономика. Тогава бе казано, че решение за това, кога и как да продължи процеса, ще се вземе след края на кризата.
На 28 май Хърватско отбелязва празника на въоръжените си сили, като темата бе повдигната от премиера на страната Андрей Пленкович, който е заявил, че планът за покупки на нови изтребители не е изоставен, но в момента не е на дневен ред.
Адмирал Роберт Храни, началник на отбраната на страната, също е потвърдил, че проектът не е изоставен, а просто отложен във времето, както и други проекти за модернизация и превъоръжаване.
Хърватското военно издание „Obris” пише, че голямата неяснота в момента идва от това, дали срокът за подаване на оферти за е бил отложен или потенциалните участници са били информирани, че процесът спира. През януари 2020 г. Хърватско пусна запитване за даване на обвързващи оферти (RFI) до седем държави.
Запитванията до САЩ и Швеция са за новопроизведени самолети, съответно F-16 Block 70/72 и Gripen. До Италия е изпратено питане за употребявани Eurofighter, а до Франция за употребявани Rafale. Стари F-16 се търсят от Гърция, Норвегия и Израел.
Хътватско иска да се сдобие с 12 изтребителя, които да заменят крайно остарелите МиГ-21, с които в момента разполагат ВВС на страната. В момента не е публично известно каква сума смята да задели за проекта хърватското правителство.
Оригинално офертите трябваше да се дават до 7 май 2020 г. Според „Obris” има спекулации, че на държавите е даден нов срок – септември 2020 г. За момента, обаче никое официално лице не потвърждава тази информация.
На този фон, на 5 юли в Хърватско предстоят парламентарни избори, като в момента партията на премиера Пленкович изостава в социологическите проучвания от основната опозиционна коалиция Restart koalicija. Ако Пленкович загуби изборите, това почти сигурно ще значи, че настоящият процес ще бъде зачеркнат.
Всичко това се случва, след като в началото на януари 2019 г. официално стана ясно, че сделката за употребявани F-16 от Израел се проваля. Хърватско избра тази опция през март 2018 г., в конкуренция с нови F-16 от САЩ, употребявани F-16C/D от Гърция и нови Gripen C/D от Швеция. Израелското предложение бе избрано най-вече заради ниската си цена от едва €420 млн. Сделката обаче се провали, след като Съединените щати я блокираха.
Източник: https://aero-bg.com/

 

„Московски ведомости“ за руския лагер при Девня по време на руско-турската война от 1828-1829 година

04.06.2020, 07:25

„Московски ведомости“ (27 февруари 1829 г.) публикува писмо на руския офицер - кн. Д. до А. Х. Б. [1] за състоянието на руската армия на десния бряг на река Дунав. В него се съдържат интересни данни за лагера на руската армия при Девня (Река Девня) през зимата на 1828-1829 г. Изграждайки зимен лагер до каменния мост над река Девня руските части разграбват близкото село Девня, напуснатото от своите жители по заповед на турските власти.
„Връщайки се от Правод [Провадия], тръгнах за Девно [Девня]. Само десет казаци ме съпътстваха, и макар Шуменският, Арнаутларският и Козлуджанският път да се събират в тези места, не срещнах ни най-малки следи от неприятеля, който според слуховете, уморен от кампанията, разхвърлян по селата между Айдос [Айтос] и Шумла [Шумен], заобиколен от снегове, търпящ нужда както от продоволствие за хората, така и за изхранването на конете, обременен с множество болни, е твърде щастлив, че го оставят на мира.
В Девно, както ви е известно, е лагерът на казашкия полк, два редута край мелниците, а третият е започнат след мен. Шест роти са разположени в единия редут и две в другия. Да не говоря също така за укрепленията, които са отлично отделени .........Прочети още (pdf формат)

 

 

Наградени бяха авиатори за проявен професионализъм

03.06.2020, 22:25

На 29 май 2020 г. по време на официална церемония, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, награди военнослужещи от 16-та транспортна авиогрупа (ТраГ) – Враждебна. Това съобщиха от ВВС.
Пред тържествения строй бяха връчени отличия за проявен професионализъм, отговорност, граждански и човешки дълг от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Беше отличен екипажът на C-27J Spartan, които транспортираха от Франция евакуираните български граждани, в следствие на влошилата се епидемична обстановка с COVID-19 в град Ухан, Китайска народна република. Майор Пламен Дончев беше удостоен с награден знак „За вярна служба под знамената“ III степен, капитан Николай Михайлов беше награден с награден знак „За вярна служба под знамената“ IV степен, а на капитан Дарина Денева беше връчен награден знак „За вярна служба под знамената – дамски кръст“ II степен.
Церемонията продължи с връчването на отличия на военнослужещи по случай 6 май – Деня на храбростта и Българската армия. Наградени бяха капитан Николай Георгиев, старши лейтенант Митко Гергов и ефрейтор Ана Иванова.
След връчването на всички награди генерал-майор Стойков се обърна към личния състав на авиогрупата с благодарност за ежедневния самоотвержения труд и отдадеността им към военната професия и за това че са превърнали в дълг своето призвание.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Шефът на Пентагона против разполагане на армията по улиците на САЩ

03.06.2020, 19:50

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че няма основания да се задейства Insurrection Act (Закон за потушаване на въстания от 1807 г.) за потушаване на бунтовете в страната след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд.
Преди дни президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да задейства закона и да разположи армията за възстановяване на обществения ред след седмица на палежи, грабежи и сблъсъци с полицията.
"Не подкрепям задействане на Insurrection Act", категоричен Еспър. Според него използването на войници на активна служба в ролята им на правоприлагащ орган трябва да бъде като последен вариант и само при най-неотложната и крайна ситуация. "Ние не сме в една от тези ситуации сега", добави той.
Винаги съм вярвал и продължавам да вярвам, че Националната гвардия е най-добре подготвена да помогне на гражданските власти и при такива ситуации в подкрепа на полицията, каза Еспър пред журналисти в Пентагона, цитиран от "Гардиън" и Си Ен Ен.
"Казвам го това не само като военен министър, но също и като бивш военнослужещ и бивш член на Националната гвардия", изтъкна министърът.
В понеделник вечерта Тръмп заяви, че войниците от Националната гвардия трябва да "доминират по улиците" или ще задейства Insurrection Act от 1807 г. за изпращане на армията в щатите, които са най-засегнати от протестите.
Военният министър каза, че той и председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Марк Мили са планирали да посетят членове на Националната гвардия, които са били на служба до Белия дом, докато са придружавали Тръмп до църквата "Сейнт Джон" в понеделник. Но Еспър каза, че пътят, по който са поели до църквата и обратно не им е дал възможност да го направят. Вместо това Еспър и Мили придружиха Тръмп за снимка до църквата, което предизвика скандал.
Еспър обясни, че предварително е бил уведомен, че Тръмп ще посети църквата в понеделник вечерта, но не е знаел, че това посещение ще се превърне във възможност за снимка.
Шефът на Пентагона нарече убийството на Джордж Флойд "ужасно престъпление" и подчерта, че замесените полицаи трябва да бъдат "подведени под отговорност за убийството му".
Според него "расизмът е реален в САЩ и ние трябва да направим най-доброто от нас, за да го признаем, да се изправим срещу него и да го изкореним".
Източник: https://news.bg/

 

Руски екраноплан ще патрулира в Черно море

03.06.2020, 17:06

Русия планира да приеме в състава на въоръжените си сили екраноплана А-050 „Чайка-2“, който ще патрулира във водите на Черно море. „Морското чудовище“, както бе определен от американското издание WAM, ще служи и във водите на Северния морски път, но и в Каспийско море.
„Чайка-2“ е разработка на Централното конструкторско бюро за съдове на подводни крила „Алексеев“.
„Екранопланът е и амфибия, ще може да излиза на брегове с наклон до 5%, но и да каца на брегови летища“, заявява Георги Анцев, председател на съвета на директорите на ЦКБ, пише сайтът tecnoblog.ru, предаде RB.
Разработчиците смятат, че „Чайка-2“ може да се използва и за усвояване на Арктика, тъй като екранопланът се влияе много по-слабо от метеорологичните условия, отколкото хеликоптерите. В допълнение към патрулирането на морския бряг, с помощта на „Чайка-2“ ще бъде възможно да се извършват операции по търсене и спасяване.
„В товарното отделение на екраноплана може да има спасителна лодка, с помощта на която ще бъде възможно да се извършват спешни аварийно-спасителни и издирвателни операции. Лодката може да бъде приета обратно на борда след първичното й спускане. Това е неочаквана възможност за мобилност в открити води“, добави Анцев.
Благодарение на използването на съвременни материали, A-050 „Чайка-2“ тежи около 50 т и може да вземе на борда стотици войници или 9 т товари. С помощта на самолетни двигатели, „Чайка“ ще ускорява до 450 км/час. И не само над водна повърхност, но и над лед или равна степ. Обхватът на полета ще е до 5000 км.
Екранопланът е хибриден и може да лети като самолет. Горното крило се използва за излизане от екранонпланен полетен режим (летене на малка височина над водата). Благодарение на възможностите за трансформация по време на полет, A-050 ще бъде в състояние да избегне всички препятствия, които ще срещне при операциите си – острови или кораби.
„Чайка-2“ е в последен етап на тестване.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев участва в годишна среща по Процеса SEDM

03.06.2020, 16:18

„Вярвам, че този форум е отличен пример за конструктивно военно сътрудничество, което укрепва взаимното доверие и разбирателството между държавите, участващи в Процеса SEDM. Тази среща показва, че макар и в момента да сме на разстояние едни от други, оставаме свързани.“ Това заяви днес, 3 юни, генерал-лейтенант Димитър Илиев в проведеното ежегодно заседание на заместник-началниците на отбраната от държавите - участнички в Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM).
„Особено важно е да продължи засилването на военното сътрудничество между нашите държави, което категорично ще допринесе за повишаване на оперативната съвместимост и боеготовността на въоръжените ни сили“, категоричен бе генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той изрази благодарност към личния състав на щаба на многонационалната бригада SEEBRIG за активното участие и ценния принос към учението „Балкански мостове 19“, домакинствано от България през миналата есен и организирано в рамките на Инициативата на началниците на отбраната на страните от Балканския регион.
Заседанието днес бе планирано да се състои в Букурещ, Румъния, но поради въведените в световен мащаб мерки за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция COVID-19, то се проведе чрез видеотелеконферентна връзка. Домакин на срещата бе заместник-началникът на отбраната на Румъния генерал-майор Василе Тоадер. Във форума участваха представители от държавите - участнички в процеса – Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Грузия, Италия, Република Северна Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Украйна, Черна гора и Хърватия.
Председателят на Политико-военния направляващ комитет на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа (ММСЮИЕ) и заместник-министър на отбраната на Албания Петро Кочи водеше срещата от Тирана. Той обърна внимание на пандемичната обстановка в региона и ролята на Процеса SEDM като стабилизиращ фактор в Югоизточна Европа. Петро Кочи запозна участниците с дейностите и мероприятията, проведени в рамките на Процеса по време на албанското председателство.
Акцент във форума бе докладът на командира на многонационалната бригада SEEBRIG бригаден генерал Тудорица Петраче относно готовността за предислоцирането на щаба на бригадата от Лариса, Гърция, в Куманово, Република Северна Македония, което предстои през август тази година.
През юли 2021 г. България ще поеме ротационното председателство на Процеса SEDM за период от 2 години.  
Източник: https://www.mod.bg/

 

Военноморските сили обявяват конкурс за заемане на 171 вакантни длъжности за резервисти

03.06.2020, 16:14

Със заповед на министъра на отбраната са обявени 171 (сто седемдесет и една) вакантни длъжности във военни формирования от Военноморските сили, които следва да се заемат след провеждане на конкурс за приемане на служба в доброволния резерв на български граждани, завършили граждански средни или висши училища в страната и в чужбина.
В конкурса могат да кандидатстват граждани, които отговарят на условията на чл. 24 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (ЗРВСРБ). Кандидатите за вакантните длъжности за резервисти трябва да подадат до 10 юли 2020 г. писмено заявление за участие в конкурса до командира на Военноморските сили чрез структурите на Централното военно окръжие. Те могат да заявят до три длъжности, като длъжностите могат да бъдат в различни военни формирования. Конкурсът ще се проведе по документи и събеседване с кандидатите по места в периода от 10 до 14 август 2020 г.
Във военно формирование 22 480 – Бургас са обявени 48 длъжности за резервисти със звания „матрос“ I, II или III клас за електротехници, младши оператори, оператори по използване на оръжието, палубни моряци, готвачи и др.
Във военно формирование 56 080 – Варна обявените длъжности за резервисти са 10 – за младши артилеристи, радиотелеграфисти и др.
Сто и девет (109) са обявените длъжности за резервисти във военно формирование 38 010 – Варна. Те са за младши телефонни механици, младши оператори, помощник механик-водачи, помощник мерачи на картечница, гранатометчици, младши стрелци-зенитчици, младши телефонисти, електромеханици в агрегатно отделение, мерачи в зенитно отделение и др.
Във военно формирование 34 590 – Бургас са обявени 4 вакантни длъжности за младши артилеристи и радиотелеграфисти.
Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, и необходимите документи са посочени в обявата, публикувана на 3 юни 2020 г. в рубриките „Най-новото в сайта“, „Документи“ - „Обяви и конкурси“ в интернет страницата на Министерството на отбраната.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Полковник от запаса: Уволнение по волята на закона и тотална забрава!

03.06.2020, 15:40

„Точно преди 15 години на 31 май 2005, завърших Военно въздушния колеж на САЩ (Air War College) с магистърска степен по стратегически проучвания. Повод за заслужена гордост, но и готовност за прилагане на наученото в сферата на отбраната и националната сигурност.
Последва кариера във ВВС до ниво за което даже не е нужен стратегически колеж. Пределна възраст и по повелята на закона - уволнение. После забрава. А уж твърдим, че се учим от нашите съюзници на Запад, където успешната инвестиция в ръководни кадри не се пропилява и техните възможности се използват успешно и след приключване на активната им служба. Но не и у нас.
МО, а и ВВС тотално те забравят, все едно са се отървали от теб. Искаш да си полезен на родината си, с това в което си компетентен. Поне местната власт би трябвало да има нужда от хора като теб. Наемат те, работиш ентусиазирано, предлагаш решения за подобряване на готовността на структурата по отношение на сигурността и отбраната. И срещаш стена. Ставаш все по неудобен и сам решаваш да си тръгнеш.
Все повече осъзнаваш, че в тази държава на всички нива, компетентността, иновативността, отговорността и честта не се ценят. Ширят се корупция, шуробаджанащина, политически назначения, невежество и безотговорност. Не можеш да получаваш това, което си заслужил с труда си, но и не ти позволяват да работиш достойно. А тези дипломи, сертификати и награди не публикувам за да се хваля. (Б.р. – полк. Данев публикува в страницата си във фейсбук тези дипломи.) Хвалили са ме много. Имам и още такива, всички те са резултат от професионалната ми дейност като пилот и командир. Но се оказа, че нямат никакво значение. Само потупване по рамото не стига, ако не си послушен и наведен и нямаш гръб от някой силен на деня. Жалко е, но е самата истина.“
Източник: http://otbrana.com/

 

МО на САЩ стартира модернизация на F-35A за способност за мисиите DEAD/SEAD

03.06.2020, 13:32

Министерството на отбраната на САЩ (DoD) започна програма за преоборудване на Lockheed Martin F-35A Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) за мисиите пълно унищожаване/подтискане на способността на противниковата ПВО (DEAD/SEAD) съгласно известие към договор публикувано на 1 юни 2020 г.
DoD е отпуснало на производителя Lockheed Martin 36,78 милиона щатски долара за инженерните усилия за разработване и сертифициране на решение за модернизиране в подкрепа на структурните изисквания за пълноценни възможности за DEAD/SEAD за изтребителите F-35A от Lot 14 и Lot 15. Договорът покрива самолетите за USAF и международните оператори на F-35A, и ще продължи до август 2022 г.
DEAD/SEAD е една от основните мисии на F-35, наред с отбранителен въздушен бой (DCA); близка въздушна поддръжка (CAS); налагане на въздушна забрана (AI); удари, координация и разузнаване (SCAR); и нетрадиционното разузнаване, наблюдение и разузнаване (NTISR).
През август 2016 г. САЩ декларираха първоначална оперативна способност (IOC) за F-35A, по това време ВВС заявиха, че самолетът е в състояние да изпълнява „ограничени“ мисии за DEAD/SEAD. Въпреки че не дефинираха какво точно означава "ограничена способност", вероятно са имали предвид изпълнение на мисията само с базовия пакет за оръжие, който включва 410-820 килограмовите "умни" бомби GBU-31/32 в конфигурация съвместен боеприпас за директна атака (JDAM).
Оттогава софтуерният пакет Block 3F бе допълнен с бомба с малък диаметър GBU-39 (SDB) и планиращата бомба AGM-154A/C Joint Stand-Off Weapon (JSOW), които също могат да се използват за мисията DEAD/SEAD.
За пълноценната роля на DEAD/SEAD (известна още като отказ за достъп/зона - А2/AD), F-35A е планиран да получи Stand-in Attack Weapon (SiAW). Това оръжие все още се разработва и ще използва силно ракетата Northrop Grumman AGM-88E Advanced Anti-Radiation Guided Missile (AARGM).
Източник: https://www.pan.bg, Илиян Русев

 

България харчи луди пари за поддръжката на Миг-29

03.06.2020, 09:20

Българската държава е похарчила приблизително 275 милиона лева без ДДС за осигуряване на летателната способност на изтребителите МиГ-29 за периода от 2006 до 2020 г., предаде БГНЕС.
През годините тази сума е разпределена по следния начин.
В периода от 2006 до 2009 г. е сключен договор между Министерството на отбраната и Федералното държавно унитарно предприятие /ФГУП/ „РСК „МиГ“ на стойност 48,3 млн. долара. Той е със срок на действие 36 месеца и включва преминаване към експлоатация по техническото състояние на 16 броя самолети МиГ-29, ремонт на 22 броя двигатели РД-33, 10 броя кутии на самолетни агрегати КСА-2 и др.
В периода от 2011 до 2015 г. е сключено рамково споразумение между МО и „РСК „МиГ“ на стойност 17,24 милиона долара. То е със срок на действие 48 месеца и към него са сключени общо 8 договора.
В периода от 2015 до 2017 г.:
– 6,138 милиона евро да платени за основен ремонт на 6 двигателя РД-33 по споразумение между правителствата на България и Полша.
– 1,733 милиона евро са отпуснати за доставката на резервни части по договор между МО и фирмата „Укринмаш“.
– 21,843 милиона евро за извършване на доставка на 10 броя двигатели РД-33, като от тях 4 са новопроизведени и 6 броя са ремонтирани. Договорът е сключен от МО с фирма „Авиостарт“.
– 11,165 милиона евро са отишли за покупката на 7 броя новопроизведени кутии КСА-2. Договорът отново е с фирмата „Авиостарт“.
– 220 236 евро за оценка на техническото състояние на изтребителите МиГ-29 с цел определяне на обема на работите по възстановяване на летателната им годност.
В периода от 2018 до 2019 г. между МО и „РСК „МиГ“ е сключено рамково споразумение на стойност 41,565 милиона евро със срок на действие 48 месеца. То включва доставка на имущество, ремонти на оборудване и на 4 броя двигатели РД-33, контролно-възстановителни работи на 3 броя учебно-бойни изтребители МиГ-29УБ и др.
До края на септември 2020 г. се очаква да се изпълнят по-голямата част от договорите с РСК „МиГ“ по последното рамково споразумение. Към момента са подменени част от ресурсните агрегати на 6 самолета МиГ-29, като този процес ще продължи и през 2021 г., отбелязват от МО.
Самолетът МиГ-29 остава единственият изтребител, с който се охранява въздушното пространство на България. Те също така носят непрекъснато бойно дежурство по изпълнение на задачата Air Policing. Тази ситуация ще се запази до получаването на първите 8 изтребителя Ф-16.
Източник: https://fakti.bg/

 

105 години от рожднието на един от смелите защитници на София полковник Михаил Григоров

03.06.2020, 07:15

На 3 юни 1915 г. в София е роден Михаил Георгиев Григоров. През 1935 г. завършва курс по безмоторно летене в Божурище. Кандидатства във Военното училище, но не е приет и завършва Школата за запасни офицери със звание фелфебел-школник. През 1938 г. постъпва във Въздушната школа в Казанлък за летци-пилоти. Усъвършенства обучението си в Изтребителната школа в Карлово през 1939 г. Преминава подготовка за инструктор в юнкерския учебен орляк на летище Враждебна. От 1940 г. е включен в групата за подготовка на самолет Месершмит-109Е. В периода на обучение е приравнен към 59-и випуск на Военното на Негово Величество училище и му е присвоено офицерско звание подпоручик. Започва службата си в 6-и изтребителен полк. В началото на Втората световна война в периода 1941 – 1942 г. е включен в Черноморската охрана на летище Сарафово.
На 1 август 1943 г. е първото нахлуване на съюзническите бомбардировачи в България. Михаил Григоров носи бойно дежурство и излита за противодействие срещу тях. На 14 ноември 1943 г. във въздушен бой над Скопие сваля американски изтребител П-38 „Лайтнинг“. На 24 ноември 1943 г. поврежда четиримоторен бомбардировач Б-24 „Либърейтър“. Прострелян в двигателя, прекратява боя и успешно се приземява. На 30 март 1944 г. в състав на група сваля четиримоторен бомбардировач Б-17 „Фортрес“. Общо провежда 9 въздушни боя в 11 бойни полета. Участва във втората фаза на войната. След нея завършва курс за управление на самолет Як-9М. Командир на полк в Карлово, заместник-командир на изтребителна авиодивизия, инструктор по техника на пилотиране. През 1950 г. извършва първия нощен полет с изтребител. Началник на ГКП-ИА (Главен команден пункт на изтребителната авиация). През 1955 г. се пенсионира и започва работа като инспектор по техника на пилотиране в ДОСО.
Една от най-колоритните, даровити и културни личности в българската авиация за всички времена. Владее английски, руски, немски, италиански, арабски, френски език. Рисува, пише и изобретява неизобретяемото, както сам казва.
Полковник от запаса на ВВС.

***********

Марш на летците
Тревожно сирените вият –
Излитаме ние без страх!!
Родино, за теб ще се бием
И гинем пред родния праг!
Нагоре!... Нагоре!... Нагоре!...
И денем и нощем летим!
Врага ни в бой ще съборим! –
Над тебе, родино, ще бдим!...
Небето ти родно ще браним
И денем, и нощем със стръв!
Родино, не ще те посрамим –
Дори да останем без кръв!...
Нагоре!... Нагоре!... Нагоре!...
В небето ни родно летим!
Неистово вият мотори!
Въздушният враг ще сломим!...
НА-ГО-РЕ!... НА-ГО-РЕ!... НА-ГО-РЕ!...
В небето моторът гребе!
Въздушният враг ще прогоним
Далече от родно небе!...
ДАЛЕЧЕ... ОТ РОДНО НЕБЕ!...
Автор Михаил Григоров - летец-изтребител

 

 

Два дивизиона от ВМС отбелязаха своите празници

02.06.2020, 20:53

Днес, 2 юни 2020 година, в Пункт за базиране Бургас тържествено беше отбелязана 57-та  годишнина от създаването на Дивизион патрулни кораби.
Командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков поздрави военнослужещите от дивизиона и им благодари за ежедневните усилия и високия професионализъм, проявен при изпълнение на всички поставени през годината задачи. Пожела им да бъдат все така моряци по дух и призвание и да продължават да носят в сърцата си най-съкровените ценности: чест, достойнство, моряшки дълг, професионализъм на море, взаимопомощ и всеотдайност!
Командирът на дивизиона капитан І ранг Георги Савов връчи на отличилите се военнослужещи грамоти и им пожела висок воински дух и все така да продължават да утвърждават авторитета и  престижа на Четвърти дивизион патрулни кораби.
Също днес, 2 юни 2020 година, с тържествен ритуал в Пункт за базиране Варна беше отбелязана 69-та годишнина от създаването на Дивизион кораби със спомагателно назначение от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби.
Основната дейност на дивизиона включва осигуряване на: бойната подготовка на корабите от флотилия бойни и спомагателни кораби на море; спасяване на бедстващи екипажи на военни и търговски кораби; полетите на авиацията на море; ракетно-артилерийски стрелби и гребно-ветроходни регати и състезания.  Водолазните групи участват активно в изваждането на потънали кораби и оборудване и в унищожаване на изплавали или открити на морското дъно мини.
На тържеството присъстваха заместник – командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Ваньо Мусински  и командири на военните формирования от флотилията дислоцирани в Пункт за базиране Варна. Удостоверения за допускане до самостоятелно управление на кораб получиха капитан III ранг Кирил Чаков – командир на учебно-спомагателен кораб „Капитан I ранг Димитър Добрев”, капитан III ранг Тенко Стефанов – командир на спасителен кораб „Протео” и старши лейтенант Борислав Димитров – командир на танкер-бункеровчик „Балчик”.
По случай празника командирът на Дивизиона, капитан II ранг Даниел Тодоров,  награди с грамоти старши лейтенант Християн Костов, офицерски кандидат Тодор Тодоров, старшина II степен Илиана Александрова и матрос 3-ти клас Мартин Петров.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов: Възхитен съм от усвоените умения и способности на випускниците от специализация „Полева артилерия“ на Националния военен университет

02.06.2020, 20:40

„Възхитен съм от уменията и способностите, които випускниците от специализация „Полева артилерия“ представиха днес по време на своя практически държавен изпит. С професионалното изпълнение на поставените задачи те доказаха високото ниво на българското висше военно образование“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 2 юни, след демонстративните стрелби на курсантите на Националния военен университет от факултет „Артилерия ПВО и КИС“ в гр. Шумен. „Випускът, който завършва, не само издържа държавния изпит, но и показа, че е много добре подготвен. Разчетите показаха завидно майсторство в артилерийската стрелба, за което мога само да ги поздравя – тях и техните преподаватели“, заяви министър Каракачанов. - (видео)
Днес на учебен полигон „Марково“ министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началникът на Националния военен университет полковник Иван Маламов наблюдаваха демонстративните стрелби със стрелково оръжие, противотанкови средства и различни видове системи на полевата и зенитната артилерия. Те бяха изпълнени от курсантите от факултет „Артилерия ПВО и КИС“, както и от военнослужещи от военни формирования 34 200 и 54 060. Ръководител на стрелбите беше началникът на катедра „Артилерия” полковник доц. д-р инж. Станчо Станчев.
Випускниците на факултета от специализация „Полева артилерия“ показаха своите професионални способности и умения на практическия държавен изпит по „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво - Полева артилерия”. Те изпълниха задачи от закрити и открити позиции с четири разнотипни системи: тежка противотанкова гранатохвъргачка СПГ-9, 122 мм гаубица 2С-1 „Гвоздика“, 152 мм оръдие-гаубица Д-20 и 122 мм реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град“. При изпълнението на задачите по засичане на цел и коригиране на огъня на 122 самоходно артилерийско формирование випускниците използваха дистанционно управляема летателна система тип дрон. Демонстративните стрелби на випускниците от специализация „Полева артилерия“ завършиха със стрелба от открита огнева позиция с полуправо мерене със 122 мм реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град”:
„Удовлетворен съм от показаните резултати от випускниците от факултет „Артилерия, ПВО и КИС“. Старанието им е впечатляващо, както и показаните умения“, коментира и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след наблюдаваните демонстративни стрелби и практическия държавен изпит на курсантите-випускници. Той отправи пожелание повече кандидати да постъпят във факултета на Националния военен университет, който създава гръбнака на Сухопътните войски на Българската армия. „Надявам се в следващите години да направим тази специалност по-атрактивна с внедряването на нови технологии и на системи, които да направят стрелбата на артилерията, адекватна на 21-ви век“, заяви началникът на отбраната.
По-рано днес министър Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов почетоха паметта на войните, загинали за свободата и независимостта на България и поднесоха цветя пред паметника на загиналите шуменци в града.
Пред журналисти министър Каракачанов заяви, че усилията на ръководството на Министерството на отбраната са насочени към изграждане и развитие на модерна, силна и боеспособна Българска армия, в която служат мотивирани хора, добре заплатени, с нормални социални условия на живот и на работа.
Той коментира и своята инициатива на 2 юни в условията на противоепидемични мерки българските граждани да почетат паметта на загиналите за Освобождението на България като положат цветя пред паметниците на героите във всяко населено място. „Трябва да помним нашата история. На този ден ние почитаме подвига на Христо Ботев и неговата чета и на всички онези българи, които са отдали живота си за освобождението на България, благодарение на които има българска държава“, заяви министър Каракачанов. Той припомни, че политиката на Министерството на отбраната е да създава нови, да възстановява и поддържа военните паметници и военните гробища не само на територията на България, но и в чужбина, защото това е паметта на българската нация.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Путин разписа важен документ за оръжия в Космоса

02.06.2020, 20:12

Президентът на Русия Владимир Путин одобри стратегически документ, в който се посочва, че създаването и разполагането на противоракетни и настъпателни оръжия в космоса е една от основните военни заплахи за страната, информира "Ройтерс".
Той е публикуван онлайн на фона на напрежението между Русия и САЩ около бъдещето на Нов СТАРТ, последният голям договор между двете държави за регулиране на ядрените им арсенали.
В края на май САЩ уведомиха Русия, че напускат и Договора за установяване на режима "Открито небе" (ДОН).
По-рано беше съобщено, че администрацията на Тръмп обмисля краткосрочно удължаване на Нов СТАРТ.
Тръмп за пореден път прекратява участието на САЩ в голям договор за контрол върху оръжията. Преди две години той извади страната от сделката с Иран, а миналата година напусна Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват с Русия.

 

Румъния модернизира част от своите IAR-99

02.06.2020, 20:02

Румъния ще модернизира 10 от своите учебно-тренировъчни самолети IAR-99. Работата ще бъде извършена от оригиналния производител Avioane Craiova.
Сега се чака Avioane Craiova да предостави оферта на румънското МО, след което може да се пристъпи към сключването на договор. Модернизираните самолети ще бъдат известни като IAR-99SM.
Очаква се до края на годината да бъде сключен договор за работата, а целият проект да бъде приключен до края на 2024 г.
Основната цел на модернизацията е да се осигури напреднало и преходно към изтребител обучение за румънските пилоти, които ще преминават на изтребителите F-16 MLU. Освен това, от модернизираните самолети ще се очаква да осигуряват тренировка за удари по земни цели и да могат да работят по малоскоростни въздушни цели.
Освен модернизация, самолетите IAR-99 ще преминат и през ремонт и удължаване на техническия ресурс.
Решението за модернизация на румънските IAR-99 бе взето през лятото на 2018 г. Тогава се говореше за модернизация на всички налични самолети, а стойността на договора се изчисляваше на около €125 млн. Явно обхватът на програмата е бил намален.
Между края на 80-те и края на 90-те в Румъния са произведени общо 24 броя IAR-99. 12 са модернизирани от израелската компания Elbit, за да наподобяват модернизираните румънски МиГ-21 Lancer. Общо при инциденти са загубени три броя.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Договорът за Су-25 може да се забави

02.06.2020, 16:52

Изпълнението на договора за ремонт, удължаване на ресурса и модернизация на българските Су-25 може да се забави. Това съобщава БГНЕС.
Според агенцията, договорът с беларуското ремонтно предприятие „558-ми авиоремонтен завод” се изпълнявал нормално в условия на пандемия, но имало вероятност от забавяне в рамките на два месеца при доставката на първите две машини.
Реално, тази възможност е залегнала в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, който бе приет от Парламента на 23 март 2020 г. В неговия член 13 е залегнала възможността срока за изпълнение на обществените поръчки да се удължава със срока на извънредното положение или два месеца.
Не е ясно дали беларуската страна е поискала вече такова удължаване. Страната е относително засегната от пандемията от COVID-19, но за част от работата по договора се ползват руски подизпълнители, където ситуацията е доста по-тежка и повечето предприятия от военно-промишления комплекс или не работят или работят с намален капацитет.
Според договора подписан между българското МО и „558-ми авиоремонтен завод”, първите самолети трябва да бъдат получени 11 месеца след изпращането им на ремонт или юли 2020 г. Ако бъде задействана клаузата от закона за извънредното положение, срокът ще се измести за септември. Всички машини трябва да бъдат получени в рамките на седем месеца след получаването на първия.
През ремонт, удължаване на техническия ресурс и модернизация трябва да преминат общо осем български щурмовици Су-25К/УБК. Стойността на договора бе 82,51 млн. лв.
Повече за договорът може да прочетете тук.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Столичните запасни почетоха делото на Ботев

02.06.2020, 16:27

Столичната организация на СОСЗР не наруши традицията и днес нейни членове от всички райони поднесоха венци и цветя на паметника на Христо Ботев в район „Възраждане”. Сред участниците в церемонията бяха председателят на организацията бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов и заместник-председателят на ЦС на СОСЗР и председател на НАС полковник от запаса Чавдар Петров.
Бюст-паметникът на Христо Ботев е изграден през 1954 г. На висок няколко-стъпален постамент е поставен голям бронзов бюст. Главата е извита надясно. Поетът-революционер е изобразен с официална връхна дреха, с безупречна фризура на своите коса, брада и мустаци. Навремето, бюст-паметникът се е намирал точно на оста на площада, с лице към бул. „Христо Ботев”, на преминаваща по средата на бул. „Ал. Стамболийски” пешеходна алея..Днес само на няколко метра от паметника се намира централата на СОСЗР.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военнослужещ от ВВС пробяга 120 км от Козлодуй до Околчица

02.06.2020, 13:26

Майор Илия Куцаров от Командването на Военновъздушните сили пробяга дистанцията от 120 км по стъпките на Ботевата чета от Козлодуйския бряг до връх Околчица за 12 часа 40 минути. В чест на славния подвиг на четата на Христо Ботев и с цел да бъде спазена традицията, офицерът от ВВС майор Куцаров прие предизвикателството да премине дистанцията в рамките на 13 часа. Той е трикратен носител на наградата Спортист на Българската армия, национален шампион на България по маратон за 2016 година и е представял България в многобройни международни шампионати, съобщават от ВВС.
Осъществяването на скоростното преминаване на Ботевата алея беше реализирано със старт в 20:20 часа на 01 юни 2020 г. от паметния кръст, отбелязващ мястото на слизане на четниците на Козлодуйския бряг до финала –  пред паметника, издигнат в чест на подвига на революционера Христо Ботев и неговата чета на връх Околчица 09:00 часа на 02 юни 2020 г. Майор Куцаров премина дистанцията, пренасяйки националното ни знаме до финалната точка във Врачанския балкан и посвети постижението си на всички свои колеги в редиците на Министерство на отбраната, пазители на Отечеството ни.
Ботевата алея е национален паметник и очертава пътя на четата на Христо Ботев, която през 1876 година слиза от кораба Радецки и поема своя безсмъртен път към Врачанския балкан. Вяска година се провежда национален поход по героичните стъпките на неговата чета, като разстоянието се изминава в рамките на 5 дни, а финалът на похода е на 2 юни пред паметника на връх Околчица. Тази година мерките свързани с извънредното положение с COVID-19 наложиха тържествата и туристическият поход  във Врачанския балкан по случай Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България,  да бъдат отменени.
Източник: http://otbrana.com/

 

Испания успешно завърши първия месец, ръководейки мисията Baltic Air Policing на НАТО

02.06.2020, 07:41

На 31 май. 2020 се навърши един месец откакто Испания ръководи текущата ротация на мисията Baltic Air Policing на НАТО, след като я пое на 1 май. Базирани в авиобаза Шяуляй в Литва, испанските ВВС ще помагат за защитата на въздушното пространство на балтийските съюзници на НАТО Естония, Латвия и Литва до края на август. Разгръщането на Испания се допълва от контингент британски самолети в Шауляй, както и френски самолети, базирани в авиобаза Амари в Естония.
„Пандемията COVID-19 е тест за всички нас. Чрез определянето на правилните процедури и съвместната работа с нашите съюзници успяхме да ограничим разпространението на COVID-19 в тази база и създадохме основата за успешното изпълнение на мисията“ заяви подполковник Антанас Матутис, командир на авиобаза Шяуляй.
„Моята страна активно подкрепя мисията на НАТО на почти 3500 километра от Сарагоса, която е нашата домашна авиобаза в Испания, като в същото време осигурява мисията "Еър полисинг" и у дома. Въпреки настоящата ситуация, която засяга всички страни от НАТО, ние сме тук, за да водим тази мисия като доказателство за испанската солидарност и ангажираност към НАТО и балтийските страни“ заяви командирът на испанския контингент подполковник Йесус Гутиерес Галего.
Разгръщането на Baltic Air Policing на НАТО е отбранителна мисия, в която съюзниците изпращат самолети да патрулират въздушното пространство на трите балтийски държави, които нямат собствени изтребители. Програмата Baltic Air Policing поддържа дежурни изтребители в готовност 24/7 и е готова за реагиране в случай на подозрителна въздушна дейност близо до границите на Алианса. Самолетите на НАТО рутинно прехващат руски военни самолети в близост до балтийските държави, които често не спазват международните норми за въздушна безопасност. През първото тримесечие на 2020 г. съюзническите самолети от мисията на НАТО за Baltic Air Policing се излетели по тревога около 25 пъти, за да защитят въздушното пространство на съюзниците.
Литовската военновъздушна база в Шауляй е основната оперативна база на Baltic Air Policing на НАТО от 2004 г. насам. Оттогава тя е посрещнала 17 различни съюзници, които допринасят за мисията. Това отбелязва седмия път, когато испанските военновъздушни сили изпращат контингент за Baltic Air Policing.
Източник: https://www.pan.bg, Васил Димитров

 

 

 

 

Радиоелектронната борба – нов вид бойна дейност в БНА, книга – 2013 г.

 

 

Американските B-1B са отработвали противокорабни задачи над Черно море

01.06.2020, 23:23

Двата американски бомбардировача B-1B, които летяха над Източна Европа и Черно море в петък (29 май 2020 г.), са отработвали противокорабни задачи. Това се казва с пресссъобщение на ВВС на САЩ в Европа, което бе публикувано днес, 1 юни.
Двата самолета от състава на 28-мо бомбардировъчно крило, оперираха от собствената си база Елсуърт, Южна Дакота и прелетяха над няколко страни в Източна Европа, както и над Черно море. Точната им задача, обаче бе съобщена едва днес.
Според съобщението на ВВС на САЩ в Европа, двата B-1B са тренирали нанасяне на удари с нискозабележимата противокорабна ракета AGM-158C LRASM. Не се съобщава дали самолетите реално са носили тези боеприпаси или не. Лесно е да се предположи, че тази тренировка е била насочена срещу Черноморския флот на Русия.
B-1B, който е лишен от възможност да използва ядрено оръжие, в последните години се използва като платформа за нанасяне на високоточни удари, както с крилати ракети, така и с управляеми бомби. Една от най-новите роли на бомбардировача е точно противокорабната.
Американските B-1B вече са отработили подобни задачи в Тихия океан, но това е първата подобна тренировка е Европа.
AGM-158C LRASM (Long Range Anti-Ship Missile – далекобойна противокорабна ракета) е едно от най-новите оръжия в арсенала на американската военна авиация. Ракетата е дозвукова и нискозабележима, като бойната ѝ глава е с маса 450 kg. Насочването ѝ е комбинирано, като тя разполага с инерциална навигационна система спрегната с GPS, инфрачервена глава за насочване, с възможност да разпознава образа на целта си и дейта линк, за ъпдейти на позицията на противника. Далечината ѝ на полет не се съобщава официално, но се предполага, че е между 500 и 600 km.
B-1B достигна начално ниво на боеготовност за използване на LRASM през декември 2018 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

От утре започват стрелбите на „Батмиш“

01.06.2020, 22:15

Център за подготовка на специалисти обяви датите на планираните стрелби на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен през месец юни. Ученията ще започнат от утре и ще продължат през дните 3, 4, 5, 11, 12, 16, 17, 19, 23, 24, 25 и 26 юни – от 8 до 17 часа.
За да не се допускат инциденти, живеещите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.

 

Военното министерство изкара на пазара десетки имоти

01.06.2020, 22:03

Военното министерство обяви за продан 21 ненужни имоти на обща стойност над 15 млн. лева. Те ще бъдат продадени на търгове с тайно наддаване, като за всеки от тях е обявена първоначална цена.
Имотите са в Самоков, Петрич, Стара Загора и други.
Военното министерство разполага с над 1000 имоти с отпаднала необходимост, които генерират милиони разходи само за охрана.
Въпреки това част от тях продължават да бъдат разграбвани и да се рушат.
Военното министерство трудно успява да продаде неапетитни имоти, но към някои от по-привлекателните имоти в София и край морето има засилен интерес.
През годините заменките и продажбите на МО предизвикваха съмнения за далавери.
Част от тях минаха и през прокуратурата, която обаче традиционно не проявява голяма успеваемост при тези разследвания.
В разгара на епидемията от коронавирус вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов съобщи, че вече има график за продажба на 158 имота, а се ускорява и продажбата на ненужната техника.
Така МО планира да компенсира разходите около пандемията с повече приходи от продажбата на имоти с отпаднала необходимост, въоръжение и друга техника.
По-рано тази година Каракачанов съобщи, че по негово време са продавани най-малко имоти, след като депутати от "Атака" го атакуваха за неизгодни сделки по морето.
През март тази година Каракачанов каза, че за 2 години и 10 месеца са продадени 10 имота, от които една част са подготвени от служебното и предишното правителство.  
Миналата седмица MO продаде бившия хранителен блок на Военноморските сили в Балчик за близо 290 хиляди лева.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

Германия избира с какво да замени пушката G36  

01.06.2020, 20:24

Проблемите с ефективността на G36, които започнаха в Афганистан още през 2012 г. с интензивна стрелба при повишени температури след две години, доведе до спирането на доставката на тази пушка за германската армия, поради което намерението за подмяната й изглежда съвсем логично.
Конкурсната процедура за избор на нова система стрелково оръжие, наречена System Sturmgewehr Bundeswehr (SStgwBw или SSB), беше обявена на 19 април 2017 г. През октомври 2019 г. Федералното управление на Бундесвера по оборудването, информационните технологии и експлоатационната поддръжка BAAINBw (Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr) обяви, че моделът за подмяна на G36 ще бъде избран през второто тримесечие на 2020 г.
Решението обаче отново се забави. Може би една от причините за продължителния процес беше „родословието“ на някога "чисто германската" компания Haenel Defense (CG Haenel), конкурираща се в SStgwBw с марката на Heckler & Koch. Собственик на групата компании Merkel, която включва и Haenel Defense от 2008 г. е холдингът Tawazun от Обединените арабски емирства. Първата компания предлага HK416 и HK433, а компанията Haenel представя MK 556, създадена в сътрудничество с бивши конструктори от H&K.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще наблюдава демонстративни стрелби и практическия държавен изпит на курсанти-випускници на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „Васил Левски“

01.06.2020, 19:59

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще наблюдава демонстративни стрелби и практическия държавен изпит по „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво - полева артилерия” на курсанти-випускници от факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“. Те ще се проведат на 2 юни, вторник, на територията на военно-учебен център Марково край гр. Шумен, където ще присъства и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Курсантите ще демонстрират умения за стрелба с различни образци въоръжение, сред които автомат и картечница „Калашников“, снайперска пушка „Драгунов“, 23 мм зенитна установка, 122 мм самоходна гаубица, 120 мм самоходна минохвъргачка, 152 мм оръдие-гаубица и др. Изпитът включва още изпълнение на огнева задача като елемент от държавния изпит по „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво - полева артилерия” и демонстрация за коригиране на огъня на 122 мм самоходно артилерийско формирование с дистанционно управляема летателна система при стрелба от закрита огнева позиция. Последното занятие от изпита е стрелба с реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град“.
В 10.00 ч. министър Каракачанов ще поднесе цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци /до сградата на Областна администрация, Шумен/.
Уважаеми колеги, представителите на медиите, които желаят да отразят събитието, ще бъдат допускани на полигон „Марково“ на 2 юни от 10.30 ч. до 11,00 ч. след представяне на лична и журналистическа карта.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Съвместни бойни стрелби „Шабла 2020“

01.06.2020, 19:55

С участието на военнослужещи и техника от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните сили (ВВС), Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на зенитен полигон на ВВС „Шабла“ ще се проведат съвместни бойни стрелби „Шабла 2020“. Общ ръководител на подготовката е заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев.
От 30 май до 12 юни формированията за противовъздушна отбрана (ПВО) от Сухопътните войски провеждат полево обучение, бойни и експериментални стрелби по въздушни и надводни цели на полигон „Шабла”. В полевата подготовка и бойните стрелби участват военнослужещи от формированията за ПВО от 2-ра и 61-ва механизирани бригади, Единния център за начална подготовка, Бригадното командване и 101-ви алпийски полк. Участват също и обслужващи и осигуряващи формирования от 110-и логистичен полк и 59-и батальон за ядрена, химическа и биологическа защита и екология. Формированията за ПВО от Сухопътните войски ще проведат бойни стрелби и пускове с преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М” по въздушни цели денем и със зенитно-артилерийски установки ЗУ-23-2 по въздушни цели денем и нощем. Планирано е провеждането и на експериментални стрелби със ЗУ-23-2 по надводни цели. Лагерният сбор на Сухопътните войски беше открит на 30 май от полковник Спасимир Чепишев от отдел „Подготовка на войските” в Командването на Сухопътни войски.
От 8 до 12 юни, съгласно тазгодишния план за дейността на ВВС, ще се провеждат съвместни полети на различни типове авиационна техника над море, от или на летище Балчик и на територията на полигон „Шабла“. От ВВС участват летателен състав на военните формирования 28 000 - Граф Игнатиево, 32 040 - Крумово, 26 030 - Безмер, 52 090 - Долна Митрополия и 24 900 - София. Ще се проведат и бойни стрелби с преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела - 2М” със стрелци-зенитчици от ВВС и СКСО.
Сред целите на полетите са поддържане и усъвършенстване на подготовката на летателния състав, носещ бойно дежурство, за изпълнение на стрелби по въздушна цел и морска (надводна) цел, за изпълнение на полети за десантиране и др. Цели се още възстановяване, придобиване, поддържане и усъвършенстване на техниката на пилотиране над море на големи, средни, малки и пределно малки височини, както и за аварийно-спасителни работи над морска повърхност.
Сред задачите, поставени пред ВВС по време на съвместните бойни стрелби „Шабла 2020“, са още: Изпълнение на полети за отстрели на авиационни управляеми ракети със самолети МиГ-29; съвместни полети за стрелба по морска (надводна) цел със самолет Су-25 и вертолети Ми-24 и Ми-17; полети за десантиране по парашутен способ със самолети С-27J/L-410 от и на летище Балчик; полети за разузнаване с вертолети Ми-17 (AS-532AL); евакуация на личен състав от водна повърхност; изпълнение на полети и носене на дежурство, аварийно-спасително и транспортно осигуряване, авиомедицинска евакуация и др.
*********
За времето от 08.00 часа на 8 юни до 20.00 часа на 11 юни (резервен ден 12 юни) 2020 г. се активират временно опасни зони, намиращи се във въздушното пространство над полигон „Шабла” и прилежащата му акватория и териториалното море – между нос Калиакра, нос Карталборун и линията, отстояща на 100 км успоредно на бреговата ивица.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Срокът за кандидатстване във ВВВУ се удължава до 26 юни

01.06.2020, 16:54

Срокът за подаване на документи за кандидатстване във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски” се удължава до 26 юни 2020 г. Това съобщиха от ВВВУ.
Освен, че документите за кандидатстване ще се подават до 26 юни, от кандидатите се очаква да предоставят сканирано копие от дипломата си за завършено средно образование до 10 юли. Балообразуването ще се извършва между 13 и 21 юли. Комисията по прием на курсантите ще заседава на 22 юли.
Общообразователният тест, изпита по английски език и психологическата оценка ще се извършват онлайн, като за датите за провеждане на тези изпити, кандидатите ще бъдат уведомени допълнително.
Тази година във ВВВУ са обявени 16 места за пилоти (две от тях са за системата на МВР, останалите са за ВВС), осем места са за специалност „Ръководител на полети”, седем места са за специалност „Летателни апарати и авиационни двигатели”, по пет са местата за специалностите „Летищно осигуряване” и „Авиационно въоръжение” и шест са местата в специалност „Навигационни, комуникационни и информационни системи”.
От кандидатите се иска да имат завършено средно образование, да са годни за военна служба, да са български граждани и да нямат двойно гражданство, да не са осъждани, да не са освобождавани от военна служба поради наложено дисциплинарно уволнение, да нямат психически заболявания, към 31 декември 2020 г. да не са по-възрастни от 31 години и да са с минимален ръст 150 cm и минимално тегло 50 kg за мъжете и минимален ръст 150 cm и минимално тегло 48 kg за жените, а тези за специализация „Летец-пилот“ да бъдат с височина от 157 cm до 185 cm, и тегло не повече от 80 kg.
За повече информация вижте на сайта на ВВВУ или на телефон 0882 34 77 91 в делнични дни, между 08,30 и 16,30 часа.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Черна гора купува два вертолета Bell 505

01.06.2020, 16:31

МО на Черна гора е подписало договор за закупуване на два вертолета Bell 505 Jet Ranger X за ВС на страната. Стойността на сделката е 3.2 милиона евро. Първият хеликоптер ще бъде доставен през месец юли 2020, а вторият в началото на 2021 г.
Така Черна гора ще стане първият оператор на военната версия на Bell 505. Очаква се в близко бъдеще да бъдат закупени още два вертолета от този тип.
Bell 505 Jet Ranger X ще замени сега намиращите се на въоръжение във Въоръжените сили на Черна гора (Vojska Crne Gora) вертолети Gazelle.
По данни на открити източници ВС на Черна гора имат на въоръжение общо 13 вертолети Gazelle, от които 8 са в летателна годност.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

01.06.2020, 09:46

Кольо Милев е роден на 26 юли 1953 г. във варненското село Рудник. През 1976 г. завършва ВНВУ във Велико Търново, специалност инженерни войски, а през 1983 г. - Военната академия в София. До 1996 г. е командир на Инженерно-сапьорния полк в с. Сотиря. През 2001 г. завършва Генерал-щабен факултет на ВА. През 2006 и 2007 г. е главен координатор на поделенията от БА, участващи в справянето с наводненията по р. Дунав. Командир на 55-а инженерно-сапьорна бригада (2002-2008). От 1 юли 2009 г. до 3 май 2010 г. е командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада. През 2011-2015 г. е кмет на Сливен. От 2017 г. е народен представител от "БСП за България". Член е на Комисията по отбрана в НС..........Интервю на Спирдон Спирдонов

 

В САЩ пожелаха възраждане на армията в Япония

01.06.2020, 07:00

На Япония трябва да се разреши да проведе ремилитаризация и да възроди пълноценната си армия. Такова желание изрази в статията си за американското издание на Newsweek наблюдателят Гейвин Уакс (Gavin Wax).
Според автора на материала, на Япония е било забранено да има своя армия в края на Втората световна война, тъй като САЩ се страхуват от възраждане на милитаристичните и империалистически настроения в нея. Въпреки това към днешен ден, казва Уакс, подобна забрана напълно е загубила своята актуалност. Освен това за Вашингтон дори би било полезно Токио да се заеме с развитието на армията си.
На първо място, ремилитаризацията на Япония би позволила на Съединените щати да получат пълноценен военен съюзник в Азиатско-Тихоокеанския регион, който, ако е необходимо, може да овладее агресията от Китай, която увеличава все повече военната си мощ. Освен това, ако САЩ най-накрая изтеглят войските си от японска територия, те няма да трябва да рискуват живота на своите военни в случай на конфликт с Китай. Сега десетки хиляди американски граждани редовно служат на американските военни бази в Япония, които биха били атакувани във военен сблъсък с Китай. Така че Китай има около хиляда ракети, които могат да достигнат американските военни бази, отбелязва авторът на Newsweek.
Освен това отказът да разположи своите военни на японска територия би позволил на САЩ да спестят значителни средства. Според Уакс, поддържането на военните бази в Япония представлява около една четвърт от всички годишни разходи на Министерството на отбраната на САЩ за чужди бази и части. Така през последните три години агенцията е изразходвала около 16,2 милиарда долара за тези цели. Такива финансови загуби не покриват дори приходите от оръжието, продавано на Япония от американците.
Нещо повече, подчертава Уакс, самите японци, най-вероятно, биха приветствали появата на истинска армия в страната. По-специално това се доказва от резултатите от проучвания на общественото мнение, според които сега около 90 процента от японските граждани подкрепят съществуващите в страната така наречени сили за самоотбрана, които изпълняват редица функции, които обикновено се възлагат на армията.
През 1960 г. между Токио и Вашингтон е подписано „Споразумение за взаимодействие и сигурност между САЩ и Япония“. То предвижда присъствието на американския военен контингент в Япония, както и условията за военно-техническо сътрудничество между двете страни. В момента повече от 100 000 американски войници са в Япония, повече от половината от тях в Окинава, където се намира военната база на САЩ. - Още за ВС на Япония
Източник: https://pogled.infoм, М.Желязкова

 

Преди 78 години бе разстрелян генералът от артилерията Владимир Заимов

01.06.2020, 06:45:

На 1 юни 1942 година в Гарнизонното стрелбище в София бе разстрелян от екзекуционна команда, генералът от артилерията Владимир Заимов. Последните му думи са: "Умирам за България!" Те се сгромолясаха върху буржоазната върхушка със зашеметяваща сила на ураган и накараха не една и две задрямали съвести да си зададат Хамлетовия въпрос. Някога знаменитият военен педагог полковник Борис Дрангов бе казал: "Няма две смърти, но без една не може!"
Своята смърт генерал Заимов превърна в унищожителна присъда на онези политикани, които привързаха България към хитлеристката колесница, на онези марионетки от монархическата клика, които побързаха да го изправят до стената за разстрел. По закон, вещите на убития се предават на близките му. Командирът на екзекуционния взвод капитан Радев занася венчалната халка на съпругата на генерала, Анна Лалева Заимова. Тя запазва спокойствие и я връща с драматичните думи: "Беше ми нужна на ръката на живия човек!" Думи като куршуми, които разкъсват и последното чувство за цялост у капитана, думи които ярко доказват силата на духали достойнството на тази крехка жена...........Прочети още

 

1 юни: Преди 81 г. при ходови изпитания потъва британската подводница „Тетис”

01.06.2020, 06:30

На 1 юни 1939 г. британската подводница HMS Thetis (N25) (Тетис), построена от фирмата Cammell Laird в Беркенхенд край Ливърпул, излиза в морето за ходови изпитания със 103 души и потъва. Загиват 99 души. Извадена е и ремонтирана, под ново име Thunderbolt (Тъндърболт) и с нов екипаж патрулира в Атлантика и Средиземно море, докато изчезва завинаги на 14 март 1943 г. Това прави „Тетис” един от малкото военни съдове, с който са загинали два екипажа. - (видео)
Аварията
„Тетис” е построена за по-малко от година. Има 1590 тона водоизместимост в потопено състояние, дължината й е 84 м., въоръжена е с 10 торпедни тръби. Възлагат й се много надежди в обновяване на британския подводен флот и никой не очаква такъв трагичен край. В 10 часа на 1 юни подводницата с командир Оливър Накуин излиза в морето, посрещната от буксирния кораб „Гребекок”. На борда й се намира капитан 1 ранг Орам (командир на флотилията, в която трябвало да се включи „Тетис”), 53-членен екипаж, 20 представители на служби на Адмиралтейството в приемната комисия, 26 работници на корабостроителницата и 3 представители на фирми-контрагенти. Когато в 13:40 ч. „Тетис” започва да се потапя, подводничарите забелязват, че подводницата не иска да отива под водата. Нейната рубка още в продължение на един час остава на повърхността. Командирът на подводницата допуска, че потапянето не става поради липса на вода в носовите 6 торпедни апарати и изпраща в носовия отсек командира на минно-торпедната бойна част лейтенант Фредерик Уудс да провери дали тези апарати са запълнени. Лейтенантът педантично започва последователно да отвива контролните изпускателни кранове. След това отваря вътрешните капаци на торпедните тръби, за да ги огледа с електрическо фенерче, което влиза в програмата за изпитания. По неизвестни причини лостовете на капаците не са правилно наредени: №5 е последен във вертикалната подредба, след №4 и №6. Отвивайки изпускателния кран на торпедна тръба №5, от него не потича вода. После ще се окаже, че кранът всъщност остава завинтен поради неизчистен емайллак. По онова време още не е въведен предпазен механизъм, който да не допуска вътрешният и външният капак едновременно да се намират в отворено положение. Офицерът отваря вътрешния капак на 5-ия торпеден апарат, без да отчита, че гледа сигнализацията за затворен външен капак на №6, а външният на №5 всъщност е отворен и тръбата е пълна с вода. Тя нахлува с мощна струя, като спирането й се оказва невъзможно. Подводничарите затварят преградния люк между втори и трети отсек, но в 15 часа под тежестта на навлязлата вода подводницата потъва на дълбочина 49 м.
Борба за спасяване
В продължение на 4 часа подводничарите с индивидуални водолазни апарати се опитват да проникнат в носовата част, за да затворят капака на торпедната тръба и след това да изпомпят водата. Междувременно на „Гребекок” са обезпокоени, че „Тетис” не изплава и в 16 часа изпращат съобщение до Адмиралтейството. То обаче стига чак в 18:15 г., тъй като пощальонът спукал гума на велосипеда си. Ескадреният миноносец „Брейзън” и четирите спасителни кораба пристигат почти едновременно към 21 часа, точно преди залез. От „Гребенок” обаче не могат да посочат мястото на потъването, понеже нямат никакви навигационни прибори за определяне на координатите, а и подводницата не разполага със сигнален буй. След като не получават никаква помощ отвън, екипажът се заема да прехвърля водата. Заводските специалисти успяват да се справят чак рано сутринта и кърмата (задната част) на подводницата изплава. От нея чрез спасителната камера излизат капитан 1 ранг Орам и лейтенант Уудс, като за това съгласие е дал екипажът. Те разказват за тежкото положение на екипажа поради насищането на въздуха с въглероден диоксид. На помощ идва и корабът „Виджилънт”, а към обед пристигат и 6 ескадрени миноносеца тип „Трайбъл”, но на никой от тях няма опитни водолази и технически средства за оказване на помощ. От Беркенхенд пристига влекач с оборудване за кислородно-ацетиленово рязане. Спасителите искат да изрежат отвор в корпуса и през него да извлекат хората. Спасени са още двама души – моряк и заводски специалист. Появилите се вълни обаче започват да заливат стърчащата над водата кърма. Решено е кърмата да бъде повдигната още с обтягане на вързаното въже между „Виджилънт” и буксира. В 15:10 въжето се къса и кърмовата част на „Тетис”, повдигайки огромна вълна, се скрива под водата. Останалите 99 души са погребани живи. Сред тях са и двама водещи военноморски конструктори.
Анализ
В специализираната литература се правят опити за съпоставяне на тази катастрофа със станалата седмица преди това катастрофа с американската подводница SQUALUS (Скуалус), потънала на 73 м. дълбочина поради не сработил клапан за притока на въздух към дизеловите двигатели, но са спасени 33 души от 59-членния екипаж. Ситуациите обаче са коренно различни. Първо, „Тетис” е препълнена с хора (103 вместо 59), мнозина от които не са моряци и не умеят да боравят със спасителните комплекти „Дейвис”, а само след 4 часа атмосферата става непригодна за дишане. Второ, дори спасителните кораби да са пристигнали достатъчно бързо, те не се оборудвани за спасяване, освен това не са в състояние да осигурят в подводницата свеж въздух, тъй като с по-раншна заповед външните вентили за подаване на въздух са демонтирани. Политиката на британското адмиралтейство се заключава в евакуация със собствени сили, без да се разчита на помощ отвън, и поради това спасителите просто изчакват хората сами да се измъкнат от подводницата. Главният извод, който е направен от разследващата комисия под ръководството на адмирал Мартин Данбар-Несмит, се заключава в това, че досега никой не е обръщал внимание колко бързо расте концентрацията на въглеродния газ в затворения обем на подводницата. При концентрация 4% са затруднени мисловните процеси, при 10% се губи съзнание, а при 20% настъпва смърт. В „Тетис” последния праг е надминат преди да изтекат 24 часа. Инцидентът е последван от съдебно дело - една от вдовиците завежда иск за небрежност срещу корабостроителите, позволили блокирането на клапана. За нейно съжаление Адмиралтейството успешно противопоставя довода за обществения интерес от неразкриване на устройството на корпуса и машините на „Тетис”. Съдиите приемат този довод на доверие, без да го проучат.
Послеслов
„Тетис” е извлечена през септември 1939 г., извършен й е основен ремонт и отново е спусната на вода под името HMS Thunderbolt под командването на лейтенант Ричард Крауч. През следващите месеци тя бразди Атлантическия океан: през декември 1940 г. патрулира в Бискайския залив, като на 15 декември се сблъсква и потопява италианската подводница „Капитано Рафаеле Тарантини”. През декември 1942 г. оперира в Средиземноморието без особен успех. Извършва сполучлива мисия в района на Палермо на 2-3 януари 1943 г. с торпилирането на крайцера Ulpio Traiano и товарния кораб SS Viminale. След това „Тъндърболт” се прехвърля в района на Триполи. Thunderbolt потъва на 14 март 1943 г. някъде край Сицилия, където е открита и атакувана с дълбочинни бомби от италианската корвета Cicogna.

 

Ветеран столетник с юбилеен медал

01.06.2020, 06:00

Отбелязахме 100 годишен юбилей на ветерана от Втората световна война Петър Постолов от с.Падеш общ. Благоевград. Честването беше в неговия дом. Столетникът бе удостоен с юбилеен медал и грамота „75 години от Втората световна война“ от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.
Като артилерист през войната минава през Македония, Сърбия и Унгария стигнал до Австрия. Поздравления получи лично от кмета на Община Благоевград Румен Томов. Пожелание за здраве, награди и подаръци имаше още от Съюза на ветераните от войните на България, кметове, организации, роднини и близки.
Източник: http://otbrana.com, Елена Икономова, председател на СВВБ-Благоевград

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}